Rabu, 30 Januari 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


DIMENSI

Posted: 30 Jan 2013 11:49 AM PST

DIMENSI


Omegay: DAP pergunakan sesape saje untuk 'jajah' Malaysia!

Posted: 30 Jan 2013 04:30 AM PST


DAP Ingin Guna Anak Raja Untuk Hapuskan Institusi Raja?

Dalam usaha DAP untuk kekal relevan dalam masyarakat dan politik Malaysia, parti itu tidak pernah menyatakan secara terus-terang akan prinsip mereka yang menentang Institusi Raja-raja Melayu. Namun, bagi mereka yang sedia maklum mengenai sejarah DAP akan sentiasa waspada mengenai prinsip utama perjuangan DAP yang menentang Artikel 153 di mana termaktub di dalamnya hak-hak Melayu dan Islam yang dilindungi Institusi Raja-raja.  

Walaupun ianya dikaburkan oleh pemimpin-pemimpinnya, tetapi prinsip DAP dapat dilihat di dalam komen-komen oleh penyokong tegar mereka di laman-laman sosial yang jelas membenci segala-galanya yang 'berbau' Melayu.  Ia juga terserlah dalam tindakan DAP yang senantiasa mencuba untuk melemahkan atau melenyapkan terus apa-apa saja yang berkaitan dengan Melayu.  Antaranya, bahasa dan juga budaya, yang mana membawa kepada kes wakil DAP enggan memakai pakaian adat di dalam Dewan atas alasan ia bercirikan Melayu-Islam.  

Dolak-dalih konon berpegang kepada perlembagaan dan enggan mengaku menentang Institusi Raja-raja, terkantoi apabila kepimpinan tertinggi parti itu menempelak Datuk Ngeh Koo Ham dan Datuk Teng Chang Khim yang telah menerima anugerah Darjah Kebesaran oleh Raja-raja Melayu kerana tindakan itu dikira melanggar prinsip parti.   Alasan kononnya atas faktor ketelusan.   Namun, tidak semua rakyat begitu mudah terpedaya dan kita sedia maklum bahawa prinsip itu dibuat berasaskan penolakan DAP terhadap Raja-raja Melayu.  

Apabila terdedah bagaimana DAP pernah cuba memancing Tunku Zain Al-'Abidin Tuanku Mukhriz untuk menyertai DAP dengan dijanjikan jawatan Menteri Besar, maka ia menunjukkan betapa DAP tidak pernah menghormati Institusi Raja-raja.  Biarpun penyertaan seorang Putera Sultan ke arena politik bukan sesuatu yang salah walaupun ia jarang berlaku, namun perlakuan DAP yang memancing dan menjanjikan jawatan kepada baginda adalah perlakuan biadap.  

Apatah lagi dengan prinsip utama DAP yang tidak mengiktiraf Institusi Raja-raja, maka tindakan tersebut membawa makna bahawa DAP hanya ingin memperalatkan baginda untuk meraih undi Melayu semata-mata dengan keyakinan yang mereka dapat membonekakan baginda sekiranya strategi ini berjaya.    

Mungkin ramai yang masih ingin menepis hakikat ini dan menuduh penulis sebagai rasis dan paranoid.   Namun, tidak salah kita mengambil sikap berhati-hati memandangkan sehingga ke saat ini, kita masih tidak mendapat jaminan yang DAP tidak akan meneruskan agenda menghapuskan Artikel 153, sekali gus Raja-raja Melayu sekiranya PR memenangi PRU.   

Dengan keadaan PAS yang begitu lemah dan PKR yang terlalu bergantung kepada rakan sekutunya untuk hidup, DAP akan mempunyai kuasa mutlak jika PR berkuasa. Malah, hari ini juga kita melihat DAP mempunyai kuasa mutlak, cumanya ia tidak ditunjukkan secara terang-terangan kerana perlu kekal relevan dalam suasana politik dan masyarakat Malaysia demi memenangi pilihanraya.  

Justeru, seperti yang disebut tadi, tawaran DAP kepada Tunku Zain adalah bertitik tolak kepada strategi untuk memenangi pilihanraya semata-mata. Kedudukan Tunku Zain dan seluruh kerabat diRaja selepas pilihanraya yang dimenangi PR pula, tentunya belum pasti.  

Umat Melayu tidak wajar memandang remeh akan prinsip utama DAP yang berslogankan Malaysian Malaysia.  Ketahuilah bahawa prinsip tersebut tidak pernah berubah, malah kekal subur dan berkembang di dalam sanubari setiap seorang dari ahli dan pemimpin DAP.   

Kata orang, fahamilah asal usul dan hati budi seseorang sebelum kita bertindak membela atau bersahabat dengannya. Begitu juga dengan DAP yang pernah terakam dalam sejarah sebagai memusuhi Islam dan Melayu, yang bertekad menghapuskan hak-hak Melayu dan yang pernah dan masih menjunjung sistem sosialis dan kesamarataan total.  

Justeru, kita wajib memahami terlebih dahulu apa itu sosialis dan apa itu kesamarataan total serta kesan dan impaknya kepada umat, kepada agama dan kepada negara. Sebelum memahami semua ini, janganlah menjadi pipi yang tersorong-sorong membela DAP dalam hal ini.  

Raja-raja adalah benteng kita, jika Raja-raja juga sudah dihina sebegitu rupa dengan rasuah jawatan yang jauh lebih rendah dari kedudukan baginda, maka apakah kita masih ingin terus percaya kepada DAP?  - Beruang Biru

PEJUANG BANGSA

Posted: 30 Jan 2013 11:35 AM PST

PEJUANG BANGSA


Hot ! Kajian 63 % mahasiswa yakin BN menang PRU 13 !!

Posted: 30 Jan 2013 03:23 AM PST
Satu kajian mendapati Barisan Nasional (BN) diramal untuk memenangi pilihan raya umum  ke-13 (PRU-13) yang bakal diadakan pada tahun ini.
   
Bertajuk Kajian Maklumbalas Pengundi Mahasiswa, kajian itu membabitkan 3,000 responden dari Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM).
   
Responden melibatkan mahasiswa berumur 21 tahun ke atas dari kaum Melayu, Cina dan India yang mana ada di antara mereka yang bakal mengundi untuk kali pertama.
   
Kajian dilakukan pada 9 hingga 12 Dis tahun lepas itu juga mendapati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan seorang pemimpin yang popular, mempunyai prestasi yang baik dan layak menjadi Perdana Menteri.
   
Pengerusi Yayasan Hal Ehwal Siswa Datuk Mohd Radzi Abdul Latif berkata 57 peratus responden, yang mewakili UKM (75 peratus), UPM (67.4 peratus) dan UM (41.4 peratus), mengatakan kepimpinan Perdana Menteri baik dan popular.

"Selain itu 59 peratus dari kesemua responden mengakui Najib pilihan utama sebagai Perdana Menteri.
   
"Kajian juga mendapati pengundi atas pagar (responden dalam golongan tidak pasti) merupakan kunci utama penentu kepada kejayaan sesebuah parti," katanya ketika mengumumkan hasil kajian tersebut dalam sidang akhbar di sini hari ini.
   
Beliau berkata hasil kajian mendapati 68 peratus responden tidak pasti untuk memilih siapa pada PRU-13 bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala 40 peratus responden tidak pasti untuk memilih siapa bagi kerusi
Parlimen.
   
Menurutnya hampir kesemua responden percaya Facebook merupakan medium paling baik sebagai platform untuk kempen pilihan raya selain Facebook dan Youtube juga merupakan medium pilihan untuk mengakses maklumat politik. - Bernama

Terkini !! DUN Selangor akan dibubar selepas Chap Goh Mei !!

Posted: 30 Jan 2013 01:51 AM PST


Kerajaan negeri Selangor akan mencadangkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor selepas sambutan Chap Goh Mei iaitu 15 hari selepas perayaan Tahun Baharu Cina pada 10 Februari ini.


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pembubaran DUN Selangor tersebut akan tetap dibuat meskipun ketika itu Kerajaan Pusat tidak membuat sebarang pengumuman berhubung pembubaran Parlimen.


"Walau bagaimanapun kerajaan negeri akan turut membubarkan DUN serentak sekiranya Kerajaan Pusat mengambil keputusan mengumumkan pembubaran Parlimen lebih awal dari tarikh sambutan Chap Goh Mei," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini hari ini.

Tarikh akhir mandat DUN Selangor adalah pada 22 April ini dan pembubaran akan berlaku secara automatik sekiranya masih tiada pengumuman Pilihan Raya Umum Ke-13 dibuat sehingga tarikh tersebut.

Tahun lalu, pentadbiran Abdul Khalid mengambil pendirian mengumumkan pembubaran DUN secara berasingan sekiranya Parlimen dibubarkan lebih awal. - UTUSAN

Kantoi ! Pencacai Pakatan cakap ini kursus perkahwinan ??

Posted: 29 Jan 2013 08:54 PM PST


Jangan terkejut dengan tindakan pencacai2 Pakatan ini yang sanggup menipu & berbohong bahawa gambar gadis Melayu Islam  di dalam gereja di Ipoh sebenarnya adalah peserta kursus pra perkahwinan .

Dr Hassan Ali dah pernah cakap puak-puak  ini kalau boleh mereka tak mahu percaya langsung gejala-gejala murtad ini berlaku .

Itu yang sanggup pi edit gambar dengan buang salib dan kata ini adalah kursus pra perkahwinan bagi menuduh blogger & cybertroopers UMNO menipu .Persoalannya , kalau betul tempat itu kursus perkahwinan ..mengapa rostrum /meja berucap terpampang jelas SALIB ??  Apa cerita ni kursus kahwin guna meja berucap tertera salib ?? Atau terlupa nak padam lambang tu ..hahaha..

Yang best tu , sejak bila kursus perkahwinan ada piano dalam dewan ....nak kena menyanyi ke ??..hahaha

Lagi musykil tentang penipuan pencacai Pakatan untuk cover PAS ..baca di bawah ni ..
*** Nasihat GPB ..nak menipu tu bagi nampak real sikit . letak  ketayap ke bagi nampak ini adalah  kursus perkahwinan sebenar ..hahahaha

Hot ! Bodek tahap gaban Mujahid kepada Guan Eng !!

Posted: 29 Jan 2013 06:40 PM PST


"Tiada Guan Eng ,  tiada lah bantuan kepada sekolah-sekolah di P.Pinang ".. inikah yang dimaksudkan pembodek tegar tokong DAP ini iaitu Mujahid PAS.

Cukup -cukup la nak bodek tokong ini sampai tahap  merayu orang Melayu sokong Guan Eng untuk survival sekolah dan anak-anak kita.

Awat selama lebih 50 tahun kerajaan BN memerintah negara dan negeri ini  , sekolah-sekolah  terutama SAR ini terabai ke sampai ada yang tak boleh mengaji ? Walhal  jutaan ringgit diperuntukan kerajaan BN untuk sekolah -sekolah termasuk persendirian .

GPB ingin tanya Mujahid  , kalau betul Guan Eng cakna bantu sekolah2 ... tolong tunjuk dan buktikan di mana  sebuah sekolah SAR baru dibina kerajaan DAP selepas  5 tahun memerintah P.Pinang ??


Di bawah ini ialah fakta bukan auta bahawa kerajaan BN tidak pernah mengabaikan pembangunan pelajaran & pendidikan agama walaupun negeri itu ditadbir pembangkang seperti P.Pinang .Kerajaan Persekutuan tidak pernah mengabaikan tanggungjawab terhadap pembangunan pelajaran termasuk pendidikan agama walaupun di negeri-negeri yang kini diperintah pakatan pembangkang seperti Selangor, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. 

 Bagi SABK di seluruh negara pula, Muhyiddin berkata sejumlah RM120.77 juta diperuntukkan sebagai belanja pengurusan dan daripada jumlah itu, RM29.27 juta diperuntukkan bagi SABK di Selangor yang berjumlah 23 buah dengan jumlah pelajar 15,586 orang. 

Beliau berkata sejumlah RM95 juta telah diperuntukkan sebagai bantuan untuk SAR seluruh negara dalam Bajet 2011 di mana RM9.6 juta diperuntukkan bagi Selangor. 

Bantuan itu akan digunakan bagi kursus untuk guru-guru SAR, pembinaan dan pembaikan kecil SAR, katanya. Beliau berkata ilmu adalah asas bagi seseorang itu untuk mendapatkan bukan sahaja kejayaan di dunia bahkan juga di akhirat.

 Muhyiddin berkata kerajaan persekutuan mengutamakan pembangunan pendidikan untuk rakyatnya di mana 26 peratus daripada bajet negara adalah dikhaskan bagi pendidikan. 

Dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) pula, kementeriannya telah mencapai sasaran dengan menggiatkan pendidikan di peringkat awal iaitu prasekolah di mana kini hampir 700,000 kanak-kanak mengikuti kelas ini setahun, katanya. Muhyiddin berkata pihak yang mempertikaikan pencapaian kementeriannya dan kementerian yang lain perlu membuka mata dan turun padang bagi melihat sendiri kejayaan kerajaan dalam melaksanakan Program Transformasi Kerajaan (GTP). 

Hot ! 15 ribu wanita hadir dengar ceramah Mak Lampir di Seberang Jaya !!

Posted: 29 Jan 2013 05:24 PM PST


Wow ! 15 ribu beb yang dijangka mai semata-mata  untuk dengar ceramah kebangkitan Mak Lampir Zuraida di Seberang Jaya lusa ini 1 Februari  . Ini yang ditarget oleh Mansor Othman dan beliau berjanji akan mengangkut ramai wanita di P.Pinang untuk turun malam itu . KLIK DI SINI

Boleh ke Mansor kumpul 15 ribu ?? Kalau tak dapat ..malu lagi Anwar kat orang Prmtg Pauh ..hahaha

Antara penceramah wanita Pakatan yang akan berucap pada malam tu selain Mak Lampir ialah  Bawani "Listen "  yang semakin meningkat naik dalam Pakatan .

Himpunan diadakan untuk kononnya untuk beri keafahaman mengenai agenda wanita tetapi sebenarnya untuk tunjuk kekuatan Pakatan .

Cuma jangan terkejut nanti yang akan ramai mai bukan wanita pun tapi geng Kopiah Putih PAS. .. mana tau ko ada lagi tarian K Pop ke sebelum ceramah lagi ..hahahaKEMBARA DI PERJALANAN INI

Posted: 30 Jan 2013 07:24 AM PST

KEMBARA DI PERJALANAN INI


MALAYSIA TAPAK KEBANGKITAN ISLAM KEDUA?

Posted: 30 Jan 2013 12:39 AM PST

Apa yang diperbentangkan dalam artikel ini, saya tidak minta untuk percaya seratus peratus, namun segalanya berkemungkinan..saya hanya menyampaikan apa yang perlu disampaikan...tanpa mengira kita berada di pihak mana...

Alkisahnya,


Kita kena ingat sebenarnya, Insaniah manusialah yang akan membentuk negara Islam. Apalah ertinya jika berlaku seperti di Mesir sekarang, sudah mendapat kuasa namun insaniahnya tiada. Pergaduhan berlaku dari peringkat atasan hingga rakyat jelata. Di mana indahnya Islam kalau begitu sekali perjuangannya?

Pada saat ini situasi dunia Islam umumnya sedang kacau-bilau dan huru-hara, rakyat sudah tak percaya lagi dengan pemimpinnya. Keamanan jelas sudah tiada. Perkara seperti ini sedang berlaku di negara-negara umat Islam khususnya di Timur Tengah. Ini menandakan kedatangan pemimpin yang ditunggu-tunggu sudah terlalu dekat.

Golongan Politik di Malaysia sudah gagal dan tidak mampu. Sekali lagi diingatkan, Pilihanraya Umum ke 13 ini mungkin takkan berlaku seperti yang diharapkan. Ia takkan berlaku, kalau terjadi juga kerajaan terpaksa hadapi risiko yang sangat besar!

Begitu juga kepada mereka yang perjuangkan Islam melalui politik, sila ambil pengajaran daripada peristiwa yang sedang berlaku di Timur Tengah. Apalah ertinya menguasai negara yang masyarakatnya belum diikat hatinya dengan pemimpin mereka dan satu sama lain. Insaniah ini bukan boleh disorak-sorakkan, bukan boleh disogok. Nak melahirkan masyarakat yang bekerjasama, sama kefahaman, keselarasan, mengambil masa untuk mendidik mereka. Lebih-lebih lagilah untuk dibawa kepada Islam.


Apapun, Islam akam menang dan terus menang. Hijrah 1434 tidak memberi mata kepada Yahudi dan sangat merugikan mereka. Apa-apa perancangan musuh-musuh ini sekarang akan menguntungkan Islam! Sesungguhnya ia akan membuatkan boneka-boneka Yahudi di seluruh dunia panik. Datuk Sri Anwar Ibrahim, buat apa pun tidak menjadi, malah makin jauh daripada sasaran yang dia harapkan. Ada golongan yang mengharapkan revolusi di Malaysia akan menjadi seperti di Mesir, nampaknya tak berlaku.

Rakyat Malaysia yang telah mendapat sentuhan Islam yang sebenar, hati-hati mereka tidak menerima cara kekerasan dan kotor ini. Sekejap-sekejap bolehlah, nak sampai seminggu berkumpul di Stadium Merdeka, itu bukanlah ciri-ciri rakyat Islam Malaysia.

Yahudi nampaknya kecewa dengan ayam sabungnya yang sudah cukup terlatih ini. Malaysia tapak kebangkitan Islam kali ke dua. Jadual Tuhan sedang menuju ke destinasinya, iaitu mengarahkan Malaysia bersamanya. Masyarakat dunia sedar atau tidak, Malaysia akan jadi Negara Islam dan tapak empayar Islam.

Tunggu dan lihat!

tunku

Posted: 30 Jan 2013 03:59 AM PST

tunku


ANWAR’S INFLUENCE ON PAS HAS TAKEN ITS TOLL…AND HE WILL NOT STOP

Posted: 30 Jan 2013 01:30 AM PST

For PAS at present, losing former deputy president Nasharuddin Mat Isa is nothing compared to losing partners DAP and PKR because both the parties could deliver them the Chinese and Indian votes.
PAS is confident of retaining the members and supporters vote when the party made a U-turn on the issue of using the word Allah…not actually knowing the grassroots and die-hards fundamentalist members are getting more frustrated.

The party leaders especially NIk Aziz Niki Mat playing to the gallery of Lim Guan Eng and Karpal Singh on the issue as well other issues that anger the hard core members who do not trust the two parties and their leaders.

Despite them (PAS hard core members) being loyal and follow whatever decisions taken, they are not as dumb as they look to be…they are smart now and know what is right and what is wrong.
Their distrust towards Anwar Ibrahim and DAP leaders began after 2009 when they saw Anwar's move from outside to take control of the party that saw many leaders aligned to the fundamentalists were voted out and replaced by Anwar's liberals.

Mohamad Sabu or Mat Sabu, a rebel rouser who is Anwar's stooge was voted in, defeating intellectual and fundamentalist Nasharuddin, paving the way for Anwar to begin his control in PAS.
Whatever councils PAS have right now are under Anwar's influence directly and indirectly, after having his men in the supreme council since 2009…the day PAS lost its defence without knowing it.
Since then, internally the fundamentalists have been trying to sustain their hold on  the party but the heavy presence of liberals aligned to Anwar is too much which saw president Abdul Hadi Awang giving in slowly to the pressure.

And Nasharuddin's expulsion was one of many Anwar's strategy to destablise PAS and make it weaker so that PKR can stand out better in the opposition pact.
What is happening in PAS now is exactly what Anwar wants…internal friction that will make the Islamic party weak and lose direction…become liberal and pluralistic.

Anwar now controls the party right up to the Syura council given the decision to expel Nasharuddin is 'out of the blues' as majority of the members of the council are fundamentalists who do not even trust Anwar.
Although the decision came as a surprise to many, even to Nasharuddin, the political world in the country knows Anwar has won in gaining control of PAS.
It is now up to PAS members, who are die-hard fundamentalists to bring back the party to its original objective before it becomes a real platform for Anwar to 'cleanse himself'.

Even Karpal Remembers Nik Aziz's Birthday, How Can Azizan Forget?

Posted: 30 Jan 2013 12:01 AM PST

On January 28, Nik Aziz was reported to have attended a Thaipusam celebration event in Penang organized by Pakatan Rakyat. Those who attended the event include DAP Chairman, Karpal Singh.
And by evening, Nik Aziz visited Karpal Singh at his residence followed by a celebration of Nik Aziz's birthday, complete with a cake decorated with all of PR's component parties.

Harakahdaily reported that the visit was very welcomed by Pakatan Rakyat supporters that some of them ended in tears. That is how happy they are to see the friendship between a person who is called Mursyidul Am and an Anti-Islam leader, working together to reach Putrajaya.

It is not wrong if we are to say that the happiness which they had on Nik Aziz's birthday is just as same as Malaysiakini readers' happiness as they celebrate the dismissal of Nasharuddin Mat Isa from the Syura Council through their comments.

For your info, Nik Aziz's date of birth is January 10, 1931. We are not sure whether Karpal did the preparation to celebrate Nik Aziz's birthday at his residence or it was planned by Nik Aziz's side.
If Nik Aziz's side was the one which planned the event, then it would be weird because during the visit to the north, he was reported to have visited the residence of Kedah Chief Minister, Dato' Seri Azizan Razak on January 27. That is why, Nik Aziz could have celebrated his birthday at Azizan's home instead of Karpal's.
Perhaps, unlike Karpal, Azizan might have forgotten Nik Aziz's birthday. As we all know, celebrating birthdays is more of a 'Mat Saleh' culture and it is not a norm for PAS people. That is why, we are not surprised if Azizan and Nik Aziz never even remember their family members' birthdays, or even celebrate it. Besides that, PAs is also famous for being a bunch of chauvinist men where they are not really friendly with their family.

Thus, PAS members were somehow touched with Karpal's effort in celebrating Naik Aziz's birthday. Perhaps this is the first time they personally understand the meaning of 'appreciation' from others. Tok Guru definitely believe that this is the meaning of true friendship.
If this is how Karpal appreciates his friendship, then it is not surprising why Nik Aziz focuses more on DAP's orders than demands from PAS or even the Quran itself. Considering that Malays do appreciate whatever it is that is given to them, Tok Guru would definitely feel 'embarrased' to go against opinions or orders from Karpal after this.

Looking back at history, before PAS became friends with DAP, PAS was famous for taking extreme approach in going against non-Muslims. During the time, some PAS members even followed an unwritten law where they should never vote for non-Muslim as their assemblyman. This is the main factor why UMNO is rejected, all because of the excuse where UMNO works alongside MCA and MIC.
However, those are all old stories, before PAS gets to know DAP better. PAS has now changed, the party is now even more open than UMNO.

Today, UMNO would die defending religion and race, but PAS would die rather than leaving DAP. For PAS, let Hasan Ali die, let Nasharuddin go, as long as it pleases DAP.
Besides, Karpal is just fighting against Islam, not Tok Guru, right?

