Jumaat, 11 Mei 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 11 May 2012 01:39 PM PDT

waadat


Yang buta dan yang tuli

Posted: 11 May 2012 06:37 AM PDTSebenarnya, manusia bukanlah percaya sangat pada mata dan telinganya. Manusia hanya percaya pada perkara yang dia ingin percaya sahaja.

Kita selalu berkata bahawa manusia mempunyai pandangan yang berbeza. Namun Demang melihat bahawa manusia sebenarnya langsung tiada pandangan. Buta. Tuli juga.

Manusia adalah makhluk yang sangat sombong dan bodoh tetapi amat degil untuk mengakuinya. Manusia sanggup mati daripada mengakui kesilapan.

Maaf, kali ini Demang malas untuk mengemukakan hujah dan bukti. Demang sekadar bariskan pernyataan peribadi dan anda yang bijaksana akan tautkannya dengan pengalaman peribadi anda pula.

Oh ya. Foto di atas sememangnya milik Demang dan kerusi-mejanya adalah kepunyaan Demang.

Ini blog Demang dan Demang bebas menulis apa sahaja.

...

Dokument sulit felda tersebar

Posted: 10 May 2012 07:32 PM PDT


Kelam kabut para blogger dan facebooker propembangkang menyebarkan satu dokumen yang difatwakan sebagai sulit dan misteri.

Dek kerana tajuk yang sensasi maka Demang pun baca lah satu posting beserta dokumen tersebut yang mendapat ratusan komen.

Buang masa!

Rupa-rupanya tak lebih daripada andaian semata-mata. Blogger buat andaian dan pembaca berdebat tentang andaian merapu tersebut.

Memang betul dokumen itu dokumen sebenar (bukan palsu) tetapi ia bukan dokumen rahsia, sulit, mahupun misteri. Ia adalah dokumen umum yang biasa dikeluarkan dan kandungannya pun merupakan perjanjian biasa sebagaimana perjanjian lain dengan pihak bank.

Samalah macam kita buat pinjaman peribadi atau pinjaman membeli kereta atau rumah.

Yang jelas, rata-rata orang ramai membuat kesimpulan bahawa peneroka felda bodoh dan mudah ditipu.

Demang selaku anak Felda memang tersinggung dengan tuduhan tersebut. Anak peneroka lain tak tahu lah. Mungkin mereka tak kesah orang luar kutuk ibu bapa mereka.

Demang dah dengar sendiri penerangan daripada CEO Felda Global. Bukan melalui facebook tapi face to face beberapa bulan lalu di KL.

Sebenarnya yang perlu dipersoalkan ialah mampukah Felda membuat pelaburan ke peringkat global dan apakah risiko penglibatan pelabur (samada peneroka atau bukan peneroka)?

Dalam hal ini CEO Felda telah menjelaskan bahawa pihak pengurusan amat sedar perkara ini dan mempunyai Plan B bagi menghadapi kemungkinan lain.

Felda sudah mempunyai pengalaman amat luas dalam sektor perladangan. Sebagai syarikat perladangan kedua terbesar di dunia, adalah rugi membiarkan peluang ini dimonopoli syarikat asing sahaja.

Malaysia juga mempunyai pengalaman meneroka perniagaan global melalui Petronas. Jika Petronas mampu bersaing kenapa kita perlu risau sangat? Yang penting kita ada perancangan rapi.

Sebelum ini pun Tabung Haji yang tiada pengalaman perladangan pun dah buka ladang di luar negara.

Sepatutnya syarikat asing lah yang perlu risau dengan Felda. Ataukah terdapat suara ghaib agen asing dalam kekecohan ini?

Peneroka boleh dilibatkan (atau boleh juga tidak dilibatkan) dengan Felda Global kerana ia adalah entiti yang berasingan. Felda Global bukan sekali-kali milik peneroka Felda dan tidak melibatkan walau seincipun tanah peneroka.

Apabila disenaraikan, sesiapa sahaja boleh membeli saham. Mereka juga (semua pelabur) faham bahawa dalam pelaburan tentu ada risiko samada kecil atau besar. Keuntungan adalah imbuhan atas risiko.

Hal ini berbeza dengan riba iaitu pemberi pinjaman tidak perlu memikirkan sebarang risiko. Atau, inikah yang pembangkang mahukan? Pelaburan tanpa risiko.

Kerajaan menasihatkan Felda agar melibatkan peneroka kerana mereka yakin pelaburan tersebut berpotensi besar untuk meraih untung. Ini berdasarkan idea ekonomi.

Dari segi politiknya, risiko bukan sahaja pada peneroka tetapi pada kerajaan jika program ini gagal. Kerajaan akan tumbang dengan sendirinya.

Kenapa nak melatah?

Demang faham ramai yang baik hati dan tidak mahu peneroka ditipu.

Terima kasih lah kepada semua yang berniat baik itu. Demang percaya peneroka bukanlah bodoh sangat. Mereka sudah mengenal saham dan pelaburan jauh lebih lama sebelum kebanyakan daripada anda. Malah mungkin waktu itu anda pun belum lahir lagi.

Allahyarham Salleh Majid sudah memberi penerangan sekitar 1990an berkenaan saham dan risikonya.

Demang tidak nampak kerajaan ada sebab yang munasabah untuk menipu peneroka dengan 'penipuan' yang amat mudah dikesan di saat-saat hampir pilihanraya.

Kalaupun kerajaan nak menipu begini, adalah lebih cerdik dilakukan selepas menang pilihanraya.

Ataupun, ada banyak cara lagi untuk menipu yang sukar dikesan.

Inilah masalahnya apabila kita menyangka kerajaan itu bodoh. Kalau bodoh, mereka tak mungkin boleh menubuhkan kerajaan.

Atau kita menyangka orang dahulu bodoh sangat dan orang sekarang cerdik sangat?

Terima kasihlah kepada anda yang prihatin namun jangan membuat keputusan bagi pihak orang lain melainkan anda benar-benar yakin.

Rujuklah pada fakta dan sumber yang ada autoriti dan bukannya internet yang boleh ditulis oleh sesiapa sahaja!

THE FLYING KICK

Posted: 11 May 2012 01:37 PM PDT

THE FLYING KICK


MAJLIS PEGUAM SEDANG TUNTUT PAKATAN TAMPILKAN LEBIH RAMAI PEGUAM SEBAGAI CALON DALM PRU13!!!

Posted: 11 May 2012 06:47 AM PDT

KOMUNIS BAIK HOTAK KAU! SHAM RAIS!!!

Posted: 11 May 2012 05:00 AM PDT

KERANA HUBUNGAN SULIT, ANAK KECIL CAMPAK NOTA SELAMATKAN IBU DARIPADA DIBUNUH BAPA!!!

Posted: 11 May 2012 02:30 AM PDT

PEMBANGUNAN ALA-MAKKAH KEPALA TENGKORAK HANG LA KHALID IBRAHIM OIII!!!

Posted: 11 May 2012 01:32 AM PDT

ALAHAI, MAKIN LAMA PAS PERINTAH KEDAH, LANGKAWI MAKIN JADI TEMPAT SAMPAH DAN GRO MENGANGKANG!!!

Posted: 11 May 2012 12:00 AM PDT

PENGAKUAN WANITA YANG RAKAM SI IBU KEJAM DERA ANAK!!!

Posted: 10 May 2012 10:40 PM PDT

MEH SINI NAK KABOR KAT PEMBANGANG-PEMBANGANG TOLOL!!!

Posted: 10 May 2012 09:45 PM PDT

TAPAK MADRASAH DISERAH KEPADA KONTRAKTOR CINA, TAPAK GANTI ENTAH DI MANA!!!

Posted: 10 May 2012 08:30 PM PDT

AZMIN ALI MARAHKAN IBUNYA KERANA AIBKAN DIRINYA!!!

Posted: 10 May 2012 07:25 PM PDT

PAKATAN TERUS CARI JALAN UNTUK ELAK MENGAKU SALAH!!!

Posted: 10 May 2012 04:00 PM PDT

KPF PULA BUAT TUNTUTAN TERHADAP PENEROKA FELDA YANG JADI PENGIKUT MAZLAN ALIMAN!!!

Posted: 10 May 2012 02:00 PM PDT

Kata Pakteh...!!

Posted: 11 May 2012 01:31 PM PDT

Kata Pakteh...!!


HANYA 21% rakyat Malaysia akan mengundi PR

Posted: 11 May 2012 01:23 AM PDT

Hampir separuh daripada rakyat Malaysia akan mengundi BN dalam pilihan raya umum akan datang, menurut dapatan daripada tinjauan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaysia (UMCEDEL). Sumber Malaysiakini

Bukan Pakteh kata
Bukan

Bukan Najib Kata

Tun Mahathir pun tak kata

Cuma harapan Pakteh...apabila PR kalah dalam PRU13 nanti, jangan salahkan orang lain tapi salahkan diri sendiri yang main strategi bodoh.

Rakyat Malaysia sukakan keamanan....hangpa pi dok buat rusuhan....10 sokong...1000 marah...padam muka

Rakyat Malaysia bukan seperti negara luar yang tidak ada adab budaya...hangpa pi guna cara yahudi...hangpa guna cara nasrani....memang rakyat Malaysia tak boleh terima...yang terima cuma 21% sahaja.

21% sokongan tidak akan membawa Anwar ke Putrajaya.....21% sokongan sekadar mampu menang sorak tapi kampung tergadai...sekadar ayam betina telur sebiji riuh sekampung...

Jangan salahkan rakyat Malaysia yang menolak PR

Ingat......30% pengundi masih belum membuat keputusan......PR perlukan lagi 30% atas pagar untuk menjadikan sokongan rakyat Malaysia 51% menyokong PR

BN hanya perlukan 2% sahaja dari pengundi atas pagar untuk terus memerintah.


Dah boleh agak siapa yang menduduki Putrajaya


Cuma....Negeri.....oiiiiiiiiiiiii....negeri hangpa nak bagi kat sapa?....

Kawan-kawan kata kalau BN menang pun...MB tetap Azizan...hehe...betoika?...awat jadi lagu tu?....takdak langsung ka yang bulih jaga Kedah dari kalangan UMNO?

Kaaaa...nak kena cari orang lama?

Cucu Tok Selampit

Posted: 11 May 2012 01:26 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Chinese Papers Play Down Experts' Positive Remarks On Lynas

Posted: 10 May 2012 11:00 PM PDT


While Lynas has always been the headlines in the Chinese language newspaper, we somehow are not surprised that this one, "RARE EARTH EXPERTS IMPRESSED WITH LYNAS FACILITY" didn't make it to the front page but was reported only on page 5 in Kwong Wah Yit Poh and page 12 in Nanyang Siang Pau. While other stories on Lynas were followed up with responses and comments from Himpunan Hijau or Save Malaysia Stop Lynas and also some political parties, this one is somehow received with silence.  

The story goes that 4 rare earth experts, namely, Alastair S Neill, a leading rare earth expert from Canada, who is also Executive Vice-President of Dacha Strategic Metals, Professor Chun-Hua Yan from Peking University, Christoph Wilhelm from the Karlsruhr Institute of Technology in Germany and Jack Lifton, co-founder of Technology Metals Research LLC from the United States, said that they are impressed with Lynas Corporation's production facility which is of world class standard. They also added that Lynas Malaysia is a perfect example of the state-of-the-art, probably more smarter plant of its type in the world.  

In his talk, Lifton, particularly said that "I do not believe there is a radiation problem, not at all." And Wilhelm said that the plant looked safe as everything had been taken into account including its waste residual management. These foreign experts had visited Lynas Advanced Material Plant in Gebeng, Kuantan yesterday in conjunction with the recent International Rare Earth Symposium, organised by the Academy of Sciences Malaysia (ASM), where Neill was a guest speaker. Now, we would like to ask those who have made Lynas their 'life', why not make a noise about this too?   How come these experts' findings and opinions are not of their interest if they have dedicated their lives to 'environmental safety'?  

Seriously, we wouldn't be surprised if the anti-Lynas groups would accuse these four experts as being bought by the government or Lynas to say such things. So far, these groups had brushed-off all other experts' opinions and findings including those from the AELB and IAEA that says Lynas is as safe as any ordinary chemical processing plants. The Chinese language newspapers have also been singing the same tune. There were times when some of them had actually dedicated a full page for a 'stop-Lynas campaign', using the death of a retarded man as a subject, claiming him to be the victim of radioactive exposure caused by a rare earth plant in Perak decades ago. Questioningly, he was the one and only victim and the family could not even prove the cause of his condition or his death.  

Whatever it is, it didn't stop the Chinese newspapers from using his death to pursue their cause that is to stop Lynas. We suspect that these groups must be having problem knowing that Lynas in Malaysia would put China's monopoly of rare-earth supply in jeopardy. If this inappropriate patriotism towards their ancestors' motherland isn't what motivated the fight, then we couldn't think of anything else. We can only repeat what one of the experts, Professor Chun Hua-Yan from Peking University said during the visit to Gebeng, "..while China could have the best rare earth technology in the world, the industry, technology and sciences should be developed by all."

So, there is no need for all the anti-Lynas groups, whatever names they call themselves, to be panic or over-react on Lynas operation. It is about time for them to start putting the interest of Malaysia above their ancestors' mother-land, China. Stop the over-acting, it's starting to make people sick. 

KPF Tuntut Ganti Rugi Lebih RM 1 Juta Dari 8 Peneroka

Posted: 10 May 2012 08:00 PM PDT


Masih ingatkah semua dengan tindakan 8 orang peneroka Felda yang mengemukakan injuksi bagi menghalang Koperasi Peneroka Felda (KPF) mengadakan mesyuarat agung luar biasa pada Februari 2012?  Injukasi ex-parte bertarikh 17hb Februari 2012 yang dikeluarkan Mahkamah Tinggi Kuantan itu telah menyebabkan KPF membatalkan EGM yang sepatutnya berlangsung pada 22 Februari 2012.

Mazlan Aliman kemudian dengan bangganya menganggap injuksi dan pembatalan mesyuarat tersebut adalah kemenangan kepada peneroka. Tapi malang bagi Mazlan Aliman apabila Mahkamah akhirnya menolak permohonan injuksi tersebut pada 2hb April 2012. Yang ramai tidak tahu ialah, permohonan tersebut ditolak dengan kos, termasuklah kerugian yang terpaksa ditanggung oleh KPF akibat dari pembatalan mesyuarat tersebut. Banyak belanja yang KPF telah keluarkan untuk membawa lebih 1,200 perwakilan dari serata negara ke mesyuarat tersebut, dengan kos penginapan, pengangkutan, sewa bilik mesyuarat dan sebagainya.  

Tapi semuanya berakhir dengan pembaziran akibat dari tindakan 8 orang peneroka ini tadi yang termakan hasutan Mazlan Aliman. Menurut maklumat yang penulis terima, KPF secara lisan telah menyatakan bahawa kos yang ditanggung oleh KPF dalam mengadakan EGM itu hampir mencecah RM 1.2 juta. Walau bagaimana pun jumlah sebenar gantirugi ini akan ditaksirkan oleh Mahkamah kemudian. Tapi penulis tidak jangka jumlah gantirugi yang bakal diputuskan Mahkamah nanti, jauh berbeza dengan yang akan dituntut KPF, kerana sudah pasti KPF ada semua butiran perbelanjaan bagi menyokong tuntutan mereka di Mahkamah.

Timbul persoalan, dari mana 8 peneroka ini akan memperolehi wang untuk membayar ganti rugi yang dituntut oleh KPF? RM1 juta bukan sedikit. Kalau harap hasil kebun semata-mata, mahu berpuluh tahun mengumpul untuk dapat jumlah itu. Lebih-lebih lagi kita bercakap tentang peneroka yang hanya menerima  hasil kebun masing-masing pun sekitar RM 4,000 – RM 5,000 sebulan. Waima ditambah dengan durian runtuh RM 15,000 seorang yang diumumkan Perdana Menteri pada Selasa pun, masih tidak cukup untuk membayar jumlah ganti rugi yang dituntut KPF terhadap mereka. Itupun kalau mereka masih tidak ada malu menerima wang hasil dari usaha penyenaraian yang mereka tentang pada awalnya.

Kita mahu lihat, dimana pemimpin pembangkang, terutama Mazlan Aliman berada dalam kes ini? Apakah mungkin Mazlan Aliman, PAS atau PKR yang menjadi dalang disebalik tindakan peneroka ini akan membayar wang tersebut bagi pihak peneroka terbabit? Walaupun tidak mustahil, tapi pada pendapat penulis, ia tidak mungkin dilakukan. Yang akhirnya akan rugi dan jatuh bankrap ialah peneroka sendiri. Inilah padahnya kerana menjadi patung mainan Mazlan Aliman dan Pakatan Rakyat sehingga sanggup diperalatkan untuk kepentingan politik masing-masing.

8 peneroka ini tidak ada bezanya dengan Saiful Bukhari yang taksub dengan Anwar Ibrahim tapi akhirnya diliwat oleh Penasihat PKR itu. Cuma bezanya disini bukan liwat sahajalah, tapi natijah dari kejadian itu tetap sama. Takkanlah semua rakyat Malaysia mahu menerima nasib yang sama diterima 8 peneroka ini baru hendak buat keputusan menolak Pakatan Rakyat. Kisah-kisah seumpama ini sudah cukup untuk kita menentukan pihak mana yang patut dipilih menjadi kerajaan dalam pilihanraya nanti.

BERSIH 3.0 - Marina Terjerat Mainan Pembangkang

Posted: 10 May 2012 06:00 PM PDTAda juga sebenarnya beberapa kerat penyokong & peserta BERSIH 3.0 yang non-partisan masih memegang erat kepercayaan bahawa BERSIH hanyalah sebuah NGO yang berniat baik sebagaimana digambarkan melalui 8 tuntutannya yang kelihatan tulus dan murni. Bab kata orang, mudah terpesona melihat kulit buku dan tajuknya hingga terlupa peri penting isinya perlu dihalusi dahulu sebelum mengotakan niat untuk membeli buku tersebut.

Marina Tun Dr Mahathir adalah antara peserta BERSIH 3.0 yang tergolong dalam kumpulan tersebut, terpengaruh dengan tuntutan yang dilihat bagus dan menarik kemudiannya terjebak untuk mempertahankan segala tindak tanduk BERSIH atas nama kebebasan bersuara, keadilan dan hak asasi manusia.

Menulis dalam blognya pada 08 Mei, Marina meluahkan pendapatnya mempertahankan BERSIH 3.0 sebagai agenda rakyat yang langsung tiada kaitan dengan kebangkitan di negara Arab khususnya yang berlaku di Mesir, Yemen, Libya dan Syria. Katanya lagi, tiada alasan untuk dibimbangi tentang kemungkinan BERSIH 3.0 bertukar menjadi kacau bilau seperti yang terjadi di negara-negara Arab tersebut.

Itu kata Marina yang kita ketahui kerap bergiat aktif bersama pelbagai NGO, berfikiran sedikit liberal & terbuka tapi naif soal sepak teranjang dunia politik sekalipun ayahnya, Tun Dr Mahathir Mohammad adalah tokoh politik terkenal tanahair. Sebenarnya ternampak jelas, Marina samaada lurus bendul atau sebenarnya sudah terjerat dalam mainan politik pembangkang hingga terpaksa mencari dalil dan hujah untuk menghalalkan penglibatan dalam kerusuhan yang tercetus gara-gara BERSIH 3.0

Hakikatnya apa yang berlaku 28 April lalu hanyalah lanjutan kepada cubaan pembangkang yang mahu meng'tahrir'kan Dataran Merdeka sebagaimana diterjemahkan melalui perarakan anti-PTPTN yang diadakan pada 14 April 2012 yang kemudian meleret menjadi perkhemahan siang malam di sana selama beberapa hari.

BERSIH 3.0 temanya 'Duduk dan Bantah' manakala penegasan oleh Pengerusi Bersama BERSIH 3.0, Datuk S. Ambiga sehari sebelum perhimpunan berlangsung ialah mereka hanya akan duduk dan bantah di kawasan yang sehampir mungkin dengan Dataran Merdeka tanpa melanggar atau mengalih pengadang jalan yang didirikan oleh pihak polis dan DBKL.

Jika BERSIH 3.0 berniat tulus ikhlas untuk mengadakan perhimpunan aman tentu saja sebaik arahan oleh Ambiga yang mahu peserta bersurai maka semuanya berakhir begitu saja tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini. Namun apa yang berlaku ialah perhimpunan diteruskan dan berlakunya serbuan peserta ke arah Dataran Merdeka selepas Anwar dan Azmin berbalas isyarat yang kemudiannya diikuti dengan tindakbalas pihak berkuasa untuk menyuraikan serbuan tersebut.

Malah ucapan Azmin Ali kira-kira sejam sebelum keributan berlaku jelas membayangkan hasrat pembangkang yang mahu mengepung dan menawan Dataran Merdeka - satu bukti nyata mereka mahu menjadikan Dataran Merdeka sama seperti yang berlaku di Dataran Tahrir. Begitu juga ucapan Anwar Ibrahim sebelum masuknya waktu solat Zohor yang mahu peserta BERSIH 3.0 menuju masuk ke Dataran Merdeka - bukankah itu terbukti membelakangi arahan mahkamah yang memerintahkan supaya tiada perhimpunan di adakan di kawasan tersebut.

Arahan mahkamah akhirnya dicabuli, undang-undang dilanggar dan harta benda awam dijahanamkan dan anggota polis dicederakan - realitinya perhimpunan aman yang kononnya memperjuangkan ketelusan dan keadilan sebagaimana digambarkan selama ini oleh BERSIH dan pembangkang, sebetulnya hanyalah tong kosong yang dipukul bertalu-talu bunyi kuat tapi isinya zero tiada manfaat. 

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 11 May 2012 01:16 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


TERKINI!! Neelofa Pun Join Himpunan Raksaksa Sambutan UMNO ke 66? #UMNO66

Posted: 11 May 2012 07:48 AM PDT

Ribuan rakyat khususnya penyokong Umno sudah membanjiri stadium Bukit Jalil sempena sambutan ulang tahun umno yang ke 66..

Neelofa antara artis penyeri menjadi penghibur pada acara petang ini.

Ramainya yang pergi menghimpit si Neelofa.. pantang nampak cun sikit, mula laa nak mengatal. ha ha ha..

McTheory:
Ucapan Presiden UMNO tadi memang terbaik dalam sejarah!!

TERKINI!! Himpunan Sambutan Ulang Tahun UMNO ke 66!! Panglima-Panglima UMNO Beraksi!! #UMNO66 @tengkuAdnanReal @tunfaisal

Posted: 11 May 2012 06:18 AM PDT


Geng Exco Pemuda UMNO mengibarkan Bendera keramat..


Kini sudah penuh stadium.. gelombang merah!!

live dari Stadium Nasional Bukit Jalil.. hampir setiap sudut dipenuhi dengan warna merah.. gilooss sehh.. walaupun 140K sedang berkumpul.. Namun semuanya aman damai sejahtera.. terbaikk..

McTheory:
UMNO terus mara.. untuk rakyat Malaysia..

TERKINI!! Sambutan Ulang Tahun UMNO!! 120K Sudah Memenuhi Stadium Bukit Jalil!! #UMNO66 @TengkuAdnanReal

Posted: 11 May 2012 05:24 AM PDT

Kini sudah lebih 120K ahli dan penyokong UMNO memenuhi ruang stadium Bukit Jalil. Orang ramai memenuhi stadium seawal 3 petang lagi.
Ini sambutan terbesar dan paling meriah selepas himpunan Barisan Nasional semasa zaman Ayahanda Tun Mahathir dahulu.


McTheory:
Ikuti update terkini.. dari Mc.. dan rakan-rakan Unit Media Baru..

TUDIAA!! Video Panas Anwar Ibrahim Tersebar Lagi!! #TIBAI

Posted: 11 May 2012 02:12 AM PDTPada sesiapa yang nak sangat mengenali siapa Anwar Ibrahim, memang patut tengok video ni.. ini rentetan cerita kisah Anwar dalam politik Malaysia..

McTheory:
Ishhh... bangganya bakal PM kita macam ni..

PANASS!! Kisah Mangkuk PKR Nak jadi YB Tapi tak pernah mengundi pun.. ha ha ha ha..

Posted: 10 May 2012 11:12 PM PDT


Ceria serius yang kelakar Mc petik dari blog Melayu Kedah Terakhir. ha ha ha ha.. bengong betui la si penama tu..


SIAPAKAH YANG EMPUNYA NOMBOR KAD PENGENALAN ITU? BIAR MKT BAGI PEMBAYANGNYA.

BELIAU ADALAH SEORANG LELAKI YANG BERANGAN-ANGAN HENDAK MENDUDUKI CALON KERUSI YANG BERHORMAT DI LANGKAWI INI. BELIAU MEWAKILI PARTI KEADILAN RAKYAT.

DAHULUNYA BELIAU SEORANG PENYAMPAI RADIO YANG POPULAR DI LANGKAWI TETAPI DI ATAS KEBODOHANNYA BELIAU TIDAK DISAMBUNG KONTRAK. 

SELEPAS ITU KONONNYA BERILTIZAM UNTUK MEMBANTU RAKYAT LANGKAWI DENGAN BERPAKSIKAN PARTI KEADILAN RAKYAT, BELIAU MEMASANG NIAT UNTUK BERTANDING SEBAGAI CALON PILIHANRAYA.

RASA-RASANYA ADA WARGA LANGKAWI YANG SUDAH MENGENALI SIAPAKAH PENAMA TERSEBUT.


MKT TELAH AMBIL NOMBOR TERSEBUT DAN TELAH MENCUBANYA DI LAMAN SURUHANJAYA PILIHANRAYA (SPR) TETAPI HASILNYA ...TIADA REKOD...?

INI BERMAKNA BELIAU TIDAK PERNAH MENGUNDI HATTA SATU KERTAS PUN DARI DAHULU SEHINGGALAH SEKARANG. INI ADALAH KERANA BELIAU TIDAK PERNAH MENDAFTARKAN NAMANYA UNTUK MELAYAKKAN BELIAU MENGUNDI.

JADI, LAYAKKAH BELIAU MENGKRITIK KERAJAAN?

MKT BERASA SUNGGUH KASIHAN KEPADA KUMPULAN JINGGA 13 YANG CUBA MEMBANTUNYA PUN SUDAH KENA JUAL DENGAN BELIAU.

MKT HENDAK BERI NASIHAT PERCUMA KEPADA WARGA PULAU LANGKAWI. JIKA SETAKAT DAFTAR SEBAGAI PEMILIH PUN BELIAU GAGAL LAKSANAKAN KEWAJIBANNYA, BAGAIMANA PULA ADA WARGA LANGKAWI YANG TERGAMAK HENDAK MENCALONKAN BELIAU SEBAGAI WAKIL RAKYAT?

LUPAKAN SAHAJA MANUSIA YANG SEBEGINI UNTUK MEWAKILI SUARA WARGA LANGKAWI. KERANA SUDAH PASTINYA SUARA WARGA LANGKAWI TIDAK AKAN SAMPAI KEPADA PIHAK YANG MEMEGANG KERAJAAN KELAK.


McTheory:
Mengundi pun tak pernah, ada hati nak jadi YB? ha ha ha..

PANASS!! Pas Harus Bertanggung jawab jika Kuota Jemaah Haji di SEKAT Saudi!! #bersih #bersih3

Posted: 10 May 2012 08:44 PM PDT

Disebabkan kebodohan pihak Pas dan Pakatan Haram, rakyat Malaysia yang lain terpaksa menanggung sebab kebodohan mereka. Kononnya nak tunjuk hero dengan melakukan demontrasi Bersih di Mekah, akhirnya mengundang padah apabila pihak penguatkuasa dan kerajaan Arab Saudi akan mengenakan tindakan keras pada pendemo dan juga kerajaan Malaysia.

Kerajaan Malaysia disalahkan kerana ada rakyatnya berdemo. Masalahnya, siapa dalang demo di Mekah tersebut? Meh kita tengok kat bawah ni..

Ini si bodoh yang berdemo di Mekah..

Ini si bangang yang berdemo di Madinah..

Banyak lagi yang akan dibongkarkan kelak..


Mari kita lihat muka-muka yang mengecewakan rakyat Malaysia. Jika sebelum ini anda mungkin orang seterusnya yang akan menunaikan haji. Jangan terkejut, apabila nama anda digugurkan atas kerana kuota jemaah haji yang ke Mekah sudah dikurangkan oleh pihak Arab Saudi.

Kita didenda atas kerana ada pihak yang kurang akal dan tidak berapa cerdik, atau dalam bahasa kasarnya BODOH, telah membuat demontrasi di Tanah Haram Suci Mekah. Disebabkan kebodohan dan degil mereka ini, berjuta rakyat Malaysia terpaksa menanggung kesan kebodohan mereka.

Tolak Pas dan Pakatan Haram.. Insyallah Malaysia aman damai..


McTHeory:
Belajar tinggi-tinggi, tapi bodohnya berkotak-kotak!!

EKSKLUSIF!! Pakatan Haram Di HENTAM Kerana Terima DANA ISRAEL!!

Posted: 10 May 2012 06:52 PM PDT


Mungkin anda akan terkejut satu lagi risalah yang di cuba di tampal individu yang tidak bertanggungjawap di Masjid sekitar kawasan Merbok,ternyata risalah yang cukup biadap.. 


ini apa yang di tulis dalam risalah berkenaan

SALAHKAH DANA ISRAEL UNTUK LAWAN BN??
Rasionallah....
Memang tak salah.....Asalkan BN dapat kita tumbangkan di dalam PRU 13...
Bila dah berjaya Takluk Putrajaya,
Baru kita corak pemerintahan sebenar dan kumpulkan dana ikut cara islam....
Pemimpin korup UMNO & BN perlu di bersihkan

Kepimpinan Dato' Seri Anwar Ibrahim/Tok Guru Hadi Awang/Guan Eng satu penyelesaian...
Ayuh bangkit abaikan sentimen ke agamaan...Islam,Kristian,Hindu,Buddha,waima yahudi pun semua
agama sama tujuan..
Biar apa pun Ulamak UMNO sibuk pasal sentimen,pluralisme,liberialisme dan sebagainya ...ingat!!!!
Matlamat kepimpinan jadi keutamaan.
salam reformasi & salam perubahan...
AllahuakbarIni Pulak jaminan PAS terhadap pengundinya


Undi Pas menjaminkan syurga..manis sungguh janji PAS..syurga hak milik Allah S.W.T pun puak ni buat pertaruhan..lepas ni Penyangak,penyamun,kaki maksiat yang mahu masuk syurga,boleh la pangkah PAS tanpa perlu bertaubat,sebab PAS dah jaminkan syurga kepada yang pangkah PAS.

Tidak hairanlah PAS boleh menjaminkan syurga dengan pangkah PAS sebab PAS mengatakan merekalah memperjuangkan Islam,orang lain tidak memperjuangkan Islam,kuasa mengkafir di atas tangan mereka,dan bagi mereka.selain dari PAS semunya kafir,ini terbukti dengan pengakuan Bekas ahli PAS,bekas penulis Harakah,bekas Exco Pemuda PAS Kedah dan juga penulis buku Air Mata Bumi Memali,Cikgu Zainol.Cuba kita muhasabah diri,apakah apa yang di lakukan PAS,PAS layak di gelar parti yang memperjuangkan Islam?? layakah PAS mengkafirkan orang lain selain Ahli PAS?apa hak PAS kafirkan orang islam selain PAS? dan syurga mana mampu PAS menjaminkan yang mengundi PAS?kerana Syurga umat Islam adalah hak milik Allah S.W.T yang mutlak tanpa siapa boleh pertikai kerana Allah S.W.T maha mengetahui setiap apa yang di lakukan oleh makhluk ciptaannya..

Apa Yang Tersirat

Posted: 11 May 2012 01:12 PM PDT

Apa Yang Tersirat


PRU13: Penentu Nasib Bangsa-Muhyiddin

Posted: 11 May 2012 07:52 AM PDT

Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) merupakan medan penentuan terhadap kelangsungan perjuangan Umno untuk terus membela nasib rakyat.

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, perjuangan Umno bukan sekadar untuk mempertahankan kuasa politiksemata-mata sebaliknya bagi memastikan parti itu terus menjadi benteng dan pembela rakyat.

"PRU-13 adalah ibu segala pilihanraya yang akan menentukan kelangsungan perjuangan Umno.

"Ingatlah, yang kita pertaruhkan bukanlah sekadar kuasa politik, tetapi seluruh isi perjuangan dan nasib sebuah bangsa," katanya ketika berucap pada sambutan ulang tahun Umno ke-66 di Stadium Nasional BukitJalil, di sini, Jumaat.

Selain itu Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, memberi peringatan tegas kepada seluruh ahli Umno agar mempertahankan benteng perpaduan dan keharmonian negara yang diperjuangkan Umnodengan pelbagai ideologi songsang dan tidak bermoral.

"Jangan kita biarkan musuh-musuh kita merosakkan perpaduan dan keharmonian yang telah kita bina. Jangan benarkan mereka menyebarkan dakyah dan ideologi songsang yang mempengaruhi akidah kita.

"Jangan izinkan mereka merosakkan amalan hidup kita yang beretika dan bermoral. Jangan sama sekali restui dan membiarkan rakyat dinodai dengan faham yang menyesatkan, ideologi yang mengharu birukan," katanya dihadapan kira-kira 100,000 ahli dan penyokong Umno yangmembanjiri Kompleks Stadium Nasional Bukit Jalil.

Selain itu Muhyiddin berkata Umno perlu kekal sebagai tonggak harapan rakyat bagi memelihara keharmonian negara.

"Jangan sesekali kita lupa, bahawa Umno perlu kekal sebagai benteng kepada rakyat.

"Umno sebenar-benarnya pembela rakyat. Andaikata kita membenarkan benteng ini rosak dan terhakis, maka akan rosaklah segala kota perpaduan dan keharmonian yang terbina selama ini," katanya.

Justeru Muhyiddin menggesa ahli Umno agar sentiasa bersedia menghadapi PRU-13 yang bakal diadakan tidak lama lagi.

"Suka saya mengingatkan seluruh ahli Umno bahawa kita tidak punya banyak masa lagi untuk bersiap siaga. Pilihan raya sudah benar-benar hampir tiba.

"Yang Amat Berhormat Presiden, kami telah bersedia mengorak langkah, taat setia sudah kami tumpahkan, tekad dan iltizam telah kamiikrarkan.

"Tiuplah semboyan perang. Ayuh kita ke medan juang. Tiadalah yang paling bermakna buat parti kita, melainkan kemenangan dalampilihanraya akan datang," katanya sambil disambut tepukan gemuruh.

Katanya lagi, selepas 66 tahun penubuhan Umno, parti itu sudah membuktikan kemampuannya untuk berubah mengikut kesesuaian masa tanpa mengorbankan asas dan matlamat perjuangan parti.

Jelasnya sejak 66 tahun lalu, Umno tidak pernah berkompromi dengan apa yang diperjuangkannya termasuk memainkan peranan mempelopori agenda transformasi negara.

Muhyiddin turut menyeru agar seluruh ahli Umno yang kini mencecah lebih tiga juta agar memberi keyakinan dan kesetiaan kepada Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dalam memastikan Umno terusrelevan dan mendapat tempat di hati rakyat.

"Marilah kita bersama-sama memberikan keyakinan, bahawa Umno dan seluruh warga komponen Barisan Nasional sudah bersedia dalam memastikan iltizam kita mendapat mandat yang lebih besar dalam pilihan raya yang akan datang dapat direalisasikan," katanya.

Live Stadium Bukit Jalil: Sekarang ku Tahu Mengapa Bersih3.0 Tolak Stadium Bukit Jalil.. Takut tidak semeriah begini

Posted: 11 May 2012 07:07 AM PDT

Hebatnya Ahli Umno... Jalanraya bukan pilihan... Tidak menyusahkan sesiapa... tidak merosak harta-benda...

Projek RM600 juta di Kedah-Azizan Razak teperangkap

Posted: 10 May 2012 11:29 PM PDT

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dituntut memberi penjelasan kepada rakyat Kedah berhubung projek bernilai lebih daripada RM600 juta di negeri itu yang dibangunkan tanpa tender terbuka.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang berkata penjelasan mengenai dua projek yang dikenali sebagai Aman Central dan Amansuri Residences itu perlu kerana ia melibatkan tanah milik kerajaan negeri dan mempunyai kaitan yang rapat dengan Buku Jingga yang diperjuangkan Pakatan Rakyat (PR).

Menurut Tan, Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) yang dipengerusikan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak diwartakan untuk membangunkan kedua-dua projek telah menjalinkan perjanjian usahasama dengan sebuah syarikat persendirian Belleview Group Company dari Pulau Pinang.

"Tiada tender terbuka dibuat oleh kerajaan negeri Kedah sebelum memasuki perjanjian usahasama bagi projek RM500 juta Aman Central dengan syarikat terbabit.

"Perkara yang sama berlaku untuk projek Amansuri Residences bagi membangunkan 277 unit kondominium bernilai RM109.55 juta membabitkan usahasama anak syarikat PKNK dan syarikat yang sama dari Pulau Pinang," katanya kepada pemberita sebelum menyerahkan memorandum kepada Anwar di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR), dekat sini, Jumaat.

Memorandum kemudiannya diterima oleh wakil dari pejabat Anwar, Najwan Halimi.

Tan berkata, memorandum diserahkan kepada Anwar, bukan kepada Azizan sendiri selepas kerajaan negeri Kedah enggan mengulas lanjut, malah bersikap berdolak-dalih dalam menjawab isu ini.

"Dua minggu lepas kami telah beri peluang kepada kerajaan negeri untuk bagi penjelasan, tapi Datuk Seri Azizan kata beliau tak akan melayan dakwaan dan tidak akan mempedulikan hal ini...beliau kata projek sudah jalan dan tak boleh diganggu.

"PAS tak berminat nak jawab, kita terus bawa kepada 'bos' mereka," katanya.

Katanya, rakyat Kedah tidak dapat menerima jawapan tidak kukuh Azizan yang menyatakan pendirian bahawa projek tersebut tidak perlu diadakan tender terbuka kerana ia projek swasta.

"Sedangkan kerajaan PR melalui Buku Jingga yang dilancarkan tahun lepas berjanji akan melaksanakan tender terbuka bagi semua projek di bawah pentadbiran mereka.

"Mengapa (Kedah) tak perlu tunaikan janji-janji dan dikecualikan daripada membuat tender terbuka untuk projek bernilai lebih RM600 juta ini," ujarnya.

Dalam pada itu, beliau juga inginkan penjelasan tentang tindakan yang akan diambil oleh kerajaan PR bagi membetulkan keadaaan ini.

Jelas beliau, jika perkara ini masih tidak dapat diperjelaskan kepada umum, ia menunjukkan pentadbiran kerajaan PR yang tidak menghiraukan aduan rakyat.

"Rakyat Kedah ingin tahu apakah yang sedang berlaku sekarang dan apakah polisi sebenar PR di Kedah. Kalau tak jelaskan juga, rakyat akan tahu pendirian kerajaan dalam isu ini. Adakah Buku Jingga hanya retorik dan untuk raih undi sahaja," tegasnya.

Ditanya sama ada projek terbabit mempunyai kaitan dengan keistimewaan atau kepentingan peribadi, beliau menjawab:

"Saya tak tahu. Hanya Datuk Seri Anwar yang boleh jawab dan beri penjelasan," katanya.

Karpal perlekeh Hadi Awang

Posted: 10 May 2012 10:50 PM PDT

Pengerusi DAP Karpal Singh menggesa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhenti mengeluarkan kenyataan bagi pihak Pakatan Rakyat.
  
Karpal berkata Abdul Hadi tidak berhak berbuat demikian terutama ketika menyatakan pakatan itu akan melaksanakan hudud jika berkuasa.
  
Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu juga berkata kenyataan Abdul Hadi adalah retorik semata-mata dan tanpa sebarang justifikasi.
  
"Amat dikesali akhir-akhir ini Hadi kerap mengeluarkan kenyataan dan kemudian terpaksa menariknya kembali"-Karpal Singh

Seks Aiskrim: Azmin mendakwa dapat sokongan Tun Mahathir

Posted: 10 May 2012 08:31 PM PDT

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali 'terkejut' apabila mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menasihatkan beliau mengambil tindakan mahkamah susulan laporan media mengaitkan beliau sedang melakukan aksi seks dengan seorang perempuan. Malah, Azmin juga turut mengucapkan terima kasih kepada Mahathir yang menasihatinya supaya menyaman media berkenaan yang membuat dakwaan demikian. "Dr Mahathir pun sokong saya. Saya terkejut. Beliau kata, 'Azmin, saya cadangkan Azmin saman media sebab mengaibkan Azmin' dan beliau sendiri tidak percaya dengan gambar-gambar," katanya secara sinikal. "Saya tweet kepada Tun, mengucapkan terima kasih kerana menasihati saya.

Umno hari ini selepas 66 tahun

Posted: 10 May 2012 04:39 PM PDT

1. AYT mengimbau kembali sejarah penubuhan UMNO bagi menyedarkan orang-orang UMNO tentang bagaimana perit dan jerihnya nenek moyang kita dahulu menubuhkan parti Melayu ini. AYT percaya, ramai generasi yang mewarisi jawatan dalam UMNO hari ini lupa tentang sejarah penubuhan dan perjuangan UMNO, sama ada memang tidak tahu, tidak mahu ambil tahu, lupa, sengaja melupakan atau entah...

2. AYT dapati ramai kalangan generasi hari ini menyertai UMNO bukan kerana semangat perjuangan sepertimana nenek moyang kita dahulu, tetapi mereka menyertai UMNO untuk mengejar projek. Walaupun kenyataan ini dinafikan, tetapi realitinya itulah hakikat sebenar.

3. Memang benar ramai pemimpin dan ahli UMNO yang masih berjuang untuk agama dan bangsa tetapi sebahagian ahli-ahli UMNO yang mengejar projek dan pangkat ini boleh membinasakan parti keramat Melayu ini. Ini kerana, demi perjuangan peribadi itu mereka sanggup melakukan apa sahaja termasuk menggunakan kuasa wang dan lain-lain.

4. Mungkin ramai yang menafikan pandangan ini tetapi lihatlah di sekeliling anda. Lihatlah di cawangan dan bahagian masing-masing. Sesiapa yang memimpin waima cawangan sekalipun akan meraih pulangan yang besar... kereta besar, rumah besar dan kantung yang besar. Apalagi bercakap di peringkat bahagian.

5. Oleh sebab itulah ramai kalangan orang Melayu yang melarikan diri dari UMNO lantaran tidak mempunyai peluang lantaran penguasaan ahli-ahli yang mengejar projek, wang dan pangkat ini.

6. Dalam hal ini, AYT tidak mahu salahkan sesiapa dan bukannya juga menuduh sesiapa. AYT tidak mempunyai kepentingan, bukan mengejar pangkat dan jawatan dalam parti. AYT hanya ahli biasa selepas parti itu mengembangkan sayap ke Sabah pada tahun 1990. Ertinya, AYT adalah UMNO yang baru, yang ditubuhkan selepas tahun 1988.  Walaupun AYT hanya ahli biasa akan tetapi sangat percahya hanya UMNO yang boleh membawa bangsa Melayu dipuncak, dengan syarat perjuangan mereka ikhlas tanpa mengharapkan balasan apa2.

7. Dalam suasana UMNO sedang berhimpun hari ini di Bukit Jalili, marilah kita sama-sama menghayati perjuangan UMNO, kenang kembali asal usul penubuhan UMNO dan AYT percaya, jika semua di kalangan ahli UMNO dapat menyelami sejarah ini, nescaya UMNO kembali kukuh dan menjadi tunjang bangsa Melayu di negara ini.

Sejarah Penubuhan UMNO
Satu himpunan besar-besaran yang dikenali sebagai Kongres Melayu Se-Malaya pertama telah diatur oleh Persatuan Melayu Selangor di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baharu, Kuala Lumpur pada 1 hingga 4 Mac 1946 dan seramai 41 Pertubuhan-pertubuhan Melayu telah menghantar wakil masing-masing.

Dato' Onn bin Jaafar dari Persatuan Melayu Johor telah dipilih sebagai Pengerusi Kongres. Hampir semua wakil pertubuhan telah berucap termasuk dua orang wakil kanak-kanak.

Tiga usul telah dululuskan oleh Kongres seperti berikut:
1. Menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
2. Membantah pertubuhan Malayan Union
3. Mengadakan Derma Pelajaran Kebangsaan Melayu

Satu jawatankuasa yang terdiri dari Dato' Onn Jaafar, Dato' Panglima Bukit Gantang, Dato' Nik Ahmad Kamil, Dato' Hamzah Abdullah dan Encik Zainal Abidin Ahmad (Zaaba) telah dipilih untuk menyediakan draf Piagam atau Perlembagaan UMNO untuk dibentangkan dan diterima oleh Kongres Melayu Se-Malaya kelak.

Walaupun ada bangkangan yang hebat dari kaum Melayu, Kerajaan British tetap meneruskan rancangan mereka dan pada 1 April 1946 mengwujudkan Malayan Union. Orang-orang Melayu dan pertubuhan-pertubuhan Melayu terus membangkang dan tidak memberi sebarang sokongan terhadap Malayan Union. Pada 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Bahru.

Kongres Melayu Se-Malaya ketiga dan perhimpunan agung pertama Pertubuhan Melayu Kebangsaan Melayu Bersatu atau PEKEMBAR (UMNO) telah berlangsung dan Piagam atau Perlembagaan (UMNO) telah diterima dan diluluskan oleh para peserta dan UMNO pun lahirlah secara rasmi.

UMNO hari ini dikenali sebagai parti yang terbesar dan menjadi teras pemerintahan negara dengan jumlah kerusi yang terbanyak dan pemimpin-pemimpinnya berperanan dalam membuat dasar-dasar. Ia adalah antara parti bercorak demokratik yang tertua di negara-negara membangun dan masih kuat kedudukannya setelah melalui berbagai peristiwa dan cabaran. Ia dihormati oleh kawan dan lawan di atas prinsip-prinsip keadilannya, ketegasan dan keupayaannya menjalankan dasar-dasar yang telah dipersetujui.

Lahirnya UMNO adalah hasil dari percantuman pertubuhan-pertubuhan Melayu dengan berbagai aliran falsafah dan pendapat tetapi bersetuju mengambil tindakan bersama untuk survival bangsa Melayu. Berhadapan dengan rancangan Malayan Union yang dibawa oleh British selepas Perang Dunia Yang Kedua, pertubuhan-pertubuhan ini dengan sukarelanya membubar diri masing-masing demi membuka jalan kepada sebuah parti politik yang ulung sebagai pernyataan hasrat semua golongan dan lapisan masyarakat Melayu bagi memperjuangkan hak-hak mereka.

Di bawah rancangan British, dasar pro-Melayu sebelum Perang akan dirombak sekaligus, dan orang-orang Melayu sebagai penduduk asal negara ini terpaksa bersaing dengan orang-orang mendatang, iaitu suatu kejadian yang tidak diduga sama sekali oleh mereka kerana sepanjang penjajahan British mereka diberi perlindungan dari ancaman golongan-golongan tadi di samping jaminan bahawa ini adalah negeri Melayu yang diperintah bagi pihak Raja-Raja Melayu.

Rancangan Malayan Union yang dipaksakan ke atas mereka tanpa sebarang rundingan adalah amat menggemparkan. Jika sebelum ini orang-orang Melayu berpecah-pecah dengan berbagai sentimen kenegerian dan pemandangan yang sempit, sekarang mereka yang mula melihat realiti di depan mereka, telah bangkit menentang rancangan itu. Kebangkitan ini merupakan reaksi yang spontan dengan orang-orang Melayu bersatu hati dan tenaga agar kedudukan mereka terpelihara.

Penubuhan UMNO pada 11hb Mei 1946, dengan Dato' Onn bin Jaafar sebagai pemimpinnya yang pertama dapat dikatakan sebagai mengelak orang-orang Melayu di Tanah Melayu dari tenggelam di bawah satu perkembangan politik dan ekonomi yang begitu deras dan menguntungkan golongan-golongan lain yang lebih maju.

Nasionalisme Melayu sebelumnya agak malap kerana wujudnya penduduk berbilang kaum sebagai factor penghalang, penekanan oleh penjajah, tendensi masyarakat Melayu untuk berpecah-belah mengikut negeri, ketiadaan kesedaran politik yang meluas serta terdapat kemakmuran ekonomi yang membolehkan kehidupan sederhana kepada sebilangan besar rakyat.

Semangat kebangsaan Melayu yang baru meletus secara meluas itu perlu untuk menjaga keutuhan masyarakat yang sejak beberapa lama merupakan penduduk asal kepada kawasan ini. Seluruh penentuan hidup di negara ini sekarang ada hubungan langsung atau tidak langsung dengan nasionalisme Melayu.

Tetapi nasionalisme ini bukan suatu yang sempit kerana telah diperluaskan untuk merangkumi lain-lain kaum demi perpaduan dan kestabilan negara. Di peringkat awal pergerakan kearah kemerdekaan adalah disedari tidak mungkin bagi sesuatu kaum memaksakan politiknya dan menolak kenyataan hadirnya kaum-kaum lain yang juga berhak untuk menyertai dalam politik negara. Usaha-usaha dibuat bagi mengeratkan kerjasama di antara kaum sehingga tertubuhnya Perikatan UMNO-MCA pada awal 1952 bila kedua-dua parti ini bertanding dalam pilihanraya Perbandaran Kuala Lumpur. Kemenangan telah diperolehi oleh kedua-duanya dan ini membawa kepada kerjasama yang lebih jauh menjelang kemerdekaan.

Pada tahun 1955 bagi menghadapi pilihanraya umum yang pertama, Perikatan UMNO-MCA-MIC telah diwujudkan sebagai lambang permuafakatan dan kerjasama yang rapat antara kaum-kaum. Dengan pimpinan Tunku Abdul Rahman Putra, kemenangannya yang cemerlang telah diperolehi. Maka jelaslah kepada pihak penjajah bahawa kaum-kaum di Tanah Melayu adalah bersatu hati dan boleh merdeka

UMNO lahir atas kesedaran dan kehendak para perwakilan yang menghadiri Kongres Melayu Se-Malaya yang pertama pada 1 – 4 Mac 1946.
Selepas Kerajaan Jepun menyerah kalah pada 14 Ogos 1945, kerajaan British telah menghantar bala tenteranya untuk menguasai semula Semenanjung Tanah Melayu, dan serentak membawa perubahan redikal terhadap pemerintahan negeri-negeri Melayu. Melalui tipu hela, Raja-raja Melayu telah dipengaruhi supaya menandatangani perjanjian dengan Harold MacMicheal bagi menyerahkan kuasa pemerintahan serta kedaulatan kepada Kerajaan British. Negeri-negeri Melayu bersama Melaka dan Pulau Pinang disatukan di bawah Kesatuan Malaya atau Malayan Union dan ditadbirkan sebagai jajahan takluk British.

Apabila cara pemerintahan baru di Semenanjung Tanah Melayu diumumkan di Parlimen British pada 10 Oktober 1945, maka orang-orang Melayu dari Perlis ke Singapura, melalui persatuan masing-masing, berkumpul dan bersuara membantah penubuhan Malayan Union. Satu perhimpunan besar-besaran yang pertama telah diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 1 hingga 4 Mac 1946.

Ketetapan yang telah dipersetujui di Kongres tersebut adalah:
1. Menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau UMNO
2. Membantah Penubuhan Malayan Union
3. Mengadakan Derma Pelajaran Kebangsaan Melayu

Suatu Jawatankuasa telah ditubuhkan untuk menyediakan Piagam atau Perlembagaan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Pekembar) atau UMNO, dan Perlembagaan itu telah diterima oleh perhimpunan yang bersidang di Johor Bahru pada 11 Mei 1946 dan pada tarikh tersebut UMNO selamat dilahirkan dengan rasminya.

Perjuangan UMNO yang pertama adalah membangkang penubuhan Malayan Union. Melalui akhbar-akhbar seperti Utusan Melayu dan Majlis, suara orang Melayu menentang Malayan Union dapat diketahui. Pemimpin UMNO berjaya menasihatkan Sultan-sultan melayu supaya tidak menghadiri upacara perlantikan Gabenor Malayan Union yang pertama, Edward Gent, dan secara simbolik memanifestasikan kemarahan dan bangkangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union.

Dua bulan selepas wujudnya Malayan Union, Kerajaan British telah mengubah pendirian dan bersedia mengadakan perbincangan dengan wakil-wakil UMNO dan Sultan-sultan bagi mewujudkan satu kerajaan persekutuan baru. Rundingan ini berlangsung hingga 21 Januari 1948 apabila Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu ditandatangani oleh Raja-raja Melayu dengan wakil kerajaan British yang mengembalikan semula kuasa-kuasa dan kedaulatan Sultan-sultan. Secara rasmi Persekutuan Tanah Melayu dilahirkan pada 1 Februari 1948.

Kerajaan Persekutuan Tanah Malayu ditadbir oleh Pesuruhjaya Tinggi dan dibantu oleh beberapa ahli Majlis Mesyuarat Kerja Persekutuan termasuk Yang Di Pertua UMNO, Dato Onn bin Jaafar yang telah diberi tanggunjawab sebagai Ahli (Member) Hal Ehwal Dalam Negeri. Semasa memegang jawatan itu, Dato Onn telah menubuhkan Lembaga Kemajuan Kampung dan Perusahaan atau Rural and Industrial Development Authority (RIDA) yang bertujuan membantu orang-orang Melayu mencebur dalam bidang perusahaan. Pemerintahan di peringkat Negeri pula adalah di bawah kuasa Menteri Besar dibantu oleh Penasihat British.

Pada bulan Jun 1948 pengganas dari parti Komunis Malaya telah melakukan pembunuhan liar dan pembinasaan terhadap harta awam dan persendirian menyebabkan Kerajaan Persekutuan mengisytihar Darurat pada 16 Jun 1948. Bagi menghadapi ancaman komunis ini, UMNO telah menggembelingkan tenaga orang Melayu lelaki dan perempuan supaya menyertai pasukan bersenjata termasuk polis khas dan pengawal kampong.

Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu mengandungi peruntukan berkenaan pilihanraya umum bagi membolehkan rakyat memilih wakil-wakil mereka ke Dewan Perundangan dan seterusnya memerintah sendiri sebagai negara merdeka.

Langkah pertama yang dilakukan oleh UMNO adalah berkerjasama dengan Persatuan Cina Malaya (MCA) bagi merebut kerusi pilihanraya majlis tempatan, iaitu Majlis Munisipal Kuala Lumpur pada tahun 1951. Kerjasama ini telah membawa kejayaan cermerlang dan dengan sokongan yang diberi kemudian oleh Kongres India Malaya (MIC) maka satu gabungan parti yang diberi nama Perikatan (Alliance) telah ditubuh bagi menghadapi pilihanraya umum yang pertama pada 27 Julai 1955 yang berkesudahan dengan Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi bagi Majlis Perundangan Persekutuan. Yang diPertua UMNO, Tunku Abdul Rahman Putra telah dilantik menjadi Ketua Menteri dan Menterinya terdiri dari wakil rakyat yang dipilih dan juga pegawai pentadbir British yang dilantik oleh Pesuruhjaya Tinggi.

Dengan kejayaan cermerlang yang dicapai oleh Parti Perikatan, dalam pilihanraya 1955, UMNO terus berazam untuk mendapatkan kemerdekaan penuh. Rundingan demi rundingan telah diadakan di London di antara wakil-wakil Perikatan yang diketuai oleh Yang DiPertua UMNO, Tunku Abdul Rahman Putra, wakil-wakil Raja-raja Melayu dan wakil-wakil Kerajaan British dan akhirnya persetujuan telah tercapai bagi kemerdekaan Tanah Melayu sebagai Negara yang merdeka dan berdaulat mulai pada 31 Ogos 1957.

Pada 27 Mei 1961 Tunku telah mencadangkan supaya ditubuhkan Melayu Raya dengan merangkumi, Borneo Utara (Sabah), Brunei, Sarawak dan Singapura dan konsep ini diterima baik oleh hampir semua pihak. Suruhanjaya peninjau (Cobbold Commission) dan penyiasat dari Bangsa-bangsa Bersatu telah membuat laporan positif dan setelah diadakan rundingan dengan pihak-pihak yang terlibat, maka Negara Malaysia yang terdiri dari Persekutuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura wujud dengan rasminya pada 16 September 1963. Singapura keluar dari Malaysia hamper dua tahun kemudian dan menjadi sebuah Rupublik pada 9 Ogos 1965.

Sebagai Negara merdeka dan berdaulat, UMNO menjadi tulang belakang dalam Kerajaan Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional, dan tidak putus-putus bergerak untuk mengisi makna kemerdekaan.

Usaha membangunkan negara dalam semua bidang dimulakan dengan wujudnya Rancangan Pembangunan Jangkapanjang dan Rancangan pembangunan bagi tiap-tiap lima tahun bermula dengan Rancangan Malaya Pertama (1956-60) hinggalah Rancangan Malaysia Ke-10.

Tujuan utama Rancangan pembangunan negara adalah, di antara lain, meningkatkan taraf politik dan sosio-ekonomi rakyat, menentukan kesalamatan rakyat dari ancaman musuh baik dari dalam atau luar negari, memperkembangkan ekonomi negara dan menyediakan prasarana yang berkesan.

Pilihanraya umum bagi memilih wakil rakyat untuk Dewan Perundangan Persekutuan telah diadakan pada tahun 1955 dan untuk Dewan Rakyat pada tahun 1959, 1964, 1969, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1995.1999, 2004 dan 2008.

Pilihanraya juga diadakan bagi memilih ahli untuk Dewan-dewan Undangan Negeri.

Parti Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional telah menang dengan cemerlang setiap kali diadakan pilihanraya Persekutuan dan berjaya memegang teraju pemerintahan berturut-turut semenjak 195Parti Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional telah menang dengan cermerlang setiap kali diadakan pilihanraya Persekutuan dan berjaya memegang teraju pemerintahan berturut-turut semenjak 1955. Kejayaan ini adalah disebabkan oleh keazaman pimpinan dan anggota UMNO dan sokongan rakyat jelata umumnya terhadap dasar dan program yang disediakan oleh UMNO dan rakan-rakannya.

Ahli-ahli UMNO sebagai pengamal dan penyokong demokrasi, memilih pemimpin mereka di peringkat Cawangan, Bahagian dan Majlis Tertinggi dan persidangan perhimpunan agong juga diadakan tiap-tiap tahun bagi membolehkan ahli-ahli mengetahui perjalanan parti, menentukan dasar-dasar dan mengesan pembangunan negara.

Salah satu agenda tuntutan kemerdekaan yang diperjuangkan oleh UMNO sejak penubuhannya pada 11 Mei 1946 ialah penguasaan orang-orang Melayu ke atas ekonomi negara sendiri yang ketika itu berada di tangan penjajah dan kaum Cina.
Tanah Melayu ketika itu (termasuk Singapura) yang mempunyai penduduk 4.91 juta merupakan bumi yang dikurniakan oleh Allah dengan kekayaan alam seperti bumi yang subur dan hasil bumi yang berharga.

Ekonomi Tanah Melayu pada 1947 bersandarkan kepada getah dan bijih timah di mana 89 peratus daripada pendapatan negara bergantung kepada kedua-dua komoditi ini. Keluaran Negara Kasar Sebenar (RGDP) adalah RM2,982 juta dan dua tahun kemudian meningkat kepada RM3,027 juta, bertambah sebanyak 1.5 peratus.

Bagaimanapun Perang Korea yang meletus pada 1950 telah membawa nikmat kepada penanam getah dan pelombong timah serta ekonomi Tanah Melayu. Purata pertubuhan ekonomi negara dari 1947 hingga 1960 adalah pada kadar 4.5 peratus.

Apabila Tanah Melayu merdeka pada 1957, kepimpinan UMNO dan kerajaan yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman Putra selaku Perdana Menteri pertama memilih dasar ekonomi pasaran bebas tetapi terpimpin dan memperkenalkan berbagai program pembangunan untuk meningkatkan taraf sosio-ekonomi rakyat.

Ia bermula dengan rancangan pembangunan lima tahun yang dimulakan dengan Rancangan Tanah Melayu Pertama (1956-60) dan Rancangan Tanah Melayu Kedua (1961-65) dan kemudiannya diteruskan oleh Rancangan Malaysia Pertama (RMK 1-1966-70) RMK 2 (1971-75) dan seterusnya RMK7 yang dilancarkan pada Mei 1996.

Bagi membangunkan penduduk luar Bandar, kerajaan melaksanakan Rancangan Pembangunan Luar Bandar dengan membina jalan-jalan raya, bekalan api dan air, sekolah-sekolah, klinik, masjid dan berbagai kemudahan lagi.

Namun satu masalah sosio-ekinomi yang diwarisi sejak zaman penjajah ialah di tahun-tahun awal kemerdekaan, kedudukan ekonomi yang dicerminkan mengikut kaum iaitu orang-orang Melayu menjadi petani, orang-orang Cina menguasai perdagangan dan perindustrian serta perlombongan manakala orang-orang India menjadi buruh di lading-ladang getah.

Terpinggirnya orang-orang Melayu daripada penguasaan ekonomi Negara menimbulkan kebimbangan di kalangan orang-orang Melayu, khasnya ahli-ahli UMNO. Oleh itu merekamenganjurkan Kongres Ekonomi Bumiputra yang pertama pada 1965 dan Kongres Ekonomi Bumiputra kedua tiga tahun kemudian. Kebimbangan orang-orang Melayu terhadap masa depan mereka mencetuskan peristiwa 13 Mei 1969. Peristiwa berdarah itu telah melahirkan Dasar Ekonomi Baru (DBE) yang dianggap satu dasar kontroversi tetapi penting. Di bawah DEB, masyarakat Malaysia disusunsemula supaya 30 peratus kekayaan Negara berada di tangan orang-orang Melayu, 30 peratus di tangan orang asing dan 40 peratus di tangan kaum Cina.

Apabila kepimpinan Negara diterajui oleh Datuk Seri Dr Mahathir, Malaysia mula memberi perhatian khusus kepada proses mengubah struktur ekonomi dengan memberi penekanan kepada sector perindustrian dan perdagangan

Dengan itu kerajaan memperkenalkan dasar PersyarikatMalaysia bagi mengatasi masalah birokrasi yang tidak sensitif terhadap dunia perniagaan dan program pembangunan. Di bawah dasar ini sector awam dan swasta menjadi rakan kongsi untuk membangunkan ekonomi Malaysia.

Di awal kepimpinannya Dr Mahathir berusaha memecah tembok psaikologi rakyat Malaysia, khasnya orang-orang Melayu yang terbelenggu dengan kepercayaan 'kita tidak boleh membuat walaupun jarum', dengan melancarkan projek perindustrian berat Negara yang dimulakan dengan projek kereta nasional, Proton.

Sehingga Malaysia dilanda kemelesetan ekonomi bermula 1083, ekonomi Malaysia masih bergantung kepada sector pertanian dengan getah, kelapa sawit, balak, selain timah menjadi bahan eksport utama. Di waktu inilah kerajaan memperkenalkan dasar penswastaan bagi meningkatkan kecekapan syarikat-syarikat milik kerajaan di samping mengurangkan beban kerajaan yang menanggung syarikat tidak menguntungkan dengan gaji kakitangan yang basar. Sejak itu sehingga 1995, pertubuhan ekonomi Malaysia terus kukuh pada kadar purata 8 peratus setahun.

Pentadbiran Dr Mahathir telah menganjurkan Wawasan 2020 yang akan membawa Malaysia menjadi Negara maju pada tahun 2020.

Menjelang usia UMNO 50 tahun, dunia menyaksikan bagaimana Malaysia bertukar menjadi salah satu naga Asia Timur. Saranan Datuk Seri Dr Mahathir untuk mewujudkan Rundingan Ekonomi Asia Timur (EAEC) adalah untuk menjamin kurun ke-21 merupakan abad rantau ini. Tidak syak lagi, Malaysia akan terus menjadi sebuah Negara yang berpengaruh di dunia dengan kedudukan ekonomi yang kukuh.

PEJUANG BANGSA

Posted: 11 May 2012 11:08 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Najib teruja dengan perhimpunan Maha UMNO

Posted: 11 May 2012 06:52 AM PDT


GPB telah mendapat angka jumlah tentera Gelombang Merah malam ini di Stadium Bkt Jalil daripada urusetia majlis , dianggarkan lebih 120,000 orang hadir .

Angka ini pasti dicemburui juak-juak pencacai Pakatan . Ada yang menyatakan stadium tak penuh walhal mereka tak tengok di padang stadium penuh dengan puluhan ribu penyokong Umno.Sekarang ini Presiden Umno DS Najib tengah menyampaikan amanahnya di perhimpunan raksasa Maha Umno

Live! Lautan Gelombang Merah gegarkan Bukit Jalil

Posted: 11 May 2012 05:49 AM PDT


Beginilah suasana di dalam Stadium Bukit Jalil yang dipenuhi 80 ribu penyokong Gelombang Merah UMNO.

Seluruh pelusuk negara hadir dari 191 bahagian bagi menyambut Hari Umno ke 66 tahun .

Sekarang ini semua hadirin di stadium menantikan kehadiran Presiden Umno DS Mohd Najib Tun Abd Razak

Tsunami Gelombang Merah lebih hebat dari Bershit 3.0

Posted: 11 May 2012 03:40 AM PDT


Gelombang Merah mula tawan Stadium Bukit Jalil. Begitulah gambaran yang boleh diberikan apabila dijangka lebih 80,000 membanjri Stadium Bukit Jalil malam ini.

Malam ini merupakan acara kemuncak sambutan ulang tahun UMNO ke 66 yang bermula 1 Mei lalu menerusi Larian Bendera UMNO di seluruh negara.

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak dijangka akan menyampaikan amanatnya pada jam 9 malam dan seterusnya menyampaikan Anugerah Tokoh Melayu Terbilang kepada dua penerima.

Sebelum upacara menaikkan bendera UMNO satu upacara penyerahan bendera "Sang Saka Bangsa" akan diadakan di mana Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahud Hamidi akan menyerahkan bendera UMNO kepada Datuk Seri Najib.

Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga akan menyampaikan ucapannya

Majlis malam ini akan diakhiri dengan upacara memotong pulut kuning dan persembahan bunga api.

Semalam satu majlis tahlil dan bacaan yassin serta doa kesyukuran telah diadakan di Surau Ar Rahman PWTC.

Sambutan ulang tahun UMNO ke 66 akan diteruskan hingga 13 Mei ini di Stadium Bukit Jalil dengan pelbagai acara menarik diadakan seperti Karnival Kerjaya, Sambutan Hari Ibu, Seminar Motivasi, Futsal, Paintball, Konsert, Pameran Robotik dan pelbagai acara lagi.

DAP berang Perkasa PP berhimpun depan rumah Guan Eng

Posted: 11 May 2012 01:07 AM PDT

DAP hari ini menggesa polis mengambil tindakan terhadap Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) berikutan tindakan anggotanya berhimpun di depan kediaman Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, semalam.

Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow, berkata barisan pemimpin DAP kesal dengan tindakan lebih 70 ahli PERKASA Pulau Pinang yang mengganggu ketenteraman Ketua Menteri dan ahlinya.

Beliau turut meminta polis memberikan penjelasan kerana didakwa tidak mengawal himpunan PERKASA dan hanya mengiringi kumpulan itu ke Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) tanpa mengambil sebarang tindakan.

Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi, juga berkata perbuatan ahli PERKASA itu boleh dikenakan tindakan kerana melanggar Kanun Keseksaan. – BERNAMA

Komen GPB

Juak -juak Bersih berhimpun secara haram di Dataran Merdeka disokong Dap ,tapi depan rumah ketua regim mereka marah pulak..

Saifudin dah layak digelar orang Fasik ?

Posted: 10 May 2012 06:30 PM PDT

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Saifuddin Nasution Ismail seharusnya memohon maaf secara terbuka kepada Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf ekoran fitnah yang dilemparkan oleh beliau terhadap Pengerusi SPR yang didakwanya sebagai ahli UMNO Cawangan Putrajaya.

Biarpun telah terbukti kebenaran bahawa segala dakwaan beliau terhadap Pengerusi SPR itu hanyalah satu fitnah semata-mata, apabila ahli UMNO yang mempunyai nama yang sama dengan Pengerusi SPR tersebut telah pun membuat pengakuan yang tersiar di sebuah blog, namun Datuk Saifuddin Nasution tetap berdegil dan secara tegas membuat kenyataan tidak akan meminta maaf terhadap fitnah yang dilemparkannya itu.

Menurut Ustaz Kamal Saidin, sikap yang diperlihatkan oleh Setiausaha Agung PKR itu merupakan tanda-tanda ciri seseorang yang fasik seperti yang disebut di dalam Al Quran.

"Orang-orang yang fasik ini memang tidak ada perasaan bersalah di atas setiap kesalahan yang dilakukan oleh mereka, baik dari sudut mana sekali pun termasuklah perbuatan yang suka melontarkan fitnah-fitnah secara semberono begini. Bagi golongan ini, memfitnah orang lain dengan tujuan meraih sokongan politik sememangnya sudah menjadi lumrah bagi mereka," tegasnya ketika dihubungi UMNO Online di sini hari ini.

Antara ciri-ciri golongan fasik menurut Ustaz Kamal Saidin ialah apabila bercakap mereka suka berbohong, suka menabur fitnah, suka mereka-reka cerita dengan tujuan untuk memecah belahkan perpaduan di kalangan umat Islam dan untuk mengundang kepada perbalahan.

"Kalau dilihat, begitu banyak contoh-contoh dari kenyataan pihak pembangkang yang lebih menjurus kepada fitnah semata-mata. Sikap mereka yang suka menyebarkan berita-berita fitnah untuk memecah belahkan kesatuan umat Islam di negara ini terang-terang merupakan sikap golongan yang fasik," ujarnya.

Beliau juga mengingatkan agar umat Islam tidak terpedaya dengan khabar berita yang dibawa oleh orang-orang fasik ini dan mesti menyiasat terlebih dulu cerita dan berita yang dibawa oleh mereka sekiranya tidak mahu Allah swt menurunkan bencana menimpa umat Islam di negara ini.

"Bahkan kita sudah boleh lihat, bunga-bunga bencana seperti perpecahan dan perbalahan yang sekarang ini telah pun berlaku di kalangan umat Islam di negara ini akibat kejahilan mereka tentang peringatan Allah swt itu," jelas beliau kesal.

Katanya lagi, hari ini tidak dapat dinafikan lagi bahawa pihak pembangkang menjadikan fitnah-fitnah seperti ini sebagai satu modal mereka untuk mengelirukan rakyat dan memburuk-burukkan imej kerajaan, demi untuk mendapat sokongan politik dikalangan rakyat di negara ini.

"Saya menyeru kepada umat Islam agar berhati-hati dengan golongan fasik seperti ini yang suka menabur fitnah dengan tujuan untuk memecah belahkan umat Islam di negara ini. Umat Islam perlu berhati-hati dalam menerima sebarang berita dan perkhabaran daripada golongan seperti ini dan tidak boleh percaya bulat-bulat dengan apa yang mereka katakan."

"Ini merupakan peringatan Allah swt dalam surah Al Hujurat ayat enam yang meminta kita sebagai umat Islam, menyiasat terlebih dulu sebarang berita yang datangnya dari mulut orang-orang yang fasik seperti mereka.

"Dan Allah juga mengingatkan, sekiranya kita sebagai umat Islam terus percaya dengan cerita atau perkhabaran fitnah yang dibawa oleh golongan fasik ini, maka bencana akan menimpa umat Islam di negara ini dan kelak, kita akan menyesal dengan perbuatan kita mempercayai kata-kata yang datang dari golongan fasik seperti itu," jelasnya lagi. -MediaUMNO

Jangan ragui saya sebagai panel bebas - Tun Hanif

Posted: 10 May 2012 05:00 PM PDT
Tun Hanif Omar meminta pihak-pihak yang meragui kewibawaan beliau menerajui Panel Penasihat Bebas berkenaan perhimpunan Bersih 3.0 agar melihat rekod beliau masa-masa lalu termasuk ketika menganggotai jawatankuasa menyiasat insiden polis menembak mati remaja Aminulrasyid Amzah dua tahun lalu.

"Kalau mereka berasa bimbang akan berlaku ketidaksaksamaan, mereka boleh bertanya sendiri kepada ahli-ahli panel terbabit sama ada saya berat sebelah ketika itu," kata beliau kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas beberapa komen daripada beberapa pihak yang melihat pelantikan beliau sebagai pengerusi panel terbabit tidak sesuai memandangkan siasatan turut melibatkan Polis Diraja Malaysia atas alasan beliau juga merupakan bekas ketua polis negara.

Tambah Hanif, beliau turut diberi persepsi yang sama apabila dilantik ke Suruhanjaya Memantapkan Pengurusan dan Operasi-operasi PDRM 2004/5.

"Pada Mei 2010, saya menganggotai Panel Khas Pemantauan Siasatan Polis terhadap kematian mengejut Aminulrasyid Amzah di Shah Alam di mana kedua-dua suruhanjaya dan panel terbabit adalah berhubung aduan terhadap polis," katanya.

Bagaimanapun, tambah Hanif, beliau berharap dapat mengendalikan tugas dan harapan tinggi yang disandarkan pihak kerajaan kepadanya bagi mengemudi panel tersebut.

Hanif berkata demikian ketika diminta mengulas pandangan pelbagai pihak sama ada menerusi Facebook, blog dan kenyataan media mempertikaikan pelantikan beliau mengetuai panel tersebut.

Antaranya, Setiausaha Agung DAP,  Lim Guan Eng mendakwa lantikan tersebut telah menimbulkan kebimbangan rakyat dan persoalan sama ada siasatan ini akan mengaburkan kebenaran 'keganasan' polis ke atas peserta yang berhimpun secara aman, menutup penderitaan mangsa-mangsa ataupun cubaan untuk mengatakan Bersih 3.0 merupakan 'coup d'├ętat'.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Saifuddin Abdullah menyambut baik pembentukan Panel Penasihat Bebas itu, tetapi melihat pelantikan bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar sebagai pengerusi panel itu "kurang sesuai."
"Saya amat menghormati Tun Hanif. PDRM berada di zaman kegemilangannya semasa beliau Ketua Polis Negara. Menjadi ahli panel, sesuai. Tapi sebagai Pengerusi Panel, kurang sesuai kerana ia (turut) melibatkan siasatan ke atas tindakan polis (semasa Bersih 3.0)," kata beliau yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi.

Mengulas lanjut pelantikan beliau, Hanif berkata, "saya menerima e-mel mengenai pelantikan saya sebagai pengerusi panel tersebut bersama enam ahli panel lain pada jam 1.30 petang tadi."

Bagaimanapun katanya, tiada terma rujukan atau lain-lain maklumat diterima.

"Setelah membuat pertanyaan di Kementerian Dalam Negeri (KDN), saya dimaklumkan oleh Ketua Setiausaha bahawa Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan memanggil saya dalam tempoh terdekat apabila beliau kembali ke Kuala Lumpur untuk mengemukakan terma pada hari tersebut.

Hanif  berkata, beliau turut dimaklumkan bahawa KDN akan mewujudkan sekretariat untuk panel ini.

Katanya, panel terbabit akan melangsungkan mesyuarat pertamanya secepat mungkin selepas perjumpaan dengan menteri dan apabila sekretariat itu ditubuhkan.

"Saya jangkakan mesyuarat pertama akan membincangkan terma, meletakkan tugas, serta membincangkan bagaimana hendak mengendalikan tugas agar boleh meyakinkan, memuaskan, menampakkan kejujuran serta keseimbangan kepada semua pihak," katanya.

Semalam, Hishammuddin mengumumkan senarai enam ahli Panel Penasihat Bebas dipengerusikan Haniff bagi menyiasat kejadian rusuhan ketika perhimpunan Bersih 3.0, 28 April lalu.

Selain Hanif selaku pengerusi, anggota panel terdiri daripada bekas Ketua Hakim Borneo Tan Sri Steve Sim, Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf Datuk Hussamuddin Yaacub, Penasihat Undang-undang Kumpulan Akhbar Sin Chiew Liew Peng Chuan, Pengurus Besar Kanan Hal Ehwal Korporat Petronas Datuk Medan Abdullah dan Pakar Psikologi Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Dr Ruszmi Ismail.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 11 May 2012 07:20 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


VIDEO - Datuk Seri Noh Omar Dapat Sambutan Kaum Cina Di Program Mesra Rakyat Kampung Tiram Setia, Tanjung Karang.

Posted: 10 May 2012 11:55 PM PDT

Kehadiran yang begitu ramai daripada masyarakat kaum Cina di Program Mesra Rakyat Kg. Tiram Setia, Tanjung Karang, menunjukkan betapa masyarakat kaum Cina masih menyokong dan setia terhadap kepimpinan YB Datuk Seri (Dr) Hj. Noh Bin Hj. Omar, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, selaku Ahli Parlimen Tanjung Karang.

Ini menjadi satu petanda bahawa Barisan Nasional akan menang besar pada PRU13 nanti, serta betapa masyarakat Cina terutama di Kg. Tiram Setia ini menolak pakatan rakyat daripada terus memerintah di negeri Selangor ini.

Datuk Seri Noh Omar turut menyampaikan sumbangan RM3000 setiap seorang kepada bekas-bekas "Home Guard" yang menjaga keselamatan di kampung ini semasa di zaman kekejaman komunis, ketika di Program Mesra Rakyat Kg. Tiram Setia Tanjung Karang, disini, pada 24/4/2012 hari selasa malam yang lalu.


66 Tahun Perjuangan UMNO Limpahkan Nikmat Kepada Seluruh Rakyat – Najib

Posted: 10 May 2012 11:25 AM PDT

KUALA LUMPUR – Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata selama 66 tahun penubuhannya, UMNO telah membuktikan bahawa perjuangan parti itu telah memanfaatkan semua rakyat Malaysia, ia telah melimpahkan nikmat kepada semua tanpa mengira kaum, anutan agama mahupun fahaman ideologi.

Sambil menyifatkan UMNO adalah satu pertubuhan massa yang bersifat kebangsaan dan demokratik, beliau berkata keunikan UMNO ialah ia parti yang sentiasa terhubung dengan denyut nadi serta menggarap aspirasi rakyat.

Justeru tegasnya tuduhan liar pihak tertentu bahawa UMNO ialah parti rasis, anti demokrasi mahupun parti elitis tidak benar sama-sekali.

"Hari ini genap 66 tahun usia UMNO. Alhamdullilah 55 tahun daripada kewujudan tersebut telah menyaksikan UMNO menjadi tulang belakang kepada Kerajaan Barisan Nasional yang semenjak merdeka terus diberi kepercayaan melalui pilihan raya yang adil dan bebas oleh majoriti rakyat untuk memimpin negara.

"Sepanjang tempoh tersebut juga menyaksikan bagaimana UMNO dan rakan-rakannya di dalam Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional menyelamatkan demokrasi dari rahang kediktatoran komunisme, menjadi bidan kepada pembentukan Malaysia, membawa pembangunan kepada kawasan luar bandar, melancarkan perang terhadap kemiskinan dan buta huruf, merencana kejuruteraan sosial yang menyaksikan pembentukan kelas menengah yang besar, melaksanakan prakarsa pembaharuan tanah melalui FELDA, melakukan pelaburan besar di dalam bidang pendidikan dan prasarana asas negara dan merubah status negara dari negara pertanian berpendapatan rendah kepada sebuah negara perindustrian berpendapatan sederhana tinggi", katanya dalam satu perutusan sempena sambutan Ulang Tahun UMNO ke 66 di sini, hari ini.

Namun katanya lagi kejayaan yang telah dicapai tidak boleh menjadikan UMNO alpa terhadap keperluan untuk terus memugar semangat yang mendasari penubuhan UMNO itu sendiri iaitu untuk memartabatkan agama, bangsa dan bumi tercinta.

"Masa berlalu persekitaran berubah cabaran parti era pasca merdeka sudah tentu berbeza dengan cabaran parti pra merdeka dan ketika awal merdeka tetapi di atas segalanya ia demi agama, bangsa dan negara.

"Kita tidak mahu semangat asas yang menjadi teras kekuatan UMNO ini tinggal di dalam lipatan sejarah semata-mata dikenang dan dinostalgiakan", ujarnya.

Hari ini UMNO kata beliau mempunyai tugas yang amat berat untuk memastikan bukan sahaja sokongan dan dukungan padu massa terhadap Dasar Transformasi Nasional (DTN) berserta semua komponennya ke arah merealisasikan Wawasan 2020 tetapi juga untuk menentukan semua rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan kaum Bumiputera mendapat peluang yang adil dan saksama daripada usaha menjayakannya.

Ucapan Presiden Umno sempena Hari Umno Ke - 66

Tambahnya tanpa sokongan serta dukungan rakyat DTN akan menemui kegagalan. Kegagalan bukanlah satu opsyen, kegagalan DTN bermakna negara akan menjadi statik dan regresif.

"Saya percaya bahawa segala proses introspeksi, perubahan dan pembaharuan yang telah kita sama-sama rencana dan laksanakan sepanjang lebih tiga tahun yang lalu akan menjadikan UMNO sebuah parti yang relevan dan mendapat tempat di hati rakyat.

"Ayuh kukuhkan saf perjuangan, satukan hati-hati kita dalam perpaduan, yakinlah bahawa perjuangan kita ialah perjuangan yang benar dan mulia. Inilah masanya untuk kita mengukuhkan barisan yang ada demi memastikan masa depan bangsa dan negara.

"Perjuangan ini sama sekali tidak boleh berhenti. Ahli-ahli UMNO mesti beriltizam untuk memastikan kejayaan parti terutama dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang menjadi medan penentu relevan atau tidaknya parti keramat ini. Marilah kita bersama-sama memperbaharui azam serta tekad untuk terus berjuang ke arah Malaysia yang sejahtera, maju dan makmur", katanya.

Isu Air di Selangor - Noh Omar Kecam Khalid Ibrahim amal Sentimen Politik.

Posted: 10 May 2012 11:03 AM PDT

SHAH ALAM 10 Mei - Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Negeri Selangor Datuk Seri Noh Omar mengecam sikap Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim yang melakukan serangan politik berkaitan isu penstrukturan semula bekalan air di Negeri tersebut.

Beliau berkata, Khalid Ibrahim sewajarnya menerima perjanjian Projek Pembinaan Logi Langat 2 yang sehingga kini masih tertangguh akibat sikap egois pimpinan Kerajaan Negeri Pakatan itu.

Katanya, projek yang juga membabitkan pembinaan terowong dari Negeri Pahang sepatutnya mula beroperasi pada 2010 yang lalu bagi menjamin kekurangan bekalan air buat masyarakat Negeri Selangor di masa akan datang. Akan tetapi, ianya tertangguh sehingga hari ini kerana sekatan pembinaan Logi Langat 2 dari pihak Kerajaan Negeri tersebut.

"Jika Logi Langat 2 masih tidak siap, bagaimana isu air ini dapat diselesaikan? Menteri Besar (Khalid Ibrahim) mesti akur dan setuju dengan perjanjian tersebut terlebih dahulu kerana masalah kekurangan air di Negeri ini akan semakin kritikal di masa hadapan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Himpunan Perniagaan Kecil dan Sederhana di sini hari ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu turut berkata, projek yang menelan belanja berjumlah RM3.6 Billion ini bukan sahaja mampu memberi bekalan air yang mencukupi di Negeri tersebut, malah penambahan peluang pekerjaan dapat dikecapi golongan muda dan penganggur di Negeri tersebut. Akan tetapi kesan sebaliknya akan berlaku malah segala aktiviti ekonomi di Selangor bakal terbantut akibat kekurangan bekalan air yang didakwa semakin membimbangkan.

Noh Omar menyarankan agar Khalid Ibrahim menghentikan seketika sebarang percaturan politik dan bekerjasama dengan Kerajaan Pusat dalam membenarkan projek rakyat ini diteruskan.

Kerajaan Negeri Selangor sebelum ini mendesak Kerajaan Pusat supaya segera menyelesaikan penstrukturan semula industri air di negeri tersebut. Kenyataan yang dikeluarkan Menteri Besar itu susulan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menyeru agar isu air diselesaikan segera dan tidak dipolitikkan demi kepentingan rakyat dan pembangunan negeri tersebut.
Ucapan YB Datuk Seri Noh Omar Sempena Ulangtahun Ke-66 Parti

PM Gesa Pimpinan BN Cari Kaedah Kreatif Selesai Masalah Rakyat.

Posted: 10 May 2012 10:57 AM PDT

SHAH ALAM 10 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Barisan Nasional (BN) perlu mencari kaedah kreatif dan berkesan untuk menyelesaikan masalah rakyat dalam era moden ini.

Perdana Menteri, yang juga Pengerusi BN, berkata Pusat Khidmat Rakyat (Pakar), pusat panggilan yang diinisiatifkan BN Selangor, merupakan antara contoh terbaik pendekatan kreatif untuk menangani aduan rakyat. "Mungkin pendekatan ini kita boleh bawa untuk dipertimbangkan ke kerajaan negeri lain. Dalam era moden ini, kita kena fikir cara kreatif dan novel (baru) dalam menyelesaikan masalah rakyat," katanya ketika diwawancara juruhebah SelangorFM, Dassky Shah Ewas, sempena pelancaran Pakar dan lawatan sehari ke Selangor di sini pada Khamis.

Terdahulu, Najib turut menjawab dua panggilan rakyat ke Pakar yang mengutarakan masalah mengenai badan pengurusan bersama (JMB) sebuah kondominium dan permohonan penubuhan Klinik 1Malaysia.

Panggilan itu turut disiarkan secara langsung di SelangorFM.

Menjawab aduan mengenai JMB yang didakwa tertangguh lebih 12 tahun berikutan karenah birokrasi pemaju kondominium oleh pemanggil yang mengenalkan dirinya sebagai Edmund, Najib berkata masalah itu tertakluk di bawah bidang kuasa Pihak Berkuasa Tempatan di bawah kerajaan negeri.

"Buat masa sekarang kerajaan negeri di bawah pembangkang tetapi kalau Edmund (pemanggil) boleh bantu BN untuk mengambil alih negeri ini, mungkin kita dapat selesaikan masalah ini dengan cepat," kata Najib, yang turut berjanji akan merujuk perkara itu kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Mengenai permohonan daripada penduduk pangsapuri Seri Kemuning di Kota Kemuning di sini yang memperkenalkan diri sebagai Mohd Nazri untuk mewujudkan Klinik 1Malaysia, Najib berkata beliau akan merujuk perkara itu kepada Kementerian Kesihatan untuk dipertimbangkan.

Pakar, yang mula beroperasi pada 9 April lepas, setakat ini menerima 1,963 aduan rakyat yang mana 1,437 atau 73 peratus daripadanya berjaya diselesaikan.

Antara panggilan yang diterima adalah berkaitan kebajikan membabitkan orang kelainan upaya, warga emas, ibu tunggal, Bantuan Rakyat 1Malaysia, pencen, pinjaman pendidikan, infrastruktur dan projek terbengkalai.

Najib turut merasmikan tiga acara anjuran BN Selangor iaitu pelancaran lagu 'Sayangi Selangor Yakini BN', penubuhan Persatuan Barisan Artis Nasional (BRAN) peringkat nasional dan melepaskan konvoi anggota Persatuan Pemandu Teksi Selangor yang memasang bendera BN pada teksi masing-masing.

bumiyang

Posted: 11 May 2012 03:40 AM PDT

Politik Harian

Posted: 11 May 2012 03:32 AM PDT

Politik Harian


Antara Hak Untuk Berdemonstrasi, Privasi Dan Mencari Rezeki

Posted: 11 May 2012 01:52 AM PDT


Kita tidak tahu sama ada S.Ambiga adalah seorang yang keliru, dungu atau semata-mata hipokrit. Beliau yang menganggap diri sendiri sebagai juara hak asasi manusia kini terjerit-jerit menafikan hak manusia lain untuk mencari rezeki dan berhimpun di depan rumahnya.

Seolah-olah hilang pertimbangan Ambiga benar-benar berang apabila 20 peniaga Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) yang kerugian akibat BERSIH 3.0 menuntut pampasan darinya dan bertindak berniaga di hadapan rumahnya.

Alasan Ambiga ialah mereka telah menceroboh privasinya. Malah beliau juga menempelak mereka sebagai penyangak.

Benar, Ambiga ada hak privasi, tetapi beliau perlu ingat bahawa peniaga-peniaga juga ada hak berhimpun dan mencari rezeki di mana saja mereka suka. Lagipun, bukankah Ambiga juga yang menunjukkan contoh bahawa manusia boleh berhimpun di mana saja termasuk di kawasan perniagaan, walaupun ia akan menggugat hak manusia lain untuk mencari rezeki.

Dan Ambiga jugalah yang menunjukkan contoh bahawa manusia ada hak untuk menceroboh ke kawasan larangan dan mengingkari perintah pihak berkuasa jika mereka suka.

Adalah pelik apabila peniaga yang berhimpun dan berniaga dengan aman dipanggil penyangak sedangkan mereka langsung tidak merosakkan harta benda Ambiga sepertimana perusuh ternakan Ambiga dalam BERSIH 3.0 merosakkan kereta polis termasuk mencederakan anggota polis.

Ambiga juga tidak boleh marah jika peniaga mengotorkan kawasan rumahnya kerana itu adalah hak mereka, sepertimana pihak BERSIH 3.0 berhak mengotorkan Kuala Lumpur dengan sampah sarap dan darah pada 28 April lalu.

Dalam kes ini, Ambiga perlu ingat bahawa sekurang-kurangnya beliau dan jiran-jiran langsung tidak mengalami apa-apa kerugian dari segi kewangan. Kesan kepada Ambiga dan jiran-jiran hanyalah dari segi perasaan terganggu atau rimas.

Tetapi, apa yang dialami oleh peniaga-peniaga tersebut ketika BERSIH 3.0, ialah kerugian yang bukan sedikit. Itupun belum lagi dikira dengan kerugian dalam BERSIH 2.0 yang belum dilunaskan oleh Ambiga.

Sedarkah Ambiga, bahawa peniaga-peniaga inilah rakyat marhaen yang konon dibela oleh Ambiga melalui BERSIH.

Justeru, kenapakah rakyat marhaen yang hanya berniaga kecil-kecilan ini perlu dipanggil penyangak hanya kerana ingin menuntut hak mereka yang telah dirampas oleh Ambiga dalam BERSIH yang lalu?

Maka, tidak salahlah jika kita berkata bahawa Ambiga dan BERSIH tidak pernah mewakili suara rakyat marhaen tetapi hanya segelintir rakyat yang menyokong pembangkang sahaja.

Jika Ambiga benar-benar berniat baik dan seorang pejuang hak rakyat yang ikhlas, beliau tidak akan sekali-kali menempelak atau naik berang dengan peniaga-peniaga ini. Sebaliknya beliau akan turun bersemuka dengan mereka, meminta maaf dan mendengar keluhan mereka dan berjanji akan melakukan sebaiknya untuk membantu dengan apa jua cara yang termampu.

Tetapi, Ambiga sememangnya berniat jahat dan tidak ikhlas. Ini telah pun terbukti apabila beliau dengan selamba mencuci tangan enggan bertanggungjawab apabila perusuh ternakannya ditangkap ataupun cedera. Sedikit pun beliau tidak peduli dengan nasib mereka jauh sekali menjenguk mereka yang hospital, sedangkan mereka juga mewakili rakyat marhaen yang konon diperjuangkannya.

Maka terbuktilah sudah buat kesekian kalinya, siapa Ambiga, iaitu seorang hipokrit dan pengkhianat negara. Apapun, terima kasih diucapkan kepada para peniaga Ikhlas yang berjaya membuat seekor iblis keluar dari penyamarannya.

Video 'Protes Burger' Depan Rumah Ambiga

Posted: 11 May 2012 12:00 AM PDT


Sekumpulan peniaga sekitar bandar Kuala Lumpur melakukan demonstrasi di rumah Pengerusi BERSIH Datuk Ambiga di Bukit Damansara dengan membuka gerai burger.

Selain itu NGO terbabit turut mendesak Ambiga meminta maaf secara terbuka kerana menganjurkan perhimpunan Bersih dan menjelaskan pampasan kerugian yang dialami para peniaga pada perhimpunan Bersih 2.0 dan terbaru Bersih 3.0 di sekitar Dataran Merdeka pada 28 April lalu.

Saiful Apek Tuntut RM200,000

Posted: 10 May 2012 11:00 PM PDT


Pelawak terkenal, Saiful Apek, 43, melancarkan 'perang' terhadap produser, David Teo dengan mendakwa penerbit filem terkemuka terbabit gagal melunaskan pulangan pelaburan RM200,000 filem Lady Boss dan Anak Mami Kembali kepadanya selepas dia yang membintangi kedua-dua filem berkenaan melaburkan wang hasil lakonannya RM100,000 sejak 2005.

Katanya, selain isu berkenaan perkara lain dibangkitkan adalah kegagalan David menyiapkan album nyanyiannya sedangkan kontrak dimeterai setahun ditandatangani pada tahun yang sama.

Menurutnya, berikutan tidak berpuas hati dan tidak mempunyai saluran memperjuangkan haknya, dia tampil membuat kenyataan di laman sosial facebook dan twitter sehinggalah menyedari menerima kritikan hebat pengguna rangkaian sosial berkenaan.

Saiful berkata, Ahad ini jam 2 petang, dia dan lebih 50 selebriti yang mahu menuntut hak masing-masing terhadap David dengan mengadakan sidang media bersama bukti dan dokumen yang pernah ditandatangani bagi menerangkan keadaan sebenar.

Katanya, pada 2005, dia ditawarkan membintangi filem Lady Boss dan Anak Mami Kembali dengan bayaran RM100,000 sebelum wang itu dilaburkan semula dalam kedua-dua filem berkenaan.

Isu Hudud: Karpal Mahu Hadi Diam!

Posted: 10 May 2012 10:00 PM PDT


Pengerusi DAP Karpal Singh menggesa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhenti mengeluarkan kenyataan bagi pihak Pakatan Rakyat.

Karpal berkata Abdul Hadi tidak berhak berbuat demikian terutama ketika menyatakan pakatan itu akan melaksanakan hudud jika berkuasa.

Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu juga berkata kenyataan Abdul Hadi adalah retorik semata-mata dan tanpa sebarang justifikasi.

"Amat dikesali akhir-akhir ini Hadi kerap mengeluarkan kenyataan dan kemudian terpaksa menariknya kembali.

"Saya telah katakan sebelum ini, dan saya katakan sekali lagi bahawa hudud tidak boleh dilaksanakan di Malaysia kerana ia
jelas bercanggah dengan Perlembagaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam perkembangan lain, Karpal mengucapkan terima kasih kepada Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim atas sumbangannya sebagai naib pengerusi DAP dan senator parti itu.

DAP tidak menyambung tempoh Tunku Abdul Aziz sebagai Anggota Dewan Negara ekoran kenyataan beliau yang menolak demonstrasi jalanan di ibukota baru-baru ini.

- Bernama

Tribunal SPR Taktik Pembangkang Alih Isu Dalang Rusuhan!

Posted: 10 May 2012 09:00 PM PDT


PKR dan parti-parti pembangkang terus mahu mengelakkan daripda mengambil tanggungkawan sepenuhnya terhadap rusuhan yang berlalu semasa perhimpunan Bersih 3.0, 28 April lalu.

Setelah butki didedahkan bahawa pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasen mengarahkan peserta berarak menuju ke Dataran Merdeka, serta arahan isyarat tangan ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim kepada timbalannya, Azmin Ali supaya penokong merempuh penghalang, kini mereka mahu mendesak agar satu tribunal ditubuhkan untuk menyiasat pengerusi SPR dan timbalannya pula.

Belum lagi memerintah negara, PKR dan pembangkang sudah menunjukkan belang untuk memburuk-buruk semua institusi negara termasuklah institusi raja-raja Melayu.

Ingat bagaimana Azmin serta pemimpin-pemimpin pembangkang mencemuh raja-raja Melayu dan pemimpin-pemimpin negara dengan kata-kata sinis dan berunsur cacian semada pertabalan Yang diPertuan Agong baru-baru ini?

Inilah orang yang sama yang menjadi balaci kepada Anwar untuk mengarahkan peserta Bersih merempuh masuk ke dataran Merdeka yang telah diisytiharkan oleh mahkamah sebagai kawasan larangan.

Orang yang sama jugalah kini berdepan dengan dakwaan melakukan perbuatan jijik berzina dengan salah seorang pemimpin Wanita Keadilan seperti yang telah didedahkan oleh laporan media.

Inikah jenis manusia seperti juga bosnya, Anwar dan pemimpin-pemimpin pembangkang umpamanya Mat Sabu yang pincang akhlak dan moral mereka tetapi menipu rakyat untuk mendapat kuasa?

Pembangkang cuba membawa isu rusuhan kepada perkara lain agar rakyat melupakan peranan besar mereka mencetuskan kekecohan yang menyebabkan ramai yang tercedera termasuk anggota polis.

Mereka menyebarkan fitnah dan propaganda bahawa SPR adalah satu badan penyelia pilihanraya yang tunduk kepada arahan kerajaan, maka dengan itu tidak bebas dan adil.

Malah untuk membukti dakwaan mereka, pembangkang membawa sekumpulan pemantau pilihanraya bebas dari luar negara untuk membuktikan kepada dunia bahawa apa yang mereka katakan adalah benar.

Satu persoalan sahaja yang sampai kini pembangkang terkedu dan terkelu lidah mereka apabila diajukan soalan ini.

Jika benarlah seperti yang didakwa bahawa SPR menjadi alat kerajaan, sudah tentu Barisan Nasional akan memenangi setiap satu daripada 222 kerusi parlimen dan 456 kerusi negeri, dan pembangkang tidak akan berjaya memiliki satu pun kerusi samada di Dewan Rakyat mahupun Dewan Negeri.

Namun, hakikat yang terjadi adalah sebaliknya.

Pembangkang bukan sahaja dapat mengekalkan penguasaan ke atas negeri Kelantan bagi lima pilihan raya umum berturut-turut sejak 1990, tetapi berjaya merampas empat buah negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah denbgan jumlah kerusi parlimen sebanyak 82.

Malah keputusan PRU 2008 merupakan yang terbaik bagi pembangkang berbanding PRU 1999 di mana mereka memenangi 31 kerusi parlimen.

Kalaulah benar dakwaan pembangkang bahawa SPR mengikut telunjuk, mustahil pembangkang mampu merampas dua negeri terkaya di Malaysia iaitu Selangor dan Pulau Pinang.

Sudah tentu BN dengan menggunakan SPR sebagai 'alat' akan memastikan Selangor dan Pulau Pinang terus kekal di bawah pemerintahan BN tetapi realitinya ini tidak berlaku.

Perak jatuh semula ke tangan BN setelah 11 bulan kerana tiga orang anggota Dewan Negeri itu tidak lagi mempunyai keyakinan terhadap kepimpinan pembangkang.

Jadi amat jauh sekali daripada realiti, hakikat dan kebenaran menuduh SPR sebagai satu badan bebas yang ditugaskan menyelia pilihan raya sejak merdeka sebagai institusi yang diperalatkan.

Taktik pembangkang ialah untuk terus menabur fitnah siang dan malam terhadap SPR supaya lama-lama rakyat akan termakan dengan dakyat mereka.

Tohmahan pembangkang tidak akan berkesan lagi kerana rakyat sudah tahu SPR telah menjalankan tugasnya dengan telus, adil dan bersih sejak 55 tahun lalu.

Isu Air Selangor Serius

Posted: 10 May 2012 08:23 PM PDT


Selangor kini mengalami masalah air yang genting disebabkan kadar rizab air di negeri ini kini hanya tinggal 2.4 peratus berbanding kadar yang sepatutnya serta dikhuatiri berpanjangan sekiranya Kerajaan Negeri masih enggan melaksanakan Projek Loji Rawatan Air Langat 2.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keadaan itu menyebabkan pelabur luar tidak dapat menjalankan aktiviti perindustrian di negeri ini.

"Masalah air adalah masalah yang perlu dipandang serius. Ianya akan menjejaskan semua semua urusan seperti usahawan mikro, kecil dan sederhana, apatah lagi urusan syarikat-syarikat besar yang akan meninggalkan impak yang lebih besar.

"Apabila kerajaan negeri tidak menyimpan air dalam kadar yang ditetapkan, ia akan membantutkan urusan dan pembangunan kilang-kilang. Untuk mengelak perkara itu, mereka sepatutnya meneruskan Projek Langat 2 bagi mengatasi masalah air ini," katanya ketika merasmikan Himpunan Usahawan Mikro, Kecil dan Sederhana – Jom Niaga dan Skim Pengkomersialan Inovatif Patuh Syariah di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, semalam.

Najib berkata, isu bekalan air di negeri ini sangat serius hingga menyebabkan 129 kilang dengan nilai pelaburan RM3.8 bilion, dan mampu menjana 12,000 peluang pekerjaan serta sejumlah projek perumahan, tidak dapat dilaksanakan.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, Kerajaan Negeri perlu menerima hakikat bahawa negeri ini sedang menghadapi isu krisis air.

"Soal sekarang ini ialah Loji Rawatan Air Langat 2 perlu dibuat dulu, Apa guna penstrukturan semula dilakukan jika sudah tiada air?.

"Masalah sekarang ini air. Air yang kita beli dari Pahang akan disalurkan ke Selangor dan akan memasuki Loji Rawatan Air Langat 2. Jika loji yang sepatutnya dibina pada 2010 itu masih belum siap, bagaimana hendak mendapat bekalan air," katanya. -SH

BERSIH 3.0: Marina Terperangkap Dalam Mainan Pembangkang

Posted: 10 May 2012 07:00 AM PDTAda juga sebenarnya beberapa kerat penyokong & peserta BERSIH 3.0 yang non-partisan masih memegang erat kepercayaan bahawa BERSIH hanyalah sebuah NGO yang berniat baik sebagaimana digambarkan melalui 8 tuntutannya yang kelihatan tulus dan murni.

Bab kata orang, mudah terpesona melihat kulit buku dan tajuknya hingga terlupa peri penting isinya perlu dihalusi dahulu sebelum mengotakan niat untuk membeli buku tersebut.

Marina Mahathir adalah antara peserta BERSIH 3.0 yang tergolong dalam kumpulan tersebut, terpengaruh dengan tuntutan yang dilihat bagus dan menarik kemudiannya terjebak untuk mempertahankan segala tindak tanduk BERSIH atas nama kebebasan bersuara, keadilan dan hak asasi manusia.

Menulis dalam blognya pada 08 Mei, Marina meluahkan pendapatnya mempertahankan BERSIH 3.0 sebagai agenda rakyat yang langsung tiada kaitan dengan kebangkitan di negara Arab khususnya yang berlaku di Mesir, Yemen, Libya dan Syria.

Katanya lagi, tiada alasan untuk dibimbangi tentang kemungkinan BERSIH 3.0 bertukar menjadi kacau bilau seperti yang terjadi di negara-negara Arab tersebut.

Itu kata Marina yang kita ketahui kerap bergiat aktif bersama pelbagai NGO, berfikiran sedikit liberal & terbuka tapi naif soal sepak teranjang dunia politik sekalipun ayahnya, Tun Dr Mahathir Mohammad adalah tokoh politik terkenal tanahair.

Sebenarnya ternampak jelas, Marina samaada lurus bendul atau sebenarnya sudah terjerat dalam mainan politik pembangkang hingga terpaksa mencari dalil dan hujah untuk menghalalkan penglibatan dalam kerusuhan yang tercetus gara-gara BERSIH 3.0

Hakikatnya apa yang berlaku 28 April lalu hanyalah lanjutan kepada cubaan pembangkang yang mahu meng'tahrir'kan Dataran Merdeka sebagaimana diterjemahkan melalui perarakan anti-PTPTN yang diadakan pada 14 April 2012 yang kemudian meleret menjadi perkhemahan siang malam di sana selama beberapa hari.

BERSIH 3.0 temanya 'Duduk dan Bantah' manakala penegasan oleh Pengerusi Bersama BERSIH 3.0, Datuk S. Ambiga sehari sebelum perhimpunan berlangsung ialah mereka hanya akan duduk dan bantah di kawasan yang sehampir mungkin dengan Dataran Merdeka tanpa melanggar atau mengalih pengadang jalan yang didirikan oleh pihak polis dan DBKL.

Jika BERSIH 3.0 berniat tulus ikhlas untuk mengadakan perhimpunan aman tentu saja sebaik arahan oleh Ambiga yang mahu peserta bersurai maka semuanya berakhir begitu saja tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini.

Namun apa yang berlaku ialah perhimpunan diteruskan dan berlakunya serbuan peserta ke arah Dataran Merdeka selepas Anwar dan Azmin berbalas isyarat yang kemudiannya diikuti dengan tindakbalas pihak berkuasa untuk menyuraikan serbuan tersebut.

Malah ucapan Azmin Ali kira-kira sejam sebelum keributan berlaku jelas membayangkan hasrat pembangkang yang mahu mengepung dan menawan Dataran Merdeka - satu bukti nyata mereka mahu menjadikan Dataran Merdeka sama seperti yang berlaku di Dataran Tahrir.

Begitu juga ucapan Anwar Ibrahim sebelum masuknya waktu solat Zohor yang mahu peserta BERSIH 3.0 menuju masuk ke Dataran Merdeka - bukankah itu terbukti membelakangi arahan mahkamah yang memerintahkan supaya tiada perhimpunan di adakan di kawasan tersebut.

Arahan mahkamah akhirnya dicabuli, undang-undang dilanggar dan harta benda awam dijahanamkan dan anggota polis dicederakan - realitinya perhimpunan aman yang kononnya memperjuangkan ketelusan dan keadilan sebagaimana digambarkan selama ini oleh BERSIH dan pembangkang, sebetulnya hanyalah tong kosong yang dipukul bertalu-talu bunyi kuat tapi isinya zero tiada manfaat.

Peguam Malaysia Bacul... Hancik La...!

Posted: 10 May 2012 06:00 AM PDT


Buat kesekian kalinya, Majlis Peguam menyerlahkan siapa sebenarnya mereka, iaitu salah satu dari beberapa badan atau pertubuhan yang merupakan rangkaian dari parti pembangkang.

Badan atau pertubuhan rangkaian dari parti pembangkang boleh dilihat dalam berbagai bentuk, antaranya BERSIH, Kumpulan Hijau dan bermacam-macam lagi yang memakai nama pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Tidak musthail, jika diteliti, ahli-ahli kesemua kumpulan ini hampir semuanya adalah orang yang sama dan juga mempunyai modus operandi yang sama iaitu cuba membuat huru-hara melalui demonstrasi atau provokasi.

Inilah yang terjadi dalam BERSIH 3.0 di mana BERSIH membuat demonstrasi sementara Majlis Peguam membuat provokasi.

Sebagai peguam, ahli-ahli mereka pastinya cukup bijak memutarbelit dan memanipulasi fakta. Dan inilah yang mereka lakukan selama ini demi untuk mencapai matlamat 'merombak' Malaysia mengikut acuan yang mereka inginkan. 'Bentuk' Malaysia yang mereka inginkan boleh dilihat dalam isu-isu yang diperjuangkan mereka. Antaranya, hak LGBT dan juga hak untuk murtad, yang mana dianggap mereka sebagai hak asasi dan keadilan bagi manusia sejagat.

Bagaimanapun, bagi mencapai matlamat ini di Malaysia, agama Islam, Melayu dan Raja-raja menjadi penghalang utama dan kerana itu perlu dihapuskan, sama ada melalui pilihanraya yang mana peluang mereka adalah agak tipis, atau melalui jalanraya, atau apa saja.

Maka tidak hairanlah Majlis Peguam menjadi rangkaian pembangkang kerana pembangkang, iaitu DAP dan PKR juga berpegang kepada matlamat yang sama. PAS walaubagaimanapun, tidak faham dan tidak tahu apa-apa dan hanya menurut saja asalkan ada peluang untuk ke Putrajaya.

Apabila BERSIH 3.0 gagal, dan menjadi senjata makan tuan kepada pembangkang, maka Majlis Peguam pantas membela sekutu mereka bagi memastikan matlamat untuk memburukkan Malaysia tercapai. Dengan itu, mereka telah bertindak menutup mata dan telinga tentang hakikat bahawa BERSIH 3.0 telah melanggar undang-undang sejak dari mula lagi apabila tidak menunaikan janji untuk 'Duduk dan Bantah' dengan aman.

BERSIH 3.0 juga melanggar undang-undang dengan mengingkari arahan polis untuk bersurai.

Dan kemuncaknya BERSIH 3.0 telah melanggar perintah mahkamah bahawa Dataran Merdeka adalah haram bagi mereka.

Undang-undang dan mahkamah adalah dua perkara yang seharusnya diangkat bagaikan 'berdaulat' bagi para peguam. Malah, dalam perbicaraan, sekiranya pihak pendakwa memperolehi bukti secara tidak sah, walaupun bukti tersebut jelas merujuk kepada pesalah, peguam akan berhujah agar pesalah wajib dibebaskan dari tuduhan. Begitulah tingginya kedudukan undang-undang dan mahkamah bagi para peguam sehinggakan ia mengatasi keadilan itu sendiri.

Namun, dalam isu BERSIH 3.0, Majlis Peguam telah berhujah dengan tidak berdasarkan undang-undang mahupun keadilan, tetapi emosi dan sentimen politik semata-mata.

Ini terbukti apabila Majlis Peguam bersikap bacul dengan memanipulasi laporan daripada 78 sukarelawan yang memerhatikan BERSIH 3.0 dari enam penjuru.

Perkara ini didedahkan sendiri oleh seorang peguam, Ranjit Singh Dhillon melalui rakaman video youtube mempersoalkan kenyataan bercanggah oleh Pengerusi Majlis Peguam, Lim Chee Wee serta tindakannya menyembunyikan perkara sebenar tentang bagaimana keganasan tercetus dalam BERSIH 3.0. Menurut laporan tersebut, perusuh telah terlebih dahulu mengganas sebelum polis bertindak balas.

Kata Ranjit, "Undang-undang adalah sesuatu yang khusus. Kita sepatutnya berkhidmat untuk rakyat. Laporkan apa yang sebenarnya berlaku dan serahkan kepada rakyat untuk menilai,"

Kita bernasib baik, masih ada peguam yang waras dan professional seperti Ranjit dalam negara ini. Jika tidak, bagaimana negara boleh berfungsi dengan baik apabila peguam-peguam asyik membela pesalah tanpa langsung mengambil kira kebenaran, keadilan, undang-undang mahupun perintah mahkamah.

Tidak tahulah sama ada Majlis Peguam masih mempunyai sedikit maruah untuk merasa malu apabila sikap berat sebelah dan tidak adil mereka terdedah. Kita harap Majlis Peguam dapat belajar sesuatu dari pendedahan ini iaitu hak asasi manusia itu tetap tertakluk kepada undang-undang. Justeru, walau apapun kecenderungan politik, prinsip hidup atau kepercayaan agama, setiap seorang rakyat termasuk juga para peguam, adalah wajib akur kepada undang-undang.

Bukankah ini perkara paling asas dalam bidang guaman?

Ambiga Mengamuk Ahli Ikhlas Jual Burger Depan Rumahnya

Posted: 10 May 2012 05:10 AM PDT


Pengerusi bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Datuk S Ambiga menganggap tindakan sekumpulan peniaga yang mengadakan protes dengan membuka gerai burger di hadapan rumahnya petang ini sebagai perbuatan tidak matang.

Sekumpulan peniaga sekitar bandar Kuala Lumpur itu 'menerjah' rumah Ambiga di Bukit Damansara dengan membuka gerai burger tersebut mulai jam 2 petang dan beredar kira-kira sejam kemudiannya.

Dikenali sebagai Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS), kumpulan peniaga itu mahu menuntut gantirugi yang didakwa dialami mereka sewaktu himpunan BERSIH 28 April lalu.

IKHLAS adalah kumpulan peniaga yang berdemo di hadapan Kompleks Pertama di ibu negara pada 5 Mei lalu bagi menuntut Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan terhadap Ambiga.

Presidennya Mohd Ridzuan Abdullah berkata, gerai burger tersebut juga didirikan sebagai tanda membela nasib peniaga kecil di Jalan Tunku Abdul Rahman yang kerugian akibat perhimpunan BERSIH 3.0 28 April lalu, dan memberi masa selama dua minggu untuk respons Ambiga.

Selepas masak, mereka 'menghadiahkan' satu burger kepada Ambiga yang diterima oleh seorang wakilnya.

Mereka juga turut mengedarkan burger itu kepada mereka yang berada di situ termasuk, termasuk petugas media.


Turut kelihatan bersama Ambiga ialah anggota jawatankuasa pemandu BERSIH Maria Chin Abdullah dan setiausaha agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), S Arutchelvan.

Pada satu ketika, keadaan menjadi agak tegang sedikit apabila salah seorang wanita yang berada bersama Ambiga, meluahkan rasa tidak puashatinya dengan perbuatan kumpulan seramai 10 orang itu membuka gerai burger di situ.

Berikutan itu berlaku sedikit perang mulut antara mereka, tetapi keadaan itu dapat ditenang oleh rakan-rakan lain wanita tersebut.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di depan rumahnya, Ambiga berkata perbuatan tersebut telah mengganggu ketenteraman peribadi dan kawasan kejiranannya.

Malah, Ambiga turut kesal dengan tindakan mereka yang dilihat seolah-olah tidak mencerminkan keperibadian rakyat Malaysia.

"Tindakan ini adalah perbuatan yang tidak matang. Adakah patut duduk di luar rumah orang seperti ini?

"Sesiapa sahaja boleh membuat tuntutan tetapi bukan dengan cara datang ke rumah saya seperti ini.

"Perkara begini tidak pernah lagi terjadi di Malaysia kecuali pada (Ketua Menteri Pulau Pinang) Lim Guan Eng dan saya," katanya kepada media.-MK

Sejak bila Ambiga pandai berkata-kata pasal ketenteraman orang awam dan budaya rakyat Malaysia? cer cita... cer cita...

Taipingmali (tm)

Posted: 11 May 2012 01:33 AM PDT

Taipingmali (tm)


Lagi kereta kena Tibai

Posted: 11 May 2012 12:49 AM PDT

Minta Perhatian,
Kepada sesiapa ada terjumpa/terserempak kereta ViVa Berwarna Putih AGK 6493 yg berlegar disekitar area Lembah klang @ Raub Pahang...
Dimaklumkan, Kereta tersebut sudah dilarikan...
Sila Hubungi Anie 0194055688 / 0125575213 @ BBM 28166A49 @ Ayie BBM 21AF298C
Kerjasama anda amat sy hargai..
Tlg fowardkan kpd kwn anda..
Terima kasih..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jeong Chun Phuoc sokong Majlis Fatwa

Posted: 10 May 2012 07:46 PM PDT

TM setuju dengan Jeong bahawa apa sahaja keputusan fatwa tidak boleh dipertikai kan.

Pas juga mengharap kan pengikutnya menghormati sebarang keputusan majlis fatwa samada fatwa Pas ataupun oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Tindakan flip flop Pas dalam isu Bersih ternyata membuatkan Pas sebuah parti yang tidak ada pendirian. Terdesak dalam mencari sokongan bukan Islam menyebabkan Pas sanggup menjual Islam.

Demo berbentuk rusuhan ganas untuk mengguling kan kerajaan adalah salah dan ditolak oleh Islam. Hanya Nik Aziz sahaja yang menyatakan demo wajib dan mesti hadir. Bagi Nik solat Jumaat juga satu demo. Itulah fatwa Pas yang tidak boleh dipertikai. Fatwa Pas bukan bersandar kan Al-Quran dan Hadith tetapi bersandar kan politik semata-mata.

Semoga pengikut Pas sedar diri bahawa mereka selama ini disesatkan oleh pemimpin mereka.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Mangkok Ayun Lynas tunjuk samseng dalam program BN di Rompin

Posted: 10 May 2012 07:28 PM PDT

Dalam satu program BN di Rompin Pahang adalah sekor Mamat Toron balaci angkut najis Foziah Toron telah hadir dengan tujuan untuk mengganggu, nak tunjuk samseng dan nak buat protes anti Lynas.

Biasanya mereka yang berani macam ni ialah orang Pas. Mangkuk ni telah diberi amaran supaya beredar jika tidak, dia sengaja cari nahas. Takut nanti ayam bertelur dalam sangkar, dia bertelur di dahi. Tindakan memakai baju anti lynas semacam minta orang pukul sahaja.

Tak tahan dengan amaran dan rasa cuak dia telah meninggal kan lokasi bersama seorang lelaki tua berjanggut 5 minit kemudian.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Seminar Bijak Belajar Tahun 6 Zon Kamunting

Posted: 10 May 2012 05:22 PM PDT
KAMUNTING 10 Mei – Seramai 200 orang murid Tahun 6 dari 17 buah sekolah rendah sekitar zon Kamunting telah berkampung  sehari di Komplek Rakan Muda Taiping untuk mengikuti Seminar Bijak Belajar

Program ini khusus untuk murid-murid kategori cemerlang sebagai persediaan untuk menghadapi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah yang akan diadakan pada bulan September akan datang. Program ini dipengerusikan oleh En Abdul Aziz Ahmad Guru Besar SK Kamunting.

3 ahli akademik daripada IPG Ipoh telah dijemput untuk menyampaikan ceramah, mereka ialah Dr Kartina Abd Mutalib [PhD] yang memberi ceramah mengenai Sains,  En Mohd Yusri Junus memberikan ceramah mengenai Bahasa Inggeris dan ceramah motivasi disampaikan oleh penceramah terkenal di portal pendidikan Utusan Malaysia iaitu Dr Ismail Zain [Phd] yang menyampaikan ceramah motivasi kepada murid-murid dan juga ibubapa yang turut hadir pada sesi petang.

Majlis penutup disempurnakan oleh Adun Kamunting yang juga Exco Pelajaran Negeri Perak iaitu YB Dato Mohammad Zahir Dato Khalid.  Turut hadir dalam majlis perasmian penutupan ialah En Khairol Anuar Khalid Penolong PPD Akademik dan  Tuan Hj Md Radzi Ismail Penyelia Kanan Sekolah Rendah dari Pejabat Pelajaran Daerah Larut, Matang dan Selama.

Seminar Bijak Belajar Zon Kamunting Perak

Posted: 10 May 2012 04:19 PM PDT

Malaysian Lawyers Are Cowards?

Posted: 10 May 2012 09:47 AM PDT

For countless of times, the bar Council has shown who they really are, an organization that is actually part of the opposition.

This situation can be seen in a few incident and they include BERSIH, Kumpulan Hijau and other groups that hold names of NGO groups. It is not impossible, because if we are to study the situation. all of the members have the same modus operandi where they would often try to create chaos through demonstrations or provocations.
This is what happened to BERSIH 3.0 where BERSIH demonstrated while the Bar Council provoked.

As lawyers, their members are really smart in twisting facts. And that is what they have been doing all these while to get to their objective which is to revolutionize Malaysia the way they want.

This can be seen through the fight on rights of LGBT and the rights to convert out of Islam, which they see as human rights and justice for all people.

However, to get to the objective here in Malaysia, Islam, Malay and Kings are the the ones who barricades them and all of that need to be destroyed, either through election, which is a little impossible, or through streets, or anything.

So it is not surprising that the Bar Council became a part of the opposition because the opposition, DAP and PKR, hold the same objective. PAS however, do not understand anything and they simply follow everything that they are told just so that they could get to Putrajaya.

When BERSIH 3.0 failed, the Bar Council defended their allies to ensure that all of their objectives would be fulfilled. With that, they decided to remain ignorant about the fact that BERSIH 3.0 actually had broken the law since the beginning when they did not follow their promise which is to just form a sit-in.

BERSIH 3.0 also broke the law when they ignored the police when they were told to leave.

And the most important thing is that BERSIH 3.0 had broken the court order which said that Dataran Merdeka cannot be used for their event.

The law and the court should be seen as something that is sovereign for lawyers. Even in trials. if prosecutors gain evidence in an illegal manner, even though the evidence clearly showed that the offender is really guilty, the judge would let go of the offender. That is how high the law and the court is for lawyers that is overpower justice.

But, in the issue of BERSIH 3.0, the Bar Council argued with matters that does not follow the law. Instead, their arguments were based on emotions and political sentiments.

This was proven when the Bar Council seemed a little scared when they manipulated the report from 78 of their observers who were at BERSIH 3.0 from six angles.

This matter was revealed by a lawyer, Ranjit Singh Dhillon through a video in YouTube where he questioned the statement of the Chairman of the Bar Council, Lim Chee Wee that seemed contradictory and when he tried to hide the real thing that happened at BERSIH 3.0. According to the report, the rioters began to caduse chaos even before the police responded.

Ranjit said,"Law is technical jargon. We owe a duty to the public. Paint the full picture, let them judge."

We are lucky because there are still lawyers that are as professional as Ranjit in this country. If not, how can a country function well when its lawyers are busy defending those who are guilty without caring about the truth, justice, the law or event court order.

We cannot tell whether the Bar Council still have any dignity to feel ashamed of their biasness that has been revealed. We hope that they could learn from this where human rights still has its own limits. Thus, no matter who or what position one has, the law is still the law.

Isn't this the most basic thing about law?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

'Jual burger depan rumah saya perbuatan tak matang!'

Posted: 10 May 2012 08:58 AM PDT

JANGAN LAH MARAH WAHAI AMBIGA, LU KATA IA MENGGANGGU PRIVACY,,,LU BUAT HAL DI DALAM BANDAR KUALA LUMPUR TAK APA PULA...CELAKA LUUUU..

20120509 Ibrahim Libya mati sia sia..avi

Posted: 10 May 2012 08:45 AM PDT

YB ZAHIR BELI DUA BANGLO DI TAIPING GOLF RESORT

Posted: 10 May 2012 06:27 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 11 May 2012 01:04 AM PDT

Sahabat-Gunung


Peluang BN Menang Di Selangor Cerah

Posted: 10 May 2012 04:32 PM PDT


Barisan Nasional (BN) berpeluang cerah merampas semula negeri Selangor daripada pembangkang pada pilihan raya umum ke-13 berdasarkan kaji selidik oleh BN Selangor.

Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed berkata hasil keputusan kaji selidik itu pada minggu lepas mendapati rata-rata pengundi dari 29 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sekitar Selangor memilih BN untuk memerintah negeri tersebut.

"Hasil respons positif itu menunjukkan bahawa BN has crossed the line (melepasi garisan), bermaksud pada kertas, BN telah mendapat sokongan majoriti penduduk di Selangor kerana untuk memenangi negeri Selangor, BN perlu menang di 29 kawasan DUN daripada 56 kawasan DUN yang terdapat di Selangor," katanya.

Katanya, kaji selidik itu oleh pihak ketiga yang dilantik oleh BN Selangor itu telah mendapat respons daripada penduduk setempat mengikut kategori umur, bangsa, pekerjaan dan kawasan DUN.

"Soalan yang disediakan termasuk adakah para pengundi memilih BN atau pembangkang, apakah mereka mahu mengekalkan wakil rakyat mereka yang sedia ada atau menukar kepada individu lain dan pelbagai soalan lain berkaitan pemerintahan kerajaan negeri," katanya.

Bagaimanapun, Mohd Zin berkata hasil keputusan kaji selidik itu hanya menunjukkan indikator semasa dan bukannya jumlah yang muktamad kerana ia boleh berubah dari semasa ke semasa.

Sehubungan itu, beliau berkata BN Selangor telah bertindak proaktif dan agresif dengan menubuhkan Pusat Khidmat Rakyat Barisan Nasional (Pakar) yang boleh dihubungi pada bila-bila masa melalui talian 1-300-22-2626.

Pusat panggilan yang berperanan sebagai penghubung komunikasi antara parti dan rakyat akan menerima cadangan, aduan atau pertanyaan berhubung parti dan masalah setempat dari orang ramai, katanya.


Masalah air di Selangor perlu diselesai segera - PM

Posted: 10 May 2012 09:53 AM PDT


Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, masalah air di Selangor perlu diselesaikan segera bagi mengelak pembangunan dan pelaburan di negeri ini terbantut.

Perdana Menteri berkata, ini kerana rizab air yang begitu sedikit iaitu kira-kira 2.4 peratus tidak membolehkan pelaburan seperti pembukaan kilang-kilang di negeri itu dilakukan.

``Saya dimaklumkan terdapat 29 kilang yang kalau dibenarkan melabur boleh membawa jumlah pelaburan RM3.8 bilion dan 12,300 peluang pekerjaan tetapi tidak boleh diberi kebenaran (dibuka) kerana masalah air.

``Jadi projek Langat 2 perlu dilaksanakan kerana (jika tidak) Selangor akan menghadapi masalah air yang serius dan akan menyusahkan pelbagai urusan besar dan orang ramai,'' kata beliau.

Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan Himpunan Usahawan Mikro Kecil dan Sederhana atau Jom Niaga Edisi Selangor dan Pelancaran Skim Pengkomersialan Inovatif Patuh Syariah (CIF) di sini hari ini.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 10 May 2012 11:40 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Boleh percaya ke janji puak khawarij munafik ini?!!

Posted: 10 May 2012 10:32 PM PDT22 tahun lebih perintah Kelantan, baru sekarang terfikir hendak buat stadium dan jalanraya?!! Itupun lepas tengok macamana seorang pemimpin UMNO negeri diangkat menjadi ikon kesayangan rakyat selepas men'transform' pasukan Red Warriors daripada pasukan belasahan yang dibelenggu masalah disiplin kepada juara dan salah satu kelab asia yang terkuat.

Itupun juga selepas melihat gelombang merah bertemakan JOM TUKAR di bawah pimpinan pengganti Nik Aziz, Tok Pa semakin mendapat sambutan rakyat. Jelas sekali puak-puak khawarij ini hanya berjanji apabila mereka terdesak.

Namun bolehkah rakyat Kelantan berpegang kepada janji golongan munafik ini kali ini?!! Agak-agaknya, stadium dan tempat RnR lebuhraya itu nanti bebas masalah air tidak bila siap dibina kelak?!!

Hepi Besday UMNO

Posted: 10 May 2012 08:21 PM PDT

Selamat hari jadi yang ke-66 UMNO. Selama 66 tahun ini jugalah orang Melayu yang telah dijajah selama lebih 500 tahun berjaya dibangkitkan perlahan-lahan dalam tempoh 3 generasi untuk bangun mengubah nasib mereka dan berdiri atas kaki sendiri.

Kini cukup ramai orang melayu yang berjaya. Sampai ada yang rasakan UMNO dan Raja-Raja mereka tidak berguna lagi. Semoga kita tidak terus leka sehingga di"JAJAH" lagi tanpa kita sedari. TOLONG PEGANG MULUT KAMU, JANGAN KETAWAKAN MEREKA

Posted: 10 May 2012 06:49 PM PDT


Salam hari Jumaat kepada anda semua, banyakkan berzikir Subhanallah Alhamdulillah Allahuakabar. Tolong jangan ketawakan mereka kerana Rasulullah ada memberi contoh supaya ketawa kecil sahaja, bukan terbahak-bahak macam Mat Sabu ketawa. Walaupun ada tuduhan dahulu kononnya apabila FGVH anak syarikat FELDA disenaraikan di bursa saham, kononnya FELDA akan bankrap. Namun pukulan halus DS Najib dengan memberikan rezeki dari Allah SWT sebanyak RM15,000 seorang kepada peneroka FELDA membuatkan Mazlan Aliman dan Ambiga terkejut berok.

Tapi kamu yang sedang membaca posting ini please pegang mulut kamu, tolong jangan ketawakan mereka.

Begitu juga semua kakitangan Felda di peringkat Tinggi Sederhana dan Rendah menikmati Rezeki Allah yang diberikan melalui hidayahNYA kepada DS Najib. Kamu orang FELDA bersyuukurlah kerana dengan adanya pemimpin kita ini, rezeki ini dapat kita nikmati bersama.

Jangan lupa menunaikan Umrah yang berhajat, khabarnya ada satu syarikat memberikan Pakej Umrah Rakyat dengan harga semurah RM3,500 sahaja. Searchlah di carian google. Rebutlah peluang bertandang ke rumah Allah dan makam Rasulullah di kota Suci Mekah dan Madinah, dengan rezeki-rezeki itu.

Tapi awas tuan-tuan semua, janganlah pula kamu membawa Poster si Ambiga di kota suci itu.

Sekadar inilah dulu cerita Jumaat kita, tolong pegang mulut kamu, jangan ketawa terbahak-bahak. Orang yang ketawa seperti itu nanti jadi macam Ambiga and the geng!


Santai Pagi : Kartun Anwar dan FELDA.

Posted: 10 May 2012 04:50 PM PDT

Kartun dari akhbar Utusan.


*Memang kena tepat kat dahi!

Batu Nisan Kedua Untuk Kubur Nik Aziz Akan Dipacak Di Kelantan Akhir Bulan Ini

Posted: 10 May 2012 10:10 AM PDT

Batu Nisan Pertama.

Batu Asas projek Jambatan Palekbang oleh Nik Aziz 13 tahun yang lalu!
Jambatan Palekbang merupakan projek kerajaan Pas pada tahun 1999. Walaupun batu asas ini telah diletakkan sejak lebih 13 tahun lalu, namun sampai sekarang masih belum dilaksanakan.

Batu Nisan Kedua.

Kelantan mula bina lebuh raya KB-KK akhir bulan ini
Salmah Mat Husain,
10 Mei 2012

KOTA BHARU, 10 Mei: Pembinaan Lebuh raya Kota Bharu-Kuala Krai sejauh 73 kilometer yang tergendala sebelum ini bakal dibina akhir bulan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perancang Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa, berkata sebanyak RM200 juta diperuntukkan untuk pembinaan yang merangkumi tiga fasa itu.

Beliau berkata demikian kepada media dalam sidang medianya semalam.

Husam bagaimanapun berkata, tarikh pecah tanah untuk pembinaan lebuh raya ini akan diputuskan dalam tempoh dua hari ini.

Beliau juga turut memberitahu, kerajaan Kelantan telah menerima cadangan dari pemaju untuk membina lebuh raya berkenaan dan cadangan itu telah disemak dan dinilai oleh sebuah jawatankuasa.

"Selepas ianya disemak oleh jawatankuasa berkenaan kerajaan negeri bersetuju memilih dua syarikat untuk menguruskan projek sebagai peneraju utama.

"Tempoh pembinaan lebuh raya ini dua tahun setengah yang dibina atas tanah kerajaan.

"Bagi baki pembinaan di atas tanah milik orang ramai, kerajaan negeri menyerahkan pada JKR untuk menguruskan pengambilan balik tanah," ujarnya.

Menurutnya, konsep yang dipakai untuk lebuh raya itu berkonsepkan lebuhraya negeri yang tidak akan melibatkan pembayaran tol oleh rakyat.

Katanya, ianya berkonsepkan bebas tol dan akan dibiayai oleh kerajaan negeri sepenuhnya.

Tambahnya, kerajaan negeri berharap cita-cita rakyat Kelantan untuk melihat sistem perhubungan yang cepat, selamat dan selesa akan terlaksana.

Katanya, kedua-dua kontraktor berkenaan akan bertanggungjawab kepada sebuah anak syarikat kerajaan negeri yang dilantik khusus oleh exco untuk memantau serta mengendalikan pembiayaan lebuh raya itu.

"Syarikat Baldah Toyyibah (Prasarana Kelantan Sdn Bhd) telah ditubuhkan untuk memantau projek ini dan seluruh prasarana di negeri itu pada masa akan datang," ujarnya.

Menurutnya, syarikat itu diilhamkan sendiri oleh Menteri Besar.

Katanya, pembinaan lebuh raya itu akan membuka minda dan usaha sedemikian boleh dilakukan oleh kerajaan negeri dan sekatan yang dilakukan oleh pihak lain terhadap negeri ini akan terhenti.

Dengan cara itu, katanya rakyat di negeri ini akan dapat menikmati kemudahan asas sebagaimana di negeri-negeri lain.

Jelasnya, lebuh raya itu melibatkan tiga fasa, di mana fasa pertama melibatkan tanah-tanah kerajaan.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/10198-kelantan-mula-bina-lebuh-raya-kb-kk-akhir-bulan-ini


*Dah lebih 20 tahun baru nak buat lebuhraya. PAS pun dah pandai sekarang. Nak dekat pilihan raya, mulalah banyak projek diumumkan. Jangan jadi macam Jambatan Palekbang, setakat gajah putih.

Anwar Ibrahim Makin Pening Dengan Statistik Terbaru Ni!

Posted: 10 May 2012 08:54 AM PDT

Tinjauan: 49% sokong BN di peringkat Pusat
Hampir separuh daripada rakyat Malaysia akan mengundi BN dalam pilihan raya umum akan datang, menurut dapatan daripada tinjauan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaysia (UMCEDEL).
Ia sekali gus menunjukkan laluan berliku untuk Pakatan Rakyat untuk merampas Putrajaya dan peranan golongan atas pagar memainkan peranan besar menentukan kemenangan parti bertanding.

Sementara pelbagai dasar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendapat sokongan meluas dengan hampir dua pertiga responden memihak kepadanya.

Tinjauan mendapati, di peringkat persekutuan, BN mendapat sokongan 49 peratus, Pakatan 21 peratus manakala 30 peratus lagi tidak pasti.
Sumber : Malaysiakini

Sebab utama penganjuran BERSIH 3.0 pada bulan April adalah kerana approval rating yang dijalankan oleh Merdeka Centre kepada kepimpinan YAB DS Najib meningkat kepada 69% (bulan Mac 2012) daripada 59% pada bulan Ogos 2011.

Maka, pembangkang anjurkan BERSIH 3.0 secara tergesa-gesa dengan harapan gelombang / tsunami kuning yang pernah mereka hasilkan pada tahun 2008 berulang. Sebab itulah pembangkang bersama penganjur BERSIH 'berlakon' seolah-olah BERSIH 3.0 di hijack oleh Anwar Ibrahim dan beberapa pemimpin pakatan pembangkang yang lain. Sebenarnya memang tujuan BERSIH 3.0 adalah sebagai platform untuk pemimpin pembangkang menghasut dan memainkan emosi penyokong mereka supaya menolak kepimpinan YAB PM.

Seribu kali sayang, platform BERSIH 3.0 yang direncanakan oleh Ambiga dan Anwar gagal mencapai matlamat. Malah kajian terbaru ini semakin menggusarkan kepimpinan pembangkang.

Kita tunggu dan lihat apa pula 'wayang' terbaru pembangkang selepas ini untuk meraih simpati dan sokongan rakyat selepas UMCEDEL mengeluarkan tahap sokongan rakyat kepada BN meningkat.


*Rakyat semakin bijak menilai. Hentikan lakonan mu wahai Anwar Ibrahim!


Bukti Orang Cina Panggil Melayu Sebagai BABI Selama ini.

Posted: 10 May 2012 06:00 AM PDT

Tolong sebarkan print screen ini. MyMassa jumpa di Tranungkite.

Kalau orang Cina tak panggil MELAYU SEBAGAI BABI, KENAPA PENYOKONG BERSIH SURUH BERHENTI PANGGIL MELAYU "BABI" (Please don't call Malaysia "babi" anymore)?....kantoi....!!!


*Sebar-sebarkan.

Bukti Malaysiakini Kantoi Lagi!

Posted: 10 May 2012 04:30 AM PDT

Hehe. Ada ke ADUN Peniaga?

*Memang fail siapa yg jadi editor Malaysikini. Tajuk pun tak semak sebelum siarkan berita.

Ostad Badrul Amin dijemput dapatkan Bantuan Guaman PERCUMA di Hari Belia Negara (HBN) 2012

Posted: 10 May 2012 02:15 AM PDTPUTRAJAYA, 9 MEI 2012 - "Ia merupakan satu transformasi kerajaan untuk mengumpulkan belia-belia Malaysia untuk melakukan pelbagai aktiviti yang bermanfaat bukan sekadar hiburan semata-mata bahkan ia juga melibatkan kerohanian, pendidikan dan karier," ujar Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Razali Haji Ibrahim dalam taklimat Hari Belia Negara (HBN) 2012 bersama 25 peguam muda profesional di Sekreteriat Hari Belia Negara di Sekretariat HBN 2012, Menara Kementerian Belia dan Sukan (KBS) di sini hari ini.HBN yang bakal berlangsung selama lima hari bermula 23 sehingga 27 Mei disajikan dengan lebih dari 500 acara di 24 pentas yang sediakan khasnya untuk belia-belia Malaysia menunjukkan kreativiti dan bakat-bakat masing-masing.

Menurutnya lagi, "peguam-peguam muda dapat memberi sumbangan dalam pembentukan negara dan dapat menyumbangkan bantuan guaman secara percuma berkaitan dengan undang-undang negara dan sebarang permasalahan kepada pengunjung-pengunjung yang hadir pada HBN kali ini."

Di samping itu, KBS menggalakkan belia-belia profesional dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) berkerjasama dalam menjayakan HBN yang bakal mengumpulkan dua juta generasi pemimpin masa depan negara.


Inilah untungnya apabila kita sama-sama menjayakan HBN 2012 ini. Bantuan guaman percuma turut disediakan kepada para pengunjung yang berminat. Tetapi tidak pastilah pula kalau kes kaunseling bini orang jam 3 pagi diorang boleh tolong settle atau tidak.

Namun, pengecualian keras dikenakan ke atas penjenayah tegar seperti di bawah ini. Kalau mahu juga, barisan peguam penjenayah macam Karpal Singh dan geng-geng pro Ambiga di Bar Council sedia menyeleweng fakta dan mengelirukan mahkamah!


Kesian. Ramai ibu bapa yang bakal rugi RM20,000 tidak lama lagi.

Posted: 10 May 2012 12:25 AM PDT


KUALA LUMPUR: Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang bertujuan membenarkan warganegara menganjurkan dan menyertai perhimpunan secara aman dan tanpa senjata dibentangkan untuk bacaan pertama di Parlimen hari ini.

Rang undang-undang itu yang dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz adalah satu daripada usaha kerajaan untuk melakukan transformasi terhadap kerangka undang-undang sedia ada berhubung hak perlembagaan warganegara untuk berhimpun.
Ia bertujuan membenarkan warganegara menganjurkan dan menyertai perhimpunan secara aman dan tanpa senjata dengan sekatan-sekatan yang difikirkan perlu dan demi kepentingan ketenteraman dan keselamatan awam.

Fasal 4 rang undang-undang itu menjelaskan hak untuk menganjur atau menyertai perhimpunan secara aman dan tanpa senjata tidak terpakai kepada bukan warganegara, perhimpunan yang diadakan di tempat-tempat larangan dan dalam jarak 50 meter daripada had tempat-tempat larangan. Ia juga tidak terpakai bagi bantahan jalanan.

Fasal itu juga menetapkan seseorang di bawah umur 21 tahun tidak boleh menjadi penganjur manakala kanak-kanak di bawah umur 15 tahun tidak boleh menyertai mana-mana perhimpunan. 

Mana-mana orang yang merekrut atau membawa kanak-kanak ke perhimpunan atau membenarkan kanak-kanak pergi ke perhimpunan juga dianggap telah melakukan kesalahan, dan jika disabitkan boleh didenda sehingga RM20,000. - Dipetik daripada Harian Metro
Sudahlah langgar undang-undang, siap bawa kanak-kanak kecil lagi. Memang sah mereka ini semua manusia dayus yang sanggup memperjudikan keselamatan darah daging sendiri bagi menyelamatkan diri daripada dikenakan tindakan atas jenayah yang dilakukan.
Nabi kata anak-anak itu umpama kain putih. Kalau ibu bapanya mencorakkannya sebagai penjenayah jalanan, maka itulah arah tuju masa depannya kelak. Apakah ini kualiti anak bangsa yang mahu kita lahirkan?!! 
Bukti yang jelas nyata semakin berlambak dipersembahkan. Jadi, agak-agaknya bila lagi mereka ini semua hendak didakwa dan dikenakan denda?!!

sekupangdua

Posted: 10 May 2012 11:33 PM PDT

sekupangdua


MANA PAKATAN RAKYAT NYA? KENAPA TAK GUNA TIKET PAKATAN RAKYAT

Posted: 10 May 2012 08:14 PM PDT


'PAKATN RAKYAT'...SEKADAR SEBUTAN DI CERAMAH DAN SEPANJANG KES SALAH LAKU ALJUBRI... PAKATAN RAKYAT adalah perkataan yang paling suka dia sebut, belum lagi dia pernah persoalkan kelemahan, kepincangan malah kegagalan Pakatan Rakyat itu sendiri. Demi untuk sokongan dan jawatan pakatan rakyat memang sehingga kini apa sahaja yang ada kaitan pakatan rakyat semuanya BAIK BELAKA,

Sebenarnya inilah WARAN JAMINAN bagi aljubri, kalau mahu perjuangan yang hanya guna landasan parti sendiri (PKR), maka dah tentu PKR lama sudah ditalkinkan, berbeza dengan sahabat gabungan mereka seperti PAS yang hanya mampu brtahan kukuh hanyalah diKelantan, bagaimana pun dilihat sudah punya base atau wilayah jajahan yang boleh disandarkan. Manakala DAP sekarang amat Cukup selesa dengan Pulau Pinang malah hampir kesemua kerusi yang dijajahi datangnya dari kawasan bandaR besar atau kecil. Tak perlu banyak kerja sebab pembangunan secara otomatik akan dibagunkan oleh PLB daerah-daerah atau bandaran.

Yang menjadi AMAT PELIK kenapa sehingga kini masih belum lagi ada dIantara rakan kongsi yang berani atau gunakan gabungan yang meraka bernaung dibawah Pakatan Rakyat, kenapa tak bertanding sebelum ini di PRK dengan menggunakan jenama Pakatan Rakyat. Masih lagi guna parti masing-masing,

Sebenarnya fungsi gabungan menjadi kompenan untuk pakatan rakyat tidak diperlukan sangat kecuali Nuar Berahim kerana dengan adanya pakatan rakyat beliau lebih selamat dan punya kuasa sebagai abang Besar. Kalau bersandar pada parti PKR nampaknya rakan lain nya sudah pasti lama dah dikapankan. PKR yang lansung tiada sengat dan tidak boleh dimemertabatkan.

Apatah lagi tsunami PKR diSarawak, kelemahan calon atau pimpinan malah belum tentu semua yang sebelum ini akan menang kembali. Faktor utama krmenangan di PRU 12 lalu adalah kebanyakannya nasib mereka adalah baik, mana tidaknya... Bila protes oleh rakyat terhadap BN memberikan LABA kepada sesiapa saja yang mahu bertanding.

Lagipun ketika inilah peluang terbuka kepada mereka yang ingin cuba nasib, bukan banyak mana sangat modal yang fiperlukan, hanya rm 20 ribu ringgit Malayaia, cuba-cuba mana tau nasib ada baik, bukan susah sangat macam UMNO yang tentunya kena buktikan dulu, malah ada yang berkarat sebagai Ketua Bahagian kerana terpaksa memberi laluan bila majoriti bangsa lain sebagai calon


PAKATAN RAKYAT Nampaknya sekadar gimik dan syarat gabungan bagi beberapa buah negeri yang Ditabir pakatan rakyat sebagai satu syarat, sehingga kini belum lagi kita tengok atau tahu di program Pakatan Rakyat ada bendera pakatan rakyat. Sebaliknya lebih diutamakan parti sendiri

Aljubri sebenarnya jangan mencari punca atau penyakit jika Jenama Pakatan Rakyat diutamakan sebagaimana UMNO, MCA! Mic. Gerakan dan lain-lain yang bertanding diatas tiket atau jenama Barisan Nasional kalau ikut bagaimana parti yang betgabung PKR lansung tidak berwibawa, pakat tak siapa yang respek kat KakAljubri

BERSIH AKHIRNYA TAK JUGAK DUDUK CARA AMAN

Posted: 10 May 2012 08:12 AM PDT


Bersih akhirnya menipu hidup-hidup POLIS dan kerajaan Malaysia, mana tidaknya, Bersih akhirnya berakhir dengan rusuhan, demonstrasi, keganasan hingga melibat darah mengalair, bukan itu saja malah jurugambar juga menjadai mangsa pengganas ini melepaskan geram,

Ramai yang rugi dengan perniagaan tidak dapat berniaga, harta benda yang rosak dan musnah, malah kenderaan POLIS juga mengalami rosak teruk akibat keganasan yang berlaku, manakala aljubri dan Ambabiga bebas terlepas tanpa ada tindakan, rakyat yang melihat tentunya marah dengan kelakuan macam beruk bersih nie, apatah lagi bila melihat dengan mata sendiri betapa rusuhan yang dahsyat seolah berada di timur tengah adanya

Bertambah geram kerana POLIS tidak bertindak keras terhadap golongan pelampau begini, bermakna jika adalagi makin berani mereka akan merusuh dengan lebih ganas lagu

Mana janjinya CUMA NAK DUDUK SECARA AMAN DIDATARAN MERDEKA! Lansung tak duduk sebaliknya POLIS ditipu hidup-hidup sehingga mereka berjaya mencapai matlamat mahu jadikan keganasan yang boleh ditonton oleh seluruh dunia yang kononnya revolusi di Malaysia sedang bermula, bukan setakat itu sahaja Bersih juga berjaya menghancurkan hati seluruh umat Islam didunia apabila kejayaan cacaian mereka yang dinaung yahudi boleh berbangga dimasjid Marbawi seolah memberi amaran tentera dajjal sudah muncul untuk menghancurkan umat Islam adanya...

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 10 May 2012 11:28 PM PDT

SELALU ADA YANG BARU


TUNGGAK PAKATAN RAKYAT ADALAH DAP

Posted: 10 May 2012 05:10 PM PDTDAP anggap PAS tiada hak cakap bagi pihak pakatan pembangkang isu hudud
KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang tidak berhak bercakap bagi pihak pakatan pembangkang dengan menyatakan pembangkang akan melaksanakan hukum hudud jika memerintah negara.
Pengerusi DAP, Karpal Singh juga berkata, Hadi memang selalu berdolak-dalik dengan membuat kenyataan retorik tanpa sebarang justifikasi.
Saya berharap Hadi berhenti daripada membuat kenyataan yang akan menjejaskan prospek pakatan untuk membentuk kerajaan dan memenangi lebih daripada lima negeri yang dimenangi pada pilihan raya lalu. - Karpal Singh, Pengerusi DAP
"Adalah dikesali, Hadi kebelakangan ini membuat kenyataan yang kemudian ditarik balik. Baru-baru ini, beliau berkata Perlembagaan Persekutuan akan dipinda untuk menggantikan Islam sebagai agama rasmi dengan Addin, walaupun Perlembagaan secara khusus memasukkan Islam sebagai agama rasmi.

"Kemudian beliau menyatakan tidak membuat cadangan sedemikian. Saya berharap Hadi berhenti daripada membuat kenyataan yang akan menjejaskan prospek pakatan untuk membentuk kerajaan dan memenangi lebih daripada lima negeri yang dimenangi pada pilihan raya lalu," katanya dalam kenyataan akhbar, semalam.

Karpal juga mengulangi kenyataannya sebelum ini bahawa hukum hudud tidak boleh dilaksanakan di Malaysia kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Akhbar semalam melaporkan Hadi sebagai berkata jika pakatan pembangkang memerintah negara, hukum hudud hanya akan dilaksanakan apabila masalah pengangguran dan kemiskinan diselesaikan, serta penetapan gaji minimum dilaksanakan.
Beliau juga mendakwa ia sudah dibincangkan dengan DAP dan PAS tetap akan melaksanakannya walaupun tidak dipersetujui oleh sekutunya itu.

Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika diminta mengulas, berkata Karpal tidak perlu campur tangan dan bimbang kerana undang-undang hudud tidak membabitkan bukan Islam.

Sementara itu, Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang tidak bersetuju dengan kenyataan Hadi mengenai masalah pengangguran dan kemiskinan di Malaysia.

Beliau berkata, masalah pengangguran dan kemiskinan tidak ada kaitan untuk menangguhkan hukum hudud kerana rakyat tidak menghadapi kebuluran sehingga menyebabkan mereka terpaksa mencuri untuk hidup kerana sumber rezeki amat luas di Malaysia.

Katanya, kebanyakan kes mencuri di Malaysia berlaku atas keinginan pelaku untuk hidup mewah dan mengikut nafsu, manakala kebanyakan masalah pengangguran berpunca daripada sikap malas berusaha dan memilih kerja.

"Tidak ada halangan untuk PAS melaksanakan hukum hudud. Dalam soal ini, tidak perlu berdolak-dalih, seolah-olah sengaja hendak meraih undi," katanya.

Seorang lagi pengamal undang-undang syariah, Mohamad Isa Abd Ralip, menyifatkan kenyataan Hadi tidak berasas sama sekali kerana Malaysia negara yang makmur sehingga dijadikan lubuk emas oleh ramai pendatang asing. 
Berita Harian 

My Longest Yard

Posted: 10 May 2012 11:27 PM PDT

My Longest Yard


Katakan TIDAK kepada BERSIH

Posted: 10 May 2012 01:18 AM PDT


Panglima Perang Cyber

Posted: 10 May 2012 11:27 PM PDT

Panglima Perang Cyber


11 Hari Menjelang Hari Belia Negara 2012 - Disertai Peguam Muda ?

Posted: 10 May 2012 08:43 PM PDT

Sebenarnya


PEGUAM MUDA PROFESIONAL BANTU JAYAKAN HBN
PUTRAJAYA, 9 MEI 2012 - "Ia merupakan satu transformasi kerajaan untuk mengumpulkan belia-belia Malaysia untuk melakukan pelbagai aktiviti yang bermanfaat bukan sekadar hiburan

semata-mata bahkan ia juga melibatkan kerohanian, pendidikan dan karier," ujar Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Razali Haji Ibrahim dalam taklimat Hari Belia Negara (HBN) 2012 bersama 25 peguam muda profesional di Sekreteriat Hari Belia Negara di Sekretariat HBN 2012, Menara Kementerian Belia dan Sukan (KBS) di sini hari ini.

HBN yang bakal berlangsung selama lima hari bermula 23 sehingga 27 Mei disajikan dengan lebih dari 500 acara di 24 pentas yang sediakan khasnya untuk belia-belia Malaysia menunjukkan kreativiti dan bakat-bakat masing-masing.

Menurutnya lagi, "peguam-peguam muda dapat memberi sumbangan dalam pembentukan negara dan dapat menyumbangkan bantuan guaman secara percuma berkaitan dengan undang-undang negara dan sebarang permasalahan kepada pengunjung-pengunjung yang hadir pada HBN kali ini."

Di samping itu, KBS menggalakkan belia-belia profesional dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) berkerjasama dalam menjayakan HBN yang bakal mengumpulkan dua juta generasi pemimpin masa depan negara.


Penulis : Kesungguhan KBS mempromosi Hari Belia Negara 2012 sukar untuk dipertikaikan lagi. Dengan penglibatan bukan sahaja penggiat media sosial selain media massa, kini peguam muda juga turut bersama-sama mempromosi Hari Belia Negara kali ini.

Sudah tentu kehadiran peguam muda memeriahkan HBN akan dapat memberi daya tarikan tambahan kepada acara yang sedia ada dirancang sepanjang program tersebut dilangsungkan.

Tahniah kepada semua yang telah bertungkus lumus menjayakan program yang menjadi acara ditunggu-tunggu oleh semua pihak di Malaysia. Khasnya golongan muda. 

Pengalaman peribadi penulis tahun lepas mengunjungi program HBN sememangnya membuktikan kemampuan anak watan kita menjayakan acara bertaraf dunia.


Terima Kasih @datosahol Retweet Entri Jelajah Anak Bangsa

Posted: 10 May 2012 04:33 PM PDT

Bila seorang yang mempunyai nama dan dikenali umum dengan panggilan ayahanda oleh mahasiswanya me-retweet-kan tweet penulis autofeed dari blog braderjai, ia sangat bermakna bagi penulis secara peribadi. Dengan jumlah follower melebihi 10 ribu sudah tentu ia akan mendekatkan mahasiswa dengan golongan blogger atau lebih tepat penggiat media sosial dengan lebih berkesan.

Jelajah anak bangsa yang sudah membantu lebih 10 ribu pelajar miskin seluruh negara ini, merupakan program yang dicetuskan oleh YAB Perdana Menteri. Malangnya masih ramai tidak mengetahui program yang begitu besar jasanya di dalam membantu anak petani, nelayan, penoreh seluruh negara.

Sila rujuk entri sebelum ini tentang video tajuk jelajah anak bangsa - yang menyiarkan usaha gigih para pegawai UiTM yang mencari pelajar yang susah untuk dibantu menyambung pelajaran. Mereka inilah yang diharapkan untuk membantu keluarga apabila berjaya kelak.

Klik link blog Brader Jai yang menulis program Jelajah Anak Bangsa di sini

http://braderjai.blogspot.com

'Jelajah Anak Bangsa' bukti keperihatinan Kerajaan bantu secara pro aktif anak bangsa agar semua akan berjaya dalam mengejar cita-cita.

Tolong sebarkan.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tarikh Mengundi PRU 13 Ialah Pada 6 Jun 2012 ???

Posted: 10 May 2012 08:52 AM PDT


Tarikh di atas disiar oleh blog Pakatan iaitu Gigitan Kerengga http://gigitankerengga.blogspot.com/2012/05/pru13-hari-mengundi-sabtu-9-june-2012.html

Katanya : Najib Razak akan mengadakan PILIHANRAYA UMUM (PRU13) DALAM BULAN JUNE DAN MENGIKUT SUMBER PWTC dan JPM dicadangkan PRU13 perlu disegerakan dan tidak perlu dilewatkan.  

Katanya tarikh tersebut PRU 13.

Jika benar, adakah mereka yakini boleh menang lagi ?

Jika Umno pernah kalah dan Kelantan kalah berturut-turut adakah ini bermakna SPR layak digelar Suruhanjaya yang tidak adil ?

Jika benar tarikh tersebut sekalipun Perdana Menteri sendiri telah bekerja sangat keras untuk meraih undi rakyat yang tentu waras akal mereka dalam menilai janji antara yang palsu dan yang dipenuhi selepas itu.

Jangan ada kurang ajar yang berani menuduh BN menang cara kotor untuk menang PRU. Kerana faktanya tidak samaa apa yang mereka gambar. 

Rakyat tidak akan tertipu lagi selepas melihat satu persatu janji gagal ditepati, Mereka sendiri sudah serik untuk memilih kerajaan pakatan selepas melihat persembahan yang begitu membosankan oleh pentas opera puak tersebut.

Senang cerita ayuh kekalkan Barisan Nasional dan turunkan selain parti tersebut...

Jika parti disukai rakyat bila-bila masa juga sanggup diredahi untuk membubarkan Parlimen. Hanya yang penakut sahaja yang tidak mahu bubar DUN lebih awal kerana sedar nasib mereka makin pudar kerana terlalu pandai berjanji tetapi tidak mampu ditepati.


Ucapan Presiden Umno Sempena Ulangtahun Ke-66 Parti

Posted: 10 May 2012 08:38 AM PDTUcapan Setiausaha Agung 


Ketua Penerangan 


Ucapan Ketua WanitaKlik di sini video-video ucapan pemimpin Umno yang lain http://www.youtube.com/ 

PM @NajibRazak Turut Hadir Tahlil Dipimpin Jamil Khir Sambutan Ke-66 Tahun UMNO

Posted: 10 May 2012 08:25 AM PDTKUALA LUMPUR, 10 Mei – Bersempena menyambut ulang tahun UMNO ke 66 pada 11 Mei ini, satu majlis tahlil diadakan di Surau Ar Rahman bertempat di Pusat Dagangan Dunia Putra selepas solat Maghrib yang dipimpin oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato Jamil Khir Baharom.

Turut hadir dalam majlis tahlil tersebut ialah Presiden UMNO, Dato Seri Najib Tun Razak, Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yasin, Naib Presiden UMNO Dato Shafie Afdal, Dato Seri Dr. Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Mansor, Setiausaha Kerja UMNO Dato Rauf Jusoh, Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan pemimpin UMNO di peringkat bahagian dan cawangan.

Majlis tahlil yang dihadiri lebih 2,000 orang ahli UMNO dan juga masyarakat setempat itu turut menyaksikan kehadiran bekas Presiden UMNO, Tun Mahathir Mohamad dan juga bekas Timbalan Presiden UMNO, Tun Musa Hitam. -MediaUMNOPenulis : semoga majlis ini diteruskan setiap minggu di setiap DUN dan Parlimen untuk menyatukan umat Melayu Islam setiap minggu dan membersihkan jiwa mereka termasuk pemimpin Umno Bahagian agar perjuangan ini tidak didasari kepentingan diri atau duniawi.

Jika pemimpin Bahagian dapat hadir maka sudah tentu penyokong dan penentang BN akan bersatu dan boleh menjernihkan hubungan baik dua belah pihak yang selama ini bergaduh kerana perkara yang tidak perlu.

Bayangkan sabotaj sesama sendiri juga dapat dielakkan jika mereka bersatu hati berkat penyucian rohani bukan kerana wang atau peruntukan. Jika tidak maka belum tentu kita akan bersua kembali selepas PRU 13 jika kalah dengan undi mereka perolehi hasil dusta dan fitnah semata-mata.

Ayuh kita kuatkan usaha demi alif ba ta...

Ucapan Presiden Umno sempena Hari Umno Ke - 66 :

Rakyat India Pun Berarak Tuntut Janji Pakatan Dikotakan @NajibRazak

Posted: 10 May 2012 08:12 AM PDT

AZLI SHUKRI

Posted: 10 May 2012 11:24 PM PDT

AZLI SHUKRI


Berakhirnya Kuasa PAS

Posted: 10 May 2012 07:05 PM PDT

Pengerusi DAP Karpal Singh menggesa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhenti mengeluarkan kenyataan bagi pihak Pakatan Rakyat. Karpal berkata Abdul Hadi tidak berhak berbuat demikian terutama ketika menyatakan pakatan itu akan melaksanakan hudud jika berkuasa.
  
Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu juga berkata kenyataan Abdul Hadi adalah retorik semata-mata dan tanpa sebarang justifikasi.
  
"Amat dikesali akhir-akhir ini Hadi kerap mengeluarkan kenyataan dan kemudian terpaksa menariknya kembali.

"Saya telah katakan sebelum ini, dan saya katakan sekali lagi bahawa hudud tidak boleh dilaksanakan di Malaysia kerana ia jelas bercanggah dengan Perlembagaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini. Dalam perkembangan lain, Karpal mengucapkan terima kasih kepada Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim atas sumbangannya sebagai naib pengerusi DAP dan senator parti itu.
  
DAP tidak menyambung tempoh Tunku Abdul Aziz sebagai Anggota Dewan Negara ekoran kenyataan beliau yang menolak demonstrasi jalanan di ibukota baru-baru ini.

- Bernama

Belantan

Posted: 10 May 2012 11:22 PM PDT

Belantan


Melayu Tak Pernah Derhaka!

Posted: 10 May 2012 07:24 AM PDT


Kalau rakyat memilih UMNO/Barisan Nasional untuk menubuhkan Kerajaan baru dalam pilihanraya yang bakal menjelma tidak lama lagi bermakna majoriti rakyat yakin seribu kali yakin dengan kepimpinan UMNO yang menjadi tulang belakang dalam keperkasaan Barisan Nasional.

Ia juga memberi petunjuk bahawa rakyat Malaysia dari berbagai suku kaum menghormati dan menyanjung tinggi kepimpinan UMNO yang terus menerus menjaga kepentingan rakyat dan mempertahankan kemerdekaaan negara. Sejak merdeka hingga sekarang majoriti orang Melayu tidak pernah menderhaka terhadap UMNO oleh kerana mereka menganggap UMNO itulah Melayu dan Melayu itulah UMNO.

Justeru itu Melayu tidak ada pilihan lain untuk memperjuangkan nasib mereka kecuali UMNO. Parti-parti pembangkang tidak boleh mendabik dada bahawa mereka adalah payung perlindungan orang Melayu oleh kerana mereka tidak pernah menerajui kepimpinan kerajaan di peringkat Pusat.

Sekiranya Melayu mengharapkan pembangkang memperjuangkan kepentingan mereka bermakna mereka merelakan diri mereka, orang Melayu, sebagai bangsa pinggiran yang lemah dan tidak mempunyai kekuatan politik untuk memimpin Kerajaan. Memilih UMNO bererti hak dan kepentingan Melayu terjamin dan dengan sendirinya menjadikan Melayu sebagai pemimpin Kerajaan yang akan menentukan destinasi negara, agama dan bangsa.

Rakyat Malaysia bertuah dan patut bersyukur ke hadrat Allah S.W.T kerana berbagai bangsa dan suku kaum yang menjadi warganegara sanggup menerima kepimpinan Melayu menerajui Kerajaan pusat sejak merdeka hingga sekarang.

Sejak 55 tahun yang lalu orang Melayu memimpin Kerajaan dan membawa perubahan yang besar dalam kehidupan seluruh rakyat. Banyak negara berbilang kaum di dunia sukar menjamin kestabilan politik, perdamaian dan kesejahteraan untuk semua. Tapi para pemimpin Melayu dalam UMNO telah membuktikan kepada seluruh dunia bahawa mereka berjaya mengekalkan keharmonian di kalangan rakyat berbilang kaum dan kepimpinan Melayu tidak pernah dipertikaikan oleh bukan Melayu.

Peristiwa hitam 13 Mei 1969 menjadi pengajaran kepada semua bangsa dan suku kaum bahawa tanahair kita yang tercinta ini perlu dipupuk dan disirami perasaan muhibbah dan hormat menghormati antara satu dengan lain demi mempertahankan kedaulatan dan kemerdekaan negara serta kedamaian untuk semua. Oleh itu orang Melayu seharusnya sedar bahawa sekiranya mereka berpecah belah dan menyokong pembangkang bermakna mereka sendiri mengkhianati bangsa sendiri sekiranya orang Melayu hilang kuasa politik selepas pilihanraya diadakan.


Orang Melayu harus sedar bahawa tidak ada parti politik Melayu yang lain yang dapat menguasai kepimpinan negara tanpa kerjasama dengan orang bukan Melayu. Orang bukan Melayu memberi sokongan padu kepada BN kerana mereka yakin dengan kepimpinan UMNO yang mengutamakan perpaduan kaum dan bersifat adil kepada mereka. Hari ini bukan Melayu tidak mempertikaikan kepimpinan BN sebagai Kerajaan tetapi mereka bimbang perbalahan di kalangan masyarakat Melayu boleh menyebabkan UMNO kehilangan sebahagian dari kerusi yang ia sandang sekarang.

Kalau ini berlaku bermakna wakil rakyat UMNO dalam Parlimen akan berkurangan dan menjejaskan kekuasaan dan kewibawaan orang Melayu sebagai pemimpin kerajaan. Mereka bimbang kestabilan politik akan tergugat sekiranya UMNO lemah.

Sekiranya kuasa politik orang Melayu menjadi lemah akibat UMNO kehilangan sebahagian dari kerusi Parlimen yang dipegangnya sekarang bermakna maruah dan penghormatan Melayu juga tercemar. Parti-parti pembangkang Melayu tidak boleh berbangga kerana UMNO hilang beberapa kerusi Parlimen yang dipegangnya sekarang bermakna maruah dan penghormatan Melayu juga tercemar.

Parti-parti pembangkang Melayu tidak boleh berbangga kerana UMNO hilang beberapa buah kerusi yang berpindah kepada mereka. Sekiranya pembangkang Melayu memenangi beberapa buah kerusi dari UMNO mereka masih lagi kekal sebagai pembangkang dan selaku pembangkang mereka tidak boleh melaksanakan dasar untuk memperjuangkan nasib orang Melayu.

Akibatnya Melayu menjadi lemah oleh kerana perpecahan di kalangan Melayu menyebabkan kekuatan Melayu dalam kepimpinanan kerajaan lemah dan tidak berdaya mengimbangi kekuatan dan pengaruh bukan Melayu.

Perlulah diingat kejatuhan kerajaan-kerajaan Melayu di zaman silam dan penjelmaan kuasa-kuasa asing dalam kancah politik orang Melayu adalah disebabkan oleh perpecahan dan kerakusan raja-raja Melayu di zaman silam. Sejarah tragedi ini akan berulang sekiranya masyarakat Melayu berpecah-belah dan meruntuhkan kekuasaan Melayu yang wujud dewasa ini. Memanglah rakyat boleh mengubah selera politik mereka sekali dalam lima tahun melalui pilihanraya.

Ini jaminan demokrasi yang kita amalkan. Tetapi sejak 55 tahun yang lalu rakyat telah memberi sokongan dan kepercayaan yang tulus ikhlas kepada UMNO untuk membela nasib mereka, dan kita dapat saksikan reformasi dalam berbagai bidang hidup rakyat yang dilaksanakan oleh kepimpinan UMNO.

Tentulah tidak masuk akal orang Melayu menolak UMNO yang banyak jasanya kepada mereka untuk menyokong PAS atau Parti Keadilan Nasional yang tidak punya rekod kepimpinan negara langsung. Juga tidak masuk akal sekiranya orang Melayu terlalu taksub terhadap seorang pemimpin yang tercemar hingga sanggup menyingkirkan UMNO yang banyak berjasa dan berkorban untuk mereka.

Fikirlah dengan mata hati yang terbuka. Janganlah bangsa kita dianggap sebagai bangsa yang tidak tahu membalas jasa orang lain, yang tidak tahu menilai antara intan dengan batu jalanan. Janganlah sekali-kali bangsa kita hanya menang sorak tetapi kampung halaman dan negara tergadai.

Lebih sepuluh tahun yang lalu pihak pembangkang membuat fitnah kononnya mereka membenci Tun Dr. Mahathir dan bukan UMNO. Bukankah Tun Dr. Mahathir pada masa itu adalah Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia? Membenci Mahathir bermakna membenci kerajaan yang dipimpin Mahathir. Ini bermakna pembangkang hendak mengelirukan fikiran rakyat supaya rakyat menolak UMNO/BN dan memilih pembangkang.

Kita percaya orang Melayu tidak sebodoh itu. Kita yakin orang Melayu inginkan perubahan nasib, kemajuan dan pemimpin yang dinamik memimpin kerajaan . Justeru itu mereka mesti memberi sokongan penuh kepada parti politik yang banyak berjasa dan banyak membawa reformasi dalam kehidupan mereka.

Jasa Tun Dr. Mahathir besar. Usah kita nafikan itu hanya kerana diruntun oleh kemarahan dan emosi yang tidak terkawal. Jangan marahkan pijat kelambu dibakar. Jangan kita menjadi Lebai Malang menang sorak kampung halaman tergadai. Bangsa yang berjiwa besar adalah bangsa yang tahu menghargai jasa-jasa pemimpin, mempunyai maruah negara, bangsa dan agama.

Kita bukan orang asing di tanahair kita tercinta, Malaysia. Inilah bumi subur yang memberi rezeki kepada kita dan langit biru yang kita junjung. Selama 55 tahun negara kita mencapai kemerdekaan rakyat tetap setia kepada UMNO/BN. Sekiranya pucuk pimpinan UMNO dianggap kurang memuaskan dan tidak mencerminkan perjuangan sebagai pembela rakyat sudah pasti UMNO sudah lama terkubur tanpa nisan dan tidak akan sampai 55 tahun memimpin kerajaan.


Tetapi rakyat sedar dan tahu bahawa mereka tidak dapat mempercayai parti pembangkang yang ada untuk memimpin negara. Ya, memang mereka mahu pembangkang menegur kerajaan tetapi mereka tidak mahu mana-mana parti pembangkang memimpin kerajaan. Mereka sedar pembangkang lebih banyak menabur angan-angan tentang jenis kerajaan yang mereka khayalkan dalam fikiran mereka. Kerajaan yang ada dan banyak berbakti tetap UMNO/BN.

Memanglah orang ramai amat gemar mendengar pembangkang mengecam dan memaki-hamun kerajaan kerana ia merupakan keseronokan dan hiburan dalam politik. Tapi bila memberi undi dan memimpin kerajaan majoriti rakyat tetap memilih UMNO/BN. Ini kenyataannya. Orang Melayu tidak ada pilihan lain kecuali UMNO untuk mewakili kepentingan mereka.

Kalau mengharapkan PAS mereka terlepas. Hanya sibuk berkuntau dengan serban leso mereka sahaja. Harapkan Keadilan mereka akan mati beragan sebab ia hanya ingin memulihkan Anwar ( Brother Anuar sebagai bakal Perdana Menteri ).

Ini yang dijaja oleh isteri Anwar, Wan Azizah. Nampaknya PAS dan Keadilan lebih percaya kepada DAP untuk memperjuangkan kepentingan Melayu dari UMNO hingga mereka sanggup menggugat kepimpinan UMNO yang banyak berjasa. Tapi majoriti orang Melayu tahu kilat dalam kilau mainan politik DAP dan mereka akan menghanyutkan PAS dan Keadilan seperti mana majoriti orang Melayu menghanyutkan DAP dalam beberapa pilihanraya yang lalu.

Yang lebih penting ialah sikap ahli-ahli dan para penyokong UMNO lebih dari 2 juta orang itu. Mereka mesti memberi sokongan padu kepada semua calon UMNO dan BN untuk mencapai kemenangan yang gemilang. Jangan sekali-kali menjadi gunting dalam lipatan atau talam bermuka dua.

Jangan sekali-kali ada ahli UMNO sanggup menjadi pengkhianat bangsa dan parti setelah menikmati rahmat Allah S.W.T dari perjuangan UMNO. Sekiranya seluruh ahli UMNO memainkan peranan mereka memenangkan semua calon parti, besar kemungkinan parti-parti pembangkang tidak berjaya menumbangkan BN dan menubuhkan kerajaan baru di bumi bertuah ini.

Pendayung sudah ada di tangan, perahu sudah di air dan marilah kita bersama-sama dengan penuh semangat, sebagai patriot bangsa dan negara, menjamin kemenangan yang besar kepada UMNO/BN dalam PRU ke-13 nanti. Hanya Allah S.W.T yang menentukan segala tetapi ikhtiar dan usaha mestilah di pihak kita.

Selamat menyambut hari ulang tahun yang ke-66 Penubuhan UMNO. Semuga UMNO kembali menjadi lebih kukuh dan mantap dari sebelumnya. Para pemimpinnya lebih insaf, ahli-ahlinya lebih berusaha dan bersatu hati bagi mengembalikan kepercayaan rakyat kepada UMNO. Rakyat perlu diutamakan serta di bela sepenuhnya. InsyaAllah.

Terima kasih UMNO kerana menjadikan Malaysia lebih dari apa yang dijangkakan.

HIDUP UMNO DULU,KINI DAN SELAMANYA..

Salam perjuangan.

Suara Politik
Taminsari

The Unspinners

Posted: 10 May 2012 11:18 PM PDT

The Unspinners


Malunya ... sampai ditegur lagi Sultan

Posted: 10 May 2012 08:31 PM PDT

Tau pula Ambiga tuduh penjual burger ganggu keamanan?

Posted: 10 May 2012 05:20 PM PDT

"Gunting dalam lipatan," Khir Toyo peringat Azmin

Posted: 10 May 2012 06:30 AM PDT

Melayu pintar mudah sombong dan hilang pintarnya

Posted: 10 May 2012 03:22 AM PDT

Azmin perempuan kritik bapa sendiri

Posted: 10 May 2012 01:33 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 10 May 2012 11:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


X-KLUSIF AIR SELANGOR: Segalanya Telah Di Siapkan, Tapi Kerajaan Pakatan Cuba Main Politik...

Posted: 10 May 2012 07:00 PM PDT

Segalanya sudah di sediakan oleh kerajaan bn untuk menyalurkan air dari pahang ke selangor, dari sekecil-kecil perkara sampailah menggali terowong merentas bukit di hutan, semuanya sudah dibuat oleh kerajaan bn untuk membantu rakyat selangor dan kawasan sekitarnya mendapatkan air bersih.

Tapi segala usaha kerajaan bn itu sia-sia apabila kerajaan pakatan haram cuba menggagalkan proses penyaluran air itu, kerajaan pakatan haram melambat-lambatkan proses kelulusan pengambilalihan tanah untuk di buat tempat tadahan air, berberapa kawasan yang di kenal pasti untuk dibuat pusat tadahan tidak mendapat kelulusan dari pbt yang mana itu di bawah portfolio ronnie liew.

Soalnya kenapa projek penyaluran air untuk rakyat selangor di politikan oleh kerajaan pakatan? bukan ke ia memberi menafaat untuk rakyat selangor baik yang menyokong bn atau penyokong pakatan, sama-sama mendapat menafaatnya dari projek itu. kerana projek tu projek kerajaan bn maka sebab itulah mereka cuba gagalkan, tak ada sebab lain.

Gambar dibawah menunjukan berberapa kawasan yang sudah dikenal pasti untuk dibuat tempat tadahan air yang sehingga kini masih belum mendapat kelulusan dari pihak berkuasa tempatan (pbt)

Jadi apa yang di titahkan oleh tuanku sultan selangor supaya isu air jangan di politikan memang tepat, yang mempolitikan isu ini ialah kerajaan pakatan haram.


Papantanda projek penyaluran air dari pahang ke selangor.

Pintu masuk ke terowong yang menyalurkan air dari pahang ke selangor.

Keluasan dalaman terowong penyaluran air, bila mula beroperasi nanti, tube kuning, lampu dan segala wiring dalam terowong itu akan di tanggalkan, dikatakan air bersih akan memenuhi terowong itu...


NAJIB Lancarkan Pusat Khidmat Rakyat BN Selangor....

Posted: 10 May 2012 07:30 AM PDT

Tengahari tadi najib lancarkan pusat khidmat rakyat bn selangor (PAKAR) 

Kini rakyat selangor boleh menghubungi PAKAR untuk buat aduan tentang apa sahaja kepincangan yang berlaku melibatkan pentadbiran kerajaan negeri, PAKAR boleh di hubunggi melalui talian 1-300-22-2626 atau sebarang maklumat atau dokumen penyelewengan kerajaan pakatan boleh di email ke pakar@bnselangor.org.

Majlis pelancaran barisan artis nasional (BRAN) di bagunan umno selangor, tengah hari tadi.Flag off kampen kibarkan bendera BN dengan kerjasama pemandu teksi selangor...


Najib mencuba system yang digunakan oleh pusat khidmat rakyat bn selangor (PAKAR).


PANAS: Kerajaan Pakatan Sediakan Rumah POLYSTYRENE Untuk Orang India..

Posted: 10 May 2012 05:33 AM PDT

Kerajaan pakatan haram menindas kaum india, terbaru, kira-kira 600 orang india dari kampung bunga raya subang berdemo di hadapan bangunan suk menuntut keadilan dari mb khalid gagap, mereka menuntut khalid menjawab bagai mana rumah mereka di buat dari POLYSTYRENE.

Yaa... POLYSTYRENE, bahasa melayu panggil gabus..

Ceritanya, apa bila tadi lebih kurang 600 penduduk setinggan kampung bunga raya subang datang ke suk untuk menyerahkan memo bantahan dan menuntut kerajaan selangor dan mb khalid gagap menjawab bagai mana rumah mereka di buat dari POLYSTYRENE, sedangkan dalam perjanjian asal semasa kerajaan bn dulu, rumah mereka di buat dari batu bata, tetapi bila pakatan ambil alih dan projek perumahan itu di mulakan, POLYSTYRENE menjadi bahan binaan utama, sudah la digunakan POLYSTYRENE, bayaran sewa rumah tu pulak di naikan oleh kerajaan pakatan dari harga asal RM 124 ke RM 250 oleh kerajaan pakatan.

Memo itu sepatutnya di terima oleh khalid gagap, tapi di sebabkan khalid tak berani nak berdepan dengan penduduk itu, maka di hantarnya pegawai khas xavier jayakumar, malah mereka menunggu hampir satu jam setengah di hadapan bangunan suk di bawah panas terik...

Ismeth Ulam Raja Kata Dia Trauma Duduk Dalam Lokap, kikikikikikikiki

Posted: 10 May 2012 03:00 AM PDT


Saya trauma ketika duduk dalam lokap, itulah kata-kata ismeth ulam raja, budak syiah yang di cekup polis kerana disyaki menerajang seorang anggota polis trafik sewaktu demo bershit 3.0 lepas.

Komen aku: sape suruh kau duduk dalam lokap? kalau duduk kau trauma, ko baring je la, kikikikikikiki lagi satu, baru kau kenal dunia ekk, hari tu kat dataran kau la hero, kau lah pahlawan, apa yang kau cakap semua orang kena ikut, masa kau menganjing kat dataran kau tak fikir pulak ye, bila masuk lokap, mula buat cerita kata trauma la itu la ini la, lepas ni kau lagi trauma bila uitm buang ko...

PERUSUH Bershit 3.0, Polis Akan Jemput Anda Di Depan Rumah..

Posted: 10 May 2012 12:00 AM PDT

Setakat ini nampaknya ramai dikalangan mereka yang gambar disiar polis kerana didakwa terlibat dalam himpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu tidak tampil.

Namun polis tidak akan berkompromi lagi.Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Bakri Zinin memberi mereka tempoh seminggu untuk menyerah diri.

Katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur Rabu berkata polis akan membuat tangkapan dari rumah ke rumah terhadap mereka yang enggan menyerah diri, mulai Rabu depan.

Polis juga telah menubuhkan satu pasukan khas terdiri daripada beberapa pegawai dan anggota bagi mengesan suspek yang terlibat dalam perhimpunan itu, pada Rabu.

Beliau berkata kesemua 129 peserta perhimpunan yang gambar mereka telah disiarkan dalam media perlu hadir ke balai polis bersama peguam mereka, jika ada.

Daripada 141 gambar yang disiarkan di media, hanya 12 telah ditahan dan dari 12 orang itu, lapan telah didakwa manakala empat lagi dibebaskan, katanya.

APANAMA

Posted: 10 May 2012 11:06 PM PDT

APANAMA


UMNO PRESIDENT pockets 1.5 MILLION

Posted: 10 May 2012 07:05 AM PDT

DISCIPLINE-D by Rule of Law

Posted: 10 May 2012 01:47 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 10 May 2012 09:39 PM PDT

PenangWasabi


Tunku Aziz sahkan DAP tidak sambung keanggotaannya di Dewan Negara!

Posted: 10 May 2012 09:41 AM PDT


Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim (gambar) mengesahkan parti itu tidak akan menyambung tempoh keanggotaannya sebagai Ahli Dewan Negara yang bakal berakhir 31 Mei ini.

Menurut beliau, ini ekoran kenyataannya yang dilihat bertentangan dengan parti berhubung perhimpunan haram Bersih 3.0 ketika membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara baru-baru ini.

Bagaimanapun jelasnya, beliau akan tetap bersama parti walaupun tidak lagi diberikan tanggungjawab sebagai 'suara' DAP di dewan tertinggi tersebut.

"Ya, ia (tidak dilantik semula) benar. Saya buat kenyataan tentang Bersih, bukan saya tidak setuju dengan Bersih kerana kita nak pilihan raya yang adil. Siapa yang tidak setuju dengan itu. Cuma yang saya tak setuju kalau kita melanggar undang-undang.

"Tetapi, mungkin dalam fikiran parti, saya dah buat salah besar. Jadi mereka merasakan susah saya nak dilantik semula. Kalau begitu, saya katakan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng biar saya undur diri.

"Saya dengan parti tidak ada apa-apa masalah. Tetapi itu (perbaharui keanggotaan) terpulang. Kuasa bukan di tangan saya. Kalau was-was, baik saya undur diri. Itu yang saya katakan," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen di sini hari ini.

Baru-baru ini, beliau secara terbuka menentang penganjuran perhimpunan haram Bersih 3.0 berdasarkan pengalaman serta pemerhatian terhadap penganjuran beberapa perhimpunan jalanan di luar negara yang kononnya aman tetapi berakhir dengan keganasan.

Tunku Abdul Aziz berkata, walaupun keanggotaan dalam Dewan Negara tidak disambung semula, beliau akan tetap berkhidmat untuk rakyat dan matlamat utamanya adalah untuk mengintegrasikan rakyat berbilang kaum di negara ini.

"Negara ini berbeza dengan negara lain. Kita negara berbilang bangsa, berbilang budaya. Kita harus mencari jalan untuk menyatukan semua bangsa. Saya berharap parti (DAP) juga melakukan perkara yang sama," ujarnya.

Ditanya sama ada beliau bersedia menarik balik atau meminta maaf berhubung kenyataan menentang perhimpunan haram Bersih 3.0, katanya, beliau berpegang kepada pendiriannya.

"Saya belum sampai nak keluar parti. Setiap daripada kita pasti memiliki pandangan berbeza. Saya seorang yang terbuka. Walaupun saya bersama parti kalau saya tidak bersetuju dengan sesuatu perkara tak akan saya mahu berdiam. Saya ada pandangan sendiri," tambahnya

Wasabi Oyabun...

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 10 May 2012 09:36 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 10 May 2012 09:20 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Guan Eng Tidak Layak Jadi Ketua Menteri Penang Lagi

Posted: 10 May 2012 08:00 PM PDT

66 Tahun : UMNO Pembela Rakyat. Video Ucapan Dato' Seri Najib Tun Razak

Posted: 10 May 2012 06:00 PM PDT

#BERSIH3 Timbulkan Pelbagai Masalah

Posted: 10 May 2012 05:00 PM PDT


Khalid Ibrahim Tergagap Terus Melihat Video Perarakan Ini

Posted: 10 May 2012 04:00 PM PDT

Dalang Penculikan Nayati Shamelin Lari Ke Eropah

Posted: 10 May 2012 10:30 AM PDT

Video Komen Biadap Ambiga Terhadap Peniaga

Posted: 10 May 2012 08:55 AM PDT

Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) telah menerima sejumlah 200 aduan daripada peniaga peniaga yang menanggung kerugian sejumlah RM200,000 - RM300,000 akibat perhimpunan haram pada 28 April 2012. 

Apabila ditanya oleh wartawan apa komen penganjur perhimpunan tersebut tentang kerugian peniaga, demikianlah jawapan yang telah diberikan. Langsung tidak bertanggungjawab. Jawapan yang biadap dari Ambiga. Inilah orang yang PAS sokong hendak jadi Naib Presiden PAS. 
Atas nama kebebasan dan hak asasi peniaga burger ini bertindak membuka gerai burger di depan rumah Ambiga. Mungkin selepas ini lebih ramai peniaga akan bertindak sebegini. Baru Ambiga rasa bagaimana "tidak tenteramnya keadaan" di depan rumahnya sendiri.

Video Ini Bukti Polis Ganas Kata Perusuh #BERSIH3

Posted: 10 May 2012 07:00 AM PDT

Hudud : PAS Tunduk Lagi Dengan DAP

Posted: 10 May 2012 05:12 AM PDT


Video Dalang Sukarkan Jemaah Haji & Umrah Malaysia Terbongkar

Posted: 09 May 2012 11:00 PM PDT

Perusuh #BERSIH3 Patut Tengok Kartun Ini

Posted: 09 May 2012 10:00 PM PDT


Tiada ulasan:

Catat Komen