Khamis, 22 November 2012

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


DUNIACACAMARBA

Posted: 22 Nov 2012 03:09 PM PST

DUNIACACAMARBA


Tiada Lesen Rumah Urut & Pusat Hiburan Baharu di Selangor Sejak PR Ambil Alih Pentadbiran

Posted: 21 Nov 2012 08:47 PM PSTTiada Lesen Rumah Urut & Pusat Hiburan
Baharu di Selangor Sejak 2008
 [KD] SHAH ALAM 21 NOVEMBER : Sejak mengambil alih tampuk pemerintahan negeri pada Mac 2008, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tidak lagi meluluskan sebarang permohonan lesen bagi rumah urut, pusat hiburan awam dan pusat siber.

Bagaimanapun, menurut Exco Kerajaan Tempatan, Ronnie Liu, premis yang mempunyai lesen sebelum 2008 masih boleh memperbaharui lesen mereka.

"Lesen mereka masih boleh diperbaharui setiap tahun selagi tidak melanggar syarat-syarat lesen dan undang-undang sedia ada," katanya ketika menjawab soalan lisan daripada Adun Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz di Sidang DUN pagi tadi.

Dipetik dari TV Selangor, Ronnie juga memaklumkan dewan bahawa lesen baru hanya diberikan untuk pusat penjagaan kesihatan seperti refleksologi, aromaterapi, fisioterapi, spa dan sauna serta gimnasium.

Ini termaktub dalam Undang-undang Kecil Pusat Kecantikan dan Penjagaan Kesihatan.

Sementara itu, bagi aktiviti pusat hiburan pula, lesen baru hanya dibenarkan bagi aktiviti pusat istirehat dan pusat hiburan keluarga.

Antara lain ialah karaoke keluarga, kiosk karaoke, pusat bowling, 'fun fair' dan pusat hiburan keluarga yang menyediakan beberapa bentuk hiburan seperti 'kiddyride' dan mesin simulator.

"Mereka juga perlu mematuhi peraturan dan syarat yang ditetapkan iaitu tidak menghidangkan atau menyediakan minuman keras kepada pelanggan," tegas Ronnie yang juga Adun Pandamaran.

Sejak 2008 sehingga kini, sejumlah 179 lesen pusat penjagaan kesihatan, 1,278 lesen pusat hiburan keluarga dan istirehat serta 224 lesen hotel bajet dikeluarkan Kerajaan Negeri.AKU INGIN BEBAS

Posted: 22 Nov 2012 01:41 PM PST

AKU INGIN BEBAS


HARGA SEBENAR KAMERA PERANGKAP HAD LAJU - DAH KANTOI!?...

Posted: 21 Nov 2012 11:19 PM PST

 Jawapan Hishamuddin di Parlimen


Jawapan ACP Mohd Fuad di The Star

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 22 Nov 2012 01:33 PM PST

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


PANAS - AES DI TERIMA DI PARLIMEN

Posted: 22 Nov 2012 08:05 AM PST

VIDEO SEX - KINI KHAIRY PULA TERLIBAT

Posted: 21 Nov 2012 04:02 PM PST

ISU NURUL IZZAH - IKHLASKAH UMNO

Posted: 21 Nov 2012 03:44 PM PST

SOKONG PAKATAN RAKYAT

Posted: 22 Nov 2012 01:29 PM PST

SOKONG PAKATAN RAKYAT


AKU BERMAZHAB ISLAM

Posted: 22 Nov 2012 12:54 AM PST

Saya di Tingkatan Lima pada tahun 1976. Tak tahu pun hal-hal "Wahabi" yang kini menjadi  "musuh keras"  sebahagian penganut setia ahlul sunnah dan syiah.  Ha ha.  Tetapi pada masa itu saya terbaca satu artikel panjang lebar oleh Abul Hassan Ali Nadwi, seorang tokoh ulama besar dari India/Pakistan  yang mengkritik pedas akan cara pentadbiran Kerajaan Arab Saudi khususnya terhadap "pemodenan" Arab yang menghakis keaslian Islam di sana.   Saya tidak pula meyimpan artikel itu. Nak gogle pun kini, rasanya tak dapat kerana pada ketika itu, mana ada internet.  Ketika itu, pentadbiran Arab Saudi  belum dikritik lantaran kerana dasar luarnya.   Abim kerana terlibat dengan WAMY dan IFFSO adalah antara pihak yang tidaklah kritikal dengan dasar-dasar dan pentadbiran Arab Saudi ketika zaman 70an.  Malah tokoh WAMY dan IIFSO merupakan rakan baik kepada pimpinan Abim pada masa itu. Mungkin sekarang pun mereka masih rapat lagi. 

Pada awal 1979, Revolusi Islam Iran berlaku. Pak Yusof Rawa bekas Presiden Pas dan Mursyidul Am adalah bekas duta Malaysia  di sana telah menulis buku berkaitan dengan Revolusi Iran, bersama Hj Subky Latif rasanya. Mungkin anda boleh sahkan dengan Mujahid Yusof Rawa, kini AJK Pas Pusat, seorang pemikir dan pemcetus idea yang kekadang agak kontraversi dengan beberapa orang Ustaz jumud dalam Pas.  Woooo.  

Dalam masa yang sama satu kumpulan pemikir Islam yang berasal dari Pakistan  berhijrah ke London menubuhkan dan menerbitkan akhbar Crescent Interational.  Kumpulan ini ini bukan sahaja memperjuangakan idea dan aspirasi Islam tetapi  dalam masa yang sama  agak   kritikial dengan cara kerja Ikhwan, Jamaah Islam dan Revolusi  Islam  Iran.

Apa yang saya nak tegaskan di sini ialah, sokongan atau kritikan oleh Abul Hassan Ali Nadwi terhadap Arab Saudi bukan kerana mazhab wahabinya. Begitu juga sokongan Pak Yusof Rawa kepada Revolusi Iran bukan kerana syiahnya.  Dan sokongan dan serta kritikan Crescent International  yang dipimpin oleh Kallim Siddique terhadap Iran bukan kerana syiahnya, malah beliau adalah penganut totok sunni.

Amatlah malang jika aktvis  Pas sering membangkitkan  isu mazhab dalam memrberi sokongan atau tentangan kepada sesautu negara Islam di luar sana hanya kerana dek sentimen mazhab.

Jamaludin Al Afghani yang berasal dari Iran, reformis di awal abad 20,  ketika ditanya apakah mazhabnya, beliau menjawab - daku bermazhab Islam!!!!!

Hassan al Banna pernah berjumpa dengan Ayatullah Kasyani,  tok guru kepada Imam Khomeini. Imam Khomeini pernah berjumpa dengan Syed Qutb. Langsung tak ada cerita kafir mengkafir sunni-syiah.

Sesungguhnya daku menyampah sunni   mengkafir syiah  dan wahabi.  Sesungguhnya daku menyampah syiah mengkafir sunni dan wahabi.  Sesungguhnya daku menyampah wahabi mengkafir sunni dan syiah. 

Yang saya mahu kita lawan zionis Israel dan sekutu yang menyokongnya.

Yang saya mahu kita tumbangkan BN dalam negara ini!!!!!Muslimeen United

Posted: 22 Nov 2012 01:26 PM PST

Muslimeen United


AES: Kaunter Kase diserbu orang ramai

Posted: 21 Nov 2012 02:28 PM PST
KUALA LUMPUR: Kaunter saman AES yang baru dilancarkan hari ini oleh Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) dengan Kerjasama Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Pemuda PAS Pusat, diserbu orang ramai.

Hampir 100 orang kena saman (OKS) hadir sambil membawa salinan surat saman untuk diserahkan kepada Kase dan Juham.

Kaunter yang dibuka di lobi Pejabat Agung PAS akan beroperasi dua minggu sekali bermula 1 Disember ini, dari jam 12.00 hingga 1.00 tengah hari.

Orang ramai juga diberi taklimat prosiding asas oleh wakil Juham iaitu bagaimana mereka berhadapan dengan proses mahkamah nanti.

Dalam pertemuan itu, OKS berkesempatan mengajukan soalan-soalan  kepada wakil Juham berhubung saman AES.

Presiden Kase Datuk Mahfuz Omar yang turut merasmikan kaunter saman AES berkata, sehingga hari ini seramai 200 OKS mendaftar melalui emel ditambah pula sambutan pada hari ini amat menggalakkan.

"Hari ini, yang datang dari pelbagai bangsa Cina, Melayu dan India. Malah ada juga yang datang termasuk pemandu kereta kerajaan dan kakitangan kerajaan," katanya.

Dalam pada itu, pendakwaan kes yang pertama berhubung saman AES akan disebut di Mahkamah Majistret Jalan Duta pada 6 Disember ini.

Menurut Pengarah Juham Zamri Asa'ad Khuzami, mereka akan mengiringi OKS tersebut dan akan memohon pada mahkamah untuk cabar AES di Mahkamah Tinggi.

Katanya, orang ramai tidak perlu takut untuk cabar di mahkamah sebagaimana  ia ditawarkan dalam surat saman.

"Tuan-tuan jangan takut sebab saman trafik adalah kesalahan yang kecil. Pesalah tidak duduk dalam kandang. Sebab itu ia dibawa dalam mahkamah Majistret," katanya.

Melalui inisiatif membuka kaunter, jelas Peguam Juham Dr Zulqarnain Lukman sebagai usaha untuk mengajar orang ramai supaya jangan takut dengan mahkamah.

"Kita kena tahu implikasi apabila kita melalui proses mahkamah, sama ada mengambil masa tiga atau empat kali ulang alik ke mahkamah, mungkin akan ambil masa yang banyak, tapi kita kena sedia menempuhnya.

"Apabila sampai ke mahkamah daftar dahulu, kemudian polis yang bertugas akan 'frame'kan caj kita, pertuduhan akan dibaca kepada kita. Tuan-tuan akan diberi pilihan, pilihlah tidak mengaku bersalah dan mohon dibicarakan. Ini tidak perlu jamin sebab ini kes kecil sahaja. Bila tetap tarikh jadi pendakwaan bermula.

"Kalau pendakwaraya tidak bersedia, kes ditangguh. Jikalau tertangguh sebanyak 3 kali biasanya mahkamah akan buang kes. Apa yang kita tahu pendakwaan nampaknya masih kabur kerana tidak tahu SOP mana yang perlu digunakan," terang beliau kepada OKS.

Kase menyediakan lebih 100 peguam untuk membantu orang ramai yang menjadi mangsa sistem pemantauan trafik itu.

Untuk maklumat lanjut orang ramai boleh melayari Facebook Kase atau emel k empenantisamanekor@gmail.com

Diseret Ke SPRM

Posted: 21 Nov 2012 02:24 PM PST


Gara-gara anak Penasihat Petronas mendapat anugerah projek carigali bernilai ratusan juta di perairan Kelantan, kumpulan anak-anak muda di sini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Gambar fail

SapuraKencana yang ada kaitan dengan Datuk Mokhzani Mahathir dikatakan mendapat projek bernilai RM835.8 juta daripada Petronas Carigali Sdn Bhd dan HESS Exploration and Production Malaysia BV.

Anak bekas perdana menteri itu merupakan Naib Pengerusi SapuraKencana.

Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (Royalti - R) mengesyaki wujud unsur-unsur tidak sihat di atas anugerah projek terbabit.

Presidennya, Nazri Deraman berkata, R merujuk laporan kenyataan media Petronas yang menyebut Tun Dr Mahathir merupakan penasihat Petronas sehingga sekarang.

Kata beliau projek berkenaan membabitkan pengeluaran gas dari Medan Bunga Kamelia dan Blok PM301 yang terletak 150 km dari pantai Kelantan.

Sapura Kencana Petroleum Bhd dianugerah projek terbabit bermula Oktober 2012 sehingga April 2016.

"Kami serah memorandum kepada SPRM berkaitan isu berkenaan bagi membolehkan badan itu menyiasat skandal minyak membabitkan keluarga Dr Mahathir.

"SPRM perlu menjalankan siasatan ke atas Petronas dan Dr Mahathir kerana kelihatan ada unsur-unsur tidak sihat berlaku," katanya selepas menyerah memorandum tersebut kelmarin.

Menurutnya R menuntut SPRM menjalankan siasatan dalam tempoh 30 hari kerana ia membabitkan kes berprofil tinggi dan sebuah syarikat yang ada kaitan dengan kerajaan.

Bagaimanapun beliau berkata, sekiranya SPRM tidak mengeluarkan apa-apa jawapan, R akan mengadakan perhimpunan aman di hadapan bangunan SPRM dan membawa kes berkenaan ke peringkat antarabangsa.

Nazri turut diiringi 50 aktivis R menyerahkan memorandum kepada Timbalan Pengarah (Operasi) SPRM Kelantan, Che Aziz Hamzah di pejabat SPRM di Lundang.

Baru-baru ini Dr Mahathir ketika mengulas isu berkenaan seperti disiarkan Malaysiakini dipetik sebagai berkata, "Ya sudah tentu, dia (Mokhzani) mendapatnya kerana saya arahkan Petronas.

Masukkan itu dalam akhbar awak.

"Saya mempengerusikan segala-galanya.

Saya memberitahu mereka, sila berikan kepada anak saya dan bukan orang lain.

Itulah apa yang saya buat selama ini.

"Apabila saya jadi perdana menteri, segala-galanya dapat pada anak-anak saya.

"Tetapi apabila semuanya dapat pada anak-anak perdana menteri-perdana menteri lain, awak tak mahu menyebut kerana dia seorang yang baik."

shalehudin

Posted: 22 Nov 2012 11:55 AM PST

shalehudin


Video yang TV3 takkan siarkan...

Posted: 22 Nov 2012 08:35 AM PST

Lihat keadaan sebenar Gaza.
Berdoalah untuk orang yang tidak berdosa di Gaza.
Semoga Allah melindungi mereka.

Sila kongsikan kerana media aliran utama tidak akan menyiarkan video ini...

Macam goreng pisang panas daa... [VIDEO]

Posted: 22 Nov 2012 12:00 AM PST

AES: Kaunter Kase diserbu orang ramai

KUALA LUMPUR: Kaunter saman AES yang baru dilancarkan hari ini oleh Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) dengan Kerjasama Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Pemuda PAS Pusat, diserbu orang ramai.

Hampir 100 orang kena saman (OKS) hadir sambil membawa salinan surat saman untuk diserahkan kepada Kase dan Juham.


Kaunter yang dibuka di lobi Pejabat Agung PAS akan beroperasi dua minggu sekali bermula 1 Disember ini, dari jam 12.00 hingga 1.00 tengah hari.

Orang ramai juga diberi taklimat prosiding asas oleh wakil Juham iaitu bagaimana mereka berhadapan dengan proses mahkamah nanti.

Dalam pertemuan itu, OKS berkesempatan mengajukan soalan-soalan kepada wakil Juham berhubung saman AES.

Presiden Kase Datuk Mahfuz Omar yang turut merasmikan kaunter saman AES berkata, sehingga hari ini seramai 200 OKS mendaftar melalui emel ditambah pula sambutan pada hari ini amat menggalakkan.
"Hari ini, yang datang dari pelbagai bangsa Cina, Melayu dan India. Malah ada juga yang datang termasuk pemandu kereta kerajaan dan kakitangan kerajaan," katanya.
Dalam pada itu, pendakwaan kes yang pertama berhubung saman AES akan disebut di Mahkamah Majistret Jalan Duta pada 6 Disember ini.

Menurut Pengarah Juham Zamri Asa'ad Khuzami, mereka akan mengiringi OKS tersebut dan akan memohon pada mahkamah untuk cabar AES di Mahkamah Tinggi.

Katanya, orang ramai tidak perlu takut untuk cabar di mahkamah sebagaimana ia ditawarkan dalam surat saman.
"Tuan-tuan jangan takut sebab saman trafik adalah kesalahan yang kecil. Pesalah tidak duduk dalam kandang. Sebab itu ia dibawa dalam mahkamah Majistret," katanya.
Melalui inisiatif membuka kaunter, jelas Peguam Juham Dr Zulqarnain Lukman sebagai usaha untuk mengajar orang ramai supaya jangan takut dengan mahkamah.
"Kita kena tahu implikasi apabila kita melalui proses mahkamah, sama ada mengambil masa tiga atau empat kali ulang alik ke mahkamah, mungkin akan ambil masa yang banyak, tapi kita kena sedia menempuhnya.
"Apabila sampai ke mahkamah daftar dahulu, kemudian polis yang bertugas akan 'frame'kan caj kita, pertuduhan akan dibaca kepada kita. Tuan-tuan akan diberi pilihan, pilihlah tidak mengaku bersalah dan mohon dibicarakan. Ini tidak perlu jamin sebab ini kes kecil sahaja. Bila tetap tarikh jadi pendakwaan bermula.
"Kalau pendakwaraya tidak bersedia, kes ditangguh. Jikalau tertangguh sebanyak 3 kali biasanya mahkamah akan buang kes. Apa yang kita tahu pendakwaan nampaknya masih kabur kerana tidak tahu SOP mana yang perlu digunakan," terang beliau kepada OKS.
Kase menyediakan lebih 100 peguam untuk membantu orang ramai yang menjadi mangsa sistem pemantauan trafik itu.

Untuk maklumat lanjut orang ramai boleh melayari Facebook Kase atau emel di: kempenantisamanekor@gmail.com - HDIni sebabnya kenapa Israel membunuh kanak-kanak Palestin

Posted: 21 Nov 2012 10:58 PM PST

Sebab Utama Israel Membunuh Kanak-kanak Palestin

Penulis : harith

PERANG antara Israel dan Palestin tidak akan ada penghujungnya. Entah sampai bila puak Yah
udi Israel akan melakukan kekejaman terhadap warga Palestin, tidak dapat diketahui. Jumlah mangsa yang telah menjadi korban keganasan perang Israel telah meningkat kepada ribuan nyawa dan 75% dari mereka adalah kanak-kanak dan wanita.

Ramai dari kita yang mempersoalkan kenapa Israel sering menjadi kanak-kanak Palestin sebagai sasaran mereka?

Ada pihak yang mengatakan itu memang tabiat puak Yahudi Israel yang kejam dan biadab sejak azali dan ada juga yang mengatakan mereka (Israel) takut akan perkembangan kanak-kanak Palestin. Mungkin pendapat yang kedua ada benarnya dan lebih masuk akal. Itulah alasan mengapa Israel sering menjadikan kanak-kanak Palestin sebagai sasaran operasi mereka selain kelompok pejuang Hamas tentunya.

Salah seorang pimpinan Hamas, Ismali Haniya mengatakan, kanak-kanak yang sudah menghafal 30 juzuk Al-quran ini sesungguhnya menjadi sumber utama ketakutan puak Zionis Yahudi.

"Jika dalam usia semuda itu mereka sudah boleh menguasai Al-quran, bayangkan 20 tahun lagi apa yang akan dikuasai oleh mereka?" demikian cara pemikiran yang berkembang pada fikiran masyarakat Yahudi. Tidak hairan jika kanak-kanak Palestin menjadi para penghafal Al-quran.

Keadaan Semenanjung Gaza yang dipagari dari segala arah oleh Yahudi Israel menjadikan mereka berterusan cenderung untuk berinteraksi dengan al-Qur'an. Tidak ada istilah bermain permainan PlayStation dalam kamus kehidupan mereka.

Seperti yang kita ketahui, pihak HAMAS menyatakan syarat-syarat yang amat berat untuk menjadi anggota pejuang mereka, diantaranya seseorang itu perlu lah menjadi Hafiz Al-Qur'an dan tidak pernah meninggalkan ssolat fardu terutama sekali solat subuh. Peperangan panjang antara Yahudi mungkin akan berlanjutan entah beberapa generasi lagi.

Oleh itu, hendaklah kita belajar dari Palestin, walaupun mereka dikurung oleh penjajahan Zionis, nyawa mereka terancam setiap masa, setiap minit bahkan setiap detik, tapi itu semua tidak sedikit pun menjadi kesan kepada niat mereka untuk dekat dengan Al-quran dan mendalami lebih dalam dan lebih jauh mengenai agama Islam. Yahudi Israel memang hebat dalam memiliki segala jumlah pasukan dan kelengkapan tempur yang berteknologi paling tinggi. Tapi rakyat Palestin memiliki semangat juang yang lebih tinggi, mereka berani untuk mati syahid demi kebebasan mereka dan anak cucu mereka.


Inilah JENAYAH paling berat yang baru saja di wartakan Ameno...

Posted: 21 Nov 2012 06:25 PM PST

Senjata???
Owhh!! Bukankah doa itu senjata mukmin yang paling berkesan...

Rupanya, inilah senjata yang paling ditakuti Umno sekarang neh...
Inilah realitinya, Umno takut doa orang-orang mukmin...

Kahkahkah...

Memang terbaek la kartun neh...


Tentera Aneh Berseragam Putih Turut Berperang di Gaza

Posted: 21 Nov 2012 03:00 PM PST

Pasukan "Berseragam Putih" di Gaza ...

Ada "pasukan lain" membantu para mujahidin Palestine. Pasukan Israel sendiri mengakui adanya pasukan berseragam putih itu.

Suatu hari di penghujung Januari 2009, sebuah rumah milik keluarga Dardunah yang berada di antara Jabal Al Kasyif dan Jabal Ar Rais, tepatnya di jalan Al Qaram, didatangi oleh sekelompok pasukan Israel.

Seluruh anggota keluarga diperintahkan duduk di sebuah ruangan. Salah satu anak laki-laki diinterogasi mengenai ciri-ciri para pejuang al-Qassam.

Saat disoal-siasat tentera yahudi, sebagaimana ditulis situs Filisthin Al Aan (25/1/2009), memaparkan cerita seorang mujahidin al-Qassam, laki-laki itu menjawab dengan jujur bahwa para pejuang al-Qassam mengenakan baju hitam-hitam. Akan tetapi tentara itu malah marah dan memukulnya hingga laki-laki malang itu pengsan.

Selama tiga hari berturut-turut, setiap ditanya, laki-laki itu menjawab bahwa para pejuang al-Qassam memakai seragam hitam. Akhirnya, tentara itu naik pitam dan mengatakan dengan keras, "Wahai pembohong! Mereka itu berseragam putih!"

Cerita lain yang disampaikan penduduk Palestina di situs milik Brigade Izzuddin al-Qassam, Multaqa al-Qasami, juga menyebutkan adanya "pasukan lain" yang tidak dikenal. Awalnya, sebuah ambulan dihentikan oleh sekelompok pasukan Israel. Pemandurnya ditanya apakah dia berasal dari kelompok Hamas atau Fatah? Sopir malang itu menjawab, "Saya bukan kelompok mana-mana. Saya cuma sopir ambulan."

Akan tetapi tentara Israel itu masih bertanya, "Pasukan yang berpakaian putih-putih dibelakangmu tadi, masuk kelompok mana?"

Si sopir pun kebingungan, karena ia tidak melihat seorangpun yang berada di belakangnya. "Saya tidak tahu," jawaban satu-satunya yang ia miliki.

Cerita mengenai "pasukan tidak dikenal" juga datang dari seorang penduduk rumah tersusun wilayah Tal Islam yang handak mengungsi bersama keluarganya untuk menyelamatkan diri dari serangan Israel.

Di tangga rumah ia melihat beberapa pejuang menangis." Kenapa kalian menangis?" tanyanya.
"Kami menangis bukan karena khawatir keadaan diri kami atau takut dari musuh. Kami menangis karena bukan kami yang bertempur. Di sana ada kelompok lain yang bertempur memporak-porandakan musuh, dan kami tidak tahu dari mana mereka datang," jawabnya.
Saksi Soldadu Israel ...

Cerita tentang "soldadu berseragam putih" tak hanya diungkap oleh mujahidin Palestina atau warga Gaza. Beberapa personel pasukan Israel sendiri menyatakan hal serupa.

Situs al-Qassam memberitakan bahwa TV Channel 10 milik Israel telah menyiarkan seorang anggota pasukan yang ikut serta dalam pertempuran Gaza dan kembali dalam keadaan buta.
"Ketika saya berada di Gaza, seorang tentera berpakaian putih mendatangi saya dan menaburkan pasir di mata saya, hingga saat itu juga saya buta," kata anggota pasukan ini.
Di tempat lain ada soldadu Israel yang mengatakan mereka pernah berhadapan dengan "hantu". Tidak diketahui dari mana asalnya, bila munculnya, dan ke mana menghilangnya.

Masih dari Channel 10, seorang tentera Israel lainnya mengatakan,
"Kami berhadapan dengan pasukan berbaju putih-putih dengan janggut panjang. Kami tembak dengan senjata, akan tetapi mereka tidak mati."
Cerita ini menggelitik banyak pemirsa. Mereka bertanya kepada Channel 10, siapa sebenarnya pasukan berseragam putih itu?

Apakah pasukan berbaju putih itu adalah MALAIKAT bantuan Allah, sebagaimana Allah telah membantu dalam perang Badar dalam Al Quran?
"(Ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu diperkenankan-Nya bagimu: "Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepadamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut".(QS 8 : 9)
Suara Tak Bersumber ...

Ada lagi kisah karamah mujahidin yang kali ini disebutkan oleh khatib masjid Izzuddin Al Qassam di wilayah Nashirat Gaza yang telah ditayangkan oleh TV channel Al Quds, yang juga ditulis oleh Dr Aburrahman Al Jamal di situs Al Qassam dengan judul Ayaat Ar Rahman fi Jihad Al Furqan (Ayat-ayat Allah dalam Jihad Al Furqan).

Sang khatib bercerita, seorang pejuang telah menanam sebuah periuk api yang telah disiapkan untuk menyambut pasukan Zionis yang melalui jalan tersebut.
"Saya telah menanam sebuah periuk api. Saya kemudian melihat sebuah helikopter menurunkan sejumlah besar pasukan disertai tank-tank yang beriringan menuju jalan tempat saya menanam ranjau," kata pejuang tadi.
Akhirnya, sang pejuang memutuskan untuk kembali ke markas karena mengira ranjau itu tidak akan bekerja optimal. Maklum, jumlah musuh amat banyak.

Akan tetapi, sebelum beranjak meninggalkan lokasi, pejuang itu mendengar suara "Utsbut, tsabatkallah" yang maknanya kurang lebih, "tetaplah di tempat maka Allah menguatkanmu." Ucapan itu ia dengar berulang-ulang sebanyak tiga kali.
"Saya mencari sekeliling untuk mengetahui siapa yang mengatakan hal itu kapada saya. Akan tetapi saya malah terkejut, karena tidak ada seorang pun yang bersama saya," ucap mujahidin itu, sebagaimana ditirukan sang khatib.
Akhirnya sang mujahid memutuskan untuk tetap berada di lokasi. Ketika sebuah tank melewati ranjau yang tertanam, sesuatu yang "ajaib" terjadi. Ranjau itu justru meledak amat dahsyat. Tank yang berada di dekatnya langsung hancur. Banyak soldadu Israel mati serta merta. Sebahagian dari mereka harus diangkut oleh helikopter. "Sedangkan saya sendiri dalam keadaan selamat," kata mujahid itu lagi, melalui lidah khatib.

Cerita yang disampaikan oleh seorang penulis Mesir, Hisyam Hilali, dalam situs alraesryoon.com, ikut mendukung kisah-kisah sebelumnya. Abu Mujahid, salah seorang pejuang yang melakukan ribath (berjaga) mengatakan,
"Ketika saya mengamati gerakan tank-tank di perbatasan kota, dan tidak ada seorang pun di sekitar, akan tetapi saya mendengar suara orang yang bertasbih dan beritighfar. Saya berkali-kali mencoba untuk memastikan asal suara itu, akhirnya saya memastikan bahwa suara itu tidak keluar kecuali dari bebatuan dan pasir."
Sudah Meledak, Ranjau Masih Utuh ...

Satu kejadian "aneh" terjadi di Gaza Selatan, tepatnya di daerah AI Maghraqah. Saat itu para mujahidin sedang memasang ranjau. Di saat mengulur kabel, tiba-tiba sebuah pesawat pengintip Israel mengesan mereka. Bom pun langsung digugurkan ke lokasi itu.

Untunglah para mujahidin selamat. Namun, kabel pengubung ranjau dan pemicu yang tadi hendak disambung menjadi terputus. Tidak ada kesempatan lagi untuk menyambungnya, karena pesawat masih berputar-putar di atas.

Tak lama kemudian, beberapa tank Israel mendekati lokasi di mana ranjau-ranjau tersebut ditanam. Bukan sekadar melewati, tank-tank itu malah berhenti tepat di atas peledak yang sudah tak berfungsi itu.

Apa daya, kaum Mujahidin tak bisa berbuat apa-apa. Kabel ranjau jelas tak mungkin disambung, sementara tank-tank Israel telah berkumpul tepat di atas ranjau.

Mereka merasa amat sedih, bahkan ada yang menangis ketika melihat pemandangan itu. Sebagian yang lain berdoa, "allahumma kama lam tumakkinna minhum, allahumma la tumakkin lahum," yang maknanya, "Ya Allah, sebagaimana engkau tidak memberikan kesempatan kami menghadapi mereka, jadikanlah mereka juga tidak memiliki kesempatan serupa."

Tiba-tiba, ketika fajar tiba, terjadilah keajaiban. Terdengar ledakan dahsyat persis di lokasi penanaman ranjau yang tadinya tak berfungsi.

Setelah Tentara Israel pergi dengan membawa kerugian akibat ledakan lersebut, para mujahidin segera melihal lokasi ledakan. Sungguh aneh, ternyata seluruh ranjau yang telah mereka tanam itu masih utuh. Dari mana datangnva ledakan? Wallahu a'lam.

Masih dari wilayah Al Maghraqah. Saat pasukan Israel menembakkan artileri ke salah satu rumah, hingga rumah itu terbakar dan api menjalar ke rumah sebelahnya, para mujahidin dihinggapi rasa khawatir jika api itu semakin tak terkendali.

Seorang dari mujahidin itu lalu berdoa, "Wahai Dzat yang merubah api menjadi dingin dan tidak membahayakan untuk Ibrahim, padamkanlah api itu dengan kekuatan-Mu."

Maka, tidak lebih dari tiga menit, api pun padam. Para mujahidin menangis terharu karena mereka merasa Allah Subhanuhu wa Ta'ala (SWT) telah memberi pertolongan dengan terkabulnya doa mereka dengan segera.- sumber FB


otaiblues

Posted: 22 Nov 2012 11:46 AM PST

otaiblues


Terima kasih MP BN,dengan bangganya aku akan beratur untuk membayar saman AES,

Posted: 22 Nov 2012 05:16 AM PST

Sebagai se orang warga negara Malaysia,aku amat berbangga, kerana kerjaaan bn mendapat majoriti untuk menguatkuasakan penggunaan kamera AES,
Aku se orang yang petriotik, dengan ini berbangga untuk beratur untuk membayar saman, terima kasih kerajaan kerana mengajar aku ,dan tidak menghukum aku yang bersalah ini..anggap la saman itu upah kerana mengajar aku..
Ape lah mp pakatan ni..kenapa la cuba nak halang kerajaan bn dari mengajar rakyat.......

UMNO itu islam ke?

Posted: 22 Nov 2012 04:59 AM PST

Hanya makhlok allah yang mengucapkan kalimah syahadah,yang mengerjakan solat,yang berpuasa sebulan di bulan ramadhan,yang membayar zakat dan menunaikan haji..Makhlok ini lah yang layak digelar sebagai umat islam..
setau aku, UMNO itu hanyalah sebuah parti atau pertubuhan yang di anggotai oleh sebilangan nya orang melayu islam,ada juga bumiputra yang bukan islam.
Kenapa orang umno kata UMNO itu islam?
kalau parti pertubuhan melayu islam itu, boleh la di terima.......
UMNO itu bukan nya makhlok allah pun,sekadar saru pertubuhan je...
Jadi tang mana yang di katakan UMNO itu islam jika ia bukan makhlok..

Pening la kepala memikirkan perkara senang ni..

.

jala untuk aku cari makan telah di curi..yang mencurinya melayu islam

Posted: 21 Nov 2012 11:38 PM PST

Jala yang aku guna untuk mencari rezki telah di curi,sekarang ape yang patut aku buat ? halalkan je atau harus aku doakan kebaikan buat si pencuri itu...doakan kebaikan demi sepencuri itu ke?
Dua hari lepas,jiran sebelah rumah aku diragut ketika menunggang motor,sekarang ni duk kat hospital kerana tercedera,,yang meragut nya dua orang budak melayu yang tentunya beragama islam,,mestikah suami jirang aku tu mendoakan kebaikan untuk si peragut? doa moga peragut tu sedar dan bertaubat, sedang isteri jiran aku tu separuh mati dah? nak doakan kebaikan ke?
aruah ayah aku telah membuka suatu tanah kosong yang yang tidak betuan, aruah telah menanam pokok getah.dalam diam diam jkkk kampung telah membut permohonan tanah tersebut,,sedangkan dia tahu,aruah ayah aku yang mengusahakannya,,harus kah aku mendoakan kebaikan buat jkk yg terang terang menginaya aruah ayah aku,,

TOLONG JAWAB  Boleh atau tidak mendoakan keburukan buat mereka mereka ini,....

Berdoa itu sendiri sunah nabi,,

Posted: 21 Nov 2012 08:47 PM PST

Memang la tak ada sunah nabi, mendoakan yang buruk pada umatnya,walau nabi di baling batu sampai bengkak bengkak berdarah kakinya,,
Kenapa ye,,sebab hati nabi,suci bersih..
Nabi ajar kita brdoa, minta pada allah,itu lah sunah nya,,berdoa tentang ape,terpulang lah..jika terasa terinaya..minta la allah tunjuk dan berikan pengajaran..

Jangan salah kan orang berdoa buruk pada kita.

Posted: 21 Nov 2012 08:24 PM PST

Kenapa nak marahkan orang lain atas kesalahan yang telah kita lakukan?kalau la kita tak pernah niaya orang,takkan la org nk berdoa yang tak elok,..sedar kah kita tentang pe yang telah kita lakukan?
Biar orang yang menilai kita macam mana,,bukan kita yang nilai diri  kita baik.

Kalau kita tak bersalah,,,buat ape kita takut,,orang yang takut itu adalah orang yang pernah dan banyak berbuat salah...

Padan muka di doa kan buruk oleh orang lain..

Mulut bau longkang.

Posted: 21 Nov 2012 08:05 PM PST

longkang, tempat mengalirnya air dari segala sumber,tempat berkumpulnya sampah sarap,,jadi tak payahlah pada siapa yang dah terbukti hatinya busuk,perangai nya busuk bercakap tentang politik bersih,tentang hukum hakam agama,kerana setiap kali bercakap,,bau busuk longkang itu akan di hidu,,AES, mp bn mengundi untuk melaksanakannya,alasannya mengajar bukan untuk menghukum,

Posted: 21 Nov 2012 04:45 PM PST

Tahniah buat rakyat Malaysia, jika kena saman, jangan tuduh kerajaan zalim,kerajaan hanya nak mengajar,bukan untuk menghukum dan tiada diskaun kalau kena saman..
Nampaknya selepas ini.  akan kaya lah kerajaan Malaysia,maka akan bertambah baik la sistem jalan raya di negara kita,,

Addin

Posted: 22 Nov 2012 11:35 AM PST

Addin


Siapakah Gerangan Dalam Liang Lahad Ni?

Posted: 22 Nov 2012 02:39 PM PST


Siapakah gerangan yang memakai berbaju putih, berkopiah putih yang turut membantu lakukan pengebumian seorang hamba Allah di dalam gambar ni? 

Langsung tidak kisah baju berwarna putih itu kotor terkena tanah? Jangan terkejut! Kerana dia adalah... Sultan Muhammad V (Tuanku Muhammad Faris Petra) !!! Allahuakhbar!Iklan

Rupanya Sebab Ni Pengarah Urusan Akhbar The Star Milikan MCA Letak Jawatan

Posted: 22 Nov 2012 07:58 AM PST


Ekoran berita yang Addin paparkan dalam blog ini yang di petik dari The Malaysian Insider berkenaan perletakan jawatan Pengarah Urusan Akhbar The Star, Ho Kay Tat pagi tadi (baca sini). 

The Edge Media Group telah e-melkan kenyataan sidang medianya berkenaan perletakan jawatan Ho Kay Tat yang akan menyertai The Edge Media Group.

Perletakan jawatan pengarah urusan The Star, Ho Kay Tat (gambar) yang akan menyertai kembali The Edge, memberi tamparan hebat kepada akhbar milik MCA itu kerana gagal mengekalkan khidmat pemberita disegani ini.

Berikut adalah kenyataan media yang di e-melkan kepada Addin..Iklan

Rais Yatim Bakal Panas Punggung?

Posted: 22 Nov 2012 07:24 AM PST

Kedutaan Besar Indonesia dan polis republik itu akan membuka siasatan kes pemerkosaan dan rasuah oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Seri Rais Yatim terhadap bekas pembantu rumahnya, Robengah dalam masa terdekat.

Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa berkata, laporan tersebut diterima oleh kedutaan tersebut sebagai informasi baru untuk memulakan siasatan.

"Kementerian Kaunselor Kedutaan, Suryana Sastradiredja dan Polis Kerjasama Antarabangsa Kedutaan, Benny Iskandar telah mengesahkan untuk membuka siasatan terhadap Robengah dan juga majikannya iaitu Rais Yatim yang juga ahli parlimen Jelebu."


Menurut mereka, kes ini akan dirujuk kepada pihak berkuasa anti rasuah di Indonesia," katanya selepas menyerahkan laporan permohonan penyiasatan dan tindakan undang-undang di Kedutaan Besar Indonesia, Jalan Ampang, hari ini.Fariz berkata, Jingga 13 akan memantau perkembangan siasatan sehingga Rais dibawa ke muka pengadilan.
"Kita akan berhubung dari masa ke semasa dengan kedutaan tersebut, sama ada siasatan dibuat atau tidak."Kita juga tidak akan teragak-agak mengemukakan kes ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika tidak ada sebarang tindakan diambil," katanya.
Menurut Fariz, laporan tersebut juga dibuat berhubung kemungkinan wujudnya ugutan terhadap Robengah."Jingga 13 mengesyaki wujud ugutan terhadap Robengah sehingga terpaksa berdiam diri kerana bimbang keselamatan beliau dan keluarga, walaupun hakikatnya telah diperkosa dan maruahnya dinodai.

"Robengah sendiri menyatakan bahawa beliau telah diberi amaran oleh orang besar di Malaysia yang melarang beliau dari membicarakan perkara ini," tegas Fariz.Pada awal 2011, Malaysia digemparkan dengan pendedahan mengenai penglibatan Rais dalam kes rogol melibatkan pembantu rumahnya, Robengah yang berasal dari Indonesia.

Robengaj sebelum ini mendakwa diperkosa majikannya di Malaysia, sepertimana laporan NGO Migrant Care pada 23 Julai 2007.Bagaimanapun, beliau menafikan perkara itu dalam surat ditandatangani bertarikh 7 Januari 2011, menyatakan tidak menghadapi masalah sewaktu bekerja di Malaysia.

Dalam lawatan Jingga 13 ke Banjanegara Oktober lalu mendapati Robengah hidup mewah dengan rumah dianggar bernilai RM100,000, walaupun beliau dan suami tidak bekerja.Pelbagai pihak termasuk KEADILAN sebelum ini membuat laporan polis berhubung kes itu namun sehingga kini, tiada siasatan dilakukan. ~jalanpulangIklanRayuan Bantu Rakyat Palestin

Posted: 22 Nov 2012 05:41 AM PST

KUALA LUMPUR 21 NOVEMBER: Pasukan Bantuan Pertubuhan Penyayang Islam Malaysia (Muslim Care) akan ke Gaza pada 27 November ini bagi menghantar bantuan asas kepada rakyat Palestin yang menjadi mangsa serangan terbaru Israel.

Muslim Care merayu rakyat Malaysia memberi bantuan kewangan ke Tabung Bantuan Untuk Gaza yang dilancarkannya bagi meringankan beban rakyat Palestin.

Presidennya, Zulkefli Mohd Nani berkata, pihaknya mensasar kutipan sekurang-kurangnya RM100,000 untuk membeli keperluan makanan, khemah dan ubat-ubatan.

"Pasukan bantuan akan serah bantuan kewangan kepada rakan NGO di Gaza dan keperluan asas akan dibeli di sana. Kalau bawa dari sini, lebih banyak kos diperlukan," katanya.

Beliau dipetik Harakah Daily sebagai berkata demikian pada sidang media di Masjid As-Syakirin, KLCC hari ini.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menyalurkan sumbangan ke Akaun Maybank Muslim Care (Viva Palestin) 5644 902 111 59 atau ke Akaun RHB (Muslim Care) 2621 2000 004747. ~harakahdailyIklanSpeaker Halau Keluar Adun BN

Posted: 22 Nov 2012 04:54 AM PST


ALOR SETAR – Sidang Dewan Undangan Negeri menjadi gempar seketika apabila semua ADUN pembangkang keluar dewan sebagai memberi sokongan kepada YB Dato'Abu Hasan Sarif (BN-Kota Siputih).

Perkara ini terjadi ekoran Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah,YB Dato'Abdul Isa Ismail, mengarahkan Adun Kota Siputih keluar dewan setelah amaran supaya beliau duduk dan berhenti membuat kecoh tidak dihiraukan.

Insiden ini terjadi ekoran ADUN Kota Siputih memohon diberi laluan semasa YB Lim Soo Nee (PKR- Kulim) membuat ucapan penggulungan tetapi tidak dibenarkan. Beliau terus mendesak dan tidak menghiraukan arahan YB Speaker agar beliau duduk semula di tempatnya. Akibat keengganan itu, beliau telah diarahkan keluar dewan dan tidak dibenarkan menyertai persidangan.

Walau bagaimana pun, semua ADUN berkenaan masuk semula ke dewan menyertai persidangan sejurus selepas YB Lim Soo Nee tamat berucap.~kedahlaIklan


Cuba Anda Lihat Saman AES Ni.. Apa Yang Tak Kena?

Posted: 22 Nov 2012 01:41 AM PST


Nah!! Ini bukti AES merompak duit rakyat. Tak kira motosikal wa'ima basikal kalau boleh saman, mereka nak saman jugak.

Apa yang tak kena pada saman AES ni? Ntah ler..bagi Addin, takde pape yang tak kena.. Tapi yang musykilnya, sejak bila pulak motosikal kena saman had laju ni?

Addin tak tau sangat pasal undang-undang jalanraya ni.. kepada sesiapa yang tau tolong bagitau skit..

Inilah bukti projek AES ni satu lagi projek mengayakan kroni.. kroni makin kaya, rakyat makin papa kedana..

Sama-sama kita tolak AES, tolak AES sampai tersungkur rebah ke bumi bersama Umno BN..Iklan

Sidang Media Tergempar 3 Petang Ini..

Posted: 21 Nov 2012 11:55 PM PST


Delegasi PKR ke Hong Kong mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan James To, pemimpin Parti Demokrat di dalam Majlis Perundangan Hong Kong pada 21 November 2012. 

Beliau adalah Naib Pengerusi, Panel Keselamatan (Vice Chairman, Security Panel) Majlis Perundangan Hong Kong yang bertanggungjawab memantau kebebasan dan keberkesanan badan penguatkuasa undang-undang di Hong Kong, termasuklah Suruhanjaya Bebas Mencegah Rasuah (ICAC).

Dalam pertemuan itu, beliau telah mengaturkan supaya satu perjumpaan segera diadakan dengan pegawai-pegawai ICAC untuk menerima bukti baru dari Malaysia berhubung kes dakwaan rasuah RM40 juta yang dikaitkan dengan Musa Aman.
James To juga telah menyatakan sokongan beliau untuk membawa kes ini dan telah hadir bersama-sama dengan delegasi PKR untuk menyerahkan bukti baru kepada ICAC pagi ini, jam 9 pagi.
Mengambil kira kenyataan terbuka Kevin Zevros, Ketua Pendakwa Hong Kong bahawa beliau bersedia untuk membuka semula siasatan sekiranya mendapat bukti baru, delegasi PKR telah menyerahkan satu laporan (dan dokumen sokongan) mengenai 3 perkembangan baru yang boleh membantu siasatan ini:
1. Kenyataan Lajim Ukin bahawa beliau tidak pernah tahu menahu bagaimana Umno telah mendapat sumbangan derma RM40 juta, seperti alasan yang digunakan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk menghentikan siasatan ICAC
2. Kenyataan Wilfred Bumburing bahawa beliau tahu wang RM40 juta itu dimasukkan ke dalam akaun peribadi seseorang (bukannya akaun Umno) yang menguatkan lagi pandangan ramai bahawa wang itu bukanlah derma kepada Umno
3. Pendedahan bahawa anak Nazri Aziz telah mendapat habuan dalam bentuk sebuah kereta mewah menimbulkan keraguan bahawa Nazri Aziz mempunyai kepentingan di dalam kes ini yang boleh mempengaruhi kesahihan maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa Malaysia kepada ICAC
Delegasi PKR percaya bahawa ketiga-tiga bukti baru ini mengesahkan bahawa dakwaan pihak berkuasa Malaysia bahawa wang RM40 juta itu merupakan derma kepada Umno adalah tidak benar. 
Oleh kerana ICAC terpaksa menutup penyiasatan sebelum ini kerana pihak berkuasa Malaysia memberikan gambaran yang tidak tepat, bukti-bukti baru ini diharapkan dapat membuka semula kes RM40 juta membabitkan Musa Aman.

Selain dari perbincangan mengenai ketiga-tiga perkembangan tersebut, delegasi PKR telah bersetuju untuk menyerahkan lebih banyak bukti termasuklah bukti transaksi di Hong Kong kepada ICAC dalam tempoh tiga minggu akan datang untuk membantu siasatan ICAC.

Saya percaya isu ini tidak akan mati seperti sebelum ini dengan sokongan dan minat yang ditunjukkan oleh pimpinan Hong Kong dan media di sini. 
Misi delegasi ini telah pun mendapat liputan di dalam media tempatan dan satu sesi penerangan khas kepada pihak media akan diadakan pada jam 3 petang ini.


Dengan perkembangan-perkembangan ini, saya berharap siasatan kes ini akan membuahkan hasil.   Sewajarnyalah pihak berkuasa di Malaysia pun menunjukkan minat dan komitmen yang sama untuk menyiasat kes ini dengan sempurna.
RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN
22 NOVEMBER 2012


Iklan


Sebab Utama Yahudi Laknatullah Bunuh Kanak-Kanak Palestin

Posted: 21 Nov 2012 10:26 PM PST

Perang antara Israel dan Palestin tidak akan ada penghujungnya. Entah sampai bila puak Yahudi Israel akan melakukan kekejaman terhadap warga Palestin, tidak dapat diketahui.

Jumlah mangsa yang telah menjadi korban keganasan perang Israel telah meningkat kepada ribuan nyawa dan 75% dari mereka adalah kanak-kanak dan wanita. Ramai dari kita yang mempersoalkan kenapa Israel sering menjadi kanak-kanak Palestin sebagai sasaran mereka?

Ada pihak yang mengatakan itu memang tabiat puak Yahudi Israel yang kejam dan biadab sejak azali dan ada juga yang mengatakan mereka (Israel) takut akan perkembangan kanak-kanak Palestin.

Mungkin pendapat yang kedua ada benarnya dan lebih masuk akal. Itulah alasan mengapa Israel sering menjadikan kanak-kanak Palestin sebagai sasaran operasi mereka selain kelompok pejuang Hamas tentunya.

Salah seorang pimpinan Hamas, Ismali Haniya mengatakan, kanak-kanak yang sudah menghafal 30 juzuk Al-quran ini sesungguhnya menjadi sumber utama ketakutan puak Zionis Yahudi.

"Jika dalam usia semuda itu mereka sudah boleh menguasai Al-quran, bayangkan 20 tahun lagi apa yang akan dikuasai oleh mereka?" demikian cara pemikiran yang berkembang pada fikiran masyarakat Yahudi. Tidak hairan jika kanak-kanak Palestin menjadi para penghafal Al-quran.

Keadaan Semenanjung Gaza yang dipagari dari segala arah oleh Yahudi Israel menjadikan mereka berterusan cenderung untuk berinteraksi dengan al-Qur'an. Tidak ada istilah bermain permainan PlayStation dalam kamus kehidupan mereka.

Seperti yang kita ketahui, pihak HAMAS menyatakan syarat-syarat yang amat berat untuk menjadi anggota pejuang mereka, diantaranya seseorang itu perlu lah menjadi Hafiz Al-Qur'an dan tidak pernah meninggalkan ssolat fardu terutama sekali solat subuh. Peperangan panjang antara Yahudi mungkin akan berlanjutan entah beberapa generasi lagi.

Oleh itu, hendaklah kita belajar dari Palestin, walaupun mereka dikurung oleh penjajahan Zionis, nyawa mereka terancam setiap masa, setiap minit bahkan setiap detik, tapi itu semua tidak sedikit pun menjadi kesan kepada niat mereka untuk dekat dengan Al-quran dan mendalami lebih dalam dan lebih jauh mengenai agama Islam.

Yahudi Israel memang hebat dalam memiliki segala jumlah pasukan dan kelengkapan tempur yang berteknologi paling tinggi. Tapi rakyat Palestin memiliki semangat juang yang lebih tinggi, mereka berani untuk mati syahid demi kebebasan mereka dan anak cucu mereka. ~myberita


Iklan


Rupanya Yang Di Sanjung-Sanjung Ni Profesor Kangkung

Posted: 21 Nov 2012 09:41 PM PST

Malam tadi saluran televisyen propaganda Umno No 3 telah menyiarkan rakaman slog SoalJawab yang menampilkan cendekiawan Melayu yang juga seorang da'i dan murabbi negara bernama Sidek Baba. Isu yang dibahaskan - disoal dan dijawab dari satu pihak, ialah mengenai kontroversi doa yang dibaca selepas solat hajat di di stadium Sultan Muhammad Ke IV di Kota Bharu, yang antara lain meminta agar kerajaan BN KO atau hancur.Sidek BabaTampaknya ahli dan penyokong Umno begitu takut dengan doakan berkenaan. Kenapa?  Alasan doa itu dipohonkan kepada Allah s.w.t. kerana kerajaan BN telah berlaku zalim dan penganiayaan kepada rakyat.

Saluran tv propagnda No 3 itu seperti juga ahli Umno kepanasan dan tidak boleh duduk diam ikut bangkit sama mempertahankan kerajaannya dan dalam masa sama menghentam Pas yang menganjurkan doa berkenaan.

Tv No 3 berkenaan cuba menggambarkan kepada umum, Pas sebuah parti yang unIslamic dan berperangai buruk dan salah akidah. Salah satu ikhtiar untuk memburuk Pas sebenarnya, bukan menjernihkan keadaan maka Sidek Baba dipanggil untuk bersekongkol dengan Umno.

Maaflah taraf Sidek Baba dalam mempertahankan isu doa ini lebih kurang taraf anak dara tua yang sanggup memjadikan ibunya sebagai alat kerana mahu melepas dendamnya kepada Anwar Ibrahim.

Kenapa dikatakan begitu kerana kalau tv 'cepuah' berkenaan bersikap adil, soaljawab itu tidak hanya menampilkan satu pihak sebaliknya menampilkan sama seorang yang bertindak sebagai menjawab dan membela Pas berhubung doa berkenaan.

Tetapi apakah daya setakat itu sajalah tahap profesionalisme kebebasan media di negara ini, selalu bersikap memasukkan seseorang yang dibencinya dalam guni kemudian dilanyak dan dipukul beramai-ramai.

Mengikut rancangan itu semalam barang kali bukan saja saya, tetapi orang lain juga yang sebelum ini mengkagumi Sidek sebagai seorang ahli akademik atau menurutnya sendiri sebagai da'i dan murabbi terkejut dan terbeliak mata mendengar hujah dan juga alasan yang diberikannya.

Mungkin ada yang tidak sangka sudah sejauh itu Sidek Baba sekarang terhayut dan lara didalam arus Umno. Iya, kalau kita tidak tahan dengan asakan dan paluan Umno tetapi janganlah sehingga chasisnya lari begitu jauh.Orang berstatus seperti Sidek bukan bukan menjadi penghasut menyesatkan Umno tetapi memberi pencerahan. Itu sepatutnya.

Saya berkata ini bukan apa, Sidek yang hari pertama saya mengenali dan berjumpa dengannya seorang yang berani, nampak istiqamah dengan perjuangan. Jarang seorang akademik dan profesionalisme yang setegasnya waktu itu. Itulah menyebabkan saya meletakkan rasa hormat tinggi kepadanya.

Tetapi hanya sedikit saja ujian Allah campakkan ke atasnya, ditangkap kemudian ditelanjakan, Sidek sudah jadi hilang akal sudah memusnahkan mahkota dirinya selama ini.

Tentang doa itu tampaknya Sidek sepakat dengan pandangan orang Umno lain yang merasakan doa itu tidak kena ataupun tidak sesuai dibaca kerana doa seperti itu tidak pernah dibuat oleh Nabi Muhammad s.a.w. Bagi Sidek doa KO BN itu sebagai melampau dan menyesalkan.

Katanya tidak ada berlaku sebelum ini orang Islam mendoakan kehancuran orang Islam lain.Di dalam 'perkuk' akademiknya, Sidek berpendapat doa itu tidak wajar dihalakan kepada kerajaan BN kerana kerajaan BN tidak zalim dan tidak boleh dipohonkan Allah binasakannya. Apa  yang dipatutnya didoakan minta agar kerajaan sejahtra.

Sidek lantas memberi bukti menunjukkan kerajaan BN adil dan berlaku saksama dengan mengatakan di universiti tempatnya mencari makan, (Universiti Islam Antarabangsa) telah membuka atau turut memberi peluang kepada anak-anak penyokong pembangkang memasuki universiti berkenaan.

Kerajaan juga telah banyak menyediakan segala macam kemudahan untuk rakyat. Beliau juga turut menyebut peranannya (angkat bakul sendiri) mengatakan telah menganjurkan beberapa program untuk kebaikan anak bangsa.

Dari itu nampak semacam benar kata-kata pandita ini. Tetapi soalnya apakah hanya dari sudut itu saja untuk diterima bahawa kerajaan BN telah berlaku adil. Itulah yang Sidek nampak dan ianya sangat naif sekali. 

Kenapa Sidek mempersempitkan minda sendiri semata-mata untuk membela Umno. Umno boleh dibela dalam kerangka yang lebih luas dan rasional.

Sebagai seorang ilmuan dia anggap cendekiawan dia sepatutnya menyuluh dengan lebih luas lagi untuk melihat sejauh mana keadilan BN yang dipujinya itu.Beliau patut melihat doa yang dibaca itu dalam konteks politik dan lokasi di mana ianya dibaca.

Mungkin dari segi politik apa pun alasan doa seperti itu tidak wajar. Tetapi apa yang mustahak dilihat ialah lokasi doa itu dibaca, iaitu di Kelantan. Kita selalu mengatakan keadilan itu kerana meletakkan sesuatu di tempatnya?

Dalam konteks Kelantan doa itu adalah sesuai kerana kezaliman dimaksudkan itu berlaku di Kelantan. Sidek tidak akan merasakan kerajaan BN zalim dan kalau beliau tidak menyuluh dari sudut itu. Dan beliau tidak mengatakan kerajaan BN adil dan tidak kejam kerana memberi peluang untuk hidup senang lenang kepadanya.

Pendapat begitu telah tidak meletakkan sesuatu itu pada tempatnya.Untuk lebih adil sebelum bercakap, Sidek perlu duduk di Kelantan, menyelam hati dan perasaan orang Kelantan dan melihat dengan mata murabbi dan cendekiawannya apa berlaku di sana.

Sidek kena tanggakan spek brand Umno yang dipakai itu, barulah ia dapat melihat dan menilai dengan adil kemudian membuat justifikasi terhadap doa demikian.

Beliau kena interviu rakyat Kelantan bukan saja yang sewarna dengannya tetapi warna-warna lain juga. Untuk itu Sidek kena faham apa itu federalisme dan juga memahami apa yang digaris dalam persetujuan semasa membentuk kerajaan bersekutu dulu.

Keadilan itu boleh diiktiraf apabila ia memberi kesamaan hak kepada semua tanpa dipisah oleh fahaman dan ideologi politik. Adalah tidak adil dan sesuatu kekejaman juga kalau Sidek membuat ulasan itu dengan mengambil kira apa yang beliau lihat dari luar Kelantan.

Mengenai kezaliman BN di Kelantan semua orang sudah mengetahuinya. Apakah bagi Sidek itu bukan zalim dan ia hanya satu penderaan politik kerana tidak semua orang Kelantan menyokong BN?

Doa yang meminta BN dihancurkan itu bertolak dari kezaliman dan pengkhianatan kerajaan BN ke atas Kelantan itu. Doa itu tidak akan lahir kalau bukan kerana kezaliman yang dirasai. Doa itu adalah berbentuk umum kepada parti BN dan bukan individu di dalam Umno.

Saya juga akan menentang kalau ada pihak yang mendoakan secara khusus kepada mana-mana individu di dalam BN atau mana parti politik. Tetapi doa di stadium malam itu bersifat general ke atas BN sebagai sebuah kerajaan bukan sebagai individu insan beragama Islam. Doa-doan sebegitu bukan tidak pernah dibaca oleh para ulamak dan aulia.

Kezaliman kerajaan Firauan, Haman, Namrud dan sebagainya dibaca, malahan ianya diperpanjangkan sampai ke hari ini. Malaysia sendiri membaca doa itu untuk melaksanakan Israel dan zionis. Apakah tidak terlatas di telinga Sidek.

Nah... status atau pun kedudukan doa terhadap kejahanaman Isrel itu samalah dengan status doa di stadium itu dalam konteks kezaliman kerajaan BN ke atas rakyat Kelantan. Sebagai murabbi Sidek tentu membaca dan menelaah al Quran.

Cuam Sidek cari apa yang saya katakan ini dan faham dengan betul. Saya mintalah Sidek duduk mencakung atas tunggul mati dan kentut... cuba hidu!

Sebagai ahli akademik dan cendekiawan Sidek patut menggunakan ilmu atau kedudukannya itu di tempat yang seadil-adilnya. Beliau patut sedar orang atau golongan sepertinyalah diharapkan oleh rakyat untuk menyatakan sesuatu dengan benar.

Orang berilmu selalunya bercakap benar, tidak mudah terpengaruh ataupun menjadi pelesit kepada mana-mana pihak.Malangnya dengan apa yang dilontarkan Sidek menerusi slog soaljawab sehala itu, dengan menggunakan bahasa yang tertib dan wajah yang tawaduk beliau ikut sama mencemarkan dirinya dengan pandangan ilmiah yang beliau berikan.

Cara Sidek mempertahankan kerajaan BN tidak zalim sama seorang perempuan yang bertutup aurad, nampak warak, sopan santuh tetapi sedia melacurkan diri untuk mendapat rezeki.

Biarlah saya katakan kepada cikgu Sidek ini bukan tidak boleh menyokong Umno kerana kita ada pegangan dan pandangan masing-masing, tetapi kalau sampai melacurkan cendekiawan yang ada kerana tidak mahu susah payah dan takut diuji ia sesuatu yang sangat keji. ~mso
Iklan


Video Perkembangan Terkini Skandal Musa Aman Di Hong Kong

Posted: 21 Nov 2012 07:20 PM PST


Di saat seluruh Malaysia tertumpu kepada perang yang berlaku antara rejim Israel dan rakyat Palestin, perkembangan terkini siasatan semula skandal membabitkan Ketua Menteri Sabah, Musa Aman, jutawan balak Michael Chia dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz di Hong Kong terus rancak!

Rombongan yang diketuai Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli bersama-sama dengan ahli parlimen Selayang, William Leong, ahli parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian dan ADUN Teja, Chang Lih Kang telah menemui ahli-ahli Legislative Council Hong Kong semalam bagi mendesak mereka supaya Agensi Penguatkuasa Anti Rasuah negara itu (ICAC) mrmbuka semula kertas siasatan yang dikatakan sudah ditutup oleh Nazri pada 2011.

William berkata ahli parlimen Hong Kong menyambut baik saranan yang dikemukakan delegasi Pakatan Rakyat Malaysia setelah mengadakan perjumpaan bersama mereka kira-kira dua jam semalam.

Kehadiran delegasi yang dinamakan "Fact Finding Mission" yang tiba pagi semalam telah disambut baik oleh ahli-ahli Legislative Council dan mereka berjanji akan membangkitkan isu rasuah melibatkan Musa, Chia dan Nazri sendiri sehingga ICAC diminta supaya menyiasat sepenuhnya tanpa rasa prejudis.

Hari ini mereka akan mengadakan pertemuan dengan Yang Mulia James To, Naib Presiden Panel Keselamatan Hong Kong yang bertanggungjawab ke atas semua agensi penguatkuasaan termasuk ICAC yang dijangka akan diadakan kira-kira dua jam dari sekarang.Bak kata Lih Kang, BN, you better watch out! (BN, lebih baik kamu jaga-jaga)!Perkembangan lanjut akan dimaklumkan menerusi blog ini dari semasa ke semasa.

Teruskan bersama Jalan Pulang membongkar kejahatan pemimpin BN yang sudah ke tahap menjahanamkan agama, bangsa dan negara!
~jalan pulang


Lihat video di SINI.
Iklan
Kartun Terbaik!!.. Umno Paling Takut Senjata Ini Sekarang..

Posted: 21 Nov 2012 06:23 PM PST


Senjata ini yang paling di takuti oleh pemimpin dan pencacai Umno sekarang. Sesiapa yang berdoa akan di laporkan kepada polis?

Sudah berapa banyak laporan polis telah di buat ekoran doa hancurkan Umno BN semasa solat hajat di Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kota Bharu tempoh hari.

Tidakkah pencacai Umno tau?? Doa adalah senjata orang mukmin.. Umno semakin menghampiri kehancuran..

Dengan doa iaitu senjata orang-orang mukmin.. Umno BN bakal tumbang pada PRU13 nanti..IklanPengarah Urusan The Star Milik MCA Letak Jawatan

Posted: 21 Nov 2012 04:07 PM PST

KUALA LUMPUR, 21 Nov — Pengarah urusan The Star, Ho Kay Tat meletak jawatan dan dijangka menyertai kembali The Edge, memberi tamparan hebat kepada akhbar milik MCA itu kerana gagal mengekalkan khidmat pemberita disegani itu.

Portal pengiklanan Campaign Singapore melaporkan peletakan jawatan Ho dan dijangka menyertai The Edge, disahkan oleh timbalan pengerusi eksekutif The Star, Datuk Vincent Lee yang juga veteran dalam industri pengiklanan.

Sumber dari bilik berita juga mengesahkan perkara tersebut, sementara ahli lembaga pengarah The Star masih membincangkan isu ini petang tadi.

"Ahli lembaga pengarah sedang bermesyuarat tetapi kami sudah mengetahui bahawa Ho akan meninggalkan The Star," menurut satu sumber kepada The Malaysian Insider.

Difahamkan hari ini adalah hari terakhir Ho, walaupun peletakan jawatannya efektif pada 30 November.

Sumber memberitahu bahawa lembaga pengarah tidak membincangkan pengganti Ho dalam apa digambarkan sebagai "mesyuarat yang menyedihkan".

"Vincent dan Datuk Seri Wong Chun Wai akan mengambil alih pentadbiran korperat," sumber memberitahu dengan merujuk kepada pengarah eksekutif akhbar tersebut dan ketua pengarang kumpulan.

Difahamkan bahawa Calvin Kan (pengarah pembangunan perniagaan) dilantik sebagai ketua pegawai operasi (COO) untuk cetakan dan Wong Siah Peng (COO perniagaan digital) akan mengawal penerbitan komersil.

Ho ialah pemberita veteran yang pernah berkhidmat di News Straits Times dan Singapore Business Times dan membawa kejayaan kepada The Edge sebelum menyertai The Star pada tahun 2010 sebagai ketua pegawai operasi.

Beliau kemudian dilantik sebagai pengarah urusan The Star pada Julai 2011.

Campaign Singapore memetik sumber dengan menjangkakan Ho akan kembali ke The Edge dan memegang jawatan di atas ketua editor Leslie Lopez.

Tetapi sumber berkata Ho juga mampu memacu cita-cita media dari pemilik The Edge, Datuk Tong Kooi Ong, dalam pelaburan peribadinya seperti portal fz.com, yang dilancarkan Oktober lalu tetapi terbantut tiga minggu kemudian apabila ketua pengarangnya meletak jawatan. ~the malaysian insiderIklanPerkembangan Terkini Rombongan Jalan Kaki Anti Lynas Dari Kuantan Ke Bangunan Parlimen (300km)

Posted: 21 Nov 2012 03:47 PM PST


Rombongan pejalan kaki dari Kuantan ke Kuala Lumpur (bangunan parlimen) telah mula berjalan pada 13 November 2012 sebagai membantah operasi kilang Lynas.

Mereka akan melengkapkan perjalanan sejauh kira-kira 300 km, dari Kuantan, Pahang sehingga ke Kuala Lumpur secara berjalan kaki beramai-ramai. Perjalanan ini dijangka akan berakhir di Bangunan Parlimen.

Berikut maklumat tentang perjalanan yang telah dilalui sebelum ini meredah hujan, panas sepanjang perjalanan menunjukkan soladiriti dan kesungguhan rakyat membantah operasi kilang Lynas.

13hb: Kuantan-Gambang, 30km

14hb: Gambang-SriJaya, 31km

15hb: Sri Jaya-Maran, 16km

16hb: Maran-Kg Awah, 29km

17hb: Kg Awah-Mentakab, 26km

18hb: Mentakab-Lanchang, 19km

19hb: Lanchang-Karak, 25km

20hb: Karak-Bentong, 22km

21hb: Bentong-Kolam Air Panas, 16.5km

Rakyat Malaysia pelbagai bangsa sanggup berjalan beratus kilometer demi membantah operasi Kilang nadir bumi Lynas, adakah Rejim Barisan Nasional akan mendengar bantahan ini?


~milosuam
IklanAdukaTaruna

Posted: 22 Nov 2012 11:23 AM PST

AdukaTaruna


Bashar lebih jahat dari Mahathir

Posted: 22 Nov 2012 02:43 AM PST

Perbualan dengan sahabat mengingatkan gua satu lagi perbualan yang lain.

Gua ditanya mengenai sebahagian pendapat mengatakan Bashar adalah benar.

Gua katakan Bashar lebih jahat dari Mahathir. Member gua seakan melenting. Pertama gua katakan Bashar lebih jahat. Kedua gua katakan Mahathir lebih baik.

Gua percaya kalau Mahathir itu adalah Bashar, sebelum rakyatnya memberontak sehingga angkat senjata. Sehingga mengundang peluang kuasa asing campur tangan; sudah pasti beliau akan melaksanakan peralihan kuasa.

Walaupun Bashar boleh melaksanakan peralihan kuasa ke bonekanya yg fresh, kenapa dia enggan?

Perapa peratus pertumpahan sesama rakyat reda kalau Bashar letak jawatan? Berapa peratus peluang tangan asing tertutup kalau Bashar menyerahkan kuasanya walau secara boneka?

Perkara ini telah pun dicadangkan oleh Erdogan Turki. Tetapi di sinilah manusia IQ bangang tak nampak logik Bashar adalah penjahat yang gila kuasa.

Memang kita tidak tahu perkara sebenar. Muhammad saw pun melalui takdir, Allah menunjukkan rasullullah itu tidak tahu semua perkara dalam peritiwa seorang arab kacukkan pokok tamar.

Apatah lagi kita. Untuk meminjam pengetahuan ulama dunia pula berpecah2. Ada ulama kata Bashar benar. Ada ulama kata Bashar salah. Apatah lagi sentimen Syiah-sunni dibimbangi mempengaruhi ulama2.

Cumanya, kita sebagai manusia kerdil hanya boleh mengemukakan persoalan. Mengambil ketetapan yang boleh dicapai fizikal. Selagi Bashar kelihatan bangsat tidak meletak jawatan, itulah pendirian dipegang.

Wallahualam.

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 22 Nov 2012 09:28 AM PST

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Apabila AwekKu ini PecahKan Rahsia ...?

Posted: 22 Nov 2012 03:46 AM PST

Apabila AwekKu ini PecahKan Rahsia ...?
Maka TerPampang Muka-muka ...?
Syaitan yang dikenali ...?

Wow, wow, wow. Skandal ... Skandal ...?

Posted: 21 Nov 2012 11:25 PM PST

Wow, wow, wow. Skandal ... Skandal ...?
Lelaki ngan Pompuan laa ...?

Anak Sungai Derhaka

Posted: 22 Nov 2012 09:26 AM PST

Anak Sungai Derhaka


'Ibu Tunggal' saman Kerajaan PR Selangor RM10Juta sebab tak tunai Manifesto Pilihanraya..

Posted: 22 Nov 2012 02:21 AM PST


Kalau dia orang boleh menang dalam kes ni, lepas ni seluruh Penyokong Pakatan Rakyat yang berada di kawasan yang telah dimenangi oleh UMNO/BN bolehlah menyenaraikan pula apa yang UMNO/BN tidak tepati dalam Manifesto Pilihanraya mereka..

Diperingkat nasional pula... kita pakat-pakat saman Kerajaan UMNO/BN basal banyak janji dalam manifesto mereka yang kini tinggal janji...

Lebih 2,000 Ibu Tunggal Di Selangor Fail Saman Tuntut RM10.9 Juta 

SHAH ALAM: Sejumlah 2,020 ibu tunggal pada Khamis memfailkan saman terhadap kerajaan negeri Selangor menuntut tunggakan RM10.9 juta kerana kegagalan kerajaan negeri menunaikan janji memberi elaun kepada semua ibu tunggal di Selangor seperti yang dijanjikannya dalam manifesto pilihan raya umum 2008.

Saman difailkan oleh Tetuan Kamarudin & Partners di Mahkamah Tinggi di sini hari ini bagi pihak ibu tunggal di Selangor yang diketuai oleh Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal Selangor Murtini Kasman.

Mereka menamakan kerajaan negeri Selangor yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP sebagai defendan pertama dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selaku Ketua Eksekutif kerajaan negeri sebagai defendan kedua.

Dalam saman itu, mereka mendakwa defendan pertama telah berjanji kepada rakyat Selangor termasuk plaintif-plaintif untuk memberi elaun kepada ibu tunggal sekiranya defendan pertama memenangi pilihan raya umum 2008.

Berdasarkan manifesto defendan pertama itu, setiap ibu tunggal di Selangor layak menerima elaun daripada defendan pertama, kata mereka.

Plaintif-plaintif meletakkan setinggi harapan ke atas manifesto defendan pertama sebagai tempat pembelaan kebajikan hidup plaintif melalui elaun yang dijanjikan kepada ibu tunggal tetapi sehingga kini kerajaan negeri gagal mewujudkan satu skim untuk membayar elaun kepada ibu tunggal, kata mereka.

Plaintif-plaintif mendakwa defendan kedua sebagai Ketua Eksekutif kepada defendan pertama telah menyalahgunakan kuasanya apabila tidak mengambil sebarang tindakan untuk memastikan defendan pertama membuat bayaran kepada plaintif dan golongan ibu tunggal di Selangor.

Oleh itu, plaintif-plaintif menuntut sebanyak RM100 sebulan bagi setiap 2,020 ibu tunggal itu bagi tempoh 54 bulan (1 April 2008 hingga 30 Oktober 2012) menjadikan jumlah kesemua tuntutan mencecah RM10.9 juta daripada defendan pertama selain daripada kos.

Plaintif-plaintif juga memohon suatu perintah mengkehendaki defendan pertama mewujudkan satu skim dikenali sebagai Skim Bantuan Ibu Tunggal Selangor yang mempunyai garis panduan antaranya ialah bayaran elaun minimum adalah RM100 sebulan, mengadakan borang permohonan bayaran elaun ibu tunggal dan kaedah mendapatkan serta memulangkan borang permohonan.

Mereka memohon suatu perintah yang mengkehendaki defendan pertama dan kedua melantik sebuah jabatan atau agensi defendan pertama menguruskan Skim Bantuan Ibu Tunggal Selangor.

Plaintif-plaintif memohon deklarasi takrifan ibu tunggal ialah wanita berusia 18 tahun yang telah bercerai, balu, wanita pencari nafkah kepada keluarga, hidup berjauhan dari suami dan di dalam keadaan 'gantung tidak bertali'.

Sementara itu, Murtini memberitahu wartawan mereka memfailkan saman itu bagi menuntut apa yang dijanjikan kepada golongan ini dalam manifesto pilihan raya umum 2008.

"Harapan kami janji mesti ditepati, dan rakyat selaku pengundi sentiasa ingat kepada manifesto," katanya.
Peguam yang mewakili para plaintif, Kamarudin Ahmad berkata selepas ini firma beliau akan memfailkan tuntutan yang sama daripada 5,000 ibu tunggal pada awal dan pertengahan bulan hadapan.

Beliau berkata kumpulan ibu tunggal yang memfailkan saman pada hari ini adalah dari kawasan Kuala Selangor, Tanjung Karang, Sungai Besar, Sabak Bernam dan Hulu Langat. - BERNAMA

Mahfuz gesa KDN perjelas perbezaan harga kamera perangkap laju

Posted: 21 Nov 2012 11:41 PM PST


KUALA LUMPUR, 22 Nov ― Datuk Mahfuz Omar hari ini mempersoalkan terdapatnya perbezaan harga yang ketara dalam pembelian kamera perangkap laju Model Laser Digicam dan Model Laser Trucam yang dibeli Kementerian Dalam Negeri (KDN) pada tahun 1995.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu menegaskan, berdasarkan harga pasaran semasa kedua-dua model kamera perangkap laju tersebut, hanyalah antara AS$5,000 (RM15,000) untuk model Laser Trucam dan AS$6,000 untuk model Laser Digicam.

"Saya mahu menteri (Datuk Seri Hishammuddin Hussein) menjawab mengapa wujudnya perbezaan harga yang ketara semasa pembelian kamera tersebut pada 1995, sedangkan harga semasa kamera-kamera itu jauh lebih rendah.

"Sekiranya terdapat perbezaan jenama sekalipun, takkan sampai begitu tinggi harga yang dibayar kerajaan," soalnya ketika sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Dalam jawapan bertulis Hishammuddin di Parlimen sebelum ini, beliau menjelaskan pihak polis mempunyai 124 unit kamera perangkap laju yang bernilai RM23,500,125.

"... sejak 1995, PDRM telah dibekalkan dengan kamera perangkap had laju secara berperingkat. Sehingga kini, jumlah keseluruhan kamera tersebut adalah sebanyak 124 unit.

"Harga bagi setiap unit adalah seperti berikut; a. Model Laser Digicam berjumlah 85 unit dengan harga RM173,925.00 seunit; dan b. Model Laser Trucam berjumlah 39 unit dengan harga RM223,500.00 seunit," katanya dalam jawapan bertulis tersebut menjawab soalan Ahli Parlimen Jerai Mohd Firdaus Jaafar berkenaan keseluruhan unit kamera perangkap laju yang dimiliki pihak berkuasa tersebut dan harga setiap satu daripadanya.

Mahfuz turut mengemukakan dokumen pembelian kedua-dua jenis kamera tersebut daripada negeri Idaho, Montana, dan Delaware di Amerika Syarikat yang bertarikh antara Oktober 2011 hingga Januari 2012 yang menunjukkan harga sebenar kamera tersebut lebih murah.

Kementerian Dalam Negeri dijangka akan menggulung perbahasan dan menjawab persoalan-persoalan yang dibangkitkan ahli Parlimen selepas sidang Dewan Rakyat disambung semula selepas makan tengahari.

Kerajaan baru-baru ini mencadangkan pelaksanaan Sistem Penguatkuasa Automatik (AES), yang menimbulkan kontroversi untuk menangkap pemandu yang memandu melebihi had laju dan melanggar isyarat lampu merah.

Kamera AES, yang telah menerima tentangan daripada rakyat kini di peringkat percubaan dengan 14 daripadanya dipasang di Perak, Kuala Lumpur, Selangor, dan Putrajaya.

Awal bulan ini, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop berkata kepada Parlimen polis akan meneruskan penggunaan kamera had laju mobil disamping penggunaan AES.

Sebanyak 831 unit kamera AES akan dipasang dua syarikat swasta dan operasinya akan diserahkan kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam tempoh lima tahun. ~ The Malaysian Insider

Nak tengok harga sebenar kamera Had Laju tu sila lihat di ( SINI )

Kamera Had Laju, Polis kata RM17K sebuah, Hishamuddin kata RM223K sebuah.. cuba tengok harga sebenar ni..

Posted: 21 Nov 2012 04:30 PM PST


Gambar di atas ialah jawapan bertulis kepada soalan lisan MP Jerai, Mohd Firdaus bin Jaafar, Hishammuddin menjelaskan kamera perangkap had laju dibekalkan secara berperingkat kepada PDRM sejak tahun1995.

Kamera yang dibekalkan itu terbahagi kepada dua jenis iaitu model laser Digicam sebanyak 85 unit berharga RM173,925 seunit dan model laser Truecam sebanyak 39 unit berharga RM223,500 seunit.

Dan jumlah keseluruhan harganya ialah RM23.5 juta.

Berikut pula adalah kenyataan dari ACP Mohd Fuad Abd Latiff dari Bukit Aman kepada The Star pada 21 September 2011 mengenai Kamera Laser Truecam tersebut.

The Star On Line

Apa yang berbeza dengan kenyataan Hishamuddin ialah Hishamuddin mengatakan harga kamera tersebut adalah RM223,500 seunit.

Tetapi menurut ACP Mohd Fuad Kamera Had Laju LTI 20-20 TruCam berharga hanya kira-kira US$6,000 (RM17,000) seunit..

The Star On Line

Siapa yang berbohong sebenarnya?

Adakah Hishamuddin sepupu Najib yang berbohong atau ACP Mohd Fuad yang berbohong..

Untuk mengetahui siapa yang berbohong sila lihat sebut harga dari Laser Technology US tentang harga Kamera Had Laju ini..


Sebut harga ini untuk Michigan, US..


Jelas apa yang dinyatakan oleh ACP Mohd Fuad dari Bukit Aman adalah benar kerana harganya hampir sama.. tetapi sepupu Najib?

Sudahlah beli kapal selam kena bagi komisyen takkanlah beli Kamera Had Laju pun ambil komisyen juga kot?? kalau macam ni.. bangkraplah negara...

Pencacai UMNO tentu gembirakan?? sebab banyak komisyen tu.. tentu korang dapat merasa sorang sikitkan sebab menyokong pemimpin UMNO ni..

Al Ikram

Posted: 22 Nov 2012 09:02 AM PST

Al Ikram


KENAPA ISRAEL BUNUH KANAK-KANAK PALESTIN

Posted: 21 Nov 2012 08:08 PM PST

KRAI Utara

Posted: 22 Nov 2012 07:33 AM PST

KRAI Utara


Hot! Kes pemerkosaan amah: kedutaan indonesia sedia siasat menteri rais yatim

Posted: 22 Nov 2012 04:32 AM PST

AMPANG 22 November: Kedutaan Besar Indonesia dan polis akan membuka siasatan kes pemerkosaan dan rasuah oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim terhadap mantan pembantu rumahnya, Robengah dalam masa terdekat.Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa berkata, laporan tersebut diterima oleh kedutaan tersebut sebagai informasi baru untuk memulakan siasatan.“Kementerian Kaunselor Kedutaan, Suryana Sastradiredja dan Polis Kerjasama Antarabangsa Kedutaan, Benny Iskandar telah mengesahkan untuk membuka siasatan terhadap Robengah dan juga majikannya iaitu Rais Yatim.“Menurut mereka, kes ini akan dirujuk kepada pihak berkuasa anti rasuah di Indonesia,” katanya selepas menyerahkan laporan permohonan penyiasatan dan tindakan undang-undang di Kedutaan Besar Indonesia, Jalan Ampang, hari ini.Fariz berkata, Jingga 13 akan memantau perkembangan siasatan sehingga Rais dibawa ke muka pengadilan.“Kita akan berhubung dari masa ke semasa dengan kedutaan tersebut, sama ada siasatan dibuat atau tidak.“Kita juga tidak akan teragak-agak mengemukakan kes ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika tidak ada sebarang tindakan diambil,” katanya.Menurut Fariz, laporan tersebut juga dibuat berhubung kemungkinan wujudnya ugutan terhadap Robengah.“Jingga 13 mengesyaki wujud ugutan terhadap Robengah sehingga terpaksa berdiam diri kerana bimbang keselamatan beliau dan keluarga, walaupun hakikatnya telah diperkosa dan maruahnya dinodai.“Robengah sendiri menyatakan bahawa beliau telah diberi amaran oleh orang besar di Malaysia yang melarang beliau dari membicarakan perkara ini,” tegas Fariz.Pada awal 2011, Malaysia digemparkan dengan pendedahan mengenai penglibatan Rais dalam kes rogol melibatkan pembantu rumahnya, Robengah yang berasal dari Indonesia.Robengah sebelum ini mendakwa diperkosa majikannya di Malaysia, sepertimana laporan NGO Migrant Care pada 23 Julai 2007.Bagaimanapun, beliau menafikan perkara itu dalam surat ditandatangani bertarikh 7 Januari 2011, menyatakan tidak menghadapi masalah sewaktu bekerja di Malaysia.Dalam lawatan Jingga 13 ke Banjanegara Oktober lalu mendapati Robengah hidup mewah dengan rumah dianggar bernilai RM100,000, walaupun beliau dan suami tidak bekerja.Pelbagai pihak termasuk KEADILAN sebelum ini membuat laporan polis berhubung kes itu namun sehingga kini, tiada siasatan dilakukan.

Laporan Polis Terhadap Tok Guru Nik Aziz : Pemuda PAS Kesal Double Standard UMNO

Posted: 21 Nov 2012 09:54 PM PST

Laporan Polis Terhadap Tok Guru Nik Aziz : Pemuda PAS Kesal Double Standard UMNODewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) kesal dengan sikap UMNO Kelantan yang bersikap berat sebelah atau double standard di dalam isu dakwaan kononnya Yang Amat Berhormat Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz bin Nik Mat menuduh UMNO sebagai murtad. Ini ekoran laporan polis yang dibuat oleh UMNO Pengkalan Chepa ke atas Nik Aziz pada 20 November 2012 seperti yang tersiar di dalam akhbar Sinar Harian 21 November 2012.Bagi pihak DPPNK, UMNO sengaja ingin mengambil kesempatan dalam isu ini dengan mengelirukan fakta yang sebenar di mana kenyataan sebenar YAB Tuan Guru bukannya mendakwa UMNO sebagai murtad tetapi hanya sekadar menjelaskan batas iman dan kufur. Tidak terdapat kenyataan secara jelas bahawa UMNO Murtad yang didakwa disebut oleh beliau. Bahkan paling penting, beliau sendiri menafikan mendakwa UMNO sebagai murtad. Dalam hal ini, UMNO Kelantan khususnya bersikap double standard apabila diam seribu bahasa dalam isu tuduhan yang dilemparkan oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor terhadap YAB Tuan Guru yang disifatkan sebagai Father Of Kafir atau bapa kafir. Tuduhan ini disiarkan oleh akhbar News Straits Times beberapa bulan lepas. Di manakalah ulama-ulama muda UMNO pada masa itu dan di manakah pula mufti yang hari ini kuat menghentam YAB Tuan Guru? Kenyataan Father of Kafir itu sehingga kini masih belum dinafikan oleh Rahim Noor dan YAB Tuan Guru telah memfailkan saman di mahkamah.Demikian juga dalam isu tuduhan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat yang di berlaku di Terengganu di mana diadakan satu seminar khas oleh Badan Perhubungan UMNO Terengganu dengan membawa tajuk ini. Tidakkah ini juga merupakan tuduhan yang berat iaitu menuduh PAS sebagai parti ajaran sesat? Adakah tuduhan sebegini 'halal' di sisi Mufti yang pro UMNO?Justeru kerana itu, DPPNK menyifatkan langkah UMNO Kelantan membuat laporan polis ke atas YAB Menteri Besar Kelantan hanyalah merupakan langkah terdesak untuk mengalih perhatian rakyat semata-mata. Di luar sana, betapa rakyat ditindas dan dinafikan haknya oleh UMNO dan Barisan Nasional. Di Kelantan, royalti minyak dinafikan dan yang terbaru, pemasangan kamera had laju (AES) yang dipersetui oleh ahli-ahli parlimen UMNO dan Barisan Nasional yang tentunya bakal membebankan rakyat. Salam hormat,ABDUL LATIFF BIN ABDUL RAHMAN,Ketua,Dewan Pemuda PAS Kelantan (DPPNK)Bertarikh : 7 Muharram 1434 H bersamaan 21 November 2012M

Pahang Daily Online

Posted: 22 Nov 2012 07:27 AM PST

Pahang Daily Online


Panas: PRU13, Bekas Orang Kuat Fuziah Salleh Bakal Menentangnya "Tiga Penjuru" Di Parlimen Kuantan !!

Posted: 22 Nov 2012 01:55 AM PST

KUANTAN, 22 Nov - Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh (foto) dijangka akan berhadapan dengan pertembungan tiga penjuru di parlimen itu pada pilihanraya umum ke-13 tidak lama lagi. Ini berikutan, salah seorang bekas "orang kuat" beliau di PKR Cabang Kuantan menyatakan hasratnya untuk bertanding melawan Fuziah. Ini bermakna, Naib Presiden PKR itu bakal bertarung tiga penjuru di parlimen itu kali ini. Jika ini berlaku, Fuziah bakal berhadapan dengan laluan cukup sukar untuk mempertahankan kerusi tersebut. Menurut sumber, individu terbabit antara salah seorang pengerak awal KeADILan di Negeri Pahang dan pernah memegang beberapa jawatan penting termasuk Timbalan Ketua KeADILan Negeri Pahang (kini AMK). Malah beliau juga pernah menjadi Naib Ketua KeADILan Bahagian (kini Cabang) Kuantan. Hasrat beliau itu dinyatakan dalam satu "pertemuan sulit" dengan krew PDO di Hotel Concorde, Kuala Lumpur baru-baru ini. Difahamkan juga beliau mendapat sokongan penuh termasuk dari segi kewangan daripada beberapa orang ahli-ahli perniagaan (korporat) "orang Pahang" di ibu negara. "Antara faktor utama saya menawarkan diri kerana ingin memberi peluang kepada rakyat Kuantan membuat pilihan yang terbaik bagi mewakili mereka di parlimen pada kali ini. Kita tidak mahu seorang wakil rakyat yang hanya menjaga kaum-kaum tertentu sahaja dipilih menjadi wakil rakyat. Amalan ini banyak dilakukan oleh Fuziah sejak beberapa tahun lalu. Beliau lebih gemar menjaga kelompok bukan Melayu demi meneruskan survival politik beliau selama ini. Amalan ini tidak baik untuk rakyat dan beliau wajar diturunkan secara terhormat pada PRU13 ini", kata beliau. "Kemenangan beliau pada PRU12 adalah nasib semata-mata.... sebahagian besar penyokong dan petugas-petugas pada masa tempoh kempen pilihanraya adalah orang-orang PAS... sebelum PRU12 ahli-ahli jawatankuasa sebahagian besarnya adalah orang-orang Melayu. Hanya ada tiga orang sahaja Cina tetapi selepas beliau menang .. AJK berbangsa Melayu ramai dianaktirikan .. malah ramai orang-orang kanan beliau sendiri dipinggirkan hingga terpaksa membawa diri...  Jelas dapat dilihat beliau begitu akur dan patuh kepada orang bukan Melayu dalam setiap gerak kerjanya. Kemuncaknya, semasa pemilihan parti 2010 lalu Fuziah yang dipengaruhi oleh pihak terbabit telah menyekat (pancas) semua calon-calon Melayu yang mahu bertanding jawatan penting parti di cabang Kuantan. Antaranya Ketua Cabang, Timbalan Ketua, Ketua Wanita dan Ketua Pemuda... semuanya dimenangi tanpa bertanding akibat permainan kotor Fuziah dan "cai-cainya" yang bukan Melayu. Lebih teruk lagi beliau mengaku bahawa dia terpaksa akur dengan "cai-cai" yang ditentukan oleh pihak terbabit. Hanya jawatan Naib Ketua sahaja yang ditandingi ketika itu. Fuziah tidak wajar bersikap demikian jika beliau sayangkan bangsa Melayu. Dia rela diperalatkan oleh pihak berkenaan yang mempunyai agenda tersembunyi dengan menjadikan beliau sebagai alat politik masing-masing", tambahnya.


Difahamkan rakyat Parlimen Kuantan yang mengundi beliau pada PRU12 lalu juga amat kecewa dengan sikap Fuziah. "Orang ramai terutamanya para pengundi di Parlimen Kuantan merayu Datuk Seri Anwar Ibrahim menukar calon lain terutamanya anak jati Kuantan yang lebih berjiwa rakyat dan senang didampingi setiap masa... bukan seperti Fuziah yang hanya menjadi wakil rakyat hujung minggu.. lebih banyak masa dihabiskan di Bangi dari Kuantan. Segala gerak kerja beliau diserahkan kepada Pegawai Khas beliau yang bukan Melayu di sini. Ini menyebabkan, banyak program yang dijalankan lebih menjurus ke arah kaum bukan Melayu semata-mata. Ramai yang sedar semua ini, tapi mereka bagi ruang kepada Fuziah untuk kembali ke pangkal jalan.. namun kini sudah terlambat.. dan riwayat politik Fuziah di Kuantan bakal terkubur pada PRU-13 ini nanti. Sebab itulah saya menawarkan diri untuk menentang beliau pada kali ini. Saya akur untuk menarik diri sekiranya Pakatan Rakyat memberi laluan kepada PAS untuk bertanding di Parlimen Kuantan, namun jika Fuziah (PKR) hasrat ini bakal diteruskan tanpa sebarang prejudis.. lawan tetap lawan. Saya harap rakyat bijak membuat keputusan mereka kali ini dan saya sendiri amat rapat dengan pengundi di Kuantan sejak sekian lama .. baik orang UMNO, PAS, PKR dan sebagainya", tambah beliau mengakhiri kenyataannya tersebut.

[Sebenarnya Fuziah Salleh tidak mempunyai kekuatan di cabang Kuantan. Beliau hanyalah beretorik semata-mata dan rasa selesa dengan isu Lynas yang diperjuangkan. Namun kini, selepas Lynas dibenarkan beroperasi oleh mahkamah maka Fuziah dilihat gagal sebenarnya. Kekuatan beliau hanyalah terletak kepada beberapa kerat individu yang selama ini dilihat menjadi "funder" kepadanya dalam setiap gerak kerja dan aktiviti rakyat di Parlimen Kuantan. Fuziah begitu mempercayai pihak terbabit dan hanya balik seminggu sekali untuk menunjukkan mukanya. Ramai yang sudah tahu, AJK Cabang Kuantan yang berbangsa Melayu semakin menjauhkan diri dari beliau termasuk Naib Ketuanya yang menghantar surat perletakkan jawatan baru-baru ini. Biarpun ia dinafikan selepas didesak oleh Fuziah namun "pekong sudah terbuka". Paling mengejutkan terdapat dakwaan, Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) Kuantan yang dipengerusikan oleh Fuziah baru-baru ini penuh dengan "ahli hantu" yang tidak berdaftar (tidak sah). Ia jelas menyalahi undang-undang parti. Orang kanan beliau terpaksa mencari ahli-ahli baru untuk hadir bagi mencukupkan jumlah kehadiran MATC yang disyaratkan. Amat memalukan bila mana Fuziah selaku Naib Presiden dan mantan Ketua Wanita berbuat demikian kerana kurangnya sokongan ahli Melayu di cabang sendiri. Kini, masanya untuk berubah sudah tiba dan rakyat Kuantan tidak perlu lagi diperbodohkan oleh seorang wakil rakyat yang "cakap tak serupa bikin". Nasib Fuziah bertambah parah bila mana terdapat khabar angin BN juga akan  meletakkan calon Melayu dari UMNO di Parlimen Kuantan pada PRU-13 ini nanti. Jika ini berlaku maka harapan Fuziah kembali ke parlimen sebagai wakil rakyat pasti tidak kesampaian. Apapun, ia terletak ditangan rakyat untuk tentukannya].

Era Pasca

Posted: 22 Nov 2012 03:50 AM PST

Era Pasca


[Foto] Green Walk to Parliment (Status terkini)

Posted: 22 Nov 2012 01:45 AM PST

ROMBONGAN pejalan kaki dari Kuantan ke Kuala Lumpur (bangunan parlimen) telah mula berjalan pada 13 November 2012 sebagai membantah operasi kilang Lynas.

Mereka akan melengkapkan perjalanan sejauh kira-kira 300 km, dari Kuantan, Pahang sehingga ke Kuala Lumpur secara berjalan kaki beramai-ramai. Perjalanan ini dijangka akan berakhir di Bangunan Parlimen.

Berikut maklumat tentang perjalanan yang telah dilalui sebelum ini meredah hujan, panas sepanjang perjalanan menunjukkan soladiriti dan kesungguhan rakyat membantah operasi kilang Lynas.

13hb: Kuantan-Gambang, 30km
14hb: Gambang-SriJaya, 31km
15hb: Sri Jaya-Maran, 16km
16hb: Maran-Kg Awah, 29km
17hb: Kg Awah-Mentakab, 26km
18hb: Mentakab-Lanchang, 19km
19hb: Lanchang-Karak, 25km
20hb: Karak-Bentong, 22km
21hb: Bentong-Kolam Air Panas, 16.5km

Rakyat Malaysia pelbagai bangsa sanggup berjalan beratus kilometer demi membantah operasi Kilang nadir bumi Lynas, adakah Rejim Barisan Nasional akan mendengar bantahan ini? 


Sumber : Abang Milo Suam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Panas!! Pembekal Ubat lantikan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) makan komisen 7persen.!!

Posted: 21 Nov 2012 11:16 PM PST

UBAH SEKARANG SELAMATKAN MALAYSIA!!

DAP mempertikaikan tindakan syarikat pembekal ubat dan peralatan kesihatan, Oratis Services Sdn. Bhd. yang dilantik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana mengenakan komisyen hingga tujuh peratus terhadap farmasi yang berdaftar di bawahnya.

Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching, berkata tindakan Oratis Services Sdn Bhd mengenakan komisyen sehingga tujuh peratus itu boleh menyebabkan kenaikan kos ubat dan peralatan kesihatan.

Katanya, walaupun DAP menyambut baik pelaksanaan pembiayaan ubat dan peralatan kesihatan yang dibekalkan secara percuma kepada Pesara Awam Persekutuan sejak Februari lalu, tindakan mengenakan komisyen yang tinngi itu perlu dikaji dan disemak semula kerana ia akan menyebabkan farmasi terpaksa menaikkan harga untuk menampung kos.

Nie Ching ketika Rang Undang-Undang Perbekalan Belanjawan 2013 di Parlimen, semalam, berkata beliau tidak faham kenapa KKM perlu beri hak itu kepada syarikat Oratis Services Sdn Bhd untuk mendapat komisyen tujuh peratus daripada keuntungan farmasi.

Beliau turut mempertikai mengenai proses tender yang dijalankan dan mengapa syarikat itu dipilih.

Oratis Services Sdn Bhd adalah perantara di antara JPA dan Pesara Awam Persekutuan bagi mendapatkan bekalan ubat dan peralatan kesihatan yang tidak dapat dibekal atau disediakan hospital atau klinik kerajaan.

Mereka yang layak boleh mendapatkan bekalan ubat atau peralatan kesihatan melalui rangkaian farmasi runcit yang berdaftar di bawah syarikat terbabit.

Sehingga kini Oratis Services Sdn Bhd yang beribu perjabat di Seksyen 15 Shah Alam mempunyai rangkaian besar farmasi yang berdaftar di bawahnya di seluruh negara

------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Pecah Berita! Kamera Polis Hanya rm 17 Ribu seunit, Hishamuddin Hussien Kantoi Lagi!!

Posted: 21 Nov 2012 06:40 PM PST


Gambar di atas ialah jawapan bertulis kepada soalan lisan MP Jerai, Mohd Firdaus bin Jaafar, Hishammuddin menjelaskan kamera perangkap had laju dibekalkan secara berperingkat kepada PDRM sejak tahun1995. 
Kamera yang dibekalkan itu terbahagi kepada dua jenis iaitu model laser Digicam sebanyak 85 unit berharga RM173,925 seunit dan model laser Truecam sebanyak 39 unit berharga RM223,500 seunit. 

Dan jumlah keseluruhan harganya ialah RM23.5 juta.Berikut pula adalah kenyataan dari ACP Mohd Fuad Abd Latiff dari Bukit Aman kepada The Star pada 21 September 2011 mengenai Kamera Laser Truecam tersebut. 


Apa yang berbeza dengan kenyataan Hishamuddin ialah Hishamuddin mengatakan harga kamera tersebut adalah RM223,500 seunit. tetapi menurut ACP Mohd Fuad Kamera Had Laju LTI 20-20 TruCam berharga hanya kira-kira US$6,000 (RM17,000) seunit.. 


Siapa yang berbohong sebenarnya? Adakah Hishamuddin sepupu Najib yang berbohong atau ACP Mohd Fuad yang berbohong, Untuk mengetahui siapa yang berbohong sila lihat sebut harga dari Laser Technology US tentang harga Kamera Had Laju ini..


Sebut harga ini untuk Michigan, US..


Jelas apa yang dinyatakan oleh ACP Mohd Fuad dari Bukit Aman adalah benar kerana harganya hampir sama.. tetapi sepupu Najib? sini

harga rm 17 ribu, masuk tender jadi rm 233 ribu, macam itulah negara kita di rompak selama 55
tahun tanpa henti oleh Barisan Nasional, hanya yang bijak akan mengundi Pakatan Rakyat.
kahkahkahkah.


------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Gencatan Senjata Gaza/Israel Berjaya Dicapai- Hamas Isytihar Menang (translate)

Posted: 21 Nov 2012 03:37 PM PST

Berikut adalah teks perjanjian gencatan senjata
Israel shall stop all hostilities in the Gaza Strip land sea and air, including incursions and targeting of individuals.

"All Palestinian factions shall stop all hostilities from the Gaza Strip against Israel, including rocket attacks and all attacks along the border.

"Opening the crossings and facilitating the movement of people and transfer of goods and refraining from restricting residents' free movements and targeting residents in border areas. Procedures of implementation shall be dealt with after 24 hours from the start of the ceasefire.

"Other matters as may be requested shall be addressed."

"Implementation mechanism.

"Setting up the zero hour understanding to enter into effect.

"Egypt shall receive assurances from each party that the party commits to what was agreed upon.

"Each party shall commit itself not to perform any acts that would breach this understanding. In case of any observations, Egypt as a sponsor of this understanding, shall be informed to follow up."


Meshaal: 'It was a despicable aggression' Hamas leader Khaled Meshaal is speaking in a news conference in Cairo. He says that Hamas has scored a victory after eight days of fighting.

He calls the Israeli assault "a despicable aggression against the people in Gaza" that killed civilians and fighters.

"We had to react," he says, echoing Netanyahu.

"I cannot deny that [Israeli forces] have done a lot," he says. "We can't count how many buildings they have destroyed in Gaza. This is their achievement. And the missiles were falling until the last minute."

"The Israeli conspiracy has failed," he says. "They wanted an election propaganda and they wanted to test Egypt," but fell short, Meshaal says.

Meshaal praises Egypt's role, saying it "has dealt with the resistance quite responsibly and the way it should." --guardian.co.uk

Alhamdulillah. Akhirnya peperangan berat sebelah yang tidak adil itu terhenti jua dengan usaha Morsi dan Erdogan. Namun gua masih tak puas hati kerana gua lebih mengharapkan Mesir dan Turki bekerjasama memerangi Israel secara ketenteraan. Ingatkah anda tanda-tanda kiamat ? Salah satunya ialah 'apabila dua kuasa besar Islam bergabung.

adios - Gendang Perang

Live tonton di sini klik : http://www.erapasca.com/p/epl-al-jazeera.html

------------------
Translate :


Israel hendaklah menghentikan semua permusuhan di Gaza tanah laut dan udara, termasuk pencerobohan dan mensasarkan individu.

"Semua puak Palestin hendaklah menghentikan semua permusuhan dari Gaza terhadap Israel, termasuk serangan roket dan semua serangan di sepanjang sempadan.

"Membuka lintasan dan memudahkan pergerakan rakyat dan pemindahan barangan dan menahan diri dari menyekat pergerakan bebas penduduk dan mensasarkan penduduk di kawasan sempadan. Prosedur pelaksanaan hendaklah diuruskan selepas 24 jam dari permulaan gencatan senjata.

"Perkara-perkara lain sebagaimana yang diminta hendaklah dialamatkan."

"Pelaksanaan mekanisme.

"Menubuhkan pemahaman jam sifar untuk memasuki ke dalam kesan.

"Mesir akan menerima jaminan dari setiap pihak bahawa parti itu melakukan apa yang telah dipersetujui.

"Setiap pihak hendaklah melakukan sendiri tidak melaksanakan apa-apa tindakan yang akan melanggar pemahaman ini. Dalam hal apa-apa pandangan, Mesir sebagai penaja pemahaman ini, hendaklah dimaklumkan kepada susulan."
------------------
Meshaal: 'Ia adalah pencerobohan keji' pemimpin Hamas, Khaled Meshaal bercakap dalam satu sidang akhbar di Kaherah. Beliau mengatakan bahawa Hamas telah menjaringkan kemenangan selepas lapan hari berperang.

Beliau menyeru serangan Israel "pencerobohan keji terhadap rakyat di Gaza" yang membunuh orang awam dan pejuang.

"Kami terpaksa bertindak balas," kata beliau, mengulangi Netanyahu.

"Saya tidak boleh menafikan bahawa [tentera Israel] telah melakukan banyak," katanya. "Kami tidak boleh mengira berapa banyak bangunan mereka telah musnah di Gaza. Ini adalah pencapaian mereka. Dan peluru berpandu telah jatuh sehingga saat-saat akhir."

"Konspirasi Israel telah gagal," katanya. "Mereka mahukan propaganda pilihan raya dan mereka mahu menguji Mesir," tetapi jatuh pendek, Meshaal berkata.

Meshaal memuji peranan Mesir, mengatakan ia "telah diuruskan dengan rintangan agak bertanggungjawab dan cara ia sepatutnya." - Penjaga co.uk

Alhamdulillah. Akhirnya peperangan Berat sebelah yang tidak adil itu terhenti jua dengan usaha Morsi dan Erdogan. Namun gua masih tak PUAS hati kerana gua lebih mengharapkan Komplek dan Turki bekerjasama memerangi Israel secara ketenteraan. Ingatkah anda Penanda-Penanda kiamat? Salah satunya ialah 'apabila dua kuasa besar Islam bergabung.

Adios - Gendang Perang

Live Tonton di sini klik: http://www.erapasca.com/p/epl-al-jazeera.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Pecah berita! Pondok panas umno Roboh! dan 400 ahli umno bertindak keluar parti!

Posted: 21 Nov 2012 08:20 AM PST

Pekan Pahang darul Tumbang - by @tiewnama agensi Fakap EP

Sebuah pondok panas umno barisan nasional telah di robohkan oleh sebagaian penduduk di sebuah kawasan di pahang, pondok panas ini di robohkan lantaran kerana umno bahagian kawasan itu telah menipu tanah tanah dan harta benda mereka selama ini, Rakyat Pekan yang duduk di situ lebih dari 10 tahun masih tidak mendapat tanah manakala Myamar-Myamar yang di masukan di Pekan sebagai pengundi di beri tanah 2 ekar seorang.

Wisma putra telah mengalirkan dana berjumlah RM juta-juta banyaknya di kawasan ini tetapi pemimpin barisan nasional di kawasan itu telah membolot kesemunya sekali. Dengan merobohkan pondok panas umno ini, kemarahan ahli-ahli UMNO dpt di redakan, selain itu seramai 400 ahli umno kawasan itu telah bertindak keluar parti,

Berikut komen salah seorang yang bertindak merobohkan pondok panas umno ini.

''saya ahli umno dari tahun 1988 lagi, banyak sudah saya membantu pemimpin cawangan dan bahagian, turun kebawah menemui pengundi dan membuat culaan untuk memastikan Barisan Nasional menang selepas ini, tetapi pemimpin pemimpin atas ni haramjadah!! makan duit banyak sangat, yang sampai pada kami beberapa ringgit saja, mereka makan berjuta juta ringgit, yang buat kerja kami, yang duduk besarkan perut di rumah, arah sana sini, senang lenang rembat duit yang Kerajaan turunkan, saya sudah tak percaya lagi dengan bahagian umno dan cawangan umno di sini, saya bawak 40 orang kawan kawan kampung saya untuk menyertai JATI, umno langsung sudah tak boleh pakai.''
- Luahan salah seorang dari 400 orang yang bertindak merobohkan pondok panas umno dan keluar umno masuk Jati.Pondok Panas UMNO di tumbangkan, rupa pondok panas ini seperti kandang lembu kata salah seorang penduduk kampung kepada agensi Fakap EP

-Ajensi Fakap EP di tempat kejadian.

------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"UMNO Tumbang Rakyat Senang? Setuju?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Panas! Pemuda MIC Penang Letak Jawatan!

Posted: 21 Nov 2012 06:03 AM PST


Kuala Lumpur - by @tiewnama 
Ketua Pemuda MIC Bahagian Batu Kawan  D. K. Devavijayan hari ini meletak jawatan dalam
parti itu berkuat kuasa serta merta bagi memberi tumpuan kepada perniagaannya yang semakin
maju dan padat.

Devavijayan 36 tahun berkata beliau telah menghantar surat perletakan jawatannya kepada
Presiden MIC  G. Palanivel dan Pengerusi MIC Bahagian Batu Kawan R. Muthiah hari ini
bagi memaklumkan hasratnya itu.

"Saya masih anggota MIC dan menyokong kuat Barisan Nasional, cuma saya tidak boleh
memberi komitmen terhadap jawatan itu Ketua Pemuda MIC Batu Kawan kerana dalam 
masa yang sama perlu menguruskan perniagaan''.

berikutan dengan perletakkan jawatan itu, Ketua MIC pulau pinang akan memangku jawatan itu,
ketua MIC penang itu adalah seperti gambar di bawah ini, seorang yang lantang, berani dan
pandai bermain dat dan pasti ianya akan memberikan nafas baru kepada pemuda MIC pulau
pinang.by @tiewnama - di harap pemangku sementara pemuda MIC pulau pinang ini dapat menjalankan
tugasnya dengan baik dan sempurna.
------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Pecah Berita! Uai Cabar Najib Hantar Jet Ke Gaza Perangi Israel?

Posted: 21 Nov 2012 04:38 AM PST

Kuala Lumpur - by @tiewnama
arakian kita semua rakyat malaysia sudah tahu bahawa kerajaan Barisan Nasional di bawah
Najib Razak tidak memiliki kekuatan dalam memerangi zionis israel, Najib Razak hanya mampu
mengutuk dan terus mengutuk zionis sambil mengatakan pejuang palestine yang mempertahankan
tanah air mereka sebagai pengganas dan keganasan,

hari ini Ustaz Azhar Idrus mencabar Najib Razak dan Kabinetnya serta Barisan Nasional 
keseluruhannya untuk bertindak menghantar jet pejuang bagi menyelamatkan umat islam
palestine dan seterusnya mengebom kedudukan zionis, tetapi umum juga tahu, Najib Razak tidak
akan melakukan perkara itu kerana Apco zionis adalah perunding imej kepada perdana menteri
ini.

Najib Razak tidak akan melakukannya kerana ianya akan merugikan ekonomi umno yang mana
hampir 80% perniagaan mereka adalah untuk zionis malaysia iaitu Barisan Nasional. beranikah
Najib Razak menyahut CABARAN ini? ubah sekarang selamatkan malaysia! 


by @tiewnama - jangan cakap Najib Razak, Anwar Ibrahim dan Hadi Awang pun takkan
berani! tunggu Lim Guan Eng masuk islam dulu tapi kena tunggu abahnya mati dulu.
kahkahkahkah

p.s: di maklumkan ini bukan twitter ini bukan di tulis sendiri oleh UAI tetapi dari admin yang mengelola twitter ini. walaupapepun, idea anda memang bernas.! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------->>END POSTING HASUTAN<<--
VOTE ONLINE PRU13:
"Setujukah anda DSAI dilantik Perdana Menteri Malaysia ke 7?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

.

Posted: 22 Nov 2012 03:29 AM PST

.


Sidek Jangan Lacurkan Cendekiawan Sdr

Posted: 21 Nov 2012 06:29 PM PST

ULASAN ISU                                                                                                                        

Malam tadi saluran televisyen propaganda Umno No 3 telah menyiarkan rakaman slog SoalJawab yang menampilkan cendekiawan Melayu yang juga seorang da'i dan murabbi negara bernama Sidek Baba. Isu yang dibahaskan - disoal dan dijawab dari satu pihak, ialah mengenai kontroversi doa yang dibaca selepas solat hajat di di stadium Sultan Muhammad Ke IV di Kota Bharu, yang antara lain meminta agar kerajaan BN KO atau hancur.

Sidek Baba
Tampaknya ahli dan penyokong Umno begitu takut dengan doakan berkenaan. Kenapa?
 
Alasan doa itu dipohonkan kepada Allah s.w.t. kerana kerajaan BN telah berlaku zalim dan penganiayaan kepada rakyat. Saluran tv propagnda No 3 itu seperti juga ahli Umno kepanasan dan tidak boleh duduk diam ikut bangkit sama mempertahankan kerajaannya dan dalam masa sama menghentam Pas yang menganjurkan doa berkenaan.

Tv No 3 berkenaan cuba menggambarkan kepada umum, Pas sebuah parti yang unIslamic dan berperangai buruk dan salah akidah. Salah satu ikhtiar untuk memburuk Pas sebenarnya, bukan menjernihkan keadaan maka Sidek Baba dipanggil untuk bersekongkol dengan Umno. Maaflah taraf Sidek Baba dalam mempertahankan isu doa ini lebih kurang taraf anak dara tua yang sanggup memjadikan ibunya sebagai alat kerana mahu melepas dendamnya kepada Anwar Ibrahim.

Kenapa dikatakan begitu kerana kalau tv 'cepuah' berkenaan bersikap adil, soaljawab itu tidak hanya menampilkan satu pihak sebaliknya menampilkan sama seorang yang bertindak sebagai menjawab dan membela Pas berhubung doa berkenaan. Tetapi apakah daya setakat itu sajalah tahap profesionalisme kebebasan media di negara ini, selalu bersikap memasukkan seseorang yang dibencinya dalam guni kemudian dilanyak dan dipukul beramai-ramai.

Mengikut rancangan itu semalam barang kali bukan saja saya, tetapi orang lain juga yang sebelum ini mengkagumi Sidek sebagai seorang ahli akademik atau menurutnya sendiri sebagai da'i dan murabbi terkejut dan terbeliak mata mendengar hujah dan juga alasan yang diberikannya. Mungkin ada yang tidak sangka sudah sejauh itu Sidek Baba sekarang terhayut dan lara didalam arus Umno. Iya, kalau kita tidak tahan dengan asakan dan paluan Umno tetapi janganlah sehingga chasisnya lari begitu jauh.

Orang berstatus seperti Sidek bukan bukan menjadi penghasut menyesatkan Umno tetapi memberi pencerahan. Itu sepatutnya.

Saya berkata ini bukan apa, Sidek yang hari pertama saya mengenali dan berjumpa dengannya seorang yang berani, nampak istiqamah dengan perjuangan. Jarang seorang akademik dan profesionalisme yang setegasnya waktu itu. Itulah menyebabkan saya meletakkan rasa hormat tinggi kepadanya. Tetapi hanya sedikit saja ujian Allah campakkan ke atasnya, ditangkap kemudian ditelanjakan, Sidek sudah jadi hilang akal sudah memusnahkan mahkota dirinya selama ini.

Tentang doa itu tampaknya Sidek sepakat dengan pandangan orang Umno lain yang merasakan doa itu tidak kena ataupun tidak sesuai dibaca kerana doa seperti itu tidak pernah dibuat oleh Nabi Muhammad s.a.w. Bagi Sidek doa KO BN itu sebagai melampau dan menyesalkan. Katanya tidak ada berlaku sebelum ini orang Islam mendoakan kehancuran orang Islam lain.

Di dalam 'perkuk' akademiknya, Sidek berpendapat doa itu tidak wajar dihalakan kepada kerajaan BN kerana kerajaan BN tidak zalim dan tidak boleh dipohonkan Allah binasakannya. Apa  yang dipatutnya didoakan minta agar kerajaan sejahtra.

Sidek lantas memberi bukti menunjukkan kerajaan BN adil dan berlaku saksama dengan mengatakan di universiti tempatnya mencari makan, (Universiti Islam Antarabangsa) telah membuka atau turut memberi peluang kepada anak-anak penyokong pembangkang memasuki universiti berkenaan. Kerajaan juga telah banyak menyediakan segala macam kemudahan untuk rakyat. Beliau juga turut menyebut peranannya (angkat bakul sendiri) mengatakan telah menganjurkan beberapa program untuk kebaikan anak bangsa.

Dari itu nampak semacam benar kata-kata pandita ini. Tetapi soalnya apakah hanya dari sudut itu saja untuk diterima bahawa kerajaan BN telah berlaku adil. Itulah yang Sidek nampak dan ianya sangat naif sekali.  Kenapa Sidek mempersempitkan minda sendiri semata-mata untuk membela Umno. Umno boleh dibela dalam kerangka yang lebih luas dan rasional. Sebagai seorang ilmuan dia anggap cendekiawan dia sepatutnya menyuluh dengan lebih luas lagi untuk melihat sejauh mana keadilan BN yang dipujinya itu.

Beliau patut melihat doa yang dibaca itu dalam konteks politik dan lokasi di mana ianya dibaca. Mungkin dari segi politik apa pun alasan doa seperti itu tidak wajar. Tetapi apa yang mustahak dilihat ialah lokasi doa itu dibaca, iaitu di Kelantan. Kita selalu mengatakan keadilan itu kerana meletakkan sesuatu di tempatnya? Dalam konteks Kelantan doa itu adalah sesuai kerana kezaliman dimaksudkan itu berlaku di Kelantan. Sidek tidak akan merasakan kerajaan BN zalim dan kalau beliau tidak menyuluh dari sudut itu. Dan beliau tidak mengatakan kerajaan BN adil dan tidak kejam kerana memberi peluang untuk hidup senang lenang kepadanya. Pendapat begitu telah tidak meletakkan sesuatu itu pada tempatnya.

Untuk lebih adil sebelum bercakap, Sidek perlu duduk di Kelantan, menyelam hati dan perasaan orang Kelantan dan melihat dengan mata murabbi dan cendekiawannya apa berlaku di sana. Sidek kena tanggakan spek brand Umno yang dipakai itu, barulah ia dapat melihat dan menilai dengan adil kemudian membuat justifikasi terhadap doa demikian. Beliau kena interviu rakyat Kelantan bukan saja yang sewarna dengannya tetapi warna-warna lain juga.

Untuk itu Sidek kena faham apa itu federalisme dan juga memahami apa yang digaris dalam persetujuan semasa membentuk kerajaan bersekutu dulu. Keadilan itu boleh diiktiraf apabila ia memberi kesamaan hak kepada semua tanpa dipisah oleh fahaman dan ideologi politik.

Adalah tidak adil dan sesuatu kekejaman juga kalau Sidek membuat ulasan itu dengan mengambil kira apa yang beliau lihat dari luar Kelantan. Mengenai kezaliman BN di Kelantan semua orang sudah mengetahuinya. Apakah bagi Sidek itu bukan zalim dan ia hanya satu penderaan politik kerana tidak semua orang Kelantan menyokong BN?

Doa yang meminta BN dihancurkan itu bertolak dari kezaliman dan pengkhianatan kerajaan BN ke atas Kelantan itu. Doa itu tidak akan lahir kalau bukan kerana kezaliman yang dirasai. Doa itu adalah berbentuk umum kepada parti BN dan bukan individu di dalam Umno. Saya juga akan menentang kalau ada pihak yang mendoakan secara khusus kepada mana-mana individu di dalam BN atau mana parti politik. Tetapi doa di stadium malam itu bersifat general ke atas BN sebagai sebuah kerajaan bukan sebagai individu insan beragama Islam.

Doa-doan sebegitu bukan tidak pernah dibaca oleh para ulamak dan aulia. Kezaliman kerajaan Firauan, Haman, Namrud dan sebagainya dibaca, malahan ianya diperpanjangkan sampai ke hari ini. Malaysia sendiri membaca doa itu untuk melaksanakan Israel dan zionis. Apakah tidak terlatas di telinga Sidek. Nah... status atau pun kedudukan doa terhadap kejahanaman Isrel itu samalah dengan status doa di stadium itu dalam konteks kezaliman kerajaan BN ke atas rakyat Kelantan. Sebagai murabbi Sidek tentu membaca dan menelaah al Quran. Cuam Sidek cari apa yang saya katakan ini dan faham dengan betul. Saya mintalah Sidek duduk mencakung atas tunggul mati dan kentut... cuba hidu!

Sebagai ahli akademik dan cendekiawan Sidek patut menggunakan ilmu atau kedudukannya itu di tempat yang seadil-adilnya. Beliau patut sedar orang atau golongan sepertinyalah diharapkan oleh rakyat untuk menyatakan sesuatu dengan benar. Orang berilmu selalunya bercakap benar, tidak mudah terpengaruh ataupun menjadi pelesit kepada mana-mana pihak.

Malangnya dengan apa yang dilontarkan Sidek menerusi slog soaljawab sehala itu, dengan menggunakan bahasa yang tertib dan wajah yang tawaduk beliau ikut sama mencemarkan dirinya dengan pandangan ilmiah yang beliau berikan. Cara Sidek mempertahankan kerajaan BN tidak zalim sama seorang perempuan yang bertutup aurad, nampak warak, sopan santuh tetapi sedia melacurkan diri untuk mendapat rezeki.

Biarlah saya katakan kepada cikgu Sidek ini bukan tidak boleh menyokong Umno kerana kita ada pegangan dan pandangan masing-masing, tetapi kalau sampai melacurkan cendekiawan yang ada kerana tidak mahu susah payah dan takut diuji ia sesuatu yang sangat keji. Ingatlah masud sepotong firman; tidak dikatakan kamu sudah beriman kalau kamu tidak diuji.  [wm.kl.10:28 am 21/11/12]

MiLo SuaM

Posted: 22 Nov 2012 01:42 AM PST

MiLo SuaM


Khabar dari rombongan jalan kaki anti Lynas Kuantan - Kuala Lumpur (300km)

Posted: 21 Nov 2012 02:41 PM PST

ROMBONGAN pejalan kaki dari Kuantan ke Kuala Lumpur (bangunan parlimen) telah mula berjalan pada 13 November 2012 sebagai membantah operasi kilang Lynas.

Mereka akan melengkapkan perjalanan sejauh kira-kira 300 km, dari Kuantan, Pahang sehingga ke Kuala Lumpur secara berjalan kaki beramai-ramai. Perjalanan ini dijangka akan berakhir di Bangunan Parlimen.

Berikut maklumat tentang perjalanan yang telah dilalui sebelum ini meredah hujan, panas sepanjang perjalanan menunjukkan soladiriti dan kesungguhan rakyat membantah operasi kilang Lynas.

13hb: Kuantan-Gambang, 30km
14hb: Gambang-SriJaya, 31km
15hb: Sri Jaya-Maran, 16km
16hb: Maran-Kg Awah, 29km
17hb: Kg Awah-Mentakab, 26km
18hb: Mentakab-Lanchang, 19km
19hb: Lanchang-Karak, 25km
20hb: Karak-Bentong, 22km
21hb: Bentong-Kolam Air Panas, 16.5km

Rakyat Malaysia pelbagai bangsa sanggup berjalan beratus kilometer demi membantah operasi Kilang nadir bumi Lynas, adakah Rejim Barisan Nasional akan mendengar bantahan ini?

Blog-list Malaysia

Posted: 22 Nov 2012 01:27 AM PST

Blog-list Malaysia


Taklimat Scorpene minggu depan

Posted: 21 Nov 2012 11:27 PM PST

KUALA LUMPUR 22 November: Taklimat Scorpene yang dijadual berlangsung di Dewan Rakyat hari ini ditunda ke minggu depan berikutan permintaan oleh kedua-dua peguam Perancis – William Bourdan dan Joseph Breham.

Ahli Biro Politik KEADILAN, Sivarasa Rasiah berkata, penangguhan itu dibuat kerana alasan peribadi peguam terbabit.

"Kita akan umumkan tarikh dan masa tersebut pada Isnin depan. Bagaimanapun taklimat itu tetap akan diteruskan di Parlimen minggu depan," katanya kepada Keadilan Daily.


Jelas Ahli Parlimen Subang itu, pihaknya masih berbincang dengan Kementerian Dalam Negeri berhubung status kemasukan mereka.

"Surat rasmi mengenai perkara itu sudah dihantar kepada Menteri Dalam Negeri bagi meminta sekatan tidak dilakukan terhadap kedua-dua peguam itu.

"Buat masa ini, belum ada jawapan secara bertulis sama ada kerajaan membenarkan kemasukan peguam tersebut atau sebaliknya dan kita masih tunggu," katanya.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyatakan peguam terbabit akan ditahan jika hadir ke Malaysia dan meminta mana-mana pihak tidak mempolitikkan 'keputusan yang dibuat'.

Beliau juga menyerahkan kepada pihak Imigresen sama ada membenarkan atau tidak kemasukan peguam terbabit.

William dan Breham dijadual memberi maklumat terperinci mengenai perbicaraan Scorpene di Mahkamah Perancis di hadapan Ahli Parlimen Malaysia.

Surat jemputan rasmi kepada mereka diserahkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 7 November 2012.

Pada Julai 2011, kerajaan bertindak menghantar pulang William ketika tiba di KLIA untuk memberi taklimat pada majlis makan malam Suara Rakyat Malaysia (Suaram) di Petaling Jaya.

Kapal selam Scorpene yang dibeli dari DCNS di Perancis – melibatkan komisen lebih RM500 juta dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, syarikat milik rakan baik Perdana Menteri – Abdul Razak Baginda.

Skandal ini dikatakan turut berhubung kait dengan pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu yang dibunuh mengguna bom C4 dari Kementerian Pertahanan pada 2006.

Kedua-dua hakim Roger Le Loire dan Serge Tournaire kini sedang meneruskan siasatan terhadap kes berkenaan di Mahkamah Tribunal deGrande Instance Perancis.

Tujuh saksi dinamakan termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi; penyiasat persendirian, P Balasubramaniam, Abdul Razak Baginda, isteri Razak, Mazlinda Makhzan, pembantu kanan beliau, Jasbir Singh Chahl serta Ahli Perniagaan, Lodin Wok Kamaruddin.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=39911


Rendah Martabat Parlimen.. Hahaha...

Posted: 21 Nov 2012 07:45 PM PST

'Rendah martabat Parlimen jika jemput peguam Suaram'

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abdul Latiff Ahmad berkata tindakan menjemput peguam yang mewakili NGO hak asasi Suaram untuk memberi taklimat kepada MP "menjatuhkan maruah" Parlimen.

Katanya, dua peguam yang mewakili Suaram itu juga cuba menjadi hero dan mahu martabat mereka diangkat di Parlimen Malaysia.

"Rendah martabat Parlimen kalau kita jemput mereka... Siapa mereka?," soalnya yang menjelaskan bahawa Malaysia terbuka sekiranya taklimat dijalankan di antara kerajaan dengan kerajaan dan bukannya daripada peguam Suaram.


Beliau turut menggelarkan salah seorang peguam tersebut dengan nama "William Bodoh" – merujuk kepada peguam William Bourdon. Seorang lagi peguam Perancis itu ialah Joseph Breham.

Dalam ucapannya ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa untuk belanjawan kementerian itu, Abdul Latiff juga berkata Malaysia terbuka sekiranya majistret Perancis melawat Malaysia.

Namun, majistret berkenaan tidak mempunyai locus standi dan perlu bekerjasama dengan jabatan kehakiman, katanya lagi.

Ahmad Latiff menjawab soalan yang dikemukakan Tian Chua (PKR-Batu) yang bertanya sekiranya kerajaan akan membenarkan peguam Suaram memberi taklimat kepada MP dan juga untuk memberi penjelasan bagi pihak Putrajaya.

Peguam berkenaan dijadualkan untuk memberi taklimat MP berhubung isu berkenaan semalam, namun acara itu dibatalkan memandangkan Kementerian Dalam Negeri tidak dapat memberi jaminan berhubung kunjungan mereka ke negara ini.

Bourdon diusir daripada Malaysia pada tahun lalu, atas dakwaan menyalahgunakan pas lawatannya dengan berucap di satu majlis anjuran Suaram.

Timbalan menteri itu berkata, mana-mana kerajaan yang bertanggungjawab, termasuk Perancis, akan mengusir mereka kerana mendedahkan segala rahsia siasatan.


Ulama Umno Pakai Baju Lambang Salib..

Posted: 21 Nov 2012 05:30 PM PST

Ada Lambang SALIB pun buat laporan polis isu murtad.. UMNO UMNO!!!

KOTA BAHARU, 20 Nov -- Kira-kira 15 anggota Biro Agama dan Ulama Veteran UMNO Kelantan tampil ke Ibupejabat Polis Daerah Kota Baharu bagi membuat laporan polis berhubung kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung isu murtad pada Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-58 di sini, hari ini.

Kumpulan itu diketuai oleh pengerusinya, Mohd Noor Deris (empat kiri).

Konon nak cari publisiti dalam isu yang mereka sendiri putar belitkan,susah payah cai-cai UMNO buat report polis isu murtad konon-nya. Semua mereka ni konon-nya 15 orang dari Biro Agama dan Ulama Veteran UMNO Kelantan...tapi salah sorang dari mereka pakai baju ada tertera logo salib...


Adakah yang memakai baju tersebut bukan Islam...??

Inilah berkat doa " Ko BN ", segala tindak tanduk puak UMNO semakin menuju kahancuran...!!!!

Haram Memakai pakaian ada Lambang Salib, Syaitan dan jenama arak

 
KUALA LUMPUR – Pemakaian jersi bola sepak atau sebarang pakaian yang memiliki lambang salib, jenama arak dan imej syaitan adalah haram hukumnya dan boleh menjurus kepada perbuatan syirik.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Nooh Gadot berkata, perkara tersebut ditegah oleh Islam dan perbuatan mengabaikan hukum yang sudah jelas boleh membawa umat Islam ke arah syirik.azmieyusoff.blogspot.com/


Umno Akan Kekalkan AES Dan Tiada Diskaun Saman

Posted: 21 Nov 2012 03:41 PM PST

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak bercadang memansuhkan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) mahupun memberi diskaun saman kepada pesalah trafik yang dikesan menerusi sistem itu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha menegaskan bahawa sistem AES bukan untuk menghukum tetapi bagi mengajar pengguna jalan mematuhi undang-undang dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan maut.


Sejak fasa pertama sistem kamera AES dipasang pada 22 September lepas, ada penurunan sehingga 70 peratus bilangan mereka yang melanggar had laju dan melanggar lampu isyarat, katanya pada sidang media di Lobi Parlimen, hari ini.

Cho Ha berkata, pelaksanaan AES telah dikaji daripada segala aspek termasuk kepakaran memperbaiki, menyelenggara peralatan AES dan kaedah mengelakkan wujudnya vandalisme.

Katanya beliau berasa amat kecewa dengan tindakan segelintir wakil rakyat pembangkang yang didakwa memutarbelitkan fakta mengenai AES.

"Pembangkang mendakwa seolah-olah dua syarikat yang terbabit dalam AES mengaut keuntungan berlebihan sebaliknya mereka perlu sedar bahawa sebenarnya proses pemilihan (syarikat) dijalankan secara telus.

"Kedua-dua syarikat itu hanya penyedia perkhidmatan manakala penguatkuasaan pula dijalankan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)," katanya.

Pada sidang media yang sama, Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri pula berkata kandungan perjanjian antara kerajaan dengan dua syarikat penyedia perkhidmatan AES itu adalah rahsia dan sulit serta mengguna pakai Akta Rahsia Rasmi.

Terdahulu, semasa sesi penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 peringkat jawatankuasa, Kong berkata cadangan untuk memberi diskaun kepada pesalah trafik yang dikenakan saman melalui AES akan dikaji walaupun pada masa ini, kerajaan tidak mempunyai sistem untuk berbuat demikian.

"Jadi, cadangan itu kita akan ambil kajian," katanya ketika menjawab gesaan anggota Parlimen Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) sama ada kementerian akan membuat kajian berhubung cadangan tersebut demi kepentingan rakyat.

Beliau juga berkata, kaedah pembayaran saman yang dikesan melalui AES akan diperluaskan apabila pembayarannya boleh dibuat di pejabat pos, melalui MYEG dan secara atas talian.

Mengenai tuduhan sesetengah pihak bahawa kerajaan menswastakan penguatkuasaan kesalahan memandu melebihi had laju dan melanggar lampu isyarat, Kong berkata ia adalah tidak benar sama sekali.

Katanya, ini kerana kedua-dua syarikat itu meerupakan penyedia perkhidmatan yang hanya bertanggungjawab untuk membangunkan, menyelenggara dan mengoperasikan sistem AES.

Katanya, seperti yang telah dijelaskan sebelum ini, semua saman adalah dikeluarkan oleh JPJ yang ditempatkan di Pusat Kawalan AES dan di bawah perjanjian di antara kerajaan dan pihak penyedia perkhidmatan, sistem tersebut akan diserahkan kepada kerajaan selepas lima tahun ia beroperasi.

"Sebenarnya pelaksanaan AES ini telah diberi pertimbangan sedalam-dalamnya oleh kerajaan dan jika kerajaan tidak melantik pihak syarikat swasta secara kaedah penyumberan luar, ia terpaksa memberi pertimbangan kepada masalah dari segi penyelenggaraan, risiko vandalisme, kecurian peralatan, teknologi yang berubah, alat ganti dan penyediaan dalam mengoperasi dan menyelenggarakan sistem ini," katanya.

- Bernama


Tentera Ajaib Berseragam Serba Putih Turut Berperang di Gaza

Posted: 21 Nov 2012 04:29 AM PST

Pasukan "Berseragam Putih" di Gaza ...

Ada "pasukan lain" membantu para mujahidin Palestine. Pasukan Israel sendiri mengakui adanya pasukan berseragam putih itu.

Suatu hari di penghujung Januari 2009, sebuah rumah milik keluarga Dardunah yang berada di antara Jabal Al Kasyif dan Jabal Ar Rais, tepatnya di jalan Al Qaram, didatangi oleh sekelompok pasukan Israel.

Seluruh anggota keluarga diperintahkan duduk di sebuah ruangan. Salah satu anak laki-laki diinterogasi mengenai ciri-ciri para pejuang al-Qassam.


Saat disoal-siasat tentera yahudi, sebagaimana ditulis situs Filisthin Al Aan (25/1/2009), memaparkan cerita seorang mujahidin al-Qassam, laki-laki itu menjawab dengan jujur bahwa para pejuang al-Qassam mengenakan baju hitam-hitam. Akan tetapi tentara itu malah marah dan memukulnya hingga laki-laki malang itu pengsan.

Selama tiga hari berturut-turut, setiap ditanya, laki-laki itu menjawab bahwa para pejuang al-Qassam memakai seragam hitam. Akhirnya, tentara itu naik pitam dan mengatakan dengan keras, "Wahai pembohong! Mereka itu berseragam putih!"

Cerita lain yang disampaikan penduduk Palestina di situs milik Brigade Izzuddin al-Qassam, Multaqa al-Qasami, juga menyebutkan adanya "pasukan lain" yang tidak dikenal. Awalnya, sebuah ambulan dihentikan oleh sekelompok pasukan Israel. Pemandurnya ditanya apakah dia berasal dari kelompok Hamas atau Fatah? Sopir malang itu menjawab, "Saya bukan kelompok mana-mana. Saya cuma sopir ambulan."

Akan tetapi tentara Israel itu masih bertanya,

"Pasukan yang berpakaian putih-putih dibelakangmu tadi, masuk kelompok mana?"

Si sopir pun kebingungan, karena ia tidak melihat seorangpun yang berada di belakangnya. "Saya tidak tahu," jawaban satu-satunya yang ia miliki.

Cerita mengenai "pasukan tidak dikenal" juga datang dari seorang penduduk rumah tersusun wilayah Tal Islam yang handak mengungsi bersama keluarganya untuk menyelamatkan diri dari serangan Israel.

Di tangga rumah ia melihat beberapa pejuang menangis." Kenapa kalian menangis?" tanyanya.

"Kami menangis bukan karena khawatir keadaan diri kami atau takut dari musuh. Kami menangis karena bukan kami yang bertempur. Di sana ada kelompok lain yang bertempur memporak-porandakan musuh, dan kami tidak tahu dari mana mereka datang," jawabnya.

Saksi Soldadu Israel ...

Cerita tentang "soldadu berseragam putih" tak hanya diungkap oleh mujahidin Palestina atau warga Gaza. Beberapa personel pasukan Israel sendiri menyatakan hal serupa.

Situs al-Qassam memberitakan bahwa TV Channel 10 milik Israel telah menyiarkan seorang anggota pasukan yang ikut serta dalam pertempuran Gaza dan kembali dalam keadaan buta.

"Ketika saya berada di Gaza, seorang tentera berpakaian putih mendatangi saya dan menaburkan pasir di mata saya, hingga saat itu juga saya buta," kata anggota pasukan ini.

Di tempat lain ada soldadu Israel yang mengatakan mereka pernah berhadapan dengan "hantu". Tidak diketahui dari mana asalnya, bila munculnya, dan ke mana menghilangnya.

Masih dari Channel 10, seorang tentera Israel lainnya mengatakan,

"Kami berhadapan dengan pasukan berbaju putih-putih dengan janggut panjang. Kami tembak dengan senjata, akan tetapi mereka tidak mati."

Cerita ini menggelitik banyak pemirsa. Mereka bertanya kepada Channel 10, siapa sebenarnya pasukan berseragam putih itu?

Apakah pasukan berbaju putih itu adalah MALAIKAT bantuan Allah, sebagaimana Allah telah membantu dalam perang Badar dalam Al Quran?

"(Ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu diperkenankan-Nya bagimu: "Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepadamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut".(QS 8 : 9)

Suara Tak Bersumber ...

Ada lagi kisah karamah mujahidin yang kali ini disebutkan oleh khatib masjid Izzuddin Al Qassam di wilayah Nashirat Gaza yang telah ditayangkan oleh TV channel Al Quds, yang juga ditulis oleh Dr Aburrahman Al Jamal di situs Al Qassam dengan judul Ayaat Ar Rahman fi Jihad Al Furqan (Ayat-ayat Allah dalam Jihad Al Furqan).

Sang khatib bercerita, seorang pejuang telah menanam sebuah periuk api yang telah disiapkan untuk menyambut pasukan Zionis yang melalui jalan tersebut.

"Saya telah menanam sebuah periuk api. Saya kemudian melihat sebuah helikopter menurunkan sejumlah besar pasukan disertai tank-tank yang beriringan menuju jalan tempat saya menanam ranjau," kata pejuang tadi.

Akhirnya, sang pejuang memutuskan untuk kembali ke markas karena mengira ranjau itu tidak akan bekerja optimal. Maklum, jumlah musuh amat banyak.

Akan tetapi, sebelum beranjak meninggalkan lokasi, pejuang itu mendengar suara "Utsbut, tsabatkallah" yang maknanya kurang lebih, "tetaplah di tempat maka Allah menguatkanmu." Ucapan itu ia dengar berulang-ulang sebanyak tiga kali.

"Saya mencari sekeliling untuk mengetahui siapa yang mengatakan hal itu kapada saya. Akan tetapi saya malah terkejut, karena tidak ada seorang pun yang bersama saya," ucap mujahidin itu, sebagaimana ditirukan sang khatib.

Akhirnya sang mujahid memutuskan untuk tetap berada di lokasi. Ketika sebuah tank melewati ranjau yang tertanam, sesuatu yang "ajaib" terjadi. Ranjau itu justru meledak amat dahsyat. Tank yang berada di dekatnya langsung hancur. Banyak soldadu Israel mati serta merta. Sebahagian dari mereka harus diangkut oleh helikopter. "Sedangkan saya sendiri dalam keadaan selamat," kata mujahid itu lagi, melalui lidah khatib.

Cerita yang disampaikan oleh seorang penulis Mesir, Hisyam Hilali, dalam situs alraesryoon.com, ikut mendukung kisah-kisah sebelumnya. Abu Mujahid, salah seorang pejuang yang melakukan ribath (berjaga) mengatakan,

"Ketika saya mengamati gerakan tank-tank di perbatasan kota, dan tidak ada seorang pun di sekitar, akan tetapi saya mendengar suara orang yang bertasbih dan beritighfar. Saya berkali-kali mencoba untuk memastikan asal suara itu, akhirnya saya memastikan bahwa suara itu tidak keluar kecuali dari bebatuan dan pasir."

Sudah Meledak, Ranjau Masih Utuh ...

Satu kejadian "aneh" terjadi di Gaza Selatan, tepatnya di daerah AI Maghraqah. Saat itu para mujahidin sedang memasang ranjau. Di saat mengulur kabel, tiba-tiba sebuah pesawat pengintip Israel mengesan mereka. Bom pun langsung digugurkan ke lokasi itu.

Untunglah para mujahidin selamat. Namun, kabel pengubung ranjau dan pemicu yang tadi hendak disambung menjadi terputus. Tidak ada kesempatan lagi untuk menyambungnya, karena pesawat masih berputar-putar di atas.

Tak lama kemudian, beberapa tank Israel mendekati lokasi di mana ranjau-ranjau tersebut ditanam. Bukan sekadar melewati, tank-tank itu malah berhenti tepat di atas peledak yang sudah tak berfungsi itu.

Apa daya, kaum Mujahidin tak bisa berbuat apa-apa. Kabel ranjau jelas tak mungkin disambung, sementara tank-tank Israel telah berkumpul tepat di atas ranjau.

Mereka merasa amat sedih, bahkan ada yang menangis ketika melihat pemandangan itu. Sebagian yang lain berdoa, "allahumma kama lam tumakkinna minhum, allahumma la tumakkin lahum," yang maknanya, "Ya Allah, sebagaimana engkau tidak memberikan kesempatan kami menghadapi mereka, jadikanlah mereka juga tidak memiliki kesempatan serupa."

Tiba-tiba, ketika fajar tiba, terjadilah keajaiban. Terdengar ledakan dahsyat persis di lokasi penanaman ranjau yang tadinya tak berfungsi.

Setelah Tentara Israel pergi dengan membawa kerugian akibat ledakan lersebut, para mujahidin segera melihal lokasi ledakan. Sungguh aneh, ternyata seluruh ranjau yang telah mereka tanam itu masih utuh. Dari mana datangnva ledakan? Wallahu a'lam.

Masih dari wilayah Al Maghraqah. Saat pasukan Israel menembakkan artileri ke salah satu rumah, hingga rumah itu terbakar dan api menjalar ke rumah sebelahnya, para mujahidin dihinggapi rasa khawatir jika api itu semakin tak terkendali.

Seorang dari mujahidin itu lalu berdoa, "Wahai Dzat yang merubah api menjadi dingin dan tidak membahayakan untuk Ibrahim, padamkanlah api itu dengan kekuatan-Mu."

Maka, tidak lebih dari tiga menit, api pun padam. Para mujahidin menangis terharu karena mereka merasa Allah Subhanuhu wa Ta'ala (SWT) telah memberi pertolongan dengan terkabulnya doa mereka dengan segera.- sumber FB


Kelab Greenboc

Posted: 22 Nov 2012 01:03 AM PST

Kelab Greenboc


Bernikah Pada Usia 13 Tahun

Posted: 22 Nov 2012 12:36 AM PST


Kulim: "Saya akan bertanggungjawab malah sudah bersedia untuk menjadi seorang suami yang baik," kata Mohd Fahmi Alias, 19, yang berkahwin dengan Nor Fazira Saad, 13, di Masjid Kampung Padang Cina, di sini, pada 17 November lalu.

Mohd Fahmi berkata, dia dan isterinya akan berdikari selain menumpukan perhatian kepada perniagaan keluarga untuk melalui kehidupan sebagai suami isteri.

Menurutnya, atas persetujuan kedua-dua ibu bapa mereka dan untuk mengelak berlaku maksiat adalah lebih baik mereka berdua berkahwin walaupun pasangannya itu masih muda remaja.

"Saya mengambil keputusan itu selepas mengadakan perbincangan dengan Nor Fazira serta keluarganya dan keluarga saya sendiri.

"Kedua-dua ibu bapa kami bersetuju untuk mengahwinkan kami, malah Nor Fazira sendiri sanggup mengalas tanggungjawab dan sudah bersedia menjadi seorang isteri.

"Daripada bergelumang maksiat dan melakukan perkara yang dilarang, jalan terbaik ialah kami berkahwin, walaupun pada pandangan masyarakat ia agak janggal pada zaman sekarang ini kerana berkahwin pada usia terlalu muda.

"Malah saya tidak menghalang sekiranya isteri ingin melanjutkan pelajaran, semua bergantung kepada kepada kemahuannya," katanya yang ditemui di rumahnya di Kampung Naga Lilit, di sini, semalam.

Katanya, mereka akan mengadakan majlis kenduri di sebelah lelaki pada Sabtu ini di rumah keluarganya.

Mohd Fahmi yang juga anak sulung daripada empat beradik berkata, dia sudah bersedia bergelar suami dan tidak kisah pandangan rakan-rakan seusia.

Isterinya, Nor Fazira tidak mengganggap usia mudanya menjadi penghalang untuk menjadi isteri isteri dan sudah bersedia menjalankan tanggungjawabnya itu.

"Yang penting kami mendapat restu kedua-dua ibu bapa kami dan saya banyak menerima tunjuk ajar daripada keluarga mentua.

"Saya tidak kisah apa orang lain kata, penting perbuatan kami tidak salah, malah adalah lebih baik daripada kami terbabit gejala sosial," katanya yang tidak bersekolah sejak menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), tahun lalu.

Sementara itu, bapa Nor Fazira, Saad Mustaffa, 43, berkata, tindakannya mengahwinkan anak di usia muda kerana mahu menjaga nama semua pihak dan tidak mahu anaknya terjebak maksiat.

Katanya, dia membenarkan anak gadisnya itu berkahwin kerana Nor Fariza enggan pulang ke rumah dan mahu tinggal di rumah teman lelakinya.

"Siapa tak sayangkan anak dan sanggup untuk mengahwinkan mereka dalam usia terlalu muda, namun saya terpaksa juga mengahwinkan anak saya walaupun usianya baru 13 tahun bulan depan.

"Hanya Allah tahu perasaan saya… walaupun pahit demi untuk menjaga nama baik keluarga saya dan keluarga besan lebih baik saya mengahwinkan anak dengan lelaki pilihannya.

"Anak saya bernikah pada 17 November lalu selepas mendapat perintah kebenaran untuk bernikah di bawah umur daripada Mahkamah Rendah Syariah Kulim pada 7 November lalu," katanya.

Dia berkata, majlis pernikahan mereka berlangsung di Masjid Kampung Padang Cina, di sini, pada 17 November lalu dengan wang hantaran RM4,552 serta mas kahwin RM1,500.

"Saya berharap menantu serta keluarganya membimbing anak saya menjadi anak dan isteri yang baik," katanya.

Sementara itu, Pegawai Agama Daerah Kulim, Sheikh Radzi Abdul Mutalib, berkata, bagi perempuan berusia 16 tahun ke bawah dan lelaki berusia 18 tahun ke bawah, mereka perlu mendapatkan perintah mahkamah untuk kebenaran bernikah di bawah umur dari Mahkamah Rendah Syariah Kulim.

"Ia mengikut seksyen 18 (1)(a) Enakmen Undang Undang keluarga Islam Kedah 2008," katanya. -hm

Skandal AES: Syarikat Ditubuh Lepas Dapat Kontrak AES

Posted: 21 Nov 2012 09:22 PM PST

MP Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mendakwa kontraktor Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) hanya mendaftarkan syarikat tersebut selepas memperoleh kontrak untuk memasang sistem itu.

Beliau membuat kesimpulan itu berdasarkan butiran syarikat Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd yang diperolehi dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Menurut Mahfuz, butiran pada pendaftaran syarikat itu menunjukkan syarikat berkenaan memperoleh kontrak tersebut sebelum syarikat itu didaftarkan lagi.

Satu dokumen yang ditunjukkan Mahfuz kepada pemberita, didakwa daripada SSM, menunjukkan ATES Sdn Bhd mendaftarkan syarikat tersebut pada 12 Februari 2009, manakala Beta Tegap Sdn Bhd pula pada 7 Februari 2004.

"Bagaimana dua syarikat ini tahu mereka dapat jaminan kerajaan sedangkan Kabinet meluluskan AES pada tahun 2006 dan saringan tender dilakukan pada 2006?

"Mereka daftar syarikat semata-mata nak dapatkan tender.

"Ini menunjukkan ada perkara yang tak kena. Ini bukan untuk selamatkan nyawa manusia tetapi untuk mengayakan kroni," dakwanya dalam sidang media di bangunan Parlimen hari ini.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha ketika bercakap kepada pemberita selepas itu memberitahu, projek berkenaan dianugerahkan kepada syarikat berkenaan pada tahun 2008.

Namun, kontrak berkenaan hanya ditandatangan "beberapa tahun kemudian", katanya di bangunan Parlimen.

Bekas menteri pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat sebelum ini berkata, kabinet memutuskan untuk menswastakan pemasangan AES sebelum beliau menjawat jawatan itu.

Ong berkata beliau turut membangkitkan mengenai penswastaan berkenaan ketika menjadi menteri pada 2008. -mk

Dewan kecoh, menteri mengelak jawab AES

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Rakyat kecoh seketika apabila Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha enggan memberi laluan kepada ahli-ahli parlimen Pakatan untuk mencelah bertanyakan soalan berkaitan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Ketika sesi penggulungan peringkat jawatankuasa Kementerian Pengangkutan pagi semalam, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar cuba bangun meminta penjelasan menteri walaupun tidak diberikan peluang bertanya.

"Kenapa menteri enggan memberi ruang untuk kita bertanya dan saya lihat menteri seolah-olah takut untuk jawab kerana risau ia akan terbongkar.

"Saya pasti ini disebabkan semuanya ada kepentingan sebab itu takut,"
jelas beliau walaupun Kong Cho Ha enggan memberi laluan.

Sebelum itu, pada awal sesi penggulungan telah timbul kekecohan apabila menteri mengatakan akan menjawab isu berkaitan AES pada akhir penggulungan.

Mahfuz ketika itu mengatakan tindakan tersebut adalah alasan menteri untuk tidak menjawab pertanyaan AES.

Mahfuz yang meneruskan pertanyaan meminta kerajaan memberitahu apakah bukti kukuh yang mengatakan pemasangan kamera dapat mengurangkan kadar kemalangan.

"Ada perkara yang tidak betul dalam pelaksanaan projek ini, dan saya pasti ia bukannya untuk tujuan menyelamatkan nyawa serta mengurangkan kadar kemalangan.

"Tetapi ia adalah sebenarnya untuk kayakan kroni dengan cara merompak duit dari rakyat,"
kata Mahfuz sambil ditentang oleh ahli-ahli parlimen Barisan Nasional.

Tambahnya lagi, kerajaan perlu memberi penjelasan bagaimana syarikat yang tidak mempunyai pengalaman dalam pelaksanaan AES boleh dilantik untuk melaksanakan projek tersebut.

Kong Cho Ha dalam jawapan ringkasnya menyatakan apa yang ditimbulkan oleh Ahli Parlimen Pakatan adalah dengan niat untuk memutar belitkan fakta.

Namun kenyataan tersebut disangkal oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail yang memberitahu menteri sepatutnya menjawab persoalan yang dibangkit bukannya mengeluarkan kenyataan sedemikian.

Penggulungan peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Pengangkutan bersambung pada jam 2.30 petang.

Mahfuz dan Kong Cho Ha terus menjadi tumpuan apabila kedua-dua mereka terus menimbulkan isu di dalam dewan dan di lobi parlimen.
-HDWan Ji Dipanggil Polis Diatas Dakwaan Hina Sultan

Posted: 21 Nov 2012 06:36 PM PST

Seorang penceramah bebas, Wan Ji Wan Husein dipanggil polis untuk memberi keterengan ekoran dakwaan menghina Sultan Selangor baru-baru ini.

Wan Ji ketika dihubungi berkata, beliau berada di Balai Polis Shah Alam kira-kira tiga jam untuk memberi keterangan mengenai 'posting' beliau di laman sosial Facebook bulan lalu.

Katanya, "ada pihak yang membuat aduan mengenai posting saya."

"Saya memberi penerangan apa maksud kebebasan kepada anggota polis, yang siasat saya mengenai komen saya ke atas titah Sultan Selangor," kata beliau ketika dihubungi.

Wan Ji berkata, beliau telah diminta menyerahkan telefon yang digunakan untuk memuat naik komennya.

"Saya akan serahkan telefon saya esok," katanya lagi.

Wan Ji menulis di FB berkenaan dengan isu kebebasan bersuara.

"Saya juga ada memberitahu pihak polis bahawa saya juga bersedia untuk menghadap Sultan Selangor untuk memberi penjelasan jika diberi perkenan," katanya yang hadir di balai polis seorang diri tanpa ditemani peguam -SH.

Koleksi Gambar-gambar Cantik UAI

Posted: 21 Nov 2012 04:20 PM PST


Seperti yang kita tahu, Ustaz Azhar Idrus atau UAI adalah seorang ulamak yang terkenal dengan gaya penyampaian kuliah ilmu yang bukan sahaja menarik, malah disampaikan dengan berani dan diselang-seli dengan lawak.

Beliau tidak gentar untuk menegur sesiapa pun termasuk menteri jika dirasakan sesuatu yang dibuat itu tidak tepat.

Dan sebagai seorang yang benar-benar memahami ajaran agama, UAI juga tidak pernahlah mendoakan kehancuran sesama umat Islam.

Kepandaian beliau menggunakan media sosial seperti Youtube menjadikan beliau bukan sahaja terkenal di kalangan golongan tua tetapi turut diminati golongan muda.

Satu yang berbeza dengan UAI berbanding dengan sebahagian ilmuwan Islam yang lain ialah beliau bukan sekadar bercakap mengenai Islam siang dan malam.

Seperti manusia lain, beliau ada minat dan hobi kepada perkara lain.

Satu contoh yang sepatutnya menjadi ikutan ilmuwan yang lain.

Hobi UAI yang paling diketahui ramai ialah minat beliau kepada bidang fotografi.

Kalau melihat kepada gambar yang diambil beliau, kita kena angkat topi tabik ustaz seorang ini yang nyata memiliki ketajaman dalam menentukan fokus dan sudut yang terbaik.

Lihat beberapa keping hasil kerja beliau di bawah:

UAI 2 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 3 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 4 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 5 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 6 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 7 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 8 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI

UAI 9 300x300 Koleksi Gambar gambar Cantik UAI


sumber: -mynewshub

Ratusan Mangsa AES Mahu Cabar Kerajaan Di Mahkamah

Posted: 21 Nov 2012 07:23 AM PST

Sekurang-kurangnya 260 mangsa saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) mahu mencabar pelaksanaannya sistem itu dengan mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan Malaysia.

Menyatakan bantahan di kaunter penerimaan saman itu di pejabat Agung PAS hari ini, mereka menjadikan peguam Kempen Anti Saman Ekor (Kase) sebagai wakil mereka di mahkamah.

"Kase menerima lebih 60 permohonan tidak termasuk melalui emel melibatkan lebih 200 orang.

"Tujuan Kase bukan untuk kurangkan nilai saman tetapi bela mereka yang dizalimi sistem AES melalui khidmat guaman percuma," kata Pengerusinya, Datuk Mahfuz Omar.

Kes terawal didengar pada 6 Disember ini di Mahkamah Majistret Jalan Duta jam 8 pagi manakala terakhir ialah Januari tahun depan.

Mulai 1 Disember ini, Kase akan membuka kaunter setiap dua minggu antara 12 hingga 1.30 tengah hari.

Pengerusi Jabatan Hal Ehwal Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Pemuda PAS, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaim pula, berkata mangsa AES harus berani tampil mempertahan hak mereka.

Ini kerana, katanya, saman terhadap Orang Kena Saman (OKS) tidak jelas, selain pelaksanaan AES yang bermasalah.

"Saman itu mengelirukan apabila ada saman diterima menggunakan seksyen 79(2) tetapi kesalahan dinyata sebagai melebihi had laju.

"Seksyen ini bukan berkaitan had laju tetapi pelanggaran arahan dan isyarat lalu lintas," katanya.

Mangsa AES, katanya dinasihati tidak bimbang dengan perkataan saman kerana ia adalah saman paling kecil dalam negara.

"Kalau bawa ke mahkamahpun, tak perlu duduk dalam kandang. Mereka yang duduk dalam kandang hanya untuk mereka yang terlibat dengan kes jenayah," katanya

Beliau mengajak mangsa AES tampil mendaftar dengan Kase untuk mendapat khidmat guaman percuma dan mencabar kes itu di mahkamah. -KD

AES: Kaunter Kase diserbu orang ramai

KUALA LUMPUR: Kaunter saman AES yang baru dilancarkan hari ini oleh Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) dengan Kerjasama Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Pemuda PAS Pusat, diserbu orang ramai.

Hampir 100 orang kena saman (OKS) hadir sambil membawa salinan surat saman untuk diserahkan kepada Kase dan Juham.

Kaunter yang dibuka di lobi Pejabat Agung PAS akan beroperasi dua minggu sekali bermula 1 Disember ini, dari jam 12.00 hingga 1.00 tengah hari.

Orang ramai juga diberi taklimat prosiding asas oleh wakil Juham iaitu bagaimana mereka berhadapan dengan proses mahkamah nanti.

Dalam pertemuan itu, OKS berkesempatan mengajukan soalan-soalan kepada wakil Juham berhubung saman AES.

Presiden Kase Datuk Mahfuz Omar yang turut merasmikan kaunter saman AES berkata, sehingga hari ini seramai 200 OKS mendaftar melalui emel ditambah pula sambutan pada hari ini amat menggalakkan.

"Hari ini, yang datang dari pelbagai bangsa Cina, Melayu dan India. Malah ada juga yang datang termasuk pemandu kereta kerajaan dan kakitangan kerajaan," katanya.

Dalam pada itu, pendakwaan kes yang pertama berhubung saman AES akan disebut di Mahkamah Majistret Jalan Duta pada 6 Disember ini.

Menurut Pengarah Juham Zamri Asa'ad Khuzami, mereka akan mengiringi OKS tersebut dan akan memohon pada mahkamah untuk cabar AES di Mahkamah Tinggi.

Katanya, orang ramai tidak perlu takut untuk cabar di mahkamah sebagaimana ia ditawarkan dalam surat saman.

"Tuan-tuan jangan takut sebab saman trafik adalah kesalahan yang kecil. Pesalah tidak duduk dalam kandang. Sebab itu ia dibawa dalam mahkamah Majistret," katanya.

Melalui inisiatif membuka kaunter, jelas Peguam Juham Dr Zulqarnain Lukman sebagai usaha untuk mengajar orang ramai supaya jangan takut dengan mahkamah.

"Kita kena tahu implikasi apabila kita melalui proses mahkamah, sama ada mengambil masa tiga atau empat kali ulang alik ke mahkamah, mungkin akan ambil masa yang banyak, tapi kita kena sedia menempuhnya.

"Apabila sampai ke mahkamah daftar dahulu, kemudian polis yang bertugas akan 'frame'kan caj kita, pertuduhan akan dibaca kepada kita. Tuan-tuan akan diberi pilihan, pilihlah tidak mengaku bersalah dan mohon dibicarakan. Ini tidak perlu jamin sebab ini kes kecil sahaja. Bila tetap tarikh jadi pendakwaan bermula.

"Kalau pendakwaraya tidak bersedia, kes ditangguh. Jikalau tertangguh sebanyak 3 kali biasanya mahkamah akan buang kes. Apa yang kita tahu pendakwaan nampaknya masih kabur kerana tidak tahu SOP mana yang perlu digunakan," terang beliau kepada OKS.

Kase menyediakan lebih 100 peguam untuk membantu orang ramai yang menjadi mangsa sistem pemantauan trafik itu.

Untuk maklumat lanjut orang ramai boleh melayari Facebook Kase atau emel k empenantisamanekor@gmail.com
-HDSkandal RM40 Juta: Ketua Pendakwa Hong Kong Sedia Buka Semula Kes

Posted: 21 Nov 2012 06:01 AM PST


Ketua Pendakwa raya Hong Kong, Kevin Zervos sedia membuka semula kes siasatan terhadap skandal RM40 juta melibatkan Umno Sabah.

Dalam wawancara bersama Free Malaysia Today (FMT), Zervos berkata, beliau dan Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah Hong Kong (ICAC) mengalu-alukan bukti baru terhadap kes itu.

Katanya, kerajaan Malaysia sebelum ini memaklumkan ICAC bahawa wang itu untuk 'sumbangan politik' hingga memaksa ICAC menghentikan siasatan kerana di luar bidang kuasa mereka.

"Wang itu dikatakan untuk 'sumbangan politik', kami tidak diberi maklumat selain itu untuk meneruskan siasatan," katanya dipetik.

Terdahulu, Zervos dalam emel kepada FMT, mengesahkan dana dalam akaun bank atas nama seorang warganegara Malaysia disyaki diwujudkan bagi pihak kerajaan Malaysia.

Beliau berkata, pihak berkuasa Hong Kong menyekat dana itu menjelang akhir 2008 manakala ICAC dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan bersama.

Siasatan itu dijalankan untuk melihat sama ada berlaku pelanggaran terhadap Ordinan Pencegahan Rasuah Hong Kong.

"Kemudian, kerajaan Malaysia memaklumkan wang itu untuk sumbangan politik. Kerana tiada maklumat selain itu, tiada bukti untuk bawa kes ke peringkat seterusnya," katanya.

Justeru, dana RM40 juta yang disekat kemudian diserah semula pada akhir 2011.

Sebelum ini, Michael Chia yang rapat dengan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman ditahan di Hong Kong berikutan disyaki terlibat dalam penggubahan wang haram RM40 juta.

Taikun balak itu menyatakan wang berkenaan milik Musa Aman tetapi pemimpin Umno terutama Datuk Seri Nazri Aziz mendakwa ia adalah dana untuk Umno Sabah.

KEADILAN kemudian mendedahkan Michael Chia menaja kenderaan mewah, Hummer kepada anak Nazri Aziz yang bermati-mati mempertahankan Michael Chia.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli hari ini berlepas ke Hong Kong untuk memulakan proses permohonan membuka siasatan kes itu.

Hong Kong willing to re-open RM40m case


PETALING JAYA: Hong Kong's chief public prosecutor today expressed his willingness to re-open the case involving the controversial RM40 million that the Malaysian government claims was a "political donation" to Sabah Umno.

Kevin Zervos, Hong Kong's Director of Public Prosecutions, told FMT that his office would require fresh evidence to revisit the case.

He added that his office and the Independent Commission Against Corruption (ICAC) would welcome information from anyone.

"In relation to this case, it was more of a jurisdictional matter," he said. "Material that was obtained from Malaysia was that it was political donations. If anything comes up now to show that this wasn't the case, the matter would definitely be looked into."

Any additional information or evidence should be brought to the ICAC's attention, he added.

Referring to the earlier investigation, he said the money "was claimed to be political donations. We didn't have additional evidence that was forthcoming that would enable us to deal with it."

He declined to comment when asked whether he meant that the Malaysian side was not cooperative in the investigations.

Earlier, in an email to FMT, Zervos confirmed that funds in bank accounts in the name of a Malaysian national were suspected to have been held on behalf of a Malaysian government official.

He said Hong Kong authorities withheld the funds towards the end of 2008 while the ICAC and the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) conducted a joint investigation.

The investigations looked into suspected breaches of Hong Kong's Prevention of Bribery Ordinance.

"Later in the investigation, information was supplied from Malaysia that the monies under restraint were political donations," Zervos said. "As no further information or evidence was forthcoming with respect to the nature of the monies, there was insufficient evidence at that stage to take the case further.

"Accordingly, the restraint of the monies was lifted towards the end of 2011."

Asked if he would consider the case closed, Zervos said the question was for the ICAC to answer.

He declined to comment when asked if he thought the investigation was adequate, or if there was anything to substantiate the claim that the funds were political donations.

On whether his office had the authority to call for further evidence, Zervos explained that in Hong Kong the prosecutors would guide enforcement authorities but would not take charge of investigations.

However, he said he was open to being questioned further, adding: "I firmly believe in being accountable. That's a policy we have in Hong Kong.

When we make a decision about a matter, we explain it."

Rafizi's Hong Kong visit

Asked for his thoughts about PKR strategy director Rafizi Ramli's plan to travel to Hong Kong tomorrow, Zervos said: "I've made it very clear that if there is any further information or evidence that would assist us, of course the authorities here would receive and evaluate it and deal with it accordingly."

Rafizi said today that he would meet with the ICAC Operations Review Committee as well as Hong Kong politicians. He will be travelling with PKR MPs William Leong (Selayang) and Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan) and state assemblyman Chang Li Kang (Teja).

The purpose of the trip is to find out whether the Malaysian government stonewalled the ICAC's investigation of timber tycoon Michael Chia, who was carrying the RM40 million, and to seek a re-opening of the 2008 case.

In 2008, news reports said Chia, a Sabah businessman, was arrested at Hong Kong airport on suspicion of trying to smuggle out Singapore currency worth RM40 million. He reportedly told ICAC that the money was meant for Sabah Chief Minister Musa Aman.

In October this year, Minister in the Prime Minister's Department Nazri Abdul Aziz told Parliament that the money was political funding for Sabah Umno. He announced that both Hong Kong and Malaysian corruption authorities had closed the case.

Nazri disputed news reports about the case, saying Chia was never arrested by the ICAC. He also said the RM40 million seized from him was wired into an account and was not in the businessman's possession.

Previously, it was also alleged that ICAC's investigation had been dropped after three years because of a lack of cooperation by the Malaysian government.

It was also reported that leaked MACC files revealed that Attorney-General Abdul Gani Patail had shelved files on the investigations and refused to prosecute Musa
-FMT


PKR mahu kumpul bukti baru


PETALING JAYA: PKR akan menumpukan sepenuh perhatian untuk mengumpulkan bukti-bukti baru agar siasatan dapat dimulakan segera oleh Suruhanjaya Bebas Pencegahan Rasuah Hong Kong (ICAC) berhubung kes RM40 juta sumbangan politik untuk Umno Sabah.

Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata pihaknya menyambut baik kenyataan Ketua Pendakwaraya Hong Kong Kevin Zervos bahawa pihaknya sudi membuka semula siasatan kes itu yang melibatkan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman dan ahli perniagaan Michael Chia jika ada bukti baru.

"Kenyataan Kevin Zervos mengesahkan pihak berkuasa Malaysia menghentikan siasatan terhadap Musa dan Michael Chia," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Rafizi mengulas perkara ini sambil merujuk kepada laporan portal berita Free Malaysia Today bertajuk "Hong Kong Willing To Re-Open Case RM40m" bertarikh 20 November 2012.

Menurutnya, dari laporan dan wawancara tersebut mengesahkan bahawa sama ada Suruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Peguam Negara atau kedua-duanya sekali, yang memaklumkan kepada ICAC bahawa cek RM40 juta itu adalah sumbangan politik kepada Umno.

"Wang sebanyak RM40 juta itu memang dibekukan dalam sebuah akaun Michael Chia (walaupun namanya tidak disebut) dan disyaki pihak berkuasa Hong Kong disimpan bagi pihak Musa (walaupun namanya tidak disebut)," terang beliau.

Kata Rafizi, keterangan Kevin Zervos itu mengesahkan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz tidak berterus terang di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Beliau memaklumkan bahawa keputusan ICAC menghentikan siasatan adalah kerana ICAC mendapati cek RM40 juta tersebut adalah sumbangan kepada Umno.

Katanya, Nazri tidak pernah menyatakan kepada Dewan Rakyat bahawa ICAC terpaksa menghentikan siasatan kerana dimaklumkan oleh pihak berkuasa Malaysia bahawa cek RM40 juta itu adalah sumbangan politik.

"Apabila pihak berkuasa Malaysia yang memaklumkan perkara tersebut kepada ICAC, ia mengesahkan desas-desus selama ini bahawa ICAC terpaksa menghentikan siasatan kerana tidak mendapat kerjasama sepenuhnya dari pihak berkuasa Malaysia.

Malah, kenyataan Kevin Zervos itu adalah lebih berat, kerana ia membayangkan bahawa pihak berkuasa Malaysia (sama ada SPRM, Peguam Negara atau kedua-duanya sekali) bersekongkol untuk menghentikan siasatan terhadap Musa dan Michael Chia dengan memberikan maklumat yang tidak tepat mengenai cek RM40 juta itu tanpa siasatan yang telus dan bebas.

"Saya juga yakin pihak berkuasa Malaysia tidak pun menyerahkan bukti-bukti dan hasil siasatan yang menyokong kesimpulannya bahawa cek RM40 juta itu adalah sumbangan politik berpunca dari hasil yang sah di sisi undang-undang," ujar Rafizi.


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

Posted: 21 Nov 2012 11:43 PM PST

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


CHEGU BARD 'LARI' TINGGALKAN REMBAU? SIAPA LARI TINGGALKAN PENANTI?

Posted: 21 Nov 2012 08:56 AM PST

Oleh:  WFAUZDIN NS

APABILA aku menulis tentang Parlimen Nibong Tebal yang mana semua tahu siapa yang 'memulihkan semangat' penyokong-penyokong PR terutamanya KEADILAN di kawasan tersebut sejurus MP nya menjadi katak, ada komen dari sahabat yang mengatakan aku penyokong setia Chegu Bard.  Sebabnya, aku menulis tentang mengapa Dr Mansor diumumkan di Parlimen tersebut bukannya Chegu Bard.

Walaupun aku sudah nyatakan, aku memang menyokong perjuangan Chegu Bard tetapi aku bukannya musuh kepada yang lain.  Aku pernah bersama aktiviti SAMM walaupun aku bukan ahli berdaftar SAMM, aku juga turut meraikan program MAP satu lagi NGO di bawah Sdr Mustafa Kamil Ayub sewaktu penubuhan MAP di Pahang, begitu juga aku turut bersama Jingga 13, malahan satu pentas berceramah dengan Pengerusinya, Sdr Fariz Musa.  Apatah lagi, aku menyokong kuat AMK yang merupakan sayap kepada KEADILAN. Apa jua kumpulan yang mensasarkan Umno/Bn sebagai musuh, aku pasti ingin bersamanya.

Isu di Nibong Tebal bukan isu Chegu Bard tidak terpilih.  Kalau pun Chegu Bard dirasakan tidak layak di situ, aku cuma ingin bertanya adakah benar Dr Mansor layak di situ?  Aku tabik Chegu Bard kerana sehingga kini beliau terus bekerja di merata tempat.  Komen dari sahabat aku yang menyebut mengapa Chegu Bard 'lari' tinggalkan Rembau kononnya ingin mencari tempat selamat bagi aku itu merupakan satu komen yang 'nakal'.  Cuba tanya Ketua AMK, Sdr Shamsul Iskandar sendiri adakah beliau selama-lamanya bertanding di tempatnya di Melaka?  Adakah Sdr Shamsul Iskandar boleh kita anggap 'lari' ke tempat selamat?  Dan, benarkah beliau sememangnya selamat setelah 'lari' dari Melaka?  Aku tidak kata Sdr Shamsul Iskandar 'lari', tetapi di dalam strategi politik ada ketikanya perlu berbuat demikian.  Mungkin juga boleh dikatakan Dr Mansor 'lari' tinggalkan Penanti?  YB Azan juga 'lari' tinggalkan Indera Mahkota? 

Sahabat aku juga menyebut bahawa Chegu Bard ini jenis yang suka memberontak di dalam parti.  Kononnya tidak menghormati orang lama di dalam parti.  Malangnya, tiada satu bukti pun sahabat aku ini tampilkan untuk menunjukkan bahawa Chegu Bard ini pemberontak di dalam parti, jauh sekali tidak menghormati orang lama.  Siapa 'orang lama' itu?  Kalau diminta bukti mengapa di dalam beberapa isu Chegu Bard dilihat terlalu 'vokal' mengkritik, ada asasnya.  Mungkin YB Saifuddin Nasution selaku Setiausaha Agong KEADILAN sendiri amat memahami mengapa Chegu Bard bersikap sedemikian.

Chegu Bard sekarang bukan sahaja menghadapi musuh sebenar iaitu Umno/Bn, tetapi beliau turut menghadapi musuh peribadinya.  Berbagai-bagai cara musuh peribadi beliau lakukan untuk menyingkirkan Chegu Bard dari perhatian umum sehingga ke tahap mencipta FB palsu agar Penyelaras SAMM ini ditekan dan disiasat oleh pihak berkuasa.  Di dalam FB, berbagai-bagai tuduhan dan sindiran telah mereka lakukan hanya kerana hasad dan dengki terhadap ketokohan anak muda ini.  

Ini bukan ahli Umno yang menyindir Chegu Bard...Ini kerja siapa?
Apabila Chegu Bard mentarbiyyahkan anak-anak buahnya dengan peristiwa Khalid Al Walid yang telah diuji di dalam perjuangannya, itu pun dipersendakan oleh kumpulan hasad dengki ini.  Mereka kini lupa musuh sebenar mereka hanya kerana perasaan dendam, hasad dan dengki yang tidak berkesudahan walaupun cita-cita mereka untuk melihat Chegu Bard tidak berada di saf hadapan parti sebenarnya telah berjaya.  Tapi mereka lupa, Chegu Bard tidak perlu berada di saf hadapan hanya kerana untuk menghancurkan Umno/Bn.  Anak-anak muda dan rakyat kini boleh menilai siapa yang bekerja bersungguh-sungguh untuk menghancurkan Umno/Bn dan siapa yang bekerja siang dan malam untuk menjatuhkan sesama sendiri demi kepentingan diri.


bumiperak

Posted: 21 Nov 2012 11:38 PM PST

bumiperak


Nik Aziz akan saman Utusan isu tuduhan murtad

Posted: 21 Nov 2012 05:56 PM PST

Setiausaha akhbar Tuan Guru Nik Aziz iaitu Ahmad Fadhil Shaari hari ini menyatakan akan mengemukakan saman terhadap Utusan Malaysia kerana memfitnah dan memanupulasi kenyataannya seolah-olah mengatakan Nik Aziz menuduh UMNO murtad!

Sebenarnya tidak sekali menuduh demikian. Kenyataan itu adalah bersifat umum dalam batasan iman dan kufur supaya semua pihak bertindak dengan betul menjaga iman masing-masing. ujarnya. Baca berita penuh di Harakah hari ini.

TRANSKRIP kenyataan Nik Aziz dalam kenyataan media kepada pemberita di Muktamar PAS ke-58 di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (PUTIK) 18 November lalu itu diperbesarkan oleh UMNO dan menimbulkan isu kononnya Nik Aziz menuduh UMNO murtad.

"Bila UMNO buang Islam, maka UMNO ugama apa? Saya ulang sekali lagi, bila Umno tolak Islam dalam dasar hidup dia, maka ugama apa yang Umno pakai?
Bila Umno tolak Islam dalam dasar parti dia, maka Umno (asasnya) samada Kristian ke, Buddha ke, atau takde ugama?

Timbul masalah murtad ..... Murtad ni khabarnya (kepada) orang Kristian ... (dan kepada) paderi-paderi dia ... saya kata tidak. Yang menjadikan orang Melayu murtad ni kerana orang Melayu sendiri memperlekeh Islam.

"UMNO tolak Islam, maka NAMPAK dia lekeh, perlekehkan Islam."

Kopitiam Bang Nan

Posted: 21 Nov 2012 09:47 PM PST

Kopitiam Bang Nan


Tahniah Husam Musa...Ucapan Yang Jelas!! A Breath Of Fresh Air...

Posted: 21 Nov 2012 09:23 PM PSTStrategik, fokus dan kerja kuat. Itu yang penting. Bukan retorik semata...

dollah yankee

Posted: 21 Nov 2012 09:45 PM PST

dollah yankee


Bye-Bye UMNO/BN, bye-bye Suzuki AFF Cup !

Posted: 21 Nov 2012 05:24 AM PSTdollah yankee -
Peminat2 kata permainan hambar, gurkah-gurkah politik di'port' pulak kata "main macam taik!". Kalau beginilah persiapan mereka, gurkah-gurkah ini sudah bertaruh yang piala Suzuki AFF tahun ini akan terlepas sepertimana BN/UMNO yang akan terlepas ke tangan PR pada PRU-13 nanti. 

RAKYAT MARHAEN

Posted: 21 Nov 2012 09:31 PM PST

RAKYAT MARHAEN


Global pressure against Taib’s mega dams

Posted: 21 Nov 2012 09:29 PM PST

The Bruno Manser Fund wants Sarawak Energy Bhd to declare its finances, contracts and funders linked to the development of mega dams in Sarawak.
KUCHING: Swiss-based NGO Bruno Manser Fund (BMF), which has been at the forefront of a global campaign against Sarawak Chief Minister Taib Mahmud's land "development" policy which has stripped the state's verdant rainforest and displaced thousands of indigenous natives, is calling for an independent external review of the Bakun, Bengoh and Batang Ai dams.
It is also demanding for a moratorium on all Sarawak dam construction and for Sarawak Energy Bhd (SEB), a key player in the development, to sack its chairman, Hamed Abdul Sepawi.
BMF also wants SEB to declare its finances, contracts and funders.
It is also exerting pressure on foreign corporations, which it alleged were closely linked to Taib's global business empire, to shun the Sarawak Corridor of Renewable Energy (SCORE)
It claimed "any involvement in Taib government's hydropower programme is inextricably linked to corruption, environmental damage and human rights violations".
Read More / Baca Lagi >>

No safe water, food for displaced Bakun natives

Posted: 21 Nov 2012 09:28 PM PST

For the displaced natives in Bakun, Sarawak, its a case of "water, water everywhere, nary a drop to drink".
KUCHING: All sorts of woes are bedeviling the people living on their 'jelatong' houses which are floating on the Bakun dam lake. Their woes range from a foul smell emanating from rotting organic matter submerged at the bottom of the dam to river's declining biodiversity and lack of safe drinking water.
The foul rotten egg-like smell is indicative of the presence of hydrogen sulfide and reports of high turbidity and low pH levels are killing off fish life in the dam and tributaries.
Highlighting these woes during his budget speech, Ba Kelalan assemblyman, Baru Bian, said that he made a four-day trip to Bakun recently to see for himself how the people have fared since their displacement to make way for the dam.
"I was dismayed at the shocking sights that greeted me and the sorry stories told to me by the people living on their 'jelatong' houses now floating on the lake.
"The water on which their homes float is foul-smelling due to the rotting organic matter submerged at the bottom of the dam. Downstream from the dam, the river's biodiversity has degenerated, fish catches have fallen, and once-clean waters smell foul and are unsafe to drink.
Read More / Baca Lagi >>

MB : Ubah Tradisi Pengurusan PKNS

Posted: 21 Nov 2012 09:27 PM PSTSHAH ALAM 22 NOV : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan Kerajaan Negeri kini cuba mengubah tradisi pengurusan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor(PKNS) suapa lebih berdaya saing berbanding era Umno-BN.
Sebelum ini katanya, budaya mengeluar aset PKNS kepada pihak ketiga berlaku di bawah pentadbiran Umno-BN.
"Sebagai contoh, sebelum ini, PKNS mendapat beratus ekar tanah di Kota Damansara tetapi hanya melakukan 10 peratus pembangunan sahaja manakala selebihnya dibuat oleh pihak lain,"katanya.
Jelasnya, sebelum ini, PKNS lebih banyak aset berbanding Sunway dan SP Setia tetapi kini PKNS ketinggalan jauh daripada kedua-dua pemaju terbabit.
Masalah ini timbul apabila akaun PKNS dulu tidak diurus dengan baik.
"Dapat duit baru tulis, ada kalanya PKNS tidak membayar pada Kerajaan Negeri, bila dapat duit baru tulis, baru ada rekod.
"Oleh sebab itu, saya mahu ubah cara dahulu, saya mahu ubah cara Umno-BN. Saya pernah bangunkan Permodalan Nasional Berhad dahulu, lebih awal dari PKNS, tetapi lihat sekarang, pelaburannya berpuluh ganda dari PKNS sebab ia ada rekod yang betul.
Read More / Baca Lagi >>

'Orang kenyang jangan di ajak berjuang'

Posted: 21 Nov 2012 09:27 PM PST

Apabila musim pilihanraya datang, setiap parti dan pihak-pihak NGO bergiat memberikan dukungan kepada parti yang mendapat 'preference' dari mereka. Walaupun pertubuhan-pertubuhan itu adalah pertubuhan NGO, sampai pilihanraya mereka juga terlibat dalam proses mengamalkan demokrasi mengikut cita rasa masing-masing.
Pihak pembangkang juga mendapat perhatian dari NGO-NGO ini dan mereka tidak teragak-agak untuk menentukan sikap dan pegangan politik mereka secara terbuka. Pihak pembangkang sendiri kehadapan dan memberikan penerangan sambil merapati rakyat bagi mendapatkan sokongan dalam pilihanraya kali ini.
Sebaliknya UMNO dan BN menggunakan NGO-NGO sebagai 'vehicle' untuk parti itu apabila menghadapi rakyat untuk mendapatkan kehadiran yang ramai. Jika UMNO sendiri mengadakan program ia tidak mendapat kehadiran yang ramai dan keadaan ini adalah keadaan biasa di seluruh negara.
Read More / Baca Lagi >>

Sakan sungguh Umno Johor...

Posted: 21 Nov 2012 09:25 PM PST

Salam semua...
Tu diaa...
Baru Pak Long tau...
Umno Johor lagi sakan rupanya, bagi ayaq kopi percuma kat 7 keluarga...
Tu pun hangpa dok kata tak baik lagi...
Haha...
Tu dia laa Umno oi, jangan syok sangat dok kepung kampung orang...
Bila kain sendiri dah terlondeh, panau, kurap, sopak... songkla semua tunjuk kat orang habih... Benda yang tak sepatutnya ditunjuk pun orang dah nampak... hehe...
Mak Long hang kata kat Pak Long, tak semua yang kita mau tu mampu kita dapat, tapi... tak semua yang kita dapat tu yang kita mau...
Wassalam...
 
Pak Long Din

AES: Kase mahu fail semakan kehakiman

Posted: 21 Nov 2012 09:24 PM PST

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Anti Saman Ekor (Kase) akan memulakan semakan kehakiman bagi membolehkan perjanjian pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dapat didedahkan.

Pengerusinya, Datuk Mahfuz Omar memberitahu pendedahan perjanjian itu amat penting kerana terdapat perkara-perkara yang mengelirukan dalam pelaksanaan AES.

Sebelum itu, Timbalan Menteri Pangangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri perjanjian tersebut tergolong dalam Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Malah beliau turut menyatakan kesediaan jika ada pihak yang mencabar pendedahan perjanjian tersebut di mahkamah.
Read More / Baca Lagi >>

Cawangan UMNO Haram : MP PKR Machang Bahas Peruntukan 2013 KDN

Posted: 21 Nov 2012 09:14 PM PST

Cerita Sedih - MP DAP Puchong Bahas Peruntukan 2013 KDN

Posted: 21 Nov 2012 09:13 PM PST

Isu kamera & Saman - MP PAS Pokok Sena Bahas Peruntukan 2013

Posted: 21 Nov 2012 09:12 PM PST

Penggulungan Ucapan Dasar Presiden : Dato' Tuan Ibrahim [Muktamar 58]

Posted: 21 Nov 2012 09:12 PM PST

Penggulungan Ucapan Dasar Presiden : YB Dato' Mahfuz Omar [Muktamar 58]

Posted: 21 Nov 2012 09:12 PM PST

Penggulungan Ucapan Dasar Presiden : YB Dr Hatta [Muktamar 58]

Posted: 21 Nov 2012 09:11 PM PST

Penggulungan Ucapan Dasar Presiden : YB Dato' Husam Musa [Muktamar 58]

Posted: 21 Nov 2012 09:11 PM PST

Penggulungan Ucapan Dasar Presiden : YB Salahuddin Ayub [Muktamar 58]

Posted: 21 Nov 2012 09:10 PM PST

Penggulungan Ucapan Dasar Presiden : Mohamad Sabu [Muktamar 58]

Posted: 21 Nov 2012 09:10 PM PST

Anwar Ibrahim: Apa Pakatan Rakyat Buat Untuk Masyarakat Orang Asal (Indigenous Peoples)?

Posted: 21 Nov 2012 09:09 PM PST

Beranikah Najib pasang kamera AES di Pekan?

Posted: 21 Nov 2012 08:18 PM PST


KUALA LUMPUR: Beranikah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memasang kamera AES di Pekan untuk menunjukkan sokongan kepada keputusan kabinet yang diketuai beliau bahawa sistem ini adalah baik untuk rakyat?

Sumber dalaman Umno yang berang dengan keputusan kabinet untuk meneruskan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) berkata sepatutnya Najib dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin patut menunjukkan model contoh dengan memacak beberapa kamera AES di Pekan dan Pagoh.

"Bagi ahli parlimen BN yang menyokong juga sepatutnya membawa 4 kamera seorang untuk balik ke kawasan masing-masing untuk mengurangkan kadar kemalangan. Sudah tentu rakyat di kawasan parlimen mereka sokong.

Read More / Baca Lagi >>

The Tangled Web They Weaved

Posted: 21 Nov 2012 08:17 PM PST

By sakmongkol AK47 
 
Tan Sri Muhyidin says BN must not lose Sabah. If it does, then many UMNO and BN leaders will retire at Bamboo River Resort. It is not for him to say. The shouts of inikalilah can be heard far and wide in Sabah. 

Some years ago, one Michael Chia was caught with 16million Singapore Dollars- or RM 40 million. Everyone knows and understood the money was meant for Musa Aman to add to his millions of USD stashed away in Swiss accounts. Chia said that was not his money. It was for Musa Aman. When Musa Aman was asked about it, he said it was Najib's money. Nazri Aziz stepped in to say, no the money was not for either of them. It was for UMNO Sabah. The PM was quick to say there was no element of money laundering or currency smuggling. So there you have it folks, what is haram becomes halal if it's shared with UMNO. As they used to say in our ceramah circuits- wal-haraa-mun kalau makan sorang, wal halal-lun kalau kongsi sama UMNO. I suppose, the bak kut teh , if it has UMNO label is also halal. It will be if the meat used is beef or lamb slaughtered by UMNO ustazs and holy men.
No, it's not for the Sabah BN secretary to say, the case is closed. PR knows it's closed. That is why it is petitioning the HK government to reopen it because there are grounds of concern. The case was closed because for 3 years, the Malaysian government did not respond to any of the HK governments request for cooperation. Nazri can't just dismiss the issue by saying "not true- MACC did cooperate" Let us have the records and statement from Hong Kong then. Whether closed or not, the rakyat still wants to know the who, what, when, how and why of the RM 40 million. If Sabah were to lose 12-15 seats, the dreams of many Malaysians into seeing Bamboo River Resort turned into a retirement home for UMNO politicians and their business cronies will come to fruition.We must remember to include into the Resort Project, facilities such as Kedai 1Malaysia, Premium Outlets and maybe even a franchisee of Jacob Jewelers.
Read More / Baca Lagi >>

Rare earth ore arrives in Kuantan Port

Posted: 21 Nov 2012 08:11 PM PST

According to Lynas Corp, it plans to start operations 'over the coming days'.

SYDNEY: About 100 containers of rare earths concentrate have arrived in Kuantan Port bound for the Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) in Gebeng.
According to Australia's Lynas Corp, it planned to begin operations "over the coming days".
The plant has been mired in controversy, with repeated judicial challenges by locals and environmentalists worried about potential health risks.
Meanwhile, Lynas shares rallied 10.3% to A$0.695, but are still well below levels above A$1.50 at the start of the year.
Lynas expects production at its controversial plant to begin next month after long delays caused by environmental and political concerns.
After a drawn-out approval process and several legal challenges from locals and activists, LAMP currently has a temporary operating licence.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal RM207b: Buruh, waris diarah tutup mulut?

Posted: 21 Nov 2012 08:10 PM PST

IPOH: Sekretariat Jejak yang mengendalikan 'Ops Jejak' terhadap bekas buruh paksa dan waris pembinaan landasan maut Thailand-Burma semasa Perang Dunia Kedua mendakwa ada mangsa dan waris diarah 'tutup mulut'.

Ketua operasi Ops Jejak, Safarizal Saleh berkata, maklumat yang diperolehi mereka mengatakan terdapat usaha dari pihak tertentu yang mengarahkan mangsa dan waris mereka tidak menceritakan hal sebenar kepada Sekretariat Jejak.

"Kita mendapat maklumat, mereka (bekas buruh dan waris) telah dihubungi oleh pihak tertetntu agar tutup mulut berhubung isu ini.

"Ini menimbulkan sedikit masalah kepada kita. Namun kita sudah merancang beberapa tindakan untuk terus membongkar skandal ini," katanya yang dihubungi Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas perkembangan terkini Ops Jejak yang dilancar 7 November lalu itu.

Isu landasan maut ini sebelum ini didedahkan bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin yang mempersoal ke mana perginya wang pampasan berjumlah RM207 billion yang telah dibayar oleh kerajaan Jepun kepada kerajaan Malaysia.

(Gambar: Landasan maut Thailand-Burma sepanjang 415 km semasa pembinaan)

Ini kerana, sehingga kini dakwanya, bekas buruh dan waris mereka tidak mendapat sesen pun dari wang pampasan yang diberikan kerajaan Jepun kepada kerajaan Malaysia itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mindef pertahan kedatangan kapal perang nuklear AS

Posted: 21 Nov 2012 08:09 PM PST

Kapal perang berkuasa nuklear USS George Washington dibenar berlabuh di Pelabuhan Klang bulan lalu kerana manfaat ekonomi yang dibawa kepada Malaysia, kata timbalan menteri pertahanan, Datuk Abdul Latiff Ahmad.

Bercakap di Parlimen malam tadi, Latiff berkata Amerika Syarikat mempunyai peruntukan pertahanan untuk memastikan keselamatan perairannya, dan ia merupakan peluang ekonomi untuk Malaysia.

"Saya pernah makan malam dengan Setiausaha Tentera Laut AS dan peruntukan untuk keselamatan perairannya adalah AS$50 bilion. Jadi jika mereka datang dan perlukan bekalan seperti air, kita sediakan.

"Sudah pasti kita tidak buat ini dalam keadaan terpaksa kerana AS adalah kuasa besar, tetapi kita bersikap terbuka terhadap peluang ini kerana terdapat banyak manfaat darinya. Kapal itu sendiri ada 7,000 anak kapal," katanya.

Beliau menekankan bahawa Malaysia tiada masalah membenarkan kapal perang berkuasa nuklear di perairannya walaupun Malaysia merupakan ahli Zon Keamanan, Kebebasan dan Berkecuali Asia Tenggara (Zopfan), kerana kapal itu tidak membawa senjata nuklear.

Rafizi serah bukti baru, desak ICAC siasat semula rasuah RM40j

Posted: 21 Nov 2012 07:58 PM PST

HONG KONG 22 November: Satu laporan baru dikemukakan kepada jawatankuasa semakan Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah Hong Kong (ICAC) pagi ini untuk mendesak kes rasuah RM40 juta melibatkan Ketua Menteri Sabah, Musa Aman, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Nazri Aziz dan jutawan balak, Michael Chia dibuka semula.
Perkara itu dimaklumkan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli dalam twitternya pagi tadi.
Menurutnya, beliau bersama rombongan yang disertai beberapa wakil rakyat Malaysia itu akan membekalkan maklumat baru berhubung skandal tersebut.
"Pagi ini, saya bersama Leong Jee Keen, Hee Loy Sian, Chang Lih Kang akan buat laporan baru dan beri maklumat baru kepada ICAC agar kes RM40 juta disiasat semula," katanya.
"Ahli-ahli Majlis Perundangan Hong Kong akan desak ICAC siasat rasuah RM40 juta," jelas beliau.
"Saya juga menyambut baik kenyataan Ketua Pendakwaraya Hong Kong bahawa beliau sudi untuk membuka semula kes ini jika ada bukti baru.
Read More / Baca Lagi >>

Minyak sawit ke Israel, Anak serah memo esok

Posted: 21 Nov 2012 07:57 PM PST


KUALA LUMPUR: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) sekali lagi mengajak orang ramai menyertai penyerahan memorandum membantah penjualan minyak sawit mentah Felda kepada syarikat milik Israel.

Memorandum akan diserahkan ke Ibu Pejabat Felda, Jalan Semarak selepas Solat Jumaat esok. 

Menurut Pengerusi Anak Lembah Klang, Nasaie Ismail, penyerahan memorandum akan disertai beberapa badan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik.

"Penyerahan akan diketuai Presiden Anak, Mazlan Aliman dan diiringi Timbalan Presiden PAS, Muhamad Sabu, Ketua Pemuda, Nasruddin Hasan serta beberapa pemimpin  dan lain-lain," kata beliau kepada Harakahdaily.

Justeru, orang ramai diminta menunaikan Solat Jumaat di Masjid UTM Jalan Semarak sebelum berarak ke Pejabat Felda.

Ahad lalu, Mazlan sewaktu berucap di Muktamar Tahunan PAS di Putik, kelantan mendedahkan dokumen berupa invois penjualan minyak sawit mentah Felda kepada syarikat milik Israel.

Beliau mensasarkan 5,000 orang menyertai penyerahan memorandum esok.

Peruntukkan RM1,250 Untuk Surau Laksana Solat Jumaat

Posted: 21 Nov 2012 07:54 PM PST


SHAH ALAM 22 NOV : Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM1,250 sebagai sumbangan moreh kepada semua surau di seluruh negeri yang melaksanakan solat Jumaat setiap minggu.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, masa kini terdapat 192 surau yang mendapat kebenaran untuk mendirikan solat Jumaat.
Katanya, daripada jumlah itu yang terbanyak adalah di kawasan Hulu Langat diikuti Petaling Jaya dan Klang.
Bagaimanapun katanya, Kerajaan Negeri masih mengutamakan belanjawan untuk masjid, hal itu kerana mengambil kira penggunaan masjid setiap hari.
"Kita sudah berbincang dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dari segi penggunaaan kedua-dua surau dan masjid itu.
"Setakat ini, kita dapati dari segi penggunaan surau, jika kita perkembangkannya, surau akan bersaing dengan masjid, oleh kerana itu, masjid diberi keutamaan dari segi peruntukkan," katanya ketika menjawab soalan tambahan dari Adun Taman Medan, Haniza Mohamed Talha.

Green Walk: Taken on a life of its own

Posted: 21 Nov 2012 07:48 PM PST

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 21 Nov 2012 09:04 PM PST

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Kini rakyat diharamjadahkan kerana Scorpene

Posted: 21 Nov 2012 09:51 AM PST

Sudah bertahun-tahun isu pembelian peralatan ketenteraan seperti pembelian kapal selam Scorpene diperkatakan, diperdebatkan, dibicarakan di mahkamah.

Sudah bertimbun-timbun kertas siasatan dan pendakwaan dibawa ke mahkamah, barulah hari ini seorang Timbalan Menteri Pertahanan yang bernama Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad, membuka mulut mengatakan segala pembelian ketenteraan hanya melibatkan G2G (Government to Government) tanpa sebarang penglibatkan orang tengah!! 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan