Selasa, 22 Mac 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Sungguhka

Posted: 22 Mar 2011 09:41 AM PDT

Sungguhka


MAJLIS PERDANA PERKHIDMATAN AWAM KEDUA BELAS (MAPPA XII).

Posted: 22 Mar 2011 04:30 AM PDT

Surau RAPID Jadi Medan Tazkirah Politik...?

Posted: 22 Mar 2011 02:30 AM PDT

Pandangan ustazSAID

Posted: 22 Mar 2011 09:20 AM PDT

Pandangan ustazSAID


Rakyat Sarawak Harus Bijak Tolak Pakatan Rakyat!

Posted: 21 Mar 2011 07:22 PM PDT


Salam,

Seperti dijangka, DUN Sarawak sudah pun dibubarkan. Pembubaran ini membuka laluan kepada PRU ke-10 bagi negeri Sarawak. Maka lenyaplah sudah teka-teki pilihanraya Sarawak dan berakhirlah sudah ramalan yang mengatakan PRU 13 serentak dengan pilihanraya Sarawak. Cuma yang belum berakhir, teka-teki bila PRU 13 akan diadakan ?

Di atas kertas, BN pasti akan mengekalkan kedudukan memerintah negeri Sarawak. Pakatan Rakyat bukanlah saingan untuk BN. Kalau pun ada saingan, mungkin cuma DAP sahaja akan kacau daun, mencacatkan kemenangan bergaya BN. Politik janji bulan bintang dan permusuhan yang dipelopori pembangkang tidak akan berkesan di Sarawak.

Sama seperti Sabah, rakyat Sarawak dahagakan pembangunan. Masih banyak lagi prasarana asas yang ditagih. Bekalan air, elektrik dan kemudahan pendidikan adalah keperluan utama bagi penduduk pedalaman. Dan kemudahan ini hanya akan mampu disediakan oleh kerajaan yang bertanggungjawab dan prihatin dengan nasib rakyat.

Kemampuan dan tanggungjawab ini semacam tidak dapat dilaksanakan oleh pakatan pembangkang untuk mengambil alih teraju pemerintahan. Apalagi melihat senario yang ada sekarang, dengan PKR umpamanya ibarat sebuah kapal yang sedang 'rabak' menunggu karam. Bayangkan bagaimana PKR mahu fokus untuk memerintah Sarawak ketika pergolakan dalaman parti pun tidak dapat diatasi?

Malah bagaimana pula nak menerajui pemerintahan negeri dan menguasai Putrajaya sebagaimana yang digembar-gemburkan, jika pemimpinnya asyik terpalit dengan dakwaan seks sepanjang masa? Nak bagi DNA pun takut pulak tu...

Kita percaya dengan kemampuan rakyat Sarawak berfikir dan menilai untuk membezakan antara kaca dan permata. Pasti rakyat tidak akan terkeliru dan terpesona dengan kaca berwarna 'jingga' yang belum pasti menjanjikan apa-apa, berbanding begitu banyak 'permata' yang telah diberikan kepada negeri Sarawak selama ini.

Namun begitu, jentera BN tidak boleh berasa selesa. Usaha mendekati rakyat harus diteruskan. Mana yang keliru mesti disedarkan. Biar mereka tidak dilamun mimpi dan berpijak di bumi nyata, memilih BN untuk meneruskan kesinambungan pembangunan negeri sarawak!

IPOHMALAY

Posted: 22 Mar 2011 09:07 AM PDT

IPOHMALAY


Tunggu Anwar Saman Datuk T RM100 juta

Posted: 22 Mar 2011 01:18 AM PDT

Pengalihan isu. Itu perkara yang perlu diberitahu kepada umum. Fakta-fakta yang membuatkan isu ini kelihatan aneh telah dijelaskan di blog GAP dan House PK.

Apa yang perlu ditunggu-tunggu ialah angka 100. 100 apa? RM100 juta lah. Standard operation procedure Anwar dalam menyaman setiap kali dia merasa dia difitnah. Kita tunggu Anwar saman Datuk T dengan nilai RM100 juta jika benar dia difitnah.

Apapun, esok Anwar perlu serahkan DNA nya. Malaysia mendesak 'anu-kerah' ini supaya tidak mengalihkan isu.

Belum Lihat Video, Cerita Perut Buncit, Perut Kempis?

Posted: 22 Mar 2011 12:09 AM PDT

Teman prihatin jugak lah kalau-kalau ada yang mencari kesempatan untuk memburukkan 'anu-kerah' yang sorang ni. Yer lah. Teknik ubahsuai di Malaysia ni kan dah terlalu 'maju'. Filem-filem Malaysia kan dah 'setaraf Hollywood'. Malah Hollywood pun 'tak boleh lawan' teknik edit filem Malaysia.

Kisah Anwar dan video seks itu telahpun menular ke Indonesia. Siap gambar 'sepat kering' sedang memegang 'ikan duri kering' yang sibuk menayang perutnya yang kempis. Mungkin selepas pekena Jusmate5 Dr. Rozmey kan? Haha.

Selasa, 22/03/2011 12:01 WIB
Anwar Ibrahim: Saya Bukan Orang di Video Seks Itu
Nurul Hidayati - detikNews

Kuala Lumpur - Video seks seorang pria mirip tokoh oposisi terkemuka Malaysia mengguncang arena politik negeri jiran. Anwar Ibrahim secara tegas membantah bahwa ia adalah orang dalam video itu. Dia menyebut kabar itu adalah 'serangan keji' pada dirinya.

"Saya dengan pasti menyangkalnya," kata Anwar seperti diberitakan media Malaysia The Star, Selasa (22/3/2011). Dia menyatakan, dia diberitahu bahwa orang dalam video tampak mirip dengan dia tapi dengan perut yang lebih buncit.

"Perutnya lebih besar daripada saya. Lihatlah perut saya, perut saya kecil," gurau Anwar, yang berdiri untuk menunjukkan perutnya, di sebuah konferensi pers semalam. Dia diapit oleh istrinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan pemimpin partai lainnya.

Mereka yang hadir tertawa sedang Anwar tersenyum menunjuk perutnya, sementara Wan Azizah ada di sampingnya. Pasangan ini berada dalam suasana hati yang riang ketika mereka berpose di depan kamera.

Seorang pria yang menyebut dirinya 'Datuk T' menunjukkan video seks bertanggal tanggal 21 Februari itu, kepada wartawan secara bergiliran pada Senin (21/3) pagi. Video seks itu terekam di sebuah kamar hotel.

Anwar yang mengaku belum menonton video itu menyatakan, dia berada di rumah bersama staf, istri, anak-anak dan cucunya saat hubungan seksual yang dituduhkan itu terjadi.
Sungguh hebatlah kan kalau teknik edit di Malaysia ni boleh sampai ke tahap menukar muka pelaku adegan seks ni kan? Tapi siapa boleh sangka? Sedangkan Hollywood pun kagum dengan Mat Sentul yang boleh edit filem hitam putih sebelum demer mampu edit lagi di tahun 60an.

Tapi teman berpegang pada komen seseorang pembaca Detiknews lah kan. Komennya berbunyi begini :

kong
Belum liat tapi dibilang perut kecil perut besar. Kan aneh.! Dasar jantan yg tak boleh dipercayai. hantu kau nuar muntah

ngaco
bilang blum pernah liat, tpi kok bisa tau klo pmainya perutny buncit?

Awekz Bukit Gantang

Posted: 22 Mar 2011 07:17 AM PDT

Awekz Bukit Gantang


Ada Apa Dengan PEKA???

Posted: 22 Mar 2011 01:37 AM PDT


Tahniah buat Kerajaan Negeri Perak, apabila sekali lagi menjadi perintis dan kini bagi sektor pekerjaan. Perak akan mewujudkan Pusat Penjodohan Pekerjaan Pusat Kerjaya Amanjaya (PEKA) di mana ia bakal menyediakan 10,000 peluang pekerjaan kepada rakyat di Perak sehingga hujung tahun ini.

PEKA selain dari menyediakan selain menyediakan khidmat latihan secara percuma, ia juga mampu mengelak masalah migrasi di kalangan penduduk di Perak. Selain itu juga, PEKA diwujudkan dalam menangkis dakwaan negatif di mana Perak dikatakan tidak mempunyai banyak peluang pekerjaan yang menyebabkan anak muda Perak berhijrah ke tempat lain. 

YAB DS Dr. Zambry Abd Kadir berkata, dengan kerjasama bersama bakal menyediakan lebih 10,000 peluang pekerjaan menjelang tahun ini. Tidak terhad kepada hanya membantu memadan dan mendapatkan peluang pekerjaan, PEKA juga bertanggungjawab membantu melatih pemohon dalam membuat persediaan seperti menghadiri temuduga atau latihan tambahan yang diperlukan kepada mereka yang ingin bekerja.

Awekz: TAHNIAH diucapkan kepada Kerajaan Negeri Perak dibawah kepimpinan YAB DS Dr. Zambry Abd Kadir dan semoga kewujudan PEKA ini membantu anak Perak untuk mendapatkan kerja yang bersesuaian di samping mengurangkan bilangan pengangguran di Perak sekaligus mengecilkan bilangan kekosongan pekerjaan yang ada di Perak.

Dd i n b u n g a

Posted: 22 Mar 2011 07:13 AM PDT

Dd i n b u n g a


JANGAN TERTIPU!!!! ANWAR CUBA DIVERT ISU UNTUK DAPAT SIMPATI???

Posted: 21 Mar 2011 09:48 PM PDT


KEDUA - DUA CERIA, LAKUNAN SUAMI DAN ISTERI DI JADI BAHAN KETAWA
Heboh!!!! betul punya heboh mengatasi JOM HEBOH punya story RAJA PUNGKOK kini berubah kepada RAJA JALANG, jenuh teman pikior, pikior punya pikior maka teman pun terpikior bahawa adakah ini satu rancangan ANwar yang mendapat idea dari bapa angkat nya di US untuk divert isu pungkoknya kepada isu yang dulu pernah di lakukan atas tuduhan Tun Mahathir melakukan konspirasi mengatakan beliau meliwat 5 jejaka tua dan muda YANG AKHIRNYA ANwar mendapat simpati dari rakyat bahawa beliau dianiaya oleh Barisan Nasional.

Tu lah pikior punya pikior kenapa isu ini timbul ketika ini, ketika sibuk Sarawak akan mengadakan Pilihanraya Negeri Sarawak dan ketika Malaysia dalam kedudukan zon PRU13 malah ketika ANwar dah terperangkap dengan kes AlJuburinya dengan Saiful di Mahkamah dan pelepasan bom Nuklear oleh Ummi Hafida terhadap ANwar.

Pikior punya pikior kenapa ANwar pantas dan laju terus membuat PC dan ditemani oleh Wan Azizah yang ceria je mukanya berbanding muke kemut masa kes Liwat dulu, SEBAB DULU WAN AZIZAH TAHU CERITA TU BETOI, YANG KES INI DIA TAHU CERITA TU REKAAN DEMI POLITIK LAKI DIA.

Pikior punya pikior siapa Datuk T dan kumpulannya, tetiba pulak muncul dengan Video sensasi.

Pikior punya pikior Anwar dakwa tak tengok lagi video tersebut, TETAPI dah macam tahu jalan cerita Video tu malah siap berdiri dengan penuh yakin tunjuk perut dia tak buncit banding lelaki dalam video tu.

Pikior punya pikior dia tersilap tarikh 21 Februari 2011 berbanding tarikh dalam video 22 Februari 2011, saja - saja buat silap ke atau memang terkantoi silap, ish.... pening teman pikior apa motif ANwar dan US ni.

Pikior punya pikior kenapa dalam tak mempercayai Polis malah dalam cerita sensasi ni pun awal - awal Menteri jaga Polis terpaksa menafikan Polis terlibat, ANwar pantas dan laju buat laporan Polis, kenapa berani sangat ni? ish....pening teman pikior apa motif ANwar.

Pikior punya pikior jam tangan boleh dibeli belambak yang serupa brand, apa ada masalah.

Kesan teman nengok pada Kerajaan dan Barisan Nasional diatas kecekapan ANwar dibantu oleh Agen US mendivertkan story ni yang akhirnya peningnya kepada Dato Seri Najib, mudah mudahan tak le jadi apa yang teman pikiorkan, sebab apa yang teman pikior akan jadi seperti dulu - dulu masa kes liwat, mari kita pikiorkan sama - sama.

Pikior punya pikior biasa lah perangai pembangkang yang awal - awal tanpa siasatan menuduh BN mendalangi dan membuat konspirasi untuk memburukkan ANwar.

Pikior punya pikior tidakkah ini nanti membuat rakyat kembali mempercayai bahawa ANwar telah dianiayai buat kali ke - 3 yang akan mengakibatkan pengundi akan mengundi pembangkang di Pilihanraya Sarawak tanda protes pada BN.

Pikior punya pikior kenapa dalam Zon PRU13 cerita ni muncul maka rakyat bersimpati pada ANwar dan mengulangi kegemilangan pembangkang pada PRU12 seperti juga semasa PRU tahun 1999.

Pikior punya pikior tidakkah ini saja jalan boleh menjejaskan kes Saiful di Mahkamah yang akhirnya turut terjejas bahawa ANwar tidak bersalah.

Pikior punya pikior Anwar dah buat repot Polis dan ANwar juga lah yang akan menuduh bermacam - macam tuduhan pada Polis kelak yang akhirnya rakyat juga yang percaya dan tak mengundi BN.

Pikior punya pikior, ANwar dah rasa bahawa masa depan politik beliau dan PKR hampir penghujung dan untuk selamatkan kena ada konspirasi untuk diri dia agar masa depan kembali cerah, macam cerita HINDRAF le dan pupus tapi cuba dihidup kembali sayangnya tak menjadi.

DAH LETIH TEMAN PIKIOR, JANGAN KITA GHAIRAH SANGAT DENGAN APA YANG DI DAKWA OLEH KUMPULAN DATUK T YANG TAK KITA KENALI DARI MANA DATANGNYA, JIN KE SETAN KE.

DAH LETIH BENOR TEMAN PIKIOR AKHIRNYA PELUANG MENTERI POLIS DAN POLIS UNTUK GUNA SEGALA KEBIJAKSANAAN UNTUK PASTIKAN KES INI DI TANGANI DENGAN BETOI, SEBAB VIDEO INI KEMUNGKINAN DATANG DARI ORANG YANG MENAFIKAN. MAKA JANGAN MELATAH BUKAN - BUKAN.

DAH LETIH BENOR TEMAN PIKIOR AKHIRNYA SEGALANYA UNTUK POLITIK ANWAR AND THE GANG.


Che Det

Posted: 22 Mar 2011 03:34 AM PDT

Che Det


MELAYU OH MELAYU

Posted: 21 Mar 2011 08:31 PM PDT

1. Saya sedih. Saya amat sedih apabila mendengar seorang orang Melayu yang mendakwa dia kecewa kerana dianya dilahir berbangsa Melayu.

2. Kekecewaannya disebabkan dia tidak dilahir hanya sebagai orang Islam.

3. Sesungguhnya tidak ada manusia yang dilahir tidak berbangsa. Mungkin ada yang tidak bernegara (stateless) tetapi mereka juga mempunyai bangsa, walaupun tidak diiktiraf oleh negara mereka sendiri. Jika dianya daripada kaum pendatang maka dianya akan menjadi bangsa kaum pendatang.

SENJALIZA

Posted: 22 Mar 2011 03:32 AM PDT

SENJALIZA


DSAI Buat Polis Report. KenapaTak Heret Dato T ke Mahkamah?.

Posted: 22 Mar 2011 03:25 AM PDT

Tak Sebuncit perut Pelakon....Dah sukat kee?

DSAI telahpun membuat laporan polis mengenai video sex yang mengaitkan dirinya. Malangnya ramai  pula yang dikatakan dan dituduh DSAI terlibat dalam pembikinan filem tersebut untuk cemar dirinya. Dato T adalah individu yang memain peranan utama mewar-warkan video XXX ini sehingga dibawa ke pengetahuan media supaya ianya MELETOP!. Kenapa tak summon Dato T? Takut ape?

Kenapa setakat ini DSAI ataupun pengikutnya belum menyaman Dato T? Dari pernyataan Dato T, dia seakan orang kepercayaan DSAI yang diarahnya mencari "Jam". yang konon terlupa  dan tertinggal semasa melakukan "agedan" tetapi lain pula yang ditemui. Terrrrrjumpa pula video lucah. Apakah Dato T berpaling tadah? atau diarah membuat-buat perkara bagi modal pilihanraya yang semakin kehabisan @ kering?

Kenapa DSAI tak heret Dato T ke Mahkamah?.. Nak tau juga apa rupa bentuk laporan DSAI ini!

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 22 Mar 2011 03:29 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


VK Lingam the past, Anwar the present

Posted: 21 Mar 2011 07:33 PM PDT


2007

VK Lingam: "Looks and sounds like me, BUT it is not me."


2011

Anwar Ibrahim: "Look, long and strong like me BUT perut buncit ..."

Read Anwar's denial in The Star here. Still blaming others, particularly those with bulging stomach.

How come he can deny? Has he seen the video?

Ohpolitik!™

Posted: 22 Mar 2011 03:28 AM PDT

Ohpolitik!™


Video Seks Bersama Amoi : Strategi Anwar MENGALIH PERHATIAN terhadap DNAnya?

Posted: 21 Mar 2011 05:00 PM PDT


Semalam GEMPAR dengan isu terbaru kononnya Video aksi seks Anugerah Tuhan dengan Amoi di sebuah Hotel. Rakaman hitam putih itu dipertontonkan dalam beberapa bahagaian, bermula dengan ahli politik berkenaan, seorang wanita yang bercirikan Asia Timur, dan seorang lelaki tidak dikenali di bilik hotel tersebut.Bahagian kedua, yang dirakamkan dari pelbagai sudut, menunjukkan lelaki itu menerima seks oral daripada wanita berkenaan dan mengadakan hubungan seks dalam beberapa posisi.

Adegan seks berlarutan kira-kira 17 minit sebelum pemimpin politik menuju ke sebelah kanannya, dipercayai ke bilik air.

Wanita berkenaan, selepas membersihkan dirinya dengan kertas isu, menggeledah barang milik pemimpin politik itu dan mengambil sesuatu, dipercayai jam tangan Omega miliknya.

Dan sejurus selepas pendedahan video berkenaan, bekas banduan Penjara Sungai Buloh yang juga Ketua Umum KEADILAN, Anwar Berahim, hari ini menafikan sekeras-kerasnya beliau adalah pemimpin utama pembangkang dalam video fitnah yang ditayangkan kepada media tempatan, tengah hari tadi.


Anwar menegaskan di hadapan ramai pemberita bahawa dia berada di rumahnya bersama ahli keluarga pada 21 Februari 2011 iaitu tarikh yang tertera dalam rakaman video berkenaan.

"Saya di rumah bersama (Wan Dr) Azizah (Ismail), anak-anak dan cucu selepas bermesyuarat dengan staf KEADILAN," katanya.

Anwar juga mengesahkan pada ketika waktu dan tarikh video itu dirakam, dia mengaku sedang membalas twitter dengan para penyokongnya.

Anwar memberitahu pemberita dari pelbagai agensi bahawa imej video yang dipaparkan dalam klips itu sebagai "Gambar mirip saya, cuma perutnya jauh lebih buncit dari saya," 

Sidang media khas itu diadakan di ibu pejabat KEADILAN, Damansara sejurus selepas berita video seks bersama amoi itu tersebar.
GHOSTWRITER

Persoalannya... Adakah ini merupakan strategi terakhir pemimpin pembangkang tersebut untuk mengalihkan perhatian terhadap kes beliau yang sedang meruncing sekarang. Apatah lagi apabila isu DNA dilihat seperti makan tuan.

Kalau betul video ini palsu, beliau akan menuduh pihak Kerajaan sengaja membuat video tersebut untuk menjatuhkan beliau. Ini secara langsung akan menaikan semua nama beliau di pandangan rakyat dan masyarakat.

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 22 Mar 2011 03:28 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


Ceramah UMMI Di Aloq Staq malam tadi diganggu Pokka-Pokka !!! ...

Posted: 21 Mar 2011 08:11 PM PDT

Pokka-Pokka yang langsung tidak berharga kepada manusia dan negara telah mengganggu program Ceramah Ummi Hafilda Ali yang dijadualkan bercakap di Dewan UMNO Taman Wira Mergong, malam tadi.

Pokka (atau disebut "Pokkey" atau spesis "Cicak Hijau") adalah sejenis "haiwan" yang sifatnya suka mengganggu manusia sedangkan dirinya sendiri tidaklah sehebat manapun, haprak saja !...

Jika dibandingkan spesis Pokka ini dengan Cicak Tokek yang bernilai mencecah jutaan ringgit tu, nilai hidup antara keduanya amatlah jauh berbeza. Seolah-olah langit dengan bumi ketaranya!

Cicak Tokek tu, katanya boleh membantu manusia dalam proses penyembuhan penyakit.
Tapi, Pokka jenis ini merupakan jenis yang paling bangsat dalam kaumnya.

Pokka-Pokka ini juga takut untuk mendengar KEBENARAN mengenai kejahatan Ketua Pokka (yang terkini dia dikatakan terlibat dalam Video Porno Main Pelacur China) a.k.a ANUGERAH TUHAN ..... 

Maka, hiduplah Pokka-Pokka tersebut bersama Ketua Pokka dalam kepura-puraan ... Mereka terus menidakkan perkara yang BENAR , mereka mempertahankan perkara yang SALAH , hanya sanya demi masa depan kaum Pokka & Politik Songsang mereka !


Sehinggakan Ummi datang ke Aloq Staq untuk berceramah pun telah dianggap satu masalah besaq bagi kaum Pokka dan sindrom ketakutan tahap melampau telah dihidapi oleh Pokka-Pokka Cicak Hijau tersebut malam tadi ...

Sebab itulah Pokka-Pokka yang juga kelihatan ala-ala Biawak Sial tu datang beramai-ramai mengganggu , sehingga Pihak Berkuasa terpaksa meminta dibatalkan program Ceramah Ummi malam tadi !

TAHNIAH POKKA-POKKA SEKALIAN ! ... ANDA TERUS BERJAYA MENIDAKKAN KEBENARAN. KhiaaaQQQQQ!!! Tuihhhhhhhhhhhhhhhh !!!..............AloQStaQ
22 March 2011
11:11 Pagi

tunku

Posted: 22 Mar 2011 03:21 AM PDT

tunku


Khalid Ibrahim says having sex with others is ok !

Posted: 21 Mar 2011 09:00 AM PDT

Selangor MB Describes Sex Video As Serious Matter

SHAH ALAM, March 21 (Bernama) -- Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim has described as a serious matter the emergence of a sex video purportedly implicating an opposition leader.
He said it would be a sad day for the country if there was no truth to the allegation because dirty politics had been used to tarnish a transparent administration.
Parti Keadilan Rakyat (PKR) advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim had denied that he was the man in the sex video, revealed by an unidentified group led by one Datuk T, and that he was with his family at home and tweeting as well as surfing his Facebook account on Feb 21, the date that the video was said to have been recorded.
The group had alleged that it had a black-and-white video clip of a sexual act between an opposition leader and a woman said to be a prostitute at a hotel.
"In my opinion, dirty politics is an embarrassment. Give us enough space to do our job because it is for the good of all.
"While politicians must be clean in character, we also must give space to people and we cannot just all the time follow (them) even to the toilet. "There is the personal life and there is the political life," he told a news conference after attending a tea reception in appreciation of Selangor Technical Department officers, organised by SSIC Bhd here.
Meanwhile, Abdul Khalid praised the SSIC for raising its targeted RM10 billion in investment for Selangor last year, saying that the development reflected maturity in investment last year compared to 2009 and 2008.

tunku ; there's no denial about anwar's involvement in the video tape.what this moron khalid saying is, its ok to have sex with prostitute as it is the personal life of the politician.has he gone mad? is it ok for a politician to do so morally? furthermore he is a muslim. why when chua soi lek's video came out khalid did not mention all these craps??

bumiyang

Posted: 22 Mar 2011 03:07 AM PDT

bumiyang


Lagi Bukti Rakyaat Didahulukan!!!

Posted: 22 Mar 2011 01:15 AM PDT

Panas!!! - Video Seks "Anwar" Hanya Bom Asap???

Posted: 21 Mar 2011 06:59 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 22 Mar 2011 03:02 AM PDT

anakbukitgantang says


Lipolisis laser -prosedur "tummy tuck" untuk mengempiskan perut buncit

Posted: 21 Mar 2011 07:57 PM PDT

Semasa video Ariel dan Luna Maya beredar di Indonesia, kantor doktor plastic surgery juga diketuk. Maka gambar kupu kupu yang di tattoo di peha si aktress yang menyerupai Luna hilang dengan bantuan laser doktor plastik surgery.

Sekarang di Malaysia heboh  aktor sebuah video klip 20 minit mempunyai perut buncit. Prosedur Smartlipo laser ini tidak invasif dan tidak memerlukan pembedahan. Ia juga dapat mengempiskan perut dalam masa yang singkat. Malah orang yang menjalani prosedur ini boleh kembali ke kantor dalam masa beberapa jam. Selepas ini klinik pembedahan Smartlipo laser akan diserbu oleh orang-orang  politik yang berperut buncit


Manfaat Smartlipo seperti petikan berikut:

 Smartlipo can work wonders for you. To accentuate the fine contours of the body some of the options include:- fat reduction on areas on face and body


- body sculpting and toning


- tummy tucks for flat abs


- supplement cellulite treatment: coagulates tissue for tighter skin


Smartlipo has increasingly become the preferred choice over the traditional surgical liposuction technique, with far less discomfort and bruising. Depending on the number of areas to be treated, it can take 20 minutes to 2 and half hours of process. A very small, flexible tube containing a laser fiber is inserted into the skin. The laser energy is used to produce heat and rupture fat cells which are later processed by the body in its natural cycle. The laser causes small blood vessels to coagulate immediately on contact, resulting in less bleeding, swelling and bruising. As the cells do not regenerate it is highly effective and the results are definitely guaranteed to impress. Even the incision made on the skin is so tiny, that it requires no stitches and leaves your body with no scars.  "


Smartlipo-Laser-Lipolysis

P/S Teringat kata kata famous dalam  video Linggam- " It looks like me, It sounds like me, but it certainly not me" Correct????

Fenomena Supermoon 19 Mac 2011

Posted: 21 Mar 2011 06:17 PM PDT

Pada 19 Mac 2011, telah berlaku perigee  atau fenomena  bulan akan berada pada jarak yang paling hampir dengan bumi, iaitu 221,567 batu (356,578 km). Menurut Daily Mail, keadaan seperti itu akan menyebabkan perubahan cuaca yang ketara seluruh dunia, atau terjadinya gempa bumi dan letupan gunung berapi. Sebelum ini tahun 1955, 1974, 1992 dan 2005 telah berlaku keadaan cuaca yang ekstrim. Tsunami di Indonesia yang meragut ratusan ribu nyawa berlaku 2 minggu sebelum perigree tahun 2005. Di hari Krismas pada tahun 1974 pula, puting beliung Tracy telah memusnahkan bandar Darwin, Australia.

Tidak semua ahli astronomi setuju dengan pendapat bahawa perigree akan menyebabkan bencana seperti itu. Peter Wheeler dari Pusat Radio Astronomi Antarabangsa menyatakan bahawa jika berlaku gempa bumi dan ledakan gunung berapi pada ketika itu, ia adalah kebetulan. Menurutnya perigree hanya akan menyebabkan air laut pasang besar dan surut besar, tidak ada perkara luar biasa akan berlaku. David Reneke dari Australia juga tidak setuju dengan pendapat bahawa perigree menyebabkan bencana besar. Menurutnya, jika itu belaku, ia hanyalah kebetulan. Tapi ombak besar memang akan berlaku ketika itu. Menurut http://earthsky.org/ dan nasa.gov/science-news/, ombak besar akan berlanjutan untuk beberapa hari selepas itu, terutama jika ombak besar ini disertai oleh angin kuat di kawasan pantai.

Permandangan dari angkasa


Supermoon di London, United Kingdom

Supermoon di Ontario, Canada
  
Supermoon di Maluku, Indonesia
Mungkin mengambil clue dari  kajian bahawa 40 peratus sampel kajian/manusia terpengaruh dengan pergerakan lunar/bulan di Human Behavior withrelation to moon, maka  di Malaysia, fenomena Supermoon ini mengalami eclipse/ kegelapan kerana political diversion seorang ahli politik. Pada pagi setelah Supermoon, masyarakat digegarkan dengan video klip 20 minit yang ditayangkan kepada sekumpulan wartawan media yang terpilih. Gerakan Anti PKR ada analisis menarik di kisah-benar-video-seks-anwar

Aspirasi Bangsa

Posted: 22 Mar 2011 01:41 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Video Seks buktikan Anwar memang gila seks!!!

Posted: 22 Mar 2011 12:39 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 22 Mar 2011 01:26 AM PDT

Taipingmali (tm)


Anwar cuba alih pandangan rakyat

Posted: 21 Mar 2011 09:37 PM PDT

Berita baik bakal pesara kerajaan

Posted: 21 Mar 2011 09:12 PM PDT

HERTZ MALAYSIA EXPANDS OPERATIONS WITH FOUR NEW LOCATIONS

Posted: 21 Mar 2011 05:50 PM PDT

Lelaki dedah ‘video seks Anwar

Posted: 21 Mar 2011 05:10 PM PDT

Penghantaran Pelajar Perak kembali ke Mesir

Posted: 21 Mar 2011 04:00 PM PDT

Anwar perlu buat laporan polis dalam tempoh 24 jam selepas Blue Monday di Carcosa

Posted: 21 Mar 2011 08:02 AM PDT

PAS Protes Ceramah Ummi Hafilda di Kedah

Posted: 21 Mar 2011 07:36 AM PDT

Anwar senyap pada 21 Feb

Posted: 21 Mar 2011 07:24 AM PDT

Perak Today-Ucapan DS Zambry Konvensyen Barisan Nasional Perak 2011-SIRI 1

Posted: 21 Mar 2011 06:47 AM PDT

Young blood, for sure

Posted: 21 Mar 2011 06:46 AM PDT

99 % dia lah orang nya.

Posted: 21 Mar 2011 06:35 AM PDT

Jawatan kosong di Terengganu

Posted: 21 Mar 2011 06:17 AM PDT

PRU Sarawak

Posted: 21 Mar 2011 03:29 AM PDT

At the Dewan RakyatOf spying, Interlok and the Bible

Posted: 21 Mar 2011 01:54 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين

Posted: 22 Mar 2011 01:26 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين


Wayang Anwar !

Posted: 17 Mar 2011 09:18 PM PDT

Apabila timbul cerita terbaru tentang pendedahan oleh seorang yang dikenali sebagai Datuk T berhubung dengan rakaman video seks yang melibatkan pemimpin kanan sebuah parti pembangkang, ianya bukan lah sesuatu yang sensasi. Ianya masih tidak mengatasi sensasinya pengakuan Saiful Bukhari.

Tidak sampai 10 jam selepas pendedahan video seks secara ekslusif kepada wartawan, Anwar Ibrahim membuat sidang akhbar khas menafikan kaitan dirinya. Malah Anwar Ibrahim telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Dang Wangi berkaitan kewujudan sebuah video seks yang mengaitkan dirinya semalam. (sumber Utusan)

Saya lebih mempercayai bahawa bukan Anwar lelaki dalam video seks tersebut walaupun Chua Soi Lek sebelum ini terpaksa mengaku dialah lelaki di dalam video lucah yang melibatkan dirinya. Chua Soi Lek tiada pilihan lain dan dia tidak mampu untuk menafikannya kerana memang jelas dan terang bahawa pelakon di dalam video itu adalah dirinya.

Tidak ramai lagi yang dapat melihat video seks tersebut, jadi segala pandangan adalah berdasarkan persepsi semata-mata kerana persepsi sudah menjadi makanan rutin rakyat Malaysia. Persepsi saya 'pelakon' di dalam video ini BUKAN Anwar kerana KEBERANIAN menafikan dan membuat laporan polis.

Jika 'pelakon' itu dirinya nescaya Anwar tidak berani untuk membuat laporan polis dan lazimnya beliau akan bersama-sama berduet dengan Ziana Zain menyanyikan lagu 'madah berhelah'. Contohnya, beliau akan berdolak dalik dalam isu muhabalah dan Isu DNA.

Apakah tujuan Anwar membangkitkan isu video seks ini?

1. Mengalih pandangan masyarakat terhadap keengganannya menyerahkan setitik darahnya untuk DNA bagi mempercepatkan proses perbicaraan liwat 2 nya yang sudah bertangguh lebih daripada 50 kali.

2. Melambat-lambatkan perbicaraannya dengan mewujudkan sisatan dan perbicaraan baru melibatkan dirinya. Ianya mungkin berterusan sehingga PRU 13.

3. Sarawak adalah kubu kuat BN. Pilihanraya Sarawak adalah satu lagi peluang keemasan untuk menjatuhkan Taib Mahmud dan Pakatan Rakyat akan merampas serta menguasai kerajaan negeri. Penguasaan PR ke atas Sarawak akan memudahkan kerja mereka menguasai kerusi-kerusi parlimen di Sarawak di dalam PRU ke 13 nanti.

4. 82 kerusi yang dikuasai sekarang perlu dikekalkan dengan tambahan kerusi-kerusi daripada Johor, Sabah dan SARAWAK akan memberi laluan kepada Pakatan rakyat ke Putrajaya.

Kesannya tentu lah rakyat akan melupakan seketika isu DNA dan sekali gus menghentikan demontrasi-demontrasi di seluruh negara yang mendesak Anwar menyerahkan DNA kepada polis. Isu DNA sudah senyap dengan sendirinya kerana ramai yang percaya Anwar akan 'kantoi' dalam isu terbarunya.

Anwar seperti biasa akan menuduh sipolan dan sipolan melakukan konspirasi dan cubaan melemahkan Pakatan Rakyat yang kononnya semakin mendapat sokongan rakyat. Persepsi ini akan ditakuti boleh mempengaruhi pengundi-pengundi di Sarawak yang akan membuang undi tidak lama lagi.

Sesiapa yang sudah masak dengan taktik Anwar akan mudah membaca tindakannya.Ianya hampir sama dengan 'persepsi rakyat' berkenaan isu sepanduk yang melibatkan Chua Jui Meng dengan Sultan Johor satu waktu dahulu. Akhirnya sepanduk itu dibuat, dipasang dan digantung oleh ahli-ahli PKR sendiri yang memprotes Anwar melantik Chua Jui Meng sebagai pengerusi perhubungan PKR Johor.

Tidak mustahil dan segalanya mungkin jika kerja-kerja ini dilakukan oleh Anwar dan kuncu-kuncunya.......

VK Lingam: "Looks and sounds like me, BUT it is not me.".....kahkahkah

Amir Hamzah
Batu Pahat.

PAPA GOMO

Posted: 22 Mar 2011 01:13 AM PDT

PAPA GOMO


SODOMY 18 SX - Esok Penentuan Mahkamah Mesti Adil Kepada Tertuduh Dan Mangsa Liwat

Posted: 22 Mar 2011 12:30 AM PDT
Isu DNA Anwar Ibrahim semakin hangat apabila Mahkamah akan mengeluarkan keputusannya pada Esok sama ada pihak peguambela Anwar Ibrahim akan di arahkan oleh Mahkamah untuk menyerahkan DNA anak guamnya ataupun sama ada Mahkamah akan memutuskan untuk Mengambil kira segala bukti DNA yang di temui pada Berus Gigi, Botol Air dan Tuala Good Morning milik Anwar Ibrahim dalam Lokap Polis.

Apakah kesudahan nya? Pada Gomo dalam hal ini bagi membersihkan Nama Dato Seri Anwar Bin Ibrahim Mahkamah sewajarnya mengarahkan agar Tertuduh iaitu Anwar Ibrahim menyerahkan DNA nya bagi melancarkan proses perbicaraan yang sudah berjalan masuk tahun ketiga dan merupakan satu tempoh yang sebenarnya menyusahkan rakyat Malaysia sama sekali.

Apabila DNA Anwar Ibrahim di serahkan maka pihak Mahkamah mempunyai dua pilihan iaitu Mengugurkan sahaja Kes Liwat tersebut jika tiada padanan DNA Anwar Ibrahim dengan AIr Mani dalam Dubur, Atas Karpet dan Cadar. Ataupun mengarahkan tertuduh iaitu Anwar Ibrahim membela diri di atas pertuduhan yang di hadapinya.

Rakyat sudah semakin Pening dengan karenah demi karenah yang di timbulkan Peguambela Anwar Ibrahim. Rakyat sudah semakin senak perut dengan kes yang sudah di canang seluruh negeri oleh Kedua dua pihak dan rakyat inginkan Keadilan buat Saiful Bukhari serta Anwar Ibrahim di segerakan.

Psssttt....Persoalanya apakah Anwar Ibrahim ingin Kes Liwat ini selesai?

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Ummi Hafilda Nyaris Nyaris Di Cekup Polis Atas Arahan Kerajaan PAS Kedah

Posted: 21 Mar 2011 09:42 PM PDT


Wanita Besi

Ummi Hafilda Kecoh di gembar gemburkan oleh pihak Pembangkang bahawa beliau pernah mengadakan hubungan Seks dengan Baginda ntah Kafir mana sewaktu di luar negara. Dan terbaru Ummi Hafilda di halang pula oleh Pihak Polis atas arahan Pentadbiran Kerajaan PAS Kedah.

Saksikan Video Penuh Ummi Hafilda di Halang dalam Menegakkan Demokrasi
KLIK DI SINI


Psssttt...Awat Pas Kalut semacam? Khak Ptuih

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

EKSLUSIF 18 SX - Wartawan Akui Anwar Ibrahim Pancut Dalam Mulut Dan Adengan 4 Posisi Ala Ala Kamasutra

Posted: 21 Mar 2011 06:30 PM PDTSemalam kita di kejutkan dengan berita mengenai tayangan Video Porno Pemimpin Pembangkang di Seri Caracosa Negara yang mana Video tersebut di katakan di miliki Datuk K. Hanya Editor Kanan dalam media media terpilih sahaja yang di panggil bagi menyaksikan Tayangan Video Porno tersebut. Malah Gomo di fahamkan TV3 dan RTM tidak di panggil bagi menyaksikan rakaman Porno tersebut

Gomo pada mulanya mengambil kisah mengenai Video tersebut memandangkan Video Porno memang sentiasa Gomo ikuti apatah lagi Video Porno Pemimpin Politik. Al Maklum kita para Blogger memang inginkan Cerita yang Panas panas untuk di sebarkan kepada Rakyat Malaysia.

Tidak lah bermaksud Gomo ini kaki Porno namun biasalah lelaki mana yang tidak pernah melihat Video Porno? Cuba angkat tangan siapa yang tak pernah Tonton Video Porno?

Berbalik kepada Tanyangan Video Porno semalam Gomo telah mendapat maklumbalas dari beberapa orang Wartawan yang menyaksikan sendiri Video Porno tersebut dan memang di jangkakan bahawa pelakon dalam Video tersebut Sahih adalah Ketua Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim. Bukan seorang dua yang menyatakan dalam Video tersebut Anwar Ibrahim malah kesemua wartawan yang Gomo tanya mengesahkan Imej Lelaki Jam Omega itu adalah Anwar Ibrahim. Cuma dapat laporan menyatakan Harakahdaily sahaja yang tak mengesahkan Imej Lelaki tersebut Anwar Ibrahim.

Gomo sebenarnya agak terkejut dengan Keluarnya Video Porno Anwar Ibrahim takala isu DNA semakin Panas dan menjadi tumpuan Masyarakat dunia. Ke mana sahaja isu DNA Anwar Ibrahim pastinya menjadi buah mulut rakyat yang inginkan DNA Anwar Ibrahim di serahkan kepada Mahkamah bagi menentukkan Air Mani siapakah yang berada di dalam Dubur Saiful Bukhari.

Malah apa yang lebih menghairankan Gomo bila ramai kenalan yang menjawat jawatan penting dalam parti politik menalifon, Sms, BBM bertanyakan Video Porno tersebut seoalah olah Gomo lah Datuk T ataupun wartawan yang menyaksikan sendiri Video Porno tersebut.

Bertambah pelik lagi apabila Ada seorang dua rakan SB bertanyakan mengenai Video tersebut yang pada amatan Gomo amat pelik memandangkan Mustahil pihak SB Polis tidak mengetahui mengenai kewujudan Video Porno tersebut.

Setelah berjumpa dengan rakan Blogger GAP, Gerakan Timur, RBF, Medan Info maka kami mengambil keputusan bahawa isu Video Porno ini di canang oleh Datuk T berkemungkinan untuk mengalihkan tumpuan utama Rakyat berhubung isu DNA Anwar Ibrahim.

Anwar Ibrahim pada sebelah petang semalan dengan pantas mengadakan sidang media yang menafikan bahawa Beliau terlibat dalam aksi Porno sebagaimana yang di laporkan dalam Blogg Blogg. Malah pemimpin PKR seperti Nik Nazmi dan Tian Chua lebih awal menafikan lelaki tersebut adalah Anwar Ibrahim.

Anwar Ibrahim, Tian Chua dan Nik Nazmi Tak tengok lagi Video Porno tersebut tapi dan menafikan ianya adalah Anwar Ibrahim!!! Pelik???

Anwar Ibrahim menyatakan akan membuat Laporan polis mengenai isu Video Porno tersebut malah pekara itu juga telah di sambut baik Oleh Menteri KDN Dato Seri Hisyamuddin yang mengalu alukan laporan Polis di buat oleh Anwar Ibrahim bagi polis menjalankan siasatan.

Menjelang malam isu video Porno menjadi semakin hangat dengan adanya laporan mengesahkan Anwar Ibrahim melakukan 2 kali Pancutan Air Mani yang mana satu di Pancutkan dalam Mulut Wanita China dan kedua Pancutan di luar apabila Anwar Ibrahim di laporkan menggunakan Kondom.

Memang menarik sebenarnya isu Porno Anwar Ibrahim ini namun jika kita lihat dan ada kemungkinan isu Video Porno ini di keluarkan bagi mengalih tumpuisu DNA sebenarnya sudah mematikan langkah Anwar Ibrahiman Rakyat terhadap Isu keengganan Anwar Ibrahim dalam menyerahkan DNA nya kepada Mahkamah.

Jadi apa motif sebenar Datuk T? Siapa Datuk T ini? Sudah ramai yang meneka siapa Datuk T ini dan apakah motif nya mengeluarkan Video Porno Anwar Ibrahim waktu ini sedangkan pada pandangan kami para Blogger Isu Video Porno ini sepatutnya di keluarkan selepas PR Sarawak.

Apakah ada kemungkinaan bahawa Video Porno tersebut di War Warkan semalam bagi membuatkan Anwar Ibrahim membayar Ufti yang di kenakan oleh Datuk T bagi menghalang Video tersebut dari tersebar?Ada juga kemungkinan yang video Porno tersebut di arahkan oleh orang Tertentu yang berkepentingan dalam PKR bagi memaksa Anwar Ibrahim dan Wan Azizah berundur. Kata Datuk T Anwar Ibrahim dan pasangannya mesti berundur dalam tempoh masa seminggu. Jika Wan Azizah mengosongkan kerusi Presiden PKR maka yang akan menggantikan nya adalah Azmin Ali. Emmm Ada kemungkinan Azmin Ali mempunyai percaturan dalam hal ini.

Sebenarnya banyak rumusan mengenai hal Video Porno semalam namun sebagaimana yang Gomo nyatakan pihak pemimpin BN sendiri pun sehingga saat ini masih lagi bertanyakan mengenai Video Porno tersebut dan ingin mengetahui siapa Datuk T yang di katakan mempunyai rakaman Porno Tersebut.

Apa sekalipun dengan keluarnya isu Video Porno ini yang untung adalah Datuk T dan memberikan kelebihan buat Anwar Ibrahim yang akan terus enggan memberikan DNA nya kepada Mahkamah demi membersihkan namanya sendiri. Kita pula rakyat akan terus sabar menanti siapakah yang akan GAME OVER dalam ranjau Politik paling hebat sejarah Malaysia ini


Psssttt....Harap rakan rakan Fokus isu DNA yang Anwar Ibrahim sedang Kecut Telor waktu ini.
DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Red Warriors - Anak Kelantan Bikin Gege Di Uptown Danau Kota

Posted: 21 Mar 2011 02:10 PM PDT
Malam tadi bertempat di Danau Kota Uptown Satu Gelombang Merah di jayakan oleh Anak anak Kelantan yang berada di Perantauan yang mana merupakan peniaga Uptown Danau Kota sendiri.

Program Bersama Anak Anak Kelantan itu di hadiri oleh Dato Seri Mutapha Mohamed Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan Timbalan Menteri Keewangan 2 Dato Dr Awang Adek Hussin yang mana mereka berdua ini juga merupakan Anak Jati Kelantan dan tulang belakang dalam Gelombang Merah Kelantan.

Sekitar 500 orang anak anak Kelantan Hadir yang terdiri daripada peniaga Uptown dan sekitar serta anak anak Kelantan yang berada di sekitar Wangsa Maju. Program yang mana amatlah molek berbenor jika ini yang BN inginkan dalam Mengembalikan Kelantan ke tangan Barisan Nasional.

Lagi Gambar Gambar Semalam KLIK DI SINI


Psssttt... Program yang baik untuk Anak Kelantan menyedari Negeri Kelantan tak bermaya dek pentadbiran Nik Ajis dan PAS yang Kluk KlekDAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Video Porno Dan DNA Anwar Mana Lebih Penting?

Posted: 21 Mar 2011 09:16 AM PDTFokus Fokus Fokus.....


Isu sebenar adalah DNA Anwar Ibrahim dan pada hari Rabu Mahkamah akan putuskan sama ada Anwar Ibrahim akan di perintahkan untuk:Pertama Serah DNA nya bagi memastikan Pertuduhan Pendakwaraya dalam isu Kes Liwat iniKedua: Bukti bukti DNA yang di temui pada Berus Gigi, Tuala dan botol air di guna pakai oleh Mahkamah bagi mengesahkan identity DNA lelaki Y yang di jumpai dalam Dubur Saiful Bukhari.So harap kita jangan fikirkan sangat soal Video Porno Anwar Ibrahim ini kerana Anwar Ibrahim masih lagi belum report Polis! Kita biarkan pihak Polis menyiasat! Sebaliknya kita Fokus pada DNA Anwar yang sampai sekarang Anwar masih enggang membersihkan namanya dalam isu Liwat ini.


Psssttt... Sial Anwar Pancut Dalam Mulut..... Sedap!!!

Video Porno - Khairy Jamaluddin Dalang Penyebaran Video Seks Anwar?

Posted: 21 Mar 2011 06:00 AM PDT
KUALA LUMPUR, 21 Mac – Pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) menafikan tuduhan bahawa mereka adalah dalang di sebalik kemunculan rakaman video seks baru, yang menunjukkan seorang pemimpin kanan Pakatan Rakyat (PR) mengadakan hubungan seks dengan pelacur bulan lalu.

Malah pemimpin-pemimpin BN juga mempersoalkan pendirian defensif Pakatan Rakyat berhubung dakwaan bahawa lelaki dalam rakaman itu adalah pemimpin kanan pembangkang.

Sehubungan itu soal Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin, mengapa PR begitu cepat menafikan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah lelaki dalam rakaman itu sedangkan tidak seorang pun pemimpin mereka telah menonton rakaman itu.

"(Adalah) sesuatu yang ganjil apabila ahli-ahli politik Pakatan begitu cepat menafikan khususnya ketika tidak seorang pun melihatnya.

"Ia hanya ditunjukkan kepada pemberita pagi ini. Bagaimana mereka tahu? Nik Nazmi dengan cepat menghantar mesej (menerusi Twitter) bahawa dia bukan Anwar," katanya lagi.

Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno berkata, "beliau (Nik Nazmi) yang mengatakan dia (lelaki) itu bukan Anwar, kami dari BN tidak pernah kata yang dia itu Anwar."

"Kami tidak menyebut sebarang nama, tapi nampaknya mereka begitu defensif mengenai perkara ini," kata beliau sambil menambah, "kemungkinan ada sesuatu yang tidak kena."

Petikan The Malaysia Insider

GOMO: Syabas Yb KJ di atas kenyataan media ini yang menunjukkan pihak PKR sudah kantoi Bongok dengan Isu Video Porno Anwar Ibrahim ini.

Bila pulak Nik Nazmi melihat tayangan video tersebut? Bila masa pula Anwar Ibrahim melihat sendiri tayangan Video tersebut? Tak lihat video tapi dah keluarkan kenyataan media pulak menafikan Anwar Ibrahim terlibat.

Harus kita ingat video ini mungkin di gemparkan bagi melihat BN yang punya angkara namun pihak yang memperolehi keuntungan dalam hal ini bukanlah BN sebaliknya Datuk T yang barangkali sedang mengatur rundingan Harga dengan Anwar Ibrahim untuk tidak mengeluarkan Video tersebut.

Azmin Ali juga untung besar dalam hal ini kerana atas desakkan perletakkan jawatan Wan Azizah sebagai Presiden PKR sudah tentu yang akan menggantikan Wan Azizah adalah Azmin Ali. Menang Free sebagai Presiden PKR.

Untuk makluman semua ramai pemimpin BN yang terkejut dengan keluarnya Video porno Anwar Ibrahim. Malah Gomo juga mendapat panggilan talifon dari pelbagai pihak yang bertanyakan Video Porno Anwar Ibrahim ini. Gomo juga tidak tahu memandangkan hanya di maklumkan malam tadi mengenai tayangan Video Porno Anwar Ibrahim.

Apa sekalipun jangan kita alpa mengenai DNA Anwar yang seharusnya di berikan kepada pihak Mahkamah bagi menyelesaikan Kes Liwat nya.

JANGAN GENTAR JIKA TIDAK SALAH
Published with Blogger-droid v1.6.7

TERKINI - Pergaduhan Tercetus Di Meradong N.40 Antara PKR vs DAP

Posted: 21 Mar 2011 04:37 AM PDT

Lagi terbaru mengenai pilihanraya Umum Sarawak yang mana telah melibatkan pergaduhan terbaru di antara PKR dan DAP. Kali ini wanita pula yang terlibat yang mana Wanita PKR menghalau DAP untuk keluar dari bertanding di kerusi Dun N.40 Meradong.

Read More.....Psssttt...Elok sangatlah tu, Halau je PKR,DAP dan PAS ni keluar dari Sarawak, bikin huru hara sahaja di negeri Kenyalang


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Dokumen Tulen Gaji Keroni Khalid RM 17 Ribu Sebulan Bagi Menutup Mata Rompakan Wang Rakyat Selangor

Posted: 21 Mar 2011 02:00 AM PDT


KLIK IMEJ


KLIK IMEJ


KLIK IMEJ


Nah tu dia Dokumen Tulin dah Sahih mengenai Rompakan Pakatan Rakyat Selangor. Anda semua boleh lihat bagaimana Gaji yang sebelum dan selepas di Naikkan oleh Khalid Gagap memandangkan yang menjawat jawatan tersebut adalah keroni sepakat Khalid Gagap.

Gila babi punya naik harga yang kat bawah kerja macam nak Mampos sesen pun tak naik gaji malah dah hampir 50 orang di berhentikan kerja atas alasan yang ntah apa apa oleh pentadbiran Khalid gagap.

Elok sangat lah tu, Nak Rompak duit rakyat yang atas atas pangkat Besor naik gaji pasal nak Coverline mereka pemimpin Pakatan Rakyat nak ROMPAK dan SAMUN Wang Rakyat. Pekerja yang kat bawah ni pulak Gaji seciput macam tu je lah sebab tidak ada kepentingan untuk Kerajaan Pakatan Rakyat haram Selangor ni.

Nak sokong lagi Kerajaan Pakatan Rakyat ni? Elok Buat Demo tumbangkan macam Mesir je, Kalau ada masa jumpa si Gagap ni sila lah LUDAH!!!

Psssttt..Dokumen lain akan menyusul dan pastinya PANAS....he he he


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

HERO KECIK

Posted: 22 Mar 2011 01:11 AM PDT

HERO KECIK


Anwar Ibrahim.. Banyak Lagi Kegiatan Sedang Diedarkan...

Posted: 21 Mar 2011 09:33 PM PDT

Akhirnya kegiatan seks pemimpin didedahkan dan siapakan Datuk T? Adakah dia orang Anwar yang sudah tidak tahan dengan perangai Anwar Ibrahim dan keluarganya. Kalau dah satu ditayangkan .... macam mana plak yang lain. masih banyak lagi yang akan didedahkan.

Pengikut Pakatan sudah tidak tahan dengan perangai Anwar Ibrahim sehingga sanggup mengeluarkan video2 seks tersebut. Mungkinkan banyak lagi posisi menarik yang akan didedahkan, mungkinkan dengan orang putih, mat salleh, melayu tu dah ada kot, lelaki ker apa ker... dengar2 sedang diedarkan ke seluruh negara. Kalau sedang diedarkan.. sudah pasti dh ada dalam youtube?

Adakah betul vcd ini sedang diedarkan.. nak la gak tengok aksi2 menarik yang dilakukan.. nak pancut dalam ker, kt tepi hidung ker, dalam mata ker, dalam telingga ker semua ada. siapakan yang ada vcd2 nie. Siapa lagi yang tahu pergerakan bosnya kalau tak orang kanannya. Siapa yang simpan semua vcd2 seks nie..

Apapun kita tunggu dan lihat sampai bila rahsia ini akan tersimpan. Buat masa ini Datuk T dan dedahkan.. mungkin Datuk T ada koleksi2 lain lagi... Mungkin ada lagi orang2 Pakatan yang dah tak tahan tahap babi dengan Anwar Ibrahim yang akan dedahkan videonya.. Kita tunggu jer la...

Anwar Ibrahim: Macam Mana Nak Kempiskan Perut?

Posted: 21 Mar 2011 09:05 PM PDT

Macam mana nak kempiskan perut? Kalau pakai baju memang susah nak nampak perut tu buncit ker tak? Tapi kalau tak pakai baju.. nampak la buncit perut tu.. Masalahnya kalau buat 'Sit-up' dalam minggu nie sempat tak? Mungkin sempat la kot nak kuruskan perut. lagi pun kes nie masih awal dan boleh jadi modal di sarawak. Modal tuduhan jahat dan terdesak pihak kerajaan untuk mengaibkan keluarganya.

Satu lagi cara mendapat simpati rakyat dengan tersebarnya video seks yang dikatakan lakonan Anwar Ibrahim. Tapi bagi Tok Guru Nik Aziz. mungkin dah dimaafkan kesalahan tersebut sekiranya lelaki tersebut memang sah Anwar Ibrahim. Yang keluar dari mulut Nik Aziz.. Tuhan dah ampunkan dia>

Klau Video memang susah nak ubah.. kalau gambar boleh? Kalau takat nk cakap tgk update twitter ker facebook ker hapa ker.. semua orang boleh buat tu.. Bukan masalah update... tapi orang dalam video tu... macam mana nak ubah?

Adakah ini cara Anwar nak lari dari Negara ini disebabkan kes liwatnya dan sekiranya Anwar memang nak lari dari negara ini dan kes Video Seks ini merupakan puncanya.. Simpati orang ramai memihak kepadanya disebabkan tak abis2 percubaan nak mengaibkan keluarga Anwar Ibrahim.

Tapi kalau lelaki tu dalam video tu bukan Anwar? berani ker dia nak tayang. Kena saman ratusan juta wo... Tapi kalau dh ditayangkan tu... Mungkin benarla lelaki tu Anwar?

tunggu polis buat siasatan la.. Apapun kita tunggu seminggu dulu. Apa cerita selepas seminggu amaran dari Datuk T. Kes liwat cam mana?

Anwar Ibrahim.. DNA dan Video Seks

Posted: 21 Mar 2011 08:43 PM PDT

Anwar Ibrahim dengan sepantas kilatnya menafikan lakonannya dalam tayangan Video Seksnya dengan Pompuan China milik Datuk T. Tayangan Video Seks tu sudah diketahui umum dan orang ramai mula mencari2 Video tersebut. Anwar berdepan dengan isu DNA dan juga tuduhan Video Seksnya. Power gak Datuk T ada Video tu.. Apa pula lepas nie.. ada tak video dengan lelaki China plak... Kalau ada.. satu malaya nak tonton nie?

Mungkin pelanduk 2 serupa yang wajah dan susuk tubuh macam Anwar Ibrahim dan Anwar menafikan yang lelai tersebut bukan dirinya. Siapa Pompuan China tu? Tak der ker sesapa2 nak g kesan dimana tinggalnya pompuan China. Minta pompuan tersebut buat kenyataan. Tapi kalau betul kenapa tak ditayang jer kepada umum biar rakyat buat keputusan. Kes DNA dan Video Seks jalan serentak.

Anwar menafikan semua tu dan katanya tuduhan jahat. Kalau gambar tu boleh la nka ubah2 kepala ker badan ker.. kalau Video tu ada teknologi ker boleh ubah2 muka or kepala butuh dia? Kalau video seks tersebut dah mula ditonton umum, bermakna banyak lagila simpanan2 video seks yang akan di tontonkan kepada umum.

Keluarga Anwar dah tonton ke video tersebut. Apa komen wan Azizah dan anak2nya mengenai isu tersebut.

Apapun lapuran polis mesti dibuat dan serahkan kepada polis untuk siasat video tersebut dan DNA Anwar kena serahkan juga?

Sahabat-Gunung

Posted: 22 Mar 2011 01:05 AM PDT

Sahabat-Gunung


Lewat Dedah Laporan Audit Yayasan Selangor, Seperti Mahu Sembunyikan Sesuatu

Posted: 22 Mar 2011 12:12 AM PDT

Pergerakan Pemuda UMNO Selangor kesal dengan kelewatan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mendedahkan laporan audit Yayasan Selangor yang telah diterimanya Disember tahun lalu.

Ketua Pemuda UMNO Selangor, Ungku Salleh Ungku Jamal berkata, tindakan melewat-lewatkan mendedahkan laporan Audit Yayasan Selangor itu seperti ada perkara yang cuba disembunyikan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Saya kira tindakan tersebut seperti mahu sembunyikan fakta yang pastinya akan merugikan dari segi politik kepada kerajaan negeri pakatan PKR-DAP-PAS ini. Tindakan mendedahkan laporan ini selepas tiga bulan membuktikan beliau malu untuk menunjukkan kegagalannya hingga Yayasan Selangor kerugian bernilai RM7.41 juta di bawah urus tadbirnya.

Ketelusan yang beliau laung-laungkan selama ini dalam pentadbirannya sebenarnya tidak wujud. Hari ini, beliau harus berani menerima kecaman dari rakyat akibat dari kegagalan urus tadbir negerinya. Ini bukan satu jumlah yang sedikit, saya pun tidak tahu ke mana duit Yayasan yang ditinggalkan kerajaan BN sebelum ini pergi," ujarnya mengulas laporan audit Yayasan Selangor.

Tambahnya, bagi Pemuda UMNO Selangor, mereka mahu menegakkan perkara yang benar dan tidak mahu sepanjang masa bermain politik.

"Ini kerana kerajaan negeri Selangor di bawah pentadbiran PKR ini sentiasa mengutakaman politik hingga rakyat diketepikan. Sebab itu Yayasan Selangor mengalami kerugian. Mereka berpolitik lebih dari segala-galanya hingga terlupa tanggungjawab mereka untuk memperkasa bidang pendidikan di Selangor.

Buat pemimpin-pemimpin di dalam pakatan kelam-kabut ini, janganlah terlalu bermain dengan politik hinggakan masa depan pendidikan generasi akan datang tergadai begitu sahaja. Kalau ini berterusan, kita takut ramai anak Selangor tidak dapat melanjutkan pelajaran dan dalam masa yang sama, tidak dapat tempat di Universiti Selangor (Unisel), tambahnya lagi.

Sehubungan dengan itu, tan Sri Khalid Ibrahim perlu bertanggungjawab atas kelemahan dan kegagalan urus tadbir Yayasan Selangor. Satu badan yang sepatutnya berperanan besar dalam membantu pendidikan danm kebajikan rakyat Selangor, telah dipolitikkan hingga mengalami satu kerugian yang cukup besar pada hari ini.

"Inilah lambang dan gambaran sebenar pentadbiran tertinggi kerajaan negeri Selangor. Hakikatnya, rakyat Selangor telah tertipu dengan pakatan rakus ini," ujarnya lagi.

Malaysia Supports Saudi Arabia, GCC’s Peace Initiatives In Bahrain

Posted: 21 Mar 2011 10:25 PM PDT

Kuala Lumpur, March 22 - Datuk Seri Najib Tun Razak said Malaysia supports the actions of Saudi Arabia and other Gulf Cooperation Council (GCC) countries towards achieving peace, reconciliation and long-term stability in Bahrain.

"We fully back all sovereign decisions taken by our GCC allies which have the aim of safeguarding stability and security in the region to ensure harmony and peace for their citizens.

"Malaysia denounces any terrorist-linked group that undermines the stability and security of the country," the prime minister said in a statement here. He made this remark during a meeting with Saudi Arabia's National Security Council secretary-general, Prince Bandar Sultan Abdulaziz Al-Saud, who was sent as a special envoy to deliver several key messages from the ruler of Saudi Arabia, King Abdullah Abdulaziz Al-Saud, on Monday.

Among the issues discussed were security and terrorism in the GCC and Southeast Asia.

The two leaders agreed to denounce all acts of terrorism and terrorist-linked groups "in attempting to incite government instability that threatens national security, harmony and peace for the citizens of both Saudi Arabia and Malaysia."

Prince Bandar also delivered King Abdullah's well wishes to Najib and said that the Ruler was extremely pleased with the close friendship between both countries under the prime minister's leadership, the statement said.

Meanwhile, a potential multi-million dollar economic cooperation package for both countries was discussed, with details to be worked out and announced in due course.

Najib said: "We are pleased with our wide-ranging economic activities with Saudi Arabia thus far and expect to take a major step in further cementing this long-term partnership."

Najib said he was also pleased to note that PetroSaudi distributed an additional cash profit of US$81.5 million to the 1Malaysia Development Berhad (1MDB) in conjunction with Prince Bandar's visit.

Anwar Semakin Meroyan

Posted: 21 Mar 2011 10:10 PM PDT

Kini jelaslah apa yang pernah dibongkar oleh Armand Azha, Wira Perkasa dan laporannya terhadap pihak polis bahawa Anwar akan terus bersandiwara.

Pengerusi Justice 4 All, Anuar Basiran berkata, drama terbaru ini telah menunjukkan bahawa Anwar seolah-olah telah membayar kepada Dato' T untuk melakukan tentang video salahlaku seksnya pada pelacur dari negara China.

Ironinya pendedahan ini amat licik sekali. Belumpun habis video itu ditayangkan kepada pihak media, Pengarah Komunikasi dan strategi PKR Yb Nadzmi telah mengumumkan dalam laman twitternya bahawa Anwar teraniaya lagi.

Lebih pelik lagi mengapa hanya pihak media yang dipanggil untuk menonton tayangan tersebut?

Kemudian pula Dato' T menyatakan bahawa beliau pulang ke hotel untuk mengambil jam tangan jenama omega yang tertinggal di atas meja hotel tersebut.

Kemudian pula episod ini diteruskan pula dengan cerita karut Anwar yang menyatakan perut si pelaku lebih besar darinya.

Kalau di nilai dan diperhalusi inilah mungkin permainan politik ' Do or die' @ mungkin " Do And Die". Anwar dalam keadaan terdesak untuk mendapatkan sokongan bagi pilihanraya umum negeri Sarawak dan juga dalam keadaan terdesak untuk mengalihkan perhatian rakyat dalam hal DNA yang amat diperlukan.

Inilah strategi yang amat hebat di alaf ini. Kerana, amalan " do or die" sudah biasa kedengaran dan dilakukan. Tetapi " Do and Die" mungkin adalah cara dan gaya baru politik masakini. Melalui amalan ini jika gagal maknanya memang mereka akan kehilangan simpati dari rakyat.

"Apapun, saya bersyukur kerana ramai bloggers dan facebookers serta twitter dari pihak kerajaan telah menyedari permainan anwar kali ini.

Menjadi harapan saya agar rakyat semua kembali menumpukan perhatian pada kes Anwar dan meminta beliau segerakan pemberian DNA ini agar masalah kes ini dapat diselesaikan. Dalam masa yang sama mungkin juga kita boleh mencari serta mengenalpasti siapa sebenarnya Dato' T insan yang telah membongkar dan mendedahkan video tersebut," ujarnya.

Apapun tumpuan penuh kita adalah untuk memenangi pilihanraya umum negeri sarawak yang akan dijalankan bila-bila masa sahaja setelah Pembubaran DUN telah dilakukan.

Kepada Anwar dan pengikutnya. Kami tidak sekali-kali akan diperbodohkan lagi. Semoga akhirnya nanti kebenaran tetap berada di pihak kerajaan Barisan Nasional.

Kepada seluruh rakyat, biarlah Anwar dan sekutunya terus bersandiwara. Biarlah video ini tersebar, kalau benar sekalipun beliau adalah pelakunya kita semua mahu tahu terlebih dahulu benarkah Saiful Bukhari telah diliwat?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

VIDEO SEKS ANWAR- Rakyat 1Malaysia Di Tipu Anwar !!!

Posted: 21 Mar 2011 09:44 PM PDT

Hebat betul Lelaki `Y' !!! Tidur malam termimpi-mimpi

Sah !!! Ini semua konspirasi dan permainan Anwar sendiri untuk mengelakkan diri dan mengalihkan tumpuan rakyat dari kes DNA dan liwat terhadap Saiful Bukhari Azlan….

Tahniah Anwar – sekurang-kurangnya dalam masa 24 jam, semua orang tidak membicarakan soal isu liwatnya selain desakan demi desakan untuk menyerahkan sample DNAnya ….

Okeylah, mari kita tutup cerita Filem Seks yang dilakonkan `Lelaki Y' sebaliknya kita kembali focus kepada isu DNA Anwar….

Pihak berkuasa, saya yakin ada antara mereka yang sedang memantau blog-blog dan website di Malaysia ini, Anwar dah membuat laporan polis berhubung isu filem Y tersebut, maka satu siasatan terperinci harus dibuat segera….

Cari siapa Datuk T, orang yang telah memecahkan panggung semalam…..

Datuk T Telah Dikenal Pasti,

Posted: 21 Mar 2011 08:42 PM PDT

Yea, dalam keriuhan Filem Y yang semakin hangat di pasaran walaupun belum masuk panggung, namun persoalannya, siapa pengarah filem tersebut..... Heronya 'Lelaki Y' yang masih misteri sehingga ke hari nie .

Khabarnya, rakaman filem tersebut lebih hebat dari sebelum ini yang mengaitkan pemimpin BN. Lelaki Y menjadi misteri namun pengarah filem hebat ini adalah lebih hebat dari Datuk YH (Yusuf Haslam) yang terkenal dengan filem kepolisian.

Kini, misteri yang harus dirungkai ialah siapa Datuk T yang dikatakan sebagai pengarah filem tersebut ..... Namun, ianya cukup mudah untuk dikenal pasti, lihat sahaja wajah sebenar Datuk T, kalau jumpa boleh dapat autograf percuma dari Datuk T.

Anwar Dah Selesai Report Polis

Posted: 21 Mar 2011 08:20 PM PDT

Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir di IPD Dang Wangi bagi membuat laporan polis berhubung rakaman video sex melibatkan pemimpin tertinggi pakatan rakyat.

Beliau hadir ditemani isteri kira-kira jam 10.40 pagi ini. Hampir 100 penyokong Anwar turut sama hadir memberi sokongan.

Alhamdulillah, tercapai gak hasrat Anwar nak buat report polis berhubung video yang kononnya dibintangi oleh dirinya sendiri. Satu tindakan bijak Anwar, moga pihak polis dapat membuat siasatan rapi berhubung filem panas tersebut......

Cadangan Cerdik Dan Berakal Mahfuz Omar

Posted: 21 Mar 2011 07:15 PM PDT

Sahabat Gunung menyokong penuh saranan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar yang meminta pihak polis menyiasat pihak manakah yang bertanggungjawab menyediakan, menyebar dan menyiarkan 'FILEM Y' yang ditayangkan kepada para wartawan untuk memburukkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Selain itu, beliau turut meminta pihak polis turut diminta menyiasat siapakah sebenarnya yang terlibat dalam adegan tidak bermoral itu bagi menjawab kekeliruan kepada orang ramai.

Ianya satu saranan yang baik, namun dalam masa yang sama, Sahabat-Gunung juga nak menyarankan agar rakaman video tersebut diberikan dan ditayangkan dulu kepada umum selain memberikan salinan kepada Muryidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat bagi menilai sendiri kesahihan `Filem Panas 2011' tersebut.

Mungkin bila Nik Aziz tengok filem tersebut, dia akan maafkan Anwar sebagaimana dia maafkan perbuatan Adun Selising di atas koc keretapi KL-Tumpat sebagaimana yang dipaparkan sebelum ini oleh Team Nadi Rakyat & Papa-Gomo.....

Kedai Jam Omega Diserbu Pagi Nie

Posted: 21 Mar 2011 05:50 PM PDT

Pagi tadi ketika dalam perjalanan ke pejabat, aku melihat ramai orang menunggu dan beratur panjang di sebuah kedai jam berhampiran Jalan P. Ramlee walaupun jam aku baru menunjukkan baru pukul 6.45am ketika itu...

Aku jadi kehairanan, apa kes sehingga terlalu ramai orang beratur panjang ke kedai jam tersebut.

Yang istimewanya, hampir 99.9% pengunjung di kedai tersebut adalah lelaki.

Kerana perasaan ingin mengambil tahu terlalu kuat, aku memberhentikan keretaku menuju ke kedai jam tersebut.....

Oh !!! Rupa-rupanya, mereka semua menyerbu ke kedai tersebut untuk membeli jam Omega terbaru di pasaran, sirinya kalau tak silap `T & Y'....

Kemudian aku disapa oleh salah seorang pengunjung tersebut, "bro, nak beli jam ker?" Aku jawab, tengok dululah....

Kemudian dia pun cakap, "Bro, jam nie bagus, harganya pun boleh tahan...Mutunya memang terbaik, aku nak beli dan aku nak suruh bini aku simpan jam tangan Omega nie".

Kenapa Persoal Hisham? Anwar Pun Nafi?

Posted: 21 Mar 2011 05:30 PM PDT

Tulisan dan ulasan Wira Arjuna di Malaysiakini benar-benar menunjukkan penulis tidak matang dan hanya berat sebelah. Ia juga membuktikan bahawa portal ini cenderung dan mirip kepada pro-Anwar, dan pro-pembangkang dalam tulisan-tulisan dan ulasan-ulasan mereka ....

Satu yang menarik perhatian aku dalam MK ini ialah apabila penulis mencurigai Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bila Hisham nafi pembabitan polis dalam rakaman filem hebat tersebut.....

Heeiiii ..... kalau rasa tidak bersalah, kenapa juak-juak PKR termasuk pengarah komunikasinya, Nik Nazmi pun awal-awal lagi menafikan bahawa pelakon Y dalam filem tersebut ialah bosnya..... Persoalannya, Nik Nazmi dah tengok ker?

Begitu juga Anwar, buat sidang media khas semata-mata nak nafi bahawa beliau terlibat dalam filem hebat 2011 ini, (confirm Datuk Yusuf Haslam pening, susah nak cari makan selepas ini) ....

Kenapa tak mencurigai NIk Nazmi dan Anwar sendiri yang awal-awal lagi buat penafian, kenapa nak arah pada Hisham semata-mata.....

Filem `Y' tersebar Ke Parlimen

Posted: 21 Mar 2011 04:59 PM PDT

Sebuah portal Pro-Anwar melaporkan bahawa kononnya beberapa orang pemberita telah menonton filem hebat yang melibat 'Lelaki Y' telah tersebar di Parlimen.

Menurut laporan tersebut, komputer riba milik kakitangan parlimen yang menayangkan filem tersebut telah dirampas selepas disaksikan beberapa Wakil Rakyat BN bersama beberapa pemberita portal online milik UMNO ....

Satu fitnah dashyat yang dimainkan MI untuk memburukkan MP dan Media BN semata-mata untuk menjaga kepentingan mereka ....

Jika benar laporan tersebut, mengapa wakil-wakil rakyat BN masih tercari-cari rakaman filem tersebut dan mana mungkin kakitangan parlimen tersebut begitu 'kurang cerdik' untuk menayangkan secara percuma kepada MP-MP BN dan pemberita dari portal online milik UMNO ...

Hakikatnya, apakah tujuan MI menulis laporan sedemikian rupa?

Video Seks VS Sample DNA

Posted: 21 Mar 2011 10:47 AM PDT


Penting sangatkah video seks yang kononnya melibatkan pemimpin tertinggi pakatan rakyat yang sudah terdedah dengan hangatnya sepanjang hari hingga ke lewat malam nie ....

Semuanya bercerita dan membuat ulasan mengenai rakaman video tersebut. Berbagai-bagai spekulasi yang dibuat, kenyataan balas dari pemimpin pembangkang tersebut juga bersama pemimpin-pemimpin partinya juga sudah dibuat....

Kekecohan mengenai video tersebut hingga kita terlupa dengan desakan demi desakan yang kita pinta dari Anwar untuk menyerahkan secara sukarela sample DNA nya untuk membuktikan bahawa beliau benar-benar tidak meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan....

Ternyata, peristiwa hari nie benar-benar menenggelamkan cerita DNA dan liwatnya terhadap Saiful.... Begitu juga dengan berita penyelewengan Yayasan Selangor hingga rugi pada hari nie ....

Apa dah jadi dengan PKR hari nie? Anwar Ibrahim benar-benar telah merosakkan perjuangan rakyat sebagaimana yang mereka perjuangkan selama ini. Adakah PKR menuju ke ambang keretakan? Hanya anda sebagai Rakyat, menentukannya ....

Al-Fatihah.....

Posted: 21 Mar 2011 10:35 AM PDT


Al-Fatihah... Takziah saya dan keluarga buat Tun Dr Siti Hasmah yang kehilangan kakak tercinta, Datuk Paduka Saleha Mohd Ali, 88 tahun.

Allahyarham telah menghembuskan nafas terakhir pada jam 5.10 petang akibat sakit kanser uterin.

Moga roh Allahyarham akan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

Fenomena Baru Industri Filem Tempatan, Bagi Peluang Blogger Juga

Posted: 21 Mar 2011 09:56 AM PDT


Selepas rakaman video seks melibatkan pemimpin tertinggi pembangkang di hebohkan dalamnegara semalam, seperti yang didedahkan kepada media semalam oleh Datuk T, telah menimbulkan tsunami baru dalam industri filem tempatan....

Walaupun filem nie berkategori 18 SX, namun permintaan terhadap filem ini mampu memecahkan panggung jika ditayangkan .... Jika wartawan kanan agensi berita telah mendapat peluang untuk reviu filem ini, alangkah baiknya jika Datuk T turut memberi peluang kepada sahabat-sahabat blogger untuk sama-sama reviu filem tersebut....

Apa kata sahabat-sahabat blogger yang lain. Kita sama-sama nilai kehebatan pelakon-pelakon dalam filem tersebut, barulah dipertontonkan kepada khayalak ramai jika sesuai.....

Confirm - Anwar Report Polis Esok

Posted: 21 Mar 2011 08:39 AM PDT

Khabarnya Anwar Ibrahim akan buat laporan polis esok pagi berhubung penyebaran rakaman video seks yang kononnya melibatkan beliau bersama seorang perempuan Cina.

Laporan akan dibuat di Balai Polis Dang Wangi, pada jam 10.30am.

Persoalannya, siapa Datuk T yang telah menyebabkan fenomema 'Anwarisme' hari nie .... dari lobi parlimen hinggalah ke kedai-kedai kopi. Dari Ahli-ahli Parlimen sehinggalah ke mat-mat rempit, sampaikan pak aji yang lepak-lepak kat warong-warong kopi pun tertanya-tanya, di mana boleh dapatkan rakaman tersebut .....

Kita tunggu esok, apa akan jadi? Adakah Anwar benar-benar berani membuat laporan polis berhubung isu tersebut?

Pas Bermesyuarat Bincangkan Isu Rakaman Video Lakonan Anwar

Posted: 21 Mar 2011 08:24 AM PDT

Khabarnya Kepimpinan Pas sedang bermesyuarat sekarang di salah sebuah hotel di Ibukota khas membincangkan isu rakaman video Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ditayangkan oleh sekumpulan manusia kepada editor kanan agensi media....

Sila baca di Keris Putera.

Wah !!! Nampaknya keadaan makin kelam kabut.

Apa tindakan Anwar selepas ini. Sahabat-Gunung ingin cadangkan kepada Anwar agar membuat laporan polis berhubung 'penyebaran' video tersebut.

Dalam masa yang sama, kita mengharapkan agar tidak mengulangi tindakan-tindakannya sebelum ini untuk lari ke luar negara bila timbul masalah ..... Kita tunggu tindakan selanjutnya dari Anwar Ibrahim.


Bahang Pilihan Raya Umum Sudah Terasa

Posted: 21 Mar 2011 08:05 AM PDT

Bahang Pilihan Raya Umum sudah terasa. Kedua-dua belah pihak, tidak kira parti kerajaan serta pembangkang, sudah mula meniupkan semboyan masing-masing.

Hari nie, parti pemerintah sudah menunjukkan muka calon-calon yang bakal bertanding menentang pihak pembangkang. Sekurang-kurangnya 20 muka baru diberikan tempat untuk menguji kekuatan pihak pembangkang ....

Bukan di Sarawak, jauh sekali PRU ke-13. Ia hanyalah sekadar PRU di Negara Jiran, Singapura.

Parti yang menerajui Singapura, Parti Tindakan Rakyat (PAP) merupakan parti yang memerintah Singapura.... PAP nie adik-beradik kepada DAP di Malaysia.

Bagaimana dengan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Singapura (PKMS), adakah sudah bersedia untuk turun bertanding nanti? Adakah PKMS akan bersama PAP atau bertanding sebagai calon pembangkang?


Akibat Ajaran Pas

Posted: 21 Mar 2011 04:30 AM PDT

Apa komen korang tengok pic nie... aku rasa mamat nie alim macam pemimpin-pemimpin Pas yang lain, namun bajunya cukup melambangkan ajaran Pas yang sebenar.

Kalau Pas, bole sembahyang dua imam, tapi mamat nie bole pakai baju 'macam tu' untuk mengadap Allah....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tindakan Kerajaan Pulau Pinang Jelas Gugat Peniaga Melayu- Zahrain

Posted: 21 Mar 2011 03:45 AM PDT

Nasib penjaja dan peniaga Melayu di Pulau Pinang terus teraniaya di ancam kerajaan DAP Pulau Pinang. Jika sebelum ini gerai-gerai yang didirikan peniaga-peniaga tersebut menjadi sasaran penguatkuasa negeri apabila diroboh dan diruntuhkan.

Terkini, kira-kira 18 peniaga bergerak di Pantai Queensbay, Bayan Baru pula menjadi mangsa terbaru apabila diarah tutup. Ini jelas menunjukkan bahawa DAP mahu mengusir peniaga-peniaga ini dari Pulau Pinang.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hassim berkata, beliau hairan bagaimana perkara ini boleh terjadi lagi sedangkan beliau sudah beberapa membawa isu ini kepada kerajaan negeri.

"Kalau nak ada tindakan kepada penjaja-penjaja kecil ini, ia haruslah menyeluruh. Persepsi yang kita nampak sekarang ini, penjaja-penjaja Melayu sahaja sekarang ini yang ditekan.

Kalau kita pergi ke Bandar, di George Town, di New Lane, Datok Keramat, kita bukanlah bawa isu perkauman tetapi kerajaan negeri mestilah adil dan berpatutan. Kerajaan BN dulu ketika memerintah, mereka ambil tindakan adil, walaupun ada penjaja Melayu ditekan, tetapi ia tidak tertumpu kepada penjaja Melayu sahaja" ujarnya ketika ditemui bagi mengulas isu pengusiran penjaja-penjaja Melayu di Pantai Queensbay, Bayan Baru.

Dalam masa yang sama, Zahrain akui tindakan penjaja-penjaja ini salah bila berniaga ikut suka sahaja, tetapi tanggungjawab kerajaan negeri ialah menyelesaikan isu ini secara menyeluruh.

"Masa saya dalam PKR dulu pun, saya telah mendesak beberapa kali Ketua menteri untuk mengarahkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk membuat satu dasar tentang peniaga-peniaga kecil ini. tetapi dia tak ambil endah tetapi mereka lebih suka mengambil tindakan secara ad hoc dan cara ini akhirnya bersalah pada peniaga-peniaga Melayu.

Ini masalahnya, oleh itu saya minta kalau boleh hentikan semua tindakan, kaji semula secara menyeluruh dan bentang perkara ini kepada rakyat dan kepada mereka yang terlibat dan kalau masih ada masalah, baru ambil tindakan. Pada saya, inilah yang tidak patut dilakukan oleh kerajaan negeri," tambahnya lagi.

Ujarnya, untuk menyelesaikan masalah ini, kerajaan negeri haruslah mengeluarkan satu dasar menyeluruh. Ia tidak boleh ad-hoc, kerana kalau ad-hoc, ikut suka pihak penguatkuasa.

"Tetapi hari ini, saya nampak serangan terhadap peniaga Melayu jelas. Saya Nampak macam ada satu niat, satgu azam untuk memberhentikan penjaja-penjaja Melayu ini.

Kalau mereka buat satu dasar yang menyeluruh termasuk di kawasan-kawasan Bandar seperti di New Lane, Datok Keramat, Penang Road dan sebagainya, ia tak nampaklah sangat. Tetapi hari ini saya Nampak jelas dan terserlah tindakan kerajaan negeri untuk menghapuskan peniaga-peniaga Melayu," ujarnya ketika ditemui di Lobi Rehat Ahli-Ahli Parlimen sebentar tadi.

PANEH MIANG

Posted: 22 Mar 2011 01:05 AM PDT

PANEH MIANG


Datuk T ke Ezam punya jalan cerita?

Posted: 21 Mar 2011 10:30 PM PDT

"Anwar: I'm not the man

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim has vehemently denied that he is the man in the sex video, saying that this was a "scurrilous attack" on him.

"I categorically deny it," said the Opposition Leader.

Anwar said he had been told that the man in the video looked similar to him but with a larger tummy.-The Star."


Membaca tajuk-tajuk berita akhbar hari ini, semuanya menceritakan tentang Datuk T dan video lucah yang disensasikan. Apakah benar ianya dilakonkan oleh Manusia Anugerah Tuhan yang 'maksum' itu?

Pada hemat dan pandangan ese lah,

1. Konspirasi terancang CIA dan Yahudi yang ada dalam Parti Kencing Rakyat untuk melarikan isu Manusia Anugerah Tuhan, Bro Anuwar Bin Ibrahim daripada terus didesak untuk memberikan DNA bagi pembuktian Lelaki Y.

2. Bro Anuwar Bin Ibrahim sangat terdesak untuk mempertahankan dirinya atas kebenaran DNA Lelaki Y yang ada dalam dubur mangsanya.

3. Supaya rakyat yang atas pagar dan kurang membaca dan kurang pula berfikir seperti pengikut2 Bro Anuwar Bin Ibrahim, terpesong perhatian pada kes liwat-liwatan itu.

4. Supaya rakyat fikir Bro Anuwar Bin Ibrahim adalah 'straight' dan bukan seperti didakwa mangsa liwatnya.

5. Pilihanraya Sarawak dah sangat dekat, Parti Kencing Rakyat sangat terdesak apatah lagi DAP dah mula mendesak untuk banyak kerusi parlimen sebagai habuan mereka.

6. Bro Anuwar Bin Ibrahim mesti glamerkan dirinya supaya rakyat kesian padanya.

Bak pegangan Bro Anuwar Bin Ibrahim, 'if we can't convince them, we confuse them'.

Jadi rakyat kena fikirkan perkara ini. Baca juga apa komentar Mr. Khalid Gagap dalam suratkhabar. Too suspicious. Ese tak rasa akan jadi kes pada porn actor yang dikatakan dilakon oleh Bro Anuwar Bin Ibrahim selain Chua Soi Lek yang bangang tuh.

Kesimpulan, pergi jahanam Bro Anuwar Bin Ibrahim dan kuncu-kuncunya yang tak abis-abis nak merosakkan negara semata-mata nak jadi PM!!!

KDN: Kementerian Dek Non

Posted: 21 Mar 2011 08:22 PM PDT

Pelbagai hujah dari sudut perlembagaan, perundangan serta fakta telah diberikan, namun Perdana Menteri dan Menteri KDN masih nak playsafe sehingga mengguris hati ramai orang Melayu. Alang-alang geng kristian sengaja cari pasal isu bible Melayu, maka blog ini mengisytiharkan PERANG kepada sesiapa sahaja penganut kristian di negara ini yang TERSANGATLAH KURANG AJAR terhadap sensitiviti umat ISLAM di Persekutuan Tanah Melayu. Berikut adalah siri keempat, "20 Reasons to Abandon Christianity" by Chaz Bufe.

AMARAN: Artikel ini ditulis dalam bahasa Inggeris kerana "Itulah pentingnya english education."

20 Reasons to Abandon Christianity

16. Christianity is misogynistic

Misogyny is fundamental to the basic writings of Christianity. In passage after passage, women are encouraged—no, commanded—to accept an inferior role, and to be ashamed of themselves for the simple fact that they are women. Misogynistic biblical passages are so common that it's difficult to know which to cite.

From the New Testament we find: "Wives, submit yourselves unto your own husbands, as unto the Lord. For the husband is the head of the wife, even as Christ is the head of the church...."

"These [redeemed] are they which were not defiled with women; . . ."

From the Old Testament we find: "How then can man be justified with God? Or how can he be clean that is born of a woman?"

Other Old Testament passages include Numbers 5:20–22 and Leviticus 12:2–5 and 15:17–33.

Later Christian writers extended the misogynistic themes in the Bible with a vengeance. Tertullian, one of the early church fathers, wrote:

In pain shall you bring forth children, woman, and you shall turn to your husband and he shall rule over you. And do you not know that you are Eve? God's sentence hangs still over all your sex and His punishment weighs down upon you. You are the devil's gateway; you are she who first violated the forbidden tree and broke the law of God. It was you who coaxed your way around him whom the devil had not the force to attack. With what ease you shattered that image of God: Man! Because of the death you merited, even the Son of God had to die... Woman, you are the gate to hell.

One can find similarly misogynistic—though sometimes less venomous—statements in the writings of many other church fathers and theologians, including St. Ambrose, St. Anthony, Thomas Aquinas, St. Augustine, St. John Chrysostom, St. Gregory of Nazianzum, and St. Jerome.

This misogynistic bias in Christianity's basic texts has long been translated into misogyny in practice. Throughout almost the entire time that Christianity had Europe and America in its lock grip, women were treated as chattel—they had essentially no political rights, and their right to own property was severely restricted. Perhaps the clearest illustration of the status of women in the ages when Christianity was at its most powerful is the prevalence of wife beating.

This degrading, disgusting practice was very common throughout Christendom well up into the 19th century, and under English Common Law husbands who beat their wives were specifically exempted from prosecution. (While wife beating is still common in Christian lands, at least in some countries abusers are at least sometimes prosecuted.)

At about the same time that English Common Law (with its wife-beating exemption) was being formulated and codified, Christians all across Europe were engaging in a half-millennium-long orgy of torture and murder of "witches"—at the direct behest and under the direction of the highest church authorities.

The watchword of the time was Exodus 22:18, "Thou shalt not suffer a witch to live," and at the very minimum hundreds of thousands of women were brutally murdered as a result of this divine injunction, and the papal bulls amplifying it (e.g., Spondit Pariter, by John XXII, and Summis Desiderantes, by Innocent VIII).

Andrew Dickson White notes:

On the 7th of December, 1484, Pope Innocent VIII sent forth the bull Summis Desiderantes. Of all documents ever issued from Rome, imperial or papal, this has doubtless, first and last, cost the greatest shedding of innocent blood. Yet no document was ever more clearly dictated by conscience.

Inspired by the scriptural command, "Thou shalt not suffer a witch to live," Pope Innocent exhorted the clergy of Germany to, leave no means untried to detect sorcerers . . . [W]itch-finding inquisitors were authorized by the Pope to scour Europe, especially Germany, and a manual was prepared for their use [by the Dominicans Heinrich Krämer and Jacob Sprenger] — "The Witch Hammer", Malleus Maleficarum... With the application of torture to thousands of women, in accordance with the precepts laid down in the Malleus, it was not difficult to extract masses of proof... The poor creatures writhing on the rack, held in horror by those who had been nearest and dearest to them, anxious only for death to relieve their sufferings, confessed to anything and everything that would satisfy the inquisitors and judges... Under the doctrine of "excepted cases," there was no limit to torture for persons accused of heresy or witchcraft.

Given this bloody, hateful history, it's not surprising that women have always held very subservient positions in Christian churches. In fact, there appear to have been no female clergy in any Christian church prior to the 20th century (with the exception of those who posed as men, such as Pope Joan), and even today a great many Christian sects (most notably the Catholic Church) continue to resist ordaining female clergy. While a few liberal Protestant churches have ordained women in recent years, it's difficult to see this as a great step forward for women; it's easier to see it as analogous to the Ku Klux Klan's appointing a few token blacks as Klaxons.

As for the improvements in the status of women over the last two centuries, the Christian churches either did nothing to support them or actively opposed them. This is most obvious as regards women's control over their own bodies. Organized Christianity has opposed this from the start, and as late as the 1960s the Catholic Church was still putting its energies into the imposition of laws prohibiting access to contraceptives. Having lost that battle, Christianity has more recently put its energies into attempts to outlaw the right of women to abortion.

Many of those leading the fight for women's rights have had no illusions about the misogynistic nature of Christianity. These women included Mary Wollstonecraft, Victoria Woodhull, Elizabeth Cady Stanton, and Margaret Sanger (whose slogan, "No God. No master," remains relevant to this day).

17. Christianity is homophobic

Christianity from its beginnings has been markedly homophobic. The biblical basis for this homophobia lies in the story of Sodom in Genesis, and in Leviticus.

Leviticus 18:22 reads: "Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination"

Leviticus 20:13 reads: "If a man lie with mankind as he lieth with a woman, both of them have committed an abomination: they shall surely be put to death; their blood shall be upon them"

This sounds remarkably harsh, yet Leviticus proscribes a great many other things, declares many of them "abominations," and prescribes the death penalty for several other acts, some of which are shockingly picayune.

Leviticus 17:10–13 prohibits the eating of blood sausage

Leviticus 11:6–7 prohibits the eating of "unclean" hares and swine

Leviticus 11:10 declares shellfish "abominations"

Leviticus 20:9 prescribes the death penalty for cursing one's father or mother

Leviticus 20:10 prescribes the death penalty for adultery

Leviticus 20:14 prescribes the penalty of being burnt alive for having a three-way with one's wife and mother-in-law

Leviticus 20:15 declares, "And if a man lie with a beast, he shall surely be put to death: and ye shall slay the beast" (which seems rather unfair to the poor beast).

(One suspects that American Christians have never attempted to pass laws enforcing Leviticus 20:15, because if passed and enforced such laws would decimate both the rural, Bible-Belt population and the cattle industry.)

Curiously, given the multitude of prohibitions in Leviticus, the vast majority of present-day Christians have chosen to focus only upon Leviticus 20:13, the verse calling for the death penalty for homosexual acts. And at least some of them haven't been averse to acting on it. (To be fair, some Christian "reconstructionists" are currently calling for institution of the death penalty for adultery and atheism as well as for "sodomy.")

Throughout history, homosexuality has been illegal in Christian lands, and the penalties have been severe. In the Middle Ages, strangled gay men were sometimes placed on the wood piles at the burning of witches (hence the term "faggot"). One member of the British royalty caught having homosexual relations suffered an even more grisly fate: Edward II's penalty was being held down while a red hot poker was jammed through his rectum and intestines.

In more modern times, countless gay people have been jailed for years for the victimless "crime" of having consensual sex. It was only in 2003 that the Supreme Court struck down the felony laws on the books in many American states prescribing lengthy prison terms for consensual "sodomy." And many Christians would love to reinstate those laws.

Thus the current wave of gay bashings and murders of gay people should come as no surprise. Christians can find justification for such violence in the Bible and also in the hate-filled sermons issuing from all too many pulpits in this country. If history is any indication, the homophobic messages in those sermons will continue to be issued for many years to come.

18. The Bible is not a reliable guide to Christ's teachings

Mark, the oldest of the Gospels, was written at least 30 years after Christ's death, and the newest of them might have been written more than 200 years after his death. These texts have been amended, translated, and re-translated so often that it's extremely difficult to gauge the accuracy of current editions—even aside from the matter of the accuracy of texts written decades or centuries after the death of their subject.

This is such a problem that the Jesus Seminar, a colloquium of over 200 Protestant Gospel scholars mostly employed at religious colleges and seminaries, undertook in 1985 a multi-year investigation into the historicity of the statements and deeds attributed to Jesus in the New Testament. They concluded that only 18% of the statements and 16% of the deeds attributed to Jesus had a high likelihood of being historically accurate.

So, in a very real sense fundamentalists—who claim to believe in the literal truth of the Bible—are not followers of Jesus Christ; rather, they are followers of those who, decades or centuries later, put words in his mouth.

19. The Bible is riddled with contradictions

There are a number of glaring contradictions in the Bible, in both the Old and New Testaments, and including some within the same books. A few examples:

". . . God cannot be tempted with evil, neither tempteth he any man."
(James:1:13)

"And it came to pass after these things, that God did tempt Abraham."
(Genesis 22:1)

". . . for I am merciful, saith the Lord, and I will not keep anger forever."
(Jeremiah 3:12)

"Ye have kindled a fire in mine anger, which shall burn forever. Thus saith the Lord."
(Jeremiah 17:4)

"If I bear witness of myself, my witness is not true."
(John 5:31, J.C. speaking)

"I am one that bear witness of myself . . ."
(John 8:18, J.C. speaking)

and last but not least:

"I have seen God face to face, and my life is preserved."
(Genesis 32:30)

"No man hath seen God at any time."
(John 1:18)

"And I [God] will take away mine hand, and thou shalt see my back parts..."
(Exodus 33:23)

Christian apologists typically attempt to explain away such contradictions by claiming that the fault lies in the translation, and that there were no contradictions in the original text. It's difficult to see how this could be so, given how direct many biblical contradictions are; but even if these Christian apologetics held water, it would follow that every part of the Bible should be as suspect as the contradictory sections, thus reinforcing the previous point: that the Bible is not a reliable guide to Christ's words.

20. Christianity borrowed its central myths and ceremonies from other ancient religions

The ancient world was rife with tales of virgin births, miracle-working saviors, tripartite gods, Gods taking human form, Gods arising from the dead, heavens and hells, and days of judgment. In addition to the myths, many of the ceremonies of ancient religions also match those of that syncretic latecomer, Christianity.

To cite but one example (there are many others), consider Mithraism, a Persian religion predating Christianity by centuries. Mithra, the savior of the Mithraic religion and a God who took human form, was born of a virgin; he belonged to the holy trinity and was a link between heaven and Earth; and he ascended into heaven after his death.

His followers believed in heaven and hell, looked forward to a day of judgment, and referred to Mithra as "the Light of the World." They also practiced baptism (for purification purposes) and ritual cannibalism—the eating of bread and the drinking of wine to symbolize the eating and drinking of the God's body and blood. Given all this, Mithra's birthday should come as no surprise: December 25th; this event was, of course, celebrated by Mithra's followers at midnight.

Mithraism is but the most striking example of the appearance of these myths and ceremonies prior to the advent of Christianity. They appear—in more scattered form—in many other pre-Christian religions.

*********

A Final Word: These are but some of the major problems attending Christianity, and they provide overwhelming reasons for its abandon-ment. (Even if you discount half, two-thirds, or even three-quarters of these arguments, the conclusion is still irresistible.)

Belantan

Posted: 21 Mar 2011 11:43 PM PDT

Belantan


MB Khalid perlu dedah dana sebenar Yayasan Selangor!

Posted: 21 Mar 2011 09:30 AM PDT

Sebagai Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Selangor, MB Khalid digesa supaya mendedahkan jumlah sebenar dana Yayasan Selangor semasa diserahkan kepada pentadbiran PR yang diketuai oleh PKR.

Dimaklumkan bahawa Yayasan tersebut mempunyai jumlah dana yang besar sebelum pengurusannya bertukar tangan. Dipercayai Yayasan Selangor mempunyai RM67 juta atau lebih sebelum diserahkan kepada PR. Tetapi hari ini yang sedihnya apabila kita lihat yayasan tersebut mengalami defisit sehingga RM7.41 juta. Persoalannya adalah kemana hilangnya dana yang sebegitu banyak sebelum ini?

Ini jelas menunjukkan banyak perbelanjaan yang tidak telus, tidak berhemah serta tidak munasabah yang telah dibuat oleh pengurusan yayasan tersebut. ( akan dibongkar didalam artikel seterusnya ). Sebelum itu MB Khalid dicabar supaya mendedahkan jumlah sebenar dana ketika diserahkan kepada pengawasan beliau!

Dipercayai bahawa Khalid sanggup mengenepikan peraturan kerana mahu suku-sakatnya dilantik kejawatan tertentu. Yang menariknya Khalid tidak pernah ambil tahu apa yang berlaku pada agensi atau anak syarikat milik Kerajaan Negeri kerana beliau terlalu memberikan sepenuh kepercayaan kepada kroni-kroni yang dilantik olehnya sendiri!

Jadi adalah tidak pelik sekiranya Yayasan Selangor mengalami kerugian seperti yang dihadapinya sekarang. Dimanakah ketelusan yang diamalkan oleh Pakatan Rakyat yang heboh dilaung-laungkan ketika sebelum PRU ke-12 yang lalu. Dulu mereka kata mereka adalah sebuah kerajaan yang mengamalkan ketelusan dan bertanggungjawap, tetapi dengan pendedahan sebelum ini tentang lapuran kewangan yayasan, dimanakah ketelusan yang mereka sebenarnya.

Nyata slogan hanya tinggal slogan sahaja dan pada masa yang sama mereka memperkayakan kroni-kroni mereka. Dulu mengata orang, tetapi sekarang mereka yang lagi lebih.

Tunggu pendedahan yang lain dalam artikel seterusnya.

Suara Politik
Taminsari

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 21 Mar 2011 11:36 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


12 Dalil Ucapan Anwar Bercanggah Akidah Islam – Uthman El Muhammady

Posted: 21 Mar 2011 09:49 PM PDT

AIDCNews – 23/12/10 – Sekurang-kurang 12 Dalil ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertajuk “Religion and Pluralisme in a Divided World”(Agama dan Pluralisme Dalam Dua Dunia), pada 18 Mac 2010, di London School of Economic (LSE) perlu dinilai semula kerana dibimbangi bercanggah dengan akidah Islam.

Demikian penegasan yang dibuat oleh Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady, Felo Amat Utama, International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC) dalam kertas kerjanya “Pluralisme Agama dan Anwar : Beberapa persoalan dilihat dari pandangan arus perdana Islam” yang diedarkan kepada semua peserta Wacana Sehari anjuran bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS), Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia ( MUAFAKAT), Majlis permuafakatan Badan Amal Islam Wilayah Persekutuan, Allied Coordinating Committee of Islamic NGO (ACCIN) dan Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (YADIM) di di Masjid Wilayah Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Setiap peserta dibekalkan kompilasi ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim di LSE, London (18 Mac 2010) dalam dwi-bahasa, teks asal ucapan Ketua Umum PKR itu dalam Bahasa Inggeris dan teks ucapan yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu. Manakala untuk menjawab teks ucapan Anwar itu, turut dilampirkan bersama kertas kerja Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady.

“Kompilasi ringkas ini adalah bagi menunjukkan satu contoh penyebaran luas fahaman Pluralisme Agama serta menjawab fahaman salah mereka yang mengusung idea yang ingin menyamaratakan semua agama”, ditulis dimuka depan kompilasi bertajuk “Menyanggah Pluralisme Agama Menyelamatkan Umat Islam Di Malaysia” itu.

12 Dalil kesalahan-kesalahan Anwar yang dikupas oleh Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady adalah seperti berikut :

1. Persoalan Ekslusif Agama (Religious Exclusivism) – hanya satu agama sahaja yang benar, manakala agama lain adalah salah.

Anwar Ibrahim : Golongan-golongan agama tertentu yang menganggap hanya satu ajaran asasi tertentu (fundamental doctrines) sahaja yang membawa ke jalan keselamatan/syurga (salvation) adalah pandangan yang silap dan tertutup. Agama-agama lain juga benar. Maka Pluralisme Agama adalah jalan penyelesaian terbaik untuk mengelakkan perpecahan tersebut.

Uthman El-Muhammady : Pluralisme yang mengajar penganutnya tentang tidak ada kebenaran mutlak dan tidak ada ajaran asasi yang menjamin keselamatan/kebahagian/syurga, tidak boleh diterima, malah ditolak dalam agama Islam. Sekiranya diterima anjuran Pluralisme itu maka tiada ertinya firman-firman Al Quran yang menyebut bahawa ia datang membawa al-haq (kebenaran) dan dengan itu kebatilan akan hilang.

2. Persoalan Pendapat Ahli Sufi Jelaluddin al-Rumi

Anwar Ibrahim : Pluralisme Agama dianjurkan sejak dari abad ke-13 lagi. Buktinya kata-kata oleh penyair sufi, Jelaluddin al-Rumi yang menyebut; “Lampu-lampunya berlainan, tetapi Cahaya itu sama, ia datang dari seberang sana; kalau anda terus menerus melihat pada lampu, kamu tersesat; kerana dari sana timbul rupa lahir pada bilangan dan kemajmukan”(The lamps are different but the Light is the same, it comes from Beyond; If thou keep looking at the lamp, thou art lost; for thence arises the appearance of number and plurality).

Uthman El-Muhammady : Pandangan ini tidak benar kerana Jelaluddin al-Rumi adalah seorang Muslim, Sunni, bermazhab Hanafi yang bersyair dalam konteks kerangka Islam dan bukannya di luar konteks Islam. Bukannya antara agama Islam dengan agama-agama lain. Tentang simbolik ‘cahaya’ dan ‘lampu’ itu perlu dilihat dari segi amalannya sebagai seorang sufi yang bersyair dalam kerangka Islam. Ia berbicara tentang manusia yang perlu ‘menyeberangi’ sebelah sana bentuk rupa dalam syariat, menuju ke alam hakikat. Namun begitu, mesti berpegang kepada syariat dan bukan meninggalkannya.

3. Persoalan Konsep Agama Adalah Universal

Anwar Ibrahim : Semua agama mempunyai pertanyaan yang sama iaitu dari mana datangnya manusia? Apa matlamat hidupnya? Apa yang berlaku bila ia meninggal dunia? yang bermaksud persamaan universal (universal concepts) antara semua agama untuk mencari kebenaran, keadilan dan sifat keunggulan.

Uthman El-Muhammady : Konsep ini berlawanan dengan anjuran Al Quran. Kebenaran Islam adalah satu. Yang benar adalah apa yang Allah utuskan kepada Nabi dan Rasul terakhir, Nabi Muhammad SAW.

4. Persoalan Pendapat Dante, Penyair Kristian abad ke-14

Anwar Ibrahim – Dante, penyair Kristian di Itali pada abad ke-14 menganjurkan untuk mencapai kebahagian di dunia dan akhirat bukan semata-mata dengan ‘Kuasa’ tetapi juga dengan ‘Akal’. Visi Dante ini sama dan boleh dihubungan dengan visi tokoh-tokoh Islam termasuk al Farabi dan Ibn Rush :

Uthman El-Muhammady : Dante tidak menganjurkan pluralisme agama. Beliau hanya menerima agamanya (Kristian) dan menolak agama lain. Dalam epik puisi ‘The Divine Comedy’, karya Dante, beliau meletakkan Nabi Muhammad SAW dan Saidina Ali rd ke dalam neraka. Dalam ajaran Islam, setelah turunnya al Quran maka mansuhlah semua sistem kepercayaan lain, dan ajaran Quran adalah universal. Dalam Islam, ‘Akal’ semata-mata bukan penentu kepada kesejahteraan tetapi juga bergantung kepada kepercayaan ‘Wahyu’ dan ‘Syariat’. Sebab itu al Farabi dan Ibn Rush tidak bergantung kepada ‘Akal’ tetapi beriman kepada ‘Wahyu’ Al Quran dan Syariat Nabi Muhammad SAW.

5. Persoalan Konsep Kebebasan Beragama VS Pluralisme Agama

Anwar Ibrahim : Pada hari ini wujud kebebasan beragama (freedom of religion) tetapi mengenepikan Pluralisme Agama (Religious Pluralism) yang sepatutnya kedua-duanya diperteguhkan sebagai konsep kebebasan di negara-negara yang mengamalkan demokrasi. Memihak kepada satu agama dan mengenepikan agama-agama lain adalah bertentangan dengan semangat Pluralisme Agama. Perkara ini lebih ketara di Timur Tengah dan Asia Tenggara.

Uthman El-Muhammady : Jika negara-negara Islam, adalah wajar kerajaannya berpihak kepada Islam dan memelihara syariat-syariatnya. Dalam Islam, kerajaan tidak boleh menganggap bahawa tidak ada kebenaran yang mutlak, kerana kebenaran itu tetap ada, dan negara itu mesti berpegang kepada kebenaran tersebut. Sebab itu, al-Mawardi di Baghdad pada zamannya memastikan pihak kerajaan memperbetulkan kesilapan-kesilapan orang ramai apabila berlaku penyelewengan akidah ajaran Islam. Tetapi pihak kerajaan tidak boleh menganiayai pihak yang bukan Islam, mereka tetap diberi hak untuk mengamalkan agama mereka.

6. Persoalan Firman Allah, ‘Tidak Ada Paksaan Dalam Agama’

Anwar Ibrahim : Al Quran sendiri menganjurkan Pluralisme Agama seperti dalam firman ‘tidak ada paksaan dalam agama’, maka mestilah perbuatan memaksakan kepercayaan seseorang ke atas orang lain bukan bersifat Islamik. Jika ayat ini ditolak maka kenyataan Al Quran itu tidak mempunyai apa-apa erti.

Uthman El-Muhammady :Tidak ada paksaan dalam agama’ (2:256) dalam Islam bermaksud bahawa umat Islam tidak boleh memaksa bukan Islam supaya memeluk Islam. Ia terletak pada pilihannya. Tetapi apabila seseorang itu sudah Islam maka ia tertakluk kepada undang-undang Islam, termasuk berkenaan larangan murtad daripada agama Islam. Kita tidak menafsir kebebasan beragama itu bermakna kebebasan untuk murtad bagi orang Islam.

Maka umat Islam tidak seharusnya mengikuti falsafah lain tentang kebebasan manusia dan agama apabila falsafah itu sendiri bercanggah dengan Quran. Dalam Islam ‘freedom of conscience’ (kebebasan jiwa) bukannya kebebasan ala Barat tetapi harus tunduk dengan akidah dan syarak Islam.

7. Persoalan Konsep Menuju Kepada Yang Satu

Anwar Ibrahim : Guru Granth Sahib, Kitab Agama Sikh memberitahu kepada semua manusia bahawa seseorang yang mampu melihat semua jalan-jalan kerohanian (spiritual paths) akan membawa kepada Yang Satu dan akan menjadi bebas merdeka tetapi orang yang menyatakan kepalsuan akan turun ke dalam api neraka dan terbakar di dalamnya. Orang yang berbahagia ialah orang yang disucikan dan mereka akan berterusan tenggelam dalam nikmat Kebenaran.

Uthman El-Muhammady : Dalam Islam konsep ‘Menuju Kepada Yang Satu’ perlu dilihat dalam konteks Quran. Tentang sistem kepercayaan lain yang menyebut semua jalan membawa kepada Yang Satu, kalau Yang Satu itu membawa kepada kekaburan, itu akan mengundang masalah. Penyembahan Berhala bukan Yang Satu, Penyembahan Tuhan yang bukan secara tauhid juga bukannya Yang Satu, begitu juga kepercayaan tentang sesuatu kuasa ghaib yang kabur, mengatasi yang lain, juga bukan Yang Satu dalam Al Quran.

8. Persoalan Semua Kepercayaan Agama Adalah Sama

Anwar Ibrahim : Apa juga agamanya, sama ada Islam, Kristian, Sikh, Hindu serta yang lain, saya percaya bahawa kebenaran-kebenaran yang paling tinggi (higher truths) akan mengatasi amalan- amalan semata-mata (mere practice) dan semua ibadatnya berpusat kepada kebenaran yang satu itu (singular truth): bahawa dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali.

Uthman El-Muhammady : kebenaran-kebenaran yang tertinggi (higher truths) yang mengatasi amalan-amalan semata-mata (mere practice) dan semua ibadatnya berpusat kepada kebenaran yang satu itu (singular truth) juga perlu dilihat dalam konteks Al Quran. Apabila diturunnya Al Quran, maka terputuslah kebenaran agama-agama lain (‘muhaiminan ‘alaih). Menurut Islam tidak ada yang benar, melainkan ajaran al-Quran.

9. Persoalan Perintah- Perintah Eksklusif (Exclusivist Claims)

Anwar Ibrahim : Hari ini, terdapat pemimpin-pemimpin agama-agama dunia tertentu yang terus menerus membuat Perintah-Perintah Eksklusif (exclusivist claims) tentang mereka memiliki kebenaran yang kekal abadi berbanding dengan penerimaan perkara-perkara yang disepakati bersama (commonality) yang mampu menghubungkan semua manusia. Kalaulah kita menerima hakikat bahawa memang terdapat kepelbagaian, maka Pluralisme Agama adalah jawapannya kerana mampu menyatukan. Itulah jalannya untuk membawa keluar daripada kegelapan kepada cahaya, daripada perang kepada damai, daripada kebencian dan kejahatan kepada kasih-sayang dan kebaikan.

Uthman El-Muhammady : Adalah janggal sekiranya umat Islam menerima Bible dan kitab-kitab lain selain Al Quran sebagai ‘wahyu’. Teori John Hick yang mengatakan hanya Pluralisme Agama yang membawa kebahagian dan syurga tidak akan mempengaruhi umat Islam yang setia dengan wahyu Al Quran.

10. Persoalan Konsep Kebebasan

Anwar Ibrahim : kaum muslimin masih lagi berterusan berprejudis; menolak nilai kebebasan bersuara (free speech), kebebasan media (free press), demokrasi, dan kebebasan hati naluri (freedom of conscience). Mereka memandang budaya Pluralisme Agama sebagai satu bentuk konspirasi teragung oleh ‘pihak lain’, terutamanya Kristian, untuk mengembangkan ajarannya dan menjadikan muslimin memeluk agama Kristian. Pluralisme juga dilihat sebagai jerat untuk menyeluduk masuk demokrasi ala Barat melalui pintu belakang.

Tetapi sebenarnya ini merupakan suatu penyelewengan apabila dilihat menurut perlaksanaan hukum Islam. Di luar daripada kepentingan polisi awam, memang tidak ada kewajipan agama untuk orang Islam mengenakan undang-undang dan nilai-nilai umat Islam ke atas seluruh masyarakat.

Dari segi ideologi, sikap beku dalam pemikiran (rigidity) masih berupa penghalang kepada kemajuan dan islah. Muslimin hendaklah membebaskan diri daripada amalan-amalan lama menggunakan klise dan menjaja-jajanya (cliche-mongering) serta mengenakan label-label kepada orang, dan bergerak melewati kepentingan-kepentingan kelompok yang sempit. Penemuan semula garapan terhadap pluralisme yang asal dalam Islam sangat-sangat diperlukan.

Uthman El-Muhammady : Tentang pengamatan demikian ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan. Antaranya ialah nilai-nilai kebebasan bersuara, kebebasan media dan yang sepertinya tentang demokrasi dan kebebasan hati naluri (freedom of conscience), pada muslimin adalah perkara-perkara yang mesti tunduk kepada orientasi Syara’: Kalau kebebasan itu tidak bertentangan dengan Syara’, maka kebebasan itu dialu-alukan, tetapi sekiranya kebebasan itu bertentangan dengan Syara’ maka ia perlu dijauhi.

Sudah tentu bagi Muslimin, Syara’ mengatasi bahan pemikiran para pemikir semata-mata. Kalau diletakkan pemikiran-pemikiran dari para pemikir mengatasi Syara’ dan ijma’, itu adalah malapetaka intelektual dan rohaniah. Pihak yang berbicara tentang nilai kebebasan manusia sejagat perlu juga menghormati manusia beragama dalam mengamalkan agamanya dan bukannyahendak membatalkan amalan pihak lain dan mempromosikan haknya semata-mata. Itu pun bercanggah dengan nilai hak-hak asasi manusia.

11. Persoalan Syariat Islam

Anwar Ibrahim : Syariat itu bukannya hanya tertulis di atas batu, dan ia mengalami evolusi (perubahan) secara dinamik. Demi untuk mempertahankan moderat, maka unsur utama dalam metodologi Islam mesti dipandang dalam perspektif yang menyeluruh (holistic) yang akan menjadi lebih menarik, mengikut kaedah yang bersifat universal dan kekal abadi.

Dikatakan bahawa pluralisme dalam dunia yang terbahagi-bahagi ini akan menambah lagi perpecahan kepuakan yang membawa pula kepada suara yang diulang-ulang tentang ‘pertembungan tamadun’ yang telah dan masih meletihkan yang seperti ianya sama dengan pukulan ‘gendang purba’ itu. Bagaimanapun, sebagaimana yang dinyatakan oleh Eliot: Sejarah boleh berupa sebagai perhambaan, sejarah boleh pula berupa sebagai kebebasan.

Oleh itu, kita mesti membebas diri kita daripada penipuan konsep tentang pertembungan tamadun dan menumpukan semula perhatian kita kepada pertembungan yang menggelegak (bahaya) dalam umat Islam itu sendiri. Kita boleh melihat suatu pertembungan yang lebih merbahaya dan membimbangkan yang berlaku dalam tamadun yang sama(Islam), antara yang lama dan baharu (the old and the new), yang lemah dan kuat (the weak and the strong), moderat (liberal) dan fundamentalist (the moderates and the fundamentalists), dan antara modernis dan traditionalis (the modernists and the traditionalists).

Turki dan Indonesia dengan terang sedang merintis jalan demokrasi bagi umat Islam untuk ikutan mereka. Kemasukan Turki ke dalam Kesatuan Eropah yang segera akan berlaku juga berupa suatu kenyataan yang jelas tentang tahap demokrasi liberal dapat dicapai, walaupun, sayangnya, hambatan-hambatan yang dibentangkan di hadapannya oleh setengah negara-negara ahli itu sangat nyata memberi isyarat tentang Islamophobia yang ada. Di Asia Tenggara, Indonesia sudahpun mencapai garis penyudah [dalam amalan demokrasinya] manakala jiran-jirannya yang muslimin dalam negara masing-masing masih lagi terlekat dalam tahap permulaan jalannya.

Uthman El-Muhammady : Kita perlu melihat kenyataan ini dalam suluhan ajaran Islam tentang ada bahagian-bahagian Syara’ yang kekal dan ada yang berubah-ubah, dan bukan semuanya berubah-ubah. Akidah Ahli Sunnah tidak berubah; perincian-perincian Syara’ berkenaan dengan perkara-perkara baru yang tidak ada dalam nas secara terang-nyata dari fatwa-fatwa zaman berzaman boleh berubah. Tetapi kalau perubahan itu melibatkan seperti menghalalkan persetubuhan haram, judi, zina, menghalalkan yang haram dalam ijma’, kerana terpengaruh dengan ‘penemuan-penemuan’ para pemikir, ini tidak dibolehkan.

12. Persoalan Jihad

Anwar Ibrahim : Hari ini jihad dilaungkan oleh pihak-pihak tertentu untuk mengesahkan perbuatan-perbuatan keganasan dalam pelbagai bentuk dan rupanya, tetapi akhirnya menjadi kabur antara garis jihad dan keganasan. Mujurlah adanya pentadbiran Obama, maka kita telah melihat sesetengah perubahan berbanding polisi Bush yang mengamalkan sifat percanggahan dan memilih bulu, dalam memerangi keganasan, dengan memberi sokongan kepada para autokrat (penguasa kuku besi) di dunia Islam di satu pihaknya, dan menjadi jaguh kebebasan dan demokrasi di satu pihak lain pula. Walaupun selepas lebih setahun semenjak pentadbirannya (Obama) itu, kita masih lagi menanti untuk melihat perubahan-perubahan yang penting (substantive) dalam isi (substance) polisi luar negara Amerika dalam hubungan dengan Dunia Islam.

Uthman El-Muhammady : Kalau dalam suasana semasa ada penafsiran jihad yang tersasul dalam setengah umat Islam (kerana faktor-faktor sejarah yang mendesak dan tidak patut diremehkan) itu tidak boleh dijadikan dalil untuk penafsiran yang menyeluruh mewakili arus perdana umat Islam. Bagaimanapun, ini juga perlu dilihat dalam konteks pihak-pihak lepas, mahupun sekarang, memanipulasikan maklumat untuk kepentingan hegemoninya.

Agenda Pluralisme : Gagal Jawab Surat Amaran JAKIM, Anwar Tarik Balik Ucapan di Blog

Lampiran :

1. Ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertajuk “Religion and Pluralism in a Divided World” di London School of Economic (LSE) pada 18 Mac 2010. Versi English [Klik di sini] ; Versi Melayu [Klik di sini]; Audio [Klik di sini]

2. Rencana Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady bertajuk “Pluralisme Agama Dan Anwar: Beberapa Persoalan Dilihat Dari Pandangan Arus Perdana Islam”

Sayu tidak terkira hati kita mengingatkan bahawa asalnya tokoh dakwah Islam yang berfikiran kebangsaan, menjadi aktivis dakwah, penerajunya, gerakan Islam (dengan pemikiran dipengaruhi Maududi, Hassan al-Banna, Syed Qutb dan yang sepertinya), akhirnya menjadi pendokong aliran John Hick dengan aliran pluralisme agama dengan implikasi-implikasi rohaniah terakhirnya. Allahumma sallimna wa’I-Muslimin. Amin.

Pluralisme yang ditakrifkan sebagai kenyataan pluralisme (‘sheer fact of pluralism’) (seperti dalam laman web projek pluralisme Universiti Harvard, antara lainnya) [1] sebagai keberadaan pelbagai agama dalam sesebuah negara atau masyarakat – dalam erti ini pluralisme diamalkan dalam Islam walaupun di Madinah di zaman Nabi salla’Llahu ‘alaihi wa sallam dan kemudiannya seperti di Andalusia dan kerajaan Othmaniah Turki.

Demikian pula pluralisme agama dalam erti adanya ruang awam di mana para penganut pelbagai agama bertemu dan berhubung serta mengadakan interaksi untuk saling memahami antara satu sama lain, itu juga sesuatu yang diterima dalam Islam, kerana kelainan umat manusia dalam kelompok-kelompok dan bangsa wujud untuk saling kenal mengenali antara sesama mereka sebagai bani Adam [2]; ini juga diterima dalam Islam semenjak zaman Nabi salla’Llahu ‘alaihi wa sallam, dan ia harmonis dengan ajaran Islam.

Tetapi pluralisme dalam erti kenisbian dalam kebenaran hakiki dan mutlak, yang mengajarkan tidak ada kebenaran mutlak yang boleh dicapai, dan tidak ada ajaran asasi yang menjamin keselamatan dan kebahagiaan, itu tidak diterima, bahkan ditolak dalam agama Islam. Kalau tidak ada erti kenyataan Qur’an yang menyebut bahawa ia datang membawa al-haq, kebenaran, dan dengan itu kebatilan hilang, kerana kebatilan memang mesti hilang [3].

Agama Islam datang dalam pusingan nubuwwah terakhir dalam sejarah umat manusia, yang selepas daripadanya tidak ada lagi nubuwwah dan kerasulan [4]; dan ia datang sebagai saksi atas sekalian ajaran di dunia, dan Nabi Muhammad salla’Llahu ‘alaihi wa sallam datang sebagai saksi atas umat ini [5]. Peranan sebagai saksi atas umat manusia tentang kebenaran tidak mungkin terjadi pada orang yang mempunyai pegangan tentang ‘kebenaran yang pelbagai’ (multiple truths).

Pluralisme agama dalam erti yang dibentangkan dalam gagasan Prof Hick yang meninggalkan sikap eksklusif Khatolik, dan yang sepertinya, menganggap semua agama-agama membawa kepada ‘salvation’, menunjukkan pemikirnya tidak ada keyakinan terhadap agamanya dalam erti yang sebenarnya. Ia timbul daripada pengalaman peradaban dan budaya serta perkembangan pemikiran keagamaan Barat yang pahit dalam sejarahnya.

Tidak masuk akal sejahtera bagi orang Islam yang berimamkan Quran boleh mengikut aliran yang kemuflisan dari segi rohani dan penaakulan berasaskan tauhid seperti ini. Islam mengajarkan semua pengikut autentik para nabi selamat, pengikut Nabi salla’Llahu ‘alaihi wa sallam selamat, ahli fatrah yang tidak ada nabi pada zamannya, zaman antara dua nabi, selamat [6], mereka yang ‘tidak sampai seru’ selamat [7].

Orang yang berkepercayaan seperti John Hick dan yang sepertinya ini mungkin akan menjadi ‘lukewarm’ dalam keyakinannya, tidak lagi ia ‘minal-muqinin’ [8] dari kalangan orang-orang yang yakin; mungkin akhirnya ia menjadi agnostic, dijauhkan Allah, walaupun tidak disuarakannya.

Pegangan seperti ini membawa kita kepada perkara-perkara yang menjadi persoalan dalam kalangan mereka yang terpengaruh dengan aliran ini ialah seperti berikut:

1. Dalam menyebut tentang sikap eksklusif dalam agama yang membawa kepada pertelingkahan, disebut oleh setengah pihak sikap eksklusif itu ada dalam Islam Syiah-Sunni-dan dalam agama Kristian yang ada pecahan-pecahannya.

Dalam Islam wacana Sunni adalah arus perdana, sebagaimana yang ternyata dalam ijma’ selepas daripada Quran dan Sunnah; maka manusia perlu menggunakannya sebagai neraca, untuk membezakan apa yang boleh diterima dan apa yang tidak dari segi intelektual dan rohaniah, bukan yang lain, kalau pihak yang bukan Islam, mereka dengan agama mereka, tetapi perlu ada toleransi dan sikap hidup bersama dengana aman, kecuali berlaku pengkhianatan.

Tentang menyebut golongan Sufi seolah-olah lain daripada Ahli Sunnah itu tidak sepatutnya berlaku, sebab, sebagaimana yang dinyatakan dalam ‘al-Farqu bainal-Firaq’ antara lainnya [9] golongan Sufi adalah sebahagian yang tidak terpisah daripada Ahli Sunnah wal-Jamaah. Dengan itu maka tidak boleh mereka itu dianggap sebagai terpisah daripada epistemologi Sunni, bahkan ia intinya.

2. Ada di kalangan mereka yang terpengaruh dengan pluralisme dengan menyebut bait-bait Jalaluddin Rumi untuk ‘mengesahkan’ aliran pluralisme agama itu. Antaranya bait yang seperti di bawah:

Lampu-lampunya berlainan, tetapi cahaya itu sama, ia datang dari seberang sana; kalau anda terus menerus melihat pada lampu, kamu tersesat; kerana dari sana timbul rupa lahir pada bilangan dan kemajmukan.

Ini boleh difahami sebenarnya bila diingatkan bahawa Rumi adalah seorang Sunni yang berpegang kepada Mazhab Hanafi, dan ia taat kepada syariat. Ia ada menyebut perkara-perkara yang tidak disetujuinya berkenaan dengan Musyrikin, Kristian dan Yahudi. Bahkan suatu masa bila ia ditanya berkenaan dengan Jesus sebagai Tuhan, ia dengan keheranan bertanya, adakah munasabah orang kurus sedemikian yang tingginya beberapa meter yang dikejar-kejar orang untuk dibunuh ke sana ke mari, ia Tuhan Pencipta sekalian alam?

Kalau ia tokoh pluralisme sebagaimana yang disangka oleh mereka yang terpengaruh dengan aliran itu ia tidak demikian.

Adapun baitnya yang menyebut tentang cahaya dan lampu itu perlu dilihat dari segi ajarannya sebagai sufi, ini bukan kenyataannya tentang falsafahnya, ini bicara tentang manusia yang perlu ‘menyeberangi’ sebelah sana bentuk rupa dalam syariat, pergi kepada hakikat, tetapi mesti berpegang kepada syariat, bukan meninggalkannya, dan menganggap ‘semua benar.’ Ertinya ia berpartisipasi dalam syariat tetapi merealisasi ‘penyaksian rohaniah’ tentang kebenaran dalam agama. Ia bukannya mengatakan ‘ya’ kepada semua sistem kepercayaan.

Ertinya ia orang yang mencapai ma’rifat kepada Allah sebenarnya dan menyedari hakikat agama yang sebenar, ia bukan semata-mata terbatas kepada mazhab-mazhab seperti dalam Ahli Sunnah ada mazhab yang empat itu, tetapi di samping menerima mazhab itu dan beramal dengannya ia mencapai musyahadah secara rohaniah dan ‘menyaksikan’ perkara sebenar agama dengan penyaksian batin sendirinya. Itulah cahaya itu; ia bukan bererti bahawa pegangannya ialah semua seistem kepercayaan membawa kepada kebenaran dan kepada syurga.

3. Berkenaan dengan adanya soalan-soalan yang kelihatan ada persamaan antara manusia seperti dari mana datangnya manusia? Apa matlamat hidupnya? Apa yang berlaku bila ia meninggal dunia? Jalan kerohanian membawa kita kepada satu pencarian sarwajagat tentang kebenaran dan usaha untuk mencapai keadilan dan sifat keunggulan, ini semua bukan bererti bahawa semua agama membawa kepada ‘salvation’ dalam erti yang diajarkan oleh Quran; kebenaran Islam adalah satu. Yang benar adalah apa yang datang terakhir sebagai ajaran sarwajagat untuk semua manusia (kaffatan linnas). Kalau tidak sejarah anbia dan sejarah Nabi Muhammad salla’Llahu ‘alaihi wa sallam tidak ada erti apa-apa.

4. Tentang ada pendapat Dante yang menulis di zamannya dalam Monarchia yang menyatakan tujuan terakhir hidup ini ada dua – kebahagiaan dalam dunia ini dan juga kebahagiaan dalam akhirat dengan berada dalam limpahan nur melihat Wajah Tuhan. Mencapai dua matlamat agung ini berlaku dengan menghadapi kesukaran yang besar. Kejayaan itu boleh tercapai:

‘hanya bila gelombang-gelombang kerakusan yang menggoda itu ditenangkan dan umat manusia berehat santai dalam ketenangan dan keamanan’

Kenyataan itu benar dari segi jiwa manusia perlu ditundukkan supaya ia menyerah kepada kebenaran dan ia berpegang kepada sifat-sifat unggul, itulah yang membawa kepada kedamaian manusia dan hilangnya konflik. Tetapi ini bukan hujah untuk pluralisme agama dalam erti Hick, yakni bahawa semuanya membawa jalan ke syurga, dan tidak ada sistem kepercayaan yang dimansuhkan kebenarannya bila datang Quran.

Pada umat Quran dengan datangnya Quran berlakulah pemansuhan semua sistem kepercayaan, dan ajaran Quran adalah sarwajagat. Lagi pula kalau ini difahami sebagai hakikat bahawa manusia menjadi sejahtera bila ia tunduk kepada otaritas ilmu dan akal, maka bukannya ini membawanya ‘bertemu’ dengan Ibn Rushd dan al-Farabi, sebab kedua-duanya tunduk kepada Shariat Muhammad s.a.w dan Quran, tetapi Dante, walaupun selepas Quran datang, ia tidak tunduk kepadanya. Ertinya ia bukan berpegang kepada pluralisme agama dalam maman seperti Hick itu.

Bahkan dalam ‘Purgatio’ dalam ‘Divine Comedy’ nya Dante meletakkan Nabi Muhammad dan Saidina Ali rd dalam neraka [10]. Dijauhkan Allah. La haula wa la quwwata illa billah.

5. Kalaulah dikatakan sekarang keadaannya ialah bahawa kebebasan beragama yang tanpanya tidak ada pluralisme agama, adalah suatu kebebasan yang tertanam teguh sebagai kebebasan dalam perlembagaan dalam negara-negara demokrasi yang terkenal dan teguh kedudukannya, itu bukan bermakna bahawa di negeri-negeri Islam Muslimin dan kerajaannya tidak boleh memihak kepada Islam. Ini kerana dalam Islam kewajipan kerajaan Islam ialah melaksanakan ajaran Islam sampai sebaik-baiknya dan apa yang menggangu kejayaannya secara tidak patut mesti diselesaikan.

Dalam Islam kerajaan tidak boleh memilih untuk menganggap bahawa tidak ada kebenaran yang mutlak, kebenaran itu mesti ada, dan negara itu mesti berpegang kepada kebenaran itu. Sebab itu al-Mawardi di Baghdad pada zamannya memastikan pihak berotoriti Islam memperbetulkan kesilapan-kesilapan orang ramai bila berlaku penyelewengan daripada ajaran Islam yang benar (kecuali orang yang berkenaan bukan Muslimin) [11]. Tetapi pihak berkuasa Muslimin tidak boleh menganiayai pihak yang bukan Islam, mereka ini diberi hak untuk mengamalkan agama mereka.

6. Tentang pendapat yang menyatakan bahawa kebebasan beragama yang terkandung dalam ayat yang bermaksud ‘Tidak ada paksaan dalam agama’ (2:256) itu dalam Islam memaksudkan bahawa kita tidak boleh memaksa orang supaya memeluk Islam, itu terletak pada pilihannya; tetapi bila ia sudah Islam tertakluk kepada undang-undang Islam, termasuk berkenaan larangan murtad daripada agama ini. Kita tidak menafsirkan kebebasan beragama itu kebebasan untuk murtad bagi orang Islam. Tidak ada pendirian itu dalam sejarah dan ilmu Islam.

Kalau hendak disebutkan perbandingan kita tidak memaksa orang untuk menjadi warganegara kita, tetapi bila ia menjadi warganegara ia tertakluk kepada undang-undang negara, ia tidak boleh berontak menentang negara itu. Dan tidak ada ‘pemberontakan’ yang melebihi ‘pemberontakan’ melawan Tuhan. Dijauhkan Allah.

Maka kita tidak seharusnya mengikut falsafah lain tentang kebebasan manusia dan agama bila falsafah itu bercanggah dengan Quran, walaupun ianya dianggap sebagai antarabangsa dan sebagainya. Demikian pula dengan kebebasan dhamir, freedom of conscience, kita memandangnya dalam konteks ajaran Syara’, kita tidak membuka ruang untuk kebebasan dhamir berjalan bila ia bercanggah dengan akidah dan aturan Syarak. Sangkaan bahawa kebebasan dhamir berjalan tanpa disiplin tidak ada dalam ajaran Islam. Kalau itu ada dalam ajaran lain itu pilihan pihak lain, bukan pilihan umat ini.

7. Berkenaan dengan orang lain yang mempunyai kepercayaan yang selain daripada Islam, kita tidak disuruh memilih untuk ‘menyerang’nya, bahkan kita dilarang ‘memaki’ apa yang menjadi pujaannya selain daripada Allah, walaupun yang secara kelihatan lembut dan berbudi, kalau tidak ia akan memaki Allah pula dalam perseteruan dan kejahilannya [12].

Kita diajarkan untuk menyeru manusia dengan hikmah kebijaksanaan (bukan putar belit), bila pihaknya sesuai digunakan kaedah itu, kemudian dengan nasihat yang baik, dan akhirnya kalau perlu berhujah, sebab pihak yang berkenaan itu degil, kita disuruh berhujah dengan ‘cara yang paling cantik’ [13].

Kita hidup dengan aman damai dan tidak mengganggunya, kecuali ia mengganggu kententeraman orang ramai. Dan kita lakukan demikian bukan untuk menjayakan pluralisme agama dalam erti John Hick tetapi dalam erti ‘bagi kamu agama kamu bagiku agamaku’ dalam surah al-Kaafirun, dan dalam erti yang diajarkan dalam Perlembagaan Madinah, sebagaimana yang tercatit dalam ‘Sirah ibn Ishaq’ yang di dalamnya orang Yahudi mengamalkan agama mereka dan orang Kristian mengamalkan agama mereka, tetapi mereka adalah ‘umat yang satu lain daripada manusia lain’ (dalam erti entiti siasah dan bernegara).

8. Adapun berkenaan dengan ayat tentang kejadian manusia berkaum-kaum dan bersuku-suku untuk kenal mengenali antara satu sama lain (bukan untuk bermusuh), itu memang benar, dan dihujungnya dinyatakan dengan terang dan tegas bahawa yang paling mulia di kalangan manusia ialah mereka yang paling bertaqwa (dalam erti paling menjaga suruhan dan larangan Allah) [14].

Ayat ini tidak boleh digunakan untuk memberi keabsahan kepada teori Hick tentang pluralisme agama dalam erti semuanya membawa kepada ‘salvation’.

9. Tentang adanya kenyataan dalam kitab agama lain yang menyatakan bahawa orang yang mampu melihat bahawa semua jalan membawa kepada Yang Satu, itupun perlu dilihat dalam konteks Quran sebagai ‘muhaiminan ‘alaih [15] dalam erti ia menjaga erti-erti asasi dalam ajaran agama dan ‘membenarkan [kebenaran] yang terdahulu daripadanya [di kalangan anbia])’. Jalan yang dimaksudkan itu, kalau dalam Islam ialah jalan-jalan rohani yang sahih dalam ajaran para imam dan benar, bukan ‘jalan pemikiran’ para ‘pemikir’ dalam erti Barat yang tidak mempercayai wahyu dan nubuwwah serta tauhid, apa lagi kalau dalam pascamodenisme.

Tentang sistem kepercayaan lain yang menyebut semua jalan membawa kepada Yang Satu, kalau Yang Satu itu ialah kebenaran tauhid dalam Islam, maka itu tidak menjadi masalah; tetapi kalau semua sistem kepercayaan difahami membawa kepada Yang Satu yang kabur, itu menjadi masalah. Penyembahan Berhala bukan Yang Satu, Penyembahan Tuhan yang bukan secara tauhid bukannya Yang Satu; kepercayaan tentang sesuatu kuasa ghaib yang kabur, mengatasi yang lain, bukan Yang Satu dalam Quran. Pokoknya bergantung kepada kedudukan Quran sebagai ‘muhaiminan ‘alaih’ yang berupa pengawal kebenaran dalam erti-erti pengajaran agama, sebagaimana yang dihuraikan oleh teks-teks arus perdananya.

10. Tentang pandangan yang mengatakan bahawa apa juga agamanya, sama ada ia itu Islam, Kristian, Sikh, Hindu dan banyak lagi yang lain, dipercayai ialah bahawa kebenaran-kebenaran yang lebih tinggi (higher truths) yang mengatasi amalan-amalan semata (mere practice) dan ibadat semuanya terpusat atas kebenaran yang satu itu (singular truth): bahawa dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali, ini juga perlu dilihat dalam rangka Quran sebagai ‘muhaiminan ‘alaih’.

Bila ini diambil sebagai neraca maka yang diambil kira bukan sahaja ‘kebenaran yang satu (secara tauhid yang sebenar)’ tetapi juga bentuk-bentuk amalan yang dilakukan, adakah ia sesuai dengan ajaran Quran atau tidak. Kalau tidak, maka kedudukannya adalah memang demikian.

Keringanan boleh berlaku bila itu adalah natijah daripada tidak sampai dakwah secara benar, atau tidak terdedahnya pihak yang berkenaan daripada kebenaran yang sebenar, atau orangnya berada dalam zaman fatrah yang tidak ada Rasul yang membawa kebenaran. Ajaran tentang semua ini kekal hingga ke akhir zaman. Tidak ada pemikiran falsafah dan penemuan akademik yang membatalkannya, bagaimana juga cerdik dan pintar orangnya. Selamat dan berbahagialah mereka yang tunduk kepada dan menerima kebenaran serta mengamalkannya, lebih-lebih lagilah merealisasinya dengan tahkiknya. Amin.

11. Tentang pandangan yang menyatakan bahawa ada pemimpin-pemimpin tertentu agama-agama dunia yang terus menerus membuat dakwaan yang eksklusif (exclusivist claims) tentang mereka memiliki kebenaran yang kekal abadi dan tidak sangat menerima perkara-perkara yang sama (commonality) yang menghubungkan manusia semua dalam pelbagai agama, dan bahawa kalaulah diterima dasar persatuan dalam kepelbagaian, maka pluralisme agama menjadi satu tenaga penyatuan, bukan sebab bagi perpecahan, dan dinyatakan bahawa itu jalannya untuk menarik kita keluar daripada kegelapan kepada cahaya, daripada perang kepada damai, daripada kebencian dan kejahatan kepada kasih-sayang dan kebaikan, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan secara serius.

Pertamanya, kalau dilihat dari segi Islam pengakuan itu dibuat oleh Muslimin daripada pengakuan Tuhan sendiri yang menyatakan bahawa Islam ini kebenaran sediakala yang ada dalam ajaran semua anbia dalam sejarah manusia, dan kedatangan Islam adalah untuk membenarkan kebenaran yang sediakala itu; kemudian ia datang untuk membuat pembetulan terhadap unsur-unsur yang terubah dalam ajaran agama-agama, dengan itu ia membuat koreksi. Maka Muslimin membuat kenyataan itu atas perintah Tuhan dalam wahyuNya.

Adalah janggal tidak terkira lagi kalau ada orang yang menerima Bible atau sebagainya sebagai ‘wahyu’ tetapi dalam masa yang sama menafikan yang demikian dalam hubungan dengan Quran, walhal Quran datang dalam suluhan sejarah yang terang benderang (in the full day light of history). Dalam erti ini pengakuan Muslimin adalah pengakuan yang setia dengan agama para anbia, tidak dipengaruhi oleh andaian-andaian (zann yang disebut dalam Quran) para pemikir, bagaimana bijak dan pintar mereka itu sekalipun. Maka pengakuan ini mesti dibuat dan dipertahankan; dan teori John Hick tentang pluralisme agama yang menjamin syurga untuk semua tidak mempengaruhi Muslimin yang setia dengan wahyu Qurannya.

Dan keduanya Muslimin terus menerus menegaskan bahawa keadaan damai ialah bila manusia berakhlak mulia dan tidak berkhianat dalam akhlaknya, serta tidak mengamalkan nilai ganda (double standard), untuk diri lain untuk orang lain, lain. Dan manusia boleh aman kalau mereka mengamalkan apa yang disuruh oleh Nabi s.a.w. Sebab itu baginda menunjukkan jalan itu antaranya dalam Perlembagaan Madinah. Tetapi bila pihak yang satu lagi belot, maka berlakulah apa yang telah berlaku itu. Allahumma sallimna wal-Muslimin.

12. Pengamatan yang menyebutkan bagaimana masih ada pula pendapat yang menyebut tentang Muslimin bahawa masih berterusan adanya masalah mereka yang menolak nilai kebebasan bersuara, kebebasan media, demokrasi dan kemerdekaan dhamir (freedom of conscience). Mereka memandang budaya pluralisme agama sebagai satu bahagian daripada konspirasi agung oleh ‘pihak lain’, terutamanya Kristian, untuk mengembangkan ajarannya dan menjadikan Muslimin memeluk agama Kristian. Pluralisme juga adalah jerat bagi menyeludup masuk demokrasi ala Barat melalui pintu belakang.

Tentang pengamatan demikian ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan. Antaranya ialah nilai-nilai kebebasan bersuara, kebebasan media dan yang sepertinya tentang demokrasi dan kebebasan dhamir, itu semua pada Muslimin adalah perkara-perkara yang mesti tunduk kepada otaritas Syara’: Kalau kebebasan bersuara itu sesuai dengan Syara’, tidak membawa kepada yang terlarang, kebebasan dhamir, demikian seterusnya, kalau tidak bercanggah dengan Syara’, bahkan lebih-lebih lagi menjayakan Syara’, maka sudah tentu itu tidak ditentang.

Sudah tentu bagi Muslimin Syara’ mengatasi bahan pemikiran para pemikir semata; lainlah kalau petkara yang demikian datang daripada mujadid yang diakui dalam Ahli Sunnah. Kalau diletakkan pemikiran-pemikiran dari para pemikir mengatasi Syara’ dan ijma’, itu adalah malapetaka intelektual dan rohaniah, dijauhkan Allah.

Soalnya bukan menolak seratus peratus dan menerima seratus peratus; apa yang baik diambil apa yang tidak baik tidak diambil. Pihak yang berbicara tentang kebebasan manusia sejagat perlu menghormati manusia beragama mengamalkan agamanya dan bukannya hendak membatalkan amalan pihak lain dan mempromosikan haknya semata. Itu bercanggah dengan hak asasi manusia.

13. Berhubungan dengan kemungkinan adanya persamaan antara amalan ‘mantra’ dan ‘Lords Prayer’ dan apa juga, maka bagi Muslimin itu perlu dilihat dalam rangka Quran sebagai penjaga atas erti-erti ajaran suci dalam sejarah manusia, tuntutan Syara’ dan Ijma’. Kalau ada persamaan itu, maka masih kelihatan ada peninggalan-peninggalan tentang persamaan itu. Tetapi kebenaran dengan kepenuhan, kedalaman serta kesempurnaannya ada pada wahyu terakhir dalam sejarah umat manusia. Selamatlah mereka yang menerimanya beramal dengannya.

Mereka yang lain daripadanya bertanggungjawab atas perbuatan mereka, apa jua alasan-alasan yang dikemukakan untuk mempertahankannya. Dalam bermuamalah dengan para pemeluk sistem kepercayaan lain, Muslimin mesti mengamalkan akhlak yang mulia dan menghormati pihak lain itu, dan jangan sekali-kali menunjukkan penghinaan terhadap pihak lain dengan apa cara sekalipun.

14. Tentang pendapat yang menyebut Syariat bukan tertulis ‘pada batu’ dan ia mengalami evolusi yang dinamis (the Shari’ah was never cast in stone and evolves continuously through this dynamic process), maka kita perlu melihat kenyataan ini dalam suluhan ajaran Islam tentang ada bahagian-bahagian Syara’ yang kekal dan ada yang berubah-ubah, dan bukan semuanya berubah-ubah. Akidah Ahli Sunnah tidak berubah; perincian-perincian Syara’ berkenaan dengan perkara-perkara baru yang tidak ada dalam nas secara terang-nyata dari fatwa-fatwa zaman demi zaman boleh berubah. Kalau ini difahami demikian maka tidak ada masalah.

Tetapi kalau itu melibatkan perubahan-perubahan seperti menghalalkan persetubuhan haram, judi, zina, menghalalkan yang haram dalam ijma’, kerana terpengaruh dengan ‘penemuan-penemuan’ para pemikir, ini tidak dibolehkan. Kalau itu membawa kepada pendirian bahawa posisi Quran terinjak kerana pemikiran orang-orang seperti John Hick dan yang sepertinya, itu tidak dibolehkan.

15. Kalau dalam suasana semasa ada penafsiran jihad yang tersasul dalam setengah kalangan (kerana faktor-faktor sejarah yang mendesak dan tidak patut diremehkan) itu tidak boleh menjadi dalil bagi sesiapa melihatnya sebagai penafsiran yang menyeluruh mewakili arus perdana umat. Bagaimanapun ini juga perlu dilihat dalam konteks pihak-pihak, yang dalam sejarah, juga sekarang, memanipulasikan maklumat untuk kepentingan hegemoninya.

16. Akhirnya kita mesti kembali kepada wacana arus perdana umat khaira ummatin ukhrijat linnas, yang hakikatnya, tidak ada wacana yang mengatasi kebenarannya, apa pun yang dikatakan oleh pihak postmodernis, Islam Liberalis, pluralis agama, pihak perennalists dan sesiapa pun yang seperti mereka. Tetapi kita kena mengetahui perbezaan-perbezaan, persamaan-persamaan, beradab, berdisiplin, menghormati orang lain dan dalam batasan-batasan yang wajar.

Dari Allah kita datang kepadaNya kita kembali. Wallahu a’lam. Selawat dan salam kepada baginda, ahli keluarganya dan para sahabatnya dan semua mereka yang mengikutnya dalam ihsan hingga ke hari penghabisan. Segala puji-pujian tertentu bagi Tuhan Pentadbir sekalian alam.

Antara sumber-sumber rujukan mengenai tajuk ini ialah:

1. Abdul Rashid Moten, “Religious Pluralism in Democratic Societies: Challenges and Prospects for Southeast Asia, Europe, and the United States in the New Millenmium.” Contemporary Southeast Asia. Journal Volume: 29, Issue: 1. 2007. pp 204 ff, 2007 Institute of Southeast Asian Studies (ISEAS).

2. Brad Stetson, Pluralism and Particularity in Religious Belief. Praeger Publisher. Westport, CT. 1994.

3. Jeannine Hill Fletcher, Article Religious Pluralism in an Era of Globalization: The Making of Modern Religious Identity.” Journal: Theological Studies. Volume: 69. Issue: 2, 2008. pp. 394 ff.

4. J. Gordon Melton, Article: “Religious Pluralism : Probelems and Prospects” Journal: Brigham Young University Law Review. Volume: 2001 Issue: 2, 2001.

5. Jung H. Lee, Article: “Problems of Religious Pluralism: in a Zen Critique of John Hick’s Ontological Monomorphism” Journal: Philosophy East & West. Volume: 48 Issue: 3. Publication Year: 1998.p. 453+.

6. Lucas Swaine, The Liberal Conscience: Politics and Principle in a World of Religious Pluralism. Columbia University Press. New York. 2004.

7. Micheal Jinkins – Christianity, Tolerance and Pluralism: A Theological Engagement with Isaiah Berlin’s Social Theory. Routledge. New York. 2004.

8. Peter G. Danchin – editor, Elizabeth A. Cole – editor, Protecting the Human Rights of Religious Minorities in Eastern Europe. Columbia University Press. New York. 2002.

9. Richard E. Wentz, The Culture of Religious Pluralism, Westview Press, 1998.

10. Richard Hughes Seager edit with the assistance of Foreword by Ronald R. Kidd Diana L. Eck, The Dawn of Religious Pluralism Voices from the World’s Parliament of Religions, 1983, published in Association with The Council for a Parliament of the World’s Religions.

11. S. Wesley Ariarajah, “Kenneth Cracknell, in Good and Generous Faith: Christian Response to Religious Pluralism.” Journal The Ecumenical Review. Volume: 58 Issue: 3 – 4. 2006.pp 400 ff.

12. William C. Allen, “Stephen Kaplan, Different Paths, Different Summits: A Model for Religious Pluralism,” Journal of Ecumenical Studies. Volume: 41 Issue: 1, 2004. p 102.

13. Harvard Pluralism Project:

http://www.pluralism.org/articles/eck_1993_challenge_of_pluralism?from=articles_index

14. Khalif Muammar, Atas Nama kebenaran, Tanggapan Kritis Terhadap Wacana Islam Liberal, edisi kedua, ATMA, UKM, Bangi, 2009.

Nota akhir:

[1] http://www.pluralism.org

[2] Al-Hujurat:13

[3] Bani Isra’il:81

[4] Al-Ahzab:40

sumber : http://www.anwaraidc.com/?p=4081

sekupangdua

Posted: 21 Mar 2011 11:30 PM PDT

sekupangdua


PKR BOLEH MENANG? ORANG SARAWAK KATA... NIBUH AJA!

Posted: 21 Mar 2011 10:50 AM PDT

Propaganda dan FITNAHun PKR di Sarawak tak cukup power nampaknya... mana taknya apa yang di gembar gembur cuma hangat di semenanjung, dah dua hari sekupang menjelajah merata, sekadar harapan menakutkan orang di semenanjung yang urutan dari Tafsiran kertas UNDI di Sarawak kononnya bakal menakut kan BN di semenanjung akan bungkus kononnya... adehhh sebenarnya sekupang dah mulakan perjalanan di Parlimen P205 Saratok, dua hari dua malam masuk ke daerah hulu hingga kehilir, jumpa penduduk, ketua kapung serta tuai rumah, mana tau kot dia orang nak menjerit dan melalak REFORMASI macam kata Si Jubri betapa gagahnya PKR di  Sarawak. rupanya pelakon sijubri yang syok sendiri ni makin kuat angan nya, macam superstar Starlone yang nak bertanding sebagai mayer atau Dato bandar pulak! Terbaru yang paling kelako Protes REFORMASI di water Front tadi yang di HADIRI oleh 30 Juta orang tu... bagai nak runtuh bangunan yang indah di sekitar tebing sungai Sarawak, hehehe rupanya dihadiri sekitar 30 Orang jer... hik hik hik ( KLIK) . Apa lagi the next Episod dalam wayang directornya si jubri nie nanti.... THE MAN FROM BACK DOOR, Camana pun Rabu lepas (16hb march) teman nampak jugak beberapa TASK CACAIAN yang nampak hadir, tak tau ler tang mana nak bantu  DAP oleh PAS. Merata teman tengok dema sampai tapi tah kemana nak peginya pulak, 
Sampai sekarang ni dah pun masuk hampir dekat 15 daerah mengundi, bukan saja round-round dalam kampung, rumah panjang, pasar, bandar atau kawasan pendalaman, sampai depan pintu rumah orang kampung pun dah sampai. Ada sekali tu... tak berapa perasan pulak kenapa di sebuah rumah tu ada ramai orang lalu singgah, sambutan baik dari keluarga ni sampai naik kerumah diajak makan, dilayan dengan senyuman dan akhirnya cukup mengejutkan apabila di ketahui yang ramai orang sebenarnya sempenan tahlil kematian Ibunya tersayang, sapa sangka rupanya mereka ni cukup ramah sehingga kemalam di rumah tersebut kami dijamu makan minum, sbaik nak melangkah balik hujan pun turun amat lebat, disediakan tempat tidur pulak untuk kami bermalam. keesokan nya baru kami pulang kehotel walaupun menjangka dalam balik sebaik sidang hujan. rupanya hujan hingga ke pukul 4 pagi baru nak behenti.   

x-pkr [ dibaca : EKSTRIM TOLAK PKR]

Posted: 21 Mar 2011 11:29 PM PDT

x-pkr [ dibaca : EKSTRIM TOLAK PKR]


VIDEO SEKS SIAPA PULA SELEPAS AnWAR?

Posted: 21 Mar 2011 06:50 PM PDT

GAMBAR SEKADAR HIASAN

1. Skandal AnWAR kembali menghangatkan senario politik tanahair. KDN melalui menterinya menafikan penglibatan mereka. AnWAR juga segera tampil menafikan dengan Azizah disampingnya. Ini juga bukan kali pertama AnWAR menafikan tuduhan terhadapnya, juga bukan kali pertama Azizah duduk disisi AnWAR semasa penafian AnWAR.


2. Azizah pernah menafikan AnWAR terlibat dengan Saiful. Siap ada sidang akhbar 29 Jun 2009 di Quality Hotel menyatakan AnWAR ada bersama beliau pada tarikh dan masa Saiful mendakwa dirinya diliwat AnWAR di kondo di Bkt. Damansara. Kini tembelang Azizah berbohong pecah apabila CCTV mengesahkan AnWAR berada di kondo tsb.

3. Kerana itu, dakwaan video seks ini perlu disiasat segera. Tanpa atau dengan laporan polis, ianya perlu disiasat. Jangan hanya cukup dengan penafian saja. AnWAR perlu tampil memberi kerjasama. KDN juga perlu siasat segera kerana polis telah dituduh terlibat bagi membersihkan nama PDRM yang tak semena-mena dilibatkan.

4. Jangan diabaikan faktor bahawa ini juga permainan AnWAR yang cuba mengalihkan perhatian dari isu DNA beliau. Mungkin saja beliau tidak tahan dengan desakan yang memuncak mahu beliau menyerahkan DNA bagi membuktikan kebenaran. Mungkin saja ini bagi membangkitkan kemarahan rakyat kpd kerajaan.

5. Khabarnya rakaman video tersebut amat jelas serta berkualiti tinggi. Kerana itu bagi mereka yang telah menonton rakaman tersebut, tidak sukar bagi mereka untuk mengecam wajah yang ada dalam rakaman tersebut. Azizah juga perlu menonton rakaman tersebut untuk mengesahkan siapa sebenarnya dlm rakaman itu.

6. Rakaman tsb telah menjadi bualan umum, maka wajar dituntut siasatan segera dari pihak berkuasa! Disamping semua pihak menafikan rakaman tersebut, dikhabarkan mereka juga mula kecut telur. Sindrom ketakutan mula melanda mereka. Ramai yang dah mula berfikir, "video siapa pula selepas AnWAR?"..................

Sekian.

Panglima Perang Cyber

Posted: 21 Mar 2011 11:28 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Gempar : Zulkifli Nordin Percaya 110% Anwar Dalam Video & Mahfuz Omar Mengaku 'Pemilik Perut Buncit' !!!

Posted: 21 Mar 2011 09:12 PM PDT


Zulkifli Nordin kata ia memang gambar Anwar 110%. Dia memang saksikan video yang ditayangkan di Carcosa Seri Negara semalam.Manakala Mahfuz Omar dakwa ini satu lagi fitnah dan ciptaan serta rekaan pihak lawan walau
tak tengok lagi video tersebut.

Katanya : 


"Dengan itu, jelaslah itu semua fitnah untuk menjatuhkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Mana satu salah, benarkan tayangan video atau divideokan sebagai pelakon video lucah tersebut ???

Balasan Allah untuk orang jahat dan zalim memang diberi atas dunia lagi. Satu persatu dan beransur-ansur. Pelik kerana semua yang terkena itu dari Pakatan Haram yang sejak dulu tidak lari dari meliwat, menipu, mencarut dan menyampah.Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Gempar : Supermoon dan Perigree - Ada Kaitan Dengan Anwar Al Juburi ?

Posted: 21 Mar 2011 08:39 PM PDT
Artikel tulisan Blogger Anak Bukit Gantang (ABG)
http://anakbukitgantang.blogspot.com/2011/03/fenomena-supermoon-10-mac-2011.htmlPada 19 Mac 2011, telah berlaku perigee  atau fenomena  bulan akan berada pada jarak yang paling hampir dengan bumi, iaitu 221,567 batu (356,578 km). Menurut Daily Mail, keadaan seperti itu akan menyebabkan perubahan cuaca yang ketara seluruh dunia, atau terjadinya gempa bumi dan letupan gunung berapi. Sebelum ini tahun 1955, 1974, 1992 dan 2005 telah berlaku keadaan cuaca yang ekstrim. Tsunami di Indonesia yang meragut ratusan ribu nyawa berlaku 2 minggu sebelum perigree tahun 2005. Di hari Krismas pada tahun 1974 pula, puting beliung Tracy telah memusnahkan bandar Darwin, Australia.

Tidak semua ahli astronomi setuju dengan pendapat bahawa perigree akan menyebabkan bencana seperti itu. Peter Wheeler dari Pusat Radio Astronomi Antarabangsa menyatakan bahawa jika berlaku gempa bumi dan ledakan gunung berapi pada ketika itu, ia adalah kebetulan. Menurutnya perigree hanya akan menyebabkan air laut pasang besar dan surut besar, tidak ada perkara luar biasa akan berlaku. David Reneke dari Australia juga tidak setuju dengan pendapat bahawa perigree menyebabkan bencana besar. Menurutnya, jika itu belaku, ia hanyalah kebetulan. Tapi ombak besar memang akan berlaku ketika itu. Menurut http://earthsky.org/ dannasa.gov/science-news/, ombak besar akan berlanjutan untuk beberapa hari selepas itu, terutama jika ombak besar ini disertai oleh angin kuat di kawasan pantai.

Permandangan dari angkasa


Supermoon di London, United Kingdom

Supermoon di Ontario, Canada

Supermoon di Maluku, Indonesia
Mungkin mengambil clue dari  kajian bahawa 40 peratus sampel kajian/manusia terpengaruh dengan pergerakan lunar/bulan di Human Behavior withrelation to moon, maka  di Malaysia, fenomena Supermoon ini mengalami eclipse/ kegelapan kerana political diversion seorang ahli politik. Pada pagi setelah Supermoon, masyarakat digegarkan dengan video klip 20 minit yang ditayangkan kepada sekumpulan wartawan media yang terpilih. Gerakan Anti PKR ada analisis menarik di kisah-benar-video-seks-anwarJangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Azmin Ali Larang Abang Anwar Serah DNA - Takut 2 Rahsia Besar Terbongkar ?

Posted: 21 Mar 2011 06:54 PM PDT

Kalau DNA Anwar diserah tidak mustahil  bukan setakat rahsia MR Y akan terbongkar tetapi rahsia anak Azmin Ali yang digosipkan dengan Anwar juga akan selesai. Selesai dari persoalan yang ditimbulkan selama ini.

Sahabat Panglima : Angin Perubahan turut menulis tajuk DNA : Dilema Nuar Azmin di sini http://anginperubahan.blogspot.com/2011/03/dna-dilema-nuar-azmin.html

Pelik kenapa bukan peguam Anwar yang membuat kenyataan di bawah tetapi Azmin Ali sendiri. Adakah 'kecut perut' memikirkan rahsia besar mereka akan terbongkar ?

Sila lihat larangan keras Azmin Ali agar jangan diserahkan DNA dalam Sinar Harian di bawah :Lihat desakan rakyat yang mahu DNA Anwar diserahkan di bawah :

Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Follower Terkini 1001 - Terima Kasih Kerana Follow Blog Panglima !!!

Posted: 21 Mar 2011 06:28 PM PDT

Bukan mudah mendapat follower di blog. Namun jika timbul minat maka sesiapa akan follow blog yang disinggahinya. Maka atas dasar menghargai 'follower' blog picisan Panglima ini maka satu artikel ingin didedikasikan kepada anda semua khasnya follower blog ini. 


Meskipun Panglima bukan blogger sepenuh masa namun kejayaan ini satu penambah semangat kepada Panglima yang sentiasa dihambat berbagai tugasan untuk diselesaikan. 

Cuma satu sahaja yang dijadikan keyakinan dalam perjuangan siber ini, bahawa pertolongan Allah akan sampai jika kita buat dengan ikhlas dan jujur tanpa mengharapkan apa jua balasan. Rakan yang jujur juga akan bersama kita jika kejujuran menjadi aspirasi perjuangan. Dan kejujuran juga akan menyingkirkan pengkhianat yang mahu usaha baik kita mempertahankan agama bangsa dan negara di alam maya ini,hancur dan musnah....

Terima kasih kepada semua pihak yang membantu Panglima sejak awal hingga saat ini. Mereka yang tidak dikenali di mata pandangan rakyat ini adalah 'wira' yang tidak didendang tetapi merekalah pejuang sebenar yang tidak gilakan glamour dan publisiti walau sedikit. Merekalah pejuang sejati yang sanggup bahaya dan korbankankan diri dan keluarga demi memastikan petualang yang ingin merampas tanah keramat Melayu ini akan dapat dihapuskan.

Terima kasih sekali lagi dan mari kita gandakan semangat perjuangan !!!Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Semalam Hits Cecah Hampir 8 Ribu - Terima Kasih Semua !!!

Posted: 21 Mar 2011 03:29 PM PDT
Terima kasih atas link sahabat yang membantu hits tertinggi dalam sehari Blog Panglima.

Moga perjuangan ini akan makin hebat lagi dari hari ke hari. Insya Allah !!!

Target selepas ini hits 10 ribu sehari. Moga berjaya....


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

DS ZAHID HAMIDI : AMARAN KEPADA PEMBANGKANG !!!

Posted: 21 Mar 2011 08:53 AM PDT
Jangan bincang, politik keupayaan ATM - Zahid Hamidi


21/03/2011 6:42pm

KUALA LUMPUR 21 Mac - Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menegaskan bahawa soal kesiapsiagaan dan keupayaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak boleh dibincangkan atau dipolimikkan, termasuk di Parlimen.

Beliau berkata, walaupun anggota Parlimen mempunyai imuniti dan kekebalan untuk bertanya apa sahaja di Dewan Rakyat, namun soal keupayaan ATM tidak boleh dikompromi dan dibincangkan secara terbuka.

Menggulung perbahasan titah ucapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Dewan Rakyat, di sini, hari ini, Ahmad Zahid turut menegaskan semua anggota Parlimen tanpa mengira parti harus berpendirian bahawa soal rahsia ketenteraan tidak boleh dipolitikkan bagi keselamatan negara.

Membidas beberapa anggota Parlimen pembangkang yang sering membangkitkan isu-isu kesiapsiagaan ketenteraan di Dewan Rakyat, khususnya Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara), Ahmad Zahid berkata, soal kerahsiaan negara seharusnya dipertahankan oleh semua, sama ada penyokong kerajaan mahupun pembangkang.

"Kalau kita setia kepada negara kita, kita boleh berbeza pada pendapat lain tapi soal kesiapsiagaan, dan keupayaan (ketenteraan) jangan bincangkan," katanya yang bersetuju dengan pandangan Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) bahawa pembangkang sengaja mempolitikkan soal pertahanan negara. - Bernama


http://utusan.com.my


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Gempar - Gambar CCTV Hari Rakaman Seks Dibuat Terbongkar Tentu Merisaukan Anwar !!!

Posted: 21 Mar 2011 08:23 AM PDT
tambahan : gambar CCTV
Perhatikan tarikh 21 Mac pada video di atas. Tentu Anwar akan terkencing melihat gambar ini.


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Wow : Gambar Seks 'Main Belakang' Tanpa Pakaian Di Blog Zulkifli Nordin - Apa Dah Jadi YB?

Posted: 21 Mar 2011 07:59 AM PDT

YB Kulim Zulkifli Nordin ada menulis isu video seks yang 'dilatah' petang tadi oleh Anwar Ibrahim meskipun tidak ada yang menuduh beliau sedikitpun. Macam makan cili terasalah pedasnya.Namun gambar main belakang di blog Zulkifli Nordin sangat mengejutkan Panglima kerana beliau begitu berani
mendedahkan gambar tersebut. Bukan sekeping yeop, dua keping dan bertiga bukan berdua yeoppp !!!

Ayuh jangan buang masa jom kome ke sana yer...

http://zul4kulim.blogspot.com/2011/03/video-klip-lagi.htmlJangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Video Seks : Gambar Perut Buncit Anwar Ada Di Sini !!!

Posted: 21 Mar 2011 07:19 AM PDT


sumber : Google


Nampak juga perut Anwar yang buncit. Pelik kerana blogger PAS pro Erdogan seperti Tulang Besi gagal membawa bukti menafikan Anwar 'pelakon utama' video seks tersebut meskipun dengan nada sangat yakin mengatakan Anwar tidak bersalah ! klik link bawah untuk membaca 'lawak jenakanya'

 http://www.malaysiawaves.com/2011/03/confirm-anwar-berada-di-tempat-lain.html


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Jangan Percaya : Video 'Seks' Anwar Ibrahim Ada Di Sini !!!

Posted: 21 Mar 2011 07:07 AM PDTSoalan : Kenapa Anwar tidak berani buka baju sejuk beliau semasa sidang akhbar ?

Adakah baju yang dipakai untuk menutup 'kegementaran' beliau menghadapi skandal terbaru itu?

Kenapa jika benar Anwar ada bukti menafikan dakwaan terlibat dengan rakaman seks tersebut,

kenapa ia tidak didedahkan semasa sidang akhbar di atas?

Lagi lucu Blogger Medan Info mengesahkan Anwar mengaku beliau terlibat video tersebut seperti ulasannya di sini http://medan-info-kita.blogspot.com/2011/03/video-sex-panaas-anwar-tersilap-cakap.html

Banyak lagi soalan yang perlu dijawab oleh Anwar ketika ini.

Kita cabar Anwar buktikan dia tidak bersalah dengan beri DNA atau bukti lain bahawa berada di rumah ketika rakaman seks dibuat.

Jangan sampai amoi tersebut keluar mengaku dalam TV minggu depan.

 Kita tunggu wahai Datuk Seri Anwar Ibrahim !!!


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Blogger Hambali Dedah Karpal Singh Ugut Zaid Ibrahim Isu DNA Hingga Membawa Kepada Laporan Polis !!!

Posted: 21 Mar 2011 04:29 AM PDT
 Jika sesuatu cita-cita yang sangat tinggi boleh musnah kerana sesuatu bukti maka semua yang menghalangnya perlu dihapuskan atau disekat dengan segera. Walau dengan apa jua cara sekalipun.

Maka tindakan 'arah depan atau belakang' dalam menjayakan cita-cita yang diimpikan akan dibuat oleh manusia yang rakus dan tamak mencari kuasa dan kekayaan.

Kisah Presiden Parti KITA diugut oleh Karpal Singh sangat serius dan menarik untuk kita ikuti.

Sila baca artikel lanjut isu tersebut oleh sahabat Panglima - Blogger Hambali di bawah :

http://hambali1.blogspot.com/2011/03/minta-serah-dna-karpal-ugut-zaid.html

Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Lagi Gambar CCTV Aksi 'Tindih-Menindih' Disyaki Mr Y Bersama Amoi di Spa !!!

Posted: 21 Mar 2011 04:24 AM PDT

Ini Ke Gambar Video Anwar di Dengan Amoi Cina Di Spa ?

Posted: 21 Mar 2011 03:36 AM PDT