Jumaat, 3 Ogos 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 02 Aug 2012 11:36 PM PDT

Suara Sri Andalas


PKR Umum Ubah Dasar Penghantaran Barang Melalui Kapal Untuk Turunkan Harga Barang di Malaysia Timur

Posted: 02 Aug 2012 02:30 AM PDT

PETALING JAYA, 2 Ogos — Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini berjanji akan menghapuskan polisi kabotaj yang memerlukan barang hanya dihantar oleh kapal tempatan untuk menjadikan harga kereta dan barangan lain lebih murah di Sabah dan Sarawak.

Dasar kabotaj negara dianggap sebagai kontroversi dan sering dianggap sebagai punca kenaikan harga barang di Malaysia Timur.

Langkah baru PKR dilihat sebagai dasar Pakatan Rakyat untuk memenangi dua negeri yang telah dianggap sebagai 'kubu kuat' untuk Barisan Nasional (BN).

Ketua umum parti tersebut, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata dalam kenyataan medianya hari ini, dasar yang diperkenalkan pada tahun 1980an itu "tidak ekonomik" dan perlu diubah sepenuhnya.

"Jika kita perlu ambil barang dari Hong Kong, kenapa perlu ke Pelabuhan Kelang dahulu? Ini tidak masuk akal.

"Ini langsung tidak ekonomik kecuali kepada para kroni yang berniat hanya mahu memperkayakan golongan tertentu dengan menaikkan harga barang di Sabah dan Sarawak," katanya lagi.

Dia juga berkata Pakatan Rakyat mencadangkan harga kereta diturunkan dengan menghapuskan duti eksais dan melihat semula dasar Permit Yang Dibenarkan (AP) untuk memastikan Sabah dan Sarawak dapat menikmati harga yang lebih murah.

Ahli politik dan ketua masyarakat di Sabah dan Sarawak sudah lama menentang dasar kabotaj, dengan mengatakan ini tidak perlu dilakukan untuk mengelakkan jurang ekonomi antara Malaysia Timur dan Semenanjung.

Dalam tahun 1980an semua barangan yang dihantar perlu dihantar dengan kapal Malaysia yang menyebabkan kenaikan harga barang dan meningkatkan kos di Malaysia Timur.

"Kadang-kala orang di sini (di Semenanjung) tidak menyedari perasaan orang Sabah dan Sarawak tentang apa yang mereka kecewakan.

"Mungkin dasar kabotaj adalah relevan pada waktu itu, kerana masa itu tidak ada kemudahan pada waktu itu, tapi ia tidak boleh diteruskan lagi. Ia adalah dasar yang menyebabkan penambahan kos yang menjadikan harga barang semakin mahal," kata Anwar.

Bercakap kepada The Malaysian Insider kemudiannya, timbalan setiausaha agung PKR, Darell Leiking telah menerangkan bagaimana harga petrol boleh disamakan di antara Malaysia timur dan Semenanjung, dan harga-harga lain turut boleh disamakan.

"Petrol telah ditapis di Semenanjung tetapi harganya sama dengan Malaysia timur. Sementara harga seperti kereta Proton, yang dibina di Semenanjung, tetapi berbeza di Sabah dan Sarawak," katanya lagi.

"PKR dan PR mahu menghapuskan dasar kabotaj ini dan ini jelas ini perbuatan sabotaj terhadap orang Sabah," kata Leiking, yang juga merupakan ketua cabang PKR Penampang di Sabah.

Sumber: TheMalaysianInsider

Anwar Tawar Reformasi Menyeluruh Pengangkutan Awam

Posted: 02 Aug 2012 02:00 AM PDT

PETALING JAYA  2 OGOS :  Pakatan Rakyat (PR) akan mengutamakan pelaksanaan sistem pengangkutan awam yang cekap dengan kadar munasabah sebagai rancangan kerangka dasar automotif negara jika berjaya menawan Putrajaya.

Menurut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerangka baru dasar automotif negara ini adalah permulaan kepada reformasi menyeluruh sistem pengangkutan negara yang bermula dengan keutamaan mengurangkan beban hutang rayat.

"Rakyat Malaysia telah menanggung hutang dan terbeban dengan kos pengangkutan yang berganda setelah sekian lama. Masanya sudah tiba untuk menghentikan ketidak adilan ini dengan merombak dasar automotif negara demi kebajikan rakyat,"katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR hari ini.

Jelas Anwar, perlaksanaan ini dibuat di kota-kota utama Malaysia seperti Kuala Lumpur yang masih belum memiliki sistem pengangkutan yang baik.

Perkara asas yang perlu diambil kira adalah dasar automotif baru perlu melindungi kebajikan pekerja sektor automotif. Selain itu, dengan menambah baik sistem pengangkutan awam dengan kos yang munasabah, maka sasaran penggunaan kenderaan persendirian akan berkurangan dan jumlah gunapakai beban api dijangka akan menurun.

Melalui kerangka dasar baru ini, PR mensasarkan sistem pengangkutan awam yang cekap di rantau Asia Tenggara dalam tempoh 10 tahun dengan penumpuan terhadap sistem pengangkutan awam yang tidak menelan belanja besar tetapi dibuktikan berkesan terutamanya rangkaian bas dalam bandar yang kini diabaikan oleh pentadbiran sedia ada.

"Rangkaian keretapi di antara bandar yang lebih cekap dan murah agar penggunaannya boleh ditingkatkan berbanding dengan keadaan sekarang. Penstrukturan semula Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan pemodenannya akan menjadi salah satu fokus utama pentadbiran baru di Putrajaya," ujar Anwar lagi.

Anwar menambah, insentif akan terus diberikan kepada syarikat-syarikat yang membangunkan dan mengilang kenderaan mesra alam di negara ini dengan sasaran untuk menjadikan Malaysia mempunyai nisbah kenderaan mesra alam per kapita tertinggi di rantau Asia Tenggara.

Sumber: Selangorku

PKR Mahu RCI Ditubuh Siasat Salahguna Kuasa PM

Posted: 02 Aug 2012 01:45 AM PDT

PETALING JAYA, 2 OGOS – Pengarah Srategi PKR, Rafizi Ramli mendesak penubuhan satu Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi menyiasat campur tangan Datuk Seri Najib di dalam penganugerahan kontrak kepada George Kent.

Gesaan ini dilontarkan ekoran beberapa persoalan besar yang didedahkan sebelum ini terutama penglibatan Najib Razak dalam proses perolehan projek-projek negara hanya boleh dirungkai oleh suruhanjaya tersebut yang mempunyai kuasa penuh menyiasat seorang Perdana Menteri.

Jelas beliau, keadaan ini menunjukkan betapa kroniknya amalan rasuah di peringkat tertinggi negara.

"Kemungkinan wujudnya campur tangan Datuk Seri Najib di dalam institusi-institusi negara seperti Kamar Peguam Negara, Bank Negara Malaysia dan Polis Diraja Malaysia apabila individu yang terlibat mendedahkan skandal beliau terus dihadapkan ke mahkamah kurang 24 jam dari pengumumaman anugerah kontrak kepada George Kent.

"Selain itu, persoalan mengenai hubungan Najib Razak dengan Thales yang didakwa terlibat dalam penjualan dokumen sulit pertahanan negara membayangkan penglibtan pemimpin tertinggi negara dalam kegiatan yang mengkhianati negara," katanya dalam sidang media di Pejabat PKR.

Tegas beliau, sekiranya Najib tidak bersalah, beliau tidak perlu gentar menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat dakwaan ini.

Awal minggu ini, Syarikat Prasarana Negara Bhd mengumumkan kontrak projek sambungan LRT Ampang dianugerahkan kepada syarikat kerjasama George Kent-Lion Pasific Venture (JV).

Rafizi sebelum itu mendedahkan beberapa dokumen yang berkaitan penganugerahan kontrak bernilai RM1.1 billion bagi projek tambahan laluan LRT Ampang termasuk surat yang menunjukkan penglibatan Datuk Seri Najib Razak.

Ujar Rafizi lagi, fakta yang tidak dinafikan seperti yang dideahkan sebelum ini jelas menunjukkan ada unsur salah guna kuasa dan penyelewengan apabila syarikat milik rakan karib Najib Razak dianugerahkan kontrak besar walaupun tidak mempunyai kepakaran.

Sumber: Selangorku

PKR Tubuh NOW Untuk Lindungi Pemberi Maklumat

Posted: 02 Aug 2012 01:30 AM PDT

PETALING JAYA, 2 OGOS: Menyedari ancaman hebat dikenakan keatas pemberi maklumat yang tampil kehadapan membongkar salah guna kuasa kerajaan, PKR hari ini menubuhkan satu badan khas bagi melindungi mereka.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata badan khas yang dinamakan Pusat Perlindungan Pemberi Maklumat Nasional (NOW) itu ditubuhkan ekoran Akta Perlindungan Pemberi Maklumat sedia ada tidak berfungsi sepenuhnya melindungi pemberi maklumat sebaliknya diragui rakyat.

"Mereka sepatutnya dilindungi oleh kerajaan bukannya diburu, diugut dan didakwa oleh kerajaan.

"Saya percaya selepas ini, pentadiran Datuk Seri Najib Razak akan terus memburu pemberi maklumat dalam memastikan mulut mereka terus tertutup,"ujarnya.

Mengulas lanjut berhubung fungsi utama NOW, Rafizi menjelaskan selain berperanan sebagai badan pemantau ia juga berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam.

"Selain itu, NOW ini juga melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri.

"NOW juga akan mengerakkan program kesedaran untuk mengalakan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan dan melatih lebih ramai aktivis berkemahiran dalam menganalisis skandal dan melakukan pendedahan,"jelas Rafizi dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR disini hari ini.

NOW bakal beroperasi dari pusatnya di Sungai Besi yang lengkap dengan kemudahan dewan latihan untuk menjalankan program latihan dan wacana yang berterusan.

NOW secara rasminya akan dilancarkan pada 30 Ogos depan sehari sebelum Sambutan Hari Kemerdekaan untuk melambangkan kebebasan baru rakyat Malaysia.

Dalam menjayakan hasrat NOW melindungi pemberi maklumat, sumbangan orang ramai diperlukan untuk menampung Dana Perlindungan Pemberi Maklumat.

Sumbangan boleh disalurkan menerusi akaun:

Oversight & Whistleblower Sdn Bhd

MAYBANK 562441603039

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 02 Aug 2012 07:22 PM PDT

Anwar Ibrahim


Izzah Persoal Akta Perlindungan Pemberi Maklumat Dalam Kes Rafizi

Posted: 02 Aug 2012 10:09 AM PDT

KeadilanDaily

Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar mempersoal pelaksanaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (WBPA) yang sepatutnya melindungi pemberi maklumat, tetapi tidak dilaksana terhadap kes Rafizi Ramli.

Mengambil contoh kes penyelewengan yang didedah Pembangkang sebelum ini, Izzah berkata, badan penguatkuasa gagal bertindak terhadap individu yang didakwa selepas aduan dibuat, sebaliknya menumpu siasatan kepada pemberi maklumat.

"Seperti dalam kes NFC (National Feedlot Corporation), dan semua kes yang telah kita (Pakatan Rakyat) dedahkan, jika kita dedahkan melalui SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan polis, apakah akan ada tindakan?," soalnya.

"Terlalu banyak kes (dilaporkan terus) yang melibatkan individu berkedudukan tinggi sebelum ini terlepas dari tindakan, dan akhirnya kita tidak tahu apa terjadi dengan maklumat dan bukti yang diberikan.

"Lihatlah skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), akhirnya Tun Ling Liong Sik hanya didakwa atas tuduhan ringan yang tidak beri gambaran sebenar rasuah yang dilakukan," katanya.

Beliau merujuk kes Menteri Pengangkutan itu berhubung penipuannya terhadap kerajaan Malaysia membabitkan RM1.08 bilion dalam projek PKFZ.

Kegagalan seperti ini, kata Izzah memaksa Rafizi dan pihak lain membawa sebarang skandal rasuah kepada pengetahuan umum.

Rafizi yang merupakan Pengarah Strategi KEADILAN didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam di bawah Seksyen 97(1) Bafia semalam atas tuduhan mendedahkan dokumen bank berhubung skandal NFC.

Manakala, pemberi maklumat, Johari Mohamad yang merupakan seorang bekas kerani Public Bank didakwa di bawah Seksyen 112(1)(c) akta yang sama kerana dituduh bersubahat dan tidak mendapat perlindungan WBPA.

"Akta itu sepatutnya melindungi kedua-dua situasi, tak kira (maklumat itu didedahkan) melalui SPRM, polis atau pun media. Apa yang penting rakyat juga berhak tahu adakah dana mereka telah diselewengkan?," tegas beliau.

Mengikut portal Bahagian Hal Ehwal Undang-undang Jabatan Perdana Menteri, antara lain Akta 711 ini bertujuan untuk membanteras salah laku dalam sektor awam dan sektor swasta terutamanya salah laku berkaitan gejala rasuah.

Akta ini menggalak dan memudahkan orang awam mendedahkan sebarang perbuatan rasuah dan salah laku lain yang termasuk di bawah akta ini.

Ia turut memperuntukkan perlindungan kepada pemberi maklumat iaitu perlindungan melibatkan maklumat sulit pemberi maklumat, perlindungan terhadap tindakan yang memudaratkan serta kekebalan daripada tindakan sivil dan jenayah yang mungkin dihadapi oleh pemberi maklumat setelah membuat pendedahan kepada agensi penguatkuasaan.

Bagaimanapun, dalam kes ini, Rafizi dan Johari sebagai pemberi maklumat pula yang disiasat bagi melindungi penyelewengan oleh pimpinan Umno BN.

Program Ramadhan Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Selangor

Posted: 02 Aug 2012 08:14 AM PDT

4 Ogos 2012 (Sabtu)

1) 6.00 ptg – Dialog / Iftar / & Solat Maghrib
Lokasi: Kediaman Rasmi Menteri Besar Selangor,
Jln Permata 7/1, Seksyen 7, Syah Alam

2) 10.00 mlm – Diskusi Buku "Yusuf al-Qardhawi & Kebangkitan Rakyat"
Lokasi: Surau al-Mujahiddin, Taman Desa Surada, Sungai Ramal Dalam,
Bandar Baru Bangi
Ahli Panel:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YBhg Dato' Dr Siddiq Fadzil
iii. YBhg Ustaz Mohd Naim Mohd Nor

Skandal George Kent-LRT Ampang: Suruhanjaya Diraja Untuk Menyiasat Salahguna Kuasa Perdana Menteri

Posted: 02 Aug 2012 03:41 AM PDT

Anugerah kontrak bernilai RM1.1 bilion kepada Konsortium George Kent bagi pembinaan tambahan laluan LRT Ampang mengesahkan campur tangan dan salahguna kuasa Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak seperti yang didedahkan sebelum ini.

Sehingga kini, beliau tidak menafikan bahawa:

1. Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan dalam mesyuarat bilangan 1/2012 telah memutuskan bahawa Konsortium Balfour-Beatty adalah pembida terbaik dari segi harga dan kepakaran teknikal;

2. Jawatankuasa yang sama dan dipengerusikan beliau dalam mesyuarat bilangan 5/2012 telah membatalkan keputusan tersebut dan melantik Konsortium George Kent, walaupun pembida itu diputuskan tidak layak oleh penilai pakar kerana markah penilaian teknikal antara yang tercorot;

3. Daripada 8 pembida, 3 pembida adalah syarikat yang ditunjangi oleh Thales, sebuah syarikat besar dari Perancis yang sebelum ini dikaitkan dengan dakwaan merasuah Dato' Seri Najib dan sekutu kanan beliau; dan

4. Pemilik George Kent dilaporkan sebagai seorang kenalan rapat Dato' Seri Najib.
Fakta-fakta yang tidak dinafikan ini secara jelas menunjukkan ada unsur-unsur salahguna kuasa dan penyelewengan apabila syarikat milik rakan karib Dato' Seri Najib dianugerahkan kontrak besar walaupun tidak mempunyai pengalaman atau kepakaran.

Walaupun saya telah membuat laporan polis dan saya sendiri telah disiasat polis, itu tidak mempunyai apa-apa kesan kepada keputusan yang akan melibatkan nyawa jutaan rakyat dan berbilion ringgit wang rakyat. Jelas sekali bahawa pihak polis dan SPRM tidak berkuasa untuk menyiasat Dato' Seri Najib sehinggakan anugerah kontrak tersebut terus dibuat tanpa mengira kemarahan rakyat.

Mengambil kira kegagalan pihak polis menyekat perlakuan salahguna kuasa di peringkat tertinggi kerajaan ini, saya mendesak supaya sebuah Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk menyiasat peranan dan campur tangan Dato' Seri Najib di dalam penganugerahan kontrak tersebut kepada rakan karibnya.

Lebih-lebih lagi apabila ada beberapa persoalan besar mengenai kepentingan awam yang berkait dengan kes ini:

1. Campur tangan Dato' Seri Najib di dalam proses perolehan projek-projek negara menggambarkan kroniknya amalan rasuah dan salah gunakuasa di peringkat tertinggi negara;

2. Kemungkinan wujudnya campur tangan Dato' Seri Najib di dalam institusi-institusi negara seperti Kamar Peguam Negara, Bank Negara Malaysia dan Polis Diraja Malaysia apabila individu yang terlibat mendedahkan skandal beliau terus dihadapkan ke mahkamah kurang 24 jam dari pengumuman anugerah kontrak kepada George Kent;

3. Persoalan mengenai hubungan Dato' Seri Najib dengan Thales yang didakwa terlibat dengan penjualan dokumen sulit pertahanan negara membayangkan penglubatan pimpinan tertinggi negara dalam kegiatan yang mengkhianati negara.

Persoalan dan tuduhan-tuduhan ini hanya boleh dirungkai melalui sebuah Suruhanjaya Diraja yang mempunyai kuasa penuh menyiasat seorang Perdana Menteri.
Jika Dato' Seri Najib yakin beliau tidak bersalah, beliau tidak perlu gentar untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat semua dakwaan ini.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN

Rafizi Tubuh Pusat Pendedah Maklumat

Posted: 02 Aug 2012 02:23 AM PDT

Malaysiakini

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mengumumkan penubuhan pusat pendedah maklumat bagi mendedahkan lebih banyak “skandal besar” yang didakwa cuba dilindungi badan berkepentingan awam.
Badan itu yang dikenali sebagai Pusat Pemantauan dan Pendedah Maklumat Negara (Now) sudah didaftarkan dan akan beroperasi dari Sungai Besi dekat ibu negara.

“Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan sedia ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat,” katanya.

Menurut Rafizi, pusat itu antara lain ditubuhkan dengan matlamat berikut:

(1) Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urus tadbir, tata kelola dan ketelusan kerajaan dan agensinya (termasuk syarikat berkaitan kerajaan);

(2) Melindungi dan menjaga kebajikan pendedah maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat yang akan menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain;

(3) Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pendedah maklumat tampil ke hadapan; dan

(4) Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan.

‘Akta diragui masyarakat’

Ia juga, kata Rafizi akan berfungsi untuk membantu pendedah maklumat yang bukan sahaja tidak dibantu malah didakwa diburu kerajaan.

Katanya, ia bertujuan mematikan budaya baru menggalakkan pendedah maklumat tampil ke hadapan.

“Akta Perlindungan Pemberi Maklumatyang digubal langsung tidak berkesan malah diragui rakyat,” kata Rafizi.

Pelancarannya akan dilakukan pada 30 Ogos ini – sehari sebelum Hari Kebangsaan untuk melambangkan kebebasan baru rakyat Malaysia.

Rafizi turut mengalu-alukan sumbangan orang ramai kepada pusat itu.

Anwar Begins Legal Action Against Umno Deputy Minister Puad Zarkashi Over False Allegations on Lajim’s Resignation

Posted: 01 Aug 2012 11:19 PM PDT

I refer to the statement in Sinar Harian on 31 July 2012 by Umno Supreme Council member Dr Mohd Puad Zarkashi alleging that opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim had made payments to Datuk Seri Lajim Ukin to resign from his positions in Umno and BN. This statement is a scurrilous lie and unbefittting Puad Zarkashi’s position as a federal deputy minister. Consistent with Umno’s politics of slander and character assasination, no proof is given by Puad Zarkashi to substantiate his outrageous allegation. This libellous statement is proof of UMNO’s desperation and fear in the face of massive loss of support for the BN in Sabah. The brave resignation of Datuk Seri Lajim Ukin was made in the interest of the people of Sabah who have long suffered under the oppressive and corrupt rule of UMNO/BN. We call upon UMNO/BN leaders to abandon the politics of ‘fitnah’ and instead engage Pakatan Rakyat in constructive and reasoned debate in the national interest.

In view of the seriousness of this false and irresponsible allegation, Datuk Seri Anwar Ibrahim has through his solicitors issued a letter to Dr Mohd Puad Zarkashi, demanding that he withdraw the allegation within 48 hours from today. Datuk Seri Anwar Ibrahim has also demanded that Puad Zarkashi publish an unconditional apology in two national dailies including Sinar Harian and also claims damages and legal costs. Any failure by Dr Mohd Puad Zarkashi to comply with these demands will result in the immediate issuance of a Writ of Summons against him.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

2nd August 2012

PI Bala: Mereka Cuba Rasuah Saya

Posted: 01 Aug 2012 10:53 PM PDT

Malaysiakini

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam muncul daripada persembunyian dan membuat satu lagi pendedahan yang menggemparkan – bahawa terdapat percubaan kedua untuk merasuahnya ketika dia berada di India, kali ini untuk memburuk-burukkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada Malaysiakini dalam satu temubual di Kuala Lumpur bulan lepas, Balasubramaniam mendakwa dia didatangi kira-kira seminggu sebelum pilihan raya negeri Sarawak pada April tahun lepas.

“Anda tahu semua ini, mereka sudah mendapat ‘berita baik’ dari
Perth dan mereka memerlukan lagi ‘berita baik’ dari India,” kata Balasubramaniam, tetapi enggan mengulas lanjut.

Pada masa itu, jentera kempen kedua-dua belah parti politik mencapai kemuncaknya dan apa sahaja digunakan untuk menarik pengundi dalam pilihan raya negeri yang penting itu.

Ia juga sekitar masa temubual Raja Petra Kamaruddin dengan TV3, yang dibuat semasa lawatan kontroversi penulis blog itu ke Australia, disiarkan.

Dalam temubual itu yang turut disiarkan oleh stesen TV arus perdana, Raja Petra menafikan akuan bersumpah (SD) yang menghubungkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Raja Petra, yang hidup dalam buangan di United Kingdom, menyebut bahawa SD itu adalah berdasarkan maklumat ‘disemai’ oleh pemimpin PKR yang terdesak untuk menghalang Najib, yang ketika itu timbalan perdana menteri, menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Dasar Automotif Negara: Pertahan Hak Rakyat,Angkat Ekonomi Negara

Posted: 01 Aug 2012 10:15 PM PDT

Seperti mana yang telah digariskan dalam Buku Jingga, dasar ekonomi yang diamalkan oleh Kerajaan UMNO-BN yang tidak telus dan mengamalkan amalan pengagihan projek kepada kroni tanpa proses tender telah meningkatkan kos dan membebankan rakyat. Kesan yang ketara dari dasar kini adalah kini adalah kesenjangan melebar di antara kelompok kecil yang maha kaya dan rakyat terbanyak. Pakatan akan mengutamakan pelaksanaan sistem pengangkutan awam yang cekap dan menyeluruh.

Kota-kota utama Malaysia terutamanya Kuala Lumpur belum menyaksikan kewujudan pengangkutan awam yang baik.

Maka kerangka dasar automatif negara yang diutarakan KEADILAN untuk pertimbangan Pakatan akan dilaksanakan seiringan dengan pengangkutan awam yang lebih cekap dengan kadar yang munasabah.

Rakyat Malaysia telah menanggung hutang dan terbeban dengan kos pengangkutan yang berganda setelah sekian lama. Masanya telah tiba untuk menghentikan ketidakadilan ini dengan merombak dasar automotif negara demi kebajikan rakyat.
KEADILAN mengakui bahawa ada perkara-perkara asas yang perlu diambil kira seperti berikut:

1. Dasar automotif negara yang baru haruslah melindungi kebajikan pekerja-pekerja sektor automotif; dan

2. Dengan menambahbaik sistem pengangkutan awam dengan kos yang munasabah; maka sasaran penggunaan kenderaan persendirian akan berkurangan dan jumlah gunapakai gunapakai beban api dijangka akan menurun.

Oleh yang demikian, dasar-dasar khusus yang bakal dicadangkan oleh KEADILAN adalah berpaksikan kepada pertimbangan-pertimbangan tersebut.

Justeru, KEADILAN akan mengemukakan untuk pertimbangan Pakatan Rakyat satu dasar automotif bersama (seperti berikut):

Matlamat 1: Meningkatkan pendapatan bolehguna rakyat

i. Komitmen untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat dalam tempoh 5 tahun.

ii. Komitmen untuk menyemak kembali peraturan-peraturan dan kadar yang dikenakan oleh institusi kewangan bagi pinjaman kereta untuk memastikan keseimbangan di antara pembiayaan kereta yang munasabah dan mengelakkan kebanjiran kenderaan akibat penurunan harga kereta.

Matlamat 2: Menjamin nilai kereta sedia ada dan terpakai tidak jatuh merudum

i. Penghapusan cukai eksais dan penurunan harga kereta akan dibuat secara berperingkat supaya nilai kereta sedia ada dan terpakai turut turun secara berperingkat.

ii. Kadar penurunan cukai eksais akan diumumkan setiap tahun di dalam Belanjawan Kerajaan Persekutuan setelah mengambil kira pandangan institusi kewangan dan semua pihak yang terlibat di dalam perusahaan automotif dan kenderaan terpakai. Ini bertujuan supaya susutnilai kereta dan aset pinjaman yang dipegang oleh institusi kewangan adalah selari dengan penurunan harga kereta baru.

iii. Kerajaan akan mengumumkan insentif di dalam Belanjawan Kerajaan Persekutuan setiap tahun untuk menggalakkan industri pengeksportan kereta terpakai ke pasaran baru; termasuklah insentif kepada pengusaha-pengusaha kemudahan baikpulih kenderaan (reconditioning and upgrading facilities)

Matlamat 3: Mengimbangi keperluan hasil negara

i. Pengenalan sistem bidaan permit import (AP) mengikut kategori kenderaan dijangka akan membawa hasil di antara RM2 bilion hingga RM3 bilion setiap tahun sehingga 2015 apabila AP dihapuskan sepenuhnya.

ii. Penurunan cukai eksais secara berperingkat dalam tempoh 5 tahun akan memastikan hasil negara tidak jatuh merudum seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak, sebaliknya diimbangi oleh hasil baru dari bidaan AP.

iii. Suntikan sebanyak RM8 bilion ke dalam ekonomi domestik dijangka akan merancakkan pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan hasil cukai pendapatan dan cukai jualan kerajaan bermula dari tahun kedua selepas pengenalan dasar baru. Peningkatan hasil cukai pendapatan dan cukai jualan dianggarkan akan menambah sekitar RM1 bilion hingga RM1.5 bilion kepada pendapatan negara setiap tahun.

iv. Kerajaan akan memotong peruntukan Jabatan Perdana Menteri dan menghadkan perbelanjaan tidak terancang (ad hoc expenditure) yang diumumkan Perdana Menteri dan kabinetnya untuk mengawal perbelanjaan.

v. Industri baru iaitu pengeksportan kereta terpakai ke pasaran baru dijangka akan mewujudkan sumber pendapatan baru kepada kerajaan.

Matlamat 4: Menjamin kebajikan pekerja-pekerja industri automotif

i. Dasar automotif negara yang baru akan memastikan sasarannya adalah untuk merancakkan industri automotif secara keseluruhan, bukannya menjamin pemilikan industri automotif di tangan pihak-pihak tertentu. Ini penting supaya peluang pekerjaan dan nilai tambah sektor ini terus meningkat dengan penyertaan lebih banyak firma automotif antarabangsa.

ii. Syarikat-syarikat tempatan akan diberikan sepenuh kebebasan untuk melaksanakan strategi kerjasama dan pembangunan automotif yang menjamin peluang pekerjaan dan peningkatan penggunaan kapasiti sedia ada.

iii. Insentif khas akan ditumpukan kepada usaha meningkatkan kualiti kereta yang dikeluarkan di Malaysia agar boleh bersaing di peringkat antarabangsa. Matlamat kerajaan adalah untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan nilai tambah di dalam industri automotif agar kadar eksport kereta buatan Malaysia ditingkatkan.
Matlamat 5: Pengurangan jumlah kenderaan persendirian

i. Sistem pengangkutan awam yang paling cekap di rantau Asia Tenggara dalam tempoh 10 tahun. Tumpuan akan diberikan kepada sistem pengangkutan awam yang tidak menelan belanja yang besar tetapi dibuktikan berkesan, terutamanya rangkaian bas dalam bandar yang kini diabaikan oleh pentadbiran sedia ada.

ii. Rangkaian keretapi antara bandar yang lebih cekap dan murah agar penggunaannya boleh ditingkatkan berbanding keadaan sekarang. Penstrukturan semula KTMB dan pemodenannya akan menjadi salah satu fokus utama pentadbiran baru di Putrajaya.

iii. Insentif akan terus diberikan kepada syarikat-syarikat yang membangunkan dan mengilang kenderaan mesra alam di Malaysia dengan sasaran untuk menjadikan Malaysia mempunyai nisbah kenderaan mesra alam per kapita yang tertinggi di rantau Asia Tenggara dalam tempoh 10 tahun.

Kerangka dasar automotif negara yang baru ini adalah permulaan kepada reformasi menyeluruh sistem pengangkutan negara yang bermula dengan keutamaan mengurangkan beban hutang rakyat.

ANWAR IBRAHIM
KETUA UMUM
PARTI KEADILAN RAKYAT

2 OGOS 2012

Program Ramadhan Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Permatang Pauh

Posted: 01 Aug 2012 10:00 PM PDT

3 Ogos 2012 (Jumaat)

1) 12.30 tghari – Tazkirah & Solat Jumaat
Lokasi : Masjid Daerah Perda, Bukit Mertajam

2) 6.00 ptg – Tazkirah /Iftar / & Solat Maghrib
Lokasi: Surau Insaniah, Kampong Petani, Permatang Pasir

3) 8.30 mlm – Solat Isya' / Tarawikh / & Tazkirah
Lokasi : Masjid Saidina Abu Bakar Al Siddiq, Taman Guar Perahu

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 02 Aug 2012 11:20 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Anwar timbang saman Puad Zarkashi isu fitnah peletakan jawatan Lajim

Posted: 02 Aug 2012 02:04 AM PDT


(Oleh Aisha Geoffrey)
KUALA LUMPUR 2 Ogos: Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertimbang untuk menyaman Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi jika beliau gagal memohon maaf dalam tempoh 48 jam berhubung fitnah isu peletakan jawatan oleh Datuk Seri Lajim Ukin.
Tuntutan ini dikemukakan Ketua Pembangkang itu menerusi peguam N Surendran yang juga Naib Presiden KEADILAN hari ini.
Ia berikutan kenyataan Puad dalam Sinar Harian Selasa lalu bertajuk 'Lajim ikut nasihat Anwar'. Puad juga menuduh Anwar membayar Lajim untuk meletak jawatan dalam Umno.
"Kenyataan itu pembohongan yang sangat keji dan tidak bersesuaian dengan jawatannya sebagai Timbalan Menteri Pelajaran.
"Selari dengan lumrah politik fitnah Umno, Puad juga tidak menunjukkan bukti untuk menyokong tuduhan liar beliau," katanya dalam kenyataan.
Surendran berkata, kenyataan tidak berasas itu adalah bukti tindakan terdesak Umno kerana takut menghadapi kenyataan BN bakal kehilangan sokongan rakyat di Sabah.
"Tindakan berani Lajim meletak jawatan adalah demi kebaikan rakyat Sabah yang telah lama menderita oleh penindasan dan pemerintahan korup Umno BN," jelasnya.
Ekoran itu, Anwar mahu Puad membuat permohonan maaf melalui akhbar harian, selain turut menuntut ganti rugi dan kos guaman.
"Writ saman akan dikeluarkan terhadap Puad jika beliau gagal melaksakan tuntutan-tuntutan tersebut," tegas Surendran.
"Kita juga menyeru agar pemimpin Umno segera meninggalkan politik fitnah dan mengadakan debat yang membina bersama Pakatan Rakyat demi kepentingan negara," katanya.
Lajim pada Sabtu lepas mengumumkan peletakan jawatan sebagai anggota Majlis Tertinggi Umno, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan Pengerusi BN Beaufort berkuatkuasa serta-merta.

Lagi khabar gembira dari Sabah minggu depan – Anwar

Posted: 02 Aug 2012 02:03 AM PDT


PETALING JAYA 2 Ogos: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan, lebih banyak berita baik akan datang dari Sabah pada pemergian beliau ke negeri itu minggu hadapan.
"Saya akan kembali ke Sabah pada 12 Ogos, dengan kemungkinan lebih berita baik dan kita kena bersedia," katanya ringkas kepada pemberita pada sidang medianya di Ibu Pejabat KEADILAN, dekat sini hari ini.
Hujung minggu lalu, Ahli Parlimen BN, Lajim Ukin (Beaufort) dan Wilfred Bumburing (Tuaran) meletakkan jawatan dalam parti.
Lajim adalah Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Ahli Majlis Tertinggi Umno bagi sesi 2009 hingga 2011, bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah, Pengerusi BN Beaufort, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan Ketua Umno Cawangan Kerambai Kebatu.
Wilfred pula merupakan Timbalan Presiden Upko, Timbalan Presiden Angkatan Manah Merdeka, Pengerusi BN Tuaran dan pernah sertai parti Pertubuhan Kebangasaan Pasok Nunukragang Bersatu (Pasok) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).
Kedua-dua mereka menyertai Pakatan Rakyat melalui penubuhan Angkatan Perubahan Sabah dan Pakatan Perubahan Sabah.
Penyertaan mereka itu disaksikan Anwar pada majlis pelancaran kedua-dua penubuhan tersebut di Sabah, masing-masing pada Sabtu dan Ahad lalu.

Dasar automotif Pakatan: Kereta, tiket bas, komuter lebih murah

Posted: 02 Aug 2012 01:54 AM PDT


(Oleh Mohd Martin Kahar)
PETALING JAYA 2 Ogos: Reformasi Dasar Automotif Negara (DAN) yang dipertimbangkan Pakatan Rakyat (Pakatan) akan mengutamakan penambahbaikan sistem pengangkutan awam, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau berkata, dengan menambah baik perkhidmatan bas dan keretapi antara bandar dengan kos berpatutan, penggunaan perkhidmatan awam akan meningkat sekaligus mengurangkan penggunaan kenderaan persendirian dan bahan api.

"Penstrukturan semula Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan dilakukan bagi memastikan perkhidmatan itu baik dan menawarkan harga yang murah kepada pengguna," katanya ketika membentangkan kerangka DAN itu di Ibu Pejabat KEADILAN di sini hari ini.

Anwar berkata, dasar yang dirangka itu turut menekankan peningkatan pendapatan rakyat bagi mengimbangi pembiayaan kenderaan dengan jumlah pendapatan bulanan rakyat di negara ini.
Pakatan juga katanya, akan menyemak kembali kadar pinjaman kereta yang dikenakan institusi kewangan bagi memastikan pembiayaan munasabah.
Jamin nilai kereta tidak jatuh merudum
Anwar yang disebut-sebut bakal Perdana Menteri ketujuh berkata, penghapusan cukai eksais dan penurunan harga kereta akan dilakukan secara berperingkat-peringkat supaya nilai kereta baru dan terpakai tidak turun mendadak.

"Penurunan cukai eksais akan diumum setiap tahun dalam Belanjawan Negara setelah mengambil kira pandangan institusi kewangan dan semua pihak yang terlibat dalam perusahaan automotif.
"Ini bertujuan susut nilai kereta dan aset pinjaman yang dipegang institusi kewangan selari dengan penurunan harga baru," katanya optimis Pakatan mampu melaksanakannya jika berjaya mengambil alih Putrajaya.
Beliau juga menjamin, pengumuman insentif dalam Belanjawan Negara akan dibuat setiap tahun untuk menggalakkan industri pengeksportan kereta terpakai ke pasaran baru selain memberi insentif kepada pengusaha kemudahan baik pulih kenderaan.
Bidaan AP imbangi keperluan hasil negara
Menurut Ketua Umum KEADILAN  itu, pengenalan sistem bidaan permit import (AP) mengikut kategori kenderaan dijangka memberi hasil hingga RM3 bilion setiap tahun apabila AP dimansuhkan sepenuhnya menjelang 2015.
Kata beliau, penurunan cukai eksais secara berperingkat dalam tempoh lima tahun akan memastikan hasil negara tidak merudum seperti yang didakwa Umno BN.
Tambah Anwar, suntikan RM8 bilion (anggaran cukai eksais yang dikurangkan) ke dalam ekonomi domestik dijangka dapat merancakkan ekonomi negara dan meningkatkan hasil cukai pendapatan dan cukai jualan kerajaan bermula dari tahun kedua selepas pengenalan dasar baru.
"Peningkatan hasil cukai pendapatan dan jualan dianggar akan bertambah RM1 bilion hingga RM1.5 bilion kepada pendapatan negara setiap tahun. Industri baru iaitu pengeksportan kereta terpakai ke pasaran baru dijangka mewujudkan pendapatan baru kepada kerajaan," katanya.
Banyak peluang pekerjaan  
Anwar berkata, sasaran Pakatan Rakyat melalui DAN yang baru adalah untuk merancakkan industri automotif, bukan hanya menjamin pemilikan industri itu ke tangan pihak-pihak tertentu.
Katanya, perkara itu penting supaya peluang pekerjaan dan nilai tambah sektor ini terus meningkat dengan penyertaan lebih banyak firma automotif antarabangsa.
"Syarikat-syarikat tempatan juga akan diberikan sepenuh kebebasan melaksanakan strategi kerjasama dan pembangunan automotif yang menjamin peluang pekerjaan dan peningkatan kapasiti sedia ada.
"Insentif khas akan ditumpukan kepada usaha meningkatkan kualiti kereta yang dikeluarkan di Malaysia agar boleh bersaing di peringkat antarabangsa. Apabila eksport kereta buatan Malaysia meningkat, lebih banyak peluang pekerjaan dapat dibuka kepada rakyat," katanya.

Tangkapan Rafizi untuk tutup penyelewengan Umno BN – Anwar

Posted: 01 Aug 2012 10:39 PM PDT


(Oleh Masdar Wahid & Aedi Asri)
KUALA LUMPUR 1 Ogos: Penahanan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli di bawah Akta Institusi Perbankan dan Kewangan (Bafia) pagi ini menggambarkan politik dendam kerajaan yang ditunjangi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, motif penangkapan Rafizi jelas berunsur politik bertujuan
mendiamkan beliau daripada terus mendedahkan dokumen melibatkan pimpinan Umno BN.

"Sejak pendedahan skandal National Feedlot Corporation (NFC) tahun lalu, beliau mendapat ramai seteru yang berkuasa dan akan gunakan apa saja cara untuk mendiamkannya.
"Saya yakin penangkapan ini adalah berkaitan dengan skandal NFC dan juga George Kent yang baru diberi kontrak (LRT Ampang) jutaan ringgit," kata Ketua Pembangkang itu dalam satu kenyataan.
Mengecam penangkapan itu sekeras-kerasnya, Anwar juga menyatakan sokongan penuh kepada Rafizi dan berharap beliau dapat melalui dugaan dan sentiasa yakin keadilan akan berpihak kepada yang benar dan berani.
"Ini hanyalah satu cara mereka untuk menakutkan rakyat yang ingin mencari kebenaran di sebalik kontrak dan kronisme yang melibatkan Umno BN," kata beliau.
Sependapat dengan Anwar, Timbalannya, Azmin Ali menyifatkan penangkapan itu bertujuan untuk menutup pembongkaran penyelewangan dan salah guna kuasa pimpinan kerajaan daripada pengetahuan rakyat.
Beliau berkata, penangkapan itu membuktikan Perdana Menteri sangat terdesak berhubung skandal NFC yang membelenggu Umno BN.
"KEADILAN percaya Umno BN sedang mengguna pelbagai cara untuk menutup pekung penyelewengan dan salah guna kuasa daripada menjadi pengetahuan rakyat.
"Namun kita yakin, rakyat Malaysia akan terus bersatu menolak rasuah dan salah guna kuasa demi kemaslahatan negara," katanya dalam kenyataan.
Justeru, beliau menyeru rakyat bangkit menyokong Rafizi serta mendesak mahkamah membicarakannya dengan adil.
Semoga beliau terus diberi kekuatan oleh Allah SWT untuk meneruskan perjuangan demi rakyat," kata Azmin.
Rafizi bukan penjenayah
Ahli Parlimen Lembah Pantai yang juga Naib Presiden, Nurul Izzah Anwar turut mengutuk tindakan polis mengancam untuk memecahkan pintu rumah Rafizi ketika serbuan polis pagi tadi.
"Kita perlu selamatkan beliau. Jangan berputus asa kerana Malaysia miliki rekod teruk dalam menangani pejuang," katanya yang turut berada di Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini.
Ketua Cabang Batu Pahat, Syed Hamid Ali dalam facebook beliau mengatakan, suara kebenaran anak muda dan cerdik pandai serta jujur dan berani yang ditekan pemerintah adalah tanda perubahan besar yang hampir tiba.
Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin juga mempersoal tindakan polis dan Bank Negara Malaysia di awal pagi lagi menyerbu rumah Rafizi, seolah-olah beliau adalah penjenayah besar.
"Ini menunjukkan sistem keadilan Malaysia masih sama," kata Shamsul dalam twitternya.
Tanda Umno BN akan berkubur
Presiden Kelab Penyokong Anwar Ibrahim (AIC), Saifuddin Shafi Muhammad berkata, penangkapan oleh pentadbiran Perdana Menteri itu membawa pentafsiran positif bahawa nyawa BN akan berakhir tidak lama lagi.
"Cukuplah penindasan, penghinaan dan rompakan yang mereka (Umno BN) lakukan bukan sahaja ke atas harta tetapi hak dan maruah rakyat Malaysia.
"Janji bahawa BN menzalimi rakyat sudah ditepati, kini masa untuk membalas dengan menumbangkan mereka pada PRU 13 akan datang," katanya.
Tangkapan 'double standard'
Srikandi juga mempersoal ketelusan sistem perundangan negara kerana bertindak 'double standard' dalam kes yang melibatkan pimpinan Pembangkang.
"Dalam kes ini sepatutnya yang menjadi tumpuan ialah penyelewengan dan rasuah oleh pimpinan Umno, bukan individu yang cuba untuk menyelamatkan hak rakyat," kata Ketuanya, Siti Aishah Shaik Ismail.
Katanya, dengan pendakwaan ini jelas menunjukkan kerajaan Umno semakin terdesak dan tertekan dengan segala bentuk
penyelewengan yang dibongkar pimpinan Pakatan Rakyat.

"Srikandi mengajak seluruh anak muda Malaysia untuk bangkit dan berani menyatakan kebenaran walaupun ditekan oleh pemerintah yang zalim," katanya.
Bukti GTP kerajaan lemah
Pendakwaan Rafizi turut mendapat reaksi di kalangan pimpinan DAP dan PAS.
Ketua Publisiti DAP, Tony Pua berkata, tindakan itu memberi tamparan hebat kepada usaha membasmi rasuah yang mahu dilaksanakan pentadbiran Perdana Menteri.
"(Ia) melemahkan lagi prestasi yang lebih rendah mengenai Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP)," kata Pua dalam satu kenyataan.
Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai 'membalas dendam' terhadap si pembocor maklumat.
Langkah Rafizi patut dipuji
Pemuda PAS pula beranggapan, penahanan bekas Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor itu menunjukkan Kerajaan Persekutuan tidak ikhlas dan telus dalam memastikan negara bebas daripada rasuah.
"Kerajaan sepatutnya melihat isu yang ditimbulkan oleh Rafizi jauh lebih utama dan penting berbanding tindakan tindakan beliau yang membocorkan maklumat," kata Naib Ketua Dewan itu, Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob.
Raja Ahmad malah berkata, langkah Rafizi itu wajar dipuji kerana bertujuan memastikan negara bebas daripada 'penyangak rasuah'.

KEADILAN tubuh Now untuk lindungi pemberi maklumat

Posted: 01 Aug 2012 10:36 PM PDT


(Oleh Mohd Martin Kahar)
PETALING JAYA 2 Ogos: KEADILAN menubuhkan Pusat Perlindungan Pemberi Maklumat Nasional (Now), bertujuan melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat mengenai salah guna kuasa kerajaan.
Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata, Akta Perlindungan Pemberi Maklumat sedia ada tidak berkesan melindungi pemberi maklumat.

"Pemberi maklumat sepatutnya dilindungi kerajaan. Sebaliknya mereka diburu, diugut dan didakwa oleh kerajaan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini hari ini.

Umno beri projek pada kroni punca yuran Kuis mahal – Rafizi

Posted: 01 Aug 2012 10:31 PM PDT


(Oleh Masdar Wahid)
KUALA LUMPUR 2 Ogos: Punca utama yuran Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis) mahal disebabkan Umno memberi projek kepada syarikat kroni, berharga RM15.4 juta setahun dengan kontrak 33 tahun berbanding sewa munasabah hanya RM6 juta setahun bagi tempoh sama, kata Rafizi Ramli.
Pengarah Strategi KEADILAN itu berkata, yuran mahasiswa boleh diturunkan dengan syarat kontraktor Umno menarik diri atau Kerajaan Persekutuan diubah pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.
"Jika pemilik konsesi ini menarik diri dari perjanjian itu, yuran Kuis mampu diturunkan, namun hingga kini pemiliknya, Sulaiman Abdul Razak enggan walaupun sudah dirayu dan didesak berkali-kali.
"Maka pilihan akhir pada saudara ialah membantu mengubah kerajaan Umno BN peringkat Persekutuan kepada Pakatan Rakyat yang menawar pendidikan percuma, bukan sahaja di Kuis tetapi seluruh negara dari peringkat rendah hingga universiti," katanya.
Beliau berkata demikian pada majlis dialog  'Pendedahan Skandal Kuis: Kroni Kaya, Mahasiswa Menderita' anjuran Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Demi Mahasiswa Kuis (DMK) di sebuah restoran berhampiran Kuis, kelmarin.
Turut berucap, Presiden SMM, Mohd Safwan Anang dan Pengerusi DMK, Azrul Tahir. Hampir 200 mahasiswa memenuhi ruangan itu sebelum berbuka puasa beramai-ramai.
Kontrak membina dan menyewakan asrama kepada mahasiswa Kuis diberi kepada Redha Resources Sdn Bhd (RRSB) pada 3 Ogos 2007 di mana syarikat itu dikuasai Sulaiman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang.
Namun, RSSB hanya 'membuat untung atas angin' apabila menyerahkan pula projek itu kepada Bina Puri Holdings Bhd iaitu syarikat sub-kontraktor yang menjalankan sepenuhnya operasi pembinaan dan penyenggaraan asrama sepanjang 33 tahun itu.
Sejak beberapa tahun lalu, kumpulan mahasiswa dan ibu bapa mengadu mereka terbeban ekoran yuran Kuis sangat tinggi.

Polis paksa jurugambar padam bukti keganasan!

Posted: 01 Aug 2012 10:25 PM PDT


(Oleh Mohd Martin Kahar)

KUALA LUMPUR 2 Ogos: Jurugambar akhbar The Star, P Puspanathan berkata, polis memaksa beliau memadam gambar anggota itu sedang memukul orang ramai pada perhimpunan Bersih 3.0, 28 April lalu.
Menurutnya, ketika bertugas di Masjid Jamek petang itu, beliau melihat polis berpakaian uniform memukul orang awam yang memakai baju kuning Bersih.
"Ketika sedang merakam tindakan ganas itu, polis mengepung dan mengarahkan supaya memadam semua gambar yang diambil.
"Saya beritahu, saya petugas media dan menunjukkan kad media kepada polis berkenaan, tetapi mereka tidak mempedulikannya. Malah polis itu juga mahu merampas kamera saya," katanya.
Puspanathan berkata, beliau berkeras tidak mahu menyerahkan kameranya dan terpaksa memadamkan gambar kekejaman polis.
"Saya terlalu takut bila dikelilingi polis. Pada ketika itu, mereka sedang memukul orang ramai dan mungkin mereka juga akan memukul saya," jelas beliau.
Puspanathan tampil sebagai saksi ke-20 pada sidang ke-9 pendengaran awam Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), semalam.
Ketika ditanya adakah mengambil gambar ketika sesuatu acara berlangsung merupakan jenayah, beliau berkata, sepanjang 10 tahun menjadi jurugambar, beliau tidak pernah merasakan tindakannya itu salah.
"Saya banyak kali membuat liputan perhimpunan termasuk Bersih 3.0. Tetapi saya tak pernah berhadapan situasi seperti ini," katanya.
Beliau percaya tindakan polis itu bertujuan memadamkan bukti keganasan terhadap orang awam.
Sidang itu dipengerusikan Naib Pengerusi Suhakam, Datuk Lake Tee dan dibantu Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen.
Turut dipanggil sebagai pemerhati, wakil dari Majlis Peguam dan polis.

KEADILAN desak tubuh Suruhanjaya Diraja siasat pemberian kontrak LRT

Posted: 01 Aug 2012 10:18 PM PDT


(Oleh Mohd Martin Kahar)
PETALING JAYA 2 Ogos: KEADILAN mendesak Suruhanjaya Diraja ditubuh bagi menyiasat salah guna kuasa membabitkan Datuk Seri Najib Razak dalam pemberian kontrak bagi projek tambahan LRT Ampang bernilai RM1.1 bilion kepada Konsortium George Kent.
Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata, ia ekoran kegagalan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perkara itu walaupun laporan telah dibuat.

"Jelas sekali polis dan SPRM tidak berkuasa menyiasat Perdana Menteri sehingga anugerah kontrak tersebut dibuat tanpa mengira kemarahan rakyat," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN di sini hari ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan