Selasa, 23 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


yeopPERAK

Posted: 23 Oct 2012 01:48 PM PDT

yeopPERAK


Hidup kadang-kadang dalam sepi

Posted: 22 Oct 2012 11:19 PM PDT


Biar aku begini hidup dalam sepi kerana bagiku sepi itu adalah amat indah. Biarpun aku sunyi namun sunyi itu adalah ciptaan aku sendiri, dan tiada siapa-siapa yang akan terluka. Aku tidak sanggup lagi untuk terluka.  Cukuplah dengan apa yang aku alami selama ini. Biarlah mereka berkata aku mungkin hidup dalam dunia angan-anganku. Biarlah... sekurang-kurangnya aku tidak menyakiti hati insan lain yang suci.  

kadang-kadang aku rasa letih nak memahami orang sedang orang tidak memahami aku. mungkin ini anugerah Allah untuk aku, seakan-akan aku dapat memahami perasaan orang lain dan membaca fikirannya. kadang-kadang nak orang layan aku macam tu jugak. tapi bila fikir balik, ini ada kebaikan dan keburukannya bukan? 

kadang-kadang penat bila hanya tahu janji, tapi tidak menepati. sedang aku orang yang berpegang pada janji.

kadang-kadang penat bila hanya kita yang memberi, tapi orang lain hanya tahu menerima. sedang ucapan terima kasih itu lebih berharga daripada sebuah hadiah.kadang-kadang penat bila hanya kita yang menyayangi sedang orang lain disayangi.


bila fikir balik....mungkin kerana sesuatu, janji sukar untuk ditepati.mungkin kerana mengharapkan insan, kita lupa pahala keikhlasan milik Allah.mungkin kerana terlalu menyayangi sehingga tidak sanggup melepas pergi.kita memahami orang lain, sukar untuk orang lain memahami diri kita..Kadang-kadang kita yang terlalu menjaga hati insan lain sehingga hati sendiri yang terluka..

Manusia selalunya mengharapkan pasangannya sempurna,walhal dalam tidak sedar dirinya juga banyak kekurangan..Jangan saling menyalahkan antara satu sama lain, tetapi berusahalah memperbaiki kelemahan diri yang ada..Alangkah indahnya jika kita mendapat pasangan yang saling memahami antara satu sama lain, kerana bicara dari hati ke hati itu punya magik yang tersendiri..

Andai ku pergi, pergi ku tidak akan kembali lagi.  Sekali aku melangkah akan ku cuba untuk tidak menoleh kembali.  Aku harus kuat dan tabah. Dewasa mengajar aku untuk menilai.  Tidak mahu aku ulangi kesilapan dulu yang mana telah melukai hati ramai insan yang tidak berdosa. kadang-kadang, sometimes...


"kadang-kadang itu mungkin akan membuat kita tersenyum apabila difikirkan..."

Cucu Tok Selampit

Posted: 23 Oct 2012 01:32 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Zuraidah "Mak Lampir" Gunakan Pemandu Teksi Tak Berdisiplin Pula Untuk Berdemo

Posted: 23 Oct 2012 04:48 AM PDT

Semakin dekat PRU13, semakin banyak pihak dipergunakan oleh Pakatan Haram untuk mengugut Kerajaan dengan permintaan-permintaan yang tidak masuk akal. Terbaru, tidak sampai 100 pemandu teksi Lembah Kelang yang mengelarkan diri mereka sebagai Gerakan Tuntutan Pemandu Teksi Malaysia (TEKSI) dengan didalangi oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida " Mak Lampir" telah memberikan kata dua kepada Kerajaan untuk menunaikan permintaan-permintaan mereka dalam kadar segera. Kalau tidak, mereka akan mogok setiap minggu setiap Sabtu dan akan menyokong Pakatan Haram serta memburuk-burukkan Kerajaan kepada penumpang-penumpang teksi yang menggunakan perkhidmatan teksi mereka.

Kita sedia maklum bukan semua pemandu-pemandu teksi yang merupakan penyokong Kerajaan. Dalam mereka merembat segala bantuan Kerajaan kepada pemandu-pemandu teksi terutama bantuan terbaru   iaitu insentif hampir RM35 juta untuk pemandu teksi di seluruh negara melalui program Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1MA), mereka tetap tidak bersyukur. Kita tidak salahkan Mak Lampir dan Pakatan Haram. Mereka ini bijak memperdayakan Rakyat minoriti yang cuba mengambil peluang atas sikap terdesak Pakatan Rakyat untuk meraih undi. Namun kita terkilan dengan sikap segelintir pemandu teksi yang malas bekerja, suka berjudi dan menipu pelanggan.

CTS agak tersenyum membaca tuntutan-tuntutan kumpulan pemandu-pemandu teksi yang dipergunakan oleh Mak Lampir ini. Antara tuntutan mereka adalah merangkumi penghapusan kadar bunga atau cukai kenderaan, pembelian teksi buatan Malaysia dimansuhkan, membenarkan penggunaan teksi selain dari Proton untuk teksi bandar kerana kos pembaikan dan ketahanannya kurang memuaskan serta kadar harga meter dikaji semula, menuntut kerajaan supaya mengkaji semula kemudahan perkhidmatan bas Go KL, memansuhkan kaunter teksi berkupon yang telah membebankan penumpang dengan bayaran tambahan, menubuhkan badan yang menjaga hak pemandu teksi dan memberi pinjaman untuk pembelian rumah dan sebagainya.

Hebat betul permintaan mereka ini seolah-olah nasib mereka sahaja yang perlu dibela oleh Kerajaan. Apakah kemudahan-kemudahan yang mereka minta ini adalah berjajaran dengan khidmat yang mereka berikan kepada masyarakat dan Rakyat Malaysia selama ini. CTS pernah membuat liputan mengenai pemandu-pemandu teksi sebelum ini dan membuat posting di dalam blog ini. Kesannya, banyak komen-komen negatif yang diberikan oleh pembaca-pembaca CTS. Apakah masalah yang ditimbulkan oleh memandu-pemandu teksi seperti tidak mahu menggunakan meter, mengenakan tambahan yang terlampau tinggi, tidak mahu mengambil penumpang dan bermacam masalah lain akan selesai sekiranya Kerajaan menurut kemahuan mereka di atas?

UFB Beri Amaran Kepada Chua Soi Lek & Karpal Singh - Siapa Kata UMNO Bertolak Ansur Hal Islam?

Posted: 22 Oct 2012 07:51 PM PDT


Sebelum ini juak-juak Pakatan Haram berkokok mengatakan bahawa UMNO tidak berani menegur Chua Soi Lek, Presiden MCA, berkenaan campurtangan beliau di dalam urusan dan hal ehwal Agama Islam. Ulama Muda UMNO dan juga CEO ILMU, Ustaz Fathul Bari Jahya, ketika di dalam kuliah ilmu " Bicara Orang Muda" di Dewan Platinum Politeknik Merlimau Melaka, pada hari Ahad, 21 Oktober 2012, telah menegaskan kepada pemimpin bukan Islam supaya biarkan isu-isu Islam di selesaikan oleh orang-orang Islam. Beliau meminta agar mereka jangan komen jika mereka tidak faham isu yang berkaitan dengan Islam. Tambahan beliau, ini adalah perkara yang sangat sensitif kepada kita, Umat Islam. Mesti tonton penjelasan UFB di dalam video di bawah:

Duke of UMNO

Posted: 23 Oct 2012 01:02 PM PDT

Duke of UMNO


PAS ANIAYA JEMAAH HAJI DI MALAYSIA TAHUN INI..!!!

Posted: 22 Oct 2012 08:18 PM PDT

haji

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT apabila jemaah haji dari Malaysia dilaporkan telah berlepas ke Tanah Suci Mekah baru-baru ini dan termasuk hari ini dianggarkan puluhan ribu jemaah kita telah menjadi tetamu Allah di sana.

Bukan mudah untuk mendapatkan status "tetamu Allah" di Baitullah Al-Haram. Kadang kala, meskipun mempunyai wang berjuta ringgit pun, namun tidak diberikan hidayah serta lorongan mudah dari Allah, tak mungkin kita dapat hadir ke sana sebagai "tetamu"Nya.

Pun begitu, nampaknya kali ini kuota jemaah haji dari Malaysia khabarnya telah ditetapkan seramai 28 ribu orang iaitu kira-kira 1 peratus dari jumlah rakyat di negara ini.

Sebenarnya, Kerajaan Arab Saudi telah memberikan kelonggaran pada tahun-tahun sebelum ini di mana jumlah jemaah haji dari Malaysia diberikan keistimewaan lebih dari 1 peratus.

Bagaimanapun, setelah puak-puak PAS membawa politik jijik mereka masuk ke Masjidil Haram dengan merakamkan gambar mereka memakai baju Bershit di sana, Kerajaan Arab Saudi terpaksa mengetatkan kuota haji tersebut.

Difahamkan bahawa tindakan tersebut adalah berpunca dari puak-puak yang berkiblatkan politik dan "bertuankan" Ambiga itu telah mencemar kesucian Tanah Suci Mekah di mana ia tidak dapat diterima sama sekali oleh pihak berkuasa di sana.

Inilah jadinya bila terlalu taksub berpolitik sehingga menjejaskan niat umat Islam di negara ini untuk menunaikan rukun Islam kelima itu.

Kerana terlalu mengagung-agungkan tokoh LGBT yang tegar mengancam akidah umat Islam di Malaysia, puak-puak PAS sanggup mencemarkan rumah Allah dan melanggar undang-undang yang ditetapkan oleh Kerajaan Arab Saudi.

Meskipun tidak menjejaskan hubungan diplomatik dua hala di antara Kerajaan Malaysia dan Arab Saudi, namun kesannya jelas terasa apabila jutaan umat Islam di negara ini terpaksa berbaris panjang untuk menunggu saat menjadi tetamu Allah.

Paling menyedihkan ialah apabila saya mendapat tahu bahawa ramai puak-puak PAS dan PKR yang diarahkan oleh kepimpinan parti masing-masing untuk membatalkan ibadah mereka untuk menunaikan haji kali ini.

Khabarnya, pucuk pimpinan PAS dan PKK bimbang sekiranya PRU ke-13 akan diadakan pada musim haji dan para penyokong mereka yang ke Tanah Suci tidak dapat mengundi parti pembangkang pada hari mengundi kelak.

Saya tidak tahu fatwa ulama mana yang mereka gunapakai atau mazhab mana yang mereka ikut untuk mendahulukan urusan duniawi berbanding mengutamakan rukun Islam yang dituntut di dalam agama kita.

Apakah dengan berkiblatkan Anwar dan Nik Aziz itu akan mampu membawa mereka ke syurga milik Allah SWT?

Agak menyedihkan apabila kita meneliti senario yang jelas merugikan umat Islam di negara ini hanya disebabkan oleh kebobrokan dan kebodohan parti-parti politik pembangkang. Namun apakan daya, mungkin mereka begitu tandus untuk mendapat hidayah dariNya.

Pun begitu, saya mengucapkan tahniah kepada 28 ribu jemaah haji Malaysia yang bakal menunaikan ibadah mereka di tempat kelahiran Rasulullah SAW dan tempat lahirnya Islam sehingga tersebar ke negara kita ini.

Sesungguhnya saya sedih kerana tidak terpilih sebagai tetamu Allah kali ini dan merujuk kepada sumber Tabung Haji, saya terpaksa menunggu pada tahun 2054 untuk berkunjung ke Mekah untuk menunaikan rukun Islam kelima itu.

Saya tidak tahu sama ada umur saya cukup panjang untuk menanti saat tersebut dan sungguh saya cemburukan jemaah haji yang terpilih untuk menjadi tetamu Allah di Tanah Suci Mekah. InsyaAllah saya akan ke sana suatu hari nanti…

Sumber: Mykmu.net

LAWAK PAGI INI...ANWAR MENANGIS BILA SEBUT PASAL BAJET...!!!

Posted: 22 Oct 2012 06:15 PM PDT


Anwar kata Bajet 2013 bazirkan wang rakyat...

Masalahnya, membazir wang rakyat ke bila Kerajaan BN bagi duit kat rakyat?

Yang dia suruh Khalid beli bas untuk dia makan angin pusing Malaysia tu tak bazir duit rakyat ke?

Yang dia naik jet peribadi pegi Labuan, Sabah dan Sarawak tu tak membazir ke?

Yang dia pegi tinggal jam tangan Omega kat bilik China Doll tu tak bazir ke??? Heh!

PEJUANG BANGSA

Posted: 23 Oct 2012 11:55 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Indonesia guna lagi pemain natrulisasi kalahkan Harimau Malaya !

Posted: 23 Oct 2012 10:30 AM PDT
Menjelang Piala AFF Suzuki  2012  tidak lama lagi, semua pasukan sibuk melakukan persiapan  mantap termasuk Juara Bertahan Malaysia .  Datuk Rajagopal dalam akhbar hari ini  sudah mendapat bayangan 22  pemain yang akan beliau pertaruhkan untuk pertahankan piala kebanggaan Asia Tenggara ini .


"Kita turun sebagai juara bertahan dan sasaran kita memang untuk mempertahankan kejuaraan. Tapi ia bukan sesuatu yang mudah kerana pasukan lain juga membuat persiapan rapi dan semakin meningkat.

Sebelum itu , Malaysia  akan menyertai  perlawanan persahabatan kelas A  dengan Vietnam di Hanoi 3 November ini. Malaysia akan bertemu Thailand (7 November di Chiangmai) dan Hong Kong (14 November di Kuala Lumpur) sebagai persiapan terakhir sebelum perlawanan pertama Kumpulan B bertemu Singapura pada 25 November.Senarai 35 pemain Malaysia

Mohd. Azmi Muslim dan Irwan Fadzli Idrus Ahmad Shakir Md Ali ,Ahmad Hazwan Bakri, Mohd. Affize Faisal Mamat , Mohd. Izham Tarmizi Roslan. Khairul Fahmi Che Mat, Mohd. Shakir Shaari, Norshahrul Idlan Talaha. S. Subramaniam dan Nik Shahrul Azim Abdul Halim,Amri Yahyah Amiridzwan Taj Tajudin, Aidil Zafuan Abdul Radzak, Zaquan Adha Abdul Radzak ,Christie Jayaselan ,Safee Sali, Safiq Rahim, Ahmad Fakri Saarani, Yong Kuong Yong, Azamuddin Akil dan Baddrol Bakhtiar , Norazlan Razali ,  Farizal Marlias.Mahalli Jasuli, Mohd. Fadhli Shas, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Gary Steven Robbat.


Arthur Irawan 

GPB juga dikhabarkan pasukan musuh tradisi , Indonesia telah mendapatkan khidmat pemain naturalisasi mereka, Arthur Irawan & Tonny Cussel , Stefano Lilipaly & Johny Van Vuekering  utk menghadapi Piala AFF 2012. Arthur Irawan berumur 19 tahun.

 Arthur seorang pemain dlm pasukan Espanyol U-19 yg bermain di posisi bek kanan manakala Tonny Cussel pula merupakan seorang pemain dalam salah satu pasukan di Liga Belanda. Nama-nama besar bintang Garuda seperti Bambang Pamungkas, Patrick Wanggai , Elie Aiboy , Irfan Bachdim juga turut tersenarai dalam 35 pemain terakhir untuk ke Piala AFF.

Johnny Van Vuekiring 

Tonny Cussel 

 Stefano Lilipaly 


Senarai  35 pemain timnas yang didaftarkan ke AFF adalah :

GK : Samsidar, Wahyu Tri Nugroho, Endra Prasetya.

Defender : Hengky Ardiles, Hamdi Ramdan, Wahyu Wijiasntanto, Diego Michels, Fahruddin, Valentino Telaubun, Novan Setya Sasongko, Nopendi, Hamka Hamzah, Yericho Cristianto.

Midfield : Ellie Aboy, Vendri, Taufiq, Oktavianus Maniani, Hendra Adi Bayauw, Jajang Paliama, Rasyid Assyahid Bakri, Firman Utina, Ahmad Bustomi, Stefano Lilipaly, Alfin Tuasalamony.

Striker  : Irfan Haarys Bachdim, Samsul Arif, M Nur Iskandar, M.Rahmat, Bambang Pamungkas, Patrich Wanggai, Cornelis Gedy, Andik Vermansyah, Johny Van Beukering, Syamsir Alam, Yandi Sofayan Munawar.


Walaupun ramai mana  pemain natrulisasi Indonesia, harus kita ingat bahawa bola sepak adalah permainan berpasukan . Kita sebenarnya  harus rasa bangga walaupun menggunakan pemain tempatan , tetapi kita boleh  memperoleh kejayaan .Negara korup jika PAS perintah ikut Ayatullah

Posted: 23 Oct 2012 09:00 AM PDTPas digesa tidak menjadi seperti pemerintahan Ayatullah Khamenin di Iran sekiranya berjaya memerintah Putrajaya kelak. Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, kalau ada yang bermentaliti bahawa orang agama yang berkuasa tidak boleh ditegur, negara akan menjadi lebih korup dari sekarang.

 "Saya rasa ini satu masalah dalam Pas, masalah sekarang ini Pas belum menjadi pemerintah, tetapi kalau kita tidak bahas hari ini, kita akan jadi seperti Iran, yang mana pemimpinnya Ayatullah tidak boleh ditegur dan disentuh. "

Kalau kita tidak hati-hati terutamanya parti politik termasuk Pas... kalau mereka naik (menjadi pemerintah) dengan mentaliti orang agama tidak boleh disentuh, ditambah dengan isu pemimpin dan tokoh agama itu ada kuasa pula, kita akan menghadapi negara yang lebih korup daripada apa yang berlaku sekarang," katanya ketika menjawab soalan dari moderator Dr Mazlee Malik berhubung sejauh mana beliau melihat pemimpin ulama Pas yang tidak boleh ditegur.

 Menurut Asri, keadaan itu perlu dihapuskan sejak dari awal sebelum berlaku apa-apa perubahan politik. Sementara itu, beliau turut mendakwa ada budaya mengampu dengan wang yang dibawa Umno masih subur sehingga golongan ulama turut hanyut

. "Kalau kita tidak keluar dari budaya ini, parti pemerintah akan datang akan ikut rentak yang sama. Kerana terbiasa dengan masalah 'hulur' ini, apabila pilih pemimpin bukan dengan ketajaman minda dan baik ideanya tetapi soal dia ada duit.

 "Sebab itu orang banyak duit jadi pemimpin, ini yang saya lihat. Saya tidak nafi perkara itu kerana saya kenal ramai di antara mereka. Tetapi perkara ini semakin hari semakin disuburkan, dan inilah peranan ulama untuk memperbetulkan keadaan itu," katanya. Tambah beliau, ulama bukan sekadar membaca nas-nas hadis dan lantik tok kadi, tetapi ulama perlu menegakkan keadilan sosial dalam masyarakat.

Ostazah Abby kata jahil jika tak niat jihad menangkan PAS ??

Posted: 23 Oct 2012 07:01 AM PDT


Apa punya ajaran  la Ostazah Abby ini tweet di twitternya sampai mengajak pencacai PAS supaya berjihad politik .  Jika siapa tiada langsung niat  berjihad , maka matinya dalam kejahilan .

Kerana nak merampas kuasa daripada kerajaan Melayu Islam , Abby mahu pencacai tegar PAS supaya niat berjihad kononnya memenangkan Islam .

Entah apa la ilmu sesat yang diajarkan ostat-ostat PAS ini . Ooo jika orang Melayu  tak bersama  perjuangan mereka , terus dilabelkan mati dalam kejahilan .   Walhal perjuangan mereka itu sebenarnya nak bagi DAP berkuasa & Anwar Ibrahim yang rendah moral itu jadi PM .

Bagi GPB , Ostazah Abby ini masih lagi kurang cerdik dalam politik .. dia ini terima je bulat -bulat apa diajarkan PAS . Kadang -kadang nak tergelak pun ada melihat jawapan2 yang diberikan Abby di ceramah-ceramahnya ....hahaha..


DAP akan kalah kalau bertanding kawasan ramai Melayu !

Posted: 23 Oct 2012 05:48 AM PDT

DAP ada berani ke  nak bertanding di kerusi ramai Melayu ?? ...

GPB yakin Guan Eng tak akan berani punya  letak calon mereka di situ sebabnya mereka adalah parti paling RASIS & CHAUVINIS di Malaysia ini . Untuk rekod  pada PRU 1990   , calon DAP berketurunan  Yeow Yu Beng telah  kalah kepada Dr Ibrahim Saad  dari UMNO/BN di kerusi DUN Seberang Jaya dengan majoriti 5527 undi .

Kalau DAP nak letakkan orang kanannya  Zairil bertanding pun , bukannya di kerusi ramai Melayu tetapi sebaliknya majoriti Cina .  Sebabnya , mereka hanya mempejuangkan kepentingan sebilangan kecil pemimpin DAP saja bukannya rakyat !


Fakta yang Anwar & Pakatan mesti sembunyikan !!

Posted: 23 Oct 2012 02:31 AM PDT
Malaysia adalah negara ke-12 paling berdaya saing bagi menjalankan perniagaan, demikian menurut laporan "Menjalankan Perniagaan" Bank Dunia Edisi 2013. 

Kedudukan itu meletakkan Malaysia mengatasi negara-negara seperti Sweden (ke-13), Taiwan (ke-16), Jerman (ke-20), Jepun (ke-24) dan Switzerland (ke-28). 

Kedudukan terkini Malaysia itu merupakan peningkatan yang memberangsangkan dari tempat ke-18 sebelumnya dan pada kedudukan ke-23 pada 2010 dan ini menunjukkan haluan daya saing yang meningkat sejak empat tahun yang lalu.

 Laporan itu menyatakan peningkatan enam anak tangga di tempat ke-12 pada tahun ini merupakan lonjakan paling tinggi dalam kedudukan daya saing Malaysia. Laporan itu mengkaji 185 ekonomi merentasi kriteria daya saing seperti kemudahan memulakan perniagaan, kelulusan mendapatkan lesen, kecekapan pentadbiran cukai dan kemudahan menjalankan perdagangan rentas sempadan.

 Katanya, Malaysia memperbaiki kedudukan daya saingnya dalam lima bidang menjalankan perniagaan, iaitu Kemudahan Bekalan Elektrik (dari tempat ke-59 ke tempat ke-28); Pendaftaran Hartanah (dari tempat ke-59 ke tempat ke-33); Pembayaran Cukai (dari tempat ke-41 ke tempat ke-15); Perdagangan Rentas Sempadan (dari tempat ke-29 ke tempat ke-11) dan Urusan Permit Pembinaan (dari tempat ke-113 ke tempat ke-96). - BERNAMA

Babak 13 Mei tetap dipaparkan di Tanda Putera !!

Posted: 22 Oct 2012 11:58 PM PDT
GPB ucapkan syabas kepada Kerajaan yang tidak mengendahkan bantahan juak-juak Pakatan terhadap tragedi 13 Mei dipaparkan dalam filem Tanda Putera.  Apa masalah nak ditayangkan semula sebagai teladan dan bahan sejarah ??

 Generasi muda hari ini semakin matang menilai dan sewajarnya mereka perlu sejarah lalu supaya ia tidak berlaku lagi di masa akan datang . Hanya juak2 chauvinis je yang tak  mahu sejarah  tragedi ini tidak diketahui generasi akan akan datang .Filem Tanda Putera yang memaparkan tragedi berdarah 13 Mei 1969 perlu dipaparkan sebagai teladan kepada generasi muda mengenai pentingnya menjaga keharomonian negara. Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz bagaimanapun berkata, filem sejarah seumpama itu perlu dipaparkan dengan cara yang efektif dan realistik.
 "Kementerian berpendapat dengan kematangan pemikiran generasi muda masa kini, filem sejarah harus dipaparkan dengan cara paling efektif dan realistik walaupun ada menyentuh mengenai isu 13 Mei.

 "Paparan sejarah ini begitu penting kepada rakyat Malaysia untuk dijadikan teladan betapa pentingnya keharmonian negara," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa. Beliau menjawab soalan Gwo-Burne Loh (PKR-Kelana Jaya) yang bertanyakan mengapa Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) membiayai filem Tanda Putera terbitan Pesona Pictures yang didakwa membangkitkan isu perkauman 13 Mei 1969. Sementara itu Maglin berkata, dakwaan bahawa filem Tanda Putera mengandungi unsur perkauman adalah bersifat andaian yang dicetuskan terlalu awal sebelum ditayangkan.

 Sutradara filem sepanjang 117 minit itu, Datin Paduka Shuhaimi Baba atau lebih mesra dengan panggilan Shumi sebelum ini dipetik media sebagai berkata, Tanda Putera sebenarnya dibikin khas bagi mengenang jasa dan pengorbanan Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan timbalannya, Tun Dr Ismail.

 Tanda Putera dibintangi barisan pelakon hebat, antaranya Rusdi Ramli (Tun Abdul Razak), Zizan Nin (Tun Dr Ismail), Faezah Elai (Toh Puan Rahah) dan Linda Hashim (Toh Puan Norashikin. Filem hasil kerjasama Pesona Pictures dengan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) serta Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDeC) ini juga menelan kos yang bukan sedikit, iaitu RM4.8 juta termasuk promosi. Filem yang sepatutnya ditayangkan pada 13 September lalu bagaimana terpaksa ditunda tayangannya pada 15 November depan.

Artis sibuk nak masuk TV bukan syurga

Posted: 22 Oct 2012 10:34 PM PDT
"Walaupun ramai orang-orang yang dilahirkan sebagai seorang Islam dan dididik dengan agama Islam, namun apabila negara tidak dipimpin mengikut garis panduan Islam, kehidupan Islam itu tidak dapat dilihat dengan jelas dan manusia hidup hanya mengikut 'arus semasa'.

"Saya tahu banyak perkara yang halal dan haram tapi kerana saya leka dengan dunia saya, dunia hiburan jadi saya tak ambil berat (tentang hahal dan haram),

"kalau dulu saya tahu memang setiap yang hidup akan mati, tetapi saya tidak merasa takut kepada mati, saya (hanya) rasa kalau mati...matilah, macam tu je..."luah Abby Abadi.

Oleh itu, katanya, apabila beliau mendapat hidayah dan mula 'berhijrah' beliau telah dipanggil oleh pihak PAS untuk bekongsi pengalaman bagaimana beliau menukar haluan hidupnya.

Namun begitu, katanya, beliau tidak mahu dan menolak kerana takut tidak dapat menerima sebarang tawaran untuk 'masuk TV' sekiranya bersama dengan 'pembangkang'.

"Bila saya balik ke Malaysia dari menunaikan umrah selepas penghijrahan, tiba-tiba saya mendapat panggilan daripada pihak PAS suruh kongsikan pengalaman penghijrahan itu,

"mula-mula saya tak nak, sebab kalau berlakun dan bernyanyi, kalau artis bersama pembangkang memang dah tak boleh masuk TV...."

"orang berkejar-kejar nak masuk syurga, saya (artis) sibuk nak masuk TV.., kata Abby lagi.

Beliau berkata demikian ketika 'berceloteh santai di khalayak' bersama orang ramai di Madrasah Darul Ihsan, Titian Baru Bukit Payong dekat sini pada Sabtu lalu.

Menurutnya, banyak perkara yang beliau tidak sedar dan tidak tahu pada waktu dahulu, tetapi mengetahui dan memahaminya apabila menyertai PAS dan menjalani tarbiyah dalam PAS.

Antaranya adalah, kata beliau, politik dan agama yang dipisahkan dan tanggapan umum yang mengatakan bahawa PAS adalah parti yang sesat.

"Saya rasa sesuatu yang sangat rugi (kerana) sekarang baru saya tahu apa yang PAS perjuangkan, selepas berhijrah Allah aturkan saya untuk bersama jamaah PAS..

"Allah punya kuasa, apabila saya nak dengan agama Allah, saya (jadi) faham banyak benda (dan) saya faham apa erti perjuangan yang sebenarnya (dan) apa yang PAS perjuangkan,"jelasnya.

Justeru itu, kerana Allah, Abby yang nama sebenarnya adalah Arbaiyah Abdul Manan, mengakui bahkan beliau mahu semua orang tahu bahawa, PAS adalah satu-satunya parti dalam negara Malaysia yang memperjuangan agama Allah berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah. - BO

Anwar boleh penjarakan Najib bila berkuasa ??

Posted: 22 Oct 2012 06:30 PM PDTOrang kalau dah gila nak berkuasa , macam-macam benda dia nak janji & tabur .

Apa kejadahnya Anwar ni sampai cakap bahawa  diri  & kerajaan PR  ada hak samada memenjara Datuk Seri Najib Razak atau tidak  ?  Undang-undang apa hang cakap ni ?? Undang-undang Anwar Ibrahim Cherok Tok Kun ka ?

 Di  ceramah2  dok temberang kat pencacainya bahawa jika PR perintah Putrajaya akan perbaiki & reform  sistem kehakiman & undang-undang Malaysia , tapi rupanya dia nak berkuasa ke semuanya sampai boleh hantar Najib ke penjara.

Pemimpin macam ini ka kita nak angkat dia jadi PM ?? Memang lingkup la Malaysia ini kalau terlepas ke tangan mereka ..JOHOR, 21 Okt: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi jaminan bahawa Pakatan Rakyat tidak akan memenjarakan Datuk Seri Najib Razak jika berkuasa kelak, sebaliknya melantik beliau sebagai 'duta di Mongolia'.

 "Kita jangan ada pemikiran untuk menghumbankan Najib dalam penjara, kesian dia. Kita kena beri ajaran yang adil kepada beliau dengan memberikan kedudukan yang paling penting - Keadilan Daily.

Pencacai PAS tergamam Najib bantu pengajian Pondok !!

Posted: 22 Oct 2012 05:00 PM PDT
Perkembangan dan masa depan institusi pengajian pondok di Negara ini akan bertambah kukuh berikutan pembentukan Yayasan Pembangunan Pondok 1Malaysia (YPP1M).

 Idea cetusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga penaung YPP1M itu, membolehkan organisasi berkenaan berfungsi sebagai pertubuhn bukan kerajaan (NGO) yang memayungi semua institusi pondok dan mengenal pasti potensi serta masalah institusi itu.

 Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata ia juga bagi mengubah persepsi sesetengah pihak yang menyifatkan pengajian pondok sebagai mundur dan tidak berkembang.

 Kikis imej negative "imej pelajar pondok sebagai kelas kedua, golongan taksub serta pelampau mesti dikikis kerana ia amat bertentangan dengan kewujudannya selama ini. "

selain itu, matlamat utama YPP1M ialah mengiktiraf sumbangan institusi pondok terhadap pembangunan pendidikan agama selain bagi menghargai jasa ulama, tok guru dan tok mudir melahirkan generasi mahir ilmu agama," katanya pada sidang media, di dini, semalam.

Hadir sama Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah YPP1M, Juhaidi Yean Abdullah serta Ahi Lembaga Pemegangnya, iaitu Penasihat Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut; Felo Kehormat Institut Pemikir dan Tamadun Islam Amtarabangsa (ISTAC), Prof Dr Uthman El- Muhammady serta Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan Jabatan Agama Islam Pahang, Badli Shah Alaudin.

 PM lancer YPP1M Bancian YPP1M dari Ogos hingga September lalu mendapati ada 110 pondok berdaftar di Negara ini yang dijangka bertambah selepas pusingan kedua bancian dilaksanakan tidak lama lagi.

Mashitah yang juga Penasihat YPP1M, berkata antara aktiviti awal yayasan itu ialah mewujudkan pangkalan data institusi pondok dan dimasukkan dalam direktori untuk akses orang ramai yang akan sentiasa dikemas kini bagi memudhkan masyarakat khususnya ibu bapa mendapatkan maklumat mengenai institusi berkenaan.

Perdana Menteri dijadual melancarkan YPP1M bersama laman web yayasan itu pada 8 November ini di Masjid Taman Bukit Indah, Ampang yang dijangka dihadiri 400 pelajar pondok, selain menyampaikan Anugerah Tokoh Pondok 2012 kepada tiga ulama serta Anugerah Pondok Contoh 2012 kepada tiga pondok terpilih.


** Apa lagi pencacai PAS nak kata .. pengajian pondok diangkat martabatnya oleh Najib & kerajaan BN  seperti ini   tak bela agama Islam lagi ??   Ke kena ikut ayat Nik Aziz pasal dok ada kebangsaan lagi di UMNO ??  

Nak harap PAS bela pengajian pondok ? lihat sendiri lah betapa uzurnya masjid di sana , apatah lagi nak bantu sekolah pondok ...

Tasha Shilla berang orang sensitif sangat baju lambang salib !

Posted: 22 Oct 2012 11:30 AM PDT
 Aktres Tasha Shila mempersoalkan kewajaran pihak-pihak tertentu yang menimbulkan cerita adanya simbol salib pada baju yang dipakainya ketika majlis pelancaran tema pakaian 'fairy tale' untuk Anugerah Skrin 2012. Pada majlis itu, beberapa orang artis wanita telah mengadakan peragaan pakaian di atas pentas termasuklah Tasha Shila.

 Dalam peragaan tersebut, Tasha dilihat telah memakai 'dress' labuh rekaan Hazwani Omar dengan jelas menampakkan simbol salib di depannya.

 Dengan 'hadirnya' simbol yang melambangkan agama lain, Tasha dan pereka pakaian itu dilabelkan sebagai insan yang tidak sensitif dengan perasaan umat Islam. Tasha bagaimanapun ternyata terkejut dengan dakwaan sedemikian.

 "Hah?? Memang tak perasan pun dan bagi Tasha memang tak ada apa-apa simbol pun pada baju yang diperagakan Tasha. "Sebagai model, Tasha hanya peragakan baju tersebut dan bukannya terlepas pandang. Pereka fesyen juga ada ketika Tasha memakai baju itu," kata Tasha yang dipetik dari portal OhBulan.

 Tidak mahu mengeruhkan keadaan dan memanjangkan isu ini, Tasha berkata, isu seperti ini tidak seharusnya timbul.

 "Bagi Tasha, pemikiran sesetengah orang yang terlalu negatif dan Tasha berfikiran positif ketika memperagakan baju tersebut. Isu ini tak patut timbul dan Tasha tak mahu komen banyak-banyak," katanya. Bagi Hazwani Omar, dia menjelaskan tiada niat untuk dirinya mereka pakaian dengan bersimbolkan salib. 

Hazwani memberitahu simbol itu tidak wujud sebaliknya juluran ikatan 'hood' dikepala yang dipakai oleh Tasha terjulur ke depan dan telah menyebabkan 'munculnya' simbol salib. Pun begitu, Hazwani akan lebih berhati-hati dalam mereka pakaian selepas ini.

 "Saya memang tak ada niat langsung dan tak pernah terlintas difikiran saya mengenai simbol tersebut. "Sebagai pereka, saya memang menitikberatkan segala rekaan saya dan setiap rekaan saya, saya akan ambil respon dari orang ramai. "Saya akan lebih berhati-hati lepas ini. Apa boleh buat, pemikiran orang lain-lain. Kalau mereka fikir negatif, maka negatif lah yang mereka nampak," kata Hazwani.

MASTER DEDAH

Posted: 23 Oct 2012 11:19 AM PDT

MASTER DEDAH


MAT SABU TENGAH TEGUK ARAK WEH

Posted: 22 Oct 2012 09:05 PM PDT


DIMENSI

Posted: 23 Oct 2012 11:10 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Mat Sabun - 4 tuntutan GRAND FINAL PR

Posted: 22 Oct 2012 11:00 PM PDT


 Politik Harian

Posted: 23 Oct 2012 03:20 AM PDT

Politik Harian


Kit Siang Perjuang Negara Sekular, PAS Bagaimana?

Posted: 23 Oct 2012 02:08 AM PDT


Percubaan Lim Kit Siang untuk memecahbelahkan umat Islam dengan berdegil ingin memaksa tafsiran Negara Sekular terhadap Malaysia meletakkan PAS di dalam dilemma.

Konon, Kit Siang ingin menimbulkan keraguan umat Islam terhadap UMNO dengan mengulangi kenyataan Tunku Abdul Rahman bahawa Malaysia adalah Negara Sekular. Namun, Kit Siang lupa bahawa Tun Mahathir, Tun Abdullah dan Datuk Seri Najib telah menegaskan bahawa Malaysia adalah Negara Islam.

Justeru, jika kenyataan seorang Perdana Menteri perlu diambil kira, kenapakah kenyataan tiga Perdana Menteri lain perlu ditolak?

Lagipun, apakah sesebuah konsep pentadbiran itu boleh dijelaskan dengan hanya satu kenyataan? Sedangkan, yang lebih penting dalam menerangkan konsep pentadbiran adalah dengan melihat kepada perlembagaan serta landskap kehidupan masyarakat secara keseluruhan.

Malaysia adalah Negara Islam berdasarkan hakikat ianya diperintah oleh pemimpin Islam yang tidak menyeru kepada maksiat dan perlembagaan yang tegas mendaulatkan Islam serta kehidupan masyarakat yang bebas beribadah tanpa sekatan. Malaysia juga telah menjadi Negara Islam contoh dan ini diiktiraf sendiri oleh Ulama-ulama tersohor dunia termasuk Syeikh Yusuf Al-Qaradawi.

Maka, bagi Kit Siang menafikan negara ini sebagai Negara Islam menyerlahkan kesungguhan beliau menentang Islam dan ingin mendirikan Negara Sekular.

Persoalan yang timbul dari tindakan Kit Siang ini ialah, apa kata PAS?

Apakah Kit Siang membangkitkan soal ini kerana ingin membantu PAS membina Negara Islam yang sebenar? Tentu sekali tidak, kerana diketahui bahawa Kit Siang dan DAP sentiasa konsisten, terbuka dan tegas menolak sebarang usaha membentuk Negara Islam.

Tidak mustahil Kit Siang sekadar ingin menguji di mana pendirian PAS dalam hal ini. Apakah PAS akan membela kenyataan Kit Siang dengan turut mengakui negara ini adalah sekular atau sebaliknya? Jika ya, apakah PAS akan berikrar untuk mendirikan Negara Islam yang sebenar yang dikatakan tidak mampu dibuat oleh UMNO, atau apakah PAS hanya akan akur dengan DAP untuk memastikan negara ini kekal sebagai Negara Sekular?

Seperti yang dijangka, PAS hanya berdiam diri bimbang tersalah cakap dan ditengking oleh DAP. Sudahnya, PAS hanya mampu bersetuju dengan DAP bahawa negara ini bukan Negara Islam tetapi PAS tidak mampu untuk menolak perjuangan DAP untuk memastikan negara ini menjadi Negara Sekular.

Kini jelaslah bahawa jika Pakatan Rakyat memerintah, Kit Siang akan memastikan bahawa perkara pertama yang akan diisytiharkan oleh kerajaan PR ialah berkenaan Malaysia bukanlah sebuah Negara Islam. Berikutan itu, maka 4 tonggak utama perjuangan DAP akan dilaksanakan sejurus PR mengambil-alih iaitu 'menghapuskan Institusi Raja-raja Melayu' sekali gus 'Rejimen Askar Melayu DiRaja', 'menghapuskan hak istimewa bumiputera' dan 'membuang Islam sebagai agama rasmi negara'.

Bagi mereka-mereka yang naļf dan jahil tentang politik DAP, mungkin tidak tahu bahawa keempat-empat ini adalah objektif utama penubuhan dan perjuangan DAP sejak dahulu sehingga kini dan selamanya.

Justeru, dengan tindakan PAS yang berdiam diri apabila DAP memperjuangkan Negara Sekular, maka tidak salahlah jika kita berkata yang PAS juga telah bersedia mendokong matlamat perjuangan yang sama dengan DAP. Jika masih ada umat Melayu yang mengundi PAS, maka ketahuilah bahawa anda sedang membantu menghapuskan kedaulatan Islam di bumi sendiri.

Ronnie Liu Bawa Masuk Arak

Posted: 22 Oct 2012 09:30 PM PDT


"Masa zaman BN, ada tak 7 Eleven ada beer ? Sejak Ronnie Liu jadi exco kerajaan tempatan, 7 Eleven, Speedmart semua ada beer. Siapa yang bekerja di situ ? Seratus peratus orang Melayu kita, "kata Ayah Pong.

Ayah Pong adalah salah seorang daripada rakyat Selangor yang menerima impak sebaik sahaja Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih kerajaan negeri Selangor. -AIDC

Jawatan MB Kelantan: Dulu Nik Aziz Tolak, Sekarang Tak Puas-puas

Posted: 22 Oct 2012 08:27 PM PDT


Nampaknya tekanan agar Nik Aziz bersara semakin menjadi-jadi. Ramai di kalangan akar umbi PAS sendiri semakin resah dengan kesungguhan Tok Guru mereka untuk kekal berkuasa walaupun mereka enggan mengakuinya kerana terlalu taksub dengan 'kewalian' Tok Guru.


PAS sendiri nampaknya 'malu alah' dengan kedegilan Nik Aziz untuk memahami kehendak rakyat Kelantan yang sudah tidak lagi yakin dengan kepimpinannya. Namun, sudah menjadi budaya orang Melayu itu untuk tidak berterus terang tetapi lebih senang mengata di belakang kononnya atas alasan hormat dan menjaga hati orang, terutama orang yang lebih tua, apatah lagi pemimpin bertaraf Ulama. Akibatnya, Nik Aziz mula kelihatan seperti seorang yang gila kuasa kerana enggan berundur walaupun telah tiba masa.

Sedangkan, orang yang paling hebat dikritik PAS sebagai 'gila kuasa' suatu ketika dahulu iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad telah pun berundur, walaupun sehingga ke hari ini, fizikal dan mental beliau masih kuat dan jauh melangkaui kemampuan manusia di usianya. Tetapi, Nik Aziz yang kononnya tawaduk lagi warak ini, tidak sanggup pula melepaskan jawatan walaupun sudah tidak mampu dari segala segi.

Dalam ucapan tahniah oleh Presiden PAS atas ulangtahun 22 tahun kepimpinan Nik Aziz di Kelantan semalam, telah menyebut tentang bagaimana Nik Aziz pada ketika hendak dilantik sebagai MB telah telah menolak jawatan tersebut.

Mungkinkah beliau sebenarnya ingin menyindir Nik Aziz, dengan harapan agar Nik Aziz kembali terfikir akan perubahan dirinya sehingga menjadi manusia yang gila kuasa dan sayangkan jawatan?

Nik Aziz telah menceburi politik sejak tahun 1967 iaitu 45 tahun dahulu. Dari jangkamasa itu, beliau telah pun menjadi Menteri Besar selama 22 tahun. Tidak mungkin beliau belum puas berpolitik lagi. Jika nak dikatakan yang beliau masih punya perancangan untuk Kelantan yang perlu dilaksanakan, adalah tidak logik kerana tempoh itu sepatutnya sudah lebih dari cukup untuk beliau melaksanakan apa jua rancangannya. Sedangkan dalam tempoh yang sama, Tun Mahathir berjaya membangunkan sebuah negara dari negara ketiga menjadi Harimau Asia yang dicontohi dan dikagumi serata dunia.


Maka, jelaslah tidak ada alasan yang konkrit bagi Nik Aziz untuk terus kekal berkuasa selain dari, gila kuasa. Jika benar beliau seorang yang tawaduk sebagaimana 22 tahun lepas di mana beliau menolak jawatan Menteri Besar, maka beliau pasti akan berundur dengan sendirinya, tanpa perlu disindir, disuruh atau dipaksa memandangkan keadaan fizikal dan mental beliau yang semakin hari semakin kronik.

Jawapan yang diberi Nik Aziz ketika ditanya mengenai sama ada beliau akan bertanding lagi membuktikan yang beliau enggan berundur. Katanya, beliau menyerahkan 'nasibnya' kepada kepimpinan tertinggi untuk membuat keputusan sama ada akan bertanding atau tidak dalam pilihanraya kali ini.

Sedangkan 'kepimpinan tertinggi' itu adalah beliau sendiri iaitu sebagai Mursyidul Am, satu jawatan yang mengatasi Presiden, yang terletak dalam kategorinya yang tersendiri, yang berhak mengampun dan menghukum manusia lain, tidak boleh dikritik atau disentuh hatta maksum, mengikut pemikirannya.

Berdasarkan hakikat ini, beliau cukup maklum yang tiada siapa di dalam PAS yang sanggup untuk menyatakan secara terus terang yang beliau tidak lagi diperlukan oleh rakyat Kelantan dan perlu berundur.

Jelas, jawapan yang diberikan hanyalah jawapan politik yang berniat untuk memperdaya rakyat. Nik Aziz tidak ada niat langsung untuk berundur selagi hayat masih ada. Beliau yakin jika rakyat Kelantan sanggup berada di bawah pemerintahannya yang tidak membawa apa-apa perubahan kepada mereka selama 22 tahun, maka apakah yang menghalang mereka untuk terus berada di bawahnya bagi beberapa tahun lagi? Jika air berkarat, kotor dan tidak cukup bekalan tidak pernah menjadi masalah selama hidup mereka, kenapa ia perlu menjadi masalah sekarang? Jika rakyat tidak kisah berhijrah ke negeri lain untuk mencari rezeki selama ini, maka kenapa pula mereka akan kisah mengenai perkara itu sekarang?

Belum ada rakyat Kelantan yang mati kerana bekalan air kotor atau tidak cukup. Nik Aziz pula tidak pernah menghalang rakyat miskin untuk mencari rezeki di negeri lain, jadi apa masalahnya? Rakyat hidup seperti biasa, dan beliau akan terus menjadi MB, seperti biasa juga.

Apapun, jika benar Nik Aziz ingin bertanding lagi, maka nasib beliau akan ditentukan oleh rakyat Kelantan sendiri, sama ada beliau akan terus menjadi MB atau bekas MB selepas PRU nanti.

Panas! Penemuan Audit Lemah, SUK & PAS Berbalah, Di Mana MB Kedah?

Posted: 22 Oct 2012 07:33 AM PDT

Kita sedia maklum bahawa Laporan Audit 2011 Negeri Kedah memaparkan penemuan yang amat mengejutkan.

Antara penemuan paling 'hebat' ialah bagaimana 5 kontraktor perumahan yang tidak berdaftar dan dimiliki oleh individu yang mempunyai talian kekeluargaan boleh dilantik, yang mana rekod kewangan bagi kerja-kerja yang dilakukan mereka pula adalah tidak lengkap, meragukan serta tidak tepat, di mana dikhuatiri terdapat penyelewengan apabila menunjukkan tuntutan berulang manakala sebahagian daripada tuntutan tersebut pula menunjukkan kerja bagi rumah-rumah yang tidak wujud.

Kerajaan negeri juga ternyata hilang kawalan apabila beberapa projek yang berisiko tinggi seperti Projek 99 East di Langkawi yang kerugian kerana cuai akibat melanggar perjanjian serta Projek Pembalakan Dan Perladangan Di Papua New Guinea yang telah diteruskan tanpa pemantauan sehingga membolehkan seorang Pengarah Urusan membuat pinjaman puluhan juta USD dari syarikat luar negara tanpa perjanjian pinjaman yang lengkap serta tanpa kelulusan Lembaga Pengarah.

Malah, kerajaan negeri juga telah mengabaikan tanggungjawab sebagai kerajaan Islam sehinggakan Jawatankuasa Pemberian Sijil Halal telah tidak bermesyuarat langsung dalam tahun 2011 dan semua sijil halal yang dikeluarkan telah diluluskan oleh Yang DiPertua tanpa dibentangkan kepada Jawatankuasa sepertimana prosedur yang ditetapkan.

Walaubagaimanapun, penemuan audit ini adalah tidak sepatutnya mengejutkan jika kita mengambil kira pentadbiran Kedah yang dilanda ribut sepanjang masa dengan percakaran sesama sendiri, dan antara satu pihak dengan yang lain di kalangan pemimpin parti dan juga pegawai kerajaan negeri.

Umum sedia maklum bagaimana pentadbiran PAS Kedah tidak pernah aman dengan perbalahan terbuka pemimpin-pemimpinnya akibat tamak dan gila kuasa. Apatah lagi dengan PRU yang semakin hampir menyebabkan ramai di antara mereka menjadi tidak keruan kerana ingin memastikan kepentingan masing-masing terjaga.

Utusan Malaysia baru-baru ini pula mendedahkan bagaimana PAS menekan Setiausaha Kerajaan, Datuk Rasli Bin Basir yang dituduh sebagai cenderung kepada UMNO. Semuanya bermula dari keputusan beliau untuk menukar Ahmad Fisol Md Nor, Pegawai Daerah Kubang Pasu ke Kuala Muda. Ahmad Fisol pula, terkenal dengan kecenderungannya terhadap parti PAS sejak zaman pemerintahan BN lagi. Keterujaan beliau apabila PAS berjaya merampas Kedah bukanlah rahsia, malah beliau juga sering mengadakan berbagai majlis atau program bersama PAS.

Ahmad Fisol merasakan yang jawatan SUK adalah lebih sesuai bagi dirinya memandangkan 'kesetiaannya' kepada PAS. Justeru, pengaruh beliau di dalam PAS digunakan sepenuhnya untuk menekan Datuk Rasli.

Datuk Rasli telah berkhidmat dengan kerajaan negeri Kedah sejak tahun 1976 sebagai Penolong Pemungut Hasil Tanah di Pejabat Tanah Daerah Kota Setar. Dengan latarbelakang pendidikan dari Universiti Malaya dan juga Ohio University, Athens Amerika Syarikat, beliau mendaki tangga kerjaya sehingga ke puncak dengan meraih pengalaman dalam perkhidmatan kerajaan dalam berbagai bidang. Beliau pernah menjadi Pegawai Daerah, Pegawai Projek, Pengarah Projek, Pentadbir Tanah, Pegawai Kewangan sehinggalah dilantik menjadi Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah pada 2006 dan seterusnya sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri.

Oleh itu, kecekapan dan kesetiaan beliau terhadap negeri Kedah tidak wajar dipertikaikan lagi. Beliau adalah seorang pegawai yang bertanggungjawab dan professional serta cukup arif untuk tidak mencampur-adukkan politik dengan pentadbiran.

Dan mungkin inilah punca utama masalah PAS dengan beliau iaitu tidak mengambil-kira kepentingan mana-mana parti politik, termasuk PAS dalam membuat keputusan.

Dengan begitu banyak masalah dan kelemahan PAS Kedah yang terdedah melalui Laporan Audit, perkara terakhir yang diperlukan oleh negeri itu ialah percakaran antara pentadbir dan pemimpin politik. Namun, nampaknya masalah percakaran ini mengambil tempat yang jauh lebih penting dari penemuan audit, seperti projek-projek terbengkalai dan perbelanjaan tidak masuk akal yang jelas berpunca dari pengurusan jabatan-jabatan yang lemah, korup, serta mengamalkan kronisme yang ketara.

Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Azizan Razak juga nampaknya tidak berminat memberi sebarang reaksi mengenai Laporan Audit Kedah yang mengejutkan itu. Sebaliknya, dikhabarkan turut memberi sokongan kepada Ahmad Fisol untuk terus menekan Datuk Rasli.

Jelas bahawa PAS lebih mementingkan politik dari rakyat iaitu lebih berminat dengan 'siapa' yang memegang jawatan apa daripada 'apa yang berlaku'. Walaupun terbukti kelemahan yang ketara dalam pengurusan kewangan negeri, masih tiada kenyataan tegas dari kepimpinan tertinggi negeri untuk menanganinya.

Perlu diingatkan bahawa penemuan audit merekodkan lebihan kewangan 2011 berjumlah hanya RM2 juta lebih iaitu pengurangan lebih RM20 juta dalam masa satu tahun sahaja dengan projek-projek 'hebat' tetapi mencatatkan kerugian-kerugian yang tidak masuk akal dari segi alasan dan juga jumlahnya.

Justeru, jika sikap seperti ini diteruskan, bayangkan apakah yang akan terjadi kepada negeri ini jika dipegang oleh PAS selama sepenggal lagi, atau setahun sahaja lagi?

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Air Atau Lebuhraya, Mana Lebih Penting?

Posted: 22 Oct 2012 06:00 AM PDT

Jika anda diminta memilih antara bekalan air bersih dengan projek lebuhraya, mana satu menjadi pilihan anda? Tentu ramai yang memilih air, kerana ia sumber asas kehidupan.

Namun demikian, di Kelantan pelik dek kerana tatkala masalah air belum dapat diselesaikan walaupun sudah mendapat pinjaman RM609 juta dari Kerajaan Barisan Nasional, tapi lebuhraya juga yang dikejarnya sambil mengutip derma dari rakyat.

Ura-ura Kerajaan PAS Kelantan untuk membina sendiri Lebuhraya Rakyat yang kosnya mencecah RM1.8 bilion sudah kedengaran sejak Ogos tahun lepas lagi, namun hingga kini bayang lebuhraya tak juga kelihatan. Kebetulannya tika itu hangat dengan spekulasi pilihan akan berlangsung pada November 2011.

Hampir setahun berlalu, tiba-tiba muncul khabar mengatakan akan berlangsung majlis pecah tanah pada bulan Mei 2012.

Akhirnya pada 28 Mei 2012 majlis pecah tanah secara rasminya dilaksanakan oleh Menteri Besar Kelan tan, Nik Aziz Nik Mat.

Sekali lagi kebetulannya, majlis pecah tanah tersebut dilangsungkan tatkala waktu itu sedang hangat dengan spekulasi pembubaran parlimen dan pilihanraya umum yang dijangkakan akan berlangsung pada bulan Jun atau selewatnya bulan Julai 2012.

Selepas majlis pecah tanah hingga kini, duit derma yang diterima untuk pembinaan lebuhraya pilihanraya itu khabarnya dah mencecah angka sejuta ringgit, entah berapa tahun lagi nak tunggu jumlah derma mencecah angka RM1,800 juta tak tahulah.

Bulan Jun akhirnya berlalu tanpa sebarang pembubaran parlimen, masuk bulan Julai, tiba-tiba khalayak umum dikejutkan dengan pengakuan Husam Musa semasa Sidang DUN Kelantan bahawa projek lebuhraya yang diwar-warkan olehnya sebelum ini rupanya belum mendapat kelulusan Mesyuarat Exco.

Parah. Majlis pecah tanah dah buat, duit derma dah beratus ribu dikumpulkan dari orang ramai, alih-alih projek lebuhraya tersebut belumpun diluluskan oleh kerajaan negeri.

Barangkali untuk cover line, maka Husam mendesak Mesyuarat Exco segera meluluskan projek tersebut sambil memberi jaminan lebuhraya tersebut akan segera dilaksanakan sebaik saja diluluskan.

Untuk tambah perisa, Husam mendakwa sudah ada 4 jentera di dalam hutan sedang buat pengukuran. Entah apa yang diukurnya sama ada ukur lilit kayu balak dan luas kawasan konsesinya atau mungkin juga ukur luas tanah untuk siapa pula nak dipindah milik tanah tersebut. Agaknyalah.

Risau juga takut terjadi macam kes projek di Lembah Sireh, tak pasal-pasal syarikat swasta dapat tanah seluas 716.8 ekar bernilai RM318.29 juta tanpa perlu menyiapkan sepenuhnya segala projek infrastruktur yang dijanjikan.

Tanggal 4 Julai 2012 akhirnya projek lebuhraya rakyat diluluskan. Ikut pada jaminan Husam, patutnya pembinaan sudah bermula setidak-tidaknya seminggu selepas itu Malangnya semenjak tarikh tersebut, sudah terlampau jarang lagi untuk kedengaran sebarang berita berkenaannya.

Masih sedang mengukur tanah agaknya sambil mengira berapa besar jumlah komisyen yang bakal diperolehi.

Hampir 3 bulan berlalu, semasa Sidang DUN Kelantan yang berakhir Rabu lepas pula, Husam selaku exco kanan negeri tiba-tiba sahaja memberitahu umum kononnya pembinaan lebuhraya pilihanraya itu akan bermula selepas musim tengkujuh sama ada selepas bulan November atau Disember tahun ini katanya.

Mentang-mentang timbul spekulasi pilihanraya umum akan berlangsung pada bulan Januari 2013, terus saja Husam akan muncul memberi jaminan baru.

Memandangkan projek lebuhraya pilihanraya ini banyak sangat flip-flopnya yang bermotifkan politik untuk menarik perhatian ramai, kita sarankan pada Husam untuk manfaatkan saja duit derma yang dah dikumpul itu untuk tambah baik khidmat bekalan air bersih di Kelantan.

Kalau dibiarkan lama begitu sahaja duit derma tersebut, bimbang pula kalau-kalau nanti jadi macam duit pelaburan Kohilal yang lesap entah ke mana.

Lagipun antara bekalan air dan lebuhraya, walau kedua-duanya penting, namun khalayak umum tahu diantara kedua-duanya ada yang jauh lebih penting.

Hatta kambing jamnapari sekalipun akan mati kehausan sekiranya menghadapi masalah mendapatkan bekalan air, tambah-tambah pula setiap hari empat lima kali terpaksa pula membuang keluar air dari badannya.

Bila kita sebut kambing jamnapari, tentu Husam akan lebih mudah untuk mengetahui mana satu diantara kedua-dua projek tersebut yang memiliki prioritinya. Lagipun, bukankah Husam dan jamnapari berpisah tiada sejak dulu, Tak gitu?

anakbukitgantang says

Posted: 23 Oct 2012 03:03 AM PDT

anakbukitgantang says


Institusi Pondok di mertabatkan- dan TG Abdullah Sammah antara penasehat Yayasan Pondok 1Malaysia

Posted: 22 Oct 2012 05:22 AM PDT

Akhirnya pembelajaran ugama secara bersanad dan bertalaqqi melalui Institusi Pondok mendapat pengiktirafan Kerajaan.

Pengiktirafan ini penting dalam usaha saf kepimpinan Islam ASWJ Malaysia  bagi membendung merebaknya ajaran sesat Wahhabi, Syiah dan Liberalisme ugama yang makin rancak dibawa oleh party-party  politik tertentu sejak PRU12. Bukan rahsia lagi bahawa Liberalisasi ugama yang pertama ialah Syiah yang dibawa oleh Abdullah Bin Auf (pemimpin Yahudi di Madinah) dan diikuti seterusnya oleh  Wahhabi yang dibawa oleh Ibn Tamiyyah  (berketurunan Yahudi dari Nadj).

Yayasan Pembangunan Pondok 1Malaysia (YPP1M) telah mendapat persetujuan YAB. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk dilancarkan penubuhan yayasan itu pada 8 November ini.


Tuan Guru Haji  Abdullah Samaah dan Syeikh Uthman Al Muhammedi antara penasehat Yayasan.


Serentak itu juga Perdana Menteri akan melancarkan logo, website dan buku direktori pondok-pondok di Malaysia terbitan sulung YPP1M di majlis yang berlangsung di Masjid Bukit Indah, Ampang, Kuala Lumpur.

Penasihat Kehormat yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata, lebih 20 jabatan dan agensi kerajaan terlibat bagi menjayakan majlis gemilang YPP1M ini, yang baru ditubuhkan Ogos lalu.

Katanya, segala persiapan rancak diadakan termasuk JAKIM menyediakan 'booth' pameran di pekarangan masjid itu mulai jam 9 pagi sehingga 6 petang.

"Lebih 1000 warga pondok dari seluruh negara dijangka hadir pada majlis ini yang turut menyaksikan tiga tokoh pondok dan tiga pondok pengajian serta 10 pondok-pondok terpilih akan menerima hadiah melalui anugerah Tokoh Pondok, Pondok Contoh dan Anugerah Kasih.
"Semua hadiah ini akan disampaikan oleh Datuk Seri Najib selepas beliau selesai menunaikan solat Asar berjemaah dengan warga pondok, pelajar dan orang ramai di masjid itu," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan Pelaksanaan Majlis Perjumpaan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Tuan Guru dan Warga Pondok di Dewan Persidangan ICU, Bangunan Perdana, Jabatan Perdana Menteri, semalam.

Pengerusi dan Pemegang Amanah YYP1M adalah  Haji Juhaidi Yean Abdullah.  Penasihat Kehormat YYP1M ialah Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim; Ahli Penasihat, Prof Dr Uthman El Muhammady, Datuk Paduka Sheikh Hasbullah Abd Halim dan Tuan Guru Haji Abdullah Saamah.
 
Dipetik dari

 

tunku

Posted: 23 Oct 2012 03:02 AM PDT

tunku


Bad Audit Result, SUK, PAS Clashes, Where Is Kedah's CM?

Posted: 22 Oct 2012 05:00 PM PDT

We are well aware that Kedah's 2011 Audit Report showed such surprising result. Few of the 'greatest' findings would be how five housing contractors whom were not registered and owned by an individual who has family ties was appointed, and their financial records for their project was not complete, filled with doubt and not precise, which brings to the question of corruption when same claims were made while a few of those claims were made on houses which never existed. The state government in the other hand clearly seemed to have lost control when a few high risk projects such as the 99 East Project in Langkawi which suffered loss due to carelessness in breaking the agreement and Logging and Farming project in Papua New Guinea which was continued without observation which enabled a Managing Director to take a loan worth millions of USD from a foreign company without any complete loan agreement as well as not having any approval from the Board of Directors. The state government even ignored their responsibility as an Islamic government as they did not even run any meeting in awarding Halal Certificate for products in 2011 and all of the halal certificate which were issued by the Chairman without giving any presentation to the Committee, following the procedure. However, this audit finding should not a surprise for us if we are to consider the administration in Kedah which has always been hit by argument among themselves. We are well aware how PAS Kedah has never been in peace with open clashes between their leaders who simply crave for power. And with GE coming, each of them became even vicious to ensure that they would be protected. Utusan Malaysia recently revealed how PAS pushed Secretary of the Government, Datuk Rasli Bin Basir who was accused of being 'UMNO'. It all began when he decided to transfer Ahmad Fisol Md Nor, Kubang Pasu's District Officer to Kuala Muda. Ahmad Fisol has been famous for being a loyal PAS follower ever since BN was in power. His excitement when PAS managed to rule Kedah was never a secret, he even held multiple programs with PAS. Ahmad Fisol felt like the post of SUK fits him best due to his 'loyalty' towards PAS. Thus, his influence in PAS was fully used to pressure Datuk Rasli. Datuk Rasli has been in service with Kedah's state government since 1976 as Assistant Collector of Land Revenue at Kota Setar District Land Department. With background education from Universiti Malaya as well as Ohio University, Athens, America, he has been in various services within the government. He was a District Officer, Project Officer, Project Director, Land Administrator, Financial Officer until he was appointed as a Board Member of Kedah State Development Corporation in 2006 before he was appointed as Secretary of the State. That is why his performance towards Kedah should not be questioned. He is a very responsible and professional officer who do not mix between politics with administration. And that is probably one of the biggest problem is PAS where he does not consider any interest in any political parties, including PAS in making decisions. Kedah's Chief Minister, Dato' Seri Azizan Razak seemed uninterested in providing any reactions regarding Kedah Audit Report. Instead, it was rumored that he is supporting Ahmad Fisol to keep on pressuring Datuk Rasli. It is clear that PAS puts politics in front of rakyat where they are only interested with 'who' has the post rather than caring about 'what is happening' to the state, Even though there was strong evidence showing weaknesses in financial management for the state, no serious statements were made by their leaders to solve the issue. We need to remember that the audit found that the financial surplus for 2011 was only recorded at around RM2 million, RM20 million decrease within a year with 'great projects' recording illogical losses. Thus, if this continues, just imagine what would happen to the state if PAS were to rule for another term, or even just for a year?

NAJIB AND BN IS ACTUALLY FACING A POLITICAL ANIMAL NAMED ANWAR IBRAHIM, WHO WILL EVEN EAT HIS FRIENDS

Posted: 22 Oct 2012 10:30 AM PDT

The 'war' is on now…BN is ready to except for some final touches and then the battle can begin. BN, after more than 50 years rule which saw Malaysia developing at a very fast pace, is now facing the most critical time in its political path. Led by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, BN has been strategizing and strengthening its position slowly after its dismal performance in 2008 that saw four states went to the opposition. Umno, the backbone of BN is already standing and ready for battle few years back and at present Najib has managed to strengthen MCA, the party representing Chinese community and MIC, the Indian community's representative in BN. Gerakan, a multi-racial but Chinese- based party in BN was at a total lost after the 2008 general election but at present, it manages to 'return' but not fully, still staggering. Despite such a situation, Najib has managed to bring back the spirit of comradeship among the BN component parties which fell behind after 2008 general election. Najib's confidence was further boosted after the MCA assembly Sunday that saw the party is now on its feet and is fighting hard to get back the confidence of the community. The challenges of the ruling BN are not so much on her policies but the manner the oppositions launched their attack the past several years which saw the harmonious plural society split in terms of race and religion. Headed by Anwar Ibrahim, once BN deputy Prime Minister who 'missed the opportunity of the premiership' due to his immoral character and abuse of power, the opposition is on a very aggressive onslaught to allow Anwar to 'grab back the opportunity'. Regardless of the effect of their actions, playing up sensitive religious and racial issues which affect the harmony and unity of Malaysians that have been tirelessly built, the ruling BN is faced with the toughest ever election this time around. Anwar, being obsessed with his ambition, has allowed himself being made a stooge by foreign masters and also a tool used by chauvinistic DAP. Whether he is aware of it or not, Anwar does not care and he does even care whether the country will be in one piece if…this is if….he succeeds in helming Putrajaya. He only care for his ambition and this has made him fighting like a mad man as though there is no tomorrow, promising anything as long as he can rally support of Malaysians. In short, Najib and BN is not fighting an intelligent and rational political enemy but a political animal that will eat even its friends

Kelantan CM Post:Nik Aziz Rejected It Once, Now He Can't Let Go

Posted: 22 Oct 2012 05:36 AM PDT

It seems that the pressure for Nik Aziz to retire is getting greater. Many among PAS are getting more and more anxious with the persistence of their Tok Guru to remain in power even though they refuse to admit that fact due to their loyalty towards him. PAS itself seems to be a bit anxious with Nik Aziz's stubbornness in understanding people of Kelantan whom no longer believe in his leadership. Despite that, it has been part of Malays's culture in not confronting. Instead, it would be easier to talk behind him with the excuse of respecting a person who is older than they are, especially to a leader with the status of an Islamic Scholar. Due to that, Nik Aziz began to look like a person who is crazy for power as he refuse to back off even though it is time. When the fact is, the person who was heavily criticized by PAS for being 'crazy for power' back then was Tun Dr. Mahathir Mohamad has retired, even though up until today his physical and mental abilities are a lot stronger than anyone his age. But, Nik Aziz who appears to be all religious, do not even want to let his post go to anyone else despite of the fact that he is unable to do anything anymore. During a congratulatory speech made by PAS President on 22 years of leadership by Nik Aziz in Kelantan yesterday, he mentioned how Nik Aziz actually rejected the offer to become a Chief Minister back then. Perhaps he was being sarcastic, with the hope that Nik Aziz would reconsider about his attitude of being a man crazy for power and post? Nik Aziz has been in the political arena since 1967, 45 years ago. Since then, he has been a Chief Minister for 22 years. There is no way that he is not tired from politics. If we are to say that he still has plans for Kelantan which is still yet to be implemented, it is simply illogical as he had more time than anyone to implement those things. When at the same period which he had, Tun Mahathir has managed to develop Malaysia from a third world country to Asian Tiger which is respected by countries around the world. So, it is clear that there should be no more excuse for Nik Aziz to remain in power unless he is crazy for it. If it is true that he is still the same man as he was 22 years ago like when he rejected the post, he should retire without having to be criticized nor forced considering his mental and physical conditions. The response which was given by Nik Aziz when asked whether he would compete again proves that he refuse to back off. He said that he is leaving his future to the hands of the highest leader, whether he should compete in the coming GE or not. The fact is, he is the 'highest leader', being the Mursyidul Am, a post which is higher than the President. Based on the fact, he is well aware that no one in PAS can come clean with him, telling him that he is no longer needed by people of Kelantan and he needs to retire. It is clear that his answer was purely political and the intention was only to fool rakyat. Nik Aziz do not have any intention to retire as long as he breathes. He is convinced that if rakyat of Kelantan could live under his administration for 22 years without any development, what is wrong for him to stay with the post for a few more years? No Kelantanese died from dirty not shortage in water supply, Nik Aziz has never stopped poor rakyat from making their money in other states, so what is the problem? Whatever it is, if it is true that Nik Aziz still wants to compete, then his fate will fall in the hands of rakyat Kelantan, lets see whether he would be a CM or former CM after this coming GE.

Taipingmali (tm)

Posted: 23 Oct 2012 01:25 AM PDT

Taipingmali (tm)


Datin selak kain kalau ada orang minta hutang

Posted: 23 Oct 2012 12:41 AM PDT

Di kenali sebagai tauke saham 350, pernah membuka beberapa premis perniagaan tetapi semuanya tak kekal lama selepas sebulan dua akan ditutup dan buka ditempat lain. 

Memiliki banglo besar dengan beberapa orang maid dari Indon. pernah memandu kereta Totoya sport jenis Supra pernah memiliki Mercedes kemudiannya aksiden dan terbakar di lebuh raya ( menurut cerita orang).

Modes operandinya mudah, ada rakan menceritakan, jika dia beli daging beku satu kontena dengan harga RM 100 ribu, tetapi dia hanya bayar 25 % sahaja , selepas barang diambil dia akan jual tunai dengan harga yang murah iaitu RM 50 ribu , pembeli akan bayar tunai... tetapi dia tak akan bayar kepada pihak pertama. Ada juga yang cerita dia ambil barang tetapi satu sen tak bayar, barang dijual dengan kos yang amat murah dan pelanggan akan bayar tunai.

Banyak sangat cerita tentang Datin ini....berhati-hatilah, ramai mangsa beliau ada dari Selatan seperti Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Paling menarik apabila ada orang datang minta hutang, datin ini akan selak kain menyatakan "duit tak ada, ini ada"

Malaysia Milik Jesus

Posted: 22 Oct 2012 08:46 PM PDT

Isu Jacquelyn Victor merakam lagu tersebut benar-benar membuatkan peminat beliau amat marah dan membenci beliau.

Mungkin Jac boleh mengaku dia hanya menyanyi sahaja, Jac seorang penyanyi gospel sebelum menjadi artis mungkin patut sedar akan kesilapannya.

Sekarang memohon maaf pun dah tak jadi alasan lagi kerana lagu tersebut sudah berlegar di Youtube.

Oleh itu tiada maaf lagi buat Jac dan penerbit.

Inilah ancaman umat Islam di Malaysia, belum pun pembangkang memerintah macam-macam hal telah berlaku, LGBT, pluralism agama, ancaman Syiah dan kini negara ingin dikuasai oleh Jesus dan Kristian.
Apapun Helen Ang ada butiran lengkap.

http://helenang.wordpress.com/2012/10/20/lagu-kontroversi-dengan-mesej-malaysia-
belongs-to-jesus/


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kumpulan Pertama Misi Bantuan Mangsa Perang Syria KP1M Selamat Sampai

Posted: 22 Oct 2012 08:43 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 23 Oct 2012 01:06 AM PDT

Sahabat-Gunung


Rakyat Selangor Derita AKibat Permainan Politik Kotor Pakatan

Posted: 22 Oct 2012 01:58 AM PDT


Tinjauan YAB Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini ke Empangan Sungai Selangor, Kuala Kubu Bharu merungkai segala helah yang dimainkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid selama ini yang masih menegakkan benang yang basah bahawa Selangor tidak mengalami masalah air sehinggakan memerlukan pembinaan Loji Langat 2.

Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Batang Kali, Datuk Mohd Isa Abu Kassim berkata, inilah hakikat sebenar yang rakyat harus tahu, bahawa Rizab air di Empangan Sungai Selangor yang membekalkan air bersih kepada 60% rakyat Selangor hari ini, kini tinggal 56% dan mengikut kajian pihak Splash, jika keadaan penyusutan air berterusan, tidak mustahil Empangan Sungai Selangor ini akan kering kontang dalam masa 130 hari lagi bermula hari ini.

"Adakah ini fakta yang mahu disembunyikan oleh pihak Tan Sri Khalid dan pihak kerajaan negeri. Kenapa Khalid mahu menyembunyikan fakta isu air ini, sedangkan dia sebenar tahu apa yang berlaku namun kerana kepentingan politik sempat pihak kerajaan negeri, mereka lebih suka mengeluarkan kenyataan-kenyataan bodoh demi menutup isu sebenar di Selangor hari ini.

Sehubungan dengan itu, Khalid Ibrahim atau mana-mana EXCOnya harus tampil memberikan kenyataan sebenar, tahap kritikal isu air ini dan apakah perancangan jangka masa panjang dalam menangani masalah ini," ujarnya selepas bersama-sama dalam lawatan dan tinjauan Tan Sri Muhyiddin ke Empangan Sungai Selangor, pagi tadi.

Terdahulu, kerajaan negeri Selangor telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka mempunyai pilihan rawatan air yang lebih murah tanpa keperluan untuk menaikkan tarif untuk pembinaan Langat 2, kaedah rawatan air yang dicadangkan oleh Kerajaan Persekutuan untuk menangani masalah kekurangan bekalan air yang diramalkan akan berlaku.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mendakwa telah menemui satu kaedah alternatif yang berdaya maju daripada sebuah syarikat Kanada dengan menggunakan teknologi membran bagi mengeluarkan air daripada loji sedia ada dan menjadikan ia sesuai untuk kegunaan isi rumah.

Namun cadangan kerajaan Selangor menggunakan teknologi membran bagi meningkatkan penjanaan air di loji terawat sedia ada tidak praktikal dan membabitkan kos lebih tinggi, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Ia bukan penyelesaiannya dan apa yang perlu dilakukan adalah meneruskan projek pembangunan Loji Rawatan Air Langat 2 (LRAL2) seperti dirancang.

"Saya sudah mendapatkan pendapat pakar berhubung teknologi membran dan dimaklumkan ia adalah langkah yang tidak praktikal dan kosnya juga akan bertambah," ujarnya pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke tapak LRAL 2 di sini, hari ini.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 22 Oct 2012 11:44 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GEMPAR! Gambar Skandal 'Nenen' Guan Eng Didedahkan!

Posted: 22 Oct 2012 10:30 PM PDT

Jika di Ukraine ada FEMEN, peniaga wanita Pulau Pinang pun terdesak seperti itu.

Semalam geng-geng blogger mendedahkan bagaimana terdesaknya seorang peniaga wanita Melayu yang terpaksa menunjukkan 'nenen'nya apabila ditekan oleh rejim komunis KIM GUAN ENG.

Rejim Guan Eng sama seperti Dinasti KIM di Korea Utara.

Peniaga wanita yang berniaga di Padang Kota Lama ditekan oleh penguatkuasa MPPP untuk menghalang mereka berniaga di kawasan yang selama ini menjadi tempat mencari sesuap nasi.


Adakah perniagaan wanita tersebut perlu ditutup kerana berniaga di atas jalan dan menghalang trafik?

Jika perniagaan wanita itu tidak menghalang trafik tetapi ditekan sebegitu, bagaimana pula dengan ini? Gambar-gambar ini dirakam oleh pembaca MyMassa di Pengakalan Weld, Pulau Pinang.


Inilah KEADILAN yang DAP, PKR dan PAS perjuangkan selama 4 tahun mereka berkuasa.

Hanya Orang Melayu yang tertindas, Cina dan India boleh lepas.

*Sebar-sebarkan maklumat ini supaya orang Melayu sedar.

Isu Jambatan Menumbok: Talian hayat @AnwarIbrahim untuk JAJAH Sabah! Bahagian 2

Posted: 22 Oct 2012 06:00 PM PDTProjek jambatan adalah projek untuk kroni-kroni

Sememangnya pihak fuckatan dah berangan untuk melantik si Lajim Ukin menjadi Menteri Kerja Raya melalui 'KABINET BAYANGAN' sepertimana laporan Harakah Daily 15-18 Oktober 2012. Kununnya 'pengalaman' si Lajim Ukin ni akan memudahkan pembangunan lebuhraya di Sabah, Sarawak serta pembinaan Jambatan Labuan. Walhal diketahui ramai, beliau keluar dari UMNO kerana skandal songlap duit peruntukan kerajaan untuk kawasan Beufort dan akibat kecewa tak dipilih jadi Ketua Menteri Sabah walaupun lama berjuang dengan UMNO. Masalahnya beliau tak layak, terlalu gopoh dan mudah terangsang dengan pujuk rayu Anwar.

Dengan menyokong fuckatan, mudah bagi beliau menjadi Menteri Kanan Pusat atau KM Sabah jika PR menang. Itupun kalau Allah s.w.t izinkan. Lebih mudah untuk kroni-kroni beliau termasuk Wilfred Bamburing mengaut keuntungan berpuluh-puluh billion ringgit, hasil dari peruntukan untuk pembinaan jalan, lebuhraya dan jambatan nanti.

Semakin jelas lagi apabila Tan Sri Menudin si Bendahari UMNO Sabah lompat ke PKR. Nampaknya, Tan Sri Menudin ada harapan dapat habuan dapat kontrak bina jambatan. Sebabnya Kerajaan pun malas nak layan karenah beliau yang suka bolot projek sana - sini, tapi banyak yang bermasalah dan 'makan duit'. Untung-untung dengan menyertai PKR, bolehlah beliau dicalonkan bertanding di Labuan atas tiket PKR. Memang sah projek Jambatan Labuan menjadi projek mega rasuah kepada setiap ahli politik yang keluar BN untuk menyertai fuckatan. Inilah permainan politik yang Anwar sogokkan kepada pemimpin bangsa yang kecewa tetapi tamak.

Di sisi lain mungkin Anwar pikir dengan adanya jambatan itu kelak, beliau dan juak-juaknya tak perlu naik jet peribadi lagi, nanti boleh hapus segala kontroversi. Dah siap jambatan nanti bolehlah beliau anak beranak dan juak-juak naik bas mewah atau trailer mewahnya diiringi oleh Toyota Camry depan belakang sambil menikmati angin bayu Laut China Selatan dari Selat Labuan…sampai di hotel diberi bilik President Suite atau Penthouse…lenalah tidur seorang pemimpin perasuah diulit Chinadoll atau dilayan jambu-jambu si pembancuh kopi…

Bagi pencacai sefuckatan pula, mereka bolehlah bermimpi membeli kereta mewah harga murah berplat nombor Labuan tanpa cukai jalan dan tidak memerlukan sebarang permit import (AP). Sambil memecut kereta laju tanpa disaman AES dan membayar tol sesen pun di atas Jambatan Labuan.Tiba di tanah besar Sabah dapat mengisi minyak petrol murah, dapat lagi kad diskaun membeli-belah. Ooh alangkah indahnya fantasi mimpi yang Anwar Ibrahim canangkan kepada para pencacainya hingga tidak terasa kebasahannya.

Agenda DAP chauvinist terhadap Labuan.
Mungkin si Anwar teruja nak menjadikan Pulau Labuan macam Pulau Pinang. Tanpa mempedulikan nasib bangsanya sendiri yangakan ditindas oleh puak-puak DAP yang chauvinist lagi rasis. Lihat saja begitu ramai nelayan, peniaga dan penduduk Melayu dihalau keluar dari tanah-tanah mereka di Pulau Pinang kerana kebangsatan regim DAP di bawah Joseph Lim Guan Eng.

DAP sememangnya mempunyai rancangan menjadikan Labuan yang hanya berkeluasan 91 km persegi menjadi sebuah pulau industri sepertimana Pulau Pinang yang berkeluasan 293 km persegi itu. Peranan Labuan sebagai Pusat Kewangan Antarabangsa Pesisir Laut (International Offshore Financial Centre- IOFC) berasaskan syariah, tumpuan lokasi perlancongan dan taman laut di pesisir Laut China Selatan perlu dihapuskan dengan mewujudkan pusat-pusat hiburan dan kasino antarabangsa sepertimana Hong Kong, Macau, Taiwan dan Singapura.  

Perkampungan Nelayan Melayu di Pulau Labuan

Hakikatnya populasi Labuan yang didiami oleh majoriti umat Islam dan bumiputera yang diwakili UMNO-BN sejak sekian lama perlu dihapuskan sesuai dengan prinsip chauvinist, sosialis dan meritokrasi DAP yang anti 3M; Melayu-Bumiputera, muslim dan miskin. Kedudukan nelayan-nelayan Melayu dan pribumi di Kampung Manggis, Kampung Lambidian, Kampung Menumbok dan Kampung Banting perlu diusir untuk memberi laluan kepada proses urbanisasi moden yang akan menempatkan pendatang-pendatang kaya dan bongkak dari Asia Timur. Peduli apa jika pendapatan nelayan terjejas akibat kemusnahan ekologi dan kawasan tangkapan ikan. Jika di Pulau Pinang DAP boleh buat pada orang Melayu tanpa dihiraukan Anwar, mengapa di Labuan tidak boleh? Ikuti Bahagian akhir esok

1.2 Juta penjawat AWAM teraniaya kerana ATM kalah?!!

Posted: 22 Oct 2012 08:30 AM PDTHari ini hari gaji bagi lebih 1.2 juta penjawat awam Malaysia. Dan sepatutnya juga hari ini hari yang paling menggembirakan mereka. Namun, sebaliknya berlaku apabila duit hasil kerja keras selama sebulan gagal dibawa keluar hari ini.

Semuanya kerana gara-gara pasukan ATM kalah di Final Piala Malaysia Sabtu lepas. 
*Santai-santai sebelum tidur...

Gambar penyokong PAS yang sudah MURTAD?!! @NajibRazak @eizwan

Posted: 22 Oct 2012 06:00 AM PDT

 
 
Bila kami terjumpa gambar di atas, kami jadi terpaku seketika. Apa motif sebenar pencacai tembun PAS di atas mengusung lembu ke perlawanan akhir Piala Malaysia?!!
 
Sedangkan kibar bendera PAS dan pakai t-shirt "R" itu pun sudah menjadikan kita semua mual. Apa tidaknya, penat-penat Tan Sri Annuar Musa (TAM), salah seorang pemimpin kanan UMNO negeri membangunkan semula bola sepak Kelantan, sedap-sedap sahaja puak-puak kahak hijau ini hendak ambil nama.
 
Kami pernah menulis dengan terperinci bagaimana TAM mentransformasi sebuah pasukan belasahan yang satu ketika dahulu hanya layak bergaduh atas padang dalam perlawanan-perlawanan peringkat Piala FAM kepada sebuah gergasi baru bolasepak negara dan Asia!
 
 
 
OK kita kembali semula kepada isu gambar di atas. Cuba perhatikan lembu yang dibawanya itu. Kemudian, bandingkan pula dengan gambar di bawah ini:
 
 
 
 
Siapa boleh tolong jawab mengapa ilustrasi gadis-gadis hindu ini begitu menghormati si lembu sehinggakan boleh mengalungkan untaian bunga ke leher binatang tersebut?!!
 
 
Ya, inilah sebabnya mengapa orang Hindu tidak makan daging lembu. Mengikut kepercayaan mereka, lembu ini adalah binatang suci yang begitu berkait rapat dengan dewa-dewa mereka.
 
Habis itu, kenapa pula chai PAS itu kalungkan lembunya persis penganut Hindu?!!
 
Jawapan kepada persoalan ini tidak berapa pelik sebenarnya. Selain daripada baju dan logo "R" yang dipakainya itu telah menyesatkan akidahnya kepada dakyah KRISTIAN, maka tidak menjadi hal lagi kepada dirinya untuk mengikuti kepercayaan Hindu pula. Lagipun, bukankah ini semua hasil tarbiyah dan dakwah PAS yang berjaya selama ini ke atas PKR dan DAP?!!
 

 
 
Kalau PAS kata orang Islam WAJIB undi mereka, maka mengapakah semakin ramai pengikut mereka yang tergelincir akidah?!! Dan kalau mereka beribadat pun, bukanlah lagi untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT semata-mata. Semua itu hanyalah dengan tujuan sama ada untuk menghancurkan sesama Islam, ataupun sebagai riak bahawa mereka sahajalah yang lebih beriman.
 
Sebab itulah, Mat Sabu kata beliau lebih rela makan BABI bersama Guan Eng daripada makan ayam dengan DS Najib!
 

 
 


Santai Petang : Video Jaringan Harimau Muda (U21) Menangi Piala Akhbar.

Posted: 22 Oct 2012 03:30 AM PDT

Tahniah Pasukan Harimau Muda.

Gambar dari FB UltrasMalaya

*Takde star macam Nazmi Faiz pun boleh menang. Mantap.

InfoGrafik @MyMassa : Siapa Pemimpin Politik Yang Paling Tua?

Posted: 22 Oct 2012 12:30 AM PDT

Infografik yang disediakan oleh MyMassa.


Klik untuk besarkan imej

*Sebar-sebarkan.

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 Oct 2012 11:36 PM PDT

Panglima Perang Cyber


UMNO Online - Dulu Tak Boleh Selam, Sekarang Bicara Di Perancis – Pembangkang Pakar Tipu ! - YB Datuk Hamidah Osman

Posted: 22 Oct 2012 07:30 PM PDT

Dulu Tak Boleh Selam, Sekarang Bicara Di Perancis – Pembangkang Pakar Tipu

KUALA LUMPUR 22 Okt – Sudah menjadi resam kepada pembangkang untuk memberi maklumat tidak benar serta mengelirukan rakyat dan memperbesar-besarkan sesuatu isu berkenaana yang dianggap boleh memberi kelebihan kepada mereka .

Ketua Penerangan Wanita UMNO, Datuk Hamidah Osman berkata tindakan pembangkang itu bukan perkara baru dalam politik tanah air, sejak dahulu mereka sering membuat isu yang mengelirukan dengan niat untuk menimbulkan persepsi negatif kepada rakyat termasuk isu lama yang dibangkitkan semula membabitkan pembelian kapal selam Scorpene.

"Sudah menjadi tabiat pembangkang, apa sahaja yang kita lakukan untuk kebaikan rakyat dan negara tidak pernah diterima oleh mereka, malah isu membabitkan keselamatan mereka turut dipolitikkan dengan memberi maklumat  mengelirukan rakyat.

"Seharusnya, isu membabitkan pertahanan negara tidak harus dipolitikkan kerana boleh memberi impak kepada keselamatan negara, jika isu sebegitu juga turut dipolitikkan dan didedahkan kepada umum ia adalah suatu merbahaya dan perlu dihentikan," katanya kepada UMNO-Online di sini.

Menurutnya, jika dahulu pembangkang melaporkan bahawa kapal selam Scorpene berada di bawah keupayaan termasuk tidak boleh menyelam namun perkara itu terjawab apabila pemimpin pembangkang termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berpeluang manaiki dan menyelam bersama kapal selam berkenaan pada pameran LIMA di Langkawi tahun lalu.

Hamidah berkata, kini pembangkang cuba mengelirukan rakyat sekali lagi berhubung kapal selam berkenaan dengan membabitkan isu pembeliannya yang dikatakan tidak telus sehingga ada kes perbicaraan mengenai perkara itu di Perancis.

"Setelah gagal dalam percubaan mereka berhubung keupayaan kapal selam itu, kini mereka cuba mengalih isu berkenaan berhubung pembeliannya pula, sedangkan perkara itu sudah pun dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di parlimen berhubung pembelian kapal berkenaan.

"Mereka juga nampaknya cuba mengelirukan rakyat dengan mengatakan adanya perbicaraan berhubung kes berkenaan di Perancis seperti yang dilaporkan oleh Suaram namun perkara itu disangkal oleh pendakwaraya di sana.

"Jelas dari apa yang berlaku itu menunjukkan pembangkang dengan sengaja mengelirukan rakyat dengan memberikan laporan tidak benar termasuk mengguna NGO," katanya.

Menurutnya, rakyat sudah muak dengan apa yang dilakukan oleh pembangkang yang memang sengaja membuat laporan tidak benar untuk mengelirukan rakyat. -MediaUMNO


http://www.umno-online.my/?p=70272&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+umnoonline+%28UMNO+Online%29


Sent from my iPad

Doa Majlis Rasmi dan Terjemahan

Posted: 22 Oct 2012 06:36 PM PDT


Berikut doa yang boleh digunakan untuk dibaca ketika majlis rasmi untuk panduan pembaca blog panglima.


PENDAHULUAN DOA DAN TERJEMAHANNYA

Terjemahannya:

"Segala pujian hanya tertentu bagi Allah pemilik sekalian alam, pujian yang penyempurna segala nikmat serta menjamin penambahannya. Wahai Tuhan kami, bagi Engkau segala pujian yang sewajarnya bagi kebesaran zat-Mu dan kebesaran kekuasaan-Mu. Ya Allah berilah kerahmatan pada penghulu kami Nabi Muhammad sebagai rahmat yang menyelamatkan kami daripada segala kesengsaraan dan kemusnahan hidup dan dapat menunaikan segala hajat kami dan dapat membersihkan kami daripada segala keburukan dan mengangkat setinggi-tinggi darjat kami di sisi Mu dan menyampaikan segala tujuan kebaikan kami semasa hidup dan selepas mati dan kerahmatan ke atas seluruh keluarga dan sahabatnya".

         
                         page5image2964Baca lagi doa di link iniSent from my iPad

Hj Hadi Ungkit Kisah Nik Aziz Enggan Terima Jawatan : Sindiran Presiden Kepada Mursyidul Am ???

Posted: 22 Oct 2012 06:33 PM PDT

Jawatan MB Kelantan: Dulu Nik Aziz Tolak, Sekarang Tak Puas-puas

Nampaknya tekanan agar Nik Aziz bersara semakin menjadi-jadi. Ramai di kalangan akar umbi PAS sendiri semakin resah dengan kesungguhan Tok Guru mereka untuk kekal berkuasa walaupun mereka enggan mengakuinya kerana terlalu taksub dengan 'kewalian' Tok Guru.


PAS sendiri nampaknya 'malu alah' dengan kedegilan Nik Aziz untuk memahami kehendak rakyat Kelantan yang sudah tidak lagi yakin dengan kepimpinannya. Namun, sudah menjadi budaya orang Melayu itu untuk tidak berterus terang tetapi lebih senang mengata di belakang kononnya atas alasan hormat dan menjaga hati orang, terutama orang yang lebih tua, apatah lagi pemimpin bertaraf Ulama. Akibatnya, Nik Aziz mula kelihatan seperti seorang yang gila kuasa kerana enggan berundur walaupun telah tiba masa.

Sedangkan, orang yang paling hebat dikritik PAS sebagai 'gila kuasa' suatu ketika dahulu iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad telah pun berundur, walaupun sehingga ke hari ini, fizikal dan mental beliau masih kuat dan jauh melangkaui kemampuan manusia di usianya. Tetapi, Nik Aziz yang kononnya tawaduk lagi warak ini, tidak sanggup pula melepaskan jawatan walaupun sudah tidak mampu dari segala segi.

Dalam ucapan tahniah oleh Presiden PAS atas ulangtahun 22 tahun kepimpinan Nik Aziz di Kelantan semalam, telah menyebut tentang bagaimana Nik Aziz pada ketika hendak dilantik sebagai MB telah telah menolak jawatan tersebut.

Mungkinkah beliau sebenarnya ingin menyindir Nik Aziz, dengan harapan agar Nik Aziz kembali terfikir akan perubahan dirinya sehingga menjadi manusia yang gila kuasa dan sayangkan jawatan?

Nik Aziz telah menceburi politik sejak tahun 1967 iaitu 45 tahun dahulu. Dari jangkamasa itu, beliau telah pun menjadi Menteri Besar selama 22 tahun. Tidak mungkin beliau belum puas berpolitik lagi. Jika nak dikatakan yang beliau masih punya perancangan untuk Kelantan yang perlu dilaksanakan, adalah tidak logik kerana tempoh itu sepatutnya sudah lebih dari cukup untuk beliau melaksanakan apa jua rancangannya. Sedangkan dalam tempoh yang sama, Tun Mahathir berjaya membangunkan sebuah negara dari negara ketiga menjadi Harimau Asia yang dicontohi dan dikagumi serata dunia.


Maka, jelaslah tidak ada alasan yang konkrit bagi Nik Aziz untuk terus kekal berkuasa selain dari, gila kuasa. Jika benar beliau seorang yang tawaduk sebagaimana 22 tahun lepas di mana beliau menolak jawatan Menteri Besar, maka beliau pasti akan berundur dengan sendirinya, tanpa perlu disindir, disuruh atau dipaksa memandangkan keadaan fizikal dan mental beliau yang semakin hari semakin kronik.

Jawapan yang diberi Nik Aziz ketika ditanya mengenai sama ada beliau akan bertanding lagi membuktikan yang beliau enggan berundur. Katanya, beliau menyerahkan 'nasibnya' kepada kepimpinan tertinggi untuk membuat keputusan sama ada akan bertanding atau tidak dalam pilihanraya kali ini.

Sedangkan 'kepimpinan tertinggi' itu adalah beliau sendiri iaitu sebagai Mursyidul Am, satu jawatan yang mengatasi Presiden, yang terletak dalam kategorinya yang tersendiri, yang berhak mengampun dan menghukum manusia lain, tidak boleh dikritik atau disentuh hatta maksum, mengikut pemikirannya.

Berdasarkan hakikat ini, beliau cukup maklum yang tiada siapa di dalam PAS yang sanggup untuk menyatakan secara terus terang yang beliau tidak lagi diperlukan oleh rakyat Kelantan dan perlu berundur.

Jelas, jawapan yang diberikan hanyalah jawapan politik yang berniat untuk memperdaya rakyat. Nik Aziz tidak ada niat langsung untuk berundur selagi hayat masih ada. Beliau yakin jika rakyat Kelantan sanggup berada di bawah pemerintahannya yang tidak membawa apa-apa perubahan kepada mereka selama 22 tahun, maka apakah yang menghalang mereka untuk terus berada di bawahnya bagi beberapa tahun lagi? Jika air berkarat, kotor dan tidak cukup bekalan tidak pernah menjadi masalah selama hidup mereka, kenapa ia perlu menjadi masalah sekarang? Jika rakyat tidak kisah berhijrah ke negeri lain untuk mencari rezeki selama ini, maka kenapa pula mereka akan kisah mengenai perkara itu sekarang?

Belum ada rakyat Kelantan yang mati kerana bekalan air kotor atau tidak cukup. Nik Aziz pula tidak pernah menghalang rakyat miskin untuk mencari rezeki di negeri lain, jadi apa masalahnya? Rakyat hidup seperti biasa, dan beliau akan terus menjadi MB, seperti biasa juga.

Apapun, jika benar Nik Aziz ingin bertanding lagi, maka nasib beliau akan ditentukan oleh rakyat Kelantan sendiri, sama ada beliau akan terus menjadi MB atau bekas MB selepas PRU nanti.


Jawatan MB Kelantan: Dulu Nik Aziz Tolak, Sekarang Tak Puas-puas 

 Nampaknya tekanan agar Nik Aziz bersara semakin menjadi-jadi. Ramai di kalangan akar umbi PAS sendiri semakin resah dengan kesungguhan Tok Guru mereka untuk kekal berkuasa walaupun mereka enggan mengakuinya kerana terlalu taksub dengan 'kewalian' Tok Guru.    PAS sendiri nampaknya 'malu alah' dengan kedegilan Nik Aziz untuk memahami kehendak rakyat Kelantan yang sudah tidak lagi yakin dengan kepimpinannya. 
 Namun, sudah menjadi budaya orang Melayu itu untuk tidak berterus terang tetapi lebih senang mengata di belakang kononnya atas alasan hormat dan menjaga hati orang, terutama orang yang lebih tua, apatah lagi pemimpin bertaraf Ulama. Akibatnya, Nik Aziz mula kelihatan seperti seorang yang gila kuasa kerana enggan berundur walaupun telah tiba masa.   Sedangkan, orang yang paling hebat dikritik PAS sebagai 'gila kuasa' suatu ketika dahulu iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad telah pun berundur, walaupun sehingga ke hari ini, fizikal dan mental beliau masih kuat dan jauh melangkaui kemampuan manusia di usianya.  Tetapi, Nik Aziz yang kononnya tawaduk lagi warak ini, tidak sanggup pula melepaskan jawatan walaupun sudah tidak mampu dari segala segi. 
 Dalam ucapan tahniah oleh Presiden PAS atas ulangtahun 22 tahun kepimpinan Nik Aziz di Kelantan semalam, telah menyebut tentang bagaimana Nik Aziz pada ketika hendak dilantik sebagai MB telah telah menolak jawatan tersebut.    Mungkinkah beliau sebenarnya ingin menyindir Nik Aziz, dengan harapan agar Nik Aziz kembali terfikir akan perubahan dirinya sehingga menjadi manusia yang gila kuasa dan sayangkan jawatan?  Nik Aziz telah menceburi politik sejak tahun 1967 iaitu 45 tahun dahulu. 
 Dari jangkamasa itu, beliau telah pun menjadi Menteri Besar selama 22 tahun. Tidak mungkin beliau belum puas berpolitik lagi. Jika nak dikatakan yang beliau masih punya perancangan untuk Kelantan yang perlu dilaksanakan, adalah tidak logik kerana tempoh itu sepatutnya sudah lebih dari cukup untuk beliau melaksanakan apa jua rancangannya. Sedangkan dalam tempoh yang sama, Tun Mahathir berjaya membangunkan sebuah negara dari negara ketiga menjadi Harimau Asia yang dicontohi dan dikagumi serata dunia. 
 Maka, jelaslah tidak ada alasan yang konkrit bagi Nik Aziz untuk terus kekal berkuasa selain dari, gila kuasa. Jika benar beliau seorang yang tawaduk sebagaimana 22 tahun lepas di mana beliau menolak jawatan Menteri Besar, maka beliau pasti akan berundur dengan sendirinya, tanpa perlu disindir, disuruh atau dipaksa memandangkan keadaan fizikal dan mental beliau yang semakin hari semakin kronik.   Jawapan yang diberi Nik Aziz ketika ditanya mengenai sama ada beliau akan bertanding lagi membuktikan yang beliau enggan berundur. 
 Katanya, beliau menyerahkan 'nasibnya' kepada kepimpinan tertinggi untuk membuat keputusan sama ada akan bertanding atau tidak dalam pilihanraya kali ini.   Sedangkan 'kepimpinan tertinggi' itu adalah beliau sendiri iaitu sebagai Mursyidul Am, satu jawatan yang mengatasi Presiden, yang terletak dalam kategorinya yang tersendiri, yang berhak mengampun dan menghukum manusia lain, tidak boleh dikritik atau disentuh hatta maksum, mengikut pemikirannya. 
 Berdasarkan hakikat ini, beliau cukup maklum yang tiada siapa di dalam PAS yang sanggup untuk menyatakan secara terus terang yang beliau tidak lagi diperlukan oleh rakyat Kelantan dan perlu berundur.    Jelas, jawapan yang diberikan hanyalah jawapan politik yang berniat untuk memperdaya rakyat. Nik Aziz tidak ada niat langsung untuk berundur selagi hayat masih ada.  Beliau yakin jika rakyat Kelantan sanggup berada di bawah pemerintahannya yang tidak membawa apa-apa perubahan kepada mereka selama 22 tahun, maka apakah yang menghalang mereka untuk terus berada di bawahnya bagi beberapa tahun lagi? 
 Jika air berkarat, kotor dan tidak cukup bekalan tidak pernah menjadi masalah selama hidup mereka, kenapa ia perlu menjadi masalah sekarang? Jika rakyat tidak kisah berhijrah ke negeri lain untuk mencari rezeki selama ini, maka kenapa pula mereka akan kisah mengenai perkara itu sekarang?   Belum ada rakyat Kelantan yang mati kerana bekalan air kotor atau tidak cukup. Nik Aziz pula tidak pernah menghalang rakyat miskin untuk mencari rezeki di negeri lain, jadi apa masalahnya? Rakyat hidup seperti biasa, dan beliau akan terus menjadi MB, seperti biasa juga.    
Apapun, jika benar Nik Aziz ingin bertanding lagi, maka nasib beliau akan ditentukan oleh rakyat Kelantan sendiri, sama ada beliau akan terus menjadi MB atau bekas MB selepas PRU nanti.

Pictures MotoGP 2012 : Friday Free Practice | Sepang International Circuit, Malaysia

Posted: 22 Oct 2012 08:29 AM PDT

Gambar klik :

http://www.malaysiangp.com.my/node/2251


Sent from my iPad

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 22 Oct 2012 07:58 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Mencuba Astro On The Go - Misi Berjaya semalam"

Thanks,
The Instagram Team

Najib Or Anwar - Political Animal Even Eat His Friends ?

Posted: 22 Oct 2012 07:00 AM PDTNAJIB AND BN IS ACTUALLY FACING A POLITICAL ANIMAL NAMED ANWAR IBRAHIM, WHO WILL EVEN EAT HIS FRIENDS 

 The 'war' is on now…BN is ready to except for some final touches and then the battle can begin. BN, after more than 50 years rule which saw Malaysia developing at a very fast pace, is now facing the most critical time in its political path. Led by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, BN has been strategizing and strengthening its position slowly after its dismal performance in 2008 that saw four states went to the opposition. 
Umno, the backbone of BN is already standing and ready for battle few years back and at present Najib has managed to strengthen MCA, the party representing Chinese community and MIC, the Indian community's representative in BN. Gerakan, a multi-racial but Chinese- based party in BN was at a total lost after the 2008 general election but at present, it manages to 'return' but not fully, still staggering. 
Despite such a situation, Najib has managed to bring back the spirit of comradeship among the BN component parties which fell behind after 2008 general election. Najib's confidence was further boosted after the MCA assembly Sunday that saw the party is now on its feet and is fighting hard to get back the confidence of the community. 
The challenges of the ruling BN are not so much on her policies but the manner the oppositions launched their attack the past several years which saw the harmonious plural society split in terms of race and religion. Headed by Anwar Ibrahim, once BN deputy Prime Minister who 'missed the opportunity of the premiership' due to his immoral character and abuse of power, the opposition is on a very aggressive onslaught to allow Anwar to 'grab back the opportunity'. 
Regardless of the effect of their actions, playing up sensitive religious and racial issues which affect the harmony and unity of Malaysians that have been tirelessly built, the ruling BN is faced with the toughest ever election this time around. Anwar, being obsessed with his ambition, has allowed himself being made a stooge by foreign masters and also a tool used by chauvinistic DAP. 
Whether he is aware of it or not, Anwar does not care and he does even care whether the country will be in one piece if…this is if….he succeeds in helming Putrajaya. He only care for his ambition and this has made him fighting like a mad man as though there is no tomorrow, promising anything as long as he can rally support of Malaysians. In short, Najib and BN is not fighting an intelligent and rational political enemy but a political animal that will eat even its friends
Source : email 

Sent from my iPad

Video Lagu The Red Warriors Versi Lagu Najwa Latif 'Untuk Dia' Cecah 145 Ribu View Masa Empat Hari

Posted: 22 Oct 2012 06:52 AM PDT

http://www.youtube.com/watch?v=LKB0xjuQ674&sns=em

Yang menarik beliau menyeru agar kita jangan pecah.

Diulang perkataan tersebut.

Beberapa kali.

Kalau penyokong pecah belah maka ia belum tentu akan dapat menzahirkan sokongan yang kuat untuk pasukannya.

Ada pehe (faham). ?


Sent from my iPad

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 22 Oct 2012 05:36 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Tolong sebarkan (Made with #jusgramm App) @jusgramm @khairykj @jamawijaafar @abby_abadi @irgullit @uzaidi @liyanajasmay @kamalaffandi @themfar @faizal_hotfm @dianaamir @dianadanielleb "

Thanks,
The Instagram Team

Anak Menteri Pertahanan DS @Zahid_Hamidi Antara Lulusan Pegawai Wataniah Baru-Baru Ini

Posted: 22 Oct 2012 04:57 AM PDT

Sebagai Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak menggunakan kedudukan untuk memberikan kemudahan kepada anaknya sendiri.

Meskipun digegarkan dengan percubaan memburukkan nama beliau kerana gambar memeluk anaknya bernama Nurul Hidayah di akhbar Cina sebelum ini namun ia berjaya diterangkan dengan tenang tanpa melatah atas gambar tersebut.

Gambar tersebut juga telah dispin untuk memburukkan pemimpin Naib Presiden UMNO walaupun ia tidak sedikitpun mencalar imej beliau.

Melalui instagram berbagai aktiviti semasa latihan disiarkan oleh anak Menteri Pertahanan ini yang diikuti oleh Panglima.

Beliau juga telah menunjukkan contoh yang baik dengan menjadi askar wataniah yang akan dipanggil ke medan perang jika diperlukan.

Walaupun menjadi ibu kepada tiga anak namun Nurul Hidayah binti Ahmad Zahid Hamidi tetap gigih menjalankan latihan demi masa depan agama bangsa dan negara.

Insya Allah panglima juga akan sertai briged askar wataniah jika berkesempatan selepas ini. 

Pegawai Media Menteri Pertahanan ada memberitahu tentang hal tersebut semasa lawatan ke Sepanggar minggu lepas.


Laporan Audit Negara Serlahkan Kelemahan Kerajaan Negeri PAS Kelantan - Sebarkan

Posted: 22 Oct 2012 02:08 AM PDTBelantan

Posted: 22 Oct 2012 11:36 PM PDT

Belantan


Isu Selangor : 15 penjaja lapor SPRM terhadap Manoharan?

Posted: 22 Oct 2012 07:14 PM PDTSeramai 15 penjaja kecil India di daerah ini mendakwa kehilangan punca pendapatan akibat tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri DAP Kota Alam Shah, M. Manoharan mengatur pemilihan penempatan semula tapak gerai di Jalan Tengku Kelana di sini.

Kumpulan penjaja yang membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Manoharan kira-kira pukul 10.45 pagi ini menyifatkan tindakannya menimbulkan pelbagai persoalan kerana pemilihan tapak gerai itu dibuat secara senyap tanpa pengetahuan mereka.

Mereka mendakwa, Manoharan hanya memberikan tapak gerai tersebut kepada Persatuan Penjaja Jalan Tengku Kelana dan bukannya secara terbuka termasuk penjaja yang bukan ahli persatuan tersebut melalui undi.

Presiden Persatuan Kebajikan India Malaysia (PKIM), A. Prakash yang mewakili para penjaja tersebut berkata, tindakan Manoharan dilihat meragukan kerana sebagai wakil rakyat, dia sepatutnya berusaha membantu para penjaja lain.

''Kita dimaklumkan Manoharan turut memberi peruntukan sebanyak RM25,000 kepada persatuan itu. Kita tidak tahu apa tujuan sebenar dia memberikan peruntukan tersebut sama ada merupakan bantuan atau sebaliknya.

''Jika peruntukan yang diberikan Manoharan kepada persatuan tersebut untuk membantu golongan penjaja kecil, dia sepatutnya membantu juga penjaja lain yang bukan merupakan ahli persatuan sebagai satu daripada tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Prakash berkata, perkara yang paling dikesalkan ialah tindakan Manoharan menghalang wakil penjaja kecil yang terlibat daripada menghadiri mesyuarat bersama Majlis Perbandaran Klang (MPK) Mei lalu selain wakil rakyat itu menuduh mereka sebagai pengacau.

Dalam soal pemilihan tapak gerai bagi bazar Deepavali pula, beliau turut mempersoalkan borang yang dikeluarkan oleh MPK dengan menyatakan syarat pemilihan tapak tersebut harus dibuat secara undian kecuali tapak di Jalan Yeo Guan Hup yang dikecualikan daripada syarat tersebut.

''Kenapa di Jalan Yeo Guan Hup dikecualikan daripada syarat pengundian. Keadaan itu memperlihatkan seolah-olah pemilihan tapak gerai telah pun ditetapkan," katanya.

Sementara itu, seorang penjaja, G. Rajendran, 52, mendakwa Manoharan pernah mengugut penjaja dengan menghantar sekumpulan gangster supaya mereka tidak membuat tuntutan tapak gerai terbabit termasuk keputusannya memberikan tapak itu kepada persatuan berkenaan.

''Ekoran tindakan Manoharan itu, kita tidak menolak kemungkinan wujudnya unsur-unsur penyelewengan atau salah guna kuasa. Kita harap SPRM dapat melakukan siasatan dan mengambil tindakan sewajarnya jika wujud elemen-elemen seumpama itu,'' katanya.

Suara Politik
Taminsari

Cinta tiga segi PAS-PKR-DAP, siapa yang kena jual!

Posted: 22 Oct 2012 07:03 AM PDTSekiranya ditakdirkan Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri adakah beliau akan menghalalkan protes jalanan? Adakah beliau akan membenarkan rakyat memberontak sehingga melumpuhkan ekonomi negara? Sudah pasti bila sahaja beliau meneraju negara ini beliau akan turut menggunakan pendekatan yang sama (seperti kerajaan sekarang) malah mungkin lebih teruk terhadap golongan-golongan pemprotes jalanan.

Anwar Ibrahim merupakan seorang yang cetek pemikirannya, bukan seorang pemimpin unggul bukan juga pejuang tulen. Sehingga kini apa yang jelas perjuangan beliau hanyalah bersifat peribadi. Anwar hanya ada satu cita-cita, iaitu untuk menjadi Perdana Menteri. Nafsu serakah menguasai pemikiran beliau, tiada yang lagi penting daripada cita-cita 'suci' tersebut walaupun terpaksa menggadai negara ini dan menjual kaum sendiri.

Pas, parti politik yang berjuang atas landasan Islam (kononnya) pun turut terperangkap dalam permainan jijik Anwar. Pas seolah-olah terpukau, terpana, terpaku dengan kehebatan Anwar menjual 'kelentong' beliau. Pas yang selama ini 'berperang' dengan DAP sanggup pula berganding menjadi satu, menggadai maruahnya untuk berjuang menentang saudara seIslam sendiri.

Ternyata dalam cinta tiga segi Pas-PKR-DAP, parti yang paling rugi ialah Pas. Semua tahu matlamat utama Pas adalah untuk menubuhkan sebuah negara Islam. Dan, jika diizinkan Allah mereka ini menang dan dapat menubuhkan kerajaan, apa mungkin DAP akan menurut kemahuan Pas untuk menubuhkan sebuah negara Islam?

Bak kata Karpal Singh, 'Langkah mayat saya dulu'. Betullah kata orang, bila 'bercinta' kentut pun bau wangi. Anwar dalam apa cara sekalipun akan pastikan 'kentut' DAP sentiasa wangi bagi Pas. Pakatan Rakyat bimbingan beliau tidak boleh berpecah, kerana bila berpecah maka berkecailah cita-cita 'suci' menjadi Perdana Menteri.

Namun dalam kisah cinta the three beast ini sudah pasti ada pihak yang paling beruntung. Tidak lain, tidak bukan sudah tentunya DAP. Dalam protes jalanan , 1 Ogos 2009 lepas, tanpa perlu mengerahkan jenteranya DAP telah berjaya menggerakkan hampir 10,000 macai untuk 'berjuang' bagi kepentingannya. Paling menarik macai-macai DAP ini semuanya orang Pas dan PKR. Sikap Yes Bos Pas inilah yang sebenarnya menjadi kesukaan DAP.

Namun sampai bila? Bak kata pepatah, habis madu sepah dibuang. DAP hanya menunggu masa untuk menghancurkan Pas. Setelah matlamat dan cita-citanya tercapai, Pas akan diludah, diterajang keluar daripada Pakatan Rakyat oleh cintanya DAP.

Tapi dalam semua ini, siapa yang benar-benar rugi?

Suara Politik
Taminsari

Isu Selangor : MB Khalid perlu minta maaf pada rakyat Selangor?

Posted: 22 Oct 2012 01:34 AM PDTTimbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar mendesak Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Selangor. Menurutnya, Menteri Besar Selangor itu sering berbohong dan memberikan kenyataan yang mengelirukan rakyat.

Noh berkata, sebelum ini beliau mendedahkan bahawa Universiti Selangor (Unisel) mengalami kerugian sejak kerajaan negeri pakatan pembangkang mengambil alih, namun dinafikan oleh Abdul Khalid.

"Ketika itu, beliau (Abdul Khalid) mendakwa laporan kewangan Unisel sedang diaudit oleh juruaudit dalaman dan akan diumumkan keputusan Ogos lalu.

"Namun, sampai sekarang beliau gagal melakukannya. Hari ini terbukti apabila Laporan Audit 2011 keluar, ternyata dakwaan saya (mengatakan Unisel rugi) sebelum ini adalah benar," katanya.

Noh berkata demikian dalam sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) dengan Taj Mahal Agro Industries di sini semalam.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani mengulas Laporan Ketua Audit Negara 2011 yang mendedahkan kewangan Unisel mencatat kerugian sebelum cukai sebanyak RM37.63 juta pada 2010.


Noh turut membidas Exco Pertanian Selangor, Mohd. Yaakob Sapari yang mengeluarkan kenyataan tanpa kajian dan turun padang.

"Beliau menuduh projek pengairan sawah padi yang dilaksanakan kementerian tidak mendapat kelulusan kerajaan negeri.

"Namun, kenyataan Mohd. Yaakob itu dinafikan Pengarah Wilayah Barat Laut, Muhammad Nasir Khusairi yang mendapati projek tersebut sememangnya telah mendapat kelulusan," katanya.

Beliau berkata, sikap Mohd. Yaakob sama seperti Abdul Khalid yang hanya mahu mencari salah kerajaan BN terdahulu dan sengaja mempolitikkan isu.

"Kalau Mohd. Yaakob 'gentleman', dia juga kena minta maaf secara terbuka kerana menipu rakyat. Exco dan menteri besar sama sahaja," katanya.

Noh sebelum ini meminta kerajaan negeri tidak menghalang pelaksanaan projek pengairan di negeri ini dengan pelbagai kerenah birokrasi. Yang turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Hashim Abdullah dan Konsul Jeneral Malaysia di Chennai, Anuar Kasman.

Perjanjian itu ditangani bagi menjalin kerjasama antara Nafas dengan Taj Mahal dalam meningkatkan bekalan makanan untuk haiwan ternakan. Beliau berkata, Abdul Khalid tidak layak menerajui Selangor kerana sering bercakap putar-belit dan tidak jujur kepada rakyat.

"Saya cabar Abdul Khalid membuat kenyataan bahawa laporan audit itu bohong. Bagaimana beliau mahu mentadbir Selangor kalau asyik menipu sahaja?," katanya dengan nada sinis.-UMO

Suara Politik
Taminsari

MERBOK TIMES

Posted: 22 Oct 2012 11:21 PM PDT

MERBOK TIMES


Why Nations Fail

Posted: 22 Oct 2012 05:13 AM PDT

This is an interesting book by Daron Acemoglu. an MIT economist and James A Robinson.a political scientist from Harvard. When they talk about failure, it is not a country disappearing or wipe off from the map but a failure of its socio-economic and political systems leading to abrupt change or revolutions.

"Countries such as Great Britain and the United States became rich because their citizens overthrew the elites who controlled power and created a society where political rights were much more broadly distributed, where the government was accountable and responsive to citizens, and where the great mass of people could take advantage of economic opportunities" - Extract from the book.
.
Acemoglu amd Robinson studied the histories of numerous countries describing and found a common cause of failue. What they found is the key differentiator between countries is "institutions." Nations thrive when they develop "inclusive" political and economic institutions, and they fail when those institutions become "extractive" and concentrate power and opportunity in the hands of only a few.

Nations that thrive and succeed are those that empower their people both politically and economically. Power is distributed "puralistically" and "extractive" power structures that  reinforce extractive economic institutions to hold power are avoided.

Authors show that there is a common historic pattern that you cannot sustain your economy if don't have the correct political structure i n place. They argue that China has not found the magic formula for combining political control and economic growth - its system in inherently unsustainable and the full historic outcome of current system has not been played out. (Lucky Tan)

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 22 Oct 2012 11:20 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kerana Kenyataan Ini Ustaz Nasa Di Kafirkan Oleh Penyokong PAS...

Posted: 22 Oct 2012 10:00 PM PDT

Hanya kerana megatakan karpal singh dan dap anti Islam, bekas timbalan presiden pas, ustaz nasaruddin mat isa telah berbakul-bakul di kafirkan oleh baghal-baghal pas, Subhanallah... mereka lebih setia dan percaya pada karpal singh si kafir harbi dari bekas timbalan persiden dan ahli majlis syura mereka sendiri, apa nak jadi dengan pas sekarang...Inikah Yang Dikatakan Bijak Mentadbir...???

Posted: 22 Oct 2012 07:00 PM PDT

Ini yang dikatakan cekap mentadbir negeri selangor...??? laporan audit ini tak akan di ulas oleh mana-mana pemimpin pakatan haram, malah malaysiakini, suara keadilan, harakah dan mana-mana pencacai penjilat jubo anwar akan cuba senyapkan perkara ini, jadi kepada rakyat selangor aku nak pesan, korang jangan jadi bodoh, dok dengar cerita kononnya pakatan bijak mentadbir negeri selangor, korang sebenarnya dah kuyup kena kencing dengan puak-puak tu....


Penduduk Pangsapuri Taman Mawar Tuntut Janji Pakatan...

Posted: 22 Oct 2012 01:00 AM PDTSeramai 150 penduduk pangsapuri Mawar di Taman Bunga Raya dekat sini berkumpul mengadakan demontrasi secara aman menuntut 20 meter padu air percuma daripada kerajaan negeri Selangor petang semalam.

Penduduk menyuarakan rasa tidak berpuashati terhadap kerajaan negeri yang dikatakan gagal menunaikan janji mereka sejak 2008 lalu.

Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan hadir bersama mendengar rintihan rakyat yang semakin tertekan dengan tindakan kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Selain itu, Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Sohaimi Shahadan turut turun padang menjelaskan isu air yang berlaku ketika ini.

Kamalanathan berkata, rakyat negeri ini semakin sedar akan ketidakjujuran kerajaan negeri membantu mereka setelah memerintah negeri empat tahun.


Katanya, beliau akan menjalankan kerjasama dengan GPRS membantu menjelaskan isu air yang diputar belitkan kerajaan negeri.

Sohaimi berkata, tindakan penduduk mengadakan perhimpunan itu adalah usaha terbaik bagi mendapat penjelasan terkini isu yang berlaku.

"Ramai yang sudah berhubung dengan kita, selain memberikan respon balas di website GPRS dan blog www.hasrat-selangor.blogspot.com , daripada blog, maklumat yang kita dapat akan dikumpulkan dan kumpulan ini makin bertambah dan mereka perlukan khidmat guaman dari rakan-rakan peguam untuk failkan. Kerajaan negeri juga telah menyatakan bahawa mereka sudah bersedia untuk disaman.

Gerakan ini akan berterusan setiap masa, setiap minggu kerana kumpulan-kupulan yang berbeza, dari apartmen-apartmen dan perumahan yang berlainan di kawasan dalam negeri Selangor ini yang kita anggarkan lebih dari 689,000 unit," ujarnya.

GPRS menegaskan bahawa kerajaan negeri perlu bertanggungjawab atas janji dan manifesto yang mereka buat dalam PRU12, perlu sama rata memberikan air ini kepada semua rakyat tanpa mengira duduk di rumah flat, teres atau rumah banglo dan perlu membayar kembali mana yang belum mereka lunaskan.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penduduk pangsapuri itu, Azman Mad Zain, 42, berkata, selama 50 bulan mereka tidak pernah menikmati air percuma yang dijanjikan dalam manifesto pilihanraya umum ke-12 yang lalu.

The Unspinners

Posted: 22 Oct 2012 11:13 PM PDT

The Unspinners


Pegawai TPM jelaskan mitos politik baru

Posted: 22 Oct 2012 11:00 PM PDT

Tak perlu permainan persepsi jika cekap beri penerangan dan komunikasi

Posted: 22 Oct 2012 06:37 PM PDT

Lawak Pagi: Ubah kepada ....

Posted: 22 Oct 2012 05:20 PM PDT

Doa Nik Aziz dah tak mujarab ke?

Posted: 22 Oct 2012 07:00 AM PDT

Husam dah tak sabar-sabar?

Posted: 22 Oct 2012 04:02 AM PDT

Adakah saman Kelantan terhadap Petronas wayang saja?

Posted: 22 Oct 2012 12:05 AM PDT

oyabun

Posted: 22 Oct 2012 11:08 PM PDT

oyabun


Isu Selangor : Pangsapuri Desa Ria diabaikan oleh kerajaan negeri Selangor?

Posted: 22 Oct 2012 06:20 AM PDT


Murid-murid tabika di Pangsapuri Desaria menerima kesan paling teruk kerana masalah paip kumbahan yang pecah berdekatan dengan kelas mereka.

Setiap hari, dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari, kira-kira 20 orang murid tabika hanya berkurung di dalam kelas tanpa berpeluang melakukan aktiviti luar darjah. Saban hari juga, guru mereka tidak pernah membuka cermin dan pintu kelas sepanjang sesi pembelajaran berlangsung.

Bukannya tiada kawasan lapang, tetapi murid-murid Tabika Pangsapuri Taman Desa Ria di PJS 5 itu terpaksa berbuat demikian kerana kawasan itu tidak sesuai untuk mereka bermain.

Ini kerana pihak pentadbiran sekolah itu bimbang untuk membenarkan mereka keluar kerana kawasan permainan itu tidak disenggara dengan sempurna. Yang paling merisaukan mereka ialah terdapat saluran paip pembentungan yang bocor di situ sehingga mengeluarkan bau busuk dan berisiko mendatangkan masalah kesihatan.

Masalah yang berlarutan sejak dua minggu lalu itu tidak menemui jalan penyelesaian malah keadaan bertambah teruk apabila limpahan air najis semakin bertambah. Selain mencemarkan bahagian hadapan tabika itu, limpahan tersebut turut memberi kesan kepada seluruh penghuni enam blok pangsapuri tersebut yang didiami lebih 2,000 penduduk.

Malah, bukan sahaja masalah itu yang menghantui mereka, sampah yang tidak diuruskan dengan sempurna, rumput dibiarkan panjang dan masalah longkang tersumbat juga seakan sudah sebati dengan mereka sejak empat tahun lalu.

Tambahan pula, keadaan longkang yang tersumbat itu memberi peluang kepada nyamuk Aedes membiak dan menyerang penghuni sehingga terkena jangkitan denggi.

Penduduk mendakwa, pihak-pihak berkaitan termasuk pemaju yang menguruskan pangsapuri itu serta pihak berkuasa tempatan tidak mengendahkan aduan yang dibuat mereka selama ini.

Menurut mereka, ahli majlis yang dilantik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) untuk memantau kawasan itu juga tidak pernah muncul sejak sekian lama.

Wasabi Oyabun..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 Oct 2012 09:30 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


5 Kepincangan Audit di Negeri Selangor

Posted: 22 Oct 2012 08:49 PM PDT


Anwar Ibrahim Hentam Harakah

Posted: 22 Oct 2012 09:58 AM PDT

Video Zulfahmi Khairuddin Mengelak Semburan Arak Di Atas Podium

Posted: 21 Oct 2012 11:48 PM PDT


tok gajah

Posted: 22 Oct 2012 09:20 PM PDT

tok gajah


Undi bukan melayu belum tentu membawa PAS ke Petrajaya

Posted: 22 Oct 2012 04:51 AM PDT


PAS cume mengharaf kemenangan dengan sokongan dari kaum bukan melayu. PAS sedar bahawa majoriti kaum melayu masih kuat menyokong UMNO. PRU12 yang lepas telah membukti kan bahawa orang melayu   masih kuat menyokong UMNO. Ini terbukti apabila UMNO meraih 29.59% undi.

Jika dibanding kan dengan PAS yang hanya meraih 14.05% sahaja. 14.05% yang di perolehi oleh PAS ini sebenar nye bercampur dengan undi dari penyokong nye bukan melayu, Jika di tolak peratus undi dari bukan melayu, mungkin PAS cume mendapat sokongan kurang dari 10% sahaja.

Sebenar nye selepas PAS bersengkokol dengan DAP dan PKR sokongan orang melayu terhadap PAS telah merosot dengan drastik nye. Kebanyakan penyokong2 dan ahli2 PAS sebenar nye TIDAK suke PAS bersengkokol dengan PKR terutame nye DAP yang jelas dan nyata anti Islam nye.

DAP ni bijak, mereka memang tidak pernah bersuara secara lantang dan terbuke menentang PAS dalam misi nye untuk mengujudkan negara Islam dan menjalankan hukum Hudud. Dalam pade itu presiden nye Karpal Singh telah bersuara dengan jelas dan nyata tentang pendirian DAP yang langsung tidak bersetuju negara Islam di ujudkan apabila Pakatan Rakyat berkuasa.

PKR pimpinan Anwar Ibrahim lagi bijak, parti ni tidak pernah bersuara sama ada ianye menyokong atau pun menentang negara Islam dan hukum Hudud yang di perjuangkan oleh PAS. Akan tetapijika di ikuti ceramah2 yang di sampaikan oleh pemimpin PKR ianye lebih menjurus kepada kecenderungan nye kepada negara sekular atau librel demokrasi. Negara Islam dan undang2 Hudud ngak mungkin!

Dalam Pakatan Rakyat cume PAS saja yang mahukan negara ini menjadi sebuah negara Islam yang menjalankan undang2 Islam, sedangkan PKR dan DAP menolak nye. Jadi jawapan nye, PAS pasti akan gagal dalam cita2 nye mengujudkan negara Islam.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 Oct 2012 09:16 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


POK NIK SEKARAT AIR KELANTAN.

Posted: 22 Oct 2012 09:08 PM PDT

POK NIK.. 4 EVER AND EVER.

Posted: 22 Oct 2012 06:05 PM PDT

SOALAN..ADAKAH INI TROJAN HORSE ?? BAHAGIAN 1.

Posted: 22 Oct 2012 03:01 PM PDT

KAK JAT SOKONG NONG CHIK : INI CONTOH TERBAIK !

Posted: 22 Oct 2012 10:57 AM PDT

MONEY FOR ELECTION.

Posted: 22 Oct 2012 03:00 AM PDT

RAYUAN KEPADA AHLI PAS : JANGAN LETAK OTAK KAT LUTUT !

Posted: 22 Oct 2012 12:00 AM PDT

HARGA ROKO NAIK 20 SEN..AMACAM ?

Posted: 21 Oct 2012 09:40 PM PDT

KENAPA PAS TERUS MENG IDOLA KAN DAP LAKNATULLAH ?

Posted: 21 Oct 2012 09:31 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 22 Oct 2012 09:09 PM PDT

PISAU.NET


Gelek Gerudi :Nik Aziz Di Paksa Bertanding Walaupun Dia Dah Takmau.

Posted: 22 Oct 2012 01:42 AM PDT

Dalam hati nak..dalam kepala otak pun kata nak..depan orang berlakon kononnya taknak.. bagai mengantuk disorongkan bantal..kalau dah nama pun orang politik madahnya penuh berhelah..begitulah Nik Aziz politic animal yang semua orang kenali.


Mengelarkan diri sendiri sebagai tok guru,mursyiDol Am dan juga wali selipar,mana mungkin batang tubuh manusia yang serba maha ini mahu turun tahta selagi nyawa dikandung badan.

Pemenang Anugerah Pelakon Terbaik.
Uzur dan besiaq(pakai pampers) sudah tak menjadi hal walaupun duduk didepan sekali mengepalai barisan saf.Semuanya dihalalkan asal matlamat tercapai,rata rata yang muda lupakan hasrat  dan cita  selagi orang itu masih berasakan yang lain belum tercapai setanding makamnya.

Nik Abdul Aziz bertanding PRU13?

KUALA LUMPUR 21 Okt. - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membayangkan untubertanding dalam pilihan raya umum akan datang.
Menerusi temu bual eksklusif bersama portal berita AntaraPos.com, Menteri Besar Kelantan itu menyatakan sedemikian kerana ia disyorkan oleh parti.
Beliau turut menyatakan akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Chempaka jika dikehendaki pucuk pimpinan parti.
"Saya tak pernah sebut saya nak bertanding tapi Setiausaha Agung (Datuk Mustafa Ali) dok buat kenyataan dah Nik Aziz wajib bertanding.
"Bila parti suruh bertanding dan saya boleh bertanding, kena bertandinglah," katanya.
Nik Abdul Aziz bergiat aktif dalam politik sejak 1967 apabila mengekalkan kerusi Parlimen Kelantan Hilir yang kemudiannya ditukar menjadi Pengkalan Chepa selama tiga penggal.-Utusan


Pisau kata "Moga Nik Aziz dapat kekal sebagai MB dan mursiDol Am selama lamanya,senang dijadikan sempadan golongan muda"

r b f

Posted: 22 Oct 2012 07:55 PM PDT

r b f


Audit:Patutlah Mereka Kurang Berkokok, Rupanya Ada Udang Di Sebalik Batu

Posted: 22 Oct 2012 07:19 PM PDT

Saban tahun setiap kali Laporan Ketua Audit Negara keluar maka akan bersorak sakan puak-puak Pas , PKR dan DAP kerana mereka mendapat bekalan peluru yang cukup banyak melalui laporan audit berkenaan untuk menembak kerajaan.

Tahun lepas adalah tahun yang paling gemilang bagi mereka hingga menyebabkan seorang menteri kabinet terpaksa meletak jawatan walaupun beliau tidak ada kena mengena.

Jika anda perhatikan pula tahun ini mereka kelihatan agak kurang ghairah untuk menembak BN menggunakan Laporan Ketua Audit Negara.

Kenapa ???

Saya pun pelik juga....

Siasat punya siasat dan setelah menelaah satu persatu Laporan Ketua Audit Negara 2011 secara online, rupa-rupanya ada benda yang tak kena dengan puak-puak mereka. Patutlah mereka tak berkokok banyak sangat.

Carian saya setakat ini mendapati laporan audit bagi negeri Kelantan yang paling teruk. Kalau kena cara ada pemimpin Pas Kelantan yang boleh hilang jawatan atau diheret SPRM.


Memang banyak perkara yang tak betul dalam laporan berkenaan. Terutamanya sekali yang melibatkan Projek Pembangunan Dan Pengindahan Tebing Sungai Kelantan.

Insyallah kita akan dedahkan satu persatu secara terperinci.....bagi saya selesaikan isu AES terlebih dahulu.....

Untuk permulaan ambillah sikit-sikit dulu dibawah ini untuk buat geli-geli....atau pun anda boleh lihat sendiri di sini.


Kerajaan islam  yang jujur dan amanah..... Takbir !

Dewan Kosong:Program Pemimpin Pas Yang Tidak Mendapat Sambutan Di Kelantan

Posted: 22 Oct 2012 05:10 PM PDT

Lama jugalah harakah daily dok iklan program kat bawah ni dalam web mereka.....

Ingat tak bagaimana berapi-api Dr Maszle Malek mencabar Datuk Najib berdebat dengan Anwar semasa dia mengendalikan debat Khairy dengan Rafizi beberapa bulan lepas ?

Tiba masa untuk dia berceramah orang pun tak mahu dengar.....kosong dewan beb......kosongggggggg......

AES:Saya Tak Cakap Apa-Apa Pun, Hanya Nak Kongsi Gambar Ja....

Posted: 22 Oct 2012 05:57 AM PDT


Kah...kah....kah....kah...kah....kah....kah....kah....kah....kah....

Saya tak mahu cakap apa-apa pun nanti ramai pula yang marahkan saya....

Bodoh....perjuangan diri sendiri.....beri peluru kepada pembangkang dan macam-macam lagi.....

Saya hanya tergelak, itu pun tak sengaja dan kongsikan gambar yang dipetik dari blog Taiping Mali ja.....

Jangan marah yaaaa.......

Kongsi gambar ja.....

Jangan marah yaaaa.......

Tak cakap apa-apa pun.....

Kongsi gambar ja.....

Jangan marah yaaaa.......

Hebatnya Bola Sepak Kelantan Yang Diterajui Pemimpin BN Begitulah Hebatnya Kelantan Jika Diterajui BN

Posted: 21 Oct 2012 08:40 PM PDT

Sebelum tahun 2007 sejarah terbaik bola sepak Kelantan dalam pertandingan Piala Malaysia adalah Naib Juara pada tahun pada tahun 1955 dan 1970. 

Selepas era 70an hingga 2007 pula pencapaian terbaik adalah juara liga perdana (divisyen 2) pada tahun 1993 dan 2000.

Diringkaskan cerita, Kelantan bukanlah sebuah pasukan bola sepak yang baik di Malaysia sebelum tahun 2007. Bola sepak mereka tidak ke mana.

Namun lanskap bola sepak Kelantan telah berubah pada tahun 2007 setelah kemasukkan pemimpin politik otai, Tan Sri Annuar Musa untuk menerajui KAFA. 

Sebagai seorang pemimpin yang berpengalaman Tan Sri Annuar telah menyediakan beberapa rancangan jangka pendek dan rancangan jangka panjang untuk beliau membawa bola sepak Kelantan ke persada kejayaan. 


Sentuhan pertama Annuar Musa berjaya meletakkan Kelantan di tempat ketiga dalam liga perdana musim 2007/2008.

Bermula dari situ bola sepak Kelantan tidak lagi berundur ke belakang. Ketekunan dan kesungguhan Annuar Musa telah menjadikan bola sepak sebagai satu fenomena baru di Kelantan. 

Jika dulu siapa yang nak pakai jersi pasukan Kelantan ? Tetapi selepas sentuhan Annuar Musa jersi pasukan Kelantan seolah-olah sudah menjadi pakaian rasmi orang-orang Kelantan tidak kira ke mana mereka pergi samada ke pusat membeli belah , majlis kenduri hinggalah ke Masjid. 

Bukan sahaja di Kelantan malah di Kuala Lumpur atau dimana-mana negeri penyokong-penyokong Kelantan dengan penuh bangganya memakai jersi pasukan kesayangan mereka.

Suka tidak suka hakikatnya Annuar Musa telah membawa kemeriahan bukan sahaja kepada bola sepak Kelantan malah telah menghidupkan kembali suasana kemeriahan pertandingan bola sepak di negara kita yang sebelum itu hanya suam-suam kuku hinggakan nak isi penonton separuh stadium pun susah. 

Selepas dua tahun menerajui bola sepak Kelantan Annuar Musa berjaya membawa Kelantan dua kali ke perlawanan akhir pada tahun 2009. Satu untuk perlawanan akhir Piala FA menentang Selangor dan sekali lagi untuk perlawanan akhir Piala Malaysia menentang Negeri Sembilan. 

Walaupun hanya bergelar naib juara namun ianya satu pencapaian yang sangat bagus dalam masa dua tahun selepas beliau menerajui bola sepak Kelantan. Jika dulu mungkin rakyat Kelantan hanya boleh bermimpi untuk melihat pasukan negeri mereka bermain dalam perlawanan akhir di Bukit Jalil, tetapi pada tahun 2009 ia telah menjadi kenyataan.

Juara 2010
Tahun 2010 sekali lagi Kelantan melangkah ke Bukit Jalil untuk untuk perlawanan akhir Piala Malaysia menentang Negeri Sembilan. Akhirnya usaha mereka mencapai kejayaan dan pada tahun 2010 buat pertama kali dalam sejarah bola sepak Kelantan Piala Malaysia berada di bumi Kelantan apabila mereka berjaya menewaskan Negeri Sembilan. 

Jika dulu mungkin rakyat Kelantan hanya bermimpi untuk melihat pasukan mereka menjulang Piala Malaysia di bumi Cik Siti Wan Kembang, tetapi tahun 2010 Annuar Musa berjaya menjadikan mimpi rakyat Kelantan sebagai satu kenyataan. 

Setelah lima tahun menerajui bola sepak Kelantan, hari ini satu perkara yang mungkin tidak pernah diimpikan oleh rakyat Kelantan tiba-tiba menjadi kenyataan apabila tiga piala yang menjadi rebutan pasukan-pasukan bola sepak tanah air kesemuanya berada di bumi Kelantan - Piala Liga, Piala FA dan Piala Malaysia. 

Piala Malaysia di bumi Kelantan - Mimpi jadi kenyataan
Apa yang saya nak sampaikan kepada rakyat Kelantan ialah, seorang pemimpin BN berjaya meletakkan bola sepak Kelantan di persada kejayaan dalam tempoh hanya lima tahun sahaja. Semuanya telah terbukti di depan mata anda sekarang. 

Jika seorang pemimpin BN berjaya membawa kejayaan kepada bola sepak Kelantan dalam tempoh lima tahun, itulah yang boleh dilakukan oleh pemimpin-pemimpin BN jika rakyat Kelantan memberi kepercayaan kepada mereka. Tak payah lama-lama, cuba sepenggal dulu dan anda lihatlah perbezaannya kelak.

Annuar Musa bukan seorang tok guru, bukan seorang ulama , tidak berdoa sehingga menitiskan air mata buaya , tidak bermain dengan ayat Quran serta hadis tetapi beliau berjaya membawa satu kejayaan besar kepada bola sepak Kelantan. 

Kelantan sebuah negeri yang memiliki bermacam-macam kelebihan. Seni budaya, makanan, tanah subur, sungai yang besar, pantai yang cantik dan macam-macam lagi. Tetapi oleh kerana rakyat Kelantan memilih pemimpin yang salah maka segala kelebihan itu menjadi sia-sia.


Untuk menjadi pemimpin bukan hanya bergantung kepada gelaran tok guru , ulama, doa, solat hajat dan ceramah sahaja. Ada semua itu tetapi otak tidak berjalan tiada gunanya. 

Adakah dengan hanya solat sampai hitam dahi, berdoa sampai berbuih mulut dan kering air mata, baca Quran berjuz-juz maka kejayaan akan turun berdetum-detum dari langit ? 

Saya nak bagi satu contoh yang mudah...

Beruk memanjat pokok kelapa banyak terdapat di Kelantan . Tetapi ianya tidak menjadi satu perkara yang pelik atau tarikan pelancong di sana.

Ali Rustam bawa beruk dari Kelantan ke Melaka berduyun-duyun pelancong datang melihat bagaimana kehebatan beruk Malaysia memanjat pokok kelapa. Akhirnya produk Kelantan jadi bahan tarikan pelancong di Melaka. 

Nak uruskan beruk supaya jadi duit pun pemimpin Pas tak boleh fikir.....lagi nak bercakap pasal nak bina lebuh raya, nak bina keretapi peluru ???

Stadium islam yang Pas nak bina apa cerita ? 

Dah dua tahun umum....cerucuk dah pasang ke ? arah kiblat dah tentukan ke ? 

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 22 Oct 2012 03:42 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


PM NAJIB WAJIB OVERHAUL BNBBC!!!

Posted: 22 Oct 2012 09:26 AM PDT

Senarai Backbenchers (BNBBC) bertaraf mantan dan pernah memegang jawatan kabinet dan timbakan menteri dalam kerajaan.
1. YB DS Abdullah Ahmad Badawi, Kepala Batas
2. YB Dato Azmi Khalid, Padang Besar
3. YB Dato Radzi Syeikh Ahmad
4. YB Dato Abu Bajar Taib, Langkawi
5. YB DS Rafidah Aziz, Kuala Kangsar
6. YB Dato Ong Ka Chuan, Tg Malim
7. YB Dato Ong Ka Ting, Kulai
8. YBM Tengku Razaleigh Hamzah, Gua Musang
9. YBM Tengku Azlan Sultan Abu Bakar, Jerantut
10. YBM Tengku Adnan Tengku Mansor, Putrajaya
11. YB DS Syed Hamid Albar, Kota Tinggi
12. YB DS Shahrir Samad, Johor Bharu
13. YB Dato Azalina Othman Said, Pengerang
14. YB Dato Abdullah Mahd Zain, Besut
15. YB Dato Ir.Mohd Zain Mohamed, Sepang
16. YB Dato Noraini Ahmad, Parit Sulong
17. YB Dato Ong Chan Onn, Alor Gajah
18. YB Dato Mohamad Leo Michael Toyad, Mukah
19. YB Dato Zulhasnan Rafique, Setiawangsa
20. YB Ong Tee Kiat, Pandan
21. YB Sulaiman Abd Rahman Taib, Kota Samarahan
22. YB DS Jamaludin Mohd Jarjis, Rompin
23. YB Dato Joseph Pairin Kitingan, Keningau
24. YB Dato Idris Harun, Tangga Batu

Hampir 90% nama-nama di atas tidak berfungsi sebagai Backbenchers lagi. Nama-nama seperti Idris Harun, Azalina dan beberapa kerat nama saja yang functional di Dewan Rakyat.

Dengan jumlah BNBBC paling kecil dalam sejarah pemerintahan BN, iaitu 76, ia menjadi masalah paling besar pentadbiran DS Najib apabila majoriti BNBBC members tidak berfungsi sepertimana sepatutnya dalam mempertahankan dasar-dasar kerajaan.

Dengan peningkatan mendadak MP pembangkang selepas PRU12, dan pada masa yang sama BNBBC hanya bergantung kepada beberapa kerat MP BN yang mempunyai mutu perbahasan dan kelebihan berhujah di dewan, keadaan ini telah menyebabkan Bn seringkali gagal menyakinkan ahli dewan dan pandangan umum terhadap segala dasar yang dilaksanakan oleh BN.

Ahli BNBBC yang boleh berdebat boleh dibilang dengan jari. Ada kalangan MP biasa BN yang bukan mantan langsung tidak berfungsi sepanjang penggal. 

Ada kalangan mereka yang terpaksa membeli seluar tambahan lebih kerana seluar mereka tidak tahan lama dan haus akibat dari terlalu banyak duduk, ternganga dan menguap sepanjang dewan parlimen bersidang.

Perkara ini tidak boleh dipandang enteng oleh PM Najib. Senario hari ini PM tidak boleh lagi menghantar peluru kosong ke dewan rakyat. Hari ini BN memerlukan setiap MP berkualiti dan perbahasan juga bermutu kerana bilangan MP pembangkang agak besar. Sebahagian besar dari mereka bukan bagus mana pun. Cuma mereka pandai memainkan fakta, retorik dan isu. Kerap kali BNBBC terperangkap dengan mainan mereka kerana kegagalan MP BN membuat counter attack secara berkesan. 

Mana-mana MP yang sudah menopause dan mati pucuk eloklah diganti dengan MP yang lebih energetic dan mampu bekerja keras dalam membantu PM menjayakan segala dasar kerajaan.

MP seperti Tengku Razaleigh dan beberapa personaliti lagi mungkin masih tetap diperlukan di atas sebab-sebab tertentu yang strategik. Tetapi yang lain-lain tu sudah-sudahlah...

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 Oct 2012 03:28 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Wanita sanggup tayang payudara halang MPPP rampas gerai di Padang Kota!

Posted: 22 Oct 2012 04:01 PM PDT

Kezaliman rejim Guan Eng telah menyebabkan peniaga wanita diatas sudah hilang kewarasan dan pertimbangan. Rakyat nak cari makan pun susah di P.Pinang ni sejak Guan Eng memerintah.

Dulu masa BN memerintah, tidak pula berlaku keadaan sehingga macam ini.

Ringkasan yang aku boleh ceritakan dari video diatas ialah mereka ni merupakan penjaja yang dah tak tahan sangat dan sudah hilang sabar dengan tindakan penguatkuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) di bawah telunjuk Guan Eng yang tak habis-habis 'mengganggu' mereka ini berniaga.

Sudahlah tidak dibenarkan berniaga di situ, apabila nak pohon kebenaran permit berniaga tidak dibenarkan pula. Pintu rundingan ditutup terus dengan pihak Majlis.

Mereka yang berniaga di Padang Kota lama ini bukannya buat sampah pun, hanya berniaga cenderahati, permainan serta urut refleksologi, Secara tak langsung, mereka ini memeriahkan susana di kawasan tarikan pelancong tersebut.

Lebih dasyat, MPPP sanggup gunakan wang rakyat untuk bayar elaun kerja lebih masa kepada penguatkuasa tersebut untuk bertugas memantau kawasan tersebut setiap pagi petang siang malam demi untuk memastikan sesiapapun tidak dapat menjalankan operasi perniagaan mereka.

Zalim.. Guan Eng memang zalim..

Anak Seberang

Persembahan memalukan, Yuna tak layak di gelar artis antarabangsa - Peminat

Posted: 22 Oct 2012 08:31 AM PDT

Pencapaian yang diperoleh penyanyi Yunalis Zarai atau Yuna membuatkan dirinya dilabel sebagai artis antarabangsa.

Malah, ia disokong dengan Yuna yang telah pun mengesahkan bahawa dia telah merakamkan album yang diterbitkan oleh penerbit antarabangsa.

Pun begitu, Murai Batu mendapat tahu, sebilangan peminat industri hiburan tanah air telah mengeluh dan mengatakan Yuna tidak layak digelar artis antarabangsa. Eh, kenapa pulak?

Lebih panas lagi, keluhan ini telah dikeluarkan sendiri oleh peminat yang asalnya adalah peminat setia Yuna.

Dengarnya, disebabkan hatinya telah kecewa dengan sikap dan profesional Yuna, peminat itu mengatakan Yuna telah memalukan sebilangan orang yang mengagungkannya sebagai penyanyi antarabangsa.

Rasa malu itu juga terserlah pada wajahnya ketika dia menceritakan hal ini kepada Murai Batu.

Merisik sebab dia mengatakan sebegitu, Murai Batu difahamkan Yuna telah salah nyanyi dan tidak melakukan persembahan setaraf dirinya pada persembahan istimewa di ibu negara.

Lebih memalukan, lontaran suara, pitching dan lenggok Yuna menyanyi lagu sendiri amat teruk. Malah, Yuna dikatakan telah memberi alasan masalah teknikal menyebabkan dia menjadi sebegitu.

Walhal, sebagai seorang penyanyi profesional dengan menyanyikan lagu sendiri, alasan sebegini tidak boleh diterima peminat yang telah taksub dengan bakat yang ada padanya.

Dek kerana itulah, peminat itu sudah tidak minat lagi dengan Yuna dan terus menyatakan Yuna tidak layak digelar artis antarabangsa. Merajuk besar nampak!

Apapun, sebagai orang yang tahu selok belok dunia selebriti, Murai Batu menasihati agar janganlah mudah putus asa dengan seseorang artis.

Mungkin ada sebab mengapa dia jadi sebegitu. Terus-terang untuk mendapat apa yang diperoleh Yuna sekarang ini bukannya mudah. Hanya mereka yang bertuah dan berbakat saja boleh terima rezeki sebegini.

Apapun, kehidupan sebagai artis ternama sememangnya amat berbeza dengan orang lain. Namun, mereka masih sama dengan orang lain kerana mereka adalah insan yang tidak lari dari melakukan kesilapan.

Murai

(Gambar) Tasha Shila pamer logo salib dalam fesyen fairy tale Anugerah Skrin 2012

Posted: 22 Oct 2012 07:05 AM PDT

Minggu lepas, berlangsungnya majlis pelancaran tema pakaian 'fairy tale' untuk Anugerah Skrin 2012. Sempena majlis ini, beberapa orang selebriti wanita iaitu Erra Fazira, Anzalna Nasir termasuklah Tasha Shilla telah memperagakan baju dari pereka fesyen masing-masing.

Namun, timbul isu tak diingini apabila baju rekaan Hazwani Osman yang diperagakan oleh Tasha Shilla dikatakan mempunyai simbol salib. Para peminat yang melihat rekaan ini mengakui bahawa pereka fesyen tidak sensitif dan ia menimbulkan ketidak-puashatian terhadap mereka.

Sebentar tadi, OHBULAN! berjaya menghubungi Tasha Shilla dan selebriti ini agak terkejut apabila diajukan pertanyaan mengenai simbol 'salib' tersebut.

'Hah?? Memang tak perasan pun dan bagi Tasha memang tak ada apa-apa simbol pun pada baju yang diperagakan Tasha," tegas Tasha ketika ditanya.

Ditanya samada Tasha terlepas pandang mengenai perkara ini, pantas dia menjawab, "Sebagai model, Tasha hanya peragakan baju tersebut dan bukannya terlepas pandang. Pereka fesyen juga ada ketika Tasha memakai baju itu."

Tasha yang sangat terkejut dengan isu ini memberitahu bahawa ia tidak sepatutnya timbul dan menyerahkan pada pereka fesyen untuk menjelaskan mengenai perkara ini.

"Bagi Tasha, pemikiran sesetengah orang yang terlalu negatif dan Tasha berfikiran positif ketika memperagakan baju tersebut. Isu ini tak patut timbul dan Tasha tak mahu komen banyak-banyak," ujar Tasha.

Pereka baju tersebut, Hazwani Osman, ketika dihubungi menjelaskan bahawa ia sememangnya bukanlah simbol salib dan tak terlintas langsung apa-apa niat untuk mereka baju seperti itu.

Hazwani menjelaskan bahawa itu cumalah tali reben yang mengikat 'hood' dan gaun yang dipakai Tasha pula mempunyai garis melintang merah didalam. Secara kebetulan, tali ikatan 'hood' menjulur kebawah dan ia cuma menghasilkan simbol 't' dan bukannya salib.

"Saya memang tak ada niat langsung dan tak pernah terlintas difikiran saya mengenai simbol tersebut," jelas Hazwani.

Ditanya adakah dia akan menukar rekaannya selepas kontroversi ini, Hazwani menjawab, "Sebagai pereka, saya memang menitikberatkan segala rekaan saya dan setiap rekaan saya, saya akan ambil respon dari orang ramai."

Hazwani turut memberitahu bahawa dia akan lebih berhati-hati dalam rekaannya selepas ini.

"Saya akan lebih berhati-hati lepas ini. Apa boleh buat, pemikiran orang lain-lain. Kalau mereka fikir negatif, maka negatif lah yang mereka nampak," tambah Hazwani lagi.

"Saya masih berpegang kuat pada agama dan isu ini tak pernah ada dalam niat saya," jelas Hazwani mengakhiri perbualan.

Nik Aziz pasti menyokong penuh kenyataan terbaru Kit Siang ini

Posted: 22 Oct 2012 06:02 AM PDT

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang mendakwa Malaysia sebuah negara sekular walaupun Islam menjadi agama rasmi persekutuan.

Penasihat DAP itu menyangkal kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz di Dewan Rakyat pagi tadi, mengatakan Malaysia tidak pernah diisytihar sebagai negara sekular walhal.

"Kenyataan Tunku pada 1983 itu turut disokong oleh Perdana Menteri Ketiga, Tun Hussein Onn, dua minggu berikutnya selepas hari lahirnya," kata beliau.

Nazri: Malaysia tidak pernah diisytihar negara sekular

Posted: 22 Oct 2012 05:37 AM PDT

KUALA LUMPUR - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz menegaskan bahawa Malaysia tidak pernah diputuskan atau diisytiharkan sebagai sebuah negara sekular.

Beliau berkata mengikut sejarah negara, Malaysia ditubuhkan berasaskan kerajaan Islam Kesultanan Melayu dan Raja-raja Melayu merupakan ketua agama Islam bagi negeri masing-masing.

Katanya, Fasal (1) Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan dengan jelas memperuntukkan bahawa Islam ialah agama bagi Persekutuan dan kedudukan ini diperkukuhkan dengan adanya peruntukan-peruntukan lain yang menjaminnya.

"Saya tidak dapat sahkan kesahihah berkenaan kenyataan yang dibuat oleh ketiga-tiga Perdana Menteri yang lepas. Kalau saya menjawab pun, menjawab atas tanggapan sahaja bukan sesuatu fakta.

"Memang jelas bahawa Malaysia tidak pernah diputuskan atau diisytiharkan sebagai sebuah negara sekular. Ini kenyataan saya menjawab di Parlimen, bukan satu penipuan dan ini adalah berdasarkan fakta-fakta yang telah saya bentangkan," katanya ketika menjawab soalan tambahan John Fernandez (DAP-Seremban) di Dewan Rakyat hari ini.

John meminta supaya Nazri menjelaskan mengenai kenyataan yang dibuat oleh tiga mantan Perdana Menteri iaitu Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak dan Tun Hussein Onn yang menyebut Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan mengamalkan sistem perundangan berdasarkan 'English Common Law'.

Menurut Mohamed Nazri, negara-negara sekular lain seperti India, Amerika Syarikat dan Turki jelas memperuntukkan bahawa negara itu adalah negara sekular di dalam Perlembagaan di mana sebuah negara sekular tidak mengenal pasti sesuatu agama sebagai agama rasmi tetapi rakyatnya dibenarkan untuk mengamalkan agama masing-masing.

Sementara itu, Mohamed Nazri ketika menjawab soalan asal John, berkata kedudukan Islam yang istimewa berbanding dengan agama-agama lain turut diiktiraf dalam kes-kes yang diputuskan di mahkamah tertinggi negara.

Katanya, dalam kes Lina Joy lawan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan lain, Ketua Hakim Negara ketika itu Tun Ahmad Fairuz telah merujuk kepada kes Che Omar Che Soh lawan Pendakwa Raya, yang mengiktiraf bahawa Islam bukan sahaja suatu himpunan dogma-dogma dan ritual-ritual tetapi adalah suatu cara hidup yang lengkap merangkumi semua bidang aktiviti manusia, persendirian atau awam, perundangan, politik, ekonomi, sosial, budaya, moral atau kehakiman.

Mohamed Nazri berkata kerajaan menyedari bahawa dalam kes Che Omar bin Che Soh, Mahkamah Agung tidak pernah memutuskan atau mengisytiharkan negara ini ialah sebuah negara sekular tetapi apa yang diputuskan ialah undang-undang sekular terus terpakai di Malaysia berdasarkan Perkara 162 Perlembagaan Persekutuan.

"Sungguhpun begitu didapati bahawa di bawah Perkara 162 Perlembagaan Persekutuan, perkataan yang digunakan untuk merujuk kepada undang-undang yang digubal sebelum Hari Merdeka ialah "undang-undang yang sedia ada" dan bukannya undang-undang sekular".

"Berdasarkan kes Che Omar bin Che Soh, peruntukan undang-undang serta penjelasan adalah jelas bahawa Malaysia tidak pernah diputuskan atau diisytiharkan sebagai sebuah negara sekular," katanya. - Bernama

KP UMNO Kepong dedah punca beliau dicederakan

Posted: 22 Oct 2012 05:05 AM PDT

KUALA LUMPUR - Setelah hampir sebulan menjalani rawatan, Ketua Pemuda Umno Kepong, Datuk Norizan Ali hari ini berkata beliau percaya serangan ke atasnya, yang nyaris meragut nyawa, bukan satu rancangan untuk membunuhnya.

Malah beliau, yang kini sudah hampir pulih dari kecederaan ditetak dengan pedang pada bahagian perut dan tangan kiri, menafikan serangan itu bermotifkan politik mahupun perjuangannya membantah masalah Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT).

"Ia hanya satu cubaan samun ke atas saya. Tiada unsur dendam seteru politik mahupun berkaitan dengan perjuangan saya seperti dispekulasikan oleh majalah hiburan dan blogger," katanya kepada pemberita di kediamannya di sini setelah beliau hampir sembuh menjalani rawatan di Ampang, di sini.

Norizan, 41, diserang oleh dua lelaki bersenjata pada 24 September selepas pulang ke rumahnya di Jalan Dagang 2/4 Taman Dagang, Ampang di sini pada 3.30 pagi dan menjalani rawatan di Hospital Ampang.

Norizan yakin serangan itu berniat menyamunnya kerana dua penjenayah yang menyerangnya dengan kayu dan pedang melarikan diri setelah mengambil getah gelang dari tangan kanannya.

"Saya sempat merayu kepada mereka ambil apa saja. Tapi mereka kata dalam dialek Indonesia kami buat begini (serang) kerana kamu lawan," katanya sambil menegaskan salah seorang daripada penjenayah itu cedera dalam pergelutan dengan beliau.

Katanya, beliau ditetak sebanyak lima kali iaitu pertama di bahagian perut, satu tetakan di bahagian bahu kiri dan tiga lagi di bahagian tangan kiri dan jari.

Katanya, empat daripada jari kirinya belum lagi boleh digerakkan tetapi kesemua sarafnya telah disambung oleh pihak doktor dan hanya jari hantunya yang boleh digerakkan.

Masih terdapat kesan jahitan pada bahagian kanan perutnya akibat ditetak dan parut jahitan menegak pada bahagian tengah perutnya kerana pembedahan bagi menyusun semula ususnya yang lari daripada kedudukan asal akibat ditetak.

Mengimbas kembali saat genting menghadapi maut ketika itu, Norizan bersyukur nyawanya masih panjang dan meminta pihak yang membuat spekulasi mengenainya agar bertemu dengan beliau untuk berdamai. - Bernama

Sikap seorang Deejay Hot FM yang memalukan

Posted: 22 Oct 2012 01:32 AM PDT

Chad DJ Hot FM
SEPANJANG minggu lalu banyak cerita-cerita panas artis tempatan yang bertebaran. Mungkin cerita pengumuman tarikh perkahwinan Farid Kamil dan Diana Danielle paling panas apabila pasangan tersebut mengesahkan akan menamatkan zaman bujang pada 3 November ini.

Tapi yang paling menarik perhatian Syed adalah cerita mengenai penyampai radio Hot FM yang seorang ni. Kalau ada yang kenal, Chad memang salah seorang deejay yang mengendalikan segmen sebelah malam di Hot FM.

Bukan cerita tentang radio yang nak Syed ceritakan tetapi cerita tentang perangai Chad yang agak huru hara ketika menjadi pengacara dalam sebuah pertandingan battle of the band yang diadakan beberapa minggu lalu.

Kebetulan ada beberapa rakan Syed yang menyaksikan rancangan itu secara langsung. Kata mereka, Chad diberi tanggungjawab mengendalikan pertandingan itu tetapi apa yang membuatkan orang menyampah apabila Chad terlalu over dan merimaskan semua penonton dengan perangai tak berapa elok.

"Kalau terjerit-jerit tu usah cakaplah. Kalau dah tahu pakai mikrofon tu tak perlulah nak jerit macam orang tak pernah jumpa mikrofon. Semua penonton dok mengata dia macam-macam.

"Yang paling tak boleh tahan apabila Chad mempersendakan ahli-ahli kumpulan yang bertanding. Mengata nama mereka nama kampung dan orang-orang lama macam dia urban sangat nak kutuk orang.

"Memang ramai yang tak puas hati dengan dia. Ada peserta dah cakap mereka dari universiti A, Chad cakap mereka belajar dari universiti B. Siap tak percaya lagi jawapan yang diberi sampai kutuk-kutuk mereka.

"Geram pula tengok perangai dia malam tu. Macam-macam hal yang dia buat sampaikan ada satu part dia jerit whatever! pada peserta yang bertanding selepas budak-budak tu bagi jawapan pada soalan yang ditanya. Apa cerita tu?

"Pada aku Chad memang telah memalukan ramai peserta malam tu. Dia bawa nama Hot FM juga, aku rasa tempiasnya tetap terkena pada stesen radio popular tu. Nasihat buat Chad agar belajar untuk jadi pengacara yang lebih baik," kata mereka lagi.

Menjadi pengacara ni tak semestinya kena jerit-jerit walaupun itu pertandingan battle of the band. Tak mengapa, Chad kan masih baru, masih banyak yang perlu dia pelajari untuk jadi lebih baik.

Syed@Utusan

PAS digesa cermin diri sebelum anggap UMNO 'syirik'

Posted: 21 Oct 2012 11:45 PM PDT

SHAH ALAM: PAS digesa mengkaji semula kerjasama dengan parti dominasi Cina DAP sebelum menuduh Umno sebagai "syirik" kerana berjuang bersama parti-parti komponen yang lain.

Menurut Datuk Nakhaie Ahmad, tindakan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang cuba mempertahankan hubungan politik dengan DAP berbanding Umno sebaliknya menterjemahkan pendirian sebenar pemimpin ulung parti Islam itu.

"Datuk Nik Aziz ni kalau apa yang dia cakap pada Umno, dia sebenarnya cakap mengenai diri dia sendiri. Dia kata sekular sedangkan dia pun terima DAP yang sekular.

"Dia pun sudah banyak terima sikap-sikap sekularisme, terutamanya tentang strategi PAS yang juga disekularkan," katanya kepada Antarapos.

Nakhaie berkata Nik Aziz cuba berselindung disebalik kepentingan politiknya untuk menawan Putrajaya seraya cuba mengelirukan umat Islam dengan mengambil pendekatan 'matlamat menghalalkan cara'.

"Strategi yang diambil oleh PAS itu adalah strategi yang sekular kerana matlamat menghalalkan cara, bagi dia (Nik Aziz), kerjasama dengan orang Islam (Umno) tidak boleh sebab sekular tetapi bagi kerjasama dengan orang kafir, boleh pula, bukankah ini juga dinamakan sekular?

"Jadi berdasarkan kepada matlamat menghalalkan cara beliau, jadi macam mana pula dia kata orang sekular pula?" soal beliau.

Sementara itu, penganalisis politik Dr Ahmad Atory Hussain turut sependapat dengan Nakhaie yang menyifatkan Nik Aziz mahu memastikan tindak tanduknya sentiasa diterima rakan seteru.

"Cuma apa yang saya boleh katakan di sini ialah ini adalah soal politik, dia (Nik Aziz) pun sekular, pemikiran dia pun sekular jadi apa yang Islamnya?

"Kalau cara macam dia mungkin Islam, Umno pun Islam juga kan? PAS pun adakan kerjasama dengan DAP, dia pun sekular dengan matlamat menghalalkan cara lagi, jadi sama saja," katanya ketika dihubungi tadi.

Menurut Atory, Menteri Besar Kelantan itu seharusnya tidak mencampuradukkan soal akidah dan politik dalam semua perkara sehingga sewenang-wenangnya menuduh Umno syirik.

Malah beliau turut menggesa agar sikap DAP yang sering mengkritik pelaksanaan hukum hudud dipandang serius oleh PAS demi menjaga imej parti yang memperjuangkan kedaulatan agama Islam.

"Jadi jelas sekarang, kita tengok adakah DAP itu Islam? Kalau Nik Aziz cakap pasal dasar Islam, jadi cuba kita renungkan adakah DAP itu Islam?

"Apa yang dibuat oleh Nik Aziz menjawab sendiri segala keraguan dia dan tuduhan dia terhadap Umno terutamanya (status) Umno," katanya.

Dalam wawancara bersama Antarapos baru-baru ini, Nik Aziz berkata pegangan Umno yang didakwanya mengasingkan agama dan politik adalah perbuatan syirik.

"Jadi kalau kita buang agama daripada hidup kita ertinya kita guna peraturan (atau) undang-undang kita, bagaimana kita nak guna undang-undang kita sedangkan kita menumpang di bumi Allah. Kita menumpang air dan semuanya...ini perbuatan syirik namanya," katanya.

Nik Aziz mendakwa penentangan antara PAS dengan Umno adalah pertembungan antara Islam dan sekular, justeru katanya, beliau menghadapi pelbagai "ujian" dengan tabah untuk menawan Putrajaya.

Walau bagaimanapun, Nik Aziz gagal mengupas bagaimana partinya sanggup menerima dasar-dasar DAP dan PKR yang menolak pelaksanaan hukum hudud tetapi menolak Umno kerana kononnya tidak Islam.

Yusuf Qardwawi 'malukan' DS Anwar

Posted: 21 Oct 2012 11:31 PM PDT

KUALA LUMPUR 21 Okt. - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang selama ini sering 'menjual' nama Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradawi dikatakan cukup tertekan selepas tokoh ulama terkemuka itu mengutus surat memuji kerajaan sedia ada dalam membantu rakyat Palestin.

Mursyidul Am Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, lebih menjadi 'malapetaka' adalah pujian itu dibuat ketika Anwar sendiri pernah membuat kenyataan kontroversi apabila menyokong keselamatan Israel.

"Saya dikhabarkan Anwar berada dalam keadaan cukup tertekan selepas mengetahui tokoh ulama terkemuka itu mengutus surat memuji kerajaan dalam membantu rakyat Palestin. Perkara ini ibarat satu malapetaka kepada Anwar kerana beliau pernah menyokong keselamatan Israel.

Utusan

'Saya akan terus 'melucah' selagi orang tak menyampah'

Posted: 21 Oct 2012 10:01 PM PDT

KINI tidak ramai yang suka pada irama dangdut. Tapi Ani dilihat masih lagi setia membawakan genre ini, mengapa?

Saya masih begini dan saya selesa begini. Secara jujurnya, setakat ini saya tak rasa nak berubah kepada genra lain. Bagi saya untuk apa? Saya akan terus bawa genre dangdut selagi orang tak menyampah dengan saya.

Cakap pasal soal menyampah, baru-baru ini timbul isu Ani dikatakan menarikan tarian murahan ketika membuat persembahan di pentas. Dalam bahasa kasar, tarian berunsur lucah. Apa komen Ani?

Biasalah, jadi anak seni ni, ada benda yang kita buat, orang suka dan ada yang tak suka. Saya tak rasa apa yang saya buat itu terarah kepada aksi tarian lucah. Kenapa orang nak persoalkan?

Masyarakat kita memang sensitif dan sentiasa memerhati. Kenapa Ani tak sensitif tentang hal ini sedangkan Ani bukan orang baru dalam industri?

Sudah tentulah saya sedar apa yang saya buat. Saya tak fikir apa yang saya buat tu tak baik. Bagi saya itu tak lucah langsung. Sudah lebih 10 tahun saya menyanyi dan saya tahu mana yang okey dan tidak. Saya tahu batas-batasnya ketika membuat persembahan. Bagi saya, apa-apa pun niat tu yang penting.

Jadi apa niat Ani sebenarnya menyajikan tarian yang kemudian menimbulkan pelbagai reaksi kurang senang pada mata penonton?

Bagi saya semua itu cuma sekadar hiburan. Bila saya diberi mandat untuk menghiburkan orang dengan lagu dangdut, tak akanlah saya cuma menyanyi sambil berdiri saja. Tak sesuai lah dengan irama dangdut. Ini cara saya. Tak akanlah saya nak buat gaya nasyid pula.

Tak risaukah bila menerima kritikan begini, ia juga sebenarnya satu petanda atau isyarat untuk Ani berhenti membuat persembahan sedemikian?

Mungkin ada yang salah faham, sebenarnya saya langsung tak ada menyelitkan unsur lucah. Kalau ada orang anggap murahan sekali pun, biarlah. Kalau betul nampak murahan, masakan saya boleh buat persembahan dan jemputan dari Istana.

Jadi Ani nak kata yang dangdut ni masih diterima ramai?

Bukan saya nak buat cerita, tapi memang ramai yang masih menerima baik genre dangdut ni walaupun orang kata zaman dangdut dah tak ada. Bagi saya, jangan berpandangan negatif. Hentikanlah persepsi tentang isu saya bawa tarian lucah ni. Ada orang lain yang lagi teruk daripada ini.

Apakah Ani tidak rasa malu?

Saya ni penghibur, buat apa saya nak malu? Kalau malu, baik saya tak payah jadi artis. Sudahlah...tak payah besar-besarkan hal ini. Cukuplah saya katakan persembahan saya masih lagi ada batasnya. Kalau di Indonesia, rasanya lagi dahsyat.

(Video) Ford tampilkan 'gadis sedang pakai baju' dalam iklannya

Posted: 21 Oct 2012 09:01 PM PDT

Semalam kami tampilkan iklan kereta Toyota yang menggunakan 'wanita palsu' dalam mempromosikan model barunya Auris.

Hari ini, kami paparkan pula iklan dari Ford. Jangan risau, kali ini Ford menggunakan wanita asli dalam iklannya. Cuma kami agak pelik di mana signifikannya penggunaan wanita cun ini, mungkin hanya untuk menarik penonton melihat iklan mereka agaknya...

Iklan bercorak cerita pendek ini menyaksikan seorang gadis yang cantik bangun dari tidurnya dalam keadaan berbogel. Setelah memakai pakaian, beliau terus masuk ke dalam keretanya.

Di sini, Ford memaparkan kehebatan model Fiesta hatchbacknya dengan voice activation untuk pelbagai fungsi termasuklah membuat panggilan telefon.

Yang jelas selepas itu, Ford cuba membandingkan modelnya dengan model General Motor, Humvee. Yup, anda boleh tontonnya melalui video dibawah. Kalau anda mahukan iPad percuma, anda boleh klik SINI ya.


'Saya dah tua' - Aznil Hj Nawawi

Posted: 21 Oct 2012 07:31 PM PDT

PETALING JAYA: Pengacara terkenal, Aznil Hj Nawawi berkata peralihannya kepada pengacaraan program berbentuk ilmiah dan serius kebelakangan ini bukan kerana dirinya sudah tidak relevan dengan program hiburan.

Sebaliknya, Aznil, 50, berkata, ia adalah proses normal seiring dengan kematangan usia selepas 22 tahun berkecimpung dalam dunia penyiaran televisyen.

"Saya cenderung kepada program berbentuk ilmiah kebelakangan ini seiring dengan kematangan usia.

"Selepas 22 tahun dalam bidang ini, tiba masanya untuk saya berkembang kepada pengacaraan yang lebih serius dan bersesuaian dengan kepentingan negara dan tanggungjawab sosial.

"Saya tidak berkecil hati jika ada yang anggap saya sudah tidak relevan dengan dunia pengacaraan hiburan kerana saya sudah buktikan semuanya selama ini baik dari segi populariti mahu pun pencapaian," katanya.

Bagaimanapun, Aznil berkata, peralihan itu tidak bermaksud dia tidak terlibat langsung dalam program hiburan cuma lebih mengutamakan program yang mempunyai pengisian dan konsep lebih ilmiah dan serius.

"Bukanlah bermakna saya tidak buat program hiburan langsung cuma saya pilih mengikut kesesuaian. Saya masih buat program hiburan jika ia mempunyai pengisian lebih ilmiah dan serius.

"Peralihan ini sekaligus membuka peluang kepada muka-muka baru dalam bidang pengacaraan program hiburan untuk menimba pengalaman mereka," katanya.

Hos program On Air itu berkata, keutamaannya kini juga tertumpu pada pembentukan pengacara pelapis tanah air, selain projek-projek tanggungjawab sosial membabitkan sektor kerajaan dan swasta.

"Sejak dilantik sebagai Timbalan Presiden Personaliti Astro Bahagian Perniagaan Melayu pada Mei lalu, tumpuan saya kini adalah pada proses pembentukan pengacara-pengacara pelapis tanah air.

"Ilmu dan pengalaman yang ada wajar saya curahkan pada anak bangsa saya sendiri. Kini adalah masanya untuk saya menyumbang semula kepada bidang ini," kata duta Sihat 1Malaysia Kementerian Kesihatan Malaysia ini.

Kedangkalan memahami konsep komunis

Posted: 21 Oct 2012 07:01 PM PDT

Gambar hiasan
Isu komunis bergema kembali apabila berlaku perbicaraan di mahkamah. Memberikan pengikhtirafan kepada komunis sebagai pejuang adalah kenyataan yang begitu menyimpang daripada landasan ilmu. Saya sarankan ahli politik tersebut masuk universiti semula untuk belajar. Lainlah kalau beliau dari kalangan ahli parti ultra kiasu yang memang asalnya adalah komunis.

Inilah akibatnya apabila orang yang tidak pakar, mahu juga bercakap dalam bidang bukan kepakarannya. Akhirnya, semua menjadi haru biru. Apakah benar komunis itu seorang pejuang kerana berjuang membebaskan tanahair ini daripada penjajahan British? Untuk memahami komunis, ia perlu dilihat secara pakej, bukan insiden-insiden tertentu. Jika begitulah keadaan, sayapun boleh katakan bahawa Hitler itu baik dalam beberapa aspek tertentu.

Komunis tidak ada pilihan, walaupun tidak dinafikan bahawa British agak lunak terhadap komunis (PKM) ketika kependudukan Jepun daripada 1941-1945. British terpaksa memperalatkan komunis untuk kepentingannya, menduduki semula Tanah Melayu. British mahu membalas dendam kepada orang Melayu kerana berbaik dengan Jepun dengan menjadi Melayu sebagai polis untuk menangkap Cina (PKM) yang terpaksa lari ke dalam hutan.

Jika ditakdirkan British tidak masuk semula selepas Jepun menyerah kalah akibat pengeboman Nagasaki dan Hiroshima, sudah tentu negara ini di bawah penguasaan PKM. PKM telah menggunakan peluang sepenuhnya, vakum selama 14 hari selepas mengunduran Jepun untuk menguasai Tanah Melayu. Berapa ramai orang Melayu telah menjadi korban dendam komunis. Apakah Naib Presiden PAS lupa?

Nasib baik British segera sampai selepas tempoh vakum tersebut. Akibatnya PKM terpaksa lari semula ke dalam hutan dan membuat kacau. Ada apa lagi pilihan kepada PKM selain menentang British. Menentang British bererti menentang Melayu. Jika British berjaya ditentang, sudah tentu yang menang akan menguasai orang Melayu dan Tanah Melayu. Inilah perancangan komunis yang gagal difahami oleh ahli politik tersebut.

Peristiwa Bukit Kepong (Muar) 23 Februari 1950, adalah pertempuran berdarah antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya, selepas darurat diisytiharkan (1948-1960). Pihak Komunis melancarkan serangan gerila ke Balai Polis Bukit Kepong. Peristiwa tragik berakhir dengan penyembelihan berdarah, membunuh hampir kesemua pegawai polis yang bertugas di situ. Pihak PKM mendakwa mereka adalah wira kerana berjaya mengalahkan 'tali barut' British (polis Melayu). Muhammad Indera yang mengetuai PKM, bersama Goh Peng Tun dalam serangan tersebut dinobatkan oleh PKM dan Naib Presiden PAS sebagai wira.

Pemikiran komunis sebegini sama seperti mahu mengiktiraf MPAJA sebagai pejuang kerana mereka menentang Jepun untuk kemerdekaan negara ini. Maka tugu peringatan MPAJA dibina di Taman Peringatan Nilai, Negeri Sembilan. Walaupun ditentang oleh banyak pihak, ultra kiasu terus juga membinanya kerana pada mereka MPAJA adalah wira menentang Jepun, seperti komunis menentang British.

Ultra kiasu sengaja lupa bahawa penentangan MPAJA terhadap Jepun, bukan untuk membebaskan Tanah Melayu daripada Jepun, tetapi disebabkan oleh dendam Cina terhadap Jepun dan begitulah sebaliknya. Jepun dan China pernah beberapa berperang sekitar tahun 1890an dan 1937. Dendam kesumat mereka berlarutan hingga ke hari ini. Justeru untuk mengatakan bahawa MPAJA adalah pejuang adalah dangkal sama sekali dan tidak memahami sejarah yang sebenar. Pihak berkuasa tempatan sepatutnya mengambil tindakan terhadap pembinaan tugu tersebut.

Apakah mereka yang menyertai PKM dan MPAJA boleh dinobatkan sebagai wira, sedangkan niat mereka adalah untuk menguasai Tanah Melayu dan membalas dendam terhadap Melayu? Walaupun ketika itu British agak lembut terhadap PKM, bagi tujuan menghalau Jepun, tetapi British tetap mengambil pendekatan memusuhi komunis selepas menguasai Tanah Melayu semula. Kita seolah-olah lupa siapakah yang dikatakan komunis?

Menurut George (1991), di China, sistem komunis yang telah diamalkan selama tidak kurang 50 tahun tidak begitu tertera dalam ingatan dan hati orang Cina seperti sistem nilai yang tertumpu pada keluarga yang lebih lama dan kekal. Pada pandangan generasi muda, sistem komunis ialah satu ideologi yang gagal. Perasaan hampa yang dirasakan oleh ramai orang selepas pembunuhan beramai-ramai di Tiananmen Square pada bulan Jun 1989 telah menyebabkan tidak kurang 50,000-100,000 penduduk China Republik Rakyat China (PRC) meminta perlindungan politik atau hanya terus tinggal di negara-negara Barat dan juga Hong Kong (George, 1991).

Dalam Muktamar Alim Ulama seluruh Indonesia; yang dijalankan pada tarikh 8-11 September 1957 di Palembang, Sumatera Selatan, Indonesia, yang dihadiri oleh 325 orang Ulama, sebulat suara membuat keputusan bahawa ideologi komunis mengandungi ajaran atheisme dan anti agama.

Komunisme dalam bidang sosial menganjurkan pertentangan kelas dan perjuangan kelas. Dalam bidang ekonomi, ia menghilangkan hak perseorangan. Ideologi komunis bukan saja berlawanan dengan ajaran Islam pada khususnya dan agama-agama lain pada umumnya, akan tetapi bertentangan dengan kehidupan beragama.

Muktamar tersebut juga memutuskan bahawa ideologi komunis adalah kufur hukumnya dan haram bagi umat Islam menganutnya. Jika ada orang Islam yang menganut ideologi dengan keyakinan dan kesedaran, maka kafirlah ia dan tidak sah menikah dan menikahkan orang Islam, tidak pusaka mempusakai dan haram jenazahnya diselenggarakan oleh orang Islam.

Bagi orang Islam yang menyertai organisasi atau parti yang berideologi komunis seperti Partai Komunis Indonesia (PKI), Sentral Organisasi Buruh Seluruh Indonesia(SOBSI), Pemuda Rakyat (PR), dan lain-lainnya, maka sesatlah ia, dan wajib bagi umat Islam menyeru mereka agar meninggalkan organisasi tersebut. Haram hukumnya bagi umat Islam untuk mengangkat atau memilih pemerintah yang berideologi komunis (Abdul Qadir Djaelani, 2000).

Kepada Melayu yang menyertai parti ultra kiasu dan mengiktiraf komunis sebagai wira, bertaubatlah, mudah-mudahan akidah kita terjamin.

Ridhuan Tee

SPR bukan Superman

Posted: 21 Oct 2012 06:31 PM PDT

PUTRAJAYA - Di sebalik serangan pembangkang dan beberapa pihak yang terus mengecam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai agensi yang gagal memastikan pilihan raya di negara ini berjalan dengan telus, lama-kelamaan ia umpama jerat yang memakan tuan.

Hal ini kerana menurut Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, boleh dikatakan semua tuntutan pembangkang itu bersama-sama dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sudah pun diperhalusi dan ia akan dilaksanakan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Bahkan katanya, dakwaan bahawa daftar pemilih masih tersangat kotor adalah tidak benar dan mereka harus maklum, agensi itu bekerja keras dari semasa ke semasa untuk membersihkan daftar pemilih.

"Tetapi pembangkang kena tahu juga, SPR bukan Superman.

"Pembersihan daftar pemilih ini kita buat sepanjang masa. Macam-macam yang kita jumpa.

"Tetapi untuk mendapat daftar pemilih yang seratus peratus bersih adalah mustahil.Tidak ada. Kalau dapat berikan saya contoh di negara mana. Switzerland, Denmak, Finland, tak mungkin," katanya dalam wawancara eksklusif bersama Sinar Harian Online.

Aziz turut diminta mengulas perkembangan terbaru berhubung satu perhimpunan besar-besaran yang akan dianjurkan Pakatan Rakyat pada 3 November ini.

"Saya berpendapat tunjuk perasaan tidak sedikit pun akan dapat memperbaiki proses pilihan raya.

"Perbincangan dalam Jawatankuasa Khas Parlimen adalah yang terbaik dan sangat membantu," katanya.

Perhimpunan itu yang dipanggil Himpunan Kebangkitan Rakyat diadakan sebagai pembukaan kepada usaha terbaru parti itu dalam menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.

Menurut Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu, perhimpunan besar-besaran ini bertujuan untuk meneruskan lapan tuntutan Bersih 2.0 yang telah dilupakan kerajaan dan daftar pemilih yang "masih terlau kotor".

"Saya ingat beginilah, kalau anda jumpa pembangkang ini, tanyakan pada mereka, kenapa tidak bahawa (kes-kes daftar pemilih yang meragukan) kepada SPR, lepas itu, (saya tahu) mereka akan katakan SPR tidak akan ambil tindakan.

"Tidak bolehlah kata begitu. Bawa data itu kepada kita," kata Aziz.

"Pada saya mudah, kalau NGO atau parti-parti politik benar-benar ikhlas membantu SPR, kita alu-alukan," tambah beliau.

Lapan tuntutan Bersih sudah dibawa ke Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya dan sudah disyorkan kepada SPR.

Sebanyak 32 syor telah disarankan termasuk tuntutan Bersih 2.0 dalam laporan awal dan akhirnya, di mana hanya enam daripadanya sahaja ditolak.

Syor tersebut ialah pengundi luar kawasan, pertukaran kawasan pendaftar, pengundi tidak hadir luar negara, bantahan terhadap daftar pemilih yang telah diperakui, penggunaan alamat lain selain mastautin untuk daftar pemilih dan satu syor awal yang sudah dijelaskan dalam laporan awal iaitu mengundi luar kawasan yang tidak dapat dilaksanakan.

Ibrahim mahu Nik Aziz berdiam diri, cabar bubar Pas

Posted: 21 Oct 2012 06:15 PM PDT

SHAH ALAM - Perkasa mendakwa kenyataan terbaru Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang mengajak umat Islam bersatu dalam satu parti dengan mengamalkan mawaddah dalam politik sambil berkata "kita tiru tindakan" Tun Dr Mahathir Mohamad, menunjukkan pendirian beliau tidak konsisten.

Sehubungan itu, Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, sifat berdiam diri perlu diambil oleh Nik Aziz bagi mengelak kenyataan-kenyataan yang meragukan banyak pihak.

Menurutnya, Nik Aziz dalam kenyataannya dilihat sering tidak konsisten dan boleh menimbulkan kekeliruan.

"Bubar Paslah... sekarang ini, kenyataan Nik Aziz sering bercelaru, kalau Nik Aziz lebih banyak duduk diam lebih mudah orang Islam nak bersatu.

"Lagi banyak dia bercakap lagi banyak bercelaru, dalam parti dia pun banyak bercelaru.

"Dia nak ajak orang lain bersatu, dia nak orang lain mendekati Islam tetapi sesama dalam pimpinan Pas sendiri pun dia tak dapat selesaikannya," kata beliau kepada pemberita di akhir Persidangan Khas Tahunan Perkasa Negeri Selangor 2012 di sini, hari ini.

Semalam, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan mengajak umat Islam bersatu dalam satu parti dengan mengamalkan mawaddah (sifat kasih sayang) dalam politik sambil berkata, "kita tiru tindakan" Dr Mahathir, bekas Perdana Menteri.

Nik Aziz mengesyorkan agar Umno dibubarkan sebagaimana pendekatan diambil ketika pembubaran Semangat 46, parti diterajui Tengku Razaleigh Hamzah, pada pertengahan 1990-an, selepas keluar dari Umno.

Beliau berkata, sejak lebih 20 tahun Kelantan, pihaknya tidak nampak ada hubungan (mawaddah) wujud antara Pas dan Umno biarpun terdapat Jabatan Pembangunan Persekutuan di Kelantan.

Mengulas lanjut, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, Nik Aziz perlu menyelesaikan isu-isu berkaitan parti sebelum mengajak orang bersatu.

"Jangan nak ajar itik berenang, sebab saya sudah pandai berenang," katanya lagi.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai laporan bahawa Nik Aziz akan bertanding lagi pada Pilihan Raya Umum ke-13, Ibrahim berkata, beliau sudah tidak lagi sesuai menjadi Menteri Besar.

Ibrahim yang bertanding pada 2008 atas tiket Pas tetapi kemudian mengisytiharkan dirinya calon Bebas berkata, untuk menjadi Menteri Besar memerlukan seseorang yang kuat dan sentiasa aktif turun padang bagi memajukan negeri.

"Saya tak kisah sama ada masih relevan dia bertanding atau tak, tapi dia sudah tua.

"Nik Aziz tak mampu lagi jadi Menteri Besar, umurnya pun sudah meningkat, sudah 22 tahun dia pegang jawatan itu, dan perlu kekuatan untuk cari pelabur dan sebagainya sebab itu Kelantan mundur," katanya lagi..

AES: Jangan sampai aniaya rakyat

Posted: 21 Oct 2012 06:01 PM PDT

BATU PAHAT –Pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang bakal dilaksanakan di kebanyakan jalan raya di negara ini mendapat reaksi positif dalam kalangan orang ramai, asalkan ia dilakukan dengan cara betul dan bertujuan mendidik pengguna jalan raya.

Orang ramai serta sebahagian pemimpin mengharapkan pelaksanaan AES ini bukanlah untuk menghukum pemandu berkenaan, tetapi hasilnya lebih baik dengan dapat melahirkan pemandu berhemah di jalan raya.

Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad berkata, pemasangan sistem berkenaan memerlukan kajian yang teliti dan bukannya dipasang untuk mencari serta menghukum pengguna jalan raya sahaja.

Katanya, petunjuk bagi sistem berkenaan perlulah jelas dan bukannya dipasang dengan cara yang mengelirukan pengguna jalan raya seperti tiada papan tanda atau papan tanda yang sedikit.

"Saya sering kali membahaskan perkara ini dalam Parlimen, supaya perlaksanaannya dilakukan di tempat bersesuaian, tidak menganiaya pengguna serta bukan untuk keuntungan semata-mata.

"Pemasangan berkenaan perlu dilakukan jalan yang menjadi tumpuan dan banyak kenderaan seperti lebuh raya serta jalan persekutuan.

"Bagi saya pemasangan di jalan negeri yang kurang penggunanya, yang kebanyakannya terdiri daripada penduduk kampung adalah tidak sesuai. Saya juga harapkan papan tanda AES ini perlu ada sekurang-kurangnya tiga amaran sebelum sesuatu kamera itu dipasangkan sebagaimana yang dipraktikkan di beberapa negara luar," katanya.

Sementara itu, seorang pengguna jalan raya, Hafsa Mohammad Nor, 25, berkata dia bersetuju dengan adanya sistem AES ini, asalkan tidak menyusahkan orang ramai dengan memasangnya dengan sesuka hati serta memikirkan keuntungan semata-mata.

Pelajar Sarjana Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) ini berkata, pemasangan AES ini akan membuatkan orang ramai lebih berhati-hati terutamanya di kawasan yang mempunyai risiko kemalangan atau melebihi had laju.

"Kamera AES ini hanya perlu dipasang di tempat yang sesuai seperti lokasi yang kerap berlaku kemalangan dan juga jalan yang berpotensi untuk pengguna memandu dengan had laju yang berlebihan," katanya.

Sementara itu, sepanjang pemerhatian wartawan Sinar Harian di tiga lokasi iaitu Kilometer 84 Lebuhraya Yong Peng – Ayer Hitam arah selatan, sememangnya perlu diletakkan sistem AES dengan had laju 110 km/j.

Ini kerana, jalan berkenaan agak berbahaya untuk pengguna melebihi had laju, selain kerap kali berlaku kemalangan terutamanya di waktu hujan dan selepas hujan yang mengakibatkan jalan licin.

Begitu juga dengan Kilometer 10 Jalan Kluang – Ayer Hitam, dengan jalan yang agak lurus tetapi agak sibuk, ia kurang sesuai untuk dipandu dengan had laju yang berlebihan.

Tetapi bagi kilometer 15 Jalan Simpang Lima – Parit Sulong, ia kurang sesuai untuk dipasang dengan AES, kerana jalan berkenaan kurang sibuk dan tidak mempunyai risiko berlakunya kemalangan.

Ambil peluang berasmara ketika ibu dan ayah tunai haji

Posted: 21 Oct 2012 05:01 PM PDT

Gambar hiasan
MELAKA: Seorang wanita dipercayai sanggup mengambil kesempatan untuk berdua-duaan dalam rumah bersama pasangannya ketika ketiadaan ibu bapanya yang menunaikan haji di Makkah sebelum mereka dicekup di Taman Semabok Jaya, kelmarin.

Difahamkan, perbuatan wanita berkenaan disedari jiran berdekatan yang melihat kelakuan mencurigakan seorang lelaki berusia 40-an yang memasuki rumah didiami wanita berusia lewat 20-an itu.

Bertindak atas maklumat itu, penduduk setempat diketuai Imam Masjid Al-Abrar Semabok, Muhammad Taufik Khalil melakukan pemeriksaan lanjut sebelum menemui pasangan berkenaan di kawasan rumah berkenaan jam 8.30 malam.

Muhammad Taufik berkata, beliau dimaklumkan perkara itu apabila dihubungi seseorang ketika berada di masjid, jam 7.15 malam.

"Individu itu memberitahu yang seorang lelaki dilihat memasuki rumah wanita berkenaan dalam keadaan mencurigakan, selain turut menutup pintu pagar.

Chong Wei juara Terbuka Denmark

Posted: 21 Oct 2012 04:31 PM PDT

JAGUH badminton negara, Datuk Lee Chong Wei mempamerkan aksi mantap apabilla berjaya meraih gelaran Terbuka Denmark 2012 selepas menewaskan pencabar dari China, Du Pengyu dalam perlawanan akhir di Odense, malam tadi.

Dalam perlawanan yang berlarutan hampir sejam itu, Du Pengyu yang menggabungkan pukulan cantik, 'smash' yang tajam dan kekuatan mental berjaya mengawal rentak pergerakan Chong Wei untuk memenangi set pertama 21-15.

Chong Wei bagaimanapun bangkit untuk menguasai set kedua dengan 21-12 sebelum menyekat ketangkasan pemain pilihan ketujuh itu dengan 21-19 bagi
membawa pulang wang tunai AS$30,000 (RM91,500).

Sementara itu, nasib berbeza dialami oleh beregu lelaki negara, Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong apabila mereka terpaksa berpuas hati dengan gelaran naib juara selepas tewas kepada pasangan Korea Selatan, Shin Baek Choel/Yoo Yeon Seong 21-19, 11-21, 19-21.

Berikut keputusan penuh kejohanan badmintan Terbuka Denmark 2012:

Beregu campuran

Chen Xu/Jin Ma (China) mln Tontowi Ahmad/Lilyana Natsir (Indonesia) 23-21, 24-26, 21-11

Beregu lelaki

Shin Baek Choe/Yoo Yeon Seong (Korea) mln Koo Kien Keat/Tan Boon Heong (Malaysia) 19-21, 21-11, 21-19

Perseorangan wanita


Saina Nehwal (India) mln Juliane Schenk (Jerman) 21-17, 21-8

Beregu wanita

Jin Ma/Jinhua Tang (China) mln Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi (Jepun) 21-8, 21-12

Perseorangan lelaki


Lee Chong Wei (Malaysia) mln Du Pengyu (China) 15-21, 21-12, 21-19

(Video) Satu lagi kemenangan Zulfahmi Khairudin, lari mengelak dari disembur arak di podium

Posted: 21 Oct 2012 04:01 PM PDT

Tahniah Buat Zulfahmi Khairuddin kerana mendapat tempat kedua dalam perlumbaan Moto Gp 2012 kategori Moto 3 yang berlangsung di tanah airnya sendiri iaitu di Litar Antarabangsa Sepang,Malaysia,

Setelah lama mengidamkan kedudukan podium akhirnya Zulfahmi Khairuddin berjaya memperoleh tempat kedua,

Beliau berkata biarlah tempat kedua daripada mengalami kemalangan yang tidak diingini,,

Zulfahmi satu lagi kemenangan beliau adalah dia berjaya mengelak dari disembur arak dari pelumba lain,

Ini adalah yang terbaik yang ditunjukkan oleh Zulfahmi sebagai rakyat Malaysia dan sebagai muslim...

Tapi Cortese tidak faham mengapa Zulfahmi turun dari podium dan tetap menyemburkan kepadaya juga,,,

Tak apa lah,,balik basuh lah baju racing suit tu.najis mutawasitah tu..

All Malaysian will Proud With You