Jumaat, 27 April 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 27 Apr 2012 03:10 AM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 26 Apr 2012 11:38 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 26 Apr 2012 07:28 AM PDT

 YB Sivarasa Rasiah, Peguam untuk 770 orang Peneroka Felda Gugusan Chini sampai di Mahkamah Tinggi Kuantan jam 11.30 pagi, pada 26.4.12 disambut oleh lebih 200 orang peneroka yang sedang menunggu beliau di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuantan 
 Lateefa Koya, salah seorang peguam yang dilantik oleh 770 orang peneroka Felda Chini terus memfailkan saman terhadap Felda sebaik sahaja sampai di Mahkamah Tinggi Kuantan.
 T. Kumar salah seorang didalam Team Peguam Peneroka Chini 
 Sdr Jamaludin, Naib Ketua PKR Cabang Pekan yang juga seorang Peneroka Felda Chini hadir bersama-sama 200 orang Peneroka di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuantan
 Para wartawan dari pelbagai Media di sedang Media selepas Saman difailkan di Mahkamah Tinggi Kuantan
 Wartawan dari pelbagai media
Sdr Salleh Ishak selaku Plaintiff Pertama diantara 770 orang Peneroka yang menyaman Felda


770 orang Peneroka Felda Gugusan Chini mencipta sejarah kerana mereka merupakan peneroka-peneroka Felda yang menduduki rancangan-rancangan Felda didalam kawasan Perdana Menteri Malaysia.

Diantara mereka yang menyertai tindakan menyaman Felda ini terdiri daripada pelbagai golongan fahaman politik, ada orang PAS, ada Orang PKR, ada orang Atas Pagar dan ada orang UMNO,   

Selain daripada 770 orang peneroka ini terdapat ramai lagi peneroka-peneroka Felda di kawasan Gugusan Chini berhajat menyertai kumpulan ini untuk menyaman Felda, mereka menunggu untuk mempastikan bahawa tindakan saman ini bukanlah tuntutan berbentuk politik tetapi tindakan yang benar-benar berasaskan tuntutan sebenar kaum peneroka tanpa mengira fahaman politik.

Asas kepada tuntutan peneroka Felda Chini ini adalah untuk menuntut dari Felda pendapatan mereka mengenai peratusan perahan KPG (atau OER = Oil Extraction Rate) yang selama ini telah dimanipulalsikan oleh Felda.  Selain dari tuntutan KPG, peneroka-peneroka tersebut juga menunut bayaran dari Felda keatas buah-buah sawit yang dikategorikan muda, mekal dan tangkai panjang yang dikeluarkan dari timbangan semasa buah sawit dihantar ke Kilang, walhal buah tersebut diproses oleh kilang tetapi pendapatannya tidak dikembalikan oleh Felda.

Peneroka menuntut bayaran selama 17 tahun dan setiap peneroka menuntut tidak kurang dari RM400,000 setiap seorang.

Seramai 800 orang lagi Peneroka-Peneroka dari Felda Gugusan Keratong di dalam Daerah Rompin akan turut menyaman Felda didalam isu yang sama didalam tempoh 2 minggu dari hari ini.

Suara Sri Andalas

Posted: 26 Apr 2012 11:08 PM PDT

Suara Sri Andalas


Lagi 300 Warga Emas Menyertai Jom Shopping Sri Andalas

Posted: 26 Apr 2012 02:00 AM PDT

KLANG, 26 APR : Selama hampir 50 tahun, Ismail Abdullah, 69, merasa beliau tidak mendapat apa-apa faedah daripada pemerintahan Kerajaan Umno-BN Selangor.

Tetapi hari ini di bawah Pakatan Rakyat, situasi itu berubah apabila beliau dibawa oleh pejabat DUN Sri Andalas untuk membeli belah di Econsave Kampung Jawa di sini bawah program "Jom Shopping".

"Alhamdullilah, pakcik bersyukur sangat diberi baucer RM100 untuk membeli barang-barang keperluan rumah," kata penduduk Kota Raja ini ketika ditemui.

Seorang lagi peserta program itu Jayabal Naidu, 73, berkata peruntukan itu dapat mengurangkan beban yang ditanggung olehnya kesan kenaikan harga barang runcit masa kini.

"Jika tiada bantuan ini, saya mungkin berfikir banyak kali jika ingin membeli sesuatu barang dan RM100 diberikan ini ternyata membantu saya," ujarnya yang tinggal di Kampung Jawa.

Seramai 300 orang warga emas mengambil bahagian dalam program Jom Shopping Sri Andalas sudah memasuki fasa ke-11. menurut pegawai penyelaras Skim Mesra Usia Emas (SMUE) DUN Sri Andalas, Adaikalam Selvamary atau lebih dikenali sebagai "Mary".

Adaikalam berkata sehingga kini, seramai 1,400 warga emas sudah menyertai program Jom Shopping DUN Sri Andalas.

Selain itu, Salmah Ibrahim, 63, mengucapkan terima kasih di atas kesungguhan dan keprihatinan kerajaan negeri membantu warga emas di Selangor.

"Sejak kerajaan ini diambil alih, terdapat banyak faedah yang dinikmati oleh semua rakyat," katanya yang tinggal di kampung Dagang Jati.

Program Jom Shopping yang diperkenalkan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bermula tahun lalu terus mendapat sambutan menggalakkan di kalangan warga emas tanpa mengira latarbelakang politik, bangsa dan agama.

Melalui program ini, warga emas berusia 60 tahun keatas yang telah berdaftar di bawah SMUE diberikan baucer sebanyak RM100 untuk membeli belah di pasaraya terpilih.


Sumber: Selangorku.com

Anwar Ibrahim

Posted: 26 Apr 2012 07:38 PM PDT

Anwar Ibrahim


Delegasi Antarabangsa Bimbang 3 Isu pilihanraya Malaysia

Posted: 26 Apr 2012 01:45 AM PDT

Malaysiakini

Delegasi antarabangsa untuk misi siasatan pilihan raya di Malaysia hari ini mendapati terdapat tiga isu utama kekurangan dalam sistem pengundian negara ini.

Senator Nicholas Xenophon dari Australia berkata, antara isu yang dikenalpasti mengenai tempoh berkempen yang pendek selama 10 hari.

Di Australia kempen sekurang-kurangnya selama 33 hari dan di India dan Pakistan 90 hari, yang mana lebih lama berbanding di sini,” katanya pada sidang media selepas mengadakan pertemuan bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz di Parlimen, pagi tadi.

Pilihan raya: Antara Keadilan Dan Kezaliman

Posted: 26 Apr 2012 01:21 AM PDT

Harakah

Muhammad Hafiz Mansor,
26 Apr 2012

Negara Malaysia hari ini mengamalkan sistem pemerintahan demokrasi berparlimen, iaitu suatu bentuk pemerintahan yang menggunakan pungutan  suara rakyat sebagai asas dalam pemilihan kerajaannya. Ini  merupakan salah satu komponen utama dalam pengamalan demokrasi bagi mana-mana negara yang telah mencapai status kemerdekaan.
 
Demokrasi adalah suatu ideologi politik yang menekankan kepada konsep kebebasan dan kedaulatan yang bertunas daripada fahaman liberalism itu sendiri. Pada asasnya, demokrasi mempunyai tujuh asas utama yang mesti menjadi pengamalan negara-negara demokrasi iaitulah wujudnya kebebasan bersuara, media massa yang bebas dan berkecuali, pilihan raya diadakan secara konsisten, bebas dan adil, ada kebebasan berorganisasi dan berpersatuan, pemerintahan berasaskan majoriti, hak golongan minoriti dihormati dan akhir sekali wujud badan kehakiman yang senantiasa bebas dan berkecuali.
 
Sebagai sebuah medan untuk meraih sokongan dan keyakinan rakyat terhadap pemimpin, pilihanraya dilihat dari sudut kaca mata Islam sebagai sebuah medan jihad kerana jihad didefinisikan sebagai melaksanakan sesuatu usaha dengan cara bersungguh-sungguh.
 
Dalam hal ini, ianya merujuk kepada usaha untuk meninggikan kalimah Allah dan meletakkan syi'ar Islam di tempatnya yang tertinggi. Dewasa ini, pilihan raya menjadi medium yang paling tepat untuk dimanfaatkan sebagai sebuah wasilah bagi mendapatkan kuasa pemerintahan seterusnya membolehkan hukum Allah ditegakkan di atas muka bumi ini.
 
Sirah Rasulullah SAW pernah mengukir hakikat bahawa Baginda SAW sendiri telah mengisytiharkan jihad perang sebagai wajib kepada kaum Muslimin dalam usaha memerangi golongan kuffar, menentang kezaliman serta menegakkan keadilan sejagat. Hal ini kerana, Islam pada masa itu mendapat tentangan musuh dengan cara berperang dan mengangkat senjata.
 
Mengambil kira konteks di Malaysia, jihad pilihan raya menjadi satu kewajipan dalam memastikan cita-cita meletakkan kalimah Allah di tempat tertinggi tercapai, yakni dengan menjadikan pilihan raya sebagai medium terpenting untuk mengembalikan keamanan, melawan kezaliman sehingga keadilan dapat dinikmati oleh masyarakat daripada semua golongan.
 
Merujuk kepada kaedah usul Fiqh (bermaksud):  (Tidak akan sempurna sesuatu yang wajib melainkan melaksanakan sesuatu perkara, maka melaksanakan perkara tersebut adalah wajib.)
 
Wajibnya melaksanakan hukum Islam di atas muka bumi menjadi asbab kepada wajibnya untuk umat Islam menyertai pilihanraya di Malaysia, hatta di mana-mana negara yang turut mengamalkan sistem yang sama. Tugas melantik pemimpin menjadi tanggungjawab setiap rakyat marhaen kerana pemimpin memainkan peranan utama yang menyelamatkan rakyatnya daripada kebinasaan di dunia dan akhirat.
 
Setiap pemimpin akan dipersoalkan di akhirat kelak mengenai golongan yang berada di bawah pimpinnya. Oleh itu, adalah amat penting bagi masyarakat sesebuah negara supaya sentiasa bersikap teliti dan berhati-hati dalam memilih golongan yang akan memimpin mereka kerana golongan inilah yang akan memandu mereka sama ada menuju keberhasilan atau kemusnahan.
 
Realiti yang sedang berlaku di Malaysia masih belum menampakkan tanda-tanda yang positif dan sinar harapan ke arah merealisasikan cita-cita meletakkan kalimah Allah di puncak tertinggi. Korupsi yang bermaharajalela baik dalam kalangan pemimpin peringkat atasan mahupun peringkat bawahan, pelanggaran syari'ah secara terang-terangan dan berleluasa, terhakisnya norma-norma masyarakat lantaran iman yang semakin menipis saban hari menyebabkan sukarnya untuk kezaliman dihapuskan dan keadilan untuk ditegakkan. Jauhnya umat Islam hari ini daripada Al-Quran dan As-Sunnah bermula daripada peringkat kepimpinan sehinggalah kepada golongan yang dipimpin menjadikan keadaan masyarakat Islam semakin genting.
 
Pemimpin yang zalim dan menyalahgunakan amanah yang telah diberikan serta menindas rakyat demi memuaskan nafsu sendiri perlu digantikan dengan mereka yang benar-benar telus dan jujur untuk memimpin.
 
Allah SWT telah memberi peringatanNya berdasarkan surah an-Nahl ayat 90 yang bermaksud: "Sesungguhnya Tuhan memerintahkan supaya menjalankan keadilan, berbuat kebaikan dan memberi kepada kerabat-kerabat dan Tuhan melarang perbuatan keji, perlanggaran dan penderhakaan. Dia mengajar kamu supaya kamu mengingat."
 
Ayuh kembali kepada manual kehidupan dunia dan akhirat kita, al-Quran dan as-Sunnah, sebagai menyambut seruan Allah SWT agar kembali kepada keduanya jika ada perkara yang kita persilihkan. Sesungguhnya keadilan di muka bumi Malaysia ini tidak akan tertegak selagi mana al-Quran dan as-Sunnah tidak dijadikan sumber rujukan pemerintahan. Sama ada Islam memerintah atau kita akan terus dizalimi, pilihan di tangan anda.
 
Bantah kezaliman, tegakkan keadilan!
 
Penulis ialah Timbalan Presiden Ma’ruf Club UIAM

Mission Raises Concerns Over Upcoming Polls

Posted: 26 Apr 2012 12:04 AM PDT

Malaysiakini

A seven-person international fact-finding mission today raised three concerns over Malaysia's electoral system with Minister in the Prime Minister's Department Nazri Abdul Aziz.

According to Australian senator Nicholas Xenophon, a member of the mission, one concern brought up at the one-hour meeting at Parliament house was the short campaigning period of 10 days.

"In Australia it is at least 33 days and in India and Pakistan it is 90 days, which almost feels too long," he told reporters after the meeting with Nazri.

Xenophon, who is here with the other delegates upon invitation by Opposition Leader Anwar Ibrahim’s office, said that another concern was the proportions of constituencies.

“We are also concerned about the fundamental issue of one vote one value where some seats have 7,000 to 8,000 constituents while others have close to 100,000. It does not reflect the democractic will of a nation,” he said.

The mission also raised concern that there is access to media is imbalanced between the opposition and government parties.

He, however, could not disclose what Nazri’s response to their concerns, except that the minister had assures the mission of a “clean and fair election”.

Nazri told the ‘truth’

Asked if the mission are acting on opposition complaints, Xenophon said that the information was collected from public domain and that the mission comes with goodwill to hear all sides of the story.

“I cannot stress enough that we come as friends of Malaysia… Friends tell each other the truth,” he said.

He added that while the invitation came from the opposition, everyone on the team are “fiercely independent” and have an interest in Malaysia’s development.

The delegation will also meet with BN secretary-general Tengku Adnan Mansor today. Meetings with election reform pressure group Bersih 2.0 and the Election Commission are slated for the next two days.

They will conclude the mission on Sunday and present interim findings, with a report expected to be made public within the next two weeks.

Others in the team are Pakistani senator Hasil Khan Bizenjo, Filipino University of East College of Law dean Amado Valdez, Germany’s Freidrich Naumann Foundation for Freedom coordinator Juliane Schmucker, University of New South Wales associate professor of politics Clinton Fernandes, Indian journalist Mobashar Jawed Akhbar and the Indonesian International Scholars Association chairperson Mohamad Nasir Tamara Tamimi.

Negeri PR: Setiausaha Agung KEADILAN Bidas Setiausaha Agung Umno

Posted: 25 Apr 2012 11:55 PM PDT

Sinar Harian

PETALING JAYA -  Pakatan Rakyat (PR) menolak keras keyakinan Barisan Nasional (BN) boleh merampas semula Kedah dan Selangor dan menegaskan, tiada sebarang faktor kukuh yang ia akan jatuh melainkan adanya penggunaan unsur-unsur memanipulasi proses pilihan raya kelak.

Keyakinan balas itu dilahirkan oleh Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dalam satu temu bual dengan Sinar Harian di sini, semalam.

“Saya menolak sama sekali tanggapan dan ramalan serta keyakinan (Setiausaha Agung BN dan Umno, Datuk Seri) Tengku Adnan (Tengku Mansor) kerana pada saya (kalau) perubahan politik (hendak) berlaku, mesti satu isu fundamental betul-betul yang boleh menggegar dan menggugat, penolakan total terhadap kerajaan yang memerintah hari ini,” kata beliau.

PR dianggotai PKR, DAP dan Pas.

Saifuddin berkata, beliau tidak nampak wujudnya persekitaran sedemikian iaitu faktor penolakan terhadap Kerajaan Negeri Selangor pada hari ini.

“Faktor penolakan total akan disumbangkan oleh skandal dalam sesuatu kawasan yang membabitkan soal urus tadbir yang baik, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa, rasuah dan pengkhianatan kepada amanah rakyat.

“Selama empat tahun tiada isu yang menggegar,” katanya sambil menegaskan, memang wujud unsur yang Umno ‘spin’, seperti isu pasir.

“Dia nak rakyat percaya (isu pasir), tetapi akhirnya dia yang percaya isu itu.

“Saya optimis mereka tidak akan dapat balik Selangor, saya tidak yakin Selangor akan kembali kepada BN,” katanya.

Tengku Adnan dalam temu bual bersama Sinar Harian Isnin lalu berkata, BN yakin dapat merampas semula Selangor dan Kedah dalam PRU13 berdasarkan sokongan yang ditunjukkan oleh rakyat terhadap perikatan itu.

Beliau berkeyakinan begitu sebab pengundi di kedua-dua negeri telah menyedari kesilapan mereka dengan menyokong PR.

Selangor dan Kedah adalah antara empat negeri kini dikuasai PR. Dua negeri lain ialah Kelantan dan Pulau Pinang

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, kerajaaan Kedah dan Selangor dalam keadaan yang baik dan tiada skandal besar, yang boleh menghakis dokongan rakyat.

“Kerajaan Selangor sekarang, terkini dapat menyimpan RM1.9 bilion berbanding zaman Umno hanya RM800 juta,” katanya lagi.

Wee Choo Keong

Posted: 26 Apr 2012 03:09 PM PDT

Wee Choo Keong

Wee Choo Keong


Is Shane Nollan “ripping off” the Government?

Posted: 26 Apr 2012 01:02 PM PDT

Mr Shane Nollan, the Acting Commercial Director of MAS and also of PlaneConsult must be held responsible for ripping off the Government of Malaysia with its new fares structure for purchasing of flight tickets via Warrant effective 16-4-2012.   As of 16-4-2012, MAS increased its fares charged to the Government via Warrant are as follows: [...]

“Perompak-perompak Negara” – Part 2

Posted: 25 Apr 2012 10:03 PM PDT

Part 2 of the speech of your truly n Parliament on 19-4-2012. This is the verbatim version of it as reported in Hansard.  For Part 1 in HERE. Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: [Bangun]
 Tuan Azan Ismail [Indera Mahkota]: Okey, terima kasih Yang Berhormat Timbalan Menteri. Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Point of [...]

BULETIN RAKYAT

Posted: 26 Apr 2012 11:26 AM PDT

BULETIN RAKYAT


I follow A. Samad Said to BERSIH 3.0 !

Posted: 25 Apr 2012 08:45 PM PDT

AMK BATU

Posted: 26 Apr 2012 09:38 AM PDT

AMK BATU


Posted: 26 Apr 2012 01:42 AM PDT

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia bertemu YAB Dato Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

Melihat kepada perkembangan hari ini, isu pendidikan percuma cukup luas dibicarakan. Bukan sahaja di peringkat kerajaan pusat dan negeri-negeri, malah wacana ini dibicarakan pada peringkat akademik, Universiti dan para ibu bapa di seluruh negara.

AMK melihat isu ini sebagai urusan yang wajar disegerakan untuk membuktikan bahawa pentadbiran dan tatakelola kerajaan Pakatan Rakyat mampu melaksanakannya, walaupun dilemparkan dengan pelbagai tohmahan.Justeru AMK berhasrat mengadakan satu kunjungan hormat untuk bertemu YAB Dato' Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dengan tujuan berbicara dan menyampaikan sumbang saran tentang dasar pendidikan percuma, khususnya di negeri Selangor yang diterajui Pakatan Rakyat.

Satu surat kunjungan hormat telah dihantar ke Pejabat Menteri Besar. Maka, AMK dengan penuh harapan agar YAB Dato' Menteri Besar mempunyai ruang untuk berdiskusi. AMK percaya dan yakin, setelah empat tahun mentadbir negeri Selangor. YAB mampu sekali lagi mendepani isu ini dengan merangka satu dasar pendidikan percuma, khususnya di semua Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang dimiliki kerajaan negeri Selangor.

Kami, di peringkat AMK mewakili golongan anak muda akan sentiasa berada di belakang kepimpinan YAB dalam meneruskan agenda merakyatkan ekonomi dan pendidikan di negeri Selangor. Oleh yang demikian, Selangor mampu menjadi model dan peneraju pendidikan percuma di peringkat nasional.


Setiausaha
Angkatan Muda Keadilan
Julailey Jemad

Posted: 26 Apr 2012 01:33 AM PDT

Kenyataan Media Angkatan Muda Keadilan Malaysia
26 April 2012

Bersih 3.0 : Datuk Bandar Kuala Lumpur Jangan Angkuh 

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) menyelar kenyataan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Ahmad Fuad Ismail dalam beberapa respon beliau mengenai Perhimpunan Aman Bersih 3.0 yang akan diadakan pada 28 April 2012. Terdahulu, beliau menyatakan penolakan kelulusan kepada Bersih untuk menggunakan Dataran Merdeka kerana kononnya perhimpunan ini bukanlah program bersifat nasional dan berteraskan politik. 

AMK berharap Datuk Bandar tidak lupa apabila pada 27 Jun 2009, Dataran Merdeka juga menjadi medan pelancaran logo 1Malaysia yang jelas merupakan kempen politik berterusan Umno-BN sehingga kini. Jika dibandingkan dengan Bersih, motif Bersih lebih jelas dan transparen : memperjuangkan sistem pilihanraya yang adil dan telus. 

Solidariti telah ditunjukkan oleh rakyat Malaysia di luar negara, malahan masyarakat antarabangsa seantero dunia turut bersama-sama menyatakan sokongan mereka ke atas Bersih 3.0 ini. Terkini pada 25 April 2012, Datuk Bandar sekali lagi memberi amaran kepada Bersih bahawa tindakan keras akan diambil jika mereka meneruskan hasrat untuk berhimpun di Dataran Merdeka pada 28 April ini. Alasan yang diberi ialah Dataran Merdeka berada di bawah tangungjawab DBKL melalui kuasa Datuk Bandar melalui undang-undang yang digunapakai sejak 1992 dan ini, kononnya, jelas bertentangan dengan Akta Perhimpunan Aman 2011. 

AMK melihat kenyataan Datuk Bandar ini jelas bersifat 'mala-fide', dalam keadaan beliau bersikap selektif dalam menentukan apa jenis program yang boleh dianjurkan di Dataran Merdeka. Malah, kenyataan ini juga sebenarnya menimbulkan pertikaian apabila beliau kemudiannya menawarkan beberapa lokasi lain. 

Apa bezanya jika Dataran Merdeka menjadi lokasinya? Mengapa perlu perubahan lokasi dicadangkan di saat-saat terakhir? Apakah mereka khuatir jika Dataran Merdeka menjadi saksi gelombang kuning kebangkitan rakyat menolak penyelewengan sistem pilihanraya Malaysia? 

AMK melihat ini jelas merupakan sekatan-sekatan politik yang dilakukan oleh Umno-BN, di mana kemungkinan suspek terbesar ialah Menteri Wilayah Persekutuan dengan "memperkudakan" institusi Datuk Bandar Kuala Lumpur dan DBKL untuk menghalang dan mencetuskan provokasi awal ke atas Bersih 3.0. 

AMK menggesa agar Datuk Bandar tidak bersikap angkuh dengan siri-siri kenyataan yang hanya menunjukkan kegusaran mereka untuk berhadapan dengan ketidakpuasan hati rakyat. AMK turut mendesak agar Perdana Menteri, sekiranya benar beliau komited dengan agenda wassatiyyah, tidak bersikap jumud dengan menyalahgunakan agensi kerajaan seperti DBKL untuk menghalang rakyat menyuarakan pendapat mereka. Adalah amat malang, apabila agenda membersihkan sistem pilihanraya nasional daripada elemen penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan juga penggunaan pengundi-pengundi yang diragui statusnya. 

Tindakan menghalang Bersih 3.0 hanya membuktikan bagaimana pihak-pihak ini sanggup menggunakan segenap kuasa yang mereka ada - termasuk menghalalkan penyelewengan pilihanraya - demi memastikan Umno-BN terus berkuasa.

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


DUN BUKIT PAYONG

Posted: 27 Apr 2012 03:09 AM PDT

DUN BUKIT PAYONG


YB Ustaz Mohd Nor menjawab isu-isu dalam sidang DUN Terengganu

Posted: 27 Apr 2012 01:10 AM PDT

Rakaman jawapan isu-isu berbangkit di dalam sidang DUN Terengganu pada 24-25hb April 2012 oleh YB Bukit Payong Ustaz Mohd Nor Hamzah.Sila sebarkan

http://www.youtube.com/watch?v=dS1EFJKVDC8

http://www.youtube.com/watch?v=HTDsDV0wePM

http://www.youtube.com/watch?v=lLbTbwQAXYA

PKR dedah keahlian Umno bos SPR

Posted: 26 Apr 2012 08:54 PM PDT

Petikan Malaysiakini:
 
PKR hari ini mendedahkan butiran keahlian Umno dua pemimpin paling penting dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melibatkan Pengerusi Tan Sri Abdul Aziz Yusof dan timbalannya Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail mendakwa, Abdul Aziz menjadi anggota cawangan Sri Ampang Baru (bahagian Ampang) manakala Wan Ahmad pula di cawangan Kubang Bunggor (Pasir Mas) di Kelantan.

Nombor keahlian keanggotaan turut disertakan dalam kenyataannya yang dikeluarkan hari ini.

NONE"Seorang yang diamanahkan menduduki jawatan sebagai anggota SPR hendaklah diyakini bebas, tidak berpihak dan 'non-partisan'.

"Ternyata pengerusi dan timbalan pengerusi SPR gagal dalam ujian asas ini apakala terbukti mereka berdua sah menjadi ahli Umno...," kata Saifuddin.

Saifuddin semalam dilaporkan mencabar kedua-dua orang kuat SPR itu supaya menafikan menganggotai parti Umno atau beliau akan mendedahkan butiran keanggotaan mereka hari ini.

Katanya, anggota panel SPR tidak sepatutnya condong kepada mana-mana parti politik agar dilihat berkecuali dan bertindak dengan tidak memihak.

Saifuddin yang juga anggota parlimen Machang juga menegaskan bahawa kepercayaan awam syarat tonggak dalam kriteria pelantikan seseorang anggota dalam SPR.

"Kita berpendapat jalan terbaik untuk kedua-dua mereka membantu mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kewibawaan institusi SPR lebih-lebih lagi pada ketika Malaysia akan menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang ialah segera meletak jawatan," kata Saifuddin.

CINA ISLAM (林川興)

Posted: 27 Apr 2012 01:20 AM PDT

CINA ISLAM (林川興)


Terkejut gurauan jadi nyata

Posted: 27 Apr 2012 01:13 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PENDANG - "Sejak tiga bulan kebelakangan ini, arwah menunjukkan perubahan apabila sering kali memberitahu saya bahawa dia sudah nak mati," rintih ibu kepada mangsa lemas yang ditemui terapung di tali air setelah jatuh bersama motosikalnya di Pendang, kelmarin.

Ibu mangsa, Mariam Had, 47, berkata, mangsa, Mohd Suhaimi Mohd Daud, 19, sering memberitahunya bahawa dia sudah mahu mati dan enggan bekerja dengan alasan dunia sudah mahu kiamat.

Menurutnya, dia pernah memberitahu anaknya itu bahawa wajahnya kelihatan putih bercahaya dan berseri-seri, namun mangsa membalas bahawa keadaannya itu petanda dia sudah mahu meninggal dunia.

"Saya tegur dia, 'Mi (Suhaimi) mak tengok muka Mi putih bersih', dia menjawab 'Cek (saya) nak mati dah kot'. Ketika itu kami menjenguk saudara di Kubur Panjang, Pendang, seminggu sebelum kejadian ini.

"Saya tidak sedap hati dan setiap kali dia keluar ke tempat kerja, saya berdoa di hadapan pintu memohon kepada ALLAH supaya menjaga keselamatannya," katanya kepada Sinar Harian di rumahnya di Kampung Gelam 2, di sini, semalam.

Mariam berkata, dia juga tidak menyangka gerak hatinya yang risau sesuatu yang buruk berlaku kepada keluarga mereka menjadi kenyataan ketika dimaklumkan mengenai kematian Mohd Suhaimi oleh suaminya, Mohd Daud Taib.

Katanya, Mohd Suhaimi keluar dari rumah kira-kira jam 8.30 pagi hari kejadian tanpa memberitahunya seperti hari kebiasaannya.

"Selalunya dia akan tarik saya ke hadapan pintu, peluk dan cium saya, dan minta saya lihat dia pergi kerja. Tetapi pada pagi hari kejadian, saya terkejut kerana terdengar motosikalnya dan terus berlari ke muka pintu melihat dia ke tempat kerja tanpa memeluk dan mencium saya.

"Saya tidak sedap hati dan berdoa kepada ALLAH sehingga bapanya pulang memberitahu bahawa arwah ditemui mati terapung di tali air," katanya.

Mariam berkata, Mohd Suhaimi menghidap penyakit asma dan berkemungkinan mangsa diserang penyakit itu semasa menunggang motosikal ke tempat kerja.

Jenazah Mohd Suhaimi dikebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Besar kira-kira jam 6 petang, kelmarin.

Sinar Harian

United, City rebut Hazard

Posted: 27 Apr 2012 01:10 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PASUKAN berjiran, Manchester United dan Manchester City mungkin berdepan 'perang saudara' dalam misi merebut pemain tengah Lille, Eden Hazard musim panas ini.

Baru-baru ini, Lille mengakui sukar bagi kelab itu 'menyimpan' Hazard selepas pemain berkenaan menyatakan hasrat beraksi di luar Perancis.

Sebelum ini bos United, Sir Alex Ferguson yang merupakan peminat nombor satu pemain antarabangsa Belgium itu menyatakan hasrat membawa Hazard ke Old Trafford, musim depan.

Pada masa sama, pengendali City, Roberto Mancini turut berminat membawa pemain itu ke Etihad.

Selain United dan City, Hazard turut dikaitkan dengan Tottenham, Arsenal dan Real Madrid.

Sinar Harian

Tak dapat duit, kereta dibakar

Posted: 27 Apr 2012 01:09 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

REMBAU – Akibat gagal mendapat wang, seorang lelaki bertindak membakar kereta milik mangsa dalam kejadian di Kampung Tanah Datar, dekat sini, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira 3 pagi itu, lelaki terbabit yang berpakaian gelap serta bertopi keledar dilengkapi visor datang ke rumah didiami mangsa, Zulkifli Bidin, 42.

Ketika kejadian, isteri mangsa, Noor Hadieza Ngah Jais, 21, yang sarat mengandung lapan bulan terdengar bunyi sesuatu di luar rumahnya, sebelum mengejutkan suaminya yang sedang tidur.

Zulkifli berkata, selepas terjaga, dia bergegas menjenguk ke luar rumah melalui tingkap dan ternampak lelaki berkenaan berada di luar rumah.

"Lelaki itu tersedar kelibat saya dan terus berkata 'aku nak duit, kalau tak bagi duit aku bakar kereta'. Saya cemas dan tidak sempat berbuat apa-apa," katanya.

Menurutnya, untuk mengelakkan kejadian lebih buruk, dia kemudian masuk ke dalam bilik untuk mengambil wang selepas dipersetujui isterinya.

Bagaimanapun, sebaik saja dia masuk ke bilik, dia ternampak kereta jenis Perodua Kancil miliknya yang diletakkan di luar rumah sudah mula terbakar di bahagian enjin depan.

"Masa itu, saya dan isteri serta tiga anak berusia antara lima hingga sembilan tahun betul-betul berada dalam keadaan menakutkan, walaupun sedar kemungkinan risiko kereta berkenaan meletup.

"Lelaki itu masih berada di luar rumah menyebabkan saya terus membuat panggilan polis. Kami beranak hanya berdoa sementara menunggu polis tiba," katanya kepada Sinar Harian di rumahnya, semalam.

Zulkifli yang juga seorang peniaga berkata, polis tiba sejurus selepas itu, namun lelaki terbabit dikesan sudah menghilang diri.

"Polis cuba membantu memadam kebakaran, bagaimanapun usaha berkenaan tidak berhasil sebelum bomba tiba selepas itu," katanya.

Sepasukan enam anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Rembau diketuai Abdul Halim Abdul Malek bergegas ke lokasi kejadian sebaik menerima panggilan.

"Kebakaran berjaya dipadamkan dalam tempoh 10 minit. Bagaimanapun, kereta itu sudah 50 peratus hangus di bahagian enjin," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan

Md Dom mengesahkan menerima laporan kejadian.

Menurutnya, polis masih menyiasat kejadian berkenaan termasuk motif lelaki berkenaan berbuat demikian.

Sinar Harian sebelum ini pernah melaporkan premis perniagaan mangsa yang dikenali sebagai 'Zol Tolo' turut disamun lelaki bertopi keledar, kira-kira 4.40 petang pada 26 Oktober lalu.

Sinar Harian

Dakwa diganggu bunyi Walit

Posted: 27 Apr 2012 01:01 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

TAIPING - Seorang peniaga di Jalan Pasar di sini berasa terganggu dengan bunyi bising perakam suara burung Walit dari bangunan yang berada di belakang kedainya.

Peniaga dikenali sebagai Tan, 55, berkata, keadaan bunyi bising sejak dari pagi hingga ke tengah malam.

Kata Tan, keadaan itu telah berlarutan sejak awal tahun ini dan mengganggu kehidupan mereka yang sebelum ini tenang.

Menurutnya, walaupun dia tidak terlibat dengan bidang penternakan burung walit, namun tahu bahawa ada masa tertentu dibenarkan berkumandang supaya tidak menimbulkan masalah seperti ini.

"Setahu saya, mereka hanya boleh beroperasi bermula jam 7 pagi hingga 7 malam dan bunyinya tidak melebihi 60 disebel.

"Pengusaha pula tidak dibenarkan sama sekali untuk membina rumah burung itu di kawasan perumahan atau rumah kedai," katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, dia juga telah mengadukan masalah itu kepada pihak berkenaan sebanyak lima kali tetapi belum mendapat maklum balas.

Katanya, bukan niatnya untuk menyalahkan sesiapa tetapi, jika mengganggu waktu tidur dan rehat juga diganggu ia tidak adil untuk penduduk sekitar.

"Saya berharap pihak berkenaan dapat mengambil tindakan sewajarnya supaya masalah itu dapat diselesaikan secepat mungkin," katanya.

Sinar Harian

Tertembak rakan disangka babi

Posted: 27 Apr 2012 12:59 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

MUAR – Keseronokan empat sahabat memburu haiwan bertukar tragedi apabila salah seorang daripada mereka nyaris maut dipercayai terkena tembakan rakannya sendiri.

Tea Soy @ Ting Tai Chuan, 77, ­mengalami kecederaan di bahagian dada kiri selepas terkena tembakan rakannya semasa memburu babi hutan di sebuah kebun Kelapa Sawit di Tanjung Olak, Bukit Pasir, dekat sini, kelmarin.

Pengusaha ladang sayuran dari Bukit Pasir itu sudah lebih 10 tahun mempunyai lesen senapang dan melakukan aktiviti memburu haiwan bagi mengisi masa lapang.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 petang itu, rakan mangsa dikenali ­sebagai Chua, 46, berkata tidak ­menyangka ­tembakan yang disasarkan ke arah ­objek yang menyerupai babi hutan yang ­dilihatnya pada jarak 120 meter di ­hadapan adalah rakannya sendiri.

Menurutnya, setibanya di kawasan ­kebun berkenaan, dia tidak menyedari Tai Chuan terlebih dahulu berjalan ke arah hadapan kerana menyangka rakannya itu pergi ke arah lain.

"Semasa berada di tengah kebun, saya ternampak objek seperti babi hutan melintas dan melepaskan tembakan.

"Saya hanya mengetahui tertembak rakan selepas mendengar Tai Chuan ­menjerit kesakitan selain dadanya ber­darah," katanya.

Katanya, dia mahu menghantar Tai Chuan ke hospital tetapi rakannya itu enggan, sebaliknya hanya mahu pulang ke rumah.

Salah seorang anak mangsa, Ting Kah Peng, 40-an, berkata, dia ­mengetahui ­insiden yang menimpa bapanya itu selepas dihubungi anaknya.

"Ketika itu anak saya baru pulang dari sekolah dan lihat baju yang dipakai bapa berdarah di bahagian kiri dada.

"Saya segera pulang dan terkejut ­lihat bapa duduk di kerusi dalam keadaan ­lemah seperti menahan sakit," katanya kepada Sinar Harian.

Berikutan itu, dia segera meng­hantar bapanya ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) untuk rawatan lanjut.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintendan Sahadan Jaafar­ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan kes disiasat mengikut Seksyen 37, Akta Senjata Api 1960.

Sinar Harian

Motosikal dikebas ketika solat di masjid

Posted: 27 Apr 2012 12:57 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KERATONG - Belum pun reda isu duit tabung Masjid At-Taqwa Felda Keratong 4, dikebas pencuri, kini sasaran 'kaki kebas' lebih besar, malah mereka semakin berani apabila mencuri pula motosikal jemaah.

Buktinya, dalam tempoh seminggu lalu, sebanyak dua kes kehilangan motosikal dilaporkan di masjid Felda Keratong 4 selepas solat Jumaat, manakala dua kes kecurian yang sama berlaku di masjid Felda Keratong 5, Selasa lalu.

Kegiatan curi motosikal yang semakin berleluasa itu menyebabkan jemaah terpaksa memasang rantai kunci di kenderaan masing-masing.

Gugusan Felda Bandar Tun Razak yang merangkumi Felda Keratong 1 hingga 5 kini juga diletakkan sebagai kawasan hitam berdasarkan beberapa kejadian kecurian dan kes pecah rumah yang dilaporkan sebelum ini.


Pencuri licik

Seorang jemaah, Muhamad Daud, 63, berkata, dia hanya menyedari motosikalnya hilang sebaik saja mahu pulang ke rumah selepas menunaikan solat Isyak berjemaah di masjid Felda Keratong 5, Selasa lalu.

Menurutnya, motosikalnya jenis Honda EX5 diletakkan di kawasan parkir di tepi bangunan masjid.

"Saya terkejut apabila motosikal yang saya gunakan untuk ulang alik ke masjid setiap hari sudah tidak ada di tempatnya.

"Saya hairan bagaimana pencuri itu begitu licik dan boleh melarikan motosikal saya sekelip mata kerana handle motor waktu itu berkunci," katanya kepada Sinar Harian.

Muhamad berkata, dia kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak tertentu yang sanggup melakukan kegiatan terkutuk itu di pekarangan masjid.

"Perlakuan mereka ini adalah satu jenayah besar di sisi Islam dan mereka perlu bertaubat kerana perbuatan mencuri ini hanya menyebabkan orang lain pula berada dalam kesusahan," katanya.

Menurutnya, dia kini terpaksa menggunakan van untuk berulang alik ke masjid.

Seorang lagi mangsa, Mohd Omar Kasihan, 63, berkata, motosikalnya jenis Modenas Kris yang dikebas pencuri itu sudah digunakan lebih 10 tahun dan banyak berjasa kepada ahli keluarganya.

Menurutnya, dia percaya pencuri terbabit akan meleraikan motosikal yang dicuri sebelum menjualnya kepada pembeli besi buruk.

"Mereka tidak akan men­jual motosikal itu terus kerana boleh ­menyebabkan mereka dicekup pihak berkuasa.

"Saya percaya, mereka hanya mengambil komponen di dalamnya untuk dijual kepada pembeli besi buruk," katanya.

Mohd Omar berkata, perbuatan tidak bertanggungjawab itu hanya menyusahkan pemilik terutama jika mangsa terdiri daripada golongan tidak berkemampuan.

Katanya, perbuatan itu juga mencemar imej institusi masjid sebagai sebuah rumah ibadat yang selamat, sekali gus memberi tanggapan buruk kepada masyarakat terhadap fungsi dan peranannya pada masa akan datang.

"Kita bimbang masyarakat takut ke masjid kerana ada pihak telah mencemarkannya dengan perbuatan tidak bermoral," katanya.


Rondaan lebih kerap

Imam masjid, Felda Keratong 5, Ismail Yahya berkata, dua tahun lalu, dia juga pernah kehilangan motosikal yang diletakkan di kawasan parkir masjid dan hanya menyedari kejadian itu sebaik saja mahu pulang ke rumah selepas selesai solat Isyak.

"Selepas kejadian itu saya lebih berhati-hati dan berwaspada termasuk mengenakan kunci rantai yang bermangga bagi memastikan kejadian sama tidak berulang," katanya.

Ismail berkata, kejadian pecah rumah, curi motosikal dan kes pecah tabung masjid di Felda gugusan itu semakin berleluasa.

Justeru pihak berkuasa terutama polis digesa menjalankan siasatan menyeluruh supaya ia dapat dibanteras hingga ke peringkat akar umbi.

Katanya, rondaan yang lebih kerap perlu dilakukan bagi memastikan penjenayah terbabit dapat diberkas.

"Polis perlu lebih tegas menangani kes ini dan berharap tindakan segera dapat dijalankan bagi memastikan mereka yang menjalankan kegiatan ini dicekup," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Johari Jahaya berkata, Unit Peronda Polis (MPV) telah diarahkan melakukan rondaan lebih kerap di kawasan masjid.

Katanya, pihaknya memandang serius perkara itu dan menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dengan mengunci kenderaan masing-masing.

"Orang ramai perlu mengamalkan sikap beringat sebelum terkena dan mengunci kenderaan mereka bagi memastikan mereka tidak menjadi mangsa kepada perlakuan jenayah," katanya.

Sinar Harian

'Kalau ahli Umno, apa dibuat pasti untuk Umno'

Posted: 27 Apr 2012 12:52 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 27 April: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad (gambar) berkata, rakyat akan terus hilang keyakinan terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) apabila mengetahui Pengerusi, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar sebagai ahli Umno.

Pada satu sidang media di pejabatnya, beliau berkata adalah amat sukar untuk meyakini keputusan yang dibuat oleh SPR apabila kedua-dua orang tertinggi dalam SPR merupakan ahli Umno.

"Sekarang semakin sukar untuk kita yakin bahawa apa yang diputuskan oleh SPR sama ada untuk kebaikan semua pihak ataupun hanya kepentingan Umno sahaja.

"Tetapi apa yang berlaku kebelakangan ini kita melihat keputusan yang dibuat oleh SPR hanya untuk memastikan kemenangan kepada Umno Barisan Nasional," jelasnya.

Tambahnya lagi, dalam keadaan SPR sebagai badan pengendali sebuah sistem demokrasi negara, mereka yang menerajuinya perlulah bebas tanpa sebarang jawatan mahupun anggota parti.

"SPR sepatutnya bebas dari ikatan mana-mana parti politik tapi ini tidak kepada kedua-dua mereka dalam SPR yang merupakan ahli Umno.

"Bagaimana kita ingin memastikan sistem pilihanraya di negara ini berjalan mengikut konsep demokrasi tanpa ada berat sebelah ataupun pelan rangka untuk memenangkan satu parti politik sahaja iaitu Barisan Nasional," sambungnya yang juga AJK PAS Pusat.

Khalid menyatakan walaupun terdapat penafian dari kedua-dua mereka tetapi tindak tanduk yang dilakukan tidak boleh diterima akal.

Malah isu yang berkaitan pengundi ragu yang tiada dalam data Jabatan Pendaftaran Negara, penambahan undi pos juga dilihat satu agenda untuk memenangkan Umno Barisan Nasional.

"Kalau dah ahli Umno apa yang mereka buat sudah pasti untuk Umno dan ini tidak boleh dipertikaikan lagi.

"Ketelusan SPR untuk memastikan pilihanraya yang adil serta telus sudah pasti tidak akan terlaksana apabila mereka yang membuat keputusan memihak kepada Umno-Barisan Nasional," kata beliau lagi.

Sebelum itu, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, mengikut undang-undang, tidak salah penjawat awam menjadi ahli parti politik, asalkan tidak memegang jawatan dalam parti itu.

Beliau turut memberi alasan bahawa tidak semestinya dengan menjadi ahli Umno, mereka dengan mudah akan mengkhianati amanah yang diberikan (dalam mengendalikan SPR).

Harakah Daily

Wartakan Dataran Merdeka untuk program BN sahaja

Posted: 27 Apr 2012 12:48 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 April: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) merasa kesal dengan tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang memagar Dataran Merdeka mulai hari ini.

Bagi DPPM, kata Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor (gambar), tindakan DBKL seperti menghina rakyat Malaysia dan menafikan hak rakyat untuk berhimpun bagi menyatakan suara hati mereka.

"DPPM merasa kecewa kerana DBKL dan kerajaan Malaysia tidak menghormati rakyat di negara ini.

"Meskipun Dataran Merdeka dikawal selia oleh DBKL, namun ia adalah kawasan umum yang semua rakyat boleh mengunjunginya," katanya kepada Harakahdaily.

Tambahnya, Dataran Merdeka juga dianggap salah satu lokasi pelancongan penting kepada pelancong asing yang datang ke Kuala Lumpur.

Menurutnya lagi, boleh dikatakan tidak sah pelancongan di Malaysia jika tidak mengunjungi Dataran Merdeka, kawasan yang penuh bersejarah itu.

"Jika pelancong asing dibenarkan mengunjungi Dataran Merdeka pada bila-bila masa pun, dan jika konsert yang membawa masuk artis luar negara diadakan di kawasan itu dibenarkan, mengapa pula rakyat sendiri tidak dibenarkan mengunjunginya?" ujarnya.

Lebih dari itu, katanya banyak aktiviti yang diadakan saban tahun seperti Konsert Sambutan Tahun Baru, Sambutan Kemerdekaan, dan lain-lain lagi yang menjurus kepada perlakuan maksiat dan pergaulan bebas lelaki dan perempuan dibenarkan.

"Apakah alasan pula bagi menghalang aktiviti yang memupuk rakyat cintakan negara dan bencikan penyelewengan oleh pemimpin-pemimpin negara," soal beliau lagi.

Beliau berkata, rakyat merasa terkilan kerana kerajaan menganggap rakyat sebagai golongan merbahaya yang perlu ditentang habis-habisan.

"Nampaknya beginilah layanan kerajaan BN terhadap rakyatnya sendiri seumpama anak tiri yang terbuang," katanya.

Beliau menambah, segala aktiviti yang melibatkan rakyat dan kepentingan mereka akan ditolak ke tepi, tetapi jika ianya adalah program maksiat yang menguntungkan kerajaan BN berjuta ringgit, ianya akan dilayan dengan layanan kelas pertama.

"Bayangkan, apakah pembelaan yang akan rakyat terima jika BN terus memerintah dengan mandat yang lebih besar pasca PRU13 nanti," ujarnya.

Justeru, kata beliau DPPM mensarankan kepada DBKL supaya Dataran Merdeka ditutup kepada awam buat selama-lamanya.

"Wartakan kepada rakyat, bahawa Dataran Merdeka hanya untuk aktiviti kerajaan BN sahaja serta hanya untuk pelancong asing.

"Untuk rakyat, tempat mereka hanya di kampung-kampung atau di kawasan terpencil luar bandaraya Kuala Lumpur yang jauh daripada pembangunan kerana itu sahaja tempat yang layak buat mereka," ujarnya.

Harakah Daily

Salahuddin Ayub dihalang masuk Skudai Kiri

Posted: 27 Apr 2012 12:43 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU: Kehadiran Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub ke di Kampung Skudai Kiri di sini semalam didakwa dihalang sekumpulan lelaki sehingga tercetus sedikit kekecohan.

Salahuddin yang sebelum ini disebut-sebut sebagai calon MB Johor jika Pakatan menguasai negeri itu pada PRU 13, dihalang kira-kira 20 lelaki dipercayai penyokong Umno daripada bertemu penduduk.


Insiden tersebut berlaku kira-kira jam 11.45 pagi di mana Salahuddin yang turut ditemani Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat mahu memenuhi jemputan penduduk yang mahu mengadu berhubung masalah tanah.

Difahamkan penduduk tidak puas hati dengan pihak kerajaan yang mahu membangunkan kawasan tersebut tanpa pampasan yang setimpal.
Mereka juga kuatir tanah rizab Melayu yang mereka duduki itu akan terancam akibat daripada pembangunan yang akan dilaksanakan.

Menurut Suhaizan, ketika kumpulan mereka bersama wartawan masuk ke kawasan kampung tersebut mereka telah dilayan dengan cukup kasar dan biadap.

"Kumpulan Umno Skudai Kiri telah mengetuk-getuk kenderaan kami dan menghalau rombongan kami masuk ke kampung tersebut.Kami tidak melayan mereka dan terus masuk kampung tersebut.

"Jam 12.00 tengahari, saya sampai ke kumpulan penduduk kampung yang telah menunggu kami. Setelah saya membuat kenyataan media kepada wartawan yang turut sama dalam rombongan. Kumpulan Umno Skudai Kiri telah menjerit " Suhaizan berambus, engkau orang luar"," ceritanya.

Selepas itu katanya, Ketua Kampung datang berjumpanya lalu mengarahkan rombongan keluar.

Beliau bagaimanapun mereka bertegas tidak mahu keluar dan akhirnya ketua kampung mengalah dan membenarkan kami berjumpa penduduk selama 10 minit.

Selapas itu, barulah Salahuddin ditemani rakannya Onn Jaafar cuba bertemu penduduk tetapi malangnya dihalang sekumpulan lelaki yang berkumpul di hadapannya.

Sedikit kekecohan berlaku sehingga memaksa pasukan polis datang untuk menenangkan keadaan.


"Dengan senyuman Salahuddin menyapa mereka dan menjelaskan kenapa beliau datang ke kampung tersebut.

"Dengan bantuan pihak polis Salahuddin dapat berjumpa dengan penduduk dan beliau telah ditunjukkan oleh penduduk kampung kesan daripada projek pembangunan yang akan di laksanakan oleh pihak kerajaan," kata Suhaizan.

Mengulas insiden itu juga, Suhaizan berkata perbuatan kumpulan Umno Skudai Kiri sangat memalukan rakyat Negeri Johor.

Kedudukan Skudai Kiri yang berada di kawasan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) seharusnya memiliki pemikiran yang terbuka.

"80 % rakyat di Negeri Johor bersikap terbuka hanya tinggal 20% lagi yang kurang bernasib baik kerana berfikiran 20 tahun kebelakang.

"Pihak Umno Bahagian Pulai yang diketuai oleh Datuk Nurjazlan Mohammad seharusnya memimpin Umno Skudai kiri keluar daripada pemikiran yang jumud dan tidak sealiran dengan perkembangan semasa khususnya di Johor Bahru," kata Suhaizan.

Harakah Daily

Bersih 3.0: Jangan cenderung kezaliman BN

Posted: 27 Apr 2012 12:41 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 April: Rakyat Malaysia termasuk umat Islam dinasihatkan jangan bersekongkol dengan pemerintah-pemerintah yang zalim yang telah melakukan banyak penyelewengan seperti Barisan Nasional.

Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Mohd Khairuddin Razali (gambar) berkata, pelbagai penyelewengan pengurusan harta negara oleh pentadbiran negara yang dipimpin oleh Barisan Nasional telah diserlahkan menerusi Laporan Audit Negara 2010 yang lalu sehingga melibatkan pelbagai ketirisan dana negara.

Jelasnya, Al-Quran memperingatkan di dalam surah Hud, ayat 113 yang bermaksud: Dan janganlah kamu cenderung hati bersama orang-orang yang zalim, pasti kamu disentuh api neraka.

Katanya, antara kezaliman yang berlaku juga ialah apabila Pilihan raya Umum untuk memilih pemerintah tidak dijalankan secara telus dan adil.

"Kegagalan melaksanakan pilihan raya secara adil dan bersih merupakan satu kezaliman pemerintah terhadap hak-hak rakyat untuk memilih pemimpin yang baik dan beramanah," ujarnya kepada Harakahdaily.

Beliau menambah, penggunaan institusi kerajaan untuk membantu kempen parti politik pemerintah yang berlaku sejak sekian lama adalah kezaliman terhadap hak rakyat Malaysia yang terdiri daripada kalangan penyokong pemerintah dan pembangkang.

Oleh itu, beliau menyeru seluruh rakyat Malaysia termasuk umat Islam hadir beramai-ramai dalam Himpunan Bersih 3.0, esok untuk bersama-sama memperjuangkan keadilan dan menentang kezaliman.

Khairuddin menegaskan, hak berhimpun menyatakan pandangan adalah hak setiap rakyat Malaysia yang dijamin oleh perlembagaan.

"Islam juga menggesa umatnya menyatakan kebenaran di hadapan pemerintah yang zalim dan mengkategorikannya sebagai salah satu jihad menggunakan lidah," ujarnya lagi.

Ini, jelasnya sebagaimana sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Ketahuilah sesungguhnya sebesar-besar pengkhianatan ialah pengkhianatan pemerintah kepada orang awam. Ketahuilah jangan sampai kehebatan manusia menghalang seseorang menyatakan kebenaran apabila dia mengetahuinya. Ketahuilah sesungguhnya sebaik-baik Jihad adalah perkataan yang benar di hadapan pemerintah yang zalim." (Hadis riwayat Ahmad)

Harakah Daily

Simbah cat pada banner dikecam

Posted: 27 Apr 2012 12:39 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LANGAT: Perbuatan menyimbah cat billboard dan banner para pemimpin dan wakil rakyat kerajaan negeri Selangor dikecam pimpinan Pakatan Rakyat Kuala Langat.

MP Kuala Langat Abdullah Sani berkata, pemimpin Pakatan Rakyat Kuala Langat mengecam tindakan menyimbah cat pada billboard dan banner program Kerajaan Selangor dan menyifatkan perbuatan itu sebagai tindakan bacul saat menjelang pilihanraya.

(Antara banner yang disimbah cat oleh pihak yang tidak bertanggungjawab)

"Perbuatan mereka yang tidak bertanggungjawab ini jelas menunjukan sikap tidak bermoral kerana menyimbah cat ke billboard dan banner program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor," kata Abdullah.

Tambahnya lagi, pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah dalam menghadapi provokasi sebegini dan beliau percaya rakyat sedang memerhati dan boleh menilai dengan bijak.

"Situasi ini jelas menunjukkan kebaculan pihak tertentu sebelum bertarung di gelanggang sebenar lebih-lebih lagi menjelang
pilihanraya. Papan iklan disimbah cat kemudian diletakkan longgokan sampah dibawahnya," ujarnya.

Sementara itu, ADUN Telok Datuk, Philip Tan Choon Swee pula terkejut apabila dihubungi orang awam berhubung kejadian ini dan beliau terus memaklumkan perkara ini kepada MDKL.

Kata Datuk Philip, bilboard disana diletakkan hampir setengah tahun lalu sehingga sekarang.

"Kita tidak tahu siapa buat dan ini merupakan cara yang tidak baik. Saya terkejut dan kesal apabila dimaklumkan perkara ini," katanya.

Beliau menambah, Pakatan Rakyat telah membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis (IPD) Kuala Langat semalam.

Ahli Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) Abdul Rahman Amir menyifatkan perbuatan tersebut sebagai tindakan tidak bermoral dan pengecut.

"Kalau mereka nak tunjuk belang dan hebat, bersemuka adalah lebih baik, bukan bertindak begini. Kemungkinan perbuatan kotor begini dijalankan pada waktu malam," jelas Rahman.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan perbuatan khianat tersebut berasaskan pemikiran politik sempit namun beliau tidak mengesyaki mana-mana pihak.

"Kami mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan tersebut dan berharap ianya tidak berulang kembali kerana ia menjejaskan imej awam selain melibatkan penggunaan dana rakyat," ujar Rahman.

Tinjauan wartawan Harakahdaily di sekitar jalan utama menghala ke Banting mendapati, beberapa papan iklan disimbah cat bewarna merah dan kuning terutamanya pada gambar Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MP Kuala Langat Abdullah Sani dan ADUN Telok Datok, Philip Tan Choon Swee.

Selain itu, terdapat kawasan lain juga menjadi sasaran ialah di persimpangan Morib, berhampiran lampu isyarat sekitar Jenjarum, persimpangan Sungai Manggis dan kawasan hadapan bangunan Majlis Daerah Kuala Langat.

Harakah Daily

Bersih 3.0: PR Perak turun dengan 50,000 ahli

Posted: 27 Apr 2012 12:36 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

IPOH: Pakatan Rakyat Perak akan menghantar semaksima mungkin ahlinya untuk menyertai perhimpunan Bersih 3.0 esok.

Pengerusi Sekreteriat Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, lebih 50,000 ahli terdiri daripada seluruh kawasan di negeri ini akan bersama-sama berhimpun bagi menyatakan sokongan yang padu kepada tuntutuan Bersih.

"Kita akan tetap turun walaupun mendapat maklumat bahawa ketika ini setiap jalan menuju ke Kuala Lumpur kini mempunyai sekatan.

"Di mana kami berhenti semaksima, disitu kita akan 'duduk bantah' ," katanya dalam sidang media di Pejabat PAS Perak, dekat sini, hari ini.

Menurutnya, himpunan ini bukan untuk mencetuskan suasana tidak tenteram di Negara ini tetapi ianya bertujuan untuk mendesak kerajaan dan SPR merealisasikan 8 tuntutan Bersih yang masih belum dipenuhi.

Mohammad Nizar berkata, ketika ini rakyat sudah tidak lagi mempercayai sistem pilihanraya kerana pelbagai kepincangan dan ketidak adilan yang berlaku.

Menurutnya, Bersih dengan kerjasama Pakatan Rakyat juga akan berhimpun di Padang Polo, Ipoh Perak pada hari dan masa yang sama.

"Kepada sesiapa yang tidak berkesempatan untuk turun ke Kuala Lumpur, mereka boleh bersama-sama menyatakan sokongan terhadap tuntutan Bersih di Padang Polo, Ipoh," jelasnya.

Sementara itu, pihak Harakahdaily mendapat makluman bahawa terdapat banyak poster-poster fitnah ditampal di masjid-masjid sekitar bandar Ipoh.

Poster tersebut menyatakan sesiapa yang ingin pergi ke himpunan Bersih di Kuala Lumpur, bolehlah mengambil wang daripada Mohammad Nizar di Pejabat PAS Perak malam ini dan mantan menteri besar itu menafikan sekeras-kerasnya tentang pemberian wang tersebut.

Hadir Sama dalam sidang media tersebut ialah Pengerusi DAP Negeri, Dato' Ngeh Koo Ham; Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri, Dr Mohd Nur Manuty dan Adun-Adun serta pimpinan Pakatan Rakyat Perak.

Harakah Daily

Adakah SPR tidak sedar telah khianati negara?

Posted: 27 Apr 2012 12:34 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Jika pemimpin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak ingat dan tidak tahu mereka menjadi ahli Umno, tentu mereka juga tidak tahu sama ada mereka terlibat atau tidak dalam konspirasi mengkhianati negara.

Demikian kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar mengulas laporan pemimpin kanan SPR adalah ahli Umno.

"(Pengerusi SPR), Tan Sri Abdul Aziz (Mohd Yusof) dan (timbalannya) Datuk Wan Ahmad (Wan Omar) kata mereka tidak ingat dan tidak tahu mereka menjadi ahli Umno.

"Jika hal yang sangat mudah seperti itu pun tidak tahu dan tidak ingat, tentulah mereka tidak ingat dan tidak tahu sama ada mereka terlibat atau tidak di dalam konspirasi sulit mengkhianati negara dan Yang di-Pertuan Agong dengan membawa warga asing menjadi pengundi haram di negara ini," kata beliau.

Mahfuz juga menuntut kedua-duanya meletak jawatan dengan serta merta kerana pengakuan mereka itu menyebabkan mereka hilang kelayakan untuk memegang jawatan mereka kini.

"Mereka tidak sedar mereka menjadi ahli Umno. Kalau hal diri sendiri pun tak sedar, keupayaan mereka untuk menyedari benda yang besar-besar langsung tidak boleh diharapkan sama sekali.

"Tidak sedar bermakna tidak layak sama sekali. Mereka mesti letak jawatan serta merta kerana jika tidak, negara ini menanggung risiko yang mengerikan kerana orang-orang yang tidak sedar serta tidak ada keupayaan untuk ingat dan tahu itu memegang jawatan yang penting," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz tidak yakin Pengerusi SPR dan timbalannya itu tahu, ingat dan sedar mengenai keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu yang memutuskan terdapat pengundi hantu dalam daftar pemilih ketika membuat keputusan mengenai pilihan raya kerusi Dewan Undangan Negeri Likas.

"Dan ketika pelbagai bukti dikemukakan, termasuk yang bertulis dan terang-terangan, tidak boleh dipercayai sama sekali bahawa mereka tahu, ingat dan sedar bahawa di dalam daftar pemilih sekarang masih terdapat pengundi hantu atau warga asing yang menjadi pengundi setelah mendapat mendapat kad pengenalan melalui konspirasi mengkhianati negara.

"Oleh kerana mereka memegang jawatan yang sangat berkait rapat dengan masa depan dan pemerintahan negara, mereka boleh dilihat sangat berbahaya disebabkan sifat tidak sedar, tidak ingat dan tidak tahu itu.

"Sekali lagi saya nyatakan bahawa mereka mesti meletak jawatan," tegasnya.

Ketika ditanya mengenai keahliannya di dalam Umno, Abdul Aziz berkata beliau "tidak ingat langsung bila dan di mana saya pernah menjadi ahli Umno".

"Memang saya tidak tahu di mana," katanya lagi.

Wan Ahmad juga berkata beliau tidak ingat bila dan cawangan mana beliau menjadi ahli Umno.

Keahlian mereka di dalam Umno didedahkan oleh Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution.

Ahli Parlimen Machang itu juga menuntut Abdul Aziz dan Wan Ahmad meletakkan jawatan mereka di dalam SPR ekoran pengakuan bahawa mereka adalah ahli Umno.

Harakah Daily

Bersih 3.0: Suaram sedia pasukan khas

Posted: 27 Apr 2012 12:30 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Badan Hak Asasi Manusia, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) akan menempatkan pasukannya di beberapa lokasi yang dijangka menjadi tempat berkumpul peserta perhimpunan Bersih 3.0 esok.

Pasukan itu akan membantu sekiranya ada individu yang ditahan polis.

Berikut merupakan lokasi, nama dan nombor yang boleh dihubungi sekiranya ada peserta yang ditahan polis atau pihak berkuasa.

1. Central Market
-Nalini Elumalai: 019-3043159
-Sarah: 018 3181179

2. Masjid Negara
-Syukri: 011-15542640

3. Jalan Sultan
-Maisarah: 012-2187476

4. Masjid India
-Andika: 016-2247255

5. Brickfields
-Theva: 013-3845740

6. KLCC
-Hasbee: 014-9254010

Manakala nombor telefon pejabat Suaram ialah 03-7784 3525 (Diane).

Orang ramai hanya perlu menghantar sistem pesanan ringkas (sms) dengan menaip nama, no kad pengenalan atau pasport serta balai polis di mana individu tersebut dibawa atau ditahan.

Suaram juga mengingatkan peserta "Duduk Bantah" agar tidka panik jika ditahan polis atau penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Apa yang harus dilakukan hanya bertenang dan terus menghubungi pihak Suaram.

Harakah Daily

Yakin rampas Selangor guna warga asing?

Posted: 27 Apr 2012 12:28 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkeyakinan merampas Selangor pada pilihan raya umum ke-13 mungkin berdasarkan usaha memanipulasi daftar pemilih di negeri itu.

Jika tiada usaha tersebut, sudah tentu Tengku Adnan tidak berani mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa, lebih-lebih lagi ketika rakyat Selangor selesa dengan suasana harmoni di negeri itu, kata Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor, Jaafar Shamsuddin.

Beliau mendakwa manipulasi daftar pemilih oleh pihak BN dalam usaha menawan Selangor itu boleh dilihat berdasarkan pertambahan pengundi yang lebih 90 peratus berkemungkinan bukan pemastautin di negeri itu.

"Keyakinan Tengku Adnan itu berdasarkan bagaimana mereka memanipulasikan daftar pemilih sepanjang 2010 hingga 2011 dengan pertambahan pengundi yang bukan pemastautin di Selangor, yang menyebabkan pertambahan begitu besar," tegas beliau ketika dihubungi Harakahdaily.

Dakwa beliau, sekiranya di kawasan PAS atau Pakatan Rakyat yang menang dengan jumlah majoriti sebanyak 2000, maka BN akan membawa masuk sebanyak 4000 pengundi baru, yang dapat dibuktikan mereka bukan pemastautin di kawasan tersebut.

Ketika ditanya, adakah pertambahan pengundi tersebut membabitkan warganegara asing, Jaafar yang juga Pengerusi Audit Daftar Pemilih Negeri Selangor itu tidak menolak kemungkinan tersebut.

"Memang itu di antara beberapa nama yang menunjukkan beberapa kepelikan. Nampak ganjil, yang jelas menunjukkan bukan orang Malaysia. Kita sudah ada bukti dan dokumen-
dokumen yang menyokong dakwaan tersebut," kata beliau.

Sebelum ini, Tengku Adnan menyatakan keyakinan bahawa parti Melayu terbesar itu mampu merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum ke-13.

Harakah Daily

Bumbung terbang 200 meter

Posted: 27 Apr 2012 12:25 AM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LIPIS - Sepasang suami isteri di Kampung Redan, di sini, berhadapan detik mencemaskan apabila rumah mereka dilanda ribut, petang kelmarin.

Mangsa, Keng Hock Kee, 77, berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 7.20 malam dan ketika itu dia bersama isteri, Lim Hin, 67, baru selesai makan malam.

Menurutnya, semasa ingin menutup pintu dapur, angin kuat menolak pintu itu semula, selain melihat api dari dapur kayu bertukar menjadi besar akibat ditiup angin.

"Dalam masa sama, saya dikejutkan dengan bunyi kuat sebanyak tiga kali dan terkejut apabila melihat atap zink di bahagian bumbung ruang tamu, dapur serta bilik tidur utama diterbangkan angin kencang," katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Hock Kee berkata, hujan lebat terus mencurah masuk ke bahagian tengah rumahnya hingga menyebabkan peralatan elektrik rosak.

"Kejadian ini berlaku begitu pantas dan saya tidak sempat mengalihkan barangan elektrik seperti televisyen, radio dan seterika ke tempat lebih selamat.

"Atap zink rumah ini diterbangkan angin sejauh 200 meter dan tersangkut di batang pokok getah berdekatan rumah kami," katanya.


Trauma lihat atap terbang

Sementara itu, Lim Hin berkata, bencana itu memberi kesan kepada mereka suami isteri kerana banyak kemusnahan berlaku dalam sekelip mata.

Menurutnya, sejak menetap di kampung berkenaan sejak 29 tahun lalu, kejadian itu paling teruk pernah dialami mereka sekeluarga.

"Selain mengalami kerosakan di bahagian bumbung dan barangan elektrik, terdapat juga pokok buah-buahan yang ditanam di sekitar rumah musnah.

"Saya juga seolah-olah trauma apabila melihat sendiri angin kencang menerbangkan atap rumah dan berharap bencana itu tidak berulang lagi," katanya.

Anaknya, Kheng Bun Ann, 29, berkata, dia terkejut melihat keadaan rumah keluarganya yang hampir musnah akibat kejadian ribut itu.

"Saya menerima panggilan telefon daripada ayah kira-kira jam 8.30 malam memaklumkan sebahagian rumahnya musnah akibat dilanda ribut dan hujan lebat.

"Saya tinggal di Kedah terus bergegas pulang ke kampung dan terkejut melihat keadaan rumah ibu bapa saya," katanya.

Bagaimanapun dia bersyukur kedua ibu bapanya tidak mengalami sebarang kecederaan.


Hulur sumbangan

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah, Badrul Hisam Md Yassin berkata, pihaknya menyalurkan sumbangan dari Tabung Malapetaka Daerah Lipis sebanyak RM1,000 kepada keluarga mangsa.

Menurutnya, sejurus menerima maklumat, wakil JKM datang meninjau untuk mengenal pasti jumlah kasar kerosakan yang dialami keluarga Hock Kee.

"Kami menganggarkan jumlah kerosakan melebihi RM5,000. Dengan sedikit bantuan kewangan diharap dapat mengurangkan beban keluarga ini untuk membeli barangan keperluan yang kebanyakannya telah musnah akibat kejadian itu," katanya.

Sinar Harian

Penceroboh cedera dilibas golok

Posted: 26 Apr 2012 07:44 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU- Seorang lelaki berusia 30-an cedera di kepala akibat dilibas dengan golok ketika cuba memecah masuk rumah jirannya dalam satu kejadian di Kampung Serdang, Dungun, awal pagi kelmarin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner K Manoharan berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 4.15 pagi apabila adik kepada pemilik rumah terbabit tersedar daripada tidur dan ternampak bayangan seseorang yang cuba menceroboh masuk rumah mereka.

"Tuan rumah berusia 21 tahun itu bersama adiknya, 16, secara senyap-senyap keluar dari rumah dan terserempak dengan seorang lelaki dikenali, sedang merayau-rayau di kawasan rumah mereka.

"Terkejut bila tahu kehadirannya disedari, suspek terus melarikan diri, namun dua beradik itu mengejar suspek dan berlaku pergelutan di antara mereka bertiga," katanya, semalam.

Menurut Manoharan, semasa pergelutan itu, suspek cuba mengacukan senapang angin yang dibawanya kepada tuan rumah kononnya sebagai ugutan bagi menyelamatkan diri.

"Namun, tuan rumah tidak berputus asa, dalam diam-diam, dia mencapai sebilah golok yang diletakkan berhampiran pintu rumahnya lalu cuba mengacukan kepada suspek dengan niat untuk menakutkannya.

"Bagaimanapun, suspek cuba melawan dan semasa pergelutan itulah, suspek terkena libasan golok oleh tuan rumah," katanya.

Menurutnya, suspek yang turut mengalami kecederaan di bahagian bahu dan belakang badan diikat oleh tuan rumah lalu diserahkan kepada polis bersama senapang angin milik suspek.

Suspek kini ditahan reman untuk disiasat di bawah Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti lebih berat) 1960.

Sinar Harian

Pisang berbuah di tengah batang

Posted: 26 Apr 2012 07:42 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

GUA MUSANG - Pelik tetapi benar, itulah yang berlaku ke atas sepohon pisang ditanam seorang peneroka di Rancangan Tanah Felda Chiku, 6, dekat sini, yang mengeluarkan setandan buah di tengah batang.

Husin Yaacob, 52, berkata, pisang jenis kebatu yang ditanam dicelah pokok salak berhampiran rumahnya sejak tiga tahun lalu tidak sangka mengeluarkan buah di tengah batang yang belum pernah dilihat sebelum ini.

Katanya, beliau menyedari keanehan pohon pisang itu akhir bulan lalu ketika sedang mencuci kawasan tanaman salah dan pisang tersebut bersama isteri dan anak-anak.

"Apabila saya ternampak sepohon pisang kebatu itu berbuah di tengah batang, lalu memberitahu jiran-jiran mengenai keanehan kejadian Tuhan hingga ramai yang datang melihatnya," katanya.

Menurut Husin, walaupun buah pisang yang keluar itu masih kecil, tetapi dianggap ganjil yang perlu dibiarkan begitu sahaja untuk tontonan orang ramai.

Beliau berkata, dia juga tidak berniat untuk menebang pisang tersebut walaupun buahnya tua kerana tidak tergamak untuk makan berikutan kejadian aneh itu yang tidak pernah dilihat selama ini.

Sinar Harian

Buruh dipukul hingga mati

Posted: 26 Apr 2012 07:40 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PASIR MAS – Peristiwa hitam ketika dipaksa membina landasan kereta api Thailand-Burma, sentiasa menjadi cerita kepada anak-anak, puluhan tahun lalu.

Anak bekas buruh paksa, Zainuddin Mustafa, 42, berkata, bapanya, Ismail Hamat, 88, selalu menceritakan kesengsaraan, yang ditanggung ketika membina landasan kereta api maut, pada 1942-1946 lalu.

Menurutnya, bapanya sering dipukul tanpa belas ihsan, malah ada rakannya mati akibat kecederaan teruk selepas dibelasah tentera Jepun ketika itu.

"Apa sahaja yang ada di sekeliling tentera musuh akan digunakan untuk memukul pekerja buruh paksa.

"Kayu, besi atau batu, diguna untuk menyeksa buruh, bagi menunjukkan kekuasaan yang tentera Jepun ketika itu," katanya semalam.

Zainuddin berkata, ketika bercerita, bapa pasti berasa murung dan sedih setiap kali mengingati peristiwa hitam itu.

Disebabkan itu katanya, anak-anak jarang memintanya bercerita peristiwa yang berlaku ke atas bapa dan rakan-rakan sekampung yang lain.

Menurutnya, bapa juga tidak terkecuali daripada memakan daging manusia, kerana ketika itu, sumber makanan terlalu terhad.

"Tentera Jepun tidak pernah peka dengan adab pemakanan halal yang diutamakan orang Islam.

"Bagi mereka, apa yang mereka makan, juga akan dihidang kepada pekerja buruh binaan," katanya semalam.

Zainuddin berharap, kerajaan dapat menyumbangkan pampasan di atas kesulitan yang dihadapi oleh bapa dan bekas buruh paksa yang lain, agar pengorbanan mereka dihargai dan menjadi kenangan cucu dan cicit mereka di masa depan.

Sinar Harian

Isteri bukti kasih, jamin suami ugut bunuh

Posted: 26 Apr 2012 07:38 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Seorang isteri membuktikan kasihnya apabila sanggup menjadi penjamin kepada suami yang didakwa mengugut untuk memukulnya sehingga mati dalam kejadian di sini, 17 April lalu.

Malah, ibu kepada tiga cahaya mata itu turut berhasrat untuk menarik balik laporan polis yang dibuat terhadap, Haris Bidi, 38.

Haris bagaimanapun dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana mengugut Emmy Zuliawaty Mohamad, 31.

Dalam kejadian jam 11.30 pagi di Kampung Kok Pasir, Jalan Pengkalan Chepa itu, tertuduh didakwa membaling cawan air dan ugut untuk memukul mangsa sehingga mati. Selain itu, dia juga gagal mengemukakan kad pengenalan ketika pemeriksaan.

Tertuduh bagaimanapun mengaku tidak bersalah pada kedua-dua tuduhan itu.

Pegawai Pendakwa, Cif Inspektor Saiful Nizam Misbah yang mengendalikan kes menawar jaminan RM4,000 terhadap tertuduh.

Dia melalui peguam bela, Nor Hamizah Abdul Hamid, memohon jaminan itu dikurangkan berikutan Emmy Zuliawaty, seorang kakitangan awam itu sendiri akan menjamin Haris yang tidak bekerja.

"Saya mohon mahkamah mengurangkan jaminan kerana Emmy Zuliawaty terpaksa menanggung perbelanjaan tiga anaknya, ditambah pula dengan perselisihan faham yang hanya berlaku ketika itu saja," katanya.

Susulan itu, Majistret Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazaly membenarkan ikat jamin RM3,000 sementara Nor Hamizah diarah mengemukakan representasi kepada pihak pendakwaan sama ada untuk terus mendakwa tertuduh atau tidak.
Kes disambung 27 Mei depan.

Sinar Harian

Buruh binaan maut dihempap besi

Posted: 26 Apr 2012 07:34 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Seorang buruh binaan warga Bangladesh maut dihempap palang besi di tempat kerjanya di Jalan Sungai Besi, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh berkata, palang mengikat besi itu dipercayai patah dan beralih daripada kedudukan asal sehingga mengakibatkan ribuan palang besi menghempap mangsa, Ramij Miah, 26, jam 8.50 pagi.

Sinar Harian

PAS Perlis lapor SPRM kos persembahan Gema Cahaya

Posted: 26 Apr 2012 07:13 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KANGAR, 27 April: PAS Perlis membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan kesangsian peruntukan yang bakal dibelanjakan untuk program persembahan Gema Cahaya sempena perasmian sukan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia di Kangar, Mei depan.

Laporan tersebut dibuat oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Perlis, Rus'sele Eizan semalam dengan menyerahkan dokumen pelaksanaan projek tersebut di pejabat SPRM Perlis, di sini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Simpang Empat ditemani Setiausaha Perhubungan PAS Perlis, Ustaz Ya'akub Abu Seman membuat laporan ekoran kesangsian yang terdapat dalam peruntukan yang bakal digunakan itu yang didakwa menggunakan peruntukan daripada wang pelajar sekolah untuk mata pelajaran Kemahiran Hidup, Seni dan wang asrama.

Menurutnya, tiada arahan rasmi daripada Pengarah Jabatan Pelajaran Perlis berkaitan penggunaan wang itu.

Persembahan Gema Cahaya dijangka membabitkan lebih 14,000 orang pelajar dari seluruh negeri Perlis yang bakal mempersembahkan pukulan kakkung (yang diperbuat dari buluh) dan gendang yang diperbuat daripada tong sampah yang dibalut kain.

"Apa yang kita pertikaikan di sini ialah peruntukan itu digunakan secara tidak betul dari peruntukan wang untuk pelajar sekolah. Saya dah bangkitkan perkara ini pada Sidang Dun Perlis kelmarin. Jawapan kerajaan amat tidak memuaskan kerana disebut pembabitan pelajar ini adalah untuk memberikan markah kepada mereka.

"Maklumat yang kita perolehi, kakkung dan gendang yang digunakan bukan dibuat oleh pelajar tapi diswastakan dengan kos keseluruhan melebihi RM200 ribu," jelasnya.

Kata Rus'ele lagi, beliau meminta SPRM menyiasat mengapa wang dari peruntukan pelajar digunakan sedangkan kerajaan boleh mencari peruntukan untuk program tersebut.

"Kita tak kisah kalau pembabitan pelajar ini kerana nak cipta rekod untuk Malaysia Book of Records, tapi yang kita pertikaikan ialah peruntukan besar yang digunakan. Itu belum masuk lagi perbelanjaan makan dan pengangkutan pelajar-pelajar ini lagi untuk dibawa ke stadium nanti.

"Kita jangkakan semuanya boleh mencecah hampir RM400,000. Jadi kita harap perkara ini dapat disiasat sebaiknya oleh SPRM," jelasnya.

Harakah Daily

Sekeliling Dataran Merdeka dipagar pagi ini

Posted: 26 Apr 2012 07:12 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 April: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mula menutup sekeliling Dataran Merdeka bermula jam empat pagi tadi.

Menurut Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Safwan Anang, kira-kira 30 mahasiswa termasuk orang awam lain yang berada di padang dihalau keluar oleh penguatkuasa DBKL sebelum sekeliling padang diletakkan pagar besi dan penghadang.

"Kami cakap pada DBKL, notis mengosongkan Dataran Merdeka jam enam pagi, kenapa jam empat pagi dah halau. Kami kata, kami cuma duduk, tak buat apa-apa pun. Tapi DBKL minta kami keluar juga," katanya kepada Harakahdaily.

Selepas dihalau keluar, mereka berkumpul dan meletakkan barang-barang di seberang jalan, bersebelahan Bangunan Sultan Abdul Samad.

Mereka merupakan sebahagian daripada mahasiswa yang berkhemah di Dataran Merdeka bagi menuntut pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi (PTPTN) dan pendidikan percuma sejak 14 April lalu.

Mereka bertekad untuk kekal di Dataran Merdeka sehingga perhimpunan Bersih 3.0, esok.

Bagaimanapun DBKL semalam mengeluarkan kenyataan akan menutup Dataran Merdeka bermula jam enam pagi ini sehingga enam pagi Ahad daripada sebarang aktiviti.

Penutupan itu dibuat selepas DBKL mengeluarkan kenyataan melarang Gabungan Bersih dan Adil (Bersih) mengadakan "Duduk Bantah" di Dataran Merdeka.

Tinjauan Harakahdaily pagi ini mendapati, sebanyak tiga buah lori DBKL dan beberapa buah kereta polis berada di tepi jalan.

Manakala belasan anggota DBKL kelihatan mengawal keadaan sekitar.
Menurut Safwan juga, mahasiswa akan berada di sekitar Dataran Merdeka sehingga esok.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail dalam satu kenyataan semalam memberitahu akan menutup sementara Dataran Merdeka dan kesemua laluan ke kawasan itu berkuatkuasa 6 pagi ini sehingga 6 pagi Ahad.

Harakah Daily

Semua guru di Pekan dipaksa jadi mata-mata Umno

Posted: 26 Apr 2012 07:01 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

PEKAN: Umno Pekan dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) telah memaksa semua guru-guru di daerah ini agar menjadi mata dan telinga Umno.

Mereka juga telah dipaksa menyertai satu taklimat Umno yang dalam surat panggilannya dinamakan program wacana ilmu.
"Kami dipanggil dan diarahkan supaya menjadi mata dan telinga PPD dan Umno serta membuat laporan dan penilaian guru-guru di sekolah masing-masing.

"Kami diminta supaya mengklaskan setiap guru samada hitam (sokong pembangkang) atau puteh (sokong BN)," beritahu satu sumber kepada Harakahdaily.

Para guru ini, katanya, juga akan diberikan tugas sewaktu pilihan raya nanti.

"Dahlah dipanggil waktu sekolah, tinggalkan sekolah dan anak murid semata-mata kerana nak jaga kepentingan Umno.

"Dulu mereka hantar surat ke sekolah, kini kami lantik supaya menjadi mata-mata Umno pula," sungut sumber itu.

Menurut beliau, sepanjang taklimat itu, satu video ditunjukkan bagi menunjukkan jahat dan buruknya Pakatan Rakyat ini.

Di samping itu, setiap guru diberikan sebuah buku bertajuk 'PAS BUKAN PARTI ISLAM'. (gambar atas)

Tidak cukup dengan itu, pada pada 12 Mei ini, semua guru-guru daerah Pekan akan diwajibkan hadir ke dewan Konvesyen Umno Pekan utk mendengar ceramah dari JASA pula.

Harakah Daily

Bersih 3.0: Cerita yang mesti dibaca

Posted: 26 Apr 2012 07:00 PM PDT

5 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

Ini hanya cerita rekaan....

Situasi 1:


Ada sebuah rumah terbakar. Rumah terbakar tu ada manusia. Tidak pasti agamanya apa, amalannya apa, bangsanya apa.

Seorang bukan Islam bergegas cuba menyelamatkan mereka dan memadam api. Dia menjerit-jerit suruh orang ramai datang bersama selamatkan orang. Orang ramai pun datang, dia bagaikan ketua, sambil mengarah dan merisikokan nyawa utk menyelamatkan mereka yang terperangkap.

Tiba-tiba ada seorang Muslim yang berfahaman asabiah datang :


"Mengapa kamu semua terlibat dalam misi menyelamat yang diketuai oleh seorang yang minum arak? Tahukah siapa yang kamu hendak selamatkan? Mereka mungkin bukan orang kita...."

Seorang yang Muslim yang faham agama berkata :


"Selamatkan orang dulu. Manusia yang terperangkap itu ciptaan Allah juga. Matlamat kita membantu di sini untuk menyelamatkan nyawa, bukan bersama untuk menyokong orang minum arak? Apa gunanya orang yang tidak minum arak tapi tidak tahu membantu orang yang dalam kesusahan?"


Situasi 2:


Ada satu perlawanan bola, antara dua pasukan, team A dan team B. Team A adalah campuran antara orang Islam (majoriti) dan bukan Islam. Team B adalah orang Islam.

Selama 4 dekad, team A yang kaya dan selalu menang - walaupun diketuai orang Islam, mereka sanggup menang dengan cara merasuah pengadil, menindas team B dengan menghalang peruntukan yang sepatutnya sampai ke team B, yang semuanya Islam.

Walaupun tewas, miskin, team B tetap wujud tetap melawan team A.

Selama ini, penonton ditindas kerana membeli tiket menyaksikan perlawanan bola sepak berat sebelah yang memihak pada team A.

Team B sedar, bahawa ia perlukan bantuan utk menewaskan team A yang bermain secara kotor. Team B mula bergabung dengan pihak lain termasuk bukan Islam dan bekas pemain team A yang turut inginkan satu perlawanan yang adil untuk melawan team A.

Team A mula mengalami kekalahan, dulu daripada 14 perlawanan, team A tewas satu. Kini, team A kalah 5 daripada 14 perlawanan kpd team B walaupun dengan penipuan.

Orang yang berfahaman asabiah penyokong team A berkata:

"Mengapa team B sanggup bekerjasama dengan orang bukan Islam utk mengalahkan team A yang diketuai orang Islam. Mengapa team B tak nak bekerjasama dengan team A? Jika team B bekerjasama dengan team A, makan orang bukan Islam dalam team B tak boleh menang."

Orang ini terlupa bahawa walhal dalam team A, selama 4 dekad, mereka bekerjasama dengan orang bukan Islam untuk menang team B dengan cara kotor.

Orang yang betul memahami agama pula berkata:

"Kita bekerjasama atas sifat tahaluf siyasi - utk menentang ketidakadilan, ketidaksamaan dan kezaliman team A utk kekal kemenangan. Penonton selama ini ditindas, kerana mereka sebagai pembeli tiket tidak dapat menyaksikan satu pertandingan adil selama ini. Bukan soal menang atau kalah, soalnya ialah penonton mesti dapat melihat dua pasukan yang sama kuat bersaing dengan adil utk memajukan sukan bola utk negara.

Masa team A menang 4 dekad, tak terfikir pun nak bergabung dengan team B. Bergabung antara team A dan team B pula tidak betul, kerana team B yang mempertahankan prinsip keadilan selama ini akan bersekongkol dengan team A yang ingin menang dengan cara yang kotor. Takkan team B nak bersekongkol dengan orang yang menindas. Bila team A mula menang balik, apakah mereka masih perlukan team B?

Team B hanyalah sekadar utk menghilangkan saingan pd team A supaya team A boleh kekal juara."

Kini, wujud pula satu kumpulan C, yang cuba menghalau pengadil yang dibeli. Seperti situasi 1, team A yang ingin mempertahankan pengadilnya, menuduh team B bersekongkol dengan team C yang diketuai bangsa dan amalan berlainan utk menindas team A.

Bagaimanakah misi menukarkan pengadil, memastikan perlawanan bola lebih adil boleh dilihat sebagai satu tindakan menindas dan mencabar team A?

----------------------------------------------------------------------------------
Penulis adalah Ketua Penerangan PAS Pusat.

Harakah Daily

Peghelih La...

Posted: 26 Apr 2012 11:09 PM PDT

Peghelih La...


Sidang DUN ibarat Persidangan Agung Umno

Posted: 26 Apr 2012 11:04 PM PDT


KANGAR - Dewan Undangan Negeri Perlis yang bersidang 24 April lalu lebih dilihat seperti persidangan agung Umno menurut dua orang wakil PAS. 


Pesuruhjaya PAS Perlis, Ustaz Hashim Jasin (PAS-Sanglang) dan Rus'sele Eizan (PAS- Simpang Empat) yang ditemui berkata sidang DUN kali ini yang rata-rata dilihat sebagai sidang terakhir sebelum pilihanraya umum ke-13 diambil kesempatan oleh wakil Umno-BN untuk cuba menaikkan imej masing-masing serta parti mereka. 


"Perkara ini jelas terbukti melalui ucapan serta soalan lisan yang dikemukakan oleh wakil BN," kata Rus'sele. 


Ustaz Hashim yang berucap membahaskan Rang Undang-undang Enakmen Perbekalan Tambahan menyindir Menteri Besar, Dato' Ser Md Isa Sabu dan Khairi Hasan (BN-Mata Ayer) yang dilihat beliau bercakap berlebih-lebihan tentang parti. 

 "Kalaulah saya jadi Perdana Menteri, dua orang yang saya akan pilih semula sebagai calon ialah Mata Ayer dan Bintong (Md Isa). Sekiranya BN menang lagi, kalaulah ada orang lain teringin nak jadi MB, jangan haraplah sebab akan kekal yang lama kerana hari ini dia cakap pun dalam nada yang berbeza, banyak mengampu BN," katanya. 

 Mengulas lanjut, Rus'sele pula melahirkan rasa kekesalan dengan pihak kerajaan kerana banyak perkara yang dibangkitkan dalam ucapannya gagal dijawab oleh barisan Exco dan Menteri Besar semasa sesi penggulungan.  

"Ada perkara yang mereka ulang jawab benda yan lama, ada pula jawapan yang kita sangsikan dan banyak yang tidak dijawab langsung. Tak tahulah kenapa dan apa yang mereka takut sangat nak jawab," katanya.

Adun Umno-BN "sakit telinga" dengar ceramah Pakatan Rakyat

Posted: 26 Apr 2012 11:01 PM PDTKANGAR - Gembar-gembur pilihanraya umum ke-13 akan datang semakin dirasai di negeri Perlis termasuk parti pembangkang, kata Khairi Hassan (BN-Mata Ayer) dalam sidang dewan undangan negeri Perlis barr-baru ini.


Berucap membahaskan Rang Undang-undang Enakmen Perbekalan Tambahan, Khairi berkata angin panas-sejuk pilihanraya sudah melanda negeri Perlis dengan parti-parti pembangkang sudah mulai mengadakan ceramah di merata pelosok kampung.

"Dua minggu lalu ada ceramah dekat rumah saya, semingg lalu pun ada ceramah kira-kira satu kilometer dari rumah saya.

"Rumah saya ni dekat dengan markas PAS. Depa buat ceramah kebetulannya "loud speaker" ke arah rumah saya. BUkan apa, rasa panas dan sakit telinga," katanya.

PAS Perlis lapor SPRM kos persembahan Gema Cahaya

Posted: 26 Apr 2012 10:15 PM PDT

KANGAR, 27 April: PAS Perlis membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan kesangsian peruntukan yang bakal dibelanjakan untuk program persembahan Gema Cahaya sempena perasmian sukan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia di Kangar, Mei depan. 

Laporan tersebut dibuat oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Perlis, Rus'sele Eizan semalam dengan menyerahkan dokumen pelaksanaan projek tersebut di pejabat SPRM Perlis, di sini. 


Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Simpang Empat ditemani Setiausaha Perhubungan PAS Perlis, Ustaz Ya'akub Abu Seman membuat laporan ekoran kesangsian yang terdapat dalam peruntukan yang bakal digunakan itu yang didakwa menggunakan peruntukan daripada wang pelajar sekolah untuk mata pelajaran Kemahiran Hidup, Seni dan wang asrama. 


Menurutnya, tiada arahan rasmi daripada Pengarah Jabatan Pelajaran Perlis berkaitan penggunaan wang itu. Persembahan Gema Cahaya dijangka membabitkan lebih 14,000 orang pelajar dari seluruh negeri Perlis yang bakal mempersembahkan pukulan kakkung (yang diperbuat dari buluh) dan gendang yang diperbuat daripada tong sampah yang dibalut kain. 

"Apa yang kita pertikaikan di sini ialah peruntukan itu digunakan secara tidak betul dari peruntukan wang untuk pelajar sekolah. Saya dah bangkitkan perkara ini pada Sidang Dun Perlis kelmarin. Jawapan kerajaan amat tidak memuaskan kerana disebut pembabitan pelajar ini adalah untuk memberikan markah kepada mereka. 

"Maklumat yang kita perolehi, kakkung dan gendang yang digunakan bukan dibuat oleh pelajar tapi diswastakan dengan kos keseluruhan melebihi RM200 ribu," jelasnya. 

Kata Rus'ele lagi, beliau meminta SPRM menyiasat mengapa wang dari peruntukan pelajar digunakan sedangkan kerajaan boleh mencari peruntukan untuk program tersebut. 

"Kita tak kisah kalau pembabitan pelajar ini kerana nak cipta rekod untuk Malaysia Book of Records, tapi yang kita pertikaikan ialah peruntukan besar yang digunakan. Itu belum masuk lagi perbelanjaan makan dan pengangkutan pelajar-pelajar ini lagi untuk dibawa ke stadium nanti. 

"Kita jangkakan semuanya boleh mencecah hampir RM400,000. Jadi kita harap perkara ini dapat disiasat sebaiknya oleh SPRM," jelasnya.

BR1M: PAS tak minta, beri tak halang

Posted: 26 Apr 2012 10:03 PM PDT

Harakahdaily

KANGAR: PAS Perlis menepis dakwaan liar yang menyatakan bahawa ahlinya yang menerima Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M) diwajibkan menyumbang kepada parti sebanyak sepuluh peratus.

Pesuruhjaya PAS negeri yang juga Adun Sanglang, Ustaz Hashim Jasin (gambar)menafikan dakwaan tersebut sepertimana soalan lisan Khairi Hasan (BN-Mata Ayer) pada Sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Perlis semalam.

Pada sesi soalan lisan sidang tersebut, Khairi meminta penjelasan dari pihak kerajaan berapa ramaikah penyokong pembangkang yang menerima bantuan tersebut serta benarkah penyokong PAS yang mendapat bantuan tersebut diberitakan memberi sebanyak sepuluh peratus kepada parti.

Menjawab soalan itu, Menteri Besar, Datuk Seri Md Isa Sabu berkata jawapan kepada persoalan ini mungkin boleh diberikan oleh wakil rakyat dari PAS.

Ustaz Hashim dalam ucapannya membahaskan Rang Undang-undang Enakmen Perbekalan Tambahan  berkata PAS tidak pernah mengeluarkan arahan kepada ahlinya untuk memberikan wang BR1M kepada parti.

"Mengenai dakwaan tersebut, kami nafikan perkara itu. Memang tak ada. Namun kalau ada orang nak bagi kepada PAS kami tak boleh nak halang, tapi parti tidak pernah memaksa ahli untuk memberi sumbangan," jelasnya.

Mat Sabu: Hadir ke Bersih 3.0 Dua Kali Wajib!

Posted: 26 Apr 2012 09:54 PM PDT


KANGAR - Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata kehadiran ahli-ahli PAS ke himpunan Bersih 3.0- Duduk Bantah adalah dua kali wajib memandangkan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendiri akan turun ke himpunan tersebut.

Dalam ucapannya malam tadi, beliau menyeru orang ramai untuk turun ke Kuala Lumpur pada hari Sabtu ini bersama-sama pimpinan politik dan NGO untuk sama-sama menuntut suatu sistem pilihanraya yang bersih dan adil.

"Presiden PAS mengatakan turun ke Bersih 3.0 adalah wajib, maka ahli-ahli PAS semuanya kena hadir. Bila Presiden sendiri dah kata dia sendiri pun akan turun, maka Bersih 3.0 dah jadi dua kali wajib. Semua ahli kena turun,"katanya.

Beliau berkata demikian di hadapan kira-kira 2 ribu orang yang dalam majlis ceramah yang diadakan buat julung kalinya di Felda Unit Tebu, Chuping dekat semalam.

Makluman Penting... Majlis Ramah Mesra Perintis dibatalkan

Posted: 26 Apr 2012 09:21 AM PDT

Majlis Ramah-mesra Persatuan Anak Perlis Di Perantauan (PERINTIS) bersama pimpinan PAS Perlis yang dijangka akan berlangsung pada 29 April ini di Dewan Dato' Fadzil Mohd Nor KUIZM, Taman Melewar ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan diberitahu kelak.

Dewan Pemuda PAS Perlisselaku penganjur program ini mengumumkan program tersebut terpaksa ditangguhkan memandangkan ianya bertembung dengan beberapa program besar dalam masa terdekat .

Sehubungan itu, pihak penganjur memohon maaf dengan sebarang kesulitan yang berlaku. Perkembangan terkini boleh diikut melalui melalui laman Facebook Persatuan Anak Perlis Di Perantauan (PERINTIS) atau E-Buletin Dewan Pemuda PAS Negeri Perlis.

HARAP MAKLUM.

Jom pi jangan tak pi...

Posted: 26 Apr 2012 09:10 AM PDT

Jom Duduk Bantah..Wajib Hadir

Posted: 26 Apr 2012 09:00 AM PDT

Idris Ahmad

Posted: 26 Apr 2012 11:05 PM PDT

Idris Ahmad


Jamaah Diutamakan Kemenangan Berganda.

Posted: 26 Apr 2012 01:22 AM PDT

Jamaah Diutamakan Kemenangan Berganda.

Perjuangan tidak boleh digerakkan secara individu ia mesti bersama jamaah. Inilah sunnah Rasulullah SAW yang ditunjukkan oleh baginda kepada umatnya. Baginda boleh berjuang secara inidividu, kerana Allah boleh membantu baginda walaupun tanpa jamaah. Persoalannya jika baginda tidak tunjuk kepada umatnya bahawa kerja berjamaah ini wajib maka sudah pasti sukar bagi umatnya yang bukan seorang Rasul untuk berjuang. Barang pasti perjuangan yang penuh dengan ranjau dan duri tidak akan dapat dilakukan secara individu, ia mesti dilakukan secara berjamaah.
Apabila kita menjadi ahli, maka kita mesti mamahami apa yang terdapat di dalam arahan parti dan peraturan dan disiplin parti. Kita tidak boleh membuat sesuka hati kita apabila kita sudah berbaiah dengan parti ketika kita mengisi borang keahlian. Suatu perkara yang silap, apabila seorang yang menjadi ahli parti tiba-tiba tidak mahu mengikat dirinya sebagai seorang ahli parti dan hendak ikut kepalanya tanpa ada kawalan daripada parti. Almarhum Abu A'la Al Mauddudi mengatakan jika ada orang yang bersikap demikian orang ini tidak layak berada didalam jaamaah Islam sebaliknya layak berada di dalam jamaah gotong royong.

Sebagaimana Rasulullah SAW telah menyatakan "Wajib atas kamu berjamaah, kerana berjamaah itu rahmat dan berpecah itu satu musibah".

Adab sebagai orang yang bersama dengan jamaah ia mesti mengutamakan jamaah daripada peribadi. Ia juga merupakan pra syarat untuk mendapat kemenangan berganda.

Kita tidak boleh membiarkan wujudnya golongan nifaq di dalam perjuangan, atau dalam erti kata yang lain musang berbulu ayam. Golongan munafik yang ada di sepanjang zaman sejak daripada zaman Rasulullah SAW di Madinah hingga kini merupakan gunting di dalam lipatan.
Setiap individu mesti menghindarkan diri untuk menunjulkan diri samaada di dalam kumpulan yang kecil atau besar kerana tabiat ini tidak disukai oleh orang ramai dan juga anggota jamaah.

Mesti menunjukkan bahawa ini adalah program jamaah. Ertinya kejayaan jamaah yang ditunjukkan bukan kejayaan individu. Hebat macam mana individu di dalam jamaah jika tidak dibantu oleh amilin di dalam jamaah maka ia akan gagal dan mendapat natijah yang cemerlang.

Buat kerja bukan kerana untuk mendapat pujian. Asuhlah diri kita supaya mengikhlaskan diri, bukan kerana hendak dipuji. Jika pujian yang diburu, kita bimbang kekuatan dan semangat akan luntur apabila kerja tidak dipuji. Kita tidak bimbang jika musuh hina atas kerja buat kita yang ikhlas, ini adalah lumrah di dalam perjuangan. Kerana Allah lebih ketahui nawaitu kita, daripada manusia. Prinsipnya ialah keredahaan Allah yang dicari bukan keredhaan manusia.
Antara sifat ahli yang mengutamakan jamaah ialah membuang sifat pentingkan diri sendiri. Kerana menjadi lumrah kepada manusia mereka mempunyai sikap pentingkan diri sendiri. Walau bagaimanapun sifat ini mesti diubah, sekiranya sifat ini yang menguasai di dalam tubuh badan kita maka agak sukar ia memberi keutamaan kepada jamaah. Ia perlu mendahului kepentingan jamaah walaupun kadang-kadang terpaksa mengobankan dirinya sendiri. Ibarat lilin membakar dirinya untuk menerangi diri orang lain.

Perlu ada semangat pengorbanan samaada tenaga, harta dan nyawa untuk memenangkan Islam. Tanpa ada ciri ini, maka sukar perjuangan akan diperolehi. Semua Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul yang terdahulu mengorbankan perkara ini. Ada yang terpaksa berpisah dengan keluarga kerana perjuangan mereka tidak direstui oleh anak isteri seperti yang ditunjukkan oleh nabi Nuh dan nabi Lut A.S. Terpaksa berlawan dengan kaum kerabat sendiri sebagaimana baginda nabi SAW. Kerana mereka yang berada di saf hadapan menentang baginda ialah bapa saudara mereka sendiri seperti Abu Lahab, Abu Jahal. Nabi Ibrahim berdepan dengan bapanya sendiri sebagai pengukir berhala. Apakah mampu Islam tersebar jika tanpa pengorbanan nabi-nabi terdahulu yang menjadi qudwah kepada kita?

Apa pun berlaku di dalam jamaah, keputusan yang wajib diambil ialah jamaah mesti diutamakan. Jangan bakar kelambu jika marahkan pejat. Sekiranya ada individu yang kita tidak puas hati maka biarlah individu itu sahaja yang kita marah. Jangan sampai kita memboikot program parti dan tidak mahu menggerakkan jentera parti terutama musim pilihanraya. Kerana perjuangan kita bukan kerana individu, individu boleh pergi tetapi jamaah mesti diutamakan.
Mesti peruntukkan masa kepada parti dan memasukkan dalam jadual harian hidup kita. Sekurang-kurangnya 2 jam sehari bagi mereka yang bukan bertugas sepenuh masa. Ini bermakna kita menyumbangkan masa untuk satu minggu 14 jam daripada 168 jam. Di dalam sebulan baru 56 jam kita sumbang kepada parti, sedangkan Allah anugerah kepada kita 672 jam. Selebihnya bolehlah kita menyelesaikan keperluan hidup kita. Ertinya nisbah untuk jamaah masih terlalu kecil jika dibandingkan masa untuk urusan peribadi. Walau bagaimana pun ini sudah baik jika kita dapat memikirkan dengan serius untuk menjalankan tugas jamaah.
Perlu tanamkan di dalam diri kita, jika kita tidak mengutamakan parti, bererti kita telah menjadi penyumbang utama membantu kemenangan kepada Umno. Kita jangan merasa bahawa menyokong Umno sahaja salah, tetapi kita tidak membuat kerja jamaah di cawangan kita juga merupakan satu kesalahan sehingga kezaliman berkekalan di negara ini.


Filed under: Tarbiyyah

PAS Negeri Sembilan

Posted: 26 Apr 2012 09:23 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


Ibu Pengarah Unit Amal N.Sembilan meninggal dunia

Posted: 26 Apr 2012 04:44 PM PDT


Dimaklumkan ibu kepada Sdr Izamri bin Med, Pengarah Unit Amal Negeri Sembilan telah meninggal dunia malam tadi. Jenazah ibu beliau Asiah binti Ali akan dikebumikan sebelum solat Jumaat di No 18, Blok 1, Felda Bukit Damar, Lanchang, Pahang.

Kepada mereka yang ini menyampaikan SMS ucapan takziah boleh hantar ke no beliau di 013-2124086. (Digalakkan menalipon atau menghantar SMS selepas solat Jumaat).

Kepada mereka yang ingin memberikan sumbangan , boleh terus masukkan ke Akaun, Izamri bin Med di CIMB , No Akaun 05020693061526

Hakisan tanah semakin lebar

Posted: 25 Apr 2012 11:46 PM PDT


26 April 2012

PELANGAI - Lubang yang terbentuk di jalan masuk ke Kampung Bakar Satu Sungai Tawang, dekat sini ibarat ­perangkap maut kepada ­sesiapa yang melaluinya.

Lebih teruk lagi, keadaan hujan yang berterusan selama beberapa jam mengakibatkan air melimpah di atas jalan sekali gus menutupi lubang tersebut menyebabkan pengguna tidak menyedari kewujudan lubang berkenaan.

Tambahan pula, jalan di situ gelap pada waktu malam berikutan ketiadaan lampu jalan.

Salah seorang penduduk, Lee Jook Hua, 70, berkata, laluan masuk kampung ini sering dilalui lebih dari 50 orang kerana ada yang mahu mengeluarkan hasil tanaman selain masyarakat yang tinggal di sini.

Menurutnya, terdapat 10 rumah yang masih berpenghuni di kampung ini.

"Kampung ini berdekatan dengan kebun seperti kelapa sawit, pokok getah dan buah-buahan.

"Setiap hari jalan itu akan menjadi laluan masuk penduduk ke kebun untuk bekerja," katanya.

Jook Hua berkata, apabila hujan lebat, jalan itu digena­ngi air berikutan terdapat paya di sebelah kiri jalan seluas 0.8 hektar.

"Ini membimbangkan penduduk kampung kerana jalan ini juga sempit dan hanya boleh dilalui sebuah kenderaan sahaja," katanya.

Katanya, lubang itu ­terbentuk berikutan hujan berterusan mengakibatkan tanah terhakis.

"Akibat tidak dibaiki, ia semakin dalam dan lebar. Difahamkan, tanah bawah ­jalan ini juga semakin terhakis.

"Tanpa kita sedari, mungkin jalan akan terputus dua akibat hakisan tanah yang teruk selepas hujan dan mengakibatkan kampung ini terputus hubungan," katanya yang turut menyatakan tiada jalan alternatif lain untuk keluar dari kampung itu.

Sementara, penduduk, Zulkefli Bidin, 54, berkata, ­keadaan ini sudah berlarutan sejak beberapa bulan lalu.

"Memang tiada sebarang tindakan dilakukan daripada mana-mana pihak walaupun pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sudah memaklumkan perkara ini kepada pihak berkaitan.

"Saya berharap lubang ini akan dapat dibaik pulih dengan segera. Jangan biarkan ia berlubang demi keselamatan orang awam dan penduduk sekitar," katanya.

PAS KDAS 3

Posted: 26 Apr 2012 09:21 PM PDT

PAS KDAS 3


[Kompilasi] Demi sebuah pilihanraya adil & bersih

Posted: 26 Apr 2012 07:17 AM PDT

DUN CHINI

Posted: 26 Apr 2012 07:46 PM PDT

DUN CHINI


770 PENEROKA SAMAN FELDA BERNILAI RM433 JUTA

Posted: 26 Apr 2012 05:18 AM PDT

 Peneroka daripada lapan tanah rancangan di Pahang menyaman Felda dalam penipuan dan pecah amanah yang dikatakan melibatkan nilai sehingga RM433 juta.

Saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuantan oleh 770 peneroka daripada Felda Chini dan Felda Chini Timur di Pekan melalui tetuan Daim & Gamany tengah hari ini.

Saman atas penipuan dalam kadar perahan minyak kelapa sawit.

Peneroka menamakan Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd sebagai defendan dan mendakwa kedua-dua pihak menggredkan hasil minyak sawit lebih rendah daripada sepatutnya sejak 17 tahun lalu.

Peguam R Sivarasa berkata, kadar perahan digredkan secara purata 18.5 peratus ketika Lembaga Minyak Sawit Malaysiamencadangkan kadar sekurang-kurangnya 22 peratus.ULAMA PEWARIS NABI

Posted: 26 Apr 2012 03:44 PM PDT

ULAMA PEWARIS NABI

ULAMA PEWARIS NABI


TPM BAGI ANUGERAH PADA PEROMPAK NEGARA ?

Posted: 25 Apr 2012 11:51 PM PDT

MAS, Firefly menang anugerah jenama putra
25 April 2012

KUALA LUMPUR, 25 April — Malaysia Airlines (MAS) dan anak syarikat milik penuhnya, Firefly, merupakan pemenang utama Putra Brand Award, anugerah penilaian jenama yang ditentukan menerusi pilihan pengguna.

MAS memenangi Emas untuk kategori Pengangkutan, Perjalanan dan Pelancongan manakala syarikat penerbangan komuniti, Firefly, memenangi Anugerah Harapan.

Melaporkan Bernama Online, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS Ahmad Jauhari Yahya dan Ketua Pegawai Eksekutif Firefly Ignatius Ong Ming Choy, menerima anugerah masing-masing daripada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

"Saya memuji usaha petugas kami dalam penyampaian perkhidmatan yang konsisten dan cemerlang dan merealisasikan janji-janji Malaysia Airlines kepada pengguna," kata Muhyiddin dalam satu kenyataan.

"Menerusi usaha berterusan mereka, kami akan mencapai kejayaan dalam inisiatif pemulihan, selain memperoleh lebih banyak perakuan ke atas jenama, produk dan perkhidmatan kami," memetik Bernama Online.

Pemenang diputuskan berdasarkan keputusan daripada kaedah kajian menyeluruh secara dalam talian ke atas kira-kira 6,000 pengguna di seluruh negara bagi memilih jenama pilihan Malaysia dalam 18 kategori.


« Internet Access BLOCKED in MAS!
"Perompak-perompak Negara" – Part 1

April 24, 2012 by weechookeong
Yours truly speech during the debate on Akta Pasaran Modal dan perkhidmatan 2007 on 19-4-2012. Below is the verbatim report in the Hansard.

10.53 mlm. (19-4-2012)

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Saya bangkit untuk membahas rang undang-undang ini bernama Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Apa- apa yang disebut tadi oleh Yang Berhormat Timbalan Menteri memang bagus. Ini untuk mengawal seliakan pasaran modal

dalam negara kita. Akan tetapi kita sudah tahu bahawa pasaran modal di dalam negara kita sekarang ini boleh dikatakan seperti sebuah kasino, kasino yang berlesen untuk orang bermain saham-saham. Masalahnya adalah mengawal selia ada masalah, penguatkuasaan ada masalah.

Sampai hari ini kita tengok banyak insider trading dan sebagainya tetapi tidak ada seorang pun tertuduh di mahkamah sampai hari ini. Listed companies tidak ada dikawal selia masalahnya dan saya hendak menyentuh sedikitlah mengenai dengan MAS ini yang di bawah pasaran modal juga, security market, public listed company.

Sebelum itu saya ingin meminta izin untuk menyatakan bahawa kita bersyukurlah negara kita di mana baru-baru ini walaupun kapal terbang MAS ada masalah dengan enjinnya terbakar tetapi tiada nyawa terkorban.

Walaupun saya ada sahabat Datuk Rockie Blue dalam pesawat MH002 daripada Kuala Lumpur ke London. Oleh kerana kepakaran dan kecekapan pekerja-pekerja MAS di mana kita menyelamatkan lebih kurang 300 manusia termasuk warganegara Malaysia dan luar negeri. MAS ini pun namanya boleh kata safetylah dalam MAS ini, adalah yang amat baik. Alhamdulillah oleh kerana kecekapan pekerja-pekerja MAS ini.

Walaupun mereka pekerja-pekerja ini dianggapkan oleh pengurusan tertinggi MAS, di Parlimen mereka datang memberi taklimat mengenai share swap ini.

Menyatakan pekerja-pekerja MAS ini adalah low productivity, saya quote, untuk saya, bukan. Ini ternyata di mana 300 nyawa telah diselamatkan oleh mereka termasuk pilot, cabin crew dan ground crew tetapi ini bukan kerana pengurusan tertinggi MAS yang menyelamatkan nyawa manusia ini, pekerja.

Made that clear dan saya amat sedih hati bila pengurusan tertinggi, Ahmad Jauhari datang ke sini menyatakan mereka ini low productivity. Ini sudah ada satu evidence, ternyata mereka menyelamatkan 300 nyawa termasuk Datuk Rockie Blue sahabat saya dan seorang blogger Datuk Rockie dan Rockie Blue
blognya.

DR 19.4.2012 203

Akan tetapi MASnya telah dijahanamkannya, bukannya oleh share swap.
Sebelum share swap, di mana BinaFikir Sdn. Bhd. telah dilantik oleh Tan Sri Md Nor pada masa itu jadi MD kepada MAS, sekarang ini sudah balik jadi Pengerusi MAS. Baru-baru ini saya meminta satu penjelasan, berapakah consultancy fees yang dibayar oleh MAS kepada BinaFikir Sdn. Bhd. yang
pada masa itu dimiliki oleh Tan Sri Azman Mokhtar dan Mohammed Rashdan.

Sekarang Tan Sri Azman Mokhtar telah di dalam Khazanah, MDnya dan Mohammed Rashdan sebagai Deputy CEO. Berapa kali saya minta, berapakah ini consultancy fees ini, tidak diberi. Sampai Timbalan Menteri, Yang Berhormat Dato' Donald Lim Siang Chai telah janji akan memberi dalam

dua-tiga hari.

Saya baru terima satu jawapan dan inilah jawapannya, bagi isu berhubung bayaran perunding atau consultancy fees, pendedahan terperinci nilai kontrak bagi setiap konsultan termasuk bayaran kepada BinaFikir tidak dapat dimaklumkan kepada pihak ketiga kerana MAS perlu mematuhi akujanji kerahsiaan dan peruntukan di dalam perjanjian yang ditandatangani oleh MAS dan pihak konsultan terlibat. Sekiranya MAS mendedahkan nama syarikat-syarikat tersebut berserta dengan yuran perunding kepada pihak ketiga, MAS akan terdedah kepada tindakan perundangan yang boleh diambil oleh syarikat-syarikat berkenaan.

Apa kerahsiaan yang threaten national security? Apa kerahsiaan? Kita hendak tahu berapakah harga consultancy fees itu. Bukan kita hendak tahu apa yang terkandung dalam reportnya. Seperti katalah satu itu fail rahsia,

Official Secret Act. Tidak bolehkah kita hendak tanya kepada kerajaan, berapakah harga-harga kerajaan membayar kepada kertas-kertas yang digunakan. Bolehkah kerana kertas itu, di dalam fail itu di bawah official secret, kita tidak boleh tahu.

■2300
Walau bagaimanapun inilah Dewan yang mulia sekali dalam negara badan yang teragong dalam negara. Kenapakah kementerian tidak boleh memaklumkan kepada Dewan ini? Hendak sembunyikan. Kita sudah tahu lebih daripada RM30 juta dibayar kepada konsultan ini. Konsultan conmen sekarang jadi ketua di

MAS nombor dua. Inilah amat-amat tidak boleh terima. Saya harap Menteri beri jawapan dengan tegas yang telus perkara ini. Jangan hendak sembunyikan untuk hendak selamatkan satu orang sahaja. Oleh kerana MAS ini adalah satu syarikat negara, satu ikon negara kita jangan jahanamkan MAS.

WAU ini adalah bukan hendak pulihkan MAS bukan hendak selamatkan MAS kerana kita sudah nampak. Hari ini dia kata MAS adalah bleeding, MAS sekarang ini adalah sick patient, dengan izin. Kalaulah WAU di bawah BinaFikir pada tahun 2003 adalah baik terbaik sekali hari tidak ada masalah.

Oleh kerana WAU ini digunakan oleh mereka puak-puak ini, puak-puak perompak negara ini untuk apa? Saudara Azman Mokhtar, Rashdan untuk apa?
Untuk hendak rompak MAS asset sleeping so, kita sudah nampak selepas WAU mereka jual MAS Catering, kepada siapa? Kepada adik kepada bekas Perdana Menteri dan selepas jual MAS Catering tandatangani 25 tahun punya perjanjian yang berat sebelah. Di mana MAS perlu bayar berapa, RM6.25 bilion tiap-tiap tahun RM300 juta lebih kurang juga jual MAS Complex 32 bangunan. Selepas jual MAS Complex tandatangani balik satu list untuk 57 tahun setahun RM80 juta so, MAS tiap-tiap tahun perlu mengeluarkan RM400 juta sudah…

Datuk Ismail Kasim [Arau]: [Bangun]

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Silakan Yang Berhormat Arau.
Datuk Ismail Kasim [Arau]: Terima kasih sahabat saya dari Yang Berhormat Wangsa Maju,Yang Berhormat Tuan Yang di-Pertua. Saya ingin bertanya Yang Berhormat umum mengetahui bahawa
DR 19.4.2012 204

MAS Airlines ini di antara airline yang mementingkan keselamatan. Di antara airline yang dianggap di antara airline-airline ternama di dunia ini MAS di antara yang boleh dikatakan terunggul dalam mementingkan elemen-elemen keselamatan. Jadi saya ingin bertanya Yang Berhormat apabila kita mengetahui perasaan yang tidak menentu yang ada pada kakitangan teknikal sebelum membuat penerbangan. Adakah ini juga turut membahayakan kabin krew dan juga penumpang-penumpang terutamanya mereka yang melihat bahawa airline ini sekarang ini sudah berada dalam keadaan yang tidak menentu? Sekali gus mereka menganggap bahawa airline ini sudah boleh disamakan dengan airline-airline yang sudah berada di ambang kejatuhan.

Jadi kita tidak mahu ini berlaku. Sebagai national flight saya mahu berkongsi dengan Yang Berhormat, apakah langkah yang boleh diambil oleh kerajaan untuk campur tangan secara langsung bagi memastikan bahawa MAS Airline ini berada di landasan seperti di masa zaman pengurusan Tan Sri Aziz dahulu?

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Terima kasih Yang Berhormat Arau yang memberikan satu pandangan yang baik mengenai ini dan juga remind sayalah mengenai perkara ini yang saya terlupa tadi, tercicir boleh kata. Masalah ini kerana selepas share swap pada bulan Februari tahun ini. Pengurusan tertinggi MAS sekarang ini Ahmad Jauhari, Rashdan dan Md Nor telah melantik seorang yang bernama Azhari Dahlan daripada AirAsia X. Air Asia masuk jadi ketua engineering dan beliau, dia ini tidak ada satu approve oleh DCA nominated post holder di bawah seksyen 24(O), bawah Civil

Aviation Act di mana ketua yang begini yang engineering department ini perlu ada satu boleh kata seperti sijil yang telah diluluskan oleh DCA dan saya telah bangkitkan baru-baru ini.

Orang yang tidak layaklah, dia tidak ada kelayakan untuk jadi ketua tetapi ditaruk di sana kerana apa? Ini kerana dia datang daripada AirAsia dan juga termasuk Roslan Omar, CFO atau Chief Financial Officer di MAS. So, kerana itulah baru jadi satu masalah kerana unqualified person shading engineering department of MAS. So inilah jadi satu masalah besar. Saya percaya kemungkinan hari ini dalam NST menyatakan adalah satu sabotaj dan saya percaya bahawa sabotaj ini bukan sabotaj oleh pekerja tetapi sabotaj oleh Azhari Dahlan ini supaya mereka boleh jahanamkan MAS. So mereka boleh
lagi cepat mengambil alih MAS jadi namanya AirAsia, tidak ada MAS sudah.

So saya setuju dengan Yang Berhormat Arau bahawa kerajaan perlu ambil tindakan dengan segera. Untuk menghentikan CCF ini dan share swap kerana share swap dan CCF ini bukan untuk menyelamatkan MAS bukan untuk jaga kepentingan MAS.

Akan tetapi seolah-olahnya untuk menjaga kepentingan puak-puak AirAsia termasuk AirAsia X, itu sahaja. Ini kerana kita boleh nampak dari segi tindakan-tindakan yang telah diambil selepas share swap.

Pada 9 Ogos 2011 di mana pada masa itu satu share swap ini boleh kata tergempar kita tidak terkejut yang mengejutkan sebuah negara. Tiba-tiba pada 8 hari bulan Ogos 2011 saham MAS dan AirAsia telah disubstandard di Bursa Saham Kuala Lumpur menanti satu pengumuman. Pada 9 Ogos 2011 Tan Sri Mokhtar ini, perompak negara ini dari Khazanah mengumumkan bahawa satu share swap ini share swap boleh kata secret share swap akan dilaksanakan.Pada masa itu juga dengan Tune Air yang memiliki AirAsia Berhad dan AirAsia X Sdn. Bhd.. Pada masa itu juga…, no sorry pada 6 hari bulan Ogos 2011 pada masa itu kita telah baca dalam Malaysia Insider puak-puak dia orang juga mengeluarkan satu kenyataan dalam news portalnya. Menyatakan dengan amat accurate apa yang akan berlaku, Tengku Azmil bekas MD akan
ditendang
DR 19.4.2012 205

keluar selepas ditandatangani. Ini tiga hari sebelum perkara ini berlaku dan bagaimana share swapnya rationya berapa 20.5% saham MAS akan diberi kepada Tune Air dan Tune Air memberi 10% itu saham AirAsia. Ini satu yang tidak boleh terima sebab itu hutang…
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat sudah 20 minit Yang Berhormat.

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Sedikit lagi Tuan Yang di-Pertua. Juga baru-baru ini Tuan Yang di-Pertua, ini adalah amat penting. Saya telah minta pada 30 Oktober 2011 mengenai dengan Insider Trading mengenai dengan saham between MAS dengan share swap AirAsia ini. Kementerian MOF juga
menyatakan bahawa satu siasatan telah dijalankan oleh SC dan Bursa Saham Kuala Lumpur. Sampai hari ini kita tidak ada dapat apa-apa hasilnya, kemungkinan hendak cover up. Juga yang…Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat saya mintalah Yang Berhormat.
Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Last Tuan Yang di-Pertua yang last. Ini adalah baru- baru ini dua tiga hari ini kerana AirAsia X telah cancel dia punya ataupun terminate dia punya flight daripada Kuala Lumpur-London, London-Kuala Lumpur, Paris, di India, Delhi dan Bombay.

■2310

Mereka tidak ada charge dia punya fare. Itulah yang saya telah dedahkan dalam blog saya. Pada 15 Mac 2012, selepas itulah mereka ini kelam-kabut dan sebagainya. Pada 28 Mac 2012 pada jam 12.26 tengah malam menyatakan satu perjanjian telah ditandatangani antara MAS dan AirAsia dan tidak ada masalah. Ini semua on the board, 'untrained' transaction. Saya baru dapat satu perjanjian mengenai dengan re-accommodation agreement di antara MAS dan AirAsia. Harganya seperti berikut. Kuala Lumpur ke London RM1,111 economy class dan kepada…

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat, Yang Berhormat…

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Sedikit, satu minit Tuan Yang di-Pertua. Ini yang penting. Business class, RM6,139. Ini semua termasuk tax. Inilah perjanjian sulit mereka. Ini telah menjejaskan kedudukan kewangan MAS di mana harga yang biasa sekurang-kurangnya RM2,500 untuk economy class dan untuk business class Yang Berhormat Menteri pun tahu sendiri, Yang Berhormat Menteri memang guarantee tahu business class ke London one way ialah RM19,670 dan dia caj kepada penumpang AirAsia X ini untuk re-accommodate, to uplift, RM6,000 sahaja. Bukankah ini telah menjejaskan kedudukan kewangan MAS? Inilah menunjukkan bahawa keadaan pengurusan tertinggi MAS ini adalah harapkan pagar, pagar makan padi. So, saya harap kementerian yang pertama, memberitahu berapa BinaFikir consultancy fee.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar]: Okey, Yang Berhormat.

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Ini bukan rahsia. Yang kedua, buat satu siasatan. Auditor General, MACC dan polis ambil tindakan menyiasat perkara ini kerana ini adalah satu kegiatan untuk asset stripping juga yang share swap ini dan CCF ini akan menjejaskan MAS dan pekerja-pekerja MAS ada 20,000. Termasuk waris-waris mereka, kita times dua, 40,000. Kalaulah pilihan raya akan datang, saya kata Selangor guarantee habis. Mungkin kosong kalau tidak ada tindakan yang tegas

DR 19.4.2012 206

diambil untuk memenjarakan perompak-perompak negara ini, Rashdan, Tan Sri Mokhtar, Tony Fernandes, Datuk Kamaruddin Meranun ini.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat, sudahlah Yang Berhormat.

Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Inilah lanun negara. Terima kasih Tuan Yang di- Pertua. Minta maaf kerana isu ini amat important.

Part 2 will be published tomorrow

MENGATA DULANG KAYU SERPIH !

Posted: 25 Apr 2012 07:18 PM PDT

UMNO ASYIK MENGATA ORANG RUPANYA AWAK YANG LEBIH!
Rupanya UMNO yang kununya kuat dengan Ketua Penerangan yang lantang lentung bila mengutuk Pakatan Rakyat rupanya tiada telur walau dah mentadbir lama dan masa DUN UMNO menang lebih banyak dari Gerakan tapi tidak layak jadikan UMNO sebagai Pengerusi BN Pulau Pinang Dul, Kini dan selamanya.

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) memandang sinis pelantikan Teng Chang Yeow, Setiausaha Parti Gerakan sebagai Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang yang baru.

Bagi DPPM, pelantikan Tang Chang Yeow menunjukkan wajah sebenar UMNO yang begitu lantang sebelum ini membela nasib dan ketuanan Melayu di Pulau Pinang namun menjadi lembik dan terkulai apabila Perdana Menteri mengumumkan pelantikan Pengerusi BN yang baharu.

Keputusan pelantikan Tan Chang Yeow tidak memeranjatkan namun ia memperlihatkan lemahnya pemimpin UMNO Pulau Pinang sehingga tidak layak dilantik ke jawatan tersebut.

DPPM merasa hairan kerana dalam keadaan Parti Gerakan yang tidak memenangi sebarang kerusi di Pulau Pinang, mereka masih diberikan tempat istimewa sebagai Pengerusi BN. Sebaliknya jumlah kerusi BN di Pulau Pinang banyak dimenangi oleh UMNO, tetapi mereka ditolak ke tepi.

Keadaan ini menunjukkan bahawa UMNO sebenarnya 'kuda tunggangan' Parti Gerakan sehingga akur dan tunduk dengan kehendak parti tersebut.Pelantikan ini pastinya sebagai tamparan hebat kepada pemimpin ultra Melayu Pulau Pinang. Dimana perginya suara lantang pemimpin Melayu UMNO Pulau Pinang yang kononnya mahu membela umat Melayu di sana.

Mengapa tidak ada satu suara pun yang bangkit menentang keputusan Presiden UMNO agar pemimpin UMNO diangkat sebagai Pengerusi BN. Pemimpin UMNO P.Pinang sepatutnya merasa tercabar kerana mereka dipandang lekeh oleh pucuk pimpinan UMNO sehingga tidak dipandang langsung untuk mengetuai BN di sana.Mungkin juga Pengerusi BN yang baharu ini berbeza dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Sdr Lim Guan Eng dari segi pendekatan.

Mungkin Pengerusi BN ini telah berjanji untuk memartabatkan bangsa Melayu dan umat Islam di Pulau Pinang. Mungkin juga umat Islam di Pulau Pinang akan semakin terbela di bawah pemerintahan 'Khalifah' Tan Chang Yeow sekiranya BN menang di Pulau Pinang. Atau mungkin juga UMNO telah men transformasikan parti mereka untuk menerima bangsa lain sebagai pemimpin mereka dan pemimpin negara ini.

Pemuda PAS Wangsa Maju

Posted: 26 Apr 2012 03:43 PM PDT

Pemuda PAS Wangsa Maju


ESOK KHUTBAH HENTAM BERSIH 3.0... SAMA MACAM BERSIH 2.0

Posted: 25 Apr 2012 11:06 PM PDT


Kita lihat bagaimana sebelum Bersih 2.0 khutbah JAKIM berjudul "Rapuh Perpaduan Runtuh Keamanan", tetapi pada esok (27 April 2012) sekali lagi khutbah yang seakan sama tajuknya  "Rapuh Iman Runtuh Perpaduan", dengan tidak menyebut secara langsung nama BERSIH 3.0 yang merupakan penganjurnya tetapi menghentam Pengerusi Bersih 3.0.

NONEIsinya sama seperti khutbah Bersih 2.0 dahulu yang akan menyebut tentang bahaya "musuh-musuh Islam" tetapi sedikit tambahan iaitu isu LGBT yang cuba dikaitkan dengan kisah di zaman Nabi Luth AS.

"Hari ini sekali lagi pihak-pihak tertentu cuba meruntuhkan perpaduan yang terbina selama ini. Mereka cuba dengan pelbagai helah dan cara".

Khutbah yang dibacakan di masjid-masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya itu mendakwa perhimpunan BERSIH 3.0 haram diikuti umat Islam kerana boleh "mencampakkan manusia dalam kebinasaan".

Khutbah esok bakal menerangkan tentang bahaya LGBT yang dalam masa yang sama cuba dikaitkan dengan Pengerusi Bersih 3.0, Ambiga sambil mendakwa bahawa pelbagai helah dan cara termasuklah mencetuskan perhimpunan haram dan demonstrasi jalanan atas dasar menuntut hak dan kebebasan. 

Memasuki hari-hari terakhir sebelum perhimpunan besar sabtu ini, Pengerusi BERSIH 3.0 S Ambiga diserang hebat di media-media arus perdana dengan pelbagai isu khususnya isu LGBT.

nak baca teks khutbah boleh buat???... tapi esok tidur pulak bila khatib baca teks tue... mentang2 dah hafal... http://www.islam.gov.my/khutbah-online 

(GAMBAR) BUKTI PEMIMPIN UMNO TAK RETI BACA JAWI

Posted: 25 Apr 2012 08:11 PM PDT

huhuhuhuhu.... tak sedar terbalik... sebab nampak macam betul je..... 'laksamana negara' ke 'man laksa'???

1 STAFF JAIS ANTARA DIDAKWA HALANG DBKL CLEAR KHEMAH

Posted: 25 Apr 2012 06:00 PM PDT

Empat lelaki termasuk seorang kakitangan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan dua pelajar Universiti Industri Selangor (Unisel) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menghalang pegawai penguat kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menjalankan tugas mereka.

Mereka ialah Shaiful Buhari Ramlan, 25, Ekhsan Bukharee Badarul Hisham, 21, Muhammad Karim Abdullah, 24, dan Muhammad Aliff Hafiz Zainuddin, 21.

Shaiful Buhari merupakan kakitangan JAIS, Ekhsan Bukharee dan Muhammad Aliff masing-masing pelajar Unisel sementara Muhammad Karim bekerja sebagai penjual kad SIM.

Mereka didakwa secara berasingan atas tuduhan menghalang penjawat awam iaitu pegawai-pegawai penguat kuasa DBKL, Jamlus Hamzah, 41, Mohd. Radzif Majid, 32, Shamsuddin Othman, 43, dan Mohd. Azmin Yusri Yusof, 29, daripada menjalankan kerja-kerja memindahkan khemah yang didirikan tanpa kebenaran di Dataran Merdeka.


HARAM JATUHKAN KERAJAAN : MUFTI WILAYAH... DAH TUE NIE APE?

Posted: 25 Apr 2012 05:58 PM PDT

Rasulullah S.A.W. telah mengingatkan dalam hadis-hadis sahih bahawa di antara pelbagai aliran kefahaman agama, hanya pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang akan selamat di akhirat kelak. Pegangan Ahli Sunnah meliputi pelbagai aspek agama bermula daripada hukum akidah hinggalah kepada hubungan antara pemerintah dan rakyat. Memandangkan golongan pemerintah atau  "ulilamri" begitu penting bagi menjaga kesucian agama dan keutuhan masyarakat Islam, nas-nas syarak meletakkan ketaatan kepada mereka selepas Allah dan Rasulnya seperti yang terdapat dalam surah Annisa' ayat 59. Oleh kerana hubungan antara pemerintah dan rakyat begitu penting, para ulama membahaskannya dalam kitabkitab akidah.
 
2. Berasaskan dalil-dalil yang jelas daripada Quran dan Sunnah, para ulama Ahli Sunnah telah ijmak mengatakan bahawa taat kepada pemerintah adalah fardhu ke atas setiap muslim. Al-Mawardi ketika mengulas ayat 59 Surah Annisa' mengatakan:
"Maka Allah (melalui ayat ini) memfardhukan ke atas kita ta'at kepada para pemerintah daripada kalangan kita "
Ibnu Hajar dalam "Fathul Baari" menyatakan :
 
"Para ulama telah ijmak menyatakan wajib taat kepada pemerintah yang berkuasa dan berjihad bersamanya"
3. Sehubungan dengan itu, menderhaka kepada pemerintah adalah satu dosa besar yang diletakkan sebaris dengan dosa syirik, membunuh, makan harta anak yatim, makan riba, menderhaka kepada dua ibu bapa, seperti yang disebutkan oleh Ibnu Hajar dalam kitabnya Azzuwajir berasaskan hadis-hadis sahih riwayat Bukhari,
Muslim Ibnu Abi Hatim dan lainnya. Imam Nawawi dalam kitabnya Syarh Sahih Muslim menyatakan :
َ
 "Adapun menderhaka kepada pemerintah dan memerangi mereka, maka hukumnya haram dengan ijmak ulama "
 
4. Termasuk dalam perbuatan derhaka ialah membantah tanpa mengikut saluran yang sah apa-apa keputusan pemerintah yang dibuat secara sah berasaskan kuasa yang diberikan kepada mereka dalam menjalankan urusan pentadbiran negara. Benih pertama kumpulan yang di gelar Khawarij ini ialah seorang yang di panggil Zulkhuwaisirah yang membantah cara Rasulullah S.A.W. membahagikan harta dan menyifatkannya sebagai "tidak adil". Lalu Nabi S.A.W. bersabda dalam sebuah hadis riwayat Bukhari yang bermaksud, "orang ini dan pengikut-pengikutnya, mereka membaca Quran, tetapi sekadar melafazkannya sahaja, golongan ini boleh keluar dari agama seperti anak panah yang menembusi sasarannya (tanpa disedari)". Dalam sebuah hadis riwayat Attabarani,
Rasulullah S.A.W. bersabda
" penderhaka-penderhaka adalah anjing-anjing neraka ".
 
5. Adalah diperhatikan bahawa puak penderhaka yang dimaksudkan dalam hadis-hadis di atas, dan yang muncul kemudiannya di zaman Saidina Ali R.A. adalah terdiri daripada kalangan mereka yang membaca Quran, serta memakai jubah dan serban. Ini bermakna bahawa membaca Quran, memakai jubah dan serban tidaklah menjadikan seseorang itu kebal daripada terkena laknat yang disebut dalam hadishadis di atas, jika akidah dan tindak-tanduknya terkeluar dari landasan Ahli Sunnah Wal Jama'ah. Kenyataan inilah yang mendorong Imam Muhammad Bin Al-Husain Al-Ajurry As-Syafi'i memberi peringatan dalam bukunya "Kitab Al-Syri'ah", "Para ulama dahulu dan kini sependapat menyatakan bahawa Khawarij adalah golongan yang jahat, penderhaka kepada Allah dan Rasulnya, sekalipun mereka sembahyang dan berpuasa, serta bersungguh-sungguh dalam beribadat, yang demikian itu tidak akan memberi manafaat kepada mereka".
 
6. Apa yang dinyatakan oleh Imam Muhammad Bin Al-Husain di atas bersandarkan kepada hadis-hadis sahih yang banyak menjelaskan akibat buruk daripada tindakan penderhakaan, seperti menyebabkan seseorang mati dalam keadaan jahiliah, ditimpakan kehinaan oleh Allah S.W.T dan terputus jalan ke Syurga. Imam Annasaie meriwayatkan sabda Nabi S.A.W.
َ
"Sesiapa yang keluar dari sempadan taat dan memisahkan diri daripada kumpulan pemerintah, mati ia seperti mati jahiliah"
Imam Muslim meriwayatkan daripada Rasulullah S.A.W. sabdanya :
َ
"Dan sesiapa yang mati tanpa ada kesetiaan kepada pemerintah, ia mati seperti matinya orang-orang jahiliah"
Imam Al-Bazzar meriwayatkan sabda Rasulullah S.A.W.
َ
"Mana-mana kumpulan manusia mengerakkan perarakan terhadap pemerintah untuk menghinanya, maka Allah akan menimpakan kehinaan ke atasnya sebelum hari akhirat"
Antara pesanan terakhir Rasulullah ketika Hijjatul Wada', seperti yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad Tirmizi dan lain-lain, ialah hadis yang bermaksud :
 
"Aku berpesan dengan sesungguhnya hendaklah kamu beribadat kepada Tuhanmu, berpuasa pada bulan ramadan, mengeluarkan zakat harta dengan suci hatimu dan taat kepada pemerintah-pemerintahmu, pasti kamu akan masuk syurga Tuhanmu" Hadis ini menjadikan taat kepada pemerintah sebagai salah satu jalan ke syurga. Ini bermakna jalan ke syurga terputus tanpa taat kepada pemerintah, walaupun terdapat amalan-amalan fardu yang lain seperti solat dan sebagainya.
 
7. Memandangkan kemusnahan yang sangat besar terhadap agama dan umat di sebabkan oleh kegiatan penderhakaan atau "bid'atul khuruj" ini, maka tidak hairanlah golongan penderhaka digelar oleh Rasulullah sebagai "Kilabunnar" (anjing-anjing neraka). Daripada pengalaman sejarah dan realiti masa kini seperti yang dialami oleh beberapa negara Islam yang terjerumus dalam kancah perang saudara, kegiatan yang bermula dengan tunjuk perasaan terhadap pemerintah, akhirnya mencetuskan keganasan yang membawa kepada pertumpahan darah, kehilangan nyawa, kemusnahan harta benda serta kewujudan suasana anarki dan kekacauan dalam negara. Berasaskan hakikat inilah, Imam Al-Ajurry ketika memperkatakan mengenai golongan ini menyatakan :
 
"Golongan penderhaka adalah orang-orang yang jahat, najis lagi keji. Begitu juga sesiapa yang sealiran dengan mereka daripada seluruh puak penderhaka yang mewarisi pemikiran ini dahulu dan kini"
 
8. Maka bertolak daripada kewajipan menasihati dan mengingatkan sesama muslimin, saya menyeru agar setiap umat Islam tidak melibatkan diri dengan apa juga bentuk sekalipun dalam sebarang tunjuk perasaan anti Kerajaan. Kerana perbuatan demikian adalah merupakan sebahagian daripada tindakan durhaka dan membatalkan kesetiaan dan ketaatan kepada pemerintah yang telah ijmak ulama mengharamkannya. Kesannya seperti yang dinyatakan nas-nas di atas boleh menjejas iman, memutuskan jalan ke syurga dan menyebabkan seseorang mati dalam keadaan jahiliah. Sayugia diperingatkan juga bahawa mereka yang terlibat dalam penganjurannya, bukan sahaja akan menanggung dosa perbuatan itu, tetapi juga dosa setiap orang yang mengikutnya, tanpa mengurangkan dosa para pengikut tersebut. Ini diterangkan dalam sebuah hadis riwayat Muslim yang bermaksud, " ...
 
Dan sesiapa yang menganjurkan perbuatan jahat dalam Islam, maka ia akan menanggung dosa perbuatan tersebut dan dosa setiap orang yang mengikuti perbuatan tersebut selepasnya, tanpa mengurangkan sedikitpun dosa para pengikut tersebut".
Mereka juga akan dipertanggungjawabkan di sisi Allah terhadap setiap kesan yang terbit daripada perbuatan tersebut, seperti pertumpahan darah, kehilangan nyawa, kemusnahan harta benda, serta kesengsaraan dan kesusahan yang ditanggung oleh orang ramai.
 
Datuk Hj Wan Zahidi bin Wan Teh
Mufti Wilayah Persekutuan
Selasa : 3 Syaaban 1432
5 Julai 2011
 
Dah tue nie menatang ape pulak????????????
 

 huhuhuhuhuhuhu......
 

DPP Gopeng

Posted: 26 Apr 2012 03:34 PM PDT

DPP Gopeng


DI MANA JANJI DATUK HAMIDAH BANTU PENIAGA GERAI MAKAN MELAYU PENGKALAN PEGOH?

Posted: 26 Apr 2012 07:16 AM PDT

KENYATAAN MEDIA 24 APRIL 2012
DI MANA JANJI DATUK  HAMIDAH BANTU PENIAGA GERAI MAKAN MELAYU PENGKALAN PEGOH?
Isu perobohan gerai Tomyam di Jalan Pengkalan Pegoh 24 April 2012 adalah satu insiden besar dan  jangan hanya dipandang dari aspek perundangan akta semata-mata sehingga kita melupakan implikasi dan kesan besar kepada masa depan peniaga melayu di kawasan Pengkalan Pegoh.
Adakah rakyat sedar bahawa mangsa perobohan gerai milik Puan Zam binti Jabar itu sebenarnya pernah mendapat perhatian Toh Muda OKK Panglima Kinta Seri Amar Seri Amar Bangsa DiRaja Dato' Abd Wahab Bin Dato'Seri Azizul Hassan Orang Besar jajahan Manjung sehingga Y Bhg Dato' pernah memberi surat  sokongan terhadap rayuan Puan Zam kepada Dato' Haji Roshidi bin Haji Hashim Datuk Bandar Ipoh.
Malah Puan Zam juga pernah memberi surat rayuan kepada YB Datuk Hamidah sendiri berkenaan isu ini. Rayuan terhadap Datuk hamidah sebenarnya tepat memandangkan Datuk hamidah sendiri pernah menjanjikan dalam cadangan beliau yang disiarkan dalam Sinar Harian bertarikh 17 Oktober 2012 bahawa  beliau akan berusaha mendapatkan tanah seluas 0.8 hektar yang masih berpaya untuk dijadikan kawasan pemindahan peniaga gerai makan di sepanjang jalan berkenaan.
Beliau juga pernah menyatakan bahawa pihak beliau memang bercadang untuk memindahkan kesemua peniaga melayu berkenaan di tempat yang sewajarnya malah bertujuan untuk memberi keselesaan kepada pengunjung.
Kini selepas 19 bulan di mana janji Datuk Hamidah? Adakah beliau hanya bereaksi dan turun padang selepas penduduk membuat kenyataan akhbar pada 14 oktober 2010?  Menurut Datuk Hamidah juga gerai yang sepatutnya telah runtuh pada tahun 2010 itu hanya selamat untuk seketika, disebabkan peruntukan melebar jalan belum diperolehi.  Adakah janji sebegini layak dikeluarkan oleh seorang ADUN? Apa pula nasib gerai-gerai lain yang 'sebangsa' dengan gerai Puan Zam selepas peruntukan diluluskan? Sebagai wakil rakyat beliau harus menunaikan janji malah berusaha memberi tapak baru untuk gerai-gerai berkenaan meneruskan kehidupan mencari rezeki di kawasan berkenaan.
Berdasarkan beberapa 'trend'  yang mampu dinilai rakyat, YB Datuk Hamidah kelihatannya masih tidak menjalankan tugasnya untuk turun menyelesaikan masalah rakyat sehingga selesai. Sikap beliau kelihatan masih banyak bergantung kepada para pembantu  yang diutuskan untuk meninjau kawasan rakyat tanpa menapak kaki sendiri manilai, memperhalusi keadaan sosio-kehidupan rakyat yang bernaung di kawasan DUNnya sendiri.  Pemimpin UMNO seperti beliau seharusnya lebih cakna dan sensitif dengan kesusahan rakyat bukan sekadar beretorik dalam ceramah-ceramah UMNO sahaja.
Radzi Zainon
Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS)
DUN Sungai Rapat
Surat Pemberitahuan kesalahan pembinaan gerai di Rezan jalan
  
 Janji-janji Hamidah
 

Surat Sokongan Orang Besar Jajahan Manjung Dato' Abd Wahab Bin Dato' Seri Azizul Hassan kepada Dato' Haji Roshidi Datuk bandar Ipoh 

 

Surat Rayuan Puan Zam Binti Jabar kepada YB Datuk Hamidah

PAS KOTA TINGGI

Posted: 26 Apr 2012 01:38 PM PDT

PAS KOTA TINGGI


Panduan Untuk Sahabat

Posted: 25 Apr 2012 05:03 PM PDTBatu Gajah Mari

Posted: 26 Apr 2012 11:29 AM PDT

Batu Gajah Mari


VIDEO: Bukti Kak Midah pinggir orang Melayu!

Posted: 26 Apr 2012 01:42 AM PDT
Pendedahan oleh Skuad Perakite..

KHIDMAT MERU

Posted: 26 Apr 2012 09:36 AM PDT

KHIDMAT MERU


PERJUMPAAN DENGAN KETUA-KETUA KAMPUNG DAN AHLI-AHLI MAJLIS

Posted: 25 Apr 2012 06:00 PM PDT

LAWATAN KE TEMPAT BERMASAALAH

Posted: 25 Apr 2012 04:07 PM PDT

YB Dr Rani dan ahli majlis MPK Ust Nur Najhan beserta Ketua Kampung dan juga YDP MPK telah turun padang bagi melihat sendiri aduan-aduan mengenai kampung yang diutarakan oleh penduduk.
Antara masaalah yang diihadapi ialah terdapatnya kilang yang mengeluarkan bahan simen yang menyebabkan longkang pun menjadi konkrit dan ada bahan-bahan konkrit yang menyerap sampai ke ladang kelapa sawit.
InsyaAllah tindakan akan diambil dalam masa terdekat.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 26 Apr 2012 09:36 AM PDT

Mohamad Taufek Abd Ghani


Tabur janji, dua kali pecah tanah mana hospital

Posted: 26 Apr 2012 01:29 AM PDT


Bukan di Rembau saja ditabur janji buat hospital, buat kampus UiTM, buat landasan kapal terbang.

Tabur janji, dua kali pecah tanah mana hospital
26 Apr 2012 

BERA, 26 April: PAS Kawasan Bera mendesak kerajaan menyegerakan pembinaan hospital daerah ini  berikutan keperluannya amat mendesak bagi kegunaan penduduk apa lagi peruntukannya sudah diluluskan kerajaan.

Selain daripada itu, sudah dua kali majlis pecah tanah pembinaan hospital berkenaan diadakan serta janji demi janji yang diuar-uarkan oleh Ahli Parlimen Bera yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Desakan tersebut terkandung dalam usul yang diluluskan sebulat suara oleh para perwakilan di Mesyuarat Agung Tahunan Pas Kawasan Bera kali ke-9 di Darul Ikhwan, Mengkarak baru-baru ini. Mesyuarat agung berkenaan dirasmikan oleh Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman. (Gambar)

Ketua Penerangan PAS Bera Yusof Che Din yang membawa usul berkenaan, berhujah Ismail Sabri sendiri yang mengumumkan Kerajaan Pusat sudah meluluskan peruntukan RM60 juta bagi pembinaan hospital berkenaan.

"Satu tapak di Bandar 34 dekat rancangan Felda Gugusan Triang telah diwartakan untuk pembinaan projek hospital berkenaan yang akan memberikan perkhidmatan kepada lebih 100,000 penduduk di daerah ini sedangkan pusat kesihatan yang ada tidak dapat menampung keperluan kerana bilangan penduduk yang semakin bertambah.

"Pada masa ini, sesetengah penduduk terpaksa mendapatkan perkhidmatan dan rawatan di Hospital Temerloh yang jaraknya lebih 70 kilometer dan Hospital Bahau, Negeri Sembilan yang jaraknya lebih 100 kilometer dari Bera.

"Jika berlaku sebarang kecemasan sudah tentu amat merumitkan kerana kedudukan kedua-dua hospital agak jauh, sedangkan dengan adanya sebuah hospital baru dan moden ia dapat memberikan perkhidmatan dan rawatan kepada penduduk sekali gus menjimatkan perbelanjaan untuk berulang," hujahnya.

Menurut Yusof, sudah dua kali dilakukan majlis pecah tanah di atas tapak tanah seluas 26 ekar yang dicadangkan melibatkan Sultan Pahang, Menteri Kesihatan, Menteri Besar Pahang serta Ahli Parlimen Bera sendiri iaitu pada 5 Januari 2008 dan 6 Februari 2009.

Tegas Yusof lagi, hospital yang dicadangkan itu merupakan salah satu projek pembinaan Hospital baru yang diluluskan oleh kerajaan semasa kajian semula Rancangan Malaysia Ke-9 dan sepatutnya siap tahun ini.

"Sesudah beberapa tahun, bukan saja Hospital Bera tidak wujud, malah tanda-tanda kerja-kerja awal projek pun belum bermula sehingga ke saat ini.

"Jadi janji Hospital Bera hampir pasti menjadi satu lagi daripada ribuan koleksi tunggakan janji pilihan raya Umno dan BN. Datuk Seri Ismail Sabri akan menganjurkan satu lagi upacara pecah tanah menjelang PRU13?" soalnya sambil diiringi tepukan gemuruh.

Usul tersebut kemudiannya diterima sebulat suara.

PKR dakwa Pengerusi SPR, timbalannya adalah ahli Umno

Posted: 25 Apr 2012 11:43 PM PDT


April 26, 2012

Saifuddin berkata beliau mengetahui butir-butir keahlian Umno Abdul Aziz dan Wan Ahmad.

PETALING JAYA, 26 April - PKR mencabar Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan timbalannya, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar, menafikan dakwaan mereka masih memegang keahlian Umno bagi membuktikan mereka adalah berkecuali daripada mana-mana parti politik.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dipetik Sinar Harian Online berkata, mana-mana anggota SPR tidak seharusnya menganggotai mana-mana parti, dan bersifat berkecuali supaya tidak cenderung kepada mana-mana pihak.

Beliau membangkitkan perkara ini ketika desas-desus Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan diadakan dalam masa terdekat dan mempersoalkan ketelusan SPR dalam mengendalikan pilihan raya.

Malah, Saifuddin turut menegaskan, pihaknya mempunyai bukti kukuh mengenai keanggotaan mereka dalam Umno - parti teras Barisan Nasional (BN).

"Saya tahu Aziz ahli Umno, cawangan mana, nombor ahli Umno (beliau). Satu-satu SPR di dunia, ketua dan timbalannya secara rasmi menjadi ahli politik yang bertanding dalam pilihan raya.

"Mereka patut lepaslah (keahlian dalam Umno), jangan ada sekelumit prejudis dan prasangka bahawa SPR ini berpihak kepada mana-mana parti politik," katanya.

"Saya juga ada maklumat di mana cawangan mana Tan Sri Aziz dan timbalannya (Wan Ahmad) menjadi ahli (Umno)," katanya dalam satu temubual eksklusif di pejabatnya semalam.

"Saya minta, esok, mereka menafikan yang mereka bukan ahli Umno. Jika tidak, saya akan dedahkan di cawangan mana mereka menjadi ahli Umno," katanya lagi.

Tambah Saifuddin, kedua-dua mereka seharusnya melepaskan jawatan dalam parti apabila dilantik menganggotai jawatan dalam agensi pengendali pilihan raya tersebut.

"Kalau ya pun, hati kecil biarlah dapat bersuara... dalam menguruskan SPR, pihak berkepentingan adalah rakyat," katanya.

Malah, Saifuddin turut memuji tindakan yang diambil Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang melepaskan jawatan dalam parti sebagai Ketua Umno Bahagian Kota Marudu, apabila dilantik menjawat jawatan berkenaan.

Tambahnya lagi, Pandikar sendiri ada memaklumkan perkara itu kepadanya bahawa Abdul Aziz dan Wan Ahmad seharusnya mengikuti jejak langkah Speaker Dewan Rakyat terbabit.

"Itu (jawatan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR) bukan jawatan politik, Agong yang lantik, mereka masih ahli Umno yang sah, saya minta mereka menafikan perkara tersebut," katanya.

Pandikar dilantik sebagai Speaker Dewan Rakyat empat tahun lalu.

Abdul Aziz menjadi Pengerusi SPR pada Januari 2009 manakala Wan Ahmad pula kira-kira setahun sebelumnya.

SPR telah menghadapi dakwaan berterusan daripada pembangkang dan badan pemerhati pilihan raya Gabungan Menuntut Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih), yang mengatakan badan pengendali pilihan raya itu tidak telus dalam daftar pemilih mereka.

Disebalik tuduhan tersebut, SPR telah mengemukakan buku menjawab segala dakwaan dan fitnah berkenaan pada Rabu lalu yang menjawab 12 dakwaan pembangkang dan badan NGO terhadap suruhanjaya berkenaan.

Ekoran rasa puas hati terhadap sistem pilihan raya di negara ini, badan menuntut pilihan raya adil, Bersih telah membuat keputusan untuk mengadakan demonstrasi "Duduk Bantah" di Dataran Merdeka pada Sabtu ini.

Mohamad Hasan akan mempertahankan kerusi DUN Rantau

Posted: 25 Apr 2012 11:43 PM PDT


Mohd Hasan confirms he will defend Rantau seat
April 26, 2012

Announcement ends speculations that the Negeri Sembilan Menteri Besar may be moved to a parliamentary seat

SEREMBAN: Negeri Sembilan Menteri Besar, Mohamad Hasan, yesterday confirmed that he will defend his Rantau state seat in the 13th General Election.

"Some people said that I will contest a parliamentary in the General Election. Don't worry…I aim to fulfill whatever promises I made. I will defend the Rantau state seat," said Hasan.

He was adrressing about 1,000 people, mostly Chinese, after officiating the opening of a Community Hall at Rahang New Village in Seremban last night.

Hasan's announcement put paid to speculations that he might be moved to a parliament seat and be made a cabinet minister.

Sources had told FMT earlier that Hasan may be fielded in the Rembau parliament seat which is currently held by Umno youth chief, Khairy Jamaluddin.

There was also speculation that Mohd Hasan had proposed to PM Najib Tun Razak that Rasah Umno deputy chief, Senator Najeeb Abdullah, be made MB should he be dropped.

Hasan, Najeeb, Jempol MP Lilah Yassin, Kuala Pilah MP Hasan Malek and Senaling state assemblymen Ismail Lasim are the frontrunners to be MB if BN retained Negeri Sembilan.

But according to a Negeri Sembilan Umno source, Najib prefers Work Minister, Shaziman Abu Mansor, to be the next Menteri Besar.

In another development, there is a possibility that long serving Information Minister, Rais Yatim, will be dropped as the Jelebu parliament candidate and be replaced with a younger person.

Former Menteri Besar and current Bagan Pinang state assemblymen, Mohd Isa Abdul Samad, is speculated to contest in Telok Kemang parliament seat.

However, it is not known which parliament seat will be offered to the MIC in place of the Telok Kemang seat, a traditional MIC seat.

MIC is believed to be asking for the Jempol parliament seat but Jempol Umno is resisting the request.

All these developments indicate that the BN has yet to sort out seat allocations among BN components parties and the winnable candidate within the respective component parties.

Belanja RM300,000 untuk SMS dari MB N.Sembilan

Posted: 25 Apr 2012 07:07 PM PDT


MB explains text messages worth RM300,000
April 25, 2012

The Negeri Sembilan opposition leader says greetings could have been sent out for free.

SEREMBAN:  Menteri Besar Mohamad Hasan today rejected an opposition charge that the state used nearly RM300,000 of public funds to send out festive greetings by SMS.

Winding up a three-day session of the state assembly, he said the text messages were sent out under the Info Belia programme and the cost was borne by Yayasan Negeri Sembilan.

"The state has never given a sen to the Yayasan," he said. "It generates its own income from various investments. In fact Yayasan Negeri Sembilan contributes some funds to the state government."

He was responding to state opposition leader Loke Siew Fook, who yesterday quoted a written reply from the government saying it had spent RM299,743.05 to send out 2,893,074 SMS greetings to the public on festive occasions.

Loke said the money was wasted because text messages could be sent for free, such as through websites like WhatsApp.

"Why spend so much of the people's money for something that is of such low priority?" he said.

"What is the objective of the practice and what is the benefit to the people?"

Villagers in limbo

Loke also ticked off the state government for breaking a promise to settlers of a village in Rahang whose homes were demolished to make way for a road project.

He said the state had told the folk in Kampung Abok that they would be provided with town houses priced at between RM40,000 and RM50,000.

"When the government wanted to start the Middle Ring Road project, these people were asked to move out from the settlement area," he said.

"They were given a token of RM5,000 and were promised that the town houses would be built on the spaces remaining after the completion of the project and that the price would be low enough for them."

The affected people were supposed to receive the keys to the new houses from Prime Minister Najib Tun Razak during his visit to the area last February. But this did not happen. According to Loke, they had found out two days earlier that the price would be around RM72,000.

"They refused to sign the pertinent documents because the houses were too expensive."

Loke, who is the state assemblyman for Lobak as well as MP for Rasah, said he had learnt that both the federal and state governments had provided a grant for the project because this was a "special-case project not meant for profit making".

"So I wonder why the state government cannot sell at the cheaper price it promised."

Mohamad told the assembly today that his administration was aware of the plight of the villagers and would "try to fix a price that is affordable" to them.

He said the state executive council would discuss the issue next week.

Pelajar Tingkatan 6 Dan Matrikulasi Boleh Mohon Tangguh PLKN

Posted: 25 Apr 2012 07:06 PM PDT


Rabu April 25, 2012

KUALA LUMPUR: Bakal pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang akan meneruskan pengajian di tingkatan enam atau program matrikulasi bermula Mei ini boleh memohon penangguhan bagi mengikuti PLKN Kumpulan 2 Siri 9/2012.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil hari ini berkata bakal pelatih berkenaan bagaimanapun perlu mengisi borang permohonan yang boleh diperolehi di kaunter khidmat pelanggan JLKN atau dimuat turun dari laman web rasmi JKLN www.khidmatnegara.gov.my

Beliau berkata setelah borang tersebut dilengkapkan, ia hendaklah dikepilkan bersama surat tawaran kemasukan ke tingkatan enam atau program matrikulasi sebelum dihantar ke Cawangan Pengecualian dan Penangguhan, Bahagian Pengurusan Pelatih, JLKN.

"Penangguhan sehingga tamat tempoh pengajian akan diberikan kepada pemohon. Bagi mereka yang akan menyambung pengajian selepas tamat tempoh penangguhan tersebut, mereka perlulah mengisi Borang Permohonan Pembaharuan Penangguhan melalui proses yang sama," katanya dalam kenyataan. - BERNAMA

Cemas lepas keluar wang RM47,000

Posted: 25 Apr 2012 07:06 PM PDT


26 Apr 2012

SEREMBAN: Perjalanan seorang ahli perniagaan selepas mengeluarkan wang RM47,000 bertukar detik menakutkan apabila menjadi mangsa langgar dan samun sekumpulan penjenayah bertopeng di Kilometer 259, Lebuhraya Utara-Selatan arah selatan berdekatan Plaza Tol Port Dickson, di sini, kelmarin.

Difahamkan, dalam kejadian jam 1.50 tengah hari itu, lelaki berusia 47 tahun terbabit dipercayai baru mengeluarkan wang di sebuah bank di Rasah dalam perjalanan ke Senawang memandu kereta Nissan.

Sumber berkata, siasatan awal mendapati sejurus tiba di tempat kejadian, mangsa yang memandu bersendirian dilanggar dua kereta masing-masing Toyota dan Mercedes dinaiki tiga lelaki.

"Bagaimanapun, mangsa tidak memberhentikan kenderaan dan meneruskan perjalanan sebelum suspek menghalang keretanya di hadapan dan belakang di tempat kejadian.

"Berikutan itu, mangsa yang tidak dapat melarikan diri terkejut sejurus melihat tiga suspek bertopeng meluru ke arahnya dipercayai membawa pisau dan memecahkan cermin kereta bahagian penumpang hadapan," katanya, semalam.

Sumber berkata, suspek mengambil wang RM47,000 yang berada di bahagian tempat duduk penumpang hadapan dan menoreh tayar kereta mangsa menggunakan pisau.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin ketika dihubungi mengesahkan menerima kejadian itu.

Jasindaily Online

Posted: 26 Apr 2012 09:10 AM PDT

Jasindaily Online


BR1M Diguna "Kenduri" Masuk PAS

Posted: 26 Apr 2012 06:34 AM PDT


KOTA BHARU: Belum pun Umno sempat menuai hasil daripada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), ada penerima bantuan sudah membelanjakan wang yang diperolehi bagi menganjurkan kenduri kesyukuran menyertai PAS. Baru-baru ini beberapa penduduk yang menerima BR1M berpakat menggunakan wang yang diperolehi untuk membeli lembu bagi majlis kesyukuran di Rantau Panjang. Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) berkata, keadaan sebaliknya berlaku apabila habuan BR1M sebanyak RM500 yang diharap BN dapat memancing undi dijadikan modal untuk program PAS.


 "Pada mulanya BR1M bertujuan memancing undi dengan harapan rakyat terus menyokong BN, namun lain pula jadinya di Bukit Tuku. "Tak sangka pula ada penerima berpakat sesama mereka membeli lembu sempena majlis kesyukuran menyertai PAS," ujarnya pada perasmian penutup Ijtima' Almala' di Kota Darulnaim baru-baru ini. Hampir 800 peserta menghadiri program berkenaan. Turut hadir anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood, Adun Perupok, Datuk Omar Mohamed dan Pegawai Fatwa Jabatan Mufti Kelantan, Ustaz Saibon Ismail.

Bersih 3.0 Di Makkah dan Madinah

Posted: 26 Apr 2012 06:32 AM PDT


MAKKAH: Gerakan untuk mendapatkan pilihan raya yang bersih dan adil di Malaysia melalui Bersih 3.0 dilancarkan di dua kota suci umat Islam, Makkah dan Madinah hari ini.

Ia dilancarkan oleh aktivis Bersih 3.0 yang berada di kedua-dua kota ini hari ini, dua hari menjelang perhimpunan raksaksa di Kuala Lumpur 28 April ini.

Di Makkah, pelancarannya dibuat di depan restoran D'Saji milik Malaysia yang terletak dibangunan perniagaan di hadapan Masjidil Haram.


(Bersih 3.0 dilancarkan di perkarangan restoran D'Saji, Makkah hari ini)

Kira-kira 20 rakyat Malaysia terlibat di majlis pelancaran itu. Hampir kesemua mereka memakai baju kuning berlogo Bersih 3.0 di samping menaikkan banner Bersih 3.0.

Di Madinah pula, pelancaran dibuat di dalam perkarangan Masjid Nabawi iaitu di bawah payung gergasi masjid itu.

Di sini, lebih ramai aktivis berkumpul iaitu kira-kira 30 rakyat Malaysia yang sedang berada di sana.

Mereka juga memakai baju kuning Bersih 3.0 di samping menaikkan banner.~ Harakah

Landskap Siasah

Posted: 26 Apr 2012 07:57 AM PDT

Landskap Siasah


KENYATAAN MEDIA 24 APRIL 2012 DI MANA JANJI DATUK HAMIDAH BANTU PENIAGA GERAI MAKAN MELAYU PENGKALAN PEGOH?

Posted: 26 Apr 2012 07:06 AM PDT

KENYATAAN MEDIA 24 APRIL 2012

DI MANA JANJI DATUK  HAMIDAH BANTU PENIAGA GERAI MAKAN MELAYU PENGKALAN PEGOH?

Isu perobohan gerai Tomyam di Jalan Pengkalan Pegoh 24 April 2012 adalah satu insiden besar dan  jangan hanya dipandang dari aspek perundangan akta semata-mata sehingga kita melupakan implikasi dan kesan besar kepada masa depan peniaga melayu di kawasan Pengkalan Pegoh.
Adakah rakyat sedar bahawa mangsa perobohan gerai milik Puan Zam binti Jabar itu sebenarnya pernah mendapat perhatian Toh Muda OKK Panglima Kinta Seri Amar Seri Amar Bangsa DiRaja Dato' Abd Wahab Bin Dato'Seri Azizul Hassan Orang Besar jajahan Manjung sehingga Y Bhg Dato' pernah memberi surat  sokongan terhadap rayuan Puan Zam kepada Dato' Haji Roshidi bin Haji Hashim Datuk Bandar Ipoh.

Malah Puan Zam juga pernah memberi surat rayuan kepada YB Datuk Hamidah sendiri berkenaan isu ini. Rayuan terhadap Datuk hamidah sebenarnya tepat memandangkan Datuk hamidah sendiri pernah menjanjikan dalam cadangan beliau yang disiarkan dalam Sinar Harian bertarikh 17 Oktober 2012 bahawa  beliau akan berusaha mendapatkan tanah seluas 0.8 hektar yang masih berpaya untuk dijadikan kawasan pemindahan peniaga gerai makan di sepanjang jalan berkenaan.
Beliau juga pernah menyatakan bahawa pihak beliau memang bercadang untuk memindahkan kesemua peniaga melayu berkenaan di tempat yang sewajarnya malah bertujuan untuk memberi keselesaan kepada pengunjung.

Kini selepas 19 bulan di mana janji Datuk Hamidah? Adakah beliau hanya bereaksi dan turun padang selepas penduduk membuat kenyataan akhbar pada 14 oktober 2010?  Menurut Datuk Hamidah juga gerai yang sepatutnya telah runtuh pada tahun 2010 itu hanya selamat untuk seketika, disebabkan peruntukan melebar jalan belum diperolehi.  Adakah janji sebegini layak dikeluarkan oleh seorang ADUN? Apa pula nasib gerai-gerai lain yang 'sebangsa' dengan gerai Puan Zam selepas peruntukan diluluskan? Sebagai wakil rakyat beliau harus menunaikan janji malah berusaha memberi tapak baru untuk gerai-gerai berkenaan meneruskan kehidupan mencari rezeki di kawasan berkenaan.

Berdasarkan beberapa 'trend'  yang mampu dinilai rakyat, YB Datuk Hamidah kelihatannya masih tidak menjalankan tugasnya untuk turun menyelesaikan masalah rakyat sehingga selesai. Sikap beliau kelihatan masih banyak bergantung kepada para pembantu  yang diutuskan untuk meninjau kawasan rakyat tanpa menapak kaki sendiri manilai, memperhalusi keadaan sosio-kehidupan rakyat yang bernaung di kawasan DUNnya sendiri.  Pemimpin UMNO seperti beliau seharusnya lebih cakna dan sensitif dengan kesusahan rakyat bukan sekadar beretorik dalam ceramah-ceramah UMNO sahaja.

Radzi Zainon
Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS)
DUN Sungai Rapat
Surat Pemberitahuan kesalahan pembinaan gerai di Rezan jalan  


 Janji-janji Hamidah

 

Surat Sokongan Orang Besar Jajahan Manjung Dato' Abd Wahab Bin Dato' Seri Azizul Hassan kepada Dato' Haji Roshidi Datuk bandar Ipoh 

 

Surat Rayuan Puan Zam Binti Jabar kepada YB Datuk Hamidah

PAS Kulaijaya

Posted: 26 Apr 2012 07:44 AM PDT

PAS Kulaijaya


ANTARA DUA DARJAT

Posted: 25 Apr 2012 07:04 PM PDT

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 26 Apr 2012 07:20 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


GLOBAL : SERANGAN DI PAKISTAN.

Posted: 25 Apr 2012 10:56 PM PDT

MUKTAMAR TAHUNAN DPPN PERAK - 29

Posted: 25 Apr 2012 09:03 AM PDT

TIADAKAN NEGARA ISRAEL...

Posted: 25 Apr 2012 08:56 AM PDT

DUN BUKIT PAYONG

Posted: 26 Apr 2012 03:35 AM PDT

DUN BUKIT PAYONG


Ceramah umum

Posted: 25 Apr 2012 06:16 PM PDT

Ceramah Umum

Bertempat di Kampung Undang

Bukit Payong Marang

Tarikh : 26hb April 2012

Jam : 9.30 malam

Penceramah :


YB Ustaz Mohd Nor Hamzah

Ketua Dewan Pemuda PAS TerengganuYB Ahmad Zaki Ibrahim

Timbalan Speaker DUN Kelantan


Ustaz Azman Shapawi Abd.Rani

Mantan Timbalan Ketua Dewan

Pemuda PAS Pusat

Datanglah beramai-ramai bagi mendengar isu-isu terkini sidang DUN Terengganu dan politik negara.


Ahmad Said tidak sedar DUN Terengganu lulus bajet zoo?

Posted: 25 Apr 2012 09:03 AM PDT


Kuala Terengganu : YAB Menteri Besar Terengganu Dato' Ahmad Said hari ini seperti cuba memutar belitkan isu belanjawan kepada zoo yang telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri sedikit masa dahulu.
Isu belanjawan sebanyak hampir RM 100 juta yang telah diluluskan oleh dewan itu telah dibangkitkan oleh wakil Batu Burok Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi ( PAS ).
Beliau membangkitkan belanjawan yang begitu besar jumlahnya ( walaupun belum dibelanjakan lagi ) hanya untuk zoo, sepatutnya ditumpukan dahulu kepada persoalan kemanusiaan lain yang lebih penting.
Ahmad kemudiannya bangun menuduh Syed Azman telah berbohong dengan mereka cerita tentang jumlah hampir RM 100 juta itu di dalam dewan.
Akan tetapi apabila Syed Azman bangun menyatakan bahawa apa yang beliau bangkitkan itu adalah perkara yang telah diluluskan oleh dewan satu ketika dahulu, Ahmad hanya meneruskan ucapannya tanpa memperbetulkannya.
Dengan sikap Yang DiPertua (YDP) Dewan yang dilihat tidak memihak Syed Azman, maka permohonan Syed Azman agar YDP mengarahkan Ahmad menarik balik tuduhan dia berbohong tidak dilayan.
Sementara itu permohonan pembangkang agar kerajaan menyatakan secara terperinci tentang syarat-syarat persetujuan penamatan saman royalti antara kerajaan negeri dengan Petronas juga ditolak.
Sidang Dewan telah dipendekkan kepada hanya dua hari iaitu 24 dan 25 April setelah cadangan Pengerusi, Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri Ahmad Razif Abd. Rahman agar sidang hari ketiga dimasukkan kedalam hari kedua diterima.

Demo bantahan rampasan tanah di Wisma Darul Iman

Posted: 25 Apr 2012 08:51 AM PDT