Jumaat, 23 Mac 2012

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS KAWASAN KUBANG PASU

Posted: 22 Mar 2012 11:42 PM PDT

PAS KAWASAN KUBANG PASU


HIMPUNAN SUKARELAWAN PEMUDA PAS DUN JITRA 2012

Posted: 22 Mar 2012 12:52 AM PDT


HIMPUNAN SUKARELAWAN DAN PETUGAS PEMUDA PAS DUN JITRA
________________________________________
23 MAC 2012 (JUMAAT)
8.30MALAM
E-BONG RIVERSIDE HOMESTAY, KAMPUNG AGON,
WANG TEPUS, JITRA
____________________________________________

DIRASMIKAN OLEH:

USTAZ MOHD ROSLI BIN AZMI
SETIAUSAHA DEWAN PEMUDA PAS KEDAH


SEMUA PEMUDA DAN SUKARELAWAN PEMUDA PAS SELURUH DUN JITRA DIJEMPUT HADIR"MEMBANGUN NEGARA BERKEBAJIKAN"
~BERSAMA MEMPERTAHAN KERAJAAN KEDAH~

Idris Ahmad

Posted: 22 Mar 2012 11:26 PM PDT

Idris Ahmad


Siang Hidup Melayu Malam Jual Tanah Melayu

Posted: 22 Mar 2012 08:51 PM PDT

Siang Hidup Melayu Malam Jual Tanah Melayu

Idris Hj Ahmad

23/3/12

 

Siang hidup Melayu, malam jual tanah Melayu inilah yang selayak dilebelkan kepada pemimpin Umno. Oleh kerana sudah tersepit dengan sokongan rakyat di negara ini maka ada satu modal lagi yang perlu dimainkan oleh Umno iaitu perkauman dan agama.

Terbaru apabila pemimpin Umno menuduh kerajaan Kelantan menggadai tanah Melayu di Kelantan. Maka ia telah menjadi bahan ketawa, tidak ubah seperti pencuri menjerit pencuri.

Semua dania maklum pemimpin Umno adalah juara broker tanah Melayu selama ini. Apabila Umno membangkitkan tanah rezab Melayu seolah-olah Umno mengusik sarang tebuan dan bola tanggung kepada Pas dan Pakatan Rakyat.

Rekod membuktikan bagaimana pengkhianatan Umno terhadap tanah rezab Melayu. Sejahat-jahat penjajah lebih baik daripada Umno sehingga mewartakan seluas 3 juta hektar tanah rezab  Melayu pada tahun 1957, pada tahun 1995 tanah rezab Melayu hilang seluas 1.7 juta hektar. Sekarang mungkin tanah rezab Melayu sudah tergadai hampir 2 juta hektar?. Persoalannya siapa punya angkara?

 

Buktinya 200 ekar tanah rezab Melayu untuk kilang simen tergadai kepada Yeoh Tiong Lay. (YTL.). Sewaktu Umno berkuasa 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu, yang diganti cuma 3 ribu hektar. Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort. Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2.  Seluas 26,000 hektar  tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM. Seluas 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vicent Tan untuk projek perlancungan. Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah untuk projek kolam udang. Seluas 273 ekar tanah Melayu Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur diambil untuk projek mega. Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.

Daripada fakta di atas bolehlah dirumuskan Umnolah pengkhianat dan menggadai tanah orang melayu, Bukan PAS, bukan PKR dan bukan DAP.

 p-


Filed under: Ekonomi, Politik

PAS Negeri Sembilan

Posted: 22 Mar 2012 09:32 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


Saifuddin Nasution di Seremban 25 Mac 2012

Posted: 22 Mar 2012 01:54 AM PDT

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 25 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)
Penceramah :
~ YB Dato Saifuddin Nasution, SU Agung PKR/AP Machang
~ Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman, AJK PAS Pusat
~ Zulkefly Mohamad Hj Omar, AJK PAS Pusat

Semua dijemput hadir

Hutang: Negara nak bankrap masih kata 'tak apa'

Posted: 22 Mar 2012 12:52 AM PDTKUALA LUMPUR, 22 MAC: Kerajaan harus bertindak dari sekarang bagi mengurangkan hutang negara dan mengelakkan negara daripada bankrap.

Pakar ekonomi PAS, Dr Rosli Yaakob berkata, adalah tidak wajar kerajaan mengambil sikap 'tidak apa' walaupun hutang negara hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Malaysia mencatatkan 53 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu dua peratus sebelum mencecah had 55 peratus daripada KDNK.

"Satu perkara yang tidak sihat apabila kerajaan menganggap kadar hutang negara belum berada pada tahap kritikal walaupun cuma kurang dua peratus daripada had yang ditetapkan.

"Sedangkan Malaysia mengalami sejak 10 tahun yang lepas. Kalau perbelanjaan terus defisit, hutang negara akan terus bearada pada tahap bahaya," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin semalam bahawa Hutang negara belum berada pada tahap kritikal atau membimbangkan,walaupun ia hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Dr Rosli juga berkata, kerajaan harus menentukan piawaian yang selamat bagi hutang negara iaitu ia tidak harus melebihi 30 hingga 35 peratus dariapda KDNK.

"Negara-negara maju yang berhemah dalam perbelanjaan tidak akan membenarkan hutang negara melebihi 30 hingga 35 peratus.

"Contohnya negara Jerman, Norway, Sweeden, mereka mengamalkan urusan ekonomi yang bagus menyebabkan hutang negara tidak pernah melebihi paras ini," katanya yang juga bekas pegawai Bank Negara.

Justeru, untuk memastikan hutang negara tidak terus meningkat, kerajaan harus mula mengawal perbelanjaan negara dan mengelakkan pemborosan.

Ia katanya termasuk tidak meneruskan projek-projek mega dan projek gajah putih yang tidak memberi manfaat kepada negara.

"Kerajaan juga harus melaksanakan tender terbuka dalam setiap projek yang dibangunkan bagi langkah penjimatan dan apa yang lebih mustahak, elakkan terus membuat pinjaman luar negeri," katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9008-hutang-negara-nak-bankrap-masih-kata-tidak-apa

Ibu tunggal menanti bantuan rumah PPRT sejak 2009

Posted: 22 Mar 2012 12:49 AM PDT22 Mac 2012 ; Kepis , Kuala Pilah - Sudah empat tahun seorang ibu tunggal, di sini menunggu permohonan bantuan rumah menerusi Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dimohon sejak 2009 diluluskan, namun sehingga kini statusnya masih tidak diketahui.

Maznah Mohamad, 47, berkata, kehidupannya kini terhimpit kerana perlu menanggung lima anak di mana dua daripadanya masih bersekolah.

Menurutnya, dia tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya bekerja menoreh getah di atas tanah orang.

"Jika ada hasil, barulah dapat upah yang tidak seberapa. Jika sepanjang bulan itu cuaca panas, saya peroleh pendapatan RM200 hingga RM300 sebulan.

"Kadang-kadang pernah tiada sumber pendapatan kerana musim tengkujuh. Walaupun menerima bantuan RM200 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk bantuan persekolahan dua anak saya, namun ia masih tidak mencukupi," katanya.

