Khamis, 25 Ogos 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 25 Aug 2011 01:12 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Sodomi II: Lelaki Y sepatutnya bukan Anwar-sebaliknya Obama: Pakar Australia

Posted: 25 Aug 2011 04:38 AM PDT

Pakar dari Australia memberitahu mahkamah hari ini bahawa seorang saintis telah melakukan kesilapan ketika mengendalikan ujian profil DNA yang pihak pendakwa telah gunakan untuk mengaitkan tuduhan liwat ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

Dr Brian McDonald, saksi keempat pasukan pembela berkata, ahli kimia kerajaan Nor Aidora Saedon telah melakukan kesilapan besar dalam kiraan pada ujiannya sehingga menyebabkan Anwar telah diputuskan sebagai "lelaki Y", profil DNA yang didakwa ditemui pada dubur pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

"Apa yang anda ada ialah campuran profil. Beliau melaporkannya sebagai satu profil tunggal," kata Dr McDonald di Mahkamah Tinggi hari ini.

Kata beliau, Nor Aidora telah mencampur aduk garis panduan menjalankan proses ujian profil DNA, sehingga menyebabkannya memperoleh bacaan yang salah.

Seandainya analisis pakar kimia Malaysia salah, sepatutnya DNA lelaki Y itu, tidak sepadan dengan DNA Anwar, sebaliknya DNA Obama. Lojik Ke? Nampaknya Pakar Australia mencipta sesuatu khyalan, diluar bidang ilmu DNA.

Pada Februari lalu, pasukan guaman Anwar berhujah dengan mempersoalkan profil-profil DNA yang diperoleh hasil ujian ke atas tuala.

Tuala itu diberikan kepada Anwar ketika ditahan di lokap ibu pejabat polis Kuala Lumpur tiga tahun lalu selepas dituduh meliwat Mohd Saiful.

Peguam pembela Ramkarpal Singh Deo berkata berdasarkan ujian "electropharogram" yang dijalankan oleh Nor Aidora ke atas tuala itu, analisis menunjukkan bahawa ada dua profil DNA — satu Lelaki Y dan satu lagi tidak diketahui profilnya.

Ketika memberi keterangan pada 23 Februari lalu, kata Nor Aidora, profil-profil DNA yang ditemui pada barang tersebut sepadan dengan lelaki tidak dikenali "lelaki Y", yang spermanya diperoleh dari dubur Saiful.

Keterangan pakar itu akan disambung esok.

Sodomi II:Kalau palitan tidak disejukbeku selepas 48jam- palitan itu musnah dengan sendirinya

Posted: 24 Aug 2011 11:31 PM PDT

Pakar DNA Australia Dr McDonald memberitahu mahkamah perbicaraan sodomi II Anwar Ibrahim hari ini, bahawa calitan kapas yang diambil daripada dubur Saiful akan musnah dengan sendirinya akibat tindakan bakeria jika tidak disejukbeku.

Mahkamah sebelum ini diberitahu bahawa selepas calitan kapas yang diambil daripada dubur Saiful yang dijalankan oleh doktor HKL, telah disimpan oleh pegawai penyiasat kes sodomi II, Jude Perera ke dalam locker tidak dilengkapi alat sejukbeku, sebelum diserahkan pada Jabatan Kimia oleh dianalisis.

Satu persoalan yang akan timbul, jika calitan kapas yang dimaksudkan untuk tujuan analsis DNA tidak dapat diterima mahkamah, maka dengan sendirinya tuduhan liwat ke atas Anwar akan digugurkan atas sebab teknikal. Jika ini berlaku, maka kes sodomi I berulang semula.

Orang ini tidak habis-habis dengan cincin RM24juta

Posted: 24 Aug 2011 10:14 PM PDT

Bekas anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, Badrul Hisham Shaharin mempertahankan dakwaannya bahawa cincin berharga RM24.4 juta dibawa masuk ke negara ini baru-baru ini untuk isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Katanya, Rosmah dilaporkan telah memeriksa ketibaan cincin tersebut di bahagian kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 16 April.

Badrul (gambar), yang lebih suka baik dikenali sebagai Chegubard berkata, penyokong setia Rosmah pula menjadikan keadaan bertambah buruk buat isteri perdana menteri itu, kerana mereka membuat kenyataan yang bercanggah mengenai cincin itu, yang didakwa diterbangkan dari New York.

Sehubungan itu, beliau menggesa 'wanita pertama' itu supaya menjelaskan pembabitannya dalam pembelian cincin tersebut dari Yacob & Co kerana namanya didakwa tercatat dalam kolum penerima pada dokumen Kastam.

Chegubard telah mendedahkan 'bukti' tersebut di Pulau Pinang sebelum membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di negeri itu bulan lepas.

Sodomi II: Pakar DNA Australia pertikai kewibawaan Jabatan Kimia Malaysia

Posted: 24 Aug 2011 09:26 PM PDT

Kewibawaan Jabatan Kimia kerajaan dalam mengendalikan analisis DNA dibangkitkan dalam perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini ─ dengan pasukan pembela mempertikaikan sama ada ia memenuhi standard antarabangsa.

Pasukan peguam Anwar memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dokumen-dokumen menunjukkan makmal kerajaan itu, yang terletak di Petaling Jaya, belum lagi menerima tauliah American Society of Crime Lab Directors (ASCLD).

Sebelum ini Dr Seah Lay Hoong daripada Jabatan Kimia mengatakan bahawa sebarang analisis jabatan itu bersandarkan kepada ASCLD.

Mahkamah hari ini diberitahu bahawa Jabatan Kimia negara yang berpejabat di Petalingjaya tersebut belum menerima tauliah daripada badan DNA antarabangsa tersebut, sejak permohonan akredisinya ditolak pada tahun 2005.

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 25 Aug 2011 01:10 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


masjid haram mekkah waktu malam.

Posted: 24 Aug 2011 02:35 PM PDT

Jutaan umat Islam sedang sedia menunaikan solat 'tahjud'.
Published with Blogger-droid v1.6.8

tun faisal dot com

Posted: 25 Aug 2011 01:06 PM PDT

tun faisal dot com


#Sodomy2 Plastik? Plastik apa Anwar? Inilah plastiknya labuuuuuuu....

Posted: 24 Aug 2011 08:58 PM PDT

Kot ya pun tak cerdik, jangan la menampakkan sangat diri tu tak cerdik... :) Inila blogger pembangkang yang lemah ilmu, lemah fikiran, lemah pengalaman. Akhirnya - kualiti yang serba lemah inilah yang menyebabkan pemimpin mereka begitu mudah menipu mereka. Tak percaya? baca sendiri blog MIM di bawah:


Liwat Anwar Ibrahim ! Apabila Blogger Otai Pro-Pembangkang Cuba Tunjuk Terer Pada Blog MiM !Rakan MiM alertkan MiM tentang satu artikel yang ditulis oleh blogger pro-pembangkang yang mengkritik artikel MiM bertajuk DEDAH ! Kes Liwat Anwar Ibrahim - 'Objek Plastik' Yang Dimaksudkan Oleh Dr Hospital Pusrawi ?

Blog pro-pembangkang ini dikatakan banyak dengan kenyataan gelak ketawa, ketawa gelak. Itu sahaja.

Di antara tulisan blogger tersebut:-

Owhh okey2. AKu tunjuk. Tapi dengan satu syarat. Jangan tak gelak taw. Pendedahan neh bukan di buat oleh aku. Ia dibuat oleh blogger umno. Seorang yang mengakui bahawa dia doktor. Sapa lagi kalau bukan si novari tue. Dia larh yang dedahkan objek di bawah neh telah masuk ke dalam tuttt.. si saiful.

Dah bersedia larh.. jeng jeng jenng.. inilah dia objek plastik yang dimaksudkan tue


kah opsss... belum lagi masa untuk gelak beb. Meh baca dulu hujah dr novari neh. Hujah si novari neh ialah

1. Dia cakap doktor osman periksa tutt si saiful guna objek di atas <-- Mana dia dapat info neh? Dia kaji. Dia yang mengaku dalam blog dia beb. Heh.

2. Dia cakap benda di atas neh diperbuat daripada plastik.

3. Dan dia juga cakap memang benar ada objek plastik di masukkan ke dalam tuutt si saiful sebab doktor tue nak periksa si saiful. Benda neh dimasukkan selepas saiful diliwat. Dia merujuk kepada keterangan doktor osman di mahkamah siang tadi seterusnya
Sebenarnya, MiM simpati dengan blogger pro-pembangkang tersebut kerana menilai artikel MiM separuh masak yang jelas menunjukkan bahawa beliau kurang ilmuperubatan dan berlagak pandai.

Bukan itu sahaja, beliau mengelirukan pembaca blog beliau kepada kritikan yang tidak merujuk kepada bukti laporan perubatan Dr Osman yang MiM sertakan di dalam artikel MiM.


Artikel MiM sangat mudah.
Di manakah MiM mendapat info tentang prostoscope tersebut?

Ianya berdasarkan kepada laporan perubatan yang ditandatangani sendiri oleh Dr Osman.
Rujuk laporan di bawah (klik foto untuk lebih jelas) :-

Baca seterusnya di -

[Video] Program outreach sahur menemukan kami dengan adik yang perlukan bantuan ini

Posted: 24 Aug 2011 05:30 PM PDT


Adik yang sedang `high' ini mencari Kak Fadila, aktivis sosial yang membuka rumah perlindungan di kawasan Chow Kit untuk bantuan. Hmmm, mujurlah ada tempat mengadu.... Sedih? You can make the difference - bantu mereka!

waadat

Posted: 25 Aug 2011 01:04 PM PDT

waadat


DAP parti berbilang kaum?

Posted: 24 Aug 2011 09:27 PM PDT

Ketika Demang menulis artikal Mimpi Rakyat Malaysia yang cuba membongkar cita-cita kumpulan-kumpulan politik di negara ini, Demang terjumpa artikal berikut. Maka Demang salin semula di sini bagi memudahkan rujukan apabila membaca artikal Demang itu nanti.

DAP parti pelbagai kaum?
(Utusan Malaysia)

BENARKAH hipotesis bahawa Pilihan Raya Umum Ke-12 telah mengubah landskap politik Malaysia secara monumental dengan menjadikan parti-parti politik yang berasaskan kaum seperti UMNO, MCA dan MIC tidak lagi relevan?

Untuk mengesahkan kebenaran atau kepalsuan hipotesis itu, maka rakyat Malaysia perlu mengkaji sama ada parti-parti yang hari ini mendakwa mereka bersifat pelbagai kaum adalah tulen dakwaannya dan bukan semata-mata bersifat pelbagai kaum secara kosmetik.

Oleh itu mari kita meletakkan sebuah parti politik tempatan yang amat gah mendakwa bukan sahaja kepada rakyat Malaysia tetapi juga kepada masyarakat antarabangsa bahawa ia adalah parti politik untuk semua kaum di Malaysia di bawah mikroskop sebagai bahan kajian. Parti yang dimaksudkan adalah Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Slogan Malaysia untuk orang Malaysia atau Malaysian Malaysia adalah asas perjuangan DAP. Di bawah konsep ini DAP menentang hak istimewa yang berasaskan kaum dan memperjuangkan sistem meritokrasi di mana pembahagian sumber hendaklah kepada individu yang terbaik, paling berkebolehan, rajin dan yang tercekap.

Sekali pandang amat muluk matlamat perjuangan DAP, namun kita harus mengkaji sama ada kemulukan slogan memperjuangkan kepentingan semua kaum diikuti dengan pelaksanaanya.

Pertama mari kita lihat sama ada dilihat dari segi keahliannya DAP memenuhi kriteria pelbagai kaum atau hanya beretorik.

Statistik menunjukkan bahawa pecahan penduduk Malaysia mengikut kaum adalah 65.1 peratus daripada etnik Melayu dan bumiputera, 26 peratus etnik Cina dan 7.7 peratus etnik India. Maka untuk sesebuah parti mengaku bersifat pelbagai kaum parti berkenaan haruslah tidak mempunyai keanggotaan satu kaum melebihi 50 peratus dari keseluruhan keahlian parti tersebut.

Oleh kerana tidak ada sebarang statistik pecahan keahlian DAP mengikut kaum, maka kita boleh membuat ujian terhadap sifat kepelbagaian DAP dengan meninjau barisan kepemimpinannya.

Kajian yang dibuat berdasarkan maklumat yang terkandung di laman web DAP menyaksikan dari 30 orang ahli jawatankuasa pusatnya, 22 (73 peratus) adalah terdiri daripada kaum Cina, 6 (20 peratus) adalah kaum India dan hanya 2 (7 peratus) adalah orang Melayu. Jelas barisan kepemimpinan DAP tidak membuktikan ia sebuah parti yang bersifat pelbagai kaum.

Untuk berlaku adil kepada DAP oleh kerana dari segi statistik kepemimpinannya DAP tidak membayangkan ia sebuah parti politik untuk semua kaum di Malaysia, maka marilah kita melihat pula kepada corak perjuangan parti berkenaan manalah tahu jikalau perjuangannya membuktikan ia sebuah parti untuk semua kaum sepertimana slogannya Malaysia untuk orang Malaysia. Sudah tentu semua rakyat Malaysia bermaksud untuk orang Melayu, kaum bumiputera, Cina, India dan kaum-kaum lain di Malaysia.

PersepsiTetapi apabila melihat isu-isu yang diperjuangkan parti DAP akan semakin terbukti bahawa bagi DAP slogan Malaysia untuk orang Malaysia tidak termasuk untuk orang Melayu. Persepsi ini timbul kerana apa yang dilihat sebagai penentangan DAP terhadap segala simbol kemelayuan yang terdapat kehidupan bernegara kita.

Contohnya keputusan memakai atau tidak memakai songkok telah dijadikan polemik oleh DAP. Perkara ini berlaku walaupun memakai songkok telah menjadi sebahagian pakaian formal bagi majlis yang melibatkan raja-raja Melayu sebagai tanda kesopanan.

Persepsinya DAP melihat songkok sebagai tanda dominasi orang Melayu. Walaupun setelah menjadi sebahagian daripada anggota pentadbiran di Selangor dan Perak (negeri beraja) di mana anggota DAP yang menjadi anggota pentadbiran terpaksa memakai songkok namun masih terdapat penentangan seperti yang berlaku di Johor.

Soalan cepu emas yang perlu ditanya oleh orang Melayu dan perlu dijawab secara jujur oleh DAP ialah adakah pernah pada sebarang masa badan pembuat dasar tertinggi DAP iaitu Jawatankuasa Pusatnya mengeluarkan arahan melarang pemakaian songkok, adakah larangan ini masih berkuat kuasa dan kenapa ia berlaku.

Begitu juga tindakan DAP yang lantang menentang sebarang usaha untuk mengkelaskan Malaysia sebagai negara Islam walaupun Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Islam adalah agama rasmi bagi Malaysia.

Kenapa terdapat kedegilan di pihak DAP untuk terus mempertahankan status Malaysia sebagai negara sekular? Selain usaha untuk menyempitkan signifikan peruntukan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan DAP juga menentang peruntukan Perkara 121 (1A) yang tidak membenarkan campur tangan mahkamah sivil di dalam apa yang menjadi bidang kuasa mahkamah syariah. Kedua-dua peruntukan perlembagaan ini menjadi teras kepada status Malaysia sebagai sebuah negara Islam.

Walaupun bahasa Melayu adalah bahasa rasmi negara dan sekolah kebangsaan adalah sekolah untuk semua kaum DAP dikenali sebagai parti yang paling lantang memperjuangkan bahasa dan sekolah Cina.

Begitu kerasnya pendirian DAP di dalam persoalan bahasa dan pendidikan ini sehingga mereka menentang pengajaran matapelajaran sains dan matematik di dalam bahasa Inggeris di sekolah-sekolah jenis kebangsaan dan penubuhan sekolah wawasan yang pernah dicadangkan kerajaan satu ketika dahulu.

Bukan sahaja kepentingan agama, bahasa dan pendidikan orang Melayu tidak diperjuangkan oleh DAP malah ia ditentang hebat oleh parti berkenaan. Begitu juga hak-hak istimewa orang Melayu juga ditentang oleh DAP kerana hak istimewa orang Melayu ini disifatkan sebagai antimeritokrasi.

Penentangan ini berlaku walaupun hak-hak istimewa ini telah terbukti berjaya membantu orang Melayu dan bumiputera untuk memperoleh sedikit keadilan sosial. Begitu antiDAP kepada hak-hak istimewa orang Melayu sehinggakan walaupun hanya 30 peratus pemilikan ekuiti negara disasarkan untuk orang Melayu, telah diasak dengan begitu hebat oleh DAP.

Hakikatnya hari ini majoriti 65.1 peratus (orang Melayu) penduduk Malaysia hanya menguasai 19.4 peratus kekayaan negara berbanding minoriti 26 peratus rakyat Malaysia (kaum Cina) yang menguasai 42.4 peratus.

Nampaknya kejayaan yang sedikit ini pun hendak dicemburui dan mahu dihapuskan. Bagi DAP sebarang kejayaan orang Melayu akan dikaitkan dengan faktor rasuah atau pilih kasih bukannya usaha kaum tersebut.

Terbukti dari semua segi sama ada statistik kepemimpinan mahukan corak perjuangannya DAP bukanlah parti untuk semua kaum apatah lagi untuk orang Melayu. DAP adalah sebenarnya sebuah parti untuk orang Cina. Tanggapan terhadap DAP juga sebagai parti yang secara agresif memperjuangkan kepentingan untuk semua ras sebenarnya hanyalah ilusi.

Menggunakan kriteria ujian yang sama terhadap parti-parti politik lain di Malaysia yang juga mendakwa mereka bersifat pelbagai kaum sepertimana ujian kriteria yang digunakan terhadap DAP maka kita boleh menyimpulkan bahawa dakwaan landskap politik berhubung peranan ras yang dikatakan berubah pasca-Pilihan Raya Umum Ke-12 adalah sebenarnya lebih bersifat indah khabar dari rupa.

Amat perlu bagi parti-parti politik Malaysia duduk semeja dan merangka satu tata etika agar mereka tidak terlibat sama ada secara langsung mahupun tidak langsung untuk menipu rakyat dalam konteks sifat kepelbagaian kaum.

Salah satu tataetika utama yang harus di persetujui semua adalah mana-mana parti politik yang ingin mendakwa bahawa mereka bersifat pelbagai kaum tidak boleh mempunyai dominasi keahlian sesuatu kaum melebihi 50 peratus sama ada dari segi ahli mahupun barisan kepemimpinannya, parti yang mendakwa bersifat pelbagai kaum juga perlu melambangkan komitmen berkenaan di dalam platform dasar mereka.

Jika tidak dapat memenuhi syarat-syarat ini maka sebarang parti politik hendaklah dilarang daripada menggunakan label pelbagai kaum.

SHAMSHAWAL AZRAAI

Kuala Berang, Terengganu

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0711&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm)

DIMENSI

Posted: 25 Aug 2011 11:49 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Anwar takut..Bar Council menikus!

Posted: 25 Aug 2011 05:17 AM PDT


Kes Anwar: Majlis Peguam diminta nyata pandangan

2011/08/25

KUALA LUMPUR: Majlis Peguam hari ini diminta menyatakan pandangannya berhubung tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang enggan memberi keterangan bersumpah dalam perbicaraan kes liwat dengan memilih memberi keterangan dari dalam kandang tertuduh.

Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainuddin, berkata beliau ingin tahu apa pendirian Majlis Peguam terhadap tindakan Anwar.
"Dia (Anwar) tidak bersumpah. Jadi, saya hendak Majlis Peguam jelaskan...apa yang berdiam diri sampai tiga, empat hari sehingga rakyat tertanya-tanya," katanya.
Anwar memilih untuk memberi keterangan di kandang tertuduh bagi membela diri terhadap tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan yang bermula Isnin lalu.

Ketika prosiding bermula, Karpal Singh yang mengetuai pasukan pembelaan memberitahu mahkamah anak guamnya akan memberi keterangan dari kandang tertuduh.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, berkata Anwar mempunyai tiga pilihan memberi keterangan di kandang saksi di mana pihak pendakwaan boleh menyoal balas beliau; memberi keterangan di kandang tertuduh di mana pihak pendakwaan tidak boleh menyoal balas tertuduh tetapi semasa membuat keputusan mahkamah boleh mengambil kira fakta yang pihak pendakwaan tidak memeriksa balas tertuduh; atau memilih untuk berdiam diri, iaitu tidak memberi sebarang keterangan.

Sementara itu, Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata Anwar harus berani memberi kenyataan bersumpah dan disoal balas.
"Kenapa Anwar tidak mahu disoal siasat oleh pihak pendakwa raya, jikalau beliau seorang yang teraniya kenapa perlu takut," katanya.

Beliau juga mempertikaikan mengapa peguam-peguam yang lantang mengkritik
kerajaan hanya berdiam diri mengenai tindakan Anwar mempersoal kredibiliti hakim yang mengendalikan kesnya ketika membaca keterangan bertulis beliau. - BERNAMA

Omegay: Bard tak jemu fitnah rosmah

Posted: 24 Aug 2011 08:30 PM PDT


Cabar Chegu Bard dedah faktor dorong fitnah Rosmah

KUALA LUMPUR 24 Ogos - Selepas dicabar untuk membuat laporan polis ke atas Datin Seri Rosmah Mansor berhubung dakwaan pembelian sebentuk cincin bernilai AS$24 juta (RM72 juta), Badrul Hisham Shaharin didesak pula untuk membuat penjelasan apakah yang mendorong beliau membuat fitnah tersebut.

Ini kerana Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, ramai yang ingin mengetahui sama ada Badrul Hisham atau juga dikenali sebagai Chegu Bard dipaksa atau diberikan imbuhan untuk membuat fitnah itu.

''Badrul Hisham juga perlu menjelaskan bagaimana dia boleh membuat fitnah itu," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Zamil menambah, Badrul Hisham juga perlu membuat penjelasan mengenai perbincangannya dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Indonesia pada April lalu.

Katanya, ramai yang mengetahui bahawa Badrul Hisham mempunyai hubungan yang rapat dengan Anwar dan keluarga.

''Kita juga tahu Anwar sanggup berbuat apa sahaja untuk menjatuhkan kerjaya politik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga mengizinkan fitnah dilakukan ke atas Rosmah seperti dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibu," katanya. - Utusan Malaysiaku sayang


Dulu si bard brengsek ni pernah tewas dalam pemilihan parti pegayrar sampai merajuk bawak diri macam budak2 (ikut perangai assmin). sanggup ugut nak tinggalkan parti! huhuhu. Tapi yang bestnya bila anuwar pandikutti pujuk budak bard tu. dia terus cairr beb!. pujuk bukan sembarang pujukk..pujuk berisi beb!


Tengok la sampai sekarang si bard ni rilekss jek macam takde pape. dia punye stail fitnah pun dah sama taraf dengan pencacai2 anuwar yang lain. Bukti2 yang konon2nya di peolehi dari paparan skrin monitor di jadikan alasan untuk menuduh rosmah memiliki cincin 24k tanpa usul periksa.

Bagaimana pun apabila isu tersebut dapat di patahkan oleh blogger APANAMA, bard terus senyap sehinggalah semalam di mana beliau mengeluarkan kenyataan beliau tak akan meminta maaf terhadap fitnah yang di lakukan ke atas rosmah.

Yang lebih mengecewakan si bard lagi adalah tindakan permohonan maaf akhbar kompas terhadap najib dan keluarga ketika mereka mengeluarkan satu artikel fitnah berkaitan cincin dan kongsi gelap sekaligus memalukan beliau dan puak fuckatan

Bagaimana pun mereka tetap memusingkan fakta permohonan maaf tersebut untuk menyelamatkan sisa2 'kemaluan' anuwar.

Kini zaid ibrahim pula persoalkan integriti bard yang memang takde integriti langsung >:D

Omegay: Asri sahkan DUMC anjur kegiatan pemurtadan!

Posted: 24 Aug 2011 05:30 PM PDT


Asri: Janda Muslim ditahan Jais tak murtad, rujuk gereja kerana 'desakan hidup'

Salah seorang daripada 12 hadirin beragama Islam pada majlis makan malam di sebuah gereja yang diserbu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) awal bulan ini menegaskan, dia tidak pernah murtad.
Sebaliknya, dia seorang janda mendapatkan bantuan dihulurkan dengan ikhlas oleh gereja ekoran "desakan hidup."

Gereja Methodist Damansara Utara diserbu Jais pada malam 3 Ogos lalu ketika mengadakan majlis makan malam muhibah anjuran pertubuhan bukan kerajaan Harapan Komuniti.

Dalam pengakuan kepada bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin, wanita tersebut dipetik berkata semasa pihak berkuasa agama membuat penyiasatan ke atas gereja berkenaan pada 3 Ogos lalu, dia berada bersama dengan sejumlah orang Islam yang lain yang senasib dengannya.

Katanya, walaupun, kali kedua media menyiarkan dia termasuk dalam senarai murtad dalam peristiwa itu, hakikatnya dia tidak murtad.

"Cuma ada di situ bersama dengan mereka yang senasib dengannya. Namun, menurutnya memang ada yang murtad," katanya dipetik Asri dalam tulisannya dihantar kepada media hari ini.

Kata Asri lagi, "alhamdulillah dia masih kekal dengan keIslamannya. Semuanya itu kerana desakan hidup." - TheMalaysianinsideanuvajiass

Sah!..DUMC menjalankan aktiviti pemurtadan!..khalid dah boleh siap2 kemas2 pejabat sebelum mengadap baginda sultan!

Asri hanya merujuk kepada seorang peserta tapi tutup sebelah mata dengan tidak merujuk kepada mereka yang telah murtad!. Memang janda tu tak salah namun bagaimana yang lain2?


Asri sengaje mencari kesilapan orang lain tapi tidak memberi sebarang ulasan terhadap pihak yang melakukan kegiatan pemurtadan. adakah asri sengaje nak menghentam jabatan agama di sebabkan desakan seseorang?.

"Supaya orang dapat melupakan kesilapan kita, kita letakkan segala dosa ke atas orang lain semata. Cubalah bayangkan jika ada sebuah rumah yang didiami oleh satu keluarga yang besar dan kaya tiba-tiba salah seorang ahli rumah itu lari ke rumah jiran atas atasan tidak diberikan perhatian dan mendapat perlindungan serta makanan.

"Sementara si jiran sebelah pula menghulurkan bantuan dengan pelbagai tawaran. Apakah suatu penyelesaian yang tuntas dengan hanya kita mencadangkan agar dibakar rumah jiran, atau ditangkap si jiran atau dihukum si jiran kerana mempengaruhi ahli keluarga kita. Dalam masa yang sama kita, kita tidak persoalkan tanggungjawab kekeluargaan yang kita abaikan selama ini," katanya.

Manusia ada kekurangan dan kelemahan. Nobodys perfect!. kita akui kadang2 bukan semua orang kaya hidup senang dan bukan semua orang miskin hidup susah. Pokok pangkal adalah usaha dan kemahuan.

