Ahad, 11 November 2012

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


Razlan's

Posted: 10 Nov 2012 11:09 PM PST

Razlan's


@teresakok perangai Lembu punya susu sapi dapat nama? - MP Pencuri ?

Posted: 10 Nov 2012 05:16 AM PST

Mohd Razlan menunjukkan SMS yang
dihantar oleh Pejabat DAP Seputeh.

Assalamualaikum,

Kenyataan akhbar ini dilakukan bagi mempersoalkan tindakan Pejabat Parlimen DAP Seputeh dan YB Teresa Kok serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang mengeluarkan lesen hasil usaha orang lain.

Pada awal tahun 2012, melalui pusat khidmat masayarakat Seputeh , penjaja di OUG megadu kepada Ybhg Datuk Mustapa Kamal selaku Penasihat Bandaraya Kuala Lumpur berkenaan dengan lesen penjaja yang masih tertangguh sekian lama.

Susulan daripada itu, tindakan di ambil oleh Ybhg Datuk Mustapa untuk mencadangkan kepada DBKL untuk memberi lesen kepada penjaja-penjaja ini.
Seramai lebih kurang 80 penjaja telah diluluskan pada bulan july 2012, dan 60 lesen dapat diberikan kepada kepada Penjaja pada satu Majlis yang diadakan di Pusat Khidmat Masyarakat Seputeh.

Kami menunggu baki lesen itu siap dan menjangkakan pihak DBKL akan memaklumkan kepada pihak kami untuk diserahkan kepada penjaja.

SMS yang dihantar oleh Pejabat DAP
meminta Penjaja hadir untuk mengambil
Lesen Original DBKL
Namun kami dikejutkan oleh satu sms yang mengarahkan Penjaja yang selebihnya untuk mengambil lesen original di Pejabat DAP Seputeh.

Penjaja yang prihatin dengan usaha kami menghantar sms itu kepada saya dan mengadu bagaimana pihak yang tidak ada usaha dalam menyelesaikan masalah mereka boleh mengambil mendapat lesen mereka.

Disini saya nak persoalkan:-

1. Kenapa pihak DBKL tidak berurusan dengan pihak yang bertanggunjawab terhadap membantu penjaja ini dan berhubung terus dengan pihak DAP?
Adakan ada hantu dalan DBKL yang dengan sengaja mahu memberi nama kepada Pihak Pembangkang iaitu DAP?

2. Kepada pihak DAP, saya nak ingatkan agar jangan lah berperangai lembu punya susu sapi dapat nama. Kami tahu pihak DAP tidak pernah membela orang Seputeh kerna YB nya sibuk dengan urusan di Selangor.
Tetapi berperangailah seperti manusia yang bermaruah terhadap kerja masyarakat yang kamu buat sendiri, jangan jadi pencuri kepada kerja dan hasil usaha orang lain.

Mohd Razlan Muhammad Rafii
KETUA PEMUDA UMNO BAHAGIAN SEPUTEH

Pada July 2012, Penjaja OUG telah
menyerahkan Surat Tawaran Lesen Penjaja
oleh Datuk Mustapa Kamal

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

Posted: 10 Nov 2012 11:32 AM PST

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


KELEMAHAN SISTEM PERUNDANGAN : IMPLIKASI TERHADAP ISLAM DAN BANGSA MELAYU DI MALAYSIA

Posted: 10 Nov 2012 07:33 AM PST

MUQADDIMAH

Maksud hadith;

Daripada Ibn Mas`ud dan `Aisyah, Nabi s.a.w. bersabda: Tidak halal darah seseorang muslim selain daripada tiga sebab: berzina selepas menjadi muhsan, membunuh orang lain tanpa hak dan mengasingkan diri dari jemaah serta meninggalkan agama (murtad).


(Riwayat al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud dll)

"Sesiapa yang menukar agamanya (murtad), maka hendaklah ianya dibunuh"

(Riwayat al-Bukhari dan Abu Dawud)

Dalam sejarah lampau, kes Natrah, seorang wanita Belanda yang memeluk Islam dan berkahwin dengan Mansor Adabi telah dipaksa oleh ibu bapanya keluar dari Islam (Murtad) dan menggunakan mahkamah British di Singapura untuk dibawa balik ke Belanda.

Keprihatinan seluruh umat Islam dan masyarakat dari seluruh pelusuk Tanah Melayu untuk berjalan kaki dan berbasikal untuk berkumpul dan berdemonstrasi di Singapura untuk membantah dan mempertahankan aqidah hanya SEORANG muslimah dari dimurtadkan tanpa sedikitpun memikirkan perasaan takut untuk berhadapan dengan bedilan peluru serta cota tentera British dan sebagainya yang menghalang mereka

Hakikat yang berlaku selepas itu hingga sekarang, umat Islam sekarang terlalu lemah dan dayus untuk hanya mampu melihat sahaja tanpa memperdulikan langsung sejumlah 100,000 (Mufti Perak), dan 250,000 kes yang telahpun murtad "tanpa paksaan" dan hanya menanti untuk didaftarkan di Pejabat Pendaftaran Negara…

Apa pendirian kita…?

Bangsa Melayu khususnya di Malaysia, adalah satu-satunya bangsa di dunia yang mengguna pakai definisi yang jelas di dalam perlembagaan untuk mentakrifkan definisi perkataan Melayu serta skop yang merangkuminya.

Istilah Melayu di Malaysia dijelaskan sebagai seorang yang penganut agama Islam, dan Islam & Melayu pada dasarnya mengikut definisi perlembagaan sama sekali tidak boleh dipisahkan.
 
Perkara ini diletakkan dengan jelas di dalam perlembagaan dan menjadi suatu undang-undang di Malaysia untuk Melayu tidak dibenarkan meninggalkan Islam,(rujuk Artikel 160 Perlembagaan Persekutuan), dan Melayu dan bangsa lain yang menganut agama Islam adalah tertakluk di bawah syariat Islam dan perundangan Mahkamah Syariah di Malaysia.


AZLINA JAILANI @ LINA JOY?

Nama asal: Azlina Jailani, pernah memohon pada tahun 1997 untuk ditukar kepada Azlina Lelani tetapi ditolak sebab beralasan telah tukar agama Kristian.

Permohonan kedua untuk tukar kepada Lina Joy pada 1999 tanpa menyatakan sebab pertukaran kepada agama Kristian telah diluluskan, dengan Kad Pengenalan Baru tertera perkataan Agama Islam.

Ayah bernama Jailani bin Shariff dan ibu bernama Kalthum binti Omar, keduanya beragama Islam dan mengamalkan hidup sebagai Muslim.

Berwajah typical Malay, berbangsa Melayu keturunan Jawa, berumur 42 tahun.
 
Mengisytiharkan tidak pernah mempraktikkan Islam sejak lahir, beragama Kristian sepenuhnya sejak tahun 1990, mempunyai sijil Baptis yang dikeluarkan pada 11-May-1998, dan pada tahun 2000 menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan seorang India Kristian, dan meminta untuk didaftarkan perkahwinan tersebut untuk mengesahkan perkahwinan beliau.

Telah beberapa kali dipanggil dan dinasihatkan oleh Majlis Agama berkenaan kemurtadan beliau, tetapi beliau mempertahankan yang pilihan keluar dari Islam adalah kehendak sendiri dan telah dimaklumkan pada kedua ibu bapa. 

FAKTA KES

Selepas berkahwin dengan seorang Kristian, beliau memohon untuk pendaftaran perkahwinan, tetapi tidak dibenarkan sebab di dalam Kad Pengenalan masih tertulis beragama Islam walaupun beliau berjaya menukar nama dalam Kad Pengenalan kepada Lina Joy.

Berusaha untuk menghilangkan perkataan agama Islam tersebut dengan permohonan kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) pada tahun 2000.

Permohonan tidak dibenarkan oleh JPN disebabkan tidak ada kebenaran dari Mahkamah Syariah yang membenarkan memperakui beliau keluar Islam.

Mahkamah Syariah mengguna pakai undang-undang Islam yang tidak mengbenarkan (MENGHARAMKAN) seseorang Muslim keluar dari Islam (Murtad), dan Sijil Tukar Agama (Murtad) seperti yang dikehendaki oleh JPN tidak dapat dikeluarkan.

Permohonan bermula di Mahkamah Tinggi tahun 2000, seterusnya ke Mahkamah Rayuan pada 19-Septemebr-2005, dan keduanya mengiktiraf bahawa kes adalah dalam kuasa Mahkamah Syariah untuk membenarkan beliau keluar dari Islam dan membolehkan dibuang perkataan Islam di dalam Kad Pengenalan.

Setelah semuanya tidak berjaya, peguambela, Dato' Dr Cyrus Das, juga bekas Presiden Majlis Peguam, berjaya mendapat kebenaran untuk kes dibawa kepada Mahkamah Persekutuan.

Kes didengar oleh 3 Hakim (2 Muslim & 1 non-mullim ~ Ketua Hakim Tun Fairiz, Dato' Alauddin, & Dato' Richard) pada dasarnya berpendirian yang sama menyokong tindakan Mahkamah Rayuan… HINGGALAH Majlis Peguam yang di ketuai oleh Peguam Malik Imtiaz Sarwar dan beberapa yang lain, yang hanya menjadi barisan peguam pemerhati beserta banyak lagi NGO yang menyokong Lina Joy meminta untuk memberi hujah & bersuara, dan DIBENARKAN oleh mahkamah yang terlibat.

Itu adalah permulaan isu ini dibesarkan yang mana tidak pernah dalam sejarah perundangan negara peguam pemerhati dibenarkan berhujah di dalam Mahkamah.

Hujah yang dibawa oleh barisan peguam pemerhati yang diketuai oleh Majlis Peguam tersebut melarikan isu utama kes berkenaan daripada hak dan kuasa Mahkamah Syariah TETAPI memberi hujah bahawa Lina Joy adalah berhak untuk mempraktikkan kepercayaannya dan dilindungi oleh perlembagaan sebagai hak individu seperti yang terkandung di dalam Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan.
Isu Mahkamah Syariah seperti yang diputuskan oleh mahkamah terdahulu sudah tidak releven lagi pada hujah Majlis Peguam, dan isu yang diperjuangkan oleh Kumpulan Artikel 11 & IFC dijadikan isu utama kes ini di Mahkamah Persekutuan.

Isu yang diperjuangkan oleh kesebelas NGO non-Mulsim atas nama kumpulan Artikel 11 & Inter-Faith Council (IFC) adalah untuk mendefinisikan perkataan "person" (individu) yang terkandung di dalam Artikel 11 tersebut untuk merujuk kepada individu as per say, bukan lagi kumpulan atau agama secara umumnya.

Ini adalah kali pertama dalam sejarah Malaysia attempt yang sebegitu berani dan bersikap kurang ajar yang dilakukan untuk menghuraikan definisi tersebut untuk menguraikan ikatan Islam mengikut kepahaman peribadi seseorang penganut itu sendiri, dan menafikan hak Islam sebagai agama untuk mewajibkan umatnya mempraktikkan amalan & syariat Islam seperti yang terkandung dalam undang-undang Islam.

Nampak dan dengar terlalu kecil, tetapi implikasinya melampau batas pemikiran kita…!
Orang Islam dibenarkan meninggalkan Islam pada bila-bila masa sahaja, walaupun mengakui mereka adalah Melayu pada bangsanya. Ini bermakna Melayu di Malaysia bukan lagi terikat dengan agama Islam seperti yang telah digazetkan dalam perlembagaan.

Apabila definisi "person" didefinisikan sebagai hak individu, maka agama Islam boleh ditafsirkan mengikut kefahaman individu sendiri tanpa ada undang-undang Islam yang boleh mengongkongnya;

:: Orang Islam boleh keluar-masuk Islam pada bila-bila masa.

:: Islam boleh diamalkan mengikut kefahaman sendiri sepenuhnya.

:: Kesalahan syarie oleh seorang Muslim tidak boleh diambil tindakan disebabkan perundangan Syariah sudah tidak relevent.

:: Sebagai contoh, solah boleh dilakukan mengikut sedap hati mengikut rakaat solah yang difahami sendiri, puasa dalam Ramadhan boleh ditinggalkan apabila membuat deklarasi "bukan Islam" pada bulan itu tanpa boleh diambil tindakan.

:: Semua badan-badan Islam tidak relevent lagi dalam perundangan semasa, sebab hak mempraktikkan secara individu diperjuangkan.

:: Raja-raja Melayu hilang kuasa sebagai benteng dan simbol agama.

:: Kanak-kanak apabila masuk umur 18 tahun, ibu bapa akan terus hilang kuasa untuk menetapkan agama dan fahaman mereka, dan tindakan boleh diambil ke atas ibu bapa yang memaksa anak mereka mengamalkan Islam.

:: Perukunan Islam pada dasar sudah tidak valid disebabkan tiada satu pun akta-akta berkaitan Islam contohnya Akta Solat, Akta Puasa, Akta Haji, Akta Zakat yang mengikat seseorang Muslim di dalam perlembagaan.Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras berharap YB Nurul Izzah dapat memahami apa yang beliau perkatakan mengenai bebas beragama itu telah berlaku di Malaysia.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan