Isnin, 27 Februari 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 27 Feb 2012 03:07 AM PST

MEDIA Rakyat MALAYSIA


NAJIB SANGGUP MENGAKU KESILAPAN UTK MENANG DI SELANGOR ~ IDRIS AHMAD

Posted: 27 Feb 2012 01:07 AM PST

DR BADRULAMIN ~ ADA DALANG DISEBALIK PERANGKAP KHALWAT

Posted: 27 Feb 2012 12:49 AM PST

Anwar Ibrahim

Posted: 26 Feb 2012 07:31 PM PST

Anwar Ibrahim


Beli Undi Sudah Bermula

Posted: 26 Feb 2012 05:52 PM PST

Harakah

DI BAWAH Perdana-Perdana Menteri yang lalu membeli undi yakni rasuah politik berlaku semasa kempen pilihan raya, sesudah penamaan  calon.
 
Yang turun membeli undi itu ialah  penyokong-penyokong kuat calon.
 
Banyak mana pengundi dibayar bergantung kepada budi bicara kaki beli undi itu sendiri. Yang diberi lazimnya tidak sebesar yang diperuntukkan parti dan  calon.
 
Kalau yang peruntukkan itu RM40, biasanya RM25 atau RM30 saja yang diberi. Lebihnya masuk poket tukang beli undi.
 
Baik ia diberi berterangan mahu pun secara sulit, ia dibuat di luar urusan kerajaan. Pandai-pandailah Perdana Menteri mencari duit yang hendak diagih itu.
 
Tetapi PRU yang hendak diadakan di bawah Perdana Menteri Najib ini, pembelian undi sudah dimulakan lama sebelum pembubaran Parlimen dan DUN-DUN. Dari duit kerajaan. Dimasukkan dalam bajet negara.
 
Atas nama membantu ketua keluarga yang berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan diberi RM500 seorang. Setakat ini untuk sekali ini saja.
 
Tahun akan datang, tidak diketahui, kerana Perdana Menteri Najib pun tidak tahu dia jadi Perdana Menetri lagi atau tidak selepas pilihan ini jika pilihan raya diadakan tahun ini.
 
Kalau PRU13 diadakan tahun 2013, mungkin bajetnya akan memperuntukkannya sekali lagi.
 
Beli undi dulu dibuat terhadap pengundi yang berdaftar saja. Orang yang ada dalam daftar pengundi saja yang didatangi kaki beli undi tidak kira pendapatan bulanan kurang dari yang sepatutnya atau tidak.
 
Bagi pengundi yang berduit, jika ditawarkan sikit, duit mereka banyak. Tak padan dengan duit yang banyak itu. Maka harganya sesuai dengan keadaannya.
 
Tetapi Perdana Menteri Najib ini cerdik orang. Dr. Mahathir dulu dikira cukup cerdik orangnya.  Najib lebih cerdik.
 
Beli undi dengan tidak disedari termasuk dalam peruntukan kerajaan, dikira halal, dilaksanakan sebelum pembubaran Parlimen.
 
Secara rasmi pembayaran itu diadakan dalam majlis rasmi oleh orang-orang penting parti yang diadakan atas nama kerajaan.
 
Ia ada borang. Tentulah borang yang disediakan oleh kerajaan. Tetapi borang itu payah didapati dari jabatan kerajaan. Ia lebih senang didapati dari orang UMNO. Merekalah yang mengadihkannya.
 
Apabila orang UMNO yang mengedarkan borang, orang bukan UMNO kena jumpa ejen-ejen UMNO untuk mendapatkannya. Mana yang marahkan borang itu mudah didapati dari UMNO, tak mahu pergi minta borang itu. Tak dapatlah mereka.
 
Tetapi ramai juga yang tak sukakan UMNO itu hadir ke majlis penyampaian duit itu. Mereka terpaksalah mendengar kempen mengapa mereka mesti mengundi calon BN. Bukan sekadar membodek BN dan Perdana Menteri, kempen mestilah memburukkan lawan. Habis pembangkang digodam semahu-mahunya.
 
Kempen  penyokong kerajaan biasanya tiada yang hendak mendengar.  Kerana majlis  itu hendak menyampai 500 ringgit kepada orang yang berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan  penuhlah majlis itu. Bila mereka balik, mereka bercerita, di samping mengambil duit, mereka mendengar kempen UMNO.
 
Saya singgah minum kopi di gerai di Hutan Melintang. Orang di situ memberitahu, Menteri Zahid sendiri menyampaikan duit itu. Ramai orang datang. Khemah majlis itu saja RM70,000.
Kata mereka Zahid tidak mengata apa-apa pada pembangkang. Diberitahunya, terserah kepada semua parti apa mereka nak masuk. Mereka bebas. Cuma dalam pilihanraya undi beri kepadanya dan dua lagi calon BN bagi dua DUN di kawasan Bagan Datoh.
 
Saya kata pada mereka, Zahid cerdik macam Perdana Menterinya juga.
 
Tok Guru Mursyidul Am  tidak kata banyak tentang duit itu. Beliau suruh sekalian ambil duit itu, undi jangan bagi pada mereka.
 
Apa pun ia boleh dikatakan  satu pembelian undi berterangan dibuat lebih awal. Ia satu permulaan. Ia dikira halal dan berterangan. Mungkin ia seperti deposit dulu. Bila bubar Parlimen nanti ada lain pula.
 
Apa lagilah selepas penamaan  calon dan menjelang hari mengundi. Ia seperti duit durian runtuh atau untung jerung bila kapal pecah.

Lagi Ceramah Diganggu, Nurul Nyaris Jadi Mangsa

Posted: 26 Feb 2012 05:33 PM PST

Malaysiakini

Satu lagi usaha mengganggu ceramah Pakatan Rakyat dilaporkan malam semalam dan kali ini kejadian berlaku di Felda Lepar Hilir, Gambang, Pahang.

Menurut portal Keadilan Daily, yang nyaris menjadi mangsa kali ini adalah Pengarah Komunikasi PKR dan Naib Presiden parti itu, Nurul Izzah Anwar.

"Budak-budak muda cuba pukul Nurul Izzah di ceramah kami di Felda Lepar Hilir. Saya dan Nurul Izzah diiringi polis keluar untuk elak samseng Umno," kata Nik Nazmi dipetik organ rasmi PKR itu.

Nurul Izzah (kanan) pula dalam raeksi awalnya berkata beliau bersyukur kerana selamat tetapi memberi jaminan tidak akan gentar dengan gelagat liar berkenaan.

"Bersyukur pulang dgn selamat. Moga teman-teman di Felda Lepar Hilir juga bertahan dan bersemangat walaupun samseng-samseng Umno berlagak liar, ugut fizikal.

"Tangan (penumbuk) hanya beberapa inci dari (wajah) saya," katanya di Twitter pada jam 1 pagi  ini.

Sehubungan itu, Nik Nazmi dan Nurul Izzah akan membuat laporan di balai polis Merchant Square berdekatan ibu pejabat PKR pada jam 3 petang hari ini.

Kejadian itu hanya salah satu daripada siri gangguan dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Semalam, perhimpunan solidariti Himpunan Hijau di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade yang dihadiri Ketua Menteri Lim Guan Eng turut diganggu oleh kumpulan yang dianggotai oleh pemimpin Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA.

20 Februari lalu, kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah ketika berceramah di Jalan Mersing, Sembrong.

13 Februari pula kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap,  Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Awal bulan ini pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

Rakaman Dato Seri Anwar Ibrahim Dihimpunan Hijau Kuantan

Posted: 26 Feb 2012 04:45 AM PST

Ihsan TVPAS

Gwo-Burne for Kelana Jaya

Posted: 26 Feb 2012 11:35 AM PST

Gwo-Burne for Kelana Jaya


‘The Kelana Tea Party’

Posted: 25 Feb 2012 09:39 PM PST

‘The Kelana Tea Party’ oleh Gwo-Burne Loh BINCANG: ISU SEMASA, POLITIK & PERUBAHAN Tarikh : 29 Februari 2012 Masa: 8:00 - 12:00mlm Tempat : Dewan SS5A/15 Taman Kelana Jaya (berhampiran Kastam) Penceramah: Y.B. Ronnie Liu Y.B. Gwo-Burne Loh Y.B. Manikasavagam Sdr. Harris Ibrahim Sdr. Ahmad Bongsu Sdr. Hj Izham Sdr. Kesminder Singh

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 26 Feb 2012 11:11 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Adam Adli 2 Mac 2012 di Gemas, N.Sembilan

Posted: 26 Feb 2012 06:36 AM PST


PROGRAM SISWA BANGKIT BERSAMA RAKYAT

Tarikh : 2 Mac 2012, Jumaat

Tempat: Markas PAS Felda Pasir Besar, Gemas, N.Sembilan

Bersama :

~ Sdr Adam Adli , PEMIMPIN Siswa UPSI

~ Sdr Shamsul Bakri , Naib Presiden ANAK

~ Dr Rosli Yaakob , Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

~ Hj Razakek Abd Rahim , Naib Yang Dipertua PAS Tampin

YB Salahuddin Ayub 29 Feb 2012 di Lenggeng, N.Sembilan

Posted: 25 Feb 2012 08:42 PM PST


CERAMAH UMUM

Tarikh : 29 Feb 2012, Rabu

Masa : 9 mlm

Tempat : Markas PAS Lenggeng, Lenggeng, N.Sembilan

Penceramah :

~ YB Salahuddin Ayub - Ahli Parlimen Kubang Kerian, Naib Presiden PAS Pusat

~ YB Cha Kee Chin - ADUN (DAP) Bukit Kepayang , Seremban

~ Zulkefly Mohamad Hj Omar - AJK PAS Pusat

YB Dr Hatta Ramli 27 Feb 2012 di Seremban

Posted: 25 Feb 2012 08:04 PM PST


CERAMAH UMUM

Tarikh : 27 Feb 2012, Isnin

Masa : 9 mlm

Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)

Penceramah :

~ Dr Mohd Hatta Ramli - Ahli Parlimen Kuala Krai/Pengarah Jabatan Pilihjanraya PAS Pusat

~ Shamsul Iskandar Mohd Akin - Ketua Angkatan Muda KeADILan

~ Zulkefly Mohamad Hj Omar - AJK PAS Pusat

BULETIN RAKYAT

Posted: 26 Feb 2012 11:04 AM PST

BULETIN RAKYAT


SEJARAH TERCIPTA DI KUANTAN HARI INI !!

Posted: 25 Feb 2012 09:20 PM PST

Sejarah Tercipta Di Kuantan apabila lebih 20 ribu manusia yang berpakaian hijau kini sedang berhimpun di Kuantan Pahang kerana membantah projek mengeluarkan nadir bumi di Gebeng. Projek itu diusahakan oleh syarkat dari Australia Lynas Advanced Material Planat (Lamp) yang berharga RM700 juta didakwa membahayakan untuk kehidupan manusia. Himpunan hari ini adalah kemuncak kepada bantahan awam terhadap projek berkenaan. Kedegilan kerajaan untuk membatalkan projek itu menyebabkan gerakan khas ditubuhkan bagi membentuk kempen projek berkenaan.

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


Razlan's

Posted: 26 Feb 2012 11:05 PM PST

Razlan's


PILIH PR DAPAT SUKA SAMA SUKA

Posted: 26 Feb 2012 08:23 PM PST

Terbongkar lagi satu kisah disebalik penangkapan Badrulamin Pemimpin PKR.

Pendedahan demi pendedahan di bongkarkan, kali ini kenyataan daripada pekerja-pekerja hotel yang menyaksikan sendiri kejadian pertengakaran Badrulamin dan juga suami kepada isteri yang di Khalwat Badrul.

Kejadian ini sememangnya telah membuka mata masyarakat terhadap perjuangan PKR yang sering kali menghalalkan kegiatan Sex bebas dan suka sama suka.

Sebelum ini, Anwar Ibrahim didapati tidak bersalah kerana bukti tidak KUAT, tetapi didalam pengakuan yang dilakukan oleh Karpal Sing menunjukkan kejadian bersama Syaiful merupakan SUKA SAMA SUKA.

Sokongan terhadap Sexsuality Merdeka juga sudah terang menunjukkan PR menyokong apa sahaja kegiatan Sex sekiranya SUKA SAMA SUKA.

Adakah kita mahu budaya seperti ini dihalalkan oleh Kerajaan Malaysia? Tanyalah diri sendiri, apa akan jadi sekiranya Kerajaan ini dipegang oleh PR, tidak mustahil semua pengubalan undang-undang yang menjurus kepada SEX BEBAS akan diluluskan.

SEX Tanpa batasan yang dibawa oleh PR sebenarnya seperti mereka  yang menyokong mereka yang tidak ada agama. Bukan sahaja penghinaan pada Islam, malah Budha, Hindu juga mempunya batasan perhubungan Sex.

Sedih saya membaca RAYUAN SUAMI terhadap seorang Isteri merayu supaya balik ke pangkuan beliau....

Sebagai suami, saya respect beliau kerana sanggup memujuk isteri nya .. tetapi itulah dugaan DUNIA, si Isteri tetap mahu BERKHALWAT dengan PEMIMPIN PR...

Saya berdoa kepada semua muslim dan muslimat agar dijauhkan dari dugaan seperti ini...

Ikuti kenyataan pekerja hotel ...

"Saya pekerja hotel tersebut malah saya tahu cerita tersebut dari hari pertama sehingga hari ketiga (hari penangkapan tu)...tapi saya xnak bising2 kat sini...sehingga jika ada yang cuba memfitnah orang lain dengan mengatakan ini konspirasi...

kami tahu juga dan lihat dengan mata kepala sendiri bagaimana hari ke dua suami wanita tersebut merayu isterinya supaya pulang ke rumah...apa2 pun kita tunggu lah...

yang pasti 20 orang yg di dakwa tu TIADA..yang ada hanya suami isteri tersebut..dan saya nampak dengan mata kepala saya sendiri Badrul Amin di tampar oleh suami perempuan itu...20 orang yg di dakwa adalah fitnah Badrul Amin"

Read more: http://www.pisau.net/#ixzz1nYKGusL7


Layan ShortVideo dari Reezzzz

Posted: 26 Feb 2012 06:13 PM PST

Saya nak share satu video yang best dan santai untuk rakan-rakan tengok ...

Video yang sempoi dan mencuit hati

Layannnnnnn....


www.pemuda-enggang.org

Posted: 26 Feb 2012 11:11 AM PST

www.pemuda-enggang.org


Lawak ahad

Posted: 25 Feb 2012 07:36 PM PST

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


CINA ISLAM (林川興)

Posted: 27 Feb 2012 01:10 AM PST

CINA ISLAM (林川興)


KAMI, Sakmongkol dan ISA

Posted: 27 Feb 2012 12:50 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Wacana PRU13 yang dianjurkan Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI), 18 Februari lalu, di Hotel Midah, Kuala Lumpur, merakamkan keprihatinan, sekali gus kebimbangan, terhadap persiapan dan persediaan Pakatan Rakyat, khususnya PAS, berdepan pilihan raya paling signifikan dalam sejarah negara ini.

Lebih ekstrim lagi, ada yang mempersoalkan, apakah tajuk yang dipilih penganjur, "Peranan Kritikal dan Strategik PAS Menjayakan Road Map Pakatan ke Putrajaya", masih relevan memandangkan tindakan agresif Dato' Seri Najib Razak berkempen, turun padang dan menawarkan rakyat pelbagai insentif "one off".

"Mungkin lebih baik difokuskan strategi untuk mempertahankan negeri-negeri Pakatan yang ada daripada menjangkau impian yang terlalu besar. Saya bimbang road map ke Putrajaya akan menjadi harapan palsu," kata Ghazali Mayudin, bekas pensyarah sains politik yang diundang sebagai penalis bersama Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS.

Saya tidak terperanjat dengan ingatan ikhlas bekas guru saya itu. Sewajarnya elemen "syok sendiri" tidak membatasi penggerak PAS daripada terus berikhtiar dan mencari formula mengatasi kelemahan yang ada.

Malah tujuan KAMI menghimpunkan lebih 40 aktivis pelbagai latar belakang itu didorong oleh kesedaran tinggi -- masih banyak ruang untuk meningkatkan keupayaan Pakatan bagi meyakinkan rakyat bahawa mereka bukan sahaja mempunyai pilihan lain dalam PRU13, bahkan pilihan itu lebih jauh lebih baik berbanding Umno-BN.

Melalui siri wawancara eksklusif saya dengannya, dan wacana pada 3 Disember 2011, di Shah Village Hotel, Petaling Jaya, bertajuk "PRU13: Malaysia Ke Arah Negara Berintegriti", Mat Sabu begitu prihatin dengan kewibawaan semua komponen parti dan para pemimpin Pakatan.

Beliau memandang serius aspek integriti, ketelusan dan keterbukaan, yang perlu dipamerkan oleh aksi dan teladan kerajaan negeri Pakatan. Katanya, kerosakan Umno-BN tidak dapat dibaiki lagi dan amarah rakyat sukar dibendung. Gabungan parti yang memerintah sejak merdeka itu akan jatuh.

Soalnya, kata Mat Sabu, rakyat sedang menilai dengan cermat prestasi pemerintahan Pakatan, khususnya penampilan pemimpin dan wakil rakyatnya. Mereka mahu diyakinkan bahawa kerajaan alternatif akan membawa pengisian jauh lebih baik, bukan sahaja membasmi elemen korupsi tetapi juga mampu mengangkat martabat rakyat.

Dalam sesi perbincangan pagi 18 Feb itu, Mat Sabu masih menekankan aspek integriti dan keadilan sosial yang ditawarkan Pakatan. Sebagai tokoh no. 2 PAS tentulah beliau lebih senang merujuk situasi dalam partinya sendiri -- dengan segala kelemahan dan kelebihan yang ada.

Beberapa peserta wacana membangkitkan soal tarikh PRU13 dan mengaitkannya dengan tempoh singkat untuk mengubah persepsi pengundi, terutama masyarakat Melayu, yang sebahagian besarnya dijangka akan mengekalkan BN sebagai pemerintah.

Seperti ditekankan berulangkali, tanpa penyertaan majoriti orang Melayu dalam gelombang perubahan, maka impian untuk melihat Malaysia yang bersih daripada rasuah, penindasan, dan salahguna kuasa sukar dicapai.

Di waktu ramai percaya bahawa semakin tinggi peratusan masyarakat Cina akan mengundi Pakatan Rakyat -- ada meramalkan sehingga 85 peratus -- dalam masa sama, jentera pilihan raya PAS dibebankan amanah lebih besar, agar melipatgandakan lagi usaha mendedahkan dakyah palsu Umno yang masih mempengaruhi pengundi Melayu.

Di awal majlis, saya menjelaskan posisi "strategik tetapi kritikal PAS", di antaranya berpunca daripada faktor demografi kawasan yang bakal ditandingi Parti Islam, berdepan Ummno di kerusi majoriti pengundi Melayu, di kampung-kampung tradisi yang mungkin belum terdedah sepenuhnya dengan politik baru.

Namun begitu, tidak sedikit pengundi Melayu yang sudah jelak dengan kepincangan pemerintahan BN, sekali gus menyedari tingkah laku menjolok mata pemimpin Umno yang bergelumang rasuah, tetapi minda politik mereka masih terkepung dan mudah dipengaruhi dakyah perkauman sempit BTN.

"Selepas Najib menyelesaikan bantahan kakitangan awam terhadap syor awal SBPA (Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam) dan meredakan kontroversi fidlot lembu Shahrizat, Parlimen mungkin akan dibubarkan segera," kata seorang peserta wacana.

Kerisauan itu sebenarnya mudah difahami. Mereka bukannya sangsi dengan keupayaan rakyat untuk menolak kebobrokan Umno, atau merasakan Najib sudah ada lampu aladin untuk menyelamatkan BN yang kian kronik. Cepat atau lambat, era Umno akan berakhir; penyakit yang dideritainya mustahil disembuhkan lagi.

Peserta wacana sekadar tidak mahu kesempatan terbaik untuk menukar kerajaan -- yang tidak pernah 'terhidang' sebelum ini -- terlepas hanya disebabkan masalah remeh-temeh atau titik-bengik, seperti perselisihan sesama Pakatan atau mengambil ringan persiapan taktikal dan logistik.

"Tiada istilah terlewat, kerana ruang dan peluang luas terbentang. Rakyat sudah bersedia untuk berubah, malah mereka tidak sabar-sabar lagi untuk menghukum BN. Dalam masa singkat tetapi berkesan ini, setiap potensi tidak boleh dibazirkan. Jangan hampakan impian rakyat," bisik seorang rakan.

"Keyakinan itu mesti dibajai, bukan digoyang atau diragui dengan pelbagai karenah negatif di kalangan Pakatan," tegurnya lagi. "Saya setuju pandangan you bahawa parti yang paling kurang melakukan kesilapan akan muncul sebagai pemenang," tambahnya merujuk kolum Catatan Hujung.

Mat Sabu mengakui, mana-mana parti pemerintah yang berkuasa dalam tempoh yang lama seperti Umno, hanya menunggu detik kematian.

"Kita memang sentiasa berasa seperti tidak cukup bersedia, misalnya pada 2008, siapa jangka tsunami politik melanda. Sekarang ketika berceramah, berdasarkan pengalaman lebih 30 tahun, saya dapat rasai riak perubahan yang ketara. Nampak hadirin yang pelbagai, tidak seperti dahulu," ujarnya.

Nada suara bekas Timbalan Presiden KeADILan, Abd Rahman Othman agak menyentak. Beliau mengingatkan, kedudukan PAS memang kritikal apatah lagi misinya adalah untuk memenangi 60 kerusi Parlimen berbanding 80 yang dijangka bertanding.

Sambil menegur prestasi kerajaan negeri Kedah dan Kelantan, yang baginya mampu melonjak lebih tinggi, Abd Rahman mahu PAS mengambil langkah drastik atau bertindak "di luar kotak" dalam PRU13.

"PAS mesti berubah. Dalam waktu singkat dan kritial ini saya tidak nampak isu lebih besar daripada keberanian untuk kemukakan calon daripada muka-muka baru. Ramai tokoh PAS hari ini merupakan orang lama lebih 30 tahun lalu. Tampilkan calon berwibawa, profesional dan diyakini rakyat. Kalau perlu, fikirkan untuk perkenalkan calon-calon itu lebih awal lagi," katanya.

Saya tertarik dengan cadangan yang dilontarkan Dr Mohamad Alinor Abd Kadir, bagi memecahkan "kebuntuan" menangani kemelut pengundi Melayu. Katanya, PAs mesti menakluki pengundi Melayu dengan tindakan awal mengubah cara mereka berfikir. Katanya, dalam masa yang singkat sebelum PRU13, PAS, DAP dan KeADILan mesti menghantar penceramah khas dalam setiap ceramah untuk mengubah cara orang Melayu berfikir.

Di majlis berbeda, dalam sesi cakap-cakap Harakah dengan Dato' Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz, bekas Adun Pulau Manis, Pekan (2004-2009), Khamis lalu, kami didedahkan dengan situasi politik yang lebih meyakinkan.

Ariff Sabri, yang lebih dikenali melalui blog Sakmongkol AK47, menceritakan pengalamannya bersama bekas ketuanya, Najib, terutama semasa beliau menjadi Ketua Penerangan Umno Pekan.

Gambaran yang dipaparkan dalam pertemuan sejam setengah itu cukup menarik. Meskipun memilih DAP sebagai wadah barunya, Ariff Sabri komited dengan misi perubahan yang didambakan rakyat.

Baginya, Najib bukanlah seorang tokoh pembaharu yang dapat menyelamatkan Umno, sebaliknya hanya bergantung dengan rasuah untuk membeli sokongan, termasuk untuk "menjaga pemimpin dan ahli-ahli Umno Bahagian Pekan".

"Najib ini tiada wawasan, dia ini mentadbir dan urus negara macam urus Umno Bahagian Pekan," tambahnya.

Mengakui agak rapat dengan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, terutama selepas melancarkan blognya, Ariff Sabri mendapat maklumat bahawa hanya tiga negeri yang agak selamat buat Umno, iaitu Johor, Melaka dan Pahang.

"Dan BN mungkin kalah lebih 20 kerusi Parlimen Sabah dan Sarawak dalam PRU13 nanti," katanya, merujuk satu sumber kajian pemimpin Umno sendiri.

"Zaman membeli undi seperti yang dilakukan Najib, sehingga terjelma dalam pentadbiran kerajaan BN, sudah berlalu. Veteran terkemuka Umno sendiri mengakui hakikat ini. Rakyat lebih prihatin ke mana pemimpin politik nak bawa negara ini, itu yang ditanya mereka, bukannya duit dua tiga ratus yang disogok," tegas Ariff Sabri yang nampak yakin pengundi Melayu juga turut berubah sekiranya maklumat sahih disampaikan kepada mereka.

Dalam pada itu, saya yang turut ke kompleks mahkamah, Jalan Duta, Rabu lalu, terkedu mendengar hukuman yang dijatuhkan Hakim Mahkamah Sesyen ke atas aktivis Himpunan Mansuh ISA, 1 Ogos 2009.

Ketika Najib berbangga dengan apa yang didakwanya sebagai tranformasi politik memansuhkan akta zalim itu pada malam Hari Malaysia tahun lalu, hukuman penjara sehari dan denda RM2,000 memberi mesej berbeza.

Seorang yang selalu menghubungi saya melalui telefon, Mak Cik Kedah tidak mahu mengulas panjang hipokrasi itu, sebaliknya membaca serangkap pantun. Kebetulan saya sedang memandu ketika itu, lantas memintanya SMS sahaja: "Bujang Senang Sungai Sarawak, berenang berendam di kala senja; lidah bercabang mengalah biawak, indah khabar dari rupa."

HARAKAHDAILY/-

Kunci Air Ancam Keselamatan Penduduk Tanjung Karang

Posted: 27 Feb 2012 12:50 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

TANJUNG KARANG, 27 FEB: Setelah 54 tahun memerintah, kerajaan Barisan Nasional (BN) masih gagal menumpukan usaha-usaha melindungi keselamatan masyarakat Tanjung Karang.

Keselamatan penduduk di Pekan Tanjung Karang dan kampung-kampung sekitarnya bakal terancam sekiranya kunci air yang berusia lebih 40 tahun gagal menampung tekanan air Sungai Tengi.

Demikian menurut Naib Yang Dipertua Pas Tanjung Karang, Haji Misran Serman ketika ditemui wartawan TVS baru-baru ini.

"Dahulu ada dua kunci air, satu yang besar dibina sebelum merdeka pada tahun 30an lagi dan satu lagi dibina oleh Kerajaan pada sekitar tahun 60an tetapi lebih kecil.

"Malangnya, kunci air besar itu telah runtuh gara-gara kerakusan BN yang kononnya nak menaikkan taraf kunci air lama itu sekitar tahun 2006.

"Disebabkan kecuaian perancangan, semasa projek itu sedang dijalankan kunci air tersebut jadi condong kerana cerucuk yang ditanam mungkin telah terkena asas bangunan tali air itu dan akhirnya runtuh.

"Akhirnya projek menaiktaraf tersebut dihentikan begitu sahaja sekaligus telah berlaku bukan sahaja pembaziran dana awam tetapi melenyapkan satu khazanah bersejarah yang ada di situ.

"Bila kunci air besar tadi dah runtuh, kunci air yang ada sekarang cumalah kunci air kecil yang dibina pada tahun 60an.

"Bayangkanlah apa akan jadi pada kampung-kampung dan Pekan Tanjung Karang sekiranya kunci air tersebut tidak dapat membendung tekanan air yang kuat dan pecah terutama pada masa air naik," kata Misran.

Misran turut kesal kecuaian yang dilakukan oleh pihak terlibat dalam kerja menaiktaraf kunci air yang dibina pada 30an itu telah mengakibatkan sebuah bangunan bersejarah yang ada musnah.

"Di negara kita hanya ada dua atau tiga sahaja bangunan kunci air dan salah satu darinya adalah bangunan kunci air setinggi empat tingkat yang runtuh ini.

"Ia mempunyai nilai-nilai sejarah yang tinggi untuk tatapan generasi masa kini dan akan datang.

"Tetapi sayang kunci air itu dah runtuh dan sekarang mereka buka satu galeri yang dinamakan Galeri Jabatan Pengairan Selangor yang nampak macam tidak terurus," beritahunya lagi.

TV EWS/-

Dakwa Pengerusi Eksekutif NFC cadangan terbaik

Posted: 27 Feb 2012 12:41 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyifatkan cadangan pihak polis agar Peguam Negara mendakwa Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation (NFC), Datuk Mohamed Salleh Ismail atas tuduhan pecah amanah adalah satu cadangan yang terbaik.

Beliau yang menyatakan demikian pada satu sidang media di Ibu Pejabat PAS, di sini hari ini berharap perkara tersebut tidak hanya sekadar setakat itu sahaja.

"Bagi saya ia adalah satu cadangan yang baik dibuat oleh pihak polis terhadap isu NFC dan dalam hal ini Peguam Negara perlu bertindak segera.

"Perkara ini perlu diambil secara rasional dalam mencari jalan penyelesaian bukan hanya sekadar mencadangkan sebaliknya tidak ada apa berlaku," jelasnya.

Tambah Ahli Parlimen Kubang Kerian itu lagi, Peguam Negara perlu mengambil keputusan yang jelas terhadap apa yang dicadangkan oleh pihak polis.

Katanya, Peguam Negara perlu bertindak mengikut undang-undang yang telah ada.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata cadangan itu terkandung dalam kertas siasatan yang sedang disiapkan polis, setelah dikembalikan pihak Peguam Negara Selasa lepas bagi menyiasat beberapa perkara lain.

Menurutnya lagi, pihak polis juga ada menyelitkan cadangan ini agar pihak Peguam Negara mengambil tindakan itu. Kertas siasatan itu akan dikembalikan dalam masa terdekat

NFC, yang diterajui Mohamad Salleh, suami Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, mula mendapat perhatian ramai selepas Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Oktober lalu menyatakan pusat itu gagal memenuhi matlamat penubuhannya.

Ia semakin panas selepas pembangkang mendakwa wujud penyelewengan terhadap peruntukan kerajaan berjumlah RM250 juta yang disalurkan kepada NFC.

harakahdaily/-

Najib mengaku silap hanya taktik tawan Selangor

Posted: 27 Feb 2012 12:30 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan membuat apa sahaja, asalkan menang pilihan raya.

"Terbaru beliau mengaku Umno melakukan kesilapan sewaktu memerintah Selangor selama 51 tahun sebagai usaha untuk menarik simpati rakyat supaya memilih BN untuk memerintah Selangor," kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Rakyat Selangor pula, katanya mengatakan nasi sudah menjadi bubur.

"Nampaknya apa sahaja rakyat minta kepada Datuk Seri Najib beliau akan beri, termasuklah bulan atau matahari kalau beliau boleh beri," ujarnya kepada Harakahdaily.

Justeru, ujarnya tidak ada alasan untuk rakyat Selangor memilih BN memerintah semula negeri itu.

Beliau berkata, rekod buruk dan pengkhianatan Umno BN terhadap rakyat Selangor masih tidak dapat diubati.

Katanya, selama setengah abad mereka memerintah sebelum ini, bukan satu masa yang singkat dan berapa banyak sistem pengurusan yang rosak sebelum Pakatan Rakyat memerintah Selangor.

"Bukan senang kerajaan PR hendak membersih karat tebal yang melekat di semua sudut," ujarnya lagi.

Namun, jelasnya dengan usaha gigih pemimpin PR telah berjaya menunjukkan prestasi terbaik sama ada dari segi pentadbiran dan mengagihkan kekayaan kepada rakyat yang tidak pernah dilakukan oleh kerajaan BN sebelumnya.

Baginya, lebih baik Najib mengambil cermin untuk menyuluh muka dan kemudian melihat data perkembangan ekonomi di bawah seliaan BN yang jauh ketinggalan dalam semua segi.

"Jangan beliau bercakap tanpa berbekalkan data seperti beliau mengatakan Sabah lebih maju daripada Kelantan.

"Saya sebagai rakyat Malaysia malu jikalau Perdana Menteri bercakap seperti ketua cawangan Umno sahaja," katanya.

Hatta, kata beliau kawasan Parlimen Pekan yang diwakili Najib jauh ketinggalan dari aspek pembangunan.

"Majukan Pekan dahulu sebelum hendak merampas Selangor," katanya.

Sebelum ini, kata Idris, masalah bekalan air di Universiti Malaysia Pahang kampus Pekan tidak dapat diatasi oleh Najib.

harakahdaily/-

3 maut serangan bom di lapangan terbang Afghan

Posted: 27 Feb 2012 12:25 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

AFGHANISTAN - Sekurang-kurangnya tiga orang awam terbunuh dalam serangan bom kereta di kawasan lapangan terbang Jalalabad, timur Afghanistan.

Menurut pihak berkuasa, letupan itu turut menyebabkan beberapa orang tercedera dan kerosakan pada bahagian pintu pagar lapangan terbang.

Menurut jurucakap wilayah Jalalabad, Ahmad Zia Abdul Zai, tentera Nato telah pun dikerah untuk menutup kawasan itu.

Afghanistan telah menyaksikan beberapa kematian berikutan protes membantah al-Quran di Pangkalan Tentera Amerika Syarikat (AS).

Menurut pegawai polis wilayah Obaidullah Talwar, semua mangsa pengeboman terdiri daripada orang awam.

Lapangan terbang itu telah dijadikan sasaran bom kerana ia menyediakan perkhidmatan untuk orang awam dan juga menjadi pangkalan pesawat tentera antarabangsa.

Dalam pada itu, pihak berkuasa Afghanistan sedang giat memburu seorang anggota polis berusia 25 tahun yang dipercayai telah menembak mati dua pegawai kanan NATO di Kementerian Dalam Negeri di Kabul kelmarin.

Semalam, Perancis dan Jerman diikuti Amerika Syarikat dan Britain telah mengeluarkan kakitangan awam mereka daripada institusi-institusi kerajaan Afghanistan kerana bimbang dengan keselamatan rakyat mereka.

sianr harian/-

Anuar Tan saman Ng Yen Yen RM5 juta

Posted: 27 Feb 2012 12:15 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 27 Feb: Pengerusi Perhubungan MCA Kelantan, Datuk Sri Dr Ng Yen Yen dituntut membayar ganti rugi RM5 juta ekoran mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah terhadap anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Anuar Tan Abdullah.

Notis saman tersebut difailkan Anuar yang juga Adun Kota Lama melalui peguam Hisham Fauzi dari Tetuan Hisham Fauzi & Associates baru-baru ini.

Sehubungan itu pengurusan kes berkenaan ditetapkan pada 4 Mac ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Malaya di sini.

Ng Yen Yen yang juga Menteri Pelancongan pada 29 April tahun lepas mengeluarkan kenyataan media dengan mengggambarkan Anuar Tan berdolak dalik dalam isu Bazar Tok Guru.

Kenyataan itu disiarkan akhbar Sin Chew Jit Poh pada 29 April 2011 yang bertajuk "MCA Kelantan: Isu Bazar Tok Guru "Anuar Tan terus berdolak-dalik".

Kenyataan serupa juga disiar akhbar Nanyang Siang Pau pada tarikh sama, "Menangani Isu Bazar Tok Guru MCA Kelantan: Anuar Tan berdolak-dalik".

Dalam kenyataan tersebut pemimpin MCA terbabit mendakwa Anuar Tan pernah menabur janji kepada peniaga dengan memberi jaminan setiap lot gerai di Bazar Tok Guru mempunyai keluasan 120 kaki persegi.

Bagaimanapun katanya, selepas siap saiznya menjadi 48 kaki persegi, di mana Anuar Tan berusaha mencari akal menolak tanggungjawabnya.

Ekoran itu plaintif melalui peguamcaranya mengemukakan notis tuntutan kepada defendan menuntut memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi yang minimal.

Bagaimanapun defendan gagal serta tidak mahu memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi tersebut.

Sedangkan kata Anuar kedua-dua artikel tersebut secara jelas menyebut berita yang tidak benar dikaitkan dengannya, di mana digambarkan seorang pakar berdolak-dalik dan tidak bertanggungjawab.

Menurutnya penyiaran artikel tersebut menjejaskan imej plaintif di mata masyarakat.

Selain itu plaintif juga menuntut defendan memohon maaf secara bertulis, membuat permohonan maaf secara terbuka dalam akhbar Sin Chew Jit Poh dan Nanyang Siang Pau, membayar ganti rugi teladan, ganti rugi melampau dan ganti rugi punitif.

harakahdaily/-

FGVH: Anak akan terus dedah ‘lakonan’ Najib, Isa

Posted: 27 Feb 2012 12:00 AM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Kenyataan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad bahawa penyenaraian Felda Global Venture Holding (FGVH) akan diteruskan sesuatu yang sangat dikesali. Keputusan Lembaga Pengarah Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) yang membatalkan EGM pada 22 Februari lalu berikutan perintah Mahkamah Tinggi Kuantan adalah sangat tepat dan wajar.

Namun keangkuhan Isa Samad merangka pelan baru dengan menubuhkan Syarikat Tujuan Khas (SPV) yang kononnya 112,635 orang peneroka akan mendapat faedah langsung daripada penyenaraian FGVH akan terus mengundang kontroversi dan bantahan seluruh negara.

Tanpa perlu menghuraikan semula sebab penentangan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) dan warga Felda; Kerajaan BN mestilah bersedia dengan isyarat jelas penolakan dasar separuh masak penyenaraian FGVH yang diketuai Isa Samad.

Daripada awal pendirian Anak, suatu transformasi ke arah penambahbaikan Felda boleh di bincang dan ditangani tanpa perlu kepada penyenaraian di Bursa Malaysia. Adalah dicadangkan diadakan suatu Konvensyen Halatuju Felda dengan menemukan semua pihak yang berkaitan bagi merumuskan mekanisme strategik bagaimana usaha-usaha boleh digerakkan untuk terus membangunkan Felda ke tahap yang di sasarkan.

Kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Najib Razak mesti mengimbas kembali matlamat Felda di wujudkan oleh bapa beliau, Allahyarham Tun Abd Razak tahun 1956. Jangan dikhianati perjuangan dan pengorbanan bapa beliau dan pemimpin terdahulu.

Mengapa kerajaan pimpinan beliau beria-ria sangat dengan pelan penyenaraian FGVH seolah-olah esok lusa peneroka akan merempat dan rugi besar jika menolak cadangan tersebut?

Gelojoh benar nampaknya PM dan Isa Samad dengan menidakkan peneroka selaku tuan tanah yang bersusah payah puluhan tahun selama ini.

Tidak perlu bersandiwara mahu menolong peneroka. Anak tahu agenda Kerajaan BN dan motif sebenar penyenaraian. Anak simpati dengan nasib peneroka Felda yang diperdaya hingga menyerahkan salinan Kad Pengenalan, Salinan Geran HakMilik dan dokumen peribadi ahli keluarga serta kesukaran menyediakan buku akaun bank seperti diminta baru-baru ini, kononnya akan dapat durian runtuh ribuan ringgit.

Ketika ini lakonan PM dan Isa Samad kita sudah mula dedahkan secara bersiri. Lebih banyak pendedahan dan penyelewengan akan dilakukan selepas ini dengan bukti-bukti yang sangat kukuh. Meskipun penentangan kita berjaya hingga EGM dibatalkan, perjuangan tidak terhenti setakat ini.

Anak akan bersama Gerakan Selamatkan Felda (GSF) akan berusaha mengadap Duli Tuanku Sultan Negeri-negeri mulai Mac ini memohon perkenan Tuanku Sultan agar campur tangan supaya Tanah Felda Plantation di negeri masing-masing tidak dipajak kepada FGVH.

Bahkan Anak akan menyerahkan memorandum suatu cadangan bagaimana tanah seluas 360,000 hektar boleh dimanfaatkan untuk rakyat dan menjana perolehan baru kepada kerajaan negeri.

Langkah Kerajaan Negeri Kelantan yang bercadang memajukan tanah Felda Plantation seluas 55 ribu hektar dengan memasukkan 8,000 peneroka baru terdiri daripada anak Kelantan sangat relevan, sesuai dengan saranan Anak selama ini.

Anak menyokong penuh usaha Biro Felda dan Orang Asal PKR mengutip 100,000 tandatangan bantahan penyenaraian FGVH yang bakal diserah kepada Perdana Menteri pada 30 Mac 2012 di Putrajaya.

Bahkan, jika ianya gagal melunakkan pendirian PM untuk terus menyenaraikan FGVH pada 10 Mei ini seperti disebut Datuk Ahmad Maslan; suatu HIMPUNAN RAKYAT PERDANA dijangka akan diadakan pada April ini. Puluhan ribu warga Felda akan menyerlahkan keberanian mereka untuk turun berarak bersama rakyat lainnya menyerahkan memo kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

Ingat, nasib Kerajaan BN akan ditentukan melalui undi 55 kawasan Parlimen dan 92 Dun yang ada pengundi Felda pada PRU13 nanti.

Mazlan Aliman adalah Presiden Anak.


Mapim gesa seragam undang-undang murtad

Posted: 26 Feb 2012 11:50 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) memohon Majlis Raja-Raja Melayu mengadakan sidang khas agar undang-undang murtad yang seragam di seluruh negara diwujudkan untuk membendung gejala itu.

"Undang-undang tersebut hendaklah boleh dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa agama dan dibicarakan di Mahkamah Syariah," kata Setiausaha Agung Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar).

Katanya, kesalahan menjalankan kegiatan cuba memurtadkan orang Islam selama ini sepatutnya boleh didakwa di mahkamah sivil tetapi sehingga ini penguatkuasaannya masih menjadi tanda tanya.

Sementara itu, ujarnya wujud enakmen negeri-negeri mengenai murtad kecuali beberapa negeri yang masih belum mewujudkan undang-undang tersebut, Mapim berpendapat sebuah akta yang khusus dan seragam perlu digubal untuk memastikan permohonan pertukaran agama daripada Islam kepada agama lain dapat dihalang.

"Kami mendapati kini wujud undang-undang yang tidak selaras antara negeri-neger dan ini telah menyebabkan berlakunya beberapa peruntukan yang longgar mengenai isu murtad," ujarnya kepada Harakahdaily.

Oleh itu, tegasnya tindakan perlu diambil untuk memperkemaskan peruntukan dalam undang-undang tersebut demi mengekang gejala murtad.

Di samping itu, kata beliau Mapim juga berpendapat akibat kelemahan dalam penguatkuasaan undang-undang telah menyebabkan umat Islam terdedah kepada agenda pihak tetentu yang mahu mencari peluang untuk menggugat aqidah umat Islam.

Katanya lagi, kelemahan penguatkuasaan adalah punca undang-undang murtad tidak dapat dilaksanakan secara berkesan.

Justeru, ujarnya lagi, Mapim merayu Majlis Raja-Raja Melayu memberi perhatian yang serius kepada masalah pegangan aqidah umat Islam yang perlu dilindungi bukan sahaja dengan pendidikan dan kesedaran, namun juga hendaklah diperkukuhkan melalui perundangan kerana murtad adalah termasuk dalam bidang jenayah Islam.

"Penyelarasan undang-undang murtad perlu dilakukan bagi memastikan agar tidak ada negeri di negara ini yang membolehkan seseorang itu mengisytiharkan dirinya keluar daripada agama Islam," katanya.

HARAKAHDAILY/-

Khalwat: Badrulamin Dakwa Didalangi Umno

Posted: 26 Feb 2012 11:40 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA: Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Badrulamin Bahron mendakwa insiden beliau ditangkap khalwat dengan seorang wanita bersuami pada Sabtu lalu merupakan perangkap terancang yang didalangi Umno.

Malah menurut beliau, suami wanita berkenaan yang dikenali sebagai Faizal turut terlibat dalam usaha menganiaya dan menghancurkan karier politiknya.

"Faizal yang merupakan suami kepada wanita berkenaan dipercayai terlibat dalam rancangan untuk memerangkap saya.

"Malah saya diberitahu oleh bapa wanita itu bahawa seorang pemimpin Umno menghubungi dia bagi mendapatkan nombor telefon bimbit Faizal. Jadi saya percaya semua ini ada pertalian dan hubung kait bagi memerangkap saya," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Isnin.

Pada Ahad Badrulamin tampil menafikan bahawa beliau ditangkap khalwat bersama seorang wanita berstatus isteri orang oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) pada awal pagi Sabtu di sebuah hotel di Balok..

Malah Badrulamin mendakwa kejadian berkenaan merupakan tindakan terancang pihak tertentu untuk memerangkap dan mengaibkan beliau.

Dalam pada itu ditanya kemungkinan peragkap yang dimaksudnya itu didalangi oleh ahli PKR dan penyokong pembangkang sendiri, Badrulamin menolak perkara berkenaan.

"Saya tak fikir rakan-rakan saya terlibat. Saya yakin dalam perjuangan kami bersama, mereka tidak akan khinati saya," katanya.

Pada pukul 3 petang ini Badrulamin akan hadir ke pejabat Jaip ditemani peguamnya, Ahmad Nizam Hamid bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.

mstar/-

Mayat Lelaki Ditemui Dalam Longkang Besar Bersama Motosikal

Posted: 26 Feb 2012 11:30 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

GURUN: Mayat seorang lelaki yang dilapor hilang oleh keluarganya Rabu lepas, ditemui dalam longkang besar bersama sebuah motosikal di Jalan Sungai Petani-Alor Setar berhadapan kilang Perwaja Steel Sdn Bhd di sini malam Sabtu.

Mayat Song Lai Kim, 72, ditemui lengkap berpakaian oleh anggota Pasukan Ronda Sukarela Gurun (GST) pada pukul 11.45 malam.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda ACP Hashim Ali ketika dihubungi Bernama berkata mangsa dipercayai meninggal dunia dalam tempoh lebih 24 jam akibat motosikal ditunggangya terbabas sebelum terhumban ke dalam longkang besar itu.

"Ini kes kemalangan...mangsa terbabas sehingga termasuk ke dalam longkang itu. Laporan forensik kata mangsa cedera pada bahagian tulang pinggang belakang," katanya.

Difahamkan longkang besar itu sedalam 2.1 meter.

Mayat lelaki itu dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim di Sungai Petani untuk bedah siasat.

Sementara itu, anak lelaki mangsa Song Hooi Hong, 43, berkata ayahnya telah keluar dari rumah di Taman Suria di sini kira-kira pukul 9 malam pada 22 Feb lepas.

"Saya ingat seperti kebiasaan bapa saya keluar jumpa kawan-kawan dan saya tunggu sampai pagi bapa tidak balik. Buat panggilan telefon pun tidak angkat dan cari pun tak jumpa," katanya.

Song berkata beliau membuat laporan polis berhubung kehilangan bapanya itu.

"Saya mendapat tahu tentang penemuan mayat ayah saya itu daripada anggota GST yang telah menjalankan gerakan mencari," katanya. - BERNAMA

RM2.71b Akan Jadikan Umno/BN Lebih Bergolak

Posted: 26 Feb 2012 11:15 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 27 FEB: Peruntukan RM2,710,000,000 kerajaan Pusat kepada Umno selangor akan menjadikan Umno dan komponen BN diseluruh negara berada dalam keadaan lebih berpecah dan huru hara.

Pesuruhjaya PAS, Selangor, Dr Rani Osman wang yang sebegitu besar akan menjadi rebutan dan ramai yang tidak akan berpuas hati diatas agihan yang diberikan.

"Wang tersebut akan menjadi rebutan dikalangan pemimpin-pemimpin Umno Selangor yang akhirnya akan membawa perpecahan dan pergaduhan diantara mereka.

"Nanti yang dapat sikit akan marah dan kecil hati, yang dapat banyak masih rasa tak cukup.

"Budaya sogokan, rasuah dan ugutan dalam Umno juga akan menjadikan wujud puak-puak yang saling bertelagah dalam Umno selain rasa tidak senang dikalangan parti-perti komponen BN lain.

"Begitu juga pemimpin Umno dari negeri-negeri lain juga akan berkecil hati dengan sikap pilih kasih perdana menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor kerana memberikan peruntukan yang amat besar kepada Selangor tetapi tidak kepada negeri-negeri lain." ujar Dr Rani.

Jelasnya, Umno Selangor sedang berada dalam keadaan amat terdesak sehingga sanggup menggunakan wang rakyat negara ini untuk kepentingan pemimpin-pemimpin parti bagi memastikan usaha menawan Selangor dilaksanakan.

Katanya 'rasuah politik' seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) yang bukan merupakan pemberian ikhlas tetapi usaha terdesak untuk memancing undi.

"Dah 54 tahun Umno perintah negara cuma RM500 disuap kepada rakyat. Jumlah ini bersamaan RM0.75 sen sebulan. Tetapi nilai pemberian air percuma yang disediakan oleh Selangor benilai RM11.30 sebulan yang diberikan sejak PR memerintah Selangor." kata beliau yang juga Adun Meru.

Katanya pemberian RM500 tersebut merupakan wang rakyat yang dipergunakan oleh Umno untuk keperntingan sogokan kepada rakyat disaat menjelang PRU13.

"Saya harap rakyat beramai-ramai datang untuk mengambil wang tersebut kerana wang pemberian tersebut bukan milik Umno tetapi wang milik seluruh rakyat Malaysia.

"Kalau boleh minta lebih dari apa yang diberikan kerana kalau tidak wang tersebut akan masuk ke kocek pemimpin-pemimpin yang sanggup merompak wang rakyat." tambah beliau.

Menurut Dr Rani, rakyat selangor adalah rakyat yang bijak serta pengundi separa bandar yang mampu menilai kebertanggungjawaban sesebuah kerajaan.

"Saya pasti rakyat Selangor merupakan rakyat dari masyarakat pertengahan dan tinggi yang boleh menilai sesebuah kerajaan.

"Sebab itu Umno terpaksa menggunakan wang rakyat yang banyak untuk membuat sogokan dan rasuah politik, tapi saya yakin rakyat Selangor tidak akan tertipu." kata beliau ketika di hubungi.

tv news/-

Badrulamin Di arah Bercuti Sebulan

Posted: 26 Feb 2012 11:00 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM 27 FEB : Ketua Penerangan Negeri Selangor, Dr Badrulamin Bahrom dinasihatkan supaya mengambil cuti selama sebulan sehingga beliau dibersihkan dari tuduhan yang dikatakan berkhalwat pada Sabtu lalu.

Kerajaan Negeri telah menerima penjelasan Dr Badrulamin berhubung kejadian itu dan mendesak pihak Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) melakukan siasatan secara telus, adil dan professional demi menjaga maruah beliau sebagai muslim sebagaimana yang dituntut dalam ajaran Islam.

Kerajaan Negeri berharap cuti rehat yang diberikan ini dapat digunakan untuk menumpukan perhatian kepada musibah yang sedang ditanggung oleh beliau dan melakukan usaha-usaha bagi membersihkan nama beliau.

"Sepanjang tempoh bercuti ini, tugas-tugas beliau sebagai Ketua Penerangan Kerajaan Negeri Selangor akan diambil alih sementara waktu oleh Sekretariat akhbar Pejabat Dato' Menteri Besar yang diketuai oleh Setiausaha Akhbar Dato' Menteri Besar,"jelas kenyataan media yang dikeluarkan oleh Sekreteriat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor hari ini.

Dalam reaksi Dr Badrulamin semalam, beliau menafian laporan media yang mendakwa beliau ditangkap khalwat oleh pegawai Jaip di sebuah hotel di Kuantan, Pahang.

Dr Badrulamin yang juga Ketua Cabang PKR Sabak Bernam menjelaskan beliau berada di hotel berkenaan kerana menghadiri temurapat pemimpin PKR.

"Akhir sekali Kerajaan Negeri Selangor menyeru semua pihak supaya tidak membuat andaian-andaian negatif dan menyerahkan hal ini kepada pihak berwajib melakukan penyiasatan,"jelas kenyataan itu lagi.

tv news/-

Brunei negara ke-5 terkaya dunia

Posted: 26 Feb 2012 10:50 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BRUNEI: Forbes meletakkan Brunei Darussalam sebagai negara ke-lima terkaya daripada 182 negara, kerana pengeluaran petrol dan gas asli menyumbang AS$48,000 (RM144,721) perkapita untuk pemerintahnya.

Dalam laporannya, Forbes menerangkan untuk mendapat ranking negara kaya, ia melihat kepada perkapita Keluaran Dalam Negeri Kasar (GDP) yang diselaraskan dengan kuasa membeli.

Ia menggunakan data yang dikumpulkan daripada IMF dari 2010, iaitu set angka terkini yang diperoleh.

Dalam kenyataan Forbes, "Pariti kuasa beli diselaraskan dengan GDP, adalah satu cara yang digemari oleh pakar ekonomi ketika membuat perbandingan antarabangsa, mengambil kira kos sara hidup relatif dan kadar inflasi, bukan sekadar kadar pertukaran, yang mungkin tidak memberikan perbezaan nilai yang sebenar."

Awal tahun ini, Jabatan Pembangunan dan Perancang Ekonomi (JPKE) melaporkan indeks harga pengguna Brunei meningkat 1.8 peratus dari 2010 ke 2011. - Brunei Times

Konflik gajah-manusia di Pahang meruncing

Posted: 26 Feb 2012 10:41 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUANTAN – Konflik gajah dan manusia di negeri ini dilihat semakin meruncing apabila tahun lepas sahaja tiga haiwan itu mati akibat pertembungan dengan manusia.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Pahang, Khairiah Mohd Shariff berkata, walaupun angka itu dilihat rendah, keadaan adalah membimbangkan kerana dianggar hanya terdapat 190 ekor gajah liar di negeri ini.

"Gajah berhadapan ancaman daripada manusia apabila mereka mula memasuki kawasan penempatan untuk mencari makanan, selepas kawasan habitat mereka di hutan dimusnahkan untuk pembangunan.

"Tahun lepas sahaja sebanyak 229 aduan diterima mengenai perkara itu," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata dalam kebanyakan kes, penduduk atau pemilik ladang bertindak menembak haiwan terbabit menyebabkan ada yang tercedera dan akhirnya mati akibat kecederaan itu.

Khairiah menyangkal dakwaan penduduk bahawa jabatan itu tidak mengambil tindakan terhadap aduan mereka.

"Setiap aduan yang diterima Perhilitan akan disusuli dengan tindakan tetapi kebanyakan laporan yang diterima lambat sampai dan menyukarkan Perhilitan untuk membuat tindakan," katanya. – BERNAMA

Himpunan Hijau 2.0 paku terakhir Umno BN Pahang

Posted: 26 Feb 2012 10:30 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada segenap lapisan masyarakat yang turut hadir dalam Himpunan Hijau 2.0 yang diadakan pada hari Ahad di Kuantan.

Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, Himpunan Hijau 2.0 merupakan suatu petunjuk bahawa rakyat bersatu dan bersepakat untuk tidak mengizinkan walau seinci pun bumi di Pahang, bahkan di mana-mana tempat di negara ini dari dicemari dengan aktiviti yang boleh merosakkan alam sekitar.

Tambahnya, Himpunan Hijau 2.0 juga memberi isyarat kepada pemerintahan Umno BN supaya mendengar pandangan rakyat dalam apa juga isu yang membabitkan mereka.

"Zaman pemimpin negara memerintah secara diktator dengan sombong dan angkuh sudah berlalu, dan kini adalah masa untuk pemimpin dan rakyat saling bekerjasama dalam menangani sesuatu isu yang timbul," ujarnya kepada Harakahdaily.

Pastinya, ujar beliau Himpunan Hijau 2.0 adalah menifestasi kebangkitan rakyat setelah pelbagai usaha dilakukan bagi memastikan ianya selesai di meja rundingan gagal.

Menurutnya lagi, meskipun Perdana Menteri menyatakan bahawa loji pembersihan nadir bumi bernilai RM700 juta di Kuantan adalah selamat dari segi 'fakta dan saintifik', namun demikian rakyat tidak peduli dengan kenyataan beliau.

Ini, ujarnya menunjukkan bahawa PM sendiri gagal meyakinkan rakyat supaya mendengar penjelasan beliau terhadap isu itu.

Bagi rakyat, tambahnya mereka lebih peka terhadap alam sekitar kawasan mereka memandangkan mereka sendiri yang merasainya.

Beliau berkata, rakyat tidak melihat PM dan anggota kabinet merasai denyut nadi kehidupan rakyat di bawah kerana mereka dipisahkan oleh kehidupan pemimpin negara yang begitu eksklusif dan elit.

Tambahnya lagi, Himpunan Hijau 2.0 menyaksikan bumi Pahang yang selama ini menjadi benteng kukuh dan ampuh buat Umno BN bukan lagi menjadi kubu yang selamat kepada mereka.

"Mereka tidak lagi boleh mendabik dada mendakwa negeri dan kawasan tertentu sebagai fixed deposit kepada mereka.

"Bahkan, ramai berandaian Pahang bukan lagi kawasan subur buat Umno BN memerintah. Segalanya boleh berlaku sekiranya pemimpin Umno silap percaturan," ujarnya.

Justeru, katanya DPPM beranggapan, apa pun alasannya, kerajaan perlu segera menghentikan operasi Lynas demi kemaslahatan rakyat.

"Jika tidak bersedialah menghadapi hukuman rakyat dalam PRU ke 13 nanti. Pahang mungkin akan menjadi paku terakhir buat keranda Umno di negara ini," ujarnya lagi.

harakahdaily/-

Banjir Kilat Di Tangse, Aceh: Seorang Hilang, 18 Rumah Hanyut

Posted: 26 Feb 2012 07:30 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JAKARTA: Hujan lebat yang turun di daerah kecil Tangse, dalam daerah Pidie, Aceh petang Sabtu mengakibatkan beberapa kawasan penempatan dilanda banjir kilat, hingga menyebabkan seorang penduduk dilapor hilang dan 18 rumah dihanyut arus air.

Penduduk yang hilang dikenalpasti sebagai Tengku Idris, 55, manakala kampung yang terkena banjir kilat itu ialah Desa Kebun Nilam, Desa Blang Maloe dan Desa Pulo Mesjid, kata Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) Indonesia dalam kenyataan pada Ahad.

Data yang dikeluarkan BNPB menyebut buah rumah hilang di Desa Kebun Nilam manakala di Desa Blang Maloe, empat rumah hilang dan sebuah rumah rosak teruk.

BNPB peringkat daerah dan provinsi serta semua agensi bantuan yang berkaitan telah berada di kawasan bencana sejak semalam untuk menangani kejadian itu serta memindahkan mangsa ke kawasan selamat.

Banjir kilat itu turut mengakibatkan jambatan Kuala Panteue terputus dan menyebabkan perhubungan lalu lintas terganggu. Pihak berkuasa belum menaksirkan kerugian yang dialami dalam kejadian itu.

Ini adalah kali kedua banjir kilat melanda kawasan itu sejak bulan Mac tahun lepas di mana 24 penduduk dilaporkan mati manakala 102 rumah hancur atau rosak.

Kejadian pada 10 Mac tahun lepas itu dipercayai berlaku kerana kegiatan pembalakan liar di kawasan Hutan Tangse, dan curahan hujan selama empat hari sebelumnya. - BERNAMA

Gadis diganggu kiriman aneh

Posted: 26 Feb 2012 07:25 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

INILAH tiga ekor ayam yang dimasukkan dalam beg dan digantung di pintu pagar rumah mangsa di Wangsa Maju, Kuala Lumpur kelmarin.

KUALA LUMPUR - Hidup seorang setiausaha sebuah syarikat Teknologi Maklumat di sini menjadi tidak keruan apabila dalam tempoh dua minggu lalu, gadis itu menerima empat kiriman aneh termasuk sebuah beg berisi tiga ekor ayam hidup yang dihantar ke rumahnya di Jalan Rejang 8, Wangsa Maju dekat sini.

Mangsa berusia 20-an yang enggan dikenali berkata, penerimaan aneh itu bermula dengan kiriman sepucuk surat yang berbentuk hati tertera ayat, 'Diana Danielle - peminat misteri.'

Surat yang diterima pada dua minggu lalu dipercayai dihantar oleh pengirim sendiri kerana tidak ada setem diletakkan pada sampul surat tersebut.

"Saya ketika itu tidak curiga apa-apa kerana memikirkan sama ada surat itu sebagai gurauan pihak tertentu yang mungkin tersalah alamat," kata gadis itu ketika ditemui di Balai Polis Wangsa Maju di sini malam kelmarin.

Namun, cerita mangsa, fikirannya mula terganggu selepas menerima bungkusan kedua yang turut disertakan dengan sehelai seluar dalam dan sepucuk nota bertulis ayat-ayat cinta juga ditujukan kepada Diana pada 21 Februari.

"Saya yang terkejut terus membuang seluar dalam yang dipercayai sudah dipakai tersebut ke dalam longkang tidak jauh dari rumah saya," kata gadis itu yang kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Wangsa Maju di sini kelmarin.

Terbaharu pada pukul 11.30 pagi kelmarin, gadis itu yang memeriksa peti surat di rumahnya terus dikejutkan dengan penerimaan satu lagi sampul surat dan sebuah bekas cermin mata dalam peti surat di rumahnya itu.

"Surat itu bertulis 'I Love You' dan ditujukan kepada penyampai berita TV3, Pang Chinn Fei manakala dalam bekas cermin mata itu pula mengandungi sebentuk cincin, gelang dan dua keping gambar dipercayai gambar seorang lelaki Melayu," kata gadis itu yang bertambah terganggu dengan kiriman itu.

kosmo/-

Piala Liga: The Kop akhiri kemarau kejuaraan enam tahun

Posted: 26 Feb 2012 07:15 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Pemain Liverpool, Steven Gerrard (kanan) dihalang pemain Cardiff City, Aron Gunnarsson pada saingan Piala Liga di Stadium Wembley di London. Liverpool menang melalui penentuan sepakan penalti 3-2. 27 Februari 2012. - REUTERS

WEMBLEY 27 Feb. - Liverpool mengakhiri kemarau kejuaraan selama enam tahun dengan menjulang Piala Liga selepas menewaskan Cardiff City 3-2 menerusi penentuan sepakan penalti.

Kedua-dua pasukan sebelum itu terikat 2-2 selepas mengharungi 120 minit perlawanan.

Cardiff berada di depan seawal minit ke-19 menerusi jaringan Joe Mason, sebelum kedudukan disamakan Martin Skrtel pada minit ke-60 untuk mengheret permainan ke masa tambahan.

Dirk Kuyt menceriakan penyokong Liverpool apabila menjadikan kedudukan 2-1pada minit ke-108, namun kegembiraan itu tidak bertahan sehingga wisel penamat dengan pemain pertahanan, Ben Turner muncul hero Cardiff dua minit sebelum masa tambahan tamat dan memastikan pertarungan dramatik itu ditentukan dengan sepakan penalti.

Kemenangan Liverpool diperolehi apabila pemain gantian Cardiff, Anthony Gerrard, adik sepupu kepada kapten Kop, Steven Gerrard, yang mengambil sepakan kelima yang juga terakhir, tersasar. - AFP

Gempa Bumi Gegar Barat Daya Siberia

Posted: 26 Feb 2012 07:00 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gempa bumi kuat berukuran 6.5 pada skala Richter menggegarkan baratdaya Siberia Russia pada pukul 2.17 petang Ahad.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa bumi itu terletak di 525 km tenggara dari Krasnoyarsk, Russia, dan 5,029 km barat laut Padang Besar Perlis.

Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami. -BERNAMA

Kes khalwat Badrulamin tidak kuat - sumber JAIP

Posted: 26 Feb 2012 06:50 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUANTAN, 26 Feb: Laporan kes khalwat yang dikatakan melibatkan Dr Badrulamin Baharon tidak kuat kerana ketika pegawai JAIP sampai bilik berkenaan sudah penuh dengan orang.

Menurut laporan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), pegawai mereka hanya sampai ke bilik 8365 Hotel Swiss Garden hanya sekitar jam 4.30 pagi.

Dalam bilik berkenaan sudah ada Badrulamin, wanita berkenaan dan beberapa lelaki lain.

Ini bermakna, JAIP tidak menangkap Badrulamin berdua-duaan.

Pintu bilik berkenaan pula sudah terbuka dan Badrul dikelilingi oleh beberapa lelaki, kata sumber dari JAIP.

Blog Umno mula menyiarkan pelbagai laporan berkaitan tangkapan ini termasuk kononnya Badrul hanya memakai tuala ketika ditangkap.

Blog itu juga melaporkan kononnya Harakah membuat laporan muka depan penangkapan ini.

Padahal, Harakah tidak pernah membuat laporan berkenaan (gambar kanan).

Penjelasan Badrulamin

Sebelum ini, dalam kenyataannya, Badrulamin menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa beliau ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan.

Beliau ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012.

Menurutnya, pada petang 24 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi beliau dengan nada cemas dan menyatakan hasrat beliau untuk melarikan diri daripada rumah kerana bimbangkan keselamatan diri beliau.

"Saya dengan tegas menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian.

"Walau bagaimanapun pada jam 2.00 pagi 25 Februari 2012, beliau telah menghubungi saya memaklumkan bahawa beliau sudah tiba di lokasi Temurapat Pemimpin Keadilan," kata Badrulamin.

Menurut Badrulamin, dia telah mengenali pasangan suami isteri ini sejak lebih setahun lalu semasa wanita itu bersama keluarganya mengikuti rombongan umrah beliau.

Pasangan suami isteri ini sering berhubung dengan beliau bagi mendapatkan nasihat mengenai masalah keluarga yang mereka hadapi termasuk kes keganasan rumah tangga.

"Di dalam usaha membantu pasangan ini, saya dan isteri pernah menziarahi keluarga ini di Rompin," kata Badrul.

Di atas rasa tanggungjawab melihat wanita tersebut bersama anaknya di awal pagi, beliau membantu beliau mendapatkan bilik penginapan, kata Badrulamin.

"Pada jam 2.30 pagi suami wanita tersebut bersama lebih kurang 20 orang yang tidak dikenali menyerbu dan menyerang saya," ceritanya.

Suami wanita tersebut kemudiannya telah membawa isteri dan anaknya pergi secara paksa.

"Lelaki-lelaki bersikap ala samseng ini berhenti memukul saya apabila pihak keselamatan tiba dan menghalang mereka.

"Namun mereka masih tidak membenarkan saya keluar dari bilik. Hanya setelah 20 minit dikurung oleh samseng tersebut, pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) tiba dan menahan saya yang berseorangan di dalam bilik.

"Kenyataan Timbalan Pengarah JAIP bahawa saya ditahan oleh pegawai JAIP ketika berkhalwat adalah tidak benar sama sekali.

"Saya beranggapan bahawa kejadian ini merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan saya," cerita Badrul lagi.

Badrul dipanggil untuk membantu siasatan JAIP pada 27 Februari, iaitu esok dan berjanji akan datang dengan peguamnya.

harakahdaily/-

Wartawan di Himpunan Hijau kena 8 jahitan

Posted: 26 Feb 2012 06:40 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Wartawan akhbar harian Cina, Kwong Wah Jit Poh - Adam Chew, 29 - yang dibelasah semasa membuat liputan Himpunan Hijau 2.0 di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade, Pulau Pinang, semalam, terpaksa memerlukan lapan jahitan akibat kecederaan di tangannya itu.

adam chew kwong wah jit poh journalist with blood on fingersPerhimpunan itu diadakan sebagai solidariti kepada Himpunan Hijau di Kuantan, semalam yang diadakan dengan kehadiran hampir 15,000 orang yang membantah keputusan kerajaan membenarkan loji pemprosesan nadir bumi milik Lynas Advanced Material Plant (Lamp) beroperasi di Gebeng, Pahang.

Seorang lagi petugas Kwong Wah - Lee Hong Chun, 25, pula dilaporkan dipukul dengan topi keledar semasa bertugas. Beliau hanya mengalami kecederaan kecil dengan kesan lebam di kepalanya.

Chew (kanan), bagaimanapun, terpaksa mendapatkan rawatan perubatan di wad kecemasan Hospital Pulau Pinang pada kira-kira jam 8 malam selepas perhimpunan yang diadakan di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade itu disuraikan oleh pihak polis selepas diganggu oleh kira-kira 50 orang, termasuk pemimpin tempatan dari Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA.

Ketika dihubungi, Chew berkata kepalanya sedikit pening selepas dipukul oleh kira-kira enam lelaki yang terdiri daripada peserta kumpulan pro-Lynas, yang cuba untuk menghalang Himpunan Hijau yang dihadiri lebih daripada 500 orang itu, termasuk oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Katnya, beliau akan berjumpa doktor sekali lagi hari ini kerana matanya mempunyai kesan seperti darah beku.

"Saya tidak boleh bekerja dan doktor memberi saya cuti sakit serta meminta saya untuk datang semula jika saya mengalami pening mana-mana," katanya kepada Malaysiakini.

Menceritakan pengalamannya itu, Chew berkata beliau ditugaskan membuat liputan perhimpunan solidariti Himpunan Hijau seperti yang diadakan di bandar-bandar lain di seluruh negara, seperti di Kuala Lumpur, Perak dan Kuantan.

"Kejadian berlaku apabila ketua menteri turun dari pentas selepas ucapannya untuk menyertai orang ramai.

adam chew kwong wah jit poh journalist fracas in penang himpunan hijau rally kick"Kumpulan pro-Lynas cuba mengganggu Lim tetapi kakitangan keselamatan mengepung dan mengekori rapat.

"Tetapi kumpulan itu berjaya untuk memecahkan 'rantaian manusia' yang dibuat itu dan saya juga cuba menghalang mereka daripada merapati ketua menteri," kata Chew.

Kumpulan berkenaan sebelum majlis bermula dilaporkan telah mula menjerit kepada orang ramai yang berhimpun secara aman itu dan memberi amaran kepada mereka bahawa isu Lynas itu bukan "isu Pulau Pinang" dengan melaungkan slogan "Hidup Umno", "Kami mahukan kebebasan" dan "Balik Kuantan (Kembali ke Kuantan)".

Walaupun membuat bising dan memprovokasi peserta, namun tidak ada tindakan diambil terhadap mereka. Mereka juga dikatakan cuba mengganggu ucapan yang disampaikan.

penang lynas himpunan hijau 260212Menurut Chew, kumpulan berkenaan selain menghamburkan kata-kata kesat, turut melemparkan kata-kata perkauman.

Namun apabila ditegur supaya tidak menimbulkan kata-kata perkauman yang boleh mencetuskan perkara yang tidak diingini, kumpulan yang turut disertai oleh pemimpin Umno dan PERKASA itu mula menjadi berang.

"Kemudian mereka tarik tangan saya. Seorang daripada mereka memukul saya dengan topi keledar, dan lima rakannya juga memukul saya di kepala.

"Apa yang saya lakukan ialah cuma menghalang mereka daripada serang CM," katanya.

penang lynas himpunan hijau 260212Malam tadi, Lim juga mengunjungi Chew di hospital dengan beberapa pemimpin DAP dan setiausaha akhbar beliau.

Ketika dihubungi Lim berkata beliau terharu kerana Chew membahayakan dirinya untuk melindunginya namun beliau kecewa dan kesal terhadap apa yang berlaku kepada wartawan itu.

Beliau juga membidas tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang cuba menyemai benih-benih kebencian berbentuk perkauman di kalangan rakyat di negara ini. Menurut Lim, beliau akan mengadakan sidang akhbar pagi ini, untuk mengulas isu berkenaan.

"Saya juga telah arahkan setiausaha akhbar saya untuk memantau keadaan Chew. Jika beliau berasa pening atau tidak sihat, maka beliau mesti dikejarkan ke hospital untuk pemeriksaan lanjut," katanya.

malaysiakini/-

Lembu ‘naik’ Wira

Posted: 26 Feb 2012 06:30 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

NAHAS...kereta digunakan dua lelaki untuk mencuri lembu.

KULIM: Nasib nyata tidak menyebelahi dua lelaki apabila tindakan mereka mencuri dua lembu dengan menyumbatnya dalam Proton Wira Aeroback tidak berjaya apabila kenderaan terbabit terbabas dalam longkang di Kawasan Industri Kelang Lama di sini, semalam.

Kejadian berlaku jam 3.30 pagi menyebabkan dua lelaki berusia 20-an itu berputih mata apabila terpaksa melarikan diri meninggalkan kereta mereka bagi mengelak dicekup pihak berkuasa.

Sumber berkata, polis menerima maklumat daripada orang ramai mengenai sebuah kereta terbabas dalam longkang di hadapan sebuah kilang di kawasan berkenaan.

Menurutnya, kereta terbabit dipercayai dipandu laju, hilang kawalan akibat jalan licin dan tersekat dalam longkang terbabit.

"Kedua-dua mereka melarikan diri meninggalkan dua lembu itu dalam keadaan lali.

"Pemeriksaan lanjut mendapati tempat duduk belakang diubah suai. Kerusinya dibuang memudahkan mereka menyumbat lembu terbabit.

"Dua ekor lembu termasuk seekor anak yang ditemui dalam kereta itu lemah kesan ubat pelali," katanya.

Menurutnya, polis turut menemui dua batang sumpit dan ubat pelali yang dipercayai digunakan suspek untuk menangkap lembu terbabit.

"Polis belum mengesan pemilik dan lokasi haiwan berkenaan dicuri. Kami kini sedang menjejaki kedua-dua suspek yang menghilangkan diri bagi membantu siasatan," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Saleh ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

metro/-

Tiga terkorbanselepas minum

Posted: 26 Feb 2012 06:20 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

keadaan Myvi yang terlibat dalam kemalangan di Kilometer 1, Jalan Jerteh-Pasir Puteh, Besut semalam.

BESUT - Kegembiraan lima sahabat minum bersama selepas sekian lama tidak berjumpa tidak berkekalan apabila tiga termasuk dua beradik maut apabila kereta dinaiki mereka terbabas di Kilometer 1, Jalan Jerteh-Pasir Puteh di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 4.30 pagi itu, Nik Muhammad Firdaus Suhaimi @ Rahmat, 24, adiknya Nik Muhammad Faris, 19, serta rakan mereka Nazir Nazemi, 20, yang juga anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) maut.

Pemandu kereta Perodua Myvi, Wan Muhamad Shafiq Md. Zin, 20, cedera parah manakala seorang lagi penumpang kereta itu, Mohd. Fakhrulhanif Zainuddin, 26, tidak cedera.

Ketua Polis Daerah Besut, Supritendan Kamaruddin Mohd. Zakaria berkata, kejadian berlaku apabila pemandu dipercayai gagal mengawal kereta selepas melepasi lampu isyarat di persimpangan Kampung Seberang Jerteh, menyebabkan kereta terbabas dan melanggar beberapa papan tanda.

"Pelanggaran itu mengakibatkan empat daripada mereka, kecuali Mohd. Fakhrulhanif terpelanting keluar menerusi tingkap kereta terbabit," kata beliau.

Kamaruddin berkata, dua daripada mereka maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala manakala Muhammad Faris meninggal dunia di Hospital Daerah Besut ketika menerima rawatan.

kosmo/-

Kenapa kita mesti tolak Lynas

Posted: 26 Feb 2012 06:15 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah meluangkan masa untuk menyokong perjuangan ini.

Forum ini merupakan satu tindakan aktif and agresif untuk memberi sokongan kepada rakyat Kuantan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor menolak sekeras-kerasnya pembinaan Loji Pemprosesan Nadir Bumi LYNAS di Gebeng, Kuantan.

Saya juga ingin menggesa semua warga negeri Selangor untuk turut serta dalam Himpunan Hijau 2.0 yang akan berlangsung esok pagi di Gebeng, Kuantan sebagai salah satu cara dalam usaha untuk selamatkan Malaysia.

Sudah tentu tiada siapa yang ingin tanahair kita dianggap sebagai 'tempat pembuangan sampah" kepada masyarakat sedunia.

Pihak Syarikat Lynas tidak mahu mendirikan loji pemprosesan nadir bumi di negara mereka sendiri, tetapi menggunakan alasan pelaburan untuk mendirikan loji tersebut di Malaysia.

Hakikatnya, hampas atau sisa ini bukanlah sekadar kotoran atau sampah tetapi merupakan sisa radioaktif yang mengandungi gelombang radiasi yang amat merbahaya kepada kesihatan manusia dan kepada persekitaran kita.

Dewasa ini, dalam era tanpa sempadan, dunia semakin kecil. Pembinaan loji pemprosesan ini boleh berlaku dalam kawasan terdekat kita juga.

Bandar Kuantan merupakan sebahagian dari negara ini dan bukanlah sejauh yang kita sangkakan sebelum ini. Rakyat Malaysia mesti mengubah sikap 'tidak apa' khususnya yang berkaitan dengan isu Lynas yang telah menjadi kebangsaan ini yang perlu diambil tindakan proaktif dengan kadar segera.

Sekiranya sisa toksik radioaktif ini menyerap masuk kedalam sistem perairan kita dan ke dalam tanah kita, sudah tentu aktiviti-aktiviti kita akan turut terjejas.

Dari upacara perkahwinan kepada bidang perniagaan kepada arena pelancongan, semuanya akan terjejas dengan peninggalan kesan jangka panjang.

Kita sering mendengar "mencegah adalah lebih baik dari dirawat". Ini merupakan poin utama kita untuk hari ini dalam usaha untuk menghalang penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa dari berlaku.

Kami tidak mahu hidup dalam suasana ketakutan dan kebimbangan akan pendedahan kepada sisa radioaktif kerana ianya sukar dikesan dengan mata kasar.

Radiasi ini adalah hasil penyalahgunaan kuasa pihak yang tidak bertanggungjawab dan kesan pendedahan kepada radiasi bukanlah sesuatu yang dapat dikesan dengan serta merta.

Haruskah kita membenarkan 'time bomb' ini yang boleh meletup pada bila-bila masa berada berdekatan dengan kita? Mengapa Kerajaan Persekutuan meluluskan permohonan loji pemprosesan Lynas tanpa mangambil kira keselamatan rakyat jelata?

Mengikut sumber laporan akhbar, loji pemprosesan Lynas mempunyai banyak kekurangan dari segi infrastruktur, tidak mematuhi piawaian keselamatan dan banyak tanda tanya berkenaan dengan prosedur menandatangani kelulusan loji ini.

Loji ini nampaknya mengengkari keperluan untuk mendapat kelulusan untuk beroperasi? Selain daripada itu, pihak Syarikat LYNAS belum lagi mengemukakan kertas cadangan untuk cara menguruskan dan membuang sisa radioaktif ini.

Pihak Syarikat LYNAS hanya mempunyai idea untuk menguruskan sisa radioaktif menggunakan "kaedah sementara" dimana sisa radioaktif akan disimpan dahulu.

Yang mengerikan bukan hanya sisa radioaktif pepejal sahaja malah air kumbahan dan sisa gas toksik yang dihasilkan dalam proses ini cukup untuk mencemarkan alam sekitar.

Pemprosesan nadir bumi ini akan menghasilkan 500m3 sisa sejam yang boleh memenuhi 5 kolam renang Olimpik. Air tercemar ini turut mengandungi sisa radioaktif yang akan meresap kedalam makanan kita melalui satu rantaian dimana air tercemar yang mengalir ke laut akan menjejaskan hidupan laut yang akhirnya akan dimakan oleh manusia.

Sisa radioaktif yang terkandung dalam hidupan laut akan mengesahkan kemudaratan kesihatan. Gas yang dihasilkan dari pemprosesan tersebut adalah sebanyak 100 000m3 bagi setiap satu jam.

Gas ini yang dibebaskan ke udara akan terlarut bersama molekul air hujan yang akan menyebabkan pencemaran jangka panjang kepada kesihatan dan persekitaran.

Di samping itu, dalam dunia perniagaan negara China memegang monopoli pembekal terbesar didunia bagi nadir bumi ini.

Di inner Mongolia, kawasan Bautou Ia sudah lama menjadi tempat penapisan nadir bumi terbesar di dunia. Disebabkan kebocoran sisa air ini, 70.9 peratus daripada penduduk tempatan mengalami penyakit kanser dan kerajaan negara China telah membayar pampasan kepada mangsa pendedahan sisa radioaktif ini tetapi sudah tentu tidak mencukupi.

Menyedihkan lagi, penduduk Bautou tidak mampu untuk meninggalkan tempat tersebut dan tidak dapat menampung kehidupan yang lebih tinggi diluar. Oleh itu mereka terpaksa menjalani kehidupan disana walaupun mengalami keracunan yang kritikal.

Mengikut penduduk tempatan di sana, sumber utama pendapatan mereka disana adalah daripada kegiatan pertanian tetapi pada hari ini, hasil tanaman disana tidak boleh dimakan kerana mengakibatkan cirit-birit.

Sumber air disana juga tidak boleh diminum kerana selepas air itu dididihkan, bahan sisa dapat dilihat terapung di atas air. Kegiatan perlombongan juga terjejas, begitu juga sumber mata air untuk kegiatan pertanian juga terjejas kerana sumber air tercemar. Ini jelas menunjukkan tahap pencemaran yang serius di kawasan tersebut.

Selain daripada penyakit kanser, penduduk dikawasan Bautou juga mengalami masalah osteoporosis, hemiplegia, kelonggaran gigi dikalangan golongan orang dewasa. Kanak-kanak mengalami kerosakan gigi dan boleh dicabut begitu sahaja.

Kerajaan negara China sudah mula risau mengenai tahap pencemaran di kawasan Baotou kerana tanda-tanda pencemaran berskala besar telah dikenalpasti di Sungai Huang He dan mungkin akan mengakibatkan masalah yang tidak dapat diduga.

Sebagai rakyat negara ini, kita tidak mahu melihat Malaysia sebagai negara yang mengerikan. Kerajaan pusat melalui penyalahgunaan kuasa mereka, akan memusnahkan kehidupan rakyat ini untuk 'menikmati' manfaat dari pihak Syarikat LYNAS jika tidak menutup loji tersebut.Rakyat Malaysia berharap Malaysia tidak akan tergolong dalam negara-negara yang "tidak selamat" didiami.

Kerana itu, kita mesti bersatu mengatakan tidak kepada LYNAS dan tidak berjudi dengan kesihatan kita. Contoh terbaik adalah kesan dahsyat daripada Pengeboman Bom Atom Nagasaki dan Hiroshima dalam Perang Dunia Kedua yang berkekalan sehingga ke generasi anak-cucu-cicit mereka.

Malaysia negara yang tidak dibelenggu dan tidak berada dalam zon peperangan, oleh kita mesti menentang sekeras-kerasnya pembinaan loji seumpama ini dimana sahaja di Malaysia.

Penulis (gambar) adalah Exco kerajaan negeri Selangor. Tulisan ini berasaskan ucapan penulis dalam satu forum di Selangor menjelang hari bantahan Lynas pada 25 Februari.

Pangkalan tentera udara meletup di Antartik

Posted: 26 Feb 2012 06:00 PM PST

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KEBAKARAN yang berlaku di Pangkalan Comandante Ferraz di Antartik kelmarin.

SAO PAULO - Satu letupan yang berpunca daripada kebakaran di sebuah pangkalan tentera laut Brazil di Antartik menyebabkan seorang askar cedera dan dua lagi hilang kelmarin, kata tentera Brazil.

Tentera Laut Brazil berkata, kebakaran berlaku di dalam sebuah bilik yang menempatkan penjana tenaga di Pangkalan Comandante Ferraz di Antartik.

Ia merupakan sebuah stesen penyelidikan yang terletak di Admiralty Bay, Pulau King George.

Seorang askar cedera yang kini berada dalam keadaan stabil telah dirawat di Stesen Arctowski sebelum dipindahkan ke Pangkalan Tentera Eduardo Frei. - AFP

PAS KAWASAN KUBANG PASU

Posted: 26 Feb 2012 11:06 PM PST

PAS KAWASAN KUBANG PASU


Kedah : BN tandus isu lawan PAS

Posted: 26 Feb 2012 12:19 AM PST

TANPA kontroversi mahupun terseret ke kancah pertikaian berpanjangan. Segalanya seperti nampak mudah kepada PAS Kedah menghadapi serangan BN dari segenap penjuru. Banyak kali juga dilihat BN meludah ke langit dan menghambur isu seumpama buih di pantai. Dari satu sudut lain, perlu juga dilihat kepada penerangan PAS Kedah itu sendiri dalam mengemukakan keupayaan pentadbirannya untuk terus meraih sokongan pada PRU13.

Ikuti temubual Wartawan Kedah, IZWAN ABDUL HALIM bersama Ketua Penerangan PAS Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor berhubung peranan penerangan membantu mengekalkan kemenangan di Kedah.

WARTAWAN: Bagaimana peranan penerangan dalam membantu usaha mengekalkan kemenangan PAS di Kedah?
MUHAMMAD SANUSI: Kami amat menyedari bahawa Lajnah Penerangan, Dakwah dan Media Baru yang dibentuk di peringkat Badan Perhubungan PAS Negeri Kedah menggalas tanggungjawab yang sangat besar. Kita serba kekurangan dari segi prasarana penerangan berbanding saingan politik kita. Kita menghadapi jentera penerangan BN yang datang dari semua penjuru media, jabatan,agensi kerajaan yang dieksploitasi, dan aktiviti parti mereka setiap masa.

Di samping memberi jawapan dan reaksi kepada propaganda parti lawan, kita perlu membentangkan pencapaian kita selama menjadi kerajaan.

Jika dulu ahli dan pengundi mahu dengar pandangan pemimpin PAS terhadap sesuatu isu, tapi sekarang mereka mahu tahu perihal yang kita buat dan setakat mana pencapaian kita.

Ini yang lebih utama dan secara asasnya, inilah peranan Lajnah Penerangan sekarang dan di masa akan datang.

Dalam keadaan demikian, tentulah tugas dan skop kerja lajnah penerangan makin bertambah. Penerangan PAS Kedah telah merangka plan tindakan bersepadu untuk memastikan rakyat Kedah khususnya mendapat maklumat tepat dan cepat tentang setiap yang telah dan akan dilaksanakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat di negeri ini.

Fokus kami ialah memastikan semua aktiviti dan pencapaian kerajaan negeri diketahui oleh rakyat sepantas yang mungkin, di samping memastikan rakyat memahami sesuatu isu dari perspektif yang betul.

Betul dalam erti kata rakyat membuat pendirian terhadap sesuatu hal dengan maklumat yang lengkap, dan betul dari sudut syariat. Selain itu, penerangan juga memikul tugas dakwah.

Alhamdulillah, setakat ini, Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri telah dapat berfungsi dengan baik untuk menghebahkan aktiviti dan pencapaian kerajaan, dan Lajnah Penerangan telah dapat menyusun program-program penerangan sekerap yang boleh.

Kita memantau pada setiap masa untuk pastikan program penerangan di peringkat dewandewan dan kawasan-kawasan juga bergerak aktif, malah ke peringkat organisasi parti yang paling bawah.

Kita juga bertanggungjawab menentukan isu "local" dan nasional yang penting untuk utarakan di dalam programprogram penerangan. Kita juga berperanan mencari jawapan penjelasan segera terhadap isu yang berbangkit baik oleh parti lawan ataupun akibat daripada peristiwa yang tercetus.

Bagaimana pula isu-isu yang dimainkan BN dan usaha menanganinya?

Sebenarnya BN tidak ada isu di Kedah. Pernah mereka cuba beberapa kali mengada-adakan isu seperti isu perumahan awam, isu air, isu balak dan beberapa isu lain tetapi tidak berjaya mempengaruhi rakyat. Seluruh rakyat tahu setiap perkara yang mereka bangkitkan adalah berpunca daripada kelemahan dan kesilapan masa lalu ataupun ia di luar bidang kuasa kerajaan negeri.

Di hujung jalan cerita mereka, mereka akan temui muncung meriam yang sedang menghala kepada mereka sendiri.

Contohnya isu kenaikan tarif air, mereka mendakwa ia adalah keputusan kerajaan negeri, dan mula menyerang pelaksanaan itu dengan berbagai-bagai dakwaan.

Tetapi bila didedahkan bahawa ia adalah kehendak Kerajaan Persekutuan, malah diputuskan dalam mesyuarat kabinet dan diwartakan oleh Kerajaan Persekutuan dalam Warta Jilid 54, No. 20, bertarikh 1 Oktober 2010, P.U (A) 332 di bawah tajuk Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 bagi melaksanakan Akta 655 yang diluluskan di Parlimen, mereka mula gelabah.

Malah Perlembagaan Persekutuan telah dipinda oleh tangan-tangan mereka sendiri pada tahun 2005 lagi untuk melaksanakan perkara ini. Kita bersedia mendedahkan lebih banyak maklumat termasuk langkah mereka memilih untuk berhutang daripada pusat untuk melaksanakan projek-projek besar bekalan air walaupun mereka mempunyai pilihan lain pada waktu itu.

Akibatnya kita terpaksa memikul beban hutang bekalan air sahaja yang mencecah RM1.9 bilion. Demikian dalam isu perumahan awam kos rendah yang berhadapan bayaran tertunggak yang terlalu tinggi.

Kita tahu siapa di belakang senario tunggakan ini dan kenapa ia dibiarkan berlaku.

Penjelasan dan penerangan kita berjaya meyakinkan rakyat bahawa kerajaan bertindak di atas landasan yang betul untuk memastikan penghuni melaksanakan tanggungjawab mereka. Ini terbukti apabila kutipan telah meningkat berlipat kali ganda yang dapat digunakan untuk membayar pinjaman daripada pusat dan melaksanakan lebih banyak projek yang berkaitan.

Demikian juga isu tanah di Padang Terap yang berlarutan sejak puluhan tahun. Ia bukan baru berlaku setahun dua ini.

Ia telah melalui proses perbicaraan di mahkamah dan sudah ada keputusan mengenainya. Cubaan-cubaan mereka membangkitkan sentimen di kalangan penduduk dalam hal ini hanya mendedahkan kesilapan masa lampau dan menikam diri mereka sendiri pada hari ini.

Kita bersimpati dengan penduduk yang terbabit walaupun kita tidak boleh berbuat apa-apa lagi untuk memperbaiki kesilapan masa lalu.

Antara lain mereka bangkitkan isu balak yang kononnya bukit- bukit menjadi gondol dan berlaku banjir lumpur di Sik satu ketika dulu.

Apabila kita tunjukkan bukti bahawa ia adalah kawasan balak yang diluluskan pada zaman mereka menjadi kerajaan, mereka hilang punca.

Saya difahamkan masih terdapat banyak kawasan yang diluluskan sebelum 2008, malah sejak tahun 2005 yang masih belum ditebang. Mereka juga cuba kaitkan kerajaan sekarang dengan skandal balak sedikit masa lalu. Kita telah tunjukkan dengan jelas perbezaan ketara hasil industri pembalakan dulu dan sekarang. Sebelum 2008, hasil sektor ini kepada kerajaan hanya sekitar RM 7 juta hingga RM 8 juta, tetapi dengan keluasan yang sama kita berupaya mencapai sehingga RM53 juta. Apakah dengan angka ini, orang ramai boleh percaya bahawa kita berwewenang untuk mengaut laba demi kepentingan diri dan parti kita melalui industri ini?

Apakah pergerakan jentera penerangan di semua peringkat telah mencapai keberkesanan yang saudara harapkan?

Saya berbesar hati dan berterima kasih kepada kepimpinan jentera penerangan di semua peringkat yang bekerja keras menyusun program-program penerangan.

Walaupun menghadapi banyak cabaran dan rintangan terutama sumber kewangan yang terhad dan peningkatan permintaan terhadap "tokoh-tokoh besar" yang semakin tinggi, petugas kita berupaya mencari jalan penyelesaian.

Saya juga mengucapkan jutaan penghargaan kepada penceramah-penceramah dari seluruh negara, terutama kepimpinan tertinggi PAS yang tidak jemu-jemu datang membantu kami di Kedah, di samping tenaga dalam negeri yang sentiasa memberikan kerjasama penuh.

Perbandingan dan pendedahan yang dibuat dalam majlis-majlis penerangan telah banyak membantu melancarkan aliran maklumat dan meningkatkan kefahaman ahli untuk terus berjuang. Program kita juga telah membuka mata banyak pihak dalam isu-isu yang berlaku saban hari, dan saya yakin ia dapat meningkat sokongan rakyat kepada PAS di Kedah.

Saya sangat berpuas hati dengan keupayaan petugas, ahli dan penyokong menguasai kaedah-kaedah baru penerangan disamping meneruskan kaedah tradisi PAS melalui ceramah dan perjumpaan. Walaupun begitu, masih banyak perkara yang boleh dan perlu dilakukan oleh jentera penerangan di semua peringkat. Keperluan untuk melipat gandakan program penerangan amat mendesak di saat-saat ini menjelang PRU-13, berbanding tenaga dan masa yang kita ada.

Bagaimana pula PAS Kedah akses atau menguasai medium-medium penerangan termasuk media baru?

Kita perlu mengakui bahawa rakyat Malaysia adalah pengguna akaun Facebook ketujuh tertinggi di dunia berbanding populasi. Hal ini tidak boleh dianggap remeh dan mudah. Buat masa ini saya dapat melihat perkembangan positif penerangan PAS dalam media baru khususnya di Facebook dan blog yang dikendalikan oleh jentera penerangan, ahli dan penyokong.

Untuk menghadapi perkembangan yang sangat pantas dalam medan ini, kita telah mewujudkan rangkaian dan jaringan yang mantap di semua peringkat dan usaha menggalakkan penglibatan lebih ramai pimpinan dan ahli sentiasa dilakukan. Malah, melalui penguasaan media baru, saya percaya kita berjaya mewujudkan gelombang yang akan menumbangkan BN dalam PRU13.

Penerangan PAS Kedah sangat menyedari bahawa pengundi muda sekarang lebih bergantung dengan sumber maklumat melalui medium ini berbanding propaganda BN di media tradisi yang hanya berkesan kepada pengundi berumur lebih 40 tahun. Alhamdulillah, buat masa ini kita berupaya menyalurkan maklumat yang pantas dan tepat, khususnya kepada "Generasi Y" dan kita berazam akan terus mengekalkan kecekapan jentera dan ahli untuk menguasai bidang ini

Serangan ke atas Kedah lumrah politik

Posted: 26 Feb 2012 12:10 AM PST

Pelbagai serangan dan isu mutakhir ini ke atas Negeri Kedah khususnya terhadap Menteri Besar, Dato' Seri DiRaja Ustaz Azizan Abdul Razak adalah cabaran dalam lumrah berpolitik, demikian menurut Setiausaha PAS Kawasan Jerai, Muzaini Azizan.

Ujar beliau, pihaknya penuh yakin dan percaya, semua cabaran ini mampu dihadapi sebaik mungkin sebagaimana keupayaan yang telah dibuktikan oleh Ustaz Azizan sepanjang hampir empat tahun menerajui pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah

Bahkan katanya, segala pencapaian Kedah sejak 2008 adalah petunjuk kepada komitmen bersama seluruh pendokong PAS, KeADILan dan DAP serta rakyat negeri ini terhadap kepimpinan Ustaz Azizan.

Demikian itu ujarnya, semua agenda yang telah, sedang dan akan dilaksanakan atas tema "Kedah Sejahtera" perlu terus dilangsungkan demi kesejahteraan semua.
Menurutnya, semakin hampirnya Pilihan Raya Umum Ke-13, PAS Kawasan Jerai amat menyedari betapa komponen Barisan Nasional akan saling berpadu mengancam, memanipulasi serta memperalat pelbagai pihak dan medium untuk mengeliru serta menjejaskan sokongan rakyat kepada PAS, KeADILan dan DAP.

"Sehubungan itu, seluruh pendokong Pakatan Rakyat diseru meningkatkan kewaspadaan terhadap kemungkinan sedemikian agar tidak terperangkap dalam polemik yang dicipta hingga boleh meretakkan hubungan antara PAS, KeADILan dan DAP.

Sebaliknya, penjelasan berhubung sesuatu isu perlulah didapatkan dari mereka yang berautoriti. Tumpuan dan fokus kini harus diberi sebaiknya dalam meneguhkan sokongan rakyat seterusnya memastikan pentadbiran yang sedang diterajui kini dapat dipertahankan," ujarnya.
Tegas beliau, PAS Kawasan Jerai sentiasa menyokong penuh dan berdiri teguh di belakang kepimpinan Ustaz Azizan yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah dan Yang DiPertua PAS Kawasan Jerai.

PAS KAWASAN PASIR SALAK : 'Tawan DUN Kg.Gajah & DUN Sg.Manik @ PRU13'

Posted: 26 Feb 2012 09:34 PM PST

PAS KAWASAN PASIR SALAK : 'Tawan DUN Kg.Gajah & DUN Sg.Manik @ PRU13'


Pasir Salak & Himpunan Hijau 2.0 : Kami bersama ANDA!!!

Posted: 26 Feb 2012 02:03 AM PST

PAS Negeri Sembilan

Posted: 26 Feb 2012 09:23 PM PST

PAS Negeri Sembilan


Adam Adli 2 Mac 2012 di Gemas, N.Sembilan

Posted: 26 Feb 2012 06:34 AM PST


PROGRAM SISWA BANGKIT BERSAMA RAKYAT

Tarikh : 2 Mac 2012, Jumaat

Tempat: Markas PAS Felda Pasir Besar, Gemas, N.Sembilan

Bersama :

~ Sdr Adam Adli , PEMIMPIN Siswa UPSI

~ Sdr Shamsul Bakri , Naib Presiden ANAK

~ Dr Rosli Yaakob , Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

~ Hj Razakek Abd Rahim , Naib Yang Dipertua PAS Tampin

MTD N24 Bemban

Posted: 26 Feb 2012 09:09 PM PST

MTD N24 Bemban


SEDEKAD PAS CAWANGAN AYER PANAS

Posted: 26 Feb 2012 06:43 AM PST
DUN CHINI

Posted: 26 Feb 2012 07:10 PM PST

DUN CHINI


CERAMAH PR DI CHINI 3

Posted: 26 Feb 2012 10:42 AM PST

HIMPUNAN HIJAU KUANTAN

Posted: 26 Feb 2012 09:58 AM PST


USTAZ KHALWAT ( PENJELASAN )

Posted: 26 Feb 2012 01:43 AM PST


Haslan Ampanga
Sunday, February 26, 2012
Terkini - Penjelasan Ustaz Badrulamin Baharon dan akan menyaman mereka yang memfitnahnya
Penjelasan Tuduhan Berniat Jahat Terhadap Dr Badrulamin Baharon

Saya menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa saya ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan.

Saya ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012. Saya mengambil peranan aktif di dalam Temurapat ini.

Pada petang 24 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi saya dengan nada cemas dan menyatakan hasrat beliau untuk melarikan diri daripada rumah kerana bimbangkan keselamatan diri beliau. Saya dengan tegas menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian.

Walau bagaimanapun pada jam 2.00 pagi 25 Februari 2012, beliau telah menghubungi saya memaklumkan bahawa beliau sudah tiba di lokasi Temurapat Pemimpin Keadilan.

Saya telah mengenali pasangan suami isteri ini sejak lebih setahun lalu semasa wanita itu bersama keluarganya mengikuti rombongan umrah saya. Pasangan suami isteri ini sering berhubung dengan saya bagi mendapatkan nasihat mengenai masalah keluarga yang mereka hadapi termasuk kes keganasan rumah tangga. Di dalam usaha membantu pasangan ini, saya dan isteri pernah menziarahi keluarga ini di Rompin.

Di atas rasa tanggungjawab melihat wanita tersebut bersama anaknya di awal pagi, saya membantu beliau mendapatkan bilik penginapan. Pada jam 2.30 pagi suami wanita tersebut bersama lebih kurang 20 orang yang tidak dikenali menyerbu dan menyerang saya. Suami wanita tersebut kemudiannya telah membawa isteri dan anaknya pergi secara paksa.

Lelaki-lelaki bersikap ala samseng ini berhenti memukul saya apabila pihak keselamatan tiba dan menghalang mereka. Namun mereka masih tidak membenarkan saya keluar dari bilik. Hanya setelah 20 minit dikurung oleh samseng tersebut, pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) tiba dan menahan saya yang berseorangan di dalam bilik.

Kenyataan Timbalan Pengarah JAIP bahawa saya ditahan oleh pegawai JAIP ketika berkhalwat adalah tidak benar sama sekali. Saya beranggapan bahawa kejadian ini merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan saya. Saya hanya dipanggil untuk membantu siasatan JAIP pada 27 Februari 2012. Saya akan hadir bersama peguam untuk memberi kerjasama penuh kepada siasatan ini.

Dengan penjelasan ini, saya berharap semua pihak menghentikan tohmahan dan fitnah terhadap saya. Saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang membuat tuduhan dan fitnah terhadap saya

Dr. Badrulamin Bahron

Siti Zailah | Home

Posted: 26 Feb 2012 03:35 PM PST

Siti Zailah | Home


AMANAT PIMPINAN MENJELANG PRU13 PARLIMEN BALING

Posted: 26 Feb 2012 02:52 AM PSTPemuda PAS Wangsa Maju

Posted: 26 Feb 2012 03:06 PM PST

Pemuda PAS Wangsa Maju


WAJAH WANITA YANG DITANGKAP BERSAMA UST. BADRUL?

Posted: 26 Feb 2012 03:30 AM PST

Benarkah ini wajah wanita ditangkap khalwat bersama pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ustaz Dr.Badrulamin Bahron di Hotel Swiss Garden, Pahang?

Wanita tersebut, Zatiwani yang berkerja sebagai juruteknik di Kolej Komuniti Rompin Pahang merupakan isteri kepada seorang lelaki bernama Fazli Pungut.

Dakwa
Dr.Badrulamin apa yang terjadi semalam adalah satu tindakan terancang pihak-pihak tertentu untuk memerangkap dan mengaibkan diri beliau."Saya menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa saya ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan.

Dr.Badrulamin ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012.

Pada petang 24 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi  Dr.Badrulamin dengan nada cemas dan menyatakan hasrat beliau untuk melarikan diri daripada rumah kerana bimbangkan keselamatan diri beliau.

Dr.Badrulamin dengan tegas menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian", katanya.Menurutnya lagi, pada jam 2.00 pagi 25 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi beliau bagi memaklumkan bahawa dirinya sudah tiba di lokasi Temurapat Pemimpin Keadilan di Hotel Swiss Garden.

INI BARU BETUL... BAYAR RM100 HANYA NAK DENGAR KULIAH UST AZHAR...

Posted: 26 Feb 2012 03:08 AM PST

AMPANG, 26 Feb: Walaupun terpaksa membayar RM100 setiap seorang, lebih 500 anak-anak Terengganu yang tinggal di Lembah Klang menyertai majlis berkongsi ilmu dengan pendakwah selebriti yang menjadi ikon anak muda, Ustaz Azhar Idrus yang diadakan di Hotel De Palma Ampang, dekat sini, hari ini.
 
Malam tadi, lebih 10,000 orang ramai memenuhi Masjid Bandar Tasik Puteri, Rawang untuk mendengar kuliah dan soaljawab bersama beliau.
 
Malam ini pula, Ustaz Azhar akan bersama penduduk Klang pula apabila beliau akan memberikan kuliah di sebuah masjid di sana.
 
Inilah fenomena biasa yang berlaku kepada pendakwah yang kini sudah menjadi selebriti ini.
 
Program di hotel De Palma yang bermula dari jam 8.30 pagi hingga 2.00 petang itu dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu untuk mengumpul dana bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 yang akan diadakan tidak lama lagi.

Sempena program itu, beberapa orang peserta tidak melepaskan peluang bertanya beberapa soalan secara langsung kepada Ustaz Azhar untuk mendapatkan penjelasan mengenai pelbagai perkara dari segi hukum dalam Islam.

Selain itu, beberapa soalan turut dikemukakan oleh mereka menerusi Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Kamarulzaman Abdullah selaku pengerusi sesi soal jawab bersama Ustaz Azhar yang bermula dari jam 10.30 pagi.

Kesemua soalan yang dikemukakan oleh mereka dijawab dengan terperinci oleh Ustaz Azhar berdasarkan dalil aqli dan naqli menepati ketetapan dalam Islam untuk dijadikan panduan para peserta.

Walaupun tidak kesemua peserta berpeluang mengemukakan soalan disebabkan kesuntukan masa, namun kesemua soalan yang dikemukakan dan sempat dijawab oleh Ustaz Azhar tetap mampu memberikan kepuasan kepada para peserta kerana ia turut merangkumi pelbagai aspek.

Sementara itu, Kamarulzaman ketika mempengerusikan sesi soal jawab berkata, beliau bagi pihak penganjur amat berbesar hati kerana dapat mengadakan majlis tersebut.

Disebabkan kesuntukan masa dengan jadual aktiviti dakwah Ustaz Azhar yang ketat, Dewan Pemuda PAS Terengganu hanya diberikan masa selama seminggu oleh pendakwah tersebut untuk mengadakan program itu.

"Dengan masa yang sedemikian singkat menyebabkan persediaan majlis itu tidak dapat diadakan dengan betul-betul sempurna oleh pihak penganjur terutama dari segi publisitinya.
(Sebahagian orang ramai yang menyertai majlis ilmu bersama Ustaz Azhar Idrus di De Palma, Ampang)
"Tetapi saya sangat teruja dengan aura Ustaz Azhar yang boleh menarik kedatangan peserta sebanyak ini sehingga di luar jangkaan pihak penganjur sendiri," katanya.

Selesai majlis, para peserta yang hadir turut mengambil peluang untuk bergambar bersama-sama Ustaz Azhar yang tetap bersedia memenuhi harapan orang ramai, walaupun ternyata amat keletihan disebabkan jadual dakwahnya yang begitu padat setiap hari.

Antara yang hadir pada majlis yang dipengerusikan oleh AJK Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Khalil Abdul Hadi itu termasuklah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia, Riduan Mohamad Nor, Bendahari Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Adram Musa dan Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu yang juga Adun Bukit Payong, Mohd Nor Hamzah.

Pada majlis tersebut turut diadakan jualan buku yang bertajuk "Ustaz Azhar Idrus Daie Sejuta Ummat" yang ditulis oleh Riduan Mohamad Nor yang juga mendapat sambutan amat menggalakkan daripada orang ramai.

Dupahang's Weblog

Posted: 26 Feb 2012 11:30 AM PST

Dupahang's Weblog


Hampir 10 ribu hadir hipunan Lynas

Posted: 25 Feb 2012 07:36 PM PST

Himpunan Hijau 2.0 yang dijadualkan di padang MPK4 bidang sepanjang Jalan Tanah Putih menunju ke bandar Kuantan bermula pada jam 10 pagi ini. Perhimpunan itu sebagai membantah tindakan Lynas Advanced Material Plant (Lamp) di Gebeng yang mahu membina sebuah loji pemprosesan nadir bumi yang berharga RM700 juta. Syarikat berkenaan awal bulan ini mendapat lesen operasi [...]

Khalwat: Penjelasan Dr Badrulamin Baharom

Posted: 25 Feb 2012 07:34 PM PST

Dr Badrulamin Bahrom, 26 Feb 2012 Saya menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa saya ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan. Saya ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012. Saya mengambil peranan aktif di dalam Temurapat ini. Pada petang 24 Februari 2012, [...]

Batu Gajah Mari

Posted: 26 Feb 2012 11:25 AM PST

Batu Gajah Mari


Lebih 1000 hadir himpunan anti Lynas di Bukit Merah

Posted: 25 Feb 2012 11:56 PM PSTBerita dan Foto oleh Muhammad Faeez

IPOH, 26 feb: Lebih 1000 rakyat di seluruh negeri Perak terutama penduduk Bukit Merah, Menglembu hari ini, telah berhimpun untuk menyatakan bantahan terhdap pembinaan loji pemprosesan nadir bumi di Gebeng oleh syarikat Lynas Advanced Material Plant (Lamp).

Himpunan tersebut diadakan di Bukit Merah, Ipoh iaitu lokasi Asian Rare Earth (ARE) beroperasi pada awal 80an hingga 90an.

Pelbagai sepanduk dinaikkan serta semua yang hadir telah mengibar bendera hijau tanda bantahan terhadap pembinaan loji yang berisiko tinggi itu.

Himpunan ini turut disertai oleh NGO dan parti-parti politik termasuklah PAS , DAP dan PKR.

Antara pemimpin yang hadir ialah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Jeyakumar; Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye; ADUN Menglembu, YB Lim Pek Har dan pimpinan Pakatan Rakyat Perak.

Sejak awal pagi rakyat terutama penduduk Bukit Merah yang pernah merasai kesan terhadap sisa radioaktif telah berhimpun sambil melaung laungkan slogan 'anti Lynas' dan 'hidup rakyat'.

Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm- Mempersada Perjuangan

Posted: 26 Feb 2012 11:15 AM PST

Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm- Mempersada Perjuangan


Pakatan batal Lynas jika kuasai Putrajaya

Posted: 25 Feb 2012 08:38 PM PSTKUANTAN, 26 Feb: Pakatan Rakyat hari ini mengumumkan akan membatalkan pembinaan loji pemprosesan nadir bumi di Gebeng oleh syarikat Lynas Advanced Material Plant (Lamp) sebaik mengambil alih pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

Perkara itu diumumkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di hadapan lebih 20,000 peserta Himpunan Hijau 2.0 di Padang Padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) 4, pagi ini.

"Kami dari Pakatan Rakyat hari ini mengumumkan, sebaik Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, Lynas akan dibatalkan.

"Kami juga memberi jaminan semua tindakan merosakan alam sekitar, menibdas rakyat, merosakkan rakyat...akan kami tentang," tegasnya di atas pentas disambut laungan 'lawan tetap lawan' oleh para hadirin.

Pengumuman itu juga dilihat sebagai kemuncak kepada himpunan yang dihadiri pelbagai kaum hari ini.

Sebagai menyokong kempen Anti Lynas juga, Anwar yang juga Ketua Umum PKR berkata, satu usul tergempar akan dikemukakan di Dewan Rakyat pada persidangan parlimen Mac ini.

"Pada persidangan parlimen Mac ini, kita juga akan mengemukakan usul tergempar bagi menuntut kerajaan Barisan Nasional membatalkan Lynas," katanya yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Isu Lynas, ujarnya bukannya isu perkauman seperti yang sering didakwa Umno, tetapi adalah isu keselamatan rakyat Malaysia berbilang kaum.

Sehubungan itu, beliau turut mendesak pihak kerajaan mendengar suara dan bantahan rakyat berhubung isu itu.

Ijtimak Pilihanraya Ke 13 Guru PASTI Malaysia 2012

Posted: 25 Feb 2012 08:36 PM PST
Khalwat: Penjelasan Dr Badrulamin Baharom

Posted: 25 Feb 2012 08:33 PM PST


Saya menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa saya ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan.

Saya ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012. Saya mengambil peranan aktif di dalam Temurapat ini.

Pada petang 24 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi saya dengan nada cemas dan menyatakan hasrat beliau untuk melarikan diri daripada rumah kerana bimbangkan keselamatan diri beliau. Saya dengan tegas menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian.

Walau bagaimanapun pada jam 2.00 pagi 25 Februari 2012, beliau telah menghubungi saya memaklumkan bahawa beliau sudah tiba di lokasi Temurapat Pemimpin Keadilan.

Saya telah mengenali pasangan suami isteri ini sejak lebih setahun lalu semasa wanita itu bersama keluarganya mengikuti rombongan umrah saya. Pasangan suami isteri ini sering berhubung dengan saya bagi mendapatkan nasihat mengenai masalah keluarga yang mereka hadapi termasuk kes keganasan rumah tangga. Di dalam usaha membantu pasangan ini, saya dan isteri pernah menziarahi keluarga ini di Rompin.

Di atas rasa tanggungjawab melihat wanita tersebut bersama anaknya di awal pagi, saya membantu beliau mendapatkan bilik penginapan. Pada jam 2.30 pagi suami wanita tersebut bersama lebih kurang 20 orang yang tidak dikenali menyerbu dan menyerang saya. Suami wanita tersebut kemudiannya telah membawa isteri dan anaknya pergi secara paksa.

Lelaki-lelaki bersikap ala samseng ini berhenti memukul saya apabila pihak keselamatan tiba dan menghalang mereka. Namun mereka masih tidak membenarkan saya keluar dari bilik. Hanya setelah 20 minit dikurung oleh samseng tersebut, pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) tiba dan menahan saya yang berseorangan di dalam bilik.

Kenyataan Timbalan Pengarah JAIP bahawa saya ditahan oleh pegawai JAIP ketika berkhalwat adalah tidak benar sama sekali. Saya beranggapan bahawa kejadian ini merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan saya. Saya hanya dipanggil untuk membantu siasatan JAIP pada 27 Februari 2012. Saya akan hadir bersama peguam untuk memberi kerjasama penuh kepada siasatan ini.

Dengan penjelasan ini, saya berharap semua pihak menghentikan tohmahan dan fitnah terhadap saya. Saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang membuat tuduhan dan fitnah terhadap saya.

Dr. Badrulamin Bahron

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai

Posted: 26 Feb 2012 11:07 AM PST

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai


PAS Gesa ‘Ketua Parasit Malaysia’ letak Jawatan Sebagai Wakil Rakyat.

Posted: 26 Feb 2012 03:25 AM PST

KEMAMAN – Semalam 25 Februari, pada waktu yang sama sebuah badan bukan kerajaan (NGO) mengadakan Majlis Bersama Penurun Bendera Najib Adam Adli di Kampung Dusun Nyior Chukai dekat sini, Umno Bahagian Kemaman turut mengadakan satu ceramah di Padang Astaka.

Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat menyifatkan Umno Terengganu penakut untuk berhadapan dengan PAS kerana menggunakan individu yang telah dipecat dari PAS untuk berceramah.

"Umno parti yang sangat penakut maka (kerana) malam ini Umno mempergunakan manusia yang telah dipecat oleh PAS, (yang) merupakan 'Ketua Parasit' Malaysia (yang) diundang (berceramah) di Padang Astaka untuk menyatakan sesuatu,"ujarnya.

[Gambar - Adam Adli sedang berucap dalam Majlis bersama Mahasiswa anjuran NGO Waris, paling kanan adalah haji Hanafiah Mat]

Menurut Hanafiah beliau telah mendapat maklumat sebenarnya program tersebut bukanlah dianjurkan oleh beberapa NGO sebagaimana di dakwa.

Beliau berkata, ceramah 'Ketua Parasit Malaysia' itu bukanlah dianjurkan oleh Pekida tetapi oleh Umno Kemaman melalui Setiausaha Bahagiannya.

Beliau berkata, jelaslah kini bahawa hidup Ketua Parasit Malaysia itu bergantung kepada Umno dan Barisan Nasional.

Oleh itu, beliau menggesa Ketua Parasit itu meletakkan jawatannya sebagai wakil rakyat yang ditandinginya atas tiket PAS.

"kalau sebegitu rupa, mala mini saya menyarankan kepada Ketua Parasit, walaupun dulu (beliau) seorang kawan sya, teman saya dan teman-teman rapat seluruh saudara saudari sekelian,

"kalau betul kamu bersama-sama dengan Umno maka lebih baik kamu letak jawatan (sebagai waki rakyat),"tegasnya.

KHIDMAT MERU

Posted: 26 Feb 2012 09:30 AM PST

KHIDMAT MERU


HARI KELUARGA DAN KESIHATAN MASJID BANDAR BUKIT PUCHONG

Posted: 25 Feb 2012 03:53 PM PST


YB Dr Abd Rani mewakili YAB Tan Sri Dato Seri Khalid Ibrahim sebagai perasmi Karnival Hari Keluarga dan Pemeriksaan Kesihatan yang diadakan di Masjid Bandar Bukit Puchong.


Karnival yang berlangsung selama 2 hari itu berjaya menarik minat dan penglibatan ramai rakyat tempatan dan berdekatan yang memenuhi ruang karnival sepanjang pembukaan nya.


Selain YB Dr Rani, Ahli Parlimen Puchong, YB Gobind Deo Singh juga hadir bagi memeriahkan majlis.


Selain Pusat Kesihatan dan Balai Polis Puchong, pihak swasta juga terlibat dalam memberikan khidmat percuma pemeriksaan mata kepada pengunjung karnival.


Dr Rani berharap karnival sebegini boleh dijadikan acara tahunan bagi memupuk rasa kasih sayang dan kerjasama sesama insan yang berbilang kaum dan budaya di negara kita ini.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 26 Feb 2012 09:09 AM PST

Mohamad Taufek Abd Ghani


Adam Adli 2 Mac 2012 di Gemas, N.Sembilan

Posted: 26 Feb 2012 06:33 AM PST


PROGRAM SISWA BANGKIT BERSAMA RAKYAT

Tarikh : 2 Mac 2012, Jumaat

Tempat: Markas PAS Felda Pasir Besar, Gemas, N.Sembilan

Bersama :

~ Sdr Adam Adli , PEMIMPIN Siswa UPSI

~ Sdr Shamsul Bakri , Naib Presiden ANAK

~ Dr Rosli Yaakob , Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

~ Hj Razakek Abd Rahim , Naib Yang Dipertua PAS Tampin

YB Salahuddin Ayub 29 Feb 2012 di Lenggeng, N.Sembilan

Posted: 25 Feb 2012 08:44 PM PST


CERAMAH UMUM

Tarikh : 29 Feb 2012, Rabu

Masa : 9 mlm

Tempat : Markas PAS Lenggeng, Lenggeng, N.Sembilan

Penceramah :

~ YB Salahuddin Ayub - Ahli Parlimen Kubang Kerian, Naib Presiden PAS Pusat

~ YB Cha Kee Chin - ADUN (DAP) Bukit Kepayang , Seremban

~ Zulkefly Mohamad Hj Omar - AJK PAS Pusat

Pemaju sengaja bina rumah mahal untuk warga asing

Posted: 25 Feb 2012 07:57 PM PST


Pemaju sengaja bina rumah mahal untuk warga asing

Februari 25, 2012

"Akibatnya banyak rumah baru yang dibeli oleh warga sing tersebut," kata PAS.

PETALING JAYA: PAS mendakwa pemaju sengaja menaikkan harga rumah di wilayah Iskandar Malaysia bagi membolehkan warga asing terutama Singapura membeli rumah berkenaan.

Zulkifli Ahmad mendakwa, pemaju lebih berminat membina rumah mahal untuk membolehkan warga asing membeli rumah berkenaan.

Kerajaan Johor pada awalnya telah mensyaratkan warga asing boleh membeli rumah pada harga RM350, 000 ke atas.

Bagaimanapun, kadar itu telah dinaikkan kepada RM500, 000 berikutan begitu ramai rakyat Singapura yang membeli rumah di kawasan pembangunan tersebut.

"Tetapi pemaju memfokuskan pembinaan rumah-rumah mahal yang melebih RM500, 000 untuk memboleh warga asing membeli rumah mereka.

"Akibatnya banyak rumah baru yang dibeli oleh warga sing tersebut," kata beliau.

`Ramai miskin'

Iskandar Malaysia yang dilancarkan pada tahun 2005 merupakan mercu tanda baru di Johor membabitkan daerah-daerah utama negeri itu dan dijangka siap sepenuhnya pada 2005.

Bagaimanapun, pembangunan besar-besaran itu turut mengakibatkan sebahagian penduduknya kehilangan tempat tinggal.

Kira-kira 50 penduduk Taman Desa Paya Mengkuang di Nusajaya bakal kehilangan rumah kerana telah mendapat perintah mahkamah untuk mengusir mereka kerana tidak membayar sewa rumah.

"Pemaju yang mengambil tanah asal dan menjanjikan rumah baru percuma di Paya Mengkuang tetapi penduduk diminta bayar sewa.

"Sepatutnya rumah itu percuma kerana tanah mereka diambil oleh pemaju," kata beliau.

Zulkifli menambah, pihaknya sedang berusaha membantu penduduk yang teraniaya itu.

"Ramai juga orang miskin di sini (Iskandar Malaysia)," tambahnya.

http://www.freemalaysiatoday.com/2012/02/25/pemaju-sengaja-bina-rumah-mahal-untuk-warga-asing/

YB Dr Hatta Ramli 27 Feb 2012 di Seremban

Posted: 25 Feb 2012 07:54 PM PST


CERAMAH UMUM

Tarikh : 27 Feb 2012, Isnin

Masa : 9 mlm

Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)

Penceramah :

~ Dr Mohd Hatta Ramli - Ahli Parlimen Kuala Krai/Pengarah Jabatan Pilihjanraya PAS Pusat

~ Shamsul Iskandar Mohd Akin - Ketua Angkatan Muda KeADILan

~ Zulkefly Mohamad Hj Omar - AJK PAS Pusat

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 26 Feb 2012 07:37 AM PST

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


SEDIA DEBAT : NIZAR JAMALUDDIN

Posted: 25 Feb 2012 11:22 PM PST

SENYUM LE GURU KAFA DAPAT MB BAGUS ...

Posted: 25 Feb 2012 11:19 PM PST

PROTES DI AFGHAN : BANGUNAN PBB DI BAKAR

Posted: 25 Feb 2012 11:09 PM PST

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted: 26 Feb 2012 03:42 AM PST

Dr Siti Mariah Mahmud


Kemarahan akan diterjemah dalam PRU nanti

Posted: 26 Feb 2012 12:53 AM PST

KUALA LUMPUR, 26 Feb:Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad menyifatkan segala kemarahan rakyat yang hadir pada Himpunan Hijau 2.0  membantah Lynas di seluruh negara hari ini akan diterjemaahkan pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Tambahnya, segala balasan yang diberikan oleh rakyat itu akan ditanggung oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana keangkuhan beliau dan Kerajaan Persekutuan enggan mendengar rintihan rakyat terhadap bencana yang bakal menimpa apabila loji tersebut beroperasi.

"Rakyat sekarang sudah cerdik dan boleh menilai setiap apa kelemahan yang dilakukan oleh kerajaan terutamanya yang membabitkan bencana alam sekitar serta nyawa manusia dalam jangka masa yang panjang," jelasnya sewaktu menghadiri Himpunan Hijau 2.0 di hadapan bangunan Maju Junction, di sini pagi tadi.

Beliau yang turut memberi ucapan di hadapan ratusan rakyat yang berhimpun itu menjelaskan himpunan hari ini menyaksikan penampilan demostrasi yang tidak pernah disaksikan sebelum ini kerana ia melibatkan pelbagai kaum  dan juga peringkat umur.

"Tahniah kerana hari ini rakyat berbilang kaum turut hadir menyatakan sokongan mereka terhadap membantah pembinaan loji Lynas itu, dan saya pasti mereka ini hadir buka atas dasar parti tetapi atas rasa tanggungjawab mereka.
"Saya melihat lebih kurang 50 peratus mereka berumur 30 tahun ke bawah dan ini satu yang mengejutkan kerana mereka inilah merupakan golongan pengundi muda yang boleh menentukan siapa yang mereka ini pilih pada pilihan raya nanti," ulasnya.

Dr Dzulkefly berpendapat, golongan pertengah inilah merupakan undi penentu dan pada masa ini ia merupakan isyarat awal kepada Barisan Nasional terhadap apa yang bakal mereka hadapi nanti.

"Mereka hadir kerana rasa tanggungjawab mereka kepada negara ini dan juga kepada generasi yang akan datang, sudah pasti apabila bantahan mereka tidak didengari oleh kerajaan maka undi protes akan berlaku secara senyap," sambung beliau lagi.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu juga menyatakan tidak ada apa-apa yang diperolehi oleh negara ini walaupun Lynas menyatakan akan untung RM8 bilion setahun dengan modal permulaan sebanyak RM700 juta kerana sikap murah hati kerajaan memberi pelepasan cukai hampir 10 tahun.

"Apa yang rakyat perolehi adalah kesan radioaktif serta malapetaka dan bencana alam sekitar yang akan ditanggung selama-lamanya, malah ia mengambil masa yang lama untuk ditangani secara selamat," kata beliau.

Himpunan aman yang bermula pada jam 9 pagi itu berakhir sekitar pukul 12 tengah hari.

CINA ISLAM (林川興)

Posted: 26 Feb 2012 01:16 AM PST

CINA ISLAM (林川興)


Brunei kelima terkaya

Posted: 25 Feb 2012 07:45 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - BANDAR SERI BEGAWAN 25 Feb. - Brunei Darussalam menduduki tangga kelima senarai 182 negara paling kaya di dunia hasil daripada kekayaan sumber minyak dan gas asli negara itu yang menyumbang pendapatan per kapita sebanyak AS$48,000 (RM144,581).

Menurut majalah Forbes menerusi laporan dalam taliannya, kedudukan negara terkaya di dunia dinilai berdasarkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per kapita yang diselaraskan dengan kuasa beli.

Forbes turut menggunakan data yang dikumpulkan dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) bermula 2010 hingga yang terbaru.

"Kuasa beli yang disesuaikan dengan KDNK digunakan oleh pakar ekonomi ketika membuat perbandingan antarabangsa kerana ia mengambil kira perbezaan kos sara hidup dan kadar inflasi berbanding hanya membuat perbandingan kadar pertukaran asing yang memutarbelit perbezaan sebenar dalam nilai," lapor majalah itu.

Awal bulan ini, Jabatan Pembangunan dan Perancangan Ekonomi (JPKE) melaporkan, indeks harga pengguna Brunei meningkat 1.8 peratus dari 2010 ke 2011, manakala purata pertumbuhan negara itu kurang daripada satu peratus setiap tahun.

Menurut JPKE, purata tahunan Indeks Harga pengguna (CPI) Brunei pada 2011 adalah 106.9 berbanding 104.8 pada 2010, dengan kadar inflasi dua peratus sepanjang tahun lalu.

Ekonomi Brunei didominasi oleh industri minyak dan gas dengan 90 peratus daripada eksportnya dan lebih separuh daripada KDNK negara itu datang daripada sektor tersebut.

Qatar dinamakan negara terkaya di dunia dengan jumlah KDNK per kapita lebih AS$88,000 (RM265,065) pada 2010, sementara Luxembourg di tangga kedua dengan KDNK per kapita lebih AS$81,000 (RM243,980) hasil daripada menjadi negara hab kewangan.

Singapura berada di tangga ketiga dengan KDNK per kapita hampir AS$56,700 (RM243,980), manakala Norway di kedudukan keempat dengan jumlah KDNK per kapita AS$52,000 (RM156,629). - AGENSI

Hijau 2 seru sokongan seluruh rakyat

Posted: 25 Feb 2012 07:30 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - Himpunan Hijau 2.0 menyeru seluruh rakyat Malaysia menyokong kempen kami bagi merealisasikan:

1. Permintaan bagi Pembatalan Segera Loji Nadir Bumi Lynas Advanced Materials Plant (LAMP)

2. Penghentian atau penilaian semula segala projek yang memudaratkan di Malaysia.

• Penamatan segera dan pembatalan projek-projek yang memudaratkan serta berpencemaran tinggi di Malaysia yang tidak melalui penilaian yang ketat, pendedahan maklumat yang telus, serta tiada rundingan awam. Antaranya termasuk Lombong Emas Bukit Koman, Pemasangan Cabel Voltan Tinggi di Rawang, projek insinerator di Cameron Highland, projek Bijih Besi Lumut serta perampasan tanah Orang Asal.

• Mandatori dan perundingan dengan masyarakat awam serta pemegang saham sebelum permulaan projek dalam isu-isu alam sekitar dan segala projek pembangunan yang berkemungkinan mengancam kepentingan masyarakat setempat.

• Ketelusan dalam segala prosedur dan Pendedahan Maklumat kepada masyarakat. Menegakkan hak setiap rakyat untuk mendapat maklumat yang jelas dan tepat tentang isu-isu alam sekitar serta segala rancangan pembangunan dan aktiviti-aktiviti yang mungkin memberi kesan negatif kepada mereka atau yang mungkin menjejaskan kepentingan mereka.

• Pencegahan pencemaran alam sekitar dan tidak membenarkan projek yang meninggalkan bahan-bahan radioaktif, bertoksik atau yang merbahaya di dalam negara.

3. Memastikan segala rancangan pembangunan adalah mapan & sejajar dengan prinsip-prinsip Piagam Bumi.

Anwar: Nik Aziz 'tok guru' saya

Posted: 25 Feb 2012 07:15 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata media arus perdana tidak mempunyai harapan untuk "melaga-lagakan" beliau dengan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat berhubung isu keselamatan Israel.

Mendedahkan secara ringkas isi pertemuan beliau dengan Nik Aziz beberapa hari lalu, Anwar menganggap jika pergaduhan itu berlaku, ia merupakan "hadiah paling besar" bagi media arus perdana.

"Kalau saya gaduh dengan Nik Aziz, bagi mereka (itu) hadiah paling besar.

"(Gaduh) dengan Nik Aziz, dia tok guru saya, tidak ada harapan (tengok) saya nak bergaduh dengan dia (Nik Aziz)," kata Anwar dalam ceramahnya di Kuantan semalam.

Anwar berkata dalam pertemuan itu, menteri besar Kelantan itu bertanya beliau mengenai dakwaan 'menyokong' Israel, ketua pembangkang menunjukkan kepada Nik Aziz, laporan bahawa beliau menyebut perkataan 'contingent' yang membawa maksud "tertakluk dengan syarat".

Bagaimanapun, Anwar menegaskan perkara tersebut tidak dilaporkan oleh media arus perdana.

"Tok Guru kata tak tahu cerita panjang, minta penjelasan. Saya jelas, saya tetap (membela) rakyat Palestin.

"Tetapi PAS tak mahu terus (iktiraf) pada Israel," kata Anwar di hadapan lebih 500 penyokong di sebuah tanah lapang dalam kawasan Pejabat Perhubungan PKR negeri.

Katanya, antara syarat tersebut adalah menerima negara Palestin, kembalikan Baitulmaqdis, melepaskan Gaza dan tidak membunuh rakyat Palestin.

"(Israel) terima syarat tak?... Tak terima. Jadi (saya) tak (sokong Israel)... Apa parti Umno, hari-hari kena (buat) fitnah," katanya sambil menempelak parti itu yang didakwanya mahu menang dengan memfitnah.

Anwar yang juga bekas timbalan perdana menteri dan bekas menteri kewangan berkata beliau amat menghormati Mursyidul Am iu dan pandangan PAS.

"Nik Aziz, dia baik, kita hormat beliau," katanya Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh.

Dalam pertemuan kedua-dua pemimpin itu Selasa lalu, Anwar dilapor berkata kenyataannya yang dibuatnya sebelum ini, selari dengan pandangan Hamas dan Fatah.

Dalam pertemuan selama 40 minit itu, Anwar yang juga ketua pembangkang berkata beliau tunduk dengan apa yang dikehendaki Hamas dan Fatah dan apa yang dirundingkan mereka di Doha, Qatar dua minggu lalu.

"Saya menjelaskan kenyataan saya di Wall Street Journal dan saya turut menyebut tentang reaksi Ketua Hamas, Khaled Mashal. Nik Aziz dengar dan faham pendirian saya. Saya sendiri pun faham pendirian PAS yang tegas tentang Israel, " katanya .

Dalam ceramahnya beberapa jam sebelum berlangsungnya Himpunan Hijau 2.0, Anwar berkata beliau berjanji untuk "melepas" pelajar dari beban hutang Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Negara (PTPTN) dalam masa satu hingga dua tahun jika mentadbir Putrajaya.

"Dalam masa satu atau dua tahun kita lepaskan (mereka) dari PTPTN. Kita buat macam Erdogan dalam masa tiga tahun untuk lupuskan pinjaman (pendidikan)," katanya sambil menambah Turki memberi pendidikan percuma kepada rakyatnya. (HD)

Chin Huat: Menjunjung tradisi gemilang perjuangan Mat Kilau, Bahaman... !

Posted: 25 Feb 2012 07:00 PM PST


4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - "Kita mahu menjunjung tradisi gemilang Mat Kilau, Datuk Bahaman dan lain-lain. Seandainya mereka sanggup lawan orang asing tatkala tanah Malaya dijajah, sanggupkah kita sebagai warga negara yang merdeka, berpeluk tubuh melihat tanahair kita dicabuli kuasa asing?"

Demikianlah kata-kata Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Wong Chin Huat (gambar kanan, kanan) yang kini telah berada di Kuantan untuk menyatakan solidariti terhadap Himpunan Hijau 2.0, yang bakal diadakan pada jam 9.30 pagi, hari ini.

Secara terus-terang, aktivis sosial itu mengakui bahawa pihak penganjur berhasrat untuk mengelakkan sebarang masalah menjelang Himpunan Hijau 2.0 yang bakal dijalankan beberapa jam lagi. Namun, Wong memberi amaran, seandainya polis mula menangkap walaupun seorang, beliau berharap 1,999 orang tampil menawarkan diri untuk ditangkap polis.

"Kami nak lihat sama ada kerajaan Najib mampu berdepan dengan tajuk besar akhbar, berbunyi 2,000 orang ditangkap kerana membantah kilang pemprosan tanah nadir dari Australia?" katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu taklimat media yang diadakan Jawatankuasa Himpunan Hijau 2.0, jam 8.30 semalam di Hotel Mega View, Kuantan. Selain Wong Chin Huat , Sasterawan Negara A.Samad Said, aktivis dari NGO seperti Maria Chin, Ho Yock Lin dan lain-lain turut hadir untuk menyatakan solidariti mereka.

Di samping itu, Pengerusi Jawatankuasa Himpunan Hijau 2.0, Wong Tack menjangkakan lebih 30 ribu orang bakal hadir dalam Himpunan Hijau 2.0 yang bakal diadakan di Padang MPK4, jam 9.30 pagi nanti. Pihaknya mengharapkan sejarah bakal dicipta di Kuantan pada 26 Februari 2012.

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi Bahasa Malaysia.

Perisik AS tidak jumpa bukti Iran bina bom atom

Posted: 25 Feb 2012 06:45 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - WASHINGTON: Penganalisis perisikan Amerika Syarikat terus percaya tiada bukti kukuh menunjukkan Iran memutuskan untuk membina bom nuklear, lapor akhbar New York Times (NYT), semalam.

Memetik pegawai Amerika yang enggan nama disiarkan sebagai berkata, penilaian terkini oleh agensi perisikan Amerika adalah konsisten secara meluas dengan hasil penemuan perisikan pada 2007, yang menyimpulkan bahawa Iran meninggalkan program senjata nuklearnya.
Pegawai berkata, penilaian sebahagian besarnya mengesahkan Jangkaan Perisikan Nasional 2010, dan ia masih terus kekal dengan persetujuan pendapat 16 agensi perisikan Amerika, kata laporan itu.
Laporan itu dibuat selepas Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) memberi amaran kebimbangannya terhadap campur tangan tentera terhadap program nuklear Iran.

NYT berkata, tiada pertelingkahan antara pegawai perisikan Amerika, Israel dan Eropah bahawa Iran sudah memperkayakan bahan api nuklear, dan membangunkan sesetengah prasarana yang sepatutnya untuk menjadi kuasa nuklear.

Tetapi, Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan agensi perisikan lain percaya Iran belum memutuskan sama ada mahu menyambung semula usaha mereka kepala peledak nuklear, satu program yang mereka percaya pada dasarnya dihentikan pada 2003, kata akhbar itu.

Pegawai perisikan dan penganalisis luar percaya ada lagi penjelasan lain untuk aktiviti pengkayaan Iran, kata laporan itu.
Mereka berkata, Iran mungkin mencari untuk meningkatkan pengaruh dalam rantau ini dengan mencipta apa yang disifatkan penganalisis sebagai 'keraguan strategik', kata akhbar itu.

Berbanding membina bom sekarang, Iran mungkin mahu meningkatkan kuasanya dengan menanam keraguan antara negara lain mengenai cita-cita nuklearnya, kata NYT.

Sesetengah pihak merujuk kepada Pakistan dan India, yang mana kedua-duanya mempunyai program senjata nuklear rahsia selama beberapa dekad sebelum membuat keputusan untuk membina bom dan menguji senjata itu pada 1998, lapor akhbar itu. – AFP.

Imam sentiasa di hadapan, bukan masa solat sahaja

Posted: 25 Feb 2012 06:30 PM PST


4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - KOTA BHARU : Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan, Datuk Mohd Nassuruddin Daud menyeru para imam di negeri ini supaya sentiasa berada di 'saf hadapan' dalam semua keadaan dan tindakan, bukan hanya semasa mengimamkan solat sahaja.

Bahkan, kata Nassuruddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Meranti, para imam hendaklah bertindak senada dengan kerajaan negeri.

"Apabila dapat kuasa, kita memerintah cara Islam. Antaranya kerajaan menegaskan bahawa judi itu haram dan lesen tidak dikeluarkan, maka demikianlah penegasan imam kepada masyarakat bahawa hukum judi itu haram.

"Para imam sejak lama dahulu membawa makmun ke arah jalan kebaikan termasuk dalam bab judi haram," katanya ketika merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Pegawai dan Kakitangan Masjid Kelantan kali ke-15 di Dewan Persatuan itu di Pasir Tumboh dekat sini, pagi tadi.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Tumboh, Ahmad Baihaki Atiqullah, Yang Dipertua Persatuan Pegawai dan Kakitangan Masjid Kelantan, Kamaruzzaman Abdul Latiff serta pegawai dan jawatankuasa persatuan.

Demikian juga, ujarnya ketika mengajar agama di masjid dalam bab arak itu haram.

"Dan bukanlah mengajar bahawa 'arak' atau 'judi' itu kalau ada lesen, 'halal' dan kalau tidak ada lesen, maka 'haram'," jelasnya lagi.

Beliau berkata, para imam khasnya dan rakyat di negeri ini amnya hendaklah berasa beruntung berada di negeri Serambi Mekah, yang kerajaannya memerintah cara Islam.

Menurutnya lagi, dalam semua aspek, para imam hendaklah arif akan 'ujung jatuh' hasil dari tindakannya, selaras dengan pendirian kerajaan negeri, dengan menurut hukum Al-Quran.

"Demikian juga dalam kerja-kerja Islam, para imam kena berada di hadapan, hatta dalam perjuangan Islam pun tok imam kena duduk di hadapan," ujarnya.

Bahkan, kata Nassuruddin, dari segi kebajikan juga, para imam hendaklah mendahului orang lain, menjadi golongan terbaik dan sentiasa mempertingkatkan diri.(HD)

Himpunan Hijau 2.0: Orang ramai mula berkumpul

Posted: 25 Feb 2012 06:15 PM PST


4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - Himpunan Hijau 2.0 yang dijadualkan di padang MPK4 bidang sepanjang Jalan Tanah Putih menunju ke bandar Kuantan akan bermula pada jam 10 pagi ini.

Perhimpunan itu sebagai membantah tindakan Lynas Advanced Material Plant (Lamp) di Gebeng yang mahu membina sebuah loji pemprosesan nadir bumi yang berharga RM700 juta. Syarikat berkenaan awal bulan ini mendapat lesen operasi sementara dan kelulusan daripada Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) untuk memulakan operasi mereka.

Penganjur perhimpunan itu malam tadi, membuat pengumuman mengejutkan pada tengah malam tadi di Facebook dengan mengumumkan bahawa mereka akan berkumpul di padang MPK1 di sepanjang Jalan Mahkota pada jam 9.30 pagi.

Menurut mereka, tindakan berkumpul di padang itu yang terletak kira-kira 1.8km dari padang MPK4 bertujuan "mengelakkan kesesakan lalu lintas".

Dari padang MPK1 mereka akan berarak ke padang MPK4. Padang MPK1 sebelum ini menjadi pilihan penganjur, namun secara tiba-tiba pada Khamis lalu, pihak berkuasa tempatan -
Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) - mula mendirikan pagar dengan alasan untuk "kerja-kerja menaik taraf".

Namun setelah berunding dengan polis pada Jumaat lalu, akhirnya pihak berkuasa bersetuju membenarkan perhimpunan diteruskan dan padang MPK4 diberikan kepada orang ramai yang mahu membuat bantahan itu.

LAPORAN LANGSUNG

8.58am: Suasana seolah-olah serperti pesta. Aktivis dari NGO mesra PKR, Jingga 13, mempersembahkan drama mempersendakan Menteri Besar Pahang Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob.

"Sebagai menteri besar berapa banyak awak akan beri saya untuk bina kilang?" soal seorang pelakon.

Seorang lagi yang berpakaian sebagai seorang jurutera dengan tertera perkataan "Lynas" pada bajunya menjawab: "RM700 juta!"

"Wow! Saya terima. Saya boleh ke London," jawab 'menteri besar' itu.

8:51am Ratusan peserta dari Hotel Megaview, kini berada berdekatan padang MPK1. Anggota polis kemudian meminta mereka terus ke padang MPK 4, tempat sepatutnya mereka berhimpun.

Mereka bergerak sambil terus menyanyikan lagu 'Suara Rakyat'.

8:45am Cuaca cerah di Kuantan, dengan semakin ramai yang datang. Dianggarkan tidak kurang 1,000 orang yang sedang berkumpul dan sebahagian besar mereka mencari teduh daripada bahang matahari kerana acara dijadualkan kira-kira sejam lagi.

Kumpulan aktivis Jingga 13 sedang memamlu kompang sambil menjeritkan slogan "Hentikan Lynas".

8:31am Bekas aktivis pelajar Hishamuddin Rais dilihat mengetuai orang ramai sambil menyanyikan lagu "Suara Rakyat" sebelum mereka berarak ke tempat berkumpul di padang MPK1.

Turut hadir adalah Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan juga beberapa anggota jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0, termasuk Maria Chin dan Wong Chin Huat.

8:22am Sebuah helikopter polis kelihatan sedang berlegar-legar di bruang udara di kawasan sekitar, dipercayai bagi memantau kawasan sekitar.

Beberapa kumpulan NGO dan juga ahli parti-parti politik mula tiba.

Menurut seorang petugas unit amal PAS, PKR dan beberapa NGO itu akan berkumpul di Hotel Sentral di Kuantan manakala PAS pula di berdekatan pasaraya Giant, dan DAP akan berhimpun di berhampiran sebuah pasar.

Katanya, semua kumpulan itu, kemudiannya akan bergerak dan bertemu di padang MPK 4.

8:14am Kebanyakan yang hadir berpakaian serba hijau.

Turut hadir adalah penduduk Bukit Koman yang berkempen menentang perlombongan cyanidedi Raub.

8:10am Jumlah yang datang semakin ramai. Dianggarkan tidak kurang 300 mula berkumpul. Seorang peserta kelihatan membawa bendera Johor, manakala seorang lagi membawa sepanduk berbunyi: "Saya dari Klang, saya tentang kilang nadir bumi."

8:02am Pengerusi jawatankuasa pemandu Himpunan Hijau Wong Tack berkata orang ramai diminta berkumpul di padang MPK1 pada jam 9 pagi dan mereka akan berarak ke padang MPK4 dari situ.

Satu lagi, tempat berkumpul adalah di pasar Kuantan dan mereka juga akan berjalan menuju ke padang MPK1 sebelum ke padang MPK4.(HD)

Wanita Dituduh Jalankan Perniagaan Wang Tanpa Lesen

Posted: 25 Feb 2012 06:00 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - SHAH ALAM: Seorang wanita dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, Jumaat, kerana dituduh menjalankan perniagaan wang tanpa lesen di Klang manakala dua lelaki dituduh membantunya.

Wanita itu, Lim Ah Hong, 52, bersama K. Letchumanan, 46 dan K. Kesavan,35, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Aslam Zainuddin.

Mengikut kertas pertuduhan, Lim didakwa menjalankan perniagaan peminjaman wang di syarikat Hau Yun Enterprise, Solok Pendamar 1, Taman Pendamar Indah, Klang, pada 10 pagi 20 Feb lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 5(1) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 5(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM1 juta atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Letchumanan dan Kesavan pula didakwa membantu Lim mengendalikan operasi syarikat itu di tempat dan pada masa sama.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 29AA (1) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM20,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Hakim Aslam membenarkan Lim diikat jamin RM40,000 manakala Letchumanan dan Kesavan masing-masing dibenarkan diikat jamin RM15,000.

Beliau juga memerintahkan semua tertuduh menyerahkan pasport antarabangsa kepada mahkamah selain mengarahkan mereka melapor diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan pada Isnin pertama setiap bulan.

Mahkamah menetapkan kes itu disebut semula 28 Mac ini. - BERNAMA

Khalwat: Penjelasan Dr Badrulamin Baharon

Posted: 25 Feb 2012 05:45 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - Saya menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa saya ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan.

Saya ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012. Saya mengambil peranan aktif di dalam Temurapat ini.

Pada petang 24 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi saya dengan nada cemas dan menyatakan hasrat beliau untuk melarikan diri daripada rumah kerana bimbangkan keselamatan diri beliau. Saya dengan tegas menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian.

Walau bagaimanapun pada jam 2.00 pagi 25 Februari 2012, beliau telah menghubungi saya memaklumkan bahawa beliau sudah tiba di lokasi Temurapat Pemimpin Keadilan.

Saya telah mengenali pasangan suami isteri ini sejak lebih setahun lalu semasa wanita itu bersama keluarganya mengikuti rombongan umrah saya. Pasangan suami isteri ini sering berhubung dengan saya bagi mendapatkan nasihat mengenai masalah keluarga yang mereka hadapi termasuk kes keganasan rumah tangga. Di dalam usaha membantu pasangan ini, saya dan isteri pernah menziarahi keluarga ini di Rompin.

Di atas rasa tanggungjawab melihat wanita tersebut bersama anaknya di awal pagi, saya membantu beliau mendapatkan bilik penginapan. Pada jam 2.30 pagi suami wanita tersebut bersama lebih kurang 20 orang yang tidak dikenali menyerbu dan menyerang saya. Suami wanita tersebut kemudiannya telah membawa isteri dan anaknya pergi secara paksa.

Lelaki-lelaki bersikap ala samseng ini berhenti memukul saya apabila pihak keselamatan tiba dan menghalang mereka. Namun mereka masih tidak membenarkan saya keluar dari bilik. Hanya setelah 20 minit dikurung oleh samseng tersebut, pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) tiba dan menahan saya yang berseorangan di dalam bilik.

Kenyataan Timbalan Pengarah JAIP bahawa saya ditahan oleh pegawai JAIP ketika berkhalwat adalah tidak benar sama sekali. Saya beranggapan bahawa kejadian ini merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan saya. Saya hanya dipanggil untuk membantu siasatan JAIP pada 27 Februari 2012. Saya akan hadir bersama peguam untuk memberi kerjasama penuh kepada siasatan ini.

Dengan penjelasan ini, saya berharap semua pihak menghentikan tohmahan dan fitnah terhadap saya. Saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang membuat tuduhan dan fitnah terhadap saya.

Dr. Badrulamin Bahron

Sumber bekalan elektrik penduduk Tebing Barat sasaran terbaru Zionis

Posted: 25 Feb 2012 05:30 PM PST


4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - AL-THALA (Tebing Barat): Israel nyata tidak puas hati melihat masyarakat Palestin hidup aman damai selepas memerintah wilayah ditakluki dan menindas penduduk asalnya. Sasaran terbaru rejim Zionis itu untuk dimusnahkan ialah panel solar dan kincir angin yang membekalkan elektrik kepada penduduk Palestin yang hidup bercucuk tanam dan menternak haiwan.

Kami seperti tinggal di bandar. Saya tidak boleh hidup tanpanya. - Hakima Elayan, Penduduk Palestin Suri rumah tidak lagi perlu memerah tenaga menggodak susu kambing untuk dijadikan mentega, makanan boleh disimpan dalam peti sejuk bagi mengelakkannya rosak dan kanak-kanak juga tidak perlu tergesa-gesa menyiapkan kerja sekolah sebelum gelap.

Tenaga elektrik yang diperoleh daripada panel solar dan kincir angin membantu penduduk Palestin pedalaman menjalani kehidupan dengan lebih mudah menggunakan barangan elektrik dan mesin.

Bagaimanapun, projek dibiayai Jerman yang dibantu sukarelawan Israel ini berada dalam bahaya selepas pihak berkuasa Yahudi mengancam memusnahkan panel solar dan kincir angin di enam daripada 16 komuniti pedalaman Tebing Barat yang menerima sumber tenaga pilihan itu, atas alasan dipasang tanpa permit.

Kerajaan Jerman melahirkan kebimbangan dalam perkara itu dan meminta penjelasan, permintaan yang jarang disuarakan penyokong kuat Israel di Eropah. Pertelingkahan ini bukan hanya dari segi diplomatik.
Ia menambah, kritikan antarabangsa terhadap dasar Israel di 62 peratus kawasan Tebing Barat di bawah kawalan penuh Tel Aviv, dua dekad selepas rakyat Palestin dibenar memerintah sendiri baki daerah di wilayah itu.

Pembahagian bidang kuasa sepatutnya sementara tetapi ia dibekukan ketika rundingan damai menemui jalan buntu. Rakyat Palestin menuntut seluruh Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis selain Semenanjung Gaza sebagai negara.

Dusun di al Thala, satu komuniti yang didiami 80 orang di selatan Tebing Barat, tiada bekalan elektrik sehingga Ogos lalu apabila kumpulan bantuan perubatan Jerman dan kumpulan saintis Israel yang pro perdamaian, Comet-ME, membina panel solar untuk menyediakan 30 komuniti di kawasan itu mendapat kuasa solar dan angin.

Hakima Elayan, 43, sebelum ini menghabiskan masa empat jam sehari menggodak susu menjadikan mentega menggunakan tangan. Kini, mesin melakukan bagi membolehkannya menghabiskan masa dengan anak serta melakukan kerja rumah lain.

"Kami seperti tinggal di bandar. Saya tidak boleh hidup tanpanya," katanya.
Jirannya juga membeli peti sejuk, mesin basuh, televisyen dan penggodak mentega.

Tetapi bulan lalu, Pentadbiran Awam Israel, satu cawangan ketenteraan yang mengendalikan orang awam Palestin mengeluarkan arahan menghentikan penggunaan tenaga pilihan itu dengan memusnahkan panel solar dan kincir angin di al Thala dan lima lagi komuniti dengan alasan ia dibina secara haram.

Pemerhati antarabangsa memberi amaran, Israel menindas kemajuan Palestin di sektor tadbirnya di Tebing Barat dikenali sebagai 'Area C' tetapi memberi segala kemudahan kepada pendatang Yahudi.

Ahli fizik Comet-ME, Elad Orian, berkata kumpulan itu tidak meminta kebenaran kerana rasa ia sia-sia saja memandangkan Israel menganggap komuniti itu haram.

Beliau percaya pemusnahan akan mengambil masa beberapa bulan lagi dan berharap tekanan politik Jerman yang memberi sumbangan lebih 400,000 euro (RM1.6 juta) dapat menyelamatkan projek itu.

Dalam kes yang serupa, Menteri Luar Poland, Jerzy Pomianowski mengarahkan duta Israel untuk melahirkan keprihatinan terhadap kemusnahan telaga di komuniti berdekatan al Thala yang dibina semula dengan dana Poland. – AP.

Posted: 25 Feb 2012 05:15 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - KUALA LUMPUR, 26 Feb: PAS Pusat penuh keyakinan isu yang dikatakan sedang berlaku di Kedah sekarang ini boleh diselesaikan melalui semangat ukhuwah dan tarbiyah yang sudah sekian lama dibina dalam PAS.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dalam satu kenyataannya pagi ini berkata, keyakinan itu diperolehi berdasarkan pertemuan terbaru yang mereka buat bagi membincangkan isu ini malam tadi.

Malam tadi sebahagian besar pimpinan PAS Pusat berkumpul di Pejabat Agung PAS untuk membincangkan isu ini.

Sebelum ini, beberapa siri pertemuan telah diadakan oleh pimpinan utama PAS termasuk Presiden Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebelum beliau ke luar negara.

Media melaporkan beberapa exco kerajaan negeri Kedah enggan dilantik semula sebagai exco kerajaan negeri yang baru apabila mereka mengangkat sumpah 28 Februari ini.

Bagi Salahudin, PAS Pusat berkewajiban untuk memastikan apa yang berlaku di Kedah dapat berjalan dengan baik.

Beberapa siri pertemuan telahpun dan akan terus diadakan dengan semua pihak terlibat dan PAS Pusat yakin dengan pendekatan dialog dan perbincangan akan dapat melahirkan suasana yang harmoni dan mencapai matlamat supaya keadaan hari ini diatasi dengan bijak oleh semua pihak.

"PAS Pusat yakin dengan kepimpinan Datuk Seri Presiden satu keadaan yang selesa akan dinikmati oleh semua yang memberikan kerjasama ke arah mencapai keputusan yang memastikan semangat ukhuwah dan kesan tarbiyah yang menunjangi perjuangan PAS," kata Salahudin kepada Harakahdaily.

Beliau berharap semua ahli PAS dapat memberikan kerjasama dengan tidak membuat apa-apa kenyataan prasangka yang boleh dimainkan oleh media dalam isu Kedah ini.

"Segala usaha yang sedang dilakukan hari ini akan memastikan keterlibatan semua pihak dan segala pertemuan dan perbincangan diadakan dengan hati yang terbuka," katanya.

Semua pihak juga, katanya, berjanji akan memberikan hasil terbaik untuk sama-sama perteguh kedudukan PAS di Kedah.(HD)

Zaid Ibrahim Didakwa Bukan Lagi Ketua Parti Kita

Posted: 25 Feb 2012 05:00 PM PST

4 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - KOTA BAHARU: Anggota Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) pada Sabtu sebulat suara menolak kepimpinan Datuk Zaid Ibrahim selaku ketua parti itu berkuatkuasa hari ini dan mengumumkan pelantikan Pengerusi Kita Negeri Kedah, Zamil Ibrahim sebagai presiden yang baru.

Pengerusi Perhubungan Parti Kita Kelantan Abdullah Sani Musa berkata perkara itu diputuskan pada Mesyuarat Agung Luar Biasa parti itu yang diadakan di sini, Sabtu.

"Kami juga menolak serta tidak mengiktiraf pemecatan dua pemimpin parti Kita iaitu Pengerusi Parti Kita Kedah, Zamil Ibrahim dan Pengerusi Kita Pulau Pinang Tan Tee Beng yang juga Anggota Parlimen Nibong Tebal kerana jawatankuasa terbabit menipu dan melanggar perlembagaan parti.

"Kami sebulat suara memilih Zamil Ibrahim untuk mengambil alih jawatan ketua parti yang kini dinamakan sebagai Presiden dan beliau akan dibantu Pengerusi Kita Sabah Datuk Pangeran Othman Rauf dan bekas presiden AKIM, Zakaria Salleh," katanya pada satu sidang media selepas mesyuarat itu.

Pada 2 Februari lalu, Zaid dilaporkan membuat kenyataan mahu membubarkan parti itu serta mendakwa penubuhan Kita adalah satu kesilapan.

Sementara itu, Zamil berkata parti berkenaan akan melakukan satu rombakan jawatankuasa di peringkat pusat dan negeri dalam masa terdekat di samping memberi tumpuan kepada pilihan raya umum ke-13.

"Kita akan bertanding di semua Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang difikirkan sesuai untuk Kita bertanding," katanya.

Zamil berkata beliau akan menghantar laporan kepada beberapa pihak, termasuk Pendaftar Pertubuhan (ROS) berhubung apa yang berlaku dalam Kita sejak sebulan lalu.

Katanya keahlian parti itu akan dikemas kini dan semua urusan parti itu kini beroperasi di Sungai Petani, Kedah. - BERNAMA

Kena bunuh di rumah sendiri

Posted: 25 Feb 2012 04:45 PM PST


3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - TAIPING: Seorang ibu tunggal tidak menyangka anak perempuannya berusia 16 tahun yang ditinggalkan berseorangan dibunuh kejam suspek yang dipercayai cuba merogol dan mencabulnya di rumah mereka di Batu 9, Jalan Trong, Changkat Jering, di sini, kira-kira 4.30 petang kelmarin.

Nonri Musa, 40, yang ketika kejadian menghadiri mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Wan Ahmad Rasdi, hampir pengsan melihat mayat anak ketiganya, Nurul Aien Mohd Saimon, 16, yang separuh badan termasuk kepala terendam dalam kolah yang dipenuhi air, manakala kakinya terjuntai keluar.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 petang itu, Nurul Aien yang juga pelajar SMK Datuk Wan Ahmad Rasdi itu turut cedera di kepala akibat hentakan objek keras.
Beliau berkata, beberapa hari sebelum kejadian, dia ada melihat kelibat dua lelaki di belakang rumahnya dan apabila cuba disapa, mereka melarikan diri. "Ketika bermesyuarat, saya dihubungi ahli keluarga memaklumkan anak saya mati dipercayai dibunuh.

"Saya bergegas pulang ke rumah dan melihat keadaan anak yang sudah kaku. Saya tidak menyangka ada insan tidak berperikemanusiaan sanggup berbuat demikian," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.

Beliau berkata, beberapa hari sebelum kejadian, dia ada melihat kelibat dua lelaki di belakang rumahnya dan apabila cuba disapa, mereka melarikan diri.

"Saya tidak mengesyaki apa-apa perkara buruk dan tidak melaporkannya kepada polis sehinggalah semalam (kelmarin) anak saya ditemui mati," katanya.
Jiran mangsa, Abd Halim Abd Majid, 45, yang tinggal kira-kira 50 meter dari rumah mangsa berkata, anaknya Afnan, 16, rakan karib mangsa terdengar jeritan dari arah rumah mangsa, sekitar jam 3.30 petang tetapi tidak menghiraukannya kerana menyangka keluarga jirannya hanya bergaduh sesama ahli keluarga.

"Tidak lama kemudian, ada saksi memaklumkan melihat seorang lelaki keluar dari rumah mangsa dan meredah kawasan semak di belakang rumah sebelum menyeberang Sungai Limau berdekatan rumah mangsa.

"Bagaimanapun, kami tidak menghiraukan kejadian itu sehingga dimaklumkan mengenai penemuan mayat mangsa dalam bilik air Nonri, jam 4.30 petang," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Yusuf Mohd Diah, berkata siasatan awal mendapati kes berkenaan tiada kaitan dengan rompakan berikutan tiada kesan pecah masuk selain tiada kehilangan barang berharga dan kesan bilik digeledah.

"Kami mengesyaki suspek cuba merogol dan mencabul sebelum membunuh mangsa dengan melemaskannya dalam kolah di bilik air rumah berkenaan. Bagaimanapun, siasatan lanjut masih dijalankan.

"Susulan siasatan itu, seorang lelaki berusia 18 tahun iaitu penduduk tempatan turut ditahan di kediamannya yang tidak jauh dari lokasi kejadian awal pagi tadi (semalam) bagi membantu siasatan," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Katanya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, malam kelmarin untuk bedah siasat, sebelum dituntut keluarganya untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Batu 9, di sini, pagi semalam. (Agensi)

Kit Siang: Tiba masa audit penuh kerugian Mahathir

Posted: 25 Feb 2012 04:30 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - DAP menggesa supaya dilakukan audit penuh terhadap kerugian akibat skandal kewangan yang didakwa berlaku sewaktu pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang - dalam satu kenyataan semalam - berkata langkah itu perlu kerana pentadbiran sekarang "nampaknya seperti tidak mengambil sebarang pengajaran daripada (skandal yang lalu)".

Katanya, rakyat Malaysia terkejut dan marah dengan komen sinis bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad yang menjustifikasikan tindakan kerajaan menyelamatkan MAS yang mengakibatkan kerugian dana awam, atas alasan terdapat kes yang lebih teruk daripada itu selepas beliau (Dr Mahathir) bersara.

Lim (kanan) menyifatkan alasan Mahathir semalam untuk menerangkan tindakan menyelamat MAS membabitkan RM1.8 bilion sewaktu pentadbirannya sebagao "logik sesat".

Bekas perdana menteri itu membidaskan pihak media yang menurutnya hanya memberi tumpuan kepada perkara itu, sedang orang lain, contohnya pengganti beliau, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, juga kerugian sejumlah besar wang awam.

Lim menganggap penyelesaian antara bekas pengerusi MAS, Tan Sri Tajudin Ramli dan pihak pengurusan Danaharta Nasional Bhd, sebagai kesinambungan contoh yang dibuat oleh Dr Mahathir, dan berkata sudah tiba masa untuk menyiasatnya.

Oleh itu, katanya, sudah tiba masanya untuk melakukan audit penuh kerugian RM100 bilion dalam skandal-skandal kewangan selama 22 tahun Tun Dr Mahathir menjadi perdana menteri, "terutama apabila kerajaan Najib nampaknya seperti tidak mengambil sebarang pengajaran daripadanya." (MK)

Restoran Nasi Kandar di serang

Posted: 25 Feb 2012 04:00 AM PST


3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - GEORGETOWN: Akibat salah faham dan masalah perniagaan, seorang pengurus sebuah restoran nasi kandar kerugian hampir RM10,000 selepas beberapa peralatan menghidangkan makanan rosak termasuk pinggan mangkuk bertaburan selepas diserang tiga lelaki bersenjatakan topi keledar di Jalan Penang, di sini, awal pagi semalam.

Kejadian berlaku jam 6.30 pagi ketika pekerja restoran warga India, Akbar Ali, 35, membuka gerai untuk memulakan operasi perniagaan harian sebelum didatangi lima lelaki menaiki sebuah kereta dan berhenti di luar kedai.


Pemilik restoran, Abdul Latif Thulkarunai, 52, berkata ketika kejadian, hanya Akbar yang ada dan tiba-tiba tiga lelaki tidak dikenali meluru masuk ke kedai dengan membawa topi keledar sambil mencari dan mengugut pekerjanya menyampaikan pesanan supaya dia tidak mencampuri urusan orang lain.

Menurutnya, ketiga-tiga lelaki itu keluar dari kedai dalam keadaan marah lalu memecahkan cermin dua peralatan menghidangkan makanan dan menolak jatuh satu peralatan. Katanya, beberapa pinggan turut dijatuhkan dan kejadian berlaku pantas dengan tidak sampai lima minit sebelum kumpulan terbabit melarikan diri.


Abdul Latif berkata, dia terkejut apabila perniagaan diusahakan sejak lebih 23 tahun lalu bersama ahli keluarganya sebelum ini tidak menghadapi masalah.

"Buat sementara waktu, saya menutup perniagaan ini selepas mengalami kerugian hampir RM10,000," katanya.

Menurutnya, kejadian itu dirakam kamera litar tertutup (CCTV) di luar kedai sebelum dia membuat laporan di Balai Polis Central, jam 8.30 pagi semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mangsa dan pihaknya masih melakukan siasatan lanjut.(BH)

Pekida sokong perjuangan Hasan Ali dan Jati

Posted: 25 Feb 2012 03:45 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - 6:49PM Feb 25, 2012
Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) akan menyokong perjuangan yang dibawa Jati, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang diasaskan bekas anggota PAS Datuk Dr Hasan Ali, baru-baru ini.

Presidennya, Jamaluddin Yusof berkata ini kerana konsep yang diperjuangkan Jati adalah selari dengan Pekida iaitu menjaga dan mempertahankan agenda umat Islam serta Melayu di negara ini.

"Kita berharap Hasan (Ali) akan meneruskan perjuangan beliau dan Jati, dan kita dengan perjuangan kita bersama Pekida.

"Di samping itu, kita juga bersedia mengadakan perbincangan bersama NGO lain jika ada aktiviti yang selaras dengan prinsip perjuangan kita, iaitu meningkatkan perpaduan umat Islam di negara ini," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat jawatankuasa tertinggi Pekida Pahang hari ini.

Selasa lepas, Hasan, bekas exco Selangor itu, menubuhkan Jati yang bertujuan mempertahankan agenda Islam, Melayu dan kedaulatan raja bersesuaian keadaan semasa yang menyaksikan orang Melayu semakin berpecah belah.

Dalam pada itu, Jamaluddin berkata Pekida tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Permuafakatan Majlis Ayahanda 1Malaysia (Permas) walaupun ada di kalangan anggota pertubuhan tersebut adalah bekas anggota Pekida.

"Ada di kalangan ayahanda-ayahanda yang membuat keputusan untuk menyertai Permas, jadi secara langsung, mereka bukan lagi anggota Pekida, ini bermakna apa sahaja kegiatan mereka, tidak lagi mempunyai kaitan dengan Pekida," katanya sambil menasihati Permas agar tidak berprasangka buruk terhadap pihak lain demi menjaga perpaduan di kalangan NGO serta rakyat Malaysia.

Beliau juga menyeru Pekida di setiap daerah dan negeri, yang belum menjalani proses 'pemutihan' di kalangan mereka, supaya segera melaksanakannya bagi mengubah sikap anggota pertubuhan itu.

Program pemutihan dijalankan pertubuhan itu sejak 2008 bagi memperbaiki sikap negatif di kalangan anggota pertubuhan tersebut, yang didakwa terlibat dalam aktiviti 'samseng', sekaligus menjejaskan nama baik Pekida - Bernama

Helah curi TV

Posted: 25 Feb 2012 03:30 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - KLANG: Lakonan dua pekerja sebuah pasar raya besar di Kapar, di sini, menolak troli yang penuh dengan barangan elektrik kononnya untuk dihantar ke kereta pelanggan membongkar rahsia rupa-rupanya mereka mahu mencuri barangan itu.

Kegiatan mereka yang dipercayai didalangi pengawal keselamatan pasar raya berkenaan terbongkar Isnin lalu apabila pengurus stor yang melakukan rondaan di kawasan parkir menemui troli berisi dua televisyen jenama Sharp berukuran 32 dan 40 inci, jam 10.30 malam.

Curiga dengan penemuan itu, pengurus stor terbabit melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) sebelum mendapati dua lelaki yang bekerja di bahagian elektrik pasar raya menolak troli itu menuju sebuah kereta.

Dua pekerja itu ditahan sebelum pihak pengurusan pasar raya berkenaan membuat laporan polis.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Superintendan Mohamad Shukor Sulong berkata, hasil soal siasat polis kemudian menahan lapan suspek lain termasuk sepasang suami isteri serta dua beradik.

Menurutnya, siasatan awal mendapati seorang daripada dua beradik yang ditahan berusia 29 tahun adalah bekas pengawal keselamatan di pasar raya itu.

Katanya, polis tidak menolak kemungkinan suspek itu dalang utama yang bersekongkol dengan abangnya berusia 41 tahun serta lapan lagi suspek yang ditahan.

Menurutnya, susulan itu, polis menemui semula empat televisyen paparan cecair kristal (LCD) pelbagai jenama berukuran 32, 40 dan 42 inci serta dua sistem teater rumah hasil serbuan ke atas sebuah rumah teres dua tingkat di Kapar milik pasangan suspek suami isteri.

"Semua barangan elektrik yang dalam kotak itu ditemui dalam sebuah bilik di tingkat atas kediaman itu.

"Selepas itu, kami serbu sebuah lagi rumah juga di Kapar dan menjumpai dua televisyen, manakala dua lagi dirampas di luar sebuah kilang di kawasan Rantau Panjang," katanya dalam sidang akhbar di sini, semalam.

Katanya, polis percaya semua barangan yang dicuri dianggarkan bernilai RM20,000 itu untuk dijual semula.Katanya, siasatan turut menunjukkan semua suspek menjalankan kegiatan itu sejak awal Januari lalu. Mohamad Shukor berkata, semua suspek berusia 17 hingga 41 tahun itu disambung reman selepas reman terdahulu selama seminggu mengikut Seksyen 381 Kanun Keseksaan (curi oleh orang gaji) tamat semalam.

Beliau berkata, pihaknya mengesan dua bekas pekerja pasar raya terbabit iaitu seorang wanita warga Indonesia dikenali Murtafingah, 31, dan seorang remaja berusia 17 tahun yang dikenali sebagai Sinu. "Kami percaya dua individu terbabit mempunyai maklumat berhubung siasatan," katanya.(BH)

Air mata menderas terkenang suami yang tidak dibicarakan...

Posted: 25 Feb 2012 03:15 AM PST


3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - Keputusan Mahkamah.

"Semua OKT didapati bersalah kerana menyertai himpunan haram...," suara Puan Hakim meresapi seluruh ruang kamar Mahkamah. Suasana sunyi, seolah-olah semua orang terkejut. Salah seorang peguam kami mohon "stand down" supaya dapat berbincang mengenai strategi rayuan agar hukuman terhadap Orang Kena Tahan(OKT) dapat diringankan.

Saya toleh ke kanan, OKT Nashita (gambar kanan) kelihatan sedang berpelukan dengan anaknya Asiah…..Hidung kedua beranak itu merah, tanda lepas menangis… Mata OKT Aiman dan Salmah juga merah. Lantas saya lepaskan pandangan ke sekitar bilik mahkamah yang agak sesak, kelihatan ramai, terutama kaum wanita, sedang mengesat air mata…

"Kak Laila, are you ok?" tanya Nalini dengan nada yang amat perihatin.

"Yeah, I'm ok. Don't worry I'm really ok..." jawab saya sambil berlalu kearah pintu keluar ruangan Mahkamah Sivil 6 itu. Saya bersalaman dengan beberapa orang yang hadir untuk memberi sokongan moral kepada semua OKT. Sempat saya melerek kearah wajah Mat Sah, suami saya yang di kenali sebagai "bekas tahanan tujuh tahun ISA". Saya lihat matanya merah...

Saya rasa serba salah pula kerana tak mengalirkan air mata sebaik keputusan dijatuhkan tadi. Kenapa?

Saya tidak faham dengan perasaan saya sendiri. Mungkin saya sudah biasa mendengar keputusan yang lebih pahit dan teruk dari keputusan Puan Hakim tadi. Tindakan kejam Menteri Dalam Negeri yang telah menyambung penahanan Mat Sah dari dua tahun ke dua tahun berikutnya dari tahun 2002 hingga 2009 tanpa sebarang bicara, saya rasakan jauh lebih jahat, zalim dan tidak berperikemanusian dari apa yang dibuat oleh Hakim itu….

Rayuan peguam.

Lebih 10 minit berlalu, Puan Hakim menunjukkan dirinya semula. Semua yang hadir, berhenti bercakap untuk memberi sepenuh perhatian pada rayuan peguam dan seterusnya mendengar hukuman yang bakal dijatuhkan ke atas semua OKT.Seorang demi seorang peguam bangun untuk memberi latar belakang OKT yang mereka wakili.

"ISA adalah undang-undang zalim yang membenarkan penahanan tanpa bicara dan tindakan semua OKT menyertai himpunan mansuh ISA demi untuk menzahirkan kebencian mereka terhadap akta itu adalah satu tindakan yang mulia. Tindakan itu adalah benar dan mereka sepatutnya dipanggil sebagai pejuang, bukannya pengganggu ketenteraman awam," lebih kurang begitulah hujah yang diberikan oleh peguam kami, Latheefa Koya.

"Dan anak guam saya, OKT ke 27, Puan Norlaila Othman, adalah isteri kepada seorang bekas tahanan ISA yang telah ditahan tanpa bicara lebih tujuh tahun. Puan Norlaila adalah 'sole bread winner' keluarganya kerana suami beliau walaupun sudah dibebaskan,masih tidak mempunyai pendapatan stabil, kesan dari penahanan yang terlalu lama di bawah ISA...," tambah Peguam Latheefa lagi.

Sebak.

Tiba-tiba saya jadi sebak mendengar ayat rayuan terakhir mengenai diriku yang disampaikan oleh Peguam Latheefa tadi. Memang benar, penahanan yang terlalu lama, menjadikan ramai bekas tahanan ISA, mengalami kecelaruan emosi dan sedikit berbeza dari diri mereka yang sebenar, berbanding ketika mereka belum ditahan ISA dulu. Mereka perlukan masa yang lama untuk pulih semula seperti manusia lain yang biasa hidup bebas dan merdeka.

Mat Sah (gambar kanan) tidak terkecuali dari kekurangan tersebut. Beliau ditahan ketika zaman PM Mahathir, kemudian masuk era PM Abdullah Ahmad Badawi dan seterusnya pemerintahan PM Najib. Hampir lapan tahun dari usianya dibazirkan tanpa sebarang pekerjaan tetap atau aktiviti terarah di Kem Kamunting. Dan sepanjang jangkamasa itu juga, kehidupan mereka sentiasa diawasi dan diberi pelbagai ancaman oleh warden atau polis cawangan khas yang menjadi kakitangan utama penguasa ISA.

Sebelum Mat Sah ditahan dibawah ISA, akta ini telah lebih 50 tahun digunakan oleh Parti yang memerintah untuk memastikan kelangsungannya di bumi Malaysia ini. ISA telah menzalimi lebih berbelas ribu rakyat Malaysia dari pelbagai kaum, bangsa dan ugama. Telah terlalu banyak usaha gabungan NGO @Gerakan Mansuhkan ISA(GMI) dicurahkan untuk memberitahu pihak berwajib supaya jangan menggunakan akta ini ke atas rakyat.

Apakah lagi yang dapat dilakukan jika semua usaha itu ditolak mentah-mentah oleh Menteri yang menjaga akta ini? Apakah ada pilihan lain bagi rakyat untuk menyatakan bahawa akta Keselamatan Dalam Negeri ini lah sebenarnya yang memberi ancaman kepada keselamatan orang ramai? Justeru, salahkah kami semua turun ke jalan raya untuk menyatakan bahawa ISA ini zalim dan wajib dimansuhkan?

Ya Allah….kenapakah Puan Hakim tadi gagal melihat segala kebenaran ini?

Himpunan Mansuh dan proses mahkamah

Aku ditahan polis bukan kerana melakukan kesalahan peribadi seperti mencuri, membunuh atau mengambil rasuah. Aku ditahan kerana menyertai himpunan MANSUH ISA, yang lebih didorong oleh perasaan kasihan bila melihatkan Mat Sah, suami dan ayah pada anak tunggal kami, ditahan dari dua tahun pertama hinggalah tahun ke lapan, secara berterusan dan tanpa sebarang perbicaraan.

Walaupun hari ini Puan Hakim kata saya bersalah, namun sekurang-kurangnya saya berpuas hati kerana sudah merasai proses perbicaraan di mahkamah. Bermula dari hari pertama aku ditahan pada 1 Ogos 2009, saya dibela oleh sekumpulan peguam bila dicaj di mahkamah. Saya dijamin sebanyak RM500. Proses perbicaraan yang melibatkan 11 orang saksi telah berjalan dengan baik dari awal tahun 2010 hinggalah akhir tahun 2011. Saya dapat melihat gelagat dan perangai saksi serta mendengar hujah balas peguam dengan jelas.

Alangkah baiknya jika sekiranya ISA itu memberi hak dan ruang kepada pesalahnya untuk dijamin, mendapatkan khidmat peguam, mendapat perbicaraan, ada hakim mahkamah yang mendengar perbicaraan itu, ada saksi dipanggil dan kemudiannya ada proses rayuan oleh peguam supaya hakim menjatuhkan hukuman yang paling minimum...

Sekiranya ISA mempunyai semua proses dan prosedur perbicaraan di mahkamah, saya amat-amat pasti, tiada siapa yang akan sewenang-wenangnya memenjarakan Mat Sah dalam jangka waktu yang teralu lama sepertimana yang telah dilalui oleh beliau sebelum ini.

Air mataku terus mengalir deras...

Denda dan Penjara.

Sebaik saja semua peguam selesai merayu bagi pihak anak guam masing-masing, Puan Hakim pula bersedia untuk menyatakan hukuman "kesalahan berhimpun" Itu, "OKT 27, kamu dijatuhi hukuman penjara sehari dan denda RM2000. Untuk akta pendaftaran kerana tidak membawa Kad Pengenalan, kamu diberi amaran keras supaya tidak mengulanginya lagi..."

Saya segera duduk. Tidak tahu nak kata apa. Perlukah marah kerana hukuman denda serta penjara atau ucap terima kasih kerana sekadar diberi amaran di atas kegagalan membawa Kad Pengenalan?

Ramai masih ditahan di Kem Kamunting.

Secara peribadi, saya tidak punya wang sebanyak itu untuk digunakan bagi membayar denda RM2000. Saya lebih rela didenda seminggu penjara. Wang sebanyak itu, boleh saya sedekahkan kepada 10 keluarga ISA di Tawau Sabah yang suami mereka sedang ditahan di Kem Kamunting sekarang. Mereka punya anak-anak kecil yang ramai, sedang kuat makan dan semuanya bersekolah rendah. Ada beberapa orang isteri tahanan sedang sarat mengandung dan perlukan wang untuk membiayai bayaran bersalin dan rawatan hospital kelak. Saya terbayang wajah-wajah sugul wanita dan aanak-anak yang sedang menanti kepulangan suami, yang menjadi ketua rumah tangga dan pencari rezki untuk mereka semua...

Masih ramai rakyat yang sedang ditahan tanpa bicara di Kem Kamunting. Dan pada hari ini Rabu 22 Februari 2012, kami- rakyat jelata yang ingin membela nasib mereka yang sedang di penjara itu... kini turut sama dijatuhkan hukuman penjara oleh mahkamah penguasa ISA...

Ya Allah, kejamnya mereka yang sedang berkuasa ini….Berilah kami rakyat jelata semua, ketabahan, kekuatan dan kesabaran untuk terus berusaha menewaskan mereka yang kejam dan zalim itu. - (MI)

Mahathir beri isyarat mahu kembali jadi PM

Posted: 25 Feb 2012 03:00 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - Mutakhir ini nampaknya Dr. Mahathir kerap memberikan kenyataan-kenyataan bagi pihak Kerajaan UMNO/BN di bawah pimpinan Najib Tun Razak. Jika ketika zaman Pak Lah (Abdullah Ahmad Badawi) dahulu ada sahaja kritikan Dr. M terhadap Pak Lah dan pimpinan UMNO/BN. Semuanya tidak betul dan tidak kena. Islam Hadhari zaman Pak Lah tidak disokongnya Dr. M. Kali ini gagasan 1Malaysia Najib Razak juga tidak bersambut baik oleh Mahathir. Hanya Wawasan 2020 Mahathir sahaja yang kononnya terbaik.

Setelah banyak pertikaian pandangan ketika zaman Pak Lah, akhirnya Dr. Mahathir mengambil keputusan untuk keluar daripada UMNO ketika zaman Pak Lah sebagai Presiden UMNO. Ini suatu yang cukup memalukan pimpinan UMNO/BN. Bekas Perdana Menteri yang juga bekas Presiden UMNO serta Pengerusi Barisan Nasional keluar daripada UMNO. (Nota: bekas PM yang meninggalkan UMNO Tengku Abdul Rahman, Tun Hussein Onn ).

Hari ini pertembungan politik ialah pertembungan politik antara kerakusan Dr. M dengan ketelusan Anwar Ibrahim. Kali ini terutamanya selepas tsunami politik 8 Mac 2008, lapangan politik bukan pertempuran Anwar-Pak Lah atau Anwar-Najib, tetapi adalah pertarungan politik Anwar-Mahathir.

Pilihanraya Umum Ke-13 adalah medan kumpulan Dr. M untuk kembali mencari landasan. Mereka sudah melihat kemungkinan Najib Razak sudah tidak punyai upaya untuk mengimbangi kepintaran politik Anwar Ibrahim dengan misi Kerajaan Reformasi dan kebajikan untuk rakyat. Sebab itu mahu tidak mahu, Mahathir merasakan bahawa perlu bagi dirinya menjadi Perdana Menteri semula.

Dalam isu semasa terkini, soal penyenaraian FELDA Global Ventures Holding (FGHV), Dr. Mahathir terlebih lagi memberikan kenyataan bahawa penyenaraian tersebut sebagai 'peluang besar' mengembangkan perniagaannya. Kenyataannya itu lebih yakin daripada kenyataan Perdana Menteri Najib Razak.

Isu-isu negara termasuk soal cabaran debat dengan Anwar Ibrahim dalam isu Palestin-Israel juga sibuk dijawab Mahathir tanpa Najib Razak menjawab. Najib diam membisu untuk menyatakan pendirian. Yang dicabar debat adalah Najib, tetapi bekas PM yang nampaknya agak serabut untuk menjawab.

Najib banyak diam seribu bahasa dalam isu-isu penting negara termasuk soal FELDA, Isu Palestin-Israel, Isu NFC, isu kaum, isu rasuah, serta kelemahan pentadbiran tetapi dalam masa yang sama Dr. Mahathir bertungkus lumus menjawab setiap isu. Maka ini adalah isyarat kuat (signal) daripada Mahathir kepada UMNO bahawa UMNO perlu beliau sebagai Perdana Menteri. Najib Razak tidak cukup kuat karektornya untuk berdepan dengan karisma kepimpinan Anwar Ibrahim. Pasukan Najib Razak tidak cukup bersedia untuk memastikan UMNO/BN menang dalam PRU-13 akan datang.

Pada pandangan Mahathir kelemahan Najib Razak sebagai PM ini tidak boleh dibiarkan. Situasi ini akan membahayakan Dr. M, keluarga serta kroninya. Hari ini isu Palestin-Israel sebenarnya adalah sindiran yang terkena batang hidung Mahathir sendiri. Dia yang pernah berutus surat dengan PM Israel. Ada menteri UMNO yang pernah berjumpa Menteri Luar dan Menteri Pertahanan Israel. Najib Razak tidak membelanya. Mahathir terpaksa memberi penjelasan. Anaknya juga yang menjadi Tim. Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menjadi sasaran dalam kes kapal dagang Israel di Pelabuhan Klang. Sebab itu Mahathir mahu menunjukkan kepada ahli UMNO bahawa dia perlu kembali sebagai PM kerana dirinya sahaja kononnya boleh menjawab segala hujah Pakatan Rakyat. Najib Razak dilihat lemah untuk mempertahankan UMNO. Dalam isu hubungan dengan Israel juga peranan Najib juga tidak mampu untuk mempertahankan imej UMNO dan APCOnya. RM77 juta yang dibayar setahun (Agensi yang punyai hubungan dengan Zionis-Israel) oleh Najib Razak juga tidak banyak membantu terutamanya kerosakan dalam integriti pentadbiran yang telah dibuat oleh Mahathir.

Sebelum ini, Mahathir menyifatkan kepemimpinan Umno sekarang seperti usus yang sudah busuk.

Kenyataan Mahathir itu kita percaya ditujukan kepada Najib. Dalam pada itu, Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dilihat lebih menyokong Mahathir berbanding Najib.

Jika dahulu Muhyiddin boleh berkomplot untuk menjatuhkan Pak Lah, maka apakah tidak mustahil untuk Muhyiddin sekali lagi menyusun komplot untuk menjatuhkan Najib lalu mengangkat Dr. Mahathir?

Pertikaman lidah dalaman antara beberapa pemimpin UMNO sekaligus menyaksikan bahawa Umno sedang mengalami dilema sama ada untuk kekal memperjuangkan rasis-Melayu atau mengubah ideologinya mengikut cara Najib melalui konsep 1Malaysia. Sanggahan-sanggahan Mahathir terhadap kepimpinan UMNO masa kini menguatkan gambaran kepada ahli UMNO bahawa mereka perlu kembalinya Mahathir sebagai PM.(HD)

Bai'ah PAS selari dengan tuntutan Islam

Posted: 25 Feb 2012 02:45 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - KUALA LUMPUR, 25 Feb: Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib (gambar) menegaskan sumpah taat setia atau bai'ah yang diamalkan parti itu adalah selari dengan ajaran Islam kerana pelaksanaannya tidak bertentangan dengan syariat dan hukum syarak.

Beliau berkata, amalan berbai'ah dalam PAS juga dilaksanakan berdasarkan kepada al-Quran dan hadis dan berteraskan ketaatan kepada Islam dan kesetiaan kepada pemimpin yang memperjuangkan Islam.

Menurut beliau lagi, perkara ini dapat dilihat melalui firman Allah s.w.t sepertimana yang terkandung dalam Al-Quran, aantaranya ialah sepertimana yang terkandung di dalam Surah Al-Fath.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada ayat 10 dan 18 daripada surah tersebut yang menceritakan tentang bai'ah dan akibat sekiranya tidak melaksanakan bai'ah.

Maksud ayat yang ke 10 daripada surah Al-Fath:"Sesungguhnya orang-orang yang memberi pengakuan taat setia kepadamu (wahai Muhammad, untuk berjuang menentang musuh), mereka hanyasanya memberikan pengakuan taat setia kepada Allah; Allah mengawasi keadaan mereka memberikan taat setia itu (untuk membalasnya). Oleh itu, sesiapa yang tidak menyempurnakan janji setianya maka bahaya tidak menyempurnakan itu hanya menimpa dirinya dan sesiapa yang menyempurnakan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah, maka Allah akan memberi kepadanya pahala yang besar".

Manakala ayat 18 surah yang sama pula bermaksud: "Demi sesungguhnya! Allah reda akan orang-orang yang beriman, ketika mereka memberikan pengakuan taat setia kepadamu (wahai Muhammad) di bawah naungan pohon (yang termaklum di Hudaibiyah); maka (dengan itu) ternyata apa yang sedia diketahuiNya tentang (kebenaran iman dan taat setia) yang ada dalam hati mereka, lalu Dia menurunkan semangat tenang tenteram kepada mereka dan membalas mereka dengan kemenangan yang dekat masa datangnya".

Menurut beliau lagi, para sahabat juga turut berbai'ah kepada Rasulullah sepertimana yang tercatat dalam hadis nabi serta diriwayatkan dalam sirah nabawiyyah.

Justeru itu, jelasnya yang juga Adun Manir, Terengganu apa yang dilakukan oleh PAS dalam isu ba'iah adalah selari dengan tuntutan Islam dalam usaha untuk menegakkan agama Allah s.w.t di atas muka bumi ini.(HD)

Jalan Bolivia paling bahaya di dunia

Posted: 25 Feb 2012 02:30 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - CHALLA, Bolivia - Sebatang jalan raya sepanjang 400 kilometer yang menghubungkan La Paz dengan Los Yungas dekat sini dianggap antara yang paling berbahaya di dunia.

Jalan raya tersebut amat sempit untuk laluan kenderaan seperti bas kerana ia berliku-liku di lereng bukit.

Paras jalan raya yang paling tinggi di kawasan tersebut ialah 4,000 meter. - AFP

Perompak berputih mata mati kena tembak

Posted: 25 Feb 2012 02:15 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - BANTING – Lima penjenayah bukan sahaja tidak sempat menikmati hasil rompakan berupa barang kemas bernilai RM150,000, malah tiga daripada mereka mati ditembak dalam kejadian di kawasan semak di Jalan Tali Air di sini semalam.

Sebelum kejadian pukul 1.05 petang itu, perompak berkenaan telah melarikan barang kemas dari sebuah kedai emas Jalan Bunga Pekan di sini.

Ketika kejadian, empat daripada lima perompak yang memakai topeng kulit hitam dan bersenjatakan parang, pistol serta tukul besi memasuki premis berkenaan manakala seorang lagi menunggu di dalam sebuah kereta Toyota Vios yang dicuri di Kelana Jaya.

11 April cuti umum sempena pertabalan Agong

Posted: 25 Feb 2012 02:00 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - KUALA LUMPUR - Hari pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah (gambar) pada 11 April depan diisytiharkan sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan berkata, pengisytiharan hari kelepasan am itu dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan.

"Bagi Sabah dan Sarawak, tindakan diambil oleh kerajaan-kerajaan negeri tersebut mengikut undang-undang negeri masing-masing," katanya dalam kenyataan di sini semalam.(Bernama)

Nekad berjalan kaki ke Mekah

Posted: 25 Feb 2012 01:45 AM PST


3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - MALANG - Seorang warga Malang, Jawa Timur nekad untuk berjalan kaki ke Mekah selepas insiden langgar lari ke atas anaknya tidak mendapat keadilan di negara ini.

Indra Azwan, 53, berkata, dia telah melakukan pelbagai usaha untuk menegakkan keadilan atas kematian anaknya itu sehingga menemui Presiden Susilo Bambang Yudhoyono pada 2010, tetapi semuanya menemui jalan buntu.

"Aksi jalan kaki ke Mekah saya lakukan hanya untuk mendapatkan keadilan. Di Indonesia keadilan sudah tidak ada lagi, yang ada hanya penipuan.

"Tanah suci Mekah menjadi pilihan terakhir saya untuk mendapatkan keadilan. Saya akan memohon petunjuk dan keadilan daripada Allah.

"Saya akan bermunajat dan berdoa kepada Allah dan meluahkan semua ketidakadilan di Indonesia kepada-Nya," kata Indra sambil berjalan kaki dan membawa bendera merah putih kepada Kompas.com.

Anaknya, Rifki Andika, 12, telah dilanggar lari oleh seorang anggota tentera, Lettu Joko Sumantri pada 8 Februari 1998.

Aduan yang dibuatnya kepada polis tentera dan ketua polis Jawa Timur tidak mendapat pembelaan, malah suspek dibebaskan daripada tahanan selepas dua minggu insiden langgar lari itu berlaku.

Pada September 2006 pula, Mahkamah Tentera III-12 Surabaya menyatakan kes itu tidak boleh dibicarakan kerana suspek telah menjadi perwira menengah.

Indra masih tidak berputus asa sehinggalah Majlis Hakim Mahkamah Tentera pada Februari 2008 menyatakan kes itu tidak lagi boleh diterima kerana telah luput. - AGENSI

Bai’ah: Pemimpin Umno lebih baik tutup mulut

Posted: 25 Feb 2012 01:30 AM PST

3 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] - IPOH, 25 Feb: Pemimpin Umno dinasihatkan agar tidak mengeluarkan kenyataan berkaitan isu bai'ah calon-calon PAS.

Ketua Pemuda PAS Perak, Ustaz Zawawi Hasan berkata, Umno itu sendiri telah ingkar dengan perintah Allah dan mempertikainya.

"Umno janganlah bersifat bermuka-muka tentang isu agama kerana mereka sudah terang-terangan menentang Islam," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Jika tidak mengetahui tentang isu agama seperti bai'ah, beliau menyarankan pemimpin Umno 'menutup mulut'.

"Jika bercakap apa yang ada di dalam Al-Quran, setakat hari ini berapa ramaikah pemimpin Umno telah ingkar dengan perintah Allah, malah telah mempertikaikannya.

"Sebenarnya dasar Umno telah tersasar jauh daripada Islam bahkan amat menyesatkan di dalam memastikan kedaulatan Islam itu sendiri," ujarnya.

Tambahnya, Pemuda PAS menyarankan agar pemimpin Umno tidak perlu sibuk mempertikai bai'ah PAS dan melabelkan bai'ah PAS bercanggah dengan Islam.

"Adalah lebih baik Umno melihat sendiri kepimpinannya, untuk memastikan Islam dimartabatkan di Malaysia khasnya," tegasnya.(HD)