Begitu juga dalam sistem pengagihan zakat baitul mal mahupun badan kebajikan masyarakat. sikit sebanyak ada kelemahan di sana sini. Mungkin kaedah sekarang tidak begitu sesuai dengan keadaan semasa dan memerlukan formula terbaik agar tiada lagi golongan sasar yang terpinggir dari mendapatkan hak mereka

Namun itu bukan alasan bagi asri untuk 'menyerang' kewibawaan institusi agama di negara ni dengan sewenang2nya.

Kita tertanya2 bagaimana jika ada segelintir musuh2 islam berselindung di sebalik kebaikan dengan melakukan apa saja yang mereka suka dek kerana kita termakan budi? kita tak pertikaikan keikhlasan dan bantuan dari bukan islam malah kita alu-alukan atas prinsip bertoleransi sesama manusia!. tapi apabila melibatkan soal akidah, perlukah kita bertolak ansur? Ustaz Ridhuan Tee pernah mengupas isu ini. klik sini

Omegay: Video Mat Tarzan...kehkehkeh adoiyaiii

Posted: 24 Aug 2011 05:30 PM PDT

"Di larang meniru atau melakukan aksi stunt giler vavi seperti video di bawah
kecuali mendapat bimbingan dari mereka yang bertauliah"


AK..AKKKKK...UKKKK..UUUUUUUU

Soalan pop kuiz menjelang syawal..

Spesis binatang apakah yang tertera di atas?

a) Berok

b) Babun

d) Monyet

e) Kokang

f) Tarzan nak mengawan

Selamat mencuba!..kehkehkeh >|D

PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Aug 2011 11:45 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Mat Sabu tukang kempen baru tarik orang Melayu sertai parti rasis DAP

Posted: 24 Aug 2011 09:24 PM PDT" Tiada masalah kalau Melayu yang rasa tak sesuai dengan PAS-PKR untuk sertai DAP, asalkan bertujuan untuk jatuhkan UMNO ( kerajaan zalim ) "


                                                                                                                       Pencacai DAP Mat Sabu 


Ayat ini lebih kurang sama macam Pok Nik , tak salah kawan dengan setan asalkan menang pilihanraya.  Mat Sabu ini tak ubah seperti wataj  Buang dalam filem Sarjan Hassan . Sanggup jadi talibarut dan barua kepada parti perkauman dan paling rasis  ini .

UMNO tidak pernah takut pun  Melayu sertai DAP kerana  akhirnya  mereka akan meninggalkan semula parti itu  . Sebenarnya parti DAP ini lah sebenarnya parti perkauman sebenar dan kalau benarlah mereka berbilang kaum , bertanding la di kawasan majoriti Melayu !

Isu pemecatan   Mohamad Razali Abd Rahman  oleh DAP  kerana membuat laporan polis berhubung  dakwaan terdapat   Kristian sebagai agama rasmi oleh paderi2 dalam satu majlis kesyukuran di Jalan Macalister menunjukkan Melayu  yang tidak selari prinsip perjuangan mereka akan dibuang ...KLIK DI SINI 

Parti rasis macam ini kah Melayu nak sertai ?? 

Dr David Well diam bila pendakwa tanya bagaimana Air Mani dimasukkan ke Rektum

Posted: 24 Aug 2011 08:27 PM PDT
KUALA LUMPUR 24 Ogos – ''Untuk meletakkan air mani seseorang pada sesuatu sampel atau rektum, orang yang hendak meletakkannya perlu ada air mani orang tersebut bukan?''

Pertanyaan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden itu menyebabkan saksi pembela ketiga dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr. David Wells terdiam seketika dan pada mulanya enggan memberikan sebarang jawapan kerana baginya soalan itu lebih sesuai ditujukan kepada pakar asid deoksiribonukleik (DNA).

Selepas Mohd. Yusof menjelaskan bahawa soalannya tidak langsung menjurus mengenai kehadiran DNA dan hanya melibatkan air mani sahaja, Wells kemudiannya bersetuju dengan cadangan tersebut.

Soalan yang pada mulanya mengundang gelak tawa daripada mereka yang berada di galeri awam termasuk penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya menyebabkan dewan mahkamah menjadi sunyi seketika selepas jawapan tersebut diberikan.

Soalan tersebut dikemukakan ekoran dakwaan pihak pembelaan sebelum ini yang menyatakan bahan bukti telah tercemar dan air mani Anwar telah diletakkan pada calitan-calitan putik kapas.

Mohd. Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan menimbulkan perkara tersebut hari ini semasa menyoal balas pakar patologi forensik dari Australia itu yang dilantik sebagai saksi pakar pihak pembelaan pada perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi di sini.

Mohd. Yusof dalam hujah di akhir kes pendakwaan sebelum ini menyatakan, 'tiada bukti bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ada menyimpan air maninya di bank sperma kecuali sekiranya pihak pembelaan mencadangkan air mani Anwar bertaburan di tempat kejadian.'

Terdahulu, Ketua Jabatan Perubatan Forensik dari Victoria Institute of Medicine, Australia itu bersetuju bahawa bukanlah satu perkara yang asing bagi seseorang lelaki dewasa yang diliwat tidak menunjukkan sebarang kecederaan pada duburnya.

Persetujuan itu diberikan selepas Mohd. Yusof merujuk saksi tersebut kepada dua buah jurnal perubatan Clinical Forensic Medicine oleh W. D. S. McLay dan Expert Evidence oleh Freckelton & Selby.
Menurut kedua-dua jurnal tersebut, ketiadaan kecederaan pada mangsa tidak boleh menyebabkan sesuatu tuduhan serangan seksual diketepikan.

Malah, majoriti pengadu kes serangan seksual tidak menunjukkan sebarang tanda cedera yang nyata pada anggota sulit tidak kira lelaki atau wanita.

Selain itu, faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kejadian itu berlaku antaranya 'kesanggupan' mangsa untuk melakukan hubungan seks ekoran diperdayakan secara emosi, ketakutan akan berlakunya keganasan atau kematian dan tenaga yang digunakan untuk melawan serangan tersebut tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kecederaan.

Kelewatan dalam membuat laporan juga boleh menyebabkan luka kecil hilang atau pulih di samping penggunaan pelincir ketika serangan seksual dilakukan.

Berhubung isu penemuan sperma di dalam rektum pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Wells sekali lagi bersetuju dengan laporan jurnal perubatan yang sama iaitu 'kajian telah menunjukkan bahawa spermatozoa boleh ditemui di lokasi itu atau dubur sehingga tiga hari selepas hubungan seks luar tabii dibuat walaupun mangsa telah membuang air besar atau mandi.'

Beliau bagaimanapun turut menyatakan 'tidak selesa' untuk mengambil sesuatu sampel DNA selepas tiga hari.
Dalam kes yang dihadapi oleh Anwar, sampel DNA Mohd. Saiful Bukhari diambil di Hospital Kuala Lumpur(HKL) pada 28 Jun 2008, iaitu dua hari selepas kejadian dan diserahkan kepada ahli kimia, Dr Seah Lay Hong kira-kira 56 jam kemudian.

Pada prosiding hari ini, saksi itu turut bersetuju dengan tindakan doktor-doktor HKL yang tidak membuat sebarang tafsiran terhadap penemuan air mani pada beberapa sampel dalam laporan perubatan mereka dan hanya membuat tafsiran itu di mahkamah iaitu selepas laporan kimia ditunjukkan,

Selain itu, Wells menyatakan, beliau akan membuat pemeriksaan menyeluruh terhadap mana-mana mangsa tetapi hanya akan melaporkan maklumat yang relevan dalam laporannya.
Sementara itu, Pengurus Pentadbiran Hospital Pusrawi, Yusni Ali memberitahu, ketika beliau mengambil alih tugas tersebut pada 17 Ogos 2008, fail pesakit bernama Mohd. Saiful Bukhari Azlan hanya mengandungi sehelai kertas iaitu 'Rekod Perubatan Jabatan Kecemasan Pusrawi'.

Dokumen itu juga hanyalah salinan dan bukannya dokumen asal, kata saksi pembelaan keempat.
Menjawab pertanyaan Mohd. Yusof semasa sesi pemeriksaan balas, Yusni berkata, tiada sebarang laporan perubatan pesakit tersebut atau akuan bersumpah ditemui di dalam fail itu.

Semalam, bekas doktor di Jabatan Kecemasan hospital terbabit, Dr. Mohamad Osman Abd. Hamid memaklumkan, beliau ada menyediakan laporan perubatan Mohd. Saiful Bukhari dan menyerahkannya kepada seseorang yang didakwanya pegawai Hospital Pusrawi bernama Azlan.

Beliau yang kini bertugas di Institut Jantung Negara (IJN) juga memberitahu ada menandatangani satu akuan bersumpah selepas seorang peguam bernama Yusri dan pesuruhjaya sumpah bernama Anuar menemuinya dan menyakinkan beliau bahawa dokumen itu adalah untuk simpanan fail sulit.

Anwar. 64, dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 26, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No.99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008 – Utusan

LYNAS : Fuziah - Harakah kantoi menipu ! Ahli Parlimen PAS sendiri malu dok bohong rakyat...

Posted: 24 Aug 2011 04:58 PM PDT


Harap-harap nanti jangan pula meletup tuduhan Dr Che Rosli Che Mat,Ahli Parlimen PAS Hulu Langat, Selangor yang juga seorang saintis nuklear sudah 'kena beli'.

Mereka yang menonton Buletin Utama TV3 Rabu malam pasti terkejut mendengar pengakuan berani beliau mengenai isu kilang Lynas di Gebang,Kuantan yang digembar gembur oleh PKR adalah selamat.

Apa agaknya reaksi Ahli Parlimen PKR Kuantan,Fuziah Salleh yang terus menerus main sentimen kilang itu tidak selamat bila mendengar pengakuan profesional dari seorang Ahli Parlimen rakan Pakatan Rakyat.

Pihak PAS sendiri bagaimana nak terima ' ledakan' dari Dr Che Rosli ini ? Ini adalah kali pertama seorang Ahli Parlimen PAS ' menyimpang' dan belasah parti sendiri secara terbuka begitu.Pengakuan seorang terpelajar seperti ,Dr Rosli ini dalam isu Lynas juga mungkin boleh membuka mata kalangan ahli PAS yang taksub tentang beberapa isu lain misalnya kes video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang Presiden PAS Datuk Seri Haji Hadi Awang sendiri kata ' besi' dan tidak boleh jadi bahan bukti.

Dari pengakuannya dalam interbiu dengan wartawan TV3 Karam Singh Walia jelas Dr Che Rosli selama ini memendam rasa melihat gelagat partinya ' untuk menutup kebenaran' semata-mata kerana politik.

Dr Che Rosli membuat pengakuan itu bersama Profesor Dr. Ahmad Termizi Ramli, seorang Pakar Keselamatan Radiologi & Kesihatan.

Dalam pengakuannya Dr Che Rosli berkata : "Mereka menakutkan orang ramai mengatakan bahawa Lynas ni loji nuklear sedangkan dia hanya memproses bahan tabii iaitu nadir bumi daripada Mount Weld yang lebih rendah daripada kalau kita main lombong bijih, lebih rendah dari segi radiasinya."

Bukan setakat itu, pakar antarabangsa serta agensi kerajaan yang memantau serta mengawal pembinaan serta operasi kilang Lynas dikecam Fuziah sebagai tidak mempunyai kredibiliti.

"Yang membawa isu ni PKR. Jadi saya bersabar lama dan saya pernah dapat warning daripada Penerangan PAS mengatakan YB jangan buat komen apa-apa. Saya terima. Saya tidak bercakap. Tapi tidak adil. Mereka buat komen setiap keluaran Harakah dengan bahasa yang kita kurang senang lah. 


Adakah Lynas itu sebagai loji nuklear? Pernah Dr Mitzi nampak sebagai loji radiation lah apa semua macam-macam. Dia spin."

"Saya pun malu. Saya orang PAS juga. Jadi akhirnya saya buat keputusan saya sebagai saintis nuklear, saya datang hari ini. Apa dia orang nak kata, kata lah."

Tambah beliau, penduduk Kuantan tidak perlu takut dengan kewujudan kilang kimia Lynas.


"Jadi benda-benda macam tu tuduhan yang tidak saintifik, tidak akademik langsung. Tuduhan-tuduhan yang macam tu lah, maknanya pada masyarakat, pada rakyat tidak perlu takut. Mereka boleh sendiri nanti melihat sendiri masuk ke Lynas melihat apa saja, apa yg dibina, apakah masa depannya, apakah kemudahan-kemudahan yang ada untuk menjaga keselamatan pekerja dan juga orang awam."

Profesor Dr. Ahmad Termizi pula berkata , "Pada saya adanya risiko bukan alasan untuk mengharamkan sesuatu perkara. Risiko mesti berpadanan dengan manfaat. Ini persoalan seterusnya. Jadi risiko yang ada pada aras yg terlibat dengan dos sinaran pada aktiviti seperti Lynas, terlalu rendah atas apapun untuk mengharamkannya.

Ditanya jika tidak bahaya, mengapa penduduk ditipu dan disajikan maklumat palsu.

"Isu ni isu yg dimanipulasikan untuk kepentingan tertentu. Jadi dalam banyak keadaan data-data yang dikemukan tu tak dapat dipertahankan sebenarnya secara saintifik. Jadi cuma dispinkan. Digembar-gemburkan. Data-data yang pada saya kadang-kadang palsu dan tidak ada kena mengena."

Beliau turut melahirkan rasa kesalnya jika kerajaan menunduk kepada desakan pihak tertentu untuk menghentikan operasi kilang kimia Lynas.

"Jadi saya rasa sedihlah kalau kita, negara ini membuat sesuatu keputusan yang sangat besar, genting kepada kepentingan negara berdasarkan kepada emosi, berdasarkan kepada propaganda dan tidak berdasarkan kepada ilmu, berdasarkan kepada kepakaran yang sediada dalam negara ini sebenarnya."

Prof. Ahmad Termizi menyangkal pembohongan Fuziah bahawa kilang Lynas terbabit tidak dapat beroperasi di Australia kerana tidak dilesenkan kerajaan negara itu.

"Lynas juga dapat lesen untuk melakukan proses ini di Australia tapi kos tinggi. Jadi pertimbangan di sini ialah kos ekonomik, pertimbangan keberkesanan kos, cost effectiveness. 


Jadi mereka memilih di Malaysia kerana Malaysia mempunyai infrastruktur yang baik dan kos pengeluaran per unit yang boleh bersaing di pasaran dunia. Jadi kita dipilih dalam konteks itu. Pada pandangan saya, satu peluang win-win situation. Sama-sama untung."- 


24/8/2011 AGENDA DAILY


Kes liwat Anwar :Jom lihat hujah Blogger pencacai Pakatan buta ilmu perubatan

Posted: 24 Aug 2011 02:38 PM PDT
Inilah contoh  orang bila orang tak ada ilmu dan selalu  kuat membohong sangat  , telah dimalukan dengan kebodohan sendiri .  Seorang blogger pencacai Pakatan yang buta segala-galanya dalam perubatan cuba spin hujah blog MIM  ( Dr Novandri )  yang juga seorang pengamal perubatan berpengalaman lebih 10  tahun .


Jom tengok spin pencacai Anwar di bawah ini ...depa ini lebih hebat spin dari lowyar Anwar ..haha
Owhh okey2. AKu tunjuk. Tapi dengan satu syarat. Jangan tak gelak taw. Pendedahan neh bukan di buat oleh aku. Ia dibuat oleh blogger umno. Seorang yang mengakui bahawa dia doktor. Sapa lagi kalau bukan si novari tue. Dia larh yang dedahkan objek di bawah neh telah masuk ke dalam tuttt.. si saiful.

Dah bersedia larh.. jeng jeng jenng.. inilah dia objek plastik yang dimaksudkan tue 


kah opsss... belum lagi masa untuk gelak beb. Meh baca dulu hujah dr novari neh. Hujah si novari neh ialah

1. Dia cakap doktor osman periksa tutt si saiful guna objek di atas <-- Mana dia dapat info neh? Dia kaji. Dia yang mengaku dalam blog dia beb. Heh.

2. Dia cakap benda di atas neh diperbuat daripada plastik.

3. Dan dia juga cakap memang benar ada objek plastik di masukkan ke dalam tuutt si saiful sebab doktor tue nak periksa si saiful. Benda neh dimasukkan selepas saiful diliwat. Dia merujuk kepada keterangan doktor osman di mahkamah siang tadi seterusnya 

Lihat pulak hujah blog MIM yang menjelaskan hujahnya tentang objek plastik yang digunakan Dr Osman . Hanya orang yang pakar dalam perubatan sahaja tahu tentang apa yang dimaksudkan oleh Doktor Pusrawi ketika memeriksa Saiful ini dan alat apa digunakan .


Syabas Dr Novandri yang telah berjaya dedahkan kebodohan blogger pencacai Pakatan yang cuba bohong penyokong2 taksub mereka . kah kah kah ......

Sebenarnya, MiM simpati dengan blogger pro-pembangkang tersebut kerana menilai artikel MiM separuh masak yang jelas menunjukkan bahawa beliau kurang ilmuperubatan dan berlagak pandai.

Bukan itu sahaja, beliau mengelirukan pembaca blog beliau kepada kritikan yang tidak merujuk kepada bukti laporan perubatan Dr Osman yang MiM sertakan di dalam artikel MiM.

Artikel MiM sangat mudah. Di manakah MiM mendapat info tentang prostoscope tersebut?

Ianya berdasarkan kepada laporan perubatan yang ditandatangani sendiri oleh Dr Osman. 
Rujuk laporan di bawah (klik foto untuk lebih jelas) :- 

Laporan perubatan yang dikeluarkan oleh RPK & gang pro-pembangkang. 
Semuanya tertera di dalam laporan di atas. Tiada tokok tambah.

Laporan tersebut jelas menunjukkan bahawa Dr Osman menggunakan 'disposable' protoscope iaitu instrumen memeriksa dubur yang hanya di pakai sekali dan kemudian di buang selepas digunakan.

'Disposable' protoscope di buat daripada plastik seperti yang MiM terangkan.

Mungkin blogger pro-pembangkang itu tidak fasih bahasa Inggeris maka beliau tidak dapat faham isikandungan laporan tersebut?
 

Protoscope daripada logam pula adalah instrumen yang digunakan semula selepas dinyahkuman tetapi itu bukan 'disposable'. 

Mudahkan !

MiM telah menjawab kemusykilan yang ditimbulkan oleh blogger pro-pembangkang tersebut. Semoga pembaca faham dengan jelas dan tidak keliru.

Walau pun MiM tahu blogger tersebut tersilap interpretasi all-time tetapi sekurang-kurangnya beliau linkkan juga artikel MiM supaya pembaca boleh nilai sendiri isu ini.

Terima kasih. 


The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 25 Aug 2011 04:34 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Peluru dah banyak

Posted: 24 Aug 2011 06:30 PM PDT


Buat apa dikasi peluru?

Bawah dia ada Polis DiRaja Malaysia. Bukan saja peluru, senapang, pistol dan macam-macam ada.

Yang diperlukan bukan dua biji peluru hidup, tetapi dua biji telor hidup ....

Asam Pedas

Posted: 25 Aug 2011 03:48 AM PDT

Asam Pedas


Ahmad Maslan buat malu UMNO

Posted: 25 Aug 2011 12:11 AM PDT

Politik Harian

Posted: 25 Aug 2011 03:28 AM PDT

Politik Harian


Video Ucapan Salam Aidilfitri Dari YB Khairy Jamaluddin Dan Datuk Razali Ibrahim

Posted: 25 Aug 2011 03:00 AM PDTSalam Aidilfitri dari YB Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO Malaysia...Salam Aidilfitri : Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia

Lapan Pelajar Terima Biasiswa Pendidikan Pemuda BN

Posted: 25 Aug 2011 01:44 AM PDT

Seramai lapan pelajar menerima biasiswa Tabung Pendidikan Pemuda Barisan Nasional (BN) yang merupakan kumpulan pertama mendapat biasiswa tersebut selepas dilancarkan pada 25 Mac lalu.

Biasiswa berkenaan disampaikan oleh Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin pada satu majlis di PWTC hari ini yang turut dihadiri oleh pelajar dan keluarga penerima biasiswa berkenaan.

Berucap pada majlis tersebut, Khairy berkata lapan pelajar berkenaan adalah kumpulan pertama penerima biasiswa berkenaan dan pihaknya akan meneliti lebih ramai lagi permohonan yang diterima dalam usaha memastikan mereka yang tercicir dan sebagainya dapat meneruskan pengajian.

Menurut beliau sejak ianya mula dibuka beberapa bulan yang lalu hingga ke hari ini, lebih 500 permohonan telah diterima dan pihaknya terpaksa membuat tapisan yang ketat agar mereka yang benar-benar layak mendapat bisiswa tersebut.

"Penilaian untuk mereka diterima akan ditentukan oleh satu jawatankuasa khas dan kita letakkan syarat seperti pencapaian akademik 70 peratus, 20 peratus pula sosioekonomi dan 10 peratus pula adalah kokurikulum.

"Dan kita juga telah meletakkan syarat bahawa mereka yang telah menerima biasiswa ini perlu meneruskan pengajian dan tidak boleh menarik diri. Tujuan kita buat syarat seperti ini adalah untuk mereka benar-benar serius dan memastikan peluang yangt diterima digunakan sebaik mungkin," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian bisiwa Pendidikan Pemuda BN di sini, hari ini.

Turut serta Setiausaha Pemuda, Datuk Megat Firdouz Tan Sri Megat Junid, Ketua Penerangan, Datuk Seri Reezal Merican dan pimpinan Pemuda BN yang lain.

Khairy seterusnya menambah, sehingga ke hari ini, sebanyak RM 17.6 juta tajaan telah diterima daripada 12 Intitusi Pengajian Tinggi Swasta yang sedia memberikan tempat kepada para apelajar untuk meneruskan pengajian di bawah skim berkenaan.

"Biasiswa ini adalah  dalam bentuk yuran pengajian sahaja dan ini adalah kesinambungan daripada Tabung Pendidikan Pemuda UMNO sebelum ini. Cuma pada kali ini kita perluaskan lagi untuk memastikan lebih ramai mendapat tempat.

"Kita berharap mereka yang layak dan mendapat biasiswa ini belajar bersungguh-sungguh kerana masih ramai lagi pemohon lain yang belum berjaya. Gunalah peluang yang ada untuk terus meningkat maju," katanya.

Lapan penerima biasiswa hari ini ialah :

1.       Mohd Taufik Mohd Noor (Kolej Sunway)

2.       Muhammad Asyraf Abdul Samad (Lim Kok Wing)

3.       Nur Azlin Mohamad Fauzi ( Lim Kok Wing)

4.       Silmi Izzuan Simi ( Lim Kok Wing)

5.       Nur Farhana Hussen ( Lim Kok Wing)

6.       Michelle Chong Sook Yee ( Sunway)

7.       Lee Yue (Lim Kok Wing)

8.       Tanaraj a/l Balachandram (Segi)

-Umno-online
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Isu Lynas Panas! Ahli Parlimen PAS Mengaku Malu Dengan Cara PAS

Posted: 25 Aug 2011 12:00 AM PDT


Interbiu Dr Che Rosli Che Mat, Ahli Parlimen PAS Hulu Langat, Selangor dengan wartawan TV3 Karam Singh Walia jelas Dr Che Rosli selama ini memendam rasa melihat gelagat partinya ' untuk menutup kebenaran' semata-mata kerana politik.

Dr Che Rosli membuat pengakuan itu bersama Profesor Dr. Ahmad Termizi Ramli, seorang Pakar Keselamatan Radiologi dan Kesihatan.

Dalam pengakuannya Dr Che Rosli berkata : "Mereka menakutkan orang ramai mengatakan bahawa Lynas ni loji nuklear sedangkan dia hanya memproses bahan tabii iaitu nadir bumi daripada Mount Weld yang lebih rendah daripada kalau kita main lombong bijih, lebih rendah dari segi radiasinya."

Bukan setakat itu, pakar antarabangsa serta agensi kerajaan yang memantau serta mengawal pembinaan serta operasi kilang Lynas dikecam Fuziah sebagai tidak mempunyai kredibiliti.

"Yang membawa isu ni PKR. Jadi saya bersabar lama dan saya pernah dapat warning daripada Penerangan PAS mengatakan YB jangan buat komen apa-apa. Saya terima. Saya tidak bercakap. Tapi tidak adil. Mereka buat komen setiap keluaran Harakah dengan bahasa yang kita kurang senang lah. Adakah Lynas itu sebagai loji nuklear? Pernah Dr Mitzi nampak sebagai loji radiation lah apa semua macam-macam. Dia spin."

"Saya pun malu. Saya orang PAS juga. Jadi akhirnya saya buat keputusan saya sebagai saintis nuklear, saya datang hari ini. Apa dia orang nak kata, kata lah."

Tambah beliau, penduduk Kuantan tidak perlu takut dengan kewujudan kilang kimia Lynas.

"Jadi benda-benda macam tu tuduhan yang tidak saintifik, tidak akademik langsung. Tuduhan-tuduhan yang macam tu lah, maknanya pada masyarakat, pada rakyat tidak perlu takut. Mereka boleh sendiri nanti melihat sendiri masuk ke Lynas melihat apa saja, apa yg dibina, apakah masa depannya, apakah kemudahan-kemudahan yang ada untuk menjaga keselamatan pekerja dan juga orang awam."

Profesor Dr. Ahmad Termizi pula berkata , "Pada saya adanya risiko bukan alasan untuk mengharamkan sesuatu perkara. Risiko mesti berpadanan dengan manfaat. Ini persoalan seterusnya. Jadi risiko yang ada pada aras yg terlibat dengan dos sinaran pada aktiviti seperti Lynas, terlalu rendah atas apapun untuk mengharamkannya.

Ditanya jika tidak bahaya, mengapa penduduk ditipu dan disajikan maklumat palsu.

"Isu ni isu yg dimanipulasikan untuk kepentingan tertentu. Jadi dalam banyak keadaan data-data yang dikemukan tu tak dapat dipertahankan sebenarnya secara saintifik. Jadi cuma dispinkan. Digembar-gemburkan. Data-data yang pada saya kadang-kadang palsu dan tidak ada kena mengena."


Beliau turut melahirkan rasa kesalnya jika kerajaan menunduk kepada desakan pihak tertentu untuk menghentikan operasi kilang kimia Lynas.


"Jadi saya rasa sedihlah kalau kita, negara ini membuat sesuatu keputusan yang sangat besar, genting kepada kepentingan negara berdasarkan kepada emosi, berdasarkan kepada propaganda dan tidak berdasarkan kepada ilmu, berdasarkan kepada kepakaran yang sediada dalam negara ini sebenarnya."

Prof. Ahmad Termizi menyangkal pembohongan Fuziah bahawa kilang Lynas terbabit tidak dapat beroperasi di Australia kerana tidak dilesenkan kerajaan negara itu.

"Lynas juga dapat lesen untuk melakukan proses ini di Australia tapi kos tinggi. Jadi pertimbangan di sini ialah kos ekonomik, pertimbangan keberkesanan kos, cost effectiveness. Jadi mereka memilih di Malaysia kerana Malaysia mempunyai infrastruktur yang baik dan kos pengeluaran per unit yang boleh bersaing di pasaran dunia. Jadi kita dipilih dalam konteks itu. Pada pandangan saya, satu peluang win-win situation. Sama-sama untung." Baca lagi @ Agendadaily

Amat memalukan apabila YB Fuziah tidak dapat membezakan diantara kilang kimia dan nuklear....

Khairy: Pelajar Luar Negara Disaran Timba Pengalaman Kerja Sebelum Pulang

Posted: 24 Aug 2011 11:00 PM PDT


Pelajar Malaysia yang sedang melanjutkan pelajaran di luar negara disaran supaya mendapatkan pengalaman kerja di negara tersebut sebelum pulang untuk menabur bakti di negara sendiri.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, pengalaman dan kebolehan yang mereka miliki akan menjadi lebih berharga apabila kembali bekerja di tanah air.


"Tidak ada masalah untuk mereka bekerja terlebih dahulu di luar negara selama lima, enam tahun selepas tamat pengajian, dapatkan pengalaman di negara lain. Ini akan menambah nilai kebolehan mereka apabila pulang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel forum bertajuk Peranan Generasi Muda Dalam Transformasi sempena program induksi From Europe With Love untuk pelajar yang bakal melanjutkan pengajian ke Russia dan United Kingdom.

Program tersebut yang dianjurkan Kelab UMNO Luar Negara Rusia dan United Kingdom dirasmikan Menteri Belia dan Sukan yang juga Pengerusi Kelab UMNO Luar Negara, Datuk Seri Shabery Cheek, di sini hari ini.

Khairy berkata, Malaysia kini tidak lagi mementingkan kuantiti graduan dari luar negara sebaliknya mereka yang berkualiti untuk berkhidmat.

Dalam pada itu, Khairy turut menasihatkan pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara supaya menimba sebanyak mungkin pengalaman ketika berada di sana.

"Gunakan pengalaman ini sebaik mungkin, bergaul bukan dengan kumpulan sendiri sahaja. Lakukan pelbagai aktiviti yang boleh meluaskan minda kita kepada keadaan persekitaran," katanya.

Sumber: UMNO-online

Liwat II: Anwar Semakin Tertekan....

Posted: 24 Aug 2011 10:00 PM PDT08:35: Anti Anwar Bawa Banner ' Selamat Hari Raya Peliwat 2,0 'dan' Keadilan Untuk Saiful '

9:13 pagi: Ketua PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng tiba dan dilihat bercakap dengan Anwar, yang berdiri dalam kandang tertuduh.

9:15 pagi: Prosiding mahkamah bermula di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

9:16 pagi: Saksi pembela keempat, Dr Brian McDonald mula memberi keterangan dan disoal oleh peguambela Ram Karpal.

9:40 pagi: Ahli kimia Dr Seah Lay Hong Kimia, yang memberi keterangan sebelum ini, membantu pihak pendakwa sebagai konsultan. Beliau duduk di antara Yusof dan DPP Noorin Badaruddin.

9:46 pagi: McDonald berkata dia menyediakan satu laporan berasingan selepas mendapat data dari kedua-dua ahli kimia Malaysia.

Dokumen itu bertajuk ''Report of Malaysian Version in the case of PP vs AI'. Beliau menyediakan laporan itu pada tahun 2009.

9:47 pagi: Beliau menjelaskan mengenai ujian forensik DNA.

9:53 pagi: Beliau menjelaskan mengenai 'short tandem repeat' (STR) dan 'loci' dalam ujian DNA.

10:01 pagi: McDonalds menjelaskan terma seperti starter, peaks, polymerase Chain Reaction (ujian PCE), dan electropherograms.

McDonald menjelaskan bahawa DNA dari darah, mani darah, dan sampel badan seseorang itu, adalah sentiasa serupa.

10:24 pagi: McDonald menjelaskan terdapat garispanduan standard antarabangsa agar ia boleh ditafsirkan di peringkat antarabangsa.

Selain itu, Ram Karpal jelas cuba membentuk persepsi bahawa prosedur/kaedah kajian DNA dalam kes ini tidak menepati garis panduan piawaian antarabangsa. Seterusnya mempersoalkan integriti kajian dankeputusan kes ini boleh dipertkai.

Ram Singh bertanya samada kajian DNA yang dilakukan oleh Jabatan Kimia negara ini menepati garis panduan piawaian antarabangsa. Dr McDonald menjwab setahunya sesebuah makmal yang mengemukkan bahan kajian dan bukti kepada mahkamah harus diberi kreditasi seperti mana berlaku di Australia.

Sekali lagi Ram Singh cuba memaksa satu pendirian khusus dari saksi untuk mengatakan kajian di Malaysia tidak ada akreditasi. Ini dibantah oleh Dato Yusof kerana keterangan kompeten kerana saksi hanya merujuk sumber dari intenet. Berlaku sedikit ketegangan antara DPP dan peguambela termasuk Anwar yang menyuarakan bantahan dari kandang tertuduh.

1038 - Ram Karpal meminta saksi merujuk salinan surat kreditasi yang ditujukan kepada Lim Koon Boon, Jabatan Kimia pada April 5hb, 2010 tetpi dibantah oleh DPP kerana ia bukan ditujukan tujukan kepada saksi serta ia tidak boleh dikemukakan sebagai bukti.

Berlaku sedikit kecohan kerana antara DPP dan peguambela. Mahkamah gamat seketika.

Mahkamah berehat sekejap.

1046 - Anwar terus mendapatkan para peguamnya bagi menuntut penjelasan berhubung perkara tadi. Dia kelihatan tenang tetapi tidak semena-mena hadirn macam bangun dari tidur dan segar selepas sesi awal yang membosankan dan terlalu teknikal.

Nampaknya usaha pembelaan untuk mempertikaikan akreditasi makmal di Malaysia hampir gagal.

KOMEN
Apa yang berlaku tadi adalah Dr Bran McDonald cuba untuk mengatakan accreditasi Jabatan Kimia sudah expired pada tahun 2005. Pihak prosecutor terus mengeuarkan surat dari badan antarabangsa.

Dr McDonald juga cuba memberi padangan tentang akkreditasi harus memenuhi kriteria tertentu, lalu di tentang oleh Dato Yusof. Bantahan Dato Yusof adalah sintis ini tidak layak untuk membuat komen sedemikian kerana dia bukan dari Lembaga Akkreditsi!

Anwar dan Latheefa Koyak dah mula buat "spin" di tweeter kata usaha untuk menahan bukti dipersembahkan di mahkamah dan kononnya pendakwa menahan surat akkreditasi kepunyaan Jabatan Kimia sendiri.

1107 - Perbicaraan kembali semula.

Tapi tak lama lepas Ram Karpal menyoal saksi, ketegangan timbul kembali hingga hakim perlu menyatakan bahawa masalah akan timbul jika saksi diminta merujuk pendapat yang diperolehi dari intenet berhubung kreditasi terhadap kajian makmal yang dilakukan termasuk nota kajian dan dokumen lain yang relevan kepada mahkamah serta dan bukannya pendapatnya.

Hakim memberitahu apa yang paling penting ialah mendapatkan keteranga dari saksi bukannya bergantung pada dokumen tersbut. Ram Karpal mahu memimpin saksi ke atas pendapat yang menyatakan dalam dokumen tersebut.

Syabas Dato Yusof dan hakim yang memintas penipu-penipu ini.

Sumber: The Unspinners

Pemuda Umno: JKP Bukan Untuk Tuntutan Bersih 2.0

Posted: 24 Aug 2011 09:00 PM PDT


Pergerakan Pemuda Umno percaya cadangan yang akan dijadikan komponen utama rangka kerja bagi Jawatankuasa Khas Parlimen (JKP) bukan hanya terikat dengan tuntutan gabungan pilihan raya bersih dan adil (BERSIH 2.0).

Ketua Pemudanya Khairy Jamaluddin berkata sebaliknya cadangan yang akan menjadi rangka kerja dalam JKP adalah daripada pelbagai pihak termasuk Pergerakan Pemuda Umno, Suhakam dan beberapa Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang berdaftar.

"Pergerakan Pemuda Umno setuju dengan penubuhan JKP untuk mengkaji penambahbaikan kepada sistem pilihan raya di negara ini.

"Tetapi kami percaya penubuhan itu bukan kerana cadangan-cadangan daripada Bersih 2.0 sebaliknya daripada pelbagai pihak lain" katanya.

Khairy berkata demikian bagi mengulas laporan laman portal berita yang mendakwa cadangan yang dijadikan komponen utama dalam JKP adalah daripada Bersih 2.0.

Katanya Pergerakan Pemuda Umno turut mengemukakan beberapa cadangan kepada jawatankuasa berkenaan antaranya memansuhkan penamaan calon semasa pilihan raya kerana ini banyak membuang wang, masa dan tenaga kerana terpaksa berkumpul bagi memberi sokongan kepada calon yang akan bertanding.

Beberapa negara maju tidak mengamalkan penamaan calon sebaliknya memberi tempoh 24 jam untuk sesiapa saja mendaftarkan sebagai calon, katanya.

Sekitar Majlis JOM Ihya' Ramadhan Pergerakan Pemuda Umno di Masjid Lahar Tabut

Live Dari Makamah, Anti Anwar Bawa Banner ' Selamat Hari Raya Peliwat 2,0 'dan' Keadilan Untuk Saiful '

Posted: 24 Aug 2011 07:35 PM PDT

08:35: Sekumpulan anti-Anwar yang memakai baju-T kuning kelihatan di luar Kompleks Mahkamah Jalan Duta sebelum perbicaraan liwat Anwar Ibrahim berlangsung. Mereka berulangkali menjerit 'reformasi' dan menunjukkan banner yang berbunyi ' Selamat Hari Raya Peliwat 2,0 'dan' Keadilan untuk Saiful '.

8.48 pagi: pasukan Pendakwaan yang diketuai oleh peguam II Mohd Yusof Zainal Abiden di mahkamah sebagai pertahanan peguam Ram Karpal dan Marissa Regina Christopher Fernando.Marissa adalah anak perempuan Christopher lewat Fernando, yang merupakan peguam pertahanan yang utama dalam perbicaraan.

8.55am kes liwat pertama Anwar: Juga di mahkamah Saiful peguam Zamri Idrus. Beliau tidak hadir semalam.

09:04: Anwar tiba bersama isteri dan PKR presiden Dr Wan Azizah Wan Ismail dan setiausaha agung parti Saifuddin Nasution. Kelihatan masih beberapa tempat duduk kosong di galeri awam, yang boleh memuatkan kira-kira 70 orang.

9:13: Ketua PKR Johor Chua Jui Meng tiba dan dilihat bercakap kepada Anwar, yang berdiri di dalam kandang.

9.15am: prosiding Mahkamah bermula dengan Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah .

9.16am: Keempat pertahanan saksi Dr Brian McDonald mengambil saksi itu berdiri yang dilakukan oleh peguam Karpal singh.

09:17: McDonald, 60, berkata beliau adalah perunding genetik molekul.

09:19: McDonald membaca keterangan di mahkamah.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tun Mahathir : Pembangkang Tidak Hormat Raja

Posted: 24 Aug 2011 07:00 PM PDT


Pakatan pembangkang, PKR, DAP dan Pas dilihat semakin tidak menghormati institusi diraja sebagai payung perlembagaan negara berikutan tindak-tanduk mereka membelakangi entiti tersebut kebelakangan ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, ini terbukti apabila kerajaan PKR Selangor berbohong dengan mendakwa Sultan Selangor berkenan meluluskan penubuhan sebuah majlis syura berikutan isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas sebuah gereja awal bulan ini.

"Saya fikir kita patut mencari kebenaran isu ini, tetapi saya percaya Sultan Selangor kalau baginda kata baginda tidak bagi (luluskan penubuhan), itu yang patut kita percaya dan tentang orang politik ini, dia politiklah.

"Saya dapati parti pembangkang tidak menghormati institusi beraja, mereka lihat raja sebagai penghalang juga," katanya.

Kelmarin, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengakui Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan meluluskan penubuhan Majlis Penasihat Syura bagi menyelesaikan isu pemeriksaan JAIS ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) yang dipercayai telah menyebarkan agama Kristian kepada penganut Islam. Baca di sini..

Bagaimanapun semalam, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani mengeluarkan kenyataan akhbar bagi membetulkan keadaan bahawa baginda tidak pernah menitahkan atau menasihatkan penubuhan majlis sebegitu kepada kerajaan negeri.


Selain insiden terbaru itu, pembangkang sebelum ini turut menyokong kenyataan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang mendakwa Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan membenarkan badan haram itu menganjurkan demonstrasi jalanan di ibu negara pada 9 Julai lalu.

Mengulas perkara itu, Dr. Mahathir memberitahu, pihak pembangkang jelas gemar memanipulasi pertemuan mereka dengan sultan dan raja-raja Melayu yang menjadi simbol perpaduan negara.

"Mereka kalau boleh hendak gunakan raja untuk kepentingan mereka dan ini nampak jelas sekali," tegasnya.

Kepada satu soalan, jelas beliau, rakyat serta para pemimpin diingatkan supaya tidak memberi ruang kepada kuasa asing yang sentiasa cuba menyerap masuk demi mencari kekayaan seperti hasil minyak dan sumber lain.


Rakyat jelata akan menjadi mangsa kerakusan pemimpin pembangkang yang tamakkan kuasa!

Kes Liwat Anwar: Pendakwa Bangkit Isu Air Mani

Posted: 24 Aug 2011 06:00 PM PDT


''Untuk meletakkan air mani seseorang pada sesuatu sampel atau rektum, orang yang hendak meletakkannya perlu ada air mani orang tersebut bukan?''

Pertanyaan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden itu menyebabkan saksi pembela ketiga dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr. David Wells terdiam seketika dan pada mulanya enggan memberikan sebarang jawapan kerana baginya soalan itu lebih sesuai ditujukan kepada pakar asid deoksiribonukleik (DNA).

Selepas Mohd. Yusof menjelaskan bahawa soalannya tidak langsung menjurus mengenai kehadiran DNA dan hanya melibatkan air mani sahaja, Wells kemudiannya bersetuju dengan cadangan tersebut.

Soalan yang pada mulanya mengundang gelak tawa daripada mereka yang berada di galeri awam termasuk penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya menyebabkan dewan mahkamah menjadi sunyi seketika selepas jawapan tersebut diberikan.

Soalan tersebut dikemukakan ekoran dakwaan pihak pembelaan sebelum ini yang menyatakan bahan bukti telah tercemar dan air mani Anwar telah diletakkan pada calitan-calitan putik kapas.

Mohd. Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan menimbulkan perkara tersebut hari ini semasa menyoal balas pakar patologi forensik dari Australia itu yang dilantik sebagai saksi pakar pihak pembelaan pada perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi di sini.

Mohd. Yusof dalam hujah di akhir kes pendakwaan sebelum ini menyatakan, 'tiada bukti bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ada menyimpan air maninya di bank sperma kecuali sekiranya pihak pembelaan mencadangkan air mani Anwar bertaburan di tempat kejadian.'

Terdahulu, Ketua Jabatan Perubatan Forensik dari Victoria Institute of Medicine, Australia itu bersetuju bahawa bukanlah satu perkara yang asing bagi seseorang lelaki dewasa yang diliwat tidak menunjukkan sebarang kecederaan pada duburnya.

Persetujuan itu diberikan selepas Mohd. Yusof merujuk saksi tersebut kepada dua buah jurnal perubatan Clinical Forensic Medicine oleh W. D. S. McLay dan Expert Evidence oleh Freckelton & Selby.

Menurut kedua-dua jurnal tersebut, ketiadaan kecederaan pada mangsa tidak boleh menyebabkan sesuatu tuduhan serangan seksual diketepikan.

Malah, majoriti pengadu kes serangan seksual tidak menunjukkan sebarang tanda cedera yang nyata pada anggota sulit tidak kira lelaki atau wanita.

Selain itu, faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kejadian itu berlaku antaranya 'kesanggupan' mangsa untuk melakukan hubungan seks ekoran diperdayakan secara emosi, ketakutan akan berlakunya keganasan atau kematian dan tenaga yang digunakan untuk melawan serangan tersebut tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kecederaan.

Kelewatan dalam membuat laporan juga boleh menyebabkan luka kecil hilang atau pulih di samping penggunaan pelincir ketika serangan seksual dilakukan.

Berhubung isu penemuan sperma di dalam rektum pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Wells sekali lagi bersetuju dengan laporan jurnal perubatan yang sama iaitu 'kajian telah menunjukkan bahawa spermatozoa boleh ditemui di lokasi itu atau dubur sehingga tiga hari selepas hubungan seks luar tabii dibuat walaupun mangsa telah membuang air besar atau mandi.'

Beliau bagaimanapun turut menyatakan 'tidak selesa' untuk mengambil sesuatu sampel DNA selepas tiga hari.

Dalam kes yang dihadapi oleh Anwar, sampel DNA Mohd. Saiful Bukhari diambil di Hospital Kuala Lumpur(HKL) pada 28 Jun 2008, iaitu dua hari selepas kejadian dan diserahkan kepada ahli kimia, Dr Seah Lay Hong kira-kira 56 jam kemudian.

Pada prosiding hari ini, saksi itu turut bersetuju dengan tindakan doktor-doktor HKL yang tidak membuat sebarang tafsiran terhadap penemuan air mani pada beberapa sampel dalam laporan perubatan mereka dan hanya membuat tafsiran itu di mahkamah iaitu selepas laporan kimia ditunjukkan,

Selain itu, Wells menyatakan, beliau akan membuat pemeriksaan menyeluruh terhadap mana-mana mangsa tetapi hanya akan melaporkan maklumat yang relevan dalam laporannya.

Sementara itu, Pengurus Pentadbiran Hospital Pusrawi, Yusni Ali memberitahu, ketika beliau mengambil alih tugas tersebut pada 17 Ogos 2008, fail pesakit bernama Mohd. Saiful Bukhari Azlan hanya mengandungi sehelai kertas iaitu 'Rekod Perubatan Jabatan Kecemasan Pusrawi'.

Dokumen itu juga hanyalah salinan dan bukannya dokumen asal, kata saksi pembelaan keempat.

Menjawab pertanyaan Mohd. Yusof semasa sesi pemeriksaan balas, Yusni berkata, tiada sebarang laporan perubatan pesakit tersebut atau akuan bersumpah ditemui di dalam fail itu.

Semalam, bekas doktor di Jabatan Kecemasan hospital terbabit, Dr. Mohamad Osman Abd. Hamid memaklumkan, beliau ada menyediakan laporan perubatan Mohd. Saiful Bukhari dan menyerahkannya kepada seseorang yang didakwanya pegawai Hospital Pusrawi bernama Azlan.

Beliau yang kini bertugas di Institut Jantung Negara (IJN) juga memberitahu ada menandatangani satu akuan bersumpah selepas seorang peguam bernama Yusri dan pesuruhjaya sumpah bernama Anuar menemuinya dan menyakinkan beliau bahawa dokumen itu adalah untuk simpanan fail sulit.

Anwar. 64, dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 26, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No.99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.-UM

Gambar Sekitar Majlis JOM Ihya' Ramadhan Pergerakan Pemuda Umno di Masjid Lahar Tabut

Posted: 24 Aug 2011 09:16 AM PDT


Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin merasmikan Jom Ihya Ramadan Pergerakan Pemuda Umno di Masjid Lahar Tabut, Kepala Batas.


Khairy dalam ucapannya berkata menerusi Program Jom Ramadan 1Malaysia pihaknya memperuntukkan RM130,000 bagi membaik pulih 13 buah masjid dan surau di seluruh negara.

Program ini berlangsung dengan jayanya dan akan diteruskan pada masa akan datang serta memberi lebih tumpuan kepada penglibatan golongan muda, kata beliau.

Tahlil sempena dengan Ulangtahun ke-62 Pemuda UMNO Malaysia di Kepala Batas.


Khairy: "Ulangtahun Pemuda UMNO 26 Ogos. Kita buat tahlil sempena dengan JOM Ramadhan yang terakhir di Pulau Pinang. Tempat kelahiran Pemuda."

Berita terdahulu : JOM Ramadhan Pulau Pinang, Diserikan Dengan Majlis Tadarus

Ali Setan Tampil Beri Keterangan Pada Polis

Posted: 24 Aug 2011 06:44 AM PDT

Memang sah PAS suka berkawan dengan setan... Jemput Penceramah pun namanya setan, patut lah puak PAS perangai macam setan.. Bulan Puasa orang beramal ibadah kepada Allah, PAS tabur fitnah sana sinun macam setan!

PAS memang dah sebati dengan setan... setan... setan...

Bekas pelakon popular yang kini bertukar menjadi pendakwah bebas, Azmil Mustafa, pada Rabu tampil memberi keterangan kepada pihak polis selepas didakwa mengkafirkan kerajaan dan mengecam sistem pemerintahan sekarang dalam satu ceramah yang diadakannya di sebuah masjid di Subang baru-baru ini.

Azmil berkata, dia telah ke Ibu pejabat Polis Daerah Petaling pagi ini setelah dihubungi pihak polis untuk memberi keterangan berhubung ceramahnya di Masjid An Nur, Kampung melayu Subang, minggu lalu.

Pihak polis telah menghubungi Azmil pada Isnin selepas Bilal Masjid An Nur, Mohd Sani Nasib membuat laporan polis terhadap Azmil berhubung kandungan ceramahnya itu yang dikatakan menghina orang Melayu, Raja-Raja Melayu dan juga sistem pemerintahan sekarang.

Dia bagaimanapun tidak dapat hadir memberi keterangan pada hari tersebut kerana berada di Kedah.

Bagaimanapun, bekas pelakon filem "Ali Setan" itu berkata, beliau akan terus menyampaikan ceramah di masjid-masjid sekiranya dijemput.

Kalau dah 40 orang gelar dia setan... Paham-paham aje lah...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Hishammuddin Terima Peluru Hidup

Posted: 24 Aug 2011 05:34 AM PDT

Puak Pembangkang semakin gila, sanggup buat kerja gila untuk menutup mulut Menteri KDN.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishammuddin Hussein berkata beliau menerima ancaman bunuh bertulis dan dua peluru hidup melalui pos hari ini.

Bercakap di majlis berbuka puasa di Kuala Lumpur, Hishammuddin berkata, kedua-dua peluru itu diletakkan dalam dua lubang pada sebuah buku kecil.

Bungkusan itu mengandungi mesej tulisan tangan mengenai ancaman tersebut tetapi beliau enggan mendedahkan kandungannya kepada pihak media.

Bungkusan itu dihantar ke pejabatnya di Putrajaya melalui pos biasa dan diterima pada kira-kira jam 2 petang dan dibuka oleh seorang kerani kepada salah seorang pegawai khasnya.

Hishammuddin berkata beliau tidak gentar dengan kejadian itu dan berikrar untuk meneruskan tugasnya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

bumiyang

Posted: 25 Aug 2011 03:15 AM PDT

bumiyang


Lagi Gesaan Mufti Harussani Agar Melayu Bersatu!!!

Posted: 25 Aug 2011 01:26 AM PDT

Mengimbau Kes Liwat I - Tan Sri Harussani Zakaria

Posted: 24 Aug 2011 07:14 PM PDT

PKR - Keadilan Hanya Ilusi yang Dikabui Persepsi....

Posted: 24 Aug 2011 05:55 AM PDT

Analisa Kumbang

Posted: 25 Aug 2011 03:08 AM PDT

Analisa Kumbang


Jacouelyn Peggy Teoh

Posted: 25 Aug 2011 02:07 AM PDT

The alleged video is said to be from a private naughty webcam session on MSN with a partner or lover. The 3-minute video features 34-24-34 Jacouelyn Peggy Teoh showing off her bare body while typing away on her keyboard and chatting to someone via Windows Live Messenger or "MSN Messenger." And you can watch Jacouelyn Peggy Teoh or Jacouelyn Nadeshiko her adjusting the camera to capture her body as she

Anri Sugihara big flower

Posted: 25 Aug 2011 02:05 AM PDT

Oh god this is really big!Wait wait I mean the flower on Anri Sugihara's head but anotherthing is so big too...

Maria Osawa verry sexy

Posted: 25 Aug 2011 02:04 AM PDT

Maria OsawaHere is Maria Ozawa in a house or other we like to call her Miyabi.The source of the other names will come to know from this interview out of her first film released on September 2005.Create hilarity for the AV industry av movie very much.She is not the same as star general stars at the smart straight face. Out to the western zone, which does not mix.Not to be rare. Her slender shape like a model breast waist hips is known that you like.Good horses that are waiting for. The acquisition of good hockey, horse hidden in the very face allure.This is your first performance in the film under AV S-1 under the interview in question may be. Straightforward little.Good I will answer the point. This was the first time. In an interview. However,...

More... » Hikaru Koto

Posted: 25 Aug 2011 02:03 AM PDT

A former Japanese AV idol and model Hikaru KotoBorn: 13 March 1985 in Osaka, JapanMeasurements: 83-56-82(cm) or 33-22-32(inch)Height: 163 cm (5 ft 4 in)Koto made her adult video (AV) debut at age eighteen in the September 2003 release, Virgin Princess - natural on the h.m.p./Platinum Tiffany label. At the beginning of 2009, Amazon.co.jplisted 67 DVDs of her performances, as well as 6 books and 9 videos.Because of her youth, Koto was often presented in cosplay roles as a high-school girl. This can be seen in the May 2004 release Ero Comic. In her June 2004 video, Indecent Attraction, the plot has her being hypnotized to become a nymphomaniac (the box title proclaims "She became a beast"). One of her male companions is famous AV actor...

Nasaruddin Ustaz Md Isa, PAS deputy president also helped the campaign in

Posted: 25 Aug 2011 01:41 AM PDT


Nasaruddin Ustaz Md Isa, PAS deputy president also helped the campaign in Felda Jengka 22

Ketua Wanita Keadilan Bukit Gelugor & Ketua AMK Sekijang Telah Memeluk Islam [updated]

Posted: 25 Aug 2011 01:32 AM PDT


Three days ago, the Georgetown Hill Women's wife Cheryl Chew contact sharpshooter and told his intention to embrace Islam and he wanted to give a suitable Islamic name suggestions for it.

He had a long talk with his wife sharpshooter and telling some of the problems he faced and was given the encouraging words, exhorting to persevere with a new test of his face.

Alhamdulillah JIM Hill on Saturday at the Malawati 3.00 pm, he finally utters the word testimony to embrace Islam. Indeed, the absolute guidance comes from God, man is incapable of providing guidance even the Prophet Muhammad can not be guided.

Sharpshooter understood Sekijang Branch Chief Akin, Raymond Ng Kien Seng was also converted to Islam and was safely married to his spouse, Nor Hasnanie Jamil, Secretary PKR Sekijang Branch on August 22 last. Alhamdulillah ... Light Ramadhan ... Allahuakbar ... -sharpshooter


Pictures Cheryl Chew as published in Facebook by wearing his new name Huda Chew Hong Wah (Cheryl)

Exactly as recorded by the sharpshooter that people are not able to provide guidance. Only God could give.

Allah SWT says in Surah Al-Qasas verse 56:

إنك لا تهدي من أحببت ولكن الله يهدي من يشاء وهو أعلم بالمهتدين

Surely you can not provide guidance on a loved one, but God alone can provide guidance to whoever He wills. And He Know about those who are guided.

Both leaders of Justice, and Raymond Chew Huda, welcome to the world the beauty of Islam. God willing we are praying for both of the SDR is the protection and blessing of Allah

Entah Berapa Banyak Bangkai Ayam Dah Masuk Perut Umat Islam

Posted: 25 Aug 2011 01:31 AM PDT


Chicken abattoirs still no halal certificate

KUALA LUMPUR: Although it was repeatedly raided and rated 'overreach', owners of small poultry processing centers in several markets here, defiant and refused to apply for halal certification.

CHECK ... Jilani inspect poultry slaughter in the operation yesterday.

More worrying is when customers slaughterhouses involved not only among non-Muslim merchants, but is believed to also be purchased wholesale and small businessmen who are Muslims.

In the examination at about 4 am yesterday, the Selayang Wholesale Market and the Market Jinjang, here, made the Department of Islamic Development Malaysia (JAKIM) found that other do not have halal certificates, some aspects of the slaughter were also ignored.

According to the Political Secretary to Prime Minister Gilani Ngah, chickens slaughtered each inspection, and even used a knife is not washed every time of slaughter.

"Why did the chicken slaughtered each should be checked to ensure it fully and lawfully slaughtered according to Islamic law.

"In fact, only two slaughter artisans who work in two hours of slaughtering chickens 4.000," said the owner and the operations involved.

According to Gilani, the three slaughterhouses examined also neglecting hygiene and cleanliness is filthy when dead chickens were piled on the floor.

However, he said, two of the three center is using the services of qualified craftsmen and a slaughterhouse slaughtering card from the Department of Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (Jawi).

He said the findings also revealed that they supplied the chicken is not healthy and may be infected by the bruises and black parts.

"High demand during Ramadan and Syawal caused by aggressive players spent the chicken stock and neglected aspect of lawful compliance.

"For that reason, we want to enlighten the society and the state religious department to make inspections and monitor chicken slaughterhouses to authorities who have halal certificates are concerned," he said.

The operation was accompanied by officers from the Licensing Department and Health, Kuala Lumpur City Hall (DBKL) to ensure that the authorities have a valid license and comply with the conditions.

Perogol Bersiri Sudah 19 Kali Merogol - Ikat Tangan Dan Acu Pisau Kepada Mangsa

Posted: 25 Aug 2011 01:30 AM PDT


KOTA BARU: A serial rapiLinkst who was involved in 19 incidents of rape and attempted rape last year are now actively hunt their prey using a modus operandi to tie her hands and brandishing a knife before raping.

Target women, such as students of higher education institutions and supermarket employees who live alone either in dormitories or residence unlocked.

Acting Police Chief Kelantan, Datuk Mazlan Lazim said the suspects, aged between 20 and 30's and most cases have been reported in Kota Bharu, with 16 cases and one case each in Tanah Merah, Pasir Mas and Tumpat.

He said the latest incident occurred in Ternate, earlier this month.

"According to the victim, we have the suspect sketches a familiar face and a closed-circuit camera (CCTV) suspects in the store.

"Fotofit suspects face will be promoted to help the police to gain more information to the arrest of suspects," he said at a news conference at police headquarters (IPK) Kelantan, here, yesterday.

According to Mazlan, serial rapist was targeting victims ages 20 to 30 years living dormitory or residence unlocked.

"Before the rape suspect will ensure that only the victim in the dorm or at home. He tied the hands of the victim if using wire, scarves or ropes and brandishing a knife before raping his victim, "he said.

Nazri Dah Dua Kali Kata Muktamad, PR Masih Terhegeh-hegeh Buat Keputusan

Posted: 25 Aug 2011 01:29 AM PDTNazri: Muktamad, wakil panel khas ikut kerusi Parlimen

KUALA LUMPUR, 24 Ogos — Jawatankuasa Khas Parlimen tetap akan diteruskan sama ada pembangkang setuju atau tidak mengenai pembahagian anggota dalam jawatankuasa itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz (gambar) berkata pembahagian itu ditentukan berdasarkan jumlah kerusi yang dipegang oleh parti-parti berkenaan di dalam Parlimen.

Malah, beliau berkata pembahagian itu sudah cukup adil selain turut mengambil kira peranan anggota bebas dalam Parlimen.

"Jalan mana yang pembangkang boleh dapat kerusi lebih dari BN dan kerajaan. Perkiraan apa yang mereka buat. Dari segi jumlah ahli Parlimen itupun tidak 50-50," katanya dipetik Bernama Online.

"Sudah tentu pembahagian ini ikut nisbah berpatutan. Itupun kita sudah cukup adil," kata beliau kepada pemberita pada majlis berbuka puasa meraikan tetamu istimewa, anak-anak yatim dan ibu tunggal di Hentian Duta di sini hari ini.

Nazri berkata sikap yang ditonjolkan pembangkang ini seolah-olah mereka 'terkejut beruk' apabila kerajaan setuju untuk mengadakan Jawatankuasa Khas Parlimen itu bagi mengkaji perkara yang dibangkitkan oleh pertubuhan bukan kerajaan.

"Mereka tidak sangka yang kerajaan setuju buat jawatankuasa ini. Sekarang ini, mereka nak cari dalih untuk akhirnya akan ambil keputusan tak mahu jawatankuasa itu diwujudkan," katanya.

Nazri berkata jawatankuasa itu mempunyai tempoh yang panjang untuk menjalankan peranan mereka memandangkan tempoh berakhir Parlimen adalah pada 28 April 2013.

"Tapi dalam tempoh enam bulan, saya yakin jawatankuasa itu dapat menjalankan tugas mereka dan membentangkan laporan untuk tindakan selanjutnya yang munasabah," katanya. -TMI

Penumpang Bas Tahan Lelaki Raba Pelajar Perempuan

Posted: 25 Aug 2011 01:28 AM PDT

Sandakan, August 24 - bold actions of a number of bus passengers brought to the arrest of a man who groped a female student private college on the bus here.

Incident occurred at about 4 pm, when the 20-year-old victim boarded a bus from the Bus Terminal in Sandakan to go home in the village of Gum-Gum in Stone 16.

Sandakan district deputy police chief Supt Fadzil Mohd Ali said a male passenger then sat down next to the victim and on the journey, the man brought the girl to talk and suddenly hugged and touched it.

"Several other passengers in the bus helps arrest the man after the victim shouted for help.

"The man then handed over to police patrol when the bus stopped at a bus stop at Mile 4," he was quoted by Bernama Online.

Fadzil said 35-year-old man who does not have identification documents, now Dita

Tak Ramai Pemimpin Mahu Terima Nasihat Ulama, Tak Ramai Ulama Berani Menasihat Pemimpin

Posted: 25 Aug 2011 01:26 AM PDT

Tak Ramai Pemimpin Mahu Terima Nasihat Ulama
SHAH ALAM 24 OGOS : Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria memberitahu beliau pernah berhasrat untuk bertemu Tun Dr Mahathir Mohamad bagi menasihati perdana menteri keempat itu agar tidak memecat dan mengenakan tuduhan liwat ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana ia "mampu memecahbelahkan Melayu"."Banyak perkara saya minta, Dr Mahathir tidak lakukan, (ada juga) yang beliau dengar dan lakukan (mengikut) nasihat saya, tetapi ada tiga perkara beliau tidak melakukannya. Yang pertama bila nak pecat Anwar, saya nasihat agar jangan bertindak demikian (kerana) pengaruh Anwar bukan sikit dan ini mampu memecah belahkan Melayu."Bila nak buat tuduhan liwat, saya kata kalau nak pecat Anwar (dari timbalan perdana menteri dan menteri kewangan) buat rombakan kabinet, letak di kementerian lain... tapi saya tidak dibenarkan jumpa perdana menteri,"ujar Harussani.Beliau berkata demikian pada Wacana Sinar Harian siri ke 6 yang bertajuk 'Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti?' di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, hari ini.Anwar dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno pada September 1998.Sejak kejadian itu, karier politik Anwar terus dihujani dengan pelbagai fitnah termasuk salahguna kuasa dan serangan moral.Dalam pada itu, Harussani juga turut mendedahkan, dalam usaha untuk memastikan perpaduan Melayu-Islam, beliau juga pernah mengingatkan kepada Datuk Seri Najib Razak tentang kerajaan yang "lemah, tidak amanah dan rasuah"."Saya kata pada Najib, Datuk Seri, perpecahan Melayu sebab kerajaan cukup lemah, tak amanah dan rasuah," kata Harussani.
Perkara tersebut didedahkan oleh Harussani bagi mengulas peri pentingnya peranan para ulama dalam menegur dan memberi pandangan kepada pemimpin dalam urus tadbir sesebuah negara.Ujarnya, sejak dahulu lagi beliau sering mengambil pendekatan sama iaitu menegur pemimpin utama negara termasuk pada zaman Tun Razak Hussein lagi.Beliau bagaimanapun enggan mengulas secara terperinci tentang teguran-teguran yang dibuatnya. -tvsnews


Lovely sights at Commart 2011

Posted: 24 Aug 2011 07:40 PM PDTur favorite booth babes from Commart, which was held in Thailand on July 21-24 201

Obedient Wife in private pictures

Posted: 24 Aug 2011 07:36 PM PDT

Obedient Wife in private pictures

PAS Semakin Keliru Dan Sesat!

Posted: 24 Aug 2011 07:28 PM PDTOur favorite booth babes from Commart, which was held in Thailand on July 21-24 2011. Follow MSN Malaysia News on Twitter () for breaking news in Malaysia and the world...

Nazri Dah Dua Kali Kata Muktamad, PR Masih Terhegeh-hegeh Buat Keputusan

Posted: 24 Aug 2011 07:27 PM PDT


Nazri: Muktamad, wakil panel khas ikut kerusi Parlimen

KUALA LUMPUR, 24 Ogos — Jawatankuasa Khas Parlimen tetap akan diteruskan sama ada pembangkang setuju atau tidak mengenai pembahagian anggota dalam jawatankuasa itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz (gambar) berkata pembahagian itu ditentukan berdasarkan jumlah kerusi yang dipegang oleh parti-parti berkenaan di dalam Parlimen.

Malah, beliau berkata pembahagian itu sudah cukup adil selain turut mengambil kira peranan anggota bebas dalam Parlimen.

"Jalan mana yang pembangkang boleh dapat kerusi lebih dari BN dan kerajaan. Perkiraan apa yang mereka buat. Dari segi jumlah ahli Parlimen itupun tidak 50-50," katanya dipetik Bernama Online.

"Sudah tentu pembahagian ini ikut nisbah berpatutan. Itupun kita sudah cukup adil," kata beliau kepada pemberita pada majlis berbuka puasa meraikan tetamu istimewa, anak-anak yatim dan ibu tunggal di Hentian Duta di sini hari ini.

Nazri berkata sikap yang ditonjolkan pembangkang ini seolah-olah mereka 'terkejut beruk' apabila kerajaan setuju untuk mengadakan Jawatankuasa Khas Parlimen itu bagi mengkaji perkara yang dibangkitkan oleh pertubuhan bukan kerajaan.

"Mereka tidak sangka yang kerajaan setuju buat jawatankuasa ini. Sekarang ini, mereka nak cari dalih untuk akhirnya akan ambil keputusan tak mahu jawatankuasa itu diwujudkan," katanya.

Nazri berkata jawatankuasa itu mempunyai tempoh yang panjang untuk menjalankan peranan mereka memandangkan tempoh berakhir Parlimen adalah pada 28 April 2013.

"Tapi dalam tempoh enam bulan, saya yakin jawatankuasa itu dapat menjalankan tugas mereka dan membentangkan laporan untuk tindakan selanjutnya yang munasabah," katanya. -TMI

Penumpang Bas Tahan Lelaki Raba Pelajar Perempuan

Posted: 24 Aug 2011 07:26 PM PDT

Sandakan, 24 Ogos — Tindakan berani beberapa penumpang sebuah bas berjaya membawa kepada penangkapan seorang lelaki yang meraba seorang pelajar perempuan kolej swasta di dalam bas itu di sini semalam.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 4 petang, ketika mangsa yang berusia 20 tahun menaiki sebuah bas dari Terminal Bas di Bandar Sandakan untuk pulang ke rumahnya di Kampung Gum-Gum di Batu 16.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sandakan Supt Fadzil Mohd Ali berkata, seorang penumpang lelaki kemudian duduk di sebelah mangsa dan ketika dalam perjalanan, lelaki itu membawa pelajar perempuan itu bercerita dan tiba-tiba memeluk dan merabanya.

"Beberapa penumpang lain dalam bas itu bertindak membantu menangkap lelaki itu selepas mangsa menjerit meminta pertolongan.

"Lelaki itu kemudian diserahkan kepada anggota polis peronda apabila bas itu berhenti di sebuah perhentian bas di Batu 4," katanya dipetik Bernama Online.

Fadzil berkata lelaki berusia 35 tahun yang tidak memiliki dokumen pengenalan diri, kini ditahan reman untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan.

Demo tanpa pakaian, betina-betina bodoh ini tuntut kesamarataan pamer bahagian dada

Posted: 24 Aug 2011 09:14 AM PDT


This is evidence of the collapse of devotees understanding gender equality. Want to be equated with men, U.S. women marched in the streets naked to be allowed to reveal the chest, just as the men.

Dozens of women doing demonstrations on the street around Venice Beach, California, to commemorate Women's Day Kesamatarafan, they do parade the naked.

As reported by The Sun, they protested to reconcile individual rights with men, which is allowed by law to open the chest in a public place, like the men.

Some men also participated in this demo. Annual Action held the fourth time allowed to demand that the breast exhibits. Inappropriate demo was held by the website GoTop ####. org, a British porn sites

TO AVERT GROPING, JAKARTA INTRODUCES WOMEN-ONLY TRAIN

Posted: 24 Aug 2011 09:07 AM PDT


JAKARTA, Indonesia — Women-only train carriages were launched this week in Jakarta in Indonesia, the world's most populous Muslim country, in an attempt to avert groping and sexual harassment on packed commuter trains. Women can choose to board the female-only, orange and pink-seated carriages at the front and rear of trains in Jakarta, the latest in a growing number of cities to offer women-only services.The state-owned railway operator, PT Kereta Api Indonesia (KAI), said it had not received many complaints about sexual harrassment but the company had noticed that many women avoided densely-packed trains."The women-only carriages are aimed to make women feel comfortable," an official at PT KAI told Reuters Televisi...

Beautiful Malaysian Model: Carmen Soo

Posted: 24 Aug 2011 09:06 AM PDT

She has different kinds of looks; sometimes, she looks so cold and sophisticated, but sometimes, she looks just like a sweet girl-next-door. I guess it's the requirement that a model has to look rather different in every photo shoot.

Justin Bieber Makes Surprise Appearance at Taylor Swift Concert (4 VIDEO) @taylorswift13

Posted: 24 Aug 2011 09:05 AM PDT

The pop singer joined Swift onstage at Los Angeles' Staples Center, where the two sang his hit song "Baby." - @justinbieberJustin Bieber surprised concertgoers at Taylor Swift's show Tuesday night at Los Angeles' Staples Center.

Justin Bieber Is the 'Real Deal' and Will Have a Long Career Says Reality TV Producer

Taylor Swift Suffers Wardrobe Malfunction (Video)

Teen Choice Awards 2011: Taylor Swift Nabs Ultimate Choice Award

Justin Bieber: 'With Time Off, I'm Able to Think, Pray and Grow Up' (Exclusive)

Justin Bieber's Fragrance: How Will Sales Stack Up To Other Music Artists

Tamil FIlm Actress Poonam Kaur Masala Photoshoot

Posted: 24 Aug 2011 09:04 AM PDT


South Indian masala actress Poonam kaur hot shots

Hot actress Poonam Kaur Masala Photo-shootMallu (Mollywood) Malayalam actress Poonam Kaur images and stills

Hangat Malam Minggu...!! Rumahtangga Seorang Menteri UMNO Sedang Bergolak...

Posted: 24 Aug 2011 07:02 AM PDT

Anwar yesterday filed a new affidavit asking for some individuals, including Mr. Hasanuddin and Mr AM as a witness in court.Anwar yesterday filed a new affidavit asking for some individuals, including Mr. Hasanuddin and Mr AM as a witness in court.

Anwar yesterday filed a new affidavit asking for some individuals, including Mr. Hasanuddin and Mr AM as a witness in court.

Anwar yesterday filed a new affidavit asking for some individuals, including Mr. Hasanuddin and Mr AM as a witness in court.

Waheeda Norwahidah real name is Abdul Wahab, 32, when asked about his life, said he has now become full-time homemaker, while also producing songs for her husband.

Masih ada sesaat, seseorang di dala

Posted: 24 Aug 2011 07:01 AM PDT

There is no point being JabatanLink Islam Selangor (Jais) seakiranya the department is unable to perform its responsibilities to prevent the Muslims in the state from doing things contrary to the teachings of Islam.

Kontraktor Ugut Sembelih Anak Dihadapkan Ke Mahkamah

Posted: 24 Aug 2011 06:58 AM PDT


Kuala Terengganu: Seorang Linkkontraktor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini pada Rabu kerana dituduh cuba membunuh anak perempuannya sendiri dalam kejadian di lebuh raya baru Bukit Besi di Dungun, Isnin lepas.

Shahli Harun, 42, dituduh cuba membunuh Puteri Intan Syazwani, 4 tahun, dengan menggunakan sebilah parang hingga menyebabkan kecederaan di leher anaknya itu.

Shahli, berasal dari Guar Jumaat, Gurun, Kedah, dituduh melakukan perbuatan itu antara 1 tengah hari dan 2 petang berhampiran pondok tol yang masih dalam pembinaan.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda, dan jika sekiranya perbuatan itu menyebabkan kecederaan, pesalah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun.

Ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Zainal Abidin Kamarudin, Shahli yang tinggal di Kampung Bijangga, Dungun, pada mulanya kelihatan berdolak dalik dengan mengatakan dirinya tidak faham pertuduhan dan tidak waras.

Bagaimanapun setelah pertuduhan dibacakan sekali lagi, dia kemudian mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakanTimbalan Pendakwa Raya Masriwani Mahmud kemudian memohon kepada mahkamah agar tidak membenarkan Shahli diikat jamin memandangkan dia dan anaknya tinggal bersama dan dikhuatiri boleh mendatangkan bahaya kepada mangsa dan keluarga.

Tertuduh kemudian meminta mahkamah agar menghubungi kakaknya di Guar Jumaat bagi memaklumkan tentang penahanannya itu.

Hakim Zainal Abidin kemudian mengarah pihak pendakwaan agar berbuat demikian dan menetapkan 3 Okt ini sebagai tarikh sebutan semula kes. - BERNAMA

Pendakwa Serang Pakar Forensik Tetapi Kebodohan Sendiri Yang Terbuka [updated]

Posted: 24 Aug 2011 06:57 AM PDT


Jarang boleh temui sperma 'aktif' selepas 65 jam seks, kata pakar
KUALA LUMPUR, 24 Ogos — Patologi forensik dari Australia mengakui kemungkinan boleh menemui kepala sperma pada badan seseorang sehingga satu tempoh selama 65 jam selepas mengadakan hubungan seks, tetapi mengakui penemuan saintifik tidak boleh bersandarkan pada keadaan yang jarang-jarang wujud.Dr David Wells, saksi pakar pasukan peguam pembela dalam kes Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata demikian ketika disoal oleh pendakwa raya mengenai kewujudan kepala sperma selepas 65 jam hubungan seks diadakan, mandi dan membuang air besar.Peguam Cara Kanan II Datuk Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pasukan pendakwaan memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa ada kajian kes di United Kingdom yang memutuskan penemuan seumpama itu, yang bercanggah dengan dakwaan awal bahawa sperma hanya boleh hidup sehingga 36 jam.Ketika disoal balas, Dr Well menjelaskan bahawa beliau sedar kes sedemikian.Bagaimanapun beliau menekankan bahawa ia satu-satunya kes yang beliau tahu sepanjang 30 tahun lalu pembabitannya.
Dr Wells juga berkata beliau juga pernah menguji spesimen sperma selepas 56 jam dan mendapati tiada sebarang keputusan."Itu hanya satu kes yang saya tahu di mana adanya (bahan) literatur dalam 30 tahun (lalu). Adakah anda bersandarkan pada satu kes saintifik ke atas premis tunggal?"Saya fikir kebanyakan daripada kita akan berkata tidak tahu atau tidak memberi pandangan," kata beliau menjawab Yusof.Seorang peguam Anwar, Sankara Nair kemudian memberitahu pemberita bahawa kes yang Yusof merujuk merupakan uji kaji terkawal yang dikendalikan di United Kingdom pada 1982."Hanya satu kes itu. Satu eksperimen solitari, di bawah persekitaran terkawal," katanya.Peguam itu berkata pasukan pembela akan berhujah menyentuh perkara itu kemudian.Perbicaraan akan disambung pagi esok.Seorang pakar DNA pasukan pembela dari Australia Dr Brian McDonald akan memberi keterangan.-TMI


Ulasan GB

tunku

Posted: 25 Aug 2011 03:02 AM PDT

tunku


The concept of Charity in Islam

Posted: 24 Aug 2011 09:56 AM PDT

Charity, preached by every religion of the world, is a way of bringing justice to society. And justice is the essence of religion, Islam has therefore made charity that is Zakah, obligatory and binding upon all those who embrace the faith; it has been made into an institution in order to give in permanence and regularity.

A society can flourish only when its members do not spend all their wealth to fulfil their own desires but reserve a portion of it for parents, relatives, neighbors, the poor and the debilitated. As the saying goes: Charity begins at home. A true believer is thus always prepared, after meeting the needs of his family, to assist other people in need of his help.

Thus the spirit of kindness and well wishing is the essence of charity. The giver is not to expect any reward from the beneficiary as there awaits for him an abundant reward from God - material, moral and spiritual - what God deems it best to confer on His servant.

Charity should be lawfully earned or acquired by the giver. It should include such things as are of use and value to others.

"Charity is for those in need." This is general principle which enjoins us to help people in need, be they good or bad, on the right path or not, Muslims or non-Muslims. No one should judge in these matters. The foremost ends in charity should be God's pleasure and our own spiritual good. The concept of charity in Islam is thus linked with justice. It is not limited to the redressal of grievances. It implies apart from the removal of handicaps, the recognition of the right that every human being has to attain the fullness of life.

The spirit of helping others to earn God's pleasure is best reflected in Muslim society in the field of education. The greatest charity for a Muslim is to learn something and then teach it to other Muslims in large numbers. Thus Muslims have devoted themselves to other's education generation after generation. Knowledge is the most wonderful thing in the whole universe. That is why there is nothing greater then knowledge being imparted by one human being to another. Muslims on a large scale have engaged themselves in receiving education and imparting it to others, individually as well as by establishing maktabs and madrasas, that is, primary schools and Colleges. These educational institutions established in the house of the teachers or in separate buildings, generally made no charges for instruction. During the medieval period, these madrasas flourished in tens of thousands throughout the Muslim world. The wealthy people helped in running these madrasas, not only though Zakah, but also by making endowments (wakf), of their properties as these madrasas. The income from these properties met the needs of these schools. The orphans and poor people were given stipends over and above free board and lodging.

There are two forms of charity in Islam - obligatory and voluntary, called Zakah and Sadaqah respectively.

The concept of charity appears in most of the world's religions. The Islamic tradition has rigid laws associated with it. It is said that those Muslims who do not abide by them are surely noticed by their God, Allah (SWT). Charity in Islam is seen as an amplification of the ideal of community within the religion. When a Muslim person raises funds he is not gathering money for a stranger, rather he is acting on behalf of his own family. Everyone in the Islamic community is seen to reside in the house of Allah, as one people. Thus the definition of charity in Islamic tradition differs somewhat from its interpretation in other contexts.

The Qur'an states: 'And be steadfast in your prayer and pay charity; whatever good you send forth for your future, you shall find it with Allah, for Allah is well aware of what you do' (2:110). Charity is central to a Muslim's life.

The best charity is to satisfy a hungry person, said Prophet Muhammad (SAS). He also said "No wealth (of a servant of Allah) is decreased because of charity." (Al-Tirmidhi, Hadith No. 2247).

This writer believes in the axiom "WE KNOW HOW TO MAKE MONEY BUT WE DO NOT KNOW WHO TO SPEND MONEY". We spend the first 20 to 30 years of our lives in acquiring skilled and marketable talents to earn money, but we are not taught how to spend money. We are not given guidance concerning financial transactions.

Spending in the way of Allah 'fee Sabil Allah" e.g. in Hajj, in Jihad, the poor, on widows and orphans or on relatives and friends to help them out. The Qur'an encourages the Muslim to donate their funds: 'the likeness of those who spend their wealth in the way of Allah, is as the likeness of a grain that sprouts seven spikes. In every spike there are 100 grains, and Allah multiplies for whom He will' (2:261). Giving charity is thereby not seen as detracting from income, but rather as a multiplication in terms of spiritual observance. It is like one who sows a good grain of wheat in the field from which grows a plant on which sprout seven ears and each ear yields hundred grains. As a result, one grain was worth a total yield of 700 grains. When one spends in the way of Allah, he or she receives in return (reward in the Hereafter) on the scale of one to seven hundred.

Sayyidna Abdullah ibn Abbas (RA) said: The rewards of spending one dirham in Jihad and Hajj is equal to 700 dirhams.

How to get 700 grains out of one grain? This is possible only when the grain is good. The farmer is an expert in the art of farming. The soil for the grain should be good; we need to add fertilizer, water, and sunshine to the plant. One needs to prevent disease to the plant and also prevent the plant to be eaten by cattle, etc. Similarly that which is spent in the way of Allah should be clean, pure and Halal (lawful)- BECAUSE ALLAH ALMIGHTY ACCEPTS NOTHING EXCEPT WHAT IS CLEAN, PURE AND HALAL.

Spender should be good in intentions and righteous in deeds. The one to whom Sadaqah (charity) is given should also be deserving of it. It should not be wasted by spending on the non-deserving.

Masnoon (according to Sunnah)

Abu Hurayrah (RA) reported Allah's Messenger (peace be upon him) as saying that Allah, the Most Blessed and High, said: O son of Adam, I will spend on you. The right hand of Allah is full and overflowing and nothing would diminish it, by overspending day and night. (Sahih Muslim; Kitab al-Zakat; p. 477)

The following five words are the most frequently used words to describe charity in the Noble Qur'an:

1. Infaq fi Sabil Allah (spending in the path of Allah). Infaq Meaning spending benevolently

2. Ihsan Meaning the doing of good or (kindness and consideration

3. Zakah Meaning growth or purification

4. Sadaqah Derived from the root sidq and meaning truth, and comes to signify charitable deed

5. Khayrat Meaning good deeds

Taipingmali (tm)

Posted: 25 Aug 2011 02:35 AM PDT

Taipingmali (tm)


Proton Malaysia perlu kaji objek ini

Posted: 24 Aug 2011 11:32 PM PDTProton Malaysia pengeluar Exora perlu mengkaji objek ini, sekiranya berlaku kemalangan, impaknya ialah objek tersebut boleh mencederakan kaki pemandu.

Apple CEO resigns

Posted: 24 Aug 2011 11:07 PM PDT

MetronewsKL - Berita - Urut Batin Danau Kota

Posted: 24 Aug 2011 10:55 PM PDT

Majlis Berbuka Puasa bersama Media Negeri Perak-Dato Tajuddin

Posted: 24 Aug 2011 10:43 PM PDT

Usaha Memurtadkan Melayu, Video Terakhir Pemeriksaan JAIS 3 Ogos DUMC

Posted: 24 Aug 2011 10:32 PM PDT

LYNAS SELAMAT, PENDUDUK DISAJI MAKLUMAT PALSU

Posted: 24 Aug 2011 10:18 PM PDT

Lojikkah Hishamuddin dihantar dua peluru hidup?

Posted: 24 Aug 2011 09:53 PM PDT

Pistol dia dah tak berfungsi?.

Bawah dia ada polis. Kan banyak peluru, pistol dan senapang.

Bodoh punya tukang ugut. Kan baik, hantar dia dua biji telor.

Boleh hidupkan pistol hisham yg dah tak boleh menembak.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Posted: 24 Aug 2011 04:37 PM PDT

dsc_4119


hungryghost2011scheduleEMail Print

View events 2010~2011

Event 

Title:
Penang Hungry Ghost Festival
When:
31.07.2011 - 28.08.2011 15.00 h - 23.00 h
Where:
George Town, Penang - George Town
Category:
events 2011

Description


Date: 31st July to 28th Aug 2011
Venue: Along streets of Penang
Organizer: Tiong Guan Association

The Hungry Ghost Festival which falls during the Seventh Lunar Month is celebrated on a grand scale in Penang.
Dring this month, it is believed that the Gates of Hell are thrown open for spirits and ghosts from the nether world to roam freely in search for food. Thus, makeshift altars are erected at roadsides where giant joss sticks are lit and food is offered to appease their hunger.
This practice is believed to ward off bad luck. Staged opera performances and puppet shows are also conducted at these venues for the entertainment of the ghosts, spirits and the public on a nightly basis.Pada hari Selasa lepas, 23 Ogos 2011 penganjur program Hungry Ghost sengaja memasang kuat speaker sehingga mengganggu solat Isya dan terawikh di Bukit Gambir Pulau Pinang.

Bagaimanapun tiada sebarang kenyataan bantahan daripada Mufti atau Majlis Fatwa Pulau Pinang berkenaan isu ini.

Kita rakyat Malaysia yang menentang kemunafikan Pas masih menunggu fatwa atau komen Nik Aziz. 

Pas sebagai parti yang mempergunakan nama Islam dan bercita-cita untuk menubuhkan sebuah negara Islam perlulah bertindak terhadap penganjur festival tersebut.

Festival tersebut ternyata tidak bersesuaian dengan konsep sebuah negara Islam Pas.


Apa lah salah menteri H2O?

Posted: 24 Aug 2011 07:42 AM PDT

Berita ini cukup menggemparkan,

Menteri Dalam Negeri DS Hishammuddin Hussein terima 2 butir peluru hidup dlm sampul surat yg dihantar melalui pos ke pejabatnya di Putrajaya pukul 2 petang tadi

H2O seorang menteri yang baik, berhemah budi pekerti, tidak pernah marah atau meninggikan suara pun menjadi sasaran pendengki khianat.

Adakah kerana H2O mendedahkan bahawa kegiatan menjual orang boleh untung RM 5 billion menyebabkan beliau dihadiahkan peluru?

Atau kerana usahanya berjaya menggagalkan perhimpunan bershit 2.0? Atau isu KDN nak saman Mak Lampir.

Harap pihak KDN melalui PDRM dapat menangkap siapa dalangnya.

Harus diingat kalau ada air mani pada peluru mungkin ia baik dalam tempoh 36 jam tetapi harus diingat juga DNA tidak akan terhapus selepas 36 jam. ( Rujuk kes liwat Anwar Saiful
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ramai akan buat kerja haji tahun ini

Posted: 24 Aug 2011 03:28 AM PDT

Kuota jemaah haji dari negara ini dinaikkan kepada 28,000 pada tahun ini, berbanding 26,000 pada tahun-tahun sebelumnya - Jamil Khir
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Aspirasi Bangsa

Posted: 25 Aug 2011 02:34 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Aljuburi dah mengaku bersalah?

Posted: 24 Aug 2011 11:40 PM PDT

سڬالاڽ موڠكين

Posted: 25 Aug 2011 02:21 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين


Kenapa PAS Keluar Daripada UMNO

Posted: 24 Aug 2011 03:13 PM PDT

PANAS !!! KENAPA PAS KELUAR DARI UMNO !!!

by Taming Sari on Tuesday, August 16, 2011 at 2:51amDISEMBER 1977

UCAPAN Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (Tun Hussein Onn)

"TERLEBIH dahulu saya dengan sukacitanya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih dan setinggi-tingginya penghargaan kepada tuan-tuan dan puan-puan sekalian yang telah bersusah payah datang dari jauh dan dekat dan secara tergesa-gesa menghadiri perjumpaan ini.

Perjumpaan ini amat penting bagi menentukan nasib orang Melayu khasnya dan seluruh rakyat Malaysia amnya.

Perjumpaan kita hari ini diselubungi oleh suasana sedih dan pilu.

Sedih kerana kehilangan seorang menteri yang telah banyak berjasa kepada UMNO dan negara.

Kemalangan kapal terbang MAS di Tanjung Kupang, Johor yang telah mengorbankan 100 nyawa, sungguh mengejut dan mengharukan kita semua.

Oleh itu sempena dengan perjumpaan kita yang bersejarah ini, marilah kita beramai-ramai mendoakan semoga Allah s.w.t mencucuri rahmatnya ke atas roh Allahyarham Dato' Seri Ali bin Haji Ahmad serta lain-lain roh orang yang telah terkorban dalam kemalangan itu.

Sebelum saya menyebut perkara penting dalam perjumpaan ini, marilah kita menoleh sejenak ke belakang mengkaji semula dengan secara ringkas perkembangan yang telah berlaku sehinggalah keperjumpaan yang diadakan pada petang ini.

Saya tidaklah berhajat hendak menerangkan kemajuan dan kejayaan UMNO yang telah lalu atau kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh Perikatan sejak ia ditubuhkan.

Kesemuanya ini ada dalam pengetahuan tiap-tiap ahli UMNO.

Demikianlah juga dengan hasrat dan tujuan menubuhkan Barisan Nasional yang telah menyatupadukan sehingga ke hari ini sebelas buah parti politik yang yang sebilangannya telah menentang UMNO pada masa sebelumnya.

Sesungguhnya UMNO telah membuat membuat banyak pengorbanan politik bagi memenuhi hasrat dan matlamat Barisan Nasional.

Walaupun perjalanan kita masih jauh dan penuh dengan liku-liku tetapi Barisan Nasional telah dapat menumpukan sepenuh tenaga memupuk dan menyuburkan semangat kerjasama dan persefahaman dalam melaksanakan rancangan pembangunan, membawa kemakmuran dan kebahagiaan kepada rakyat berbilang kaum.

Barisan Nasional berazam akan terus dengan penuh keberanian dan dengan usaha yang lebih bersungguh-sungguh mewujud dan mengeratkan perpaduan.

Dengan sokongan rakyat saya percaya Barisan Nasional akan mencapai kejayaan.

Barisan Nasional merupakan satu federasi yang longgar kerana tiap-tiap parti yang bergabung ingin mengekalkan identiti partinya masing-masing.

Tetapi parti-parti komponen adalah terikat dengan semangat ingin bekerjasama, saling mengerti sesama sendiri dan yang paling penting sekali ialah mematuhi disiplin parti.

Semangat kerjasama dan persefahaman adalah penting bagi menyelesaikan masalah negara.

Ia lebih berharga dengan membuktikan dalam amalan daripada semata-mata mengadakan perakuan-perakuan sahaja tetapi tidak dipraktikkan.

Inilah caranya Barisan Nasional bergerak selama ini dari semenjak ia ditubuhkan.

Hasil kejayaan penubuhan Barisan Nasional telah dapat dilihat dengan nyata apabila parti ini mencapai kemenangan yang paling gemilang dalam pilihan raya tahun 1974.

UMNO yang paling mempelopori gabungan ini serta memastikan ia dapat terus wujud kukuh dan teguh supaya pembangunan negara dapat diselenggarakan dengan lebih licin, sempurna dan jayanya.

Parti-parti politik yang bercorak gabungan seperti Barisan Nasional ini sudah pasti sekali-sekala menghadapi masalah.

Pertentangan pendapat dan perbezaan cara mendekati dan menyelesaikan sesuatu masalah merupakan satu perkara biasa yang memang diramalkan dari mula-mula lagi.

Peristiwa perpecahan parti komponen Barisan Nasional di Sabah merupakan kejadian pertama yang telah berlaku.

Walaupun perkara ini belum dapat diselesaikan dengan sepenuhnya tetapi Insya Allah penyelesaian terakhir akan dapat dibuat dengan secara beransur-ansur.

Pergolakan yang sedang kita hadapi di Kelantan sekarang merupakan peristiwa kedua.

Perkara ini besar, yang berkehendakkan pengkajian dan pertimbangan yang serius kerana ia melibatkan soal pokok.

Sebagaimana kita maklum, Dato' Haji Mohamad Nasir telah dipilih menjadi Menteri Besar hasil daripada persefahaman dan semangat tolak ansur di antara Allahyarham Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Ketua Barisan Nasional di masa itu dengan pucuk pimpinan PAS yang mempunyai suara majoriti dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan.

Semangat tolak ansur seperti ini patut sentiasa wujud, digalak dan dikekalkan.

Ia merupakan faktor utama bagi mengekal dan menjamin perpaduan dalam Barisan Nasional.

UMNO tidak berhajat dan tidak mahu mencampuri langkah-langkah pimpinan PAS melucutkan jawatan Dato' Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan semata-mata kerana menghormati kehendak-kehendak pucuk pimpinan PAS mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS.

UMNO menganggap perkara itu sebagai masalah Barisan Nasional.

Langkah itu juga telah diambil oleh pucuk pimpinan dengan tidak ada sedikit pun perundingan dengan pucuk pimpinan Barisan Nasional terlebih dahulu.

UMNO tidak dapat menyokong langkah yang diambil oleh pucuk pimpinan PAS dalam sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 15 Oktober itu bukan kerana UMNO tidak dibawa berunding, tetapi kerana UMNO tidak tahu sebab atau diberitahu sebab-sebab mengapa Menteri Besar Dato' Haji Mohamad Nasir dilucutkan daripada jawatannya.

Oleh itu sikap berkecuali yang telah diambil oleh UMNO itu adalah satu tindakan yang munasabah.

Tambahan pula UMNO masih lagi berharap hendak mengekalkan perpaduan dengan PAS.

Malangnya peristiwa melucutkan jawatan Menteri Besar itu dengan tidak disangka-sangka telah mencetuskan kejadian yang buruk.

Peristiwa yang telah mengakibatkan kecederaan sebilangan orang yang tidak berdosa, kemusnahan harta benda dan boleh mengancam nyawa dan keselamatan rakyat telah juga mengancam keselamatan negeri Kelantan.

Jika keadaan ini tidak dikawal segera ia akan melibatkan keselamatan negara seluruhnya.

Sebagai Perdana Menteri saya bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, saya terpaksa mengambil langkah yang tegas.

Keadaan darurat telah diisytiharkan bagi negeri Kelantan.

Satu undang-undang dirangka yang meletakkan kerajaan negeri Kelantan di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan.

Langkah-langkah ini diambil pada masa menteri-menteri dari Parti PAS masih lagi bersama-sama kita dalam jemaah Menteri.

Rang Undang-Undang ini kemudiannya telah diluluskan oleh Parlimen.

Kerajaan Darurat terpaksa ditubuhkan di Kelantan dengan tidak mengira siapakah yang menjadi parti pemerintahnya.

Sama ada ia dari parti lawan ataupun parti kawan tidaklah penting kerana yang pentingnya ialah keselamatan dan kebajikan rakyat Kelantan sendiri.

Saya memanglah sentiasa meletakkan kepentingan keselamatan di atas segala-galanya.

Memang benar demokrasi telah mati di Kelantan.

Tetapi rakyat Kelantan telah dapat terus hidup dengan penuh keyakinan di atas keselamatan dan masa depan mereka.

Demokrasi di Kelantan tetap akan dipulihkan sebaik-baik sahaja keadaan mengizinkan.

Bukti nyata kita semua telah dapat nikmati sekarang dimana pemerintahan NOC atau Mageran tahun 1969 telah dimansuhkan dan kita telah kembali kepada pemerintahan demokrasi.

Tempoh dan lama masa berjalannya kerajaan darurat di Kelantan itu hanya dikehendaki sekadar yang wajib sahaja.

Lebih pendek adalah lebih baik.

Kerajaan Pusat berikrar akan memulihkan kembali pemerintahan demokrasi seberapa segera yang boleh.

Sebagaimana kita semua sedia maklum bahawa parti PAS yang mempunyai anggota di Dewan Undangan yang lebih ramai akan tetap memegang teraju pemerintahan negeri itu semula dan bukanlah UMNO.

Malang sekali tujuan baik Kerajaan Pusat dan rang Undang-undang yang telah mendapat persetujuan daripada Parlimen itu telah sengaja disalah faham dan disalahtafsirkan oleh pucuk pimpinan PAS.

Semua wakil rakyat PAS, telah menyokong rang undang-undang penubuhan kerajaan Darurat di Kelantan itu.

Biarlah saya bersalah dalam tindakan saya mengadakan undang-undang itu.

Tetapi saya tidak sanggup memikul dosa yang lebih besar dengan membiarkan berlakunya pertumpahan darah, pengorbanan nyawa, kecederaan dan kemusnahan harta benda.

Sebagai Perdana Menteri saya tidak boleh memandang ringan perkara ini.

Saya berkewajipan penuh melindungi nyawa rakyat.

Tindakan saya ini telah disambut baik dan disokong oleh sebahagian besar penduduk dan rakyat Kelantan sendiri.

Saya tidak faham kenapa pucuk pimpinan PAS tidak mahu menyokongnya.

Saya tahu tidak semua ahli PAS bersetuju dengan tindak tanduk pucuk pimpinannya.

Sebenarnya UMNO juga memerlukan kerjasama PAS dan tidak sekali-kali meragukan penyertaan PAS tetapi yang kita sangsikan ialah sikap dan pendirian pucuk pimpinannya.

Perbuatan pucuk pimpinan PAS menentang arahan parti anggota Barisan Nasional sama ada di dalam atau pun diluar dewan ini dimasa akan datang.

Jika semangat kerjasama dan saling mengerti ini luntur dan disiplin parti diketepikan, akibatnya Barisan Nasional akan hancur.

Kita semua tahu bahawa disiplin merupakan rahsia perpaduan dan kekuatan Barisan Nasional selama ini.

Disiplin adalah paling mustahak dalam penghidupan manusia dan hendaklah diutamakan.

Mengenakan disiplin di atas diri sendiri pun merupakan perkara penting, apatah lagi masyarakat atau pertubuhan seperti parti-parti politik.

Satu daripada sebab-sebab kejayaan UMNO selama selama ini ialah kerana ahli-ahlinya mematuhi disiplin parti serta menghormati dan menjunjung tinggi peraturan yang ditetapkan.

Parti-parti yang ahlinya tidak patuh kepada disiplin akan membawa kehancuran kepada parti itu sendiri.

Soal mengenai siapa yang bersalah sehingga mengakibatkan tercetusnya kejadian buruk di Kelantan itu tidaklah berfaedah dibangkitkan.

Tetapi perkara yang paling penting dan yang patut diutamakan ialah melindungi nyawa rakyat terlebih dahulu.

Sebagai Perdana Menteri, saya mengetahui dengan sedalam-dalamnya masalah keselamatan dalam negeri.

Saya mesti bertindak sewajarnya mengikut keadaan.

Saya telah pun menerangkan bahawa saya tidak menyebelahi mana-mana pihak yang terlibat dalam peristiwa Kelantan itu.

Saya jalankan segala tindakan yang perlu bagi mengawal dan mententeramkan keadaan di atas sifat saya sebagai Perdana Menteri.

Yang bertanggungjawab di atas kepentingan, keselamatan dan kebajikan rakyat, bukan sahaja di Kelantan bahkan di seluruh tanah air kita.

Inilah amanah yang telah bertanggungjawab oleh rakyat kepada saya.

Saya tidak faham mengapa pucuk pimpinan PAS tidak tidak memahami hakikat ini.

Soal keselamatan adalah satu perkara yang tidak boleh dijadikan tawar menawar.

Di bawah kuasa-kuasa darurat, Pengarah Kerajaan negeri Kelantan adalah bertanggungjawab kepada saya sebagai Perdana Menteri.

Saya pula bertanggungjawab kepada Jamaah Menteri di mana menteri-menteri dari PAS menganggotainya.

Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dimana menteri-menteri dari PAS menganggotainya.

Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dari masa ke semasa mengenai perkembangan dan kemajuan di negeri Kelantan masa itu menteri-menteri dari PAS boleh membangkitkan sebarang kemusykilan mengenainya.

Sebaliknya mereka telah mengambil tindakan meletakkan jawatan beramai-ramai dari menyertai kerajaan.

Dalam masa kita sedang mencari-cari jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi mengatasi keadaan buruk yang tercetus di Kelantan itu, tiba-tiba pucuk pimpinan PAS menimbulkan lagi berbagai masalah lain dengan mengemukakan undi tidak percaya kepada beberapa orang Menteri Besar yang terdiri draipada ahli-ahli UMNO.

Di antara yang yang paling baru ialah di negeri Kedah.

Menteri-menteri Besar boleh ditukar ganti tetapi apa yang meragukan ialah tentang sejauh mana keikhlasan pucuk pimpinan PAS melakukan perbuatan-perbuatan ini dengan tidak mahu berunding terlebih dahulu dengan kita.

Dimanakah letaknya semangat kerjasama pucuk pimpinan PAS dalam Barisan Nasional?

Apakah salahnya jika perkara ini dirundingkan dengan kita terlebih dahulu?

Jika kita sanggup merundingkan terlebih dahulu mengenai hal-hal negeri Kelantan dengan pucuk pimpinan PAS, mengapakah pucuk pimpinan PAS mahu membelakangkan kita mengenai hal di negeri-negeri yang lain?

Sungguh sukar sekali bagi kita hendak memahami tindak-tanduk pucuk pimpinan PAS ini.

Setelah menimbulkan gejala-gejala ini, pucuk pimpinan PAS melahirkan hasrat hendak terus kekal dalam Barisan Nasional.

Kita sungguh tidak faham dengan sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS ini.

Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah yang akan datang pada 17 Disember ini sudah pasti akan menimbulkan perbalahan yang hebat.

Tidakkah pucuk pimpinan PAS sedar atas perkara ini?

Apakah tujuan pucuk pimpinan PAS membuat demikian?

Bukankah ini semuanya merupakan gejala-gejala yang sengaja ditimbulkan dengan niat hendak memecah-belahkan Barisan Nasional?

Di negeri Johor pula, pucuk pimpinan PAS di sana telah memberi amaran yang merupakan kata dua bahawa calon-calon PAS akan bertanding dalam semua kawasan pilihan raya menentang Barisan Nasional.

Dalam pilihan raya tahun 1974, UMNO sebenarnya menghadapi kesulitan kerana terpaksa bertolak ansur dengan memberikan beberapa kerusi baru dan kerusi-kerusi tambahan kepada PAS.

UMNO terpaksa berbuat demikian semata-mata dengan tujuan hendak mewujud dan mengekalkan semangat kerjasama UMNO dengan PAS demi kepentingan dan faedah rakyat.

Pucuk pimpinan PAS telah juga memberi amaran bahawa kononnya lima buah negeri di Semenanjung Malaysia akan menerima nasib seperti di Pulau Pinang.

Agaknya mereka merujuk kepada peristiwa pilihan raya tahun 1969 dahulu jika sekiranya PAS meninggalkan atau dikeluarkan daripada Barisan Nasional.

Ugutan dan ancaman seperti ini merupakan satu provokasi yang merbahaya.

UMNO mempunyai maruahnya sendiri.

Kita sering kali juga mendengar desakan supaya pucuk pimpinan PAS mengkaji semula kedudukan PAS dalam Barisan Nasional, Perkara ini telah dibangkitkan dalam tiap-tiap Perhimpunan Agung PAS selama tiga tahun berturut-turut setelah PAS menyertai gabungan besar ini.

Penubuhan ranting-ranting PAS dalam kawasan-kawasan UMNO juga menimbulkan kecurigaan dan boleh membangkitkan salah faham di kalangan rakyat.

Banyak lagi perbuatan dan tindakan pucuk pimpinan PAS yang meragukan.

Kita sentiasa berusaha dengan bersungguh-sungguh memelihara perpaduan Barisan Nasional.

Tetapi bagaimanakah perpaduan dapat dikekalkan jika ada pihak-pihak yang tidak mahu mengikuti peraturan dan tidak mahu mematuhi keputusan yang dipersetujui oleh ramai.

Perpaduan yang hanya ada pada nama sahaja tidak membawa erti apa-apa tidak berfaedah.

Walaupun Barisan Nasional terpaksa berpecah, tetapi ini tidak bererti pembangunan akan terjejas dan terhenti.

Pembangunan tetap akan berjalan terus.

Perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) mesti dijayakan dengan sepenuh-penuhnya.

Inilah janji saya kepada rakyat sekalian.

Berikutan dengan berlakunya kejadian-kejadian ini, saya telah mengadakan sidang tergempar Dewan Tertinggi Barisan Nasional pada Disember 1977, Fasal 14, Perlembagaan Barisan Nasional membolehkan dengan suara majoriti memecat parti-parti ahli yang bergabung yang didapati melanggar disiplin.

Tetapi Barisan Nasional sekali-kali tidak berniat hendak menggunakan Fasal tersebut bagi memecat PAS.

Barisan Nasional masih lagi, jika boleh, berkehendakkan PAS tinggal kekal dalam Barisan Nasional.

Sungguhpun demikian, disiplin parti mesti dipelihara dan dipatuhi kalau kita mahu melihat Barisan Nasional hidup berpanjangan.

Oleh itu satu usul yang merupakan suatu tolak ansur sebagai jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi meyelesaikan masalah ini telah dikemukakan dalam Dewan Tertinggi Barisan Nasional itu.

Tolak ansur ini merupakan usul yang berkehendakkan supaya parti-parti anggota yang ahli-ahlinya didapati menentang arahan parti whip mengenai sesuatu masalah yang dibentangkan di dalam dewan rakyat, dewan negara atau dewan negeri hendaklah mengambil tindakan disiplin terhadapnya dengan memecat mereka itu daripada parti masing-masing.

Apabila semangat kerjasama yang tulus ikhlas itu luput dan disiplin parti telah diketepikan, Barisan Nasional sudah tentu akan pecah dan musnah.

Jika ini berlaku tentulah tidak berguna lagi.

Eloklah kekusutan yang berlaku ini diselesaikan sekarang juga kerana jika dibiarkan berlanjutan akan merugikan parti dan rakyat.

Daripada sebelas parti anggota dalam Barisan Nasional, sembilan telah menyokong, PPP berkecuali dan PAS menentang usul itu.

Keputusan suara terbanyak ini telah dimaklumkan dengan secara rasmi kepada pucuk pimpinan PAS.

Memandangkan betapa pentingnya masalah yang kita hadapi, saya telah mengadakan mesyuarat khas majlis Tertinggi UMNO malam tadi.

Majlis tertinggi UMNO telah membincangkan dengan teliti segala akibatnya terutama sekali tentang sikap pucuk pimpinan PAS yang ada sekarang, yang terang-terang menggugat perpaduan Barisan Nasional khususnya dan perpaduan orang Melayu amnya.

Kami berpendapat bahawa haruslah diwujudkan kesungguhan dan keikhlasan bagi memperkukuhkan Barisan Nasional.

Memandangkan kepada perbuatan, sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS selama ini, UMNO berpendapat kerjasama yang erat tidak mungkin dapat terus wujud di antara UMNO dengan PAS dalam Barisan Nasional.

Oleh yang demikian, bagi mengelakkan pertelingkahan ini berpanjangan, yang akhirnya akan membawa perpecahan kepada Barisan Nasional, Majlis Tertinggi UMNO telah dengan perasaan amat dukacita mengambil pendirian, jika pucuk pimpinan PAS tidak mematuhi dan mengambil tindakan sebagaimana yang dikehendaki di dalam Mesyuarat Dewan Tertingginya pada 5 Disember yang lalu, UMNO akan meminta diadakan mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional supaya dipersetujui resolusi memecat PAS daripada Barisan Nasional.

Pagi ini saya telah menyampaikan pendirian UMNO itu kepada ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional.

Ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional dalam perjumpaannya pagi ini telah bersetuju supaya mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional diadakan pada 13 Disember yang akan datang ini.

Inilah tujuan kami mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua bahagian UMNO petang ini bagi menjelaskan pendirian yang telah diambil oleh Majlis Tertinggi UMNO itu.

UMNO sudah membuat keputusan dan menentukan pendiriannya.

Keputusan dan pendirian itu adalah dibuat dengan hati yang suci, demi kepentingan Barisan Nasional dan negara.

Saya yakin dengan kesucian hati kita itu, Allah akan memberkati perjuangan kita.

Saya merayu kepada semua ahli UMNO supaya bertenang dan terus menjalankan tanggungjawab kita dengan lebih berhati-hati lagi, lebih bersungguh-sungguh lagi dan lebih berdedikasi lagi.

Masa hadapan Barisan Nasional penuh dengan cabaran.

Kita akan menghadapinya dengan meminta petunjuk dan keredhaan Allah.

Dengan ini maka kita menyerahkan diri kita sepenuhnya kepada Allah."FAKTA TAMBAHAN.

Izinkan saya memberi sedikit fakta tambahan.

Antara Punca sebenar krisis kelantan 1977 adalah berpunca dari pihak PAS itu sendiri. Malah didalam portal PAS pusat itu sendiri menyatakan bahawa ianya bermula apabila timbulnya ketidak puasan hati PAS terhadap Menteri Besar ketika itu,Datuk Muhamed bin Nasir.


Yang tidak diceritakan oleh PAS:

1... Ada diantara pemimpin PAS Kelantan memfitnah dan menuduh Datuk Muhamed bin Nasir terlalu mengikut telunjuk UMNO-BN.

Hakikatnya pd ketika itu UMNO-BN tidak pernah campur tangan dlm corak pemerintahan PAS (ketika itu).

Malah,ketika itu keputusan pemerintahan PAS Kelantan masih ditangan kuasa majoriti dewan undangan negeri.

2...pada ketika itu juga terdapat usaha dalam PAS utk menjatuhkan Presiden PAS (ketika itu) Tan Sri Datuk Dr. Haji Mohd Asri bin Haji Muda.

Usaha menjatuhkan Datuk Mohd Asri hanya kerana Datuk Mohd Asri adalah tokoh PAS yg bertanggungjawab membawa PAS menyertai Barisan Nasional pada tahun 1973.

3...Asas yg digunakan oleh sebahagian pemimpin PAS Kelantan (ketiak itu) utk menolak Datuk Mohd Asri dan Dato' Muhammad Nasir, hanya kerana selepas PRU 1973, PAS mempunyai kuasa majoriti dgn 22 kerusi dan UMNO hanya 13 kerusi, dan tidak memerlukan sebarang usaha bergabung antara PAS dan UMNO.

4...Dalam tempoh (1973-1978) Datuk Mohd Asri selaku Presiden PAS dan Dato' Muhammad Nasir telah dikaitkan dengan pelbagai spekulasi dan masalah khususnya melibatkan Pas di Kelantan.

Hakikatnya spekulasi dan tuduhan tersebut adalah hasil putar belit fakta sebahagian pemimpin dan ahli2 PAS yg tidak berpuashati dgn perpaduan PAS-UMNO.

5...Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 dikatakan timbul hasil ketidakpuasan hati terhadap Menteri Besar, Dato'Haji Muhammad Nasir.

Beliau dipecat sebagai MB Kelantan oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan itu sendiri.

6...Sementara Datuk Mohd Asri mula ditendang keluar oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan selepas PRU 1978, dengan desakan-desakan supaya beliau meletakkan jawatan selaku Yang Dipertua Agung PAS, desakan yang datang dari beberapa pimpinan Pas antaranya dengan Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau akhirnya mengumumkan perletakan jawatan sebagi Yang Dipertua Agung PAS pada 23 Oktober 1982.

FAKTA TAMBAHAN II.

7....Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 ini yg membawa kepada undi tidak percaya kepada MB Kelantan pada 15 Oktober 1978.

Apapun Kerajaan Pusat ketika itu menghormati keputusan yg dibuat oleh PAS Kelantan, atas dasar persefahaman dan tidak masuk campur dgn alasan yg diberi oleh PAS Kelantan itu dgn mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS.

8...Tumbangnya Dato' Muhammad Nasir akibat perebutan kuasa dalam PAS, telah menyebabkn berlakulah rusuhan yg dimulakan oleh penyokong Nasir di Kota Bharu.

Rusuhan ini telah mengakibatkan kerosakkan harta benda, mengancam nyawa dan keselamatan rakyat dan juga mengancam keselamatan negeri Kelantan.

9...Seperti yang dinyatakan oleh Tun Hussein Onn didalam ucapan beliau pada 9 Disember 1977, selaku perdana menteri ketika itu, belaiu harus bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, yang dikhuatiri rusuhan diKelantan mungkin akan merebak ke negeri2 lain, dan mengengkang rusuhan seperti peristiwa 13mei berulang.

10...Pada November 1977,Parlimen Persekutuan meluluskan rang undang-undang darurat Kelantan yang meletakkan Kelantan ditadbir secara terus oleh Kerajaan Pusat.

11...Rang undang2 Darurat Kelantan dirangka bersama menteri2 PAS yg ketika itu masih lagi bersama-sama UMNO dalam jemaah Menteri.

Dan diluluskan oleh Parlimen setelah mendapat persetujuan majoriti termasuk dr kalangan menteri PAS sendiri.

12...Setelah Kelantan dibawah Darurat. Datuk Mohd Asri menerima tekanan dari beberapa pimpinan Pas terutamanya Nik Aziz selaku Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat yg dari awal begitu lantang menetang gabungan PAS-BN.

13...Hasil dari desakan itu, Haji Hassan Adli Arshad selaku Timb. Yang DiPertua Agung PAS dijadikan kambing hitam PAS apabila beliau dipecat oleh Datuk Mohd Asri yg kononnya beliau menjadi ketua menteri2 PAS yg menyokong rang undang-undang Darurat.

14...Malah beberapa pimpinan Pas yg menentang gabungan PAS-UMNO ketika itu terutamanya Nik Aziz mula menunjukkan sikap memberontak dalam perikatan gabungan PAS-UMNO, menetang setiap arahan dan perlaksanaan kemajuan yg dilakukan BN di Kelantan.

15...Pemberontakan dalaman ini memungkin barah berlaku dalam BN, hasil ketiadaan disiplin pemimpin PAS ini, telah menyebabkan UMNO terpaksa membuka tali yg mengabungkan PAS-UMNO.

16...Rentetan dari itu juga menyebabkan Krisis dalaman PAS yang kepada perpecahan PAS pada beberapa parti serpihan seperti Berjasa dan Hamim.http://www.blogger.com/img/blank.gif

17...Keluarnya PAS dari gabungan BN-UMNO, telah menyaksikan satu PRK Kelantan diadakan pada Mac 1978.

18...Pada PRK mac 1978,rakyat menjadi gempar setelah pekong yg selama ini disimpan oleh beberapa pimpinan Pas diantaranya Nik Aziz ketika itu terbongkar, apabila isu pemberian kontrak balak diberikan sewenang-wenangnya membuktikan bahawa PAS cuba menggadaikan Negeri Kelantan.

Arn Ron

Sumber : klik di sini.

Sahabat-Gunung

Posted: 25 Aug 2011 01:36 AM PDT

Sahabat-Gunung


Guna Nama Sultan Tipu Rakyat Bukti Khalid Terdesak Selesaikan Isu JAIS – Gereja

Posted: 24 Aug 2011 08:44 PM PDT


KUALA LUMPUR 24 Ogos – Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim terpaksa bertindak menggunakan nama Sultan Selangor bagi menutup kelemahan kepimpinan dan pentadbiran kerajaan negeri yang diterajui untuk menyelesaikana isu membabitkan JAIS dan Gereja Methodist.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Idris Haron berkata Khalid terpaksa bertindak begitu kerana kerajaan negeri belum dapat menyelesaikan masalah berkenaan yang dilihat semakin berlarutan sedangkan rakyat ingin mengetahui apa keputusan atau tindakan kerajaan negeri berhubung perkara berkenaan.

"Tindakan Khalid itu adalah tindakan mereka yang terdesak, sebab itu dia sanggup gunakan nama Sultan, orang yang terdesak akan sanggup lakukan apa sahaja untuk lepaskan diri termasuk menipu rakyat.

"Isu Gereja Methodist dengan pihak JAIS memberi tekanan kepadanya, bukan sahaja di klangan exconya malah rakyat juga ingin mengetahui apa keputusan atau tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri berhubung isu itu.

"Menggunakan nama sultan, kononnya memperkenankan penubuhan majlis syura adalah untuk mengaburi mata rakyat serta menunjukkan bahawa apa yang dilakukan itu mendapat sokongan dan perkenan daripada Sultan Selangor," katanya kepada UMNO-Online.

Semalam Sultan Selangor menafikan bahawa baginda ada mengeluarkan titah perintah serta memperkenankan cadangan penubuhan majlis penasihat syura seperti yang diumumkan oleh Khalid kelmarin.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Khalid menyatakan Sultan Selangor menitahkan kerajaan negeri menubuhkan majlis penasihat syura bagi menyelesaikan pertelingkahan membabitkan Gereja Methodist dan JAIS.

Idris berkata tindakan Khlaid itu boleh dianggap sebagai menderhaka kepada Sultan Selangor kerana telah mempergunakan nama baginda dengan sengaja dan mempunyai niat tertentu.

"Tindakan menggunakan nama sultan membuktikan Khalid cuba membabitkan pihak istana dengan kemelut yang dihadapi oleh pentadbiran pakatan pembangkang di Selangor, terutama dalam mengembalikan sokongan rakyat.

Menurutnya, sejak kebelakangan ini pakatan pembangkang dilihat sanggup melakukan apa sahaja untuk meraih sokongan termasuk menggunakan isu-isu yang agama, kaum dan tidak ketinggalan institusi sultan - MediaUMNO

Promosi Rumah Terbuka Sempena Hari Raya Aidilfitri

Posted: 24 Aug 2011 09:32 AM PDT

Rehat sekejap berbicara soal politik.

Berbicara pula soal perniagaan. bukan aku yang berniaga sebaliknya saudara aku yang berniaga....

Saje-saje bantu mana yang boleh, sekurang-kurangnya ini usaha Sahabat-Gunung dalam membantu sedara mara sendiri.

Kalau ada sape-sapa yang berminat dan berhajat, terus hubungi sendiri penama-penama di flyer tersebut.

Habis, mereka dah bengang .....

Posted: 24 Aug 2011 08:34 AM PDT


Habislah UMNO. Habis BN..... Anwar dah bengang dengan serangan demi serangan yang ditujukan kepada pakatan haram jadah PKR-DAP-PAS sejak akhir-akhir ini khususnya di Selangor.

Terbaru, serangan terhadap Khalid Gagap dan pakatan sonsangnya dalam mempertahankan isu gereja DUMC yang mahu memurtadkan 12 orang Islam baru-baru ini.....

Malah isu Penubuhan Majlis Syura kononnya atas nasihat Sultan Selangor turut menjadi topik utama. Bagaimana seorang Menteri Besar boleh menjaja dan mengadaikan nama Sultan Selangor semata-mata untuk melaksanakan arahan 'orang-orang tertentu' demi menyelamatkan dan menutup isu DUMC nie...

Memandangkan kebodohan dan kebanggangan MB nie, akhirnya ketua pembelit terpaksa mengarahkan jentera cyber mereka untuk menyerang semula blogger2 dan facebooker UMNO/BN di alam maya ...

Paling mudah, tarik semula artikel di Harakahdaily dan masukkan dalam blog dan wall FB masing-masing ..... mengatakan UMNO sejak dulu tidak berusaha membanteras gejala murtad....

Wah !!!, apa PAS buat sekarang untuk membanteras gejala MURTAD? Apa PAS buat dalam menangani isu gereja DUMC baru-baru nie....

Jangan menyalahkan orang lain, sebaliknya cari jalan persefahaman agar masing-masing mempunyai peranan dan tanggungjawab dalam menjaga akidah orang islam, sama-sama berganding babu dalam membanteras gejala murtad ini dari terus berleluasa.....

Jadilah Anjing & Barua PAS ......

Posted: 24 Aug 2011 08:26 AM PDT

Jadilah anjing dan barua PAS, hanya tahu menyalak salahkan UMNO kononnya UMNO selama nie tak banteras gejala murtad..... tapi apa PAS buat sekarang selain menjilat jubur DAP semata-mata untuk mengekalkan KUASA. Bila kutuk UMNO, aku balas balik...... jawapan paling mudah mengatakan aku tak berilmu. FUCK U lah ....

Budaya Menipu: Virus Pembelit Anwar Jangkiti Pemimpin Pembangkang

Posted: 24 Aug 2011 06:05 AM PDT


SHAH ALAM, 24 Ogos – Nampaknya budaya menipu tanpa mengira mangsa termasuk Sultan bukan milik Anwar Ibrahim seorang tetapi telah mula menular dan diaplikasikan dalam politik mereka.

Exco Pemuda UMNO Malaysia, Lokman Noor Adam berkata, jika sebelum ini Ketua 'Pembelit' PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong untuk menjayakan pembohongan terbesar abad ini melalui perancangan 16 September, kini anak buahnya pula, Tan Sri Khalid Ibrahim sanggup menggunakan nama Sultan Selangor bagi menipu rakyat melalui nasihat menubuhkan Majlis Penasihat Syura.

"Terbuktilah bahawa budaya menipu dan membelit ini sudah semakin sebati di kalangan ahli PKR malahan ia bagaikan sudah menjadi genetik dan semakin membiak di antara mereka.

"Kita amat kesal nama Sultan Selangor juga turut diguna dan dipermainkan oleh kerajaan negeri, khususnya Tan Sri Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar (MB)," ujarnya yang juga mantan Majlis Tertinggi PKR dan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK).

Sehubungan dengan itu, beliau menegaskan Pemuda UMNO mendesak agar Tan Sri Khalid Ibrahim meletakkan jawatan yang ternyata telah mempermainan nama Sultan Selangor.

"Kita tidak mahu lagi nama Sultan Selangor dipermain-mainkan oleh Kerajaan negeri untuk tujuan politik sempit mereka.

"Rakyat Selangor harus membuka mata sekarang, siapa sebenarnya yang mempermainkan kedaulatan Raja-raja, siapa sebenarnya yang menunggang 'kuda' bernama Khalid Ibrahim ini untuk tujuan politik, benarlah Khalid ini hanya sekadar boneka yang diletakkan untuk menjadi MB Selangor tetapi dalam masa yang sama, ada tangan-tangan lain yang menggerakkan kuda dan boneka ini dari luar dan dalam kerajaan negeri Selangor," tambahnya.


PANEH MIANG

Posted: 25 Aug 2011 01:20 AM PDT

PANEH MIANG


Ketua Umum rogol bontot, Anak Buah kencing merata

Posted: 24 Aug 2011 08:11 PM PDT

Sejak 2009 telah bermula penentangan terhadap projek pembinaan kilang pemprosesan logam tanah jarang, milik Lynas Corporation di kawasan perindustrian Gebeng, Kuantan yang semuanya menjurus ke arah usaha PKR mempolitikkan isu semata-mata.

Terbaru apabila kurang 200 ahli parti pembangkang berhimpun secara haram berhadapan pusat khidmat DAP, Jalan Beserah pada Ahad, 15 Mei, bagi menyuarakan bantahan terhadap projek bernilai RM2b itu. Berucap pada perhimpunan itu ialah beberapa pemimpin DAP serta PKR yang bertujuan menyebarkan pembohongan serta cubaan menakut-nakutkan penduduk Kuantan.

4 daripada ahli pembangkang yang terbabit dalam demo haram tersebut kemudiannya meniarap di atas jalan dengan dilitupi poster besar yang berlambangkan radiasi nuklear, sehingga mereka akhirnya ditahan polis kerana didakwa melakukan provokasi.

*********

Semalam, Dr Che Rosli Che Mat (Ahli Parlimen Pas Hulu Langat) muncul di Buletin Utama TV3 bersama sahabatnya bagi menjelaskan isu Lynas. Dr Che Rosli menyokong penuh pembinaan kilang LYNAS oleh Kerajaan Persekutuan berdasarkan pandangan serta pemerhatian profesional beliau sebagai seorang sainstis. Antara kenyataan beliau yang wajar diberi perhatian rakyat Malaysia khususnya penduduk Kuantan ialah:-

1. Lynas telah disalah ertikan atau dengan lebih tepat lagi telah di'spin' oleh PKR sebagai sebuah loji nuklear, sedangkan realitinya Lynas hanyalah sebuah kilang memproses nadir bumi.

2. Putar belit fakta berkaitan Lynas asalnya dicetuskan oleh PKR melalui Mak Lampir Fuziah Salleh.

3. Dr Che Rosli pernah cuba untuk memberikan pendapatnya berhubung isu Lynas sebelum ini tetapi telah dihalang serta diberi amaran untuk berdiam diri oleh jawatankuasa penerangan Pas pusat.

4. Namun Dr Che Rosli merasakan Pakatan Rosak tidak adil apabila PKR dibiarkan menipu di Harakah melalui kritikan terhadap LYNAS, sedangkan beliau sebagai seorang pakar pula disuruh berdiamkan diri.

5. Dr Che Rosli juga menegaskan kilang LYNAS adalah SELAMAT selagi dipatuhi segala prosuder selain pemantauan berterusan pihak kerajaan dan badan antarabangsa. Sebagai individu yang pernah terlibat secara langsung dalam proses pembinaan kilang serta memantau aktiviti perkilangan di negara ini, Dr Che Rosli merasakan teknologi yang digunakan projek Lynas adalah berkualiti serta menepati piawaian tahap keselamatan.

6. Dr Che Rosli turut melahirkan rasa tidak peduli beliau seandainya beliau bakal dikenakan tindakan oleh kepimpinan Pas disebabkan kelantangannya mengemukakan hujah melalui TV3.

7. Selain MP Pas, seorang lagi rakan beliau iaitu Prof. Ahmad Tarmizi Ramli turut mempertahankan kilang Lynas serta menerangkan alasan mengapa projek Lynas diberi ruang oleh Kerajaan Persekutuan untuk beroperasi di Malaysia disebabkan faktor kosnya yang lebih rendah (tidak perlu cukai selama 12 tahun) berbanding kos operasi di Australia yang jauh lebih mahal, serta sukar bersaing di pasaran antarabangsa. Prof. Ahmad turut memperakui keselamatan operasi projek Lynas dan menegaskan wujud pihak (PKR) yang cuba memanipulasikan isu ini atas kepentingan politik.

MP Pas dah balun PKR, so apa respond Parti Kencing Rakyat? Masih nak menipu lagi? Ketua Umum rogol bontot, anak buah kencing merata.

Antara anak muda yang kena 'kencing' hidup-hidup dengan PKR

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

oyabun

Posted: 24 Aug 2011 11:50 PM PDT

oyabun


Kes Liwat II : Pendakwa bangkit isu air mani!

Posted: 24 Aug 2011 12:03 PM PDT

''Untuk meletakkan air mani seseorang pada sesuatu sampel atau rektum, orang yang hendak meletakkannya perlu ada air mani orang tersebut bukan?''

Pertanyaan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden itu menyebabkan saksi pembela ketiga dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr. David Wells terdiam seketika dan pada mulanya enggan memberikan sebarang jawapan kerana baginya soalan itu lebih sesuai ditujukan kepada pakar asid deoksiribonukleik (DNA).

Selepas Mohd. Yusof menjelaskan bahawa soalannya tidak langsung menjurus mengenai kehadiran DNA dan hanya melibatkan air mani sahaja, Wells kemudiannya bersetuju dengan cadangan tersebut.

Soalan yang pada mulanya mengundang gelak tawa daripada mereka yang berada di galeri awam termasuk penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya menyebabkan dewan mahkamah menjadi sunyi seketika selepas jawapan tersebut diberikan.

Soalan tersebut dikemukakan ekoran dakwaan pihak pembelaan sebelum ini yang menyatakan bahan bukti telah tercemar dan air mani Anwar telah diletakkan pada calitan-calitan putik kapas.

Mohd. Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan menimbulkan perkara tersebut hari ini semasa menyoal balas pakar patologi forensik dari Australia itu yang dilantik sebagai saksi pakar pihak pembelaan pada perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi di sini.

Mohd. Yusof dalam hujah di akhir kes pendakwaan sebelum ini menyatakan, 'tiada bukti bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ada menyimpan air maninya di bank sperma kecuali sekiranya pihak pembelaan mencadangkan air mani Anwar bertaburan di tempat kejadian.'

Terdahulu, Ketua Jabatan Perubatan Forensik dari Victoria Institute of Medicine, Australia itu bersetuju bahawa bukanlah satu perkara yang asing bagi seseorang lelaki dewasa yang diliwat tidak menunjukkan sebarang kecederaan pada duburnya.

Persetujuan itu diberikan selepas Mohd. Yusof merujuk saksi tersebut kepada dua buah jurnal perubatan Clinical Forensic Medicine oleh W. D. S. McLay dan Expert Evidence oleh Freckelton & Selby.

Menurut kedua-dua jurnal tersebut, ketiadaan kecederaan pada mangsa tidak boleh menyebabkan sesuatu tuduhan serangan seksual diketepikan. Malah, majoriti pengadu kes serangan seksual tidak menunjukkan sebarang tanda cedera yang nyata pada anggota sulit tidak kira lelaki atau wanita.

Selain itu, faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kejadian itu berlaku antaranya 'kesanggupan' mangsa untuk melakukan hubungan seks ekoran diperdayakan secara emosi, ketakutan akan berlakunya keganasan atau kematian dan tenaga yang digunakan untuk melawan serangan tersebut tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kecederaan.

Kelewatan dalam membuat laporan juga boleh menyebabkan luka kecil hilang atau pulih di samping penggunaan pelincir ketika serangan seksual dilakukan.

Berhubung isu penemuan sperma di dalam rektum pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Wells sekali lagi bersetuju dengan laporan jurnal perubatan yang sama iaitu 'kajian telah menunjukkan bahawa spermatozoa boleh ditemui di lokasi itu atau dubur sehingga tiga hari selepas hubungan seks luar tabii dibuat walaupun mangsa telah membuang air besar atau mandi.'

Beliau bagaimanapun turut menyatakan 'tidak selesa' untuk mengambil sesuatu sampel DNA selepas tiga hari. Dalam kes yang dihadapi oleh Anwar, sampel DNA Mohd. Saiful Bukhari diambil di Hospital Kuala Lumpur(HKL) pada 28 Jun 2008, iaitu dua hari selepas kejadian dan diserahkan kepada ahli kimia, Dr Seah Lay Hong kira-kira 56 jam kemudian.

Pada prosiding hari ini, saksi itu turut bersetuju dengan tindakan doktor-doktor HKL yang tidak membuat sebarang tafsiran terhadap penemuan air mani pada beberapa sampel dalam laporan perubatan mereka dan hanya membuat tafsiran itu di mahkamah iaitu selepas laporan kimia ditunjukkan,

Selain itu, Wells menyatakan, beliau akan membuat pemeriksaan menyeluruh terhadap mana-mana mangsa tetapi hanya akan melaporkan maklumat yang relevan dalam laporannya.

Sementara itu, Pengurus Pentadbiran Hospital Pusrawi, Yusni Ali memberitahu, ketika beliau mengambil alih tugas tersebut pada 17 Ogos 2008, fail pesakit bernama Mohd. Saiful Bukhari Azlan hanya mengandungi sehelai kertas iaitu 'Rekod Perubatan Jabatan Kecemasan Pusrawi'.

Dokumen itu juga hanyalah salinan dan bukannya dokumen asal, kata saksi pembelaan keempat.

Menjawab pertanyaan Mohd. Yusof semasa sesi pemeriksaan balas, Yusni berkata, tiada sebarang laporan perubatan pesakit tersebut atau akuan bersumpah ditemui di dalam fail itu.

Semalam, bekas doktor di Jabatan Kecemasan hospital terbabit, Dr. Mohamad Osman Abd. Hamid memaklumkan, beliau ada menyediakan laporan perubatan Mohd. Saiful Bukhari dan menyerahkannya kepada seseorang yang didakwanya pegawai Hospital Pusrawi bernama Azlan.

Beliau yang kini bertugas di Institut Jantung Negara (IJN) juga memberitahu ada menandatangani satu akuan bersumpah selepas seorang peguam bernama Yusri dan pesuruhjaya sumpah bernama Anuar menemuinya dan menyakinkan beliau bahawa dokumen itu adalah untuk simpanan fail sulit.

Anwar. 64, dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 26, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No.99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.-UM.

Wasabi Oyabun


Panglima Perang Cyber

Posted: 24 Aug 2011 11:42 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Timb.Presiden Parti Islam SeMalaysia Mat Sabu Menjerit Sakan Tiru Gaya Orang Utan !!!

Posted: 24 Aug 2011 12:45 AM PDTInikah gaya seorang bakal pemimpin anda masa hadapan ? 

Adakah gaya ini sesuai menjadi contoh tauladan ?

Selain SYIAH Mat Sabu juga pernah ditangkap khalwat.

Tetapi seperti biasa Melayu mudah lupa. 

Seperti mana mereka kini lupa penentangan hebat DAP kepada PAS terhadap perjuangan negara Islam yang kini digugurkan PAS demi Pakatan.

Demi kuasa orang sanggup buat apa sahaja.
Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA

Posted: 24 Aug 2011 11:34 PM PDT

PERAK BANGKIT - MENGGERAKKAN BELIA


Pemimpin muda UMNO wajar jejaki langkah Sohaimi Shahadan

Posted: 24 Aug 2011 09:09 AM PDT

Apa yang ingin ditulis oleh kami di sini ialah perjuangan mestilah suatu Perjuangan. Biar apapun nama perjuangan itu ianya mesti mekar sebagai satu Perjuangan. Terlalu selalu kita diceramahkan bhawa perjuangan UMNO adalah perjuangan kerana duit. Kerana wang. Kerana projek. Sehinga fakta-fakta kecil ini sudah menjadi makanan di medan Ceramah Pakatan Pembangkang. Tidak dapat tidak memang orang-orang UMNO sendiri juga mengakuinya. Itulah perjuangan UMNO.

Di atas nama BePU, Sohaimi Shahadan mengatur langkahnya lebih jauh. Walau banyak juga yang hasad dan berdengki kerana orang Melayu itu dan itulah sikapnya tak abis-abis dan tak sudah-sudah. Sohaimi Shahadan bukan sahaja menyentuh hati-hati anak-anak yatim miskin, juga para ibu tunggal dan warga emas. Sohaimi dalam Majlis Berbuka Puasa di Finas baru-baru ini telah mengetuk pintu para seniman marhaen di kalangan kartunis dan pelukis. Bukan semua kartunis dan pelukis hidupnya senang dan bahagia meskipun perjuangan mereka asyik dan membahagiakan orang lain. Malah ramai juga para pelukis dan kartunis dalam negara ini hidup mereka lara.
Sohaimi Shahadan amat tahu halatuju perjuangan politiknya. Buka semata politik yang dikejar beliau. Malau politik hanyalah kenderaan untuk beliau berjuang demi rakyat. Demi orang susah dan orang-orang yang lemah. Agar mereka bangun dan bangkit. Berdiri dan menyahut perjuangan hidup dengan lebih gagah setia.

Di bingkisan Ramadhan ini, Kami mengajak seluruh anak muda yang berjuangan atas nama UMNO atau atas nama kebenaran. Ikutilah teladan baik yang ditunjukkan oleh Sohaimi Shahadan. Agar sekurang-kurangnya kita telah ada ikon baik dalam perjuangan politik tulin, bersih dan jujur.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 24 Aug 2011 11:32 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Pakar Forensik Import Sahkan Doktor Pusrawi Salah.

Posted: 24 Aug 2011 09:35 PM PDT

Doktor Pusrawi kata masa dia periksa Saiful punya lubang belakang, tiada kesan luka. Maka tiada bukti Saiful diliwat.

Maka, kenyataan Dr. Pusrawi ini digunakan oleh macai-macai pembangkang untuk meng'halal'kan perbuatan Anwar Ibrahim.

Cuba baca kenyataan Pakar Forensik yang diimport PKR.


KUALA LUMPUR: Seorang pakar forensik memberitahu Mahkamah Tinggi, semalam, bukan sesuatu yang ganjil jika tiada kecederaan dialami oleh bekas pembantu peribadi, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat bekas majikannya, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Prof Madya Dr David Lawrence Noel Wells, saksi ketiga pihak pembelaan, berkata demikian ketika menjawab soalan balas Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden apabila dirujuk dengan kes itu dan juga jurnal perubatan yang dikemukakan.


Menurutnya, terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi termasuk penggunaan pelincir, tahap paksaan selain kelewatan membuat aduan boleh menyebabkan kecederaan hilang.


*Anwar memang pakar dalam hal ni. Liwat tanpa meninggalkan kesan. Memang layak di gelar Pakar Korek Rektum (Jubur)

GEMPAR!!! Anwar Ibrahim yang arahkan Dr. Che Rosli untuk MALUKAN Fuziah Sembab?!!

Posted: 24 Aug 2011 06:55 PM PDT


 

Kenyataan di atas di buat oleh Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Kuantan, ketika demo diversion oleh juak-juak pakatan di hadapan KLCC pada 20 Mei 2011 lalu. Kenapa kami katakan demo diversion ? Kerana pada hari yang sama juga, AMK PKR telah menggertak untuk "menyerang" Utusan, namun dek kerana GENTARKAN semangat kamikaze  Pemuda UMNO dan Perkasa yang sedia menanti,  kumpulan pecinta PELIWAT ini telah lari pula ke KLCC untuk mengadakan demo ad-hoc bersama DAP berhubung isu Lynas !!! 


Tumpukan perhatian kita pada minit ke 1:05 hingga 1:17. Siapa Fuziah untuk dakwa tidak wujud seorang pun pakar pengurusan sisa nuklear di seluruh dunia?!! Habis siapa yang uruskan sisa nuklear dan radioaktif di semua loji nuklear yang bersepah di seluruh dunia?!! Alam Flora ke?!! Dan yang lebih menyedihkan, si sembab ini juga mendakwa Malaysia langsung tidak mempunyai seorang pakar pun untuk menguruskan loji tersebut!!! Namun persoalannya di sini adalah:


 
1) Adakah Lynas itu sebuah Loji Nuklear?!!


2) Adakah Fuziah mengatakan tenaga saintis nuklear tempatan yang diiktiraf di negara ini tidak berkelayakan?!! Apakah kelayakan Fuziah untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa?!! Yang di bawah ini apa cerita?!! Ironinya, Datuk Dr Daud Mohamad ini bukan setakat menjadi orang No. 2 dalam IAEA (siap merangkap Ketua jabatan Sains Nuklear dan Aplikasi), beliau juga kebetulannya memiliki PHD dalam Nucler Waste Management lagi!!! Fuziah apa ada?!! Muka sembab?!!Nah, sekarang, Allah SWT telah membuka aib Fuziah Sembab kepada semua rakyat Malaysia dek kerana enggan bertaubat daripada terus-terusan bersekongkol bersama kafir harbi DAP dalam memburuk-burukkan dan memfitnah Kerajaan yang ditunjangi oleh orang Islam. Dan ironinya sekali lagi di sini adalah, yang mendedahkan pekung busuk si Fuziah dan DAP ini tidak lain tidak bukan adalah rakan ahli parlimen sepakatannya sendiri!!!


Apakah ini semua akibat keceluparan mulut beliau yang bukan sahaja mencaci maki Kerajaan dengan fitnah dusta, bahkan turut memperlekehkan keupayaan dan kebolehan anak-anak bangsa sendiri dalam penguasaan ilmu teknologi nuklear?!! Penat Dr. Che Rosli mati-mati belajar hendak jadi saintis nuklear tau!

Sebab itulah Islam menolak sekeras-kerasnya kaedah malamat menghalalkan cara yang dipupuk oleh Anwar Al-Liwati ini, kerana akhirnya mudharatnya akan lebih banyak muncul daripada manfaatnya!!! Tapi apa yang hendak dipelikkan, kalau ketua umumnya sendiri pun dikatanya GAY...apatah lagi rakan sepakatan yang berlainan parti, ye dak?!!AL-AHQAAF

Posted: 24 Aug 2011 05:00 PM PDT

MUQADDIMAH SURAH AL-AHQAAF
Surah ini diturunkan di Mekah, mengandungi 35 ayat. Dinamakan surah "Al-Ahqaaf" kerana pada ayat 21, Allah Ta'ala menceritakan perihal kaum 'Aad – penduduk "Lembah Al-Ahqaaf"  - yang telah dibinasakan dengan sebab kekufuran mereka mendustakan ugama Allah yang disampaikan oleh Nabi Hud (a.s.)
Intisari kandungannya : Setelah menerangkan kebenaran Al-Qur'anu'l-Karim, kerasulan Nabi Muhammad (s.a.w.), dasar-dasar tauhid, kesesatan kaum kafir musyrik, dan sebaik-baik balasan yang didapati oleh orang-orang yang beriman, lalu diberi contoh perbandingan di antara anak yang salih dan taat, dengan anak yang ingkar – derhaka, dan sikap mereka terhadap Tuhan dan terhadap ibu bapa masing-masing.
Dalam hal ini, diterangkan bahawa Allah Ta'ala telah mewajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya. Ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah.
Kemudian diterangkan sifat anak yang salih: Setelah ia dewasa dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia semoga Allah (s.w.t.) memberinya taufiq supaya ia tetap bersyukur akan segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepadanya dan kepada kedua ibubapanya, dan juga supaya ia tetap mengerjakan amal-amal salih yang diredai Allah, serta berharap semoga Tuhan menjadikan sifat-sifat kebaikan itu meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunannya. Ia juga sentiasa bertaubat memohon ampun kepada Allah Ta'ala, dan menegaskan secara terbuka bahawa ia adalah dari orang-orang Islam yang tunduk taat kepada Allah Rabbul-'Alamin.
Sebaliknya Allah Ta'ala menerangkan pula mengenai anak yang derhaka: Amatlah derhakanya orang yang berkata kepada kedua ibubapanya ketika mereka mengajaknya beriman: bahawa ia bosan mendengar ajakan mereka dan ia tidak percaya kepada hari akhirat dan kejadian-kejadian yang akan berlaku pada hari itu. Kemudian Allah Ta'ala menerangkan perihal satu rombongan dari kalangan jin yang telah menyahut seruan Islam semasa mereka datang mendengar Nabi Muhammad (s.a.w.) membaca Al-Qu'ran. Lalu mereka kembali ke tempatnya dan menyiarkan Islam dalam kalangan kaum mereka.
Pada akhir surah ini, Allah Ta'ala perintahkan Baginda supaya bersabar dalam perjuangan menyiarkan Islam sebagaimana sabarnya Rasul-rasul yang telah lalu, kerana Baginda akhirnya akan berjaya.

Hadis Hari Ini - Menghulur Bantuan Sekalipun Kecil Nilainya

Posted: 24 Aug 2011 05:00 PM PDT


Daripada Ummu Bujaid RAnha bahawa beliau berkata :

Maksudnya : "Wahai Rasulullah! Sesungguhnya orang miskin sering datang ke pintu rumahku tetapi aku tidak mempunyai sesuatu yang boleh diberikan kepadanya." Maka Rasulullah SAW bersabda : "Sekiranya engkau tidak mempunyai sesuatu untuk diberikan kepadanya melainkan kuku kuda yang telah terbakar maka hulurkanlah ke tangannya."

Hadis Riwayat at-Tirmizi dan Abu Daud

Keterangan

Rasulullah SAW menggesa agar menghulurkan sedekah dengan apa sahaja benda yang dimiliki sekali pun kuku kuda atau seumpamanya. Ia merupakan benda yang paling rendah nilainya. Kebanyakkan fakir miskin tidak mahu menerimanya kerana ia tidak bermanfaat melainkan semasa kebuluran. Maka janganlah menolak permintaan orang yang memerlukan dalam keadaan merugikan.  

GEMPAR! 'BERBUKA' DI GEREJA ADALAH KONSPIRASI PAS!

Posted: 24 Aug 2011 07:39 AM PDT

Semakin lama, tembelang PAS makin terbongkar.

Sebelum ini PAS malu-malu kucing untuk mengakui bahawa mereka menyokong aktiviti tersebut.

Kali ini PAS tidak malu lagi untuk mengakuinya.

PAS telah menghantar seorang pemimpin mereka yang juga peguam syarie untuk membela 12 individu tersebut.

Isu gereja: Jangan hina anak guam kami

 Peguam yang mewakili 12 orang Islam yang terbabit dalam kontroversi ekoran pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di majlis makan malam amal anjuran Harapan Komuniti di Dream Centre pada 3 Ogos lalu berkata, mereka tidak sepatutnya dicemuh dan dihina, terutama di bulan Ramadan yang mulia ini.

"Sebagai peguam syarie mereka, saya perlu mengingatkan semua pihak untuk menahan diri daripada menuduh mana-mana orang Islam sebagai murtad yang boleh sama seperti kesalahan 'Takfir'," kata peguam Muhammad Burok.

Takfir bermaksud mengkafir orang Islam yang lain.

Muhammad meminta semua pihak supaya bertindak dengan introspeksi dan berhati-hati "agar kita boleh membantu pentadbiran keadilan undang-undang mengikut Perlembagaan Persekutuan dan Kedaulatan Undang-Undang".

"Marilah kita semua berdoa agar keributan yang telah menyebabkan ketegangan dalam hubungan masyarakat kita, akan berlalu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, akibat kontroversi tersebut, terdapat sentimen awam sedang ditiup dalam pelbagai media cetak dan elektronik, termasuk dalam blog, dengan cara yang menghasut ketegangan di kalangan rakyat Malaysia.

"Ini adalah sangat dikesali," tambahnya.

Menurutnya, beberapa penerbitan dan posting amat tidak bertanggungjawab dengan mendedahkan identiti dan butir peribadi pelanggannya, dan mendedahkan mereka bukan sahaja kepada cemuhan dan hinaan awam, tetapi juga kepada gangguan yang boleh membahaya keselamatan diri mereka.

"Kami menyeru semua pihak yang terlibat dalam media untuk bertindak dengan akal dan kebijaksanaan dengan menahan diri daripada membuat apa-apa penerbitan dan posting sedemikian supaya kita boleh membawa ketenangan dan perspektif pelbagai budaya dan agama dalam masyarakat kita," katanya.

Kepada agensi-agensi penyiasatan dan pegawai-pegawai mereka pula, Muhammad meminta mereka supaya mengekalkan piawaian tinggi profesionalism, integriti dan kerahsiaan.
 http://www.malaysiakini.com/news/173993

Untuk makluman pembaca MyMassa, Peguam PAS tersebut merupakan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS Pusat (2011-2013). Dia pernah bertanding menentang Datuk Wira Abu Seman di Parlimen Masjid Tanah pada tahun 2004.

Muhammad Burok.
Apa yang MyMassa rasa nak gelak ialah apabila PAS membicarakan soal kerahsiaan. Sejak bila PAS pandai jaga rahsia orang sedangkan beratus-ratus kad pengenalan orang telah mereka tayang semata-mata mahu menghentam SPR dalam isu daftar pengundi.

PAS semakin menghampiri ajalnya. Jika dahulu merekalah pejuang anti kristianisasi, kini merekalah sekutu terkuat gerakan tersebut. Tahniah PAS.

*Reformasi Anwar Ibrahim sememangnya berjaya mengubah PAS dari pejuang Islam kepada pejuang gereja.

Check Mate. Pakar DNA Anwar Ibrahim Terkantoi.

Posted: 24 Aug 2011 06:34 AM PDT

Menghabehkan boreh jo.

Import jauh-jauh pakar DNA tapi dah kena check mate.


Liwat II: Pakar buntu ditanya sperma dimasukkan

Pendakwa dalam perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini membangkitkan Kemungkinan sperma sengaja dimasukkan ke dalam dubur pengadu, dan oleh itu berkemungkinan ada orang ketiga yang mempunyai akses kepada sperma tertuduh.

NONEPeguamcara 11, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidan (kiri) bertanyakan soalan tersebut kepada saksi ketiga pihak pembela, Dr David Wells - pakar patologi forensik Australia - mengenai kemungkinan tersebut.

Kemungkinan itu ditimbulkan oleh Yusof ekoran dakwaan pihak peguambela Datuk Seri Anwar bahawa berlaku pencemaran dan gangguan keterangan mengenai bagaimana sperma itu boleh masuk ke dalam dubur pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Yusof: Jika seseorang memasukkan sperma itu, dia mesti ada sperma orang berkenaan?

Wells: (berfikir seketika) Perkara ini saya serahkan kepada pakar DNA.

Tahniah peguam cara, Datuk Mohd Yusof yang bijak mematikan hujah 'pakar' DNA.

Jadi, soalan yang boleh kita tanya kepada pencacai Anwar Ibrahim adalah:

MANA DATANGNYA AIR MANI ANWAR?


A. ANWAR SUKA BUANG AIR MANI MERATA-RATA.


B. DARI MULUT AMOI.


C. ANWAR ADA PENYAKIT YANG MUDAH TERPANCUT (Premature ejaculation (PE)).


D. AIR MANI ANWAR DICURI DARI BANK SPERMA.*Jawapan kat atas tu hanya pelaku je tau. Yang aku tau....PKR = Pakar Korek Rektum

Info MyMassa : Khas Untuk Warga Pantai Timur

Posted: 24 Aug 2011 05:04 AM PDT

Info ini diambil dari akhbar Utusan Malaysia.

Klik imej untuk membesarkannya.

Rancang perjalanan untuk memudahkah pemanduan. Selamat pulang berhari raya.

Mana Habis Dahulu?

Posted: 24 Aug 2011 01:31 AM PDT

Kes pertama melibatkan VIP yang digelar Pak Sheikh. Mangsa mula membuat laporan polis pada tahun 2008. Setelah 66 kali penangguhan, kes tersebut masih berjalan.


Kes kedua melibatkan seorang guru yang digelar Ustaz. Mula dihadapkan ke mahkamah baru-baru ini.
Pembaca MyMassa rasa, kes mana yang habis dahulu, Kes Pak Sheikh atau Pak Ustaz?

Sifar Pengangguran Jika Rakyat Malaysia Tidak Memilih!

Posted: 24 Aug 2011 12:31 AM PDT

Kami kongsikan berita dari akhbar Kosmo mengenai kekosongan jawatan dalam pelbagai sektor. Kekosongan ini dilaporkan hampir sejuta pekerjaan.

Klik untuk besarkan imej.

MyMassa cuba mencari sedikit info mengenai jumlah pengangguran di Malaysia. Pada akhir tahun lepas, dilaporkan jumlah pengangguran di Malaysia mencapai 364,200.

Jumlah pengangguran di Malaysia menurun

01/12/2010 9:16pm

PUTRAJAYA 1 Dis. - Malaysia mencatatkan pengurangan dalam jumlah pengangguran iaitu 364,200 pada September lepas berbanding 413,700 tahun lalu, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr. S. Subramaniam.

Beliau berkata, ini menunjukkan satu tanda positif untuk memperbaharui kekuatan perniagaan, meningkatkan keyakian pihak yang berkepentingan dan akhirnya pemulihan ekonomi.

Dalam ucapan pada majlis penyampaian sijil K-Workers Development Initiatives (KID) di sini, katanya jumlah pengangguran meningkat kepada 3.6 peratus pada tahun lepas kepada 413,700 daripada 3.1 peratus pada 2008.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1201&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_23.htm

Sifir mudah, jika ditolak jumlah kekosongan dan pengangguran di Malaysia, masih ada lebih 600,000 kekosongan untuk warga asing.

Tetapi kenapa masih ramai menganggur? Jawapannya tidak lain tidak bukan kerana rakyat kita memilih pekerjaan. Apa salahnya yang mempunyai kelulusan yang tinggi bermula dari bawah untuk menambah soft skill dalam diri. Bila dah ada keyakinan diri, barulah mudah untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik. Betul tak?

*Terharu tengok trailer dokumentari LAST TRAIN HOME. Susahnya rakyat negeri China untuk mencari rezeki berbanding rakyat Malaysia yang mudah dapat tetapi tak pandai bersyukur dan berterima kasih.


AL-JAATHIYAH

Posted: 23 Aug 2011 05:00 PM PDT

MUQADDIMAH SURAH AL-JAATHIYAH
Surah ini diturunkan di Mekah, mengandungi 37 ayat. Dinamakan surah "Al-Jaathiyah" (yang bertelut), kerana pada ayat 28 dan ayat-ayat yang terdahulu dan yang terkemudian daripadanya, Allah Ta'ala menerangkan peristiwa-peristiwa yang akan berlaku pada hari kiamat.
Pada hari itu akan dapat dilihat dalam keadaan cemas dan menunggu panggilan; masing-masing diseru untuk menerima surat amalnya, serta dikatakan kepada mereka: "Pada hari ini kamu akan dibalas menurut apa yang kamu telah kerjakan".
Intisari kandungannya: Bagi menolak tuduhan-tuduhan yang tidak berasas yang dilemparkan oleh orang-orang kafir terhadap kebenaran Al-Qur'an, Allah Ta'ala menegaskan bahawa Al-Qur'an itu diturunkan oleh Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
Kemudian ditegaskan, bahawa pada langit dan bumi serta segala isinya, juga pada kejadian diri manusia sendiri terdapat tanda-tanda yang membuktikan – keesaan Allah, kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, serta keluasan rahmatNya bagi orang-orang yang mahu menggunakan akal fikiran.
Setelah itu diterangkan akibat yang buruk yang akan menimpa tiap-tiap seorang yang menolak keterangan-keterangan yang dibentangkan oleh Allah Ta'ala di dalam Al-Qur'an yang menjadi hidayah petunjuk. Kemudian dijelaskan bahawa tiap-tiap balasan adalah berdasarkan kaedah: sesiapa yang mengerjakan amal salih, maka faedahnya akan terpulang kepada dirinya sendiri; dan sesiapa yang berbuat kejahatan, maka bahayanya akan menimpa dirinya sendiri.
Surah ini diakhiri dengan menerangkan peristiwa-peristiwa yang akan berlaku pada hari akhirat, serta balasan yang akan didapati oleh orang-orang yang beriman dan taat, dan orang-orang yang kufur ingkar.
Demikianlah ajaran dan peringatan Allah Yang Maha Adil, Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang mentadbirkan langit dan bumi, - Tuhan sekalian alam.

The Unspinners

Posted: 24 Aug 2011 11:31 PM PDT

Belantan

Posted: 24 Aug 2011 11:30 PM PDT

Belantan


Dr. David Wells Terdiam, Pendakwa Tanya Bagaimana Air Mani Dimasukkan Ke Rektum!

Posted: 24 Aug 2011 09:21 PM PDT

''Untuk meletakkan air mani seseorang pada sesuatu sampel atau rektum, orang yang hendak meletakkannya perlu ada air mani orang tersebut bukan?''

Pertanyaan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden itu menyebabkan saksi pembela ketiga dalam kes liwat membabitkan Anwar Ibrahim, Dr. David Wells terdiam seketika dan pada mulanya enggan memberikan sebarang jawapan kerana baginya soalan itu lebih sesuai ditujukan kepada pakar asid deoksiribonukleik (DNA).

Selepas Mohd. Yusof menjelaskan bahawa soalannya tidak langsung menjurus mengenai kehadiran DNA dan hanya melibatkan air mani sahaja, Wells kemudiannya bersetuju dengan cadangan tersebut.

Soalan yang pada mulanya mengundang gelak tawa daripada mereka yang berada di galeri awam termasuk penyokong Anwar Ibrahim akhirnya menyebabkan dewan mahkamah menjadi sunyi seketika selepas jawapan tersebut diberikan.

Soalan tersebut dikemukakan ekoran dakwaan pihak pembelaan sebelum ini yang menyatakan bahan bukti telah tercemar dan air mani Anwar telah diletakkan pada calitan-calitan putik kapas.

Mohd. Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan menimbulkan perkara tersebut hari ini semasa menyoal balas pakar patologi forensik dari Australia itu yang dilantik sebagai saksi pakar pihak pembelaan pada perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi di sini.

Mohd. Yusof dalam hujah di akhir kes pendakwaan sebelum ini menyatakan, 'tiada bukti bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ada menyimpan air maninya di bank sperma kecuali sekiranya pihak pembelaan mencadangkan air mani Anwar bertaburan di tempat kejadian.'

Terdahulu, Ketua Jabatan Perubatan Forensik dari Victoria Institute of Medicine, Australia itu bersetuju bahawa bukanlah satu perkara yang asing bagi seseorang lelaki dewasa yang diliwat tidak menunjukkan sebarang kecederaan pada duburnya.

Persetujuan itu diberikan selepas Mohd. Yusof merujuk saksi tersebut kepada dua buah jurnal perubatan Clinical Forensic Medicine oleh W. D. S. McLay dan Expert Evidence oleh Freckelton & Selby.

Menurut kedua-dua jurnal tersebut, ketiadaan kecederaan pada mangsa tidak boleh menyebabkan sesuatu tuduhan serangan seksual diketepikan. Malah, majoriti pengadu kes serangan seksual tidak menunjukkan sebarang tanda cedera yang nyata pada anggota sulit tidak kira lelaki atau wanita.

Selain itu, faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kejadian itu berlaku antaranya 'kesanggupan' mangsa untuk melakukan hubungan seks ekoran diperdayakan secara emosi, ketakutan akan berlakunya keganasan atau kematian dan tenaga yang digunakan untuk melawan serangan tersebut tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kecederaan.

Kelewatan dalam membuat laporan juga boleh menyebabkan luka kecil hilang atau pulih di samping penggunaan pelincir ketika serangan seksual dilakukan.

Berhubung isu penemuan sperma di dalam rektum pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Wells sekali lagi bersetuju dengan laporan jurnal perubatan yang sama iaitu 'kajian telah menunjukkan bahawa spermatozoa boleh ditemui di lokasi itu atau dubur sehingga tiga hari selepas hubungan seks luar tabii dibuat walaupun mangsa telah membuang air besar atau mandi.'

Beliau bagaimanapun turut menyatakan 'tidak selesa' untuk mengambil sesuatu sampel DNA selepas tiga hari.

Dalam kes yang dihadapi oleh Anwar, sampel DNA Mohd. Saiful Bukhari diambil di Hospital Kuala Lumpur(HKL) pada 28 Jun 2008, iaitu dua hari selepas kejadian dan diserahkan kepada ahli kimia, Dr Seah Lay Hong kira-kira 56 jam kemudian.

Pada prosiding hari ini, saksi itu turut bersetuju dengan tindakan doktor-doktor HKL yang tidak membuat sebarang tafsiran terhadap penemuan air mani pada beberapa sampel dalam laporan perubatan mereka dan hanya membuat tafsiran itu di mahkamah iaitu selepas laporan kimia ditunjukkan,

Selain itu, Wells menyatakan, beliau akan membuat pemeriksaan menyeluruh terhadap mana-mana mangsa tetapi hanya akan melaporkan maklumat yang relevan dalam laporannya.

Sementara itu, Pengurus Pentadbiran Hospital Pusrawi, Yusni Ali memberitahu, ketika beliau mengambil alih tugas tersebut pada 17 Ogos 2008, fail pesakit bernama Mohd. Saiful Bukhari Azlan hanya mengandungi sehelai kertas iaitu 'Rekod Perubatan Jabatan Kecemasan Pusrawi'.

Dokumen itu juga hanyalah salinan dan bukannya dokumen asal, kata saksi pembelaan keempat. Menjawab pertanyaan Mohd. Yusof semasa sesi pemeriksaan balas, Yusni berkata, tiada sebarang laporan perubatan pesakit tersebut atau akuan bersumpah ditemui di dalam fail itu.

Semalam, bekas doktor di Jabatan Kecemasan hospital terbabit, Dr. Mohamad Osman Abd. Hamid memaklumkan, beliau ada menyediakan laporan perubatan Mohd. Saiful Bukhari dan menyerahkannya kepada seseorang yang didakwanya pegawai Hospital Pusrawi bernama Azlan.

Beliau yang kini bertugas di Institut Jantung Negara (IJN) juga memberitahu ada menandatangani satu akuan bersumpah selepas seorang peguam bernama Yusri dan pesuruhjaya sumpah bernama Anuar menemuinya dan menyakinkan beliau bahawa dokumen itu adalah untuk simpanan fail sulit.

Anwar. 64, dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 26, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No.99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.-UM.

Suara Politik
Taminsari

Lagak Anwar semasa pembelaan - Didakwa hina mahkamah, jatuhkan reputasi institusi kehakiman!

Posted: 24 Aug 2011 09:36 AM PDTTidak tahu apa yang difikirkan oleh Anwar ketika membaca kenyataan pembelaan dimahkamah semalam! Adakah Anwar pergi ke mahkamah untuk membela diri ataupun hendak memberi 'tazkirah' kepada Tuan Hakim dan juga umum yang datang untuk mendengar.

Dilihat Anwar Ibrahim terus mendendangkan lagu lama apabila mendakwa kes liwat yang sedang dihadapinya kini adalah konspirasi politik pucuk pimpinan negara, dakwaan yang dibuatnya pada 1998. Beliau sebenarnya mahu mencari kebenaran berhubung kes liwatnya tetapi menggunakan proses mahkamah sebagai medan kempen politik.

Anwar Ibrahim juga disifatkan telah menghina mahkamah dalam kenyataan pembelaan kes liwatnya semalam apabila 'menyerang' Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah secara terang-terangan.

Peguam terkemuka, Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah berkata, selain memburukkan imej Mohamad Zabidin, Anwar juga dilihat cuba menjatuhkan reputasi institusi mahkamah di negara ini apabila mendakwa beliau ditindas daripada mendapat perbicaraan yang adil.

Dalam kenyataan pembelaan Anwar setebal 32 muka surat semalam, beliau secara terang-terangan telah memburukkan institusi mahkamah serta para pegawai seperti hakim di hadapan para pemerhati dan orang awam.

"Kenyataan (pembelaan) Anwar semalam bukan bersifat membela diri tetapi lebih daripada kenyataan politik yang memburukkan mahkamah serta mengutarakan perkara-perkara tidak relevan," katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Semalam, Anwar dalam keterangan selama kira-kira satu jam 45 minit menegaskan bahawa Mohamad Zabidin menindas hak beliau untuk mendapat perbicaraan adil sungguhpun hakim berkenaan telah berpuluh kali membenarkan penangguhan demi menghormati Ahli Permatang Pauh itu sebagai tertuduh.

Anwar yang memilih untuk memberi pernyataan tidak bersumpah dari kandang tertuduh dilihat cuba 'menyelamatkan' dirinya daripada disoal balas oleh pasukan pendakwaan yang diketuai oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abidin.

Mengulas perkara itu, kata Muhammad Shafee, setiap tertuduh mempunyai hak untuk berbuat demikian tetapi ia agak jarang digunakan kecuali atas sebab-sebab tertentu seperti tertuduh itu mempunyai tahap keupayaan minda yang rendah berbanding manusia normal lain.

Ia biasanya digunakan dalam kes-kes tertuduh yang amat naif, antara waras atau tidak, ataupun tertuduh itu mempunyai sesuatu yang ingin disorokkan dan tidak berupaya menghadapi pemeriksaan balas pendakwa raya.

"Kenyataan tanpa bersumpah sebenarnya tidak memerlukan seseorang tertuduh itu untuk bercakap benar di mahkamah kerana pihak pendakwa tidak boleh ataupun tidak perlu menyoal balas tertuduh," katanya.

Anwar pasti akan terus mencari helah untuk melengah-lengahkan perbicaraan kes liwatnya supaya kempen politiknya berterusan.

Suara Politik
Taminsari

AZLI SHUKRI

Posted: 24 Aug 2011 11:22 PM PDT

AZLI SHUKRI


Lynas Satu Cerita Bohong : Dr Rosli Akan Dicaci Maki!

Posted: 24 Aug 2011 11:21 PM PDT

Setelah cerita pembohongan cincin 24 juta terbongkar tapi oleh pihak luar (Kompas) yang tersilap bergantung kepada penyebar fitnah bernama Chegu Bard, semalam Pakatan Rakyat terkantoi lagi tapi dalam isu Lynas pula, lebih memeritkan yang terlibat itu adalah orang Pakatan Rakyat sendiri, dari parti PAS.

Dalam nak menunjukkan bahawa partinya juga turut mendapat sokongan orang-orang terpelajar, sarjana-sarjana dalam pelbagai bidang, PAS telah mencalonkan beberapa orang dari kumpulan ini sebagai calon pilihanraya ke-12 pada 2008. Setelah keputusan keluar, beberapa diantara mereka ini menang dan bergelar YB sehingga kini.

Antara yang terlibat itu ialah Ahli Parlimen Hulu Langat dari PAS, Dr. Che Rosli Che Mat.

Berkelulusan Doktor Falsafah dalam sains Nuklear, sudah tentu Dr. Rosli punya pengetahuan mendalam apa yang dikatakan nuklear dan apa yang dikatakan tidak. Tahap radiasi macam mana yang boleh membahayakan kesihatan dan tidak. Sebagai pakar juga, sudah tentu Dr. Rosli tidak boleh menafikan kebenaran disebalik kilang Lynas ini, baik dari segi teori mahupun teknikal.

Semua ini yang membuatkan Dr. Rosli tidak boleh menahan diri dari membuat kenyataan yang benar mengenai Kilang Lynas ini – kilang ini bukan kilang memproses bahan nuklear dan seterusnya tidak merbahaya kepada manusia Walaupun dari segi politiknya ia amat merugikan PAS dan Pakatan Rakyat tapi sekurang-kurangnya maruah Dr. Rosli sebagai saintis nuklear masih terpelihara.

Kebetulan pulak isu ini sudah menjadi isu politik (bukan akedemik) dengan Pakatan Rakyat menjadi dalang di sebaliknya (gambar atas sebagai bukti)

Merugikan saja belajar bertahun-tahun sehingga mendapat PhD kalau membiarkan pihak-pihak yang 'tidak sekolah' ke tahap itu seperti Fuziah Salleh memberikan ulasan-ulasan yang jelas bercanggah dengan pengetahuan yang telah diperolehi hasil penat lelah mentelaah dahulu.

Menyokong Pakatan Rakyat tidak bermakna menyokong saja segala pembohongan yang diatur oleh mereka, mungkin inilah pandangan dan pendirian Dr. Rosli. Tapi Dr. Rosli silap, kenyataan di atas itu mungkin benar dalam bidang akedemik tapi tidak dalam bidang politik, lebih lagi cara politik yang diamalkan Pakatan Rakyat dan PAS.

Pada PAS, musuh yang nyata ialah UMNO, apa saja yang boleh untuk menjatuhkan UMNO (termasuk pembohongan) adalah 'halal' olehnya. Kebetulan kerajaan BN yang membawa pelaburan masuk RM 700 juta melalui kilang Lynas ini dan keadaan ini merugikan Pakatan Rakyat serta tidak boleh dibiarkan.

Untuk pengetahuan Dr. Rosli, segala apa yang dijadikan isu oleh Pakatan Rakyat dan komponennya selama ini, bukanlah isu yang sebenarnya. Tinggal lagi Dr. Rosli bukan pakar dalam bidang yang diisukan itu, maka itu Dr. Rosli tidak mengulas banyak atau mengulas langsung mengenainya. Berlainan pula dengan isu kilang Lynas yang memang menyentuh kepakaran Dr. Rosli sebagai saintis Nuklear.

Pendedahan Dr. Rosli yang menyokong pembinaan kilang Lynas ini benar-benar memberikan tamparan hebat kepada puak Pakatan Rakyat terutama PAS. Inilah padahnya bila memilih calon tangkap muat, bukan berdasarkan kriteria politik yang sepatutnya menjadi faktor penting dalam pemilihan seorang ahli Parlimen/ADUN.

Orang ini (Dr. Rosli) tidak ada pengetahuan politik, yang tahu olehnya ialah apa yang benar kepadanya, apa yang ada dalam kepakarannya dan apa yang fakta sahaja. Dr. Rosli bukan MP tak sekolah macam Mahfuz Omar yang boleh bercakap segala macam merepek dan boleh hidup dengan pembohongan tersebut sehingga dia mati!!

Dr. Rosli adalah pakar dalam bidang yang berkenaan, dengan berdiam diri dan membiarkan bidang kepakarannya diputar belit waima oleh media partinya sendiri (dalam hal ini Harakah), adalah satu tamparan kepada kelulusan akedemik yang dimilikinya.

Bukan semua orang boleh dapat PhD lebih lagi dalam bidang sains nuklear tapi orang tak lulus SRP pun boleh jadi MP (Mahfuz).

Itu nasib baik tidak ada pakar dalam video dan fotografi yang terlepas menjadi calon dan menang atas kerusi PAS. Kalau tidak, orang ini pasti mampu menjelaskan hal teknikal yang membawa kepada rumusan pakar luar negara yang video Anwar dan china doll itu adalah 99.8 peratus tulen berlawanan dengan kenyataan Hadi Awang yang langsung tak pakar itu.

Isu Lynas ini sudah masuk tahap matang. Sudah ada sebilangan orang yang percaya ianya projek merbahaya dan sebilangan lagi yang berpendirian sebaliknya. Oleh yang demikian, pendedahan Dr. Rosli dalam is Lynas di tahap 'matang' ini bukan hanya mencemar imej PAS dan Pakatan yang disokongnya dalam isu ini, malah dalam isu-isu lain juga.

Nampak sangat PAS dan rakan komponennya sengaja memutar belit isu bukan berlandaskan kebenaran tapi demi kelebihan politik. Jenuh kami cakap selama hari ini tapi puak-puak ini taknak percaya, tapi nah ambik kau, orang dalam sendiri dah bercakap.

Bukan calang-calang orang pulak tu!!! (Sumber : MyKMU.Net)

Bukankah Ulama Dalam PAS Mengikut Telunjuk DAP? Macam Mana Nie Ustaz? Apakah Karpal Singh Iktiraf Ulama PAS?

Posted: 24 Aug 2011 03:19 AM PDT

Wahai Dato Tuan Ibrahim Apakah Ulama PAS Takut Kepada Allah Tatkala Menghina dan Memfitnah Pemimpin UMNO?

Posted: 24 Aug 2011 03:08 AM PDT

Jom Tonton - Ulama Politik - Untuk Dakwah atau Parti?

Posted: 24 Aug 2011 02:40 AM PDT


Jangan Khuatir Tuan Mufti!

Posted: 24 Aug 2011 01:50 AM PDT

Demi Allah, jika kita memerlukan 100 tahun lagi bagi menghumban Anwar Ibrahim ke dalam penjara - maka lakukan! Mulut dan lidahnya sudah cukup menjadi fitnah dan bencana kepada negara ini. Kelakuan dan tabiatnya sudah cukup merosakkan nama Islam, minda dan pemikirannya sudah cukup untuk menghancurkan umat Islam di negara ini. Percayalah wahai Mufti Perak yang saya sayangi - ada sebab dan bukti yang kukuhlah, maka Tun Mahathir mengambil tindakan tegas terhadap Anwar Ibrahim - InsyaAllah di akhirat kelak nanti, Tuan Mufti antara lautan manusia yang akan mengucapkan terima kasih kepada Mahathir yang dituduh sebagai Mahafiraun kerana memecat Anwar Ibrahim - cukuplah dengan segala bukti yang ada sekarang - dari sumpah Mubahalah hingga ke rakaman video, semuanya mengsahkan siapakah Anwar Ibrahim yang sebenar. Walau sebesar mana pun dosa Mahathir, demi Allah, kebaikannya yang ikhlas dalam menghalang Anwar Ibrahim daripada menjadi Perdana Menteri Malaysia, tetap tercatat sebagai amal mulia yang mendapat redha Allah. Jangan risau tuan Mufti, doalah semoga Allah memberi hidayah kepada para pemimpin kita, semoga umat Islam bersatu padu. Wallahualam. Baca laporan Harakah di bawah :

KUALA LUMUR, 24 Ogos: Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria mendakwa beliau pernah meminta bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad agar jangan membuat tuduhan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim jika tidak cukup bukti. Namun demikian, nasihat itu tidak didengar oleh Mahathir ketika beliau menjadi perdana menteri dahulu, kata Harussani dalam wacana Ulama Politik Untuk Dakwah atau Parti? yang bermula jam 11.00 pagi tadi di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf.

"Tun Mahathir selalu dengar nasihat saya tetapi enggan dengar bila nak pecat Datuk Seri Anwar dan buat peralihan kuasa dan jangan buat tuduhan liwat jika tidak cukup saksi," kata Harussani dalam forum itu.Turut serta dalam forum anjuran akhbar Sinar Harian itu adalah Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, ulama muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya manakala moderatornya adalah Datuk Dr Asri Zainal Abidin. Dalam majlis itu, Mufti Perak itu mendedahkan, bagi memastikan perpaduan Melayu-Islam, beliau pernah mengingatkan Datuk Seri Najib Razak tentang kerajaan yang "lemah, tidak amanah dan rasuah.""Saya kata pada Najib, Datuk Seri, perpecahan Melayu sebab kerajaan cukup lemah, tak amanah dan rasuah," kata Harussani. Harussani berkata sebagai orang yang tidak berparti, beliau telah mengambil pendekatan itu sejak zaman Tun Razak Hussein lagi. Diminta menghuraikan tegurannya itu, Harussani bagaimanapun enggan melakukannya kerana berharap ia "habis di sini sahaja".

Surat Terbuka Kepada Dr Asri

Posted: 24 Aug 2011 12:46 AM PDT

Oleh HUDZAIFAH AL-YAMAN Bismillahirrahmanirrahim. Dimulai surat ini dengan doa, mudah-mudahan Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) beroleh kasih sayang Allah SWT hendaknya, dan terus istiqamah melagang perjuangan Islam di muka bumi ini, tanpa secuit pun rasa takut kepada makhluk; atau secalit rasa curiga diserang pelbagai sudut. Firman Allah SWT: "Dan mereka tidak merasa takut selain kepada Allah." (At-Taubah: 18)

Dr Maza, membaca dan meneliti pandang sisi tuan mutakhir ini, khususnya mengenai korelasi antara isu murtad dan isu agihan zakat, membuat saya semakin tertanya-tanya.

Persoalannya ialah, apakah rahsianya menyebabkan agihan zakat di negara ini tidak berkesan dalam menangani isu-isu kemiskinan dan sejauh manakah inisiatif yang telah dilakukan demi memperbaiki keadaan.

Dr Maza, tuan menyatakan di Malaysia ini ada 14 jabatan agama. Ya, itu bermakna Malaysia juga mempunyai 14 pusat zakat dan 14 orang mufti. Wang zakat terkumpul mencecah billion ringgit saban tahun.

Sayangnya, kenapakah masih ramai umat Islam yang tidak tersantuni dengan dana zakat. Ingin rasanya saya bertanya kepada seorang mufti demi seorang mufti, apakah yang berlaku di sebalik tirai zakat di setiap negeri.

Namun, sayugianya saya juga ingin menanyakan soalan yang sama terlebih dahulu kepada Dr Maza. Bukankah dahulu tuan adalah seorang mufti juga, yang menjabati kondisi mufti di Perlis Darus Sunnah?

Maka, kala Dr Maza sendiri menjawati jawatan mufti, apakah tindakan konstruktif anda dalam memperbetulkan segala ketempangan ini, khususnya dalam pengurusan zakat di Malaysia, atau paling minimal di Perlis Darus Sunnah, negeri Dr Maza paling "berkuasa?"

"Amat besar kemurkaan Allah, bagi sesiapa yang mengatakan apa yang tidak dikerjakannya." (As-Saff: 3). Justeru, jujurnya saya berharap dan amat yakin, pastinya Dr Maza tidak sesekali termasuk ke dalam kategori di atas.

Lalu, dengan harapan dan keyakinan yang sama, pastinya Dr Maza juga boleh memberikan penjelasan saksama, secara ditil dan komprehensif, apakah gendalanya yang menyebabkan amalan zakat khususnya aspek agihan zakat masih di takuk lama, termasuklah di Perlis Darus Sunnah.

Kami, para golongan awam ternanti-nanti penjelasan Dr Maza dalam hal ini, sesungguhnya! "Maka, bertanyalah kamu sesuatu perkara kepada ahlinya jika kamu tidak mengetahuinya." (An-Nahl: 43).

Dr Maza, sebagai bersifat adil dan tidak bias, saya memaksa diri membuat sedikit kajian dan gelintaran. Lalu, saya dapati di Malaysia ini, keunikannya bukan sekadar dengan 14 orang mufti dan 14 jabatan agama segala; tetapi juga unik justeru semua urusan agama ditadbir berbeza-beza oleh negeri. Padanlah harga zakat fitrah pun berbeza juga, sedangkan kita ini semuanya dalam satu Malaysia.

Maka, saya tidak fikir Dr Maza, seorang cendekiawan yang amat cakna dengan keadaan; tidak menyedari senario ini. Pastinya Dr Maza punya kenalan di sektor undang-undang yang arif perihal perlembagaan negara, buat menjelaskan kepada Dr Maza apakah implikasinya kepada amalan zakat apabila wujudnya pengasingan kuasa agama mengikut negeri.

Secara umumnya, pastilah sukar bagi disatukan kendaliannya, kerana masing-masing punya wewenang tersendiri. Pastilah besar juga kesannya kepada isu-isu agihan zakat, bukan?

Ya, saya yakin pasti ada kesan. Antaranya, negeri masing-masing tertakluk kepada undang-undang zakat sendiri. Bila zakat dikutip, pasti setiap negeri mengutamakan negerinya sendiri.

Apa yang diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan juga, tidak semestinya menjadi ikutan negeri. Saya tidak fikir, Dr Maza terlepas pandang semua hal ini.

Apa yang saya risaukan, ketidak selarasan ini mengakibatkan ada negeri yang maju dalam pengurusan zakat dan ada yang mundur dan jauh ketinggalan.

Apabila Dr Maza menembak dengan peluru penabur, maka tembakan Dr Maza akan berterabur dan menyimbah merata-rata, kerana pastinya peluru penabur Dr Maza tidak bermata dan tidak ada deria rasa.

Bagi saya yang tidak sealim Dr Maza, pastilah situasi ini tidak bersifat adil bagi sesetengah negeri yang telah berusaha sebaik daya memperkasakan pengurusan zakat.

Ini kerana, jika dilihat kepada Pusat Zakat Pulau Pinang sendiri, tempat Dr Maza bermastautin dan mencari rezeki, pengurusan zakatnya adalah antara yang terbaik di Malaysia.

Saya tidak tahulah, jika Dr Maza tidak mempunyai hubungan yang baik dengan pusat zakat ini. Namun, berdasarkan apa yang saya baca dan saya amati, Pusat Zakat Pulau Pinang telah melaksanakan pelbagai pendekatan demi memastikan pengagihan zakat dibuat secara telus, berkesan dan sistematik.

Bahkan, di samping Pulau Pinang, Selangor juga dilihat antara negeri yang maju pengurusan zakatnya.

Berdasarkan paparan berita di laman sesawang Lembaga Zakat Selangor (saya fikir Dr Maza patut selalu singgah di portal mereka, klik sahaja di www.e-zakat.com.my), pelbagai mekanisme agihan mereka jalankan. Secara jujur dan sedar, saya fikir mereka juga layak dianggap negeri termaju pengurusan zakatnya – sama ada kutipan mahu pun agihan.

Apa yang menjadi masalah, adalah beberapa buah negeri yang tidak begitu terurus rapi organisasi zakatnya. Dan seperti yang saya nyatakan di atas, sebagai mantan mufti di Perlis Darus Sunnah selama beberapa tahun, apakah tindakan konstruktif Dr Maza untuk memperkasakan institusi zakat di sana?

Bukankah Dr Maza orang paling besar dalam membuat kata putus dalam urusan fatwa? Maka, apakah fatwa-fatwa berkaitan zakat yang boleh dianggap terbaik dalam menanggapi keperluan asnaf zakat di Perlis Darus Sunnah?

Harus kita ingat, Perlis adalah negeri kecil. Namun, dalam negeri sekecil Perlis pun masih ramai orang miskin. Apakah susah bagi Dr Maza mempengaruhi pihak pengurusan zakat di negeri yang beliau sendiri menjadi muftinya untuk membuat perubahan mendasar, yang mampu mendatangkan kebaikan secara holistik kepada umat Islam khususnya asnaf zakat dan paling utama, Dr Maza mampu meninggalkan satu legasi sebagai contoh nyata pengurusan terbaik di Malaysia kepada semua pihak.

Inilah namanya, medan menyatakan pandangan tidak sama dengan medan merealisasikan harapan. Sebagai seorang pemikir, ada moleknya Dr Maza berfikir dan memberikan saranan dan cadangan, agar pengurusan zakat di Malaysia dapat diselaraskan.

Bagi saya seorang awam, amat susah menerangkan bila seorang Cina bukan Muslim menanyakan soalan: "You orang Islam, apa pasal dalam you punya agama, ada banyak beza...satu negeri kata rokok haram, satu negeri kata halal, itu saham sini haram, sana negeri kata halal, sana negeri kata boleh, sini negeri kata no..."

Dr Maza, inilah secebis keluhan kami orang awam yang hanya berpandukan panduan para ulama dan umara dalam kehidupan. Hanya kepada Tuhan kami berserah, tempat kami menggantung harapan.

Ampun maaf andai ada kekhilafan. Salam Ramadan daripada saya dan semoga Dr Maza terus istiqamah menabur ilmu dan menyemai bakti di Malaysia, tanpa ada sebarang keraguan, tanpa segaris ketakutan dan tanpa sekelumit anasir berkepentingan. Wallahua'lam.

Mustahillah Ustaz PAS Kasi Rasuah..Ini Mesti Konspirasi UMNO

Posted: 23 Aug 2011 11:55 PM PDT

IPOH 23 Ogos - Presiden Pertubuhan Kebajikan Wawasan Kesejahteraan Insan Negeri Perak, Fauzi Muda hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Perak, Nor Azli Musa dan peguamnya cuba merasuah beliau sebanyak RM50,000.

Dalam laporan tersebut, Fauzi mendakwa pada 10.30 malam kelmarin, dua lelaki yang memperkenalkan diri sebagai wakil firma guaman Zainul Rijal Talha & Amir datang ke rumahnya kerana mahu berbincang tentang notis saman fitnah terhadapnya yang dihantar semalam.

Katanya, dalam perbincangan itu, beliau ditawarkan RM50,000 dengan syarat bersedia melakukan beberapa perkara termasuk meminta maaf secara terbuka kepada Nor Azli dan menyokong kenyataannya terhadap Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

"Selain itu, saya diminta menarik balik segala tuduhan dan dakwaan dalam isu jutawan segera melibatkan pemimpin pembangkang termasuk Nor Azli yang dilaporkan kepada SPRM.

"Saya juga diminta mengaku bahawa segala tindakan itu adalah atas bayaran atau agenda UMNO dan Barisan Nasional (BN)," katanya di pekarangan pejabat SPRM Perak di sini, hari ini.

Mengenai tuntutan saman oleh Nor Azli, Fauzi menegaskan bahawa beliau tidak akan memohon maaf kepada bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Perak itu dalam tempoh seminggu seperti dituntut.

"Yang kedua, tiada sebab untuk saya bayar RM250,000 kepada mereka dan ketiga, saya mohon dengan segala hormat kepada Nor Azli supaya segera kemukakan saman supaya saya boleh membuat banyak lagi pendedahan di mahkamah," katanya.

Fauzi yang merupakan bekas Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Perak turut mencabar Nor Azli menafikan secara terbuka bahawa beliau bukan salah seorang 'jutawan segera' dan mengisytiharkan asetnya semasa dan selepas 11 bulan pemerintahan pembangkang di Perak.

"Saya sudah serah kepada SPRM senarai individu yang disyaki memiliki kemewahan segera semasa pemerintahan pakatan pembangkang. Nor Azli pun sudah tahu dia salah seorang daripadanya," katanya.

Beliau turut sedih kerana terpaksa berhadapan tindakan saman daripada individu yang mengaibkan Harussani.

"Sepatutnya Nor Azli layak disaman oleh Mufti Perak kerana menggelar Harussani dengan panggilan 'Syaitan bercakap' dan 'Haramsani'. Namun, saya terima hakikat ini kerana ia untuk kebenaran dan maruah seorang yang patut kita hormati," katanya.

Fauzi disaman fitnah kerana kenyataannya semasa membela Harussani di Utusan Malaysiapada 7 Jun lalu apabila mendakwa Nor Azli antara lapan pemimpin pembangkang yang menjadi 'jutawan segera' semasa tempoh 11 bulan pemerintahan pembangkang di Perak sehingga mampu membeli rumah berharga RM500,000.

Sultan Pulak Dipermainkan Oleh PKR

Posted: 23 Aug 2011 11:25 PM PDT

SHAH ALAM 23 Ogos _ Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah tidak pernah menitahkan atau memperkenankan cadangan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi menubuhkan majlis penasihat syura untuk menyelesaikan isu pemeriksaan terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 3 Ogos lalu.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani berkata, baginda menyatakan rasa amat terkejut dengan kenyataan Menteri Besar seperti yang dilaporkan oleh media hari ini bahawa baginda telah memperkenankan penubuhan majlis penasihat tersebut sedangkan perkara itu adalah tidak benar.

''Apa yang berlaku ialah Menteri Besar Selangor telah menyembah maklum kepada Sultan Selangor mengenai hasrat beliau untuk memanggil dan berjumpa dengan pihak pengurusan DUMC bagi mendapatkan penjelasan berhubung dengan isu pemeriksaan oleh JAIS di gereja tersebut pada hari Rabu, 3 Ogos lalu. Beliau bercadang untuk membawa bersama Sahibus Samahah Mufti Selangor (Datuk Seri Tamyes Abdul Wahid)," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Abdul Khalid dalam kenyataannya menyebut, Sultan Selangor telah menitahkan kerajaan negeri supaya menubuhkan majlis penasihat syura dalam usaha menyelesaikan pertikaian berhubung isu pemeriksaan terhadap JAIS terhadap DUMC di Petaling Jaya pada awal bulan ini.

Berdasarkan kenyataan itu, Abdul Khalid menyatakan majlis penasihat syura itu akan dianggotai Mufti Selangor dan Timbalannya, Datuk Abd. Majid Omar yang berperanan mengkaji isu-isu yang membimbangkan masyarakat Islam dan komuniti bukan Islam di Selangor selain mewujudkan garis panduan demi memastikan sikap hormati menghormati dan harmoni pelbagai kaum dan agama terus terpelihara.

Menurut Mohamad Munir, Sultan Selangor tidak menghalang hasrat Menteri Besar memanggil pihak gereja bersama dengan Mufti Selangor, tetapi baginda menasihatkan supaya timbalan mufti dijemput sekali untuk memberi nasihat bagi perkara-perkara yang berkaitan dengan hukum-hakam syariah dan tidak menyentuh sama sekali isu pemeriksaan gereja oleh JAIS.

''Oleh yang demikian, isu tentang Sultan Selangor menitahkan atau menasihatkan kerajaan Negeri Selangor menubuhkan majlis penasihat syura adalah tidak benar.

''Pendirian Sultan Selangor berkaitan dengan majlis penasihat syura atau pun berbentuk dialog berkaitan agama, tidak pernah diperkenankan kerana negeri Selangor telah mempunyai Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), JAIS dan Jabatan Mufti Negeri Selangor," tegasnya.

My Longest Yard

Posted: 24 Aug 2011 11:22 PM PDT

My Longest Yard


DS Najib akan turun ke kubu Anwar Ibrahim 11 Sept. Permatang Pauh Menjerit !!

Posted: 24 Aug 2011 11:06 PM PDT


Dijangka 10 ribu tetamu akan hadir ke Rumah Terbuka Malaysia Aidilfitri di Permatang Pauh pada 11 September ini.

Bukan saja DS Najib yang akan turun. Malah Menteri-Menteri Kabinet pun mungkin akan turut serta.

Anwar Ibrahim pun dijemput hadir sama..datang jangan tak datang..hehe


"Saya pun malu. Saya orang PAS juga. Akhirnya saya buat keputusan sbg saintis nuklear"

Posted: 24 Aug 2011 08:42 PM PDT

Gambar : Sebelah kanan adalah Fuziah Salleh manakala Dr Che Rosli di sebelah kiri.

Ahli Parlimen PKR Kuantan, Fuziah Salleh bermain emosi penduduk Kuantan berhubung pembinaan kilang kimia Lynas.

Dia menakutkan penduduk Kuantan atas faktor kejahilan mereka memahami kesan radiasi yg sebenarnya adalah jenis semulajadi dan langsung tidak merbahaya.

Semalam, 2 orang saintis termasuk Ahli Parlimen PAS Hulu Langat iaitu Dr Che Rosli Che Mat tampil menceritakan hal sebenar.

Untuk pengetahuan anda, Dr Che Rosli ini bukan calang-calang orang. Dia bukan ahli politik tong kosong seperti Mahfuz Omar, tapi merupakan seorang saintis nuklear.

Dalam buletin utama TV3 semalam, Dr Che Rosli 'membedil' Ahli Parlimen Kuantan, parti PAS serta Harakah berhubung kilang Lynas. Saksikan video di bawah.Minit 2:03
"Yang membawa isu ni PKR. Jadi saya bersabar lama dan saya pernah dapat warning daripada Penerangan PAS mengatakan YB jangan buat komen apa-apa. Saya terima. Saya tidak bercakap. Tapi tidak adil. Mereka buat komen setiap keluaran Harakah dengan bahasa yang kita kurang senang lah. Adakah Lynas itu sebagai loji nuklear? Pernah Dr Mitzi nampak sebagai loji radiation lah apa semua macam-macam. Dia spin."

Minit 2:35
"Saya pun malu. Saya orang PAS juga. Jadi akhirnya saya buat keputusan saya sebagai saintis nuklear, saya datang hari ini. Apa dia orang nak kata, kata lah."


Ketegasan Dr Che Rosli patut dicontohi. Dia sanggup ketepikan soal undi dan politk. Yang lebih penting adalah fakta dan kebenaran.

Apa komen Fuziah Salleh? Nak tuduh Dr Che Rosli telah 'dibeli'?

Kami pasti Fuziah Salleh tak senang duduk. Isu Lynas meruapakan nyawa politiknya. Jatuh bangun dalam PRU akan datang bergantung sepenuhnya dalam Lynas.

Mungkin kerana Lynas jugaklah, kerusi parlimen Kuantan boleh lepas dari genggaman Fuziah.

Pakatan Rakyat Selangor berada diambang kekalahan??

Posted: 23 Aug 2011 11:31 PM PDT


Nampaknya Pakatan Rakyat di Selangor sudah dapat hidu kekalahan dalam PRU akan datang.

Masakan tidak, pihak Pakatan terutamanya PAS telah keluarkan statement 'bunuh diri'.

Sebelum turun bertanding lagi, PAS dah keluar bermacam jenis alasan. Kali ini isu 'daftar pemilih kotor' pula. Baik punya cerita.

Orang dah tahu nak kalah..macam tu lah.

Nampaknya PAS makin rasai 'ombak besar' yang melanda rakyat Selangor terutamanya selepas peristiwa JAIS menjalankan pemeriksaan(bukan serbuan) di gereja DUMC.

Pengundi Selangor memerhati saja gelagat dan pendirian PAS yang kelihatan amat 'bergoyang-goyang'. Tidak tegas dan kerap kali flip flop. Akidah tak penting. Undi lebih penting kan..kan

So, isu 'daftar pemilih kotor' hanya alasan buat PAS untuk tutup kemaluan menjelang PRU akan datang. Itu sahaja.