Holy Book Reading: A Session To Promote ‘Mis-understanding of Religions’

Posted: 29 Jan 2013 04:00 PM PST

On 27th January 2013, a session called 'Holy Book Reading' has been held at Dataran Pidato, Padang Kota Lama, Pulau Pinang by a so-called 'independent' group led by a man only known as Kevin. The objective was to promote understanding of each others' religions, which is good, even 'virtuous', if was organized properly. But what 'understanding' is they talking about if none of those involved are qualified to talk about his/her own religion? Take one person in the group, named Mislina Mustaffa, for example, a controversial D-class actress who once admitted openly that she doesn't know what Islam really is – imagine how would she make others understand something that even she doesn't even know about? Is this just one of the continuous attempts to enrage the Muslims, to promote prejudice and eventually a religious conflict and chaos? As we noticed, a few of those involved are known to have participated in some other demonstrations before and are very close to SUARAM, an organization known to be linked to foreign agencies involved in regime change missions around the globe. Therefore, it is not impossible that this 'little' session may not be so little, if fact, it is a huge, organized mission of changing the government, and the world. One may ask why the Muslims are so paranoid, and may not understand why is an open discussion on Islam or religions can be so wrong? Well, for those with faith, I mean with true faith in his/her religion would understand that a wrong interpretation of the holy books would mean a serious misunderstanding of the religion that could lead to a devastating effect of an absolute opposite of what is taught by the religion. Al-Quran does not bear the words of man, but words of Allah SWT, the one and the only, the Almighty, the Creator of the Universe. This is evident in the words in Al-Quran about the babies in the wombs, the moon and the stars and the universe and etc. that were told even before the scientists discovered these secrets. The Al-Quran even reminded the Muslims about the Jews and their lasting hostility towards the religion of Allah SWT and the Muslims, which is evident in what we see till this day - in Palestine and everywhere else. Unlike the holy books of other religions, Al-Quran is not a book that tells the story about the past, but tells us about the future from the moment it was passed down, to be used as a guide in living our lives till the end of time. Therefore, Al-Quran must be handled with respect and care whereby, when touching Al-Quran, one must first be clean, properly dressed and gone through a partial ablution or 'wudu'' which is the same washing procedure prior to perform prayers. And obviously, Mislina, didn't know anything about this, judging from the way she dressed at the session. So, what Islam or religion was she talking about? There is a serious lack of intelligence of the people who taught that all religions are the same when they don't even understand their own, what more each and every other religions. Islam acknowledges the existence of other religions and the Al-Quran specifically tells the Muslims to respect other religions and never ridicule or insult them. But that doesn't mean Islam is the same as other religions because that would mean that Allah SWT. and other religions' Gods are the same - which is the greatest unforgiveable sin of all. People like Mislina and her 'tiny' group must have failed to understand the facts that all religions call for the same good values and morality as well as good behaviors and intentions, does not mean that Allah, Jesus, The Hindu Gods and Goddess or the Buddhist Gods must be the same. Allah SWT is the one and only. Jesus is three in one. Hindu Gods and Goddess come in numbers. They can never be the same and can never be one even if all of these Gods and Allah SWT call for the same good values, morality and intentions. What even more mind boggling is that, none of these religions give a green light or an 'okay' to LGBT, but the reading session group seems to be forcing the idea to themselves and others. So, who is this group kidding? Other people? Themselves? God? The reading session wasn't at all about understanding religions but it's about leading people to misunderstand and to disregard religions. For their information, Pluralism is not a religion, it's about living without religion. But maybe this is just too complicated for the group to understand. Therefore, I strongly suggest the Islamic bodies to help those in the group who called themselves Muslims, to understand Islam in its true sense. Please don't let these people drift away believing that their ignorance is a 'form' of intelligence.

PAS ACTION AGAINST NASHARUDDIN ERODES ITS CREDIBILITY TO DIE-HARDS FUNDAMENTLISTS

Posted: 29 Jan 2013 12:30 PM PST

PAS is now playing second fiddle in the opposition's alliance as the party heeded the call to have former deputy president and member of the Syura council Nasharudin Mat Isa expelled. Nasharuddin could not have been expelled at a better time since he was beside Prime Minister Najib Tun Razak during the premier's visit to Gaza and participation at WEF in Davos, so the excuse is there…Nasharuddin has fallen out of line of the party leadership. However, the truth of the matter is everybody's knowledge – the party Syura Council and Ulamak chief Nik Aziz Nik Mat – had to tow the line of Pakatan Rakyat that Nasharuddin is a torn in the flesh as the three parties strategise to take over Putrajaya. Nasharuddin, whose aim is to see the Malays who are Muslims united although possessing different political ideologies, has been marked by PKR de facto chief Anwar Ibrahim since he was deputy president of PAS for being closely associated with Umno and BN. Nasharuddin and former PAS vice-president Dr Hassan Ali had been the obstacles to Anwar's dream of controlling the party from outside, the only Malay-based party he could put his hands on. Nasharuddin had survived expulsion when he lost to Anwar's man Mohamad Sabu or Mat Sabu in 2009 party election when Anwar managed to get most of his men in the party leadership line-up that included Husam Musa. But at that time, Anwar could not do much to rid PAS of the fundamentalists hold as president Abdul Hadi Awang and secretary-general Mustapha Ali are still 'fundamentalists die-hards" and the Syura Council members especially Dr Harun Taib and Dr Harun Din were all fundamentalists, holding on to the party's mission since the 50s. However, this time around, they seem to be bending down to pressure from DAP and Anwar personally as the action they took against Nasharuddin, although expected, is so swift or fast. Despite Nasharuddin 'overstaying his welcome' in the party, the action is read as PAS allowing itself to be 'dictated' by DAP and PKR despite it (PAS) being the strongest party in the opposition pact. The party has been trying hard, that is the veteran fundamentalists, not to allow Anwar to control it but given the latest leadership's decision, the party seems to have mellowed or 'under threat'. In short, despite all the upheavals and issues that are against Islam and Muslims, PAS seems to have no choice but to tow the line of the opposition pact, which inevitably erodes its influence among die-hard fundamentalists members and supporters. Even now, die-hard fundamentalist are demonstrating against DAP and calling for the party to break away from the opposition pact on issues concerning the use of word ALLAH. PAS is now in a 'Catch 22' position – if the party does not tow the line it will be left alone in the coming general election and if it follows every tune the opposition pact dance, it would lose its support. Given the situation, PAS is expected to play the balancing act as it does not want to lose the opportunity to have its president Abdul Hadi as Prime Minster, the post it will have to 'fight it out' with Anwar, if the opposition wins the general election.

Dismissing Nasha: Rakyat Are Happy With Najib's Effort On Palestine, Except For PAS

Posted: 29 Jan 2013 08:30 AM PST

The Prime Minister's visit to Palestine recently has been gaining positive response from Malaysians. It strengthen Malaysia's image as a country which is serious in fighting for peace instead of just being rhetoric in its fight for peace. Even though the visit was seen negatively by the opposition, saying that it is just another one of the government's election publicity, the important thing here is that it is an effort to achieve peace, and it begins now. Looking at all the sufferings faced by Palestinians due to all the attacks from Israel, making claims saying that the Prime Minister's visit is just another publicity proves that the opposition is not even concerned with the matter. This is because, the visit is a daring effort taken by the Prime Minister and wife, where they decided to head over to a 'warzone', taking risk over their own safety and lives, to accept the invitation given by Palestine seeking for help from Malaysia to unite Hamas and Fatah. Only with the union, people of Palestine will be able to fight for their country against the terrorism and invasion done by the Israeli regime. That is why, Dato' Seri Najib's commitment in helping other Muslims, should not be taken as a political issue. It should be seen as an issue surrounding all Muslims around the world. However, the opposition's response is not a surprise. This is because, PAS, an 'islamic' party within Pakatan Rakyat, does not really support the spirit of union. Not that we don't know PAS does not support in uniting ummah, we also know that some PAS supporters would rather die fighting their brothers just as long as they could see their party get to Putrajaya. That is why we are not surprised when PAS do not even share the same pride which Malaysians felt, over the Prime Minister's effort in uniting Muslims in Palestine. PAS' behavior can clearly be seen through their actions when they sacked Ustaz Nasharuddin Mat Isa from their Syura Ulama Council which was announced soon after he got back from Palestine escorting the Prime Minister. This proves that to PAS, everything is politics, that is it. Thus, Ustaz Nasha's actions in escorting the Prime Minister to Gaza is viewed by PAS as treason. Perhaps this is what Hadi Awang meant on his message where he prohibit the separation of religion and politics; asking Muslims to include religion to politics which then becomes their guideline for religion, instead of the other way round. That is why as we see how Muslims in Palestine getting attacked, and while Muslims around pray for their safety, PAS prayed for UMNO to go K.O. There is no doubt that instead of the Prime Minister, PAS is the one who used Palestine as their political game to look for publicity by saying that they helped as well, by just waving their party's flag there. However, not even a single PAS leaders have the guts to do anything to really help Palestine. And when one of its leaders tried to be serious in helping Palestine, Ustaz Nasharuddin Mat Isa for instance, he is seen as a traitor. Whatever it is, we are proud to be Malaysian Muslims where the government is stable enough to help in fighting for peace, especially in Islamic states. We are also proud to have a smart, brave and sincere leader who managed to get Malaysia to this stage even if some Malaysians are threatened with issues against one another thanks to the work of the devil.

NAJIB’S SUCCES IN GAZA AND DAVOS PUTS ANWAR AND OPPOSITIONS FURTHER IN A CORNER

Posted: 29 Jan 2013 06:35 AM PST

Coming home to a hero's welcome with no less than 10,000 Malaysians at KLIA, Prime Minister Najib Tun Razak has succeeded in putting Malaysia in the world's map as a moderate country that loves peace and a country with plentiful opportunities for businesses. Hitting two birds with one stone – the visit to Gaza and the WEF in Davos – Najib has shown to the world that Malaysia is a country that is accommodating and tolerant while same time vibrant in its economic development. Najib's visit to Gaza was to see by himself the situation there where the Palestinians have been under 'inhuman onslaught' of the Israelis and living in fear every day and night. His success in his visit has created uneasiness among the oppositions back home particularly Anwar Ibrahim who is a 'buddy' to Israel and same time trying to curb or prevent investments to Malaysia. Anwar has been painting a 'black Malaysia' to every country in the world, hoping he could 'cruise' he way to Putrajaya, the position he has been dreaming and having nightmares. Najib's visit to Gaza 'to see with his own eyes the state of being of the besieged Palestinians, and had wanted to visit both Gaza and the West Bank but was unable to do so due to the volatile political situations there. "The Israeli gave an indication that we have to recognise the state for a visit to the West Bank, but the price is too high. And Abu Mazen understood this. Our visit was purely humanitarian, nothing more nothing less," he had said. But Anwar was quick to lie that Najib's visit had incurred the wrath of Abu Mazen, another name for the Fatah's leader Mahmoud Abas, an attempt to create anger among thinking Malaysians on Najib's visit. Anwar cannot do like what Najib did because he is a 'buddy' of Israel and a word from him supporting Palestine will incur the wrath of his Israel master, and condemning Malaysia in the eyes of the world has apparently backfired, if viewed at the success of Najib's performance in Davos where the world's business circle had shown much interest in Malaysia. Anwar's 'jealousy and hatred' got worse when American media played up Najib's visit to Gaza and the overwhelming reception Najib received in Davos, contrary to Anwar's expectation as he has all along thought Najib and Malaysia would get the 'cold shoulder treatment from the world community' following his (Anwar) campaign against the Prime Minister and Malaysia. And with no less than 10,000 Malaysians welcomed Najib's return at the airport, Anwar's feeling went down, hopes for brighter days ahead dashed as he saw Najib surrounded and cheered by the crowd. Given the success of Najib's visit, Anwar and the oppositions are further pushed to the corner as the general election draws nearer as Malaysians, thinking Malaysians who are voters are fast abandoning the 'purported idealism' propagated by the oppositions.'

anakbukitgantang says

Posted: 30 Jan 2013 03:30 AM PST

anakbukitgantang says


"membatalkan" Perjanjian Pangkor

Posted: 29 Jan 2013 05:18 PM PST

Petang itu kami berselawat secara berjemaah menuju ke pantai di Lumut Perak. Kalau pada tahun 1874 Perjanjian Pangkor telah mengubah landskap politik negara dan Sultan Sultan di Tanah Melayu dicaturkan mengikut kehendak British, maka pada hari ini keturunan Kesultanan Melaka yang bertaburan di Nusantara dari Malaysia, Temasek dan Indonesia datang untuk berselawat dan membaca Hisb Bahar di bawah pimpinan Habeeb Abu Aswad Al Kubra serta para daie dari sebuah pasentren dari Kelantan.

Semasa Melaka diserang Portugis tahun 1511 para ahlul bayt yang menjadi Sultan dan bangsawan dibantu oleh para ulama dan daie serta orang Besar Besar dan  hulubalang. Rujuk menjejaki-nyemah-mulya dan Raden Pati Unus di minit 48:56 dan  Raja Haji Ali Fiisabilillah diminit 13:37

Link video dan sedutan menarik HIKMAH 111 boleh dirujuk di bawah


 
 
Pesanan Cik Srikandi yang memberikan slide Alter Terahsia Bangsa Melayu pula di bawah
 
 

 
 
 
 
 Doa kami moga Nusantara ini aman dan bebas dari pengaruh penjajahan baru New World Order- yang kini makin meruncing secara penjajahan politik, ekonomi dan amat membimbangkan akidah umat Islam cuba diMURTADkan pasca PRU12. Kami amat berharap agar semua   umat Islam bangkit BERSATU dan mengembalikan zaman kegemilangan Islam di Nusantara. Semoga dimakbulkan dengan izin Allah. Biznillah!
 
 
 

 

Politik Harian

Posted: 30 Jan 2013 03:19 AM PST

Politik Harian


Polis Siar Gambar 14 Individu Bawa Kanak-Kanak #KL112

Posted: 30 Jan 2013 02:00 AM PST


Polis sedang mencari 14 orang yang dipercayai membawa kanak-kanak ke Himpunan Kebangkitan Rakyat (KL112) pada 12 Januari lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata, gambar mereka yang terlibat telah dimuat naik di laman Facebook PDRM KL.

Empat belas individu berkenaan dipercayai melanggar syarat-syarat di bawah Akta Perhimpunan Aman dan jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda RM20,000 atau 10 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

"Kami menggesa mereka untuk tampil ke hadapan secepat mungkin untuk memudahkan siasatan," kata DCP Mohmad.

Menurut beliau polis yang tidak menetapkan tarikh akhir berhubung perkara itu namun menggesa kerjasama daripada mereka yang terlibat.

Sape suruh langgar syarat2 yg ditetapkan... sendiri buat sendiri tanggung!! jangan nak salahkan PDRM pulak!

PRU 13 - Awang Adek Rentap Abby Abadi Di Bachok!

Posted: 30 Jan 2013 12:00 AM PST


Khabarnya PAS telah mempunyai nama calon baru bagi mengantikan Nasharuddin Mat Isa yang digugurkan daripada senarai calon... Nama yang naik bagi mengantikan Ustaz Nasha ialah bekas artis yang kini sudah bertaubat dan baru sahaja menyertai PAS seumur hidup sepanjang hayat, janda berhias Abby Abadi.

Namun Umno Bachok bersedia menghadapi siapa juga yang dicalonkan PAS bagi menandingi kerusi parlimen Bachok pada pilihan raya umum ke-13 selepas penyandangnya Nasharuddin Mat Isa digugurkan daripada senarai calon.


Ketuanya Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata Umno Bachok telah melaksanakan pelbagai gerak kerja sejak beberapa tahun lepas bagi memastikan kerusi itu menjadi milik Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

"Kami yakin kemenangan akan berpihak kepada BN dalam mencapai misi pelaksanaan Bachok Baru Bachok Maju," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengesahkan Nasharuddin tiada dalam senarai calon PAS bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Mengulas lanjut, Awang Adek berkata tindakan PAS menyingkirkan Nasharuddin daripada Majlis Syura Ulama PAS akan membuka mata penyokong parti itu dan pengundi atas pagar mengenai sikap sebenar PAS apabila ada pemimpinnya akrab dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Rakyat khususnya penyokong PAS di Bachok pastinya tidak dapat menerima tindakan sedemikian dan mereka sedih serta terkejut apabila anggota parlimen mereka diperlakukan sedemikian tanpa memberi peluang untuk membela diri," katanya.

Sehubungan itu beliau mengajak pengundi di Bachok agar memberi sokongan kepada BN yang mahu membangunkan daerah berkenaan selepas pilihan raya umum akan datang.

Sementara itu, Awang Adek yang juga timbalan menteri kewangan, berkata walaupun tidak mentadbir Kelantan, BN yang meneraju kerajaan pusat tidak pernah mengabaikan tanggungjawab membela nasib penduduk Kelantan.

Setiap bantuan diberi tanpa diskriminasi, tanpa melihat fahaman politik individu, katanya.

-pissstttt asyik Awang Adek je cakap bagi la Abby cakap pulak hahahaha....

Pendedahan Surat Skandal Seks ADUN DAP

Posted: 29 Jan 2013 10:00 PM PSTSapa punya kerja pula edar surat skandal lucah ADUN DAP ni? Ni mesti kerja.... opppssss.. ni mesti kerja orang UMNO... biasa dah ayat tu....

Pelaku dalam surat ni tak buat salah... yang buat salah orang yang edarkan surat ni... patut ke pertahankan orang yang buat kerja keji macam ni? sedangkan segala maklumat telah diberikan dalam surat ni.... nape tak nak siasat? Takut nanti Karpal Singh kata langkah mayat dia dulu...

Surat di atas adalah salinan surat layang kepada ADUN DAP Aulong, YB Yew Tian Hoe atau lebih dikenali sebagai YB Capik. Dia dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan pembantu peribadinya. Pembantu peribadinya itu yang dipanggil sebagai Puan Lilian telah menjadi perempuan simpanannya, dalam bahasa moden mistress.

Surat ini telah diedarkan secara meluas kepada penduduk-penduduk di Taiping secara pos terutama kepada kaum Cina. Setakat rencana ini ditulis, tiada laporan polis dibuat dan YB Yew masih lagi belum mengakui atau menafikan kebenaran surat layan tersebut.

Kemungkinan besar, surat ini dibuat oleh lawan dalam parti Dap sendiri kerana ada pihak yang mahu DAP Perak tidak mencalonkan YB Yew sebagai calon semula pada PRU nanti.

Lu pikirrr la sendiri!

[Video] Ulama Muda Malaysia (ILMU), Lamar Nasharudin

Posted: 29 Jan 2013 09:00 PM PST


Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia (Ilmu), menerima dengan tangan terbuka sekiranya bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa berhasrat menyertainya.

Pengerusinya, Fathul Bari Mat Jahya berkata, atas asas dan wadah perjuangan menegakkan Islam yang sama, penyertaan Nasharudin amat dialu-alukan.

Menurutnya, kerjasama Nasharudin sebagai Pengerusi dan Ahli Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia amat diperlukan.

Bagaimanapun, tiada paksaan untuk Nasharudin. Terpulang kepadanya untuk membuat keputusan, katanya.

Fathul Bari sebelum itu membalas cadangan pihak tertentu supaya Nasharudin menyertai Ilmu dalam laman sosial Twitter miliknya.

Dipetik dalam tweetnya, Fathul Bari membalas, 'ahlan wa sahlan' atas cadangan tersebut dan menyifatkan Nasharudin sebagai seorang yang menghormati perjuangan dan pandangan orang lain.

Video URL: http://youtu.be/BzGNBggLSEA#RCISabah: Spy Leman Bocorkan Rahsia....

Posted: 29 Jan 2013 08:00 PM PST


Inilah antara sebab kita jangan terlalu mudah percaya dengan setiap laporan yang dikeluarkan oleh media pembangkang. Terutama sekali laporan dari Malaysiakini dan The Malaysian Insider.

Selain banyak guna pengikat kata pada setiap perkataan laporan wartawan mereka kadangkala ditokok tambah supaya memberi kelebihan kepada pihak mereka.


Laporan pendengaran awam prosiding RCI untuk menyiasat pemberian kerakyatan kepada warga asing di Sabah yang ditulis oleh Boo Su-Lyn sebagaimana dipaparkan dalam gambar (atas) adalah antara laporan 'media spinning' untuk memburukkan kerajaan dan SPR.

Laporan Boo Su-Lyn berbunyi :
A then-Sabah National Registration Department (NRD) director sold 16,000 NRD receipts for more than RM1million that enabled immigrants in Sabah to vote, the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants heard today.
Hahaha...

Mungkin Boo Su-Lyn pekak atau sengaja buat-buat pekak. Kerana sepanjang prosiding siang tadi keterangan saksi ke-34 (SP34) iaitu DSP Badaruddin Peg. Turus 1 Intelligent Technical IPK Kelantan tiada menyebut bahawa Ramli Kamaruddin yang ditahan di bawah ISA mengaku mengeluarkan 16,000 resit dokumen untuk tujuan UNDI!

Antara transkrip asal keterangan yang diberikan SP34 :

1. Tuan bertugas di mana sekarang dan sebagai apa? 
SP34 : Peg. Turut 1 Intelligent Technical di IPK Kelantan selama 17 tahun. 
2. Apakah tugas-tugas tuan? 
SP34  : Selain pentadbiran saya juga melakukan risikan keselamatan. 
3. Adakah tuan ingat ketika bertugas di Bukit Aman, tuan terlibat dengan ops khas? 
SP34 : Yang saya tahu mengenai pengeluaran IC secara salah di Sabah
4. Apa peranan tuan dalam ops tersebut? 
SP34 : Saya menjalankan temubual dengan tahanan. 
5. Tujuan untuk temubual? 
SP34 : Membuat risikan dan intelligence repot. 
6. Adakah tuan ingat berapa orang ditangkap? 
SP34 : Saya tidak tahu. 
7. Mereka ditangkap di bawah Akta apa? 
SP34 : Akta ISA. 
8. Siapa yang tuan temubual? 
SP34 : Ramli Kamaruddin adalah Ketua Pengarah JPN Sabah ketika itu. 
9. Berdasarkan keterangan adakah Ramli terlibat sama dengan pengeluaran IC secara tidak teratur? 
SP34 : Yang saya maklum Ramli terlibat dengan pengeluaran resit KP19 dan KP11. KP19 untuk renew IC dan KP11 untuk IC hilang. 
10. Berapa banyak resit dikeluarkan? 
SP34 : 16,000 resit dikeluarkan kepada individu-individu pendatang asing iaitu India, Indonesia, Pakistan dan lain-lain. 
11. Motif pengeluaran IC tidak teratur? 
SP34 : Untuk duit, keuntungan. 
12. Adakah bayaran dibuat kepada En.Ramli?
SP34 : Setiap resit dikenakan RM250. 
13. Motif keluarkan resit ini? 
SP34 : Untuk keuntungan saja. 
14. Berapa jumlah keuntungan diperolehi? 
SP34 : Lebih kurang RM1 juta. 
13. Adakah Ramli mendedahkan sesiapa ada beri arahan untuk berbuat demikian? 
SP34 : Ramli mendedahkan beliau buat atas keuntungan sahaja. 
14. Adakah nama-nama orang lain atau ahli politik disebut terlibat bersama Ramli? 
SP34 : Tiada. 
15. Adakah Ramli bekerjasama dengan SB ketika ditemubual? 
SP34 : Bekerjasama dengan baik dan ikhlas.

Cukup sampai situ sahaja, soalan saya buat Boo Su-Lyn, cuba beritahu di mana dalam keterangan saksi tadi mengatakan bahawa pengeluaran IC yang dilakukan oleh bekas kakitangan JPN adalah untuk MENGUNDI?

Boo Su-Lyn walaupun you seksi, cantik. Tapi sayang you bodoh!
Nak tau siapa Spy Leman ? klik di sini...


Pemecatan Nasharudin Penuh Misteri

Posted: 29 Jan 2013 07:00 PM PST


Tindakan Majlis Syura Ulama Pas mengumumkan pemecatan bekas Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa sebagai anggotanya kelmarin menimbulkan misteri dan pelbagai persoalan yang masih tidak terjawab.

Antara persoalannya ialah punca pemecatan itu berlaku sama ada disebabkan kegagalan Ahli Parlimen Bachok berkenaan hadir ke mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas atau ekoran tindakannya mengiringi lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Gaza baru-baru ini.

Malah sumber berkata, tidak mustahil berita pemecatan yang diumumkan sejurus selepas kepulangan Nasharudin mengiringi lawatan Perdana Menteri ke Gaza bertujuan mengalihkan isu kalimah Allah yang sebelum ini menjadi perbualan hangat dalam masyarakat.

"Lebih menimbulkan persoalan selain berita pemecatan itu lewat diumumkan iaitu selepas dua minggu keputusan dibuat (13 Januari), surat mengenai pemecatan ini juga sehingga kini masih belum diterima oleh Nasharudin," kata sumber itu kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan sumber itu berkata, jika alasan tidak hadir mesyuarat digunakan untuk memecat Nasharudin, mengapa salah seorang ahli Majlis Syura Ulama Pas iaitu Datuk Mohamed Daud Iraqi yang juga sering tidak hadir mesyuarat tidak dikenakan tindakan sama.

"Sepatutnya Daud Iraqi juga wajar dipecat kerana sering tidak hadir dalam mesyuarat. Bagaimana pula tindakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang sering keluar mesyuarat awal dengan pelbagai alasan. Paling lama sepuluh ke 15 minit. Adakah ini dibolehkan?" ujar sumber itu.

Sumber itu berkata lagi, tidak keterlaluan juga tindakan yang sama wajar dikenakan terhadap Ahli Jawatankuasa Pas Pusat yang sering tidak hadir ke mesyuarat.

Berhubung kegagalan Pas menyerahkan surat pemecatan kepada Nasharudin sumber itu memberitahu, keadaan itu sememangnya menimbulkan misteri dan persoalan kerana keputusan pemecatan itu telah berlaku pada 13 Januari lalu.

"Di mana keberkesanan pentadbiran Majlis Syura Ulama Pas dan Setiausaha Agung Pas menguruskan perkara ini. Satu lagi persoalan adakah benar keputusan memecat Nasharudin itu telah dibuat pada 13 Januari lalu.

"Atau kemungkinan juga pemecatan itu dibuat selepas pemimpin-pemimpin Pas melihat Nasharudin mengiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Gaza baru-baru ini. Segala-galanya mungkin," katanya lagi.

Satu lagi perkara yang boleh dipertikaikan kata sumber itu, Pas tidak mengikut tata cara pemecatan yang betul kerana Nasharudin sebelum dipecat tidak diberi surat tunjuk sebab dan haknya untuk membela diri.

Dalam pada itu sumber tersebut berkata, sekiranya tindakan Nasharudin mengiringi Perdana Menteri ke Gaza dianggap satu kesalahan, dua lagi pemimpin kanan Pas juga perlu dikenakan tindakan sama kerana mengiringi seorang Menteri Kabinet ke Eropah baru-baru ini.

"Dua pemimpin ini merupakan Ahli Parlimen Pas. Mereka dikatakan telah mengiringi seorang Menteri Kabinet ke Eropah. Sekiranya Nasharudin dikatakan bersalah kerana mengiringi Perdana Menteri, dua pemimpin kanan ini juga boleh dikenakan tindakan atas alasan yang sama," ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, kata sumber itu, Nasharudin bukan sekali dua diberi peluang untuk mengiringi pemimpin utama kerajaan ke luar negara bahkan beliau pernah diberi tanggungjawab menjadi wakil Malaysia.

"Pernah satu ketika iaitu pada tahun 2011 Nasharudin telah diberi kepercayaan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat untuk mewakilinya dalam persidangan Speaker negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) di Damsyik meskipun Nasharudin seorang Ahli Parlimen Pas," katanya lagi.

Sementara itu Nasharudin ketika dihubungi Utusan Malaysia mengesahkan bahawa beliau belum menerima surat pemecatan sebagai ahli Majlis Syura Ulama Pas setakat hari ini.

"Saya masih menanti surat itu, sepatutnya saya sudah menerimanya kalau betul keputusan pemecatan dilakukan pada 13 Januari lalu," katanya.

Ketua Dewan Ulama PAS Dr Harun Taib Pula Akan Dipecat?

Posted: 29 Jan 2013 06:00 PM PST


Belum pun reda dengan berita tergempar penyingkiran Ustaz Nasharudin Mat Isa daripada Majlis Syura Ulama,  kini tiba masanya, nasib yang sama menimpa kepada Ketua Dewan Ulama parti PAS, Datuk Harun Taib.....

Berita ini di sampaikan oleh bekas pengikut setia parti itu, Zainon Ismail...

"Seorang pemimpin kanan Pas dijangka dipecat sebagai Ahli Majlis Syura Ulama", katanya.

Beliau difahamkan antara nama yang disebut-sebut berada dalam senarai pemecatan oleh Majlis Syura Ulama Pas ialah Ketua Dewan Ulama parti itu, Datuk Harun Taib.

Katanya lagi, tidak mustahil perkara itu berlaku selepas bekas Timbalan Presiden parti itu Nasharudin Mat Isa digugurkan sebagai ahli majlis itu pada 13 Januari lalu.

"Majlis Syura Ulama Pas adalah badan tertinggi parti itu dan apabila keputusan dibuat oleh majlis itu, maka ia tidak perlu dipertikaikan lagi oleh mana-mana pihak dalam parti berkenaan," kata Zainon yang juga seorang penulis buku dengan nama penanya, C.N. Al-Afghani.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri program diskusi "Dilema dan Ranjau Perjuangan Islam di Malaysia" yang turut dihadiri Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said.

Sebelum ini, akhbar tempatan melaporkan pemecatan Nasharudin sebagai Ahli Majlis Syura Ulama parti itu berikutan tindak tanduknya yang didakwa boleh merugikan parti itu.

Adakah keputusan ini wajar di terima....? Ahli PAS fikir-fikirkan lah....

PAS semakin hancur semenjak bersama Pakatan Haram!

Rasuah, Rasis : Guan Eng Boleh Tutup Mulut Tapi Rakyat Makin Buka Mata Nilai DAP

Posted: 29 Jan 2013 05:00 PM PST


Bekas Timbalan Ketua Menteri 1, Pulau Pinang, Datuk Seri Mohd Fairus Khairuddin percaya DAP tidak mampu untuk menjawab apatah lagi menyangkal kenyataan bekas Naib Pengerusinya, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berhubung isu rasuah dan rasis yang diamalkan parti itu.

Ini kerana tegasnya sehingga kini DAP terutama Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng terus mengunci mulut walaupun isu rasuah dan rasis yang dibangkitkan Tunku Aziz itu sudah lama berlarutan.

"Bak kata pepatah berani kerana benar, takut kerana salah. Ini belum lagi isu kesilapan kira undi. Nampaknya DAP sudah terkena ludah mereka sendiri.

"Mereka terutama Guan Eng boleh terus tutup mulut tapi rakyat akan terus buka mata dan fikiran untuk menilai sejauh mana kebenaran kononnya DAP ini satu parti yang bersih, telus dan ada akauntabiliti", katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan DAP yang sehingga kini masih berdiam diri berhubung dakwaan oleh bekas Naib Pengerusinya, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkenaan isu rasuah dan rasis parti berkenaan.

Mengulas lebih lanjut Fairus seterusnya menambah DAP hanya nampak kesalahan dan kesilapan orang lain umpama mengata kain orang koyak tetapi kain sendiri makin terlondeh.

"Sebenarnya pelbagai pendedahan serta dakwaan oleh Tunku Aziz menjadi bukti bahawa parti terbabit telah terkena batang hidung sendiri. Dan seharusnya Tunku Aziz perlu mendedahkan apa lagi yang belum didedahkan untuk kepentingan umum.

"Percayalah….bangkai jika ditutup dengan apa sekali pun ianya akan tetap berbau dan akhirnya diketahui umum juga akhirnya. Apa yang mereka lakukan hanyalah sekadar untuk menyembunyikan wajah hodoh mereka yang sebenarnya," ujar beliau.

Beliau seterusnya percaya DAP akan selamanya berdiam diri dan tidak akan berani tampil untuk memberikan penjelasan yang sepatutnya.

UMNO-Online

Mahfuz Omar Ahli Parlimen PAS Yang Memalukan

Posted: 29 Jan 2013 08:00 AM PST


Inilah padahnya apabila tersalah membuat undian dalam memilih Ahli Parlimen di kawasan masing-masing.... Maka lahirlah MP yang sengal....

Salah siapa? salah korang jugak! sapa suruh undi si penjual cendol jadi MP?

Tengoklah tweet Mahfuz di twitter pun dah macam cendol + rojak... ini menunjukkan kualiti pemikiran Mahfuz hanya bertaraf SRP...

Sepatutnya selepas menang PRU-12 yang lalu ada baiknya Mahfuz mengambil ujian PMR sekali lagi atau upgrade ke tahap yang lebih tinggi sedikit... (tak lulus SRP) Opppsss terkantoi pulak!

Angin Perubahan - Contoh tarbiyah PAS. Contoh yang tidak baik untuk anak anak muda PAS. Maka jangan hairan bila ada anak muda yang sanggup maki hamun pemimpin dalam Facebook, Twitter dan komen komen dalam Malaysiakini.

Ini kerana mereka meneladani "budi bicara' Ahli Parlimen mereka yang di atas. Cukup memalukan PAS ada seorang Ahli Parlimen yang standard percakapannya sebegini rupa. Sudah hilang cerdik pandai dalam PAS?

Tiada Sambutan, Program Anwar Di Terengganu Batal?

Posted: 29 Jan 2013 06:00 AM PST


Blog cucu tok selampit (CTS) melaporkan program Jelajah Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Terengganu yang dijadualkan 02 Februari 2013 terpaksa dibatalkan.

Menurut blog itu, tiga program yang telah diatur terpaksa dibatalkan adalah; "Meet Anwar" di Grand Continental Hotel (5.00-7.00 petang), Ceramah di Seberang Pintasan, Dungun ( 9.00-10.00 malam ) dan Ceramah Perdana di Kampong Baru, Kerteh (11.00-12.00 malam).

"Apakah pembatalan ini atas desakan Ketua Umum sendiri yang menjangkakan program ini tidak akan mendapat sambutan?," soal CTS yang mendakwa mendapat sumber dalaman tentang pergolakan dalaman PKR Terengganu.

Sehingga ke hari ini PKR Terengganu gagal mengemukakan tokoh dari negeri itu untuk memimpin parti sehinggalah YB Azan Ismail, Ahli Parlimen PKR Indera Mahkota, Pahang untuk menjadi pengerusi Majlis Pimpinan Negeri.

Pada Mac tahun lalu, Timbalan Ketua Penerangan Pas Terengganu, Azman Shapawi meminta PKR "mengukur baju di badan sendiri," sebelum menuntut untuk bertanding di 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan tiga Parlimen di negeri itu pada Pilihanraya Umum ke-13.

"Kita minta dia (PKR) ukur baju di badan sendiri. Dengan suasana yang ada hari ini, mereka tidak patut bercakap sebebasnya, lebih-lebih lagi perlu mengambil kira pandangan Pas yang menjadi tunggak parti pembangkang di negeri ini," katanya.

Azman Shapawi dalam nada sinis berkata, jika parti itu mengikut apa yang diidamkan, sudah tentu mereka mahu 'makan banyak walaupun benda yang diidamkan itu tidak boleh dimakan'.

"Kalau tanya kita mahu idam berapa kerusi, sudah tentu kita mahukan 32 kerusi DUN tetapi dalam budaya persahabatan kita tidak boleh berlaku begitu dan perlu mengambil kira semua keadaan. Kita harap PKR mengambil kira juga perkara itu," katanya lagi.

-AIDC

Misteri Ketua AMK Meronda Lewat Malam Bersama Warga Asing

Posted: 29 Jan 2013 05:00 AM PST


Penglibatan pihak asing dalam menyokong usaha pembangkang menawan negara dalam PRU akan datang tidak dapat dinafikan lagi.

Mereka bukan sahaja menyumbang dari segi kewangan malah turut menyumbang dari segi idea dan kepakaran-kepakaran yang mereka ada termasuk mengadakan latihan kepada jentera-jentera pembangkang terutamanya PKR dan DAP.

Seperti yang kita semua sedia maklum pihak-pihak asing yang tidak menyukai pemerintah Malaysia sekarang banyak berada di negara jiran selatan tanah air kita.

Dua malam lepas (Sabtu malam Ahad) seorang pemimpin PKR, Shamsul Iskandar Mat Akin dikesan berada dalam sebuah kereta Singapura jenis honda yang berwarna hitam bersama pemandu berbangsa cina dan dua lekaki lain meronda beberapa tempat di Melaka. Yang terakhir mereka dikesan berada di sekitar Duyong jam 1 pagi.

Untuk tujuan apa Shamsul melawat beberapa tempat di malam hari bersama pihak asing ?

Sumber : Sel13

bumiyang

Posted: 30 Jan 2013 03:17 AM PST

Ohpolitik!™

Posted: 30 Jan 2013 03:14 AM PST

Ohpolitik!™


NOTIS KOSONGKAN PASAR SITI KHADIJAH : @nikabdulaziz nak korek minyak!!

Posted: 29 Jan 2013 11:03 PM PSTNotis itu berbunyi "peniaga dan penjaja Pasar Siti Khadijah dan kawasan sekitarnya hendaklah mengosongkan kawasan ini di dalam tempoh 60 hari. Arahan ini bagi membolehkan bangunan ini dirobohkan supaya aktiviti mencarigali minyak dapat berjalan lancar. Arahan Yang Dipertua Kota Bharu Bandar Raya Islam " didapati telah dilekatkan di beberapa lokasi di Pasar Siti Khadijah.

Notis itu dipercayai dibuat sebagai mengambil kesempatan di atas pengumuman Husam beberapa hari lalu berhubung penemuan minyak di atas daratan di beberapa buah lokasi di bandar Kota Bharu dan Tumpat.
Sementara itu, pihak Majlis Perbandaran Kota Bharu - Banda Raya Islam (MPKB-BRI) telah mengadakan sidang media pagi ini memberi penjelasan dan menafikan pihaknya mengeluarkan notis tersebut.
Korek, Jangan Tak Korek...Duit tew...hahaahha....

Antara Maulidur Rasul dan Birthday mana 1 nak sambut @nikabdulaziz?

Posted: 29 Jan 2013 08:45 PM PST

Ha Ha Ha... Maulidur Rasul Tiru Budaya Kristian? Birthday molek sambut tak gitu Bishop PAS? hehe... 

Tak caya cebacer kat sini...Lidah PAS.. Haprakdaily yang tulis, bukan aku.

Dalam pertemuan bersejarah semalam, Nik Aziz menghadiahkan satu kek kepada Bishop daripada Penang Diocese yang meliputi Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Perak dan Kelantan.
Tak cukup ngan hadiahkan kepada Bishop, Kapal Selam plak sambut birthday nik aziz di rumahnya. Apa kata nik aziz yang dipetik dari sumber yang sama, HaprakDaily..

Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengakui beliau begitu teruja apabila dihadiahkan sebiji kek yang tertera tiga parti di bawah Pakatan Rakyat sebagai hadiah ulang tahun kelahirannya yang ke-82.


GEMPAR !! @nikabdulaziz Resign dari bertanding PRU kerana Kalimah Allah?

Posted: 29 Jan 2013 07:33 PM PST

Akibat terbelit dan membelit setiap kali kata-kata yang keluar dari lidah NikAziz, Hari ni GEMPAR kononnya NikAziz nak resign dan bagi laluan kepada muka baru untuk duduk di kerusi empuk miliknya sebagai Mursyidul Am Parti Islam Semalaysia (PAS) dan Menteri Besar Kelantan Darul Naim.

HA! HA! Boleh ke korang bagi aku satu nama yang boleh atau disebut-sebut akan menjadi pengganti Nik Aziz? Dah Lama dah... Banyak keputusan berbelit... 

err.. aku dengar kata :
Simbul R yang banyak di Kelantan bermaksud Resign NikAziz.....

GEMPAR DEMO KRONI @anwaribrahim @n_izzah @AzminAli @drwanazizah PKR Parti KRONI

Posted: 29 Jan 2013 07:17 PM PST

GEMPAR Demo Kroni Khas Buat PKR!!
KRONI! 
KRONI! 
KRONI! 
KRONI! 
KRONI! 
KRONI! 
KRONI! 
KRONI! 

PAS Boleh Diharapkan ke Nak Jaga Islam @nikabdulaziz?

Posted: 29 Jan 2013 06:34 PM PST

Semalam..... DAP kata...

Tak cukup tambah lagi....

Semalam... PAS kata... 

Hasilnya bila hari ni PAS lebih selesa berpeluk dan bersalaman dengan DAP...

OhBas @Khalid_Ibrahim Sewa Beli Enam Bulan Jer!! Edisi Masihkah Kau Ingat?

Posted: 29 Jan 2013 05:59 PM PST

Mesti Korang Pernah Tengok Bas Ni, kan... 
Bas keluaran KHAS PRU13 yang sangat telus!!Mula-mula nak coverline kononnya disewa!!
"Bas berkenaan yang disewa untuk tempoh enam bulandibiayai sepenuhnya oleh saya tanpa melibatkan satu sen pun wang rakyat dan wang kerajaan negeri."

Lepas tue bila dah kantoi...ehem...!!
"Malah, Khalid berkata beliau membayar sebanyak RM10,833 sebagai ansuran bulanan bas terbabit yang bernilai hampir RM650,000 itu melalui kaedah sewa beli."

Taipingmali (tm)

Posted: 30 Jan 2013 01:21 AM PST

Taipingmali (tm)


Kenderaan milik surau dicuri

Posted: 29 Jan 2013 10:14 PM PST

Dua buah kenderaan milik sebuah surau di Rawang telah dilarikan dari surau tersebut. Kenderaan yang hilang ialah Van Toyota Hiace nombor pendaftaran WTR 2201 dan sebuah MPV Nazaria nombor pendaftaran NAZA 360.

Jika ditemui sila telefon ke 0122005950 atau balai polis terdekat.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SIAPA YANG TIDAK KENAL LIM KIT SIANG PADA 13 MEI ????

Posted: 29 Jan 2013 09:55 PM PST

YANG AHLI PAS SANGGUP BELAI DAN SAYANG SELAMA INI....

1. Menggunakan slogan "Malai-Si" yang membawa maksud "Mati Melayu".
2. "Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis Melayu" – 11 Mei, Jalan Bukit Bintang.
... 3. "Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan"– 11 Mei, Jalan Bukit Bintang.
4. "KL sekarang cina punya" – 11 Mei, Jalan Changkat Dollah.
5. "Melayu balik kampung, melayu sekarang tiada kuasa. Sekarang kita Cina sudah control." – 12 Mei, Jalan Tunku Abdul Rahman.
6. "Melayu keluar…! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu.., sekarang kita sudah ada kuasa…" – 12 Mei, Jalan Khir Kampung Baru.
7. "… semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis." – 12 Mei, depan Balai Polis Jalan Pudu.
8. "Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan melayu punya, mata-mata lancau….!" – 12 Mei.
9. "Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu…" – 12 Mei, Jalan Canvel.
10. "Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu." – 12 Mei Jalan Bukit Bintang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas dan Mat Sabu kuda kayu Dap

Posted: 29 Jan 2013 09:53 PM PST

Hari ini genap 60 tahun Mat Indera meninggal dunia, al-fatimah untuk roh beliau.

Minggu ini panas isu Majlis memperingati 60 tahun kematiannya.

Pas sebenarnya terpedaya dengan doktrin Dap yang cuba mengangkat kembali perjuangan komunis.

Apa faedahnya Pas memuja Mat Indera, sepatutnya mereka memperingati kematian Ibrahim Libya, atau tokoh-tokoh terbilang seperti Tok Janggut, Mat Kilau, Tok Bahaman dan lain-lain yang mana perjuangan mereka menentang British tanpa dorongan dan sokongan MPAJ Bintang 3.

Pas memutar belitkan penulisan Mat Indera oleh penulis Warisan Johor.

Penulis buku ini sebenarnya mengajak pembaca berfikir siapa Mat Indera, samada layak digelar hero atau pengkhianat negara kerana terlibat dalam peristiwa berdarah bukit kepong 1950 dan bukan iktiraf Mat Indera sebagai pejuang dan bukan komunis.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rafizi gagal untuk jadi MP Pandan

Posted: 29 Jan 2013 09:43 PM PST

Rafizi 'lembu' Ramli yang bercita-cita untuk menjadi wakil rakyat Pandan Wilayah Persekutuan nampaknya semakin pudar.

Rafizi dilihat sebagai seorang ahli politik kecewa, pendendam dan sakit mental. Apa tidaknya kalau bercakap dia hanya tau menyakitkan hati pendengar sahaja, kalau berhujah penuh dengan pembohongan dan fitnah.

Sepanjang berkecimpung dalam politik Pkr, orang sudah dapat menilai tahap kematangan dan kebijaksanaan beliau. Ternyata dia bukan pilihan yang baik.

Bila perlu bantuan dan pertolongan orang baru dia tunjuk muka, jika tidak sentuh bahu pun dia buat tak kenal.

Ini kisah dia berceramah di Pandan, yang hadir boleh dikira dengan jari jika ditolak ajak dan ahli pkr.

Ini menandakan Rafizi ditolak oleh pengundi Pandan dan petanda Anwar akan kalah teruk dalam Pru ini. Ramai Cina meramalkan Anwar akan bungkus dengan parti-partinya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ustaz Haslin Bollywood bagi ceramah politik di Kamunting

Posted: 29 Jan 2013 08:01 PM PST

Minggu lalu ialah sambutan Maulidur Rasul, oleh itu ramailah ustaz-ustaz yang popular ke hulu ke hilir menyampaikan ceramah maulidurasul.

Kariah Surau Taman Yayasan pun tidak terlepas untuk menyambut majlis Maulidurasul lalu mereka menjemputlah Ustaz Haslin aka Ustaz Bollywood.

Biasanya kalau ceramah maulud, kita akan dipersembahkan tentang cerita-cerita atau sirah Nabi. Itulah harapan penduduk taman tersebut.

Lalu jawatan kuasa membuat jemputan melalui telefon sahaja tanpa suarat menyurat.

Malangnya mereka salah nombor dan salah orang, yang datang tu ustaz Haslin juga tetapi bukan Ustaz Bollywood yang diharapkan.

Rupa-rupanya ustaz ini ustaz politik yang tak tahu sirah nabi. Dia berceramah pasal kes liwat anwar, kes-kes politik isu semasa dan menghentam kerajaan dan Umno mengikut persepsi Pas dan pkr.

Bagaimana pun jemaah menghormati beliau walaupun objektif tidak tercapai.

Ingat lain kali berhati-hati jangan sampai salah target.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Awas pembuli Jalan raya

Posted: 29 Jan 2013 07:30 PM PST

Tolong berjaga-jaga dengan kereta ini; WMD 5000 (Mercedes Benz class D model lama-1980an) berwarna hitam, pemandu India, umur dalam lingkungan 30-40an.

Semalam dia telah membuli seorang pemandu wanita yang enggan melayan dia memotong Q.

Ia menyebabkan pemandu Mercedes itu naik angin dan menumbuk cermin belakang kereta mangsa sehingga pecah berderai.

Lokasi kejadian ialah selepas tol sprint (dekat hotel Eastin-bangunan The Star) menghala ke Damansara Jaya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kubur Mat Indera dijaga oleh Akmal Kamaruddin

Posted: 29 Jan 2013 04:24 PM PST

Kos baik pulih ditanggung oleh Almenantuya

Mat Sabu pun datang

Akmal kata kubur ini wangi dan harum

Sebelum 
terkini
http://perakpru13.blogspot.com/2013/01/pengkhianat-bangsa-dijulang.html

Ajaib : Lambang Salib Kristian hilang dengan clorox

Posted: 29 Jan 2013 03:59 PM PST

Perhatikan organ disudut kanan , pecacai Pas lupa nak padamkan
Lihat dengan menggunakan teknik mencuci dengan clorox , lambang salib telah dihilangkan oleh blogger pecacai Nizar Jamaluddin.

Untuk maklumat umum , aktiviti ceramah umum oleh gereja di Ipoh ini memang kerap diadakan , boleh dikatakan setiap bulan.

Kumpulan sasaran ialah wanita melayu dan bukan melayu. Ceramah sebegini bukan untuk memkristiankan orang Melayu tetapi penerangan tentang kebaikan agama kristian dan mengapa umat akhir zaman perlu memilih agama kristian.

Seorang rakan pernah memaklumkan kepada TM bahawa tahun lepas ( 2012) dia  pernah diajak oleh rakan-rakan melayu yang lain untuk mendengar ceramah bulanan tersebut di Ipoh.

Oleh itu pendedahan gambar di atas adalah benar dan TM berharap Majlis Agama Islam Perak perlu merisik dan  mengesahkan perkara ini. Kita tahu Jabatan Agam Islam Perak mempunyai ramai penguat kuasa yang gagah dan bertubuh sasa. Pergi lah buat kerja siang atau malam. Kurangkan berpolitik dan pergi mendengar ceramah-ceramah Pas atau duduk di pejabat dan mendengar ceramah Ustaz Azhar Idrus di Youtube sambil membaca Harakah.

Jangan jadi seperti segelintir kaki tangan Jabatan Pendaftaran Negara yang sanggup menjual negara dengan menjual kad pengenalan kepada pendatang asing. Bila ramai orang asing dengan mudah mendapat kad pengenalan maka pembangkang akan menyalahkan Umno. Padahal yang buat dajal adalah ahli Pas dan Dap.
Ahli Pas Bukit Gantang ini yang lahir di India pun memiliki kad pengenalan biru.

Kes menjual kad pengenalan ini bukan saja berlaku di Sabah, di negeri-negeri lain pun banyak kes, sebab itu terdapat Pakistan jual karpet yang tiap-tiap dua tahun sekali balik Pakistan boleh mengaku dia warga negara Malaysia yang memiliki kad pengenalan biru. Salah siapa, salah Umno atau kaki tangan kerajaan yang belot?

Semalam akhbar melaporkan 10 ekor Gajah Pigmy di Sabah mati akibat keracunan pun Pas menyalahkan Umno juga. Kes pelajar di tampar di Mesir pun Pas menyalahkan Dr Zambry... Pas tak pernah salah walaupun perangai macam beruk dalam Bershit 3.0 tahun lalu.

Akmal Kamarudin VS Datuk Fauzi Shaari

Posted: 29 Jan 2013 06:41 AM PST

Tersengih Akmal Kamarudin Al menantuya. 
Nampaknya Almenantuya Akmal Kamarudin terlalu suka dengan pendedahan rumah agam milik Dato Fauzi di Shah Alam yang bernilai RM 3 juta.

Kerusi Parlimen Larut dari dahulu adalah diidamkan oleh Akmal. Ini kerana ayahnya  Kamarudin Awang Basir telah berkali-kali bertanding atas tikit Pas sejak 1986 lagi dan tak pernah menang.

Pada malam penyerahan borang keahlian Pas oleh Datuk Fauzi , Akmal telah menyindir beliau untuk melantik Fauzi sebagai Pengerusi Bersih 4.0.

Walaupun mereka berdua berasal dari Kampung Pantai Besar tetapi tidak mempunyai pertalian persaudaraan mahu pun setakat bau-bau bacang.

Kini Pas Perak meletakkan Akmal sebagai calon Adun Selama mengganti akan Dr Dhari. Ini pun menjadi isu sehinggakan sejumlah 1500 ahli Pas Selama mengugut untuk tidak turun mengundi jika Akmal menjadi calon Adun Selama.

Kini Akmal cuba mendesak dan menggunakan kuasa bapa mertuanya supaya nama Dato Fauzi digugurkan daripada menjadi calon MP Larut.

Program Poja Roh Komunis Dialih Tempat

Posted: 29 Jan 2013 05:25 AM PSTProgram Poja roh komunis yang dijadualkan akan diadakan pada malam ini di tapak pasar malam Kamunting terpaksa diubah ke tempat lain iaitu markas Pas Kpg Bukit Jana.

Perubahan tempat ini berikutan 13 repot polis yang dibuat oleh NGO di IPD Taiping.

Difahamkan Ketua Polis Daerah telah memanggil YDP Pas Taiping dan AJK Kerabat berikutan 13 laporan tersebut.

Blog Pas bagaimana pun menyalahkan Umno Taiping kononnya menjadi penghalang kepada penganjuran program tersebut. Demi Allah TM menegaskan bahawa Umno Taiping tidak terlibat atau mendalangi bantahan tersebut.

Apa yang menjadi persoalan ialah bagaimana Pas dan Kerabat berani  menamakan dalam iklan mereka bahawa program tersebut akan dibuat di Tapak Pasar Malam?

Adakah mereka telah mendapat kelulusan daripada Polis dan Majlis Perbandaran Taiping ?

Jika telah diluluskan kenapa mereka akur dengan arahan OCPD supaya majlis tersebut dibuat ditempat lain. Jika dihalusi isu ini jelas menunjukkan Pas telah menipu pihak polis dan PBT sebelum ini, mungkin mereka meletakkan nama lain dalam permohonan mereka dan apabila diluluskan mereka menukar lokasi ke tapak pasar malam.

Pemimpin Pas sememang nya berani dalam mempertahankan hak mereka tetapi dalam kes ini nampak sangat mereka mengikut sahaja arahan dan tak berani melawan dan sebaliknya mengucapkan terima kasih kepada OCPD kerana membenarkan majlis diteruskan ditempat lain.

Nampak sangat Pas dan Kerabat kaki kelentong.

Apa pun TM ingin mengucapkan terima kasih kepada NGO yang menyahut seruan TM agar membuat repot polis bagi membantah program tersebut.

YDP Pas pun nampaknya tersangat marah dan teramat kecewa dengan TM kerana menggagalkan perancangan mereka sampai nak ambil tindakan terhadap TM.

Wah! Dasyatnya sampai begitu sekali tindakan orang yang mengaku Islam? Nak tanya sikit, adakah Nabi Muhamad SAW marah kepada budak Yahudi yang membaling bahan-bahan kotoran kepada baginda?
Tiru lah dan contohi lah keperibadian junjungan nabi besar kita yang sentiasa bersabar menghadapi dugaan dan cabaran.

mengikut iklan yang disiarkan ramai tokoh-tokoh yang menjadi pojaan hati Pas akan turun untuk berceramah mereka ialah;

 1. Baharom Shah Indera
 2. Dr Zuhdi Marzuki
 3. KS Bawani 
 4. Dr Muhaimim Sulam
 5. Adam Adli
 6. Aminuddin Zulkaple
 7. Leftenan Kolenal (B) Nazari Mokhtar
Bawani dan Adam Adli merupakan aktivis Mahasewel yang pro zionis dan sosialis. Program malam ini adalah untuk memuja roh komunis supaya rakyat menerima semula ideologi yang diperjuangkan oleh Chin Peng.

Komunis mula bertapak di Malaysia sekitar tahun 1920an dan mereka telah menubuhkan MPAJ untuk membantu British menentang kemasukan Jepun ke Tanah Melayu. Selepas Jepun dikalahkan MPAJ telah bertindak untuk mencetuskan perang saudara untuk menghalau Bristish dan Mereka Komunis mencetus huru hara dan membunuh orang-orang Melayu dan polis sesuka hati, kerajaan telah mengisytihar darurat bermula 6 Jun hingga 21 Julai 1948.

Komunis( MPAJ/ Bintang 3 ) yang pada awalnya dilatih oleh British dan dibekalkan sebanyak 3500 senjata ringan dan peluru tidak pernah bertindak menentang tentera Jepun sebaliknya mereka menyimpan semua senjata untuk tujuan lain. Setelah Jepun kalah Bintang Tiga telah muncul dan merampas senjata-senjata milik Jepun dan mula menentang British.

Sehingga kini difahamkan Bintang 3 masih lagi menyimpan senjata-senjata tersebut tetapi dimanakan mereka menyembunyikannya sehingga kehari ini masih menjadi tanda tanya. 

Perjuangan komunis tidak pernah tamat dan mereka hanya menandatangai perjanjian damai sahaja pada 2 Disember 1989 di Hotel Lee Garden Hatyai Thailand.

Dalam perjanjian tersebut mereka akan meletak dan menyerahkan senjata sepenuhnya serta menamatkan ancaman mereka kepada Tanah Melayu. Persoalannya berapa banyak senjata yang diserah?

Adam Adli dalam perhimpunan di Stadium Merdeka dengan bangganya memakai topi Bintang 3, dan malam ini beliau dijangka hadir bersama Bawani dari Parti Sosialis Rakyat untuk berceramah. 

Oleh itu Pas harus sedar bahawa mereka telah menjadi kuda tunggangan Dap kerana cuba menghidupkan semula roh parti komunis dikalangan penyokong Pas. 

Dap hari ini sudah masuk ke kampung-kampung dan membiayai aktiviti Pas, Tidak mustahil program malam ini juga adalah tajaan sekutu mereka. Oleh yang demikian Mat Sabu tidak disenaraikan dalam program malam ini untuk mengelakkan namanya beliau dikaitkan dengan Dap. 
YDP Pas Taiping dan Kerabat di IPD Taiping pagi tadi.
Kerabat merupakan pertubuhan bekas perajurit yang ditubuhkan di bawah sayap Pas sehingga hari ini masih belum berdaftar dan begitu berani mereka menjalankan program secara haram.

Sedarlah wahai bekas-bekas tentera , dahulu kamu berjuang menentang komunis tetapi hari ini kamu sendiri cuba mengangkat semula roh perjuangan komunis. Mat Indera hanyalah alat sahaja yang utama ialah perjuangan dan ideologi komunisme yang cuba dihidupkan oleh Dap melalui Pas.

Scandal Adun Dap Aulong

Posted: 29 Jan 2013 04:09 AM PST

surat terbuka
Adun DAP Aulong YB Capek disahkan mempunyai skandel dengan pembantunya. Pendedahan ini telah diketahui umum sejak seminggu dua yang lalu.

Surat ini telah dicetak dan diedarkan secara meluas kepada penduduk Taiping terutama pada kaum cina.

Setakat hari ini, YB Capek belum membuat penafian atau membuat laporan polis terhadap surat tersebut.

Adalah lebih baik YB Yew (Capek) membuat penafian atau apa-apa tindakan yang baik untuk beliau.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 30 Jan 2013 01:19 AM PST

Sahabat-Gunung


PAS Semakin Jumud Bertindak Ke Atas Nasharuddin

Posted: 29 Jan 2013 07:43 PM PSTAkhirnya Pas mengambil tindakan terhadap bekas Timbalan Presidennya, Nasharuddin Mat Isa dengan menggugurkan beliau daripada keanggotaan Majlis Syura Ulama parti itu.

Keputusan itu sememangnya sudah dijangka dan tidak mengejutkan hanya persoalan mengapa Pas mengambil masa begitu lama untuk bertindak ke atas Ahli Parlimen Bachok itu.

Sejak Nasharuddin kalah kepada Mohamad Sabu untuk mempertahankan jawatannya dalam pemilihan semasa Muktamar Tahunan Pas ke 57 pada tahun 2011 dan sejak itu beliau telah banyak bermuhasabah diri mengenai isu perpaduan umat Melayu di negara ini.

Sikap Nasharuddin yang lunak dalam isu perpaduan dengan UMNO menjengkelkan malah menaikkan bulu kening pemimpin-pemimpin Pas terutamanya Murshidul Am, Nik Aziz Nik Mat.

Kepada Nik Aziz dan geng Anwarinas, Nasharruddin dilabel sebagai pengkhianat kerana berkawan dengan UMNO.

Malah heboh pada tahun 2009 isu kerajaan perpaduan yang dipelopori oleh kumpulan UG atau Unity Government yang mahukan kerjasama politik dengan UMNO demi kesatuan dan mengukuhkan posisi politik orang Melayu di Malaysia.

Nasharuddin adalah antara tokoh utama UG disamping Presiden Pas, Abdul Hadi Awang tetapi malangnya Nik Aziz telah berjaya mempengaruhi pimpinan parti untuk menolah inisiatif UG.

Sejak itu Nasharuddin menggangap dirinya seperti melukut di tepi gantang, disisih oleh partinya sendiri.

Malah beliau sendiri sebagai Pengerusi Lajnah Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Pas dikatakan tidak pernah menghadiri mana-mana mesyuarat ang diadakan.

Beliau sebaliknya menumpukan perhatian mengetuai sebuah badan swadaya yang dipanggil Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia.

Atas kapasiti itu Nasharuddin sering kelihatan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ini telah menaikkan darah Nik Aziz dan sekutu-sekutunya yang pro-Anwar atau Anwarinas.

Gambar beliau bersama Perdana Menteri di Mekah bertemu dengan ulama-ulama di kota suci itu telah menjadi heboh di kalangan ahli Pas.

Nik Aziz lebih sakit hati apabila melihat Nasharuddin menemani Datuk Seri Najib semasa lawatan sehari ke Semenanjung Gaza baru-baru ini.

Mungkin itu menjadi 'the straw that breaks the camel's back' atau penyudah kepada perbuatan 'khianat' Nasharuddin terhadap partinya, lantas beliau dikeluarkan daripada badan tertinggi penentu dasar dan halatuju parti itu.

Nik Aziz juga berang dengan Nasharuddin yang sebelum ini menggesa Pas mengkaji semula kerjasama parti itu dengan PKR dan Dap dalam Pakatan Rakyat.

Beliau juga berlaga angin pendirian Pakatan Rakyat dan Pengerusi Dap Kebangsaan, Karpal Singh mengenai isu hudud.

Tindakan ke atas Nasharuddin didakwa berlawanan dengan semangat 'jemaah' tetapi hakikatnya Pas adalah sebuah parti yang jumud dengan aliran pemikiran yang beku dan kaku.

Parti itu berlagak seperti hero Islam malah nama agama dipakai pada nama parti tetapi sebenarnya kepentingan politik Nik Aziz yang diperjuangan, bukan parti, ahli mahupun umat Islam.

Pas iri hati dan cemburu apabila melihat pemimpinnya seperti Nasharuddin bersikap bebas dan tidak terikat dengan budaya parti yang menjadikan UMNO sebagai musuh tradisi untuk selama-lamanya.

Inilah pemikiran yang dibawa oleh Nik AZiz dan dipaksa ke atas pas menjadikan parti iaitu sebuah organisasi siyasah yang statik dan progresif.

Nasharuddin seorang pemimpin Pas yang berfikiran terbuka serta mempunyai pandangan jauh berkaitan perpaduan Islam.

Bagi beliau perbezaan peendekatan politik yang diambil oleh UMNO dan Pas tidak bermakna perpaduan tidak boleh dicapai melalui kaedah lain.

Inilah yyang dilakukan olehnya apabila sanggup bersama-sama Perdana Menteri demi agenda memartabatkan kepentingan Islam.

Jika Nik Aziz berfikiran terbuka dan berlapang dada, apa salahnya Nasharuddin berganding bahu bersama pemimpin kerajaan Barisan Nasional demi perjuangan rakyat Palestin?

Juga apa salahnya Nasharuddin menjadi perantara bagi Perdana Menteri dalam pertemuannya dengan ulama-ulama tersohor Mekah?

Tetapi bagi Nik Aziz dan kuncu-kuncunya perbuatan Nasharuddin adalah antara dosa paling besar, malah kalau berdasarkan 'Amanat Haji Hadi, sudah tentu beliau boleh dijatuhkan hukum kafir!

Pakatan Rakyat Hina Hamas

Posted: 29 Jan 2013 06:23 PM PSTKesediaan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dan anggota rombongannya mengambil risiko besar dengan melawat Semenanjung Gaza, Palestin minggu lalu sehingga kini masih dipertikaikan dan diperlekehkan oleh pakatan pembangkang.

Dalam lawatan itu, PM dan rombongan termasuklah isterinya, Datin Seri Rosmah Mansur serta Ahli Parlimen Bebas, Zulkifli Noordin dan bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin telah meluangkan masa beberapa jam untuk melihat sendiri kesan keganasan oleh rejim zionis Israel terhadap rakyat Palestin.

Di masa yang sama PM juga mengikrarkan kesediaan Malaysia untuk menjadi orang tengah dalam usaha meneruskan penyatuan Hamas dan Fatah demi kebaikan Palestin itu sendiri, disamping meneruskan bantuan kemanusiaan.

Nyata sekali keprihatinan PM tidak disenangi oleh juak-juak bawahan mahupun pucuk pimpinan PR, masing-masing cuba memberi perspesktif negatif sekalipun menyedari saat ini rakyat Palestin khususnya di Gaza terlalu mendambakan sokongan umat Islam untuk terus cekal menghadapi kezaliman Israel.

Tidak terkecuali sebuah blog pro PR yang sering menimbulkan isu kontroversi iaitu suarapakatanrakyat.com turut sama mengulasnya secara negatif semata-mata untuk meremehkan lawatan bersejarah pemimpin utama negara ke Palestin.

Blog itu yang dipercayai mempunyai hubungan rapat dengan Anwar Ibrahim dan cukup mengagumi karisma kepimpinan Ketua Umum PKR itu, dalam salah satu artikelnya tanpa berselindung menyifatkan lawatan Najib ke Gaza adalah satu tindakan yang memalukan negara.

Dikaitkannya kejatuhan sementara pasaran BSKL kononnya berpunca dari lawatan tersebut sekalipun hakikatnya kejatuhan tersebut hanyalah proses biasa pasaran saham yang ada tikanya naik dan turun. Tapi disebabkan busuk hati punya pasal maka dijadikanlah lawatan PM sebagai penyebabnya.
 
Lebih menjelikkan lagi bila mana blog tersebut juga mempertikaikan usaha Malaysia dan masyarakat antarabangsa untuk menyatukan Hamas dan Fatah sebagai usaha yang sia-sia dan tidak layak pun dilaksanakan oleh Dato' Seri Najib.

Mungkin blog itu tidak mengetahui sejarah penglibatan negara ini dalam pelbagai urusan antarabangsa yang terbukti keberkesanannya termasuklah yang terbaru mencipta sejarah penting dalam membantu menyelesaikan konflik di Filipina membabitkan MILF dengan Kerajaan Filipina.

Selain itu, tindakan penulis blog suarapakatanrakyat melabelkan Hamas sebagai pihak pengganas malah mencela tindakan Dato' Seri Najib menerima penghormatan Ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Al-Aqsa, Gaza yang digelarnya sebagai universiti yang membiakkan aktiviti keganasan.

Hamas yang istiqamah berjuang melawan kezaliman Israel demi memerdekakan tanahair Palestin digelar pengganas dan Universiti yang menjadi tempat anak-anak Palestin menimba ilmu demi membangunkan negara dipanggil universiti pengganas.

Ini jelas satu penghinaan bukan sahaja terhadap Hamas yang telah sekian banyak menabur jasa menentang kekejaman Israel malah menghina seluruh rakyat Palestin.

Tapi bila difikirkan semula, sebenarnya tiada apa mahu dihairankan dengan penghinaan yang dilemparkan oleh blog itu. Pendirian yang dinukilkan itu jelas seiring dengan ikrar yang dilafazkan oleh idolanya, Anwar Ibrahim yang pernah berjanji untuk menjaga dan mempertahankan keselamatan negara Israel. Bapak borek anak rintik.

Pecat Nasharudin Bukti PAS Amal Kuku Besi

Posted: 29 Jan 2013 05:15 PM PST
Pemecatan bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa selaku ahli Majlis Syura Ulama PAS sememangnya sudah lama dinanti-nantikan oleh suku sakat Anwarinas setelah beberapa percubaan sebelumnya menemui jalan buntu.

Kelibat Ustaz Nasharudin yang turut sama menyertai lawatan bersejarah Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak ke Semenanjung Gaza, Palestin dimanfaatkan sepenuhnya oleh pimpinan PAS untuk dijadikan alasan utama pemecatan tersebut.

Lain-lain alasan seperti tidak datang mesyuarat memaksa Majlis SYura memecat Ustaz Nasharudin pada pertemuan 13 Januari 2013 yang lepas sebenarnya hanyalah tempelan sahaja untuk mengabui mata ahli dan penyokong PAS.

Jika alasan tidak datang mesyuarat adalah punca utama pemecatan Ustaz Nasharudin tentunya sudah lama Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah lama dibuang dari terus menganggotai Majlis Syura Ulama PAS.

Bukan satu rahsia pun sejak Nik Aziz mempengerusikan badan tertinggi PAS itu, sudah banyak teguran dari ahli bawahan mengenai kelesuannya. Terlampau jarang diadakan perjumpaan disebabkan kepimpinan Nik Aziz yang lemah dan tidak cakna dengan perjalanan parti.

Malah semasa penggal yang lepas, satu mesyuarat pun diadakan sekalipun tika itu wujud banyak isu yang melingkari PAS dan PR. Jadinya, dilihat pada asas ini selayaknya sudah lama Nik Aziz ditendang keluar dari Majlis Syura Ulama dan pengerusinya diambil alih oleh Timbalan Mursyidul AM PAS, Ustaz Haron Din.

Nama Majlis Syura Ulama PAS hanya kembali kedengaran ketika wujudnya isu melibatkan Ustaz Nasharudin, itupun dalam mesyuaratnya pada September 2012 yang lalu Nik Aziz sengaja buat perangai keluar awal setelah mengetahui agenda perbincangan tidak membabitkan kedudukan Ustaz Nasharudin.

Bibit kebencian Nik Aziz terhadap Ustaz Nasharudin sudah lama membuak semenjak timbulnya isu Kerajaan Perpaduan (UG) yang mana Ustaz Nasharudin adalah antara orang perantaraan yang dihantar oleh Presiden PAS, Abdul Hadi Awang untuk membincangkan kerjasama antara UMNO dan PAS.

Bagi orang tua seperti Nik Aziz yang bertuhankan nafsu amarah, tindakan Ustaz Nasharudin itu telah melanggar pantang larang yang ditetapkannya. Tiada perpaduan mahupun muzakarah antara PAS dan UMNO demi kepentingan Islam selagi nyawa masih mengalir dalam tubuh Nik Aziz.

Berbalik pada isu pemecatan Ustaz Nasharudin, sehingga kini surat pemecatan langsung tidak diterima oleh bekas Timbalan Presiden PAS itu. Berita pemecatannya hanya diketahui melalui kenyataan media oleh Setiausaha Majlis Syura Ulama, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh.

Tak mustahil surat pemecatan itu pun baru selesai dikarang selepas kelibat Ustaz Nasharudin dilihat bersama rombongan PM di Gaza, Palestin.

Dalam hal ini, Ustaz Nasharudin tidak keseorangan. Beliau bukan satu-satunya pemimpin PAS yang dianiayai sedemikian rupa dipecat tanpa diberi ruang pembelaan diri. Sudah ramai pemimpin PAS yang menjadi mangsa gaya kepimpinan PAS yang bersifat kuku besi dan diktatorship.

Sebelum ini, bekas Naib Presiden PAS merangkap Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Hasan Ali juga pernah mengalaminya, lama sebelum itu, bekas pemimpin PAS kawasan Pasir Putih, Kelantan, Cikgu Musa Salleh juga pernah menghadapinya.

Dalam PAS, perihal berlapang dada bukannya satu pilihan sebaliknya persoalan dendam kesumat seringkali menjadi taruhan utama dalam menentukan jatuh bangun seseorang pemimpin, lebih-lebih lagi jika seseorang itu dilihat bercanggah pandangan dengan Nik Aziz.

Walau apapun, pemecatan Ustaz Nasharudin yang diumumkan tatkala umat Islam seluruh dunia meraikan keberanian pemimpin Malaysia memasuki Semenanjung Gaza untuk sama-sama merasai sendiri keperitan penduduk Palestin yang dizalimi Israel, bukanlah satu tindakan bijak oleh PAS.

Tindakan tergesa-gesa dan bercorak kuku besi dan tidak demoktarik sebegini tidak akan membantu PAS mengukuhkan kedudukannya menjelang PRU 13. Suka atau tidak, kepimpinan PAS perlu menerima hakikat tiba masanya kelak parti itu akan semakin terpinggir dari sokongan umat Islam.

Noh Omar Berentap Dengan Hassan Ali Di Sijangkang

Posted: 29 Jan 2013 04:00 PM PSTDua panglima perang bakap berentap…. Noh Omar dan Hassan Ali akan berentap menghujahkan fakta-fakta sebenar politik Selangor dalam satu pentas, walaupun sebelum ini mereka berdua merupakan seteru politik …

Apa isu yang bakal diletopkan mereka ….. Jangan ketinggalan …. Jom ke Pentas Fakta Sebenar, 31 Jan ini ……

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA

Posted: 29 Jan 2013 11:53 PM PST

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA


Parlimen Kampar - Satu Preview Kemenangan di PRU 13

Posted: 29 Jan 2013 04:21 PM PST

BN dilihat menguasai Kawasan Parlimen ini. Ianya juga memberi kesan langsung kepada kerusi di DUN Tualang Sekah dan Malim Nawar.

BN pula tewas di Keranji kepada DAP.

Malim Nawar menjadi faktor BN kekal kemenangan di Parlimen Kampar. Malim Nawar dilihat aka ada sedikit perubahan di mana ada perancangan pengundi Cina untuk memnerikan sedikit ruang kemenangan buat MCA. Ianya lebih bersifat mengimbangi.

Kemenangan buat MCA sedikit sebanyak bersifat rasa terima kasih pengundi Tionghua kepada MCA yang membawa Pusat Pengajian Tinggi yang banyak berteraskan Bahasa Mandarin ke Bandar Kampar.

Namun keputusan ini masih lagi boleh berubah. Peluang kemenangan BN di Tualang Sekah dan Malim Nawar masih rapuh buat BN.

Bagu kerusi DUN Tualang Sekah ianya terlalu faktorial. Sekiranya PKR meletakkan Calon Bukan Melayu, laluan bagi BN lebih terbuka.

BN pula akan tergugat sekiranya Calon Melayu diletakkan kerana pengundi Melayu pasti akan memberikan kejutan kepada Calon UMNO.

Sukar juga bagi BN jika masih mengekalkan Calon sedia ada walaupun peluang menang juga masih ada sekiranya pemenang terdahulu dikekalkan. Namun, jika UMNO meletakkan Calon lebih muda dan baharu dan dilihat bijak serta merakyat, peluang besar akan tertuju kepada BN untuk menang kerusi ini.

Di Malim Nawar, ianya nampak sangat terbuka persainganya. Barangkali pemenang terhadulu dari parti DAP yang melompat boleh berpeluang menang lagi.

Tugas berat juga buat DAP. Faktor Calon amat mempengaruhi kemenangan bagi kerusi ini. Adakah pimpinan DAP yang paling kanan akan diletakkan? Jika demikian, peluang DAP akan terbuka semula untuk menang.

Namun demikian, apapun keputuan di peringkat DUN, peluang BN/MCA untuk menang di Kampar masih terbuka luas. Sikap undi bersilang bagi pengundi Tionghua masih berlaku juga kali ini di Kampar.

DAP juga telah diberikan signal untuk tidak meletakan Calon wibawa mereka di parlimen ini. BN/MCA dijangka menonjolkan Calon Mudanya di sini. Muda dari segi usia namun sudah memiliki kerdential politik yang seimbang,

Bagi Keranji pula, isyarat yang sangat jelas telah dipancarkan oleh para pengundi di sana. Ianya adalah kerusi untuk politikus DAP.

Panglima Perang Cyber

Posted: 29 Jan 2013 11:44 PM PST

Panglima Perang Cyber


Apple rolls out iOS 6.1 update, brings additional LTE carriers, Siri movie ticket support | NDTV Gadgets

Posted: 29 Jan 2013 08:38 PM PST

Apple has updated iOS to version 6.1 that allows 36 iPhone carriers and 23 iPad carriers around the world to provide access to the faster LTE networks offered in many locations. 

The new iOS 6.1, which is available as a free software update will now allow users in the US to purchase movie tickets through Fandango via Apple's voice-assistant Siri and iTunes Match subscribers can download individual songs to iOS devices from iCloud.

Apple's marketing chief Philip Schiller said, "iOS 6 is the world's most advanced mobile operating system, and with nearly 300 million iPhone, iPad and iPod touch devices on iOS 6 in just five months, it may be the most popular new version of an OS in history. iOS 6.1 brings LTE support to more markets around the world, so even more users can enjoy ultrafast Safari browsing, FaceTime video calls, iCloud services, and iTunes and App Store downloads."

The statement noted that it will include maps "with Apple-designed cartography, turn-by-turn navigation and Flyover view." Apple has also added a way to reset your Advertising Identifier, which monitors a user's web activity and provides the information to advertisers. 

Other minor updates include redesigned playback controls on the lockscreen, minor changes in Safari and slight changes to boarding passes in Apple's Passbook software.

The previous iOS 6 update came in the form of iOS 6.0.1 in December last year accessible only on to iPhone 5 and iPad mini users. It brought a fix related to Wi-Fi issues on the company's newest devices.

Prior to this, the company released the iOS 6.0.1 software update in November 2012, which was the first update to iOS 6 since its release in September 2012. It brough various bug fixes including one that kept iPhone 5 users from installing over-the-air software updates. It also fixed an issue with lines appearing on the software keyboard and a bug that deleted meetings from calendars when accepting an invitation.

To date, iOS users have uploaded over nine billion photos to Photo Stream, sent over 450 billion iMessages and received over four trillion notifications. 

Apple shares rose 2.2 percent Monday to $449.55, but remain down some 35 percent from last year's record highs amid concerns about slowing growth for the US tech giant.

Here is a complete change log of the iOS 6.1 update:
 • LTE support for more carriers (complete list of supported carriers at www.apple.com/iphone/LTE/)
 • Purchase movie tickets through Fandango with Siri (USA only)
 • iTunes Match subscribers can now download individual songs from iCloud
 • New button to reset the Advertising Identifier

(With Inputs from AFP)


Source :

http://gadgets.ndtv.com/mobiles/news/apple-rolls-out-ios-61-update-brings-lte-siri-movie-ticket-support-323480


Sent from my iPad

Cucu Tok Selampit: Surat Skandal Seks ADUN DAP Aulong Tersebar Luas Di Taiping

Posted: 29 Jan 2013 08:24 PM PST

Surat Skandal Seks ADUN DAP Aulong Tersebar Luas Di Taiping


Berdasarkan salinan surat di atas, ADUN DAP Aulong, YB Yew Tian Hoe atau lebih dikenali sebagai YB Capik dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan pembantu peribadinya sehingga dikatakan pembantu peribadinya yang hanya dinamakan sebagai Puan Lilian telah menjadi perempuan simpanannya.

Surat seperti di atas telah diedarkan secara meluas kepada penduduk-penduduk di Taiping secara pos terutama kepada kaum Cina. Setakat rencana ini ditulis, tiada laporan polis dibuat dan YB Yew masih lagi belum mengakui atau menafikan kebenaran surat berkenaan. Jangan selepas ini UMNO pula dipersalahkan seperti biasa sebagai pihak yang mengedarkan surat berkenaan.

Sumber

http://khairulryezal.blogspot.com/2013/01/surat-skandal-seks-adun-dap-aulong.html?m=1


Sent from my iPad

Mahasiswa & NGO Bantu PM @NajibRazak Realisasikan Tranformasi Rakyat Menerusi #JelajahAnakMalaysia

Posted: 29 Jan 2013 07:24 PM PST


Program Jelajah Anak Malaysia yang bertemakan Transformasi Rakyat akan diadakan dari 30 Jan hingga 12 Mac ini bertujuan untuk memastikan anak muda dapat berkongsi pengalaman dan merasa sendiri denyut nadi rakyat di seluruh Malaysia.

Presiden Persatuan Alumni Pemimpin Aspirasi Malaysia (Aspirasi), Mohd Shahar Abdullah berkata, program tersebut turut mendapat sokongan daripada 46 NGO yang akan bersama menjayakan jelajah kali ini.

Menurutnya lagi, program itu akan dijalankan dalam tiga bentuk fasa iaitu 30 Januari hingga 16 Februari di Semenanjung Malaysia, 25 Februari hingga 3 Mac(Sarawak) manakala 5 hingga 12 Mac di Sabah.Terdapat 11 kategori aktiviti ketika kami menjalani program tetapi program yang utama adalah Pusat Perkhidmatan Rakyat (Rakyat Service Centre).

Kepada seluruh rakyat Malaysia, marilah kita sama-sama menyokong gerakan anak muda ini dan berilah mereka peluang untuk merasai sendiri pengalaman bersama rakyat akar umni disepanjang perjalanan mereka.

Kita doakan semoga mereka berjaya dan terus berjaya kerana mereka inilah yang akan memimpin negara ini pada masa akan datang. - PDTM

Insyaallah...

Ikuti laporan terkini dari blogger yang turut menyertai konvoi tersebut :
Facebook : http://www.facebook.com/JelajahAnakMalaysia

Twitter : @JTranformasi

Website : Jelajah Anak Malaysia
Sumber http://yuseriyusoff.blogspot.com/2013/01/mahasiswa-ngo-bantu-realisasikan.html?m=1


Sent from my iPad

3 Program @Anwaribrahim Di Terengganu Batal Akibat Tentangan Pas Krisis Dalaman PKR ? | AIDC

Posted: 29 Jan 2013 06:57 PM PST

Program Anwar Di Terengganu Batal ?

AIDCNews – 29/01/13 – Blog cucu tok selampit (CTS) melaporkan program Jelajah Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Terengganu yang dijadualkan 02 Februari 2013 terpaksa dibatalkan.

Menurut blog itu, tiga program yang telah diatur terpaksa dibatalkan adalah; "Meet Anwar" di Grand Continental Hotel (5.00-7.00 petang), Ceramah di Seberang Pintasan, Dungun ( 9.00-10.00 malam ) dan Ceramah Perdana di Kampong Baru, Kerteh (11.00-12.00 malam).

"Apakah pembatalan ini atas desakan Ketua Umum sendiri yang menjangkakan program ini tidak akan mendapat sambutan?," soal CTS yang mendakwa mendapat sumber dalaman tentang pergolakan dalaman PKR Terengganu.

Sehingga ke hari ini PKR Terengganu gagal mengemukakan tokoh dari negeri itu untuk memimpin parti sehinggalah YB Azan Ismail, Ahli Parlimen PKR Indera Mahkota, Pahang untuk menjadi pengerusi Majlis Pimpinan Negeri.

Pada Mac tahun lalu, Timbalan Ketua Penerangan Pas Terengganu, Azman Shapawi meminta PKR "mengukur baju di badan sendiri," sebelum menuntut untuk bertanding di 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan tiga Parlimen di negeri itu pada Pilihanraya Umum ke-13.

"Kita minta dia (PKR) ukur baju di badan sendiri. Dengan suasana yang ada hari ini, mereka tidak patut bercakap sebebasnya, lebih-lebih lagi perlu mengambil kira pandangan Pas yang menjadi tunggak parti pembangkang di negeri ini," katanya.

Azman Shapawi dalam nada sinis berkata, jika parti itu mengikut apa yang diidamkan, sudah tentu mereka mahu 'makan banyak walaupun benda yang diidamkan itu tidak boleh dimakan'.

"Kalau tanya kita mahu idam berapa kerusi, sudah tentu kita mahukan 32 kerusi DUN tetapi dalam budaya persahabatan kita tidak boleh berlaku begitu dan perlu mengambil kira semua keadaan. Kita harap PKR mengambil kira juga perkara itu," katanya lagi

http://www.anwaraidc.com/?p=31172


Sent from my iPad

Pas Semakin Jumud Dengan Pecat Ust Nasharuddin Selepas Singkir Hassan Ali

Posted: 29 Jan 2013 06:38 PM PST

PAS SEMAKIN JUMUD BERTINDAK KE ATAS NASHARUDDIN

Akhirnya Pas mengambil tindakan terhadap bekas Timbalan Presidennya, Nasharuddin Mat Isa dengan menggugurkan beliau daripada keanggotaan Majlis Syura Ulama parti itu.

Keputusan itu sememangnya sudah dijangka dan tidak mengejutkan hanya persoalan mengapa Pas mengambil masa begitu lama untuk bertindak ke atas Ahli Parlimen Bachok itu.

Sejak Nasharuddin kalah kepada Mohamad Sabu untuk mempertahankan jawatannya dalam pemilihan semasa Muktamar Tahunan Pas ke 57 pada tahun 2011 dan sejak itu beliau telah banyak bermuhasabah diri mengenai isu perpaduan umat Melayu di negara ini.

Sikap Nasharuddin yang lunak dalam isu perpaduan dengan UMNO menjengkelkan malah menaikkan bulu kening pemimpin-pemimpin Pas terutamanya Murshidul Am, Nik Aziz Nik Mat.

Kepada Nik Aziz dan geng Anwarinas, Nasharruddin dilabel sebagai pengkhianat kerana berkawan dengan UMNO.

Malah heboh pada tahun 2009 isu kerajaan perpaduan yang dipelopori oleh kumpulan UG atau Unity Government yang mahukan kerjasama politik dengan UMNO demi kesatuan dan mengukuhkan posisi politik orang Melayu di Malaysia.

Nasharuddin adalah antara tokoh utama UG disamping Presiden Pas, Abdul Hadi Awang tetapi malangnya Nik Aziz telah berjaya mempengaruhi pimpinan parti untuk menolah inisiatif UG.

Sejak itu Nasharuddin menggangap dirinya seperti melukut di tepi gantang, disisih oleh partinya sendiri.

Malah beliau sendiri sebagai Pengerusi Lajnah Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Pas dikatakan tidak pernah menghadiri mana-mana mesyuarat ang diadakan.

Beliau sebaliknya menumpukan perhatian mengetuai sebuah badan swadaya yang dipanggil Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Al-Quds Malaysia.

Atas kapasiti itu Nasharuddin sering kelihatan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ini telah menaikkan darah Nik Aziz dan sekutu-sekutunya yang pro-Anwar atau Anwarinas.

Gambar beliau bersama Perdana Menteri di Mekah bertemu dengan ulama-ulama di kota suci itu telah menjadi heboh di kalangan ahli Pas.

Nik Aziz lebih sakit hati apabila melihat Nasharuddin menemani Datuk Seri Najib semasa lawatan sehari ke Semenanjung Gaza baru-baru ini.

Mungkin itu menjadi 'the straw that breaks the camel's back' atau penyudah kepada perbuatan 'khianat' Nasharuddin terhadap partinya, lantas beliau dikeluarkan daripada badan tertinggi penentu dasar dan halatuju parti itu.

Nik Aziz juga berang dengan Nasharuddin yang sebelum ini menggesa Pas mengkaji semula kerjasama parti itu dengan PKR dan Dap dalam Pakatan Rakyat.

Beliau juga berlaga angin pendirian Pakatan Rakyat dan Pengerusi Dap Kebangsaan, Karpal Singh mengenai isu hudud.

Tindakan ke atas Nasharuddin didakwa berlawanan dengan semangat 'jemaah' tetapi hakikatnya Pas adalah sebuah parti yang jumud dengan aliran pemikiran yang beku dan kaku.

Parti itu berlagak seperti hero Islam malah nama agama dipakai pada nama parti tetapi sebenarnya kepentingan politik Nik Aziz yang diperjuangan, bukan parti, ahli mahupun umat Islam.

Pas iri hati dan cemburu apabila melihat pemimpinnya seperti Nasharuddin bersikap bebas dan tidak terikat dengan budaya parti yang menjadikan UMNO sebagai musuh tradisi untuk selama-lamanya.

Inilah pemikiran yang dibawa oleh Nik AZiz dan dipaksa ke atas pas menjadikan parti iaitu sebuah organisasi siyasah yang statik dan progresif.

Nasharuddin seorang pemimpin Pas yang berfikiran terbuka serta mempunyai pandangan jauh berkaitan perpaduan Islam.

Bagi beliau perbezaan peendekatan politik yang diambil oleh UMNO dan Pas tidak bermakna perpaduan tidak boleh dicapai melalui kaedah lain.

Inilah yyang dilakukan olehnya apabila sanggup bersama-sama Perdana Menteri demi agenda memartabatkan kepentingan Islam.

Jika Nik Aziz berfikiran terbuka dan berlapang dada, apa salahnya Nasharuddin berganding bahu bersama pemimpin kerajaan Barisan Nasional demi perjuangan rakyat Palestin?

Juga apa salahnya Nasharuddin menjadi perantara bagi Perdana Menteri dalam pertemuannya dengan ulama-ulama tersohor Mekah?

Tetapi bagi Nik Aziz dan kuncu-kuncunya perbuatan Nasharuddin adalah antara dosa paling besar, malah kalau berdasarkan 'Amanat Haji Hadi, sudah tentu beliau boleh dijatuhkan hukum kafir!

ends
Kiriman Email

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 29 Jan 2013 11:32 PM PST

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Cependant, je voudrais eviter que de front

Posted: 29 Jan 2013 07:18 AM PST

Lorsque vous êtes le chef, les adolescents y prêter attention.
Je ne parle pas seulement que, bien que ce soit une grande partie de casino. Je suis désolé de la situation. Il ne sont pas écrites dans la pierre. Hell yeah ! Toutes mes excuses. Je n’ai pas lu en se référant aux vieilles mains pour le faire. Vous pourriez être surpris d’apprendre cette casino en ligne roulette européenne n’est pas trop compliqué. C’est vraiment une option luxuriante de prendre en délibéré.
Dynamite ! Ce qui s’est passé récemment en nombre record. Voulez-vous rétropédalage sur l’apparence d’être laissés pour compte ? Je suis assez satisfait.

Saviez-vous que la durée d’attention des conseillers norme est aujourd’hui proche de zéro ? Nous allons fixer et de parler en ce qui concerne casino en ligne france. J’aime toujours prendre une douche avec des cadeaux nouveaux arrivants. Je sais que je versez-les sur une épaisseur environ casino en ligne.

Il ferait beaucoup de sens si je ne peux pas simplement s’abstenir de que dès qu’ils le peuvent.

L’exemple ci-dessus montre que je ne savais pas vraiment ce que je visais en ce qui concerne jeux de casino. En dernière analyse, je déshériter ce point de vue. Faire une partie de vos devoirs propres à apprendre quel genre de casino francais vous devriez obtenir.

Ce que je veux parler n’est pas en relation avec bonus casino, mais plutôt la stratégie derrière casino en ligne. Vous pourriez penser que je suis seulement Tooting mon propre klaxon. Décidément alors … Il ya des points de vue modernes dans ce train de pensée. Je devrais bien se passer. Je cherche les personnes influentes sur la scène casino en ligne. Par conséquent, encore une fois, c’est casinos en ligne. Vous ne voyez pas un grand nombre de personnes sur plus. Peut-être que je peux être tragiquement induire en erreur lié à cela. Il est effectivement fab rien concernant casino en ligne.
J’ai eu quelques résultats sensationnels. La meilleure chose en ce qui concerne jeux de casino est-ce confidents, mais j’adore lire des histoires en respectant blackjack flash free. La question est-ce à l’aide casino 770 gratuit n’est pas toujours une tâche facile. Eh bien, avez-vous déjà entendu parler de guide casino ? Quand vous vous asseyez et pensez à ce sujet, il ya beaucoup de disponibles blackjack compter les cartes. Si tout le reste échoue mentionner casino virtuel en ligne gratuit pour les clients que vous voyez tous les jours. Cependant, si vous n’êtes pas vif sur ce point, les principes de casino francais peuvent être reportés à cela. Hé, chaque chien a son jour.

Il faut voir comment les choses fonctionnent. Je suis plutôt bien nantis de nos jours.
Il ya quelques contingences zillion que vous devriez garder à l’esprit. Voici comment faire pour commencer à vivre et cesser d’être concerné. Ce fut vraiment une frénésie médiatique. Il n’est pas du tout traditionnel, mais il fonctionne mais jeux de cartes solitaires a eu la désapprobation des meilleurs chiens. Je fais ça dans l’espoir que je peux monter sur la tourmente. Comment les gens peuvent-nab informations casino en ligne bonus pas cher ? Je suis très conscient de ce que je compte en ce qui concerne casino en ligne. Je suis rapide pour corriger les cercles stupides.
Je suis venu à réaliser que concernant casinos.

sekupangdua

Posted: 29 Jan 2013 11:24 PM PST

sekupangdua


Nizar Fitnah ATM

Posted: 29 Jan 2013 10:48 PM PSTMungkin sebelum nie banyak yang tidak sedar yang nizar ni bukan lagi pembohong bersiri sebaliknya pembohong tegar negara, apa sahaja ceramahnya bakal disusuli dengan pembohongan dan untuk mendapat tepukan dari penonton, berbohong tidak dilupakan, bukan ter... Tapi dah memang sah dia berbohong disetiap ceramahnya dimerata-rata

Bukan setakat bohong diceramah malah disetiap PCyang dia buat dia tidak akan malu atau segan berbohong dengan penonton yang hadir, teruk benor meroyannya nizar nie! Apa pun teman akan kupas satu demi satu termasuk upload cermah beliau yang berbohong, tengok yang nie, bagaimana dia berbohong kononnya angkatan tentera sudah sepakat dengan dia bahawa setuju akan bersama pas untuk merampas kerajaan, apa yang dia perkatakan ini sebenarnya satu ugutan pada negara, tindakan begini nampaknya lebih menjurus kepada ancaman

Tentang bohongnya pada setiap ceramah dah boleh katakan siapa yang mendengar dah kuyup satu badan dikencingnya, mana kan tidak hampir semua ceramahnya dipenuhi dengan pembohongan, terkini untuk memalukan pejuang tanah air beliau sanggup pergi ke konsult jepun untuk kononnya membuktikan jepun telah membayar pampasan sebanyak 207 million kepada tentera, pelik pulak kenapa dia sampai sanggup bersekutu dengan jepun untuk memalukan rakyat malaysia terutama pejuang kita

Kenapa dia tak tuntut nila matawang jepun yang satu ketika dulu tercetak dengan terang nama kerajaan jepun? Kenapa pulak dia sibuk pasal duit jepun nie, sudah sudahler menipu dan berbohong merata, rakyat dibukit gantang dan pasir panjang jugak dah jemu dan tak akan undi dia lagi, tak percaya tengok ler kalau dia berani bertahan tempat din dan parlimen yang dia sedang dia sebagai ahli perlimen dan dun, hehehe yang syoknya bila dia berucap guna telo parit , masa bila pulak kalau orang tualang sekah telo parit? Hehehe kuyup komer dikencingnya yop!

Hahaha Pecah perut teman, Kena tengok bro!

Posted: 29 Jan 2013 05:21 PM PSTBuat layan breakfeast pagi nie, memang lancang mulut nizar ni br, banyak lak yang dia main hentam kromo dan bohong merata-rata, nah amik ko, bila suka balun orang dengan fitnah takkan tak ada orang lain pulak balun ko, komer kena tengok video ni, mengelegak perut dan hati teman kekekekeke..

INGAT LAGI TAK BETAPA KREATIFNYA HARUKAH SORA KEDEGILAN?

Posted: 29 Jan 2013 04:00 AM PST


Sekadar mengimbas kenangan lepas bila Akhbar yang paling licik menghasut  dan fitnah yang dilempar kan oleh satu-satunya Akhbar yang merosakan minda serta berhasad yang menjadikan pengikutt berhasad dan membenci sesama agama dan kaum Masih ingat lagi tak bila Harakah telah letakan gambar Umi Hafilda seseolah begitu kurang ajar menunjukan simbul F**k you dengan gambar yang diedit dan disiarkan dalam akhbar tersebut

mengajak rakayat supaya menghina Jalur Gemilang
tak segan silu mencaci lagi...


beberapa gambar yang sebenarnya dijadikan milage kepada pemimpin yang kononnya memberi perhatian terhadap semua kempen merosakan akidah Umat Islam dan bangsa yang diharap supaya bertelagah dan kemudian mereka yang hadir akan dilihat sebagai hero yang muncul, jadi kenaler bergambar macam simpati sebaliknya Pencacai tidur diatas padang atau dataran merdeka dengan berembun sebaliknya dema pulak tidor di tilam yang empuk dirumah, 

Bukan setakat itu sahaja bila logok lapar diadakan datang dan tunjuk simpati sebaliknya dema melantak tak ingat dengan begitu mewah


Bukan setakat disitu sahaja malah selagi boleh diputar belit dan fitnah maka mereka akan edit gambar-gambar seperti diatas bagaimana Najib difitnah dengan edit gambar seolah yang kena dipalitkan didahi pada hal dengan teknik begini dapat dikenal pasti bila melihat gambar yang asal, selagi boleh mereka akan buat untuk menghina Perdana Menteri Malaysia 

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 29 Jan 2013 11:17 PM PST

SELALU ADA YANG BARU


PAKATAN ANWAR BUKANNYA PAKATAN RAKYAT

Posted: 29 Jan 2013 08:34 PM PST

 NIK AZIZ - MAD SABU PUNYAI KEPETAHAN LUARBIASA

Setiap kali menjelang pilihan raya macam2 perkara dapat kita dengar dari parti yang bakal bertanding. Perkara2 tersebut samada benar atau tidak sengaja atau tidak itu tidak penting  untok kita perkatakan. yang penting bagi mereka adalah untok menambah undi dan memenangi pilihan raya tersebut.

Adakala dengan kita lakukan kejahatan atau dengan cara sengaja mencetus provokasi kita boleh jadi popular. Boleh jadi calon, boleh menangi pilihan raya...senang kan?. Adakala kita buat kebaikan  disalah ertikan oleh masyarakat.Sebab itulah kalau kita tengok sesetengah wakil rakyat yang ada tdk  laksana tugas dgn baik pun boleh menang setiap kali pilihan raya hanya bermodalkan air liur, peteh ketika berceramah dan tdk kira dosa atau pahla belakang depan sama saja.


Kalau kita tengok isu Amanat Hadi bukan selesai pun,katanya mahu buat penjelasan dalam tv3. Apa kejadahnya buatlah kenyataan tak sampai 3 minit pun, kerenah menjadi2. Sedangkan isu ini amat besar, perpecahan umat islam juga terjadinya pristiwa memali 14 terbunuh. Hadi belum buat kenyataanya timbul pula kebenaran Hadi keats bukan islam menggunakan kalimah Allah. Dua isu ini menyebabkan Hadi cukup popular dimata bukan islam makanya disitulah Hadi akan mendapat penambahan undi dari orang bukan islam. Hebat bukan...?

Presiden Pas itu mungkin boleh rasa selesa sekarang kerana isu babitkan bekas Timbalan Presiden Pas tersebut dapat alih isu amanat dan kalimah Allah yang belum selesai. Selepas ini Nasharudin kemungkinan disingkir dari PAS pula...inilah kerja2 bapak2 parasit dalam pas untok persiapan menjelang pilihan raya bukannya untok menolong rakyat miskin sebaliknya terima gaji dan elaun berpuloh ribu sebulan memesong fikiran dan akidah rakyat.

Isu Dewan Ulama pas pun hangat juga. Datuk Harun Taib menunjukkan 'jalan keluar' kepada sekutu parti itu dengan pendirian menyerahkan kepada kerajaan pusat jika mahu mengambil tindakan terhadap pakatan rakyat khususnya PKR dan DAP jika masih mahu membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah secara bebas.

Sempat lagi Nik Aziz  menyambut harijadinya yang ke83tahun di kediaman Karpal, isu kalimah Allah tergantung2 tiada penyelesaian walaupun ketua penerangan pas  menganggapnya sudah selesai. Pas menuduh
Umno kafir dulu2 kerana Umno mengamalkan politik suku agama suku, skrg  Harun berkata Pas tidak akan berkompromi dalam soal agama manakala kerjasama parti itu dengan DAP dan PKR hanya dalam bidang politik. "Majlis Syura Ulama Pas tidak akan menarik balik atau berbincang apa-apa lagi mengenai isu ini. Ia melibatkan akidah, bukan sesuatu yang boleh mendapat kelonggaran" katanya. 

Beginilah jadinya kalau kita mempergunakan agama untok mendapatkan pengaruh politik. Islam bukan untok pas semata, islam diturunkan oleh Allah SWT untok seluruh umat manusia. Kita membenci pas bukan kerana ia sebuah parti politik kita membenci pas kerana ia mempersendakan agama islam.The Unspinners

Posted: 29 Jan 2013 11:14 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 29 Jan 2013 11:12 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


LUAHAN HATI TUN MAHATHIR & DR. HARON DIN

Posted: 29 Jan 2013 11:00 PM PSTBeberapa hari yang lalu Majlis Syura PAS telah memecat Ustaz Nasharuddin diatas sebab-sebab tertentu dan yang paling jelas sekali pemecatannya mungkin sekali kerana keberanian Ustaz Nasharuddin untuk pergi ke Palestine menyertai DS Najib Tun Razak untuk memberi bantuan serta sokongan moral kepada Palestine.

Pemecatan itu menunjukkan betapa dengkelnya hati pimpinan tertinggi PAS terhadap Ustaz Nasharuddin yang pada mata pikir mereka telah membelot serta mengkhianati sokongan terhadap PAS. Namun mereka lupa tindakan itu mungkin sekali telah memecah belahkan sokongan terhadap PAS, kerana apa yang dilakukan oleh Ustaz Nasha hanyalah atas dasar insan biasa yang simpati di atas nasib rakyat Palestine yang ditindas kekejaman rejim Zionis. 2 tokoh ternama Malaysia, Tun Mahathir & Dato Dr Haron Din.

Berikut ialah komen Tun Mahathir,


PAS sewajarnya memandang positif terhadap penyertaan bekas Timbalan Presiden Parti itu, Nasharudin Mat Isa yang menyertai delegasi ke Gaza sebagai model perpaduan serta membangkitkan semangat kerjasama di antara Hamas dan Fatah. 
Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, tindakan Nasharudin membuktikan sikap toleransi salah seorang Pemimpin Pembangkang yang mempunyai ruang jalinan persefahaman bersama Kerajaan Pusat dari sudut keamanan sejagat.
"Sebaliknya PAS tak suka lihat ada orang PAS bekerjasama dengan BN (Barisan Nasional) untuk jadi contoh dua pihak (Fatah dan Hamas)...kalau kita sendiri tak boleh berdamai macam mana kita nak suruh orang berdamai," katanya kepada pemberita selepas melancarkan buku 'Malaysia-Thailand Joint Authority (MTJA)-Strength In Collaboration' di sini, semalam. 
Akan tetapi, Dr. Mahathir tidak menyekat malah tidak campurtangan terhadap sebarang tindakan PAS bagi menukar platform perjuangannya.
 Seterusnya komen Dr Haron Din mengenai pemecatan Ustaz Nasha Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din berkata, beliau tidak nampak mengapa perlu Nasharudin Mat Isa dipecat daripada Pas ekoran gesaan bekas Timbalan Presiden tersebut supaya parti itu mempertimbangkan semula hubungan dengan pakatan pembangkang sebelum ini.
Beliau yang tetap bersetuju dengan saranan Nasharudin berkata, apa yang disarankan oleh Ahli Parlimen Bachok itu dianggap sebagai bukan satu perkara besar sehingga boleh menyebabkan berlakunya pemecatan terhadap ahli parti itu. 
"Seperti saya katakan dahulu, saya tidak nampak itu sebagai satu perkara besar sehingga boleh berlaku pemecatan semata-mata kerana adanya pandangan peribadi yang mungkin dilihat sebagai bertentangan dengan perjuangan parti. 
"Tidak ada sebab mengapa Nasharudin perlu dipecat melainkan ia hanya cakap-cakap pihak luar semata-mata," katanya. 
Berhubung dengan dakwaan ada sumber dalaman mengatakan golongan 'Anwarinas' akan cuba mempengaruhi Majlis Ulama Syura yang mahukan Nasharudin Mat Isa dipecat, Haron Din berkata beliau sendiri tidak tahu sama ada isu tersebut akan dibincang di dalam mesyuarat tersebut pada Ahad ini 9 Sept 2012. 
"Kalaupun nak sampai kepada pemecatan, ia bergantung kepada sejauh mana perkara itu serius atau pun tidak. 
"Pemecatan ahli ini bukan kerja Syura (Majlis Ulama Syura). Kita ada sistem dalam parti kita. Kita ada Lajnah Displin dan ia sepatutnya dibincangkan di peringkat itu jika ada berlaku kesalahan," katanya

MyMassa sentiasa mendoakan yang terbaik untuk Ustaz Nasharuddin, mungkin sekali beliau tidak disenangi, rentetan dari keberanian beliau memperjuangkan Islam, serta membantu saudara sesama Islam di Palestine. 

Tindakan memecat Ustaz Nasha mungkin sekali memakan diri PAS, namun kini semua telah sedar bahawa terdapat perpecahan yang berlaku dalam pimpinan tertinggi PAS dimana seringkali berlaku keputusan yang tidak sehaluan atau tidak bersama. Seperti didalam kes Kalimah Allah, PAS telah bertelingkah sesama sendiri apabila TG Hadi memberi sokongannya terhadap penggunaan Kalimah Allah oleh Kristian. Namun Majlis Syura telah bersepakat tidak bersetuju dengan penggunaan Kalimah Allah untuk agama Kristian di Malaysia. Harapnya penyokong PAS sedar akan perpecahan yang berlaku dan perlulah mereka membuka minda mereka untuk melihat adakah PAS masih mengikut perjuangan asalnya atau hanya ingin menumbangkan Barisan Nasional. Wallahualam

Berita Mengenai RCI Yang Cuba Disorokkan Oleh Malaysiakini dan Malaysian Insider.

Posted: 29 Jan 2013 09:25 PM PST

Seramai 446,219 Pati Diusir Dari Tahun 1990
KOTA KINABALU: Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat masalah pendatang tanpa izin di Sabah hari ini diberitahu 446,219 pendatang tanpa izin di negeri ini telah diusir antara 1990 sehingga semalam.

Pengarah Pasukan Petugas Khas Persekutuan Sabah dan Labuan, Datuk Suhaimi Mohd Salleh berkata mereka terdiri daripada warga Filipina, Indonesia dan lain-lain warganegara.

Saksi kelima yang dipanggil semula memberi keterangan pada prosiding hari keenam itu berkata pada Januari tahun ini sahaja, 870 pendatang tanpa izin telah diusir ke negara masing-masing.

Kepada soalan pegawai pengendali Manoj Kurup, saksi itu berkata sehingga semalam 3,741 pendatang tanpa izin dari Filipina, Indonesia dan lain-lain warganegara telah ditahan di tiga buah Pusat Tahanan Sementara (PTS) di bawah seliaan Pasukan Petugas Khas itu.

Beliau berkata 1,899 pendatang tanpa izin ditahan di PTS Papar, PTS Sibuga (683) dan 1,159 di PTS Tawau. Suhami juga berkata pasukan itu membelanjakan RM72 juta bagi menjalankan aktiviti di skim-skim penempatan di negeri ini sejak 1990 hingga sekarang.

Saksi itu juga diminta menjelaskan peranan Pasukan Petugas Khas itu antaranya bertanggungjawab ke atas pendaftaran pendatang luar negeri di Sabah dan Labuan.

Beliau juga berkata pasukan itu juga mempunyai kuasa untuk menangkap dan menahan pendatang tanpa izin yang tidak mempunyai sebarang dokumen manakala pengusiran dilakukan oleh Jabatan Imigresen.

Katanya pasukan itu juga terlibat dalam memberikan dokumen iaitu sijil banci kepada pelarian Filipina di skim penempatan, yang datang ke Sabah kerana peperangan di negara mereka.

Beliau berkata pelarian yang diberikan sijil banci ini mesti memegangnya pada setiap masa dan ia boleh digunakan untuk memohon kad IMM-13 iaitu dokumen sementara.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2013/1/30/mstar_berita/20130129211845&sec=mstar_berita

Satu hakikat yang cuba ditutup oleh Malaysiakini dan Malaysian Insider adalah kesungguhan Kerajaan Persekutuan untuk menghantar warga asing di Sabah pulang ke negara asal mereka.

Walaupun Malaysiakini ada melaporkan perkara ini, tetapi ianya diletakkan dihujung berita supaya ianya tak nampak penting.

Apa yang pembaca MyMassa perlu faham adalah rakyat asing di Sabah terbahagi kepada dua iaitu PENDATANG ASING dan juga PELARIAN dari Mindanao.

Pendatang asing datang ke Malaysia atas faktor ekonomi manakalah pelarian datang kerana mahu menyelamatkan nyawa mereka yang terancam di bumi sendiri.

Pelarian mempunyai hak-haknya tersendiri di bawah UNHCR.

Amat malang bagi Kerajaan Persekutuan dan rakyat Sabah, dalam 446,219 orang PATI yang telah dihantar pulang, ada yang terlepas. Kini waris dari PATI inilah yang melalak menyalahkan Kerajaan sedangkan mereka lupa, mereka juga patut dihantar pulang ke negara asal.

Wajib Tengok. Bukti Tuan Guru Nik Aziz Masih Mampu Memegang Jawatan Menteri Besar Kelantan.

Posted: 29 Jan 2013 07:52 PM PST

The Malaysia Book Of Records perlu memberikan pengiktirafan segera kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz.


Berdasarkan rekod, TGNA merupakan Menteri Besar yang memegang jawatan pada usia paling tua sehingga mempunyai sepasang cicit.

KOTA BHARU - Sambutan hari lahir Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kali ini lebih bermakna apabila beliau menerima kelahiran cicit sulungnya sebagai hadiah ulang tahun kelahirannya yang ke-82.

Lebih menggembirakan cicit sulung tersebut yang dilahirkan 21 Januari lalu itu adalah pasangan kembar perempuan.

Nik Aziz, melahirkan kegembiraan beliau kerana kelahiran kedua-dua cicit sulungnya itu di saat menyambut ulang tahun kelahirannya dan menganggap ia adalah rezeki.

"Anak serta cucu cicit yang ramai ni merupakan anugerah ALLAH SWT yang tidak ternilai ertinya. Ia cukup membuatkan saya begitu gembira dan amat bersyukur sekali.

"Mudah-mudahan mereka dapat menyambung risalah perjuangan Islam sebaiknya," katanya ketika ditemui di kediamannya semalam. Nik Aziz mempunyai 57 cucu dan dua cicit kembar.

Nik Isya Zulfa dan Nik Isya Zaheera, selamat dilahirkan Isnin lalu kira-kira jam 7.15 pagi di klinik swasta An-Nur, Kubang Kerian. Bayi kembar itu adalah cucu sulung kepada anak Nik Aziz yang pertama iaitu pasangan Nik Aini, 50 dan Fakhruddin.

Pasangan kembar itu adalah anak sulung kepada Nik Farhana, 27 yang juga anak kedua Nik Aini.


Sumber : http://kelateloni.blogspot.com/2013/01/cicit-kembar-nik-aziz-memberikan.html

Tahniah Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Anda membuktikan umur bukan penghalang untuk menjadi Menteri Besar sampai akhir hayat.

Jom kita tengok fakta usia Menteri Besar / Ketua Menteri di Malaysia.*Infografik ini dihasilkan pada tahun lepas.

Terjemahan Akhbar Cina: tarikh PRU dari dalaman UMNO

Posted: 29 Jan 2013 05:00 PM PST


Sinchew Daily News
Perkara: dapat maklumat tarikh PRU dari dalaman UMNO?

Tajuk:

PRU 30 Mac berlaga dengan dua cuti besar


Kumpulan media penyokong DAP mendapat maklumat dari dalaman UMNO, mengatakan PRU akan jatuh pada 30 Mac. Jika benar ia begitu, waktu itu ada 2 cuti besar yang boleh menjejaskan keadaan.

Penggal pertama cuti sekolah, pada lazimnya jatuh pada minggu kedua bulan Mac, tetapi pada tahun ini agak lewat dan akan jatuh pada minggu keempat bulan Mac, ramai orang telah meramalkan PRU akan jatuh pada penghujung bulan Mac iaitu pada hari Sabtu iaitu pada 30 Mac.

Sebenarnya tarikh itu agak kurang sesuai, kerana ada 2 percutian besar. Yang pertama hari bersih kubur Cina jatuh pada 4 April (Khamis), lazimnya orang-orang Cina akan bersihkan kubur seminggu sebelum tarikh itu, iaitu pada hari Sabtu dan Ahad 30 Mac dan 31 mac. Mungkin pada waktu itu dapat membantu orang-orang Cina turun mengundi kerana mereka kebanyakannya kembali ke kampung halaman bersihkan tanah perkuburan dan pada masa yang sama membuang undi! Tetapi realitinya tidak begitu, selepas orang-orang Cina keluar dari kampung halaman berhijrah keluar, ramai daripada mereka telah tinggal dan bertapak di tempat mereka bekerja serta berkahwin dan berumah tangga di situ, sudah tentu tempat mereka mengundi juga di kawasan yang sama. Sebaliknya tanah perkuburan keturunan dan saudara mara mereka masih tetap di kampung mereka, dengan itu ia mendatangkan kesulitan kepada orang-orang Cina, selain daripada mahu membuang undi mereka juga terpaksa kembali ke kampung halaman mereka!

Yang kedua pada 29 Mac hari Good Friday untuk orang-orang Kristian dan pada hari ketiganya pula pada 31 Mac adalah hari Easter, orang-orang Kristian ada 2 hari kebesaran yang paling penting, iaitu hari Krismas dan hari Easter. Pada lazimnya mereka buat persediaan beberapa bulan sebelum tiba tarikh itu, terutama sekali orang-orang yang beragama Katolik, mereka amalkan lebih banyak hari perayaan, seminggu sebelum hari Easter lazimnya mereka akan adakan banyak perjumpaan keagamaan, imbas kembali pada waktu Tsunami kecil PRU tahun 2008, keesokan harinya iaitu hari Ahad, seluruh lorong-lorong dan pekan di negeri Selangor senyap sunyi, orang-orang yang menghadiri hari Easter juga terjejas, dengan itu waktu mengundi nanti tiket undi condong dan berpihak kepada siapa pula?

Sumber : http://ptd-kokak.blogspot.com/2013/01/translation-akhbar-cina-tarikh-pru-dari.html

PANAS! Blogger UMB Mana Yang Potong Stim Amoi Pembangkang Ni?

Posted: 29 Jan 2013 07:34 AM PST

Dahsyat!

Itu yang terucap bila MyMassa baca artikel ni.

#RCISabah : Boo Su Lyn The Malaysian Insider SPIN Keterangan Saksi


Inilah antara sebab kita jangan terlalu mudah percaya dengan setiap laporan yang dikeluarkan oleh media pembangkang. Terutama sekali laporan dari Malaysiakini dan The Malaysian Insider.

Selain banyak guna pengikat kata pada setiap perkataan laporan wartawan mereka kadangkala ditokok tambah supaya memberi kelebihan kepada pihak mereka.

Laporan pendengaran awam prosiding RCI untuk menyiasat pemberian kerakyatan kepada warga asing di Sabah yang ditulis oleh Boo Su-Lyn sebagaimana dipaparkan dalam gambar (atas) adalah antara laporan 'media spinning' untuk memburukkan kerajaan dan SPR.

Laporan Boo Su-Lyn berbunyi :
A then-Sabah National Registration Department (NRD) director sold 16,000 NRD receipts for more than RM1million that enabled immigrants in Sabah to vote, the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants heard today.
Hahaha...

Mungkin Boo Su-Lyn pekak atau sengaja buat-buat pekak. Kerana sepanjang prosiding siang tadi keterangan saksi ke-34 (SP34) iaitu DSP Badaruddin Peg. Turus 1 Intelligent Technical IPK Kelantan tiada menyebut bahawa Ramli Kamaruddin yang ditahan di bawah ISA mengaku mengeluarkan 16,000 resit dokumen untuk tujuan UNDI!

Antara transkrip asal keterangan yang diberikan SP34 :

1. Tuan bertugas di mana sekarang dan sebagai apa? 
SP34 : Peg. Turut 1 Intelligent Technical di IPK Kelantan selama 17 tahun. 
2. Apakah tugas-tugas tuan? 
SP34  : Selain pentadbiran saya juga melakukan risikan keselamatan.

Baca seterusnya di sini : http://yuseriyusoff.blogspot.com/2013/01/rcsabah-boo-su-lyn-malaysian-insider.html

*Kesian wartawan Malaysian Insider. Tengah stim nak spin pasal RCI dah Double Y kantoikan. Kesian...

Poster Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Pemimpin Serba Boleh.

Posted: 29 Jan 2013 06:21 AM PSTBuleh belako.

*Yang terbaru, tak galak sambut Maulud Nabi tapi boleh sambut BESDAY sendiri dengan Karpal Singh.

gambar dari blog din turtle

Siapa Lagi Berwibawa, DS Najib Atau Anwar Ibrahim?

Posted: 29 Jan 2013 12:10 AM PST

Belantan

Posted: 29 Jan 2013 11:04 PM PST

Belantan


Rakaman Video Anwar Tidak Hormat Rukun Negara?

Posted: 29 Jan 2013 10:51 PM PST
Satu rakaman video yang menunjukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menghormati rukun negara telah dimuat turunkan oleh sahabat Blogger Saluran Lensa Kini sebaik sahaja acara sambutan ulang tahun kemerdekaan peringkat negeri Selangor di Dataran Shah Alam pada 30 Ogos tahun lalu.

Ini berbeza dengan apa yang dilakukan Anwar ketika menghadiri acara memberi penghormatan terakhir kepada mayat Teoh Beng Hock di Melaka pada tahun 2009, di mana dalam acara itu, Anwar melakukan perkara yang sama dilakukan oleh Lim Kit Siang, Lim Guan Eng iaitu menunduk-nunduk kepala dan badan sebanyak 6 kali untuk menghormati mendiang itu.Suara Politik
Belantan

Tindakan Pok Nik satu sindiran kepada Dewan Ulama Pas?

Posted: 29 Jan 2013 05:42 PM PSTKehadiran Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat @ Pok Nik dalam sambutan hari jadinya yang ke-82 di kediaman Pengerusi DAP, Karpal Singh dilihat sebagai satu sindiran tajam kepada Dewan Ulama Pas berkenaan isu penggunaan kalimah Allah dalam kalangan orang bukan Islam.

Tindakan Pok Nik itu sememangnya memberi tamparan hebat kepada Dewan Ulama Pas kerana sebelum ini Karpal merupakan individu yang lantang meminta dikaji semula keputusan Majlis Syura Ulama Pas yang tidak membenarkan kalimah Allah hanya boleh digunakan oleh umat Islam.

Sikap Pok Nik ini seolah-olah menolak pendirian ulama namun itu tidak mengejutkan kerana beliau sebelum ini merupakan individu terawal yang membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah namun kemudiannya tewas hujah dan terpaksa akur dengan keputusan Majlis Syura Ulama Pas.


Tindakan Pok Nik berjumpa dengan individu yang menentang keputusan Majlis Syura Ulama Pas itu wajar dipersoalkan, sehubungan itu Pas didesak menilai semula kedudukan Menteri Besar Kelantan itu sebagai Mursyidul Am parti berkenaan.

Semalam, laporan portal berita pro-pembangkang Malaysiakini memberitahu, Nik Abdul Aziz tiba di kediaman Karpal di Jalan Scotland, Pulau Pinang kira-kira pukul 3 petang dan meluangkan masa selama 20 minit beramah-mesra bersama Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu.

Malaysiakini juga melaporkan Mursyidul Am Pas itu memotong kek sempena ulang tahun kelahirannya ke-82 sambil disaksikan pemimpin DAP, Pas serta Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Tindakan Pok Nik itu juga seperti jawapan awal terhadap desakan daripada ahli Pas sebelum ini yang mahukan Parti itu menilai semula hubungan dengan DAP. Pok Nik jelas tidak ambil kisah dengan desakan dan pandangan ahli Pas terutama berkaitan dengan tahaluf Pas dengan DAP!

Dengan kehadiran Pok Nik di kediaman Karpal, seolah-olah menunjukkan beliau masih mengiktiraf dan menerima pendirian DAP berkenaan isu kalimah Allah. Mungkin Pok Nik sebelum ini terpaksa bersetuju dengan keputusan Majlis Syura Ulama Pas namun secara realitinya beliau dilihat masih menerima pendirian DAP!

Atau adakah Karpal Singh 'merayakan' PEMECATAN Ustaz Nasha dari Majlis Syura Ulama PAS dengan menghadiahkan Pok Nik sebiji kek sempena harijadi Pok Nik? Wallahuallam.

Suara Politik
Belantan

Kerajaan PKR Selangor dituntut tunai janji?

Posted: 29 Jan 2013 06:32 AM PST


Ching Eu Boon (duduk, kanan) dalam sidang media bersama sebahagian daripada 1,000 penduduk yang mengadakan demonstrasi aman di Pandamaran, Klang, Selangor, semalam.

Hampir 1,000 penduduk Pandamaran di sini, berhimpun secara aman menuntut kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor melunaskan janji dalam manifesto pilihan raya umum lalu. Antara janji-janji itu ialah menurunkan cukai pintu premis kediaman dan komersial pada kadar 10 peratus dan 20 peratus.

Ketua Pemuda MCA Bahagian Klang, Dr. Ching Eu Boon yang mengetuai perhimpunan aman itu berkata, majoriti rakyat di kawasan tersebut tidak berpuas hati terhadap kerajaan negeri yang sehingga kini masih enggan melaksanakan penurunan cukai tersebut.

Tegasnya, kerajaan negeri menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab apabila menafikan hak rakyat mendapatkan potongan cukai tersebut. Tambah beliau, pihaknya telah mengedarkan borang tuntutan penurunan cukai pintu bagi kediaman dan premis komersial kepada setiap penduduk kawasan itu dan setakat ini telah menerima hampir 1,000 borang.

"Kita juga telah menggerakkan pasukan khas terdiri daripada ahli MCA dan para sukarelawan mendaftarkan nama-nama para penduduk yang tidak menerima penurunan cukai tersebut seperti yang dijanjikan kerajaan negeri.

"Kita jangkakan lebih 5,000 borang diterima daripada para penduduk Pandamaran dalam tempoh terdekat," katanya di sini hari ini.


Eu Boon berkata, pihaknya bercadang membawa tuntutan para penduduk itu ke mahkamah dalam masa terdekat. Beliau berkata, seluruh rakyat Selangor sepatutnya memilih parti yang tepat mentadbir Selangor dalam pilihan raya umum akan datang kerana kerajaan negeri pimpinan pakatan pembangkang hari ini terbukti memperdayakan rakyat demi meraih undi.

"Barisan Nasional (BN) tidak sewenang-wenangnya membuat janji yang tidak boleh ditunaikan sebaliknya apabila BN membuat janji, kita pasti laksanakan," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penduduk Pandan Perdana, Lim Ah Cai menyifatkan kerajaan negeri sebagai pemerintah yang tidak berperikemanusiaan kerana hanya tahu menabur janji.

"Sewaktu pilihan raya umum lalu, macam-macam mereka janji, tetapi apa yang terlaksana, satu pun tiada. Saya berharap kerajaan BN berjaya membantu kita dan kembali memerintah Selangor. Apa yang penting kita mesti tolak pembangkang," katanya.

Suara Politik
Belantan

ADUN DAP dibidas, gagal laksana amanah rakyat?

Posted: 29 Jan 2013 02:10 AM PST


Bekas ahli DAP, Tan Tuan Huat (tengah) diapit Yap Kon MIn (kiri) dan Tan Chee Cheong mengadakan sidang akhbar berkenaan Exco DAP Selangor Ronnie Liew di Taman Petaling, Petaling Jaya, semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telok Datok, Philip Tan daripada DAP hari ini dibidas kerana gagal menjalankan tugas serta tanggungjawabnya menjaga kebajikan rakyat di kawasan berkenaan.

Bekas pemimpin DAP, Yap Kon Min mendakwa, kegagalan dilihat menerusi tindakan Philip yang dikatakan tidak mengagihkan bantuan buku latihan sekolah kepada pelajar yang layak di kawasan DUN berkenaan meskipun telah mendapat bantuan tersebut daripada kerajaan negeri sebelum ini.

Tegasnya, sebagai ADUN, beliau sepatutnya mengedarkan bantuan yang dikhususkan untuk membantu pelajar sekolah rendah dan menengah yang kurang berkemampuan.

"Saya ingin bertanya kepada Yang Berhormat (Philip), pernahkah beliau mengagihkan bantuan buku latihan itu kepada pelajar yang layak di DUN Telok Datok. Saya dimaklumkan, buku-buku latihan tersebut disimpan oleh wakil rakyat itu dan sehingga kini tidak diagihkan.

"Apakah beliau mengambil kesempatan menuntut sumbangan kerajaan negeri. Sebagai ADUN yang dipilih rakyat sebelum ini, beliau sepatutnya mengagihkan bantuan itu kepada rakyat yang memerlukan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pada masa sama, Kon Min yang juga bekas Juruaudit DAP Cawangan Serdang Baru itu turut mempertikaikan sikap tidak adil Philip yang dikatakan hanya memberi tumpuan pembangunan di kawasan pekan dan bukannya di kampung-kampung dalam DUN itu.

Sambil memberikan contoh dalam soal pembaikan jalan raya di kawasan DUN terbabit, Kon Min menyatakan telah menerima laporan bahawa jalan raya di kawasan kampung masih lagi dalam keadaan rosak dan ada antaranya memerlukan kerja pembaikan segera.


Selain itu, beliau turut menggesa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan juga Pengerusi DAP Selangor, Teresa Kok supaya menyiasat serta mengambil tindakan yang sewajarnya jika dakwaan tersebut didapati benar.

"Jika benar keadaan ini berlaku, adakah wakil rakyat ini layak untuk dicalonkan pada pilihan raya umum akan datang?" ujarnya.

Pada PRU-12, Philip memenangi kerusi DUN Telok Datok mengalahkan Ei Kim Hock daripada Barisan Nasional (BN) dengan majoriti 698 undi.

Sementara itu, Philip ketika dihubungi menafikan dakwaan itu dan menyifatkan ia sebagai satu cubaan untuk memburuk-buruknya imej beliau sebagai ADUN.

"Sejak menjadi wakil rakyat, saya telah melaksanakan kerja pembaikan jalan raya di setiap kawasan dalam DUN saya. Tapi biasalah, jalan-jalan di kawasan ini memang selalu rosak terutamanya ketika musim hujan dan akibat dilalui oleh kenderaan berat.

"Mengenai isu pengagihan buku latihan, sepatutnya saya terima bantuan sebelum sesi persekolahan bermula, namun bantuan itu lewat sampai. Maka, saya rancang untuk mengagihkan bantuan buku latihan tersebut pada hujung tahun ini.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 29 Jan 2013 09:39 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Pengundi PAS Ini Tidak Mahu Lagi Undi Nik Aziz

Posted: 29 Jan 2013 06:28 PM PST

Nik Aziz Menyesatkan Umat Islam Lagi, Undi PAS Dapat Pahala Diulangi Lagi

Posted: 29 Jan 2013 05:04 PM PSTMari Lihat Kek Hadiah Nik Aziz Pada Bishop

Posted: 29 Jan 2013 05:24 AM PSTHaron Din Akan Menjadi Wira Membela Nasharuddin Mat Isa?

Posted: 28 Jan 2013 10:00 PM PST
Bila Nasha dipecat, sudah pasti orang seterusnya yang akan terima padah adalah Haron Din. Ini kerana Haron Din memang sentiasa menyokong Nasha dan berdiri teguh menentang DAP dalam isu kalimah Allah SWT. Beranikah Anwar Ibrahim pecat Haron Din?

Haron Din pernah berkata,

"Pemecatan ahli ini bukan kerja Syura (Majlis Ulama Syura). 
Kita ada sistem dalam parti kita. Kita ada Lajnah Displin dan ia sepatutnya dibincangkan di peringkat itu jika ada berlaku kesalahan" 7hb September 2012 :KUALA LUMPUR, 7 Sept - Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din berkata, beliau tidak nampak mengapa perlu Nasharudin Mat Isa dipecat daripada Pas ekoran gesaan bekas Timbalan Presiden tersebut supaya parti itu mempertimbangkan semula hubungan dengan pakatan pembangkang sebelum ini. 

Beliau yang tetap bersetuju dengan saranan Nasharudin berkata, apa yang disarankan oleh Ahli Parlimen Bachok itu dianggap sebagai bukan satu perkara besar sehingga boleh menyebabkan berlakunya pemecatan terhadap ahli parti itu. 

"Seperti saya katakan dahulu, saya tidak nampak itu sebagai satu perkara besar sehingga boleh berlaku pemecatan semata-mata kerana adanya pandangan peribadi yang mungkin dilihat sebagai bertentangan dengan perjuangan parti. 

"Tidak ada sebab mengapa Nasharudin perlu dipecat melainkan ia hanya cakap-cakap pihak luar semata-mata," katanya. 

Berhubung dengan dakwaan ada sumber dalaman mengatakan golongan 'Anwarinas' akan cuba mempengaruhi Majlis Ulama Syura yang mahukan Nasharudin Mat Isa dipecat, Haron Din berkata beliau sendiri tidak tahu sama ada isu tersebut akan dibincang di dalam mesyuarat tersebut pada Ahad ini 9 Sept 2012. 

"Kalaupun nak sampai kepada pemecatan, ia bergantung kepada sejauh mana perkara itu serius atau pun tidak. 

"Pemecatan ahli ini bukan kerja Syura (Majlis Ulama Syura). Kita ada sistem dalam parti kita. Kita ada Lajnah Displin dan ia sepatutnya dibincangkan di peringkat itu jika ada berlaku kesalahan," katanya. - SH

Jika benar bukan kerja Majlis Syura PAS memecat ahlinya, bagaimana pula dengan keputusan terbaru Majlis memecat Nasharuddin Mat Isa?

Jika Nasharuddin pun sendiri akui beliau tidak dimaklumkan tentang pemecatan tersebut (baca sini). Maka siapa yang arahkan Nasha dipecat? Sudah pasti ini adalah arahan daripada penasihat PAS iaitu Anwar Ibrahim. 

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 29 Jan 2013 09:30 PM PST

PenangWasabi

Posted: 29 Jan 2013 09:22 PM PST

PenangWasabi


Guan Eng mesti bertanggungjawab?

Posted: 29 Jan 2013 08:09 AM PSTKetua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng digesa bertanggungjawab dan menjelaskan kepada semua ahli DAP mengapa selepas 40 hari beliau masih belum menyerahkan keputusan pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk pengesahan.

Naib Pengurusi DAP Cawangan Ladang Paroi, David Dass Aseerpatham berkata, perkara itu menunjukkan sikap angkuh dan sombong Guan Eng yang tidak menghormati undang-undang dan peraturan di bawah Seksyen 14 (1) Akta Pertubuhan 1966.

"Apakah Guan Eng ingat dia mengatasi undang-undang, sebagai tokong atau mahu ikut undang-undang hutan.

"Ahli-ahli DAP mahukan Guan Eng menghormati undang-undang di negara ini. Ini negara yang berdaulat dan ada peruntukan undang-undang bagi setiap satu perkara," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

DAP pada 15 Disember lalu mengumumkan keputusan pemilihan CEC yang menyaksikan tiada seorang pun calon Melayu terpilih.

Walau bagaimanapun, mesyuarat CEC pada 4 Januari mengumumkan berlaku kesilapan teknikal menyebabkan Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Zairil Khir Johari yang sebelum itu tidak tersenarai dalam CEC berada di tangga ke-20 selepas kiraan semula undi.

Tindakan tersebut menyebabkan ahli-ahli DAP termasuk David membuat aduan kepada ROS pada 14 Januari lalu kerana tidak berpuas hati dengan salah kira undi dalam pemilihan CEC itu.

David berkata, Guan Eng juga perlu mengisytiharkan sekiranya beliau tidak tahu bagaimana untuk mengemukakan penyata tahunan, kewangan dan senarai ahli jawatankuasa kepada ROS.

"Sudah pasti ada ahli-ahli DAP yang bijak pandai boleh mengajar beliau. Guan Eng cuma perlu mengambil sikap rendah diri dan minta pertolongan," ujarnya.

Penang Wasabi..

r b f

Posted: 29 Jan 2013 07:41 PM PST

r b f


Johor Berpotensi Beri Kejutan Kepada BN Dalam PRU 13

Posted: 29 Jan 2013 05:32 PM PST


Saya tidak tahu bagaimana pendapat anda tentang nasib BN dalam PRU akan datang. Namun bagi saya, saya yakin BN akan kembali menerajui pemerintahan negara.

Bagi negeri-negeri pula, saya tak bimbang dengan Selangor, tak risau dengan Kedah dan ada harapan untuk Kelantan. 

Yang pertama paling saya bimbang dan takut sangat-sangat adalah Johor, dan yang keduanya Negeri Sembilan.....

Mungkin ada orang akan kata Johor tak akan kalah kerana Johor dengan Umno dan BN sudah sebati.....

Ingat Johor ingat BN....

Ingat BN ingat Johor.....

Tapi itu semua nostalgia silam.....

Zaman sudah berubah sekarang ini.....

Siapa sangka Selangor yang satu masa dulu calon pembangkang jika bertanding deposit pun hilang.....

Sekarang apa dah jadi ? 

Akhir-akhir ini banyak sangat orang bercakap tentang kepimpinan negeri Johor, terutamanya masyarakat melayu di Johor Bharu dan bandar-bandar sekitarnya.....

Saya turun sendiri, saya lihat sendiri dan saya dengar sendiri.....Bukannya disampaikan oleh pihak-pihak ketiga kepada saya. Sebelum ini tidak bercadang untuk menulisnya. Tetapi memandangkan sejak akhir-akhir ini terlalu banyak sangat isu Johor yang dibicarakan maka saya juga terpanggil untuk menulis apa yang saya tahu.

Situasinya boleh dikatakan hampir sama dengan mood yang melanda Selangor sebelum PRU 2008. 

Sayangnya kerana banyak perkara saya tidak boleh berkongsi dengan anda secara terbuka di sini.....

Pilhan raya kecil Tenang dua tahun lepas bukan lagi boleh dijadikan ukuran atau panduan untuk menghadapi PRU 13 bagi negeri Johor. Ingat kembali apa yang terjadi dalam PRK Ijok 2007. BN menang dan berjaya tambah majoriti. Belum sampai setahun akhirnya satu negeri hanyut....

Perlu diingat orang-orang cina dimana-mana tempat tidak akan memberi sokongan padu kepada BN dalam pilihan raya akan datang. Hanya orang-orang melayu sahaja yang boleh menjamin kemenangan BN. 

Tetapi kalau orang-orang melayu di sekitar Johor Bharu dan parlimen-parlimen sekitarnya yang menguasai kawasan itu mula merajuk dengan BN, apakah itu boleh menjamin kemenangan kepada BN ?

Isu tanah dan isu penguasaan seorang tauke dalam perniagaan di sana terus menjadi bualan mereka. 

Kebelakangan ini pula kecoh berhubung penjualan saham KFC kepada pihak bukan bumiputra seperti yang ditulis di sini, dan sini.

Sehingga ke hari ni rasanya belum ada penjelasan lagi daripada kepimpinan negeri untuk menjawab isu ini. 

Kepimpinan negeri juga perlu ringan mulut untuk menjawab isu-isu yang timbul. Jika malas nak buka mulut sekali pun buatlah kenyataan akhbar dan hantar kepada semua media-media termasuklah media-media online.

Semua ini jika tidak ditangani dengan segera, maka jawabnya Johor mampu berubah......

Nasha Ikut Najib Dihina,Dicaci dan Dipecat-Nik Aziz Sambut Hari Jadi Bersama Karpal Dipuja dan Dijulang

Posted: 29 Jan 2013 12:51 AM PST


Semasa isu Amanat Hadi hangat dibincangkan, Datuk Seri Hadi Awang (DSHA) membuat kenyataan meminta hak membela diri di media utama selama sejam. Kenyataan DSHA disokong oleh Datuk Nik Aziz (DNA) yang memetik sumber syara' dengan kenyataan Islam mewajibkan seseorang diberi peluang membela diri dan memperjelaskan diri sebelum boleh dihukum.

Saya tidak menafikan Islam mewajibkan kita memberi peluang membela diri kepada mana-mana pihak dalam apa-apa perkara yang membabitkan dirinya, apatah lagi jika hukuman akan dikenakan. Malahan ini adalah nilai universal & hak asasi & fundamental kemanusiaan yang diterima oleh semua masyarakata bertamadun!

Sebab itu saya mempersoalkan tindakan PAS memecat Ust Nasharudin Mat Isa daripada kedudukannya sebagai Ahli Majlis Syura', badan tertinggi didalam PAS.

Bagaimana parti yang melabel diri mereka sebagai Islam tetapi mengambil tindakan yang langsung tidak Islamik.

Tindakan memecat Ust Nasha dibuat tanpa beliau diberi notis tunjuk sebab dan peluang membela diri!

Ini disahkan sendiri oleh Ust Nasha yang menyatakan beliau hanya tahu pemecatan beliau melalui media!

Ini bukan kali pertama PAS bertindak sedemikian. Dalam kes pemecatan tokoh pimpinan PAS Datuk Dr Hasan Ali, belaiu juga tidak diberi notis tunjuk sebab dan peluang membela diri.

Saya melihat isu pemecatan Ust Nasha ini sekadar membuktikan betapa tidak Islamiknya PAS dalam amalan dan tindak-tanduknya.

Apa yang lebih malang, ia memberi gambaran buruk kepada agama Islam itu sendiri kerana sudah tentu non-Muslim akan melihat tindakan PAS seolah-olah dibenarkan agama Islam kerana mereka melabelkan diri mereka sebagai parti Islam!

Apakah ini akan mendekatkan lagi non-Muslim kepada Islam, apabila mereka melihat seseorang boleh dipecat dan dibuang tanpa notis & peluang bela diri?

Berbeza sekali dengan UMNO yang walaupun tidak menjubahkan diri dengan label Islam, tetapi mengambil tindakan lebih Islamik.

Contohnya semasa Anwar Ibrahim hendak dikenakan tindakan disiplin atas masalah liwat & moral yang rendah, UMNO memberi peluang kepada beliau membela diri didalam mesyuarat Majlis Tertinggi.

Tun Mahathir memberi peluang seluas-luasnya kepada Anwar untuk memberi penjelasan & meyakinkan Majlis Tertinggi UMNO mengenai kedudukannya. Selepas mendengar penjelasan Anwar, dan mengambil pendapat semua ahli MT yang hadir, UMNO membuat keputusan memecat Anwar atas masalah moral beliau.
Samada keputusan itu betul atau tidak bukan persoalannya. Isunya ialah Anwar diberi notis & peluang membela diri.

Tetapi Datuk Dr Hasan Ali & Ust Nasha bukan sahaja tidak diberi notis, malah peluang membela diri dan membuat penjelasan juga tidak diberi.

Malah sehingga hari ini, Datuk Dr Hasan Ali tidak tahu apa kesalahan beliau sehingga dipecat! 

Zulkifli Nordin

............................................................................................................................

Terima kasih YB Zul diatas hujah yang mantap.....

Pas kata Nasha kena pecat 13 Januari lagi kerana tak hadir mesyuarat. Tapi yang peliknya pengumuman Nasha dipecat dibuat dua hari lepas iaitu selepas keluarnya gambar Nasha bersama PM di Palestin.....

Dah lebih dua minggu dipecat baru diumum....logik ?


Nasha bersama PM untuk membincangkan pasal umat islam di Palestin kena caci, kena hina, kena maki dan sampai kena pecat. Nik Aziz pergi potong kek sambut hari jadi yang bukan ikut amalan islam di rumah Karpal Singh dijulang..... 

Nasha orang memperjuangkan dan hendak memartabatkan islam disampahkan....

Karpal Singh orang yang menentang islam, orang yang suruh langkah mayatnya dulu jika hendak menubuhkan negara islam diraikan sampai sanggup pergi buat majlis hari jadi di rumahnya.....

Itulah dia Pas hasil keberkatan berkawan dengan syaitan....

Kononnya dia lah ulama pewaris Nabi.....

Ada Nabi pernah buat potong kek sambut hari jadi ?

C-bOk

Posted: 29 Jan 2013 03:59 PM PST

C-bOk


Dr. Azizan (BERANI 2013) Ambil Alih Syarikat Tersenaraii?

Posted: 29 Jan 2013 06:38 AM PST

Penceramah motivasi Dr. Azizan Osman yang popular dengan seminar percumanya, baru-baru ini membuat kenyataan yang dia bercadang untuk mengambil alih beberapa buah syarikat yang tersenarai di Bursa Kuala Lumpur.  Antara kenyataan beliau ialah sedang berunding untuk mengambil alih Perbadanan Nasional Berhad (PNS) sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNKK).

Walaupun C-bOk merasa bangga dengan perkembangan Dr. Azizan - pastinya hebat sekiranya beliau berjaya mengambil alih PNS.  Namun wajar kita kaji semula kenapa PNS ditubuhkan.  PNS bukan seperti agensi Kerajaan yang lain.  PNS membawa wadah untuk membina semangat keusahawanan khususnya di kalangan Bumiputra.  PNS mengenalpasti syarikat-syarikat yang berpotensi untuk dibangunkan sebagai syarikat francais dan dikembangkan di dalam dan luar negara.  PNS juga menyediakan dana untuk melahirkan seberapa ramai usahawan khususnya usahawan Bumiputra.

PNS melaksanakan tugasan ini dengan dna yang disediakan oleh Kerajaan dan juga melaksanakan agenda-agenda yang dipertanggungjawabkan oleh Kerajaan.

Bolehkan agenda-agenda pembangunan keusahawanan ini dilaksanakan oleh Dr. Azizan sebagai seorang individu?

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 29 Jan 2013 03:35 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


ANWAR: KITA SUDAH TIADA PILIHAN..MASA SEMAKIN SUNTUK!!!

Posted: 29 Jan 2013 07:34 AM PST

Jika diandaikan semua kawasan majoriti pengundi cina disapu bersih oleh DAP pada PRU 13 nanti, jumlah kerusi yang bakal dimenangi oleh DAP tidak akan melebihi 45 kerusi. Jumlah ini termasuk kerusi majoriti cina di Sabah dan Sarawak.

Untuk mendapat majoriti mudah, PAS dan PKR harus memenangi baki 67 kerusi bagi memcukupkan syarat layak membentuk kerajaan, iaitu sebanyak 112 kerusi parlimen.

Bermakna PAS dan PKR perlu menambah sebanyak 19 kerusi lagi dari apa yang mereka perolehi ketika ini.

Melalui langkah transformasi kerajaan yang sudah menampakkan keberkesanannya, BN terus menambah dan meningkatkan pengaruhnya terutama di kalangan pengundi atas pagar dan majoriti senyap.

Dasar-dasar dan pendekatan baru yang diperkenalkan oleh PM Najib dilihat "kena" dan sampai kepada golongan sasar. Golongan berpendqpatan rendah dan sederhana adalah penerima benafaat terbesar di dalam program tranformasi yang dijalankan oleh kerajaan. 

Pemandu teksi, tentera dan bekas tentera, polis dan bekas polis, petani dan nelayan, rakyat di bandar dan diluar bandar, tidak ada yang terpinggir atau tercicir di dalam program melalui jenama 1Malaysia yang semakin sebati di hati rakyat.

Penghapusan dan penurunan sebahagian dari kadar tol serta pemberian rebat, telah memberi benafaat kepada seluruh pengguna jalanraya.

Pemberian BR1M mencapai 5 juta rakyat sasaran yang layak. Pemberian ehsan RM100 kepada pelajar mencapai hampir 6 juta pelajar seluruh negara.

RM200 ehsan untuk belia melebihi 21 tahun turut memberi benafaat kepada jutaan golongan belia.

Masyarakat perniagaan mikro dan makro turut mendapat benafaat melalui pelbagai skim pinjaman mudah dan pelepasan duti ekspot dan impot.

Golongan mahasiswa turut diberikan insentif "pinjaman boleh ubah" kepada biasiswa kepada sesiapa saja yang berupaya mencapai keputusan cemerlang. Jika semua mahasiswa mendapat keputusan cemerlang, maka secara otomatik dasar pendidikan secara percuma akan terlaksana sepenuhnya di negara ini. 

Kerajaan melakukan dasar pendidikan secara percuma secara bersyarat dan merit. Pendekatan ini sangat ampuh dan tiada sesiapa di kalangan mahasiswa yang boleh "curi tulang" dengan bermalas-malas, dan pada masa yang sama mahu curi dan manipulasi wang kerajaan di atas tiket dasar pendidikan peruma. Tidakkah tindakan kerajaan ini sangat "berkepala otak bijak"? 

PM Najib juga telah melangkah jauh ke hadapan dalam isu-isu keamanan sejagat apabila mengorak inisiatif hingga membawa kepada perdamaian umat Islam Mindanao yang telah berpecah lebih 30 tahun.

Terbaru, PM Najib mengusahakan pula perdamaian di antara Hamas dan Fattah di Palestine. Tanpa pidato berapi, tanpa jual minyak dan auta, malah tanpa sedikit pun rasa takut atau tunduk kepada Israel, 

PM Najib begitu "passionate" melakukan lawatan yang mampu menundukkan "rasa ego" di antara Hamas dan Fattah yang bertelagah. Masing malu untuk bergaduh macam budak-budak dengan "pendekatan berhemah" yang dilakukan oleh PM Najib. Israel pun "mati kutu" kerana kebijaksanaan PM menggunakan platform kemanusiaan dan keamanan sejagat untuk melakukan lawatan ke Palestine. 

Tidakkah tindakan ini hanya boleh dilakukan oleh pemimpin yang "berkepala otak" bijaksana dan hemah? Siapalah Anwar dalam hal ini jika mahu dibandingkan dengan PM DS Najib? Jauh panggang dari api, bagai Israel dengan Palestine.

Di atas faktor-faktor kejayaan besar pentadbiran dan dasar-dasar yang diperkenalkan oleh PM Najib ini, apakah ada cara yang lebih berkesan yang mampu dilakukan oleh Anwar untuk menambah lagi rasa kebencian rakyat terhadap kepimpinan PM Najib?

Sudah pasti ada. Caranya ada dua jalan.
1. Pakatan harus mengemukan dasar pentadbiran yang lebih baik lagi dari apa yang telah dibuat oleh PM Najib. Tetapi berdasarkan pengamatan dari buku jingga dan janji-janji pidato ala-penghuni Tg Rambutan yang dibuat oleh Anwar, "boleh untuk sekadar didengar, tapi dipakai jangan". Bagaimana mahu dipakai ungkapan yang setanding dengan penghuni Tg Rambutan?
2. Jalan alternatif yang masih ada ialah lakukan pelbagai usaha yang berupaya mengelirukan pemikiran masyarakat dengan memperbanyakkan "zikir fitnah dan dusta" terhadap para pemimpin negara. Semoga dengan kaedah ini untung sabut menang, untung batu tenggelam.

Kesimpulannya, usahkan untuk mengusahakan tambahan 20 kerusi. Silap-silap, hilang 20 kerusi kerana "tanda-tanda besar kekalahan dalam bentuk "malapetaka ciptaan sendiri" di antara gabungan pakatan mereka sudah semakin jelas kelihatan", seiring dengan munculnya tanda-tanda besar kiamat.

ANWAR: SAYA PUAS HATI DENGAN PRESTASI MP BN!!!

Posted: 28 Jan 2013 05:17 PM PST

Untuk beroleh syafaat PM menjadi "calon winnable", tidak cukup sekadar menyatakan "we love PM". Tidak cukup sekadar mempromosi diri dengan cara "membeli wartawan atau ruangan berita" di TV dan akhbar.

Sejak kebelakangan ini "para incumbent" begitu sibuk dengan "promosi diri" di akhbar dan TV. Mereka sudah jadi "mesra wartawan" dan ramai kalangan wartawan juga seronok kerana mendapat perhatian istimewa dari mereka yang mahu menjadikan promosi media sebagai usaha terakhir untuk mendapatkan syafaat PM.

Ada pemimpin yang sudah lama lenyap, tiba-tiba kerap kali keluar di tv dan akhbar. 

Ada juga Menteri Besar yang menggantungkan sepenuhnya nyawa politiknya kepada "coverage" TV dan akhbar untuk menaikkan kembali persepsi umum dan pucuk pimpinan terhadap kepimpinannya. Mungkin pada pandangannya, PM dan sekelian rakyat "perlu disedarkan" bahawa kepimpinannya lebih baik dari kepimpinan MB sebelumnya.

Mungkin MB ini tidak mahu belajar dari kesilapan Pak Lah yang mengambil pendekatan "mengganyang dan mencemarkan" imej kepimpinan sebelumnya yang telah menjadi punca kepada kejatuhan, bukan saja dirinya, malah kekuatan parti keseluruhannya turut terjejas.

Majoriti Rakyat mahu BN dan UMNO terus memerintah, tapi mereka mahukan pembaharuan dalam kepimpinan di segenap peringkat. 

Rakyat mahu lihat PM mengotakan transformasi politik,  "berubah atau rebah".

Rakyat mahu lihat PM "benar-benar" mendahulukan keinginan rakyat terbanyak daripada "keinginan terpencil" para pemimpin untuk terus kekal berkuasa. 

Rakyat masih rasional. PM boleh terus kekalkan pemimpin yang masih "diterima" dan berstatus "aset" kepada parti dan kerajaan. 

Tetapi rakyat juga mahu melihat PM berani untuk mengganti mana-mana pemimpin yang bertaraf "melukut ditepi gantang". Ada tak menambah, ketiadaannya pun tidak menjejaskan BN. 

Malah yang paling penting, rakyat mahu melihat "pemimpin berkarat" (meminjam kata-kata Zahid Hamidi) dan sudah bertukar menjadi "liabiliti" kepada parti tidak lagi diberi "peluang subsidi" untuk terus menikmati syafaat sebagai YB atau MB tanpa merit.
 
Kita sudah ada testimoni, di mana "seorang PM pun terpaksa mengundurkan diri" apabila beliau didapati sudah menjadi liabiliti kepada kerajaan dan parti. Inikan setakat pemimpin bertaraf YB dan MB yang berliabiliti.

PM juga harus berhati-hati dengan program "window dressing" yang dibuat oleh mereka-mereka yang mahu terus kekal bertanding walaupun sudah "expired". 

PM diharap tidak mudah terpesona melihat "pancur bunga telor" yang kelihatan cantik gubahannya, sedangkan di dalamnya hanyalah "bahan kitar semula" yang "disambung-sambung" hingga ramai yang terkeliru dengan kecantikannya.

Zaman di mana "calon-calon yang terpilih" bergantung sepenuhnya kepada "syafaat dan populariti PM" serta "jenama BN" untuk mencari kemenangan sudah berlalu. Rakyat akan membuat keputusan berdasarkan personaliti calon sebagai faktor utama, manakala jenama parti sudah menjadi faktor sampingan bagi mereka.

Sebagai seorang manusia, PM juga ada kelemahan. Beliau tidak mungkin mampu untuk "mengasah batu sepulau" berseorangan. 

Hari ini apabila PM diasak dengan pelbagai fitnah kiri dan kanan oleh pembangkang, berapa keratkah di kalangan pemimpin lain yang bangkit mempertahankan PM? Boleh dibilang dengan jari mereka "yang sanggup ke depan" dengan hujah logik dan fakta untuk menepis serangan lawan yang bertali-arus terhadap batang tubuh PM. 

Kita lihat kerja tepis-menepis isu seolah-olah sudah di "outsource" kepada para blogger pro-kerajaan untuk mempertahankan kerajaan dan PM DS Najib. Pemimpin-pemimpin sudah tidak mahu buat "kerja tidak popular" seperti ini lagi.

Kita kasihan melihat PM Najib kerana tidak dapat menikmati kelebihan yang pernah dinikmati sewaktu Tun M menjadi PM. Tun M hanya perlu membuat serangan "sesekali yang boleh membawa maut" kepada pihak lawan. Selebihnya semua diurus dan diselesaikan oleh para hulubalangnya yang duduk di kerusi Menteri, MKT dan MB. 

PM harus lahirkan pimpinan pelapis yang boleh menjadi benteng pertahanan kebal kepada kerajaan dan parti, dan bukan pemimpin yang hanya pandai menjaga lopak sendiri.

Anwar Ibrahim "sangat berpuas hati" dengan "prestasi BN's Backbencers" yang ada hari ini. Itu tandanya sebahagian besar dari MP BN ini patut dipencenkan.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 29 Jan 2013 03:28 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Cheongsam 'hangat' yang mungkin di haramkan di Kedah pada Tahun Baru Cina

Posted: 29 Jan 2013 02:31 PM PST

Kerajaan Negeri Kedah yang flip flop dengan keputusan mereka berkenaan garis panduan pemakaian pada sambutan Tahun Baru Cina pada tahun mungkin telah membuat pertimbangan yang waras setelah melihat fesyen-fesyen cheongsam dibawah...

Heh! Berderau darah Pak Lebai PAS, patut pun dikenakan garis panduan!

Ever wanted to drive a Lamborghini Super Trofeo? Here's HOW!

Service your car at Castrol Auto Service and stand to win these exciting prizes every week!

Pecat Nasa, Anwar puas hati tindakan PAS

Posted: 29 Jan 2013 04:01 AM PST

'Excellent. Should have been done much earlier. Thanks.'
Nampaknya, Anwar cukup berpuas hati dengan tindakan yang diambil Pas terhadap Nasharuddin Mat Isa. Inilah yang Anwar harapkan sekian lama. Walaupun pada peringkat Majlis Syura, dan bukan Pas proper – Anwar tetap mahukan tindakan diambil kepada Nasha.

Blog ini pernah nyatakan beberapa kali, Anwar memang mahu Pas ambil tindakan tegas terhadap mantan Timbalan Presiden Pas ini. Pada Anwar, kesemuanya berasaskan kepada pengurusan masalah. Kalau ianya berlaku sekarang, lebih mudah untuk PR mengurus isu Nasha. Bak kata Azmin Ali pun, Ustaz Nasha tidak ada pengaruh dalam Pas. Kalau dia dipecat sekalipun, dia hanya mampu membawa batang tubuhnya seorang diri sahaja.

Apa yang lebih Anwar mahukan agar Pas membuat keputusan tegas untuk tidak meletakkan Nasha sebagai calon. Kalau menurut laporan Malaysiakini, perkara sama juga telah diambil tindakan oleh Nik Aziz.

Mesej sms ringkas Anwar kepada beberapa pimpinan Pas di atas adalah contoh bahawa kesemuanya disusun di Tropicana dan bukan Taman Melewar/Chow Kit. PR sudah memulakan konsolidasi isu di Tropicana. Apa sahaja yang boleh membebankan PR, perlu dicantas awal.

Anwar juga mengingatkan inner circle, bahawa ini bukannya masa nak melayan isu yang dibawa oleh UMNO/BN. Semua fokus dan tumpuan mestilah dihalakan kepada menyusun senarai calon yang tepat untuk memberi kemenangan kepada PKR/PR. Isu Nasha, walaupun adalah isu dalaman PAS, masih boleh memberi masalah kepada PR.

Tindakan Pas kepada Nasha memang Anwar puas hati. Sekarang, Nasha tidak akan lagi mengganggu kredibiliti Mat Sabu yang menjadi tonggak pemikiran PKR di dalam PAS. Tanpa Nasha di dalam Majlis Syura dan senarai calon – Abang Mat akan dibantu untuk menjadi lebih utuh di dalam Pas.

Gelagat Anwar

(Gambar) Azza Elite manis bertudung setelah dapat hidayah dalam lakonan...

Posted: 29 Jan 2013 01:01 AM PST

Berkata kepada Mstar Online, Azza menyatakan wataknya di dalam drama Mujahid sebagai wanita muslimah bertudung membuka hatinya untuk terus menutup aurat. Kata Azza:-

Itulah, orang kata, rahmat yang Allah berikan kepada setiap manusia berbeza-beza dan apabila sudah sampai waktunya, apa salahnya kita berhijrah terus. Sebenarnya, sebelum Mujahid, saya dah mula berselendang sepanjang penggambaran drama Kiah Pekasam bersama Rozita Che Wan di Jepun, tahun lalu. Alhamdulillah, menerusi bidang lakonan yang menjadi punca rezeki utama juga menyedarkan saya kepada sebuah penghijrahan yang indah dalam hidup ini.

Tahniah kepada Azza Elite atas penghijrahan ini. Untuk anda yang tidak tahu, tahun ini umur Azza sudah pun mencecah 35 tahun. Jadi bila lagi nak melakukan perubahan di dalam hidup..kan?.

Semoga dengan perubahan ini, rezeki Azza akan dimurahkan dan Azza mendapat apa yang diinginkan oleh pasangan suami isteri iaitu cahaya mata sendiri. Semoga dipermudahkan. Sama-samalah kita doakan.Pengharaman e-rokok: Pengguna mahu penjelasan terperinci

Posted: 29 Jan 2013 12:31 AM PST

KUALA TERENGGANU – Komuniti pengguna rokok e-elektronik meminta supaya kerajaan memberikan penerangan lebih jelas berkaitan pengharaman penjualan rokok itu kerana ia menimbulkan kekeliruan dalam kalangan pengguna.

Pengamal perubatan alternatif, Mohammad Mansor Abdullah berkata, beliau keliru mengenai pengharaman penjualan rokok itu kerana ia telah beberapa tahun berada di pasaran negara ini.

"Di Terengganu sahaja penjualan rokok ini telah bertapak kira-kira dua tahun lalu dengan bilangan pengguna hampir 5,000 orang. Mengapa kini baru ada pengumuman bahawa ia diharamkan? Sebagai pengguna, saya minta penjelasan," katanya.

Menurutnya, bahan asas rokok e-elektronik yang terdapat di dalam cecair e-liquid tidak melebihi lima bahan, iaitu nikotin, ethyl maltol, glycerol dan propylene glycol.

"Setakat ini, saya difahamkan hanya empat bahan ini yang terdapat dalam e-rokok selebihnya adalah perisa yang mana digunakan di dalam bahan makanan lain seperti makanan ringan.

"Ini menunjukkan rokok tembakau mengandungi 4,000 bahan beracun berbanding yang terdapat di dalam e-rokok malah biasanya jumlah nikotin yang terdapat dalam e-rokok adalah sebanyak 12 miligram (mg) dalam setiap 1 mililiter (ml) cecair rokok berkenaan," katanya.

Pada 21 Januari lalu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penjualan bahan dan produk itu adalah salah mengikut Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Beliau berkata, mereka yang didapati bersalah menjual dan mengedar produk itu dan cecair nikotin untuk kegunaan rokok e-elektronik boleh didenda tidak lebih RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali.

Sementara itu, pengguna rokok elektronik, Muhd Kamaruzzaman Mahmud berkata, sepanjang hampir setahun menggunakan rokok berkenaan, tahap ketagihannya terhadap rokok konvensional semakin berkurangan.

"Badan saya semakin sihat dan saya tidak rasa letih dan lesu seperti ketika menghisap rokok konvensional sebelum ini.

"Apabila timbul larangan menjual e-rokok, saya keliru sama ada ia benar atau ada sebab sebaliknya.

"Saya tidak percaya jika ada yang mengatakan e-rokok menjadi punca penyakit kronik kerana ada kajian mengatakan ia mampu memulihkan perokok tegar yang menghabiskan empat hingga lima kotak rokok sehari," katanya.

(Pengakuan) Adik beradik keterlanjuran...

Posted: 29 Jan 2013 12:15 AM PST

Gambar hiasan
Apa yang saya ceritakan ini sangat mengaibkan namun saya sudah tidak tertanggung lagi menanggung masalah ini.

Saya remaja lelaki berusia belasan tahun. Melihat dari perwatakan saya yang sentiasa ceria, tiada siapa menduga saya menyimpan satu kisah hitam yang sangat menakutkan.

Untuk pengetahuan Dr, saya pernah melakukan hubungan seks dengan abang sendiri. Perlakuan songsang itu berlaku sewaktu usia saya 12 tahun.

Pada mulanya, saya takut dan tidak suka diperlakukan demikian, tapi lama kelamaan, saya sendiri rela melakukannya dan kami sering berbuat demikian bila saja berkesempatan.

Kini, selepas beberapa tahun, saya dan abang mula insaf. Saya kini tertekan dan mahu melupakan kisah itu.

Pada masa sama, saya takut adakah ia akan mendatangkan kesan buruk pada kesihatan lain seperti dijangkiti HIV atau AIDS.

Tolonglah saya.

SUDAH INSAF,
Kuala Lumpur

Dek kerana terlalu mengikut kata hati, akhirnya nafsu amarah dan kebinatangan antara adik dan abang menjadikan kalian berdua terbabit dalam perbuatan liwat yang sangat dikeji agama.

Penyair terkenal, Aris–totle pernah mengatakan: "Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang, tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang."

Dr berharap agar adik dan abang tidak lagi melakukan perbuatan terkutuk itu dan segeralah bertaubat dengan memperbaiki diri dan berasa kesal dengan apa dilakukan dulu.

Jangan sesekali terfikir mahu melakukannya lagi kerana kesannya sangat buruk bukan saja menjadikan adik dan abang sebagai manusia yang terkeluar daripada batas agama dan masyarakat malah pada masa sama memberi kesan psikologi pada diri adik sendiri.

Dr sarankan adik berjumpa doktor perubatan bertauliah untuk memeriksa situasi kesihatan kesan daripada perbuatan itu.

Dan pada masa sama, bertemu pakar psikologi untuk merawat rasa bersalah yang menghantui diri ketika ini agar keadaan adik tidak terus makan hati dalam diam.

Mulanya, Dr dapat simpulkan adik sebagai mangsa, tapi akhirnya kemungkinan kerana seronok, akhirnya adik rela dan suka melakukannya.

Kini, adik insaf dan mahu memperbaiki diri. Dr ucapkan syabas. Mulakan langkah pertama dengan memperbanyakkan melakukan ibadah seperti solat, puasa, istighfar dan sebagainya sebagai perawatan rohani.

Jauhkan pemikiran negatif kerana ia hanya memberi tekanan emosi kepada adik dan isikan masa terluang dengan melakukan pelbagai aktiviti berfaedah.

Cari juga rakan dipercayai untuk berkongsi masalah dan melegakan perasaan selain belajar melupakan kisah silam itu.

Memang bukan mudah, tapi Dr percaya jika adik mahu berubah, apa saja usaha boleh dilakukan.

Yang penting, berdoa kepada Tuhan agar kehidupan adik menjadi tenang dan menerima apa yang berlaku sebagai satu kesilapan.

Manakala keinsafan yang terbit itu adalah pertolongan Allah untuk memberi peluang adik kembali kepada fitrah-Nya.

Metro

(Video) Alamak! Skirt terkoyak la pulak masa amik award...!

Posted: 28 Jan 2013 10:01 PM PST

Malapetaka sungguh untuk Jeenifer Lawrence ketika diumumkan sebagai pelakon wanita terbaik untuk anugerah Screen Actors Guild Award pada ahad lepas.

Ketika beliau bagung dari tempat duduknya, memeluk rakan-rakan artis lain yang mengucapkan tahniah, entah dimana silapnya, separuh dari gaun Christian Dior nya tiba-tiba terkoyak!

Mujurlah hanya dibahagian peha. Kalau kesemua, tak naik ke pentas la gamaknya!

Skrol ke bawah untuk video

Demokrasi ala Malaysia, bantah apa saja saranan pemerintah - Tun M

Posted: 28 Jan 2013 07:01 PM PST


1. Di negara-negara dimana terdapat kereta bermotor, undang-undang diadakan untuk menentu had laju kereta. Tujuannya ialah untuk mengurangkan kemalangan di jalanraya kerana memandu terlalu laju. Tidak ada sesiapa yang membantah terhadap penentuan had laju.

2. Malangnya ada pemandu yang tidak menghormati undang-undang. Mereka pandu dengan kelajuan yang kerterlaluan. Dan berlakulah kemalangan dengan kehilangan nyawa.

3. Undang-undang sahaja tidak mencukupi. Penguatkuasaan undang-undang diperlukan. Dan polis pun ditugas untuk mengesan kelajuan yang berlebihan kereta bermotor di jalan-jalanraya.

4. Apabila jumlah kereta bertambah dengan banyaknya, polis tidak dapat menjalankan tugas-tugas lain selain dari mengesan pencabulan had laju kereta di jalanraya. Lagipun agak sukar menentukan kelajuan dan kereta yang terlibat.

5. Berbagai jenis alatan dicipta untuk membantu polis. Tetapi jumlah kereta terus meningkat dan kemalangan dijalanraya turut meningkat. Maka diciptalah alat elektronik yang dapat bukan sahaja mengukur kelajuan tetapi mengenalpasti kereta yang terlibat. Alatan canggih ini lebih berkesan. Tidak ada siapa dimana-mana di dunia yang menentang kegunaan alat kesan laju ini.

6. Tetapi pihak berkuasa tidak sedar bahawa ini Malaysia. Malaysia bukan sebarang negara. Malaysia adalah negara politik; negara demokrasi. Politik demokrasi bermakna apa sahaja yang dilakukan pemerintah mesti ditentang.

7. Justeru itu usaha pemerintah untuk menyelamat nyawa, mengurangkan kemalangan di jalanraya, menurun angka kematian kerana kemalangan kebawah dari 6000 setahun, mesti ditentang.

8. Bukankah kemalangan ini adalah hak asasi manusia, hak asasi kita semua? Kenapakah pemerintah cuba rampas hak kami?

9. Sesungguhnya politik demokrasi negara tercinta ini sudah sampai ke peringkat yang cukup tinggi. Usaha untuk menyelamat nyawa pun boleh jadi isu untuk ditentang.

10. Bilakah akan kita kembali kesiuman kita. Apakah segala-galanya perlu dipolitikan, ditentang kerana kita berhak menentang. Sebenarnya pemandu kereta di Malaysia adalah diantara yang berbahaya sekali. Tanpa undang-undang yang menyekat kelajuan tiap tahun beribu akan mati. Apakah ini yang kita mahu? Apakah kita ingin tunggu sehingga semua kita akan kehilangan ahli keluarga di jalanraya baharulah kita akan terima AES ini?

(Gambar) Wow! Hari lahir Nik Aziz diraikan dengan kek oleh Paderi pula..

Posted: 28 Jan 2013 06:01 PM PST

Wah! Meriah sungguh sambutan hari lahir Nik Aziz tahun ni. Macam dah tak nak sambut tahun depan...maklumlah, sambutan yang amat luar biasa!

Selepas berkunjung ke kediaman Karpal Singh untuk memotong kek, Nik Aziz tidak berhenti di situ, rangka lawatannya ke Pulau Pinang kemudian disambut meriah oleh paderi dengan kek hari jadi.

Maka dengan tersenyum simpulnya, Nik Aziz pun memotong kek berkenaan...
p/s: Agak-agaknya, kalau lah DS Najib mendapat layanan sebegini, mampuih kena kutuk dua bulan!

Suami terpaksa jamin dua isterinya berkhalwat dengan seorang lelaki..ouch!!!

Posted: 28 Jan 2013 04:31 PM PST

Gambar hiasan
SEREMBAN, 29 Jan - Seorang suami terpaksa melakukan tanggungjawab yang mungkin tidak pernah dibayangkannya sebelum ini iaitu menjamin dua isterinya yang ditahan pihak berkuasa kerana berkhalwat dengan seorang lelaki di sebuah hotel di Port Dickson, dekat sini.

Difahamkan dalam operasi itu, sepasukan penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) melakukan pemeriksaan di sebuah bilik hotel berkenaan selepas menerima maklumat berhubung kegiatan maksiat yang berlaku.

Kedua-dua wanita bermadu berusia 30an itu ditahan selepas didapati bersekedudukan dengan lelaki berusia 30an di sebuah hotel terkemuka di kawasan pantai peranginan popular itu.

Sumber berkata, ketika serbuan kira-kira jam 3.00 pagi Khamis lalu, anggota penguat kuasa memberi salam sebelum mengetuk pintu bilik beberapa kali dan menunggu kira-kira setengah jam sebelum dibuka seorang wanita berpakaian lengkap.

Menurutnya, anggota penguat kuasa melakukan pemeriksaan sebelum mendapati seorang lelaki dan wanita lain berpakaian lengkap juga berada di bilik hotel berkenaan.

"Ketika disoal siasat, dua wanita dan lelaki itu mengaku mereka bukan suami isteri atau mahram. Lebih mengejutkan, hasil soal siasat mendapati kedua-dua wanita berkenaan bermadu dan datang ke daerah itu kononnya untuk bercuti dari ibu kota," katanya, semalam.

Katanya, untuk membuktikan dakwaan dua wanita itu sahih, anggota penguat kuasa menghubungi suami mereka dan lelaki berkenaan turut mengakui kedua-duanya adalah isterinya yang sah.

"Hasil soal siasat, kedua-dua wanita itu mengakui mereka menipu suami mengatakan mahu pergi bercuti bersama di tempat peranginan itu. Malah, kedua-dua mereka memang madu yang baik dan rapat berdasarkan soal siasat dijalankan," katanya.

Menurut sumber, ketika disoal siasat madu terbabit dengan keadaan muka yang pucat lesi memberi alasan mereka datang bercuti bersama. Katanya, lebih menyedihkan, suami kedua-dua wanita itu terpaksa datang dari ibu kota semata-mata untuk jamin isterinya yang curang.

"Semua mereka dilepaskan dengan jaminan sebelum didakwa di mahkamah atas tuduhan berkhalwat," katanya.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Penguat kuasa JHEAINS, Ahmad Husaini Mustafa mengesahkan tangkapan itu.

"Kes disiasat ikut Seksyen 61 (1) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Sembilan 1992 kerana terbabit dengan kegiatan khalwat atau lakukan persetubuhan haram," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan