Sabtu, 2 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Aug 2014 11:06 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Pemuda Umno WP persoal hak Istimewanya Kelvin Yip ? @RazlanRafi

Posted: 02 Aug 2014 08:00 AM PDTApa Istimewanya Kelvin Yip Berbanding Kiki & Ustaz Shahul?

Merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang lelaki berbangsa Cina bernama Kelvin Yip di laman Facebook seperti nama yang sama secara terang-terangan telah menghina orang Melayu dan Islam di negara ini.

Pergerakan Pemuda UMMO Wilayah Persekutuan (PPUWP) memandang serius perkara ini kerana telah semakin berleluasa dan terbukti sejak kebelakangan ini sebilangan orang Cina berjiwa Pembangkang telah semakin biadap tanpa menghiraukan sensitiviti agama lain terutama Islam di negara ini.

Lebih mengejutkan juga adalah tindakan pihak berkuasa yang nampaknya mengamalkan 'selective prosecution' apabila terdapat satu kes yang diklasifikasikan sebagai 'samseng jalanan' terhadap seorang wanita yang dituduh bernama Kiki.

Tanpa ada laporan Polis, beliau disiasat dan dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan dikehendaki melakukan kerja-kerja kemasyarakatan. Siasatan, pendakwaan dan hukuman yang dijatuhkan sangat pantas.

Sama juga kes yang melibatkan Ustaz Shahul yang dikatakan membuat kenyataan berunsur perkauman & menghina masyarakat India. Begitu cepat beliau dipanggil pihak berkuasa untuk siasatan.

Tetapi lebih menarik setelah 7 hari berlalu, tiada apa-apa tindakan yang diambil terhadap Kelvin Yip walaupun beberapa laporan Polis telah dibuat dan telah menjadi viral di laman sosial seperti popularnya Kiki.

Persoalannya mengapakah perkara ini terjadi?

PPUWP menggesa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Peguam Negara untuk memulakan siasatan dan mendakwa Kelvin Yip kerana telah menghina agama Islam dan mengganggu emosi umat Islam ketika sedang meraikan Hari Raya Aidilfitri.

Kadang-kadang kita pun keliru bagaimana pihak PDRM dan juga Jabatan Peguam Negara memantau isu-isu yang berlaku dalam negara. Ada di antara isu di ambil tindakan amat cepat dan pantas, ada yang tidak di ambil peduli walaupun ianya jelas melibatkan Penghinaan kepada Agama ataupun Bangsa.

Rata-rata rakyat peringkat bawahan mengadu pada saya dan rakan-rakan lain, kenapa pihak berkuasa begitu FOBIA berkenaan isu melibatkan orang Melayu terhadap orang Cina tetapi tidak ada langsung tergugat sekiranya orang Cina melakukan penghinaan kepada Islam mahupun orang Melayu.

Ramai yang beranggapan, kemungkinan kaum Cina akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak berkuasa tetapi kalau ianya berlaku kepada orang Melayu, kaum ini akan ambil mudah dari sudut undang-undang.

Pihak berkuasa seharusnya menjaga kepentingan undang-undang dan yang paling penting, menjaga keselamatan semua pihak tidak kira bangsa, agama mahupun pangkat.

Saya menggesa agar Peguam Negara memberikan penjelasan kepada kes-kes yang tertangguh melibatkan sensitiviti Bangsa dan Agama.

Sekiranya Peguam Negara gagal melaksanakan perkara ini, sudah masanya YAB Perdana Menteri mencari pengganti yang boleh menjaga kepentingan rakyat dan keharmonian negara dengan lebih baik.


MOHD RAZLAN BIN MUHAMMAD RAFII
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan

bumiyang

Posted: 02 Aug 2014 03:13 AM PDT

bumiyang


Perogol aka Orang Minyak Akhirnya Berjaya Diberkas???

Posted: 02 Aug 2014 12:06 AM PDT

Belantan

Posted: 01 Aug 2014 11:24 PM PDT

Belantan


Amaran Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP kepada Pas?

Posted: 01 Aug 2014 10:01 PM PDT


Kenyatan media Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP merangkap Ahli Parlimen Seremban Loke Siew Fook pada 29 Julai 2014 di Kuala Lumpur.

DAP menyeru pimpinan PAS pusat untuk mengambil satu pendirian yang tegas untuk menjauhkan diri dari cadangan Dr Zuhdi dan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mengembalikan keyakinan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat khasnya DAP di seluruh negara terhadap PAS.

DAP amat terkilan dengan pendedahan mesej Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS Pusat Dr Mohd Zuhdi Marzuki dalam "Whatsapp AJK PAS Pusat" yang berbunyi;

"Kalau kita keluar PR kita boleh retain Selangor malah untuk seterusnya. Kita 15 kerusi+TSKI+seorang lagi ADUN PKR+12 UMNO, dah bentuk simple majoriti. UMNO dalam kenyataannya mutakhir ini boleh terima TSKI jadi MB..Lepas ini kalau DAP, gereja dan non Muslim melalak isu serbuan, kalimah Allah, kita boleh jentik saja mereka. Hujung tahun ini ubah sempadan kembalikan semula kuasa politik Melayu Islam. So mana-mana suara non-muslim, gereja, kita boleh sergah macam sebelum ini..."

Yang pertamanya, Dr Zuhdi tidak menafikan menulis mesej tersebut tetapi cuba mempertahankan dirinya dengan mengatakan bahawa apa yang ditulis oleh beliau adalah "analisis senario" kepada cadangan oleh seorang pemimpin kanan PAS supaya PAS keluar dari PR.

"Analisis" sebegini lebih-lebih lagi dari seorang pemimpin PAS pusat adalah sangat tidak bertanggungjawab dan ada unsur-unsur membelot kepercayaan rakyat. Walaupun cadangan untuk kekal atau keluar dari PR adalah hak pimpinan PAS, namun cadangan untuk bergabung dengan UMNO dan membentuk kerajaan negeri Selangor adalah satu pengkhianatan bukan sahaja kepada PKR dan DAP, tetapi juga kepada rakyat Selangor khasnya kaum Cina yang telah memberikan mandat yang jelas kepada Pakatan Rakyat dalam PRU13.

Mana-mana pemimpin yang berfikiran sebegitu dan melontarkan cadangan tersebut perlu dikutuk dan dihina dengan sekeras-kerasnya. Saya ingin mengingatkan Dr Zuhdi dan mana-mana pimpinan PAS supaya memahami analisa politik bahawa kemenangan kerusi-kerusi yang dimenangi PAS di Selangor adalah melalui sokongan kuat kaum Cina yg menyokong DAP. Pimpinan PAS tak perlu berlagak sombong atau bongkak kerana DAP memainkan peranan besar dalam PRU13 yang lepas. Kalau mengharapkan sokongan kaum Melayu semata amat mustahil untuk PAS menang 15 kerusi DUN di Selangor!

Yang keduanya dan lebih mendukacitakan ialah seorang Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS yang sepatutnya diamanahkan sebagai "think tank" kepada PAS boleh "mengimaginasi" untuk "menjentik DAP, gereja dan non Muslim" apabila ada pandangan yang berbeza. Ke mana perginya sifat keterbukaan dan toleransi slogan "PAS for ALL"?

Saya juga tidak pernah ada imaginasi bahawa seorang pemimpin PAS boleh "mengimaginasi" seperti UMNO untuk mengembalikan kuasa politik Melayu Islam melalui persempadanan semula kawasan pilihanraya. Bukankah cadangan seperti ini seolah-olah bersekongkol dengan SPR dan tiada beza dengan agenda dari PERKASA?

Cadangan dan pemikiran Dr Zuhdi ini amat mencemarkan imej positif PAS yang selama ini dilihat sebagai sebuah parti politik yang memperjuangkan keadilan dan kuat berpegang kepada prinsip. Saya yakin majoriti pemimpin PAS Pusat bersama DAP dan amat tidak bersetuju dengan cadangan dan pandangan Dr Zuhdi.

DAP menyeru pimpinan PAS pusat supaya mengambil satu pendirian yang tegas untuk menjauhkan diri daripada cadangan Dr Zuhdi dan mengambil tindakan tegas yang sewajarnya untuk mengembalikan keyakinan pengundi-pengundi dan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat di seluruh negara terhadap PAS. PAS juga perlu memecat Dr. Zuhdi bagi menghormati dasar kerjasama dengan DAP. Ingatlah bahawa DAP tidak memerlukan PAS sebaliknya PAS yang memerlukan DAP untuk mendapat undi kaum bukan Melayu.

Setiausaha Agung Organisasi
DAP Kebangsaan
LOKE SIEW FOOK

Suara Politik
Belantan

Panas....!!! 13 fakta kekuatan Pas tersebar dalam laman sosial?

Posted: 01 Aug 2014 12:55 PM PDT


Kenyataan 13 fakta kekuatan Pas dalam pakatan pembangkang kini tersebar luas dalam laman media sosial dan juga kumpulan-kumpulan WhatsApp.

Difahamkan, penyebaran fakta-fakta berkenaan adalah ekoran hubungan antara Pas dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang semakin meruncing berhubung kedudukan Menteri Besar Selangor.

Fakta-fakta itu juga merupakan mesej bahawa Pas paling layak mengetuai pakatan pembangkang dan bukannya PKR atau DAP.


Berikut adalah kenyataan yang tersebar;

FAKTA - Kekuatan pakatan pembangkang terletak pada Pas. Tanpa ahli dan penyokong Pas, pakatan pembangkang tidak akan berfungsi. Akar umbi pakatan adalah Pas.

FAKTA - Sejarah penubuhan pakatan pembangkang tidak akan berjaya jika Pas tidak terlibat. Ahli dan penyokong Pas yang membuatkan pakatan nampak ramai dan kuat.

FAKTA - DAP merupakan sekutu paling kurang ahli dan penyokong di awal penubuhan pakatan. Tanpa Pas, parti Lim Kit Siang anak beranak tidak bernyawa.

FAKTA - Hasil bantuan Pas, pemimpin DAP dapat sokongan Melayu bagi menumbangkan UMNO. Tanpa Pas sudah pasti DAP tumbang kepada MCA dan Gerakan.

FAKTA - Pas merupakan tunjang kekuatan pakatan pembangkang kerana ahli dan penyokongnya adalah hardcore dalam memastikan pakatan terus relevan.

FAKTA - PKR merupakan sekutu paling lemah di dalam pakatan pembangkang kerana mempunyai ahli yang sedikit.

FAKTA - Jika diletak pertandingan 1 lawan 1 antara Pas vs PKR, kemenangan akan memihak kepada Pas di semua kerusi majoriti Melayu.

FAKTA - Ahli dan penyokong PKR terdiri daripada mereka yang dibuang daripada UMNO, MIC, MCA, Gerakan kerana pelbagai masalah.

FAKTA - PKR mengetuai setiap demonstrasi yang diadakan pakatan pembangkang namun tanpa penyertaan ahli Pas, demonstrasi PKR tidak akan mendapat sambutan

FAKTA - Lim Kit Siang dan Lim Guang Eng (bukan Islam) tidak layak. Datuk Seri Anwar Ibrahim masalah moral (kes liwat) tidak layak. Datuk Seri Abdul Hadi Awang paling layak ketuai pakatan pembangkang. Suara Pas lebih ramai dalam pakatan.

FAKTA - Sedarlah wahai ahli dan penyokong Pas, tanpa kamu pakatan pembangkang tidak punya apa-apa. Apatah lagi nak harapkan PKR.

FAKTA - PKR sudah lama mempergunakan Pas. Sudah sampai masanya ahli dan penyokong Pas terajui pakatan pembangkang kerana suara anda lebih kuat dan berpengaruh.

FAKTA - Ahli dan penyokong serta kepimpinan Pas, dengarlah suara hati anda dan fikirlah dengan bijak. Mahu jadi keldai tunggangan DAP dan PKR atau ketuai pakatan.

Suara Politik
Belantan

PKR, DAP tidak adil - Pas Selangor?

Posted: 01 Aug 2014 12:12 AM PDT

Sallehen Mukhyi

Pas Selangor membidas sikap beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang terlalu 'ghairah' mahu parti itu mengambil tindakan disiplin terhadap Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas Pusat, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki yang didakwa mencadangkan senario yang dijangka berlaku sekiranya Pas keluar daripada pakatan pembangkang.

Timbalan Pesuruhjaya I Pas negeri, Sallehen Mukhyi berkata, desakan PKR dan DAP tidak sepatutnya timbul apatah lagi diperbesar-besarkan sehingga menjadi polemik dalam pakatan kerana mesej terkandung dalam WhatsApp itu merupakan satu perbincangan berkumpulan tertutup yang mana masing-masing berhak memberikan pandangan mengenai sesuatu perkara.

Ini kerana katanya, memberikan pandangan dalam sesuatu isu merupakan amalan biasa berlaku dalam mana-mana perbincangan dan tidak boleh dianggap sebagai satu kesalahan, termasuklah dakwaan terhadap Mohd. Zuhdi yang dikatakan membayangkan senario Pas jika keluar daripada pakatan pembangkang.

"Justeru, adalah tidak adil mana-mana pihak (sama ada PKR dan DAP) menyalahkan Mohd. Zuhdi tentang pandangan beliau mengenai senario jika Pas keluar daripada pakatan.

"Selain itu, perbincangan dalam mesej dalam WhatsApp yang dikatakan melibatkan Mohd. Zuhdi itu hanyalah satu perbincangan kumpulan semata-mata dan bukannya ketetapan rasmi yang menjadi pendirian Pas Pusat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sebelum ini, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dilaporkan meminta Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan tindakan disiplin yang akan diambil oleh parti itu ke atas Mohd. Zuhdi kerana didakwa mengutarakan cadangan senario yang akan berlaku sekiranya Pas keluar daripada pakatan pembangkang menerusi mesej kumpulan WhatsApp AJK Pas Pusat.

Tidak berpuas hati dengan cadangan tersebut, Rafizi turut menyifatkan tindakan Mohd. Zuhdi itu adalah bercanggah dengan janji-janji yang dimeterai di antara Pas, PKR dan DAP.

