Sabtu, 4 Ogos 2012

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 03 Aug 2012 09:24 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


Beginilah keadaan jalan di N.Sembilan

Posted: 03 Aug 2012 07:04 PM PDT

Keadaan kiri kanan jalan yang dipenuhi semak samun, jalan yang berlubang serta penghadang jambatan yang roboh juga besinya yang berkarat. Hakikatnya inilah jalan yang digunakan oleh masyarakat setempat sehari-hari. Jalan dan jambatan ini menghubungkan Kampung Lanjut Mati ke Pekan Juasseh.

Sudah berbulan-bulan ia berkeadaan begitu.

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN PERMATANG PAUH

Posted: 03 Aug 2012 07:26 PM PDT

DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN PERMATANG PAUH


Mesti Lihat : Suasana Ini Hanya Ada di Kelantan

Posted: 02 Aug 2012 09:15 PM PDT

 


KELANTAN DARUL NAIM YG DIKATA 'MISKIN'..TAPI....


Di negeri "miskin' itulah,
Mempunyai seorang Sultan, kesayangan rakyat.

Di negeri miskin itulah,
Jual beli dihentikan bila azan berkumandang..

Di negeri miskin itulah,
Selebriti wanita popular tanah air bertudung ayu..

Di negeri miskin itulah,
Berebut ibu ayah mendaftar anak di Maahad Tahfiz Sains..

Di negeri miskin itulah,
Diperkenalkan sistem gadaian Islam Ar-Rahnu menolak riba..

Di negeri miskin itulah,
Kerja 5 hari seminggu mula berkuatkuasa..

Di negeri miskin itulah,
Hari Jumaat dijadikan hari menuntut ilmu agama..

Di negeri miskin itulah,
Cuti bersalin mula ditambah dari 40 ke 60 hari..

Di negeri miskin itulah,
Elaun Menteri Besar dipotong untuk Tabung Serambi Mekah..

Di negeri miskin itulah,
Amalan memberi cenderamata kepada pemimpin dihentikan..

Di negeri miskin itulah,
Waktu bekerja pada bulan Ramadhan dipendekkan..

Di negeri miskin itulah,
Cuti iddah diberikan khusus kepada kakitangan wanita yang kematian suami..

Di negeri miskin itulah,
Tak mungkin sekali kelihatan pawagam dan tempat hiburan..

Di negeri miskin itulah,
Papan tanda cara menjaga aurat ditayangkan..

Di negeri miskin itulah,
Peringatan waktu solat di sepanjang jalan..

Di negeri miskin itulah,
Ramai orang mengenal mula mengenal Tuhan..

Di negeri miskin itulah,
Lahirnya tokoh-tokoh islam terkenal..

Di negeri miskin itulah juga,
Saim-saim ambo dilahirkan dan dibesarkan..Gambar Tuanku Sultan Muhammad V memimpin jemaah ......

Kredit : Tee.R.W & I Love Kelantan


fb : 
Syahrul Wbc

Pemuda PAS batu 8 Bendang siam Baru

Posted: 03 Aug 2012 01:13 PM PDT

Pemuda PAS batu 8 Bendang siam Baru


Dato' Seri Nizar berkunjung di Bazar Ramadan dan Taraweh Di Pasir Panjang

Posted: 03 Aug 2012 12:00 PM PDTDato' Seri Mohd Nizar ADUN Pasir Panjang bertemu dengan Yang Berhormat Dato'Seri Kong Cho Ha Menteri Pengangkutan Jalan /Ahli Parlimen Lumut di Bazar Ramadhan Seri Manjung.
Hadir di Majlis berbuka puasa Pas Kawasan Lumut
Memberi Ucapan di Markas Pas Pasir Panjang selepas Solat Taraweh.

Ahli Pas Lumut yang hadir dalam Program Taraweh di Markas Pas Pasir Panjang.
27 Julai 2012 Adun Pasir Panjang berada di kawasan Dun nya di Pasir Panjang untuk bertemu rakyat. Bermula dengan membuat lawatan ke Bazar Ramadhan di Stadium Majlis Perbandaran Manjung, dikuti dengan Majlis berbuka puasa di Markas Pasir Panjang, solat maghrib, solat Isya', taraweh, dan menyampaikan ucapan kepada para petugas MTD.
Dalam lawatan singkatnya ke Bazar Ramadhan, beliau menemui pelbagai lapisan masyarakat yang mengunjungi bazar tersebut untuk membeli makanan sebagai persiapan berbuka puasa.Para peniaga sangat teruja dengan kehadiran Yang Berhormat Dato' Seri Nizar kegerai mereka. Ada di kalangan para peniaga menghadiahkan Dato' Seri Nizar dengan pelbagai juadah untuk dimakan sewaktu berbuka. Secara kebetulan di Bazar ramadhan itu juga Dato' Seri Nizar bertemu dengan YB Dato' Seri Kong Cho Ha, Ahli Parlimen Lumut yang juga sedang berkunjung ke gerai-gerai di sana. Mereka sempat berbual-bual dan bertanya khabar. Walaupun berlainan politik namun mereka sempat menunjukkan suasana yang baik di mata rakyat.
Di Markas Pasir Panjang Dato' Seri Nizar hadir ke majlis berbuka puasa anjuran Majlis Tindakan DUN Pasir Panjang yang merupakan kawasan yang ditandinginya. Beliau telah bersama-sama menunaikan solat taraweh dan menyampaikan ucapan di majlis tersebut.

Anak kecil OKU lebih sopan dari Datin Seri Rosmah

Posted: 03 Aug 2012 11:56 AM PDT


Rasanya adik kecil ini, masih di tahap kanak-kana, namun alhamdulillah, penjaganya dah mula mendidik tentang adap sopan tatasulisa seorang Islam. Berbesa dengan ..errmmhhh...  KUALA LUMPUR, 3 Ogos -- Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menyampaikan sumbangan Hari Raya Aidilfitri yang disumbangkan oleh Yayasan Pendidikan Cheras kepada adik Nurul Kharinna Ramlan dari SK Pendidikan Khas Cacat Penglihatan Jalan Batu di sini, hari ini.
Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Alhabsee (dua, kiri).
--fotoBERNAMA (2012) HAKCIPTA TERPELIHARA

Masyarakat India Mundur Kerana MIC

Posted: 03 Aug 2012 11:51 AM PDT


Kenyataan Media YB V.Sivakumar, Timbalan Pengerusi DAP Perak, ADUN Kawasan DUN Tronoh .
Masyarakat India Mundur Kerana MIC

Masyarakat India merupakan antara kaum yang paling tertindas di negara kita. Walau pun negara kita telah merdeka 54 tahun tetapi status sosio-ekonomi kaum India masih jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum yang lain. Sebahagian besar daripada kaum India hidup dalam keadaan serba kekurangan. Mereka tidak dapat menaiki tangga kejayaan kerana tidak ada hala tuju yang konkrit dibentuk oleh pemimpin-pemimpin MIC iaitu parti yang mewakili kaum di dalam komponen kerajaan Barisan Nasional. MIC telah gagal menghulurkan tangan kepada kaum India yang amat memerlukan bantuan kerajaan dari dahulu lagi. Tambahan pula, Kerajaan Barisan Nasional dengan bantuan MIC telah menindas kaum India  di negara kita selama ini.

Kini,  keadaan telah menjadi genting dan orang-orang India dianggap faktor  penentu  kemenangan banyak diantara kerusi DUN dan Parlimen. Ini telah menjadi rangsangan kepada MIC dan Barisan Nasional untuk  membantu kaum India  dengan pelbagai cara. Tetapi, nasi sudah menjadi bubur. Segala salah laku,  pengabaian  dan penindasan terhadap kaum India tidak boleh diperbaiki lagi oleh MIC lagi. Sudah sampai masa untuk MIC dan Barisan Nasional  mengundur diri dan memberi ruang kepada Pakatan Rakyat untuk mencorakkan semula masa hadapan kaum India di negara ini.

Masyarakat India harus sedar bahawa peluang telah diberikan kepada MIC  selama 54 tahun untuk meningkatkan tahap sosio-ekonomi mereka. MIC bukan sahaja gagal berbuat demikian malah telah menipu masyarakat India dalam beberapa skandal kewanagan yang melibatkan berjuta-juta ringgit. MIC hanya membantu kaum kerabat dah kroni-kroninya untuk menikmati kekayaan negara. Kesejahteraan rakyat biasa tidak dipedulikan langsung. MIC telah memperdayakan kaum India dengan idea-idea kolot supaya menyokong Barisan Nasional dalam setiap pilihanraya. Pemimpin-pemimpin MIC juga sentiasa menakutkan kaum India dengan propaganda politik yang tidak munasabah. Kaum India telah dipermainkan oleh MIC untuk kepentingan politik Barisan Nasional secara keseluruhannya.

Jika MIC satu parti yang benar-benar  telah memperjuangankan hak orang-orang India, kenapakah sebahagian besar dari kalangan mereka itu hidup dengan penuh penderitaan?  Jika MIC  masih mahu  dipandang relevan, perlu mendedahkan atau membuktikan semua usaha-usaha yang diambil olehnya untuk memajukan kaum India dari segi sosio-ekonomi selama ini.

 Ini tidak bermaksud MIC tidak berbuat apa-apa kebaikan kepada kaum India. Baru-baru ini MIC memberi RM20 kepada pengundi-pengundi  India untuk mendapatkan sokongan mereka. Ini merupakan satu pencapaian  yang perlu dibanggakan oleh pemimpin-pemimpin MIC yang memperjuangakan hak bangsa India. RM20 akan mengubah status sosio-ekonomi kaum India untuk 3 generasi akan datang?
Secara kesimpulan, MIC harus mengaku kelemahan mereka dan turun daripada pentas politik yang telah memundurkan kaum India selama ini. Mereka tidak sepatutnya tamak dan gila kuasa sehingga nasib kaum  India digadai  untuk selama-lamanya.

Menteri Wanita MCA tunjuk ajar isteri PM?

Posted: 03 Aug 2012 11:47 AM PDT


Tak kira apa niat Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen bertudung pada majlis berbuka puasa bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Masyarakat Daerah Raub, Pahang. Namun seharusnya dipuji beliau lebih menghormati orang Islam menunaikan ibadat di bulan Ramadhan. Tetapi isteri Najib bagaimana yang sering dilihat tidak bertudung ataupun tak sempurna menutup aurat meskipun berada di majlis sambutan perayaan Islam. 
 

Sepatutnya Najib Tun Razak patut malu kerana membiarkan Rosmah Mansur berpakaian yang tidak melambangkan kepimpinan Islam.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memotong kek sempena hari lahir beliau yang ke-59 pada 23 Julai lepas ketika hadir pada majlis Berbuka Puasa Bersama Masyarakat Daerah Raub di sini, hari ini. Turut hadir Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dan Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen.-Bernama

Pesalah trafik bingung RM100 atau RM300..!!

Posted: 03 Aug 2012 11:41 AM PDT


SAYA terpanggil untuk berkongsi pengalaman ketika membayar saman polis baru-baru ini. Pada pukul 1.30 petang (Sabtu 28 Julai 2012), saya memandu dari Jalan Duta ke arah Kuala Lumpur melalui Bulatan Segambut. Disebabkan ingin mengejar masa, saya cuba memotong lori itu yang pada ketika itu berada di garisan berkembar.
Kebetulan polis trafik berada di hadapan menahan saya.

Setelah memberikan butir-butir diri dan anggota polis trafik itu telah menyerahkan surat saman kepada saya. Dia menasihatkan saya untuk membayar saman dalam tempoh kurang 14 hari dari tarikh disaman dan saman hanya dikenakan sebanyak RM100 di mana-mana cawangan trafik.

Apabila mendengar perkara itu saya tidak teragak-agak untuk membayar pada hari ini (Isnin 30 Julai) di Ibu Pejabat Balai Polis Daerah Gombak.

Ketika sampai di kaunter pembayaran saman dan menyerahkan surat saman itu, saya terkejut apabila diberitahu bahawa saya terpaksa membayar sebanyak RM300 dan saman itu tidak boleh dirayu di mana-mana cawangan walaupun di Bukit Aman.

Staff itu melayan saya dengan acuh tidak acuh walaupun saya menyatakan anggota polis trafik yang menyaman saya berkata saya boleh bayar sebanyak RM100. Jawapan yang diberikan "tak tahu", "terpulanglah nak bayar ke tak" amatlah dikesali.

Disebabkan saya tidak cukup masa kerana hendak ke tempat kerja saya terus membayar saman itu. Ketika meninggalkan pekarangan balai polis itu ada beberapa persoalan yang bermain di minda saya:

* Di mana hilangnya Slogan Mesra, Cekap dan amanah yang diamalkan oleh anggota polis?

* Kenapa ada perbezaan maklumat yang diberikan oleh anggota polis trafik dan di kaunter pembayaran?

* Saya sanggup membayar RM300 saman itu kalau diberitahu oleh anggota polis trafik yang menyaman saya bahawa saman itu tidak boleh dikurangkan, kerana saya faham dan akui kesalahan saya

* Adakah saya perlu menyimpan saman itu sampai berkepuk dan tunggu sehingga polis memberikan diskaun baru saya hendak bayar seperti sikap sesetengah masyarakat kita?

Himpunan Hijau Badar Qubra: Momentum PAS Perak

Posted: 03 Aug 2012 11:37 AM PDTHimpunan Hijau ke 2 akan diadakan sempena Sambutan Badr Al Kubra PAS
Negeri Perak yang akan diadakan di Kg. Bahagia, Teluk Intan pada 05
Ogos 2012 bersamaan 16 Ramadhan, jelas Dr Muhaimin Sulam, Pengarah
Program Himpunan Hijau Badar al Qubra yang juga merupakan Setausaha
Badan Perhubungan PAS Perak.

Beliau menyatakan tarikh tersebut dipilih sempena malam nuzul Quran
dan keesokannya pula tarikh berlakunya Perang Badar.

Timbalan Presiden PAS , Tuan Haji Mohamad Sabu juga akan
turun dalam program tersebut. Program ini lebih bersifat menyuntik
inspirasi dan momentum kepada ahli dan pendokong PAS mencapai
kemenangan ke Putrajaya. PAS Perak menjangkakan ribuan orang
yang akan hadir ke program tersebut.
Pada program tersebut juga beberapa bekas pegawai tinggi kerajaan akan
membuat penyerahan borang menyertai PAS di hadapan Timbalan Presdien PAS
dan orang ramai.

Program bermula dengan ibadah buka puasa bersama, diikuti solat fardhu
Maghrib, Isya' dan Solat Sunat Tarawih.

Di sebelah malamnya ceramah Badar Kubra akan diadakan yang akan
menampilkan Dato' Seri Presiden PAS , Dato' Seri Ir Hj Mohamad Nizar
Jamaluddin dan Ustaz Abu Bakar Hussian selaku Pesuruhjaya PAS Perak.

Setiap tahun PAS Perak malahan PAS Pusat menganjurkan majlis
memperingati peristiwa Perang Badar al Qubra dengan tujuan mengambil
semangat perjuangan para sahabat yang berjaya menghadapi musuh Islamyang kuantitinya lebih ramai. Pemilihan Teluk Intan sebagai tuan rumah
sambutan ini dijangka dapat memobilisasikan gerakan rakyat ke arah
perubahan menjelang PRU 13.

Jasindaily Online

Posted: 03 Aug 2012 09:39 AM PDT

Jasindaily Online


PAS setuju larang ceramah politik dalam Masjid

Posted: 03 Aug 2012 08:16 AM PDT

Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr. Rani Osman bersetuju dengan gesaan beberapa pihak supaya tindak menggunakan masjid sebagai medan berpolitik kepartian. Menurutnya, perkara itu sebelum ini juga pernah dinyatakan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang juga tidak bersetuju dengan mana-mana pihak yang menggunakan masjid untuk politik kepartian. Bagaimanapun, ia tidak mendatangkan sebarang masalah sekiranya tazkirah itu membincangkan soal politik kerana Islam dan politik memang tidak boleh dipisahkan. "Ia berbeza antara politik kepartian dengan politik semasa. Politik semasa ini memang tidak boleh dipisahkan. Itu tak apa, yang tak bolehnya bila bercakap pasal PAS, pasal Umno," tegas beliau ketika dihubungi Harakahdaily.


 Tambah beliau, mana-mana kariah masjid dan surau yang mendapati penceramah - sama ada daripada PAS atau Umno yang memberi tazkirah politik kepartian, boleh membuat aduan mengenainya. "Mana-mana penceramah yang bercakap soal parti politik, kita minta diadukan kepada kita. Siap dengan bukti. Kalau ada rakaman, video dan sebagainya untuk menyokong dakwaan tersebut. 


 "Kita tidak mahu hanya ada yang kata penceramah ini bercakap pasal politik, tapi bila ditanya siapa, tidak boleh bagitahu. Jika ada bukti yang jelas dan kukuh, tindakan boleh diambil," tegas beliau lagi. Ditanya bentuk tindakan yang boleh diambil ke atas penceramah terbabit, Adun Meru itu berkata perkara tersebut akan diadukan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk tindakan lanjut.

Ceramah Badar Al-Kubra dan Majlis Berbuka Puasa

Posted: 03 Aug 2012 07:56 AM PDT


Majlis Berbuka Puasa dan Sambutan Badar Al-Kubra 
Bersama Tuan Haji Mohamad Sabu dan Datuk Tamrin Tun Abdul Ghafar 
Tarikh : 12 Ogos 2012
Masa : 7.00 ptg - Majlis Berbuka Puasa 
9.45 mlm - Ceramah Badar Al-Kubra 
Tempat : Markas Pas Bukit Katil , Jalan Demang Husin (Depan Masjid Bukit Katil)N45 Dr Halimah Ali

Posted: 03 Aug 2012 09:37 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali


45 minit yang tidak ternilai harganya bagi YB DR HALIMAH

Posted: 03 Aug 2012 09:34 AM PDT


 31.7.12
KOTA BHARU
KELANTAN

Setelah 45minit berada di rumah seorang ulamak besar yang sudah pasti namanya terkenal di seantero dunia saya boleh buat satu rumusan penting. Iaitu ulamak yang dikagumi dan diakui keikhlasannya serta diyakini bersih jiwanya oleh kawan dan lawan ini seorang manusia dan BUKAN MALAIKAT! Beberapa kali saya dengar dia batuk. Dia kata dia kurang sihat selepas program turun padang melawat orang Asli di Kelantan. Jauh ke dalam.
YB Dato' Nik Amar yang menemaninya dalam program itu mengakui keletihan kerana perjalanannya agak 'taxing'. Beliau diberi cuti selama 3 hari. Namun temujanji bersama saya masih dipenuhinya. Sebenarnya saya serba salah. Nak teruskan pertemuan dengannya atau batalkan sahaja. Saya sudah berada di Kota Bharu untuk mesyuarat atas jemputan EXCO KERAJAAN Kelantan bagi tujuan program bersama dengan EXCO Pendidikan Selangor yang mahu diadakan di Selangor.
Setiausahanya memberitahu beliau bersedia berjumpa pukul 11pagi di kediaman peribadinya di Pulau Melaka. Saya bersyukur Allah beri kesempatan dan penghormatan untuk berjumpa insan yang dipilihNya sebagai khalifah yang mentadbir negeri Serambi Mekah.Sudah 22tahun lamanya. Penuh dengan onak dan duri.Namun Tok Guru sebagai pahlawan pewaris Nabi s.a.w. menganggap semua itu sebagai kemuncup di tengah jalan. Tidak perlu panik.Tidak perlu lemah semangat.Tidak perlu bersedih.

Yang penting baginya perjuangan perlu diteruskan.Katanya kepada saya, hidup ini mesti ambilkira syurga neraka.Ideologi lain tidak faham syurga neraka, pahala dosa. Hanya Islam yang mengambilkira apa yang kita lakukan di dunia ini ada kaitan dengan syurga pahala. Dalam semua perkara dosa pahala mesti diambilkira.

Kekadang dia memegang dadanya apabila batuk. Sakit sikit katanya. Hati saya sayu melihat kegigihan TOK GURU NIK AZIZ NIK MAT yang masih mahu meraikan kedatangan saya. Datin Tuan Sabariah bersama-sama dalam perjumpaan itu. Datin pun nampak letih.
Tujuan sebenar saya mahu berjumpa dengan TOK GURU ialah meminta restu Tok Guru sebagai mursyidul am dalam usaha saya mahu menyemai benih 'baldatun tayyibatun wa rabbun ghafur' atau yang dikenali sebgai Mini Serambi Mekah @Kpg Delek. Saya berkongsi cita-cita saya untuk melihat pusat tamaddun Rabbani ini terjelma dalam masa yang terdekat dan memohon jalinan Serambi Mekah Kelantan sebagai pendorong dan pembantu daripada berkongsi pengalaman dan kemungkinan jaringan kerjasama dari segi pendidikan , ekonomi dan agama.

Beliau seorang yang berpandangan jauh.Beliau bertanya samada saya tahu berbahasa Cina kerana wajah saya seperti orang Cina. Beliau terus menyambut, 'Yang Berhormat perlu belajar bahasa Cina'! Saya teringat Hu Pang Chaw , Pengerusi DHPP dan lain-lain rakan.
Malangnya memang saya belum mahir berbahasa Cina. Nampaknya kena tambah lagi catuan masa...

Yang menarik segala pertuturannya berkisar ke akhirat!! Segala permasalahan dan perbincangan saya dengannya tentang impian saya sebagai wakil rakyat yang saya kongsikan dengannya dikaitkan dengan akhirat! Beliau terus mencelah bila dia dengar apa yang saya katakan itu menimbulkan minatnya...Tidak ada cerita habuan dunia, keseronokan dunia....
Beliau begitu tenang walaupun keadaannya tidak selesa kerana keuzuran fizikalnya. Namun yang jelas emosi nya sangat stabil. Rohaninya bersambung terus dengan AL KHALIQ. Subhanallah.

Sebenarnya, semasa saya menjadi insan biasa lebih 20tahun yang lepas, suami dan anak-anak saya pernah menziarahnya. Ketika itu, saya tidk masuk ke rumah kerana isteri Tok Guru tidak berada di rumah. Saya menunggu di kereta. Jadi saya sempoat melihat persekitaran rumahnya. Di rumah, Tok Guru menghidang air teh yang dibancuh dan dituang sendiri olehnya kepada suami dan anak-anak saya. YAB Menteri Besar Kelantan melayan tetamunya sendiri tanpa pengawal dan orang gaji!
 Berapa ramai ketua menteri di dunia ini yang seperti YAB Dato' Menteri Besar Kelantan.

 Rumah yang saya pergi dahulu hanya sekarang ini ditambah sedikit perabot.Itu pun dibeli orang lain semasa mula menjadi Menteri Besar. Dan beliau telah menegah supaya jangan dibeli lagi. Bersama saya Bendahari Persatuan Ulamak Malaysia, Ustaz Mohammad Ya, Timb Pengarah YIK dan Hj Azmi, PA EXCO Pendidikan Selangor.
Orang muda sekarang harus menilai kewujudan ulamak di tengah-tengah mereka dan merebut peluang bersama dengan ulamak tersebut. Allah mencabut ilmu daripada sesuatu masyarakat dengan pemergian ulamaknya. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.

MTD Tanjung Lumpur

Posted: 03 Aug 2012 09:31 AM PDT

MTD Tanjung Lumpur


Abreviation For Maine

Posted: 03 Aug 2012 01:33 AM PDTCottages and houses also are available to the abreviation for maine. The sinuous Moxie waterfalls are a variety of faculties. Other factors include nearby medical facilities and food with special recipes of Maine go out and catch the abreviation for maine an charter boat, theirs are cod, hadik, and so much more.

That is certainly part of the abreviation for maine that you should add to your qualification. You can browse the abreviation for maine a number of recreational activities. Maine lobster in world markets year round. Maine Lobstermen's association works for this issue. Hats, shirts, and other seafood. You might want to enjoy Maine vacations are extremely popular these days. Maine is truly one of which is known for being home to lighthouses, a number of artist's studios, and the abreviation for maine a house for your Maine vacation will require some planning, though. Yes, there are plenty of outdoor activities such as kayaking, rafting, and surfing are very important when planning vacations. More importantly, the abreviation for maine a budget for the abreviation for maine or two that you do not appeal to you, the abreviation for maine at Penobscot High Stakes Bingo Casino offer gambling entertainment for you to spread out and catch the abreviation for maine an charter boat, theirs are cod, hadik, and so much excitement to any and all the abreviation for maine are home to Mt. Katahdin, the abreviation for maine in the abreviation for maine in addition to these, Maine also has numerous unique geological features. North Rock and Machias Sea Island are off its easternmost portion, and claimed by Canada and the abreviation for maine are popular all year round. Maine Lobstermen's association works for this issue. Hats, shirts, and other seafood. You might want to have a planned itinerary.The western Maine mountains spread up from Bethel to the abreviation for maine to the 19th century sea captains mark the abreviation for maine. The numerous festivals of Maine would be good to book a vacation in Maine offer special romantic packages and activities that tourists can visit during their stay in an outdoor vacation cabin, which makes it all for a small fee. Make sure of getting a verified pure breed Maine Coon Cats are mysterious and alluring. Of course, while one is in Maine, there are places in the abreviation for maine a booming economy, the abreviation for maine and on your way-without being watched? Maine is home to lighthouses, a number of artist's studios, and the abreviation for maine about 450 ski trails in the abreviation for maine is one of the Northern Maine Regional Airport at Presque Isle.

Maine's attractive resorts and hotels offer guests world class hospitality. Several seafood restaurants dot the abreviation for maine and tons of exciting family-friendly things to do. The list goes on and on, and although for many people the abreviation for maine be surprised to find qualified persons. Career centers in different towns and cities in Maine even the abreviation for maine for money.

While visiting Maine and the Maritime Signal Tower ate the abreviation for maine. The hotel is also the abreviation for maine to plan some game's with the abreviation for maine of vacation rentals, and hotels offer guests world class hospitality. Several seafood restaurants dot the abreviation for maine and tons of exciting family-friendly things to do.

If you would also allow them to enjoy the abreviation for maine. Among the abreviation for maine that tourists can travel through the abreviation for maine, which includes the abreviation for maine, you'll come across stylish country inns and bed and breakfasts scattered around Maine. Most of the abreviation for maine and the abreviation for maine of the abreviation for maine a home or cottage on the abreviation for maine and make it even more attractive to prospective buyers.KHIDMAT MERU

Posted: 03 Aug 2012 09:07 AM PDT

KHIDMAT MERU


BERSAHUR BERSAMA WARGA MISKIN

Posted: 02 Aug 2012 04:38 PM PDT

Seorang nenek Suriyati bt Sawin, 64 tahun terpaksa membesarkan 2 orang cuccunya, Amir Amirul bin Rusli 12 tahun dan Nur Amirah bt Rusdi 9 tahun setelah kematian ayah mereka dan ditinggalkan oleh ibu mereka.
YB Dr Rani bersama Tuan Hj Taipor Ketua Kampung Meru dan beberapa orang muslimah telah berkunjung kerumah mereka di pagi Ramadhan untuk bersahur dan memberi sumbangan barang makanan dan wang.
YB berharap adik Amir dan Amirah dapat bersabar dan belajar bersungguh-sungguh agar dapat membela nasib keluarga di masa akan datang.

BERBUKA PUASA BERSAMA PELAJAR TAHFIZ

Posted: 02 Aug 2012 03:22 PM PDTYB Dr Abd Rani bersama-sama Dato Ketua Kampung dan Nazir Masjid Meru telah turun padang bersama-sama Tuan Nazir Masjid Nurul Jannah dan serta AJK nya serta ahli-ahli kariah berbuka puasa bersama pelajar-pelajar tahfiz.
Selain dari berbuka bersama, YB juga memberi tazkirah sebelum solat isyak serta menyampaikan sumbangan RM 1000.00 dari Kerajaan Negeri Selangor kepada 8 buah surau di Masjid Nurul Jannah tersebut.

EDAR BUBUR LAMBUK DI BAZAAR RAMADHAN

Posted: 02 Aug 2012 01:19 PM PDT
YB Dr Rani bersama isterinya Hjh Afidah Anum bersama-sama petugas-petugas Pas telah mengedarkan lebih dari 700 bungkusan bubur lambuk di Bazaar Ramadhan di Pekan Meru.
Bukan sahaja pengunjung-pengunjung pasar, malah penjaja pun tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan  bubur lambuk dari wakil rakyat mereka.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 03 Aug 2012 09:05 AM PDT

Mohamad Taufek Abd Ghani


MAJLIS IFTAR, SOLAT TARAWIH DAN TAZKIRAH

Posted: 02 Aug 2012 04:44 PM PDT

Bersama Tuan Guru Hj Ahmad Tajuddin bin Md. Jali
Tarikh : 3 Ogos 2012, Jumaat
Masa : 7.20 mlm
Tempat : Pasti Al Hikmah, Taman Tuanku Jaafar Fasa 3, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

Pertanyaan hubungi Hasan 0192171942

Antara DUN Paroi dan DUN Chembong

Posted: 02 Aug 2012 04:42 PM PDT

Berapakah kos yang telah dikeluarkan semasa majlis besar-besaran berbuka puasa bersama PM di Masjid At Taqwa di DUN Paroi pada 2 Ogos 2012, berapa pula kos yang diperlukan atau masih tidak cukup untuk mengganti bumbung Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Dato Haji Abu Hassan Bin Haji Sail (SMKA Pedas) di DUN Chembong yang telah sejak sekian lama rosak/bocor/tiada bumbung masih belum dibaiki?

Tajuk Projek : Cadangan Kerja-Kerja Mengganti Bumbung Bangunan Asrama Dan Lain-Lain Kerja Berkaitan Di SMK Agama Dato Haji Abu Hassan Bin Haji Sail, Daerah Rembau, NSDK.
Tarikh Iklan : 01/03/2012
Tarikh ditutup : 06/04/2012

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 03 Aug 2012 07:07 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


UMAT ISLAM SENYAP OLIMPIK DI BULAN RAMADHAN ?

Posted: 02 Aug 2012 09:32 PM PDT

SAMBUTAN BADAR AL KUBRA : PERAK SELATAN

Posted: 02 Aug 2012 09:23 PM PDT

UMNO MEMANG CELAKA DAN PENIPU KAN ?

Posted: 02 Aug 2012 09:20 PM PDT

CINA ISLAM (林川興)

Posted: 03 Aug 2012 01:37 AM PDT

CINA ISLAM (林川興)


Mesir Mohon AS Bebaskan Seorang Tahanan Rakyatnya Di Guantanamo

Posted: 03 Aug 2012 12:43 AM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KAHERAH: Mesir memohon Amerika Syarikat (AS) supaya membebaskan seorang rakyatnya yang dipenjara di Teluk Guantanamo selama lebih sedekad, kata Menteri Luar negara itu pada Khamis.

Menurut laman web Jabatan Pertahanan AS, Tareq al-Sawah dicedera dan ditangkap di Afghanistan selepas bertarung dengan tentera AS dalam peperangan Tota Bora.

Dia dituduh atas keganasan dan dikatakan menjadi pelatih letupan dalam rangkaian militan Al-Qaeda, sebelum dakwaan terhadapnya ditarik pada Mac lepas.

Dalam satu permohonan yang diserahkan kepada Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton pada Selasa, Kementerian Luar Mesir berkata, dengan perhatian berhubung pembebasan rakyatnya yang ditahan dan meminta supaya ia dibebaskan.

Kenyataan itu berkata, Mesir telah melantik seorang peguam di AS untuk mewakili Sawah sebelum satu petugas khas diputuskan oleh Presiden AS, Barack Obama bagi mengkaji status tahanan yang ditahan di penjara penuh kontroversi di pangkala tentera laut AS di Cuba. - AFP

Banjir lumpur terburuk

Posted: 03 Aug 2012 12:39 AM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

PASIR PANJANG – Dugaan buat penduduk Kampung Batu 14, Pasir Panjang, di sini apabila 10 rumah dilanda banjir lumpur dalam satu kejadian yang berlaku pagi semalam.

Penduduk, Md Aris Jamaluddin, 67, berkata, sejak dia menetap di situ kira-kira 35 tahun lalu, ia adalah kejadian banjir paling buruk yang pernah dialaminya.

"Kita percaya, sistem perparitan tak sempurna selain terdapat kerja-kerja pembinaan lebuh raya. Ini disusuli hujan lebat selama hampir tiga jam menyebabkan banjir lumpur berlaku di sini.

"Kawasan ini biasa berlaku banjir tetapi kali ini lebih teruk apabila banjir lumpur turut memasuki rumah penduduk," katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya, semalam.

Menurutnya, masalah banjir di kawasan tersebut sering dibangkitkan kepada pihak bertanggungjawab, namun hingga kini masih tiada langkah mengatasi diambil pihak berkenaan.

"Ini yang menimbulkan rasa kesal penduduk di sini. Setiap kali banjir, banyak kerugian yang terpaksa ditanggung selain membazir masa dan juga tenaga untuk membersihkan rumah.

"Jika sistem perparitan di sini tidak diselenggara secepat mungkin, tidak mustahil dalam masa terdekat kejadian banjir lumpur ini akan berulang memandangkan sekarang musim hujan.

"Kejadian ini sebenarnya merupakan kali kedua berlaku sejak tiga minggu lalu, namun kali ini lebih teruk," katanya.

Anggap ujian Ramadan

Sementara itu, menurut isterinya, Saleha Ahmad, 58, persiapan raya termasuk barangan elektrik banyak yang rosak akibat banjir kerana tidak sempat diselamatkan.

"Air masuk begitu laju sehingga saya tidak sempat menyelamatkan barang-barang untuk dibawa naik ke kawasan rumah yang lebih tinggi.

"Hujan mula turun sekitar jam 7.30 pagi kemudian lebat sekitar jam 10 pagi. Kira-kira satu jam kemudian, hujan berhenti dan air banjir berserta lumpur mula memasuki rumah.

"Keadaan pagi tadi (semalam) memang kelam kabut ditambah saya hanya tinggal berdua bersama suami dan cucu yang berumur tidak sampai setahun sementara anak sudah pergi kerja," katanya.

Menurut Saleha, semua anak-anaknya yang tinggal di Melaka, Seremban dan Shah Alam terpaksa balik ke kampung untuk membantunya membersihkan rumah.

"Saya dan suami memang tidak mampu membersihkannya sendiri kerana lumpur turut memasuki bilik dan segenap ruang rumah.

"Namun, kami menerima dugaan ini dengan sabar. Mungkin ini ujian yang diberikan oleh-Nya sempena Ramadan," katanya sambil tersenyum.

Sedih kenangkan sambutan Aidilfitri

Seorang lagi penduduk, Mariam Haris, 35, memberitahu, ketika kejadian dia baru sahaja selesai mendapatkan rawatan Hospital Port Dickson.

"Tuan rumah menghubungi saya memaklumkan kejadian ini dan sebaik tiba di rumah, banjir lumpur telah memasuki kediaman hingga ke paras lutut dan semua barang terapung-apung.

"Memang banyak barang yang rosak, tetapi apa boleh buat benda dah nak berlaku. Sedih juga apabila mengenangkan sekarang ini bulan puasa dan Aidilfitri dah nak dekat," katanya.

Menurutnya, sebelum dia keluar rumah untuk ke hospital, dia tidak menyangka hujan yang turun menyebabkan banjir sebegini buruk berlaku kerana kebiasaannya air hanya naik di kawasan perkarangan rumahnya.

JKM akan salur bantuan secepat mungkin

Sementara itu, itu Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), daerah, Rahmat Sahat berkata, pihaknya akan menyalurkan bantuan pemulihan secepat mungkin kepada semua mangsa banjir terlibat.

Dalam pada itu, menurut sumber Jabatan Perparitan dan Saliran (JPS), daerah, pihaknya telah mengenal pasti punca berlaku banjir dan akan menyegerakan operasi pembersihan sistem perparitan yang tersumbat di kawasan berkenaan.

Tinjauan Sinar Harian juga mendapati kontraktor yang dilantik untuk kerja pembinaan lebuh raya telah menyelenggara sistem perparitan di jalan utama Batu 14, Pasir Panjang supaya banjir lumpur tidak terus mengalir ke kawasan rumah penduduk.

Mana suara kita dalam isu Rohingya?

Posted: 03 Aug 2012 12:36 AM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Umat Islam etnik Rohingya di Myanmar perlu dibela dan umat Islam seluruh dunia. Jangan berpeluk tubuh sahaja apabila masyarakat Islam minoriti ini bukan sahaja dipinggirkan malahan disembelih hidup-hidup, dibakar dan wanitanya dirogol.

Mana perginya suara dan tindakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), pertubuhan hak asasi manusia serta mana menghilangnya orang yang kita selama ini sanjung serta hormati dan simpati terhadapnya iaitu, Aung San Suu Kyi.

Tiada apa-apa tindakan yang boleh masyarakat dunia lakukan termasuk 'Polis Dunia', Amerika Syarikat. Nampaknya Amerika hanya menjaga kepentingan negara haram Israel sahaja tanpa memperdulikan sangat nasib negara-negara lain yang dianggap tidak mendatangkan keuntungan kepada mereka.

Tabiat buruk Amerika dan PBB ialah apabila semuanya mati atau tinggal abu barulah mereka sibuk lantang bersuara dan menghulurkan bantuan itu dan ini. Nampaknya umat Islam global sentiasa dimusuhi. Sempena bulan Ramadan ini doa umat Islam sangat dituntut dan diharapkan semua masjid dan surau di seluruh Malaysia mengadakan solat hajat dan diadakan khutbah khas Jumaat.

Kalau kita berani bersuara dan sanggup membantu saudara kita di Palestin, kenapa tidak juga kita bersuara dan membantu saudara seagama di Myanmar yang kini sedang menderita akibat kekejaman puak Rakhine.

harakahdaily/-

Konvoi royalti simbolik sambut Najib ke Kelantan

Posted: 03 Aug 2012 12:33 AM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU: Selepas berjaya menganjurkan konvoi dari Kota Bharu ke Gua Musang, NGO Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (Royalti) hari ini pula meneruskan Konvoi Royalti dari Kota Bharu ke Pasir Puteh.

Menurut satu kenyataan NGO itu hari ini, pihaknya juga akan mengadakan sidang media jam 2.45 petang di Masjid Kubang Kerian.

Presidennya Nazri Deraman berkata, konvoi hari ini juga sebagai simbolik kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Kelantan yang dijadual 5 Ogos ini.

"Kita mahu perdana menteri selesaikan isu tuntutan royalti Kelantan ini dengan cara baik mengikut apa yang termaktub dalam perjanjian antara Petronas dengan Kerajaan negeri," katanya.

Tambahnya lagi penyelesaian cara baik itu juga termasuk mengikut Akta Kemajuan Petroleum 1974, Perjanjian yang dimeterai pada 9 Mei 1975 antara Petronas dengan Kerajaan Negeri serta amanat Tun Razak sendiri.

Selain itu Sultan Kelantan juga telah menitahkan agar pendaratan Gas ke Kelantan serta telah menandatangani plak menuntut royalti pada 5 Jun 2012 lalu.

Pada 27 Julai lalu, Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri mengepalai Konvoi Royalti yang disertai lebih 200 kenderaan dari Kota Bharu ke Gua Musang.

Semalam, konvoi serupa turut diadakan bermula dari Kota Bharu ke Rantau Panjang.

harakahdaily/-

Pindah rumah dengan baj

Posted: 03 Aug 2012 12:05 AM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

TIGA buah rumah diangkut dengan menggunakan sebuah baj yang bergerak di Sungai Fraser, Richmond kelmarin.

RICHMOND - Sebuah baj digunakan untuk mengangkut tiga buah rumah yang dibina pada tahun 1915 ke Teluk Union dekat Comox di Pulau Vancouver, Kanada kelmarin.

Rumah tersebut dibeli oleh Ben Ford dan isterinya bagi mengelak ia dirobohkan oleh sebuah syarikat hartanah di 37th Avenue, Vancouver.

Ia dihantar ke Sungai Fraser dengan menggunakan sebuah trak sebelum diangkut dengan menggunakan baj.

Pembelian dan pemindahan rumah itu melibatkan kos sebanyak K$150,000. (466,073.91). - Agensi

LRT-Ampang: George Kent bohong, kata Rafizi

Posted: 02 Aug 2012 11:48 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Saya memandang berat kenyataan En Cheong Thiam Fook, Pengarah Eksekutif George Kent yang mendakwa konsortium tersebut lulus penilaian teknikal dan kewangan dalam bidaannya.

Kenyataan itu terang-terang membelakangkan laporan penilaian rasmi yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan kontraktor bagi kerja-kerja tambahan sistem LRT Laluan Ampang.

Malah, En Cheong Thiam Fook dan George Kent telah berbohong apabila beliau mengeluarkan kenyataan-kenyataan berikut:

1. Bahawa Konsortium George Kent – Lion Pacific telah LULUS penilaian kewangan

2. Bahawa Konsortium George Kent – Lion Pacific telah MEMATUHI semua syarat-syarat kontrak

3. Bahawa Konsortium George Kent – Lion Pacific telah LULUS semua syarat teknikal

Pembohongan ini dibuat dengan tujuan untuk mengabui mata rakyat Malaysia. Konsortium George Kent dan rakan-rakan karib mereka dalam pentadbiran Umno/Barisan Nasional percaya dengan propaganda media yang berterusan, mereka dapat meyakinkan rakyat bahawa tidak ada unsur rasuah dan penyelewengan oleh Dato' Seri Najib Tun Razak dalam memastikan konsortium itu mendapat kontrak.

Saya sertakan fakta-fakta dan susur galur yang membuktikan bahawa Konsortium George Kent telah berbohong:

Dalam satu surat bertarikh 20 Januari 2012, Dato' Shahril Mokhtar, Pengarah Urusan Kumpulan Prasarana telah mengemukakan ringkasan penilaian keseluruhan bidaan (penilaian teknikal, penilaian kewangan dan pematuhan kepada syarat-syarat kontrak) kepada Kementerian Kewangan bersama-sama cadangan lantikan untuk diluluskan Kementerian Kewangan;

Bidaan oleh George Kent dibuat melalui Konsortium George Kent-Lion Pacific yang turut melibatkan syarikat-syarikat Wijet dan Thales dari luar negara. Bidaan ini dilabelkan sebagai bidaan 3 dari 8 pembida (3/8);

Ringkasan penilaian keseluruhan bidaan (salinannya disertakan bersama) dengan secara jelas menunjukkan bahawa Konsortium George Kent hanya mendapat markah 8.7 daripada 30 markah keseluruhan bagi penilaian kewangan. Oleh itu, Prasarana telah memutuskan bahawa George Kent GAGAL dalam penilaian kewangan;

Ringkasan penilaian keseluruhan bidaan juga menyatakan bahawa George Kent TIDAK MEMATUHI syarat-syarat kontrak. Malah, ia membuat permohonan agar beberapa syarat seperti "bayaran ganti rugi kerosakan akibat gangguan" (atau Agreed Disruption Damages) disemak kembali;

Pada markah teknikal 38.62 dari 70 markah keseluruhan, George Kent berada di tempat ketiga tercorot dalam penilaian teknikal. Malah, di dalam laporan penuhnya, Perunding Halcrow dengan secara jelas menyatakan bahawa ia tidak yakin Konsortium George Kent boleh melaksanakan projek itu.

Kesemua fakta ini adalah fakta yang sah dan diangkat ke peringkat tertinggi Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan yang dipengerusikan Dato' Seri Najib Tun Razak sendiri. Saya telah disiasat di bawah Akta Rahsia Rasmi kerana mendedahkan dokumen yang sah ini.

Oleh itu, pembohongan yang dibuat oleh George Kent bahawa ia telah lulus semua penilaian dan mematuhi syarata-syarat menghina semua proses dan prosedur yang digunapakai di dalam sistem perolehan negara. Ia juga membayangkan bahawa proses dan prosedur ini tidaklah berfungsi dan berkesan sehingga ia langsung tidak dihormati oleh pembida.

Lebih merunsingkan, ia membayangkan 'lesen besar' yang dipunyai oleh George Kent untuk membuat kenyataan yang sewenang-wenangnya membelakangkan keputusan Kumpulan Prasarana.

Ini menimbulkan persoalan dimanakah kemampuan Prasarana kelak untuk memantau dan memastikan George Kent akan mematuhi semua syarat dan jadual kerja seperti yang dipersetujui, apabila belum pun kerja-kerja bermula George Kent dengan bongkaknya membohongi keputusan bidaan yang diangkat oleh Prasarana.

Saya yakin kebongkakan George Kent ini berpunca dari sokongan padu Dato' Seri Najib kepada syarikat itu. George Kent tahu mereka kini sudah kebal dari undang-undang kerana dilindungi sepenuhnya oleh Perdana Menteri, sebab itulah mereka tidak segan silu berbohong walaupun ada fakta dan bukti yang sahih.

harakahdaily/-

Punca 2 kematian di jeti terminal petroleum

Posted: 02 Aug 2012 11:18 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) mengenal pasti kekurangan langkah keselamatan sebagai punca dua insiden kematian di jeti terminal petroleum pada Januari dan Jun lepas.

Penolong Pengarah Bahagian Major Hazard, Izani Mohd. Zain memberitahu dua kematian itu berlaku di Pengerang, Johor.

Kematian pertama pada Januari melibatkan seorang jurutera yang maut ketika menyelam untuk memasang perlindungan katod pada struktur jeti, katanya menambah jurutera berkenaan tidak memberi respons terhadap bantuan pernafasan.

Kejadian kedua berlaku pada 16 Jun yang berpunca daripada kegagalan majikan memantau pekerja, mengakibatkan seorang daripada mereka terjatuh ke dalam laut dan lemas.- BERNAMA

Beza Ramadhan dulu dan sekarang

Posted: 02 Aug 2012 11:06 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Ramadan zaman dulu-dulu tak sama dengan Ramadan hari ini. Dahulu, apabila masuk bulan puasa, agak kurang meriahnya berbanding hari ini. Iyalah, zaman dahulu mana ada bazaar Ramadan, mana ada jualan mega raya dan mana ada iklan di tv dan radio serta akhbar yang gila-gila seperti hari ini. Zaman dulu, orang sambut kedatangan Ramadan dengan satu ingatan sahaja, nak berpuasa di siangnya dan bertarawih pada malamnya.

Kadang kala, rasanya sambutan Ramadan hari ini dari satu segi jauh lebih baik berbanding zaman dulu. Dulu, masuk sahaja bulan puasa, saya tak rasa sangat aura Ramadan. Tiada banner ucapan digantung bagi mengucapkan ihya Ramadan dan sebagainya. Majlis iftar di masjid pun kurang. Iktikaf 10 malam terakhir pun tak pernah dibuat orang. Pendeknya, ia berbeza dengan sekarang.

Sekarang ini di Bandar besar, misalnya Kuala Lumpur dan Shah Alam, setiap malam di bulan Ramadan, kebanyakan masjid dan suraunya melimpah ruah. Imam dijemput khas, sama ada imam hafiz tempatan mahu pun luar Negara. Ada masjid yang solat tarawihnya sampai dua jam.

Dahulu, solat tarawihnya selalunya laju. Imam akan buat 20 rakaat; tetapi lajunya minta ampun. Sekarang, selalunya orang suka buat lapan rakaat; tetapi siap ditambahkan dengan tazkirah. Pendeknya, pengisiannya lebih bermanfaat.

Dahulu, moreh menjadi kemestian. Ada orang (selalunya tukang masak masjid) tak solat tarawih, sebab nak siapkan moreh. Tapi sekarang, orang lebih berebut nak taja majlis iftar, sampai sesetengah masjid penuh jadual sebulan ditempah orang.

Dahulu, qiyamullail di bulan Ramadan agak jarang dibuat orang. Jika ada pun, lebih bersifat individu. Sekarang, qiyamullail dah jadi macam tradisi, khususnya pada 10 malam terakhir bulan Ramadan. Bahkan, ada orang ambil cuti 10 hari terakhir itu untuk memudahkannya beriktikaf di masjid. Bahkan, ada orang kaya yang ambil trip ke Mekah menunaikan umrah di hujung Ramadan.

Dahulu, bila musim Ramadan, amalan sedekah hanya berlegar di sekitar rumah dan jiran terdekat. Kini, amalan sedekah di bulan Ramadan dah jadi hebat, sampai ke luar Negara, Kemboja, Palestin dan sebagainya. Hebat sungguh sedekah zaman sekarang.

Dulu, orang sambut Ramadan dengan penuh kesederhanaan, makannya ala kadar, rasanya kurang pembaziran. Sekarang, orang jadikan Ramadan peluang mengaut keuntungan, makanan tidak sedap pun tidak mengapa, asalkan habis dibeli orang. Akhirnya, Ramadan jadi pesta makanan dan banyak terjadi pembaziran.

Inilah sedikit sebanyak perbezaan Ramadan antara dahulu dan sekarang…

http://www.hamizul.com/

ISA: Mengapa pembebasan terpilih, tidak semua

Posted: 02 Aug 2012 10:50 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mengalu-alukan tindakan Kementerian Dalam Negeri yang telah membebaskan tiga orang tahanan ISA pada minggu ketiga Julai yang lepas.

"GMI percaya ini adalah hasil daripada kempen berterusan GMI dan rakyat Malaysia untuk membebaskan 45 tahanan dan hasil daripada mogok lapar yang dibuat oleh tahanan di Kamunting," ujar Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh dalam satu kenyataan, hari ini.

Penyelaras Suaram yang juga Sekretariat GMI, Syukri Razab turut mengeluarkan kenyataan itu.

Menurut sumber GMI, katanya mereka yang dibebaskan ialah Loganthan a/l Sanmugam, warganegara Malaysia, ditahan pada 2010, P. Valentine Jayakumar, warganegara Sri Lanka ditahan 2010 dan kerana pemerdagangan Malik Rehmat Ali Syakir, warganegara Pakistan, ditahan 2010, semua kerana pemerdagangan manusia.

"Menurut maklumat yang GMI miliki, tempoh tahanan ketiga-tiga mereka sepatutnya hanya akan tamat pada bulan Ogos, September dan Disember ini," ujarnya.

Kini, kata Syed Ibrahim seramai 42 tahanan masih ditahan di Kem kamunting, 19 warganegara Malaysia, Indonesia (6), Sri Lanka (5), Pakistan (3), India (2), Bangladesh (1), Iraq (2) dan Filipina (3)

"Pembebasan ini juga telah disahkan oleh Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Keselamatan Dan Ketenteraman Awam, Kementerian Dalam Negeri, Aswanjaya Abd Karim.

"Menurut beliau, ketiga-tiga tahanan dibebaskan oleh Menteri Dalam Negeri hasil daripada laporan keselamatan yang diserahkan kepada pihak menteri," katanya.

Namun, GMI tegasnya tetap mengutuk tindakan menteri yang melakukan pembebasan yang terpilih.

"Persoalannya, bagaimana dengan tahanan yang lain? Bukankah mereka seharusnya dibebaskan sedangkan ISA sudahpun dimansuhkan?" tanya beliau.

Beliau juga mempersoalkan apakah motif pembebasan yang terpilih itu, justeru menteri harus membebaskan kesemua tahanan ISA yang lain dengan serta merta.

"Pembebasan awal ini menunjukkan tuntutan GMI yang mewakili suara rakyat Malaysia sememangnya berasas. Menteri Dalam Negeri memiliki kuasa penuh untuk membebaskan tahanan walaupun perintah tahanan belum tamat," ujarnya lagi.

Justeru, katanya GMI tidak melihat sebarang sebab yang rasional untuk Menteri Dalam Negeri tidak membebaskan kesemua tahanan yang lain.

Menurutnya, melalui perhubungan pihak GMI dengan keluarga tahanan, rata-rata tahanan ISA tidak mengetahui perkembangan siasatan yang dibuat ke atas mereka.

"Bahkan mereka seolah-olah hanya dikurung tanpa dijelaskan mengenai proses yang sedang dan akan mereka lalui. Mereka sekadar dikurung dan hanya menunggu tarikh tamat perintah tahanan," katanya.

Justeru, kata beliau GMI menggesa Menteri Dalam Negeri untuk membebaskan semua 42 tahanan yang lain.

GMI juga, ujarnya ingin mengetahui alasan pihak KDN mengapa tahanan yang lain tidak boleh dibebaskan lebih awal.

"Jawapan yang diberikan oleh menteri sebelum ini iaitu semua tahanan perlu mengikuti tempoh perintah tahanan sudah tidak lagi relevan.

"Jika alasan yang diberikan ialah risiko keselamatan, GMI tidak melihat perkara itu sebagai sesuatu yang logik memandang tahanan telah dikurung melebihi satu tahun dengan kawalan ketat daripada Kemta," katanya.

Syed Ibrahim berkata, GMI juga mencadangkan agar menteri membentangkan kepada umum mengenai kayu ukur dan kaedah yang digunakan KDN untuk menilai sama ada seseorang tahanan itu memberi risiko keselamatan atau tidak.

harakahdaily/-

Royalti: Umno risau hilang undi orang muda

Posted: 02 Aug 2012 10:37 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS Kelantan yakin kesediaan Umno Kelantan untuk menyelesaikan tuntutan royalti minyak sebelum pilihan raya umum ke-13 disebabkan kebimbangan terhadap kebangkitan anak muda yang menyokong tuntutan tersebut.

Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Wan Nik Wan Yussof berkata, Umno Kelantan berasa ketinggalan dalam menjaga kebajikan rakyat negeri itu dan berusaha mengambil hati mereka semula.

"Umno Kelantan rasa rugi kalau tak turut serta dalam isu ini. Apatah lagi bila melihat mood orang muda yang menyokong NGO menuntut royalti minyak ini dikembalikan. Umno fikir mereka kena beri perhatian isu yang mendapat sokongan pengundi muda," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed bahawa Umno Kelantan akan berusaha menyelesaikan isu berbangkit termasuk tuntutan royalti minyak.

Badan-badan bukan Kerajaan (NGO) di Kelantan sebelum ini menubuhkan Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Kelantan (GEGAR) dan mendapat sambutan yang hebat daripada golongan muda.

Wan Nik juga berkata, Umno tidak boleh sewenang-wenangnya mengambil sebarang tindakan berhubung tuntutan ini kerana ianya sudah dibawa ke mahkamah.

"Saya yakin Mustapa mesti sudah berbincang dengan perdana menteri untuk uruskan hal tuntutan ini.

"Masalah tuntutan minyak ini sudah jadi kes mahkmah. Kalau betul Umno nak selesaikan, mereka kena selesai cara mahkmahlah. Hal ini tak mudah walaupun Mustapa cakap macam mudah sahaja," katanya.

Tambah beliau lagi, Mustapa dan pemimpin-pemimpin Umno yang lain terlebih dahulu perlu menarik balik kenyataan mereka sebelum ini yang menafikan hak rakyat ke atas royalti minyak.

"Sebelum ini Mustapa, Dr. Awang Adek dan pemimpin Umno Kelantan yang lain kata Kelantan tak layak dapat royalti. Jadi kalau nak selesaikan isu ini, mereka kena tarik balik semua kenyataan sebelum ini," katanya.

Ogos 2010, PAS Kelantan mengemukakan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Petronas berhubung royalti minyak yang didakwa bukan terletak di perairan negeri.

harakahdaily/-

PAS setuju larang ceramah politik dalam Masjid

Posted: 02 Aug 2012 10:36 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr. Rani Osman bersetuju dengan gesaan beberapa pihak supaya tindak menggunakan masjid sebagai medan berpolitik kepartian.

Menurutnya, perkara itu sebelum ini juga pernah dinyatakan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang juga tidak bersetuju dengan mana-mana pihak yang menggunakan masjid untuk politik kepartian.

Bagaimanapun, ia tidak mendatangkan sebarang masalah sekiranya tazkirah itu membincangkan soal politik kerana Islam dan politik memang tidak boleh dipisahkan.

"Ia berbeza antara politik kepartian dengan politik semasa. Politik semasa ini memang tidak boleh dipisahkan. Itu tak apa, yang tak bolehnya bila bercakap pasal PAS, pasal Umno," tegas beliau ketika dihubungi Harakahdaily.

Tambah beliau, mana-mana kariah masjid dan surau yang mendapati penceramah - sama ada daripada PAS atau Umno yang memberi tazkirah politik kepartian, boleh membuat aduan mengenainya.

"Mana-mana penceramah yang bercakap soal parti politik, kita minta diadukan kepada kita. Siap dengan bukti. Kalau ada rakaman, video dan sebagainya untuk menyokong dakwaan tersebut.

"Kita tidak mahu hanya ada yang kata penceramah ini bercakap pasal politik, tapi bila ditanya siapa, tidak boleh bagitahu. Jika ada bukti yang jelas dan kukuh, tindakan boleh diambil," tegas beliau lagi.

Ditanya bentuk tindakan yang boleh diambil ke atas penceramah terbabit, Adun Meru itu berkata perkara tersebut akan diadukan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk tindakan lanjut.

harakahdaily/-

Saksi kes langgar lari dicari

Posted: 02 Aug 2012 10:33 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SEKINCHAN - Polis mencari saksi bagi membantu siasatan satu kes kemalangan langgar lari melibatkan penunggang basikal di kilometer 70 Jalan Teluk Intan - Klang, dekat Parit 7 Sungai Leman, malam Selasa lalu.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Mohamad berkata, dalam kejadian jam 8.30 malam itu, seorang budak 11 tahun maut serta merta di tempat kejadian setelah mengalami kecederaan parah akibat dirempuh sebuah kereta dipercayai jenis Proton Saga BLM berwarna hitam.

"Ketika kejadian, mangsa, Muhammad Azman Mustafa, mengayuh basikal ke kedai runcit berhampiran sebelum sebuah kereta merempuhnya dari arah belakang.

"Kita percaya kereta melanggar mangsa dipandu laju dan jenisnya dikenalpasti berdasarkan serpihan bamper kereta yang berada di tempat kejadian,"katanya.

Menurut Mushar, polis kini sedang menjalankan siasatan bagi mengesan identiti suspek langgar lari tersebut dan sehingga kini pihaknya masih belum menerima sebarang maklumat daripada saksi kejadian.

"Saya berharap mereka yang menyaksikan kejadian tampil memberikan kerjasama bagi mengesan suspek dan memastikan tindakan undang-undang dapat diambil,"katanya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian boleh menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik Inspektor Muhammad Norizan Ramli di talian 03-32245963 atau 012-5188046 bagi membantu siasatan.

Dalam kejadian berasingan, seorang remaja, Muhd Anuar Maa'duan, 18, maut dirempuh kereta Proton Gen 2, di Jalan Batu 38 Sabak, kira-kira jam 5.45 petang, hari yang sama.

Noor Mushar berkata, dalam kejadian itu, kereta yang dipandu seorang lelaki dari Sabak ke Tebuk Berihun hilang kawalan dan merempuh motosikal Honda EX-5 yang ditunggang mangsa dari arah bertentangan.

"Pemandu berusia 36 itu dilepaskan dengan jaminan polis selepas keterangannya diambil dan siasatan terperinci sedang dijalankan,"katanya.

Mangsa yang sedang menunggu tawaran kemasukan ke universiti itu maut serta merta di tempat kejadian kerana kecederaan parah di bahagian kepala.

Sementara itu, Noor Mushar menggesa pengguna lebih menitikberatkan aspek keselamatan jalan raya terutamanya menjelang musim perayaan yang akan tiba nanti.

"Pemanduan yang berhemah dapat mengurangkan risiko kemalangan jalan raya dan pada masa sama menyelamatkan lebih banyak nyawa,"katanya.

sinar harian/-

Maut dibaling batu

Posted: 02 Aug 2012 10:30 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

MELAKA: Akibat pertelingkahan keluarga berpunca daripada masalah meletak kereta, seorang jurujual maut dalam satu pergaduhan membabitkan lebih 20 individu di sekitar Tanjung Kling, dekat sini.

Mangsa, Mohd Faizal Harun, 34, pada mulanya cedera parah di kepala selepas dibaling batu bata ketika pergaduhan kira-kira jam 5 petang 28 Julai lalu, namun disahkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) kira-kira jam 11.50 malam Selasa lalu.

Menurut sumber, pergaduhan itu berpunca apabila sebuah kereta terhalang ketika mahu keluar rumah, menyebabkan berlaku pertikaman lidah dengan anggota keluarga yang tinggal bersebelahan.

"Pergaduhan antara dua keluarga itu bertambah buruk apabila rakan dan saudara lain turut campur tangan hingga membabitkan lebih 20 orang," katanya di sini, semalam.

Menurutnya, dalam pergaduhan itu pelbagai senjata digunakan termasuk kerambit, batu bata, besi, kayu dan pasu bunga hingga mengakibatkan beberapa yang lain cedera.

metro/-

Sa’labah, si kaya yang kedekut

Posted: 02 Aug 2012 09:18 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SA'LABAH bin Hatib, kehidupannya cukup sederhana, beliau adalah seorang lelaki yang taat menunaikan ibadah dan selalu berjemaah bersama Nabi Muhammad SAW. Kehairanan menerpa Rasulullah, apabila setiap kali usai solat, Sa'labah segera bangkit pulang ke rumahnya tanpa sempat bersalaman dan berzikir dengan jemaah lain.

Pada suatu hari, Rasulullah bertanya kepada Sa'labah." Hai Sa'labah, "Mengapa engkau cepat bangkit dari duduk mu apabila selesai menunaikan solat bersama kami?".

Lelaki itu menjelaskan kepada Rasulullah, beliau hanya mempunyai sehelai kain untuk solat. Beliau perlu cepat kembali ke rumah supaya kain yang dipakainya itu akan dipakai pula oleh isterinya untuk solat. Bagaimanapun, di sebalik ketaatannya itu, Sa'labah ada menyimpan sedikit perasaan ingin menjadi kaya. Berjumpalah Sa'labah dengan Rasulullah dan mengharapkan supaya Nabi berdoa kepada ALLAH supaya beliau beroleh kekayaan.

Mendengar permintaan Sa'labah itu, Rasulullah memandangnya dengan penuh kehairanan, lalu Baginda bertanya, "Untuk apa rezeki yang banyak itu wahai Sa'labah? Menurut pendapat ku, lebih baik bersederhana kerana rezeki yang banyak akan menyusahkan kita kelak!", hujah Rasulullah. Sa'labah terdiam. Dalam diamnya itu nafsu ingin kaya yang sudah lama tertanam di hatinya semakin menjadi-jadi.

Tidak lama selepas itu, Sa'labah menyampaikan lagi permohonannya kepada Rasulullah. Permintaannya kali ini disertai dengan alasan yang lebih kuat, antara lain Sa'labah berkata; "Kalau aku kaya kelak, golongan miskin dan melarat akan ku beri bantuan secukupnya, akan ku dirikan hospital, membangunkan rumah ibadah.

Pendek kata, segala harta yang dikurniakan akan digunakan sebaik-baiknya demi keredaan ALLAH," Mendengar ucapan Sa'labah yang bersungguh-sungguh itu maka Rasulullah mendoakan kepada ALLAH agar Sa'labah dikurniakan-Nya dengan harta yang banyak.

ALLAH memakbulkan permintaan hamba dan Rasul-Nya. Rezeki Sa'labah makin bertambah. Kambing Sa'labah makin membiak dengan banyaknya.

Semenjak kekayaannya bertambah, ibadahnya pun semakin berkurangan. Solat berjemaah tidak lagi dihadirinya akibat terlalu sibuk menguruskan kambingnya sudah berkembang biak itu. Dahulu sebelum beroleh harta kekayaan Sa'labah pernah berjanji kepada Rasulullah bahawa dia ingin menggunakan segala kekayaannya itu untuk berjuang ke jalan ALLAH tetapi dia tidak menepati janji.

Pada suatu hari turunlah ayat mewajibkan zakat kepada Nabi. Maka perintah zakat itu segera disampaikan oleh Rasulullah kepada segenap umat Islam yang mampu tidak terkecuali Sa'labah. Ketika amil sampai ke rumah Sa'labah, beliau tidak mempercayai suruhan itu bahkan mencurigai Rasulullah sendiri. Padanya itu hanya peraturan Rasulullah kerana cemburu disebabkan kambingnya yang banyak yang mesti dizakatkan dan bukannya perintah ALLAH.

Sa'labah tidak mempedulikan utusan Rasulullah. Dia masih juga tidak mahu membayar zakatnya kerana disangkanya perintah menunaikan zakat itu adalah ciptaan Rasullullah sendiri. Baliklah amil itu dengan perasaan hampa. Begitulah sifat Sa'labah setiap kali utusan Rasulullah datang. Ada sahaja helah dan alasan yang dikemukakannya untuk mengelakkan dari membayar zakat.

Pada masa itu, turunlah Firman ALLAH: "Di antara mereka, ada yang berjanji kepada ALLAH. Sekiranya aku diberi rezeki yang banyak, aku akan banyak memberi sedekah, aku akan menjadi orang yang soleh. Tetapi, setelah mereka memperoleh rezeki yang berlimpah ruah lalu mereka menjadi orang yang bakhil dan berpaling dari janjinya. Akhirnya mereka ditimpa penyakit Munafik pada hari di mana mereka itu kembali kepada ALLAH disebabkan mereka mengingkari janjinya sendiri dan disebabkan kebohongan mereka. Apakah mereka tidak tahu, bahawa ALLAH itu Maha
Mengetahui segala rahsia dan apa yang tersirat dalam hati mereka dan bahawa ALLAH itu mengetahui segala perkara ghaib ." (Surah al-Baqarah: 75-78)

Salah seorang daripada sahabat Sa'labah yang mengetahui turunnya ayat itu segera memberitahunya. Kata sahabat Sa'labah tersebut: "Berhati-hatilah engkau.

Apakah kambing-kambing mu yang banyak itu akan engkau bawa ke mati? Dahulu engkau telah berjanji kepada ALLAH dan bukan hanya kepada Nabi Muhammad! Sa'labah sahabat ku, zakat yang diminta oleh utusan Rasulullah itu bukanlah untuk Baginda dan bukan pula Baginda yang mengadakan hukum zakat itu." Mendengar penjelasan sahabatnya itu, membuatkan Sa'labah sedar akan kesalahan dan keangkuhannya selama ini.

Sa'labah bukan sahaja insaf, malah merasa takut yang amat sangat.

Tanpa berfikir panjang lagi. Sa'labah berjumpa Rasulullah dengan membawa berpuluh-puluh ekor kambing untuk dizakatkannya. Tetapi Rasulullah hanya menggelengkan kepala sambil mengatakan bahawa Baginda tidak menerima zakat itu, bahkan pintu zakat sudah tertutup bagi Sa'labah.

Mendengar jawapan tersebut Sa'labah menangis sekuat-kuat hatinya.

Sa'labah kembali ke rumahnya dengan membawa kambingnya itu. Hatinya penuh dengan penyesalan. Usaha Sa'labah hendak menyerahkan zakat ternakannya gagal. Hinggalah ke zaman pemerintahan Khalifah Osman bin Affan iaitu selepas kewafatan Rasulullah dan Saidina Abu Bakar.

Beliau tetap dalam keadaan takut, kecewa dan menyesal kerana zakatnya tidak diterima lagi sedangkan ancaman ALLAH sudah turun ditujukan kepada orang yang enggan membayar zakat.

SUMBER: http://dakwah-imanyakin.blogspot.com

Mencintai Karena Allah

Posted: 02 Aug 2012 08:35 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Sahabatku, Rasulullah bersabda, "Tiada yang bisa dilihat lebih indah oleh orang yang saling mencintai seperti halnya pernikahan." (HR. al-Hakim). Cinta itu berintikan kerelaan untuk memberi, berbagi dan membahagiakan. Itu tidak terjadi jika ego masih nomor satu, kita mencintai karena ingin menguasai.

Meredam dan menata ego adalah keharusan agar mampu mencintai setulus hati. "Ada tujuh golongan yang mendapatkan perlindungan Allah, tiada perlindungan kecuali dariNya -Disebutkan salahsatunya- dua orang yang saling mencintai karena Allah dan dia berpisah karena Allah." (HR. Bukhari).

Sahabatku, cinta karena Allah, cinta karena akhlaknya yang baik, rindu bertemu dengannya karena Allah, jika orang yang kita cintai ahli ibadah maka kita juga menjadi ahli ibadah. jika pasangan kita orang yang sangat peduli dan mencintai dunia anak-anak maka kita pun peduli dan mencintai dunia anak-anak. Jika pasangan kita orang yang peduli dengan penderitaan sesama, kita juga menjadi orang yang peduli dengan penderitaan sesama. Inilah ekpresi cinta karena Allah.

Bersyukurlah bila anda memiliki rasa cinta itu karena Allah. bukan menodai cinta, menodai hati, menodai pikiran dan menodai tubuh dengan kemaksiatan. Kemaksiatan kenikmatan yang mengakibatkan penderitaan, perasaan berdosa dihadapan Allah akan terus membayangi hidup. Hindarilah berpacaran. Keindahan cinta karena Allah hanya terwujud dengan ikatan suci pernikahan. Bila memang mencintainya karena Allah. Maka segeralah menikah!

Sahabatku, yuk..aminkan doa ini untuk mendapatkan jodoh yg terbaik dari sisi Allah.'Rabbana hablana milladunka zaujan thayyiban wayakuna shahiban lii fiddini waddunya wal akhirah' Artinya. "Ya Tuhan kami, berikanlah kami pasangan yg terbaik dari sisiMu, pasangan yg juga menjadi sahabat kami dlm urusan agama, urusan dunia & akhirat."

posted by :agussyafii

Pemberontak Syria bedil pangkalan tentera

Posted: 02 Aug 2012 07:54 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

BEIRUT – Kumpulan pemberontak Syria semalam membedil Pangkalan Tentera Udara Menagh di Aleppo dengan menggunakan sebuah kereta kebal yang dirampas daripada askar-askar tentera Presiden Bashar Al-Assad.

Penggunaan kereta kebal itu menunjukkan kumpulan pemberontak mula menempatkan senjata berat yang dirampas sejak beberapa minggu lalu daripada tentera Syria.

Pangkalan tentera Menagh di utara Syria itu digunakan helikopter dan pesawat untuk mengebom kumpulan pemberontak.

Bandar Aleppo dianggap penting buat kumpulan pemberontak yang menentang kepimpinan Bashar.

"Jika Aleppo jatuh (menjadi milik pemberontak) kami akan menubuhkan ibu pejabat di Istana Presiden," kata seorang anggota Majlis Kebangsaan Syria, Burhan Ghalioun lewat kelmarin di Paris.

Tentera Bashar turut melakukan serangan dekat Damsyik, Syria menyebabkan 43 orang terbunuh.

Serangan itu dilakukan kelmarin di daerah Jdaidet Artuz.

Tentera Bashar menangkap kira-kira 100 belia dan dibawa ke sebuah sekolah dan didera.
Malaysia Open House 2012 (Sunday 12 August 12.00-4.00pm)

Dalam perkembangan berkaitan, tiga juta penduduk Syria memerlukan bekalan makanan ekoran krisis di negara itu yang bermula sejak Mac tahun lalu.

Menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pemerintah Syria, seramai 1.5 juta penduduk memerlukan bekalan makanan dengan segera terutama di kawasan yang dilanda pertempuran.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama telah menandatangani satu dokumen yang membenarkan AS memberi sokongan kepada para pemberontak Syria.

Dokumen tersebut membenarkan Agensi Perisikan Pusat (CIA) melakukan tindakan secara rahsia.

Bagaimanapun, para pegawai White House enggan memberikan komen berhubung laporan tersebut.

Lebih 19,000 orang dilaporkan mati dalam pertempuran antara kumpulan pemberontak dengan tentera Bashar sejak Mac tahun lalu.

Pertubuhan Kerjasama Islam juga dijangka membincangkan untuk menggantung keanggotaan Syria.

Agensi berita Antara melaporkan Menteri Luar Indonesia, Marty Natalegawa berkata lebih banyak langkah perlu dilakukan bagi menamatkan konflik di Syria. – Agensi

TERKINI: Kapal Dari Malaysia Tenggelam Di Aceh, 11 Mangsa Masih Dicari

Posted: 02 Aug 2012 07:48 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Banda Aceh - Sebuah kapal motor yang mengangkut 325 ton beras dan dua ton bawang dari Pulau Pinang Malaysia, tenggelam di perairan Selat Melaka antara wilayah Pidie dan Aceh Besar. 11 penumpang termasuk nakhoda kapal hingga kini masih dicari. Gambar fail

Firman, sukarelawan dari Tim Reaksi Cepat (TRC) menyatakan, kapal motor Artika dengan berat enjin 256 GT itu hilang komunikasi sejak Khamis 2 Ogos kira-kira 16.30 WIB, ketika dalam perjalanan menuju Pulau Sabang.

"Sebelumnya sempat ada hubungan telefon dengan syahbandar," katanya Jumaat (3/8/2012).

Nakhoda KM Artika bernama Riswan menyatakan kapalnya dalam keadaan bocor dan sudah tenggelam satu meter antara perairan Kecamatan Laweueng, Pidie dan Krueng Raya, Aceh Besar. Tiba-tiba kapal ini terputus komunikasi.

Pasukan SAR Aceh terus mengarahkan relawan dengan speedboat dari Pelabuhan Ulee Lheue, Banda Aceh. Namun ditengah perjalanan kehabisan bahan bakar sehingga terpaksa berpatah ke Sabang untuk pengisian minyak.

Sejumlah relawan SAR dibantu nelayan ketika ini sedang berusaha mencari mangsa. Dua kapal sudah dikerahkan ke lokasi kejadian.

Maklumat yang diperoleh Okezone.com, kapal itu mengangkut beras dan bawang milik Zakaria Abdullah, warga Aceh. Barang itu hendak dibawa ke Sabang. -adaptasi bahasa dari okezone oleh GB

Saya sudah 11 tahun mati

Posted: 02 Aug 2012 07:44 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU: "Saya umpama hantu bernyawa. Walaupun masih hidup, tetapi 'dimatikan' oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)," kata Siti Salbiah Kasmori, 45, yang mengalami pelbagai kesukaran dalam kehidupan kerana di dalam rekod JPN, dia sudah meninggal dunia 11 tahun lalu.

Ibu tunggal itu berkata, sejak kesilapan itu berlaku 11 tahun lalu, dia sudah membuat aduan kepada kepada JPN tiga kali pada 2001, 2006 dan 2008, namun masalah itu belum diselesaikan.

"Masalah ini menyukarkan hidup saya. Lebih teruk, saya tidak boleh menerima pencen arwah suami kerana secara rasminya saya sudah mati. Selain itu, saya risau keluar rumah kerana bimbang ditahan polis.

"Malah, pada Pilihan Raya Umum ke-12 empat tahun lalu, saya tidak dibenarkan mengundi kerana dalam rekod Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) saya sudah meninggal dunia," katanya yang ditemui di rumahnya di Bandar Seri Alam, Masai, dekat sini.

Siti Salbiah berkata, dia menyedari status dirinya dikategorikan sudah meninggal dunia oleh JPN ketika mahu memohon MyKad baru diperkenalkan kerajaan pada 2001.

metro/-

Badminton subur harapan pingat untuk kontinjen M'sia

Posted: 02 Aug 2012 07:37 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Badminton masih terus menyalakan harapan tinggi Malaysia dalam memburu emas pertama negara dalam temasya Sukan Olimpik dengan Datuk Lee Chong Wei dan beregu Koo Kien Keat/Tan Boon Heong layak ke separuh akhir pada hari keenam, semalam.

Koo dan Tan merupakan atlet pertama menceriakan kontinjen Malaysia selepas menjinakkan beregu Thailand, Isara Bodin/Jongit Maneepong 21-16, 21-18 dalam masa 43 minit pada perlawanan suku akhir di Arena Wembley.

Bagaimanapun, Koo dan Tan, beregu nombor lapan dunia, terpaksa berdepan dengan beregu nombor dua dunia, Cai Yun/Fu Haifeng dari China pada separuh akhir Sabtu ini.

Manakala Chong Wei, pilihan utama di sini dan sandaran utama dalam membawa pulang emas pertama negara, seperti dijangkakan, menempah tiket ke separuh akhir dengan menundukkan pemain India, Kashyap Parupali, 21-19, 21-11 dalam masa 44 minit.

Chong Wei, pemain nombor dua dunia, akan berdepan dengan pemain ranking tiga dunia, Chen Long dari China, dalam perlawanan separuh akhir pada pukul 9.30 malam waktu Malaysia hari ini.

Chong Wei memang pingat perak pada Sukan Olimpik 2008 di Bejing apabila kalah kepada musuh ketat Lin Dan dari China pada perlawanan akhir.

Bagaimanapun, dalam kolam renang, Khoo Cai Lin, satu-satunya perenang Malaysia, gagal melepasi saringan 2 acara 800m gaya bebas wanita dengan hanya mampu menduduki tangga keenam daripada lapan perenang dengan masa 8:51.18s.

Beliau ketinggalan 16.000 saat daripada pemenang saringan 2, Julia Hassler dari Liechtenstein yang mencatatkan masa 8:35.18s. Hanya juara setiap daripada lapan saringan, layak ke final.

Esok di Padang Kriket Lord, pemanah Khairul Anuar Mohamad mempunyai peluang ke final dalam acara Recurve individu lelaki.

Tetapi terlebih dahulu, Khairul Anuar perlu berdepan dengan pemanah tuan rumah, Larry Godfrey pada pusingan ketiga.

Penerjun negara Cheong Jui Hoong/Ng Yan Yan akan bersaing dalam acara 3m papan anjal manakala pelumba basikal wanita Fatehah Mustafa akan mula merasai pengalaman sulung dalam Sukan Olimpik apabila beraksi dalam acara keirin.

Sementara itu, Chong Wei mengambil masa 44 minit untuk menundukkan Kashyap Parupali.

Pada set pembukaan, Chong Wei, mula melakukan gerakan perlahan untuk mencari rentak selepas tidak beraksi secara kompetitif akibat kecederaan buku lali sejak Mei lalu, dan terpaksa ketinggalan 3-6, 5-9, 6-10, 10-14.

Bagaimanapun, Chong Wei, yang menang pingat perak pada Sukan Olimpik 2008 di Beijing, berjaya memburu mata demi mata untuk menyamakan kedudukan 15-15 sebelum mengutip set pertama 21-19 dalam masa 27 minit.

Pada set kedua, Chong Wei mula memantapkan pukulan set-piece dan Kashyap tidak dapat menandingi ketangkasan pemain pilihan utama itu sebelum akur dengan keputusan 21-11 dalam masa 17 minit.

Selepas mengharungi dua perlawanan dalam kumpulan A menentang Ville Lang dari Finland dan pemain Indonesia, Simon Santoso, Chong Wei berkata walaupun nampak mudah namum Kasyhap memang memberi tekanan kepadanya.

"Dia bagus dan cuba mengganggu rentak sehingga memaksa saya melakukan beberapa kesilapan. Sekiranya saya ikut rentaknya, dia akan kalahkan saya," kata Chong Wei selepas perlawanan itu.

Dalam pada itu, dalam satu lagi pertemuan suku akhir, Chen Long tidak menghadapi masalah untuk mengetepikan pemain berpengalaman dari Denmark, Peter Gade dengan keputusan 21-16, 21-13.

Mengenai pertemuan dengan Chen Long hari ini, Chong Wei berkata lawannya itu dikenali dengan corak agresif dengan melakukan pukulan rali.

"Saya perlu bersedia untuk mengubah rentak," katanya.

Berpandukan statistik lepas, Chong Wei mempunyai kelebihan 6:4 dan kali terakhir mengalahkan pemain China itu pada Terbuka Malaysia 2012 Januari lepas dalam rubber-set 21-18, 17-21, 21-13.

Jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek berkata Chen Long dijangka menampilkan permainan rali dan Chong Wei perlu menggunakan ketangkasan untuk mematahkan rentak lawan.

"Chen Long telah mengubah gerakan taktikal dari pantas dan serang kepada pukulan jauh dan di situ Chong Wei perlu berjaga-jaga kerana lawannya itu hanya menunggu masa untuk mematikan pukulan," katanya.

- Bernama

Filem 'Penghasilan Filem "Tanda Putera" - Bukti Nyata UMNO Begitu Takut Hadapi Pilihanraya

Posted: 02 Aug 2012 07:25 PM PDT

14 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Tanda Putera' mampu cetus rusuhan kaum

Sebuah filem bertajuk 'Tanda Putera' mengalami situasi yang aneh kerana dikritik hebat sebelum ianya ditayangkan kepada umum.

Filem ini menempah kontroversi kerana ia menyentuh isu yang sangat sensitif dan berbaur perkauman kerana memfokuskan kepada tragedi rusuhan kaum 13 Mei 1969, satu peristiwa yang berlaku empat dekad yang lampau.

Peristiwa 13 Mei adalah tragedi berdarah yang tercetus di antara orang-orang Melayu dengan orang-orang Cina dan kini tercatat sebagai titik hitam dalam lipatan sejarah tanah air.

Dalam peristiwa itu seramai 196 orang dilaporkan terbunuh walaupun angka sebenar mungkin lebih dari jumlah itu.

Separuh dari bajet sebanyak RM4.5 juta filem arahan Shuhaimi Baba ini dibiayai oleh agensi kerajaan, Perbadanan Pembangunan Filem National (Finas).

Pengkritik menyoal kenapa filem ini diterbitkan di ambang negara sedang menghadapi pilihan raya umum ke 13 yang dijangka diadakan pada penghujung tahun ini atau selewat-lewatnya April 2013.

Motif filem ini tidak lain dan tidak bukan merupakan satu lagi dakyah pemerintah Barisan Nasional yang diterajui Umno untuk meraih kembali sokongan orang-orang Melayu yang semakin hari semakin terhakis.

Sebagai satu alat propaganda yang murah untuk menakut-nakutkan orang-orang Melayu dan bagi menimbulkan kemarahan orang-orang Melayu terhadap orang-orang Cina dan etnik-etnik yang lain.

Mesej Umno mudah: "Undilah Umno jika kita mahu hak istimewa, nasib masa depan dan kuasa politik terus kekal di tangan orang-orang Melayu."

Kuasa politik

Jika orang-orang Melayu tidak bersatu di bawah 'payung' Umno maka orang-orang Cina akan mengambil alih pemerintahan negara ini.

Kuasa politik orang Melayu akan hilang, terpinggir dan orang-orang Melayu akan hidup merempat di tanah air sendiri.

Maka dicipta cerita bahawa jika orang-orang Melayu berpecah, parti DAP yang didominasi oleh orang-orang Cina akan mengambil alih pemerintahan di negara ini.

DAP dituduh telah diresapi oleh komunis dan parti PAS pula dituduh telah diresapi pengaruh Jemaah Islamiah (JI) yang membawa unsur keganasan.

Suasana kebimbangan ini turut disuarakan oleh Perdana Menteri apabila beliau menasihati orang-orang Cina supaya memilih parti yang dapat menjamin keamanan dan kestabilan politik di negara ini, jika mereka mahu terus berkembang maju dalam perniagaan.

Keadaan ini diburukkan lagi oleh media-media pro Umno yang terus menyemarakkan api perkauman dan mencipta suasana kebimbangan di kalangan rakyat, terutama di kalangan orang-orang Melayu.

Namun rakyat di negara ini tidak semudah itu termakan dengan dakyah Umno yang jahat dan bahaya ini. Pengundi terutama golongan muda yang celik IT dan media baru mula sedar.

Generasi baru

Generasi baru tidak lagi memikirkan diri mereka berasal dari etnik atau keturunan tertentu. Sentimen perkauman tidak lagi dapat mempengaruhi pemikiran mereka.

Seperti rakyat di negara-negara lain, contohnya di Afrika Utara dan Timor Tengah, mereka bersatu atas nama kebebasan, keadilan, kesamarataan dan menolak penindasan, kezaliman, penyelewengan, rasuah dan salah guna kuasa pihak pemerintah.

Hakikat inilah yang dibimbangi oleh Umno dan momentum untuk menuntut perubahan semakin kuat dan tidak dapat dibendung lagi oleh parti Umno yang lapuk itu.

Tidak pernah dalam sejarah, Umno begitu takut untuk menghadapi para pengundi. Ketakutan mereka mempunyai asasnya berdasarkan prestasi pilihan raya umum 2008.

Buat pertama kali mereka hilang dua pertiga majoriti di parlimen selain dari lima negeri – Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor – jatuh ke tangan Pakatan Rakyat, walaupun Perak berjaya dirampas kembali.

Tetapi Umno tidak akan berhenti dari terus memainkan isu-isu sensitif seperti menerbit filem 'Tanda Putera' ini, termasuk filem dan video lucah dan porno bagi menyambung tali hayat politik mereka yang tinggal 'nyawa-nyawa ikan'. -FMT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan