Selasa, 14 Jun 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


SuRiA PaGi

Posted: 14 Jun 2011 01:44 PM PDT

SuRiA PaGi


Mutalib cuba ambik kesempatan hina RAIS...

Posted: 14 Jun 2011 06:43 AM PDT

Satu artikel yang cukup menampakkan bahawa ada sikit dendam yang cuba dilepaskan oleh editor 'terkenal' dengan isu sensasi Sabah.... M.D Mutalib bukan asing lagi bagi penulis yang selalu menggunakan ayat-ayat 'power'....ayat-ayat yang boleh cetuskan sensitiviti kaum...... ayat-ayat yang cuba mengeruhkan hubungan antara kerajaan negeri Sabah dan Kerajaan Persekutuan. Tapi Mutalib cukup bijak kali ini bukan dia menulis artikel kontroversi tapi membawa seorang penulis sesawang Shaimon S Jumadi dengan artikel bertajuk Rakyat Sabah Sokong Yee 'LUDAH'Rais....yang telah dikeluarkan dalam laman sesawang Sabahkini.net pada 14 Jun 2011.


Peh ayat ni memang jijik dengan melihat kata kerja 'LUDAH'.... betoikah orang Sabah mao buat kerja ni sedangkan jelas orang Sabah ni berbudi bahasa tinggi, ramah dan tidak diajar berkurang ajar. Huguon Siou pun selalu beri pesan kepada anak-anak buah hormati orang tua, sayangi anak-anak dan lindungi orang yang tidak berupaya dan paling penting hormati tetamu jika kita tak suka tegur dengan baik bukan sampai melakukan perbuatan yang hina.

Berbalik kepada artikel Shaimon... Tahniah Shaimon rupanya artikel ini dihasilkan dengan hanya merujuk kepada satu pihak yang kebetulan pula pihak pembangkang (Naik Ketua Cabang Batu Sapi) kenapa tidak tanya kepada penduduk Kampung Air, Batu Sapi Sandakan?

Sekarang ini Sumandak ingin bertanya kepada Shaimon adakah dia peka akan isu tertentu:-

  1. Kalau buat penyelidikan mestilah memberi berapa bilangan responden yang ditemui janganlah main rambang dengan menggunakan perkataan 'separuh'? Mutalib tak ajar ke teknik kewartawanan yang terbaik terhebat yang pernah dilakukan semasa bertugas di Berita Sabah?
  2. Majoriti yang 'sokong' untuk Yee ludah Rais... majoriti kaum mana sebab Sabah ni ada 37 kaum.... jangan sampai ada yang bersuara tiada pun yang sokong Yee buat macam tu.. Dr. Yee seorang YB yang ada pendidikan dan mustahil dia bertindak sedemikian rupa.. ni semua hanya teguran tetapi teguran Dr.Yee dibuat secara terbuka sedangkan ada bah tu saluran yang betul di antara dua pihak. Ini pun kena jadi isu hangat ka?
  3. Rais dikatakan tidak tunai janji oleh aktivis politik... pasti aktivis ni pro pembangkang juga (berat betul artikel ni bukan berat fakta tapi berat sebelah) Kalau lah Rais ni ndak pandai tunai janji ndak ada bah tu ada sumbangan pada program yang dianjurkan oleh sebuah jabatan di Kampung Air.
  4. Rais dikatakan layak jadi 'Badut Sarkas' alahai otak entah letak di mana juga dengan ayat-ayat ni......siap kata Rais ditolak di Semenanjung hishhhhhh sadishhhh betoi penghinaan ini kalo betoilah Rais ni adalah pemimpin yang tidak ada karisma macam mana mahu kita jawab bahawa Rais ini telah berkhidmat dengan 5 Perdana Menteri dengan cemerlangnya dan menjadi wakil rakyat Jelebu.
  5. Beri laptop pula dikatakan 'kencing kepala mereka' maaf lah kepada simpulan yang mengatakan sedemikian rupa hina sangatkah jika pemimpin membantu meringgan beban rakyat dengan pemberian sebuah laptop agar kita yang tinggal di kawasan pedalaman tidak ketinggalan dengan arus pembangunan Teknologi Maklumat.
  6. Dari segi penggunaan ini kita kenalah berbalik kepada sikap pengguna.... kalo kita bijak insya allah laptop akan dijadikan medium untuk menambah ilmu tapi kalo kita 'kurang bijak' maka laptop akan jadi perhiasan dan mungkin juga digunakan sebagai alat untuk lepaskan stress belajar (main game).

Kepada M|.D Mutalib sudah-sudahlah membuat dhajal tumpukan kepada kes yang ANDA sedang hadapi... bersihkan nama.... ANDA adalah penulis berani...berani cetus kontroversi tapi saying sejuta kali saying keberanian ANDA hanya dapat digunakan dalam masa yang cukup singkat.... Pepatah Melayu ada menggunakan gajah mati tinggalkan tulang...manusia mati tinggalkan nama.... Jadi kalo ANDA sungguh bijaksana fikirkan setiap perlakuan kita..... Hidup hanya sementara dan kehidupan kita juga macam roda.... Kita wajar untuk renungi bersama.

Ini yang Sumandak hendak buktikan wujud dendam yang cuba sekali lagi mengaibkan RAIS oleh MUTALIB.

Penulis Blog Didakwa Fitnah Rais Diberi 14 Hari Kemuka Pembelaan
02/06/2011

KUALA LUMPUR 2 JUN : Seorang penulis blog yang disaman oleh Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim kerana didakwa memfitnah beliau diberi tempoh 14 hari oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini untuk membela diri.

Pesuruhjaya Kehakiman Amelia Tee Hong Geok Abdullah menetapkan tempoh itu yang berkuatkuasa 30 Mei bagi Ahmad Mutalib Mohamed Daud mengemukakan keterangan pembelaan, demikian menurut peguam Norhani Nordin yang mewakili Rais.

Hakim Amelia, yang sebelum itu menemui Norhani dan Michelle Yesudas, peguam yang mewakili Ahmad Mutalib, turut menetapkan 30 Jun ini bagi pengurusan kes.

Pada 10 Feb lepas, Rais mengemukakan saman itu kerana mendakwa Ahmad Mutalib menyiarkan empat artikel antara 1 dan 7 Jan lepas dalam laman blognya dihttp://sabahkini.net.

Alamat berdaftar Ahmad Mutalib ialah di Kota Kinabalu.

Dalam tuntutannya, Rais berkata beberapa perkataan dalam artikel-artikel yang disiarkan itu berniat jahat dan memfitnah beliau sehingga menjatuhkan reputasinya sebagai seorang individu dan seorang profesional di dalam dan luar negara serta memalukan dan memberi tekanan kepada beliau.

Sumber: http://www.tvsnews.net/content.php?d=mn&sub=&mod=cont_dn&menu_id=&id=5967&menu=&mid=


waadat

Posted: 14 Jun 2011 01:43 PM PDT

waadat


bekas peguam anwar bercakap tentang melayu

Posted: 14 Jun 2011 07:50 AM PDT

zul4kulim.blogspot.com

"Umat Islam itu umpama lidi, bila ia diikat seberkas, ia menjadi kuat dan boleh mnyapu segala sampah yang ada besar atau kecil, tetapi bila dirungkai menjadi taburan lidi, habuk sebesar hama pun ia tidak mampu membuangnya".

Sebab itu kesatuan, perpaduan dan persaudaraan itu sangat dititik beratkan oleh Islam. Perkara pertama yang Rasululllah saw lakukan selepas mendirikan Masjid Nabawi semasa peristiwa hijrah ialah menyatukan umat Islam Makkah-Auz-Khazraj menjadi Muhajirin & Ansar yang bersatu sabagai satu umat - umat Islam.

Bangsa Melayu sangat bernasib baik kerana menjadi satu-satunya bangsa didunia ini yang dikaitkan dengan agama. Dita'rifkan ciri Melayu sebagai wajib beragama Islam dibawah Perlembagaan Persekutuan. Satu-satunya bangsa yang diperakui agamanya berdasarkan undang-undang.

Namun malang umat Islam bangsa Melayu; yang punya Satu Tuhan, Satu Nabi, Satu Kitab dan Satu Qiblat, tetapi gagal menjadi satu bangsa yang bersatu. Sedangkan ALLAH jelas menyebut bahawa umat Islam wajib bersatu padu dibawah naungan Al Quran.

Dan yang lebih malang, bukan sekadar tidak bersatu, ada kalangan umat Islam bangsa Melayu yang bersedia menjadi barua non-Muslim bukan Melayu semata-mata untuk memenuhi nafsu masing-masing; yang akhirnya menyebabkan bangsa Melayu itu menjadi lemah, lesu dan layu.

Sejarah bangsa Melayu membuktikannya. Kejatuhan Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka bukan kerana kekuatan Portugis. Tetapi hanya kerana pengkhianatan bangsa sendiri yang bernafsu mahu menjadi Bendahara. Maka pengkhianat-pengkhianat ini sanggup bersekongkol dengan penjajah. Akhirnya tumbang Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka, tidak bangkit-bangkit sehingga hari ini.

Begitu juga kejatuhan Kerajaan-Kerajaan Melayu di negeri-negeri Tanah Melayu. Ianya bukan kerana kekuatan British. Mereka hanya sedikit. Tetapi British pandai mengadu-domba bangsa Melayu, sehingga mencetuskan perang saudara dikalangan orang Melayu. Akhirnya Kerajaan-Kerajaan Melayu tumbang, dan British yang jumlahnya terlalu sedikit berjaya berkuasa dan menjajah Tanah Melayu. Bangsa Melayu hanya terlopong menjadi bangsa merempoat dinegara sendiri.

Kesilapan paling besar yang dibuat oleh bangsa Melayu ialah apabila mereka terlalu ghairah mahu merdeka, mereka sanggup menggadaikan kewarganegaraan Tanah Melayu kepada bangsa asing.

Walaupun ditentang hebat, segelintir Melayu sanggup bersekongkol dengan British dan menerima prinsip "jos solai - hak kewarnegaraan mutlak berdasarkan kelahiran". Dan hak ini diberi berserta dengan hak memiliki tanah, hak menentukan kerajaan pemerintah dan pelbagai hak lain. Akhirnya, walaupun merdeka dari segi politik, tetapi menjadi hamba tambatan dinegeri sendiri. Tepat saperti yang disebut dalam satu hadis Melayu, "menang sorak kampung tergadai!!!".

Dan kesan daripada itu, bangsa Melayu hari ini membayar dengan harga yang mahal akan kesilapan nenek moyang mereka. Hari ini dimana-mana pun sering dikompangkan bahawa kuasa Melayu bergantung kepada undi Cina. Pengundi Cina adalah penentu. Pelik, dibumi tanah Melayu tetapi bukan Melayu dikatakan menjadi penentu. Maka riuhlah parti orang Melayu menggadai prinsip menjual perjuangan demi undi Cina. Dan hari ini, warisan pengkhianatan dan persekongkolan silam diteruskan oleh bangsa Melayu.

Kita lihat dihadapan mata kita hari ini bagaimana bangsa Melayu menjadi begitu lemah. Bukan sahaja mereka gagal memperkasakan kuasa politik yang sedia ada untuk menafaat dan kebajikan bangsa sendiri, malah hak mereka yang sedia ada pun habis dicabar dan tergadai.

Lihat bagaimana isu biasisiswa yang diperuntukkan didalam Perlembagaan khas hanya untuk bangsa Melayu, akhirya bukan sahaja bangsa lain mendapat habuan besar, hak Melayu sendiri terhakis; ramai anak Melayu menangis sepi tidak mendapat hak biasiswanya, dan dinafikan hak pendidikan yang dimaktubkan kepadanya.

Kita lihat pula isu perhimpunan haram yang hendak dibuat pada bulan Julai ini. Ada segelintir bangsa Melayu yang bersedia diperkudakan oleh himpunan haram yang diketuai oleh bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreevanasan. Sedangkan mereka tahu inilah kumpulan yang kuat menentang Islam, penganjur IFC, penyokong kes murtad Lina Joy. Tetapi demi memenuhi nafsu ghairah kekuasaan, segelintir Melayu ini sanggup menjadi kalkatu yang rela diperkudakan kerana terpukau dengan sinaran palsu kekuasaan! Melayu-Islam menjadi lemah dan rosak akibat "tangan-tangan kotor" mereka sendiri!

Dan yang paling hina, ada segelintir bangsat dikalangan orang Melayu yang bersedia menjual agamanya atas nama "political survival", ditopengkan dengan label 'arab "siasah syara'iah. Maka halal lah bibel Melayu versi Indonesia! Proses menghina diri ini sampai kepuncaknya apabila orang Melayu sanggup menjual kalimah ALLAH nama tuhannya demi mendapat sedikit pangkahan kuffar!!! Walau ulama'nya sendiri mengisytiharkan kafir sesiapa yang meredhai kemungkaran itu! Namun para politikus lacuran ini terus menerus melacurkan diri, sehingga ke peringkat anak isteri jadi bahan dagangan politik.

Bangsa yang sanggup menggadai agamanya, hatta Tuhannya sendiri, dan menganggap anak isteri sebagai komoditi politik murahan adalah bangsa yang sedang membunuh dan menghancurkan diri sendiri! Apakah begitu parah dan bansgatnya segelintir Melayu-Islam hari ini?

Kerana apa terdapat segelintir politikus Melayu-Islam yang sampai begitu sanggup melacurkan perjuangan dan prinsipnya? Adakah kerana Melayu tiada kuasa politik? Jawapannya tidak. Hakikatnya kuasa politik Melayu berkuasa mutlak. Kita punya majoriti mutlak dalam Dewan Rakyat. Ahli Parlimen Muslim bangsa Melayu hari ini lebih daripada 130 orang, sudah boleh membentuk Kerajaan Persekutuan bersendirian tanpa perlu bangsa lain.

Dan dengan kuasa mutlak itu, kita bulkan sahaja boleh membela dan memperkasakan bangsa Melayu, malah boleh memartabat dan mendaulatkan Islam.

Tetapi kenapa itu semua gagal dicapai? Kerana umat Islam bangsa Melayu bukan sahaja tidak bersatu, malah bersedia bersekongkol dengan golongan kafir anti Islam anti Melayu; semata-mata untuk memenuhi nafsu mahu berkuasa. DAP tidak kuat! MCA tidak hebat! Gerakan tidak mantap! MIC tinggal nama!

Yang hebatnya UMNO, yang gagahnya PAS! Tetapi dek kerana sikap pengkhianatan dan persekongkolan songsang, kehebatan menjadi kebejatan, kegagahan menjadi kedayusan. Malah ada yang sanggup menjual roh perjuangannya, tunduk kepada tuntutan rakan kongkolan. Akhirnya menjadi parti "mayat hidup", tinggal nama tanpa roh perjuangan!!!

Lihat apa yang terjadi di Iraq, Afghanistan, dan sekarang Libya. Kerana nafsu segelintir yang mahu berkuasa, mereka sanggup bersekongkol dengan kafir untuk menjahanamkan negara sendiri. Akhirnya menderita, yang sengsara, yang merempat ialah umat Islam bangsa sendiri.

Lihat apa yang terjadi Syria. Hanya kerana keghairahan mahu berkuasa, mereka sanggup merosakkan negara, menyebabkan Kerajaan dan Angkatan Tentera Syria sibuk mempertahankan negara. Dan kesempatan itu diambil oleh Israel zionis la'natullah untuk membunuh dan menyembelih umat Islam Falastin di sempadan Golan-Syria yang tidak dapat dipertahankan dan dibela oleh tentera Syria!

Wahai umat Islam bangsa Melayu! Bangkitlah! Sedarlah! Kamu sedang menjadi kaum yang "self-destructive" - menghancurkan diri sendiri. Jangan ulangi kesilapan silam. Jangan diwarisi sikap pengkhianatan dan persekongkolan songsang ini. Kita sebenarnya kuat! Kita sebenarnya hebat! Kita sebenarnya gagah!

Apa yang penting sekarang semua wadah dan platform umat Islam bangsa Melayu, samada parti politik, NGO, pertubuhan atau individu-individu berpengaruh; wajib duduk satu meja dan mengadakan muzakarah dan perbincangan untuk memperbetulkan saf dan halatuju perjuangan umat Islam bangsa Melayu. Saya cadangkan diadakan Himpunan Melayu-Islam bagi tujuan mencari satu "win-win formula" bagi memartabatkan, memperkasakan dan membela agama dan bangsa.

Dimana sebenarnya kekuatan bangsa Melayu? Pada ekonominya kah? Atau kekayaannya kah? Sebenarnya kekuatan Melayu terletak kepada huruf "Mim" - Mim Lam Alif Ya Wau - Melayu. Tanpa huruf "Mim" bangsa ini akan jadi "Layu". Dan huruf "Mim" itu adalah kerana Melayu itu Muslim. Disitulah letaknya kekuatan bangsa Melayu - iaitu pada agamanya!

Oleh itu, formulanya mengembalikan kekuatan dan keperkasaan Melayu hanya satu! Survival bangsa Melayu hanya satu. Bersatu, berpadu dibawah naungan Al Quran. Persoalan besar yang perlu ditanya oleh umat Islam bangsa Melayu hari ini ialah: adakah Melayu mahu hidup hanya untuk berpolitik, atau Melayu mahu berpolitik kerana agama dan bangsa! Tepuk dada tanyalah iman masing-masing.

Jangan nanti kita menjadi hanya sebatang lidi yang tidak mampu berbuat apa-apa. Tetapi ikatlah lidi-lidi menjadi seberkas penyapu yang kuat, dan dengan penyapu itu umat Islam bangsa Melayu boleh menyapu semua sampah yang boleh menganggu gugat umat dan bangsa. Jika tidak, anasir luar akan dengan mudah mematah-riukkan kita menjadi hancur dan lebur.

Yang baik datang dari ALLAH, yang tidak kelemahan saya sendiri. Semoga ALLAH mengampunkan kita, dan memberi kekuatan ukhwah serta istiqomah demi kesinambungan umat Islam bangsa Melayu didalam negara Tanah Melayu ini.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
10 Rejab 1432
12 Jun 2011

kronologi penangkapan mat sabu-norma

Posted: 13 Jun 2011 07:16 PM PDT

Urutan penangkapan mat sabu-norma di bilik 121
(Disiarkan di http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=2458&mode=threaded&pid=162835 sejak tahun 2002 tanpa bantahan)

Penangkapan Ahli Parlimen Nilam Puri (sekarang Parlimen Peringat), Mat Sabu, 41, (sekarang dah berumur 48 tahun), dan pasangannya Norma Abdul Halim, 36, (sekarang sudah berumur 43 tahun), menjadi maklumat semasa yang ingin diketahui oleh pelbagai lapisan masyarakat. Masing-masing membuat pelbagai andaian terhadap penangkapan itu, ada yang positif dan tidak kurangnya juga yang negatif berhubung dengan kes ini. Semakin banyak andaian dibuat apabila perbicaraan yang sepatutnya berjalan setiap hari terpaksa ditangguhkan dari semasa ke semasa oleh pihak pendakwa dengan alasan siasatan mereka belum selesai untuk mengumpul fakta-fakta perlu. Berikut disiarkan urutan peristiwa penangkapan Mat Sabu-Norma berdasarkan maklumat bertulis yang ada dalam simpanan pihak pendakwa Mat Sabu:
__
31hb Januari 1995, jam 2.40 pagi:

Mat Sabu telah check in di kaunter reception Hotel Perdana. Ketika itu hanya seorang petugas saja bertugas di kaunter berkenaan. Selepas mendaftar, petugas itu meminta Pengawai Kanan Keselamatan menunjukkan bilik 121 di tingkat satu kepada Mat Sabu.

 Jam 9 pagi:

Seorang pegawai polis wanita berpangkat Inspektor yang berpakaian preman bersama seorang rakannya telah menemui Senior Receptionist yang bertugas ketika itu. Inspektor berkenaan kemudian telah meminta senarai penginapan tetamu. Satu salinan senarai penginapan tetamu telah diserahkan oleh Senior Receptionist kepada Inspektor berkenaan. Tindakan itu dikatakan biasa dilakukan oleh pihak hotel apabila dikehendaki oleh polis. Selepas menerima salinan senarai penginapan tetamu, Inspektor berkenaan dan rakannya beredar ke Coffee House. Pegawai polis itu kemudian memesan minuman panas. Sambil menikmati minuman, Inspektor itu seolah-olah berada dalam keadaan memerhati sesuatu. Keadaan itu diperhatikan oleh seorang Waitress Coffee House yang bertugas ketika itu. Inspektor berkenaan kemudian meninggalkan Coffee House itu secara tergesa-gesa tanpa menghabiskan minumannya.

 Jam 10 pagi:

Mat Sabu dilihat pulang ke hotel bersendirian dengan memandu kereta berwarna biru. Ia disedari oleh Bellboy yang bertugas ketika itu. (Dia dikatakan keluar dari biliknya kira-kira jam 7.30 pagi).

Jam 10.10 pagi:

Iaitu selepas lima minit Mat Sabu masuk ke biliknya, seorang Housekeeping Supervisor hotel yang secara kebetulan berada di hadapan bilik 128 di tingkat satu untuk membuat pemeriksaan bilik telah terserempak dengan seorang wanita berusia lingkungan 30-an yang berpakaian serba hitam iaitu seluar, baju dan tudung sedang menekan loceng bilik 121. Tanpa mengesyaki sesuatu, Housekeeping itu meninggalkan tempat berkenaan dan waktu itu, wanita berpakaian serba hitam masih berada di depan pintu bilik 121.

Jam 10.15 pagi:

Seorang Room Steward yang sedang mengemas bilik 128, telah didatangi oleh dua orang anggota polis berpakaian preman. Polis itu memperkenalkan diri dan menunjukkan kad kuasa. Mereka bertanyakan kepada Room Steward sama ada dalam bilik 121 itu ada tetamu atau tidak. Room Steward kata mungkin ada, mungkin juga tidak ada dan berkata, mengikut senarai penginapan tetamu, tetamu bilik 121 akan check out pagi itu. Bagaimanapun, polis meminta Room Steward membuka pintu bilik 121, tetapi Room Steward enggan kerana peraturan kerja tidak membenarkan petugasnya berbuat demikian. Anggota polis itu terus mendesak dan Room Steward akhirnya akur dan menghampiri bilik 121. Beliau menekan loceng bilik sebanyak tiga kali, tetapi pintu tidak dibuka. Beliau kemudian cuba menggunakan kunci pendua dan belum sempat kunci itu dimasukkan, tiba-tiba pintu bilik 121 dibuka oleh seorang tetamu dari dalam. Ketika itu, tujuh orang iaitu Pegawai Pencegah Maksiat yang bersembunyi tiba-tiba menyerbu masuk ke bilik berkenaan bersama anggota polis. Tidak lama kemudian kumpulan pihak berkuasa itu membawa turun Mohamad Sabu dan Norma.

Jam 10.50 pagi:

Mat Sabu turun dari biliknya untuk menjelaskan bil penginapan. Bayaran telah diterima oleh seorang Cashier bertugas. Pada waktu itu Mat Sabu kelihatan tenang tanpa menunjukkan sebarang reaksi berhubung dengan penangkapan beliau. Pada waktu itu juga tidak ada sesiapa bersama beliau. Sekumpulan pihak berkuasa berada agak jauh sedikit dari Mat Sabu untuk menutup keaibannya dan tidak mahu orang ramai tahu mengenai peristiwa yang berlaku ke atas Mat Sabu dengan Norma.

Jam 11 pagi:

Mat Sabu dilihat berligar sekejap di lobby hotel. Kumpulan pihak berkuasa sudah menunggunya di luar hotel dan terus mengiringi Mat Sabu ke keretanya. Kejadian itu disedari oleh seorang Bellboy. Pagi 1 Februari 1995: Berita mengenai penangkapan Mat Sabu dengan suri rumah, Norma Abdul Halim disiarkan oleh akhbar-akhbar harian utama dan masih menjadi bahan berita utama sehingga sebulan lamanya.

Nota:
Kes ini digugurkan kerana masalah teknikal iaitu terdapat percanggahan nombor bilik.

THE FLYING KICK

Posted: 14 Jun 2011 01:32 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 14 Jun 2011 01:30 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


KASI PANAS!! BUAH PEDIH PADA AZLI TALIBAN!! kes maki mufti - Ustaz Kazim Elias

Posted: 14 Jun 2011 08:35 AM PDTMcTheory:
Azli tu bukan Ustaz, nampak saja macam alim, tapi mulut macam haram jadah si Taliban janggut tu..

KASI GEGAR!! PEREMPUAN UNTUK DI ROGOL!! tapi nak ka rogol?

Posted: 14 Jun 2011 06:21 AM PDT


Ketua SriPandi PKR sedang cuba meng"glamer"kan dirinya dengan mengumpulkan bukti kononnya dia akan dirogol.

Bagi GT, "ugutan" ini adalah politikus politik semata-mata, dengan niat menyindir:
"kepada perogol2 yg tengah sangap sekarang..sila rogol geng2 srikandi PKR....jgn isau k..(AMARAN!!!!!jikalau anda nak rogol..pastikan anda seorang shja buat kerja....sbb apa??????kalau anda kna tangkap anda akan terlepas hukuman...sbb xda 4orang saksi..kalau anda nak RAKAm pun xpa..2xleh jd saksi...don WORY k....rogol ja.....xda mslah..jnj buat seorang dq..kalu kna tangkap..korang kna da 4saksi...kalu da video pun...xda guna....((KATA HADIAQ AWANG BAWANG kes anuar xsah..sbb xda 4orang saksi...))PULOK DAH>>>PR????PARTI ROSAK" - Rango Krew
Tidak sukar untuk menjangka permainan politik penjilat tegar PKR.  Like father like daughter, like leader like follower.  Dan seharusnya tuding ke Zuraidah Mak Lampir tentang mencari publisiti murahan, yang pastinya akan dituruti oleh pengikutnya.  Dalam kes ini, itulah yang berlaku kepada Siti Aishah, ketua Sripandi PKR!  
Dan lebih melucukan, Ketua Sripandi PKR ini pada seminggu lalu membuat kenyataan bahawa Polis biadap, tidak beretika dan tidak professional berikutan kisah penangkapan "kupu-kupu malam" warga asing.

Dan kali ini, tahu pulak dia mencari Polis apabila mahu merasa selamat.  Ehhh... lebih baik jangan lapor, Polis biadap dan tidak professional!  Walhal, dia sebenarnya sedang "menggunakan" Polis dalam usaha mencari publisiti murahan, sama standard dengan kupu-kupu malam!  LOW CLASS!!!

Standard "pandey kuttey"!

Inilah yang dinamakan golongan yang tidak tahu bersyukur, apatah lagi berterima kasih kepada pihak polis yang seharian bertungkus lumus menjaga keselamatan awam.  Nak berpolitik ikut cara tongong pemimpin, akhirnya melekat ketongongan itu.

Kepada yang betul berniat untuk merogol Sripandi PKR ini, usha-ushalah orangnya dulu.  Pesen2 Mak Lampir camni pun korang "stim" gak ke?  

Agak2 le woiii... hahahahahaha...

Gerakan Timur

McTheory:
Kalau rogol pun takpa, tak boleh buat tindakan, takdak empat orang saksi kan.. tapi ada sapa nak rogol muka pecah macam tu?

LIPUTAN BICARA DR KHIR, SAKSI PENUH DENGAN PEMBOHONGAN!!

Posted: 14 Jun 2011 03:44 AM PDTMc sebenarnya tak berapa pandai dalam bidang pembicaraan dan hal mahkamah ni. Sebab tu Mc ambil artikel liputan pembicaraan MY Kmu mengenai hal pembicaraan Bekas Menteri Besar Selangor Dr Khir Toyo. Nampak sangat ada penipuan bila ada keterangan saksi dan pendakwaraya bercanggah!

Keterangan Saksi Pendakwa Kedua (SP2), Datuk Shamsuddin Haryoni, pada petang tadi menimbulkan kegemparan apabila ia sama sekali bercanggah dengan kenyataan Saksi Pendakwa Ketiga (SP3), Nasir Ismail.

Shamsuddin mendakwa beliau hanya membayar nasir sebanyak RM 1.5 juta dan bukannya RM 2.5 juta seperti dakwaan Nasir sebelumnya. Beliau juga menegaskan wang tersebut adalah wang beliau, bukannya wang Dr. Khir seperti yang didakwa oleh Nasir sebelum ini.

Kenyataan Shamsuddin ini mengesahkan dakwaan peguam bela Dr. Khir bahawa Nasir berbohong terhadap jumlah yang beliau terima dan juga kononnya beliau pernah menerima daripada Dr. Khir sebelum bekas Menteri Besar tersebut membeli rumah.

Shamsuddin kemudiannya membuat kenyataan yang menyanggah kenyataan beliau sendiri.
Pada rabu lalu, Shamsuddin membuat kenyataan bahawa beliau mengunjungi rumah Saiful untuk pertama kalinya bersama Dato Sumardi Ismail dan Dr. Mohamad Khir Toyo.

[Ketika itu galeri awam dan para peguam terkejut kerana saksi pertama yang tidak berpihak dan berkepentingan, Saiful Aznil mendakwa Dr. Khir datang bersama isteri di bawa Sumardi ketika datang melihat rumah tersebut namun tidak jadi beli.

saiful menyatakan Empat bulan kemudian Sumardi membawa Shamsuddin untuk melihat rumah tersebut.]
Namun dalam keterangan hari ini, Dato Shamsuddin mendakwa beliau ke rumah tersebut bersama Sumardi sahaja. Setelah melihat rumah tersebut beliau dimaklumkan oleh Sumardi bahawa Dr. Khir turut pernah melihat rumah tersebut dan berminat untuk membelinya.

Jika pada rabu lalu Shamsuddin menyatakan beliau membeli rumah tersebut dengan harga RM 6.5 juta, hari ini beliau menukar kepada kepada jumlah RM 5 juta sahaja.

Beliau menjawab soalan pendakwaraya bahawa beliau membeli rumah tersebut dengan harga RM 5 juta dan membuat pengubahsuaian pada kos RM 1.5 juta. Beliau mendakwa rumahnya bernilai RM 6.5 juta sebelum dijual dengan harga RM 3.5 juta pada Dr. Mohamad Khir.

Namun Nasir sebelum ini mendakwa beliau menerima RM 2.5 juta dari Shamsuddin dan RM 4 juta dari Dr Khir sebelum perubahan nama dari Ditamas kepada Dr. Khir pada 2007. Kenyataan Shamsuddin ini jika diterima pakai jelas menunjukkan Nasir berbohong di dalam Mahkamah.

Namun jika kenyataan Nasir mahu diguna pakai bermakna kenyataan Shamsuddin pula berbohong. Yang pasti sehingga hari ini hanya SP1, Saiful Aznil yang memberi jawapan yang tampak benar dan telus berbanding dua saksi lagi.

Niat jahat SP3, Nasir tampak jelas sekali apabila beliau tetap mengatakan wang yang diterima oleh Dr. Shamsuddin ialah wang Dr. Khir. Mengapa beliau bermati-matian menegaskan ia wang Dr. Khir jika beliau sekadar saksi tanpa sebarang niat jahat. Bukankah beliau sepatutnya menerangkan fakta sahaja?

McTheory:
Saksi kedua dan ketiga, nampaknya memang senjaga nak jatuh Dr Khir..

PANAS!! LAGI DAP NAK TUTUP REZEKI MELAYU!!

Posted: 14 Jun 2011 01:23 AM PDT


Tak sudah-sudah nak tutup lubang melayu cari makan, baca artikel dibawah.

GEORGETOWN- Tindakan memadam petak tempat meletak teksi di bahu jalan berdekatan pusat beli belah Prangin Mall dan Komtar oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), semalam menimbulkan rasa tidak puas hati beberapa ahli Persatuan Pemandu Teksi Komtar Ria.


Pengerusi persatuan berkenaan, Azman Shah Abdullah berkata, tindakan itu seolah-olah menabur pasir ke dalam periuk nasi mereka berikutan mereka mempunyai surat kelulusan daripada MPPP untuk mewujudkan tapak meletak teksi di situ.


"Kami ada surat kelulusan daripada MPPP yang membenarkan kami membuat tapak meletak teksi di sini selain pelan yang menunjukkan lokasi yang membolehkan kami membuat petak meletak teksi.


"Walaupun surat ini dikeluarkan pada tahun 2008 namun tiada tempoh diberikan, bermakna kelulusan ini tidak ada tarikh tertentu yang perlu kami perbaharui. Sambung baca di sini

Adun Komtar dari Dap ni sememangnya tak boleh tengok melayu senang. Ada saja tindakan yang dia nak buat bagi melayu susah. Dah 4 tahun takdak orang kacau tempat teksi tu. Tiba-tiba pula boleh ada hal dia pi kacau.

Dulu halau restoran orang berniaga, lepas tu cari pasal dengan orang melayu, kali ni halau pemandu teksi melayu pulak. Cinabeng betui la si Dap sundal ni.

Macam mana la boleh ada melayu yang sokong, Dap cina haram jadah macam depa ni.

Pelik betul Mc, kena minum air kencing cina Dap dah kot, sebab tu sokong bagai nak rak.

McTheory:
Cina Dap ni dok pijak Melayu, tapi masih ramai melayu yang sokong. Tak gila ka?

VIDEO PANAS!! ULASAN PEDAS ZUL NORDIN MENGENAI PILIHANRAYA MASJID!!

Posted: 13 Jun 2011 11:09 PM PDT


Sertai group untuk menyokong Haramkan Dap laknattulah.. KLIK SINI

McTheory:
Sememangnya Dap parti komunis moden laknattulah.. agenda memecah belahkan orang Melayu.

TUNTUTAN BERSIH!! PENGANJUR BERSIH AMBIGA 'BEBAL' DI BELASAH SPR!!

Posted: 13 Jun 2011 08:20 PM PDT


Mc tak tahu pula sekarang ni, puak pembangkang suka menunjukkan yang mereka ini sememangnya bodoh. Ambiga seorang bekas Presiden Majlis Peguam, takkan lah dia tahu mengenai undang-undang, apabila membuat tuntutan yang tah apa-apa tah dan kurang munasabah?

Baca jawapan dari SPR mengenai tuntutan Bersih kepada SPR!


"SAYA tidak suka panggil ia Bersih... saya lebih gemar panggil ia kumpulan, sebab ia ada agenda.

"Sebarang demonstrasi tidak akan selesaikan masalah. Demonstrasi ini tidak akan meluluskan pindaan kerana kerajaan sedia ada tidak ada majoriti dua pertiga. Saya pun sudah jelaskan kepada Ambiga (Ketua Pemantau Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil atau Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan) dalam surat saya dan pertemuan secara panjang lebar tapi dia ni masih tetap mendesak supaya dipinda peruntukan peraturan SPR ikut kehendaknya."

Demikianlah reaksi Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof mengulas rancangan Bersih yang disertai parti-parti pembangkang dan badan bukan kerajaan mahu menganjurkan tunjuk perasaan pada 9 Julai ini di ibu negara yang kononnya menuntut pilihan raya lebih adil dan bersih.

Sebenarnya, sekitar Disember tahun lepas, Ambiga dan gerombolannya ada bertemu dengan Abd. Aziz; dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar serta para pegawai kanan suruhanjaya itu. Ambiga dikatakan datang bersama sembilan yang lain seolah-olah hendak mengajar cara kerja SPR serta membangkitkan semua isu pilihan raya dalam perspektifnya. Ambiga datang seolah-olah dia pakar dalam kerja SPR.

Abd. Aziz yang baru pulang ke tanah air dari mengerjakan umrah kelmarin memberitahu Utusan Malaysia di Putrajaya semalam bahawa SPR sendiri terkejut dengan ceteknya pengetahuan Ambiga apabila dia membangkitkan isu tentang pendapat Bersih bahawa tiada halangan untuk dibenarkan pendaftaran pengundi secara automatik.

Ambiga bertanya kepada SPR kenapa tidak dibuat pendaftaran automatik, maka dijawab Abd. Aziz bahawa Malaysia perlu meminda Perlembagaan dahulu. Namun, dibalas oleh Ambiga, tak perlu.

"Saya terkejutlah, takkan Datuk Ambiga tak tahu bahawa Perkara 119 (4) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menyebut bahawa pendaftaran menjadi pemilih perlu dibuat secara memohon."

Menurut Abd. Aziz dengan ketika ini hendak meminda Perlembagaan memerlukan majoriti dua pertiga, maka bukan sesuatu yang mudah untuk sesuatu pindaan itu dibuat.

Pengerusi SPR itu turut menjelaskan satu persatu bagi menjawab rasa tidak puas hati Ambiga atau lebih tepat lagi 'Bersih' sehingga merangsang pertubuhan itu untuk menggerakkan demonstrasi haram bulan depan.

Antaranya tentang desakan supaya dibersihkan senarai Daftar Pemilih sedangkan senarai pengundi berdaftar dibersihkan SPR sepanjang masa.

Ada tiga cara. Pertama, nama mereka yang telah meninggal dunia dikeluarkan daripada senarai pengundi. Ia memerlukan kerjasama rapat antara SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Justeru, SPR memerlukan kerjasama daripada waris si mati yang perlu mengambil sijil pengkebumian yang dikeluarkan oleh polis sebelum ke JPN untuk mendapatkan sijil mati. Waris kemudian bawa sijil mati ini ke SPR untuk tindakan. SPR sendiri tidak boleh sesuka hati memotong nama seseorang pengundi.

Kedua, pembersihan melibatkan alamat mengikut kad pengenalan. Mengikut undang-undang pendaftaran, seseorang yang tinggal di satu-satu tempat selama tiga bulan atau lebih, harus menukar alamat tempat tinggalnya menerusi JPN.

Kemudian dimaklumkan kepada SPR sebab SPR hanya mendaftar pengundi mengikut alamat dalam kad pengenalan (MyKad). Contohnya, jika seseorang tinggal di Kuala Lumpur tetapi mengundi di Pulau Pinang, itu bermakna senarai pengundi kita tidak boleh dibersihkan.

Abd. Aziz menjelaskan, dalam kes ini, jika orang kuat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri hendak membantu SPR, maka dia kena tukar tempat mengundi ke tempatnya tinggal sekarang di Segambut.

"Macam saya dulu mengundi di Ampang tetapi disebabkan kini saya bermastautin di Seksyen 7, Shah Alam, maka saya tukar tempat mengundi ke situ," katanya.

Namun, kata beliau, jika berbeza tempat tinggal dan kawasan mengundi pun, ia tidak akan mendatangkan masalah kepada SPR.

"Ya, pengundiannya masih sah tetapi situasi inilah menyebabkan timbulnya tuduhan wujud 'pengundi hantu' dalam daftar pemilih seperti mana didakwa parti-parti pembangkang. Sebenarnya istilah 'pengundi hantu' tidak wujud, sebaliknya berpunca daripada keengganan pengundi menukar tempat mengundi seperti mana alamat tertera di dalam kad pengenalan.

"Mengikut perkiraan SPR, peratus mereka berpendirian seumpama ini melebihi 50 peratus. Sebab itu, kita lihat apabila pilihan raya kecil sahaja, beribu-ribu orang balik ke kampung untuk mengundi.

Tegas Abd. Aziz, Malaysia tidak boleh melaksanakan pendaftaran secara automatik. Pertama, kerana ia memerlukan pindaan Artikel 119 Perlembagaan Persekutuan. Ini kerana pendaftaran sebagai pengundi dibuat secara memohon.

"Jika daftar secara automatik seperti mana yang selalu digesa oleh parti-parti pembangkang, maka akan kacau-bilau negara ini. Ini kerana semakin ramai orang tidak dapat mengundi kerana kawasan tempat mengundi dan alamat tempat tinggal tidak sama.

"Ini juga kerana pengundian dibuat berdasarkan alamat dalam kad pengenalan. Justeru, ia mengakibatkan peratusan keluar mengundi akan berkurangan sehingga bawah 50 peratus. Situasi ini berlaku di Bosnia Herzegovina apabila pendaftaran mengundi dibuat secara automatik tetapi pengundian tidak diwajibkan. Akibatnya, peratus keluar mengundi menurun mendadak bawah 50 peratus," katanya.

Demikianlah juga apabila Bersih mendesak supaya kelayakan mengundi dikurangkan dari usia 21 tahun kepada 18 tahun. Dengan jumlah sekarang sahaja menyaksikan sebanyak empat juta belum mendaftar, inikan pula apabila kelayakan itu dikurangkan kepada 18 tahun.

Risikonya, kata Abd. Aziz jika dua perkara itu dilaksanakan, parti-parti pembangkang di negara ini akhirnya akan menuduh SPR macam-macam.

"Kata SPR bodohlah, desak Pengerusinya letak jawatan. Inikan bila empat atau lima orang tidak boleh mengundi, sudah lempar macam-macam tuduhan. Nanti kalau dikuatkuasakan pendaftaran automatik, tak tahu apa pula diburuk-burukkan SPR ini," kata Abd. Aziz.

Beliau turut menolak kecaman Ambiga bahawa kononnya SPR kendaliannya tidak berbuat apa-apa dalam menangani isu rasuah semasa pilihan raya.

Tegasnya, SPR menjalin kerjasama bestari dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam membanteras rasuah pilihan raya dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pula untuk kes jenayah dan kekecohan ketika kempen.

"Jika tidak ada kemahiran tetapi kita tetap laksanakan, kemudian kita gagal dan malu sendiri. Apatah lagi sekarang ramai sangat peguam yang 'pandai'. Jadi, kita kena bijaksana dalam soal 'menggigit' kerana sekarang yang 'hitam boleh jadi putih' dan 'yang putih boleh jadi hitam' apabila sesuatu kes rasuah disebut di mahkamah.

"Macam kes Datuk Zaid Ibrahim bangkitkan dakwaan rasuah di Hulu Selangor, mahkamah pun tolak kes itu... jadi, kalau nak menggigit, Ambiga mesti pastikan gigitan itu tepat dan ada kesan," katanya.

Dalam soal ini, tegas Abd. Aziz, SPR menggesa rakyat Malaysia menolak sama sekali rancangan pembangkang mahu mengadakan perhimpunan Bersih.

"Ia bukan 'Bersih', kalau pilihan raya kita tidak bersih masakan pembangkang boleh menang lapan daripada 16 pilihan raya kecil di negara ini sejak Mac 2008.

"Apakah jika pembangkang menang semua sekali kerusi dalam 16 pilihan raya kecil itu, maka demokrasi dikatakan telah bersih... jika itu tanggapannya, SPR serahkan kepada rakyat Malaysia untuk menilainya," kata Abd. Aziz. - Utusan-Online

McTheory:
Puak bersih ni bukan utamakan Tuntutan, tapi cuma nak buat kacau di Ibu negara!.. itu saja!

FITNAH! GUAN ENG MENUNJUKKAN KEBODOHANNYA YANG SEBENAR!!

Posted: 13 Jun 2011 06:21 PM PDT


Guan Eng mempersoalkan Rais Yatim menghabiskan bajet RM100juta dalam masa sehari semasa sambutan Hari Seniman 2011. Dia siap boleh bagi contoh kata Pulau Pinang boleh sambut dan buat lagi besar sambutan perayaan antarabangsa.

Kononnya nak hentam Rais Yatim, cakap senang, nak hentam kerajaan la.

Kat bawah ni, ada jawapan balik untuk Guan Eng.

Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) hanya membelanjakan RM97,800 untuk sambutan Hari Seniman 2011 pada 29 Mei lepas, kata Setiausaha Bahagian Pengurusan Acara Majlis Sepetang Bersama Seniman Modzaki Din, hari ini.


Beliau menjelaskan, laporan media yang mengatakan bahawa perbelanjaan RM100 juta digunakan bagi sambutan itu merupakan salah faham.


"Ini kerana jumlah RM100 juta itu sebenarnya merujuk kepada wang yang telah disalurkan sehingga kini kepada para penggiat seni di bawah Dana Industri Kreatif," katanya kepada Bernama hari ini.


Di bawah Bajet 2011, kerajaan memperuntukkan RM200 juta di bawah Dana Industri Kreatif dalam usaha membantu menyemarakkan lagi industri kreatif negara. — Bernama

Ni apa pun benggong seorang ketua Menteri membuat tuduhan tanpa menyelidiki terlebih dahulu. Nak fitnah pun agak-agak la. Jauh benar jumlah tuduhan dengan jumlah betul. Kata RM100 juta, yang kementerian belanja cuma RM97,800. Apa cerita ni Guan Eng, sudah-sudah la nak fitnah kerajaan. Lu jaga Penang pun macam tak berapa nak betul, lagi nak tolong jaga kerajaan. Aparaa..

Ni la susah apabila seorang 'mangkuk' telah dilantik untuk menjadi Ketua Menteri. Malah Ketua Menteri 'mangkuk' kaki fitnah ni juga yang menjadi idola Pas di Malaysia.

Olang sula tahu lu manyak bolo, tapi jange tunjuk sangat la Guan, Malu tau nya pun.. adoiii...

McTheory:
nak fitnah orang, sendiri yang kantoi!! he he..

KASI PANAS!! VIDEO IBRAHIM ALI MEMBERI AMARAN KEPADA PENGANJUR BERSIH!!

Posted: 13 Jun 2011 04:04 PM PDT


McTheory:
Pembangkang gila publisiti, sebab tu nak buat kecoh ni..

Kata Pakteh...!!

Posted: 14 Jun 2011 01:24 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Breaking News...PANAS!!!! SAH...pelanggan china doll sudah KENA

Posted: 13 Jun 2011 05:47 PM PDT

UNTUK LEBIH JELAS...ZOOMKAN GAMBAR DIBAWAH SEHINGGA 200% ATAU 400% dari saiz asal
pelaku ini dikesan menggunakan kemudahan LRT bersama dengan seorang....!!!
Malangnya gambaran imej ketika dalam LRT MASIH juga tidak jelas....NAMUN 100% bertepatan dengan ciri2 pelaku dalam video china doll.

Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Jun 2011 01:23 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Alahai UMNO-Anwar balun pelacur-Mat Sabu dengan bini orang semua kerana UMNO!!!

Posted: 14 Jun 2011 08:14 AM PDT

Kalau ada kes salah laku pemimpin Pembangkang-pasti UMNO disalahkan. Nasib badan lah UMNO. Orang lain yang syok engkau juga yang kena.

Video seks Anwar diedar, video khalwat Mat Sabu diedar- semua kerana UMNO. Nasib baik Chua Soi Lek tak termasuk yang menuduh UMNO.

Pelik bin ajaib.. kalau salah tu salah lah.. jangan lemparkan perbuatan sendiri pada orang lain. Ini tidak, lain yang makan nangka lain pula yang kena getah.

Biasanya Pencuri yang melakukan kerja mencuri.. akan berteriak minta tolong... pencuri pencuri, pada hal dialah yang pencuri. Tujuannya untuk mengalih pandang.

Himpunan BERSIH 2 -bukan bersih tapi KOTOR: Ahmad Maslan

Posted: 14 Jun 2011 05:20 AM PDT

Perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) pada 9 Julai ini adalah "himpunan kotor, bukan bersih," kata Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan.

Sambil menyindir perhimpunan itu, Ahmad berkata, BERSIH akan menjadi "titik hitam" yang menjejaskan prestasi baik kerajaan dalam "364 hari lagi".

"(Ia) susahkan rakyat, rugikan penjaja, rugikan peniaga yang ada kedai, rugikan pemandu teksi," katanya.

Perhimpunan anjuran Pakatan Rakyat dan beberapa NGO bertujuan menyerahkan memorandum kepada Yang Dipertuan Agong bagi menyerahkan tuntutan lapan perkara bagi membaikpulih sistem pilihan raya.

Tuntutan itu bagi membersihkan daftar pemilih, mereformasikan sistem pengundian pos, memperkenalkan dakwat kekal, memastikan akses kepada media bebas dan adil, menjamin tempoh minima 21 hari berkempen, menghentikan rasuah dan politik kotor.

Bercakap dalam sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara, Ahmad menyifatkan perhimpunan itu sebagai ancaman kepada ekonomi negara, khususnya terhadap industri perlancongan dan pelaburan asing.

"Ia (BERSIH) bukan ancaman pada UMNO saja, ia ancaman pada negara. Kita lihat perhimpunan dulu (pada 2007), enam bulan baru pelancong kembali pada tahap sebelumnya," kata Ahmad Maslan.

Timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu juga berkata, belum pernah ada demonstrasi anjuran pembangkang berlangsung dengan tenang setakat ini.

"Tidak pernah lagi berlaku perkara itu. Pengalaman kita tidak pernah ada demonstrasi yang aman.

"Ada seorang saja yang 'histeria', habislah," katanya ketika ditanya tentang dakwaan Pemuda PAS yang menjangkakan perhimpunan itu akan aman sekiranya polis memberikan kerjasama.

Ahmad juga berkata, BERSIH bukan mewakili kehendak NGO, sebaliknya didalangi pemimpin Pakatan, termasuk ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kita tahu yang dibelakang-belakang ini semua (BERSIH 2.0) adalah pembangkang. Ini adalah alat pembangkang.

"(Ini) agenda kotor," katanya sambil menunjukkan gambar pemimpin PKR, DAP dan PAS dalam majlis kempen BERSIH.

Ahmad sebelum itu mengadakan perbincangan dengan NGO Melayu Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) yang menentang penganjuran perhimpunan tersebut.

Antara hasilnya, Ahmad berkata, beliau mencadangkan semua berkaitan, termasuk persatuan penjaja dan pemandu teksi membuat laporan polis boleh dan menyaman penganjur perhimpunan itu.

"Saya mengesyorkan NGO yang lain buat laporan polis sebanyak yang boleh. Pemandu teksi (pun boleh) sediakan peguam-peguam untuk saman," katanya.

Turut hadir penasihat Pekida Wilayah Persekutuan, Putrajaya dan Labuan Datuk Hamzah Daud dan Presiden Datuk Roslan Dahaman.

Kerja gila: Bangunkan Facebook-perlu RM 1.8 juta

Posted: 14 Jun 2011 04:46 AM PDT

Kerja gila-hanya membangunkan 6 FB, kementerian pelancongan membelanjakan RM1.8juta!!! wahhh.. AYT pun belum pernah melayari FB itu.

Dewan Rakyat diberitahu: Sabah mencatat permohonanTertinggi meninggalkan agama Islam

Posted: 14 Jun 2011 03:59 AM PDT

DEWAN Rakyat hari ini diberitahu bahawa Negeri Sabah mencatat permohonan tertinggi meninggalkan agama islam seramai 238 orang, dikuti Negeri Sembilan-172-Selangor 99 dan Perak 47. Namun setakat ini bagi Negeri Sabah-hanya 67 yang diluluskan, sementara Negeri Sembilan 33 orang. Dewan rakyat juga diberitahu, bahawa sejak sedekad lalu, seramai 864 permohonan untuk meninggalkan agama islam atau murtad.

Namun bagi pendapat AYT, jumlah yang murtad di Sabah jauh daripada jumlah itu, memandangkan kesukaran mendapat kebenaran, sehingga ramai yang meninggkalkan agama islam tanpa membuat permohonan melalui mahkamah syariah.

Mereka yang murtad adalah mereka yang masuk islam bukan atas kesadaran menganut agama itu, akan tetapi lebih kepada tujuan politik masa silam dan kebendaan.

Khir beli hartanah tidak ikut harga taksiran

Posted: 14 Jun 2011 01:01 AM PDT

Penolong pentaksir hartanah Noor Faizah Zainuddin dalam keterangannya di Mahkamah Tinggi Shah Alam Lot 8 berkata mantan menteri besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo membeli Lot 8 dan 10 di Seksyen 17, Shah Alam, pada harga di bawah paras harga pasaran.

Katanya Lot 8 yang juga mempunyai sebuah rumah yang ditaksirkan bernilai RM3.9 juta tetapi dijual kepada Khir pada harga RM2.9 juta.

Manakala Lot 10 yang kosong itu ditaksirkan berharga RM918,000 tetapi dijual pada RM600,000, dalam urusniaga berkenaan.

Noor Faizah, 48, bertugas di pejabat penaksir di Shah Alam bertanggungjawab bagi menentukan nilai kedua-dua plot tanah itu pada urusniaga yang dijalankan pada 2007 itu.

Katanya, beliau pernah bertanya kepada pemilik tanah berkenaan - Pengarah Ditamas Datuk Shamsuddin Hayroni - mengapa harga jualan sebegitu rendah ketika melawat hartanah itu.

"(Dia) bagitahu saya dia ada masalah dan (terpaksa) jual tanah di bawah nilai harga pasaran," katanya ketika disoal oleh timbalan pendakwa raya Dusuki Mokhtar.

Semalam, Shamsuddin pada keterangannya berkata beliau tidak mempunyai pilihan dan terpaksa menjual tanah itu kepada Khir.

Khir didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan, mendapatkan untuk diri dan isterinya, Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L daripada Ditamas Sdn Bhd (Ditamas) melalui Shamsuddin.

Hartanah tersebut yang terletak di Seksyen 7 diperoleh dengan harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Jawatan Dr Hassan Ali masih selamat

Posted: 14 Jun 2011 12:33 AM PDT

Jawatan Exco Dr Hassan Ali masih selamat setakat ini. Pengakuan itu dibuat oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut Khalid, perlantikan exco adalah bidang kuasanya atas nasihat Sultan Selangor.

Walau bagaimanapun, jika ada permintaan daripada Pas-bahawa Hassan perlu diganti, maka permintaan tersebut perlu dipersembahkan kepada Tuanku Sultan.

Hassan digugurkan sebagai Persurujaya Pas Selangor, ekoran Muktamar Pas yang ke-57 yang baru sahaja selesai.

Pada Muktamar itu, PAS menyaksikan bahawa golongan ulama telah kalah teruk, terutama bagi jawatan Timbalan Presiden dan Naib-naib Presiden. Bukan itu sahaja, di peringkat Jawatankuasa juga, golongan ulama diketepikan oleh perwakilan Pas.

Ada yang mengatakan bahawa pengguguran Hassan Ali sebagai Persurujaya Pas, kerana permusuhannya dengan wakil rakyat Shah Alam-Khalid Samad. Selain itu, Hassan juga tidak sebulu dengan Roonie Liu salah seorang exco kerajaan negeri daripada DAP.

Hassan juga, beberapa kali bertindak tidak sehaluan dengan kepimpinan Khalid-terutama dalam isu perlantikan SUK Selangor.

Di peringkat akar umbi- ramai yang dikatakan sangat bersifat eklusif, dan jarang turun padang, sehingga ramai pemimpin akar umbi Pas- beranggapan- beliau boleh menjadi liabiti kepada parti.

Selain itu, Hassan juga dikhabarkan sudah tidak popular di DUNnya sendiri- Gombak Setia-dan kemungkinan, jika beliau dicalonkan semula-Pas akan kehilangan kerusi DUN tersebut.

Hassan digantikan oleh ADUN Meru- Dr Rani Osman.

Sidang Dewan Rakyat: Kerajaan Persekutuan mohon tambahan peruntukan RM13Bilion

Posted: 13 Jun 2011 11:54 PM PDT

Kerajaan persekutuan hari ini membentangkan Rang Undang-undang Bekalan Tambahan bagi memohon dana tambahan RM13 bilion untuk separuh masa pertama tahun ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin membentangkan rang undang-undang itu selepas sesi soalan dan memohon wang tambahan sebanyak RM13,186,713,000.

Sebelum ini, pada pembentangan Bajet 2011, perdana menteri yang juga menteri kewangan Datuk Seri Najib Razak tahun lalu telah memohon RM162,805,323,000.

Permohonan dana tambahan itu dibuat pada masa kerajaan pusat cuba mensasarkan pertumbuhan enam peratus tahun ini.

Namun pengurangan subsidi bagi gula, elektrik, gas asli dan diesel tahun ini menyebabkan tekanan inflasi dan ini membantutkan perbelanjaan.

Dua Warga Singapura mendakwa Pegawai imigresen menggari dan mengarahkan Ketuk Ketapi semasa bogel

Posted: 13 Jun 2011 10:19 PM PDT

INI baru dakwaan-belum ada kebenaran, namun pihak Pembangkang sudah melenting. Rupanya pembangkang percaya bulat-bulat dakwaan orang asing itu.

Dua wanita rakyat Singapura yang tidak memperkenalkan identiti mereka, mendakwa telah digari dan diarahkan melakukan ketuk ketapi dalam keadaan bogel, kerana masuk ke Malaysia, terlupa mengecap passport.

Selain itu, dua warga asing itu juga mendakwa telah disumbat ke dalam lokap yang kekeluasan satu bola keranjang besama 50 penghuni lain. Keadaan lokap tersebut, kotor, berlipas dan bernyamuk.

Benarkah dakwaan ini? atau satu perangkap untuk memburuk-burukkan negara.

Kedudukan Tian Chua-masih tanda tanya

Posted: 13 Jun 2011 08:49 PM PDT

Setakat ini belum ada seorang anggota dewan rakyat yang mengusulkan kepada Speaker mengenai kedudukan Tian Chua-MP Batu, Wilayah Persekutuan.

MP Batu itu didapati bersalah mengiggit telinga seorang anggota polis.Berikutan itu,pertengahan Jun tahun lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Datuk Ghazali Cha mengetepikan hukuman penjara enam bulan dan denda RM3,000 terhadap Chua, yang dikenakan oleh Mahkamah Majistret berhubung tuduhan mencederakan anggota polis pada 2007 dan mengantikannya denda RM2,000 atau dua bulan penjara.

Mengikut Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan seseorang Ahli Parlimen hilang kelayakan jika beliau disabitkan oleh mahkamah dan dihukum penjara tidak kurang setahun atau denda tidak kurang daripada RM2,000 dan beliau tidak mendapat pengampunan.

Ketika itu, Pengerusi DAP Karpal Singh yang juga seorang peguam berkata, sebagai contoh, pada 1975 Ahli Parlimen DAP Fan Yew Teng terpaksa mengosongkan kerusi Parlimen Menglembu setelah beliau dihukum penjara enam bulan dan didenda RM2,000 kerana disabitkan kesalahan mengikut Akta Hasutan.

Bulan lalu, Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, adalah sesuatu "tidak bertanggungjawab" jika tiada wakil rakyat memaklumkan Parlimen sabitan kesalahan Chua (gambar) dan kemungkinan boleh hilang kelayakan.

Katanya, tanpa makluman formal daripada mana-mana anggota Dewan Rakyat, Speaker tidak boleh ambil tindakan ke atas Chua yang kedudukannya kini kelihatan tergantung.

Sementera itu, difahamkan Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan BN (BBCBN) akan memaklumkan Dewan Rakyat secara formal pagi ini — dipercayai selepas selesainya sesi soalan lisan — bahawa wakil rakyat PKR itu sudah tidak lagi layak menjadi wakil rakyat.

"Kami akan memaklumkan kepada Speaker Dewan Rakyat hari ini... ya, selepas sesi soalan lisan, sebab perkara ini perlu dibawa mengikut aturan mesyuarat Dewan Rakyat," kata Timbalan Pengerusi BBCBN Datuk Bung Mohtar Radin.

"Kami mengambil pendirian bahawa beliau (YB Chua) sudah tidak layak hadir sidang Parlimen," kata beliau.

Difahamkan perkara itu diputuskan pada satu mesyuarat BBCBN semalam.

Kata Bung Mohtar, selepas pemakluman formal itu pihaknya akan menentukan sama ada perlu membawa usul ataupun sebaliknya.

"Sama ada perlu dibawa usul atau sebaliknya kita tunggu perbincangan, keputusan Speaker," kata Ahli Parlimen Kinabatangan ini.

Ketika ditanya siapa yang akan membawa perkara itu untuk perhatian Speaker Dewan Rakyat, Bung Moktar berkata, "BBCBN, sesiapa sahaja (anggota BBCBN) akan membawa perkara ini hari ini."

Mengikut peruntukan perlembagaan dan aturan mesyuarat Parlimen perkara itu perlu dibawa kepada Speaker Dewan Rakyat untuk tindakan susulan sebagaimana pernah disaksikan masa-masa lalu.

Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan Tian Chua berhubung sabitan kesalahan menggigit seorang anggota polis.

Dengan perkembangan itu, keputusan Mahkamah Tinggi tahun lalu yang mengenakan denda RM2,000 kekal, sekali gus menimbulkan persoalan mengenai status kerusinya.

Sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyerahkan persoalan berkaitan dengan status Chua kepada Speaker Dewan Rakyat memandangkan tarikh akhir untuk mengadakan pilihan raya kecil sudah pun berakhir.

Menurut Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar, hanya Speaker Dewan Rakyat ada kuasa untuk memutuskan perkara itu.

"Terpulang kepada Dewan Rakyat dan Speaker akan menentukan statusnya," kata Wan Ahmad bulan lalu.

Kata beliau Speaker perlu meleraikan persoalan ini sekarang sebelum pilihan raya umum, yang disebut-sebut akan dipanggil bila-bila masa dari sekarang.

Kata Wan Ahmad, persoalan mengenai status dalam pilihan raya umum akan datang sama ada boleh bertanding atau tidak terletak di tangan Speaker.

Ustazah biar bapa tiri rogol anaknya

Posted: 13 Jun 2011 06:33 PM PDT

Berita Harian melaporkan bahawa seorang ustazah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang semalam, atas tiga tuduhan bersubahat dengan suaminya mencabul dan merogol anak perempuannya berusia 15 tahun di kediaman mereka, dua bulan lalu.

Wanita berusia 33 tahun itu, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan di hadapan hakim, Roszianayati Ahmad.

Dia juga didakwa bersubahat bagi tuduhan ketiga memujuk mangsa sama dengan membenarkan suaminya mencabul kehormatan gadis itu di kediaman mereka sekitar Ampang, masa yang sama, pada Mac 2011.

Timbalan Pendakwa Raya, Zuraini Ab Hamid tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap tertuduh dengan alasan kesalahan serius dengan mengambil kira usia mangsa yang masih di bawah umur ketika kejadian selain menjaga keselamatan saksi pendakwaan terdiri daripada mangsa dan anak-anak wanita itu.

Roszianayati memutuskan tiada jaminan dibenarkan terhadap tertuduh dan membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya perbicaraan kes itu dijalankan bersama dengan kes suaminya di hadapan hakim Manira Mohd Nor di Mahkamah Sesyen Ampang di sini.

Sementara itu, suami ustazah berusia 36 tahun yang bekerja sebagai pemandu lori mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang di sini, semalam atas dua dakwaan merogol anak tirinya itu tanpa kerelaannya dan melakukan kekerasan jenayah dengan mencabul kehormatan mangsa, pada masa dan tempat yang sama.

Pendakwaan yang diwakili Zuraini tidak menawarkan jaminan terhadap tertuduh dengan alasan sama sebelum Manira memutuskan lelaki itu tidak dibenarkan diikat jamin walaupun beliau merayu supaya mahkamah membenarkan telefon bimbitnya dikembalikan untuk menelefon penjamin.

Mahkamah menetapkan 13 Julai depan untuk sebutan bagi pasangan suami isteri itu melantik peguam.

INFO: Pertuduhan
Bagi tuduhan pertama, wanita itu didakwa menyuruh anak perempuan kandungnya berusia 15 tahun dan 1 bulan membuka pakaian dan menutup mulut mangsa ketika dirogol suaminya yang dinikahi hampir setahun lalu di dalam bilik mangsa, antara jam 12 tengah malam hingga 1 pagi, pada April 2011.

Tuduhan kedua pula, dia dituduh bersubahat dengan suaminya menyuruh mangsa masuk bilik bapa tirinya itu, masa yang sama, pada 12 Mei 2011.

Bagi dua tuduhan merogol, pemandu lori itu didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 30 tahun atau 10 sebatan.

Bagi cabul kehormatan, lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan.

Dalang Himpunan BERSIH-bukan NGO tetapi Pakatan: Zaharin

Posted: 13 Jun 2011 06:20 PM PDT

KONSENSUS Bebas Dewan Rakyat telah menghantar notis usul berdasarkan Peraturan Mesyuarat 18(1) kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan SriPandikar Amin Mulia pada pukul 10 pagi Isnin bagi membahaskan usul tergempar berhubungdemonstrasi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang dijadual pada 9 Julai depan.

Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim (Bebas-Bayan Baru) berkata, Parlimen perlu mendesak pihak berkuasa agar bertindak bagi menghalangperhimpunan berkenaan yang jelas boleh menggugat keamanan dan keselamatan negara.
"Parlimen perlu buat keputusan untuk mendesak agar pihak berkuasa termasuk kementerian dan pihak polis supaya ambil keputusan untuk menhentikan usaha Bersih bagi mengadakan perhimpunan jalanan," katanya pada sidang media di Parlimen pada Isnin.

Hadir sama ialah Datuk Ibrahim Ali (Pasir Mas), Zulkifli Noordin (Kulim Bandar Bharu) dan Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai).

Menurutnya usul berkenaan perlu dibahaskan kerana memenuhi syarat iaitu khusus terhadap perkara tertentu, mempunyai kepentingan kepada rakyat dan perlu disegerakan.

Mengulas lanjut Zahrain berkata, pihaknya meragui demonstrasi Bersih yang kononnya dianjurkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kerana percaya kumpulan berkenaan didalangi oleh parti pembangkang.

"Kami tak ada masalah kalau mereka nak serahkan memorandum, tapi kita yakin cara yang digunakan ini akan timbulkan masalah.

"Malah kami juga yakin NGO yang anjurkan Bersih ini sebenarnya digunakan oleh parti pembangkang untuk mencetuskan kekecohan.

"Walaupun namanya Bersih, tapi ia dianjurkan dengan niat yang kotor oleh pembangkang untuk kepentingan mereka," katanya.

Laporan Suara Keadilan bertarikh 7 Jun lalu memetik Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai berkata bahawa seramai hampir 60,000 akan menyertai perhimpunan berkenaan.

Malah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pada muktamar parti itu awal bulan ini turut menggesa seluruh rakyat negara ini termasuk NGO dan parti politik menyertai gerakan Bersih kedua itu.

Perhimpunan itu dirancang untuk mendesak kerajaan melaksanakan sistemdemokrasi dan adil dalam proses pengundian pilihan raya.

House PK

Posted: 14 Jun 2011 01:22 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 14 Jun 2011 01:10 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Ng Yen Yen Wajar Meletak Jawatan Atas "Skandal" RM1.8 Juta Untuk Mengendalikan Facebook

Posted: 14 Jun 2011 07:43 AM PDT

RM1.8 juta! Pelik tapi benar. Itulah merupakan satu harga yang perlu dibayar oleh pembayar-pembayar cukai untuk membolehkan Kementerian Perlancongan di bawah Menterinya, Ng Yen Yen membuka dan mengendalikan laman sosial Facebook bagi tujuan mempromosikan bidang perlancongan. Malaysia Boleh!

Tidak seperti kes DS Dr Rais Yatim di mana peruntukan sebanyak RM100 juta yang didakwa digunakan untuk Hari Kesenian Seniman 2011, telah dibuktikan hanya merupakan salah faham. Jumlah yang sebenar hanyalah RM97,655. Sebaliknya dalam kes RM1.8 juta yang didakwa digunakan oleh Kementerian Ng Yen Yen untuk membangunkan laman sosial Facebook ini, isu ini gagal dijawab atau dinafikan oleh beliau sama ada di sidang akhbar maupun soalan yang dikemukakan di Dewan Rakyat.

Pasti ramai tertanya-tanya ke manakah wang RM1.8 juta pembayar-pembayar cukai di Malaysia digunakan. Umum mengetahui malah kalau ditanya kepada pelajar sekolah Darjah Satu sekalipun, akan tahu bahawa laman sosial Facebook adalah PERCUMA! Jadi ke manakah wang RM1.8 juta kita dibelanjakan? Kementerian Perlancongan membelanjakan wang yang sebegitu besar, mewujudkan laman Facebook, kononnya sebagai tujuan pemasaran (marketing)  dan penjenamaan (branding) bertujuan menarik pelancong asing ke Malaysia. 

Antara langkah bodoh mereka dalam menghabiskan wang Rakyat sebanyak RM1.8 juta itu antara lain ialah mewujudkan permainan menari di laman Facebook mereka yang dikenali sebagai Citrawarna 1Malaysia. Permainan ini bagi saya telah dicedok daripada permainan "Dance Dance Revolutioan" dan permainan IPad yang terkenal iaitu "Tap Tap Revenge". Lihat "screenshoots" di bawah:Saya difahamkan upacara perasmian laman sosial Facebook bertajuk "Tourism Malaysia - Cuti-Cuti 1 Malaysia" ialah pada satu tarikh dalam bulan ini. Mungkin akan dilanjutkan atau ditiadakan akibat kontroversi ini. Dan jangan lupa, bagi pembaca-pembaca saya tarikh pertandingan permainan menari di atas akan tamat hujung bulan Jun ini. Marilah kita memperbodohkan diri seperti yang dikehendaki oleh Menteri Perlancongan yang kita sayangi.

Kementerian Perlancongan wajar mengubah slogan mereka sekiranya Ng Yen Yen gagal meletak jawatan. Saya dengan ini mencadangkan agar slogan Kementerian Perlancongan ditukar daripada "Cuti-Cuti Malaysia" kepada "Curi-Curi Malaysia". DS Najib Tun Razak seharusnya bertindak dengan lebih tegas dalam hal ini kerana ini adalah rompakan terbuka atau dalam bahasa English disebut "Daylight Robbery", sekiranya beliau mahu Rakyat Malaysia menaruh keyakinan penuh ke atas barisan Kabinetnya.

JEBAT BERKOKOK

Posted: 14 Jun 2011 01:05 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Pakar Facebook tolong baca di sini

Posted: 14 Jun 2011 08:47 AM PDTPelik benar bunyinya bilamana Kementerian Pelancongan di dalam jawaban lisan di Parlimen memaklumkan bahawa kementerian tersebut memperuntukkan RM 1.8 juta untuk 3 tahun (2011-2013) untuk mempromosi Malaysia melalui laman sosial Facebook.

Sama ada aku kurang arif berhubung aplikasi Facebook atau ada sesuatu yang tidak kena dengan perbelanjaan sebanyak itu melalui aplikasi secara percuma yang boleh dinikmati oleh semua individu.

Kita andaikan sahaja Facebook milik Kementerian Pelancongan itu amat berbeza dengan laman-laman Facebook milik orang lain. Mungkin sebab itulah untuk mengendalikannya memerlukan perbelanjaan sebesar itu. Pun begitu kita menagih penjelasan lanjut daripada Kementerian tersebut untuk menerangkan justifikasi mengapa perbelanjaan sebesar itu diperlukan untuk mengendalikan laman Facebook yang semua pihak sedia maklum boleh dikendalikan secara percuma.

Dengan semua yang berciri 'template design' di Facebook aplikasi apakah yang ditokok tambah oleh Kementerian Pelancongan untuk merekabentuk laman Facebook kementerian tersebut?

Sesungguhnya, perkara-perkara beginilah yang dengan mudah merobek kepercayaan rakyat kepada kerajaan.

Kita mohon kepada Kementerian Pelancongan untuk menjelaskan justifikasi dan logik berhubung peruntukan yang dimaksudkan.

Sesiapa yang arif berhubung Facebook, mohon jelaskan pada aku tentang di mana logiknya peruntukan sebesar ini untuk mengendalikan Facebook.

Noktah..aku semakin bingung..yang arif berkenaan Facebook tolong beri pandangan.

Pakatan Rakyat dan kerajaan Pasir Dua Butir

Posted: 13 Jun 2011 11:17 PM PDT


Bagaimanakah cara untuk menubuhkan kerajaan? Caranya adalah parti yang bertanding haruslah melalui proses pemilihan yang dinamakan Pilihanraya dan harus pula menang di dalam pilihanraya tersebut dengan mencapai majoriti 2/3 atau setidak-tidaknya majoriti mudah.

Di Malaysia siapakah yang bertanggungjawab di dalam menyelaraskan proses Pilihanraya? Jawabnya tentulah Suruhanjaya Pilihanraya atau SPR.

Tidak teluskah SPR di dalam menyelaraskan proses pilihanraya sehingga memaksa Pakatan Rakyat menimbangkan untuk mengadakan perhimpunan yang dinamakan sebagai BERSIH bagi menuntut proses pilihanraya yang adil dan telus? Ini dakwaan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat.

Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu memperlihatkan betapa Barisan Nasional kehilangan 5 buah negeri yang tidak pernah dialami oleh Barisan Nasional sebelum ini. Dan kegagalan Barisan Nasional mengekalkan kuasa pemerintahan di negeri-negeri ini adalah kerana tewasnya calon-calon Barisan Nasional di dalam pilihanraya tersebut.

Keadaan ini sekaligus memperlihatkan kedangkalan hujah Pakatan Rakyat yang masih mempersoalkan ketelusan dan keadilan sistem pilihanraya Malaysia. Jika benarlah SPR tidak telus, bagaimana mungkin 5 buah negeri yang sebelum ini dan tradisinya diperintah oleh Barisan Nasional boleh rebah ke pangkuan Pakatan Rakyat?

Tentunya, perhimpunan BERSIH yang mahu diadakan ini jauh lebih menjurus kepada agenda politik yang terselindung dan hanya menggunakan platform ketelusan SPR yang dipersoalkan sebagai batu loncatan.

Tidakkah Pakatan Rakyat mengiktiraf kerajaan negeri-negeri yang berada di bawah kuasa pemerintahan mereka atau mungkin sahaja Pakatan Rakyat mengandaikan bahawa kerajaan pimpinan mereka setaraf kerajaan Pasir Dua Butir yang roboh akibat daripada kerakusan Menteri Fasola seperti yang berlaku di dalam filem P. Ramlee yang cuba membentuk kerajaan sendiri tanpa proses yang sah?

Tahniah awal kepada NGO-NGO yang khabarnya mahu menyekat perhimpunan BERSIH ini daripada berlangsung.

DIMENSI

Posted: 14 Jun 2011 11:53 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Gugur atau tak..islam tetap 'di liwat'

Posted: 13 Jun 2011 05:15 PM PDT


Menjawab gesaan beberapa pemimpin Umno agar PAS menggugurkan nama Islam, Nik Aziz (gambar) yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, jika Umno boleh menggunakan singkatan Bahasa Inggeris pada namanya, maka tidak salah bagi parti Islam itu menyebut nama "kebajikan."

"Hari ini ada pihak yang mendesak PAS menggugurkan nama Islam dari nama parti. Seolah-olah Islam langsung tidak boleh menyebut soal kebajikan.

"Bila menyebut kebajikan, maka ia tidak Islam. Peliknya, pihak itu sendiri pun masih menggunakan bahasa asing pada nama partinya yang mendakwa memperjuangkan Melayu," - The Malaysiainsideanuvajiass

PAS:

a) Parti Islam Semalaysia = PAS

b) Persatuan Islam Semalaysia = PIS

c) Persatuan Ulamak Semalaysia = PUS

sebelum ni Pas adalah parti eksklusif hanya untuk orang2 islam. perjuangan pas untuk menegakkan islam. selalu tewas dalam pru umum. malah pernah bergabung dengan semangat 46, Berjasa dan Hamim (APU) konon2 akan memperoleh kejayaan besar dalam pilihanraya umum 1990.

Bagaimana pun gabungan tersebut tak berjaya malah telah berpecah oleh kerana semangat 46 telah di bubarkan. Pas tetap meneruskan perjuangan untuk menegakkan islam.

"kita menyakini perjuangan Islam tetap benar dan PAS sebagai salah satu wadah perjuangan itu pastinya akan terus kukuh dengan cita-cita suci bagi mendaulatkan hukum Allah. Dalam hal ini, kita serahkan kunci penyelesaian kepada kebijaksanaan pimpinnan kita dan sama-sama kita berdoa, insya Allah PAS tetap unggul sebagai parti politik dan gerakan Islam di negara ini." - Nash Tantaik

Lepas APU tenggelam, PAS terkontang kanting. PAS sedar perjuangan menegakkan islam tak berjaya kerana mereka terlalu ekstrem.

klik untuk lebih jelas

PAS mula kehilangan pengaruh di kalangan orang2 melayu. Pas juga sedar mereka perlu tukar pendekatan untuk dapatkan sokongan org bukan islam pulak demi untuk mengekalkan survival dan periuk nasi ularmak2 dalam PAS. Pun begitu perjuangan menegakkan islam tetap di teruskan.

mereka terdesak cari partner baru. 1999 tertubuh la pakatan BA. ketika itu lah anuvaji di perlukan. Kit Siyal pun amik kesempatan bila tengok PAS kelihatan 'nyawa2 ikan'. Bagaimanapun perjanjian iblis antara mereka tak menguntungkan PAS tapi PAS takde pilihan lain selain terpaksa menerimanya.

Sejak karpal issue warning 'langkah mayat dia dulu', perjuangan PAS menegakkan islam semakin di pinggir. Kini PAS tidak lagi jadi parti eksklusif malah dah jadi Parti 'semua boleh'. PAS 4 ALL. sesape saje boleh ubah Polisi parti untuk meraih undi.

PAS sentiasa menafikan bahwa apa saja perubahan slogan yang mereka buat tetap tak mengubah agenda menegakkan islam sehinggalah muktamar ke 57 PAS di mana Hj hadi sendiri menganggap tiada pun dalam al quran menyebut tentang negara islam.

bagi PAS, apa ada pada nama. gugur atau tidak sama saje..undi PAS yang akan menentukan tahap keislaman seseorang sekaligus membawa mereka ke syurga >:D

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Jun 2011 11:51 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Jika Pilihanraya masjid batal , UMNO penyelamat umat Islam dari pepecahan ..

Posted: 14 Jun 2011 09:12 AM PDTGEORGE TOWN, 13 Jun – Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman berkata UMNO negeri telah menghantar surat rayuan kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menghalang tindakan kerajaan DAP meneruskan pilihanraya masjid.

Jelas beliau rayuan berkenaan telah dihantar beberapa hari lepas melalui Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, supaya membatalkan pilihan raya itu.

"Saya berharap Yang di-pertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam dapat menghalang perkara yang boleh memecah-belahkan orang Islam," katanya di sini, hari ini.

Beliau juga mempersoalkan adakah kaedah yang sama akan digunakan untuk memilih jawatankuasa untuk kuil, gereja dan tokong.

"Perkara ini perlu ditelitikan secara mendalam sebelum membuat apa-apa keputusan kerana ini membabitkan hal ehwal agama," katanya.

Sementara itu Kerajaan DAP Pulau Pinang tetap akan meneruskan kaedah pemilihan anggota jawatankuasa masjid melalui pilihan raya dan mempertahankan tindakan itu adalah mengikut undang-undang.

Menurut mereka Pemilihan Jawatankuasa Kariah Masjid Pulau Pinang 2012-2013 adalah mengikut Seksyen 104 (1) (b) Enakmen Negeri Pulau Pinang 2004 dan 4(1) Kaedah-kaedah Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid (Negeri Pulau Pinang).

Sejak kerajan DAP Pulau Pinang mengumumkan tindakan untuk mengadakan pilihanraya masjid beberapa NGO, persatuan dan individu telah pun membuat bantahan bagi menghalang pilihanraya itu diteruskan.

Rata-rata mereka berpendapat pilihanraya masjid yang akan dilaksanakan itu akan membuatkan umat Islam di negeri itu berpecah belah.

PANAS ! Walaupun SPR sudah jawab , Ambiga bangsat teruskan juga BERSIH

Posted: 14 Jun 2011 07:50 AM PDT
"SAYA tidak suka panggil ia Bersih... saya lebih gemar panggil ia kumpulan, sebab ia ada agenda.


"Sebarang demonstrasi tidak akan selesaikan masalah. Demonstrasi ini tidak akan meluluskan pindaan kerana kerajaan sedia ada tidak ada majoriti dua pertiga. 


Saya pun sudah jelaskan kepada Ambiga (Ketua Pemantau Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil atau Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan) dalam surat saya dan pertemuan secara panjang lebar tapi dia ni masih tetap mendesak supaya dipinda peruntukan peraturan SPR ikut kehendaknya."

Demikianlah reaksi Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof mengulas rancangan Bersih yang disertai parti-parti pembangkang dan badan bukan kerajaan mahu menganjurkan tunjuk perasaan pada 9 Julai ini di ibu negara yang kononnya menuntut pilihan raya lebih adil dan bersih.

Sebenarnya, sekitar Disember tahun lepas, Ambiga dan gerombolannya ada bertemu dengan Abd. Aziz; dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar serta para pegawai kanan suruhanjaya itu. Ambiga dikatakan datang bersama sembilan yang lain seolah-olah hendak mengajar cara kerja SPR serta membangkitkan semua isu pilihan raya dalam perspektifnya. Ambiga datang seolah-olah dia pakar dalam kerja SPR.

Abd. Aziz yang baru pulang ke tanah air dari mengerjakan umrah kelmarin memberitahu Utusan Malaysia di Putrajaya semalam bahawa SPR sendiri terkejut dengan ceteknya pengetahuan Ambiga apabila dia membangkitkan isu tentang pendapat Bersih bahawa tiada halangan untuk dibenarkan pendaftaran pengundi secara automatik.

Ambiga bertanya kepada SPR kenapa tidak dibuat pendaftaran automatik, maka dijawab Abd. Aziz bahawa Malaysia perlu meminda Perlembagaan dahulu. Namun, dibalas oleh Ambiga, tak perlu.

"Saya terkejutlah, takkan Datuk Ambiga tak tahu bahawa Perkara 119 (4) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menyebut bahawa pendaftaran menjadi pemilih perlu dibuat secara memohon."

Menurut Abd. Aziz dengan ketika ini hendak meminda Perlembagaan memerlukan majoriti dua pertiga, maka bukan sesuatu yang mudah untuk sesuatu pindaan itu dibuat.

Pengerusi SPR itu turut menjelaskan satu persatu bagi menjawab rasa tidak puas hati Ambiga atau lebih tepat lagi 'Bersih' sehingga merangsang pertubuhan itu untuk menggerakkan demonstrasi haram bulan depan.

Antaranya tentang desakan supaya dibersihkan senarai Daftar Pemilih sedangkan senarai pengundi berdaftar dibersihkan SPR sepanjang masa.

Ada tiga cara. Pertama, nama mereka yang telah meninggal dunia dikeluarkan daripada senarai pengundi. Ia memerlukan kerjasama rapat antara SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Justeru, SPR memerlukan kerjasama daripada waris si mati yang perlu mengambil sijil pengkebumian yang dikeluarkan oleh polis sebelum ke JPN untuk mendapatkan sijil mati. Waris kemudian bawa sijil mati ini ke SPR untuk tindakan. SPR sendiri tidak boleh sesuka hati memotong nama seseorang pengundi.

Kedua, pembersihan melibatkan alamat mengikut kad pengenalan. Mengikut undang-undang pendaftaran, seseorang yang tinggal di satu-satu tempat selama tiga bulan atau lebih, harus menukar alamat tempat tinggalnya menerusi JPN.

Kemudian dimaklumkan kepada SPR sebab SPR hanya mendaftar pengundi mengikut alamat dalam kad pengenalan (MyKad). Contohnya, jika seseorang tinggal di Kuala Lumpur tetapi mengundi di Pulau Pinang, itu bermakna senarai pengundi kita tidak boleh dibersihkan.

Abd. Aziz menjelaskan, dalam kes ini, jika orang kuat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri hendak membantu SPR, maka dia kena tukar tempat mengundi ke tempatnya tinggal sekarang di Segambut.

"Macam saya dulu mengundi di Ampang tetapi disebabkan kini saya bermastautin di Seksyen 7, Shah Alam, maka saya tukar tempat mengundi ke situ," katanya.

Namun, kata beliau, jika berbeza tempat tinggal dan kawasan mengundi pun, ia tidak akan mendatangkan masalah kepada SPR.

"Ya, pengundiannya masih sah tetapi situasi inilah menyebabkan timbulnya tuduhan wujud 'pengundi hantu' dalam daftar pemilih seperti mana didakwa parti-parti pembangkang. Sebenarnya istilah 'pengundi hantu' tidak wujud, sebaliknya berpunca daripada keengganan pengundi menukar tempat mengundi seperti mana alamat tertera di dalam kad pengenalan.

"Mengikut perkiraan SPR, peratus mereka berpendirian seumpama ini melebihi 50 peratus. Sebab itu, kita lihat apabila pilihan raya kecil sahaja, beribu-ribu orang balik ke kampung untuk mengundi.

Tegas Abd. Aziz, Malaysia tidak boleh melaksanakan pendaftaran secara automatik. Pertama, kerana ia memerlukan pindaan Artikel 119 Perlembagaan Persekutuan. Ini kerana pendaftaran sebagai pengundi dibuat secara memohon.

"Jika daftar secara automatik seperti mana yang selalu digesa oleh parti-parti pembangkang, maka akan kacau-bilau negara ini. Ini kerana semakin ramai orang tidak dapat mengundi kerana kawasan tempat mengundi dan alamat tempat tinggal tidak sama.

"Ini juga kerana pengundian dibuat berdasarkan alamat dalam kad pengenalan. Justeru, ia mengakibatkan peratusan keluar mengundi akan berkurangan sehingga bawah 50 peratus. Situasi ini berlaku di Bosnia Herzegovina apabila pendaftaran mengundi dibuat secara automatik tetapi pengundian tidak diwajibkan. Akibatnya, peratus keluar mengundi menurun mendadak bawah 50 peratus," katanya.

Demikianlah juga apabila Bersih mendesak supaya kelayakan mengundi dikurangkan dari usia 21 tahun kepada 18 tahun. Dengan jumlah sekarang sahaja menyaksikan sebanyak empat juta belum mendaftar, inikan pula apabila kelayakan itu dikurangkan kepada 18 tahun.

Risikonya, kata Abd. Aziz jika dua perkara itu dilaksanakan, parti-parti pembangkang di negara ini akhirnya akan menuduh SPR macam-macam.

"Kata SPR bodohlah, desak Pengerusinya letak jawatan. Inikan bila empat atau lima orang tidak boleh mengundi, sudah lempar macam-macam tuduhan. Nanti kalau dikuatkuasakan pendaftaran automatik, tak tahu apa pula diburuk-burukkan SPR ini," kata Abd. Aziz.

Beliau turut menolak kecaman Ambiga bahawa kononnya SPR kendaliannya tidak berbuat apa-apa dalam menangani isu rasuah semasa pilihan raya.

Tegasnya, SPR menjalin kerjasama bestari dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam membanteras rasuah pilihan raya dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pula untuk kes jenayah dan kekecohan ketika kempen.

"Jika tidak ada kemahiran tetapi kita tetap laksanakan, kemudian kita gagal dan malu sendiri. Apatah lagi sekarang ramai sangat peguam yang 'pandai'. Jadi, kita kena bijaksana dalam soal 'menggigit' kerana sekarang yang 'hitam boleh jadi putih' dan 'yang putih boleh jadi hitam' apabila sesuatu kes rasuah disebut di mahkamah.

"Macam kes Datuk Zaid Ibrahim bangkitkan dakwaan rasuah di Hulu Selangor, mahkamah pun tolak kes itu... jadi, kalau nak menggigit, Ambiga mesti pastikan gigitan itu tepat dan ada kesan," katanya.

Dalam soal ini, tegas Abd. Aziz, SPR menggesa rakyat Malaysia menolak sama sekali rancangan pembangkang mahu mengadakan perhimpunan Bersih.

"Ia bukan 'Bersih', kalau pilihan raya kita tidak bersih masakan pembangkang boleh menang lapan daripada 16 pilihan raya kecil di negara ini sejak Mac 2008.


"Apakah jika pembangkang menang semua sekali kerusi dalam 16 pilihan raya kecil itu, maka demokrasi dikatakan telah bersih... jika itu tanggapannya, SPR serahkan kepada rakyat Malaysia untuk menilainya," kata Abd. Aziz.

Ahmad Maslan & Ayahanda PEKIDA balun himpunan haram BERSIH

Posted: 14 Jun 2011 07:09 AM PDTKUALA LUMPUR 14 Jun – UMNO membantah sekeras-kerasnya perhimpunan Bersih di sini pada 9 Julai ini kerana ia akan menimbulkan keadaan huru hara dan menjejaskan keselamatan serta ekonomi negara.

Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan berkata, perhimpunan itu sebenarnya bukan bertujuan memperjuangkan isu mengenai pilihan raya seperti yang dilaungkan oleh penganjurnya.

"Penganjuran perhimpunan ini jelas berniat jahat dan akibatnya orang ramai seperti peniaga, penjaja dan pemandu teksi yang akan menjadi mangsa," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat UMNO di sini hari ini.

Terdahulu, beliau mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Wilayah Persekutuan, Datuk Roslan Dahaman dan anggota-anggota Pekida Wilayah Persekutuan untuk membincangkan mengenai perhimpunan itu.

Ahmad, yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, berkata, dalam perbincangan itu Pekida telah sebulat suara membantah perhimpunan itu. – Bernama

PANAS ! Penyebaran CD Skandal Mat Sabu kerja orang PAS & PKR

Posted: 14 Jun 2011 06:25 AM PDT


Aku sudah agak dah ini semua memang keja puak-puak dalam PAS dan PKR sendiri . Tetapi macam biasa lah semuanya tuduh UMNO sebab bos mereka si Aljuburi  memang sekarang ini  gila sebut seks saja di ceramah-ceramah untuk burukkan UMNO.

Untuk nak tahu bukti kantoi CD Abg Mat ini  ...KLIK DI SINI 

Siapa betina bangsat Ambiga yang menjadi ketua BERSIH ?

Posted: 14 Jun 2011 05:46 AM PDT
Mungkin ramai umat Islam tidak kenal siapa Ambiga Seeverasan dan  termasuklah juak-juak pencacai tegar PAS yang akan turun ke Dataran Merdeka pada 9 Julai ini bagi sertai perhimpunan haram BERSIH 2.0.

Pengerusi BERSIH ini adalah bekas Presiden Majlis Peguam dan wanita Hindu yang terlibat

1) Pembela dan peguam yang paling kuat pertahankan kes murtad Lina Joy

2) Pendokong dan Penggerak IFC ( Interfaith Commission )

3) Kuat pertahankan kes-kes murtad

4) Menyeru rakyat Sarawak bangkit dan berhimpun seperti rakyat Mesir di Dataran Tahrir .

5) Kuat menyokong Pakatan Rakyat .

sumber : GAP 


Juak-juak Melayu PAS yang sokong ini betina durjana ini , bermakna sokong juga lah kes murtad ! TAHNIAH HAMpas !

PANAS ! Helah kerajaan DAP disebalik pilihanraya masjid

Posted: 14 Jun 2011 03:41 AM PDT


Kerajaan Negeri DAP mengeluarkan arahan kepada Yang DiPertua Majlis Agama Islam P.Pinang supaya semua masjid-masjid di dalam Negeri P.Pinang membuat pilihanraya pemilihan jawatan-kuasa Qariah masjid.

Walaupun cuba diputarbelit dan dinafikan Lim Guan Eng,

Blog Akar Umbi mempersoalkan usaha berkenaan dalam memilih AJK Masjid:

Perlukah semua institusi perlu demokrasi dalam institut masjid?


Pemilihan Khulafa' Ar-Rasyiddin pun bukan dibuat secara demokrasi total, kerana ia dibuat oleh majlis syura dikalangan para sahabat Rasulullah.


Kalau nak buat pendemokrasian, buatlah di tokong, kuil dan gereja.


Jelas DAP nak melaga-laga dan memisahkan Melayu Islam bermula dari peringkat bawah.

Baca seterusnya di sini.


Blog People Against Opposition sini melihat ianya satu usaha bermotif politik:

Kerajaan Negeri DAP mahu meletak wakil-wakil mereka di dalam jawatankuasa tersebut melalui pilihanraya yang akan diadakan di masjid-masjid tersebut. Mereka mahu menggunakan masjid-masjid untuk kepentingan politik mereka dan dengan ini telah mencemarkan institusi masjid-masjid sebagai tempat dan pusat Ibadah.


Tujuan kerajaan negeri DAP adalah untuk membuat intipan dengan meletak wakil-wakil mereka di dalam masjid-masjid tersebut. Jawatankuasa pemilihan masjid telah beroperasi sejak bertahun lamanya tanpa campur-tangan mana-mana puak-puak politik. Masjid adalah institusi suci yang mesti dihormati dan tidaklah wajar masjid dijadikan tempat berpolitik.
Blog memberi peringatan berupa ayat 107 surah At Taubah yang berbunyi:

Dan (di antara orang-orang munafik juga ialah) orang-orang yang membina masjid dengan tujuan membahayakan (keselamatan orang-orang Islam), dan (menguatkan) keingkaran (mereka sendiri) serta memecah-belahkan perpaduan orang-orang yang beriman, dan juga untuk (dijadikan tempat) intipan bagi orang yang telah memerangi Allah dan RasulNya sebelum itu. Dan (apabila tujuan mereka yang buruk itu ketara), mereka akan bersumpah dengan berkata:" Tidaklah yang kami kehendaki (dengan mendirikan masjid ini) melainkan untuk kebaikan semata-mata ". Padahal Allah menyaksikan, bahawa sesungguhnya mereka adalah berdusta.

Sebagai merumuskan, blog tersebut berkata:

Disebabkan terlampau ghairah berpolitik maka puak PAS dan PKR telah menghalal-kan Kerajaan Negeri DAP untuk mengambil alih pentadbiran masjid-masjid di P.Pinang.

Inilah akibat daripada tidak berani bersuara untuk kepentingan bangsa dan agama maka PAS dan PKR telah menyebabkan urusan agama Islam di negeri P.Pinang menjadi bahan politik dan tidak berupaya bersuara walaupun perkara tersebut mencemarkan imej masjid-masjid di P.Pinang.


sumber : the unspiners 

GEMPAR ! Mat Sabu nak bikin himpunan raksasa Melayu P.Pinang sokong kerajaan DAP

Posted: 14 Jun 2011 01:30 AM PDT

Sayang sungguh abang Mat Sabu kepada  Guan Eng dan kerajaan DAP . Punya la nak bodek dan tunjuk bahawa Melayu P.Pinang sentiasa  dibelakang pemerintahan Khalifah Guan Eng , Mat Sabu dan PAS hendak buat satu himpunan raksasa pulak selepas BERSIH 2.0  .


Himpunan ini umpama himpunan memperbodohkan orang Melayu P.Pinang . Memang bodoh la kepada siapa yang hadir itu kerana mereka ini  merestui dan sokong  kepada sebuah kerajaan yang zalim dan suka merobohkan gerai-gerai  penjaja Melayu seperti Doremi dan  Taman Pelangi hingga hilang punca rezeki . 


Ketika itu di mana Mat Sabu yang konon aktivis rakyat ?   Kini bila hang berkuasa baru dan tunjuk bahawa PAS sebuah parti yang setia  dan taat kepada DAP di Pulau Pinang ... nak buat himpunan umat Melayu ..kah kah kah ...


Ini KPI baru seorang Timbalan Presiden PAS ke ?? hahaha..........Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, satu perhimpunan umat Melayu Pulau Pinang akan diadakan untuk menempis anggapan kononnya mereka tidak sokong Kerajaan Pakatan Rakyat negeri.


Katanya, ia akan diadakan selepas berjaya mengadakan perhimpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 pada 9 Julai nanti.


Semua agenda tambahnya, telah dibincangkan secara tidak formal dengan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan akan dipanjangkan kepada Pengerusi PKR Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman serta Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Saleh Man.


"Perhimpunan orang Melayu di Pulau Pinang juga harus diadakan sebagai tanda mereka tidak terjerat dengan mainan politik jahat Umno dan Barisan Nasional (BN) yang tidak sudah-sudah melemparkan padangan negatif terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat," jelasnya ketika ditemui selepas berpidato di hadapan ribuan orang di padang awam, Pekan Penaga malam tadi.


Katanya, sebelum membuat persiapan perhimpunan tersebut, satu pertemuan dengan DAP akan diadakan bagi menerangkan hasrat murni berkenaan supaya kepimpinan DAP tidak salah sangka.Mohamad yakin, DAP tidak semacam Umno yang berfikiran tidak matang dan jauh ketinggalan dari arus perkembangan politik yang sihat.

Seminggu tempoh untuk Guan Eng pikiaq Pelan Induk Perindustian P.Pinang

Posted: 14 Jun 2011 12:50 AM PDTGEORGETOWN: Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang memberi tempoh seminggu kepada kerajaan negeri yang diperintah DAP supaya membentangkan Pelan Induk Perindustrian Pulau Pinang kepada umum.

Ketua Penerangannya, Datuk Dr Loga Bala Mohan, berkata rakyat perlu mengetahui mengenai pelan induk tersebut.
"Kita berharap Ketua Menteri, Lim Guan Eng akan mendedahkannya dan menjelaskan kepada umum tentang kandungan Pelan Induk Pembangunan Perindustrian," katanya selepas menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa Kerja BN Pulau Pinang di sini, hari ini.

Beliau berkata, sekiranya kerajaan negeri merupakan kerajaan negeri yang cekap, berakauntabiliti dan telus (CAT), mereka perlu mendedahkan pelan tersebut untuk umum membuat perbandingan.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, mendakwa kerajaan negeri pimpinan DAP gagal membentangkan Pelan Induk Perindustrian Pulau Pinang selepas Lim membuat pengumuman mengenainya kira-kira setahun lalu.

Dalam respons segeranya, Lim mengalu-alukan pihak yang ingin melihat Pelan Induk Perindustrian Pulau Pinang 2011-2015 supaya datang ke pejabatnya.

Namun, Loga Balan berkata, dengan meminta orang ramai untuk ke pejabat Ketua Menteri bagi melihat pelan tersebut adalah tidak mudah dan maklumat mengenainya mungkin tidak sampai kepada umum.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerja BN Negeri, Datuk Dr Teng Hock Nan, berkata mesyuarat hari ini telah membuat keputusan bahawa semua ahli jawatankuasa kerja akan mengatur sesi perjumpaan dengan rakyat setiap Isnin bermula 27 Jun ini.

"Selepas bermesyuarat dengan pemimpin akar umbi, kami mengambil keputusan untuk mengadakan tinjauan mesra mingguan di dalam kawasan kami untuk mendekati rakyat dan memahami isu yang mereka hadapi," katanya.

Beliau berkata, semua ahli jawatankuasa kerja BN akan mengambil bahagian selari dengan konsep 1Malaysia. - BERNAMAKomen PB

PB tengok lepas saja konvesyen BN yang dirasmikan oleh Dr Koh Tsu Koon  pada Ahad lepas, semua Jawatankuasa kerja BN nampak baru bangun dari lena terutama parti komponen seperti Gerakan .  Harap jangan hangat2 taik ayam la ....

Kasi hantam saja Guan Eng ini ...buat apa nak takut kepada DAP ni ? Depa cakap saja hebat dok ding dong sana sini ...  malu la orang Penang sendiri  boleh takut nak kritik dengan apek bekas banduan  dari Melaka ni ...

Kita tunggu la selepas seminggu samada  pelan induk perindustian kerajaan DAP ini dibentang atau tidak ....

Drebar teksi pulak jadi mangsa kezaliman Adun Komtar Ng Wei Aik !

Posted: 13 Jun 2011 11:15 PM PDT

KOMTAR satu kawasan tumpuan rakyat negeri ini untuk mencari rezeki , membeli belah , pelancongan  serta menempatkan pelbagai agensi kerajaan .  Tapi yang buat taiknya dan zalim  adalah wakil rakyatnya sendiri iaitu Adun Komtar , Ng Wei Aik .

Ng Wei Aik atau lebih popular Adun Tong Gas ini pernah menzalimi seorang pengusaha restoran nasi kandar di mana beliau telah pergi sendiri merampas barang-barang restoran berkenaan .Kali ini beliau menindas pulak golongan pemandu teksi di sekitar Komtar di mana  dia sendiri turun memadamkan petak meletakkan teksi bersama MPPP . 

Yang  membuat drebar  teksi ini berang , mereka  mendakwa ada surat kelulusan daripada MPPP yang membenarkan kami membuat tapak meletak teksi di sini selain pelan yang menunjukkan lokasi yang membolehkan kami membuat petak meletak teksi.

Surat ini dikeluarkan pada tahun 2008 ketika zaman pemerintahan kerajaan BN tetapi tiada pun syarat  atau tarikh tertentu perlu dipebaharui .

Ini pulak jawapan angkuh oleh pemimpin chauvinis DAP ini kepada persatuan pemandu teksi

"Jika benar dakwaan mereka mendapat kelulusan, pihak MPPP sendiri akan datang dan membuat petak tempat letak teksi dan bukannya ahli persatuan yang buat sendiri. S

Saya tidak dapat menerima surat yang mereka berikan berikutan ia dikeluarkan pada tahun 2008 iaitu tiga tahun lalu dan ketika itu juga bukan Pakatan Rakyat (PR) yang memerintah Pulau Pinang," katanya. Seterusnya ....

Ini menunjukkan bila mai  zaman kerajaan DAP perintah , kena ikut arahan dikeluarkan  DAP sahaja, segala arahan zaman kerajaan dahulu tidak digunapakai lagi .  

Selain itu , Persatuan Pemandu teksi Komtar Ria   ini juga mempersoalkan tindakan tidak adil oleh kerajaan DAP ini yang hanya memilih petak mereka sahaja walhal  ada 4 lagi persatuan teksi di kawasan Komtar . Mungkin persatuan lain itu terdiri daripada tauke Cina dan inilah sebenarnya sikap double standard kerajaan DAP dalam mengambil tindakan  .

Tahniah la kerana memilih kerajaan DAP yang berjiwa rakyat ini ... kalau setakat gerai peniaga pun boleh mereka roboh sesuka hati , inikan pulak petak parking teksi !  

Pilihanraya masjid: Nak buat pilihanraya tetapi daftar pemilih kariah tak ada...haha

Posted: 13 Jun 2011 10:10 PM PDTPilihanraya masjid ciptaan DAP ini sebenarnya jika dijalankan mempunyai banyak kelemahan . Malah mungkin akan senasib  seperti pemilihan PKR di mana sampai bergaduh dan baling kerusi .

Apa tidaknya sehingga hari ini senarai daftar pemilih di kariah pun tak ada , bagaimana hendak buat pilihanraya ?   Kekeliruan berhubung individu yang layak mengundi pastinya berlaku kerana senarai nama pun tak ada.

Malah Malik Kassim dengan mudahnya bercakap belum ada lagi dan segala serahkan kuasa sepenuhnya kepada jawatankuasa kariah sediaada untuk tentukan siapa layak mengundi .

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim, berkata pihaknya tidak menyediakan senarai daftar pemilih seperti dicadangkan pelbagai pihak termasuk Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang dan menyerahkan sepenuhnya kuasa itu kepada jawatankuasa kariah masjid sedia ada.

Setakat ini belum ada (senarai daftar pemilih) dan sejak 2009 lagi, kami mahu menyediakan senarai berkenaan, tetapi wujud kekangan berikutan ketiadaan kerjasama jawatankuasa kariah masjid sedia ada.

"Selepas pemilihan jawatankuasa kariah kali ini selesai, kami merancang menyediakan senarai daftar pemilih," katanya di pejabatnya di sini, semalam.

Mengikut tatacara pemilihan jawatankuasa kariah masjid Pulau Pinang 2012-2013, individu yang layak mengundi adalah mereka yang tinggal di sesebuah kariah untuk tempoh tiga bulan. 

Ini satu lagi kenyataan bodoh oleh Malik dan menunjukkan sendiri kelemahan beliau menguruskan pilihanraya masjid ini .  Malik ingat semua umat Islam bodoh macam dia .Tak pernah dibuat orang jawatankuasa sediada yang nak bertanding tiba-tiba diberi kuasa sepenuhnya untuk tentukan siapa ahli kariah yang layak mengundi . 

Kalau jawatankuasa kariah itu orang PAS , maka mereka berhak la halang orang UMNO daripada datang mengundi ? Lebih hebat lagi kalau mereka  nak kekalkan kuasa , diimport pulak  kariah luar  ( pengundi hantu )  yang mana kariah itu sendiri pun tak kenal sebab senarai nama tiada. 

Jadi di sini menunjukkan banyak kelemahan  berlaku dalam pilihanraya masjid ini . Malah ada sebahagian jawatankuasa masjid pun masih lagi keliru berhubung pilihanraya masjid ciptaan DAP ini . 


Sementara itu, Pengerusi Kariah Masjid At-Taqwa Taman Tun Sardon, Abdul Aziz Mohd Shariff, berkata, pihaknya tidak mendapat arahan dan tidak mengetahui mereka perlu menyediakan daftar pemilih bagi pemilihan jawatankuasa kariah masjid, Sabtu ini.

"Saya dan ahli jawatankuasa masjid lain tidak pernah menerima arahan pihak berkuasa agama negeri yang meminta menyediakan senarai daftar pemilih untuk pemilihan yang akan diadakan.

"Tambahan pula, bagaimana untuk menyediakan daftar pemilih kerana kami sendiri masih keliru dan ragu dengan syarat ditetapkan untuk ahli kariah menjadi pemilih," katanya.


Pilihanraya masjid : Malik Itik mahu teruskan walaupun tiada perkenan YDP Agong

Posted: 13 Jun 2011 09:04 PM PDTIni lah kerajaan angkuh dan sombong ! 

Walaupun menerima bantahan pelbagai pihak berhubung pelaksanaan 'pilihan raya masjid' termasuk Persatuan Kariah-Kariah Masjid P.Pinang , Malik Kassim dan kerajaan DAP masih tekad mahu laksanakan dengan alasan ia ikut proses undang-undang.

PB cabar kerajaan DAP adakan juga pemilihan bagi jawatankuasa tokong ,gereja dan kuil juga dan jangan hanya dibuat eksperimen DAP ini  kepada kariah masjid sahaja .

Laporan Bernama memetik Abdul Malik sebagai berkata, pelaksanaan kaedah pemilihan itu masih mengikut peraturan yang digariskan dalam Seksyen 104(1)(b) Enakmen Negeri Pulau Pinang 2004 dan 4(1) Kaedah-kaedah Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid.

''Tatacara baru yang diperkenalkan oleh Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) itu merupakan penambahbaikan tatacara pemilihan sedia ada yang diamalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini," katanya.

Ditanya mengenai bantahan pelbagai pihak bahawa kaedah baru itu perlu mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam di Pulau Pinang, Abdul Malik dalam laporan itu dipetik sebagai berkata: ''Kita ikut undang-undang dan enakmen yang diwartakan kerajaan negeri".

Abdul Malik berkata, tatacara baru itu memberikan hak kepada anak-anak kariah untuk mencadangkan jawatankuasa masjid masing-masing kepada MAIPP sebelum mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Ditanya mengenai kekeliruan yang timbul berhubung kriteria anak-anak kariah yang layak mengundi dalam pilihan raya itu kelak, Abdul Malik memberitahu, ia akan ditentukan sendiri oleh jawatankuasa kariah sedia.

Abdul Malik dalam laporan itu juga menyebut, selepas tarikh pencalonan ditutup Selasa lalu, sebanyak 193 daripada 200 masjid telah menghantar senarai pencalonan masing-masing.

Sementara itu, Mohd. Yussof berkata, pihaknya sudah menghantar jemputan kepada Abdul Malik dan MAIPP mengenai mesyuarat tergempar yang akan diadakan Rabu ini bagi membincangkan secara terperinci berhubung pelaksanaan pilihan raya berkenaan.

''Kriteria kariah yang layak mengundi masih tidak diberi penjelasan kerana kita tidak mahu berlaku pergeseran (pada hari pengundian) jika pemilihan secara terbuka ini diteruskan.

''Itu hak beliau (Abdul Malik) untuk buat penegasan tetapi masih banyak kekeliruan yang timbul berhubung pelaksanaan pilihan raya ini dan kita akan bangkitkan dalam mesyuarat Rabu ini, masih ada jalan untuk memperbaiki keadaan," jelasnya.

DAP & Khalid Gereja paling gembira Hassan Ali ditendang

Posted: 13 Jun 2011 06:29 PM PDTSeperti dijangka , percaturan menyingkirkan Hassan Ali dari Pesuruhjaya PAS Selangor pasti disambut gembira oleh DAP dan seorang lagi dalam PAS iaitu Khalid Gereja . Alasan mereka bahawa Hassan ALi tidak turun padang ...kah kah kah ... macamlah yang bercakap itu setiap hari turun padang di kawasan masing-masing .

Tak mahu buat kenduri panggang babi ka sepertimana meraikan kejayaan menawan 5 buah negeri dulu masa PRU 12 ?


SHAH ALAM 13 Jun - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan daripada DAP, Ng Suee Lim menganggap pengguguran Datuk Dr. Hasan Mohamad Ali sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor akan memantapkan hubungan pakatan pembangkang di negeri ini.

Menurutnya, ini memandangkan Hasan yang juga Exco Hal Ehwal Agama, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri itu dikatakan tidak membantu dalam usaha mengukuhkan parti pembangkang di negeri ini.

''Bukan kita (DAP) tidak suka (Hasan), tetapi saya dengar dia tidak bagus dan jarang turun padang. Namun, saya yakin dengan perubahan pimpinan Pas negeri ini akan memantapkan parti pembangkang di Selangor.

''Hasan juga dilihat berbeza daripada pimpinan Pas negeri yang lain kerana dilihat lebih cenderung kepada UMNO dan dikatakan menyokong kerajaan perpaduan sebelum ini," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Suee Lim berkata, pihaknya juga yakin bahawa perubahan dalam jawatan Exco kerajaan negeri akan berlaku ekoran pelantikan ADUN Meru, Dr. Abdul Rani Osman selaku Pesuruhjaya Pas Selangor yang baru bagi menggantikan Hasan.

''Difahamkan bahawa Hasan tidak begitu memainkan peranan dalam usaha sedemikian kerana tidak aktif turun padang di peringkat akar umbi selaku Pesuruhjaya Pas negeri dan Exco kerajaan negeri.

''Bagaimanapun, perubahan itu sebenarnya terpulang kepada keputusan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berdasarkan perbincangan di antara Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Pas Shah Alam, Khalid Abdul Samad menerima baik pelantikan Dr. Abdul Rani sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor yang baru sebagaimana diumumkan oleh Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam.

Katanya, perubahan kepimpinan Pas negeri dilihat bagi membolehkan semua pemimpin Pas Selangor termasuk Hasan selaku Exco kerajaan negeri memberikan tumpuan penuh kepada usaha mengukuhkan parti pembangkang di Selangor.

''Soal jawatan Exco yang disandang Hasan sama ada berubah atau kekal tidak timbul kerana tumpuan yang sebenar ialah untuk mengukuhkan parti. Tidak ada perbincangan pun mengenai perkara itu," katanya.

Walkabout Anwar Ibrahim naik LRT tiru Najib ?

Posted: 13 Jun 2011 06:01 PM PDT

 ingatkan lelaki mirip Anwar naik LRT , rupanya
Pak Sheikh sendiri ...
.

berlagak orang muda tetapi sebenar sudah tua pun ...siapa budak sebelah Anwar itu ?walkabout  DS Najib ketika menaiki LRT dahulu 
selepas dilantik  menjadi PM

Rajahmas

Posted: 14 Jun 2011 11:50 AM PDT

Rajahmas


Kehadiran di Petra Jaya bukti DAP hilang kepercayaan terhadap rakan: Abang Johari

Posted: 13 Jun 2011 05:35 PM PDT

KUCHING: Kehadiran DAP yang merancang mahu menubuhkan cawangan di Petra Jaya disifatkan hilang kepercayaan terhadap rakan komponen sendiri iaitu PKR dalam menerajui kawasan tersebut.

Malah, usaha parti itu untuk menubuhkan cawangan di situ turut dikatakan sudah hilang keyakinan terhadap PKR untuk menakluki Petra Jaya daripada PBB.

Perkara itu dikatakan oleh Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg yang merasakan perbuatan DAP itu sudah tidak lagi yakin dengan rakan sendiri.

"Jika DAP pergi ke Petra Jaya itu bermaksud mereka tidak mempercayai PKR lagi kerana PKR sudah pun berada di Petra Jaya," katanya ketika ditemui pemberita selepas perasmian Persidangan Mahasiswa Islam Sarawak di Pusat Latihan JAKIM Sarawak di Telaga Air dekat sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai usaha DAP mengembangkan sayap mereka di kawasan majoriti Melayu di Petra Jaya baru-baru ini.

Beliau yang juga ADUN Satok berkata, DAP juga tidak yakin terhadap calon PKR di kawasan itu untuk merampas kerusi itu daripada BN dalam Pilihan Raya Umum akan datang. "Mereka (DAP) tidak yakin dengan PKR kerana PKR sudah pun ada calon di Petra Jaya… itu menjadi masalah mereka (DAP dan PKR).

"Sekarang DAP pergi ke Petra Jaya itu bermaksud PKR tidak dapat perform di Petra Jaya," jelasnya.

Pada masa yang sama, Abang Johari berkata, perkara itu tidak menjadi halangan kerana negara ini mengamalkan sistem demokrasi.

"Bagi kami (BN) tiada masalah untuk mereka menubuhkan cawangan di situ kerana negara kita mengamalkan demokrasi, yang akan jadi masalahnya adalah antara DAP dan PKR sendiri.

"Sokongan terhadap kami juga meningkat di sini yang boleh dibuktikan pada pilihan raya negeri ke-10," katanya.

Beliau menambah, BN tidak akan gentar berhadapan dengan DAP mahupun parti pembangkang lain.

"Mereka berhadapan dengan kami, kami juga akan berhadapan dengan mereka, kami juga akan pergi ke tempat mereka, apa yang perlu dirisaukan," ujarnya.

Sebelum ini, DAP meluahkan hasrat mereka untuk menubuhkan cawangan baru di Petra Jaya dalam masa dua bulan akan datang, yanga dipelopori oleh empat ahli yang baru-baru ini menyertai DAP dengan niat berkhidmat demi rakyat.

Bong Kuet Bui, 29, Awang Saifeluddin, 31, Hii Ting Ik, 30, dan Clement Wong, 30, kini merupakan pembantu ADUN Padungan Wong King Wei.

Awang dilantik mengetui jawatankuasa penganjur agar matlamat dicapai dalam tempoh diberikan.

-BorneoPost

Sungguhka

Posted: 14 Jun 2011 09:24 AM PDT

Sungguhka


Usop Sentorian Kedah.......

Posted: 14 Jun 2011 03:45 AM PDT

IPOHMALAY

Posted: 14 Jun 2011 09:09 AM PDT

IPOHMALAY


Gempa Bumi susulan di Kuala Lumpur 11.01 pagi tadi

Posted: 13 Jun 2011 08:27 PM PDT


Satu gempa bumi kecil melanda Kuala Lumpur jam 8:08 pagi tadi berpusat di pergunungan Sumatra pada skala 5.3 dan pada kedalaman 22km. Gempa ini menimbulkan panik di beberapa kawasan di Damansara, Petaling Jaya dan Putrajaya. Gempa yang berlaku di garis sesaran ini telah disusuli dengan gempa yang sedikit besar, kira-kira 5.4 pada skala Richter dengan kedalaman 8 km, pada jam 11.01 pagi. Perlu dimaklumkan, gempa bumi ini berlaku di pergunungan Sumatra, dan bukannya di jurang lautan luar pantai Sumatra seperti kebiasaannya.


(Gempa susulan)


Dd i n b u n g a

Posted: 14 Jun 2011 07:40 AM PDT

Dd i n b u n g a


KORANG JANGAN NAK NGAKU LAGI PAS PARTI ISLAM HAH!!!!!

Posted: 14 Jun 2011 12:17 AM PDT


Selepas ni korang puak - puak Paih jangan nak pandai - pandai atau nak menunjuk - nunjuk yang mengkomer Parti Islam, jangan nak memandai - mandai macam dulu nak kafir - kafir kan UMNO, dan jangan nak tunjuk hero mengkomer je yang Islam daripada orang lain.

Mengkomer dah fasik, mengkomer dah boleh dikatakan sama jugak dengan manusia - manusia yang ada di muka bumi Malaysia ni, usah nak gatai - gatai masuk Masjid, masuk Surau nak ngutuk - ngutuk UMNO yang dulu mengkomer ngata tak melaksanakan hukum Islam, kalau mengkomer buat jugak, mengkomer ni 1000x teman ludah, bior sampai kering air lior teman.

Mengkomer puak - puak Paih kena ingat, mengkomer dah fotostat perjuangan UMNO, mengkomer dan meniru UMNO yang selama ini buat kroje kebajikan dalam Malaysia ni, dah terbukti puak mengkomer dan suku sakat mengkomer hidup senang, belajor tinggi, kroje pangkat tinggi atas kerja kebajikan yang dibuat dik UMNO selama ini.

Mengkomer jugak kena ingat, mengkomer DAH MENOLAK ULAMA MENGKOMER DALAM PARTI PAIH, mengkomer dah terajang ulama mengkomer yang selama ini membawa PAih kearah Islam, mengkomer kena ingat mengkomer dah lantik Mat Sabu No 121 Perdana Hotel sebagai Timbalan Presiden mengkomer, yang mulutnya sebijik macam mulut DAPig, mengkomer kena ingat semua Naib Presiden yang mengkomer lantik adalah balaci Anu War Al Liwati, dan Al zinati dan tak berketayap, tak bersereban.

Mengkomer kena ingat Negeri yang mengkomer perintah di Kedah dan Kelantang satu habuk kebajikan tak mengkomer buat, UMNO yang nolong rakyat mengkomer yang kurus kering tak minum ayor paip, yang ikat perut tak bermakan, yang merempat tak bertanah, yang minta sedekah nak berniaga.

Jadi, pandangan teman kalau mengkomer nak teror buat kebajikan elok mengkomer belajor sampai khatam dengan UMNO dan elok lah mengkomer pikior balik untuk masuk UMNO atau buat kerjasama dengan UMNO, setidaknya Melayu bersatu, Kebajikan di martabatkan.

bumiyang

Posted: 14 Jun 2011 03:25 AM PDT

bumiyang


Layanan Buruk Kepada Pendatang Tanpa Izin Dari Singapura???

Posted: 14 Jun 2011 02:01 AM PDT

Syurga dan Neraka Hanya Mainan Buat Pas???

Posted: 13 Jun 2011 10:00 PM PDT

Sudahlah Menjadi Hero Tidak Didendang!!! Layanan Pulak Umpama Anjing Kurap!!!

Posted: 13 Jun 2011 07:10 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 14 Jun 2011 03:21 AM PDT

anakbukitgantang says


Kaum Yahudi di belakang Dajjal

Posted: 13 Jun 2011 08:19 PM PDT

11. GAMBARAN DAJJAL MENURUT AL-HADITS

Segala macam keistimewaan yang kami lihat pada peradaban Barat sekarang ini, semuanya cocok dengan ciri-ciriDa j ja l yang dilihat oleh Nabi MuhammadSa lla llahu 'Alaihi wa Sallam dalam ru'yah. Memang benar bahwa bangsa-bangsa ini mempunyai sedikit perbedaan satu sama lain, tetapi ada satu hal yang semuanya sama. Dan ciri yang sama inilah yang digambarkan oleh Nabi MuhammadSallallahu 'Alaihi wa Sallam dalam memberi gambaran tentangDa j ja l.


Kami hanya akan mengutip Hadits-hadits yang menguraikan ciri-ciriDa jja l. Marilah kita mulai dengan Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari : 1."Dan aku melihat orang yang berambut ikal pendek, yang mata-kanannya buta Aku bertanya: Siapakah ini? Lalu dijawab, bahwa ia adalah Masihid - Dajjal" (Bukhari 77:68,92)

14 2. "Awas! dia pecak (buta sebelah)… dan diantara dua matanya, tertulis 'Kafir'…" (Bukhari 93:27). Dari gambaran tersebut dapatlah kami catat: 1. Bahwa mengenai bentuknya,Da j ja l digambarkan berbadan kekar. 2. Bahwa roman-mukanya putih dan mengkilat. 3. Bahwa rambut kepalanya pendek dan ikal. Tiga gambaran ini cocok sekali derigan bentuk orang-orang Eropa pada umumnya. Mereka itu pada umumnya berbadan kekar; bertubuh baik dan kuat; rambutnya pendek dan ikal, sampai-sampai wanitanya pun memotong pendek rambutnya; kulit mereka putih dan mengkilat. Jadi, gambaran tentang ciri-ciriDajjal tersebut, cocok sekali dengan perwujudan orang-orang Eropa.

Adapun dua ciri lainnya, yakni, bahwa mata kanan Dajjal buta, dan pada dahinya tertulis kaf, fa' danra' ataukaflr, ini menggambarkan keadaan rohaniDajjal yang sebenarnya. Sebagaimana telah kami terangkan, Dajjal menggambarkan suatu bangsa. Sebagai bangsa, tak mungkin semuanya buta mata jasmaninya.

Selain itu,Dajjal yang digambarkan buta mata kanannya, mata-kiriDajja l digambarkan bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Dengan perkataan lain, mata- kananDajjal digambarkan hilang cahayanya, tetapi mata-kirinya bersinar terang. Penjelasan yang diberikan oleh Imam Raghib tentang mataDa j ja l yang buta sebelah kanannya, sungguh ilmiyah sekali. Pada waktu menjelaskan arti kata al-Masih, beliau menerangkan bahwa katama sa ha berartimenghapus sesuatu, lalu beliau menambahkan keterangan sbb:

"Diriwayatkan bahwa mata-kanan Dajjal hilang penglihatannya, sedangkan nabi 'Isa mata-kiri beliaulah yang hilang penglihatannya; dan ini berarti bahwa Dajjal tak mempuyai sifat-sifat akhlak tinggi, seperti misalnya kearifan, kebijaksanaan dan rendah hati; sedangkan nabi 'Isa tak mempunyai kejahilan, keserakahan, kerakusan dan sebagainya yang termasuk jenis akhlak yang rendah".

Jadi, gambaranDa j ja l buta mata-kanannya janganlah ditafsirkan secara harfiyah, melainkan secara kalam ibarat, yakni harus diartikan bahwaDa jja l tak mempunyai akhlak yang baik.

Bahwa dua mata manusia itu, yang satu digunakan untuk melihat hal-hal yang berhubungan dengan kerohanian dan agama, dan yang satu lagi digunakan untuk melihat hal-hal yang berhubungan dengan kebendaan dan keduniaan. Oleh karena hal- hal yang berhubungan dengan agama dan kerohanian itu lebih tinggi kedudukannya daripada hal-hal yang berhubungan dengan kebendaan dan keduniaan, maka buta mata kananDa j ja l berarti bahwaDa jja l sedikit sekali perhatiannya terhadap hal-hal yang berhubungan dengan agama atau kerohanian, dan ini cocok sekali dengan apa yang dialami oleh bangsa-bargsa Eropa sekarang ini.

Seluruh parhatian mereka ditujukan kepada hal-hal yang berhubungan dangan kebendaan dan keduniaan dan kemajuan mereka dalam bidang ini tak ada bandingannya. Inilah yang dimaksud dengan apa yang diuraikan dalam Hadits, bahwa mata-kiriDa jja l bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Artinya, Daj jal mampu melihat  segala macam barang-barang duniawi, yang bangsa-bangsa lain tak mempunyai pengertian tentang itu. Tetapi mata rohaniDajjal tak mempunyai penglihatan yang tajam, karena semua kekuatanDa jja l dihabiskan guna kepentingan urusan duniawi. SuksesDa jja l yang tak ada taranya dalam urusan duniawi mengakibatkan buta sebelah. Penjelasan ini sungguh mengagumkan dan cocok sekali dengan apa yang dikatakan oleh Al-Qur'an tentang bangsa-bangsa Kristen:

"Orang-orang yang usahanya menderita rugi dalam kehidupan dunia, dan mereka mengira bahwa mereka amat pandai dalam membuat barang-barang" (18:104) Hadits Nabi melukiskan hal ini dengan kalam ibarat, bahwa mata kiriD a jja l, yaitu, mata-duniawi bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Adapun keadaan rohani bangsa- bangsaDa j ja l Allah Azza wa Jalla berfirman sbb:

"Mereka adalah orang-orang yang mengkafiri ayat Tuhan, dan (mengakhiri) perjumpaan dengan Dia" (18 : 105). Hadits Nabi menjelaskan hal ini dengan caranya sendiri, yaitu, bahwa mata-kanan Dajjal tak mempunyai kekuatan untuk melihat ayat Tuhan. TandaDa jja l yang lain, yakni tulisanka fa ra atauka fir pada dahinya ini berkenaan pula dengan keadaan rohaninya. Jika orang berkata, bahwa pada dahi seseorang terdapat tulisan anu, ini sama artinya dengan mengatakan, bahwa anu itu adalah fakta senyata-nyatanya bagi dia. Maka dari itu, uraian Hadits bahwa pada dahiDa jja l terdapat tulisan kafir, ini hanyalah berarti bahwa kekafiran itu merupakan kenyataan yang senyata-nyatanya bagi dia.

Kata-kata Hadits itu sendiri sudah menerangkan; bahwa demikian itulah nyatanya. Pertama- tama, Hadits menerangkan bahwa tiap-tiap mukmin dapat membaca tulisan itu; jadi bukan tiap-tiap orang dapat membaca tulisan itu. Lalu ditambahkan kata penjelasan tentang orang mukmin itu, yakni, "baik ia buta huruf atau mengerti tulis menulis." Artinya, tiap-tiap orang mukmin dapat memahami tulisan itu, baik ia mengerti tulis-menulis atau tidak.

Sudah terang, bahwa tulisan yang dapat dibaca oleh tiap-tiap orang mukmin, baik ia mengerti tulis-menulis atau buta huruf, tak mungkin berwujud kata-kata atau huruf. Jika tulisan itu berwujud kata-kata atau huruf, niscaya tak dipersoalkan lagi apakah pembacanya mukmin atau kafir, demikian pula tak perlu dinyatakan bahwa orang mukmin dapat membaca tulisan itu sekalipun ia buta-huruf.

Kepandaian membaca tulisan, tak ada sangkut pautnya dengan urusan iman. Setiap orang yang tak buta huruf pasti dapat membaca tulisan, sedangkan orang buta huruf, sekalipun ia orang mukmin sejati, ia tetap tak dapat membaca tulisan. Oleh karena itu, tulisan yang dimaksud bukanlah tulisan biasa, melainkan menifestasinya perbuatan seseorang. Pernyataan bahwa tulisan itu hanya dapat dibaca oleh orang mukmin saja, ini berarti, bahwa orang kafir tak pernah sadar akan kekafirannya, sehingga membutuhkan mata orang mukmin untuk membaca buruknya kekafiran mereka.

12. TEMPAT TINGGAL DAJJAL PADA ZAMAN NABI

16 Sebuah Hadits menerangkan, bahwa pada suatu hari sehabis salat berjama'ah, Nabi Muhammad Sallallahu 'Alaihi wa Sallam menahan para Sahabat dan berkata sbb : "Tamim Dari, seorang Kristen yang memeluk Islam, ia menceritakan kepadaku tentang

Dajjal, yang cocok dengan apa yang pernah aku ceritakan kepada kamu". Lalu beliau menceritakan ceritera Tamim Dari sbb: "Pada suatu hari ia berlayar dengan beberapa orang dari kabilah Lakhm dan Judham. Setelah berlayar sebulan lamanya, mereka mendarat di sebuah pulau, dimana mereka berjumpa untuk pertama kali dengan seekor makhluk yang aneh, yang menamakan dirinyaJas sassh (makna aslinya mata-mata).Jassasah memberitahukan kepada mereka tentang seorang laki-laki yang tinggal dalam Gereja. Kemudian mereka mengunjungi orang itu dalam Gereja, yang nampak seperti raksasa, yang tangannya diikat pada lehernya, dan kakinya diikat dengan rantai, dari lutut hingga mata-kaki. Mereka bercakap-cakap dengan orang ini, yang tiba-tiba ia bertanya kepada mereka tentang NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam dan ia mengakhiri percakapannya dengan ucapan: 'Aku adalahMa si h id Da jja l, dan aku berharap semoga aku segera dibebaskan, lalu aku dapat menjelajahi seluruh dunia, kecuali Makkah dan Madinah".

Satu hal yang sudah pasti ialah bahwa seluruh ceritera ini bukanlah kejadian biasa, melainkan sebuah visiun (ru'yah). Adapun bukti bahwa kejadian itu terjadi dalam ru'yah ialah adanya kenyataan bahwaDajjal bertanya kepada mereka sbb: "Ceriterakanlah kepadaku tentang Nabi bangsa Ummi (bangsa Arab), apakah yang ia kerjakan".

Pertanyaan mereka dijawab sbb: "Beliau meninggalkan Makkah dan sampai di Madinah". Dalam Hadits lain, Dajjal diriwayatkan bertanya sbb: "Orang ini yang muncul di antara kamu, apakah yang ia kerjakan?" (Kanzul-Ummal jilid VII, hal 2024).

Bagaimana mungkin Dajjal tahu bahwa Nabi bangsa Arab telah muncul? Apakah Dajjal telah menerima wahyu? Sudah barang tentu tidak. Dan pula tak mungkin bahwa ini adalah perkara terkaan.

Kejadian-kejadian lain yang diceriterakan dalam Hadits ini, semuanya menguatkan pendapat bahwa ini terjadi dalam ru'yah. Misalnya, siapakah yang mengikat tangan Da jja l pada lehernya? Siapakah yang mengikat kakinya dengan rantai? Bolehkah kami mengira bahwaDa jja l dilahirkan dalam keadaan demikian? Mengapa jassasah tidak melepas rantai Dajjal? Segala persoalan yang rumit ini hanya dapat dipecahkan apabila kami menganggap ceritera ini berasal dari ru'yah Tamim Dari. Segala sesuatu yang diketahui oleh Nabi Suci yang berhubungan dengan masalah ini juga berlandaskan ru'yah. Allah Azza wa Jalla tak pernah membawa beliau ke sebuah pulau, dan menyuruh beliau melihatDa jja l dengan mata-kepala sendiri. Sebaliknya, hanya melalui ru'yah sajalah, beliau melihat sifat-sifatDa jja l. Beliau menyajikan ru'yah Tamim Dari ini, sekedar untuk memperkuat apa yang diketahui oleh beliau dalam ru'yah sebagaimana beliau menceriterakan juga impian para Sahabat lainnya. Hadits ini memberi petunjuk kepada kita, di mana tempat-tinggalDa jja l:

1. Ia bertinggal di sebuah pulau. 2. Letak pulau ini sejauh satu bulan pelayaran dari Syria.

17 Masih ada satu lagi yang orang dapat ketahui dari Hadits ini, yakni, bahwa pada zaman Nabi,Da j ja l sudah ada, tetapi ia belum diizinkan keluar. Hal ini akan kami uraikan nanti dengan panjang-lebar.

Dua catatan tersebut di atas memberi petunjuk seterang-terangnya akan tempat-tinggalDa j ja l. Sudah terang bahwa Eropa didiami pula oleh bangsa-bangsa lain, tetapi bangsa Inggris mempunyai kekuasaan dan kebesaran yang tak pernah jatuh di tangan bangsa lain di benua itu. Itulah sebabnya mengapa benua Barat disebutkan secara khusus sebagai tempat-tinggal Da jja l.


Tempat tinggal Dajjal yang terakhir sebelum menzahirkan dirinya ialah di Laut Galilie, Israel

13. AGAMA DAJJAL

Ada sebuah Hadits yang menerangkan bahwa kaum Yahudi akan menyertai Dajjal. Dari Hadits ini orang menyangka bahwa Dajjal akan memeluk agama Yahudi. Akan tetapi Al-Qur'an menerangkan seterang-terangnya bahwa bangsa Dajjal mengakukan Allah mempunyai anak laki-laki. Oleh sebab itu tak ragu-ragu lagi bahwa bangsa Da j ja l adalah bangsa Nasrani.

Kelak akan kami terangkan apakah yang dimaksud kaum Yahudi menyertai Dajjal. Bahkan kaum Yahudi akan menyertai Dajjal tidaklah berarti bahwa Dajjal adalah kaum Yahudi. Karena jika berarti demikian, bagaimanakah arti Hadits lain yang menerangkan bahwa sebagian ummat Nabi MuhammadSallallahu 'Alaihi wa Sallam akan mengikuti Da j ja l dan menjadi korban tipu-muslihatnya. Adapun Hadits itu berbunyi sbb :

"Tujuh puluh ribu ummatku akan mengikuti Dajjal" (Misykat, ha1.477) Sebagaimana telah kami terangkan, julukanMa sihid-Da jja l itu menunjukkan, bahwa bangsaDa j ja l akan mengaku sebagai pengikut Masih-'Isa. Hal ini diterangkan sejelas-jelasnya dalam Hadits Tamim Dari tersebut di atas. Isyarat supaya mengunjungi orang yang berada di dalam Gereja itu seperti yang diterangkan dalam Hadits Tamim Dari, adalah penting sekali artinya.Kenapa gereja dibangunkan di perkampungan Melayu-ada Hidden Agenda?


Sudah terang bahwa Gereja adalah simbul agama Nasrani, dan raksasa yang menyimbulkan ummat yang terdapat dalam Gereja itu tiada lain ialah ummat Nasrani. AdapunJa ssa sa h (mata-mata Dajjal) hanya mempunyai satu tugas, yaitu, menganjurkan supaya orang-orang pergi ke Gereja, artinya, supaya menjadi orang Kristen. Berikut ini adalah ucapanJassasah yang sebenarnya: "Gereja yang kamu lihat itu, masuklah ke dalam".

14. TEMPAT MUNCULNYA DAJJAL.

Agaknya menarik perhatian sekali bahwa menurut Hadits Tamim Dari,Da jja l bertinggal di sebuah pulau yang letaknya di sebelah Barat Syria, sedang tempat munculnya dikatakan oleh Hadits lain, berada di Timur. Lengkapnya, Hadits ini berburiyi sbb:

"Tidak! Ia (Dajjal) akan muncul disebelah Timur; tidak, ia akan muncul di sebelah Timur; tidak, ia akan muncul di sabelah Timur" (Kanzul-'Ummal jilid VII, halaman 2988).


18 Sebelum kami menerangkan perinciannya, marilah kita tinjau lebih dahulu lain- lain Hadits yang sama artinya, yakni bahwaDa jj a l akan muncul di Timur. Salah satu Hadits berbunyi sbb :

"Nabi Muhammad SAW menunjuk hampir duapuluh kali ke arah Timur" (Kanzul-'Ummal, jilid VIl, halaman 2991 ). Dalam sebuah Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Muslim mengatakan: "Tidak ! Ia akan muncul di Timur" diikuti dengan kalimat: "Beliau menunjuk dengan tangannya ke arah Timur". Jadi jika di suatu Hadits dikatakan bahwa tempat tinggalDa jja l ialah sebuah pulau di Barat, tetapi di lain Hadits diterangkan bahwa tempad munculnya

Dajjal, atau lebih tepat lagi, tempat munculnya fitnah Dajjal ialah di Timur. Ini menunjukkan bahwa merajalelanyaDa jja l akan membahayakan bangsa-- bangsa di Timur. Adapun kenyataan yang tak dapat dibantah lagi, bahwa fitnahnya Dajjal tak akan menimpa bangsanya sendiri, bahkan mereka akan memperoleh keuntungan dari hasil perampokan di Timur. Jadi yang dimaksud munculnyaDa jja l di Timur ialah merajalelanya fitnahDajjal di negara-negara Timur dengan jalan memperbudak penduduknya, baik jasmani maupun rohani, lahiriyah maupun batiniyah.

Menurut apa yang diterangkan dalam Hadits, terang sekali bahwa pada zaman Nabi,Da jja l itu sudah ada, akan tetapi pada waktu itu tangan dan kakinya dirantai. Inilah gambaran yang sebenarnya bagi bangsa-bangsa Eropa pada waktu itu. Mereka mengurung diri dalam tanah air mereka sendiri, lalu pada suatu ketika, mereka mengalir ke seluruh dunia untuk menaklukkan dan menjajah negara-negara lain, sehingga mereka benar-benar menguasai, atau setidak-tidaknya memaksakan pengaruhnya terhadap negara-negara itu, sehingga gerak-gerik negara-negara itu dipimpin dan diawasi oleh bangsa-bangsa Eropa.

Itulah sebabnya mengapa di dalam Hadits diterangkan bahwa Da jja l mengaku Tuhan, karena segala sesuatu di dunia dikerjakan menurut perintahDa j ja l, seakan-akan dialah yang menguasai dan menentukan nasib bangsa-bangsa lain. Inilah apa pula yang dimaksud oleh Hadits lain yang menerangkan bahwaDa jja l ialah yang menentukan hidup-matinya orang-orang. Dengan perkataan lain,Dajjal akan meninggikan dan merendahkan derajat bangsa-bangsa lain menurut apa yang dianggap sesuai dengan tujuannya.

15. FITNAH YANG PALING BESAR

Dalam Sahih Muslim ada sebuah Hadits yang berbunyi sbb: "Sejak terciptanya manusia hingga datangnya Hari Kiamat, tak ada fitnah lebih besar daripada fitnahnya Dajjal" (Misykat, hal. 472). Kata-kata seperti itu, terdapat pula dalam kitab Hadits yang lain. Misalnya, dalam sebuah Hadits, NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam diriwayatkan bersabda sbb : "Wahai manusia ! Semenjak Allah menciptakan bani Adam, tak ada fitnah dimuka bumi yang lebih besar dari pada fitnahnyaDa j ja l" (Kanzul-'Ummal, jilid VII, halaman 2028).19 Hadits-hadits tersebut membuktikan bahwa fitnahnya Da j ja l itu tiada lain ialah merejalelanya Imperialis Eropa sekarang ini dan menangnya agama Nasrani. Kenyataan menunjukkan bahwa sejarah ummat manusia tak dapat mempertunjukkan fitnah lain yang besarnya seperti itu.


Memang dalam sejarah pernah terjadi suatu bangsa menundukkan bangsa lain dan menguasai aspek kehidupan mereka, tetapi contoh tentang penjajahan yang menyeluruh seperti yang kita saksikan sekarang ini berupa merajalelanya imperialis dan kebudayaan Eropa di seluruh dunia, belum pernah terjadi. Daratan dan lautan semuanya dikuasai oleh imperialis Eropa.
Demikian pula kita tak dapat menemukan persamaannya tentang cara-cara kaum imperialis Barat memperbudak bangsa-bangsa lain di dunia. Yang lebih istimewa lagi ialah bahwa mereka memiliki segala macam senjata yang dengan senjata itu, orang- orang dapat tersesat dari jalan benar dan jalan kesucian. Di sebelah sini, mereka mnyesatkan orang-orang melalui sistem pendidikan, dan di sebelah sana, mereka mencapai tujuan mereka melalui penyiaran agama; kadang-kadang untuk mencapai tujuan mereka, mereka melumpuhkan jiwa manusia dengan memberikan kepada mereka kemewahan dan kesenangan jasmani; dan kadang-kadang diberikan kepada mereka hiburan-hiburan yang dapat melupakan rohani mereka sama sekali.

Sering pula ilmu pengetahuan mereka digunakan untuk menghancurkan rohani ummat manusia. Pendek kata, di seluruh sejarah manusia, fitnahnyaDa jja l tak ada taranya, dan sabda NabiSa lla lla h u 'Ala ih i wa Sa lla m bahwa tak ada fitnah yang lebih besar daripada fitnahnyaDa j ja l, ini terpenuhi berupa merajalelanya kaum imperialis Eropa, yang bukan saja membahayakan aspek kehidupan jasmani, melainkan pula membahayakan aspek kehidupan moral dan rohani.

16. TANDA-TANDA DAJJAL.

Berikut ini kami kutipkan beberapa Hadits yang menerangkan tanda-tanda yang mengiringi munculnyaD a jja l. Adapun arti tanda-tanda itu akan kami terangkan kelak. I. Sorga dan Neraka Dajjal "Ia (Dajjal) akan datang dengan membawa semacam sorga dan neraka; dan apa yang ia katakan sorga itu sebenarnya, neraka" (Misykat, halaman 473). "Dan ia akan membawa air dan api. Dan apa yang orang-orang melihatnya air, itu sebenarnya api yang menghanguskan; dan apa yang orang-orang melihatnya api, itu sebenarnya air tawar yang sejuk" (Misykat, halaman 473)

"Ia akan membawa api dan sungai dan barang siapa jatuh dalam apinya, ia akan memperoleh ganjaran dan disingkirkan bebannya." (Kanzul-'Ummal, jilid VII, halaman 2975) "la akan membawa gunung roti dan sungai penuh air "(Kanzul-'Ummal, jilid VII, halaman 2985). "Ia membawa dua sungai, yang satu penuh air, dan satu lagi penuh api" (idem, halaman 2985)

20 "Dajjal akan muncul dengan membawa sungai dan api; barang siapa masuk dalam sungainya; ia akan memikul beban dan dilenyapkan ganjarannya; dan barangsiapa masuk dalam apinya, akan memperoleh ganjaran dan dihilangkan bebannya" (idem, halaman 2029).

Di antara fitnah Dajjal ialah bahwa ia akan membawa sorga dan neraka; adapun nerakaDa jja l ialah sorga, dan sorgaDa jja l ialah Neraka. Maka barangsiapa diuji dengan nerakaDa jja l, hendaklah ia mohon pertolongan Allah sambil membaca permulaan surat al-Kahfi, maka neraka akan menjadi dingin dan damai" (idem, halaman 2028).

"Dan ia akan membawa semacam sorga dan neraka. Dan sorgaDa j ja l penuh dengan asap, sedangkan nerakaDa jja l adalah kebun yang menghijau" (idem, halaman 2074).

Hadits yang lain berbunyi: "Sungguh ia akan membawa sorga dan neraka. Adapun neraka Dajjal ialah sorga, dan sorga Dajjal ialah Neraka. Maka barang siapa diuji dengan neraka Dajjal, hendaklah ia menutup matanya dan mohon pertolongan Allah, dan neraka itu akan dingin dan damai" (idem, halaman 2079).

"Bagaimana perasaan kamu jika kamu diuji oleh seseorang yang sungai-sungai dan buah- buahan di bumi akan dibikin tunduk kepadanya" (idem, halaman 2090). "Ia akan menjelajah dengan membawa dua gunung. Yang satu, penuh dengan pohon, buah- buahan dan air, dan yang lain, penuh dengan api dan asap. Ia berkata: Ini adalah sorga, dan ini adalah neraka" (idem, halaman 2110).

II. Kecepatan dan kendaraan Dajjal "Kami bertanya: Wahai Rasulullah, bagaimanakah cepatnya perjalanan Dajjal di muka bumi? Beliau menjawab: seperti cepatnya awan ditiup angin" (Misykat bab Dajjal). "Bumi akan digulung untuknya; ia menggenggam awan di tangan kanannya, dan mendahului matahari di tempat terbenamnya; lautan hanya sedalam mata-kakinya; di depannya adalah gunung yang penuh asap" (Kanzul-'Ummal, jilid VII, halaman 2998).

"Ia akan meloncat-loncat di antara langit dan bumi" (Abu Dawud). . "Dajjal akan muncul dengan naik keledai putih; yang jarak antara dua telinganya adalah tujuh puluh yard" (Misykat, halaman 477) "Ia mempunyai seekor keledai yang ia naiki, yang jarak antara dua telinganya adalah empat puluh yard" (Kanzul-'Ummal, jilid VII, halaman 2104). "Ia menaiki seekor keledai putih, yang masing-masing telinganya tiga puluh yard panjangnya, dan jarak antara kaki yang satu dengan kaki yang lain adalah perjalanan sehari semalam" (idem, halaman 2998).

21 III. Harta kekayaan Dajjal "Dan ia melalui hutan rimba, dan ia berkata kepadanya: Keluarkanlah kekayaanmu, maka kekayaaan rimba itu mengikuti dia, bagaikan lebah mengikuti ratunya" (Misykat, halaman 473). IV. Kawan-kawan Dajjal hidup senang, dan musuh-musuh Dajjal hidup sengsara "Ia datang pada suatu kaum dan mengajak mereka (supaya mengikuti dia), dan kaum itu beriman kepadanya, ia memberi perintah kepada langit, maka turunlah hujan, lalu ia memberi perintah kepada bumi, maka keluarlah tumbuh-tumbuhan. Lalu ia datang kepada kaum yang lain, dan mengajak mereka (supaya mengikuti dia), dan kaum itu menolak ajakannya, maka berpalinglah ia dari mereka, lalu kaum itu tertimpa kelaparan, dan tak ada sedikit kekayaan pun yang mereka kuasai" (Misykat, halaman 473).

"Dan di antara fitnah Dajjal ialah, apabila ia datang pada suatu kaum yang tak mau "beriman" kepadanya, maka tiada lagi ternak mereka yang tertinggal, melainkan binasalah semuanya; dan apabila ia datang pada kaum lain yang beriman kepadanya, maka ia memberi perintah kepada langit, lalu turunlah hujan, dan ia memberi perintah kepada bumi, lalu keluarlah tumbuh-tumbuhan" (Kanzul- 'Ummal, jilid VII. halaman 2028).

"Sungai-sungai dunia dan buah-buahan akan tunduk kepada Dajjal; maka barangsiapa mau mengikuti dia, ia akan memberi makan kepadanya dan menjadikan dia seorang kafir dan barang siapa menentang dia, maka persediaan makanannya akan dirampas dan dihentikan mata-pencahariannya" (Kanzul-'Ummal; jilid VII halarnan 2090).

"Ada beberapa kaum yang bersahabat dengan Dajjal akan berkata: "Sesungguhnya kami tahu bahwa Dajjal adalah kafir, tetapi kami bersahabat dengan Dajjal, agar kami dapat makan dari makanannya, dan agar kami dapat memberi makan ternak kami dari pohon-pohonnya" (idem, halaman 2092).

"Dan ia (Dajjal) akan membawa gunung roti, dan sekalian manusia akan mengalami kesukaran, terkecuali orang yang mengikuti dia" (idem, halaman 2104). V. Partemuan Dajjal dangan roh "bersama-sama Dajjal akan dibangkitkan setan-setan yang rupanya mirip dengan orang-orang yang telah meninggal, apakah itu ayah ataukah saudara" (idem, halaman 2065). "Setan-setan yang rupanya mirip dengan orang yarg telah meninggal akan menyertai Dajjal, dan mereka akan berkata kepada orang yang masih hidup: Kenalkah engkau padaku? Aku adalah saudaramu; aku adalah ayahmu; atau aku adalah salah seorang kerabatmu" (idem, hal. 2078).

"Bersama-sama Dajjal akan dibangkitkan setan-setan yang akan bercakap-cakap dengan manusia" ( idem, halaman 2104).(Medit a si ka li ?) VI. Kaum Yahudi di belakang Dajjal "Dan di belakangnya ialah Dajjal yang bersama-sama dia adalah tujuh puluh ribu orang Yahudi" (idem, halaman 2028) 22 "Kebanyakan orang yang mengikuti Dajjal ialah kaum Yahudi, para wanita, dan rakyat jelata" (Kanzul-'Ummal, jilid VII, hal. 2065). "Kebanyakan orang yang menyertai Dajjal ialah kaum Yahudi, dan para wanita" (idem, halaman 2214). "Dajjal musuh Allah, akan muncul dan dia akan disertai oleh bala tentara yang terdiri dari kaum Yahudi dan segala macam bangsa"(idem, h a la ma n 29 74). VII. Pengaruh Dajjal Terhadap Wanita "Dan orang yang paling akhir yang mendatangi Dajjal ialah kaum wanita, sampai-sampai seorang pria mendatangi ibunya, anaknya perempuan, saudaranya perempuan dan bibinya, lalu mengikat mereka, agar mereka tak datang kepada Dajja!" (idem, hal. 2116).


Idola mereka ialah Lady Gaga- siapakah dibelakang Lady Gaga?


VIII. Dajjal dan anak-anak yang tidak sah "Awas! Kebanyakan kawan dan pengikut Dajjal ialah kaum Yahudi dan anak-anak yang tidak sah" (idem, halaman 2998) IX. Laki-laki sperti wanita, dan wanita seperti laki-laki "Dan para wanita akan tampak seperti laki-laki dan laki-laki akan nampak seperti wanita" (idem, halaman 2998) X. Penyembuhan Ajaib "Dan Dajjal akan menyembuhkan orang buta, orang sakit lepra, dan akan menghidupkan orang mati" (idem; halaman 2080) XI. Bisikan Jahat Dajjal "Barangsiapa mendengar perihal Dajjal, hendaklah menyingkir daripadanya. Demi Allah! Orang akan mendatangi Dajjal, dan ia menyangka bahwa dia adalah orang mukmin, dan ia akan mengikuti dia (Dajjal) karena sak wasangka yang ditimbulkan dalam batinnya" (Kanzul-'Ummal, jilid VII, halaman 2057)

XII. Munculnya Dajjal "Ia (Dajjal) akan berkata: Apabila rantai yang mengikat aku ini lepas, aku tak akan membiarkan sejengkal tanah pun yang tak diinjak oleh kakiku, terkecuali kota suci Madinah" (idem, halaman 2991 )

"Dan tak sejengkal tanah pun di muka bumi ini yang tak dikuasai oleh Dajjal, terkecuali kota Makkah dan Madinah" (idem, hal. 2028). "Dan tak lama lagi, aku (Dajjal) akan diizinkan keluar, maka aku akan keluar dan mengadakan perjalanan di muka bumi, dan tak satu tempat-tinggal pun yang tak kusinggahi selama empat puluh malam, terkecuali Makkah dan Madinah" (idem, halaman 2988).

17. SORGA DAN NERAKA DAJJAL

 Menurut Hadits, tandaDa jja l yang paling besar adalah bahwa ia akan membawa sorga dan neraka. Apa yang pertama kali harus diingat sehubungan dengan ini ialah, apabila dalam suatu Hadits, kata-kata jannah dan nar dipakai untuk menunjukkan sorga dan nerakaDa jja l, maka di lain Hadits, sorga dan nerakaDa j ja l itu dinyatakan dengan kata-kata lain. Misalnya, sebagai pengganti kata-kata sorga dan nerakaDa jja l , digunakanlah kata-kata ma' (air) dan nar (api); dan di lain Hadits digunakan kata-kata nahar (sungai) dan nar (api). Lalu di lain Hadits digunakan kata-kata dua sungai, sungai air dan sungai api.


Kemudian ada Hadits lagi yang menerangkan, bahwa Dajjal akan membawa "Gunung roti dan sungai air". Bahkan ada Hadits lagi yang sebagai pengganti kata-kata sorga dan neraka Dajjal, digunakan kata-kata "dua gunung; yang satu penuh dengan tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan dan air, sedang yang lain, penuh dengan api dan asap.

Dari uraian tersebut, terang sekali bahwa kataj a nna h dannar tidaklah berarti Sorga dan Neraka yang sesungguhnya; demikian pula kata-kata sungai, api , asap, gunung roti, dll, janganlah diartikan secara harfiyah. Semuanya itu adalah kata ibarat; misalnya katajannah, ini mengibaratkan melimpahnya persediaan bahan-makanan, kesenangan dan kemewahan, sedang katanar mengibaratkan kurangnya bahan - makanan dan kesenangan hidup. Adapun maksud sebenarnya ialah, barangsiapa mengikutiDa jja l, ia akan hidup mewah, dan barang siapa menentangnya, ia tak akan mempunyai persediaan bahan-makanan.

Bandingkanlah keadaan kehidupan dua bangsa, yaitu bangsa-bangsa Islam yang hidup serba kekurangan, dan bangsa-bangsa Nasrani yang hidup serba mewah; dan inilah yang dimaksud dengan sorga dan neraka Dajjal. Kata-kata sorga dan neraka tidaklah berarti bahwaDa jja l benar-benar membawa sorga dan neraka seperti pedagang membawa barang dagangannya. Namun yang sebenarnya dimaksud ialah bahwa Dajjal akan menguasai sorga dan neraka sebagaimana diterangkan dalam Hadits berikut ini:

"Sungai dan buah-buahan dunia akan tunduk kepadanya". Inilah arti yang sebenarnya dari kata-kata itu, yakni bahwa segala macam persediaan yang mendatangkan kesenangan, kemewahan dan kenikmatan hidup di dunia, semuanya dikuasai olehDa jja l. Dan inilah yang disebut sorga Da jj a l bagi orang yang picik pandangannya; akan tetapi sebenarnya, ini semua disebut neraka, karena siapa saja yang tenggelam dalam kesenangan hidup seperti berdansa, bersenang-senang, bersukaria, melihat theater, bioskop, pergaulan bebas antara pria dan wanita, minum, berjudi, melacur, pasti tidak ingat kepada AllahA zza Wa Ja lla .

Akibatnya jiwanya menjadi rusak; dan inilah neraka yang sebenarnya; dan sekalipun tidak terlihat oleh mata jasmani, tetapi di Akhirat akan nampak dengan terang. Sebaliknya apa yang disebut nerakaDa jj a l yang berupa kehidupan yang tidak diliputi oleh kesenangan duniawi, adalah Sorga yang sebenarnya, karena semakin orang tidak tenggelam dalam kesenangan duniawi, semakin besar pulalah keuntungan rohaninya, sehingga ia dapat terus meningkat sampai mencapai hubungan dengan Allah Azza Wa Jalla. Jadi sorga Dajjal itu terdiri dari kesenangan jasmani, yang diperoleh  dengan mengorbankan kehidupan rohani. Barang siapa tenggelam dalam hidup senang, ia akan kehilangan kesenangan di zaman yang akan datang.

18. KECEPATAN DAJJAL, KENDARAAN DAJJAL DI DARAT, DI LAUT DAN DI UDARA.

 Tatkala NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam ditanya, bagaimanakah kecepatan perjalanan Dajjal, Beliau menjawab sbb: "Kecepatan Dajjal adalah seperti awan yang ditiup angin". Pada waktu Nabi SAW mengucapkan kata-kata ini, tampaknya seperti dongeng saja, atau ucapan yang berlebih-lebihan. Akan tetapi pada dewasa ini kapal- udara terbang melebihi kecepatan angin.

Selanjutnya NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda sbb: "Bumi akan digulung untuknya". Ini berartiD a jja l akan bergerak begitu cepat seolah-olah bumi yang luas ini kelihatan ciut. GerakanDa jja l melalui udara dikatakan sebagai berikut: "la akan menggenggam awan di tangan kanannya". Artinya ia akan terbang menembus dan di atas awan. Selanjutnya Nabi Suci menerangkan bahwa "Dajjal akan meloncat-loncat di antara bumi dan langit". Semua ini mengisyaratkan perjalananDa jja l melalui udara. Lebih lanjut diterangkan bahwaDa jja l akan bergerak begitu cepat hingga ia:

"Mendahului matahari di tempat terbenamnya" Pada dewasa ini kapal-udara terbang lebih cepat dari jalannya matahari; orang yang berangkat dari Timur pada pagi hari, akan sampai di Barat sebelum matahari terbenam. Penerbangan dari Calcuta ke Bombay atau dari Lahore ke Karachi, hanya memakan waktu beberapa jam saja. Siapa tahu orang akan terbang lebih cepat lagi daripada keadaan sekarang. Selanjutnya diterangkan bahwa "lautan hanya sedalam mata-kakiDajjal" Hal ini terjadi sungguh-sungguh dengan gerakan kapal selam di bawah permukaan laut.

KendaraanDa j ja l disebut keledai, karena keledai digunakan untuk mengangkut orang dari sini ke sana, dan pula digunakan untuk mengangkut muatan bagi manusia. Akan tetapi keledaiD ajjal bukanlah keledai sungguh-sungguh, karena keledai ini digambarkan mempunyai telinga yang jaraknya tujuh puluh yard dan warnanya putih mengkilat. Gambaran ini sebenarnya untuk melukiskan kereta-api.

Satellite boleh bergerak dalam kelajuan yang cepat mengelilingi dan mengintip pergerakan manusia di bumi seperti yang dilakukan semasa perang Iraq


Adapun Hadits yang menerangkan satu langkahDa jja l akan mencapai jarak perjalanan sehari semalam, ini berarti bahwa jarak yang ditempuh sehari semalam, itu hanyalah satu langkah saja bagiDa jja l. Hendaklah diingat bahwa gambaran tentang kemampuanDa jja l menundukkan alam tidaklah sekali-kali dimaksud untuk mengutuk perbuatanDa j ja l, tetapi untuk menunjukkan bahwaDa jja l mempunyai anggapan sebagai orang yang paling kuasa, dan lupa akan kedudukannya sebagai hamba Allah yang hina. Jadi yang dikutuk ialah pengakuanDa jja l bahwa ia mempunyai kekuasaan Ketuhanan.

19. DAJJAL MENGELUARKAN KEKAYAAN BUMI

25 Dalam Hadits diterangkan bahwa kekayaan bumi akan mengikutiDa jj a l. Ini mengisyaratkan penemuan orang-orang Eropa akan kekayaan bumi yang terpendam. Dimana ada kekayaan bumi yang terpendam, baik yang berupa mas, perak, besi, batubara, minyak dan bahan-bahan mineral, pasti diketemukan oleh orang-orang Eropa.

Semua kekayaan itu, baik di Barat maupun di Timur, diusahakan oleh orang- orang Eropa. Setelah dikeluarkan dari perut bumi, bahan-bahan itu dibuat barang-- barang yang oleh bangsa Eropa digunakan untuk menjajah bangsa lain di dunia. Selain itu mereka mengusahakan daerah padang pasir yang tandus dijadikan daerah yang subur dengan memberinya saluran air.

Singkatnya, semua kekayaan bumi baik yang berupa mineral maupun hasil tanaman, dikuasai oleh bangsa-bangsa Eropa. Semua kekayaan mengikutiDa jja l, dan keuntungan bangsa-bangsa Eropa semakin bertambah, sedangkan bangsa-bangsa lain di dunia hanya dijadikan buruh mereka untuk menghasilkan bahan-bahan mentah guna kepentingan industri mereka.

Sejumlah besar mas dan kekayaan dunia baik di India, di Afrika dan negara- negara Timur, semuanya dikuras habis untuk ditumpuk di Eropa dan Amerika. Alangkah hebatnya ru'yah Nabi Sallallahu 'Alaihi wa Sallam empatbelas abad yang lampau tentang keadaan yang kita alami sekarang ini. Alangkah baiknya jika ru'yah itu diberitahukan kepada orang-orang yang disesatkan oleh kekayaan, kemewahan dan kekuasaan bangsa-bangsa Eropa, hingga bertekuk lutut di hadapan mereka. Hendaklah mereka suka merenungkan ketajaman penglihatan rohani NabiSa lla lla h u 'Ala ih i wa Sa lla m yang beberapa ratus tahun sebelumnya, dapat melihat gambaran dunia sekarang ini dengan segala perinciannya sehingga beliau mampu memberi gambaran yang jelas kepada bangsa Arab ketika itu.

20. KAWAN-KAWAN DAJJAL HIDUP SENANG, DAN MUSUH MUSUH DAJJAL HIDUP SENGSARA.

Sudah terang bahwa memeluk agamaDa jja l adalah cara yang sebaik-baiknya untuk menghormati dan bersahabat denganDajjal. Hadits yang menerangkan bahwa pengikut-pengikutDa j ja l akan senang hidupnya, ini berlaku pula bagi orang-orang yang bersumpah setia kepadanya. Ambillah misalnya keadaan di lndia. Orang-orang yang sebelum masuk Kristen termasuk golongan rakyat yang hidup sengsara, kini mereka menjadi orang-orang kaya dan berkedudukan tinggi.

Rujuk golongan kaya dan berpengaruh di dunia di List_of_Bilderberg_participants
Kenapa pemimpin politik pembangkang yang berugama Islam tunduk dan mengikuti upacara ugama lain yang jelas kufur? Apakah mereka tunduk kepada syurga duniawi?

Kekayaan yang diambil dari segala penjuru dunia dan ditumpuk di Eropa dan Amerika; jika ini akan diambil sedikit untuk negara-negara lain di dunia; maka pertama- tama, bagian itu dibagikan kepada negara-negara Timur yang menganut agamaDa jja l dengan memberikan kepada mereka gaji-gaji yang memuaskan. Alangkah benarnya gambaran Hadits tentang hal ini:

"Ia (Dajjal) akan membawa gunung-roti, semua orang menderita kesukaran, kecuali orang- orang yang mengikutinya". Sungguh benar bahwa jaminan yang terbaik bagi keamanan ekonomi sekarang ini ialah memeluk agama Kristen. Orang-orang yang tak mau mengambil jalan ini dan  tak mau hidup rukun dengan mereka, pasti akan mengalami kehidupan yang sukar dan sengsara. Alangkah benarnya gambaran yang diberikan oleh NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam: "Barang siapa mengikuti Dajjal, ia akan diberi makan, akan tetapi ia dijadikan kafir" (Kanzul- 'Ummal, jilid VII, halaman 2104). Lepas dari orang-orang yang sepenuhnya menganut agamaDa j ja l, ada pula orang yang bermain-mata dan mengambil muka denganDa jja l, hanya karena mengejar uang semata-mata. Inilah golongan manusia yang dituju oleh Hadits berikut ini :

"Kami bersahabat dengan Dajjal, sekalipun kami tahu bahwa ia kafir. Kami bersahabat dengan Dajjal agar kami dapat makan dari Persediaannya." Inilah hamba-hamba perut yang menari-nari menurut iramaDajjal. mereka mengerjakan hal-hal yang bertentangan dengan agama, bangsa dan negara, hanya karena sesuap nasi. TujuanDa jja l memberi makan orang-orang ini ialah agar mereka menjadi orang yang tak beragama, sekalipunDa jja l tak berhasil memasukkan mereka dalam agamanya; setidak-tidaknyaDa jja l berhasil membikin mereka acuh-tak acuh terhadap agama mereka sendiri. Jika tidak demikian, apakah tujuan missi Kristen dan sekolah- sekolah dan perguruan tinggi? Sebenarnya sistem pendidikan yang diberikan kepada anak-anak kita, itu hanya bertujuan untuk memisahkan mereka dari agama dan Allah Azza wa Jalla. Dan apakah yang dijadikan daya-penarik pendidikan ini? Tiada lain hanyalah diberinya mereka hak untuk mendapatkan pekerjaan, jadi kembali lagi kepada persoalan perut dan roti.


Mubaligh Kristian Jayakumar dan MP sedang sibuk mendakwah dalam masjid serta di jemput dengan bangganya oleh penyokong PAS atas dasar setiakawan dalam Pakatan Rakyat- soalnaya siapa dibelakang gerakan DAP  yang menghantar mubaligh cum MP ke dalam masjid?
 PERTEMUAN DAJJAL DENGAN ARWAH ORANG-ORANG YANG SUDAH MENINGGAL DAN PERCAKAPAN DAJJAL DENGAN MEREKA

 WalaupunDajjal amat sibuk dalam urusan duniawi, namunDajjal tak mengabaikan bisikan kodrat yang membisikkan kehidupan di luar dunia. Maka dari itu Dajjal memperlihatkan perhatiannya di lapangan ini, yang lazim disebut "Spritisme". Di lapangan iniDa jja l mengaku mempunyai ilmu bagaimana caranya agar orang dapat berhubungan dengan arwah orang-orang yang sudah mati, dan bagaimana bercakap- cakap dengan mereka. Hadits berikut ini menerangkan tentang perbuatan yang luar biasa ini:

"Bersama-sama Dajjal akan dibangkitkan setan-setan yang rupanya mirip dengan orang- orang yang telah meninggal, apakah itu ayah ataukah saudara mereka". Hadits lain lagi: "Setan-setan akan bercakap-cakap dengan manusia". Selain setan-setan itu mirip rupanya dengan orang-orang yang sudah meninggal, mereka dapat pula bercakap-cakap dengan manusia. Apa yang dilukiskan oleh Nabi Sallallahu 'Alaihi wa Sallam ini yang dapat disebut gerakan "spiritisme" sungguh-sungguh membuktikan hebatnya ramalan beliau.

27 Orang yang berkecimpung dalam gerakan ini tahu benar bagaimana mengatur ruangan yang khusus dipersiapkan untuk ini, dan bagaimana mengatur penerangan lampu yang digunakan khusus untuk ini. Kemudian bagaimana caranya melaksanakan apa yang disebut medium yang dapat mewujudkan bayangan arwah orang-orang yang sudah meninggal, yang bercakap-cakap dengan manusia; mereka kelihatan sebentar, lalu menghilang lagi.

Dan orang-orang yang menghadiri pertemuan ini kadang-kadang mengalami perubahan pikiran, seperti halnya orang-orang India yang diubah pikirannya sehingga mereka melihat perwujudan arwah, yang asalnya hanya dari angan-angan mereka sendiri. Apakah "Spiritisme" itu mengandung kebenaran atau tidak adalah soal lain. Adapun yang kami persoalkan ialah bahwa NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam telah memberi gambaran yang benar tentang ilmu sihir (magi) yang dilakukan olehDa jja l, yang diramalkan oleh beliau dengan kata-kata yang terang, lima belas abad yang lampau.

22. KEKUATAN YAHUDI DI BELAKANG DAJJAL.

 Ramalan NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam tentangDa jja l adalah bukti yang mengagumkan tentang hebatnya ru'yah beliau mengenai peristiwa yang akan terjadi di kemudian hari. Dalam Hadits diterangkan bahwa beliau menunjuk Gereja sebagai tempatDa jja l, dan Al-Qur'an juga memberi petunjuk tentang identitasDa jja l dengan kata-kata sbb.

"Dan agar ia memberi peringatan kepada orang-orang yang berkata bahwa Allah mempunyai Putera." (18:4). Adapun kebencian orang-orang Yahudi terhadap Nabi Isa, Al-Qur'an menguraikan begitu jelas, hingga Al-Qur'an menyebut-nyebut surat tulisan kaum Yahudi yang menodai kesucian Siti Maryam, Ibu Nabi Isa. Qur'an berfirman sbb:

"Dan ucapan mereka terhadap Maryam adalah fitnah yang besar" (4: 156). Sikap permusuhan kaum Yahudi terhadap Nabi Isa adalah yang paling besar yang pernah dilancarkan oleh suatu bangsa terhadap seseorang. Sifat permusuhan yang abadi ini diuraikan dalam Al-Qur'an sbb:

"Kami bangkitkan sikap permusuhan di antara mereka sampai Hari Kiyamat" (5:14). Kaum Yahudi mengalami bermacam-macam penindasan, baik di zaman Nabi Suci maupun sebelum beliau, dan penindasan ini berlangsung terus sampai lama sesudah beliau. Bahkan dapat dikata sampai munculDajjal, kaum Yahudi tetap mengalami penindasan oleh kaum Nasrani. Namun demikian Nabi Suci meramalkan sbb:

"Dajjal akan disertai oleh tujuh puluh ribu orang Yahudi." "Kebanyakan orang yang mengikuti Dajjal ialah kaum Yahudi."

28 "Dajjal musuh Allah, akan muncul dan akan disertai oleh balatentara yang terdiri dari kaum Yahudi." Hendaklah diingat bahwa tak ada Hadits satupun yang menerangkan bahwa Dajjal adalah orang Yahudi. Sebaliknya Hadits menerangkan bahwa Dajjal adalah identik dengan kaum Nasrani. Selain itu Al-Qur'an menerangkan bahwa kaum Nasrani selalu lebih unggul daripada kaum Yahudi: "Dan aku akan membuat orang-orang yang mengikuti engkau (Nabi Isa) melebihi orang-orang kafir, sampai Hari Kiyamat" (3:54). Namun kita dihadapkan dengan kenyataan yang paling aneh, yakni bahwa Pemerintahan Kristen sangat bergantung kepada bantuan kaum Yahudi. Para Menteri dari pemerintahan Negara Kristen yang besar-besar, mengerjakan begitu saja apa yang diminta oleh orang-orang Yahudi. Adapun sebabnya tidak sukar dicari. Kaum Yahudi mempunyai banyak uang untuk membantu Pemerintahan Kristen. Bahkan Pemerintah Inggris yang begitu jayapun membantu kepentingan Yahudi untuk menghancurkan kaum Muslimin di Palestina.

Kaum Muslimin di Palestina dibikin melarat, hingga ladang-ladangnya terpaksa dijual kepada orang-orang Yahudi yang berdiam di sana dalam jumlah besar. Perkataan "tujuh puluh ribu orang Yahudi" dalam hadits ini mengandung arti jumlah yang besar. Sebagaimana kita maklum, bahasa Arab "tujuh" atau "tujuh puluh" itu digunakan untuk menunjukkan jumlah yang besar. Jadi, tujuh puluh ribu orang Yahudi ini artinya banyak sekali kaum Yahudi yang mau bekerja-sama denganDa jja l. Jika penduduk dunia tak tahu bagaimana kaum Yahudi secara diam-diam membantu Pemerintah Inggris dan Pemerintah Barat lainnya, atau bagaimana Pemerintah Inggris membantu kaum Yahudi, maka tindakan Pemerintah Inggris memindahkan bangsa Yahudi ke Palestina sudah cukup sebagai bukti benarnya ramalan NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam tentang adanya persekutuan rahasia ini.Kesengsaraan rakyat Palestine

Namun demikian, gabungan kekuatan antara kaum Yahudi dan kaum Kristen Eropa tak sekali-kali menggentarkan kaum Muslimin, asalkan kaum Muslimin menyadari sepenuhnya bahwa NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam disamping meramalkan adanya kekuatan gabungan yang menakutkan ini, beliau tiga belas abad yang lampau juga meramalkan bahwa pada akhir zaman, Islam akan memperoleh kemenangan di atas sekalian agama di dunia.

23. PENGARUH DAJJAL TERHADAP WANITA.

Dalam Hadits diterangkan bahwaDa jja l tidaklah kecil pengaruhnya terhadap kaum wanita. Kenyataan menunjukkan bahwa walaupun manusia mempunyai kesanggupan untuk berbuat baik, namun pelaksanaannya harus disertai dengan usaha keras seakan-akan harus mendaki puncak gunung. Tetapi tidak demikianlah halnya perbuatan buruk. Tanpa susah payah sedikitpun, manusia selalu siap dan tak segan- segan melakukan perbuatan yang merusak moral dan perbuatan biadab.

Celakanya pada dewasa ini Eropalah yang membuka pintu segala macam godaan berupa pergaulan bebas yang melebihi batas antara pria dan wanita. Adegan-adegan yang membangkitkan nafsu birahi, baik yang dipentaskan dalam panggung maupun di layar putih, menyebabkan tempat-tempat yang menggiurkan itu banyak dikunjungi orang, terutama para pemuda. Gambar-gambar cabul, tarian telanjang, pakaian wanita setengah tetanjang, semua kejahatan yang ditimbulkan oleh hidup berfoya-foya ini menyebabkan jiwa manusia cepat menjadi rusak. Rusak badannya, demikian pula rusak moralnya.


Meluncur ke bawah adalah lebih mudah daripada naik ke atas. Kejadian- kejadian tersebut buruk sekali pengaruhnya terhadap karakter bangsa kita sendiri. Perbuatan orang-orang Eropa yang tak pantas itu, makin lama makin dianggap tak menjijikkan lagi oleh bangsa kita. Pelacuran dan segala pendahuluannya tak memuakkan perasaan kita lagi. Perbuatan mesum ini, yang cepat sekali menjalarnya di kalangan kaum pria, kini mulai menjalar di kalangan kaum wanita.

Tepat sekali sabda NabiSa lla lla h u 'Ala ih i wa Sa lla m sbb: "Orang terakhir yang akan datang kepada Dajjal adalah kaum wanita." Memang sifat pemalu kaum wanita dapat lama bertahan menghadapi godaan Dajjal. Akan tetapi sekarang mereka sudah jatuh menjadi korban godaan Dajjal,dan sekalipun di negeri kita belum begitu memuncak seperti di Eropa, namun sekarang banyak wanita Timur yang mengucapkan selamat tinggal kepada kesopanan Islam dan berganti menggunakan kesopanan setengah-telanjang ala barat. Mereka bukan saja mengunjungi tempat-tempat hiburan, melainkan mereka sudah mulai ikut-ikutan berdansa.

Apabila pengaruhDa jja l sudah tak terkendalikan lagi dan kebudayaan Islam sudah diganti dengan kebudayaan Barat, pasti akan tiba saatnya bahwa di negara kita seperti halnya di negara Eropa, pelacuran dan segala pendahuluannya, bukan lagi hal yang memuakkan batin kita. Memang benar bahwa agama Islam tak menyuruh kaum wanitanya supaya menyendiri di kamar, dan memakai selubung seperti wanita di India atau di tanah Arab.


Aksi obscene semasa perlawanan bolasepak Terengganu vs Kelantan- kenapa sampai jadi begini?

Sebaliknya Islam merigizinkan kaum wanita keluar untuk bekerja, berdagang, mendatangi suatu keperluan, memenuhi tugas sosial, ekonomi dan keperluan lainnya. Wanita dapat bekerja sebagai buruh, sebagai pedagang, dan sebagai prajurit. Akan tetapi dengan segala kebebasan bergerak, Islam tak mengizinkan pergaulan bebas antara pria dan wanita, demikian pula tak mengizinkan memakai pakaian yang tak sopan jika berkumpul bersama kaum pria dalam suatu keperluan. Kaum wanita dilarang mempertontonkan kemolekan tubuhnya yang dapat menggiurkan kaum pria. Cara-cara memperlihatkan kemolekan dan pergaulan-bebas inilah ciri-ciri khas Dajjal dalam pergaulan, yang buruk sekali pengaruhnya terhadap wanita Islam yang bermartabat tinggi.

24. DAJJAL DAN ANAK YANG TIDAK SAH.

Hubungan bebas yang tidak sah dan melebihi batas antara pria dan wanita, menyebabkan kejalangan, dan menyebabkan bertambahnya anak-anak yang tidak sah (anak-anak zina), dan ini adalah ciri khas kota-kota besar di Eropa dan Amerika. Dalam ru'yah Nabi Suci melihat hubungan sex yang tidak sah yang membuntuti materialisme:30 "Awas! Sebagian besar kawan dan pengikut Dajjal adalah kaum Yahudi dan anak-anak yang tidak sah." Sejumlah besar anak-anak zina ini dilindungi oleh undang-undang yang mengesahkan anak-anak itu. Misalnya, seorang wanita mengandung karena hubungan yang tidak sah, akan tetapi sebelum bayi lahir, mereka melangsungkan pemikahan, maka bayi itu dianggap sah. Sampai-sampai undang-undang itu begitu lunak, hingga apabila pria dan wanita yang berbuat mesum melangsungkan perkawinan di sembarang waktu, maka anak-anak yang dilahirkan sebelum perkawinan, semuanya dianggap sah.

Akan tetapi kendati undang-undang itu lunak sekali, namun di kota-kota Eropa (dan Amerika), masih terdapat banyak anak-anak yang tidak sah, sekalipun ditinjau dari undang-undang yang lunak ini. Bahkan anak-anak yang lahir dalam keadaan perang, diberi julukan sebagai "anak pahlawan". Jika orang mau meninjau betapa merajalela pergaulan bebas antara pria dan wanita di Eropa dan Amerika, orang dapat meramalkan bahwa tak lama lagi penduduk daerah ini akan berpaling dari jalan benar dan kembali kepada kehidupan biadab bagaikan binatang, sepanjang mengenai hubungan sex antara pria dan wanita.

25. PRIA SEPERTI WANITA DAN WANITA SEPERTI PRIA.

Tanda-tandaDa j ja l lain lagi yang diuraikan dalam Hadits ialah bahwa wanita akan seperti pria, dan pria akan seperti wanita. Seperempat abad yang lalu, hal ini masih sukar dimengerti. Akan tetapi sekarang ramalan ini terjadi sungguh-sungguh, yakni bahwa wanita memakai cara-cara kaum pria, misalnya memotong rambut, memakai celana dan sebagainya, sedangkan kaum pria memakai cara-cara kaum wanita, misalnya berambut gondrong, memakai bedak, kalung, gelang dan sebagainya. Parobahan dalam hal kelakuan dan kebiasaan ini begitu jauh, hingga kadang-kadang sukar dibedakan antara wanita dan pria.

Sabda NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam: "Wanita akan nampak seperti pria dan pria akan nampak seperti wanita, ini terjadi sungguh-sungguh.

 26. PENYEMBUHAN AJAIB

Akan tetapi disamping meramalkan keburukan, Nabi SAW meramalkan pula kebaikan Dajjal. Di satu fihak, dalam Al-Qur'an terdapat ayat yang menerangkan bahwa bangsa-bangsa Dajjal memperoleh kemajuan besar di lapangan usaha dan lapangan industri (18:104), dan membuat muka bumi nampak indah (18:7); dan di lain fihak, ada sebuah Hadits yang menerangkan bahwa bangsa Dajjal akan menyembuhkan penyakit secara ajaib :

"Ia (Dajjal) akan menyembuhkan orang buta, orang sakit lepra, dan menghidupkan orang mati." (Kanzul-'Ummal, jilid VII Halaman. 2080) Di sini yang dimaksud "menghidupkan orang mati" ialah menyembuhkan penyakit yang tak dapat disembuhkan, seakan-akanDa j ja l dapat menghidupkan orang

31 mati. Sungguh benar bahwa dalam soal pengobatan, bangsa Da jja l memperlihatkan keluarbiasaannya, dan ini adalah hasil yang patut dipuji. Akan tetapi menurut Hadits, hal ini termasuk salah satu fitnahDa jja l, seperti halnya kecepatan dan kendaraanDa j ja l, di darat, di laut dan udara. Karena dengan kemajuan yang luar biasa ini, bangsaDa j ja l berpikir bahwa mereka lebih unggul dari bangsa-bangsa lain di dunia; pengakuan mereka memiliki kekuatan yang luar biasa ini, hampir tak ada bedanya dengan pengakuan sebagai Tuhan. Selain itu, kemajuan-kemajuan mereka di lapangan kebendaan, menyesatkan manusia dari segi kehidupan rohani.

27. BISIKAN JAHAT DAJJAL

Dari uraian tersebut, terang sekali bahwaDa jja l tak akan menyesatkan orang dengan paksa, melainkan dengan membujuk mereka agar mereka terpikat oleh gemerlapnya barang-barang duniawi dan kesenangan yang melimpah-limpah, demikian pula dengan mempengaruhi orang melalui hasil pengolahan kekayaan alam dan ilmu pengetahuan yang luar biasa. Akan tetapi dalam Hadits, NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam menjelaskari hal ini sbb:

"Barang siapa mendengar perihal Dajjal, hendaklah menyingkir dari padanya. Demi Allah, orang akan datang kepadanya, dan mengira bahwa ia adalah mukmin, namun ia mengikuti dia (Dajjal) karena keragu-raguan yang ditimbulkan oleh dia (Dajjal) dalam batinnya." (Kanzul- 'Ummal, jilid VII, halaman 2057).

Jika orang suka menyelidiki persoalan ini, maka terang sekali bahwa tipu muslihat yang digunakan oleh bangsa-bangsa Barat tak ada taranya dalam sejarah dunia. Dengan cara-cara yang halus, mereka meniupkan bisikan jahat ke dalam batin manusia, sehingga pikiran menjadi goncang karenanya.


Seorang mubaligh Kristian dan MP Serdang sedang memberikan "pendidikan" dan menyahsensitifkan masyarakat Islam terhadap bahaya Kristian di dalam ruang utama masjid yang jelas bersalahan dengan Islam -Kitab Imam Syafie-siapa dibelakang mereka?

Ambillah misalnya masalah pendidikan. Pendidikan adalah suatu proses yang dapat membikin jiwa manusia lurus atau tak lurus. Akan tetapi bangsa-bangsa Barat mengarahkan jalannya pendidikan begitu halus, hingga mereka dapat membuat jiwa para pelajar tak menta'ati agama dan kebudayaan mereka sendiri, sekalipun alasan yang digunakan untuk tujuan itu bertentangan dengan agama Nasrani.


Gerakan Kaballah sedang meresapi sekolah di Britain

Mereka (bangsa Barat), dapat membawa proses ini begitu rupa, hingga kepercayaan akan adanya Allah, mereka usahakan sekuat-kuatnya sampai timbul keragu-raguan dalam batin para pelajar tentang adanya Allah. Mereka sendiri percaya akan adanya wahyu, Nabi, Hari Kiyamat, namun mereka berusaha sekeras-kerasnya agar jiwa para pelajar tidak percaya kepada itu semua.

Kadang-kadang mereka memberi pujian kepada seseorang atau suatu faham, sekedar untuk memberi kesan seakan-akan orang atau penulis faham itu orang yang jujur; akan tetapi disamping itu, mereka secara halus membuat sindiran dengan maksud agar para pelajar tak menghargai faham atau orang itu. Singkatnya, apa yang kami uraikan di atas mengenai tabiat mereka, kami dapat menarik kesimpulan bahwaDa jja l menyesatkan orang dari jalan benar dengan bisikan jahat, dan inilah ciri khas bangsa-- bangsa Eropa sekarang ini.

28. MUNCULNYA DAJJAL DAN MERAJALELANYA DI DUNIA.

Sebagaimana diterangkan dalam Hadits,Da jja l akan menjelajahi seluruh dunia: "Tak ada satu tempat pun di dunia yang tidak diinjak dan dilalui oleh Dajjal". Hadits lain menerangkan bahwa Dajjal mengucapkan kata-kata sbb: "Tak ada satu tempat tinggalpun yang tak aku masuki." Ini bukan saja menunjukkan penglihatan NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam yang luar biasa, melainkan pula menunjukkan bahwaDa jja l bukanlah nama orang, melainkan suatu bangsa atau segolongan bangsa, yang anggotanya tersebar di tiap-tiap tempat di dunia. Karena jikaDa jja l itu orang satu, niscaya ia tidak dapat melaksanakan segala sesuatu yang diramalkan oleh NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam, sekalipun ia dapat bergerak secepat kilat. Tidak mungkin orang satu dapat membawa sorga dan neraka ke seluruh dunia, lalu membuat pengumuman di mana-mana dan memberi ganjaran kepada orang yang menerimanya, dan memberi siksaan kepada orang yang menolaknya, dan tak satu tempat tinggal pun yang tak dikunjunginya.

Semua pekerjaan ini tak mungkin dilakukan oleh satu orang. Bukan mengenai masalah kecepatan saja, melainkan menyangkut pula beberapa masalah, misalnya dengan cara bagaimana supaya orang-orang mau mengikuti dia dan bagaimana cara memberikan ganjaran dan siksaan. Padahal semua ini harus ia lakukan di tiap-tiap kota dan desa; dan betapapun singkatnya waktu yang ia butuhkan untuk manjalankan penyiaran dan segala tetek-bengek, namun pekerjaan dan perjalanan dari tempat satu ke tempat lain pasti memakan waktu.

Seandainya di tiap-tiap tempat hanya diperlukan satu jam saja, maka untuk mengelilingi 700.000 desa di India saja, ia memerlukan waktu seratus tahun. Dengan demikian ia memerlukan waktu beribu-ribu tahun untuk dapat mengelilingi segala tempat di dunia. Akan tetapi jika semua pekerjaan itu dilakukan oleh suatu bangsa, maka pelaksanaan itu semua bukan saja masuk akal dan dapat dipikul oleh tenaga manusia, melainkan pula fakta-faktanya sudah kami saksikan dengan mata kepala sendiri; dan ini sekaligus menunjukkan tajamnya penglihatan rohani Nabi Muhammad

Sallallahu 'Alaihi wa Sallam. Di satu fihak, kami melihat cepatnya gerakan bangsa-bangsa Eropa; jangankan empat puluh hari, beberapa hari saja sudah cukup bagi mereka untuk mengelilingi dunia. Di lain fihak kami menyaksikan mereka mendatangi dan menguasai tiap-tiap tempat di dunia. Jika pada suatu saat, orang amat terkesan oleh gunung-gunung roti yang dibawa oleh mereka, pada saat yang lain, orang amat tercengang menyaksikan kehidupan yang serba mewah.

Jika pada suatu saat orang melihat bagaimana mereka mengolah kekayaan alam, pada saat yang lain, orang melihat kejanggalan sistem pendidikan mereka yang menyebabkan bejatnya moral dan sikap acuh-tak-acuh terhadap agama sendiri. Jika di satu tempat mereka mendapat simpati karena baiknya pelayanan rumah sakit mereka, di lain tempat mereka menjalankan ilmu kebatinan.

33 Singkatnya, jika semua pekerjaan itu dilakukan oleh suatu bangsa atau segolongan bangsa, segala sesuatunya menjadi terang dan masuk akal. Akan tetapi jika semua pekerjaan itu dilakukan oleh satu orang, segala sesuatunya akan membingungkan. Misalnya, ramalan bahwaDa jja l akan mengelilingi dan menguasai seluruh dunia. Jika ramalan ini diterapkan kepada satu orang, niscaya orang ini memerlukan bantuan berjuta-juta orang, untuk dapat menguasai sekalian bangsa di dunia. Akhirnya, yang memegang kekuasaan bukanlah satu orang, melainkan sejumlah besar manusia.

Bagaimanapun juga, ramalan bahwaDa jja l akan mendatangi tiap-tiap tempat dan menguasai seluruh dunia, sekarang sudah terpenuhi, dan kita menyaksikan itu dengan mata kepala sendiri, berupa penjajahan bangsa-bangsa Eropa dan merajalelanya di seluruh dunia. Sampai kapankah kita dapat menutup mata dan menunggu-nunggu

datangnyaDa j ja l yang tidak akan timbul kecuali dalam khayalan saja, jika kita tidak mau mengakui kenyataan pahit yang kita hadapi sekarang ini? Pengertian bahwa seorang Dajjal akan berada di tiap-tiap tempat di dunia dan menaklukkan dunia seorang diri, tak mungkin dapat dibayangkan oleh pikiran manusia, lebih-lebih oleh manusia zaman dahulu yaitu pada zaman NabiSallallahu 'Alaihi wa

Sallam. Akan tetapi jika orang mau menggunakan pikiran yang sehat, orang pasti akan tahu bahwa pada dewasa ini tak ada satu tempat pun di dunia yangDajjal tak menempati tempat itu. Tak ada satu tempat pun, baik di hutan maupun di padang pasir, di kepulauan besar maupun di kepulauan kecil, di lembah maupun di gunung yang tak dimasuki oleh Dajjal. Orang yang amat bodoh tak dapat membayangkan bagaimana keadaan yang sebenarnya, tetapi kita melihat hal itu benar-benar terjadi di hadapan mata kita sendiri. Barang siapa mau melihat kejadian ini secara serius, orang pasti akan menundukkan kepala dengan penuh hormat dan kagum kepada NabiSallallahu 'Alaihi wa Sallam atas tajamnya penglihatan rohani beliau.

Yakjud dan Makjud

Posted: 13 Jun 2011 06:24 AM PDT

Saya ambil artikel ini dari Yakjud dan Makjud e book di Dajjal-Dan-Ya-Juj-Wa-Ma-Juj

1. ARTI DAJJAL DAN YA'JUJ WA-MA'JUJ

Dajjal disebutkan berulang-ulang dalam Hadits, sedangkan Ya'juj wa-Ma'juj bukan saja disebutkan dalam Hadits, melainkan pula dalam Al-Qur'an. Dan kemunculannya yang kedua kalinya ini dihubungkan dengan turunnya Al-Masih. KataDa j ja l berasal dari katada ja la, artinya, menutupi (sesuatu). Kamus Lisanul- 'Arab mengemukakan beberapa pendapat mengapa disebut Dajjal. Menurut suatu pendapat, ia disebut Dajjal karena ia adalah pembohong yang menutupi kebenaran dengan kepalsuan. Pendapat lainnya mengatakan, karena ia menutupi bumi dengan bilangannya yang besar. Pendapat ketiga mengatakan, karena ia menutupi manusia dengan kekafiran. Keempat, karena ia tersebar dan menutupi seluruh muka bumi.


Pendapat lain mengatakan, bahwaDa jja l itu bangsa yang menyebarkan barang dagangannya ke seluruh dunia, artinya, menutupi dunia dengan barang dagangannya. Ada juga pendapat yang mengatakan, bahwa ia dijulukiDa jja l karena mengatakan hal- hal yang bertentangan dengan hatinya, artinya, ia menutupi maksud yang sebenarnya dengan kata-kata palsu.

KataYa'juj dan Ma'juj berasal dari kataa jja ataua jij dalamwazan Yaf'ul; kataa ji j artinyanyala api. Tetapi kataa jja berarti pulaas ra'a, maknanya berjalan cepat. Itulah makna yang tertera dalam kamus Lisanul-'Arab.Ya'juj wa-Ma'juj dapat pula diibaratkan sebagai api menyala dan air bergelombang, karena hebatnya gerakan.

2. DAJJAL DAN YA'JUJ WA-MA'JUJ MENURUT AL-QUR'AN

Kata Da jja l tak tertera dalam Al-Qur'an, tetapi dalam Hadits sahih diterangkan, bahwa sepuluh ayat pertama dan sepuluh ayat terakhir dari surat al-Kahfi melindungi orang dari fitnahnyaDa jj a l, jadi menurut Hadits ini, Al-Quran memberi isyarat siapakah Dajjal itu. Mengenai hal ini diterangkan dalam Kitab Hadits yang amat sahih sebagai berikut: "Barang siapa hapal sepuluh ayat pertama Surat Al-Kahfi, ia akan selamat dari (fitnahnya) Dajjal." "Barang siapa membaca sepuluh ayat terakhir dari surat Al-Kahfi, ia akan selamat dari (fitnahnya) Dajjal." Boleh jadi, dalam menyebut sepuluh ayat pertama dan sepuluh ayat terakhir, itu yang dituju ialah seluruh surat Al-Kahfi yang melukiskan ancaman Nasrani yang beraspek dua, yang satu bersifat keagamaan, dan yang lain bersifat keduniaan. Bacalah sepuluh ayat pertama dan sepuluh ayat terakhir surat Al-Kahfi, anda akan melihat seterang-terangnya bahwa yang dibicarakan dalam dua tempat itu adalah ummat Nasrani.

4 Mula-mula diuraikan aspek keagamaan, yang dalam waktu itu Nabi Muhammad Sallallahu 'Alahi wa Sallam dikatakan sebagai orang yang memberi peringatan umum kepada sekalian manusia (ayat 2), lalu dikatakan sebagai orang yang memberi peringatan khusus kepada ummat Nasrani (ayat 4), yaitu ummat yang berkata bahwa AllahAzza wa J a lla memungut Anak laki-laki. Demikianlah bunyinya:

"Segala puji kepunyaan Allah Yang menurunkan Kitab kepada hamba-Nya ..., ... agar ia memberi peringatan tentang siksaan yang dahsyat dari Dia… dan ia memperingatkan orang-orang yang berkata bahwa Allah memungut anak laki-laki." (18:1-4).

Terang sekali bahwa yang dituju oleh ayat tersebut ialah ummat Nasrani, yang ajaran pokok agamanya ialah Tuhan mempunyai Anak laki-laki. Dalam sepuluh ayat terakhir surat Al-Kahfi diuraikan seterang-terangnya, bahwa ummat Nasrani mencapai hasil gemilang di lapangan duniawi. Demikianlah bunyinya :

"Apakah orang-orang kafir mengira bahwa mereka dapat mengambil hamba-Ku sebagai pelindung selain Aku?… Katakan Apakah Kami beritahukan kepada kamu orang-orang yang paling rugi perbuatannya? (Yaitu) orang yang tersesat jalannya dalam kehidupan dunia, dan mereka mengira bahwa mereka adalah orang yang mempunyai keahlian dalam membuat barang-barang." (18: 102-104).

Ini adalah gambaran tentang bangsa-bangsa Barat yang diramalkan dengan kata- kata yang jelas. Membuat barang adalah keahlian dan kebanggaan ummat Nasrani, dan ciri-khas inilah yang dituju oleh ayat tersebut. Mereka berlomba-lomba membuat barang-barang, dan mereka begitu sibuk dalam urusan ini, sehingga penglihatan mereka akan nilai-nilai kehidupan yang tinggi, menjadi kabur sama sekali. Membuat barang-- barang, sekali lagi membuat barang-barang, adalah satu-satunya tujuan hidup mereka di dunia. Jadi, sepuluh ayat pertama dan sepuluh ayat terakhir surat Al-Kahfi menerangkan dengan jelas bahayanya ajaran Kristen tentang Putra Allah, dan tentang kegiatan bangsa-bangsa Kristen di lapangan kebendaan, dan inilah yang dimaksud dengan fitnahnyaDa j ja l.

Ya'juj wa-Ma'juj diuraikan dua kali dalam Al-Quran. Yang pertama diuraikan dalam surat al-Kahfi, sehubungan dengan uraian tentang gambaranDa j ja l. Menjelang berakhimya surat al-Kahfi, diuraikan tentang perjalanan Raja Dhul-Qarnain* ke berbagai jurusan untuk memperkuat tapal-batas kerajaannya.

Ternyata bahwa menurut sejarah, raja ini ialah raja Persi yang bernama Darius I. Diterangkan dalam surat tersebut, bahwa perjalanan beliau yang pertama, berakhir di laut Hitam. "Sampai tatkala ia mencapai ujung yang paling Barat, ia menjumpai matahari terbenam dalam sumber yang berlumpur hitam." (18:86). Ternyata bahwa yang dimaksud sumber yang berlumpur hitam ialah Laut Hitam.

Selanjutnya diuraikan dalam surat tersebut, kisah perjalanan beliau ke Timur "Sampai tatkala ia mencapai tempat terbitnya matahari, ia menjumpai matahari terbit di atas kaum yang tak Kami beri perlindungan dari (matahari) itu" (18:90). Selanjutnya diuraikan tentang perjalanan beliau ke Utara. "Sampai tatkala ia mencapai (suatu tempat) diantara dua bukit" (18:93).

Yang dimaksud dua bukit ialah pegunungan Armenia dan Azarbaijan. Dalam perjalanan ke Utara ini, raja Dhul-Qarnain berjumpa dengan suatu kaum yang berlainan 5 bahasanya, artinya, mereka tak mengerti bahasa Persi. Kaum ini mengajukan permohonan kepada raja Dhul-Oarnain sbb: "Wahai Dhul-Qarnain! Sesungguhnya Ya'juj wa-Ma'juj itu membuat kerusakan di bumi. Bolehkah kami membayar upeti kepada engkau, dengan syarat sukalah engkau membangun sebuah rintangan antara kami dan mereka" (18:94).

Selanjutnya Al-Qur'an menerangkan, bahwa raja Dhul-Qarnain benar-benar membangun sebuah tembok** dan sehubungan dengan itu, Al-Qur'an menyebut- nyebut besi dan tembaga sebagai bahan untuk membangun pintu gerbang:

"Berilah aku tumpukan besi, sampai tatkala (besi) itu memenuhi ruangan di antara dua bukit, ia berkata: 'Bawalah kemari cairan tembaga yang akan kutuangkan di atasnya' (18:96). Dalam ayat 97 diterangkan, bahwa tatkala tembok itu selesai, mereka (Ya'juj wa-Ma'juj) tak dapat menaiki itu, dan tak dapat pula melobangi itu. Dalam ayat 98, raja Dhul-Qarnain menerangkan, bahwa bagaimanapun kuatnya, tembok ini hanya akan berfaedah sampai jangka waktu tertentu, dan akhirnya tembok ini akan runtuh. Lalu kita akan dihadapkan kepada peristiwa yang lain. "Dan pada hari itu, Kami akan membiarkan sebagian mereka (Ya'juj wa-Ma'juj) bertempur melawan sebagian yang lain" (18:99).

*[Kata Dhul-Qarnain makna aslinya "mempunyai dua tanduk", tetapi dapat berarti pula"orang yang memerintah dua generasi", atau, "orang yang memerintah dua kerajaan. Makna terakhir ini diberikan oleh musafir besar Ibnu Jarir. Dalam kitab perjanjian lama, Kitab Nabi Daniel, terdapat uraian tentang impian nabi Daniel, dimana ia melihat seekor domba bertanduk dua. Impian itu ditafsirkan dalam al-Kitab dengan kata-kata sebagai berikut: "Adapun domba jantan, yang telah kau lihat dengan tanduk dua pucuk, yaitu raja Media dan Persi, (Daniel 8:20). Diantara raja Media dan Persi, yang paling cocok dengan gambaran Al-Quran, ialah raja Darius I (521-485 sebelum Kristus).

3. DAJJAL ADALAH IDENTIK (SAMA) DENGAN YA'JUJ WA-MA'JUJ

Setelah Al-Qur'an menerangkan pertempuran satu sama lain antaraY a 'juj wa-Ma'juj, ayat 102 menerangkan persoalan Dajjal. "Apakah orang-orang kafir mengira bahwa mereka dapat mengambil hamba-hamba-Ku sebagai pelindung di luar Aku?" (18:102). Ini menunjukkan bahwa Al-Qur'an mempersamakan Dajjal denganYa'juj wa- Ma'juj. Mereka diberi nama yang berlainan karena mempunyai dua fungsi yang berlainan. Adapun mengenai identitasYa'juj wa-Ma'juj para mufassir tak sama pendapatnya. Ibnu Katsir berkata, bahwaYa'juj wa-Ma'juj adalah keturunan Adam, dan pendapat ini dikuatkan oleh Hadits Bukhari dan Muslim. Menurut kitab Ruhul-Ma'ani,Ya'juj wa


Ma'juj adalah dua kabilah keturunan Yafits bin Nuh, yang bangsa Turki adalah sebagian dari mereka; mereka disebut Turki, karena merekat uriku (ditinggalkan) di sebelah sananya tembok. Selain itu, menurut uraian Al-Qur'an, terang sekali bahwa mereka adalah sebangsa manusia, yang untuk menghalang-halangi serbuan mereka, terpaksa dibangun sebuah tembok.

Adapun yang kedua,Ya'juj wa-Ma'juj diuraikan dalam Al-Qur'an sbb: "Sampai tatkalaYa'juj wa-Ma'juj dilepas, mereka akan mengalir dari tiap-tiap tempat tinggi" (20:96). Ternyata bahwa yang dimaksud dengan kalimat "mengalir dari tiap-tiap tempat yang tinggi" ialah bahwa mereka akan menguasai seluruh dunia. Menilik cara Al-Qur'an menerangkanYa'juj wa-Ma'juj dalam dua tempat tersebut, terang sekali bahwa akan tiba saatnya Ya'juj wa-Ma'juj mengalahkan sekalian bangsa di dunia. Dan terang pula bahwa pada waktu Al-Qur'an diturunkan,Y a 'juj wa - Ma 'juj sudah ada, tetapi gerak-gerik mereka masih tetap terkekang sampai saat tertentu, yang sesudah itu, mereka akan terlepas untuk menguasai seluruh dunia.

4. MENGAPA AL-QUR'AN TAK MENYEBUT-NYEBUT DAJJAL

Mungkin orang akan bertanya, jika sekiranyaD a jja l danYa'juj wa-Ma'juj adalah dua sebutan yang berlainan untuk menamakan satu bangsa, mengapa Al-Qur'an hanya menyebutkan namaYa'juj wa-Ma'juj saja, dan tak sekali-kali menyebutkan namaDa jja l? Sebabnya ialah bahwa kataDajjal, sebagaimana kami terangkan di atas, artinya "pembohong" atau "penipu", dan tak seorangpun suka disebut pembohong atau penipu, walaupun ia benar-benar seorang pembohong atau penipu yang ulung.

Sebaliknya, oleh karenaYa'juj wa-Ma'juj itu nama suatu bangsa, maka tak seorangpun akan merasa keberatan memakai nama itu. Bahkan sebenarnya, bangsa Inggris sendiri telah memasang patungYa'juj wa-Ma'juj di depan Guildhall di London. Inilah sebabnya mengapa Al-Qur'an hanya menggunakan nama Ya'juj wa-Ma'juj, dan tak menggunakan namaDaj jal yang artinya pembohong. Sebaliknya, kitab-kitab Hadits menggunakan kataDa j ja l, karena namaDa j ja l atau Anti-Christ, dan ramalan-ramalan yang berhubungan dengan ini, disebutkan dalam Kitab Suci yang sudah-sudah. Oleh karena itu, perlu sekali dijelaskan bagaimana terpenuhinya ramalan-ramalan itu.

Selain itu, kata Dajjal hanya menunjukkan satu aspek persoalan, yakni, kebohongan dan penipuan yang dilakukan oleh bangsa itu, baik mengenai urusan 7 agama, maupun mengenai urusan duniawi. Akan tetapi terlepas dari sifat-sifatnya yang buruk, ada pula segi kebaikannya. Dipandang dari segi duniawi, kesejahteraan materiil mereka harus dipandang sebagai segi kebaikan mereka. Itulah sebabnya mengapa dalam Hadits digambarkan, bahwa mataDa jja l yang hanya satu, yaitu mata duniawi; gemerlap bagaikan bintang. Al- Our'an juga menerangkan keahlian mereka dalam membuat barang-barang. Jadi julukan

Dajjal hanyalah sebagian dari gambaran bangsa itu. Dalam Al-Qur'an, bangsa-bangsa Kristen disebut "para penghuni Gua dan inskripsi" (18:9). Gambaran ini menggambarkan dua aspek sejarah agama Kristen. "Para penghuni Gua" merupakan gambaran yang tepat bagi kaum Kristen dalam permulaan sejarah mereka karena pada waktu itu ciri khas mereka yang paling menonjol ialah hidup dalam biara. Mereka meninggalkan sama sekali urusan duniawi untuk mengabdikan sepenuhnya dalam urusan agama. Dengan perkataan lain, mereka membuang dunia guna kepentingan agama.

Akan tetapi pada zaman akhir, mereka digambarkan sebagai "Bangsa Inskripsi (ar-raqimi)".Kat ara qmun artinya barang yang ditulis. Kata ini khusus digunakan bagi harga yang ditulis pada barang-barang dagangan, seperti pakaian dan sebagainya. Gambaran ini mengandung arti penyerapan mereka yang amat dalam, dalam urusan duniawi, fakta ini diuraikan dalam Al-Qur'an sbb: "Orang-orang yang usahanya menderita

rugi dalam kehidupan dunia ini" (18:104). Jadi, bangsa Kristen yang pada permulaan sejarah mereka membuang dunia untuk kepentingan agama, tetapi pada zaman akhir, mereka membuang agama untuk kepentingan dunia; oleh sebab itu, mereka dikatakan dalam Al-Qur'an sebagai"sa la h sa t u

pertanda Kami yang mengagumkan" (18:9). Sabda Al-Qur'an tersebut di atas adalah gambaran yang tepat tentang kecondongan mereka kepada kebendaan. Oleh karena dalam urusan duniawi, mereka lebih maju dari bangsa-bangsa lain, maka bangsa lain itu mengikuti mereka secara membuta-tuli, karena terpikat oleh keuntungan-keuntungan duniawi yang dijamin oleh mereka.

Jadi, bangsa-bangsa Kristen menyesatkan bangsa-bangsa lain di dunia, bukan saja dengan pengertian yang salah tentang Putra Allah dan Penebusan dosa, melainkan pula dengan cita-cita mengejar-ngejar kebendaan secara membuta-tuli, dengan mengabaikan sama sekali nilai-nilai hidup yang lebih tinggi. Oleh karena itu, dalam Hadits, mereka diberi nama Dajjal, atau penipu ulung.

5. YA'JUJ WA-MA'JUJ MENURUT KITAB BIBLE

Dalam kitab Bible, Ya'juj wa-Ma'juj diuraikan dengan kata-kata yang amat jelas, sehingga tak diragukan lagi siapa Ya'juj dan Ma'juj itu. Dalam Kitab Yehezkiel 38:1-4, diterangkan sbb: "Dan lagi datanglah firman Tuhan kepadaku, bunyinya: Hai anak Adam! Tujukkanlah mukamu kepada Juj dan tanah majuj, raja Rus, Masekh dan Tubal, dan bernubuatlah akan halnya. Katakanlah: Demikianlah firman Tuhan Hua. Bahwasanya Aku membalas kepadamu kelak, hai Juj, raja Rus, masekh dan Tubal. Dan kubawa akan dikau berkeliling dan kububuh kait pada rahangmu ... "8 Di sini Juj diuraikan seterang-terangnya, dan Juj di sini adalah sama dengan Ya'juj dalam Al-Qur'an. Dia dikatakan sebagai raja Rusia, Moscow dan Tubal. Adapun Majuj (Ma'juj), hanya dikatakan "tanah Ma'juj".

Tiga nama yang disebutkan dalam kitab Bible ialah: Rus atau Rusia, Masekh atau Moscow, dan Tubal atau Tobolsk. Rusia adalah nama negara, sedangkan Omask dan Tubal adalah nama dua sungai di sebelah Utara pegunungan Kaukasus. Pada sungai Omask terletak kota Moscow, dan pada sungai Tubal terletak kota Tobolsk; dua- duanya merupakan kota Rusia yang termasyur. Mengingat terangnya gambaran ini, maka tak diragukan lagi siapa Ya'juj itu.

Jadi terang sekali bahwa Juj ialah Russia, tempat kediaman bangsa Slavia. Adapun Ma'juj adalah negara itu juga. Jadi di satu fihak, Juj dikatakan sebagai raja Rusia, di lain fihak, ia digambarkan mendiami tanah Majuj. Rusia terletak di Eropa. Penduduk Eropa terdiri dari dua pokok suku-bangsa, yaitu Slavia dan Teutonia. Bangsa Teutonia meliputi bangsa Britis dan bangsa Jerman. Ini menunjukkan seterang- terangnya bahwa Juj adalah nama bangsa-bangsa Eropa Timur (Slavia), sedangkan Majuj adalah nama bangsa-bangsa Eropa Barat, yaitu bangsa Teutonia.

Dan terang pula bahwa dua bangsa ini mula-mula sekali mendiami tanah yang sama. Boleh jadi, Juj dan Majuj adalah nama atau julukan nenek-moyang dua bangsa ini. Hal ini dibuktikan adanya kenyataan bahwa patung Ya'juj dan ma'juj itu sejak zaman dahulu sudah berdiri di depan Guildhall di London yang termasyur. Jika dua nama itu tak ada hubungannya dengan nenek-moyang bangsa-bangsa ini, mengapa patung mereka itu dipasang di depan gedung Dewan Perwakilan Rakyat ?

Berdasarkan keterangan tersebut dalam kitab Bible ditambah dengan bukti sejarah yang dilengkapi dengan dua patung di London, sudah dapat dipastikan bahwa Ya'juj wa-Ma'juj bukanlah nama khayalan, melainkan nama dua suku bangsa yang mendiami Benua Eropa, dan yang seluruhnya menutupi dataran Eropa. Menilik tanda- tanda yang terang tentang identitas bangsa-bangsa itu, maka apa yang diuraikan dalam Al-Qur'an bahwa Ya'juj wa-Ma'juj akan mengalir dari tiap-tiap tempat tinggi, ini tak dapat diartikan lain selain bahwa bangsa-bangsa Eropa akan menguasai seluruh muka bumi.

Bahkan kalimat "kulli hadabin" yang artinya tiap-tiap tempat tinggi ini menunjukkan, bahwa mereka bukan saja unggul dalam bidang fisik, melainkan pula dalam bidang intelektual, sehingga bangsa-bangsa lain di dunia bukan saja diperbudak jasmaninya, melainkan pula rohaninya. Jadi, Al-Qur'an memberi gambaran yang nyata kepada kita tentang merajalelanya kekuasaan politik dan kebudayaan Eropa di seluruh dunia, dan runtuhnya ummat Islam pada akhir zaman; kenyataan ini memang aneh, tetapi ini membuktikan seterang-terangnya akan kebenaran Islam.

6. DAJJAL MENURUT Al-HADITS

Ada beberapa masalah penting yang harus diingat sehubungan dengan gambaran Dajjal yang termuat dalam Al-Hadits. Yang pertama ialah bahwa ramalan Nabi Muhammad Sallallahuu 'Alaihi wa Sallam tentang munculnyaDa jja l itu didasarkan atas kasyaf (vision). Sebuah Hadits sahih dari Nawas bin Sam'an mengenaiDa jja l, yang diriwayatkan oleh Imam Tirmidhi, terdapat kata-kata sbb:

9 "Seakan-akan ia (Dajjal) mirip dengan "Abdul-'Uzza". Kata seakan-akan ini terang sekali menunjukkan bahwa Nabi Muhammad Sallallahuu 'Alaihi wa Sallam menggambarkan keadaan yang beliau lihat dalam visiun (kasyaf); hal ini memberi keyakinan kepada kita bahwa ramalan beliau mengenaiDa jja l itu berasal dari kasyaf atau ru'yah. Tetapi pada waktu menceritakan ramalan-ramalan itu, biasanya tak diterangkan bahwa kenyataan itu dilihat dalam kasyaf atau ru'yah.

Apa-apa yang dilihat dalam ru'yah (kasyaf) itu biasanya harus ditafsirkan. Al- Qur'an sendiri menceritakan beberapa impian, yang artinya berlainan sekali dengan arti kalimatnya. Misalnya, dalam mimpi Nabi Yusuf melihat matahari, bulan dan sebelas bintang bersujud kepada beliau. Tetapi arti impian ini yang sesungguhnya ialah bahwa Allah akan menaikkan derajat dan kedudukan beliau.

Selanjutnya dalam mimpi Raja melihat tujuh ekor sapi kurus menelan tujuh ekor sapi gemuk. Adapun artinya ialah simpanan gandum selama tujuh tahun musim baik akan habis dimakan dalam tujuh tahun musim kering.

Dalam Hadits juga diriwayatkan impian Nabi Muhammad Sallallahuu 'Alaihi wa Sallam yang artinya berlainan sekali dengan kejadian yang dilihat dalam mimpi. Misalnya, dua gelang yang beliau lihat dalam mimpi, artinya, dua nabi palsu; tangan panjang artinya dermawan. Selain itu, pada umumnya orang mengakui bahwa ramalan- ramalan itu dibungkus dengan kalam ibarat.

Oleh karena itu, apa yang nomor satu harus diingat sehubungan dengan ramalan-ramalan tentangDa jja l, ialah bahwa ramalan itu penuh dengan kalam ibarat. Selanjutnya, karena ramalan itu tak berhubungan dengan Hukum Syari'at, maka akan mengalami dua macam kesukaran.

Pertama, orang-orang yang menceritakan ramalan itu kurang begitu hati-hati terhadap penyimpanan sabda yang diucapkan oleh Nabi Muhammad Sallallahuu 'Alaihi wa Sallam mengenai masalah ini, seperti hati-hati mereka terhadap penyimpanan sabda beliau mengenai Hukum Syari'at.

Kedua, oleh karena tak ada alat untuk mengetahui arti yang sebenarnya dari ramalan itu, sebelum ini menjadi kenyataan, maka tak jarang terjadi bahwa ucapan Nabi Muhammad Sallallahuu 'Alaihi wa Sallam itu keliru ditangkapnya, sehingga kesan yang keliru ini mengakibatkan adanya penambahan dan perubahan dalam Hadits itu.

7. MENURUT AL-QUR'AN DAN AL-HADITS, KEMENANGAN GEREJA ITU SAMA DENGAN FITNAHNYA DAJJAL

Sebagaimana kami terangkan di muka, Al-Qur'an tak menyebutkan namaDa jja l secara khusus. Tetapi dalam Hadits sahih diterangkan bahwa barang siapa membaca surat al-Kahfi, ia akan diselamatkan dari fitnahnyaDa jja l, padahal surat ini khusus membahas agama Nasrani dan ajarannya yang palsu. Terutama sekali sepuluh ayat pertama dan sepuluh ayat terakhir dari surat ini, khusus dibahas kepercayaan dan kegiatan bangsa-bangsa Kristen. Ini menunjukkan seterang-terangnya bahwa menurut Al-Qur'an, f'itnahnyaDa j ja l itu hanya sebutan lain saja bagi kemenangan agama Nasrani.

10 Dengan perkataan lain, apa yang digambarkan dalam Hadits sebagai fitnahnyaDa jja l itu tiada lain hanyalah kemenangan agama Nasrani. Dengan suara bulat semua kitab Hadits mengumumkan bahwa fitnahnyaDa jja l adalah fitnah yang paling besar, sampai-sampai kaum Muslimin diajarkan agar pada tiap-tiap shalat berdo'a kepada Allah untuk diselamatkan dari fitnahnyaDa jja l: "Ya Allah, aku mohon perlindungan Dikau dari fitnahnya Masih ad-Dajjal". Selanjutnya diterangkan pula dalam Hadits bahwa setiap Nabi memperingatkan ummatnya terhadap fitnahnya Dajjal. Dalam Hadits dinyatakan seterang-terangnya sbb:

"Tak ada fitnah yang lebih besar daripada fitnahnya Dajjal, sejak terciptanya Adam hingga Hari Kiamat". Semua kitab Hadits sama pendapatnya tentang hal ini, dan peringatan ini diulang berkali-kali dalam berbagai bentuk kalimat. Oleh karena itu timbullah pertanyaan, mengapa Al-Qur'an tak membicarakan peristiwa yang digambarkan dengan tegas oleh Nabi MuhammadSa lla llah uu 'Ala ih i wa Sa lla m sebagai fitnah yang paling besar?

Sebelum kami menjawab pertanyaan ini, baiklah kami periksa labih dahulu sifat dua macam fitnah yang kaum Muslimin diperingatkan akan terjadi pada akhir zaman. Pertama tentang fitnahnyaY a 'juj wa - Ma 'juj, ini diuraikan seterang-terangnya, baik dalam Al-Qur'an maupun dalam Hadits; akan tetapi Al-Qur-an tak menerangkan tentang

Dajjal, melainkan sebagai penggantinya, Al-Qur'an hanya menerangkan fitnah besar berupa ajaran Kristen tentang Ketuhanan nabi 'Isa. Dengan kata-kata yang tegas, Al- Qur'an mencela ajaran ini sebagai fitnah yang paling besar bagi manusia: "Langit hampir-hampir pecah dan bumi membelah dan gunung-gunung runtuh berkeping- keping, karena mereka mengakukan seorang putra kepada Tuhan Yang Maha-pemurah" (19:90-91) Selanjutnya Al-Qur'an menerangkan, bahwa ajaran semacam itu tak pernah diajarkan oleh nabi 'Isa. bahkan sebenarnya, ajaran itu bertentangan dengan apa yang diajarkan oleh nabi 'Isa.

"Tatkala Allah berfirman: Wahai 'Isa anak Maryam, apakah engkau berkata kepada manusia ambillah aku dan ibuku sebagai Tuhan selain Allah ? la ('Isa) berkata: Maha suci Engkau, tak pantas bagiku mengatakan sesuatu yang aku tak berhak mengatakan itu… Aku tak berkata kepada mereka selain apa yang Engkau perintahkan kepadaku, yakni mengabdilah kepada Allah, Tuhanku dan Tuhan kamu" (5:116-117).

Jadi menurut Al-Qur'an, ajaran tentang Ketuhanan nabi 'Isa tak diajarkan oleh beliau, melainkan diajarkan olehAnti-christ atau Dajjal. Walaupun Al-Qur'an tak menyebut-nyebut namaDa jja l, namun Al-Qur'an membicarakan ajaranDa jja l yang sesat berupa ajaran Kristen tentang Putra Allah. Jika kami memperhatikan Hadits yang bersangkutan, inipun membenarkan apa yang tersebut di atas. Dalam hubungan ini, hal yang mula-pertama menarik perhatian kami ialah, bahwa Hadits yang menerangkan turunnya al-Masih, hampir semuanya memikulkan satu tugas kepada beliau, yakni "mematahkan kayu palang" (yaksirus- saliba).

11 Jarang sekali Hadits yang menerangkan, bahwa beliau ditugaskan untuk membunuhDa jja l. Hal ini memang aneh jika diingat bahwa menurut Hadits, fitnahnya Dajjal itu fitnah yang paling besar di dunia. Fitnah ini hanya akan disingkirkan oleh tangan Masih-Mau'ud. Akan tetapi pada waktu membicarakan turunnya al-Masih, Hadits hanya menerangkan bahwa tugas beliau yang paling besar ialah mematahkan kayu palang; ini menunjukkan seterang-terangnya bahwa mematahkan kayu palang adalah sama artinya dengan membunuhDa jja l.

Sungguh mengesankan sekali bahwa manakala Hadits menerangkan fitnah zaman akhir, maka fitnah yang paling besar adalah fitnahnyaDa j ja l; tetapi manakala Hadits menerangkan obat yang dapat memberantas fitnah itu, maka hanya disebut patahnya kayu palang. Mengingat bahwa tugas utama Masih-Mau'ud ialah mematahkan kayu palang, maka teranglah bahwa fitnahnyaDa jja l dan merajalelanya agama Kristen adalah, dua sebutan belaka bagi satu idea yang sama.

8. MENGAPA DAJJAL DISEBUT AL-MASIH

 Sebenarnya jika orang mau berpikir sejenak saja, pasti akan menemukan kebenaran, mengapaDa j ja l disebut Masihid-Dajjal. MengapaDa j ja l disebut al-Masih? KarenaDa jja l selalu menunaikan tugasnya atas nama "al-Masih", yang julukan ini diberikan oleh Allah Azza wa Jalla kepada nabi 'Isa berdasarkan wahyu-Nya. Diberikannya julukan al-Masih kepadaDajjal menunjukkan, bahwaDajjalakan


menunaikan pekerjaan atas nama orang suci ini, dan inilah sebenarnya yang menyebabkan dia disebutDa jja l atau penipu, karena ia menggunakan nama "al-Masih", seorang Nabi dan hamba Allah yang tulus, tetapi ia berbuat sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ajaran beliau.

Al-Masih 'Isa mengajarkan bahwa Allah itu Esa, dan tak ada Tuhan selain Dia yang wajib disembah; tetapiDa jja l mengangkat nabi 'Isa itu sendiri sebagai Tuhan. Selanjutnya, al-Masih 'Isa mengajarkan bahwa semua Nabi adalah hamba Allah yang tulus, tetapi Dajjal mengutuk semua Nabi yang suci sebagai orang berdosa. Mengapa demikian ? Karena jika para Nabi Utusan Allah ini tak dikutuk sebagai orang berdosa, maka tak perlu timbul Putra Allah yang tak berdosa, untuk menebusi dosa sekalian manusia.

Selanjutnya, al-Masih 'Isa mengajarkan bahwa setiap orang akan mendapat ganjaran atau hukuman sesuai perbuatan yang ia lakukan, tetapi Dajjal yang berkedok al-Masih mengajarkan bahwa Putra Allah sudah cukup menebusi dosa ummat Kristen. Al-Masih 'Isa mengajarkan bahwa orang kaya tak dapat masuk dalam kerajaan Surga, tetapiDa jja l yang mengaku-ngaku al-Masih mengajarkan supaya manusia menumpuk- numpuk kekayaan. Singkatnya, kitab-kitab Hadits menggunakan julukan"Al-Ma sihid

Dajjal" hanyalah untuk menjelaskan, bahwa Dajjal adalah nama lain belaka bagi agama Kristen sekarang ini. Nama Al-Masih dan agama al-Masih hanyalah digunakan sebagai kedok untuk menutupi penipuan (dajala) yang ada di belakang itu. 9. HADITS TENTANG DAJJAL

12 Hadits tentangDa jja l adalah banyak sekali, dan diriwayatkan oleh sejumlah besar Sahabat Nabi, sehingga tak perlu dipersoalkan lagi tentang mutawatir-nya; walaupun masih perlu dipersoalkan tentang terpenuhinya ramalan itu secara terperinci. Hadits-hadits itu termuat dalam kitab-kitab Hadits yang amat sahih, bahkan yang termuat dalam kitab Bukhari dan Muslim tak sedikit jumlahnya.

Hadits tentang Dajjal yang termuat dalam Musnad Imam Ahmad bin Hambal berjumlah seratus, dan di antara yang meriwayatkan Hadits; terdapat sahabat kenamaan, seperti sayyidina Abubakar, 'Ali, Siti 'Aisyah, Sa'd bin Abi Waqqas; Abdullah bin Abbas, Abdullah bin 'Umar, Abdullah bin 'Amr, Abu Hurairah, Abu Said Khudri, Anas bin Malik, Jabir, Hisyam bin Amir, Samrah bin Jundab, Ubayya bin Ka'b, Safinah, Imran bin Husain, Nawas bin Sam'an, Ummu Syarik, Fatimah binti Qais, Ubadah bin Samit, Abu Ubaidah bin Al-Jarrah, Asma' binti Yazid, dan Mughirah bin Syu'bah.

Masih banyak Sahabat lagi yang meriwayatkan Hadits tentang Dajjal. Para Sahabat ini semua sependapat bahwa Nabi Muhammad Sallallahu 'Alaihi wa Sallam berulang-ulang menceritakanDa jja l, hingga tak perlu diragukan lagi tentang adanya kenyataan bahwa sumber yang mengalirkan ramalan itu adalah Nabi Muhammad

Sallallahu 'Alaihi wa Sallams e ndiri. 10. APAKAH DAJJAL ITU ORANG ATAUKAH BANGSA ? Memang benar bahwa kebanyakan Hadits menggambarkan seakan-akanDa jja l itu orang yang bermata satu, yang di dahinya terdapat tulisan Arab yang terdiri dari hurufkaf, fa' danra ' (atauka fa ra, artinyaka fir), dan yang membawa keledai, sungai dan api. Tetapi jika Hadits-hadits itu kita cocokkan dengan uraian Al-Qur'an, maka akan nampak dengan jelas, bahwaDa jja l bukanlah nama orang, melainkan suatu bangsa, atau lebih tepat lagi, segolongan bangsa.

Dengan tegas Al-Qur'an mempersamakanDa jja l dengan bangsa-bangsa Kristen, dan lagi, Al-Qur'an menyatakan bahwaDa j ja l dan Ya'juj wa-Ma'juj bukanlah dua jenis makhluk yang berlainan, karena fitnah yang ditimbulkan oleh mereka itu disebutkan bersama-sama.

Kami juga mempunyai bukti dari kitab Bible yang menerangkan, bahwaY a 'juj wa-Ma'juj adalah bangsa-bangsa Eropa. Dengan demikian teranglah bahwa Dajjalj uga berarti bangsa. Sebagaimana telah kami terangkan di muka, fitnahDa jja l itu bersumber pada menangnya agama Kristen. Ada sebuah Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang membuktikan bahwaDa jja l itu bukan orang melainkan bangsa, sebagaimana Roma dan Persi yang diuraikan dalam Hadits itu bukanlah tempat melainkan bangsa. Hadits itu berbunyi sbb:

"Rasulullah Sallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda: Kamu akan bertempur dengan Jazirah Arab, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu, lalu kamu akan bertempur dengan Persi, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu; lalu kamu akan bertampur dengan Roma, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu; lalu kamu akan bertempur dengan Dajjal, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu".


13 Di sini pertempuran denganDa jja l diuraikan dengan kalimat yang sama seperti pertempuran dengan Arab, Persi dan Roma. Ini menunjukkan bahwaDa jja l adalah bangsa, seperti halnya Arab, Persi dan Roma. Boleh jadi yang diisyaratkan di sini ialah Perang Salib, tetapi mungkin pula mengisyaratkan peristiwa yang terjadi di dunia pada zaman sekarang. Namun satu hal sudah pasti, yakni bahwa menurut Hadits ini,Da j ja l berarti bangsa atau segolongan bangsa; seperti halnya Persi atau Roma.

Tetapi masih saja harus dijelaskan, mengapa dalam Hadits dijelaskan seakan- akanDa jja l itu orang. Sebagaimana telah kami terangkan, semua ramalan Nabi Suci itu didasarkan pada ru'yah atau kasyaf (visiun), dan dalam ru'yah atau kasyaf, suatu bangsa hanya digambarkan sebagai orang-seorang. Sebenarnya, bangsa itu dikenal dari ciri- cirinya; dan dalam ru'yah, ciri-ciri ini hanya dapat diperlihatkan dalam bentuk orang-- seorang. Bahkan dalam bahasa sehari-hari, bangsa itu diajak bicara bagaikan orang. Misalnya, Al-Qur'an mengajak bicara bangsa Israil, seakan-akan bangsa Israil itu orang. Bacalah misalnya, ayat Al-Qur'an berikut ini:

"Wahai kaum Bani Israil, ingatlah akan nikmat-Ku yang Aku berikan kepada kamu, dan bahwa Aku memuliakan kamu di atas sekalian bangsa" (2:47). Kaum Bani Israil yang diperingatkan di sini ialah mereka yang hidup pada zaman Nabi MuhammadSa lla lla h u 'Ala ih i wa Sa lla m, tetapi peristiwa yang dimaksud ialah yang terjadi pada zaman nabi Musa, atau beberapa abad sesudah beliau. Kenikmatan yang teruraikan dalam ayat ini telah diberikan, kepada kaum Bani Israil zaman dahulu, tetapi ayat Al-Qur'an ini ditujukan kepada kaum Bani Israil zaman sekarang yang sedang dalam keadaan hina dan suram. Tetapi seluruh kaum Bani Israil ini dikatakan bagaikan satu orang.

Demikianlah seluruh bangsaDajjal diperlihatkan kepada Nabi Muhammad Sallallahu 'Alaihi wa Sallam dalam ru'yah bagaikan satu orang, padahal Dajjal seperti yang digambarkan oleh Al-Qur'an menunjukkan bahwaDa jja l adalah segolongan bangsa yang ciri-ciri khasnya sudah dikenal. 11. GAMBARAN DAJJAL MENURUT AL-HADITS Segala macam keistimewaan yang kami lihat pada peradaban Barat sekarang ini, semuanya cocok dengan ciri-ciriDa j ja l yang dilihat oleh Nabi MuhammadSa lla llahu 'Alaihi wa Sallam dalam ru'yah. Memang benar bahwa bangsa-bangsa ini mempunyai sedikit perbedaan satu sama lain, tetapi ada satu hal yang semuanya sama. Dan ciri yang sama inilah yang digambarkan oleh Nabi MuhammadSallallahu 'Alaihi wa Sallam dalam memberi gambaran tentangDa j ja l.

Kami hanya akan mengutip Hadits-hadits yang menguraikan ciri-ciriDa jja l. Marilah kita mulai dengan Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari : 1."Dan aku melihat orang yang berambut ikal pendek, yang mata-kanannya buta Aku bertanya: Siapakah ini? Lalu dijawab, bahwa ia adalah Masihid - Dajjal" (Bukhari 77:68,92) 14 2. "Awas! dia pecak (buta sebelah)… dan diantara dua matanya, tertulis 'Kafir'…" (Bukhari 93:27). Dari gambaran tersebut dapatlah kami catat: 1. Bahwa mengenai bentuknya,Da j ja l digambarkan berbadan kekar. 2. Bahwa roman-mukanya putih dan mengkilat. 3. Bahwa rambut kepalanya pendek dan ikal. Tiga gambaran ini cocok sekali derigan bentuk orang-orang Eropa pada umumnya. Mereka itu pada umumnya berbadan kekar; bertubuh baik dan kuat; rambutnya pendek dan ikal, sampai-sampai wanitanya pun memotong pendek rambutnya; kulit mereka putih dan mengkilat. Jadi, gambaran tentang ciri-ciriDajjal tersebut, cocok sekali dengan perwujudan orang-orang Eropa.

Adapun dua ciri lainnya, yakni, bahwa mata kanan Dajjal buta, dan pada dahinya tertuliskaf, fa' danra' ataukaflr, ini menggambarkan keadaan rohaniDajjal yang sebenarnya. Sebagaimana telah kami terangkan, Dajjal menggambarkan suatu bangsa. Sebagai bangsa, tak mungkin semuanya buta mata jasmaninya.

Selain itu,Dajjal yang digambarkan buta mata kanannya, mata-kiriDajja l digambarkan bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Dengan perkataan lain, mata- kananDajjal digambarkan hilang cahayanya, tetapi mata-kirinya bersinar terang. Penjelasan yang diberikan oleh Imam Raghib tentang mataDa j ja l yang buta sebelah kanannya, sungguh ilmiyah sekali. Pada waktu menjelaskan arti kata al-Masih, beliau menerangkan bahwa katama sa ha berartimenghapus sesuatu, lalu beliau menambahkan keterangan sbb:

"Diriwayatkan bahwa mata-kanan Dajjal hilang penglihatannya, sedangkan nabi 'Isa mata-kiri beliaulah yang hilang penglihatannya; dan ini berarti bahwa Dajjal tak mempuyai sifat-sifat akhlak tinggi, seperti misalnya kearifan, kebijaksanaan dan rendah hati; sedangkan nabi 'Isa tak mempunyai kejahilan, keserakahan, kerakusan dan sebagainya yang termasuk jenis akhlak yang rendah".

Jadi, gambaranDa j ja l buta mata-kanannya janganlah ditafsirkan secara harfiyah, melainkan secara kalam ibarat, yakni harus diartikan bahwaDa jja l tak mempunyai akhlak yang baik.

Bahwa dua mata manusia itu, yang satu digunakan untuk melihat hal-hal yang berhubungan dengan kerohanian dan agama, dan yang satu lagi digunakan untuk melihat hal-hal yang berhubungan dengan kebendaan dan keduniaan. Oleh karena hal- hal yang berhubungan dengan agama dan kerohanian itu lebih tinggi kedudukannya daripada hal-hal yang berhubungan dengan kebendaan dan keduniaan, maka buta mata kananDa j ja l berarti bahwaDa jja l sedikit sekali perhatiannya terhadap hal-hal yang berhubungan dengan agama atau kerohanian, dan ini cocok sekali dengan apa yang dialami oleh bangsa-bargsa Eropa sekarang ini.

Seluruh parhatian mereka ditujukan kepada hal-hal yang berhubungan dangan kebendaan dan keduniaan dan kemajuan mereka dalam bidang ini tak ada bandingannya. Inilah yang dimaksud dengan apa yang diuraikan dalam Hadits, bahwa mata-kiriDa jja l bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Artinya,Da j ja l mampu melihat

15 segala macam barang-barang duniawi, yang bangsa-bangsa lain tak mempunyai pengertian tentang itu. Tetapi mata rohaniDajjal tak mempunyai penglihatan yang tajam, karena semua kekuatanDa jja l dihabiskan guna kepentingan urusan duniawi. SuksesDa jja l yang tak ada taranya dalam urusan duniawi mengakibatkan buta sebelah. Penjelasan ini sungguh mengagumkan dan cocok sekali dengan apa yang dikatakan oleh Al-Qur'an tentang bangsa-bangsa Kristen:

"Orang-orang yang usahanya menderita rugi dalam kehidupan dunia, dan mereka mengira bahwa mereka amat pandai dalam membuat barang-barang" (18:104) Hadits Nabi melukiskan hal ini dengan kalam ibarat, bahwa mata kiriD a jja l, yaitu, mata-duniawi bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Adapun keadaan rohani bangsa- bangsaDa j ja l Allah Azza wa Jalla berfirman sbb:

"Mereka adalah orang-orang yang mengkafiri ayat Tuhan, dan (mengakhiri) perjumpaan dengan Dia" (18 : 105). Hadits Nabi menjelaskan hal ini dengan caranya sendiri, yaitu, bahwa mata-kanan Dajjal tak mempunyai kekuatan untuk melihat ayat Tuhan. TandaDa jja l yang lain, yakni tulisanka fa ra atauka fir pada dahinya ini berkenaan pula dengan keadaan rohaninya. Jika orang berkata, bahwa pada dahi seseorang terdapat tulisan anu, ini sama artinya dengan mengatakan, bahwa anu itu adalah fakta senyata-nyatanya bagi dia. Maka dari itu, uraian Hadits bahwa pada dahiDa jja l terdapat tulisan kafir, ini hanyalah berarti bahwa kekafiran itu merupakan kenyataan yang senyata-nyatanya bagi dia.

Kata-kata Hadits itu sendiri sudah menerangkan; bahwa demikian itulah nyatanya. Pertama- tama, Hadits menerangkan bahwa tiap-tiap mukmin dapat membaca tulisan itu; jadi bukan tiap-tiap orang dapat membaca tulisan itu. Lalu ditambahkan kata penjelasan tentang orang mukmin itu, yakni, "baik ia buta huruf atau mengerti tulis menulis." Artinya, tiap-tiap orang mukmin dapat memahami tulisan itu, baik ia mengerti tulis-menulis atau tidak.

Sudah terang, bahwa tulisan yang dapat dibaca oleh tiap-tiap orang mukmin, baik ia mengerti tulis-menulis atau buta huruf, tak mungkin berwujud kata-kata atau huruf. Jika tulisan itu berwujud kata-kata atau huruf, niscaya tak dipersoalkan lagi apakah pembacanya mukmin atau kafir, demikian pula tak perlu dinyatakan bahwa orang mukmin dapat membaca tulisan itu sekalipun ia buta-huruf.

Kepandaian membaca tulisan, tak ada sangkut pautnya dengan urusan iman. Setiap orang yang tak buta huruf pasti dapat membaca tulisan, sedangkan orang buta huruf, sekalipun ia orang mukmin sejati, ia tetap tak dapat membaca tulisan. Oleh karena itu, tulisan yang dimaksud bukanlah tulisan biasa, melainkan menifestasinya perbuatan seseorang. Pernyataan bahwa tulisan itu hanya dapat dibaca oleh orang mukmin saja, ini berarti, bahwa orang kafir tak pernah sadar akan kekafirannya, sehingga membutuhkan mata orang mukmin untuk membaca buruknya kekafiran mereka.

9. HADITS TENTANG DAJJAL


12 Hadits tentangDa jja l adalah banyak sekali, dan diriwayatkan oleh sejumlah besar Sahabat Nabi, sehingga tak perlu dipersoalkan lagi tentang mutawatir-nya; walaupun masih perlu dipersoalkan tentang terpenuhinya ramalan itu secara terperinci. Hadits-hadits itu termuat dalam kitab-kitab Hadits yang amat sahih, bahkan yang termuat dalam kitab Bukhari dan Muslim tak sedikit jumlahnya.

Hadits tentang Dajjal yang termuat dalam Musnad Imam Ahmad bin Hambal berjumlah seratus, dan di antara yang meriwayatkan Hadits; terdapat sahabat kenamaan, seperti sayyidina Abubakar, 'Ali, Siti 'Aisyah, Sa'd bin Abi Waqqas; Abdullah bin Abbas, Abdullah bin 'Umar, Abdullah bin 'Amr, Abu Hurairah, Abu Said Khudri, Anas bin Malik, Jabir, Hisyam bin Amir, Samrah bin Jundab, Ubayya bin Ka'b, Safinah, Imran bin Husain, Nawas bin Sam'an, Ummu Syarik, Fatimah binti Qais, Ubadah bin Samit, Abu Ubaidah bin Al-Jarrah, Asma' binti Yazid, dan Mughirah bin Syu'bah.

Masih banyak Sahabat lagi yang meriwayatkan Hadits tentang Dajjal. Para Sahabat ini semua sependapat bahwa Nabi Muhammad Sallallahu 'Alaihi wa Sallam berulang-ulang menceritakanDa jja l, hingga tak perlu diragukan lagi tentang adanya kenyataan bahwa sumber yang mengalirkan ramalan itu adalah Nabi Muhammad

Sallallahu 'Alaihi wa Sallams e ndiri.

10. APAKAH DAJJAL ITU ORANG ATAUKAH BANGSA ?

Memang benar bahwa kebanyakan Hadits menggambarkan seakan-akanDa jja l itu orang yang bermata satu, yang di dahinya terdapat tulisan Arab yang terdiri dari hurufkaf, fa' danra ' (atauka fa ra, artinyaka fir), dan yang membawa keledai, sungai dan api. Tetapi jika Hadits-hadits itu kita cocokkan dengan uraian Al-Qur'an, maka akan nampak dengan jelas, bahwaDa jja l bukanlah nama orang, melainkan suatu bangsa, atau lebih tepat lagi, segolongan bangsa.

Dengan tegas Al-Qur'an mempersamakanDa jja l dengan bangsa-bangsa Kristen, dan lagi, Al-Qur'an menyatakan bahwaDa j ja l dan Ya'juj wa-Ma'juj bukanlah dua jenis makhluk yang berlainan, karena fitnah yang ditimbulkan oleh mereka itu disebutkan bersama-sama.

Kami juga mempunyai bukti dari kitab Bible yang menerangkan, bahwaY a 'juj wa-Ma'juj adalah bangsa-bangsa Eropa. Dengan demikian teranglah bahwa Dajjalj uga berarti bangsa. Sebagaimana telah kami terangkan di muka, fitnahDa jja l itu bersumber pada menangnya agama Kristen. Ada sebuah Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang membuktikan bahwaDa jja l itu bukan orang melainkan bangsa, sebagaimana Roma dan Persi yang diuraikan dalam Hadits itu bukanlah tempat melainkan bangsa. Hadits itu berbunyi sbb:

"Rasulullah Sallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda: Kamu akan bertempur dengan Jazirah Arab, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu, lalu kamu akan bertempur dengan Persi, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu; lalu kamu akan bertampur dengan Roma, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu; lalu kamu akan bertempur dengan Dajjal, dan Allah akan memberi kemenangan kepada kamu".

13 Di sini pertempuran denganDa jja l diuraikan dengan kalimat yang sama seperti pertempuran dengan Arab, Persi dan Roma. Ini menunjukkan bahwaDa jja l adalah bangsa, seperti halnya Arab, Persi dan Roma. Boleh jadi yang diisyaratkan di sini ialah Perang Salib, tetapi mungkin pula mengisyaratkan peristiwa yang terjadi di dunia pada zaman sekarang. Namun satu hal sudah pasti, yakni bahwa menurut Hadits ini,Da j ja l berarti bangsa atau segolongan bangsa; seperti halnya Persi atau Roma.

Tetapi masih saja harus dijelaskan, mengapa dalam Hadits dijelaskan seakan- akanDa jja l itu orang. Sebagaimana telah kami terangkan, semua ramalan Nabi Suci itu didasarkan pada ru'yah atau kasyaf (visiun), dan dalam ru'yah atau kasyaf, suatu bangsa hanya digambarkan sebagai orang-seorang. Sebenarnya, bangsa itu dikenal dari ciri- cirinya; dan dalam ru'yah, ciri-ciri ini hanya dapat diperlihatkan dalam bentuk orang-- seorang. Bahkan dalam bahasa sehari-hari, bangsa itu diajak bicara bagaikan orang. Misalnya, Al-Qur'an mengajak bicara bangsa Israil, seakan-akan bangsa Israil itu orang. Bacalah misalnya, ayat Al-Qur'an berikut ini:

"Wahai kaum Bani Israil, ingatlah akan nikmat-Ku yang Aku berikan kepada kamu, dan bahwa Aku memuliakan kamu di atas sekalian bangsa" (2:47). Kaum Bani Israil yang diperingatkan di sini ialah mereka yang hidup pada zaman Nabi MuhammadSa lla lla h u 'Ala ih i wa Sa lla m, tetapi peristiwa yang dimaksud ialah yang terjadi pada zaman nabi Musa, atau beberapa abad sesudah beliau. Kenikmatan yang teruraikan dalam ayat ini telah diberikan, kepada kaum Bani Israil zaman dahulu, tetapi ayat Al-Qur'an ini ditujukan kepada kaum Bani Israil zaman sekarang yang sedang dalam keadaan hina dan suram. Tetapi seluruh kaum Bani Israil ini dikatakan bagaikan satu orang.

Demikianlah seluruh bangsaDajjal diperlihatkan kepada Nabi Muhammad Sallallahu 'Alaihi wa Sallam dalam ru'yah bagaikan satu orang, padahal Dajjal seperti yang digambarkan oleh Al-Qur'an menunjukkan bahwaDa jja l adalah segolongan bangsa yang ciri-ciri khasnya sudah dikenal.

11. GAMBARAN DAJJAL MENURUT AL-HADITS

Segala macam keistimewaan yang kami lihat pada peradaban Barat sekarang ini, semuanya cocok dengan ciri-ciriDa j ja l yang dilihat oleh Nabi MuhammadSa lla llahu 'Alaihi wa Sallam dalam ru'yah. Memang benar bahwa bangsa-bangsa ini mempunyai sedikit perbedaan satu sama lain, tetapi ada satu hal yang semuanya sama. Dan ciri yang sama inilah yang digambarkan oleh Nabi MuhammadSallallahu 'Alaihi wa Sallam dalam memberi gambaran tentangDa j ja l.

Kami hanya akan mengutip Hadits-hadits yang menguraikan ciri-ciri Da jja l. Marilah kita mulai dengan Hadits yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari : 1."Dan aku melihat orang yang berambut ikal pendek, yang mata-kanannya buta Aku bertanya: Siapakah ini? Lalu dijawab, bahwa ia adalah Masihid - Dajjal" (Bukhari 77:68,92) 14 2. "Awas! dia pecak (buta sebelah)… dan diantara dua matanya, tertulis 'Kafir'…" (Bukhari 93:27). Dari gambaran tersebut dapatlah kami catat: 1. Bahwa mengenai bentuknya,Da j ja l digambarkan berbadan kekar. 2. Bahwa roman-mukanya putih dan mengkilat. 3. Bahwa rambut kepalanya pendek dan ikal. Tiga gambaran ini cocok sekali derigan bentuk orang-orang Eropa pada umumnya. Mereka itu pada umumnya berbadan kekar; bertubuh baik dan kuat; rambutnya pendek dan ikal, sampai-sampai wanitanya pun memotong pendek rambutnya; kulit mereka putih dan mengkilat. Jadi, gambaran tentang ciri-ciriDajjal tersebut, cocok sekali dengan perwujudan orang-orang Eropa.

Adapun dua ciri lainnya, yakni, bahwa mata kanan Dajjal buta, dan pada dahinya tertuliskaf, fa' danra' ataukaflr, ini menggambarkan keadaan rohaniDajjal yang sebenarnya. Sebagaimana telah kami terangkan, Dajjal menggambarkan suatu bangsa. Sebagai bangsa, tak mungkin semuanya buta mata jasmaninya.

Selain itu,Dajjal yang digambarkan buta mata kanannya, mata-kiri Dajja l digambarkan bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Dengan perkataan lain, mata- kananDajjal digambarkan hilang cahayanya, tetapi mata-kirinya bersinar terang. Penjelasan yang diberikan oleh Imam Raghib tentang mataDa j ja l yang buta sebelah kanannya, sungguh ilmiyah sekali. Pada waktu menjelaskan arti kata al-Masih, beliau menerangkan bahwa katama sa ha berartimenghapus sesuatu, lalu beliau menambahkan keterangan sbb:

"Diriwayatkan bahwa mata-kanan Dajjal hilang penglihatannya, sedangkan nabi 'Isa mata-kiri beliaulah yang hilang penglihatannya; dan ini berarti bahwa Dajjal tak mempuyai sifat-sifat akhlak tinggi, seperti misalnya kearifan, kebijaksanaan dan rendah hati; sedangkan nabi 'Isa tak mempunyai kejahilan, keserakahan, kerakusan dan sebagainya yang termasuk jenis akhlak yang rendah".

Jadi, gambaran Da j ja l buta mata-kanannya janganlah ditafsirkan secara harfiyah, melainkan secara kalam ibarat, yakni harus diartikan bahwaDa jja l tak mempunyai akhlak yang baik.

Bahwa dua mata manusia itu, yang satu digunakan untuk melihat hal-hal yang berhubungan dengan kerohanian dan agama, dan yang satu lagi digunakan untuk melihat hal-hal yang berhubungan dengan kebendaan dan keduniaan. Oleh karena hal- hal yang berhubungan dengan agama dan kerohanian itu lebih tinggi kedudukannya daripada hal-hal yang berhubungan dengan kebendaan dan keduniaan, maka buta mata kananDa j ja l berarti bahwaDa jja l sedikit sekali perhatiannya terhadap hal-hal yang berhubungan dengan agama atau kerohanian, dan ini cocok sekali dengan apa yang dialami oleh bangsa-bargsa Eropa sekarang ini.

Seluruh parhatian mereka ditujukan kepada hal-hal yang berhubungan dangan kebendaan dan keduniaan dan kemajuan mereka dalam bidang ini tak ada bandingannya. Inilah yang dimaksud dengan apa yang diuraikan dalam Hadits, bahwa mata-kiri Da jja l bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Artinya, Da j jal mampu melihat  segala macam barang-barang duniawi, yang bangsa-bangsa lain tak mempunyai pengertian tentang itu. Tetapi mata rohaniDajjal tak mempunyai penglihatan yang tajam, karena semua kekuatanDa jja l dihabiskan guna kepentingan urusan duniawi. SuksesDa jja l yang tak ada taranya dalam urusan duniawi mengakibatkan buta sebelah. Penjelasan ini sungguh mengagumkan dan cocok sekali dengan apa yang dikatakan oleh Al-Qur'an tentang bangsa-bangsa Kristen:

"Orang-orang yang usahanya menderita rugi dalam kehidupan dunia, dan mereka mengira bahwa mereka amat pandai dalam membuat barang-barang" (18:104) Hadits Nabi melukiskan hal ini dengan kalam ibarat, bahwa mata kiriD a jja l, yaitu, mata-duniawi bersinar gemerlapan bagaikan bintang. Adapun keadaan rohani bangsa- bangsa Da j ja l Allah Azza wa Jalla berfirman sbb:

"Mereka adalah orang-orang yang mengkafiri ayat Tuhan, dan (mengakhiri) perjumpaan dengan Dia" (18 : 105). Hadits Nabi menjelaskan hal ini dengan caranya sendiri, yaitu, bahwa mata-kanan Dajjal tak mempunyai kekuatan untuk melihat ayat Tuhan. TandaDa jja l yang lain, yakni tulisanka fa ra atauka fir pada dahinya ini berkenaan pula dengan keadaan rohaninya. Jika orang berkata, bahwa pada dahi seseorang terdapat tulisan anu, ini sama artinya dengan mengatakan, bahwa anu itu adalah fakta senyata-nyatanya bagi dia. Maka dari itu, uraian Hadits bahwa pada dahiDa jja l terdapat tulisan kafir, ini hanyalah berarti bahwa kekafiran itu merupakan kenyataan yang senyata-nyatanya bagi dia.

Kata-kata Hadits itu sendiri sudah menerangkan; bahwa demikian itulah nyatanya. Pertama- tama, Hadits menerangkan bahwa tiap-tiap mukmin dapat membaca tulisan itu; jadi bukan tiap-tiap orang dapat membaca tulisan itu. Lalu ditambahkan kata penjelasan tentang orang mukmin itu, yakni, "baik ia buta huruf atau mengerti tulis menulis." Artinya, tiap-tiap orang mukmin dapat memahami tulisan itu, baik ia mengerti tulis-menulis atau tidak.

Sudah terang, bahwa tulisan yang dapat dibaca oleh tiap-tiap orang mukmin, baik ia mengerti tulis-menulis atau buta huruf, tak mungkin berwujud kata-kata atau huruf. Jika tulisan itu berwujud kata-kata atau huruf, niscaya tak dipersoalkan lagi apakah pembacanya mukmin atau kafir, demikian pula tak perlu dinyatakan bahwa orang mukmin dapat membaca tulisan itu sekalipun ia buta-huruf.

Kepandaian membaca tulisan, tak ada sangkut pautnya dengan urusan iman. Setiap orang yang tak buta huruf pasti dapat membaca tulisan, sedangkan orang buta huruf, sekalipun ia orang mukmin sejati, ia tetap tak dapat membaca tulisan. Oleh karena itu, tulisan yang dimaksud bukanlah tulisan biasa, melainkan menifestasinya perbuatan seseorang. Pernyataan bahwa tulisan itu hanya dapat dibaca oleh orang mukmin saja, ini berarti, bahwa orang kafir tak pernah sadar akan kekafirannya, sehingga membutuhkan mata orang mukmin untuk membaca buruknya kekafiran mereka.

Bersambung........... 

SENJALIZA

Posted: 14 Jun 2011 03:21 AM PDT

SENJALIZA


MAT SABU LUPA, DAP TENDANG PAS DALAM BARISAN ALTERNATIF..

Posted: 14 Jun 2011 12:38 AM PDT

Founder Al Juburi Kembang macama bread dicecah dalam Kopi O bila Kit Siang kata Mat Sabu boleh ambil alih peranan Anwar sebagai mediator PAS-DAP. Segala-gala Mat Sabu lupa termasuk PAS ditendang DAP dalam Barisan Alternatif.

Pilihan DAP cukup tepat. DAP memilih Mat Sabu berbanding NASA. Nasa pernah mencemaskan Kit Siang dan DAP semasa gagasan Kerajaan Perpaduan sedikit masa lalu sehingga Anwar dan Kit Sing terpaksa "menangkap serta merta sekembaliTGHH ke tanahair untuk membuat press conference mengutuk cadangannya sendiri mengenai Kerajaan Perpaduan.

Mat Sabu kata "Pemimpin Umno sekarang cuba berbaik dengan Pas...bila dihulur tangan, ku tampar tangan mereka,". Ada tak pemimpin UMNO hulur tangan dengan Mat Sabu? atau Mat Sabu sekadar nak tunjuk setianya dan ampunya  kepada Pakatan Rakyat untuk convince DAP!!!? maklumlah Mat Sabu kite ni dah dapat pujian Kit Siang untuk mengambil alih fungsi Anwar Ibrahim yang sudah menjadi beban @ liabiliti kepada Pakatan Rakyat. 

Tiba-tiba Mat Sabu lupa bahawa PAS ditendang dan di talak DAP selepas PRU 11 sebab DAP kata PAS yang membawa ideologi Hudud dan Negara Islam menghalau penyokong DAP sehingga Karpal Singh dan Kit Siang sendiri kalah teruk dalam PRU 11 itu.

Anihnya Mat Timbalan Presiden "penyapu baru ini" masih ingat pula bahawa BN mengenepikan PAS selepas PRU 1969. Kata Mat kite ni..."Kita tidak mahu kejadian tahun 1969 berulang kerana bertanding atas tiket Barisan Nasional dan mereka berjaya, kita ditendang keluar menjelang pilihan raya umum selepas itu...."

Mat Sabu LUPA pula PRU 11 (1999) yang berlaku beberapa tahun lalu dimana DAP menendang  (GOL) PAS dalam Barisan Alternatif tetapi dia masih ingat peristiwa 1969..(Siapa tentang siapa dalam tahun 1969 ini?)

Mat..jangan lupa daratan ya! 

SL TAK NAK "DEMO BERSIH"..ITU KERJA KOTOR

Dahlah si Nuwar papa jahat DAP tak nak pakai lagi anaknya Nurul pula kena halau. Apa dah jadi dengan nasib pemimpin parti anak beranak ini?

tunku

Posted: 14 Jun 2011 03:05 AM PDT

tunku


Arrest Those Leaders Involved in Bersih Protest Under ISA

Posted: 13 Jun 2011 09:00 AM PDT

36 Police Reports Made In Perlis Against Planned 'Bersih' Protest

KANGAR, June 13 (Bernama) -- Thirty-six police reports have been lodged over four days in Perlis against the planned protest by election watchdog Bersih 2.0 in Kuala Lumpur on July 7.
The reports were made by, among others, the Kangar Umno Division, Kangar Wanita Umno, Kangar Puteri Umno, Perlis Menteri Besar Supporters' Club, Felda Chuping settlers, Mata Ayer State Constituency village development and security committees chairmen, Village's Security Committee in Mata Ayer State Constituency, Kampung Bakau Village Development and Security Committee, Perlis Siamese Community and Arau Umno Division.
Azali Abas, the political secretary of the Perlis menteri besar, who lodged a report at the Kangar police station today, called on the authorities to stop the holding of the protest.
Kangar Wanita Umno head Rela Ahmad said the opposition could use other means of protesting against the government.
President of the Menteri Besar Supporters' Club, Zulkeflee Ibrahim, said the protest could spark chaos in the country.
In Kedah, Kubang Pasu Umno secretary Samsuddin Ahmad and the chairmen of 20 Umno branches in the division lodged a report against the protest at the Kubang Pasu district police headquarters.
Kedah Gerakan Youth chief Tan Keng Liang, in a statement, proposed that the organiser hold the event in a stadium.
"They have the right to express their views on any issue but it does not mean that they can organise any activity which can undermine public order," he said.

tunku : with so many police report being made we hope the police will try their level best to stop the "dirty" protest by those idiots trying to create tension and chaos in the country.if they want to hand over memorandum to the King, just make appointment and take a group of 10 people to Istana. those involved has access to parliament.they can bring any suggestion or discussion in the parliament.why want to bring it on the street? where is the logic? suddenly we are hearing they are instigating people to go on the street and protest like the egypt and tunasia protest. this show clearly that they just want to create tense and chaos.we want police to arrest all the leaders who are involved in this protest under ISA. this is national security issue and police can't tolerate on this matter.

Sahabat-Gunung

Posted: 14 Jun 2011 01:43 AM PDT

Sahabat-Gunung


Saranan Wujud Unit Perang Siber Diberi Perhatian Segera: Razlan

Posted: 13 Jun 2011 09:56 PM PDT

Kuala Lumpur, 14 Jun- Pergerakan Pemuda UMNO Seputeh melihat saranan dan pandangan Naib Presiden UMNO Dato' Ahmad Zahid Hamidi agar UMNO perlu mewujudkan Unit Perang Siber yang lebih sistematik perlu diambil tindakan dengan kadar segera.

Ketuanya, Mohd Razlan Muhammad Rafii berkata, ini adalah kerana antara sebab kekalahan kita pada PRU yang lepas adalah disebabkan oleh pengurusan isu yang tidak teratur oleh UMNO.

"Sebelum ini, Jentera Media UMNO hanya bertumpu kepada Media arus perdana untuk menjawab isu yang dimainkan oleh Pembangkang. Jesteru itu, sudah masanya kita seharusnya mempunyai jentera yang lebih bersistematik untuk menjawab apa jua isu yang dimainkan oleh pihak-pihak pembangkang.

Kita tahu pembangkang menggunakan secara meluas media alternatif untuk memainkan propaganda dan pembohongan yang jelas yang tidak berperikemanusian, rakyat berhak mendapat jawapan dan input-input yang benar agar isu yang dimainkan dapat di kawal secara teratur yang akhirnya akan memberi kebaikan kepada rakyat," ujarnya yang juga Timbalan Pengerusi Unit Media Baru (UMB), Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mempunyai budget yang besar di dalam mengurus takbir isu dan pembohongan demi untuk memenangi propaganda yang mereka cipta setiap hari.

"Namun, saya pun tidak faham kenapa UMNO masih belum mewujudkan Jentera Media Baru atau unit cybernya. Kewujudan Unit Media Baru yang ditugaskan di setiap pilihan raya kecil telah berjaya memainkan peranan didalam menangani isu-isu semasa PRK.

Alhamdulillah, dengan penghak upayaan yang diberikan, gerak kerja perang siber dapat dilaksanakan dengan lebih teratur dan tersusun. Jika UMB diberi penghak upayaan yang sama untuk PRU13, InsyaAllah, UMB akan menunaikan tanggung jawab dengan kepercayaan tersebut sebaik mungkin," ujarnya.

Ujarnya, semasa di Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru ini, unit ini telah berjaya menggunakan seluruh jentera yang telah di latih untuk bertugas dan ianya terbukti telah membantu BN untuk menang di Sarawak.

Negara Berkebajikan: Pas Baru Terfikir, BN Dah Lama Buat

Posted: 13 Jun 2011 06:57 AM PDT

Dana PRU PKR: Jangan Bebankan Rakyat Untuk Bertanding PRU13

Posted: 13 Jun 2011 01:29 AM PDT

Shah Alam, 13 Jun- Belum pun memerintah negara dan baru setahun jagung mentadbir Selangor, rakyat sudah dibebankan oleh pemimpin-pemimpin pakatan pembangkang khususnya PKR apabila baru-baru ini, Bendahari PKR Selangor, Datin Paduka Dr Tan Yee Kew meminta wakil PKR, ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen di Selangor diminta mendapatkan derma sekurang-kurangnya RM2 juta daripada orang ramai sebelum menjelangnya pilihan raya umum akan datang.

Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Satim Diman berkata, dengan cara "kononnya memohon" ihsan rakyat biasa yang tidak berduit ini, untuk sama-sama mengeluarkan "duit poket" mereka, untuk menanggung dan menampung perbelanjaan pilihanraya wakil-wakil PKR yang nak bertanding di Selangor kelak.

"Sebab itu bangunan dan ibu pejabat PKR di Tropicana tergadai. Inilah gambaran sebenar PKR di Selangor.

Ianya satu perkara yang amat mendukacitakan di dalam sejarah politik Selangor. Belum pernah ada mana-mana ahli politik yang terang-terang merayu kepada rakyat untuk menyumbang untuk kepentingan parti. Belum pernah mana-mana orang cuba menyamun duit rakyat secara terang-terangan untuk tujuan politik semata-mata," ujarnya ketika dihubungi UMNO-Online mengulas tindakan bendahari PKR Selangor yang meminta wakil PKR mengutip derma untuk persediaan PRU akan datang.

Langkah ini juga dilihat mampu menyuburkan budaya rasuah di dalam PKR. Selepas ini, siapa-siapa yang nak projek dari kerajaan negeri, wajib menyumbang derma kepada PKR untuk digunakan dalam PRU akan datang.

"Inilah sebenarnya yang berlaku dalam `fund-raising' di Amerika, dan inilah yang berlaku kepada PKR hari ini, pihak berkepentingan (Yahudi) menyumbang pada calon mereka untuk dijadikan kuda bila mereka menang nanti. Maka PKR akan terikat dengan kepentingan peribadi ini dan tidak dapat lagi berkhidmat dengan adil, kerana sibuk nak jaga hati orang yang menyumbang pada `Tabung Politik' parti mereka.

Dengan slogan "kuasa rakyat" - rupa-rupanya rakyat juga yang akhirnya terpaksa menanggung segala perbelanjaan pilihan raya untuk PKR dan tanpa kita sedar, duit rakyat pula ingin digunakan oleh PKR dan rakan sekutu mereka untuk mempertahankan kuasa di Selangor selain berusaha menggulingkan kerajaan persekutuan dalam PRU-13 kelak," ujarnya yang juga ADUN Seri Serdang.

PANEH MIANG

Posted: 14 Jun 2011 01:36 AM PDT

PANEH MIANG


Singgit jer...

Posted: 13 Jun 2011 11:02 PM PDT

1. Sebaik sesi persekolahan dibuka semula, maka kedengaranlah pelbagai rungutan ibu bapa. Belanja sekolah anak, yuran tuisyen, uniform kurikulum, yuran sekolah, bla..bla..bla..

2. Tak lama lagi IPTA dan IPTS pula akan dibanjiri penuntut-penuntut baru. Dan terdengarlah lagi rungutan, belanja anak di IPT, yuran IPT, PTPTN cekik darah, kerajaan zalim, harga barang naik, bil elektrik melambung, bla..bla..bla..

3. Yolah...boli rokok, langgan astro, pergi shopping, undi Maharaja Lawak, tengok wayang, buat wayang, boli make up, boli 5 pasang baju raya, lepak kodai tomyam, lepak kodai mamak, boli coklat kat Langkawi, boli seluar jeans kat Kelantan, bayar broadband, topup hp, join demo bersih, join demo liwat, makan sup kat ceramah pembangkang, bla..bla..bla..ado pulak duit yer?!

4. Kadang-kadang kita asyik tanya apa yang negara dah buat untuk kita...sehingga kita terlupa nak tanya diri, apa yang kita boleh buat untuk negara?

5. Cubo kita pakat-pakat peruntukkan tigo ringgit sebulan dalam bajet bulanan kita. Singgit (RM1) kita bagi kat sekolah rendah kita, lagi singgit kita bagi kat sekolah menengah kita dan singgit lagi kita bagi kat IPT yang pernah kita belajar. Kalau tak masuk IPT pun, kita peruntukkan duo ringgit (RM2); tapi kalau kita setakat sekolah rendah je, cukuplah dengan hanya singgit sebulan.

6. Cubo bayangkan jika setiap tahun sejak 1945, seramai 200 orang murid telah menamatkan pengajian darjah 6 di Sekolah Kebangsaan KGV Seremban; dan jika dihitung setakat tahun 2010, maka SKKGV telah melahirkan 13,000 orang murid.

7. Cubo bayangkan pula andai Sekolah Menengah KGV Seremban sejak tahun 1923, setiap tahun seramai 300 orang murid telah tamat pengajian tingkatan 5 dan tingkatan 6; maka keseluruhan pelajar yang berjaya menyelesaikan pengajian di SMKGV setakat tahun 2010 akan berjumlah 26,100 orang pelajar.

8. Cubo kito bayangkan lagi, setiap tahun sejak 1949, Universiti Malaya telah melahirkan kira-kira 2,000 graduan; maka jika dihitung sehingga tahun 2010, jumlah graduan yang telah berjaya dihasilkan UM berjumlah 122,000 orang.

9. Walaupun ini cumo congak kasar saja, tapi hakikatnya jiko kito peruntukkan hanya dengan singgit sebulan untuk setiap institusi pembelajaran kito sendiri sebagaimano contoh di atas, mako SKKGV akan dapat kira-kira RM13,000 sebulan (RM156,000 setahun), SMKGV akan dapat kira-kira RM26,100 sebulan (RM313,200 setahun) dan UM akan dapat kira-kira RM122,000 sebulan (RM1.4 juta setahun).

10. Mako banyak masalah akan selosai. Bil utiliti akan setel, program sekolah diberi percumo, uniform kurikulum tak payah boli, peralatan sukan dapek free, yuran tuisyen dapek ditanggung, pelajar-pelajar susah di sekolah dan IPT dapat dibantu etc. Pendek kato, sonang kojolah.

11. Alumni kami sudah lama lakukan ini. Program yang kami namakan "Singgit Jer" telah membantu ramai junior, terutama pelajar-pelajar susah, yang kurang duit belanja bulanan, serta tidak mampu membeli buku rujukan yang mahal. Cuma kami belum mampu memulakan program yang sama di sekolah lama kerana tiada pihak yang dapat menguruskannya, selain kurang mendapat sokongan ahli alumni sekolah sendiri.

12. Bayangkan pula jika semua ahli kelab, persatuan, NGOs, termasuk kariah surau dan masjid etc. pakat-pakat menyumbang singgit sebulan di setiap institusi yang mereka sertai, pasti banyak masalah akan selesai.

13. Sebenarnya pelbagai perkara mampu diatasi jika kita benar-benar ikhlas bersatu membangunkan negara ini. Kadangkala modal yang diperlukan tidaklah sebesar mana, tapi jika ada keinginan, segalanya berkemungkinan.

14. Ramai yang sering merungut serta menyalahkan pihak lain atas kelemahan serta ketidakmampuan diri. Tapi adakah inisiatif di pihak kita sendiri untuk mensejahterakan keadaan?

15. Apo tunggu lagi...SINGGIT JER!

PAPA GOMO

Posted: 14 Jun 2011 01:34 AM PDT

PAPA GOMO


Dari 100 Juta Si RockyNgah Spin RM10 Juta Pulak

Posted: 14 Jun 2011 12:30 AM PDTNah Ambil Lah Ni Buat Beli BMW X6

Akibat dari kesilapan Wartawan yang menulis RM100 Juta maka kecoh habis dunia Politik tanahair dengan serangan bertubi tubi terhadap Dato Seri Utama Rais Yatim. Kesilapan Wartawan yang kemudiannya telah di perbetulkan tidak di endahkan pihak yang memang anti pada Kerajaan dan kesannya D.S.Rais Yatim mendapat tempias nya.

Yang menyalak sana sini adalah di kalangan pembangkang dan termasuklah juga dengan si RockyNgah yang Dendam nya tak sudah sudah terhadap D.S.Rais Yatim. Buat RockyNgah udah udahlah tu, BERNAMA TV dah di ambil balik Kementerian Penerangan dan Hutang Piutang pun dah selesai. Tok Sah nak buat kerja Gila nak keluar cerita RM10 juta pulak.

Dah lah Juak Pakatan Pembangkang SPIN isu RM100 Juta ni Kaw Kaw, Ada pulak si RockyNgah yang tokok tambah nak bagi cerita lagi sedap rekayasa RM10 Juta. Apake BENAK si RockyNgah ni? Meroyan apa lagi dengan Rais Yatim?

Gua dengan RockyNgah takda lah kenal sangat pun, kalau nak banding dengan dia yang bergelar DATUK ni apa lah standard aku. Sama lah jugak dengan Status keewangan aku ni, bukan mewah sangat pun tak mampu nak pakai BMW X6 macam RockyNgah pakai.

Buat Dato RockyNgah udah udahlah tu, Fokus je pada Projek Projek lain yang ada dalam tangan. Jangan lah dek kerana SKMM ambil lu punya Laptop dan soal siasat lu sampai nak dendam bagai tak sudah. Gua pun kena panggil SKMM tapi Rileks je. PDRM Rampas Laptop gua pun Gua tenang je. Nak gelabah apanya RockyNgah?

Apa pun buat Puak Pembangkang dan RockyNgah yang Spin isu Rais Yatim RM100 Juta dan 10 Juta ni minta ada Faham Fakta dan penjelasan dari wartawan yang telah mengakui kesilapannya dalam membuat liputan Hari Seniman.


KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) -- Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) hanya membelanjakan RM97,800 untuk sambutan Hari Seniman 2011 pada 29 Mei lepas, kata Setiausaha Bahagian Pengurusan Acara Majlis Sepetang Bersama Seniman Modzaki Din, Isnin.

Beliau menjelaskan laporan media yang mengatakan bahawa perbelanjaan RM100 juta digunakan bagi sambutan itu merupakan salah faham.

"Ini kerana jumlah RM100 juta itu sebenarnya merujuk kepada wang yang telah disalurkan sehingga kini kepada para penggiat seni di bawah Dana Industri Kreatif," katanya kepada Bernama hari ini.

Di bawah Bajet 2011 kerajaan memperuntukkan RM200 juta di bawah Dana Industri Kreatif dalam usaha membantu menyemarakkan lagi industri kreatif negara. Pada program Sepetang Bersama Seniman sempena sambutan Hari Seniman 2011 di Kompleks Kraf di sini pada 29 Mei lepas, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim menegur pengamal dan penggiat seni yang tidak menghargai usaha kerajaan mengiktiraf penglibatan mereka melalui sambutan Hari Seniman yang diadakan itu.

Sementara itu, Setiausaha Bahagian Dasar Kebudayaan KPKK Fauzia Sabiri berkata pihak kementerian telah membantu pembangunan para penggiat seni melalui pinjaman dana industri kreatif yang diuruskan bersama oleh kementerian dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Selain itu, katanya terdapat dana geran pembangunan industri kreatif yang diuruskan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), di samping bantuan kebudayaan yang diberi kepada badan bukan kerajaan yang bergiat dalam bidang seni, budaya dan warisan yang lain.
-- BERNAMA

So kalau lu orang tak faham bahasa lagi ada baiknya lu orang pi Jumpa Nik Ajis dan pakat sembah Berhala kat Kelantan tu. Gua rasa Nik Ajis mampu memberi pemahaman buat lu orang ni semua.

Ops...sebelum itu kepada pengkomen Pengkomen yang akan Komen Gua ni Jilat Rais Yatim gua persilakan sebab memang Gua ni Kaki Jilat sama macam RockyNgah yang Jilat Tauke CINA Bekas BOSS Bernama TV tu!!!

Cuma Moral nya gua ni Blogger Nyamuk dan RockyNgah Elitis!!!

Lagi Menarik

RockyNgah Tumpang Sekaki

Kenapa RockyNgah masih Balun Rais Yatim


Psssttt..Gua bukan Nak Gaduh tapi gua rasa patut gua tegur depa yang Elitis nak jahanamkan Kepimpinan Negara. Projek Sauk sana sini Khak PtuihDAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM


ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Malam Ini NGO NGO Melayu Wajib Hadir

Posted: 13 Jun 2011 09:30 PM PDT
Malam ini bertempat di Kelab Sultan Sulaiman Dato Ibrahim Ali akan mengumpulkan seberapa ramai NGO NGO Melayu bagi berbincang bagi menggagalkan Demo GANAS yang bakal di anjurkan oleh BERSIH.

Mohon agar Seluruh NGO NGO Melayu menyokong usaha yang di lakukan Tok Him PERKASA ini bagi menyelamatkan Orang Melayu dari terjebak dalam Kancah Kebocohan oleh mereka yang tidak bertanggungjawap.

Pohon sebaran...

JAM 8 MALAM
KELAB SULTAN SULAIMAN

Psssttt...Nak buat Demo Bersih tapi depa sendiri pun tak bersih..Khak Ptuih


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Bila Khir Toyo Dijadikan Kambing Hitam

Posted: 13 Jun 2011 06:08 PM PDT
Gomo sebenarnya agak sangsi dengan kes Perbicaraan Dato Seri Khir Toyo yang di dakwa SPRM. macam mana yang di tuduh selain dari D.S.Khir Toyo boleh secara tiba tiba menjadi SAKSI kepada SPRM? Ada Deal kot mana? Jolok kot mana?

Nampak gayanya ada kambing Hitam yang nak kena dalam hal ni dan lain dan tidak bukan adalah D.S.Khir Toyo Bekas MB Selangor.


Kambing Hitam macam mana? Meh layan......Read More


Psssttt...SPRM nak jadi Kuda Tunggangan siapa?

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

WAJIB BACA - Cara Halus Tauke Cina Bersama Pakatan Pembangkang Menghasut Rakyat Malaysia

Posted: 13 Jun 2011 06:00 AM PDT


Barua Tauke Cina Besar


Minyak Ron 95 tidak di naikkan dan sebaliknya Subsidi Minyak nelayan laut dalam di tarik balik serta subsidi minyak kepada Pengangkutan juga di tarik balik. Ikuti kenyataan Dato Seri Noh Omar:

"Nelayan laut dalam tidak lagi mendapat bekalan minyak pada harga super subsidi iaitu RM1.25 seliter, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar

Beliau berkata sehubungan itu, pengusaha bot nelayan laut dalam kategori Zon C2 perlu membeli minyak mengikut harga di stesen minyak iaitu RM1.80 seliter. "Bukan sahaja nelayan Zon C2 yang kena beli minyak dengan harga RM1.80, lori, trak dan kontena yang berbentuk industri kena beli pada harga berkenaan,"

Gomo menyambut baik apa yang di lakukan oleh Kerajaan Malaysia dalam hal ini dan ini menjadi satu kepastian yang sepatutnya sudah lama di lakukan oleh Kerajaan Malaysia. Namun oleh kerana hal ini semakin keterlaluan maka keputusan kerajaan dalam menarik balik subsidi pada waktu ini adalah tepat sama sekali.

Namun yang tidak enak adalah suara suara sumbang dari pihak Pakatan Pembangkang yang cuba memanipulasi isu inin dengan menyatakan akan kenaikkan harga barang dan makanan ekoran subsidi minyak di tarik balik. Malah di katakan harga ikan akan naik kerana Nelayan Laut dalam terpaksa menampung kos lebih dalam mencari ikan di laut dalam.

Ni yang Gomo nak jelaskan kepada semua dan di harapkan anda semua dapat mengambil iktibar dan seterusnya menyampaikan kepada rakan rakan, sanak saudara dan sesiapa sahaja dalam menjelaskan isu Penarikan Subsidi minyak kepada Nelayan Laut dalam dan Pengangkutan.

Selama ini mereka Nelayan laut dalam mendapat harga Subsidi Minyak namun Harga ikan pun tetap MAHAL dan kadang kadang mereka menjual Ikan dengan harga yang melampau kepada peraih Ikan. Harga tersebut kemudiannya mejadi lebih mahal buat rakyat.

Mereka Nelayan laut dalam dapat harga Subsidi tapi mereka menjual nya pula ke negara Jiran dan ini berlaku sama sekali. Mereka membeli dengan harga subsidi dan kemudiaan nya menjual ke negara Jiran seperti Thailand, Indonesia, Filipina.

Mereka Nelayan Laut dalam dengan harga minyak Subsidi menangkap Ikan jauh di luar pesisiran laut Malaysia dan apakah anda semua ingat Mereka akan balik ke Malaysia dan menjual semua ikan yang di tangkap kepada Rakyat Malaysia? Ini TIDAK BERLAKU sama sekali kerana kebanyakkan nelayan Laut dalam menjual Ikan yaang di tangkap kepada Negara Singapura kerana harga lebih tinggi berbanding Malaysia.

lagi satu Gomo nak nyatakan di sini, sentimen bahawa Kenaikkan harga Ikan akan berlaku di sebabkan penarikkan balik Subsidi Minyak adalah di setkan oleh Tauke Tauke Besar CINA yang memang menjadi agenda mereka dalam mendesak kerajaan Malaysia agar akur dengan kehendak mereka. Ini lah yang sebelum ini berlaku dalam isu Tong Ikan yang di wajibkan oleh kerajkaan untuk pemborong Ikan membeli Tong tersebut.

Mereka Tauke Besar Cina ini Berkomplot dengan Pakatan Pembangkang agar menaikkan sentimen Rakyat benci dan marah pada Kerajaan BN dan seterusnya rakyat akan di hantui dengan kenaikkan harga barang dan makanan. Ini modus operandi Tauke Cina dan ianya bukan setakat dalam penjualan Ikan tapi termasuk lah dengan barang barang lain.

Subsidi Minyak kepada Pengangkutan juga di tarik balik kerana bukan sahaja Lori membawa makanan yang perolehi subsidi tapi lori Simen, Lori Batu, Lori Pasir, dan macam macam jenis kenderaan berat pun perolehi subsidi minyak. Ini adalah satu hal yang patut kita halang kerana mereka ini Tauke Tauke Besar buat Projek yang mereka Untung besar dan tidak layak menerima Subsidi minyak yang sepatutnya Rakyat terima.


Namun demikian Pemberian super subsidi dikekalkan kepada kenderaan yang melibatkan kepentingan orang ramai seperti bas sekolah, teksi, individu yang membeli enjin bot sangkut dan sebagainya.

Lagi sekali Dalang dalam mencetuskan isu ini juga adalah terdiri dari Tauke Tauke Cina dan Pakatan Pembangkang yang nak memainkan sentimen BN Barang Naik kerana penggangkutan tidak dapat harga minyak Subsidi.

Ingatlah wahai rakyat Malaysia, mereka kaum Cina memonopoly serba serbi barang keperluan di dalam Malaysia dan ini menjadikan mereka kuat di tambah dengan sokongan Pakatan Pembangkang yang memainkan Strategi ini dalam menghasut rakyat membenci kerajaan Malaysia.

Percayalah jika menjelang Pilihanraya Harga Barang akan di naikkan oleh Pembekal tauke Tauke Cina ini dengan berbagai bagai alasan yang pastinya kesan nya akan menjerat Kerajaan dan seterusnya rakyat akan marah pada Kerajaan.

Kaum Cina sekarang ini 80% beralih kepada DAP dan Pakatan Rakyat dan ini yang menjadikan mereka mampu mengawal harga satu persatu dan yang akan mendapat kesan dari hal ini pastinya orang Melayu.

Ini Game mereka Kaum Cina dan Jangan lah kita marahkan Nyamuk sampai kelambu di bakar. Perhalusi setiap tindakan Kerajaan BN. Ingatlah BN sudah bertahun menjaga kebajikan Rakyat dan tidak pernah mengabaikan Rakyat Malaysia.

JAGA JAGA PERMAINAN TAUKE CINA DAN PAKATAN RAKYAT

Psssttt....tu hakikatnya, mereka kawal dan akan desak kerajaan....rakyat jangan emo tapi selidiki dari semua sudut.


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

HERO KECIK

Posted: 14 Jun 2011 01:07 AM PDT

HERO KECIK


Apa Yang Diingini Dengan Menfitnah Rais Yatim

Posted: 13 Jun 2011 07:18 PM PDTFitnah sekarang sudah jadi Budaya dalam politik negara kita sekarang, Tak tak ada modal berpolitik dan sudah mati akal dalam mmeperjuangkan politik sehingga fitnah digunakan demi mencapai kepuasan diri dalam berpolitik... Politik sebegini pastinya tidak sihat dan rakyat sendiri menyifatkan orang berpolitik sekarang sudah gila dan tidak waras.

Bila bercakap pasal fitnah, pasti ada yang tidak berpuas hati sehinggakan fitnah menjadi darah daging dalam diri seseorang.. yang pasti orang yang memfitnah tu pasti inginkan sesuatu yang dihajatinya.

Fitnah terbaru Rais dikatakan membazirkan RM 100 juta untuk sambutan Hari Seniman. 100 juta untuk Hari Seniman, apa punya fitnah gila la yang dimainakan oleh pihak2 yang mempunyai kepentingan ini. Langsung tak masuk akal. Bajet untuk Hari Seniman hanya RM97,665.00 sahaja... kalau la kata lebih kurang RM100,000.00 tu okla.. Nie 100juta.. Banyak tu bezanya..

Kenapa Rais selalu menjadi mangsa fitnah.. adakah Rais nie Menteri Penerangan, Komunikasi dan Multimedia..Siapakah dalang disebalik fitnah ini. Apa yang dicari pada Kerusi Menteri Penerangan Komunikasi dan Multimedia..Semuanya cuba membunuh reputasi beliau sebagai Menteri yang telah lama berkhidmat kepada negara.

Pelik Tapi Benar.. Yang Benarnya Rais Asik Di Fitnah dan Yang peliknya ada kepentingan dalam menjatuhnya reputasi Rais Yatim sebagai Menteri Penerangan Komunikasi dan Multimedia..

Sekali lagi Rais Yatim menjadi mangsa fitnah dan berlaku salah faham terhadap isu ini... Salah Faham dan Salah Tulis memberikan impak yang sama. Kesalahan tersebut digunakan oleh pihak yang suka menfitnah untuk menghemtam Kerajaan dan Rais Menjadi Mangsa atas kesilapan orang lain...

Taipingmali (tm)

Posted: 14 Jun 2011 01:04 AM PDT

Taipingmali (tm)


TAHUKAH WAHAI UMAT ISLAM UMAT MELAYU - SIAPAKAH 'AMBIGA SEEVERASAAN'

Posted: 14 Jun 2011 12:50 AM PDT

Pengurusi Perhimpunan BERSIH pd 9hb Julai 2OII. Beliau adalah Bekas Presiden Majlis Peguam, seorg wanita Hindu yg terlibat:

I. Pembela dan Peguam yg paling kuat Mempertahankan Kes Lina Joy

2.Pendokong dan Pengerak IFC(Interfaith Comission)

3.Kuat Mempertahankan Kes2 Murtad
4.Menyeru Rakyat Sarawak Bangkit dan Berhimpun saperti Rakyat Mesir d Tahrin Square..

5.Kuat menyokong Pakatan Pembangkang..

SOALNYA MCM MANA PAS BOLEH TERLIBAT DAN MENYOKONG MANUSIA DURJANA INI, APABILA SDR MAT SABU MENJADI TIMBALAN PENGURUSI BERSIH DAN DI BELAKANG PERHIMPUNAN BERSIH YG KUATNYA ADALAH PAS. KITA TAK HAIRAN DGN DAP (CUCI TANGAN DARI BELAKANG). PKR DAN HINDRAF..

APA PENDIRIAN UMAT ISLAM, APAKAH MAHU BIAR NEGARA KUCAR KACIR DAN RAKYAT TIDAK SELAMAT..

NYATAKAN PENDIRIAN DAN BANGKIT BERSAMA MENENTANG PUAK YG TIDAK HARGAI KEAMANAN
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Apakah ada konspirasi?

Posted: 13 Jun 2011 09:20 PM PDT

Peguam Datuk R. Anbalagan ditemui mati di Kuil Sri Ramalingeswarari, Kg Perepat, Kapar malam tadi, dipercayai ditetak pekerja warga India
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

New inquest for the new case, what's next?

Posted: 13 Jun 2011 07:36 PM PDT

Inquest into death of S'gor Customs asst director Ahmad Sarbaini, while in MACC building, will be held in KL magistrate's court July 4-15
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sedikit ulasan kenyataan Zahid Hamidi mengenai Unit Tempur Siber

Posted: 13 Jun 2011 07:00 PM PDT

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata

"UMNO perlu mewujudkan unit tempur siber yang lebih bersistematik dan mantap bagi menangani isu-isu yang dibangkitkan pembangkang dalam alam siber."

TM memang setuju, ini kerana Zahid berada dalam Kementerian Pertahanan dan sudah tentu pihak Tentera yang arif dalam pertempuran nampak akan kelemahan dan kepincangan jentera ini.

Setakat hari ini unit tempur yang betul-betul nampak bersistem ialah AIDC, MyKmu.Net, Perak Today, Team blogger di bawah kepimpinan Papa Gomo, UMB masih belum nampak mantap kerana masih berselerak. Umno HQ lebih kepada video di youtube, Umno Online selalu sangkut dan lambat dari segi maklumat.

Jentera tempur cyber Umno lebih bergantung kepada blogger sdn bhd. Antara mereka yang popular hari ini ialah Papa Gomo, GAP, House PK, MIM, Pisau, Flying Kick, RBF dan ramai lagi [rujuk top 20 blog di blog anak seberang].

Mereka masing-masing bergerak atas inisiatif sendiri yang menggunakan blogspot, wordpress dan terkini ialah tumblr.

Untuk memantapkan unit tempur cyber, networking adalah sangat penting, bank data perlu ada, unit risikan perlu ada, segala  isu yang ditimbulkan oleh pembangkang perlu dijawab cepat, jangan biar sejuk. Bahagian war room perlu menyalurkan maklumat kepada unit tempur cyber.


Ambil contoh Perak.

Perak ada Sekretariat Media Baru yang diketuai oleh YB Dato Seri Raja Ahmad Zainuddin dan War Room Perak pula diketuai oleh Dato Haji Saarani Hj Mohamad Adun Lenggong.

Dua-dua mempunyai agenda masing-masing. War Room tak tahu apa Media Baru buat dan Media Baru tak tahu apa War Room buat.  Ini disebabkan carta organisasi tidak menggariskan hubungan antara dua hala.

Semasa bengkel anjuran Sekretariat Media Baru Umno Perak pada 26 Mei lalu , penceramah bertanya, apakah yang telah dibuat oleh war room dan siapa yang patut berada di war room. Banyak persoalan yang dikemukakan oleh penceramah mengejutkan vip yang hadir.

Dalam tentera, war room memang tersusun dan kemas, oleh itu diharapkan agar pihak Kementerian Pertahanan dapat turun ke negeri-negeri dan membantu Umno yang boleh dikatakan kurang bersedia dalam hal ini. Mungkin Umno selesa dengan istilah ketua 10. Menurut penceramah tersebut, strategi ketua 10 sudah lapok dan tidak boleh digunapakai lagi.

Justeru, yang penting hari ini ialah persediaan jentera pilihanraya Umno itu sendiri, Hari ini war room setiap negeri sepatutnya sudah 100 peratus mantap dan mempunyai head count terhadap setiap pengundi. Jika kurang pengundi usaha menambah bilangan pengundi perlu disegerakan.

Ia lebih penting daripada menganjurkan program yang hanya dihadiri oleh orang ramai yang tidak boleh mengundi.

Satu perkara yang nak disentuh di sini ialah siapa yang akan mengetuai war room di peringkat nasional, negeri dan bahagian?

Jawapannya ialah orang Nombor 2 disemua peringkat. Jika peringkat atas ialah Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, di negeri ialah Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Negeri atau Timbalan Menteri Besar atau Timbalan Ketua Menteri dan di peringkat bahagian ialah Timbalan Ketua Bahagian.

Cuma masalah yang timbul hari ini ialah banyak orang No 1 , tidak percaya kepada orang nombor 2 kerana takut kedudukannya terancam oleh pemilihan akan datang. 

bersambung/..........

Sistem Pengangkutan Bas Awam Perak dipertingkatkan-DS Zambry

Posted: 13 Jun 2011 06:26 PM PDT

PAC mahu laporan Majlis Sukan Perak

Posted: 13 Jun 2011 10:08 AM PDT

Cukuplah, jangan naik lagi harga minyak

Posted: 13 Jun 2011 09:19 AM PDT

Hari ini dalam sejarah orang politik

Posted: 13 Jun 2011 09:11 AM PDT

Pemaju mesti utamakan keselamatan awam-Dato Hamidah

Posted: 13 Jun 2011 09:05 AM PDT

Rais Yatim Buat Hal Lagi.

Posted: 13 Jun 2011 08:34 AM PDT

Rais perabih duit RM100 juta? Biar betul. RM 100 juta untuk belanja SENIMAN. Masyaallah. Memang celaka sungguh Umno ni.


welll, kalau nak tahu apa yang sebenarnya baca di blog Jebat Berkokok.....Auuuwww

KERJA CELAKA WAKIL RAKYAT BUKIT GANTANG: NIZAR JAMALUDDIN

Posted: 13 Jun 2011 07:31 AM PDT


Cetakan fotokopi ini telah diedarkan oleh Pas Bukit Gantang di seluruh masjid dalam kawasan Parlimen Bukit Gantang pada Jumaat lepas 10 Jun 2011.

Inilah perangai celaka celaka celaka (pinjam kata-kata Nik Aziz) Nizar Jamaluddin.

Topik menarik untuk dibincangkan. Ramai dah respon dalam blog masing2

Posted: 13 Jun 2011 07:06 AM PDT

BENTONG: UMNO perlu mewujudkan unit tempur siber yang lebih bersistematik dan mantap bagi menangani isu-isu yang dibangkitkan pembangkang dalam alam siber.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata unit tempur siber parti ketika ini dilihat tidak memberikan perincian serta penghayatan pada sesuatu isu sehingga gagal menyampaikan maklumat kepada kumpulan sasar.
Malah, katanya, unit berkenaan juga selalu kalah dalam menjawab isu-isu yang dibangkitkan pembangkang dalam media baru itu.
"Berbanding pembangkang, mereka dikumpulkan dan mengupas isu mengikut tafsiran masing-masing yang kebanyakannya menjurus ke arah membelasah kerajaan.

"Padahal kita ada kumpulan lebih besar tetapi mungkin satu unit tempur siber yang bersistematik perlu diwujudkan bagi membalas segala serangan," katanya selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Bentong di sini, semalam.

Turut hadir Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang juga Ketua UMNO bahagian itu.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata, maklumat yang tepat dan jelas, penting bagi menarik masyarakat khususnya golongan muda dan pengundi atas pagar daripada terjebak dalam dakyah pembangkang.
Terdahulu dalam ucapannya, beliau turut meminta semua anggota UMNO memainkan peranan memberikan penerangan mengenai dasar kerajaan dan tidak hanya berharap ia dilakukan oleh pemimpin mereka. – BERNAMA

CCTV tidak releven

Posted: 13 Jun 2011 04:11 AM PDT

Isu penggunaan cctv pernah menjadi isu hangat dalam muktamar Pas yang baru saja selesai. Pas mengambil keputusan untuk menolak kes cctv yang melibatkan Anwar Ibrahim.

Peliknya apabila Pas dan pembangkang yang lain pernah mendesak kerajaan supaya memperbanyakkan cctv di tempat awam bagi membenteras jenayah seperti rompakan, samun, rogol dan sebagainya.

Inilah sikap sebenar Pas yang hanya menyokong sesuatu isu jika menguntungkan mereka dan menolak sesuatu hukum jika merugikan dari sudut politik sempit mereka.

Eloklah Pas mengarahkan pengharaman penggunaan cctv di negeri Kelantan, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang di tempat awam, bank, hospital, hotel dan sebagainya kerana tidak akan bersetuju dan tidak relevan untuk dijadikan bahan bukti dalam perbicaraan.
Published with Blogger-droid v1.7.1

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 13 Jun 2011 11:42 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Haron Din Menunggu Masa Untuk Di Pancung...

Posted: 13 Jun 2011 10:14 PM PDT


Sekarang ni, hanya tinggal haron din sorang je yang ulama dalam pas, yang lain tu bukan ulama tapi ular dalam semak.

Penghapusan etnik dalam pas sedang berjalan, banyak pemimpin pas yang tak sebulu dengan anwar dan pakatan rakyat di terajang keluar satu persatu, yang tinggal hanyalah haron din.

Kenapa haron din? ok, korang ingat tak lagi kes kalimah ALLAH yang kristian nak guna dalam bible dia tu, siapa ulama dalam pas yang mula-mula sekali tentang hajat puak kristian tu? haron din kan... dan siapa pulak yang tibai haron din dengan menggelarkan orang tua tu sebagai jumud, bodoh dan tak moderat? khalid samad kan... sekarang ni khalid samad dah jadi pesuruhjaya pas selangor, dia dah jadi orang besar dalam pas, maka dia akan gunakan balachi-balachi dia untuk pancung haron din seperti mana dia memancung ustaz taib azamudden dan hassan ali.
Perhimpunan BERSIH: Peluang Pandikutti Untuk Lari Keluar Negara...

Posted: 13 Jun 2011 07:14 PM PDT

Perhimpunan bersih akan di buat pada 9 julai ini, terus terang aku kata, inilah peluang terakhir anwar untuk lari keluar negara...

Aku diberi tahu oleh seorang datuk semalam, bahawa sudah ada usaha membawa masuk orang dari selatan thai, mungkin dari pattani, narathiwat atau yala ke perhimpunan bersih dan orang yang di tugaskan tu ialah seorang pensyarah di uitm (uitm mana aku tak pasti, harap-harap bukan uitm shah alam). tugas mereka yang dibawa masuk tu cukup mudah, mereka tak ada kad pengenalan, jadi mereka di tugaskan untuk menghuru-harakan keadaan di kuala lumpur, jadi bila di tangkap polis tak boleh charge mereka adalah peserta perhimpunan bersih.

Anwar akan mengunakan peluang perhimpunan bersih ini untuk menggulingkan kerajaan, bukan ke selama ini anwar berangan-angan nak buat satu perhimpunan ala-ala mesir? jadi perhimpunan bersih ni adalah medan terbaik untuk di realisasikan angan-angan dia tu.

Banyak buruk dari baiknya kalau pihak polis tak ambik tindakan pada penganjur perhimpunan bersih ni, bayangkan kuala lumpur akan lumpuh pada hari itu, kita kena ingat, perhimpunan tu di buat pada hari sabtu, banyak pejabat dan pusat perniagaan beroperasi pada hari itu, bayangkan kalau keadaan tak terkawal, apa jadi dengan nasib peniaga? adakah penganjur nak bertanggung jawab? dah tentu tidak, malah mereka akan menyalahkan umno sebagai punca keadaan tak terkawal.

Apa jadi dengan nasib pemandu teksi dan pemandu bas, yang kerja mereka cari makan di atas jalan raya, kalau jalan jem, macam mana mereka nak cari makan pada hari tu? inikah namanya keadilan?

Aku cadangkan pada pihak polis supaya merampas pasport anwar sebelum perhimpunan bersih berlangsung, aku yakin dan percaya, perhimpunan bersih ni adalah last card anwar untuk lepaskan dirinya dari tuduhan liwat yang mana sebelah kakinya sudah di penjara sungai buloh.

Polis kena serius untuk menangani perhimpunan bersih ni, setakat hari ini, aku tak dengar lagi apa-apa komen dari ketua polis negara atau menteri dalam negeri... mereka macam merestui je perhimpunan haram tu...

Fitnah Bodoh Guan Eng Terhadap Rais Yatim...

Posted: 13 Jun 2011 05:14 PM PDT


Kenyataan yang di keluarkan oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi Dan Kebudayaan...

Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) hanya membelanjakan RM97,800 untuk sambutan Hari Seniman 2011 pada 29 Mei lepas, kata Setiausaha Bahagian Pengurusan Acara Majlis Sepetang Bersama Seniman Modzaki Din, hari ini.

Beliau menjelaskan, laporan media yang mengatakan bahawa perbelanjaan RM100 juta digunakan bagi sambutan itu merupakan salah faham.

"Ini kerana jumlah RM100 juta itu sebenarnya merujuk kepada wang yang telah disalurkan sehingga kini kepada para penggiat seni di bawah Dana Industri Kreatif," katanya kepada Bernama hari ini.

Di bawah Bajet 2011, kerajaan memperuntukkan RM200 juta di bawah Dana Industri Kreatif dalam usaha membantu menyemarakkan lagi industri kreatif negara. — Bernama

Aku tak tau dari mana guan eng dapat info yang mengatakan KPKK habiskan 100 juta dalam sehari untuk hari seniman....

Nak kata bodoh, dia tu ketua menteri, kalau aku tak kata dia bodoh, tak patut beb... tapi nak tak nak kena juga lak kata dia bodoh, mana ada logik 100 juta boleh dihabiskan dalam masa satu hari, guan eng tau ke berapa banyak 100 juta tu?

Pada aku senang je memang guang eng nak fitnah dan burukan rais yatim itu je... duit 100 juta tu sebenarnya adalah duit yang disalurkan kepada penggiat seni dibawah dana industri kreatif, sebenarnya KPKK bukan bagi setakat 100 juta, tapi KPKK salurkan 200 juta dibawah bajet 2011.

Tapi apa yang syoknya tu, ada juga pencacai dan blogger pakatan haprak yang percaya cakap guan eng tu dan yang paling bodoh adalah portal malaysiakini, mereka langsung tak ada usul periksa terus menghentam rais yatim, oii malaysiakini, korang kena ingat sikit, orang yang kau hentam tu, adalah menteri yang bagi kelulusan untuk kad perakuan media yang korang gantung kat leher korang tu, kalau nak hentam pun buat la kajian dulu, jangan main percaya je cakap si hamlau guan eng tu.

Apa pun perkara ini aku anggap selesai la, kerana pihak kementerian dah berikan penjelasan dengan sejelas-jelasnya.

KESAH DI SEBALIK KES DAKWAAN KHIR TOYO.

Posted: 13 Jun 2011 05:59 AM PDT


1) Apakah yang berlaku sepanjang 2004 - 2008 yang secara perlahan berjalan tetapi membawa impak yang besar terhadap keupayaan Pemerintahan Barisan Nasional Di Negeri
Selangor sebenarnya sehingga membawa kepada kes pendakwaan Khir Toyo.

2) Siapakah pemain-pemain kepada "kemahuan untuk berubah" di mana ianya bermula dengan kemenangan besar Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum ke 12 di bawah pemerintahan
mantan Perdana Menteri Pak Lah tetapi siapakah pemain-pemain yang telah menghalang dan merosakkan kemahuan untuk berubah tersebut ("transformasi").

3) Tahukah kita sebelum pada era pemerintahan Khir bahawa sindrom "sama-sama makan" yang di terapkan oleh pemimpin-pemimpin terdahulu telah mengujudkan satu kelompok pegawai-pegawai tadbir dan ketua-ketua eksekutif GLC Negeri yang "kebal" dari sebarang tindakan. Malah lebih teruk lagi bahawa keadaan ini telah memberi gambaran bahawa segalanya berjalan dengan baik dan licin tetapi sebenarnya IANYA BERNANAH DI DALAM DAN MEMANTI MASA UNTUK MELETUP. Dan tiada 1 pun siasatan atau tindakan-tindakan disiplin oleh pihak JPA sepanjang tempoh "sama-sama makan tersebut"

4) Tahu dan sedarkah kita bahawa gambaran-gambaran yang ujud di kalangan pegawai-pegawai PTD bahawa ia akan menjadi kaya sekiranya pegawai tersebut berjaya di tempatkan di Pejabat Tanah Daerah di Negeri Selangor dan PBT-PBT di Negeri Selangor.

5) Tahu dan sedarkah kita bahawa "memberi wang pelincir" atau menjanjikan keuntungan" adalah NORM / KEBIASAAN dalam menjalankan transaksi urusan di pejabat-pejabat Kerajaan di Negeri Selangor ini dan kegagalan mengikuti NORM / KEBIASAAN ini akan menjadikan anda di cop sebagai "tak tau bis" / "baru keluar hutan" dan anda akan di kepung dan di susahkan dari setiap segi.

Perkara 2 - 5 ini adalah asas kepada kenapa terjadi kesah di sebalik dakwaan Khir Toyo.

Kenapa Rocky Nyah Masih Balun Rais Yatim ???

Posted: 13 Jun 2011 12:30 AM PDT

Ada berberapa cerita menarik kenapa rockynyah balun menteri penerangan, rais yatim...

Dulu, rais yatim di fitnah teruk oleh seorang blogger yang menjadi sahabat rapat rockynyah ni, blogger itu fitnah rais kononnya rais telah rogol amahnya sendiri, kononnya cerita itu datangnya dari wikileaks, nampak sangat game yang depa cuba nak main... wikileaks wak lu... mana link dari wikileaks tu? sampai sekarang blogger itu dan rocky nyah tak boleh nak paste kan dalam blog dia.

Kenapa seorang pengamal media membalun menteri penerangan? jawapannya cukup mudah, ia adalah kerana projek dan kontrak yang bernilai jutaan ringgit.

Siapa yang tak geram bila projek dan kontrak bernilai jutaan ringgit tu terlepas ke tangan orang lain, tapi pada aku memang patut pun puak-puak tu tak dapat, pasal mereka bukan ada kepakaran pun nak handle projek dan kontrak tu, kalau depa dapat, depa akan ali babakan kepada kontraktor cina yang menjadi kawan mereka, depa makan persen je...

Apa kontrak dan projeknya tu? aku di pahamkan puak-puak ni bengang pasal tak dapat kontrak bekal laptop 1malaysia dan projek jalur lebar, ye ke tidak tu aku tak pasti, tapi dari sepuluh orang yang aku tanya, itulah jawapannya. lagi satu, yang buat depa bengang tu pasal , kes bernama tv, kalau nak tahu kenapa dengan kes bernama tv, korang kena tanya rocky nyah, pasal kes ni ada kaitan dengan dia dan kawan dia.

Pada aku, sudah-sudah la, kau tu dah tua, rambut pun dah beruban, tak payah la buat perangai macam budak-budak, orang lain pun ada jugak yang tak dapat projek, tapi tak la sampai fitnah orang merogol. rilek la... dah tua buat perangai orang tua.

Satu soalan aku pada rocky nyah, apa maksud kau tulis dalam blog kau "We in Semenanjung give up on you a long time already" siapa we tu?