Sebelum ini katanya, dia pernah menyewa di sebuah rumah usang di kampung tersebut, namun sudah diambil semula oleh tuan tanah dan menetap semula di rumah ibunya, Kamariah Nordin, 65, di Kampung Air Kuning, Kepis Tengah.

"Saya terpaksa menumpang teduh di rumah ibu memandangkan tiada tempat tinggal dan berhimpit-himpit seramai 15 orang sekiranya adik-beradik lain pulang ke rumah.

"Kerana itu saya mahu memohon bantuan melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kepis Hulu untuk memiliki sebuah rumah PPRT tetapi tiada sebarang tindak balas diberikan," katanya.

Maznah berkata, dia berasa sedih apabila permohonannya mendapatkan bantuan tidak dilayan sedangkan dia amat memerlukannya.

"Pernah dahulu ada pihak JKKK memaklumkan permohonan saya diluluskan sehingga saya menyediakan tanah di belakang rumah ibu untuk didirikan rumah, tetapi hanya indah khabar dari rupa.

"Saya sudah puas memohon bantuan dan sehingga kini masih menunggu, namun sampai bila?," katanya.

Katanya, berharap pihak berkaitan dapat melihat dan prihatin dengan masalah yang dihadapinya.

"Saya tahu senarai nama permohonan bantuan PPRT banyak, tetapi bagaimana ada orang yang baru sahaja ­memohon bantuan itu sudah diluluskan?.

"Justeru itu, saya berharap pihak berkaitan dapat meneliti dan menyemak semula permohonan saya yang dibuat sejak 2009 serta memberi maklum balas segera," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/menanti-bantuan-belum-pasti-1.34351

PAS KAWASAN PASIR SALAK : 'Tawan DUN Kg.Gajah & DUN Sg.Manik @ PRU13'

Posted: 22 Mar 2012 09:07 PM PDT

PAS KAWASAN PASIR SALAK : 'Tawan DUN Kg.Gajah & DUN Sg.Manik @ PRU13'


Tunjuk cara : Perlakuan Berwuduk

Posted: 22 Mar 2012 06:08 PM PDT

PAS Kawasan Miri

Posted: 22 Mar 2012 07:32 PM PDT

PAS Kawasan Miri


Penduduk Kecewa Dengan Sikap Polis Di Dewan Orang Ramai Di Bekenu

Posted: 22 Mar 2012 06:03 AM PDT

Kecoh Di Dewan Orang Ramai Di Bekenu Akibat Salah Faham
Bekenu - Pihak kami ada menerima aduan dari orang ramai dan penduduk di Bekenu tentang kekecohan yang berlaku di dewan orang ramai di Bekenu beberapa hari yang lalu. Menurut seorang penduduk yang menyaksikan kejadian tersebut berkata, pihak polis sepatutnya tidak mengganggu program seminar yang dianjurkan oleh NGO tersebut.
Menurut saksi yang tidak mahu namanya disebut berkata, akibat perbuatan polis tersebut, pihak penganjur terpaksa memendekkan waktu program tersebut sehingga menyebabkan warga emas yang hadir pada majlis tersebut sangat kecewa dan marah dengan sikap pihak polis terbabit.
Pihak polis sepatutnya menggunakan budibicara dalam soal ini, tambahan pula ianya merupakan program seminar yang bercirikan keagamaan 'Islam cara Hidupku' yang dianjurkan oleh NGO non-partisan dan tidak pun mengganggu ketenteraman awam. Program yang berbentuk seminar tidak memerlukan permit sebab ianya dilakukan dalam kawasan tertutup.
Penceramah yang dijemput merupakan seorang personaliti TV dan merupakan seorang anak tempatan Miri yang semakin meningkat popular dalam setiap siri ceramah perbandingan agama yang disampaikan oleh beliau.
Apa yang paling menyedihkan terjadi pada program tersebut adalah mereka yang hadir terdiri daripada para muallaf, warga tua dan juga OKU. Walaupun bantuan kebajikan yang mereka terima tidaklah seberapa, tetapi ramai yang sanggup datang dari jauh semata-mata ingin mendengar ceramah pengisian rohani yang disampaikan oleh personaliti tersebut.
Peserta yang tiba kemudian tidak dibenarkan masuk ke dewan termasuk beberapa orang ketua kampung , penghulu, guru-guru dan orang awam. Menurut seorang peserta yang tidak dapat masuk ke dewan berkata, ada yang sangat terharu lalu menitiskan air mata apabila melihat semangat muallaf Iban yang begitu teguh mempertahankan Islam, sebaliknya mereka yang dilahirkan sebagai Islam terasa malu apabila melihat para muallaf sanggup bersusah payah mempertahankan pendirian mereka dalam soal ini.
Pembaziran juga berlaku apabila makanan dan minuman yang disediakan dan dimasak sendiri oleh para peserta sebagai jamuan kepada para hadirin juga tidak dibenarkan masuk oleh pihak polis. Malah pihak polis memberi amaran sekiranya majlis seminar itu tidak dihentikan dengan serta-merta pihak polis akan menahan kesemua yang berada di dewan terbabit.
Inilah pertama kali pihak polis mengganggu program seminar yang dianjurkan oleh pihak NGO dan orang ramai berlaku di dewan orang ramai tersebut menurut penduduk disitu.
Pihak polis sepatutnya bersikap professional dalam menjalankan tugas mereka tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik. Pihak polis hendaklah menjaga keselamatan orang ramai bukannya mengikut arahan sesuatu pihak yang mempunyai kepentingan sehingga menyebabkan berlaku kekecohan dalam masyarakat umum.
Kita minta pihak kementerian dalam negeri menasihat pihak polis agar jangan menyalahguna kuasa mereka terhadap orang awam. Sekiranya terbukti ada menyalahguna kuasa, pihak SPRM boleh menyiasat kes ini dan mengambil tindakan sewajarnya keatas mereka yang menimbulkan masalah kepada orang ramai supaya ianya jadi pengajaran kepada semua.
Kita juga mendesak agar pihak polis memohon maaf kepada mereka yang terlibat dan jangan lagi mengganggu program atau seminar pada masa akan datang yang di anjurkan oleh pihak NGO atau pertubuhan yang berdaftar secara sah mengikut undang-undang dalam negera ini.
Pihak polis hendaklah bekerjasama dengan rakyat demi menjaga keselamatan negara dari ancaman penjenayah, bukannya mengintip atau mengganggu kegiatan pertubuhan yang dibenarkan oleh undang-undang dengan memberi amaran dan sebagainya sehingga menakutkan orang ramai untuk bekerjasama dengan pihak polis. Kalau perkara ini tidak diberi perhatian, sudah pasti ini akan merosakkan hubungan diantara polis dengan orang ramai.
Jofri Jaraiee
PAS Miri Sarawak


English version
Commotion in Bekenu Community Hall due of Misunderstanding
Bekenu - We have received complaints from the public and the people in Bekenu about the commotion in the community halls in Bekenu a few days ago.
According to a resident who witnessed the incident said, the police should not disrupt the seminar program organized by the NGO.
According to a witness who did not want to reveal his name said, as a result of the police actions, the organizers had to shorten the time of the program, causing the senior citizens who attend at the function very disappointed and upset with the police attitude.
The police should use discretion in this matter, moreover it is featuring the religious seminar program 'Islamic way of Life' organized by NGOs, non-partisan and does not even interfere with the public order. In the form of seminar programs does not require a permit because it is done in closed area.
Invited speakers who is also a TV personality and is a local of Miri, which has grown in popularity in each series of Comparative Religions talk delivered by him.
What is most distressing occurred in the program are those who attend are from the converts, the elderly and the disabled. Although the welfare assistance they receive is not as much, but many who came from afar just to listen a talk of spiritual fulfillment delivered by the personality.
Participants who arrive later are not allowed to enter the hall including a number of village chiefs, headman, teachers and the public. According to a participant who cannot enter the hall said, there was very touched and shed tears, seeing the spirit of the Iban converts unwavering defense of Islam, rather they are born as Muslims feel ashamed when they see the converts are willing to struggle to defend their stand in this matter.
Wastage also occurs when food and drinks prepared and cooked by the participants as a feast to the audience were also not allowed entry by the police. Even the police warned that if the seminar event is not stopped immediately the police will arrest all those involved in the hall.
This is the first time the police disrupt a seminar program organized by the NGOs and the public occurred in the halls, according to residents there.
The police should be professional in carrying out their duties regardless of race, religion and political belief. The police should protect the security of the people rather than following the instructions of a party who has an interest that have caused commotion in the society.
We requested the home ministry advised the police not to abuse their power against civilians. If there are abuses of power, the MACC can investigate this case and take appropriate action on those who cause problems to the public so that they become lessons learned to all.
We also urge the police to apologize to those involved and should not interfere with the program or seminar in the future organized by the NGO or organization that registered legally in accordance with law in this country.
The police must work together with the people in order to protect national security from the threat of criminals, not spy on or disrupt the activities of organizations permitted by the law by giving a warning and so on until scare the people to cooperate with the police. If this is not given attention, I'm sure this will damage the relationship between the police and citizens.

Rembau Hari Ini

Posted: 22 Mar 2012 07:29 PM PDT

Rembau Hari Ini


Hutang: Negara nak bankrap masih kata 'tak apa'

Posted: 22 Mar 2012 12:51 AM PDTKUALA LUMPUR, 22 MAC: Kerajaan harus bertindak dari sekarang bagi mengurangkan hutang negara dan mengelakkan negara daripada bankrap.

Pakar ekonomi PAS, Dr Rosli Yaakob berkata, adalah tidak wajar kerajaan mengambil sikap 'tidak apa' walaupun hutang negara hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Malaysia mencatatkan 53 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu dua peratus sebelum mencecah had 55 peratus daripada KDNK.

"Satu perkara yang tidak sihat apabila kerajaan menganggap kadar hutang negara belum berada pada tahap kritikal walaupun cuma kurang dua peratus daripada had yang ditetapkan.

"Sedangkan Malaysia mengalami sejak 10 tahun yang lepas. Kalau perbelanjaan terus defisit, hutang negara akan terus bearada pada tahap bahaya," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin semalam bahawa Hutang negara belum berada pada tahap kritikal atau membimbangkan,walaupun ia hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Dr Rosli juga berkata, kerajaan harus menentukan piawaian yang selamat bagi hutang negara iaitu ia tidak harus melebihi 30 hingga 35 peratus dariapda KDNK.

"Negara-negara maju yang berhemah dalam perbelanjaan tidak akan membenarkan hutang negara melebihi 30 hingga 35 peratus.

"Contohnya negara Jerman, Norway, Sweeden, mereka mengamalkan urusan ekonomi yang bagus menyebabkan hutang negara tidak pernah melebihi paras ini," katanya yang juga bekas pegawai Bank Negara.

Justeru, untuk memastikan hutang negara tidak terus meningkat, kerajaan harus mula mengawal perbelanjaan negara dan mengelakkan pemborosan.

Ia katanya termasuk tidak meneruskan projek-projek mega dan projek gajah putih yang tidak memberi manfaat kepada negara.

"Kerajaan juga harus melaksanakan tender terbuka dalam setiap projek yang dibangunkan bagi langkah penjimatan dan apa yang lebih mustahak, elakkan terus membuat pinjaman luar negeri," katanya.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9008-hutang-negara-nak-bankrap-masih-kata-tidak-apa

Pemuda PAS Wangsa Maju

Posted: 22 Mar 2012 03:30 PM PDT

Pemuda PAS Wangsa Maju


SHAHRIZAT PUNCA KAMI DIPANGGIL 'LEMBU' - NAIB WANITA

Posted: 22 Mar 2012 12:56 AM PDT


"Masyarakat 'mempermainkan' Wanita dan memanggil kami 'lembu'. Akar umbi Wanita mengatakan mereka susah nak kerja (sukar untuk bekerja dengan isu yang sedang berlaku ke atas ketua mereka). Dan pembangkang pula memberitahu kami bahawa kami tidak perlu berbuat apa-apa kerana ia akan membuat kerja mereka (untuk pilihan raya umum) lebih mudah, "  itulah luahan Naib Ketua Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim.

Beliau menggesa agar Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil meletakkan jawatan beliau (sebagai Ketua Umno) bagi mengekalkan "kredibiliti parti, sayap, Barisan Nasional (BN) dan kerajaan."

Perletakan jawatan Shahrizat sebagai menteri setelah tempoh senatornya tamat pada 8 April adalah tidak mencukupi, perlu juga sekali dengan kepimpinannya dalam Wanita Umno dan Wanita BN, terutama menjelangnya pilihan raya umum akan datang.

Beliau menambah, ia mengenai tanggapan masyarakat bahawa terdapat sesuatu "yang salah dari segi moral dan politik" berdasarkan cara Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp), yang diuruskan oleh suami dan anak-anak Sharizat menggunakan pinjaman kerajaan.

"Apabila ia melibatkan dana awam, ia melibatkan rakyat. Masyarakat melihat ia sebagai isu negara yang telah mencemarkan imej Kerajaan. Masyarakat mempersoalkan bagaimana NFCorp boleh mendapat pinjaman yang besar dengan kadar faedah hanya 2 peratus dan diberikan tempoh lima tahun sebelum pembayaran balik sedangkan begitu sukar bagi rakyat biasa mendapatkan pinjaman.

"Dan mereka bertanya bagaimana NFCorp boleh membeli kereta dan unit-unit kondominium dengan pinjaman yang dimaksudkan untuk (membeli) lembu," katanya dalam satu temu bual.

Beliau menjelaskan, adalah sesuatu yang pelik bagi Shahrizat berkempen untuk sebuah kerajaan yang bersih, adil dan baik.


... mujur lembu kalau lembu pendek....huhuhuhuhu

APA KATA HASAN ALI BILA TENGOK GAMBAR INI?

Posted: 21 Mar 2012 09:36 PM PDT

Blogger Pencacai angkat najis UmporNO mendakwa Timbalan Yang Dipertua PAS Kuala Lumpur merangkap Pengerusi Pertubuhan Pertahankan Tanah Warisan Kita, Ishak Surin, 75, telah sesat dengan melakukan suatu bidaah besar kerana berdoa dalam tokong Buddha sewaktu beliau dan rombongan dalam satu siri Jelajah Warisan yang bermula dari jam 8:00 pagi di Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur-Jalan Sultan, Kuala Lumpur-Kampung Banda Dalam, Sentul, dan berakhir di Ampang.

Apa kate Hassan Ali dan Hassan Basri???

 
Abu Musa al-Ash'ari dan 'Umar ibn' Abdul Aziz sembahyang di sebuah gereja (rumah ibadah bukan Islam). Ash-Sha `abi,` Ata, dan Ibn Sireen tidak melihat sebarang kesalahan dengan sembahyang di sebuah gereja [jika seseorang kebetulan berada di sebuah gereja pada waktu solah]. Al-Bukhari berkata: "Ibn Abbas (radiyallāhu` anhu) akan berdoa di gereja-gereja [di bawah keadaan luar biasa] kecuali bagi mereka terdapatnya patung-patung atau arca. "Umat Islam dari Najran menulis surat kepada Umar (radiyallāhu` anhu) berkata bahawa mereka mendapati tiada tempat bersih atau lebih baik bersolat dalam daripada sebuah gereja. Umar (radiyallāhu `anhu) menulis surat kepada mereka:" Renjiskan dengan air dan daun dan solat di dalamnya "Menurut Hanafi dan mazhad Shafi`e, ia tidak suka untuk solat di tempat-tempat itu secara umum.
Wallahu'alam...

PAC AKAN TERUS SIASAT NFC WALAU DIHALANG SPEAKER

Posted: 21 Mar 2012 06:32 PM PDT

Jawatankuasa Kira-Kira Awam menegaskan akan meneruskan siasatan terhadap inkuiri pertuduhan penyalahgunaan dana awam RM250 juta oleh Pusat Fidlot Corporation (NFCorp).

Bagaimanapun, Pengerusi PAC Datuk Seri Azmi Khalid berkata kepada pemberita mereka akan mematuhi arahan Speaker Dewan Rakyat yang perkara menjurus kepada dakwaan jenayah dihadapi Pengarah NFCorp Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail adalah subjudis.

"Tan Sri Pandikar Amin Mulia menasihatkan kami menuruti Dewan," kata Ahli Parlimen Padang Besar itu (gambar). "Tapi saya dimaklumkan perkara berkenaan Pusat Fidlot Nasional (NFC) yang tidak berkaitan perkara mahkamah boleh dibincangkan.

"Apa yang akan kami sentuh adalah bagaimana dana awam digunakan, diluluskan, kajian bagaimana akan dibuat dan masalah bagaimana akan timbul. Perjanjian persetujuan tidak akan berubah sekiranya mereka dibawa berjumpa PAC. Tiada subjudis di sini."

Jawatankuasa itu telah mengadakan mesyuarat tergempar pagi tadi untuk membincangkan arahan Speaker Dewan Rakyat yang dibuat selepas sehari keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil enggan menghadap jawatankuasa tersebut.

Tapi Pandikar Amin mengesahkan di Dewan Rakyat hari ini bahawa hanya perkara yang menjurus kepada dakwaan jenayah terhadap Mohamad Salleh Ismail adalah subjudis.

PR HANYA PERLU MENANG 100 KERUSI PARLIMEN

Posted: 21 Mar 2012 06:26 PM PDT

Lim Guan Eng percaya  Pakatan Rakyat (PR) hanya perlu menang 100 kerusi dalam Pilihan Raya Umum yang harus dilaksanakan sebelum Mei depan untuk menawan Putrajaya dan "Umno akan musnah".

Setiausaha Agung DAP itu berkata PR "mungkin tidak mampu" untuk menawan keseluruhan 112 kerusi untuk majoriti di Parlimen dalam pilihan raya umum pertama mereka tapi Barisan Nasional (BN) akan tumbang sekiranya pembangkang menguasai majoriti di Semenanjung.

"Pilihan raya kali ini agak sukar. Kami mungkin tidak mampu, dan kami tidak perlukan 112 kerusi untuk memegang kuasa. Cukup hanya 100.

"Sekiranya kami adalah parti majoriti di Semenanjung Malaysia, adakah akan ada lagi kesetiaan daripada parti Barisan Nasional di Sabah dan Sarawak?" soal Ketua Menteri Pulau Pinang itu dalam satu temuramah khas dengan The Malaysian Insider minggu ini.

Beliau turut menjangkakan "jika kami memperolehi 90 kerusi di Semenanjung dan 10 di Sabah dan Sarawak", Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjatuhkan Presiden Umno dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Lim menjelaskan bagaimana Najib sendiri mengambil kuasa daripada kedua-dua jawatan berkenaan daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi hanya lepas setahun menguasai kerajaan selepas pilihan raya terburuk BN pada Mac 2008.

"Kamu yakin Muhyiddin tidak akan cabar Najib? Itu sudah pasti. Umno kemudian akan musnah. Itu merupakan permainan yang sangat berbeza," jelas Ahli Parlimen Bagan ini lagi.

DAP telah menyertai pakatan tidak rasmi antara PKR dan PAS dalam pilihan raya 2008 yang menyaksikan rekod kemenangan 28 kerusi kerajaan dan menafikan dua per tiga majoriti Parlimen dan lima kerajaan BN.
Ketiga-tiga pembangkang berkenaan menerima sokongan lebih daripada separuh undi popular di kawasan semenanjung, dengan memenangi 80 daripada 166 kerusi.

Parti-parti tersebut kemudiannya menubuhkan Pakatan Rakyat dengan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan 30 ahli Parlimen akan berpaling tadah kepada PR pada 16 September, 2008 dan menamatkan penguasaan selama 50 tahun parti pemerintah  sejak kemerdekaan.

Pemimpin pembangkang dipercayai telah mensasarkan Sabah dan Sarawak terutamanya setelah Parti Progressif Sabah, yang mempunya dua Ahli Parlimen keluar BN.

MP Pendang

Posted: 22 Mar 2012 01:52 PM PDT

MP Pendang


Aik, Lembu Felcra pulak.

Posted: 21 Mar 2012 10:31 PM PDT


MP Padang Terap dah tanya Menteri tadi, tapi Pengerusi Felcra panas punggung tadi nak bangun jawab, tapi Speaker kata tunggu Menteri akan jawab.

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai

Posted: 22 Mar 2012 11:15 AM PDT

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai


Posted: 21 Mar 2012 09:36 PM PDT

FIRASAT NAJIB: PRU13 Tanggal Sabtu 02 .06.2012?

 Oleh: mohdnoorawang

"Pilihanraya umum (PRU13) di Malaysia diramalkan berlaku TANGGAL 02.06.2012 HARI SABTU. Tarikh tersebut adalah hari hari terakhir cuti penggal persekolan. Menguatkan tarikh tersebut atau mungkin berbeza hanya beberapa hari pada bulan JUNE 2012. Yang pasti Najib Razak akan bubar parlimen dan mengadakan pilihanraya umum sebelum kes rasuah dan kematian wanita Mongolia yang bernama Altantuya bakal didengar di makamah Perancis.

Keadan Najib Razak dan jiwa Najib Razak sudah tidak tenteram dan berada dalam kedudukkan yang cukup gonjang kesnya rasuah dan pembelian kapal selam didengarsecara terbuka dan Najib Razak serta kincunya bakal diheret dalam mahkamah Perancis.

Jika Najib Razak kekal sebagai perdana menteri Malaysia dalam PRU13 peluang untuk Najib Razak dan kuncu kuncunya dalam kes pembelian kapal selam MUNGKIN BOLEH DIELAKAN DAN TIDAK PERLU HADIR DENGAN MENGGUNAKAN KUASA KUASA ANTARABANGSA DAN KETUA NEGARA SESEBUAH NEGARA.

Mengikut risikan Najib Rzak cukup tertekan dengan isu dan kesnya bkal didengar dalam mahkamah Perancis dan dikhabarkan Najib Razak telah menggunakan satu kuasa pemimpin utama dunia dan negara Eropah agar kesnya tidak dibicarakan dalam mahkamah Perancis.Jika berjaya kesnya tidak dibicarakan dan ditutup atau sekurang kurangnya Najib Razak tidak perlu hadir sebagai saksi di mahkamah Perancis.

Namun tarih tanggal hari Sabtu 02.06.2012 sebagai hari buang undi mungkin berubah dan tidak diadakan pilihanraya. Hakikatnya Najib Razak mahu mengadakan pilihanraya umum PRU13 pada cuti persekolan atau bulan March 2012 semua persiapan UMNO/BN teleh siapsedia.

Hampir pasti Najib Rzak sudah tidak mahu tangguh lagi tarikh PRU13 kerana mengundang padah dan risiko yang tinggi. Jika tidak Najib Rzak akan ditentang dalam pemilihan UMNO yang akan datang. Najib Razak tidak mahu memikul risiko dalam pemilihan UMNO akan datang .

Jalan yang paling selamat ialah mesti adakan pilihaaraya umum sebelum bulan bulam Ogos 2012. dan menjadikan dirinya sebagai perdana menteri Malaysia walaupun dengan majoriti yang kecil dalam dewan parlimen Malaysia.

Jika PRU13 Najib Razak (BN) berkuasa atau menang dibawah 2/3, Najib Rzak juga tidak selamat dalam haraki tertinggi UMNO. Ini dibayangkan kumpulan Muhyiddin akan berlawan dan berentap dalam pemilihan UMNO akan datang,"

Posted: 21 Mar 2012 09:32 PM PDT

KOTA BHARU, 21 Mac: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berpendapat, semua pemimpin Umno beragama Islam sepatutnya sudah lari meninggalkan Umno sebagaimana Tan Sri Kadir Sheikh Fadzil.

"Sepatutnya semua orang Umno yang beragama Islam lari dari menyertai perjuangan kebangsaan,"ujarnya.

Bagi beliau, setelah Umno semakin menyimpang dari perjuangannya, amat wajar lebih ramai pemimpin Umno keluar parti itu dan bukan hanya Tan Sri Abdul Kader sahaja.

Nik Abdul Aziz berkata sepatutnya pemimpin Umno telah ramai dan sudah lama keluar dari parti itu untuk menyertai PAS.

Tambahnya, ini kerana perjuangan PAS  sendiripun ditubuh oleh  Biro Agama Umno yang  menyedari perjuangan parti itu tidak selari dengan kehendak Rasulullah.

Menyentuh tentang penarikan diri Kadir sebagai ahli Umno oleh Datuk Kader, beliau menyifatkan tindakan itu sebagai sudah terlewat.

Ini kerana katanya  Umno sudah pecah serta berbau busuk menembusi hidup seluruh rakyat di negara ini Kader baru berbuat demikian.

"Ketika suasana begini baru istihar keluar Umno, jadi rasanya sudah tidak begitu strategik lagi,"ujarnya.

Katanya, rakyat juga sepatutnya sudah lama tidak menyokong Umno dan BN dengan gejala buruk seperti rasuah, penculikan kanak-kanak, penyalahgunaan wang zakat dan berbagai lagi.

Sambungnya, gejala itu berlaku berikutan pemimpin salah mentadbir negara seumpama memandu sebuah kereta yang tidak mempunyai 'break', akibat kerosakan.

Sambungnya, tidak ada perkara yang boleh menyekat golongan itu dari melakukan perkara mungkar ekoran break (iman) yang telah rosak.

Katanya lagi, pengertian maksiat juga telah disempitkan oleh manusia yang hanya melihat pada perbuatan zina sahaja, sedangkan derhaka pada Allah juga sebagai maksiat.

"Apa sahaja perbuatan yang derhaka kepada Allah, zina, tak solat, rasuah, culik manusia dan berbagai lagi adalah perbuatan maksiat,"ujarnya.

Tambahnya, ini kerana manusia sudah tidak ada lagi kuasa radhi' (kuasa menyekat) dari mereka melakukan kejahatan.

Mendepani PRU-13; Manfaatkan Isu Penyelewengan Pemimpin Umno

Posted: 21 Mar 2012 06:10 PM PDT

KEMAMAN – Bagaimana pendapatan seorang Penyelia Kemas sekitar RM2000 sebulan, boleh mampu membina rumah berharga RM1 juta, sekaligus memiliki dua kereta mewah yang baru dibeli? Namun begitu maklumat 'jahat' pemimpin Umno tidak sampai kepada rakyat.
Ia adalah kerana isu penyelewengan dan salah laku pemimpin Umno tidak dimanfaatkan oleh jentera PAS.

Oleh itu, menurut Penolong Setiausaha PAS Terengganu Haji Hanafiah Mat isu-isu pemimpin Umno yang 'jahat' tersebut mestilah dimanfaatkan sepenuhnya bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang.

"kita mesti memainkan isu (penyelewengan pemimpin Umno)! (Bagaimana) Setiausaha Umno Bahagian Kemaman yang kerjanya sebagai Penyelia Kemas dengan kelulusan SPM hari ini boleh menyiapkan rumahnya yang berharga hampir RM1 juta,

"dalam masa yang sama boleh membeli kereta 'Camry' baru, boleh membeli kereta 'Wish' yang baru,"ujarnya.

Beliau yang juga Pengarah Majlis Tindkaan DUN Chukai berkata demikian dalam Majlis Taklimat dan Penerangan Kepada Jentera Pilihanraya PAS DUN Chukai sepena lawatan Anggita Dewan Harian PAS Terengganu, di sini semalam 18 Mac.

Justeru beliau menyeru supaya isu tersebut disampaikan kepada seluruh rakyat Kemaman khususnya dan negeri Terengganu.

Katanya, PAS tidak mempunyai media masa dan elektronik bagi menyampaikan maklumat dan penerangan kepada rakyat.

Oleh itu, katanya, seluruh petugas PAS akan mengambil tugas sebagai 'TV dan suratkhabar' bagi memastikan maklumat-maklumat tentang penyelewengan dan salahlaku pemimpin Umno sampai kepada rakyat.

"kalau maklumat ini sampai kepada rakyat, saya yakin dan percaya orang (rakyat) akan buat (perubahan) memberikan undi kepada kita,

"kita tidak ada TV, hanya ada suratkhabar Harakah itu pun terhad, TV1, TV2  tidak ada, yang menjadi TV yang menjadi suratkhaba (adalah0 saudara-saudari sekelian,

"bercakaplah dengan sesiapa pun, (sesungguhnya) Umno telah menyeleweng!,"jelasnya.

Selain mendengar taklimat Bilik Gerakan DUN Chukai, Pesuruhjaya PAS Haji Mohd Abdul Wahid Endut bersama rombongan Dewan Harian pada sebelah petangnya telah bertemu dengan pelbagai lapisan masyarakat dalam Majlis Minum Petang yang diadakan di Kampung Geliga Kuala Kemaman.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 22 Mar 2012 10:15 AM PDT

Mohamad Taufek Abd Ghani


Saifuddin Nasution di Seremban 25 Mac 2012

Posted: 22 Mar 2012 01:55 AM PDT

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 25 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)
Penceramah :
~ YB Dato Saifuddin Nasution, SU Agung PKR/AP Machang
~ Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman, AJK PAS Pusat
~ Zulkefly Mohamad Hj Omar, AJK PAS Pusat

Semua dijemput hadir

Ibu tunggal menanti bantuan rumah PPRT sejak 2009

Posted: 22 Mar 2012 12:48 AM PDT22 Mac 2012 ; Kepis , Kuala Pilah - Sudah empat tahun seorang ibu tunggal, di sini menunggu permohonan bantuan rumah menerusi Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dimohon sejak 2009 diluluskan, namun sehingga kini statusnya masih tidak diketahui.

Maznah Mohamad, 47, berkata, kehidupannya kini terhimpit kerana perlu menanggung lima anak di mana dua daripadanya masih bersekolah.

Menurutnya, dia tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya bekerja menoreh getah di atas tanah orang.

"Jika ada hasil, barulah dapat upah yang tidak seberapa. Jika sepanjang bulan itu cuaca panas, saya peroleh pendapatan RM200 hingga RM300 sebulan.

"Kadang-kadang pernah tiada sumber pendapatan kerana musim tengkujuh. Walaupun menerima bantuan RM200 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk bantuan persekolahan dua anak saya, namun ia masih tidak mencukupi," katanya.

Sebelum ini katanya, dia pernah menyewa di sebuah rumah usang di kampung tersebut, namun sudah diambil semula oleh tuan tanah dan menetap semula di rumah ibunya, Kamariah Nordin, 65, di Kampung Air Kuning, Kepis Tengah.

"Saya terpaksa menumpang teduh di rumah ibu memandangkan tiada tempat tinggal dan berhimpit-himpit seramai 15 orang sekiranya adik-beradik lain pulang ke rumah.

"Kerana itu saya mahu memohon bantuan melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kepis Hulu untuk memiliki sebuah rumah PPRT tetapi tiada sebarang tindak balas diberikan," katanya.

Maznah berkata, dia berasa sedih apabila permohonannya mendapatkan bantuan tidak dilayan sedangkan dia amat memerlukannya.

"Pernah dahulu ada pihak JKKK memaklumkan permohonan saya diluluskan sehingga saya menyediakan tanah di belakang rumah ibu untuk didirikan rumah, tetapi hanya indah khabar dari rupa.

"Saya sudah puas memohon bantuan dan sehingga kini masih menunggu, namun sampai bila?," katanya.

Katanya, berharap pihak berkaitan dapat melihat dan prihatin dengan masalah yang dihadapinya.

"Saya tahu senarai nama permohonan bantuan PPRT banyak, tetapi bagaimana ada orang yang baru sahaja ­memohon bantuan itu sudah diluluskan?.

"Justeru itu, saya berharap pihak berkaitan dapat meneliti dan menyemak semula permohonan saya yang dibuat sejak 2009 serta memberi maklum balas segera," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/menanti-bantuan-belum-pasti-1.34351

PAS Kawasan Gerik

Posted: 22 Mar 2012 09:57 AM PDT

PAS Kawasan Gerik


Sejak merdeka isu Melayu berkumandang, Melayu tidak kemana juga

Posted: 21 Mar 2012 10:39 AM PDT

Isu Melayu tetap menjadi bahan kempen UMNO dan BN semasa kita sedang menanti tarikh muktamad pilihanraya yang akan datang. PRU boleh jadi hampir atau mungkin lambat lagi. Mungkin Najib menangguhkan PRU ke13 ini sampai akhir penggal pada bulan mac 2013. Terpulang kepada beliau untuk menentukannya.

Yang saya hendak sebut hanya tentang isu yang dimainkan oleh UMNO dan BN sekarang ini dan isu yang paling jelas ialah isu keselamatan dan masa depan orang Melayu. Isu ini digunakan setiap kali pilihanraya diadakan. Ia semata-mata untuk menakutkan orang Melayu untuk meninggalkan UMNO dan memberikan sokongan ke pihak lain. Ia menunjukkan kegagalan UMNO untuk memberikan penyelesaian terhadap isu Melayu ini.

Sejak mencapai kemerdekaan ini sahajalah isu yang dimainkan. Ia merupakan lagu lama yang sudah jarang didengar. Lagu ini kita dengar bermusim sahaja, iaitu semasa pilihanraya diadakan. Ianya adalah seperti lagu lama nyanyian Momok Latif dan anak muda sekarang ini sudah tidak suka mendengarnya lagi.

BN sudah kehilangan isu dalam keadaan 'defensive' yang sedang mereka alami sekarang ini. Sejak berpuluh tahun dahulu kita mendengar isu ini tetapi Melayu tetap dalam keadaan ketinggalan. Pemimpin-pemimpin besar negara adalah orang Melayu, Ketua Setiausaha Kementerian-kementerian orang Melayu, KSN orang Melayu, Ketua Polis Negara orang Melayu, Ketua Turus Angkatan Tentera orang Melayu, pegawai-pegawai Daerah orang Melayu.

Apa lagi? Wakil-wakil rakyat dan penggubal dasar majoritinya orang Melayu. Tetapi kenapa Melayu masih layu? Segala-gala kuasa dan kemudahan diberikan kepada penggubal dasar Melayu serta pelaksana Melayu tetapi Melayu tetap ketinggalan. Pemimpin-pemimpin dan parti yang sama juga yang terus menerus melaungkan isu untung nasib Melayu tetapi sedarkah mereka yang mereka yang bertanggungjawab diatas kegagalan Melayu untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa bukan Melayu.

Kini pilihanraya sudah hampir dan isu ini kembali berkumandang. UMNO mengakui yang mereka merupakan segala-galanya untuk orang Melayu. Kalau benar UMNO itu adalah segala-galanya kenapa Melayu masih menjadi pengemis bukan sahaja kepada bangsa asing malahan kepada parti mereka sendiri yang bernama UMNO itu. Kenapa orang Melayu masih begitu takut untuk berubah sedangkan kegagalan UMNO begitu nyata, telah gagal untuk memperjuangkan orang Melayu.

Sampai bila Melayu hendak menunggu kejayaan pemimpin yang merupakan pemimpin-pemimpin Melayu dalam UMNO itu? Melayu diseru bersatu untuk kesinambungan dan kemajuan masa depan dan Melayu telah bersatu selama 5 dekad. Tetapi semasa Melayu bersatu bersama mereka mereka menggunakan kesempatan untuk kepentingan politik peribadi. Ramai yang tidak berkelayakan untuk pemimpin telah menjadi pemimpin kerana Melayu bersatu.

Tak kemana juga orang Melayu. Maka sekarang Melayu telah ramai yang mengambil keputusan untuk masih bersatu, tetapi kali ini mereka mahu bersatu di luar UMNO. Orang melayu kini sudah menjadi Melayu yang bermaklumat. Maka mereka mula mengubah haluan bukan kerana saja-saja untuk mengubah haluan tetapi UMNO telah memaksa mereka untuk meninggalkan keyakinan terhadap UMNO itu untuk mencari penyelesaian untung nasib mereka diluar UMNO yang telah mencengkam pemikiran mereka sejak berdekad-dekad yang lampau.

UMNO tidak boleh diyakini lagi untuk menggalas tanggungjawab untuk memajukan mereka. Hanya pengundi-pengundi didesa-desa pendalaman sahaja yang masih cekal dengan UMNO atau pun mereka yang masih mempunyai mentaliti desa itu. Ahmad mungkin telah keluar bandar meninggalkan desanya tetapi Ahmad tidak mampu untuk mengeluarkan 'mentality' desanya untuk bersama-sama untuk mengayuh kehadapan untuk mencari kemajuan dalam dunia yang begitu 'competitive' ini.

Apabila UMNO sedar yang Melayu dan rakyat tidak lagi memberikan dukungan kepada mereka, maka UMNO menggunakan segala tektik kotor untuk mengekalkan kuasa. Cara dan sikap pimpinan UMNO disetiap peringkat ini menampakkan tanda-tanda yang mereka akan menjadi pembangkang.

Berbalik kepada isu Melayu tadi, kita ingin bertanya kepada semua umat Melayu, kenapa UMNO gagal memperjuangkan Melayu sedangkan inilah isu yang kononnya diperjuangkan mereka sejak lama dahulu.

Saya yakin, sekarang ini sudah ramai yang mampu untuk memberikan jawapannya serta penyelesaian terhadap isu ini.

Sumber: http://aspanaliasnet.blogspot.com/

N45 Dr Halimah Ali

Posted: 22 Mar 2012 09:38 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali


WANITA suara perubahan; Selamat hari wanita sedunia!

Posted: 22 Mar 2012 07:05 AM PDT

 18.3.12
PADANG ASTAKA PJ

Beribu wanita berarak sebagai tanda kesatuan untuk bersama mendokong misi yang satu; iaitu suara wanita suara yang penting. Suara yang mahu dan mampu membawa perubahan kepada manusia ke arah kualiti hidup yang lebih baik.

Ramai wanita menjadi mangsa keadaan kerana pimpinan negara mereka tidak memberi perhatian kepada nasib bangsa.
 Pemerintah yang sepatutnya menjaga kebajikan rakyat tersangkut dengan skandal pelbagai aneka. Wang rakyat digunakan sewenang-wenangnya untuk diri dan keluarga. Akhirnya nasib rakyat tidak berubah walaupun sudah lebih separuh abad merdeka.

Wanita perlu bangkit menuntut kerajaan yang bersih, kerajaan yang mahu dan mampu menjaga kebajikan mereka dan keluarga mereka.
 Kerajaan yang futuristik dan tidak boros menghabiskan wang rakyat tanpa memikirkan masa depan mereka.

Wakil rakyat berjalan bersama mengiktirafkan hak dan isu wanita yang perlu diangkat dan diketengahkan. Kerajaan yang memberi perhatian kepada pembangunan wanita dan keluarga sesungguhnya akan menuai hasilnya masa depan yang lumayan.
 Kualiti keinsanan wanita menentukan kualiti generasi akan datang.

Wanita UMNO Selangor SETIA bersama SHAHRIZAT walaupun......

Posted: 22 Mar 2012 06:02 AM PDT

'PM seru Wanita bersama Shahrizat'
Wanita Umno Selangor menolak gesaan supaya ketuanya Datuk Seri Shahrizat Jalil berundur daripada memimpin pergerakan itu kerana ia bertentangan dengan seruan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak yang mahu mereka berdiri teguh di belakangnya.

Ketuanya, Datuk Raja Ropiaah Raja Abdullah mendedahkan bahawa seruan itu dibuat oleh presiden Umno itu dalam pertemuan bersama exco Wanita Umno di Putrajaya Jumaat lalu.

azlan"Jumaat lalu, exco wanita ke pejabat perdana menteri. Pada pertemuan itu perdana menteri meminta agar Shahrizat terus menerajui Wanita Umno kerana beliau (Shahrizat) seorang yang disenangi dalam jentera parti.

"Malah pelbagai pendekatan yang telah dia lakukan bersama Wanita Umno seperti menubuhkan Skuad Sayang dan sebagainya," kata Raja Ropiaah dalam sidang media di Hotel Bluewave, di Shah Alam hari ini.

The Star hari ini melaporkan Naib Ketua Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim menggesa sekali lagi agar Shahrizat meletak jawatan sebagai ketua Wanita Umno bagi mengekalkan kredibiliti parti dan kerajaan.

Beliau dilaporkan berkata, peletakan jawatan Shahrizat - yang dikaitkan dengan isu National Feddlot Corporation - sebagai menteri setelah tempoh senatornya tamat 8 April ini, tidak mencukupi.

Ikrar taat setia esok
Mengulas lanjut kenyataan Kamilia, Raja Ropiaah berkata, Wanita Selangor kesal dengan kenyataan itu dan ia seolah-olah menunjukkan Wanita Umno tidak bekerjasama dengan Shahrizat.

"Kenyataan yang diberi oleh Datuk Kamilia itu pandangan peribadi. Kerana kami tidak sependapat dengan apa yang dia katakan.

shahrizat taman desa pc resign resignation step down 110312"Semasa perjumpaan Jumaat lalu bersama perdana menteri dia tidak hadir kerana berada di luar negara," katanya.

Sehubungan itu, Raja Ropiaah berkata, kenyataan Kamilia tidak memberi kesan kepada parti, malah Wanita Umno akan berdiri teguh bersama kepimpinan Najib dan Shahrizat.

"Esok pada perhimpunan Wanita Umno bersama perdana menteri, kita akan ikrar taat setia pada perdana menteri dan Shahrizat.

"Wanita Umno Selangor juga akan bekerja keras bagi merampas Selangor," ujarnya.

Masalah tidak cukup GURU di seluruh Malaysia

Posted: 21 Mar 2012 09:22 PM PDT

Kenyataan akhbar EXCO PENDIDIKAN SELANGOR tentang kekurangan guru di SJKC
22.3.12
Saya selaku EXCO Pendidikan Kerajaan Selangor mengalu-alukan pengumuman Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong semalam tentang PENGISIAN SERTA MERTA kekosongan guru di 1294 SJKC di seluruh negara dengan guru interim. Semoga dengan tindakan pantas itu mampu menyelesaikan masalah proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah aliran Cina ini.
Namun, saya berpendapat KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA sepatutnya bertindak dengan cara yang lebih professional dan sistematik. Bukan kerana setelah persatuan-persatuan aktivis sekolah Cina ini bersiap untuk membuat bantahan besar-besaran sahaja barulah Kementerian Pelajaran bertindak.(Saya sendiri mendapat jemputan rasmi dari Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia selain diminta mewakili PAS Pusat- rujuk lampiran)
Kewibawaan kementerian pelajaran yang dikuasai oleh Timbalan PM sendiri sentiasa dipertikaikan sekiranya isu-isu utama mengenai pendidikan di Malaysia tidak diurus dengan baik dan telah diakui oleh banyak pihak sebagai perkara yang memerlukan 'overhaul'/kajian tuntas bukan sentiasa 'fire fighting' yang membuang masa dan wang rakyat.
Contoh
Apabila pelbagai pihak membantah dan ada yang pro PPSMI, barulah mahu dikaji dan berdialog.Baru nak jemput pelbagai pihak. Kementerian perlu membuat kajian yang menyeluruh tentang segala keperluan dalam pendidikan. Kerajaan Malaysia perlu bedahsiasat secara jujur sistem pendidikan yang diguna pakai selama ini. Adakah berkesan? Adakah relevan? Paling penting hasil pendidikan itu sendiri. Mana hala tuju mahu dibawa rakyat Malaysia? Ada 'roadmap'. Ada visi yang jelas. Ada misi mahu mencapai mercu kejayaan.
Mesti mengambilkira realiti dan kegagalan supaya tindakan tepat boleh diambil. Hakikat sistem pendidikan nasional tidak diterima oleh pelbagai kaum hingga semakin jauh daripada sistem sekolah kebangsaan perlu diterima dengan fikiran terbuka dan berlapang dada.Kementerian juga harus matang menerima kritikan membina daripada semua pihak tanpa dibatasi oleh fahaman dan ideologi politik yang berlainan. Untuk melahirkan satu formula  mendidik rakyat kementerian mesti bersifat inklusif dan memahami keperluan dan sensitiviti pelbagai golongan dalam negara.

PERLU HOLISTIK DAN PROAKTIF
Kementerian Pelajaran Malaysia dilihat terlalu pasif dan bersifat reaktif. Kementerian sentiasa dihantui dengan masalah-masalah yang timbul yang bersifat pokok atau fundamental kerana melibatkan dasar dan polisi. Bukan sekadar masalah implementasi atau perkara remeh dan bersifat teknikal.
Contoh
Keputusan  memulakan dasar PPSMI tanpa mempastikan SELURUH sekolah terutama sekali di luar bandar dan sekolah yang ramai pelajar miskin bandar menyebabkan jurang semakin melebar di antara anak orang berkemampuan dengan anak marhaen.Ini menyebabkan kemarahan ibubapa Melayu luar bandar dan miskin bandar.Begitu juga pelajar Cina dan India di SJKC dan SJKT masing-masing. Guru-guru yang mengajar Matematik dan Sains yang mengajar di sekolah kurang cemerlang sendiri kurang kemampuan. Ini menatijahkan guru yang mengajar tanpa keyakinan.Natijahnya pembelajaran pelajar terjejas.Ini berlainan fenomena dengan ibubapa kelas menengah yang mampu menghantar anak mereka ke kelas tambahan yang mahal dan diri mereka sendiri adalah terdidik melalui sistem Inggeris. Akhirnya masing-masing menentang satu sama lain. Bukankah gejala ini berlaku kerana kegagalan kementerian mencuba-cuba perkara yang baru dan menjadikan pelajar dan guru sebagai makmal kaji uji. Yang menjadi mangsa rakyat itu sendiri.
Dasar yang membebankan pelajar dengan membawa buku-buku yang berat ke sekolah dan menekankan mereka dengan peperiksaan yang menguji akademik bersifat hafalan semata-mata telah melahirkan pelajar yang mudah bosan dan benci belajar.Walhal proses belajar sepatutnya menyeronokkan. Barulah ia menjadi tabiat dan budaya sepanjang hayat.Semua ini perlu dikaji dengan teliti oleh kementerian pelajaran Malaysia.
Perbincangan yang mahu dilakukan seperti yang diuar-uarkan oleh Menterinya baru-baru ini MESTI menyeluruh dan diberikan masa untuk dihazam dan dibuat projek perintis dahulu. Jangan membazirkan duit rakyat dengan dasar yang tidak boleh bertahan lama.


GURU SEMUA JENIS SEKOLAH MESTI MENCUKUPI
Cukup bilang guru adalah antara faktor kritikal untuk menjayakan proses pendidikan masyarakat. Justeru, saya selaku EXCO Pendidikan Selangor juga menggesa kementerian pelajaran Malaysia mengkaji mana-mana sekolah yang kekurangan guru termasuk di sekolah agama mesti diisi segera supaya tidak ada gangguan kepada guru lain dan agar silibus boleh diselesaikan mengikut jadual dan pelajar sentiasa dibimbing oleh guru khusus dan perhatian mencukupi .

YB Dr Hjh Halimah Ali
EXCO Kerajaan Selangor merangkap
Pengerusi
Jawatankuasa Tetap Pendidikan,Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan
Kerajaan Selangor
Merangkap
ADUN Selat Klang
(Merangkap
Timbalan Pengerusi
Biro Pendidikan PAS PUSAT)

Pemuda Bersamamu v3

Posted: 22 Mar 2012 09:33 AM PDT

Pemuda Bersamamu v3


As Syahid Sheikh Ahmed Ismail Hassan Yassin

Posted: 21 Mar 2012 04:48 PM PDT


22 March 2004, Pada Subuh hari. Tentera Zionis menyerang Syeikh Ahmad Yassin ketika beliau dalam perjalanan pulang dari mesjid setelah selesai solat subuh secara berjemaah. Tiga buah roket telah dilancarkan ke atas Syeikh yang lumpuh itu telah berjaya mengorbankan diri Ahmad Yassin dan empat yang lain termasuk anaknya.

Mengenang Sheikh Ahmad Yassin (1938- 2004)

Syeikh Ahmad Yassin telah dilahirkan di sebuah kampong bernama al-Jora, daerah Majdal di dalam wilayah Asqalan (Ashkelon) pada tahun 1938. Dia telah dibesarkan di sana sehingga tahun 1948 ketika pendudukan pengganas Yahudi ke atas bumi Palestin, dia dan keluarganya dipaksa berhijrah ke Semenanjung Gaza.

Membesar sebagai seorang pelajar yang cemerlang di dalam pelajarannya beliau amat disayangi oleh guru ? gurunya ketika berada di sekolah. Beliau juga merupakan seorang ahli sukan yang aktif di zaman persekolahannya. Di zaman mudanya beliau telah ditimpa kemalangan, di mana beliau telah terjatuh ketika sedang beriadah yang menyebabkan beliau mengalami lumpuh pada bahagian kakinya.


Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 22 Mar 2012 07:09 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


UJIAN ALLAH..PETANI HADAPI RUGI !

Posted: 22 Mar 2012 06:57 AM PDT

PALESTIN : TAHAP KRITIKAL

Posted: 22 Mar 2012 06:48 AM PDT

TAN SRI MAZLAN MENINGGAL DUNIA

Posted: 22 Mar 2012 06:45 AM PDT

SATU LETUPAN HAMPIR DI KBRI

Posted: 21 Mar 2012 09:24 AM PDT

DPPK BD : TAHNIAH ADIK - ADIK YANG BERJAYA!

Posted: 21 Mar 2012 09:21 AM PDT