Isnin, 21 Oktober 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 21 Oct 2013 01:09 PM PDT

waadat

Posted: 21 Oct 2013 01:01 PM PDT

waadat


Penjelasan isu K-POP

Posted: 21 Oct 2013 08:59 AM PDT

Berikut Demang siarkan pemjelasan isu K-POP yang dikatakan salahgunakuasa kementerian belia.

ISU K-POP : KSN PERLU SIASAT KSU KBS BERHUBUNG ISU SALAH BERI MAKLUMAT

Laporan Ketua Audit Negara yang diedarkan di Parlimen pada sidang Parlimen lalu nyata mendapat perhatian ramai khususnya di kalangan pembangkang. Mereka membangkitkan kononnya kerajaan Barisan Nasional telah melakukan ketirisan dan keborosan sama ada melalui kementerian mahupun agensi kerajaan dalam mengurus tadbir kewangan negara.

Antaranya isu perbelanjaan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) ketika dipegang Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berhubung bayaran RM 1.6 juta untuk artis K-Pop dari Korea.

Menteri Belia Dan Sukan, Khairy Jamaluddin ketika mengulas mengenai perkara tersebut menjelaskan bahawa tajaan tersebut tidak berlaku pada saat-saat akhir. Sehingga menyebabkan pihak KBS terpaksa membayar sendiri perbelanjaan tersebut.

Sedangkan sebelum ini, Shabery mengatakan perbelanjaan tersebut ditaja oleh pihak swasta. Malah kenyataan Shabery itu turut disokong oleh bekas Setiausaha Kementerian, Datuk Mohid Mohamed  pada 2 Jun 2012 yang menegaskan persembahan 3 kumpulan K-Pop dari Korea Selatan itu bukan dibiayai oleh kerajaan.

Maka sebagai rakyat biasa, sudah pasti akan timbul tanda tanya berhubung dua kenyataan berbeza mengenai isu yang sama. Pasti mereka dengan mudah akan terus menghadam semua tohmahan yang diberikan pembangkang sebagai pendedahan yang mempunyai asas.

Padahal secara realitinya, Laporan Ketua Audit Negara sebenarnya tidak memisahkan wang tajaan yang dimasukkan ke dalam akaun Majlis Sukan Negara (MSN). Menurut fakta pihak penganjur sebenarnya telah pun memberikan tajaan sebanyak RM20 juta yang dimasukkan ke dalam akaun MSN.

Sebaliknya Audit Negara melaporkan ia secara pukal dan beranggapan RM20 juta berkenaan adalah 'pendapatan' KBS. Dengan kata lain, Audit Negara tidak mengambil kira wang tajaan yang masuk ke dalam akaun Majlis Sukan Negara tetapi hanya mengambil kira wang yang keluar dari KBS.

Dan kesempatan itu, dipergunakan dengan sebaik-baiknya oleh para pencacai Pakatan Rakyat untuk melakukan penyelewengan fakta bagi menghentam KBS. Mereka mendakwa kononnya kerajaan BN telah menyalahgunakan wang rakyat dengan berpandukan kepada kenyataan Khairy Jamaluddin. Sedangkan Menteri KBS itu sebenarnya telah diberikan maklumat yang salah oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

 Ini berdasarkan kepada kenyataan Khairy kepada media selepas majlis Dialog Bersama Alumni Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) pada 9 Oktober lalu apabila diminta mengulas lanjut mengenai kenyataan Shabery yang mempertahankan kenyataan tajaan tersebut.

Khairy menjelaskan kenyataan awal beliau itu berdasarkan kepada laporan yang diberikan oleh pihak kementerian. Atau dalam bahasa mudah ada pegawai pengurusan tertinggi di dalam KBS yang sengaja mahu menyembunyikan fakta sebenar sehinggakan Khairy terkhilaf dalam membuat kenyataan.
 
Menurut sumber, isu ini terjadi ekoran dari dendam dan perbalahan di antara pihak pengurusan baru KBS dengan pengurusan yang lama. Atau dalam bahasa mudah, ada pihak yang sengaja mahu meletakkan kesalahan kepada Shabery sebagai menteri yang bertanggungjawab.

Ini kerana secara rasionalnya, adalah mustahil mereka yang berada di dalam kementerian GAGAL atau terlepas pandang terhadap kos perbelanjaan ini. Tambahan pula ia melibatkan jumlah wang yang besar.

Oleh yang demikian, Ketua Setiausaha Negara (KSN) perlu segera menjalankan siasatan berhubung isu ini. Jangan disebabkan masalah peribadi di antara rakan kerja, kerajaan pimpinan Perdana Menteri, dijadikan sasaran kecaman pembangkang.

otai

Posted: 21 Oct 2013 11:26 AM PDT

otai


Re: Assalam

Posted: 20 Oct 2013 11:18 AM PDT

Assalamalaikum Wr Wb

I hope in the name of ALLAH that I have the right person who will assist me. I got your contact through a web directory.

I want to transfer my family's money into your country/ business for investment purposes and to secure the future of my 3 children because we are uncertain of the future of this country; as such I would like to make contact with you residing in that country for assistance.

Note these funds are already in a security company which has branches around the world for safe keeping.

I would have done this myself but my present health condition will not warrant me to do so. Kindly help with this because I cannot travel out of libya at the moment due to some certain conditions and great difficulties added to the fact that am disabled on a wheel chair due to a bombing that occurred in Benghazi I will explain more to you when I am certain that I can trust you.

The fall of Muammar Gaddafi came with a lot of destruction / Hell to our great country Libya and everything is practically difficult now and opportunities are closing up, the new government is trying to frustrate our life.

Please if you accept this offer of assistance you are required to give me your Name, age, occupation, address also enclosing your telephone fax numbers.

What I now need from you are as follows:

1. You will help me receive and secure the funds from the security company on my family's behalf and open a Bank account for my children in your country with the credentials i will give you.

2. You will be entitled to 30% of the total sum involved for your assistance.

3. As soon as you confirm to me by e-mail your readiness to assist with this, I will give you more details as regards claiming the funds from the security company.

4. Please note that this project is 100% risk free but you must keep it very secret and confidential with strong assurance that you will not let me down at all.

Regards,
Mohamad Hassan al-Rida

PEJUANG BANGSA

Posted: 21 Oct 2013 11:20 AM PDT

PEJUANG BANGSA


FAKTOR @MuhkrizMahathir JADI PENENTU KEMENANGAN BN DI #PRKSGLIMAU

Posted: 21 Oct 2013 07:58 AM PDT


Hari ini calon BN PRK Sg Limau sudah diumumkan iaitu Dr Ahmad Suhaimi ,  bekas pensyarah UPSI & Guru Agama Pondok Pak Ya .

Melihat kepada latar belakang beliau yang baik , insyallah kita mungkin  tidak menghadapi banyak isu tentang calon seperti maan di Kuala Besut lepas.  Jentera BN akan lebih fokus  berkempen & memenangi hati rakyat agar mereka  berani berubah untuk kembali bersama kerajaan negeri BN pimpinan YAB Datuk Paduka Muhkriz Mahathir.Selain itu , faktor Muhkriz Mahathir juga menjadi penentu untuk pengundi Sg Limau samada nak  mengundi PAS lagi atau memilih  kerajaan BN Kedah .

Muhkriz mampu menyelami  suara akar umbi rakyat dan buktinya di Pemilihan UMNO di mana beliau mendapat undi popular berbanding Hishamuddin .
Malah  selepas 5 bulan beliau menjadi MB , beliau telah mampu memenangi hati orang Melayu & banyak keputusan menguntungkan  bangsa & agama Islam .
Contohnya , antara perkara yang beliau lakukan membuka mata orang Melayu di Kedah   ialah menghargai sumbangan pondok pengajian agama di negeri Kedah .

 PAS memang tak senang dengan pendekatan Muhkriz sejak menjadi MB kerana segala modal mereka untuk menghasut golongan ulama pondok ini membenci kerajaan semakin tak menjadi .

 Itu yang sampai  mereka meroyan di media sosial dengan menuduh  Muhkriz berlakon jika memakai baju jubah dan kopiah .

Jadi , faktor Muhkriz Tun Mahathir adalah satu senjata ampuh  BN dalam usaha menembus kubu kuat PAS di Sg Limau ini  .

Kerajaan negeri Kedah sentiasa menghargai sumbangan pondok pengajian agama dalam memperkasa kehidupan rakyat selari dengan perjuangan UMNO dan Islam sejak sebelum negara merdeka. Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata kerajaan negeri juga memperakui jasa tokoh-tokoh agama di negeri ini atas pengorbanan mereka menentang penjajah dan komunis. 

 "Oleh itu adalah wajar hubungan antara kerajaan negeri dan pondok-pondok agama yang sekarang banyak dijadikan Sekolah Agama Rakyat (SAR) diteruskan agar Kedah terus maju bagi merealisasikan wawasan kepimpinan negara.

 "Saya akan minta Jabatan Agama Islam Kedah berbincang dengan SAR dan ketua-ketua pondok supaya bantuan perlu dapat disalurkan," katanya semasa berucap pada majlis makan malam Menteri Besar bersama Warga SAR di Sekolah Agama Taufikiah Khairiah Al-Halimiah atau Pondok Pak Ya, Padang Lumat, 35 kilometer dari sini, malam tadi. mukhriz-mufti-kedah-sekolah-pondok-ulama-agama-tahfiz Pada majlis itu, Mukhriz menyerahkan bantuan berjumlah RM1.2 juta berdasarkan perkapita pelajar sumbangan Yayasan Gerak Fikir, sebuah badan bukan kerajaan di negeri ini kepada 11 SAR di Kedah. 
 Sebelum itu, Mukhriz yang disertai Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam Kedah Mohd Rawi Abdul Hamid, Mufti Kedah Datuk Sheikh Baderuddin Ahmad, pengerusi Majlis Pengetua SAR Kedah Datuk Sheikh Abdul Razak Yusof, para guru dan pelajar menunaikan solat Maghrib diikuti bacaan Yasin dan doa selamat sebelum menunaikan solat Isyak. 

 Dalam ucapannya, Mukhriz juga mencadangkan supaya SAR membuat kajian untuk menarik pelajar negara-negara asing belajar di sekolah mereka. "Impak kedatangan ramai pelajar asing membantu melonjak ekonomi, sector pelancongan dan sudah tentu usaha mengukuhkan syiar Islam akan berkembang lebih cepat," katanya.JOM KENAL CALON BN  DI SUNGAI LIMAUProfile

Name Dr. Ahmad Sohaimi bin Lazim

Position Pensyarah Kanan

Faculty/Centre Fakulti Sains Kemanusiaan - Jabatan Pengajian Kemasyarakatan dan Kewarganegaraan

Telephone No.05-4505103

Email asohaimi@upsi.edu.my

Qualification Ijazah Doktor Falsafah - Pengajian Malaysia (Tamadun Asia (Jepun)) Universiti Sains Malaysia(2008)

Sarjana Sastera (Pengajian Peradaban) - Pengajian Peradaban (Tamadun Islam dan Asia Timur) UM(2000)

Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan Dengan Kepujian - Sains Politik ( - ) USM(1998)

Field Of SpecializationTITAS


Research Interest1. Hubungan Malaysia-Jepun pasca merdeka 2. Politik Malaysia kontemporari

Professional Affiliation

RoleProjectOrganisationDate

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERAhli Jawatankuasa Perancangan Akademik FakultiUPSI20/08/2010 to 20/07/2012

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERAhli jawatankuasa pengajian siswazah fakultiUPSI20/08/2010 to 20/07/2012

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERAhli Jawatankuasa Pembangunan Fakulti Sains KemanusiaanUPSI20/08/2010 to 20/08/2011

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERAhli Jawatankuasa Penyelidikan dan Penerbitan Fakulti Sains KemanusiaanUPSI20/08/2010 to 20/08/2011

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERAhli Jawatankuasa Teknikal (Kewangan ) Fakulti Sains Kemanusiaan.UPSI20/08/2010 to 20/08/2011

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERSemakan kurikulum Pengajian MARAMajlis Amanah Rakyat (MARA)18/10/2011 to 21/10/2011

AHLI / MEMBER-Persatuan Sains Sosial13/09/2011 to 13/09/2012
PENGERUSI / CHAIRMANPenilai manuskripDewan Bahasa dan Pustaka09/03/2012 to 08/04/2012

AHLI JAWATANKUASA / COMMITTEE MEMBERSeminar Kebangsaan Perpaduan NasionalMajlis Profesor Negara08/12/2011 to 14/11/2012

Selected Research

Registered Research with Research Management Centre (RMC)
NoResearch Title

1BIOGRAFI TOKOH UPSI DARI PERAK 1922 - 1960-AN
2Dasar dan Kesan Pendidikan Jepun di Tanah Melayu 1941-1945

Unregistered Research


NoResearch Title
1Dasar Ekonomi Baru 1970-1990: Perspektif Sejarah
2Dasar dan kesan pendidikan Jepun di Tanah Melayu 1941-45


CALON BN PRK SUNGAI LIMAU PERTARUHKAN BEKAS PENSYARAH UPSI

Posted: 21 Oct 2013 04:23 AM PDT Bekas Pensyarah Kanan Jabatan Kemasyarakatan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr. Ahmad Sohaimi Lazim diumumkan sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Sg. Limau.

 Nama Dr. Sohaimi, 52, diumumkan Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Majlis Pengumuman Calon BN yang diadakan di Bilik Gerakan BN PRK Sg. Limau hari ini. Selain bekas pensyarah, Dr. Sohaimi juga merupakan bekas guru sekolah agama rakyat, Pondok Pak Ya yang terletak di dalam DUN Sg. Limau ini.

 Turut hadir pada majlis itu Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir dan kepimpinan BN yang lain. -UTUSAN ONLINE

WALAUPUN KALAH PRU13, UMNO PERMATANG PAUH TERUS BERBAKTI @NajibRazak @dzainalabidin

Posted: 20 Oct 2013 11:56 PM PDTKelmarin banjir teruk di 7 buah kampung di dalam Parlimen Permatang Pauh disebabkan hujan lebat hingga ke malam pada hari Sabtu .

 Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh yang baru, Mohd Zaidi Hj Mohd Said bersama barisan kepimpinannya termasuk Pemuda telah turun padang melawat & memberi sumbangan barang keperluan harian & wang saguhati   kepada mangsa banjir .

 Antara kawasan yang terjejas terus ialah Kampung Permatang Rawa , Kg Tun Sardon dan Kg Terus .

 Bila ditanya kepada penduduk yang terjejas ini  , mereka agak  kecewa  dengan  wakil rakyat iaitu Ahli Parlimen Permatang Pauh , Datuk Seri Anwar Ibrahim  yang tidak turun menjenguk langsung kesusahan ditanggung akibat banjir ini . Masa mahu undi mereka ketika berkempen ,  boleh berjalan kaki dari rumah ke rumah tapi bila banjir terus hilang !

Sebaliknya  , mereka begitu teruja &  gembira dengan kehadiran barisan kepimpinan  UMNO Bahagian  yang diketuai  Mohd Zaidi Hj Mohd Said atau lebih mesra Cikgu Zaidi yang sanggup   meredah air  melawat ke rumah mereka .

Jika pendekatan  sentuhan rakyat seperti ini dibawa Cikgu Zaidi sebelum PRU14  , tak mustahil  pengundi di Permatang Pauh akan kembali menyokong UMNO & BN .


Kg Permatang Rawa Penyampaian sumbangan di pusat pemindahan sementara
banjir Kg Permatang Rawa 

Turut sama bergotong royong menyiapkan  makanan 
kepada mangsa banjir 


Kampung Tun Sardon
menggunakan motorsikal untuk memudahkan 
bertemu mangsa banjir Kampung TerusDitemuramah oleh wartawan Al Hijrah 


kredit gambar : FB Pemuda UMNO Permatang Pauh 

HOT ! MEROYAN OSTAZAH ABBY SEMAKIN KRITIKAL !!

Posted: 20 Oct 2013 05:45 PM PDT


ini lah hasil ajaran PAS... walaupun berubah ke arah muslimah , tapi hati kalau busuk tak guna juga .

Anak dok maki parti UMNO setiap hari tapi bapanya tetap setia kepada parti Melayu terbesar di negara ini hingga akhir hayat .
Abby Abadi telah menyertai PAS tetapi bapanya Abdul Manan Tadin, 78 akan tetap setia bersama Umno. Dia di antara yang terawal mengundi pada Pemilihan UMNO 2013 Bahagian Gombak di Dewan Centrum Mara Setiawangsa di sini hari ini. Katanya walaupun dia bertongkat, dia akan datang untuk pilih pemimpin Umno dan berjuang hingga akhir hayatnya dalam Umno. 


 "Biarkan dia (Abby) dengan pendirian politiknya, saya tidak akan terpengaruh dan tidak mudah menerima parti lain dalam diri ini kerana saya sudah lama bersama UMNO dan akan memperjuangkannya sehingga ke akhir hayat saya." 


 "Walaupun terpaksa bertongkat, saya tetap datang bagi menunaikan tanggungjawab saya memilih pemimpin yang benar-benar layak memimpin UMNO," katanya kepada pemberita.

bumiyang

Posted: 21 Oct 2013 03:31 AM PDT

bumiyang


Kenyataan Bekas Pemimpin Yang Dahulunya Dilebel Sebagai Nepotisma Bila Anaknya Kalah???

Posted: 20 Oct 2013 10:00 PM PDT

Anwar Bukan Lagi Penasihat Ekonomi Selangor???

Posted: 20 Oct 2013 06:01 PM PDT

tunku

Posted: 21 Oct 2013 03:12 AM PDT

tunku


UPSI lecturer is Barisan's likely candidate for Sg Limau

Posted: 21 Oct 2013 12:05 AM PDT

Umno will likely announce Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) lecturer Dr Sohaimi Lazim as the Barisan Nasional candidate for Sungai Limau by-election.

Deputy Umno president Tan Sri Muhyiddin Yassin will make the announcement in Sungai Limau, Kedah, at 5pm Monday.

Umno has decided to field a fresh face to wrest control of the state seat from PAS.
Dr Sohaimi hails from Kampung Titi Batu, Sungai Limau.

The seat fell vacant following the death of former Kedah Mentri Besar Tan Sri Azizan Abdul Razak last month.

Azizan is regarded as a legend as he had succeeded in defending the seat in five consecutive elections. 
Azizan of PAS retained the seat by a 2,774-vote majority in a four-cornered fight in the 13th general election on May 5.

PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang will announce the party's candidate on Monday night near SMK Sik.

Hadi said the PAS would only choose a fresh face.
Among those short-listed are Jerai PAS Youth chief Azam Samad, Jerai secretary Muzaini Azizan, and Sungai Limau Youth chief Mohd Muaz Othman.
Mohd Muaz is also a founder of a religious school in Bukit Besar.

Sahabat-Gunung

Posted: 21 Oct 2013 01:23 AM PDT

Sahabat-Gunung


11 Muka Baru Signal UMNO Selangor Sudah Bersedia Hadapi PRU14 ....... ?

Posted: 21 Oct 2013 12:45 AM PDT


Ketua UMNO Bahagian Shah Alam yang baru, Azhari Dato' Shaari menyifatkan kehadiran 11 orang muka baru yang menang di bahagian dalam Selangor merupakan satu petanda baru bahawa UMNO Selangor sudah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi PIlihan Raya Umum ke-14 sekaligus merampas semula pentadbiran kerajaan negeri dari Pakatan Pembangkang.

Bekas Ketua Pemuda UMNO Shah Alam ini juga menyifatkan ia memberi harapan baru untuk membawa perubahan khususnya buat pengundi bukan sahaja di Shah Alam, malah di Selangor khususnya.

"Kini penyatuan dan pemerkasaan dengan misi merampas semula Selangor harus dijadikan agenda utama UMNO Selangor, dalam masa yang sama, kita harus mengenetepikan jurang politik berpuak-puak kerana ia akan mengugat potensi UMNO dalam Pilihan Raya umum yang akan datang," tambahnya.

11 muka baru kepimpinan UMNO Bahagian di Selangor ialah Mohd Fasiah Mohd Fakeh (Sabak Bernam), Datuk Jamal Md Yunus (Sungai Besar), Mat Nadzari Ahmad Dahlan (Hulu Selangor), Raja Hanipuddin Raja Nong Chik (Petaling Jaya Selatan), Mohd Hanif Koslan (Pandan), Yusoff M Haniff (Kelana Jaya) Datuk Zein Isma Ismail (Subang), Datuk Faisal Abdullah (Kapar), Datuk Nassaruddin Mohd Zin (Klang), Datuk Marsum Paing (Sepang) dan Azhari Shaari di Shah Alam sendiri.

"Kita menyambut baik pelan transformasi dan peremajaan dalam UMNO, walaupun sudah ada agenda penting untuk meremajakan parti, itu tidak sama sekali bermaksud golongan veteran harus diketepikan.

Generasi muda perlu dijadikan fokus utama Barisan Nasional (BN) dan UMNO untuk PRU-14 kerana sebelum ini wujud jurang di antara suara muda dan veteran dalam parti UMNO.


Kini, penting untuk kepimpinan UMNO mencari titik pertembungan dalam mengharmonikan jurang ini bagi mensiapsiagakan UMNO dan BN secara keseluruhannya dalam menghadapi PRU-14.

Taipingmali (tm)

Posted: 21 Oct 2013 01:16 AM PDT

Taipingmali (tm)


Keputusan Pemilihan Umno Bukit Gantang

Posted: 20 Oct 2013 08:53 AM PDT

KUB BKT GANTANG
Syed Abu Hussin B. Syed Abdul Fasal

TIMB. KUB BKT GANTANG
Mohd Kamaruddin B. Abu Bakar

NAIB KUB BKT GANTANG
Shamsul B. Alias

Ketua Pergerakan Wanita UMNO Bhgn Bkt Gantang.
Selabiah Bt. Awang

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bhgn Bkt Gantang.
Ahmad Kamel B. Mat Arshad

Ketua Pergerakan Puteri UMNO Bhgn Bkt Gantang.
Jamilah Bt. Zakaria

Ahli Jawatankuasa UMNO Bhgn Bkt Gantang.
20 orang.
1) Azahari B. Abd Aziz
2) Mohamad Nor B. Mohamad Razali
3) Hassan B. Sait
4) Ghaffarud-din B. Usulud-din
5) Abd Halim B. Ariffin
6) Syed Ahmad Tajudin B. Syed Nordin
7) Nor Azlan B. Mohamed
8) Maziah Bt. Abd Rahman
9) Adzmi B. Abdullah
10) Zulhaimee B. Hashim
11) Zamruddin B. Mohamad Daud
12) Md Salim B. Amat
13) Mustafa B Saedin
14) Mohammad Saadin B. Yusof
15) Hasan B. Othman
16) Shamsul Munir B. Zaini
17) Abdul Razak B. Abdul Majid
18) Mohd Zawawi B. Rasali
19) Wan Tamlikha B. Wan Mohamed
20) Ibrahim B. Ishak

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 20 Oct 2013 11:44 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Penulis Berbangsa Cina Kutuk Perangai Cina Di Malaysia...

Posted: 20 Oct 2013 07:00 PM PDT

Apa Penulis Buku "The Chinese Dilemma" Kata Pasal Perangai Cina Malaysia...

1.Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari negara china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

2.Pengiktirafan orang cina:
"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

3.Keangkuhan orang cina:
"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

4.Perkauman orang cina:
"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

5.Penghinaan orang cina:
"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna 'orang hutan' atau 'orang liar'. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan 'masuk Melayu'. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima 'ketuanan orang putih' kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

6.Sikap negatif orang cina:
"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

The Unspinners

Posted: 20 Oct 2013 11:31 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 20 Oct 2013 11:25 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Letak SALIB pada Kaabah: Bukti DAKWAH PAS semakin meresapi DAP!

Posted: 20 Oct 2013 08:59 PM PDT1.Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

2.Pengiktirafan orang cina:

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


3.Keangkuhan orang cina:

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


4.Perkauman orang cina:

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


5.Penghinaan orang cina:

"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna 'orang hutan' atau 'orang liar'. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan 'masuk Melayu'. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima 'ketuanan orang putih' kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


6.Sikap negatif orang cina:

"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


7.Isu Tuan Rumah:

"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


8.Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:

"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)Percaya atau tidak, terdapat segelintir umat Islam atau orang Melayu di Pulau Pinang yang merasa sangat "selesa" diperintah oleh DAP kini. Pada mereka, kebencian terhadap UMNO-BN itu mengatasi akal fikiran dan logik rasional yang waras. Kadang-kala, bukan setakat gembira diperintah musuh Islam, bahkan mereka boleh siap mempertahankannya lagi!

Ada yang kata, apa masalahnya DAP memerintah? UMNO kononnya lagi teruk kerana ramai orang Melayu dan Islam yang mati ketika mereka berkuasa (Memali), sedangkan DAP tidak begitu. Bahkan berjuta RM bantuan telah disalurkan oleh Ketua Menteri kesayangan mereka kepada sekolah agama di negeri tersebut sejak sepenggal yang lalu. Masalahnya, benarkah seperti apa yang didakwa?

Inilah yang berlaku apabila bercakap tidak menggunakan akal dan ilmu. 
Inilah sikap orang Melayu yang sedang dieksploitasi oleh Cina DAP. Terlalu simplistic dan ignorant. Kalau dulu-dulu orang tua-tua pernah menyebut, "Sudah terhantuk, baru terngadah".

Orang Melayu jarang mengambil masa untuk berfikir dengan panjang dan teliti. Pada mereka, asal mereka selesa kini, ianya sudah mencukupi. Amat sedikit bilangan yang berfikir melangkaui titik keselesaan tersebut.

Tidak ramai orang Melayu yang berfikir, apa yang boleh mereka dapat jika mereka pula mendapat kuasa penuh, dan bukannya Cina DAP? Lebih malang lagi apabila detik kerisauan hati tentang masa depan anak cucu mereka ditutup dengan kebencian tidak bertempat dan bersebab ke atas UMNO-BN dek kerana terlalu percayakan khabar angin dan cerita mulut ke mulut.

Sedarkah Melayu Penang yang satu masa dahulu, orang Melayu Singapura juga berkongsi sentimen yang sama ketika mula-mula berpakat memberikan kemenangan kepada PAP dan menolak UMNO? Sekarang, siapakah yang boleh Melayu Republik tersebut harapkan jika Cina PAP menindas mereka, menghalau mereka keluar dari tanah sendiri?

Raja atau Sultan? Bukankah orang Melayu Singapura juga yang satu masa dahulu ke depan menentang dan menghapuskan sistem Beraja di sana kerana percayakan adu domba Cina PAP tentang pembaziran wang rakyat?

UMNO? Bukankah Melayu Singapura juga yang percaya UMNO itu korup dan wajib dikalahkan sebagai satu pengajaran? Sekarang PAP berkuasa memindah dan memecah belahkan orang Melayu sesuka hati mereka. Siapa yang boleh bantu bantah?!! 

Barulah kini terdengar rintihan penyesalan perlahan generasi muda di sana yang susah mencari kerja dan mendapatkan rumah kediaman selesa. Kalaulah UMNO masih ada...Kalaulah Raja kita masih ada...kalaulah itu, kalaulah ini, dan macam-macam kalau lagi.

Hendak kalau apanya lagi jika satu masa dahulu ibu bapa anda sudah sepakat dengan slogan INI KALILAH?!! Kencing atas kubur mereka pun belum tentu boleh dapatkan kembali apa yang sudah hilang dan tiada. Apakah itu yang Melayu Penang dan negara ini mahukan?!!

Anda percaya demokrasi sudah tertegak dan keadilan sudah diperjuangkan hanya apabila UMNO-BN tumbang bukan? Sekarang, apabila DAP Pulau Pinang sesuka hati meletakkan SALIB pada gambar Kaabah dengan niat menghina AidilAdha, kepada siapa anda hendak mengadu nasib?!! PAS?!! Tidakkah terdetik dalam hati anda semua, yang Islam dan orang Melayu semakin teruk ditekan setelah DAP menerima TARBIAH DAKWAH PAS?!!

Takkan setelah lebih 5 tahun dapat ILMU ISLAM daripada PAS, DAP masih lagi tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam?!! Kan sebelum PRU hari itu, ada penceramah PAS dakwa LGE akan masuk Islam jika dapat kekalkan Penang?!! Apa sudah jadi?!!

Belantan

Posted: 20 Oct 2013 11:20 PM PDT

Belantan


Pandangan cina China terhadap cina Malaysia!

Posted: 20 Oct 2013 07:17 PM PDT


1.Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

2.Pengiktirafan orang cina:
"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

3.Keangkuhan orang cina:
"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

4.Perkauman orang cina:
"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

5.Penghinaan orang cina:
"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna 'orang hutan' atau 'orang liar'. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan 'masuk Melayu'. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima 'ketuanan orang putih' kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

6.Sikap negatif orang cina:
"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

7.Isu Tuan Rumah:
"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

8.Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:
"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

9.Dapatkan buku The Chinese Dilemma ini di MPH Bookstore yang menulis tentang realiti orang cina Malaysia serta sikap perkauman mereka yang sangat tinggi lebih dari orang cina di China itu sendiri.
Suara Politik
Belantan

Guan Eng sial dibidas persoal keputusan mahkamah?

Posted: 20 Oct 2013 09:02 AM PDT


Kerajaan diminta bertindak tegas terhadap mana-mana pihak termasuk Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang masih mempersoalkan secara terbuka keputusan Mahkamah Rayuan berhubung isu penggunaan kalimah Allah.

Timbalan Presiden Gabungan Bela Hak Insan Pulau Pinang (Gabungan), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, tindakan sedemikian ternyata tidak menghormati sistem kehakiman negara dan dianggap biadab.

Menurutnya, perbuatan tersebut juga boleh mencetuskan ketegangan berikutan seorang penganut agama lain cuba mempertikaikan hak orang Islam.

"Saya harap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dapat mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang tidak mengendahkan keputusan mahkamah berhubung isu penggunaan kalimah Allah.

"Tindakan tegas perlu diambil bagi menyekat kejadian buruk berlaku," katanya kepada pemberita di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini hari ini.

Beliau sebelum itu menyertai perhimpunan aman bagi membantah tindakan Guan Eng yang tidak mahu berganjak dengan pendirian mendesak kerajaan supaya membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam Injil versi bahasa Melayu.

Perhimpunan yang bermula di Masjid Simpang 6 selepas solat Jumaat itu disertai kira-kira 50 ahli pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam seperti Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Persatuan Anak Jati Melayu Pulau Pinang (Pajim), Persatuan Kebajikan Insan Mulia (PKIM) dan Persatuan Mukabuku Pulau Pinang.

Mereka kemudian berarak sejauh 100 meter ke Komtar yang menempatkan pejabat pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang dan berhimpun di situ kira-kira 30 minit sebelum bersurai.

Isnin lalu, Mahkamah Rayuan memutuskan untuk membenarkan rayuan kerajaan dan Menteri Dalam Negeri supaya mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi pada 2009 yang membenarkan penerbitan majalah mingguan, The Herald menggunakan kalimah Allah dalam seksyen bahasa Melayu penerbitan itu.

Mohamed Hafiz menambah, sikap keterlaluan Guan Eng itu ternyata berbahaya kerana mampu menghilangkan suasana harmoni dalam kalangan penganut pelbagai agama di negara ini.

Suara Politik
Belantan

Bekas penganut Kristian gesa pertahan kalimah Allah?

Posted: 20 Oct 2013 01:23 AM PDT

Hj.Irena Handono

Dua pakar pengkaji agama yang juga bekas penganut agama Kristian Katolik Indonesia menggesa umat Islam di negara ini terus mempertahan kalimah Allah daripada digunakan penganut agama lain.

Pakar Kristologi dan pemerhati hubungan antara agama, Insan L. S. Mokoginta dan bekas Ketua Rahib Legio Maria, Atmajaya di Jakarta, Irena Handono turut mengingatkan kalimah Allah harus dilindungi demi menjaga kesucian Islam pada masa depan.

Menurut Insan, beliau bimbang ancaman itu yang disebarkan menerusi dakwah agama Kristian menggunakan media cetak mampu mengikis keimanan generasi muda Islam seterusnya mengajak mereka keluar daripada agama tersebut.

Insan L. S. Mokoginta

Sehubungan itu, beliau memuji tindakan tegas kerajaan Malaysia menghalang majalah The Herald menggunakan kalimah Allah dalam seksyen bahasa Melayu penerbitan tersebut yang disifatkan beliau perlu dicontohi kerajaan Indonesia dalam menghalang kalimah berkenaan digunakan sesuka hati di negara itu.

"Penggunaan kalimah Allah dalam mana-mana penerbitan mereka (Kristian) hanya 'pancingan' semata-mata untuk menunjukkan kepada umat Islam Allah itu sama dengan Jesus walhal hakikatnya agama Islam dan Kristian itu berbeza," katanya.

Beliau berkata demikian dalam Seminar Kristologi, Penggunaan Nama Allah dan Ancaman Kristianisasi Terhadap Umat Islam di sini hari ini.

Lihatlah apabila Kalimah Allah disalahgunakan oleh Kristian?


Seminar sehari anjuran pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Warisan Ibnu Aaby itu disertai kira-kira 250 orang daripada pelbagai agensi antaranya Jabatan Mufti negeri, Persatuan Tionghua Muslim Melaka serta penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam dan Kolej Islam Klang.

Yang turut hadir, Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut, Timbalan Mufti Negeri Selangor, Datuk Abdul Majid Omar dan Pengerusi Warisan Ibnu Aaby, Datuk Mohamad Din Yusoh.

Insan yang sebelum ini merupakan penganut agama Kristian Roman Katolik dan berasal dari Kotamobagu, Sulawesi Utara sudah menghasilkan lebih 40 buku berkaitan kristologi, perbandingan kitab Bible dan al-Quran serta berkaitan dakwah.

Sementara itu, Irena berkata, penggunaan kalimah Allah yang bebas dalam media cetak di Indonesia menyebabkan pemikiran umat Islam di negara tersebut keliru sehingga akhirnya terpesong daripada akidah Islam sebenar.


Video : Hj.Irena mendedahkan bagaimana liciknya Modus Operandi Gereja menjalankan pelbagai aktiviti, termasuk aktiviti seperti mamfaatkan peluang dalam majlis Qurban, Aidilfitri, salah guna surah Al Quran?

Beliau turut mengambil contoh tawaran pendidikan bagi mendalami Islam di Surabaya yang menggunakan kalimah Allah serta ayat-ayat suci al-Quran dalam risalah mereka yang akhirnya didapati dianjurkan pertubuhan agama Kristian.

Apa yang berlaku di Indonesia, boleh juga terjadi di Malaysia jika penggunaan perkataan Allah dipermainkan atau disalah guna! Ini semua adalah tipu helah kaum kafirun uutuk menyesatkan orang-orang Islam.

Sila tonton video di bawah ini dan fahami bagaimana propaganda Kristian cuba mengelirukan dan menyesatkan umat Islam di Indonesia! Setiap tahun dikata seramai 2 juta umat Islam disana yang menukar ugama ke Kristian?Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 20 Oct 2013 11:19 PM PDT

oyabun


Siapa Tangan Ghaib?

Posted: 20 Oct 2013 04:54 AM PDT


Ramai yang bersimpati kepada Menteri Besar Kedah, Mukhriz Mahathir. Beliau adalah di antara calon yang menjadi sasaran kempen kotor di saat-saat akhir menjelang pemilihan UMNO.

Tidak sampai 24 jam sebelum mengundi terdapat laman sosial palsu menyebarkan maklumat mendakwa Mukhriz hilang kelayakan bertanding.

Selain itu, portal berita Malaysian Insider menyiarkan laporan yang mendakwa Mukhriz mengamalkan politik wang.

Walaupun portal tersebut memohon maaf sehari kemudiannya, ia telah cukup membawa mudarat kepada Mukhriz. Sudahlah begitu, permohonan maaf itu dibuat bagai melepas batuk di tangga seolah-olah malu untuk mengakuinya.

Dalam reaksinya, Mukhriz yang kecewa dengan laporan tersebut menyifatkannya sebagai perbuatan tidak beretika. Bagaimanapun beliau memperlihatkan sikap budiman dengan menerima permohonan maaf daripada Malaysian Insider.

Portal tersebut diketahui ramai mengambil pendirian yang dikatakan anti-bekas Perdana Menteri, Dr. Mahathir Mohamad. Apakah kerana Mukhriz anak Mahathir maka beliau menjadi mangsa portal tersebut, yang dikaitkan dengan bantuan dana asing.

Sebenarnya isu tangan-tangan ghaib di belakang Malaysian Insider dan pembabitan tokoh tertentu di dalam negara, bukan rahsia.

Maka Awang tertarik dengan komen Mukhriz yang percaya laporan portal tersebut ada kaitan dengan pihak yang ghairah mahu beliau kalah dalam persaingan jawatan Naib Presiden.

Siapa orang itu?

Wasabi Oyabun..

'Sultan' Jamalul Kiram III meninggal dunia?

Posted: 20 Oct 2013 02:04 AM PDT


'Sultan' Kiram III disahkan meninggal dunia pada pagi tadi, jam 0442 waktu Filipina setelah mengalami masalah kegagalan organ. Beliau dimasukkan ke Philippine Heart Center semenjak Khamis lalu dan tenat.

Puteri Jaycel Kiram menyatakan waris sultan Sulu yang berusia 75 tahun tersebut telah meninggalkan warisan perjuangan dan memastikan perjuangan mereka untuk menuntut Sabah diteruskan walaupun Sultan Kiram III telah tiada.

Malah Raja Agbimuddin Kiram sempat menerima panggilan dari Sultan Kiram III untuk meneruskan perjuangan mereka untuk mengambil semula Sabah kembali ke bawah kuasa Kesultanan Sulu. Kiram III bakal dikebumikan di Maimbung. dari Sierra!

Yang penting ada ke tak ada, ancaman dari sebelah sana tetap ada. Wallahuallam.

Wasabi Oyabun..

sekupangdua

Posted: 20 Oct 2013 11:06 PM PDT

sekupangdua


BANDUAN KANTOI TAK LEPAS LARI SEBAB PERUT

Posted: 20 Oct 2013 06:57 PM PDT

Hajat seorang banduan dari Brazil untuk melarikan diri tidak kesampaian apabila dia tersekat pada lubang yang digunakan. Kejadian berlaku di sebuah penjara di Ceres, berdekatan Goiania. Dikatakan perutnya terlalu besar sehinggakan dia tidak muat untuk memasuki lubang tersebut.

foto lucu banduan larikan diri

Dalam kejadian yang sama, seorang banduan lain berjaya meloloskan diri melalui lubang itu sebelum diikuti rakannya yang terlebih had muatan ini. Dia kemudiannya ditinggalkan dan mengerang kesakitan ketika cuba memaksa diri untuk keluar dari lubang itu.

"Tubuhnya terlalu besar dan tinggi," kata Leftenan Tiago Costa, anggota bomba tempatan. Beberapa banduan lain cuba menolaknya ketika tersekat. Namun, jeritannya disedari beberapa pengawal.

Pegawai penjara berasa geli hati dengan adegan melarikan diri tersebut dan kemudiannya menghubungi pihak bomba bagi meminta bantuan.Read more: http://blog-ketegaq.blogspot.com/2012/12/banduan-gemuk-tersekat-ketika-melarikan.html#ixzz2iJkUOXzB

Panglima Perang Cyber

Posted: 20 Oct 2013 11:06 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Berita Harian: GST perkemas sistem kewangan negara elak lari cukai

Posted: 20 Oct 2013 06:53 PM PDT

Berikut penjelasan isu GST untuk difahami semua rakyat Malaysia khususnya
Nampaknya sudah tersebar luas cerita kurang tepat tentang cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang akan diperkenalkan kerajaan tak lama lagi, walhal fakta sebenar tidak dihebahkan.

Di sini, saya ingin bidas beberapa gambaran palsu tentang cukai itu dan memberikan pembaca perspektif tepat mengenainya.

Perkara pertama perlu diingat ialah GST hanyalah antara tindakan yang dilaksanakan kerajaan bagi menyusun semula sistem kewangan negara untuk mencari sumber hasil baru dan memperkemas kaedah kutipan cukai.

Selain itu, langkah lain juga sedang diambil termasuklah membanteras rasuah, membasmi pembaziran serta mewujudkan proses pemerolehan yang telus.

GST adalah sebahagian program peningkatan secara menyeluruh dengan penggabungan tindakan lain oleh kerajaan, bertujuan mencapai matlamat sebagai negara maju dan berpendapatan tinggi secara mapan serta menyeluruh menjelang 2020.

Selanjutnya :

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/GSTperkemassistemkewangannegara/m/mArticle

Gambar Himpunan Ulama Turath vs Syiah Peringkat Negeri Kedah Semalam

Posted: 20 Oct 2013 08:16 AM PDT

ALHAMDULILLAH RAMAI HADIR MENGIKUTI PROGRAM INI.

Syukur kepada Allah atas perkenanNya himpunan ini yang diadakan di Stadium Suka Menanti, Alor Setar, Kedah berjaya dijalankan dengan sempurna.

RAMAI ULAMA TERMASUK SYEIKH FUAD ARREMBAWI DARI YAYASAN SOFA TELAH MENGHADIRI PROGRAM INI.

Terima kasih kepada sahabat yang mengirim gambar.

Semoga ia akan diadakan lagi selepas ini.

Jawatan Menteri Pertahanan Sesuai Kepada Naib Presiden 2 UMNO DS Shafei Apdal Untuk Perhatian PM @NajibRazak

Posted: 20 Oct 2013 07:36 AM PDT


Selepas kejayaan bergaya Datuk Seri Shafei Apdal semalam yang tidak disangka oleh ramai pihak, maka penulis ada menerima cadangan dari orang yang selalu mengikuti dunia politik tanah air dan bijak menganalisis situasi semasa, agar jawatan Menteri Pertahanan diserahkan kepada beliau. 

Ini kerana pada 1999 - 2004 beliau pernah menjadi Timbalan Menteri Pertahanan. 


Alasan mereka ialah beliau mendapat undian kedua tertinggi dan pernah juga memikul amanah di Kementerian Pertahanan sebelum ini.

Alasan ketiga beliau asal Sabah dan ESSCOM sudah tentu sesuai diurus oleh beliau sebagai anak jati negeri ini.

Dengan kesudian MCA menerima kembali jawatan dalam Kabinet sudah tentu Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan bersedia menyerahkan kembali kementerian pengangkutan kepada MCA.

Kementerian yang bersesuaian dengan beliau barangkali Kementerian Luar Bandar  untuk membolehkan rakyat luar bandar akan dapat menerima pendekatan beliau dipuji ramai pihak begitu bijaksana memimpin dan sentiasa berlemah lembut dengan rakyat.

Kita yakin luar bandar akan berubah dengan lebih pantas di bawah kepimpinan DSHH.

Namun yang paling sesuai sudah tentu sudah ada dalam kepala YAB Perdana Menteri Malaysia.

Sekian, sedikit perkongsian untuk dibaca oleh semua.


Senarai Keputusan Pemilihan Majlis Tertinggi UMNO 2013 Diumum Hari Ini (Video)

Posted: 20 Oct 2013 07:12 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Okt -- Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO 2013, Tan Sri Tajol Rosli Mohamed Ghazali hari ini mengumumkan keputusan rasmi pengundian Majlis Tertinggi (MT) UMNO Malaysia 2013 yang diadakan di Aras 4, Putra World Trade Center (PWTC) di sini hari ini.

Berikut adalah senarai rasmi calon-calon yang terpilih bagi menduduki kerusi Majlis Tertinggi UMNO sesi 2013 :

Pengerusi Tetap

01 BADRUDDIN BIN AMIRULDIN (MENANG TANPA BERTANDING)

Timb. Pengerusi Tetap

01 MOHAMAD BIN HAJI AZIZ -- 166 undiPresiden

01 MOHD NAJIB BIN TUN HJ ABD RAZAK (Menang Tanpa Bertanding)

Timb. Presiden

01 MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN (Menang Tanpa Bertanding)

Naib Presiden

01 AHMAD ZAHID BIN HAMIDI -- 188 undi

03 MOHD SHAFIE BIN HJ. APDAL -- 177 undi

02 HISHAMMUDDIN BIN TUN HUSSEIN ONN -- 101 undi


MAJLIS TERTINGGI

16 MUSTAPA BIN MOHAMED -- 186 undi

31 JAMIL KHIR BIN BAHAROM -- 186 undi

49 IDRIS BIN HARON -- 185 undi

04 ISMAIL SABRI BIN YAAKOB -184 undi

18 IDRIS BIN HJ JUSOH -- 184 undi

13 AHMAD SHABERY BIN CHEEK -- 181 undi

15 ABDUL AZEEZ BIN ABDUL RAHIM -- 181 undi

32 ABD RAHMAN BIN DAHLAN -- 181 undi

44 HASAN BIN MALEK -- 168 undi

01 SHAHIDAN BIN KASSIM -- 166 undi

40 MOHAMAD BIN HJ HASAN -- 165 undi

25 JAMALUDIN BIN DATO MOHD JARJIS -- 161 undi

20 RAZALI BIN IBRAHIM -- 157 undi

19 MAHDZIR BIN KHALID -- 155 undi

10 ROSNAH BTE HJ ABD RASHID SHIRLIN -- 146 undi

06 ANNUAR BIN HAJI MUSA -- 143 undi

21 MOHD PUAD BIN ZARKASHI -- 127 undi

41 TAJUDDIN BIN ABDUL RAHMAN -- 127 undi

36 AZALINA BINTI OTHMAN -- 119 undi

33 ABD. LATIFF BIN AHMAD -- 115 undi

02 SHAMSUL ANUAR BIN NASARAH -- 111 undi

26 MOKTAR BIN RADIN -- 104 undi

14 AB AZIZ BIN KAPRAWI -- 101 undi

63 REEZAL MERICAN BIN NAINA MERICAN -- 97 undi

17 SOHAIMI BIN SHAHADAN -- 90 undi

Lagi http://www.umno-online.my/?p=94177

Video Ucapan Terima Kasih Naib Presiden UMNO DS @Zahid_Hamidi Kepada Perwakilan Seluruh Negara

Posted: 20 Oct 2013 07:10 AM PDTWatch "Ulama PAS bagai Melukut ditepi Gantang" on YouTube

Posted: 20 Oct 2013 02:40 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=AFS67ujLrco&feature=youtube_gdata_player

Al Fatihah : Bapa Mertua Ketua Menteri Melaka Meninggal - Diziarahi VP01 @Zahid_Hamidi dan Ali Rustam

Posted: 20 Oct 2013 12:18 AM PDT

TAKZIAH DIUCAPKAN.

Semoga Allah mencucuri rahmatNya kepada bapa mertua Datuk Idris Haron.

Diharap kehadiran pemimpin yang mengunjungi beliau akan dapat menenangkan keluarganya yang sedang dilanda kesedihan.

Setiap yang bernyawa pasti mati dan kita juga akan mati tidak kira betapa tingginya pangkat kita miliki.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 20 Oct 2013 09:45 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Senarai Ahli Majlis Tertinggi UMNO Yang Menang Untuk Penggal 2013-2016

Posted: 19 Oct 2013 09:35 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 20 Oct 2013 09:45 PM PDT

PenangWasabi


Jamalul Kiram III mati?

Posted: 20 Oct 2013 05:56 PM PDT

Sebahagian pengikut Jamalul Kiram III (gambar kecil), mengusung kerandanya menuju sebuah masjid di Taguig City, selatan Manila, semalam.

MANILA 20 Okt. - Ketua pengganas Kiram di Filipina yang mendakwa dirinya sebagai pewaris Kesultanan Sulu, Jamalul Kiram III, mati hari ini akibat kegagalan fungsi organ.

Menurut isterinya, Fatima Kiram, Jamalul, 75, yang mengarahkan pengikutnya menceroboh Sabah pada Februari lalu, meninggal dunia di sebuah hospital kerajaan di Manila.

Fatima berkata, meskipun suaminya itu meninggal dunia dalam kemiskinan, tetapi dia menyifatkan pemergiannya sebagai seorang lelaki yang mulia.

Jamalul sebelum ini menjalani dialisis dua kali seminggu kerana penyakit buah pinggang.

Pada Februari lalu, beratus-ratus pengikut Jamalul menceroboh Kampung Tanduo di Lahad Datu, Sabah.

Pasukan keselamatan Malaysia kemudiannya melancarkan 'Operasi Daulat' untuk menghapuskan pengganas berkenaan selepas rundingan selama sebulan untuk menggesa mereka berundur gagal.

Dalam operasi itu, 10 anggota keselamatan Malaysia maut, 68 anggota pengganas ditembak mati, 173 ditangkap dan beberapa lagi pengganas Kiram melarikan diri.

Fatima berkata, adik lelaki Jamalul, Bantillan atau lebih dikenali sebagai Esmail Kiram, akan menggantikannya. - AFP

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 20 Oct 2013 09:18 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


MELAYU WAJIB MELIHAT DISEBALIK 'UJIAN ALLAH SWT'..

Posted: 20 Oct 2013 12:29 PM PDT

BEZA JUMLAH UNDI MUKHRIZ DAN HISHAM CUKUP SENGIT !

Posted: 20 Oct 2013 05:02 AM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 20 Oct 2013 07:13 PM PDT

JURI RAKYAT


Daftar Makanan Dan Minuman Termahal di Dunia

Posted: 20 Oct 2013 09:52 AM PDT

1. Jamur seharga 27 Juta Rupiah

Satu kilo jamur ini dapat mencapai harga 60 juta rupiah. Jamur White Truffle ini adalah jamur paling mahal di dunia. Rasanya yang mantap dan 'earthy' merupakan ciri khusus yang tidak dapat ditandingi oleh jamur lain. Jamur ini digunakan dalam ukuran yang sangat kecil (hanya sedikit parutan saja) dalam setiap masakan. Dan masakan yang menghidangkan jamur ini tentunya bukan masakan biasa. Jamur ini hanya bisa ditemui di Piedmont, Italia utara, dan hanya dipanen pada saat musim gugur. Panen-nya pun harus dibantu oleh anjing khusus yang mendapat latihan khusus juga!


2. Bumbu seharga 11 Juta Rupiah

Saffron tentunya bukan sekedar bumbu biasa. Dengan harga 11 Juta Rupiah per kilogram, tentunya Anda tidak akan berani membuang sia-sia bumbu dapur satu ini. Bumbu ini dibuat dari bagian bunga tumbuhan saffron crocus yang belum terbuka, dipanen dan dikeringkan secara khusus. 1 Kilogram saffron akan mengandung 200.000 pucuk bunga, dengan kata lain, bunga dari ladang tanaman saffron yang luasnya tiga kali lapangan sepakbola


3. Telur Ikan seharga 5 Juta Rupiah

Tentunya anda tahu, terutama bagi penggemar sushi, bagaimana rasa tobiko, tapi kita bukan membicarakan telur ikan ini, kita membicarakan mengenai caviar, yang tentunya, bukan juga caviar biasa, kita membicarakan mengenai Caviar Beluga, yang dikenal dengan nama Caviar Almas di Iran. Caviar ini didapat dari ikan Beluga Sturgeon, yang sudah mulai punah di Laut Kaspia dan Laut Hitam. Cara menikmatinya pun unik, dikatakan bahwa sendok terbaik untuk caviar ini adalah dengan sendok yang dilapisi mutiara.


4. Es Krim Coklat seharga 25 Juta Rupiah

Restoran Serendipity 3 di New York benar-benar ambisius untuk membuat makanan penutup ini. Intinya adalah coklat dari 14 negara yang berbeda, diberi emas 23 karat seberat 5 gram, whipped cream yang ditaburi potongan daun emas yang aman dimakan, dan disajikan dengan La Madeleine au Truffle. Penyajiannya juga bukan gelas sembarangan, gelas yang digunakan berlapis emas dan terdapat gelang emas yang ditaburi intan 1 karat menyertai penyajian es krim yang bikin kantung kempes ini.


5. Minuman Keras seharga 20 Miliar Rupiah

Katanya sih, semakin tua anggur, akan terasa semakin enak. Bayangkan sampanye berusia 100 tahun, dengan botol dari 4 kilogram platinum murni, emas 24 karat, dan ditaburi 6.500 keping intan. Nama minuman ini: Henri IV Dudognon Heritage. Minuman ini di simpan selama minimal 1 abad dalam gentog kayu. Sampai sekarang, belum ada orang yang nekat membeli botolnya, apalagi mencicipi minuman ini.


6. Hamburger seharga 5 Juta Rupiah

FleurBurger, yang dibandrol dengan harga 5 Juta Rupiah per porsi ini dihidangkan di Fleur de Lys, Mandalay Bay Hotel and Casino, di Las Vegas. Daging burger ini dibuat seutuhnya dari daging sapi Kobe, dan dihidangkan bersama dengan foie gras dan saus truffle, dengan roti brioche truffle. Burger super mewah ini dihidangkan dengan sebotol Chateau Petrus 1990. Selain itu, anda akanmendapat sertifikat khusus yang dikirimkan ke rumah Anda sebagai bukti bahwa anda tidak menghabiskan uang 5 juta tadi di meja judi, tapi karena anda makan burger..


7. Kopi seharga 10 juta Rupiah

Starbucks aja tidak semahal ini kan? Tapi Kopi Luwak dari negara kita tercinta, yang dikenal di dunia barat dengan nama alias Civet Coffee, dibuat dari buah kopi yang dimakan oleh Luwak (Civet dalam bahasa Inggris). Setelah dimakan, biji kopi ini kemudian dibersihkan, dipanggang, dikemas dan dijual. Memang kesannya menjijikkan, tapi kopi ini luar biasa langka, dan banyak sekali dicari oleh pecinta kopi.

Bentuk Bantal Unik dan Menarik Yang Wajib Kamu Beli

Posted: 20 Oct 2013 09:40 AM PDT

Suka Nonton tv sambil tiduran? jangan lupa miliki bantal bantal dibawah ini. Bantal merupakan hal penting yang harus kita gunakan agar dapat beristirahat dengan nyaman. Namun juga bentuk bantal yang unik dapat menambah kenyamanan kita untuk memakainya. Berikut ini beberapa contoh bantal yang unik dan kreatif untuk menambah kenyamanan dalam beristirahat, mungkin menjadi inspirasi bagi anda dalam memilih bantal. 
1. Bantal untuk seluruh tubuh

2. Bantal berbentuk Lensa Kamera 3. Bantal berbentuk Gitar dan Tape Boombox 4. Bantal berbentuk burung unta 5. Bantal dengan bentuk gedung 


6. Bantal dengan lambang Facebook 7. Bantal Uang 8. Bantal Puzzle 9. Bantal berbentuk iPhone 10. Bantal dengan bentuk seperti saos atau mayonaise 11. Bantal Raksasa 12. Bantal yang menyerupai paha wanita 13. Bantal yang berbentuk tubuh laki-laki 14. Bantal dengan bentuk biskuit


 
 

Cumi Cumi Monster Raksasa Terdampar di Cantabria Spanyol

Posted: 20 Oct 2013 09:30 AM PDT

Cantabria – Spanyol, Pengunjung di pantai ini dikejutkan oleh terdamparnya bangkai seekor hewan yang menyerupai monster yang terdampar di pesisir. Dari jarak dekat akhirnya diketahui bahwa bangkai tersebut merupakan seekor cumi-cumi raksasa berukuran hampir 30 kaki atau 9 meter.


dari situs Softpedia (4/10), cumi cumi raksasa dengan berat 182kg ini ditemukan dengan badan yang masih utuh.

Bangkai hewan ini kemudian diangkut dan dikirim ke Maritime Museum of Cantabria, Spanyol. Berdasarkan dugaan sementara, cumi cumi ini merupakan spesies yang sebelumnya pernah dilihat di perairan Jepang di tahun 2004 silam.

Cumi-cumi yang biasa hidup di kedalaman antara 305-915 meter ini rencananya akan dibedah dan diawetkan untuk dipajang di museum.

10 Virus Komputer Paling Kejam di Dunia

Posted: 20 Oct 2013 09:25 AM PDT


1. Storm Worm
Muncul tahun 2006, disebut "Storm Worm" karena menyebar via email dengan judul "230 dead as storm batters Europe". Storm worm adalah program Trojan horse. Beberapa versinya bisa buat komputer menjadi bots. Atau biasa digunakan hacker untuk spam mail melalui internet.

2. Leap-A/Oompa- A
Mac yang punya konsep security through obscurity yakin tidak akan terserang virus karena OS nya sistem tertutup. Tapi tahun 2006, virus Leap-A atau biasa disebut Oompa-A muncul. Menyebar lewat iChat pada Mac. Setelah Mac terserang, virus itu akan mencari kontak melalui iChat dan mengirimkan pesan ke  setiap kontak itu. Pesannya itu berisi file corrupt yang berbentuk JPEG. Memang tidak berbahaya, namun hal ini menyatakan bahwa masih mungkin akan ada virus berbahaya yang menyerang MAC.

3. Sasser and Netsky
Penciptanya anak Jerman umur 17 tahun, Sven Jaschan. Sasser menyerang Microsoft Windows. Sasser ini tidak menyebar via email tapi jika satu komputer terkoneksi ke komputer yang kena virus ini. Virus ini membuat komputer tidak bisa di-shutdown tanpa mencabut power. Netsky nyebar melalui email dengan 22 Kb attachment file dan jaringan Windows. Bisa bikin serangan DoS. Sven Jaschan tidak dipenjara hanya diberi masa percobaan 1 tahun 9 bulan, karena umurnya masih di bawah 18 tahun.

4. MyDome (Novarg)
Mulai menyerang tanggal 1 Februari 2004, virus ini membuat backdoor di OS. Pertama kali tanggal 1 itu mulai DDoS. Kedua, tanggal 12 Feb, virus ini berhenti menyebar dan mulai buat backdoors. MyDoom menyebar via email, selain itu selalu search di search engines, seperti Google mulai menerima jutaan permintaan pencarian dan bikin lambat sampai akhirnya crash. Gara-gara MyDoom, Senator US Chuck Schumer mengajukan pembuatan National Virus Response Center.

5. SQL Slammer/Saphire
Muncul Januari 2003, menyebar cepat lewat internet. Waktu itu membuat layanan ATM Bank Amerika crash, hancurnya layanan 911 Seattle, dan Continental Airlines membatalkan beberapa penerbangan karena error check in dan ticketing. Bikin rugi lebih dari $1 milliar sebelum di-pacthed.

6. Nimda
Ini juga tahun 2001, kebalikan dari kata "admiN". Penyebarannya sangat cepat, menurut TruSecure CTO Peter Tippet, Nimda hanya butuh 22 menit buat menjadi Top Ten saat itu. Target nya server-server Internet, menyebar lewat Internet. Nimda akan membuat backdoor ke OS. jadi penyerang bisa akses ke server dan berbuat apa saja. Nimda juga menjadi DDoS.

7. Code Red & Code Red II
Muncul musim panas 2001, menyerang OS Windows 2000 & NT. Virusnya bakal membuat buffer penuh sehingga menghabiskan memori. Paling seru waktu berhubungan sama White House, semua komputer yang kena virus ini bakalan otomatis akses ke web server di White House secara bersamaan, jadi bikin overload, alias serangan DDoS. Akhirnya Microsoft rilis patchnya saat itu.

8. The Klez
Muncul tahun 2001, menyebar via email, replikasi kemudian terkirim ke orang-orang di address book. Bikin komputer tidak bisa beroperasi, bisa mematikan program antivirus.

9. ILOVEYOU
Setelah "Melissa", muncul dia dari Filipina, bentuk nya worm, program standalone dapat me-replikasi sendiri. Menyebar via email, judulnya"surat cinta" dari pengagum rahasia . Original file nya LOVE-LETTER- FOR-YOU.TXT. vbs. VBS singkatan Visual Basic Scripting. Penciptanya adalah Onel de Guzman dari Filipina.

10. Melissa
Dibikin tahun 1999 oleh David L Smith, basicnya Microsoft Word macro. Menyebar via email dengan dokumen "Here is that document you asked for, don't show it to anybodey else.". Kalau sampai dibuka, virus akan replikasi dan otomatis terkirim ke top 50 di address book email. Smith dipenjara 20 bulan dan denda $5000 serta dilarang mengakses komputer tanpa pengawasan.

Virus Komputer Dapat Menular Pada Manusia

Posted: 20 Oct 2013 09:14 AM PDT

SIAPA SANGKA, ternyata virus komputer dapat juga menular pada manusia. Lho? Teori ini dibuktikan oleh seorang ilmuwan dari School of Systems Engineering, University of Reading, Inggris, Mark Gasson. 

Dia menjadikan dirinya sendiri sebagai kelinci percobaan, dan dia juga mengklaim bahwa dia orang pertama di dunia yang terinfeksi virus komputer setelah terkontaminasi oleh chip komputer dengan frekuensi radio tinggi, yang ditanamkan di lengan kirinya. 

Biasanya, alat ini digunakan untuk keamanan di toko-toko guna mencegah pencurian.
Menurutnya, penularan ini terjadi melalui perangkat implant, seperti alat pacu jantung, defibrillator dan implan koklea, yang rentan "terinfeksi" virus komputer.
Gasson juga menjelaskan, penggunaan teknologi perangkat medis implan yang semakin canggih mengandung risiko. 

Penelitiannya menunjukkan bahwa teknologi implan telah dikembangkan ke titik di mana implan mampu berkomunikasi, menyimpan dan memanipulasi data. "Pada dasarnya implan adalah komputer mini.," kata dia seperti dikutip laman healthday.

Tangan Gasson ditanami chip. Sehingga dia bisa mengakses tempat kerja dan telepon selulernya, serta memungkinkan orang lain untuk melacak dan profil gerakannya. 

Chip itu lalu ditulari virus komputer. Begitu "terinfeksi," chip itu terganggu fungsi komunikasinya. Sama seperti orang-orang dengan implan medis, usai setahun memiliki implan, dia merasa bahwa implan adalah bagian dari tubuhnya. 

Sehingga, dengan terganggunya fungsi implan itu, dia juga merasa terganggu. Sayang, Gasson tak menjelaskan akibat lainnya atas "infeksi"virus komputer itu.

"Dengan menginfeksi implan saya dengan virus, kami telah tahu bagaimana teknologi canggih ini juga jadi masalah kelak," kata Gasson.

Seperti komputer pada umumnya, implan mereka dapat terinfeksi oleh virus dan teknologi. Sehingga perlu diimbangi agar implan, termasuk peralatan medis, dapat digunakan secara aman di masa depan.

Gasson dijadwalkan mempresentasikan temuannya pada IEEE International Symposium on Technology and Society, yang diselenggarakan 7-9 Juni di Australia nanti, di mana ia juga sebagai ketuanya.

Kuda Emas Paling Indah di Dunia

Posted: 20 Oct 2013 08:55 AM PDT

Kuda berbulu emas itu benar-benar ada, namanya Akhal-Teke, jenis kuda keturunan dari Turkmenistan. Selain berpenampilan penuh kemilau seperti emas, kuda jenis ini juga dikenal cepat, tangguh, serta punya daya tahan hebat untuk medan berat.
Konon Akhal-Teke hanya tinggal sedikit jumlahnya. Kuda yang juga jadi lambang negara Turkmenistan ini menurut wikipedia hanya tersisa sekitar 3500 ekor di seluruh permukaan bumi.

Banyak pendapat berkembang mengenai asal-usul 'kuda emas' ini. Salah satu catatan menyebut bahwa Akhal-Teke sudah ada sejak ribuan tahun lalu namun disembunyikan oleh suku terpencil di gurun Kara Kum. Namun ada pula yang mengklaim bahwa kuda jenis ini sudah dipakai saat bangsa Mongol jadi penguasa dunia di abad ketiga belas dan keempat belas.

Sebagai ras unggul, Akhal-Teke terus disilang dengan jenis lain agar bisa menghasilkan keturunan baru dan tidak punah. Kuda emas ini sudah terbukti sangat tangguh, dengan postur atletis maka sering dijadikan kuda olahraga. Prestasinya tercatat pada ajang Grand Prix de Dressage di Olimpiade 1960 di Roma, lalu Olimpiade 1964, serta membantu tim Soviet meraih medali emas pada Olimpiade 1968 di Mexico City.

8 Artis Cantik Korea Yang Mati Sia Sia Akibat Bunuh Diri

Posted: 20 Oct 2013 08:46 AM PDT

Tahukah kamu dibalik popularitas para artis Korea, ternyata banyak diantara mereka mempunyai masalah kejiwaan yang tidak dapat diselesaikannya sehingga mengantarkan mereka pada ujung hidup yaitu bunuh diri. Padahal tidak jarang di antara mereka pada saat melakukan tindakan nekat dengan melakukan bunuh diri sedang dalam posisi puncak karir keartisan. 

Apa sebenarnya yang terjadi dengan kejiwaan mereka?
Popularitas dan penghasilan yang tinggi ternyata bukan standar kebahagiaan bagi para Artis Korea, ada sesuatu yang tidak mereka miliki saat mereka berada dalam tekanan masalah yang dapat membuat mereka tenteram dan merasa mempunyai tempat untuk mengadu yang dapat menyebabkan mereka mengalami depresi dan mengakhiri hidupnya dengan cara bunuh diri. 


Hampir setiap tahun publik Korea dikejutkan dengan berita bunuh dirinya seorang artis yang cukup mengenaskan. Berikut ini adalah 8 Artis Cantik Korea Yang Mati Sia Sia Akibat Bunuh Diri

1. Han Chae Won

Aktris dan penyanyi Korea, Han Chae Won menambah daftar panjang artis Korea yang mengakhiri hidupnya dengan bunuh diri. Aktris ini diketahui bunuh diri setelah dua bulan lamanya tak terdengar 
beritanya.
 Han Chae Won bunuh diri di rumahnya pada 25 Agustus 2011. Tetapi, berita ini baru terdengar pada 8 Oktober. Media setempat ramai memberitakan aksi bunuh diri artis yang memulai debutnya di jagat hiburan Korea pada tahun 2002 lalu ini.
Sebelum bunuh diri, Chae Won membuat catatan dalam situs pribadinya. Berikut isi pesan Chae Won sebelum melakukan aksi bunuh diri. "Saya benar-benar tak ingin berkomentar. Saya hanya ingin menghentikan penderitaan dan berhenti menangis. Dan ini bisa diselesaikan jika sayameraih kesuksesan, tapi....." tulis Chae Won.


2. U; Nee

Pada januari 2007, dunia panggung hiburan Korea kembali harus kehilangan artis kebanggaan mereka. U; Nee yang selama ini dikenal sebagai penyanyi dan aktris ditemukan gantung diri di rumahnya di Seo-Gu, Korea Selatan. Setelah kematian U; Nee, ibunda artis tersebut menggelar konperensi pers di rumah sakit.

Sang ibu mengkonfirmasi U; Nee menderita depresi. Gara-gara itu, U; Nee melarikan diri ke obat-obatan. Dia juga selama ini sangat menderita dengan popularitas yang diraihnya serta masalah pribadi lain yang menimpa kehidupan artis tersebut.


3. Song Ji Seon

Song Ji Seon bunuh diri dengan cara yang ekstrem. Presenter cantik ini tewas setelah terjun dari apartemennya, yang berada di lantai 19 di Seochodong pada 23 Mei 2011.

Banyak yang berspekulasi jika keputusan Song Ji Seon untuk bunuh diri karena skandal cintanya dengan atlet baseball, Im Tae-Hoon. Song Ji Seon pernah mengungkapkan kisah cintanya dengan atlet tersebut. Tetapi, sang atlet justru membantah pengakuan wanita cantik itu. Im Tae-Hoon mengaku tidak pernah memiliki hubungan dengan presenter tersebut.
Ia merasa sakit hati dengan bantahan Im Tae -Hoon. Ia mencurahkan isi hatinya. "Jika tak bisa mengambil saya, silakan setidaknya memberi aku kekuatan. Hati saya sangat sakit, saya sudah minum pil tidur ketiga," tulis Song Ji Seon di sepucuk surat pada 7 Mei 2011.


4. Jung Da Bin

Artis dan penyanyi Jung Da Bin, juga mengakhiri hidupnya dengan tragis. Dia ditemukan bunuh diri di apartemen kekasihnya di Seoul. Jun Da Bin bunuh diri dengan cara gantung diri. Sang pacar menemukan artis ini di kamar mandi dengan handuk melilit di lehernya. Peristiwa itu terjadi pada 10 Februari 2007 silam.
Namun tidak ada catatan yang ditinggalkan artis tersebut. Tetapi, menurut catatannya di blog pribadinya yang ditulis sebelum dia meninggal dunia, Jum Da Bin mengatakan dirinya sedang dilanda depresi. Dan inilah catatan terakhir Jun Da Bin.
"Semuanya sangat lengkap. Saya marah tanpa alasan, dan merasa saya akan menjadi gila. Ini sangat menyakitkan. Saya merasa sakit. Kepala saya sangat sakit dan membuat saya menangis. Saya seperti budak. Saya merasa seperti kehilangan diri saya, kehilangan identitas. Dan di saat yang sama saya mendapatkan teguran. Saya merasa tenang. Tuhan sangat mencintai saya. Tuhan telah membuat saya menjadi penting dan memberikan saya keberanian. Dia mengangkat saya dan berkata saya akan baik-baik saja. Dan saya baik-baik saja."


5. Choi Jin Sil

Artis Korea lain yang memutuskan untuk mengakhiri hidupnya dengan tragis adalah Choi Jin Sil. Artis top Korea ini ditemukan tewas bunuh diri dengan cara gantung diri di kamar mandi di rumahnya di Seoul. Sebelum meninggal, Choi Jin Sil sempat menuliskan pesan. Dia meminta agar ada yang menjaga anak-anaknya apapun yang terjadi.

Alasannya sama dengan artis Korea lainnya yang melakukan bunuh diri, depresi. Choi Jin Sil mengalami depresi sejak 2004 silam sejak dia mengalami perceraian. Menurut salah satu teman dekatnya, Choi Jin Sil sangat tertekan dengan perceraiannya. Ia juga ternyata punya masalah soal utang.


6. Lee Eun Joo

Artis dan penyanyi Korea ini ditemukan bunuh diri di apartemennya di Bundang, Korea Selatan pada 22 Februari 2005 silam. Yang lebih mengenaskan lagi, artis yang menghembuskan nafas terakhirnya pada usia 24 tahun ini melakukan bunuh diri setelah beberapa hari dirinya lulus dari Universitas Dankook.
 Lee meninggal dengan cara memotong tangannya dan gantung diri. Keluarga menyalahkan penyebab kematian artis cantik itu karena Lee Eun Joo sedang depresi dan mentalnya terganggu. Selama ini, artis itu juga mengalami imsomnia gara-gara melakukan adegan bugil di 'The Scarlet Letter'.
Sebelum bunuh diri, Lee Eun Joo sempat menuliskan pesan untuk ibunya. Dia menuliskan pesan itu dengan darahnya sendiri. Ini pesan Lee Eun Joo untuk sang ibu. "Mama, saya minta maaf dan saya mencintai kamu. Saya ingin melakukan banyak hal. Meski saya hidup, tetapi saya tak merasa hidup. saya tak mau mengecewakan lagi. Menyenangkan memiliki uang. Saya ingin mempunyai uang banyak," pesan Lee Eun Joo.
Jenazah Lee dikremasi dan disimpan di sebuah ruangan di Goyang. Ratusan artis dan aktor Korea mengantarkan artis ini ke tempat peristirahatan terakhirnya.


7. Jang Ja Yeon

Kematian Jang Ja Yeon sangat menyita perhatian publik Korea Selatan. Maklum saja, artis cantik ini adalah pendatang baru di dunia panggung hiburan negeri ginseng. Ia ditemukan tewas bunuh diri di rumahnya. Tewasnya Jang Ja Yeon itu menjadi pembicaraan bukan karena kematiannya yang sangat mengenaskan.
 Dia juga membawa beberapa nama orang penting dalam bisnis hiburan Korea yang bertanggung jawab atas keputusannya mengakhiri hidupnya lewat cara tragis.
Jang Ja Yeon menulis, sebelum ia mengambil keputusan mengakhiri hidupnya, bahwa ia dieksploitasi dan juga dilecehkan secara seksual selama berkarier di dunia hiburan.
Dalam tujuh catatan yang dibuat oleh artis yang bermain di serial 'Boys Before Flowers' ini, ia menceritakan betapa kejam dunia hiburan di Korea. Dia diduga dipaksa menjadi budak seks untuk orang-orang kaya di sana demi memuluskan kariernya sebagai artis.
Jang Ja Yeon dikenal setelah muncul sebagai bintang iklan televisi. Pada saat artis cantik itu meninggal, dia sebenarnya sedang menunggu rilis dua filmnya. Dua hari setelah artis cantik itu meninggal pada 7 Maret 2009, hampir tujuh juta fans membuka situs Ja Yeon.


8. Woo Seung Yoon

Berita kematian artis Woo Seung Yoon sangat mengejutkan. Woo Seung Yoon tewas bunuh diri di saat fenomena bunuh diri sedang dibicarakan di Korea. Artis yang menghembuskan nafas terakhirnya pada usia 24 tahun itu tewas bunuh diri.
 Dia ditemukan pada pagi hari di rumahnya dengan kondisi yang mengenaskan. Dia gantung diri di atas lemari rumahnya pada 27 April 2009. Penyebab bunuh diri artis cantik ini dipastikan karena aktris dan penyanyi tersebut menderita depresi yang berkepanjangan.
Adapun salah satu dari anggota keluarga mengatakan bahwa Woo Seung Yoon baru saja selesai menjalani perawatan di rumah sakit karena depresinya tersebut. Tetapi, dia tak sanggup menghadapi kesedihan dan membuat keputusan yang sangat ekstrem.
Sungguh amat disayangkan kenapa 8 Artis Cantik Korea ini Mati Sia Sia Akibat Bunuh Diri

Legenda Pesut Mahakam

Posted: 20 Oct 2013 08:27 AM PDT

Legenda Pesut MahakamLegenda Pesut Mahakam mengisahkan tentang asal-usul ikan pasut atau pesut dari Sungai Mahakam. 
Dikisahkan zaman dulu di Rantau Mahakam, ada sebuah keluarga yang hidup berkecukupan. Ketika ibu mereka meninggal karena sakit, kehidupan keluarga itu pun berubah. Sang ayah yang tadinya rajin bekerja menjadi pemurung dan enggan untuk bekerja. Ladang yang tumbuh subur pun perlahan-lahan mulai mengering dan hasilnya tidak seperti biasanya.

Demi melihat hal tersebut, anak-anaknya meminta ayah untuk bangkit lagi. Namun, hati ayah tetap sedih dan tak bergerak. Karena itu, anak-anak meminta sesepuh desa untuk memberi ayah nasihat. Hasilnya tetap sama, ayah menganggap nasihat tersebut hanya angin lalu. 

Keadaan ini berlangsung cukup lama. Sampai suatu hari diadakan pesta adat panen, yang menampilkan berbagai macam pertunjukan seperti tari-tarian dan pertunjukan adu ketangkasan. Di antara para penampil, ada seorang gadis cantik yang mengundang begitu banyak perhatian dari orang-orang yang hadir. Saking menariknya, sampai-sampai ayah ingin melihatnya juga. 

Di malam ketujuh, hari terakhir pesta adat panen, ayah menonton gadis itu meliuk-liuk menarikan dengan sungguh-sungguh. Terpikatlah hati ayah pada gadis itu. Terlebih ketika gadis melemparkan pandangan ke arah penonton. Gayung pun bersambut. Rupanya gadis juga menyukai ayah. 

Dalam cerita rakyat, diceritakan setelah saling tertarik satu dengan lainnya, keduanya menemui para sesepuh desa untuk meminta restu. Juga tak lupa anak-anak ayah. Semua orang yang dimintai restu, sepakat dengan rencana ayah untuk menikah lagi. Lagipula, terlihat binar-binar mata ayah saat bersama dengan gadis. Pesta pernikahan pun digelar secara besar. Seselesai pesta pernikahan, berakhir pula kemuraman keluarga tersebut. Perlahan tapi pasti, mereka membangun kembali semua yang terbengkalai. 

Namun, ternyata istri baru ayah sangat jahat kepada anak-anak. Dia selalu memberi anak-anak makanan sisa dari ayah. Puncak kejahatannya ini terjadi saat anak-anak disuruh untuk mencari kayu bakar di hutan tiga kali lebih banyak dari hari sebelumnya. Tentu hal ini memberatkan. Karena diancam akan diadukan kepada ayah, mereka menuruti saja perintah itu. 

Ketika mencari kayu bakar di hutan, anak-anak tersesat tidak tahu jalan pulang. Mereka baru bisa pulang kala sore hari. Sesampainya di rumah, anak-anak lebih kaget lagi mengetahui rumah dalam keadaan kosong. Bukan itu saja, ayah dan ibu tirinya pun tak ada. Begitu pula perabotan. Alhasil, mereka menangis sejadi-jadinya. 

Keesokan hari, mereka menukarkan kayu bakar kepada para tetangga dengan bekal makanan. Anak-anak berusaha mencari di mana ayah serta ibu tiri mereka. Perjalanan dua hari dua malam sudah mereka tempuh, namun belum ditemukan juga tanda-tanda keberadaan ayah. Hal ini membuat anak-anak patah arang. Bekal habis dan capek, membuat semangat mereka kendur. Beruntung mereka melihat sebuah pondokan yang ada asapnya. Ke sanalah mereka cepat-cepat. 

Rupanya yang menempati pondokan itu adalah seorang kakek. Anak-anak segera bertanya pada kakek. Kakek itu mengingat-ingat barang sejenak, lalu mengatakan kalau dia melihat seorang perempuan dan seorang laki-laki pergi ke desa di seberang sungai. Anak-anak langsung ke sana dengan meminjam perahu kakek. 

Benar saja, di ujung desa di seberang sungai, anak-anak menemukan sebuah pondokan baru dibangun. Ketika sampai di pondokan, tidak ada siapa-siapa. Yang ada hanya perabotan rumah tangga dan peralatan. Mereka segera mengenali semua itu adalah milik ayah.

Anak-anak pun masuk ke dalam rumah. Di sana, mereka menemukan bubur yang masih panas dan segera memakannya karena rasa lapar yang tak tertahankan. Awalnya kakak yang memakannya hingga tersisa sedikit, lalu adiknya yang memakannya sampai tandas. Tapi, karena bubur yang mereka makan masih panas, dengan cepat suhu tubuh anak-anak naik. 

Keduanya segera berlari-larian ke sana ke mari mencari air. Karena tak menemukan di dalam rumah. Mereka berlari keluar, berharap menemukan sungai. Semua pohon pisang yang dilewati oleh anak-anak mati kepanasan. Sesampainya di bibir sungai, tanpa berpikir panjang lagi mereka segera melompat ke dalam sungai. 

Bersamaan dengan itu ayah dan ibu tiri datang. Mereka terkejut ada bungkusan milik kedua anaknya. Ibu tiri pun tak kalah terkejutnya menemukan periuknya telah kosong dan dia melihat banyak pohon pisang mati kepanasan. Ayah dan ibu tiri pun menyusuri pohon-pohon pisang mati tersebut sampai akhirnya mereka menemukan sungai. Dan, dua ekor hewan aneh yang menyemburkan air dari dalam kepalanya.


Pikiran ayah segera melayang kepada serentetang kejadian yang selama ini terjadi dalam kehidupannya. Ketika tersadar, dia tidak menemukan istrinya ada di sisinya. Rupanya istrinya itu sudah menghilang secara gaib. Barulah ayah tersadar jika istrinya bukanlah berasal dari kalangan manusia. Itu kenapa istrinya tak pernah mau menceritakan asal-usulnya. 

Masyarakat pun datang untuk melihat hewan aneh itu. Kemudian, menamainya sebagai ikan pasut atau pesut. Orang-orang Mahakam sendiri menyebut ikan ini adalah Bawoi. 

Demikian, Legenda Indonesia tentang Pesut Mahakam ini terkenal seantero negeri dari generasi ke generasi. Dikisahkan sebagai cerita rakyat Indonesia yang menjadi kekayaan khazanah sastra lisan Indonesia.

Baca Juga : legenda pesut mahakam bukan hanya mitos belaka

Legenda Pesut Mahakam Bukan Hanya Mitos Belaka?

Posted: 20 Oct 2013 08:18 AM PDT

Ikan pesut berbeda dengan ikan lumba-lumba atau paus yang berhabitat di laut. Pesut yang dalam bahasa Latin Orcaella brevitostris berhabitat di sungai, khususnya di kawasan tropis. Indonesia, tepatnya Kalimantan Timur juga ada pesut. Asal-usulnya dikenal dengan "Legenda Pesut Mahakam".
Katanya sih dulu populasi pesut banyak. Saking banyaknya, pesut gampang ditemukan di muara-muara sungai di Kalimantan. Mulai terganggunya ekosistem pesut, menyebabkan mamalia ini termarjinalkan alias tersingkir, sehingga pesut dinyatakan sebagai hewan langka. Akhir populasi pesut menyurut, habitatnya pun juga menyusut. Di Sungai Mahakam, pesut masih bisa ditemukan. Sungai Mahakam, danau Jempang (15.000 Ha), danau Semayang (13.000 Ha) dan danau Melintang (11.000Ha) adalah tempat-tempat yang ada.
Legenda Pesut Mahakam
Secara morfologi, ikan pesut memiliki kepala bulat, dahi bundar dan kedua mata yang kecil - sepertinya hasil adaptasi terhadap habitatnya di air berlumpur. Namun, jangan salah, pesut juara untuk berenang di air paling keruh sekalipun. Warnanya abu-abu sampai wulung tua. Pada bagian bawahnya lebih pucat tanpa pola khas. Sirip punggungnya kecil dan membundar ke belakang sampai pertengahan punggung. Sirip dada lebar membundar. 
Pesut hidup menggerombol dalam kawanan kecil. Di dunia ini, hanya ada tiga jenis pesut, yakni di Sungai Mekong (China), Sungai Irawady, dan terakhir Sungai Mahakam (tepatnya, Kalimantan Timur, Indonesia). Nah, penamaan pesut Mahakam sendiri memiliki dongengnya nih. Mau tahu ceritanya? Silakan baca dalam cerita rakyat  "Legenda Pesut Mahakam". 

5 Mitos Asal Usul Lagu Lingsir Wengi

Posted: 20 Oct 2013 05:53 AM PDT

Sobat  pasti diantara kalian sangat mengetahui tentang lagu Lingsir Wengi, bukan? Lagu yang berlirik Jawa tersebut  sekarang dikenal sebagai lagu untuk  memanggil makhluk gaib khususnya Kuntilanak. Namun ternyata pada awalnya, lagu tersebut tidak diciptakan untuk maksud tersebut. Berikut kami rangkum 5 mitos asal usul lagu tersebut, sebagai berikut : 1. Sunan Kalijaga  Sunan Kalijaga yang mempunyai nama kecil Raden Said ini memiliki nama-nama lain seperti Lokajaya, Syekh Malaya, Pangeran Tuban, dan Raden Abdurrahman. Beliau lah yang menciptakan lagu atau kidung Lingsir Wengi tersebut. Nama Kalijaga diperoleh karena beliau menyukai berendam di sungai pada saat beliau berada di Cirebon. Namun menurut pengamat lainnya, menyatakan bahwa kata Kalijaga berasala dari bahasa arab yaitu "Qadli Dzaqa" yang berarti penghulu suci kesultanan. 

2. Sarana Dakwah   Sunan Kalijaga sangat menyukai kesenian, sehingga beliau memakai kesenian sebagai alat untuk menyebarkan agama Islam pada masa itu. Sunan Kalijaga menggunakan seni ukiran, wayang, gamelan, serta nyanyian dalam dakwahnya. Salah satunya yang beliau gunakan adalah kidung Lingsir Wengi tersebut yang berisi doa kepada Tuhan. Selain itu, ia juga menciptakan baju takwa, perayaan sekatenan di Yogyakarta, dan lain-lain. 

3. Lagu Gending Jawa   Sunan Kalijaga menciptakan kidung Lingsir Wengi dengan memakai pakem gending Jawa yaitu Macapat. Pakem Macapat ini terdiri dari 11 macam pakem yang salah satunya yaitu pakem Durma yang dipakai dalam Lingsir Wengi. Lagu-lagu yang memakai Pakem Durma harus mencerminkan suasana yang keras, sangar, suram, kesedihan, bahkan bisa mengungkapkan sesuatu yang mengerikan dalam kehidupan. Oleh sebab itu, lagu Lingsir Wengi dilantunkan dengan perasaan yang lembut, tempo pelan, dan sangat menyayat hati. 

4. Lagu Tolak Bala   Lagu Lingsir Wengi dipakai oleh sunan Kalijaga setelah melakukan solat malam yang berfungsi untuk menolak bala atau mencegah perbuatan makhluk gaib yang ingin mengganggu. Selain itu makna lagu tersebut tersirat menyatakan sebuah doa kepada Tuhan. 
Berikut lirik lagunya : 
Lingsir wengi sliramu tumeking sirno 
Ojo tangi nggonmu guling 
Awas jo ngetoro 
Aku lagi bang wingo wingo 
Jin setan kang tak utusi 
Dadyo sebarang Wojo lelayu sebet 

Dalam Bahasa indonesia : 
Menjelang malam, dirimu akan lenyap 
Jangan bangun dari tempat tidurmu 
Awas jangan menampakkan diri 
Aku sedang dalam kemarahan besar 
Jin dan setan yang kuperintah 
Menjadi perantara Untuk mencabut nyawamu 

5. Salah arti   Penggunaan lagu Lingsir Wengi ini sebagai lagu latar dari film hantu Indonesia membuat makna lagu ini menjadi salah arti. Sehingga membuat para pendengar lagu tersebut menjadi ketakutan karena akan kedatangan makhluk gaib ketika mendengar Lingsir Wengi. Lagu Lingsir Wengi juga biasa dinyanyikan oleh ibu-ibu untuk menidurkan anaknya di kala malam yang sunyi, yang berfungsi agar si anak diberikan perlindungan oleh Tuhan. Nama lain dari Lingsir Wengi yaitu kidung Rumekso Ing Wengi.

Arkeolog Temukan Tambang Baja Berusia 12 Ribu Tahun

Posted: 20 Oct 2013 01:22 AM PDT

Para arkeolog telah menemukan sebuah tambang baja oksid berusia 12 ribu tahun di Chile, yang merupakan bukti tambang tertua yang pernah ditemukan.

Laporan yang akan dipublikasikan dalam jurnal Current Anthropology menungkap bahwa tim peneliti yang dipimpin oleh Diego Salazar dari Universidad de Chile, menemukan tambang sedalam 40 meter di kota pantai Taltal, selatan Chile.


Tambang tersebut digali oleh orang-orang Huentelauquen, yang pertama menempati wilayah tersebut. Demikian seperti yang dikutip oleh Eurika Alert.

Orang-orang Huentelauquen menggunakan baja oksid untuk mewarnai batu dan tulang yang dijadikan aksesoris mereka. "Mungkin juga untuk mewarnai tubuh dan pakaian mereka," ungkap para peneliti.

"Ini membuktikan bahwa pertambangan sudah dikenal sejak lama, dan membutuhkan kemampuan khusus," tulis Salazar di Current Anthropology.

Sekira 700 kubik meter dan 2 ribu ton batu digali dari tambang tersebut. Usia karbon yang ditemukan pada arang kayu dan kerang dalam tambang tersebut mengisyaratkan kalau situs tersebut berusia 12 ribu tahun, yang kemudian digunakan kembali sekira 4.300 tahun yang lalu.

"Eksploitasi lebih dari seribu tahun pada tambang tersebut, mengindikasikan pengetahuan mengenai lokasi, zat yang terkandung di dalamnya, serta teknik penggaliannya, sudah diwariskan selama berabad-abad oleh masyarakat Huentelauquen," tulis pihak peneliti.

Sebelum penemuan ini, sebuah tambang tembaga kuno juga ditemukan di wilayah Amerika Utara yang berusia sekira 4.500 tahun.

Monalisa Asli Sudah Ditemukan?

Posted: 20 Oct 2013 01:17 AM PDT

Sejumlah ahli arkeologi merasa yakin telah menemukan rahasia di balik lukisan paling terkenal di dunia, Monalisa. Sebuah rangka dan tengkorak yang terkubur di bawah sebuah biara di Florence, Italy, diyakini merupakan rangka milik Lisa Gherardini, orang yang dipercaya menjadi model untuk lukisan yang menjadi masterpiece Leonardo da Vinci.

Lisa Gherardini merupakan istri dari pedagang sutra bernama Francesco del Giocondo. Di Italy, Monalisa juga dikenal dengan sebutan La Gioconda.Sebagian sejarawan modern sepakat bahwa perempuan yang menjadi model Monalisa merupakan Lisa del Giocondo, yang kemudian menjadi biarawati setelah kematian suaminya. Lisa del Giocondo meninggal di biara pada 15 Juli 1542, saat berusia 63 tahun.

Mengutip laman Daily Mail, tim arkeologi awalnya melakukan ekskavasi di sebuah biara yang ditelantarkan, yaitu Biara Santa Ursula, mulai tahun lalu. Pertama, mereka menemukan lapisan beton tipis. Ini menjadi penanda perubahan biara itu menjadi barak militer.

Tapi kemudian tim arkeologi menemukan sebuah ruang makam yang dipercaya sebagai tempat dimakamkannya Lisa. Lebih jauh, mereka bahkan menemukan rangka dan tengkorak dengan ukuran perempuan. Rangka dan tengkorak itu ditemukan sekitar lima kaki di bawah lantai bangunan asli biara, dengan fragmen temuan rusuk dan tulang belakang.

Ekskavasi ini sendiri sempat dihentikan. Sebab, tim arkeologi mengaku kehabisan dana. Namun, setelah dana kembali didapat, ekskavasi kembali dilanjutkan. Kali ini, mereka menemukan rangka dan tengkorak manusia.

Tengkorak itu akan diuji untuk dicocokkan dengan temuan yang lain. Para ilmuwan akan melakukan komparasi DNA di tengkorak dengan tengkorak dua anak Lisa yang ditemukan terkubur di dekatnya.

Setelah rangka dan rangka bisa diverifikasi, seniman forensik akan mencoba untuk merekonstruksi wajah dan melakukan perbandingan dengan wajah 500 tahun lalu yang dilukis da Vinci.

"Kami belum tahu secara pasti apa rangka ini berasal dari satu tubuh atau lebih," kata Silvano Vinceti, arkeolog yang bertanggung jawab terhadap ekskavasi ini.

"Tapi ini mengkonfirmasi hipotesa kami bahwa di Santa Ursula masih terdapat rangka. Kami juga belum dapat menyimpulkan bahwa rangka yang ditemukan itu bukanlah Lisa Gherardini," ucap Vinceti.

Vinceti juga mengatakan temuan ini menjadi proses yang sangat menarik dan konsisten dengan penelitian yang telah dilakukan sebelumnya. "Ruang makan yang kami temukan merupakan satu yang disebutkan di catatan gereja dari 1495 dan telah didapat dengan sebuah ventilasi dan tangga. Kami juga mengetahui bahwa di tahun 1625 ada ruang makam kedua dan ini yang berhasil kami temukan," ucapnya.

Atas temuan ini, Natalia Gucciardini, yang disebut memiliki hubungan kerabat dengan Lisa Gherardini, mengaku sangat emosional. "Saya percaya ini merupakan persinggahan terakhir Lisa Gherardini," ucap Natalia yang juga teman dekat Pangeran Charles dan mantan Perdana Menteri Inggris Tony Blair.

Tahun lalu, Profesor Vincenti juga menggunakan metode khusus untuk menemukan dan mengidentifikasi rangka Caravaggio, pelukis dari masa Renaissance. Ketika itu, seperti di novel Dan Brown, Vincenti mengaku ada pesan khusus yang tersimpan di mata Monalisa, setelah dilihat melalui kaca pembesar.

Lukisan Monalisa sendiri saat ini menjadi milik pemerintah Perancis dan tersimpan di Museum Louvre di Paris. Leonardo da Vinci memulai lukisan itu pada 1503 atau 1504 dan menyelesaikannya pada 1519, tak lama sebelum kematiannya.

Unik Banget - Kulkas Raksasa di Negeri Iran Kuno

Posted: 20 Oct 2013 01:14 AM PDT

Sebelum penemuan kulkas, es adalah komoditas berharga yang tidak bisa dengan mudah diperoleh atau dibuat, terutama selama musim panas. Untuk mengawetkan daging dan bahan makanan lainnya blok besar es harus diimpor jauh-jauh dari negara-negara Skandinavia dalam lingkaran Arktik.

Misalnya di Eropa, es didatangkan dari Norwegia. Di Rusia, mereka memperolehnya dari Sungai Neva, dan di India mengambil dari pegunungan Himalaya.
Iran, dengan iklim cukup ekstrim yang susah air walau saat musim dingin sekalipun, mempunyai cara yang unik dan pintar dalam mempertahankan es yang mereka impor. Mereka mempunyai bangunan khusus layaknya kulkas raksasa yang bisa menjaga es tetap tersedia sepanjang tahun.

Selama musim dingin, es dan salju dibawa ke dalam rumah es tersebut, dikemas dengan jerami dan serbuk gergaji. Rumah-rumah es macam ini mulai dibangun sejak abad 17 SM. Terbuat dari lumpur yang dibentuk jadi batu bata. Berbentuk kubah dan di bagian dalamnya membentuk sumur yang dalam.
 


Selain sebagai tempat pendinginan, masyarakat Iran kala itu bisa membuat es sendiri. Di belakang rumah es ada saluran untuk menuang air ke dalamnya selama musim dingin. Karena terlindung, air tersebut membeku. Hal ini dilakukan berulang-ulang hingga musim panas tiba dan ada persediaan es yang cukup.

Terdapat lebih dari 100 rumah es di seluruh Iran, namun kini banyak yang rusak. Bahkan beberapa hanya dijadikan tempat pembuangan sampah. 

Cinta Bisa Melumpuhkan Kanker

Posted: 20 Oct 2013 01:09 AM PDT


Kekuatan cinta begitu besar dampaknya pada kehidupan. Berbagai energi positif tampak ketika cinta selalu hadir. Bahkan dari hasil analisa  peneliti di Dana Ferber Cancer Institute (USA),  penderita kanker yang memiliki pasangan mampu bertahan hidup lebih lama dibanding penderita single. 

Para peneliti mengajukan kesimpulannya dari hasil data pada lebih 750 ribu pasien kanker sejak tahun 2004-2008. Dan inilah dua butir kesimpulan mereka yang dipublikasikan di situs Journal of Clinical Oncology.
Ilustrasi / cnn.com
 1. Pasien kanker yang menikah memiliki kemungkinan 17 persen lebih kecil untuk menderita penyakit metastasis Dibandingkan dengan orang yang telah bercerai dan yang masih single.

Sementara itu penderita kanker yang single memiliki 53% kasus kurang berhasil dalam pengobatan karena keterlambatan dalam mencari nasihat medis atau mengabaikan rekomendasi medis. Hal menyebabkan peningkatan jumlah kematian dari 12% menjadi 37% (Tergantung pada jenis kanker)

2. Pasien dengan kanker prostat, kerongkongan, usus, otak, dan kanker leher lebih mungkin untuk pulih, jika mereka hidup dengan suami atau istri mereka, daripada hanya melakukan proses kemoterapi.

Para peneliti mengatakan pasien kanker yang memiliki pasangan menunjukkan keinginan yang lebih besar untuk hidup. Biasanya pasangan juga memonitor kesehatan penderita dan mengikuti resep dokter. 
Yang tak kalah penting si penderita dikelilingi orang yang disayang dan dirawat dengan penuh cinta.

10 Kerajaan Terbesar Dalam Sejarah

Posted: 20 Oct 2013 12:57 AM PDT


Suatu kerajaan memperbesar pengaruhnya dengan memperluas wilayahnya. Keadidayaan suatu kerajaan dilihat dari luas wilayah, banyaknya penduduk, ekonomi, berapa lama suatu kerajaan itu berdiri dan juga banyak faktor lain yang mempengaruhi seperti pemerintahannya dan undang-undangya, ataupun juga kebahagiaan penduduknya. 

Berikut adalah 10 kerajaan terbesar yang pernah ada dalam sejarah: 

10. Kerajaan Akkadia (2300 SM–2200 SM) 
Kerajaan Akkadia berpusat di kota Akkad (Irak Kuno). Bangsa Akkadia nenek moyang bangsa-bangsa Babilonia dan Assyria. Kerajaan ini berada pada puncak kejayaannya pada abad ke 24 dan 22 sebelum Masehi. Ini dianggap sebagai kerajaan pertama yang ada di bumi. Luas wilayahnya mencapai 0. 8 juta Km persegi. 

9. Kerajaan Persia (550 SM–330 SM) 
Kerajaan Persia, Iran Kuno, adalah perkembangan dari kerajaan Median, mengatur sebagian besar wilayah arab dan sekitarnya. Median dan Persia juga dikenal sebagai kerajaan Medo-Persia adalah gabungan dari kerajaan-kerajaan sebelum masanya. Dibangun oleh Sirus Yang Agung dan menguasai beberapa benua yaitu Asia, Eropa dan Afrika. 

Pada masa puncaknya, kerajaan ini meliputi wilayah Iran, Afganistan, Pakistan, beberapa bagian Asia tengah, Asia Kecil, Thrace (Eropa Tenggara-Balkan), dan Makedonia, sebagian besar wilayah sekitar Laut Hitam, Irak, Arab Utara, Yordania, Palestina, Israel, Lebanon, Syria, Mesir Kuno sampai ke Libya. Dalam sejarah bangsa Barat, kerajaan ini tercatat sebagai musuh dari kerajaan Yunani dalam Perang Greco-Persia, sebagai antisipasi dari budak termasuk di antaranya bangsa yahudi sebagai tahanan bangsa Babilonia dan kemauan untuk penggunaan bahasa yang sama dalam wilayah ini. 

Kerajaan Persia ini kemudian diserang oleh Aleksander III dari Makedonia dan sesudah itu kerajaan inipun(Makedonia) runtuh dan tercerai-berai pada 330 SM menjadi Kerajaan Ptolemaic (Mesir) and Kerajaan Seleucid. Kerajaan ini adalah kerajaan terbesr dalam sejarah. Pada masa puncak kejayaannya, wilayahnya melampaui 8. 000. 000 km persegi. 

8. Kekaisaran Romawi (27 SM– 476/1453 M) 
Tipe pemerintahan kerajaan ini adalah aristokastik dan wilayahnya meliputi Eropa dan Sekitar Mediterania. Kerajaan ini lemah setelah diterpa perang sipil. Beberapa peristiwa perubahan sistem pemerintahan dari Republik ke Kerajaan ditandai dari terpilihnya Julius caesar sebagai diktator yang berkuasa pada 44 SM, dan Perang Actium (2 September 31 SM). Perluasan wilayah Romawi bermula ketika sistem pemerintahanya berbentuk republik, dan mencapai puncak kejayaannya sewaktu berbentuk kekaisaran, tepatnya Kaisar Trajan. Luas wilayahnya pada waktu itu adalah 6. 500. 000 km persegi. Karena kerajaan ini berlangsung sangat lama, pengaruhnya dalam bahasa, agama, arsitektur, filosofi, hukum dan sistem pemerintahanya tetap ada sampai sekarang. 

7. Kekalifahan Ummayah (661 M – 750 M)
 Sistem Kekalifahan adalah suatu bentuk pemerintahan Islam sebagai bentuk kesatuan politik dan kepemimpinan Muslim di seluruh dunia. Kalifah adalah pemimpin muslim setelah Nabi Muhammad. Kekalifahan Ummayah adalah kalifah kedua dari 4 kalifah dan diatur oleh dinasti Ummayah. Nama ini diambil dari Umayya ibn Abd Shams, moyang dari Kalifah Ummayah yang pertama. Meskipun keluarga Ummayah berasal dari Mekah, mereka memilih Damaskus sebagai ibukotanya. Kekalifahan Ummayah ini adalah bangsa Arab-Islam terbesar dalam sejarah. Luas wilayahnya mencapai 5. 000. 000 km2. 

6. Dinasti Qing (1890–1912) 
Dinasti Qing adalah dinasti terakhir di China. Bermula dari Dinasti Ming dan berlanjut dalam bentuk Republik Rakyat China. Dinasti ini dibentuk oleh klan Manchuria Aisin Gioro (sekarang timur laut china). Berawal dari tahun 1644 dan memperluas wilayahnya di sekitar china membentuk Kekaisaran Qing yang Agung. Dinasti ini menyatukan china pada 1683. Dinasti Qing kemudian jatuh setelah Revolusi Xinhai, ketika Empress Dowager Longyu melepaskan tahtanya sebagai kaisar, Puyi pada 12 februari 1912. Wilayahnya mencapai 14. 700. 000 km2. 

5. Kekaisaran Rusia (1721–1917) 
Kekaisaran ini berawal dari 1721 dan berakhir pada Revolusi Rusia 1917. Kekaisaran ini adalah kelanjutan dari Tsar Rusia dan menjadi Uni Soviet. Pada 1866, kekaisaran ini memperluas wilayahnya dari Eropa timur ke Asia dan Afrika Utara. Pada awal abad 19, Rusia adalah negara terbesar di dunia. Wilayahnya mencakup Benua Artika di utara sampai Laut Hitam di selatan, Laut Baltik di barat sampai ke Samudra Pasifik di sebelah timur. 

4. Kekaisaran Mongolia (1206–1368) 
Kekaisaran Mongolia berawal dari abad 13 sampai abad 14. Wilayahnya membentang dari Eropa timur ke Asia. Kekaisaran ini adalah gabungan dari bangsa Mongol dan Turki setelah Genghis Khan diproklamirkan sebagai pemimpinnya pada 1206. Pada masa puncak kejayaanya, wilayahnya membentang dari Sungai Danube di Eropa sampai ke laut jepang. dan dari Benua Artika sampai ke Kamboja. Luas wilayahnya mencapai 24. 000. 000 km2. Pada 1294, kekaisaran mongol pecah menjadi 4 bagian. 

3. Kerajaan Mogul (1526–1858) 
Kerajaan Mogul adalah kerajaan Islam yang mengatur sebagian besar wilayah India dan berawal pada 1526. Kerajaan ini mengatur sebagian besar Asia Selatan pada akhir abad 17 dan awal abad 18 dan berakhir pada pertengahan abad 19. Kerajaan Mogul adalah keturunan dari Timurid dari Turkistan pada tahun 1700 an, kerajaan ini mencakup seluruh daratan India. Wilayahnya pada waktu itu 4. 000. 000 km2. Kerajaan ini bermula dari kepemimpinan Jalaluddin Mohammad Akbar atau Akbar yang Agung dan berakhir pada 1707 setelah kematian Kaisar Aurangzeb meskipun masih berlangsung sampai 150 tahun kemudian. 

2. Kerajaan Inggris 
Kerajaan inggris terdiri dari domini, koloni, protektorat dan mandat dan semua wilayah yang diatur oleh kerajaan Inggris. Sampai tahun 1922 Kerajaan Inggris memiliki 450 juta jiwa dan itu merupakan 1/4 penduduk dunia waktu itu. Wilayahnya seluas 33. 700. 000 km2. dan mempunyai kekuatan militer paling besar dalam sejarah. 

1. Kekaisaran Ottoman (Turki 1299–1923) 
Adalah kerajaan Islam yang berlangsung dari 1 November 1299 sampai 24 Juli 1924. Pada masa kejayaannya, kekaisaran ini meliputi 3 benua, mengatur sebagian besar Asia Barat, Timur dan Tenggara Eropa, daerah pegunungan Kaukasus dan Afrika Utara. Kekaisaran ini berlangsung paling lama yaitu selama 7 abad. Mereka juga toleran terhadap umat Kristen dan Yahudi.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 20 Oct 2013 03:46 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Ramas punggung penari bogel, peminat naik gila!

Posted: 20 Oct 2013 03:31 PM PDT

Justin Bieber tidak memakai baju ketika berada di kelab bogel tersebut.
Justin Bieber kembali membuat kecoh ketika berkunjung ke sebuah kelab malam yang menampil penari-penari bogel.

Ketika berada di sana, Justin dengan sengaja meraba punggung salah seorang dari penari di sana hingga membuatkan penari berkenaan terkejut.

Aksi Justin membuatkan penari yang dikenali sebagai Diamond ini berasa kaget dan tidak menyangka penyanyi tersebut nekad memegang punggunnya.

Dalam akaun twitternya, wanita yang juga penari bogel itu menulis selama beliau menari di hadapan selebriti, ini kali pertama beliau diperlakukan sedemikian

Pun begitu, penari berkenaan tidak marah, malah berasa senang dengan kejadian tersebut. Beliau mengaku sedikit gelabah kerana tidak tahu siapa yang memegang punggungnya. Dalam pesta berkenaan, Justin tidak memakai baju dengan seluar sedikit terlondeh.


Gembira dengan situasi berkenaan, penari bogel berkenaan terus mengaku beliau kini adalah peminat Justin Bieber.

Merasa senang penari telanjang tersebut menahbiskan diri bahwa dia kini menjadi penggemar Justin Bieber.

Dalam pada itu, Diamond kini agak trauma apabila diserang oleh Beliebers (peminat-peminat Justin Biebers) di dalam akaun twitternya akibat dari pengakuannya itu.


Hishammuddin terselamat, Mukhriz kian popular

Posted: 20 Oct 2013 06:34 AM PDT

Datuk Seri Hishammuddin Hussein kini mungkin boleh menghela nafas panjang, apabila terselamat dari gasakan Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir dalam perebutan jawatan naib presiden Umno dalam pemilihan parti itu semalam.

Berdasarkan keputusan rasmi Mukhriz kalah tipis dengan meraih 91 undi, berbanding 100 undi yang diperolehi Hishammudddin.

Keputusan awal yang diperolehi sejak petang semalam menunjukkan Mukhriz mengekori rapat Hishammuddin dalam pungutan undi.

Mukhriz meraih sokongan mendadak dari sebahagian besar perwakilan Ini dilihat sebagai isyarat bahawa akar umbi Umno kini lebih matang dalam memilih pemimpin yang berani dan tegas dalam membuat keputusan.

Perkembangan itu berlaku ketika Hishammuddin bergelut dengan tanggapan sebagai pemimpin yang "lembik" - satu label yang dinafikan sekeras-kerasnya oleh menteri pertahanan itu.

Kemaraan Mukhriz itu sedikit sebanyak tetap terjejas apabila timbul tuduhan di saat akhir, bahawa menteri besar Kedah itu terlibat dengan politik wang dalam pemilihan kali ini.

Dakwaan yang ditimbulkan oleh satu portal berita itu muncul sehari sebelum hari pemilihan, namun ditarik balik apabila Mukhriz mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang.

Kurang popular

Tulisan pengarang akhbar Mingguan Malaysia milik Umno hari ini malah melihat perkembangan tersebut diatur oleh "tangan-tangan ghaib" pihak tertentu di belakang portal berita berkenaan.

Dari satu sudut lagi, kemerosotan sokongan terhadap Hishammuddin menunjukkan bahawa ahli parlimen Sembrong itu dilihat semakin kurang popular berbanding pemimpin muda yang berusia 49 tahun itu.

Pada pemilihan 2009, Hishammuddin menduduki di tangga kedua bagi dengan mendapat 1,515 undi daripada 2,500 perwakilan yang hadir.

Zahid menduduki tangga pertama dengan 1,592 undi dan Shafie memperolehi 1,445 undi di tangga ketiga.

Bagaimanapun, pada pemilihan kali ini - selepas pindaan perlembagaan parti - kedudukan Hishammuddin dan Shafie bertukar.

Daripada 146,500 perwakilan di seluruh 191 bahagian, Hishammuddin hanya mendapat sokongan 100 bahagian, manakala Shafie berada di tempat kedua dengan 174 undi.

Bagi Mukhriz pula, perwakilan Umno seluruh negara juga dilihat menunjukkan sikap lebih matang dalam memilih pemimpin yang mampu memenuhi aspirasi baru akar umbi apabila memberi anjakan sokongan kepada menteri besar Kedah itu.

Lanskap politik baru


Golongan ini pastinya memasang harapan agar Mukhriz mampu merencanakan lanskap politik baru untuk golongan muda dalam parti itu khususnya pada pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun, kemungkinan bahawa Hishammuddin akan mengekalkan kedudukan tersebut telahpun dijangka sejak awal apabila timbul cakap-cakap bahawa wujud satu bentuk arahan dari kepimpinan tertinggi supaya perwakilan mengekalkan status quo – Hishammuddin, Zahid Hamidi dan Shafie Apdal bagi jawatan itu.

Kecenderungan itu dapat dilihat apabila Umno Pekan, Pagoh dan Bagan Datoh – bahagian yang diketuai Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Zahid – telah mengekalkan ketiga-tiga pemimpin itu dalam mesyuarat bahagian mereka semalam.

Malah, pertemuan tertutup antaranya kepimpinan Wanita – yang menjadi tulang belakang Umno – dan sokongan moral Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin kepada Hishammuddin, dilihat sebagai satu lagi isyarat kepada perwakilan sayap itu memastikan kemenangan bekas mentornya itu.

Presiden parti Datuk Seri Najib Razak kini perlu menimbang sebaik-baiknya permintaan Mukhriz untuk menyertai majlis tertinggi bagi memastikan Umno lebih diyakini oleh kumpulan anak muda pada masa akan datang.

Beliau perlu menimbang faktor populariti Mukhriz di kalangan akar umbi, yang tidak harus dipersia-siakan dalam mencapai perubahan dalam parti.

Bagi dua bekas naib presiden Tan Sri Isa Samad dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam pula, kegagalan untuk menjejaskan sokongan kepada penyandang jawatan berkenaan mungkin menunjukkan petanda bahawa mereka bukan lagi pemimpin yang mampu membawa tranformasi kepada Umno.

Keputusan rasmi pemilihan MT UMNO

Posted: 20 Oct 2013 06:01 AM PDT

KUALA LUMPUR - Berikut keputusan rasmi jumlah undi yang diterima 25 calon teratas kerusi Majlis Tertinggi (MT) Umno yang diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan parti Tan Sri Tajol Rosli Ghazali pada sidang media di Menara Dato' Onn, PWTC, di sini hari ini.

1. Datuk Seri Mustapa Mohamed : 186 undi (89,560 undi perwakilan)
2. Datuk Seri Jamil Khir Baharom : 186 undi (89,222 undi perwakilan)
3. Datuk Seri Idris Haron : 185 undi (83,378 undi perwakilan)
4. Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob : 184 undi (89,519 undi perwakilan)
5. Datuk Seri Idris Jusoh : 184 undi (86,204 undi perwakilan)
6. Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek : 181 undi (85,820 undi perwakilan)
7. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim : 181 undi (79,798 undi perwakilan)
8. Datuk Abdul Rahman Dahlan : 181 undi (76,031 undi perwakilan)
9. Datuk Hasan Malek : 168 undi (68,601 undi perwakilan)
10. Datuk Seri Shahidan Kassim : 166 undi (76,992 undi perwakilan)
11. Datuk Seri Mohamad Hasan : 165 undi (73,631 undi perwakilan)
12. Datuk Seri Jamaludin Mohd Jarjis : 161 undi (72,326 undi perwakilan)
13. Datuk Razali Ibrahim : 157 undi (73,060 undi perwakilan)
14. Datuk Seri Mahdzir Khalid : 155 undi (68,964 undi perwakilan)
15. Datuk Rosnah Abd Rashid Shirlin : 146 undi (69,802 undi perwakilan)
16. Tan Sri Annuar Musa : 143 undi (69,529 undi perwakilan)
17. Dr Mohd Puad Zarkashi : 127 undi (57,124 undi perwakilan)
18. Datuk Tajuddin Abdul Rahman : 127 undi (56,434 undi perwakilan)
19. Datuk Seri Azalina Othman Said : 119 undi (55,501 undi perwakilan)
20. Datuk Dr Abd Latiff Ahmad : 115 undi (52,225 undi perwakilan)
21. Datuk Shamsul Anuar Nasarah : 111 undi (51,366 undi perwakilan)
22. Datuk Bung Moktar Radin : 104 undi (52,423 undi perwakilan)
23. Datuk Ab Aziz Kaprawi : 101 undi (48,463 undi perwakilan)
24. Datuk Reezal Merican Naina Merican : 97 undi (48,353 undi perwakilan)
25. Datuk Sohaimi Shahadan : 90 undi (47,479 undi perwakilan)

- Bernama

'Saya dah jangka dia (Mukhriz) nak kalah' -Tun Mahathir

Posted: 20 Oct 2013 05:41 AM PDT

PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed berkata beliau sudah menjangka awal-awal lagi anaknya Datuk Mukhriz tidak akan berjaya dalam percubaan merebut satu daripada tiga jawatan Naib Presiden Umno.

Katanya, keputusan pemilihan semalam juga menunjukkan anggota Umno terus mahukan muka-muka lama.

"Saya nampak orang lama yang dipilih semula, nampak Umno hendak orang lama kekal," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian hadiah Kejohanan Mendayung dan Perahu Panjang Putrajaya 2013, di sini hari ini.

"Sebelum dia (Mukhriz) bertanding lagi, saya dah kata dia (Mukhriz) nak kalah, dia (Mukhriz) punya peluang 50-50 atau kurang. Saya punya andaian memang betullah," katanya.

Sebanyak 146,500 perwakilan dari sejumlah 191 bahagian Umno mengundi mengikut sistem electoral college bagi memilih tiga Naib Presiden baharu. Setiap seorang daripada tiga calon yang memperoleh bilangan undi paling banyak daripada perwakilan bahagian, dikira meraih satu undi dari bahagian berkenaan.

Keputusan rasmi pemilihan Naib Presiden yang diumum awal pagi ini menunjukkan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang memperoleh 100 undi bahagian mendapat saingan sengit daripada Mukhriz yang memperoleh 91 undi bahagian.

Ditanya sekiranya keputusan pemilihan jawatan Naib Presiden parti itu mungkin menyukarkan proses transformasi Umno, Tun Mahathir berkata keputusan pemilihan semalam membuktikan arus perubahan dalam parti itu tidak berjaya.

"Tak tahulah...sesetengah orang hendak perubahan. Sesetengah orang hendak kekal. Itu terpulanglah..."Daripada segi fizikalnya, tak berjaya (transformasi). Tapi mungkin pemikiran orang yang dipilih ini akan menjadi baharu, ia (Umno)diremajakan," katanya.

- Bernama

'Terima kasih portal pembangkang kerana popularkan saya'

Posted: 20 Oct 2013 03:01 AM PDT

DATUK Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan penghargaan kepada portal berita pembangkang kerana "mempromosikan" kempennya pada pemilihan Umno kali ini.

Ahmad Zahid ketika ditemui di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) malam tadi berkata, portal pembangkang berkenaan turut mempopularkan beliau dengan laporan mereka.

"Saya ucapkan terima kasih pada portal berita dan majalah dan bahan di bidang sosial pro pembangkang kerana mereka turut membantu mempopularkan saya.

"Saya harap mereka jangan menyesal beri liputan tidak baik pada saya," katanya, yang tidak menamakan portal berkenaan.

Keputusan penuh yang diumumkan malam tadi bagi jawatan Naib Presiden menyaksikan Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri mendahului dalam pertandingan enam penjuru apabila memperolehi 185 undi daripada peringkat Umno Bahagian.

"Proses transformasi boleh dilakukan bukan hanya kerana muka baru dan orang muda tetapi yang penting bagaimana cara yang relevan dan memudakan Umno dijalankan.

"Saya rasa agenda bagi mentransformasi dan meremajakan Umno akan dilakukan bagi membantu presiden dan timbalan presiden supaya agenda yang dilakukan akan dapat memperkukuh lagi Umno sebagai tulang belakang Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang," katanya kepada pemberita.

Keputusan penuh yang diumumkan sekitar jam 1.40 pagi tadi turut menyaksikan Datuk Seri Shafie Apdal menduduki tangga kedua dengan 174 undi, diikuti Datuk Seri Hishamuddin Hussein dengan 100 undi sekaligus menyaksikan ketiga-tiga penyandang kerusi berkenaan kekal.

Meskipun pencabar, Datuk Mukhriz Mahathir dilihat memberikan saingan sengit kepada Hishamuddin, anak kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu bagaimanapun gagal meletakkan dirinya dalam kelompok tiga teratas apabila sekadar memperolehi 91 undi.

Datuk Seri Ali Rustam dan Tan Sri Isa Samad sekadar berpuas hati dengan masing-masing berkongsi tujuh undi. – Malaysian Insider

Kalah pemilihan, Saifuddin perlu muhasabah diri

Posted: 20 Oct 2013 02:01 AM PDT

Ramai yang memberi reaksi yang positif terhadap semangat perjuangan bekas Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah bahawa beliau redha dengan kekalahannya merebut kerusi Majlis Tertinggi Umno dan kecundang pula dalam mempertahankan kerusi Timbalan Ketua Bahagian Temerloh.

Ramai yang bersimpati dengan kegagalan beliau yang dianggap salah seorang pemimpin Umno berjiwa besar, telus dan berani menyuarakan kebenaran dalam politik tanpa mengambil peduli risiko terhadap kerjayanya. Hakikat ini diakui kawan dan lawan.

Kegagalan ini mungkin mendekatkan hari-hari terakhir beliau berjuang di medan politik. Kekalahan ini menyusul kekecewaan besar pada 5 Mei lalu apabila beliau ditewaskan oleh Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Tantawi bagi mengekalkan kerusi parlimen Temerloh untuk Umno.

Sebaik keputusan tidak rasmi diumumkan ramai yang menyuarakan simpati dan kekecewaan mereka terhadap kegagalan Saifuddin itu. Sebagai seorang yang berperwatakan luhur dalam politik adalah wajar beliau mengiktiraf salam takziah penyokongnya.

Saifuddin kecewa?

Namun yang menyedihkan kali ini ialah nampaknya Saifuddin seolah-olah tidak dapat membendung rasa kecewanya. Mungkin terharu dengan luahan simpati daripada penyokongnya, Saifuddin cuba menyandarkan kekalahan kepada alasan yang agak berat bunyinya. Antaranya:

"Kaedah baru pemilihan ada 2 matlamat: pendemokrasian + basmi politik wang. Pendemokrasian: ya. Politik wang: ?

"@suffikamari saya redha, sebab saya tak main politik wang :).

"@RajaMohdShahrim saya kalah. Tp saya redha sebab saya tak main politik wang," katanya yang dipetik menerusi akaun Twitternya.

Saifuddin Abdullah terdidik dengan ilmu dan amalan agama oleh orang tuanya yang memang guru di bidang itu. Sebab itu peribadinya sentiasa tenang dan kata-kata yang keluar dari mulutnya adalah ayat-ayat yang tersusun dengan hemah yang tinggi.

Bagaimanapun menilai jawapannya dalam laman twitter itu, beliau nampaknya meletakkan dirinya sebagai mangsa kepada "kebebasan" teknologi alam siber.

Kenyataannya dalam twitter itu dikira amat pedas bila mengambil kira perwatakan beliau bukanlah seorang ahli siasah yang berhujah dengan nada amarah dan kecewa. Yang paling pertama terkesan ialah Umno sendiri.

Dengan menyatakan bahawa kekalahan beliau baik di peringkat pemilihan Majlis Tertinggi dan Bahagian Temerloh adalah kerana politik wang amat menyinggung sensiviti Umno.

Guna saluran yang betul

Sebab itu orang pertama memberi reaksi kepada kenyataan twitter Saifuddin ialah Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang lantas menasihatkan Saifuddin supaya membuat laporan jika merasakan wujudnya politik wang dalam proses pemilihan kali ini.

Terdahulu, Saifuddin dilaporkan tewas kepada Azmi Mat Ludin untuk mempertahankan jawatan Timbalan Ketua Umno Bahagian Temerloh.

"Siapa saja yang rasa tidak berpuas hati, perlu menggunakan saluran yang betul bagi membuat sebarang aduan.

"Sebagai contoh dengan permasalahan undi, mereka boleh majukan kepada Jawatankuasa Pemilih," kata Tengku Adnan di malam pengiraan undi di PWTC malam Ahad lalu.

Adnan berkata, Saifuddin tidak seharusnya menjadikan faktor politik wang sebagai sebab mengapa beliau kalah pada pemilihan kali ini. Implikasi kenyataannya ialah, jika beliau menyimpulkan bahawa beliau kalah kerana tidak menggunakan politik wang, adakah beliau membuat tuduhan bahawa politik wang masih jadi amalan dalam pemilihan kali ini?

"Bagaimana beliau (Datuk Saifuddin Abdullah) tahu beliau sudah kalah? Dari mana beliau dapat keputusan tersebut, pada saya adalah tidak adil untuk beliau berkata sedemikian sebab pertama keputusan tidak keluar lagi.

"Perkara kedua adalah sebab keputusan tidak keluar lagi dan beliau tidak boleh menjadikan itu sebagai alasan oleh kerana beliau tidak membayar untuk (politik wang)," ujar Tengku Adnan.

Keputusan rasmi keseluruhan pemilihan peringkat Bahagian Umno hanya diumumkan petang Ahad ini.

Muhasabah diri

Jika Saifuddin redha dengan kekalahannya, seharusnya beliau bermuhasabah diri dan mencari di mana kekurangan beliau. Jika yakin bahawa faktor utama ialah sistem pemilihan yang longgar, maka faktor itu seharusnya menjadi keutamaan perjuangannya dalam parti untuk dibetulkan. Politik wang harus diperangi hingga ke akar umbi.

Saifuddin adalah seorang ahli siasah muda yang berhemah. Ketika inilah firasat dan syaksiah luhur sebenar beliau harus dipamerkan. Marah-marah dan tenggelam dalam kekecewaan tidak akan membantu mengapungkan kembali imej bersihnya yang harus diteladani dalam Umno. Teruskan perjuangan, Datuk Saifuddin.

Antarapos

Apabila Diana dan Farid bercakap mengenai seks...

Posted: 20 Oct 2013 01:02 AM PDT

BARU-BARU ini jenama coklat terkenal, Cadbury melancarkan kempen 'Pick Your Favourite'.

Beberapa artis terkenal dipilih untuk mempromosikan kempen tersebut.

Antaranya pelakon suami isteri sensasi, Diana Danielle dan Farid Kamil.

Memandangkan coklat juga dikatakan antara makanan yang boleh menaikkan nafsu seks, pasangan tersebut telah ditanya mengenai perkara tersebut.

Adakah coklat juga sebagus seks pada pandangan anda?

Diana: Hehe, saya tak setuju.

Farid: Saya rasa 'mood' coklat itu sendiri boleh membantu.

Diana: Betul, tapi saya tak rasa coklat boleh 'menggantikannya' [ketawa].

Apa yang menarik bagi diri anda?

Farid: Saya suka ketinggian dan kekuatan kaki saya.

Diana: Saya suka mata saya. Terbaru saya amalkan menyapu sejenis minyak bunga ros bagi mengelakkan kedutan di bahagian mata.

Farid: Saya suka menunggang kuda dan sukan polo.Saya juga pergi gim. Saya tak cukur bulu kaki tapi saya suka buat 'pedicure'.

Diana: Lelaki macam pelikla kalau cukur bulu kaki. Tapi Farid beritahu lelaki yang berbuat begitu adalah pembersih.

Farid: Saya paling pemalas potong kuku sendiri!

DailyChilli.com

Asteroid diramal langgar bumi 19 tahun lagi

Posted: 20 Oct 2013 12:01 AM PDT

Kesan letupan 125,000 kali lebih dahsyat daripada bom atom Nagasaki

MIAMI: Pakar astronomi berkata, sebuah asteroid dengan ukuran 410 meter panjang, dikenali 2013 Tv135, akan melintasi atau mungkin menghentam Bumi pada 26 Ogos 2032.

Asteroid itu dikesan bergerak melalui buruj zirafah oleh saintis di Pusat Pemantau Astrofizik Crimea di selatan Ukraine minggu lalu.

"Saya sedang memantau buruj zirafah. Pemerhatian kali pertama menunjukkan ia bergerak dengan cepat dan agak hampir dengan Bumi," kata pakar kaji bintang Gennady Borisov yang menambah 2013 Tv135 berada pada kedudukan 6.8 juta kilometer dari Bumi, Rabu lalu.

Pakar kaji bintang di Itali, Sepanyol, Britain dan Russia juga sudah mengesahkan kehadiran asteroid terbabit dan ia dimasukkan ke dalam senarai asteroid berbahaya Pusat Planet Kecil Kesatuan Astronomi Antarabangsa.

Jika ia menghentam Bumi, asteroid terbabit akan menyebabkan letupan yang sama kuat dengan 2,500 megatonm 50 kali lebih besar daripada bom nuklear paling kuat pernah digunakan atau 125,000 kali lebih besar daripada bom atom yang pernah digugur di Nagasaki pada Perang Dunia Kedua.

Sementara itu, Agensi Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) berkata kemungkinan untuk 2013 Tv135 terhempas ke Bumi adalah amat kecil,

Pengurus Projek Objek Menghampiri Bumi (NEOP) yang ditadbir NASA, Don Yeomans berkata 2013 TV135 pakar astronomi Cremia di Ukraine 8 Oktober lalu dan hanya mempunyai masa kira-kira seminggu untuk membuat kajian.

"Mereka menganggarkan kemungkinan ia 'menghentam Bumi' adalah satu nisbah 63,000, bermakna kemungkinan untuk 2013 Tv135 tidak jatuh di Bumi ialah 99.998 peratus. Namun kemungkinan 0.02 peratus itu masih membimbangkan," katanya.

Beliau berkata saiz asteroid itu adalah amat besar dan untuk mengukur objek di langit gelap memang sukar. Namun NEOP menganggarkan lebar 2013 Tv135 adalah antara 200 hingga 800 meter.

"Untuk sebuah asteroid, saiz ini adalah amat besar," katanya.

Ia juga mencorong Timbalan Perdana Menteri Russia Dmitry Rogozin untuk mengumumkan di laman Twitter bahawa asteroid terbabit akan 'memberi cabaran besar kepada industri angkasa lepas kebangsaan.

NEOP yang juga dikenali sebagai 'pengawal angkasa lepas' bertanggungjawab mengesan asteroid dan komet yang melintas hampir dengan Bumi untuk mengenal pasti sama ada ia boleh menyebabkan ancaman. Asteroid 2013 Tv135 adalah objek ke 10,332 yang dikesan menghampiri Bumi setakat ini. - REUTERS/AGENSI

Sultan Jamalul Kiram III Meninggal Dunia

Posted: 19 Oct 2013 11:18 PM PDT

MANILA: Sultan Jamalul Kiram III dari Filipina yang mendakwa dirinya Sultan Sulu dan melancarkan serangan berdarah terhadap Malaysia di Sabah pada awal tahun ini meninggal dunia akibat kegagalan organ kira-kira pukul 4 pagi Ahad, menurut isterinya, Fatima Kiram.

"Sultan meninggal dunia sebagai seorang yang miskin tetapi mulia," katanya kepada AFP, sambil menambah perjuangan untuk menuntut Sabah sebagai sebahagian daripada wilayah kesultanan akan diteruskan.

"Kata-kata terakhirnya kepada semua saudara dan pengikut-pengikutnya adalah - 'Ia telah pun bermula. Marilah kita teruskannya untuk kebaikan rakyat kita. Jangan meninggalkan orang-orang kita," katanya memetik Jamalul Kiram III sebagai berkata.

Bagaimanapun, beliau berkata ini tidak bermakna keganasan baru akan dicetuskan, sebaliknya keluarganya bersedia untuk mengadakan rundingan dengan Malaysia.

Suaminya telah menjalani sesi dialisis dua kali seminggu untuk penyakit buah pinggang sebelum kematiannya.

Sementara itu, melalui temuramah anak perempuannya, Puteri Jacel Kiram di radio tempatan, inquirer.net melaporkan bahawa Jacel berkata bapanya meninggal dunia akibat kegagalan fungsi buah pinggang.

Dilaporkan bahawa Jamalul Kiram III telah dimasukkan ke Pusat Jantung Filipina pada Khamis.

Beliau meninggalkan sembilan anak.

Jacel melalui temuramah radio berkata, "Apa yang telah bapa saya telah mulakan, telah ditinggalkan kepada kami untuk disambung...Kami tidak patut menghentikannya. Dia seorang yang baik dan tidak ternilai. Apa yang dia mahukan adalah, pada suatu masa diizinkan Allah bagi menuntut Sabah untuk Filipina...Kamilah orang-orang yang akan menyambungnya," menurut laporan inquirer.net

Pada 9 Februari lalu, kira-kira 200 pengikut Jamalul Kiram III menduduki Kampung Tanduo di Lahad Datu dan berperang dengan pasukan keselamatan Malaysia dalam pencerobohan selama berminggu-minggu lamanya.

Untuk rekod, sejak para militan Sulu ini mendarat di Sabah, dalam usaha dan kepercayaan mereka untuk menuntut Sabah dari tangan Malaysia bagi pihak Jamalul Kiram III, secara kekerasan, pihak keselamatan Malaysia telah membunuh 62 orang daripada mereka.

Manakala pasukan keselamatan Malaysia kehilangan 10 anggota - lapan anggota polis dan dua tentera.

Gerakan untuk merampas semula Sabah dari Malaysia secara perang gerila ini diketuai oleh adik kepada Jamalul Kiram III, Azzimudie Kiram.

(Gambar) Seksinya Selena Gomez dengan skirt belahan tinggi

Posted: 19 Oct 2013 10:00 PM PDT

Selena Gomez semakin kelihatan matang saban hari. Setiap penampilannya di khalayak umum pasti membuatkan peminat-peminatnya tercengang.

Khamis lepas, penyanyi berusia 21 tahun ini dilihat di luar studio untuk rancangan Late Show with David Letterman di New York. Dengan busana serba hitam, darah Mexiconya jelas terpancar dengan dandanan rambut diikat dan rias wajah khas penari flamenco.

Menebar senyum kepada para peminatnya, ia mengenakan busana seduktif yang mendedahkan kakinya yang seksi dan perutnya yang rata. Dalam sesi kali ini, ia membicarakan tentang konsert jelajahnya yang akan bermula pada 27 November akan datang dan kebanyakan lagunya diambil dari album Stars Dance.

Setelah menghadiri acara David Letterman, ia kemudian meneruskan acara nyanyiannya di Brooklyn. Tidak sempat menyapa dan melambai tanda tangan kepada peminatnya, ia kemudian meminta maaf sambil menyanyikan lagu Love Will Remember.


Pemimpin NGO cabul menantu

Posted: 19 Oct 2013 09:00 PM PDT

TAMPIN - Seorang pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini ditahan polis, minggu lalu kerana disyaki mencabul menantunya di sebuah rumah di Tanah Rancangan Jelai, Gemas, dekat sini pada 22 September lalu.

Menurut sumber, mangsa berusia 20-an itu baru saja berkahwin dengan anak pemimpin berusia 50-an itu dan suspek tinggal bersama di sebuah kediaman yang terletak di tanah rancangan berkenaan.

Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira 8 pagi apabila mangsa yang berada di ruang tamu rumah dihampiri suspek yang secara tiba-tiba mengusap tangan kiri serta bahu mangsa.

"Suspek berbuat demikian kononnya untuk melihat kesan lebam dihadapi mangsa selepas terjatuh sehari sebelum kejadian berkenaan.

"Bagaimanapun, mangsa kemudian bangun dan menuju ke dapur, namun diekori suspek. Suspek kemudian bertindak lebih berani dengan memeluk mangsa dari belakang serta mencium leher mangsa beberapa kali," katanya.

Menurutnya, tidak selesa dengan kejadian itu, mangsa kemudian mengadu kejadian berkenaan kepada suaminya agar mencari jalan penyelesaian.

"Tapi, selepas lebih seminggu tiada kata putus diberikan suaminya menyebabkan mangsa nekad menghubungi adiknya.

"Adik mangsa kemudiannya datang menjemput mangsa 3 Oktober lalu dan selepas berbincang dengan keluarga, akhirnya satu laporan polis dibuat di Ampang, Selangor pada 6 Oktober lalu," katanya di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tampin, Superintendan Wooi Kooi Cheang berkata, suspek ditahan 7 Oktober lalu serta direman selama empat hari.

"Suspek dibebaskan dengan jaminan polis dan kita sedang menjalankan siasatan berhubung kes berkenaan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan.

"Jika sabit kesalahan, suspek bakal berhadapan dengan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau dua daripadanya.

Dalam perkembangan lain, Kooi Cheang berkata, pihaknya menangkap seorang lelaki berusia 23 tahun didakwa mencuri dua tandan pisang di Kampung Londah, Gemas, baru-baru ini.

"Lelaki berkenaan seorang penganggur baru sahaja sebulan keluar dari penjara atas kesalahan di bawah seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan mengugut.

"Bagaimanapun, pagi tadi (semalam) dia dihadapkan ke Mahkamah Majistret Tampin untuk direman berhubung kes mencuri dua tandan pisang," katanya.


Serah tubuh bayar tambang teksi

Posted: 19 Oct 2013 07:00 PM PDT

Kuala Lumpur: Maruah diri sebagai bayaran tambang teksi. Itu yang terjadi kepada seorang pelancong dari Vietnam yang tergadai maruah dirinya selepas gagal membayar tambang teksi, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.50 malam itu, mangsa berusia 38 tahun datang ke negara ini untuk melancong selama seminggu sebelum mengambil keputusan melawat kakaknya yang tinggal di Jalan Mega Mendung, Taman OUG.

Sumber polis berkata, mangsa yang menaiki teksi di Jalan Kuchai Lama itu meminta dihantar ke rumah kakaknya malangnya pemandu teksi itu membawanya ke tempat lain sebelum meminta bayaran RM150 sebagai tambang.

Menurutnya, mangsa yang hanya ada RM50 ketika itu meminta pemandu teksi terbabit menghantarnya ke rumah kakaknya dulu dan akan membayar wang selebihnya selepas itu.

"Namun, lelaki itu melencong ke kawasan lain sebelum berhenti di kawasan gelap dan menyatakan mangsa perlu membayar tambang istimewa jika mahu pulang ke rumah kakaknya," katanya.

Katanya, mangsa yang ketakutan menyerahkan AS$500 (RM1,500) namun lelaki itu yang masih tidak berpuas hati merampas pula telefon bimbit mangsa.

Beliau berkata, tidak cukup dengan itu, mangsa yang duduk di tempat duduk penumpang hadapan dipaksa melayan nafsu seks pemandu teksi itu pula.

"Selepas dirogol, mangsa kemudiannya dihantar semula ke Jalan Kuchai Lama.

"Mangsa turut diugut agar tidak membuat laporan polis," katanya.

Bagaimanapun mangsa kemudiannya membuat laporan polis di Balai Polis Petaling.

SIS, Astora Jabat dokong 'liberalisme' - JAKIM

Posted: 19 Oct 2013 06:30 PM PDT

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menganggap NGO hak wanita Sisters in Islam (SIS), aktivisnya Zainah Anwar dan bekas pengarang Al Islam terbitan Utusan Astora Jabat sebagai pendokong fahaman 'liberalisme' dan 'pluralisme'.

Pengumuman itu dibuat Penolong Pengarah Akidah, Bahagian Penyelidikan Jakim Mohd Aizam Mas'od pada forum "Ancaman Liberalisme oleh kumpulan-kumpulan hak asasi di PBB" di Kuala Lumpur hari ini.

Menurutnya, Zainah (kiri) menerusi tulisannya dalam New Straits Times pada 2006 memperolok-olokkan fatwa pengharaman fahaman liberalisme dan pluralisme oleh Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK).

"Jadi dia buat ayat-ayat yang provokatif untuk menyatakan fatwa ini buat satu ayat yang tidak tepat dan tergopoh gapah," katanya.

Astora Jabat pula dakwa Aizam, mempertikaikan ijtihad dengan berkata, ia bukan hukum Allah kerana hukum Allah itu hanya dikira yang qatie atau muktamad sahaja.

Manakala SIS pula didakwa cuba mendapatkan hak menjatuhkan talak untuk perempuan dan menyamaratakan nisbah pembahagian harta pusaka di antara lelaki dan perempuan.

"Kalau kita biarkan suara-suara mereka ini tanpa tentangan mungkin mereka akan diberi tempat yang istimewa yang melibatkan penggubalan polisi, dasar dalam negara.

"Dan akhirnya menyebabkan kedudukan Islam itu tersudut, terpinggir dalam negara kita," katanya.

Menurut laman e-fatwa kelolaan Jakim, MFK yang bersidang pada Julai 2006 memutuskan "aliran pemikiran liberal" sebagai ajaran sesat dan menyeleweng daripada syariat Islam.

Menurut huraiannya, keputusan itu dibuat antaranya atas alasan fahaman itu berpegang kepada konsep pluralisme bahawa semua agama sama taraf, menganggap akal sebagai "wahyu tidak bertulis" dan meragui ketulenan al-Quran.

Daripada aspek syariah pula, liberalisme, dalam tafsiran mereka, mempersoal methodologi pentafsiran al-Quran dan hadis, menggesa tafsiran baru konsep ibadat dan mempertikai akhlak kenabian.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksi Zainah, Astora (atas) dan SIS berhubung tuduhan itu.

ISMA: Facebook bawa elemen liberalisme

Sementara itu, Seorang lagi penceramah, Timbalan Presiden ISMA, Aminuddin Yahaya (kiri) turut melihat laman sosial Facebook membawa elemen liberalisme, yang antaranya membawa kepada gejala murtad.

"Sebab itu ramai Melayu murtad sekarang ini antaranya (melalui) Facebook.

"Saya jumpa tiga orang remaja perempuan, bermula dengan Facebook sahaja duduk lama dalam bilik, mak ayah tak kisah, kerja ahli perniagaan.

"Duduk berbual dalam itu akhirnya jadi Hindu," dakwa Aminuddin.

Kalimah Allah: Kenapa Guan Eng terlalu kebal?

Posted: 19 Oct 2013 06:00 PM PDT

Mohamed Hafiz (depan, kanan) berarak bersama peserta bantahan dari Masjid Simpang Enam ke Komtar.
GEORGETOWN – Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) disoal berhubung kekebalan atau imuniti yang dimiliki Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang terus berkeras dengan pendirian parti itu berhubung isu kalimah ALLAH.

Penyelaras Jaringan Muslim Pulau Pinang (JMPP), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, polis dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan didesak selepas ini sekiranya tidak mengambil tindakan terhadap individu yang ingkar dengan perintah mahkamah.

"Sebelum ini ada pemimpin yang menyebut mahu membakar kitab Bible dan beliau diminta untuk memberi keterangan di Bukit Aman, tetapi kenapa Guan Eng yang sering berdegil untuk menggunakan kalimah suci ALLAH tidak dipanggil?

"Apa imuniti yang dia (Guan Eng) ada? Kenapa dia begitu kebal dalam isu ini sedangkan isu ini sangat sensitif. Dia berani mempersendakan kalimah suci ALLAH dan dengan bangga mengatakan pendirian partinya sedangkan mahkamah dah buat keputusan," katanya kepada media selepas demonstrasi di Masjid Simpang Enam, semalam.

Pihaknya juga memberi amaran kepada Guan Eng dan DAP supaya tidak terus berdegil dengan pendirian mereka itu sekiranya tidak mahu negeri ini dalam keadaan kritikal.

Terdahulu, kira-kira 50 badan bukan kerajaan (NGO) Islam Pulau Pinang mengadakan demonstrasi secara aman di Masjid Simpang Enam dan berarak ke Komtar untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap kenyataan Guan Eng sebelum ini.

Demonstrasi melibatkan Perkasa, Persatuan Anak Jati Malaysia (Pajim), Persatuan Muka Buku dan Gerakan Pelajar Semenanjung (GPMS) itu, sedikit kecoh apabila dihalang anggota polis ketika menyerbu ke tingkat 3 Komtar.

Walaupun dihalang polis, mereka terus bergegas ke tingkat 3, Komtar dan menyerbu masuk ke pekarangan pejabat serta menghala ke arah lif bangunan itu.

Bagaimanapun dengan usaha polis, mereka akur dengan arahan dan beredar.

Mohamed Hafiz berkata, pihaknya menyokong usaha polis dalam menjalankan tugas namun kecewa apabila Guan Eng langsung tidak diambil tindakan walaupun banyak laporan ke atasnya dibuat.

Sebelum ini, Guan Eng menyatakan pendirian DAP yang bertegas menggunakan kalimah ALLAH yang mana parti itu tetap mempertahankan dan tidak akan berganjak daripada pendirian mereka.

Guan Eng berkata, walaupun Mahkamah Rayuan memutuskan Gereja Katolik dilarang menggunakan kalimah ALLAH dalam penerbitan akhbar mingguannya The Herald, DAP tetap dengan pendirian seperti sebelum ini dan pendirian itu jelas.

Kalimah Allah: Hishamudin Rais gelar Haron Din 'seekor jin'

Posted: 19 Oct 2013 05:01 PM PDT

Entah di mana silapnya kelahiran seorang lelaki di atas bumi Malaysia ini yang sangat celupar mulutnya. Agamanya juga kami kurang pasti tahap keilmuannya, apatah lagi mahu disuruh mengucap.

Dasyatnya orang gila ini bila berkata-kata adalah apabila beranggapan semua orang yang tidak sehaluan dengannya adalah salah dan wajar diherdik.

Itulah yang terjadi kepada Datuk Haron Din yang bertegas mempertahankan kesucian kalimah Allah apabila membuat kenyataan dari Mekah, 'Kalimah Allah adalah hak eksklusif orang Islam'

Hishamuddin Rais dengan tanpa rasa segan solatnya, telah mempersendakan pendirian seorang Ulama dengan mengatakan ianya fatwa dari seekor jin melalui blognya.

Dasyatnya sungguh haramjadah sekor ni...


'Jumlah undi satu kejutan untuk saya' - Mukhriz

Posted: 19 Oct 2013 04:31 PM PDT

CALON Naib Presiden UMNO 2013, Datuk Mukhriz Mahathir menjawab soalan media selepas mengadakan pertemuan ringkas dengan Ahli Jawatankuasa Pemilihan UMNO 2013. - Foto Zef Othman
KUALA LUMPUR: Calon Naib Presiden dalam pemilihan UMNO 2013, Datuk Mukhriz Mahathir berpuas hati atas sokongan yang diberikan perwakilan sehingga membolehkan beliau memberikan saingan sengit kepada penyandang, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

"Ini adalah pertama kali saya menawarkan diri untuk bertanding jawatan Naib Presiden UMNO. Apabila dilihat sokongan berdasarkan undi yang diperolehi, ia adalah satu kejutan buat diri saya," katanya ketika ditemui media di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, sebentar tadi.

Beliau yang juga Menteri Besar Kedah berkata demikian ketika menjawab soalan media selepas mengadakan pertemuan ringkas dengan Ahli Jawatankuasa Pemilihan UMNO 2013.

Mukhriz Tewas, Tiada Pengundian Semula - Tajol

Posted: 19 Oct 2013 04:00 PM PDT

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pemilihan Umno menolak gesaan untuk diadakan pengundian semula di tiga bahagian parti itu yang mencatatkan jumlah undi seri antara dua pesaing jawatan Naib Presiden Umno iaitu Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Mukhriz Mahathir.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Umno, Tan Sri Tajol Rosli Mohd Ghazali berkata, pengundian semula bagi kedua-dua calon tersebut tidak perlu diadakan berdasarkan jumlah undi yang diperolehi Hishammuddin berbanding Mukhriz.

Menerusi sidang media kira-kira pukul 1.40 pagi Ahad, Hishammuddin diumumkan menang tipis apabila memperoleh 100 berbanding Mukhriz yang mendapat 91 undi.

"Ada tiga bahagian mencatatkan jumlah undi sama. Tapi perbezaan antara 100 dan 91 undi ini adalah sembilan undi...maka kita tidak adakan pengiraan atau pemilihan semula," katanya.

Menurut Tajol, tiga bahagian yang disahkan mencatatkan keputusan seri antara Hishammuddin dan Mukhriz ialah Baling, Sempoerna dan Keningau.

Sebelum itu Mukhriz dilihat mengadakan pertemuan tertutup dengan Tajol di bangunan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sebelum sidang media keputusan rasmi dibuat.

Difahamkan pertemuan tersebut dibuat bagi membincangkan mengenai keputusan seri yang diperolehinya dan Hishammuddin di tiga bahagian tersebut.

Keputusan rasmi bagi saingan Naib Presiden menyaksikan status quo apabila kesemua penyandang sebelum ini berjaya mengekalkan penguasaan masing-masing.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi diumum mendapat undi tertinggi iaitu 185 sementara Datuk Seri Shafie Apdal memperoleh 174 undi.

Sementara itu dua lagi calon Naib Presiden, Tan Sri Isa Samad dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam masing-masing memperoleh tujuh undi.