Selain Rafizi, Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke Siew Fook dilaporkan turut menggesa Pas mengambil pendirian tegas terhadap Mohd. Zuhdi selain menyifatkan cadangan Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas itu sangat tidak bertanggungjawab dan ada unsur-unsur membelot kepercayaan rakyat.

Dalam pada itu, Sallehen turut menyatakan Pas Selangor menyerahkan kepada kepimpinannya di peringkat pusat untuk memutuskan sama ada untuk mengadakan siasatan terhadap Mohd. Zuhdi atau sebaliknya.

"Jika Pas Pusat mengadakan siasatan, perkara itu haruslah turut melibatkan juga pihak yang bertanggungjawab menyebarkan mesej kumpulan WhatApps tersebut dan PKR serta DAP harus bersabar.

"Sekiranya ada tindakan diambil, pihak yang menyebarkan mesej itu harus dikenakan tindakan tegas kerana mengeruhkan hubungan antara parti dalam pakatan," tegasnya.

Pada masa sama, Sallehen yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa negeri mahu semua parti dalam pakatan memberikan perhatian kepada pembangunan di negeri ini sebagaimana diamanahkan oleh rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Aug 2014 11:21 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SULIT : HARI INI AZIZAH JADI MB, HARI TU JUGA PAS KELUAR PAKATAN

Posted: 01 Aug 2014 07:56 PM PDT

SAIFUDIN & RAFIZI MAKAN TAHI SENDIRI

Posted: 01 Aug 2014 06:38 AM PDT

SAIFUDIN DAN RAFIZI TAK TERJAWAB, TELOR TERMASUK KE DALAM
Saya tak berhasrat utk membuka pekung atau mengungkit segala kisah lalu. Tapi bila Saifudin Nasution dan Rafizi Ramli mula mengungkit stand mulia PKR di Kedah tentang kerusi MB, saya terpanggil untuk menyatakan bahawa perbandingan situasi antara Selangor- Kedah itu tidak wajar. PKR tidak berada dalam kondisi yang wajar untuk berbicara siapa patut jadi MB Kedah pada masa itu atas banyak faktor, bukan kerana mereka gentleman, mulia atau baik hati tetapi sikap sebenar PKR sgt busuk hati dan keji tetapi bertopeng kononnya atas nama perjuangan rakyat!

Hari-hari dalam tahun 2008-2010 di Kedah selepas PRU12 dulu adalah hari2 membilang kerusi. Allahyarham Ust Azizan, MB Kedah akan bertanya hampir setiap hari dan dia turut mengepak jari jemarinya satu persatu... Berapa lagilah kerusi DUN yang PR ada?

Di mana si Rafizi, Saifuddin dan tokoh-tokoh besar PKR termasuk Anwar Ibrahim yang minta PAS supaya mencontohi sikap PKR di Kedah dalam isu MB Selangor sekarang, pada masa kerusi kena dibilang setiap hari pada masa itu itu?

Tempoh itu adalah waktu-waktu getir PAS Kedah menghadapi karenah PKR, menjaga maruah PKR, maruah PR dan maruah kerajaan PR supaya jangan tumbang di tengah jalan. ADUN2 PKR Kedah ketika itu amat keji dgn cubaan melompat, merancang melompat, menjual diri dan kerusi, memakan cengkeram untuk menyeberang.

Kerusi DUN PKR asalnya 5 tinggal 3, itupun setelah berjaya melepasi cabaran PRK Bukit Selambau. Kerusi Parlimen hilang dua, Padang Serai dan Kulim. Masa itu si Rafizi Ramli dan Saifuddin Nasution ada di mana? Membisu dan langsung tak bersuara!

Sorang ADUN yang kuat menahan diri daripada memakan umpan supaya melompat, menghadapi kes kahwin kali kedua tidak register pulak...lalu jadi senjata musuh untuk mengugutnya supaya menukar kem. Akhirnya DSAI telah arahkan dia meletak semua jawatan, walaupun Ustaz Azizan berpendapat cukuplah kalau lepaskan jawatan Exco sahaja.

DSAI tetap mahukan dia letak semua jawatan, hilangkan diri seketika, menyebabkan PR terpaksa hadapi PRK Bukit Selambau. Daripada hari pertama melarikan dia daripada komplot BN yang bersiap utk membawanya ke Putrajaya, hinggalah dia pulang dari India, saya terpaksa menguruskan segala-galanya - memujuk, menguruskan proses penyediaan dokumen sumpah, surat perletakan jawatan, menenangkan anak isterinya, menguruskan hotel persembunyian, makan minum dalam persembunyian, membayar ganti rugi kerosakan rumah sewanya, menguruskan segala makan pakai dan tempat tinggal, sekolah dan keselamatan anak isterinya. Berpuluh ribu belanja untuk itu, semuanya PAS tanggung!

PAS Kedah berhabis beratus ribu pula untuk PRK Bukit Selambau atas kehendak PKR. Habis berpuluh ribu lagi nak jaga baki ADUN PKR yang belum melompat...

PAS Kedah terpaksa membayar hutang lama seorang ADUN PKR yang telah keluar iklan insolvensi (kebankrapan) diakhbar hampir seratus ribu. MB terpaksa diam saja bila dapat tahu dia telah arahkan GLC beri kebenaran kepada sebuah syarikat pengusaha kuari pasir yang kebetulan melalui tanah milik agensi itu- untuk menampung perbelanjaannya. Ada PKR peduli kesukaran ADUN-ADUNnya?

Sepanjang waktu-waktu getir, setelah mendapat maklumat tawaran lumayan semakin meningkat untuk mereka melompat menumbangkan kerajaan, saya kerahkan anggota unit keselamatan Amal PAS bertugas 24 jam mengiring dan memantau pergerakan semua ADUN PR Kedah secara senyap. Tugasan ini tidak perlu dilakukan pun jika ADUN-ADUN PKR tidak membuat onar bertemu utk berunding dengan broker di Kelab Cinta Sayang! ADUN PKR ini mengugut macam2. Sebulan lebih mereka ke hulu ke hilir meninggalkan keluarga dan kerja, pimpinan PKR di mana?

PAS terpaksa merangkak untuk mencari dana beratus ribu lagi untuk menjaga bekas ADUN yang Anwar arahkan meletak jawatan selepas dia balik dari persembunyian di India, atas janji mereka kepada pengorbanannya.

Uruskan belanja dan keperluan bulanannya sehingga habis penggal, termasuk penyediaan tempat tinggal (rumah) dan hutang piutangnya! Bukan sedikit, beratus ribu! PKR di mana masa itu? Bukanlah dia orang PKR?

Saya tidak bermaksud mengecilkan pengorbanannya, saya salute kesanggupannya, tapi sayang! PKR di semua peringkat telah mengabaikan nasibnya yang telah berkorban untuk partinya. Ada sesiapa dari PKR yang pernah bertanya khabar anak isterinya?

Selama dua bulan lebih dia menjadi pelarian atas kehendak PKR di India, anak isterinya tinggal di mana? Kamilah yang menguruskannya!

Pernahkan si Rafizi atau
Saifuddin atau Anwar ambil sekeluarga India yang anak-anaknya sedang membesar, bapanya hilang entah ke mana, keselamatan tidak terjamin, budaya dan agama jauh berbeza, tinggal serumah, sedapur, sebilik mandi dengan mereka?

Pernahkan penganut Hindu yang taat, berada dalam tekanan, dalam serba kepayahan, menempatkan 'tokong' dan bersembahyang di ruang tamu rumah si Rafizi di depan anak dan isterinya? Si Saifuddin pernah basuh tilam dan lantai bekas kencing budak kaum India di rumahnya? Jawapannya..mereka ni peduli pun tidak, apalagi bertanya!

Apa lagi PKR buat untuk Kedah?

Sepanjang sejarah PR jadi kerajaan di Kedah, ada kes tuntutan perjalanan bulanan sorang sorang Exco drp PKR jauh melebihi gaji dan elaunnya... Pegawai-pegawai kerajaan pun terkejut dan mengadu. Elaunnya sekitar RM17 ribu, tuntutan perjalanannya mencecah RM23 ribu! Siapakah yang menutupi keaiban besar ini?

Lima ADUN PKR yang asal dan seorang yg menang PRK Bukit Selambau, enam semuanya pernah menjadi Exco Kerajaan Negeri! Tidakkah ini pelik! Tidak bertolak ansurkah lagi PAS dengan PKR dalam hal sebesar ini? Siapakah yang mengizin/mengarahkan tolak ansur ini kalau bukan Presiden PAS, tempat tumpah kesetiaan dan kepatuhan MB Kedah masa itu.

Mungkin tak cukup kerusi Exco, berebut pulak hendakkan jawatan Senator sampai seorang Ketua Cabang PKR sanggup keluar parti sewaktu PRK Bkt Selambau. Mereka menuntut macam-macam keistimewaan untuk diri sendiri dan kaumnya yang belum dapat dipenuhi, MP Padang Serai keluar parti. MP yang jarang pedulikan kawasan, tidak pernah turut serta dalam program peringkat kawasan dan negeri, tapi meminta peruntukan itu dan ini, akhirnya melompat jugak...

Adakah si Rafizi atau Saifuddin datang bertanya khabar tentang karenah orang-orangnya? Adakah si Saifuddin atau Rafizi tampil meminta maaf di atas karenah yang dibuat oleh ADUN-ADUN PKR yang PAS terpaksa tanggung di Kedah? Tak pernah walaupun sekali..!
SAIFUDIN DAN RAFIZI TERPAKSA MAKAN TAHI SENDIRI, TAK MAMPU MENJAWAB
Belanja program parti PKR pun minta daripada PAS, termasuk belanja kontinjen PKR Kedah ke PRN Sarawak. MB terpaksa secara diam-diam meluluskan kawasan balak kepada PKR melalui satu permohonan sebuah syarikat yang mewakilinya, atas alasan PKR tiada belanja nak uruskan parti. Bila lulus dengan harga yang sama dengan pihak lain (RM16 ribu sehektar), diulang lagi memohon pengurangan harga pula. PAS Kedah tidak pernah mengambil kesempatan jenis ini! PKR tidak malu pun untuk mengulang meminta.

Ahli2 Majlis PBT PKR hampir sama ramai dengan PAS walaupun kerusi mereka hanya lima berbanding PAS yg ada 16 kerusi, MKK pun begitu juga... Belum saya ceritakan gelagat Ahli Majlis PKR yang berniaga dan melindungi perniagaan sendiri atas kapasiti mereka di PBT. Tak diberi muka maka pelbagai ugutan yg mereka keluarkan. Siapakah mereka kalau bukan pimpinan PKR?

Ustaz Azizan terpaksa menebal muka mempertahankan pencalonan Darjah Kebesaran (Dato') untuk orang-orang besar PKR dihadapan Tuanku Sultan memandangkan belum ada jasa untuk disenaraikan. Hanya ada jawatan dalam parti yang jarang diambil kira oleh pihak istana. Saya boleh senaraikan penerimanya kalau mahu, termasuk yang kononnya bercakap pandai itu. Mereka meminta secara direct tanpa ada perasaan bersalah dan malu..Siapa mereka ini kalau bukan pemimpin-pemimpin Cabang PKR??

Bintang-bintang dan pingat yang lebih kecil tak perlulah disebutkan. Berebut-rebut dan merajuk kalau tak dapat, marah kalau orangnya tak lekat, mahunya pada pingat dan kebesaran bagai semut menghurung gula! Sungguh memual dan memalukan perangainya para pemimpin PKR ini!

PKR seperti orang lumpuh daripada leher sampai ke kaki dengan semua karenah ini. Semuanya PAS yang kena jaga, kena bela, kena suap, terpaksa tanggung, terpaksa telan! Tetapi lagak pemimpinnya seperti raja. PAS seperti menjadi hamba. PAS buat macam-macam untuk menjaga maruah PKR, menjaga maruah kerajaan PR dalam keadaan mereka melompat dan menuntut segala macam...

Dengan karenah yang berbagai-bagai itu, patut saja mereka tidak ikut campur dalam krisis yang dicetuskan oleh seorang ADUN PAS dan sekelompok pengikutnya tentang kedudukan MB!

Kalaulah PKR menyamakan situasi di Selangor sekarang sama seperti Kedah, cuba bilang kerusi PAS Selangor hari ini dan kira juga kerusi PKR di Kedah masa itu. Jangan lupa masukkan sekali yang melompat dan membuat onar!

Mengucap permohonan maaf dan terima kasih pun mereka tak mampu, masih ada hati mahu mengungkit mereka tidak campur tangan dalam isu siapa patut jadi MB
Kedah masa tu?

Sebenarnya bukan mereka tak mahu ikut campur, tapi mereka lumpuh segala anggota dari banyak sudut untuk bercakap tentang kelayakan! Perlukah saya ceritakan semuanya?

Kekalahan PR Kedah - walaupun ada faktor lain- turut disumbangkan oleh faktor karenah ADUN dan MP PKR yang melompat. Ia membangkitkan kebencian dan meluat.

Walaupun menang di kerusi mereka apabila mengemukakan semua muka baru, bekas-bekas ADUN yang tidak dicalonkan melepaskan semua jawatan dalam parti. Pengundi Melayu yang menyimpan geram dan meluat dengan gelagat PKR menghukum calon-calon PR di kawasan-kawasan Melayu, PAS lah yang menanggung akibatnya! Ada hati nak mengungkit? Tak malu?

Hari ini tokoh yang mengarahkan PAS Kedah terus bersabar, mengarahkan MB Kedah terus bertolak ansur untuk memelihara kukuh Pakatan Rakyat di Kedah pada waktu lalu sedang diberi kata dua, di suruh menjawab itu dan ini hanya kerana dia menyatakan keputusan partinya. Saya menanggung perit yang tersimpan selama ini hanya kerana susuk ini yang mengarahkan MB meraikan saja kelemahan, menutup kekurangan dan menampung apa yang kurang pada mereka. Itulah dakwah politik kita masa itu. Itulah toleransi Presiden PAS yang dipatuhi oleh Almarhum Ustaz Azizan.

Tak ada sedikit rasa malukah dengan kebaikannya selama ini mengarahkan segala kelemahan dan kekurangan malah kesialan kamu diraikan saja malah ditutup? Bila lemah meruntun bila rasa kuat mula jalan pun mulalah mendongak! Sedar dirilah wahai PKR dan DAP!

Sanusi
Mantan Setiausaha Politik
Almarhum Ust Azizan

Menjelang 16 September. Tak Dapat Jadi PM, Isteri Jadi MB Pun Jadilah!

Posted: 01 Aug 2014 02:48 AM PDT

Mamat ni memang bercita-cita besar.


Dari dulu nak jadi PM. Dah bertahun-tahun menunggu, pada tahun 2008 Anwar umum akan jadi Perdana Menteri pada 16 September. Katanya, dia dah cukup kerusi untuk jadi Perdana Menteri.


Bukan pengikutnya di Malaysia percaya, malah satu dunia Anwar dok sembang yang dia akan jadi Perdana Menteri Malaysia menggantikan Pak Lah. Tak percaya? Jom tengok bukti pembohongan Anwar bukan sahaja di Malaysia tapi turut melibatkan pembohongan peringkat antarabangsa.Kali ini, menjelang sekali lagi 16 September, Anwar tidak lagi menjanjikan bahawa dia akan menjadi Perdana Menteri tetapi sedang berusaha menjadikan isterinya sebagai Menteri Besar Selangor.

Tak habis-habis agenda Anwar nak rampas kuasa. Dulu pernah cuba rampas jawatan Perdana Menteri dari parti lawan iaitu Pak Lah tapi projek 16 September gagal. Lepas tu cuba rampas kuasa Menteri Besar Perak dari parti sesama pakatan iaitu DS Nizar, pun tak berjaya.


Kali ini dia cuba sesama parti sendiri. Cuba rampas jawatan Menteri Besar Selangor dari TS Khalid Ibrahim. Adakah Anwar akan berjaya kali ini?


*Kau ingat Negeri Selangor ni kau yang punya?

The Unspinners

Posted: 01 Aug 2014 11:20 PM PDT

The Unspinners


Polis patut tangkap penghalang causeway dan rampas bas mereka!!!

Posted: 01 Aug 2014 10:32 PM PDT


Berita di atas melaporkan dua pemandu bas kilang yang sekap causeway JB hingga terkandas ribuan pekerja dan terpaksa jalan melintas causeway dilepaskan mudah oleh pihak polis.

Mana boleh terlalu lembut? Kalau SIngapore dah tentu kena tahan masuk lokap dan didakwa mengacau ketenteraman awam!!!!

Ini menjejaskan puluhan ribu orang awam tapi polis patut gunakan undang-undang supaya jadi amaran kepada semua pihak yang cuba menghuru harakan negara.

Jika mudah sangat lepas pihak begin, merekai tidak akan taubat dari melakukan stunt begini dan akan terus gunakan trick bengini.

Hal ini dirancang kerana mereka bergembira meraikan berjaya jamkan causeway semalam.Harami diatas adalah Dr Boo Cheng Hau DAP dan Steven Choong PKR. Selain itu ramai pemimpin DAP membuat komen. Baca di Tenggara is SE SINI.

Piha polis harus bawa semua pihak dalam gambar dan pemimpin yang bbuat komen untuk disiasat dan ditemuramah dengan cukup mendalam.

Lawak yang disuarakan pencacai Jijah Blur

Posted: 01 Aug 2014 07:04 PM PDTJika Anwar berjaya letak Azizah sebagaii MB Selangor, kedudukan BN kan menjadi lebih terancam didalam PRU akan datang.

In kerana Anuar akan jadikan Selangor sebagai negeri contoh yang liberal dan  tiada pengagihan berdasarkan kuota. Konsep sama rata akan dipraktikkan dan agihan ekonomi akan diberikan mengikut kemampuan bukan lagi berdasarkan kuota Bumiputra dan Non bumiputra.

Semua undi Cina dan India akan berpihak kepada Pakatan.

Ini akan memberi kesan terhadap BN di Negeri Sembilan, Perak, Pahang. Anwar akan tercapai hajatnya untuk menjadi Perdana Menteri walaupun berada dalam penjara dan pelbagai strategi sebelum ini gagal.

Itulah lawak yang dijaja pencacai Jijah Blur

Hmmm ... boleh ke penasihat Jijah Blur beri nasihat dari dalam penjara???

Kalau mahkamah persekutuan tolak permohonan untuk raju ke mahkamah perskutuan, Ogos 8hb patutnya dah ke Bamboo River Resort.

Tak mungkinkah Jijah juga lakukan perkara sama seperti berikut:

Skandal RM200juta : Jawapan Kepada Kenapa DAP Bersungguh Nak Kuburkan Khalid?!!!

Pendedahan yang ringkas tetapi mudah difahami.

Why is DAP siding with PKR to replace MB Khalid?To recap: In April 2013, a vast swathe of land, covering 1,172 acres – that lies close to Kota Kemuning, Putra Heights and Bandar Rimbayu with accessibility to four major highways - was sold to Tropicana for RM1.297 billion, payable over a period of 20 years.

Less than ten months later, in Jan 2014, Tropicana sold just 25% of this land (308.72 acres) to Eco World for RM470.67 million cash. Up to that point, the only payment it had made to Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB) was a deposit of RM50 million.

On hearing this, on March 29, Khalid was fuming mad and requested accelerated payment from Tropicana for the sum of RM844.2 million instead of RM1.3 billion over 20 years. The sum is yet to be paid.

They were able to make this outrageous sale because under the agreement, some smart fool in PNSB decided to transfer the full power of attorney to all the land to the buyer despite only receiving RM50 million out of RM1.3 billion.

Word on the market is that MB Khalid is making it hard for this sale to Eco World toproceed unless Selangor receives full payment.Tropicana is still negotiating with MB Khalid for this but Khalid is insistent on the full amount to be paid first before allowing the transfer :

http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/company-announcements/1581685BTW,

Tropicana is owned by Danny Tan.Danny Tan and brother Vincent Tan are now doing big-time property development in Penang including the RM10 billion GDV Bayan Mutiara Penang World City project (where they bought the land at a very cheap RM240 psf payable over 5 years from the Penang State Govt) and also the IKEA Batu Kawan deal thru Ivory Properties Group. Vincent Tan is also involved in the multi-billion redeveloping of the Penang Turf Club

So, other than a common big-time property developer,friends, why else is DAP concerned with removing Khalid as Selangor MB?Perhaps this article from more than one year ago before GE13 by RPK regarding this land sale can shed some light. Look for two senior DAP leaders (and one senior PKR leader) that RPK had implicated in his story here:

The names are in the same paragraph as the RM200 million "donation".By the way, coincidence of coincidence. Both of these two very senior DAP leaders have since been dropped as Selangor EXCO with one not even getting a seat to contest in GE13. I wonder why?

MUST READ: http://www.malaysia-today.net/abu-abu-abu/

LOL this deal is not gonna be easy to explain for them..

1) why the extra generous 20 years payment terms?
2) who transferred full ownership of the land to them even though they only paid RM50 million out of RM1.3 billion deposit and hence allowing them to make RM420million cash profit within 10 months.
3) Why did MB Khalid get angry and demanded full payment immediately instead of 20 years - just less than a year after the contract was signed?

Sumber: https://m.facebook.com/lim.siansee/posts/1533428540209268

Pasti Khalid akan bogelkan hal sebenar ....gaduh gaduh gaduh!!!

Azli Taliban sound DAP, PKR jangan sibuk hal PAS tapi ...

Posted: 01 Aug 2014 05:30 AM PDT


.... dalam PAS banyak penyokong Ketua Umum. Putuskan hubunganlah baru boleh cakap!

KUALA LUMPUR 31 Julai - DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) diingatkan berhenti mendesak Pas mengambil tindakan ke atas Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki.

Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Norazli Musa berkata, desakan yang dibuat oleh pihak-pihak di luar Pas disifatkan seperti mencampuri urusan dalaman parti itu.

Menur
ut beliau, ahli-ahli Pas di peringkat akar umbi tidak mempersalahkan Mohd. Zuhdi dalam isu tersebut malah sebaliknya, mereka bersedia untuk mempertahankannya.

"Tahaluf siyasi yang kita jalankan dalam pakatan pembangkang adalah untuk kerjasama politik sahaja.

"Kita tidak pernah mencampuri urusan dalaman DAP dan PKR, jadi jangan campuri urusan dalaman Pas," tegasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohd. Zuhdi dikecam oleh sekutu-sekutu Pas dalam pakatan pembangkang termasuk Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke Siew Fook dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli selepas analisis beliau tentang situasi politik di Selangor tersebar dalam media sosial sejak Ahad lalu.

Analisis tentang kemungkinan Pas boleh mengekalkan penguasaan parti itu di Selangor sekiranya bergabung dengan 12 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) dan dua ADUN PKR dibentangkan Mohd. Zuhdi dalam kumpulan WhatsApp Ahli Jawatankuasa Pas Pusat.

Anthony dan Rafizi dalam kenyataan masing-masing menggesa pucuk pimpinan Pas mengambil tindakan terhadap Mohd. Zuhdi berikutan analisis yang dihasilkannya itu.

Norazli menambah, DAP dan PKR dilihat mengamalkan dwistandard semasa membidas Mohd. Zuhdi kerana kedua-dua parti itu tidak pernah mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pemimpin mereka yang mengkritik dasar-dasar Pas termasuk hudud.

Dalam perkembangan sama, beliau menggesa pucuk pimpinan Pas menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pemimpin yang membocorkan analisis di dalam kumpulan WhatsApp tersebut.

"Perbincangan dalam kalangan ahli-ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat itu adalah sulit dan sesiapa yang membocorkan rahsia parti boleh dianggap sebagai pengkhianat," katanya.

Norazli memberitahu, sebagai pemimpin yang dilantik oleh akar umbi Pas, individu terbabit sepatutnya bersikap amanah dalam menjaga rahsia parti

Zuhdi taubat dan kembali sembah DAP?

Posted: 01 Aug 2014 02:29 AM PDT


JAWAPAN KEPADA RAFIZI RAMLI, ANTHONY LOKE DAN TONY PHUA

Hampir 20 tahun yang lalu, ketika Samuel Huntington mengemukakan teori tentang 'Pertembungan Peradaban' (The Clash of Civilisation), yang menuduh Islam adalah sebuah agama yang sering berkonflik, saya adalah seorang yang menjadi penentang kuat menolak teori tersebut. Pada ketika itu, saya mendukung usaha yang dilakukan oleh guru saya Profesor Osman Bakar untuk menolak teori Huntington, sebaliknya memperkenalkan Agenda Dialog, yang bertujuan untuk mewujudkan sebuah dunia yang lebih harmoni dan menghargai nilai kemanusiaan. Agenda Dialog ialah satu usaha untuk mencari titik-titik persamaan antara peradaban khususnya yang berkaitan dengan nilai sejagat dan menghormati titik-titik perbezaan yang biasanya berkaitan dengan kepercayaan beragama. Saya menggunakan umur muda saya untuk mengusahakan perkara itu, walaupun biasanya umur muda seseorang dicorakkan oleh pemikiran radikal dan ekstrim.

Saya terlibat membantu penganjuran siri Persidangan Antarabangsa Dialog Peradaban yang diterajui oleh Profesor Osman Bakar, termasuklah satu persidangan yang bertemakan 'Islam and Confucianism'. Di samping itu, saya juga menghadiri beberapa siri wacana yang turut disertai oleh tokoh-tokoh kontroversi seperti Dr Nurcholis Majid dan Profesor John Esposito, sebagai usaha melangsungkan Agenda Dialog tersebut. Berikutan dengan siri-siri persidangan dan wacana itu, Kementerian Pendidikan kemudiannya memperkenalkan satu kurikulum wajib di universiti-universiti tempatan dikenali sebagai Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS). Kurikulum TITAS ini bertujuan untuk membawa generasi muda Malaysia yang terpelajar menghargai empat peradaban besar dunia yang mereka warisi, di samping menjadikan mereka generasi yang menghargai keharmonian hidup dan menolak unsur-unsur melampau.

Ketika TITAS mula diperkenalkan, saya terlibat menyumbangkan fikiran dalam membina kurikulum tersebut. Saya bersama-sama dengan Profesor Chandra Muzaffar, Profesor Hashim Musa dan beberapa rakan yang lain menulis Bab Pertama Buku Teks TITAS berkaitan dengan 'Pengenalan kepada Peradaban' dan Bab Terakhir berkaitan dengan 'Cabaran-cabaran Peradaban Masa Kini'. Ketika TITAS diperkenalkan, harapan yang tinggi diletakkan agar kurikulum ini akan melahirkan generasi muda Malaysia yang berusaha ke arah memupuk keharmonian kaum dan menghindarkan ekstrimisme. Apabila Anthony Loke beberapa bulan yang lalu melahirkan pandangan prejudis terhadap kurikulum TITAS ini seterusnya menyarankan TITAS tidak lagi menjadi kursus wajib di universiti, saya adalah antara mereka yang tertanya-tanya adakah beliau mendapat gambaran yang betul tentang latar belakang kursus TITAS ini?

Apabila Profesor Chandra Muzaffar ditamatkan kontrak perkhimatan, saya telah menggantikannya mengajar satu kursus dalam program Sarjana Dialog Peradaban. Sekali lagi saya meneruskan peranan mempromosikan Agenda Dialog terutama kepada bakal pemegang ijazah sarjana yang bakal menjayakan kurikulum TITAS di seluruh negara. Saya juga terlibat menyelia pelajar-pelajar ijazah tinggi dan ijazah dasar termasuk mereka yang mengkhusus dalam Sarjana Dialog Peradaban. Kesempatan mengajar TITAS dan Sarjana Dialog Peradaban memberi peluang kepada saya memperolehi ramai anak murid dari pelbagai kaum yang bilangannya mungkin menjangkau ribuan. Mereka yang pernah menjadi murid saya, boleh melihat sendiri sikap saya yang konsisten terhadap hubungan harmoni antara kaum dan saling faham-memahami antara peradaban.

Saya bukanlah seorang ahli politik, dan jauh sekali untuk menjadi selibriti politik. Saya hanya seorang akademis yang menyumbang fikiran kepada orang politik, supaya politik negara ini akan lebih menghargai keharmonian kaum dan mengelakkan ekstrimisme. Menjelang PRU 2004, saya pernah dijemput membentangkan satu kertaskerja tentang peranan Masyarakat Madani, sebagai salah satu langkah menyediakan Manifesto Barisan Alternatif. Dalam pembentangan itu, saya menekankan sekali lagi Agenda Dialog, dan peranan Masyarakat Madani sebagai elemen penting mencapai peradaban Malaysia. Meskipun demikian, peranan Masyarakat Madani ini tidak boleh lari dari garis panduan agama sesuai dengan perkataan 'Madani' itu sendiri berkaitan rapat dengan peranan agama sebagai asas pembinaan sesebuah peradaban
[01/08 11:01] Rafi Awang Kecik: Saya juga beberapa kali membela DAP yang dituduh sebagai punca Tragedi 13 Mei dan juga dicop sebagai small brother PAP Singapura. Dalam satu forum yang dianjurkan oleh mahasiswa UIA menjelang PRU 13 yang lalu, saya dijemput menjadi ahli panel bersama rakan saya Dr Mazlee malik (UIA), Dr Yusri Mohamad (PEMBELA) dan Tun Faisal Ismail (UMNO), dan soalan-soalan yang sedemikian turut ditanya. Saya menjawab bagi pihak DAP dengan memberikan hujah-hujah membersihkan nama parti itu sebagai punca Tragedi 13 Mei dan small brother kepada PAP. Klip video yang memuatkan jawapan saya tentang tuduhan terhadap DAP ini telah lama dimuatnaik oleh pihak pengajur dalam laman Youtube. Jelasnya, saya yakin mereka yang mengenali saya, anak-anak murid saya dan yang pernah duduk sepentas dengan saya mengetahui pendirian saya tentang isu kalimah Allah dan sikap saya terhadap DAP.

Malang sekali, apabila bocornya Printscreen Whatsapp AJK PAS Pusat, sebahagian rakan kenalan saya, segelintir anak-anak murid saya dan mereka yang pernah duduk sepentas dengan saya seperti Rafizi Ramli dan Anthony Loke dengan pantas menghukum saya sebagai racist atau ekstrimist. Saya bukan ahli politik dan jauh sekali sebagai selibriti politik yang memilih kenyataan media untuk menjawab tuduhan-tuduhan itu, malah saya tidak berminatpun nama say a dipopularkan di akhbar sepertimana diidamkan oleh kebanyakan ahli-ahli politik yang lain. Saya juga tidak boleh mendedahkan keseluruhan perbincangan dalam Whatsapp itu yang telahpun disimpan oleh sahabat saya Ustaz Nasrudin Hasan Tantawi, sehingga menurut beliau jika dicetak atas kertas A4 dengan font bersaiz 12, perbincangan itu memakan 115 mukasurat. Kalaulah saya boleh mendedahkan kesemua 115 mukasurat itu, saya yakin kesemua mereka dapat memahami apa sebenarnya yang terkandung dalam printscreen yang dibocorkan itu.

Saya telah menjelaskan beberapa kali bahawa perenggan-perenggan yang dibocorkan itu tidak mewakili pendirian dan sikap saya. Ketika saya mengemukakan analisis senario tersebut ada ahli-ahli perbincangan menegur saya tentang pemilihan bahasa yang kasar, lalu saya jelaskan bahawa bahasa yang saya pilih itu bukan mewakili pendirian dan sikap saya sebaliknya perkataan-perkataan yang akan dihamburkan oleh pihak-pihak dalam PAS yang selama ini tidak berpuashati terhadap DAP dan lain-lain isu yang mereka merasakan sepertu dikunci mulut untuk bersuara, sedangkan sebelum ini mereka mempunyai kebebasan untuk melakukan sedemikian. Kalaulah saya boleh bocorkan printscreen yang berkaitan dengan jawapan saya itu, saya yakin ramai akan memahami apa yang saya ingin sampaikan. Malangnya, akhlak mengikat kita untuk membocorkan perbincangan sulit sesama ahli kumpulan Whatsapp, meskipun ada segelintir yang sewenang-wenangnya melakukan pembocoran tersebut.

Sewaktu perbincangan tentang usul keluar PR di dalam kumpulan Whatsapp itu, unsurnya bercampur-campur, sekejap humor, sekejap provok, sekejap sindir dan kadangkala tegang. Sewaktu perbincangan ada ahli perbincangan yang menyebut, memang segelintir ahli PAS akan lega bila PAS keluar dari PR sebab selama ini mereka begitu marah dengan DAP dan lain-lain, terutama dalam isu nama Allah dan serbuan gereja. Seperti yang dimaklumi PAS telah ambil tindakan disiplin kepada beberapa orang seperti ini, tetapi masih ada ahli PAS yang masih bersikap marah kepada DAP dan lain-lain pihak berkaitan. Bila saya buat analisis senario apa berlaku kalau PAS keluar PR, maka saya sebut tentang kemungkinan yang boleh berlaku di Selangor. Pada perenggan kedua saya sebut secara imaginatif dan berbentuk sarcasm (sindiran) perkataan yang akan dihamburkan oleh ahli-ahli PAS yang selama ini memendam kemarahan kepada DAP dan pihak-pihak lain yang berkaitan dengan isu nama Allah, isu murtad dan seumpamanya.
[01/08 11:02] Rafi Awang Kecik: Sekali lagi saya jelaskan, ayat yang saya pilih itu tidak menggambarkan pendirian saya, sebab saya tidak berada dalam senarai yang ahli-ahli perbincangan yang menyokong keluar PR. Saya cuma memaparkan senario perasaan lega segelintir ahli yang selama ini menganggap PAS seperti dikuasai oleh DAP sehingga tidak dapat lagi bersuara seperti dulu. Mereka yang ada dalam perbincangan itu akan faham unsur-unsur imaginatif dan sarcasm tersebut, melainkan kalau mereka sememangnya menyimpan strategi busuk untuk menjayakan agenda mereka seperti yang dilakukan oleh si pembocor. Tujuan si pembocor adalah untuk mendesak PAS khususnya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengambil tindakan terhadap saya, kerana saya adalah antara penentang kuat 'Kajang Move' yang dicita-citakan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim. Secara tidak langsung juga, mereka yang berada di pihak pembocor memberi tekanan supaya pimpinan PAS bersetuju dengan langkah itu.

Saya ingin menegaskan, bahawa saya tiada cita-cita politik yang tinggi sepertimana ahli-ahli politik, melainkan hanya sekadar menyumbang fikiran supaya politik Malaysia membawa kepada keharmonian kaum dan persaingan demokrasi yang sihat. Saya melihat 'Kajang Move' sebagai langkah yang tidak memenuhi kehendak rakyat Selangor yang mahukan orang-orang politik yang diberi mandat berkuasa memberi khidmat kepada rakyat bukannya meletakkan jawatan sesuka hati dan boleh menurun-naikkan kepimpinan Kerajaan Negeri seperti mudahnya menukar pakaian. Ahli-ahli politik perlu menyedari bahawa jawatan MB itu bukan sekadar hak parti, tetapi ada hubungannya dengan hak Istana yang telah memperkenankan perlantikan seseorang dan hak rakyat Selangor yang telah memberi mandat bukan hanya berdasarkan kepartian. Semoga dengan penjelasan ini, semua pihak dapat mengerti pendirian dan sikap saya tentang isu perkauman dan memahami apakah 'game' sebenar pihak pembocor printscreen tersebut.

Dr Mohd Zuhdi Marzuki
Klang, Selangor

1 Ogos 2014
5 Syawal 1435

Teliti kenyataan Dr Zuhdi ... macam nak selamatkan dirinya dan tunduk kepada cina DAP????

DAP mahu PAS tapi guna cara ugut dan perkecilkan PAS

Posted: 31 Jul 2014 11:30 PM PDT


PRN MENGEJUT: PAS BOLEH LENYAP DARI SELANGOR KATA DAP......

Setelah mendiamkan diri dalam kemelut Menteri Besar Selangor, DAP negeri itu mengingatkan PAS bahawa ia berisiko "lenyap" sama sekali jika Pilihan Raya Negeri (PRN) mengejut diadakan di Selangor.

Pengerusinya, Tony Pua berkata Barisan Nasional (BN) berkemungkinan memenangi semula negeri itu namun kekalahan paling teruk akan ditanggung PAS jika parti itu berdegil mahu Tan Sri Abdul Khalid dikekalkan sebagai Menteri Besar.

"Desakan PAS untuk menyokong Khalid akan mendorong kepada pilihan raya mengejut, yang akhirnya akan menyebabkan PAS kalah besar atau pun kalah semua kerusi yang dimenanginya.  Sebuah PRN kemungkinan besar hanya akan mengembalikan semula Selangor kepada Umno," kata Pua dalam satu kenyataan hari ini.
Survival Pakatan Rakyat menjadi tanda tanya selepas PAS menolak hasrat PKR mahukan presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengganti Khalid sebagai MB.
PAS enggan akur kepada hak PKR menukar MB Selangor sungguhpun PKR menerajui kerajaan negeri itu sejak 2008.
Pua memberi amaran bahawa Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor kini berpecah dalam dua blok aitu BN-PAS yang menyokong Khalid dan PKR-DAP yang menentang beliau.
PKR mempunyai 14 kerusi DUN, DAP 15 manakala PAS mempunyai 15 dan BN 12 kerusi DUN.
"Dalam situasi sebegini, Khalid mungkin akan mendapat kebenaran daripada Sultan Selangor untuk mengadakan pilihan raya mengejut," kata Pua.
Pua berkata, PKR dan DAP akan hilang tiga peratus undi Melayu dan 10 peratus undi bukan Melayu di tujuh daripada 30 kerusi DUN.
Menurut Pua, PKR akan kehilangan di Batu Tiga, Ijok, Kota Anggerik, Taman Medan dan Pelabuhan Klang, manakala DAP akan hilang kerusi Kuala Kubu Baru dan Sungai Pelek.
Keputsan itu akan menyaksikan PKR akan hanya tinggal 10 kerusi dan DAP 13 kerusi, mengikut ramalan Pua.
Namun di kawasan kubu kuat PAS yang mendapat sokongan Melayu, menurut Pua parti itu juga akan hilang tujuh daripada 15 kerusi DUN yang dimenanginya semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.
Kerusi DUN terbabit adalah Sabak, Gombak Setia, Dusun Tua, Selat Kajang, Sijangkang, Morib dan Tanjong Sepat.
Manakala undi bukan Melayu terhadap PAS juga akan jatuh 25 peratus sekaligus akan menyebabkan PAS hilang kerusi Taman Templer, Hulu Kelang, Lembah Jaya, Seri Serdang dan Paya Jaras, menyebabkannya hanya tinggal tiga kerusi sahaja.
Bagaimanapun tiga kerusi di Chempaka, Bangi, dan Meru juga masih dianggap tidak selamat kerana undi Melayu merosot 5 peratus manakala bukan Melayu 30 peratus.
"Melihat kepada senario di atas, amat sukar untuk Pakatan Rakyat mempertahankan kuasa mereka di Selangor.
"Kemenangan besar akan menjadi milik Umno apabila dapat mengembalikan semula 30 kerusi dalam DUN," katanya.
"Kami harap rakan seperjuangan PAS akan berdiri teguh bersama Pakatan dan melaksanakan janji yang ditaburkan kepada rakyat serta mengelakkan impian rakyat dikecewakan sebelum sempat ditunaikan," katanya.
Pua memberikan scenario itu selepas Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu Khalid dikekalkan meskipun beliau ditolak oleh PKR sebagai lemah dalam beberapa aspek untuk menguruskan Selangor. .
Keadaan lebih gentar apabila catatan WhatsApp AJK PAS Pusat membincangkan kemungkinan PAS keluar daripada Pakatan Rakyat dan bersekongkol dengan Umno-BN.
Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS (PPP) Dr Mohd Zuhdi Marzuki menafikan beliau mengambil pendirian sebegitu menerusi WhatsApp.

Sumber: ANTARAPOS.


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 01 Aug 2014 11:16 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kenapa Aku Sokong Wan Azizah Jadi MB Selangor...?

Posted: 01 Aug 2014 09:30 PM PDT


Siapa yang tak paham tu nasib la... kikikikikiki

FaceBook Kena HACK..???

Posted: 01 Aug 2014 09:10 AM PDT


Kawan-kawan aku bagi tau yang mereka tak boleh buka akaun fb mereka, so aku balik rumah dan aku try, kompom memang ada masaalah untuk log in ke akaun facebook.

Aku tak pasti la sama ada akaun fb korang boleh log in ke tidak...

Kalau betul fb kena hack, bagus juga, kurang sikit penyebaran berita merapu dan fitnah...

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 Aug 2014 11:16 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Fwd: WhatsApp image : List of Israeli Goods #Boycott #SaveGaza

Posted: 01 Aug 2014 09:02 PM PDT


if the information is not correct please write in the comment space below 

- Cywar WarLordSent from my iPhone

Latih Hamas: The Jerusalem Post sengaja burukkan Malaysia

Posted: 01 Aug 2014 07:29 PM PDT

Sebahagian daripada orang ramai yang menyertai Perarakan Aman Solidariti Untuk Gaza bagi membantah kekejaman Israel anjuran Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) di Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah, semalam. - UTUSAN/Adilah Azhari (Pelatih UiTM)KUALA LUMPUR 1 Ogos - Portal berita, The Jerusalem Post dilihat sengaja mengadakan cerita melaporkan dakwaan kononnya Malaysia memberi latihan pengendalian para-peluncur kepada pejuang-pejuang Hamas dengan bertujuan memburukkan imej negara.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menegaskan, Malaysia memang tidak pernah melatih mana-mana pengganas dan laporan berita itu hanya palsu semata-mata.

"Mereka sengaja menabur fitnah kerana Malaysia merupakan salah sebuah negara yang tegas menyuarakan isu kemanusiaan berhubung serangan tentera rejim Zionis Israel di Gaza.

"Serangan terhadap rakyat Palestin dikawal sepenuhnya oleh Israel dan kini majoriti masyarakat mengecam tindakan mereka yang menyerang sehingga membunuh termasuk kanak-kanak," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Portal berita The Jerusalem Post yang berpangkalan di Israel melaporkan tentang pengakuan seorang pejuang Hamas yang ditahan tentera rejim Zionis Israel pada 21 Julai lalu.

Anggota Briged al-Qassam itu dikatakan pernah menjalani latihan pengendalian para-peluncur di Malaysia bersama sembilan pejuang Hamas yang lain pada 2012.

Menurut laporan tersebut, pejuang Hamas yang tidak didedahkan namanya itu memberitahu agensi keselamatan Israel, Shin Bet bahawa latihan itu adalah sebahagian daripada persiapan Hamas untuk menghadapi serangan darat yang dilancarkan tentera rejim Zionis Israel di Gaza.

Dalam pada itu, Musa turut menjelaskan, portal berita yang melaporkan berita palsu itu adalah semata-mata mahu mewujudkan justifikasi kewajaran mereka menyerang Gaza.

"Persoalannya, mengapa laporan tersebut tidak mendedahkan nama pejuang Hamas yang kononnya dia dilatih di Malaysia dan pelatih yang dikatakan melatih mereka.

"Jangan sebarkan cerita bohong kerana Malaysia memang tidak pernah melatih mana-mana pengganas. Mereka kini semakin berani menuduh Malaysia kerana mendapat sokongan daripada kuasa-kuasa besar seperti Amerika Syarikat," katanya.

Tambahnya, tindakan portal itu menyebarkan berita palsu tidak adil kerana Israel yang menyerang tetapi menuduh Malaysia pula kerana kita menunjukkan sokongan terhadap perjuangan rakyat Palestin.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140802/dn_14/Latih-Hamas-iThe-Jerusalemi-Post-sengaja-burukkan-Malaysia#ixzz39CKIwMAn 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sent from my iPhone

Malaysia has never established any military deal with Hamas - @Zahid_Hamidi | Astro Awani @501Awani

Posted: 01 Aug 2014 08:07 AM PDT


KUALA LUMPUR: Malaysia has never established any military cooperation with Hamas or any other Palestinian organisation, said Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

In a statement Friday, he said so far, the ties between Malaysia and Palestine are merely based on trade, diplomatic and culture.

"Malaysia is also a strong supporter of the Palestinian struggle in terms of moral and humanitarian assistance.

"This strong support from Malaysians is due to the good relations between the leaders of the two countries which has been established for a long time, and this is probably why the Israelis are not satisfied," he said.

Ahmad Zahid was responding toa report in theJerusalem Postwhere a Hamas member who was allegedly detained by Israel soldiers, claimed he had been trained to use powered parachutes in Malaysia as part of the group's preparations against the Israel Defence Force in Gaza.

He said, the Israeli intelligence agency, Shin Bet is trying to create a propaganda to tarnish Malaysia's good name with baseless accusations.

On Thursday, a senior Hamas leader,Khaled Qadoumi lashed out at allegationsmade by Shin Bet claiming that their fighters were trained to carry out cross-border attacks in Malaysia.

Describing Israel as a big liar, he stressed that the Zionist regime is only spreading propaganda messages as a ploy to cover up its weaknesses and atrocities in Gaza.Sent from my iPhone

Kutipan tol di CIQ Johor lancar, nafi ada mogok - Kementerian Kerja Raya | Astro Awani @501Awani

Posted: 01 Aug 2014 06:53 AM PDT

Multiple gas explosions hit Taiwan's Kaohsiung: Over 20 dead, 270+ injured - @Youtube

Posted: 01 Aug 2014 12:38 AM PDT


KAOHSIUNG, Taiwan 1 Ogos - Satu letupan berpunca daripada kebocoran gas mengakibatkan 22 orang terkorban, 270 yang lain cedera dan memusnahkan bangunan serta kereta-kereta berdekatan, menurut agensi kerajaan hari ini.

Pusat Operasi Kecemasan Bencana, pasukan polis dan tentera telah diarah bagi membantu pasukan bomba menyelamatkan penduduk yang tinggal berhampiran bandar pelabuhan di sini.

Media melaporkan, jumlah kematian dijangka meningkat berikutan kejadian berkenaan yang dipercayai berpunca daripada kebocoran saluran gas bawah tanah. - REUTERSArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140801/lu_12/22-maut-dalam-letupan-gas-di-Taiwan#ixzz397kfJ2IL
© Utusan Melayu (M) Bhd

Gambar Mesyuarat Wakil Malaysia Menteri @Zahid_Hamidi IGP @KBAB51 dengan Ertugrul Apakan di OSCE Ukraine #MH17

Posted: 01 Aug 2014 12:28 AM PDT

Perjumpaan khas di antara Ambassador Ertugrul Apakan, Head of Special Monitoring Mission of Ukraine

KIEV, UKRAINE. 31 Julai - Satu perjumpaan khas telah berlangsung di antara Ambassador Ertugrul Apakan, Head of Special Monitoring Mission of Ukraine bersama Yang Berhormat Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi, Menteri Dalam Negeri dan Inspektor Jeneral Tan Sri Dato' Sri Khalid bin Abu Bakar, Ketua Polis Negara di Ibu Pejabat Organization of Security Corperation Europe (OSCE).

Perjumpaan tersebut membincangkan mengenai isu-isu keselamatan di mana OSCE turut menyatakan hasratnya untuk membantu pihak PDRM menjalankan siasatan di lokasi pesawat MH 17 terhempas.

Dato' Dr. Seri Ahmad Zahid dalam perjumpaan itu berkata, kerajaan dan Perdana Menteri Malaysia menzahirkan jutaan terima kasih kepada kerajaan Ukraine yang sudi menyelaras serta mengadakan dialog bersama kumpulan penyiasat dari Malaysia, Belanda dan Australia.

Dalam pada itu, Ketua Polis Negara berkata, seramai 68 pegawai dan anggota PDRM yang baru tiba di Kiev hari ini akan ditugaskan bersama 12 petugas Disaster Victim Identification PDRM di lokasi pesawat MH 17 terhempas.

''Kami telah bersedia untuk pergi ke lokasi kejadian dan menjalankan siasatan secepat mungkin'', katanya.


Gambar dari Page PDRM https://www.facebook.com/PolisDirajaMalaysia?fref=ts

sekupangdua

Posted: 01 Aug 2014 11:14 PM PDT

sekupangdua


KEBIOLAN PR TERSERLAH, MENJERIT MACAM MONYET DI TOL SEMPADAN SINGAPURA & MALAYSIA

Posted: 01 Aug 2014 02:07 AM PDT

Segala perangai Haram jadah kembali semula seperti syaiton yg kembali selepas Ramadhan. Adaker patut lahabau nie yg jadi balaci dan pencacai sesakan sempadan Malaysia dan singapore. Tengok jer salah sekor pancacai punya cerita dalam FB yg memperlihatkan betapa kuat membariakan roket...

Jalan sesak teruk bila bas-bas kilang mula mogok akibat hasutan haram jadah supaya buat mogok dan demo. Dengan kenderaan besar yg menghalang maka kenderaan lain terhalang untuk ke Malaysia.

Status berok atau kera memanh sesuai pada teman kat jenis spesis yg kuat menjerit dan melompat nie. Bukan kah kenderaan dari singapura nie jugak yg datang ke Malaysia nie juga perompak subsidi petrol kita. Memang teman setuju sekalipun naik sampai 400%. Kalai 1000% pun lagi baik.

Kera nie memang balaci yahudi asia. Yang tak sanggup tengok lebai dan parti bangku jugak akan bertindak sebagai pencacai. Kalau diikutkan yg dema kecoh pasal 400% tu bukan benda baru. Kalau dikutkan gaji pelahap reta rakyat di negari pemerintahan rejim kipas yg naik sampai 400% tak nak pulak bantah.

Jelas tidak pernah nampak atau membantu ekonomi negara. Apa pasai tak nak buat demo kat thai yg kenakan kenderaan RM 10 sebuah untuk masuk kenegara dema. Mungkin bang non tegas pertahankan kot. Apa pun pada teman jangan dilayan keran ungka dan siamang nie. Yg buat sesak dan kecoh bukan orang singapore tapi spesis bulu lebat yg kuat lompat nie yg beriya sangat. Patut tangkap dan caj terus kerana menjadikan negara cemar dan huru hara... jangan kiki jer yg kena... siamang ungka dan kera nie lagi senang. Pakat tangkap semua barua roket dan masukan sekandang kinzir hutan dimana-mana zoo jer... amacam ada bantahan?

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 01 Aug 2014 09:11 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Jangan Terus Biarkan UiTM Jadi Sarang & Lubuk Pembangkang

Posted: 01 Aug 2014 06:03 PM PDT

Sesuatu perlu dilakukan untuk bendung "kegilaan" pembangkang ini.

Ada Juga Rakyat Malaysia Yang Buat Begini

Posted: 01 Aug 2014 11:02 AM PDT

Iklan Tidak Rasis Ini Hanya Di Negeri DAP Penang Sahaja

Posted: 01 Aug 2014 05:29 AM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 01 Aug 2014 03:05 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Foto bogel Dewi Perssik tersebar di dunia maya?

Posted: 01 Aug 2014 04:01 PM PDT

Dewi Perssik memang tidak kering dengan kontroversi. Kali ini muncul pula sekeping foto tanpa pakaian seorang wanita yang dikatakan iras-iras wajah beliau. Benarkah beliau?

Foto bogel yang pertama kali didedahkan oleh pemilik akaun twitter @kancel_alex. Ketika foto tersebut dimuat naik, ianya juga di tag kan sebagai Dewi Perssik.

Dalam foto tersebut menyaksikan seorang wanita yang sedang mangi di bawah pancuran air. Wanita berkenaan dalam posisi sedang duduk, menghadap ke atas sambil mata terpejam mengelakkan air mandian tidak masuk.
Dewi Perssik? @ Twitter/@kancel_alex
Wanita mirip Dewi Perssik itu sama sekali tidak mengenakan sehelai benang pun hingga menampakkan bahaagian tubuhnya.

Selepas beberapa ketika foto berkenaan tersebar, rakan rapat Depe mendakwa ianya adalah foto falsu yang cuba diguna untuk menjatuhkan maruah Dewi Perssik.

"Kalian fitnah saya, ini badan saya, ingat yah, nikmati rezeki dengan fitnah saya," demikian komen yang ditulis olehnya.

Bukti bahawa foto itu bukan Dewi Perssik @ Instagram/Dewi Perssik
Meskipun demikian, memang tampak kejanggalandalam foto tersebut.

Selain ukuran dada DePe yang seharusnya lebih besar, tahi lalat yang biasanya ada di payudara sang bintang juga tak tampak dalam foto bogel tersebut.

Kisah sebenar di sebalik insiden gaduh India-Melayu di Klang

Posted: 01 Aug 2014 05:02 AM PDT

Satu berita sedang viral di media sosial melibatkan pergaduhan antara beberapa orang masyarakat India dengan 6 orang Melayu. Kononnya, beberapa orang India tersebut telah menetak 6 orang Melayu yang merupakan Jemaah Tabligh di Pandamaran ketika keenam-enam orang Melayu tersebut pulang dari sebuah tahfiz.

Kononnya juga, mangsa berusia antara 5 sehingga belasan tahun. Kemudian gambar-gambar dipamerkan untuk 'membenarkan' berita tersebut.

BERITA TERSEBUT ADALAH PALSU dan sengaja dicipta untuk mencetuskan pergaduhan kaum di Kelang!!!

Bagaimanapun, berita sebenar ialah, satu pergaduhan besar dilaporkan telah berlaku di Taman Bayu Perdana Kelang antara masyarakat Bumiputera Sabah dengan beberapa orang India serta Cina di kawasan berkenaan.

Punca pergaduhan dikatakan bermula daripada perasaan tidak puas hati tentang perniagaan yang dijalankan di kawasan terbabit oleh kedua-dua belah pihak. Setakat ini, ramai warga Sabah dilaporkan cedera parah dan ditempatkan di hospital berdekatan untuk menerima rawatan.

Dalam satu perkembangan lain, beberapa mesej turut disebarkan. Mesej tersebut berbunyi:

"Dari KB Bhg di Sabah... Melayu kena tetak dengan India di Taman Bayu Klang... assalamualaikum... minta tolong sesapa yang ada kawan India, tlg jangan melalui Bayu, Andalas, Batu Nilam atau yang terdekat di area ni. Takut ada perkara yang tak diingini. Semua budak Sabah tengah standby nak cari India tetak budak dalam cyber cafe pg semalam."

Perkara ini sekiranya tidak dibendung lebih awal, akan mengakibatkan malapetaka yang sangat besar kepada negara. Diharapkan pasukan keselamatan dan penguatkuasa undang-undang melakukan tindakan pencegahan selain memastikan orang yang bersalah dan mencetuskan masalah ini dibawa ke muka pengadilan.

Jangan hanya Melayu yang diseret tetapi orang yang menetak dan mencederakan orang lain, terlepas hanya kerana dia bukan Melayu!!!


Update...

Satu laporan polis membabitkan kes yang mendatangkan kecederaan telah dibuat di Kelang pada jam 5:49 pagi tadi. Pengadu merupakan seorang lelaki dari suku kaum Bugis, berusia 30 tahun dan bekerja sebagai juruwang di sebuah cyber cafe di Vital Net.

Menurut pengadu, ketika dia sedang bekerja lebih kurang jam 4:50 pagi, cyber cafe tersebut telah didatangi lebih kurang 10 orang lelaki India yang bersenjatakan parang dan kayu. Kesemua suspek menyerang beberapa orang pelanggan yang sedang melayari Internet dengan menggunakan parang dan kayu.

Suspek kemudian melarikan diri setelah mencederakan pelanggan-pelanggan di premis tersebut tanpa merampas apa-apa barang milik mangsa.

Cyber Cafe Vital Net terletak di No.290, Jalan Batu Unjur 7, Taman Bayu Perdana, Kelang.

Kesemua suspek berusia dalam lingkungan 20-an, dan bersenjatakan parang panjang serta kayu. Semasa kejadian terdapat lebih kurang 10 orang pelanggan yang terdiri daripada rakyat Sabah yang bermastautin di Kelang.

Pengadu dan mangsa tidak dapat cam suspek-suspek tersebut kerana mereka semua menutup muka dengan kain. Suspek-suspek juga dilihat menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda berwarna perak jenis Mitsubishi Storm dan sebuah kereta Proton Iswara dengan nombor pendaftaran yang telah dirosakkan.

Dalam kejadian tersebut, seramai 6 orang warga Sabah telah mengalami kecederaan di badan akibat ditetak. Kesemua mereka telah dihantar ke HTAR untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Difahamkan, kes tersebut sedang disiasat oleh Polis Kelang Selatan.

Keenam-enam mangsa adalah:

1. Mohd Rais bin M.Tahir
2. Abdul Mutalib bin Abdul Rahim
3. Mohd Junaidi bin Negeri
4. Amran bin Amri
5. Mohd Norhan bin Abdul Karim
6. Aidil bin Baddu.

Saya dianiaya kerana tentang 'Langkah Kajang' - Dr Zuhdi

Posted: 01 Aug 2014 03:24 AM PDT

Anggota jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki mendakwa individu yang membocorkan satu perbualan kontroversi di kalangan anggota PAS Pusat berbuat demikian kerana tentangannya terhadap projek Langkah Kajang.

Tanpa menamakan sesiapa, Zuhdi mendakwa perbuatan itu bertujuan untuk memberi tekanan kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang agar bertindak terhadap beliau.

"Tujuan si pembocor adalah untuk mendesak PAS khususnya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang agar mengambil tindakan terhadap saya, kerana saya adalah antara penentang kuat 'Kajang Move' yang dicita-citakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Secara tidak langsung juga, mereka yang berada di pihak pembocor memberi tekanan supaya pimpinan PAS bersetuju dengan langkah itu," tulisnya di laman Facebook beliau, hari ini.

Beliau turut menjelaskan bahawa "analisis senario" yang dibentangkannya dalam perbualan di aplikasi WhatsApp yang bocor itu hanyalah satu sindiran, dan tidak mewakili pandangannya sendiri.

Menurutnya, ia adalah olahan semula ke atas perasaan yang disuarakan sesetengah pihak dalam PAS yang merasakan parti itu kini tunduk kepada DAP.

Individu dalam kumpulan perbincangan tersebut juga tahu bahawa ia berunsur sindiran, katanya.

"Sekali lagi saya jelaskan, ayat yang saya pilih itu tidak menggambarkan pendirian saya sebab saya tidak berada dalam senarai ahli perbincangan yang menyokong (agar PAS) keluar (dari) Pakatan Rakyat.

"Saya cuma memaparkan senario perasaan lega segelintir ahli yang selama ini menganggap PAS seperti dikuasai oleh DAP sehingga tidak dapat lagi bersuara seperti dulu.

"Mereka yang ada dalam perbincangan itu akan faham unsur imaginatif dan sarkastik tersebut – melainkan kalau mereka sememangnya menyimpan strategi busuk untuk menjayakan agenda mereka seperti yang dilakukan oleh si pembocor," katanya.

Qi Razali & Nelydia Senrose Dikecam Berpeluk Mesra Di Hari Raya

Posted: 01 Aug 2014 12:01 AM PDT

KL, 31 JULAI 2014: Selamat hari raya Murai Batu ucapkan kepada semua terutama sekali geng Murai yang dikasihi. Macam mana raya anda semua? Meriah ke tidak? Marilah kita bersederhana tahun ini, maklumlah pelbagai kisah serta tragedy yang melanda kita seluruh rakyat Malaysia.

Dalam pada itu, Murai Batu pun tidak terlepas melihat sambutan Aidilfitri para selebriti kesayangan rakyat Malaysia di Instagram kan. Tak payah buka televisyen dah sekarang, semua di hujung jari lentik saja.

Antara yang menarik perhatian Murai Batu adalah pasangan yang sering dilanda angin pasang tak lain tak bukan pasangan Qi Razali dan Nelydia Senrose. Alhamdulillah mereka dilihat masih lagi bahagia bergelar pasangan kekasih. Buktinya bila Syawal ini mereka berdua dilihat mesra apabila foto beraya bersama dimuatnaik di laman Instagram.

Di sebalik itu pula ada pihak serta peminat yang kurang berkenan dengan entri tersebut dan mendakwa melebihi batas pasangan kekasih.

Gambar yang masih ada di akaun Instagram milik Nelydia itu telah menarik para netizen memberikan hujah serta pandangan masing-masing dan tidak kurang juga yang memberikan kritikan pedas. Apa kata geng Murai sekalian, pasti ada yang suka dan tak kurang juga yang gembira sebab keduanya masih bersama kan?

Murai Batu tidak mahu menyebelahi pihak mana pun, terpulanglah kepada mereka mahu menilai. Tepuk dada tanya selera kan. Yang salah tetap salah tetapi setidak-tidaknya mereka tidak hipokrit kan? Walaupun tidak bersentuh kulit.

Haaa itu baru sedikit saja teropong Murai Batu di Instagram selebriti kita beraya. Kalau ada sesiapa yang tahu ada lagi cerita di Instagram yang panas jangan lupa tag Murai Batu di Instagram @gengmurai tau. Boleh kita kongsikan sama ada panas ke tidak. Oops! Selamat berhari raya uols!

Murai.com.my

Sukan Komanwel: Kejutan emas dalam acara terjun M'sia

Posted: 31 Jul 2014 06:31 PM PDT

NAYPYITAW: Ahmad Amsyar Azman dan Ooi Tze Liang memastikan Malaysia terus menguasai acara terjun selepas menyumbang pingat emas kelima negara menerusi acara 3 meter papan anjal seirama lelaki pada hari ketiga acara terjun Sukan SEA Myanmar.
Pada aksi yang berlangsung di Pusat Akuatik Wunna Theikdi di sini hari ini, mereka mencatatkan 373.35 mata, jauh meninggalkan wakil Singapura, Timothy Lee Han dan Mark Lee Han Mi yang memungut 336.45 mata untuk memperoleh pingat perak.
Pasangan dari Indonesia, Jamjami Akhmad dan Putra Adityo Re sekadar berpuas hati dengan pingat gangsa menerusi catatan 334.62 mata pada acara berkenaan yang melibatkan enam pusingan terjunan untuk setiap pasangan.
Pingat kepada para pemenang disampaikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Jamil Salleh.
Tze Liang yang ditemui pemberita nyata gembira dengan pingat emas peribadi kedua yang diraihnya pada temasya Sukan SEA kali ini selepas memenangi acara 3m papan anjal lelaki individu semalam.
"Agak bangga kerana dapat raih emas kedua...terjunan pada hari ini agak baik namun biasa-biasa sahaja.
"Saya harap dapat meningkatkan lagi corak terjunan saya bagi menghadapi Kejohanan Siri Terjun Grand Prix Dunia tahun depan," kata anak jati Pulau Pinang ini.
Berbeza pula dengan Ahmad Amsyar yang masih belum berpuas hati dengan markah yang diraihnya hari ini memandangkan beliau pernah mencatatkan lebih dari 400 mata pada Kejohanan Renang Dunia di Barcelona, Sepanyol, Julai lalu.
"Saya agak kecewa kerana membuat terjunan yang mengecewakan pada pusingan kelima...mujur rakan saya (Tze Liang) menampung kekurangan pada terjunan saya," kata anak jati Perlis ini.
Penuntut Universiti Malaya berkenaan yang sebelum ini bergandingan bersama bekas atlet kebangsaan, Muhammad Fakhrul Izzat, mengakui masih mencari rentak terjunan yang sesuai bersama Tze Liang memandangkan mereka baharu setahun digandingkan bersama.
"Mungkin saya perlu meningkatkan lagi latihan intensif bagi memperbaiki kualiti terjunan kerana saya akan menyertai Kejohanan Siri Terjun Grand Prix Dunia bersama Tze Liang," kata Ahmad Amsyar.
- BERNAMA

Hina Aidilfitiri, KJ mahu Cina ini dikenakan tindakan seperti Kiki

Posted: 31 Jul 2014 06:01 PM PDT

Khairy Jamaluddin hari ini telah memuat naik satu tweet di laman twitternya yang mahukan tindakan undang-undang terhadap seorang individu yang bersikap biadap dengan memuat naik satu status memaki umat islam yang mengalunkan takbir raya di laman facebooknya.

Status lelaki berkenaan, Mr. Kelvin Yip yang berbunyi "eh hello bastards, i know its hari raya and all but please fucking keep your prayers to the almighty off some loudspeaker at 6.45 a.m in the morning...fucking annoying shit..."

Terjemahan kepada status berkenaan " eh hello anak haram, aku tahu hari ni hari raya tapi tolong perlahankan doa korang kepada tuhan di pembesar suara pada pukul 6.45 pagi..fucking annoying shit".
Walaupun kelihatan Kelvin Yip telah meminta maaf di laman facebooknya, tetapi KJ berkata, " Kiki minta maaf tapi kena charge (and rightly so). Yang ini pun kena charge. Kasi ajar sikit. Once and for all. " yang jelas mahukan lelaki ini di kenakan tindakan mahkamah. -

Nasruddin naik angin, mahu semua inti perbincangan didedah

Posted: 31 Jul 2014 05:45 PM PDT

Nampaknya kebiadapan DAP mempersoalkan sumber WhatApps bocor Dr Zuhdi Marzuki dan mendesak beliau dikenakan tindakan displin memang menyakitkan hati orang-orang PAS. Ini mungkin kerana ramai faham, yang bocor itu perbincangan sulit, dan lebih penting lagi, apa hak DAP nak beri arahan pada PAS?

Ramai yang hairan kenapa PAS kena ikut saja telunjuk DAP dan PKR dalam pakatan pembangkang sedangkan dari segi jentara dan ahli, juga senioriti PAS paling lama.

PAS tubuh tahun 1951, DAP 1966 dan PKR 1999. Orang Melayu kata... dah banyak rasa asam garam.

Semenjak dua menjak ini, kerana PR berkuasa melalui undi bukan Melayu dan Islam, DAP mula mempamerkan taringnya, dia macam ketua yang tak dilantik, de facto leader dalam PR.

Parti itu selalu ugut PAS apabila PAS mahu melaksanakan hasrat asal penubuhan parti itu, iaitu Negara Islam dan Hukum Hudud.

Ini juga persoalan yang dibangkitkan oleh bekas Ketua Pemuda PAS yang juga Ahli Parlimen Temerloh, Nasrudin Hassan melalui facebooknya pagi Khamis tulisnya...

"jika DAP melalui kenyataan beberapa pemimpinnya secara terbuka mahu keluar pakatan pembangkang kalau PAS bawa Enakmen Hudud ke Parlimen kenapa PAS tidak boleh melihat worst case scenario yang sama?"

Soalan AJK kanan PAS pusat itu bukan hanya luahan perasaan beliau semata-mata... tapi ramai pemimpin PAS dah rasa yang kenyataan DAP dan PKR dalam isu WhatApps bocor ini sudah lebih sudu dari kuah.

Nampak hasrat depa perlekeh PAS, sedangkan selama ini tanpa PAS dengan kekuatan jentara akar umbinya... jangan harap DAP dan PKR nak menang besar.

PAS yang paling banyak berkorban dan terkorban dalam 'games' Pakatan Rakyat ini.

Sementara itu, mengulas mengenai kenyataan Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS Dr Zuhdi Marzuki, kata Nasrudin apa yang perbincangan mengenai isu keluar PR ini adalah satu perbincangan panjang.

"Perbahasan ini agak panjang. Saya menyalinnya semula dengan tekun dan memerhati satu baris ke satu baris keseluruhan conversation group ini, mengunakan tulisan saiz 12 dengan format potrait A4, saya perolehi sebanyak 115 muka surat. Perbahasan non stop menjangkau 2 hari dengan tulisan setebal 115 muka surat A4," katanya dalam kenyataan bertajuk Pengkhianat Mesti Bertanggungjawab.

Menurut beliau, perbahasan non stop menjangkau 2 hari dengan tulisan setebal 115 muka surat A4, tiba – tiba hanya disebarkan secebis perca yang hanya mengandungi 11 baris ayat untuk membentuk satu persepsi buruk dan jahat kepada Dr Zuhdi Marzuki.

"Bukan sahaja ia adalah perbuatan yang tidak adil malah jahat dan khianat. Pencetus masaalah sebenar yang mencemarkan landskap politik semasa tanahair bukanlah Dr Zuhdi tetapi individu yang membocorkan maklumat perbincangan tertutup. Tanpa pendedahan itu, sudah tentu isu ini tidak tercetus. Terutama pendedahan yang hanya mengambil perca kecil dari keseluruhan lembaran conversation group,"katanya.

Bahkan beliau mencabar... pengkhianat yang membocorkan WhatApps itu supaya mendedahkan keseluruhan perbincangan group AJK PAS Pusat tersebut.

"Saya percaya, jika didedahkan keseluruhannya atau perbahasan secara penuh, persepsi buruk dan sangkaan yang bukan – bukan tidak akan berlaku kepada Dr Zuhdi,"katanya.

Berikut kami siarkan kenyataan beliau sepenuhnya tanpa suntingan.

Pengkhianat Mesti Bertanggungjawab.

Oleh : Nasrudin bin Hassan
( Kenyataan Peribadi tidak mewakili PAS Pusat dan boleh Print Screen )

1. Tidak semena - mena nama Dr Zuhdi Marzuki menjadi besar dan menggegarkan politik tanahair. Secebis perca conversation group whatsapp AJK PAS Pusat disalin keluar oleh individu berhati busuk sedang ia adalah whatsapp group tertutup yang menjadi medan perbahasan dan perbincangan AJK PAS Pusat sebagai mesyuarat tidak rasmi untuk memudahkan banyak perkara dengan memanfaatkan kemudahan sistem komunikasi moden yang wujud hari ini.

2. Apa yang berlaku ialah kami anggota group whatsapp AJK PAS Pusat sedang berbincang mengenai perkembangan politik terkini yang sedang melanda negara khasnya mengenai isu MB Selangor. Timbul pelbagai pandangan dari kalangan AJK PAS Pusat mengenainya. Sebahagian bersetuju dan sebahagian tidak bersetuju dan sebahagian yang lain pula diam tanpa respon. Saya sifatkan ini perkara biasa dalam semua keadaan. Jarang benar untuk kami bersetuju sebulat suara dalam satu - satu isu yang dibincangkan. Perbedaan pandangan itu akan menapis dan menyaring pandangan sebahagian yang lain sementara perbahasan menjadi masak sebelum disimpul menjadi rumusan atau keputusan.

3. Perbahasan ini agak panjang. Saya menyalinnya semula dengan tekun dan memerhati satu baris ke satu baris keseluruhan conversation group ini, mengunakan tulisan saiz 12 dengan format potrait A4, saya perolehi sebanyak 115 muka surat. Perbahasan non stop menjangkau 2 hari dengan tulisan setebal 115 muka surat A4, tiba – tiba hanya disebarkan secebis perca yang hanya mengandungi 11 baris ayat untuk membentuk satu persepsi buruk dan jahat kepada Dr Zuhdi Marzuki. Bukan sahaja ia adalah perbuatan yang tidak adil malah jahat dan khianat. Pencetus masaalah sebenar yang mencemarkan landskap politik semasa tanahair bukanlah Dr Zuhdi tetapi individu yang membocorkan maklumat perbincangan tertutup. Tanpa pendedahan itu, sudah tentu isu ini tidak tercetus. Terutama pendedahan yang hanya mengambil perca kecil dari keseluruhan lembaran conversation group.

4. Alang – alang berbuat dosa, kenapa tidak individu ini mendedahkan keseluruhan conversation group AJK PAS Pusat tersebut. Saya percaya, jika didedahkan keseluruhannya atau perbahasan secara penuh, persepsi buruk dan sangkaan yang bukan – bukan tidak akan berlaku kepada Dr Zuhdi. Justeru itu saya cabar individu yang telah membocorkan maklumat perbincangan dalaman Group AJK PAS Pusat itu tampil mendedahkan keseluruhan isi kandungan perbahasan mengenai isu ini. Kita lihat bagaimana wajah perbahasan dan apa sebenarnya yang berlaku. Jangan minta saya mendedahkannya kerana nakal – nakal saya pun, tidaklah sebusuk perut dan sebenak aqal individu yang menyalin keluar perca conversation group AJK PAS Pusat tersebut.

5. Ramai menganggap itu adalah kenyataan Dr Zuhdi sedang Dr Zuhdi tidak pernah membuat kenyataan sedemikian. Apa yang tertera melalui perca conversation yang didedah adalah satu daripada banyak – banyak scenario analisis yang dibentang oleh Dr Zuhdi apabila anggota group sedang berbincang mengenai satu topic yang menelur dari perbahasan mengenai isu MB Selangor iaitu "bagaimana kalau PAS keluar atau dikeluarkan dari Pakatan Rakyat". Apa scenario yang akan berlaku ? Analisisnya dikemukakan hasil dari cakap – cakap orang bawah dan orang awam secara negative atau positif yang dipungut naik oleh Dr Zuhdi untuk bahan perbincangan mengenai topic tersebut. Ia bukan pemikiran tulen Dr Zuhdi. Malah, bukan Dr Zuhdi yang cadang topik PAS keluar atau dikeluarkan dari Pakatan Rakyat. Ianya dicadangkan oleh anggota group AJK PAS Pusat yang lain. Seperti juga mana – mana pengkaji dan penganalisis mengemukakan hasil analisis sebagai contoh, mereka dapati orang melayu masih ramai yang berfikiran feudal maka bukan bermakna penganalisanya juga berfikiran feudal. Cakap – cakap mengenai PAS keluar atau dikeluarkan dari Pakatan Rakyat ini sudah lama berlegar dikalangan ahli PAS dan sebahagian pimpinan. Malah Dewan Ulamak PAS Pusat lebih setahun lalu pernah mencadangkan supaya Tahaluf Siasi ( Kerjasama Politik ) antara PAS dengan PKR dan DAP itu dikaji semula. Ini menggambarkan scenario itu telah lama berlaku dan mudah serta pantas untuk dianalisis.

6. Sementara itu adalah perbahasan dan perbincangan tertutup maka tidaklah Dr Zuhdi memperindah susun kata sebagaimana mahu dibentang pada khalayak melalui slide show dan seumpamanya, melainkan beliau sekadar menggunakan bahasa dan "istilah lepas" bagi memudahkan perbincangan dan memahami kedudukan scenario yang dianalisisnya. Malah perbahasan itu belum berakhir dan belum merumuskan apa – apa melainkan banyak perkara akan dibawa secara rasmi ke Mesyuarat Penuh AJK PAS Pusat pada 10 Ogos akan datang .

7. Jujur saya menyebut bahawa bukan sahaja Dr Zuhdi dilihat buruk bila conversationnya dikerat kecil begitu malah melalui 115 muka surat conversation yang saya maksudkan tadi, anda akan dapati ramai lagi rakan – rakan saya dari anggota group AJK PAS Pusat turut dilihat buruk seperti Dr Zuhdi malah lebih teruk dari Dr Zuhdi JIKA conversation mereka juga dikerat – kerat kecil sebagaimana dilakukan kepada Dr Zuhdi.

8. Saya teringat seorang kawan saya semasa belajar di Pondok Pasir Tumbuh puluhan tahun yang lalu. Beliau pernah maki hamun Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz kerana beliau mendengar Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz berkata UMNO baik dan secular baik. Sedang menurut pengajian Islam, Sekular bercanggah dengan Islam dan pengamal fahaman secular adalah sesat ! bagaimana Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz kata UMNO baik dan secular baik . Masa itu saya sendiri terpinga – pinga. Saya kata tidak mungkin Tok Guru berkata demikian. Beliau bersumpah Wallahi Demi Allah dia dengar sendiri di Dewan Zulkifli Kota Bharu masa kuliah pagi Jumaat. Oleh kerana beliau adalah kawan saya dan saya yakin beliau juga tidak menipu. Maka saya diamkan diri dan minggu berikutnya saya beli kaset rakaman kuliah Tok Guru dan saya halusi satu persatu perkataan dan ucapan Tok Guru. Akhirnya saya dapat jawapannya. Ucapan penuh Tok Guru ialah " Tuan – tuan ! kita kena tolak fahaman yang bertentang dengan aqidah Islam. Tidak kira apa fahaman itu, muktazilah baik, sosialis baik, nasionalis baik, sekularisme baik, semua kita kena tolak. Kita orang Islam mesti terima Al Quran, orang UMNO baik , Orang PAS baik mesti beramal dengan al Quran … !"

9. Malangnya kawan saya dalam keadaan kurang mahir loghat Kelantan pula mendengar sebahagian dari keseluruhan ucapan akhirnya dia faham Tok Guru kata secular baik, UMNO baik …. Saya senantiasa tersenyum lebar bila mengenang peristiwa itu. Saya kira begitulah lebih kurang jadinya pada Dr Zuhdi. Keseluruhan conversation kami selama 2 hari non stop hanya dipetik dan didedahkan 11 baris dengan tujuan yang sangat jahat bagi membina persepsi buruk pada Dr Zuhdi yang lantang mengkritik Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PKR terutama apabila timbul isu MB Selangor. Percayalah, yang mengkritik keras Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam isu MB Selangor ini bukan Dr Zuhdi seorang tapi ramai pimpinan PAS turut sama mengkritik. Tinggal lagi berani melakukannya secara terbuka atau tidak . Ada yang tidak berani kritik terbuka tetapi pedas dan keras kritikannya secara tertutup kerana tidak tahan sabar dengan sikap dan tindakan Datuk Seri Anwar dalam isu MB Selangor. Ada yang berani menyebut secara terbuka di facebook tetapi menyembunyikan wajah dan identiti. Akhirnya si pemberani seperti Dr Zuhdi inilah yang menjadi sasaran .

10. Saya sekali lagi menyelar individu yang telah membocorkan perca conversation group AJK PAS Pusat dan mencabar supaya tampil buat pengakuan dan dedahkan keseluruhan conversation anggota group mengenai isu MB Selangor ini jika beliau adalah seorang yang bertanggungjawab dan berani. Jika tidak, memang ia seorang yang penakut dan pengkhianat. Menikam rakan dari belakang demi memuaskan hati war lordnya yang berada di luar parti. Seperti juga mana – mana pengkaji dan penganalisis mengemukakan hasil analisis sebagai contoh, mereka dapati orang melayu masih ramai yang berfikiran feudal maka bukan bermakna penganalisanya juga berfikiran feudal. Cakap – cakap mengenai PAS keluar atau dikeluarkan dari Pakatan Rakyat ini sudah lama berlegar dikalangan ahli PAS dan sebahagian pimpinan. Malah Dewan Ulamak PAS Pusat lebih setahun lalu pernah mencadangkan supaya Tahaluf Siasi ( Kerjasama Politik ) antara PAS dengan PKR dan DAP itu dikaji semula. Ini menggambarkan scenario itu telah lama berlaku dan mudah serta pantas untuk dianalisis.

Sumber :agenda daily

Ghairah buka aib, Pas dinasihat puasa Maryam

Posted: 31 Jul 2014 05:31 PM PDT

SHAH ALAM – Selepas percanggahan demi percanggahan kenyataan dalam kalangan pemimpin Pas berhubung isu jawatan menteri besar dan kedudukan Pas dalam PR, parti itu disaran mengamalkan puasa Maryam.

Penganalisis politik, Dr Maszlee Malik yang juga pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) menyuarakan pandangan itu selepas melihat Pas terlalu ghairah membuka aib sendiri dan pihak lain.

Malah beliau menasihatkan agar parti itu lebih berdisiplin dalam menggunakan media umum ekoran dibimbangi Pas bakal berdepan krisis dalaman yang lebih kronik pada masa hadapan.

"Kekalutan yang berlaku adalah disebabkan perlakuan-perlakuan tidak profesional di kalangan pimpinan yang terlalu ghairah mendedahkan aib sendiri dan pihak lain di media umum untuk tujuan yang hanya mereka ketahui sebabnya.

"Jika berterusan sikap seperti ini, Pas berkemungkinan besar akan dilanda krisis dalaman yang lebih kronik di masa hadapan. Mungkin pemimpin Pas perlu banyak mengamalkan puasa Maryam, ibu Nabi Isa di dalam hal-hal dalaman parti dan PR," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Berhubung kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mempertahankan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor yang didakwa hanya pandangan peribadi, Maszlee menyifatkan masalah itu perlu diselesaikan secara dalaman.

"...Jangan sampai dunia nampak kelemahan mereka," katanya.

Katanya, tindakan membuka aib masing-masing itu menyebabkan ramai pihak berasa sangsi kemampuan parti itu menjadi alternatif untuk BN.

"Lebih malang lagi kegagalan para pemimpin parti, terutamanya Pas dan PKR untuk menjaga disiplin di media umum agar tidak londeh melondehkan dan juga telanjang menelanjangkan di antara satu sama lain di dalam kes di Selangor telah membuatkan ramai pihak berasa sangsi apakah mereka mampu untuk menjadi alternatif kepada BN?," tambahnya.

Ketika diminta mengulas mengenai situasi Selangor yang paling bergolak berbanding negeri lain di bawah pentadbiran PR, beliau menyifatkan negeri itu tidak mempunyai sebarang parti yang dominan seperti Pulau Pinang dan Kelantan.

"Ini hal biasa bagi negeri yang paling kaya di Malaysia. Maka, banyak pihak yang inginkan bahagian masing-masing. Tambahan pula, tiada parti yang paling dominan di Selangor berbanding di Kelantan yang didominasi Pas dan Pulau Pinang pula oleh DAP.

"Selangor juga tiada kepimpinan utama yang kuat dan dihormati semua seumpama 'taiko' di Penang dan Tok Guru di Kelantan," katanya.

Whatsapp bocor bukan pendirian saya, tapi ahli Pas sendiri - Zuhdi

Posted: 31 Jul 2014 05:15 PM PDT

SHAH ALAM: Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki menjelaskan ayat yang digunakan beliau dalam mesej Whatsapp yang dibocorkan, kelmarin tidak menggambarkan pendiriannya.

Menurutnya, ini kerana beliau tidak berada dalam senarai yang menyokong Pas keluar daripada PR.

"Saya cuma memaparkan senario perasaan lega segelintir ahli yang selama ini menganggap Pas seperti dikuasai oleh DAP sehingga tidak lagi bersuara seperti dulu.

"Mereka yang ada dalam perbincangan itu akan faham unsur imaginatif dan sindiran tersebut," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurut Mohd Zuhdi, perbincangan tentang usul keluar PR itu dibuat secara jenaka, provokasi, sindiran dan tegang.

Beliau berkata, terdapat ahli Pas dalam perbincangan yang menyebut bahawa segelintir ahli Pas akan lega apabila Pas keluar PR kerana mereka begitu marah dengan DAP terutama dalam isu nama ALLAH, serbuan gereja dan lain-lain.

"Meskipun Pas telah ambil tindakan disiplin kepada beberapa orang ahli seperti ini, tetapi masih ada ahli Pas yang bersikap marah kepada DAP dan lain-lain pihak berkaitan.

"Apabila saya buat analisis senario apa berlaku kalau Pas keluar PR, maka saya sebut tentang kemungkinan yang boleh berlaku di Selangor.

"Pada perenggan kedua saya sebut secara imaginatif dan berbentuk sindiran perkataan yang akan dihamburkan oleh ahli Pas yang selama ini memendam kemarahan kepada DAP dan lain-lain berkaitan isu nama ALLAH dan seumpamanya," jelas beliau.

- Sinar Harian

PKR, DAP hipokrit, tak adil - PAS Selangor

Posted: 31 Jul 2014 05:01 PM PDT

SHAH ALAM 31 Julai - Pas Selangor membidas sikap beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang terlalu 'ghairah' mahu parti itu mengambil tindakan disiplin terhadap Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas Pusat, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki yang didakwa mencadangkan senario yang dijangka berlaku sekiranya Pas keluar daripada pakatan pembangkang.

Timbalan Pesuruhjaya I Pas negeri, Sallehen Mukhyi berkata, desakan PKR dan DAP tidak sepatutnya timbul apatah lagi diperbesar-besarkan sehingga menjadi polemik dalam pakatan kerana mesej terkandung dalam WhatsApp itu merupakan satu perbincangan berkumpulan tertutup yang mana masing-masing berhak memberikan pandangan mengenai sesuatu perkara.

Ini kerana katanya, memberikan pandangan dalam sesuatu isu merupakan amalan biasa berlaku dalam mana-mana perbincangan dan tidak boleh dianggap sebagai satu kesalahan, termasuklah dakwaan terhadap Mohd. Zuhdi yang dikatakan membayangkan senario Pas jika keluar daripada pakatan pembangkang.

"Justeru, adalah tidak adil mana-mana pihak (sama ada PKR dan DAP) menyalahkan Mohd. Zuhdi tentang pandangan beliau mengenai senario jika Pas keluar daripada pakatan.

"Selain itu, perbincangan dalam mesej dalam WhatsApp yang dikatakan melibatkan Mohd. Zuhdi itu hanyalah satu perbincangan kumpulan semata-mata dan bukannya ketetapan rasmi yang menjadi pendirian Pas Pusat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sebelum ini, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dilaporkan meminta Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan tindakan disiplin yang akan diambil oleh parti itu ke atas Mohd. Zuhdi kerana didakwa mengutarakan cadangan senario yang akan berlaku sekiranya Pas keluar daripada pakatan pembangkang menerusi mesej kumpulan WhatsApp AJK Pas Pusat.

Tidak berpuas hati dengan cadangan tersebut, Rafizi turut menyifatkan tindakan Mohd. Zuhdi itu adalah bercanggah dengan janji-janji yang dimeterai di antara Pas, PKR dan DAP.

Selain Rafizi, Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke Siew Fook dilaporkan turut menggesa Pas mengambil pendirian tegas terhadap Mohd. Zuhdi selain menyifatkan cadangan Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas itu sangat tidak bertanggungjawab dan ada unsur-unsur membelot kepercayaan rakyat.

Dalam pada itu, Sallehen turut menyatakan Pas Selangor menyerahkan kepada kepimpinannya di peringkat pusat untuk memutuskan sama ada untuk mengadakan siasatan terhadap Mohd. Zuhdi atau sebaliknya.

"Jika Pas Pusat mengadakan siasatan, perkara itu haruslah turut melibatkan juga pihak yang bertanggungjawab menyebarkan mesej kumpulan WhatApps tersebut dan PKR serta DAP harus bersabar.

"Sekiranya ada tindakan diambil, pihak yang menyebarkan mesej itu harus dikenakan tindakan tegas kerana mengeruhkan hubungan antara parti dalam pakatan," tegasnya.

Pada masa sama, Sallehen yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa negeri mahu semua parti dalam pakatan memberikan perhatian kepada pembangunan di negeri ini sebagaimana diamanahkan oleh rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Cucu Tok Selampit

Posted: 01 Aug 2014 01:24 PM PDT

Cucu Tok Selampit


ADUN DAP Johor Jaya Dalang Mogok Bas Pekerja Hari Ini?

Posted: 01 Aug 2014 08:56 AM PDT


Nampaknya mogok yang berlaku di Sempadan Johor-Singapura disokong dengan kuat oleh ADUN DAP Johor Jaya, Liow Cai Tung. Disebabkan mogok yang dilakukan oleh beberapa orang pemandu bas yang didalangi oleh YB DAP, ramai rakyat Malaysia yang tidak dapat memasuki Singapura hari ini. Sampai bila DAP mahu menyusahkan rakyat Malaysia? Gambar-gambar di atas diambil dari 'Page' rasmi ADUN DAP tersebut, di sini.

YB Bangang ini mengajurkan mogok apabila Kerajaan Malaysia menaikkan tol hanya sekadar RM16.50 sebaliknya membisu apabila Kerajaan PAP (bapa tiri DAP) mengenakan VEP sebanyak SGD20!!! YB ini memang pentingkan periuk nasi Kerajaan PAP Singapura dan tidak langsung menyokong hasil mahsul Kerajaan Negeri di mana beliau menjadi Wakil Rakyatnya.

Kalau di Singapura, pemandu-pemandu bas yang mogok akan dihukum penjara. Kita sarankan Kerajaan bertindak tegas dengan menghukum pemandu-pemandu bas yang membuat kacau hari ini. Tarik balik permit bas yang diberikan kepada syarikat-syarikat bas pekerja ini yang melanggar polisi dan syarat perlesenan kenderaan.

YB Pimpin Warga Emas Lintas Jalan? Bravo! Ini Perubahan Perilaku Yang Rakyat Mahukan

Posted: 01 Aug 2014 05:34 AM PDT
Bagi sesetengah orang, kelakuan di atas mungkin agak biasa. Bagi CTS, apabila seorang YB Wakil Rakyat memimpin seorang Warga Emas untuk melintas jalan, itu adalah perkara yang wajib mendapat tempat di dalam posting blog ini. Ini perubahan mentaliti daripada Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) yang Rakyat mahukan. Mesra Rakyat. Tidak Sombong. Merendah diri. Bukan setakat balik kawasan sekali sekala dan menghamburkan wang ringgit, beras, kopi, gula dan sebagainya. 

Pembentukan persepsi sebenarnya lahir dari perilaku yang baik. Ini yang perlu dilakukan BN dalam mengurus persepsi negatif yang dihadapi kini. Syabas kepada ADUN Jabi, YB Mohd Iskandar Jaafar yang berjaya memperlihatkan transformasi bukan hanya pada tulisan, kata-kata dan retorika semata-mata. Terima kasih kepada rakan Facebook Erwin Khairul Ahmad dan  di atas gambar-gambar yang CTS ambil.

Siapa Dalang Di Sebalik 2 Bas Mogok Di CIQ Johor Bharu Pagi Tadi? DAP?

Posted: 31 Jul 2014 11:00 PM PDT

Kemaskini 10.30 p.m.:

Berikut adalah Kenyataan Media daripada Kementerian Kerja Raya mengenai isu berkenaan:


Posting Asal:

Beberapa blog hari ini terutama blog pembangkang memainkan isu kononnya beberapa bas mogok kerana kenaikan harga tol di CIQ Johor Bharu. Ini sememangnya tidak benar. Hanya 2 buah bas sahaja yang terlibat menghalang lalulintas dan kita pasti kita tahu siapa dalang di sebalik kejadian ini. Hanya dua orang pemandu bas mengadakan mogok pada hari ini di Johor bagi membantah kenaikkan harga tol, telah mengakibatkan ramai rakyat Malaysia mengalami kesusahan untuk memasuki Singapura. Apakah mungkin DAP yang menjadi dalangnya, kerana DAP sebelum ini beria-ria membantah kenaikan harga tol di CIQ Johor Bharu kerana kepentingan Rakyat Singapura?

Berikut adalah kronologi kejadian:

1. Perkhidmaan tol bermula jam 12.01 a.m.
2. Dua bas mula menghalang laluan bas sekitar pukul 4.00 a.m.
3. Sebelum kejadian, laluan trafik adalah lancar untuk semua laluan baik kereta, lori dan bas.
4. Dari jam 12.01 a.m. sehingga 4.00 a.m., jumlah kenderaan terlibat (number of traffic outbound) adalah 2,771 (termasuk 148 buah bas).
5. Polis Bantuan tiba di tempat kejadian jam sebaik sahaja mendapat maklumat.
6. Pegawai Polis dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) tiba kira-kira jan 4.30 a.m.
7. Perbincangan di antara pihak PDRM, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dn syarikat pengendali EDL berakhir jam 7.30 a.m.
8. Bas-bas bergerak semula jam 7.30 a.m.
9. Trafik di laluan bas lancar jam 8.45 am.

DAP dan pembangkang jangan jadi bodoh dan barua Singapura. Di Malaysia, tol keluar dan masuk Malaysia di naikkan kepada RM16.50 dari RM2.90. Nampak bagus dan mendatangkan pendapatan kepada negara. Setimpal dengan apa yang Singapura kenakan. Bila dilaksanakan, rupanya rakyat Malaysia pun kena bayar tol yang sama jumlahnya. 

Tapi tak mengapa. Rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura mempunyai gaji yang lumayan untuk nenampung kenaikan ini. Di Singapura, menyedari Malaysia naikkan tol, LTA atau Land Transport Authority naikkan VEP dari SGD20 kepada SGD35 KHUSUS ISTIMEWA buat kenderaan rakyat Malaysia, manakala caj tol biasa SGD1.20 kekal buat kenderaan rakyat mereka.

Kenaikan Kadar Tol di CIQ, Johor Bharu - Tahniah DAP Kerana Menjadi Pembela Rakyat Singapura

Posted: 31 Jul 2014 07:36 PM PDT


Parti DAP selaku pewaris PAP Singapura akan menyalak di Century Hotel, Johor Bahru pada hari ini, 2 Ogos jam 2.00 petang berkaitan isu kenaikan tol di CIQ Johor Bahru. Nampak gayanya, DAP menjadi juara baru pembela Rakyat Singapura. Sebelum ini Wakil Rakyat DAP lantang menentang perlaksanaan levi ke atas kereta Singapura yang masuk ke Malaysia. 

Dalam isu caj kemasukan kereta ke Malaysia, DAP gayanya hanya mempertahankan hak Rakyat Singapura dan tidak kisah mengenai caj mahal yang dikenakan oleh Singapura terhadap kenderaan Malaysia yang masuk ke Singapura. DAP adalah anak cucu cicit kepada PAP. Kepada rakyat Malaysia yang mengundi DAP, tahniah CTS ucapkan kerana kebajikan rakyat Singapura dijaga dengan ikhlas oleh DAP. Lihatlah perbezaan caj yang dikenakan. Apabila kerajaan Malaysia menaikkan caj kemasukan kenderaan ke Malaysia, DAP terus ingin membuat demo untuk membantah kenaikkan harga. Tidak sebaliknya apabila Singapura mengenakan caj kemasukan yang jauh lebih tinggi. Adakah agenda utama DAP adalah untuk mempertahankan agenda Singapura?


Dalam kes kenaikan tol di CIQ ini, impaknya tidak seberapa kepada majoriti Rakyat Malaysia. Yang rasa terbeban cumalah rakyat Singapura yang kerjanya cuma menyesakkan jalanraya di Johor, menjadikan jalan dan lebuhraya Malaysia sebagai tempat melepaskan gian memandu laju dan tempat mereka menyakau dan menyamun subsidi minyak dan subsidi bahan makanan yang sepatutnya hanya dinikmati oleh rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia yang terkesan dengan kenaikan ini hanyalah untuk mereka yang bekerja di Singapura. Itupun tak perlu kita kesiankan kepada mereka. Mereka telah menikmati gaji di Singapura yang tinggi dan kadar tukaran wang Malaysia-Singapura yang lumayan,

Apa Yang Tersirat

Posted: 01 Aug 2014 01:15 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MB Selangor: Lim Guan Eng Cuba Pesongkan Isu

Posted: 01 Aug 2014 04:14 AM PDT

Lim Guan Eng cuba pesongkan isu sebenar berkaitan perbalahan dalam penggantian Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang itu menekankan bahawa ada pihak-pihak dalam Pakatan Rakyat menolak penggantian itu atas sebab yang menggantikannya adalah seorang wanita.

Sebagaimana yang kita tahu, bahawa pegantian Khalid, tiada sangkut paut dengan isu gender, sebaliknya tindakan itu, adalah rancangan Anwar melalui langkah Kajang, agar supaya beliau dapat dilantik sebagai Menteri Besar.

Apabila Anwar gagal merealisasikan tindakan itu, atas sebab tidak boleh bertanding di peringkat DUN atas sebab sabit kesalahan penjara 5 tahun kerana meliwat; maka Anwar memlakukan strategi baru; dengan menamakan isterinya sendiri untuk dilantik sebagai Menteri Besar.

Sebenarnya tiada isu berkaitan gender dalam rancanagan pelucutan jawatan Khalid. Pas awal-awal lagi tidak bersetuju dengan Langkah Kajang, walaupun akhirnya akur dan turut berkempen dalam PRK Kajang.

Dalam PRK Kajang, Wan Azizah Wan Ismail yang juga Presiden PKR telah dipilih sebagai alternatif kerana kegagalan Anwar menjadi calon.

Sebelum PRK Kajang malah selepas itu, Khalid Ibrahim yang diisukan bakal digantikan, dalam beberapa kenyataan ingin meneruskan jawatan MB sehingga penggalnya berakhir; tidak timbul katanya ada hubungan penggantian MB dengan langkah Kajang.

Pada pertengahan bulan lalu, Anwar mengumumkan Wan Azizah sebagai pengganti Khalid; reaksi Khalid pada pemgumuman itu, adalah beliau akan terus berkhidmat sehingga penggalnya tamat; juga sekutu PKR dalam PR-Presiden PAS dan Mursidul Am Pas; menyokong Khalid secara terbuka agar MB Selangor itu diberi peluang menamatkan tempoh penggalnya sebagai MB.

Menurut Nik Aziz, tiada sebab munasabah yang memerlukan Khalid digantikan; apabila menyokong kenyataan Datuk Hadi, bahawa tidak perlu menggantikan Khalid secara tergesa-gesa. Khalid diberi kepercayaan oleh rakyat Selangor semasa PRU-13 lalu, untuk meneruskan jawatannya dengan kemenangan kuasa 2/3 di dewan undangan negeri Selangor. Gabuangan PKR-DAP-PAS mendapat 44 kerusi daripada 56.