Isnin, 28 Mei 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


RIDHUAN TEE

Posted: 28 May 2012 03:36 AM PDT

RIDHUAN TEE


Untungnya bila Umno dan Pas bertemu

Posted: 27 May 2012 03:37 PM PDT


(Sinar Harian 28 Mei 2012)

Saya menarik nafas lega apabila Mursyidul Am Pas menyatakan kesediaan untuk bermuzakarah dengan Umno bagi membincangkan isu yang timbul dalam kalangan umat Islam dengan lebih menyeluruh. Langkah pertama ini mesti disahut oleh Umno tanpa menoleh lagi. Tidak perlu sindir-menyindir atau mempertikaikan keikhlasan antara satu sama lain. Tidak ada faedahnya. Berbincanglah secara baik.

Tiba-tiba beberapa hari selepas itu, Mursyidul Am Pas mengenakan beberapa syarat yang menghalang untuk memulakan langkah pertama itu. Presidennya pula berkata tidak ada dialog sebelum PRU 13. Persoalan saya, kenapa merumitkan keadaan? Bersemukalah dahulu. Hulurkan tangan sebagai tanda persaudaraan. Kenapa mesti memberi syarat untuk menerima pakatan ultra kiasu yang jelas-jelas menentang Islam? Bagaimanakah langkah pertama boleh bermula?

Mengenakan syarat sebegini menampakkan ketidakikhlasan kita. Sampai bila kita mahu bergaduh dan berpecah, sedangkan kita adalah satu umat. Tidakkah kita terfikir, orang lain semakin jauh meninggalkan kita dan ada yang merancang untuk memusnahkan kita. Bacalah kitab adabul ikhtilaf, adab-adab berbeza pendapat. Berjumpa dahulu, barulah kenakan syarat. Bagaimana suka itu akan timbul jika tidak berjumpa. Takkan Pas mempercayai orang yang jelas menentang Islam daripada orang Islam sendiri? Saya fikir pendekatan Pas terlalu keras dan tidak berhikmah. Musykhil saya tentang asas Islam yang dibawa Pas. Sepatutnya Umnolah yang mengenakan syarat sebab mereka masih berkuasa, walaupun sedikit tersepit. Janganlah mengambil kesempatan.

Fahamilah real politik Malaysia. Ingatlah Parti Melayu Islam (Pas dan Umno) tidak boleh menang sendirian, jika mereka tidak bersatu, kerana kita hanya ada 50 peratus. Umat Islam memerlukan antara satu sama lain. Dua parti umat Islam ini sudah cukup untuk saling memperkukuhkan Islam jika ada kemahuan. Tidak perlu mengharapkan kepada PKR. Mereka hanya parti nyamuk. Nyamuk-nyamuk ini membawa banyak virus.

Setiap hari kedengaran, ahli-ahli PKR sibuk berebut mahu menjadi calon menjelang PRU 13. Agenda Melayu Islam entah ke mana. Kerja-kerja tidak buat juga. Maklumlah, mereka masih lagi membawa 'perangai lama Umno'. Lebih kelakar lagi, dalam keadaan demikianpun mereka masih menganggap mereka kuat. Mahukan kerusi tambahan di setiap negeri sehingga mengenepikan parti senior seperti Pas. Begitulah sombongnya mereka yang menguasai Selangor hari ini.  Bayangkan jika mereka mendapat beberapa negeri lagi, bertambah bongkak jawabnya.

Perkara utama yang perlu dijadikan tajuk perbincangan adalah mengenai perpaduan dan menyelamatkan akidah umat Islam dari ancaman ultra kiasu. Jangan biarkan orang Melayu menjadi ahli parti ultra kiasu. Menyertai dan bersubahat dengan parti ultra kiasu adalah isu akidah. Mereka mahu tukar negara ini kepada negara sekular, mahu menghalalkan LGBT, dan lain-lain. Sekurang-kurang Umno masih cenderung kepada Islam dan menentang LGBT. Mana lebih baik untuk bergabung dan berkawan?

Saya ingin menawarkan diri untuk menjadi orang tengah atau moderator muzakarah ini. Lagipun saya adalah orang Cina Islam yang kurang kepentingan antara dua parti Melayu ini. Saya bersetuju dengan pendapat sayap ulama muda Umno, perbincangan itu mesti dilaksanakan dengan ilmiah, bukannya berlandaskan emosi dan sanggup menerima kebenaran yang berasaskan kepada al-Quran dan Sunnah, selari dengan petunjuk Nabi Muhammad SAW dan sahabat Baginda.

Saya yakin selepas muzakarah ini parti ultra kiasu Cina dan Melayu akan kecut perutnya. Hari ini mereka begitu bongkak. Parti ultra kiasu amat yakin mereka akan dapat menarik orang Melayu untuk memasuki parti itu di sebalik perletakan jawatan Tunku Aziz Tunku Ibrahim. Sebagai ganti, ultra kiasu melantik pensyarah di tempat kerja saya berjawatan profesor madya, bukannya profesor penuh.

Umum mengetahui, Melayu yang menyertai parti ultra kiasu, ilmu Islamnya cetek. Jenis yang anti-Islam. Inilah Melayu yang diinginkan oleh ultra kiasu. Mudah diperalatkan. Pandangan mereka tidak selari dengan Islam. Mereka mahukan Islam yang liberal. Lihatlah telatah seorang anak muda Melayu, yang menjadi setiausaha politik pemimpin ultra kiasu di Pulau Pinang. Saya tidak hairanlah dia berperangai sedemikian, kerana bapa juga dahulu, bukanlah suka kepada Islam. Akhlaknya sama seperti ultra kiasu, suka minum.

Saya ingatkan umat Islam, berpolitiklah secara matang. Untuk mengalah ultra kiasu bukan dengan tarian ponggong, jual burger depan rumah. Perbuatan sebegini tidak mendatangkan faedah, malah memalukan. Cara kita berhadapan dengan ultra kiasu adalah dengan hujah ilmu dengan menguruskan negara penuh integriti.

Ingatlah hari ini, cabaran kita semakin hebat. Ultra kiasu berada di mana-mana hatta dalam rumah sendiri. Minggu lalu, di Kuantan kumpulan ultra kiasu berdemonstrasi mendesak kerajaan memberikan kebenaran mendirikan lebih banyak sekolah persendirian Cina di seluruh negara. Jika kerajaan tunduk kepada tekanan ini, sekolah persendirian akan tumbuh macam kulat. Mereka tidak ada masalah dari segi kewangan. Jutawan mereka berada di merata tempat.

Bayangkan selepas tamat sekolah rendah, lebih ramai akan memasuki sekolah persendirian, bagaimanakah pembinaan negara bangsa selepas ini?Apakah bentuk perpaduan yang akan kita hasilkan? Benar, pada peringkat permulaan, mereka tidak perlu bantuan kewangan. Lama kelamaan, bila sudah banyak, sudah pasti mereka akan mendesak supaya memberikan bantuan sepenuhnya seperti yang berlaku hari ini. Tidak ada lagi beza antara aliran kebangsaan dan vernakular. Bantuan yang diberikan hampir sama. Malah melebihi. Saya langsung tidak lihat bantuan diberikan kepada sekolah agama rakyat.  

Dalam demonstrasi tersebut, pemimpin ultra kiasu mahukan dua resolusi diterima, menyokong sepenuhnya penubuhan sebuah sekolah persendirian dan mendesak kerajaan mendengar tuntutan rakyat supaya meluluskan sekolah tersebut. Persoalan saya, siapakah rakyat yang dimaksudkan itu? Untuk makluman semua, saya difahamkan kerajaan telahpun tunduk, dengan mengiktiraf sijil UEC dan diterima masuk melanjutkan pelajaran ke maktab perguruan. Tidak mustahil selepas ini ke semua IPTA. Walaupun beberapa syarat dikenakan, seperti mendapat kepujian dalam BM, Inggeris dan melalui proses temuduga, adakah itu cukup dalam pembinaan negara bangsa?

Dr.  Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Ketua Jabatan/ Prof Madya
Jabatan Kenegaraan dan Ketamadunan
Universiti Pertahahan Nasional Malaysia


bumiyang

Posted: 28 May 2012 03:14 AM PDT

Politik Harian

Posted: 28 May 2012 03:08 AM PDT

Politik Harian


Apa Tindakan Ahli PAS Setelah Fatwa Pemimpin PAS DiSahkan Sesat?

Posted: 28 May 2012 02:00 AM PDT


Jika UMNO yang menyatakan bahawa fatwa yang disebarkan PAS bahawa 'undi PAS masuk syurga' adalah sesat, maka PAS akan menuduh UMNO cemburu, jahil, sesat hatta kafir.

Justeru, kita ingin bertanya ahli-ahli PAS, apakah Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi juga cemburu, jahil, sesat atau kafir juga kerana menyatakan fatwa yang digunapakai PAS itu adalah bodoh, jahil dan sesat? Kenyataan ini dibuat beliau dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia semalam.

Jawapan pemimpin-pemimpin PAS mengenai kenyataan Dr. Sulaiman ini sudah boleh dijangka iaitu "bahawa UMNO telah memberi penerangan yang tidak benar mengenai PAS kepada Sheikh Dr. Sulaiman sehingga menyebabkan beliau salah faham mengenai fatwa tersebut".

Ahli-ahli PAS totok pun akan turut berkata yang sama sebagai mempertahankan diri mereka. Sebahagian ahli PAS yang lain pula iaitu yang mampu menggunakan sedikit akal fikiran, akan menafikan bahawa pemimpin mereka pernah berfatwa demikian sebaliknya UMNO yang sengaja mengada-ngadakannya.

Apa yang pasti, pemimpin dan ahli PAS akan melakukan apa sahaja untuk menyedapkan hati sendiri setelah menyedari yang mereka telah tersesat. Ego dan takbur akan menghalang mereka-mereka dari mengakui kesalahan, jauh sekali untuk kembali ke pangkal jalan.

Kenyataan Sh. Dr. Sulaiman ini amatlah dialu-alukan di ketika umat Islam di Malaysia berpecah-belah dan keliru akibat dari hasutan Ulama-ulama jahat akhir zaman. Namun, usaha untuk memperbetulkan kembali pemikiran umat yang telah dicelarukan ulama-ulama ini bukanlah mudah. Rata-rata umat Islam yang celaru itu enggan mengakui kecelaruan mereka kerana terpesong jauh oleh emosi benci dan dendam yang tidak berasas terhadap kerajaan.

Jika dulu, umat Islam di Malaysia dihasut oleh PAS untuk membenci kerajaan kerana tidak menggunapakai undang-undang Islam dan dianggap kafir, tetapi kini PAS masih terus membenci kerajaan walaupun mereka sendiri telah pun membuang negara Islam dari perjuangannya apabila bekerjasama dengan kafir harbi DAP dan pluralis PKR.

Lebih menyedihkan ialah apabila PAS bukanlah dominan dalam Pakatan Rakyat tetapi menjadi pak turut kepada DAP dan PKR. Maka, sedar tak sedar, PAS kini sebenarnya sedang membantu perjuangan pluralis PKR dan Kristian Evangelist DAP untuk bertapak di Malaysia secara mutlak melalui penguasaan politik.

Hakikat yang sukar untuk ditelan ialah kesesatan PAS bukan sedikit, tetapi sudah terlalu jauh dan terlalu dalam, berakar umbi sejak tahun 70an, menjadi barah yang semakin parah kepada ummah. Dalam hal ini, mungkin kerajaan juga berkongsi sedikit kesalahan kerana tidak mengharamkan saja PAS sejak dahulu.

Jika dulu, kesesatan PAS terlindung oleh imej ekstrem dan fanatik Islam, tetapi kini kesesatan PAS terserlah dengan duduk di belakang golongan liberal yang meletakkan hak asasi kebebasan mengatasi tuntutan agama. Bertitik-tolak dari itu, pemimpin-pemimpin mereka terpaksa mengeluarkan kenyataan bercanggah dan merapu semata-mata untuk menjustifikasikan kesepakatan mereka dengan golongan ini.

Walaupun kesesatan mereka kini jelas dan nyata, tetapi kerana fatwa 'undi PAS masuk syurga' telah berakar umbi sekian lama, maka ramai umat Melayu yang tetap kekal di dalam PAS semata-mata mengharapkan syurga mudah.

Syurga adalah nikmat, rahmat yang diberi kepada manusia yang berbuat kebaikan, yang berbudi kepada manusia lain dan alam semulajadi, yang suci hatinya serta ikhlas perbuatannya. Syurga adalah untuk manusia yang tahu bersyukur akan nikmat Allah kepadanya, yang menggunakan sebaiknya anggota, pancaindera dan akal kurniaan Allah untuk kebaikan diri sendiri, saudara-saudaranya, manusia sejagat dan alam sekitar. Syurga adalah untuk manusia yang mengamalkan ayat-ayat Allah untuk meneroka dan mencari ilmu dari seluruh kejadian alam dan cakerawala iaitu matlamat utama mereka dicipta.

Syurga bukan ditentukan oleh manusia, parti, undang-undang atau kerajaan. Syurga neraka adalah hak Allah S.W.T. Kerana itu, kita diberitahu tentang kisah bagaimana seorang pelacur boleh masuk syurga hanya kerana memberi makan seekor anjing serta bagaimana seorang Ulama boleh tergelincir ke neraka kerana riak.

Kita tidak faham bagaimana ahli-ahli PAS yang kononnya amat mementingkan agama tidak mampu memahami perkara asas dalam agama Islam iaitu tentang syurga neraka yang tidak boleh ditentukan oleh manusia. Kita tidak faham bagaimana begitu mudah sekali sebahagian dari kita untuk terpesong, terpedaya dan tertipu oleh serban, jubah dan kata-kata yang tidak masuk akal.

Inilah akibatnya jika gemar menolak penggunaan 'akal' dalam membincangkan soal agama. Sedangkan Allah S.W.T telah menegaskan bahawa 'akal' adalah kurniaan tertinggi yang diberikan kepada makhlukNya. Apa guna diberikan akal jika bukan untuk digunakan terutama dalam menghayati ajaranNya?

Sh. Dr. Sulaiman bukan orang UMNO, bukan orang politik dan bukan mewakili kerajaan Mesir atau mana-mana negara Arab. Beliau bercakap atas kapasiti seorang Ulama yang bertanggungjawab menyatakan kebenaran demi kebaikan ummah.

Maka, terpulanglah kepada ahli-ahli PAS untuk terjun bersama serban pemimpin mereka atau mendengar nasihat Sh. Dr. Sulaiman dan kembali ke pangkal jalan.

Scorpene's Commission: Opposition's Constant Lies To Rakyat

Posted: 28 May 2012 01:00 AM PDT


The scorpene issue that was raised by the opposition in 'the last minute' right before Tun Abdullah Ahmad Badawi's resignation was used as their last weapon to ensure that Dato' Seri Najib would not be taken as the next Prime Minister. After failing to change the fate where Dato' Seri Najib went up to be the next Prime Minister, this issue was then replayed by the opposition in hopes to shorten his service period.

As how we are all aware of, the opposition had used various disguises to attack BN, few of them include the Bar Council, Suhakam, Himpunan Hijau, Suaram and many others, with the objective of bringing down the government.

In the case of scorpene, they had used Suaram to launch an early attack on their behalf. In the beginning, Suaram filed a complain report on DCNS, a company that builds and sells submarines to third world countries including Malaysia in France court because they 'suspected' that there was curruption involved during the purchasing process of the submarine. The issue was said to have its connections with the murder of Altantuya Sharibuu, a Mongolian model who was later connected to a scandal with the Prime Minister.
Suaram's Coordinator, Cynthia Gabrie was reported to have said,"this case is specific to a commission in value of 114 million Euro that was given to a company, Perimekar."

Like what was mentioned earlier, we are not certain that Suaram was acting for the opposition where they want to bring Dato' Seri Najib down in any way possible.

But, what was done by them this time around is just too much where they accused the Prime Minister for being involved in a murder and they discussed the topic of the country's defense cost to the world.
The country's defense cost is something that is confidential where the details should not be discussed in open. Every government around the world should hide a few facts as a security measure for their respected countries. If this matter is discussed in open, it could lead the country to various risks.

The fact that the government did not hide from rakyat was that the cost of the contract for the sub was valued at EURO 1.084 billion.

From that amount, EURO 969.15 was paid to DCNS (France) and NAVANTIA (Spain) as the cost of procurement for two of Scorpene subs, Integrated Logistics Support (ILS) package and trainings for submarine staff.

The rest, EURO 114.96 million were paid in stages for six years to Perimekar Sdn Bhd as coordination and support service costs to the team of Kapal Selam TLDM project in Cherbourg, France and Cartagena, Spain and submarine instructors in Brest, France.

All of those were written in details in the contract that was signed in June 5, 2002.

Refering to the complain that was made by Suaram saying that,"this case is specific to a commission in value of 114 million Euro that was given to a company, Perimekar." From there, the question here is, if EURO 114 million was the commission, did it mean that Perimekar was providing coordination and support service for free? This is because, the transaction document clearly showed that the payment that was involved with Perimekar was only EURO 114.96 million, no more, no less.

In a way, Perimekar was responsible to prepare services as such:
- to prepare accommodations for the families of 27 officers in France and Spain for the period of 6 years
- to prepare management offices and accommodations for TLDM crew ship members, 156 crews and 30 base coordinators in France and Spain for the period of 6 years
- Paying daily allowance and submarine crews' allowance worth of EURO50 daily for everyone for the first three years and EURO60 daily to each crews for the next three years.
- to cover the cost of flights for submarine crews to go back to Malaysia every four months.
- this company is also responsible to ensure the involvements of Malaysian companies in building and assisting companies to join offset programs.
- Assisting main contractor regarding government procedures in implementing the contract.
- Coordinating trainings between crews, contractors and the government.
- Preparing coordination reports and others.

So, we would like to ask once again, if it is true that EURO 114 million was used for commission, how can Perimekar cover all of those service costs?

The fact is, the EURO 114 million was not a commission but it was to pay for the service that was given by Perimekar. There is nothing odd about the payment.

The only weird part was the accusation that was made by Suaram and the opposition.

Their consistency in bringing Dato' Seri Najib down that they even hired a writer who has a history of mental problems, Raja Petra Kamaruddin (RPK) for them to create stories about the involvement of the Prime Minister in the murder of Altantuya which was said to haev related to the purchase of the sub for the country, had began to raise various questions. From such talks, is it possible that the opposition themselves have anything to do with the murder?

With RPK admitting that he only created stories is enough to prove that other parts in his stories, such as the issue of Scorpene were lies.

That is why we would like to invite France or anyone to make an investigation to reveal the issue of Scorpene. It is not impossible that we might find something bigger than lies that were made by the opposition.

"Bukti Terbaik Adalah Video Rakaman,"? Biar Betul Nurul Izzah Ni....

Posted: 27 May 2012 11:00 PM PDT


"Bukti terbaik adalah video rakaman,".Ayat ini memang cukup menikam kalbu.Ia kurang menarik kalau Hamba Allah lain yang cakap.Sebaliknya ia layak masuk dalam buku kata-kata pujangga kerana ayat ini tidak lain tidak bukan muncul dari Nurul Izzah anak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri.

Cuma Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Lembah Pantai ini bercakap dalam kontek kekecohan yang berlaku semasa ceramah PKR dan UMNO yang jaraknya hampir satu sama lain di kawasan flet Pantai Permai di Lembah Pantai Khamis malam.

Dakwanya ada video untuk membuktikan provokasi  kejadian baling batu dan telor semasa ceramah yang menyaksikan Ummi Hafilda Ali berentap berceramah dengan Anwar dan Nurul di situ dimulakan oleh orang UMNO.

Ketua Pemuda UMNO Lembah Pantai Mohamad Sazali Kamilan sebaliknya mendakwa kekecohan bermula bila Anwar dalam ceramahnya menyebut " UMNO sial".Katanya dalam kejadian itu ada juga orang disebelah ceramah UMNO yang cedera terkena balingan objek keras.Bab sailng tuduh memuduh itu satu hal. Namun kenyataan Nurul Izzah yang bercakap tentang bukti dalam bentuk video itu telah mengundang reaksi dikalangan ramai pihak.

Agendadaily sendiri menerima banyak panggilan kalangan pembaca yang mempersoalkan ' kebijaksanaan' anak Anwar ini bercakap tentang soal video.

Kata mereka sebelum ini puak itu bukan main geli dengar tentang video.

Ini bila terkena batang hidung sendiri video terus dijadikan alat tempat bersandar untuk membuktikan kebenaran.

"Minta tolong cakap pada Nurul tolong tengok baik-baik video bapanya sedang bagi signal pada Azmin sebelum rempuhan ke Dataran Merdeka berlaku masa Bersih 3.0.Tanya samaada dia setuju tidak bapanyalah pencetus kekecohan itu ,"kata seorang pembaca dari Kampar,Perak.

Kata pembaca itu dari pemerhatian telitinya sudah cukup jelas siapa dalangnya.

Namun katanya  Anwar dengan wajah selamba menafikanya.

Seorang pembaca dari Seremban dengan nada cukup sinis meminta Nurul menilai pula video seks 99.9 peratus tulin yang dikaitkan dengan bapanya.

"Kalau nak bercakap tentang video kenalah berlaku adil...bagaimana dengan video itu.Orang politik kata fitnah memang senang apa lagi kes ini libatkan bapa sendiri,"katanya.

Pembaca itu kata jangan kata Nurul malah seluruh pimpinan pakatan pembangkang terus terkedu tidak berani meminta siasatan terbuka dibuat untuk memastikan secara muktamad kebenaranya.

"Kerja mereka cuma nafi dan nafi...sedangkan kami yang melihatnya sudah 99.9 peratus pasti siapa pelakonnya,"katanya.

Apa lagi,katanya dengaan adanya video CCTV Anwar dan Datuk Sharzly Eskay Abdullah sedang naik turun lif apartmen itu.

"Kenapa dalam bab itu Nurul tidak bertegas mahukan kebenaran...atau kata bukti terbaik adalah video rakaman,"dia bertanya.

Beberapa pembaca lain meminta Nurul tidak emosional dalam bab kejadian di Lembah Pantai itu sehingga polis selesai buat siasatan.

"Silap cakap nanti kain sendiri yang terselak...,"kata mereka.

Bagi mereka sikap double standard pembangkang ' sudah naik ke paras hidung' .

Kata mereka rakyat tahu membuat penilaian setelah memerhati segala gelagat mereka yang cakap bagai lidah bercabang ini.

Kata seorang lagi dalam bab video ini memang Nurul Izzah sudah silap langkah.

"Jangan nanti Datuk Seri Haji Hadi Awang tersinggung...bukankah beliau sudah keluar ' fatwa' video besi...tidak boleh dijadikan bukti," katanya. -Agendadaily

Misteri Lembaga Wanita Dalam Kereta Sinar

Posted: 27 May 2012 09:00 PM PDT


KULIM - "Cepat, baca surah Yasin!, ada benda sebelah aku ni," jerit seorang rakan yang berada dalam kereta Perodua Kancil Sinar Harian cemas apabila merasakan ada lembaga wanita duduk di sebelahnya di bahagian tempat duduk kerusi belakang.

Kejadian itu berlaku Khamis lalu apabila wartawan Sinar Harian bersama seorang anggota polis berpangkat koperal dan seorang rakan melalui jalan Bukit Lengkok kira-kira jam 4 pagi, Khamis lalu.

Ketika melalui di satu selekoh dalam keadaan hujan lebat, semua mereka ternampak batu nisan setinggi setengah meter di tepi jalan tetapi masing-masing hanya diam dan tidak mengendahkannya.

Keadaan mula cemas apabila rakan mereka itu menjerit meminta membaca surah Yasin dengan segera.

Bagaimanapun, anggota polis cuba menenangkannya dan membaca beberapa potong ayat al-Quran barulah rakannya itu tenang dan perjalanan pun diteruskan.

Setelah melepasi jalan Sungai Lengkok mereka kemudiannya berhenti di tepi Jalan Air Merah dan mula membuka cerita mengenai batu nisan tadi. Ternyata, mereka semua mengaku ternampak imej batu nisan yang dimaksudkan.


Bagaimanapun misteri terbabit tidak berhenti di situ saja apabila kelmarin kira-kira jam 12.30 pagi, seorang rakan wartawan terbabit telah merakam gambar kereta Kancil berkenaan dan mendapati ada imej lembaga wanita berambut panjang di dalamnya dan dipercayai
lembaga itu hilang selepas azan Subuh berkumandang.

Sementara itu. seorang pemandu van kilang yang tinggal di Taman Selasih dan tidak mahu dikenali berkata, kejadian seumpama itu sering berlaku di Jalan Bukit Lengkok.

Menurutnya, beberapa tahun lalu polis ada menemui mayat seorang wanita dipercayai dibunuh dan mayatnya dibuang ke dalam gaung berhampiran.

"Ramai pengguna jalan itu menjadi mangsa gangguan lembaga berkenaan. Lembaga itu pernah duduk di belakang penunggang motosikal, saya juga pernah nampak lembaga itu berada di atas bumbung kereta yang datang dari arah bertentangan.

"Sememangnya jalan itu tidak dilalui oleh kenderaan pada lewat pagi terutama ketika hujan renyai atau lebat," katanya.

Pengerusi Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM) Khor Eng Khim juga tidak menafikan kewujudan lembaga itu yang sering mengganggu pengguna jalan raya yang melalui jalan Bukit Lengkok menjelang lewat pagi.

"Jalan itu tidak sesuai digunakan pada waktu Subuh terutama ketika hujan. Ini kerana terlalu banyak kejadian kemalangan berlaku di sekitar kawasan itu disebabkan keadaan jalan di situ sempit dan bengkang-bengkok.

"Saya menasihatkan pengguna supaya menggunakan lebuh raya Butterworth Kulim Express (BKE) untuk pergi ke Pekan Kulim dan jangan mengunakan jalan Bukit Lengkok sebagai jalan pintas walaupun ia lebih dekat," katanya.-SH

Debat PTPTN: Keputusan Bancian Online Sinar Harian - Rafizi Kecundang Lagi.... @Khairykj @Rafiziramli

Posted: 27 May 2012 07:00 PM PDTBerikut adalah dapatan bancian online oleh Sinar Harian tentang pendapat orang ramai setelah mendengar debat Khairy-Rafizi sehingga 27 Mei 2012

Berdasarkan hujah debat Khairy-Rafizi, PTPTN:
Wajar dimansuhkan 43 % (4365)
Tidak wajar dimansuhkan 12 % (1184)
Kos pengurusan PTPTN dihapus 45 % (4536)

Jumlah Undian: 10085

Berdasarkan hujah Khairy dan Rafizi pada Debat Sinar mengenai isu PTPTN:

Pendirian anda semakin jelas 90 % (3815)
Pendirian masih belum jelas 10 % (421)

Jumlah Undian: 4236
Bedasarkan dari bancian tersebut, bermakna orang ramai bersetuju dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, dimana kos pengurusan PTPTN perlu dihapuskan. Kos pengurusan PTPTN dihapus 45 % (4536), tidak wajar dimansuhkan 12 % (1184), manakala hanya 43 % (4365) menyatakan wajar dimansuhkan.

Terdahulu, Khairy mengesa kadar faedah PTPTN Dihapuskan, Khairy meminta pihak pengurusan PTPTN untuk menghapuskan kadar faedah 1% yang dikenakan kepada peminjam kerana kadar faedah tersebut amat membebankan.

Kadar faedah 1% yang dikenakan terhadap peminjam amatlah keterlaluan jika dibandingkan dengan kos pengurusan PTPTN. Menurut Khairy Jamaluddin pihak PTPTN hanya membelanjakan RM65 juta setahun untuk menjalankan operasi, oleh itu kadar faedah 1% daripada berbilion-bilion yang diberikan setiap tahun adalah jauh lebih daripada yang diperlukan. Khairy beranggapan pelajar tidak sepatutnya dibebankan lagi dengan hutang tambahan tetapi hanya perlu membayar jumlah yang mereka pinjam sahaja.

Selain dari itu Sinar harian turut membuat bacian kepada orang ramai berhubung dengan kesesuai umur untuk dedahkan anak-anak kepada politik dan bila PRU13 diadakan.

Pendapat anda, umur sesuai untuk dedahkan anak-anak kepada politik:


A. 7 - 10 tahun 8 % (552)
B. 11-14 tahun 7 % (469)
C. 15-19 tahun 37 % (2604)
D. 20 tahun ke atas 49 % (3460)

Jumlah Undian: 7085


Susulan perhimpunan Bersih 3.0, PRU13 kemungkinan diadakan pada:

Antara Jun dan awal Julai 2012 53 % (4594)
September 2012 ke atas 47 % (4015)

Jumlah Undian: 8609

Himpunan dan Konvensyen Belia Selangor 2012... Kerusi Lagi Banyak Dari Belia

Posted: 27 May 2012 06:00 AM PDT


MALU BESAR...itu kata-kata yang paling afdal untuk memulakan kisah ini.Nawaitunya nampak macam nak 'lawan tetap lawan' dengan Himpunan Jutaan Belia yang sedang berlangsung dengan meriah dan jayanya di Putrajaya.

Majlisnya, Himpunan dan Konvensyen Belia Selangor 2012.Tarikhnya Sabtu.Lokasinya Komplek Belia dan Sukan Selangor Seksyen 7 Shah Alam.

Himpunan sehari ini dianjurkan oleh kerajaan negeri Selangor menerusi pejabat Exco Belia.

Kalangan wartawan yang ditugaskan membuat liputan himpunan itu terpinga-pinga melihat keadaan dan suasananya.

Lengang dan sepi dari pagi hingga ke petang.


Mengikut jadual sepatutnnya Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Penasihat Ekonomi Selangor akan beri ucaptama dan tetamu kehormat lain adalah Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Namun tunggu punya tunggu, tidak ada siapapun hadir.

Sebab apa... mudah saja, tak dapat sambutan LANGSUNG. Suasananya paling memalukan bagi sesiapa saja yang berada di situ.

Ini jauh beza dengan kemeriahan di Himpunan Jutaan Belia diPutrajaya, yang berlangsung dari 23 hingga 27 Mei. Ada lebih 500 program, 22 pentas dan ratusan acara, dengan kehadiran belia dari seluruh negara.

Tinjauan Agendadaily di Komplek Belia dan Sukan Shah Alam jam 3.00 petang dapati yang ada hanya petugas sahaja.

Program forum yang melibatkan 'ikon belia PR' aktivis mahasiswa ,Adam Adli tidak ada pengunjung kecuali petugas dan unit amal yang duduk tidak sampai 20 orang.


Ratusan kerusi kosong, bukan dalam dewan sahaja, di luar dewan.

Suasana lebih menyayat hati kepada peniaga-peniaga, tak ada orang datang.

Dalam erti kata lain, rugi besar.

Difahamkan pada sebelah pagi, program yang seharusnya bermula pada awal pagi, terpaksa ditunda kerana KETIADAAN PESERTA.

Jumlah yang hadir jam 10:24 pagi, tidak sampai pun 100 orang. Walaupun Pesuruhjaya PAS, Dr. Rani Osman dan Exco Adat Resam Melayu, Dr. Ahmad Yunus bin Hairi telah sampai awal dan mundar-mandir melihat jumlah peserta yang berapa kerat sahaja.

Walaupun majlis dijadualkan seawal jam 9:00 pagi, namum sehingga 10:24 pagi, majlis tetap tidak bermula.


Kalau dilihat kepada persediaan, memang gempak habis,ada empat kaunter pendaftaran mengikut kategori iaitu NGO, Orang Awam,Mahasiswa dan Penggerak Belia Tempatan (PeBT), telah disediakan.

Manakala jika bilangan kerusi-kerusi yang diatur, diambil kira,sepatutnya kehadiran peserta adalah paling kurang 1,000 orang . 50 meja akan untuk 500 orang dan 2 skrin putih besar turut disediakan.

Berdasarkan aturcara, Anwar hadir pada majlis tersebut pada pukul 9:00 pagi.

Pada ketika Exco PAS Selangor Dr. Yunus Hairi berucap jam 10:15 pagi, Anwar Ibrahim masih belum nampak kelibat dan batang hidungnya. Kehadiran pula tidak sampai 100 orang.

Penganjur turut menayangkan video debat PTPTN antara Khairy Jamaluddin dan Rafizi Ramli pada 23 Mei 2012 lalu.

Tayangan terpaksa dibuat sementara menunggu kehadiran lebih ramai hadirin.

Lebih malangnya, pada ketika itulah lebih kurang 40 orang belia dari Kedah bertindak keluar dari dewan kerana mendakwa tertipu dengan program berkenaan.

Mereka telah dijanjikan untuk dibawa ke Program Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya, sebaliknya mereka dibawa ke Program Himpunan dan Konvensyen Belia Negeri Selangor 2012.

Exco PKR Selangor Yaakob Sapari, yang mewakili Menteri Besar Selangor ketika berucap akhirnya mengesahkan Anwar tidak dapat hadir kerana terlibat dengan program lain kononnya.

Keseluruhan program berkenaan tidak mendapat sambutan ekoran kehadiran yang sangat tidak memuaskan iaitu tidak sampai 150 orang.Walaupun penganjur membuat hebahan awal dengan memasang kain-kain rentang dan membuat penyebaran SMS kepada seramai 33,000 orang belia di Selangor, namun usaha tersebut masih gagal menarik kehadiran golongan belia ke majlis berkenaan.

Terdengar ada kalangan yang hadir berbisik ini satu pengajaran kepada kerajaan Selangor pimpinan PKR, jangan nak dakwa 'RAKYAT' sentiasa menyokong mereka.

Kalau bandingkan antara ehadiran di Shah Alam dan Putrajaya, bos-bos pembangkang di Selangor jenuh kena cari lubang cacing untuk sorok muka. -Helmi Hanafi/Agendadaily

PANEH MIANG

Posted: 28 May 2012 01:13 AM PDT

PANEH MIANG


Dah lupa ke?

Posted: 27 May 2012 08:22 PM PDT


The procession passed through the heart of Kuala Lumpur and tied up traffic in almost every major street in the city and provoked Malay bystanders with shouts of 'Malai si' (Death to the Malays).

14,000 - 'Malays si'!


Allahyarham Encik Kassim Omar dibunuh dan disimbah cat oleh Cina chauvinist.

*********

Tok Nenek Moyang Melayu dulu pernah berpesan, peluang biasanya diberi 3 kali saja. Bersih dah 3 kali. Hina Islam dah banyak kali. Perlekehkan Melayu, Raja Melayu dan Hak Istimewa Melayu pun dah berpuluh kali. Permainkan Bahasa Melayu...sampai tak terkira. Kini, DAP tetap berkeras mahukan bukan Melayu untuk mengetuai negara asal Tanah Melayu ini sebagai Perdana Menteri?!

Persoalannya...wujud ke Pahlawan Melayu di kalangan pemimpin Melayu hari ini?   Err...macam mana nak translate 'AMUK' dalam bahasa Inggeris?

Taipingmali (tm)

Posted: 28 May 2012 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)


Nik Aziz membela Puteri Balkis

Posted: 27 May 2012 10:24 PM PDT

Pok Nik Pening
AGAK menarik menarik minat saya untuk mengulas mengenai kenyataan terbaru Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang "disegani" ramai dengan keberaniannya sebelum ini mengeluarkan "fatwa-fatwa" yang bertentangan sabda Rasulullah SAW dan Al-Quran.

Semalam, Nik Aziz menyatakan bahawa dia mempunyai banyak bukti untuk menyatakan bahawa UMNO sering mencetus suasana tegang yang mengheret kepada perlakuan ganas sehingga mencederakan anak-anak buahnya yang dipercayai telah diberi "tiket ke syurga".

Mursyidul Am PAS itu turut memberikan contoh "senaman tonggeng" yang dilakukan oleh beberapa bekas anggota tentera di depan rumah Pengerusi Bershit, Ambiga Sreevenasan, dan menegaskan bahawa perlakuan itu dibuat oleh UMNO.

"PAS tidak pernah membuat kacau dan menimbulkan keganasan. Kenyataannya sudah terbalik, sebelum ini pun pelbagai keganasan berlaku.

"Siapa sebenarnya yang menimbulkan suasana panas dengan melakukan tindakan tidak bermoral di hadapan rumah Pengerusi Bersama Bersih, Datuk Ambiga.

"Apa ni.. tindakan mengadakan senaman tonggeng itu bukan budaya orang Melayu. Kita orang yang beradab dan beretika… semua ini budaya liar yang dibawa Umno," kata Nik Aziz yang dipetik dari laman web rasmi PAS yang kuat menipu, Harakahdaily.

Sebenarnya, saya tertanya-tanya tentang apa yang dikatakan oleh Nik Aziz itu sama ada ia dibuat ketika dia sedang dalam keadaan waras atau sebaliknya. Ini adalah kerana kenyataannya itu sangat bertentangan dengan realiti yang berlaku…

Katanya, PAS tidak pernah membuat kacau dan menimbulkan keganasan?

Baiklah. Kita berikan contoh terbaik yang menunjukkan bagaimana Unit Amal PAS merempuh sekatan pihak berkuasa ketika himpunan Bershit 3.0 di sekitar Dataran Merdeka baru-baru ini.

Unit Amal itu kumpulan dari parti DAP atau PKR? Dari PAS, bukan? Jadi, dimana benarnya kata-kata Nik Aziz yang menyatakan bahawa PAS tidak pernah buat kacau dan melakukan keganasan? Mursyidul Am PAS "kebal" dari dosa menipu, kah?

Saya tidak nafikan bahawa "senaman tonggeng" tempohari di depan rumah Ambiga agak kurang sopan untuk menonggeng di depan rumah sekutu Nik Aziz itu. Lagipun, kurang manis untuk seorang wanita yang dipercayai sudah "monopause" untuk melihat lelaki menonggeng walau dalam keadaa menutup aurat.

Namun saya percaya bahawa "senaman tonggeng" itu langsung tidak menjejaskan sedikit pun emosi Ambiga. Malah Malaysiakini sendiri melaporkan bahawa Ambiga menganggap "senaman tonggeng" itu seksi, namun tidak menjejaskan dirinya.

Lagipun, para pesara tentera itu bukanlah mewakili UMNO pun. Mereka hanyalah NGO yang tidak puas hati terhadap Ambiga yang menyusahkan rakyat (termasuk diri mereka sendiri) dengan menghuru-harakan Kuala Lumpur tempohari. UMNO tiada kena mengena pun…

Bagaimanapun, jika dibandingkan dengan cara provokasi dan budaya ganas yang ditunjukkan oleh puak-puak Pakatan Haram, khususnya puak-puak PAS yang "dikeldaikan" oleh pemimpin DAP dan PKR, siapa lebih banyak menimbulkan suasana tegang?

Contohnya, siapa yang sanggup tidur di atas jalanraya? Siapa yang panjat pagar? Siapa yang baling batu, topi keledar dan besi ke arah polis? Dan paling "tegang", siapa yang serang kereta polis, terbalikkan kereta polis dan belasah polis hingga masuk ICU? UMNO jugak, kah?

Sebenarnya, saya tidak mengharapkan Nik Aziz untuk memuji UMNO. Namun, saya hanya mengharapkan agar Nik Aziz bercakap benar, bertindak dengan adil dan tidak mendahulukan politik melebihi Islam.

Bukankah Islam itu lebih utama dari politik? Rasulullah SAW dahulu tidak pernah berkempen atau berpolitik. Baginda SAW hanya berdakwah membawa perjuangan Islam. Dan dengan akhlak dan sikap benar, adil dan mendahulukan Islam maka Baginda SAW berjaya.

Rasanya, tidak salah jika Nik Aziz bertindak menyatukan umat Islam PAS dengan UMNO sebagaimana yang dilakukan Rasulullah SAW pada kaum Muhajirin dan Ansar. Cuma, bolehkah Nik Aziz contohi akhlak Rasulullah yang mendahulukan Islam berbanding kepentingan duniawi yang lain?
- PANDORA

Kesan dari mendengar denyut nadi rakyat.

Posted: 27 May 2012 10:16 PM PDT

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan beberapa insentif penting untuk golongan peniaga dan penjaja kecil termasuk menurunkan kadar bayaran pendaftaran kali pertama bagi perniagaan pemilik tunggal dan perkongsian kepada RM50 untuk tempoh lima tahun sekali gus.
http://peraktoday.com/wp/wp-content/uploads/2011/05/PASAR7.jpg
Sebelum ini, penjaja dan peniaga kecil perlu membayar RM30 bagi pendaftaran perniagaan Pemilikan Tunggal dan RM60 bagi Perniagaan Perkongsian, yang perlu diperbaharui setiap tahun.

Perdana Menteri turut mengumumkan pemberian diskaun sehingga 50 peratus terhadap kadar kompaun bagi pendaftaran lewat perniagaan dan bayaran pendaftaran lewat.

Pengumunan tersebut disambut dengan tepukan gemuruh daripada kira-kira 15,000 warga penjaja dan peniaga kecil yang menghadiri Majlis Ramah Mesra Warga Penjaja dan Peniaga Kecil 1Malaysia di Dataran Merdeka malam ini.

Perdana Menteri berkata diskaun kadar kompaun itu akan berkuatkuasa 1 Jun sehingga 31 Dis 2012.

"Ini merupakan pemberian istimewa kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN) kepada warga penjaja dan peniaga kecil di negara ini," katanya.

Bagi menjamin kesejahteraan jangka panjang pula, Najib turut memaklumkan bahawa kerajaan akan memperkenalkan satu skim insurans berkelompok khusus untuk golongan penjaja dan peniaga kecil selepas proses mengemas kini data pendaftaran golongan itu dibuat.

"Kalau golongan peniaga ini sakit, mereka tidak ada SOCSO (Pertubuhan Keselamatan Sosial), jadi beban kos rawatan hospital itu sangat berat pada keluarga.

"Jadi pada golongan ini, yang pendapatannya tidak tetap, kita kena fikir perlindungan untuk mereka, bukan sahaja pada masa senang, tetapi juga semasa mereka susah, kita tetap jaga kebajikan mereka," katanya.

Najib berkata kerajaan akan meneliti semua maklumat berhubung golongan penjaja dan peniaga kecil dan memaklumkan mengenai butir-butir skim insurans itu tidak lama lagi.

Turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Presiden Persatuan Penjaja Dan Peniaga-peniaga Kecil Malaysia (PPPKM) Datuk Ramli Norani.

Pada majlis itu, Najib turut bersetuju dengan cadangan Ramli untuk meletakkan tanggungjawab bagi menjaga hal ehwal penjaja dan peniaga kecil di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

"Dengan ini jika ada masalah (penjaja dan peniaga kecil) sudah ada tempat untuk dirujuk dan mendapatkan perlindungan dan Datuk Seri Ismail Sabri boleh jadi bapa (mereka)," katanya secara berseloroh.

Sehingga kini, terdapat kira-kira sejuta penjaja dan peniaga kecil di seluruh negara. Sebelum ini, tiada kementerian khusus bertanggungjawab menjaga hal ehwal penjaja dan peniaga kecil.

Perdana Menteri berkata kejayaan PPPKM menghimpunkan sejumlah besar ahlinya malam ini secara aman dan tertib memberi isyarat jelas bahawa tindakan mengadakan demonstrasi jalanan tidak perlu jika mahu membuat sebarang kenyataan.

"Apa perlu demonstrasi jalanan untuk membuat kenyataan…kenyataan peniaga kecil malam ini sudah cukup kuat, hebat dan lebih bermakna dan menunjukkan mereka juga punya kekuatan sebagai sebuah kumpulan yang penting dalam masyarakat," katanya.

Selain peranannya sebagai penyumbang ekonomi negara, Najib berkata penjaja dan peniaga kecil juga mempunyai hak dan kuasa untuk menentukan hala tuju negara.

Lagu Tema Pakatan Untuk PRU 13

Posted: 27 May 2012 08:39 PM PDT

SPRM jangan lewat dalam isu TBH

Posted: 27 May 2012 06:14 PM PDT

Kematian TBH telah berjaya melengahkan siasatan rasuah kerajaan DAP Selangor.

Rakyat masih tertanya-tanya bila nak diteruskan siasatan tersebut yang senyap selepas kematian TBH.

Berikut ialah pendedahan dukomen contract yang melibatkan kroni DAP.

http://t.co/JdDClGPV
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Syiah serah memo, tuntut maaf terbuka

Posted: 27 May 2012 08:58 AM PDT

INILAH YANG SEDANG MENYERANG NEGARA KITA, DAN PAKATAN 'HARAM' RAKYAT KINI BERSATU UNTUK MENJATUHKAN KERAJAAN HARI INI.

1,000 Indians voice support for Pakatan

Posted: 27 May 2012 07:41 AM PDT

JANGAN HINA MIC LAH, HANGPA KENA TAHU, TANPA MIC SEMUA ORANG INDIA TIDAK BOLEH MENJADI PENDUDUK MALAYSIA.

MENENTANG MIC BERERTI MENENTANG JUS SOLI, MENENTANG PERPADUAN DENGAN MELAYU, MENDERHAKA KEPADA KESULTANAN MELAYU. PUAK-PUAK INDIA YANG MENENTANG KERAJAAN PERLU MENINGGALKAN NEGARA INI.

KENYATAAN INI BUKAN RASIS TETAPI HAKIKAT SEBENARNYA TARAF KEWARGANEGARAAN RAKYAT BRITISH YANG INGIN MENJADI WARGANEGARA PERSEKUTUAN TANAH MELAYU.

PEMIMPIN UMNO, MIC DAN MCA TELAH SAMA-SAMA BERJANJI UNTUK HIDUP BERSAMA DALAM SUASANA HARMONI, BEKERJASAMA DAN MUHIBBAH.

1000 ADALAH TERLALU KECIL JIKA DIBANDINGKAN DENGAN SUARA MIC HARI INI.  KASIHAN KERANA RM20 MEREKA DIPERGUNAKAN OLEH ANWAR UNTUK MENCARI SOKONGAN POLITIK.

RAKYAT MALAYSIA KINI SEDAR DAN TAHU SIAPA ANWAR...1. KENA HORMAT ADAT DAN ISTIADAT ORANG MELAYU
2. KENA FASIH BERBAHASA MELAYU
3. BERUSAHA UNTUK MEMPELAJARI BAHASA MELAYU
4. MEMAHAMI AGAMA ISLAM ADALAH AGAMA RESMI NEGARA.
5. DLL

FUN Ride Bersama Ds Zambry

Posted: 27 May 2012 05:42 AM PDT

The Unspinners

Posted: 27 May 2012 11:34 PM PDT

The Unspinners


Tuhan balas PKR cash: Tulahan zalim pada polis

Posted: 27 May 2012 10:30 PM PDT

Orang muda tolak PKR di Selangor?

Posted: 27 May 2012 08:37 PM PDT

Karpal Singh sindir LGE: Pilih CM atau PM?

Posted: 27 May 2012 05:20 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 27 May 2012 11:33 PM PDT

Panglima Perang Cyber


@Panglima_Cyber : Gua Gerenti Lu Olang Akan Gelak Tengok Lagu Tema Pakatan #PRU13 Ini @AnwarIbrahim

Posted: 27 May 2012 09:02 PM PDT
Gua dah gelak... Lu olang musti gelak sama woiii...Jom gelak jangan tak gelak. Satu lagi video tengok di bawah 


Penjelasan beliau  :   http://youtu.be/Dc8180_LL8M 

Video Kenyataan @ShaberyChik Insiden Kemalangan Sukan Drag #HBN2012 Putrajaya - Antara Pos

Posted: 27 May 2012 08:09 PM PDT


Pencapaian Perdana Menteri vs Peliwat Bersiri - Panduan Undi PRU 13 Untuk Rakyat @UmnoOnline @NajibRazak

Posted: 27 May 2012 07:14 PM PDT

Video Lagu Ombak Rindu Versi Islamik - Mesti Tengok @drmuhaya @wardinasafiyyah @lisasurihani

Posted: 27 May 2012 07:07 PM PDT


Lagu Terapi Diri Hafiz Hamidon Diguna @DrMuhaya Bilik Bedahnya

Posted: 27 May 2012 06:48 PM PDT
keterangan lanjut sila ke sini : 


Menurut Dr Muhaya berdasarkan temuramah TV3 dengan beliau beberapa hari lepas yang sempat ditonton oleh penulis, zikir terapi ini antara yang selalu digunakan dalam bilik bedah mata beliau. 

Semoga hidup kita diiringi perkataan baik, rakan rapat yang baik, guru yang baik, keluarga yang baik, hiburan lagu yang baik di negara yang terbaik pimpinan Kerajaan Barisan Nasional.


Tahniah MB @NikAbdulAziz Rasmi Pecah Tanah Lebuhraya Pagi Ini Minta Duit Rakyat Menjelang PRU 13 @NajibRazak

Posted: 27 May 2012 05:30 PM PDT


Jika benar serius kenapa dari awal pegang kuasa 1990 tidak diminta derma wakaf dari rakyat? Kenapa selepas PRU 12 juga Lebuhraya ini tidak dibina seperti yang mahu dilancar pada pagi ini? Jika benar rakyat diutamakan sepatutnya pembangunan jalan raya perkara utama bukannya bina stadium atau billboard yang besar. 

Selain itu isu air juga masih gagal diatasi hingga kini merunsingkan kita.Penulis dalam dilema setiap kali pulang Kelantan kerana melihat air berkarat gatal badan. Dana RM600 juta Kerajaan Persekutuan hulur sebelum ini nampak seperti tidak ada kesannya. Rakyat perlu bertanya MB ke mana wang tersebut disalurkan!

Sebelum merasmikan jalanraya pagi ini alangkah eloknya para YB Pas jual harta mereka terlebih dahulu untuk wakaf Lebuhraya Rakyat sebelum minta duit rakyat yang sudah miskin dan tidak berharta pula sebagai galang ganti. 
YB Melor barangkali ada wang berjuta juta untuk disedekah selain duit untuk bayar mut'ah bekas isteri Kembojanya.Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Live : Konsert Jom Heboh @TV3 Di Malam Akhir #HBN2012 Dan Cadangan Untuk Tahun Hadapan @ShaberyChik @NajibRazak

Posted: 27 May 2012 08:23 AM PDT

Penulis meninjau malam terakhir suasana di Putrajaya dengan menjelajah kawasan utama Dataran Putrajaya. Memang hot! Bunyi memang bising dan penonton sangat ramai memenuhi jalanraya.

Tetapi bunyi sangat kuat maka penulis beredar dan menemui rakan maya sambil berborak isu semasa.Ketika itu kumpulan Kristal sedang membuat persembahan.

Cadangan untuk tahun hadapan agar waktu solat dihentikan segala persembahan. Juga pemberitahuan waktu solat selain tempat solat dihebahkan dengan tanda arah yang mencukupi. Elemen ini perlu ditekankan dan JAKIM boleh membantu usaha ini.Selain itu tempat solat perlu diletakkan bekalan air secukupnya. Tandas pada hemat penulis lebih baik berbanding tahun lepas dan tidak berbau hancing.

Segmen agama perlu ditekankan agar anak muda tidak sahaja berhibur tetapi juga diajak ke jalan agama. Jemput tokoh terkenal untuk forum hal ehwal Islam dan konsert kerohanian skala besar di tempat tengah.Promosi juga perlu diperbanyakkan bukan sekadar membanyakkan pentas tetapi tidak dikunjungi ramai seperti yang diharapkan.

Pamplet berkenaan program Islam oleh Kerajaan selain kejayaan BN juga perlu disebarkan dan inilah masa. Bukan sekadar menunggu orang datang tetapi pergi menemui mereka. Harap pandangan ini dibaca dengan senang hati oleh penganjur.

Terima kasih!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Zed Zaidi Presiden Seniman Yang Baru Di Gerai @UnitMediaBaru Pemuda Umno @TunFaisal cc @Khairykj @NajibRazak

Posted: 27 May 2012 07:35 AM PDT

Petang tadi saudara Zed Zaidi telah singgah di booth UMB.

Kedatangan beliau disambut Tun Faisal.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#HariBelia2012 #HBN2012 Kerajaan VS Hari Belia Pembangkang cc @NajibRazak @AnwarIbrahim

Posted: 27 May 2012 02:52 AM PDT
Sent from my Samsung Galaxy Tab

Video Tragedi Lumba Drag #HariBelia2012 #HBN2012 Di Putrajaya Semalam - 3 Parah 19 Cedera Tiada Mati

Posted: 27 May 2012 12:25 AM PDT

3 parah, 19 cedera ringan ketika menyaksikan perlumbaan drag


PUTRAJAYA 27 Mei - Tiga cedera parah manakala 19 cedera ringan apabila sebuah kereta merempuh penonton yang sedang menyaksikan perlumbaan drag sempena karnival Himpunan Jutaan Belia di sini, malam tadi.


Kejadian tersebut berlaku kira-kira pukul 12 tengah malam tadi ketika sesi ujian sebelum perlumbaan sebenar bermula, di tapak perlumbaan drag di Presint 19 di sini.


Menurut Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Abdul Razak Abdul Majid, kejadian dipercayai berpunca daripada sebuah kereta jenis Mitsubishi Lancer hilang kawalan lalu merempuh penonton yang sedang berdiri.


"Pemandu kereta telah ditahan dan diikat jamin. Kereta ditahan di IPD (Ibu Pejabat Polis Daerah) Putrajaya."Ketika kejadian, perlumbaan baru bermula, pemandu kereta terbabit dipercayai hilang kawalan lalu terbabas ke tepi tempat penonton berdiri," katanya dalam kenyataan menerusi khidmat pesanan ringkas (sms) di sini semalam. - UTUSAN


Penulis : mujur tiada kematiaan berlaku. Semoga penonton tidak berada terlalu dekat dengan litar lumba untuk elak kejadian buruk pada masa hadapan.


Kepada blogger Pakatan jangan kata ini angkara SB seperti kejadiaan di Kuala Lumpur Bersih 3.0.


Sampai bila lelaki sejati mahu guna nama SB untuk tutup perbuatannya sendiri?


KEPADA yang cedera dalam kejadian semalam semoga cepat-cepat sembuh i...Allah


Published with Blogger-droid v2.0.2

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 27 May 2012 11:30 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Menteri KBS Lawat Mangsa Kemalangan Drag Race...

Posted: 27 May 2012 07:00 AM PDT


Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabeery Chik kini berada di Hospital Putrajaya untuk melawat mangsa dan keluarga akibat kemalangan pertunjukan perlumbaan drag, sempena Hari Jutaan Belia 2012 disini, malam tadi.

Sebelum itu, seramai 17 penonton perlumbaan mengalami kecederaan termasuk empat yang parah apabila sebuah daripada kereta yang mengambil bahagian dalam acara tersebut itu.

Dalam kejadian yang berlaku tengah malam tadi di Lebuh Wadi Ehsan di Presint 19, kereta terbabit dikatakan hilang kawalan semasa sesi ujian sebelum perlumbaan sebenar, menyebabkan ia melanggar sekumpulan penonton yang dikatakan berada di luar kawasan yang dibenarkan.

Salah seorang mangsa, Ami bin Nakim, 26, berasal dari Bahau, Negeri Sembilan, mengalami patah kedua-dua kakinya sementara adiknya yang turut sama menyaksikan perlumbaan drag tersebut, hanya mengalami kecederaan ringan.

Beliau yang ditemui memberitahu tidak menyalahkan mana-mana pihak dalam kemalangan itu dan menganggapnya sebagai perkara biasa terjadi dalam sukan permotoran.

Shaari bin Ujang, 59, Felda Bukit Rokan dan bapa kepada Mohd Iskandar Rashiq, 20, salah seorang mangsa kemalangan memberitahu wartawan anaknya mengalami kecederaan parah di kaki dan kepala, masih lagi menjalani rawatan.

Hamidah binti Zainal Abidin 51, Cheras, ibu kepada Fairus bin Jalaluddin, 27, turut mengesahkan anaknya terlibat dalam kemalangan malam tadi. Anak beliau kini berada di wad pembedahan dan mengalami kecederaan limpa pecah dan luka di hati.

Kesemua keluarga mangsa yang ditemui memberitahu tidak menyalahkan mana mana pihak dalam kejadian tersebut.

Kesemua keluarga mangsa menganggap kejadian tersebut harus dijadikan iktibar kepada semua yang terlibat, malah mengakui minat yang mendalam anak-anak mereka terhadap sukan permotoran itu.

Kalau UMNO Takut Dengan Anwar, Anwar Tak Masuk Penjara Laaa...

Posted: 27 May 2012 05:34 AM PDT

Umi hafilda tibai anwar....

APANAMA

Posted: 27 May 2012 11:20 PM PDT

APANAMA


WWW Winners

Posted: 27 May 2012 08:10 PM PDT

Dear leader ... its democracy stupid!

Posted: 27 May 2012 04:43 PM PDT

Kembara Politik

Posted: 27 May 2012 11:18 PM PDT

Kembara Politik


Buktikan Keikhlasan Dengan Satu Sekolah Untuk Semua Kaum

Posted: 27 May 2012 10:08 AM PDT

-
Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP), Karpal Singh mengumumkan hasrat untuk mengangkat seorang bukan Melayu sebagai Perdana Menteri Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Kenyataan Karpal sebenarnya tidaklah mengejutkan sangat. Malahan hasrat DAP sememangnya konsisten dengan perjuangan mereka sejak dari dahulu lagi hinggalah ke hari ini. DAP tidak pernah memadamkan gagasan yang diperjuangkan sekian lamanya iaitu Malaysian Malaysia.

Ini berlainan dengan Parti Islam Se-Malaysia (PAS). PAS selaku 'sahabat karib' DAP mudah lemah semangat apabila disergah. Herdikan tegas DAP terhadap PAS menyebabkan parti yang ada perkataan Islam dalam nama parti mereka itu membuang gagasan mereka -- Negara Islam PAS dibuang lalu diganti dengan Negara Berkebajikan.

Itu sedikit coretan buat para sahabat yang berada dalam PAS untuk bermuhasabah.

Kita balik semula kepada kisah DAP dengan hasrat mahu menjadi PM. Kebetulan penulis baru sahaja selesai membelek dan membaca akhbar Mingguan Malaysia sebentar tadi. Sebelah siangnya tidak ada masa kerana menghadiri undangan majlis perkahwinan.

Penulis tertarik dengan wawancara khas berhubung isu ini yang mana penulis fikir sesuai dikongsi bersama oleh para pembaca. Wawancara bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah. Penulis senada dengan beliau dan menyokong Satu Sekolah Untuk Semua [KLIK SINI].


Berikut penulis perturunkan wawancara penuh Mingguan Malaysia (27 Mei 2012) tersebut seperti di bawah:


Buktikan keikhlasan

MUKADIMAH

BARU-baru ini timbul isu yang dibangkitkan oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh yang mahu memastikan bukan Melayu dilantik sebagai Perdana Menteri. Kata-kata beliau menimbulkan polemik yang pelbagai.

Banyak NGO Melayu menyanggah sikap Karpal ini apatah lagi beliau ada menyebut 'selagi hidup beliau akan terus berjuang untuk memastikan bukan Melayu menyandang jawatan Perdana Menteri'.

Untuk mendapatkan penjelasan lanjut wartawan Mingguan Malaysia HAFIZAHRIL HAMID telah mewawancara bekas Hakim Mahkamah Rayuan, DATUK MOHD NOOR ABDULLAH pada Jumaat lepas.

Ujar beliau walaupun perkara ini tidak termaktub di dalam Perlembagaan namun secara hakikatnya ia adalah sesuatu yang mustahil untuk dilakukan.

Beliau turut menyanggah Karpal dengan berkata 'kita buat satu sekolah untuk semua kaum di satu bumbung. Semua orang bersekolah di situ dan orang Melayu akan menerima orang Cina atau India bukan lagi sebagai orang India tetapi orang Malaysia'.

Ujarnya, dengan demikian mungkin tidak mustahil orang bukan Melayu boleh menjadi Perdana Menteri kerana kita berintegrasi sejak kecil maka kita sudah tentu mengenali hati budi, budaya mereka dengan baik.


WAWANCARA

MINGGUAN: Bagaimana Datuk melihat isu bolehkah Perdana Menteri Malaysia terdiri dari orang bukan Melayu?

MOHD NOOR: Pertamanya saya ingin bercakap tentang perkara ini daripada sudut undang-undang. Yang di-Pertuan Agong merupakan raja yang memerintah negara ini dalam erti kata lain kuasa pemerintahan terletak kepada Agong. Yang menjalankan kuasa pemerintahan adalah jemaah menteri yang mana pengerusinya adalah Perdana Menteri. Jemaah menteri ini dilantik oleh Agong termasuklah Perdana Menteri yang turut dilantik oleh beliau. Ini kerana mereka ini dilantik untuk menjalankan tugas-tugas yang diamanahkan oleh Agong. Bagaimana Agong melantik Perdana Menteri dan Kabinetnya? Agong hendaklah melantik seorang Perdana Menteri dari kalangan ahli Dewan Rakyat yang pada pertimbangannya mungkin mendapat suara majoriti dari ahli Dewan Rakyat. Agong melantik Perdana Menteri melalui cara tadi dengan syarat dia bukan warganegara melalui proses naturalization. Apa yang saya maksudkan tentang naturalization ini adalah mengenai tiga cara untuk menjadi rakyat negara ini. Pertama melalui kuatkuasa undang-undang, kedua pendaftaran dan satu lagi naturalization. Ini dimaksud di mana warga asing yang kaya dan mahu menjadikan Malaysia sebagai rumah keduanya namun mereka ini tidak ada hak sebagai rakyat negara ini. Di sini tidak ada disebut syarat seorang Perdana Menteri perlulah terdiri daripada orang Melayu dan Islam. Maka di sini bolehlah Agong melantik Perdana Menteri asalkan dia bukan warganegara secara naturalization.


MINGGUAN: Jadi dari sudut Perlembagaan perkara ini dibenarkan?

MOHD NOOR: Saya mahu tegaskan di sini juga bahawa perkara ini bukan sewenang-wenangnya boleh berlaku. Ini kerana seorang Perdana Menteri mestilah mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat. Bagaimana kita katakan ia boleh mendapat sokongan majoriti jika ahli Dewan Rakyat majoriti orang Melayu beragama Islam. Ini kecualilah jika ada orang Melayu yang mahu menyokong orang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri. Oleh itu memang kalau kita lihat dari sudut undang-undang ianya boleh berlaku tetapi kenyataan atau hakikatnya saya katakan tidak boleh berlaku. Kenapa saya bertegas mengatakan tidak, pertama adalah kerana negara ini adalah negara Islam. Kedua, Agong pula adalah Ketua Agama Islam. Oleh itu Agong berhak melantik Perdana Menteri menurut budi bicaranya sendiri dan bukan atas nasihat. Walaupun Perlembagaan kata bahawa sesiapa yang mendapat majoriti, namun pada pertimbangannya orang bukan Melayu tidak mendapat majoriti tetapi orang lain, maka Agong boleh menolak orang bukan Melayu daripada dilantik menjadi Perdana Menteri. Dalam soal negeri pula, setiap negeri Melayu meletakkan syarat Menteri Besar mesti terdiri daripada orang Melayu dan Islam manakala rakyat di negeri itu mesti patuh kepada kuatkuasa undang-undang.


MINGGUAN: Boleh terangkan lebih lanjut mengenai peranan Agong dalam hal menolak Perdana Menteri bukan Melayu?

MOHD NOOR: Kenapa Agong boleh menolak orang bukan Islam daripada menjadi Perdana Menteri? Mereka ini tidak berupaya untuk menasihatkan Agong mengenai urusan agama. Bagaimana mereka boleh menasihatkan Agong jika mereka tidak tahu dan faham tentang Islam? Perkara ini sudah tentu bertentangan atau tidak selari dengan peranan Agong sebagai Ketua Agama Islam. Ini kerana tugas Perdana Menteri adalah sebagai Memanda.

Bolehkah Perdana Menteri bukan Melayu Islam mampu mempertahankan negara dan kedudukan Islam di majlis antarabangsa terutamanya Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC)? Bagaimana Perdana Menteri bukan Islam ini mahu bercakap tentang Islam jika diri sendiri bukan orang Islam? Pemimpin dunia Islam ini bercakap mengenai perpaduan umat tetapi Perdana Menteri kita tidak tahu apa nak buat. Sudah tentu perkara sebegini tidak boleh dipikul oleh Perdana Menteri bukan Melayu dan Islam. Ini adalah perkara realiti yang saya nyatakan walaupun dari sudut undang-undang membenarkan.

Perkara ketiga yang saya mahu jelaskan, Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama, dipilih sebagai presiden kerana beliau mengaku dirinya adalah orang Amerika. Setidak-tidaknya beliau mengaku dirinya adalah African-American. Malangnya kita di sini mengaku diri sebagai Malaysian Chinese atau Malaysian Indian. Sepatutnya Chinese Malaysian atau Indian Malaysian. Ini menunjukkan mereka berbangga diri mempunyai serpihan daripada negara China dan tamadunnya. Namun sekarang ini, mereka berada di negara ini, golongan bukan Melayu mesti berintegrasi dengan masyarakat tempatan secara keseluruhan dan bukan berpuak-puak. Saya bagi contoh bekas Perdana Menteri Thailand Thaksin Shinawatra adalah keturunan Cina tetapi beliau boleh berintegrasi dengan penduduk tempatan, fasih bercakap bahasa Thai malah namanya juga menurut bahasa Thai.


MINGGUAN: Jadi Datuk melihat akibat keengganan mereka untuk berintegrasi tulen dengan masyarakat peribumi membantutkan mimpi mereka untuk menjadi Perdana Menteri?

MOHD NOOR: Jika hendak dibandingkan dengan orang bukan Melayu di negara ini, kebanyakan mereka belajar di sekolah jenis kebangsaan, dan berlanjutan hingga ke sekolah Cina swasta di peringkat menengah. Mereka tidak berintegrasi dengan pelajar-pelajar di sekolah kebangsaan. Pelajar-pelajar ini belajar Matematik dalam bahasa Cina, pelajaran Sejarah juga mengikut cara mereka. Kalau beginilah budaya, sifat dan naluri yang telah ditanam sejak kecil bolehkah mereka ini memimpin negara ini? Mereka ini telah dididik dengan semangat bangsa dan bahasa sejak peringkat tadika kemudian sekolah rendah hinggalah ke peringkat universiti. Adakah orang yang pendidikannya sebegini boleh menjadi seorang Perdana Menteri yang berkesan untuk semua warga di negara ini? Oleh itu saya mahu jelaskan bahawa secara praktiknya di negara ini orang Melayu belum sanggup menerima orang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri jika begini keadaannya.


MINGGUAN: Karpal Singh ada mengatakan beliau akan menunggu dan terus memperjuangkan perkara ini. Bagaimana Datuk melihat tindakan beliau ini?

MOHD NOOR: Jawapan saya begini. Kita buat satu sekolah untuk semua kaum di satu bumbung. Semua orang bersekolah di situ dan orang Melayu akan menerima orang Cina atau India bukan lagi sebagai orang Cina atau India tetapi sebagai orang Malaysia. Mereka ini boleh duduk bersama makan, main bersama, Mereka ini boleh diberi jawatan penting sekolah seperti pengawas, ketua kelas tanpa mengira latar belakang kaum. Jika pelajar-pelajar ini boleh dipimpin oleh sesiapa tanpa mengira kaum, maka jawapan saya sudah tentu orang bukan Melayu boleh menjadi Perdana Menteri. Ini kerana setelah berintegrasi sejak kecil maka kita sudah tentu mengenali hati budi, budaya mereka dengan baik.

Satu perkara lagi, mungkin di kalangan parti pembangkang, Pas, DAP dan PKR, antara Pas dan PKR mungkin tidak timbul masalah sangat. Tetapi bagaimana pula DAP? Sudah tentu sukar, namun saya lihat jika terdapat seorang Cina Islam dalam DAP, saya rasa tidak timbul masalah untuk mereka menerima dia menjadi Perdana Menteri kerana dia berugama Islam. Malahan saya rasa orang UMNO pun mungkin akan menyokong perkara ini kerana melebihkan Islam dan bukan kaum.
+

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 27 May 2012 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Isu Air: MB Selangor Cakap Pusing-pusing.

Posted: 27 May 2012 06:30 AM PDT

Kenyataan terbaru MB Selangor.
Air Mentah Isu Pokok Selesai Masalah Air Selangor - MB

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Ahad bertegas mempertahankan pendirian kerajaan negeri bahawa bekalan air mentah adalah lebih penting daripada bekalan air terawat sebagai persiapan Selangor menghadapi masalah kekurangan air pada masa hadapan.

Abdul Khalid turut mencadangkan agar air mentah yang disalurkan di Selangor diambil dari Tasik Kenyir di Terengganu yang mempunyai kedalaman melebihi 100 meter dan mempunyai kapasiti menyimpan air terbanyak di seluruh Semenanjung.

Katanya penyaluran air mentah dari Tasik Kenyir adalah lebih rendah kosnya daripada menyalurkan air dari Sungai Pahang yang memerlukan pemasangan paip melalui Banjaran Titiwangsa dengan kos dianggarkan mencecah RM5 bilion.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis penyerahan Surat Lanjutan Pajakan Tanah untuk 183 penduduk Shah Alam dan Surat Hak Milik Tanah untuk 27 peneroka tanah dari Bukit Cherakah, dekat sini.

Abdul Khalid mengulas kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar pada Jumaat yang mendakwa masalah kekurangan rizab air terawat di Selangor tinggal 2.4 peratus berbanding kadar sepatutnya pada 20 peratus serta bukannya kapasiti air mentah di semua empangan di Selangor.

Abdul Khalid berkata kos memasang paip daripada Tasik Kenyir dianggarkan sekitar RM700 juta dengan memasang paip air bersebelahan dengan rangkaian paip saluran gas dari Terengganu ke Selangor, Pahang dan Johor yang sedia ada.

Tasik Kenyir seluas 369 km persegi mampu menakung 13.6 bilion meter padu air dibina bagi tujuan penjanaan tenaga elektrik menerusi tenaga hidro. Stesen Janakuasa di Empangan Tasik Kenyir mampu menjana 400 megawatt tenaga untuk keperluan negara. BERNAMA

Rumusan yang MyMassa boleh buat dari kenyataan terlebih 'pandai' daripada MB Selangor adalah:

1. Pada permulaan isu ini, Kerajaan Selangor memberikan alasan untuk menggunakan air lombong di sekitar negeri ini untuk menghentikan projek penyaluran air dari Pahang. Kini, MB Selangor mengemukakan cadangan untuk menggunakan air dari Tasik Kenyir pula. Satu pendirian yang FLIP FLOP oleh menteri besar penggal pertama ini.

Selangor guna air lombong

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan menggunakan air mentah dari bekas lombong di negeri itu bagi menampung keperluan air di Lembah Klang, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin negeri, Dr Xavier Jayakumar.

Beliau berkata kerajaan negeri juga bercadang merawat dan menapis air dari bawah tanah, hujan dan sungai yang dilihat lebih banyak memberi manfaat serta menjimatkan berbanding projek membangunkan infrastruktur pemindahan air dari Pahang.
Selain itu, katanya, jika dilaksanakan, dakwaan pihak tertentu akan berlaku krisis air di Lembah Klang krisis air 2014 tidak tepat.

Projek Penyaluran Air Mentah dari Pahang ke Selangor (PPAMPS) dan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 masih tergendala selepas isu penyusunan semula industri air negeri itu melalui perbincangan dengan Kerajaan Persekutuan masih gagal mencapai penyelesaian.
http://www.bharian.com.my/articles/Selangorgunaairlombong/Article/

2. Isu utama dalam kemelut air Selangor bukannya air mentah tetapi AIR TERAWAT. Walaupun tinggi rizab air mentah di Selangor tetapi loji rawatan air tidak cukup, maka masalah ini tidak selesai. Bukan sahaja keperluan penduduk sahaja memerlukan air terawat, malah keperluan industri juga memerlukan air yang telah diproses melalui loji rawatan air.

Kurang Air Bersih, 129 Projek Perkilangan Di Selangor Tidak Dapat Dilaksana

TANJONG KARANG: Sebanyak 129 projek perkilangan yang menawarkan lebih 12,000 peluang pekerjaan di Selangor tidak dapat dilaksanakan berikutan bekalan air bersih yang tidak mencukupi untuk menampung keperluan operasi pihak industri.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, pihak Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) tidak dapat menyalurkan bekalan air bersih kepada kilang berkenaan ekoran kekurangan air bersih di negeri ini.

"Meskipun 129 projek perkilangan dengan jumlah pelaburan RM3.8 bilion diluluskan, Syabas tidak dapat memberikan komitmen untuk menyalurkan bekalan kerana kekurangan simpanan air bersih," katanya kepada pemberita selepas menghadiri perasmian jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) peringkat Tanjong Karang oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di sini, Jumaat.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/4/14/mstar_berita/20120413201842&sec=mstar_berita

3. Walaupun Kerajaan Selangor mengemukakan cadangan baru iaitu mengambil sumber air mentah dari Tasik Kenyir, air tersebut juga turut perlu dirawat terlebih dahulu sebelum disalurkan kepada pengguna. Oleh yang demikian, loji rawatan air yang baru seperti Loji Rawatan Air Langat 2 (untuk projek PPAMPS) perlu dibina secepat mungkin sekiranya ramalan bahawa Selangor akan mengalami krisis air pada tahun 2014 menjadi kenyataan.

4. Sikap berlengah-lengah Kerajaan Negeri Selangor bukan sahaja menyebabkan negeri Selangor sahaja diancam krisis air, tetapi ianya juga melibatkan Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Kuala Lumpur. Tambahan, sikap berlengah-lengah ini juga akan menyebabkan kos projek tersebut meningkat dari tahun ke tahun (kira-kira 5% setahun).

5. Untuk memahami beza antara air mentah dan air terawat, MyMassa telah ubah suai rajah dari Puncak Niaga. Bulatan merah dalam rajah tersebut adalah proses yang akan dilakukan dalam loji rawatan air. Sekiranya Kerajaan Selangor berdegil untuk tidak membenarkan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 atau seumpama dengannya, maka pengguna akan menikmati 'air mentah' berkebajikan dari Kerajaan Selangor.6. Kepada rakyat Selangor, nilaikan sendiri tindakan Kerajaan Selangor ketika ini. Adakah cakap berpusing-pusing dan tindakan 'pi mai pi mai tang tu' akan menyelamatkan negeri ini dari dilanda krisis air pada tahun 2014? Kalau krisis air berlaku, mungkin Khalid Ibrahim pun kena angkat air macam ni.


*Fikir-fikirkan.

PAS Itu Islam, Kenapa Kau Tentang? Kafir Tahu?

Posted: 27 May 2012 04:01 AM PDT

Hujah daripada seorang blogger muda:

PAS Itu Islam, Kenapa Kau Tentang? Kafir Tahu?

Ya. PAS itu perjuangannya Islam, UMNO pula perjuangannya Melayu. Jadi, kalau kita pusing kot mana pun, kita perlu perjuangkan Islam dahulu melebihi apa apa pun kan?

Ya. Aku tak pernah menentang perjuangan PAS menegakkan Islam. Malah, aku selalu rasa, apa yang kurang pada UMNO adalah perjuangan Islamnya mungkin tidak seserius PAS. Berapa kali dalam aku fikir sorang sorang aku akan kata, bila aku nak masuk PAS ni sebenarnya?

Jadi, aku balik kepada asal usul kedua duanya. Eh, apa ni. Bunyi macam aku ni orang UMNO pulak. Hahaha. Bukan. Aku bukan orang UMNO. Cuma kebetulan perjuangan aku ada sedikit sama dengan UMNO, ada sedikit sama dengan PAS. So, sebab itu tidak untuk aku menolak 100% keduanya, tapi tidak juga untuk menerima sepenuhnya.

Pahlawan.

Jadi, UMNO seperti kita tahu, terjadinya apabila persatuan persatuan Orang Melayu semasa itu mahu bersatu di atas satu platform yang satu. Meaning, di atas perjuangan ini, maka mereka sepakat untuk menubuhkan satu platform menjadi penghubung banyak banyak persatuan ini tadi. Dan tertubuhnya United Malays National Organisation. Maksudnya, bersatu beberapa pertubuhan Melayu ketika itu menjadi satu. Kerana apa? Kerana kita tahu, zaman itu, semangat kebangsaan itu kuat. Selagi namanya Melayu, dan sudah tentu Islam, maka darah Melayu itu membuatkan semangat ini bergema bagi menuntut kemerdekaan.

Cuma, ada segelintir Melayu yang tidak menyokong. Siapakah Melayu ini? Ya, Melayu Melayu seperti PKMM, API dan seangkatan yang bersama perjuangan komunis bagi melawan British penjajah semasa itu. So, kenapa tidak kita sokong PKMM dan API sedangkan mereka menentang British? Ya. Kerananya, walaupun mereka menentang kuat British, tetapi peristiwa peristiwa seperti Bukit Kepong, Sungai Beko Perak dan lain lain telah menunjukkan, tetapi ramai juga rakyat rakyat awam yang telah dibunuh oleh mereka, khususnya Melayu semasa itu. Jadi, walaupun matlamat mereka untuk menentang penjajah itu benar, tetapi matlamat itu tidak menghalalkan cara dengan membunuh mereka yang tidak berdosa.

So, golongan inilah yang menentang kuat kemerdekaan kita melalui rundingan semasa itu dengan British.

Macam mana pula dengan PAS? Ya. PAS juga merupakan UMNO pada asalnya, kerana mereka merupakan golongan Melayu yang merasakan Islam sebagai perjuangan sebenar berbanding Melayu. Ada yang kata, Presiden pertama PAS, iaitu Ustaz Ahmad Fuad menubuhkan PAS kerana tidak dapat bertanding pilhanraya melalui kerusi UMNO, tapi aku percaya, antara lain penubuhannya ialah kerana mahu perjuangan Islam sebagai perjuangan utama berbanding UMNO yang lebih memperjuangkan Melayu. Kerana saf awal pimpinan PAS juga merupakan ahli ahli Bahagian Agama UMNO pada ketika itu.

Jadi aku yakin, asas kepada perbezaan kedua ini adalah perjuangan asal, yakni Islam dan Melayu.

Tetapi, itu tidak bermakna UMNO sebuah parti yang tidak memperjuangkan Islam. Kerana apa UMNO itu memperjuangkan Melayu? Kerana, memang dari dahulu sehingga sekarang, sehingga termaktub dalam Perlembagaan, bahawa Melayu itu beragama Islam. Dan kita juga tidak boleh menafikan kewujudan bangsa Melayu, kerana di dalam Al-Quran juga ada disebut bahawa Tuhan menciptakan kita dari suku suku dan bangsa bangsa yang berbeza untuk kita saling kenal mengenal dan menghormati.
Maksud Melayu.

Jadi, apabila TG Nik Aziz beberapa tahun sudah berkata, malu dilahirkan sebagai Melayu, dan rela dilahirkan dalam bangsa apa sekalipun asalkan dia Islam, aku rasa sedikit terkilan. Kerana apa? Kalau kau dilahirkan dalam bangsa Inggeris, dan kebetulan kau lahir sebagai Islam, adakah yakin kau mampu untuk belajar tentang Islam secara mendalam dan sebagainya? Kita kena terima hakikat, takdir Tuhan yang melahirkan kita sebagai Melayu di Malaysia inilah yang menyebabkan kita ini Islam. Cuba Tuhan takdirkan kau dilahirkan di Ukraine, belum tentu kau Islam bukan?

Ini konklusi yang aku dapat baru baru ini. Kita ini lahir, belum tentu agamanya lagi. Sebab kita lahir lahir, kebanyakannya mengikut agama ibu bapa kita. Tapi kita ini lahir, sudah ditentukan bangsa kita. Maksud aku, kalau aku lahir sebagai Melayu, pusing ikut mana pun aku tetap mati sebagai Melayu, sebab memang itu lah darah kulit aku selamanya. Kecualilah Michael Jackson, dia boleh tukar warna kulit. Tapi, itupun tak menghalang dia dari menjadi seorang yang berkulit hitam dari segi bangsanya.

Baca seterusnya di sini : http://warisan1511.blogspot.com/2012/05/pas-itu-islam-kenapa-kau-tentang-kafir.html

Begitu mantap hujah anak muda ini. Memang benar, PAS itu Melayu Islam, UMNO juga Melayu Islam. Cuma MyMassa nak tambah sikit bahawa zaman Rasulullah SAW pun ada ketuanan Quraisy. Kalau tak percaya, boleh dengar ceramah ini.
*Itu pendapat blogger Siswa Warisan. Apa pula kata anda?

CARA MENGENALI PERNIAGAAN YANG MENGGUNAKAN PELARIS

Posted: 27 May 2012 02:00 AM PDT

Cara mudahnya nak tahu kedai itu ada pelaris (Khadam jin), baca Ayat Qursi 3kali di luar dari kedai. Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.he..he.. Tiup perlahan-lahan sampai habis nafas(mcm ustaz Ismail Kamus ajar)

Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, "khadam" tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.

Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-

1) Al-Fatihah.

2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.

Ia berdasarkan hadith :

قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم : إقراء قل هو الله أحد , والمعوذتين , حين تمسي و حين تصبح , ثلاث مرات تكفيك من كل شيء ( رواه أبو داود والترمذي )

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : "Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad" (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih


Sumber : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=280564311965932&set=a.203823962973301.47568.100000370952962&type=1&ref=nf

*Ada ustaz beritahu MyMassa, jika mahu pergi ke ceramah Anwar Ibrahim, amalkan perkara yang sama seperti di atas, kesannya juga sama. Sesiapa yang ada ceramah Anwar dekat rumah dia boleh try tips ini. Wallahualam

sekupangdua

Posted: 27 May 2012 11:05 PM PDT

sekupangdua


ALFATIHAH UNTUK BOB LOKMAN... KATAKAN LAH...

Posted: 27 May 2012 06:35 PM PDTALFATIHAH... SEMASA BELIAU DALAM KESUSAHAN DENGAN PELBAGAI UJIAN TUHAN, SEMASA SEBAGAI ARTIS (ARTIS KE?) BELIAU DALAM KESUSAHAN, DITIMPA SAKIT, DITINGGALJAN BINI, KEHANCURAN RUMAH TANGGA, SEINGAT TEMAN BETAPA RAKAN-RAKAN CUBA MEMBANTU TERMASUK ADFLIN SAUKI DENGAN LAKONAN DAN MENERBIT SEBUAH DRAMA MEMBANTU BELIAU DAN SEBAGAI RASA SIMPATI... SEMUA INI HANYA TINGGAL KENANGAN, KATAKANLAH DIA MENINGGAL...

JADI KITA KENA AMBIL IKTIBAR BIKA KATAKANLAH DIA MENINGGAL, MAKA NAMPAKNYA KITA JANGAN LPA BILA ADA ARTIS YANG PATUTNYA KITA TIDAK LUPAKAN, DAN JIKALAU KITA KATANLAH KALAU DIA MENINGGAL SEMUANYA AKAN LEBIH BAIK, ORANG TAK LAGI SESAT DENGAN ROCK YANG MENYESATKAN MACAM DIA BUAT KEPADA BANGSA DAN UGAMA KITA, KATAKAN LAH DIA MENINGGAL... MAKA TAK LER LAGI ORANG JADI KELAM KABUT HISUP MACAM DIA DAN MENYESAL KEMUDIAN, KATAKANLAH DIA MENINGGAL TAK LER NANTI ADA ORANG YANG AKAN IKUT PERANGAI DIA YANG HAREM MASA TAK SEDORKAN DIRI... KATAKANLAH DIA MENINGGAL... SEMUA TAK KAN MENYAMPAH BILA TENGOK ADA YANG MASIH TAK SEDOR DIRI LAGI INGATKAN DAH SEDOR TAPI BERTAMBAH BURUK LAGI PERANGAI SIAP MENGUTUK ORANG,,. YG TENTUNYA BUKAN INI YANG JADI TUNUTAN SUNNAH, KTAKALAH DIA MENINGGAL... LEPAS NI INSYALLAH ANAK MUDA AKAN BERINGAT SUPAYA TAK AKAN JADI CONTOH MACAM DIA....

JADI JANGAN LAH KITA AIBKAN MALAH PERSENDEKAN ORANG LAIN MACAM DALAM VIDEO DIATAS, APA RASA KALAU ORANG LAIN PULAK SENDAKAN BALIK? INI YANGTEMAN TENGOK BILA MENYINGGAH DI BLOG RAKAN TWMAN YANG TEMAN FAHAM APA YANG DIA RASA, KOMER CER SINGGAH DI BLOG DIA (klik)

Memang jauh dibawanya pemikiran umat muhammad lebih sesat dan yang menyedihkan bila dia madih tak sedarka diri lagi, walaupun sebelum ini jatuh salam kehidupan, rasanya kenalah dua belajar soal hidup dan kena diingatkan tentang hukumnya mencerca dan menghina pemimpin yang bertungkus lumus bekerja untuk rakyat...

ANWAR ANGIN SAMPAI JERIT UMI 'SIAL' SEMASA CEREMAH DI PANTAI DALAM

Posted: 27 May 2012 02:34 AM PDTANWAR KANTOI LAGI, SIAP JERIT SIAL KEPADA UMI HAFILDA SEMASA BERTEMBUNG BERCERAMAH DI FLAT PANTAI PERMAI DI PANTAI DALAM PADA 24.5.2012 YANG LALU.

ALJUBRI NAMPAKNYA TAK BOLEH NAK KONTROL LAGI, NYATA ANGIN DIA TAK BOLEH TAHAN LAGI... LALU PERKATAAN SIAL YANG DIA HAMBYRKN KEPADA UMI, SEBALIKNYA UMI MEMANG CUKUP BERANI DENGAN SOUND TERUS KEPADA ALJUBRI ANAK SAMSIDAR TU ANAK SIAPA? KALAU DAH BEGINILAH YAKIN NYA DIA YAKIN DENGAN SALAH LAKU ALJUBRI PADA KAKAK IPARNYA, INI SUDAH KES BERAT BRO...

YANG PELIK DAN PALING KITA TAK PAHAM KENAPA ALJUBRI NIE TAK MAU SAMAN UMI? UMI YANG CUKUP BERANI DANTERANG-TERANG BERANI KATA ANAK SHAMSIDAR ITU ANAK ANUAR, KENAPA ALJUBRI INI TAK MAU SAMAN DAH KALAU BETUL ITU FITNAH, KALAU KITA FIKIRKAN SECARA LOGIK AKAL... TAK AKAN PULAK SI UMI NI SANGGUP IKUT DAN ATTACK ALJUBRI KALAU TAK KERANA MEMANG KEJADIAN YANG BERLAKU MEMANG DIA TAHU, PELIK BRO... TANG AMOI MADE IN CHINA BERANI TUNJUK JANTAN TAPI APA BARANG PULAK TAKUT DENGAN INI UMI HAFILDA, KASI SAMAN LA KALAU GOT A PAIR OF BALLS!

hehehe tak sangka kononnya hebat pemimpin yang bakal jadi Perdana Menteri Jenin takut dengan seorang perempuan yang bernama UMI Hafilda? Siap sound dia berzina dengan shamsidar... apa lagi SAMAN ler brader, tarak telor ker? hehehehe tak sangka kecut dengan umi lak...hehehe

Belantan

Posted: 27 May 2012 11:05 PM PDT

Belantan


Terbongkar..!!! Saya dipaksa keluar DAP 'dengan lembut' - Tunku Aziz?

Posted: 27 May 2012 10:43 PM PDTBekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Ibrahim menegaskan beliau dipaksa keluar dari parti itu dengan cara 'paling lembut' ekoran kenyataannya berhubung Bersih 3.0 bulan lalu.

Menurutnya, kenyataan Setiausaha Agung, Lim Guan Eng baru-baru ini yang mengatakan beliau tidak akan dihukum parti hanyalah separuh benar.

Katanya, beliau dipaksa keluar kerana kenyataannya itu menyukarkan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR), dan menyebabkan namanya sebagai Senator tidak akan dilantik semula.

"Penasihat, Lim Kit Siang datang dua kali ke rumah saya, pada 27 dan 30 April, dengan cara yang paling 'lembut'. Pada tahap ini saya ingatkan Kit Siang bahawa saya tidak masuk Pas atau PKR.

"Saya sokong Bersih tapi saya tidak sokong tindakan mereka yang mahu melanggar undang-undang negara iaitu merempuh Dataran Merdeka," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Suara Politik
Taminsari

Krisis air Selangor : Realiti atau retorik MB Khalid?

Posted: 27 May 2012 03:35 PM PDTPenduduk di Lembah Klang terutamanya di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bergantung kepada 33 loji rawatan yang beroperasi untuk membekalkan air di ketiga-tiga kawasan ini. Dalam konteks ini, peranan yang perlu dimainkan oleh pengendali loji rawatan air seperti Puncak Niaga, Splash dan Konsortium Abass menjadi semakin mencabar bagi memastikan pengeluaran loji-loji mereka mencukupi untuk membekalkan air kepada 7 juta pengguna. Kebanyakan loji rawatan air utama yang beroperasi melebihi kapasiti reka bentuknya.

Misalnya loji rawatan air Sungai Langat yang reka bentuk kapasitinya adalah 386 juta liter sehari (JLH) beroperasi 447.42 JLH iaitu melebihi 15.9 peratus (%) daripada keupayaan sebenarnya. Demikian juga dengan loji rawatan air Sungai Semenyih yang kapasiti reka bentuknya 546 JLH telah beroperasi pada tahap 665.92 JLH iaitu melebihi 22%.

Semua ini berikutan pertambahan permintaan air yang meningkat pada kadar 3.5% setiap tahun. Jika keadaan ini berterusan tanpa penaiktarafan atau penyelenggaraan yang rapi, dikhuatiri loji-loji ini akan mengalami tekanan akibat beban pengeluaran dan boleh menyebabkan ia rosak pada peringkat-peringkat tertentu dan seterusnya mengakibatkan bekalan air terputus.

Pertambahan jumlah penduduk, pembangunan kawasan-kawasan perumahan dan perindustrian baru dan sebagainya banyak menyumbang ke arah itu. Situasi ini jelas menunjukkan jumlah bekalan air bersih yang semakin banyak diperlukan untuk menampung keperluan yang meningkat ini.

Dalam hal ini, syarikat yang bertanggungjawab untuk mengagihkan bekalan air kepada pengguna di negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya iaitu Syabas sudah pasti berhadapan tekanan yang bukan sedikit untuk mencapai tahap perkhidmatannya yang terbaik kepada pengguna disebabkan kekangan tersebut.

Hari ini, jumlah permintaan air terawat adalah sebanyak 4,219 JLH atau hampir sama dengan jumlah yang mampu dibekalkan, iaitu 4,326 JLH. Ini menjadikan kapasiti rezab hanya pada kadar 2.47%. Dengan pembangunan yang telah dijangkakan, kemungkinan berlaku masalah kekurangan bekalan air pada 2014 tidak dapat dinafikan.


Senario ini membawa kepada keadaan di mana sesetengah kawasan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mengalami kekurangan bekalan air bersih terutamanya apabila berlaku sebarang gangguan kepada bekalan ataupun semasa penggunaan puncak.

Beberapa kawasan dikenal pasti sebagai kawasan water stress terutama yang terletak di lokasi berpenduduk padat. Walaupun bekalan air disalurkan ke kawasan ini dengan kapasiti sedia ada sepenuhnya, tetapi keseluruhannya digunakan bagi memenuhi permintaan harian.

Walaupun kebanyakan loji rawatan beroperasi melepasi kapasiti reka bentuknya, tetapi masih ada loji rawatan yang beroperasi di bawah kapasiti sebenar. Sebagai contoh, loji rawatan air Sungai Rasa yang berkapasiti 250 JLH hanya beroperasi ditahap pengeluaran 138.71 JLH sahaja. Walaupun pengeluaran loji ini boleh dipertingkatkan namun loji rawatan ini tidak dapat membantu membekalkan air ke kawasan water stress disebabkan tiada jajaran paip untuk menyalurkan bekalan air ke kawasan tersebut.

Ironinya, loji rawatan air Sungai Rasa ini terletak di utara Selangor sementelahan kebanyakan kawasan water stress terletak di kawasan Lembah Klang dan selatan Selangor. Justeru sistem rangkaian agihan paip perlu dinaik taraf. Pun begitu kelulusan pihak berkuasa perlu ada untuk kerja kerja ini dilakukan oleh pembekal air, terutama sekali apabila Perbelanjaan Modal (CAPEX) masih dibekukan sehingga kini.

Kesan kepada pembangunan

Kita sedia maklum bahawa negara sedang menjalani proses transformasi di mana usaha-usaha sedang giat dijalankan untuk memastikan Malaysia mengalami arus pembangunan mapan dan terancang. Namun usaha-usaha ke arah pembangunan secara fizikal, termasuk penarikan pelaburan asing hingga ke arah memastikan tahap kehidupan yang berkualiti tidak akan terkesan jika kemudahan sepenting air tidak boleh disediakan.

Berdasarkan tiga faktor utama yang dinyatakan, kita tidak boleh menolak kenyataan bahawa krisis bekalan air boleh berlaku malah kesannya telah dirasai di Lembah Klang. Awal tahun ini satu gelombang krisis air peringkat pertama melibatkan empat daerah telah berlaku melibatkan Hulu Langat, Sepang, Kuala Langat dan sebahagian Petaling sehingga beberapa hari akibat penyusutan kolam-kolam perkhidmatan dalam tempuh yang singkat akibat kadar penggunaan tinggi.


Dalam situasi tersebut walaupun loji-loji rawatan telah meningkatkan pengeluaran ke tahap maksimum, namun peningkatan paras kolam amat perlahan. Situasi ini telah memberikan kesan secara langsung terhadap projek projek pembangunan baru. Akibat senario tersebut, dalam tempoh 1 Januari 2012 hingga 12 Mac 2012, sejumlah 75 projek pembangunan tidak dapat diluluskan oleh Syabas berikutan bekalan air yang tidak cukup untuk menampung keperluan permintaan sedia ada.

Pada masa ini kawasan-kawasan seperti di Kuala Lumpur, Petaling dan Klang sering menghadapi masalah kekurangan air atau tekanan rendah kerana kawasan-kawasan ini dibanjiri industri dan mempunyai kepadatan penduduk yang ramai.

Bayangkan sekiranya situasi ini berterusan sudah pasti segala perancangan pembangunan akan terencat dan memberi implikasi bukan sedikit kepada sosioekonomi di negara ini. Apatah lagi Kuala Lumpur dan Putrajaya merupakan hab ekonomi negara ini. Apa yang dikhuatiri pengguna yang terpaksa berdepan dengan masalah ini sekiranya tiada tindakan proaktif diambil.

Bila situasi ini terjadi, apakah negara ini masih gah sebagai destinasi pelaburan terulung? Apakah kualiti hidup yang diuar-uarkan masih relevan dan realiti? Apakah Malaysia yang mempunyai pelbagai pencapaian di pentas dunia masih tergapai-gapai mengendalikan isu keperluan asas?

Selepas gelombang pertama krisis dirasai pada awal tahun ini, gelombang kedua krisis bekalan air di kawasan-kawasan yang tersenarai telahpun berlaku dan ini boleh lebih memudaratkan jika projek projek pembangunan di kawasan-kawasan tersebut diteruskan. Maka tindakan tidak meluluskan pembangunan di kawasan-kawasan tersebut merupakan satu tindakan perlu untuk memastikan bekalan air yang berterusan.

Langkah penyelesaian

Mengatasi situasi seperti ini memerlukan komitmen semua pihak dan masing-masing perlu memainkan peranan dengan berkesan. Ia berbalik kepada pengurusan bekalan air secara pendekatan holistik. Sumber air perlu dikawal daripada pencemaran selain memastikan ia mencukupi tanpa bergantung semata-mata kepada faktor cuaca.


Tanggungjawab ini bukan sahaja terletak di bahu pihak kerajaan mahupun agensi-agensi yang dipertanggungjawabkan seperti Jabatan Alam Sekitar, Kementerian Sumber Asli, Lembaga Urus Air Selangor, pengendali loji dan Syabas semata-mata. Lebih daripada itu ialah sikap orang ramai yang perlu menjaga sungai daripada pencemaran. Ini penting untuk menjamin kelangsungannya.

Selain itu peningkatan kapasiti pengeluaran air terawat perlu dilakukan dengan menaik taraf segala infrastruktur pembekalan air termasuk loji loji rawatan dan sistem agihan iaitu jajaran paip dan connectivity.

Penambahan loji rawatan adalah antara usaha berkesan yang perlu disegerakan termasuklah pembinaan Loji Rawatan Air Langat Dua yang masih tertangguh pembinaannya. Semua usaha usaha ini melibatkan kos yang tinggi dan memerlukan kelulusan pihak berkuasa sama ada Kerajaan Pusat mahupun negeri.

Dalam konteks ini, penyelesaian segera isu isu yang masih tertangguh termasuk penstrukturan semula industri air di Selangor wajar diberi perhatian serius. Sehingga persefahaman dan persetujuan di antara kedua-dua pihak iaitu kerajaan negeri dan kerajaan pusat dicapai dan dimuktamadkan, situasi pembekalan air di negeri Selangor, Kuala lumpur dan Putrajaya dikhuatiri akan terus terbelenggu.

Justeru, sempena dengan hari air sedunia yang disambut diseluruh dunia baru-baru ini, kita berharap satu titik pertemuan yang positif dapat capai antara kedua-dua pihak bagi memastikan masalah yang membelenggu industri bekalan air ini dapat dirungkai.

Apa yang penting, teras paling utama terhadap usaha ini perlu difokuskan kepada hak manusia terhadap air bersih dan kesinambungan kehidupan berkualiti. Sebagaimana air dilihat sebagai penyambung kehidupan, begitulah juga usaha untuk mengekalkannya.-UMO

Suara Politik
Taminsari

Karnival belia capai kemuncak!

Posted: 27 May 2012 08:36 AM PDTSambutan Himpunan Jutaan Belia mencapai kemuncak hari ini dengan ramai belia pelbagai kaum tidak mahu melepaskan peluang menyertai aktiviti-aktiviti menarik yang diadakan.

Tidak kira konsert artis tempatan dan antarabangsa, Pesta Jepun, aktiviti sukan lasak, pesta layang-layang, pertandingan sorak atau aktiviti kesenian, semua tapak pameran dan aktiviti telah dipenuhi dengan belia.

Suasana meriah tersebut turut menunjukkan Kementerian Belia dan Sukan semakin menghampiri sasaran dua juta pengunjung dalam tempoh lima hari.

Sambutan Himpunan Jutaan Belia yang memasuki hari keempat pada hari ini bertambah berwarna-warni apabila ramai orang muda memakai kemeja "Saya sayang PM" dalam pelbagai warna sebagai tanda sokongan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengadakan program walkabout hari ini.


Panas terik tidak menghalang puluhan ribu belia menggunakan pelbagai cara termasuk sorakan, tepukan, sepanduk, kain rentang, paluan gendang dan tarian untuk memberi sokongan kepada Perdana Menteri yang melawat tapak Himpunan Jutaan Belia, di sini hari ini.

Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor memulakan program walkabout pada pukul 3 petang dengan mengadakan lawatan ke tapak My Kampung Art untuk melihat kain batik terpanjang di Malaysia berukuran 263.3 meter.

Di situ, Najib dan isteri dihiburkan dengan Kawad Berirama Belia 1Malaysia yang disertai lebih 1,000 belia, iaitu kawad berirama paling besar pernah diadakan di negara ini.


Program ramah mesra rakyat bersama Perdana Menteri diikuti dengan lawatan ke tapak pameran pendidikan dan keusahawan muda serta Pesta Jepun diadakan di Presint 2.

Seterusnya, Perdana Menteri dan isteri singgah di Little India dan Taman Kebudayaan Pemuda Cina di mana mereka disambut meriah dengan paluan gendang India, gendang 24 musim Cina dan tarian singa.

Di hadapan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan pula, ketibaan Najib dan menteri-menteri Kabinet disambut dengan sorakan serta tepukan gemuruh para belia yang turut mempersembahkan Dikir Barat 1Malaysia.-UMO

Suara Politik
Taminsari

Wall Street Journal beri pendapat kenapa Anwar patut mengaku bersalah!

Posted: 27 May 2012 12:09 AM PDTPelbagai pandangan diberi melalui media dan ruang siber selepas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali dan Ketua PKR Cabang Rembau, Badrul Hisham Shaharin didakwa di mahkamah baru-baru ini atas tuduhan melanggar undang-undang ketika demonstrasi jalanan Bersih 3.0 di sini 28 April lepas.

Ketiga-tiga mereka juga dikenakan pertuduhan menghasut Tangam Raju, Rajesh Kumar Gejinder dan Farhan Ibrahim supaya membuka sekatan di sekeliling Dataran Merdeka di Jalan Raja di sini, yang dilarang dimasuki peserta perhimpunan, pada hari sama.

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah terhadap dua tuduhan itu. Mereka merupakan individu pertama yang didakwa mengikut Akta Perhimpunan Aman (PAA), yang berkuatkuasa mulai tahun ini.

The Wall Street Journal (WSJ), akhbar harian kewangan antarabangsa yang amat berpengaruh menyiarkan pendapatnya yang mengatakan Anwar patut mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu sekiranya beliau percaya perubahan yang dilaksanakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak memadai.

Rencana berkenaan bertajuk "Malaysian People"s Court, Anwar"s civil disobedience and the next election", berpendapat cara lebih jelas untuk menyakinkan orang ramai bahawa PPA merupakan undang-undang yang tidak adil ialah dengan mengaku bersalah dan membayar denda menjelang berlangsungnya pilihan raya umum.

Rencana berkenaan yang disiar dalam ruangan "Review and Outlook Asia" pada Khamis berkata, dengan mengambil kira segala ranjau dan duri yang dilalui Anwar sebelum ini termasuk dua kali menghadapi pertuduhan berkaitan liwat dan dua kali juga dibebaskan, "mungkin ada orang yang membuat tanggapan bahawa ini satu lagi pendakwaan yang bersifat politik". "Bagaimanapun, kes ini berbeza. Anwar bertindak melanggar tuntutan sivil dan kini beliau perlu menanggung padahnya.

"Keputusan sebenar akan datang daripada peti undi pada pilihan raya umum akan datang yang dijangka diadakan lewat tahun ini apabila pengundi akan memutuskan sama ada perubahan politik yang dilaksana Najib berjalan pada kadar yang sewajarnya, atau Anwar bertindak betul dengan mendesak perubahan dilaksana dengan lebih pantas".

Akhbar itu seterusnya menulis "Jika Anwar ingin melanggar tuntutan sivil, beliau tidak boleh berpura-pura tidak bersalah, pada waktu yang sama." WSJ berkata, walaupun Najib patut diberi pujian kerana melakukan perubahan, pembangkang juga mempunyai alasan kukuh untuk mengkritiknya sebagai tidak memadai.

"Persoalan sebenar ialah sama ada masyarakat Malaysia lebih memerlukan perubahan pada kadar lebih pantas atau taktik konfrontasi yang dianjur pembangkang," kata rencana itu. - UMO

Suara Politik
Taminsari

PISAU.NET

Posted: 27 May 2012 09:31 PM PDT

PISAU.NET


Wartawan Hentam Guan Eng & DAP

Posted: 27 May 2012 06:00 PM PDT

Freedom of Information yg diamal oleh Lim Guan Eng & DAP Penang


Ini adalah salah satu komen wartawan dari puluhan kertas yang menampal di dinding Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

video rakaman ni adalah contoh Guan Eng praktikkan kebebasan media...


Pisau kata "lepas ni kita tunggu pendedahan si rainbow kena main dengan guan eng"

#HBN2012 Kanak Kanak Patah Kaki

Posted: 27 May 2012 06:30 AM PDT

Anak kecil ini walaupun patah kaki,tapi tetap bersemangat untuk berkunjung bersama ibu bapanya ke Himpunan Sejuta Belia Di Putrajaya.Malam ni masih ramai yang berkumpul menyaksikan persembahan di pentas utama.

Jalan masih sesak...
Pisau kata " lepas ni cerita Guan Eng pulak..!"

#HBN2012 Gambar Semasa Perasmian PM.

Posted: 27 May 2012 04:30 AM PDT

Ratusan ribu berkumpul serentak disekitar pentas utama semasa ucapan perasmian Hari Sejta Belia oleh PM .

Pisau agak bersimpati dengan blog haprak pakatan apabila mereka cuba spin kononnya perasmian PM tak mendapat sambutan.

Seluruh dunia saksikan lintas langsung yang disiarkan oleh RTM ,tapi apa boleh buat S.O.P haprak pakatan wajib menipu untuk burukkan aktiviti belia negara. Burukkan kempen Sejuta Belia dengan harapan kononnya program kerajaan Barisan Nasional UMNO diboikot ,buktinya didepan mata orang muda benar benar menyokong aspirasi kerajaan!

Pisau kata " meriah beb!"

BERSIH 3.0 : Fasa Kedua Kejatuhan Anwar

Posted: 27 May 2012 02:24 AM PDT

AIDC – Sama ada disedari atau tidak, Anwar Ibrahim kini sedang menuju ke fasa kedua kejatuhannya, di mana dalam fasa pertama dulu, Ketua Umum PKR dibuktikan dengan fakta statistik yang menunjukkan beliau telah jatuh merudum popularitinya.


Fasa pertama kejatuhan Anwar bermula selepas Oktober 2008 yang berpunca dari kegagalan beliau menunaikan janjinya sendiri untuk membentuk kerajaan baru dan menjadi Perdana Menteri (PM) pada 16 September 2008.


Kenyataan ini bukan bersifat andaian semata-mata, tetapi dengan sokongan fakta hasil kajian penyelidikan daripada Prof Datuk Syed Arabi Idid daripada Jabatan Pengajian Komunikasi UIAM.


Hasil kajian itu merumuskan populariti Anwar mula merudum sejak Oktober 2008, di mana sebelum itu, iaitu di antara April 2008 hingga 15 September 2008, Anwar telah membuat satu 'janji besar' kepada seluruh rakyat Malaysia iaitu beliau akan menjadi PM pada 16 September 2008.


Anwar telah letak tarikh spesifik, bila beliau akan jadi PM. Itulah janjinya. Itulah turning pointnya.


Fakta ini disokong oleh kenyataan YB Datuk Zulkifli Noordin yang merumuskan faktor pengerakan keluar aktivis PKR, termasuk dirinya sendiri, Tan Tee Beng, Datuk Zahrain dan lain-lain berpunca dari pembohongan Anwar menunaikan janji 16 September 2008.


Fasa Kedua Kejatuhan Anwar

BERSIH 3.0 dianggap anti-klimak, di mana peranan Anwar Ibrahim dan Azmin Ali mula dipertikaikan di kalangan aktivis-aktivis BERSIH sendiri.


"Pembangkang, Keadilan tidak sepatutnya mengambil bahagian dalam perhimpunan ini, ianya telah dihijack,"kata Benji Lim, salah seorang penyokong BERSIH yang tidak berpuas hati dengan penglibatan Anwar Ibrahim dan Azmin Ali dalam perhimpunan BERSIH, 28 April.


Benji Lim, seorang aktivis pembikin filem mahu mendengar sendiri jawapan Anwar tentang penglibatannya ketika sidang media di ibu pejabat PKR, 30 April.


Ketika timbul soalan berkaitan dengan 'bahasa isyarat tangan' yang disifatkan ramai pihak sebagai bahasa isyarat supaya peserta BERSIH rempuh-masuk ke Dataran Merdeka, Anwar dan Azmin menafikannya.


Ketika itu Benji Lim mula bersuara dan meluahkan kekesalan yang terbuku di hatinya.

"Apa maksud anda (Anwar) bahawa anda tidak menghasut peserta ? Saya berada di sana. Ketika penghalang (ke Dataran Merdeka) dibuka, ia seperti rempuhan. Rakyat boleh terbunuh apabila mereka cuba untuk menyeberang ke Dataran Merdeka dan anda membiarkan sahaja apa yang dilakukan oleh orang ramai", kata Lim.


Anwar cuba memenangkan Lim dengan berkata ini adalah sidang media untuk para wartawan dan dia akan diberi layanan berasingan selepas ini.

"Tidak, saya mempunyai hak untuk tahu, kenapa anda mendakwa PKR tidak menghasut peserta. Saya juga adalah seorang warganegara", kata Lim yang cuba ditenteramkan oleh staf PKR lain.


Big Fan Meragui

Kenyataan Benji Lim disokong oleh 'big fan' Anwar, Ahmad Ali Karim yang menulis di laman peribadinya, ahmadalikarim.wordpress.com.Anwar Ibrahim memeluk Ahmad Ali dalam satu program pada 23 Mei 2010

"Apakah Datuk Seri Anwar Ibrahim benar-benar seorang yang baik dan pemimpin yang baik?

"Mengapa Azmin tidak memberitahu lelaki India supaya berhenti membuka penghadang rintangan ke Dataran Merdeka?

"Mengapa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menggunakan megafon untuk memerintahkan Peserta BERSIH supaya tidak memasuki Dataran Merdeka apabila beliau tahu penghadang rintangan telah dibuka ?


"Mengapa Datuk Seri Anwar Ibrahim melarian diri ?

"Mengapa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak membantu atau melindungi peserta Bersih 3,0 apabila mereka berada dalam bahaya?

"Adakah Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap benar atau beliau berbohong apabila beliau menafikan memberi isyarat kepada Azmin untuk membiarkan lelaki India membuka penghadang rintangan ke Dataran Merdeka ?," itu soalan-soalan yang dikemukakan Ahmad Ali yang berumur 9 tahun.


Selalunya sentuhan deria kanak-kanak berumur 9 tahun seperti Ahmad Ali berpihak kepada kebenaran.


Kata orang, kanak-kanak tidak mungkin berkata bohong dan deria kanak-kanak amat sensitif untuk membezakan antara baik dan tidak baik.

Bahkan tiga orang lagi adik beradiknya, Aiman amani, Aeshah Adlina dan Anisah Afifah turut menyokong pandangan Ahmad itu.


BERSIH berjaya ?

Seorang lagi penyokong BERSIH, Lydiawati Osman menyalahkan Anwar dan Azmin sebagai 'pengacau' yang menghasut peserta supaya merempuh ke Dataran Merdeka, meskipun Pengerusi BERSIH, Datuk S Ambiga memberi arahan supaya peserta bersurai.


"Saya berasa tertipu berarak untuk Bersih dan untuk Ambiga,"kata Lydiawati ketika meluahkan kekecewaan Anwar merampas perhimpunan tersebut untuk kepentingan politik peribadinya.

"Pengorbanan saya untuk menghadapi sebarang kemudaratan tubuh badan, bukannya murah untuk dibeli dengan propaganda pembangkang.


"Saya tidak akan berarak lagi jika Anwar dan pengacau-pengacaunya dibenarkan untuk mengambil alih apa yang sepatutnya dimiliki oleh masyarakat sivil.


"Kami telah mencipta kesedaran ini, kami berjuang untuk ini, kami telah ditangkap dan merasa tidak selesa untuk ini tetapi akhirnya Anwar dan pengikutnya telah mengutip 'kejayaan' dari Bersih 3.0.


"Anwar dan Pakatan Rakyat tidak demokrasi dalam mengutip 'keuntungan' daripada ini," luahnya.


Menurutnya, jika tanpa penglibatan Anwar dan para pengikutnya, sudah pasti BERSIH 3.0 berakhir dengan aman dan damai.


Saat Kejatuhan Anwar

Lim Chee Wei

"Huru-hara dan detik mula pengakhiran untuk Anwar," kata Lim Chee Wei, Presiden Majlis Peguam.

Kenapa Lim Chee Wei yang sebelum ini dilihat sebagai antara penyokong utama Ketua Umum PKR berpendapat BERSIH 3.0 sebagai detik permulaan era kejatuhan Anwar ?


Puncanya, huru-hara dan keganasan yang berlaku semasa perhimpunan BERSIH 3.0 yang bermula dari bahasa isyarat tangan yang disifatkan arahan untuk merempuh ke Dataran Merdeka.

Menurutnya, tindakan Azmin itu merupakan paku terakhir dalam keranda politik mentornya, Anwar Ibrahim.

"Orang ramai melihat Anwar hilang kawalan dan menghantar askar-askar pengacaunya untuk memusnahkan segala-galanya," katanya sambil menambah bahawa Anwar Ibrahim tidak mungkin dapat merealisasikan cita-cita menjadi PM, ekoran tindakannya yang desprado dan terdesak sudah dikesan oleh rakyat jelata dalam perhimpunan BERSIH 3.0.


Menurutnya, peserta-peserta BERSIH yang memecahkan kereta peronda polis tidak akan terdorong untuk melakukan perbuatan itu, jika tidak dihasut dan individu yang menghasutnya adalah Anwar Ibrahim.


"Anwar tahu jika mereka melakukan huru-hara di jalanan, polis akan bertindak. Hanya dengan itu, kawan-kawannya dalam media asing akan mendapat banyak liputan menarik tentang huru-hara lagi di negara majoriti Muslim yang lain"


Katanya, sebagai seorang berbangsa Cina, beliau melihat sejak dari tahun 2008, inilah saat Anwar tidak sesuai untuk menjadi PM kerana tidak menepati ciri-ciri pemimpin demokrasi.

"Saya dengan ini menulis, inilah detik mula pengakhira kerjaya politik Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu pada 28 April 2012," tegasnya.


Sindrom Penafian

The Wall Street Journal (WSJ), berpendapat Anwar sepatut mengaku bersalah terhadap pertuduhan melanggar undang-undang ketika demonstrasi jalanan Bersih 3.0, 28 April lepas, sekiranya beliau percaya perubahan yang dilaksanakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, tidak memadai.


Pada kejadian tersebut, Anwar, Azmin dan Ketua PKR Cabang Rembau Badrul Hisham Shaharin dikenakan pertuduhan menghasut Tangam Raju, Rajesh Kumar Gejinder dan Farhan Ibrahim supaya membuka sekatan di sekeliling Dataran Merdeka yang dilarang dimasuki peserta perhimpunan.


Menurut WSJ dalam rencananya bertajuk "'Malaysian People's Court, Anwar's civil disobedience and the next election" berpendapat cara lebih kukuh untuk menyakinkan orang ramai bahawa undang-undang yang tidak adil adalah dengan mengaku bersalah dan membayar denda menjelang berlangsungnya pilihan raya umum.


Jika Anwar terus mengamalkan sindrom penafian dan menuduh pendakwaan bermotif motif ia akan meletakkan kes ini dengan kes pertuduhan liwat yang pernah dilaluinya.

"Bagaimanapun, kes ini berbeza. Anwar bertindak melanggar tuntutan sivil dan kini beliau perlu menanggung padahnya.


"Jika Anwar ingin melanggar tuntutan sivil, beliau tidak boleh berpura-pura tidak bersalah, pada waktu yang sama," tulisnya.

Jika Anwar menang sekalipun di mahkamah dalam kes tersebut, bermakna beliau tidak mahu bertanggungjawab di atas insiden rempuhan di Dataran Merdeka pada 28 April dan meletakkan seratus-peratus kesalahannya kepada rakyat untuk melepaskan tengkuknya.

Dan inikah teladan pemimpin baik yang diwar-warkan oleh para pengikutnya sebagai bakal PM ?.

Kes ini sama seperti pada hari kejadian, di mana selepas beliau didakwa memberi arahan dan para peserta mula masuk untuk 'bertempur' dengan polis, Anwar mula menghilangkan diri.


Sekiranya Anwar mengaku salah dan memohon maaf, sekurang-kurang dapat meredakan kekecewaan individu-individu seperti Benji Lim, Ahmad Ali, Lydiawati Osman, Lim Chee Wei dan ramai lagi yang pro-BERSIH.


Sekaligus membuktikan Anwar Ibrahim masih lagi lelaki Melayu-Islam yang budiman sepertimana yang pernah disebut oleh bekas sahabat lamanya, Ustaz Ismail Mina.

Di kalangan blogger-blogger pro-pembangkang seperti ktemoc dan CT Ali sudah membahaskan tentang liabiliti hubungan akrab Anwar Ibrahim dan Azmin Ali.


Malah, blogger Amenoworld merupakan antara individu yang menyalahkan Anwar dan Azmin dalam kejadiam melanggar perintah mahkamah memasuki Dataran Merdeka, 28 April itu.


Berikut kronologi foto-foto bahasa isyarat Azmin, Anwar yang bukan lagi menjadi rahsia umum.

Minit 00:01 - Kelihatan Anwar sedang memalingkan muka ke arah Azmin, ketika Chegu Bard sedang berucap. Anwar duduk di atas sebuah trak pikap, dihadapan Bank CIMB Masjid JamekMinit 00 : 06 - Kelihatan Anwar mula beri isyarat tangan kepada Azmin

Bermula minit 00 : 08 - Kelihatan tangan Anwar merewang-rewang di atas kepala seorang lelaki berbaju oren seorang aktivis PAS, Mazlan Aliman yang menunjukkan isyarat tangan berbentuk arahan kepada AzminBermula minit 00 : 14 - Rakaman dari sisi Azmin pula. Azmin dikatakan berdiri di atas kereta supaya dapat melihat isyarat-isyarat Anwar. Turut kelihatan adalah orang kanannya, R Thangam yang juga dapat melihat isyarat-isyarat Anwar

Azmin berpaling kepada Thangam yang sedang menunjukkan ibu jari ke arah penghadang Dataran Merdeka

Thangam mengesahkan arahan Anwar itu daripada Azmin

Azmin menganguk-angukkan kepala sebagai mengesahkannya

Seorang lelaki lagi yang turut berada di samping Azmin tunjuk isyarat ibu jari yang mungkin membawa maksud 'OK' kepada Chegu Bard

Cuba dengar secara teliti apa yang diucapkan oleh Chegu Bard sebagai orang yang memegang loud speaker ketika itu..

Kedengaran suara..'masuk..masuk..masuk' ketika Azmin mula turun dari tempat tinggi

Mulai minit 00 : 30, Thangam mula buka penghadang Dataran Merdeka

Para peserta mula masuk ke Dataran Merdeka...

sumber:AIDC

Pakatan Berjaya Kumpul Jutaan Belia Di Shah Alam!

Posted: 26 May 2012 11:00 PM PDT

beliaselangor1xx

MALU BESAR...itu kata-kata yang paling afdal untuk memulakan kisah ini.Nawaitunya nampak macam nak 'lawan tetap lawan' dengan Himpunan Jutaan Belia yang sedang berlangsung dengan meriah dan jayanya di Putrajaya.

Majlisnya, Himpunan dan Konvensyen Belia Selangor 2012.Tarikhnya Sabtu.Lokasinya Komplek Belia dan Sukan Selangor Seksyen 7 Shah Alam.


Himpunan sehari ini dianjurkan oleh kerajaan negeri Selangor menerusi pejabat Exco Belia.

Kalangan wartawan yang ditugaskan membuat liputan himpunan itu terpinga-pinga melihat keadaan dan suasananya.

Lengang dan sepi dari pagi hingga ke petang.beliaselangor2xx

Mengikut jadual sepatutnnya Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Penasihat Ekonomi Selangor akan beri ucaptama dan tetamu kehormat lain adalah Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.


Namun tunggu punya tunggu, tidak ada siapapun hadir.

Sebab apa... mudah saja, tak dapat sambutan LANGSUNG. Suasananya paling memalukan bagi sesiapa saja yang berada di situ.


Ini jauh beza dengan kemeriahan di Himpunan Jutaan Belia diPutrajaya, yang berlangsung dari 23 hingga 27 Mei. Ada lebih 500 program, 22 pentas dan ratusan acara, dengan kehadiran belia dari seluruh negara.


Tinjauan Agendadaily di Komplek Belia dan Sukan Shah Alam jam 3.00 petang dapati yang ada hanya petugas sahaja.


Program forum yang melibatkan 'ikon belia PR' aktivis mahasiswa ,Adam Adli tidak ada pengunjung kecuali petugas dan unit amal yang duduk tidak sampai 20 orang.

beliaselangor5xx

Ratusan kerusi kosong, bukan dalam dewan sahaja, di luar dewan.

Suasana lebih menyayat hati kepada peniaga-peniaga, tak ada orang datang.

Dalam erti kata lain, rugi besar.

Difahamkan pada sebelah pagi, program yang seharusnya bermula pada awal pagi, terpaksa ditunda kerana KETIADAAN PESERTA.

Jumlah yang hadir jam 10:24 pagi, tidak sampai pun 100 orang. Walaupun Pesuruhjaya PAS, Dr. Rani Osman dan Exco Adat Resam Melayu, Dr. Ahmad Yunus bin Hairi telah sampai awal dan mundar-mandir melihat jumlah peserta yang berapa kerat sahaja.


Walaupun majlis dijadualkan seawal jam 9:00 pagi, namum sehingga 10:24 pagi, majlis tetap tidak bermula.

beliaselangor6xx

Kalau dilihat kepada persediaan, memang gempak habis,ada empat kaunter pendaftaran mengikut kategori iaitu NGO, Orang Awam,Mahasiswa dan Penggerak Belia Tempatan (PeBT), telah disediakan.


Manakala jika bilangan kerusi-kerusi yang diatur, diambil kira,sepatutnya kehadiran peserta adalah paling kurang 1,000 orang . 50 meja akan untuk 500 orang dan 2 skrin putih besar turut disediakan.


Berdasarkan aturcara, Anwar hadir pada majlis tersebut pada pukul 9:00 pagi.

Pada ketika Exco PAS Selangor Dr. Yunus Hairi berucap jam 10:15 pagi, Anwar Ibrahim masih belum nampak kelibat dan batang hidungnya. Kehadiran pula tidak sampai 100 orang.

Penganjur turut menayangkan video debat PTPTN antara Khairy Jamaluddin dan Rafizi Ramli pada 23 Mei 2012 lalu.


Tayangan terpaksa dibuat sementara menunggu kehadiran lebih ramai hadirin.

Lebih malangnya, pada ketika itulah lebih kurang 40 orang belia dari Kedah bertindak keluar dari dewan kerana mendakwa tertipu dengan program berkenaan.


Mereka telah dijanjikan untuk dibawa ke Program Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya, sebaliknya mereka dibawa ke Program Himpunan dan Konvensyen Belia Negeri Selangor 2012.

Exco PKR Selangor Yaakob Sapari, yang mewakili Menteri Besar Selangor ketika berucap akhirnya mengesahkan Anwar tidak dapat hadir kerana terlibat dengan program lain kononnya.

Keseluruhan program berkenaan tidak mendapat sambutan ekoran kehadiran yang sangat tidak memuaskan iaitu tidak sampai 150 orang.


beliaselangor8xx

Walaupun penganjur membuat hebahan awal dengan memasang kain-kain rentang dan membuat penyebaran SMS kepada seramai 33,000 orang belia di Selangor, namun usaha tersebut masih gagal menarik kehadiran golongan belia ke majlis berkenaan.


Terdengar ada kalangan yang hadir berbisik ini satu pengajaran kepada kerajaan Selangor pimpinan PKR, jangan nak dakwa 'RAKYAT' sentiasa menyokong mereka.


Kalau bandingkan antara kehadiran di Shah Alam dan Putrajaya, bos-bos pembangkang di Selangor jenuh kena cari lubang cacing untuk sorok muka.- OLEH HELME HANAFI/AgendaDaily - 26/5/2012

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 27 May 2012 09:29 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


APA KOMEN STRAITS TIMES SINGAPURA MENGENAI YUSOF ZAINAL ABIDIN ?

Posted: 27 May 2012 08:16 PM PDT

MALAM NI ZUL NORDIN

Posted: 27 May 2012 11:32 AM PDT

PAKATAN ANGIN AZMIN CUBA JADI DIKTATOR.

Posted: 27 May 2012 05:00 AM PDT

GILA : FOTO ANWAR/IZAH KENA SAIKO DENGAN UMI !

Posted: 27 May 2012 12:00 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 27 May 2012 09:24 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


#BilaPRU : Julai Atau September?

Posted: 27 May 2012 08:53 PM PDTBila agaknya PRU13? Bila pun tarikhnya jangalah kita memaki hamun dan mencerca seperti dalam video di atas.

Susulan perhimpunan Bersih 3.0, PRU13 kemungkinan diadakan pada:

Antara Jun dan awal Julai 2012 53 % (4594)
September 2012 ke atas 47 % (4015)

Jumlah Undian: 8,609. Ini bermakna secara sepintas lalu ramai yang mahukan pilihan raya diadakan dengan secepat mungkin. Indikasi BERSIH hanya satu faktor, bagaimana dengan faktor yang lain. (baca seterusnya)

Hasan Ali : 4 Negeri Sasaran Murtad

Posted: 27 May 2012 06:00 PM PDT
AYER KEROH - Empat negeri sudah dikenal pasti sebagai lokasi tumpuan gerakan memurtadkan umat Islam, kata Pengasas Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hassan Mohamad Ali.

Selain Selangor, turut terancam adalah Pulau Pinang, Perak dan Melaka apabila terdapat gerakan menyebarkan agama Kristian dengan menumpukan kepada umat Islam.

Menurutnya, maklumat itu diperolehi pihaknya berdasarkan pengakuan mereka yang terjebak dalam gejala murtad sebelum sedar dan kembali ke pangkal jalan.

"Satu daripada gerakan itu diterajui sendiri oleh orang yang membuat pengakuan. Setiap kumpulan dikatakan menarik 300 hingga 400 orang Melayu untuk dikristiankan.

"Dalam pengakuan itu, sekiranya seorang Melayu masuk Kristian, cuma hati dan akidah sahaja yang diKristiankan, namun pakaian, adat, cara makan, bahasa dan kahwain masih ikut cara Melayu," katanya.

Berikutan itu, katanya, Jati tidak akan berputus asa untuk bergabung tenaga bersama badan bukan kerajaan lain (NGO) lain dalam usaha memperjuangkan soal akidah umat Islam di negara ini yang dianggap semakin kritikal.

Menurutnya, kebangkitan Jati yang tiada kaitan dengan politik itu timbul selepas beliau merasakan perjuangan tersebut gagal dibawa Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini.

"Kita sudah berada dalam suasana yang hampir putus dan sangat kritikal.

"Bagaimana saya boleh diam, bila saya dengan setiap kumpulan sudah ada 300 hingga 400 orang Melayu yang masuk Kristian. Adakah saya sekadar senyap sahaja?" katanya ketika berucap di hadapan lebih 1,000 hadirin di program Himpunan Sejuta Umat (Himpun) yang diadakan di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini, hari ini.

Tiga penceramah lain turut berkongsi pandangan mengenai isu sama, Pengerusi Persatuan NGO Islam Pulau Pinang, Mohamad Hafiz Nordin; Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Kapten Dr Shamsudin Moner dan Speaker Dewan Undangan Negeri (Dun) Melaka, Datuk Othman Mohamad yang juga Ketua Panel 1 Persatuan Penulis Negeri Melaka

Hasan Ali : 5 Sebab Kena Tolak Anwar Ibrahim

Posted: 27 May 2012 04:00 PM PDT

Video Nasharuddin Mat Isa Sindir Anwar Ibrahim Isu LGBT

Posted: 27 May 2012 08:45 AM PDT

Lebih Banyak Kerusi Hadir Hari Belia Negeri Selangor

Posted: 27 May 2012 07:12 AM PDT


Ini bukti golongan belia di Selangor bakal menolak kerajaan pakatan PKR-DAP di Selangor. Target kehadiran adalah 1,000 orang tetapi yang hadir adalah 150 orang sahaja. Anwar Ibrahim pun malu hendak datang kerana kehadiran yang "ribuan" orang ini.

40 orang belia dari Kedah bertindak keluar dewan kerana tertipu bila dijanjikan di bawa ke Putrajaya tetapi di bawa ke dewan untuk berjumpa Khalid Ibrahim. Ini bukti orang muda sudah mula menolak pembangkang di Selangor. PAS juga turut sabotaj Hari Belia Selangor ini. Video Tragedi Perlumbaan Drag Di Putrajaya

Posted: 27 May 2012 05:30 AM PDT

Seramai 17 penonton perlumbaan drag yang diadakan sempena Himpunan Jutaan Belia 2012 di sini cedera termasuk empat yang parah apabila sebuah daripada kereta yang mengambil bahagian dalam acara tersebut terbabas.

Dalam kejadian yang berlaku tengah malam tadi di Lebuh Wadi Ehsan di Presint 19, kereta terbabit dikatakan hilang kawalan semasa sesi ujian sebelum perlumbaan sebenar, menyebabkan ia melanggar sekumpulan penonton yang dikatakan berada di luar kawasan yang dibenarkan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata empat yang cedera parah itu masih dirawat di Hospital Putrajaya manakala pemandu kereta tersebut tidak mengalami sebarang kecederaan.

Beliau berkata perlumbaan tersebut telahpun dihentikan dan beliau akan meminta pihak penganjur membuat siasatan rapi termasuk membuat laporan polis.

"Saya tak mahu lagi tragedi seperti ini berlaku di masa hadapan. Saya sedih dan dukacita kepada mangsa dan keluarga mereka dan ini amat dikesali oleh pihak saya sendiri. Dan kita akan lihat apa bentuk bantuan yang boleh diberikan," katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan kejadian hari ini.

Ahmad Shabery berkata program perlumbaan itu diatur oleh penganjur yang berpengalaman namun beliau difahamkan tidak ada satu badan yang khusus yang menyelia dan mengawasi perlumbaan seperti itu.

Diminta mengulas mengenai dakwaan aspek keselamatan diabaikan penganjur, beliau berkata terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan dan beliau akan menunggu laporan penuh bagi mengenal pasti punca kejadian.

Beliau berkata beliau turut dimaklumkan pihak penganjur telah memberi amaran supaya orang ramai berada di belakang bahagian yang dibenarkan, namun apabila sesi itu berlangsung ramai yang tidak mengendahkan arahan tersebut disebabkan kawasan tersebut terlalu sesak dengan kira-kira 10,000 penonton, katanya.

Ketua Polis Daerah Putrajaya, ACP Abdul Razak Abdul Majid ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut dan berkata ia masih dalam siasatan.

Persembahan Seni Hari Belia Negara 2012 #HBN2012

Posted: 27 May 2012 04:30 AM PDT
PKR-DAP-PAS Gagal Tunai Janji Di Selangor #ReturnSgor

Posted: 27 May 2012 03:00 AM PDT

Video Ucapan Dato Seri Najib Himpunan Belia 2012 #HBN2012

Posted: 27 May 2012 01:30 AM PDT

Sri Tri Buana

Posted: 27 May 2012 07:49 PM PDT

Sri Tri Buana


Selamat Hari Lahir, Maryam.

Posted: 27 May 2012 05:00 PM PDT

r b f

Posted: 27 May 2012 07:33 PM PDT

r b f


Niat Khalid Nak Malukan Noh,Akhirnya Dia Yang Disekolahkan Noh

Posted: 27 May 2012 05:32 AM PDT

Sepanjang 4 tahun Khalid Ibrahim memegang jawatan MB Selangor sudah beberapa kali dia kantoi berbohong.

Daripada pembohongannya menunaikan janji PRU 2008 hinggalah kepada pembohongan yang menggunakan nama Sultan.

Bagi puak-puak itu sedikit pun mereka tidak pernah merasa bersalah atau malu apabila kantoi berbohong.

Dalam parti mereka, daripada sekecil-kecil ahli sehinggalah ke sebesar-besar pangkat, semuanya tidak pernah rasa malu untuk berbohong.

Sebab apa mereka tak malu berbohong ? Sebab ianya sudah menjadi amalan mereka. Itu rutin tetap atau makanan harian mereka.

Manusia jenis Khalid Ibrahim adalah manusia yang bodoh sombong.

Cuba anda ingat kembali kes perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor satu masa dulu.

Undang-undang dah terang dan jelas bahawa kuasa perlantikan adalah kuasa persekutuan. Tapi dia tetap berkeras juga mengatakan dia ada kuasa untuk lantik.

Berapa lama perkara itu ding...dong...ding...dong....sampai lumat Datuk Khusrin dikerjakan puak-puak PKR,PAS dan DAP.

Oleh kerana sikap bodoh sombong yang tebal dalam dirinya dia panggil pula sidang Dun khas untuk pinda undang-undang tubuh negeri.

Dia tahu yang kerajaannya tidak ada majoriti 2/3 dalam Dun dan usulnya itu tidak akan berjaya.

Tetapi dia tetap berkeras nak adakan juga. Akhirnya apa jadi ? Semuanya sia-sia,masuk angin keluar asap. Kalau bukan bodoh sombong apa yang kita boleh panggil ? Bodoh piang ?

Begitu juga dalam isu Loji Langat 2 sekarang ini.

Beberapa hari lepas Datuk Noh keluar kenyataan yang mengatakan rizab air terawat sekarang ini berada di paras kritikal.

Kemudian dia tempelak Datuk Noh dengan mengatakan air di Selangor masih banyak lagi dan Lembah Klang tidak akan hadapi krisis air dalam masa setahun dua ini.

Keesokan hari Datuk Noh sekolahkan dia balik. Datuk Noh bercakap pasal air yang dirawat. Khalid pula bercakap pasal air yang masih kotor di empangan.

Sekarang ini masalah di Selangor adalah masalah loji untuk merawat air sebelum dibekalkan kepada pengguna. Yang kerajaan pusat sedang berlawan dengan kerajaan Khalid sekarang adalah tentang pembinaan LOJI di Hulu Langat untuk merawat air. Kerajaan pusat bukan bercakap pasal EMPANGAN.

Bila Datuk Noh cabar dia minum air di empangan yang masih belum dirawat, dia pusing cerita pula suruh Datuk Noh jangan sibuk hal air dan jaga kementerian sendiri.

Dah malu lah tu....

MB apa kalau air terawat dengan air yang belum dirawat pun tak tahu ?

Dia nak perleceh Datuk Noh sebagai Menteri Pertanian kononnya tak tahu apa pasal air dan dia sebagai MB lebih tahu.

Sekarang siapa yang cerdik dan siapa yang bodoh ?

Dia ingat nak tunjuk cerdik ,rupanya kebodohan yang terserlah.

Kerana sikap keras kepala dan bodoh sombong Khalid,percayalah satu hari nanti kita semua akan menghadapi masalah air di Lembah Klang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 27 May 2012 03:30 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


TUN M : JANGAN BIAR SEMUT MASUK HINGGA KE SELUAR DALAM!!!

Posted: 27 May 2012 08:16 AM PDT

Transformasi yang dilakukan oleh Tony Blair dengan imej New Labour telah berjaya menjenama semula parti buruh sehingga parti tersebut akhirnya mendapat semula mandat rakyat.

Antara pendekatan terbesar yang dilakukan oleh pimpinan parti buruh ialah mengemukan barisan kepimpinan baru yang lebih muda dan dinamik.

Rakyat melihat Labour party seolah-olah sebuah parti yang benar-benar baru, bertenaga, beridea baru dan punya pendekatan baru. Persepsi rakyat terhadap imej baru labour bertukar sama sekali. Setiap rakyat begitu bangga bila memperkatakan tentang the new labour pimpinan Tony Blair.

Perubahan atau transformasi yang digambarkan mesti diterjemahkan secara realiti.

Jika UMNO berkata akan menyuntik tenaga muda dalam kepimpinan, maka ia harus dilihat berlaku.

Jika UMNO berkata soal kepimpinan harus diterima rakyat, maka ia harus dirasai berlaku.

Jika UMNO berkata kita harus berani berubah sebelum diubah, perubahan itu harus berlaku secara drastik. Perubahan secara perlahan dan terlalu berhati-hati kurang berkesan berbanding dengan pendekatan "suka mengejutkan minda rakyat" seperti yang selalu dilakukan oleh Dr Mahathir.

Kejutan-kejutan seperti buy British last, kawalan matawang dan banyak lagi dasar yang diperkenalkan oleh Tun M, telah menyebabkan dia menjadi "factor dan aktor". Kawan atau lawan akhirnya terpaksa mengakui Mahathir hebat.
 
Kelemahan dan kesilapan sebagai sebuah kerajaan pasti wujud dan setiap kesilapan dan kelemahan ini pasti menjadi senjata utama pihak pembangkang untuk menjejaskan kredibiliti sesebuah kerajaan pada pandangan dan persepsi rakyat, dan pentadbiran Tun M juga tidak terkecuali dari kesilapan dan kelemahan. Tetapi segala kelemahan dan kesilapan pentadbiran Tun M sering dibayangi oleh kehebatan, kejutan dan outcome luar biasa pentadbiran dan kepimpinannya.
 
Kekuatan Tun M terserlah kepada kekuatan imej dan karakter kepimpinannya. Pembinaan imej dan karakter Tun M adalah di antara faktor terpenting yang telah menyebabkan kerajaan pimpinan Tun M sering memenangi sokongan majoriti senyap dan telah mematikan segala serangan dan strategi pembangkang untuk melebarkan pengaruhnya di kalangan rakyat. Rakyat atau lebih tepat lagi, majoriti senyap terlupa, terlepas pandang atau pun bersedia mengkompromi atau tutup sebelah mata segala kelemahan dan kesilapan pentadbiran Tun M, disebabkan kebaikan dan faedah yang diperolehi oleh rakyat lebih dirasai dan mampu mengubat hati rakyat.

Sebagai PM, tidak mungkin DS Najib atau siapa saja mampu memenuhi setiap kehendak rakyat pada satu-satu masa. Seseorang PM harus memandang segala masalah dan mencari jalan penyelesaian sepertimana kita memandang pergerakan "kerajaan semut". Tahu di mana semut berkubu. Tahu ke mana halatuju semut dan kenapa tentera semut menghala ke situ. Bagaimana dan apa pendekatan yang terbaik untuk membendung kemaraan tentera semut. Segala kekuatan dan kelemahan tentera semut harus diketahui. Tahu apa ubat, penawar dan racun yang sesuai untuk digunakan bagi membendung dan mengawal kemaraan pengaruh kerajaan semut.

Kalau kerajaan BN gagal mengenal pasti segala masalah dan jalan penyelesaian terbaik bagi membendung kecenderungan pemikiran kiri dan kanan yang sedang mara dan terus mara, mempengaruhi pemikiran majoriti senyap, tidak menghairankan jika kita akhirnya terpaksa menanggalkan baju, hatta seluar dalam dan "baju prat" kerana tidak tahan geli-geleman akibat kemaraan tentera semut yang sudah menyelinap masuk hingga ke batang tubuh.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 27 May 2012 03:26 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Mesyuarat SENIMAN kecoh, Mustafa Maarof tarik diri, Zed Zaidi presiden baru!

Posted: 27 May 2012 07:30 AM PDT

KUALA LUMPUR: Bekas Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Datuk Mustapha Maarof mahu melihat sejauh mana pucuk pimpinan baru persatuan itu dapat mengubah landskap sedia ada persatuan itu dengan pelan tindakan yang telah dirancang

Mustapha berkata, keputusannya untuk menarik diri pada saat akhir daripada merebut kembali jawatan itu adalah kerana ini memberi peluang kepada pimpinan golongan belia yang dapat mengubah dan membela golongan artis di negara ini.

"Saya rasa sedih apabila semasa mesyuarat berlangsung keadaan menjadi kecoh dengan kejadian saling tuduh menuduh antara ahli dan budaya ini belum pernah terjadi di dalam Seniman.

"Jadi saya fikir adalah lebih baik berundur sahaja daripada membiarkan kekecohan itu berlaku yang akhirnya akan merugikan semua pihak.

"Kita berikan peluang kepada Zed dan ahli jawatankuasanya yang masih muda untuk membuktikan kepada semua kredibiliti mereka dalam membangunkan dan membela nasib ahli Seniman," ujarnya kepada mStar Online.

Mustapha ditemui semasa menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-14 di Kompleks Finas, Hulu Klang, pada Sabtu.

Bekas presiden Seniman, Harun Salim Bachik memeluk Mustapha selepas beliau mengumumkan mengundur diri daripada bertanding bagi merebut jawatan presiden pada Sabtu.

Sebelum itu, Mustapha mengejutkan ramai pihak apabila mengumumkan menarik diri dari bertanding merebut jawatan tersebut untuk penggal 2012/2013.

Jawatan itu kini disandang oleh Zed Zaidi dengan majoriti undian sebanyak 152 undi mengalahkan dua lagi calon iaitu Datuk Ahmad Tarmimi Saregar dan Zulkifli Ismail yang masuk bertanding selepas pengunduran Mustafa.

Dalam pada itu, Mustapha berkata, dia berharap ahli jawatankuasa baru itu nanti dapat bersatu dan tidak mempolitikkan persatuan itu yang jelas dengan objektifnya untuk membantu ahli Seniman dan mempertingkatkan lagi industri seni tanah air.

Mustapha berkata, sepanjang tiga penggal memegang jawatan itu dia telah melakukan tugasnya sebagai seorang presiden dan berharap muka-muka baru ini akan menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik.

"Harap mereka akan terus bergerak dengan pelbagai pelan tindakan yang telah diatur dan bukannya hanya tahu bercakap sahaja."Ini adalah masa kepada mereka untuk membuktikan kepada masyarakat dan ahli bahawa pemilihan mereka adalah tepat," ujarnya.

Sementara itu, Mustapha berkata, sebagai orang lama dia bersedia untuk memberikan nasihat dan pandangan kepada Zed sekiranya diminta berbuat demikian pada masa hadapan.

Mustapha berkata, walaupun dia bukan lagi seorang presiden tetapi dirinya sudah sebati dengan persatuan itu dan gembira jika dapat menyumbang sesuatu selagi hayatnya masih ada.

Melayu mesti gaduh kalau BN kalah!

Posted: 27 May 2012 06:50 AM PDT

Lagi persepsi-persepsi jahat oleh DAP cuba ditanam ke dalam minda rakyat dengan mengatakan huru hara akan terbit andainya BN kalah pada PRU akan datang.

DAP, khusunya Guan Eng mula merangka strategi menghasut setiap Melayu pada setiap ceramah yang mereka adakah dengan bertopengkan Pakatan Rakyat.

Ya..Guan Eng mahukan suasana 16 Mei berlaku semula, tetapi dasyat, antara Melayu dengan Melayu! Ini yang beliau harapkan terjadi!

SHAH ALAM - DAP, komponen Pakatan Rakyat (PR), mendakwa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bakal muncul sebagai pilihan raya paling ganas dalam sejarah akibat keadaan terdesak Barisan Nasional (BN) untuk kekal kuasa tanpa mengira apa kaedah untuk memperoleh undi dan sokongan rakyat.

Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, sejak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan ungkapan "dahsyat iaitu kalau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa", menunjukkan Umno makin menggunakan bahasa kebencian dan keganasan dalam arena politik.

"Seruan Najib pada hari itu membuktikan bahawa bahasa keganasan bukan sekadar terhad kepada kata-kata tetapi sudah pun menjadi tindak-tanduk samseng yang ganas dan tidak berakal," kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sehubungan itu kata beliau, DAP mahu mengingatkan agar BN mengambil iktibar daripada taktik-taktik keganasan bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak terhadap rakyatnya yang akhirnya telah gagal dan ditolak.

"Rakyat sudah tidak takut dengan taktik-taktik penindasan kerana mereka mahukan kebebasan," katanya lagi.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, walaupun keganasan penyokong-penyokong Umno terhadap para pemimpin dan penyokong PR sudah dibuktikan dengan gambar dan rakaman video, mereka yang bertanggungjawab masih belum didakwa di mahkamah.

"Malah penyokong-penyokong Umno yang dirakam memukul dan mencederakan wartawan dan jurugambar di Pulau Pinang dalam dua insiden pada Julai lepas dan 26 Februari lalu juga tidak didakwa," katanya dengan merujuk kepada insiden ketika ceramah perdana PKR di Lembah Pantai, Khamis lalu.

Selain itu, Guan Eng juga pihaknya mengecam keganasan bersiri dalam tempoh beberapa minggu lalu ketika acara-acara Pakatan Rakyat, yang membabitkan pemimpin-pemimpin PR di Felda Lepar Hilir, Pahang; Sembrong Johor, Padang Kota Lama, Pulau Pinang; Merlimau, Melaka; Pekan Bangi, Kuala Kangsar dan di Pengerang, Johor.

Katanya, kegagalan polis dan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan ke atas samseng-samseng di kalangan penyokong BN hanya akan menggalakkan lebih keganasan terhadap pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong PR.

"Ini membuktikan bahawa kerajaan BN tidak berminat dengan pilihan raya yang bersih, bebas dan adil tetapi ingin menyemai ketakutan dan sanggup mempertikaikan demokrasi.

"DAP menyatakan kebimbangan untuk keselamatan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang menjadi sasaran utama ahli-ahli Umno.

"Adakah pemimpin-pemimpin PR, termasuk Ketua Menteri dan wakil-wakil rakyat, perlu dicederakan sebelum apa-apa tindakan diambil untuk melindungi mereka bagi memastikan kempen politik yang bebas daripada keganasan?" katanya lagi.
posted from Bloggeroid

bERANIKAN hATI

Posted: 27 May 2012 03:21 PM PDT

bERANIKAN hATI


SIAPA PM? ANU ARR HANYA DAPAT 11% UNDI

Posted: 27 May 2012 09:22 AM PDT

Dalam pemilihan sebagai Ketua Kampong, Anu arr juga gagal


1. Blog BH adakan pengundian memilih siapakah PM Malaysia pilihan rakyat dalam PRU13 nanti sejak beberapa lama dahulu.

2. Lagi 2 hari pengundian akan ditutup. Setakat ini 124 undian diterima dengan 110 (88%) menyokong DS Najib sementara hanya 14 undian (11%) menyokong Anu arr.

3. walaupun ini bukan penentu keputusan sebenar tetapi itu adalah gambaran suara rakyat yang mengkehendaki DS Najib terus memimpin negara dan tidak mengkehendaki Anu arr menganggu-guggat urusan kerajaan dengan menghuru-harakan negara.

4. Anu arr dan pembangkang perlu sedar dan akur hasrat rakyat ini terutamanya generasi muda. Anak-anak muda inginkan keamanan dan kestabilan politik negara dan masa depan mereka terjamin. Rakyat sudah bosan dengan permainan politik Anu arr.

ANU ARR DIKENCING ANAK MUDA MALAYSIA

Posted: 27 May 2012 05:46 AM PDT

Anak-anak Malaysia akan mengencingi Anu arr.


1. Anu arr semakin terdesak dengan beberapa masalah mutakhir. Nalla dengan video yang didakwa rakaman perlakuan Anu arr 'aiskrim' dengan #Shamsidar Lewinsky menunggu masa untuk meletup. Ummi yang sentiasa mengawasinya dengan berceramah dilokasi yang sama seakan mengikat kakitangan Anu arr hingga tak boleh bergerak.

2. Dalam satu kejadian sewaktu ceramah di Lembah Pantai, Anu arr yang sudah tidak tertahan dengan tekanan mental dan membuatnya hampir-hampir sakit mental telah menjeritkan perkataan 'SIAL'! akibat terlalu marah.

3. Anu arr perlu diserang lagi dan bertubu-tubi kerana dia sudah dalam keadaan yang sangat lemah ketika ini. Jangan benarkan dia bernafas dengan selesa. Foto-foto terkini jelas menunjukkan bahawa beliau sudah semakin tidak dapat mengawal emosinya. Beliau sedar bahawa jika PRU diadakan, pembangkang akan kalah dan harapannya untuk jadi PM juga akan hancur berkecai.

4. Inilah saat-saat nafas-nafas terahir Anu arr. Anu arr juga sudah sedar bahawa dia sudah dipenghujung. Kegagalan dalam PRU13 nanti akan membenamkan terus dirinya dan beliau akan terus dilupakan dari ingatan politik negara. Lebih malang apabila beliau tidak dapat mengubah sejarah bahawa beliau adalah bekas Timbalan Perdana Menteri akan bekas Timbalan Presiden UMNO yang disingkirkan kerana salah-laku dan kesongsangan seks.

5. Sejarah juga akan mencatatkan bahawa Anu arr adalah bekas Timbalan Perdana Menteri serta 'Peliwat Bersiri' yang pernah satu ketika sangat berkuasa dalam politik tanah air. Anak-anak bangsa generasi masa depan akan mencercanya kerana sanggup mengkhianati bangsa dan tanah air kerana ingin menjadi PM dan menutup segala kesalahannya.

6. Tiada lagi siapa yang akan dapat membantu Anu arr ketika itu. Karpal Singh sudah ' KARAM' DAN 'tenggelam'. Nik Aziz dan Hj Hadi juga sudah ditinggalkan oleh orang-orang Melayu kerana sedar 'bulan retak' serta kecelaruan fikiran mereka dalam agama dan politik, dalam halal dan haram. Lim Kit Siang akan menanggung sialnya sepanjang hayat akibat mencetus tragedi 13 mei dahulu. Kak Jijah juga sudah serik di 'tikam belakang'. Shamsidar sudah kembali setia kepada 'aiskrim' Azmin.

7. Tinggallah Anu arr seorang diri dalam sepi. Papa sudah tidak lagi hebat seperti dulu, kata Izzah. 16 September adalah pembohongan Anu arr yang nyata...


Anu arr hari semalam...


Anu arr hari esok

CHECK MATE: ANU ARR TERLAFAZ 'SIAL'! KERANA TERTEKAN OLEH UMMI

Posted: 27 May 2012 01:42 AM PDT


Perhatikan di minit 0.43....Anu arr jerit 'SIAL'!


1. Peristiwa ceramah Anu arr vs Umi Hafilda di lembah Pantai mencoret lembaran hitam dalam sejarah hidup Anu arr. Tujuan Anu arr berceramah adalah untuk membantu 'anak papa hebat' terus bertahan dalam PRU akan datang, namun akhirnya beliau dimalukan oleh Ummi Hafilda.

2. Nurul Izzah, wakil Lembah Pantat (baca PANTAT) nyata kecewa apabila Ummi menyerang papa hebatnya bertubi-tubi.

3. Memang sudah berkali-kali ceramah Anu arr 'The Totey Bengkok' dibayangi oleh Ummi dan banyak kali juga Anu arr melarikan diri untuk mengelak dari pertembungan itu, tapi kali ini Anu arr sudah tidak dapat mengelak lagi. Anu arr ingin menunjukkan beliau tetap hebat, Anu arr ingin tunjukkan keras hatinya dan keras 'totey'nya tetapi apa Ummi peduli?

4. Pertemuan malam itu telah berupaya menunjukkan sifat sebenar Anu arr. Selama ini beliau dianggap sesumpah kerana mampu menyimpan apa yang ada dalam hatinya, tetapi tidak lagi semasa ceramah itu. Anu arr tidak lagi dapat menahan gelodak amarah dalam jiwanya sehingga diluahkan perkataan 'SIAL'! terhadap Ummi yang menelanjangkannya.

5. Anu arr dicadangkan melarikan diri dengan membawa bersama 'kemaluannya' kemana-mana saja....Amerika? Israel? India? Asal saja keluar dari Malaysia ini dan hentikan cita-cita busuk untuk menjadi Perdana Menteri. Rakyat Malaysia tidak inginkan sorang Perdana Menteri yang sah 'membalun' chinadoll dan main bontot.


WAJAH-WAJAH ORANG BERDOSA...

Posted: 27 May 2012 12:16 AM PDT
1. Ramai yang akui bahawa wajah Anu arr sudah hilang seri. Wajah orang berdosa.
2. Bukan mustahil bahawa Anu arr akan jadi seperti yang kelihatan di bawah ini;
3. 'Like Father Like Son' ...Like Son Of The Gun' Izzah juga sudah meroyan tahap gaban. Sudah semakin hilang kewanitaannya apabila luas ternganga....Izzah bangga dan kata papa hebat...Izzah nak hebat macam papa juga ke? 
4. Serikandi Melayu sebenar, yang berani menyingkap pembohongan dan segala keburukkan dan kejahatan 'Binatang Politik' Anu arr selama ini secara berterusan.....Sehelai demi sehelai bulu Anu arr dicabutnya...bulu Azmin dan Shamsidar dicabut juga. Kesian  Kak Jijah!Kisah selanjutnya Klik Sini

HARI INI YANG LEBIH BAIK DARI SEMALAM...

Posted: 26 May 2012 09:28 PM PDT

1. Tontoni dan dengari sepenuhnya dengan teliti ucapan amanat DS Najib kepada 2 Juta belia negara. Ucapan meremangkan bulu roma dengan penuh kesedaran mencanai harapan anak bangsa menuju hari depan yang lebih cemerlang.

2. Himpunan 2 Juta Belia di Putrajaya adalah menefestasi Demokrasi bukan seperti rusuhan jalanan para mahasisewel yang memberi gambaran menefestasi Democrazy yang penuh keganasan yang membawa agenda peribadi Anu arr.

3. Saya terharu melihat barisan pemimpin kerajaan dibelakang DS Najib yang juga penuh kesedaran untuk bersama-sama PM mewarnakan masa depan kita semua demi anak bangsa kita.

4. Anu arr mesti bertaubat, insaf serta berhenti dai merosakkan negara, atau keluarlah dari negara Malaysia yang kami cintai ini. Mungkin Malaysia bukan tempat bagi kamu dan pengikut kamu lagi. Kami tidak relakan walaupun sekeping tanah untuk jadi kuburanmu di bumi Malaysia ini.

5. Pertarungan DS Najib dengan Anu arr sudah berakhir. Anu arr sudah tewas dan perlu berambus!!!!
MAMBANG MABUK MINUM BRANDI....

Posted: 26 May 2012 06:30 PM PDT
1. Heii Mambang Air, Mambang Api, Mambang Angin...Mambang Mabuk minum brandi...Apalah ini Mambang. Sudah salah pilih jalan. Konon nak bersih tapi lebih mengotorkan. 

2. Penyakit itu ada dalam hati dan dalam kepala. Mambang Jambang ini harus bersihkan hatinya dan fikirannya yang celaru. Kena tahu bezakan antara yang hitam dengan yang putih, yang keruh dan yang jernih...malang anak Melayu ini, disangkanya dia pejuang sedangkan dia Petualang!

eXception - Bukan Sekadar Blog Picisan

Posted: 27 May 2012 03:13 PM PDT

eXception - Bukan Sekadar Blog Picisan


Apa Aktiviti Pada Hari Penutup #HBN2012 Hari Ini?

Posted: 26 May 2012 05:00 PM PDT


Apa Aktiviti Pada Hari Penutup #HBN2012 Hari Ini?Himpunan Jutaan Belia 2012 yang sedang berlangsung di Putrajaya bakal melabuhkan tirainya pada malam ini... Acara tahunan ini telah meninggalkan seribu satu macam kenangan pahit dan manis kepada peserta, petugas, sukarelawan dan pengunjung... Di sini eXception ingin mengucapkan TAHNIAH kepada semua petugas dan sukarelawan yang bertungkus-lumus bagi memastikan perjalanan program lancar tanpa berlaku apa-apa masalah. I salute you!!

Apapun mari kita lihat apa acara-acara yang bakal berlangsung pada hari ini sebelum program ini ditutup....

AKTIVITI HIMPUNAN JUTAAN BELIA 2012 -
27 MEI 2012
7TH MALAYSIA INTERNATIONAL EKIDEN RUN PUTRAJAYA 2012
WAKTU: 8.00 AM - 9.00 AM
LOKASI: HADAPAN BANGUNAN JABATAN AKAUNTAN NEGARA & BOULEVARD HADAPAN
MENARA IKHLAS EKIDEN RUN; HADAPAN ISTANA KEHAKIMAN
PERTANDINGAN AMAL ISLAMI AKHIR - NASYID
WAKTU: 8.00 AM - 10.00 AM
LOKASI: BERSEBELAHAN WISMA TANI
1 MALAYSIA GREEN 1 MALAYSIA CLEAN
WAKTU: 9.00 AM - 1.00 PM
LOKASI: BOULEVARD HADAPAN BANGUNAN KEMENTERIAN KEWANGAN
AEROBIKTHON, MUAYTHAI FIT WARRIOR, ECO CHALLENGE, KEJOHANAN MENDAKI ASIA TENGGARA, KARNIVAL SUKAN AIR, KEJOHANAN PAINTBALL, PERTANDINGAN LAYANG-LAYANG, RENTAP FUTSAL, KEJOHANAN TAEKWANDO, BADANG MALAYSIA, MR. & MS. FITNESS, KEJOHANAN MOUNTAIN BIKE 1B1M..
WAKTU: 9.00 AM - 7.00 PM
LOKASI: TAPAK DI BELAKANG ISTANA KEHAKIMAN GELANGGANG FUTSAL PRESINT 18
KOMPLEKS SUKAN AIR
AUTOKHANA & MOTOKHANA
WAKTU: 9.00 AM - 7.00 PM
LOKASI: TAPAK BELAKANG ISTANA KEHAKIMAN
BENGKEL BERSAMA SUHAIZARUL & CUPRIX FANS
WAKTU: 9.00 AM - 10.00 AM
LOKASI: DI ANTARA MENARA KBS DAN BANGUNAN DCA & RUANG PEJALAN KAKI DI
HADAPAN BANGUNAN MOF
DEMO & PAMERAN KALIGRAFI PERSEMBAHAN TARIANPERSEMBAHAN GENDANG
WAKTU: 9.00 AM - 10.00 PM
LOKASI: PRESINT 2, PERSIARAN PERDANA BERHAMPIRAN MOF
KAWAD CEGAH KEBAKARAN
WAKTU: 9.00 AM - 10.00 AM
LOKASI: KAWASAN LAPANG DI PESISIR TASIK PRESINT 4
KBS DRAG CHAMPIONSHIP (KERETA & MOTOSIKAL)
WAKTU: 9.00 AM - 7.00 PM
LOKASI: TAPAK BELAKANG ISTANA KEHAKIMAN
KBS DRIFT CHALLENGE
WAKTU: 9.00 AM - 7.00 PM
LOKASI: TAPAK BELAKANG ISTANA KEHAKIMAN
KBS SUPER MORTAD X
WAKTU: 9.00 AM - 7.00 PM
LOKASI: TAPAK BELAKANG ISTANA KEHAKIMAN
MAHASISWA AMAN FLASHMOB
WAKTU: 9.00 AM - 10.00 AM
LOKASI: JALAN BERSEBELAHAN KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI SEHINGGA JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA
MARI MENCUBA PERMAINAN TRADISIONAL, POCKET SHOW "STREET GUITAR", PERTUNJUKAN BASIKAL BMX, PAMERAN KRAFTANGAN/PRODUK USAHAWAN, PERMAINAN TRADISIONAL
WAKTU: 9.00 AM - 1.00 PM
LOKASI: BOULEVARD DI HADAPAN BANGUNAN MOF
JADUAL SELANJUTNYA >>

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 27 May 2012 03:09 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Kembalilah Kepada Pegangan ISLAM.....!!

Posted: 27 May 2012 05:26 AM PDT

Kalangan umat Islam menyokong usaha untuk memastikan seorang bukan Melayu yang tidak beragama Islam menyandang jawatan Perdana Menteri di negara ini seharusnya menyemak kembali pegangan Islam masing-masing.

Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya berkata, ini kerana, tindakan tersebut dikhuatiri menyimpang daripada ajaran Islam yang mahukan umatnya supaya menyokong individu seagama menjadi pemimpin utama negara.

"Sebagai umat Islam, kita perlu menyokong individu Islam sebagai pemimpin utama seperti di negara ini, Perdana Menteri seharusnya datang daripada orang Melayu beragama Islam," kata beliau pada sidang akhbar, di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kecenderungan segelintir umat Islam menyokong usaha pihak tertentu yang mahukan Perdana Menteri dalam kalangan bukan Melayu.

Ia ekoran kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh bahawa beliau akan terus berjuang bagi memastikan seorang bukan Melayu menyandang jawatan Perdana Menteri.

Menurut Juanda, perkara tersebut seharusnya dipandang serius kerana ia melibatkan soal agama, malah keputusan Dewan Ulama Pas menentang sebarang usaha untuk melonjakkan dalam kalangan bukan Melayu atau bukan Islam menerajui negara ini perlu membuka mata ramai pihak.

"Pas secara keseluruhannya perlu membuat pendirian, dewan ulamanya secara jelas menentang kenyataan Karpal dan langkah itu selari dengan pendirian Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dan ulama-ulama di seluruh dunia bahawa sesebuah negara yang majoritinya umat Islam perlu ditadbir oleh pemimpin utama beragama Islam.

"Wajarkah sesuatu pihak bersandarkan perjuangan Islam terus menyokong kumpulan secara jelas membawa agenda menjatuhkan kepimpinan dalam kalangan orang Islam sendiri," tegasnya.

Sumpah Demi Allah..! Video Ini Terbaeekk.., Penjilat Anwar Akan Bertaubat Selepas Menonton Nie...

Posted: 26 May 2012 07:30 PM PDTtun faisal dot com

Posted: 27 May 2012 01:36 PM PDT

tun faisal dot com


#HariBelia2012 kerajaan BN dan #HariBeliaPR

Posted: 27 May 2012 03:05 AM PDT


Kalau ajak merusuh budak-budakPR suka la... dasar pembuat kacau!
http://www.penembak-tepat.com/2012/05/haribelia2012-hbn2012-kerajaan-vs-hari.html

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 27 May 2012 01:32 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


TUDIAA!! Tempahan Gadis 3 dalam 1, Teman, Jalan dan Seks!!

Posted: 27 May 2012 10:11 AM PDT

Hiasan semata
Mereka didakwa model yang memperagakan pelbagai fesyen pakaian di pentas tempatan. Masih muda, cantik dan seksi, 'model' terbabit juga didakwa boleh diupah sebagai gadis pengiring untuk menemani lelaki tempatan atau pelancong asing dengan bayaran RM450 sejam.

Khidmat gadis pengiring terbabit diuar-uarkan melalui e-mel yang dihantar secara rawak dan dikirim berulang kali kepada sesiapa saja.

Kebanyakan lelaki, terutama pelancong dan ahli perniagaan asing yang memerlukan teman sepanjang berada di negara ini pasti tertarik dengan tawaran itu, terutama apabila diberitahu gadis terbabit sebenarnya 'serba guna' — boleh dibawa ke mana saja, sama ada sekadar peneman ke pusat hiburan dan pelancongan atau terus ke bilik tidur.

Khidmat 'tiga dalam satu' ditawarkan sindiket yang beroperasi di beberapa bandar raya di seluruh negara terbongkar hasil siasatan wartawan Metro Ahad selepas didedahkan seorang pembaca yang hanya mahu dikenali sebagai Razmi, 30.

Razmi berkata, sindiket itu terlebih dulu mengumpan lelaki hidung belang dengan menghantar e-mel yang turut memaparkan gambar gadis cantik dan seksi yang didakwa model dengan aksi mengghairahkan.


McTheory:
Ingat minuman segera saja 3 dalam 1, rupanya gadis pun ada jugak.. ishh ishh..

PANASS!! Padan Muka Ambiga?? - Ustaz Fathul Bari

Posted: 27 May 2012 03:12 AM PDT


Siapa yang mulakan dulu? Sekarang ni terima dan rasanya akibatnya apabila privacy kita diganggu oleh orang luar.. rasanya lepas ni nak buat demo lagi ka? hahaha..

TUDIAA!! Apabila Adun Dap Mahu Pancung Kepala Orang!! #Dapigs

Posted: 27 May 2012 12:12 AM PDT


Ng Paik Kheng mungkin nama yang kurang dikenali. Dia bukan bintang filem, bintang sukan pun bukan, tapi ada sesuatu mengenai dirinya yang akan menjadikannya popular – walaupun bukan dalam skop popular seperti mana membabitkan artis dan selebriti ternama.

Dihikayatkan bahawa Ng Paik Kheng ada hubungan terlarang dengan seseorang. Siapa orang itu penulis tidak tahu tapi hubungan terlarang itu menyebabkan ADUN Kota Laksamana dari DAP, Betty Chew begitu terganggu dengannya, sehingga sanggup mengambil tindakan sendiri dengan 'mengacau' wanita tersebut. Khabarnya, bukan mengacau yang biasa ni, tapi ada sentuhan fizikal juga.

Isu ini sudah menjadi perbualan panas dikalangan inner circle DAP yang rapat dengan Betty Chew.

Asalnya, kita tidaklah berminat dengan masalah apa Betty Chew dengan perempuan tersebut. Tapi sebab ia membabitkan orang politik, maka kita wajiblah mengambil tahu hal yang sebenarnya. Orang politik ni macam orang seni juga, privasinya tu milik rakyat sebab yang meletakkan mereka di puncak kuasa pun rakyat juga.

Lebih-lebih lagi bila dah masuk bab-bab kaki tangan naik ni, sudah tentulah rakyat perlu tahu, paling tidak, apa hal sebenarnya yang berlaku?

Itu satu hal, satu hal yang lain ialah bila maklumat yang kita terima mengatakan, jentera propaganda DAP bersungguh-sungguh untuk menafikan kewujudan perempuan ini. Sehingga ke satu tahap, penulis dimaklumkan gambar dan nama Paik Kheng ini ditukar untuk mengelak identiti sebenarnya dari diketahui orang ramai.

Tapi kita pun hebat juga, kita ada gambar dan nama yang sebenarnya.

Kesungguhan ini semualah yang mencetuskan tanda tanya yang lebih besar. Mesti ada sesuatu yang besar cuba ditutup dari pengetahuan ramai. Sebab, kali terakhir 'kesungguhan' sama digerakkan jentera propaganda DAP ialah ketika salah seorang anak Ketua Menteri Pulau Pinang dikaitkan dengan cubaan meraba buah dada seorang pelajar perempuan di Pulau Pinang.

Pokok pangkalnya, jentera propaganda DAP tidak akan bersungguh seperti ini kalau kes itu tidak serius dan boleh menjejaskan parti tersebut.

Justeru, penulis rasa, wajiblah untuk Betty Chew tampil dalam satu sidang media khas untuk menjelaskan hal ini kepada umum. Betulkah dia ada 'mengacau' perempuan tersebut seperti mana yang digambarkan di atas. Sebab kalau ada berlaku kejadian seperti itu, rosaklah imej DAP selama ini yang berbangga dengan konsep akauntabiliti dan intergritinya.

Mana boleh letak undang-undang di tangan sendiri, Betty Chew sepatutnya tahu ini. Kalau ada kesalahan Paik Kheng ini yang menyalahi undang-undang, laporkan pada polis supaya tindakan sewajarnya dapat diambil. Penulis rasa, ramai orang dalam DAP yang boleh menasihatkannya tentang undang-undang, kot kotlah kalau dia tak faham.

Lainlah kalau kesalahan Paik Kheng ini tidak ada kaitan dengan undang-undang tapi lebih kepada peribadi?

Apa pun kita tak berminat nak bincang soal ini dari sudut kesensasiannya, walaupun kalau nak diikutkan, itulah yang menarik sekali dalam politik ini. Kita cuma mahu tahu bagaimana perbuatan yang melanggar undang-undang ini dilakukan oleh seorang penggubal undang-undang, walaupun diperingkat negeri.

Hari ini negerilah, besok lusa mungkin parlimen pula. Perkara ini bukan mustahil berlaku dalam DAP, yang hanya dikawal dan dikuasai beberapa kerat pemimpin dari kalangan keluarga tertentu sahaja, sejak dulu hingga sekarang.

Apalah rupanya nanti kalau penggubal undang-undang sendiri pun langgar undang-undang?

Wak Jawa Bernam mendedahkan isu ini di SINI.McTheory:
Jadi undang-undang rimba la namanyaa..

GEMPAR!! Sabotaj UMNO membuatkan Anwar Kemalangan?

Posted: 26 May 2012 09:12 PM PDTAnwar ditimpa kemalangan?

Berita yang baru diterima, malang sungguh nasib Anwar Ibrahim, kerana kereta yang dinaiki beliau terbabit didalam kemalangan di KM 56.2 Lebuhraya Senai-Desaru yang nyaris meragut nyawanya sendiri.

Sebelum kejadian , Anwar mengamuk di majlis ceramahnya sendiri, akibat yang mendengar ceramahnya hanyalah kerusi yang dibiarkan kosong akibat penduduk berpakat beramai-ramai meninggalkan majlis.

Ceramah yang sepatutnya berakhir jam 12 malam setelah mendapat permit kebenaran berceramah hanya berlalu hanya kira-kira lebih kurang sejam sahaja. Ternyata Anwar semakin binggung kerana niatnya untuk mengucar kacir kubu kuat UMNO di Johor semakin tipis.

Kehadiran tidak sampai 80 orang semakin menyakitkan kepala Anwar,itu pun yang mengikut ceramahnya terdiri dari orang luar dari rombongannya sendiri. Alahai Anwar semakin pandir kerana rakyat kian menolaknya.

Ramainya…..5 ribu cecah.. divided by 100

Ternyata ceramahnya di Kg Ghani Othman, Johor meninggalkan luka yang mendalam dan semakin serik Anwar ingin berceramah disana.

pedih..pedih..pedih

Sikap Anwar hanya membiarkan pemandunya yang cedera ringan terlantar beberapa jam di tepi lebuhraya kerana beliau ingin bergegas balik ke Kuala Lumpur semula menunjukan Anwar seorang yang tiada hati perut.

Sumber

FULLAMAKK!! Video Kj dan Razali Bikin Awie Susah Hati!! @KhairyKJ @RazaliIbrahim #BeeAntBlues #HBN2012

Posted: 26 May 2012 07:12 PM PDT


Tudiaa.. bila Ketua Pemuda bersama timbalan ketua pemuda layan lagi terima kasih dari Awie.. habis la Awie lepas ni, kena cari job lain. he he..

PANASS!! Fuyoo.. Cun cun Awek Kat Putrajaya!! #HBN2012 #BeeAntBlues

Posted: 26 May 2012 05:48 PM PDT

Semalam Mc bersama teman berjalan lagi untuk mencari benda yang menarik di Himpunan Jutaan Belia. Kami pun terdetik untuk singah ke tempat 'Chinese Culture Village'. Memang menarik tempatnya, tapi apa yang lebih menarik pada masa tu, ada pertunjukkan Ratu Kebaya Malaysia.. wow.. Ramailah jejaka-jejaka yang berkumpul untuk melihat di dara jelita.

antara ratu kebaya yang cunn

alamakk..

piiweettt..


Fuuyoo.. cerah mata bila tengok benda-benda cantik ni, dalam letih-letih boleh jadi segar balik. he he.. Kalau tak salah Mc, Ratu Kebaya ada booth khas di Chinese Culture Village, kalau rasa nak wusya-wusya datang la sini. Tempatnya menarik.. ala-ala China Town.

Hari ini hari terakhir.. jangan lepaskan peluang.. mari mari mari...


McTheory:
Segak-segak laa.. anak sapa agaknya.. heh..