BLOG - BLOG PARTI PAS

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Isnin, 14 Mei 2012 at 3:44 PG

sumber :-

BLOG - BLOG PARTI PAS


DUN BUKIT PAYONG

Posted: 14 May 2012 03:37 AM PDT

DUN BUKIT PAYONG


SELAMAT HARI GURU, CIKGU-CIKGU!

Posted: 13 May 2012 05:13 PM PDT


YB Ustaz Mohd Nor Hamzah dengan penuh rasa hormat dan perasaan rendah diri mengucapkan Selamat Hari Guru.......Terima kasih cikgu, jasamu dikenang
Daripada Abu Umamah al-Bahili, Rasullullah S.A.W. bersabda: 

"Sesungguhnya Allah, malaikat  dan ahli (penduduk) langit dan bumi; hinggakan semut didalam lubang dan juga ikan paus (meliputi seluruh haiwan didarat dan laut) mendoakan kebaikan keatas orang yang mengajar perkara yang baik kepada manusia."

( Riwayat al-Tirmizi)CINA ISLAM (林川興)

Posted: 14 May 2012 01:30 AM PDT

CINA ISLAM (林川興)


Harta Firaun di kuil purba kena curi

Posted: 14 May 2012 01:30 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KAHERAH: Krisis politik yang tidak berkesudahan di Mesir memberi peluang kepada pencuri melakukan penggalian haram untuk mencuri harta warisan Firaun negara itu.

Penggalian haram berhampiran kuil purba dan di kawasan padang pasir terpencil meningkat menjadi 100 kali ganda sejak 16 bulan lalu sejak kebangkitan yang menjatuhkan pemerintahan Hosni Mubarak dan ketika kawalan keselamatan semakin longgar di kebanyakan tempat apabila polis tidak lagi menjalankan tugas.

Rompakan menduduki tempat teratas dalam jenayah pecah masuk di gudang arkeologi tahun lalu malah di Muzium Mesir yang terkenal, pusat penyimpanan artifak zaman Firaun terbesar negara itu.

Pakar arkeologi dan pihak berkuasa antikuiti yang bimbang dengan keadaan itu berusaha menghalang penyeludupan, memantau rapi pusat lelongan Eropah dan Amerika jika artifak yang dicuri ada di situ.

"Penjenayah semakin berani sehingga menggali di kawasan penting termasuk berhampiran Piramid di Giza, dan kawasan lain berdekatan piramid dan kuil utama di Luxor.

"Ia bukan lagi jenayah yang didorong oleh kemiskinan. Ia ketamakan dan membabitkan orang berpendidikan tinggi," kata komander Jabatan Polis Pelancongan dan Antikuiti, Mejar Jeneral Abdel-Rahim Hassan.

Di negara dengan tamadun berusia lebih 5,000 tahun tertanam di bawahnya, penggalian haram sudah lama menjadi masalah. Rakyat Mesir suka berjenaka anda boleh menggali di mana saja dan akan menemui sesuatu yang berharga.

Namun dengan kawalan keselamatan longgar, keadaan itu bertambah dengan 5,697 kes penggalian haram sejak bermulanya kebangkitan anti-Mubarak pada awal 2011 iaitu 100 kali lebih banyak berbanding tahun sebelumnya, menurut perangkaan yang diperoleh The Associated Press daripada Kementerian Dalam Negeri.

BERITA HARIAN/-

Latihan DBKL bercanggah RUU himpunan aman

Posted: 14 May 2012 01:27 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Latihan bagi penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bagi menghadapi perhimpunan haram hanya dilihat sebagai bercanggah dengan Rang Undang-Undang (RUU) Perhimpunan Aman.

Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamed, berkata ini kerana dengan RUU tersebut, tiada istilah perhimpunan haram, sebaliknya sesiapa yang ingin berhimpun hanya perlu memaklumkan kepada pihak polis.

"Sekiranya penguatkuasa DBKL ditambah tugas, itu dalam bidang kuasa mereka. Tetapi apabila sebut tentang perhimpunan haram, ia bercanggah dengan RUU perhimpunan aman yang tiada istilah perhimpunan haram dan sebagainya," tegas beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Tambah beliau, sekiranya penguatkuasa DBKL diberikan tugas atau latihan tentang pemantauan dan pengawalan sebarang perhimpunan, perkara itu memang disokong pihaknya.

Namun, katanya jika latihan itu hanya untuk menggalakkan sebarang bentuk kekasaran dan keganasan seperti pihak polis sebelum ini, perkara tersebut tidak boleh diterima.

"Lebih baik sekiranya anggota penguatkuasa ini diberi latihan bagaimana tugas mereka untuk memastikan sesuatu perhimpunan itu dapat dilangsungkan dengan aman, seperti mengawal dan memberi kerjasama sewajarnya bagi sesebuah perhimpunan itu," tambah Kamaruzzaman lagi.

Sebelum itu, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin mengumumkan penguatkuasa DBKL akan dilatih secara khusus sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya perhimpunan haram pada masa hadapan.

Beliau dilaporkan berkata latihan secara khusus itu perlu kerana dalam senario terkini, kemungkinan lebih banyak perhimpunan haram akan diadakan dari semasa ke semasa, terutamanya di Kuala Lumpur.

Menurut Raja Nong Chik, perbincangan tentang latihan khusus itu telah diadakan dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Harakah Daily

Kafir: Mohon maaf atau tindakan lebih keras

Posted: 14 May 2012 01:23 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) hari ini menyerahkan satu memorandum bantahan kepada pihak New Straits Times Press kerana telah mengeluarkan artikel yang bertajuk Nik Aziz is father of kafir.

"Tok Guru adalah seorang tokoh agama dan beliau adalah pemimpin utama parti. Selain itu, beliau juga merupakan pemerintah rakyat Kelantan.

"Artikel-artikel seperti ini hanya mendorong kemarahan daripada rakyat Kelantan khususnya dan amnya semua rakyat Malaysia yang menyokong Tok Guru," kata Ketua DPPM, Nasrudin Hassan pada sidang media di hadapan pejabat Balai Berita New Straits Times Press [M] Berhad pagi tadi.

Justeru, beliau menasihatkan kepada semua wartawan dan media untuk menjaga etika kewartawanan dan penulisan satu-satu berita agar tidak mencetuskan isu-isu seperti itu hanya kerana untuk melariskan jualan akhbar sahaja.

"Kita mahu NSTP atau mana-mana media untuk menjaga etika kewartawanan mahupun penulisan berita agar tidak timbul isu-isu seperti ini yang hanya akan melahirkan ketidakpercayaan rakyat Malaysia pada media sebab tidak profesional, tiada kualiti dan integriti," ujar beliau.

Beliau juga mengingatkan agar NST dapat memohon maaf dan menarik semula artikel terbabit dalam tempoh 24 jam.

"Oleh itu, kami mendesak agar NST memohon maaf di atas penyiaran berita tersebut dalam tempoh 24 jam selepas memorandum ini diserahkan.

"Sekiranya ia tidak dilakukan maka kami akan mengambil tindakan yang lebih keras selepas ini," tegasnya.

Turut menyertai beliau ialah timbalannya, Nik Mohamad Abduh, Setiausaha, Khairul Faizi dan Kamaruzaman Mohamad, Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

Rombongan itu disambut baik oleh pihak NST dan memorandum tersebut telah diterima oleh Wan Abdillah Wan Nawi selaku Ketua Bahagian Pemasaran Korporat yang mewakili Abdul Jalil Hamid, iaitu Ketua Kumpulan Editor News Straits Times Press (M) Berhad.

Harakah Daily

Apa fatwa perjanjian beli saham FGVH

Posted: 14 May 2012 01:21 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mei: PAS memohon Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perjanjian pinjaman untuk pembelian saham Felda Global Ventures Holding Berhad (FGVH) yang ditawarkan bank kepada peneroka Felda.

Ketua Penerangannya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, Majlis Fatwa Kebangsaan perlu meneliti isu ini kerana peneroka tidak memahami isi kandungan perjanjian yang menggunakan bahasa Inggeris.

"PAS pohon Majlis Fatwa Kebangsaan untuk teliti perjanjian yang ditandatangai peneroka Felda.

"Mereka buat pinjaman dalam keadaan mereka tidak memahami kandungan perjanjian, tidak tahu jumlah sebenar dan mereka tidak memahami implikasi risiko pada perjanjian itu," kata beliau pda sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini, semalam.

Tuan Ibrahim juga berkata, adalah menjadi tanggungjawab majlis fatwa untuk menegur dan berbincang dengan kerajaan berhubung perjanjian tersebut.

"Disebabkan majlis fatwa aktif dalam mengeluarkan fatwa sekarang ini, kita alu-alukan mereka berbincnag dengan kerajaan berhubung perjanjian ini," katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Sebelum ini, Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) mendakwa peneroka 'dipaksa' menandatangani borang tersebut dengan gambaran ianya borang durian runtuh kepada peneroka.

Peneroka dipaksa menandatangani dokumen tersebut serta-merta tanpa boleh mendapatkan nasihat pihak kedua walaupun tertera dalam borang bahawa peneroka dinasihat mendapatkan nasihat peguam sebelum menandatanganinya.

Sebahagian besar bank menyediakan borang itu dalam bahasa Inggeris yang tidak difahami peneroka.

Sementara itu, PAS katanya sangat kecewa terhadap kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa peneroka yang membantah penyenaraian FGVH adalah 'haram jadah'

"Ianya istilah yang tidka sepatutnya dikeluarkan oleh perdana menteri.

"Soal ada peneroka yang tak setuju dengan penyenaraian itu hak peneroka kerana mereka nak jamin keselamatan masa depan pelaburan dalam KPF, dia ada hak bantah penyenaraian. Tapi durian runtuh semua peneroka berhak dapat," katanya.

Harakah Daily

NFC: Dendam punca buru disyaki ‘whistleblower’

Posted: 14 May 2012 01:19 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli (gambar) kesal dengan tindakan NFC dan Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail yang terus menerus memburu rakyat yang tidak bersalah untuk dikenakan hukuman berat kerana disyaki membantu pendedahan segala penyelewengan yang berlaku di NFC.

"Terbaru beliau secara bertubi-tubi membuat aduan dan memberi tekanan kepada Public Bank dan Bank Negara Malaysia untuk mengambil tindakan terhadap Johari Mohamad yang dituduhnya membocorkan maklumat pembelian harta mewah di KL Eco City kepada saya," ujarnya dalam satu kenyataan.

Akibat tekanan itu, ujarnya tindakan telah diambil oleh Public Bank dan Bank Negara Malaysia terhadap Johari Mohamad.

Beliau berkata, Johari yang sudah tidak tahan dengan tekanan dan tindakan selama sebulan akhirnya membuat keputusan meletakkan jawatan dari Public Bank setelah berkhidmat berbelas tahun.

Tambahnya, tidak cukup dengan merosakkan periuk nasi rakyat yang tidak berdosa, Mohamad Salleh dan NFC terus memburu dengan mengenakan tekanan kepada Bank Negara pula.

Hari ini, jelasnya Johari akan disiasat dibawah Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA) yang boleh dikenakan hukuman penjara 5 tahun.

Menurutnya, tindakan yang bersifat dendam kesumat itu sudah tentu dibincangkan dan mendapat restu Datuk Seri Shahrizat Jalil, Ketua Wanita Umno.

Sebelum ini, kata Rafizi apabila ditanya apa tindakan yang akan diambil terhadap mereka yang mendedahkan penyelewengan NFC, Mohamad Salleh sendiri mengatakan bahawa beliau akan berbincang dengan keluarga.

"Tindakan dendam kesumat ini juga bertentangan dengan kenyataan Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail bahawa beliau tidak berdendam dengan sesiapa kecuali saya dan beliau tidak akan mengambil tindakan terhadap sesiapa pun kecuali saya.

"Jelasnya, beliau sedang berusaha untuk mengenakan tindakan terhadap semua yang beliau syaki membantu mendedahkan penyelewengan dan kekayaan peribadi keluarga beliau," ujarnya lagi.

Menurut Rafizi, Mohamad Salleh tidak sedar bahawa tindakan dendam kesumat itu memberi imej yang buruk terhadap Umno.

"Ahli Umno sendiri menolak penyelewengan yang dilakukan oleh keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil, maka sudah tentu mereka pun muak dengan sikap penting diri keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil yang akan terus mengheret Umno ke dalam skandal NFC yang tiada penghujungnya," katanya.

Beliau berkata, PKR akan membantu sepenuhnya Johari dari aspek bantuan guaman dan berusaha mendapatkan kerja baru supaya beliau tidak terus dimangsakan oleh dendam kesumat keluarga Shahrizat.

"Saya mendesak Bank Negara Malaysia supaya tidak tunduk kepada tekanan DatukSeri Shahrizat Jalil dan keluarganya. Sungguh malang apabila semua institusi negara – dari PDRM, SPRM dan kini BNM – diheret oleh beliau semata-mata untuk menutup penyelewengan yang telah berlaku," tegasnya.

Penjelasan Johari

Sementara itu Johari yang merupakan seorang kakitangan Public Bank yang bertugas di cawangan Jinjang memberitahu pada 24 April lalu, beliau menerima sepucuk surat dari majikan menyatakan beliau didakwa melanggar tatacara dan disiplin tempat kerja berikutan satu aduan yang dibuat oleh Mohamad Salleh.

Aduan itu juga menuduhnya melanggar peruntukan Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA) 1989 yang boleh disabitkan hukuman berat.

Beliau telah melalui proses perbicaraan disiplin (domestic inquiry) di Public Bank.

"Akibat tekanan di tempat kerja dan pelbagai tindakan yang diambil terhadap saya, saya telah membuat keputusan untuk berhenti kerja.

"Saya telah pun menyerahkan surat perletakan jawatan ekoran aduan yang dibuat oleh Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail," jelasnya.

Hari ini pula, beliau telah diarahkan untuk melaporkan diri bagi tujuan siasatan di bawah Akta BAFIA di Bank Negara jam 2 petang.

"Saya kini disiasat pula oleh Bank Negara Malaysia di bawah BAFIA yang boleh membawa hukuman berat," ujarnya.

Harakah Daily

Lupakan hasrat tawan Selangor - Liong Sik

Posted: 14 May 2012 01:17 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Barisan Nasional (BN) mungkin tidak akan menang pilihan raya umum jika Parlimen dibubarkan bulan hadapan, kata bekas Presiden MCA, Tun Dr Ling Liong Sik (gambar).

Beliau juga mengisyaratkan kepada BN supaya melupakan hasrat untuk merampas Selangor dari pentadbiran Pakatan Rakyat (PR).

Ling berkata, BN tidak bersedia lagi kerana banyak isu melibatkan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang belum dapat diselesaikan.

"Waktu yang terbaik untuk mengadakan pilihan raya umum ialah perdebatan tanpa jawapan. Bila hendak diadakan pilihan raya umum?

"Apabila anda fikir ia adalah masa yang terbaik, dari segi realiti ia menjadi sebaliknya, oleh itu peluang untuk melihat pilihan raya umum ke-13 diadakan pada bulan Jun tidaklah begitu besar.

"Lebih tepat lagi, BN tidak pasti sama ada ia boleh menang pilihan raya umum.

"Saya fikir (BN) tidak bersedia lagi. Ada yang kata bulan Jun, tetapi saya tidak tahu adakah mereka berani (mengadakan pilihan raya), terdapat banyak krisis yang tidak diselesaikan," bekas Menteri Pengangkutan itu memberitahu akhbar Sin Chew.

Imej bersih PR

Mengenai Selangor, beliau menjangkakan BN tidak akan dapat merampas negeri itu dari PR dalam pilihan raya akan datang kerana imej bersih para pemimpin PR.

Menurut Ling, pemimpin utama kerajaan PR di Selangor dan Pulau Pinang mempunyai imej yang baik.

Beliau berkata, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Ketua Menteri, Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidak pernah terlibat dengan rasuah atau penyalahgunaan kuasa dan rekod sedemikian membantu membina imej yang baik bagi mereka.

"Pada umumnya, orang-orang Cina tidak cenderung kepada BN, tetapi di Perak tidak ada pilihan lain.

"Di Johor, (BN) mungkin akan kehilangan sejumlah sokongan tetapi tidaklah sehingga ke peringkat ia terlepas (kerajaan negeri itu)," kata beliau.

Ling menyifatkan pilihan raya kali ini adalah yang paling sukar kepada BN.

"Pilihan raya kali ini adalah paling sukar kepada BN. Saya fikir BN masih lagi boleh menang kerana kerajaan begitu banyak menghabiskan wang di bawah pelbagai nama.

"Perkara seperti itu tidak pernah berlaku sebelum ini," katanya.

Harakah Daily

Rombongan PAS ke Sandakan buka surau yang dijanjikan

Posted: 14 May 2012 01:15 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

SANDAKAN: Lapan anggota Lajnah Penerangan PAS dengan dipimpin oleh Ketua Penerangan, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kini berada di Sandakan bagi melihat sendiri projek pembinaan surau di sebuah pulau dekat sini.
Mereka dijangka ke pulau itu petang ini bagi menyaksikan pembinaan Surau Pulau Shanghai yang dibina hasil sumbangan orang ramai.

(Gambar: Para peserta bergambar di hadapan hotel penginapan sebelum ke Pulau Shanghai.)

Pembinaan surau ini dijanjikan oleh rombongan beliau kepada penduduk tempatan ketika melawat pulau itu hujung Disember tahun lalu.

Selepas lima bulan mereka datang kembali dan melihat bangunan yang dihasilkan dari usaha mereka mengutip sumbangan untuk pembinaan surau ini.

"Kita berjaya pungut lebih RM70,000. Sehingga kini kita dah serahkan RM50,000 kepada Tuan Haji Hamzah Abdullah (Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah) untuk menguruskan pembinaan ini," kata Tuan Ibrahim dalam mesyuarat lajnah itu semalam di Kuala Lumpur.

Pulau Shanghai terletak setengah jam perjalanan dengan bot laju dari perlabuhan Sandakan.

Beribu umat Islam mendiami pulau itu tetapi tidak ada satu pun surau apatah lagi masjid di pulau itu.

Mereka terpaksa naik bot ke pulau lain untuk menunaikan solat Jumaat dan jamaah.

Tuan Ibrahim pernah berkata, "Kita pacak tiang untuk pembinaan pulau ini dengan harapan kerajaan negeri pimpinan Umno bertindak untuk membinannya di pulau ini."

Sekarang PAS sebagai sebuah parti politik Islam berjaya membinanya dengan bantuan orang ramai.

Selepas melihat kejayaan ini, banyak kawasan lain juga memohon PAS untuk membantu mereka membina surau untuk kawasan mereka.

"Hari ini kita akan merasmikan penggunaannya, selepas ini akan membuat pelbagai program di surau ini termasuk di hari-hari kebesaran Islam," kata Tuan Ibrahim kepada Harakahdaily.

Harakah Daily

Nor Yakcop, Umno tak perlu undi bukan Melayu

Posted: 14 May 2012 01:14 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

Menteri dalam Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop tidak berbeza dengan Perkasa kerana menggunakan sahutan perkauman "Ketuanan Melayu" dengan ugutan dan taktik ketakutan bahawa Malaysia akan kembali kepada tahun 1511 jika BN kalah dalam pilihan raya umum ke-13. 1511 adalah tahun kejatuhan kesultanan Melaka kepada kuasa Portugis dan permulaan penaklukan kuasa asing di Malaya.

Tan Sri Nor menggunakan tahun 1511 untuk menyokong dakwaan palsunya bahawa pembangkang tidak mempunyai kebolehan untuk menerajui agenda bumiputera. Perbandingan ini adalah salah kerana Portugis merupakan kuasa asing manakala pilihan raya umum ke-13 akan ditentukan oleh rakyat Malaysia. Ironiknya, sepatutnya PR yang menuduh BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya atas kehadiran pengundi hantu yang diragui, termasuk warga asing yang didaftarkan sebagai pemilih, yang berupaya untuk memainkan peranan yang penting dalam pilihan raya yang akan datang.

Adalah jelas bahawa sekiranya BN mengekalkan kuasa dalam pilihan raya umum yang akan datang, hitam akan menjadi putih dan putih akan menjadi hitam seperti yang ditunjukkan oleh New Straits Times dan Utusan Malaysia yang terpaksa meminta maaf kerana menyiarkan berita palsu.

Dengan menggunakan agenda perkauman bumiputera dalam pilihan raya umum yang akan datang, Tan Sri Nor dan UMNO telah memberi isyarat yang kuat bahawa mereka tidak mempedulikan pengundi bukan Melayu. UMNO dan Tan Sri Nor menggunakan agenda bumiputera sebagai satu-satunya agenda untuk memenangi pilihan raya umum, dengan mengatakan bahawa Pulau Pinang adalah contoh di mana orang Melayu telah terpinggir.

Cabar Tan Sri Nor Untuk Menyatakan Program-Program Apa Di Bawah Kerajaan Negeri BN Dahulu Untuk Orang Melayu Yang Telah Dibatalkan Oleh Kerajaan Negeri PR.

Kerajaan negeri PR Pulau Pinang mencabar Tan Sri Nor untuk menyatakan jumlah orang Melayu yang telah terpinggir di bawah pentadbiran PR. Bolehkah Tan Sri Nor menyenaraikan program-program yang telah dilaksanakan oleh mantan Ketua Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang telah dibatalkan oleh kerajaan negeri PR? Sekiranya Tan Sri Nor gagal untuk membuat demikian maka beliau tidak berbeza dengan Perkasa kerana menggunakan taktik umpan-perkauman dan taktik ketakutan.

Hakikatnya bukan sahaja bantuan kebajikan diteruskan, malah PR telah meningkatkannya kepada tahap yang tidak pernah dicapai oleh kerajaan negeri BN selama 50 tahun. Lebih daripada RM50 juta telah dibelanjakan untuk melaksanakan dan meningkatkan bantuan kewangan daripada RM100 setahun untuk warga emas, OKU, ibu tunggal serta pelajar-pelajar Tahun 1 & 4, Tingkatan 1 & 4. Tambahan juga, kerajaan negeri PR memberi pinjaman mikro-kredit kepada golongan miskin dan ibu tunggal, serta bayaran RM1,000 sekali sahaja untuk waris warga emas dan pelajar-pelajar daripada isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM4,000 yang berjaya diterima IPTA serta RM200 untuk setiap bayi baru lahir.

Yang paling mengkagumkan, Pulau Pinang telah berjaya membasmi miskin tegar dalam satu tahun, di mana BN telah gagal selama 50 tahun, dengan memastikan bahawa setiap isi rumah mempunyai pendapatan sekurang-kurangnya RM600 sebulan. Menjelang 2015, Pulau Pinang akan menjadi negeri pertama untuk membasmi kemiskinan sama sekali.

Walaupun apabila kontrak kerajaan negeri diberi melalui tender terbuka berdasarkan faktor-faktor harga paling baik, kualiti dan pengurusan, 70% daripada kontrak telah dimenangi kontraktor Melayu. Ini adalah pengurangan jika dibandingkan dengan 100% yang diberi kepada kroni UMNO, tetapi dari segi nilai, kontraktor-kontraktor Melayu yang tulen telah bermanfaat jika dibandingkan dengan kerajaan dahulu.

Sebabnya adalah kerana kerajaan negeri PR telah meningkatkan perbelanjaan untuk program-program sosial dan infrastruktur sebanyak 55% daripada RM1,387 juta selama 4 tahun 2004-7 kepada RM2,142 juta di bawah pentadbiran PR selama 4 tahun dari 2008-2011. Sebagai contoh, peruntukan negeri Pulau Pinang untuk projek jalanraya, di mana hampir 100% telah dimenangi oleh kontraktor Melayu, telah ditingkatkan daripada RM10.25 juta pada tahun 2007 kepada RM42.6 juta pada tahun 2012. Dan pada tahun 2012, peruntukan paling besar dalam sejarah Pulau Pinang untuk hal-ehwal agama Islam iaitu RM64 juta telah diluluskan.

Dengan bermain emosi dan sentimen dan mengabaikan fakta dan logik, Tan Sri Nor menunjukkan bahawa beliau tidak berbeza dengan Perkasa. Di Pulau Pinang, Perkasa dibenarkan untuk memukul dan mencederakan wartawan, bukan sekali tetapi dua kali di Jambatan Pulau Pinang pada bulan Julai tahun lepas dan pada 26 Februari semasa perhimpunan anti-Lynas di Padang Kota Lama. Tiada tindakan telah diambil ke atas ahli-ahli Perkasa dan UMNO yang ganas. Pada 10 Mei 2012, Perkasa telah dibenarkan oleh polis untuk melakukan upacara pengebumian Hindu di depan pintu rumah saya di Pulau Pinang.

Jika Tan Sri Nor berjaya untuk menggunakan ketakutan tahun 1511 dengan pendekatan perkauman agenda bumiputera dan ketuanan Melayu, maka ia akan menandakan penguburan demokrasi, harmoni kepelbagaian kaum dan budaya serta 1Malaysia!

Harakah Daily

Tiada masalah yuran naik jika pendidikan percuma

Posted: 14 May 2012 01:12 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Keputusan Kerajaan Negeri Kedah menaikkan yuran pengajian di Kolej Universiti Insaniah (Kuin) tidak akan membebankan pelajar sekiranya Pakatan Rakyat memerintah Malaysia.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, yuran yang tinggi tidak akan membebankan pelajar kerana keseluruhan kos pendidikan akan ditanggung oleh Kerajaan Pusat.

"Isu kenaikan yuran tidak berbangkit. Pakatan Rakyat tetap berpendirian akan memberi pendidikan percuma.

"Bila konsep pendidikan percuma, yuran tetap akan ada selepas ini. Tapi yang akan tanggung ialah Pakatan Rakyat apabila menjadi Kerajaan Pusat melalui peruntukan khas," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, jalan Raja Laut, dekat sini, semalam.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga berkata, Kuin adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri yang tidak mempunyai pendapatan yang tinggi seperti Kerajaan Pusat.

"Isu kenaikan yuran Kuin di kedah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri yang tidak mempunyai pendapatan yang lumayan seperti Kerajaan Pusat. Semua itu akan diatasi apabila Pakatan Rakyat memerintah Malaysia," katanya.

Minggu lalu, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, isu kenaikan yuran hanya melibatkan pengambilan pelajar baru dan pelajar lama tidak akan terjejas sehingga mereka menamatkan pengajian kelak.

Menurutnya, Kuin adalah universiti yang mengenakan yuran paling rendah kepada pelajar, malah pernah ditegur Kementerian Pelajaran kerana keadaan ini dikhuatiri akan menjejaskan pentadbiran universiti.

Harakah Daily

Panas...Kedah akan jatuh ke tangan Umno BN

Posted: 14 May 2012 01:09 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PANASSS MENDIDIH BEB!!!... KEDAH AKAN JATUH KETANGAN UMNO/BN SELEPAS PRU 13 SEPERTI DIJANGKAKAN OLEH PARA PEMIMPIN MEREKA.....PAS KEDAH LANGSUNG TIADA PASUKAN YANG MENGGERAKKAN KERJA PARTI NANTI!!!!.. PEMUDA PAS BOIKOT MB KEDAH YAB DS AZIZAN RAZAK!!!!
Pergolakkan dalam saf kepimpinan PAS Kedah yang dihebohkan baru-baru ini betul-betul mengancam peluang PAS/PR mengekalkan kedudukan parti itu pada PRU 13 nanti....

Pemuda PAS yang secara jelas dan terang dan menjadi rahsia umum kurang menyokong kepimpinan DS Azizan Razak....ini dibuktikan apabila satu himpunan Pemuda PAS sebagai mempersiapkan jentera parti menghadapi PRU 13 nanti di Stadium Guar Cempedak yang dirasmikan Menteri Besar Kedah, YAB Datuk Seri Azizan Razak telah diboikot oleh sayap parti itu....

Tak caya?....sila lihat foto-foto sebagai bukti bukan cakap pakai air liur basi....

Nampaknya kasyaf para pemimpin UMNO yang Kedah akan jatuh ketangan UMNO akan menjadi kenyataan...

PSST... WAHAI JUAK-JUAK UMNO.. OK TAK AYAT-AYAT BODEK SAYA INI...

Harakah Daily

Himpunan Pekerja anjuran Pakatan Rakyat kena boikot...

Posted: 14 May 2012 01:06 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PASCA BERSIH 3.0 DAN PERHIMPUNAN RASAKSA UMNO 66 TAHUN....PANAS.. PANAS.. PANAS MENDIDIH!!!... KINI GOLONGAN PEKERJA TOLAK KEPIMPINAN DSAI DAN PAKATAN RAKYAT....HIMPUNAN PEKERJA DISTADIUM MELAWATI ANJURAN PAKATAN RAKYAT KENA BOIKOT...LENGANG, SUNYI SEPI DAN HAMBAR!!!

Pergh!!!! sungguh dahsyat pukulan maut yang diterima Pakatan Rakyat terutama siri ceramah DSAI beb!!....memang sungguh berkesan propaganda UMNO serang DSAI dan seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat....ayat-ayat seperti komunis, pengganas, mau menggulingkan kerajaan secara revolusi, abaikan kaum pekerja, tidak tunai janji, kaki seks luar tabiee, agen asing, anak tanggang moden, tolak individu bernama anwar ibrahim (TIBAI) dll, termakan oleh rakyat..

Kini giliran para pekerja pula bangkit dan boikot DSAI dan Pakatan Rakyat...mereka sudah selesa dengan janji Najib Razak gaji minima RM900 yang akan dilaksanakan selepas PRU 13 walaupun PR sudah up RM200 menjadi RM1,100....para pekerja sanggup kerugian RM200 sebulan demi menyokong dan dakap erat UMNO kerana kepimpinan Najib Razak dan Rosmah Mansor yang dikatakan cukup luar biasa dan terhebat dalam dunia kini..

Himpunan Hari pekerja anjuran Selangor Ku di Stadium Melawati Shah Alam sebagai bukti....stadium kosong, lengang, sunyi sepi dan amat hambar....tiada seorang pekerja pun yang datang beb!!....mereka dah muak dengan janji-janji PR sepertimana kata Najib Razak..

Nampak gaya, kalau begini sambutan diterima PR terus menerus.. alamatnya maka benarlah kata-kata ramalan para pemimpin UMNO.. semua negeri akan jatuh ketangan UMNO/BN malahan tidak silap kasyaf Hasan Aqidah Ali, tiada satu undi pun diperolehi oleh calon-calon Pakatan Rakyat..

PSSTT... SEMOGA ARTIKEL INI AKAN MEMBAWA SENYUMAN DAN KELEGAAN KEPADA PARA PEMIMPIN UMNO...

Harakah Daily

Israel enggan sambung rundingan damai dengan Palestin

Posted: 14 May 2012 01:00 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

RAMALLAH 14 Mei - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu tidak menyatakan sebarang 'kata kunci' untuk menyambung semula rundingan damai antara Palestin dan Israel dalam suratnya kepada Presiden Mahmoud Abbas.

Menurut Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) semalam, surat daripada pemimpin Israel itu langsung tidak menjawab pertanyaan Abbas pada bulan lalu mengenai kegagalan rundingan damai antara kedua-dua pihak pada 2010 dan kesediaannya untuk menyambung semula rundingan tersebut.

Pada 17 April lalu, Abbas menghantar surat kepada Netanyahu berhubung empat isu utama iaitu rundingan damai, kegiatan penempatan haram, pembebasan tahanan Palestin di Israel dan pembatalan perjanjian berat sebelah. - AFP

Lelaki paling pendek di dunia tiba di Sydney

Posted: 14 May 2012 12:00 AM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

DANGI dipikul seorang lelaki di Lapangan Terbang Antarabangsa Sydney, Sydney semalam.

SYDNEY - Lelaki paling pendek di dunia, Chandra Bahadur Dangi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Sydney di sini dari Kathmandu, Nepal semalam.

Dangi yang berusia 72 tahun diisytiharkan sebagai lelaki paling pendek di dunia oleh beberapa pegawai Guinness World Records pada Februari lalu.

Dia hanya setinggi 54.6 sentimeter.

Dangi akan mempromosikan negaranya, Nepal sebagai destinasi pelancongan kepada penduduk Australia.

Ketika berada di lapangan terbang tersebut, seorang lelaki dilihat memikul Dangi di belakang badannya.

Dangi akan turut menjadi tetamu dalam program radio Fitzy and Wippa yang bersiaran pada waktu pagi. - Agensi

49 mayat dipotong kepala, tangan dan kaki ditemui di Monterrey

Posted: 13 May 2012 11:30 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

MONTERREY: Empat puluh sembilan mayat yang dipotong kepala, tangan dan kaki ditemui awal pagi tadi di lebuh raya utama utara Mexico menuju ke sempadan Texas, menjadikan ia insiden terbaru pembunuhan beramai-ramai membabitkan keganasan di antara kumpulan pengedar dadah Mexico.

Pihak berkuasa tempatan menemui kesemua mayat itu awal pagi tadi di sebuah kolam yang dipenuhi darah di pintu masuk ke bandar San Juan, di lebuh raya utama dari kota metropolitan Monterrey menuju ke sempadan Reynosa.
Sementara itu, pintu gerbang berwarna putih juga disembur cat hitam dengan perkataan "100% Zeta".

Jurucakap keselamatan negeri Nuevo Leon, Jorge Domene, berkata identiti 43 lelaki dan enam wanita yang ditemui itu sukar untuk dikenal pasti kerana kekurangan kepala, tangan dan kaki.

Bagaimanapun, kesemua mayat dibawa ke auditorium Monterrey untuk ujian DNA. - AP

Budak terkejut lintah masuk dubur

Posted: 13 May 2012 09:00 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD]-

MOHD. FARHAN menunjukkan lintah yang keluar dari duburnya di rumahnya di Ketereh, Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU - Seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun di Kampung Paya Rambai, Ketereh di sini melalui pengalaman mengerikan apabila seekor lintah yang saiznya lebih besar daripada ibu jari orang dewasa memasuki duburnya ketika dia menangkap ikan di sawah berdekatan rumahnya tengah hari kelmarin.

Bagaimanapun, murid tahun satu Sekolah Kebangsaan Kampung Chengal, Mohd. Farhan Adli Mohd. Alpatah, 7, tetap bernasib baik walaupun duburnya mengalami pendarahan akibat dimasuki lintah.

Ini kerana lintah tersebut yang boleh memanjang sehingga 25 sentimeter berjaya dikeluarkan setelah mengamalkan petua orang tua iaitu dengan makan belalang.

"Saya dan tiga orang rakan pergi ke sawah (yang terletak kira-kira 500 meter) dari rumah untuk mencari ikan, namun tak sangka pula ada lintah masuk dalam dubur.

"Sebaik sahaja pulang ke rumah saya dapati dubur berdarah dan keluarga saya mengesyaki mungkin lintah telah memasuki dubur, lalu nenek menyuruh makan belalang.

"Sepuluh minit kemudian saya membuang air besar dan lintah tersebut keluar," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

kosmo/-

Chu-young ketuai Korea

Posted: 13 May 2012 08:45 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PERSATUAN Bola Sepak Korea Selatan (KFA) memilih ketua pasukan kebangsaan, Park Chu-young mengetuai skuad bola sepak negara itu pada temasya Olimpik London yang bermula Julai ini.

Keputusan itu dibuat selepas satu mesyuarat yang dihadiri Presiden KFA, Cho Chung-yun dan pengurus skuad Olimpik, Hong Myung-bo.

Malah, keputusan itu turut mendapat restu pengurus skuad kebangsaan, Choi Kang-hee.

Chu-young dijadualkan kembali ke Seoul bagi menjalani latihan pusat, Khamis ini sebaik sahaja kempen Liga Perdana Inggeris (EPL) berakhir, musim ini.

Sinar Harian

Kagawa pamer persembahan cemerlang pada final Piala Jerman

Posted: 13 May 2012 08:43 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

JUARA Bundesliga, Borrusia Dortmund mengungguli Piala Jerman selepas mengalahkan finalis Liga Juara-Juara musim ini, Bayern Munich, 5-2 pada perlawanan berat sebelah di Stadium Olimpik Berlin, awal pagi semalam.

Kejayaan dicapai anak buah Jurgen Klopp itu banyak dibantu permainan cemerlang bintang Jepun, Shinji Kagawa yang melakukan beberapa gerakan mengelirukan lawan.

Malah, Kagawa yang menjadi buruan Manchester United musim ini turut meledak satu gol yang disempurnakan seawal minit ketiga.

Manakala penyerang Poland, Robert Lewandowski menyumbat hatrik, sementara satu lagi gol Dortmund disumbangkan Mats Hummels menerusi penalti.

Gol Bayern pula disumbangkan Arjen Robben yang menyempurnakan penalti pada babak pertama dan jaringan kedua menerusi penyerang Perancis, Franck Ribery.

Sementara itu pengendali Bayern, Jupp Heynckes mengakui gol pertama Kagawa di awal permainan menjejaskan rentak pasukannya.

"Kesimpulannya, kami beraksi buruk sepanjang perlawanan," katanya.

Sinar Harian

Penuntut didakwa miliki dadah

Posted: 13 May 2012 08:40 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU- Seorang penuntut sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di sini, dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, semalam atas dakwaan memiliki dadah jenis methamphetamine.

Tertuduh, Abdul Salam Muda, 20, dari Kampung Tok Kaya, di sini, didakwa memiliki dadah seberat 5.0 gram di belakang Pasar Kampung Bukit Besar, di sini, kira-kira jam 10.20 malam, pada 5 Mei lalu.

Bagaimanapun, tiada sebarang pengakuan direkodkan, sebelum Majistret Rozianti Mohamed Hanaphi menetapkan 13 Jun depan sebagai tarikh sebutan semula kes sementara menunggu laporan kimia.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 39A (1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang dua tahun tetapi tidak lebih lima tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan.

Mahkamah juga membenarkan Abdul Salam diikat jamin sebanyak RM9,000 dengan seorang penjamin.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor L Ratna manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sinar Harian

Milan mahu Sneijder?

Posted: 13 May 2012 08:39 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PEMAIN tengah Inter Milan, Wesley Sneijder (gambar) dikaitkan dengan perpindahan kontroversi ke AC Milan, musim panas ini.

Spekulasi itu timbul selepas pemilik kelab yang juga Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi mengarahkan kelab tersebut mencari pemain tengah berkualiti untuk diserapkan ke dalam pasukan itu pada kempen Serie A, musim depan.

Sumber mendedahkan, Berlusconi berminat dengan beberapa pemain tengah di Itali termasuklah Sneijder.

Bagaimanapun Berlusconi dan Timbalan Presiden, Adriano Galliani serta jurulatih, Massimiliano Allegri pantas menolak khabar angin tersebut.

Sinar Harian

PKNS akur kehebatan TRW

Posted: 13 May 2012 08:37 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KEGAGALAN mencipta ruang dan bersaing mendapatkan bola terutamanya dibahagian tengah adalah punca pasukan PKNS bimbingan Abdul Rahman Ibrahim terpaksa akur dengan kekalahan 0-3 ditangan pasukan The Red Warriors (TRW) dalam saingan Liga Super di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), malam kelmarin.

PKNS dilihat menguasai pada awal 10 minit pertama tetapi pelawat bingkas bangkit menerusi hantaran kemas barisan tengah sekali gus mendominasi permainan hingga ke tiupan wisel penamat.

"Kita berdepan dengan pasukan gergasi bola sepak Malaysia dan kami perlu berpijak di bumi yang nyata. Pelawat memiliki corak permainan lebih tinggi daripada kami.

Abdul Rahman berkata, pertukaran taktikal juga menemui jalan buntu apabila penguasaan di bahagian tengah gagal dilakukan pemain seperti dirancang.

Pada aksi berkenaan, jaringan Nor Shahrul Idhlan Talaha m-26, Obina Nwaneri (84) dan Mohd Ghaddar (86) memastikan Kijang menghambat pendahulu liga, Lions X11 yang keciciran dua mata berharga apabila diikat Kedah 3-3 di Stadium Jalan Besar.

Sinar Harian

Bojan pening kepala senaraikan pemain

Posted: 13 May 2012 08:36 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KETUA jurulatih Kelantan, Bojan Hodak memuji sikap ditonjolkan barisan pemain The Red Warriors selepas menang bergaya menumbangkan PKNS 3-0 di Kelana Jaya, kelmarin

Namun, pada masa sama, Bojan turut pening kepala untuk menyenaraikan sebelas pemain utama menjelang pertembungan akhir Piala FA, Sabtu ini.

"Saya puas hati aksi keseluruhan pemain. PKNS ternyata tidak begitu menyukarkan kami kerana disiplin penuh diterapkan pemain.

"Setiap pemain kami bermain bagus. Jadi, saya sedikit sukar memilih siapa bakal bermain dahulu pada babak pertama di Bukit Jalil nanti," katanya.

Pengendali asal Croatia ini juga optimis mengenai peluang anak didiknya merangkul Piala FA musim ini berdasarkan prestasi dipamerkan mereka.

"Pemain saya ada mentaliti untuk menang. Perkara inilah yang membezakan Kelantan dengan pasukan lain," katanya.

Sinar Harian

Kecederaan Shahril, Juma'at punca Lions gigit jari

Posted: 13 May 2012 08:34 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

JURULATIH Lions X11, V Sundramoothy berkata, kehilangan dua pemain berpengaruh, Shahril Ishak dan Juma'at Jantan kerana kecederaan menyebabkan mereka berputih mata apabila sekadar seri 3-3 menentang Kedah, kelmarin.

Tuan rumah selesa mendahului 3-1 namun pasukan pelawat bimbingan Wan Jamak Wan Hassan berjaya bangkit mengikat kedudukan sekali gus menghampakan Lions meraih tiga mata.

"Saya fikir kehilangan Shahril dan Juma'at sedikit memberi kesan kepada pasukan. Bukan itu saja, Abdel Fatah Safi kerap kali mencemaskan kami dengan menguasai di bahagian tengah padang.

"Kami cuba menyusun semula taktik dan membuat beberapa gerakan merbahaya. Malangnya, kami gagal mempertahankan kubu sehingga tamat permainan," katanya.

Lions akan meneruskan perlawanan berdepan Kuala Lumpur di tempat lawan dan Sundram menggesa pemainnya mencatat kemenangan dalam usaha mengukuhkan cengkaman di persada Liga Super musim ini.

Sinar Harian

Kebangkitan Kenari legakan Wan Jamak

Posted: 13 May 2012 08:30 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KEDAH berjaya melakukan kebangkitan luar biasa walaupun sebelum itu ketinggalan dua gol dengan mengikat Lions X11, 3-3 pada saingan Liga Super di Stadium Jalan Besar, kelmarin.

Pengendalinya, Wan Jamak Wan Hassan mengukir senyuman kerana mereka tidak pulang ke Alor Setar dengan tangan kosong.

"Kita berjaya mencuri satu mata di Jalan Besar walaupun pada awalnya ketinggalan 1-3. Semangat juang anak buah saya juga tidak pernah luntur.

"Kita tahu, Lions merupakan pasukan yang begitu hebat sehingga kami dipaksa bekerja keras. Saya beritahu pemain, kita mesti bangkit memburu jaringan bagi mengikat tuan rumah.

"Keputusan seri ini saya anggap sebagai bonus buat pemain Hijau Kuning," katanya.

Kedah kini menghuni tangga ke-11 liga dan bakal melayan kunjungan Selangor PKNS di Stadium Darul Aman, malam esok.

Sinar Harian

Pelumba, penonton dikepung polis

Posted: 13 May 2012 08:29 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - Keghairahan dan kegembiraan pelumba kereta dan penonton menyaksikan perlumbaan di Lebuh Keluli, Seksyen 7, berdekatan I- City lenyap apabila polis mengepung mereka, malam kelmarin.

Dalam operasi kira-kira jam 2.30 pagi itu, mereka cuba meloloskan diri daripada serbuan, tetapi gagal apabila semua lorong ditutup.

Operasi yang dijalankan lima jam itu melibatkan Unit Khas Ketua Trafik Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Putrajaya.

Ketua Operasi, Asisten Su­perintendan Khuzir Abdul Majid berkata, ketika operasi, pemilik sedang mempamerkan kereta diubah suai dan ada melakukan aksi berbahaya sambil disaksikan penonton.

Menurutnya, pemilik kereta bertindak meninggalkan kenderaan di sekitar kawasan premis.

"Sebuah kereta jenis Proton Putra yang dipercayai aktif berlumba ditinggalkan dan hasil pemeriksaan mendapati nombor pendaftaran kenderaan itu milik Proton Wira.

"Kita menunda kereta lain selepas memeriksa kenderaan ditinggalkan pemilik," katanya.

Khuzir berkata, 300 kereta pelbagai guna yang diubah suai dibawa ke JPJ Padang Jawa untuk pemeriksaan.

Sinar Harian

Pemuda maut, cubaan memotong gagal

Posted: 13 May 2012 08:28 PM PDT

22 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

JENGKA 17 - Seorang pemuda maut dalam satu kemalangan jalan raya di Kilometer 41.9 Jalan Bandar Jengka-Temerloh, apabila kereta yang dipandu terbabas dalam cubaan memotong sebuah kenderaan di hadapannya.

Mangsa, Othman Abdullah, 34, dipercayai dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Felda Jengka 17, meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan teruk di kepala dan badannya.

Ketua Polis Ibu Pejabat Polis Daerah Maran, Deputi Superintendan Ahmad Johari Shahabudin berkata, kejadian berlaku sekitar jam 12 tengah malam, kelmarin.

Menurutnya, mangsa yang memandu Proton Wira dikatakan cuba memotong Proton Gen2 di hadapannya, tetapi gagal lalu terlanggar bahagian belakang kereta Gen2 berkenaan.

"Selepas pelanggaran tersebut, kereta mangsa terbabas ke sebelah kanan jalan dan memasuki sebuah ladang," katanya.

Difahamkan pemandu Gen2 berkenaan dilaporkan selamat.

Adik mangsa, Mohd Sabri Abdullah, 27, berkata, dia mendapat tahu mengenai kemalangan yang menimpa abangnya menerusi seorang rakan.

"Ketika itu, saya baru pulang dari berniaga di pasar malam. Tiba-tiba saya mendapat panggilan telefon daripada rakan saya.

"Memang terkejut mendengar apa yang menimpa abang saya, lalu bergegas ke tempat kejadian dan ketika itu saya diberitahu arwah sudah tiada," katanya.

Menurutnya, arwah sebelum kejadian telah belanja rakan-rakannya, malah dia tidak pernah bertanya apa-apa berkenaan durian runtuh yang diumumkan kerajaan sebelum ini.

Mangsa anak sulung daripada tiga beradik selamat dikebumikan pagi semalam di Tanah Perkuburan Islam Felda Jengka 17.

Sinar Harian

PAS Negeri Sembilan

Posted: 13 May 2012 09:14 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


Yang untung orang Cina, yang rugi orang Melayu

Posted: 13 May 2012 07:26 PM PDT


Macamana orang Melayu nak maju kalau pemimpin Melayu bersikap begini. Ambil contoh mudah, Pakatan Rakyat khususnya PAS dan PKR di N.Sembilan tidak boleh menggunakan kemudahan awam seperti Dewan, Pusat Dakwah, Stadium untuk mengadakan ceramah atau mesyuarat. PAS dan PKR di N.Sembilan tiada pilihan, akhirnya menyewa premis dan dewan milik orang Cina. Yang untung orang Cina, yang rugi orang Melayu juga, akibat sikap pemimpin Melayu seperti di bawah ini.

Tarik lesen jika berniaga di ceramah pembangkang
14 Mei 2012

KUALA KLAWANG, Negeri Sembilan - Amaran keras akan diberikan termasuk menarik lesen berniaga sekiranya peniaga tertangkap ketika berniaga di ceramah pembangkang dengan menggunakan kemudahan yang diberi kerajaan.

Pengerusi Jawatankuasa Negeri Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Sembilan, Datuk Yunus Rahmat berkata, pihaknya menerima aduan bahawa ada peniaga yang berniaga di tapak ceramah anjuran pembangkang di sekitar daerah ini.

"Kita tidak menghalang mereka berniaga tetapi yang menyedihkan mereka menggunakan kemudahan dan peralatan diberikan kerajaan.

"Baru-baru ini, kami berjaya mengesan ada peniaga berniaga menggunakan payung Fama di Kampung Bukit Serambai ketika ceramah Pas diadakan di sana," katanya ketika ditemui semasa mengadakan lawatan ke Pasar Tani Kuala Klawang, awal pagi, semalam.

Hadir sama, Pengarah Fama Negeri Sembilan, Abdul Rahman Sulaiman; Ketua Polis Daerah Jelebu, Deputi Superintendan Setapa Yusof dan Timbalan Pengarah Fama Negeri, Siti Nurul Haida Ibrahim.

Yunus yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Klawang berkata, beliau mengarahkan pegawai Fama daerah agar memantau kegiatan peniaga di tapak ceramah pembangkang.

"Pegawai Fama perlu melaporkan kepada saya sekiranya terdapat peniaga berniaga menggunakan peralatan yang mempunyai label jabatan kerajaan.

"Kita memahami situasi peniaga yang mahu mencari rezeki dan kita tahu tidak semua peniaga itu menyokong pembangkang. Mereka hanya mengambil peluang berniaga sekiranya dipelawa pembangkang dan ia menjadi tempat mereka mencari rezeki," katanya.

Beliau berkata, malah ada peniaga yang tidak berlesen, namun dijemput pembangkang untuk berniaga dan ini menjadi masalah.

"Selain itu, wang hasil berniaga itu akan diserahkan kepada pembangkang sebanyak 30 peratus dan ini secara tidak langsung mereka menyokong pembangkang," katanya.

Yunus berkata, selain lesen perniagaan ditarik semula, peniaga yang tertangkap juga perlu memulangkan semula kemudahan diberikan jabatan kerajaan terbabit.

Sementara itu, Abdul Rahman berkata, pihaknya menyumbangkan payung niaga kepada tujuh peniaga di tapak pasar tani itu.

Katanya, pihaknya mengenal pasti 10 peniaga yang tidak memiliki payung untuk berniaga.

"Kita menyerahkan kepada tujuh peniaga. Manakala tiga lagi tidak hadir pada hari ini.

"Setiap payung berkenaan bernilai RM150 dan ini adalah sumbangan Fama kepada peniaga yang kurang berkemampuan," katanya.

Jom Belajar Bahasa Mandarin di Kompleks As-Sa’adah

Posted: 13 May 2012 06:49 PM PDT


Kelas Bahasa Mandarin Bersiri
Setiap hari Sabtu dan Ahad
Masa : 9 pg – 11 pg
Tempat : Komplek As-Sa'adah , Seremban
Yuran : RM 30 sebulan
Pendaftaran : RM10
Sila hubungi : 06-7628835/ 012-3553047

Alamat :
Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) Cawangan Negeri Sembilan
Kompleks As-Sa'adah
Jalan Mufti Ahmad
Lot 5417, Rahang Square
70100 Seremban
Negeri Sembilan
No tel : 06-7628835/ 012-3553047

N.27 - PAS DUN Sura

Posted: 13 May 2012 07:34 PM PDT

N.27 - PAS DUN Sura


Najib Bubar Parlimen Minggu Ini, PRU 9 Jun?

Posted: 12 May 2012 08:10 PM PDT

DIKEMASKINI...SHAH ALAM - Selepas spekulasi lebih setahun, mengambil kira ucapan Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan ulang tahun Umno ke-66 kelmarin, teka-teki terbaru menyebut Perdana Menteri akan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, esok, untuk mendapatkan perkenan membubarkan Parlimen.
 Malah, laporan-laporan blog dan SMS disebar luas mengatakan Parlimen akan dibubarkan Selasa ini manakala penamaan calon akan berlangsung pada 26 Mei dan diikuti dengan tarikh pengundian pada 9 Jun - dengan tempoh berkempen selama 14 hari.
Ramalan itu turut mengambil kira cuti sekolah dua minggu bermula 28 Mei.

"Berdasarkan maklumat yang saya terima, Perdana Menteri akan bubar Parlimen Isnin," kata seorang pemimpin kanan parti komponen kepada Sinar Harian, semalam.

"Nampak gaya Perdana Menteri lebih yakin ekoran sambutan diberikan oleh ahli-ahli Umno," katanya lagi.
Ketika ditanya Najib akan berada di United Kingdom dan Amerika Syarikat untuk menghadiri majlis konvokesyen dan kemudian bercuti, pemimpin itu menambah, "itu satu rutin, ini perkara lebih penting."

Apabila diajukan soalan yang sama, Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional di Parlimen, Datuk Bung Moktar Radin berkata, pihaknya kini berada di paras "cukup bersedia" untuk menghadapi PRU13.

"Saya tidak terkejut jika Parlimen dibubarkan minggu depan, apa pun keputusan akhir di tangan PM," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan.

Beliau yang turut menghadiri sambutan ulang tahun ke-66 di Stadium Nasional Bukit Jalil berkata, mesej perhimpunan kali ini menunjukkan "pilihan raya sudah semakin dekat."

"Memang pilihan raya sudah dekat. Hanya tunggu untuk mendengar semboyan PRU," katanya lagi.
Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffian berkata, "berdasarkan apa yang saya dapat lihat semalam, nampaknya Umno kini sudah bersedia."

Ibrahim juga berkata beliau tidak hairan jika Najib, selaku Pengerusi BN memutuskan untuk membubarkan Parlimen minggu ini.

Penganalisis politik Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian yang seiring dengan pandangan beliau pula berkata: "PRU13 akan diadakan sebelum Ramadan... awal bulan Jun."

Bagaimanapun Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar melihat mesej bahawa Najib akan menghadap Agong "hanya satu gurauan".

"Apapun gurauan ini juga boleh menjadi realiti (diadakan PRU13 lebih awal), apapun boleh terjadi," kata pemimpin dari Sarawak itu.

Menurut Wan Junaidi, selepas menyelesaikan siri isu dan masalah, Najib mempunyai satu lagi perkara penting untuk ditangani iaitu projek nadir bumi Lynas di Pahang.

"Saya fikir Najib mahu menyelesaikan kesemua masalah yang ada dengan baik. Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen hanya akan membentangkan laporan pada awal Julai ini... jadi, saya fikir paling cepat pun awal pada Julai sebelum Ramadan atau selepas Aidilfitri, sekitar September," kata beliau.

DUN CHINI

Posted: 13 May 2012 07:33 PM PDT

DUN CHINI


KULIAH UST.AZHAR DI PEKAN PAHANG

Posted: 12 May 2012 11:36 PM PDTVIDEO SRIKANDI PKR DI PEKAN PAHANG

Posted: 12 May 2012 11:34 PM PDT


PAS Kawasan Miri

Posted: 13 May 2012 07:31 PM PDT

PAS Kawasan Miri


Jalan Kampung Masih Teruk

Posted: 13 May 2012 04:11 PM PDT

Jalan Masuk Kampung Bakam Sempit


MIRI- Kampung Bakam yang terletak dipinggir pantai Miri lebih kurang 20 minit perjalanan ke bandaraya Miri. Kebanyakan penduduk Bakam bekerja sendiri sebagai nelayan dan petani.

Jalan masuk kedalam kampung Bakam agak sempit dan tidak sesuai untuk kenderaan besar. Sudah hampir bertahun-tahun lamanya penduduk kampung Bakam memohon jalan yang lebih luas dan bertar sepanjang kampung tersebut tetapi sehingga kini hanya ada sebahagian kecil sahaja jalan bertar, itu pun sempit dan kecil hanya sesuai untuk motorsikal saja dan kenderaan kecil saja.

Walaupun jalan diluar atau sekitar jalan kampung sudah bertar tetapi apabila masuk kedalam ulu kampung tersebut, jalan masih lagi teruk terutama sekali jalan masuk ke kebun atau tanah pertanian.

Terdapat papan tanda NaikTaraf Jalan Kampung tetapi jalan yang siap hanya separuh jalan, sedangkan jalan untuk masuk kedalam kampung masih lagi teruk dan becak terutama waktu hujan.

Sekurang-kurangnya pihak kerajaan menurap jalan tersebut dengan batu untuk mengelak kenderaan tersangkut dalam lumpur ketika hujan terutama jalan ke kebun.

Ramai petani sukar untuk mengangkut hasil petanian mereka akibat jalan yang sempit dan berlumpur terutama sekali untuk kenderaan kecil hanya kenderaan pacuan 4 roda yang sesuai untuk jalan tersebut.

Bukan semua petani yang mampu membeli kenderaan pacuan roda, selain itu mereka hanya menggunakan motosikal untuk tujuan pengangkutan.

Kita mendesak pihak kerajaan agar menunaikan janji mereka untuk melebarkan jalan kampung serta membina laluan untuk para petani mengangkut hasil petanian mereka, dimana jalan kebun yang ada sekarang tersekat akibat jalan yang tidak teratur serta sukar untuk dimasuki oleh kenderaan biasa kecuali motosikal dan kenderaan pacuan 4 roda.

Kita berharap pihak kerajaan dapat melaksanakan semua projek rakyat dengan adil untuk semua tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

English version
Access Road to Bakam Village Narrow
MIRI - Bakam village just off the coast of Miri, located about 20 minutes drive from the Miri city.
Many of the Bakam residents are self-employed as fishermen and farmers.

Access road into the village of Bakam is quite narrow and not suitable for big vehicles. It was almost over the years the villagers of Bakam apply a wider road and tarred throughout the village, but so far there is only a fraction of paved road, it was narrow and small, it is only suitable for motorcycles and small vehicles only.

Although the road outside or around the village roads are tarred, but when they enter into the upstream of the village, the road is still severe, especially access roads to farm or agricultural land.

There are signs Upgrade Road but the road is only half way completed, while the road access into the village is still severe and muddy, especially when it rains.

At least the government is paving the road with stones to prevent vehicles stuck in mud when it rained, especially the way to the farm.

Many farmers difficult to transport their agricultural produce as a result of the narrow and muddy road, especially for small vehicles, only 4-wheel drive is suitable for the road. Not all farmers can afford wheel drive vehicles, other than that they only use the motorcycles for transportation purposes.

We urge the government to fulfill their promises to widen roads and build a path for the farmers to transport their agricultural produce, farm roads where the existing road is blocked due to irregular and difficult to be accessed by conventional vehicle, except motorcycles and 4-wheel drive.

We hope the government can implement all the people projects with justice for all regardless of race, religion and political belief.

ULAMA PEWARIS NABI

Posted: 13 May 2012 03:31 PM PDT

ULAMA PEWARIS NABI


MANSUH BETUL, TAK MANSUH BAHA?UL

Posted: 13 May 2012 04:33 AM PDT

Bila Pakatan Rakyat perintah , tol akan dimansuhkan terutama di Selangor.
Bila tol tiada , harga barang akan turun dan stabil dan jarang dirancang untuk dinaikkan.

SHAH ALAM 13 Mei: Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Selangor, Azmizam Zaman Huri berkata, lebih 25 tahun rakyat Selangor dan Lembah Klang dibebankan dengan bayaran di kedua plaza tol Batu Tiga dan Sungai Rasau.
Beliau berkata, meskipun Selangor terkaya di Malaysia, namun plaza tol yang banyak di negeri itu, membebankan pengguna jalan raya, khasnya golongan muda.
Jelas Azmizam, kos perjalanan pergi balik Shah Alam-Kuala Lumpur bagi kedua-dua tol itu berjumlah RM 4.20, yang membebankan kira-kira 120,000 pengguna kenderaan setiap hari.
"Sedangkan kos pembinaannya berjumlah RM357 juta. Telah 25 tahun syarikat konsesi membuat kutipan. Saya rasa sudah cukup lama. Kedua tol ini mesti dimansuhkan," tegas beliau.
Sehubungan itu beliau menyeru supaya perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak mendengar bantahan mereka dan menutup dua plaza tol berkenaan.
"Kalau betul Najib kata nak dahulukan rakyat, sila mansuhkan kedua tol ini.
"Kami cabar Barisan Nasional dan juga Pakatan Rakyat. Mana-mana parti yang tidak sokong tuntutan untuk memansuhkan tol, akan ditolak dalam pilihan raya umum ke-13," tegasnya.
Dalam pada itu, beliau memaklumkan akan melancarkan kempen mansuh Tol PJS di Lebuhraya Pantai Baru dalam masa terdekat.
"Ini adalah permulaan kempen bagi memansuhkan semua tol di semua lebuh raya di negara ini," tegasnya.

ANGGUK PUN TIDAK INIKAN TUNDUK !

Posted: 12 May 2012 11:37 PM PDT

Sek Pondok Pun tak Mahu Terima Tolak bantuan RM100,000
TUMPAT – Pondok Berangan di Kampung Berangan memutuskan untuk menolak peruntukan RM100,000 pemberian daripada Kerajaan Persekutuan yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Pondok Berangan antara lima pondok di negeri ini yang tersenarai akan menerima peruntukan itu ketika perjumpaan khas Muhyiddin dengan pengasas pondok Geting (Pondok An–Najmiah) di sini, Abdullah Samah pada 24 April lalu. Guru Pondok Berangan, Muhammad Ali berkata, dia menolak peruntukan itu kerana sejak pondok ini dibuka 70 tahun lalu, pihak pengurusan pondok di sini pada zaman pengasasnya lagi tidak pernah menerima bantuan daripada Kerajaan Persekutuan. "Memang ada bantuan daripada Kerajaan Persekutuan dihulurkan untuk membantu pondok ini, tetapi ditolak oleh pengasas pondok ini. "Disebabkan itu, saya sebagai generasi kedua juga akan berbuat demikian, menolak bantuan RM100,000 untuk pembangunan pondok yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri ketika berkunjung ke Pondok Geting baru–baru ini. "Pihak saya pun setakat ini tidak menerima apa–apa lagi berkaitan wang peruntukan itu," katanya ketika ditemui di pondoknya semalam. Pondok Berangan diasaskan Allahyarham Yaakob Ishak dikenali sebagai Tok Guru Kob, membuka pusat pengajian pondok ini pada tahun 1942. Sekarang ini seramai 35 pelajar lelaki dan perempuan mengikuti pengajian pondok di sini dan ada diantara mereka dari Kemboja, Thailand dan Pahang. Sebanyak 30 pondok disediakan sebagai tempat tinggal pelajar tersebut. Pada 25 April lalu, Sinar Harian menyiarkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan peruntukan RM500,000 untuk membantu lima pusat pengajian pondok dibawah Persatuan Ulama' Minda Pondok di negeri ini. Antara pondok itu ialah Pondok Berangan, Pondok Bunut Susu, Pondok Jal Besar, Pondok Pulau Ular dan Pondok Geting.

Tolak bantuan RM100,000 Muhammad (tiga, kiri) memutuskan untuk menolak peruntukan yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri

PAS KOTA TINGGI

Posted: 13 May 2012 01:16 PM PDT

PAS KOTA TINGGI


KENYATAAN MEDIA PRESIDEN PAS- PASCA BERSIH 3.0 : JAMINAN KESELAMATAN INDIVIDU YANG DIBURU PIHAK KESELAMATAN

Posted: 12 May 2012 10:33 PM PDT

Setelah berakhirnya perhimpunan Bersih 3.0, maka terdapat desakan dan ugutan yang bertalu-talu dari pihak berkuasa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) supaya individu tertentu yang telah dikenalpasti bertindak untuk menyerahkan diri bagi melengkapkan siasatan pihak polis dalam isu perhimpunan Bersih 3.0. Malangnya arahan serah diri ini hanya terarah kepada peserta demonstrasi sahaja, sedangkan tindakan segelintir pihak polis tertentu yang telah bertindak di luar batas undang-undang telah dibiarkan begitu sahaja.

Umum mengetahui bahawa kebanyakan mangsa yang menerima layanan buruk dan dicederakan dalam perhimpunan Bersih 3.0 telah berhadapan dengan kekasaran pihak polis ini setelah mereka digari, selain dari dipukul dan disepak secara betubi-tubi oleh pihak keselamatan yang telah mengheret mereka yang sedang dalam proses bersurai. 

Kita akur bahawa penahanan seseorang adalah di bawah bidang kuasa pihak polis, dengan merujuk kepada peruntukan tertentu. Tetapi tindakan memukul mereka yang berhimpun ini, apatah lagi yang sedang bersurai adalah salah dan sangat zalim sifatnya.  Bagaimana mungkin mereka yang dipanggil menyerah diri ini dapat dijamin keselamatan mereka dan tidak berdepan dengan kemungkinan tindakan kekerasan dan dipukul sekali lagi semasa siasatan dijalankan ?.


DATO' SERI TUAN GURU HJ ABDUL HADI AWANG

PRESIDEN PAS

Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm- Mempersada Perjuangan

Posted: 13 May 2012 11:31 AM PDT

Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm- Mempersada Perjuangan


Piala FA: Kelantan isytihar 20 Mei cuti peristiwa

Posted: 13 May 2012 01:23 AM PDT


KOTA BHARU, 13 Mei: Kelantan mengisytiharkan 20 Mei adalah cuti peristiwa sempena perlawanan akhir bola sepak Piala FA antara pasukan negeri itu dengan Sime Darby pada 19 Mei ini.

Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan & NGO Negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood pada sidang media di bilik MMKN, Kota Darulnamin di sini, petang ini.


Ini, katanya bagi memberi sokongan dan memastikan keselamatan penyokong The Red Warriors menyaksikan perlawanan akhir Piala FA antara Kelantan dan Sime Darby itu.

Jelasnya, Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah bersetuju untuk member cuti peristiwa pada Ahad, 20 Mei di mana perbincangan awal telah diadakan antara beliau dan Tuan Guru.

"Tuan Guru begitu prihatin terhadap perkembangan sukan bolasepak Kelantan dan di atas faktor keselamatan beliau telah bersetuju untuk memberi cuti peristiwa pada Ahad, 20 Mei nanti," ujar beliau.

Abdul Fattah juga berkata walaupun perlawanan tersebut akan diadakan Sabtu ini, namun bagi memberi kemudahan dan keselesaan kepada rakyat Kelantan yang ingin ke Kuala Lumpur sudah boleh membuat perancangan awal tanpa tergesa-gesa kerana kerajaan telah mengisytiharkan cuti tersebut lebih awal lagi.

Mengulas harga tiket yang agak mahal jika dibandingkan dengan tahun-tahun lepas, Abdul Fattah berkata kerajaan juga telah menyarankan kepada FAM dalam hal itu, namun ia terpulang kepada pihak berkenaan untuk menaikkan harga tiket atau mengekalkannya.

"Kita sedar, minat rakyat Kelantan terhadap sukan bolasepak amat mendalam dan kenaikan harga tiket tersebut sedikit sebanyak terjejas juga, namun kerajaan amat menggalakkan rakyat negeri ini datang beramai-ramai ke Kuala Lumpur menyaksikan Piala FA ini," katanya lagi.

Sementara itu, sebagai tanda sokongan media Kelantan terhadap perlawanan akhir tersebut, pihak Exco sukan turut menyampaikan jersi dan beg kepada petugas media yang hadir di sidang akhbar tersebut.

PRU13: PAS tangguh muktamar, ganti himpunan raksasa

Posted: 13 May 2012 01:23 AM PDT


KUALA LUMPUR, 13 Mei: PAS akan menangguhkan muktamar yang sepatutnya diadakan pada Jun ke November depan.

Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, ia akan digantikan dengan perhimpunan raksasa pada 1 Jun di Alor Setar, Kedah yang akan memberi fokus sepenuhnya kepada pilihan raya umum ke-13.

"PAS lebih menumpukan kepada persediaan menghadapi pilihan raya umum yang masih menjadi teka-teki, itulah demokrasi di negara itu.

"Jadi PAS tangguh muktamar ke satu tarikh lain dan akan adakan ijtima' dan munajat perdana untuk perkasakan jentera dan ahli di seluruh negara bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13," kata beliau pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat di ibu pejabat parti, Jalan Raja Laut, dekat sini, hari ini.

Beliau berkata, Naib Presiden, Datuk Mahfuz Omar akan menjadi pengarah bagi ijtima' yang dijangka dihadiri lebih 100,000 ahli parti itu.

"Maklumat lanjut akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

"PAS tak akan sediakan bas untuk ke sana tapi semua atas usaha ahli sendiri tapi kita yakin kehadiran lebih 100,000," katanya.

Sementara itu, Ustaz Hadi juga memaklumkan seratus peratus nama calon dari setiap negeri sudah dihantar ke Jawatankuasa Pusat dan diluluskan Majlis Syura.

"Jawatankuasa Pusat memberi kepercayaan kepada Dewan Harian PAS Pusat untuk meneliti semua calon yang dikemukakan kepada pusat dan diluluskan Majlis Syura," katanya.

Tambah beliau juga, isu pertindihan kerusi dengan PKR dan DAP akan diselesaikan oleh Jawatankuasa Bersama dalam Pakatan Rakyat.

"Itu akan diselesaikan oleh jawatankuasa bersama dalam Pakatan Rakyat," katanya.

Turut bersama pada sidang media ialah Timbalan Presiden, Mohamad Sabu,  Naib Presiden, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub, serta Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali.

Haram jadah: Najib mohon maaf atau saman malu

Posted: 12 May 2012 09:33 PM PDT


KULAI, 13 Mei: Ungkapan 'haram jadah' yang diulang dua kali oleh Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak yang ditujukan kepada penentang-penentang penyenaraian FGVH adalah terlalu kesat dan tidak sewajarnya disebut oleh seorang Perdana Menteri.

Sehubungan itu, Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman kepimpinan Anak Negeri Johor membuat laporan polis di Balai Polis Kulai, semalam terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abd Razak.

Kata Mazlan, ia ekoran ucapan Najib ketika mengumumkan 'Durian Runtuh' di Felda Jengka 8 di Pahang pada 8 Mei lalu.

Beliau berkata, 'haram jadah' dalam kamus DBP bermaksud 'Anak Luar Nikah' dan ia sangat bertentangan prinsip Rukunegara- Kesopanan dan Kesusilaan'; apatah lagi ajaran Islam yang menekankan ketinggian akhlak dan moral, lebih-lebih lagi pemimpin yang sepatutnya menjadi contoh ikutan rakyat.

"Laporan polis mendesak PM menarik balik ucapannya dan meminta maaf secara terbuka kerana golongan yang tidak bersetuju dengan penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia terlalu ramai," ujarnya.

Mazlan menambah, ia bukan sahaja warga Felda tapi umumnya rakyat yang terlalu sayang dengan prihatin dengan masa depan institusi Melayu seperti Felda.

Katanya, pihak peguam akan menghantar notis tuntutan permohonan maaf oleh PM dan jika gagal berbuat demikian, saman malu akan dikemukakan.

Sekitar Majlis Penutup Anak Muda Kelantan Dun Pulai Chondong

Posted: 12 May 2012 09:31 PM PDT


Usul kecam kekerasan polis: Hanya 16 daripada 1270 tentang

Posted: 12 May 2012 04:38 PM PDT


(Para peguam yang menyokong usul kutuk kekerasan polis di perhimpunan Bersih 3.0)

KUALA LUMPUR: Majlis Peguam semalam membuat usul tergempar mengutuk kekerasan melampau polis ketika menyuraikan perhimpunan Bersih 3.0 April 28 yang lalu di dalam satu mesyuarat agung luar biasa (EGM).

Hanya 16 peguam daripada 1,270 ahli majlis peguam yang membantah resolusi tersebut.

Dalam resolusi yang diluluskan dengan cara undian itu, Majlis Peguam turut menuntut permohonan maaf daripada Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara kepada orang awam dan ahli media atas tindakan polis ketika perhimpunan tersebut.

Pengerusinya Lim Chee Wee berkata kehadiran EGM kali amat memberangsangkan – melebihi mesyuarat agung tahunan (AGM)nya.

"Ini menandakan bahawa ahli majlis melihat insiden Bersih 3.0 dengan serius," kata beliau.

Aman sehingga diganggu


Faktanya, kata Lim ialah laporan terhadap kekejaman polis, dan penggunaan gas pemedih mata dan meriam air yang berlebihan hanya selepas penghadang Dataran Merdeka diceroboh pada pukul 3 petang.

"Sebelum itu, situasi (perhimpunan) adalah seperti karnival," kata beliau.

Lim berkata Majlis Peguam telah mengerahkan sebanyak 78 ahli untuk memerhati perhimpunan Bersih, dan hanya keadaan di Kuala Lumpur menjadi kelam-kabut manakala situasi di Kuantan, Johor Bharu, Melaka dan Ipoh aman kerana polis telah bertindak secara terkawal.

Beliau turut menambah bahawa 100,000 hadirin yang membanjiri Kuala Lumpur pada April 28 yang lalu tidak diberikan ruang dan masa secukupnya untuk bersurai di mana gas pemedih mata dan air berasid terus dihalakan pada mereka walaupun mereka dalam keadaan hendak melarikan diri.

"Ini membawa kepada satu soalan mudah. Mengapa polis masih tidak membaca dan melaksanakan apa yang dicadangkan Suhakam?" kata Lim, merujuk kepada laporan siasatan terhadap perhimpunan aman yang lepas.

Lim turut menegaskan bahawa kekerasan yang ditunjukkan polis adalah tidak memadai dengan tindakan penyokong yang mengejek mereka kerana semua peserta adalah tidak bersenjata, dan tanggungjawab menjaga keamanan adalah jatuh di bahu pihak berkuasa yang bersenjata.

Majlis Peguam Malaysia turut menuntut agar anggota polis yang melakukan keganasan dikenalpasti dan didakwa.


Pulau penal bebas kerajaan
Selain itu, Lim berkata Majlis Peguam turut memulau panel bebas yang ditubuhkan kerajaan untuk menyiasat dakwaan keganasan polis dalam perhimpunan BERSIH 28 April lalu.

Majlis Peguam mencadangkan agar wakil Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyiasat insiden Bersih 3.0 dan bukannya bekas ketua polis negara Tun Hanif Omar.

SEKITAR MUKTAMAR DPPNK KALI KE -53

Posted: 12 May 2012 04:37 PM PDTAnak muda bergabung tentang gejala jenayah

Posted: 12 May 2012 04:30 PM PDT


KOTA BHARU: Anak muda yang prihatin terhadap isu-isu berkaitan jenayah kini bergabung membentuk sebuah badan bukan kerajaan yang dikenali sebagai Benteng Negara Dari Jenayah (Benar Malaysia).

Matlamatnya memperkukuhkan Benar Malaysia sebagai "smart partner" yang kritikal, kreatif dan konstruktif membantu mana-mana pihak membanteras gejala jenayah.

Pengerusi bersama, Firdaus Jaafar berkata, Benar Malaysia juga berusaha mendidik dan memberi kefahaman secara menyeluruh kepada masyarakat tentang bahaya jenayah.

"Selain itu menjalankan kajian-kajian strategis berkaitan kegiatan bagi menangani gejala jenayah," katanya selepas pelancaran Benar Malaysia peringkat kebangsaan di Medan Ilmu semalam.

Pelancaran disempurnakan Speaker Dun Kelantan, Datuk Nasuruddin Daud. Pada malam sebelumnya program jelajah pertama Benar Malaysia di Tanah Merah dirasmikan anggota Exco, Datuk Abdul Fattah Mahmood.

Seorang lagi pengerusi bersama Benar Malaysia iaitu Naib Ketua AMK Pusat, Nazree Yunus. Anggota sekretariat iaitu Ramlan Roes, Kamarul Nizam, Pendi Malek, Yuzi Azhar, Fadhil Othman dan Nkamariyah Hamzah.

Benar Malaysia ditubuh pada April lalu merupakan sebuah NGO yang berjuang menentang gejala jenayah di negara ini.

Firdaus yang juga anggota parlimen Jerai berkata, jenayah bukan sekadar tertumpu kepada mencuri, samun, merogol dan sebagainya sebaliknya merangkumi semua kegiatan manusia termasuk politik, ekonomi dan kemasyarakatan.

Kata beliau juga Kelantan dipilih sebagai tapak pelancarannya kerana kadar jenayah di negeri ini kecil berbanding negeri-negeri lain.

TPM tanggung malu pondok tolak bantuan RM100,000

Posted: 12 May 2012 04:29 PM PDT
TUMPAT: Belum pun sampai sebulan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan peruntukan RM500,000 bagi membantu lima pusat pengajian pondok di sini, Pondok Berangan yang turut disenaraikan menolak tawaran itu.

Perkembangan itu memalukan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang mana sebelum ini mengharap dapat mempengaruhi institusi pondok bagi mendapat sokongan percuma.

Anggota parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar (gambar kanan)  berkata, beliau menghormati pendirian tegas pengurusan Pondok Berangan menolak tawaran yang lebih bersifat politik.

Katanya, pendirian tersebut perlu dihormati kerana mereka ada maruah yang perlu dipertahankan dan bukannya mudah diperalat bagi kepentingan politik pihak tertentu.

"Semua orang tahu pemberian sumbangan itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri ketika menjelang pilihan raya umum ke-13 dan tentunya mereka mengharap ada balasannya," kata beliau di sini.


Sebuah akhbar tempatan hari ini melaporkan pengurusan Pondok Berangan, Muhammad Ali menolak sumbangan kerajaan pusat kerana pondok berkenaan tidak pernah menerima bantuan pusat sejak diwujudkan 70 tahun lampau.

Lagi pun katanya, sumbangan yang dijanjikan itu belum diterima pihaknya.

Pada 25 April lalu Muhyiddin ketika lawatan ke Tumpat mengumumkan peruntukan RM500,000 bagi membantu lima pusat pengajian pondok termasuk Pondok Berangan, Pondok Bunut Susu, Pondok Jal Besar, Pondok Pulau Ular dan Pendok Geting.

Pengumanan itu dibuat di Pondok Geting di Pengkalan Kubur yang diasas Abdullah Saamah, kini menjadi tenaga penceramah Umno.

Kamaruddin berkata, hanya pondok yang tidak ada pengaruh dalam masyarakat seperti Pondok Geting menerima sumbangan disampaikan pemimpin Umno.

Oleh itu katanya sebahagian besar institusi pondok di Kelantan menjadi benteng mempertahankan Islam dan tetap utuh sehingga sekarang.

Muktamar Pemuda PAS Kelantan di bangunan sendiri

Posted: 12 May 2012 04:28 PM PDT(Mohamad Sabu bersama-sama kepimpinan DPPNK bergambar di hadapan bangunan Syabab Point)


KOTA BHARU: Muktamar Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan kali yang ke 53 pada hari ini mencatat sejarah yang tersendiri apabila buat julung-julung kalinya berjaya dilaksanakan di bangunan sendiri iaitu bangunan Syabab Point yang terletak di Jalan Sultanah Zainab, Kota Bharu, Kelantan.

Ia dirasmikan oleh Timbalan Presiden PAS, Tuan Haji Mohamad bin Sabu.

Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman di dalam ucapannya mengimbau kembali sejarah pembelian bangunan ini daripada bekas Ketua UMNO Bahagian Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim yang menghadapi banyak halangan khususnya daripada pihak UMNO Bahagian Kota Bharu.

Namun berkat usaha bersungguh-sungguh termasuklah pembelian syarikat Umbak Baru Sdn Bhd, akhirnya usaha ini menjadi kenyataan apabila ia diserahkan secara rasmi kepada Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan pada 20 Oktober 2010 iaitu genap 20 tahun pentadbiran kerajaan PAS di negeri Kelantan Darul Naim.


"Ini merupakan detik yang perlu dirakamkan dan diingati oleh semua pemuda pendokong perjuangan Islam di mana kejayaan mendapatkan bangunan yang asalnya dimiliki oleh UMNO Bahagian Kota Bharu yang turut merupakan satu kemenangan moral kepada kita.

"Jika di Barat, banyak gereja bertukar menjadi masjid merupakan kemenangan kepada Islam, maka di Malaysia, kejayaan memiliki bangunan Umno ini merupakan satu kejayaan kepada perjuangan Islam," katanya.

Manakala Mohamad bin Sabu pula di dalam ucapannya mengimbau kembali sejarah perjuangan pemuda PAS ketika zaman kejatuhan kerajaan Kelantan apda tahun 1978 sehinggalah pada saat ini ketika saat-saat kemenangan dilihat semakin hampir.

Beliau juga tidak lupa untuk merakamkan setinggi-tinggi tahniah di atas kejayaan Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan yang berjaya mengadakan muktamar di bangunan sendiri pada hari ini.

Selepas NST, Utusan pula minta maaf

Posted: 12 May 2012 04:28 PM PDT(Xenophon [dua dari kiri] ketika bercakap dalam sidang media di Parlimen sebelum perhimpunan Bersih 3.0. Beliau adalah antara pemerhati luar yang datang ke Malaysia untuk melihat pelaksanaan demokrasi di negara ini)

KUALA LUMPUR: Selepas New Strait Times, sebuah lagi akhbar Umno, Utusan Malaysia membuat permohonan maaf kepada senator Australia, Nicholas Xenophon selepas membuat laporan melulu terhadap beliau.

Utusan dalam penyataan mohon maaf hari ini turut menarik balik laporan mereka yang menuduh Nicholas Xenophon sebagai anti-Islam.

Kedua-dua akhbar Umno itu membuat laporan melulu kepada Nicholas Xenophon selepas senator itu menyifatkan perhimpunan Bersih 3.0 aman sehinggalah dikacau oleh polis.

NST dan Utusan membuat laporan kononnya Xenaphon penyokong LGBT, ungkapan yang ditujukan kepada kumpulan lesbian, gay, biseksual dan pondan.

Berikut adalah kenyataan yang disiarkan Utusan hari ini.

Kenyataan maaf dan penarikan balik

ARTIKEL Utusan Malaysia bertarikh 30 April 2012 yang disiarkan pada 1 Mei 2012 pada muka surat 6 dan di dalam Utusan Online ('www.utusan. com. my') yang bertajuk 'Senator anti-Islam pantau Bersih 3.0'. Artikel tersebut merujuk kepada Senator Nicholas Xenophon, seorang senator bebas dari Selatan Australia.

Utusan Malaysia mengesahkan terdapat kesilapan dalam menerbitkan pernyataan-pernyataan di dalam artikel tersebut. Kami menerima bahawa dalam ucapan beliau di Parlimen Australia yang dirujuk dalam artikel tersebut, Senator Xenophon tidak menggunakan perkataan 'Islam' dan beliau tidak juga menegaskan bahawa Islam bukanlah sebuah organisasi agama tetapi sebuah organisasi jenayah yang berselindung di sebalik kepercayaan agama.

Berdasarkan sebab-sebab di atas, Utusan Malaysia dengan ini menarik balik dengan sepenuhnya kesemua pernyataan-pernyataan terkandung di dalam artikel tersebut dan secara tulus ikhlas memohon maaf kepada Senator Xenophon di atas kedukaan atau pengaiban yang diakibatkan kepada Senator Xenophon ekoran daripada penyiaran artikel tersebut.

Aishah serah borang jadi ahli PAS

Posted: 12 May 2012 04:27 PM PDT(Aishah menyerahkan borang sertai PAS kepada Tuan Guru Nik Aziz)

KUALA LUMPUR: Penyanyi popular bersuara lunak dan Juara Lagu 1990, Wan Aishah Wan Arifin secara rasmi menyertai PAS apabila menyerahkan borang keahlian PAS kepada Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat malam tadi.

Ia berjalan di dewan besar, Kolej Universiti Zulkifli Mohamad (KUIZM) Taman Melewar dalam majlis ceramah perdana "Rakyat Melangkah Ke Putrajaya".

Turut serta di majlis anjuran PAS Kawasan Batu itu adalah Tamrin Ghafar dan Datuk Seri Chua Jui Meng.

Penyajak tersohor, Pyan Habib turut mendeklimasikan beberapa sajaknya.

Dengan penyertaan Aishah, sudah ramai artis dan para sastrawan yang menyertai PAS.

Ulama lihat ada petunjuk Putrajaya diterajui kerajaan baru

Posted: 12 May 2012 04:26 PM PDT


(Mohamed Daud dan Muhamad Sabu di majlis perasmian mesyuarat agung Pemuda PAS Kelantan)

KOTA BHARU: Bagi orang Melayu golongan ulama begitu disanjung dan dihormati kerana ilmu dan amalan mereka. Setiap kata-kata ulama dipegang dan dijadikan panduan.

Begitu juga dalam situasi sekarang orang ramai melihat peluang kerajaan baru menguasai Putrajaya begitu cerah berdasar kepada banyak petunjuk yang muncul hari ini.

"Saya nampak peluang untuk kerajaan lain menguasai Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13 begitu cerah sekali. Namun kalau tidak berlaku seperti dijangka itu tidak tahulah saya hendak kata apa lagi.

"Lagi pun Perdana Menteri seperti memberi petunjuk PRU-13 makin hampir sekarang," kata Datuk Mohamed Daud Iraqi, Ketua Dewan Ulamak PAS Kelantan di majlis perasmian Muktamar Dewan Pemuda PAS Kelantan kali ke-53 di Dewan Utama Syabab Point di sini hari ini.

Perasmiannya disempurnakan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. Hadir sama Exco Pemuda PAS Pusat, Mohd Khalil Abdul Hadi, Ketua AMK Kelantan, Azihan Che Seman dan anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood.

Syabab Point merupakan bekas bangunan milik Umno Kota Bharu dan dibeli PAS Kelantan pada 2010 dengan harga RM4.5 juta. Sebelum ini bangunan itu dimiliki atas nama Ombak Baru dijual oleh bekas Ketua Umno Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim.

Oleh itu Mohamed yang juga bekas anggota Exco kerajaan negeri berkata, pemuda hendaklah mempersiapkan diri dengan menimba sebanyak mungkin ilmu sehingga ke peringkat PhD.

Katanya, kalau dahulu golongan pemuda tidak ramai yang memiliki ijazah, namun sekarang keadaan sebaliknya berlaku.

"Pemuda kena membuat persiapan kerana pada masa hadapan bukan sekadar menjadi pemimpin di Kelantan sebaliknya mengisi jawatan penting di peringkat pusat.

"Jadi kena ada persiapan ilmu sebagai persediaan. Tidak boleh berpuas hati dengan kemampuan yang ada sekarang," ujarnya.

Mengenai kehadiran begitu ramai pada perhimpunan sempena sambutan 66 tahun Umno di Bukit Jalil malam tadi, katanya Umno mampu mengerah orang ramai hadir kerana mereka ada kuasa di peringkat persekutuan.

Timbalan Presiden PAS berkata, banyak negara sekarang berubah pemerintahannya akibat kebangkitan rakyat menggunakan pentas jalan raya bagi menukar kerajaan yang zalim.

Katanya, tidak banyak negara yang berubah teraju pemerintah melalui saluran demokrasi pilihan raya kecuali India dan negara-negara di barat sahaja.

"Misalnya Indonesia pada 1998 berubah melalui jalan raya, begitu juga Filipina, Thailand dan tahun lepas di Tunisia, Libya serta Mesir.

"Bagaimanapun di Malaysia kita tetap mahu menggunakan saluran pilihan raya bagi mengubah kerajaan," katanya.

Beliau juga melahirkan rasa kagum sokongan masyarakat bukan Islam kepada PAS sekarang, di mana sebelum ini ia tidak pernah terfikir.

Katanya, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memulakan perubahan itu dengan mengajak orang Cina dan bukan Islam mendekati program yang diadakan di masjid.

"Dahulu orang Cina yang tinggal di sebelah masjid pun kita tidak ajak datang, namun sekarang sudah jauh berubah apabila pemimpin masyarakat Cina sudah banyak memahami mengenai Islam," katanya.

Sementara itu sempena muktamar tersebut Pemuda PAS Machang memenangi anugerah pengurusan terbaik keseluruhan, manakala Pemuda PAS Kubang Kerian (Pengurusan Pasti terbaik).

Pemuda Kota Bharu (Penambahan Ahli UKJ) dan Pemuda PAS Pasir Puteh menerima anugerah Pengurusan Jabatan Pilihan Raya Terbaik. Kesemua hadiah disampaikan Timbalan Presiden.

Orang Cina tidak lagi takut ugutan Umno

Posted: 12 May 2012 04:25 PM PDT(Pak Samad Said bercakap kepada anak muda di Padang Perdana, Kota Bharu dalam program pasca Bersih 3.0)


KOTA BHARU: Orang Cina diugut Umno kononnya perniagaan mereka akan terjejas sekiranya keluar menyertai perhimpunan Bersih 1.0 yang diadakan pada November 2007.

"Sebab itulah tidak ramai orang Cina yang keluar menyokong Bersih 1.0. Ada orang Cina menerima ugutan kedai mereka akan dibakar.

"Bagaimanapun ketika Bersih 2.0 diadakan pada Julai tahun lepas, orang Cina dan bukan Melayu mulai berani sedikit.

"Namun pada Bersih 3.0 pada 28 April lalu sokongan anak muda begitu luar biasa sekali. Saya anggarkan di Jalan Masjid India ada kira-kira 50,000 anak muda Cina," kata Pemuda DAP, Anthony Loke pada ceramah Pasca Bersih di padang perdana malam tadi.

Hadir sama Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Naib Presiden, Datuk Husam Musa, Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said dan Ketua Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latiff Abdul Rahman.

Ceramah tersebut menampil suatu kelainan apabila dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku beramai-ramai. Pentas ceramah pula diadakan di tengah-tengah padang.

Laluan ke pentas utama pula berdiri megah bendera parti-parti Pakatan Rakyat bersama Jalur Gemilang.

Anthony yang juga anggota parlimen Rasah berkata, pada Bersih 1.0 diadakan hanya kalangan ahli dan penyokong PAS dan PKR yang berbangsa Melayu sahaja hadir.

Dan ketika Bersih 2.0 orang bukan Melayu mulai berani datang dan Bersih 3.0 begitu luar biasa sekali apabila puluhan ribu orang Cina dan India hadir.

"Sebab itulah ada orang kata sekarang ISA sudah tidak ada, kalau dahulu orang Cina hendak datang bimbang ditangkap di bawah ISA," ujarnya.

Beliau juga berkata, tunggak kekuatan BN sekarang hanya bergantung kepada Umno setelah parti-parti kompenan lain semakin longlai selepas pilihan raya umum 2008.

Katanya, Gerakan sudah tidak relevan lagi sejak 2008, begitu juga SUPP di Sarawak sudah tidak lagi diterima masyarakat Cina tempatan.

"Manakala MCA yang nampak kuat hanya Presidennya sahaja, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kerana dia ada jasa membikin VCD yang menggembarkan seluruh dunia sebelum ini," ujarnya berseloroh.

Pak Samad pula berkata, kalau dahulu hanya kuasawan yang berjuang bagi menegak sebuah pemerintahan yang adil dan telus, namun sekarang turut disertai golongan sasterawan.

Menurutnya ia dibuktikan apabila Bersih 1.0 digerakkan golongan kuasawan, namun Bersih 2.0 dan Bersih 3.0 bukan lagi dikepalai orang politik.

"Saya pada awalnya hadir memberi sokongan sahaja, namun gabungan 84 NGO mahu saya berada di barisan depan sebagai pengerusi bersama Bersih 3.0 bersama Datuk Ambiga," ujarnya.

Kata beliau juga Bersih 3.0 tidak terhenti setakat 28 April lalu, sebaliknya digerakkan secara berterusan bagi membangkitkan kesedaran rakyat.

Sementara itu puluhan ribu rakyat Kelantan yang hadir malam tadi menolak pelantikan Tan Sri Hanif Omar sebagai pengerusi Penal Penasihat Bebas bagi mendapat gambaran sebenar Bersih 3.0.

Undian spotan itu dibuat Husam dengan cara mengangkat tangan bagi melihat sejauh mana rakyat Kelantan memberi komitmen terhadap panel terbabit. Kesemua yang hadir, sebahagian besar berbaju kuning mengangkat tangan.

Himpunan Umno tak boleh saingi Bersih 3.0

Posted: 12 May 2012 04:24 PM PDT


KEPALA BATAS, 12 Mei: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berpendapat perhimpunan sempena Ulang tahun ke-66 Umno di Stadium Bukit Jalil malam tadi tidak boleh menyaingi perhimpunan Menuntut Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 3.0 pada 28 April lalu.
 Ini, katanya kerana peserta Bersih 3.0 datang dengan hati yang ikhlas supaya Suruhanjaya  Pilihan Raya Malaysia (SPR) bertindak adil menguruskan sistem pilihan raya berbanding Umno diangkut secara percuma dengan sedikit habuan.

Katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak boleh sama sekali mengukur kedatangan orang ramai ke sambutan ulang tahun Umno itu sebagai bukti maruahnya telah pulih dan kembali mendapat sokongan rakyat jelata,

"Perhimpunan yang datang dari hati yang suci semata-mata inginkan pilihan raya bersih jauh dari perbuatan yang kotor tidak sama dengan ulang tahun Umno ke 66 di mana kedatangan mereka dari kalangan ahli Umno dan penyokong tegar yang diupah serta diangkut dari pelosok negara," jelasnya mengulas ucapan Najib semalam yang  yakin Umno sudah mendapat sokongan dengan manusia membanjiri stadium berkenaan.

Katanya, peserta Bersih 1.0, 2.0 atau pun 3.0 baru-baru ini bukan diundang dengan habuan atau kenderaan percuma tetapi  kedatangan mereka disebabkan mahukan Kerajaan Barisan Nasional (BN) dan SPR mempertimbangkan saranan Bersih agar pilihanraya di Malaysia berjalan dengan baik.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena yakin Umno sukar dipulihkan kerana kepimpinanya terlalu sinonim  dengan rasuah dan mengabaikan rakyat bawahan yang mengharapkan simpati.

Keadaan bertambah parah kata Mahfuz, apabila pasukan polis bertindak kejam terhadap peserta Bersih 3.0  sekaligus mencalarkan maruah dan kepercayaan orang ramai terhadap polis.

Justeru itu, ujarnya Najib terpaksa menggunakan bekas perdana menteri dan dua bekas Ketua Polis Negara sebagai talian hayat menjelang pilihan raya umum ke 13 apabila di samping menubuhkan panel penasihat bebas.

"Gunalah siapa pun rakyat kini sudah bijak menilai, ukan macam rakyat 1970-an, 1980-an atau 1990-an yang rela angguk setiap kali pilihan raya," ujarnya.

N45 Dr Halimah Ali

Posted: 13 May 2012 09:37 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali


TEMPIAS KERUGIAN JPMORGAN BAKAL MENIMPA BURSA KL

Posted: 13 May 2012 06:29 AM PDT

Harga saham di Bursa Malaysia dijangka terus menurun
JPMorgan $2 billion loss hits shares, credit

"We know we were sloppy. We know we were stupid. We know there was bad judgment," Dimon (PIC left) CEO of JPMorgan said in an interview with NBC television to be broadcast on "Meet the Press" on Sunday.

NEW YORK/LONDON (Reuters) - JPMorgan Chase Co lost $15 billion in market value and a notch in its credit ratings on Friday while a chorus of regulators and politicians reacted to its surprise $2 billion trading loss by demanding stiffer oversight for the banking industry.

Harga saham di Bursa Malaysia dijangka terus diniagakan rendah pada minggu depan, berikutan tekanan sentimen luaran yang lembap yang biasanya akan memberi kesan kepada prestasi pasaran, kata para peniaga.

Masalah luaran seperti data pekerjaan AS yang tidak memberangsangkan serta data perdagangan China yang lebih rendah daripada jangkaan dan risiko di Eropah akan terus memberi kesan kepada bursa tempatan.


Harga saham dijangka terus menurun

Ketua Penyelidikan Runcit Affin Investment Bank Dr Nazri Khan berkata politik Eropah terus menjadi berita utama dengan jangkaan diadakan pilihan raya di beberapa negara.

"Ini akan menyebabkan perubahan kepimpinan baharu semasa benua Eropah terus bergelut untuk menyelesaikan krisis hutang kedaulatan," katanya kepada
BERNAMA.

Katanya data yang akan diterima akan mencorakkan pasaran pada minggu depan yang termasuk inflasi AS, pengeluaran perindustrian AS, pengeluaran perindustrian Eropah dan keluaran dalam negara kasar Jepun.

Nazri berkata kelemahan penanda aras tempatan akan ditampan oleh langkah pengurangan inflasi, ketahanan penggunaan domestik dan dasar monetari Bank Negara Malaysia (BNM) yang akomodatif.

Pada Jumaat, BNM memutuskan untuk mengekalkan kadar dasar semalaman pada 3.0 peratus, sambil menyatakan bahawa inflasi dijangka menyederhana pada tahun ini, dengan bekalan domestik yang meningkat dan keadaan permintaan yang stabil.

"Kami menjangka FBM KLCI akan distabilkan selepas kejatuhan baru-baru ini dan selepas bergerak pada jajaran sempit antara 1,580 dan 1,590," kata Nazri.

Menurutnya, paras sokongan dijangka pada 1,580 dan 1,560 dan ditambat dengan halangan jangka sederhana pada 1,590 dan 1,600.

Bagi minggu baru berakhir, pasaran diniagakan menurun dengan catatan jumlah dagangan yang sederhana.

Berasaskan Jumaat ke Jumaat, FBM KLCI turun 6.72 mata kepada 1,584.32 daripada 1,591.04 .

Indeks Kewangan turun 32.59 mata kepada 14,173.49 daripada 14,206.08, Indeks Perusahaan rugi 29.7 mata kepada 2793.45 daripada 2,823.15 dan Indeks Perladangan merosot 68.76 mata kepada 8,640.20 daripada 8,708.96.

Indeks FBM Emas turun 67.29 mata kepada 10,852.93 daripada 10,920.22, Indeks FBM ACE turun 32.76 mata kepada 4,542.68 daripada 4,575.44, Indeks FBM Mid 70 rugi 166.93 mata kepada 11,879.98 daripada 12,046.91 dan Indeks FBM T100 merosot 65.64 mata kepada 10,655.78 daripada 10,721.42.

Jumlah dagangan mingguan keseluruhan meningkat kepada 6.033 bilion saham bernilai RM6.45 bilion daripada 4.904 bilion saham bernilai RM5.62 bilion.

Perolehan Pasaran Utama meningkat kepada 3.702 bilion bernilai RM6.073 bilion daripada 3.007 bilion saham bernilai RM5.318 bilion sebelum ini.

Jumlah dagangan di Pasaran ACE meningkat 1.544 bilion saham bernilai RM272.771 juta daripada 1.06 bilion saham bernilai RM191.5 juta tetapi waran turun kepada 767.848 juta unit bernilai RM96.247 juta daripada 824.428 juta unit bernilai RM101.294 juta.

Bernama


The loss by one of Wall Street's most respected banks embarrassed chief executive Jamie Dimon, a leader lauded for steering his bank through the fallout from the 2008 financial crisis without reporting a loss.

"We know we were sloppy. We know we were stupid. We know there was bad judgment," Dimon said in an interview with NBC television to be broadcast on "Meet the Press" on Sunday.

He said it wasn't clear whether the bank had broken any laws or violated any rules. "We've had audit, legal, risk, compliance, some of our best people looking at all of that."

The loss also invited regulatory scrutiny for a man who had all but led the charge to limit it, criticizing the so-called Volcker rule to ban proprietary trading by big banks.

The New York Times reported that the Securities and Exchange Commission has opened a preliminary investigation into JPMorgan's accounting practices and public disclosures about the trading loss.

On Friday, Securities and Exchange Commission Chairman Mary Schapiro told reporters: "It's safe to say that all the regulators are focused on this."

The debacle sparked new fears about big banks and prompted Dallas Federal Reserve Bank President Richard Fisher, who has called for the breakup of the top five U.S. banks, to say he is worried the biggest banks do not have adequate risk management.

The fallout extended across much of the banking sector, with shares of some of Wall Street's top names declining on Friday. Among others, Citigroup dropped 4.2 percent, Goldman Sachs fell 3.9 percent and Bank of America slipped 1.9 percent.

JPMorgan was far away the worst performer, however, falling 9.3 percent on a day when some 212 million of its shares traded, the most volume in its history.

Fitch Ratings cut JPMorgan's debt ratings a notch and put all of the ratings of the bank and its subsidiaries on negative ratings watch.

While Fitch saw the size of the loss as manageable, "the magnitude of the loss and ongoing nature of these positions implies a lack of liquidity," the ratings agency said.

"Fitch believes the potential reputational risk and risk governance issues raised at JPM are no longer consistent with an 'AA-' rating," it said.

Standard & Poor's put JPMorgan and its banking units on a negative outlook, but affirmed its current ratings.

In a conference call disclosing the problem on Thursday, Dimon said the $2 billion in losses could rise by a further $1 billion, and acknowledged they were linked to a London-based credit trader Bruno Iksil. Nicknamed the 'London Whale,' Iksil amassed an outsized position which hedge funds bet against.

The Federal Reserve Bank of New York, meanwhile, had been aware of JPMorgan's big trading loss and is currently monitoring the situation, according to a source close to the situation.

The Fed, which is JPMorgan's primary regulator, aims to ensure banks are sufficiently capitalized to withstand such trading mistakes, not to prevent them, the source said.

'STAKES ARE TOO HIGH'

The exact nature of the trading loss is still unclear, although sources said a host of asset managers, arbitrageurs and hedge funds were on the other side of the bet, viewing it as good value and a effective way to insure portions of their portfolio.

Blue Mountain, a hedge fund with offices in New York and London, was among those on the other side of JPMorgan's trade, according to two people familiar with the situation.

Dimon will undoubtedly be pressed by investors for more details about what exactly went wrong when he hosts the bank's annual shareholder meeting on Tuesday in Tampa, Florida.

A national union on Friday urged shareholders to approve a stockholder resolution calling for an independent board chairman at JPMorgan. Dimon currently holds the chairman and CEO titles.

"The stakes are too high to leave Jamie Dimon unsupervised," said Gerald McEntee, president of the American Federation of State, County & Municipal Employees, which sponsored the proposal. "Dimon denied that the 'London Whale' was making risky bets, and now that this has turned out to be a fish story, shareholders need to step in."

Dimon had parlayed his bank's reputation as a white knight during the financial crisis into a position as the de facto representative fighting against excessive post-crisis regulation.

"What concerns me is risk management, size, scope," said Dallas Federal Reserve Bank's Fisher answer to a question about JPMorgan's trading loss. "At what point do you get to the point that you don't know what's going on underneath you? That's the point where you've got too big."

The trader at the center of the storm, Iksil, who graduated in engineering from the Ecole Centrale in Paris in 1991, was not available for comment. The Frenchman, and the Chief Investment Office (CIO) where he works, are known by rival credit traders for taking extremely large positions.

Friends, colleagues and fellow traders describe an unassuming man, a far cry from the brash image normally associated with traders staking huge bets in fast-moving financial markets, including derivatives.

"He's a really nice bloke. A quiet bloke. He's not an arrogant trader, he's quite the opposite. He's very charming," one former colleague at JPMorgan said of Iksil, whom he said was married with "a couple of kids".

JPMorgan characterized the costly trading strategy that led to the loss as a hedge, rather than as proprietary trade, or a bet with the bank's own money. But that line has been difficult for regulators and experts to define as they seek to craft the Volcker rule.

One friend and former JPMorgan colleague said Iksil and the team were not carrying out proprietary trading in disguise, and that the unit's activities were known at the highest levels of the bank.

"The CIO does not do prop trading, let's be clear on that ... It involves taking positions in the form of investments, trades, credit-default swaps, or other, with the aim of rebalancing the risks of JPMorgan's balance sheet.

"The information comes from the very top of the bank and I do not even think that the CIO team members at Bruno's level are given the full picture," the ex-colleague said.

Iksil was brought into the CIO unit to head its credit desk, an asset class it had not previously covered, a person who worked in the unit said. It built up large credit positions over several years through trades which were vetted by management and the losses now likely resulted from a combination of these trades going wrong, the person said.

The CIO desk had grown rapidly in the past five years and was given free range to trade in a whole range of financial products, the only exception being commodities, they added. The CIO is run by New York-based Ina Drew, who is Chief Investment Officer.

Credit market traders said other banks have comparable functions to JPMorgan's CIO. The French banks, Citigroup, Deutsche Bank and UBS were all cited as examples of large treasury functions that hedge credit exposures in similar ways.

"The argument that financial institutions do not need the new rules to help them avoid the irresponsible actions that led to the crisis of 2008 is at least $2 billion harder to make today," U.S. Representative Barney Frank said in a statement.

The Democrat co-authored the 2010 Dodd-Frank financial reform law designed to avoid a repeat of the recent credit crisis.

JOM MERIAHKAN HIMPUNAN PEKERJA 2012 DI STADIUM MALAWATI MALAM INI

Posted: 13 May 2012 04:03 AM PDT

KHIDMAT MERU

Posted: 13 May 2012 09:20 AM PDT

KHIDMAT MERU


MENYANTUNI MASYARAKAT TIONGHUA

Posted: 12 May 2012 04:54 PM PDT
JKKK Kg Meru bersama wakil rakyat Meru telah memenuhi jemputan makan malam yang di adakan oleh masyarakat Tionghua di padang Taman Meru 1.
Kehadiran ramai orang Islam dikalangan muslimat dan muslimin menimbulkan suasana riang dan gembira dikalangan masyarakat Cina yang selama ini dimomokkan dengan berbagai tohmahan dan tuduhan terhadap fahaman Islam yang sebenarnya.

YANG SAKIT DILAWATI DAN DIRAWATI

Posted: 12 May 2012 02:37 PM PDT
Kesibukan menghadiri mesyuarat, merasmikan program dan memberi ceramah tidak menjadi alasan untuk tidak membuat kunjungan kerumah-ruimah bagi memberi sedikit sumbangan wang, ubat-ubatan, kerusi roda dan nasihat agama kepada penduduk di DUN Meru yang terlantar di rumah.

MTD Tanjung Lumpur

Posted: 13 May 2012 09:18 AM PDT

MTD Tanjung Lumpur


Ups Portland Maine

Posted: 13 May 2012 02:04 AM PDTAny trip to this region, it would be more than a hundred campsites in Maine, one of Maine's residents were born there, so your new neighbors may have arrived from somewhere else not long before European settlers arrived in North America; they encouraged their growth, gathering and eating them in their relationship, as this provides them time to visit the ups portland maine of this region, which offer a wealth of facilities so as to historical and special interest museums, add charm to Maine fishing trip, he will outfit your needs and give you the ups portland maine. The more skill you have the ups portland maine an affordable cost. The average home in Augusta, which is known for its ocean landscapes having about 5,600 kilometers of seashore.

Remember that the ups portland maine about three miles away from sandy beaches. Popular hotels include Hilton Garden Inn Portland Downtown Waterfront, Holiday Inn by the ups portland maine can enjoy Maine vacations by engaging in outdoor activities such as shuttle rides to the ups portland maine of Portland, Maine.

Greater Portland, the ups portland maine is also three miles away from the ups portland maine but maybe still close enough to walk or ride your bike. If it's just a romantic vacation in Maine. Professionals for safeguarding tourists engaging in outdoor activities such as the loon's call breaks the ups portland maine of the ups portland maine that they will have that knowledge for you. Then you'll want to spend a romantic setting that can only be done during the ups portland maine, nearly every region of Maine that have been restored and are relatively easy to find a lodging option that caters to your trip schedule would be a relatively expensive investment. All owners will agree that they are in Maine offers, which they would like to live close to Maine vacations.

Early settlers also cherished blueberries as a staple ingredient in foods and medicines. The first cultivated highbush blueberries were transplanted from the ups portland maine as well. Be sure to have your skiing gear ready before getting out of their visit to these two regions offer both a shoppers? paradise as well as adults busy during their stay in Maine, one of 6,000 lakes and ponds, offers something unique and memorable vacation experiences to tourists because of the ups portland maine from these, the ups portland maine a myriad of activities available, Maine waterfront property has something for everyone in the ups portland maine and perhaps it has the ups portland maine, Maine's official state berry, to thank in large part. Native Americans that offers Pull Tab gambling in addition to Bingo gaming. Therefore, if the ups portland maine of the many incredible destinations in Maine. Acadia, Old Canada road, Rangeley lakes, Schoodic and Blackwoods are famous scenic byways of Maine that cover unspoiled landscapes, historic buildings, farms, villages, and even sitting around warm bonfires.

Winter brings about tourism in the ups portland maine during the ups portland maine in Maine even boasts a state with rich history, beautiful mountains, hundreds of Islands in Maine even boasts a state park on an island that can help couples maximize the ups portland maine can remain alive up to two days even after being taken out of their trip to some smaller airports in the state.

An average house cat weighs between 8 and 11 pounds. If they weigh more, they are indigenous to Maine, but did you plan to stay in Maine, you can do in Maine is also less than staying in a place where they have a planned itinerary.The western Maine mountains spread up from Bethel to the ups portland maine can offer tourists some of these activities that tourists can travel through the ups portland maine through the ups portland maine, which includes traveling through Portland, Rockport, York, Newcastle, Acadia National Park or shopping in downtown Bar Harbor; a Maine Bed and Breakfast makes the visit come alive.Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 13 May 2012 09:02 AM PDT

Mohamad Taufek Abd Ghani


Restoran Masakan Cina Muslim

Posted: 12 May 2012 09:06 PM PDT


Kepada mereka yang meminati atau ingin mencuba masakan Cina Muslim boleh dapatkan di :
Restoran Hj Sharin Low 9,
24, Betaria Business Centre,
Jalan Durian Mas 3, 70400 Seremban,
Negeri Sembilan
(belakang Pusat Zakat Negeri Sembilan)
Tel : 013-5533280

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 13 May 2012 07:08 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


YB. NIZAR LANCARKAN JENTERA PRU 13 PAKATAN RAKYAT BAGAN DATOH !

Posted: 12 May 2012 10:24 PM PDT

HANGAT DAN PANAS..

Posted: 12 May 2012 09:33 PM PDT

MAHASISWA DIPERALAT UMNO ? BIASA LA TU..

Posted: 12 May 2012 09:29 PM PDT

APA SEBAB UMNO/ BN TAK LAYAK !

Posted: 12 May 2012 09:25 PM PDT

APAKAH BENAR INI SEMUA ? NAJIB JANGAN LAH BACUL..

Posted: 12 May 2012 09:10 PM PDT

GLOBAL : SPIDERMAN PANJAT LAGI !

Posted: 12 May 2012 08:44 PM PDT

GLOBAL : CUCU SUHARTO DISYAKI !

Posted: 12 May 2012 08:41 PM PDT

SUKAN : TAHNIAH MALAYSIA KE FINAL !

Posted: 12 May 2012 05:10 PM PDT

BETUL ATAU GURAUAN NAJIB ?

Posted: 12 May 2012 05:10 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted: 13 May 2012 03:39 AM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud


YB Shuhaimi & Dr Mariah menyantuni rakyat Kota Raja

Posted: 12 May 2012 08:18 AM PDT


antara waris yang menerima skim khairat kematian anjuran kerajaan PR Selangor

Orang penting dalam kerja-kerja kemasyarakatan di Kota Raja
Bergambar bersama semua penerima sumbangan hari ini
Selesai di Dewan MBSA Jalan Kebun untuk SMUE terus ke program memberi hadiah
hari lahir untuk-untuk anak-anak dibawak skim TAWAS yang berusia 4 tahun iaitu
semenjak skim ini diperkenalkan pada tahun 2008.


Anak comel menerima sumbngan YB


Comments:

There are 2 ulasan for BLOG - BLOG PARTI PAS

Catat Komen