Rabu, 24 Oktober 2012

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


Puteri Bahagian Segambut

Posted: 23 Oct 2012 11:04 PM PDT

Puteri Bahagian Segambut


DAP Perjuangan 1 Kaum @umbkl

Posted: 23 Oct 2012 08:03 PM PDT

                                       
Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin, mencabar jika benar DAP sebuah parti pelbagai kaum, parti itu dipelawa bertanding di kawasan Melayu.

"Anda tahu orang Melayu sudah muak dengan DAP. Mereka mendakwa kononnya bersikap demokratik tetapi adakah mereka lebih demokratik daripada kami (Barisan Nasional).

"Saya setuju dengan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek. DAP hanya memperjuang satu kaum sahaja dan jika anda mahu tahu, tanya Tunku Aziz (Tunku Abdul Aziz Ibrahim), beliau akan beritahu anda (wajah sebenar DAP)," kata Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional semasa berucap merasmikan Perhimpunan Agung MCA Ke-59 di Wisma MCA, Ahad lalu.

Dalam wawancara Mingguan Malaysia (30 September lalu), Tunku Abdul Aziz mengaku telah melakukan kesilapan besar dalam hidupnya kerana menyertai parti politik apatah lagi DAP.

"SAya menyertai DAP kerana mereka mendakwa mereka sebuh parti pelbagai kaum namun sebenarnya jauh tersasar. Mereka telah memberi gambaran jelas kepada saya bahawa mereka bukan demokratik. Pada awalnya saya fikir mereka adalah sebuah parti demokratik tetapi itu bukanlah satu kebenaran.

"Kononnya mereka mengamalkan budaya kebebasan bersuara. Macam-macamlah mereka kata seolah-olah mereka juara dalam semua perkara. Semua yang dikatakan hanyalah retorik semata-mata. Apabila berdepan dengan realiti mereka tidak melakukan apa yang dikatakan sebelum ini. Itulah parti DAP.

"Lihat sahaja contoh Datuk Mansor (Timbalan Ketua Menteri II), kononnya kebebasan bersuara dibenarkan dalam DAP. Betulkah? Sehingga paksa untuk menafikan apa yang diperkatakan," kata Tunku Aziz.

Beliau juga hakikat sekiranya orang Melayu yang menyertai DAP merasakan parti tersebut akan membela nasib mereka orang dan orang Melayu, mereka salah. Sehingga kini, tidak ada bukti yang DAP telah dan akan memperjuangkan nasib orang Melayu.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sehingga hari ini enggan memberi penjelasan berhubung tindakan kerajaan DAP negeri itu tidak membelanjakan wang dalam Akaun Amanah Perumahan Bumiputera berjumlah RM 33.36 juta.

Jika peruntukan itu digunakan sekurang-kurangnya ada juga projek perumahan kos rendah untuk golongan bumiputera berpendapatan rendah membelinya. Dan bukan kerajaan negeri itu bertindak melayan pemaju untuk membina rumah mewah yang harganya jauh daripada kemampuan bumiputera.

Melayu memang sudah muak dengan permainan politik DAP.Beberapa Melayu dalam DAP sedar bahawa parti politik itu hanya berminat untuk mempergunakan sentimen kemelayuan pemimpin Melayu dalam DAP sahaja. DAP cuma mahu mempergunakan Melayu untuk memancing undi orang Melayu.

Lebih membimbangkan ialah sikap DAP yang anti-Islam dalam banyak pekara. Isu penghinaan pemimpin DAP terhadap agama Islam belum ada tanda-tanda berakhir. Parti itu lupa Melayu dan Islam sukar dipisahkan.

Dalam perjuangan DAP tidak ada sebarang agenda Islam. Ketegasan pengerusi DAP, Karpal Singh bahawa partinya akan menentang habis-habisan sebarang cubaan melaksanakan hukum hudud jika pembangkang menang dalam pilihan raya umum akan datang adalah kenyataan biadap dan tidak menghormati perjuangan politik sekutunya- orang Melayu dalam Pas.

Sudah menjadi amalan DAP untuk mempolitikan semua perkara tetapi tidak mungkin hal ehwal perjuangan membina negara Islam pun DAP mahu masuk campur.Jika dilaksanakan pun, orang bukan Islam tidak terlibat dalam hukum hudud.

"DAP sering memperlihatkan sikap rasis dalam banyak perkara terutamanyaperkara yang berkaitan agama dan kepercayaan. Janganlah kita terpengaruh dengan janji manis mereka yang kononnya turut berjuang untuk Orang Melayu," kata Tunku Abdul Aziz.

Beliau menasihatkan orang melayu bangkit dan sedar sebelum terus dipergunakan oleh pemimpin DAP. Hakikatnya umat Melayu perlu melihat keangkuhan serta perjuangan sebenar DAP dan sokongan kepada parti itu wajar dihentikan.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali baru-baru ini berkata, orang Melayu dalam DAP hanya hiasan sahaja. Amalan mereka sejak dulu lagi tidak menghormati asas perlembagaandan bersifat cauvinis serta sentiasa bermian api bagi mengekalkan sokongan orang china.

Orang Melayu yang masih ada dalam DAP atau penyokong parti itu perlu sedar mengenai perkara yang diberitahu Tunku Aziz supaya kedudukan dan hak Mekayu tidak dipermainkan.

Lihatlah bagaimana DAP dan PKR berjaya memesongkan perjuangan asal Pas untuk membina negara Islam bertukar kepada perjuangan negara kebajikan.

Melayu dalam Pas juga perlu sedar, sebenarnya mereka melakukan kerja sia-sia termasuk menganjurkan Himpunan Hijau menuju ke Putrajayakerana akhirnya parti paling dominan dalam pakatan pembangkang ialah DAP yang jelas menentang Islam. Matlamat kerjasama, PAS Dap dan PKR hanyalah untuk mennag kerusi sahaja.

MEnurut pemerhati politik, Datuk Hashim Suboh, politik Malasysia telah kehilangan nilai. Pemimpin dan Parti politik semakin tidak demokratik dan menyalahgunakan demokrasi. Sementara serangan terhadap Perlembagaan Persekutuan dilakukan secara berterusan dan semakin malampaui batas.

"Asas kenegaraan yang telah diinstitusikan sejak merdeka juga diserang seolah-olah kita sedang bergelut untuk memerdekakan negara dan bukannya berada di era mengisi, memberi makna serta mempertahankan kemerdekaan Malaysia tercinta ini.

"Sementara semangat federalisme semakin dicerobohi, intipati utama Perlembagaan Persekutuan yang memberikan jaminan terhadap  hak-hak setiap rakyat Persekutuan disamping memahatkan dengan jelas kedudukan Agama Islam, Raja-Raja Melayu dan Bangsa Melayu serta Bumiputera juga tidak terlepas daripada serangan secara lansung dan tidak lansung," kata Hashim.

Beliau melihat dalam keghairahan sama ada untuk mempertahankan atau untuk merebut kuasa, pemimpin Melayu Islam kini sedang berebut menawarkan kompromi dengan menjadikan beberapa paksi utama Perlembagaan Persekutuan itu sebagai barang gadaian dalam 'karnival melelong masa depan' yang dinamakan sebagai Pilihan Raya Umum ke 13 itu.

"Komponen dan institusi kenegaraan wajar tampil dengan tegas untuk melakarkan garis merah supaya politik dan pertarungan politik tidak melampaui batas. Masanya sudah terlalu hampir. Riak dan suasana sudah bergerak degan pantas ke awan hitam yang suram dan menggetarkan itu," Kata Hashim.

Hal itu perlu diberi perhatian. Persoalannya, beberapa tindakan pemimpin DAP telah melukakan dan mengguris hati orang Melayu. Sampai bila orang Melayu mahu membiarkan kedudukan bangsa melayu diperlecehkan, institusi Raja Melayu dipersoalkan dan agama rasmi Islam termaktub dalam perlembagaan pun dihina?

Tindakan ini belum mengambil kira peranan 'dalang' dalam kebanyakan perhimpunan haram dengan tujuan jahat dan berbahaya kepada generasi muda Melayu. Sedar atau tidak, DAP sering membaling batu sembunyi tangan.

Orang Melayu sudah banyak kali beralah. Namun ucapan maaf pun sukar didengari daripada mulut pemimpin DAP.

DAP telah pun berjaya menyampaikan isi hati mereka. Itulah pandangan mereka terhadap orang Melayu yang dituduh rasis.

DAP perlu diingatkan tentang batas-batas berpolitik. Sampai bila orang Melayu dan bumiputera yang merupakan penduduk majoriti negara ini perlu tunduk kepada penghinaan kaum minoriti?

Berbeza sungguh di negara lain, golongan minoriti sering dihina tetapi di Malaysia sebaliknya. Lepas satu demi satu penghinaan terhadap orang Melayu/Islam dilakukan. yang menghina pula terdiri dari kaum minoriti.

Sebagaimana kata Najib, orang Melayu sudah muak. Penghinaan terhadap orang Melayu dan Islam sudah melampau.

Sebagai penduduk majoriti, orang Melayu dan umat Islam yang lain di negara ini perlu bersatu. Jangan biar bangsa Melayu terus dihina dan diperkotak-katikkan.

Paling penting, jangan biar DAP yang bersifat rasis ini menggugat kesejahteraan perpaduan dalam kalangan orang Melayu.
 

Automated Enforcement System (AES) : The U00nderlying Truth

Posted: 23 Oct 2012 01:00 AM PDT

There has been a lot of fuss on the newly implemented Automated Enforcement System (AES) over the media since the past few days, with politicians from the Opposition picking up on this issue and turning it into a political circus.

Why are we so hard-pressed on defending traffic offenders? Don't we use the road every day and realize how annoying and sometimes dangerous these reckless law-breakers are?

Speeding, breaking of red lights, queue jumping, overtaking on double lines as well as those who enter restricted roads during peak hours; these are daily occurrences in our traffic experience.

Why should we be worried or afraid if we are all law-abiding citizens?

Are we simply a nation of reckless drivers when we are voicing our dissatisfaction over a new system that could ensure road safety for all of us?

First of all, the AES has been implemented all over the world especially in developed countries such as France, Germany, Australia, Singapore and the United States. There are 90 countries from around the world that have implemented similar electronic systems, and the results have been more than satisfactory.

Take France for an example, the number of deaths on the road have dropped by 27 per cent within just three years of implementation. In Kuwait, the rate of traffic accidents has reduced by 48 per cent while in Germany, 80 per cent of road users are complying to traffic laws in the designated AES locations.

Since its first phase implementation in our country on Sept 23 this year, the 14 cameras that had been installed at the blackspot locations in Perak, Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya reportedly captured a total of 63,558 traffic offences within the first eight days.

This figure should serve as a reminder for all of us to obey traffic laws, not to concoct some sort of vilified argument that the government and its cronies are robbing us! And guess what, the number of drivers caught for traffic violation fell by more than half in the past week. Road users are now more careful and are complying with traffic laws because they do not want to get caught red-handed on 11MP high resolution cameras that could not only capture still images but video footages as well by the roadsides.

How could this be a bad thing for the people of Malaysia?
We need to be reminded of the purpose and advantages of the system in the first place.

The AES carries a variety of advantages, other than the prime objective of ensuring the safety of all road users. Let us be reminded again that the AES is not a system of hidden cameras where policemen hide in bushes along the highway.

Warning signboards are placed near the designated locations to remind us that we should obey the law. Photographs of vehicles and license plate number of the offenders are reviewed at the AES control centre and will be passed on to JPJ for the issuance of a fine or summons.

Here is the baffling part. The summons issued are real-time evidence based, they help to reduce human interference in the issuance of summons, which is another way of saying we could reduce or eradicate bribery. Isn't that what Malaysia wants? We condemn corruption and bribery 24/7 and now, all the sudden, we are against a system that could stop it? We are against bribery but it is okay to break traffic laws?

Another great aspect of the AES is that it helps to decrease the number of personnel currently conducting the tasks manually, i.e. the policemen hiding in bushes. They could be remobilized to provide more value-added service such as easing traffic congestion around the city. As much as you hate being secretly monitored while driving, do you think these policemen love to hide in bushes? They have other work too.

The AES increases the effectiveness of traffic enforcement through a system that works around the clock -- in rain or shine. It does not discriminate under any circumstances, as there are no direct personal interaction between traffic offenders and the system, nor does it discriminate between private, commercial or public vehicles.

The AES also aims to increase the POBC (Perception of Being Caught) rate among Malaysian road users thereby reducing the rate of accidents. Normally, the POBC rate among Malaysian road users is 25 percent on regular days and 50 per cent during festive seasons where road safety campaigns such as Ops Sikap are being implemented.

In developed countries where road users are more disciplined and knowledgeable, the POBC rate is between 80-90 per cent. We still have a long way to go, but what we are in the right direction. Let us see what happens when more cameras are installed at all the 817 blackspots all over the country.Certain people are calling the AES "highway robbery" and some even went further by demanding to change the name to "Saman 1-Malaysia." Penang Chief Minister cited it as a tool to milk the rakyat for maximum profits rather than to serve as deterrent to traffic offenders.

A business is still a business and these companies need to make money at some point, needn't they? According to the Transport Ministry, the government did not fork out a single sen for AES and these companies will bear all the cost. If this is true, then they have to obtain loans from financial institutions to purchase the AES cameras and the technology, and like any other business, these concessionaires are anticipating returns from their investment.

Nobody made a fuss when MyeG Berhad charges a small administrative fee to process online applications such as traffic summons and road tax renewal, then how come the public is angry with the government and the two companies when they are working around the same business model?

There shouldn't be any fuss over AES should we aspire to become a civilized, cultured and matured society. We cross our fingers in optimism that in the longer run, the AES will be effective in reducing fatal road accidents, as proven in many other countries around the world. There are approximately 20 million registered vehicles in the country and the number of traffic accidents and deaths are growing each year. Sure, the issuance of summons does not stop irresponsible drivers from making our roads a living nightmare for all of us, but we should start somewhere, shouldn't we?
Published in Free Malaysia Today (22nd October 2012)
By : Muhammad Shaahidullah Shayaa

Tahniah @SHEBMALAYSIA Terus Berkhidmat Untuk Rakyat @NajibRazak @umbkl #BL1M #BNBagus

Posted: 22 Oct 2012 11:39 PM PDT


Pemuda UMNO Malaysia di bawah Sekretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) julung-julung kalinya telah menganjurkan program Bantuan Lesen 1 Malaysia atau ringkasnya BL1M. Parlimen Pekan, Pahang telah dipilih sebagai perintis bagi program tersebut di mana objektif program adalah bertujuan meningkatkan pengetahuan undang-undang jalan raya dan etika pemanduan bagi golongan sasaran iaitu belia.

Program BL1M ini telah dirasmikan semalam oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak. Seramai 234 belia lelaki dan wanita di daerah Pekan telah menerima lesen motorsikal kelas B2 masing-masing yang telah disampaikan oleh Datuk Seri Najib Razak.


Dalam ucapan ringkasnya pada majlis itu, Najib berkata, program tersebut merupakan sebahagian daripada bantuan yang dapat diberikan bagi meringankan beban rakyat.

"Saya ucap terima kasih kepada Pemuda UMNO menerusi SHEB yang diketuai Tengku Azman Tengku Zainol Abidin yang menjalankan program perintis ini," katanya.

Sementara itu, Tengku Azman berkata, program dengan kerjasama Kelab Anak Wawasan Pekan (Kawan) yang bermula Mei lalu dianjurkan bagi menggalakkan pemilikan lesen memandu yang sah dan memberi kesedaran kepada mereka mengenai pemanduan berhemah.

"SHEB menerima lebih 800 permohonan namun, hanya 234 peserta berjaya mendapat lesen.

"Melalui program BL1M ini, SHEB mendapat beberapa penemuan berhubung permasalahan lesen seperti tidak mampu membiayai kos belajar memandu yang tinggi, tidak mahir komputer bagi ujian lesen dan kesedaran yang rendah terhadap keselamatan,"katanya.


Golongan sasaran bagi program BL1M ini adalah terdiri dari mereka yang pernah dikenakan tindakan/hukuman oleh penguatkuasa traffik/polis kepada penunggang motorsikal tanpa lesen, tiada perintah mahkamah atau sedang menjalani hukuman serta individu dalam kategori kurang berkemampuaSementara itu, bagi penerima BL1M, Mohd. Hazwan Abd. Halim, dari Kuala Pahang di sini, dia tidak menyangka akan memperoleh lesen memandu yang diidamnya selama ini secara percuma.

"Saya gembira dan tidak menyangka kerajaan akan memperkenalkan program seperti ini kerana selama ini hanya diumumkan bantuan buku atau pakaian sekolah.

"Tetapi kali ini lesen turut diberikan percuma. Tiada apa yang boleh saya katakan melainkan ucapan terima kasih kepada kerajaan ," katanya yang merupakan seorang juruteknik.

Bagi Nur Afifah Abu Talib, 21, dari Kampung Padang Polo di sini, program BL1M itu berjaya merealisasikan impiannya untuk memiliki lesen memandu.

"Sebelum ini tidak pernah terfikir untuk memiliki lesen memandu kerana masalah kewangan.

"Saya juga tidak bekerja dan tidak mungkin mampu untuk mendapatkannya sendiri," katanya sambil mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas inisiatif tersebut.

Sementara itu, pada majlis sama turut diadakan program Jom Check Mata kendalian Fakulti Sains Kesihatan, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dengan kerjasama Pergerakan UMNO Bahagian Pekan.

Menerusi program itu, kira-kira 1,200 orang hadir membuat pemeriksaan dan sebanyak 451 orang menerima cermin mata masing-masing secara percuma. 
Dalam pada itu, seorang penerima cermin mata, Riana Fitri Lukman, 19, berkata, pemeriksaan mata dan pemberian cermin mata secara percuma dapat mengurangkan beban terutama golongan yang kurang berkemampuan.

"Kos membuat cermin mata pada masa kini boleh dikatakan agak tinggi dan saya lihat program seperti ini dapat membantu golongan yang memerlukan terutama pelajar seperti saya.

"Sehubungan itu, saya harap program bermanfaat seperti ini wajar diteruskan demi kesejahteraan rakyat," katanya.

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

Posted: 23 Oct 2012 01:40 PM PDT

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Sekolah 80 tahun ditutup ( SRJK Gandhi, Sitiawan )?

Posted: 23 Oct 2012 06:54 AM PDT


Pemandangan dari luar Sekolah Kebangsaan (SK) Simpang Empat

SITIAWAN - Nasib seramai 464 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Simpang Empat @( Nama lama - SRJK [Gandhi], Sitiawan ) di sini, masih belum ada kata putus meskipun sekolah itu bakal ditutup bermula 1 Januari tahun depan.

Terdahulu, tapak sekolah itu bakal diambil semula oleh sebuah persatuan yang mendakwa kawasan berkenaan adalah milik mereka.

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIGB) sekolah, Akmal Abdul Rahim berkata, ibu bapa telah mengambil kata sepakat memohon penangguhan penutupan sekolah sehingga sekolah baru selesai dibina.

"Kami telah mengadakan perbincangan bersama ibu bapa dan beberapa pegawai pelajaran untuk memohon pihak berkenaan membenarkan anak-anak kami bersekolah di sini sehingga sekolah baru siap.

"Kita akan sama-sama mencari tapak yang sesuai berhampiran kawasan ini untuk membangunkan sekolah baru bagi memberi kemudahan kepada murid di kawasan ini," katanya ketika ditemui selepas majlis penerangan dan penjelasan penutupan sekolah itu semalam.

Akmal berkata, saranan yang diberikan pihak berkaitan supaya memindahkan murid-murid di sekolah lain bukan tidak diterima namun, banyak faktor yang perlu difikirkan.

"Jika tukar ke sekolah berhampiran akan menimbulkan pelbagai masalah termasuk keselamatan kerana keadaan jalan yang sibuk.

"Cadangan menumpang sementara di sekolah lain boleh menjatuhkan moral murid dan guru sekolah ini memandangkan status mereka
yang menumpang," katanya.

Katanya, PIBG bersama beberapa badan bukan kerajaan (NGO) termasuk JKKK kampung berhampiran, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Sitiawan,
Pakat, Taman Terus Maju, Perkasa Manjung, Mapim Manjung, Biro Pendidikan Wanita Bahagian Lumut, Persatuan Anak-anak Sabah Manjung dan gandingan 16 taman perumahan telah menghantar memorandum kepada Menteri Besar untuk tindakan beliau.

Perlu adakan perbincangan terlebih dahulu

SEORANG bapa, G Mahalingan, 40, berkata, masalah itu sudah berlarutan sejak dua tahun lalu namun, sehingga kini belum ada sebarang penyelesaian.

"Apabila surat terakhir yang dihantar pihak berkaitan supaya mengosongkan kawasan ini sampai, barulah pelbagai alternatif dicari.

"Perkara ini sepatutnya diselesaikan dahulu lagi dan sekarang diharap supaya pihak berkenaan memberi kebenaran untuk kita menggunakan sekolah ini dahulu," katanya. Zamri Abdullah, 51, berkata, perbincangan harus dilakukan bagi mencari jalan penyelesaian terbaik.

"Pihak berkaitan seperti Pejabat Tanah dan Galian serta Pejabat Daerah dan Tanah Manjung harus melakukan perbincangan lebih mendalam mengenai perkara ini.

"Kami sebagai ibu bapa tidak mahu memindahkan anak-anak kami ke sekolah lain kerana faktor keselamatan. Ia juga menjadi beban kepada ibu bapa yang kurang kemampuan," katanya.

Ibu bapa terikat jadual kerja

SEORANG lagi bapa, Zarrin Ali, 43, berkata, mereka amat berharap supaya sekolah itu dapat dikekalkan sampai bila-bila.

"Sekolah ini mempunyai murid yang ramai dan guru-gurunya juga komited dalam menjalankan tugas masing-masing," katanya.

Katanya, kebanyakan ibu bapa yang menghantar anak-anak ke sekolah berkenaan terikat dengan jadual
kerja yang tidak membolehkan mereka keluar sesuka hati.

"Apabila keadaan ini berlaku, kami menghadapi masalah dari segi pengangkutan anak untuk ke sekolah jika perlu dipindahkan," katanya.

Apa kata pihak Pejabat Pelajaran Daerah

SEMENTARA itu, Pegawai Pelajaran Daerah Manjung, Muhd Suod Mat Thani berkata, pada 2010, sebuah persatuan telah menghantar surat untuk mengambil semula tanah sekolah berkenaan kerana mendakwa milik mereka untuk dimajukan.

"Selepas itu kami membawa perkara ini ke dalam mesyuarat tindakan daerah untuk mencari penyelesaian dan berusaha mencari tapak lain membangunkan sekolah baru.

"Perkara ini juga dibawa ke pengetahuan Kementerian Pelajaran untuk mendapatkan sebuah tapak baru.

Usaha mencari tapak giat dijalankan namun hasilnya hampa kerana tapak berkenaan berada jauh kira-kira tujuh kilometer dari sini," katanya.

Katanya, Kementerian Pelajaran kemudiannya bersetuju membeli tapak asal sekolah itu daripada pihak berkenaan, namun malangnya mereka tidak bersetuju.

Muhd Suod berkata, pada 1 Oktober lalu pihaknya menerima surat terakhir daripada persatuan itu supaya mengosongkan sekolah dan diberi tempoh sehingga 31 Disember ini.

"Kita menyediakan alternatif untuk memindahkan murid-murid ke dua sekolah berhampiran iaitu SK Kampung Sitiawan dan SK Sri Selamat," katanya.

"Kami tidak mempunyai kuasa menahan perkara ini, namun akan terus membawa ke peringkat atasan termasuk berjumpa dengan pihak persatuan untuk mendapat penyelesaian sewajarnya," katanya.-SH

Warna-warni politik
Torashah

Dr Mohamad Khir Toyo

Posted: 23 Oct 2012 09:38 AM PDT

Dr Mohamad Khir Toyo


Tiada Salah Mengakui Kesilapan

Posted: 23 Oct 2012 05:26 AM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan