Selasa, 20 Mei 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 20 May 2014 01:34 PM PDT

tun faisal dot com


#PRKTelukIntan : Senarai calon Cina dan India BN yang menang dalam kawasan majoriti Melayu

Posted: 20 May 2014 05:30 AM PDTSave the rhetoric and hyprocrisy, BN dah lama buktikan bahawa pengundi bukan Melayu boleh menang di kawasan majoriti Melayu. DAP baru nak sedar? Mungkin tak. Pemilihan CEC DAP membuktikan rasisme yang terus kukuh dalam sanubari mereka.

Lihat kawasan majoriti Melayu/Bumiputera Islam yang dimenangi oleh calon Bukan Melayu/Islam BN. 


PARLIMEN Simpang Renggam (M- 56%) Suhaizan (PAS) kalah vs Liang Teck Meng (BN); 2. PARLIMEN Tanjong Piai (M- 52 %) Dr Mahzir (DAP) Kalah vs Wee Jack (BN); 3.PARLIMEN Batu Sapi (Islam 51%) Hamzah (PAS) Kalah vs Tsen Tsau Lin (BN); 4. DUN Gurun (M- 57%) Salma Ismail (PKR) Kalah vs. Dr Leong (BN); 5. DUN Cheka (M69%) Cikgu Abas (PKR) kalah vs Dato Fong (BN); 6. DUN Gambir (M- 56%) Dato Mahfoz Mohd (PAS) kalah vs M. Aso(BN); 7. DUN Chenderiang (M-36%, C-30%) Amani Abdullah (PKR) kalah vs Dr Mah Hang(BN); 8. DUN Pemanis (M-56%) Cikgu Normala (PAS) Kalah vs Lau Chin (BN); 9. DUN Kahang (M-74%) Hamdan (PKR) kalah vs R. Vidyanathan (BN); 10. DUN Pulai Sebatang (M-63%) Ungku Mohd Nor kalah vs Dato Tee Seiw (BN); 11. DUN Tg Aru (Islam – 52%) Hamid Ismail (PAS) kalah vs Yong Oui (BN); 12. DUN Bingkor (Islam 38%) Ahmad Shah (PKR) kalah vs Kennedy John (BN);13. DUN Merotai (Islam-53%) Ahmad Dullah (PAS) kalah vs. Pang Yuk Ming (BN)

Amalan politik yang perlu diruntuhkan adalah amalan politik perkauman dan nepotisme dalam Dap serta penipuan dalam pemilihan CEC dan parti Dap.

#PRKTelukIntan - Kit Siang RAMPAS MIKROFON, tujuk siapa BIG BOSS #Dyana

Posted: 20 May 2014 12:15 AM PDTBelum apa-apa dah ditunjukkan Allah, siapa macai dan siapa bos. Nak bercakap apa pun, Kit Siang kena tentukan. Patutlah Tunku Aziz, Razali dan ramai lagi Melayu DAP tinggalkan DAP.

King control...Kit Siang tunjuk siapa bos depan Dyana
SELASA, 20 MEI 2014 14:46 HELME HANAFI 

Dyana Sofya Mohd Daud, calon DAP di PRK Parlimen Teluk Intan kena akui siapa boss atau ketua apabila dasar parti itu dipersoal.

Dan bagi memastikan dasar DAP serta komen-komen dibuatnya tidak menjejas imej parti itu, ahli parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang sentiasa mengiringi pekerjanya itu.

Kit Siang sentiasa memerhati serta mengawasi dari jarak dekat komen-komen setiausaha politiknya itu khusus membabitkan sidang media Dyana.

Komen-komen Dyana setakat ini menguntungkan DAP dikaca mata kaum Cina apabila Dyana seiring dengan dasar-dasar DAP seperti isu hudud, UiTM dan sebagainya.

Tetapi agak malang komen-komen terbuka Dyana nampaknya telah menghiris hati kaumnya sendiri kerana belum jadi wakil rakyat, dia sudahpun menunjukkan belangnya.

Pendek kata komen Dyana kurang disenangi dikalangan orang-orang Melayu. Ini nyata merugikan peluang mendapat undi dari pengundi berbangsa Melayu. Sokongan PAS padanya tidak bererti penyokong serta ahli PAS akan memberikannya undi.

Antara komen negatifnya mengenai isu UiTM yang mana menurutnya tidak patut ditubuhkan semata-mata untuk orang-orang Melayu—ini dasar rasis UMNO.

Menyedari komen ini membakar dirinya, Dyana dalam kenyataan media terbaru mencadangkan sebuah universiti ala-ala UiTM ditubuh untuk bangsa lain pula.

Sebelum ini Dyana mengkritik UiTM yang ditubuhkan hanya untuk orang-orang Melayu serta anak ahli-ahli UMNO sehingga mereka yang tidak berkelayakanpun diberi keutamaan.

Untuk rekod Dyana adalah pelajar UiTM dalam bidang undang-undang manakala ibunya pula ialah bekas Setiausaha kerja UMNO bahagian Ipoh timur di Perak.

Ibunya mengesahkan dia adalah ahli UMNO seumur hidup.

Sebelum itu (Sabtu) Kit Siang hadir di majlis pengumuman calon DAP yang diumumkan anaknya Lim guan Eng, begitu juga dalam banyak program dihadiri Dyana.

Pagi Selasa di sidang media Pusat Operasi Utama DAP berlaku 'adegan yang tidak ingin kita lihat' apabila Kit Siang tidak membenarkan Dyana jawab soalan wartawan yang ditujukan kepada calon DAP itu.

Perkara itu menjadi rungutan dikalangan wakil media kerana ditanya kepada orang lain, orang lain pulak menjawab.

Sidang media yang sepatutnya menjadi tempat untuk Dyana mempamerkan kebolehan menjawab soalan berdasarkan pemikiran sendiri terjadi sebaliknya.

Kisahnya begini, seorang wartawan bertanya soalan kepada Dyana iaitu, berkaitan dakwaan tindakan DAP mencalonkan beliau adalah untuk memperalat Melayu dan apakah Dyana bersedia untuk menerima apa yang terjadi terhadap Tungku Aziz jika berlaku pada dirinya."

Secara tiba-tiba Lim Kit Siang mengambil mikropon dan menjawab soalan berkenaan.

Tak puas hati dengan jawapan Kit Siang, wartawan itu terus 'shot' lagi bertanya apakah prinsip serta mampukah Dyana menerima apa yang terjadi terhadap Tungku Aziz.

Kit Siang mencelah lagi dan mengajukan semula soalan kepada wartawan berkenaan "adakah anda tahu apa yang terjadi terhadap Tunku Aziz?

Pada masa sama ahli parlimen Puchong Gobind Singh Deo dan ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua mencelah dan membidas soalan wartawan berkenaan.

Akhirnya tiada jawapan daripada mulut Dyana. Bukan itu saja, persoalan tadi tidak dijawab sepenuhnya oleh DAP. Sidang media tamat.

Rumusan pihak media ialah Dyana seperti tidak bebas bersuara sebaliknya dipantau dan diperhati.

Yang nyata Kit Siang seperti takut jawapan Dyana akan menjejaskan imej parti.

Selama ini Dyana mengikut rentak DAP termasuk dalam isu hudud yang mana apabila ditanya media Dyana berkata jika terpilih sebagai ahli parlimen Teluk Intan, dia akan mengundi mengikut DAP.

Ironinya PAS tidak hirau komen atau reaksi DAP dan Dyana sebaliknya secara terbuka menyokong Dyana sebagai calon DAP dalam PRK Teluk Intan pada hujung bulan ini.

PAS sebelum ini memperlihat sokongan apabila Timbalan Presidennya Mat Sabu hadir di majlis pengumuman calon oleh Guan Eng Sabtu lalu.

Sikap terbaru PAS juga memeningkan kepala para penyokongnya di Teluk Intan apabila Naib Presidennya Salehuddin Ayub juga secara terbuka dipetik berkata:

"PAS menyokong Dyana di Teluk Intan.

Katanya PAS tidak boleh menghalang hak Dyana untuk mengeluarkan kenyataan yang berpihak kepada partinya meskipun ia bersifat penentangan terhadap apa yang diperjuangkan PAS.

"Ini bukan perkara baru. Merujuk pada DAP sejak hari pertama kita kenal,mereka memang tidak pernah sokong hudud. Namun ini tidak menggugat pendirian PAS terus bersama DAP dalam perkara-perkara yang diperjuangkan bersama, juga tidak akan menjejaskan usaha PAS untuk terus perjuangkan hudud.

"Dyana calon DAP, tentu dia sokong pendirian parti dia. Takkan dia buat kenyataan sokong PAS."-20/5/2014 OLEH HELME HANAFI

#PRKTelukIntan: PENIPUAN Dap, pencalonan calon Melayu #Dyana BUKAN sejarah baru

Posted: 19 May 2014 04:00 PM PDT


Kononnya sejarah baru. Bukan sejarah baru langsung. Tujuannya - hanya untuk kaburi mata orang Melayu bahawa kononnya Dap bukan anti Melayu. Strategi ini sudah lama digunakan oleh banyak pihak sebelum ini, termasuk Jepun dan Parti Komunis Malaya.

Pada zaman Jepun, datuk nenek kita memanggil mereka `Barua Jepun'. Pada zaman Komunis, mereka dipanggil `Talibarut Komunis' atau Agen Komunis. 

Siapa yang berpotensi untuk dijadikan `talibarut ' atau `barua' ini? Antaranya adalah Melayu dengan aqidah dan jati diri Melayu yang lemah; Melayu sosialis; Melayu liberalis; Melayu pluralis; Melayu atheis; Melayu yang kecewa dan Melayu yang gilakan jawatan, pangkat dan habuan material.

Ironinya Melayu PR sanjung mereka, walaupun mereka terang-terang menolak ajaran Islam dan membawa agenda sosialisme, liberalisme dan pluralisme agama.

Siapa mereka?

Ada empat Melayu yang dipergunakan Dap sebagai calon dalam PRU13 seperti yang dilaporkan oleh media. Empat Melayu-Dap yang dimaksudkan itu adalah Tengku Zulpuri Shah Raja Puji, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz, Mahdzir Ibrahim dan Zairil Khir Johari. 

Sebenarnya HANYA TIGA. Zairil Khir Johari sebenarnya bukan Melayu dan dipertikaikan keturunannya dan genetiknya kerana dikatakan hanya anak tiri kepada Khir Johari, sebaliknya hasil perkahwinan dua orang bukan Melayu.

Tengku Zulpuri bertanding di bawah tiket Dap menang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Mentakab apabila mendapat 7,882 undi menewaskan Chuah Boon Seng (MCA-BN) dengan majoriti 1,554 undi.

Mohd Ariff Sabri pula memang di kerusi Parlimen Raub dengan memperoleh 23,415 undi apabila menewaskan Datuk Hoh Khai Mun (MCA-BN) dengan majoriti 2,814 undi.

Calon bukan Melayu Dap yang menggunakan nama Melayu, Zairil Khir Johari pula menang di kerusi Parlimen Bukit Bendera dengan majoriti 12,813 undi apabila mendapat 45,591 undi menewaskan Teh Leong Meng (Gerakan-BN) yang hanya mendapat 12,813 undi.

Ketiga-tiga tokoh Melayu-DAP itu bertanding di kawasan majoriti pengundi Cina

Seorang lagi calon Melayu-DAP, Mahdzir Ibrahim tewas di Parlimen Tanjung Piai di tangan calon MCA-BN, Datuk Wee Jeck Seng yang mendapat 25,038 undi.

Pada PRU-13, jumlah keseluruhan pengundi Telok Intan adalah sebanyak 60,483 dengan komposisi kaum cina 25,400 (42 peratus); melayu 22983 (38 peratus) dan india 11490 (19 peratus) - Dyana, TIDAK bertanding di kawasan majoriti BUKAN Cina)

Selain 4 Melayu-DAP yang disebut di atas, semua calon DAP lain adalah bukan Melayu yang dimonopoli kaum Cina. Dalam PRU 13, DAP menghantar 103 calon di peringkat DUN dan 51 calon di peringkat parlimen.
Save the rhetoric and hyprocrisy, BN dah lama buktikan bahawa pengundi bukan Melayu boleh menang di kawasan majoriti Melayu. DAP baru nak sedar? Mungkin tak. Pemilihan CEC DAP membuktikan rasisme yang terus kukuh dalam sanubari mereka.

Lihat kawasan majoriti Melayu/Bumiputera Islam yang dimenangi oleh calon Bukan Melayu/Islam BN. 


PARLIMEN Simpang Renggam (M- 56%) Suhaizan (PAS) kalah vs Liang Teck Meng (BN); 2. PARLIMEN Tanjong Piai (M- 52 %) Dr Mahzir (DAP) Kalah vs Wee Jack (BN); 3.PARLIMEN Batu Sapi (Islam 51%) Hamzah (PAS) Kalah vs Tsen Tsau Lin (BN); 4. DUN Gurun (M- 57%) Salma Ismail (PKR) Kalah vs. Dr Leong (BN); 5. DUN Cheka (M69%) Cikgu Abas (PKR) kalah vs Dato Fong (BN); 6. DUN Gambir (M- 56%) Dato Mahfoz Mohd (PAS) kalah vs M. Aso(BN); 7. DUN Chenderiang (M-36%, C-30%) Amani Abdullah (PKR) kalah vs Dr Mah Hang(BN); 8. DUN Pemanis (M-56%) Cikgu Normala (PAS) Kalah vs Lau Chin (BN); 9. DUN Kahang (M-74%) Hamdan (PKR) kalah vs R. Vidyanathan (BN); 10. DUN Pulai Sebatang (M-63%) Ungku Mohd Nor kalah vs Dato Tee Seiw (BN); 11. DUN Tg Aru (Islam – 52%) Hamid Ismail (PAS) kalah vs Yong Oui (BN); 12. DUN Bingkor (Islam 38%) Ahmad Shah (PKR) kalah vs Kennedy John (BN);13. DUN Merotai (Islam-53%) Ahmad Dullah (PAS) kalah vs. Pang Yuk Ming (BN)

Amalan politik yang perlu diruntuhkan adalah amalan politik perkauman dan nepotisme dalam Dap serta penipuan dalam pemilihan CEC dan parti Dap.

Apa Yang Tersirat

Posted: 20 May 2014 01:12 PM PDT

Apa Yang Tersirat


PRK Teluk Intan: Mana Satu Pilihan Anda?

Posted: 20 May 2014 04:30 AM PDT

THE FLYING KICK

Posted: 20 May 2014 01:10 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 20 May 2014 01:10 PM PDT

Duke of UMNO


TERKINI..!!! GUAN ENG LANGGAR ABU BACKER SAMPAI BERBALUT LEHER...k???!!!

Posted: 20 May 2014 12:53 AM PDT

Kereta Guan Eng tiba-tiba bergerak langgar Abu Backer? Tak tarik handbreak kaaa?
Tu diaaaa..!!! Kecoh bebbb..!!! Betul ke Guan Eng langgar calon bebas PRK Bukit Gelugor, Abu Backer? Saya dengar teruk sampai berbalut leher macam Anwar dulu...heh!

Macam-macam berlaku time PRK macam ni. Mujur la BN tak bertanding kat situ.. kalau tidak kan haru.. tiba-tiba je nanti depa tuduh UMNO punya kerjaaaa.. heh!

Anyway, betul ke kejadian ni.. gambar ada kat bawah ni...

 

Nak tahu cerita selanjutnya...sila KLIK kat SINI...

Alhamdulillah... Isteri dan anak pramugara #MH370 selamat..!

Posted: 20 May 2014 12:12 AM PDT

Ingat tak semalam saya ada beritahu pasal isteri pramugara MAS pesawat MH370 tu? Alhamdulillah... khabarnya dia dah selamat melahirkan anak lelaki... sedap namanya.. Muhammad.. mungkin sempena nama Rasulullah SAW kot...

Nak tahu cerita lebih lanjut? Sila klik kat sini...

PEJUANG BANGSA

Posted: 20 May 2014 11:13 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! CALON BEBAS PRK BUKIT GELUGOR DILANGGAR KERETA MEWAH GUAN ENG ???

Posted: 20 May 2014 02:31 AM PDT
Begini la keadaan calon BEBAS PRK Bukit Gelugor Abu Bakar Backer yang mendakwa dilanggar oleh kereta rasmi Guan Eng di luar perkarangan DUN P.Pinang .

Ia berlaku kira-kira jam 2.00 petang apabila apabila calon ini ingin bertemu Ketua Menteri P.Pinang bagi menyampaikan satu surat jemputan tetapi dihalang pihak keselamatan Bangunan DUN  yang tidak mahu berganjak . 

 Difahamkan beliau terjatuh di jalanraya ketika dalam pergelutan itu dan mengalami kecederaan hingga lalu dibawa ke hospital . 

 GPB tak pasti  samada benar beliau dilanggar atau melakukan tanda protes kerana  Calon DAP  PRK Bukit Gelugor RamKarpal dibenarkan masuk dalam perkarangam  sidang DUN 

Layanan first class kepada Ramkarpal Bangunan DUN P.Pinang

ORANG MELAYU TELUK INTAN JANGAN DITIPU CALON WINDOW DRESSING DAP - TUN M

Posted: 20 May 2014 12:10 AM PDT
Setiausaha Politik kepada Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, Dyana Sofya Mohd. Daud yang mewakili DAP dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan disifatkan sebagai calon 'window dressing'.

 Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, orang Melayu tidak sepatutnya terus ditipu dan diperangkap oleh pembangkang yang menampilkan Dyana Sofya, 27, dalam PRK tersebut. "

Beliau (Dyana Sofya) hanyalah calon 'window dressing', bukan ada harapan apa tapi kalau dia menang dia menanglah.

Orang Melayu akan sokong kerana mereka mudah kena tipu, ramai dah orang Melayu kena tipu. Yang ini (Dyana Sofya) anak orang UMNO. "Kalau anak orang Pas dia tidak jadi, dari kecil mereka diajar suruh benci UMNO, dia disuruh pijak gambar saya tapi anak orang UMNO dia tidak disuruh masuk UMNO tak diajar pasal UMNO tak cakap sejarah UMNO bila dah besar dia bebaslah," katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama Chancellor Talk, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di Dewan UTeM, Durian Tunggal, di sini hari ini. Turut hadir Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob, isteri Dr. Mahathir, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali; Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron dan Naib Canselor UTeM, Prof. Datuk Dr. Ahmad Yusoff Hassan.

 Ketika ditanya mengapa Barisan Nasional (BN) tidak menyenaraikan calon muda dalam PRK Parlimen Teluk Intan, Dr. Mahathir dengan sinis menjawab: "Kalau BN nak letak calon muda, kita kena cari calon 'window dressing', kita buat cantik-cantik biar orang nampak menarik sikit".

DYANA SOFEA JAJA UITM UNTUK BUKAN MELAYU JUGA PERLU DIWUJUDKAN !! #PRKTelukIntan

Posted: 19 May 2014 06:24 PM PDTDyana ni kalau  memberi ceramah memang OUT ...tapi kalau bab menghentam Melayu ,  UMNO & pejuangkan hak samarata  memang dia terbukti berjaya  memuaskan  nafsu serakah DAP !!

Bila MT UMNO Datuk Razali Ibrahim mencabar dia menegur tindakan pemimpin chauvinis DAP yang mempertikaikan hak keistimewaan orang Melayu  dalam konteks kontrak sosial & Perlembagaan Persekutuan seperti kewujudan UITM  , dia meroyan lalu menyalak balik seperti anjing DAP .

Dia mahu akses  kualiti pendidikan yang baik diberi kepada semua kaum malah mahu mewujudkan sebuah lagi institusi seperti UITM untuk bukan Melayu !!

Apakah tak cukup  Universiti Wawasan , UTAR  dan IPTS yang majoriti  dipenuhi bukan Melayu  hingga mahu kerajaan wujud lagi UITM khas pulak untuk mereka ?

UITM diwujudkan adalah hasil perjuangan orang Melayu & UMNO dahulu untuk masa depan anak bangsanya dalam pendidikan   tapi hari ini sudah ada yang  mahu  peluang & keistimewaan itu dibuka kepada bangsa lain hasil daripada doktrin Malaysian Malaysia DAP !!IPOHMALAY

Posted: 20 May 2014 09:18 AM PDT

IPOHMALAY


Undang-undang tentera dikuatkuasakan di seluruh Thailand

Posted: 20 May 2014 01:03 AM PDT


Ini perkhabaran yang telah beredar sejak pagi tadi di platform sembang Whatsapp:

BROTHERS!URGENT NEWS!!!!

Berita terkini....

20/5 8:00am UNDANG UNDANG TENTERA aka MARTIAL LAW telah diisyhtiharkan di seluruh Thailand.

Kepada Pelancong2 Thailand..Pinda atau Batalkan perjalanan anda ke Thailand berikutan pergolakan disana..Kerajaan telah diambil alih oleh Tentera..Bagi yg memandu melalui sempadan..Batalkan perjalanan kerana Pengusaha Bas & Van Thailand memboikot & menyekat perjalanan kenderaan Malaysia..Hati2 bagi yg memandu..Fikir2kan keselamatan anda & keluarga..


Kesahihan sekatan oleh samseng-samseng pengangkutan selatan Thailand itu belum dipastikan kesahihannya. Manakala kenderaan Thailand masih terus memasuki Malaysia menurut info dari Padang Besar.


Army invokes martial law
Published: 20 May 2014 at 06.25 | Viewed: 71,197 | Comments: 37
Online news: Local
NewsWriter: AFP, dpa and online reporters
The Royal Thai Army on Tuesday declared martial law across the crisis-gripped kingdom to restore order following months of anti-government protests that have left 28 people dead and hundreds wounded.  

The military statement was signed by army chief Gen Prayuth Chan-Ocha. It cited a 1914 law that gives it authority to intervene during times of crisis, and said it had taken the action because on-going...


BACAAN LANJUT : BANGKOK POST

Pelajar Malaysia Di Bandung Dirogol

Posted: 19 May 2014 06:19 PM PDT

BANDUNG (Pos Kota) – Tragis. Mahasiswi Fakultas Kedokteran Unpad,
F,22, asal Malaysia diduga diperkosa, dan dibuang oleh pelaku di
kawasan Cikole Lembang. Polisi menurunkan tim khusus untuk memburu
pelaku. " Timsus yang diturunkan sudah bergerak untuk memburu pelaku,"
kata Ksat Reskrim Polres Cimahi AKP Suparma, Selasa (20/5).

Dia menjelaskan, hasil identifikasi kepolisian, korban diduga
diperkosa di tempat kosnya di Jatinangor, kemudian dibuang di Lembang.
Untuk mengungkap pelaku, Kasat mengaku sedang memeriksa saksi yang
menemukan korban. " Kemungkinan besar teman dekat korban baik di
kampus maupun mahasiswa asal Malaysia akan dimintai keterangan,".

Suparma menegaskan, korban yang ditemukan Senin pukul 04.00 dalam
kondisi tak sadarkan diri. Polisi yang melakukan identifikasi menduga
kuat mahasiwi ini korban perkosaan. " Berhubung TKP perkosaan di kamar
kos di Jataninangor , kasus tak menutup kemungkinan akan dilipahkan ke
Polres Sumedang,".

Kapolsek Lembang Kompol Santiaji, menjelaskan, peristiwa dugaan
perkosaan yang menimpa mahasiswi Fakultas Kedokteran Unpad terungkap
Senin. Korban ditemukan dalam kondisi pingsan di Cikole, Lembang.
Warga yang menemukan korban bergegas melaporkan kejadian itu ke
polisi.

Setelah dilakukan identifikasi, kata Kapolsek, korban dibawa ke RSHS
Bandung. " Kami masih melakukan penyelidikan, dan berkoordinasi dengan
Polres Cimahi,". Dugaan sementara, korban diperkosa di Jatinangor.
Jadi kemungkinan besar kasus ini dilimpahkan ke Polres Sumedang,
ucapnya ke wartawan. (Dono)

Ohpolitik!™

Posted: 20 May 2014 05:45 AM PDT

Ohpolitik!™


#PRKTelukIntan Dyana Samakan Dirinya Dengan Lawannya Mah Siew Keong Menentang Hudud

Posted: 19 May 2014 08:17 PM PDT


CALON DAP bagi PRK Teluk Intan, Dyana Sofia membuktikan bahawa bila dia membuat keputusan menyertai DAP, maka seluruh hidupnya juga didedikasikan untuk parti berlambangkan roket tersebut.

Sehingga bila DAP menentang sistem perundangan dalam agamanya sendiri pun, Dyana tanpa segan silu mengikut sama, alasannya (selain pendirian parti), calon dari Gerakan yang mewakili BN dalam PRK tersebut, turut menolak hudud.

Tapi budak ini terlupa atau sengaja jadi jahil, hudud ini bukan tentang parti apa yang kamu sokong, hudud adalah perundangan Islam.  Memilih untuk tidak melaksanakan, dengan menolak secara total perundangan Islam seperti yang dilakukannya sekarang, adalah 2 perkara berbeza.

Ia samalah seperti orang tidak berpuasa dengan orang yang mengatakan puasa itu bukan sebahagian daripada hukum Islam – satu dapat dosa, satu lagi boleh gugur akidah.  Budak Dyana ini masuk dalam kategori mana satu, nombor dua?  Penulis serahkan kepada anda semua untuk menilai.

Tapi ada bodohnya juga budak ini kerana menyamakan dirinya dengan Datuk Mah Siew Keong.  Penulis katakan bodoh sebab dari namanya saja semua orang tahu calon Gerakan ini bukan beragama Islam, jadi penolakannya terhadap hudud, berbeza dengan Dyana.

Sebab itulah kenapa pemimpin Islam dalam BN, begitu berhati hati bila memperkatakan tentang hudud ini.  Tidak pernah dalam apa keadaan kita mengatakan hudud ini perlu ditolak kerana perlu diakui ia memang sebahagian sistem perundangan Islam, tapi budak Dyana ini lain pulak cara dia.

Apa pun, penulis nak sebut disini, berpolitik tidaklah perlu sampai perlu menolak agama.  Apakah bila sampai satu tahap DAP mengharamkan Dyana memutuskan hubungan dengan ibunya kerana ibunya ahli UMNO, Dyana akan patuh kepada arahan tersebut kerana kononnya pendirian parti?

Sudah tentu tidak, tapi tak tahulah kan, dalam dunia hari ini apa saja boleh jadi.

Hudud adalah sebahagian dari perundangan Islam dan menolaknya secara total kerana konon alasan pendirian parti, adalah sama seperti menolak Islam – hakikat yang diperakui sendiri oleh PAS yang menjadi sekutu DAP dalam Pakatan Rakyat.

Pengundi di Teluk Intan, tak kira orang Melayu atau tidak perlu melihat ketaatan membuta tuli Dyana terhadap perjuangan parti sehingga membelakangkan agama sendiri ini sebagai suatu yang bahaya kepada masa depan negara.  Hari ini DAP tolak hudud, dia pun tolak hudud (walhal agama Islam), besok DAP tolak entah apa, dia pun ikut juga.

Ini bukan kesetiaan kepada parti, ini bodoh namanya.--MYKMU

#PRKTelukIntan PAS memberi sokongan walaupun Dyana Sofya menolak hudud kerana dia memang lahir daripada DAP

Posted: 19 May 2014 08:05 PM PDT


Penentangan calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud, 27, terhadap hukum hudud tidak mengendurkan sokongan pemimpin PAS kepadanya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan. 

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, berkata sokongan PAS kepada Setiausaha Politik Penasihat DAP, Lim Kit Siang itu, adalah tanda persefahaman antara parti dalam pakatan pembangkang. 

"Tidak timbul sebarang masalah untuk PAS memberi sokongan walaupun Dyana Sofya menolak hudud kerana dia memang lahir daripada DAP. 

"Apa yang penting, persefahaman dalam pakatan perlu diperkukuhkan. Isu mengenai perkara ini (hudud) akan diuruskan dengan baik" katanya ketika ditemui di pusat penamaan calon PRK Parlimen Teluk Intan di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Perak di sini semalam. 

Beliau mengulas kenyataan Dyana Sofya yang tidak akan menyokong undang-undang hudud di Parlimen sekiranya dipilih sebagai wakil rakyat. Kenyataan itu dilaporkan menerusi temu bual video siaran sebuah portal berita propembangkang kelmarin. 

Terus perjuangkan Islam 

Di sebalik sokongan itu, Salahuddin berkata, PAS masih berpegang kukuh pada prinsip parti iaitu memperjuangkan perjuangan Islam. 
"Kita (PAS) tidak pernah longgar atau lemah untuk pertahankan prinsip kita. Itu adalah pendirian PAS. 

"Jadi apa yang berlaku pada hari ini, kita hadapi dengan penuh hikmah dan bijaksana. 

"(DAP) setuju atau tidak, PAS tetap dengan pendirian memperjuangkan undang-undang syariah Islam," katanya mengulas kenyataan Kit Siang yang dilaporkan berkata, DAP akan terus memujuk PAS supaya tidak meneruskan pelaksanaan hukum hudud. 

Sementara itu di Georgetown malam kelmarin, DAP meneruskan kempen antihudud apabila mengancam menamatkan hubungan dengan PAS, jika meneruskan hasrat melaksanakan undang-undang syariah itu. 

Terus tentang pelaksanaan hudud 

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy, berkata pendirian DAP yang menentang pelaksanaan hukum hudud adalah amat jelas dan tidak berubah. 
"Kita tegas dalam hal ini dan tidak akan benarkan hudud dilaksanakan dalam negara ini. 

"Jika usul ini diteruskan dan Barisan Nasional (BN) menyokong usaha itu, ia adalah penamat kepada hubungan DAP dengan PAS," katanya pada ceramah Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor di Kampung Hijau, Air Itam, di sini, malam kelmarin. 

Ramasamy percaya penangguhan hukum hudud oleh PAS ketika ini bersifat sementara dan DAP tidak akan membenarkan perkara itu berlaku.

#PRKBukitGelugor Mat Sabu Dicabar Anjur Sesi Penerangan Mengenai Kepenti­ngan Pelaksanaan Hudud

Posted: 19 May 2014 07:56 PM PDT


Pemimpin Pas Pulau Pinang terutamanya Pesuruhjaya negeri, Mohamad Sabu dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Pasir, Datuk Mohd. Salleh Man dicabar supaya menganjurkan sesi penerangan mengenai kepenti­ngan pelaksanaan hudud di Parlimen Bukit Gelugor.

Ahli Pas kawasan Parit Buntar, Perak, Mohd. Azimi Roslan berkata, sesi penerangan itu bukan sahaja penting tetapi menjadi satu kewajipan ke atas pemimpin sebuah parti Islam.

Beliau mendakwa, dua hari lalu ada pihak tertentu menganjurkan ceramah mengenai bahayanya hudud di kawasan Parlimen itu.

Pada masa yang sama, beliau mempersoalkan mengapa pemim­pin Pas bukan sahaja tidak berani bercakap berhubung isu tersebut malah bertindak mencemuh Mohamed Nabi Bux Mohd. Nabi Abd. Sathar, sedangkan calon Bebas Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor itu memperjuangkan pelaksanaan hukum hudud.

"Mengapa apabila isu hudud disentuh oleh Mohamed Nabi Bux yang merupakan ahli Pas, kepimpinan parti melenting tetapi jika DAP yang bersuara, mereka bertindak sebaliknya. Sedangkan hudud ini perjuangan Pas sejak sekian lama tetapi mengapa bila ahli bersuara dicemuh?

"Sampai bila kita harus tunduk kepada mereka yang terang-terang menentang perjuangan Pas khususnya dalam menegak hukum Islam. Jika ada pihak lain berani buat ceramah bahaya hudud mengapa pemimpin Pas Pulau Pinang berdiam diri," katanya dalam satu kenya­taan di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohd. Azimi berkata, keputusan Mohamed Nabi Bux bertanding di Bukit Gelugor wajar disokong oleh seluruh umat Islam terutama pengundi kawasan berkenaan kerana apa yang diperjuangkan ahli Pas tersebut adalah perkara asas yang dituntut oleh agama Islam sendiri.

Katanya, umat Islam wajar bangkit bersatu memandangkan pe­mimpin Pas terutama yang mewakili Pulau Pinang membisu dan tidak berani memperjuangkan hudud semata-mata demi menjaga hati pemimpin DAP walaupun parti sekutunya itu secara terbuka menolak hukum Islam tersebut.

"Saya menyeru kepada pe­ngundi Islam di Bukit Gelugor tanpa me­ngira ideologi politik, berilah kemenangan kepada Mohamed Nabi Bux kerana ini adalah peluang untuk umat Islam menambah seorang lagi wakil rakyat Islam di Parlimen bagi menyokong hukum hudud," katanya.

#PRKTelukIntan 'hiasan luaran' DAP Berjaya Kaburi Mata Orang Melayu, Islam

Posted: 19 May 2014 07:51 PM PDTTindakan DAP meletakkan calon Melayu pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan merupakan tindakan 'hiasan luaran' parti itu bagi mengaburi mata orang Melayu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata tidak mustahil ramai orang Melayu akan menyokong calon DAP itu kerana sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu mudah tertipu dengan tindakan seperti itu.

"Tindakan itu hanya hiasan luaran sahaja tiada harapan apa-apa (diletakkan kepada calon itu), kalau dia (calon itu) menang dia menanglah," katanya ketika ditemui pemberita di sini Isnin.

PRK Parlimen Teluk Intan menyaksikan DAP meletakkan Dyana Sofya Mohd Daud sebagai calonnya menentang calon Barisan Nasional (BN) yang juga Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong.


#PRKBukitGelugor Ahli PAS Diminta Undi Calon Bebas, Mohamed Nabi Bux - Ahli Pas kawasan Gerik

Posted: 19 May 2014 07:30 PM PDT


Ahli Pas kawasan Gerik, Mohd. Izham, kenyata­an Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke baru-baru ini yang meminta Pas keluar daripada pakatan pembangkang jika mahu meneruskan hudud adalah satu tamparan, namun pemimpin-pemimpin Pas dilihat hanya berdiam diri.

"Kenapa dia sanggup berkata begitu sedangkan ini adalah dasar parti. Adakah sengaja mahu menghina Pas dan menyakiti hati ahli Pas? Kenyataan seperti itu sangat melampau dan tidak boleh dimaafkan kerana datang daripada rakan pakatan parti," tegasnya.

Jesteru dia meminta Semua ahli Pas mengundi calon Bebas, Mohamed Nabi Bux Mohd. Abd. Sathar pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor pada 25 Mei ini untuk memberi pengajaran kepada DAP yang cuba menghalang hasrat Pas dalam melaksanakan hudud di Kelantan.

Ahli Pas kawasan Gerik, Perak, Mohd. Izham Zainuddin berkata, ahli di peringkat akar umbi perlu mengambil peluang ini memandangkan mereka tidak mempunyai suara di peringkat atasan dan hanya mampu melihat pemimpin-pe­mim­pin mereka menjadi kuda tungga­ngan DAP dalam isu tersebut.

Meskipun mengakui sukar untuk menang, Mohd. Izham berkata, sekurang-kurangnya tindakan itu dapat menghantar mesej yang jelas kepada DAP untuk tidak mencampuri dasar dan perjuangan Pas terutama berhubung hukum Islam itu.

"Sebagai seorang ahli biasa, saya hanya mampu bercakap dan berhujah di kedai kopi meskipun hati sendiri terluka dengan tindakan DAP yang berterusan mengkritik dan menghentam Pas setiap kali timbul isu hudud.

"Saya tahu ramai ahli Pas yang marah, jadi inilah masanya untuk bertindak. Berikan undi yang ba­nyak kepada Mohamed Nabi Bux sebagai tanda protes dan untuk menyampaikan hasrat kita kepada pemimpin atasan Pas bahawa kami ahli bawahan mahu hudud dilaksanakan," katanya.#PRKBukitGelugor Calon Bebas, Abu Backer Menangis Kerana Kecewa Tak Dapat Liputan Media

Posted: 19 May 2014 07:21 PM PDT


Calon Bebas, Abu Backer Sidek Mohamad Zan mengakui hampir menarik diri daripada bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor kerana kecewa kempennya tidak mendapat liputan media.

Ketika ditemui pemberita hampir sejam di lobi sebuah hotel di sini, Abu Backer yang juga seorang peguam menitiskan air mata kerana merajuk dengan media tempatan.

"Saya dah merajuk dengan media. Untuk apa saya bertanding jika tiada kebebasan media. Saya bawa isu rakyat tetapi tidak mendapat liputan media.

"Saya tidak berlakon (menangis)... saya bukan nak jadi artis. Saya ikhlas ingin membela nasib rakyat. Apabila saya bawa isu rakyat, media tak cover... bila ada majlis Guan Eng hangpa (media) pergi," katanya.

‪Bagaimanapun, kata Abu Backer, semangat untuk meneruskan perjuangannya pulih selepas mendapat sokongan pengundi Cina ketika berkempen di Pasar Raya Bandar Baru, Farlim di Air Itam pada Ahad.

‪"Memang saya tak jemput media semalam (Ahad) sebab saya merajuk dan kecewa dengan liputan media. Tapi kami ada rakaman video semasa berkempen di sana.

‪"Mulanya sukar untuk mendekati pengundi Cina tapi Allah SWT  bantu saya. Lampu di pasar raya itu tiba-tiba terjatuh, semua panik tapi saya dapat mengawal keadaan dan dari situ mereka mendekati saya," katanya.

‪Sementara itu, ketika ditanya sama ada beliau takut jika media memboikot kempennya yang berbaki lima hari lagi, Abu Backer berkata, beliau berhadapan situasi itu.

‪"Saya sudah sedia untuk diboikot. Boikotlah. Saya ada CNN. Mereka dah lama tunggu saya," katanya mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Malaysia (SPAD) Pulau Pinang untuk membincangkan  masalah pemandu teksi.

#PRKBukitGelugor Sebagai Kerajaan Negeri, Apa Yang Telah DAP Berikan Kepada Rakyat?

Posted: 19 May 2014 07:15 PM PDT

DAP sepanjang tempoh berkempen sibuk mencari salah dan memburukkan Barisan Nasional walaupun parti itu tidak bertanding. Namun adakah rakyat lupa yang DAP kini mentadbir negeri Pulau Pinang. Sebagai pentadbir negeri, Apakah yang DAP telah sumbangkan terhadap rakyat? Jom Kita Tengok Apa yang DAP telah Janji pada PRU yang lepas dan telah menunaikannya :

  • Kerajaan DAP Pulau Pinang masih gagal menyediakan projek perumahan kos rendah.
  • Sehingga hari ini, masih belum ada Tol di Pulau Pinang yang dimansuhkan Kerajaan DAP.
  • Kejayaan Kerajaan DAP Pulau Pinang menaikkan tarif air.
  • Pembangunan yang tidak seimbang dalam negeri, pulau dan tanah besar.
  • Peniaga Kecil Terancam hanya yang kaya dijaga.
  • Hudud.. Terang-terang DAP memang menentang Undang-Undang Islam.


#PRKBukitGelugor DAP Ungguli Permit Ceramah Politik Burukkan BN

Posted: 19 May 2014 07:01 PM PDTSumber dari pihak polis telah mengesahkan, polis mengeluarkan 15 permit ceramah kepada DAP dan setakat ini tiada permohonan dibuat oleh calon lain. 

Pihak polis turut mengingatkan agar pihak yang bertanding mematuhi peraturan yang ditetapkan sepanjang tempoh kempen dan meminta calon yang mahu mengadakan ceramah supaya memohon permit.

Pilihan Raya Kecil Bukit Gelugor Ahad ini menyaksikan pertembungan empat penjuru antara Abu Backer Sidek dan seorang lagi calon Bebas, Mohamed Nabi Bux Mohd Nabi Abdul Sathar; Naib Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan; dan Ramkarpal Singh Deo dari DAP. 

#PrkBukitGelugor Calon Bebas, Seorang Peguam Berhadapan 2 Tuduhan Kesalahan Pilihanraya

Posted: 19 May 2014 06:54 PM PDT


Pada 5 Mei lepas, Abu Backer Sidek yang juga merupakan seorang peguam dilapor menyebut perkataan 'paria' ketika mengadakan sidang akhbar di Dewan Sri Pinang selepas penamaan calon namun beliau mendakwa perkataan itu merujuk segelintir pihak yang melakukan demonstrasi jalanan, bukan kepada kaum India. 

Polis telah menyerahkan dua kertas siasatan berhubung salah laku Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor kepada pihak Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut. 

Jurucakap polis bagi Pilihan Raya Kecil Bukit Gelugor, ACP Azmi Adam, berkata kertas siasatan itu dibuka mengikut Akta Pilihan Raya 1954 bersabit kenyataan berbaur perkauman calon bebas Abu Backer Sidek Mohamad Zan dan kesalahan penggunaan alat muzik ketika penamaan calon bagi tujuan kempen. 

Susulan kejadian, dua wartawan akhbar berbahasa Tamil membuat laporan polis setelah mendakwa calon bebas berkenaan enggan menarik balik kenyataan yang dianggap menyinggung sensitiviti kaum India itu. 


#PRKBukitGelugor DAP TETAP BERKEMPEN BURUKKAN BN WALAUPUN BN TIDAK BERTANDING?

Posted: 19 May 2014 06:45 PM PDT

 
Tidak adil jika DAP terus serang BN, sedangkan yang bertanding mencabar parti itu adalah PCM dan dua calon bebas" Huan Cheng Guan, Calon PCM

Beliau berkata, sepanjang tempoh berkempen, DAP tidak henti-henti memburukkan BN dalam ceramah dianjurkan berbanding PCM yang mencabar mereka dalam PRK itu.

"Saya tak faham kenapa mereka terus menyerang MCA dan GERAKAN termasuk UMNO, sedangkan parti itu langsung tidak bertanding dalam PRK ini. Sepatutnya, mereka harus mencari salah saya memandangkan PCM yang meletakkan calon bukan BN.

"Malah, hentikan tohmahan yang mengatakan saya proksi BN. Saya berjuang untuk PCM bagi membantu masyarakat," katanya pada sidang media di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chiao Nan, di sini, semalam.


The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 20 May 2014 05:03 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Berita sedih: Cikgu Man Pendek pulang ke rahmatullah

Posted: 19 May 2014 05:30 PM PDT


Assalamualaikum

Dengan rasa sedih dan hiba, Husin ingin mengumumkan bekas ahli Dewan Undangn Negeri kedah mewakili Pulau Langkawi, Ismail Yaacob atau lebih terkenal dengan nama Cikgu Man Pendek telah pulang ke rahmatullah pada 6:30 pagi tadi Mei 20hb 2014 di rumahnya di Kg Bendang Baru Langkawi.

Arwah memang sudah lama berhadapan dengan masaalah kesihatan dari penyakit asthma yang agak kronik. Kali terakhir kami berjumpa, beliau memberitahu akan ke Kuala Lumpur untuk ke IJN dalam sebulan dua ini dan kata akan talipon Husin.


Pemergiaannya adalah satu kehilangan besar buat Husin kerana arwah bukan saja seorang pembaca dan peminat blog ini tapi juga turut menyumbang pantun-pantunnya yang amat dikenali. Dari kenalan di blog, kami telah menjadi sahabat dan seorang tua yang amat kami hormati.

Cikgu Man amat senang di dekati kerana dia sangat cali dan tidak kering gusi dengan cerita-cerita jenakanya. Tidak kurang juga dengan kisah-kisah pengalamannya. Tiada lawatan ke Langkawi yang tidak kami guna untuk menziarah arwah.

Kami akan betul-betul rasa kehilangannya dan harap silatulrahim yang terbina berkekalan ke anak-anak dan keluargannya. .

Semuga Allah cucuri rahmat roh ke atas roh beliau dan diletakkan bersama para syuhada sesuai dengan seorang pejuang yang sentiasa tidak pernah lepa dari memikirkan nasib masyarakat setempatnya serta agama, bangsa dan tanah air.

Al Fatihah.

Husin Lempoyang

Taipingmali (tm)

Posted: 20 May 2014 03:44 AM PDT

Taipingmali (tm)


Baru jadi Ketua Menteri dan langgar orang,

Posted: 20 May 2014 01:53 AM PDT

Masih ingat sekumpulan puak-puak Pas yang berbaring atas jalan untuk menghalang kenderaan Diraja Perak ke Istana Bukit Chandan untuk majlis angkat sumpah Kerajaan BN selepas Dap hilang majority di Perak pada 2009 lalu.

Walaupun beberapa orang fanatik Pas cuba menghalang kenderaan tersebut tetapi tidak ada seekor pun dilanggar atau dilenyek lumat.

Ia amat berbeza dengan apa yang berlaku di Pulau Pinang hari inim dimana seorang calon bebas dilanggar oleh kenderaan Ketua Menteri kerana  menghalang laluan beliau.


INSIDEN
PADA 20 MEI 2014 ,DI JALANRAYA LEBUH PANTAI JAM 1355 HINGGA 1420 ABU BACKER SIDEQ -CALON BEBAS P.51 BUKIT GELUGOR BERTINDAK MENGHALANG KENDERAAN RASMI KETUA MENTERI DARI KELUAR DARI PAGAR DUN,TINDAKAN TERSEBUT MENGUNDANG KEKECOHAN APABILA ABU BACKER SIDEQ ENGGAN BERGANJAK,TINDAKAN TERSEBUT MENYEBABKAN PIHAK KESELAMATAN DEWAN DUN BERTINDAK MENARIK DAN MENGHALANG ABU BACKER DIMANA ABU BACKER BERTINDAK MELOMPAT KE ATAS KENDERAAN RASMI CM DAN TERJATUH KE JALANRAYA SETERUSNYA BELIAU MENDAKWA MENGALAMI KECEDERAAN.SEHINGGA KINI JAM 1420 BELIAU MASIH BERBARING DI ATAS JALANRAYA DAN MENDAKWA MENGALAMI KECEDERAAN AKIBAT DILANGGAR KENDERAAN CM.

Pada 20 Mei 2014 jam 1300, Abu Backer Sidek-Calon Bebas P.51 Bukit Gelugor telah sampai di luar pagar Bangunan DUN P.Pinang.Difahamkan bertujuan cuba bertemu dengan LGE.Perkembangan diawasi. Hari ini merupakan hari ke-2 Persidangan DUN NEGERI PULAU PINANG.
Utk makluman Tuan.
Jam 1400, Abu Backer sidek-calon bebas P.51 Bukit Gelugor bertindak menghalang kenderaan dan membuat bising ketua menteri Keluar dr pintu pagar sidang DUN.

Alfatihah untuk arwah Ismail Yaacob Langkawi

Posted: 19 May 2014 05:57 PM PDT

Seorang bekas ahli dewan undangan negeri Kedah, Ismail Yaacob 69 (Cikgu Man)  tahun telah kembali ke rahmatullah pada jam 6.30 pagi ini.

Beliau merupakan seorang pemidato dan pemantun yang hebat semasa memberi ucapan beliau dalam majlis-majlis rasmi termasuk juga di perhimpunan agung Umno (PAU).

Semoga rohnya mendapat rahmat Allah. Alfatihah

Peniaga pasar Teluk Insan naikkan harga sayur!

Posted: 19 May 2014 05:42 PM PDT

Kempen paling bangang oleh penyokong Dap di Teluk Intan dengan menaikkan harga ikan ke tahap melampau menimbulkan kemarahan penduduk daerah tersebut.

Kononnya BN lah yang menyebabkan harga barang meningkat kait dan dengan cara tersebut pengundi akan memilih calon pembangkang untuk menjadi wakil mereka di parlimen.

Kebanyakan peniaga di situ adalah penyokong tegar Dap, tak percaya cubalah masuk dan bagi risalah atau bahan kempen, rasanya depan kita dia senyum, pusing belakang saja risalah akan dibuang ke lantai.

Pun begitu, di harapkan pengundi tidak tertipu dengan kempen murahan Dap.


BN adalah pilihan terbaik di Teluk Intan

Posted: 19 May 2014 08:01 AM PDTPresiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong adalah calon terbaik untuk mewakili Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PKR) Parlimen Teluk Intan, 31 Mei ini, kata Khairy Jamaluddin.

Ketua Pemuda Umno itu berkata pengalaman luas Mah sebagai bekas penyandang kerusi itu selama dua penggal dan juga bekas timbalan menteri berupaya untuk BN mendapat semula sokongan pengundi di kawasan itu.

"Walaupun nasib tidak menyebelahi beliau (Mah) pada pilihan raya umum lepas, saya yakin bahawa dari segi pemahaman mengenai masalah tempatan di Teluk Intan, beliau adalah calon yang terbaik," katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Kawalan Doping Universiti Sains Malaysia (USM), di sini hari ini.

Khairy, yang juga Menteri Belia dan Sukan, yakin pengundi di kawasan itu mengenali ahli politik berusia 53 tahun itu sekali gus akan memberi sokongan kepada calon BN itu.

Ditanya mengenai DAP yang mencalonkan Dyana Sofya Mohd Daud iaitu setiausaha politik kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang, Khairy berkata: "Sudah jelas ini adalah taktik DAP dan kami tidak bimbang. Kami rasa kami masih ada sokongan kuat khusus di Changkat Jong."

"Kami mempunyai jentera kuat di sana dan yakin pengundi Melayu di Changkat Jong akan terus memberi keyakinan dan sokongan kepada calon BN," katanya.

Pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan diadakan berikutan kematian penyandangnya, Seah Leong Peng, 48, daripada DAP pada 1 Mei.

Penamaan calon ditetapkan esok manakala pengundian awal pada 27 Mei dan hari pengundian 31 Mei ini.

Pada pilihan raya umum ke-13 tahun lepas, Seah mengatasi calon BN Datuk Mah Siew Keong dengan majoriti 7,313 undi dalam pertandingan yang turut disertai calon Bebas K. Moralingam.

PRK Teluk Intan: Satu Cabaran Besar Kepada BN:- Datuk Mah Siew Keong

Posted: 19 May 2014 05:18 AM PDT

18/05/2014 -- PRK Teluk Intan: Satu Cabaran Besar Kepada BN:- Datuk Mah Siew Keong

"PRK Teluk Intan ini saya sifatkan sebagai satu cabaran yang amat besar bukan sahaja kepada saya tetapi seluruh jentera BN," kata Calon BN bagi Pilihanraya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Datuk Mah Siew Keong.

Sehubungan itu, beliau berjanji akan berkerja keras untuk merampas semula kerusi tersebut daripada DAP pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi itu, 31 Mei ini.

Malah katanya, beliau telah memberi jaminan kepada Perdana Menteri merangkap Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menawan semula kerusi parlimen itu

"Jadi saya mahu jentera BN perlu lebih bersiap siaga dengan kempen tersendiri.

"Malah, kita jangan sesekali memandang rendah pencabar daripada DAP iaitu Dyana Sofya.

"Saya anggap ini satu cabaran besar, tetapi jika kita semua bekerjasam sudah pasti peluang BN cerah walaupun BN kalah 7,000 majoriti undi pada PRU-13.

Sambil mengakui agak sukar kerana majoriti yang tinggi namun ini adalah satu cabaran buat semua jentera BN.

Justeru beliau berharap, dalam tempoh dua minggu semua jentera parti komponen BN dapat bekerjasama bagi memastikan kemenangan.

"Jika semua jentera dalam parti-parti komponen BN bekerjasama maka kita boleh menang, tetapi tidak hanya melalui saya dan pemimpin (BN) atas pentas ini sebaliknya yang akan menentukan kemenangan adalah pengundi.

"Jika BN menang, bukan Mah yang hebat tetapi BN di Teluk Intan hebat, Umno,MIC, MCA, Parti Progresif Penduduk (PPP) dan Gerakan yang hebat," katanya.

Ditanya mengenai tindakan DAP meletakkan calon Melayu menentangnya, Mah berkata beliau tidak melihat pencabarnya daripada sudut kaum tetapi lebih kepada menentang pembangkang.

Katanya beliau juga menghormati keputusan DAP meletakkan calon Melayu.

"Yang penting adalah untuk kita sedarkan pengundi siapa yang patut mereka pilih," katanya.

Mah, ahli politik berusia 53 tahun itu, pernah menyandang kerusi itu pada Pilihan Raya Umum 1999 dan 2004. Pada Pilihan Raya Umum 2013, Mah tewas kepada calon DAP Seah Leong Peng dengan majoriti 7,313 undi.

PRK Teluk Intan : Calon BN Miliki Banyak Kelebihan

Posted: 19 May 2014 05:13 AM PDT

PRK Teluk Intan Bukan Pertandingan Ratu Cantik Abdul Azeez

Posted: 19 May 2014 05:10 AM PDT

bumiyang

Posted: 20 May 2014 03:40 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! Kenderaan Resmi Ketua Menteri Penang Langgar Calon Bebas PRK Bukit Gelugor?

Posted: 20 May 2014 01:32 AM PDT

PRK Teluk Intan - Anda Mahu Lantik Pesalah Tegar Jalanraya Sebagai Pemimpin???

Posted: 19 May 2014 09:51 PM PDT

tunku

Posted: 20 May 2014 03:25 AM PDT

tunku


Teach your children about Umno, Dr M tells parents

Posted: 19 May 2014 05:30 AM PDT

DAP's action of fielding a Malay candidate in the Teluk Intan by-election is merely window dressing to deceive the Malays, said Tun Dr Mahathir Mohamad.

He said it was not impossible, however, for many Malays to support the DAP candidate as history had proven that the Malays were easily duped by such a move by DAP.

"The action is mere window-dressing and no high hopes (placed on the candidate). If she wins, it's victory for them (DAP)," he said at the 'Chancellor's Talk' programme here.

Dr Mahathir was referring to candidate Dyana Sofya Mohd Daud, 27, who was nominated by the DAP to challenge Gerakan president Datuk Mah Siew Keong in the May 31 poll.

Dr Mahathir also expressed his disappointment that Dyana Sofya was the daughter of long-time Umno supporters.

"It's not a bother if the candidate comes from a pro-opposition family as from small, she would have been taught to hate Umno.

"As parents, Umno members should tell their children about Umno, its history and what it has done (for country and people), otherwise when they grow up, they will do as they please," he said.

Panglima Perang Cyber

Posted: 20 May 2014 02:36 AM PDT

Panglima Perang Cyber


UMNO Online - Sejarah DAP Buktikan Ramai Pemimpin Melayu Akhirnya Terbuang

Posted: 19 May 2014 11:27 PM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Mei – Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd Puad Zarkashi tidak menolak kemungkinan bahawa calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud, calon berbangsa Melayu yang menjadi pertaruhan parti tersebut di Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan,  bakal menerima nasib yang sama sepertimana ahli-ahli DAP berbangsa Melayu yang akan terpinggir dan dipinggirkan oleh parti tersebut satu hari nanti.

dap-peralat-guna-calon-melayu-alat-politik-gimik-lim-guan-eng-kit-siang-dyana-sofya-teluk-intan-perak

Jelas beliau, ini berdasarkan sejarah DAP yang tidak pernah 'merestui' ahli-ahli berbangsa Melayu di dalam parti tersebut untuk memegang jawatan tertinggi di dalam parti, demi kelansungan survival politik kroni-kroni daripada dua dinasti keluarga dalam parti tersebut untuk terus memegang tampuk kekuasaan parti tersebut.

"Saya yakin, dalam jangka masa yang panjang, Dyana Sofya bakal menerima nasib yang sama sepertimana Tunku Aziz dan juga beberapa ahli DAP berbangsa Melayu di dalam DAP yang akan dipinggirkan suara mereka, di mana akhirnya akan mengambil keputusan untuk keluar dari parti tersebut. Bak kata pepatah, habis madu sepah dibuang.

"Berdasarkan sejarah parti politik tersebut, tidak ada di kalangan kepimpinan Melayu yang terpilih untuk memegang jawatan tertinggi di dalam parti. Jika adapun, mereka tidak mampu untuk  bertahan lama  seperti mana yang berlaku terhadapTunku Aziz dan beberapa pemimpin Melayu yang lainnya.

"Ini adalah kerana agenda dan ideologi DAP yang menentang hak-hak istimewa orang Melayu seperti mana yang termaktub di dalam perlembagaan, serta penolakan mereka terhadap sebarang agenda Islam di negara ini tidak akan berubah, dan ianya sedikit sebanyak pasti akan memberikan tekanan yang akhirnya akan menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan ahli serta kepimpinan Melayu di dalam parti tersebut," jelasnya kepada UMNO-Online di sini hari ini.

guan-eng-dap-rasis-cuba-rasuah-beli-undi-melayu-tunku-aziz-50-ribu-keluar-parti-pakatan

Beliau turut meluahkan rasa hairan dan pelik dengan segelintir sikap kepimpinan dan penyokong di kalangan bangsa Melayu yang terus memberikan sokongan politik kepada parti tersebut, biarpun jelas DAP merupakan sebuah parti yang rasis dan cauvinis, khususnya terhadap hak-hak istimewa bangsa Melayu.

"Saya kira segelintir orang Melayu masih tidak sedar dan tidak serik-serik, serta tidak mahu mengambil iktibar daripada apa yang berlaku terhadap nasib pemimpin Melayu di dalam DAP.

"Bekas Naib Presiden DAP, Tunku Aziz secara terang-terang memberitahu bahawa parti tersebut sememangnya tidak boleh dipercayai dan hanya lebih mengutamakan kroni dari dua dinasti keluarga itu saja, serta agenda perjuangan yang lebih mengutamakan satu kaum saja. Tetapi  masih ada lagi orang Melayu kita yang tidak sedar-sedar tentang perkara itu dan terus memberikan sokongan terhadap parti tersebut," tegasnya.-MediaUMNO

http://www.umno-online.my/?p=106923


Sent from my iPhone

Isu UiTM : Jawapan Dengan Sekeping Gambar Kepada Dyana Sofea #PRKTelukIntan

Posted: 19 May 2014 11:19 PM PDT


Harap beliau akan membaca poster ini dan dapat juga dikongsi oleh semua pejuang maya Pro Barisan Nasional untuk disebarkan.

Hakikatnya tanpa BN maka UiTM tidak akan wujud dan kewujudannya bukan untuk menimbulkan kebencian namun untuk menyeimbangkan tahap pentingkan pendidikan rakyat khususnya melayu Bumiputera seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan.

Adakah kita mahu mengenepikan undang-undang demi politik kepartian rasis seperti DAP wahai pengamal undang-undang seperti anda Dyana Sofea ?

Selama ini banyak perkara dipertikaikan termasuk berkaitan agama Islam yang disebu dalam Perlembagaan dan malang sekali ada kalangan peguam juga yang turut bersama pembangkang PR walau mereka sedar Perlembagaan perlu ditegakkan tanpa berubah mengikut selera politik mana mama parti yang wujud di Malaysia.

Sekeping gambar barangkali ringkas maknanya namun ia boleh mengubah minda jika tepat apa yang disampaikan dalam kandungan ayatnya.

myMetro | ‘Nilai sendiri calon, bukan lihat rupa’ - Naib Presiden @Zahid_Hamidi

Posted: 19 May 2014 10:36 PM PDT

Teluk Intan: "Ini bukan pertandingan ratu cantik atau pertandingan badan cantik, tetapi ini membabitkan masa depan penduduk di Teluk Intan dan disebabkan itulah Barisan Nasional (BN) memilih Datuk Mah Siew Keong kerana yakin beliau mampu membawa perubahan untuk kawasan Parlimen Teluk Intan.

"Pengundi harus buka mata serta menilai sendiri kebolehan calon dan bukan hanya melihat rupa, sebaliknya memilih calon yang boleh membantu kepada kemajuan kawasan itu termasuk membawa suara pengundi ke peringkat atasan," kata Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan pakatan pembangkang yang mendakwa BN sudah ketandusan calon muda hingga terpaksa memilih calon kitar semula bagi menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan.

Menurutnya, walaupun calon diletakkan DAP adalah calon muda, namun dia bukan penduduk Teluk Intan dan tidak mengetahui selok-belok serta apa yang diinginkan pengundi berbanding calon BN yang sudah terbukti pernah memberikan khidmat terbaik di kawasan itu bukan saja kepada pengundi Cina, malah juga kaum lain.

Katanya, beliau yakin BN akan dapat merampas semula kerusi berkenaan berdasarkan 'trend' dan analisis dilakukan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, baru-baru ini yang melihat pembangkang sudah ketandusan isu hingga terpaksa membangkitkan semula isu hudud bagi meraih semula sokongan pengundi Melayu.


http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2014052001474320140520014743/MA/Article/index_html


Komen Presiden MCA mengenai Calon BN Parlimen Teluk Intan #PRKTelukIntan

Posted: 19 May 2014 09:43 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/0OSklF8hz00


Sent from my iPhone

PRK Teluk Intan - Peluang kaum Cina Kembali Mempunyai Suara Dalam Kerajaan

Posted: 19 May 2014 07:24 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 20 May 2014 01:53 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Tujuan sebenar masuk DAP sebab gila jawatan

Posted: 19 May 2014 10:30 PM PDT

Lihat bagaimana Pemimpin PAS jilat jubur DAP.. Hudud pun mereka buang!!

Posted: 19 May 2014 08:35 PM PDT

Satu undi DAP = Satu Undi tolak Hudud

Posted: 19 May 2014 06:52 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 20 May 2014 12:48 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


#PRKP076 : Teluk Intan penentu nasib masa depan orang Melayu?!! @NajibRazak @DrNovandri #MohPilihMah #PilihBNSesaje #PRKTelukIntan

Posted: 19 May 2014 11:00 PM PDT

Othman Wok adalah seorang penyokong kuat Lee Kuan Yew dan dia lah orangnya yang kerap kali menentang perlaksanaan Hak-hak Keistimewaan orang Melayu. Setiap kali dia berceramah, setiap kali itu juga dia mengatakan yang hak-hak keistimewaan orang melayu dan raja-raja melayu ini hanya retorik dan mainan Tunku. Kononnya Tunku ada agenda lain, iaitu untuk merampas tanah orang Melayu di Singapura. Beliau juga mendakwa rusuhan kaum yang terjadi pada Julai 1964 telah dirancang oleh UMNO dan Tunkulah dalangnya. Beliau amat gembira tentang berita pemisahan Singapura daripada Malaysia dan ada juga yang mengatakan yang beliaulah yang menulis skrip temuramah BBC dengan Kuan Yew sewaktu malam berpisahnya Singapura dari Malaysia, yang mana ketika itu kuan yew menangis tersedu-sedu kononnya terlalu sedih dengan terkeluarnya Singapura dari Malaysia, padahal itu semua skrip yang dikarang oleh Othman Wok hanya semata-mata untuk orang Melayu berasa simpati dengan Kuan Yew dan membenci Tunku.
Sehingga sekarang ini Othman Wok masih dianggap sebagai pengkhianat Melayu oleh kebanyakan orang Melayu Singapura, kerana hasutan dialah, Lee Kuan Yew mengharamkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Singapura (PKMS aka UMNO Singapura) salah satu sayap UMNO di Singapura. Dia bersama-sama dengan berberapa pemimpin sayap Melayu dalam PAP antaranya Ishak Rahim, Rahmat Kenap, Ariff Suradi, Buang Omar Junid, Mahmud Awang dan Yaacob Mohamed turun ke kampun-kampung Melayu menghasut orang Melayu supaya membenci UMNO dan Tunku. Pada tahun 1959, dia bertanding menjadi calon untuk PAP di kawasan Majlis Bandaran bagi kawasan Kampung Kembangan berlawan dengan calon UMNO, dia tewas dalam pertandingan itu, akibat terlalu malu dengan kekalahan itu beliau menuduh UMNO yang mengugut pengundi di situ supaya tidak mengundi dia. Apabila penduduk kampung mengetahui tentang cerita itu maka seluruh penduduk berkumpul dihadapan pejabatnya di Tampines dan menghalau dia keluar dari pejabatnya dan memaki hamunnya sebagai pengkhianat bangsa Melayu. Othman Wok sekali lagi bertanding di parlimen Pasir Panjang dan kali ini beliau menang atas bantuan dan sokongan dana dari Kuan Yew.


Baca lanjut di sini --> http://zulhairifetani.blogspot.com/2012/12/othman-wok-teladan-buat-pengkhianat.html

Apabila DAP mengumumkan seorang anak gadis Melayu yang baru berumur 27 tahun sebagai calon mereka untuk PRK Teluk Intan, kami teringatkan Singapura dan Perak selepas PRU-12 yang lalu. Buat Melayu yang mudah lupa, DAP pernah memboikot majlis angkat sumpah MB daripada PAS sendiri. 

Namun, DAP cepat belajar. Mereka sedar cauvinis seperti Nga Kor Meng, Ngeh Koo Ham, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng tidak boleh terlalu ke depan. Mereka perlukan BONEKA. Dan tidak ada yang yang lebih baik dalam memecah belahkan orang Melayu, melainkan orang Melayu itu sendiri. Sejarah akhirnya mencatatkan Nizar menjadi MB Boneka Pertama DAP di Perak yang hanya mampu bertahan selama 11 bulan sahaja!


1. Dyana Sofya berasal dari Ipoh, emaknya pernah menjawat Setiausaha Bahagian Wanita UMNO yang pertama di Malaysia. Bapa saudara yang terlibat aktif didalam UMNO serta seluruh keluarganya. 

2. Akan tetapi, Dyana Sofya yang berasal dari graduan undang-undang UiTM ini telah tekad untuk memasuki DAP untuk memperjuangkan dasar parti DAP iaitu penghapusan pembahagian antara "bumiputera" dan "bukan bumiputera". Dyana Sofya tidak mahu wujud hak hak istimewa untuk Melayu Bumiputera sahaja kerana kaum cina juga perlu diberi hak yang sama seperti Melayu Bumiputera kerana kaum cina telah membayar cukai.

3. Mengimbau kembali pengalamannya di UiTM, Dyana kini berpendirian satu ipta seperti UiTM perlu diwujudkan khas untuk kaum cina juga. Dyana berkata: "golongan cina perlu ada peluang sama seperti orang Melayu, 12 ipta yang dibuka untuk kaum cina adalah tidak mencukupi, seharusnya UiTM juga perlu dibuka atau pun perlu membina khas ipta utk kaum cina sahaja".

4. Dyana menambah: "saya merasakan tidak adil mengapa orang Melayu Bumiputera dapat membayar yuran rendah dari kaum cina. Lim Kit Siang pernah menitiskan air mata bercerita tentang ini dan oleh itu saya harus memperjuang serta menghapuskan perkara ini".

5. Lim Kit Siang merasakan kemasukkan Dyana Sofya membuatkan kenangan dan sejarah politik dirinya selama 48 tahun bertambah manis. Lim Kit Siang sendiri dengan bangganya telah membuat satu sidang media khas untuk mengumumkan bahawa Dyana Sofya telah dilantik sebagai Setiausaha Politik Lim Kit Siang yang akan menguruskan segala hal berkaitan Parlimen Gelang Patah.

6. Lim Kit Siang berkata: "Dengan kemasukkan Dyana Sofya, saya dapat merasakan idealisme, semangat cintakan negara dan sayangkan rakyat di kalangan golongan muda yang mahu berbakti pada DAP. UMNO selalu bertanya siapa nak membela orang Melayu, Islam, dan Raja Melayu jika UMNO kalah dalam pilihan raya? Saya menjawab sudah tentu lah DAP akan menjaga orang Melayu, agama Islam, dan kedudukan Raja Melayu" jelas Lim Kit Siang hasil pilihan Melayu Gelang Patah.

7. Dyana Sofya pula berpendapat: "Kemiskinan tegar telah dihapuskan di Pulau Pinang hasil usaha Lim Guan Eng. Buktikan kepada saya dimana orang miskin di Pulau Pinang? Sudah tentu jawapannya tiada. Jawapan yang saya ambil ini ditunjuk sendiri data oleh Lim Guan Eng bahawa orang Melayu disana tidak ada yang miskin, dan saya percaya perkara ini."


DAP juga telah belajar, BONEKA lebih mudah dikawal jika ianya datang dari ahli parti mereka sendiri. Sebab itulah dicarinya di kalangan anak-anak muda yang pencapaian akademiknya hanya cukup makan dan tidak mampu bekerja dengan pencapaian sendiri. Diambil dan dibelanya seperti mana seekor kucing kurap tepi longkang yang perlukan makanan dan tempat tinggal. Bukan besar mana modalnya pun. Lebih-lebih RM 3-4 ribu sebulan. Kemudian mudahlah diracunnya pula pemikirannya,lagi-lagi jika seorang perempuan. 

Sebab itulah kenyataan dan idealisme Othman Wok lebih 50 tahun dahulu hanya perlu DIULANG SUARA oleh Dyana Sofya. Dahulu OTHMAN WOK hasut orang kampung bencikan UMNO. Kini cuba cari mana kampung Melayu yang masih wujud di Singapura? 

Dyana Sofya mempertikaikan dasar afirmatif untuk membantu orang Melayu yang ketinggalan berbanding cina. Namun, apakah BN BERDOSA kerana melaksanakan dasar afirmatif membantu kaum MAJORITI yang KETINGGALAN?!! Tolong jangan hendak kata orang Cina yang paling banyak bayar cukai di negara ini, kerana hakikat sebenarnya TIDAK (http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/ridhuan-tee-abdullah/pahitnya-berkata-benar-1.279187) 

Pernahkah Dyana merasakan sendiri DISKRIMINASI syarikat Cina yang tidak mahu mengambil orang Melayu bekerja? Malah, jika diambil bekerja pun, selalunya kadar gajinya berbeza-beza walaupun kelayakan dan kompetensinya sama?!!

Murah benar harga diri orang Melayu ini sebenarnya...

HUDUD : DAP BERI KATA DUA KEPADA PAS

Posted: 19 May 2014 07:15 PM PDT


DAP memberi kata dua akan menamatkan hubungan dengan PAS dalam Pakatan Rakyat (PR) sekiranya kerajaan PAS Kelantan masih meneruskan usaha membawa usul rang undang-undang mengenai hukum hudud ke Dewan Rakyat.

Timbalan Ketua Menteri II P. Ramasamy berkata, pendirian DAP amat jelas dan tidak berubah iaitu menentang pelaksanaan hukum hudud.

"Kita mesti tegas dalam hal ini. Kita tidak akan benarkan hudud dilaksanakan dalam negara yang berbilang kaum ini.

"Jika usul ini diteruskan dan Barisan Nasional (BN) menyokong usaha itu, ia merupakan penamat kepada hubungan DAP dengan PAS," katanya ketika berucap pada ceramah Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor di Kampung Hijau, Air Itam George Town, malam Ahad, lapor Mstar.

Sebelum ini, pada 15 Mei lalu, The Malaysian Insider melaporkan Timbalan menteri besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah telah membuat ikrar bahawa Rang undang-undang persendirian hudud kerajaan negeri Kelantan akan dibentangkan di Parlimen pada September ini selepas beberapa isu berkaitan dapat diselesaikan.

"Kita tidak boleh tergesa-gesa kerana perlu melihat hasil perbincangan jawatankuasa kebangsaan. Keputusan akhir berhubung isu ini akan dibuat oleh mereka.

"Kami menunggu kerajaan persekutuan memaklumkan bilangan mereka yang akan terlibat dalam jawatankuasa itu," katanya.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataan sebelum ini memaklumkan rang undang-undang hudud kerajaan negeri Kelantan ditangguh dan tidak akan dibentangkan pada Jun.

Katanya, penangguhan itu bagi memberikan masa yang cukup kepada jawatankuasa teknikal hudud yang dianggotai kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri bagi mengkaji pelaksanaan undang-undang itu di negeri Kelantan.

Namun nada Mohd Amar sudah berubah, jika sebelum ini membayangkan usul itu akan dibentangkan oleh mana-mana ahli parlimen PR, kini, beliau meletakkan syarat usul itu mesti dibentang oleh seorang menteri.

"Seorang menteri perlu mengusulkan untuk membentangkan rang undang-undang itu dan ia mesti disokong oleh 15 ahli Parlimen," katanya.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 May 2014 11:50 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Antara Dyana Sofia, Alifah Ting & Dr. Noha....

Posted: 19 May 2014 10:00 PM PDT


Alifah Ting Leh Ping kini adalah ikon sebenarnya bagi generasi muda, remaja dan para siswazah. Namanya melonjak naik hanya kerana mempertahankan sebuah keyakinan yang berjaya dibina dalam masa setahun sahaja.

Ini adalah satu pencapaian yang luar biasa bagi seorang mualaf berbangsa Cina untuk memahami dan menghayati sesuatu keyakinan, tanpa dipaksakan atau diindoktrinasikan. 

Tidak sedikit manusia Muslim yang bergelumang di menara gading, mencapai pelbagai gelaran di sana sini, bergesel bahu dengan tokoh-tokoh terbilang tetapi memiliki worldview dan pegangan hidup yang bertentangan dengan Islam.

Dyana Sofia, satu sosok wanita yang menjulang namanya sebagai seorang wanita Islam yang bertanding didalam pilihan raya kecil Teluk Intan. Oleh kerana beliau berpegang kepada keyakinan dan
ideologi parti DAP yang begitu rasis, beliau tidak menghadapi ribuan cemuhan, caci dan cercaan, maki hamun mahupun penghinaan sebagaimana yang dialami oleh Ting Leh Ping.

Malah ada sumber yang mendakwa bahawa berita fitnah dan tohmah terhadap beliau adalah rekaan yang berasal dari bilik gerakan dan propaganda DAP sendiri untuk membina satu imej yang dapat menyaingi imej Alifah Ting) dan juga untuk meraih simpati untuk beliau dari para pengundi.

Parti rasis sekular DAP berteraskan ideologi sosialisme menjadi tempat bernaung dan teduhan Dyana Sofia. Satu kredit kepada parti DAP kerana berjaya merekrut dan mengindoktrinasikan seorang wanita Islam sebagai kader dan ayam tambatan mereka.

Sepertimana Alifah Ting berbangga dan yakin dengan NGO Islam pilihan hatinya, Dyana Sofia juga berbangga dan begitu yakin dengan parti Malaysian Malaysia DAP itu.

Dr Noha menutup auratnya tetapi begitu konsisten dan terlalu ghairah dalam sikap negatifnya terhadap asas-asas ajaran dan agama Islam. "Keberanian" beliau membakar sentimen anti-Islam telah dijawab dengan lebih lantang dan tegas oleh pengacara yang tidak pula menutup aurat!

Di sini, kita perhatikan bahawa meskipun pengacara itu tidak menutup aurat, beliau sangat faham akan apa akibat dan natijah daripada ikrar dua Kalimah Syahadah. 

Setiap satu butiran penolakan Dr Noha terhadap Islam telah dipatahkan dengan cepat dan tangkas oleh sang pengacara, hatta kepada isu hudud, pelaksanaan Syari'ah dan hukuman potong tangan terhadap pencuri.

Satu pemerhatian yang boleh dinyatakan di sini adalah seseorang itu boleh melakukan dosa tertentu di dalam hidupnya (atas sebab apa sekalipun), tetapi beliau tetap masih boleh mempertahankan asas-asas penting dalam Islam apabila asas-asas itu dicabar secara terang-terangan. 

Dalam erti kata lain, darah Iman dan kecintaan kepada Islam masih mengalir dalam saluran darah dan jantung umat ini. Ia bisa dibangunkan kembali dengan sentuhan yang lembut dan berhikmah, juga sepantasnya dengan izin dan limpah kurnia dari Allah juga.

Sebaliknya, setiap penolakan dan pembangkangan terhadap asas-asas Islam pasti ada kesombongan dan kebongkakan di dalamnya.

Ketiga-tiga contoh di atas adalah (pada pandangan penulis) pencerminan kepada satu pertempuran ideologi antara Islam dan Jahiliyah, antara hawa nafsu dan hidayah, antara kebenaran dan kepalsuan juga antara Haq dan Batil. baca artikel penuh disini

Tahun 2013 Kutip Zakat RM492 Juta, Tapi Masih Ada Orang Islam Tinggal Bawah Jambatan...

Posted: 19 May 2014 07:00 PM PDT

Jambatan konkrit di Lebuh Pasar Besar berhampiran Pasar Seni di sini, menjadi saksi kedaifan hidup sebuah keluarga gelandangan di tengah-tengah kemajuan ibu negara.

Kawasan itulah menjadi 'rumah' buat Juliana Jamil, 38, bersama suaminya yang hanya mahu dikenali sebagai 'Bob Komando' dan empat anak mereka berusia antara empat hingga 10 tahun berteduh sejak tahun lalu.

Lebih menyayat hati apabila melihat anak-anak pasangan ini, terpaksa mandi menggunakan air longkang yang entah dari mana sumbernya.

Dengan pendapatan keluarga ini hanya kira-kira RM7 sehari daripada hasil menjual barangan lusuh yang dikutip di tempat awam dan tong sampah, sudah tentu mengisi perut menjadi keutamaan
pasangan ini daripada memberi pendidikan kepada anak-anak.

Menurut Juliana, mereka yang berasal dari Johor terpaksa hidup merempat sejak Jun tahun lalu ekoran tidak mempunyai kemampuan untuk menyewa rumah. utusan online

Sebanyak RM492,011,373 zakat harta telah berjaya dikutip daripada pembayar-pembayar di Wilayah Persekutuan sepanjang tahun 2013.

Ia merangkumi jumlah kutipan zakat harta oleh PPZ-MAIWP sebanyak RM484.63 juta dan zakat fitrah yang dikutip oleh MAIWP sebanyak RM7.38 juta.

Kutipan zakat harta pada tahun 2013 meningkat sebanyak 20% berbanding kutipan zakat pada tahun 2012 sebanyak RM402.81 juta. Manakala bagi bilangan pembayar, ia meningkat sebanyak 12% daripada 114,412 pembayar pada tahun 2012 kepada 128,061 orang pada tahun 2013.

PPZ-MAIWP turut melancarkan Skuad Mesra Pembayar Zakat. Skuad ini akan bergerak mendekati pembayar-pembayar zakat yang berpotensi untuk mendidik dan mendorong mereka menunaikan kewajipan berzakat. maiwp.gov.my

Majlis agama Islam wilayah nampak hebat bila memberitahu kepada rakyat malaysia, mereka mampu mengutip sebanyak RM 492 Juta duit zakat, menteri jamil khir memberi tahu, pusat pungutan zakat mawip juga telah melancarkan skuad bergerak untuk mengutip zakat, kenapa tak lancarkan skuad bergerak untuk mencari orang patut menerima zakat...?

Soalnya untuk apa di lancarkan skuad bergerak untuk kutip zakat sedangkan tiap-tiap tahun pungutan zakat maiwp meningkat, adakah maiwp menggunakan duit zakat yang sepatutnya di berikan kepada asnaf untuk membeli kenderaan seperti gambar di bawah? 


Aku cukup tak paham, kutip duit zakat sampai bermilion, tapi masih ada lagi umat Islam yang miskin merempat tidur di bawah jambatan, mana perginya kesemua duit zakat tu...???

Kenapa tak dibahagi-bahagikan duit yang dikutip tu kepada mereka yang memerlukan, buang segala jenis prosidur dan karenah birokrasi yang membebankan orang.

Sepatutnya wang zakat ini perlu sampai kepada asnaf yang lapan. Tetapi itu tidak berlaku. Jikalau ianya berlaku, bagaimana mungkin ramai yang tercicir dari bantuan sebagaimana yang dipaparkan di dalam akhbar utusan dan program Bersama mu...

Mat Sabu Cakap "Dia Suka Bibir Dyana Sofia" Love U Abang Mat...

Posted: 19 May 2014 06:00 AM PDT

Dyana sofia kata, abang mat suka bibir dia...

Perghh how nice, so romantic....

Kit siang mesti jelous...


Apa Mat Sabu Suap Ke Mulut Dyana...???

Posted: 19 May 2014 12:30 AM PDT

Apa yang mat sabu suap ke mulut calon DAP tu...?

Hebat bang mat, semua pompuan dia nak try...


The Unspinners

Posted: 19 May 2014 11:45 PM PDT

The Unspinners


#BN4TlkIntan: Tok Jat kata Dyana tak sabar lalu cari jalan mudah nak naik

Posted: 19 May 2014 08:43 PM PDT


Tok Jat sudah senseng tangan dan balun Dyana yang dah perasan dirinya cantik tapi hanya umur saja yang lebih muda.

Masih lagi sexy Tok Jat yang bibir macam Angelina Jolie. Lagi lawa Tok Jat dengan mata bercelak.

Tok Jat menjawab:

Her comment today in Malaysian Insider says UMNO has failed women, and the fastest way for her to rise is through a different party. Ya, cause in UMNO you have to earn your way up. Not merely by virtue of being a pretty girl, or a novelty Malay candidate.


Dengan perangai sifat kurang ajar yang entah dari mana dia belajar, Dyana tersebut dalam Malaysian Insider berikut:

Dyana also refuted Shahrizat's claim that Umno had brought her to where she was today, and said that‎ the credit instead laid with her mother and family.


"I ask that she learns from my mother, who is an Umno member, but has realised that my candidacy by DAP heralds a breakthrough for young women in politics, especially for young Malay women, who have long been held back by an inflexible, patriarchal structure in Umno.

"I owe who I am today to my family and to my mother, to hard work and to the personal decisions which I have made along my life," said Dyana.

She said if she had chosen a path similar to Shahrizat's instead of joining DAP in 2011, it would be impossible ‎for her to aim to enter Parliament as the representative for the people of Teluk Intan and if elected, to be the youngest MP in Parliament.

Sepenuhnya di SINI

Kalau begitu, betullah Yammy mahu anaknya naik politik dengan deras melalui DAP dan meningkatkan kemungkinan Dyana akan satu hari lompat parti ke UMNO untuk terus lompat ke ats dengan jawatan yang menyelerasakan.

Yammy melihat ramai bekas penentang kerajaan masuk UMNO dan diberikan jawatan yang hebat dan selesa manakala ahli UMNO yang setia terus tak ada apa-apa. Malah ada rakan Yammy pun pernah menceritakan benda sama.

Cina-cina bakal tertipu

Hairan dan pelik sekali strateg Dyana dan Dog & Pigs. Dyana bertanding lawan Presiden Gerakan, Dato Mah tapi Tok Jat pulak dijadikan sasaran,Boleh nampak ini hanya permainan DAP untuk lumpuhkan jentera Wanita UMNO. Takut cakaplah takut ...


#BN4TlkIntan: Jawapan Dyana macam perempuan sekedudukan dengan boifren cina

Posted: 19 May 2014 06:29 PM PDT


Dato Razali IBrahim membidas Dyana Sofea. Baca Sin Chew berikut:

Razali challenges Dyana to tick off DAP leaders who question Malay rightsMUAR, May 18 (Bernama) -- Umno supreme council member Datuk Razali Ibrahim has challenged Teluk Intan by-election candidate from DAP, Dyana Sofya Mohd Daud, to admonish DAP leaders who often question Malay special rights which had been agreed upon in the social contract and enshrined in the Federal Constitution.
If not, he said, Dyana's willingness to contest in the by-election for DAP was only to seek a position which could create tension in the community.

"If she is willing to question the policy of Universiti Teknologi MARA (UiTM) which gives priority to the intake of Malay students, why doesn't she ask for Universiti Tunku Abdul Rahman, which is monopolised by one race, to be closed down?"

Razali said this to reporters after officiating at the Muar Umno division's 68th Umno celebration and Family Day at the Sungai Balang multi-purpose hall, here, today.
He said Dyana, a UiTM law graduate, had even said before that the word "Malay" in the birth registration should be removed but at the same time, asked for the number of teachers at national-type Chinese schools to be increased.
"This is definitely unfair," Razali said and stressed that Umno had never asked the Malays to rise against the Chinese and had no desire to take away their rights.

He said all parties should not queastion what had been agreed upon by the various races in the social contract as contained in the Federal Constitution.
Earlier, Razai expressed regret over some highly educated Malays who were prepared to condemn their own country when abroad, which was not done by people from developed countries against their respective countries.
He feared that if this misdeed continued, the Malay community would become weak and others would not help them.

Alahai Dyana .... masuk UiTM ikut jalan belakang. 

Apa agaknya cina-cina DAP sediakan untuk konon Dyana menjawab:

Media Statement by Dyana Sofya Mohd Daud, DAP Candidate for Teluk Intan by-election on Sunday, 19 May 2014 in Teluk Intan:

My reply to Datuk Razali Ibrahim on UiTM

As a graduate of UiTM, I take pride in my alma mater, just like many others with affectionate ties to their respective schools of higher learning, be it Ivy League institutions or local institutions of higher learning. I have always made it known, especially upon my foray into politics in 2011, that I am a lawyer, having graduated from UiTM Shah Alam. Having failed in its attack on my gender, UMNO is now using my alma mater as fodder for political attacks against me. My time in UiTM has trained me well enough to resist this attempt by UMNO to manipulate UiTM by using it as its political tool.

Sometime last year,
I proposed in an interview that a similar institution like UiTM, which provides affordable, quality education to the Malays, be established for the non-Malays. I believed and I still do, that education should not be race-based. Access to quality higher education should be accorded to all qualified, hardworking and deserving Malaysians, irrespective of race, religion, region, gender and political affiliation. 


Cakap orang, dia rupanya ... huhuhu

While a student in UiTM, I noticed the discrepancy where rich children of UMNO leaders were admitted into UiTM while poorer but more qualified non-UMNO linked families were shut out. A responsible and righteous government will not condone such injustice. A responsible and righteous government will correct this injustice. But instead of being open to constructive proposals, UMNO has gone on the defensive by accusing me of wanting to abolish UiTM. This is precisely why many Malaysians feel that UMNO has lost its plot. Instead of working to improve this nation, UMNO closes both ears and reads what it wants to read.

Equal opportunity to all deserving Malaysians does not mean that the Malays will be robbed. It means that more deserving Malaysians of all races, including many Malays who do not support UMNO, will have access to quality higher education. UMNO has lost sight of our future and is more concerned of stoking ethnic sentiments in order to shore up its support base. A public institution, more so a public institution of higher learning should never be placed at the mercy of a political party. UiTM belongs to the people, and not to UMNO.

The extent of this 'forced takeover' of UiTM by UMNO has even resulted in UMNO leaders labelling me a traitor for being a candidate of DAP, as apparently according to these UMNO leaders, UiTM alumni are not supposed to do that. When did joining UiTM made us UMNO members? It is highly ironic that UMNO is claiming that UiTM students should support UMNO as this is the same party that discourages students from being active in politics. Students are to be free to express their views and thoughts, and be accorded their freedom to pursue their dreams and ambitions. No political party has a right to stand in the way of the dreams and aspirations of young Malaysians.

I call upon my fellow alumni, and to all students in public institutions of higher learning, to never allow yourselves to be chained to the agenda of UMNO and BN. An alma mater means a nourishing mother in Latin. Never allow UMNO and BN to rob you of a nourishing mother by turning it into a repressive master. I aim to further the cause of student and youth activism if elected into Parliament, for the young are raring to change this nation around and I hope to be given the chance to play my part in this.

Dyana Sofya


Pandai copywriter Dyana jawabkan. BUNYI PUN AGENDA CINA DAP. Diskriminasi cina terhadap semua bangsa dalam Malaysia pasti tidak akan diperkatakan.

Malah diskkriminasi cina DAP terhadap bangsa lain tersirat di dalam agenda samarata mereka. Kalau boleh bangsa yang paling rasis dalam dunia sama dengan Yahudi ini mahu mendominasi semua hal dan serba serbi hingga kaum lain biar mati kebulur dan tak ada kerja hingga kalau boleh, tak wujud lagi di Malaysia.

Kalau wujud lagi, jadi hamba abdi CIna DAP.

Padahal majoriti kaum Malaysia adalah Bumiputera dan Pribumi.

Betul ke copywriter yang tulis? Entah-entah boifren cina live in Dyana yang bantu.... oppps 

#BN4TlkIntan: Orang sibuk kempen, Conman kempen sendiri

Posted: 19 May 2014 05:30 PM PDT


Ada juga orang macam gini ...

Will there be 11 wedding invitations in Sarawak?

Posted: 19 May 2014 08:25 AM PDT


A Whats App message promoted the message that Sarawak Politics entered a new era with the announcement on 15th May 2014 of  10 (5 from SPDP, 4 from SUPP and 1 from SWP) Assemblymen and 1 MP joining a new party TERAS.

SUPP President Tan Sri Peter Chin Fah Kui issued this statement as reported by Star newspaper tomorrow.

Published: Thursday May 15, 2014
Updated: Thursday May 15, 2014SUPP sacks Wong Soon Koh

MIRI: The Sarawak United People's Party (SUPP) have sacked its Sibu chairman and veteran leader Datuk Seri Wong Soon Koh from the party with immediate effect, and has demanded that he vacate his position as state assemblyman of Bawang Assan state constituency to enable a by-election to be carried out.

SUPP president Tan Sri Peter Chin told The Star on Thursday that the party leadership today decided that Wong had to be sacked from the party following his (Wong's) move to declare that he is joining new party - TERAS.

SUPP, a component party of the Sarawak Barisan Nasional, is the state's oldest political party.

Chin said that the manner in which Wong abruptly announced his joining the new party (at about 5pm on Thursday in Kuching) was improper.

"Datuk Seri Wong Soon Koh had not even sent us any resignation letter and yet he declared at a press conference that he is joining TERAS.

"I have just received news from Kuching that Soon Koh had announced in public his joining new party TERAS, which is a party that is not even in the Barisan Nasional.

"Under the circumstances, our party central working committee had made an immediate decision that Soon Koh must be sacked with immediate effect.

"Soon Koh is the state assemblyman (for Bawang Assan), a constituency he won under the SUPP ticket.

"SUPP demands that he vacate his state assemblymen post since he has quit SUPP and is no longer with the BN.

"Soon Koh must publicly announce that he is resigning as state assemblyman also to enable a fresh by-election to be carried out in Bawang Assan.

"That is the proper thing for him to do since he had resigned from the SUPP under which he became a state assemblyman," said Chin, who is former Miri MP and former Cabinet Minister.

Chin, when asked what will happen if Wong refused to quit his state assembly seat, said that SUPP will continue to demand that he do so.

Wong announced in Kuching in a hurriedly-called press conference that he is joining TERAS.

Also at the press conference were several assemblymen, and also Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP) president Tan Sri William Mawan, who also announced that he is quitting SPDP to join TERAS.

Chin said that the SUPP headquarters in Kuching will tomorrow send a letter of termination to Soon Koh and to also tell him to vacate his state assemblyman's post.)


The list of 11 YBs are as follows:

1. Wong Soon Koh - Advisor
2. William Mawan - Presiden
3. Jerip Susil ( N16 Bengoh)
4. Ranum Mina (N02 Opar)
5. Johanical Rayong (N28 Engkilili)
6. George lagong (N54 Pelagus)
7. Rosey Yunus (N61 Bekenu)
8. Peter Nansian (N02 Tasik Biru)
9. Slyvester Entri ( N66 Marudi)
10. Paulus Gambang (N69 Batu Danau)
11. Anyie Ngau (P220 Baram)


If these YBs are still supporting BN, then it will be similar to Dato Ahmad Said's 2 days hiatus as independent but still support BN. Will there be 11 wedding invitations in the short term?

Otherwise, the 11 will truly be leaving BN. In the meanwhile, SUPP insist Teras not to be accepted in BN. Read Rakyat News HERE.

Why is this happening? What is the objective/(s)? What will unfold further?

Unspinners see this an interesting development :)

#BN4TlkIntan: Yammy rancang Dyana lompat parti?

Posted: 19 May 2014 05:31 AM PDT


Mak Dyana, Yammy Samat adalah AJK Perkasa pertama dan bekas Setiausaha Wanita UMNO Perak.. Malah dalam FB dia yang mempertahankan anaknya, dia masih tidak menjauhkan diri dengan UMNO.Baca FB Yammy berikut:


TADI PEMBERITA TANYA AKAK ..ANAK DAH JADI CALUN  DAP BILA AKAK NAK KELUAR UMNO?... AKAK JAWAB AKAK BUKAN MAT SAID KERANA ANAK NAK KAWIN SANGGUP ISTIHAR KELUAR UMNO.... MACAM NI KE PEJUANG SEBENAR... AKAK TIDAK HIPOCRITE BILA DITANYA AKAK KATA AKAK AHLI UMNO SEUMUR HIDUP... ANAK AKAK AHLI DAP.... SEBAGAI IBU AKAK MESTI BERADA DI SISI ANAK SAMPAI BILA2 PUN... TAKKAN KERANA PARTI AKAK NAK BUANG ANAK AKAK.... KAN BAGUS TU 'CALUN DAP ANAK ORANG UMNO'... SEJARAH NI SAMPAI BILA2 TERCATIT DALAM INGATAN SEJARAH.... FIKIR2KAN LAH..


Bukan saja itu, keluarga Yammy sana sini adalah ahli dan aktvis UMNO. Tak mungkin Dyana mengatakan apa yang dikatakan melainkan itu adalah skrip yang disediakan untuk Dyana.

Dengan background dia sedemikian dan keyakinan Yammy, ini hanya lakunan. Tammy adalah bekas ahli dan aktivis Semangat 46 yang diketuia Tengku razaleigh.

Dia begitu control anaknya, maka tak mungkin Dyana boleh jadi demikian. Ini mungkin hanya lakunan.


Baca MIK SINI 


Apa ke benda Jalani Ngah buat kerja Pengerusi Tabung Haji?

Posted: 19 May 2014 02:00 AM PDT


Bukan saja itu Dato Jailani Ngah memandai-mandai buat kerja Pengerusi Tabung Haji dalam hal-hal haji, apa perlu sampai arahkan Astro Awani untuk siarkan mukanya untuk suatu masa yang lama pagi tadi?

Nampak sangat Jailani cuba jual muka ke media untuk lakukan psywar untuk nafikan khabar angin dia telah dipecat.


Usahlah nak berpura-pura kerana khabarnya orang-orang Dato Razif dan orang-orang Dato Md Said berpakat memberitahu Dato Najib supaya memecat Jailani. 

Sahlah dia baik dengan media hingga boleh perguna dan arah media untuk memburuk, menghina dan jauhkan pemimpin. Dialah yang tangan yang suka melakukan konspirasi jatuh-jatuhkan orang dari melakukan arahan PM dengan berhemah dan terhormat.


Yang menjadikan orang keliru pula adalah apa perlu seorang Setiausaha Politik nak berucap dalam majlis dan masuk TV sekali?

Setiausaha Politik dah mengalahkan ramai Menteri yang tak dapat publisiti oleh media. Menteri ada pengundi untuk tunjukkan dia bekerja. Dia juga mewakili kerajaan untuk Kementeriaan yang dipertanggungjawabkan.

Setiausaha Politik hanya dipertanggungjawabkan kepada Menteri yang mana untuk Jailani adalah Perdana Menteri dan dia tidak perlukan publisiti. 


Adakah Jailani sedang promosi dirinya untuk jadi Menteri Besar Terengganu pula ke?

Jailani dikatakan hanya pengawai kepada Dato Abdullah Md Zin dalam JPM tapi namanya saja dalam kertas sebagai sebagai Setiausaha Politik keapda PM.

Kalau dia mewakili Abbdullah Md Zin ke Majlis dan sah dia bukan Pegawai PM, tak payahlah ke sana kemari dengan kereta Camry Putih dengan plat tertulis Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri.

Bukankah menimbulkan anggapan salah untuk memakai kereta yang bukan kereta rasmi SetPol? PM pun pakai Proton Perdana.

Kalau nak Mercedes, MB Terengganu guna Mercedes yang dibeli zaman Md Said.

sekupangdua

Posted: 19 May 2014 11:41 PM PDT

sekupangdua


TEMPIAS SEKSA DAN SEKSI DI PRK P O76 TELUK INTAN

Posted: 19 May 2014 06:26 AM PDT


Apa dah jadi bila di kg Sungai Burung, Teluk Intan digemparkan dengan seorang wanita yg begitu muda usianya difahamkan Baru berumur 21 tahun tiba-tiba muncul melintas jalan bagai calon seksi mengemparkan penduduk sekeliling. Berjalan selamba tanpa rasa segan malah tak pulak jadi gabra.... kesan glamour jadi calon ker?

Dia muncul dengan hanya memakai skaf ditengkok dengan selamba sebaliknya tiada seurat benang Apa tah lagi kain menutup Tubuhnya... memang teman Rasa bosan bebenor bila  disini bila dua-dua calon yg tampil hadir untuk mencalonkan diri... Melihat kepada Situasi pada penamaan Calon hari nie rasanya Macam melihat seorang pemimpin dari BN yg pernah Memimpin ketahap sebagai Menteri Asas Tani juga merupakan sebagai Anak tempatan yang mahu berbakti kepada nasib rakyat tempatan sekalipun berusia 52 tahun...

Usia Nampaknya bukan halangan... kalau berjaya nampaknya sudah boleh lah dia menjadi pelopor atau pencetus kepada bermulanya titik baru bila kaum cina juga perlu mendapat tempat dan pembela nasib Kaum cina malah sekali gus memberi harapan kaum cina terutamanya yg begitu terpinggir di teluk intan yg sudah dua penggal menjadi milik roket yg lansung tidak pernah memikirkan pembelaan nasib rakyat di P 076 dengan meletakan bukan pemimpin sebaliknya  sekadar calon HIASAN TINGKAP bak kata ayahanda TUN M

Abang Polis pun cuak nak tangkap... (gambar)

Tah macam mana orang melayu dipergunakan b8la sanggup jadi kuda roket terutama pas yg mengadaikan prinsip menjual agama hanya kerana akur dengan apa yg abang besar cakap dan hanya wajib angguk dan ngan berani menjawab...

Soalannya apa yg ada pada calon yg digrlar hiasan tingkap... apa orang teluk intan boleh kenyang dengan calon yg menarik... memukau pengundi. Berapa bulan dia nak tamukan seksi dan seksakan nasib rakyat teluk ibtan? Tergagap-gagap dan menjawab dengan setara pengalaman usianya yg tak mencecahkan 30 tahun pun... sikap bebudak yg nak dijadikan pemimpin? Apa minah yg berasai dari Tasek parlimen Ipoh barat nie boleh buat? kerojernya pulak dijohor kerana kena berkapit dengan The Great Lim... apa yg dia tau pasal nasib rakyat dengan sikap dia sendiri yg ekstream kesama rataan dengan kaum lain sedangkan dia cukup jelas hasil dari pembangunan oleh tangan bangsanya.... senang jer bagi teman kalai setakat nak tunjuk cantik atau ada penarik boleh jadi calon...macamana pulak dengan minah yg berbogel kat atas nie... lagi jelas dia lagi berani dengan amoi kit Morning nie... patut la glamor pun boleh jadi calon... jadi buat apa belajor tinggi kalau cantik pun boleh jadi calon... podah... jangan perasan la yong... wa mau tanya lu sokong hudud ka? Kesian lebai PAS tak nak suruh bertudung ker... tak nak suruh pakai sarong tangan ker... hehehe bawak kipas pun takpa... sebab memang terang kaki kipas nak jadi calon...

Belantan

Posted: 19 May 2014 11:13 PM PDT

Belantan


Indah khabar dari rupa, mengata orang tapi mereka yang lebih...!!! Lim Kit Siang pun kaki songlap duit tabung rupanya?

Posted: 19 May 2014 07:58 AM PDTLaporan Polis oleh Tony Tan bekas ahli DAP, keatas Lim Kit Siang kerana penyelewangan wang sumbangan kempen PRU13 pada 15 Mei 2014!

Bermula dengan masalah selewang wang oleh Teresa Kok, kini melarat pula kepada Lim Kit Siang dalam isu kutipan dana kempen PRU13 melalui pelbagai tabung. Nampak gaya nya Tony Tan, bekas ahli DAP Seputih istiqamah dalam usaha beliau mendapatkan keadilan.

DAP kini telah diketahui umum sebagai tidak telus dan tidak pernah akan melayan ahli mereka sendiri yang menuntut keadilan. Saman menyaman dan membuang ahli adalah kaedah yang mereka paling gemari untuk menutup sesuatu isu. Ikuti rakaman yang berikut nya...!Selanjutnya sila lawat ke sini.

Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 19 May 2014 11:07 PM PDT

oyabun


Letak calon Melayu di Teluk Intan hanya 'hiasan' DAP - Dr. Mahathir?

Posted: 19 May 2014 08:24 AM PDT


Tindakan DAP meletakkan calon Melayu pada pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan merupakan tindakan 'hiasan luaran' parti itu bagi mengaburi mata orang Melayu, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, tidak mustahil ramai orang Melayu akan menyokong calon DAP itu kerana sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu mudah tertipu dengan tindakan seperti itu.


"Tindakan itu hanya hiasan luaran sahaja tiada harapan apa-apa (diletakkan kepada calon itu), kalau dia (calon itu) menang dia menanglah," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Terdahulu, beliau berucap pada program Chancellor's Talk di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) yang turut dihadiri Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron dan Naib Canselor UTeM Prof Datuk Dr Ahmad Yusoff Hassan.

PRK Parlimen Teluk Intan menyaksikan DAP meletakkan Dyana Sofya Mohd Daud sebagai calonnya menentang calon Barisan Nasional (BN) yang juga Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong.

Wasabi Oyabun..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 May 2014 10:43 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Pelan DAP Untuk Tawan Malaysia, Bermula Di #TelukIntan

Posted: 19 May 2014 10:32 AM PDTNik Aziz Tidak Setuju Dyana Jadi Calon Di #TelukIntan

Posted: 19 May 2014 12:21 AM PDT


PenangWasabi

Posted: 19 May 2014 10:18 PM PDT

PenangWasabi


Ramkarpal dibidas kerana sentuh isu hudud?

Posted: 19 May 2014 09:29 AM PDT


Calon DAP dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh Deo ditempelak sebagai tidak layak dan tidak berhak mewakili DAP untuk membuat sebarang kenyataan berhubung pelaksanaan hukum hudud Pas.

Menurut calon Bebas PRK berke­naan, Mohamed Nabi Bux Mohd. Nabi Abd. Sathar, Ramkarpal tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam DAP seperti mendiang bapanya, Karpal Singh untuk menyatakan pendirian mengenai hudud.

Malah menurut beliau, jangka masa keanggotaan Ramkarpal da­lam DAP juga dipersoal oleh ahli-ahli parti itu sendiri.

"Pendirian beliau berkenaan hudud tidak penting sebab dia hanya ahli DAP biasa, tiada sebarang jawatan pun, jadi tidak perlu diambil kira," katanya kepada pemberita selepas bertemu pengundi di Pasar Awam Taman Tun Sardon, Bukit Gelugor di sini hari ini.

Mohamed Nabi Bux membidas kenyataan Ramkarpal baru-baru ini bahawa beliau mempunyai pendirian yang sama dengan mendiang bapanya, Karpal dan DAP yang menolak pelaksanaan hukum hudud di negara ini.

Dalam pada itu Mohamed Nabi Bux mendakwa, Setiausaha Agung DAP yang jawatannya belum disah­kan, Lim Guan Eng secara sulit menyokong penuh pelaksanaan hukum hudud di Kelantan demi kepentingan politiknya di negeri ini.

Beliau turut mendakwa, Guan Eng menyokong pelaksanaan hukum hudud itu secara sulit demi mengambil hati pemimpin Pas dan menjaga hubungan dalam pembangkang meskipun sebelum ini mengakui menentang hukum Islam tersebut.

Walau bagaimanapun, beliau mengakui tidak pernah mendengar sendiri Guan Eng menyatakan perkara tersebut dalam mana-mana perjumpaan dengan ahli-ahli Pas.

"Dia tidak akan beritahu saya atau rakyat, beliau akan beritahu pemimpin Pas. Ini semua untuk kepentingan politik dia. Saya tahu dia memang setuju, 100 peratus setuju, tetapi secara sulit, kerana politik dia mesti setuju," katanya.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Nabi Bux berkata, beliau bersedia dihadapkan ke Lembaga Disiplin Pas sekiranya Ketua Penera­ngan, Datuk Mahfuz Omar berhasrat mengambil tindakan terhadapnya.

Menurutnya, beliau tidak gentar berdepan tindakan daripada parti memandangkan mendapat sokongan ramai ahli Pas lain berhubung keputusannya bertanding dalam PRK berkenaan.

"Ramai ahli Pas berada di belakang saya kerana saya memperjuangkan pelaksanaan hukum hudud di negeri ini yang mana ini adalah dasar dalam Pas sendiri," katanya.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 May 2014 09:29 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


DONG ZHONG DAN PEPERIKSAAN UEC : DYANA DICABAR PERSOAL KESETIAAN CINA TERHADAP NEGARA MALAYSIA !

Posted: 19 May 2014 12:47 PM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 19 May 2014 08:19 PM PDT

JURI RAKYAT


5 Kota di Dunia yang telah Ditinggalkan Penduduknya

Posted: 19 May 2014 09:32 AM PDT


Banyak pulau pulau berpenghuni di dunia ini, namun ada juga pulau yang dulunya berpenghuni namun ada beberapa karena suatu hal pulau itu di tinggalkan oleh penghuninya. Apaja saja pulau itu?  berikut 5 Kota di Dunia yang telah Ditinggalkan Penduduknya dikutip berbagai sumber and jurirakyat.com

1. Pulau Hashima Jepang
Pulau Hashima adalah sebuah pulau kecil bebatuan yang hanya memiliki luas 15 acre yang terletak dilepas pantai Nagasaki Jepang. Pada masa jayanya pulau ini adalah pulau yang sangat penting dimana merupakan pusat utama pertambangan batubara di Jepang hampir seabad lamanya. Pulau ini berada diatas deposit batubara yang cukup besar.

Pada mulanya pulau ini dimiliki oleh sebuah keluarga penduduk setempat yang mulai menambang batu bara disana secara tradisional, lalu dibeli Mistubishi Corporation pada tahun 1890 dan mulai saat itu kejayaan Hashima dimulai.Karena letaknya yang cukup jauh sekitar 18 mil dari Nagasaki membuat Mitsubishi
 
membangun rumah-rumah buat para pekerjanya daripada harus menyediakan feri setiap hari pulang dan pergi untuk para pekerjanya. Sebuah apartement permanen dibangun dimana keluarga para pekerja mendiami sebuah kamar yang sempit dan harus berbagi kamar mandi dan dapur dengan keluarga lainnya.

Fasilitas pelengkap bagi daerah tersebut kemudian mulai dibangun seperti theater, praktik dokter, restoran dan bar, dan kota ini menjadi padat dan seluruh komplek dikota tersebut dihubungkan oleh terowongan bawah tanah, pada puncaknya di tahun 1959 pulau Hashima adalah kota yang paling padat
 
penduduknya dimuka bumi dimana dihuni oleh 5259 jiwa berarti 835 orang untuk area seluas 2.5 hektar.Tidak semua para pekerja di Hashima bekerja disana atas kemauan mereka sendiri, dimasa perang dunia ke-2 pemerintah Jepang memaksa para pekerja China dan Korea bekerja disana, Sekitar 122 dari 500 pekerja asal Korea meninggal disana antara tahun 1939-1945.

Setelah perang dunia ke-2 para pekerja di pulau tersebut mendapat berbagai macam kemewahan dan fasilitas seperti televisi dan radio dll.Namun pada bulan Januari 1974 dimana penggunaan minyak bumi sebagai sumber energy lebih banyak dipakai dibandingkan batu bara,
 
Mitsubishi Corp mengumumkan bahwa tambang tersebut akan ditutup, dan dibulan April tahun 1974 adalah saat dimana para penghuni terakhir pulau tersebut diangkut oleh feri meninggalkan pulau itu.

 2. Centralia, Pennsylvania USA

Centralia adalah sebuah kota yang pada masa jayanya dihuni oleh 3000 jiwa yang berdiri sejak tahun 1866 akibat booming tambang batu bara yang terdapat di kota tersebut namun tambang tersebut juga yang membuat kota tersebut mengalami kehancuran.

Ditahun 2005 hanya 12 orang setelah sebelumnya ditahun 1981 masih dihuni 1000 orang akibat terbakarnya tambang di tahun 1962, kebakaran ini terjadi karena pembakaran sampah yang dilakukan oleh para pekerja yang secara tidak sengaja membuat cadangan batu bara yang ada dibawah kota tersebut
 
terbakar, hal ini membuat efek pusat cadangan batubara yang ada menjadi ikut terbakar dan sangat susah dipadamkan, semua teknik telah dilakukan dan biaya yang tak ternilai jumlahnya telah dikeluarkan namun tidak dapat memadamkan api pada kandungan batubara yang begitu besar.

Di tahun 1981 setelah 20 tahun api terus menyala, seorang anak terperosok kedalam sebuah lubang yang terbuka namun ia berhasil selamat dari lubang menganga sedalam 150m dengan berpegangan pada 
 
akar, lubang ini mengeluarkan gas karbon monoksida yang beracun.Pemerintah federal mengeluarkan dana 42 juta dollar untuk memindahkan sisa penduduk yang masih bertahan di tahun 1982 dan secara resmi menutup kota tersebut, hanya 20 warga yang tinggal sebagai warga liar di bekas rumah yang dulunya
 
resmi milik mereka, jalur utama keluar dan masuk ke kota tersebut ditutup karena tanah-tanah disekitar kota tersebut terbuka dan mengeluarkan gas putih yang beracun. Dan hampir sebagian besar rumah dan bangunan tersebut terbakar oleh api.

 3. Kadykchan, Rusia
Kadykchan adalah sebuah kota yang dibangun usai perang dunia ke-2 sebagai kota bagi para pekerja tambang batu bara dan keluarga mereka, ditahun 1996 6 orang pekerja tewas akibat ledakan dalam tambang batu bara tersebut dan untuk menghindari bahaya tambang tersebut ditutup dan 12.000 jiwa yang menghuni kota tersebut diungsikan yang membuat kota tersebut menjadi sunyi dan tak berpenghuni
 
 4. Prypiat, Ukraina
Pada tanggal 26 April 1986 terjadi ledakan pada reaktor no 4 di reaktor pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl di Ukraina yang saat itu masih menjadi sebuah negara bagian dari Uni Sovyet. Kejadian
 
tersebut adalah kejadian terburuk sepanjang sejarah dalam proses pengolahan sumber daya nuklir menjadi tenaga listrik.Efek radiasi akibat dari ledakan tersebut menyebar keseluruh Ukraina dan menyebabkan ribuan orang tewas di Ukraina dan Rusia dan efek dari radiasi tersebut menyebar ke seluruh negara hingga tahun 2006.

Pemerintah Uni Sovyet mendapat kritikan keras karena tidak bergerak cepat untuk memperingatkan warganya tentang bahaya tersebut, walaupun begitu kota-kota terdekat dengan reaktor tersebut penduduknya dievakuasi dan menetapkan zona 18 mil sebagai zona eksklusif yang terlarang untuk dimasuki.
 
Prypiat adalah sebuah kota yang hanya berjarak 3 mil dari reaktor Chernobyl dan penduduknya sebagian besar adalah para pekerja di reaktor tersebut, sekitar 44.000 jiwa menghuni kota ini dan baru 60 jam setelah kejadian para penduduk kota tersebut di evakuasi Prypiat ditetapkan sebagai wilayah yang tidak aman untuk dihuni dan dibutuhkan waktu ratusan tahun hingga aman untuk dihuni oleh manusia.

5. Humberstone dan Santa Laura, Chili
Kota Humberstone di Chili berdiri tahun 1862 sebagai kantor pusat pertambangan nitrat La Palma. Pada tahn 1925 kota ini berubah namanya menjadi Humberstone diambil dari nama seorang manajer pertambangan 

asal Inggris yang telah membuat kota kecil tersebut menjadi makmur.Baik Humberstone dan kota tetangganya Santa Laura mengalami booming dan kemakmuran karena produksi nitrat mereka, kedua kota ini jaya pada era tahun 30an dan 40an dimana selain merupakan pusat pertambangan juga merupakan pusat pengolahan nitrat

Nitrat pada masa itu merupakan unsur terpenting dalam proses pembuatan pupuk namun sejak akhir 30an industri juga sudah mulai membuat pengganti berupa nitrat sintetis yang lebih murah.Akibat semakin banyaknya produksi nitrat sintetis yang lebih murah membuat permintaan akan nitrat menurun

dan cepat atau lambat kejayaan kedua kota tersebut memudar, hingga akhirnya 3 dekade kemudian yakni di tahun 1961 secara resmi kantor pertambangan nitrat dikota tersebut ditutup.Yang tersisa dari kejayaan kedua kota tersebut hanyalah tumpukan pasir, gurun dan sekolah-sekolah serta museum yang telah ditinggalkan, sementara itu masih dapat dilihat hingga kini rumah-rumah para pekerja dan mesin-mesin pengolahan yang terdapat di pabrik-pabrik yang telah ditinggalkan.

Disana juga masih dijumpai Hotel Humberstone dengan fasilitas kolam renangnya yang telah kering air nya namun papan loncat nya masih tegak berdiri hingga kini.Di tahun 1970 pemerintah Chili menetapkan kedua kota tersebut sebagai monumen nasional, dan ditahun 2005 ditetapkan sebagai situs warisan budaya oleh UNESCO.

5 Penyakit Menular akibat Berciuman

Posted: 19 May 2014 09:15 AM PDT


Berikut 5 Penyakit Menular akibat Berciuman
dikutip berbagai sumber


1. Batuk dan Flu
bakteri dan virus penyebab batuk dan flu dapat menular melalui cairan maupun kontak langsung melalui hidung, tenggorokan, mulut dan melalui udara.


2. Hepatitis dan HIV

HIV dan hepatitis B Virus (HBV) banyak dilaporkan menular melalui darah dan infeksi menular seksual. Virus-virus ini dapat ditemukan dalam air liur. Meskipun kehadiran HIV dalam air liur, tidak pernah ada laporan penularan HIV melalui rute ini. Sebaliknya, penularan virus hepatitis B melalui air liur telah didokumentasikan dengan baik, begitu juga hepatitis A dan C

3. Herpes
Herpes simplex virus termasuk keluarganya Epstein-Barr dan cacar air sangat mudah menular terutama apabila lesinya baru terbentuk atau sudah pecah dan mengeluarkan cairan. Herpes dapat menyebar melalui kontak langsung saat berciuman, tetesan air liur dan melalui udara bahkan ketika herpes itu telah sembuh.
4. Penyakit meningokokus

Ini adalah kondisi yang berpotensi mengancam jiwa yang meliputi meningitis, radang selaput (meninges) yang mengelilingi otak dan sumsum tulang belakang, dan septikemia. Bakteri ini dapat ditularkan baik melalui kontak langsung atau melalui tetesan liur.

5. Infeksi Gusi dan Sariawan
orang dengan sistem imun yang menurun dapat lebih mudah terinfeksi bakteri dan jamur dari pasangannya terlebih jika pasangannya sedang dalam pengobatan antibotik karena pengobatan antibiotik dapat menyebabkan jamur candida berkembang. Air liur merupakan salah satu sistem pertahanan tubuh. Saat seseorang dehidrasi, bakteri dalam mulut dapat berkembang hingga 4 kali lipat dari normal sehingga berpotensi menularkan penyakit. Jadi selalu jaga kebersihan mulut supaya aman dari penyakit-penyakit tersebut.

r b f

Posted: 19 May 2014 07:33 PM PDT

r b f


Cermin Gelap: Sebelum Polis Buru Pemilik Kenderaan, Lebih Baik SPRM Gempur JPJ Terlebih Dahulu

Posted: 18 May 2014 07:13 PM PDT

Minggu lepas pihak polis telah mengeluarkan amaran kepada pemilik kenderaan yang menggunakan cermin gelap supaya menanggalkannya sebelum operasi besar-besaran dijalankan mulai 16 Jun ini. Lihat di sini

Terus terang saya katakan, saya bukan anti atau membantah peraturan cermin gelap yang dikuatkuasakan. Saya rasa bukan saya sahaja yang perlu bersetuju dengan peraturan ini, malah seluruh rakat Malaysia perlu bersetuju. Ini kerana cermin gelap lebih banyak mendatangkan kemudaratan daripada kebaikan. Rata-rata yang menggunakannya tidak lebih daripada hanya untuk mencantikkan kereta. Jika alasan cuaca panas yang diberikan, di pasaran berlambak dijual filem atau plastik yang tidak gelap dan mematuhi peraturan untuk dilekatkan di cermin kenderaan bagi tujuan menapis haba. 

Walaupun saya bersetuju dengan peraturan cermin gelap yang dikuatkuasakan, tetapi saya tidak bersetuju dengan cara agensi-agensi terlibat menguatkuasakan peraturan tersebut. Sebabnya ada pemilik-pemilik kenderaan yang dipaksa atau terpaksa menggunakan cermin gelap kerana ada sesuatu yang tidak kena dengan agensi yang diamanah menjalankan tugas mereka. 

Golongan pemilik kenderaan yang dimaksudkan adalah pemilik kenderaan import terpakai. Seperti yang kita semua tahu, kenderaan jenis MPV menjadi pilihan utama rakyat Malaysia yang berkeluarga di zaman sekarang. Rata-rata mereka memilih untuk membeli kenderaan MPV import terpakai kerana harganya yang lebih murah berbanding dengan yang baru. Antara MPV import terpakai yang popular di negara kita sekarang, Toyota Alphard, Toyota Estima, Toyota Wish dan Honda Odessey.


Rata-rata kenderaan ini dibawa atau diimport masuk ke Malaysia daripada Jepun dalam keadaan bercermin gelap. Cermin gelap tersebut bukannya dilekatkan filem atau plastik, tetapi cermin itu memang jenis yang gelap yang dikeluarkan daripada kilang. 

Setiap kenderaan yang dibawa masuk ini akan melalui pemeriksaan JPJ terlebih dahulu di pelabuhan yang menjadi pintu masuk kenderaan import tersebut. Stesen verifikasi JPJ di pelabuhan akan melakukan pemeriksaan nombor indeks kenderaan, tahun pengeluaran dan beberapa pemeriksaan lagi terhadap kenderaan tersebut untuk memastikan kenderaan yang diimport mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan Kerajaan Malaysia.

Selepas segala prosedur dipatuhi dan JPJ meluluskan kemasukkan kenderaan tersebut, ianya diserahkan pula kepada pihak kastam untuk tujuan cukai. Selepas segalanya selesai kenderaan tersebut barulah boleh dikeluarkan dari pelabuhan. Untuk keluar dari pelabuhan kenderaan tersebut sekali lagi akan lalu di depan mata kastam yang menjaga pintu keluar pelabuhan. 

Persoalannya disini, cermin gelap adalah satu kesalahan dan melanggar undang-undang yang telah ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia, kenapa pihak JPJ boleh luluskan kemasukkannya ? Kastam pula kenapa boleh lepaskan kenderaan itu melepasi pintu pelabuhan walaupun cukai telah dibayar ?

Tidak salah untuk saya mengesyaki wujudnya satu "MOU haram" antara JPJ, kastam dan pengimport kenderaan tersebut.

Kastam mungkin akan menjawab bukan bidang kuasanya untuk menghalang kemasukkan cermin gelap  kerana tugas mereka memastikan kenderaan yang dibawa masuk membayar cukai dan mempunyai AP yang sah. Betul...saya setuju. Tetapi sebagai kakitangan kerajaan yang bertanggungjawab terhadap negara, apakah salah sekiranya kastam melaporkan perkara tersebut kepada pihak yang lebih atas ? Jika tugas kastam mengutip cukai, tidak perlulah lagi kastam menahan dan merampas dadah yang dibawa masuk di KLIA seperti yang selalu dilaporkan media. Kerana tugas tersebut adalah tugas polis. Tugas kastam adalah kutip saja cukai dadah, kemudian selepas dadah dibawa masuk tugas polis pula menangkap pembawa.

Kerajaan sering menggalak rakyat melakukan khidmat sosial seperti melaporkan kejadian jenayah kepada polis, melaporkan kegiatan penyeludupan di sempadan, melaporkan kejadian rasuah kepada SPRM dan macam-macam lagi. Malulah jika pihak yang ada kuasa seperti kastam tidak boleh melaporkan kepada pihak yang lebih atas tentang kesalahan yang wujud dan dilihat didepan mata mereka sendiri.

Adakah ada sindiket disebalik kegiatan ini semua ? 

Kenapa saya berprasangka begitu ? 

Apabila kenderaan tersebut telah dibeli oleh pembeli, ianya perlu dibawa ke Puspakom untuk tujuan pemeriksaan. Sebelum ke Puspakom penjual kenderaan akan menukar cermin gelap kenderaan tersebut kepada cermin cerah. Pembeli akan dikenakan bayaran sewa cermin cerah antara   RM 500.00 ke RM 1500.00. Jumlah bayaran yang dikenakan berbeza mengikut model dan harga kenderaan. Jika kenderaan yang penjual untung banyak bayaran sewa cerminnya murah. Jika yang untung sedikit bayaran sewa cerminnya mahal. Selepas lulus pemeriksaan Puspakom dan cukai jalan telah dikeluarkan oleh JPJ, cermin cerah tersebut akan ditukarkan kembali kepada cermin gelap yang asal. Pembeli datang untuk mengambil kenderaan mereka di pusat jualan, mereka akan dapat kenderaan yang dibeli tersebut dalam keadaan cermin yang gelap. Kemudian apabila kenderaan berada di atas jalan raya, pembeli yang menjadi mangsa saman JPJ atau polis kerana menggunakan kenderaan yang bercermin gelap. Akhirnya pembeli yang menjadi mangsa. 

Adakah JPJ dan Puspakom tidak tahu kegiatan tersebut ? Mustahil ! Saya gerenti 100 peratus mereka tahu. Jangan bagi alasan waktu kenderaan tersebut melalui pemeriksaan Puspakom, cermin cerah, sebab itu kita luluskan. Sebagai sebuah agensi yang dipertanggungjawab, JPJ jangan berpura-pura tidak tahu kerana tidak mahu kerja lebih. Bagaimana sesuatu peraturan atau undang-undang akan mencapai maksud jika pihak yang dipertanggungjawab tidak mahu berkerja lebih ? 

Undang-undang atau peraturan dibuat untuk tujuan mendidik. Bukannya bertujuan untuk menghukum. Kata pepatah kalau hendak melentur buluh biar dari rebungnya. Begitu juga dalam hal cermin gelap ini. Jika JPJ betul-betul nak bendung kenderaan yang bercermin gelap, atasi dulu masalah di pintu kenderaan itu dibawa masuk. Salah satu punca kenderaan lain di Malaysia menggunakan cermin gelap kerana mereka terikut-ikut apabila melihat kenderaan import terpakai 'boleh' bercermin gelap. 

Apa salahnya pegawai-pegawai atasan JPJ berbincang dengan pengimport-pengimport kenderaan dan Kastam tentang larangan membawa masuk kenderaan yang bercermin gelap ? Jika perlu pergi ke Jepun pun pergilah. Beritahu pihak berkuasa berkenaan di negara itu tentang larangan membawa masuk kenderaan bercermin gelap. Kita nak eksport barang ke negara luar pun kita perlu patuhi peraturan yang ditetapkan sesebuah negara. 

Penjual kenderaan di Jepun hendak menjual kenderaan mereka kepada kita, jadi mereka perlu ikutlah peraturan yang kita telah tetapkan. Australia hendak menjual kambing kepada kita pun ada syarat yang perlu kita ikut. Pengimport atau pembeli kambing perlu ada rumah sembelihan yang mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Kambing yang  binatang pun ada syarat, apatah lagi kenderaan yang bercermin gelap yang melibatkan nyawa manusia. 

Orang Jepun kalau kita bagi peraturan dan syarat mereka akan patuh kerana mereka terkenal sebagai bangsa yang patuh pada peraturan dan berdisiplin. Pernahkah JPJ pergi berbincang dengan pihak berkuasa berkenaan di Jepun ? Atau JPJ akan bagi alasan kita tak boleh bincang dengan Jepun, syarat itu perlu dipatuhi pengimport yang dari Malaysia ? Jika itu jawapannya kenapa masalah itu tidak selesai hingga kini ? Atau boleh jadi juga JPJ akan bagi jawapan yang paling dangkal, "pemilik kenderaan yang perlu tanggung risiko. Dah tahu salah kenapa beli kenderaan yang bercermin gelap ?" 

Jika itu alasan yang diberikan, lebih baik kita lepaskan sahaja dadah masuk ke Malaysia, kemudian kita bagi alasan "dah tahu hisap dadah itu salah , kenapa hisap dadah ? "

Seperti yang saya katakan diatas, tujuan diwujudkan undang-undang atau peraturan adalah untuk tujuan mendidik. Bukannya untuk menghukum. Kata orang tua-tua nak matikan pokok biar daripada akarnya. Nak matikan hal cermin gelap, matikan dulu di pintu kenderaan import yang bercermin gelap itu masuk. 

Masalah ini telah lama berlarutan. Mustahil JPJ atau Puspakom tidak tahu perkara ini. Saya yakin ada sesuatu yang tidak kena dalam hal ini. Jadi adalah lebih baik sebelum pihak polis memburu kenderaan yang bercermin gelap, lebih mustajab lagi sekiranya pihak SPRM dapat menyiasat terlebih dahulu JPJ,  Puspakom dan kastam.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 May 2014 05:01 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Foto) Seksinya Risteena Heroin 'Playboy Itu Suami Aku'

Posted: 19 May 2014 04:00 PM PDT

Mari layan beberapa keping gambar Risteena Munim atau nama sebenarnya Nur Risteena Munim Zainul Ilyas, 24, yang amat cantik dan cukup seksi untuk tatapan peminat.

Pelakon ini merupakan heroin dalam drama bersiri Playboy Itu Suami Aku dan popularitinya semakin memuncak. Pada penulis, bakat lakonannya tidaklah seberapa bagus namun oleh kerana memiliki raut wajah jelita dan bentuk badan yang menggoda maka beliau menjadi pilihan pengarah.

Untuk makluman, Risteena Munim masih solo dan belum berpunya setakat ini. Jadi, mana-mana jejaka di luar sana yang berkenaan, korang boleh menghubunginya menerusi laman Instagram atau twitter. Kita tidak tahu rezeki Allah, tak gitu? Tidak salah sebenarnya kalau beristerikan seorang selebriti. Mereka pun manusia juga yang mahu mengecapi kebahagian.


Wanita 'ex-skandal cium' Nabil Raja Lawak semakin popular

Posted: 19 May 2014 07:01 AM PDT

Siapakah Gadis itu, Mungkin itu kisah lama tetapi para peminat masih segar dengan kontroversi tersebut. Kini nama Uqasha Senrose, 21, mungkin masih terlalu baru berbanding adiknya, Nelydia Senrose yang terlebih dulu dikenali sebagai pelakon. Nelydia mula dikenali melalui siri Spa Q dan terbaru, drama bersiri Setia Hujung Nyawa di TV3.

Untungnya bergelar gadis cantik, Uqasha lebih dulu berpeluang berlakon filem apabila diberi kepercayaan membintangi Bencinta berganding pula dengan pelakon popular seperti Nora Danish, Farid Kamil, Fezrul Khan dan Zalif Sidek. Filem arahan Eyra Rahman kini dalam proses penggambaran di Langkawi, Kedah. Bertemu Uqasha di lokasi Bencinta, katanya, peluang menjadi pelakon datang apabila menyertai keluarga MIG Talent, awal Disember lalu.

Uqasha melihat ini sebagai satu platform untuknya melangkah jauh dalam bidang seni dan sanggup melepaskan kerjayanya sebagai pramugari AirAsia pada November lalu untuk mencuba sesuatu yang diminati.

"Sebelum ini ada tawaran dari MIG Pictures tetapi ketika itu saya tidak dapat terima kerana masih bekerja. Saya tolak dengan baik untuk memberi masa berfikir panjang. Lebih kurang dua bulan saya fikirkan untuk terima atau tidak tawaran itu. Selepas berbincang dengan keluarga, akhirnya saya terima," katanya memulakan cerita.

Uqasha yang mempunyai wajah seiras Nelydia mengakui tidak menyimpan perasaan cemburu apabila nama adiknya lebih dikenali. Katanya, dia bangga apabila orang mengenali adiknya dan kini gilirannya pula. "Memang saya ada menyimpan hasrat untuk bergelar pelakon. Tidak seharusnya saya cemburu dengan pencapaian adik kerana itu semua rezeki masing-masing.

"Nely menyokong kuat keinginan saya menjadi pelakon dan banyak membantu dari segi lakonan. Dia sering berkongsi cerita dan pengalaman sebagai pelakon. "Dari situ saya belajar banyak benda. Saya tidak mahu berlakon tanpa ilmu dan untuk berjaya, kita kena banyak belajar dari orang berpengalaman," katanya.

Walaupun baru menceburi lakonan, sebenarnya nama Uqasha pernah menjadi sebutan apabila dikaitkan kontroversi bercium dengan pelakon dan pelawak Nabil Ahmad. Sejak itu, akui Uqasha, ke mana saja dia pergi orang menggelarnya Uqasha Nabil.

Walaupun cerita itu sudah basi dan tidak mahu ingin diingat lagi, Uqasha tidak mampu menghalang cakap orang yang masih menggelarnya dengan panggilan itu.

"Saya tidak mahu lagi dikaitkan dengan dia. Biar orang kenal saya kerana bakat dalam bidang lakonan, bukan dibayangi peristiwa lampau. "Bukan mudah berjaya dalam hidup dan mengejar impian. Banyak dugaan perlu dilalui dan aya tidak mahu hidup terus dipalit cerita tidak elok.

"Biar gosip datang dalam bentuk sihat dan sedap didengar. Saya mahu terus berada di dalam industri ini atas kaki sendiri," katanya.

Pelajar jurusan perniagaan ini juga akui, selepas apa yang berlaku dulu, dia lebih berhati-hati memilih kawan kerana bimbang pisang berbuah dua kali.

Syed Mokhtar sekali lagi cadang ambil alih MAS?

Posted: 19 May 2014 05:32 AM PDT

Tokoh konglomerat, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dipercayai individu yang mahu mengambil alih dan memulihkan semula Malaysia Airline System Berhad (MAS).

Syed Mokhtar dipercayai sudah lama berhajat untuk menguasai MAS tetapi gagal.

Meskipun usaha untuk memperoleh MAS sebelum ini tidak berjaya, namun kali ini tokoh korporat Melayu serius untuk membantu MAS selepas beberapa siri kerugian dan pelbagai masalah dihadapi oleh syarikat berkenaan.

Spekulasi penjualan MAS kepada Syed Mokhtar bertiup kencang sejak tahun lalu namun senyap begitu sahaja.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dikaitkan dengan penjualan MAS kepada Syed Mohktar apabila beliau didakwa memberi cadangan itu.

MalaysiaGazette difahamkan 'orang kuat' Syed Mokhtar sudah pun bersedia untuk membawa hasrat tokoh konglomerat itu kepada kerajaan dan Khazanah Nasional Berhad (Khazanah).

Syed Mokhtar dikatakan bercadang untuk mengambil alih kepentingan MAS daripada Khazanah Nasional Berhad sekitar 64 peratus tetapi kerajaan masih boleh memegang 'golden share' dalam syarikat penerbangan itu.

MAS kembali menjadi fokus selepas syarikat itu mengumumkan kerugian bersih pada suku pertama tahun ini sebanyak RM473 juta, selain menyaksikan penurunan faktor muatan terutama bagi penumpang antarabangsa pada kadar yang tinggi iaitu 60 peratus.

Insiden kehilangan pesawat MH370 pada 8 Mac lalu yang masih gagal dikesan sehingga hari ini dijangka mengakibatkan impak kepada reputasi MAS.

Kebanyakan penganalisis pasaran meramalkan MAS akan terus mengalami kerugian pada suku kedua dan ketiga tahun ini.

Keadaan MAS yang semakin kritikal itu dipercayai menyebabkan semakin banyak bakat-bakat terlatihnya termasuk krew, juruterbang dan juruteranya 'lari' ke syarikat lain kerana syarikat penerbangan itu gagal memberi faedah dan gaji yang diharapkan.

Bimbang dengan situasi semasa Kesatuan Pekerja-Pekerja MAS (MASEU) mahu pengurusan MAS yang diterajui oleh Ahmad Jauhari Yahya melepaskan jawatan berkenaan dan memohon kerajaan supaya MAS diterajui oleh 'orang dalam' yang tahu selok-belok industri penerbangan.

- MalaysiaGazette


Piala Thomas: Malaysia menang, Liew Darren kalah lagi...

Posted: 19 May 2014 05:25 AM PDT

Keputusan Malaysia Vs Jerman 19 Mei 2014 Piala Thomas

Berikut merupakan keputusan yang akan dikemaskini sepanjang perlawanan badminton kumpulan c melibatkan pasukan Malaysia lwn Jerman berlangsung

UPDATE: Liew Darren kalah lagi...

New Delhi: Sekali lagi episod - Malaysia menang, kapten tumbang - berulang dalam kempen Piala Thomas, semalam.


Ketika pemain lain yang diturunkan tidak berdepan masalah membutirkan mata, tetapi tidak Liew Daren apabila dua kali berturut-turut tumbang.

Malam tadi, aksi Daren sebagai kapten pasukan terus mengecewakan apabila tewas di tangan Lukas Schmidt 20-22, 10-21 sekali gus gagal memberikan kemenangan mutlak buat skuad negara yang menang 4-1 ke atas Jerman dalam aksi kedua Kumpulan C kempen Piala Thomas di Stadium Tertutup Siri Fort.

Kelmarin, dia turut menjadi punca kegagalan Malaysia untuk mencatat kemenangan bergaya apabila tewas kepada perseorangan India, RMV Gurusaidutt 21-18, 13-21, 19-21 yang menyaksikan skuad negara sekadar menang 4-1.

Ketua jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek pula kelu lidah dan tidak tahu apa lagi alasan yang boleh diberikan berhubung aksi hambar Daren dalam dua perlawanan saingan Piala Thomas kali ini.

"Saya pun tidak tahu apa masalah Daren ini kerana kita sudah persiapkan dia untuk Piala Thomas kali ini. Semalam (kelmarin) setidak-tidaknya dia masih boleh bagi saingan juga, tetapi hari ini (semalam) pada set kedua langsung tidak boleh bersaing.

UiTM bukan milik UMNO, ia milik rakyat - Dyana Sofya

Posted: 19 May 2014 05:16 AM PDT

KUALA LUMPUR: Universiti Teknologi MARA (UiTM) bukan milik UMNO atau Barisan Nasional (BN), dan para pelajarnya tidak perlu terikat kepada parti itu, kata calon DAP untuk Pilihan Raya Kecil Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud.

"Sejak bila memasuki UiTM membuatkan kita ahli UMNO? Sangat ironik apabila UMNO mendakwa pelajar UiTM perlu menyokong UMNO, tetapi mereka sendiri yang tidak menggalakkan pelajar aktif dalam politik.

"Para pelajar sepatutnya bebas memilih pandangan dan pemikiran mereka sendiri, dan perlu diberi kebebasan untuk mengejar impian dan cita-cita mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tegas Dyana, tidak ada parti politik yang berhak untuk menghalang impian dan aspirasi anak-anak muda Malaysia.

Katanya lagi, hak yang sama rata tidak bermakna orang-orang Melayu akan 'dirompak' hak mereka, sebaliknya ia memberi peluang pendidikan tinggi kepada mereka yang tidak mendapat peluang terutamanya yang tidak menyokong UMNO.

Ujar beliau, UiTM sebagai sebuah institusi awam tidah harus diletakkan di bawah ehsan sebuah parti politik kerana ianya milik rakyat dan bukannya milik UMNO.

Selain itu, Dyana turut menyatakan kekesalan kerana terdapat pelajar yang datang dari keluarga pemimpin UMNO yang kaya diberi tempat di UiTM, sedangkan ada pelajar yang miskin yang tiada kaitan dengan UMNO, dinafikan tempat di institusi tersebut.

"Sebuah kerajaan yang bertanggungjawab dan jujur akan memperbetulkan 'ketidakadilan' ini... namun daripada menjadi terbuka kepada cadangan-cadangan yang membina, UMNO telah menuduh saya mahu memansuhkan UiTM," katanya.

Beliau juga kesal kerana UMNO telah bertindak menggunakan UiTM sebagai bahan untuk menyerang dirinya apabila serangan terhadap jantinanya telah gagal.

Semalam, Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Razali Ibrahim telah mencabar Dyana menegur tindakan pemimpin DAP yang sering mempersoal hak istimewa orang Melayu yang dipersetujui dalam kontrak sosial dan Perlembagaan Persekutuan.

Katanya jika DAP sanggup mempersoal dasar UiTM yang mengutamakan pengambilan pelajar Melayu, mengapa parti itu tidak menyuruh Universiti Tunku Abdul Rahman yang didakwannya dimonopoli satu kaum bukan Melayu, ditutup.

Syarikat nafi terbit buku kanak-kanak berunsur homoseksual

Posted: 19 May 2014 04:16 AM PDT

KUALA LUMPUR: Syarikat penerbit buku Ladybug Publishing and Distribution sekali lagi terheret ke kancah kontroversi penerbitan buku apabila didakwa menerbitkan dua buah buku cerita kanak-kanak yang mempunyai unsur-unsur hubungan homoseksual dan juga pedophilia terhadap kanak-kanak.

Buku berbahasa Inggeris yang berjudul 'Alfie's Home' dan sebuah cerita pendek berjudul 'Daddy's Roomate' yang ditulis oleh Micheal Wilholte itu dikesan oleh pembaca buku tersebut mempunyai unsur-unsur hubungan gay dan hubungan seksual dengan kanak-kanak.

Pembaca-pembaca menyedari kandungan tersebut telah memuatnaik kandungan buku tersebut di lama sosial dan menggesa pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyiasat perkara tersebut.

Sementara itu, Syarikat Ladybug Publishing and Distribution dalam laman Facebooknya pada hari ini telah menafikan sekeras-kerasnya bahawa syarikat itu menerbitkan kedua-dua buah buku cerita kanak-kanak tersebut.

Satu laporan polis juga akan dibuat berhubung perkara tersebut.

Syarikat tersebut sebelum ini dikritik kerana menerbitkan dua buah buku pembelajaran pra-sekolah termasuk sebuah buku bertulisan jawi yang memaparkan contoh-contoh yang kurang sesuai bagi pembelajaran kanak-kanak sehingga menyebabkan beberapa ribuan cetakan buku keluarannya itu terpaksa ditarik dan dikaji semula oleh KDN.

(Video) Isu tidak bertudung, itu hak saya - Dyana Sofea

Posted: 19 May 2014 02:01 AM PDT

Calon DAP untuk pilihan raya kecil parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud berpendapat soal beliau tidak bertudung adalah soal peribadi.

Semasa diwawancara oleh Kinitv, katanya, ramai pemimpin wanita juga tidak bertudung dan ini tidak pula dijadikan isu.

NGO minta polis siasat dakwaan penceramah ajak berzina

Posted: 19 May 2014 12:07 AM PDT

Presiden Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah meminta pihak polis menyiasat satu tuduhan seorang wanita yang mendakwa seorang penceramah popular meraba dan mengajaknya untuk berzina.

Abdul Rani berkata lagi, dakwaan itu juga kini berada di laman sosial seperti Facebook dan blog.

Memandangkan mereka yang dinamakan tidak tampil mendedah mahupun menafikan dakwaan itu, Kinitv tidak akan menyiarkan nama-nama berkenaan.

Kerana lelaki gadis terjebak cinta lesbian

Posted: 18 May 2014 11:19 PM PDT

Gambar hiasan
Kekasih saya seorang perempuan. Kami hanya berbeza umur dua tahun saja. Percintaan sejenis kami sudah lama. Hubungan kami bermula atas dasar ambil berat. Kemudian perasaan itu bertukar kepada sayang dan seterusnya saling mencintai.

Saya pernah menjalin hubungan normal dengan beberapa lelaki, tapi semuanya berakhir dengan kekecewaan. Pendek kata saya tidak pernah dihargai lelaki.

Saya pernah mengalami putus tunang pada saat akhir hendak melangsungkan perkahwinan. Hanya Allah saja yang mengerti perasaan dan kekecewaan saya pada waktu itu.

Sejak itu saya terus membuang dan menolak kehadiran lelaki dalam hidup. Bagi saya semua lelaki hipokrit. Kini, saya berjumpa kekasih setia walaupun sejenis dengan saya.


Saya tahu hubungan kami berdosa besar dan tahu ia tidak akan kekal lama. Apa yang patut saya lakukan kerana hati saya langsung tiada perasaan terhadap lelaki. Hati dan perasaan saya hanya kepada perempuan saja.


KELIRU,
Pulau Pinang.

Kekecewaan percintaan dengan bekas tunang dan kegagalan bercinta dengan insan bernama lelaki banyak mengubah corak pemikiran dan gaya hidup adik.

Adik membuang jauh lelaki sebaliknya mencintai wanita sebagai galang ganti rasa kecewa.

Perhubungan lesbian adik membawa kepada kebahagiaan namun masih berada dalam dilema. Adik tidak mahu berterusan terpalit dengan dosa dan noda.

Adik mengatakan ingin bertaubat. Untuk itu, adik perlu mengambil langkah untuk berubah (bertaubat). Langkah pertama ialah mengembalikan kepercayaan untuk menerima kehadiran lelaki dalam hidup adik.

Salah satu cara untuk mengembalikan kepercayaan terhadap kaum lelaki ialah perlu mengubah corak pemikiran dan kepercayaan yang tidak rasional.

Pemikiran tidak rasional (bahawa semua lelaki adalah hipokrit) ternyata menguasai emosi sehingga adik lebih rela dan gembira bercinta dengan perempuan daripada lelaki.

Adik perlu membentuk sistem kepercayaan bahawa tidak semua lelaki adalah hipokrit. Realitinya, memang terdapat ramai lelaki yang setia kepada cinta yang satu. Cuma, adik belum bertemu lelaki jenis ini.

Seperti mana-mana perhubungan, banyak akan berakhir sebelum seseorang bertemu pasangan yang betul. Ternyata, bekas tunang adalah lelaki yang salah hadir dalam hidup adik.

Untuk mana-mana peristiwa tentunya mempunyai hikmah di sebaliknya. Namun, memilih kaum sejenis sebagai pengganti cinta yang hilang akan lebih membawa keburukan.

Selagi masih menganggap semua lelaki hipokrit, sehingga itulah adik sukar untuk mengubah corak hubungan songsang ini. Cinta kurniaan Ilahi mengapa mesti dibenci?.

Yang harus dibenci dan dihindari ialah kepalsuan, bukan cinta. Jika adik ingin membenci, orang itu ialah bekas tunang adik, bukan semua lelaki.

Jika adik berpisah dengan teman wanita, beritahu sebab mengapa adik tidak lagi ingin menjadi kekasihnya. Ini membuatkan dia faham perkara sebenar.

Meninggalkan dia tanpa sebarang alasan akan memudaratkan perasaannya samalah seperti perasaan adik yang dilukai apabila ditinggalkan bekas tunang. Dr doakan adik cukup berani mengambil keputusan yang membawa kebaikan. Dr doakan adik berjaya.


Kaunseling Remaja @ Harian Metro

Berkemban untuk popular?

Posted: 18 May 2014 10:01 PM PDT

Gambar hiasan
KENAL dengan Lia Natalia?

Mungkin tak banyak yang kenal dengan pelakon berusia 22 tahun ini. Tetapi Miss J percaya Lia akan popular malah sekarang pun dah popular apabila dia berkemban dalam drama Takhta Tiga Ratu. Drama bersiri ini akan disiarkan di Astro tetapi Miss J tak tahu saluran yang mana satu. Suatu yang menarik juga ialah tentang definisi berkemban bagi Lia.

Kata Lia dalam satu laporan di akhbar, memang dia berkemban tetapi bukan tak berpakaian langsung. Fuyoo, ini jawapan yang sangat bijak. Miss Percaya bagi Lia selagi ada pakaian, itu dibolehkan kerana bukan telanjang bulat. Tak hairanlah kalau dia sanggup berkemban tambahan pula sekarang ini orang bukan berkemban di sungai macam Miss J di kampung dulu. Sekarang orang berkemban masa pergi majlis macam festival filem atau Anugerah Juara Lagu.

Miss J tengok Lia yang cantik menawan ini akan meletup namanya sebagai "anak seni" dengan adegan berkemban dalam drama ini. Dalam dunia hiburan, teman Miss J pesan, kenalah pandai atur strategi untuk menarik perhatian. Kalau sivik sangat orang tak pandang, kena buat kecoh atau kontroversi kerana itu adalah publisiti.

Lia Natalia dalam Takhta Tiga Ratu
Miss J tak tahu nak kata apa lagilah kepada gadis mentah ini kerana di fikirannya sudah tertanam bahawa seseorang wanita di negara ini Melayu pula tu boleh berpakaian apa sahaja asalkan bukan tak berpakaian.

Miss J nak tolong tegurkan pun nanti dikatakan Miss J kolot kerana artis wanita kita sudah banyak berkemban. Tetapi walau apa pun, Lia terlalu muda untuk dikontroversikan dengan isu yang memalukan mak ayahnya. Kalau Miss J jadi mak Lia, Miss J malu dan langsung tak angkat muka.

Lagi pun pengarah drama itu yang sudah tua bangka pun tak tegur ketelanjuran pelakon muda ini. Kalau dia anggap Lia macam anak dia, tentu dia tegur bahawa berkemban itu bukan sahaja tidak manis malah menconteng arang di muka mak bapa.

Miss J geleng kepala kerana yang tua dan berakal tidak menggunakan untuk kebaikan. Lia mungkin muda tetapi dia yang sebaya mak Lia kena tegur dan jangan adakan babak berkemban dalam drama itu.

Tetapi teman Miss J bagi tau, buat apa dia nak tegur sebab dialah yang buat babak berkemban hingga sanggup masuk neraka kerana mempertahankan babak wanita Islam berkemban dalam drama itu. Oh gitu pulak.

Miss J @ Utusan

Kisah benar bahana godaan syaitan

Posted: 18 May 2014 09:15 PM PDT

Gambar hiasan
Kisah benar seorang remaja perempuan yang terbabit dengan pelbagai gejala sosial hingga masa depannya hancur menjadi antara kisah dimuatkan dalam teater Revolusi Syaitan pada 1 hingga 3 Jun depan.

Teater dianjurkan Persatuan Teater Kesuma-i diadakan di Dewan Kompleks Tan Sri Mohamad Rahmat di Johor Bahru.

Pengerusi Persatuan Teater Kesuma-i, Mohd Razif Adnan berkata, teater itu mengisahkan godaan syaitan yang memporak-perandakan kehidupan manusia hingga lupa nilai murni dan pegangan hidup.

Beliau berkata, teater berkenaan memuatkan beberapa kisah benar yang memberi kesedaran kepada masyarakat supaya menghindari gaya hidup kurang sihat selain sentiasa patuh kepada ajaran agama.

"Seramai 20 penggiat teater akan memegang pelbagai watak dan kami juga memberi penekanan kepada solekan 3D bagi menghidupkan watak dilakonkan.

"Orang ramai yang berminat boleh menonton teater ini secara percuma. Kami menyasarkan kira-kira 500 penonton," katanya.
Ahli Persatuan Kesuma-i bakal mempersembahkan teater bertajuk Revolusi Syaitan pada 1 hingga 3 Jun di Dewan Kompleks Tan Sri Mohamad Rahmat di Johor Bahru.
Mohd Razif berkata, teater berkenaan karya Rashid Kasman dan diarahkan Rosita Mohd Anim.

"Teater ini juga diharap dapat memupuk minat remaja untuk menyertai seni lakonan terutama pementasan teater.

"Kami akan mengadakan bengkel dan latihan sesuai untuk mencungkil bakat baru dalam seni teater tanah air," katanya.

Veteran UMNO desak pecat ibu Dyana Sofea

Posted: 18 May 2014 09:10 PM PDT

NGO Veteran Umno mendesak parti itu melucutkan keanggotaan ibu kepada Dyana Sofya Mohd Daud, Yammy Samat kerana menyokong dan membantu anaknya yang bertanding sebagai calon DAP dalam pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan.

Setuausaha agung NGO tersebut Datuk Mustapha Yaakob berkata perbuatan itu jelas menyalahi perlembagaan parti dan juga menghina parti, lapor akhbar Berita Harian.

"Kalau beliau (Yammy) masih ahli Umno, maka tindakan untuk kempen calon bukan daripada parti BN adalah menyalahi tata etika parti, sama ada dia keluar parti atau pun Umno mesti pecat dia.

"Tiada guna simpan ahli sepertinya kalau beliau sendiri terang-terangan menjejaskan kredibiliti dan menghina parti.

"Sebelum terlambat, Veteran Umno mendesak Setiausaha Agung, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor segera memecat Yammy daripada Umno," katanya seperti dipetik dalam laporan tersebut.

Katanya, NGO tersebut tidak mempersoalkan sentimen Yaamy sebagai ibu, namun anggota Umno itu harus keluar parti sekiranya benar-benar mahu berkorban untuk Dyana.

PRK Bukit Gelugor: Undi Nabi untuk 'ajar' DAP - PAS

Posted: 18 May 2014 09:05 PM PDT

KUALA LUMPUR 18 Mei - Semua ahli Pas diminta mengundi calon Bebas, Mohamed Nabi Bux Mohd. Abd. Sathar pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor pada 25 Mei ini untuk memberi pengajaran kepada DAP yang cuba menghalang hasrat Pas dalam melaksanakan hudud di Kelantan.

Ahli Pas kawasan Gerik, Perak, Mohd. Izham Zainuddin berkata, ahli di peringkat akar umbi perlu mengambil peluang ini memandangkan mereka tidak mempunyai suara di peringkat atasan dan hanya mampu melihat pemimpin-pe­mim­pin mereka menjadi kuda tungga­ngan DAP dalam isu tersebut.

Meskipun mengakui sukar untuk menang, Mohd. Izham berkata, sekurang-kurangnya tindakan itu dapat menghantar mesej yang jelas kepada DAP untuk tidak mencampuri dasar dan perjuangan Pas terutama berhubung hukum Islam itu.

"Sebagai seorang ahli biasa, saya hanya mampu bercakap dan berhujah di kedai kopi meskipun hati sendiri terluka dengan tindakan DAP yang berterusan mengkritik dan menghentam Pas setiap kali timbul isu hudud.

"Saya tahu ramai ahli Pas yang marah, jadi inilah masanya untuk bertindak. Berikan undi yang ba­nyak kepada Mohamed Nabi Bux sebagai tanda protes dan untuk menyampaikan hasrat kita kepada pemimpin atasan Pas bahawa kami ahli bawahan mahu hudud dilaksanakan," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Pilihan Raya Kecil Bukit Gelugor pada 25 Mei ini menyaksikan persaingan empat penjuru antara calon DAP, Parti Cinta Malaysia (PCM) dan dua calon Bebas termasuk Mohamed Nabi Bux yang akan menggunakan simbol bunga.

PCM diwakili Naib Presidennya, Datuk Huan Cheng Guan manakala anak mendiang Karpal Singh, Ram Ramkarpal Singh Deo mewakili DAP dan seorang lagi calon Bebas yang menggunakan simbol kuda ialah Abu Backer Sidek Mohamad Zain.

Menurut Mohd. Izham, kenyata­an Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke baru-baru ini yang meminta Pas keluar daripada pakatan pembangkang jika mahu meneruskan hudud adalah satu tamparan, namun pemimpin-pemimpin Pas dilihat hanya berdiam diri.

"Kenapa dia sanggup berkata begitu sedangkan ini adalah dasar parti. Adakah sengaja mahu menghina Pas dan menyakiti hati ahli Pas? Kenyataan seperti itu sangat melampau dan tidak boleh dimaafkan kerana datang daripada rakan pakatan parti," tegasnya.

Utusan

PRK Teluk Intan: Dyana Sofea lawan Mah Seow Keong

Posted: 18 May 2014 09:01 PM PDT

Proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan dibuka pada 9 pagi ini di Sekolah Menengah Seri Perak di Teluk Intan.

Proses berlangsung selama sejam sebelum pusat penamaan calon ditutup pada 10 pagi.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi Parlimen itu, Seah Leong Peng, 48, daripada DAP akibat kanser pada 1 Mei lepas.

Sejumlah 60,349 pemilih berdaftar terdiri daripada 59,927 pengundi biasa, 410 pengundi awal dan 12 pengundi tidak hadir luar negara layak mengundi pada PRK itu.

Pengundian awal akan diadakan 27 Mei ini manakala hari pengundian ditetapkan pada 31 Mei.

Selepas perbincangan panjang, DAP memutuskan memilih peguam 27 tahun, yang juga bekas setiausaha politik Lim Kit Siang, Dyana Sofya Mohd Daud.

Walaupun Teluk Intan merupakan kawasan majoriti Cina, DAP mempertaruhkan muka Melayu muda yang sedang meningkat naik dalam parti yang sering dituduh kecinaan itu.

Jika dipilih, Dyana akan menjadi anggota Parlimen DAP pertama daripada kalangan wanita Melayu (kedua termuda selepas Fong Po Kuan di Batu Gajah pada 1999) dan anggota Dewan Rakyat Melayu ketiga parti itu.

Beliau bagaimanapun bertembung dengan anggota politik veteran Datuk Mah Siew Keong, presiden Gerakan, yang menyandang kerusi itu antara 1999 hingga 2008.

Beliau juga penduduk tempatan.

Mah tewas dalam dua pilihan raya umum sebelum ini kepada calon DAP M Manogaran pada 2008 dan kepada mendiang Seah pada pilihan raya umum lalu. Majoriti terkini 7,000 undi.

Ahli politik 53 tahun itu bagaimanapun akan turut bergantung kepada kekuatan jentera BN untuk kempen 12 hari sebelum pilihan raya pada 31 Mei ini.

Bapa rogol anak dua kali dalam bangsal kebun di T'ganu

Posted: 18 May 2014 08:10 PM PDT

Tertuduh ketika dibawa keluar dari Mahkamah Sesyen, semalam.
KUALA TERENGGANU - Mahkamah sesyen di sini semalam menjatuhkan hukuman penjara 13 tahun dan 10 kali sebatan terhadap seorang bapa yang tergamak merogol anak kandungnya sebanyak dua kali pada 16 Ogos dan 12 September tahun lalu.

Sebaik pertuduhan dibacakan, tertuduh yang berusia 38 tahun dan beralamat di Jalan Lebuhraya Jerangau Jabor, Terengganu itu mengaku bersalah di hadapan Hakim Mohd Azhar Othman.

Tertuduh yang disabitkan dua pertuduhan itu didakwa melakukan kesalahan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 376B (1) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang enam tahun dan tidak lebih 20 tahun serta sebatan.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa melakukan perbuatan itu pada jam 3 pagi, 16 Ogos lalu, ketika mangsa sedang tidur di dalam bilik di rumah tidak bernombor, di Dungun.

Ketika itu, tertuduh telah mengejutkan mangsa yang ketika itu berusia 15 tahun dan membawanya ke bangsal sebuah kebun Dungun, dan setelah tiba di bangsal tersebut, tertuduh telah menyuruh pengadu tidur di bangsal tersebut, sebelum bertindak merogol mangsa jam 3.30 pagi sebanyak sekali tanpa kerelaan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa sekali lagi merogol mangsa pada jam 9.30 malam, 12 September tahun lalu.

Pada awalnya, kira-kira jam 5 petang, ketika mangsa berada di rumah, tertuduh mengajak mangsa menemaninya tidur di bangsal kebun, dan pada jam 9.30 malam, mangsa telah dirogol oleh tertuduh sebanyak sekali tanpa kerelaannya.

Mangsa kemudiannya membuat laporan polis di Balai Polis Dungun pada 23 September 2013, jam 10.40 malam.

Tertuduh kemudiannya ditahan di sebuah rumah di Kampung Wakaf Tapai, Marang oleh Inspektor Mohamad Ramizan Ramli bersama sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun pada 29 September 2013, jam 11 pagi.

Pada prosiding semalam, tertuduh mengaku salah dan diarahkan menjalani hukuman secara serentak iaitu di penjara selama 13 tahun dan 10 sebatan iaitu masing-masing lima sebatan bagi pertuduhan pertama dan kedua.

Pendakwaan dikendalikan timbalan pendakwa raya, Siti Nur Hafizah Mohd Sokran manakala tertuduh diwakili peguam, Nik Ismail.

(Foto) Wanita tanpa seurat benang ditemui berkeliaran Balik Pulau

Posted: 18 May 2014 07:21 PM PDT


Gambar wanita berbogel ini tersebar di group Whatsapp yang tidak tahu apa puncanya.
Mengikut apa yang dikatakan oleh seorang rakan MH si bogel ini tekanan perasaan yang pernah mendapat rawatan mental.

Kejadian berlaku di Sungai Burong Balik Pulau ini memang mengejutkan masyarakat dengan kehadiran wanita ini ke hulur hilir melintas jalan tanpa pakaian.
Orang ramai membuat aduan kepada Polis dan wanita ini telah ditahan dan diserahkan kepada pihak hospital berdekatan untuk tindakan lanjut.

Mengikut sumber waris wanita ini sehingga sekarang masih tidak dapat dihubungi.Sekiranya orang ramai kenal mohon maklumkan.

Laporan awal 

Balik Pulau Rpt: 1314/14

Keterangan kes.

Pada 18.5.14 jam l/kurang 8.45 pagi anggota pejabat pertanyaan terima panggilan telefon dari orang awam mengatakan 1 perempuan melayu disyaki kurang siuman dalam keadaan berbogel di tepi jalan Pondok Upeh Balik Pulau.

Tindakan.

KPB Balik Pulau bersama 2 anggota dan 1 wpc ke tempat kejadian dan telah tahan wanita tersebut dengan di bantu oleh orang awam. 

Wanita berkenaan telah dihantar ke Hospital Jln Perak untuk rawatan. 
Tiada maklumat diri yang lengkap semasa ditahan.

Sumber


Seks terlampau, dildo terlekat dalam punggung

Posted: 18 May 2014 07:01 PM PDT

SEORANG lelaki dihantar ke unit kecemasan sebuah hospital di Fresno, California kerana satu sebab yang pelik dan menghairankan.

Pesakit itu yang dirahsiakan identitinya pada mulanya keberatan memberitahu doktor sebab dia datang ke hospital dalam keadaan tidak selesa.

Selepas dilakukan imbasan X-ray, barulah ditemui rupa-rupanya sebuah 'dildo' iaitu sejenis alat seksual tersekat di bahagian usus besarnya.

"Kami boleh melihat dengan jelas satu objek besar di dalam kawasan usus besarnya," kata jururawat Stevey Pope yang merawat lelaki itu menurut laporan laman web Metro UK.

Lebih menghairankan 'dildo' berkenaan masih berfungsi dan bergegar di dalam badan lelaki itu.

Selepas penemuan itu, barulah isteri lelaki itu mendedahkan kejadian itu berlaku ketika mereka berdua sedang menjalani saat intim antara mereka berdua.

"Kejadian tiba-tiba jadi tidak terkawal dan alat itu terus masuk ke dalam badan lelaki itu," kata Pope.

Jika alat itu tidak dibawa keluar, lelaki itu boleh mengalami beberapa keadaan serius antaranya pendarahan dalaman.

Pada 19 Oktober 2012, Mynewshub.my pernah menulis artikel berkenaan kes sama yang berlaku di China dan lebih teruk alat seks berkenaan tersekat di dalam ususnya selama lima hari.

Doktor di Hospital Zhongshan di China, mengeluarkan dildo sepanjang 23 sentimeter daripada usus lelaki berusia 30 tahun itu menggunakan endoskop.

Rumahtangga Abby Abadi goyah dan bakal runtuh?

Posted: 18 May 2014 06:01 PM PDT

Berita perkahwinan Abby Abadi dan Farhan sekitar September tahun lalu memang mengejutkan. Ramai tidak menyangka bekas pelakon itu memilih seorang jejaka yang sembilan tahun muda darinya untuk dijadikan suami.

Apa yang menarik tentang kehidupan mereka berdua selepas berkahwin ialah penyebaran beberapa keping gambar romantik yang memperlihatkan hubungan mereka sangat utuh dan saling memahami antara satu dengan yang lain.

Bagaimanapun, hakikat sedemikian seolah-olah sudah berubah apabila Abby Abadi secara terbuka memuatnaik beberapa kenyataan tersirat di laman Instagram miliknya yang berbaur seperti bermasalah dengan suami dan seakan dalam pertimbangan untuk bercerai.Apa yang berlaku sebenarnya? Mengikut status terbaru bekas isteri Norman Hakim itu di Instagram, beliau meminta pengikut-pengikutnya agar mendoakan rumahtangga mereka buat kali yang terakhir. Kenapa buat kali yang terakhir? Adakah pasangan ini mahu bercerai pula?