Ahad, 25 November 2012

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

Posted: 24 Nov 2012 11:06 AM PST

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


APABILA POLITIK MENGATASI AGAMA

Posted: 23 Nov 2012 08:26 PM PSTAssalamualaikum.

Saya tidak terkejut apabila ada pihak yang mendoakan dengan doa yang songsang terutama untuk memburukkan sesama Islam. Malah, lebih tidak terkejut bila ada yang menuduh kononnya UMNO parti murtad.

Mengapa saya katakan sedemikian. Jika anda ingin tahu, inilah bahananya apabila ada orang yang mendakwa dia parti Islam, dia hendak kepada Islam, dia berjuang Islam tetapi dia tidak mematuhi ajaran Islam. Mengapa?.

Kita semua telah dikelirukan. Sebabnya kerana, mereka mengamalkan politik yang songsang.

Apa yang saya faham mengenai politik Islam ialah, Islam mestilah menguasai politik atau dalam maksud yang lain Islam mestilah memandu politik yang dipegang oleh kita. Ada pun yang berlaku di sekeliling kita hari ini adalah politik Islam yang diterjemahkan seolah-olah politik menguasai segala-galanya termasuk agama.

Ertinya, agama pula yang dipandu oleh politik dan bukannya politik itu dipandu oleh agama sebagaimana yang saya sebutkan tadi. Keadaan inilah yang sengaja tidak difahami, lalu berlakulah apa yang sedang kita lihat.

Apabila itu berlaku, pihak yang berkenaan akan tergamak melakukan apa sahaja demi memenuhi cita-cita politik walaupun ia ditegah dan tidak menjadi sebahagian daripada ajaran Islam.

Agak malang sebenarnya bagi umat Islam di Malaysia kerana mereka terpaksa berhadapan dengan golongan sedemikian. Jika mereka tidak hati-hati, maka mudahlah mereka terjebak dengan golongan itu.

Oleh itu, rakyat perlu memahami keadaan tersebut dan tida semudahnya menelan atau menerima apa yang dilakukan atas nama politik tetapi dilarang oleh agama kita, Islam.

Kita mesti meletakkan Islam sebagai agama yang memandu kita semua dalam semua perkara termasuk politik.

Itulah harapan saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan