Sabtu, 13 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


DIMENSI

Posted: 13 Oct 2012 11:34 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Anwar ikon gerakan kristian malaysia

Posted: 12 Oct 2012 08:30 PM PDT


Menjadi fakta yang terpahat di dalam penulisan sejarah dunia bahawa apabila kuasa-kuasa Barat mula menakluki wilayah-eilayah lain di dunia bermula pada kurun ke 13, mereka membawa bersama tiga kepercayaan atau prinsip utama yang dikenali sebagai 3G iaitu God, Gold, Glory atau Tuhan, Emas dan Keagungan.

Perkara yang sama berlaku dalam ekpedisi Alfonso de Alburquerque apabila mula berlabuh di Melaka yang kemudiannya membawa kepada kejatuhan dan penaklukan Empayar Melaka pada 1511.

Senario yang sama dialami ketika Kapten Francis Light mendarat di Esplanade (kini dikenali sebagai Padang Kota Lama) di mana beliau terpegun dengan kedudukan strategik Pulau Pinang lalu dengan strategi penipuan yang liciknya, jajahan Sultan Kedah itu menjadi milik kuasa Inggeris.

Francis Light juga membawa misi 3G yang sama seperti Albuquerque tetapi, di mana salah satu objektif utamanya ialah mengkristianisasikan penduduk tempatan yang terdiri daripada orang Melayu yang beragama Islam, samada secara halus atau paksaan.

Kini setelah hampir 300 tahun berlalu, Pulau Pinang bukan lagi diperintah oleh golongan berkulit putih, rambut perang dan berbahasa Inggeris tetapi puak Cina pembangkang yang diwakili oleh parti rasis DAP.

Dilihat daripada mata kasar sememangnya ada perbezaan ketara samada dari aspek-aspek fizikal atau budaya tetapi satu perkara yang dikongsi bersama antara penjajah Inggeris dan DAP ialah faktor agama.

Jika agama Kristian dibawa secara rasmi untuk dikembangkan di Tanah Melayu bermula dengan Francis Light dan kemudian misi beliau disambung oleh penjajah Inggeris pada abad ke 19 hingga ke pertengahan abad ke 20, maka setelah merdeka misi tersebut tidak mati begitu tetapi diteruskan oleh rakyat negeri ini berpegang kepada konsep 3G tersebut.

Tidak hairanlah DAP melenting apabila Ahli Parlimen Datuk Zulkifli Nordin menunjukkan bukti bergambar berkaitan satu majlis kesyukuran di Pulau Pinang pada 5 Mei tahun lalu tidak lama selepas kemenangan besar DAP dalam pilihan raya negeri Sarawak pad 16 April 2011.

Gambar tersebut menunjukkan pemimpin-pemimpin pusat DAP bersama-sama meraikan kemenangan dengan ADUN-ADUN baru DAP di Sarawak yang turut merayakan bersama para paderi dan pastor dari negara luar dari United Kingdom dan Afrika Selatan.

Yang mengejutkan ketika doa dibacakan pada majlis itu, mereka mengharapkan negara Malaysia pada satu hari kelak akan menjadi negara Kristian dan jawatan Perdana Menteri juga akan dipegang oleh seorang yang beragama Nasrani. 

Malah agenda yang lebih merbahayakan pada majlis makan itu ialah kesediaan pihak gereja asing menghulurkan dana agar perkara ini menjadi satu realiti.

Terdapat juga dakwaan bahawa bebeberapa majlis seperti di Pulau Pinang telah juga diadakan beberapa kali di Sarawak.

Perkara yang sama juga telah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen PAS dari Bachok, Nasharuddin Mat Isa dan kini DAP bercadang untuk menyaman beliau.

Golongan Kristian di negara ini yang kini dipelopori oleh DAP nampaknya semakin berani mengenengahkan agenda Kristian apabila mereka mula merasa kuat dengan kemenangan penambahan kerusi di Parlimen pada PRU 2008 dan kemudiannya membolot 16 kerusi di PRN Sarawak.

Malangnya keberanian dan keangkuhan DAP melakar agenda Kristian mereka sebelum ini telah dibantu oleh seorang pemimpin politik beragama Islam dan dilihat sebagai tokoh Islam antarabangsa bernama Anwar Ibrahim.

Tanpa memikirkan kesan dan impak kepada Islam, Anwar menjelajah ke seluruh Malaysia, mempertahankan penggunaan istilah ALLAH oleh penganut Kristian di Sabah dan Sarawak dan juga penerbitan kitab Injil dalam bahasa Melayu.

Puak Kristian ekstrim yang menguasai DAP seperti Lim Kit Siang, anaknya Lim Guan Eng, Teresa Kok, Ngeh Koo Ham, Nga Kor Ming, Anthony Loke, Ronnie Liu, Charles Santiago, Wong Ho Leng, Chong Chien Jien dan ramai lagi bertepuk sorak kegembiraan apabila seorang Ketua Pembangkang berpihak kepada mereka.

Bagi DAP, Anwar adalah hero mereka kerana telah membuka jalan yang lebih besar serta menyenangkan misi mereka untuk mengKristiankan Malaysia dengan kadar yang lebih cepat.

Oleh kerana itulah DAP menjadi parti pembangkang yang pertama menyokong Anwar sebagai calon Perdana Menteri sekiranya Pakatan Rakyat menang pada PRU 13 dan terus menyokong beliau sebagai Ketua Pembangkang walaupun ketika jumlah kerusi PKR adalah yang tercorot di Parlimen berbanding DAP dan PAS apabila lima anggota parlimennya melompat.

Tidak payah untuk berfikir secara kompleks bahawa Anwar adalah ikon Kristian yang bakal menjahanamkan orang Melayu dan Islam di negara ini jika dibenarkan berkuasa.

PKR yang pada mulanya diasaskan oleh bekas ahli dan pemimpin daripada Umno, ABIM serta NGO Melayu dan pada peringkat awal diterajui oleh pimpinan Melayu kini telah menjadi sarang kumpulan Kristian yang menguasai disetiap lapisan kepimpinan parti.

Muka Melayu yang memegang kuasa dalam PKR sekarang hanyalah sekadar Anwar, Wan Azizah serta Azmin dan beberapa kerat yang lain.

Bermula pada peringkat naib presiden, majlis pimpinan pusat, biro-biro, cabang malah ranting sekalipun kebanyakannya dipegang oleh pemimpin bukan Melayu malah ramai antara mereka adalah folongan Kristian yang kuat beragama terutamanya dari Sabah dan Sarawak.

Suara Melayu di dalam PKR sudah layu dan boleh dikatakan sudah terbenam dengan kemenangan ramai pemimpin bukan Melayu pada pemilihan parti 2012.

Bagi Anwar samada pemimpin Melayu dalam PKR kuat atau sebaliknya tidak penting baginya.

Yang penting bagi Anwar ialah sokongan dan dokongan kuat daripada DAP yang difikirkan adalah jalan utamanya baginya mencapai impian menjadi Perdana Menteri. - Beruang Biru

PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Oct 2012 11:30 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Guan Eng kelirukan rakyat pengurangan hutang kerajaan PP

Posted: 13 Oct 2012 06:23 AM PDT
Seperti kata PM , " kerajaan P.Pinang jangan eksyen sangat pasal pengurangan hutang " ..  Hari ini timbul lagi  isu pengurangan hutang kononnya hasil usaha kerajaan DAP bila mana ia dipertikaikan oleh Chua Soi Lek .

Sebenarnya  kerajaan DAP memindahkan aset bekalan air kepada kerajaan Pusat , jadi kurang lah hutangnya . Perdana Menteri sendiri mendedahkan penipuan kerajaan DAP melalui video ini .GEOGETOWN, 10 OKTOBER: DAP hari ini menjawab dakwaan yang dibuat oleh Presiden MCA Datuk Chua Soi Lek melibatkan pertikaian laporan audit yang telah dikeluarkan oleh ketua Audit Negara berhubung pengurangan hutang kerajaan Pulau Pinang sebanyak 95 peratus dari RM630 Juta pada Mac 2008 kepada RM30 juta pada akhir 2011. 

 Disifatkan sebagai tuduhan terdesak, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata tindakan yang dilakukan oleh MCA itu seolah mempertikaikan laporan serta pengiktirafan yang dikeluarkan oleh Laporan Audit Negara.

 "Pulau Pinang berjaya mengurangkan hutang negeri kerana kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat negeri ini mencapai perjanjian penstrukturan semula aset air dengan kerajaan persekutuan,

 "Saya sudah jelaskan kepada Chua, tetapi beliau masih membangkitkan isu ini semasa debat umum pada 8 Julai lalu, kerajaan Pakatan Rakyat tegas dalam tuntutan tersebut untuk melindungi kepentingan negeri dan inilah hakikat yang tidak dapat dibuat oleh kerajaan lama". ujar beliau. Jelasnya, pengurangan hutang sebanyak 95 peratus ini mencatatkan rekod tertinggi di Malaysia dan tiada negeri lain yang berjaya mencapai persetujuan yang sama dengan Kerajaan Persekutuan.

 "Pengurangan hutang negeri yang mencatatkan lebihan setiap tahun bukti pengurusan kewangan kerajaan Pakatan Rakyat adalah cekap dan mampu mengukuhkan tahap kewangan negeri Pulau Pinang," tambah beliau.

PAS DIPERKUDA DAP UNTUK DAPAT UNDI MELAYU !

Posted: 12 Oct 2012 09:00 PM PDT Selama ini PAS dok bohong pengikut tegarnya kononnya untuk menang Putrajaya , kita perlukan juga  DAP untuk dapat undi bukan Melayu . Walhal hakikatnya PAS sebenarnya yang  diperkudakan DAP untuk meraih undi Melayu untuk mereka berkuasa .

Hari ini ahli parti  mereka  iaitu  Datuk Dr Shahnon Ahmad sendiri nampak kedudukan bahawa PAS sebenarnya diperlukan DAP untuk dapat undi orang Melayu . PAS hanya  menjadi barua & alat  untuk  menipu orang Melayu agar  menyokong DAP terus  berkuasa terutama Dinasti Lim di P.Pinang .


''Bukan Pas yang perlukan DAP tetapi DAP yang memerlukan Pas bagi mendapat undi orang Melayu.''

 Demikian tegas Sasterawan Negara Prof. Emeritus Datuk Dr. Shahnon Ahmad ketika mengulas kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang menyatakan parti itu akan terus bekerjasama dengan DAP untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

 Jelas Shahnon, perjuangan politik Pas perlu kembali kepada landasan utama iaitu menegakkan sebuah negara Islam serta melaksanakan hukum hudud di negara ini. "Oleh itu, jika DAP mahu bekerjasama dengan Pas, mereka harus menerima perjuangan Pas untuk membentuk sebuah negara Islam dan Islam jugalah penentu segala keputusan. "

Pada masa sama kepimpinan Pas harus kembali kepada golongan ulama dan menolak kumpulan yang menggalakkan sekularisme di dalam parti itu," katanya yang juga ahli Pas seumur hidup ketika ditemui Utusan Malaysia di rumahnya di Gelugor, di sini hari ini. 

Malaysiakini nak malukan Tun M tapi sebenarnya kantoikan Anwar !!

Posted: 12 Oct 2012 07:42 PM PDT


Saban hari #MeloyaKini semakin terserlah kebodohan mereka serta pembohongan melalui berita-berita yang mereka sebarkan. Kebanyakannya tidak lengkap, tidak tepat dan telah dipusing situasi itu mengikut kesesuaian tahap pembohongan.Isu berkenaan MalaysiKini #MeloyaKini yang dikaitkan dengan penyangak matawang Yahudi, Goerge Soros masih tidak dapat dijawab. Dan kerana mahu menutup malu mereka, mereka telah babitkan Tun Dr Mahathir Mohamad terlibat dalam spekulasi matawang sama seperti Soros namun mereka telah tersilap langkah.Mengikut laporan Meloyakini :

Ironinya, ketika Dr Mahathir menjadi perdana menteri, Bank Negara Malaysia menceburkan diri dalam spekulasi mata wang yang berisiko tinggi - dan ia kerugian sejumlah RM5.7 bilion kepada orang-orang pada awal tahun 1990-an.

Satu perkara yang fundamental dan tidak dilaporkan oleh portal pro-pembangkang itu ialah Anwar Ibrahim merupakan Menteri Kewangan ketika beliau telah didesak untuk bertanggungjawab sepenuhnya di atas kerugian Bank Negara!

Dan individu yang mendesak Anwar Ibrahim ialah Lim Kit Siang.

Ketika memegang jawatan Menteri Kewangan selama 8 tahun, bermula dari tahun 1990 hingga 1998, Anwar pernah dikritik di Dewan Rakyat pada tahun 1993 kerana kegagalan menangani kerugian Bank Negara yang mencecah bilion ringgit.

Lim Kit Siang,Ketua pembangkang di Dewan Rakyat pada itu mendesak Anwar selaku Menteri Kewangan bertanggungjawab sepenuhnya di atas kerugian tersebut

Di Parlimen, Selasa, 27 April 1993, Kit Siang menegaskan :

"Selaku Menteri Kewangan, Anwar Ibrahim mesti menerima tanggungjawab persendirian sepenuhnya kerana kerugian pertukaran asing Bank Negara ini.

Rakyat berhak mengetahui sebab dan saiz berbagai kerugian pertukaran asing yang dialami oleh Bank Negara, berkenaan jumlah kerugian yang disebabkan oleh pembendungan inflasi dalam menyerap liquiditi, penilaian semula pegangan mata wang asing dan kenaikan nilai ringgit dan kerugian hasil daripada perniagaan dan spekulasi mata wang asing."  - AIDC

Anwar Ibrahim menjawab kenyataan Kit Siang, walau bagaimanapun jawapan panjang lebar Anwar itu memerangkap dirinya.

Portal AIDC mendedahkan :

Esoknya, tepat jam 3.38 petang Lim Kit Siang – setelah merakamkan penghargaan kepada jawapan Anwar – berkata :"Saya juga mesti mencatatkan kehampaan saya yang amat sangat dengan kenyataan beliau (Anwar) yang bukan merupakan jawapan kepada ucapan saya. Kita boleh sebut ia sebagai non-reply….. Yang Berhormat Menteri Kewangan bersungguh-sungguh mengelakkan diri dari memberi jawapan sehingga habis tempoh 30 minit yang diperuntukkan untuk beliau.

Kenyataan itu…..hanya memperkukuhkan kesangsian bahawa kerajaan mempunyai banyak perkara yang terpaksa disembunyikan atau dengan izin swept under the carpet…..Hakikat yang sebenarnya ialah beliau (Anwar) telah membangkitkan lebih banyak soalan daripada menjawab.

"Selanjutnya Kit Siang membidas gaya Anwar yang tidak bersedia membaca teks ucapan yang disediakan supaya dapat gambaran beliau membuat pembentangan dengan spontan bagi mempamerkan kehebatannya dalam perkara tersebut. - AIDC

Ironinya, segala kenyataan di atas tidak dilaporkan oleh Malaysiakini.

Tun Dr Mahathir cuba diperlekehkan padahal angkaranya ialah sekutu portal tersebut, Anwar Ibrahim dan yang mengkritik Anwar juga sekutu portal itu, Lim Kit Siang namanya!

Nampaknya, portal Malaysiakini semakin tercalar imej mereka. Apa yang mereka tulis sudah tidak boleh dijadikan berita yang sahih. Sebagai penyebar berita, mereka sudah hilang kredibiliti dan integriti dalam bidang kewartawanan. 

Tak boleh percaya MalaysiaKini!

sumber :K7L


Tak perlu bimbang saya jumpa Soros -Najib

Posted: 12 Oct 2012 06:19 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memperjelaskan bahawa pertemuannya dengan spekulator mata wang, George Soros, di New York dua tahun lepas, adalah satu kunjungan hormat yang biasa.

"Ya, memang saya berjumpa dengannya. Apa salah dengan itu?. Ia adalah kunjung hormat biasa antara dua pihak.


"Tak perlu dibimbangi. Tidak ada isu untuk menjatuhkan kerajaan. Tak bincang pun untuk dapat kewangan. Tak ada niat jahat.

"Beliau (Soros) mahu jumpa saya. Hakikatnya, selepas Tun Mahathir datang terlebih dahulu untuk jumpa dengan dia." katanya.

Najib berkata demikian ketika ditanya oleh wartawan selepas beliau mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Jumaat malam.

Sebelum ini, dilaporkan pembangkang sengaja menimbulkan isu dan kemarahan rakyat dengan membesarkan isu pertemuan tersebut dan mendesak Najib memberi penjelasan segera.

Dalam sidang media tersebut, Najib, yang juga Pengerusi BN, turut ditanya mengenai siapa dan kenapa Umno Sabah diberikan wang sebanyak RM40 juta.

Najib memperjelaskan bahawa adalah menjadi amalan biasa untuk sesebuah parti politik menerima sumbangan luar selagi mengikut prosedur yang betul.

"Ia adalah sumbangan politik. Setiap parti politik mempunyai hak untuk menerima sumbangan politik selagi ia datang mengikut saluran yang betul.

"Pembangkang juga menerima sumbangan. You (anda) boleh tanya soalan yang sama kepada pembangkang," katanya.

Baru-baru ini, Jabatan Peguam Negara memutuskan bahawa elemen perbuatan rasuah tidak dibuktikan dalam sumbangan yang diterima oleh Umno Sabah.

Dana tersebut ialah sumbangan yang dibuat kepada Badan Perhubungan Umno Sabah dan bukannya untuk tujuan persendirian Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Video: DAP memang cenderung bawa agenda Kristian !

Posted: 12 Oct 2012 05:30 PM PDTDAP mempunyai kecenderungan membawa agenda Kristian dalam gerak kerja politik mereka, kata Presiden Institut Penyelidikan Strategik Islam (ISSI) Dr Yusri Mohamad. Walau bagaimanapun, menurut beliau usaha yang menjadi ancaman utama masyarakat Islam di negara ini dilihat tidak dilakukan secara terang-terangan.

 Justeru, Yusri menggesa DAP untuk menghormati realiti perundangan dan sejarah negara yang melibatkan agama dan kepercayaan.

 "Memang ada kecenderungan pemipin DAP ini membawa agenda Kristian dalam gerak kerja politik mereka. "Tapi mereka harus menghormati realiti perundangan, realiti sejarah, negara kita ini, jangan melampau-lampaulah nak memperjuangkan kepercayaan individu mereka itu," kata beliau kepada Antarapos. Bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa sebelum ini mendakwa DAP dalam satu majlis kesyukuran di Sarawak tahun lalu menganjurkan doa agar "Malaysia menjadi negara Kristian". Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng walau bagaimanapun menafikan perkara tesebut selain menyifatkan dakwaan Nasharuddin itu sebagai tuduhan "jahat".

 Malah Wong turut memberitahu bahawa majlis tersebut disertai oleh pemimpin-pemimpin dari parti komponen Pakatan Rakyat yang lain; PKR dan PAS.

 Namun setakat ini Nasharuddin masih gagal dihubungi untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai tuduhan beliau terhadap rakan komponen DAP. Mengulas lanjut mengenai perkata itu Yusri berpendirian bahawa negara Malaysia telah berjaya dengan "formula" mengangkat Islam sebagai agama rasmi sambil memberi kebebasan kepada agama lain untuk beramal. Beliau turut memberi amaran agar garis panduan berteraskan perlembagaan tidak dipersoalkan.

 "Kita ada acuan yang tersendiri bila bercakap tentang agama dalam negara dan sebagainya. Jadi jangan perkara acuan yang telah kita terima bersama ini hendak cuba untuk diganggu gugat," tambahnya lagi. Dalam perkembangan sama, Yusri menegaskan bahawa sebelum ini telah wujudnya agenda tidak bertanggungjawab untuk mencetuskan gelombang bagi mengubah perlembagaan melibatkan kepentingan melindungi masyarakat beragama Islam di negara ini.

 Beliau mengambil contoh kontroversi isu murtad melibatkan kes Lina Joy dengan menegur cara kes tersebut dikendalikan. "Murtad ini adalah satu kesalahan yang paling serius dalam agama Islam, jadi sebagai kesalahan yang paling besar dalam agama Islam, bilangan orang yang murtad itu tidak penting, tetapi cara kes murtad itu ditangani.

 "Ada pihak luar yang mencucuk kita supaya kita mengubah perkara yang selama ini berfungsi dengan baik. "Jadi ada niat lain yang cuba menganggu gugat kita punya pencapaian sebagai sebuah negara selama ini," kata beliau.


IPOHMALAY

Posted: 13 Oct 2012 09:48 AM PDT

IPOHMALAY


Air Asia batal ambil alih Batavia Air di saat akhir.

Posted: 13 Oct 2012 12:13 AM PDT


Air Asia membatalkan pengambilalihan Batavia Air setelah kajian pembelian memasuki peringkat akhir. Demikian lapor akhbar atas talian terpopular di Indonesia.

Pembelian penerbangan yang menanggung hutang yang tinggi itu merupakan usaha Air Asia Indonesia untuk mengembangkan sayapnya.

Jangan-jangan, Tony Fernandes akan kembali berpindah ke Kuala Lumpur selepas ini. 


Ini Alasan Batalnya Pembelian Batavia Air 
oleh AirAsia Feby Dwi Sutianto 
- detikfinance 
Sabtu, 13/10/2012 13:12 WIB

Jakarta - Rencana akuisisi maskapai lokal yaitu Batavia Air oleh AirAsia asal Malaysia dipastikan batal. Apa alasan di balik batalnya pengambilalihan Batavia Air oleh maskapai asal negeri jiran itu?

Direktur Komersial Batavia Air Sukirno Sukarna mengaku, terjadi proses yang alot saat penilaian akhir oleh AirAsia untuk membeli Batavia Air. Hal tersebut menurutnya sebagai penyebab utama batalnya pembelian 76,95% saham Batavia oleh AirAsia Berhard senilai US$ 80 juta.

"Mereka akan melakukan auditing, mungkin di auditing tidak ada kesepahaman," kata Sukirno kepada detikFinance, Sabtu (13/10/2012).

Namun Sukirno menampik tudingan tingginya harga yang ditawarkan oleh Batavia yakni senilai US$ 80 juta atau sekitar Rp 720 miliar untuk pembelian 76,95% saham Batavia. "Enggak dong, kita jual dengan segini," tambahnya.

Dihubungi secara terpisah, PresCom Indonesia Air Asia, Pin Haris mengaku porses akuisisi Batavia oleh AirAsia berjalan cukup alot. Menurutnya, belum ada keputusan final terkait rencana akuisisi 76,95% saham Batavia.

"Minggu depan sudah ada keputusannya," tambahnya kepada detikFinance.

Terkait informasi batalnya rencana akuisisi Batavia, Haris menjelaskan, pihaknya belum mau berkomentar lebih jauh. "Belum, masih ada pembicaraan," pungkasnya.

Politik Harian

Posted: 13 Oct 2012 03:49 AM PDT

Politik Harian


Nik Aziz Sahkan DAP Parti Tonggak Pakatan Rakyat

Posted: 13 Oct 2012 03:00 AM PDT


Beberapa bulan lepas, kita pernah dikejutkan dengan kebocoran maklumat pembahagian kerusi di antara parti-parti pembangkang dalam Pakatan Rakyat (PR) yang mana DAP telah mendapat kuota bertanding kerusi parlimen yang paling tinggi berbanding PKR dan PAS.

Pada awalnya, PR berkeras menyatakan maklumat dalaman yang hangat diperkatakan umum tika itu hanyalah propaganda BN, namun selepas itu tiba-tiba sahaja PR telah mengadakan mesyuarat tergempar meminda semula kuota pembahagian kerusi parlimen di antara mereka. Pelik bukan?

Pendedahan tersebut menarik perhatian ramai kerana sejak wujudnya PR, segala tindak tanduk gabungan itu dilihat condong mengikut dasar liberal DAP, sementara PKR sinonim sebagai pendukung DAP, manakala kehadiran PAS pula kelihatan sekadar bertaraf balaci suruhan sahaja.

Dengan kata lain, DAP telah berubah menjadi tonggak utama dan mendominasi arah tuju PR, sedangkan sepatutnya sebagai parti yang paling tua dan dilihat lebih kuat berbanding parti lain dalam PR, sewajarnya PAS yang menjadi penentu haluan dan dasar PR.

Setelah reda seketika isu dominasi DAP dalam PR, tidak semena-mena Sasterawan Negara, Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad pula tampil menyuarakan kekesalannya kerana PAS kini diibaratkan seperti pak turut kepada DAP.

Shahnon yang pernah mewakili PAS sebagai Ahli Parlimen di Sik, Kedah tanpa berselindung mengkritik kerjasama PAS dan DAP yang disifatkannya telah bercanggah dengan tuntutan Islam.

Katanya, pendekatan di zaman Rasulullah SAW yang bekerjasama dengan kaum Yahudi, Kristian dan munafik waktu itu langsung tidak sama seperti kerjasama PAS dengan DAP tika ini kerana ketika itu Islam yang memerintah dan memimpin kaum-kaum berkenaan.

Jelas Shahnon teramat kecewa melihat senario semasa di mana PAS terlalu mengikut rentak DAP sehingga mengorbankan banyak prinsip dan dasar perjuangan Islam.

Kenyataan Shahnon itu sebenarnya secara tersurat dan tersiratnya telah mengesahkan parti utama yang sedang menguasai halatuju PR sekarang ini ialah DAP dan bukannya PAS.

Namun kritikan dan kekesalan Shahnon nampaknya tidak berbekas di hati Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat apabila dalam reaksi balasnya, beliau mempertikaikan kritikan itu dengan mengaitkan konon Shahnon telah terpengaruh dengan propaganda media UMNO.

Orang PAS sendiri yang mempertikaikan hubungan parti itu dengan DAP, alih-alih UMNO pula yang dijadikan kambing hitam. Ajaib, unik dan pelik benar sikap pemimpin tertinggi PAS ini.

Nik Aziz yang juga adalah Menteri Besar Kelantan, dalam kenyataan balasnya itu juga secara terbuka mengakui peri pentingnya kerjasama PAS dengan DAP demi untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Dalam perkembangan berkaitan, ketika ditanya perihal kenyataan bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa yang mengkritik dasar PAS yang terlampau mengutamakan kuasa dan amat bergantung harap pada DAP berbanding prioriti mendahulukan prinsip Islam, Nik Aziz secara terbuka mengakui PAS memerlukan sokongan pengundi Cina DAP untuk menjamin kemenangan duniawi.

Jelas dari kenyataan MB Kelantan itu, betapa besar harapannya pada DAP. Dengan kata mudah, pengakuan Nik Aziz itu mengesahkan tonggak sebenar PR adalah DAP dan PAS pula hanyalah balaci dan keldai tunggangan semata-mata.

Berpuluh tahun dulu kita tidak lupa dengan sikap PAS yang cukup alergik dan fobia melihat kerjasama antara UMNO-MCA-MIC yang membentuk PERIKATAN kemudiannya dikenali sebagai Barisan Nasional.

Saban hari waktu itu pemimpin PAS menghasut orang Melayu Islam supaya menjauhi UMNO kerana didakwa telah jatuh kafir selepas redha mengadakan kerjasama dengan orang bukan Islam.

Kini, PAS menjilat kembali ludahnya malah dimasa yang sama secara sedar telah mengiktiraf kepentingan DAP sebagai tonggak utama demi membolehkan PAS mengejar kuasa duniawi. Prinsip negara Islam dan hukum hudud hilang entah ke mana, sebaliknya yang menjadi tatapan sekarang ialah, PAS terus kekal sebagai balaci DAP.

Anawaris Jadikan PAS ‘Pak Turut'

Posted: 13 Oct 2012 01:06 AM PDT


Penguasaan golongan Anwaris dan Erdogan dalam kepimpinan PAS menyebabkan parti itu kini menjadi 'pak turut' kepada DAP dan PKR, kata ahli seumur hidup PAS, Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad.

Katanya, keadaan menjadi parah apabila golongan ulama disisihkan daripada kepimpinan PAS pusat menyebabkan parti itu hilang kredibiliti selaku parti yang mempertahankan syariat islam.

"Ini menyebabkan orng melayu terutama ahli PAS sendiri mula mempersoalkan hala tuju parti itu yang dilihat semakin meninggalkan hokum hudud dan konsep Negara islam yang diperjuangankan sejak lima dekat lalu." Katanya.

Pentingkan undi bukan melayu Beliau berkata, perjuangan PAS sudah jauh menyeleweng kerana terlalu mementingkan undi bukan melayu.

"Kepimpinan PAS pusat sekarang sudah dikuasai golongan Erdogan dan Anwarinas yang angenda utama mereka ialah kuasa, kebendaan dan pekara duniawi.

"Kumpulan ini membisu apabila bedepan dengan DAP dan PKR demi merealisasikan impian menawan Putrajaya, sehingga menyebabkan PAS kini dilihat sebagai pengikut dala pakatan," katanya ketika bertemu BH disini semalam.

Shahnon yang juga sastrawan Negara mendedahkan kebanyakan ahli PAS, Khususnya diperingkat akar umbi kurang selesa dengan DAP, tetapi tidak mahu bersuara kerana tidak mahu dianggap melawan dasar parti.

Katanya, kesetiaan ahli PAS kepada perjuangan parti boleh tergugat berdasarkan tindak tanduk parti parti ituyang banyak mengalah kepada DAP dan PKR.

"saya yakin ini tidak akan berlaku jika golongan ulama kembali memimpin jawatan kuasa PAS pusat, selain pelbagai isu membabitkan akidah dan akhlak boleh kita selesaikan.

"malah, saya yakin kerjasama dengan UMNO juga boleh menjadi kenyataan kerana ulama mementingkan perpaduan ukhuwah sesame Muslim dan bukanya Erdogan atau Anwarinas yang hanya mengimpikan Putrajaya," katanya.

-BH

80 Penyokong Tegar & Anggota Parti Pembangkang Sertai Umno

Posted: 12 Oct 2012 10:55 PM PDT


BERA: Seramai 80 penyokong tegar dan anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP cawangan Felda Bukit Mendi dan Pucong menyertai Umno selepas kecewa dengan sikap pemimpin pakatan pembangkang yang cuma mementingkan diri.

Mereka mengisi borang menyertai Umno dan menyerahkannya kepada Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob pada majlis 'Pemimpin Turun Padang dan Kenduri Rakyat' di Felda Bukit Mendi, Bera, pada Jumaat.

Ia turut disaksikan Timbalan Ketua Umno Bahagian Bera Mohd Fadzil Othman yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemayan dan ADUN Guai, Norol Azali Sulaiman.

Wakil kumpulan tersebut Ismail Yusoff berkata, walaupun ada di antara mereka merupakan penyokong tegar dan anggota parti pembangkang sejak lebih 20 tahun lalu namun tiada apa yang dilakukan pembangkang bagi membela mereka.

"Contohnya saya sendiri sebagai penyokong tegar DAP, tetapi tiada apa yang dilakukan parti tersebut untuk membela nasib orang Melayu. "Setelah memikir dan melihat kerajaan Barisan Nasional (BN) bersungguh-sungguh membela dan membantu rakyat membuatkan hati saya terpanggil untuk menyertai Umno," katanya kepada pemberita selepas majlis tersebut.

Beliau dan rakan-rakan yang kini menyertai Umno berikrar akan memberikan sokongan kepada pimpinan dan akan memastikan UMNO dan BN menang pada pilihan raya umum ke 13 nanti.

Katanya, pemimpin pembangkang bukan sahaja tidak sekata, malah lebih mementingkan diri daripada membela nasib rakyat.

Dalam pada itu, Ismail menyeru mereka yang masih menyokong pembangkang terutamanya parti DAP kembali ke landasan asal dan menyokong Umno dan BN.

"Hanya BN yang berjaya dan terbukti membela rakyat di mana segala kenikmatan dan kemewahan yang dirasai terutamanya bagi peneroka Felda ini adalah hasil daripada perjuangan Umno dan kerajaan BN," katanya.-BERNAMA


Hasan Ali Desak Nik Aziz Lepas Jawatan Mursyidul Am

Posted: 12 Oct 2012 09:30 PM PDT


Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali mendesak Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya melepaskan jawatannya sebagai Mursyidul Am Pas susulan kenyataannya mempertahankan kerjasama Pas dengan DAP.

Beliau yang dipecat oleh parti itu awal tahun ini berkata, Nik Aziz sewajarnya menyerahkan tanggungjawab itu kepada timbalannya, Datuk Dr Haron Din yang dilihat lebih berupaya dan berwibawa.

"Mungkin sudah sampai masanya sebelum nasi menjadi bubur, TGNA (Nik Aziz) memikirkan untuk menyerahkan tanggungjawab besar sebagai Mursyidul Am kepada timbalannya, yang saya yakin mempunyai kemampuan dan kewibawaan yang setara dengan beliau," katanya dalam satu tulisan pada laman sosial beliau semalam.

Hasan berkata, "saya berpendapat demi untuk menjaga keutuhan dalam Pas dan menjadikan Pas terus berdarjat dan bermartabat sebagai 'custodian' kepada perjuangan Islam, TGNA (Nik Aziz) perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah."

Oleh itu katanya, sudah sampai masanya bagi Nik Aziz untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan Pas sama ada benar-benar menguntungkan atau merugikan bukan sahaja Pas sebagai sebuah parti Islam tetapi yang lebih penting perjuangan Pas itu sendiri termasuklah imej, kehebatan dan keagungan Islam itu sendiri.

Kelmarin, Mursyidul Am Pas mengeluarkan kenyataan menyatakan DAP tidak pernah mengganggu Pas, malah beliau menegaskan kerjasama antara dua parti itu perlu untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13.

Rabu lalu, Hasan jga menyokong kenyataan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa, yang antara lain berkata, Pas tidak seharusnya mengutamakan kuasa semata-mata dan meletakkan perjuangan Islam di tempat kedua.

Malah dalam kenyataan tempoh hari beliau menyifatkan kenyataan Nasharudin menunjukkan Majlis Syura yang diketuai oleh Nik Aziz sudah mula kembali berwibawa.

Hasan Ali yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia menyifatkan kenyataan Nik Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan, kelmarin sebagai "agak keterlaluan" susulan secara terang-terangan menyatakan DAP sebagai tidak pernah mengganggu Pas malah menggangkat martabat parti itu sebagai rakan kongsi yang akan menjamin kemenangan Pas dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

"Kenyataan tersebut tidak layak lagi akan menghiris hati dan perasaan ahli dan penyokong Pas yang sudah tidak menahan perasaan sabar akibat daripada bertambah berani dan ghairahnya pimpinan DAP menghina Islam.

"Saya bimbang kenyataan-kenyataan 'supreme' ini akan menjadikan pimpinan DAP dan sebahagian daripada pimpinan Pas daripada golongan parasit terus mendapat pembelaan dan menjadikan mereka lebih ganas menghentam Islam dan perjuangan Pas disebabkan "peluru" yang disediakan oleh TGNA," kata Hasan.

Hasan juga berkata, Nik Aziz tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan seumpama itu kerana ramai pimpinan Pas sebelum ini menyanggah pendirian Pengerusi DAP, Karpal Singh dan

Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang berterusan menghina serta menentang perjuangan Pas untuk melaksanakan hudud.

Malah katanya, Nik Aziz juga pernah menyebutkan akan meneruskan hudud di Kelantan meski pun didatangi DAP.

"Tuan Guru Nik Aziz perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah. Sudah sampai masanya bagi Nik Aziz untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan

Pas sama ada benar-benar menguntungkan atau merugikan," katanya lagi.


BERIKUT KENYATAAN PENUH DR HASAN ALI:

Saya tertarik dan terpanggil untuk memberi sedikit ulasan kepada kenyataan daripada Tuan Guru Nik Aziz (TGNA) yang juga merupakan Mursyidul Am Pas.

Seperti yang diketahui TGNA mempunyai kedudukan istimewa di dalam Pas. Bagi kebanyakan ahli dan penyokong Pas, mereka menganggap TGNA segala-galanya. Beliaulah Mursyidul Am.

Beliaulah "Presiden". Beliaulah Menteri Besar dan beliaulah Tok Guru dari sudut agama.

Kedudukan yang sedemikian bagi saya adalah pemberian ALLAH kepada beliau. Setiap satu kedudukan termasuk dirinya sebagai hamba ALLAH mempunyai tanggungjawab yang begitu besar bukan sahaja di kalangan ahli dan penyokong Pas tetapi yang lebih penting disisi ALLAH SWT.

Saya sendiri dan mungkin orang lain juga merasa begitu kerdil untuk membuat ulasan terhadap sebarang kenyataan yang dibuat oleh TGNA atas kedudukan beliau yang begitu supreme dikotak pemikiran ahli dan penyokong Pas.

Ketiadaan ahli dan penyokong yang berupaya untuk menyanggah pendapat beliau yang setengah-setengahnya begitu ganjil bukan sahaja dari segi perkataan malah dari segi implikasi kenyataan yang dikeluarkan yang mungkin atas supremenya beliau, beliau dan orang-orang dalam lingkungan beliau tidak menyedarinya. Saya tidak perlu mengulangi kenyataan yang mana, waktu bila yang termasuk dalam kategori ini.

Untuk menyatakan DAP tidak pernah mengganggu Pas dan DAP juga merupakan rakan kongsi yang akan menjamin kemenangan Pas dalam PRU13, bagi saya agak keterlaluan.

Bagi saya juga kenyataan sedemikian tidak seharusnya dikeluarkan oleh seorang yang mempunyai 'stature' seperti yang disebutkan diatas. Lupakah TGNA dan orang-orang disekeliling beliau bahawa TGNA pernah beberapa kali menyanggah pendirian Karpal Singh dan Lim Kit Siang yang berterusan menghina dan menentang perjuangan Pas untuk melaksanakan hudud?

Kita tidak lupa, beliau juga pernah menyebutkan akan meneruskan hudud di Kelantan dalam keadaan apa pun yang di datangkan oleh DAP? Kita juga masih ingat betapa tegasnya beliau mengatasi mana-mana pimpinan Pas yang lain menyatakan perasaan dengan menggunakan perkataan-perkataan yang adakalanya tidak layak oleh seseorang yang dianggap begitu 'supreme'.

Bagi saya kedua-dua kenyataan terakhir TGNA mempunyai dua implikasi besar.

Pertama, kenyataan tersebut tidak layak lagi akan menghiris hati dan perasaan ahli dan penyokong Pas yang sudah tidak menahan perasaan sabar akibat daripada bertambah berani dan ghairahnya pimpinan DAP menghina Islam.

Kedua, saya bimbang kenyataan-kenyataan supreme ini akan menjadikan pimpinan DAP dan sebahagian daripada pimpinan Pas daripada golongan parasit terus mendapat pembelaan dan menjadikan mereka lebih ganas menghentam Islam dan perjuangan Pas disebabkan "peluru" yang disediakan oleh TGNA.

Saya berpendapat demi untuk menjaga keutuhan dalam Pas dan menjadikan Pas terus berdarjat dan bermartabat sebagai "custodian" kepada perjuangan Islam, TGNA perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah. Sudah sampai masanya bagi TGNA untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan Pas sama da benar-benar menguntungkan atau merugikan bukan sahaja Pas sebagai sebuah parti Islam tetapi yang lebih penting perjuangan Pas itu sendiri termasuklah imej, kehebatan dan keagungan Islam itu sendiri.

Mungkin sudah sampai masanya sebelum nasi menjadi bubur, TGNA memikirkan untuk menyerahkan tanggungjawab besar sebagai Mursyidul Am kepada timbalannya yang saya yakin mempunyai kemampuan dan kewibawaan yang setara dengan beliau.

Sinar Harian

PAS's Life Is In The Hand Of DAP?

Posted: 12 Oct 2012 08:43 PM PDT


Nik Aziz's statement in Utusan Malaysia saying that PAS needs DAP, and in Sinar Harian, that DAP Has Never Harassed PAS, had given a shocker to PAS.

What we can see from his statement is that PAS seems to believe that there is no other way for them to head to Putrajaya but to work alongside DAP. As if the power of Allah SWT is limited and He cannot help them if they are to use other methods. And DAP's power is a lot bigger than Allah SWT to ensure PAS's position in Putrajaya.

As if, without DAP, PAS has nothing. That is how low PAS is in the eyes of its leaders and that is how disgusting PAS really is on the general term.

For PAS, Putrajaya is so big that it is more important than defending their religion.
In a way, it is true what people say about PAS where the party lives for elections and all of its energy is used only for politics, not for Allah SWT. PAS believes that if they do not get to Putrajaya, there would be no Islam in Malaysia. When the fact is, Islam is not just in Putrajaya, it is in the heart of every Muslim.

For extreme PAS supporters, they denied the statement within a blink of an eye by saying that the media twisted the whole thing, so they just pretended as if nothing happened.

For a few PAS supporters who are rational, they choose to keep their feelings to themselves, they refuse to think about it with the hope that the issue would subside
just like that until Pakatan Rakyat wins the coming election.

However, the real impact from the statement would definitely hit those who are undecided but considering PAS as their party. They somehow still could not really accept PAS's craziness in wanting to be in Putrajaya, after Nik Aziz made the statement.

If previously PAS always denies that they would do just about anything for politics, including putting aside religion and race just so that they could please DAP, Nik Aziz's statement simply proves that the denial was just empty talks.
By admitting how much PAS really need DAP, Nik Aziz only confirms how weak PAS really is, hence, proving the sentiments where PAS is seen as DAP's slave or DAP's dog is true.

In other words, PAS is a party with no dignity, putting themselves under DAP just so that they could be on top. With no dignity, PAS is not willing to let go of DAP when DAP insulted hudud and Islam, when the fact is that DAP is always prepared to kick PAS if the party insists on implementing hudud and Islamic country.

If PAS supporters are huge fans of Nik Aziz, Nik Aziz is a huge fan of power.

And such extreme attitude had made them blind until they are unable to see the clear picture where PAS really need DAP more than DAP need them, how can they expect to defend Islam if PR rules when DAP is against it? How can PAS go against DAP's agenda when they are really afraid of DAp kicking them out?

PAS then would keep on hanging to DAP and follow their orders just as long they could be in Putrajaya.

Thus, PAS's supporters should be reminded that they should stop dreaming about having an Islamic country if PR rules because as long as Nik Aziz kept on letting the party become slave to DAP, nothing can ever happen. Just accept that PAS's weakness is caused by the stupidity of its leaders. The leaders become stupid because of power. And the sad thing about these people is that they would let others make them look like fools.

The conclusion, it is true that Islam is a religion for those who are wise because stupid people would often mislead and misuse until it causes destruction to themselves, their family, race, religion and their country.

ISMA : Anwar Bukan Lagi Pejuang Islam

Posted: 12 Oct 2012 06:00 AM PDTPresiden ISMA, Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini bukan lagi pejuang Islam sepertimana yang penah beliau lakukan sewaktu usia mudanya sebagai peneraju Persatauan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Katanya, prinsip Anwar hari ini mula diragui apabila beliau sering dilihat mengadakan pakatan ektrim dengan kelompok-kelompok liberal di seluruh dunia, terbaru dengan Mubasyar Jawid Akbar, pengarah editorial majalah mingguan India Today."Kita mempersoalkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, sejauh mana dia masih dengan perjuangan dia dulu yang mana dia dikenali sebagai pejuang Islam dalam negara ataupun di luar negara.

"Atau kini, dia telah meninggalkan perjuangan itu dan mengambil pendekatan yang berbeza, "katanya kepada media Isma.

Pada 2 Oktober lalu, Anwar menjemput sahabatnya dari India, Mubasyar Jawid Akbar dan melancarkan bukunya bukunya berjudul "Tinderbox:The Past and Future of Pakistan" di Royal Lake Club Kuala Lumpur.

Semasa majlis pelancaran itu, sahabat Anwar mengeluarkan kenyataan kontoversi dengan berkata,'Islam (hanya) agama persaudaraan, dan bukan (untuk pembentukan) negara', selain itu, pemikir liberal dari India itu turut menegaskan, 'walaupun beliau seorang Islam, tetapi solat lima waktu tidak semestinya perlu dilakukannya'.

Kenyataan sahabat Anwar itu ditentang ramai pihak termasuk Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din yang berkata perjuangan Anwar bukan berasaskan Islam dan tidak sama dengan PAS.

Abdullah Zaik bersetuju dengan kenyataan Timbalan Mursyidul Am PAS itu, namun begitu untuk memisahkan Anwar dengan PAS adalah tidak tepat kerana Anwar adalah Ketua Pakatan Rakyat (PR) yang turut didokong PAS.

"Datuk Haron Din kata jangan kaitkan..tetapi hakikatnya, PAS bersama PKR dan DAP dalam hal perjuangan mereka, jadi dua perkara yang sukar dilakukan.

"Macam mana tak mahu kaitkan, kalau PAS bersetuju melantik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. PAS bersetuju dengan dasar pemerintahan yang ada dalam PR yang tidak meletakkan Islam sebagai asas pemerintahan,"katanya.

Sementara itu, Abdullah Zaik dalam kenyataan di ismaweb.net menyeru orang ramai menolak fahaman liberal kerana ia bertentangan dengan fikrah Islam yang syumul.

"Hari ini kita bukan sahaja berhadapan dengan golongan kafir yang membawa agenda liberalisme, tetapi juga orang-orang Islam yang membawa fikrah liberal yang jauh lebih susah untuk ditentang.

"Barat sedang membentuk satu lapisan baru yang menganut fahaman liberal yang dipanggil golongan 'muslim moderat' bagi menggantikan kepimpinan status quo sekarang," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berkongsikan amanat yang diperolehi daripada bekas Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin, Syeikh Mustafa Masyhur kepada penggerak-penggerak Sekretariat Antarabangsa ISMA.

Menurutnya, antara pesanan lain Syeikh Mustafa Masyhur ialah sentiasa meletakkan cita-cita menegakkan pemerintahan Islam sebagai objektif utama.

"Sekarang ini semakin giat usaha untuk mencairkan istilah 'keadilan' yang mana mereka meletakkan asas keadilan bahawa orang bukan Islam dapat sama seperti apa orang Islam dapat, sedangkan ini adalah bertentangan dengan mafhum kerajaan atau pemerintahan Islam," ujarnya.

tunku

Posted: 13 Oct 2012 03:44 AM PDT

tunku


PAS's Life Is In The Hand Of DAP?

Posted: 12 Oct 2012 10:30 AM PDT

Nik Aziz's statement in Utusan Malaysia saying that PAS needs DAP, and in Sinar Harian, that DAP Has Never Harassed PAS, had given a shocker to PAS. What we can see from his statement is that PAS seems to believe that there is no other way for them to head to Putrajaya but to work alongside DAP. As if the power of Allah SWT is limited and He cannot help them if they are to use other methods. And DAP's power is a lot bigger than Allah SWT to ensure PAS's position in Putrajaya. As if, without DAP, PAS has nothing. That is how low PAS is in the eyes of its leaders and that is how disgusting PAS really is on the general term. For PAS, Putrajaya is so big that it is more important than defending their religion. In a way, it is true what people say about PAS where the party lives for elections and all of its energy is used only for politics, not for Allah SWT. PAS believes that if they do not get to Putrajaya, there would be no Islam in Malaysia. When the fact is, Islam is not just in Putrajaya, it is in the heart of every Muslim. For extreme PAS supporters, they denied the statement within a blink of an eye by saying that the media twisted the whole thing, so they just pretended as if nothing happened. For a few PAS supporters who are rational, they choose to keep their feelings to themselves, they refuse to think about it with the hope that the issue would subside just like that until Pakatan Rakyat wins the coming election. However, the real impact from the statement would definitely hit those who are undecided but considering PAS as their party. They somehow still could not really accept PAS's craziness in wanting to be in Putrajaya, after Nik Aziz made the statement. If previously PAS always denies that they would do just about anything for politics, including putting aside religion and race just so that they could please DAP, Nik Aziz's statement simply proves that the denial was just empty talks. By admitting how much PAS really need DAP, Nik Aziz only confirms how weak PAS really is, hence, proving the sentiments where PAS is seen as DAP's slave or DAP's dog is true. In other words, PAS is a party with no dignity, putting themselves under DAP just so that they could be on top. With no dignity, PAS is not willing to let go of DAP when DAP insulted hudud and Islam, when the fact is that DAP is always prepared to kick PAS if the party insists on implementing hudud and Islamic country. If PAS supporters are huge fans of Nik Aziz, Nik Aziz is a huge fan of power. And such extreme attitude had made them blind until they are unable to see the clear picture where PAS really need DAP more than DAP need them, how can they expect to defend Islam if PR rules when DAP is against it? How can PAS go against DAP's agenda when they are really afraid of DAp kicking them out? PAS then would keep on hanging to DAP and follow their orders just as long they could be in Putrajaya. Thus, PAS's supporters should be reminded that they should stop dreaming about having an Islamic country if PR rules because as long as Nik Aziz kept on letting the party become slave to DAP, nothing can ever happen. Just accept that PAS's weakness is caused by the stupidity of its leaders. The leaders become stupid because of power. And the sad thing about these people is that they would let others make them look like fools. The conclusion, it is true that Islam is a religion for those who are wise because stupid people would often mislead and misuse until it causes destruction to themselves, their family, race, religion and their country.

bumiyang

Posted: 13 Oct 2012 03:21 AM PDT

bumiyang


Badri Razi Ditaja Nasi Lemak

Posted: 13 Oct 2012 12:32 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 13 Oct 2012 01:50 AM PDT

Taipingmali (tm)


AES dan penguasaannya yang menjadi isu pembangkang

Posted: 13 Oct 2012 12:07 AM PDT


Sejak kebelakangan ini, isu AES (Automated Enforcement System) telah banyak timbul di dalam media elektronik pro dan pembangkang.  Walaupun usaha kerajaan untuk melaksanakan AES adalah untuk kebaikan secara keseluruhan, ianya dimainkan oleh pihak pembangkang di media alternatif dengan harapan untuk confuse rakyat.   Bersama-sama ini dikemukakan beberapa fakta berkaitan AES untuk membantu blogger untuk memulihkan keadaan di peringkat kerajaan :

Tujuan

AES telah dilaksanakan untuk mengurangkan kemalangan dikalangan pengguna jalan raya, di mana secara purata, 18 orang meninggal dunia akibat kemalangan.  Kos sosial dan ekonomi yang ditanggung oleh kerajaan untuk menguruskan kemalangan jalan raya menjangkau RM9bilion.  Sebanyak 831 buah kamera akan ditempatkan mengikut fasa di kawasan black spot yang telah dikenalpasti oleh MIROS (Malaysian Institute of Road Safety).  AES ini dilaksanakan sepenuhnya oleh syarikat swasta, iaitu  ATES  Sdn. Bhd. dan Beta Tegap Sdn. Bhd.   Walau bagaimanapun, saman yang dikeluarkan tersebut adalah oleh JPJ setelah semua maklumat berkaitan pesalah dikenalpasti.  Sehubungan itu, projek ini tidak melibatkan kos kepada kerajaan.

Isu yang ditimbulkan

•        AES adalah satu cara untuk mengambil wang rakyat

•        AES membebankan rakyat

•        AES mempunyai banyak kekurangan

•        AES perlu ditangguhkan

AES sebenarnya dilaksanakan untuk mengurangkan kemalangan jalan raya, AES sekarang menumpukan kepada dua kesalahan sahaja , iaitu, speeding dan melanggar lampu merah.  MIROS telah mengenalpasti bahawa kedua-dua kesalahan in menyumbang kepada kemalangan yang tertinggi.  Oleh yang demikian, untuk menangani perkara ini AES telah dilaksanakan.

Undang-undang adalah untuk dipatuhi, jika kita melanggar had laju atau lampu trafik ianya merupakan satu kesalahan dan jika ditangkap dan terbukti akan disaman, sama seperti kesalahan-kesalahan lain.  JIka rakyat tidak mahu ikut peraturan dan undang –undang maka negara akan hancur.  Adakah ini bermaksud kita memberi subsidi kepada peragut supaya meraka tidak meragut lagi ?

I8 kematian secara purata direkodkan setiap hari, berapa ramai yang menjadi anak yatim piatu, berapa ramai ibu bapa yang kehilangan anak-anak.

AES akan menangkap gambar semua kenderaan termasuk motosikal yang melanggar had laju.

Kerajaan mempunyai sebab untuk melaksanakan had laju tertentu di kawasan-kawasan tertentu, berdasarkan infrastruktur jalan yang sedia ada yang hanya boleh menampung sesuatu kemalangan jika dalam had laju tertentu, jika terlebih ianya akan memudaratkan pengguna jalan raya.

Dapatan sehingga kini, data-data menunjukkan bahawa kes-kes pelanggaran had laju dan lampur trafik di kawasan-kawasan yang di mana terdapat kamera AES telah berkurangan.

"Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya",  "Prevention is better than cure"

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ANWAR IKON GERAKAN KRISTIAN DI MALAYSIA

Posted: 12 Oct 2012 07:07 PM PDT

Menjadi fakta yang terpahat di dalam penulisan sejarah dunia bahawa apabila kuasa-kuasa Barat mula menakluki wilayah-eilayah lain di dunia bermula pada kurun ke 13, mereka membawa bersama tiga kepercayaan atau prinsip utama yang dikenali sebagai 3G iaitu God, Gold, Glory atau Tuhan, Emas dan Keagungan.

Perkara yang sama berlaku dalam ekpedisi Alfonso de Alburquerque apabila mula berlabuh di Melaka yang kemudiannya membawa kepada kejatuhan dan penaklukan Empayar Melaka pada 1511.

Senario yang sama dialami ketika Kapten Francis Light mendarat di Esplanade (kini dikenali sebagai Padang Kota Lama) di mana beliau terpegun dengan kedudukan strategik Pulau Pinang lalu dengan strategi penipuan yang liciknya, jajahan Sultan Kedah itu menjadi milik kuasa Inggeris.

Francis Light juga membawa misi 3G yang sama seperti Albuquerque tetapi, di mana salah satu objektif utamanya ialah mengkristianisasikan penduduk tempatan yang terdiri daripada orang Melayu yang beragama Islam, samada secara halus atau paksaan.

Kini setelah hampir 300 tahun berlalu, Pulau Pinang bukan lagi diperintah oleh golongan berkulit putih, rambut perang dan berbahasa Inggeris tetapi puak Cina pembangkang yang diwakili oleh parti rasis DAP.

Dilihat daripada mata kasar sememangnya ada perbezaan ketara samada dari aspek-aspek fizikal atau budaya tetapi satu perkara yang dikongsi bersama antara penjajah Inggeris dan DAP ialah faktor agama.

Jika agama Kristian dibawa secara rasmi untuk dikembangkan di Tanah Melayu bermula dengan Francis Light dan kemudian misi beliau disambung oleh penjajah Inggeris pada abad ke 19 hingga ke pertengahan abad ke 20, maka setelah merdeka misi tersebut tidak mati begitu tetapi diteruskan oleh rakyat negeri ini berpegang kepada konsep 3G tersebut.

Tidak hairanlah DAP melenting apabila Ahli Parlimen Datuk Zulkifli Nordin menunjukkan bukti bergambar berkaitan satu majlis kesyukuran di Pulau Pinang pada 5 Mei tahun lalu tidak lama selepas kemenangan besar DAP dalam pilihan raya negeri Sarawak pad 16 April 2011.

Gambar tersebut menunjukkan pemimpin-pemimpin pusat DAP bersama-sama meraikan kemenangan dengan ADUN-ADUN baru DAP di Sarawak yang turut merayakan bersama para paderi dan pastor dari negara luar dari United Kingdom dan Afrika Selatan.

Yang mengejutkan ketika doa dibacakan pada majlis itu, mereka mengharapkan negara Malaysia pada satu hari kelak akan menjadi negara Kristian dan jawatan Perdana Menteri juga akan dipegang oleh seorang yang beragama Nasrani.

Malah agenda yang lebih merbahayakan pada majlis makan itu ialah kesediaan pihak gereja asing menghulurkan dana agar perkara ini menjadi satu realiti.

Terdapat juga dakwaan bahawa bebeberapa majlis seperti di Pulau Pinang telah juga diadakan beberapa kali di Sarawak.

Perkara yang sama juga telah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen PAS dari Bachok, Nasharuddin Mat Isa dan kini DAP bercadang untuk menyaman beliau.

Golongan Kristian di negara ini yang kini dipelopori oleh DAP nampaknya semakin berani mengenengahkan agenda Kristian apabila mereka mula merasa kuat dengan kemenangan penambahan kerusi di Parlimen pada PRU 2008 dan kemudiannya membolot 16 kerusi di PRN Sarawak.

Malangnya keberanian dan keangkuhan DAP melakar agenda Kristian mereka sebelum ini telah dibantu oleh seorang pemimpin politik beragama Islam dan dilihat sebagai tokoh Islam antarabangsa bernama Anwar Ibrahim.

Tanpa memikirkan kesan dan impak kepada Islam, Anwar menjelajah ke seluruh Malaysia, mempertahankan penggunaan istilah ALLAH oleh penganut Kristian di Sabah dan Sarawak dan juga penerbitan kitab Injil dalam bahasa Melayu.

Puak Kristian ekstrim yang menguasai DAP seperti Lim Kit Siang, anaknya Lim Guan Eng, Teresa Kok, Ngeh Koo Ham, Nga Kor Ming, Anthony Loke, Ronnie Liu, Charles Santiago, Wong Ho Leng, Chong Chien Jien dan ramai lagi bertepuk sorak kegembiraan apabila seorang Ketua Pembangkang berpihak kepada mereka.

Bagi DAP, Anwar adalah hero mereka kerana telah membuka jalan yang lebih besar serta menyenangkan misi mereka untuk mengKristiankan Malaysia dengan kadar yang lebih cepat.

Oleh kerana itulah DAP menjadi parti pembangkang yang pertama menyokong Anwar sebagai calon Perdana Menteri sekiranya Pakatan Rakyat menang pada PRU 13 dan terus menyokong beliau sebagai Ketua Pembangkang walaupun ketika jumlah kerusi PKR adalah yang tercorot di Parlimen berbanding DAP dan PAS apabila lima anggota parlimennya melompat.

Tidak payah untuk berfikir secara kompleks bahawa Anwar adalah ikon Kristian yang bakal menjahanamkan orang Melayu dan Islam di negara ini jika dibenarkan berkuasa.

PKR yang pada mulanya diasaskan oleh bekas ahli dan pemimpin daripada Umno, ABIM serta NGO Melayu dan pada peringkat awal diterajui oleh pimpinan Melayu kini telah menjadi sarang kumpulan Kristian yang menguasai disetiap lapisan kepimpinan parti.

Muka Melayu yang memegang kuasa dalam PKR sekarang hanyalah sekadar Anwar, Wan Azizah serta Azmin dan beberapa kerat yang lain.

Bermula pada peringkat naib presiden, majlis pimpinan pusat, biro-biro, cabang malah ranting sekalipun kebanyakannya dipegang oleh pemimpin bukan Melayu malah ramai antara mereka adalah folongan Kristian yang kuat beragama terutamanya dari Sabah dan Sarawak.

Suara Melayu di dalam PKR sudah layu dan boleh dikatakan sudah terbenam dengan kemenangan ramai pemimpin bukan Melayu pada pemilihan parti 2012.

Bagi Anwar samada pemimpin Melayu dalam PKR kuat atau sebaliknya tidak penting baginya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Scorpene, Anwar munafik , Pas dapat dosa kering.

Posted: 12 Oct 2012 07:05 PM PDT

Pembohongan pembangkang dalam isu kapal selam Scorpene nampaknya tidak boleh diselindungi lagi.

Apatah lagi isu yang dijadikan senjata politik oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sejak tahun 2008 tidak mampu lagi dipertahankan apabila sedikit demi sedikit kebenaran mengenai kedudukan sebenar isu tersebut telah dibongkar.

Terbaru. Yves Charpenel, seorang pendakwa kerajaan Perancis yang terkenal telah menafikan laporan-laporan media pro pembangkang yang tersebar selama ini bahawa isu Scorpene sedang dibicarakan di Perancis.

Pembangkang menyebar dakyahnya bahawa kononnya penyiasatan (bukannya perbicaraan) yang sedang berlangsung adalah hasil laporan yang dibuat oleh pihak Suaram pada 2009 terhadap syarikat milik kerajaan Perancis, DCNS yang dituduh membayar komisyen kepada pihak tertentu di Malaysia dalam urusan pembelian dua kapal selam tersebut pada tahun 2002.

Di bawah undang-undang Perancis pembayaran sebarang komisyen dalam urusan seperti ini adalah tidak dibenarkan.

Sebelum ini Ketua Pembangkang sanggup terbang ke Paris untuk menjemput dua orang peguam yang mewakili Suaram dan seorang peguam mewakili DCNS untuk memberi taklimat kepada semua ahli parlimen Pakatan Rakyat.

Usaha ini menunjukkan bahawa pembangkang kini berada dalam keadaan gelisah dan panik kerana isu Scorpene kini dilihat boleh memakan diri mereka sendiri jika tidak diurus dengan sebaik mungkin.

Sebab itulah Anwar terpaksa mengambil alih peranan yang pernah dimainkan oleh Suaram sebelum ini untuk mempastikan isu Scorpene terus hidup.

Bagaimanapun usaha Anwar ini juga akan turut gagal kerana kini rakyat Malaysia sudah tahu siapa dalang sebenar isu Scorpene selama ini.

Ia bukannya Suaram yang hanya merupakan satu cabang daripada PKR tetapi 'mastermind' sebenarnya tidak lain tidak bukan adalah Anwar sendiri.

Sehari selepas kenyataan Charpenel, balaci Anwar, Tian Chua terus mempertahankan fantasi yang dimainkan pembangkang bahawa penyiasatan masih terus dijalankan yang menjurus kepada perbicaraan.

Bak kata orang kalau sudah mula berbohong, maka terpaksa korek lubang lain untuk menutup pembohongan yang telah dibuat.

Lama kelamaan lubang semakin besar dan akhirnya tidak boleh ditutup lagi dan yang berbohong akan jatuh ke dalam lubang yang digalinya sendiri.

Anwar masih berfikir dan yakin isu Scorpene masih mampu untuk menggugat kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada pilihan raya umum ke 13 kelak.

Beliau berfikir mimpinya untuk ke Putrajaya boleh digapai dengan mengeksploitasi isu itu.

Namun beliau gagal memahami bahawa isu Scorpene atau mana-mana isu yang dipolitikkan sekali pun boleh melarat dalam bentuk dua reaksi - samada ia boleh membantu kerjaya politik seseorang yang mencetuskannya atau sebaliknya isu tersebut akan membaham dan menjahanamkan impian seseorang.

Kelihatan Anwar sekarang terjerat dalam pilihan kedua kerana permainan yang dimulakan oleh apparatnya yang bernama Suaram tiga tahun lalu, bukannya semakin menguntungkan beliau tetapi telah menjadi sebagai liabiliti terbesar yang bakal memusnahkan buaian mimpi pembangkang bertapak di Putrajaya.

Tian Chua, Sivarasa, Cynthia Gabriel dan geng yang sama-sama melakar komplot Scorpene menyedari hakikat ini bahawa masa untuk kebenaran terbongkar sudah amat hampir.

Mereka dilihat tidak lagi mampu meneruskan strategi tersebut secara efektif lalu menyerahkan tanggungjawab tersebut di atas pundak Anwar.

Anwar pula sudah tentu tidak mampu menggalas beban Scorpene seorang diri tanpa bantuan budak-budak suruhannya.

Jika ini berlaku, kekuatan pembangkang terutamanya PKR yang dibina di atas landasan pembohongan demi pembohongan dalam isu ini, akan menjadi petanda parti itu pada PRU13 nanti.

Malah rakan kongsi Anwar, DAP dan PAS juga tidak mempunyai kekuatan untuk terus mendokong isu ini dan mereka juga akhirnya akan meninggalkan PKR keseorangan menangani isu Scorpene yang sudah kekeringan modal.

Hakikat isu sudahpun dijelaskan oleh Ketua Audit Negara bahawa pembelian dua kapal selam itu telah mematuhi semua prosedur perundangan.

Tidak ada perbicaraan seperti mana yang ditegaskan oleh Charpenel maka dengan itu Suaram telah berbohong kepada rakyat apabila mendakwa beberapa individu termasuk Perdana Menteri telah disepina untuk hadir di mahkamah Perancis.

Malah kematian wanita Altantuya Shaariibuu juga tidak ada kena mengena dengan isu Scorpene seperti mana yang ingin dikaitkan oleh pembangkang.

Semua maklumat yang telah tersebar secara meluas oleh media pembangkang selama ini untuk membohongi rakyat adalah hasil pintalan fantasi seorang bernama Anwar yang teringin sangat menjadi Perdana Menteri.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BOB LOKMAN PANTANG JUMPA MAKANAN

Posted: 12 Oct 2012 06:54 PM PDT

Enter frame pulak Tok Lebai Redzuan ...
Sapa sebelah tu, siap ada tanda nama , macam baru habis mengajar jer
Dont worry bro, semua ni boleh habis..PAS bodoooo, DAP cerodik

Posted: 12 Oct 2012 06:50 PM PDTSahabat-Gunung

Posted: 13 Oct 2012 01:22 AM PDT

Sahabat-Gunung


Khalid Ibrahim MB Angkuh

Posted: 12 Oct 2012 11:06 PM PDT


"Angkuh" -  itu perkataan paling sesuai untuk mengambarkan pendirian Menteri Besar Selangor tentang kemelut isu air yang nampaknya tidak berkesudahan.  Jika dilihat dari sikap yang sebegini memang pentadbiran Negeri Selangor diperintah secara emosi, bukan dengan pemikiran sebuah kerajaan yang berwibawa.

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor, Hamidzun Khairuddin berkata, jika Exco Selangor, Dr Xavier sebelum ini "sangat gembira" dengan pendirian Kerajaan Pahang untuk membatalkan perjanjian pembekalan air mentah ke Selangor dan begitu bangga mendabik dada yang bekalan air mentah di Selangor mencukupi, mungkin sekarang beliau akan berfikir sebelum bercakap. 

"Sejak kebelakangan ini paras penyusutan paras air di empangan telah menjadi kritikal akibat cuaca kering dan panas yang dialami.  Tentulah sekali fenomena ini tidak dijangka oleh seorang ahli politik seperti Dr. Xavier, sebab itu beliau  main bercakap sedap mulut saja.

Tan Sri Khalid pula baru-baru ini telah memaklumkan di dalam media bahawa Selangor punya masa 75-90 hari lagi sebelum empangan kering sepenuhnya.  Kerajaan Negeri juga akan menjalankan pembenihan awan sekiranya tiada hujan turun dalam tempoh 22 hari.

Persoalannya, kenapa seringkali Kerajaan Selangor mengambil pendekatan "mengubati" bukannya "mencegah" yang jelas menunjukkan yang Kerajaan Selangor tidak membuat persediaan sebelum ini," ujarnya di sini hari ini.

Tambahnya, bukankah fenomena cuaca ini sesuatu yang biasa terjadi dan bukannya kejadian yang tidak dijangka seperti tsunami. Bukankah pentadbiran Kerajaan Negeri disokong oleh jabatan-jabatan seperti meteorologi dan sebagainya?  Takkan satu fenomena cuaca yang begitu lazim seperti ini pun tidak dapat dijangka?

"Dulu syarikat pembekal air telah awal-awal memberikan amaran, namun tidak diendahkan, malah dituduh sebagai memulakan propaganda.  Kerajaan Negeri menolak sama sekali bahawa krisis air akan terjadi dengan alasan-alasan yang tidak disokong oleh fakta.

Jika dahulu MB Selangor berkata krisis air tidak akan berlaku kerana paras empangan masih penuh.  Apakah sekarang ini kenyataan tu masih relevan?

Ada alternatif jangka panjang, dan lebih efisyen dan telah dilaksanakan kerja-kerjanya hanya menanti kelulusan Kerajaan Negeri untuk diteruskan pembinaannya.  Tidak dapat dinafikan, pembinaan Loji Langat 2 adalah satu keputusan yang bertanggungjawab, dan pilihan yang muktamad," tambahnya lagi. 

Tambahan pula infrastruktur  untuk projek Penyaluran Air Mentah dari Pahang (PPAMP) telah siap 50% dan menelan belanja RM2.41 billion.  Takkan infrastruktur yang terbina untuk masadepan rakyat Selangor akan dibiarkan menjadi sia-sia sahaja. 

Sebelum ini Dr. Xavier menolak sekeras-kerasnya PPAMP dengan memberikan hujah tentang ekologi, kerosakan alam semula jadi dan penempatan orang asli, tetapi tidak menyedari pula keputusan untuk tidak membina Loji Langat 2 bakal "membunuh" rakyat di negeri sendiri.

Yang menjadi persoalannya adalah cara Kerajaan Negeri berfikir dan bertindak,  tidak tahu apa yang patut diberikan keutamaan.  Jika isu air mentah yang begitu asas tidak dapat diuruskan dengan baik dan berkesan, bagaimana hendak menguruskan pembekalan air terawat yang jauh lebih teknikal. Dalam pada itu, perlu ada kepakaran dan pengetahuan teknikal yang mendalam beserta pengalaman, bukan boleh dicapai secara "overnight success".

Kenapakah Kerajaan Negeri  yang begitu yakin bahawa mereka mempunyai kepakaran untuk menguruskan industri air di Selangor ini tidak dapat melihat kehadapan dan membuat persiapan awal bagi  sesuatu yang bermusim seperti ini?

"Ini baru air mentah, belum masuk bab-bab proses merawat air lagi, dan proses pengagihan. Bagaimana hendak menguruskan penstrukturan dan mengambil-alih syarikat-syarikat konsesi sedangkan perkara yang paling asas pun tak lepas. Pendek kata, jangan buang masa! ," ujarnya yang juga mantan Ketua AMK Negeri Selangor. 

Anwar Galas Beban Scopene Setelah SUARAM Gagal

Posted: 12 Oct 2012 09:45 PM PDT


Pembohongan pembangkang dalam isu kapal selam Scorpene nampaknya tidak boleh diselindungi lagi.

Apatah lagi isu yang dijadikan senjata politik oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sejak tahun 2008 tidak mampu lagi dipertahankan apabila sedikit demi sedikit kebenaran mengenai kedudukan sebenar isu tersebut telah dibongkar.

Terbaru. Yves Charpenel, seorang pendakwa kerajaan Perancis yang terkenal telah menafikan laporan-laporan media pro pembangkang yang tersebar selama ini bahawa isu Scorpene sedang dibicarakan di Perancis.

Pembangkang menyebar dakyahnya bahawa kononnya penyiasatan (bukannya perbicaraan) yang sedang berlangsung adalah hasil laporan yang dibuat oleh pihak Suaram pada 2009 terhadap syarikat milik kerajaan Perancis, DCNS yang dituduh membayar komisyen kepada pihak tertentu di Malaysia dalam urusan pembelian dua kapal selam tersebut pada tahun 2002.

Di bawah undang-undang Perancis pembayaran sebarang komisyen dalam urusan seperti ini adalah tidak dibenarkan.

Sebelum ini Ketua Pembangkang sanggup terbang ke Paris untuk menjemput dua orang peguam yang mewakili Suaram dan seorang peguam mewakili DCNS untuk memberi taklimat kepada semua ahli parlimen Pakatan Rakyat.

Usaha ini menunjukkan bahawa pembangkang kini berada dalam keadaan gelisah dan panik kerana isu Scorpene kini dilihat boleh memakan diri mereka sendiri jika tidak diurus dengan sebaik mungkin.

Sebab itulah Anwar terpaksa mengambil alih peranan yang pernah dimainkan oleh Suaram sebelum ini untuk mempastikan isu Scorpene terus hidup.

Bagaimanapun usaha Anwar ini juga akan turut gagal kerana kini rakyat Malaysia sudah tahu siapa dalang sebenar isu Scorpene selama ini.

Ia bukannya Suaram yang hanya merupakan satu cabang daripada PKR tetapi 'mastermind' sebenarnya tidak lain tidak bukan adalah Anwar sendiri.

Sehari selepas kenyataan Charpenel, balaci Anwar, Tian Chua terus mempertahankan fantasi yang dimainkan pembangkang bahawa penyiasatan masih terus dijalankan yang menjurus kepada perbicaraan.

Bak kata orang kalau sudah mula berbohong, maka terpaksa korek lubang lain untuk menutup pembohongan yang telah dibuat.

Lama kelamaan lubang semakin besar dan akhirnya tidak boleh ditutup lagi dan yang berbohong akan jatuh ke dalam lubang yang digalinya sendiri.

Anwar masih berfikir dan yakin isu Scorpene masih mampu untuk menggugat kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada pilihan raya umum ke 13 kelak.

Beliau berfikir mimpinya untuk ke Putrajaya boleh digapai dengan mengeksploitasi isu itu.

Namun beliau gagal memahami bahawa isu Scorpene atau mana-mana isu yang dipolitikkan sekali pun boleh melarat dalam bentuk dua reaksi - samada ia boleh membantu kerjaya politik seseorang yang mencetuskannya atau sebaliknya isu tersebut akan membaham dan menjahanamkan impian seseorang.

Kelihatan Anwar sekarang terjerat dalam pilihan kedua kerana permainan yang dimulakan oleh apparatnya yang bernama Suaram tiga tahun lalu, bukannya semakin menguntungkan beliau tetapi telah menjadi sebagai liabiliti terbesar yang bakal memusnahkan buaian mimpi pembangkang bertapak di Putrajaya.

Tian Chua, Sivarasa, Cynthia Gabriel dan geng yang sama-sama melakar komplot Scorpene menyedari hakikat ini bahawa masa untuk kebenaran terbongkar sudah amat hampir.

Mereka dilihat tidak lagi mampu meneruskan strategi tersebut secara efektif lalu menyerahkan tanggungjawab tersebut di atas pundak Anwar.

Anwar pula sudah tentu tidak mampu menggalas beban Scorpene seorang diri tanpa bantuan budak-budak suruhannya.

Jika ini berlaku, kekuatan pembangkang terutamanya PKR yang dibina di atas landasan pembohongan demi pembohongan dalam isu ini, akan menjadi petanda parti itu pada PRU13 nanti.

Malah rakan kongsi Anwar, DAP dan PAS juga tidak mempunyai kekuatan untuk terus mendokong isu ini dan mereka juga akhirnya akan meninggalkan PKR keseorangan menangani isu Scorpene yang sudah kekeringan modal.

Hakikat isu sudahpun dijelaskan oleh Ketua Audit Negara bahawa pembelian dua kapal selam itu telah mematuhi semua prosedur perundangan.

Tidak ada perbicaraan seperti mana yang ditegaskan oleh Charpenel maka dengan itu Suaram telah berbohong kepada rakyat apabila mendakwa beberapa individu termasuk Perdana Menteri telah disepina untuk hadir di mahkamah Perancis.

Malah kematian wanita Altantuya Shaariibuu juga tidak ada kena mengena dengan isu Scorpene seperti mana yang ingin dikaitkan oleh pembangkang.

Semua maklumat yang telah tersebar secara meluas oleh media pembangkang selama ini untuk membohongi rakyat adalah hasil pintalan fantasi seorang bernama Anwar yang teringin sangat menjadi Perdana Menteri.

Sumber: HaprakDaily

Ganguan Bekalan Air Tidak Berjadual Di Klang, Shah Alam

Posted: 12 Oct 2012 09:06 AM PDT


Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) mengaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan Kod Hijau di Klang dan Shah Alam sejak 6 pagi tadi ekoran gangguan bekalan air tidak berjadual di kedua-dua kawasan.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awamnya,  Priscilla Alfred berkata siasatan Syabas mendapati gangguan berpunca daripada penurunan paras air di kolam air Hicom ekoran perbuatan pihak tidak bertanggungjawab menutup satu daripada injap yang mengawal dan menyalur air di kolam itu.

"Satu laporan polis telah dibuat supaya siasatan terperinci berhubung perkara itu dapat dilakukan kerana perbuatan pihak berkenaan menyebabkan sesetengah kawasan di Klang dan Shah Alam mengalami gangguan bekalan air serta tekanan air rendah," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata sebanyak 33,464 akaun di Bandar Pinggiran Subang, Kampung Bukit Lanchong, Putra Height, Bandar Puteri, Jalan Kebun, Kampung Lombong, Bukit Naga, Bukit Kemuning, Bukit Tiga, Taman Subang Mas, Kampung Baru Hicom, Kampung Kebun Bunga, Seksyen 33, Seksyen 32, Seksyen 28, Seksyen 27, Seksyen 26, Seksyen 25 dan Seksyen 22 mengalami gangguan bekalan air.

Priscilla juga berkata Syabas membuka semula injap di kolam air Hicom pada 12.15 tengah hari, dan memandangkan permintaan yang tinggi, bekalan akan pulih secara berperingkat dalam tempoh dua hari.

Katanya, sepanjang tempoh gangguan, Syabas menyediakan enam lori tangki  untuk membekalkan air ke kawasan yang terlibat.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) di talian bebas tol di 1-800-88-5252 atau taip PUSPEL dan hantar ke 39222.

The Unspinners

Posted: 12 Oct 2012 11:46 PM PDT

oyabun

Posted: 12 Oct 2012 11:44 PM PDT

oyabun


Ketika jalan rosak teruk dan berbahaya, MB Khalid syok 'makan angin' dengan bas mewah Pakatan?

Posted: 12 Oct 2012 10:07 PM PDTInilah jadinya apabila MB Khalid terlalu syok 'makan angin' bersama 'bas sewa'nya sehingga tidak memperdulikan masalah yang dihadapi oleh rakyat!

Sebanyak enam persatuan penduduk kawasan Taman Lestari Perdana, Seri Kembangan di sini berkumpul bagi melahirkan rasa tidak puas hati dengan keadaan jalan yang teruk di situ dan merayu pihak berkuasa tempatan segera menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Persatuan terlibat adalah Persatuan Penduduk Taman Puncak Jalil, Persatuan Penduduk Lestari Perdana (LP) 8, Persatuan Penduduk LP 7, Persatuan Penduduk Lestari Mansions, Persatuan Penduduk Pangsapuri Sri Indah dan Persatuan Penduduk Equine Park.

Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Puncak Jalil, Zainuddin Zainal berkata, kegagalan pihak bertanggungjawab menurap jalan di situ telah menjejaskan keselamatan penduduk.

Katanya, terdapat kira-kira enam buah lubang dikesan sekitar kawasan itu dan kerosakan paling teruk berlaku di Jalan Persiaran Lestari Perdana 5.

"Walaupun sudah banyak kali aduan dikemukakan penduduk, masih belum ada tanda-tanda pihak Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) mahu membaikinya,"katanya ketika ditemui di lokasi jalan itu baru-baru ini.

Menurutnya, sebelum ini pihak MPSJ pernah membaiki jalan di situ, namun kembali rosak selepas beberapa bulan.

"Jika jalan di sini dibaiki dengan sempurna serta mengikut spesifikasi yang ditetapkan kerosakan sama pasti tidak berulang," katanya.

Penduduk Taman Lestari Perdana menunjukkan keadaan jalan rosak di Jalan Persiaran Lestari Perdana 5, Seri Kembangan, Selangor, baru-baru ini.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penduduk LP 8, Mohd. Afizudin Said berkata, jalan tersebut digunakan oleh penduduk 14 buah taman perumahan di kawasan itu.

Menurutnya, pihak bertanggungjawab perlu segera membaiki jalan di situ demi keselamatan dan keselesaan penduduk.

"Apa yang kami kesalkan apabila aduan mengenainya dikemukakan kepada MPSJ, pihak berkenaan memberi alasan jalan berkenaan di bawah tanggungjawab pemaju, begitu juga sebaliknya," katanya.

Dalam pada itu, penduduk dari Lestari Mansions, Azhar Shabudin, 48, berkata, kemalangan melibatkan seorang warga emas seminggu lalu harus dijadikan iktibar kepada pihak bertanggungjawab.

Menurutnya, gara-gara mahu mengelakkan jalan berlubang di kawasan perumahan berhampiran warga emas itu kini masih di hospital dalam keadaan koma.

"Kami tidak mahu kejadian sama berulang. Jangan sampai ada nyawa melayang, baru mahu tindakan diambil," tegasnya.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 12 Oct 2012 11:28 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Barua DAP Desak PAS Gantung Ust Nasa

Posted: 12 Oct 2012 10:00 PM PDTKumpulan mahasiswa Islam mendesak Majlis Syura PAS mengheret bekas timbalan presiden parti itu Nasharuddin Mat Isa ke tribunal hisbah kerana kenyataannya tentang kemenangan Islam sebelum ini.

Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) Syis Abdul Kadir mendakwa, kenyataan Nasharuddin bahawa "kemenangan Islam tak pernah dibantu orang kafir" mencemarkan nama Islam dan memberi tanggapan buruk kepada kepimpinan Islam.

"Tegasnya saya mendesak agar Majlis Syura PAS membawa Nasharuddin ke tribunal hisbah di atas kesalahan yang dilakukan serta memberi hukuman sekurang-kurangnya digantung keahlian PAS. 

"Okto Beer Fest" Acara Utama Dalam Kalender Pelancongan Selangor

Posted: 12 Oct 2012 07:00 PM PDT


Cai-cai pas senyap sunyi bila pesta arak dirayakan di bandar klang, mana pergi pejuang-pejuang pas yang kononnya suatu masa dulu nak berjihad menentang kemungkaran, nak sekarang kemungkaran telah berlaku di bandar klang, kenapa tak mau tentang...???

Kini baru aku paham kenapa hari tu khalid samad beria-ia nak besarkan kilang carlsberg, rupanya supaya carlsberg boleh memberi supply yang lebih banyak masa perayaan "okto beer fest". malah kerajaan selangor memasukan "okto beer fest" nie dalam kalender pelancongan negeri selangor.

Kalau tak silap aku, ini kali ke tiga "octo beer fest" di rayakan di bandar klang...

Belantan

Posted: 12 Oct 2012 11:18 PM PDT

Belantan


Hasan Ali Dan Nasharuddin Akui PAS Sudah Jauh Tersasar?

Posted: 12 Oct 2012 09:53 PM PDTSungguh menghairankan apabila akhbar Haramkah langsung tidak memberi perhatian terhadap krisis besar yang melanda parti tersebut akibat ditempelak oleh pemimpin kanan mereka sendiri, iaitu Dato' Dr. Hasan Ali secara bertubi-tubi termasuk melalui wawancara dalam akhbar yang 'haram' dibaca oleh penyokong PAS iaitu Utusan Malaysia.

Tidak cukup dengan itu, Hasan Ali keluar pula di dalam TV3 iaitu rangkaian yang 'haram' ditonton oleh orang-orang PAS bagi menjelaskan lagi pendirian beliau yang bertentangan dengan kepimpinan pusat.

Kesungguhan Hasan Ali untuk mengembalikan PAS ke perjuangan asal iaitu Negara Islam, nampaknya ditutup dan dipateri rapat oleh akhbar rasmi PAS iaitu Harakah. Langsung tiada liputan mengenai isu tersebut dalam Harakah 23-25 Disember.

Pastinya, tindakan ini adalah bagi memastikan penyokong-penyokong tegar PAS tidak mendapat maklumat sebenar mengenai masalah dalaman parti tersebut yang semakin meruncing.

Menurut Hasan Ali, beliau bukannya bersendirian dalam hal ini dan buktinya ialah apabila Nasharuddin Mat Isa juga tampil memberi sokongan terbuka kepadanya dan membuat kenyataan menyelar kepimpinan parti yang cepat menghukum mereka yang tidak senada sebagai diperangkap UMNO.

Seperti Hasan Ali, Nasharuddin juga menolak kemungkinan beliau akan menyertai UMNO. Jelas, kedua-dua mereka masih ingin berjuang memperbetulkan PAS dari dalam. Benar, semua parti politik akan menghadapi masalah dalaman. Namun,, masalah dalaman PAS adalah terlalu berat kerana ia melibatkan hala tuju, prinsip dan agama sedangkan UMNO hanya berhadapan dengan masalah sikap sesetengah individu.

Apa yang dapat disimpulkan ialah Hasan Ali dan Nasharuddin sudah mula merasa cuak dengan rentak politik PAS yang selesa menjadi pak turut kepada PKR dan hamba kepada DAP.

Ini, sekali gus, mengesahkan yang PAS sememangnya sudah jauh terkeluar dari landasan yang benar.

Jika PAS di landasan yang benar sepertimana kepimpinan pusat dan media rasmi mereka cuba gambarkan, kenapa ada perasaan cuak sehingga membawa kepada kenyataan terbuka dari Hasan Ali dan Nasharuddin untuk mengembalikan PAS ke landasan atau perjuangan asal?

Apapun, kita musykil yang kedua-dua mereka akan berjaya mengembalikan PAS ke pangkal jalan dengan berjuang dari dalam.

Bayangkan, sekiranya ditakdirkan Pakatan Rakyat memenangi PRU kali ini, bagaimana mereka akan dapat memastikan Raja-raja Melayu, bangsa Melayu dan agama Islam tidak terus dipijak-pijak oleh DAP?

Sedangkan, sekarang pun, mereka lantang mengkritik dari dalam dan terbuka tetapi DAP serta kepimpinan PAS hanya buat-buat pekak sahaja atas segala kritikan mereka.

Justeru, apakah jaminan yang keadaan setelah PR menang akan berbeza dengan sekarang dan tidak menjadi lebih buruk apabila kuasa mutlak berada di tangan DAP?

Oleh itu, penulis sarankan agar Hasan Ali dan Nasharuddin fikirkan masak-masak mengenai perkara ini tanpa dipengaruhi sentimen politik.

Fikirkan sama ada untuk berjuang dari dalam gerabak di atas landasan yang menuju ke arah destinasi yang jauh terpesong atau, keluar dari gerabak dan mengajak penumpang-penumpang lain untuk bersama-sama berjalan di atas landasan yang benar.

Sebaiknya, mereka keluar dari gerabak sementara perjalanan belum begitu jauh kerana dengan cara ini mereka tidak akan membantu memberi kekuatan kepada pihak yang akan menindas Melayu dan Islam, yang mereka berikrar akan mempertahankan.

Adalah tidak perlu sama sekali untuk mereka menggagahkan diri duduk di dalam gerabak yang bergerak menuju ke destinasi yang jelas salah dan tidak dipersetujui mereka.

Sekurang-kurangnya mereka juga tidak akan dipersoal kerana bersama-sama di dalam gerabak yang membawa kafir harbi yang memusuhi Islam dan kepimpinan Raja-raja Melayu Islam.

Wallahuallam..

Suara Politik
Taminsari

Ketika jalan rosak teruk dan berbahaya, MB Khalid syok 'makan angin' dengan bas mewah Pakatan?

Posted: 12 Oct 2012 08:03 AM PDTInilah jadinya apabila MB Khalid terlalu syok 'makan angin' bersama 'bas sewa'nya sehingga tidak memperdulikan masalah yang dihadapi oleh rakyat!

Sebanyak enam persatuan penduduk kawasan Taman Lestari Perdana, Seri Kembangan di sini berkumpul bagi melahirkan rasa tidak puas hati dengan keadaan jalan yang teruk di situ dan merayu pihak berkuasa tempatan segera menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Persatuan terlibat adalah Persatuan Penduduk Taman Puncak Jalil, Persatuan Penduduk Lestari Perdana (LP) 8, Persatuan Penduduk LP 7, Persatuan Penduduk Lestari Mansions, Persatuan Penduduk Pangsapuri Sri Indah dan Persatuan Penduduk Equine Park.

Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Puncak Jalil, Zainuddin Zainal berkata, kegagalan pihak bertanggungjawab menurap jalan di situ telah menjejaskan keselamatan penduduk.

Katanya, terdapat kira-kira enam buah lubang dikesan sekitar kawasan itu dan kerosakan paling teruk berlaku di Jalan Persiaran Lestari Perdana 5.

"Walaupun sudah banyak kali aduan dikemukakan penduduk, masih belum ada tanda-tanda pihak Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) mahu membaikinya,"katanya ketika ditemui di lokasi jalan itu baru-baru ini.

Menurutnya, sebelum ini pihak MPSJ pernah membaiki jalan di situ, namun kembali rosak selepas beberapa bulan.

"Jika jalan di sini dibaiki dengan sempurna serta mengikut spesifikasi yang ditetapkan kerosakan sama pasti tidak berulang," katanya.

Penduduk Taman Lestari Perdana menunjukkan keadaan jalan rosak di Jalan Persiaran Lestari Perdana 5, Seri Kembangan, Selangor, baru-baru ini.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penduduk LP 8, Mohd. Afizudin Said berkata, jalan tersebut digunakan oleh penduduk 14 buah taman perumahan di kawasan itu.

Menurutnya, pihak bertanggungjawab perlu segera membaiki jalan di situ demi keselamatan dan keselesaan penduduk.

"Apa yang kami kesalkan apabila aduan mengenainya dikemukakan kepada MPSJ, pihak berkenaan memberi alasan jalan berkenaan di bawah tanggungjawab pemaju, begitu juga sebaliknya," katanya.

Dalam pada itu, penduduk dari Lestari Mansions, Azhar Shabudin, 48, berkata, kemalangan melibatkan seorang warga emas seminggu lalu harus dijadikan iktibar kepada pihak bertanggungjawab.

Menurutnya, gara-gara mahu mengelakkan jalan berlubang di kawasan perumahan berhampiran warga emas itu kini masih di hospital dalam keadaan koma.

"Kami tidak mahu kejadian sama berulang. Jangan sampai ada nyawa melayang, baru mahu tindakan diambil," tegasnya.

Suara Politik
Taminsari

Kuasa memerintah sudah sampai kepenghujung - Apa status hutang MB Khalid dengan Bank Islam?

Posted: 12 Oct 2012 01:23 AM PDT


Seawal pemerintahan MB Khalid Ibrahim di negeri Selangor, perkara pertama yang menghantui beliau ialah apabila mendapat perintah mahkamah supaya membayar hutangnya yang berjumlah RM66 juta (AS$18.521 juta) kepada Bank Islam bagi pinjaman yang diambilnya pada tahun 2001 untuk membeli saham Guthrie Bhd.

Walau bagaimanapun, Khalid melalui peguam beliau yang handal lagi hebat, Malik Imtiaz Sarwar telah telah memfailkan permohonan perbicaraan penuh keatas kes ini. Sebelum ini Khalid juga telah memfailkan saman balas terhadap bank tersebut pada 18 Mei 2008.

Melalui perintah ini Khalid samada secara teknikal mahupun jelas adalah seorang "defaulter" terhadap pembayaran yang perlu dibuat olehnya kepada pihak bank.

Dalam kehidupan harian kita, sekiranya seorang pembeli kereta tidak dapat membayar keretanya dan dituntut dimahkamah tanpa kehadirannya, pihak menuntut boleh mendapatkan "judgement by default". Ini biasanya berlaku tanpa kehadiran siberhutang. Dalam satu keadaan lain pihak pemberi pinjam akan berusaha menarik semula kereta yang dibeli.

Sekiranya rayuan Khalid ditolak di mahkamah, maka tidak dapat tidak Khalid perlu membayarnya tanpa alasan lagi. Sekiranya Khalid masih engkar atau gagal membayar, pihak pemberi pinjam berkemungkinan akan menggunakan beberapa instrumen lain untuk mendapatkan semula wang yang telah diberi pinjam.

Antaranya ialah memohon pembekuan aset samada yang mudah alih atau yang kekal dimahkamah. Kedua, memohon pengistiharan kebengkrapan terhadap Khalid Ibrahim! Di pihak Khalid pula, jika beliau tidak mampu membayar, beliau juga boleh memfailkan kebengkrapan terhadap dirinya sendiri. Ini biasa berlaku dinegara-negara barat.


Dalam kesemua senario diatas, Khalid tidak punya pilihan lain sepatutnya sejak awal pemerintahan lagi , melepaskan semua jawatannya samada dalam kerajaan mahupun dalam parti. Khalid adalah Menteri Besar Selangor dan Pengerusi Perhubungan Keadilan Negeri Selangor.

Dalam konteks yang lebih ekstrim lagi, Khalid tidak perlu menunggu keputusan mahkamah untuk meletakkan jawatan. Sepatutnya sejak awal lagi beliau sudah berbuat demikian tanpa dipaksa! Namun sehingga kini tiada tindakan yang diambil terhadap beliau?

Dalam keadaan ini, pucuk pimpinan PKR, Anwar Ibrahim dan barisan Majlis Pimpinan pusat perlu menasihatkan dan mendesak Khalid supaya meletakkan jawatan.

Alasan prima ialah, terdapat percanggahan kepentingan atau "conflict of interests" bagi seorang yang banyak berhutang untuk mengurus sebuah negeri yang melibatkan dana berbiliun ringgit.

Melalui pendedahan kes hutang ini jelas terbukti Khalid cuba menutup kudis dan sopak yang menghantui beliau selama ini.

Dapatlah difahami bahawa semasa di Guthrie, Khalid mendahulukan kepentingan peribadi. Sebagai Tuan Besar di Guthrie, bagaimana Khalid berusaha memiliki saham atau sejumlah saham yang mungkin boleh menjadikannya sebagai 'minority share holder' terbesar yang memungkinkannya terus bertakhta di Guthrie? Namun cita-cita Khalid tersadai tidak kesampaian!


Hairan bagaimana Khalid sebagai Tuan Besar di Guthrie menggunakan kuasanya untuk berbuat demikian? Kuasa, Tamak, dan Khalid berkuasa ketika itu. Jika Khalid boleh menggunakan kuasa sewenang-wenangnya di Guthrie apakah jaminan yang dia tidak akan melakukannya sekarang? Tambahan beliau kini seperti seekor tikus jatuh ke beras!

Bolehkah Khalid berlaku jujur? Sudah terbukti Khalid membohongi seluruh rakyat dengan tidak mengistiharkan harta dan asetnya. Yang diistiharkan hanya gaji sebagai Menteri Besar. Tidak diistihar berapa rumah dan kenderaan yang dia ada.

Tidak diistihar juga berapa banyak asset mudah alih miliknya. Tidak diistihar juga berapa banyak liability yang ditanggungnya. Tidak diistihar juga elaunnya sebagai Pengerusi MBI yang berjumlah ratusan ribu ringgit! Mungkin yang ini sahaja yang beliau dapat istiharkan, namun itu pun KANTOI besar? Klik di sini.

Kenyataan Khalid yang berbau sombong terhadap pihak bank hanya mendedahkan sedikit sebanyak karaktor atau warna sebenar Khalid. Agak pelik juga bagi kita insan jalanan, yang memberi hutang meminta duitnya, tetapi yang diberi hutang menyaman pihak menuntut. Pelik tapi benar, wallahuallam..!!!

Suara Politik
Taminsari

Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Oct 2012 11:11 PM PDT

Panglima Perang Cyber


PM @NajibRazak Akui Jumpa Soros Yang Minta Bertemu Beliau

Posted: 12 Oct 2012 01:59 PM PDT


Video Jaringan Ghaddar Kelantan vs Selangor #PialaMalaysia

Posted: 12 Oct 2012 01:46 PM PDTItunes Apple : Aplikasi Aa Gym Ulama Popular Indonesia

Posted: 12 Oct 2012 06:44 AM PDT

Aa Gym Corner by mahoni.com
https://itunes.apple.com/my/app/aa-gym-corner/id504791471?mt=8

Mantan Mufti Perlis Dr Asri Fitnah Ust Fathul Bari Kerana Dengki?

Posted: 12 Oct 2012 05:38 AM PDT


Dari blog Mctheory

 Email ni Mc dapat dari seorang sahabat, sesuai untuk tatapan umat Islam di Malaysia. Malah individu ini tujukan khas kepada Dr Asri, seorang Ummarak di Malaysia.SURAT TERBUKA UNTUK KAUM MUSLIMIN DAN BEKAS MUFTI PERLIS DATUK ARIF PERKASA DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN 

Beberapa perkembangan mutakhir yang berlaku dalam negara amat membimbangkan saya. Saya seorang India yang telah memeluk Islam. Alhamdulillah, saya menerima hidayah memeluk Islam ketika menuntut di universiti.Saya dilahirkan dalam agama Kristikan Katolik dan sehingga kini kedua ibu bapa saya masih beragama Kristian. Saya memeluk Islam sejak 15 tahun yang lalu. Ia merupakan sebuah perjalanan hidup yang paling indah dalam hidup saya.Setiap hari saya mendalami ilmu agama Islam dan berusaha sedaya-upaya untuk mengamalkan semua ajaran Islam, di samping berusaha menyebarkan dakwah kepada rakan-rakan non-Muslim.Pengaruh paling utama mempengaruhi saya memeluk Islam ialah buku-buku yang ditulis oleh Syeikh Ahmad Deedat. Beliau memiliki pengetahuan yang mendalam dalam bidang perbandingan agama, bahkan sering dijadikan rujukan utama seluruh dunia untuk mendakwahkan Islam kepada penganut agama Kristian. Saya berasa amat bersyukur kepada Allah dan bertuah kerana berada di sebuah negara Islam Malaysia, dengan itu saya dapat beramal dengan ajaran Islam secara bebas. Sehingga kini saya masih lagi belajar mengenali al-Qur'an dan Sunnah melalui beberapa ilmuan seperti Ustaz Hussein Yee dan Ustaz Farid Ravi. Syeikh Ahmad Deedat dan Dr Zakir Naik pula merupakan inspirasi buat saya. Saya amat meminati dan mengagumi usaha mereka bedua mempromosikan Islam ke seluruh dunia. Justeru, apabila mendapat berita bahawa Dr Zakir Naik akan datang ke Malaysia, saya berasa amat teruja dan telah membawa seluruh ahli keluarga menghadiri syarahan beliau. 
Namun apa yang mengelirukan saya ialah apabila seorang ilmuan yang juga bekas Mufti Kerajaan Negeri Perlis menulis dalam twitternya bahawa Ulama' Muda dari sebuah parti politik mendakwa akidah Dr Zakir Naik sebagai sesat. Twitter beliau berbunyi," Buruk sungguh bila 'ulama' muda' parti politik mndakwa akidah Dr Zakir Naik dan Ahmad Deedat pun x betul". Ketika itu saya berasa sangat marah. Mungkinkah seseorang yang menyerahkan seluruh hidup dan usahanya (tentunya dengan izin Allah), mengIslamkan beribu orang, kemudian dituduh dengan tuduhan sedemikan rupa? Sehinggakan sahabat saya Lim Jooi Soon menulis respon balas menyatakan rasa marah dan kecewa terhadap kenyataan Ulama' Muda. Brother Firdaus Wong juga meluahkan kekecewaannya terhadap ustaz dari UMNO itu di dalam blognya. Namun selepas itu baharu saya perasan bahawa akhir-akhir ini bekas Mufti Kerajaan Negeri Perlis itu sering memberikan komen negatif terhadap Ulama' Muda. Baik melalui blog, twitter mahupuan ruangan akhbar. Saya mula terfikir adakah ini merupakan konflik peribadi? Al-Qur'an menjelaskan bahawa setiap berita yang diterima harus disemak dan disiasat, agar keadilan ditegakkan dan tiada pihak yang dizalimi. "Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah (kebenarannya) dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu". (Al-Hujurat: 6) Kemudian saya mengambil keputusan untuk mendapatkan kepastian. Saya menelefon ustaz muda UMNO yang dimaksudkan. Saya juga bersiap sedia untuk membidas beliau sekiranya beliau mengaku merendah-rendahkan Syeikh Ahmad Deedat dan Dr Zakir Naik. Namuan yang mengejutkan saya ialah, beliau menafikan pernah meragui akidah kedua tokoh tersebut. Bahkan beliau memuji keduanya. Ustaz tersebut juga menceritakan bahawa beliau telah menjelaskan isu tersebut kepada Ustaz Hussein Yee. Akhirnya Ustaz Hussein Yee tahu bahawa isu ini hanyalah tuduhan tidak berasas (fitnah) yang dilemparkan oleh pihak yang tidak berpuas-hati. Perbualan saya dengan ustaz tersebut berakhir dengan beberapa nasihat berharga dari hadis Nabi SAW. Oleh yang demikian itu saya menyeru sahabat-sahabat sekelian untuk berlaku adil dalam menyampaikan berita dan komen. Serta menyemak kesahihan sesuatu berita sebelum ia disebarkan. Setiap klik di twitter, facebook dan blog akan dibaca dan dikongsi oleh jutaan pembaca. Jika disalahgunakan ia akan menyebabkan fitnah tersebar dan mengakibatkan perpecahan. Adalah lebih baik ia digunakan untuk menyebarkan kebenaran ajaran Islam kepada non-Muslim di luar sana. Dunia Islam sudah punya banyak musuh yang selalu menebar fitnah dan kekeliruan terhadap ajaran Islam seperti filem keji "Innocence of Muslim." Tolong jangan bantu musuh Islam dengan menyebabkan lebih banyak perpecahan dalaman sesame kita kerana natijahnya amat merugikan kita. Seperti kata pepatah, "bersatu kita teguh, bercerai kita roboh." Saya bukanlah sesiapa, Sekadar mualaf berbanding dengan orang ternama seperti bekas mufti. Namun ini sekadar nasihat dari serorang hamba Allah yang rendah hati buat diri saya sendiri dan kaum Muslimin. 
Mohd Hisyam Shymalan Abdullah


Sent from my iPad

Tragedi Ngeri Kemaman Bukti Kasih Ibu Kepada Anak Tidak Padam

Posted: 12 Oct 2012 04:13 AM PDT

Pertama sekali sekalung takziah dihulurkan kepada keluarga yang telah kembali ke rahmatullah selepas terlibat dengan kemalangan di bawah.

Hasrat murni seorang ibu melawat anak dan cucu ternyata meragut nyawanya.

Terkenang pula ibu yang masih ada, berapa kalikah kita pulang menjenguk mereka?

Jangan ditunggu mereka datang kerana sebagai anak kitalah yang perlu mencari mereka untuk diziarahi menghiburkan hati demi mencari redha Allah.

Sayangilah ibu bapa kita sebelum mereka kembali ke rahmatullah.

Article: Psy Kenakan Bayaran Lebih RM2 Juta Kalau Nyanyi Lagu Gangnam Di Malaysia!

Posted: 12 Oct 2012 03:43 AM PDT

Eloklah tu.tak perlu bawa.

Psy Kenakan Bayaran Lebih RM2 Juta Kalau Nyanyi Lagu Gangnam Di Malaysia!
http://mynewshub.my/2012/10/12/psy-kenakan-bayaran-lebih-rm2-juta-kalau-nyanyi-lagu-gangnam-di-malaysia/

Sent via Flipboard


Sent from my iPad

Article: Pak Lah : Anggota Pas Perlu Nilai Kenyataan Shahnon

Posted: 12 Oct 2012 03:37 AM PDT


Pak Lah : Anggota Pas Perlu Nilai Kenyataan Shahnon
http://brojinggo.blogspot.com/2012/10/pak-lah-anggota-pas-perlu-nilai.html

Sent via Flipboard


Sent from my iPad

Article: Man who drove off Porsche from showroom nabbed

Posted: 12 Oct 2012 03:34 AM PDT


Man who drove off Porsche from showroom nabbed
http://www.thesundaily.my/news/513978

Sent via Flipboard


Sent from my iPad

Article: 41 rumah terjejas - Melaka & NS

Posted: 12 Oct 2012 03:28 AM PDTSent from my iPad

Article: Kindle Paperwhite preorders open for October 25 UK, France & Germany release

Posted: 12 Oct 2012 03:27 AM PDT


Kindle Paperwhite preorders open for October 25 UK, France & Germany release
http://www.slashgear.com/kindle-paperwhite-preorders-open-for-october-25-uk-france-germany-release-12251595/

Sent via Flipboard


Sent from my iPad

Article: Artist Recreates Photos by Hand Using a Simple Date Stamp

Posted: 12 Oct 2012 03:24 AM PDTSent from my iPad

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Oct 2012 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANUGERAH WARTAWAN PALING BURUK ADA DI MALAYSIA

Posted: 12 Oct 2012 06:58 AM PDT

WARTAWAN PALING TIDAK ADA ETIKA DI MALAYSIA
WARTAWAN PALING BURUK TIDAK SEGAN TERIMA HADIAH
DI ANTARA LAPORANNYA
TAJUK ASAL SEBELUM DIUBAH DI BAWAH

'Dakwaan Nasha tiada kena mengena dengan PAS'


  • Aidila Razak
  • 1:45PM Okt 10 2012

Dua orang anggota jawatankuasa PAS pusat – Khalid Samad dan Salahuddin Ayub hari ini berkata kenyataan bekas timbalan presidennya Nasharuddin Mat Isa tiada kena mengena dengan PAS. 

Bercakap dalam satu sidang media di lobi Parlimen berhubung dakwaan mengenai penganjuran doa supaya Malaysia menjadi negara Kristian itu, Khalid berkata, kenyataan Nasharuddin menimbulkan kecurigaan bahawa MP Bachok itu mengikut arahan "orang di luar PAS".Wartawan ini sangat memalukan dunia kewartawanan. Di manalah dia belajar dan sijil apakah yang diperolehinya, sehingga tidak mampu mempertahankan tulisannya! Atau apakah dia dibayar untuk memenuhi citarasa si pembayar!

Kata seorang wartawan lain, dia ne bukan wartawan, tapi tukangsuruhwarta...maksudnya tukang tulis saja. Kalau mengikut kehendak pen dana, chief desk dia akan luluskanlah. Jika tak memenuhi, dia ubahlah macam  di atas itu.

Jika sayalah kata wartawan ini, akan aku buang 'pass' wartawan saya di Laut China Selatan, dan akan aku bakar hadiah wartawan itu. Memalukan dan tiada harga.

PISAU.NET

Posted: 12 Oct 2012 09:48 PM PDT

PISAU.NET


Nyawa PAS di Tangan DAP?

Posted: 12 Oct 2012 03:37 PM PDT

Malaysian Malaysia Bagus!
Kenyataan Nik Aziz di Utusan Malaysia bahawa PAS memerlukan DAP, dan di Sinar Harian, bahawa DAP Tidak Pernah Mengganggu PAS, telah membuat akar umbi PAS terdiam sejenak. 


Apa yang dapat ditafsirkan dari kenyataan Nik Aziz ialah, PAS seolah-olah percaya bahawa tiada cara lain lagi untuk mereka ke Putrajaya selain melalui kerjasama dengan DAP. 


Seolah-olah kuasa Allah SWT itu terhad dan tidak mampu membantu mereka berkuasa melalui jalan lain.   Dan kuasa DAP adalah lebih besar Allah SWT untuk meletakkan PAS di Putrajaya.  
Seolah-olah, tanpa DAP, PAS tiada apa-apa. 


Begitulah hinanya PAS di mata pemimpin mereka sendiri dan begitulah hinanya PAS dalam ertikata yang sebenar-benarnya. Bagi PAS Putrajaya itu begitu penting, dan jauh lebih penting dari mempertahankan agama. 
Pendek kata, benarlah kata orang bahawa PAS hidup untuk pilihanraya di mana seluruh jiwa raga dan tenaga dicurahkan untuk politik, bukan untuk Allah SWT.  


PAS percaya dengan momokkan sendiri bahawa jika parti itu tidak dapat ke Putrajaya maka Islam akan hilang di Malaysia.  Sedangkan Islam bukannya duduk di Putrajaya mahupun di mana-mana, tetapi di hati setiap hambaNya. 
Bagi yang benar-benar fanatik atau 'totok PAS' mereka pantas menepis kenyataan tersebut sebagai manipulasi media, lalu menutup telinga dan mata serta mengelak dari bercakap tentangnya. 


Bagi segelintir lagi penyokong PAS yang agak rasional, mereka memilih untuk memendam rasa, enggan memikirkan tentangnya dengan harapan ia akan dilupakan dan berlalu begitu sahaja sehingga Pakatan Rakyat berjaya memenangi pilihanraya.

 

Namun, impak sebenar dari kenyataan itu tentunya terhadap golongan atas pagar yang sedikit cenderung kepada PAS, tetapi masih ragu-ragu dengan halatuju PAS dan PR.  Mereka ini, nampaknya tidak lagi dapat menerima 'kegilaan' PAS dalam mengejar Putrajaya yang terserlah melalui kenyataan Nik Aziz. Jika sebelum ini PAS sering menafikan yang mereka sanggup melakukan apa saja demi politik termasuk menggadaikan agama dan bangsa semata-mata untuk menjaga hati DAP, maka kenyataan Nik Aziz itu telah dengan sendirinya membakulsampahkan segala penafian tersebut.

 

Dengan mengakui betapa PAS amat memerlukan DAP, Nik Aziz sebenarnya mengesahkan betapa lemahnya PAS, sekali gus tuduhan bahawa PAS barua DAP, PAS anjing DAP, atau kuda tunggangan DAP, terbukti benar dan tepat belaka. Dalam ertikata lain, PAS adalah parti tanpa maruah, yang meletakkan dirinya di bawah tapak kaki DAP untuk dipijak bagi melonjakkan diri mereka ke atas.  Kerana tiada maruah, PAS tidak sanggup melepaskan DAP apabila DAP menghina hukum hudud dan Islam, sedangkan DAP sentiasa bersedia menerajang PAS jika terus berdegil ingin melaksanakan hudud dan Negara Islam. Mana tidaknya jika Putrajaya, bagi PAS, adalah lebih penting dari Islam.  Kemenangan PRU pula adalah lebih penting dari soal dana Yahudi yang disalurkan untuk membantu PR melalui berbagai cara, mahupun soal moral dan fahaman liberal yang dipegang oleh bakal Perdana Menteri mereka.  Jika penyokong PAS taksub kepada Nik Aziz, Nik Aziz pula taksub kepada kuasa.  


Dan ketaksuban telah membuatkan mereka buta sehingga tidak menyedari perkara yang jelas iaitu dalam keadaan PAS memerlukan DAP lebih dari DAP memerlukan PAS, bagaimana mereka boleh mengimpikan Islam ditegakkan jika PR memerintah, sedangkan DAP menentangnya?
Bagaimana PAS boleh menentang agenda DAP sedangkan mereka cukup takut jika DAP menendang mereka keluar?  


Pastilah akhirnya PAS hanya akan terus bergayut memeluk kaki DAP dan mengiakan apa saja asalkan dibenarkan berada bersama mereka di Putrajaya. 


Justeru, inilah diingatkan penyokong-penyokong akar umbi PAS agar hentikanlah bermimpi yang Islam dapat ditegakkan jika PR memerintah selagi Nik Aziz merelakan diri dan parti itu menjadi kuda, barua atau anjing kepada DAP.


 Terimalah hakikat kelemahan PAS adalah kerana kebodohan pemimpinnya.   Pemimpin itu pula berada di tempatnya kerana ketaksuban penyokongnya.  Taksub kepada pemimpin yang bodoh adalah tindakan yang dua kali ganda bodohnya.  


Dan malang bagi orang-orang bodoh ialah mereka cenderung untuk membiarkan orang lain memperbodohkan mereka. Kesimpulannya, benarlah bahawa Islam itu adalah agama untuk orang-orang yang bijak kerana orang-orang yang bodoh sering menyalahfaham, menyalahtafsir dan menyalahgunakannya sehingga menimbulkan kerosakan dan kemusnahan kepada diri, keluarga, bangsa, agama dan negara.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Oct 2012 09:48 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Festival Arak Jadi Acara Pelancongan Kerajaan PKR-DAP-PAS di Selangor

Posted: 12 Oct 2012 07:10 PM PDT


Renunglah Angka Ini, Nasib Umat Islam Di Pulau Pinang

Posted: 12 Oct 2012 10:16 AM PDT


Bukti Malaysiakini Kenal Soros

Posted: 12 Oct 2012 06:02 AM PDT

Gambar Wanita Upahan Untuk Provokasi Liar Pembangkang

Posted: 12 Oct 2012 12:11 AM PDT

 
Siapa yang lakukan onar dan provokasi liar ini.
Baca selanjutnya di sini.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Oct 2012 09:44 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


HASAN ALI DESAK POK NIK LETAK JAWATAN !

Posted: 12 Oct 2012 12:49 PM PDT

KALID GEREJA MAKIN GILA BABI DENGAN NASA.

Posted: 12 Oct 2012 06:00 AM PDT

HARI NI AKU NAK KRITIK !!

Posted: 11 Oct 2012 11:32 PM PDT

r b f

Posted: 12 Oct 2012 07:09 PM PDT

r b f


Penjelasan Isu Kedutaan Malaysia Ditutup Tiga Hari Gara-Gara Kehadiran Rosmah Ke Qatar

Posted: 11 Oct 2012 09:04 PM PDT


Dua hari lepas media penyambung lidah syaitan, harakahdaily melaporkan tentang Kedutaan Malaysia di Qatar ditutup kepada orang ramai selama tiga hari gara-gara kunjungan isteri PM ke Doha.

Saya sendiri pada mulanya terkejut apabila membaca berita berkenaan dan pada masa itu DEMI ALLAH saya dah yakin berita tersebut bohong walaupun saya belum mendapat penjelasan dari mana-mana pihak.

Saya yakin bohong kerana saya dah tahu bahawa itu adalah sebahagian dari permainan politik puak-puak parti anak syaitan sepertimana yang mereka pernah bincang dalam satu pertemuan dua tahun lepas, iaitu serang isteri PM, lagakan isteri PM dengan isteri TPM dan lagakan PM dengan dengan TPM.


Sangkaan saya betul, malam tadi blogger si cantik manis yang juga pengendali rancangan Apa Kata Wanita, Zamzarina Zambri yang sebelum ini ada mendedahkan penafian Farith Ismeth Emir pernah berkahwin dengan Rosmah, tampil mendedahkan perkara sebenar disebalik fitnah yang dilemparkan oleh media penyambung lidah syaitan, harakahdaily.

Kedutaan Malaysia di Qatar tidak ditutup kepada orang ramai atau menghentikan segala operasi kepada rakyat Malaysia di Doha, sebaliknya mereka memindahkan operasi mereka ke pejabat sementara yang terletak di Hotel St Regis.

Perkara tersebut terpaksa dilakukan kerana jumlah delegasi Malaysia yang besar yang menghadiri Forum Pelabur Asia 2012 (IIF 2012) di hotel berkenaan dan kekuatan tenaga kerja kedutaan kita di Qatar hanya tiga orang sahaja termasuk Tuan Duta.


Rombongan dari Sarawak yang diketuai oleh Tan Sri Abdul Taib Mahmud, diikuti oleh Timbalan Ketua Menteri dan menteri-menteri Sarawak juga turut hadir untuk menarik pelabur dari Qatar dan pelabur negara-negara lain yang menghadiri forum tersebut supaya melabur di Sarawak. Rombongan dari Sarawak juga turut mempromosikan Halal Hub Tanjung Manis. 

Bukan setakat rombongan dari Sarawak, ramai juga ahli-ahli perniagaan lain dari Malaysia yang turut hadir ke forum tersebut bagi mencari pelaburan-pelaburan di luar negara.

Seperti yang diketahui umum, Malaysia mempunyai hubungan yang rapat dengan negara-negara Timur Tengah kerana persamaan agama dan memudahkan para pelabur dari Malaysia dan negara-negara Timur Tengah bertukar-tukar pelaburan. Kesempatan itulah yang diambil pelabur-pelabur Malaysia untuk mencari peluang di Timur Tengah dan dalam masa yang sama menarik pelabur Timur Tengah datang ke Malaysia. Atas sebab itulah forum itu dihadiri oleh ramai ahli-ahli perniagaan dari Malaysia.

Manakala kehadiran Rosmah pula bukan untuk forum utama atau majlis besar forum tersebut. Itu hanya dihadiri oleh Ketua Menteri Sarawak yang mana beliau turut menyampaikan ucaptama. 

Forum itu terbahagi kepada beberapa cabang. Dan salah satu cabangnya melibatkan usahawan wanita. Rosmah dijemput oleh Persatuan Usahawan Wanita Qatar untuk bercakap mengenai perniagaan yang melibatkan wanita. Lihat di sini

Dipendekkan cerita, pihak Kedutaaan Malaysia bukan layan Rosmah seorang. Mereka kena layan semua orang Malaysia disana yang hadir untuk forum tersebut. Dan jika Rosmah tidak hadir sekali pun operasi kedutaan kita tetap beroperasi di pejabat sementara hotel berkenaan kerana ramai lagi rakyat Malaysia yang hadir.

Itulah sebahagian daripada tugas wakil-wakil kita di luar negara. Mereka kena layan semua orang Malaysia yang perlukan bantuan di negara yang dikunjungi. Melainkan Anwar Ibrahim yang tidak suka mendapatkan bantuan kedutaan kita di luar negara kerana bimbang rahsia dia menyapu ky jelly di luar negara akan bocor.

Kalau Anwar nak dia boleh mohon atau maklumkan kepada pihak kedutaan kita dimana-mana negara yang dia pergi kerana dia sebagai Ketua Pembangkang layak mendapat kemudahan tersebut kerana tarafnya sama seperti menteri. 

Puak-puak PKR jangan bagi alasan Anwar tak mahu guna kemudahan-kemudahan tersebut kerana bersifat zuhud. Kalau benar-benar zuhud buang segala kemudahan sebagai Ketua Pembangkang yang diberikan kerajaan kepada beliau termasuklah elaun, pejabat dan pemandu serta kemudahan-kemudahan lain.

Tapi Anwar tak akan maklum atau berani minta bantuan Kedutaan Malaysia di luar negara kerana tidak mahu segala pergerakannya dicatit dan boleh pecah lubang kelak.

Samalah semasa beliau menjadi TPM. Setiap minggu selepas mesyuarat pasca kabinet dia akan keluar bersama Nalla tanpa diiringi oleh polis. Kerana apa dan ke mana ? Kalau polis ikut semua pergerakan akan dicatit. Kalau Nalla bawa mana ada catit. Tahu-tahu dah ada dalam Jaguar WBV 37 di depan Bangsar Shopping Complex, ambil seseorang dan bergerak ke Tivolli Villa.

Berbalik kepada fitnah media penyambung lidah syaitan, harakahdaily.....

Mereka kata lawatan Agung dan PM ke Qatar pun pejabat Kedutaan Malaysia tidak akan ditutup , tetapi kerana lawatan Rosmah pejabat kena tutup. Nampak sangat mereka cuba bohong dan cuba beri persepsi jahat terhadap Rosmah dalam usaha untuk menyemai kebencian.

Tuan Duta Malaysia di Qatar sendiri telah mengesahkan bahawa semasa lawatan Agung dan PM mereka beroperasi melalui cara yang sama.Iaitu memindahkan operasi ke pejabat sementara di mana Agung dan PM menginap.

Berkat berkawan dengan syaitan dan kini nampaknya tugas syaitan telah diambil alih oleh Pas. 

Baca apa yang ditulis oleh Zamzarina Zambri di sini

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 12 Oct 2012 04:31 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Pimpinan PAS Memang Suka Jadi ANJING Kepada DAP...

Posted: 11 Oct 2012 06:15 PM PDT


Acapkali apabila khalayak umum memanggil PAS sebagai anjing DAP, sepantas kilat para pemimpin PAS mencipta seribu satu alasan dan hujah itu ini termasuklah memanipulasi ayat suci Al-Quran serta sejarah Nabi Muhammad s.a.w bagi menafikan dakwaan itu.

Kalangan pemimpin PAS juga akan berusaha mencipta gambaran baik kepada penyokong dan khalayak kononnya hasil hubungan terlarang PAS dengan parti racist Cina itu, telah berjaya merubah watak ekstrim dan sikap keras DAP terhadap Islam dan umatnya.

Realiti sebenar tidakpun seperti yang cuba dipotretkan oleh pemimpin PAS. Bak kata pepatah, jauh langit dari bumi.

Hakikatnya, sebagaimana resam anjing yang sentiasa menurut perintah tuannya, begitulah senario sebenar bila kita membicarakan hubungan haram dua parti pembangkang tersebut.

Malah Sasterawan Negara, Shahnon Ahmad yang juga bekas Ahli Parlimen PAS Sik, Kedah juga telah mengesahkan perubahan ketara yang sedang menghantui PAS tika ini. Katanya PAS telah gagal memimpin PR sebaliknya kedudukannya kini lebih tertakluk pada kehendak DAP.

Menurut Shahnon, "apa yang dilakukan oleh PAS sekarang ialah hanya menuruti kehendak politik DAP dan pendekatan seumpama itu bercanggah dengan kehendak Islam kerana PAS sepatutnya memimpin dalam memperjuang Islam".

Kenyataan ahli seumur hidup PAS memang terbukti kebenarannya malah tak keterlaluan jika dikatakan status PAS semenjak menjalin kerjasama dengan DAP sama sahaja macam anjing peliharaan layaknya, terpaksa dipimpin tali oleh tuannya dan taat mengikut sahaja perintah si tuan.

Lagipun sejak PAS bersekongkol dengan parti juara kroni dan nepotisme itu, sudah acapkali PAS membuktikan dirinya adalah sebijik sama seperti anjing kepada DAP. Buktinya, bukankah sehingga kini PAS sudah terasa malu alah dan segan-segan untuk mendirikan negara Islam?

Bukan itu sahaja, para pemimpin PAS juga terpaksa mengalah bila pemimpin Cina DAP dan PKR telah berjaya menekan dan memaksa PAS menerima tuntutan mereka yang mahu menggunakan kalimah Allah s.w.t bagi pihak gereja Kristian.

PAS juga semacam hilang jantannya bila mana dengan rela hati menurut sahaja perintah DAP yang mengarahkan botol arak yang dirampas dari Kedai Serbaneka 7 Eleven Seksyen 8, Shah Alam dipulangkan kembali sekalipun sudah termaktub jelas peraturan penjualan arak yang melarang minuman keras dipamer atau dijual dalam kawasan penduduk majoriti Melayu Islam.

Begitu juga semasa heboh isu rumah sembelih babi di Kedah, disebabkan takutnya PAS terhadap kekuatan DAP sama seperti takutnya seekor anjing pada tuannya, maka arahan penutupan rumah sembelihan babi itu ditarik balik oleh kerajaan negeri yang dipimpin oleh PAS.

Demikian jua bila kita mengimbas kembali isu kouta rumah 50% untuk orang Melayu di Kedah, akhirnya dibatalkan gara-gara ancaman DAP yang mahu menarik diri dari PR sekiranya PAS meneruskan hasrat menetapkan kuota 50% kediaman khas untuk Melayu Islam.

Paling tidak dapat dilupakan, tatkala menyaksikan pemimpin PAS semacam anjing kelaparan sebulan tidak menjilat tulang, mana tidaknya, bila mana isu hudud menjadi polemik umum, PAS akan segera memberi reaksi tunduk patuh pada bantahan DAP.

Berdasarkan imbasan beberapa fakta-fakta kes di atas, ternampak jelas dan terbukti sudah, selayaknya PAS telah memenuhi tabie seekor anjing peliharaan kalau tidakpun setaraf dengan dengan anjing kurap yang setia dan taat pada tuannya yakni DAP.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 12 Oct 2012 03:49 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


NIK AZIZ VS SHAHNON...

Posted: 12 Oct 2012 07:08 AM PDT

Sah. Nik Aziz mengaku perlukan DAP, tapi bukan untuk mendaulatkan syiar dan syariat Islam, sebaliknya untuk mencapai cita-cita memenangi PRU13. Tegasnya, PAS hanya akan memenangi pilihanraya jika mendapat sokongan bukan Melayu.
Sahlah seperti mana yang dikatakan oleh Ust.Nasha bahawa PAS kini hanya menjadikan perjuangan agama sebagai pilihan ke-2, selepas perjuangan mendapatkan kuasa dijadikan pilihan utama.
"Saya mahu tanya balik, bila kemenangan yang tidak menumpang malah masa nabi sampai Madinah baginda buat perjanjian dengan Yahudi". Itu jawapan Nik Aziz bagi menjawab kritikan Prof Emiritus Shahnon Ahmad yang mempertikaikan kerjasama dengan DAP yang menampakkan PAS lebih banyak mengalah dan dilabel sebagai pak turut DAP.
Penulis juga ingin bertanya balik kepada Nik Aziz, bila pula Nabi Muhammad saw menumpang Yahudi dalam mendaulat dan menyebarkan Islam?
Adakah tanpa sokongan Yahudi, misi Nabi Muhammad dalam menyebarkan agama akan gagal? Bila pula Yahudi menyatakan sokongan kepada usaha Nabi Muhammad? Setahu penulis, memang ada Yahudi bersumpah-sumpah menyatakan sokongan kepada nabi, tapi Allah swt sendiri telah menempelak sumpah Yahudi dan ia adalah sumpah seorang munafik. Nabi sendiri telah menamakan seramai 83 orang munafik ketika itu, dan memberikannya kepada penyimpan rahsia baginda, Huzaifah r.a.
Apa yang dimaksudkan kemenangan pada kaca mata Nik Aziz dan kemenangan pada kaca mata Nabi Muhammad saw? Apakah kemenangan yang dimaksudkan oleh Nabi Muhammad itu sama dengan maksud kemenangan yang dinyatakan Nik Aziz?
Kemenangan dalam Islam bermaksud kejayaan. Tiada istilah Islam telah menang melainkan dalam menghadapi sesuatu peperangan. Apabila ditanya kepada Abu Sufian kenapa akhirnya dia memeluk dan menerima Islam sewaktu fattah Mekah, beliau berkata dia tidak masuk Islam, sebaliknya Islam yang telah masuk ke dalam dirinya. Fattah Mekah bukan manifestasi kemenangan Islam. Ia adalah manifestasi kejayaan Islam di mana Islam telah diterima oleh seluruh penduduk Mekah. Tiada berlaku peperangan dan pertumpahan darah kerana kaum Quraish Mekah telah menerima islam sebagai agama mereka.
Jadi perjanjian yang bagaimana yang dimaksudkan oleh Nik Aziz yang telah ditandatangani oleh Nabi dengan kaum Yahudi di Madinah? Adakah perjanjian itu melibatkan perkongsian kuasa? Atau adakah perjanjian itu adalah persefahaman untuk sama-sama berjuang mempertahankan dan menyebarkan Islam? Atau ada persefahaman untuk mendapatkan kuasa pemerintahan di Madinah?
Bila pula nabi-nabi dihantar ke muka bumi untuk tujuan mendapatkan kuasa pemerintahan? Cuba tunjukkan mana-mana dari 124,000 nabi dan rasul yang dihantar oleh Allah ke muka bumi yang telah diamanahkan oleh Allah untuk mereka berusaha mendapatkan kuasa pemerintahan? Nabi Sulaiman? Baginda memang sudah menjadi penguasa dunia ketika diutus. Nabi Musa? Baginda dibesarkan di dalam Istana Firaun. Baginda berpotensi besar untuk menjadi pewaris kerajaan Firaun hasil dari kasih sayang Isteri Firaun terhadap baginda. Kenapa tidak Musa tunggu saja ketikanya untuk baginda mengambil alih warisan kerajaan Firaun dan bila sudah menjawat jawatan sebagai raja, bukankah lebih mudah untuk baginda menyebarkan agama Allah?
Sebaliknya Musa sendiri meninggalkan Istana. Hari ini, mungkin puak PAS boleh saja mengatakan Nabi Musa seorang yang bodoh kerana tidak ada strategi dalam berdakwah dan menyebar agama…
Inilah yang tidak cuba dimengerti oleh para pejuang agama yang berteraskan politik dan kuasa. Mereka merasakan sudah terlalu cerdik dan lebih strategis, melebihi kebijaksanaan dan strategi dakwah nab-nabi yang mendapat pimpinan secara langsung dari allah swt.
Nabi-nabi dihantar ke muka bumi semata-mata untuk manusia beriman kepada Allah termasuklah Yahudi ataupun cina DAP.
Kejayaan dan kemenangan sebenar perjuangan nabi-nabi di sisi Allah adalah sejauh mana para utusan Allah itu menjalankan amanah dan tanggungjawab kenabian mereka dan bukan sejauh mana mereka yang diutus ini berjaya mendapatkan kuasa pemerintahan di dunia ini. Jika tiada seorang umat manusia atau pengikut pun yang mahu beriman dengan seruan nabi-nabi. Ia tetap berjaya di sisi Allah. Jika kemenangan atau kejayaan itu diukur dari majoriti bilangan umat yang menerima seruan, maka boleh dikatakan semua nabi-nabi telah gagal dalam misi masing-masing dalam memperjuangkan agama. Nabi Muhammad sendiri juga boleh dikira gagal kerana gagal mengislamkan bapa saudara baginda, Abu Talib.
Untuk ini, PAS harus balik ke pangkal jalan kerana perjuangannya sudah begitu jauh lari dari maksud sebenar seperti mana maksud dan tugas kenabian yang dibawa oleh para nabi dan rasul. Hindarilah dari kesesatan sebelum anda disesatkan…

ANWAR: KEBENARAN PASTIAKAN MUNCUL

Posted: 11 Oct 2012 06:05 PM PDT

Akibat terlalu percaya kepada Anwar, penyokong semakin hilang kewarasan.
Akibat terlalu menerima bulat-bulat apa yang disajikan oleh Anwar, penyokong terus memandang serong dan jelik terhadap UMNO dan pemimpinnya.
Sikap terlalu mendewakan makhluk yang bernama Anwar, telah menyebabkan penyokong lebih taksub kepada makhluk daripada taksub kepada allah.
Sumber maklumat berkaitan dengan kapal selam Scorpene, komisyen pembelian dan pembunuhan Altantuya adalah datangnya dari Raja Petra. Maklumat dari RPK inilah yang dijaja oleh Anwar ke serata dunia untuk menjatuhkan Najib dan mengaibkan Rosmah.
Pemberi sumber maklumat ini sudah mengaku secara terbuka kepada dunia bahawa segala maklumat yang dibocorkan ini adalah palsu dan suatu rekayasa bertujuan semata-mata untuk memastikan Najib tidak layak menggantikan Pak Lah.
Sekarang, kebenaran pengakuan terbuka yang dibuat oleh RPK ini telah disahkan dan diperkuatkan lagi oleh kenyataan penafian wujudnya perbicaraan di mahkamah Perancis berkaitan Scorpene dari hakim di Perancis.
Kenyataan hakim ini telah menyebabkan segala pendedahan yang kononnya cuba dilindungi oleh kerajaan Malaysia berkaitan dengan pembelian kapal selam, pemberian rasuah berbentuk komisyen dan pembunuhan Altantuya, terbukti adalah suatu rekayasa palsu yang telah dirancang dan dihikayatkan secara begitu licik oleh SUARAM. Jelas, SUARAM telah dijadikan alat terpenting oleh Anwar dalam usaha melancarkan serangan "persepsi kotor dan jijik" bagi memastikan Najib dan Rosmah akan selamanya dipandang hina dan jahat oleh seluruh rakyat Malaysia.
Keberkesanan modus operandi Anwar ini ternyata telah berjaya membentuk suatu gambaran buruk oleh sebahagian rakyat terhadap Najib, Rosmah dan seluruh kepimpinan UMNO.
Akibat telah termakan fitnah dan terlalu taksub, penyokong Anwar tetap beranggapan maklumat palsu ini sebagai benar, walaupun pemberi maklumat kepada Anwar sendiri sudah mengaku dan meminta maaf kepada Najib kerana telah memfitnah beliau.
Anwar sendiri menyebut di dalam "ceramah fitnahnya" dan mengaku mengambil maklumat dari RPK. RPK sendiri pun sudah mengaku bahawa maklumat yang didedahkan itu adalah palsu. Tapi akibat dari akal yang sudah tidak boleh lagi berfungsi serta hilang kewarasan, penyokong Anwar masih lagi mahu percaya bahawa segala maklumat yang sudah disahkan oleh pemberi maklumat sebagai bohong itu adalah benar.
Kerajaan Perancis sendiri sudah mendedahkan kerja kotor SUARAM, tapi mereka masih lagi mahu percaya. Perancis juga sedang memulakan proses untuk menyaman SUARAM, tapi pengikut mereka masih juga masih percaya dan berharap bahawa segala kenyataan yang telah dikeluarkan oleh kerajaan Perancis itu adalah tidak benar.
Malah, Anwar juga sedang berusaha keras untuk membawa William Bourdan yang menjadi tali barut mereka di Perancis selama ini untuk datang ke Malaysia dan member keyakinan semula kepada rakyat Malaysia yang sudah beransur menerima kenyataan sebenar ini supaya kembali mempercayai fitnah dan pembohongan yang telah direkayasa selama ini.
Hakikatnya, Anwar sedang berusaha melawan dan cuba membendung segala kebenaran yang sedang dirancang dan didedahkan oleh Allah swt seperti mana yang djanjikanNYa di dalam Al Quran bahawa kebenaran pasti akan muncul dan kebatilan pasti akan lenyap.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 12 Oct 2012 03:03 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Selebriti janda mengaku simpan 'sex toys', bekas suami pula yang 'terangsang'!

Posted: 12 Oct 2012 11:30 AM PDT

Sebelum ini, Dewi Persik secara terbuka mengakui memiliki permainan seks a.k.a sex toys.

"Kita tak perlu bohong kalau benar kita memilikinya. Yang pastinya benda itu tidak hidup, kalau hidup dan bergerak, susah pula nanti," kata janda anak satu itu.

Pengakuan Depe akhirnya sampai ke telingan bekas suaminya, Saipul Jamil. Ipul berasa kecewa andainya benar Depe menggunakan "benda tidak hidup" itu untuk memuaskan nafsu seksualnya.

Sambil bergurau, bekas suaminya itu sanggup menawarkan "benda hidup"nya untuk Depe.

"Ya tuhan, kenapa harus guna yang palsu! Kan lebih enak gunakan yang asli, mahukan yang saya kah? Saya boleh kasi aja, tapi perlu diijab kabul sekali lagi," kata Ipul ketika ditemui di Studio Hanggar, Kemayoran Jakarta Selatan, Khmais lalu.

"Sayanglah kalau lakukan ia dengan cara yang palsu. Cara sedemikian memberikan kesan yang tidak baik. Nak dibanding dengan yang asli, pastinya halal dan lebih nikmat!" katanya lebih lanjut.

Tabloidbintang

Piala Malaysia: Kelantan mara ke final bertemu ATM

Posted: 12 Oct 2012 08:12 AM PDT

GERGASI Pantai Timur, Kelantan mengesahkan slot ke pentas final Piala Malaysia dengan bergaya selepas mengetepikan Selangor menerusi agregat 3-0 dalam saingan separuh akhir kedua di Stadium Shah Alam, malam ini.

Malah ini Kelantan memperoleh dua gol. Dengan kemenangan ini, misi Kelantan dalam mencari kejuaraan treble musim ini semakin tercapai.

Tuan rumah hampir mendapatkan jaringan awal pada babak awal perlawanan menerusi percubaan Safiq Rahim. Bagaimanapun sepakannya tersasar.

Pasukan pelawat melakukan serangan balas dan percubaan Mohamed Ghaddar pada minit ke-12 menerusi hantaran cantik Nik Mohd Shahrul gagal dilaksanakan apabila tandukannya berjaya ditepis keluar oleh penjaga gol Selangor, NorAzlan Razali.

Selang seminit kemudian, Ghaddar sekali lagi terlepas peluang apabila tendangannya melambung tinggi.

Memasuki pertengahan babak pertama perlawanan, pasukan pelawat melalui detik cemas Amri Yahya bangkit melancarkan serangan nyaris merobek gawang Kelantan pada minit ke-22, begitu pun berjaya didakap kemas oleh Khairul Fahmi Che Mat.

Tuan rumah bagaimanapun masih tidak berputus asa dan terus membuat beberapa percubaan bagi mendapatkan gol meskipun percubaan Bosko Balaban pada minit ke-43 masih gagal untuk menewaskan Khairul Fahmi.

Sepuluh minit separuh masa kedua bermula, Kelantan terus ghairah mencari jaringan gol apabila tendangan kencang Nurul Azwan Roya hampir membolosi gawang lawan, namun berjaya ditolak keluar oleh Azlan.

Kelantan sekali lagi melancarkan serangan menerusi penyerang berbisanya, Modh Idhan Talaha pada minit ke-57, tetapi tendangannya juga ditepis keluar oleh Azlan.

Biarpun ketika Kelantan dilihat lebih menguasai perlawanan, Selangor tetap enggan menyerah kalah apabila Shafiq Rahim terus mara membuat cubaan ke arah pintu gol lawan pada minit ke-64. Bagaimanapun ia mudah diselamatkan Khairul Fahmi.

Pada minit ke-67, giliran Indra Putra Mahiyudin pula melancarkan serangan. Tendangannya tersasar melepasi tiang gol.

Keghairahan pelawat mencari jaringan gol akhirnya tertunai apabila tendangan pemain import Kelantan, Ghaddar berjaya menewaskan penjaga gol Selangor, Azlan.

Selepas itu, Mohd Badri Radzi menutup tirai perlawanan dengan menjaringkan gol kedua buat Kelantan sekali gus meranapkan Misi 33 yang dicanang anak buah Irfan Bakti.

Dengan itu, Kelantan akan bertemu Angkatan Tentera Malaysia di pentas final yang akan berlangsung 20 Oktober ini di Stadium Shah Alam.

Senarai barisan pemain Selangor

Mohd Razman Roslan
Ramez Dayoud
Adip Aizuddin Latif
Safiq Rahim
Solihin Kanasian
Basko Balaban
Mohd Bunyamin Umar
Mohd Amri Yahya
Norazlan Razali (GK)
Mohd Rozaimi Abdul Rahman
S.Vanood

Senarai barisan pemain Kelantan

S.Subramaniam
Obinna Nwaneri
Nik Mohd Shahrul Azim
Mohd Shakir Shaari
NorShahrul Idlan Talaha
Mohhd Norfarhan
Mohd Nurul Azwan Roya
Indra Putra Mahiyudin
Mohd Daudsu Jamaluddin
Khairul Fahmi Che Mat
Mohamed Ghadar

Warga emas dan sepupu jadikan kanak-kanak 6 dan 10 tahun pemuas nafsu

Posted: 12 Oct 2012 12:30 AM PDT

LEDANG - Tidak sedar diri, tepat buat seorang warga emas berusia 66 tahun apabila tergamak menjadikan kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun sebagai pemuas nafsu serakahnya, sejak kira-kira enam bulan lalu.

Bagaimanapun, rahsia itu terbongkar selepas adik mangsa melihat mangsa ditindih suspek dengan kedua-duanya berbogel, sebelum memaklumkan kejadian itu kepada keluarganya.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, kejadian itu berlaku pada 9 Oktober lalu, di belakang kedai makan dan minuman di Jalan Panggung Lama, Tangkak.

Menurutnya, suspek adalah pelanggan tetap kedai milik bapa mangsa dan kenalan bapanya sejak sekian lama.

"Suspek ditangkap jam enam petang, hari sama dan direman sehingga Ahad ini.

"Suspek tidak mempunyai rekod jenayah lampau dan kes disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang di sini, semalam.

Dalam kes berlainan pada hari sama, seorang kanak-kanak berusia enam tahun dirogol sepupunya berumur 24 tahun dalam kebun getah belakang rumah mangsa di Kampung Anjung Batu, Tangkak.

Harun berkata, dalam kejadian jam 4.15 petang itu, kanak-kanak berkenaan sedang tidur atas sofa di beranda rumah, dan suspek yang kebetulan lalu di situ terangsang apabila melihat pakaian mangsa tersingkap.

"Semasa kejadian, ibu bapa mangsa tiada di rumah dan suspek mendukungnya ke kebun getah lalu merogolnya," katanya.

Jelasnya, ekoran itu pihaknya menahan suspek di sebuah rumah tidak bernombor di kampung yang sama kira-kira jam 4.50 petang dan ditahan direman sehingga Ahad ini.

Beliau berkata, siasatan juga mendapati lelaki tersebut mempunyai satu rekod jenayah lampau dan kes disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

Royalti Petronas: Apa benda budak Rafizi ni merepek?

Posted: 11 Oct 2012 11:26 PM PDT

SHAH ALAM – Pakatan Rakyat (PR) hari ini mempertikai kenyataan Petronas semalam, yang mendakwa operasinya akan terjejas jika bayaran royalti kepada negeri-negeri dinaikkan daripada kadar lima peratus sekarang kepada 20 peratus.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa Petronas bersengkongkol dengan Kerajaan Persekutuan untuk menghentam Bajet PR 2013 yang menjanjikan bayaran royalti pada kadar 20 peratus jika mengambil alih pentadbiran Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-13.

"Saya bimbang Petronas dikenakan tekanan untuk sama-sama menghentam dan mengkritik Bajet Pakatan Rakyat.

"Petronas turut terseret dalam permainan politik Barisan Nasional terutamanya apabila Pakatan Rakyat telah jelas bahawa kenaikan mekanisme itu langsung tiada kena-mengena dengan hasil dan operasi Petronas kerana ia datang daripada peruntukan tambahan daripada belanjawan persekutuan," katanya kepada Sinar Harian Online hari ini.

Semalam, Petronas mengeluarkan kenyataan bahawa operasi dan hasilnya akan terjejas sekiranya bayaran royalti kepada negeri-negeri dinaikkan kepada 20 peratus.

Petronas juga berkata, peningkatan ini akan menjejaskan pembayaran cukai pendapatan syarikat minyak itu sekali gus keuntungan syarikat itu juga akan merosot menyebabkan bayaran dividen kepada pemegang saham turut berkurangan.

Walaupun kenyataan Petronas itu tidak merujuk kepada janji Bajet PR menaikkan royalti 20 peratus, namun syarikat minyak itu menyatakan kebimbangan akan kehilangan projek terancang dengan modal sebesar RM170 bilion yang dirancang untuk lima tahun akan datang.

Mengulas lanjut, Rafizi menjelaskan, tambahan 15 peratus royalti yang terkandung dalam Bajet PR 2013, yang dibentang baru-baru ini, akan diperutukkan daripada belanjawan Kerajaan Persekutuan.

"Pembayaran cukai dan royalti oleh syarikat-syarikat minyak yang lain sebenarnya lebih daripada cukup untuk diperuntukkan sebagai tambahan royalti untuk menaikkan lima peratus kepada 20 peratus," katanya.

Selain itu katanya, setiap tahun pengeluaran minyak dan gas dijangka mencecah sehingga RM70 bilion, bukan sahaja daripada Petronas tetapi merangkumi syarikat-syarikat minyak yang lain.

"Apakah Kerajaan Persekutuan tidak boleh untuk memastikan bahawa sebahagian kecil daripada RM70 bilion itu dikhaskan kepada negeri-negeri yang mengeluarkan minyak dan gas supaya pembangunan di negeri-negeri tersebut boleh berjalan sama cepat dengan di tempat-tempat lain," jelasnya lagi.

Nik Aziz tak faham mengapa Shanon dengan Nasha benci sangat dengan DAP

Posted: 11 Oct 2012 08:26 PM PDT

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hairan dengan sikap sesetengah pihak termasuk ahli Pas yang mengkritik kerjasama parti itu dengan DAP.

Nik Aziz berkata, sebagai sebuah rakan Pakatan Rakyat (PR), DAP tidak pernah mengacau perjuangan Pas, malah menegaskan kerjasama antara dua parti itu perlu untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

"Saya pun tidak tahu mengapa tersasar, orang berkenaan tidak sebut mengapa kita beralah dengan DAP, jadi tidak tahu kenapa, yang keduanya saya tidak nampak DAP ganggu kita.

"Masalahnya orang-orang Pas tengok televisyen, dengar radio dan baca surat khabar Umno, jadi terbawa-bawa. Jadi oleh yang demikian saya nasihat orang Pas boleh baca surat khabar Umno, tapi kena ada jawapanlah," katanya.

Nik Abdul Aziz diminta mengulas kenyataan Sasterawan Negara, Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad bahawa perjuangan politik Pas tidak lagi menepati kehendak Islam sejak parti itu bekerjasama dengan DAP.

Dalam masa yang sama, bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa beberapa kali mengeluarkan kenyataan dengan mendakwa terdapat pemimpin Dap menolak Islam.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada Pas akan terus bekerjasama dengan DAP, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan hairan mengapa orang sebut kemenangan Pas ketika ini disebabkan menumpang DAP.

"Saya rasa pelik ada orang sebut kemenangan kita sekarang ini menumpang DAP. Saya mahu tanya balik bila kemenangan tidak menumpang. Malah sewaktu zaman Rasulullah SAW sampai Madinah, beliau ada buat perjanjian dengan kaum Yahudi.

"Jadi tidak ada kemenangan yang tidak menumpang orang lain. Lebih-lebih lagi sekarang kita guna sistem pilihan raya nak undi Cina, nak undi India," katanya.

Rayuan ditolak, MP Sabak Bernam dan pembantu diarah ke penjara

Posted: 11 Oct 2012 08:15 PM PDT

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis mengekalkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM400,000 terhadap Anggota Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abdul Rahman Bakri dan pembantunya Rosli Busro yang didapati bersalah atas lapan pertuduhan melakukan tuntutan palsu melibatkan RM80,000, empat tahun lepas.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas menolak rayuan mereka untuk mengetepikan sabitan dan hukuman yang diputuskan oleh Hakim Mahkamah Sesyen di sini, Azhaniz Teh Azman Teh pada 1 Mac lepas.

Akhtar turut menolak permohonan Abdul Rahman dan Rosli untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sebaliknya memerintahkan mereka menjalani hukuman penjara bermula Khamis.

Dalam penghakimannya, Akhtar berkata, Abdul Rahman menghadapi lapan pertuduhan membuat tuntutan palsu ketika menjadi Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Air Tawar sementara Rosli didakwa bersubahat dengannya melakukan kesemua kesalahan itu.

Beliau berkata, peguam perayu berhujah bahawa keterangan dua saksi terpentingdalam kes itu iaitu Mohd Harmizar Sulaiman dan Rizam Ismail tidak sepatutnya diterima oleh mahkamah atas alasan kedua-dua mereka merupakan rakan sejenayah.

"Saya telah baca keterangan kedua-dua saksi itu dan saya tidak anggap bahawa mereka rakan sejenayah. Mereka lebih merupakan pak turut atau menurut apa-apa yang diminta oleh tertuduh pertama (Abdul Rahman) dan tertuduh kedua (Rosli).

Walaupun kedua-dua saksi ini dikatakan sebagai rakan sejenayah tetapi keteranganmereka telah disokong oleh keterangan saksi bebas lain.

"Justeru saya berpendapat Hakim Mahkamah Sesyen tidak melakukan kesilapan apabila menerima keterangan kedua-dua saksi ini. Jelas daripada keterangan mereka bahawa kedua-dua tertuduh jelas mempunyai niat untuk membuat tuntutan palsu," katanya.

Akhtar berkata, perkara itu terbukti apabila wang yang diterima bukandigunakan untuk program atau aktiviti seperti dalam tuntutan tetapi lebih kepadauntuk kegunaan sendiri.

"Peguam tertuduh juga berhujah bahawa tuntutan berkenaan bukan palsu kerana program berikut telah diadakan tetapi bukan di tempat yang dinyatakan seperti dalam tuntutan itu. Bagaimanapun saya lebih cenderung menyatakan ia adalah tuntutan palsu.

"Dalam rayuan ini saya puas hati bahawa Hakim Mahkamah Sesyen tidak membuat sebarang kesilapan bila mendapati kedua-dua tertuduh bersalah atas semua tuduhan dan hukuman juga adalah setimpal dengan kesalahan serta jawatan kedua-dua tertuduh. Justeru rayuan terhadap sabitan serta hukuman ditolak dan hukuman dikekalkan," katanya.

Abdul Rahman dan Rosli diwakili peguam Datuk Seri Dr Muhammad Shafee Abdullah dan Badrul Munir Mohd Bukhari sementara Ketua Unit Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa dan Timbalan Pendakwa Raya Mohd. Zaki Salleh mewakili pihak responden.

Abdul Rahman, 47, didakwa menggunakan dokumen peruntukan palsu iaitu Surat Adun mengandungi butiran bagi tuntutan program dan aktiviti yang tidak pernah dijalankan.

Tuntutan itu membabitkan pembelian hadiah, cendera mata dan jamuan Program Motivasi Pelajar Peringkat Dewan Undangan Negeri Sungai Air Tawar; Program Mesra Rakyat dan Hari Keluarga di Dewan Simpang 4 Bagan Nakhoda Omar (BNO); Program Forum Perdana Peringkat Mukim BNO; Program Mesra Rakyat dan Sambutan Maulud Nabi dan Program Mesra Rakyat Hari Keluarga Guru Kemas.

Semua tuntutan palsu itu membabitkan RM10,000 setiap satu.

Abdul Rahman didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Daerah Sabak Bernam antara 21 Januari dan 12 Februari 2008.

Bagi setiap pertuduhan, beliau didakwa mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Rosli, 44, pula didakwa bersubahat dengan Abdul Rahman melakukan kesemua kesalahan itu. - BERNAMA

Artis realiti tv kini bersekedudukan ibarat suami isteri?

Posted: 11 Oct 2012 07:01 PM PDT

Pernah mengukir nama dalam rancangan realiti. Namun, namanya kini kurang didengar malah penampilannya juga kurang di kaca televisyen. Apa yang pasti, dia kini semakin menghilangkan diri. Mungkin sibuk dengan pekerjaan baru kot. Tetapi, tak ada angin tak ada ribut tup tup dapat tahu artis lelaki ini bersekedudukan bersama teman wanitanya. Mari labelkan artis ini sebagai "Jejaka A"

Jika dahulu "Jejaka A" ini "susah-senang" bersama gadis tinggi lampai di apartment mewahnya. Namun setelah "bercerai", tempat bekas kekasihnya itu digantikan dengan gadis jelita berambut panjang. Menurut sumber, kehidupan mereka ibarat suami isteri. Manakan tidak, membeli barang dapur dan sebagainya. Ada rancangan masak-memasak ke di rumah? Jangan sampai kena masak dengan JAIS sudah lah.

Menurut sumber, "Jejaka A" tersebut turut menyewa bersama "Jejaka B", seorang rakan artis lelaki daripada rancangan realiti yang sama. Apa yang memeranjatkan, "Jejaka B" ini acapkali membawa pelakon jelita yang hangat dikaitkan dengan suami orang ke rumah. Sewa sekali ke? Tetapi pelakon jelita itu telahpun berpisah bersama "Jejaka B" ini beberapa tahun lepas. Jeng jeng jeng. Biar pecah di perut, jangan pecah di mulut. Mungkin kedua-dua selebriti ini ingin menjaga nilai persahabatan sehinggakan sanggup bersubahat bergelumang dengan dosa.

Dah kata rumah bujang, pasti peraturannya tidak ketat. Mungkin "Jejaka A dan B" ini lupa bahawa hampir separuh orang yang menetap di kawasan rumahnya adalah orang melayu. Mungkin mereka tak ingin masuk campur hal rumahtangga "Jejaka A dan B", tetapi kalau muka dah di cop artis, segala tingkah laku pasti akan diperhatikan.

Rasanya hubungan halal itu lebih berkat daripada senyap-senyap. Kalau tak mampu sangat nak membuat majlis perkahwinan secara besar-besaran, nikah je dulu, buat yang wajib. Jangan sampai ada kes kena tangkap khalwat sudah lah yee.

Oh Bulan

Kata Pakteh...!!

Posted: 12 Oct 2012 02:21 PM PDT

Kata Pakteh...!!


@Anwar BALUN depan belakang #Pas pejam mata

Posted: 11 Oct 2012 06:41 PM PDT

Kata sudah
Tegoq pun sudah
Sinis sudah
Amaran pun sudah
Nasihat sudah
Pandangan pun sudah

Pakteh rasa...kalau dah habitnya bodoh sombong....babi depan mata pun dok ingat rusa....sanggup ditembak dan dimakan.

Pakteh kata pengkhianat negara
Sanusi Setpol  MB tetap bela Anwar

Pakteh tegoq jangan rapat dengan PKR
Sanusi Setpol siap tertunggu kedatangan Anwar ke Kedah

Pakteh siniskan hubungan Pas dan DAP
Sanusi Setpol & Geng anggap DAP lebih mulia dari MCA dan MIC

Pakteh bagi amaran hubungan dengan PKR#Anwar akan menjahanamkan PAS
Puak Pas anggap itu kecemburuan Pakteh kepada hubungan haram tersebut

Pakteh nasihatkan jangan anggap Lim Guan Eng tu khalifah
Puak2 Pas angkat LGE tinggi seumpama Khalifah Omar Abd Aziz

Pakteh berikan pandangan agar Pas menjauhkan diri dari PKR atu PR
Sanusi Setpol MB Kedah tetap berbangga ikut bontot BERSIH sampai basah-basah...ermm

Itulah bezanya PAS dan UMNO

Rasional ahli UMNO masih tinggi dan waras berbanding PAS

UMNO sanggup memecat dan menolak ahlinya yang meliwat serta jahat
PAS menutup serapat mungkin segala kebobrokan ahlinya
Paklah yang bertitle PM serta Presiden pun sanggup diturunkan jawatan apabila gagal menguruskan negara, Amat-amat mustahil PAS boleh berbuat demikian kepada Nik Aziz yang titlenya hanya MB dan Mursyidul Am biarpun rakyat Kelantan amat menderita dengan corak pentadbirannya.

Pekung Anwar bukan lagi terbuka sedikit demi sedikit tetapi sudah terbuka seluas-luasnya....rakyat sudah menilai kebobrokan Anwar...
Hanya PAS masih berfikir-fikir..masih menimbang...masih termanggu....apakah rapat dengan Anwar ini mampu meraih laba atau hanya mendapat Bala. Biarkan Siluncai terjun dengan labu2nya...biarkan...biarkan...

yeopPERAK

Posted: 12 Oct 2012 02:18 PM PDT

yeopPERAK


Belaian Yg Manja

Posted: 12 Oct 2012 03:15 AM PDT


Suami sentiasa mengidamkan belaian isteri. Tangan isteri mengurut manja kaki yang lenguh atau sekadar mengusap belakang atau lengan ketika menonton televisyen sudah membuatkan suami berasa sangat disayangi.


Belai rambut suami ketika dia sedang beristirehat, atau jika rajin carikan uban yang ada. Sudah pasti lembut hati suami dan akan timbul rasa kasih sayang yang mendalam terhadap isteri.


Tengok-tengokkan jari jemari suami, adakah kukunya bersih dan sudah dipotong rapi? Bagaimana keadaan kulit suami? Kalau kering sapukan losyen, kalau pening urutkan kepala. Pastikan suami dijaga rapi dari hujung rambut hingga hujung kaki.

Jangan menganggap dengan melakukan perkara begini akan menjatuhkan taraf isteri atau merasakan si suami perlu tahu menjaga diri sendiri. Tentu sekali mereka tahu menjaga diri tetapi dengan memanjakan suami cara ini akan menjadikan suami anda terasa seperti seorang yang sangat istimewa. Pasti dia akan begitu menghargainya..

Penyakit cinta yang amat menyakitkan adalah mencintai orang yang mencintai orang lain. Cara bercinta yang paling selamat ialah bukan dengan mengawal cinta itu dari hilang, tetapi bersedia untuk kehilangannya. Jangan berkahwin dengan orang yang anda boleh hidup bersamanya. Tetapi, berkahwinlah dengan orang yang anda tidak boleh hidup tanpanya...LOVE UOLS

Apa Yang Tersirat

Posted: 12 Oct 2012 02:02 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Perjuangan PAS tersasar jauh: Shahnon Ahmad

Posted: 12 Oct 2012 08:54 AM PDT

Pemimpin/pengikut PAS perlu menganalisa kenyataan ahli seumurhidupnya Prof Dr Shahnon yang menyatakan bahawa perjuangan parti itu telah tersasar jauh sejak berkerjasama dengan DAP, kerana tindakan parti itu menuruti kehendakan politik DAP bercanggah dengan kehendak islam, kerana sepatutnya PAS itu perlu memimpin dalam memperjuangkan islam.

Sebelum ini salah seorang lagi pemimpin PAS yang juga mantan Timbalan Presiden Parti itu, menyatakan bahawa perjuangan PAS juga telah tersasar jauh kerana mengutamakan kuasa manakala agama ditempatkan ke tempat kedua. Perubahan arah perjuangan PAS ini disebabkan terbuai dengan pengaruh DAP dan Anwar Ibrahim yang mengejar kuasa, dengan mengorbankan prinsip perjuangan.

tun faisal dot com

Posted: 12 Oct 2012 01:40 PM PDT

tun faisal dot com


Rintihan Pengundi Kaum Cina tertipu janji PR di Selagor #UbahSgor

Posted: 12 Oct 2012 06:42 AM PDT

Does My Life Change After Voting Pakatan in 2008?

I voted for a change in 2008. Hold on. Let me rephrase that, I voted for better tomorrow in 2008.

Born to a low income Chinese family, everything about me in adulthood is average at best.  Contrary to popular belief that Chinese in Malaysia earns more than the other races, to be honest I don't earn a 5-figure salary after 20 years of working, neither do I have a penchant for business. Like most average Chinese who works for big corporations, living in KL can be quite difficult.

Raising two preschool children with wife who is not working, I live on paycheque-to-paycheque basis. My aging father and mother-in-law are staying with us, shortly after the twins were born. Our rented terrace house in Puchong is vulnerable to all sort of problems, from roof leaks to wall cracks to termite attack. While Puchong may not be the best place to live, but do I have a choice? At least it is better than Cheras!. Often we have to cramp for space but we make do. Since I don't intend to make this the letter a venue for my sob story, generally I'm not complaining, but what I do know that things can be better.

Lost within the foray of election campaign in 2008, I thought it was impossible for the incumbent government to top the offer and promises made by Pakatan Rakyat in so far as Selangor is concerned. Consistently feeling jilted, denounced and sidelined by UMNO-controlled Barisan, I didn't think twice before voting for Pakatan.

But post 2008 general election, politics (or in this case politicians) and the act of fulfilling promises for Selangor became strangers. I waited in vain for the direct financial help to ease the burden of my family's expenses as a middle income earner, it didn't happen. Allow me to be specific.

Pakatan Rakyat promised in 2008  to give free education to all preschool children in Selangor between the ages of 5 to 6-years old. In 2011, the twins turned 5 years old, but I still have to pay RM150 a month for each child in kindergarten's fee. Perhaps they needed time to make the plan for the free preschool education to materialize, but as they now seek for fresh mandate to govern Selangor again in GE13, I am still paying for preschool education fees for the twins until they start Primary 1 next year. Did my life or family life changed after voting Pakatan?

So, calculatedly speaking, if I am paying RM150 a month per child for preschool education, I have to fork out RM3,600 a year in education fees alone. Fine, let's move on to another matter.

One of the most attractive pledges made by Pakatan Rakyat in 2008 which attracted me to vote was the special allowance between RM150 to RM 250 per month to all fulltime housewives in Selangor.  The prospect of getting that extra, however little that is to you, will make a difference to my big family. It could easily help with the grocery or utility bill. Of course that, too, didn't happen. If it happens (which is not the case) my wife and I will have an extra of RM3,000 a year. Fine, let's move on again.

My wife and I have always been hoping to own a place as soon as we can afford it. The renting has been going on since our dating days and frankly I am quite sick of it. Owning a property will make a smart investment if things get bad in the future. So I fell for Pakatan's promise to 'aid' every Selangor citizen to own a home. Clearly, the aid never came. We are still renting the house we live in now.

And if the reports by the newspaper and internet bear any truth at all, I know Pakatan has a lot more to answer for undelivered promises in Selangor. Forgive my ignorance, but I don't see them actively establishing religious institutions other than Islam as promised. And I wonder, is our religion inferior to the great Islam professed by the majority of this country? 

What about the promise to give free medical services to all Selangor citizens above the age of 65? Despite me constantly bashing and criticizing Federal Government, my father and mother-in-law still frequent the free 1Malaysia clinic. Both suffering from diabetes and hypertension, they are still waiting for the free medical services promised by Pakatan Rakyat. I asked myself, why did I refuse to acknowledge Pakatans's failure in delivering its promises? My pride stopped me from answering.

I don't know much about property, as you know, I haven't even bought one myself. But I remember Pakatan's promise to lower residential taxes by 20% and 10% on commercial premises in Selangor. I haven't seen that happening anywhere. Since this is not directly related to me, I let go of this promise too.

But the biggest joke of them all is when Pakatan scoffed at RM900 minimum wage introduced last year. To me, it's better the RM900 than the lies to defend poor people like farmers and fishermen by implementing a minimum wage of RM1,200! Did Pakatan Selangor make that happen? No.

Regardless what Pakatan has in store with regards to their political manifesto to gain more voters via PKR Buku Jingga  or Belanjawan Pakatan Rakyat 2013, it is very clear to me what has been promised to the people versus what is being implemented in reality is two different thing.

For a Selangor born Chinese, my vote for Pakatan has now directly costs me RM6,600 a year on the kindergarten's fee and housewife's allowance.

Remember, just like everyone else, I voted for a change in 2008. However, with all the undelivered promises and series of excuses,  clearly I am not going to make the same mistake again.

KS Lee
Puchong
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

[Video] [Kertas Kerja] Halang anak sokong PR boleh halang Pluralisme di Malaysia?

Posted: 12 Oct 2012 03:28 AM PDTKita semua menyembah Tuhan yang sama walaupun berlainan agama? atau Firman Allah swt "Bagi kamu agama kamu, bagi aku agama aku" , Innad diina 'indAllahil Islam'?

3:19

Indeed, the religion in the sight of Allah is Islam. And those who were given the Scripture did not differ except after knowledge had come to them - out of jealous animosity between themselves. And whoever disbelieves in the verses of Allah , then indeed, Allah is swift in [taking] account.


Ancaman Pluralisme Agama di Malaysia: Satu Tinjauan Awal

Kertas ini adalah salah satu dari yang dibentangkan semasa Wacana Membanteras Gerakan Pluralisme Agama & Pemurtadan Ummah:

Ancaman Pluralisme Agama di Malaysia: Satu Tinjauan Awal[1]

Oleh
Dr. Yusri bin Mohamad[2]
BismiLlahirrahmanirahim, AlhamduliLlahi Rabbil `Alamin wa bihi Nasta`in, Wassolatu wassalamu `ala Sayyidina wa Habibina Muhammadinilamin wa `ala Aalihi wa Sohbihi Ajma`in.
Muqaddimah, Definisi dan Premis Asas
Tulisan ini adalah catatan ringkas pengamatan awal penulis di sekitar tajuk yang dikirakan sudah cukup jelas dan terang maksudnya. Pun begitu, adalah dirasakan perlu makna beberapa istilah di dalam tajuk tersebut tetap diteliti kerana mungkin masih terdapat percanggahan tanggapan yang akhirnya menyukarkan kita mencapai suatu kesimpulan dan persetujuan, semata-mata kerana berbeza dalam mendefinisikan istilah. Sedangkan para hukama sudah sekian lama menegaskan kaedah bahawa, "Tidak wajar bertelingkah semata-mata kerana berbeza memahami istilah" (La Mushaahata fi al-Istilah).
Merujuk kepada tajuk kita, jika istilah-istilah kuncinya tidak diperjelaskan, berkemungkinan besar kita tidak akan mampu bersetuju bahawa apa yang akan dibentangkan sebagai realiti-realiti yang wujud di Malaysia sudah pun memenuhi apa yang disebut sebagai 'Pluralisme Agama' dan sudah pun mencapai tahap suatu 'ancaman'.

Kata-kunci pertama yang perlu dihuraikan adalah kalimah 'Pluralisme Agama'. Oleh kerana kertas-kertas awal dalam Wacana ini telah menjurus kepada perbahasan teori dan konsep 'Pluralisme Agama' maka tidak perlulah lagi kita mengulangi perbahasannya di sini dan rujukan bolehlah dibuat terus kepada kertas-kertas tersebut. Memadailah buat penegasan, kita memetik pandangan seorang pengkaji yang menekuni isu ini, Dr. Anis Malik Toha, yang mengingatkan kita bahawa,
"Yang perlu digaris-bawahi di sini adalah bahwa bagi kalangan pluralis sejati, Pluralisme pada umumnya dan Pluralisme Agama pada khususnya bukanlah sekadar toleransi belaka, sebagaimana yang jamak di(salah)fahami oleh kalangan pentaklid pluralis. Penekanan Pluralisme lebih pada "kesamaan" atau "kesetaraan" (equality) dalam segala hal, termasuk "beragama". Setiap pemeluk agama harus memandang sama pada semua agama dan pemeluknya. Oleh kerananya, sejatinya pandangan ini pada akhirnya akan menggerus konsep keyakinan "iman-kufur", "tawhid-syirik", dalam sangat sentral dalam agama Islam."[3]
Beliau kemudian merumuskan beberapa ciri asasi faham ini iaitu :
1.      Kesetaraan atau persamaan (equality). Ajaran pluralisme agama mengajarkan semua agama sama dan setara, tak ada yang paling baik dan tak ada yang paling buruk.
2.      Liberalisme atau kebebasan. Ajaran pluralisme agama mengajarkan hak kebebasan beragama, dalam arti keluar-masuk agama. Hari ini seseorang boleh menjadi Muslim, esok menjadi Kristen, esok lusa menjadi Hindu, dan seterusnya.
3.      Relativisme. Sebetulnya ini adalah implikasi dari kedua watak yang sebelumnya. Ajaran pluralisme agama mengajarkan kebenaran agama relative.
4.      Reduksionisme. Untuk sampai kepada kesetaraan atau persamaan, ajaran pluralisme agama telah meredusir jati-diri atau identiti agama-agama menjadi entiti yang lebih sempit dan kecil, yakni sebagi urusan pribadi (private affairs). Dengan kata lain pluralism agama itu berwatak sekular.
5.      Eksklusivisme. Ramai orang yang gagal mengidentifikasi dan memahami watak atau ciri yang satu ini. Hal ini disebabkan selama ini ajaran pluralisme agama ini diwar-warkan sebagai anti-eksklusivisme. Ia sering menyuguhkan dirinya sebagai ajaran yang "tampak" ramah dan sangat menghormati ke-berbedaan (the otherness) dan menjunjung tinggi kebebasan. Tapi pada hakikatnya, dia sebetulnya telah merampas kebebasan pihak lain dan menginjak-injak serta memberangus ke-berbedaan, apabila dia mendeklarasikan-diri sebagai pemberi tafsir/teori/ajaran tentang kemajemukan/keberagaman/keberbagaian agama-agama yang absolute benar, i.e., "bahwa semua agama sama." Jadi sesungguhnya ia telah merampas dan menelanjangi agama-agama dari kleim kebenaran absolute-nya masing-masing untuk kemudian dimiliki dan dimonopoli oleh dirinya sendiri secara eksklusif."[4]
Kita juga merasakan, ada satu lagi kata-kunci yang turut perlu ditakrifkan iaitu kalimah 'Malaysia' itu sendiri. Mungkin kenyataan ini mengejutkan sesetengah pembaca, tetapi kita merasakan bahawa salah satu punca utama perbezaan sikap terhadap beberapa isu yang terkait dengan agama dan bangsa di negara kita berbalik kepada tanggapan yang berlainan terhadap makna dan hakikat sebenar 'Malaysia' atau 'Kemalaysiaan' itu sendiri. Kita hanya boleh berlaku adil terhadap isu-isu seperti kebebasan beragama, pluralisme agama, ketuanan Melayu atau seumpamanya, jika kita membincangkannya dengan berakar kepada realiti khusus Malaysia.
Secara ringkas, kita tegaskan bahawa 'Malaysia' adalah sebuah negara yang beragama dan agamanya adalah Islam. Artikel 3 Perlembagaan Persekutuan adalah syahadah rasminya yang telah pun dilafazkannya ketika Islam mula sampai ke perpantaiannya. Namanya, iaitu 'Malaysia' pula, berakar-umbikan kalimah 'Melayu' seperti yang lebih jelas dalam nama asalnya iaitu 'Tanah Melayu' atau 'Kepulauan Melayu' kerana memang tanah dan kepulauan rantau ini ada penduduk asalnya iaitu kaum Melayu termasuk semua kerabat pecahannya. Seperti mana benua India, Afrika, Tanah Arab dan Tanah Besar Cina semuanya ada kaum penduduk asalnya yang telah ditentukan oleh Tuhan Maha Pencipta. Malaysia berbeza dengan Australia, Amerika Syarikat atau yang lebih dekat Singapura dan adalah kurang bermanfaat malah berbahaya kalau Malaysia hendak mengikut acuan yang tidak serasi dengan hakikat dirinya.
Kesan dan Implikasi Faham Pluralisme Agama
Jika telah jelas kepada kita bahawa Pluralisme Agama adalah suatu faham yang menyeleweng daripada asas Islam, wajar pula kita meneliti kesan dan implikasinya dalam konteks Malaysia secara khusus.
1. Implikasi Aqidah
Pluralisme Agama sangat berpotensi untuk menghakis kemurnian aqidah para penganut Islam di Malaysia secara sedar mahupun tidak. Pluralisme Agama juga membuka pintu kepada kesyirikan dan kekufuran. Jika sudut aqidah umat Islam sudah terkompromi maka sebenarnya keseluruhan jati-diri keagamaan umat itu sendiri sudah tergadai. Allah SWT sangat tegas dalam hal aqidah berbanding aspek lain.
Bercakap tentang Islam di Malaysia, walaupun kita sedar bahawa masih banyak kelemahan dan kekurangan yang perlu ditampung tetapi menjaga kemurnian aqidah serta bertegas terhadap penyelewengan aqidah adalah antara aspek diberi lebih perhatian. Sejak daripada kes Natrah lagi hinggalah ke kes Nuraishah Bokhari, Azlina Jailani, kes-kes murtad yang sampai ke pengetahuan umum akan menarik reaksi aggresif masyarakat Islam. Pihak yang berwewenang, setakat ini, nampaknya masih bertahan dengan tafsiran dan perlaksanaan undang-undang yang lebih menutup pintu murtad.
Di suatu sudut yang lain, fahaman-fahaman aqidah atas nama Islam yang menyeleweng  turut dikekang dan tidak diberikan kebebasan untuk berkembang-biak.[5] Orang awam di kalangan umat Islam sendiri sangat sensitif dan takut dengan ajaran sesat. Bezanya, Pluralisme Agama adalah suatu fahaman yang datang dalam bentuk yang halus serta dengan imej faham Islam yang lebih moden dan progresif. Oleh itu mungkin sahaja seseorang itu sudah terjerumus ke dalamnya tanpa menyedari atau tanpa merasakan bahawa ianya suatu yang salah.
2. Implikasi Keutuhan Umat
Jika kita sudah kompromi dalam bab aqidah maka umat sudah menghakis keutuhan umat dan menempah kebinasaan kalaupun mungkin kesan zahirnya tidak terus kelihatan. Tetapi, lambat laun Pluralisme Agama akan tetap menimbulkan krisis yang besar dan jelas di tengah-tengah tubuh Umat. Setidak-tidaknya akan mencetuskan pertelingkahan dan perselisihan sesama Islam dalam bab aqidah yang dititik-beratkan oleh orang-orang Islam. Ini adalah kerana adalah mustahil untuk umat Islam di Malaysia untuk bersepakat atas satu kesesatan seumpama Pluralisme Agama. Maka umat akan terpecah kepada dua puak yang mungkin sahaja ketajaman perselisihannya itu lebih tajam berbanding dengan perselisihan politik kepartaian. Malah sudah nyata bahawa pendokong parti politik yang sama pun boleh jadi terjauh hati dan berpecah akibat Pluralisme Agama. Perpecahan adalah antara punca utama kelemahan dan kemunduran Umat yang tak mampu kita tanggung dalam realiti Malaysia.
3. Implikasi Sosio-politik
Susulan dan terkait dengan implikasi agama dan kefahaman, Pluralisme Agama juga akan membawa akibat buruk kepada situasi sosio-politik umat Islam. Apabila kecemburuan umat Islam di Malaysia terhadap agama dapat dicairkan melalui faham ini, maka agama sebagai salah satu benteng paling kukuh bagi formula sosio-politik di Malaysia juga akan dirobohkan. Pengkaji sosio-politik yang insaf akan mengakui bahawa sepanjang sejarah negara, agama menjadi antara faktor utama di sebalik kekukuhan kedudukan umat Islam di negara ini. Keteguhan umat Islam sebagai umat teras dalam masyarakat berbilang kaum dan agama pula menjadi sangga utama yang terbina di sekelilingnya kestabilan dan keharmonian agama. Merongkai formula yang sudah terbukti ini bererti merongkai ikatan yang selama ini mengikat kesebatian masyarakat.
Pendek kata, Pluralisme Agama adalah suatu tikaman ke jantung negara dan bangsa kerana Islam dan keIslaman adalah jantung dan hati kepada Malaysia dan bangsa Melayu sebagai bangsa terasnya. Oleh itu, kalau pun Pluralisme Agama tidak dirasakan terlalu beracun atau berbisa dalam konteks negara lain, di Malaysia ia adalah racun yang membunuh.
Aliran Pemikiran Berkaitan Pluralisme Agama di Malaysia
Adalah lebih memudahkan kita mendapat gambaran yang jelas tentang Pluralisme Agama di negara ini jika kita dapat mengenal-pasti terlebih dahulu tren atau kecenderungan pemikiran yang ada dan bergerak dalam konteks Malaysia. Sesudah mengenali lebih dekat madrasah-madrasah pemikiran ini kita akan turut meninjau isu-isu spesifik berkaitan Pluralisme Agama di Malaysia yang ditimbulkan oleh mereka.
1. Madrasah Arus Perdana Umat
Umat Islam yang berpegang kepada tafsiran para ulama muktabar dalam menangani persoalan. Jika ada lebih daripada satu pandangan atau khilafiyah maka mereka ini akan sedia untuk mengikut pandangan yang dipilih oleh pihak autoriti agama dalam negara atas kaedah (Hukm al-Hakim Yarfa` al-Khilaf). Misalnya dalam isu penggunaan kalimah Allah.[6]
2. Madrasah Arus Pinggiran Umat
Dari kalangan umat Islam yang tidak suka merujuk kepada khazanah warisan atas alasan mahu membebaskan diri dari kongkongan dan kejumudan atau alasan yang senada dengannya. Mereka mungkin berimej Islam, berlatarbelakang aktivis Islam ataupun masih aktif dalam parti berimej Islam tetapi telah terpengaruh dengan ideologi dan fahaman yang tidak selari dengan Islam.
3. Madrasah Arus Luaran
Dari kalangan atau orang bukan Islam yang tidak yakin dengan Islam sebagai cara hidup dan lebih terbudaya dengan gaya hidup bukan Islam.
Boleh juga dikatakan terdapat kategori ke empat, iaitu kes-kes berbau Pluralisme Agama yang terjadi tanpa disengajakan atau disedari. Tidak didorong oleh ideologi yang khusus tetapi semata-mata tuntutan kehidupan bermasyarakat atau berpolitik dalam sebuah negara majmuk seumpama Malaysia.
Isu-isu dan Gejala Pluralisme Agama di Malaysia
Kalaupun suara Pluralisme Agama di negara kita tidak selantang di negara lain seperti di Indonesia misalnya, sebenarnya terdapat di sana sebaris isu-isu yang sebenarnya berakarkan atau terbaur dengan faham ini.
1. Isu murtad dan cinta rentas Agama.
Merujuk kepada kes-kes mendokong usaha pemurtadan umat Islam termasuk melalui tindakan mencabar melalui mahkamah. Turut mempengaruhi segelintir orang Islam. Dalam menyokong murtad atas nama kebebasan beragama, seseorang Muslim boleh terlanjur memperkecilkan kesalahan menukar agama serta mencairkan kebencian terhadap kekufuran.
2. Penubuhan IFC (Interfaith Commission / Suruhanjaya Antara Agama)
Merujuk kepada usaha penubuhan platform dianggotai wakil pelbagai agama secara sama rata bagi menangani pelbagai isu-isu hubungan antara agama. Tuntutan-tuntutan di sebalik penubuhan IFC ini melibatkan usaha menyamakan kedudukan dan hak agama-agama lain agama Islam.
3. Perkongsian Perayaan dan Acara Keagamaan.
Merujuk kepada penganjuran majlis-majlis sambutan hari-hari kebesaran agama secara bersama. Juga penyertaan orang-orang Islam khususnya pemimpin-pemimpin Muslim dalam acara keagamaan di rumah-rumah ibadat agama lain. Boleh terlibat kepada pengiktirafan dan turut memakmurkan kekufuran dan kebatilan. Juga mencairkan kebencian terhadap kekufuran.
4. Penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam.
Merujuk kepada persoalan sama ada para penganut agama lain boleh menggunakan kalimah Allah untuk merujuk kepada tuhan atau sembahan dalam agama mereka. Selain berupakan pelanggaran terhadap hak Allah SWT dan adab terhadapNya, boleh meleburkan garis-garis pemisah antara Islam dan agama-agama lain.
5. Isu pengharaman Yoga bagi umat Islam.
Merujuk kepada Fatwa Kebangsaan mengharamkan penglibatan orang-orang Muslim dalam senaman Yoga kerana ada unsur-unsur agama lain di dalamnya. Boleh meleburkan pemisahan antara Islam dan agama lain.
6. Mengucapkan salam kepada bukan Islam.
Amalan mengucapkan salam Islam kepada orang bukan Islam. Salam merupakan doa keselamatan dan kesejahteraan yang hakikatnya tidak selari dengan kekufuran dan kebatilan yang ada pada diri mereka. Tanpa menafikan adanya perbezaan pandangan dalam hal ini.
7. Penggunaan ayat-ayat al-Quran dan Hadis oleh orang bukan Islam dalam ucapan-ucapan politik.
Merujuk kepada tindakan beberapa pemimpin politik bukan Islam membaca dan merujuk kepada ayat-ayat al-Quran dan Hadis serta mengulasnya mengikut kefahaman mereka. Boleh membawa gambaran bahawa agama-agama yang berbeza itu berkongsi-kongsi dan berbahagi-bahagi dalam kebenaran.
Selain isu-isu di atas dan yang seumpamanya, Pluralisme Agama juga muncul dalam bentuk gejala-gejala tertentu terutamanya pada kecenderungan sesetengah pemimpin dan tokoh masyarakat beragama Islam untuk membawa mesej Pluralisme Agama dalam ucapan mahu pun tindakan mereka. Nampaknya kecenderungan ini wujud merentasi batas politik kepartian, kerajaan mahupun pembangkang.
Contohnya Dato' Seri Anwar Ibrahim, dalam satu ucapannya bertajuk "Religion and Pluralisme in a Divided World" pada 18 Mac 2010 di London School of Economics ada mengatakan:
"… it is a stark reality of our world that certain religious groups hold that only certain fundamental doctrines may lead to salvation. This exclusivist outlook unfortunately cuts across the board as between religions as well as within the denominations."
(…adalah suatu realiti dunia hari ini bahawa sesetengah kumpulan agama percaya bahawa hanya aqidah tertentu yang mampu mencapai keselamatan di Akhirat. Sikap eksklusif sebegini, malangnya dikongsi merentasi pelbagai agama dan mazhab dalaman agama.)
"Back in the 13th century, the mystical poet Jalaluddin al-Rumi wrote in the Masnawi:
The lamps are different but the Light is the same, it comes from Beyond; If thou keep looking at the lamp, thou art lost; for thence arises the appearance of number and plurality."
(Penyair Sufi , Jalaluddin al-Rumi menulis dalam Mathnawinya, "Lampu-lampunya berbeza tetapi mengeluarkan cahaya yang sama yang datang dari alam lain. Kalau kamu menumpukan hanya pada lampu, kamu akan keliru)
"I believe I'm not alone in saying that for religious pluralism to flourish in a divided world, it is morally unacceptable to say to people of other faiths:
We believe in our God and we believe we are right; you believe in your God, but what you believe in is wrong."[7]
(Saya percaya bukan saya seorang yang mengatakan bahawa untuk Pluralisme Agama berkembang subur dalam dunia berpecah-belah, adalah salah secara moral jika kita mengatakan kepada penganut agama lain : Kami beriman dengan Tuhan kami dan kami percaya kami lah yang benar , kamu beriman dengan Tuhan kamu tetapi kepercayaan kamu itu salah.)
Di pihak kerajaan pula kita perhatikan kecenderungan pendekatan meraikan acara keagamaan agama lain seperti penyertaan YAB Perdana Menteri dan isteri beliau dalam sambutan Thaipusam di kuil Batu Caves atau acara sambutan bersama hari besar agama-agama (kongsi raya). YAB Menteri Besar Kelantan juga tidak terkecuali menerima kritikan atas penyertaannya dalam majlis rasmi kuil Buddha di Kelantan.
Satu lagi gejala yang dapat diperhatikan ialah kecenderungan sesetengah individu dan kumpulan di negara kita terhadap tokoh-tokoh luar yang jelas-jelas menjuarai Pluralisme Agama. Contohnya pujian terhadap tokoh liberalis-pluralis seperti Ulil Absar Abdullah dan Jaringan Islam Liberal yang diasaskannya bersama teman-temannya yang sefikrah.
Kesimpulan dan Saranan
Daripada isu-isu yang telah kita himbau, nampak wujudnya beberapa kecenderungan pemikiran Pluralisme Agama yang bergerak aktif di Malaysia telah tersasar dari asas fahaman Islam yang sebenar.
Walaupun tidak seburuk jika di banding dengan beberapa negara umat Islam lain tetapi oleh kerana masalah ini melibatkan aspek aqidah, apa-apa kepincangan perlu dianggap serius dan kritikal. Dalam realiti dunia tanpa sempadan hari ini, situasi di negara kita boleh mudah terpengaruh oleh perkembangan di negara lain dan keadaan boleh menjadi lebih buruk dalam jangka masa yang singkat.
Oleh kerana kerangka perlembagaan dan perundangan Malaysia membuka jalan kepada penanganan isu ini secara komprehensif, maka segala pendekatan yang ada termasuk pendidikan, kempen kesedaran, dialog, penguatkuasaan undang-undang hendaklah dimanfaatkan sebaik-baiknya bagi membenteras gejala Pluralisme Agama di negara kita.
Antara langkah yang disarankan:
1. Fatwa-fatwa yang jelas dikeluarkan berkenaan dengan faham Pluralisme Agama dan apa-apa amalan yang berkaitan dengannya.
2. Penerangan tentang Pluralisme Agama, bahaya dan perinciannya perlu dimasukkan dalam sukatan pendidikan di semua peringkat yang sesuai.
3. Maklumat dan penerangan tentang Pluralisme Agama perlu disebarkan di kalangan umat Islam dalam pelbagai bentuk kempen penerangan yang sesuai.
4. Individu dan kumpulan yang menyebarkan faham ini perlu dinasihatkan dan jika mereka berterusan melakukannya perlu disusuli dengan tindakan undang-undang.
5. Pada masa yang sama, orang bukan Islam perlu diberi penerangan tentang asas dan falsafah di sebalik ajaran Islam berkaitan dengan hubungan dan interaksi dengan penganut agama lain. Dengan ini tidak akan timbul salah-faham terhadap ketegasan umat Islam dalam aspek ini. Mereka juga tidak akan secara sengaja terlibat dalam menganjurkan sesuatu yang boleh menjuruskan rakan-rakan Muslim mereka dalam gejala Pluralisme Agama.
Semoga Allah SWT sentiasa menunjukkan kepada kita kebenaran itu dengan sejelas-jelasnya dan memberi kekuatan kepada kita untuk mengikutinya dan mempertahankannya, serta menunjukkan kebatilan itu sebagai kebatilan dan memberi kekuatan kepada kita untuk menjauhi dan mencegahnya. Dan semoga Allah SWT sentiasa memelihara Islam dan Umat Islam di negara yang dicintai ini. WaLlahu a`lam.Tiada ulasan:

Catat Ulasan