Barisan Nasional

Dicatat oleh Admin | | Posted On Jumaat, 28 Disember 2012 at 1:30 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


Kata Pakteh...!!

Posted: 28 Dec 2012 01:20 PM PST

Kata Pakteh...!!


Apa lagi Anwar boleh buat?

Posted: 27 Dec 2012 11:25 PM PST

Saban hari Pakteh ternanti-nanti apa lagi idea yang Anwar ada. Sejak 2008, Pakteh memang terpaksa mengakui Anwar mempunyai satu naluri jahat yang jarang pada manusia bergelar Melayu dan beragama Islam.

Sebaik-baik Iblis itu adalah sejahat-jahat manusia namun kategori Anwar ini, sukar Pakteh nak kategorikan kerana firaun, qorun, dan beberapa nama Yahudi dan Nasara berada dalam senarai manusia yang jahat. Mengapa begitu sukar untuk memberi penilaian kepada Anwar?

Anwar mengakui dirinya Islam dan pejuang Islam tetapi secara halus mempermainkan Islam
Anwar memaparkan dirinya mengamalkan Islam dengan baik tetapi secara simboliknya berusaha membawa idea pluralise yang merosakkan agama

Anwar mmpotretkan dirinya pejuang kaum Melayu tetapi dibisikkan kepada Cina dan India beliau pendokong lain-lain kaum dan Melayu tak tahu apa-apa
Anwar mempotretkan dirinya anti rasuah, anti kronisme dan anti nepotisme tetapi Anwar sendiri adalah pengamal tegar kepada ketiga2 perkara ini.

Sukar Pakteh nak kategorikan kerana Anwar ini agamanya Islam. Manusia jahat yang lain seperti yang diketahui umum adalah manusia kafir. Bolehkah anda terfikir manusia Islam menjadi begitu jahat seperti Anwar?

Imbau kembali kejahatan Anwar. Tidak perlu lama...mulakan saja dari 2008 kerana jika diambil ari zaman remaja....terlalu banyak perlu dibariskan.

Percayalah...segala huru hara, kacau bilau, ketakutan dan kerisauan yang berlaku sejak 2008 adalah berpunca dari Anwar. Pernahkah PAS bertindak seperti Anwar sebelum ini? Pernahkah DAP (kecuali 13 Mei) begitu gila seperti sekarang?

Semua ini adalah kerana Anwar. Zaman gila yang kita lalui sejak 4 tahun ini adalah disebabkan oleh manusia yang bernama Anwar.Fakta dan Data anda boleh kutip dari merata-rata blog untuk menilai betapa dasyatnya kegilaan manusia bernama Anwar ini.

Sebelum membenarkan manusia ini memiliki sedikit kekuasaan, jatuhkan beliau sebelum sempat bangun. PRU13 adalah medan terbaik untuk menolak manusia ini.

p/s: Artikel dari kata Pakteh ini boleh digunakan untuk memahami artikel dari blog Zamkata (Zainudin Maidin). Secara Ikhlasnya, tulisan Pakteh dilakarkan tanpa membaca artikel Zamkata dan hanya selepas diterbitkan barulah terbaca artikel Zamkata. InsyaAllah...kita tunggu pendedahan Zamkata (walaupun bukan rahsia lagi) untuk kembali mengingati kejahatan Anwar terutama dizaman remajanya terutama isu Baling.

Apa Yang Tersirat

Posted: 28 Dec 2012 01:16 PM PST

Apa Yang Tersirat


Awas! Kumpulan ANAK rupanya pengikut Kristian

Posted: 28 Dec 2012 09:30 AM PSTSATU lagi bukti pencacai PAS dalam ANAK kini sudah terpengaruh ajaran Kristian apabila hari ini mereka telah membuat replika Pengerusi Felda disalib ketika melakukan demontrasi seramai 500 di hadapan Wisma Felda , Jalan Semarak .

Menariknya demontrasi ini mula berarak daripada masjid UTM diketuai Mazlan Aliman ,Salahudin Ayub & Dr Hatta Ramli . Mereka mendesak Isa Samad meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Felda.

Isu Kalimah ALLAH: Guan Eng perlekeh Anwar

Posted: 27 Dec 2012 02:59 PM PST

ISU Kalimah ALLAH yang dibangkitkan oleh Lim Guan Eng dalam perutusan Hari Natalnya sebenarnya memperlekeh Anwar Ibrahim.

Meskipun telah ada persetujuan awal antara tiga parti itu, namun persetujuan itu tidak digunapakai oleh DAP.

Di kalangan Pembangkang mengharapkan agar Anwar Ibrahim mampu menangani isu-isu yang dibangkitkan oleh parti-parti Pakatan Rakyat atas kapasitinya sebagai defacto leader Pakatan Rakyat ternyata meleset apabila Lim Guan Eng tidak ambil peduli.

Meskipun Anwar menyatakan bahawa isu Kalimah ALLAH seharusnya telah selesai kerana dipersetujui bersama dan kemudian pernyataan bersama berhubung isu itu telahpun dikeluarkan.

Berkaitan dengan isu ini lah rakyat perlu menilai sejauh mana kemampuan Anwar mengawal para pemimpin parti-parti dalam Pakatan. Lantangnya Lim Guan Eng mendesak agar Kalimah ALLAH digunapakai dalam kitab injil versi bahasa Melayu untuk menggantikan "god" menunjukkan bahawa persetujuan dengan PKR dan PAS tidak dihormati.

Ada sesuatu yang tersirat berhubung enggannya Lim Guan Eng menghormati persetujuan berhubung Kalimah Allah yang telah disepekati sebelumnya, kerana besar kemungkinan Guan Eng melihat sendiri tingkah laku Anwar berserta para pemimpin terutamanya daripada PKR.

Guan Eng melihat bahawa Anwar adalah pengamal agama majmuk; atas sebab itu beliau mengiktiraf LGBT, pengiktirafan itu memberi ruang kepada Setiausaha Agung DAP itu untuk percaya bahawa pegangan Anwar terhadap agama islam telah longgar.

Melalui keyakinan Guan Eng itu, maka tidak menjadi masalah baginya untuk membangkitkan isu Kalimah ALLAH; agar penganut agama kristian dibenarkan menggunakan ALLAH bagi mengantikan "god". ( Di Indonesia ALLAH dieja sebagai Alah dalam Al-Kitab).

Seperti yang diduga, Anwar memberi reaksi menggunakan bahasa politik, bahawa beliau akan memanggil mesyuarat khas antara para pemimpin Pakatan Rakyat untuk membincangkan isu itu, sambil mendakwa bahawa isu adalah isu sensitif. Namun Anwar tidak menjelaskan sensitif terhadap siapa atau agama mana.

Sekiranya Anwar mengambikira latar belakangnya di mana suatu masa dahulu beliau adalah pejuang islam melalui ABIM dan pendirian sebahagian pemimpin PAS ( Nik Aziz dan Haji Hadi belum memberi sebarang komen berhubung desakan Lim Guan Eng) sudah tentunya, beliau akan akur terhadap pendirian kerajaan bahawa adalah dilarang menggunakan kalimah ALLAH dalam kitab injil versi Bahasa melayu yang diedarkan di Semenanjung. Namun, jika Anwar telah melupakan latarbelakangnya itu dan tidak ambil peduli berhubung pendirian sebahagaian pemimpin PAS, maka ada kemungkinan Anwar akan setuju apa yang Lim Guan Eng kehendaki. Jika sebaliknya berlaku, maka Anwar akan dianggap oleh Guan Eng dan pemimpin DAP masih condong kepada agama islam.

Isu Kalimah ALLAH akan terus menjadi duri dalam daging antara PAS dan DAP, namun belum jelas pula dalam PKR, kerana para pemimpin PKR senantiasa berubah-ubah demi matalamat politik.

PEJUANG BANGSA

Posted: 28 Dec 2012 11:41 AM PST

PEJUANG BANGSA


Kalimah allah : Anwar berubah wajah ikut keadaan ..

Posted: 28 Dec 2012 08:04 AM PSTBila timbul kembali isu kalimah Allah yang didesak oleh Tokong DAP P.Pinang, Anwar punya jawapan ilah  isu ini sensitif dan perlu dibawa bincang semula ke mesyuarat tertinggi Pakatan agar boleh settle dengan baik . KLIK DISINI

Itu jawapan playsafe  Anwar untuk bagi sedap semangat semula  orang Melayu yang menjadi pencacai2 dalam PKR & PAS.

Depa ini  pun sebenarnya panas telinga juga dok  kena maki /hentam  dengan penyokong UMNO di facebook pasal kenyataan biadap Tokong DAP ini.

Tapi sebelum itu kita wajar lihat dulu jawapan Anwar pasal isu kalimah Allah ini yang didedahkan Zul Nordin ketika bersama PKR . Kalimah Allah pun Anwar sanggup jual kepada Kristian demi semata-mata undi ...
Pengerusi Felda disalib ala Kristian oleh pencacai ANAK !!!

Posted: 28 Dec 2012 06:55 AM PSTIni satu lagi bukti pencacai PAS dalam ANAK  kini sudah terpengaruh ajaran Kristian  apabila hari ini mereka telah membuat replika Pengerusi Felda disalib ketika  melakukan demontrasi seramai 500 di hadapan Wisma Felda , Jalan Semarak .

Menariknya demontrasi ini mula   berarak daripada masjid  UTM  diketuai Mazlan Aliman ,Salahudin Ayub & Dr Hatta Ramli .  Mereka mendesak Isa Samad meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Felda.

apa perasaan depa kalau patung Nik Aziz dibuat seperti ini oleh UMNO ?
Agak kurang ajar sekali bila mereka mengusung patung berwajah Isa Samad yang digantung seolah-olah menyerupai Pengerusi Felda ini disalib seperti Jesus . UMNO tak pernah pun buat patung Nik Aziz  seperti ini kerana kita ada adab dan etika .

Tapi PAS ..pakai je kopiah putih jerik takbir  tapi hina saudara Islam lain hingga dibuat seperti ini .

Siapa yang ajar pencacai2  PAS ini membuat patung Isa Samad seperti salib ini ??

Adakah pengaruh  pluralisme Anwar dah kuat  hingga simbol kristian pun dah diciplak pencacai2 PAS ?untuk ketahui lebih lanjut KLIK DISINI


Anwar hasut pemandu teksi tuduh Najib perompak !

Posted: 27 Dec 2012 08:41 PM PSTDatuk Seri Anwar Ibrahim berkata pemandu teksi seluruh negara akan bertindak sebagai 'penggerak khas' dalam menyampaikan mesej kesedaran kepada orang ramai tentang pentingnya untuk menyelamatkan Malaysia pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

 Ketua Pembangkang ini berkata, langkah itu diambil kerana golongan pemandu teksi merupakan mereka yang sering bertemu dengan rakyat dan boleh menjadi penyebar maklumat kepada agenda perubahan landskap politik negara kelak."Peranan mereka penting untuk menyedarkan rakyat dan penyokong Umno-Barisan Nasional (BN) bahawa taraf kehidupan semakin terpinggir jika terus mengekalkan kerajaan sekarang."


Sudah sampai masanya pemandu teksi juga membantu Pakatan Rakyat untuk memenangi pilihan raya akan datang setelah nasib mereka berpuluh tahun tidak mendapat pembelaan daripada BN," katanya di hadapan lebih 200 pemandu teksi pada himpunan raksasa di Dewan Sivik, malam tadi.Selain itu,

Anwar yang juga Ketua Umum PR menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai gagal memahami kehendak pemandu teksi apabila pemberian permit yang dijanjikan gagal ditunaikan malah dimonopoli pula oleh pemimpin tertinggi Umno-BN untuk dijadikan perniagaan. 

"Tak cukup rompak elektrik, air, tepung, gula, dan sebagainya, titik peluh orang miskin pun Najib sanggup rompak.


 **Anwar meroyan betul bila Najib bantu pemandu teksi menerusi TR1M..masa dulu dia berkuasa , pernah ke dia perjuangkan pemandu teksi ini? Hari ini Najib perkenalkan skim insurance untuk pemandu teksi dan selepas ini caruman Perkeso akan diperkenalkan.Setakat kehadiran 200 pemandu teksi yang mana merupakan pencacai tegar PR tak mengambarkan ratusan ribu pemandu teksi negara ini menentang kerajaan.

DIMENSI

Posted: 28 Dec 2012 11:36 AM PST

DIMENSI


Omegay: Anuwar mula resah..

Posted: 27 Dec 2012 04:25 PM PST


10 Nama Bakal Hancurkan Politik Anwar

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim merangkap Ketua Umum PKR dengarnya setiap kali berkesempatan pulang ke rumah mewahnya yang berharga RM7 juta di Bukit Segambut Dalam, Kuala Lumpur seringkali melabuhkan pandangannya jauh mengelamun ke luar tingkap jendela.

Entah apa yang dimenungkannya sejak akhir-akhir ini sehingga kerap sangat mengelamun sendirian. Barangkali banyak sangat permasalahan yang sedang berkecamuk mengganggu fikirannya dan sukar untuk dirungkaikan.

Disebalik aktivitinya ke sana ke mari berceramah siang dan malam sambil menabur janji dicapati untuk menawan hati pengundi, ingatkan hatinya makin senang, rupanya makin banyak janji ditaburi makin bertambah parah lamunannya.

Patutlah semenjak dua menjak kebelakangan ini wajahnya makin kusam dan kelihatan serabut, bak kata orang tua-tua langsung tak kelihatan nurnya. 

Apapun harapnya laporan berita dari akhbar Utusan Malaysia di muka surat tiga bertarikh 27.12.2012 dengan tajuk "Sebahagian besar pembelaan Nalla dikekalkan" tidak akan menambah celaru fikirannya, harap begitulah.

Secara ringkas kandungan berita itu menyebut ada 10 nama individu telah disenaraikan oleh Datuk S. Nallakaruppan dalam pembelaannya untuk berdepan dengan saman yang dikemukakan oleh Anwar berikutan dakwaan aktiviti biseksual.

10 nama yang disebut oleh Nalla itu yang dikaitkan melakukan aktiviti seks dengan Anwar terdiri daripada tiga orang wanita dan bakinya adalah lelaki yang sebahagian besarnya dikenali rapat dan mempunyai hubungan istimewa dengan Ketua Umum PKR.

Antaranya ialah Shamsidar Tahrin, Norlaila Abdul Majid, Soma Rodrigo @ Anne, Mior Abdul Razak, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja, Dr Munawar Ahmad Anees, Azizan Abu Bakar, Ismail Mat Rabi @ Ismail Harun, Hairany Mat Nafees dan Rashid.

Kesemua 10 orang individu-individu yang namanya disebut itu tidak pun akan dipanggil saksi pembelaan bagi pihak Nalla apabila prosiding perbicaraan mahkamah bermula kelak, sebaliknya menjadi kewajipan Anwar untuk memanggil mereka sekiranya mahu membuktikan dakwaan Nalla adalah fitnah.

Tapi Anwar kekal sebagai Anwar, bijak membelit dan ada sahaja ideanya untuk melepaskan diri. Berikutan penyenaraian 10 nama ini, Anwar telah mengemukakan pula permohonan untuk menyingkirkan kesemua 10 individu itu daripada penyataan pembelaan Nalla. 

Maksudnya, Anwar tidak mahu mana-mana individu itu kelak terpaksa dipanggil semasa prosiding dilakukan, jika itu berlaku Anwar bimbang ia akan membuktikan memang wujud aktiviti biseksual yang dilakukan olehnya.

Walhal, jika Anwar benar-benar tidak melakukan sebarang aktiviti seksual sama ada secara normal atau luar tabie dengan mana-mana wanita dan lelaki seperti didakwa oleh Nalla, sepatutnya Anwar perlu berani memanfaatkan prosiding mahkamah dengan memanggil kesemua mereka sebagai saksi bagi dirinya.

Dengan keadaan sekarang yang mana semua 10 individu itu kekal dalam penyataan pembelaan Nalla, mahu tidak mahu Anwar terpaksa menerima hakikat kebenaran semakin hampir. Ini tentu sahaja menambah rumitkan lagi fikirannya yang sudah sedia berkecamuk.

Percaturan Anwar sudah menemui kegagalannya, 10 orang individu yang mempunyai hubungan rapat dan erat dengannya kini umpama duri dalam daging yang bakal menghancurkan nyawa politiknya. - Beruang Biru

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 28 Dec 2012 07:37 AM PST

Tugu Bangsa Tembok Negara


PENGUMUMAN.!!! Permohonan rebet telefon pintar mulai Selasa ini

Posted: 28 Dec 2012 01:30 AM PST

Belia yang berusia antara 21 dan 30 tahun boleh mula memohon rebet RM200 bagi pembelian telefon pintar 3G terpilih daripada pengedar berdaftar mulai Selasa depan.

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Datuk Mohamed Sharil Tarmizi berkata permohonan di bawah Pakej Komunikasi Belia itu boleh dibuat menerusi pendaftaran dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Skim itu berasaskan siapa cepat dia dapat dan khas bagi 1.5 juta belia yang layak yang boleh mendapatkan telefon pintar itu selagi stok masih ada, katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Mohamed Sharil berkata belia yang layak menikmati rebet RM200 itu boleh membeli telefon pintar 3G terpilih berharga sehingga RM500 daripada pengedar terpilih dan ejen yang dilantik oleh penyedia perkhidmatan.

"Tujuannya ialah untuk memperluaskan insentif itu merangkumi belia daripada kalangan berpendapatan rendah yang masih belum menggunakan telefon pintar dan tidak mampu untuk menaik taraf telefon lama 2G mereka kepada telefon pintar 3G yang asas.

"Mereka yang mampu memiliki telefon berharga RM500 sebenarnya bukanlah kategori yang dihasratkan atau pasaran sasaran," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan rebet RM200 sekali sahaja bagi pembelian telefon pintar 3G kepada 1.5 juta belia yang layak menerusi Pakej Komunikasi Belia ketika membentangkan Belanjawan 2013 pada September lepas dalam usaha memberi belia akses kepada gerbang maklumat.

Dengan rebet itu, mereka dijangka membayar tidak lebih daripada RM300 untuk memiliki sebuah telefon pintar 3G baharu, katanya sambil menolak dakwaan bahawa had harga RM500 adalah rendah memandangkan terdapat lebih 20 model telefon berjenama yang dilengkapi kemudahan 3G.
"Syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dan operator rangkaian maya mudah alih akan menawarkan tidak lebih daripada lima dan mungkin sehingga 10 atau 12 model di bawah inisiatif itu menerusi kedai pengedar mereka.

"Oleh itu, belia seharusnya mencari logo 'Pakej Komunikasi Belia' yang akan dipaparkan pada kain rentang dan bunting di kedai itu atau mereka juga boleh menyemak laman web penyedia perkhidmatan bagi mendapatkan senarai telefon pintar dan kedai pengedar yang mengambil bahagian," katanya.

Beliau berkata berdasarkan kajian yang dijalankan oleh SKMM, lebih 90 peratus pengguna berada dalam segmen prabayar tetapi syarikat telekomunikasi hanya menyediakan insentif telefon bimbit bagi kontrak pascabayar.

Sementara itu, Mohamed Sharil berkata pemilik perniagaan kecil berumur antara 18 dan 65 tahun boleh mula memohon geran RM1,000 menerusi 'Get Malaysian Business Online' mulai Selasa depan (1 Januari), juga dengan mendaftar dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Beliau berkata usahawan kecil yang mendaftar di laman web dan memenuhi semua terma serta syarat akan menerima geran RM1,000 daripada SKMM yang akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank tempatan pemohon yang berjaya.

Sekitar Program Perkasa PDM BN Bahagian Tanjung Karang

Posted: 27 Dec 2012 10:42 PM PST

Taklimat penstrukturan dan analisa pemilih oleh KDM, Timbalan, SuPDM, JR Unit IT serta Jentera PDM Pekan Tg Karang KDM Tuan Haji Azimi Samsuddin, KDM Sg. Kajang Tuan Hj Kamaruzaman, KDM Btg. Berjuntai Tuan Hj Yeop Sanip, KDM Pasir Penanambang En Ng Cheng Guan dan KDM Btg Berjuntai Utara En Logarajan.
Taklimat Keseluruhan Parlimen oleh Datuk Habibah ketua wanita BN

bumiyang

Posted: 28 Dec 2012 03:47 AM PST

bumiyang


Semacam Usaha Akar Umbi Sabotaj Nik Aziz???

Posted: 27 Dec 2012 04:30 PM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 28 Dec 2012 03:45 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Dulu cakap untuk rakyat ... Kini kompeni Pakatan Balak

Posted: 28 Dec 2012 03:27 AM PST


Suatu hari, Azizan, Ahmad Awang, Ngeh Koo Ham, Nga Kor Meng, Ahmad Awang dan Husam Musa berjalan-jalan dalam kereta syarikat mereka yang bernama Pakatan Balak Sdn Bhd.

Kereta dipandu oleh CEO dan drebar mereka, Nik Aziz. CEO ini sudah terlalu tua untuk memandu tapi masih menggesa hanya dia saja yang boleh memandu kerana dia CEO.

Jalanlah mereka ramai-ramai dan bersempat dalam kereta yang dipandu. Kereta itu jalan terlalu lambat hingga boleh dengar orang berborak di tepi gerai ...


Asal sebut saja perkataan balak, telinga ketujoh-tujoh mereka macam hidong anjing yang cekap membau. Seronok mereka dengar perkataan balak.


Terus mereka nak cari balak di kebun mamat yang berborak-borak dan minum di warong.


Tertanya-tanya mereak di mana ada balak. Yang best sekali, boss si Cina Ngeah dan Nga yang duduk di kota dan dikatakan orang dah kaya pun nak juga balak.


Sebenarnya senang saja nak dapatkan balak, kerana kepala balak di Perak dan Kelantan sebenarnya dalam kereta itu.


Kalau di Perak, cari saja Ustaz Ahmad Awang yang dari bankrup sudah jadi kaya raya dengan bawa kereta Mercedes Benz baru C200 kerana dapat balak. Pandai ... kalau bergabung dengan UMNO, ente tak dapat balak.

Nak dapat balak di Kelantan, tanya Datin Hajah Sabariah. Dia akan beritahu suruh kasi Nik Aziz tidor di riba. Hmmm .... besar mana Ngeh dan Nga kasi riba untuk Nik Aziz tidor? Muahahaha ....

Wow! Lagi untung dapat konsesi balak dari jual unta.


* Gambar dari pekulis satira genius Jeffrey Damien

tunku

Posted: 28 Dec 2012 03:06 AM PST

tunku


Lynas Hunger Strike: Proof That PR Is Falling Apart

Posted: 28 Dec 2012 03:01 AM PST

The anti-Lynas group, Himpunan Hijau is on schedule with their plan to organize a hunger strike at Dataran Merdeka for 100 hours beginning at 8pm on December 27 and it is expected to be finished by 12pm, January 1, 2013. Report at 8pm yesterday found that there was less than 20 people at the scene. Before that, we need to understand they would still drink during the whole strike because they are not willing to die for this 'fight'. The highlight for this event would be on December 31 where 10,000 cars and motorcycles are expected to join them. The protest is suggested that it would begin at PAS's Markas Tarbiyah at Taman Melewar Gombak, then in Markas PAS Chegar Mendang in Bentong before they head to Gebeng. PR Leaders are also expected to be there to give their ceramah during the whole protest. According to the report today, December 28, the attendance of supporters in Dataran Merdeka is only around 60 people. Most of them are DAP's Chinese kids who can't really understand both Bahasa Melayu or English, the language which is used on the research report made by international atomic and nuclear authorities, or they are simply too stupid to understand science facts. Besides that, those who are in Dataran Merdeka also include the Malay kid who refuse to pay off his debt, Adam Adli and two of DAP's slaves from Unit Amal PAS. If we are to count the media, the real number of those who attended might just be around 30 people. Even though the number is expected to increase from time to time, this is still a bad kickstart for a program which is supported, or to be more precise, led by the opposition which is famous for their hobby in organizing demonstrations. Malaysia rarely see any hunger strike before, especially that this one is being done by youth, some even as young as 14 years old, according to the organizer. That is why, we should expect a huge turn up for this event. However, just like what is said above, this protest suffered a bad kickstart. Especially looking at the fact that Lynas has been proven to be safe and it would not cause harm to other human nor the environment. Fact is, other than those who gave their statement to the court and gain information regarding Lynas, others do not really know what they are protesting about. They seem to be struggling when it comes to answering questions about Lynas or radioactive matters. It is just as same as how the court rejected their leaders' statements because it does not contain any factual points. That is why we think that this hunger strike as a very stupid move. It is clear that they are being used by the opposition who are desperate to find issues that they turn Lynas into a political issue. They are also being used by foreign organizations who want to bring down the government as well as Lynas itself (business competition). In another angle, fact that Lynas has the potential to really be a business competition led by Malay professionals, should not be put aside. That is why, the number of Himpunan Hijau supporters show almost 100% Chinese, should be taken into consideration to prove that there is something wrong with the real agenda in their rejection towards Lynas. Whatever it is, the bad kickstart for this event is a clear sign for Pakatan Rakyat to see that rakyat sees the work of trying to tarnish the government's image is just a stupid thing to do, led by stupid leaders. This is because, smart leaders would not 'torture' rakyat by ordering them to walk at such long distance, getting into a hunger strike which could let them to risks such as injury, or even getting arrested which could deter their future, all so that they could won election. Smart leaders would always take care of their constituencies to ensure that rakyat would keep on voting for them. It seems that as Himpunan Hijau works hard to destroy Lynas, Pakatan Rakyat has somehow crumbled first.

The Edge Financial Daily Article on 13 May – An over-reaction of DAP?

Posted: 27 Dec 2012 05:00 PM PST

For a party that has been around for so long, DAP should have known better that changing history is an impossible thing. People who try to change history are egoistic cowards who dare not look back and admit mistakes but rather live a lie and be proud of it. As we know, the Americans admitted their forefathers' cruelty towards the native Indians and the Africans whom they robbed off of their rights. The new generations of Americans are not proud of what their forefathers did but they are ready to admit it and almost never hesitate to express their regret. This is the act of rightfulness, of people who uphold values and truly understand the meaning of civilization. The Chinese in DAP, however, is totally the opposite of the Americans for they have been continuously and tirelessly trying to block the ugly truth of their forefathers. It seems to be a natural thing for DAP to deny and refuse responsibility over the wrongs done by their people and they would go as far as re-writing history whenever they can. It isn't a secret that DAP is fighting to paint a beautiful heroic picture of the communists instead of the cold-blooded, heartless terrorists who tortured and killed the innocence. Blogs, websites, books and even talks are held in the objective of planting the false pictures of the communists into the minds of the Malaysian youngsters. Often, the pictures would be immediately erased by the real heroes, such as the arm-forces and the villagers who had survived the communists' attack. Combined with the British's records on Malaya at the time, it would take a pure ignorant person to purposely deny the ugly truth about the communists. Naturally, evidence and witnesses aren't hard to find to help us see which is the real picture. The same goes to the bloody history of May the 13th, 1969. Since things had calmed down and the DAP learned to accept the fact of living in a multiracial country that once belong only to the people they hate most, that is the Malays, it has been a long and unending effort of DAP to re-write the history of this tragedy. Same M.O is used in this course that is, blogs, websites, books, talks and everything and all cables and strings are pulled to achieve their goal. The recent article in the Edge Financial Daily is just one of the desperate attempts to make DAP looks like the 'good guy' on the 13th of May 1969. It all become much more important for DAP when the movie of the tragedy is about to take place in cinemas any time soon. For all we know, DAP has been screaming and jumping around since the news about the movie came out. The Edge had painfully but unsuccessfully trying to paint a different picture of the tragedy, echoing the DAPs words by making it looked like the fault of UMNO. Whereas, it all started with the hate campaign by DAP that brought down to the arrogant parade of the party to the streets. DAP was already over their head with arrogance and hatred that they actually marched into Kampung Baru which is basically a Malay area. It is important to note that the government led by UMNO had given DAP the permission to parade but to avoid Kampung Baru in order avoid tragedy. But DAP ignored the order. Blinded and overwhelmed by self-pride over their economic power, DAP told the Malays to 'go die' or go back to the jungle where they belong, and that they would kill all Malays. And what do you think would naturally happen when the Malays heard those words? And if DAP was the 'good guy', why would they march into a Malay area? Anyway, I believe by now all the countries in the world who have their own China Town, or Chinese dominated areas, would have trouble picturing DAP as the 'good guy'. The arrogance and selfishness of these people is vivid and nobody would have trouble picturing them marching arrogantly and telling the Malays to go and die. And I understand that the Mat Salleh had studied on Malay characters before they actually invade us. I believe that the findings of the study itself would make DAP's version of history seemed too far-fetched and ridiculous because Malays aren't violent people. They are soft and they don't mind sharing anything as long as they may continue living their easy life. The Malays aren't driven to conquer and that's why we see so many Sultans in Malaysia whereas, in other countries the Kings would have fought to conquer until there was only one of them left. This didn't happen with the Malays. Even without record, we couldn't see UMNO initiating or causing the May 13 tragedy, but we can clearly see DAP calling out the Malays to go to hell, even today, indirectly. So, for The Edge Daily to help DAP paint a horrible picture of UMNO in the 13 May tragedy, may be considered as a nice try .. but it didn't help DAP at all in any way. You know, DAP likes to poke fun at the Malays for being over-reacted on things related to their race and religion but obviously didn't realize how ridiculously over-reacted they are about the history of the 13th May tragedy. If only DAP is smart, they should know that there should be nothing sensitive about history as it is the thing of the past. Unless, the hatred that they had against the Malays in 1969 isn't at all the thing of the pas but continuous and growing… am I right?

Crusade In Malaysia By 2014?

Posted: 27 Dec 2012 12:00 PM PST

DAP has been very synonym with their racist, chauvinist, kiasu and anti-Malay-Islam attitude. The party also never really hide their agenda to abolish Malay rulers where they openly reject all the honor given by the institution. We see it as a symbol of total rejection towards Islam as the official religion in Malaysia. Generally, Malaysians are aware of who DAp really is. However, if we feel that we really know how DAP works through that description, it is not that correct. This is because, there is another thing about DAP where most Malaysians, Malays especially, are still not aware of, their Christianity agenda. The ones who aware of this matter would be the Chinese. Few of the blogs which revealed this matter include helenang.wordpress.com as well as shuzheng.wordpress.com. They revealed how DAP's ceramah to the Chinese often say that there is a clear line between 'Malay Muslim' and the 'non-Malay non-Muslim' and then they would ask the 'non-Malay non-Muslim' to unite, in a way, to go against the 'Malay Muslim' (UMNO). Their expose is then supported with Malay-language blogs especially in Penang as well as current reports in media regarding the spreading murtad case. Few of the things which the blogs exposed include DAP's closed meeting which clearly mentioned the agenda of turning Malaysia into a Christian country. The murtad cases proved that the agenda is real when DAP leaders came forward to defend the church and tried to cover their trace, which they then managed to ensure that PAS sacked Dato' Dr. Hasan Ali. DAP denied the report but they decided to keep quiet so that this would not turn to a big issue. Considering that most of the stories come from english-language blogs written by Chinese bloggers, DAP believe that their secret agenda is still safe. Especially when PAS took the approach of defending DAP in most issues, including the murtad issue, so DAP is convinced that they do not have to worry about any response from Muslims. It is true that as long as Pakatan Rakyat remain as the opposition, and as long as PAS and DAP need one another to get to Putrajaya, DAP's Christianity agenda could still be seen as a small thing for PAS and covered by DAP from the public. However, as long as its 'centre' of spreading the religion such as in Subang Jaya, Selangor is still under PR, DAP, and as long as they have the funds for it, it would still be able to spread in this country and it is not impossible that it would give a huge impact for Malaysia. Or worse, if PR gets to win the coming GE-13, considering that PR is taking the approach of 'win first, think later', we should expect a huge turmoil in the parliament which would never end. DAP would definitely be consistent with their hopes of developing a secular country which PAS would want to turn everything into Islam, which is opposed by DAP. Then, we are expecting that PAS leaders would bow down to DAP to ensure that their position would be safe. Having PAS giving up would definitely spread rage among Muslim rakyat including those who support UMNO because they could not bear seeing Malaysia being turned to a Secular country. Within less than a year, by 2014, demonstrations would be something routine and behind it, the fall of our country's economy. What we can expect if PR rules this country is not that different than the era of the brutal Indonesian Reformation. Bad economy had cost heavy burden to Indonesians. Those burden then led to anger. Their hate towards Chinese-Christians who monopolize the country's economy, then became even stronger. The hate was then translated to the slaughter, rape and robbery to the Chinese just to channel the anger. Finally, what began as an economic crisis, has turned to ethnic cleansing and 'Islam - Christian war'. If this happens in Malaysia where DAP stands on the fight for Christianity, it is not impossible that there would be another Crusade. Few from PAS would definitely say that this is just another scare tactic to avoid people from voting for PR. However, with all the records and expose, the question of trying to scare rakyat is out of the question because you should really, be scared. The question now is, does Hadi Awang and his followers believe that UMNO is kafir? Would they still fight for DAP? Or would they fight alongside UMNO and other Muslims to get their syahid?

PAS Will Defend Hadi's Message Until Their Death

Posted: 27 Dec 2012 07:00 AM PST

Hadi's message still remain as a hot topic even though the intentionally 'goes missing' with hopes that it will be forgotten.
However, we believe that he is well aware that not saying anything would not let him away from being responsible for all the negative impacts the message had given to rakyat.
Efforts from the media, especially Utusan Malaysia to expose the stories where through the message, relationships were broken when supporters start calling their own family members as kafir. It is because this message is not a small matter which can easily be solved.
Besides, this is the matter of 'debt' where Hadi Awang owe those who were involved, with an apology at least.
Especially when Nik Aziz urged Hadi to defend his message and to never take it back unlike what was Ulama told him to do.
In other words, Nik Aziz is asking Hadi to confirm the fact that UMNO members are kafir and those who held on to the message are right, and that Hadi does not need to apologize to anyone.
It is weird when Nik Aziz claim that we are afraid to face Hadi. How can we face him if he is not around? We are tired of calling him.
Whatever it is, we need to think positively. We know that such 'Grand Ulama' like Hadi is never a coward. Perhaps he has no time to respond to the media. We should understand the attitude of of celebrity-Ulama like Hadi himself.
Hadi however, would need to answer all the questions which has been going around. It might not be that hard for him to explain things considering Nik Aziz had already given the 'tips' to the answer when he said 'Yes, to PAS, UMNO is kafir.
Thus, if Hadi want to keep quiet, it is clear that PAS still defend its 1981 Message which turns all UMNO members to kafir, until the end of time. This is what PAS members would have to bear as long as the party is led by people like Hadi Awang and Nik Aziz.

RIFT BETWEEN DAP AND PAS WIDENS, WIDEN FLIES IN TO MEND THE SITUATION

Posted: 27 Dec 2012 03:42 AM PST

PAS and DAP are head-on now on the using the word 'ALLAH' issue as DAP harps on it to gain the Christian votes while PAS stand firm on its fundamentals that the word 'ALLAH' is sacred to Muslims. The difference in this issue is threatening the political relationship between the two parties that may see each going their own way come the general election. PAS is now hardening its stand as the party sees the racial and religious divide in the multi-racial Malaysia has taken a new twist as political parties – of course the opposition DAP – is playing to the gallery. For PAS, despite having its own setbacks, particularly the edict issued by president Abdul Hadi Awang, the party still maintains its support among Malay grassroots who are either fundamentalists or leftists in religious views. DAP is not banking on PKR to lend support knowing very well the multi-racial party is heading nowhere as its support among the Malays declined very much and its Chinese supporters are either running to DAP itself or MCA while the Indians are seeking 'greener pastures'. Left with few Malays, Indians and Chinese who are leaders or generals without soldiers, and headed by Anwar Ibrahim whose ambition to become Prime Minister knows no limits or boundaries, DAP seems to have lost trust there. Given the fact that PKR Malays in Penang especially do not trust Lim Guan Eng as reflected by PKR state chief who is also Deputy Chief Minister 1 Mansor Othman, DAP has to act fast to prevent the erosion of support and replacing the loses through other means. Like a business plan, DAP is now playing the religion card, using the word 'ALLAH' to attract Christians of different political ideologies to replace the lost support caused by PKR. But in doing so, the party has caused a rift, a real religious rift that will affect the whole of oppositions' chance of winning what more retaining whatever seats they are having at present. The religious rift may also see Malays in DAP, a handful only, going to the establishment or PAS in the quiet of course, because the issue also affects their faith. As PAS information chief said that Christians should not use it in the Alkitab, claiming that it does not reflect the actual meaning of "God" in the original text, adding that using the word "Allah" in the Alkitab will confuse both Christians and Muslims. Of course, Anwar as usual flew in like a hero, calling for an urgent meeting of all opposition leaders to solve the issue. Hopefully Anwar does not behave like the Malay proverb says 'saperti tikus membaiki labu', literally means like rats trying to fix pumpkin, which result in more damages.

Taipingmali (tm)

Posted: 28 Dec 2012 01:41 AM PST

Taipingmali (tm)


Ngeh Koo Ham: Taiko DAP Perak (7)

Posted: 28 Dec 2012 12:17 AM PST

Ngeh Koo Ham: Taiko DAP Perak (7) Unit media Pas Perak telah dikasari oleh kumpulan taico Ngeh dan Nga.

Media Perak milik Nizar Jamaluddin mantan menteri besar Perak ke 10 akhir-akhir ini kerap mengkritik DAP Perak.

Oleh yang demikian, hubungan Pas dan Dap Perak nampaknya sudah retak sejak isu-isu terkini terutamanya dalam isu rasuah 10 ribu ekar tanah resab melayu di kelantan.

Mat Saman Kati orang kuat Media Perak dan ahli Dap Melayu Perak nampaknya lebih pro kepada Pas Perak telah menerima habuan dari Ngeh dan Ngar.Tinggal 4 hari lagi akaun akan ditutup Idham Lim Adun Titi Serong

Posted: 27 Dec 2012 03:35 PM PSTDalam sibuk-sibuk kita mengkritik kepimpinan Pas dalam isu rasuah Nik Aziz, Ngeh dan Nga, isu amanat Hj Hadi dan isu Nik Aziz naik bot melawat mangsa banjir, mari kita lihat pula mereka yang berada dibawah.

Ini kisah Adun Pas dari Titi Serong Idham Lim atau lebih dikenali sebagai Cina Islam yang sedang mengumpul kekayaan cara mudah sebelum bersara dari politik.

Sejak menjadi ahli dewan DUN Titi Serong dia telah merancang untuk menubuhkan sebuah Pusat Islam bernama Darul Anwar dan seperti biasa dananya bukanlah dari duit poket dia.

Idham telah menubuhkan beberapa NGO untuk tujuan mengumpul dana projek besar beliau. Yang peliknya ialah nombor akaun bank berbeza-beza mengikut masa. NGO yang ditubuhkan juga berubah-ubah mengikut masa dan kesesuaian.

Pada peringkat permulaan, Idham Lim meluahkan rasa kecewa kerana projeknya tidak mendapat sambutan, buku-buku resit yang dicetak tidak banyak terjual, maknanya dana yang masuk amat terhad.

Idham Lim sampai sanggup buat sidang media dan menjemput Harakah dan bloggers Pas untuk membantu beliau.

Dahulu Idhma Lim buka akaun atau nama derma wakaf akan masuk dalam akaun Idham Lim Care no akaun 558417102650, setiap derma bernilai RM 10 sekaki persegi. Peringkat ini langsung tidak mendapat sambutan.

Idham muncul dengan idea baru, setiap wakaf yang bernilai RM250 akan mendapat satu unit quran digital dan RM 400 akan dapat dua unit. Usaha ini menghasilkan kejayaan besar, akan tetapi no akaun telah berubah kepada no baru iaitu 558417102994.

Persoalannya ialah kenapa nombor akaun berubah-ubah dan nama tabung juga berubah-ubah, jika dahulu atas nama Idham Lim Care kini atas nama Persatuan Kebajikan Islam Idham Lim Care.

NGO yang ditubuhkan mempunyai lembaga pengarah yang terdiri daripada kaum keluarga sendiri. Boleh kah macam tu, nak tanya sikit kepada Lim dan pendaftar pertubuhan.

Kini setelah lebih setahun tabung kutipan dana wakaf untuk projek mega berjalan, maka 31 Disember 2012 tabung akan ditutup.

Target beliau ialah untuk mengumpul dana sebanyak RM 5 juta mungkin sudah melepasi sasaran. Selepas ini kita tunggu adalah beliau akan buat sidang media untuk mengumumkan jumlah dana dan satu perkara lagi nak tanya kepada beliau ialah siapa juruaudit yang bertauliah yang dilantik oleh beliau..

Pas dok kutip derma, kebajikan lah konon....

Posted: 27 Dec 2012 07:32 AM PST

Nik Aziz Berdoa Pun Tak Konsisten

Posted: 27 Dec 2012 07:15 AM PST

Minum Pagi Dengan Dr Chua Soi Lek

Posted: 27 Dec 2012 06:18 AM PSTBeberapa orang Bloggers telah bertemu dengan Dato Sri Dr Chua Soi Lek di ibu pejabat MCA di Jalan Ampang pagi ini (Khamis 27 Decemver 2012). Berikut adalah gambar yang sengaja dikecilkan:

bloggers 
Setiap kali saya telah bertemu dengan Dr Chua Soi Lek, beliau bercakap lurus dengan tiada dakwaan. Kami meliputi pelbagai isu. Beliau menekankan kebimbangan ramai tetapi pada akhir itu semua dia amat yakin MCA dan BN yang berbuat baik dalam pilihan raya umum akan datang.Lelaki itu adalah seorang pejuang.


Apabila disoal tentang sokongan beliau dalam MCA, beliau mengakui bahawa terdapat puak.Tetapi dia juga meminta mana parti politik tidak mempunyai puak? Beliau berkata, satu-satunya cara untuk mengatasi sebarang berpuak-puak dalam parti adalah untuk bekerja keras. Dan dia berkata dia bekerja sangat keras - sesuatu yang sedikit boleh menafikan.


Mungkin MCA tidak mempunyai seorang presiden yang bekerja keras seperti Chua Soi Lek. Parti itu menembusi. Dr Chua bercakap pemimpin DAP bersih celik Belia (dikenalpasti dengan Ronnie Liu) yang baru-baru ini menyertai MCA.


Beliau juga menyuarakan kekecewaan di dasar Kerajaan yang tidak konsisten yang membuat perkara yang sukar. Isu AES adalah hanya satu. Dr Chua telah membuat satu cadangan yang mudah untuk mempunyai percubaan enam bulan berjalan pertama untuk besi keluar semua bug.


Beliau juga bercakap rasa biasa biasa mengenai isu guru Bahasa Inggeris. Mengapa menyewa Sallehs Mat dengan aksen aneh mereka bahawa tiada siapa yang boleh memahami? Dan mengapa mengupah guru-guru Bahasa Inggeris dari India dengan aksen asing walaupun mereka?Mengapa tidak hanya menyewa guru tempatan kami Inggeris bersara yang sanggup untuk mengajar? Selagi mereka mempunyai pengalaman hanya meminta mereka "Adakah anda bersedia untuk mengajar Bahasa Inggeris secara kontrak?" Masalah boleh diselesaikan.


Dr Chua berkata lulus Bahasa Inggeris perlu diwajibkan di semua sekolah. Mandarin juga harus ditawarkan di semua sekolah Kerajaan sebagai sebahagian daripada Bahasa Murid Sendiri atau POL. Siapa mahu Boleh belajar Mandarin.


Kemudian Dr Chua bercakap orang dalam kerajaan yang mahu mensabotaj Kerajaan. (Saya amat bersetuju dengan pandangan ini). Beliau bercakap tentang halangan Dinding dan tidak perlu yang dilemparkan oleh orang-orang dalam kerajaan untuk menggagalkan propgrams Kerajaan.


Beliau memberi contoh sekolah Cina tiga 'sekolah Bantuan Penuh'. SRJK Hua Ming di Gopeng (maaf kalau ejaan salah), SRJK Gunong Rapat dan SRJK Kopisan. Ketiga-tiga buah sekolah telah pun alotted sejumlah tertentu wang untuk projek-projek sekolah mereka. Jumlah RM500, 000, RM300, 000 dan RM1.0 juta masing-masing.


Walau bagaimanapun, walaupun usaha yang banyak dana tidak dikeluarkan oleh orang Kerajaan.Jadi di sini adalah situasi di mana wang telah diperuntukkan tetapi tidak dikeluarkan oleh birokrat, di bawah pelbagai alasan prosedur. Kedua-dua pihak mempunyai hujah-hujah mereka. Sementara pengembangan sekolah tidak berlaku. Undi juga hilang.


Dr Chua Soi Lek menegaskan bahawa tiada siapa yang telah dilakukan lebih untuk pendidikan Cina serta mendidik orang Cina di negara ini daripada MCA. Kolej TAR dan kini UTAR telah menghasilkan lebih 200,000 graduan termasuk ramai pemimpin DAP. Ini adalah sesuatu yang dia benar-benar bangga.


Melawati isu berpuak-puak dan kekurangan sokongan beliau bercakap terus terang tentang Ong Tee Keat puak cuba untuk mensabotaj beliau di Melaka. Dr Chua merasakan bahawa jika ada Parlimen digantung selepas pilihan raya umum, Ong Tee Keat hanya boleh pek beg beliau dan meninggalkan. Seperti Chua Jui Ming.


Beliau berkata bahawa pada satu masa Ong Tee Keat tidak menjalankan undian dalam talian untuk bertanya jika MCA perlu meninggalkan BN.


Beliau berkata bahawa dalam pilihan raya umum 2008, Chua Jui Ming mempunyai beberapa 'Kacip Gerakan' MCA ditutup awal yang memberikan imej yang sangat buruk kepada para pengundi.Orang fikir mereka sedang sombong untuk menutup awal.


Beliau juga bercakap mengenai kerjasama bukan dari Ketua HALAMAN KOSONG UMNO. Dalam Gopeng di mana MCA diadakan kerusi Parlimen ditambah dua daripada tiga kerusi Dewan Undangan Negeri, Ketua HALAMAN KOSONG UMNO tidak memberi MCA beberapa dana pilihan raya yang telah diperuntukkan bagi kawasan itu. Beliau berkata perkara yang sama telah berlaku kepada bahagian Ampang MCA. Ini melambatkan aktiviti MCA juga.


Beliau berkata BN kalah kerusi Gopeng kerana sabotaj. Orang-orang yang sepatutnya untuk mengatur pengangkutan dan logistik bagi 4600 Orang Asli pengundi di dalam hutan tidak mendapat perkara yang dianjurkan sehingga jam 4 petang - satu jam sebelum pengundian ditutup.Dr Chua merasakan ini dilakukan dengan sengaja.


Dan di sini amaran beliau - sabotaj ini akan diulang lagi kali ini. Mengapa? Kerana saboteurs sama masih mengintai di sekeliling. Dr Chua berkata mereka tidak faham makna 'demi negara, bangsa dan agama'.


MCA sekali lagi meletakkan di selama 40 kerusi di Parlimen. Dr Chua berkata, beliau bersedia untuk memberi sebarang kerusi kepada parti BN yang lain jika mereka fikir mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk memenangi mereka. Beliau berkata beliau telah bersetuju untuk membiarkan pihak-pihak lain yang BN bertanding 2 MCA kerusi - termasuk satu yang diminta oleh Kayveas.


Beliau berkata dengan sedikit lidah dalam pipi, "Yang presiden MCA adalah begitu baik?".


Beliau tidak bimbang tentang Dong Zong dan kumpulan ultra. Beliau berkata pengaruh mereka menyusut sebagai generasi muda Cina menjadi lebih pelbagai kaum dalam pandangan mereka.


Berbalik kepada Ong Tee Keat, beliau berkata (lagi dengan sedikit lidah dalam pipi) bahawa dia adalah presiden MCA pertama yang mengalahkan dua bekas presiden parti untuk mendapatkan jawatan presiden MCA. Dia berkata dia tidak megah tetapi ia adalah satu hakikat. Jadi dia kata dia boleh mengalahkan mana-mana nombor puak dalam MCA. Dr Chua berasa agak tertentu.


Dr Chua Soi Lek menyokong sepenuhnya PM Dato Sri Najib Tun Razak. Beliau berkata, orang boleh melihat bahawa PM melakukan yang terbaik. Malangnya, kata beliau, PM dikelilingi oleh dua MCA lelaki yang anti Chua Soi Lek. Tetapi dia berkata dia boleh mengatasi bahawa terlalu.


Dr Chua berkata dia bertemu orang ramai secara senyap-senyap, terutama masyarakat India.Beliau memberitahu kaumnya tidak memaklumkan Press mesyuarat ini dengan masyarakat India.


Nasihat beliau kepada Datuk Liow Tiong Lai timbalan presiden MCA adalah untuk bersabar dan tidak mencabar jawatan presiden lagi. Beliau berkata jika Liow mencabar dan kehilangan, ia akan menjadi akhir kerjayanya. Beliau berkata semua timbalan presiden MCA tidak pernah menjadi presiden kecuali satu - dirinya. Sekali lagi dia berkata ia perkara bersahaja dengan sikap tidak.


Dia merasakan membuktikan kewajaran atas berkempen berterusan terhadap versi PAS hudud. Ia mempunyai kesan ke atas masyarakat Cina. Tindakan baru-baru ini oleh PAS di Kelantan hanya diperkukuh amaran kepada masyarakat.


Dr Chua Soi Lek juga retak jenaka. Ditanya mengenai fakta itu bahawa Nga DAP Kor Ming dan Ngeh Koo Ham Perak telah diperolehi kepentingan dalam 10.000 ekar tanah di Kelantan (semua dilakukan di sisi undang-undang sudah tentu) dia mahu DAP untuk mengajar Barisan Nasional bagaimana untuk memperoleh 10,000 ekar tanah walaupun menjadi ahli EXCO Perak untuk masa satu tahun sahaja?


Komen saya : saya bercakap dengan orang terkemuka mengenai Chua Soi Lek dan beliau bersetuju bahawa Dr Chua bekerja keras dan mempunyai kepentingan orang-orang 'di tengah-tengah.


Kawan saya berkata bahawa masyarakat Cina - menjadi sebuah komuniti perniagaan - juga harus sedar bahawa walaupun semua kekacauan yang berlaku di dunia di sekeliling kita, Malaysia masih menikmati pertumbuhan ekonomi yang baik lebih 5%. Inflasi dalam cara dan kita mempunyai kadar pengangguran yang rendah.


Sejak kejatuhan Hosni Mubarak dan Ikhwan Muslimin mengambil alih, kadar pengangguran di Mesir kini pada 35%. Sangat tidak lama lagi Mesir akan makan rumput.


Bayangkan jika PAS mengambil alih, apa yang akan menjadi kadar pengangguran kita? Jika PAS mula berkuat kuasa, adakah anda fikir rambut yang berpakaian salun akan mengalami pengangguran yang lebih tinggi atau lebih rendah?

Terjemahan google dari blog;

Syiah dalam Pas mudah mengkafirkan pihak lawan

Posted: 27 Dec 2012 05:09 AM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 28 Dec 2012 01:19 AM PST

Sahabat-Gunung


Wakaf al-Quran diteruskan di Vietnam - Sohaimi

Posted: 27 Dec 2012 11:22 PM PSTPergerakan Pemuda UMNO baru-baru ini telah mengadkan lawatan sambil beramal di Ho Chi Minh City, Vietnam. Lawatan ini diketuai pengerusinya, Dato' Sohaimi Shahadan dan delegasi seramai 30 orang.
       
Kunjungan Sohaimi dan anggota rombongan ke Ho Chi Minh City adalah untuk menyerahkan sumbangan al-Quran, muqaddam, telekung dan sejadah untuk digunakan oleh jemaah Masjid Jamia Musulman dan diagih-agihkan kepada masjid serta surau yang terdapat di bandar itu.
       
Program tersebut anjuran Biro Ekonomi dan Pembangunan Usahawan Pemuda Umno dengan kerjasama Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama).
       
Selain mengunjungi Masjid Jamia Musulman dan menyerahkan sumbangan, tujuan lawatan ke Ho Chi Minh City adalah untuk meninjau peluang perniagaan yang boleh diteroka oleh rakyat Malaysia.
       
Pengerusi Masjid Jamia Musulman, Mohd Amin Yahya berkata, terdapat sekitar 7,000 penduduk yang beragama Islam di Ho Chi Minh City.
       
"Walaupun penduduk Islam adalah minoriti namun syariatnya semakin berkembang," kata lelaki yang mengakui berketurunan Jawa ini.
       
Menurutnya, kebanyakan orang Islam di Vietnam adalah berbangsa Champ dan boleh berbahasa Melayu, cuma mereka tidak tinggal dalam satu kelompok yang tersendiri.
       
Masjid ini dibina pada sekitar tahun 1935 oleh pedagang dari India pada zaman pemerintahan Perancis.

Justeru tidak hairanlah jika masjid ini turut dikenali sebagai 'Masjid India' dan terbesar di bandar tersebut.
       
Walaupun keluasannya tidak sebesar mana namun persekitarannya bersih dan terpelihara serta tenang bagi sesiapa yang melawatnya.
       
Ruang solat terbahagi kepada dua iaitu di sebelah kanan merupakan ruang solat bagi jemaah lelaki, manakala sebelah kiri adalah ruang solat untuk wanita.
       
Terdapat satu kolah mengambil wuduk yang dibina di sebelah kanan masjid.
       
Selepas pedagang India meninggalkan Ho Chi Minh City pada tahun 1975, masjid tersebut diserahkan kepada masyarakat Islam tempatan untuk menguruskannnya.
       
Sehingga kini, masjid tersebut menjadi ikon syiar Islam di Ho Chi Minh City sebagai salah satu tempat beribadah paling popular di tengah-tengah kesibukan kota.
       
Kawasan sekeliling masjid pula dijadikan tempat tinggal beberapa penduduk Islam dengan membina rumah-rumah kecil.
       
Di hadapan masjid itu terletak restoran yang cukup popular kepada pelancong yang menyajikan makanan halal iaitu Restoran Halal Saigon yang dimiliki rakyat Malaysia.
       
Imam Masjid Jamia, Abdul Azim Ishak yang fasih berbahasa Melayu berkata, Islam di Ho Chi Minh City mengamalkan mazhab yang sama di Malaysia iaitu mazhab Syafie.
       
"Di sini Islam banyak dipengaruhi oleh masyarakat Islam dari Pattani, Thailand dan ada yang datang dari Kelantan yang dahulunya merupakan masyarakat Cham," katanya.
       
Sebagai kaum minoriti di bumi sendiri, Abdul Azim mengakui, sememangnya banyak perbezaan cara mengamalkan Islam itu sendiri.
       
Islam sebagai minoriti banyak kekurangannya dan terpaksa bersaing untuk survival komuniti yang kecil dalam kelompok majoriti agama lain.
       
"Di sini, laungan azan tidak dibenarkan menggunakan pembesar suara, namun ia tidak bermakna tidak akan ada orang datang berjemaah setiap hari," ujarnya.
       
Biarpun senario Islam di Vietnam amat berbeza dengan di Malaysia, namun ketika solat Jumaat kata Abdul Azim, lebih daripada 1,000 jemaah bakal memenuhi ruang solat masjid.
       
"Namun masjid ini tidak mendapat sebarang peruntukan daripada kerajaan. Kami hanya bergantung kepada derma daripada jemaah dan orang ramai.
       
"Kami berharap ada pihak-pihak yang prihatin daripada Malaysia untuk menghulurkan sumbangan wang untuk memberi saguhati kepada guru yang mengajar al-Quran di masjid ini," katanya.
       
Projek kedua selepas Kemboja
      
SEMENTARA itu Sohaimi berkata, usaha menyebarkan syiar Islam bukan sahaja dilakukan di negara ini, malah, turut diperluaskan ke luar negara terutama kepada masyarakat minoriti Islam yang miskin.
       
Katanya,  penyerahan al-Quran, muqaddam, telekung dan sejadah kepada umat Islam di Vietnam adalah kesinambungan projek di Kemboja pada tahun lalu.
       
"Sebanyak 1,000 naskhah diagihkan pada kunjungan kali ini. Barangan yang diserahkan ini adalah sumbangan yang kita kumpulkan daripada penyumbang-penyumbang rakyat Malaysia yang prihatin," katanya.
       
Sebelum ini Pemuda Umno dan Perdasama dengan kerjasama Yayasan Restu telah menyerahkan sumbangan sebanyak 10,000 naskhah al-Quran kepada masyarakat Islam di Kemboja dan menubuhkan sebuah maahad tahfiz.
       
Sohami yang juga Pengerusi Biro Perdasama Muda berkata, ini adalah sebahagian daripada sumbangan rakyat Malaysia yang prihatin dan bersimpati dengan nasib saudara seagama yang memerlukan bantuan.
       
"Usaha ini mendapat sokongan masyarakat Islam yang prihatin dengan nasib golongan Islam yang menjadi minoriti di negara lain. Biro Ekonomi dan Pembangunan Usahawan Pemuda Umno akan menubuhkan tabung khas untuk membantu Islam di Ho Chi Minh City ini," katanya.
       
Sehubungan itu, katanya, pihaknya masih memerlukan sumbangan orang ramai bagi merealisasikan hasrat menjayakan program berkenaan dan mengalu-alukan kesudian syarikat serta badan perseorangan untuk memberikan derma wang ringgit ataupun al-Quran.
       
"Orang ramai yang mahu menghulurkan bantuan boleh berbuat demikian dengan hadir sendiri ke ibu pejabat Perdasama di 1717, Jalan Ledang Off Jalan Duta. Sumbangan juga boleh disalurkan ke akaun Maybank, bernombor 162740135601 atas nama Program Wakaf Quran," katanya.
       
Sumbangan itu katanya, untuk kegunaan masjid dan pembangunan masyarakat Islam di Vietnam.
       
Sohaimi turut membayangkan untuk meneruskan program ini ke Mindanao di selatan Filipina bagi membantu masyarakat  Islam di negara itu khususnya Bangsamoro.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 27 Dec 2012 11:24 PM PST

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Voici mes commentaires sur l’utilisation de ce

Posted: 27 Dec 2012 10:13 AM PST

Nous sommes habitués à l’avoir plus facile. J’ai à peu près ignoré les questions, mais qui peut être très facile. Si ce qui se passe casino est sur le point de parvenir à une fin terrible. Vous savez que je ne doit pas essayer de sauter en toute façon.
Mais, avez-vous vu le film se rapportant à casino en ligne encore ?

Qu’est-ce que cela signifie pour arriver à cette théorie qui fournit une explication détaillée concernant jeux hulk-7 ? C’est ce que j’ai fait au cours du mois passé, tout me permettre de vous aider à peaufiner votre idée. Il est le danger de jeux rouleaux gratuit.
Dans cet article, je vais illustrer jeux casino à vous. Heureusement, si vous prenez mon instruction, vous ne serez pas juste une autre personne dans l’univers de machine a sous gratuite française.

Voulez-vous nous dire quelque chose qui explique tous les machine a sous gratuit sans telechargement lemone si mal.

Mais je ne voudrais pas inviter ce. Vous pouvez voir les gagnants ici.
Beaucoup d’Américains le faire chaque année. La plupart des journaux locaux publient des articles dans l’affaire de casino online. Il est l’équité de la situation.

Pour être totalement honnête avec vous, votre machine a sou gonzos n’a pas besoin d’être génial pour que, à ce point, je ne sais pas ce qui se passe avec casino en ligne.

Vous devez obtenir les lecteurs intéressés. Je suis d’accord 90. Plaçons tout cela en contexte. J’ai observé experts faisant des dizaines de choses avec jeux de carte. Un bon exemple serait votre remplaçant chaque fois casino en ligne est une chose sûre.

casino en ligne est la principale cause de cette éventualité.

Votre avis peut être enracinée dans casino online parce que vous décidez de faire quelque chose par rapport à ce modèle. C’est un casino en ligne legal vraiment probants. Je parie que tu crois que je dois être hors de mon esprit.

Panglima Perang Cyber

Posted: 27 Dec 2012 11:21 PM PST

Panglima Perang Cyber


UMNO Online - Ungkapan ‘Halal’ Yang Mengelirukan Dilarang Mulai 1 Januari 2013

Posted: 27 Dec 2012 11:09 PM PST

Ungkapan 'Halal' Yang Mengelirukan Dilarang Mulai 1 Januari 2013

KUALA LUMPUR, 28 Dis – Mulai 1 Januari depan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melarang penggunaan logo halal dan ungkapan halal seperti perkataan 'ditanggung halal' , 'makanan orang Islam', 'buffet Ramadan' dan lain-lain lambang Islam yang boleh mengelirukan dan memperdayakan orang Islam.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha dalam satu kenyataan hari ini berkata mulai 1 Jan 2013 tindakan akan diambil ke atas pihak yang masih menggunakan logo dan ungkapan halal selain logo halal yang dikeluarkan Jakim atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN).

"Sebuah pertubuhan atau perbadanan yang didapati bersalah boleh dikenakan denda tidak melebihi RM200,000 dan bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya didenda tidak melebihi RM500,000.

"Pihak selain dari pertubuhan atau perbadanan yang didapati bersalah pula boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya. Bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya mereka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM250,000 atau dipenjarakan tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya," katanya.

Tambah Othman makanan dan barang-barang import yang hendak diperihalkan sebagai halal hendaklah menggunakan logo atau nama badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim di negara pengeluar masing-masing.

Jelas beliau, tempoh peralihan selama setahun Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 yang dikuatkuasakan mulai 1 Januari 2012 tamat pada 31 Dis 2012.

"Justeru Jakim mengingatkan pihak industri agar lebih bersedia dan peka dengan pensijilan halal Malaysia dari semasa ke semasa.

"Jakim juga berharap agar orang ramai dapat memberi kerjasama dan menyalurkan maklumat sekiranya berlaku penyalahgunaan logo halal," kata Othman.


http://www.umno-online.my/?p=74686


Sent from my iPad

BERNAMA - Pos Malaysia Laksana Waktu Operasi Baharu Mulai 1 Jan

Posted: 27 Dec 2012 11:04 PM PST

Pos Malaysia Laksana Waktu Operasi Baharu Mulai 1 Jan

KUALA LUMPUR, 28 Dis (Bernama) -- Pos Malaysia akan melaksanakan waktu operasi baharu untuk perkhidmatan mel dan kaunter mulai 1 Jan depan bagi Semenanjung Malaysia dan 1 Feb bagi Sabah dan Sarawak.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Pos Malaysia Shukrie Salleh berkata perubahan berkenaan melibatkan pertambahan waktu operasi selama 30 minit pada hari bekerja di kaunter cawangan pos seluruh negara bagi memberi lebih masa kepada pelanggan membuat transaksi serta menghantar mel dan kurier.

Pada hari Sabtu pula waktu operasi dikurangkan kepada setengah hari berbanding waktu pejabat sebelum ini dan tiada sebarang operasi mel dilakukan pada hari tersebut, katanya dalam sidang media mengenai pelaksanaan operasi waktu tersebut di sini pada Jumaat.

Berikutan perubahan itu, semua cawangan Pos Malaysia di Semenanjung Malaysia akan beroperasi dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang pada hari Isnin hingga Jumaat dan pada hari Sabtu dari jam 8.30 pagi hingga 1 tengah hari (Ahad hingga Khamis bagi negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu).

Bagi Sabah dan Sarawak, cawangan pos akan beroperasi dari jam 8 pagi hingga 4.30 petang pada hari Isnin hingga Jumaat dan pada hari Sabtu dari jam 8 pagi hingga 12.30 tengah hari.

-- BERNAMA


http://www.bernama.com/bernama/v6/newsindex.php?id=918075


Sent from my iPad

Dr Novandri dedah isyarat Crossfinger Abby Abadi & Nik Aziz menyerupai Kristian Makna White Lie !!!

Posted: 27 Dec 2012 10:46 PM PST

image.png


Baca di sini 

http://novandri.blogspot.com/2012/12/hot-isyarat-tangan-abby-abadi-nik-aziz.html?m=1

Terima kasih kepada beliau yang meletakkan link Panglima tanda setiakwan sebagai blogger.

Kadangkala semangat meningkat bila kawan menyokong tulisan kita.

Yang kedekut nak bantu tak mengapa. Allah Maha Kaya dan hamba tidak papa dengan tidak dibantu oleh mereka.

Yang sudi meletakkan link blog juga diucapkan terima kasih.

Sila beritahu link anda untuk diletakkan di sini dan selepas dikenalpasti baru ia akan diluluskan penyenaraiannya.

Adalah baik jika seseorang kenalan panglima dapat memberi hint siapakah diri anda. Kita takut ada musang berbulu ayam mahu menumpang blog pejuang maya pro kerajaan..


Sent from my iPad

Watch "Tiada Tender Terbuka,Dasar Pemerintahan Pakatan Rakyat Yang Menipu!!" on YouTube

Posted: 27 Dec 2012 08:12 PM PST


Poster #UMB : Kami Benci Peliwat

Posted: 27 Dec 2012 06:50 AM PST

The Unspinners

Posted: 27 Dec 2012 11:21 PM PST

The Unspinners


PAS kasi 300 ribu ekar balak pada CIna Singapork!

Posted: 27 Dec 2012 07:30 PM PST

Norlaila suara manja saksi kes Anwar saman Nalla

Posted: 27 Dec 2012 04:33 PM PST

Artis-artis masuk PAS jumpa yang dicari

Posted: 27 Dec 2012 05:05 AM PST

Hari ke 11: Hadi mangsa banjir? PAS solat kiblat bendera?

Posted: 27 Dec 2012 01:30 AM PST

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 27 Dec 2012 11:20 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


GEMPAR... Benarkah Hadi Sakit Tenat...???

Posted: 27 Dec 2012 05:00 AM PST


Isu Amanat Hadi terus menghantui PAS walaupun berbagai usaha menepis dan mengalihkan pandangan dilakukan mereka.   Isu ini mungkin tenggelam timbul mengikut musim pilihanraya, namun ia tidak bermakna yang ia telah tidak relevan lagi.  Seperti yang didedahkan, amanat tersebut telah menyebabkan begitu banyak kesesatan dan perpecahan sehinggalah  kepada kehilangan nyawa.  

Berbagai cabaran dilakukan terhadap Hadi Awang untuk tampil menarik balik amanatnya tetapi sehingga kini beliau membisu seribu bahasa.  Selain kenyataan Nik Aziz di Harakah yang cuba meyakinkan orang ramai bahawa Hadi Awang adalah orang yang berilmu dan tahu apa yang dilakukannya, hanya puak-puak pencacai bawahan sahaja yang meroyan di laman-laman sosial cuba membela amanat tersebut sebagai benar ataupun sebaliknya, basi.   

Sedangkan Hadi Awang langsung tidak merasa terpanggil memberi komen terhadap pendedahan bekas penyokongnya yang menceraikan isteri, menghancurkan hati ibubapa sendiri atau mengecilkan hati jiran tetangga semata-mata percaya bahawa mereka semua kafir, berdasarkan amanatnya.  

Hadi Awang juga nampaknya tega memalingkan muka dari anak-anak yatim Memali yang sehingga kini nampaknya ada yang masih percaya bahawa bapa mereka adalah syuhada kerana meninggal dunia dalam keadaan memerangi kerajaan kafir.  

Sikap berdiam diri Hadi menunjukkan betapa kerasnya hati manusia yang menganggap diri sendiri Ulama ini.   Mungkin beliau hanya ingin menangani isu amanat ini di akhirat, dan bukan di dunia.  Bagi Hadi, jika ada yang terus-terusan keliru, atau terus-terusan percaya bahawa isteri yang dicerainya, atau ibunya yang telah meninggal dunia adalah kafir, maka itu adalah masalah mereka, bukan masalahnya.  

Buat masa ini, Hadi hanya berminat untuk bercakap mengenai pilihanraya dan bukan agama.  

Inilah persepsi ramai terhadap sikap membisu Hadi Awang.  

Walaubagaimanapun, adalah tidak wajar bagi kita untuk menjadi se-angkuh dan se-takbur Hadi Awang dengan merasakan persepsi kita benar belaka.   Kerana itu kita harus bersifat terbuka untuk menerima kemungkinan yang persepsi kita adalah salah.  

Oleh itu kita wajar mengambil kira bisikan yang sayup-sayup kedengaran dari kedai-kedai kopi, yang mengatakan bahawa Hadi Awang sedang sakit.   Khabarnya, beliau bukan sengaja ingin membisu tetapi sebenarnya tidak mampu berhadapan dengan media dalam keadaan sekarang.  

Benar, hanya beberapa hari lalu, beliau kelihatan begitu sihat dan cukup kuat untuk memegang jawatan Perdana Menteri tetapi, entah kenapa hari ini beliau dikatakan tenat.   Ada yang berkata beliau begitu tertekan dengan isu amanat ini kerana tidak tahu cara yang terbaik untuk menanganinya tanpa menjejaskan peluang Pakatan Rakyat untuk ke Putrajaya.  

Jika beliau mempertahankan kepercayaan pengikutnya bahawa UMNO adalah kafir dan kematian penduduk Memali adalah syahid maka beliau pasti berhadapan dengan lebih banyak penceraian dan perpecahan di kalangan pengikutnya yang mana sudah pasti menimbulkan kegemparan dan membahayakan kedudukan PR.  

Jika beliau menafikan yang beliau pernah menyebar kepercayaan bahawa orang UMNO itu kafir maka beliau perlu berhadapan dengan bekas penyokongnya yang telah mengkafirkan adik beradik, saudara-mara serta jiran tetangga mereka kerana percayakan sebaliknya.   Beliau juga perlu memberitahu anak-anak yatim Memali bahawa bapa mereka sebenarnya telah mati katak, dan bukannya mati syahid.   Ini tentu menimbulkan masalah yang lebih berat lagi kepada PAS dan juga PR.  

Justeru, Hadi kini benar-benar tertekan kerana takut isu amanat ini akan menggagalkan cita-citanya untuk merasai kerusi empuk Putrajaya yang suatu masa dahulu ingin dilelongnya.  Kini, hidup mati Hadi adalah untuk Putrajaya dan beliau tidak dapat membayangkan kehidupan tanpa sedikit pun peluang untuk ke sana.  

Tidak pasti sama ada khabar angin ini benar tetapi yang pasti ia tidak wajar diketepikan.  Perlu diingatkan bahawa adik Nik Aziz yang terkenal dengan doa K.O BN juga telah disahkan K.O iaitu tenat, hanya selang beberapa hari selepas doa kontroversi itu dilafazkan dengan gagah dan bersemangat sekali.   Menurut sumber orang-orang kampungnya, beliau begitu tertekan dengan 'publisiti' berlebihan terhadap isu tersebut.  

Nampaknya, tidak mustahil bahawa Hadi Awang mengalami tekanan yang sama iaitu akibat 'publisiti yang berlebihan'.  Jika ini benar, maka sebagaimana kita mendoakan agar adik Nik Aziz cepat sembuh, kita juga mendoakan agar Hadi Awang cepat sembuh agar dapat bersemuka dengan media dan menjawab segala kemusykilan penyokong atau bekas penyokongnya mengenai kafir atau tidaknya mereka-mereka yang menyokong UMNO.   

Khalid Sanggup Tunggu Sehingga 100 Tahun Untuk Selesai Isu Air Selangor...

Posted: 27 Dec 2012 12:00 AM PST

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr Jacob George, berkata kenyataan Khalid itu "tidak profesional" dan mengesahkan beliau mahu satu 'perang politik' di antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat berhubung isu air.


Khalid dikecam oleh persatuan pengguna negeri ini ekoran kenyataannya baru-baru ini bahawa beliau sanggup menunggu sehingga 100 tahun untuk menyelesaikan isu air walaupun Selangor diancam krisis bekalan air menjelang 2015.

"Sebagai menteri besar, beliau harus lebih sensitif kerana yang menanggung kedukaan dan kelukaan daripada masalah air ialah pengguna di Selangor sendiri," katanya dalam satu temubual.

Dr George berkata apa yang terjadi ekoran pendirian yang diambil oleh Khalid berhubung isu air ialah "gajah berlawan dengan gajah tetapi pelanduk yang mati di tengah-tengah", iaitu rakyat, pengguna negeri Selangor dengan masalah pemotongan air dilaporkan di beberapa kawasan ekoran kekurangan bekalan.

Sebagai contoh, minggu lepas, beberapa kawasan di sekitar Pandan Perdana, Pandan Indah, Taman Taynton View dan Taman Bukit Segar di Cheras mengalami gangguan bekalan air berikutan penurunan paras kolam utama yang dikesan sejak awal minggu.

Menurut Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS), ia berpunca daripada permintaan bekalan air yang meningkat mendadak sejak kebelakangan ini dan melibatkan lebih 9,000 pengguna.

"Sebelum mereka datang memerintah negeri ini, mereka buat banyak kenyataan bahawa mereka nak mesra rakyat dan sebagainya. Tetapi dari 2008 sampai sekarang kita nampak sudah ada satu penukaran fikiran dalam cara mereka membuat kerja dan lakukan tanggungjawab.

"Mereka dah jadi tidak sensitif lagi, mereka ingat sudah berkuasa, boleh buat apa-apa (sahaja), tak payah dengar (suara rakyat). Ini mendukacitakan bila mereka keluar kenyataan iaitu 100 tahun pun mereka akan melengah-lengahkan walaupun mereka tahu pada tahun 2015 kita akan berhadapan dengan masalah bekalan air yang begitu besar," katanya.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 27 Dec 2012 11:14 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SERUAN ILMUWAN UNIVERSTI: "JANGAN SOKONG PUAK ISLAM LIBERAL"

Posted: 27 Dec 2012 11:03 PM PST


KAWAN KARIB ANWAR IBRAHIM, GUS DUR DIBAPTISKAN DALAM KERANGKA GERAKAN ISLAM LIBERAL DAN PLURALISME AGAMA

Dr. Amini Amir bin Abdullah, dari Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan, Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia, hari ini  dalam Suara Pusat Islam Universiti menulis supaya para pengundi di negara ini Menolak pemimpin dari parti-parti yang menyokong dan mengembangkan Pluralisme Agama dan Islam Liberal, dalam PRU13 nanti.

Dalam hal ini, Anwar Ibrahimm dalam satu wawancara pentingnya di Eropah telah berkata" semua agama adalah sama, yakni mempunyai Tuhan yang Satu". Bagi Anwar Islam dan semua agama yang mempunyai Tuhan yang satu, sama sahaja. Manakala, bagi kita umat Islam diajar bahawa agama Islam adalah satu-satunya yang diredhai dan diterima Allah SWT, bukannya agama-agama lain.

Tidak hairanlah Anwar menyokong, nama Allah SWT digunakan juga oleh agama-agama lain dengan bebas dan meluas di negara kita. Walaupun Dato Harun Din, YB Datuk Nasharudin Mat Isa, Datuk Ismail Kamus, dan lain-lain ulama menolak pegangan Anwar ini.

Menurut Dr. Amini Amir lagi, Puak Islam Liberal dan Plural ini mempunyai satu gerakan yang terancang di bawah gelaran-gelaran jenama yang indah-indah seperti Global Ethics, Human Rights, Intterfaith Dialogue, Civilizational Dialogue dan moto-moto yang sedap didengar seperti "One God Different Ways", Unity In Diversity dan lain-lain lagi.

Semuanya bertujuan mengelirukan dan menyesatkan Uat Islam. Hari ini golongan ini melebarkan lagi idea mereka dengan memaksa kerajaan supaya penggunaan nama ALLAH diberi kebebasan kepada penganut Kristian. Joseph Lim Guan Eng menyebut perkara ini dalam alu-aluannya di gereje sempena Hari Krismas 2012. Malangnya Anwar Ibrahim, di belakang Haji Hadi bersetuju dengan desakan LGE.

Menurut Dr. Amini lagi, nilai-nilai Barat yang berselindung di sebalik kata-kata baik seperti Universal Values, Good Values, Shared-Values, Positive Values, Noble Values dan lain-lain amat Lunak didengar. Sebenarnya semua itu Perangkap gerakan Plural agama dan Islam LIberal.

Di Indonesia, Gerakan Islam Liberal yang dipimpin oleh Gus Dus (Rakan Karib Anwar Ibrahim) bersama-sama penganut agama Kristien di dalam Gereja menyambut Hari Natal. Gus Dur sama seperti Anwar Ibrahim, mereka berkata Islam dan agama lain sama sahaja.

Dalam kes ini, Dr. Amini Amir Abdullah menyeru supaya dalam PRU13 nanti "menolak" gerakan ini. Dalam hal ini di Malaysia, gerakan ini  diketuai oleh Anwar bin Ibrahim seorang lagi Kamal Artartuk versi Malaysia. LGE amat gembira membantu Anwar Ibrahim merealisasikan negara Malaysia yang Pluralis dan Liberalis mengikut Acuan DAP.


Baca lanjut dihttp://www.pic.upm.edu.my/Suara Pusat Islam Universiti, Bil 673.


Siapa Pemuda JAMBU Berambut Panjang Ni?

Posted: 27 Dec 2012 10:54 PM PST

ISU DOG: ZAM MENANG BESAR , ANWAR IBRAHIM TEWAS

Posted: 27 Dec 2012 06:46 PM PST


AGUS SUSANTO: BAPAK JUSUF KALLA LEBIH PATRIOTIK, BERBANDING BJ HABIBIE YANG MENGKHIANATI NEGARANYA


KENAPA KAMU BERTINDAK MEMBABI BUTA?
Oleh: AGUS SOSANTO

LAMA juga saya mengikuti pelbagai pendapat dan pandangan yang dilontarkan para pengikut tulisan Zam tentang kritikannya terhadap BJ Habibie, mantan Presiden Indonesia itu.


Ada beberapa perkataan yang disebut Zam dalam tulisan itu, kononnya menghina BJ Habibie.  Nyata sekali, khususnya warga Indonesia tidak memahami maksud sebenar tulisan itu.


"Dog of Imperialism" yang disebut Zam ketika menggambarkan BJ Habibie, membawa maksud  'orang suruhan'. Perumpamaan Inggeris itu tidak langsung membawa maksud  anjing.  


Saya hairan, takkan tak ada seorangpun bijak pandai di Indonesia yang memahami maksud perkataan itu, atau mereka rata-rata berpandangan sempit juga seperti rakyat jelata negara yang memiliki 240 juta penduduk itu.


Kita ambil contoh satu lagi perumpamaan Inggeris. "rain cats and dogs". Takkan orang Indonesia fikir hujan kucing dan anjing. Saya jelaskan ia bermaksud hujan lebat. Begitu juga ungkapan "good night sweet pie" bukan bermaksud "selamat malam kuih manis," tetapi "selamat malam sayang!''


Begitu juga perumpamaan "Seperti Melepas Anjing Tersepit" tidak bermakna orang itu anjing dan sama juga kalau di Indonesia perkataan "Gampang" ia membawa maksud yang positif iaitu mudah tetapi ia berlainan di Malaysia ia bermaksud anak yang tidak berbapak.


Saya fikir, rata-rata  orang Indonesia yang melayari blog ini sengaja menyempitkan sendiri pemikiran mereka tidak dapat atau tidak mahu atau sengaja tidak mahu memahami maksud sebenar yang dimaksudkan oleh Zam.
Dalam kehidupan bangsa Melayupun ada perbandingan yang mengkiaskan binatang dalam hidup sehari-hari. Contoh terdekat "membabi buta."


Kalau ada yang berkata kepada seseorang "kenapa kamu bertindak membabi buta?" bukan bermaksud mengatakan orang itu "babi," tetapi menggambarkan tindak tanduknya yang sembrono, seperti apa yang dilakukan oleh begitu ramai rakyat Indonesia terhadap tulisan Zam itu. Tindakan mengkritik Zam secara melulu itu, membabi buta lah namanya.


Kata Zam lagi, BJ Habibie "pengkhianat" bangsa Indonesia. Apa salahnya, kalau kenyataan itu benar. Bukankah dalam Islam, kita diminta berkata benar, sekalipun pahit.


Lagipun kalau bukan pengkhianat namanya, nak panggil apa kepada seseorang yang telah menyerahkan   naungan wilayahnnya kepada orang lain. Tidak ada perkataan lain lebih lembut daripada pengkhianat.


Kita kena ingat dan tahu bahawa Zam bukan orang yang punya agenda politik, beliau adalah wartawan tulin yang melihat sesuatu isu lebih jauh yang mana orang lain sukar melakukannya. Orang lain melihat sesuatu hanya pada permukaan, tetapi Zam bukan saja melihat "on the surface tetapi deep into the bed of the river."


Inilah kelebihan Zam yang mana kewartawanan telah mendarah daging dalam tubuhnya. Orang lain mungkin tidak dapat melihat apa yang Zam nampak.
Lagipun Zam hanya membaling kata-kata, bukannya membaling Najis sebagaimana yang dilakukan oleh penunjuk perasaan di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta.


VIDEO SEKS TERKINI ANWAR TERSEBAR DI JAKARTA

Posted: 27 Dec 2012 01:57 PM PST


PENYEBARAN VIDEO SEX MENJELANG LAWATAN ANWAR IBRAHIM KE JAKARTA


Jakarta 26 Disember: Menjelang lawatan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim ke sini pada awal Januari 2013, telah tersebar luas menerusi internet terutama BalckBerry Video Sexnya dengan seorang wanita Cina tetapi ada kelainan dari yang tersebar di Malaysia.

Kelainannya adalah tepat seperti yang diramalkan oleh Anwar Ibrahim sendiri yang tersiar dalam Suara Keadilan 26 Disember iaitu "Dulu muka macam Anwar, tetapi perut buncit, tetapi sekarang muka macam Anwar, perut pun dah kempis."

Penyebaran ini meluas terutama sekali di kalangan para wartawan dalam dan luar negara yang berpusat di Jakarta, pemimpin-pemimpin agama Islam dan juga rakan-rakan rapat Anwar sendiri.

Anwar dijangka akan berucap kepada wartawan-wartawan luar negara (FR) di Jakarta pada 10 Januari depan, tetapi lokasinya belum diumumkan kerana menurut penganjurnya ditakuti ada pihak-pihak yang mahu mensabotaj majlis itu kerana merasakan Video itu memalukan orang Islam, terutama penyokong-penyokong Anwar di Indonesia.

Seorang wartawan Indonesia terkemuka dari Media Tempo yang melihat Video itu memberitahu,  "Hebat sekali pukulannya Pak,dia bisa jadi Phonographic Actor."

Penyebaran Video terbaru ini berlaku begitu pantas berikutan kenyataan yang dibuat oleh wartawan  Zainuddin Maidin (Zam) di wawancara di  TVOneIndonesia, mengatakan Anwar sebagai seorang homosexual dan juga pengembang pluralisme agama.

Sementara itu, seorang pegawai perhubungan Pak Gus Dur dalam dialog secara langsung dengan Zainuddin Maidin di stesen TV yang sama, pada kali kedua yang disaksikan oleh lebih 100 juta orang di Indonesia, telah menafikan anggapan Zainuddin bahawa semua orang Indonesia menyokong Anwar dan mensifatkan ini sebagai paranoid.

Di Kuala Lumpur Suara Keadilan keluaran 25 Disember, menyiarkan ucapan Anwar Ibrahim di suatu perhimpunan Jelajah Merdeka Rakyat di Petaling Jaya baru-baru ini menyatakan bahawa UMNO dan BN sedang mereka-reka video fitnah baru terhadapanya menjelang Pilihan Raya Umum ke 13.

Menurut Anwar, video baru itu ada dua visi, iaitu "dulu muka macam Anwar, tetapi perut buncit, sekarang muka macam Anwar, tetapi perut pun dah dikempiskan."

Video Anwar perut bunci itu dipercayai adalah versi yang diterbitkan oleh PKR sendiri dan orang ramai  mengkagumi kepantasan kerja kumpulan media PKR yang dapat bertindak seperti kilat bagi mengelirukan orang ramai dibandingkan media team UMNO.

Beberapa orang pakar perang saraf menganggap, bahawa cara penyebaran Video Sex Anwar Ibrahim itu adalah tidak bijak kerana dilancarkan oleh "Datuk T" yang diketahui sebagai musuh Anwar dan berkepentingan politik dan wang, berbanding penyebaran Video Sex Menteri Kesihatan, Chua Soi Lek yang lebih berkredebeliti dan berkesan kerana tidak nampak tangan yang menyebarkannya.

Bagaimanapun sekarang lebih ramai orang yang mempercayai Video Sex Anwar itu oleh kerana penyebaran menerusi BlackBerry adalah lebih jelas wajah sebenar pelakonnya. Kesannya yang paling buruk akhir-akhir ini, ialah pengikut-pengikut Pas telah mulai memisahkan diri dari program Jelajah Merdeka Rakyat PKR. Di Dungun Terengganu baru-baru hanya beberapa gelintir manusia sahaja yang hadir

KOMEN:

Soalnya, bagaimanakah Video Sex Anwar Ibrahim yang dikatakan oleh Anwar Ibrahim masih direka-reka untuk fitnah oleh UMNO dan BN telah tersebar dengan meluas di Jakarta.

Video Kejayaan NAJIBNOMICS. Tahniah @NajibRazak

Posted: 27 Dec 2012 02:00 AM PST


Pengenalan NAJIBNOMICS dalam pentadbiran YAB Perdana Menteri berjaya mengelak negara ini terjerumus dalam kancah krisis ekonomi. Saksikan video ini yang dipetik dari rancangan BERNAMA TV.*Kalau tak berterima kasih jugak tak tau la. China yang begitu gah pun ekonominya perlahan ketika ini.

Warga Felda terus kena tipu?

Posted: 26 Dec 2012 11:51 PM PSTNampaknya puak fuckatan tak habis-habis nak ceroboh tanah rancangan Felda. Matlamatnya cuma dua iaitu mengikis kepercayaan warga Felda terhadap kerajaan Barisan Nasional dan UMNO seterusnya mencuri undi majoriti warga Felda yang selama ini menyokong BN-UMNO yang sememangnya terbukti berkhidmat dengan baik kepada warga Felda.
Puak fuckatan tahu tanah-tanah rancangan Felda ni lubuk emas untuk mereka bukan setakat mencari pengaruh politik tetapi yang lebih penting sebagai lombong emas mengaut derma-derma karung setiap kali mereka berceramah. Al maklumlah begitu banyak durian-durian runtuh pemberian kerajaan selama ini. Rugi kalau tak dapat pau duit rakyat. Sebab tu le mereka mula buat program Kembara Oren sana sini kununnya nak selamatkan Felda. Persoalannya…nak selamatkan Felda dari malapetaka apa?

Puak-puak langau hijo dan para pencacai sefuckatan selalu mendakwa kununnya Felda bangkrap, Felda jual sawit ke Israel, Felda tak jaga kebajikan peneroka, Felda tak buat program perumahan untuk generasi kedua, Felda tak da air, Isa Samad menyeleweng bla…bla…bla…pot…pet…pot…pet…Tapi apa pulak program yang dibuat oleh puak-puak hamPAS untuk bantu rakyat di Felda?  
Datang buat kacau di tanah rancangan Felda, tabur fitnah itu ini, maki hamun sana sini… hujung-hujung mereka hulur karung dan tin milo kutip derma kununnya untuk jihad fisabilillah. Bukannya datang nak bagi duit, tapi nak kaut perabihkan duit rakyat. Derma bukan untuk kebaikan, tapi nak guna untuk buat kacau dan berdemonstrasi sana sini terpekik terlolong kununnya warga Felda ditindas. Tokey-tokey kapir harbi DAP senyum meleret melihat kebodohan bangsa Melayu hamPAS sefuckatan terjerit-jerit di jalanan tengah-tengah panas sebijik macam beruk-beruk kena belacan.   

Kesian, selama bertahun-tahun totok-totok fuckatan di Felda kena tipu kering dek para pemimpin mereka. Selama bertahun-tahun jugalah mereka menjadi manusia pengkufur nikmat yang diberikan kepada mereka. Dah la tak reti nak bersyukur dan berterima kasih, maki hamun dan fitnah pulak kerajaan kununnya sengaja tak nak bagi banyak duit pada peneroka. Bab kedarah hasil merekalah paling ke depan. Memang spesis muka tak tau malu. Inilah kesan tarbiyah pembodohan yang sekian lama ditanam oleh puak-puak Parti Ajaran Songsang (PAS) dan ANAK kepada para pengikutnya.   
Kepada warga peneroka yang menjadi totok pencacai fuckatan ni kita perlu bertanya apakah selama 55 tahun negara kita merdeka hingga kini…
·         Adakah warga peneroka Felda terpaksa meminta-minta sedekah untuk menyara kehidupan mereka?
·         Masih adakah warga peneroka Felda kini terpaksa makan katak, siput babi, sampah, sisa-sisa sawit dan daun-daun kayu untuk terus hidup?
·         Apakah ada warga Felda mati kebuluran atau kurang zat makanan kerana tak cukup makan?
·        Apakah ada warga Felda yang hidup miskin papa kedana hingga terpaksa bertelanjang kerana tak mampu beli pakaian?
·         Adakah warga Felda terpaksa beribadat sembunyi-sembunyi kerana takutkan kezaliman kerajaan?
·        Adakah warga Felda terpaksa mengangkat senjata berperang kerana tiada masjid, surau dan kemudahan dibina di tanah-tanah rancangan mereka?
·         Masih adakah lagi warga Felda yang hidup merempat kerana tidak mempunyai wang walau sesen pun?
·         Masih adakah warga Felda yang terpaksa minum air parit dan sungai serta terpaksa bergelap setiap malam kerana ketiadaan bekalan eletrik?
·         Masih adakah warga Felda sentiasa hidup dalam ketakutan kerana sentiasa diancam oleh pengganas komunis dan binatang-binatang liar?
·         Masih adakah anak-anak warga Felda yang keciciran belajar kerana kemiskinan dan tiada langsung bantuan kerajaan walau sesen pun? 
·         Berapa ramaikah warga dan generasi Felda terpaksa menjadi pencuri, perompak dan penyamun kerana kemiskinan hidup?
·         Adakah generasi kedua Felda terpaksa hidup gelandangan di bawah jambatan dan atas pokok kerana ketiadaan rumah buat mereka?
·         Adakah kerajaan begitu zalim sehingga peneroka diperas dan ditindas macam hamba abdi tanpa diberi ganjaran tanah ladang, rumah, durian runtuh dan pelbagai ganjaran lain?


Sebenarnya berjaya atau tidak sesebuah keluarga peneroka Felda dan anak-anak mereka banyak bergantung kepada usaha dan ikthiar mereka sendiri. Kerajaan dan Felda dah banyak sediakan pelbagai program pembangunan. Namun apa yang dapat kita perhatikan hanya segelintir peneroka yang malas berusaha asyik merungut saja akan ketinggalan berbanding rakan-rakan peneroka mereka yang lain. Golongan-golongan ketinggalan inilah yang selalunya menjadi parasit dan akhirnya menjadi pencacai totok kepada puak fuckatan yang kufur nikmat tak sedar dek untung dalam masyarakat peneroka Felda kini.
Golongan ini jugalah yang sering diangkut ke majlis-majlis ceramah fitnah puak-puak fuckatan seluruh Felda bagi meramaikan majlis. Namun merekalah juga puak-puak yang bila dapat saham FGVH, BR1M, durian runtuh dan sebagainya paling kebulur melahap nikmat.
Pssttt... esok 28hb Disember 2012, khabarnya mereka nak berdemo pulak depan Pejabat Felda, Jalan Semarak KL kununnya nak halang penyenaraian FGVH dan desak perletakan jawatan individu-individu tertentu dalam Felda. Kununnya Felda dah bangkrup sejak disenaraikan dalam FGVH.  Belum pernah kita dengar ada peneroka di saman bank dan jatuh bangkrap kerana saham FGVH kecualilah kalau ada pun mungkin yang tak reti main saham.
Yang pasti puak-puak langau hijo ni dah dapat duit dari langoi-langoi (keturunan komunis harbi DAP)  untuk buat kacau pada hari Jumaat, hari mulia bagi umat Islam. Kesian PAS makin sesat dan menyesatkan kerana kemaruk nak pegang kuasa. Kununnya nak himpunkan 30,000 balaci-balaci yang diimport dari luar untuk meramaikan majlis. Semoga Allah swt tak memberkati kesesatan yang puak-puak PAS sefuckatan lakukan nanti. 

Belantan

Posted: 27 Dec 2012 11:12 PM PST

Belantan


Isu khalimah Allah : Anwar ibarat 'ketam mengajar anaknya berjalan betul'?

Posted: 27 Dec 2012 11:05 PM PST
Anwar cakap tak serupa bikin. Sebelum ini dialah beria-ria benar mempertahankan yang khalimah Allah itu adalah hak Kristian! Tetapi mengapa sekarang berubah fikiran. Adakah kerana takut akan kehilangan undi jika terus memainkan isu sensitif ini!

Anwar Ibrahim menegaskan, soal kalimah ALLAH yang dibangkitkan semula adalah isu sensitif. Menurutnya, oleh itu beliau akan memanggil satu mesyuarat kepimpinan tertinggi PR untuk membincangkan isu ini dengan segera.

Menurutnya, sebelum ini, kepimpinan tertinggi PR pernah membincangkan perkara ini dengan terperinci, dihadiri dan dipersetujui oleh ketiga-tiga parti komponen, malah pakatan ini juga sudah mengeluarkan kenyataan bersama.

"Bagi saya isu kalimah ALLAH ini sudah diselesaikan, namun segala perbezaan pendapat dalam PR mestilah melalui perbincangan, oleh itu saya akan panggil satu mesyuarat khas dalam masa terdekat.

"Apa yang paling penting adalah isu ini mestilah diselesaikan dengan baik dan menjaga sensitiviti umat dan juga sensitiviti masyarakat," katanya kepada wartawan di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, hari ini.

Isnin lalu, dalam mesej sempena sambutan Hari Krismas, Guan Eng membangkitkan semula isu kalimah ALLAH dengan mendesak Kerajaan Pusat membenarkan perkataan ALLAH digunakan dalam kitab Bible bahasa Melayu.

Kenyataan Guan Eng ini mendapat kritikan keras oleh pelbagai pihak terutamanya dari kepimpinan Umno dan ulama bebas, malah rakan DAP, iaitu Pas turut tidak bersetuju dengan desakan ini.

Sehubungan itu, Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pendirian rasmi Pas mengenai isu tersebut adalah terjemahan tepat bagi God dalam kitab Bible adalah Tuhan dan bukannya ALLAH.

Adakah Anwar ibarat 'ketam yang mengajar anaknya supaya berjalan betul', sedangkan dirinya sendiri pun berjalan tak betul? Fikir-fikirkanlah.

Suara Politik
Belantan

Jalan berlubang di sana sini, bila mahu selesai?

Posted: 27 Dec 2012 06:08 AM PSTIsunya, isu lama dan masih sama yang sering dilalui oleh kebanyakan pengguna jalan raya - jenuh mengelak jalan berlubang.

Lebih-lebih lagi dalam musim hujan ini, pengguna-pengguna jalan raya pasti merungut dan bosan meredah jalan-jalan berlubang di sana sini tidak kira di jalan utama, jalan negeri, jalan persekutuan atau jalan-jalan di kawasan perumahan.

Akhbar ini pun sudah kerap kali menyiarkan berita dan laporan khas tentang jalan-jalan yang berlubang di seluruh negeri, dan tidak terkecuali bandar metropolitan Kuala Lumpur dan sekitar Lembah Klang, yang memang panjang senarai jalan-jalannya yang rosak.

Jalan berlubang, berlopak dan tidak sekata bagaikan sudah menjadi satu pemandangan yang biasa di bandar raya ini. Kita juga sudah biasa melihat kerja-kerja mengorek dan menurap jalan yang sering dilakukan di sana-sini sehingga membuatkan kesesakan jalan raya walaupun dilakukan pada malam hari dan kita juga sudah biasa melihat jalan yang sama yang sudah ditampal itu rosak semula tidak sampai beberapa bulan.

Pun begitu dalam melalui semua keluh kisah itu, Kuala Lumpur dikhabarkan sedang mengejar status antara 20 bandar raya terbaik di dunia pada tahun 2020. Maka timbul satu persoalan yang amat besar setelah melihat keadaan jalan raya yang asyik dikorek dan ditampal ini, bolehkah sasaran itu dicapai? Inilah menjadi cabarannya.

Sekiranya mahu memenuhi impian yang tinggi-tinggi dan menjadi yang terbaik, perkara asas seperti penyelengaraan dan kualiti jalan raya sewajarnya diberi fokus utama dan didahulukan. Sedangkan, ciri-ciri terbaik itu menuntut kepada memenuhi soal keselesaan dan keselamatan orang ramai. Barulah warga kota berpuas hati dan tidak mempertikaikan mengapa bandar raya ini dikatakan yang terbaik.

Sakit mata yang memandang jalan raya yang berlubang seperti yang dikatakan oleh seorang teman saya - ''sampai keluasannya boleh buat mini kolam memancing'' , sakit lagi pemilik kenderaan yang menanggung.

Bukan sahaja terpaksa mengeluarkan perbelanjaan lebih kerana menanggung kos memperbaiki kenderaan yang rosak kerana terbabas atau terlanggar lubang dan lopak, tetapi berisiko menjadi mangsa kemalangan yang mengancam nyawa. Lebih-lebih lagi kepada penunggang motosikal.

Kajian oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) turut mendapati faktor kemalangan jalan raya bukan hanya tertumpu kepada faktor manusia, tetapi juga faktor keadaan jalan raya.

Maka, selain menumpukan kepada kempen mengenai keselamatan jalan raya dan menekankan kepada aspek-aspek kecuaian manusia disamping melaksanakan penguatkuasaan, aspek penyelenggaraan jalan raya janganlah terlepas pandang.

Bila jalan raya yang sudah diturap, rosak semula, timbul tanda tanya, macam mana kerja-kerja penurapan ini dilakukan, sekejap sahaja okey. Apakah kerja-kerja menurap dilakukan sekadar menutup bahagian permukaan sahaja. Soal kualiti penurapan ini siapa yang jaga? Kalau tiada kualiti kenapa pilih kontraktor terbabit?

Aspek kualiti turapan ini sepatutnya tidak boleh dikompromi atau dipandang mudah kerana ia membabitkan reputasi sistem jalan raya di negara ini dan yang lebih penting keselesaan dan keselamatan orang ramai yang menggunakan kemudahan tersebut.

Mungkin ada wajarnya, kontraktor serta pihak berkuasa tempatan (PBT) yang tidak tahu dan tidak mahir membuat serta menyelenggara jalan raya dengan baik dikenakan saman ratusan juta ringgit seperti yang dilaksanakan di beberapa negara maju seperti Amerika Syarikat, Britain, dan Jepun.

Dalam pada itu, penguatkuasaan juga perlu lebih tegas. Lori-lori bermuatan berat sepatutnya dilarang melalui jalan-jalan yang tidak dapat menampung keupayaan berat melebihi 80 metrik tan misalnya. Jika dibenarkan juga, sampai bila-bila pun kerja korek dan tampal ini kerap kali dibuat.

Sekiranya keadaan jalan raya di negara ini berterusan begini, mungkin kenderaan yang paling sesuai dan selamat digunakan adalah kenderaan pacuan empat roda, yang cukup lasak tetapi tidak semua orang mampu memilikinya.

PBT di lokasi-lokasi yang terbabit sepatutnya peka terhadap aduan orang ramai atau menjalankan pemantauan yang lebih kerap terhadap jalan-jalan di kawasan pentadbiran mereka.

Tidak perlulah menunggu pihak media melaporkan dan menyiarkan gambar kerosakan- kerosakan jalan raya tersebut baru mahu bertindak atau bertindak selepas jalan terbabit mengundang insiden tragik kepada pengguna, yang membabitkan kehilangan nyawa, ini lagi haru.

Suara Politik
Belantan

PISAU.NET

Posted: 27 Dec 2012 09:34 PM PST

PISAU.NET


Apa Erti PAS Pertahankan Allah Apabila Guan Eng Makan Angin

Posted: 27 Dec 2012 04:30 PM PST

Selepas puas menghabiskan masa di Australia:klik sini sekembalinya ketua menteri regim DAP ke Pulau Pinang tidak disia-siakan. Seperti yang semua orang tahu Guan Eng tidak akan senang duduk melihat jika kedudukan DAP tergugat maka sentimen kebencian agama dan rasis akan dimainkan.


Nah..isu yang panas 2010 mengenai penggunaan nama Allah dikitar semula.Kita semua tahu Guan Eng dan DAP menggunakan isu ini ketika berkempen di pilihanraya negeri Sarawak. Pisau menulis artikel mengenai  DAP Ekstremis Kristian, Anti Buddha,Perkuda Islam.4 hari kemudian Guan Eng mengeluarkan mengenai penggunaan nama Allah. Seperti yang sudah dijangka isu ini akan dipanaskan kembali demi kelangsungan kuasa DAP maka yang menjadi salah satu hot list untuk kempen politik.


Dalam isu ini apa lagi yang boleh kita harapkan daripada PAS. Kita semua tahu sebelum ini khawarij bersetuju malah Nik Aziz sendiri menyokong dan memberi dalil 2 kupang demi pertahankan DAP dan Guan Eng.


Hari ini ada 2 -3 ekor pemimpin PAS berlagak seperti pejuang agama,pejuang kesucian Islam mempertahankan nama Allah? Apa ertinya PAS yang melacurkan nama Allah bersungguh pertahankan kehendak DAP kemudian sekarang ini menyeringai kemarahan. Betul marah atau sekadar satu lagi lelucon hujung minggu..


Apakah 2-3 ekor pemimpin PAS ini tidak takut dengan batuk Guan Eng dan Karpal? Pengalaman demam 3 hari yang dilalui oleh Nasharudin Tantawi akibat terkena sampukan dek terkejut bunyi batuk Karpal harus diambil iktibar.

Satu lagi..bukankah PAS menyokong Nurul Izzah yang perjuangankan pluralisme dan liberal hingga membolehkan umat Islam dan melayu untuk murtad.Bukankah seruan Guan Eng ini adalah roadmap kearah itu.. jadi apa hal terhegeh hegeh mau pertahankan nama Allah?


Pihak seperti Hasan Ali,Ismail Mina,Fathul Bari ,Umno dan Ngo Ngo diperlekehkan apabila mempertahankan nama Allah,dianjing kurapkan apabila bangkit marahkan Nurul Izzah..

Isu nama Allah tidak akan berhenti di sini saja..noktahnya hanya orang seperti anda yang tidak mahu melihat maruah agama dilacur dan dihina ,haprak haprak ini harus diajar melalui peti undi.. kuasa ditangan anda...tak guna membantah sana sini tapi kita tidak bersama sama menjatuhkan pakatan ahzab yang sekarang ini berleluasa bebas tanpa ada had..

Oh ya.. Selepas Guan Eng ludah ke muka umat Islam...tak puas berhabis di Australia..2 hari lepas khalifah kesayangan PAS dah terbang ke Hong Kong pula bersama seluruh anggota keluarganya sekali lagi.. makan angin dan bersenang lenang kerana beliau tahu..para anjing belaannya di tanah air seperti PAS dan PKR akan menjalankan tugas dengan baik..


Pisau kata " Selepas dokumen Ngeh dan Nga.. siapa pulak lepas ni? "

Kebijaksanaan PAS menangani Rasuah - Nik Aziz

Posted: 27 Dec 2012 12:09 PM PST

Hutan Simpan Sungai Relai kini gondol, Licin dikerjakan oleh Nga dan Ngeh

Pisau kata " oh..rupanya hadiah yer.. korang yang berjuang puluh tahun berguling atas jalan ada dapat tanah? "

Hutan Simpan Sungai Relai kini gondol, Licin dikerjakan oleh Nga dan Ngeh

Posted: 27 Dec 2012 06:30 AM PST

Sebahagian besar daripada kira-kira 4,000 hektar(10,526 ekar) kawasan Hutan Simpan Sungai Relai dekat sini, gondol dipercayai ditebang syarikat perladangan dikuasai Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming. 

Kawasan balak berkenaan yang ditebang sejak Mac lalu, dikatakan akan ditanam dengan sawit, tetapi sehingga kini belum diusahakan. 

Kegiatan balak aktif pada tahun lepas dan terhenti sejak april. Nilai hasil kayu balak mencecah RM30juta sudah habis ditebang bersih sehingga menimbulkan pencemaran dan hakisan kepada tanah.Kegiatan pembalakan itu didakwa menyebabkan pencemaran termasuk Sungai Relai yang kotor. Air Sungai Relai juga dikatakan mengalir hingga ke Tasik Kenyir.

Keadaan Sungai Relai
Kegiatan ini tidak diketahui oleh kebanyakan rakyat Kelantan kerana berlaku di kawasan yang kurang dikunjungi oleh orang ramai. Hanya beberapa pegawai yang terlibat sahaja yang tahu termasuk Nik Aziz yang meluluskan kawasan tersebut digadaikan kepada cina DAP selama 70 tahun.

Ada juga rakyat bertanya kepada pihak pemerintah tentang tanh ini, mereka menjawab untuk ladang ladang rakyat. Kononnya Ladang hanya untuk rakyat Kelantan sahaja.

Menariknya lagi tanah seluas 10,526 ekar ini juga dipercayai merupakan sebahagian kecil dari projek Ladang Rakyat yang meliputi keluasan melebihi 80,000 ekar tanah yang kesemuanya terletak di Hulu Kelantan.

Ladang Rakyat atau lebih tepat lagi digelar sebagai Ladang Air Mata Rakyat oleh penduduk Kelantan khususnya di Selatan negeri ini, diwujudkan konon untuk membangunkan ekonomi rakyat. Hakikatnya, hanya segelintir yang mendapat manfaat khususnya ahli dan penyokong PAS yang rapat dengan kepimpinan negeri.
Hasil bumi yang bernilai beratus juta ringgit lebih banyak mengalir kepada para kroni dan syarikat milik cina DAP dan Cina Singapura. Malang sekali rakyat negeri hanya mampu terlopong menangis mengenangkan nasib diri dikhianati Kerajaan Negeri yang hanya pandai menabur janji dicapati.

Rakyat marhaen yang berpuluh tanah meneroka tanah untuk mencari sesuap nasi sehingga sekarang gagal memiliki walau seekar tanah pun, namun pemimpin Cina DAP yang hanya menyokong perlantikan MB PAS bagi negeri Perak selepas PRU 2008 pula tersengih gembira menikmati laba keuntungan.

Jika langkah memberi tanah dan kawasan konsesi balak ini dilakukan oleh Kerajaan BN nescaya huru-haralah suara-suara bantahan dari pemimpin PAS dan sekutunya mempertikaikan kenapa tanah negeri yang diamanahkan oleh rakyat kini menjadi milik kroni BN.

Mungkin ada yang sanggup bergelimpangan membuat demonstrasi sehingga berhar-hari selagi kerajaan tidak menjawab isu tanah. Tidak habis dengan itu mereka membuat hari kebangkitan rakyat yang kononnya telah ditindas dengan zalim. 

Tetapi kini berlaku kepada kerajaan Pas dibawah pimpinan Nik Aziz, kenapa semua diam membisu termasuk Nik Aziz sendiri. selama ini mereka sering menuduh UMNO zalim terhadap rakyat, bila kena pada batang hidung mereka, terus diam membisu.

Setelah tiada lagi isu yang hendak dijadikan sebagai peluru kepada Umno/BN mereka mencipta satu lagi isu iaitu 'Kalimah Allah'. Isu Kalimah Allah hanya dilihat mahu mengalih pandangan masyarakat dari isu tanah.

Mereka mempergunakan Guan Eng untuk mendesak kerajaan Persekutuan bagi memberi kebenaran Kristian menggunakan kalimah Allah. Pas terus berlakon kononnya mempertikaikan desakan Guan Eng atau 'Khalifah Umar Abdul Aziz' untuk Pas.
sumber:SgRapat

10 Nama Bakal Hancurkan Politik Anwar

Posted: 27 Dec 2012 04:32 AM PSTKetua Pembangkang, Anwar Ibrahim merangkap Ketua Umum PKR dengarnya setiap kali berkesempatan pulang ke rumah mewahnya yang berharga RM7 juta di Bukit Segambut Dalam, Kuala Lumpur seringkali melabuhkan pandangannya jauh mengelamun ke luar tingkap jendela.

Entah apa yang dimenungkannya sejak akhir-akhir ini sehingga kerap sangat mengelamun sendirian. Barangkali banyak sangat permasalahan yang sedang berkecamuk mengganggu fikirannya dan sukar untuk dirungkaikan.

Disebalik aktivitinya ke sana ke mari berceramah siang dan malam sambil menabur janji dicapati untuk menawan hati pengundi, ingatkan hatinya makin senang, rupanya makin banyak janji ditaburi makin bertambah parah lamunannya.

Patutlah semenjak dua menjak kebelakangan ini wajahnya makin kusam dan kelihatan serabut, bak kata orang tua-tua langsung tak kelihatan nurnya.

Apapun harapnya laporan berita dari akhbar Utusan Malaysia di muka surat tiga bertarikh 27.12.2012 dengan tajuk "Sebahagian besar pembelaan Nalla dikekalkan" tidak akan menambah celaru fikirannya, harap begitulah.

Secara ringkas kandungan berita itu menyebut ada 10 nama individu telah disenaraikan oleh Datuk S. Nallakaruppan dalam pembelaannya untuk berdepan dengan saman yang dikemukakan oleh Anwar berikutan dakwaan aktiviti biseksual.

10 nama yang disebut oleh Nalla itu yang dikaitkan melakukan aktiviti seks dengan Anwar terdiri daripada tiga orang wanita dan bakinya adalah lelaki yang sebahagian besarnya dikenali rapat dan mempunyai hubungan istimewa dengan Ketua Umum PKR.

Antaranya ialah Shamsidar Tahrin, Norlaila Abdul Majid, Soma Rodrigo @ Anne, Mior Abdul Razak, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja, Dr Munawar Ahmad Anees, Azizan Abu Bakar, Ismail Mat Rabi @ Ismail Harun, Hairany Mat Nafees dan Rashid.

Kesemua 10 orang individu-individu yang namanya disebut itu tidak pun akan dipanggil saksi pembelaan bagi pihak Nalla apabila prosiding perbicaraan mahkamah bermula kelak, sebaliknya menjadi kewajipan Anwar untuk memanggil mereka sekiranya mahu membuktikan dakwaan Nalla adalah fitnah.

Tapi Anwar kekal sebagai Anwar, bijak membelit dan ada sahaja ideanya untuk melepaskan diri. Berikutan penyenaraian 10 nama ini, Anwar telah mengemukakan pula permohonan untuk menyingkirkan kesemua 10 individu itu daripada penyataan pembelaan Nalla.

Maksudnya, Anwar tidak mahu mana-mana individu itu kelak terpaksa dipanggil semasa prosiding dilakukan, jika itu berlaku Anwar bimbang ia akan membuktikan memang wujud aktiviti biseksual yang dilakukan olehnya.

Walhal, jika Anwar benar-benar tidak melakukan sebarang aktiviti seksual sama ada secara normal atau luar tabie dengan mana-mana wanita dan lelaki seperti didakwa oleh Nalla, sepatutnya Anwar perlu berani memanfaatkan prosiding mahkamah dengan memanggil kesemua mereka sebagai saksi bagi dirinya.

Dengan keadaan sekarang yang mana semua 10 individu itu kekal dalam penyataan pembelaan Nalla, mahu tidak mahu Anwar terpaksa menerima hakikat kebenaran semakin hampir. Ini tentu sahaja menambah rumitkan lagi fikirannya yang sudah sedia berkecamuk.

Percaturan Anwar sudah menemui kegagalannya, 10 orang individu yang mempunyai hubungan rapat dan erat dengannya kini umpama duri dalam daging yang bakal menghancurkan nyawa politiknya.

PAS Akan Pertahankan Amanat Hadi Hingga Ke Titisan Darah Yang Terakhir

Posted: 27 Dec 2012 02:09 AM PSTAmanat Hadi terus menjadi isu hangat yang menggelegak walaupun Hadi Awang sengaja menghilangkan diri dengan harapan ia akan dilupakan dan basi begitu saja.   Walaubagaimanapun, kita percaya yang beliau sedia maklum bahawa mendiamkan diri tidak akan melepaskan dirinya dari akibat memecahbecahbelahkan ummah, termasuk suami isteri serta ibu bapa dan anak.  


Usaha pihak media, terutamanya Utusan Malaysia untuk menghangatkan dan membongkar pengakuan mereka-mereka yang telah mengkafirkan sanak saudara sendiri akibat berpegang kepada amanat tersebut patut dipuji.  Ini kerana amanat ini bukan perkara kecil yang boleh diselesaikan dengan mudah.  Ia merupakan soal rohaniah, soal kepercayaan, soal akidah, soal hidup mati dan perpaduan ummah.  Adalah tidak wajar bagi mana-mana umat Islam untuk meremeh atau memperkecilkan, apatah lagi melupakannya. 
 

Lagipun, ini adalah soal ëhutangí di mana Hadi Awang terhutang dengan mereka-mereka yang terlibat itu, satu bentuk penjelasan kalaupun tidak permohonan maaf atas apa yang berlaku.
 

Lebih-lebih lagi apabila Nik Aziz pula menyeru agar Hadi mempertahankan amanat tersebut dan tidak sekali-kali menariknya kembali seperti desakan para Ulama. 


Dalam ertikata lain, Nik Aziz meminta Hadi tampil mengesahkan secara jelas dan lantang bahawa orang UMNO itu kafir dan bahawa semua mereka yang terlibat mengkafirkan saudara seagama kerana berpegang kepada amanat tersebut adalah berada di jalan yang benar, serta tidak perlu meminta ampun kepada sesiapa. 


Pelik juga kita apabila Nik Aziz menuduh kita takut bersemuka dengan Hadi sedangkan bagaimana hendak bersemuka dengan Hadi jika Hadi menyembunyikan diri?  Sudah jenuh kita menjerit memanggil Hadi sehingga kering tekak.   Malah ada juga yang melaung-laung mencabar Hadi sehingga terdengar oleh Nik Aziz, tetapi malangnya, masih juga tidak didengar oleh Hadi sendiri.
   

Apapun, kita perlu bersangka baik terhadap ulama, dan kita percaya tidak mungkin Ulama besar seperti Hadi adalah pengecut.  Mungkin Hadi sekadar tidak sudi untuk melayan jeritan media, dan bukannya takut berhadapan dengan amanatnya.  Kita harus faham peel Ulama-celebrity seperti Hadi. 

Tetapi, kalaupun Hadi tidak sudi menyahut panggilan kita, sekurang-kurangnya sahutlah seruan Nik Aziz untuk berhadapan dengan amanatnya.   Kasihan Nik Aziz terpaksa berbelit-belit, berpusing-pusing membela Hadi.  Sudahlah orang tua itu nyanyuk, bertambah nyanyuklah dia jika terpaksa menipu diri sendiri. 


Kasihan juga pada kita semua iaitu rakyat yang memerhati kerana terpaksa tergelak-gelak hingga berguling-guling melihat gelagat pemimpin parti Islam meraban hanya kerana gila nak ke Putrajaya.  Takut juga kita akan dosa mengetawakan Ulama. 


Lebih dari itu, kita kasihan pada mereka yang terlibat secara langsung dengan Amanat Hadi.  Pastinya mereka tidak melihat semua ini sebagai lawak jenaka.  Mereka perlukan kepastian, apakah benar saudara mereka di dalam UMNO itu kafir kerana UMNO bekerjasama dengan MCA dan MIC.   Mereka juga perlu kepastian sekali lagi akan perbezaan kerjasama UMNO-MCA-MIC dengan kerjasama PAS-DAP yang ingin membentuk negara sekular.  


Hadi wajib menjawab semua kemusykilan mereka.  Tidak mungkin ia begitu sukar sekali bagi Hadi lebih-lebih lagi bila Nik Aziz sudah pun memberi ëtipsí jawapan iaitu Ya, UMNO itu kafir bagi PAS. 


Justeru, jika Hadi terus mendiamkan diri, tidak menarik balik dan tidak pula menafi, maka persoalan ini akan terjawab sendiri iaitu PAS mengambil pendirian untuk mempertahankan Amanat 1981 yang mengkafirkan orang UMNO, sehingga ke titisan darah yang terakhir dan seterusnya.iaitu sehingga ke akhirat.  Inilah hakikat yang perlu diterima dan ditelan serta dipegang oleh semua orang-orang PAS selagi mereka berdiri di belakang Hadi Awang dan Nik Aziz.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 27 Dec 2012 09:18 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Mangsa Banjir Di Kelantan

Posted: 27 Dec 2012 08:18 AM PSTAksi Cemas Kejadian Banjir Di Terengganu

Posted: 27 Dec 2012 06:16 AM PSTVideo 1Malaysia Tolak Fitnah

Posted: 27 Dec 2012 01:30 AM PST


Video Ini Perlu Ditonton Oleh Generasi Y

Posted: 26 Dec 2012 11:00 PM PST


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 27 Dec 2012 09:11 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


PAS , SESAT DI JALAN YANG TERANG.

Posted: 27 Dec 2012 09:09 AM PST

BLOGER CUCU TOK SELAMPIT CUBA MEMIKAT ADUN BT 3 ?

Posted: 27 Dec 2012 04:59 AM PST

HADI SUDAH KENA BOOMERANG. ADEH NATANG BERUK !

Posted: 27 Dec 2012 02:32 AM PST

FOTO AKSI NGAR/NGEH REMBAT BALAK NIK AJIS BAGI !

Posted: 26 Dec 2012 11:30 PM PST

DAP BERTERUSAN SERANG 'INSTITUSI MELAYU'.

Posted: 26 Dec 2012 10:27 PM PST

C-bOk

Posted: 27 Dec 2012 03:30 PM PST

C-bOk


Kenyataan Penggunaan Nama Allah Sebagai Ganti Tuhan Bermotif Politik

Posted: 26 Dec 2012 07:36 PM PST

Motif politik Guan Eng - Hasan Ali

Lempar batu sembunyi tangan.  Itulah yang dilakukan oleh Lim Guang Eng sekarang ini.  Selepas menjolok sarang tebuan di dalam perutusan Hari Natalnya di mana LGE menyeru Kerajaan Persekutuan untuk membenarkan penggunaan nama Allah bagi merujuk kepada Tuhan di dalam kitab Bible berbahasa Melayu di Semenanjung Malaysia, beliau terus berdiam diri.

Di sebalik polemik yang timbul akibat daripada kenyataan terbuka beliau, LGE hanya terus senyap dan tidak menjawab langsung semua kenyataan yang dibangkitkan oleh pelbagai pihak akibat daripada kenyataan sensitif yang dibuat oleh beliau.  Hatta kenyataan daripada rakan kongsi politik daripada parti PAS sendiri yang bergabung di dalam Pakatan Rakyat.

Yang jelasnya, LGE dan DAP meraih pulangan politik yang berganda daripada mereka yang berkepentingan melalui kenyataan beliau.  Sokongan daripada mereka yang mempromosikan penggunaan nama Allah bagi menggantikan nama Tuhan di dalam Bible pasti akan meningkat akibat daripada kenyataan beliau itu.

Apa tidaknya?  Lanjutan daripada kenyataan LGE - setiap hari beliau mendapat promosi percuma di dalam media cetak dan elektronik apabila pelbagai pihak membuat ulasan terhadap kenyataan beliau itu.  Disebalik kenyataan yang membangkang dan mencemuh tindakan beliau, mereka yang menyokong usaha penggunaan nama Allah itu bagi menggantikan tuhan pasti akan meningkatkan sokongan mereka kepada LGE dan dalam masa yang sama membukak semula kes ini yang telah pun ditutup sejak tiga (3) tahun yang lalu.

Menariknya pula, parti PAS melalui Ketua Penerangannya, Tuan Ibrahim Tuan Man membuat kenyataan membantah sekeras-kerasnya kenyataan yang dikeluarkan oleh LGE itu.  Setakat ini hanya beliau satu-satunya pemimpin kanan PAS yang telah mengeluarkan kenyataan.  Di sini, PAS juga mendapat keuntungan politik melalui bangkangan yang ditimbulkan.  PAS akan dilihat sebagai pejuang menentang usaha penggunaan nama Allah oleh Kristian.

Wah!  Hebat sungguh.  Nampak tidak bahawa ada dua pihak di dalam Pakatan Rakyat yang mendapat keuntungan politik daripada kenyataan LGE di dalam perutusan hari Natalnya?

Adakah berkemungkinan DAP dan PAS berpakat di dalam hal ini?

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 27 Dec 2012 03:04 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Ingat senang ke nak jadi model seluar dalam dalam cuaca sejuk?

Posted: 27 Dec 2012 02:15 PM PST

Baru-baru ini, beberapa gambar yang memaparkan seorang model yang berkaki ayam dan berseluar dalam beraksi di dalam cuaca bersalji. Gambar tersebut mencetuskan sedikit kontroversi dalam beberapa forum online.

Beliau dilihat tersenyum pada mulanya dan kemudian menangis teresak-esak kerana tidak dapat menahan cuaca yang membeku pada ketika itu.

Model tersebut juga menunjukkan kakinya yang sakit akibat tidak tertahan dengan kesejukan dan tidak dapat dapat berdiri lama.


Berbuih mulut suruh PAS keluar Pakatan...

Posted: 26 Dec 2012 10:01 PM PST

SHAH ALAM – Pas dinasihatkan keluar daripada Pakatan Rakyat (PR) supaya parti itu lebih dihormati dan dimuliakan kerana prinsipnya walaupun menjadi parti minoriti.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya berkata, Pas hari ini dilihat menggadaikan prinsip dan pendiriannya serta tidak selantang dahulu dalam mengemukakan isu.

"Kita nasihatkan Pas keluar PR, walaupun akan menjadi minoriti tetapi dia (Pas) akan lebih dimuliakan kerana prinsipnya.

"Suatu ketika dahulu Pas lantang bersuara bahkan sampai ke tahap mengkafirkan kelompok tidak sealiran dan sependapat dengannya.

"Hari ini Pas hanya diam dan tidak membangkitkan lagi isu hudud, negara Islam dan pendirian-pendirian lain yang pernah dilaungkan," katanya ketika sidang media di Bangunan Umno Selangor, semalam.

Fathul mendakwa, hanya kerana kuasa dan Putrajaya prinsip dan pendirian Pas selama ini tergadai begitu sahaja.

Beliau berkata, kerjasama Pas dengan DAP dan PKR pada hari ini disifatkannya menggadai pegangan-pegangan asal parti itu.

"Mungkin kerana Putrajaya atau kelemahan mereka serta kuasa membuatkan mereka jatuh ke tahap ini.

"Tidak dapat dinafikan manusia jatuh kerana pangkat, kuasa dan harta. Ini juga satu muhasabah kepada Umno sendiri, jika berlaku perselisihan pendapat, jangan kerana kuasa semata-mata kita gadaikan pendirian dan prinsip kita tentang agama," katanya.

Dalam pada itu, Fathul berkata, belum PR menawan Putrajaya, telah timbul pelbagai kontradiksi dalam pakatan pembangkang berkenaan dan dijangka akan lebih parah sekiranya mendapat kuasa itu.

Katanya, dalam PR, tiada agenda Islam, yang ada hanya mempertahankan perlembagaan sedia ada termasuk Islam sebagai agama persekutuan dan hak-hak keistimewaan orang Melayu.

"Tapi agenda Islam secara jelas seperti mempertahankan akidah Islam, hukum Islam yang Pas laungkan puluhan tahun lalu sudah tiada.

"Pas dalam bab ini menyebut bahawa negara berkebajikan disebut adalah manifesto itulah negara Islam sebenar, tetapi saya katakan pada mereka, kenyataan itu salah kenyataan kerana DAP sendiri memaklumkan negara berkebajikan dalam manifesto

PR bukan negara Islam sebaliknya negara sekular," katanya.

Beliau turut mempersoalkan pertembungan dan percanggahan dalam pakatan ini dan tidak relevan untuk diberi mandat untuk memerintah.

"Pas nak bawa objektif dia, DAP kata tak boleh dah janji dah. Lim Guan Eng kata dah jelas kepada Pas dan juga PKR pelaksanaan hudud tak dibenarkan kecuali dengan persetujuan DAP," katanya.

Bapa kandung Leuniey 'poyo' dan ego!

Posted: 26 Dec 2012 09:01 PM PST

KOTA BHARU - Ibu Nur Eilunie Natasha atau Leuniey, Nor Laila Abu Bakar mengharapkan kemelut yang berkaitan jemputan kepada ayah kandung anak sulungnya itu dapat diselesaikan dengan baik.

Menurutnya, tidak ada apa yang perlu diperbesarkan kerana sebagai bapa dia berhak berada di samping anak perempuannya itu untuk mewalikan pernikahan yang akan diadakan Jumaat ini.

"Memang kita jemput, tetapi dia tidak mahu datang ke rumah kita, biasalah apabila berlaku perceraian. Pada saya tak ada apa, ia lebih kepada isu dalaman keluarga dan perkara ini boleh diselesaikan," katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini, semalam.

Nor Laila, 40, berkata demikian sebagai menafikan laporan sebuah akhbar kelmarin yang mendakwa bapa kandung Leuniey, Jaafar Mohamad terguris kerana tidak diundang ke majlis perkahwinan itu.

Katanya, Leuniey sendiri menjemput bapa kandungnya itu untuk menghadiri majlis pernikahannya ketika ke rumah bekas suaminya bagi mendapatkan tandatangan wali.

Nor Laila berkata, isu itu tidak perlu ditimbulkan kerana Jaafar adalah wali kepada Leuniey dan dia perlu hadir pada majlis akad nikah tersebut.

Leuniey, 21, yang akan melangsungkan perkahwinan dengan penjaga gawang kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat, 23, akan dinikahkan Imam Besar Masjid Pasir Pekan di kediaman Leuniey di Pasir Pekan, pada jam 10 pagi.

Jaafar sebelum ini melahirkan rasa terkilan selepas didakwa tidak dijemput menghadiri majlis pernikahan Leuniey yang merupakan anak sulungnya hasil perkahwinan dengan Nor Laila sebelum mereka bercerai 10 tahun lalu

Katanya, hanya Leuniey anak perempuannya dan sebagai seorang bapa besar harapannya untuk melihat sendiri ketika anak diijabkabulkan, namun dia tidak dijemput untuk menghadiri majlis pernikahan itu.

Nor Laila yang mengakui anaknya turut berkecil hati dengan apa yang berlaku mengharapkan segala-galanya berjalan lancar tanpa meninggalkan kesan negatif di hati masing- masing.

Kalimah Allah: Bukan isu Malaysian Malaysia...

Posted: 26 Dec 2012 06:31 PM PST

KALAU dalam isu-isu lain mungkin telah banyak tuntutan dalam dasar 'equality in diversity' atau sebelum ini, mungkin lama dulu dan hampir terpadam pada permukaannya, dasar itu diungkapkan sebagai Malaysian Malaysia, maka dalam dasar nama ALLAH yang diminta supaya digunakan dalam agama lain janganlah disamakan dengan dasar-dasar lain itu.

Kita merasakan bahawa dalam penggunaan istilah nama ALLAH itu, maka biarlah amalan ini merupakan sesuatu yang ekslusif untuk agama Islam sahaja, dan sesiapa yang ingin mengganggu gugat pendirian ini, kita bolehlah merayu kepada mereka "please leave us alone in this matter!" Tolong jangan ganggu kami dalam hal ini.

"Enough is enough" cukuplah dengan segala dasar lain, termasuk yang termaktub di dalam Perlembagaan telah dituntut untuk disamaratakan, diberikan hak yang sama rata, sama rasa di antara seluruh rakyat tanpa mengira sebarang latar belakang sosial, ekonomi dan agama, maka hak dalam menghayati konsep ketuhanan dalam agama ini, janganlah nak direbutkan, dicabar dan dimanipulasikan begitu rupa. Nama ALLAH tetap merupakan sesuatu yang asas dan fundemental bagi Islam.

Nama ALLAH, dari sudut falsafah, takrifan dan konsepnya, tetap tidak sama dengan nama Tuhan, God, Lord dan sebagainya dalam penggunaan agama lain.

Orang Islam, lebih memahami konsep ini seperti yang dibaca dan dijelaskan oleh kitab suci al-Quran, tetapi umat Islam, khususnya di Malaysia, rela menerima perbezaan ini di atas dasar 'unity in diversity' dan atas dasar tolak ansur 'agree to disagree' dengan amalan dan pengertian serta konsep tuhan dalam agama lain, terutamanya dalam kepercayaan para penganut agama Kristian.

Dalam surah Al-Maidah sahaja terdapat sekurang-kurangnya tiga ayat yang menjelaskan perbezaan Tuhan "ALLAH" dan Tuhan atau God menurut yang diiktikadkan oleh penganut Kristian. Ayat 17 surah tersebut menjelaskan begini:

"Demi sesungguhnya kafirlah orang-orang yang berkata: bahawasanya ALLAH ialah Al-Masih ibn Maryam. Katakanlah (wahai Muhammad) "Dakwaan itu tidak benar, kerana siapakah yang dapat menahan seksa dari ALLAH sedikit jua pun kalau Dia mahu membinasakan Al-Masih ibn Maryam berserta ibunya dan orang-orang yang ada di muka bumi semuanya..."

Ayat 72 dari surah yang sama menjelaskan:

"Demi sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: bahawasanya ALLAH ialah Al-Masih ibn Maryam, pada hal Al-Masih sendiri berkata: Wahai Bani Israel, sembahlah ALLAH, Tuhanku dan Tuhan kamu, bahawasanya sesiapa yang mempersekutukan ALLAH dengan sesuatu yang lain, meka sesungguhnya ALLAH haramkan kepadanya syurga, dan tempat kembalinya ialah neraka, dan tiadalah seorang penolong pun bagi orang-orang yang berlaku zalim."

Ayat 75 dalam surah yang sama juga menegaskan: " Tiadalah Al-Masih ibn Maryam itu melainkan seorang Rasul yang telah berlalu sebelumnya beberapa orang Rasul. dan ibunya seorang perempuan yang amat benar, mereka berdua adalah memakan makanan (seperti kamu juga). Lihatlah bagaimana Kami jelaskan kepada mereka (Ahli Kitab itu) keterangan-keterangan (yang tegas yang menunjukkan kesesatan mereka) kemudian lihatlah bagaimana mereka dipalingkan (oleh hawanafsunya daripada menerima kebenaran yang jelas nyata itu).

Apakah kefahaman dan akidah anak-anak orang Islam yang memahami konsep Tuhan Islam yang bernama ALLAH itu amat berbeza dari konsep Tuhan Kristian triniti itu akan dikelirukan dengan penggunaan nama yang sama, seolah-oleh semua Tuhan dalam sebarang agama adalah membawa takrifan, falsafah dan konsep yang sama? Maka kalau demikianlah keadaannya, kenapakah kita harus berbeza agama dan akidah dalam menghayati dan mengamalkan agama masing-masing?

Banyak pengajaran secara langsung yang difirmankan oleh ALLAH SWT di dalam al-Quran yang memberikan makna ini kepada umat Islam, umpamanya bacalah al-Quran Surah Al-Taubah ayat 30 dan 31, ketika kita diperingatkan bahawa "Orang-orang Yahudi mengatakan bahawa Aziz ialah anak ALLAH" dan orang Masihi pula mengatakan bahawa "Al-Masih ialah anak ALLAH"........

Budaya dan cara hidup serta bahasa negara kita berbeza dari negara lain. Bahasa dan budaya Arab berbeza dari bahasa dan konotasinya dari bahasa lain, kerana bahasa adalah merupakan terjemahan dari satu budaya dan tradisi serta gaya hidup sesuatu bangsa itu.

Bahasa Arab menggunakan nama ALLAH untuk Tuhan adalah dalam kefahaman pramasastera dan retorika bahasa itu yang amat casnggih sekali, dan kefahaman orang Arab tidak mungkin terpisah dari konsep ALLAH dan Tuhan yang digunakan untuk kepelbagaian agama.

Orang Arab dapat bersumpah ratusan kali dalam perbualan biasa mereka dengan menyebut "Wallahi" yang kalau dalam penggunaan bahasa Melayu merupakan satu sumpah dalam istilah syariah yang amat salah diucapkan sewenang-sewenangnya dalam perbualan harian, tetapi sumpah ini tidak sama dengan sumpah yang kita fahami dalam bahasa kita, sehingga terdapat ayat al-Quran yang menjelaskan tentang sumpahan biasa dalam penggunaan bahasa mereka dengan sumpah dalam istilah syariah yang kita fahami.

Maka demikianlah juga dengan penggunaan nama ALLAh yang cuba dibandingkan dengan penggunaannya di dalam bahasa lain, khususnya bahasa Arab, sesungguhnya perbandingan ini haruslah difahami dari sudut linguistik dan budaya bahasa itu sendiri di antara bahasa Melayu dan bahasa Arab.

Janganlah dicuba untuk mencari justifikasi yang remeh untuk menjustifikasikan penggunaan nama ALLAH bagi Tuhan Kristian, iaitu yang merupakan dakwaan dan alasan bagi menuntut sesuatu yang amat sensitif dan tidak dapat diterima di dalam budaya dan cita rasa bangsa kita di negara kita ini.

Ingatlah firman Allah SWT dalam surah Al-Taubah ayat 32 :

"Mereka hendak memadamkan cahaya ALLAH (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang ALLAH tidak mengehendaki melainkan menyempurnakan cahaya-Nya, sekali pun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).

Kepada saudara-saudara pembaca entri ini, ingatlah akan hikmah dan ilmu kurniaan ALLAH kepada kita, bahawa kita mengetahui dan memahami akan maksud dan hakikat peringatan ALLAH kepada kita dalam isu ini, tetapi peringatan ALLAH itu adalah untuk pertahanan diri kita dan anak cucu kita, bagi mengatur strategi pendidikan dan penyampaian hikmah kita, bukan untuk mencerca dan menghina atau mengata nista sesama manusia, termasuk kepada rakan-rakan kita dari agama lain, kerana kita menyedari prinsip agama kita tentang dasar hidup bersama secara aman dan damai (peaceful co-existence): Bagi kamu agama kamu, dan bagi kami agama kami"... surah Al-Kafirun, Ayat 6.

Semoga landskap budaya dan politik kita tidak secara mudahnya dicemarkan oleh tangan-tangan rakan kita yang berlumpur dan kotor ketika dunia umumnya memasuki era gerhana hitam pada masa kini...

* Datuk Dr Ismail Ibrahim, bekas Ketua Pengarah Ikim dan bekas Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan

Amanat Hadi undang impak negatif kepada akidah

Posted: 26 Dec 2012 06:15 PM PST

KUALA LUMPUR - Impak amanat Haji Hadi yang diuar-uarkan Pas ketika Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berusia 35 tahun dahulu memberi impak negatif kepada akidah atau kepercayaan di kalangan masyarakat Islam.

Malah Presiden Gerakan Memartabatkan Umat (Jati), Datuk Dr Hasan Ali berkata, pendedahan yang dibuat media mengenai kesan amanat itu hanyalah gambaran 10 peratus berbanding realiti kesannya dalam masyarakat Islam kini.

Hasan selaku bekas Naib Presiden Pas amat terkejut dengan laporan media terhadap kesan amanat itu sehingga menyebabkan berlakunya solat dua imam, perceraian dan perpecahan keluarga di kalangan masyarakat Islam, hanya disebabkan perjuangan politik berbeza.

"Saya terkejut apabila media melaporkan setiap hari mengenai mangsa atau mereka yang pernah percaya kepada amanat Haji Hadi itu, yang berani tampil mendedahkan perbuatan mereka dan kesannya kepada keluarga mereka," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Justeru, beliau meminta Presiden PAS itu sendiri, yang membuat amanatnya dalam satu ceramah di Banggol Peradong, Terengganu pada 1981, agar tampil memberi penjelasan segera kepada umat Islam dan menarik balik amanatnya serta bertaubat.

Hasan, yang pernah menjadi Exco agama kerajaan negeri Selangor berkata, penjelasan itu penting agar tiada lagi perbuatan yang menyalahi akidah berlaku di kalangan penyokong parti kerana ia dilihat lebih memudaratkan daripada kebaikan.

Atas faktor itu juga, beliau mendesak Abdul Hadi agar tidak mengambil sikap berdiam diri dan membiarkan perkara itu menjadi rumit. - Bernama

Kalimah Allah: Gubal undang- undang boleh halang penggunaan oleh bukan Islam

Posted: 26 Dec 2012 06:01 PM PST

SHAH ALAM – Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) membidas kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan semula isu kalimah ALLAH supaya dibenarkan dalam kitab Bible versi bahasa Melayu Isnin lalu.

Presidennya, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berkata, Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas memperuntukkan undang-undang negeri dan Persekutuan bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan boleh dibuat bagi mengawal dan mengehadkan penyebaran doktrin atau kepercayaan agama bukan Islam di kalangan orang Islam.

Menurutnya, sehubungan itu 10 buah negeri telah pun menggubal undang-undang yang antara lain menghalang penggunaan kalimah-kalimah tertentu di kalangan orang bukan Islam bagi merujuk kepada agama mereka.

"Oleh sebab itu PPMM menggesa empat buah negeri iaitu Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan menggubal undang-undang tersebut. PPMM juga mendesak negeri-negeri yang telah meluluskan undang-undang tersebut segera melaksanakannya.

"Bagi negeri Pulau Pinang pula, PPMM difahamkan bahawa suatu fatwa telah digazetkan oleh Kerajaan Negeri sendiri tentang pengharaman penggunaan kalimah tersebut," katanya semalam.

Menurutnya lagi, mahkamah belum mendengar rayuan dari pihak kerajaan berhubung perkara ini, maka penganut Kristian tetap dilarang dari menggunakan kalimah ALLAH bagi merujuk pada Tuhan di dalam agama Kristian di dalam sebarang bentuk penerbitan.

"Walaupun Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Herald dalam kes tersebut namun perintah tersebut telah digantung sementara menunggu rayuan pihak Kerajaan dan Majlis Majlis Agama Islam Negeri-Negeri. Dalam erti kata lain, kedudukan hal ini masih bersifat 'status quo'.

"Kenyataan itu juga ternyata bersifat simplistik serta sebenarnya percubaan berterusan sebuah parti politik memperjuang prinsip sekular seperti DAP untuk menyemarakkan nilai-nilai faham sekular di dalam sebuah negara yang mengiktiraf kedudukan Islam sebagai agama negara," katanya.

Ayah bangsat!

Posted: 26 Dec 2012 05:01 PM PST

PADANG BESAR: Seorang bayi perempuan berusia 38 hari kini terlantar koma di Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar dipercayai akibat didera termasuk digoncang badannya dengan kuat oleh bapa kandungnya.

Mangsa yang dikenali Sofia Juliana dimasukkan ke hospital itu jam 5 pagi Isnin lalu, selepas mengalami sawan dan tidak sedarkan diri selepas diperlakukan dengan kasar termasuk ditepuk belakang badan dengan kuat oleh bapanya berusia 20-an.

Difahamkan, bayi itu diperlakukan sedemikian selepas bapanya berang kerana dia tidak berhenti menangis.

Datuk mangsa, Mahamud Hassan, 58, ketika menceritakan perbuatan tidak berperikemanusiaan lelaki terbabit berkata, dia juga percaya anak perempuannya yang juga ibu mangsa, Junita Mahamud, 23, turut dipukul suaminya jika dia cuba menghalang perbuatan mendera bayi mereka itu.

Mahamud dari Jalan Padang Besar, dekat sini, berkata, dia diberitahu mengenai kejadian itu oleh abang Junita ketika berada di Songkhla, Thailand.

Dua pelancong Russia dirogol dan dirompak

Posted: 26 Dec 2012 04:06 PM PST

CHON BURI: Dua pelancong Russia mendakwa mereka dilarikan dengan sebuah kereta di Pattaya sebelum dirogol serta dirompak, kata polis.

Dua pelancong wanita Russia itu yang dikenali sebagai Maria dan Ananstasis membuat laporan mengenai kejadian itu di balai polis Pattaya kira-kira jam 5 pagi semalam.

Mangsa berkata, mereka sedang berjalan pulang ke hotel sebelum dipaksa masuk ke dalam trak pikap oleh seorang lelaki bersenjatakan pistol dan pisau, sementara dua lagi lelaki menunggu dalam kenderaan itu. Suspek memandu ke arah daerah Sattahip sebelum memberhentikan kenderaan di kawasan hutan tepi jalan. Mereka memaksa kedua-dua mangsa menanggalkan pakaian sebelum memperkosa mereka. Ketiga-tiga suspek kemudian melarikan diri dan meninggalkan mangsa di tepi jalan. Wang tunai bernilai 3,700 baht (RM369) dan telefon pintar milik mangsa turut dilarikan.

Mangsa kemudian meminta bantuan daripada penduduk kampung berhampiran hutan itu untuk ke balai polis. - BP

Kata Pakteh...!!

Posted: 27 Dec 2012 01:46 PM PST

Kata Pakteh...!!


Sik akan memberi kemenangan 100% kepada UMNO

Posted: 26 Dec 2012 11:45 PM PST

PRU13 tak sampai 150 hari lagi. Bermula dari hari ini hingga 150 hari akan datang, pasti PRU13 akan muncul.

Kawan-kawan bertanya kepada Pakteh, bagaimana dengan Sik yang sering kali beralih arah. Pakteh tidak pasti samada soalan itu untuk menguji Pakteh atau benar ingin tahu status Sik yang kini berstatus 2 (PAS) - 1 (UMNO).

Seperti penyokong Harimau Malaya  yang mengharapkan kemenangan, Pakteh juga memberikan jangkaan yang begitu baik iaitu 3 (UMNO) - 0 (PAS) dengan  undi mojoriti kepada calon meningkat.

Buat masa ini, BN (UMNO) di Kedah adalah pembangkang
Buat masa ini, UMNO di Sik juga pembangkang

Tetapi rakyat sepanjang 4 tahun telah dapat melihat bagaimana UMNO sanggup turun padang membantu rakyat walaupun statusnya pembangkang. Segala permasalahan rakyat diselesaikan oleh UMNO.

Pakteh bawa pembaca blog Pakteh kepada kes di Sik. Bukan ingin mendabik dada tetapi gerak kerja YB Datuk Tajuddin (Belantik) dan pasukannya amat jauh mengatasi YB Parlimen dari Pas dan YB Jeneri. Pakteh fikirkan YB Parlimen Sik mampu menguruskan Parlimen Sik dengan baik tetapi rupa-rupanya rakyat Sik di tipu. Panggilan Cikgu Uda tidak mampu menutup kelemahannya sebagai Ahli Parlimen malah jika hendak dibandingkan dengan Dato' Dr Wan Azmi, mantan ahli parlimen Sik, Cikgu Uda ketinggalan teramat jauh. YB Jeneri usah disebut lagi namanya kerana ada seperti tiada...tiada memang comfirm langsung tidak berbekas.

Keupayaan Yb Tajuddin menggerakan jentera UMNO di Sik untuk menangani setiap permasalahan rakyat boleh dianggap sebagai satu promosi untuk UMNO dan diri beliau sendiri yang Pakteh yakin akan dicalonkan semula.

Cikgu Uda sanggup membiarkan Keli K makan pokok balak dan Pasir di Sungai Pau tanpa berusaha mengelakkan musibah. Persetankan segala pembelaan kosong oleh Setpol MB berkaitan isu ini kerana akhirnya rakyat dikejutkan dengan penebangan hutan balak secara rakus dan zalim di Kedah dengan kawasan tadahan turut diterkam dengan dasyat.

Setiap musibah yang menimpa di daerah Sik, individu yang muncul tanpa mengira kawasan ialah dari kalangan ahli UMNO terutama YB Tajuddin dan teamnya. Rakyat Sik tertanya-tanya kemana perginya YB Sik dan YB Jeneri?.

Mungkin juga PAS telah mengaku kalah awal dan sanggup membiarkan UMNO menang mudah 3-0 di Sik. Pembaca boleh pergi sendiri ke Sik dan tanyakan orang ramai, Siapa YB Cikgu Uda dan apa kerjanya. Tanyakan pula siapa YB Tajuddin, pasti setiap rakyat Sik mengenali individu yang sentiasa tersenyum ini.

Aii.....Pelik benar tulisan Pakteh hari ni. jarang benar Pakteh menulis berkaitan individu dari UMNO seolah-olah mempromosikan calon PRU13.

Ya betul....apa salahnya dalam tempoh 100 hari ini Pakteh promosikan nama-nama yang layak untuk menjadi pemimpin di Sik. Jika bukan hari ini dan esok dan lusa dan minggu depan dan bulan depan, bila lagi? Selepas PRU13?

Soal kerusi mana YB Datuk Tajuddin akan diletakkan, itu bukan kerja Pakteh tetapi YB Belantik buat masa ini dilihat mampu bergerak kehadapan dalam suasana UMNO amat lemah 2008 hingga kini bangkit dan kembali gah.

Nama-nama lain ada tak?.....ada...ramai nama yang sampai ke telinga Pakteh melalui sumber yang jauh-jauh....malah.....kalau nak jangkakan nama-nama calon untuk ketia-tiga kerusi pun boleh. Betoika Pakteh...hehe..mentang-mentang Pakteh ni kerja tebang buluh..hangpa tak percaya...

Depa kata letak sapa pun takpa...bulih menang pasai PAS sekarang sangat-sangat teruk...hahaha....sampai lagu tu jadinya PAS sekarang....

p/s: Marketing Plan kena tau saat-saat 100 hari ni......product hebat tapi promotion kurang...tak guna jugak. 

Cucu Tok Selampit

Posted: 27 Dec 2012 01:34 PM PST

Cucu Tok Selampit


Terkini Di Dataran Merdeka! Ribuan Anak Cina DAP Anti Lynas Mogok Lapar 100 Hari

Posted: 27 Dec 2012 07:21 AM PST

Sebelum ini dikhabarkan ribuan penyokong anti Lynas akan berkumpul di Dataran Merdeka bermula malam ini untuk mogok lapar selama 100 hari. Tak tahulah pulak CTS kalau salah kiraan. Rasanya dari gambar di atas, tidak sampai seribu kot?

Pelik juga anak-anak Cina DAP ini sehingga sanggup mogok lapar kerana bencikan pembukaan kilang Lynas yang majoriti pekerjanya adalah Melayu Islam. Kenapa sakit hati sangat? CTS sebenarnya tidak faham apa definasi mogok lapar sebenarnya. Tidak makan? Tidak minum?

Kalau melihat dari gambar di atas ada air mineral. Tak tahulah lepas tengah malam nanti mereka belasah ayam KFC yang dibuka 24 jam. Hindraf dulupun mogok lapar juga, tapi boleh minum susu. Mogok lapar apanya. Kalau betul-betul mahu mogok lapar, jangan makan dan minum selama 100 hari. Baru anak jantan!!!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Gambar Nik Aziz Semasa Lawatan Banjir Yang Juak Pakatan Kata Zuhud!

Posted: 27 Dec 2012 06:44 AM PST

CTS tak naklah komen lebih-lebih apabila Menteri Besar Kelantan naik sampan dikatakan zuhud. Itu hak masing-masinglah. Kalau zuhud Tok Guru pasti akan datang melawat mangsa banjir dengan kereta biasa dan bukannya kereta pacuan 4 roda mewah. Tak gitu?

Cumanya CTS hairan dengan gambar di atas. Perhatikan kedua-dua gambar di atas yang berlaku pada hari yang sama. Apabila mengharung air sungai yang dalam tidak pula Nik Aziz memakai jaket keselamatan. Apabila mengharung air cetek separas buku lali di daratan, fuhh! Siap berjeket dan berikat tu. Mungkin CTS tidak arif dengan ilmu-ilmu pelik orang-orang PAS kot. Ke guano?

Published with Blogger-droid v2.0.9

YB @Rodziah_Ismail ADUN Batu 3 Tanya "Ada Ka Smartphone Harga RM500?" Ini Dia YB!

Posted: 26 Dec 2012 11:38 PM PSTKesian CTS membaca beberapa "posting" yang dibuat oleh ADUN PKR Batu 3, YB Rodziah Ismail sebentar tadi. Tujuannya tidak lain tidak bukan adalah satu, untuk memperlekehkan bantuan Kerajaan yang memberi rebat RM200 untuk pembelian telefon pintar berharga kurang dari RM500, seperti yang dibentangkan di dalam Bajet 2013 tempoh hari. Secara sinis YB Rodziah mempersoalkan ada ke "smartphone" berharga RM500? 

Biar CTS jawab soalan YB DUN tempat CTS tinggal. Kalau YB mencari "smartphone" yang mahal dan canggih sesuai dengan kedudukan YB sebagai EXCO Kerajaan Negeri Selangor seperti Samsung Galaxy Note II, Blackberry Storm, Iphone 4 atau Iphone 5 memanglah tak dapat dengan harga RM500. Tujuan Kerajaan memberi rebet RM200 untuk "smartphone" bernilai RM500, adalah untuk membantu golongan pelajar dan belia yang tidak mampu membeli "smartphone" yang mahal-mahal. Kalau sudah mampu beli "smartphone" yang mahal seperti YB Rodziah, buat apa Kerajaan bagi rebat lagi. Ye tak. Oh ya! Bagi menjawab soalan YB Rodziah, ada atau tidak, ini jawabnya. Di bawah adalah beberapa contoh "smartphone" berharga bawah RM500! 

YB juga ada bertanya, kalau ada "smartphone", tak ada "line" macam mana nak guna? Eh! YB ni, semua Kerajaan hendak suapkan ke? Sedangkan Kerajaan Penang bagi wi-fi pun macam nak dan tak nak saja. Laju macam kura-kura. Nak buka "Google" pun seksa. YB memang tak pernah susah kot? Apa susah hendak dapat "line" internet. Banyak tempat makan dan pasaraya sekarang yang sudah ada kemudahan wi-fi. Kedai mamak pun ada YB! YB Rodziah kena kembangkan minda sedikit. Baru jadi YB yang disegani. Boleh?

1. Sony Ericsson Xperia X10 Mini - RM470

2. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro - RM499

3. CSL Mi300 - RM499

4. Sony Ericsson Xperia X8 - RM499


5. Samsung Galaxy 5 - RM499


yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 27 Dec 2012 01:14 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


BN & cita-cita 2/3.

Posted: 26 Dec 2012 06:33 PM PST

Pilihanraya ke 13 akan menyaksikan pertembungan agenda yang memikat diantara kerajaan BN dan parti pembangkang iaitu PR. Ini dapat dilihat dalam percaturan startegi parti-parti politik yang akan mengambil bahagian dalam pilihanraya umum kelak.

Pihak BN akan mengerakkan jentera partinya dengan berlandaskan kepada empat perkara penting yang menjadi idaman. iaitu menang 2/3 mejoriti kerusi parlimen, menawan kembali empat negeri yang diperintah parti PR dan menambah undi mejoriti.

Manakala PR berminat untuk menawan PUTRAJAYA. menambahkan bilangan ahli perlimen  dan menambah bilangan negeri untuk dimiliki oleh PR seperti Negeri Sembilan dan Sabah disamping mengekalkan negeri Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang.

Hasrat kedua-dua pihak BN dan PR ada alasan yang menasabah dan masih menjadi perhitungan dikalangan pengundi yang tidak tegar. Adalah didapati kedua-dua pihak telah dapat meyakini 80% pengundi bagi memberi sokongan kepada parti masing-masing, sebagaimana didapati 40% akan memberi sokongan kepada BN dan 40% akan memberi sokongan .kepada PR

Rata-rata rakyat Malaysia hari ini memberi pendapat, bahawa keputusan PRU13 nanti adalah sangat sengit dan tidak akan berlaku kemenangan yang totol akan diperolehi oleh BN atau pun PR walaupun BN dan PR mengatur startegi yang lebih lasak untuk mencapai kemenagan yang mutlak.

BN merancang untuk tambah   25 kerusi lagi iaitu untuk menang dan ambil kembali yang telah ditawan oleh PR pada pilihanraya 2008 lalu untuk mencapai impian mendapat 2/3 mejoriti sedangkan gerakan yang dilakukan oleh PR kini untuk ke PUTRAJAYA hampir tercapai.

Idamana BN untuk menambah kerusi Parlimen juga ada resionalnya sekira BN dapat pertahankan kerusi yang telah dimenangi kini dengan menukar calun-calun yang dilihat sudah tidak relevan dan menjadi penyakit kepada BN, begitu juga dengan PR.

Persoalannya mampukah PR mempertahankan kerusi Perlimen yang sedia ada, kerana sebelum ini pun PR tidak mampu untuk menghalang ahli Perlimen yang menang atas tiket PR terus kekal menyokng PR tapi apa yang terjadi beberapa orang yang dulunya menang atas tiket PR tapi lari meninggalkan PR dengan wajah yang dayus. Sedangkan dalam BN tidak berlaku.

Tambahan pula kini nampak jelas, PR masih tebal memegang prinsip setiakawan untuk pembahagian kerusi yang mana tidak akan ada pertukaran kerusi walaupun kerusi itu dilihat akan kalah. Bagaimana akan ke PUTRAJAYA apabila kerusi yang telah dimenangi pada tahun 2008 tapi akan menerima kekalahan pada PRU 13 sedangkan untuk menambah 32 kerusi bukan kerja yang mudah bagi PR ke PUTRAJAYA.

Disinilah kelebihan yang ada pada BN untuk percaturan politik terkini walaupun nampak jelas rakyat sedang menolak kerajaan BN tapi kepimpinan BN masih berusaha dan mahu mendengar rintihan rakyat dan sanggup korbankan keputusan yang dicapai terdahulu demi menentukan semua kerusi dapat dimenanginya. lain pula dengan PR.

PR masih buntu bagi mempastikan supaya kerusi yang telah dimenangi akan terus kekal menang, masing-masing parti dalam PR bermegah untuk bertanding banyak kerusi dan mengekalkan pengagihan dulu walaupun sudah jelas kerusi tersebut susah untuk menang sekiranya tidak berlaku pertukaran parti yang bertanding.

Kekalahan BN dalam PRU 13 nanti bukan kerana salah startegi tapi kerana rakyat sudah muak dan mahu mencuba kerajaan baru  dibawah PR sebab perlembagaan Malaysia membenarkan rakyat memilih pembentukan kerajaan selama 5 tahun sekali, sekiranya janji-janji kerajaan PR tidak ditepati rakyat tentunya akan menukar kerajaan pada pilihanraya yang ke 14 dijangka tahun 2018 iaitu dua tahun sebelum berakhirnya wawasan 2020.

Skiranya PR gagal menang bagi membentuk kerajaan pada pilihanraya nanti, itu tandanya bukan rakyat tidak mahu pada PR tapi rakyat menolak PR kerana kedegilan para pemimpin PR dan tidak mampu mengantur startegi kerana lebih kepada menjaga diri sendiri dari mengambil risiko untuk mencapai kemenangan.

PR sepatutnya memikirkan cita-cita ke PUTRAJAYA kerana masanya dah hampir tiba. Biar bertanding sedikit kerusi tapi menang semua daripada bertanding banyak kerusi tapi banyak yang kalah. Dalam arus perjuangan yang maha getir ini adalah diingatkan kepada mereka-mereka yang berminat jadi jaguh jangan amalkan keputusan yang berlandaskan mahu popular tapi buatlah keputusan yang tidak populor tapi mencapai kejayaan. Ertinya jangan 'agah dan jangan kedekut'.

Tentunya menjelang PRU13, apabila parlimen dibubarkan watak-watak syaitan akan memenohi pentas-pentas ceramah BN bagi menghalang PR dari terus mara ke PUTRAJAYA. Gambar-gambar yang diposting ini adalah diantara mereka yang akan diperalatkan untuk mematah kemaraan PR.


Apa Yang Tersirat

Posted: 27 Dec 2012 01:14 PM PST

Apa Yang Tersirat


Hanya Nik Aziz Sendiri Kata Dia OK

Posted: 27 Dec 2012 06:27 AM PST

Anda nampak tidak? apa perbezaan antara gambar di atas dan di bawah? Gambar atas Nik Aziz mengenakan jaket keselamatan, di mana sepatutnya tidak diperlukan, manakala gambar bawah beliau tidak mengenakan jaket yang sepatutnya perlu. Dua gambar ini menerangkan kepada kita, bahawa beliau tidak mempunyai kekuatan menjadi wakil rakyat lagi.

Amanat Hadi: Dimana Kedudukan Hadi Sendiri?

Posted: 26 Dec 2012 10:19 PM PST

PENDEDAHAN oleh Zainon Ismail @ Cikgu Non, atau lebih dikenali sebagai C.N Al Afghani di dalam buku terbarunya Kafirkah Aku? mencetuskan kembali isu Amanat Hadi Awang 1981.

Desakan C.N Al-Afghan supaya Datuk Seri Abdul Hadi Awang menarik balik amanat itu dan meminta maaf menarik perhatian ramai.

C.N Al-Afghani bukan calang-calang orang. Dia adalah ahli Pas seumur hidup. Dia ahli tegar Pas. Dia pernah berjuang dalam peperangan Afghanistan menentang Rusia, dan dalam konflik Kashmir. Dia seorang mujahidin. Dia pernah ditahan di bawah ISA.

Sekembali daripada jihad Afghanistan dan Kashmir, Cikgu Non mengambil tanggungjawab membela dan menjaga kebajikan balu dan keluarga para syuhada Memali, malah beliau mengahwini salah seorang balu tersebut.

C.N Al Afghan dikenali sebagai seorang yang sangat tegas, istiqamah dan ikhlas!

Beliau mendesak Abdul Hadi menarik balik Amanat Haji Hadi 1981!

"Saudara-saudara sekalian percayalah, kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Percayalah saudara-saudara sekalian.....!

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, kita tidak perlu masuk Hindu, kita tidak perlu masuk Kristian, tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan "politik suku..., agama suku...."

Inilah teks apa yang dikenali sebagai "Amanat Hadi Awang 1981". Ia sebenarnya adalah sedutan daripada ucapan Presiden Pas itu di Kampung Banggol Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981.

Abdul Hadi, lahir pada 20 Oktober 1947 pada waktu itu baru berusia 34 tahun, selepas kembali daripada Universiti Al Azhar, Mesir (sebelum itu menuntut di Universiti Madinah).

Amanat Hadi Awang 1981" ini telah dicetak dan disebarkan ke merata pelosok negara oleh Pas. Ia memberi kesan kepada para pengikut yang taksub. Sejak daripada itu, bermulalah episod UMNO dikafirkan! Ahli UMNO dikafirkan! Indoktrinasi yang menghalalkan penentangan terhadap UMNO sebagai jihad, dan mati menentang UMNO adalah syahid per se!

Sembahyang bermakmum dengan imam UMNO tidak sah, sehingga timbul masalah solat dua imam! Nikah oleh kadi UMNO tidak sah, sehingga timbul masalah perlunya bernikah semula! Sembelihan orang UMNO haram dimakan, hingga timbul masalah tidak mahu makan masakan orang UMNO! Kenduri orang UMNO haram dihadiri, sehingga berlaku peristiwa pulau-memulau! 

Jenazah orang UMNO haram disolatkan, sehingga ada imam Pas tidak mahu menyembahyangkan jenazah ahli UMNO! Bercerai suami isteri! Berpecah kaum keluarga! Berpisah anak beranak! Hancur rosak perpaduan kampung dan negara!

Kemuncak kepada kafir-mengkafir ini ialah peristiwa Memali di Baling Kedah pada 19 November 1985. Empat tahun setelah Amanat Hadi Awang 1981 bertebaran dan bersemadi di lubuk pemikiran ahli Pas, Kampung Memali digemparkan dengan peristiwa berdarah pada pagi yang hitam itu.

Allahyarham Ustaz Ibrahim Mahmud @ Ustaz Ibrahim Libya, bekas pegawai dakwah Pusat Islam sanggup meninggalkan kerjanya; gaji ribuan dibuang; bilik kerja air-cond ditinggalkan! Ustaz Ibrahim Libya pulang ke kampungnya di Memali dengan harapan dan perjuangan untuk menegakkan sebuah negara Islam yang melaksanakan undang-undang Islam, Amanat Hadi Awang jelas terpampang di dinding pusat kegiatan Kampung Memali.

Dalam peristiwa berdarah 18 November 1985, empat anggota polis Melayu-Islam dibunuh. Pasukan keselamatan mengambil tindak-balas yang berakhir dengan Ustaz Ibrahim Libya terkorban bersama 13 lagi pengikutnya.

Sepantas kilat Ibrahim Libya dan pengikutnya yang terkorban diisytiharkan mati syahid oleh Pas. Jenazah mereka tidak dimandikan, tidak dikafankan. Sebaliknya jenazah mereka terus disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Parit Panjang dalam keadaan berlumuran darah!

Apakah yang mendorong Ibrahim Libya mengambil tindakan nekad bertempur dengan pihak polis! dan membunuh empat anggota polis. Anggota polis yang Satu Tuhan, Satu Nabi, Satu Kitab, Satu Qiblat dan Satu Akidah dengan mereka!

Adakah Ibrahim Libya dan pengikutnya terpengaruh dengan Amanat Hadi Awang 1981, yang menghalalkan jihad terhadap UMNO? Adakah Ibrahim Libya dan pengikutnya beranggapan polis yang dibunuh adalah polis UMNO maka halal dibunuh? Adakah Ibrahim Libya dan pengikutnya merasakan bahawa kematian akibat bertempur dengan polis itu adalah mati syahid? Ini semua adalah persoalan yang hanya Allahyarham Ustaz Ibrahim Libya dan pengikutnya yang terkorban sahaja boleh menjawab.

Tetapi yang pastinya, dalam bumi Malaysia negara umat Melayu-Islam ini, ada 14 jenazah umat Melayu-Islam yang tidak dimandikan, tidak dikafankan kerana dikatakan syahid! Adakah umat Melayu-Islam gagal melaksanakan fardhu kifayah? Siapa yang wajar menanggung semua ini di hadapan Allah nanti?

Persoalannya, apakah yang mendorong Abdul Hadi membuat Amanat 1981 tersebut?

Saya yakin Abdul Hadi berpaksikan kenyataan itu kepada kepercayaan kononnya Perlembagaan Malaysia, undang-undang dan peraturan yang diamalkan di negara ini adalah Perlembagaan, undang-undang dan peraturan jahiliah, penjajah dan kafir!

Kerana apa....? Kerana kononnya tidak meletakkan al-Quran dan sunah sebagai sumber utama undang-undang. Kerana kononnya ia Perlembagaan, undang-undang dan peraturan yang menolak al-Quran dan hadis! Dan yang paling utama, kerana perundangan jinayat hudud, qisas dan takzir tidak dilaksanakan!

Maka timbullah dakyah dan tohmah konon Malaysia bukan Negara Islam! Malah ditakfirkan Malaysia dan Kerajaan BN pimpinan UMNO. Inilah yang sering dijaja oleh para penceramah, ustaz-ustaz, dan ahli-ahli tegar Pas!

Persoalannya, betulkah dakwaan itu...?
Betulkah Perlembagaan Malaysia Perlembagaan kafir...?
Benarkah tidak melaksanakan hudud, qisas dan takzir itu membawa kepada kekafiran...?
Adakah benar Perlembagaan Persekutuan tidak menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Islam...?

Kita tidak perlu pergi jauh. Kita tengok kembali ucapan Abdul Hadi sendiri pada 18 Januari 2003 dalam satu ucapan yang dipanggil Amanat Perdana Pemangku Presiden bertajuk "Pilihan Raya ke-11: Formula Kemenangan."

Ucapan sepanjang 13 muka surat itu dibuat sewaktu beliau memangku jawatan Presiden Pas selepas kematian Allahyarham Datuk Fadhil Noor pada 23 Jun 2002 akibat sakit jantung.

Pada waktu itu, Abdul Hadi juga adalah Menteri Besar Terengganu selepas Pas memenangi Pilihan Raya Umum Ke-10. Pas memenangi DUN Terengganu dalam pilihan raya itu selepas persekongkolan dengan DAP dan Anwar Ibrahim yang baru dipecat daripada UMNO. Tetapi persekongkolan itu menghadapi masalah besar terutama dengan DAP.

Dalam menuju PRU-11 (2004 apabila Kerajaan Pas Terengganu tumbang), PAS mencari formula untuk mengekalkan kemenangan dan meluaskan kejayaan pilihan raya.

Maka PAS membuat perkiraan politik bahawa kerjasama dengan DAP adalah wajib; persekongkolan dengan Anwar adalah perlu. Maka demi mencapai formula kemenangan itu, Abdul Hadi berkata di muka surat 10; 
"Justeru kerana isu Negara Islam dan perlaksanaan Hudud dan syariat menjadi punca perpecahan Barisan Alternatif (DAP-PKR-Pas) dahulu, maka Pas perlu membuat satu pengorbanan dan (ijtihad besar) untuk tidak memasukkan persoalan Negara Islam dan pelaksanaan hudud di peringkat persekutuan. 

Peruntukan mengenai Islam adalah mencukupi sekadar apa yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan seperti yang diamalkan kini. Seandai menang dalam pilihan raya akan datang, pembangkang akan menubuhkan sebuah kerajaan demokratik dan adil di peringkat Pusat, yang akan mendokongi Perlembagaan Persekutuan sedia ada!"

Cuba teliti betul-betul petikan ucapan Amanat Hadi Awang 2003 ini dengan Amanat Hadi Awang 1981. Nampak perbezaan fundamentalnya?

Kedua-duanya menyentuh tentang satu perkara: status Perlembagaan Persekutuan.

Dalam Amanat Hadi Awang 1981, Perlembagaan Persekutuan (berserta undang-undangnya) dilabel sebagai "kafir, jahiliyah, berbaur penjajah", yang oleh kerana label itu UMNO dikafirkan...!

Dalam Amanat Hadi Awang 2003, disebut jelas "Peruntukan mengenai Islam adalah mencukupi sekadar apa yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dan seperti yang diamalkan di peringkat Persekutuan"!

Kedua-duanya mengupas perkara yang sama tetapi bercanggah satu sama lain! Adakah kekafiran itu sudah boomerang?

Atas alasan ini sahaja pun sudah cukup untuk Abdul Hadi wajib menarik balik Amanat Hadi Awang 1981, kerana ternyata beliau sendiri sekarang menyanggah dan membatalkan Amanat Hadi Awang 1981 itu melalui Amanat Hadi Awang 2003!

Kedua, adakah tidak melaksanakan hudud, qisas dan takzir itu membawa kepada kekufuran...? Adakah tidak mendirikan Negara Islam itu membawa kepada kekafiran...?

Kita tidak perlu pergi jauh. Abdul Hadi sendiri pada 20 Disember 2009 menandatangani Memorandum Persefahaman Pakatan Pembangkang di Shah Alam Convention Center. Bersama dengan Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng, Memorandum Persefahaman itu langsung tidak menyentuh tentang perlaksanaan hudud dan penubuhan sebuah Negara Islam.

Ini kemudiannya diikuti dengan penerbitan Buku Jingga, dan diperkuatkan dengan pelancaran manifesto Pakatan Pembangkang pada 08.09.2011 yang jelas tidak memasukkan pelaksanaan hudud dan penubuhan Negara Islam sebagai agenda.

Malah Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Karpal Singh tetap konsisten dengan kenyataan bahawa pelaksanaan hudud dan penubuhan sebuah Negara Islam langsung tidak termasuk dalam persefahaman pakatan pembangkang, dan tidak menjadi agenda mereka jika ditakdirkan (na?uzubillah) memenangi PRU-13 dan memerintah Malaysia (na?uzubillah minzalik).

Malah yang lebih jelas ialah kenyataan Abdul Hadi sendiri semasa Muktamar Tahunan Pas 2011 yang jelas menyatakan bahawa ?Pas mengubah dasar kepada negara kebajikan, itu ada dalam Quran. Negara Islam dia (al-Quran) tidak sebut"!

Maknanya Negara Islam tidak ada dalam al-Quran. Negara Islam bukan lagi perjuangan Pas. Melaksanakan hudud tidak lagi menjadi agenda Pas bersama rakan sekongkolannya DAP-PKR! Perjuangan menubuhkan Negara Islam dilongkangkan!

Nah, tidakkah itu bercanggah sama sekali dengan Amanat Hadi Awang 1981! Adakah kekafiran itu sudah boomerang....?

Yang jelasnya, dengan pendirian yang kini bercanggah dengan amanatnya sendiri, Hadi Awang wajib menarik balik Amanat Hadi Awang 1981 itu!

Apa yang jelas, Amanat Hadi Awang 1981 adalah satu kesilapan besar! Kesilapan yang mencetuskan krisis akidah yang serius kepada umat Melayu-Islam, kesilapan yang menimbulkan perpecahan kepada perpaduan dan ukhuwah umat Melayu-Islam! Kesilapan yang menyebabkan ramai yang merana, sengsara dan menghadapi penderitaan. Kesilapan yang menyebabkan 14 jenazah tidak dimandikan dan dikafankan!

Sebelum meninggalkan kupasan persoalan ini, elok juga kalau ditanya soalan kepada Abdul Hadi:

1. Adakah kafir kerajaan Mesir (negara di mana Abdul Hadi mendapat pendidikan Islamnya) yang kini diperintah oleh Ikhwanul Muslimin dengan Presiden Mursi kerana masih mengekalkan undang-undang penjajah, dan tidak menubuhkan negara Islam dan melaksanakan hudud?

2. Adakah kafir kerajaan Indonesia, negara umat Islam terbesar di dunia, kerana masih mengekalkan undang-undang Belanda dan tidak menubuhkan sebuah negara Islam dan melaksanakan hudud?

3. Adakah kafir Turki, negara umat Islam terbesar dalam Pakatan NATO yang kini diperintah oleh Parti AKP di bawah pimpinan Reccep Tayyib Erdogan yang masih mengekalkan status sekularnya dan tidak menubuhkan negara Islam dan melaksanakan hudud?

Adakah wajib memerangi orang Mesir, Turki dan Indonesia? Adakah jihad menentang mereka? Adakah syahid jika mati bertempur dengan mereka? Adakah mereka musuh Islam yang wajib ditentang?

Jawapannya kita semua tahu, TIDAK! Mesir negara Islam! Indonesia negara Islam! Turki negara Islam!

Kalau Mesir, Indonesia, Turki dan negara seumpamanya Islam; mengapa Malaysia ditohmah tidak Islam, malah dikafirkan?

Kalau Mesir, Indonesia, Turki dan kerajaan seumpamanya tidak kafir, mengapa Kerajaan Malaysia dikafirkan?

Kalau Mesir, Indonesia, Turki dan wilayah seumpamanya tidak wajib diperangi dan ditentang, mengapa harus pula menentang, malah berjihad terhadap Kerajaan Malaysia?

Tepok dada tanyalah iman masing-masing!

Sebab itu saya menegaskan bahawa Abdul Hadi Awang wajib melakukan 4 perkara berikut:

1. Wajib menarik balik Amanat Hadi Awang 1981! Beliau wajib membuat pengumuman itu bukan sahaja secara terbuka kepada semua ahli dan penyokong Pas, malah beliau wajib membuat pengumuman itu kepada seluruh umat Melayu-Islam dan rakyat Malaysia!

2. Abdul Hadi wajib bertaubat; kerana Amanat Hadi Awang 1981 telah menyebabkan krisis akidah dan perpecahan umat Melayu-Islam yang serius! Ramai yang telah terpesong akibatnya. Abdul Hadi wajib menyesali, memohon keampunan dan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan itu!

3. Abdul Hadi wajib meminta maaf kepada seluruh ahli dan penyokong taksub Pas, seluruh umat Melayu-Islam dan rakyat Malaysia. Khususnya beliau wajib meminta maaf kepada keluarga dan waris yang telah terkorban, suami isteri yang telah bercerai-berai, anak yang berpisah daripada keluarga, adik beradik yang bermusuhan, penduduk kampung yang berpecah, para imam yang diaibkan dan dimalukan; pendek kata sesiapa juga yang pernah menjadi korban dan mangsa akibat Amanat Hadi Awang 1981!

4. Setelah itu, Abdul Hadi wajib mengadakan roadshow dan ceramah besar-besaran untuk memperbetulkan semula kesan negatif yang telah berlaku akibat Amanat Hadi Awang 1981. Beliau wajib memperbetulkan semula mentaliti ahli dan penyokong tegar Pas yang rosak akibat amanat itu..

Comments:

There are 0 ulasan for Barisan Nasional

Catat Ulasan