Selasa, 27 November 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 27 Nov 2012 01:06 PM PST

Duke of UMNO


EDISI PANAS HATI..!!! PAS PANAS HATI UMNO DOA "PAS KO"..!!!?

Posted: 27 Nov 2012 07:39 AM PST


Sangat membanggakan apabila perasmian Perhimpunan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO pada tahun ini berjalan dengan lancar dan majlis berkenaan dimulakan seperti biasa dengan permohonan doa kepada Allah SWT.

Paling menarik, doa yang dibacakan oleh wakil Pergerakan Pemuda UMNO pada majlis tersebut sangat indah akhlaknya apabila mendoakan agar saudara kita di dalam parti PAS dan kepimpinannya supaya insaf dan kembali ke pangkal jalan.

Dalam doa yang tulus dan ikhlas itu jelas menunjukkan betapa ahli-ahli UMNO cintakan perpaduan sesama umat Islam di negara ini dengan mengenepikan sentimen perbezaan fahaman politik yang mengancam perpaduan ummah yang dianjurkan Rasulullah SAW.


Sebenarnya, saya berpandangan bahawa perhimpunan tahunan UMNO itu boleh "membalas dendam" dengan mendoakan "PAS KO" sebagaimana yang dilakukan oleh saudara-saudara PAS ketika Muktamar Tahunan parti itu yang ke-58 baru-baru ini.

Namun amat mengharukan apabila para pemimpin dan ahli-ahli UMNO membuktikan hari ini bahawa sikap mereka tidaklah sekeji PAS yang sanggup mendoakan kehancuran saudara segamanya, bukan?

Inilah akhlak yang disarankan oleh Islam sebenar sebagaimana yang tertulis di dalam Al-Quran dan disampaikan oleh Rasulullah SAW, rasul junjungan kita.

Persoalannya, apakah puak-puak PAS itu sedar tentang kesilapan dan kezaliman yang telah mereka lafazkan di dalam doa mereka tempohari?

Secara mudah sebagai seorang muslim dan sekiranya saya seorang muslim yang rasional yang tidak berpihak kepada mana-mana parti, sudah tentu saya memuji akhlak yang ditunjukkan oleh para ahli-ahli UMNO ini.

Bukan apa, bukan saja mereka tidak berdendam, mereka juga membuktikan bahawa mereka cinta dan rindukan perpaduan umat Islam sebagaimana yang berlaku kira-kira 1434 tahun dulu di mana Rasulullah SAW menganjurkan perpaduan di antara golongan Muhajirin dan Ansar.

Dalam peristiwa Hijrah tersebut, perkara pertama yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ialah menyatukan perpaduan di antara golongan Muhajirin dan Ansar di mana penyatuan tersebut menjadi titik tolak kepada kekuatan kerajaan Islam, Madinah Al-Munawwarah.

Di Malaysia, perpaduan seperti itulah diimpi-impikan oleh setiap nafas umat Islam di negara ini dan mereka sebenarnya sudah bosan dengan pepecahan yang terjadi akibat perbezaan politik, khususnya penolakan PAS kepada jemputan UMNO untuk bersatu.

Malah lebih mengecewakan umat Islam di negara ini, PAS lebih gemar untuk bersahabat dengan "syaitan chauvinis ultra kiasu" yang selama ini mengancam keistimewaan Islam, bangsa Melayu dan tanahair.

Menyedihkan juga apabila PAS juga dilihat sanggup bersekongkol dengan "agen Yahudi" yang "bertalam-talam muka"nya dan menyokong pendekatan rejim Zionis Israel untuk menyerang Palestin sekiranya umat Islam di negara itu mengancam rejim pimpinan Benjamin Netanyahu itu.

Hakikatnya, akhlak yang dipamerkan di dalam doa di majlis perasmian ketiga-tiga sayap UMNO itu wajar dipuji oleh semua pihak, khususnya umat Islam di negara ini.

Persoalannya sama ada PAS akan sedar dengan kesilapan mereka atau tidak, itu terserah kepada mereka. Namun saya tertunggu-tunggu juga sama ada mereka akan memuji doa yang dilafazkan itu atau tidak.

Bukanlah mengharapkan pujian, namun apa yang saya tunggu ialah kesedaran dan kembalinya PAS kepada "tali Allah" sebagaimana yang dianjurkan di dalam kitabullah. Sanggupkah PAS berubah demi perpaduan ummah? Wallahua'alam.

Sumber: Perak Today

PANASSS..!!! VIDEO MENYAYAT HATI DARI KEDAH...

Posted: 27 Nov 2012 06:17 AM PSTDi atas adalah petikan video yang sempat dirakam oleh rakan aku, Pisau Kedah, ketika kunjungannya di Baling. Keadaan menyayat hati itu masih berlaku sehingga ke hari ini...

Baru-baru ni kawasan tu kena banjir lumpur pulak tu. Sapa punya kerja? Siapa yang rakus "rompak" balak di Gunung Inas?

Kalau depa "rompak" secara berperingkat, ikut aturan dan undang-undang, aku yakin semuanya okey dan rak jejas kehidupan rakyat.

Tapi pasai tak reti cari duit, nak cari duit mudah dan segera, PAS Kedah balun habis licin kat Gunung Inas, Pedu, Pendang dan banyak lagi kawasan hutan simpan kekal..

Bukan aku tak bagi tebang balak. Tapi buat la ikut aturan yang ditetapkan. Kalau batang pokok besar pokok tauge pun PAS Kedah sapu bersih...tu bukan membalak lagi dah..itu "merompak" namanya..!!!

GEMPARRR..!!! LIDAH RASMI PAS WAJAR DIPOTONG LIDAH..!!!

Posted: 27 Nov 2012 04:18 AM PST

"200,000" (termasuk jin)...cukup?
Agak menarik untuk mengulas tentang dua portal pro-pembangkang yang selama ini begitu giat menimbulkan rasa benci rakyat kepada UMNO/BN dengan berita dan laporan fitnah mereka setiap hari tanpa rasa bersalah.

Dan kali ini saya ingin mengulas mengenai laman web lidah rasmi PAS, Harakahdaily, dan laman web pro-pembangkang yang terkenal, Malaysiakini.com, yang sama-sama membuat liputan berita mengenai penyerahan memorandum membantah Felda.

Kononnya, Felda telah berurusniaga dan menjual minyak sawitnya kepada sebuah "syarikat Yahudi" dan meskipun tiada bukti yang membuktikan tohmahan itu, pak-pak lebai PAS ini tetap mahu merusuh di depan pagar syarikat pertanian terbesar di Malaysia itu.

Dalam projek memburuk-burukkan Felda itu, Malaysiakini.com diwakili oleh Aidila Razak yang merupakan pemenang anugerah wartawan online terbaik pada majlis malam media yang diterima dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Laporan Aidila Razak di Malaysiakini...700 orang jer...
Aidila dalam laporannya menulis bahawa kekecohan yang sengaja dibuat oleh puak-puak PAS itu hanyalah berjumlah sekitar 700 orang sahaja.

Namun, dari kacamata wartawan Harakahdaily pula, mereka meletakkan jumlah kehadiran pelampau-pelampau propaganda itu berjumlah lebih dari 2,000 orang penyertaan!

Harakah punya "auta"...berdosa tak?
Mentang-mentanglah huru-hara itu dianjurkan oleh PAS, maka mereka suka-suka hati menipu pembaca dengan meletakkan jumlah yang sangat melampau dan tidak realistik sama sekali untuk diterima akal!

Pada saya, kreadibiliti laporan berita itu wajar diberikan kepada Aidila Razak memandangkan dia wartawan Malaysiakini.com itu pernah mendapat pengiktirafan terbaik berbanding Harakahdaily yang sering "kantoi" menipu!

Aidila dapat award dari DS Najib...
Persoalannya, di manakah kreadibiliti berita sebuah laman web yang dikendalikan oleh sebuah parti yang kononnya bertunjangkan Islam???

Bukankah Islam menganjurkan umatnya supaya berkata benar walaupun pahit untuk ditelan?

Dan apakah kerana sentimen politik dan mahu menjayakan matlamat jahat segelintir pihak yang memfitnah Felda itu maka lidah rasmi PAS itu "dihalalkan" untuk berbohong kepada para pembaca di laman web mereka?

Selama ini para pemimpin PAS begitu galak memurtadkan keIslaman lebih 3 juta ahli-ahli UMNO di seluruh negara kerana dikatakan tidak mengendahkan hukum hakam yang disampaikan oleh Rasulullah SAW.

Persoalannya, apakah puak-puak PAS itu sendiri mengamalkan dan faham tentang hukum hakam Islam?

Hukum berdosa melaporkan kebenaran pun mereka gagal mengikut lunas Islam, apatah lagi jika mereka diharap untuk membuat draf hudud yang sempurna! Jangan mimpilah, kan?

Justeru itu, saya tertanya-tanya apakah rasionalnya lagi untuk kita percaya kepada laporan yang dilaporkan oleh Harakahdaily sedangkan mereka terbukti sudah banyak kali melakukan pembohongan demi pembohongan.

Jumlah kehadiran yang hanya sekitar 700 orang pun mahu diputar belitkan menjadi 2,000 orang?

Pahit tapi benar, itulah PAS sebuah parti yang begitu terkenal memanipulasi dan menipu minda umat Islam di negara ini, tapi begitu galak menuduh UMNO/BN menipu walaupun kebenaran itu sememangnya berpihak kepada UMNO/BN..!

Sumber: Perak Today

SOALAN CEPUMAS..!!! ISLAM JENIS APAKAH INI...???

Posted: 27 Nov 2012 01:18 AM PST


Memang heboh di kalangan umat Islam di negara ini apabila begitu meriah bercerita mengenai doa adik Nik Aziz Nik Mat yang dikenali sebagai Nik Razi Nik Mat di Muktamar PAS kali ke-58 baru-baru ini yang mendoakan kehancuran UMNO secara keseluruhannya.

Bersungguh-sungguh sekali doa yang dilafazkan Nik Razi di majlis solat hajat di Stadium Kota Bharu itu bagi memohon Allah SWT untuk menjahanamkan UMNO, sebuah parti yang 95 peratus disertai oleh bangsa Melayu beragama Islam.

Saya tidak tahu tentang reaksi dari mereka yang lain, namun boleh dikatakan semua maklum balas dari rakan-rakan saya yang beragama Islam masing-masing menggeleng-gelengkan kepala apabila menonton rakaman video doa adik Mursyidul Am PAS itu.


Malah rakan-rakan saya yang tidak beragama Islam sendiri mencebik bibir menyatakan bahawa meskipun mereka merupakan golongan bukan Islam, mereka sendiri tidak pernah dan tidak tergamak berdoa begitu di depan Tuhan mereka.

Sungguh memalukan akhlak puak-puak PAS pada muktamar parti itu kali ini dan pada saya sikap itu langsung tidak mencerminkan keperibadian Islam sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW.

Saya ingin bertanya kepada puak-puak PAS yang mempertahankan doa tidak bermoral itu, apakah Rasulullah SAW mengajar mereka untuk menjahanamkan saudara seagama mereka sendiri?

Apakah Islam mengajar umatnya untuk memohon Allah SWT untuk menghancurkan saudara seagama yang mengucap dua kalimah syahadah, bersolat, berpuasa, membayar zakat dan menunaikan haji sebagaimana mereka amalkan dalam kehidupan mereka?

Rasulullah ajar begitukah kepada umatnya?

Sekiranya mereka berhujah dengan membawa contoh insiden sahabat Rasulullah SAW iaitu Saad ibnu Abi Waqqas Radhiallahu Anhu, ia adalah satu hujah yang sangat bertentangan dari apa yang mereka lakukan.

Dalam insiden Saad RA, beliau mendoakan kepada rakyatnya yang menuduh beliau dengan perkara-perkara yang tidak benar dan dalam konteks ini, apakah puak-puak PAS itu merupakan pemimpin negara yang memimpin Datuk Seri Najib?

Sekiranya mereka mahu mencari contoh, mereka sepatutnya mengaitkan contoh dari Rasulullah SAW sendiri yang terkenal dengan akhlak dan menjadi model insan terulung yang diktiraf dunia sehingga kini.

Misalnya, mereka perlu mengambil contoh Rasulullah SAW yang mengunjungi kota Thaif di mana Baginda SAW dicerca, dihina, dilempar batu sehingga menyebabkan kekasih Allah itu cedera dan berdarah.

Namun, meskipun Jibrail AS datang dan mahu meminta kebenaran Rasulullah SAW untuk menghempaskan bukit dan gunung-ganang ke atas para penduduk kafir di Thaif itu, Rasulullah SAW melarangnya untuk berbuat demikian.

Malah Baginda SAW bersabar dan mendoakan agar Allah SAW memberikan hidayahNya kepada para penduduk kota Thaif. Itulah contoh akhlak terbaik! Bukannya berdoa yang membawa kehancuran, malah sepatutnya PAS mendoakan kebaikan kepada umat Islam lain walau berlainan fahaman politik.

Saya sangat hairan melihat kebobrokan PAS. Di saat mereka bermuktamar tempohari, Zionis Yahudi Israel laknatullahi alaihim telah menceroboh Palestine dan menyerang umat Islam di sana sehingga menyebabkan kematian yang menyayat hati.

Tapi, tidak mengambil iktibar atau bersimpati dengan mereka, PAS langsung tidak diberik hidayah oleh Allah SWT untuk melakukan solat hajat di muktamar tersebut dan berdoa bersungguh-sungguh agar Zionis Yahudi Israel itu dihancurkan.

Apakah PAS takut untuk berdoa menjahanamkan Israel kerana negara Yahudi itu adalah merupakan kroni Anwar dan Ketua mereka itu membawa wang berkoyan-koyan untuk digunakan pada PRU ke-13 kali ini?

PAS takut elaunnya dipotong Anwar? Atau PAS takut Anwar berkecil hati dan tak mahu lagi menyediakan dana serta peruntukan kewangan untuk PAS di seluruh Malaysia kali ini?

Sampai begitu terusk sekali PAS sekarang berbanding PAS dulu. PAS dulu tidak boleh dibeli, tapi PAS kini sanggup menjahanamkan saudara seagama sendiri asalkan mereka dapat sumbangan dari "agen Zionis Yahudi Israel" itu? Islam jenis apakah PAS ini?

Sumber: Perak Today

EKSKLUSIF..!!! APA DOSA 600 KELUARGA DIANIAYA PAS KEDAH..???

Posted: 26 Nov 2012 10:16 PM PST


Bila aku dan rakan-rakan TMK membongkar isu "PAS balun balak di Baling", puak-puak PAS tak mengaku. Depa kata depa ada EIA. Padahal yang depa ada hanyalah "proposal EIA" tapi takdak "approval EIA" pun...

Lepas tu PAS Kedah kata Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) balun balak secara "sihat" dan tak mencemar alam sekitar...Aku dan rakan-rakan TMK sangkal sekeras-kerasnya. Tapi PAS Kedah nak menang jugakkk...

Sehinggalah Kerajaan Pusat suruh hentikan aktiviti balak di kawasan Gunung Inas di Baling tu. Tapi puak-puak PAS ni dok curi-curi jugak balak tu walaupun dipantau rapi oleh Jabatan Hutan...

Nahhhh..!!! Inilah bahana kalau tak buat kerja cara Islam. Dah la "merompak", menipu, dan lepas tu tak mengaku salah pulak tu..!!! Punah betoi la kalau PAS perintah Kedah sepenggal lagi...

600 Keluarga Banjir Kilat Di Baling

BALING – Lebih 600 keluarga membabitkan kira-kira 5,000 penduduk di beberapa buah kampung di daerah Baling terjejas oleh banjir kilat akibat hujan lebat sejak jam 3 petang semalam.

Kampung yang terbabit ialah Gabus, Telok Pendiat, Pokok Sena Pulai, Raja Kupang, Landak Hilir, Banggol Lahar, Tanjong Merbau, Lubuk Pedati, Cenerai, Kuala Pegang dan Rambong Kupang.

Banjir kilat yang mula melanda pada 6 petang semalam turut menenggelamkan kira-kira 50 hektar tanaman padi di kawasan kampung Landak Hilir, Kupang.

Siti Solehah Awang, 47, dari kampung Telok Pendiat mendakwa punca banjir kilat ialah kerana kegiatan penebangan pokok balak yang berleluasa di beberapa kawasan bukit di daerah itu.

"Sebelum ini kawasan rumah kami tak pernah berlaku banjir kilat seperti ini, tetapi semalam air masuk ke dalam rumah lebih dua kaki dan merosakkan peralatan dalam rumah," katanya.

Che Rohisyam Che Zain, 31, berkata dinding rumahnya retak serta renggang kerana hakisan tanah yang berlaku akibat banjir.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bayu, Datuk Azmi Che Husain menasihatkan semua mangsa banjir supaya membuat laporan polis bagi memudahkan siasatan dilakukan ke atas kerugian yang ditanggung. – BERNAMA

MAAF, AKU TAK HADIR KE PWTC TAHUN NI...

Posted: 26 Nov 2012 07:16 PM PST


Aku tahu, ramai kawan-kawan seperjuangan aku dah berkampung di PWTC sempena Perhimpunan Agong UMNO kali ni. Semalam, kawan-kawan TMK aku pun dah gerak ke KL untuk tujuan yang sama...

Tapi aku tak hadir ke Perhimpunan Agong UMNO tahun ni. So sorry! Bukan tak mau pegi, aku takde penginapan kat sana. Nak tumpang bilik kengkawan, rasa malu pulak. Tambang bas tu aku mampu, tapi bilik takde la pulak! Heh!

Lagi pun, aku takde access untuk masuk PWTC...apatah lagi nak buat liputan, kan?

Anyway, sapa la aku ni...kan? Seorang insan kecil yang tidak dikenali pun. Aku dapat tahu, ada orang tu yang mengaku dirinya sebagai "Duke". Katanya, dialah pemilik blog ni...ye ke? Ada sesiapa yang boleh sahkan? Kalau korang jumpa "Duke" tu di PWTC, kin salam aku kat dia ek..! Heh!

Pada seluruh perwakilan dari seluruh negara, pastikan perhimpunan kali ini merupakan sebuah perhimpunan yang paling diberkati Allah SWT. Ini perhimpunan sebelum kita berperang dengan puak-puak "Ahzab" PKR, DAP dan PAS pada PRU ke-13 nanti...

Pastikan barisan kita mantap kali ni. Takde gaduh-gaduh, dengki-dengki, gila nak jadi calon, lobi diri tikam orang, berkonspirasi macam Anwar Berahim dan sebagainya. Kita bukan PKR atau PAS...kan? Diorang je yang suka buat perangai lagu tu...heh!

Lepas Perhimpunan Agong UMNO ni berakhir, kita balik ke negeri masing-masing dan kita gempur puak-puak "Ahzab" tu habis-habisan sampai PRU ke-13. Kita terus berjuang demi Islam, Melayu dan Tanah Melayu..!!! Allahu Akbar..!!!

LAWAK PAGI INI...POK NIK PEDAJAL HADI AWANG..!!!

Posted: 26 Nov 2012 05:17 PM PST


Bila aku tengok kartun ni...aku ketawa...korang ketawa tak?

Bukan apa...dah sah la Pok Nik nak nayakan Hadi Awang...

Boleh tahan jugak cara Pok Nik ni  nak cantas Hadi Awang..kan?

Dah tentu la Hadi bungkuih kalau lawan di Pekan...Muahahahaaaa...

Cakap je lebih...beraninye tidakkkkk...heh! 

DIMENSI

Posted: 27 Nov 2012 11:44 AM PST

DIMENSI


Omegay: Mahfuz a.k.a Matput Bakal MB Kedah??

Posted: 26 Nov 2012 04:25 PM PST


Mahfuz Juga Layak Jadi PM

Isu siapa calon Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang dapat menguasai Kerajaan Pusat benar-benar merunsingkan fikiran ramai pemimpin PR, silap langkah ia bakal menjadi api dalam sekam yang membahayakan gabungan parti tidak berdaftar yang baru berusia setahun jagung itu.

Kehangatan isu ini dimulakan oleh Dewan Ulama PAS dan disokong kuat oleh beberapa pemimpin PAS yang sepakat menamakan Hadi Awang sebagai bakal PM. Cadangan itu kemudiannya mendapat reaksi baik dari ahli dan perwakilan parti semasa Muktamar PAS Ke 58 di Kota Bharu baru-baru ini.

Jika tidak kerana cadangan tersebut, kekalutan sekarang tidak akan timbul sama sekali memandangkan pimpinan tertinggi PR sudah sepakat bahawa Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim adalah satu-satunya pemimpin pembangkang yang diktiraf sebagai calon PM seandainya mereka menang dalam PRU 13.

Apabila polemik ini semakin hangat hari demi hari, mahu tidak mahu ramai pemimpin PR terutama dari PKR dan DAP seboleh mungkin cuba menanam kembali keyakinan penyokong pembangkang supaya hanya fokus pada Anwar sahaja.

Menangnya belum tentu, nak kekalkan semua empat negeri yang PR perintah sekarang pun dah tercunggap-cunggap dibuatnya, inikan pula asyik berebut dan bertelagah siapa yang layak jadi calon PM. Kalah angan-angan Mat Jenin.

Angka empat bagi masyarakat Cina amat tak digemari, kata mereka suwey. Jadinya, bukahkah elok daripada PR sibuk nak ke Purtrajaya lebih baik cari jalan macam mana nak kekalkan empat negeri yang sedang mereka kuasai sekarang.

Tapi kalau pemimpin PR percaya pepatah "yang dikendong berciciran dan yang dikejar tak dapat" itu hanyalah peribahasa karut dan tahyul, apa kata namakan sahaja Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar sebagai calon PM, habis cerita.

Jangan pandang lekeh pada Mahfuz, walaupun dirinya terkenal sebagai Mr Bean Malaysia yang tersohor dengan kenyataan lawak bodohnya, namun sehingga kini imej peribadinya masih bersih disebabkan belum ada lagi isu skandal seksnya yang terdedah pada umum.

Cuba bandingkan dengan Anwar yang terbelit dengan isu cinadoll di atas katil berpijat sampai tergaru-garu badan si amoi dari depan ke belakang, kan ada bezanya dengan imej suci murni Mahfuz Bean, tak gitu?

Hadi pula terbelenggu dengan masalahnya yang terkenal lembap dalam memimpin PAS serta terbukti gagal membawa halatuju parti itu sehingga akibatnya merendahkan kedudukan PAS di mata pemimpin PKR dan DAP.

Jadinya, berdasarkan situasi rumit yang sedang membelit dua pemimpin besar PR dari PKR dan PAS itu, logiklah Mahfuz lebih layak untuk diketengahkan.

Dengar ura-uranya tinggi juga cita-cita Mahfuz. Dia bukan sahaja pernah berangan nak jadi PM, malah sekarang ini pun sedang menyusun langkah untuk menikmati keempukan kerusi Menteri Besar Kedah dengan mengambil kesempatan dari perbalahan Ustaz Azizan dengan geng Phahrolrazi.

Sekalipun Mahfuz tidak memiliki taraf pendidikan yang tinggi dan hanya sekadar lulus SRP namun beliau berpegang pada mottonya yang tersendiri iaitu pendidikan sepanjang hayat. Tampak memukau keinteklektualannya sesuai dengan tahap pendidikan sehingga lulus SRP.

Ini sekaligus melayakkannya tergolong dalam kumpulan professional atas sifatnya sebagai bekas pengangkut beg di lapangan terbang. Nampak lagi hebat berbanding Anwar dan Hadi.

Lagipun dari segi fahaman mazhab Islam, Mahfuz tidakpun tergolong sebagai Syiah mahupun Wahabi, itu satu kelebihan besar berbanding Anwar Ibrahim yang kini masih sebati dengan fahaman pluralisme dan liberalisme yang bercanggah dengan Islam.

Berdasarkan beberapa sebab di atas, sukalah dicadangkan supaya pemimpin PR kembali bermanis muka dengan mempertimbangkan kelayakan Mahfuz sebagai calon rasmi PM. Dua bekas calon PM iaitu Anwar dan Hadi lupakan saja, kedua-duanya hanya menyebabkan penyokong PR makin pening kepala. - Beruang Biru

PEJUANG BANGSA

Posted: 27 Nov 2012 11:28 AM PST

PEJUANG BANGSA


Satu petak parking berharga 1/2 juta du Hong Kong !!

Posted: 27 Nov 2012 11:00 AM PSTHONG KONG - Satu petak tempat letak kereta individu dijual pada harga AS$166,666 (RM509,190) di Hong Kong, menurut beberapa laporan semalam.

 Petak itu kini menjadi salah satu cara untuk para pelabur memperoleh keuntungan dengan menjualnya pada harga yang tinggi.

 Pada minggu lalu, seorang hartawan Hong Kong, Li Ka-shing menjual 514 petak tempat meletak kereta dan memperoleh sebanyak AS$77 juta (RM235.24 juta), menurut akhbar South China Morning Post dan The Standard. Petak tempat meletak kereta di Hong Kong boleh disewa pada harga AS$490.30 (RM1,497) hingga AS$606.43 (RM1,852) sebulan. - AFP

#HarimauMalaya turun tanpa Mat Yo berdepan Laos ??

Posted: 27 Nov 2012 08:55 AM PST
Malaysia  berdepan laluan berliku pada perlawanan kedua Kumpulan B Piala AFF Suzuki menentang Laos di Stadium Nasional Bukit Jalil malam esok selepas penyerang Norshahrul Idlan Talaha disahkan mengalami jangkitan kuman di telinga.
Ketika mengesahkan perkara itu, Ketua jurulatih skuad Harimau Malaya Datuk K.Rajagobal berkata, beliau tidak pasti sama ada mampu menurunkan penerima anugerah pemain paling bernilai tiga tahun berturut-turut tersebut pada perlawanan menentang Laos.

"Memang benar (Mat Yo) mengalami masalah kesihatan, dan saya tidak pasti sama ada dapat menurunkan beliau atau tidak, pada perlawanan esok.
"(Bagaimanapun), saya akan mendapatkan pengesahan daripada doktor pakar yang merawat beliau terlebih dahulu pada malam ini untuk mengetahui sama ada beliau boleh beraksi atau tidak," katanya kepada pemberita selepas sesi latihan skuad kebangsaan di Wisma FAM Kelana Jaya hari ini.
Malaysia, yang sebelum ini diaibkan 0-3 oleh Singapura pada perlawanan pembukaan Ahad lepas, perlu mencatat kemenangan dalam dua perlawanan berikutnya iaitu Laos esok dan Indonesia, Sabtu ini bagi mencerahkan peluang ke separuh akhir.
Mengulas pemain yang bakal menggantikan tempat Norshahrul jika tidak boleh beraksi esok, Rajagobal berkata beliau akan menamakan pengganti sebelum sepak mula perlawanan itu.
"Saya masih tetap menaruh harapan supaya Mat Yo mampu pulih sebelum perlawanan pada malam esok," katanya.
Sementara itu, penyerang skuad kebangsaan Mohd Safee Mohd Sali berkata, beliau berharap pengganti Norshahrul mampu membantunya mencipta peluang untuk merobek gawang Laos esok.
"Ketiadaan Mat Yo dalam perlawanan esok mungkin merencatkan bahagian serangan skuad kebangsaan, tapi saya masih yakin bahawa semua pemain telah bersedia untuk memberikan persembahan terbaik," katanya.
Penyerang Pelita Jaya itu turut bertekad menjaringkan gol dalam Piala AFF kali ini selepas kali terakhir berbuat demikian ialah ketika aksi persahabatan menentang Hong Kong pada 14 November lepas di Stadium Shah Alam.
Pandangan Mohd Safee itu turut dikongsi kapten skuad kebangsaan Safiq Rahim yang melaungkan keyakinan bahawa peluang mereka ke separuh akhir kejohanan masih belum tertutup sepenuhnya.
"Kita belajar daripada kesilapan di atas kekalahan (0-3 kepada Singapura) itu, dan saya menyeru rakan sepasukan untuk mempamerkan persembahan terbaik pada malam esok untuk memungut tiga mata.
"Sekiranya kita beraksi dengan cemerlang pada malam esok, Insya-ALLAH, kita akan meraih keputusan positif," katanya. - Bernama

Muhyiddin tunjuk bagaimana nak berdoa kat orang PAS ! #PAU2012

Posted: 27 Nov 2012 07:36 AM PSTUcapan Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassim  yang diakhiri dengan doa  sebentar tadi  ketika merasmikan serentak Persidangan Perwakilan Pemuda , Wanita & Puteri 2012  di PWTC .

Ternyata tiada langsung doa kehancuran seperti mana dilakukan PAS  terhadap UMNO .Malah mendoakan mereka yang tersasar kembali ke pangkal jalan diredhai .

TEKS PENUH UCAPAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO DI PERASMIAN SERENTAK PERSIDANGAN PERWAKILAN WANITA ,PEMUDA & PUTERI 2012


YB Naib-Naib Presiden UMNO YB Setiausaha Agung UMNO Ahli-Ahli Majlis Tertinggi Barisan Exco Wanita, Pemuda dan Puteri Saudara-saudari sidang perwakilan dan para pemerhati sekalian.


 1. Alhamdulillah, UMNO kini berada di persada 66 tahun usianya.Negara kita telah merdeka 55 tahun adanya. Ia datang bersama sebuah pemerintahan dari acuan negara sendiri, dari pimpinan anak watan sendiri. Selama lebih enam dekad inilah, parti kita telah mengabdikan diri kepada anak watan, mengubah keadaan, dari selubung kemunduran dan kemiskinan, kepada cahaya kemajuan dan kemakmuran.


 2. Kita bersyukur, kerana hasil gabungan kebijaksanaan rakyat memilih pemimpin dan kebestarian pemimpin mengemudi negara, Malaysia kekal aman, makmur dan sejahtera. Rakyat dari segala rentasan kaum dan agama hidup dalam suasana yang harmoni, tanpa persengketaan, tanpa kemusnahan.

Pada masa yang sama, kita melonjak ke ambang negara maju dan melakar masa depan yang meyakinkan. Impian kita, harapan kita, hanyalah membina negara Malaysia yang berjaya dari Perlis hingga ke Sabah, dan sentiasa berada di bawah naungan Ilahi seperti yang dipohon oleh Nabi Allah Ibrahim

: وَإِذۡ قَالَ إِبۡرَٲهِـۧمُ رَبِّ ٱجۡعَلۡ هَـٰذَا بَلَدًا ءَامِنً۬ا وَٱرۡزُقۡ أَهۡلَهُ ۥ مِنَ ٱلثَّمَرَٲتِ مَنۡ ءَامَنَ مِنۡہُم بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأَخِرِ‌ۖ

 Yang bermaksud: Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim berdoa dengan berkata: Wahai Tuhanku! Jadikanlah (negeri Mekah) ini, negeri yang aman sentosa dan berikanlah rezeki dari berbagai jenis buah-buahan kepada penduduknya, iaitu orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat di antara mereka. (Surah Al-Baqarah, Ayat 126)

 Saudara dan saudari yang saya hormati, Politik Perkongsian Kuasa

 3. Menghimbau 55 tahun yang lalu, Malaysia berada dalam situasi yang hampir sama seperti di Sri Lanka, Fiji dan Myanmar ketika negara-negara ini berada di ambang kemerdekaan. Kesemuanya adalah bekas tanah jajahan British yang mempunyai penduduk berbilang kaum dan agama. Apabila British terdesak untuk melepaskan penguasaan ke atas tanah-tanah jajahan mereka, perkara utama yang menjadi persoalan ialah siapakah selain bangsa pribumi yang berhak mendapat hak kerakyatan, bangsa manakah yang akan menerajui pemerintahan negara baru itu, dan apakah bentuk negara yang mahu dibina.

 4. Kecuali di Myanmar, negara-negara ini memilih model politik perkongsian kuasa antara kaum. Di Sri Lanka, etnik Sinhalis dan Tamil bersetuju untuk berkongsi kuasa. Namun, persetujuan untuk berkongsi kuasa sahaja tidak menjamin keamanan dan kestabilan politik yang berkekalan. Perbalahan kaum tercetus di Sri Lanka selama beberapa dekad selepas merdeka, sehingga membawa kepada rusuhan, perang saudara, kemusnahan dan kemunduran.

 5. Di Fiji, etnik imigran yang ibu bapa mereka berhijrah ke negara itu semasa penjajahan British telah diberikan hak kerakyatan apabila Fiji mencapai kemerdekaan pada tahun 1970. Dengan hak kerakyatan, mereka juga mempunyai hak yang sama dengan Bumiputera Fiji untuk terlibat dalam politik dan ekonomi. Malangnya, kerana tidak ada usaha untuk meratakan padang permainan, Bumiputera Fiji yang lebih mundur memberontak sehingga menyebabkan perbalahan dan rampasan kuasa.


 6. Lebih malang di Myanmar, etnik minoriti Rohingya yang berhijrah ke negara itu semasa penjajahan British tidak diberikan hak kerakyatan langsung. Tanpa hak kerakyatan, mereka tidak mempunyai hak untuk terlibat dalam politik, apatah lagi untuk berkongsi kuasa dengan kaum majoriti. Walaupun Myanmar telah merdeka selama 64 tahun, etnik Rohingya yang beragama Islam dilayan dengan begitu teruk sekali. Mereka tidak dibenarkan bekerja dengan kerajaan dan anak-anak mereka dihalang daripada bersekolah di sekolah kerajaan. Hatta untuk mendapatkan rawatan di hospital pun mereka menghadapi kesukaran. Tidak cukup dengan itu, rumah-rumah mereka dibakar, tanah-tanah mereka dirampas dan keluarga mereka dihalau keluar dari bumi Myanmar. Bagi orang Rohingya, bumi yang mereka pijak ibarat neraka dunia.

 Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

 KEBIJAKSANAAN POLITIK UMNO: MUAFAKAT UNTUK BERKONGSI KUASA 

 7. Alhamdulillah, kita di Malaysia tidak mengalami krisis politik dan perkauman yang parah seperti yang dialami di negara-negara lain, walaupun kita mempunyai lebih banyak bangsa, kaum dan suku kaum. Negara kita dipagari daripada malapetaka besar yang menggugat keselamatan dan kesejahteraan rakyat. Dengan izin Allah s.w.t kita dapat hidup dalam suasana yang aman, stabil dan makmur hingga ke hari ini.

 8. Kesemua ini pastinya tidak terjadi dengan sendiri. Sudah tentulah ada sebab musabab yang menjadikan negara kita kekal aman, makmur dan sejahtera. Sebab yang utama ialah kebijaksanaan pemimpin kita terdahulu memilih acuan politik perkongsian kuasa yang berteraskan semangat persefahaman, pemuafakatan, setiakawan dan tolak ansur antara parti-parti politik yang mewakili pelbagai kaum sewaktu itu, iaitu UMNO, MCA dan MIC. Apabila Barisan Nasional dibentuk pada tahun 1974, muafakat kita semakin kukuh dengan lebih banyak parti-parti yang mewakili pelbagai etnik dan suku kaum bergabung, termasuk dari Sabah dan Sarawak.

 9. Sepanjang lima dekad pemerintahan Barisan Nasional, muafakat yang dicapai untuk memerintah negara secara bersama tidak pernah kita ingkari. Janji untuk bekerjasama dan berkongsi kuasa tidak pernah kita nodai. Prinsip ini sentiasa kita pupuk dan suburkan, dan kini menjadi pasak kekuatan Barisan Nasional.

 10. Alhamdulillah, meskipun ada kalanya kita diduga dengan pelbagai cabaran dan tuntutan, meja rundingan Barisan Nasional sentiasa dapat menawarkan penyelesaian kepada semua perkara yang berkait dengan kepentingan semua kaum. Kerana itu Malaysia kekal aman, stabil dan makmur hingga ke hari ini.

 11. Meskipun begitu, bagi puak yang keras dan melampau dalam pemikiran dan tindakan politik, mereka sentiasa mengapi-apikan semangat perkauman dan agama yang sempit bagi menagih laba politik. PAS sebagai contoh pernah menuduh UMNO sebagai parti sekular, parti taghut, parti mustakbirin, parti fir'aun, parti kafir semata-mata kerana kita bekerjasama dengan rakan-rakan bukan Islam dalam Barisan Nasional. 

12. Begitu juga dengan MCA, MIC dan parti-parti komponen lain dalam Barisan Nasional. Apabila mereka menerima pendirian UMNO dalam perkara yang berkait dengan kepentingan orang Melayu, DAP dengan cepat menuduh mereka sebagai parti yang lemah, atau parti pak turut yang sanggup menggadai kepentingan kaum bukan Melayu, semata-mata untuk mengecap nikmat kuasa bersama UMNO. Malah, DAP menuduh UMNO sebagai parti rasis dan parti ultra-Melayu, semata-mata untuk membangkitkan kebencian orang bukan Melayu terhadap UMNO dan Barisan Nasional.

 13. Sebenarnya saudara-saudari, PAS dan DAP berbuat begitu semata-mata untuk menarik sokongan kaum tertentu kepada parti mereka. PAS menggunakan sentimen agama yang sempit untuk menghasut orang Melayu membenci UMNO dan menyokong mereka. DAP pula menggunakan sentimen perkauman yang melampau untuk menghasut orang bukan Melayu membenci MCA, MIC, Gerakan dan parti-parti lain dalam Barisan Nasional, supaya orang bukan Melayu menyokong mereka. Semuanya ini dilakukan atas dasar kepentingan politik yang jumud dan politik serakah, tanpa mengira kesannya ke atas perpaduan masyarakat berbilang kaum dan agama di negara kita.

 14. Hakikatnya, sejak lebih lima dekad yang lalu, parti yang membawa fahaman politik benci dan fitnah, yang membakar sentimen agama dan perkauman bukannya UMNO, bukannya MCA, bukannya MIC, bukan juga parti-parti komponen BN yang lain.

Sebaliknya ia didalangi oleh PAS dan DAP. Merekalah yang mengamalkan politik ultra perkauman dan membawa fahaman songsang mengenai agama yang memecah belahkan masyarakat kita. Kononnya undi PAS masuk syurga, sembelihan orang UMNO tidak halal, solat berimamkan orang UMNO tidak sah. Malah, mereka sanggup mendoakan kehancuran bagi orang UMNO yang merupakan saudara seagama mereka. Merekalah yang menyuburkan syak wasangka, merekalah yang membarakan api fitnah, dan mereka jugalah yang membaja benih-benih kebencian.

 Sutera dilipat habis dicuci 
Tersimpul kemas di dalam laci 
Kalau hati berkarat benci 
 Terpacul di mulut nista dan caci

 PEMBANGKANG TIADA PERSEFAHAMAN, TIADA MUAFAKAT 

 Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

 15. PAS dan DAP masih tebal dengan sentimen kaum dan agama. Mereka masih sangat berbeza dari segi ideologi dan pendirian politik. Setelah bertarung sesama sendiri, kini PAS dan DAP melakonkan sebuah pengkisahan kerjasama politik yang cuba ditiru daripada kejayaan Barisan Nasional. Hakikatnya, watak-watak dan pelakon utama semuanya mahu menguasai plot dan jalan cerita, serta menjadi teraju. Sehingga ke hari ini PAS dan DAP sentiasa bersengketa, bertelagah dalam tiap perkara, dan bercakaran kerana ideologi yang jelas berbeza.

 16. Mari kita lihat tiga senario di tiga buah negeri yang diperintah oleh mereka. Di Pulau Pinang misalnya, DAP tidak mahu berkongsi kuasa pun dengan PAS. Walaupun PAS mempunyai satu kerusi dalam Dewan Undangan Negeri, wakil rakyat PAS sehingga kini tidak dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri. DAP sebaliknya lebih rela menyerahkan portfolio agama kepada PKR. Walhal, sebagai parti yang mengaku memperjuangkan Islam, wakil rakyat PAS lah yang sepatutnya diberikan kepercayaan oleh DAP, untuk menjaga hal ehwal Islam di Pulau Pinang. Nampaknya, DAP tidak percaya kepada PAS.

 17. Di Kedah pula, wakil rakyat tunggal DAP tidak berada dalam barisan Exco Kerajaan Negeri yang dikuasai oleh PAS. Hari ini, apabila kerajaan PAS Kedah membuat peraturan atau dasar yang condong kepada Islam, yang menentang bukannya wakil rakyat BN, tetapi DAP. Ini membuktikan bahawa DAP bukan sahaja tidak mahu berkongsi kuasa dengan PAS, malah menentang dasar Islam PAS.

 18. Di Selangor, seorang Exco PAS dan Exco DAP pernah bertelagah mengenai penguatkuasaan undang-undang Islam di negeri itu. Bagi parti DAP yang sekular, bukan sahaja hudud tidak patut dilaksanakan, malah undang-undang pencegahan maksiat yang termaktub dalam enakmen undang-undang Islam negeri juga tidak wajar dilaksanakan. Akibat pertelagahan ini, Exco PAS berkenaan dipecat dari Exco Kerajaan Negeri dan parti, dan portfolio agama Islam yang sebelum ini dipegang oleh beliau, diambil alih oleh Menteri Besar dari PKR.

 19. Ternyata, PAS hanya melukut di tepi gantang. PAS tidak berkongsi kuasa dengan DAP dan PKR. Sebaliknya, kuasa yang sepatutnya diberikan kepada PAS dirampas oleh DAP dan PKR. Sungguh malang bagi PAS. Bagai kisah si lebai malang. Di sini tak dapat, di sana pun melepas. Bak kata orang Pulau Pinang, Balik Pulau Bayan Lepas, Sini Terpelau Sana Terlepas. PAS berhempas pulas menarik sokongan orang Melayu, tetapi akhirnya yang berkuasa ialah DAP dan PKR. Bagi DAP dan PKR, PAS hanyalah kuda tunggangan, tukang sorak dan tukang takbir untuk mereka merebut kuasa.

 Saudara dan saudari,

 20. Cuba kita bayangkan, jika sekarang pun PAS tidak mempunyai tempat dalam pakatan pembangkang, apakah ada jaminan bahawa PAS boleh menegakkan Islam menerusi pakatan pembangkang?

Saya pasti saudara dan saudari yang berada di dalam dewan ini, dan juga tuan-puan yang mengikuti ucapan saya di luar sana, tahu apa jawapannya. Tidak mungkin PAS boleh menegakkan negara Islam. Sebab itulah awal-awal lagi sekarang ini, PAS sudah mendendangkan lagu negara berkebajikan, bukan negara Islam.

 21. Selama ini pun PAS sedar, sepanjang 12 kali pilihanraya umum, bilangan kerusi yang mereka tandingi kebanyakannya kurang separuh daripada jumlah keseluruhan kerusi di Parlimen. Misalnya, dalam pilihanraya tahun 1969, PAS bertanding di hanya 62 daripada 144 kerusi Parlimen, tahun 1990 bertanding di 29 daripada 180 kerusi parlimen, tahun 1995 bertanding di 59 daripada 192 kerusi parlimen, tahun 1999 bertanding di 59 daripada 193 kerusi parlimen, tahun 2004 bertanding di 85 daripada 219 kerusi parlimen, dan tahun 2008 bertanding di hanya 66 daripada 222 kerusi parlimen.

 22. Ironinya, jika PAS menang di semua kerusi yang ditandingi sekalipun, PAS tidak boleh membentuk kerajaan untuk menegakkan negara Islam seperti yang dicanangkan. Apatah lagi, pencapaian terbaik PAS ialah memenangi 26 kerusi dalam pilihanraya umum 1999. Saudara-saudari, PAS hanya menang semua kerusi yang ditandingi sewaktu berada dalam Barisan Nasional dalam pilihanraya 1974. Manakala, dalam semua pilihanraya yang lain, jumlah kerusi yang PAS kalah lebih besar daripada jumlah kerusi yang dimenangi.

 23. Berbeza dengan UMNO, sepanjang sejarah pilihanraya di negara kita, jumlah kerusi yang kita tandingi dan menang dalam pilihanraya membolehkan kita menjadi parti teras dalam kerajaan. Dengan kedudukan ini, UMNO mampu melaksanakan dasar-dasar yang selaras dengan perjuangan parti berlandaskan musyawarah dengan parti-parti komponen dalam Barisan Nasional.

 24. Mungkin PAS akan mengatakan kepada kita tidak mengapa bertanding sejumlah kerusi yang kecil, kerana nanti ahli-ahli parlimen PKR dan DAP akan menyokong mereka untuk menegakkan Islam. Janganlah bermimpi di siang hari. Janganlah berbohong kepada pengundi. Jauh panggang dari api. Takkanlah DAP yang rasis lagi cauvinis, takkanlah PKR yang rosak lagi merosakkan, akan menyokong usaha PAS untuk menegakkan Islam. Cukuplah. Cukuplah sepanjang 12 kali pilihanraya, 12 kali PAS berbohong kononnya parti itu berjuang untuk menegakkan Islam. Janganlah kita biarkan PAS berbohong lagi untuk kali ke-13.

 25. Dengan kedudukan PAS yang lemah, agak pelik bagi kita apabila dalam Muktamar PAS baru-baru ini, ada perwakilan parti itu yang mencadangkan Presiden mereka sebagai calon Perdana Menteri pakatan pembangkang. Seperti yang kita jangka, DAP awal-awal lagi tidak bersetuju Presiden PAS menjadi calon Perdana Menteri. Persoalannya, bolehkah Presiden PAS menjadi Perdana Menteri jika jumlah kerusi yang ditandingi dan dimenangi oleh parti itu adalah kecil, dan DAP pula tidak menyokong mereka? Tentu sekali jawapannya tidak boleh.

 26. Jika tidak boleh, dan saya pasti mereka pun tahu ianya tidak boleh, mengapa dikemukakan juga cadangan itu? Bagi kita ini menunjukkan bahawa ahli-ahli akar umbi PAS tidak meletakkan kepercayaan kepada DAP atau PKR untuk mengetuai pakatan pembangkang. Mereka tidak percaya kepada Lim Guan Eng. Mereka tidak percaya kepada Lim Kit Siang. Mereka juga tidak percaya kepada Karpal Singh. Mereka langsung tidak percaya kepada Anwar Ibrahim. Ini adalah satu kegagalan besar bagi PAS dalam membentuk kerjasama dan berkongsi kuasa dengan DAP dan PKR.

 27. Sebenarnya saudara-saudari, konsep berkongsi kuasa tidak pernah wujud dalam pakatan pembangkang. Mandat rakyat yang diberikan kepada mereka dalam pilihanraya yang lalu untuk mememerintah beberapa buah negeri adalah satu hikmah yang mendedahkan kepada kita bahawa mereka sebenarnya tidak boleh bekerjasama dan berkongsi kuasa. Satu sebab yang paling utama ialah tiadanya sikap saling mempercayai antara mereka. PKR tidak percaya kepada DAP, DAP tidak percaya kepada PKR, dan kedua-dua DAP dan PKR tidak percaya kepada PAS.

 28. Cuba bayangkan saudara-saudari, jika masing-masing tidak percaya antara satu sama lain, bolehkah pembangkang bermuafakat sesama mereka? Bolehkah pembangkang memerintah negara dengan aman? Bolehkah pembangkang membawa kesejahteraan kepada rakyat? Boleh atau tidak saudara-saudari? Jika tidak jawapannya, pastikan kemenangan berpihak kepada kita dalam pilihanraya nanti.|Jangan kita serahkan negara kita ini untuk diporak-perandakan oleh pembangkang.

 CABARAN IDEOLOGI: ISLAM, KEBEBASAN DAN DEMOKRASI

 Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

 29. Kita sedang berhadapan dengan tentangan ideologi baru. Kononnya atas nama kemunculan politik baru, politik pembebasan, politik global, politik kuasa ketiga, wacana hak dan kebebasan individu mengatasi lingkungan agama, budaya dan moral. Di kalangan parti-parti politik tertentu, mereka akan mengutip apa sahaja ideologi yang memberi kelebihan kepada mereka, hatta berkongsi ideologi songsang sekalipun.

 30. Di peringkat antarabangsa, telah muncul kumpulan yang memperjuangkan ideologi songsang yang berteraskan pemikiran sekular liberal yang bertentangan dengan agama. Misalnya, kumpulan yang memperjuangkan hak golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender yang dianggap sebagai kelompok minoriti yang tertindas. Undang-undang negara yang hanya mengiktiraf perkahwinan antara lelaki dan wanita dianggap oleh kumpulan ini sebagai tidak adil, malah zalim kepada mereka.

 31. Hari ini, mereka semakin berpengaruh. Banyak kerajaan menerima tekanan supaya mengiktiraf hak golongan songsang untuk melakukan perkara yang ditegah oleh agama. Mereka turut melobi supaya hak golongan songsang ini dimasukkan dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia Asean di Sidang Kemuncak Asean di Phnom Penh baru-baru ini.

 32. Alhamdulillah, Malaysia di bawah kepimpinan YAB Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak menolak keras cadangan ini, kerana bagi kita amalan yang bertentangan dengan prinsip agama dan fitrah manusia tidak boleh dibiarkan berleluasa. Bayangkan, apa yang akan terjadi kepada anak-anak kita, keluarga kita, masyarakat kita dan agama kita jika amalan songang ini dibiarkan menular. Kita bersyukur, negara-negara Asean lain bersetuju dengan pendirian Malaysia, dan cubaan untuk mengiktiraf amalan yang bertentangan dengan prinsip agama, moral dan fitrah manusia sebagai satu hak gagal.

 Saudara-saudari yang saya hormati sekalian, 

 33. Di negara kita, ideologi songsang ini sudah menembusi benteng politik pembangkang. Kerana itu, sejak akhir-akhir ini kita lihat pandangan Ketua Pembangkang agak bercelaru. Satu ketika, beliau tanpa segan dan silu mengeluarkan kenyataan bahawa undang-undang jenayah negara kita yang menghalang perlakuan liwat adalah satu undang-undang yang kolot. Sedangkan kita semua tahu bahawa perbuatan terkutuk itu ditegah oleh Islam, dan juga oleh agama-agama lain. Jika undang-undang itu kolot, maka apakah Ketua Pembangkang hendak mengatakan bahawa hukum Allah juga kolot? Janganlah kerana perlakuan songsang ini dibenarkan di Barat, dan diterima sebagai hak asasi manusia oleh mereka, maka dia pun turut hendak menghalalkannya.

 34. Selain itu, baru-baru ini kita juga dikejutkan oleh kenyataan seorang Naib Presiden PKR. Atas nama kesamarataan hak, beliau mengatakan orang Melayu yang beragama Islam juga wajar diberikan hak kebebasan beragama, sepertimana yang diamalkan oleh penganut-penganut agama lain. Sedangkan kita tahu bagi umat Islam, seluruh kehidupan kita dipandu oleh syari'at Allah. Tidak mungkin hak untuk murtad boleh terpakai untuk umat Islam. Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

 35. Inilah sisi hodoh ideologi demokrasi dan kebebasan yang cuba dibawa oleh pakatan pembangkang. Mereka cuba merungkaikan asas-asas agama Islam yang telah terpahat kukuh di dalam al-Qur'an dan al-Sunnah. Perkara seperti ini tidak pernah berlaku di negara kita sebelum ini. Tidak pernah ada pemimpin Islam yang tergamak bersuara menghalalkan gaya hidup songsang dan murtad. Tetapi hari ini, atas sebab ingin meraih undi dan merebut kuasa, lantaran angan-angan mahu ke Putrajaya, semuanya boleh sahaja.

 36. Inilah sebenarnya bahana besar yang dibawa oleh pembangkang. Kita di dalam UMNO tidak boleh alpa. Ingatlah, UMNO adalah parti yang berjuang untuk menegak dan mendaulatkan Islam. Bangkitlah menjadi benteng mempertahankan masyarakat kita daripada diasak oleh ideologi songsang pembangkang. Jangan biarkan mereka menembusi jiwa anak-anak kita. Jangan biarkan mereka meracuni pemikiran masyarakat kita. Jangan biarkan mereka merungkai asas-asas agama kita. Kita yakin rakyat akan terus bersama UMNO dan Barisan Nasional untuk mempertahankan nilai-nilai murni yang cuba dinoda oleh pembangkang. Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

 37. Walaupun pembangkang menjanjikan bulan, bintang, matahari dan cakerawala apabila bercakap mengenai demokrasi dan kebebasan, mereka tidak mengotakan apa yang janjikan. Seperti yang disimpulkan dengan begitu tepat sekali oleh YAB Presiden, antara sisi hodoh budaya pembangkang ialah bila berhutang tak perlu dibayar, bila menerima tak perlu berterima kasih, bila berjanji tak perlu ditepati. Jika saudara-saudari ingat, dalam manifesto pembangkang dahulu, tercatat janji untuk memberikan bermacam-macam kebebasan kepada rakyat kalau mereka berkuasa, termasuk janji kebebasan media.

 38. Namun, belum pun sempat mereka berkuasa, pembangkang telah awal-awal lagi memungkiri janji mereka. Hari ini, apabila ada akhbar yang mendedahkan kepincangan mereka, mereka bergegas ke mahkamah menyaman akhbar berkenaan. Jumlah saman bukannya sedikit. Misalnya, nilai saman mereka ke atas sebuah akhbar arus perdana sejak tahun 2008 mencecah 1 bilion ringgit. Dengan jumlah sebesar ini, pembangkang di negara kita mencipta rekod dunia mengemukakan jumlah saman yang paling besar kepada sebuah akhbar.

 39. Mereka berharap akhbar-akhbar di negara kita tidak lagi berani mendedahkan hakikat kepincangan dan keburukan mereka. Selain itu, pembangkang juga menghalang akhbar-akhbar tertentu daripada membuat liputan di majlis-majlis yang dianjurkan oleh mereka, termasuk di sidang-sidang Dewan Undangan Negeri. Inilah sebenarnya taktik kotor pembangkang untuk menutup kepincangan dan membisukan pengkritik mereka.

 40. Inilah wajah sebenar pembangkang. Apabila terkena batang hidung sendiri, mereka lupa janji, lupa diri, lupa segalanya. Lebih memalukan, mereka lupa bahawa merekalah yang menabur fitnah ke serata dunia bahawa mahkamah kita tidak adil, mahkamah kita berat sebelah, mahkamah kita zalim. Tetapi apabila terdesak, merekalah orang yang paling awal berkejar ke mahkamah untuk mendapatkan perlindungan. Sebenarnya mereka tahu bahawa mahkamah kita boleh memberikan keadilan kepada sesiapa sahaja termasuk mereka. Tetapi kerana niat jahat mereka untuk memberikan gambaran buruk tentang negara kita kepada masyarakat antarabangsa, mereka sanggup menabur fitnah.

 41. Samalah juga dengan tindakan Ketua Pembangkang meminta campurtangan kerajaan asing untuk memastikan pilihanraya kita bersih, bebas dan adil. Dia hendak berbohong kepada dunia kononnya pilihanraya kita kotor. Inilah satu lagi pengkhianatan kepada negara. Semata-mata kerana dengki dan niat jahat terhadap kerajaan Barisan Nasional, dia tergamak meminta campurtangan asing dalam hal ehwal politik negara kita.

 42. Bagi kita, ini hanyalah taktik kotor orang yang bermimpi untuk menawan Putrajaya, awal-awal lagi mengatakan pilihanraya di negara kita tidak adil. Barangkali dia pun sudah tahu bahawa pembangkang akan kalah dalam pilihanraya nanti. Jadi, lebih baik dibuat propaganda awal bahawa pilihanraya negara kita tidak adil, supaya apabila mereka kalah dalam pilihanraya, senanglah untuk mereka menuduh bahawa kita tidak berlaku adil kepada mereka. Senang jugalah untuk mereka berhimpun di jalan-jalan raya bagi menolak keputusan yang telah dibuat oleh rakyat.

 43. Kita fikir lebih baik Ketua Pembangkang menjemput wakil negara asing untuk memerhati pemilihan PKR. Kita hendak tengok apa komen pemerhati asing mengenai PKR. Bersihkah pemilihan PKR? Bebaskah pemilihan PKR? Adilkah pemilihan PKR? Demokratikkah PKR apabila Ketua Pembangkang mengangkat dirinya sendiri menjadi Ketua Umum parti tanpa melalui proses pemilihan? Malah jawatan itu pun tidak ada dalam Perlembagaan parti. Apakah sah kedudukan Ketua Pembangkang dalam partinya sendiri? Perkara seumpama itu hanya boleh berlaku dalam sebuah parti yang dikuasai oleh seorang diktator, bukan sebuah parti yang mengamalkan demokrasi. Daripada Ketua Umum, Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden, parti itu ibarat Parti Keluarga dan Rakan-Rakan (PKR).

 44. Kesemua ini tidak membayangkan mereka komited untuk melaksanakan janji demokrasi. Sudahlah komitmen kepada Islam semakin luntur, komitmen kepada demokrasi pun tidak ada. Bagi kita, parti-parti pembangkang tidak ada keabsahan moral untuk bercakap mengenai Islam atau demokrasi.

 45. Demokrasi yang sebenar terlaksana apabila kerajaan mendengar rintihan, denyut nadi dan suara hati rakyat, apabila kerajaan melaksanakan dasar yang memenuhi aspirasi rakyat, apabila kerajaan membela nasib rakyat, apabila kerajaan menghapuskan ketidakadilan sosial yang mengancam perpaduan rakyat. Tiada maknanya demokrasi jika masih ada rakyat hidup melarat. Matlamat demokrasi tercapai apabila setiap rakyat dapat mengecap kehidupan yang sejahtera dalam negara yang makmur. Inilah yang diperjuangkan oleh UMNO untuk bangsa Melayu dan seluruh rakyat Malaysia.

 JAMINAN UMNO UNTUK BANGSA MELAYU 

 Saudara-saudari,


 46. UMNO terus komited untuk membela bangsa Melayu. Usaha-usaha untuk meningkatkan taraf sosio-ekonomi orang Melayu diteruskan melalui insiatif-inisiatif yang diputuskan oleh Majlis Tertinggi Agenda Bumiputera yang dipengerusikan sendiri oleh YAB Perdana Menteri. Usahawan-usahawan Melayu dan Bumiputera akan terus diberikan peluang untuk mendapat manfaat limpahan ekonomi yang sedang pesat berkembang. Hari ini, dengan pelbagai inisiatif yang diambil oleh kerajaan menerusi agensi-agensi yang diwujudkan untuk memperkasa agenda Bumiputera, pegangan ekuiti Bumiputera telah meningkat dari 2 peratus pada tahun 1970 kepada 23.09 peratus pada tahun 2010, dengan nilai sebanyak 167.7 bilion ringgit. Ini adalah satu pencapaian yang menakjubkan bagi parti kita dan bangsa kita. InsyaAllah, dengan pelbagai usaha yang sedang dilaksanakan pada waktu ini, kita akan berjaya mencapai sasaran 30 peratus pemilikan ekuiti Bumiputera menjelang tahun 2020

. 47. Begitu juga dengan perjuangan Islam. UMNO tidak pernah menggadai prinsip perjuangan Islam, malah sentiasa berusaha untuk memartabat dan meningkatkan syiar Islam. Sistem pendidikan Islam kita martabatkan, sistem undang-undang Islam kita pertahankan, sistem ekonomi Islam kita majukan. Hari ini dunia melihat Malaysia sebagai contoh negara Islam yang terbaik. Dengan kedudukan negara kita yang agak lebih ke hadapan berbanding negara-negara Islam yang lain, kita dapat pula membantu saudara Islam kita di seluruh dunia. Kita telah membantu saudara kita di Bosnia, di Gaza, di Myanmar dan di mana sahaja mereka memerlukan bantuan kita. Alhamdulillah, berkat kebijksanaan pimpinan negara kita, Malaysia baru sahaja membantu menyelesaikan konflik Bangsamoro di Filipina. Semua ini adalah hasil perjuangan UMNO untuk memartabatkan Islam.

 48. Sepanjang 66 tahun UMNO memperjuangkan Melayu dan Islam, UMNO tidak pernah menganiaya mana-mana kaum. Inilah keadilan UMNO. Inilah kesaksamaan UMNO. Pejuang UMNO tidak perlu merasa berdosa dan bersalah berada di atas landasan perjuangan UMNO. UMNO berjanji untuk terus membela bangsa Melayu dan rakyat Malaysia seluruhnya.

Justeru, UMNO akan terus mengangkat suara Melayu di samping tidak melupai agihan keadilan untuk kaum-kaum lain seperti yang dituntut oleh agama. Firman Allah s.w.t. dalam al-Qur'an

: يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُونُواْ قَوَّٲمِينَ لِلَّهِ شُہَدَآءَ بِٱلۡقِسۡطِ‌ۖ وَلَا يَجۡرِمَنَّڪُمۡ شَنَـَٔانُ قَوۡمٍ عَلَىٰٓ أَلَّا تَعۡدِلُواْ‌ۚ ٱعۡدِلُواْ هُوَ أَقۡرَبُ لِلتَّقۡوَىٰ‌ۖ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرُۢ بِمَا تَعۡمَلُونَ

 Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan. (Surah Al Ma'idah, Ayat 8)

 49. Saudara dan saudari yang berada di dalam Dewan Merdeka ini, dan juga yang sedang mengikuti ucapan saya di kaca-kaca televisyen, atau di corong-corong radio di luar sana, pak-pak haji yang baru pulang dari masjid, ibu-ibu yang sedang melayani anak-anak di rumah, pemandu-pemandu teksi yang sedang mencari rezeki di kota, para pekerja yang sedang berbakti kepada negara, para anggota keselamatan yang sedang menjaga keamanan kita, mahasiswa yang sedang mentelaah pelajaran di universiti, pemuda-pemuda yang sedang merenung masa hadapan, inilah komitmen UMNO dan Barisan Nasional, inilah janji UMNO dan Barisan Nasional.

Kita sentiasa berusaha untuk mentransformasi negara, dan mensejahterakan rakyat tanpa perlu menggadai prinsip perjuangan yang murni. Inilah bezanya antara kita dan pembangkang. Tatkala pembangkang semakin terdesak untuk meraih undi dan merebut kuasa, mereka sanggup melakukan apa sahaja, termasuk menggadai prinsip moral, maruah bangsa dan kesucian agama.


 50. Renungkanlah saudara dan saudari. Tilik betul-betul apa yang dijaja oleh pembangkang dan apa yang dikota oleh UMNO dan Barisan Nasional. Walaupun pembangkang mempamerkan kepada kita bahawa merekalah yang akan membawa sinar kesejahteraan kepada rakyat, janganlah kita terpedaya. Sinar yang mereka janjikan itu ibarat kilauan sekeping kaca yang hanya menanti saat retak dan pecah berderai. Kita pasti rakyat yang matang lagi bijaksana dapat membezakan antara kepalsuan kaca dan ketulenan permata.

 BERSAMA MELAKAR KEMENANGAN 

 Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

 51. Kita sedang berada di tengah pertarungan politik yang akan menentukan survival parti, masa depan bangsa dan kedudukan negara. Saudara-saudari yang berhimpun ini adalah lambang kekuatan perjuangan di tengah-tengah pertarungan ini.

Dalam pusingan terakhir persiapan menghadapi pilihanraya, saudara-saudari di negeri, bahagian dan cawangan telah bekerja kuat untuk memastikan kemenangan UMNO dan Barisan Nasional dalam pilihanraya nanti. Sebagai Timbalan Presiden dan Pengarah Pilihanraya, saya amat menghargai kegigihan, kesungguhan dan pengorbanan saudara-saudari mencurahkan bakti kepada parti tanpa mengenal penat lelah. Percayalah, segala usaha yang dicurahkan oleh saudara-saudari, segala keringat yang menitis ke bumi, akan menyumbang kepada kemenangan UMNO dan Barisan Nasional. InsyaAllah. 

52. Pertingkatkan gerakerja bagi memenangi pilihanraya. Sebagai barisan hadapan jentera parti, Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri adalah pasukan tahan lasak parti. Bergeraklah ke serata pelusuk desa dan kota, harungilah lembah, sungai dan denai, dari Kangar hingga ke Semporna, julanglah panji perjuangan, insyaAllah kita akan mengarak obor kemenangan.

 53. Gerakkan jentera di setiap peringkat. Pastikan mereka bersedia turun ke medan perang apabila semboyan dibunyikan. Atur strategi berkesan untuk menangi hati pengundi. Pujuklah mereka dengan penuh hikmah. Mudah-mudahan dengan izin Allah s.w.t., pintu-pintu hati mereka akan terbuka luas untuk menyokong UMNO dan Barisan Nasional.

 54. Ingatlah, bahawa perpaduan dalam parti adalah kunci utama kemenangan kita. Apabila kita memilih untuk berada di atas landasan perjuangan UMNO, kita bukan bekerja untuk diri kita, tetapi berjuang untuk agama, bangsa dan negara. Perjuangan ini tidak boleh kita lakukan secara bersendirian. Kita memerlukan sokongan dan dokongan rakan-rakan seperjuangan. Bekerjalah dalam semangat kesatuan hati (wahdatul qalb), kesatuan fikiran (wahdatul fikr), kesatuan matlamat (wahdatul hadaf) dan kesatuan amal (wahdatul amal) untuk meneruskan agenda perjuangan parti yang suci.

 55. Yakinlah bahawa kita berada di pihak yang benar. Matlamat UMNO mempertahankan Islam, membela nasib bangsa Melayu, memelihara kedaulatan negara dan mensejahterakan rakyat tanpa mengira kaum dan agama adalah perjuangan suci yang kita galas hingga ke saat ini. Dengan asakan pelbagai dakyah songsang yang merungkai asas-asas agama, yang mencabar maruah bangsa, yang mengancam kedaulatan negara, maka landasan perjuangan suci UMNO mesti kita perkukuhkan.

 56. UMNO di bawah kepimpinan YAB Presiden selaku Perdana Menteri sedang menerajui transformasi yang besar untuk negara kita. UMNO telah merasai denyut nadi rakyat. Menerusi program transformasi kerajaan, ekonomi dan politik, sentuhan pembaharuan UMNO sedang dirasai oleh segenap lapisan masyarakat. Baik petani, nelayan dan pekebun kecil di desa, pemandu teksi dan peniaga di kota, golongan pekerja, profesional dan penjawat awam, kesatuan sekerja dan pertubuhan bukan kerajaan, remaja, belia dan mahasiswa, malahan golongan gelandangan dan kurang bernasib baik, semuanya sedang merasai sentuhan UMNO.

 57. Kita akur bahawa transformasi adalah satu proses yang berterusan. Kita tahu bahawa masih banyak rintangan dan cabaran yang menanti. Walau apapun, demi menjamin masa depan Malaysia yang lebih makmur dan sejahtera, marilah kita redah segala rintangan, kita harungi segala dugaan, kita atasi segala cabaran. Marilah kita berikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada YAB Presiden untuk memimpin parti dan negara.

Marilah kita berikan sepenuh ketaatan kepada khalifah yang akan memimpin bala tentera kita. Firman Allah s.w.t dalam al-Qur'an al-karim:

 أَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَأَطِيعُواْ ٱلرَّسُولَ وَأُوْلِى ٱلۡأَمۡرِ مِنكُمۡ‌ۖ

 Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (yakni orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. (Surah Al-Nisa', Ayat 56) 58.

Kepada Wanita, teruskanlah, perhebatkanlah, semarakkanlah perjuangan menjalin rantaian sokongan. Sebarkanlah kasih sayang UMNO melalui Jalinan Rakyat, Skuad Sayang dan Salam Sayang. Maralah dengan merah yang menyala, tiuplah ia hingga menjadi obor yang menerangi jalan-jalan kemenangan. Wanita UMNO, engkaulah ibu, engkaulah pembimbing, engkaulah srikandi.

 59. Kepada Pemuda, saudara-saudara lah hulubalang benteng hadapan yang akan mempertahankan Putrajaya. Gempurlah musuh kita. Pantang anak muda menyerah. Jangan biarkan walau setapak mereka melangkah. Turunilah ke setiap kota, desa dan lurah. Dekatilah generasi muda dengan hikmah.Berjuanglah dengan tabah. Adat bertarung menjunjung maruah. Membujur lalu melintang patah.

 60. Kepada Puteri, permata yang bergemerlapan, sinarilah generasi muda dengan harapan dan keyakinan. Andalah yang memahami suara hati mereka. Rasailah denyut nadi mereka. Menangilah hati mereka. Bawalah mereka bersama kita dalam perjuangan murni melakari masa depan nusa dan bangsa.

 61. Kita tidak gentar menghadapi cabaran zaman. Perteguhkanlah pendirian kita. Perkukuhkanlah tekad kita. Pertingkatkanlah kebijakasanaan kita. Kita mengajak rakyat tanpa mengira kaum dan agama, agar bersama-sama kita mempertahankan benteng negara daripada ditembusi oleh ideologi songsang, dakyah politik jahat dan budaya sesat yang dibawa oleh pembangkang.

Marilah bersama-sama kita mendaulatkan maruah agama, bangsa dan negara. Marilah kita berdoa ke hadrat Allah s.w.t. agar kita diberikan kekuatan untuk menghadapi mihnah dan fitnah zaman. Marilah kita memohon pedoman dari Allah s.w.t. agar ditetapkan hati-hati kita untuk terus berada di landasan perjuangan yang suci ini. Marilah kita memohon hidayah dari Allah s.w.t. agar dilembutkan hati-hati kita untuk menerima seruan persaudaraan dan perpaduan.

 InsyaAllah pertolongan Allah sentiasa bersama orang-orang yang berjuang di jalanNya. Firman Allah s.w.t. dalam surah Muhammad, Ayat 7: يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ Yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman, jika kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.

 62. Pemuda adalah hulubalang UMNO, Wanita adalah srikandi UMNO, Puteri adalah permata UMNO. Ayuhlah hulubalang UMNO! Ayuhlah srikandi UMNO! Ayuhlah permata UMNO! Rapatkanlah saf perjuangan kita. Berjuanglah dengan penuh ikhlas dan yakin membela agama, bangsa dan negara. Bangkitlah menjulang panji perjuangan.

Maralah ke medan perang. InsyaAllah, berkat kesungguhan kita berjuang, berkat kebijaksanaan rakyat membuat pilihan, UMNO dan Barisan Nasional akan melakar kemenangan!

Marilah kita sama-sama menadah tangan merafakkan doa: Bismillahirrahmanirrahim. Ya Allah!

 Jadikanlah perhimpunan ini perhimpunan yang dirahmati
 Janganlah engkau leraikan hati kami dari mentaatiMu
 Satukanlah hati-hati kami di jalanMu Ya Allah Ya Tuhan Kami!

 Terimalah doa kesejahteraan buat sekalian kami
 Jauhkanlah hati kami daripada menjahanamkan sesama sendiri
Kembalikanlah mereka yang tersasar ke jalanMu yang diredhai

Ya Allah Bimbinglah kami di jalan yang lurus
Redhakanlah jalan perjuangan kami
Tetapkanlah kami di jalanMu

 Ya Allah Ya Allah Engkaulah Tuhan Rabbul Jalil
 Engkau kurniakanlah ketabahan di setiap hati kami

Engkau kurniakanlah kekuatan di jiwa kami
 Engkau perteguhkanlah daya juang kami
 Dengan rahmatmu

Ya Allah Engkau kurniakanlah kemenangan buat kami fai'za 'azamta fatawakkal 'alallah

 Hidup UMNO! Hidup UMNO! Hidup UMNO!

 Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahilhamd.

 Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim saya dengan sukacitanya merasmikan Persidangan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO 2012.

 Wabillahi al-taufiq wal hidayah wassalamu'alaikum warahmatullahi wa barakatuh.

Mat Yo sah sertai Johor musim depan #HarimauMalaya

Posted: 27 Nov 2012 06:00 AM PSTAmboi Johor ...punya la takut Mat Yo pergi pasukan lain . Sampai sign kontrak dibuat di hospital . Apapun tahniah buat beliau yang beralih angin ke selatan tanahair pulak .

GPB doakan Mat Yo segera sembuh dan harap beliau boleh diturunkan menentang Laos . Kita betul -betul perlukan kemenangan .


Mahasiswa kini dah berani bersama BN @khairykj #PAU2012

Posted: 27 Nov 2012 05:28 AM PST

 Mahasiswa hari ini dlihat lebih berani apabila secara terbuka membuka baju mereka dengan menunjukkan sokongan terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN).
Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin berkata perkembangan tersebut menunjukkan golongan muda semakin dekat untuk bersama-sama dengan UMNO dan BN yang membawa erti dan makna yang cukup besar.
Menurut beliau jika pada pilihan raya umum 2008 yang lalu, memang tidak dinafikan golongan tersebut tidak memihak kepada BN, namun hari ini dengan adanya kumpulan profesional muda, ulama muda dan sebagainya lagi menunjukkan segala-galanya telah berubah.
"Pada 2008, kita tidak boleh nafikan generasi muda tidak memihak kepada kita. Di bandar….di luar bandar, warung kopi dan sebagainya jauh meninggalkan UMNO dan BN.
"Dan hari ini kita telah buktikan bukan hanya pengundi muda sudah mula kembali kepada BN dengan melihat keputusan pilihan raya-pilihan raya kecil,  malah segmen penting kepada kita mahasiswa yang berpendidikan tinggi, terpelajar, berfikiran kritis, mereka sudah berani buka baju menyatakan sokongan mereka kepada  UMNO dan BN.
"Kali ini  kita tunjuk sokongan manifestasi golongan muda bersama kita. Mahasiswa dengan kelab penyokongnya, orang muda profesional dengan BN Youth Volunteers. Ini menujukkan tidak hanya terhad kepada mahasiswa dan tidak hanya terhad kepada profesional muda malah  ulama muda pun bersama UMNO," katanya.Beliau berkata demikian  ketika berucap  merasmikan Pelancaran Kelab Penyokong  BN IPTA berkata pindaan terhadap Akta Universiti, di Dewan Tun Razak 1, PWTC, di sini, hari ini.
Khairy yang juga Pengerusi Pemuda BN seterusnya menambah janji kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mendekati golongan muda menampakkan hakikat dan realiti.
"Kita nak nyatakan janji kita kepada PM empat tahun yang lepas, sewaktu kita sama-sama mula mengambil alih kepimpinan Pemuda,  kita  telah berjanji dan ikrar kepada Presiden untuk  bertungkus lumus walau apa jua keadaan, rintangan tidak  kira Melayu, Cina India, orang Asli, Sarawak, Sabah dan sebagainya lagi untuk bersama dengan kita.
"Hari ini kita ada mahasiswa, profesional muda, ulama muda dan pelbagai lagi, namun kekuatan kita datang daripada Pemuda cawangan dan itu tetap jadi jentera utama kita dan semua itu kita garapkan untuk membawa panji Pemuda pada PRU akan datang.Jangan kita alpa, leka dan perjalanan masih lagi jauh," ujarnya.
Sementara itu, Pengerusi Biro Institusi Pengajian Tinggi Pemuda UMNO Syahrin Md Jamaludin berkata pihaknya menyasarkan penyertaan 5,000 anggota untuk lima zon di seluruh negara.
"Mahasiswa berumur 21 tahun dan telah mendaftar sebagai pengundi layak untuk menjadi ahli kelab ini," katanya.
Penubuhan kelab itu adalah langkah awal yang diambil Pemuda UMNO selari dengan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 2012 yang kini membenarkan mahasiswa telibat dan memegang jawatan dalam mana-mana persatuan dan pertubuhan termasuk parti politik. -MediaUMNO

Rajagopal serius janji perubahan #HarimauMalaya bertemu Laos

Posted: 27 Nov 2012 01:36 AM PST
Selepas tewas 3-0 kepada Singapura dalam perlawanan pembukaan Piala Suzuki AFF Ahad lepas, pasukan tuan rumah kini mesti mendapatkan kemenangan bertemu Laos dan Indonesia untuk mara ke separuh akhir.
Rajagobal berkata, perlawnanan dengan Laos sangat penting dan pasukan kini hanya fokus untuk menang.
"Laos adalah satu pasukan yang mempunyai semangat yang kuat. Kami telah menyaksikan perlawanan mereka dengan Indonesia. Mereka juga berdisiplin dan serangan balas mereka tidak kurang hebatnya jadi kami harus berwaspada," katanya kepada media.
Beliau juga memberitahu akan terdapat beberapa perubahan dalam pasukan esok namun enggan menyatakan perubahan itu.
"Kami telah menjalani sesi latihan yang baik semalam. Saya telah memberitahu pemain bahawa saya serius dan mereka kenal saya.
"Semestinya terdapat perubahan dalam pasukan esok dan perubahan ini harus dilakukan." jelasnya.
Apabila ditanya jika beliau kecewa dengan kritikan dari pelbagai pihak terhadapnya dan pasukan, beliau berkata:

 "Kami harus menerima kritikan. Saya faham semua orang kecewa dan sebagai jurulatih, saya paling kecewa.
"Memang saya tak jangka tewas dengan Singapura tetapi anda mahu saya bimbangkan perlawanan itu atau fokus perlawanan seterusnya? Saya seorang pejuang dan optimistik.
"Semua mesti ingat, mereka harus menghargai pasukan ini kerana pasukan inilah yang pertama menjuarai Piala AFF Suzuki untuk Malaysia."
Ramai penyokong telah kecewa dengan kekalahan Malaysia Ahad lepas, namun beliau berharap sokongan akan terus diberikan.
"Kami perlukan penyokong. Saya sangat patriotik tentang pasukan saya dan negara."
Sementara itu, jurulatih Laos, Kokichi Kimura akui bukan mudah untuk bertemu Malaysia namun berharap ia akan menjadi satu perlawanan yang baik.
"Saya jangkakan satu perlawanan yang sukar dengan Malaysia. Mereka akan memberikan tekanan kepada kami kerana sebagai tuan rumah mereka mesti ingin menang." katanya.
"Kami masih mempunyai banyak peluang untuk mara. Terdapat sedikit perubahan taktik ketika bertemu Malaysia nanti kerana mereka berbeza dengan Indonesia.
"Saya tahu Malaysia akan berikan 100 peratus, jadi Laos mesti beri 110 peratus nanti," tambahnya.

Madrasah di P.Pinang nak diroboh ,apa Salleh Man buat ?

Posted: 26 Nov 2012 05:30 PM PST
Penduduk Tanjung Tokong di sini menentang tindakan Majlis Agama Islam dan Mufti membenarkan untuk merobohkan Madrasah Al-Taqwa yang berusia 87 tanpa mendapatkan persetujuan jawatankuasa madrasah berkenaan. Madrasah itu ditubuhkan oleh nelayan kawasan itu dan tapak asalnya adalah di tepi laut. Setelah ditebus guna ia dipindahkan ke tapak baru iaitu tapak sekarang.

 Setiausahanya, Shafiq Iqmal Md Elias berkata, beliau kesal dengan tindakan Majlis Agama Islam negeri dan pihak mufti meluluskan untuk merobohkan madrasah itu dan membina semula di tapak asal berhampiran Masjid Tuan Guru Tanjong Tokong.

 "Kami tidak bersetuju madrasah ini dipindahkan di tempat lain terutama di sebelah Masjid Tuan Guru Tanjong Tokong dan patut dinaik taraf di tapak yang sedia ada dan dimakmurkan terus dari masa ke semasa. "Persoalannya, bagaimana pihak mufti dan Majlis Agama Islam negeri boleh memberi kebenaran untuk merobohkan madrasah berkenaan tanpa merujuk kepada Jawatankuasa Madrasah At-Taqwa," katanya di sini, kelmarin.

 Menurutnya, selama ini segala pengurusan dan perbelanjaan madrasah diuruskan oleh jawatankuasanya tanpa mendapat bantuan daripada Majlis Agama Islam negeri sehingga wujud bangunan yang sedia ada seperti sekarang. Beliau yang menentang segala usaha untuk merobohkan madrasah itu mendakwa, pembinaan madrasah didirikan secara sah dan sesuai ditempatkan di tapak yang sedia ada untuk mengekalkan sebagai kampung warisan ketika sidang Dun Pada 3 November lalu.

 "Sebarang keputusan tentang masa depan madrasah ini wajib mendapat persetujuan kami yang bertanggungjawab terhadap kelestarian," katanya. Bantahan itu disuarakan oleh wakil dan penduduk kampung itu dengan dihadiri kira-kira 50 orang.

Sementara itu, penduduk, Suraya Kader Ibrahim, 24, berkata, madrasah itu sering diakses oleh penduduk untuk mendirikan solat berjemaah, majlis-majlis ilmu, ceramah, usrah dan solat hari raya. "Tempat ibadat ini sering diimarahkan oleh penduduk setempat terutamanya untuk menguruskan hal-hal yang berkenaan kematian. "Ia tidak boleh dirobohkan kerana banyak kegunaan kepada masyarakat setempat," katanya

Apek nafi persiapan perkahwinan punca hilang fokus #Harimaumalaya

Posted: 26 Nov 2012 04:33 PM PST
 Gagal mempamerkan persembahan cemerlang dan melakukan kesilapan bukanlah disebabkan fikirannya melayang memikirkan persiapan perkahwinan, tegas penjaga gol Harimau Malaya, Khairul Fahmi Che Mat. Kekalahan 0-3 kepada Singapura pada perlawanan pertama Piala AFF Suzuki 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil, kelmarin dikatakan berpunca daripada Khairul Fahmi Che Mat terutamanya ketika pasukan jiran menjaringkan gol kedua.

 Bagaimanapun penjaga gol nombor satu negara itu dalam nada tegas, menepis dakwaan bahawa dia tidak mampu untuk beraksi cemerlang kerana memikirkan tentang persiapan perkahwinannya, di mana tarikh pernikahannya berlangsung pada 28 Disember ini.

 "Saya memohon maaf kepada semua di atas kekalahan malam ini (kelmarin) dan saya bertanggungjawab di atas kekalahan ini," kata pemain berusia 23 tahun itu ketika ditemui media selepas perlawanan tamat.

 Khairul Fahmi yang juga dikenali sebagai Apek, didakwa memberikan 'gol mudah' yang kedua buat Sang Singa apabila gagal mengeluarkan bola di dalam kawasan kotak penalti pada minit ke-37. Selain itu, persembahannya pada aksi tersebut dilihat sedikit 'goyah' kembali fokus pada separuh masa kedua.

 Ketika salah seorang wartawan televisyen bertanyakan tentang persembahannya goyah disebabkan persiapan perkahwinannya, Khairul Fahmi berkata, dia hanya ingin menjawab tentang soalan mengenai bola sepak sahaja. "Kita akan bangkit semula pada perlawanan kedua nanti dan sekali lagi saya minta maaf kepada pasukan serta seluruh rakyat Malaysia di atas kekalahan tersebut," kata pemain yang berasal dari Kota Bharu itu.

 Sementara itu, bekas penjaga gol kebangsaan, Mohd. Sharbinee Allawee Ramli tampil mempertahankan prestasi Apek sambil menyifatkan wira Piala Suzuki AFF 2010 itu bakal mengulangi persembahan hebat pada perlawanan kedua ketika menentang Laos.

 Penjaga gol Selangor itu, yakin Khairul Fahmi masih memerlukan sokongan untuk membangkitkan kembali prestasi sebenar dalam usaha membantu skuad negara mempertahankan kejuaraan yang diraih dua tahun lalu.

 "Inilah dunia bola sepak. Kadang-Kadang kita menonjol, kadang-kadang tidak. Tekanan amat dirasai memandangkan kita tampil sebagai juara bertahan ditambah lagi hadir sebagai tuan rumah kejohanan," ujarnya.

HAMAS hargai sokongan UMNO bantu rakyat Palestin #PAU2012

Posted: 26 Nov 2012 04:00 PM PST– Hamas amat menghargai jalinan yang dilakukan oleh UMNO dalam melaksanakan usaha mengembling rakyat Malaysia untuk menyokong perjuangan rakyat Palestin dan menggerakkan bantuan kemanusiaan. 

Ketua Hubungan Antarabangsanya, Osama Hamdan menyatakan bahawa keseluruhan anggota dalam UMNO memberikan sokongan padu kepada perjuangan rakyat Palestindi Semenanjung Gaza.

 "Sebagai sebuah parti Islam, UMNO sentiasa bersikap terbuka dan menghulurkan tali persaudaraan dengan semua bangsa apatah lagi yang beragama Islam termasuklah perjuangan rakyat Palestin," katanya.

 Jelasnya, keseluruan anggota dalam UMNO memberikan sokongan penuh terhadap perjuangan rakyat Palestin, menyokong perjuangan Islam, Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan Hamas dan mempunyai hubungan yang baik dengan keseluruhan rakyat Palestin tanpa menyebelahi mana-mana pihak.

 "UMNO dan rakyat Malaysia melalui kepimpinannya Presiden parti yang juga Perdana Menteri sentiasa mengharapkan situasi dalam negara bergolak akan aman." Hamas adalah antara 23 parti politik yang hadir dalam Forum Antarabangsa bertajuk 'Budaya Demokratik Baharu Dalam Landskap Politik Sekarang' sempena Perhimpunan Agung UMNO 2012 yang berlangsung selama dua hari di PWTC bermula hari ini. 

Turut hadir bersama beliau ialah Dr. Khaled Qadomi dari Jabatan Hubungan Antarabangsa selain Al-Fatah yang dianggotai oleh Dr. Abdullah M.I. Abdullah dan Heyam M.A. Saada. – MediaUMNO*** Itu pun Ostazah segera hamPAS   kata apa pemimpin UMNO buat bantu Palestin ?


IPOHMALAY

Posted: 27 Nov 2012 09:13 AM PST

IPOHMALAY


Dong Zong : Bagi Betis Nak Peha

Posted: 26 Nov 2012 06:07 PM PST

Dong Zong, sebuah pertubuhan antara paling dibenci majoriti rakyat negara ini membuat dakwaan tidak berasasnya bahawa Bahasa Cina di negara ini diabaikan. 

Tepu pandangan melihat bahasa Cina di mana-mana, namun masih dikatakan bahasa Cina diabaikan. Sehingga Perdana Menteri mempunyai nama Cina, Ah Jib Gor, masih dikatakan bahasa Cina diabaikan.

Tidak salah jika keterlampauan Dong Zong dibalas dengan kempen hapuskan pendidikan vernakular di negara ini empat tahun lalu.

Golongan yang mempertikai hak istimewa Bumiputra ini sepatutnya mempertikaikan juga pendidikan vernakular di negara ini kerana kedua-duanya vis-a-vis dalam kewujudannya di bumi Malaysia tercinta.

Jika mereka bersikap berat sebelah dalam hal ini, nescaya bala pemberontakan akan terjadi apatah lagi seandainya mereka berjaya memperkudakan PAS dan PKR , parti-parti Melayu yang bersifat kuda kayu. 

Ini kerana, di titik itulah nanti mereka akan mencapai paras tertinggi dalam perjuangan mereka mencinakan negara ini. Mereka belum kenal apa itu gerakan asimilasi. Siapa mereka yang mampu menghalang itu dari terjadi sekiranya UMNO tidak memerintah lagi.

Bukanlah jika UMNO tidak memerintah lagi itu melambangkan DAP-PAS-PKR , tetapi melambangkan sebuah kuasa baru yang teguh prinsip Islam (bukan ala PAS yang bercampur freethinker PKR) dan yang memperjuangkan anti penjajahan bentuk sosial oleh chauvinis Cina di Nusantara.


Tuduhan bahasa Cina diabai tidak berasas

KUALA LUMPUR 26 Nov. - Perkembangan berterusan bahasa Cina dalam institusi pendidikan negara selama ini membuktikan dakwaan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) kononnya kerajaan mengabaikan bahasa ibunda kaum itu, adalah tidak berasas.
Bekas Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Tan Sri Dr. Nik Mustapha R. Abdullah berkata, dakwaan itu hanya menggambarkan sikap negatif Dong Zong terhadap usaha pembaharuan yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan dalam sistem pendidikan negara.
Menurutnya, tindakan menuduh Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 mahu merosakkan bahasa dan sistem pendidikan sekolah Cina tanpa sebarang bukti adalah tidak wajar.
"Selama ini kita tidak nampak ada usaha daripada mana-mana pihak untuk membantut perkembangan pendidikan sekolah Cina dan bahasa Cina sendiri, jadi tidak patut ada isu dalam hal pelan pendidikan yang baru dikeluarkan itu.© Utusan Melayu (M) Bhd 

Hamas hargai sokongan UMNO

Posted: 26 Nov 2012 04:57 PM PST

KUALA LUMPUR 26 Nov. - Hamas menghargai peranan dan sokongan UMNO terhadap perjuangan rakyat Palestin untuk membebaskan negara itu daripada cengkaman rejim Zionis Israel.

Ketua Perhubungan Awam Hamas, Osama Hamdan berkata, UMNO juga banyak menghulurkan bantuan kepada rakyat Palestin yang hidup dalam keadaan serba kekurangan.

Jelas beliau, UMNO sentiasa berpegang teguh dengan pendirian menyokong perjuangan rakyat Palestin walaupun setelah Hamas mengambil alih pentadbiran negara bergolak itu daripada Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).

"Dalam serangan terbaru Israel ke atas Gaza baru-baru ini, kita dapat melihat kerajaan Malaysia dan UMNO menyatakan kecaman terhadap Israel.

"Kami amat menghargai sokongan pemimpin Malaysia khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya kepada pemberita selepas majlis Forum Antarabangsa UMNO 2012 yang dirasmikan Najib di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Hamdan merupakan seorang daripada ahli panel dalam forum sempena Perhimpunan Agung 2012 bertajuk Konflik dan Perdamaian Dalam Politik Rakyat - Memandang ke Hadapan atau ke Belakang itu yang bermula hari ini hingga esok.

Berhubung fenomena 'Arab Spring' yang membawa kepada peralihan kuasa pemerintahan di beberapa negara di Asia Barat, beliau memberitahu, negara-negara terbabit perlu menyelesaikan masalah ekonomi dan sosial yang sedang dihadapi ketika ini.

Tambah Hamdan, negara-negara yang dilanda fenomena 'Arab Spring' memerlukan masa lima hingga 10 tahun lagi untuk menyelesaikan masalah-masalah tersebut.

"Proses peralihan kuasa tidak dapat dilakukan dalam masa sehari, namun kita dapat lihat ada kemajuan dari segi politik di Mesir dan Tunisia," ujarnya.

Dalam masa sama, beliau percaya perubahan senario politik yang berlaku di rantau Asia Barat akan membawa kepada kerjasama yang lebih erat antara negara-negara Arab dan dunia Islam.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20121127/po_01/Hamas-hargai-sokongan-UMNO#ixzz2DNcxqsLl
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Dd i n b u n g a

Posted: 27 Nov 2012 07:13 AM PST

Dd i n b u n g a


SEMUA BIJI MATA TERTUMPU KE PERHIMPUNAN AGONG UMNO 2012

Posted: 26 Nov 2012 08:34 PM PST


SEMUA MATA RAKYAT MALAYSIA AKAN TERTUMPU KE PWTC BAGI MENANTI SETIAP TINDAK TANDUK, SETIAP UCAPAN, SETIAP PERBAHASAN, SETIAP PANTUN DAN SELOKA, SETIAP ARAHAN, SETIAP TINGKAH LAKU PERWAKILAN UMNO KALI INI, MEREKA DIKALANGAN RAKYAT, KALANGAN KAKITANGAN KERAJAAN, KALANGAN SEKTOR SWASTA, KALANGAN PELABUR, KALANGAN PETANI DAN PENTERNAK, KALANGAN IBU TUNGGAL DAN BAPA TUNGGAL, KALANGAN SISWA DAN SISWI, KALANGAN ANAK MUDA DAN BELIA, KALANGAN LELAKI DAN WANITA, MALAH YANG PALING TERBELIAK BIJI MATA PARA PEMBANGKANG DAN BLOGGER PENCACAI MENANTI UNTUK MENDAPAT BAHAN UMPATAN

INI ADALAH PERHIMPUNAN KEMUNCAK SEBELUM PRU13, SUDAH TENTU SEBAGAI SEBUAH PARTI TUNJANG NEGARA MALAYSIA, UMNO MENJADI FOKUS UNTUK MENENTUKAN SETIAP KEPUTUSAN RAKYAT UNTUK MENGUNDI SAMAADA MENGUNDI BN ATAU PAKATAN PEMBANGKANG.

INGATLAH YANG PENTING DALAM SISTEM DEMOKRASI, KEMENANGAN DALAM PILIHANRAYA DIUTAMAKAN DAHULU!!!!, "TAK GUNA MENANG KOKOK KAMPONG TERGADAI"

OLEH ITU PANDANGAN DAN BUAH FIKIRAN TEMAN UNTUK DILONTAR KAN KEPADA SETIAP PERWAKILAN, PASTIKAN PERKARA - PERKARA YANG SENSITIF TIDAK DIUTARAKAN AGAR PERHIMPUNAN KALI INI TIADA YANG RAJUK HATI ATAU BARAN DIRI.

PASTIKAN SETIAP WAKIL NEGERI YANG AKAN BERUCAP DAN BERBAHAS TIDAK MENYENTUH SENSITIVITI MANA - MANA KAUM DAN AGAMA, INGATLAH SEMUA MATA MELIHAT DAN MENDENGAR APA YANG DIKATAKAN, PUAK PUAK PEMBANGKANG MENANTI UNTUK DIJADIKAN ISU DALAM PRU NANTI.

PASTIKAN UCAPAN KITA NANTI MENCERITAKAN KEJAYAAN BESAR MALAYSIA DALAM TEMPOH 3 TAHUN DI BAWAH KEPIMPINAN YAB DS PRESIDEN KITA DI LAUNGKAN AGAR SEMUA RAKYAT TAHU DAN MAHU MENGUNDI BN.

PASTIKAN KITA TIDAK MEMAKI HAMUN PEMBANGKANG, JANGAN KITA TERIKUT CARA PEMBANGKANG, INGAT UMNO ADALAH PARTI YANG BESAR DAN BERBUDI BAHASA, BIAR RAKYAT TERTARIK DENGAN PENAMPILAN KITA AKHIRNYA MENYOKONG BN DALAM PRU KELAK.

APA PUN TEMAN YAKIN KEWIBAWAAN SETIAP DIRI AHLI UMNO YANG HADIR KE PERHIMPUNAN AGONG UMNO KELAK SEMEMANG SUDAH BERSEDIA DAN BERSEMANGAT TINGGI DALAM MEMASTIKAN NAMA BAIK UMNO TERJAGA DAN AKAN PULANG KELAK MEMBAWA KATA - KATA SEMANGAT DARI PRESIDEN PARTI BALIK KE KAWASAN MASING - MASING DENGAN SATU SEMANGAT "BN WAJIB MENANG BESAR DALAM PRU13".

ADAKAH HARI AKHIR PERHIMPUNAN AGONG UMNO NANTI YAB DS NAJIB AKAN UMUM PEMBUBARAN PARLIMEN??? SAMA - SAMA KITA NANTIKAN.
bumiyang

Posted: 27 Nov 2012 03:45 AM PST

bumiyang


Anda Pilih Untuk Perpaduan Negara Atau Pecah-belah???

Posted: 26 Nov 2012 04:30 PM PST

Gempar!!! Blog panggungopera.blogspot.com dan Sungai Rapat Diserang Malware!!!

Posted: 26 Nov 2012 06:22 AM PST

Politik Harian

Posted: 27 Nov 2012 03:41 AM PST

Politik Harian


Khairy: Generasi Muda Tidak Mudah Terpengaruh Dengan Anasir Luar #BNYKampus #UMB # PAU2012

Posted: 27 Nov 2012 12:18 AM PSTKetua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yakin generasi muda di negara ini tidak mudah terpengaruh dengan anasir luar terutama pihak yang mahu menggulingkan kerajaan.

Beliau berkata ini kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) memberi ruang yang cukup kepada orang muda untuk menyampaikan pandangan termasuk menerusi anggotaParlimen.

"...zaman kerajaan tahu segalanya sudah kita tamatkan, kita 'engage' generasi muda selami jiwa mereka itu dan buat segalanya untuk mereka," katanya kepada Bernama, di sini.

Anggota Parlimen Rembau itu berkata hasil inisiatif kerajaan mendekati mereka, sokongan golongan muda kepada BN kini semakin kukuh.

Selain itu tegasnya proses demokrasi di negara ini juga lebih baik berbanding di beberapa negara yang menyaksikan rakyatnya bangkit menggulingkan kerajaan.

Beliau berkata usaha kerajaan memperkasa generasi muda dapat dilihat menerusi Belanjawan 2013 dibentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini, antaranya menyediakan peruntukan khas bagi latihan kemahiran belia.

"Pindaan Akta Universiti Kolej (AUKU) yang membolehkan mahasiswa berpolitik juga merupakan antara usaha kita memperkasa generasi muda. Ada kata takut kampuskucar-kacir jika perkara ini dilaksana.

"Tetapi sudah lebih setahun pindaan ini terlaksana, tiada kucar-kacir yang berlaku malah suara mahasiswa semakin lantang berusaha memajukan negara.

Percayalah kepada kami, kami orang muda, mahu dan akan menjadikan negara ini yang terbaik di dunia," katanya. -Bernama


Sekitar Majlis Pelancaran Kelab Penyokong BN IPTA #PAU2012 #UMB

Posted: 26 Nov 2012 09:22 PM PST

Bersempena Perhimpunan Agung UMNO 2012, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia hari ini menganjurkan Majlis makan tengahari perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO 2012 & Pelancaran Kelab Penyokong BN IPTA di dewan Tun Razak 2.

Pelancaran BNY Kampus ini sebenarnya digeruni oleh puak pembangkang apabila melihat mahasiswa bersama BN!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

tunku

Posted: 27 Nov 2012 03:06 AM PST

tunku


DEBATE CALL IS JUST TO SHAME NAJIB, NOT REALLY TO SEE THROUGH POLICIES

Posted: 26 Nov 2012 11:40 PM PST

Bersih co-chairman S Ambiga seems to act as though Prime Minister Najib Tun Razak must follow all her wishes and desires. After demanding clean electoral list and fair election and so on through legal means of demonstration but can be considered as 'uncivilised' because normal civilized people sit down and discuss rather than demonstrate, now she wanted Najib to debate with Anwar Ibrahim. To her, whatever Najib has done is immaterial but he must debate Anwar as she claimed it would give Malaysians the opportunity to gauge which political coalition was best to govern the nation. Loads of bullshit in her words! It is as though all this while, she has never benefitted from whatever the government under the BN rule…the fact that she is what she is now is evident of BN's fair policies in distribution of wealth. Her call is followed by DAP secretary-general Lim Guan Eng and of course, daughter of Anwar who got caught on record for supporting freedom of religion among Malays Nurul Izzah. The fact that Ambiga is able to set up and organize her NGO and walk the streets shouting words running down the government is evident that the BN government is fair and allows freedom of expression. The fact that she is able to hold press conferences without being harassed and visibly monitored by government enforcement is evident that the BN government gives freedom of movement and speech to every citizen. The fact that she supports the opposition and aim to topple the government that feeds her mouth or rather make it possible for her to do what she is doing now without obstacles is evident of the BN government's freedom of political affiliations. With all these freedoms, Ambiga, of course on instruction from her master Anwar, the ambitious opposition head who has already sold his 'all', now giving 'directive' that Najib should debate Anwar just like Barrack Obama with Mitt Romey. As far those who knows Ambiga, her motive is nothing more than to shame Najib in the debate, to allow the public to see Najib in awkward position as Anwar, who is not responsible for anything grill Najib on matters or issues that are irrelevant or make believe. Ambiga's motive is crystal clear despite her reasons, make believe again, that seem intellectual and democratic…of course…all are bullshits. The real motive is the attempt to 'bare all' if Najib is to take the challenge to debate – obviously to 'strip naked' Najib with issues that do not even matters – always the make-believe issues – raised only for the purpose of creating doubts in the minds of audiences who are voters. Given such background, it is best that Najib just ignore these calls and continue with his programmes that benefit Malaysians at large in every aspect of life.

TIME FOR PUTERI TO WAKE UP

Posted: 26 Nov 2012 10:10 PM PST

Puteri Umno is a lost movement as it hibernates in its cocoon oblivious to the current political 'unrest' where Umno and its leaders being attacked in every corner. The movement seems to be out of touch with the reality and the youngsters who are first time voters in the coming general election, estimated around 3 million. Under the leadership of Rosnah Shirlin in 2009, the movement has not made much impact or in fact, hardly heard in the country's vigorous political scenario as its existence is not mentioned much, what more about its activities. The movement was set up to engage with youngsters particularly women who are in college, working and who are politically lost in the wilderness of the country's politics, whose age is below 40, to be more specific below 35 and who just entered college or left school. Puteri Umno's presence is no longer felt since 2008 general election and it does not seem to touch base since then, unlike when it was headed by Azalina Said where it always hold the limelight despite being flanked by its sister movement Wanita Umno. The movement's failure in engaging with the youngsters had probably got Umno president Najib Tun Razak himself to reach out to the youngsters through the alternative media such as facebook, twitter and so on. The movement is also silent when Najib was heavily shelled by the oppositions on make-believed issues which created doubts in the minds of youngsters as to his and the government's credibility and image. Puteri movement is just not there to help defend nor counter aimed at helping the party president to move forward in his transformation programs without having to look behind or blocking the onslaughts. The movement also does not seemed to make much use of the new media such as blogs or portals to reach out to the females youngsters and engage intellectually to attract them to Umno and Barisan Nasional (BN). Puteri's 'silence and sleeping mode' has created a void or vacuum where young voters, mainly females began to forget about Umno as they continue being fed with opposition's accusations in the new media. Puteri's failure to engage the youngsters through the new media have given the oppositions the much needed space to do their psy-war without hindrance and competitions. Puteri, whose members comprised intellectuals and computer savvy females have actually lost the chances or opportunities to engage with the youngsters during Umno' low-period beginning 2008. The movement just did not have the leadership capability and minds on how to reach out to the youngsters during that period using the new media and such technology such as facebook and so on. The movements failure has somewhat shift the youngsters political inclination towards the opposition in one way or another as the onslaughts on the new media seem effective in attracting them to their side. The movement is now not seen as a force except just a follower waiting for instruction as it cannot move on its own for reasons best known to them. Given such background, this assembly is the time for the movement to make itself visible and relevant again given the present political scenario is for the young people and the young minds. The movement should change its 'inferiority complex' against its sister the Wanita movement as Puteri is supposed to be the frontline to engage with the youngsters and new media. The movement need to be more aggressive in the current political scenario to enable Umno and BN to withstand the onslaught of the oppositions as Najib cannot fight a lone battle in the fast changing political trend. He needs help from all the movements in the party and Wanita Umno does not seemt o be of much help with its chief Sharizat Abdul Jalil caught in the NFC controversy. As such, it is up to Puteri to stand up and be seen and counted as a force that can be depended on from now as the general election is just around the corner.

Buddhist Should Retain BN Government - Master Hsing Yun

Posted: 26 Nov 2012 02:00 PM PST

Master Hsing Yun, the founder of Fo Guang Shan Temple, the biggest temple in Taiwan back in year 1976 is now in Malaysia to attend the Buddhist Cultural and Dharma Blessing Function. he is one of the most influential monks in the world. We are well aware that Buddhist monks are famous with their discipline and calmness. High ranking monks are always linked with their great mental abilities. A committed monk would always control their manners and language. They would never say things regular people would usually use. That is why, the words from monks such as Master Hsing Yun should be taken as a serious message for Buddhist because they know that he would not say things without thinking of the outcome. And this is the interesting fact which was shared by Master Hsing Yun where he advised Malaysians to never break their unity because it could weaken the country. He said, Malaysia is a good country where he even hope that he could be reincarnated as a Malaysian monk. He also stated that cooperation between races could make Malaysia a great country. He reminded all monks to not get involved in politics although they are recommended to know the updates on it. Master Hsing is scheduled to be celebrated in a program which is called 'A joyful dharma evening "2012 Marvellous Malaysia--Venerable Master Hsing Yun' at Shah Alam Stadium where 2,000 volunteers are expected to take part and more than 80,000 gifts will be distributed to the public. This program will be able to prove how harmony Malaysia is like what was described by Master Hsing. This is not because the theme is about complimenting Malaysia, but it is because the program would actually be held in a multi-racial country where people can come in peace, without having to worry about any threat. This is all possible thanks to a great leadership which is wise, fair and efficient. And the leadership is none other than Barisan Nasional. With BN's clear credibility, it is not wise for Buddhist in Malaysia to be fooled by those who kept on spreading lies saying that Malaysia is a bad country where minority are discriminated. When it is proven that even though Buddhist are considered as minority, the society could still live in luxury and comfort, even better than the majority. They are never stopped from generating more wealth in this country. The freedom in religion allow them to organized religious programs without raising any doubt even though the official religion in this country is Islam. Thus, all of the lies saying that the minority are being discriminated are all illusion because those things never happened. So, Buddhist should really think about the message given by Master Hsing on the spirit of unity and cooperation which thrives under BN which has been providing us great comfort

CM Anxious Over Water Disruption At Section 7, Shah Alam

Posted: 26 Nov 2012 05:00 AM PST

After dozens of statements saying that water crisis in Selangor is just BN's political game to weaken PR, Selangor Chief Minister, Datuk Seri Khalid Ibrahim finally get a slap in the face after his official residence suffered water disruption yesterday. Last week, a few areas in Selangor including Petaling, Klang and Section 7 Shah Alam, the area of Khalid Ibrahim's residence, did not get any water supply. We hope that no one would play some stupid political game by saying that UMNO intentionally disconnected the water supply at Khalid Ibrahim's house. The issue here is consistent with the research which was done by the central government where refinery plant can no longer cater to the drastic increased number of demand for water supply in Selangor. Even though the state has been getting heavy rain each day, the amount of water at the plant did not show any increase, instead, the water level only goes lower and lower. Now, at the near end of the rainy season, the shortage of water supply and the increasing demand for it would definitely bring us to a crisis. Now, the things which central government has feared all these while has turn to reality and it did not just hit rakyat, even Selangor's Chief Minister suffered the same consequences. PR Government rejected the solution which was proposed by the central government which was through the Langat 2 project by saying that it is not the best solution and that it has a few transparency issues. Even though they have been briefed by experts on how the decision on the proposal can be made, Selangor PR government still insist on using their own solution. It is very sad for rakyat of Selangor because the state government still could not find any solution which is said to be better than Langat 2. Even the proposed membrane technology was proven to be impractical. Now, they are trying to look into other suggestions which would take time because each suggestions would need in-depth research. From there, time would simply be wasted without actually making any solution. When the fact is, the Langat 2 Project, if it goes according to schedule without any interruption from Selangor government, would have been expected to be complete by May 2014. According to earlier research, Selangor is expected to suffer shortage in water supply, about 299 million liter daily, by 2015. Through this project, water supply will be channeled to Selangor from Pahang. However, everything which was suggested by Selangor PR government only involve processing raw water instead of increasing water supply, which is actually the real issue. This shows that they are not observant with real issues because they are playing too much politics. Other than shortage in water supply, they also need a new plant considering that the current plant is too old and it is hard to be maintained without disrupting supplies to consumers. Who would have thought that within PR's excitement in politicizing water issue, Khalid Ibrahim himself had to feel how it is like to not get any water supply. He probably did not suffer for long like rakyat, but at least he gets to see the outcome of his attitude in turning everything to politics. We are not sure whether Khalid would admit his mistake after going through a day without water. But we would not be shocked if Khalid would not take any bath for days just so that he could keep on playing his political game. If it is true, then rakyat of Selangor would have no choice but to wait until their PR Selangor leaders cannot stand their own stench for not taking any bath, before admitting that the solution proposed by BN is the best solution. This is because, BN would always ensure that they would provide the best for rakyat. If not, why would rakyat still choose to remain loyal to BN after all these years?

Sahabat-Gunung

Posted: 27 Nov 2012 01:34 AM PST

Sahabat-Gunung


Video: PKR Terdesak .... Sokong BR1M....

Posted: 26 Nov 2012 04:07 PM PSTSebelum ini aku ada menulis mengenai pendedahan wujudnya tindakan sabotaj dan tidak bertanggungjawab oleh pembangkang khususnya PKR di Selayang apabila didapati mengedarkan borang BR1M 2.0 yang dilampirkan bersama flyers PKR yang bertujuan untuk mengaburi mata rakyat serta mempunyai agenda lain.

Boleh baca di sini


Hamas Iktiraf Peranan UMNO Sokong Palestin, Gerakkan Bantuan Kemanusiaan

Posted: 26 Nov 2012 08:34 AM PST

Sakit hati Hadi Awang, bengkek hati Nik Aziz ….

Hari ini HAMAS menghargai jalinan yang dilakukan oleh UMNO dalam melaksanakan usaha mengembling rakyat Malaysia untuk menyokong perjuangan rakyat Palestin dan menggerakkan bantuan kemanusiaan.

Ketua Hubungan Antarabangsanya, Osama Hamdan menyatakan bahawa keseluruhan anggota dalam UMNO memberikan sokongan padu kepada perjuangan rakyat Palestindi Semenanjung Gaza.

"Sebagai sebuah parti Islam, UMNO sentiasa bersikap terbuka dan menghulurkan tali persaudaraan dengan semua bangsa apatah lagi yang beragama Islam termasuklah perjuangan rakyat Palestin," katanya.

Jelasnya, keseluruan anggota dalam UMNO memberikan sokongan penuh terhadap perjuangan rakyat Palestin, menyokong perjuangan Islam, Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan Hamas dan mempunyai hubungan yang baik dengan keseluruhan rakyat Palestin tanpa menyebelahi mana-mana pihak.

"UMNO dan rakyat Malaysia melalui kepimpinannya Presiden parti yang juga Perdana Menteri sentiasa mengharapkan situasi dalam negara bergolak akan aman."

Hamas adalah antara 23 parti politik yang hadir dalam Forum Antarabangsa bertajuk 'Budaya Demokratik Baharu Dalam Landskap Politik Sekarang' sempena Perhimpunan Agung UMNO 2012 yang berlangsung selama dua hari di PWTC bermula hari ini.

Turut hadir bersama beliau ialah Dr. Khaled Qadomi dari Jabatan Hubungan Antarabangsa selain Al-Fatah yang dianggotai oleh Dr. Abdullah M.I. Abdullah dan Heyam M.A. Saada.

Sumber: MediaUMNOTaipingmali (tm)

Posted: 27 Nov 2012 01:13 AM PST

Taipingmali (tm)


TIME FOR PUTERI TO WAKE UP

Posted: 26 Nov 2012 10:38 PM PST

Puteri Umno is a lost movement as it hibernates in its cocoon oblivious to the current political 'unrest' where Umno and its leaders being attacked in every corner.
The movement seems to be out of touch with the reality and the youngsters who are first time voters in the coming general election, estimated around 3 million.

Under the leadership of Rosnah Shirlin in 2009, the movement has not made much impact or in fact, hardly heard in the country's vigorous political scenario as its existence is not mentioned much, what more about its activities.

The movement was set up to engage with youngsters particularly women who are in college, working and who are politically lost in the wilderness of the country's politics, whose age is below 40, to be more specific below 35 and who just entered college or left school.

Puteri Umno's presence is no longer felt since 2008 general election and it does not seem to touch base since then, unlike when it was headed by Azalina Said where it always hold the limelight despite being flanked by its sister movement Wanita Umno.

The movement's failure in engaging with the youngsters had probably got Umno president Najib Tun Razak himself to reach out to the youngsters through the alternative media such as facebook, twitter and so on.

The movement is also silent when Najib was heavily shelled by the oppositions on make-believed issues which created doubts in the minds of youngsters as to his and the government's credibility and image.

Puteri movement is just not there to help defend nor counter aimed at helping the party president to move forward in his transformation programs without having to look behind or blocking the onslaughts.

The movement also does not seemed to make much use of the new media such as blogs or portals to reach out to the females youngsters and engage intellectually to attract them to Umno and Barisan Nasional (BN).

Puteri's 'silence and sleeping mode' has created a void or vacuum where young voters, mainly females began to forget about Umno as they continue being fed with opposition's accusations in the new media.
Puteri's failure to engage the youngsters through the new media have given the oppositions the much needed space to do their psy-war without hindrance and competitions.

Puteri, whose members comprised intellectuals and computer savvy females have actually lost the chances or opportunities to engage with the youngsters during Umno' low-period beginning 2008.

The movement just did not have the leadership capability and minds on how to reach out to the youngsters during that period using the new media and such technology such as facebook and so on.
The movements failure has somewhat shift the youngsters political inclination towards the opposition in one way or another as the onslaughts on the new media seem effective in attracting them to their side.

The movement is now not seen as a force except just a follower waiting for instruction as it cannot move on its own for reasons best known to them.

Given such background, this assembly is the time for the movement to make itself visible and relevant again given the present political scenario is for the young people and the young minds.

The movement should change its 'inferiority complex' against its sister the Wanita movement as Puteri is supposed to be the frontline to engage with the youngsters and new media.

The movement need to be more aggressive in the current political scenario to enable Umno and BN to withstand the onslaught of the oppositions as Najib cannot fight a lone battle in the fast changing political trend.

He needs help from all the movements in the party and Wanita Umno does not seemt o be of much help with its chief Sharizat Abdul Jalil caught in the NFC controversy.

As such, it is up to Puteri to stand up and be seen and counted as a force that can be depended on from now as the general election is just around the corner.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kenapa Hamas hargai UMNO, Bukan PAS?

Posted: 26 Nov 2012 10:34 PM PST

Peranan Malaysia sebagai agen pengaman telah diiktiraf dunia. Malaysia dipandang tinggi kerana komitmen dan konsistensi dalam memperjuangkan dan menyokong keamanan dunia.

Apabila dikatakan Malaysia, maka ia secara automatik membawa erti kepimpinan dan kerajaan Barisan Nasional yang bertindak mewakili suara rakyat Malaysia keseluruhannya. Justeru, secara tidak langsung, tidak salah jika dikatakan bahawa penghargaan tersebut juga dituju kepada Barisan Nasional juga.

Sebagai sebuah parti yang mewakili masyarakat Melayu Islam di Malaysia, UMNO, sebagai salah satu komponen BN turut memainkan peranan dalam memperjuangkan keamanan di dunia, terutamanya, dunia Islam. Alhamdulillah, atas segala khidmat bakti itu, hari ini, bukan sahaja Malaysia yang mendapat pengiktirafan, tetapi UMNO juga telah mula dipandang tinggi sebagai pihak yang memainkan peranan penting dalam memperjuangkan keamanan di negara-negara Islam.

Ini terbukti apabila Ketua Perhubungan Awam Hamas, Osama Hamdan, iaitu salah seorang daripada ahli panel dalam forum bertajuk Konflik dan Perdamaian Dalam Politik Rakyat - Memandang ke Hadapan atau ke Belakang, yang diadakan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2012 yang akan bermula esok, menyatakan penghargaannya terhadap UMNO kerana banyak menghulurkan bantuan kepada rakyat Palestin yang hidup dalam keadaan serba kekurangan.

UMNO juga, kata beliau, sentiasa berpegang teguh dengan pendirian menyokong perjuangan rakyat Palestin walaupun setelah Hamas mengambil alih pentadbiran negara bergolak itu daripada Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).

Beliau juga secara khusus menghargai kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menangani isu Palestine dan mengecam keganasan Israel. Antaranya, dalam Sidang Kemuncak ASEAN Ke-21 di Phnom Penh baru-baru ini, Datuk Seri Najib telah membangkitkan isu mengenai Palestin dan secara spesifik, meminta Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama agar mengambil tindakan segera untuk menghentikan konflik yang berlarutan di Gaza.

Pendirian Malaysia dalam mengiktiraf Palestine sebagai negara berdaulat adalah jelas dan konsisten. Dalam kenyataan Datuk Seri Najib di Sidang Kemuncak Luarbiasa OIC di Mekah, Ogos lalu, beliau menyatakan hal ini secara tuntas. Pendirian ini adalah yang sama yang dipegang oleh kepimpinan UMNO, BN dan Malaysia sejak sekian lama.

Di masa yang sama, beliau sentiasa memastikan UMNO melakukan apa jua yang terdaya untuk membantu Palestine sama ada secara bersendirian ataupun kerjasama dengan pihak-pihak tertentu. Antaranya menghantar bantuan makanan dan keperluan pakaian serta ubat-ubatan bagi mengurangkan beban rakyat Palestine.

Walaubagaimana seluruh dunia cukup maklum akan pendirian Malaysia dalam isu Palestin-Israel, kita dan juga Palestin, harus bersedia menghadapi risiko perubahan dalam pendirian itu sekiranya Pakatan Rakyat berjaya mengambil-alih kuasa dalam PRU nanti.

Bukan rahsia lagi, bahawa bakal Perdana Menteri Pakatan Rakyat, iaitu Anwar Ibrahim adalah antara penandatangan Annapolis Summit yang menyokong penubuhan negara Israel.

Malah, tidak berapa lama dahulu beliau juga mengulangi pendirian ini dengan membuat kenyataan menyokong untuk melindungi keselamatan Israel. Kenyataan yang disiarkan oleh the Wall Street Journal itu menimbulkan kejutan dan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Rasa terkejut dan kecewa terhadap kenyataan Ketua Pembangkang Malaysia itu disampaikan oleh Perdana Menteri, Ismail Haniyah kepada Pengerusi Lembaga Pengurusan Yayasan Al-Quds Malaysia, iaitu Nasharudin Mat Isa ketika kunjungan beliau ke Kuwait.

Nasharudin, sebagai pemimpin PAS walaupun berkongsi sentimen yang sama dengan umat Islam di seluruh dunia gagal menjelaskan pendirian partinya mahupun pendirian PR dalam isu tersebut. Ini kerana, menyatakan bahawa PAS tidak bersetuju dengan Anwar dalam isu ini adalah tidak cukup, kerana PAS nampaknya sebulat suara bersetuju agar Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya pakatan mereka menang dalam PRU nanti.

Justeru, pendirian Anwar pasti akan menjadi pendirian parti PR iaitu pendirian kerajaan Malaysia. Sekali gus pendirian peribadi PAS yang mungkin bertentangan, tidak akan membawa makna apa-apa. Malah, pada hari ini juga PAS boleh dikatakan tidak bermakna apa-apa lagi kerana secara realitinya ia sudah terangkum dalam sebuah pakatan di bawah teraju Anwar.

Walaupun PAS menuduh UMNO kafir dan murtad serta mendabik dada konon hanya parti itu yang layak dan ikhlas memperjuangkan Islam tetapi 'keIslaman' PAS nampaknya tidak diiktiraf dunia. Manakan tidak, PAS bukan sahaja bersekongkol dan berusaha menobatkan talibarut Zionis pembunuh rakyat Palestin sebagai Perdana Menteri, tetapi PAS juga tidak pernah punya apa-apa jasa kepada umat Islam di dalam negara ini, jauh sekali di negara lain.

Hakikatnya, PAS, sebuah parti yang hidup dengan wang derma ahli sendiri, serta wang sumbangan Zionis melalui PKR tidak mampu walaupun untuk mendirikan masjid untuk umat Islam beribadah selain dari 'masjid' rumahtangga dengan masing-masing punya dua hingga empat orang isteri. Selama 2 dekad memerintah Kelantan, PAS hanya mampu mendirikan sebuah masjid sahaja. PAS gagal secara total untuk menaikkan taraf ekonomi rakyat Kelantan dan tidak mampu menjana ekonomi negeri sehinggakan negeri yang diperintah mereka mundur dari segala segi.

Dari segi Islam pula, ulama-ulama PAS langsung tidak layak untuk duduk sebaris dengan ulama-ulama tersohor dunia. Ini kerana mereka hanya tahu berceramah di tahap kampungan serta tidak pernah membuat kajian atau apa-apa sumbangan akademik mahupun pembangunan kepada dunia Islam.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PAU ialah perhimpunan besar orang Melayu

Posted: 26 Nov 2012 07:28 PM PST

Selamat bersidang kepada perwakilan dan pemerhati yang berhimpun di PWTC.

Perhimpunan yang penuh makna sebelum berlansungnya pilihan raya ke 13 yang bakal menjelang Disember ini atau pun selewat-lewatnya Mei depan.

Tahun ini buat kali kedua tidak dapat hadir ke PAU kerana berada diluar kawasan dan akan mendarat di bumi bertuah Sabtu depan. Tahun lepas tak hadir akibat kemalangan jalan raya, pun begitu hari akhir dengan bertongkat sempat juga melangkah kaki ke sana pada hari akhir sebelum terbang.


Insyaallah, rakan-rakan seperjuangan, jumpa lagi ditahun hadapan yang lebih mencabar buat kita untuk mempertahankan tanah air daripada jatuh ke tangan pengkhianat agama, bangsa dan negara.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hudud melibatkan bukan Islam

Posted: 26 Nov 2012 07:12 PM PST

Exco Pas Kelantan Datuk Takiyuddin baru-baru ini menjelaskan bahawa undang-undang Islam yang dibawa oleh Pas akan diguna pakai untuk bukan Islam apabila Pas memerintah.

Apa kata Nik Aziz dan Hadi Awang? Sebab sebelum ini kedua-dua pemimpin Pas itu memberi jaminan bahawa Hudud untuk orang islam sahaja.

Takiyuddin pula tak sebut hudud tetapi undang-undang Islam.

Pandai depa main putaq ayat. Sat Islam, sat hudud, sat kebajikan, sat halal, sat haram.

Memang laaa Pas haram jadaaaaa.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

CM Anxious Over Water Disruption At Section 7, Shah Alam

Posted: 26 Nov 2012 06:45 PM PST

After dozens of statements saying that water crisis in Selangor is just BN's political game to weaken PR, Selangor Chief Minister, Datuk Seri Khalid Ibrahim finally get a slap in the face after his official residence suffered water disruption yesterday. Last week, a few areas in Selangor including Petaling, Klang and Section 7 Shah Alam, the area of Khalid Ibrahim's residence, did not get any water supply.

We hope that no one would play some stupid political game by saying that UMNO intentionally disconnected the water supply at Khalid Ibrahim's house.

The issue here is consistent with the research which was done by the central government where refinery plant can no longer cater to the drastic increased number of demand for water supply in Selangor. Even though the state has been getting heavy rain each day, the amount of water at the plant did not show any increase, instead, the water level only goes lower and lower. Now, at the near end of the rainy season, the shortage of water supply and the increasing demand for it would definitely bring us to a crisis.

Now, the things which central government has feared all these while has turn to reality and it did not just hit rakyat, even Selangor's Chief Minister suffered the same consequences.

PR Government rejected the solution which was proposed by the central government which was through the Langat 2 project by saying that it is not the best solution and that it has a few transparency issues.

Even though they have been briefed by experts on how the decision on the proposal can be made, Selangor PR government still insist on using their own solution.

It is very sad for rakyat of Selangor because the state government still could not find any solution which is said to be better than Langat 2. Even the proposed membrane technology was proven to be impractical.

Now, they are trying to look into other suggestions which would take time because each suggestions would need in-depth research.

From there, time would simply be wasted without actually making any solution.
When the fact is, the Langat 2 Project, if it goes according to schedule without any interruption from Selangor government, would have been expected to be complete by May 2014. According to earlier research, Selangor is expected to suffer shortage in water supply, about 299 million liter daily, by 2015. Through this project, water supply will be channeled to Selangor from Pahang.
However, everything which was suggested by Selangor PR government only involve processing raw water instead of increasing water supply, which is actually the real issue.

This shows that they are not observant with real issues because they are playing too much politics.

Other than shortage in water supply, they also need a new plant considering that the current plant is too old and it is hard to be maintained without disrupting supplies to consumers.

Who would have thought that within PR's excitement in politicizing water issue, Khalid Ibrahim himself had to feel how it is like to not get any water supply. He probably did not suffer for long like rakyat, but at least he gets to see the outcome of his attitude in turning everything to politics.

We are not sure whether Khalid would admit his mistake after going through a day without water. But we would not be shocked if Khalid would not take any bath for days just so that he could keep on playing his political game.

If it is true, then rakyat of Selangor would have no choice but to wait until their PR Selangor leaders cannot stand their own stench for not taking any bath, before admitting that the solution proposed by BN is the best solution.

This is because, BN would always ensure that they would provide the best for rakyat. If not, why would rakyat still choose to remain loyal to BN after all these years?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas bantah konsert Sir Elton John pulak!

Posted: 26 Nov 2012 05:54 PM PST

Inilah hipokrasi Pemuda Pas kononnya mereka menentang LGBT, oleh itu Pas boleh lah berdemo di Genting. Bawa anak-anak kecil, sepandok besar-besar untuk menentang kehadiran penyanyi yang berkahwin sesama kaum sejenis itu.

Tantawi lupa kah apa yang dikatakan oleh Anwar dan Nurul Izzah bahawa LGBT perlu mendapat hak dan ruang di Malaysia?

Tantawi tak takutkah bahawa ramai orang Dap akan ke sana untuk menonton konsert tersebut?

Berikut adalah kenyataan Tantawi 100 dalam akhbar 'the star'.


PAS leaders will go ahead to protest against Elton John's concert at Genting Highlands on Saturday night after their calls for the show to be cancelled went unheeded by the organizers.

PAS Youth chief Nasrudin Hassan Tantawi said they would submit a protest note to the Government against the organizers if the show, scheduled to be held at the Arena of Stars, is not stopped.

"We will use the approach of submitting a memorandum to protest against the concert.

"This is one of the measures we intend to take to check social ills in the country," The Malaysian Times quoted him as saying in an interview with the news portal yesterday.

"Whatever it takes, we will not let up on our dakwah work and will continually remind all Muslims, particularly youths, not to get involved in matters that can drag them into vice," Nasruddin said.

This will be the second concert in Malaysia for Elton, following his sell-out show at the same venue last year, also in November.

PAS had also raised its objections to the concert on grounds that it promoted "hedonism" and because of the singer's gay marriage, which the party felt had a negative effect on young Malaysians.

Elton, who has sold more than 250 million records with hits like Rocket Man and Your Song, married David Furnish in 2005 when same-sex marriages were legalized in Britain.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saman Utusan Bukti Nurul Izzah Tipu Rakyat

Posted: 26 Nov 2012 02:24 PM PST

Selepas berminggu-minggu fikirannya berkecamuk dengan isu kebebasan bertukar agama bagi orang Melayu Islam yang tercetus akibat keterlanjurannya sendiri, akhirnya Naib Presiden PKR, Nurul Izzah mengambil keputusan nekad dengan memfailkan saman terhadap Utusan Malaysia.

Tindakan Ahli Parlimen Lembah Pantai menyaman Utusan berhubung isu orang Melayu bebas bertukar agama ini pada pandangan ramai sebenarnya agak pelik dan menimbulkan lebih banyak persoalan yang menuntut jawapan konkrit.

Malah beberapa pemimpin PAS dan PKR yang berlatar belakang agama juga sedikit kurang senang dengan tindakan tersebut yang pada perkiraan mereka ia seumpama satu silap mata untuk mengabui mata rakyat. Dengan kata lainnya macam nak menipu rakyat dan mengalih isu sebenar.

Saman tersebut yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman milik peguam pro PAS, Tetuan Mohamed Hanipa & Associates pada 23 November 2012, anak perempuan sulung kepada Ketua Umum PKR itu antaranya menuntut Utusan memohon maaf dalam tempoh 24 jam.

Lain-lain tuntutan termasuklah meminta defendan menarik balik tuduhan fitnah, ganti rugi am, ganti rugi teladan dan ganti rugi melampau tanpa menyatakan nilai tuntutan yang dikehendaki.

Jika Nurul Izzah merasakan dengan kaedah saman menyaman bakal mengambus isu ini dan menyelamatkannya dari terus dibayangi kesilapan dan keterlanjuran mulutnya sendiri, ternyata andaian itu silap sama sekali.

Persoalan besar yang sedang bermain di minda khalayak tika ini ialah kenapa hanya Utusan yang disaman? Mengapa portal berita yang bias kepada PR iaitu Malaysiakini terkecuali dari tindakan?

Sedangkan media pertama yang menerbitkan berita berkenaan kenyataan Nurul Izzah di gereja bersabit isu kebebasan beragama untuk orang Melayu ialah portal Malaysiakini yang pro pembangkang.

Malaysiakini, dalam artikelnya bertarikh 3 November 2012 di bawah tajuk "Nurul: There should be no compulsion in choosing faith" menyebut bahawa "rakyat tidak seharusnya dipaksa mengamalkan agama dan perkara itu juga perlu terpakai kepada orang Melayu".

Perenggan pertama artikel Malaysiakini itu jelas bermaksud bahawa orang Melayu juga wajar diberi hak untuk bebas beragama, dengan kata lainnya orang Melayu seharusnya boleh keluar daripada Islam ataupun dibenarkan murtad.

Dalam konteks negara kita Malaysia, seseorang Melayu itu ditakrifkan wajib beragama Islam. Bila disebut orang Melayu automatik agamanya Islam, itu hakikat dan itu realiti. Melayu dan Islam berpisah tiada, ibarat aur dengan tebing.

Jika Utusan disaman atas tuduhan memfitnah, bermakna bila Malaysiakini dikecualikan dari tindakan maksudnya berita yang disiarkan oleh portal itu adalah benar, tidak begitu?

Sekiranya isu kebebasan agama yang sedang memeningkan kepala Nurul Izzah tika ini hanyalah fitnah, langkah yang betul ialah menyaman kedua-duanya dan bukannya bertindak double standard.

Kenapa mesti ada pendakwaan terpilih dan perbezaan tindakan, bukankah ini mendedahkan kepada umum betapa kebebasan bersuara ala PR yang sering dilaungkan sebenarnya hanyalah omong kosong sahaja.

Terang lagi bersuluh, nawaitu sebenar pemimpin PKR itu dalam samannya terhadap Utusan hakikatnya hanyalah untuk menutup isu disamping cuba menipu rakyat. Ini sebetulnya satu cubaan untuk mematikan isu dan memutar belitkan kisah sebenar.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dong Zong Bukan Anti Kerajaan Tetapi Anti-Melayu

Posted: 26 Nov 2012 01:04 PM PST

Perhimpunan 1125 yang diadakan oleh Dong Zong untuk membantah Pelan Pendidikan Kebangsaan disertai lebih kurang 7,000 peserta. Akhbar-akhbar Cina melaporkan jumlah seramai 10,000.

Apapun jumlah sebenar, yang pastinya Dong Zong akhir-akhir ini semakin giat menuntut berbagai keistimewaan yang kononnya bertujuan untuk mempertahan dan meningkatkan pendidikan Cina bagi kaum Cina. .

Walaupun terbukti yang kerajaan tidak pernah meminggirkan sekolah-sekolah vernakular, namun Dong Zong masih tidak berpuas hati apabila pelan pendidikan baru menekankan usaha menyemai semangat jatidiri negara melalui Bahasa Kebangsaan.

Bagi Dong Zong penambahan masa bagi subjek Bahasa Malaysia mengancam Bahasa Mandarin. Nampaknya, Dong Zong ingin memastikan anak-anak kaum Cina kekal tidak fasih berbahasa kebangsaan dan kekal terasing dari pergaulan dalam masyarakat majmuk di negara ini. Malah, dari tuntutan-tuntutan sebelum ini, jelas terlihat bahawa Dong Zong bertekad untuk memisahkan kaum Cina dari aspirasi nasional dengan memperjuangkan peperiksaan yang tidak bersandarkan syarat-syarat yang digariskan oleh kementerian pendidikan.

Jelas, bahawa Dong Zong enggan tertakluk di bawah kawalan kerajaan.

Namun, sungguh biadab dan tidak bermaruah sekali Dong Zong apabila di masa yang sama menuntut layanan sama seperti Sekolah Kebangsaan. Apa jenis manusia yang sedia kaya, tetapi masih lagi asyik meminta-minta?

Seperti biasa, parti-parti pembangkang juga mencelah mencari 'laba' dari perhimpunan ini, seperti PKR, DAP dan termasuklah PAS. Namun, kehadiran Pengerusi Cawangan MCA Kota Kecil, Tai Foo Him menjelaskan lagi agenda perkauman dalam perhimpunan ini.

Menurut Dong Zong, pertubuhan itu bukan anti kerajaan. Ini mungkin separuh benar.

Dong Zong bukan anti kerajaan, tetapi anti jatidiri dan aspirasi Malaysia yang berteraskan identiti Melayu. Dong Zong tidak mahu anak-anak mereka menyerap 'roh' Malaysia sepertimana tokoh yang disegani semua bangsa iaitu Tan Sri Lee Lam Thye yang dianggap telah 'diMelayukan'.

Bagi kaum Cina, 'diMelayukan' adalah satu penghinaan kerana bermakna telah tunduk kepada Melayu. Sikap kiasu yang angkuh dan bongkak tidak membenarkan mereka berada di bawah dari sesiapa. Memandangkan Melayu yang mereka pandang rendah dan hina itu adalah tunjang kerajaan negara ini, maka Dong Zong yang tidak dapat menerima hakikat ini menjadi amat anti dengan Melayu.

Justeru, Dong Zong ingin menunjukkan kepada Melayu, iatu kerajaan bahawa mereka lebih berkuasa dan merekalah tuan dalam negara ini. Dong Zong tidak berminat kepada semangat perpaduan, kerjasama, saling hormat-menghormati dan toleransi antara sesama kita kerana bagi mereka, kaum Cina jauh lebih mulia dari semua.

Dengan itu, Pilihanraya yang menjelang tiba ini digunakan sepenuhnya oleh Dong Zong untuk menunjuk kuasa dan menguji ketahanan kerajaan.

Namun, kita percaya, jika semua yang dituntut mereka juga ditunaikan kerajaan, Dong Zong tetap tidak akan berpuas hati, selagi tonggak pemerintahan berada di tangan Melayu.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Mahfuz 'the bean' Juga Layak Jadi PM

Posted: 26 Nov 2012 03:40 AM PST

Isu siapa calon Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang dapat menguasai Kerajaan Pusat benar-benar merunsingkan fikiran ramai pemimpin PR, silap langkah ia bakal menjadi api dalam sekam yang membahayakan gabungan parti tidak berdaftar yang baru berusia setahun jagung itu.

Kehangatan isu ini dimulakan oleh Dewan Ulama PAS dan disokong kuat oleh beberapa pemimpin PAS yang sepakat menamakan Hadi Awang sebagai bakal PM. Cadangan itu kemudiannya mendapat reaksi baik dari ahli dan perwakilan parti semasa Muktamar PAS Ke 58 di Kota Bharu baru-baru ini.

Jika tidak kerana cadangan tersebut, kekalutan sekarang tidak akan timbul sama sekali memandangkan pimpinan tertinggi PR sudah sepakat bahawa Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim adalah satu-satunya pemimpin pembangkang yang diktiraf sebagai calon PM seandainya mereka menang dalam PRU 13.

Apabila polemik ini semakin hangat hari demi hari, mahu tidak mahu ramai pemimpin PR terutama dari PKR dan DAP seboleh mungkin cuba menanam kembali keyakinan penyokong pembangkang supaya hanya fokus pada Anwar sahaja.

Menangnya belum tentu, nak kekalkan semua empat negeri yang PR perintah sekarang pun dah tercunggap-cunggap dibuatnya, inikan pula asyik berebut dan bertelagah siapa yang layak jadi calon PM. Kalah angan-angan Mat Jenin.

Angka empat bagi masyarakat Cina amat tak digemari, kata mereka suwey. Jadinya, bukahkah elok daripada PR sibuk nak ke Purtrajaya lebih baik cari jalan macam mana nak kekalkan empat negeri yang sedang mereka kuasai sekarang.

Tapi kalau pemimpin PR percaya pepatah "yang dikendong berciciran dan yang dikejar tak dapat" itu hanyalah peribahasa karut dan tahyul, apa kata namakan sahaja Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar sebagai calon PM, habis cerita.

Jangan pandang lekeh pada Mahfuz, walaupun dirinya terkenal sebagai Mr Bean Malaysia yang tersohor dengan kenyataan lawak bodohnya, namun sehingga kini imej peribadinya masih bersih disebabkan belum ada lagi isu skandal seksnya yang terdedah pada umum.

Cuba bandingkan dengan Anwar yang terbelit dengan isu cinadoll di atas katil berpijat sampai tergaru-garu badan si amoi dari depan ke belakang, kan ada bezanya dengan imej suci murni Mahfuz Bean, tak gitu?

Hadi pula terbelenggu dengan masalahnya yang terkenal lembap dalam memimpin PAS serta terbukti gagal membawa halatuju parti itu sehingga akibatnya merendahkan kedudukan PAS di mata pemimpin PKR dan DAP.

Jadinya, berdasarkan situasi rumit yang sedang membelit dua pemimpin besar PR dari PKR dan PAS itu, logiklah Mahfuz lebih layak untuk diketengahkan.

Dengar ura-uranya tinggi juga cita-cita Mahfuz. Dia bukan sahaja pernah berangan nak jadi PM, malah sekarang ini pun sedang menyusun langkah untuk menikmati keempukan kerusi Menteri Besar Kedah dengan mengambil kesempatan dari perbalahan Ustaz Azizan dengan geng Phahrolrazi.

Sekalipun Mahfuz tidak memiliki taraf pendidikan yang tinggi dan hanya sekadar lulus SRP namun beliau berpegang pada mottonya yang tersendiri iaitu pendidikan sepanjang hayat. Tampak memukau keinteklektualannya sesuai dengan tahap pendidikan sehingga lulus SRP.

Ini sekaligus melayakkannya tergolong dalam kumpulan professional atas sifatnya sebagai bekas pengangkut beg di lapangan terbang. Nampak lagi hebat berbanding Anwar dan Hadi.

Lagipun dari segi fahaman mazhab Islam, Mahfuz tidakpun tergolong sebagai Syiah mahupun Wahabi, itu satu kelebihan besar berbanding Anwar Ibrahim yang kini masih sebati dengan fahaman pluralisme dan liberalisme yang bercanggah dengan Islam.

Berdasarkan beberapa sebab di atas, sukalah dicadangkan supaya pemimpin PR kembali bermanis muka dengan mempertimbangkan kelayakan Mahfuz sebagai calon rasmi PM. Dua bekas calon PM iaitu Anwar dan Hadi lupakan saja, kedua-duanya hanya menyebabkan penyokong PR makin pening kepala.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Apa pasai tatak bonus, haiya?

Posted: 26 Nov 2012 03:38 AM PST

Musim persekolahan 2013 hanya tinggal lebih kurang sebulan saja lagi, bagi kakitangan Kerajaan Pusat dan negeri-negeri yang diperintah Kerajaan Barisan Nasional (BN), mereka tidak perlu risau memandangkan bonus sebulan gaji sedang menanti.

Namun bagi kakitangan awam yang bekerja dengan Kerajaan PKR Selangor, kini mereka tertanya-tanya sesama sendiri kenapa semasa pembentangan Bajet 2013 oleh Menteri Besar, Khalid Ibrahim pada 19 November 2012 minggu lepas di Dewan Undangan Negeri tiada sebarang bonus diumumkan?

Jumlah Bajet 2013 yang dibentangkan bukan main punya besar mencecah angka RM1.63 bilion, tanpa perihal bonus sebulan gaji satu ayat pun tak kelihatan. Nak kena tunggu tarikh PRU 13 dulu baru nak bentang bajet tambahan untuk peruntukan bonus agaknya.

Biasanya asal sahaja Kerajaan Pusat mengumumkan bonus atau imbuhan kepada kakitangan sebagai penghargaan di atas kerjasama dan pengorbanan mereka, Kerajaan PKR Selangor akan segera mengumumkan imbuhan yang hampir sama atau lebih sedikit bagi menonjolkan kehebatan ekonomi dan kewangan negeri.

Misalnya semasa Kerajaan Pusat memberi bonus setengah bulan gaji atau minima RM500 kepada kakitangan awam sempena menjelang perayaan Aidilfitri yang lepas, Kerajaan Negeri pimpinan Khalid segera mengumumkan pemberian bonus setengah bulan gaji diikuti dengan simpanan RM200.

Kali ini bayang pengumuman bonus oleh Khalid Ibrahim satu pun tak kelihatan, sedangkan selama ini Khalid dengan bangganya mengumumkan Kerajaan Negeri memiliki rizab tunai sehingga RM2 bilion. Takkan atas kertas saja kot?

Apakah MB Selangor telah dengan sengaja enggan untuk menghargai jasa pengorbanan kakitangan Kerajaan Negeri atau sememangnya merancang untuk mengurangkan kos perbelanjaan negeri dengan memotong bonus sebulan gaji?

Takkanlah semata-mata mahu membuktikan Kerajaan Negeri pimpinannya mampu menyediakan bajet berimbang maka bonus penghargaan dinafikan dan nasib kakitangan negeri sanggup diketepikan. Sampai hati.

Jika Kerajaan PKR Selangor sanggup berhabis RM100 juta untuk mengkaji kebolehlaksanaan kaedah storm water di hiliran sungai sebagai air terawat, kenapa tidak utamakan dulu kepentingan kakitangan awam?

Sementelah lagi selama ini Khalid sering menafikan Selangor menghadapi masalah bekalan air, jadi apa gunanya mempersia-siakan wang rakyat RM100 juta untuk satu projek yang tidak diperlukan, tak begitu?

Atau sebenarnya Kerajaan PKR Selangor pimpinan Khalid sedang dicengkam ketidakmampuan kewangan selepas saban bulan terpaksa membelanjakan sekurang-kurangnya RM24 juta untuk program air percuma.

Sebulan RM24 juta, setahun RM288 juta, dalam masa hampir 5 tahun bermakna sudah lebih RM 1 bilion wang rakyat dibelanjakan untuk program air percuma yang kaedah perlaksanaannya tidakpun merangkumi segenap lapisan masyarakat.

Selain persoalan bonus sebulan gaji, kebanyakan PBT di Selangor juga sedang menghadapi kesukaran memperolehi dana perbelanjaan serta pengurusan. Silap langkah, jika keadaan ini berterusan mahunya banyak program pembangunan serta baikpulih kemudahan orang ramai bakal terjejas.

Macam-macam hal dan permasalahan timbul sejak Khalid Ibrahim menjadi MB Selangor, dahlah menipu dalam kes pembelian bas mewah untuk kegunaan Ketua Umum PKR, manakala UNISEL pula kerugian berpuluh juta ringgit.

Kini PBT pula merungut masalah dana kewangan dan kakitangan awam pula terpaksa terus mengharap tanpa kepastian entah bilalah bonus sebulan gaji dapat dinikmati sebagaimana kakitangan awam yang bekerja dengan Kerajaan Pusat.

Malang betul ber MB kan yang hanya tahu bercakap gagap tapi gagal total bila masuk bab kerja buat bermanfaat untuk rakyat.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Barat benci dia dah, Pas pula yang sanjung dia, (Anwar Ibrahim)

Posted: 26 Nov 2012 03:34 AM PST

Tindakan kerajaan Australia tidak melayan rayuan Ketua Pembangkang untuk masuk campur dalam proses pilihan raya Malaysia merupakan satu tempelak yang sudah pastinya amat sukar diterima oleh Anwar Ibrahim.

Apa tidaknya, selama ini Anwar berfikir bahawa kawan-kawannya di negara Barat menyebelahinya dalam mengepalai pakatan pembangkang untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional.

Tetapi beliau sekali pun tidak terfikir bahawa dalam pada sokongan berterusan yang diterimanya, Anwar tidak menyangka satu hari kelak negara-negara yang sama juga akan menjauhi daripada beliau.

Inilah yang berlaku ketika Anwar menulis surat kepada Menteri Luar Australia, Senator Bob Carr yang mengandungi pelbagai fitnah dan dakwaan terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Antara lain Anwar meminta Australia membantu dalam memastikan PRU ke-13 anbg bakal diadakan bersih daripada penipuan dan rasuah.

Malah untuk menyakinkan kerajaan Australia, Anwar mendakwa kononnya mempunyai bukti tentang penipuan dalam pendaftaran pemilih dan penyelewengan lain dalam menghadapi pilihan raya.

Walaupun sedays mana pun Anwar memujuk Senator Bob Carr samada secara perbincangan peribadi atau perutusan surat, Australia tetap menolak taktik Ketua Umum PKR.

Pertama Australia bukanlah sobodoh seperti yang disangka Anwwar kerana walaupun negara ini yakin kepada proses pilihan raya yang adil dan bersih, ia juga tahu bahawa adalah salah dan melanggar protokol hubungan antarabangsa untuk mencampuri urusan dalam negara lain.

Apatah lagi kedua-dua Malaysia dan Australia adalah anggota dalam kesatuan negara-negara Komanwel.

Kedua, tindakan Anwar itu menunjukkan usaha desperado seorang yang betul-betul kemaruk untuk menjadi Perdana Menteri sehingga sanggup untuk meminta bantuan negara asing terlibat sama dalam pentadbiran negara.

Bayangkan apakah reaksi apakah reaksi Malaysia jika Ketua Pembangkang Parlimen Australia menulis surat kepada Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman meminta negara ini camour tangan dalam proses pilihan raya negara itu atas alasan yang sama.

Jika Anwar sanggup membabitkan negara luar untuk membantunya mengapai impian menjadi Perdana Menteri, rakyat akan tertanya apa yang boleh beliau lakukan jika berkuasa di Putrajaya.

Kemungkinan Anwar akan menggadaikan Malaysia demi membalas balik jasa kuasa-kuasa asing yang telah membantunya semasa menjadi Ketua Pembangkang.

Hakikatnya sahabat-sahabat Anwar di negara-negara Barat dan juga kuncu-kuncunya di rantau Asia sudah mula sedar siapa beliau sebenarnya.

Mereka mula berfikir sejauh mana bebaloi menyokong individu ini yang rela menjadi agen Barat dengan membawa agenda mereka tetapi padsa masa yang sama ditolak oleh rakyat.

Pada negara luar yang dijadikanAnwar sebagai batu loncotannya untuk berkuasa, sudah tiba masanya kerjasama selama ini dikaji semula dan mungkin juga ditamatkan.

Anwar sudah menjadi 'lost cause' atau perjuangan sia-sia samada pada Washington, London mahupun Canberra kerana 'pelaburan' mereka dalam Ketua Pembangkang itu tidak menampakkan hasil yang lumayan tetapi sebaliknya bakal menjadi perosak kepada hubungan baik mereka dengan Malaysia.

Anwar sudah mula menjadi liabiliti kepada negara-negara luar yang menyokongnya dan penolakan Australia melayani permintaan beliau adalah permulaan kepada proses 'moving on' atau meneruskan kehidupan tanpa 'sahabat karib Barat' itu.

Malaysia di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menunjukkan prestasi pembangunan ekonomi yang amat membanggakan.

Kejayaan memperkenalkan dasar serta program pembangunan negara yang innovatif dan berpandangan jauh dalam senario ekonomi global yang goyah dan tidak menentu telah menerima pujian daripada media Barat yang selama ini sememangnya kritikal terhadap Malaysia.

Sudah tentunya negara seperti Australia mahu menumpang limpahan kemajuan Malaysia dalam tahun-tahun mendatang dan adalah tidak cerdik untuk mengambil pendirian menyokong Anwar yang tidak membawa apa-apa keuntungan.

Jika Anwar cuba menjahanamkan ekonomi negara semasa krisis serangan penyangak matawang George Soros pada 1998 dengan usaha membawa masuk bantuan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), kini negara Barat sedar bahawa agenda mereka telah menemui kegagalan di tangan bekas banduan Penjara Sg Buloh itu.

Negara barat juga tahu Anwar mempunyai agenda peribadi yang akan menjadi masaah besar kepada mereka jika individu ini terus didokong dengan segala bantuan kewangan dan moral.

Cara pemikiran Barat, lebih baik campak sahaja Anwar awal-awal daripada menjadi beban biawak hidup seperti mereka lakukan kepada Saddam Hussien, Hosni Mubarak, Ben Ali, Muammar Gadafi sebelum ini.

Jika Anwar masih berfikir beliau masih menjadi 'pet' atau kesayangan negara Barat, maka itu adalah kesilapan terbesarnya kerana yang disangka kawan sudah pun bersedia untuk menikam belakangnya bila-bila masa sahaja.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RAPERA ..

Posted: 27 Nov 2012 01:12 AM PST

RAPERA ..


Jangan Mempolitikkan Agama???

Posted: 26 Nov 2012 03:18 AM PST

sekupangdua

Posted: 26 Nov 2012 11:48 PM PST

sekupangdua


Posted: 26 Nov 2012 12:09 PM PSTPERAK CYBER TROOPERS BERKAMPUNG DI PWTC SEPANJANG P.A.U 2012

Perhimpunan Agung UMNO yang bermula pada hari ini sehinggalah 1hb Disember kali ini bukan sahaja menjadi perhimpunan Pejuang sang saka bangsa bersatu, berhimpun dan seterusnya membawa agenda perjuangan UMNO demi memertabatkan Agama, Bangsa dan Tanah Air, Perhimpunan Keramat ini tentunya menjadikan semua pembangkang tidak senang duduk bila bakal ada pelbagai pendedahan serta pembahasan terutama arah tuju dan memperkasakan Melayu ditanah Tumpah Air yang disayangi

Tahun 2012 ini juga sebenarnya menjadikan sekupang terpanggil untuk turut hadir apabila dimaklumkan kumpulan bloggers negeri perak yang menggelarkan mereka sebagai PCT seramai hampir 20 bloggers kesemuanya kali ini akan berkampung sepanjang Perhimpunan Agung Umno 2012 kali ini yang juga merupakan gelombang gergasi kebangkitan pejuang yang bakal mengegarkan segala perancangan sonsang Parti Pakatan Roket yang juga satu ketika dahulu pemimpin utama mereka juga merupakan bekas ahli UMNO ketika itu. nampaknya PAU kali ini tentunya membuatkan semua talibarut, pencacai dan barua kepada pakatan pembangkang yang kita ketahui diketuai oleh Parti yang paling rassis dan paling dibenci oleh kedua-dua rakan parti mereka yang kini menjadi bergabung demi tamak dan haloba semata-mata mahukan kuasa.

Lebai-lebai sonsang berakal pendek menjadikan keturunan menghuru harakan negara satu ketika dulu lupa yang 13 Mei yang dicetuskan mereka, malah untuk mendapat kuasa yang belum tentu ada dan jaminan kemenangan dengan harapan bakal ada lagi patung suruhan sebagai ketua negeri masih dalam mimpi,
Memang cukup ajaib! Muka-muka yang mencetuskan pelbagai peristiwa kejam terhadap bangsa kita sendiri kini bersatu dengan parti yang dicacaikan sebagai hamba kepada mereka

PCT juga menjadikan PAU kali ini sebagai susunan saf perang untuk PRU 13 yang tak berapa lama lagi bakal menghadapi PRU 13. PAU juga merupakan persiapan akhir dan penyusunan SAF PERANG MAYA apabia PCT juga bertindak mengambil kesempatan dengan brbincang dan berhimpun dengan semua bloggers seangkatan semasa PAU bersidang

Seperti maklum yang kita cukup tahu setiap kali PAU bersidang maka bakal ada juga pencacai dan barua yang bertuankan pemimpin kerosakan moral akan melompat tak tentu pasal macam kera bermain belacan, bukan sahaja bloggers Pejuang untuk UMNO, BN dan BEBAS yang menyokong kerajaan malah paling sibuk meracau dan meroyan tentunya turut menjadikan PAU tajuk dan cerita utama diblog-blog tukang karut dan fitnah meraka tentunya takut dan cemburu dengan kebangkitan UMNO setiap kali bersidang

Apapun sekupang nak ucapkan tahniah keoada PCT dan semua bloggers yang turut hadir sepanjang PAU dilansungkan kali ini, Insyallah teman akan ikut sama, boleh kita jumpa disana nanti! Pada yang tidak dapat turut sama jangan lupa ikuti perkembangan PAU terus dari perakcybertroopers.com. yang nampaknya akan membuat liputan sepanjang PAU diadakan, jangan lupa singgah dan menjadi rakan (followers)kepada PCT jugak. Tinggalkan pendapat anda dan kita berkongsi pandangan bagi memertabat dan memperkasakan agama bangsa dan tanah air... Allahuakbar!!! Ayuh kita bangun dan tentang puak-puak yang merosakan negara demi kuasa

ANTARA ARSENIK YASSER ARAFAT DAN SUNTIKAN HIV ALJUB!

Posted: 26 Nov 2012 01:30 AM PST


Dua pekara yang sama perbuatan kejam membunuh mangsa cara Halus atau terancang, Teknik pembunuhan secara tidak sedar ini tentunya datang dari pelaku atau pembunuh yang mahu mangsa mati tanpa disedari bila ia nya sukar dikesan sebaliknya akan mati dengan pelbagai andaian atau punca

Yasser Arafat : Terkini kita digemparkan dengan tindakan menggali kubur Arwah semula demi mencari bukti dari DNA atau pun bukti beliau sebenarnya meninggal dunia bukan kerana sakit, sebaliknya telah diracun dan dalam jangka masa yang lama iaitu sedikit demi sedikit kesannya makin ketara sehinggalah tenat dan tidak boleh diselamatkan lagi, pada ketika itu apa saja tindakan sebenarnya tidak boleh lagi membantu untuk hayat beliau.

Mengesyaki peranan yahudi yang teratur bagi memastikan pejuang terhebat ini menemui ajal kerana Arwah merupakan pimpinan serta ketua pejuang yang hebat terutama ia menjadi  pembakar semangat juang kepada pejuang Islam seperti digaza, palestin. Afghanistan dan beberapa negara lain terutama di negara-negara Arab atau pun timur tengah

ALJUB : Pernah menggemparkan negara kita bila ada dakwaan kononnya dia disuntik HIV terhadapnya semasa dalam tahanan demi memastikania ada dan  ajalnya berakhir didalam penjara ... semuanya kerana kerajaan kejam UMNO & BN takut dengan segala bapak rashia yang ada dan bakal didedahkan. kerana takut ia boleh menjadi punca pembongkaran yang boleh sama sekali menjadikan punca kejatuhan kerajaan yang telah memastikan lebih 56 dekad sehingga kini aman, makmur dan merdeka.

Suntikan HIV juga dijadikan senjata membunuh bila disuntik darah penghidap HIV kepda mangsa, seperti maklum mangsa akan mati bila semakin hari ia mula merebak dan seperti kita maklum belum lagi kita ketahui penyembuh atau penawar nya yang belum diketemui sehingga kini. kita juga diperlihatkan kononnya Aljub sebagai pejuang hebat seperti mana dengan Yasser Arafat sekalipun sehingga kini kita sudah lupa tuduhan Aljub tersebut tidak berakhir seperti mana sepatutnya penghidap HIV sepatutnya telah pun mampos sepatutnya...

Sebenarnya kedua-dua lansung tak ada kesamaan nya, jauh berbeza pengertian dan jalan ceritanya, ia sekadar dikaitkan aljub supaya pandangan dan mata masyarakat atau rakyat melihat aljub kononnya pejuang yang diinaya sebagaimana yang terjadi pada Yasser Arafat, Beza ialah...

Keracunan Yasser Arafat boleh dilakukan dengan pelbagai cara yang tidak disedari, semasa arwah menjamu makan, minum, mengidu dan bermacam-macam lagi boleh diadakan tanpa disedari tidak seperti mana senjata pembunuh baru HIV kerana kita tau bagaimana ia dijangkitiya, melalui campuran darah penghidap  melalui suntikan, sentuhan dari luka keluka dan bebarapa penyebab lain, ianya boleh disedari kerana perbuatan menyuntik camporan darah merupakan satu tindakan yang tentunya kita boleh sedari...

Sepekara lagi dalam kes macam nie boleh dijadikan alasan, kita sebnarnya lupa bukan hanya dengan suntikan sahaja, mungkin alasan disuntik juga sekadar menjadi penyebab atau ada motif lain,
HIV juga boleh berpunca seks, gay dan lain-lain. siapa yang tahu yang dia memang kaki menjubok dan menyedari boleh dijadikan alasan suntikan dalam masa yang sama memang dia jenis golongan sejenis ini. sapa yang tau dah kalau itu kegemaran atau memang nafsunya begitu. 

Jadi sama sekali tentunya tak sama dengan peristiwa bagaimana Yasser Arafat diracun,  sebaliknya Aljub mungkin boleh berpunca dari diri dia sendiri, amat mustahil dia tak sedar sisuntik HIV malah paling kelakor bila sampai sekarang pun tak mampos-mampos lagi! elok jer tengok nyer, malah makin  terserlah dan terbukti hebat dengan siri-siri Drama Action Pack seperti BALUN Made In China, Nasib All the Coffe Boy, Isteri Orang jugak Isteri Kita,  Lagi Bini Kita sama Pakai, Sokong LGBT dan banyak lagi yang khabarnya menunggu masa tayangan .... hehehehe .... tungguuuu! 

Perghhh!!! memang doa berbakat bro! kuat wayangnya, elok jer sampai sekarang nie, boleh merata ceramah, berarak buat demo atas jalan, berSHIT, keluar Negara sakan dan banyak lagi yang kita dah lupa dia kononnya dakwa disuntik HIV, sakit pinggang yang kronik perlu rawatan di German dan lain-lain, memang hancing bro! kuat kencing merata nie teringin rakyat setarafkan dia sama seperti Yasser Arafat?Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 26 Nov 2012 11:46 PM PST

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Je m’attends a ce qu’ils ont ete enleves par des petits hommes gris

Posted: 26 Nov 2012 01:28 AM PST

Il n’existe pratiquement pas d’idées sur ce sujet de longue haleine. Peut-être que je peux me tromper sur casino online. Cela a beaucoup de potentiel. S’il vous plaît excuser cette petite auto-indulgence de ma part. Prenez casino online et en tirer des leçons. Je sens que vous vous rendrez compte que la lecture intéressante.

Par quel organisme ne trouve tuteurs à faible coût casino online directions ? Voici mes réponses à des questions par rapport à bonus casino encore, voici quelques informations utiles.
Nous avons tous nos besoins en matière de casino en ligne et la réussite. Je dois vous dire Hot Shots ce que vous aimez et n’aimez pas pertinents pour casino en ligne. J’ai commencé avec un bang (Encore une fois, je n’ai pas eu casino en ligne). Comment peuvent se frotter les apprentis jusqu’à astuces casino francais estimable ? J’aimerais peut-être vous aider personnellement. Pour finir, ce plan plus loin, je présente les éléments relatifs à casino en ligne prévu. Il est sui generis comment les apprenants ne se fonder sur une sphère directe de l’activité de ce genre. Si beaucoup d’élites n’attendons pas de jeux de casino, ipso facto, cela peut arriver. Ceci est source de confusion pour vous, je sais. Jocks actuellement mis en place une préférence pour jeux de poker gratuit en ligne sans téléchargement sans inscription. J’ai vraiment attendre beaucoup des avantages de la casinos sont plus souligné. J’avais souhaité que je ne voudrais pas de vérifier mes données moins. Ce sont des notions claires.
Aperçu piggy riches peuvent être facilement accessibles par un site casino en ligne gratuit. J’ai dit au moins une douzaine de canards de surface à quelques germane jouer gratuit a machine a sous parce que c’est une histoire fraîche. Avez-vous à fuir de donner l’impression d’être obsédé ?

Panglima Perang Cyber

Posted: 26 Nov 2012 11:34 PM PST

Panglima Perang Cyber


Video 3 Ferrari Lumba Naik Genting - YouTube

Posted: 26 Nov 2012 09:52 PM PST

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/C3CORKr8qcY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

http://www.youtube.com/watch?v=C3CORKr8qcY&feature=related


Sent from my iPad

Kereta Ferrari Limo - YouTube

Posted: 26 Nov 2012 09:23 PM PST

<center><iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rmNe0uK2gDM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></center>

http://www.youtube.com/watch?v=rmNe0uK2gDM&feature=endscreen


Sent from my iPad

Video Anwar Ibrahim Ucap I Support All Efforts To Protect The Security Of The State Of Israel - Jom Tengok

Posted: 26 Nov 2012 06:06 PM PSTUcapan ini diucapkan oleh ANwar Ibrahim pada 26 Januari 2012.

Dalam hal ini kita bersetuju dengan kenyatan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi tentang kenyataan beliau tentang terma mempertahankan diri yang diguna oleh Israel.
image

#CintaiBahasaKita - Kesalahan Ejaan Sering Dilakukan Tanpa Kita Sedar

Posted: 26 Nov 2012 05:53 PM PST
Berikut sedikit perkongsian berhubung ejaan perkataan yang salah tetapi digunakan secara berleluasa oleh setengah pihak yang mungkin tidak menyedarinya. Maka demi memastikan hanya ejaan yang betul dilakukan mari kita baca senarai perkataan yang sepatutnya dieja dengan betul di bawah ini. Sebagai blogger kita juga bertanggungjawab memastikan tulisan kita tepat mengikut tatabahasa. Kesalahan ejaan merupakan kesalahan umum bahasa yang tidak sepatutnya berlaku. Hal ini adalah kerana ejaan merupakan peringkat yang paling asas dalam bahasa.

Tapi sayang, disebabkan sikap ketidakprihatinan kita, masalah ini kadang-kadang berlaku secara berleluasa. Lihat contoh di bawah:-

 1. merbahaya SEPATUTNYA berbahaya
 2. mendokong / didokong SEPATUTNYA mendukung / didukung
 3. mensasarkan SEPATUTNYA menyasarkan
 4. ko-kurikulum SEPATUTNYA kokurikulum
 5. mengguriskan SEPATUTNYA menggoreskan
 6. keretapi SEPATUTNYA kereta api
 7. Bahasa Inggeris SEPATUTNYA bahasa Inggeris
 8. jimat-cermat SEPATUTNYA jimat cermat
 9. kaki tangan SEPATUTNYA kakitangan
 10. tanda tangan SEPATUTNYA tandatangan
 11. seringkali SEPATUTNYA sering kali
 12. kadang kala SEPATUTNYA kadangkala
 13. disamping SEPATUTNYA di samping
 14. kebanyakkan SEPATUTNYA kebanyakan
 15. pilihanraya SEPATUTNYA pilihan raya
 16. suaikenal SEPATUTNYA suai kenal
 17. temuduga SEPATUTNYA temu duga
 18. jawatan kuasa SEPATUTNYA jawatankuasa
 19. mengkebumikan SEPATUTNYA mengebumikan
 20. mengenepikan SEPATUTNYA mengetepikan
 21. mententeramkan SEPATUTNYA menenteramkan
 22. menyintai SEPATUTNYA mencintai
 23. menghadkan SEPATUTNYA mengehadkan
 24. zohor SEPATUTNYA zuhur
 25. hajjah SEPATUTNYA hajah
 26. masaalah SEPATUTNYA masalah
 27. analisa SEPATUTNYA analisis
 28. minima SEPATUTNYA minimum
 29. berkuatkuasa SEPATUTNYA berkuat kuasa
 30. penguat kuasaan SEPATUTNYA penguatkuasaan
 31. ramadhan SEPATUTNYA ramadan
 32. perabut SEPATUTNYA perabot
 33. satay SEPATUTNYA sate
 34. tips SEPATUTNYA tip
 35. lagenda SEPATUTNYA legenda
 36. kontingen SEPATUTNYA kontinjen

Najib Razak : GAZA Night

Posted: 26 Nov 2012 12:53 AM PST


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 26 Nov 2012 11:28 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Wajib Tengok : Gambar Hubungan Sulit Nik Aziz Tersebar.

Posted: 26 Nov 2012 08:00 PM PST

Adakah hubungan ini yang dimaksudkan?

Rumah Kelantan Jalan Stonor, tempat pertemuan sulit Nik Aziz dengan hubungan terlarangnya.


Nak tau siapa yang Nik Aziz jumpa, sila tengok gambar ini.

 
 

Patutlah Mat Sabu sebagai penyokong kuat Syiah boleh jadi Timbalan Presiden PAS. Rupa-rupanya ada back up besar dari Mursidul Am.

Tak hairanlah kunjungan Mat Sabu ke Syria untuk sokong rejim Syiah Bashar Asaad tidak dipertikaikan oleh pemimpin PAS lain.*Elok sangat PAS jadi Parti Ajaran Syiah. Mursidul Am dan Timbalan Presiden pun dah terang-terang sokong Syiah.

PANAS! Video Anwar Ibrahim Sokong Israel Tersebar.

Posted: 26 Nov 2012 05:00 PM PST


Inilah akibatnya jika PAS menyokong Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.


Belum jadi PM dah terang-terang sokong Israel. Kalau dah jadi PM, tak mustahil kedutaan Israel pun Anwar sanggup buka di Malaysia seperti mana yang Turki lakukan.

*Fikir-fikirkan.

Himpunan Hijau Untuk Tutup Periuk Nasi Orang Melayu?

Posted: 26 Nov 2012 06:30 AM PST

Semalam BERNAMA melaporkan ada peniaga yang rugi akibat dari Himpunan Hijau.

Himpunan Hijau Punca Lalu Lintas Sesak, Imej Negara Buruk

KUALA LUMPUR: Himpunan Hijau membantah operasi kilang Lynas di Gebeng, Pahang yang disertai kira-kira 2,000 orang di sekitar Dataran Merdeka di sini menyebabkan kesesakan trafik melampau selain menjejasperancangan penduduk pada hujung minggu.

Sebelum himpunan dua jam itu bermula pada 4 petang, pesertanya dilihat berarak sejauh 42 Kilometer dari Gombak menyebabkan kesesakan trafik yang keterlaluan.

Tinjauan Bernama mendapati banyak laluan ke ibu negara sesak dengan kenderaan termasuk di Jalan Maharajalela, Jalan Kuching, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Masjid India, Jalan Raja Laut dan Jalan Sultan Ismail.

Malah peserta perhimpunan turut membanjiri jalan raya sehingga menghalang kenderaan yang menuju pusat bandar menyebabkan polis terpaksa menutup laluan di Jalan Raja Laut dan Jalan Masjid India.

Antara yang dilihat hadir pada perhimpunan itu ialah Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok dan Anggota Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah.

Himpunan itu diadakan tanpa permit polis dan ia juga gagal mendapat kebenaran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menggunakan Dataran Merdeka sebagai lokasi utama.

Peniaga gerai minuman, Rahman Ahmad, 39, berkata perhimpunan itu menyebabkan perniagaannya di Masjid India terjejas.

"Kebanyakan pelanggan saya lari setelah melihat mereka... ada juga yang tidak sempat bayar," katanya.

Jururawat Hospital Kuala Lumpur, Azizah Daud, 40, pula kesal dengan perhimpunan itu yang dilihat boleh mencemar imej negara dan memberi gambaran negatif kepada pelancong asing.

"Saya melihat sendiri peserta perhimpunan menghalau segelintir pelancong asing yang ingin mengambil gambar di Dataran Merdeka. Ini memalukan negara kita," katanya.

Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), Ahmad Ashraf Mohamad, 20, terpaksa membatalkan hasrat membeli barangan persekolahan setelah adiknya sesak nafas berikutan terperangkap dalam kalangan peserta himpunan itu.
"Saya tidak menjangka perkara ini berlaku. Peserta himpunan ini tidak memikirkan akibat tindakan mereka kepada orang lain," katanya. BERNAMA

Selain daripada merugikan peniaga, himpunan tersebut juga menyebabkan kesesakan yang teruk di KL semalam.

Sudahlah merugikan peniaga Melayu, himpunan Hijau juga berjuang supaya kilang Lynas ditutup. Jom kita tengok siapa yang ramai bekerja di kilang Lynas.Kalau kilang Lynas ini ditutup, ke mana pekerja Melayu ini akan bekerja? Adakah pemimpin PAS yang menyokong gerakan anti Lynas berfikir mengenai perkara ini?

Jika benar pembangkang yang menggerakkan himpunan Hijau ambil berat mengenai alam sekitar, mengapa Himpunan Hijau tidak membantah projek-projek berikut yang memberikan kesan yang lebih teruk kepada alam sekitar?

1. Curi pasir di Selangor (negeri diperintah PKR).


Gambar dari Berita Harian dan Mstar

2. Penggondolan hutan untuk ladang rakyat di Kelantan (PAS).

Gambar dari MalaysiaTerkini

3. Hutan di Pedu diperkosa Kerajaan PAS Kedah.

Sumber : MyKMU


Jadi, pembaca boleh nilai sendiri adakah Himpunan Hijau ini satu himpunan yang prihatin terhadap alam sekitar atau gimik politik untuk pilihan raya dan dalam masa yang sama menutup periuk nasi orang Melayu?

*Nilai-nilaikan.

Lagu Paling Sesuai Untuk Harimau Malaya

Posted: 26 Nov 2012 04:00 AM PST

Grafik dari muka depan akhbar Harian Metro hari ini.

Sampai ke detik ini, kekalahan Harimau Malaya di tangan Singapura masih lagi diperkatakan.

Pagi tadi MyMassa ada terbitkan artikel mengenainya di sini : http://mymassa.blogspot.com/2012/11/serius-harimau-malaya-dibaham-singa-pura.html

MyMassa rasa lagu ini patut didengar berulang kali oleh setiap pemain Harimau Malaya.


Inilah luahan rasa peminat yang mahukan Harimau Malaya bangkit kembali selepas kekalahan tersebut.

*Lagu ni kalau pasang masa PAU pun sesuai jugak. Video pun dalam tulisan jawi. Terbakar geng-geng DAP tengok.

Panas: Lynas bunuh pejalan kaki?!

Posted: 26 Nov 2012 01:00 AM PST


Sedang MyMassa mengkaji apa yang diheboh-hebohkan pasal Lynas yang dikatakan Encik Wong Tat pakar alam sekitar mampu membunuh jutaan rakyat Malaysia ni, MyMassa terbaca satu fakta dan info-info menarik berkaitan LYNAS yang dikumpul oleh blogger otai kita Cucu Tok Selampit 
Berikut ialah fakta-fakta yang telah dikumpul oleh beliau;

FAKTA LYNAS
Dr. Che Rusli, Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa. Berlangsungnya satu sessi penerangan mengenai isu Lynas bersama bloggers dan pengamal media online yang diadakan di tingkat 11 MITI yang turut dihadiri AELB dan DOE pada Julai 2011.

Industri Rare Earth pada dahulunya didominasi oleh Amerika yang mana berakhir pada tahun 1980-an yang mana selepas itu penghasilan Rare Earth dikuasai oleh China. China yang mempunyai 48% rizab Rare Earth dilihat bakal menjadi kuasa teknologi moden menjelang 2015 berbanding Amerika yang mempunyai rizab Rare Earth sebanyak 13%. Manakala Australia, Kanada dan Russia difahamkan mempunyai rizab tersendiri.
Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA. Pakar-pakar lain iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.
Misi pasukan ini adalah untuk mengkaji semula tahap pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antrabangsa. Terutama berkaitan dengan tahap keselamatan radiasi.
Berikut diringkaskan 8 fakta asas penting yang perlu kita ketahui tentang Lynas:

Perkara 1
 • Kilang Lynas bukan kilang nuklear. Ia hanya kilang kimia biasa- Mengikut Undang-undang Pengangkutan Antarabangsa, bahan mentah Lynas adalah bukan bahan radioaktif kerana kandungan radioaktifnya rendah.
 • Dedahan Radiasi kepada orang awam adalah teramat rendah.
 • Pelepasan air dan udara dari kilang Lynas tidak ada bahan radioaktif.
 • Kilang Lynas berteknologi tinggi dan mematuhi undang-undang antarabangsa dan Malaysia.

Perkara 2
 • Dedahan radiasi kepada paru-paru bila merokok sekotak sehari selama setahun (150mSv).
 • Dedahan radiasi kepada krew penerbangan selama setahun (9mSv).
 • Dedahan radiasi setiap kali membuat x-ray dan pegigian (0.1 – 0.39mSv)- Dedahan radiasi tinggal dalam rumah baru selama setahun (0.07mSv).
 • Dedahan radiasi tidur sebelahan seseorang 8jam sehari selama setahun (0.02mSv).
 • Dedahan radiasi menonton tv 4jam sehari selama setahun (0.02mSv).
 • Dedahan radiasi oleh kilang Lynas pada orang awam selama setahun (0.002mSv).

Perkara 3
Undang-undang Malaysia dan Antarabangsa berhubung had dedahan radiasi kepada manusia:
 • Orang Awam (tidak melebihi 1.0mSv/setahun).
 • Pekerja Sinaran (tidak melebihi 20mSv/setahun.

Perkara 4
Lynas tidak sama dengan Asian Rare Earth(ARE), Bukit Merah.
 • Bahan mentah Kilang ARE di Bkt Merah adalah bahan buangan industri bijih timah, iaitu tahi bijih.
 • Bahan mentah Lynas adalah tanah dari lombong dan bukan bahan buangan- Kandungan radioaktif bahan mentah Lynas adalah jauh lebih rendah dari bahan mentah dan sisa ARE di Bkt Merah.
 • Kandungan radioaktif dalam bahan mentah ARE Bkt Merah adalah 37 kali lebih tinggi dari Lynas.
 • Kandungan radioaktif dalam sisa ARE Bkt Merah adalah 60 kali lebih tinggi dari Lynas.
Perkara 5

Kenapa Tidak Australia?
Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Australia.
Cadangan pembinaan kilang di Australia Barat didapati tidak komersial kerana kos yang tinggi dan kekurangan kemudahan asas seperti air, gas asli dan bahan kimia.


Kenapa Tidak China?
Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di China.
China telah mengenakan had eksport yang ketat dan rendah ke atas produk 'logam nadir'.


Kenapa Tidak Kemaman?
Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Kemaman- Sementara menunggu tanah dari Kerajaan Negeri Terengganu, MIDA telah mencadangkan Lynas bertukar ke Kaw Perindustrian Gebeng, Kuantan.


Kenapa Gebeng?
 • Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Gebeng- Kemudahan pelabuhan yang berdekatan.
 • Bekalan gas asli yang sedia ada- Bekalan bahan kimia yang sedia ada.
 • Bekalan air yang mencukupi.
 • Wujud tenaga kerja mahir.
 • Kos operasi yang kompetitif secara global.

Perkara 6
Pengurusan Bahan Sisa.
 • Bahan sisa Lynas mengandungi kadar radioaktif yang sangat rendah dan tidak bahaya pada orang awam, alam sekitar dan pekerja- Dedahan sinaran dari bahan sisa ke atas orang awam adalah teramat rendah.
 • Walaupun bahan sisa ini tidak berbahaya, pihak berkuasa mewajibkan ia disimpan di tempat khas sama seperti industri-industri kimia yang lain.
 • Lynas melalui makmal antarabangsa telah berjaya menurunkan lagi kadar radioaktif di dalam sisa.
 • Negara seperti Amerika Syarikat telah menggunakan kaedah ini untuk pembuatan jalan.

Perkara 7
 • Selain China, Kilang-kilang seperti Lynas yang sedang beroperasi di Negara Maju seperti Amerika Syarikat dan lain-lain.
 • Prosesan Sepenuh (Molycorp di California, Indian Rare Earths di India dan Solikampsk di Rusia dan Silmet di Estonia di Eropah).
 • Prosesan Separa (Rhodia di Perancis, Shin Etsu di Jepun dan Nippon Yttrium di Jepun).
 • Kilang-kilang dalam perancangan ( Avalon Rare Metals dan Great Western Minerals di Kanada).

Perkara 8
Faedah:
 • KewanganPelaburan Langsung Asing (FDI) dengan modal RM2 billionKos operasi adalah RM350 juta setahun (Servis Luar dan Tenaga Kerja).
 • Tenaga Kerja Lynas mengambil 350 pekerja pakar dan separa pakar dan 100 pekerja kontrak. Hanya 4 orang pekerja asing iaitu pakar dalam pemprosesan nadir bumi dari ChinaLynas mendapat sokongan teknikal dari Rhodia, Perancis yang telah mengendalikan loji nadir bumi semenjak tahun 60anIndustri sokongan akan menjana 200 peluang pekerjaan tambahan.
 • Fasa Pembinaan Lebih 2000 orang diambil bekerja pada kemuncak fasa pembinaanMenyediakan peluang pekerjaan perniagaan untuk kontraktor dan pembekal tempatan.
 • Aktiviti Perintis Besar kemungkinan, syarikat-syarikat yang menggunakan produk Lynas akan mendirikan kilang di Malaysia.

Sumber:
Tuan Hj Arazmi Juhari
(Pengurus Kanan Keselamatan, Kesihatan dan Persekitaran)

Puan Mimi Afzan Afza
(Pengurus Kanan Sumber Manusia dan Komuniti)Nah apa lagi nak Green Walk Anti-Lynas? Bukankah itu sekadar meraih simpati, menarik perhatian, mencoba nasib mahu menarik undi simpati sempena PRU-13. Kalau benar Lynas itu salah, bawa ke Mahkamah tentang, jangan menjalankan long march seperti komunis, cuba membawa pengaruh ideologi yang sia-sia. Cakap dengan fakta, dan buat mengikut undang-undang. Kita negara bertamadun, negara contoh di rantau Asia Tenggara, kalau setiap masa Pembangkang hendak melanggar undang-undang,mengadakan himpunan haram, mengatakan serta menyebarkan fitnah, ianya sedikit sebanyak merencatkan wajah Malaysia di medan antarabangsa.

*harapnya OCPD Dang Wangi dan Penguasa DBKL ambil tindakan tegas terhadap Anti-Lynas Green Walk Komunis Wong Tat 


The Unspinners

Posted: 26 Nov 2012 11:14 PM PST

The Unspinners


Saman Nurul helah nak tutupkan isu

Posted: 26 Nov 2012 09:30 PM PST

Mat Sabu suruh Karpal minta air "free" dari Kedah

Posted: 26 Nov 2012 06:33 PM PST

Lawak pagi: Bayangkan Hadi sebagai PM ...

Posted: 26 Nov 2012 04:20 PM PST

Jika PKR auta ala SUARAM nak kenakan Musa Aman, kita ...

Posted: 26 Nov 2012 04:00 AM PST

PAS's Soi Lek attack boomeranged to Nik Aziz

Posted: 25 Nov 2012 11:51 PM PST

Belantan

Posted: 26 Nov 2012 11:08 PM PST

Belantan


PAS Kelantan sanggah Karpal Singh?

Posted: 26 Nov 2012 09:48 PM PSTBukanlah sesuatu yang menghairankan apabila kerajaan PAS Kelantan menyanggah kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh berhubung pelaksanaan perundangan Islam kepada orang bukan Islam di negeri berkenaan.

Sebelum ini kedua-dua parti berkenaan turut bertelagah siapa yang harus menjadi Perdana Menteri jika pakatan pembangkang memerintah negara ini.

DAP mahukan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim memegang jawatan itu manakala PAS pula mahu Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Cuba bayangkan dalam soal sedemikian pun sudah wujud pertelagahan sesama mereka, apa pula yang akan terjadi jika mereka berjaya membentuk kerajaan.Sebenarnya rakyat tidak hairan dengan konflik yang berlaku antara DAP dan PAS kerana mereka bukannya ikhlas bekerjasama bagi membentuk satu pakatan politik bagi membangunkan negara.

Sebaliknya, mereka berbuat demikian hanya semata-mata mahu menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN), dalam bahasa mudah mereka bersatu demi merebut kuasa - tidak lebih daripada itu.

Keadaan ini berbeza dengan kesepakatan dalam BN yang dilakukan atas dasar untuk membangunkan negara dan mensejahterakan rakyat.

Oleh itu diharap rakyat akan menilai sikap pakatan pembangkang ini supaya tidak terpedaya dengan puak yang bersatu hanya kerana kemaruk kuasa. Wallahuallam.

Suara Politik
Belantan


MB Khalid cuba main silap mata lagi - Kertas putih air Selangor tanpa cadangan konkrit?

Posted: 26 Nov 2012 06:11 AM PSTBaru-baru ini kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor telah membentangkan kertas putih bagi memperjelas isu status penstrukturan semula air di negeri itu.

Kertas putih 'Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Air Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya' yang disediakan oleh Unit Perancang Ekonomi Selangor diedarkan di Dewan Undangan Negeri Selangor.

Langkah untuk memperjelaskan isu itu nampaknya telah mencetuskan lebih banyak persoalan apabila ia tidak menjelaskan secara terperinci langkah-langkah yang akan diambil bagi membolehkan penstrukturan itu dilaksanakan walaupun tiga kali tawaran pengambilalihan kepada syarikat pemegang konsesi telah ditolak.

Keempat-empat syarikat konsesi itu ialah Puncak Niaga (M) Sdn. Bhd. (PNSB), Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn. Bhd. (SPLASH), Konsortium ABASS Sdn. Bhd. (ABASS) dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas).

Di muka surat 12 kertas putih itu jelas tertera jadual yang menunjukkan rundingan-rundingan di antara kerajaan PKR Selangor dengan keempat-empat syarikat konsesi air itu.


Rundingan pertama telah berlangsung pada 13 Februari 2009 dengan penawaran harga sebanyak RM5.709 bilion bagi mengambil alih keempat-empat syarikat tersebut dan ia ditolak mentah-mentah oleh syarikat terbabit.

Rundingan kedua pula berlaku pada 25 Jun 2009, di mana sebanyak RM9.218 bilion telah ditawarkan kepada syarikat-syarikat itu.

Dalam penawaran itu, dua daripada syarikat tersebut iaitu ABASS dan SPLASH telah bersetuju menerima tawaran itu, manakala PNSB dan Syabas menolak.

Mengejutkan! Kesemua syarikat konsesi berkenaan menolak tawaran ketiga yang dibuat pada 31 Januari 2010 meskipun mereka ditawarkan dengan harga lebih tinggi bernilai RM9.227 bilion.

Persoalannya, mengapa ABASS dan SPLASH yang bersetuju dengan tawaran kali kedua mengubah fikiran mereka.

Sudah tentu ada yang tidak wajar dalam tawaran tersebut dan bukannya seperti didakwa kerajaan PKR Selangor dalam kertas putih itu iaitu syarikat konsesi menuntut nilai pampasan yang lebih tinggi daripada pulangan keuntungan 12 peratus yang ditawarkan.

Sebagai seorang bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) yang 'tersohor'; Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak sepatutnya asyik menceritakan apa yang telah dibuat dan 'kesusahan' yang ditempuhinya, sebaliknya perlu menggunakan kepakaran dan kehebatannya bagi menjelaskan kepada rakyat, bagaimana beliau ingin menjayakan usaha mengambil alih syarikat konsesi terbabit yang melibatkan urus niaga berbilion ringgit.


Satu lagi yang dikesalkan, apabila kerajaan negeri dalam kertas putih berkenaan telah menyalahkan Kerajaan Pusat yang didakwa enggan turut serta dalam pengambilalihan syarikat konsesi itu.

Persoalannya, apakah benar Kerajaan Pusat enggan bekerjasama sedangkan di muka surat 18 kertas putih tertulis mengenai surat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menyokong penuh penstrukturan semula tersebut.

Mengulas perkara itu, Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER), S. Piarapakaran berkata, isu utama yang sepatutnya dijelaskan kerajaan Selangor - adakah penstrukturan itu akan membolehkan masalah kekurangan air di negeri itu selesai walaupun jika kerajaan negeri tetap menolak pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2.

Beliau berkata, loji baru itu adalah penting berikutan terdapat kes rizab simpanan air di Lembah Klang dilaporkan menurun kepada 2.4 peratus iaitu jauh lebih rendah daripada 20 peratus rizab simpanan air ideal.

Jelas beliau, rizab simpanan air merujuk kepada margin simpanan air terawat dan bukannya margin simpanan air mentah di negeri itu.

"Berdasarkan kenyataan Abdul Khalid sebelum ini, mungkin beliau tidak faham atau diberikan nasihat salah.

"Sekarang air mentah memang mencukupi tetapi jika Loji Rawatan Air Langat 2 tidak dibina, di mana kerajaan negeri nak cari rizab simpanan air baru jika permintaan air bersih tiba-tiba meningkat.

"Setiap loji ada kapasiti sendiri. Kalau empangan itu penuh pun, kita tak boleh ambil semua air dari kawasan itu bagi menampung peningkatan permintaan," katanya.


Abdul Khalid dilaporkan berkata rizab simpanan air yang tinggal 2.4 peratus tidak akan menjadi isu, jika air tidak berhasil (NRW) dapat dikurangkan sehingga 10 peratus.

Piarapakaran berkata, isu lain yang sepatutnya dijelaskan oleh kerajaan negeri adalah bagaimana ia hendak meningkatkan kecekapan pengurusan syarikat konsesi dan mengurangkan kehilangan NRW.

"Sebelum ini, kerajaan Selangor berkata rizab simpanan air tidak menjadi isu jika NRW dapat dikurangkan 10 peratus, tapi nak turun akan ambil masa lama. Tidak mungkin dalam masa setahun dua, sebab banyak paip perlu ditukar selain bergantung kepada sumber kewangan untuk tukar paip ini," ujarnya.

Setelah meneliti kertas putih 32 muka surat itu, apa yang dapat disimpulkan, ia adalah terlalu ringkas tanpa sebarang cadangan yang konkrit.

Ia juga tidak menjelaskan sekiranya penstrukturan semula air berjaya dilaksanakan, apakah krisis air yang bakal melanda rakyat Selangor dan kawasan sekitar Lembah Klang diselesaikan?

Jika Abdul Khalid beranggapan bahawa penstrukturan semula air itu penting bagi kerajaan negeri, beliau juga perlu tahu bahawa pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 lebih penting bagi setiap rakyat negeri itu dan kawasan sekitarnya bagi memastikan krisis air serius tidak berlaku pada 2014.

Janganlah disebabkan berlainan fahaman politik dan ingin mengambil kesempatan meraih undi menjelang pilihan raya, rakyat Selangor yang menjadi mangsa mainan politik.

Suara Politik
Belantan

Pas angkuh, bernafsu besar demi meraih kuasa?

Posted: 26 Nov 2012 12:10 AM PSTMengikuti perjuangan Pas sejak awal sehingga kini nampak jelas perubahan ketara dalam hala tuju perjuangan.

Pada zaman Abu Bakar Bakir, Burhanuddin Al-Helmi dan Zulkifli Muhammad perjuangan Pas adalah untuk agama, bangsa dan negara. Moto ini kalau digunakan sekarang Nik Abdul Aziz akan menganggapnya sebagai moto asabiyah, kaumiyah dan rasis.

Ketika zaman revolusi Iran memuncak Pas mengambil pendekatan radikal sehingga ramai pengikutnya ke Iran untuk meniru cara revolusi Iran terjadi. Ramai orang Pas dan pengikutnya termasuk dikatakan Timbalan Presiden Pas, Mat Sabu juga pendukung faham Syiah.

Pada zaman pakatan pembangkang, Pas menjadi lebih berkecamuk kerana antara kuasa politik dan agama, ghairah ke Putrajaya ternyata lebih unggul. Kalau dulu Abdul Hadi Awang pernah mengkafirkan UMNO kini DAP yang jelas kafirnya menjadi rakan sekutu Pas. Ibarat ludah ke langit tertimpa semula ke muka sendiri.

Oleh kerana ghairah ke Putrajaya, Pas sudah tidak peduli lagi isu pokok dalam perjuangan Islam. Tahalluf siasi yang sepatutnya berlaku dalam kalangan sesama Islam tersongsang kepada kelompok yang bukan Islam iaitu DAP.


Lalu justifikasi diberi untuk meyakinkan khalayak bahawa DAP adalah lebih baik kerana UMNO adalah syaitan dan Firaun seperti kata Abdul Hadi.

Keghairahan itu semakin terangsang dengan tampilnya Anwar Ibrahim sebagai tokoh utama. Karpal Singh dalam Parlimen pernah menyatakan Anwar "kaki liwat" dan dia punya cukup bukti. Mat Sabu menyebut Anwar sebagai "al-Juburi" kerana Anwar semasa dalam kerajaan memiliki kaset perbualan Mat Sabu-Normah.

Atas pertimbangan apa Pas boleh menerima DAP sebagai rakan sepasukan sedangkan Karpal Singh secara terang-terangan menolak gagasan Negara Islam dan hudud.

Atas pertimbangan apa pula Pas boleh menerima Parti Keadilan Rakyat (PKR) sedangkan integriti Anwar tercemar kerana kenyataan Karpal Singh, Mat Sabu dan dakwaan banyak pihak terhadap isu moralnya.

Kerana terlalu bencikan UMNO dan ingin ke Putrajaya menyebabkan Pas membina "nafsul amarah" yang luar biasa sehingga membelakangkan prinsip kebenaran.


Sikap benci dan dendam ini bukanlah ajaran Islam. Ia adalah penyakit "nafsul amarah" yang membuak-buak sehingga rasa taksub yang tinggi terpancar dalam doa untuk menghancurkan UMNO/Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang.

Seperti yang berlaku pada masa lalu, solat hajat digunakan secara tidak adil untuk membela pemimpin terjadi dan bercanggah dengan syariat. Akibatnya semakin banyak rahsia terbongkar. Apakah Allah tidak mendengar permintaan mereka?

Kalaulah doa yang angkuh dan bernafsu besar itu tidak diizinkan Allah, malah UMNO/BN menang besar apakah ia petanda doa mereka tidak makbul? Pas jangan cakap sombong kepada UMNO dan UMNO tidak pernah mendoakan Pas supaya hancur.

Menyatakan UMNO macam firaun, zalim dan syaitan adalah ungkapan yang terlalu ekstrem dan sukar diterima kerana ia bercanggah dengan fakta. Ia adalah dorongan sifat angkuh akibat gila kuasa yang luar biasa.

Pas kena ingat politik bukan segala-gala. Sewaktu membina impian ke Putrajaya dengan DAP dan PKR, musuhnya UMNO dikecam habis dengan gelaran yang tidak berlapik. Dalam politik tidak ada kawan yang kekal.

Keadaan boleh berubah. Apakah Pas akan menjilat balik apa yang dicakapkannya atau kuasa politik umat Melayu bakal hancur.


Pas amat memahami, golongan hardcore atau kelompok yang bakar tak hangus dan direndam tak basah tidaklah ramai. Dalam politik pengundi terdiri daripada simpatisan dan orang atas pagar.

Khalayak ramai, baik simpatisan dan orang atas pagar menilai. Orang Melayu dan UMNO lebih-lebih lagi rasa tersinggung dengan kenyataan UMNO syaitan, firaun dan zalim. Kenyataan ini amat menyinggung banyak pihak dan mendoakan pula supaya UMNO/BN hancur.

Perhimpunan Agung UMNO akan datang diharap jangan jadi medan balas dendam. UMNO harus berjiwa besar. Sultan Kelantan baru-baru ini bertitah dan menyatakan terima kasih kepada kerajaan Persekutuan. Baginda juga meminta supaya isu air di Kelantan diselesaikan segera.

UMNO/BN harus gagah menyatakan bahawa program pembangunan di Malaysia selari dengan kehendak Islam. Anak-anak pembangkang diberi biasiswa dan biaya untuk belajar dalam negara dan luar negara dengan adil dan banyak lagi. Sampai hati Abdul Hadi dengan angkuh menuduh UMNO firaun, syaitan dan zalim sedang orang luar menganggap Malaysia negara Islam contoh.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 26 Nov 2012 11:04 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


AWAS...PKR Edar Borang BR1M Palsu...

Posted: 26 Nov 2012 12:00 AM PSTPergerakan Pemuda UMNO hari ini mendedahkan wujud tindakan sabotaj dan tidak bertanggungjawab oleh pembangkang khususnya PKR di Selayang apabila didapati mengedarkan boring BR1M 2.0 yang dilampirkan bersama flyers PKR yang bertujuan untuk mengaburi mata rakyat serta mempunyai agenda lain.

"Perkara ini telah berlaku sebelum ini, dan borang yang dikembalikan hilang di tengah jalan. Kita tak tahu ke mana pergi borang ini (borang yang dihantar kepada pihak PKR). Ini merupakan satu unsur sabotaj dan bertujuan untuk mengelirukan rakyat kononnya mereka yang membantu rakyat dengan memainkan peranan PKR membuat gerakan mengedarkan borang ini (dengan kepala surat PKR Selayang),  ke seluruh pangsapuri-pangsapuri di Selangor.

Kita nak maklumkan kepada rakyat agar jangan tertipu, kerana borang BR1M ini boleh didapati di tempat yang betul, dan pulangkan semula ke tempat yang betul. Hari ini, gerakan telah dibuat oleh Pergerakan Pemuda, pejabat wakil-wakil Rakyat BN, bukannya melalui PKR. KLIK SINI

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 26 Nov 2012 09:52 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Biadap Betul Pembuat Demonstrasi Lynas Ini

Posted: 26 Nov 2012 06:30 PM PST

Siapa yang dimaksudkan balik kampung dan tanam jagung tersebut?
Gambar ini sudah boleh menjadi bukti kuat DAP cuba menanam kembali sifat rasis dan perkauman dalam demo pada hari Ahad lepas.

Anwar Ibrahim Bertanggungjawab Atas Keganasan Ini

Posted: 26 Nov 2012 04:49 PM PSTPerhimpunan Agung #PAU2012 Landasan Semangat Perang PRU13

Posted: 26 Nov 2012 08:52 AM PST


KUALA LUMPUR, 26 Nov (Bernama) -- Pergerakan Pemuda Umno mesti menjadikan Perhimpunan Agung Umno 2012 sebagai landasan untuk meledakkan semangat perang berjuang habis-habisan bagi memenangi minda dan hati pengundi muda serta pemilih atas pagar dalam pilihan raya umum akan datang.

Bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU-13), yang akan diadakan bila-bila masa sahaja, anggota perwakilan Pemuda Umno seharusnya dapat mencambah fikiran untuk merangka dan memperkasa strategi, sekaligus menterjemahkan sokongan generasi muda kepada Umno dan Barisan Nasional (BN).

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin tegas mengingatkan para perwakilan perhimpunan sayap Pemuda Umno nanti agar membekalkan diri dengan hujah yang akan disampaikan pemimpin dan mesej kepada rakyat.

"Hujah ini kekuatan kepada kita (Pemuda) dan perlu kita bawa balik ke kawasan masing-masing bagi kita sebarkan kepada rakyat. Ini pentas keramat, saya beri kebebasan (berbahas) jadi mereka perlu beri cadangan yang bernas dan jangan terlalu beretorik.

"Kita (Pemuda) harus menggunakan peluang ini untuk memberitahu dunia luar bahawa Perhimpunan Agung Umno bukan untuk ahli kita atau perwakilan sahaja tetapi tujuannya untuk menghantar mesej dan isyarat yang jelas kepada rakyat iaitu Umno komited untuk berkhidmat demi rakyat," katanya kepada Bernama.

Perhimpunan Umno akan dimulakan dengan Persidangan Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri esok di Pusat Dagangan Dunia Putra. Setiap sayap akan diwakili 991 anggota, manakala Perhimpunan Agung Umno Khamis ini akan mengumpulkan 2,759 anggota yang akan bersidang sehingga 1 Dis.

Seperti sayap Umno lain yang memberi fokus agenda utama perhimpunan agung berbincang mengenai persiapan akhir menghadapi PRU-13, Khairy mahu kira-kira 700,000 anggota Pemuda Umno memainkan peranan lebih besar menjelang pilihan raya umum dan tidak hanya berada di takuk lama sebagai pemasang bendera, penggantung poster dan juga penjaga keselamatan.

"Pemuda mampu memainkan peranan lebih besar khususnya dalam konteks perang minda yakni menawan minda dan hati rakyat. Bagi saya itu lebih penting daripada melakukan kerja-kerja rutin.

"Selain itu tidak kekok saya katakan Pemuda perlu memainkan peranan sebagai peraih undi bersama sayap Wanita serta Puteri yang pergi rumah ke rumah, ada juga rumah yang mana penghuninya orang muda, jadi lebih sesuai Pemuda berada di sana," kata Khairy.

Anggota Parlimen Rembau itu berkata generasi muda mesti tahu apakah implikasi pilihan mereka pada PRU-13 terhadap masa depan negara dan bahawa senario inilah pilihan yang terpaksa mereka hadapi.

Khairy berkata ada pihak yang berpendapat bahawa pengundi muda merupakan faktor penentu kepada PRU-13 disebabkan sifat atas pagar dan sokongan mereka lebih mudah dilentur berbanding penyokong tegar sesebuah parti yang telah diketahui arah sokongan mereka.

"Sokongan yang mudah dilentur itu juga menjadi faktor mengapa pengundi muda harus diberikan tumpuan daripada meletakkan harapan yang tinggi kepada mereka yang telah 'buta hati' terhadap jasa dan bakti Umno.

"Mereka yang buta hati terhadap kebaikan yang dibawa Umno saya ketepikan kerana tidak ada hujah yang boleh memenangi hati mereka. Majoriti orang muda yang termasuk dalam kelompok atas pagar dan mereka yang boleh diberi keyakinan akan menjadi sasaran," katanya.

Khairy berkata senjata terpenting dalam memenangi hati pengundi ialah hujah yang tepat dan berkesan, bukan retorik semata-mata.

Penggunaan media baharu seperti Twitter, Facebook dan portal berita merupakan antara cara terbaik meraih sokongan pengundi muda kerana lebih 80 peratus daripada pengundi di bawah umur 40 tahun itu mendapat maklumat terkini daripada media digital.

"Apa yang menarik mengenai media baharu dan pengundi ini ialah adanya informasi sumber orang ramai dalam satu tempat dan informasi ini bukan informasi jenis satu hala seperti dalam media arus perdana. Inilah yang kita perlu gunakan sepenuhnya bagi menarik sokongan generasi muda yang berada atas pagar sokong kita.

"Buat permulaan jangan sama sekali kita tapis media baharu ini. Bila satu isu mengenai kita muncul pada media itu, kita perlu balas kembali dengan fakta yang relevan dan berhujahlah pertahankan kes kita dan kita perlu lakukan ini dengan pantas kerana pusingan media ini kurang lima minit berbanding arus perdana kira-kira 24 jam," katanya.

Selain menggunakan media baharu, Khairy berkata kerajaan dan Pemuda Umno mengambil langkah turun padang dan mendengar secara langsung apa yang ingin diperkatakan pengundi muda, kerana era kerajaan tahu apa yang terbaik untuk rakyat, telah berakhir.

"Bukan lagi masanya untuk berteka teki. Kita mesti tahu apa yang diperlukan oleh generasi ini dengan penglibatan bersama generasi ini. Kita dengar apa mereka kata dan mahu kemudian laksanakan, kita tidak sesekali dengar sahaja," katanya.

Hasilnya, kata Khairy, berlakulah transformasi berlandaskan 'politik khidmat bakti' Pemuda Umno bangkit membantu generasi muda menerusi pelbagai program seperti Pameran Kerjaya Pemuda BN yang disasarkan untuk mengatasi isu kebolehpasaran pekerjaan rakyat bagi membolehkan mereka memperoleh pendapatan tinggi. - BERNAMA

Saman Ini Yang Buat Karpal Singh Marah

Posted: 26 Nov 2012 03:00 AM PST


Anwar Ibrahim Kata Kit Siang Adalah Patung Politik

Posted: 26 Nov 2012 01:26 AM PST6 Tips Dari Obama Untuk Menang Dalam PRU13

Posted: 25 Nov 2012 10:43 PM PSTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 26 Nov 2012 09:51 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


APA PANDANGAN ST SINGAPURA MENGENAI MELAYU MURTAD BAWAAN ANAK PUAKA ?

Posted: 26 Nov 2012 05:42 AM PST

PARLIMEN SHAH ALAM YANG PERTAMA BAKAL TUMBANG !

Posted: 26 Nov 2012 04:11 AM PST

VIDEO : FAM DIBANGSATKAN ULTRAS MALAYA.

Posted: 25 Nov 2012 10:08 PM PST

PISAU.NET

Posted: 26 Nov 2012 09:19 PM PST

PISAU.NET


Konspirasi Anwar Mahu Dirinya Di Tembak Untuk Menang PRU13

Posted: 26 Nov 2012 05:00 PM PST

Yang dinanti nantikan oleh gerembolan haprak pakatan untuk mengulingkan kerajaan secara kudeta pasti akan tiba,perancangan mereka berjalan lancar.Setiap penentangan gerakan mereka digambarkan satu serangan terhadap parti parti mereka.


Mindset dan persepsi digarap dengan baik,menghancurkan keharmonian dan keamanan negara menjadi intipati penting untuk meruntuhkan sesebuah kerajaan.Tidak ada cara lain selain daripada melakukan kekacauan.Matlamat menyelamatkan Anwar menjadi keutamaan ,malah didalam mesyuarat sulit pakatan yang dibuat di Indonesia tahun lepas mereka telah merancang untuk melakukan kekacauan "at all cost" .


Ini bertepatan dengan laporan sulit semasa pembentangan oleh mesyuarat pimpinan tertinggi pakatan bahawa sokongan terhadap pakatan menyusut begitu teruk.Malah didalam mesyuarat tersebut turut mengakui mereka pasti akan kehilangan beberapa negeri dan pasti akan gagal didalam PRU13 untuk mengambil alih PutrajayaJusteru persepsi palsu harus dimainkan kononnya mereka mendapat sokongan daripada rakyat.Kita dapat lihat bagaimana umpan sudah mengena,himpunan Bersih yang kononnya mahu diadakan secara aman sebenarnya tak lebih daripada wayang. Kit Siang pernah menyeru agar satu revolusi diadakan. Pemimpin khawarij PAS turut menyuarakan hal yang sama,malah Anwar turut menghasut anak anak muda agar mengikuti contoh rakyat Mesir berkumpul di medan Tahrin menjatuhkan kerajaan.Hasilnya seperti semua orang tahu berlaku keganasan ketika himpunan Bersih 3.0,apa yang dirancang selepas ini adalah mereka mahu melakukan revolusi pada petang hari mengundi PRU13 sebelum keputusan dikeluarkan.


Resepi revolusi garapan kuasa asing dijadikan panduan,tetapi mereka terlupa selama ini majoriti rakyat memerhatikan tindak tanduk mereka.Selama ini penyokong dan majoriti rakyat mendiamkan diri.Mereka sudah terlupa seluruh rakyat Malaysia tidak mewakili suara mereka.Jangan sampai berlakunya pertembungan yang kita sendiri tidak mahu lihat seperti mana berlakunya di Iran.


Haprak pakatan sanggup bersekongkol dengan sesiapa saja asalkan dapat meraih kuasa,anasir anasir asing malah fahaman komunisme turut disokong asalkan mereka berjaya mendapatkan sokongan daripada pelbagai fahaman anutan politik.


Modus operandinya sama seperti berlaku di Iran,Mesir,Yaman,Thailand atau pun Libya. Nyawa menjadi taruhan.Anwar pernah membayangkan bahawa beliau bakal ditembak dalam satu ceramah roadtour beliau di Alor Star baru baru ini,kita juga tahu bagaimana pada kehangatan reformasi dahulu Anwar mendakwa diri beliau disuntik dengan virus HIV dan Arsenik.


Modus operandinya tak ubah seperti bekas presiden Taiwan Chen Shui Bian yang didedahkan berkonspirasi kononnya nyawa beliau terancam dalam satu insiden tembakan pada 2004 ketika berkempen semasa pilihanraya umum. Chen Shui Bian juga mendakwa beliau diracun pada 1985 pada ketika itu untuk mendapatkan sokongan pengundi.Kesemua ini dibuktikan oleh pihak polis sebagai satu penipuan dan konspirasi terancang untuk meraih undi simpati pada ketika itu.


Dalam konspirasi penipuan ini CNN melaporkan Chen ditembak dan gambar beliau berlumuran darah didedahkan keseluruh dunia.

CNN Botches and Bungles News Coverage of the 319 Shooting IncidentCNN.com: Suicide man 'shot Taiwan leader'
Gambar CNN menunjukkan Chen Shui-bian pada  March 19, 2004, kesan darah di jaket.
Apa yang mengejutkan konspirasi ini terdedah dengan sendirinya setahun kemudian apabila pada 7 March 2005 apabila CNN secara tidak sengaja menyiarkan kembali gambar yang sama tetapi tiada kesan darah dalam artikel "Suice Man 'shot Taiwan Leader" (artikel ini sudah dipadam oleh CNN)

Faktanya tidak ada kesan darah dan pada ketika itu memang tidak ada cubaan membunuh seperti mana yang didakwa oleh Chen dan konspiratornya. Kesemuanya digarap menjadi satu skrip drama dan lakonan seperti mana semua orang tahu seperti filem Hollywood "Wag the Dog"

Menurut penganalisis yang dikatakan kesan darah dijaket Chen sebenarnya adalah tali pinggang keledar nylon yang dipasang di roll bar kereta Jeep. Didalam gambar anda dapat lihat tali pinggang yang sama berada disebelah kiri roll bar dihadapan isteri Chen.


Dalam gambar bukti dari suruhanjaya penyiasat turut mendedahkan gambar dari sudut lain menunjukkan kedudukan tali pingang yang lebih jelas


yang dikatakan kesan darah sebenarnya adalah tali pingang nylon berwarna oren
Satu lagi bukti penipuan Chen adalah gambar ini,beliau digegaskan ke Hospital tetap anda dapat lihat tiada kesan darah atau pun kesan tembakan dijaket beliau.Kesudahannya Chen menang dalam pilihanraya tersebut dan diangkat menjadi presiden Taiwan.
Chen Shui Bian digegaskan ke Chi Mei Hospital tanpa kesan tembakan dan darah
 Pisau mendapat maklumat skrip yang sama akan dimainkan seolah nyawa Anwar menjadi taruhan  untuk dijadikan semangat kebangkitan dan kemarahan penyokong pakatan.Kita dapat melihat bagaimana berlaku lakonan kematian semasa demo Bersih,tujuannya untuk membakar sentimen kebencian kononnya kerajaan adalah zalim.Sebaliknya ia adalah taktik dan skrip yang sudah digarap rapi oleh IRI dan NED yang dibiayai oleh CIA.


Adalah tidak mengejutkan jika Anwar dilihat cuba mendesak kerajaan Australia untuk masuk campur semasa pilihanraya ke 13 nanti.Pisau perhatikan dalam teknik psywar dan propaganda ,operatif pakatan telah berjaya memainkan persepsi kononnya barisan pimpinan telah mengatur barisan kepimpinan kabinet bayangan dan dalam masa yang sama siapa yang layak menjadi PM dan kembali menjadi panas ketika muktamar PAS baru baru ini.Kesemua ini diulang ulang seolah mereka membayangkan sekarang ini Putrajaya sudah didalam gengaman dan sedang berkira kira siapa menjadi apa dan jawatan apa.

Dalam analisis Pisau, sekarang ini haprak pakatan memainkan sentimen mereka dizalimi dan dianayai. Daripada kereta Anwar diserang hinggalah kepada bas dan yang terbaru Anwar dakwa beliau bakal ditembak.Undi simpati kononnya kerajaan BN zalim.


Provokasi jahat,fitnah dan pembohongan yang dilakukan terhadap kerajaan BN ternyata menjadi,mereka mengharapkan tindak balas daripada para penyokong BN dan mahu tunjukkan seolah mereka dizalimi .Pisau kata " kem pakatan dah hasut mereka sanggup berperang,pihak kementerian tunggu apa lagi?"

Marah Dengan Bola Sepak Malaysia?

Posted: 26 Nov 2012 07:49 AM PST

Semalam Malaysia tewas 3-0 ditangan Singapura...

Pisau kata "engkau yang main lazer".."aku yang main lazer"..."aku yang kena tangkap"...hehehe...terbaik.."

Bantuan Ke Gasa Datang Dengan Pelbagai Bentuk Dan Rupa

Posted: 26 Nov 2012 05:00 AM PST

Pisau kata " cara wali selipar lebih afdal?"

Moga Nik Aziz Kekal Bertahta...

Posted: 26 Nov 2012 01:30 AM PST

Pisau kurang bersetuju mesej yang cuba disampaikan oleh poster ini. Sepatutnya kita harus doakan agar Nik Aziz kekal selama lamanya. Bayangkan jika Nik Aziz tak ada..macam mana kita nak jadikan beliau contoh ularmak akhir zaman?Macam mana kita nak jadikan sempadan dan rujukan untuk mengenali khawarij?


Banyak yang kita boleh pelajari daripada si tua kutuk ini. Skill untuk spin,jual dan lacurkan ayat Quran adalah kaedah yang dikatakan amat berjaya dipraktikkan oleh khawarij PAS ,semua ini adalah hasil daripada modul dan latihan melacurkan agama yang diajar oleh Nik Aziz.Semua itu boleh kita jadikan sempadan untuk menjadi seorang muslim yang baik.Pisau kata " Mudah mudahan Nik Aziz kekal..boleh dijadikan sempadan untuk umat Islam..Bayangkan berapa ramai lagi yang masih belum khatam skill cara Nik Aziz...ilmu melacurkan agama hanya terdapat di Kelantan yang digelar Serambi Mekah. "

Beza Ahli Sunnah Dengan Khawarij PAS.

Posted: 25 Nov 2012 11:40 PM PST

Pisau kata " khawarij doakan kesejahteraan Guan Eng,Karpal dan Kit Siang"

Suara Nurul Izzah Penyambung Lidah IFC,Cucu Anwar Berpeluang Pilih Agama Sendiri.

Posted: 25 Nov 2012 09:52 PM PST

AIDC – "Bukan suara terasing, tetapi sambungan rentetan kes yang panjang", begitulah kesimpulan Dr Yusri Mohamad, bekas Presiden ABIM ke-6 ketika mengulas kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar di Gereja Tabernacle, 3 November.


Yusri membuat kesimpulan itu ketika berdiskusi dalam forum anjuran PERKASA di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, 8 November.


Mengukuhkan lagi hujah, Yusri menceritakan pengalamannya semasa menjadi Presiden ABIM dan Pengerusi Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) yang bergelut dengan kes murtad, wanita Melayu bernama Azlina Jailani.


Lina Joy

Kes Azlina Jailani atau lebih dikenali sebagai Lina Joy seperti yang diceritakan rakan Yusri, Azril Mohd Amin bermula pada tahun 2000 apabila wanita Melayu itu ingin menukar identitinya daripada Islam kepada Kristian apabila berkahwin dengan seorang lelaki beragama Kristian.


Pendaftaran perkahwinan Lina Joy menimbulkan masalah kerana di dalam kad pengenalannya tertera perkataan beragama Islam, lalu dipohonnya proses memadamkan identiti dengan pemohonan menukar status Kristian kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).


Sekali lagi Lina Joy menghadapi masalah kerana JPN tidak dapat meluluskan permohonannya kerana termaktub dalam undang-undang seorang Muslim tidak dibenarkan menukar identiti kepada agama Islam kecuali mendapat kebenaran bertulis daripada daripada mahkamah syariah yang mengesahkannya sebagai seorang murtad.


Pada tahun 2001, kes Lina Joy mula meletup apabila wanita Melayu dengan sokongan penuh daripada barisan peguam gereja berusaha mencabar kes itu di mahkamah sivil.


Tanpa melalui prosedur sepatutnya, iaitu melalui saluran mahkamah syariah, barisan peguam gereja berusaha mencabar kedaulatan mahkamah syariah melalui mahkamah sivil, sekaligus berusaha merombak status quo perlembagaan Malaysia dengan harapan, jika Lina Joy menang, kes ini bakal menjadi kes rujukan, 'precedent case' untuk kes-kes murtad yang lain pada masa hadapan.


Seperti diduga, sudah termaktub dalam perlembagaan, kes Lina Joy akan gagal dari Mahkamah Tinggi hingga Mahkamah Rayuan kerana ia merupakan bidang kuasa mahkamah syariah.
Kes ini lebih meletup pada tahun 2006, apabila barisan peguam gereja Lina Joy berusaha mencabar kes tersebut di peringkat perundangan tertinggi di Malaysia iaitu Mahkamah Persekutuan dan ketika itu juga bangkitlah pertubuhan-pertubuhan Islam mempertahankannya dengan menubuhkan PEMBELA.


Malik Imtiaz


Di belakang Lina Joy, berdirinya barisan peguam-peguam gereja yang turut mendapat sokongan daripada The Beckett Fund for Religious Liberty, yayasan dana luar negara, di samping sokongan padu daripada Majlis Peguam Malaysia (Malaysian Bar Council), diwakili oleh Malik Imtiaz Sarwar.
Peliknya, walaupun Majlis peguam hanya berstatus sebagai peguam pemerhati, namun pihak mereka memohon kepada mahkamah untuk berhujah di mana menurut wakilnya, Malik Imtiaz, seseorang muslim sepatutnya dibenarkan untuk menukar agamanya berdasarkan hak individu yang dijamin dalam Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan.


Seorang lagi aktivis Majlis Peguam, Ambiga Sreenevasan pertikai pelaksanaan hukum syariah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan yang berkata penganut Islam tiada bezanya dengan penganut agama lain.


Selain Majlis Peguam, Lina Joy turut disokong oleh 11 wakil NGO yang menghantar wakil mereka mengikuti perbicaraan tersebut, NGO tersebut antaranya, Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Sisters in Islam (SIS), National Human Rights Society (HAKAM), All Women's Action Society (AWAM), Catholic Lawyers Society, Interfaith Spiritual Fellowship, Malaysian Civil Liberties Society (MCLS), Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism and Sikhism (MCCBCHS), Women's Aid Organization (WAO), Women's Development Collective (WDC) dan lain-lain.
Walaupun menerima sokongan kumpulan gereja dan 11 NGO, namun Mahkamah Persekutuan membuat keputusan menolak rayuan Lina Joy dengan majoriti 2-1.

 Nurul Izzah anak Anwar Ibrahim

 Yusri, berdasarkan pengalaman peribadinya melihat sendiri trend pergerakan kumpulan pro murtad ini dan berpendapat kenyataan Nurul Izzah di gereja Subang Jaya tiada bezanya dengan kenyataan ayahandanya, Anwar Ibrahim dengan BBC News.

"Malangnya, tidak lama selepas itu, saya melihat di internet, satu rakaman wawancara BBC dengan ayah YB Nurul (Izzah).


"Apabila ditanya oleh wartawan BBC, kalau saudara diberi kuasa, macam mana sikap saudara terhadap keputusan mahkamah yang telah diputuskan baru-baru ini (kes Lina Joy).

"Beliau berkata Mahkamah Persekutuan tidak sepatutnya memutuskan keputusan sebegitu. Dan ditanya lagi adakah Lina Joy ini berhak untuk menukar agamanya, dia (Anwar) menjawab dengan begitu yakin, it is her rights (Itu adalah haknya).

"Inilah sedikit sebanyak telah menjauhkan hati saya (dengannya), walaupun saya bekas Presiden ABIM. Saya Presiden ABIM yang ke-enam, beliau bekas Presiden ABIM yang kedua.
"Kawan tetap kawan, tetapi agama lebih utama dari segala-galanya. Ini bukan isu peribadi, (tetapi) ini isu prinsip", katanya.
Ini bukan kali pertama kritikan Yusri tentang isu Lina Joy, malah pada 2 Januari 2011, semasa pertemuan tertutup sahabat-sahabat ABIM di rumah Profesor Osman Bakar, bekas Presiden ABIM turut membuat kritikan yang sama di depan muka Anwar Ibrahim.


Dr Hassan Ali yang berforum bersama Yusri turut bersetuju world view pemikiran Nurul Izzah membayangkan pemikiran Anwar Ibrahim.


"Bagi saya statement yang dikeluarkan Nurul Izzah tadi yang kita dengar..saya tak nampak boleh ada penafian kepada statement ini.


"Daripada Malaysiakini, Malaysian Insider, dipetik dan dipetik..saya dah tonton video itu kali kelima..saya dah tengok satu persatu, tidak ada cara nak tarik balik, nak menerangkan lagi, (kerana) itulah hasratnya, hasrat ayahandanya (Anwar), hasrat dia (Nurul Izzah), hasrat partinya, hasrat kumpulan tiga partinya dalam Pakatan Rakyat, itulah," katanya.


IFC


Hujah Yusri dan Hassan Ali ada asasnya, di mana pasca keputusan kes mahkamah Lina Joy, Kumpulan 11 NGO pro murtad meneruskan agenda mereka dengan menubuhkan satu NGO baru dinamakan 'Kumpulan Artikel 11′, yang berjuang atas nama kebebasan beragama di Malaysia. Manakala Ambiga Sreenevasan, Presiden Majlis Peguam pula menganjurkan Forum Memeluk Islam pada tahun 2008 untuk membuka ruang kebebasan agama dipraktikkan secara telus kepada penganut-penganut beragama Islam.


Adakah satu kebetulan Anwar pula menyokong forum kebebasan beragama anjuran Ambiga itu meskipun ditentang oleh majoriti umat Islam di Malaysia ?


Kemudiannya Majlis Peguam dan Kumpulan Artikel 11 menjelmakan diri mereka sebagai Kumpulan BERSIH yang dipimpin oleh Ambiga dan disokong padu oleh Anwar Ibrahim.
Adakah satu kebetulan Ambiga penyokong murtad Lina Joy dilantik Anwar mengetuai BERSIH ?
Juga bukan secara kebetulan, Oriental Hearts and Minds Institute (OHMSI), badan pemikir Kristian yang menjemput Nurul Izzah berforum di Gereja Tabernacle, 3 November adalah badan yang sama menyokong BERSIH.


Adakah satu kebetulan Nurul Izzah dijemput berforum bersama Malik Imtiaz, peguam pro Lina Joy dan Mujahid Yusof Rawa, tokoh PAS yang berusaha mencari pengaruh gereja ?
Malik Imtiaz, peguam pro Lina Joy menurut laporan Aliran Monthly Vol 25, 2005 adalah Pengerak utama Kumpulan Artikel 11 yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Suruhanjaya Antara Agama-agama (IFC).


Sebelum ini, Malik Imtiaz peguam kes murtad kepada Subashini Rajasingam, peguam Abdul Kahar Ahmad (ajaran sesat), pengikut Ayah Pin (ajaran sesat) dan peguam Zaid Ibrahim yang mencabar undang-undang hudud Kerajaan Kelantan.


Pada Februari 2005, Malik Imtiaz dengan kerjasama Majlis Peguam dan Malaysian Interfaith Network (MIN) dengan tajaan yayasan Kristian, Konrad Adeneur Foundation (KAF) telah menganjurkan persidangan di Hotel Equatorial, Bangi untuk menyediakan satu draf 'perlembagaan' IFC.


Yayasan Kristian KAF juga merupakan penaja badan pemikir Anwar Ibrahim, Institut Kajian Dasar (IKD) yang juga merupakan anggota MIN penganjur IFC.
Sebab itu, tidak menghairankan apabila Anwar pernah dilaporkan berkata, "saya telah katakan secara terbuka. Terima IFC," kepada Aliran Monthly, pada 5 Jun 2007.
Pisau kata " ini yang PAS nak sangat"

Sri Tri Buana

Posted: 26 Nov 2012 07:41 PM PST

Sri Tri Buana


Cina Tidak Akan Undi PAS?

Posted: 26 Nov 2012 05:20 PM PST

r b f

Posted: 26 Nov 2012 07:37 PM PST

r b f


Tindakan Drastik Team Malaysia Untuk Elak Kekalahan Perlawanan Seterusnya

Posted: 26 Nov 2012 12:06 AM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 26 Nov 2012 03:43 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Pengalaman: Tak mahu lagi 'berzina' melalui telefon

Posted: 26 Nov 2012 03:31 PM PST

DANG Setia, saya pelajar sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Baru-baru ini, saya diperkenalkan rakan kepada lelaki, bergelar A. Kami tidak pernah bersua tetapi hubungan kami semakin hari kian rapat.

Saya pernah gagal bercinta selepas menjalin hubungan selama dua tahun. Selepas itu saya langsung tidak berminat untuk berkenalan dengan lelaki.

Lagi pun, hubungan saya dengan A berkisar lebih kepada perbualan berunsurkan perkara berbaur lucah. Saya turut terjebak akibat leka dilayan oleh perasaan bahagia ketika itu.

Tidak mahu melakukan zina biarpun hanya melalui telefon, saya keberatan menerima A. Namun sebahagian daripada hati, mengakui mula jatuh hati kepada A.

Saya tetap bimbang dan tidak pasti sejauh mana sayangnya A pada saya meskipun dia pernah meluahkan ingin berkahwin.

A pula pernah terlanjur dengan kekasih lamanya, saya sudi menerimanya dalam terpaksa. Perlukah saya menggesa dia kembali kepada kekasih lama untuk bertanggungjawab atas keterlanjuran mereka atau dia harus memilih saya kerana padanya, saya perempuan terbaik menjadi isterinya?

Saya ingin berubah, masalahnya kadangkala dia terlanjur berbual-bual lucah menerusi telefon ketika bersama saya.

Juita
Alor Setar, Kedah

Tidak tegas menyatakan pendirian antara punca saudari terus terperangkap dalam masalah ini. Sejujurnya Dang Setia sendiri tidak dapat melihat kesungguhan saudari untuk berubah daripada mengulangi tabiat lama.

Sebenarnya saudari perlu lebih berterus terang sebaik dihampiri lelaki sedemikian. Bukannya terus melayan dan menemani lelaki terbabit meluahkan 'kegersangan' menerusi telefon.

Tepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi, pepatah lama itu cukup memberi peringatan kepada saudari. Dalam erti kata lain, jika saudari tidak mengendahkan perbualan lucah si A, saudari tidak berterusan menghadapi masalah ini.

Selain itu, berbaloikah rasa sayang apabila maruah diri menjadi galang gantinya? Saudari sendiri pernah melalui dilema terbabit, semestinya lebih maklum mengenai sikap lelaki sebegini.

Saranan Dang Setia, tegur sikap A dan andai si dia enggan berubah, nyata A tidak ikhlas menyunting saudari sebagai pasangan hidup. Lelaki baik akan melayan isterinya dengan penuh hormat berbanding mengambil kesempatan.

Twit status 'gedik', Abby Abadi sedia akhiri zaman jandanya...dengan siapa?

Posted: 26 Nov 2012 11:01 AM PST

Walaupun Abby Abadi yang kini manis bertudung sudah lama tidak muncul di kaca televisyen, namun dia seorang yang aktif juga mengemaskini laman sosial Twitter dan juga Instagram miliknya dan Murai Batu adalah salah seorang follower dialah.

Namun, gara-gara foto dan status yang dikemaskinikan di dalam Instagram itu baru-baru ini, Murai Batu sendiri masih tertanya-tanya betulkah Abby akan berkahwin?

Dalam banyak-banyak foto tersebut, Murai Batu ternampak sekeping foto seperti Abby berada di dalam kedai bunga dan dalam statusnya menulis " Mencari apa yang patut untuk...Jeng! Jeng! Jeng! Huhu...Yang penting yang wajib di dahulukan, kan? Couple2 banyak dosa, kahwin semua buat dapat pahala kan? So apa lagi! Hehe 3 #JomNIKAH ;D"

Paling manis, ada sekeping foto itu seperti seorang perempuan yang kelihatan seperti Abby bersama seorang lelaki yang mana masing-masing memegang kad yang tertera ayat 'Marry me!' dan 'You and Me'. Lebih mencurigakan foto itu berserta dengan status Abby yang menulis " Cenggg! Cenggg! Tajuk Album: Takdir Penentu Segalanya..."
Status dan foto yang dimuat naik itu menjadi tanda tanya bukan sahaja Murai Batu malah peminat serta followernya juga. Malah ada yang sudah mendoakan kebahagiaan Abby serta mengucapkan tahniah di laman Instagram milik akaunnya itu.

Teruja juga Murai Batu hendak tahu siapa gerangan jejeka tersebut kerana dalam banyak-banyak komen yang diberikan oleh follower atau pengikutnya di dalam Instagram itu ada yang meneka Pak Ustaz. Kalau ya, baguslah kan kerana Abby pun sudah berhijrah.

Haiiii...kalau betul lah Abby hendak mengakhiri status jandanya baguslah dan Murai Batu hendak ucapkan tahniah, dia pun sudah agak lama bersendiri selepas bekas suaminya Norman Hakim berkahwin dengan pelakon, Memey.

Apa-apa pun, Murai Batu doakan semoga Abby bertemu dengan jodoh yang sepadan dan baik untuk dirinya.

Murai

(Gambar) Aksi Yuna terlucut tudung hingga nampak rambut cetus kontroversi

Posted: 26 Nov 2012 07:20 AM PST

Opocot! Aksi depan kamera untuk mendapatkan shot terbaik telah mengundang bala buat penyanyi terkenal tanahair, Yuna apabila tudung yang dipakainya terlucut hingga menampakkan rambutnya.

Kami pun kurang pasti siapa yang mengambil gambar tersebut dan sebarkannya. Kami kutip gambar ini dari MPP Online.

Takkanlah Yuna pula yang uploadkan gambar tersebut saja nak tempah kontroversi la namanya tuh.

Patutnya Yuna kena alertla benda-benda macam ni, kena ambil tahu hal-hal keperibadian berkaitan aurat, jangan sampai ada orang tuduh anda bertudung sekarang kerana fesyen..tercalar imej bertudung tuh!

Ads: I want me one of those 84" TV! Find out more about the #LGTV here.
Ads: Jom saksikan selebriti spt Jehan Miskin, Elfira Roy menguasai cabaran dari segi fizikal dan mental - #FearFactorMY

PBB kecam video palsu Israel

Posted: 26 Nov 2012 04:45 AM PST

GAZA: Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) untuk pelarian Palestin mengkritik dan menyelar penipuan Israel yang dibuat melalui media sosial bahawa pertubuhan itu membenarkan sekolah miliknya di Genting Gaza digunakan oleh pejuang Palestin untuk melancarkan roket ke arah Israel.

"UNRWA menafikan dakwaan yang dibuat secara online oleh jurucakap tentera Israel (IDF) bahawa pejuang Palestin menggunakan sekolah atau kemudahan lain milik UNRWA di Gaza untuk melancarkan peluru berpandu ke Israel," menurut agensi itu dalam kenyataan akhbar, Selasa lalu.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Israel memuat naik video propaganda mereka di laman web YouTube, menunjukkan animasi bagaimana sebuah sekolah milik PBB digunakan untuk melancarkan peluru berpandu.

Menurut UNRWA, IDF menggunakan akaun Twitter rasmi mereka, @ IDFSpokesperson untuk mengirim pautan kepada sebuah video yang dimuat naik di akaun rasmi YouTube milik tentera Israel.

Video itu menunjukkan pejuang Palestin menembak peluru berpandu dari sebuah sekolah yang ditanda secara jelas menggunakan simbol UNRWA.

"UNRWA memandang berat penghasilan serta penggunaan animasi itu yang mendakwa UNRWA membenarkan premis milik kami digunakan untuk aktiviti peperangan dalam konflik terbaru ini.

Kami juga mengecam penggunaan logo kami tanpa kebenaran," menurut pertubuhan itu. Israel telah lama menuduh bahawa sekolah dan hospital di Gaza digunakan sebagai pusat tentera Hamas namun tidak dapat memberika sebarang bukti kukuh.

Tuduhan itu dibuat sebagai justifikasi tindakan tentera rejim itu yang kerap menyerang hospital dan sekolah di Gaza, iaitu pencabulan serius undang-undang antarabangsa semasa konflik.

UNRWA sebelum itu melaporkan sekolah rendah Shejaya miliknya rosak teruk akibat serangan bertubi-tubi tentera Israel.

Taktik pembangkang tuduh kerajaan tipu PRU13

Posted: 26 Nov 2012 04:31 AM PST

KUALA LUMPUR - Malaysia tidak lagi bebas jika pihak luar dibiar campur tangan dalam menentukan kerajaan yang memerintah, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bercakap kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Riba Dunia Ketiga hari ini, Dr Mahathir mendakwa hasrat pembangkang menjemput pemerhati luar untuk memantau pilihan raya umum ke-13 sebenarnya bertujuan menuduh kerajaan menipu dalam pilihan raya.

"Tujuan satu sahaja, dia (pembangkang) kalah dia nak buat demonstrasi tentang penipuan dalam pilihan raya. Kerajaan tipu sebab itu parti kerajaan menang. Itu sahaja.

"(Pembangkang) Nak buat rusuhan macam di negeri Arab supaya dapat jatuhkan kerajaan di luar daripada sistem pilihan raya," katanya apabila ditanya mengenai tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilaporkan menulis kepada Menteri Luar Australia Senator Bob Carr meminta negara itu membantu memantau pilihan raya di Malaysia.

Ditanya mengenai pemerhati bebas yang dijemput semasa pilihan raya umum lepas, Dr Mahathir berkata: "Secara rasmi kita tak jemput, tapi kalau dia nak datang dan tengok, tengoklah.

"Tak ada negara yang mana parti kerajaan boleh kalah di lima buah negeri... tak dapat dua pertiga kerusi di Parlimen. Kalau betul-betul dia (kerajaan) nak tipu, saya ingat parti lawan (pembangkang) tak boleh menang lima buah negeri," katanya.

Persidangan Riba Dunia Ketiga membincangkan isu riba dan kaitannya terhadap kemelesetan ekonomi global yang berpanjangan, inflasi dan pergolakan sosial yang melanda dunia ketika ini.

Persidangan dianjurkan oleh Thinkers Trends Malaysia Resources dengan kerjasama Institut Kewangan dan Perbankan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Pusat Al Ghazzali untuk Sains Islam dan Pembangunan Manusia (Australia).- Bernama

Anti Lynas: 20,000 vs 28 juta rakyat Malaysia

Posted: 26 Nov 2012 04:01 AM PST


PADA 14 Julai lalu, sebuah NGO yang menamakan diri mereka Save Malaysia, Stop Lynas (SMSL) telah mengadakan undian di 19 buah bandar dan pekan di seluruh Malaysia bertujuan untuk mencari jumlah sokongan terhadap usaha mereka menentang operasi kilang Lynas di Kuantan.

Kesemuanya 28 lokasi di Malaysia yang dijadualkan menyertai program tersebut tetapi hanya 19 tempat sahaja yang mengadakan undian manakala tempat-tempat lain mengadakan aktiviti seperti mengumpul tandatangan, piket dan 'flash mob'.

Undian yang yang bermula pada jam 5 petang dan ditutup pada jam 9 malam mendapati 20,194 orang mengundi menentang Lynas sementara hanya 6 yang menyokong.

Berdasarkan pengiraaan ini, SMSL di dalam laman web rasmi mereka telah secara tidak langsung seolah-olah mengisytiharkan bahawa majoriti rakyat Malaysia menentang Lynas!

Persoalannya, bagaimana SMSL mengira 20,194 sebagai majoriti sedangkan rakyat Malaysia keseluruhannya ialah 28 juta orang? Secara pecahannya pula, dari keseluruhan 19 kawasan membuang undi dan SMSL hanya mampu mendapat sokongan dari lebih kurang 20,000 orang bermakna, secara puratanya tidak sampai 1,000 orang yang menentang Lynas di satu-satu tempat.

Justeru, apakah layak dikatakan 1,000 sebagai suara majoriti setempat? Berapa ramaikah penduduk di setiap tempat membuang undi tersebut?

Hakikatnya, 20,000 dari 28 juta adalah angka yang memalukan bagi SMSL. Lebih buruk, undian juga menunjukkan dari kelompok bangsa yang sama iaitu Cina iaitu tidak menggambarkan pendirian realiti masyarakat Malaysia yang berbilang kaum.

Lebih dari itu, apakah jaminan yang proses pengundian yang dijalankan oleh SMSL adalah adil? Bagaimana kita memastikan yang tiada ahli-ahli SMSL yang membuang lebih dari satu undi? Apakah mereka menggunakan dakwat kekal? Sistem Biometrik? Atau menggunakan prosedur apa?

Siapakah yang memantau proses pengundian SMSL? Kenapakah undian dibuat secara 'main pondok-pondok' sedangkan di masa yang sama sebahagian besar pihak penganjur memakai baju kuning BERSIH yang kononnya amat mementingkan sistem pengundian yang bersih? Di manakah prinsip undian yang bersih yang dilaungkan mereka jika tiada pemantau dan tiada prosedur rasmi yang diwartakan?

Dan bolehkah kita mempercayai SMSL jika program pengudian tersebut juga dicampur aduk dengan isu kematian Teoh Beng Hock, di mana gambar mendiang menghiasi banner dan kotak undi di dalam program ini? Sedangkan Teoh Beng Hock bukannya meninggal dunia kerana terdedah kepada radioaktif Lynas tetapi kerana terjebak menjadi 'kunci' yang boleh membongkar skandal rasuah DAP di Selangor.

Lalu, bagaimana kita mempercayai pihak yang sanggup mempolitikkan kematian 'orang mereka sendiri' demi untuk menutup skandal rasuah yang dilakukan oleh parti politik yang disokong mereka?

Semua ini menunjukkan yang SMSL bersikap dwi-standard, tidak adil, tiada integriti, tiada moral sekali gus, tidak layak mempersoalkan apa-apa jua termasuk Lynas.

Kesimpulannya kini, terbuktilah sudah bahawa HANYA 20,000 ORANG YANG MENENTANG LYNAS berbanding 28 juta rakyat Malaysia. Dengan itu, secara rasminya diisytiharkan bahawa SMSL telah kalah atau telah gagal sama sekali. Dan jika benar SMSL memperjuangkan Malaysia yang "adil dan selamat" seperti yang tertulis di banner mereka, maka mereka perlu menerima keputusan demokrasi ini dengan matang dan tenang. Kata orang, dah kalah, buat cara kalah, jangan lagi terkinja-kinja membuat bising, mengganggu semua orang.

Sumber FB

(Gambar) 'Ya Tuhan! Kenapa tidak ada yang tegur lurah buah dada saya?'

Posted: 26 Nov 2012 02:01 AM PST

Tess Daly bukanlah penyampai BBC yang pertama menunjukkan keseksiannya secara tidak sengaja, tetapi beliau mahu memastikan perkara tersebut tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan.

Hos rancangan The Strictly Come Dancing itu berjanji akan menutup lurah payudaranya setelah ianya agak tersembul selepas mengenakan baju yang mempunyai potongan luas di bahagian dada.

Tess, 43, memberitahu majalah Hello! beliau tidak menyedari sebahagian dari buah dadanya terlihat hinggalah dia tonton sendiri program tersebut di rancangan It Takes Two.

Bercakap mengenai lurah payudaranya itu, beliau memberitahu majalah tersebut, "Saya amat terkejut, ya Tuhan, kenapa tak ada yang menegur ianya terlihat?"

The bigger is better right! Click HERE to know more...heh! #Umobile
Beliau juga menjelaskan bagaimana ianya terjadi,

"Apa yang terjadi sebenarnya ialah, bra yang saya pakai pada masa tu tak sesuai dengan baju tersebut, so, saya gunakan gel untuk diletakkan ditepi payudara saya, akibatnya, ia kelihatan tersembul sebegitu rupa!"

DM
* Mat Saleh pun tahu malu, artis Melayu lagi nak telanjang!

PAS break off from Pakatan Rakyat over appointment of new Prime Minister

Posted: 25 Nov 2012 11:10 PM PST

KUALA LUMPUR – It is not impossible for Pakatan Rakyat to break up if Pas remains firm in having its president Datuk Seri Abdul Hadi Awang appointed Prime Minister in the event of an opposition victory in the next general election, according to an expert.

"It is not impossible for DAP or Pas to break away from the coalition. We know that DAP will never allow a Prime Minister who wants to have an Islamic state," said Mohd Roslan Mohd Saludin a former fellow of Shariah, Law and Political Sciences at the Institute of Islamic Understanding Malaysia (IKIM).

"If Pas manages to win a majority, it is expected for them to demand for the top position, or they will risk being seen as a spineless party by their supporters," he explained, adding that Pas could not ignore the general sentiment of its grassroots members.

"Pakatan might have to re-evaluate their cooperation because (Datuk Seri) Anwar has been a factor in uniting both Pas and DAP," he added.

A recent news report stated that Pas president Datuk Seri Abdul Hadi Awang has welcomed a suggestion from Pas delegates that he be made the Prime Minister if the Pakatan Rakyat coalition wins in the next general election.

The Marang MP was quoted as saying at Pas' Annual Muktamar (general assembly): "Sometimes, it can be 'syok' (a thrill) (to be proposed for PM post) but I ask God that Islam be the winner. After that, (I) can be anything, or even die."

Mohd Roslan added that the apparent cracks in the coalition are becoming more obvious despite a statement by PKR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim that the Prime Minister post is open for discussion.

However DAP secretary-general Lim Guan Eng reportedly said that the party wants Anwar to hold the post if the opposition coalition wins.

Kota Belud MP Datuk Abdul Rahman wrote in his blog: "if Pas demands for a vote of confidence in the Dewan Rakyat to show who gets the biggest support or confidence to be the Prime Minister, and if BN (Barisan Nasional) MPs, particularly Muslim BN's MPs, vote in favor of Pas', then it is possible that Pas' candidate for the Prime Ministership will be the next Prime Minister and not (Datuk Seri) Anwar!"

Another blog post at Stop The Lies said cracks within Pakatan have developed since the Muktamar, fuelled by the fact that Pas for once is making a stand for the Prime Ministerial post and that they believe the implementation of hudud is not impossible if they manage to win enough seats.

Associate Professor Dr Mohd Noor Mad Yazid, a lecturer in international relations at the School of Social Sciences at Universiti Malaysia Sabah (UMS), opined that Pakatan's seat distribution will determine the status of the Prime Ministerial post.

"If Pas is given fewer seats to contest, especially in Malay-dominated areas, the party might not stand a chance to win a majority in the coalition," Mohd Noor said.

"If Pas is given fewer seats, the party will be seen as second fiddle by their supporters. This (seat allocation) is going to be tricky for Pakatan," he added. – The Mole

Doa kehancuran: JAIS perlu tegas kata Dr Hassan Ali

Posted: 25 Nov 2012 11:01 PM PST

SHAH ALAM – Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) perlu mengambil tindakan tegas terhadap khatib yang mendoakan kehancuran Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam doa penutup khutbah Jumaat lalu di Masjid Al Falah, Hulu Yam.

Bekas Exco Agama Selangor, Datuk Dr Hasan Ali berkata, perkara itu jelas bertentangan dengan peraturan Jais kerana diakui sendiri khatib terbabit bahawa doa tersebut merupakan tambahan dan bukannya dalam teks khutbah.

Menurutnya, perkara ini perlu ditangani dengan tegas kerana bimbang akan terus berleluasa dan mendatangkan impak negatif kepada perpaduan ummah.

"Apabila doa tersebut tidak terkandung dalam teks khutbah Jumaat, ini jelas bertentangan dengan peraturan yang ditetapkan dalam pentadbiran dan pengurusan Jais sendiri.

"Kita juga bimbang sekiranya doa negatif sebegitu dibenarkan dan tiada sekatan, sudah pasti ianya akan 'berjangkit' ke tempat-tempat lain pula.

"Jika ia terus dibiarkan berlaku, dikhuatiri akan timbul perpecahan dalam masyarakat kerana sesiapa yang mendengarnya akan timbul kemarahan dan tidak mustahil boleh berlaku pergaduhan melibatkan perilaku fizikal dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata, institusi masjid sebagai rumah ALLAH SWT juga akan tercemar sekiranya berlaku pergaduhan di dalamnya seterusnya kesucian agama Islam akan tercemar.

Dalam pada itu, Adun Sementa, Datuk Abd Rahman Palil yang juga bekas Exco Agama Selangor berkata, perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana masjid bukan gelanggang politik.

Abd Rahman turut menyifatkan doa tersebut lebih menjurus kepada hawa nafsu semata kerana sebagai orang Islam tidak sepatutnya mendoakan kehancuran saudara seagama.

"Ajaran apa yang dia (khatib) itu ikut kerana dalam Islam kita ditegah mendoakan yang tidak baik lebih-lebih lagi sesama kita Islam, bagaimana kalau yang didoakan itu termasuk keluarga dan saudara maranya, adakah dia rela melihat kehancuran mereka?" katanya.

Jumaat lalu, jemaah Masjid Al Falah terkejut apabila khatib menutup khutbah dengan doa meminta kehancuran Umno dan BN selepas mendoakan kesejahteraan Sultan Selangor.

Sementara itu, khatib terbabit yang merupakan Imam II masjid itu, Mohamad Azmi Hassan mengakui doanya itu adalah tambahan beliau sendiri dan tidak terkandung dalam teks asal dan tindakannya itu semata-mata mahu meluahkan segala yang terbuku di hatinya.

Senarai 12 Buah Lagu Yang Layak Ke Anugerah Juara Lagu Ke 27

Posted: 25 Nov 2012 10:01 PM PST

Debaran untuk siapakah pemilik gelaran lagu terbaik di Anugerah Juara Lagu ke 27 (AJL27) sudah bermula dengan pengumuman 12 buah lagu yang layak bertanding.

Pada separuh akhir ketiga Muzik Muzik ke 27 yang bersiaran langsung malam tadi dari Sri Pentas 2, Shah Alam sebanyak 8 buah lagu lagi di'persembahkan oleh penyanyi mereka untuk merebut tempat ke Anugerah Juara Lagu ke 27 yang akan berlangsung pada 6 Januari 2013.

Ombak Rindu, Patah Seribu & Teman Pengganti menjadi antara calon favourite para peminat muzik tanah air yang telah layak ke pentas akhir Anugerah Juara Lagu ke 27 bersama sembilan buah lagu lain.

Hafiz Suip menjadi satu satunya penyanyi yang bakal membawakan dua buah lagu pada peringkat akhir Anugerah Juara Lagu nanti dengan berbekalkan Ku Akui & Ombak Rindu bersama pasangan, Adira.

01. Idola (Azlan & The Typewriter) – Audi Mok & Azlan
02. Pelangi Senja (Stacy) – Taja & Tun Teja
03. Anak Kampung (One Nation Emcees & Jimmy Palikat) – Jimmy Palikat
04. Terukir Di Bintang (Yuna) – Yuna Zarai
05. Ombak Rindu (Hafiz & Adira) – Zaidi
06. Tanpamu (Amir Jahari) – Amir Jahari
07. Lagu (Bedroom Sanctuary) – Bo Amir Iqram
08. Teman Pengganti (Black & Malique) – Malique
09. Ku Akui (Hafiz Suip) – Ajai
10. Simetri (Hazama & Amy Search) – Audi Mok & Zel Firdhaus Haduan
11. Andaiku Bercinta Lagi (Mojo) – Edry Abdul Halim
12. Patah Seribu (Shila Amzah) – Shila Amzah

Pengalaman: Dari ringan-ringan hingga ke bilik tidur, siswazah lesbian ingin bertaubat

Posted: 25 Nov 2012 08:30 PM PST

Gambar hiasan
SAYA bekas siswazah di sebuah institusi pengajian tinggi swasta. Ketika melanjutkan pengajian saya berkenalan dengan B yang belajar di institusi sama, tapi berlainan kursus. B rakan serumah saya dan kami menetap di asrama yang sama. Malah, kami menjadi kawan karib.

Kami berpisah apabila saya tamat belajar. Ketika persahabatan kami terjalin, boleh dikatakan semua aktiviti kami buat bersama seperti pergi ke kelas, belajar, memasak, keluar bersiar selain berkongsi masalah. Saya begitu mengambil berat perihal B begitu juga sebaliknya.

Dalam tempoh persahabatan itu, kami menyalahgunakan erti persahabatan. Kami melakukan aktiviti yang dilaknat Tuhan. Pada awalnya kami hanya melakukan aktiviti ringan saja seperti bercumbu, namun lama kelamaan semakin selesa dengannya selain tidak menganggap ia sebagai satu dosa. Akhirnya kami terlanjur dan menjadi pasangan lesbian.

Ada ketika saya rasa menyesal dan berdosa, tapi apabila bersama B di asrama, perasaan itu hilang entah ke mana. Disebabkan itu kami berterusan dan selesa melakukan perbuatan terkutuk itu.

Saya pernah beritahu B, perbuatan kami lakukan ini adalah berdosa, tapi B hanya menjawab dia sayangkan saya sebab itu dia merelakan perbuatan terkutuk itu.

Apabila saya menjalani latihan industri di sebuah syarikat, saya mengambil peluang yang ada untuk menjauhkan diri. Saya juga tidak lagi menetap di asrama dan duduk menyewa. Saya menghilangkan diri daripada B dan juga dari rakan serumah yang lain. Saya berasa sedikit lega apabila tidak lagi berhubung dan berjumpa dengannya.

Hingga hari ini, saya masih dibelenggu dosa yang pernah dilakukan. Saya selalu bermimpi yang menakutkan dan dalam sebulan boleh dikatakan tiga atau empat kali bermimpi melakukan maksiat dengan B. Saya sering diserang rasa berdosa, menyesal dan takut Allah tidak dapat mengampunkan dosa saya, takut nabi tidak mengaku saya umatnya di akhirat, malah takut tidak dapat berjumpa dengan ibu bapa saya di akhirat kelak.

Awal tahun lepas, saya berusaha untuk mencari B. Tujuan saya mencarinya hanya untuk memohon kemaafan atas perkara yang kami lakukan. Saya berjaya menemui akaun Facebook B. Saya hantarkan pesanan dan memberitahu segala permasalahan yang sering membelenggu diri saya selain rasa bersalah dan menyesal.

Tapi malangnya, B hanya menjawab dia hanya memaafkan saya bila tiba waktunya.
Fikiran saya terganggu akibat daripada maklum balas yang diberikan padahal ketika sama-sama menetap di asrama dulu, B juga merelakan segalanya.

Saya runsing dengan keadaan diri saya sekarang. Saya betul-betul menyesal dengan apa yang terjadi dulu, menyesal dengan dosa yang saya lakukan.

Dr bantulah saya untuk menguatkan kembali keyakinan diri bagi menempuh hidup ini. Saya ingin menjadi anak yang solehah untuk ibu bapa saya. Saya ingin menjadi umat terbaik dan hamba Allah yang diredai. Apa yang perlu saya lakukan sekarang?

Insan kebingungan,
Perak

DR sesungguhnya amat gembira mendengar adik ingin berubah ke arah yang positif.
Keinginan adik untuk bertaubat amat disukai dan diredai Allah seperti mana firman-Nya "Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang menyucikan diri." (QS. Al Baqarah: 222)

Secara psikologinya, apabila hubungan persahabatan bertukar menjadi terlalu intim, ia boleh mewujudkan satu bentuk perhubungan yang membabitkan keinginan dan naluri seksual. Ini berlaku apabila desakan ingin disayangi, dihargai dan cinta diterjemahkan dalam manifestasi perlakuan yang boleh mendatangkan unsur keseronokan. Unsur keseronokan ini boleh berlaku dalam bentuk melakukan hubungan maksiat.

Malah, unsur keseronokan adik dan B boleh berterusan sekiranya tiada pihak yang mahu ambil inisiatif untuk berubah. Dalam konteks adik, Dr ingin mengucapkan tahniah kerana adik sudah berusaha untuk tidak terus berada dalam kesesatan.

Kebiasaannya, pihak yang ingin memberhentikan sesuatu tingkah laku bersalah pasti merasa menyesal. Seperti mana adik, rasa sesalan ini terbawa-bawa dalam aktiviti harian termasuk dalam mimpi dan tidur.

Apabila adik tidak lagi melakukan maksiat dengan B secara realitinya, keinginan seksual itu ada kalanya terjelma dalam mimpi adik. Perkara ini lama kelamaan pasti hilang.

Dr juga harap adik tidak menggunakan alasan B yang sukar memaafkan adik ketika ini sebagai helah bela diri untuk adik terus merasa bersalah. Adik sudah berusaha untuk memohon maaf darinya. Jika B masih tidak dapat memaafkan segala apa yang berlaku antara kalian berdua, itu masalah dirinya. Apa yang lebih penting adalah adik tidak lagi melakukan perkara terkutuk itu dan memohon keampunan Allah.

Adik juga memerlukan kekuatan untuk mengembalikan keyakinan diri dalam menempuh kehidupan berliku ini. Dr gembira dan melihat adik mempunyai potensi diri untuk menjadi anak solehah buat kedua ibu bapa. Dr juga yakin adik mempunyai kekuatan menjadi umat terbaik Rasulullah dan menjadi hamba Allah yang diredai.

Allah itu Maha Pengampun. Allah berfirman: "Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS. Az-Zumar: 53)

Ayat di atas pastinya membukakan pintu dengan seluas-luasnya bagi seluruh orang yang berdosa dan melakukan kesalahan. Meskipun dosa mereka sudah mencapai hujung langit sekali pun. Adik belum terlambat untuk bertaubat.

Banyak keutamaan bagi orang yang bertaubat. Di antara keutamaan orang-orang yang bertaubat adalah: Allah menugaskan malaikat muqarrabin untuk beristighfar bagi mereka dan berdoa kepada Allah supaya Allah menyelamatkan mereka dari azab neraka. Selain memasukkan mereka ke dalam syurga. Menyelamatkan mereka dari keburukan. Mereka memikirkan urusan mereka di dunia, padahal malaikat sibuk dengan mereka di langit.

Allah berfirman: "(Malaikat-malaikat) yang memikul 'Arsy dan malaikat yang berada di sekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka beriman kepadaNya serta meminta ampun bagi orang-orang yang beriman (seraya mengucapkan): ... dan itulah kemenangan yang besar." (QS.Ghaafir: 7-9).
(http://triatmojo.wordpress.com/2007/03/26/ayat-ayat-al-quran-tentang-taubat).

Semoga yang terbaik menjadi milik adik. Dr doakan adik menjadi wanita dan anak yang solehah serta umat terbaik untuk Rasulullah selain hamba yang sentiasa diredhai-Nya.

Isu salun unisex, PAS abaikan gesaan Karpal

Posted: 25 Nov 2012 07:15 PM PST

Gambar hiasan
KOTA BHARU: "Kita melihat isu ini daripada sudut moral dan bagaimana ia boleh meruntuhkan rumah tangga seseorang tidak kira orang Islam atau tidak.

"Kita ada banyak kes yang dimaklumkan, apabila lelaki sanggup tinggalkan rumah untuk mendapatkan khidmat wanita di salun," kata Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan.

Beliau mengulas mengenai isu membabitkan seorang pengurus sebuah salun rambut di bandar ini, yang mendakwa disaman 11 kali oleh pihak berkuasa tempatan (PBT), Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) kerana pekerja wanita bukan Islam di premisnya menggunting rambut pelanggan lelaki bukan Islam sejak 2010.

Akibatnya, dia didenda antara RM200 hingga RM350 dan mendakwa ramai lagi pemilik salun menghadapi perkara sama.

Takiyuddin menegaskan bahawa pelaksanaan undang-undang pihak berkuasa di Kelantan ini adalah mengikut jantina dan bukannya terpakai bagi agama tertentu sama ada Islam atau sebaliknya.

Katanya, dasar pengasingan jantina sudah lama dilakukan dengan mengguna pakai Undang-undang Kecil Kedai Gunting Rambut Pendandan Rambut Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) 1986.

"Kita tidak akan mengubah dasar kita dan harap pihak terbabit faham. Sehingga kini kerajaan negeri tidak pernah mengeluarkan lesen bagi kedai gunting rambut uniseks. Masalah sama ada wujud atau tidak, itu masalah lain.


"Jika ada, maknanya dia sudah melanggar syarat kerana hanya kedai gunting rambut wanita untuk wanita manakala lelaki untuk lelaki saja," katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Takiyuddin menafikan tindakan yang diambil terhadap pengurus salun itu bersifat penganiayaan kepada orang bukan Islam.

"Kita bimbang mengenai kegiatan lain dilakukan di kedai gunting rambut yang membabitkan isu moral seperti GRO (pelayan pelanggan), tempat urut dan pelacuran.

"Kita tidak mahu perkara itu berlaku walaupun hanya menjalankan kedai gunting. Kita bimbang ia akan melakukan lebih daripada itu," katanya.

Mengulas mengenai kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh, berhubung isu itu yang mahu perkara sebenar dijelaskan semalam, Takiyuddin berkata, sebagai peguam, Karpal sepatutnya meneliti undang-undang berkenaan.

Siapa 'berani' mau singkir saya?

Posted: 25 Nov 2012 06:45 PM PST

GEORGETOWN - Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh berkata, dakwaan kononnya terdapat konspirasi untuk menyingkirkan beliau pada pemilihan parti yang akan berlangsung bulan depan hanya satu rekaan semata-mata.

Beliau berkata, dakwaan seumpama itu adalah perkara biasa di dalam politik terutamanya menjelang pilihan raya.

"Ini adalah perkara kecil dan saya tidak beri maklum balas kepada perkara seperti ini. Tidak ada masalah (di dalam parti), ini semua rekaan. Ini adalah salah satu daripada demokrasi. Semua ada hak untuk menyuarakan apa yang diingini.

"Tiada masalah...macam-macam (akan berlaku) walaupun pilihan raya umum, pilihan raya satu parti politik... ini biasa. Tapi akhirnya apa yang disuarakan oleh wakil-wakil itu yang penting," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan sebuah portal berita hari ini memetik kenyataan bekas pemimpin parti DAP, Tan Tuan Tat, yang mendakwa terdapat konspirasi untuk menyingkirkan pemimpin veteran itu pada pemilihan parti bulan depan. - Bernama

Jika PAS zalim, rakyat dibenar mendoakan kehancurannya

Posted: 25 Nov 2012 06:15 PM PST

KOTA BHARU - Umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.

"Kita ada beberapa perkara yang perlu dipisahkan, isu politik dan fakta, jangan kerana kerana kita berpolitik, kita menafikan fakta.

"Pertama, persoalannya, adakah boleh kita mendoakan orang yang menzalimi kita agar ALLAH SWT mengambil tindakan kepadanya, itu persoalan yang biasa, jangan letak pada Pas atau Umno.

"Misal kata ada orang menganiaya atau menzalimi kita, boleh ke kita berdoa kepada mereka?

"Jawapannya boleh, tidak timbul isu tidak boleh mendoakan kehancuran sesama Islam," katanya kepada Sinar Harian pada Program Kembara Ilmu Bersama Dr Maza di kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu doa kehancuran yang dibacakan adik Mursyidul Am Pas, Nik Razi Nik Mat semasa mengimamkan solat hajat sempena muktamar tahunan parti itu minggu lalu.

Asri berkata, doa memohon kehancuran ini bukan suatu yang baru, malah wujud sejak zaman Rasulullah lagi apabila terjadi kepada para sahabat, tetapi dilakukan secara berkias (berlapik).

Bagaimanapun mengakui kurang bersetuju dengan pendekatan doa tersebut yang dilihat keluar dari kesantunan, Asri berkata, ia sepatutnya mengikut adab- adab berdoa dan mengetepikan rasa amarah.

"Kadang-kadang tak nampak macam doa, dari segi adab-adab yang lain seperti terlalu menjerit, nampak macam terkeluar dari kesantunannya, kita boleh berdoa kepada orang yang menzalimi, bukan doa kerana marah perbezaan parti, tetapi doa kerana kezaliman," katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai ulama Umno, Asri berkata, parti itu memerlukan suatu panduan untuk memandu pergerakan dan perjuangannya, dan satu majlis yang terdiri daripada golongan ulama perlu diwujudkan.

"Pas sebenarnya antara benda yang meletakkan kepercayaan orang ramai terhadapnya adalah Majlis Syura Ulama yang memandunya dalam banyak perkara," katanya.

"Ulama tidak semestinya menjadi pemimpin atau presiden, jadi ahli dewan yang memandu, itu perlu diambil kira supaya Umno juga ada pemandu dari satu majlis yang bukan untuk mempolitikkan agama tetapi membimbingnya supaya semua parti dikawal oleh elemen agama," katanya.

Piala AFF 2012: Kekalahan Malaysia, King Gobal salahkan Apex

Posted: 25 Nov 2012 05:14 PM PST

KETUA jurulatih Datuk K. Rajagobal kecewa dengan persembahan penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat yang menjadi punca kekalahan 0-3 kepada Singapura pada perlawanan Kumpulan B di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.

Beliau berkata, kesilapan yang dilakukan oleh Khairul Fahmi yang dikenali dengan nama 'Apek' pada separuh masa pertama menyebabkan moral pemain pasukan kebangsaan terus merosot namun beliau memuji kebangkitan yang ditunjukkan pada separuh masa kedua.

"Dia (Khairul Fahmi) membuat kesilapan dan memberi kesan kepada moral pemain... sejujurnya saya tidak menyangka kita akan tewas dengan keputusan malam ini (tadi).

"Saya cuma menjangkakan kita kalah dengan keputusan 0-1 atau seri dengan pasukan Singapura," katanya kepada pemberita selepas perlawanan tersebut.

Tiga gol skuad Singapura dijaringkan oleh kapten pasukan, Mohd Shahril Ishak pada minit ke-32 dan 37 serta pemain naturalisasi dari Bosnia, Aleksandar Duric pada minit ke-75.

Mengulas lanjut, Rajagobal berkata, keputusan tersebut memberikan kesukaran kepada mereka untuk mencari mata bagi melepasi peringkat kumpulan.

"Kita harus menempuhi jalan sukar selepas ini dan suka atau tidak, kita perlu mencatatkan kemenangan dalam dua baki perlawanan," katanya.

Dalam pada itu, jurulatih Singapura Radojko Avramovic berkata, beliau berpuas hati dengan prestasi anak buahnya dan berharap skuadnya dapat terus mengekalkan momentum dalam menentang Indonesia Rabu ini dan Laos pada 1 Disember ini.

"Ini adalah permulaan baik dan saya tabik anak buah saya atas usaha cemerlang mereka. Kadang-kadang kami bernasib baik untuk menghasilkan jaringan dan adakala sebaliknya," katanya.

Mengulas pertemuan antara Laos dan Indonesia sebelum ini, Avramovic berkata beliau terkejut dengan prestasi Laos yang berjaya mengikat lawannya 2-2.

"Secara umum, Laos mengejutkan saya. Saya percaya mereka datang untuk memenangi semua perlawanan dan tenaga yang ditunjukkan oleh Laos pada perlawanan pembukaan adalah hebat," katanya.

Malaysia, selaku juara bertahan akan menentang Laos Rabu ini sebelum mengakhiri saingan peringkat kumpulan dengan menentang Indonesia pada 1 Disember ini. - Bernama

melayuangkat

Posted: 26 Nov 2012 03:33 PM PST

melayuangkat


Tak habis2 cari pasal...

Posted: 25 Nov 2012 09:14 PM PST

Ada juga segelintir dari 27 juta rakyat Malaysia teringin sangat Malaysia ini jadi macam Mesir dan Thailand..sikit sikit demonstrasi, sikit sikit melalak tengah jalan...Politik murahan..  Berselindung kononnya sebalik Lynas padahal belakangnya agenda Pembangkang busuk Malaysia zaman ini. Dek Malaysia ini TAK ADA ISU yang sebenarnya nak diketengahkan Lynas pun Lynaslah..............Konon2 ambil berat alam sekitar..Padahal nakkan publisiti murahan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan