Khamis, 19 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 19 Jun 2014 12:43 PM PDT

PEJUANG BANGSA


MENGAPA DAKWAAN AKTA HASUTAN KE ATAS ADUN DAP RAYER DITANGGUHKAN ? @NajibRazak @dzainalabidin

Posted: 19 Jun 2014 12:36 AM PDT

Ini yang menjadi persoalan dikalangan ahli UMNO & penyokong kerajaan   mengapa AG tangguhkan dakwaan ke atas Rayer Celaka  di bawah akta Hasutan .  Manakala PRESIDEN ISMA hari ini turut  dikenakan pertuduhan akta hasutan hingga terpaksa   diikat jamin RM 5 ribu .


Apakah  kerana Rayer ini  Adun DAP ini dan mereka  kebal daripada undang-undang ?? 

Sudah terang-terang beliau bersalah kerana  menimbulkan kemarahan jutaan ahli UMNO dengan gelaran CELAKA  hingga menyebabkan beberapa pemimpin pemuda UMNO negeri telah  menyerbu Sidang DUN . Hari ini mereka turut  didakwa di mahkamah yang sama . 

Jangan sampai orang Melayu terutama ahli UMNO marah kepada kerajaan kerana melepaskan suspek utama yang membakar api kemarahan   manakala   ahli parti sendiri dikenakan tindakan . 

GEORGETOWN - Pertuduhan hasutan ke atas Adun Seri Delima, RSN ditangguhkan pada satu tarikh yang lain  atas arahan dari Jabatan Peguam Negara.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Unit Pendakwaan Datuk Razali Che Ani kepada peguam yang mewakili Rayer, Gobind Singh Deo, Ramkarpal Singh Deo dan V Raveendran.

Terdahulu, Rayer yang juga kelihatan dalam keadaan biasa hadir ke mahkmah bersama ahli keluarga dan penyokong parti.

Beliau sepatutnya dituduh di Mahkamah Sesyen di sini, kira-kira 9 pagi, tadi.

Sementara itu, ketika ditanya pihak media, Gobind memaklumkan penangguhan kes di saat terakhir adalah  sesuatu tidak biasa dan jarang berlaku.

Menurutnya, beliau akan menulis surat kepada Peguam Negara berhubung penangguhan kes berkenaan.

"Pihak kami juga akan memohon, Peguam Negara untuk mempertimbangkan keputusan untuk mendakwa Rayer mengambil kira kapasiti supaya tidak didakwa bawah seksyen hasutan," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, suasana di pekarangan mahkamah dikawal ketat anggota polis
.

IPOHMALAY

Posted: 19 Jun 2014 09:05 AM PDT

IPOHMALAY


Hong Leong hina migran di Hong Kong pula

Posted: 18 Jun 2014 08:23 PM PDT

Bank rasis kontroversi di negara ini, Hong Leong dikecam masyarakat migran di Hong Kong terutamanya dari Filipina dan Indonesia apabila memperlawakkan profesion pembantu rumah dalam sebuah iklan insuransnya di Hong Kong.

Dalam iklan itu ia menggunakan seorang aktor China yang berkulit gelap melakonkan watak pembantu rumah yang biasanya disandang pekerja Filipina dan Incdonesia dengan berambut palsu kerinting.

Nampaknya Hong Leong bukan sahaja kerap mencari geruh berbuat onar terhadap komuniti Melayu yang bekerja dengannya, malah suka mencari pasal dengan lain-lain bangsa.


Dinilai Rasis, Iklan Asuransi Malaysia Diprotes

"Anda telah mentertawakan seseorang dari sebuah komunitas."

ddd
Kamis, 19 Juni 2014, 08:49VIVAnews - Sebuah iklan asuransi milik bank asal Malaysia, Hong Leong, diprotes oleh kaum buruh migran di Hong Kong, karena dianggap rasis.

Dalam iklan itu, ditampilkan seorang aktor China mengenakan tata rias berwarna orange kecokelatan dan rambut wig ikal.

Dilansir dari stasiun berita Channel News Asia, Rabu 18 Juni 2014, aktor tersebut digambarkan berprofesi sebagai asisten rumah tangga dan tengah menyuguhkan minuman kepada majikannya. Sontak, iklan itu dikritik oleh kaum buruh migran di Hong Kong.

Menurut juru bicara organisasi Asian Migrants, Eni Lestari, iklan tersebut secara terang-terangan rasis.

"Saya kira mereka harus meminta maaf di hadapan publik. Anda telah mentertawakan seseorang dari sebuah komunitas. Mungkin bagi penduduk Hong Kong itu lucu, tetapi, yang mereka tidak sadari sebenarnya yang mereka tertawakan itu sesuatu yang rasis," ujar Eni.

Menurut dia, penggambaran aktor sebagai asisten rumah tangga itu seolah-olah merujuk kepada warga Filipina atau Indonesia yang notabene banyak bermukim di Hong Kong.

Eni justru mempertanyakan, kenapa bank tersebut tidak menggunakan jasa model asal Indonesia atau Filipina untuk berpura-pura sebagai pelayannya.

Kekesalan kemudian juga dilampiaskan di media sosial seperti Twitter dan Facebook. Seseorang bernama Kahlil Stultz menulis di laman Facebook bank itu menuntut agar iklan tersebut dicabut.

"Iklan tersebut sangat tidak sesuai dengan representasi profesional layanan keuangan dari bank Anda," tulis Stultz.

bumiyang

Posted: 19 Jun 2014 03:52 AM PDT

bumiyang


Pas Resmi Jamban???

Posted: 18 Jun 2014 07:38 AM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Jun 2014 12:43 AM PDT

Panglima Perang Cyber


7 Fakta Mengenai Jihad Di Syria ( Mohon Sebarkan )

Posted: 19 Jun 2014 12:17 AM PDT


Adakah Jihad di Syria 

1. Imam Masjid Palestin menolak pandangan bahawa jihad di Syria http://www.youtube.com/watch?v=AfzbbHTB4NM
Ia didedahkan oleh Datuk Zulkifli Nordin di blog beliau http://zul4kulim.blogspot.com/2013/09/jihad-di-syria-satu-pembohongan.html

2. Fatwa Yusuf Qaradawi tentang jihad di Syria ditolak oleh ramai ulama dan beliau sering menukar fatwa http://www.republika.co.id/berita/kolom/resonansi/13/06/10/mo5iod-ketika-syekh-qardhawi-akui-kesalahan-fatwanya

3. FSA (Free Syrian Army) yang menentang Basyar Assad dilatih oleh Israel

4. FSA juga telah membunuh Ulama besar Islam iaitu Dr Said Ramadhan Al Bouti http://www.youtube.com/watch?v=h4FQ8MPPP-0  . Kisah ini didedahkan anak beliau. Sebuah buku kisah ulama ini turut ditulis oleh Dr Zulkifli Al Bakri5. Tidak ada keperluan untuk berjihad di Syria atau menghantar askar apabila fatwa yang dikeluarkan tidak dipersetujui majoriti ulama Islam. Antaranya kerana ia berperang sesama Islam. Antaranya pendakwah popular Syeikh Imran Hosein http://www.youtube.com/watch?v=jHrOQAwsKYc 

Hanya ulama Wahabi sahaja yang menyokong http://www.youtube.com/watch?v=Z7a7zQPpusI 

6. Banyak laporan media Barat tidak tepat dan propaganda kerana Syria merupakan sebuah negara yang anti Amerika dan Israel. Ia turut diakui laman Jewish sendiri di sini  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Threats_to_Israel/Syria.html

 7. Ulama Malaysia khususnya para Mufti Menolak keutamaan berjihad di Syria kerana berpandangan bahawa rakyat Malaysia perlu utamakan negara Malaysia terlebih dahulu dari negara lain. Selain perang di Syria bukan jihad kerana ia melibatkan pertempuran antara dua puak sesama Islam http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140606/dn_20/Jihad-Utamakan-negara-dahulu


Maka sesiapa pergi berjihad di Syria boleh dianggap tidak memenuhi syarat syahid dan jihad maka mereka perlu berhenti diperdaya dan tidak perlu marah jika digelar militan atau pengganas.

Pandangan Mufti-Mufti Malaysia Hukum Jihad Di Syria

Posted: 19 Jun 2014 12:04 AM PDT

ARKIB : 06/06/2014

Jihad: Utamakan negara dahulu


Oleh ILAH HAFIZ AZIZ
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 5 Jun - Ahli agama berpendapat umat Islam di Malaysia harus mengutamakan jihad dan menyelesaikan masalah di dalam negara terlebih dahulu berbanding mencampuri urusan pemerintahan di negara lain yang bergolak.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut berkata, jihad yang lebih utama untuk rakyat negara ini adalah dengan membasmi segala kejahilan dan kebatilan serta meningkatkan ekonomi umat Islam yang jauh ketinggalan.

Jihad dalam pengertian yang lebih luas, tegas beliau, tidak semestinya menghunuskan senjata untuk berperang apatah lagi umat Islam di negara ini, tidak pasti apa sebenarnya yang berlaku di Syria.

"Janganlah kerana mendapat maklumat di akhbarakhbar tentang kezaliman di Syria, kita terus ke sana, sebaliknya selidik dahulu, tanya ahli ulama... Apakah betul tindakan kita mahu berjuang di sana," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Nooh menarik perhatian dengan mengemukakan satu hadis Rasulullah yang menyebut bahawa barang siapa menyertai perbalahan dua kumpulan Islam, keduadua pihak yang membunuh dan dibunuh akan memasuki neraka.

Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman pula berkata, mereka yang mahu menyertai kancah peperangan dengan tujuan berjihad harus tahu tentang keutamaan mereka kepada negara.

"Kenapa sebelum ke negara orang, kita tidak memikirkan tentang ekonomi umat Islam di sini? Anakanak yang masih memerlukan bantuan dan mereka yang tinggal berdekatan dengan kita. Adakah mereka telah cukup segalagalanya?

"Rasulullah sendiri pernah bersabda, penuhi dahulu tanggungjawab kepada ibu dan orangorang di sekeliling kita sebelum mahu berjihad," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Abdul Rahman seterusnya meminta umat Islam di negara ini tidak terbawabawa dengan fahaman Salafiah Jihadiah yang tidak bersesuaian untuk diamalkan di negara ini.

"Ambil pemikiran dari ulama-ulama muktabar dan pendapat dari fatwa-fatwa yang dibenarkan," katanya yang merasakan perlunya wujud fatwa kebangsaan berhubung konsep jihad.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria memberitahu, walaupun banyak fakta dalam alQuran dan hadis sahih menyebut tentang jihad, namun setiap umat Islam harus mendalami maksudnya yang sebenar.

"Ramai sekarang berjihad mengikut hawa nafsu sahaja, namun mereka tidak sedar, berjihad di dalam negara adalah wajib diutamakan terlebih dahulu. Berdakwah di sini juga adalah jihad yang amat dituntut.

"Oleh demikian, saya seru mereka yang berniat begitu supaya kembalilah kepada ajaran alQuran," katanya.

Harussani turut menjelaskan bagaimana di dalam sejarah Islam, perang Badar yang dikategorikan sebagai sengit, tetapi Rasulullah bersabda ia sekadar jihad kecil kerana yang lebih besar adalah memerangi hawa nafsu.

"Sedarlah bahawa jika kita mampu memerangi nafsu, bangsa akan menjadi lebih maju, lebih elok dan kedudukan lebih tinggi berbanding bangsa lain," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140606/dn_20/Jihad-Utamakan-negara-dahulu#ixzz354AqDDBF
© Utusan Melayu (M) Bhd

myMetro | Jihad di Syria : Pandangan Ulama Syria dan Persatuan Ulama Malaysia

Posted: 18 Jun 2014 06:58 PM PDT

Kuala Lumpur: "Ulama di Syria lebih arif mengenai situasi mereka di sana, jadi kita perlu hormati pendirian dan nasihat mereka," kata Setiausaha Persatuan Ulama Malaysia Profesor Madya Dr Mohd Roslan Mohd Nor.

Menurut beliau, rakyat di negara ini tidak seharusnya menyempitkan maksud jihad dengan beranggapan beroleh syahid apabila mengangkat senjata menegakkan Islam di medan perang.

"Dalam dunia hari ini, penulisan mengenai kekejaman puak Syiah yang sangat zalim sama ada di media cetak dan elektronik pun sudah dikira jihad.

"Kita jangan mudah sangat terpedaya dengan ajakan pihak tertentu untuk berjihad di sana kerana kemungkinan mempunyai kepentingan lain yang memihak kepada Presiden Syria Basyar al-Assad," katanya ketika dihubungi Harian Metro di sini semalam.

Beliau mengulas laporan muka hadapan Harian Metro semalam mengenai ulama Syria yang berpengaruh Sheikh Sariah al-Rifaie yang menasihati rakyat Malaysia yang hendak berjihad di sana supaya membatalkan niat mereka.

Dalam temu bual ekslusif di Istanbul itu, Sheikh Sariah berkata, mereka menghargai niat rakyat negara ini, namun ia bukan kewajipan yang perlu dipikul kerana mempunyai bilangan mujahid yang cukup di Syria.

Beliau berkata, rakyat Syria wajib berjihad mempertahankan tanah air, keluarga dan harta benda sebaliknya kedatangan orang luar termasuk Malaysia mungkin akan diperalat pihak tertentu.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2014050501455220140505014552/MA/Article/index_html


Sent from my iPhone

Kenyataan Akhbar @pdrmsia Tangkapan Terbaru Suspek Militan

Posted: 18 Jun 2014 04:03 AM PDT

Imam Masjidil Aqsa Palestin : Jihad Di Syria Adalah Pembohongan Besar / Jihat In Syria Is A Lie

Posted: 18 Jun 2014 03:50 AM PDT


Jihad in Syria - Is Right In The Sides Religion ? cc @NajibRazak @MuhyiddinYassin @Zahid_Hamidi ( Pls Retweet Repost )

Posted: 18 Jun 2014 03:13 AM PDTThe government detained militants who want to fight in Syria. The action is intended to curb militancy in our country be easily expanded with the advent of social media these days.
It also claims action to stop certain people who say jihad in Syria should be supported by Muslims.
Fatwas by Yusuf Al Qaradhawi ( before he also justify DNA of PIG) about jihad in Syria has been the cause of it to attract the people who do not understand the true concept of jihad in Malaysia. Fatwa Qaradhawi http://wardatulinsyirah92.blogspot.com/2012/03/fatwa-pandangan-jihad-di-syria.html
Many scholars reject the view of Dr. Yusuf Al Qaradhawi because of frequent changes fatwa
http://www.republika.co.id/berita/kolom/resonansi/13/06/10/mo5iod-ketika-syekh-qardhawi-akui-kesalahan-fatwanya
Minister of Home Affairs Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi has also issued a statement that anyone involved with jihad in Syria will be withheld. And some people have also been detained as a statement IGP Tan Sri Dato 'Sri Khalid bin Abu Bakar in April 2014.
KUALA LUMPUR: Malaysians who joined the militants in Syria will be subject to legal action if returned to the country, said Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

"Information obtained and if they set foot in Malaysia, will catch will be and legal action underway, "he said after receiving a courtesy call U.S. Ambassador in Malaysia, Joseph Y.Yun here today.
He said the ministry, in particular the Royal Malaysian Police is working closely with the Malaysian Communications and Multimedia Commission to monitor recruiting activities through new social networking site. Commenting on the involvement of a member of the Royal Malaysian Navy (RMN) in Sandakan, Sabah suspected of involvement in militant activities, Ahmad Zahid said the government would not tolerate if he proved to be involved. "aspect of our study is not only among the Malaysian foreign and even private enforcement should also be investigated. "We do not doubt everything, but can smell if they are involved, which is the result of cooperation with the Ministry of Defence in particular the Malaysian Armed Forces," he said. Regarding the meeting with the American ambassador, he said the United Malaysia commended the way tackle militancy in the country and asked for continued efforts be made ​​to combat. "I discussed the matter with them. It is a That information should be detailed, efforts were undertaken because we do not want to work (militant) militant's got the support of international, "he said. - mStaronline

Action is accurate and supported other countries who know Islam does not justify the rebel militancy to overthrow a government.


They also use the tactic as security activists to go there as the story of this young man http://taotauajer.blogspot.com/2013/08/serius-pemuda-malaysia-berani-jihad.html

No criticism of the arrest of militant actions Malaysia
BALING June 8 - Malaysia has never received any criticism from the people of the country they arrested for their involvement with international militant activities in the country, said Home Minister Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Ahmad Zahid said Malaysia but was praised for decisive action for the safety of the people of this country and the world. said the Royal Malaysian Police (RMP), especially the Special Branch does not tolerate criminal activity committed any partner dark and militant organizations that could threaten national security. `` I assure you the police and the Special Branch will strictly implement the responsibility to combat crime and domestic violence and the (militant) outside Malaysia as their location,'' he told reporters during a visit the Baling district police headquarters here today. present at the visit is Kedah police chief Datuk Ahmad Ibrahim. - BERNAMADoes this mean that jihad is rejected by Umno and the Malaysian government?


The real situation in Syria is attacking rebel forces are backed by the U.S. government and Israel.
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/rakyat-malaysia-berjuang-di-syria-akan-ditangkap-kata-zahid-hamidi
Please read :

http://www.thenewamerican.com/world-news/asia/item/16550-what-is-the-obama-backed-free-syrian-army

The new commander of the anti-Damascus militancy group, the Free Syrian Army (FSA), Abdul-Ilah al-Bashir has been trained in Israel, media reports said.Al-Bashir had gone to Israel for treatment last year after he was wounded in Southern Syria during clashes with the Syrian army, Al-Ahd news website reported.


Al-Bashir was in charge of the military council in Southern Syria and he was transferred to a hospital in Israel after he was wounded in a military operation in Al-Rushid region.


Al-Bashir replaced former FSA commander Salim Idris. The FSA declared Bashir as the replacement for Idris in a statement posted online.


Abdul-Ilah al-Bashir (right)


While Al-Bashir was wounded, the news reports were spread that Al-Bashir had died and buried in Daraa province in a bid to distract attentions from his presence in Israel where he was receiving military training.


A military analyst told Al-Ahd that the appointment of Al-Bashir took place concurrent with the defeat of the militants in Al-Qalmoun region and after the second round of the Geneva II talks.


Idriss had long faced criticism by militants on the ground for failing to gather sufficient military aid for the armed groups.


http://www.globalresearch.ca/israel-support-to-al-qaeda-rebels-new-free-syrian-army-fsa-commander-trained-in-israel/5370130

Because of the situation in Syria as opposition movement Al Qaeda-backed militant group that actually pro Salafi Wahhabism and can not be supported by Muslims.
Syria since the first Malaysian students are studying because there are scholars of the world figures such as Dr. Wahbah Zuhayli there.
So to say that the action must be fought Syrian government is inaccurate and a distortion of the real facts.
Thus it is not a jihad and not treated as a martyr.
Would not attack the Zionist state of Israel is more important than attacking Syria but said the Islamic Shia?
This must be contemplated several times.


Please read great article from Datuk Zulkifli Nordin like the one below :


Salam 2 all.


Thank God, my friends brother Mohamat Abrahim from South Africa has sent a transcript below along with a video clip interview published by Islamic TV Channel quoted https://www.youtube.com/user/Syria4YouandMe website.


The video had are excerpts from the interview with Sheikh Ebrahim Salahudin, one imam of Masjid Al-Aqsa, Jerusalem which explores the issue of the war in Surya (please correct your pronunciation to Surya , not Syria as mentioned by the West. Surya is part of Syria in a state of Sirah Prophet).


Sheikh Salahudin asked about some of the allegations against the government alleging that Bashar Al-Assad in Surya is a jihad fi-sabilillah and those who joined the mujahideen war is that if the death count martyr and a place in heaven, na'uzubillah .


Sheikh Ebrahim Salahudin clearly pointed out that the alleged jihad that's a lie. Actually he said it was the war waged and financed by Zionist Jews in order to weaken the military power in the Islamic countries and the Middle East Gulf region to protect the interests of the Zionist and the U.S. and the west.


Once got a video clip (and watch) and the transcripts of my companions, I continue to send comments as follows:


"Jazakallah khair Brother Mohamat. May ALLAH blessed all your good effort. I will publish this in my blog insyallah. Sheikh Salahudin was right. How can a Muslim claim to be mujahidin when they are killing another Muslim Brother who recite the same syahadah. We have been successfully divided by the kuffar, to the extent that we kill our own Brother. Even in peaceful Muslim country like Malaysia, there are some political bigotaries who claim that Christian can use the kalimah ALLAH as trinity god three-in-one and refused to forge ukhwah with another Muslim, but instead forged unholy alliance with harbi to topple a Muslim dominated government.
This is political expediency to the highest degree, just for the sake of getting votes so that they can win election! May ALLAH guide us, and we are lucky to have Sheikh Imran as our guidance and teacher who steadfastly hold to the true Islamic teaching regardless of what some bigotaries wants to say. We need more ulama' like Sheikh Imran and Sheikh Salahudin in this age of fitan".

Translation :
Jazakallah khair Muhammad Br. Hopefully GOD bless all your good efforts. I will broadcast this on my blog insha Allah. The fact that Sheikh Salhudin true. How could a Muslim be claimed as the essence of their fighters were killed when another Muslim who melafaz syahadah same. Kuffar has triumphed break-belahkan us Muslims, so that we could berbunuhan between themselves.
fact, the state of Muslims in Malaysia are safe as there is any political penaksub be indicted kristian menggunapakai GOD sentence in the form of god Triniti three-in-one, and reluctant bersatupadu with their brethren; otherwise made ​​unlawful by pagan harbi Pakatan to topple an empire dominated by Muslims. It is beyond politiking that, just to get them to win the lottery so pilihanraya! I hope GOD gives guidance and guidance to us. We all got lucky as Imran Sheikh Murshid and teachers are committed and the teachings of Islam that truth regardless of the harsh words penaksub. We need more crowded scholars like Sheikh Imran and Sheikh Salahuddin age in this slander. "
Salahuddin SHEIKH INTERVIEW TRANSCRIPT Ebrahim


NewsHost: Sheikh there are many scholars who call for people to fight in syria, how do you see it?Sheikh: Its a lie, deceiving, and its not too late to expose their lies and their corruption. If they were truthful, then our land would be better than this. I mean Jerusalem Palestine. Our cause is renowned and we are being oppressed for more than 60 years, even if they (i.e the scholars calling for fighting in Surya etc) talked about us once or twice. Why didn't they start a military action here like in Surya? Are the doors of heaven only open in Damascus?We used to be its neighbour here in Palestine, Gaza, They are liars, deceivers. And Jihad will not be valid on our own people, our own neighbours and family. Our deen is one. This is not Jihad. This is only beneficent for our enemies. They are liars, they have sold themselves.NewsHost: Ok you say that its a valid action of SAA to stop terrorism of those groups who call themselves Muslim but are far from religion. Which group are you talking about?Sheikh: All those who come to spill their own brothers blood, all those who come to raise the Islamic flag through the blood of their Muslims brothers, their own Muslim brothers wealth and honour. Whatever they call themselves such as these groups, brigades, schools of thought. This Ummah is One and our God is One and our Book is One and our Prophet is One. Those who divide it are not from Us, and those who arm themselves against it are not from us. The Prophet s.a.w said: "Whoever carries a weapon against us, He is not from us" He told us before : "Dont turn into disbelievers after me and start killing each other"When did Islam become a religion of killing other Muslims? And a religion of brother killing his own brother? And when did the levant and Damascus become the door of heaven? They are liars who say this, they don't have a religion or a consciousness.

LESSONS

I see this Salahudin Sheikh statement of courage that is rarely seen among Islamic scholars today. Hinges on the fact that the Quran and the Sunnah of the Prophet, the statement made ​​' without favor without fear ', the statement made ​​solely because of devotion to God is Almighty.


We in Malaysia can learn from Salahudin Sheikh's statement by asking the following questions:


1. Since when collaborating in an alliance with the heathen Harbi legitimate in Islam?


2. Since when dropping a legitimate government (dominated by Islam) through a conspiracy by infidels harbi legitimate and lawful according to the Personality '?


3. Since any support and agree the word ALLAH halal adopted by Christians in the trinity of God is valid and allowed Shari'ah?


4. Since when lifting a leader full of lies, deceptions, distortions, vices, adultery, sodomy, traitor parents, qiblah Zionist Jews and evil is legally bound to Islam?


5. Since when united, brothers and fellow berukhwah Islam is a great sin that they are willing to spit those wanting to Islamic unity and fraternity?


Chest pat ask each faith. Are we too deify politics, too deify lots, too deify kerusi, too deify power; so we could berpecah apart our neighbor and berbunuh killing so may pervert and destroy the religion and the nation itself?


May Allah give us direction and guidance, and we kept the faith and belief; and Tuan Guru award to us.


Aamantu Billahm summastaqeem.


Wallahua'lam faithfully.

Goodbye friends, grasias sir.


Zulkifli Noordin Bin


Khamis


13 ZulQaedah 1434


19 Sep 2013


http://zul4kulim.blogspot.com/2013/09/jihad-di-syria-satu-pembohongan.html


Translation by Google Translator

Belantan

Posted: 19 Jun 2014 12:41 AM PDT

Belantan


MB Khalid dayus, tetap mahu Bible dipulangkan?

Posted: 18 Jun 2014 09:15 PM PDT


Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor kekal dengan keputusan supaya Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memulangkan 351 buah Bible yang dirampas daripada Persatuan Bible Malaysia (BSM) pada Januari lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pemulangan kitab itu bagaimanapun perlu mengikut ketetapan yang dipersetujui oleh pihak-pihak terlibat dalam perbincangan tentang isu tersebut.

"Isu ini sudah dibincangkan dan jika ada ketetapan yang dicapai, saya akan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk memberikan pilihan yang telah dipersetujui sebelum membuat pengumuman.

"Salah satu daripada pilihannya sudah tentu memulangkan Bible itu tetapi prosesnya perlu dibuat dengan betul," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Satu mesyuarat khas untuk membincangkan status Bible yang dirampas oleh JAIS pada 2 Januari lalu diadakan semalam.


Mesyuarat itu turut melibatkan Mufti Negeri, Datuk Seri Mohd. Tamyes Abd. Wahid; Exco Agama, Sallehen Mukhyi; Penasihat Undang-undang Negeri, Datuk Nik Suhaimi Nik Sulaiman serta wakil Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan JAIS.

Abdul Khalid dalam pada itu berkata, beliau bercadang untuk menghadap Sultan Selangor esok. Daripada apa yang berlaku, Khalid dilihat tunduk dan takut kepada rakan komponen dalam Pakatan Rakyat (PR).

Nampaknya Khalid sekali lagi membenarkan dirinya tunduk kepada tekanan DAP selain terbawa-bawa pendekatan liberal PKR. Antara menjaga kesucian Islam dan kepentingan politik, beliau memilih yang kedua!

Sikap Khalid yang tidak tegas dalam cubaan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor yang mahu meminda Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam).Keputusan Mahkamah Rayuan dalam isu tersebut juga sudah jelas. Menteri besar jenis apakah beliau?

Sepatutnya Khalid lantang menyanggah cubaan berbahaya tiga wakil rakyat DAP yang mahu Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda.


Khalid dayus kerana bersubahat dengan pemimpin bukan Islam dalam Pakatan melibatkan isu kalimah Allah. Khalid tidak boleh menjadi dayus dan kelihatan bersubahat dengan pemimpin DAP memudaratkan kepentingan Islam!

Isu kalimah Allah boleh disifatkan sebagai cabaran pada masa depan yang bakal dihadapi oleh umat Islam. Inilah ujian kepada masa depan umat Islam. Berserah begitu sahaja dalam isu kalimah Allah atau bangkit mempertahankannya habis-habisan ketika pihak lain jauh lebih berani dan ke hadapan.

Awal bulan ini, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu Pertubuhan Bible Malaysia (PBM) dan merampas lebih 300 AlKitab dan Bup Kudus (Bible Iban), manakala Presiden PBM dan pengurus pejabat ditahan untuk disoal siasat.

Kejadian berlaku sewaktu pekerja sedang membawa masuk barangan dan pejabat mereka didatangi 20 pegawai Jais bersama dua anggota polis kira-kira jam 2 petang.

Pegawai PBM dibebaskan dengan jaminan polis pada jam 4 petang hari yang sama namun tidak diberitahu sebarang pertuduhan yang akan dikemukakan kepadanya.

Suara Politik
Belantan

PAS makan racunnya sendiri?

Posted: 18 Jun 2014 07:58 AM PDT


Status sebagai 'Serambi Makkah', dakwah gagal bendung jenayah di Kelantan

Pada tahun ke-11 pemerintahan PAS di Kelantan dan tujuh tahun selepas rang undang-undang hukum hudud diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri, Datuk Nik Aziz Nik Mat dengan megah mengisytiharkan bahawa negeri itu sifar rogol dan zina.

Katanya: "Di Kelantan, orang perempuan tidak dirogol, tidak dizina. Kenapa orang Kelantan tak rogol perempuan? Kerana Islam. Dia (orang Kelantan) tahu kalau duk (duduk) kat gelap pun malaikat ada, Tuhan tengok." (Berita Harian, 28 Ogos 2001)

Ini cara Nik Aziz bercakap walaupun dia sendiri tahu apa yang dia cakap tidak betul. Hakikatnya, kes rogol dan zina banyak berlaku di Kelantan. Mengikut rekod polis, bilangan kes rogol di Kelantan ialah 44 pada tahun 1996, 77 (1997), 61 (1998), 38 (1999) dan 50 (2000).

Kes rogol naik empat kali ganda

Pada tahun 2013, kes rogol di negeri itu meningkat lebih empat kali ganda, iaitu 225 kes. Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaludin Abdul Rahman, sebanyak 91 kes rogol telah dilaporkan antara Januari dan Mei tahun ini, dengan 84 kes melibatkan budak perempuan bawah 17 tahun. Dalam 15 kes, budak perempuan yang dirogol berusia bawah 13 tahun.


Kes terbaharu yang mana dua pelajar belasan tahun dirogol bergilir-gilir oleh 21 lelaki menggemparkan seluruh negara, malah mendapat liputan di luar negara. Semua perogol adalah rakyat Kelantan, ramai berusia di bawah 24 tahun.
Ini bermakna mereka lahir pada atau selepas tahun 1990 dan sepanjang kehidupan mereka adalah di bawah pemerintahan PAS, yang kononnya mengisi akhlak rakyatnya dengan ajaran Islam dan iman yang tebal.

Kenapa jenayah masih banyak berlaku di negeri yang mengaku 'Serambi Makkah'? Padahal, pemimpin PAS berceramah setiap malam di seluruh pelosok negeri, atau mungkinkah kandungan ceramah lebih banyak soal politik dan mengutuk orang lain sehinggakan dakwah serta ajaran agama tidak sampai kepada rakyat?


PAS boleh mempertahankan tohmahan ini dengan berkata jenayah berlaku di semua negeri, bukan di Kelantan sahaja. Jika ditanya lagi, pasti mereka menyalahkan UMNO, Barisan Nasional, polis, Perlembagaan sekular, sistem persekolahan, pengaruh Barat, malah sesiapa dan apa saja sebagai punca berlakunya jenayah.

Apa sudah jadi dengan semangat 'Membangun Bersama Islam' dan pemerintahan yang kononnya mengikut kerajaan Rasulullah? Berdasarkan rekod polis mengenai kes rogol dan zina di Kelantan banyaknya kes dadah dan pil kuda, HIV-AIDS, rompak, samun serta penyeludupan beras, diesel, minyak mahupun pistol, bolehlah dirumuskan bahawa PAS gagal dalam kegiatan dakwahnya dan membendung jenayah di Kelantan.

Pandangan PAS dipertikai DAP

PAS yakin jika dilaksana hukum hudud di Kelantan, dengan sendirinya jenayah akan lenyap (Harakah, 2 Jun 2014). Seperti dijangka, pandangan ini dipertikai banyak pihak terutama DAP seperti ditulis Kolumnis Harakah, Lim Hong Siang, mempersoal pendirian dan pemikiran PAS yang terlalu mudah. Mengambil contoh Pakistan yang melaksanakan hudud tapi banyak berlakunya kes rogol di negara itu, beliau melihat terdapat kecelaruan dan pertikaian yang tidak selesai mengenai sistem perundangan Islam.


Beliau berpendapat New Zealand, Denmark dan Norway adalah lebih Islamik berbanding Pakistan walaupun bukan negara Islam. "Mengapa harus kita berdegil dengan nama Islam, sedangkan apa yang lebih penting adalah menyerlahkan ciri-ciri dan nilai Islam dalam sistem pemerintahan kita?" (Harakah, 9 Mei 2014).

Hong Siang bersimpati kerana kepemimpinan PAS gagal memberi penjelasan mengenai perkara ini. Peguam PAS, Hanipa Maidin, gagal memberi jawapan meyakinkan dan membela pendirian partinya apabila diasak bertalu-talu dalam satu forum mengenai hudud baru-baru ini. Ramai yang hadir tidak berpuas hati, lalu menuntut PAS sedar diri dan jangan berdegil sehingga dihukum pengundi suatu hari nanti kerana gagal menyelesaikan isu ini."Misalnya, apabila PAS mendakwa ia adalah hak majoriti penduduk Kelantan untuk menuntut hudud dilaksanakan, PAS dicabar sama ada akan menyokong secara terbuka seandainya majoriti bukan Islam di Sarawak mahu undang-undang mereka dilaksanakan di negeri itu? Bersediakah PAS apabila dicabar menyasarkan institusi monarki ketika ghairah melaksanakan hudud, dan bukannya berkata kepada rakyat jelata bagaimana tangan mereka akan dipotong jikalau mereka mencuri."

Hong Siang memberi gambaran pelaksanaan hudud di Kelantan bakal bawa kesan buruk terhadap hubungan Islam-bukan Islam dan ke atas pakatan pembangkang. "PAS harus mempertimbangkan sedalam-dalamnya kesannya jikalau langkah ini sebaliknya mendatangkan fitnah terhadap Islam. Emosi Muslim untuk terus menyelar mereka yang membantah lagi menimbulkan keraguan sama ada Malaysia bersedia untuk melaksanakan hukum ini.

Emosi sedemikian mengecewakan komuniti bukan Islam. Apakah slogan "PAS Untuk Semua" masih bergema dalam Pilihan Raya Umum 14?" - BH

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 19 Jun 2014 12:31 AM PDT

The Unspinners


DAP Sarawak should have Iban Chairman first

Posted: 18 Jun 2014 08:30 PM PDT


Chong Chen Jen should step down first and replace him with an Iban as Chairman of DAP Sarawak to show DAP and PR is serious about offering an Iban to be CM.


DAP hold 12 seats in the Sarwak State Assembly and PKR has only 3 seats.The earnestness must be shown on the part of the strongest opposition party in PR to have an Iban to steer the party leadership first before giving the mantle of state leadership.

Otherwise the Iban chosen to be CM is a powerless Iban CM and will be at the whim and fancy of the morre powerful DAP Chairman that is holding sway over the CM and deem the Iban CM as mere puppet like what had happened to Dato Nizar Jamaluddin in Perak under DAP leadership.  .

There are about 17 committee members in DAP state committee. DAP has only three Iban state committee member in which they are appointed and not selected. Read here.

Only proves DAP is dominated by Chinese and am Iban CM will not be free to pursue his own agenda for Sarawak but that of the Chinese dominated DAP Sarwak. 

If the Iban CM does not carryout the party's wishes as controlled by CHong, DAP has shown to sack its assemblymen. Read The Star here.
Elok APMM dipanggil Agensi PTD ... malu ngaku "coast guard"

Posted: 18 Jun 2014 05:56 PM PDTSudah terlalu banyak kisah yang membabitkan APMM dan yang terbaru adalah rompakan minyak diesel di perairan Johor. Baca di Kosmo Onine SINI

Bagaimana APMM berfungsi sehinggakan pada ketika cerita tentang diesel subsidi yang diseleweng dan diseludup sedang hangat diperkatakan, tiba-tiba APMM melihat rompakan selama tiga jam di perairan Terengganu sebagai satu kes rompakan biasa?

Kalau orang biasa pun boleh berfikir, bagaimana kapal sebesar kapal yang dirompak dieselnya oleh lanun itu mampu membawa diesel yang kuantitinya sangat besar dan tidak padan dengan saiz?

Mengapa APMM hanya bercakap tentang rompakan tiga jam sahaja? Mengapa tidak disiasat tentang kapal yang membawa diesel tersebut? 

Mengapa kapten kapal yang dieselnya disedut selama tiga jam dan kemudian dikatakan telah dirompak, tidak diheret untuk memberikan keterangan?

APMM sudah semakin dilihat sebagai kewujudan yang membazir. Peranan yang dimainkan oleh APMM yang sepatutnya lebih menyeluruh berbanding Polis Marin yang digantikannya, ternyata jauh terkebawah.

 Baca kisah sepenuh di Flying Kick SINI

Banyak kejadian seludup diesel diketahui oleh risikan APMM tapi agak mencurigakan pihak atasan APMM enggan ambil tindakan.

APMM ni banyak power. Di persisiran pantai, APMM boleh jadi macam polis, tentera, kastam, imigresen, SPRM dan lain-lain.

Akibat keengganan mengambil keputusan tegas untuk letakkan coast guard bawah tentera atau polis marine, maka diletakkan bawah JPM dan diletakkan bekas imigresen sebagai ketua.

Imigresen yang lewa dengan kemasukkan orang asing ke dalam negara hanya menjadikan APMM elok dijadikan Agensi PTD (APTD) saja.

Gila kuasa dan nak jadi boss saja tahu tapi kerja hancus!!!

YTL Power, pakar "Direct Nego" tarik diri pasal takut kalah tender

Posted: 18 Jun 2014 04:11 AM PDT


YTL Power tarik diri daripada projek loji janakuasa di Johor
KUALA LUMPUR: YTL Power International Bhd memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam pelaksanaan projek membangunkan loji tenaga kitaran bersepadu 1,000 MV hingga 1,400 MV di Pasir Gudang, Johor.

Menurut syarikat itu, meskipun Suruhanjaya Tenaga telus dalam menyediakan syarat pemberian projek itu, namun bagi meredakan salah faham yang berlaku, ia memutuskan untuk menarik diri.

"Memandangkan salah faham ke atas projek itu, YTL Power telah memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam projek ini di bawah pengaturan semasa.

"Ia untuk menghilangkan sebarang keraguan ke atas komitmen kerajaan untuk ketelusan dan tadbir urus yang baik," menurut syarikat itu dalam satu pengumuman kepada Bursa Malaysia, sebentar tadi.

Media Transformasi Minda Rakyat

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 18 Jun 2014 11:30 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


UNIVERSITI AWAM: BILA GILA RANKING INTERNATIONAL, SEMUA MAHU DILIBERALKAN...

Posted: 18 Jun 2014 08:05 PM PDT


Kejatuhan Malaysia dalam ranking universiti awam global berterusan, kali ini dalam Times Higher Education Asia University 2014 yang dikeluarkan hari ini di mana tiada universiti tempatan masuk dalam senarai 100 terbaik.

Kadang-kadang kita hairan kenapa kita terlalu sibuk sangat nak kejar ranking @ nak masuk book menjadi universiti ternama dunia. 


Kita berasa malu sangat apabila IPTA-IPTA ternama kita gagal masuk dalam ranking 100 ternama. Kita teruja melihat negara-negara jiran seperti Jepun, Singapura, Hong Kong, Korea Selatan dan China (negara-negara mata sepet @ kaum Ma'juj) tersenarai dalam ranking 10 universiti terbaik Asia.

Kita juga bagaikan demam tak kebah bila dapat tahu 10 universiti di India tersenarai dalam 100 universiti terbaik di dunia berbanding tiga tahun lalu 

Negara di Timur Tengah seperti Iran, Israel, Lubnan, Arab Saudi dan Turki turut tersenarai.

Thailand turut berjaya, "tetapi tiada tempat bagi Malaysia", yang dianggap oleh Times Higher Education (THE) sebagai negara Asia Tenggara yang mempunyai industri pengajian tinggi besar.

Universiti Kebangsaan Malaysia yang berada di tempat 87 tahun lalu terkeluar dalam senarai tahun ini.

Universiti Tokyo menjadi universiti Asia terbaik diikuti oleh Universiti Kebangsaan Singapura.

Universiti Hong Kong, Universiti Kebangsaan Seoul dan China Peking University berada di tempat ketiga, keempat dan kelima.

Thailand mempunyai dua universiti yang masuk dalam senarai iaitu King Mongkut's University of Technology, Thonburi yang naik lima anak tangga dan berada di kedudukan ke-50 dan Universiti Mahidol – jatuh 21 anak tangga ke tempat 82.

Singapura juga mempunyai dua universiti yang masuk dalam senarai iaitu NUS di tempat kedua dan Nanyang Technological Universiti di tempat ke-11.

Antara sebahagian program sesi orientasi berbaur seks bebas di Singapore Institute of Management (SIM) - University of London. Singapura giat meliberalkan institusi pendidikannya demi mencapai taraf dunia. Nak kejar ranking dunia kena banyak buat aktiviti macam ni kot?
Hong Kong dinamakan sebagai bintang oleh THE kerana walaupun bersaiz kecil tetapi mempunyai enam universiti dalam senarai 50 terbaik.

Dilaporkan juga pada April, universiti awam Malaysia turut gagal tersenarai dalam 100 universiti terbaik Times Higher Education bagi universiti di bawah 50 tahun.

Empat universiti Asia yang berjaya masuk dalam senarai 10 universiti "muda" terbaik dunia termasuk Pohang University of Science and Technology Korea Selatan yang mendapat tempat teratas, Hong Kong University of Science and Technology (4) dan Nanyang Technological University, Singapore (5).

Malaysia gagal untuk tersenarai bagi tahun kedua. Dalam ranking pertama pada 2012, Universiti Kebangsaan Malaysia berada di tempat ke-98.

Malaysia turut gagal tersenarai dalam ranking Reputasi Dunia Times Higher Education – yang dikeluarkan pada Mac, berada di belakang negara Asia Tenggara lain.

Datuk Seri Idris Jusoh menyifatkan kemerosotan kedudukan universiti awam di Malaysia bukan menggambarkan keseluruhan pencapaian universiti sebaliknya proses pembelajaran perlu diutamakan.

Menteri Pendidikan II itu berkata, universiti awam di Malaysia masih dalam lingkungan usia yang muda dan pencapaian ditetapkan perlu berada pada tahap realistik.

"Ranking tidak menggambarkan segalanya tetapi kita boleh tingkatkan. Kita perlu realistik dalam mencapai kedudukan," katanya.


Komen kami;

Apa gunanya nak kejar ranking dunia kalau kita terpaksa meliberalkan pendidikan kita. 

Perlukah kita membuka sehingga 30% - 40% kemasukan pelajar antarabangsa ke dalam IPTA kita semata-mata nak jadi international, supaya ranking dunia dapat dicapai. Nanti apa nasib pelajar-pelajar tempatan yang kurang berkemampuan, mampukah mereka bersaing dengan pelajar asing yang berduit dan cair berspeaking London?

Kerana nak kejar populariti internasional dan duit kita silap membenarkan pelajar asing yang tidak berkualiti belajar di sini. Ada yang menyalahgunakan pas pelajar menjadi pelacur, ada jadi pengedar dadah, ada jadi dalang sindiket black money bahkan ada yang jadi agen terroris!

'Pelajar' asing di IPTS dari Nigeria ramai yang dicekup kerana terlibat dalam jenayah
Perlukah kita meramai dan menggajikan para pensyarah asing sehingga 50% dalam IPTA kita, untuk menjadi lebih antarabangsa supaya masuk ranking. Dalam masa yang sama kita meminggir dan menganak-tirikan para pensyarah tempatan dari segi gaji, kenaikan pangkat, layanan dan bebanan kerja!.

Perlukah kita terlalu gila nak kejar ranking dunia, hingga terlalu gila memeras para pensyarah kita membuat journal internasional dalam masa yang sama  langsung meminggirkan bahasa kebangsaan. Negara-negara lain buat journal dan kajian dalam bahasa ibunda pun boleh masuk ranking!

Berapa pula kita nak belanjakan wang negara untuk melobi pihak Times Higher Education Asia University milik Barat itu untuk memastikan ada IPTA-IPTA kita masuk ranking dunia akan datang? Puak-puak THE ini memang nak cari duit, siapa pandai lobi, bagi wang berguni-guni gerenti masuk ranking. 

Apakah selama ini tanpa ranking dunia graduan-graduan lepasan IPTA-IPTA kita tidak berkualiti? Rasanya yang tercorot hanya mereka yang malas belajar, suka demonstrasi lepas tu minta PTPTN free. 

Perlukah kita mengikut telunjuk pembangkang dan suara-suara sumbang minoriti yang ada agenda tersendiri menghancurkan matlamat IPTA. Dulu pernah seorang penyanggak dalam DAP yang mengkritik kenapa UiTM tak masuk ranking. 

Ada juga penyanggak DAP yang ghairah jadi calon PRK galak mengkritik UiTM kononnya rasis kerana mementingkan Bumiputera. Kini penyanggak-penyanggak DAP juga yang galak menghentam UiTM sebagai basis kroni UMNO.  Unisel bagaimana pula?

Kementerian Pendidikan telah menerima RM38.7 bilion pada 2013 dan ditingkatkan kepada RM54 bilion tahun ini, bajet terbesar yang pernah diterima dalam sejarah kementerian itu. Gunakanlah wang rakyat ini untuk memperkasakan sektor pendidikan kita sebaik-baiknya.

BN Youth Job Fair terbukti membuka banyak peluang kepada para graduan dan belia mencari pekerjaan. Inilah yang rakyat terutamanya para belia mahukan! 
Lebih baik jika negara dapat memperbanyakkan peluang kerja kepada lepasan IPTA-IPTA ini supaya hidup mereka lebih terjamin, PTPTN dapat dibayar negara pun aman makmur dari kita sibuk memecahkan kepala mengejar ranking dunia hingga terpaksa korbankan hak-hak kita agar dilihat lebih global dan liberal. 

Perlukah kita perlu merubah menjadi lebih liberal hanya kerana takut pada suara-suara sumbang minoriti pembangkang? Cukup-cukup la wei...utamakan suara majoriti.

PAKATAN RAKYAT HILANG ARAH KATA AKHBAR CINA

Posted: 18 Jun 2014 06:16 PM PDT


Pandangan Ketua Fakulti Budaya Hakka, Universiti Perguruan Kao Shiong Taiwan, Lee Liang Shi yang disiarkan Akhbar Nanyang Siang Pau meletakkan faktor pertelagahan Pakatan Rakyat (PR) di negeri Selangor dan isu hudud merupakan faktor kekalahan calon DAP di Pilihanraya Kecil (PRK) Teluk Intan baru-baru ini.

Ia hampir sama dengan pendapat Dr Ong Kian Ming penganalisis politik dan strategi pilihanraya DAP dan Ahli Parlimen DAP, Gobind Singh Deo sebelum ini.

Pandangan Lee Liang Shi yang disiarkan dalam 'Isu-Isu Akhbar Cina' adalah seperti berikut :

PAKATAN RAKYAT HILANG ARAH

AKHBAR Nanyang Siang Pau bertarikh 13 Jun 2014 menyiarkan artikel kelangsungan politik Pakatan Rakyat berikutan kekalahan DAP dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan baru-baru ini.

Artikel bertajuk 'Ke manakah hala tuju Pakatan Rakyat?' yang ditulis Ketua Fakulti Budaya Hakka, Universiti Perguruan Kao Shiong Taiwan, Lee Liang Shi disiarkan dalam ruangan Pendapat Yan Lun halaman W3.

Kegagalan DAP mengekalkan kerusi Parlimen Teluk Intan setelah kalah tipis kepada Barisan Nasional (BN) dalam PRK pada 31 Mei lalu mendedahkan kepincangan Pakatan Rakyat sehingga menimbulkan pelbagai persoalan.

Antaranya, persoalan menjurus sekiranya kekalahan itu akibat penyokong Pakatan Rakyat yang telah mula kembali kepada BN? Adakah ia petanda gelombang 'Ubah' diumumkan Pakatan Rakyat pada 5 Mei 2013 makin lemah?

Tidak dinafikan kebenaran segelintir pengundi kembali menyokong BN selain dikatakan nisbah pengundi khususnya dalam kalangan penyokong DAP yang menurun dan jika tidak, pastinya DAP dapat mengatasi undi BN yang menang tipis.

Peralihan sokongan itu dipercayai kerana rakyat sudah kecewa dengan konflik dalaman Pakatan Rakyat yang dilihat tidak berkesudahan, malah semakin menampakkan perpecahan terutama antara Pas dan DAP.

Antara isu yang dikatakan menyumbang kepada kekalahan itu ialah pertelagahan Pakatan Rakyat yang berlaku di negeri Selangor serta perbezaan pendapat berhubung cadangan pelaksanaan hudud Pas yang ditentang DAP.

Lebih memburukkan keadaan, UMNO mengambil kesempatan itu untuk berpihak kepada Pas (dalam isu hudud) dan ternyata taktik itu memecahbelahkan ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat sehingga menyebabkan mereka hilang punca dan langkah.

Sejak tsunami politik Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, semangat Pakatan Rakyat dilihat berkobar-kobar apatah lagi laungan 'Ubah' kerajaan pada PRU 2013 mendapat sokongan rakyat yang yakin mereka dapat menggantikan kerajaan BN.

Pada hemat penulis, keadaan politik pada masa itu tidak memungkinkan Pakatan Rakyat melepasi struktur kumpulan politik BN apatah lagi parti komponen itu menguasai tiket undi dan penyokong dari Sabah dan Sarawak.

Hakikatnya, bukan mudah untuk tumbangkan tiket 'deposit' BN yang begitu kukuh di Sabah dan Sarawak dan Pakatan Rakyat dilihat hanya boleh meraih 89 kerusi berbanding 95 kerusi, iaitu had paling maksimum mampu diperoleh mereka.

Penulis juga membayangkan, BN berkemungkinan besar dapat menguasai majoriti 2/3 kerusi Parlimen dalam PRU akan datang sekiranya Pakatan Rakyat tidak bertindak sesuatu untuk memulihkan pergolakan dalaman mereka.

BN pula kata penulis, jika mahu mengekalkan kuasa perlu bekerja keras memulihkan ekonomi negara sekali gus memberi kemakmuran kepada rakyat, justeru tidak ada sebab suara Pakatan Rakyat terus relevan di negara ini.

DAP DAN IBLIS PANAS TERBAKAR BILA TAHU 1000 MUSLIM BAKAL KE MEKAH

Posted: 18 Jun 2014 08:23 AM PDTSudah menjadi tabiat iblis dan pengikutnya pasti akan meloncat kepanasan penuh kemarahan bila dapat tahu umat Islam akan menunaikan ibadahnya kepada Allah swt. Mereka akan berusaha menghasut pengikut-pengikutnya supaya mempertikaikan apa jua kebaikan yang dilakukan oleh orang lain dengan pelbagai fitnah dan hasutan.

Berita ini sudah pasti menyebabkan DAP dan golongan munafik kepanasan...

PUTRAJAYA: Seramai 1,000 jemaah termasuk dua Tok Batin dan lapan guru pondok hari ini menerima surat tawaran menunaikan fardu haji 2014/1435H di bawah Program Khas Haji Perdana Menteri ;-Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) 2014/1435H.


Majlis penyerahan surat tawaran disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini hari ini.


Selain tajaan haji, mereka turut menerima wang saku RM1,000 setiap seorang, kain pasang, kain pelekat dan kurma. 

Dalam ucapannya, Najib berkata program tersebut adalah bagi menghargai jasa imam dan pengerusi jawatankuasa keselamatan dan kemajuan kampung (JKKK) di seluruh negara yang dianggap tidak ternilai.

"Tuan-tuan banyak jasa dan khidmatnya. Bukan senang jadi imam. Peranan imam dan ketua kampung besar dalam masyarakat kita. Kedua-dua institusi ini saya anggap amat penting sebagai teras kesejahteraan sosial dalam negara," katanya.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hassan Malek, Pengerusi 1MDB Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan Pengerusi Lembaga Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Najib berkata program itu juga akan diteruskan pada masa akan datang, dengan kemungkinan memberi peluang kepada bilal dan tok siak di seluruh negara. 

"Insya-Allah kalau ada rezeki kita akan teruskan pada masa akan datang. Mungkin kita akan cari bilal dan tok siak pula supaya yang lain dapat merasai nikmat menunaikan rukun Islam kelima," katanya.


Najib berkata kemakmuran negara hasil pengurusan yang baik oleh kerajaan tidak boleh dipandang ringan kerana ia akan dipulangkan semula kepada rakyat dalam pelbagai bentuk termasuk program-program seperti ini.

"Saya amat berharap tuan-tuan menunaikan ibadat haji dengan penuh ketertiban dan disiplin. Jagalah nama baik negara jangan lupa doakan untuk negara aman, makmur dan kesejahteraan kita bersama," katanya.

Pada majlis itu, Perdana Menteri turut menyempurnakan pelancaran program Ramadan Al-Mubarak peringkat nasional serta pengagihan kurma dan air zam zam di masjid seluruh negara. - BERNAMA

Komen kami;

Syukurlah pada Allah dan berterima kasihlah kepada kerajaan yang memerintah sekarang kerana berkemampuan membantu rakyatnya untuk melaksanakan ibadat haji. Tak seperti saudara-saudara seagama kita di negara-negara lain yang bergelut dengan peperangan hingga sukar menunaikan ibadah.

Dalam ajaran Islam apabila seseorang berjaya menunaikan ibadah haji setelah berjaya menunaikan rukun-rukun Islam yang lain dengan ikhlas dan tawadduk, maka sempurnalah iman seseorang  itu.

Kepada mana-mana pihak yang masih bising mempertikaikan kemampuan BN/UMNO membantu ummah ini, apa pula jasa kamu kepada ummah dan jemaah kamu? Adakah cukup menceramahkan jemaahmu siang malam dengan cerita-cerita makian nista kepada kerajaan yang berjasa kepada rakyat, maka amalan kamu diterimaNya dan kamu dijamin masuk surga?


Agaknya mungkin DAP akan mempertikaikan yang wang 1MDB telah dibazirkan dan disalahguna untuk jemaah haji. Dan para munafik nampaknya telah sedia untuk menyambung suara-suara jahat DAP itu... 

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 18 Jun 2014 11:25 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kurangkan Kuasa MAIS, Peluang Terbuka Untuk Evanglista Murtadkan Umat Islam Selangor.

Posted: 18 Jun 2014 10:00 PM PDT

Khalid samad, ahli parlimen kawasan shah alam mendesak supaya kuasa MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR (MAIS) di kurangkan dengan kata lain di kecilkan kuasa MAIS dan JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR (JAIS) pula tidak boleh menerima arahan bulat-bulat dari MAIS.

Kenapa khalid samad meroyan sampai lagu tu? kerana MAIS tidak mahu memulangkan semula kitab injil dalam bahasa melayu dan iban yang mereka rampas tempoh hari. jadi untuk mengambil hati penganut kristian, khalid samad mencadangkan kuasa MAIS di kecilkan.

Sekiranya ini berlaku, MAIS sudah tidak boleh mengambil tindakan atau mengarahkan JAIS supaya mengambil tindakan sekiranya mereka mengetahui ada orang Islam yang akan di murtadkan oleh agama lain, JAIS hanya boleh melihat dan membiarkan sahaja orang Islam di selangor menjadi murtad walau pun mereka mengatui dan mendapat laporan ada orang Islam akan di murtadkan.

Mengecilkan kuasa MAIS dan JAIS ibarat mengikat kedua kaki dan tangan dua agensi itu tampa di tutup mata dan telinga, mereka nampak kemungkaran di depan mata, tapi mereka tak boleh buat apa-apa.

Menurut khalid, keenggan MAIS memulangkan semula kitab itu, boleh mengakibatkan imej Islam tercemar dalam kalangan masyarakat bukan Islam. sebenarnya bukan perbuatan MAIS itu yang mencemar imej Islam, tetapi perbuatan khalid yang mempertikai Enakmen Bukan Kawalan Islam (Kawalan dan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam (1998) itu yang sebenarnya mencemar imej Islam.

Apa la nasib pengundi shah alam boleh undi orang macam khalid samad nie...

Mana Pergi Suara Ahli Majlis Tertinggi UMNO Bila MCA Desak Jamil Khir Di Pecat...?

Posted: 18 Jun 2014 07:00 PM PDT

Setiausaha Biro Politik Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Ustaz Mohd Hazizi Abd Rahman mencadangkan agar parti MCA dibubarkan serta merta dan semua ahli parti itu disaran menyertai parti DAP.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan pemimpin MCA Gan Ping Sieu yang dilaporkan meminta Datuk Seri Jamil Khir digugurkan daripada kabinet.

Menurut beliau, identiti Malaysia sebagai sebuah negara Islam dan bukan negara sekular adalah berdasarkan fakta dari sudut sejarah, kontrak sosial dan perlembagaan.

"Perkara ini (Malaysia negara Islam) disebut jelas dalam perlembagaan juga dalam sejarah negara kita tetapi Gan Ping Sieu diilihat cuba putar belit fakta sejarah dan hanya merujuk tahun 1963 sebagai asal usul kontrak sosial dan Perlembagaan Persekutuan.

"MCA ibarat hidup segan mati tak mahu. Lebih baik bubar dan masuk DAP," katanya lagi kepada wartawan ISMAWeb.

Komen: aku masih belum dengar suara-suara dari ahli majlis tertinggi umno, menemplak balik proksi DAP dalam MCA yang mendesak menteri di jabatan perdana menteri jamil khir di gugur @ di pecat dari kabinet.

Kenapa ahli majlis tertinggi diam membisu bila rakan mt di hina sebergitu rupa oleh parti komponen mainoriti? takan seluruh ahli majlis tertinggi umno nak biarkan jamil khir mati seorang diri.

Kesian jamil khir, bila dia di serang, tak seorang pun rakan-rakan dari majlis tertinggi umno nak bela dia...

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 18 Jun 2014 10:33 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Sampai Hati DAP Buat Begitu Pada Adik Ini

Posted: 18 Jun 2014 08:14 AM PDT

Apakah Khalid Ibrahim Tidak Tahu Bahaya Air Lombong?

Posted: 18 Jun 2014 04:17 AM PDTVideo Eksklusif Pendedahan Pendirian Sebenar PAS Tentang Hudud

Posted: 17 Jun 2014 10:30 PM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 18 Jun 2014 10:09 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


TS MUHYIDIN LETAK JAWATAN ? MELAYU GESA TS MUHYIDIN TIDAK MENGULANGI KESILAPAN DR MAHATHIR.!

Posted: 18 Jun 2014 02:43 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 18 Jun 2014 09:32 PM PDT

PenangWasabi


Preity Zinta buat laporan polis dicabul teman lelaki?

Posted: 18 Jun 2014 08:37 AM PDT


Pelakon jelita Bollywood, Preity Zinta membuat laporan polis mendakwa diri beliau telah dicabul, didera dan diugut oleh bekas teman lelakinya pada satu perlawanan kriket Liga Perdana India (IPL)

Preity menuduh ahli perniagaan Ness Wadia, pemilik bersama pasukan IPL Kings XI Punjab, mendera dan mencabulnya selepas pasangan itu bergaduh ketika menyaksikan pasukan mereka menentang Chennai Super Kings pada 30 Mei.

"Kami menerima aduan Preity pada hari Jumaat," kata pegawai polis Mumbai Vijay Mane kepada pemberita.

Preity turut mengeluarkan kenyataan pada hari Sabtu menyifatkannya insiden itu sebagai "satu tempoh yang sukar buatnya".

"Niat saya bukan untuk melukakan hati sesiapa, tetapi hanya untuk melindungi diri saya sendiri," kata kenyataan itu, menurut agensi berita Press Trust of India.

Ness juga mengeluarkan kenyataan media menyatakan beliau "terkejut" dengan dakwaan terhadapnya itu dan berkata "dakwaan terhadap saya adalah tidak benar sama sekali dan tidak berasas".

Pesuruhjaya Polis Mumbai Rakesh Maria berkata siasatan sedang dijalankan.

Penang Wasabi..

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 18 Jun 2014 06:06 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Raja Azmi akui berhijab kerana mahu bisnes tudung

Posted: 18 Jun 2014 06:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: Penerbit filem Raja Azmi menjelaskan salah satu sebab kenapa dia membuat keputusan bertudung adalah kerana mahu mengembangkan perniagaan bisnes berkenaan.

Raja Azmi atau nama sebenarnya Raja Azmi Raja Sulaiman 55, berkata, dia tidak dapat menafikan perkara tersebut tetapi niat berkenaan turut datang serentak dengan hasrat untuk berubah.

"Adakah saya berhijab kerana mahu mulakan bisnes rekaan tudung? Ada kebenarannya perkara itu.

"Saya tak berani nak nafikan tentang perkara itu kerana niat bertudung dan mahu menjalani bisnes rekaan tudung datang seiring," katanya kepada mStar Online.

Raja Azmi ditemui pada majlis pelancaran tudung Raja Azmi For Variente Hijab di butik tersebut di Bangsar, di sini pada Rabu.

Sebelum ini Raja Azmi dalam satu kenyataan menjelaskan keputusan dia berhijab kerana keceluparannya mempersoalkan dakwaan wanita tidak bertudung akan masuk neraka.

Raja Azmi berkata, selepas membuat sembahyang sunat tahajud selama tiga malam, barulah dia mendapat jawapan dan terbuka hati agar bertudung.

Dalam perkembangan berkaitan Raja Azmi memberitahu dia tidak kisah sekiranya ada pihak cuba mempertikaikan niat sebenar dia bertudung kerana dia percaya Allah lebih tahu tentang isi hatinya itu.

Mengenai rekaan tudung terbaharu tersebut, Raja Azmi berkata, dia menjalinkan kerjasama dengan butik Variante dan menghasilkan tujuh jenis selendang inspirasi daripada 'headband'.

"Sebelum bertudung, saya memang suka memakai 'headband'. Jadi saya mengambil inspirasi `headband' itu ke dalam rekaan selendang.

"Harganya pun tidak berapa mahal iaitu RM70 sehingga RM250," ujarnya.

Tambah Raja Azmi, jika ia mendapat sambutan, dia akan membuat rekaan terbaharu dalam masa terdekat nanti.

Tudung-tudung berkenaan boleh didapati di 11 cawangan butik Variante sekitar Lembah Kelang.

Cadangan Mansuh Mais, Jais Persenda Raja Melayu

Posted: 18 Jun 2014 05:45 PM PDT

Piala Dunia: Croatia belasah Cameroon

Posted: 18 Jun 2014 05:39 PM PDT

MANAUS: Croatia menyalakan harapan untuk layak ke pusingan kedua Piala Dunia selepas membelasah Cameroon 4-0 dalam saingan Kumpulan A, awal pagi ini.

Cabaran mereka turut dibantu dengan kepincangan pihak lawan yang bermain dengan bekalan 10 pemain selepas Alex Song dilayangkan kad merah pada lewat babak pertama yang menyaksikan wakil Afrika tersingkir awal kali ini.

Ivica Olic meletakkan Croatia di hadapan pada minit ke-11 dan Ivan Perisic menyambar bola hasil kesilapan penjaga gol Cameroon, Charles Itandje untuk meluru meledakkan gol kedua pada minit ke-48.

Mario Mandzukic yang tidak dikawal menanduk masuk gol ketiga pada minit ke-61 dan menambah gol keempat pada minit ke-73.

Cameroon yang hanya memenangi satu perlawanan selepas lima kali membuat kemunculan dalam Piala Dunia bertambah perit selepas terpaksa bermain dengan bekalan 10 pemain.

Alex dilayangkan kad merah gara-gara menyiku Mandzukic di belakang dan juga tanpa Samuel Eto'o yang tercedera.
Brazil dan Mexico masing-masing sudah mengutip empat mata dari Kumpulan A dan kemenangan bagi Croatia ke atas Mexico, Isnin ini boleh bantu mereka mara ke kelompok 16 terakhir pada edisi kali ini. - REUTERS

Piala Dunia: Belanda benam Australia

Posted: 18 Jun 2014 05:35 PM PDT

PORTO ALEGRE: Belanda sudah hampir pasti layak ke pusingan kedua Piala Dunia selepas bangkit menewaskan Australia 3-2 dalam saingan Kumpulan B di Stadium Beira-Rio, di sini, sebentar tadi.

Barisan didik Louis van Gaal akan muncul pasukan pertama layak ke pusingan kalah mati andai Sepanyol gagal menewaskan Chile dalam satu lagi perlawanan kumpulan sama.

Gol Belanda dijaringkan oleh Arjen Robben pada minit ke-20, Robin van Persie (m58) dan Memphis Depay (m-68) manakala gol Australia disumbang oleh Tim Cahill (m-21) dan Mile Jedinak menerusi sepakan penalti pada minit ke-54.

Piala Dunia: Sepanyol tersingkir dari kejohanan

Posted: 18 Jun 2014 05:35 PM PDT

RIO DE JANEIRO: Jurulatih Sepanyol, Vicente del Bosque tidak dapat menyembunyikan perasaan kecewa selepas pasukan juara bertahan itu tersingkir awal daripada kancah Piala Dunia berikutan kekalahan kepada Chile 2-0, awal pagi ini.

"Ini hari paling sedih untuk kami semua," katanya selepas menyaksikan Sepanyol gagal mengutip sebarang mata daripada Kumpulan B selepas kalah kepada Belanda 5-1 dalam perlawanan pertama, Jumaat lalu.

"Kami minta maaf kerana gagal menyambung kejayaan di sini. Namun, ia masih terlalu awal untuk membuat sebarang analisis arah tuju kami selepas ini.

"Kami kurang mantap berbanding kekuatan Belanda dan Chile. Mereka berjaya mendapatkan gol dan ini menyulitkan cabaran kami mengatasi halangan daripada mereka. Kami tidak banyak menyerlah pada babak pertama dan kurang mengancam untuk merapatkan jurang.

"Gol pertama Chile menyemarakkan semangat mereka dan mereka bermain mempertahankan kedudukan itu untuk mencari kemenangan."

YTL tarik diri

Posted: 18 Jun 2014 05:31 PM PDT

YTL Power International Bhd hari ini membuat keputusan untuk tidak menyertai projek loji tenaga yang dikenali 4A di Johor, disebabkan salah tanggapan mengenainya.

Syarikat itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia berkata keputusan itu dibuat bagi melenyapkan keraguan ke atas komitmen kerajaan dalam memupuk ketelusan dan pentadbiran yang baik, lapor Bernama.

"YTL Power mengalu-alukan mana-mana peluang untuk

mengambil bahagian dalam projek ini atau keperluan kapasiti baru melalui asas persaingan dan bersedia untuk berbuat demikian pada jangka masa yang singkat.

"Kami kekal komited untuk melabur dalam negara ini di bawah kepimpinan kerajaan hari ini dan menyokong Program Transformasi Ekonomi," katanya.

Tak boleh merokok di R&R lebuh raya

Posted: 18 Jun 2014 05:15 PM PDT

Larangan di kawasan berbumbung berkuat kuasa akhir tahun

Ipoh: Kawasan berbumbung dan tertutup di sekitar kawasan Rehat dan Rawat (R&R) semua lebuh raya diwartakan sebagai kawasan larangan merokok mulai akhir tahun ini.

Pewartaan juga membabitkan kawasan lingkungan 300 meter dan R&R kecuali kawasan meletak lori dan kenderaan berat.
Kawasan berbumbung membabitkan kawasan makan, tandas, gerai jualan, riadah serta laluan pejalan kaki berbumbung di semua lebuh raya.

Najib patut pecat dirinya sendiri - Kadir Jasin

Posted: 18 Jun 2014 05:01 PM PDT

PERDANA Menteri Datuk Seri Najib Razak dicadangkan agar menggugurkan dirinya sebagai menteri kewangan kerana terdapat konflik kepentingan, kata bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP), Datuk A Kadir Jasin.

Dalam tulisan di blognya The Scribe bertajuk "Rombak Kabinet: PM Gugur Najib?", Kadir berkata, cadangan yang asalnya menjadi bahan lawak itu mempunyai kewajarannya.

"Jenaka atau tidak, saya rasa perdana menteri perlu memikirkan semula kedudukan Najib sebagai menteri kewangan.Bukan saja pengurusan kewangan negara di bawah Najib mencetuskan pelbagai isu dan persoalan, ia juga berupa konflik kepentingan.

"Apabila PM juga bertindak sebagai menteri kewangan maka tidak wujud lagilah proses pemisahan kuasa dan timbang tara. Kalau ada menteri yang tidak puas hati dengan peruntukan atau tindak-tanduk kementerian kewangan, kepada siapa mereka hendak mengadu?" soal Kadir dalam blognya semalam.

Khabar angin tentang penyusunan semula Kabinet tersebar luas minggu lalu dan diberitakan akan dilaksanakan Najib Jumaat lalu selepas beliau pulang dari Turksmenistan.

Antaranya untuk membolehkan Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong yang menang di Teluk Intan menyertai Kabinet seperti dijanjikan Najib sendiri semasa kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) itu.

Wartawan veteran itu turut membariskan kelemahan ketara Najib sepanjang beliau menjadi menteri kewangan.

"Antaranya, sejak Najib menjadi menteri kewangan pada 2009, pertumbuhan ekonomi negara terus terperangkap dalam lingkungan 5%. Antara 2009 dan 2013, ekonomi negara tumbuh purata 4.28% saja," katanya.

Kadir berkata, seorang bekas menteri kewangan memberitahunya kadar itu adalah "biasa" saja kerana ekonomi Malaysia mempunyai potensi untuk berkembang dengan lebih pesat.

Dalam tulisannya, Kadir berkata, defisit belanjawan juga meningkat daripada 3.2% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 (zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi) kepada 6.7% pada 2010 yang berupa belanjawan pertama Najib sebagai menteri kewangan dan purata defisit belanjawan antara 2010 dan 2014 adalah 5%.

"Hutang kerajaan persekutuan pula meningkat dengan mendadak sejak Najib menjadi menteri kewangan, iaitu daripada 41.24% KDNK pada 2009 kepada 52.8% pada 2010. Tahun ini (2014) hutang kerajaan dianggarkan naik kepada 54.8% KDNK," kata Kadir.

Katanya, jumlah hutang kerajaan juga meningkat daripada RM362.3 bilion pada 2009 kepada RM519.3 bilion pada akhir tahun lalu.

"Defisit belanjawan yang tinggi dan hutang kerajaan yang semakin meningkat menyebabkan agensi penarafan antarabangsa Fitch menurunkan penarafan hutang Malaysia daripada stabil kepada negatif pada Julai lalu.

"Ia adalah tamparan kepada Najib," katanya.

Selain defisit belanjawan dan hutang kerajaan, prestasi ringgit Malaysia juga menimbulkan tanda tanya walaupun Bank Negara tidak putus-putus memberi jaminan ia "ok", tulis Kadir.

Kadir berkata, menteri kewangan tidak semestinya seorang ahli politik dan boleh dipilih di kalangan teknokrat.

"Masakan Malaysia ketandusan bakat ekonomi dan kewangan sehingga tidak ada lagi teknokrat dan ahli perniagaan macam Tun Daim Zainuddin yang dua kali menyelesaikan krisis ekonomi negara?

"Pendirian saya dalam hal ini konsisten. Sejak zaman Tun Dr Mahathir Mohamad turut menyandang jawatan menteri kewangan lagi saya menulis PM tidak wajar menjadi menteri kewangan apatah lagi apabila kepakaran mereka dalam bidang itu cetek dan dipersoalkan," katanya yang juga merupakan penyokong kuat Dr Mahathir itu.

Kadir berkata, perdana menteri juga tidak perlu bermuka-muka dengan parti Cina dalam Barisan Nasional (BN).

"MCA masih dalam mode cakap, tetapi belum ada bukti yang ia kembali mendapat perhatian orang Cina apatah lagi sokongan mereka.

"Orang Cina tolak BN, jadi buat apa Najib terhegeh-hegeh melayan MCA dan Gerakan. The Chinese had said loud and clear they do not need the BN. Let them be!" katanya.

Tetapi, katanya, isu jawatan menteri untuk Gerakan sudah menjadi kewajipan kerana itu yang dijanjikan dalam PRK Teluk Intan.

Beliau berkata, perdana menteri perlu utamakan kaum majoriti (Melayu dan Bumiputera Sabah serta Sarawak) yang daif kerana mereka inilah yang menyelamatkan BN pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Beliau juga mencadangkan agar membuang menteri Melayu-Bumiputera yang hambar dan ganti dengan yang lebih muda dan baik.

"Manfaatkan duit pembayar cukai. Kurangkan bilangan anggota Kabinet. Hentikan pemborosan. Dahulukan rakyat, utamakan pencapaian. Walk the talk," katanya.


- Malaysian Insider

Mamat Khalid dirompak, rugi lebih RM100,000

Posted: 18 Jun 2014 09:15 AM PDT

IPOH - Pengarah terkenal, Mamat Khalid mengalami kerugian lebih RM100,00 apabila kediaman teres dua tingkat miliknya di Lebuh Hillview, Taman Ipoh Jaya Timur, di sini dipecah masuk sekumpulan tiga lelaki, awal pagi tadi.

Kejadian kira-kira jam 6.30 pagi itu, disedari isteri beliau, Hasmah Hassan, 50, ketika bangun untuk solat Subuh.

Berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV), ketiga-tiga penjenayah itu memasuki kediaman berkenaan pada jam 3.30 pagi melalui tingkap bahagian tepi rumah yang diumpil.

Hasmah berkata, antara barangan yang dilarikan termasuklah sebuah kenderaan pacuan empat roda Mitsubishi Triton, kamera antik milik Mamat Khalid, iPad, gajet mainan mudah alih (PSP) dan wang tunai RM500.

"Sebaik dapat masuk rumah ini, mereka kemudian mengambil kunci pintu utama rumah dan pagar serta kunci kenderaan yang berada dalam mangkuk di atas piano berhampiran pintu utama rumah.

"Ketika itu, hanya saya dan dua anak iaitu Mohd Khalid Adam, 19, dan Nurhassanah, 14, berada di rumah, sementara Mamat Khalid sedang menjalankan penggambaran filem di Universiti Pendidikan Sultan Idris Shah (UPSI), Tanjung Malim," katanya pada sidang media, di sini.

Difahamkan, ia merupakan kejadian kedua, sejak mendiami rumah berkenaan, 10 tahun lalu.

Hasmah berkata, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Kampung Rapat pada jam 11 pagi tadi.

Katanya, siasatan lanjut tidak menemui sebarang kesan cap jari, namun pihaknya sudah menyerahkan rakaman CCTV kepada polis dalam bentuk cekera padat untuk siasatan.

"Saya memang terkejut dengan kejadian ini dan hanya mampu menangis," katanya.

(Foto) Pelakon wanita kantoi 'bersama' lelaki di dalan tandas

Posted: 18 Jun 2014 08:13 AM PDT

Pelakon wanita siaran TVB Coffee Lam telah didakwa mmelakukan hubungan seks di dalam sebuah tandas awam.

Beliau dan rakan lelakinya, Will Lam telah 'berkongsi' sebuah tandas yang besar untuk OKU yang terletak di sebuah pusat membeli belah di Hong Kong lapor Jayne Stars.
Ketika ditemui oleh wartawan, Coffe mendakwa beliau tidak melakukan ap-apa perkara yang tidak elok di dalan tandas tersebut melainkan "sedikit perbualan".

Lollipop

Suami tetak isteri, pembantu selepas cekup mereka berzina

Posted: 18 Jun 2014 07:05 AM PDT

Gambar hiasan
Alor Setar: Seorang isteri parah di peha kiri manakala seorang remaja lelaki hampir putus tangan kiri akibat ditetak suami wanita terbabit selepas mereka ditemui dalam keadaan bogel di dalam rumah sewa dalam kejadian di Langgar, dekat sini, awal pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi, lelaki berusia lewat 20-an itu dikatakan baru pulang berniaga di kedai makannya di Kepala Batas, di sini, terkejut apabila mendapati isterinya berusia awal 30-an dalam keadaan memalukan bersama pekerjanya yang berusia 19 tahun.

Jurucakap polis berkata, suspek bertengkar dengan pekerjanya itu sebelum pergi ke dapur dan mengambil sebilah parang serta menetak mangsa beberapa kali yang turut terkena isterinya.

Katanya, polis yang dimaklumkan mengenai kejadian mendapati kedua-dua mangsa mengalami pendarahan teruk sebelum dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk rawatan lanjut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian dan memaklumkan suami mangsa ditahan untuk siasatan lanjut.

Katanya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan menggunakan senjata.

Pelajar tingkatan tiga tertekan selepas berzina dengan guru

Posted: 18 Jun 2014 02:15 AM PDT

Seorang pelajar berusia 15 tahun mengalami tekanan perasaan, masalah pemakanan yang tidak teratur malah cuba membunuh diri selepas melakukan seks dengan dengan guru lelakinya.

Menurut laporan The Straits Time, pelajar tingkatan tiga itu kini bermasalah meneruskan kehidupannya kerana sering menyalahkan diri, berasa jijik terhadap diri sendiri, sukar tidur selepas menjalinkan hubungan sulit dan seks dengan gurunya pada September 2012 hingga January 2013.

Suspek berusia 33 tahun pula kini berdepan dengan 10 dakwaan termasuklah melakukan French kiss, meramas payudara dan melakukan seks dengan gadis bawah umur.

Isu celaka, ADUN Seri Delima ditahan polis

Posted: 18 Jun 2014 01:53 AM PDT

GEORGE TOWN: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, R.S.N. Rayer ditahan polis berhubung kenyataan 'celaka' yang diucapkannya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini.

Beliau dijangka didakwa kerana menghasut pada Khamis. Rayer yang ditemani oleh ahli exco kerajaan negeri, Jagdeep Singh Deo tiba di Ibu Pejabat Polis George Town kira-kira pukul 3.45 petang Rabu.

Difahamkan 14 individu yang menceroboh masuk ke dalam DUN baru-baru ini turut akan didakwa dibawah Seksyen 448 Kanun Keseksaan kerana menceroboh.

JAWI bukan nabi, kata Sister In Islam

Posted: 18 Jun 2014 01:07 AM PDT

PETALING JAYA: Pengarah Eksekutif Sisters In Islam, Ratna Osman hari ini mempertahankan sarjana kontroversi, Kassim Ahmad yang dikatakan telah mengecam Islam dalam satu seminar di Putrajaya pada bulan Februari apabila membuat kenyataan bermaksud bahawa sesetengah umat Islam memuja Nabi Muhammad dan menyatakan bahawa Islam tidak memerlukan wanita untuk menutup rambut mereka.

"Pada pendapat saya, Jawi telah menyalahgunakan kuasa mereka untuk menangkap Pak Kassim. Sebagai sebuah Jabatan yang membawa nama Islam, mereka seharusnya mencerminkan keperibadian sebenar Islam. Islam itu indah. Agama kita tidak pernah mengajar untuk bersifat kasar antara satu sama lain lebih-lebih lagi dengan warga tua.

"Saya faham Jawi bersungguh-sungguh dalam menjalankan tugas mereka akan tetapi, harus diingatkan bahawa setiap manusia punyai pendapat yang berbeza. Adakah kerana Pak Kassim tampil dengan pendapatnya, beliau dilayan seolah-olah beliau telah melakukan jenayah berat?

"Pada fikiran saya, ada lebih baiknya untuk JAWI selesaikan masalah kes-kes berhubung suami yang tidak memberi nafkah kepada anak-anak selepas kes penceraian. Pergi tangkap orang-orang itu dahulu sebelum tangkap Pak Kassim," katanya kepada FMT.

Menurut Ratna, agak menghairankan apabila Jawi bersungguh untuk menahan Kassim Ahmad, sedangkan beliau tinggal di Alor Setar, Kedah.

"Itu merupakan di luar bidang kuasa Jawi memandangkan Pak Kassim berada di daerah Alor Setar, seharusnya, Jabatan Agama Islam Kedah yang patut turun padang untuk teliti akan perkara ini. Bukan terus tangkap Pak Kassim, mereka sepatutnya membuat penyelidikan terdahulu.

"Bercakap mengenai perbezaan pendapat dalam Islam, jika kita tengok pada golongan cerdik pandai dalam Islam, setiap daripada mereka ada pendapat masing-masing. Islam tidak pernah mengajar kita untuk menghukum seseorang kerana pendapat dia berbeza dengan pendapat kita. Ingat, perbezaan pendapat diizinkan dalam Islam," katanya.

Tambahnya, semua umat Islam di seluruh dunia memiliki kepercayaan mazhab masing-masing. Jika seseorang itu mempraktikkan mazhab Hanafi, dan kita di Malaysia rata-ratanya mengikut mazhab Shafie, adakah kita patut mengadili atau menghukum orang tersebut? Masing-masing ada kepercayaan dan pendapat sendiri. Kita harus hormat dengan pendirian setiap orang, bukankah Islam itu mudah dan indah?

"Konsep Islam adalah luas. Jawi seharusnya lakukan kajian terlebih dahulu, mereka harus menggambarkan Islam ini adalah agama yang adil. Ini tidak, seorang warga tua yang berumur lingkungan 80-an keluarkan kenyataan yang mereka rasa tidak boleh diterima, terus pergi tangkap. Adilkah itu?

"Pada saya, JAWI tidak hormat pada proses undang-undang di Malaysia. Mereka patut tahu limitasi mereka. Ya saya akui, Jawi ada kuasa, tetapi ingat, Jawi bukanlah Nabi. Pegawai-pegawai yang pergi tangkap Pak Kassim hanyalah manusia biasa.

"Bukankah Allah SWT telah berpesan kepada Nabi Musa AS dan juga Nabi Harun AS supaya berdialog dengan Firaun dengan menggunakan tutur kata dan bahasa yang lemah lembut. Firman Allah SWT yang bermaksud: Pergilah kamu berdua kepada Firaun, sesungguhnya ia telah melampaui batas dalam kekufurannya. "Kemudian hendaklah kamu berkata kepadanya, dengan kata-kata yang lemah-lembut, semoga ia beringat atau takut". (Surah Taha, ayat 43-44).

"Sedangkan Firaun yang begitu jahat sehingga mengaku dialah Tuhan pun, Allah SWT pesan untuk cakap baik-baik. Inikan pula Pak Kassim,seorang warga tua, yang saya kira, kita perlu hormat dan bukan berkelakuan kasar terhadap beliau. Pak Kassim bukan Firaun," katanya.

Ratna turut menyarankan supaya adanya 'healthy dialogue' di antara kedua-dua pihak. Beliau turut menyelar pihak Jawi yang sanggup datang jauh dari Kuala Lumpur untuk menangkap Pak Kassim seolah-olah beliau sangat berbahaya.

"Sisters In Islam telah beroperasi selama hampir 20 tahun. Di sini, kami menekankan konsep Al-Rahman dan Al-Rahim di mana kami pegang kepada prinsip pemurah dan penyayang. Sesebuah Jabatan Agama harus mencerminkan keperibadian sebenar Islam.

"Jawi jangan takbur dalam melakukan tugas anda. Ya, anda memang ada kuasa untuk menangkap orang tapi bukan dengan cara begini. Pak Kassim tidak perlu dilayan bak seorang penjenayah. Biarkan beliau dengan pendapatnya.

"Setiap ulama ada pendapat masing-masing dalam agama, siapa kita untuk adili mereka? Yang berhak untuk mengadili sama ada sesuatu perkara itu benar atau salah, hanya Allah SWT. Hanya dia yang layak dan hanya dia yang tahu, Allahualam,"ujarnya.

(Foto) Gadis-gadis hot dari Iran penyeri Piala Dunia 2014

Posted: 18 Jun 2014 12:01 AM PDT

Kalau dilihatkan perlawanan bola sepak Piala Dunia untuk tahun 2014 setakat ini, pertembungan antara Nigeria dan Iran rasanya paling membosankan.

Tiada gol dijaringkan, serangan tumpul dan perlawanan yang berjati-hati menyebabkan perlawanan bukanlah satu perlawanan pilihan yang menarik.

Namun begitu, masih ada yang menjadi penyeri dalam perlawanan ini...gadis-gadis dari Iran ini sesungguhnya mencuri perhatian kami...

Ahli keluarga wanita dihukum gantung belasah jurugambar Utusan

Posted: 17 Jun 2014 11:01 PM PDT

Gambar hiasan
KOTA BHARU 18 Jun - Seorang jurugambar Utusan Malaysia cedera dipukul dua lelaki dipercayai ahli keluarga seorang wanita yang dihukum gantung sampai mati di Mahkamah Tinggi, di sini hari ini.

Ketika kejadian yang berlaku kira-kira 10.45 pagi ini, jurugambar terbabit sedang mengambil gambar tertuduh namun dua suspek berkenaan bertindak menyerangnya.

Kamera mangsa turut pecah dihempas oleh salah seorang suspek.

Terdahulu seorang tukang jahit wanita dihukum gantung sampai mati di Mahkamah Tinggi selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis heroin seberat 54.72 gram, tahun lalu.

Hakim Datuk Azman Abdullah menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh Zaruna Yusof, 43, gagal menimbulkan keraguan munasabah.

Mengikut pertuduhan, Zaruna didakwa mengedar heroin seberat 54.72 gram di tempat letak kereta Stadium Sultan Muhammad IV, Jalan Bayam, di sini pada pukul 1.35 petang , 21 Januari 2013.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 39B (1)(b) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati. - UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20140618/ma_07/Ahli-keluarga-wanita-dihukum-gantung-belasah-jurugambar-Utusan#ixzz34xxGxr2E
© Utusan Melayu (M) Bhd

(Foto) Coli Hitam Tiz Zaqyah Pun Jadi Isu...

Posted: 17 Jun 2014 10:01 PM PDT

Penampilan Tiz Zaqyah sememangnya sering menjadi perhatian tidak kira samada dalam dunia lakonan atau kehidupan peribadinya.

Peminat biasanya menjadikan laman Instagram sebagai platform untuk melihat foto-foto terkini yang dikongsikan artis kesayangan mereka.

Baru-baru ini, pelakon drama bersiri Nur Kasih, Tiz Zaqyah telah memuatnaik sekeping foto yang memperlihatkan dirinya dengan selamba menunjukkan tali bra yang dipakainya ketika sedang mendukung seekor anak kecil Godzilla.
Perkongsian foto itu menimbulkan tanda tanya di kalangan peminat fanatik di laman fanpage facebook rotikaya tentang keghairahan kaum perempuan mempamerkan tali bra secara terbuka kepada umum.

Pelakon Nabil meninggal dunia

Posted: 17 Jun 2014 09:01 PM PDT

Korang pernah tengok iklan Kit Kat versi yang ada Datuk M.Nasir lepas makan coklat tersebut dia terbang.

Dalam iklan tersebut, pelakon muda yang melakonkan watak macam pekerja di kaunter pembayaran...dialah pelakon yang GR maksudkan nama beliau Nabil Abdul.

Beliau telah pun meninggal dunia pada jam 10.30 pagi (Selasa) di Hospital Ampang. Setelah hampir seminggu beliau terlantar di hospital atas sebab penyakit yang beliau hadapi selama ini.

Arwah Nabil Abdul mengidap penyakit Kanser darah yang dipanggil 'limfoma' merupakan salah satu cancer darah dan kelenjar malfunction.

Arwah juga merupakan adik bongsu kepada pelakon Lydia Ibtisam yang popular dalam siri Impian Ilyana.

Alhamdulillah jenazah arwah Nabil Abdul selamat dikebumikan di kampungnya di Kulim, Kedah selepas solat Isyak tadi.

GR doakan semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang beriman. Terharu lihat kawan-kawan arwah dari yang sanggup turut bersama menemani arwah hingga ke tanah perkuburan.

Orang yang baik, pasti balasannya baik-baik juga. Meninggal dunia muka penuh dengan senyuman, semuanya dipermudahkan.

Penyanyi dikir barat wanita di Kelantan didenda galak maksiat

Posted: 17 Jun 2014 08:01 PM PDT

GUA MUSANG - Rosalinda, penyanyi dikir barat wanita tersohor di Kelantan dikenakan hukuman denda RM1,000 oleh Mahkamah Rendah Syariah Gua Musang, di sini, semalam, selepas mengaku salah memakai pakaian menjolok mata ketika mengadakan persembahan di Felda Aring Enam, Mei lalu.

Hakim, Zubaidi Sulaiman menjatuhkan hukuman itu terhadap Rosalinda atau nama sebenarnya, Shahima Edayu Akma Mohd Alwi, 23, yang berasal dari Kemaman, Terengganu.

Beliau tidak membenarkan tertuduh membuat persembahan dengan berpakaian tidak sopan, bertentangan dengan hukum syarak.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Syarie negeri, Ramlee Abd Rahman. Rosalinda membayar denda tersebut dan berjanji tidak mengulangi kesalahan tersebut.

Mengikut kertas pertuduhan, Rosalinda ditahan sepasukan Penguat kuasa Agama Islam Gua Musang ketika membuat persembahan nyanyian dikir barat di Ekspo Padang Perumahan Felda Aring Enam, jam 11.50 malam pada 7 Mei lalu.

Sebelum itu, Zubaidi turut menegur Rosalinda supaya hentikan persembahan melampaui batasan agama kerana ia menjejaskan imej Islam dan galak orang ramai melakukan maksiat.

(Foto) Datang pameran kereta untuk ambil gambar punggung model

Posted: 17 Jun 2014 07:01 PM PDT

Pameran kereta di China memang terkenal dengan model-model jelitanya yang menjadi tempelan penarik perhatian. Pameran ini juga menjadi platform untuk model-model ini menempah nama secara tidak langsung.

Terbaru, pameran kereta di Zhengzhou menyaksikan modelnya begitu asyik diserbu pengunjung. Beliau juga bermurah hati dengan membenarkan mereka untuk mengambil gambar punggungnya.

Picit buah zakar perogol

Posted: 17 Jun 2014 06:01 PM PDT

CUBA ROGOL: Suspek dibawa ke Balai Polis Pusat Miri petang semalam.
MIRI: Seorang wanita pekerja ladang bertindak memicit buah zakar dan menggigit anggota badan seorang lelaki untuk mengelak dirinya dirogol dan dicederakan dalam kejadian di estet kelapa sawit di Suai Niah, di sini petang kelmarin.

Mangsa, wanita tempatan berusia 29 tahun berjaya melarikan diri sebelum diselamatkan seorang pekerja lelaki lain yang melalui tempat kejadian.

Kejadian berlaku sekitar jam 5 petang ketika mangsa sedang berjalan kaki untuk balik ke kuarters pekerja yang terletak setengah jam dari tempat kerja.

Ketika menghampiri sebuah simpang di estet berkenaan, mangsa secara tiba-tiba ditangkap oleh seorang lelaki.

Mangsa dibawa menemui pengurus dan kemudian membuat laporan polis tentang kejadian yang menimpanya.

Bertindak daripada laporan tersebut, polis menahan seorang lelaki warga Indonesia pada jam 10 malam kelmarin.

Suspek berusia 29 tahun dibawa ke Balai Polis Pusat Miri petang semalam untuk siasatan lanjut.

Ketua Polis Daerah Miri ACP Gan Tian Kee yang dihubungi mengesahkan kes itu dan memberitahu bahawa kes disiasat mengikut Seksyen 376 dan Seksyen 511 Kanun Keseksaan kerana cubaan merogol.

Suspek ditahan reman selama empat hari untuk membantu siasatan polis.

THE FLYING KICK

Posted: 18 Jun 2014 03:32 PM PDT

waadat

Posted: 18 Jun 2014 02:31 PM PDT

waadat


Peserta tilawah dapat Camry

Posted: 17 Jun 2014 06:33 PM PDT

Seorang ustaz merungut di depan Demang, pemenang tilawah dapat Myvi manakala pemenang Kilauan Emas dapat Camry dan wang RM100k. Adilkah?

Demang tak pasti pada siapakah beliau tujukan soalan itu. Kalau pada Demang, apalah yang boleh Demang buat? Habis-habispun, dalam blog inilah sahaja Demang menyambung omelan.

Kalau dilihat kerut dahi, intonasi suara dan juih mulutnya, kerajaanlah yang dipersalahkan. Demang bersetuju juga walaupun Demang sengaja mengajukan beberapa soalan menduga.

Kata Demang, hadiah Kilauan Emas ditaja syarikat swasta sebab audiens ramai. Penonton tilawah hanya orang Islam, itupun hanya segelintir yang tengok dan mereka pun tak lama lagi dah tak boleh beli apa-apa.

Lagipun kebanyakan syarikat-syarikat besar milik orang bukan Islam. Takkanlah mereka nak menaja tilawah Al-Quran? Beriman pun tidak, inikan pula nak keluar duit?

Ustaz tersebut mengalih pada cerita Brunei yang mengeluarkan RM1000 sebulan kepada rakyatnya yang hafaz Al-Quran. Erti perbandingan itu ialah kerajaanlah yang patut keluarkan perbelanjaan untuk tilawah.

Memang logik cadangan itu. Bukankah dalam Perkara 3 perlembagaan kita dinyatakan 'Islam adalah agama bagi persekutuan'? Takkanlah nak keluarkan belanja untuk agama negara pun tidak boleh?

Demang harap cadangan ustaz itu benar-benar ikhlas dan bukan sekadar nak buat isu. Jangan pula nanti ada yang merungut dan keluarkan isu baru; nak buat pahala pun nak minta subsidi!

Putera sulung Demang belajar di sebuah sekolah tahfiz swasta. Pemiliknya ialah seorang menteri bernama Zahid Hamidi. Konsep sekolah tersebut diasaskan oleh seorang lagi menteri bernama Idris Jusuh.

Selain mendapat pembiayaan khas tersebut, terdapat juga ibubapa pelajar yang tidak putus-putus menderma termasuk sebuah bas, van, dan kereta Myvi untuk kegunaan para pelajar tahfiz di situ. Baru-baru ini didermakan lagi untuk membeli tanah bagi meluaskan kawasan sekolah.

Ertinya selain melalui kerajaan, ummat Islam juga boleh berharap pada usahawan muslim yang telah berjaya. Justeru usaha membina dan menyokong usahawan dan pembesar muslim merupakan satu lagi cara untuk melaksanakan Islam di Malaysia.

Demang tidak nafikan peranan politik namun kita tidak boleh selamanya bergantung pada politik. Apapun sementara kita masih memegang kuasa politik, manafaatkanlah sebaik-baiknya. Buat apa nak kupas kelapa dengan gigi kalau kita memegang parang?

Sebagai rakyat, kita juga ada peranan. Jangan hanya nampak melalui pilihanraya sahaja rakyat berkuasa. Dalam berjual beli pun rakyat ada kuasa. Utamakan produk muslim ketika berbelanja. Memanglah kadang-kadang mahal sikit sebab di situ ada faktor sejarah yang masih mengikat kita. Kena faham bahawa kaum cina di Malaysia berjaya dalam perniagaan sebab mereka diberi peluang yang luas oleh Inggeris sebelum merdeka dan mewarisi tinggalan British ketika merdeka.

Dalam perjuangan mesti ada pengorbanan.

Di pihak pengusaha pula, perlu ada tanggungjawab pada agama. Selain zakat yang wajib ditunaikan, bantulah usahawan baru yang masih bertatih. Bimbinglah saudara-saudara kita dengan ikhlas dan praktikal. Jangan hanya bercakap sahaja.

Kalau nak berniaga, jangan hanya nak jadi kontraktor sahaja. Bidang pengeluaran amat luas. Apatah lagi pembuatan makanan yang selama ini dikuasai syarikat bukan Islam.

Daripada sibuk berbalah pasal persepsi politik dan fahaman tok guru masing-masing lebih baik lah gembeling usaha dalam perniagaan. Cambahkan networking dan perkecilkan perbezaan fahaman.

Setakat ini belum ada orang mati yang bangkit beritahu kita bahawa mana satu fahaman yang betul. Bagi Demang apabila dia mengucap Dua Kalimah Syahadah dan mengaku Islam, maka muslimlah dia. Biarlah Allah taala sahaja yang mengadili selebihnya.

Cucu Tok Selampit

Posted: 18 Jun 2014 02:07 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Alhamdulillah ... Berpusu-Pusu Ahli UMNO Dan PAS Hadir Untuk Melawat Mantan Timbalan Menteri Di Rumah Orang Tua

Posted: 18 Jun 2014 01:59 AM PDTAlhamdulillah. Pendedahan yang dibuat CTS semalam memberi sedikit impak walaupun tidak banyak. Artikel yang memuatkan kisah sedih seorang Mantan Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia yang juga bekas Naib Ketua Wanita UMNO Malaysia, Datin Paduka Hajjah Rahmah Othman, yang dilaporkan kini telah ditempatkan di rumah orang-orang tua, mendapat hits yang begitu tinggi daripada pembaca. Ini ditambah lagi apabila seorang blogger pembangkang, Omakkau telah membuat saduran artikel berkenaan di sini, sehingga menjadikan berita itu tersebar luas.

Pagi tadi diberitakan Ahli Lajnah Kebajikan PAS Selangor yang diketuai oleh Mariam A Rashid tidak dibenarkan masuk untuk menziarah bekas pemimpin Wanita UMNO berkenaan oleh pengendali rumah orang-orang tua, Dementia Homecare Centre Sdn Bhd di Teluk Panglima Garang. Lebih ironinya, ketika kunjungan, ahli-ahli PAS berkenaan terserempak dengan sekumpulan Wanita UMNO Kuala Langat di luar pagar Dementia Homecare. Kita berharap kunjungan kedua-dua belah pihak tidak bermotifkan keuntungan politik, sebaliknya sebagai melahirkan rasa ingatan dan penghargaan kepada seseorang yang pernah berjasa kepada Negara.

Kenapalah MP PAS Rantau Panjang Busuk Hati Sangat Dengan Program Permata Negara? @NajibRazak @Shahidan_Kassim

Posted: 18 Jun 2014 01:21 AM PDT


Pemimpin pembangkang tidak habis-habis dengan sifat dengki dan busuk hati dengan program yang dijalankan oleh Kerajaan. Hari ini pula, program Permata Negara pula menjadi sasaran kritikan mereka. Ahli Parlimen Rantau Panjang daripada PAS, Siti Zailah Mohd Yusoff, dalam soalannya kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim, di Parlimen, membangkitkan kenapa kerajaan tidak mengukuh dan memperkasakan agensi seperti Kemas dan Tadika, sebaliknya memilih untuk membangunkan Permata yang dinaungi isteri Perdana Menteri, DS Rosmah Mansor. Siti Zailah juga bertanya adakah ini agenda untuk menaikkan nama isteri Perdana Menteri.

Jawapan DS Shahidan cukup tepat dan mudah difahami. Program Permata Negara bukan bertujuan untuk menaikkan nama DS Rosmah, sebaliknya program Permata Negara menaikkan nama Malaysia. Menurut DS Shahidan, Program Permata cukup mulia, isteri perdana menteri tidak menerima gaji untuk mengabdikan diri kepada negara. Mengapa mesti kita buruk sangka kepada orang yang mengabdikan diri kepada negara. DS Shahidan juga turut menyeru PAS dan PKR untuk menggunapakai kurikulum Permata Negara dalam pendidikan kanak-kanak kerana kurikulum berkenaan diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Mungkin Ahli Parlimen Rantau Panjang tidak banyak membaca. Mungkin beliau hanya membaca Harakahdaily, setiap hari dan pemikirannya hanya jumud dengan maklumat yang dikeluarkan oleh akhbar berkenaan sahaja. Adalah diharapkan beliau dapat membaca tujuan penubuhan Permata Negara seperti yang dilaporkan oleh Bernama bertarikh 17/12/2009, di bawah:
Idea penubuhan Permata Negara dicetuskan DS Rosmah kira-kira tiga tahun lepas setelah beliau melihat peningkatan kes jenayah dan masalah sosial dalam negara yang dipercayai berpunca daripada corak didikan semasa kanak-kanak. Untuk merealisasikan idea itu, sekumpulan individu profesional termasuk pakar kanak-kanak, ahli akademik, aktivis wanita dan aktivis masyarakat berganding bahu melaksanakan pelbagai kajian dan penyelidikan.
Permata Negara dilaksanakan sejak 1 Mac 2007 dengan menawarkan perkhidmatan pengasuhan dan didikan awal untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun, dan keutamaan diberikan kepada ibu bapa yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan.
Pengasuhan yang dilaksanakan berbeza dengan taska biasa kerana ibu bapa perlu memperuntukkan sekurang-kurangya sejam setiap minggu untuk bersama dengan anak mereka di pusat itu selain melawat pada waktu makan tengah hari untuk mewujudkan hubungan yang lebih erat antara ibu bapa dan anak.
Kurikulumnya juga digubal berbeza daripada kurikulum asuhan dan didikan awal kanak-kanak yang lain kerana ia memberi penekanan kepada pembangunan kanak-kanak secara holistik dalam aspek kemahiran kognitif, sosio-emosi, komunikasi dan fizikal.
Ahli Parlimen Rantau Panjang juga terlepas pandang dan jahil mengenai suatu perkara. Beliau tidak tahu bahawa Kemas dan Permata Negara itu saling berhubung kait dan wujud program yang merupakan integrasi Kemas dan Permata Negara. Diharap juga beliau dapat membaca artikel yang dikeluarkan Sinar Harian pada 4 Oktober 2012, seperti di bawah:
Sebanyak 28 lagi taska Permata Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) akan dibuka secara berperingkat di seluruh negara menjelang 2013, kata isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.
 
Beliau berkata pembukaan taska Permata Kemas itu bertujuan untuk memberi peluang kepada anak-anak luar bandar serta daripada keluarga berpendapatan rendah untuk mengikuti program pendidikan awal.
 
"Pencapaian ini adalah selaras dengan matlamat penubuhan Permata iaitu memberi peluang kepada semua kanak-kanak mengikuti program pendidikan awal yang berkualiti selari dengan prinsipnya 'no child is left behind' (tiada kanak-kanak yang diabaikan)," katanya ketika berucap pada majlis Ramah Mesra Kanak-kanak Tabika dan Taska Permata Kemas di sini, hari ini.
 
Rosmah, yang juga Penaung Permata Negara berkata sehingga kini terdapat 665 pusat asuhan di seluruh Malaysia dan 345 daripadanya merupakan Taska Permata Kemas.
Kita faham kenapa Ahli Parlimen Rantau Panjang sakit hati sangat dengan program Permata Negara. Mungkin salah satu faktor adalah  kerana program asuhan kanak-kanak yang dibina oleh PAS iaitu tadika PASTI gagal mendapat perhatian ibu bapa berbanding dengan program Permata Negara.

@RafiziRamli Pertikai Projek UiTM Johor Oleh Syarikat UMNO, Masa Syarikat DAP Dan Kroni Anwar Dapat Projek Senyap Pula

Posted: 18 Jun 2014 12:42 AM PDT


Sistem konsesi yang diberikan kepada syarikat swasta untuk membina enam kampus cawangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) menguntungkan kroni Barisan Nasional (BN), kata Ahli Parlimen Pondan ... maaf, Pandan daripada PKR, Rafizi Ramli. (Rujuk The Malaysian Insiders, di sini) Hari ini pula, beliau mendakwa pula konsesi penswastaan UiTM Puncak Alam dianugerahkan kepada syarikat milik Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Tan Sri Rozali Ismail. (Rujuk The Malaysian Insiders, di sini)

Walau bagaimanapun, sama ada beliau terlupa atau buat-buat lupa, beliau tidak pernah mempertikaikan dan membuat sidang akhbar untuk membantah apabila Kerajaan dan agensinya membuat hubungan perniagaan dengan syarikat yang dimiliki oleh DAP dan juga kroni Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim.

Rafizi Ramli mungkin terlupa bahawa syarikat GLC Kerajaan, Kumpulan FELDA telah mengambilalih pegangan syarikat Pontian United Plantations Bhd, yang membabitkan nilai RM1.204 bilion, yang mana 65.6 peratus saham syarikat berkenaan dimiliki oleh Penasihat DAP, Dr Chen Man Hin dan anak-anaknya. (Rujuk myMetro, di sini)

Rafizi Ramli juga tidak pernah mempersoalkan tindakan Kerajaan Negeri Selangor yang menawarkan RM1.83 billion untuk membeli Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Bhd (SPLASH), sebuah syarikat konsesi air yang 20% ekuitinya dimiliki oleh The Sweet Water Alliance Sdn Bhd. Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah merupakan pengerusi syarikat persendirian berkenaan dan juga sahabat baik Anwar Ibrahim. (Rujuk Free Malaysia Today, di sini dan The Star, di sini)

Jelas di sini, Rafizi Ramli bersikap berat sebelah dan pilih bulu di dalam menghentam syarikat kroni. Apabila Kerajaan menjalankan perniagaan dengan syarikat-syarikat yang melibatkan ahli-ahli UMNO dan BN dikatakan salah dan tidak telus dan sebaliknya apabila melibatkan kepentingan kroni-kroni parti pembangkang tidak pula dianggap satu kesalahan. Mengapa tidak anda Rafizi Ramli  meminta larangan menjalankan perniagaan untuk semua ahli-ahli politik, kaum keluarga mereka dan juga kepada rakan-rakan kroni semua ahli politik. Rasanya realistik atau tidak?

Gerakan Dan MCA Sudah Menjadi Wadah Suara DAP - Orang Melayu Masih Bertelagah! @NajibRazak @MuhyiddinYassin

Posted: 17 Jun 2014 06:32 PM PDTMenarik untuk meneliti dan menghalusi dua berita di atas yang disiarkan oleh akhbar dan portal tempatan. Kebelakangan ini kita boleh lihat tindakan dua parti komponen Barisan Nasional, iaitu Gerakan dan MCA yang dilihat menjadi api dalam sekam dan telunjuk lurus kelingking berkait. Suara-suara dari kedua-dua parti kebelakangan ini menjadi seperti wadah penyambung suara parti cauvinist Cina DAP. 

Ya, dalam diam kaum Cina sudah mula bersatu. Ini bukan penyataan rasis. Ini adalah satu kenyataan. Kaum Cina waima dari parti mana sekalipun baik dalam Kerajaan atau pembangkang mula menunjukkan belang mereka apabila kaum Melayu berpecah belah dan tidak bersatu. Gerakan di Pulau Pinang mula mempertikaikan cadangan Kerajaan Kedah untuk membina sebuah lagi lapangan antarabangsa di Kulim yang bakal dikenali sebagai Lapangan Antarabangsa Kulim? Sebab apa. bukan sebab tersurat seperti kesesakan ruang udara atau tidak strategik. Sebaliknya, sebab tersirat kaum Cina di dalam Gerakan bimbang wujudnya lapangan terbang antarabangsa baru ini, industri di Pulau Pinang akan goyah. Kerajaan Cina DAP di Pulau Pinang akan menjadi tidak stabil. Itu sebabnya. 

Manakala MCA pula secara lancang dan kurang ajar cuba untuk campurtangan di dalam hal ehwal Islam di Malaysia. Mereka mempertikaikan hak-hak orang Islam. Mereka mempertikaikan Menteri yang menjaga hal ehwal Islam sehingga membuat sidang akhbar untuk mendesak DS Jamil Khir Baharom untuk meletak jawatan. Sungguh amat kurang ajar. Mereka tidak sedar parti mereka hanyalah seperti anjing kurap di dalam PRU13 berbanding parti Cina cauvinist DAP. Selesaikan dahulu masalah dalaman di dalam parti sendiri sebelum cuba untuk campurtangan di dalam parti komponen lain di dalam BN seperti UMNO. 

Adalah diharapkan Perdana Menteri DS Najib Tun Razak dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin bertindak tegas memberi ingatan kepada parti melukut di tepi gantang ini supaya cepar sedar diri dan tidak terlalu angkuh tidak bertempat. Diam orang-orang Melayu bukan diam pengecut dan jangan terlalu mencabar kesabaran mereka.

Duke of UMNO

Posted: 18 Jun 2014 01:56 PM PDT

Duke of UMNO


GADIS BAKAL DEDAH "DIARI RAHSIA" SKANDAL AHLI POLITIK..???!!!

Posted: 17 Jun 2014 07:16 AM PDT

Perghhhh..! Nampaknya ada yang panas punggung... Khabarnya ada sorang gadis yang yang akan pecah lobang ahli-ahli politik, orang kenamaan dan ahli perniagaan...

Saya tak tahu betul ke tidak... betul ke? 

Cuma... kalau betul la gadis tu dah buat report polis... maka tunggu je la nanti ada yang akan "terdedah".. Time tu baru tau langit tinggi ke rendah... Time tu baru nak sebut "Allah"... masa buat tu tak reti pulak sebut "Allah"...kan?

Ni cuba tengok cerita kat bawah ni...Gila betul laaa... kalau betul gadis yang dipaksa melacur tu akan bongkarkan rahsia VVIP tu... alamatnya sekali lagi la Malaysia akan kecohhhh... asyik kontroversi jer...

SORANG ADA KUASA, SORANG PAKAR UNDANG2, TAPI TAK BOLEH PERTAHAN KALIMAH "ALLAH"?

Posted: 17 Jun 2014 01:57 AM PDT

Tak tahulah saya... Antara politik dengan kalimah "Allah" yang mana lebih suci pada Kerajaan Pakatan Haram Selangor...? Agak-agak? 

Mungkin pada kita, kalimah "Allah" tu jauh lebih suci kalau nak dibandingkan dengan politik. Tapi, Khalid Berahim mungkin tak setuju dengan pandangan kita tu.. dia mungkin lebih setuju dengan pendirian DAP dan puak pelampau "Kristian" yang sengaja buat-buat tak faham undang-undang di Selangor...

Khalid bagi alasan, dia bagi arahan sebab Ghani Pata'il kata takdak kes dan kes tu ditutup, kononnya yang dirampas tu ialah kitab-kitab "Taurat", "Zabur" dan "Injil"... Perghhh!!!


Saya nak tanya la sikit kat Khalid Berahim dan Ghani Pata'il... dalam dunia ni ada lagi ke kitab Taurat, Zabur dan Injil? Dua-dua orang ni saya yakin beragama Islam. Belajar tinggi pulak tu. Jawatan dan gaji pun tinggi...kan?

Jadi, tak boleh ke pertahankan kalimah "Allah" tu? Sorang tu MB Selangor. Dia ada kuasa. Sorang lagi tu pakar undang-undang. Dua-dua orang yang ada kuasa penuh dalam Selangor dan pakar undang-undang ni tak boleh cari jalan pertahan kesucian kalimah "Allah" ke???

Saya tau.. mungkin ada kekangan kat situ dan kat sini... tapi takkan la cepat sangat mengalah, tutup kes dan arah semua kitab-kitab "celup" tu dipulangkan? Agak-agak laaaa...

Ni.. cuba baca kat sini... Saya nak tanya.. kenapa ada bantahan yang macam ni pun sekali Khalid Berahim & AG buat tak reti jer? Ni pasal Islam bebbbb... bukan politik!