Selasa, 24 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 24 Jun 2014 01:05 PM PDT

THE FLYING KICK


KRISTIAN DAP BAGAI MENGGAMIT-GAMIT PERANG SABIL DENGAN UMAT ISLAM MALAYSIA PADA 1 RAMADHAN 1435 BERSAMAAN DENGAN 29 JUN 2014!!!

Posted: 24 Jun 2014 07:38 AM PDT

YAMMY SAMAD, IBU DYANA SOFYA, GEMBIRA BERPOSING KETIKA TERIMA SURAT TUNJUK SEBAB DARI IBU PEJABAT UMNO!!!

Posted: 24 Jun 2014 06:30 AM PDT

SEBAT RM10 JUTA DAN RAMPAS JAWATAN... KENCING GUAN ENG SEMAKIN MENANAH!!!

Posted: 24 Jun 2014 05:00 AM PDT

ISU KOYAK ROAD TAX DAN GERAN ORI OLEH PEGAWAI JPJ... SIAPA BERSALAH?

Posted: 24 Jun 2014 02:45 AM PDT

HIKAYAT KERUSI PLASTIK PEMECAH KEPALA!!!

Posted: 24 Jun 2014 01:34 AM PDT

UMNO DAN BARISAN NASIONAL DIPERSALAHKAN, TETAPI WAKIL RAKYAT DI KAWASAN TERSEBUT ADALAH PAKATAN RAKYAT!!!

Posted: 23 Jun 2014 11:10 PM PDT

KHAIRY JAMALUDDIN BUAT LAWAK LAGI PAGI NIH..... JANGAN DUK NAK MARAH KAT DIA NA!!!

Posted: 23 Jun 2014 07:58 PM PDT

DASAR TAK KENANG DIUNTUNG, DAH DIBAGI TUJUH HARI MASUK SARAWAK, TERESA KOK KOMPLEN JUGAK LAGI!!!

Posted: 23 Jun 2014 04:59 PM PDT

waadat

Posted: 24 Jun 2014 01:03 PM PDT

waadat


Menipu jawapan teka teki

Posted: 23 Jun 2014 07:43 PM PDT

Dulu-dulu guru Demang pesan, jangan meniru sebab meniru seolah-olah menipu diri sendiri.

Demang angguk dan patuh walaupun tak begitu faham.

Rasanya sekarang Demang semakin faham erti ujian. Ia adalah sebuah teka-teki yang hanya pembuat soalan sahaja tahu jawapan manakala semua jawapan yang kita fikir itu selalunya tidak betul.

Ujian adalah penapis yang memerangkap calon palsu dan membenarkan manusia jujur dan ikhlas melepasinya.

Si penipu yang menjawab dengan betul akhirnya mendapati dia tidak mampu memikul tropi kemenangan manakala si jujur mungkin tidak dapat menjawab semua soalan dengan betul namun akhirnya membawa pulang hadiah yang sesuai untuk dirinya.

Untuk menjadi pemenang tulen, kejujuran amat penting. Si penipu mungkin memperolehi hadiah yang mahal namun akhirnya sedar hadiah itu tidak sesuai dengan dirinya. Si jujur pula mungkin kecewa apabila sekadar menerima hadiah saguhati namun akhirnya mendapati hadiah itulah yang yang terbaik untuk dirinya.

PEJUANG BANGSA

Posted: 24 Jun 2014 11:17 AM PDT

PEJUANG BANGSA


INSAN SELAMATKAN REMAJA OKU VS WARDINA YANG HANYA PANDAI CAKAP !

Posted: 24 Jun 2014 11:09 AM PDTAnda nilaikan lah sendiri luahan   insan yang menyelamatkan remaja OKU yang malang ini dengan sikap Wardina yang hanya pandai bercakap dan menyalahkan kerajaan .


RAFIZI TAK BENARKAN MELAYU KAYA ,UGUT DEDAH LAGI ORANG UMNO DAPAT PROJEK UITM !!

Posted: 24 Jun 2014 12:30 AM PDT
Ini lah nasib orang Melayu di bumi Melayu ".. seperti tajuk buku Dr Ridhuan Tee..

Dah la  ada segelintir  cinabeng  memang  tak suka orang Melayu kaya , malah ada yang melancarkan kempen  boikot barangan keluaran jutawan Melayu seperti TS Syed Mokhtar  hinggalah ke bab  stesyen minyak di media sosial.

Kali ini ada Melayu sendiri seperti  Rafizi Ramli  sudah jadi penghasut supaya orang Melayu membenci bangsa sendiri yang ingin  berjaya dan menjadi kaya seperti bangsa lain  . 

Apa salahnya mereka mendapat projek kerajaan ?? Mereka siapkan kampus dengan jayanya & tiada masalah .  so awat yang hang dengki  dan busuk hati  ??? 

 Salah di mata Rafizi sebab mereka ahli UMNO !!

Orang UMNO menurut kamus hidup RAFIZI RAMLI   dilarang sama sekali sentuh & cium  projek kerajaan tetapi  kroni dan macai PR  dapat projek di negeri ditadbir mereka dibenarkan . SIAL !! 

Cinabeng DAP dapat projek berjuta2 daripada kerajaan   mengapa tak dibongkarkan ?? 

Mengapa UITM sahaja diserang Rafizi ???  
Tanjong Tokong, 24 Jun - Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli hari ini menyatakan bahawa beliau akan mendedahkan 3 lagi skandal besar yang melibatkan pemimpin UMNO. 

Menurut Rafizi, beliau hanya menunggu signal dari pemimpin tertinggi serta bukti-bukti yang mencukupi, dia akan mendedahkan skandal-skandal tersebut dalam masa terdekat ini.

"Selepas mendapat bukti dan isyarat, saya akan dedahkan tiga lagi skandal melibatkan korupsi pimpinan mereka dalam masa terdekat," ujarnya pada majlis makan malam PKR di Straits Quay Convention Centre di sini, 21 Jun lalu.

Sebelum ini, Rafizi mendedahkan isu pemmberian konsesi UITM kepada yang didakwanya sebagai kroni UMNO. Rafizi mendakwa, pendedahan mengenai projek penswastaan kampus UiTM adalah bukti ketara bagaimana pemimpin UMNO mengkhianati orang Melayu dengan memberikan projek tersebut kepada suku sakat dan kroni mereka.

"Jika kerajaan tidak ditukar dalam pilihan raya yang akan datang, banyak lagi pengagihan kekayaan negara secara tidak telus akan dibolot oleh kroni-kroni mereka secara melampau," ujarnya. "UMNO seolah-olah mempertahankan bangsa Melayu, sebaliknya UMNO lah yang memperbodohkan orang Melayu di kampung dan pedalaman," katanya.

Beliau menyifatkan bahawa masyarakat Melayu di kampung-kampung selama ini senang-senang diperbodohkan oleh UMNO kerana kekurangan serta keterbatasan dalam penyampaian maklumat kepada mereka. Justeru itu Rafizi berkata, KEADILAN akan mengatur program turun padang ke seluruh negara bagi mendedahkan pembohongan UMNO, terutama kepada penduduk luar bandar berkaitan isu berkenaan.

REMAJA OKU : MENTERI KAK ANI BIDAS TUDUHAN MELULU WARDINA SALAHKAN KERAJAAN

Posted: 23 Jun 2014 11:14 PM PDTMenteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim membidas kenyataan artis dan pengacara, Wardina Safiyya kononnya kerajaan memandang ringan kes remaja kurang upaya, Muhammad Firdaus Dullah, 15.

Katanya, kerajaan sebenarnya telah mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi memastikan keperluan remaja berkenaan dipenuhi.

"Malah, agensi kerajaan iaitu Jabatan Imigresen yang menemui remaja itu di dalam rumah berkenaan," katanya di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE
*** Wardina ni kalau rasa syok salahkan  kerajaan je segala isu  ...PRU14 masuk tanding dan berdebat di Parlimen .


WARDINA SALAHKAN KERAJAAN ISU REMAJA OKU TERABAI DIBIDAS RAKYAT PRIHATIN !!

Posted: 23 Jun 2014 09:55 PM PDT


Wardina bangga sekali mengutuk & menyalahkan Kerajaan Malaysia dalam isu remaja OKU terabai sebaliknya memuji negara Australia lebih baik . 

Mungkin wardina tak tahu kerajaan telah memperuntukan berjuta ringgit bantu golongan OKU malah segala infrastruktur  dibina kerajaan mesra kepada golongan ini . Polisi Malaysia mungkin tak sehebat negara kebangaaan Wardina itu tetapi sebenarnya sudah banyak kerajaan kita bantu dan patut bersyukur .
1. MHS mengutuk sekeras-kerasnya Kenyataan Wardina Safiyyah yang menunjukkan kononnya Kerajaan Malaysia tidak bertanggungjawab dalam menangani masalah anak OKU. 

2. Wardina Safiyyah telah meletakkan dirinya sebagai kelompok elit yang boleh berfikir secara waras sepatutnya membuat rujukan sebelum mengeluarkan kritikan atau komen-komen yang merosakkkan diri sendiri. 

3. Wardina Safiyyah sepatutnya mengkaji berapa banyak RM kah yang telah dibelanjakan oleh Kerajaan bagi membantu kelompok Orang Kelainan Upaya ini. Berjuta ringgit dibelanjakan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat bagi membantu mereka.

4. Sudah tiba masanya untuk masyarakat juga mempunyai kesedaran sivik membantu kelompok ini dan bukan meletakkan segala-galanya kepada tanggungjawab KERAJAAN semata-mata. 

5. Wardina Safiyyah mungkin tidak mengerti bahawa Pihak yang bertanggungjawab yang menjumpai kanak-kanak malang tersebut adalah daripada ImIgresen (Agensi Kerajaan).Kemudian dihantar ke HOSPITAL Kerajaan dan di follow up OLEH Jabatan Kebajikan Masyarakat. 

6. Ingatlah Wardina Safiyyah,cermin lah diri dahulu berapa banyak telah kamu bantu orang lain sebelum mulut anda menuduh yang bukan-bukan kepada orang LAIN!! Ingatlah Allah maha adil. Satu jari yang ditunjuk kepada orang lain, empat jari yang lain menunjukkan kearah KEBODOHAN kita sendiri. 

WASSALAM

MHS, 
SEREMBAN, 
NEGERI SEMBILAN

GUAN ENG GAGAL TARIK PELABUR , FDI P.PINANG MENJUNAM TERUK @dzainalabidin

Posted: 23 Jun 2014 08:49 PM PDT
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng perlu menjelaskan kepada rakyat mengenai dakwaan Pelaburan Langsung Asing (FDI) yang diterima negeri itu merosot teruk iaitu daripada RM10.451 bilion pada 2010 kepada hanya RM1.794 bilion tahun lalu.


Sebuah portal berita, The Mole, yang melaporkan terkejut dengan pendedahan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow menyifatkan, jika benar sebagaimana dilaporkan, kemerosotan hampir 90 peratus itu adalah suatu angka yang membimbangkan.


"Guan Eng perlu menjelaskan perkara ini. Tiada apa yang perlu disembunyikan jika benar dakwaan Chang Yeow bahawa kepemimpinan pembangkang di bawah Guan Eng gagal menarik pelabur asing untuk melabur di Pulau Pinang," lapor The Mole sebagaimana dipetik hari ini.

Chang Yeow dalam sidang akhbarnya di Pejabat Gerakan Pulau Pinang mencabar Guan Eng menunjukkan keberanian dengan mengakui pentadbirannya telah menyebabkan kemerosotan ketara FDI yang selama ini menjadi kekuatan ekonomi negeri itu.

Malah beliau mendakwa, Guan Eng cuba menyembunyikan kebenaran sebenar keadaan ekonomi Pulau Pinang berbanding semasa era pentadbiran Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon yang disifatkan lebih telus.

Dalam pada itu, The Mole menjelaskan, Pulau Pinang bukan seperti Kelantan kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) telah menyediakan asas yang kukuh antaranya mewujudkan zon perdagangan bebas pertama di negara ini, di Bayan Lepas pada tahun 1972.

"Jika dakwaan itu benar, Guan Eng perlu melihat semula pendekatan pentadbiran beliau," tambah portal itu.


IPOHMALAY

Posted: 24 Jun 2014 09:12 AM PDT

IPOHMALAY


PATI tuduh bot karam dilanggar pihak berkuasa Malaysia

Posted: 24 Jun 2014 12:58 AM PDTLagi-lagi sikap mencari pasal pendatang haram Indonesia terkuak di negara jiran. Kali ini mereka menuduh TLDM atau agensi berkaitan maritim tertentu yang melanggar bot mereka lalu menyebabkan bot mereka karam. 

Sedangkan ada mangsa yang telah menjelaskan saat kejadian, enjin bot mereka mati.

Dikhuatirkan ini akan menjadi sebab lagi pertelingkahan antara dua negara yang sentiasa diidamkan oleh beberapa pihak dalam negara ini mahupun di Indonesia.

Pihak berkuasa perlu memberi reaksi berhubung perkara ini.

Selasa, 24/06/2014 13:09 WIB

Kapal Tongkang WNI Diduga Ditenggelamkan Malaysia, Pemerintah Diminta Selidiki

Agus Setyadi - detikNews

Banda Aceh - Beredar kabar yang cukup meresahkan di kalangan masyarakat. Kabarnya, kapal tongkang yang mengangkut 97 WNI asal Aceh diduga tenggelam setelah ditabrak Angkatan Laut Malaysia. Kabar ini beredar cepat dikalangan masyarakat Aceh sejak peristiwa itu terjadi.

Untuk menyelidikinya, dan tak mengganggu hubungan RI-Malaysia, Pemerintah Pusat diminta membentuk tim pencari fakta.

Pengamat Hubungan Malaysia-Indonesia, Adli Abdullah, mengatakan, dirinya mendapat kabar dari korban selamat yang menyebutkan tongkang itu tenggelam setelah ditabrak Angkatan Laut Malaysia saat sedang berlayar menuju Aceh. Mereka sengaja ditabrak karena dianggap tenaga kerja ilegal.

"Bagi kita, ini harus dibentuk satu tim untuk menyelidiki kebenaran kabar tersebut," kata Adli, kepada wartawan, Selasa (24/6/2014).

Berdasarkan informasi yang diperolehnya, kapal tersebut baru saja keluar dari sungai di teluk Panglima Garang, Selangor, kemudian dihadang oleh armada Angkatan Laut. "Lalu mereka ditabrak dan kapal berusaha kabur," jelasnya.

Usai menabrak, armada Angkatan Laut Malaysia ini berupaya menyelamatkan korban. Namun, sebagian dari penumpang meninggal akibat tidak dapat menyelamatkan diri.

"Bisa saja informasi ini tidak benar sehingga butuh tim pencari fakta," ungkap dosen di Universitas Syiah Kuala ini.

 Pemerintah Pusat, kata Adli, harus proaktif menyelidiki kasus ini agar tidak terulang lagi sehingga hubungan Indonesia dengan Malaysia tetap terjaga dengan baik. Ia berharap, Pemerintah membentuk tim Adhoc yang bertugas mencari fakta terkait musibah ini.

Menurut Adli, alasan WNI memilih pulang lewat jalur belakang karena mereka kesulitan memperoleh izin pulang resmi akibat paspor atau visa sudah habis masa berlaku. Seharusnya kedutaan besar Indonesia di Malaysia mengeluarkan surat perjalanan pelaksana paspor.

"Bisa jadi mereka sulit mendapatkannya sehingga harus pulang lewat jalur belakang," kata Adli.

Jika informasi yang berkembang selama ini benar, kata Adli, pelaku melanggar undang-undang karena menenggelamkan orang-orang yang tidak bersalah.

Sementara itu, Kepala Biro Humas Pemerintah Aceh, Murthalamuddin, mengatakan, pihaknya banyak mendapatkan informasi dari masyarakat terkait penyebab tenggelamnya kapal Jeti Kelanang. Agar tidak simpang siur penyebab tenggelamnya kapal pengangkut warga Aceh itu, Pemerintah Aceh meminta Pemerintah Pusat membentuk tim pencari fakta.

"Apapun penyebab karamnya kapal tersebut harus diungkapkan, karena ini menyangkut kehormatan bangsa," kata Murthalamuddin, saat dikonfirmasi terpisah.

Selain itu katanya, Pemerintah Aceh juga mendesak Pemerintah Indonesia dan Malaysia untuk menyelidiki penyebab musibah kapal karam tersebut dan mengungkapnya ke publik, agar tidak adanya polemik antar kedua negara.

Sementara terkait 61 warga Aceh yang masih ditahan di kantor polisi dan imigrasi Malaysia, Pemerintah Aceh meminta agar segera bisa dipulangkan ke Aceh tanpa harus menjalani proses hukum. "Pemerintah Aceh mengupayakan agar korban yang selamat tidak diproses hukum, tapi bisa segera dipulangkan," harapnya.

Khazanah berminat bida sebahagian Lebuhraya Trans-Sumatera

Posted: 23 Jun 2014 06:27 PM PDT


Jakarta -Holding BUMN milik Malaysia, Khazanah Nasional Berhad telah menyatakan minat menjadi investor mega proyek pembangunan jalan Tol Trans Sumatera. Menteri BUMN Dahlan Iskan mempersilakan minat Khazanah masuk ke proyek tol sepanjang 2.600 Km tersebut.

"Silakan saja, tapi hubungan tidak dengan saya tapi dengan Menteri Pekerjaan Umum. Silakan, kan ruasnya masih banyak," kata Dahlan di Jakarta, Senin (23/6/2014).

Namun Dahlan mengingatkan soal alasan proyek tol ini awalnya disodorkan kepada BUMN konstruksi seperti Hutama Karya. Menurutnya masih banyak ruas yang belum layak secara keekonomian bagi investor swasta.

"Tapi apa mau, kan perusahaan swasta apalagi yang sudah go public pasti mintanya yang gemuk-gemuk. Kan nggak mau, tapi kalau mereka mau ya terima kasih," jelasnya.

Seperti diketahui sebelumnya delegasi Khazanah Nasional Berhad Menyatakan minat terhadap proyek Tol Trans Sumatera saat bertemu Menteri Koordinator bidang Perekonomian Chairul Tanjung di kantor Kemenko, pekan lalu.

Program pembangunan jalan tol ini direncanakan berlangsung sampai dengan 2025. Tol Trans Sumatera terdiri dari 23 ruas melewati 9 provinsi sepanjang 2.628 km dengan rincian koridor utama 1.833 km dan koridor pendukung 770 km serta ruas Batu Ampar-Muka Kuning-Bandara Hang Nadim 25 km.

BUMN Hutama Karya awalnya disebut-sebut akan mendapat penugasan oleh kementerian BUMN untuk menggarap proyek ini. Namun soal penugasan ini masih dirumuskan dalam Peraturan Presiden (Perpres) tentang penugasan kepada BUMN. Adanya Perpres ini tak menjamin langsung Hutama Karya menjadi BUMN yang ditunjuk pemerintah mengerjakan Trans Sumatera.

bumiyang

Posted: 24 Jun 2014 03:32 AM PDT

bumiyang


Usaha Pakatan Rakyaat Singkirkan Khalid Ibrahim - Sukar???

Posted: 23 Jun 2014 05:16 AM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 24 Jun 2014 03:12 AM PDT

anakbukitgantang says


Laut China Selatan dulunya dikenali sebagai Laut Champa

Posted: 23 Jun 2014 07:17 PM PDT
Ya kenapa digelar Laut Champa? Sebab Champa ialah Empayar Besar dunia Melayu  ketika itu. Syeikh Jamaludin Al Kubra juga bermastautin di Champa selama 19 tahun sebelum mendarat di Kelantan.

Untuk generasi muda, Champa adalah nama bagi Empayar Melayu yang menjurus ke Utara sehingga Danang dan pernah menempati bumi Vietnam dan Kemboja. Menurut seorang pakar sejarah Champa, nama Da Nang asalnya dari nama Air yang Besar Da Nang

Empayar Champa mengandungi beberapa negara kota seperti tertera dalam peta di bawahEmpayar ini diasaskan pada sekitar abad ke-7M  dan bertahan sehingga tahun  1832M. Sepanjang tempoh tersebut, Empayar Champa mengalami pelbagai peristiwa turun naik sehingga memaksa ibukotanya dipindahkan beberapa kali iaitu di Indrapura (875-978M), Vijaya (978-1485M) dan terakhir di Panduranga (1485-1832M) setelah diasak oleh orang-orang Viet (Vietnam) yang berasal dari Utara (Selatan China)

Empayar Champa dikatakan mencapai zaman kemuncak kekuasaannya sekitar tahun 800-1000M. Sepanjang tempoh tersebut, orang-orang Champa menguasai perdagangan rempah dan kain sutera di antara China, Nusantara dan Kerajaan Abbasiah di Baghdad.

Orang-orang Champa merupakan pelaut dan pedagang yang mahir. Menurut Tan Sri Prof. Emeritus Dr. Ismail Hussein, Presiden Gabungan Persatuan  Penulis Nasional Malaysia (GAPENA), Laut China Selatan ini asalnya dikenali sebagai LAUT CHAMPA. Ia menjadi tempat atau gelanggang utama perdagangan dan pelayaran orang-orang Champa.
Keagungan dan kemasyhuran Empayar Champa di samping kehebatan serta kemahiran orang-orang Champa dalam perdagangan dan pelayaran diakui dan terkenal bukan sahaja di Nusantara bahkan juga ke seluruh dunia sehingga laut di sekitarnya lebih dikenali sebagai LAUT CHAMPA.


Sumber 


tunku

Posted: 24 Jun 2014 03:03 AM PDT

tunku


Najib Spells Out Six Principles As Recipe To Strengthen Umno

Posted: 23 Jun 2014 11:50 PM PDT

Najib who is also the Prime Minister said it is the loyalty that can be seen in Umno as the main characteristic of true Malays.

The Prime Minister also underlined a '6K' formula as the recipe to ensure Umno remained strong and relevant, namely Obedient (Ketaatan), Loyalty (Kesetiaan), Bravery (Keberanian), Unity (Kesetiakawan), Excellence (Kebijaksanaan) and Sincere (Keikhlasan).

Najib said this after attending the Cheras Umno division's 20th anniversary celebrations at a leading hotel, last night.

Also present were his wife Datin Seri Rosmah Mansor, Umno vice president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Umno secretary-general Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor and Cheras Umno division chairman Datuk Seri Syed Ali Alhabshee.

"Loyalty must not only be to the party but to the country as well, be brave to face the challenges, must have the ability to adopt to changes and follow the rapid changes in the social media and technology.

"We cannot just go into a battle without being prepared for the technical advancement. If there are people who are using the Facebook to challenge us, we must fight back using the Facebook. If they use online, we must also know how to fight back via online," he said.

Najib later launched a book titled 'Buku Minda Syed Ali' and a special bulletin to commemorate Cheras Umno's 20th year anniversary.
Umno President Datuk Seri Najib Tun Razak said the main recipe for Umno to continue prospering is to ensure Umno members are loyal to Allah and the Prophet, as well as Ulul Amri who is their leader.

Panglima Perang Cyber

Posted: 23 Jun 2014 11:40 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Pertahan 6 faktor kekuatan UMNO - Presiden @NajibRazak

Posted: 23 Jun 2014 10:22 PM PDT


Gambar program yang disalin dari FB :

Pertahan 6 faktor kekuatan UMNO
Oleh RODELIO JUNJUN TAUCAN

KUALA LUMPUR 23 Jun - Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak menggariskan enam faktor yang perlu menjadi pegangan setiap ahli UMNO untuk memastikan parti itu dan orang Melayu kekal kuat serta berkuasa di negara ini.

Beliau berkata, faktor pertama adalah ketaatan kepada Allah SWT dan Rasul serta mematuhi arahan pemerintah dalam apa sahaja keputusan demi kebaikan setiap lapisan rakyat Malaysia.

Menurut beliau, faktor kedua adalah kesetiaan kepada negara dan parti yang perlu diterjemahkan pada setiap pilihan raya dengan memberi kemenangan kepada calon yang telah dipilih.

''Perkara ketiga adalah keberanian dalam perjuangan iaitu kita tanamkan sifat berani semasa berjuang kerana lawan akan takut pada orang yang berani dan itulah sebenarnya karakter orang Melayu.

''Yang keempat adalah kesetiakawanan sama ada susah atau senang. Bila ada pilihan raya pastikan parti kita berjaya tapi kalau tahu kalah, kita bantu rakan lain untuk memastikan mereka menang,'' kata Perdana Menteri ketika berucap pada majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-20 UMNO Bahagian Cheras di sini malam ini.

Yang turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi; Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee.

Turut hadir ke majlis tersebut ialah ahli-ahli Majlis Tertinggi UMNO, pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) dan pemimpin-pemimpin UMNO Bahagian Cheras.

Menurut Najib, dua faktor seterusnya adalah kebijaksanaan dan keikhlasan yang mana bagi orang Melayu, sifat ikhlas itu telah dipupuk melalui amal ibadat kepada Allah SWT yang menjanjikan ganjaran pahala.

"Kita kena bijak sebab kalau hentam semberono sahaja tidak akan menang. Saya mahu sebut teknologi, kalau orang lain guna Facebook, Twitter atau internet kita lawan balik dengan cara sama.

"Strategi juga mesti ada. Pepatah mengatakan orang yang tidak betul pun tapi kalau ada strategi boleh kalahkan orang yang betul tapi gagal merancang," kata beliau.

Najib berkata, penubuhan UMNO pada tahun 1946 merupakan titik permulaan kepada penyatuan orang Melayu di negara ini justeru parti itu perlu sentiasa dipertahankan.

Ini kerana katanya, sejarah membuktikan punca utama orang Melayu dijajah selama 500 tahun adalah kerana mereka berpecah mengikut negeri dan puak masing-masing sehingga menjadi terlalu lemah apabila diserang musuh.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140624/po_01/Pertahan-6-faktor-kekuatan-UMNO#ixzz35WyqAXSl 
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

@PDRMsia Beri Amaran Jangan Sebar Berita Tak Sahih Isu Jenayah Culik Yang Dinafi KPN @KBAB51 cc @Zahid_Hamidi

Posted: 23 Jun 2014 07:48 PM PDT


Penafian Ketua Polis Negara Sinar Harian 24.6.2014 Selasa 
Polis akan mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang didapati menyebarkan maklumat palsu berhubung khabar angin terdapat van putih menggunakan nombor pendaftaran kenderaan negara jiran berkeliaran dan menculik kanak-kanak sebagai mangsa organ.
Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Mohd berkata, pihak yang didapati masih meneruskan penyebaran berita palsu itu menerusi laman sosial akan dikenakan tindakan undang-undang di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).Menurutnya, seseorang yang menggunakan internet atau telefon untuk menyebar berita palsu boleh dikenakan tindakan mengikut seksyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang memperuntukkan hukuman denda RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali."Polis memberi amaran keras kepada mana-mana pihak supaya tidak lagi menyebarkan berita palsu yang bertujuan menakut-nakutkan orang awam terutama pelajar sekolah tentang sindiket menculik dan menjual organ menggunakan van berwarna putih," katanya kepada Sinar Harian.Noor Mushar berkata, penyebaran maklumat menerusi Facebook (FB), WhatsApp dan Sistem Pesanan Ringkas (SMS) itu dipercayai menular sejak seminggu lalu hingga mendatangkan kegusaran kepada masyarakat setempat."Sehingga kini polis masih tidak menerima apa-apa laporan daripada orang awam berhubung perkara ini dan hasil siasatan kita juga mendapati tiada sebarang kes dilaporkan berlaku di daerah ini," katanya.Beliau berkata, beberapa individu turut dipanggil bagi membantu siasatan berhubung penyebaran maklumat palsu itu ekoran terdapat dakwaan kononnya mereka terserempak dengan van terbabit."Hasil siasatan polis juga mendapati gambar pada van terbabit telah disunting pihak tidak bertanggungjawab yang bertujuan menakut-nakutkan orang awam terutama pelajar sekolah," katanya.Menurutnya, orang awam diminta merujuk terlebih dahulu kepada polis sebelum menyebarkan sesuatu perkara itu bagi mengesahkan maklumat yang diterima itu benar atau sebaliknya kerana ia memberi kesan kepada masyarakat."Jangan bertindak sendiri dan orang awam yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Bilik Gerakan IPD Sabak Bernam (0332242222) atau melalui Bahagian Hal Ehwal Awam IPD Sabak Bernam, Asisten Superintendan, Iek Ren Chong (0192825748)," katanya

.
http://thekl-chronicle.blogspot.com/2014/06/pdrmsia-beri-amaran-kepada-facebookers.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&m=1


Sent from my iPhone

Tiada PRK Di DUN Bukit Assek Sarawak, Kata Pengerusi SPR

Posted: 23 Jun 2014 02:30 AM PDT

Tiada PRK Di DUN Bukit Assek Sarawak, Kata Pengerusi SPR

PUTRAJAYA, 23 Jun – Tiada Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Assek, Sarawak berikutan kematian wakil rakyat DAP, Wong Ho Leng, minggu lepas, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.
Beliau berkata keputusan SPR itu dibuat dengan mengambil kira peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang sedia ada.
Berdasarkan Artikel 54 (1) Perlembagaan Persekutuan, pilihan raya kecil hanya perlu diadakan dalam tempoh tiga tahun, sebelum tamat sesi Parlimen dan DUN.
"PRK hanya perlu diadakan di DUN Bukit Assek sekiranya tempoh mandat kurang daripada tiga tahun. Kematian berlaku selepas itu, iaitu dua tahun terakhir atau selepas tiga tahun pertama.
Jadi dalam Perlembangan Malaysia dan juga dalam Perlembagaan Sarawak, tidak ada pilihan raya kecil perlu diadakan walaupun berlaku kekosongan kerusi di luar jangka. Itu keputusan dalam perlembagaan," katanya kepada pemberita ketika menghadiri Majlis Hari Inovasi SPR 2014 dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang SPR 2013, di sini hari ini.
Wong, 54 yang juga bekas Pengerusi DAP Sarawak meninggal dunia di Pusat Perubatan Rejang, Sibu pada 21 Jun akibat barah otak.
Pada Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011, Wong memenangi kerusi DUN Bukit Assek dengan menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Chieng Huong Toon dan calon Bebas Hii Tiong Huat dengan majoriti 8,827 undi.
Abdul Aziz berkata sidang DUN Sarawak bermula 20 Jun 2011, manakala tarikh kematian wakil rakyat DAP itu dengan tempoh berkenaan adalah tiga tahun satu hari bermakna lebih sehari daripada peraturan mewajibkan PRK.
"Tempoh matang DUN Sarawak ialah pada 20 Jun 2016. Bagaimapun Ketua Menteri boleh mengadakan pilihan raya lebih awal daripada tempoh matang tersebut dengan dipersetujui Yang Dipertua Negeri Sarawak dan undang-undang sedia ada," katanya.
Menurutnya pihak SPR juga masih belum menerima maklumat rasmi daripada Speaker DUN Sarawak mengenai kematian bekas Anggota Parlimen DAP Sibu itu.
Pada majlis hari ini, 47 pegawai SPR diberikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang, 48 pegawai menerima sijil kepujian, selain 35 pegawai yang berkhidmat lebih 40 tahun dan 19 pegawai yang akan bersara diraikan oleh Abdul Aziz.

Kembara Politik

Posted: 23 Jun 2014 11:15 PM PDT

Kembara Politik


ISU OKU (ADIK FIRDAUS)- DIJADIKAN BAHAN POLITIK OLEH PENYOKONG PR

Posted: 23 Jun 2014 06:05 PM PDT

Pada sabtu minggu lepas negara telah dikejutkan oleh isu adik firdaus. Adik firdaus merupakan seorang OKU yang telah dijumpai oleh JKM dalam keadaan yang amat daif. kepada sesiapa yang melihatnya akan berasa tersentuh dan sedih. tergamak seorang ibu yang membiarkan anak OKUnya sebegitu rupa, sedangkan jika dilihat dalam FB ibunya, dia agak menjaga penampilan. Cerita mengenai adik firdaus ini telah menjadi bualan oleh masyarakat malaysia pada hujung minggu ini. Adik firdaus telah dijumpai di Flat Taman Semarak, Nilai, Negeri sembilan. Menurut penduduk flat itu, mereka tidak mengetahui tentang kewujudan insan OKU ini, lantaran ibunya tidak banyak bergaul dengan penduduk setempat.


Gambar yang dimuat naik oleh penyokong PR
Pada hari isnin penulis mendapati gambar-gambar adik firdaus telah dimuat naik kedalam media sosial oleh penyokong-penyokong Pakatan Rakyat. Gambar-gambar yang dimuat naik oleh mereka, sperti biasa menyalahkan pihak BN kerana isu ini. Pelbagai tohmahan di berikan kepada pihak kerajaan. Ada yang mengatakan kerajaan mementingkan panda berbanding isu OKU, kerajaan telah mengabaikan rakyat dan banyak lagi. Ingin penulis ingatkan kepada penyokong PR bahawasanya DUN nilai telah dimenangi oleh DAP (J. Arul Kumar) dengan majoriti 4,047. ADUN merupakan orang yang dipilih rakyat setempat untuk menjaga kawasan mereka. Dimanakah beliau? ADUN sepatutnya menjadi orang yang paling mengetahui tentang masyarakat atau masalah-masalah yang berbangkit, dimanakah DAP dalam isu ini? sudah pastinya mereka tidak buat kerja. Selepas PRU terus menghilang, sehingga isu ini keluar.

Sebenarnya isu sebegini tidak seharusnya menjadi bahan politik. Penyokong PR seperti biasanya terus menerus mencari isu-isu politik, segala-gala isu mahu dipolitikkan. Tidak terlintas langsung di hati mereka untuk menjaga sensitiviti. Hanya memikirkan keuntungan politik semata-mata. Bersikap matang lah sedikit wahai penyokong PR.

rujukan:
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140623/dn_12/Penduduk-Flat-Taman-Semarak-terkejut

The Unspinners

Posted: 23 Jun 2014 11:15 PM PDT

The Unspinners


Elok Mat Taib jawab: Perasuah masuk PAS mampu ke ke syurga?

Posted: 23 Jun 2014 10:00 PM PDT


Cakap bayak malas.

Macam mana MB dengan gaji banyak tu masa dulu boleh bawa duit satu beg ke Australia?

Langsung digugurkan dari jawatan MB.

Tak malu pulak tu nak kembali.

Mat Taib lari ke PAS pasal dia keseorangan sebagai pemimpin veteran UMNO dan mahu terus berperanan.

Dah dapat hdup balik bawah Pak Lah pun tak bersyukur.

Orang tak bersyukur baik tak payah cerita pasal syurga negara

Hadi ngaku ramai pemimpin PAS jahil

Posted: 23 Jun 2014 08:17 PM PDTYang kini menentang hudud bukan ke Mujahid, Khalid Samad, Husam Musa, Salahuddin Ayub, Nizar Jamaluddin, Mahfuz Omar, Dr Dzulkifli, Dr Rani,  ....

........banyak lagi nama.

Terima kasih kerana  mengaku PAS jahil.

Kaum India carwash turut didiskriminasi kerajaan DAP Penang

Posted: 23 Jun 2014 08:23 AM PDT


Semalam, satu demonstrasi berlangsung di PP Car Wash Jalan Tenggiri, Seberang Jaya berhubung campurtangan kerajaan negeri dalam urusan perniagaan.

Pemilik Carwash Pp.Seramai 25 orang yang terdiri daripada kalangan pemimpin BN, kalagan pekerjax carwash dan wartawan tempatan telah hadir dalam demonstrasi tersebut.
Demonstrasi tersebut diketuai oleh Vigeneswaran A/L Arjunan.

Sepanjang demontrasi kandungan kain rentang yang dipaparkan adalah seperti berikut:-

(a) Kami hanya mencari makan secara jujur..bukan meraikan keuntungan secara beribu-ribu dan kami tak pernah menggangu ketenteraman penduduk-penduduk seperti mana yang dituduh oleh YB Afif......

(b) Mana Ahli Parlimen Permatang Pauh? Mana ADUN Seberang Jaya? Mana macai macai PR??

(c) Kami dipaksakeluar dan diugut oleh YB JKKK PR. Kerajaan yang harus membela hak kami tapi menjadikan kami menderita inikah disebutkan harapan rakyat??

(d) Harapan dibawa kerajaan Pakatan Rkyat Pulau Pinang menindas hak orang kurang kemampuan

(e) Kerajaaan Pakatan Rakyat tiada perikemanusiaan sebab apa???


(f) YB Afif dari Parti Keadilan tidak membela rakyat oku.. YB..takut kepada JKKK dan menindas rakyat

(g) Kami rakyat Pulau Pinang terus ditindas dibawa kerajaan Pakatan Rakyat

(h) Kerajaan Pakatan Rakyat tidak perikemanusiaan sebab apa???

(i) Mengapa pengusaha cuci kereta ditindas kerana permainan politik JKKK dan ADUN Seberang Jaya

(j) 8 tahun kami mengusahakan cuci kereta di sini. Mengapa semua tak kena YB Afif????? Sebab saya Indiakah???

(k) Yb Afif Berkata....!!!dewan tidak boleh dijadikan premis perniagaan yb tolong......?jawab soalan kami......????

Kini penyokong kerajaan pun tuntut Gani Patail dipecat?

Posted: 23 Jun 2014 05:00 AM PDT


Tindakan Peguam Negara Tan Sri Gani Patail untuk mengarahkan menarik balik kes terhadap RSN Rayer nampaknya menampah lagi kontroversi yang sedang melandanya.

Semalam, Gani arah ditarik balik dakwaan terhadap RSN Rayer walaupun Pesiden ISMA dan Pemuda UMNO yang menceroboh DUN Pulau Pinang didakwa.Baca SINI


Ada pihak kata kes pendakwaan RSN Rayer a/l Pariasamy  ditarik balik disebabkan laporan polis ke atas beliau merujuk kepada ungkapan Rayer di dalam Dewan Undangan Negeri, Pulau Pinang. Sepatutnya laporan polis dibuat berdasarkan kepada ucapan beliau dan beberapa pemimpin pakatan di luar Dewan.

Ucapan seorang wakil rakyat adalah tertakluk kepada imuniti sebagai seorang Ahli Dewan selain dari keputusan Speaker untuk membawa seseorang ahli ke Jawatankuasa Tatatertib dan Hak. Oleh yang demikian, kes tidak boleh dibawa ke mahkamah atau jika dibawa jua, Pendakwaraya akan kalah atau ditolak oleh Hakim.  Suatu laporan polis yang baru perlu dibuat ke atas RSN Rayer agar pendakwaan boleh dilakukan.


Selain isu ini, Gani telah mengarahkan JAIS memulangkan Bible Bahasa Melayu dan Iban yang menggunakan kalimah Allah.DAP sudah naik kepala pasal Gani memberi mereeka peluru. Baca SINI


Dengan keputusan Mahkamah Persekutuan berpihak kepada MAIS dan JAIS, kini ternyata Tan Sri Gani Patail telah salah dalam arahannya.

Sebuah blog mengatakan Gani sudah melanggar Seksyen 7 Enakmen 9 Enammen Jenayah Syariah Selangor 1995 yang sudah jelas adalah kesalahan sebar doktrin palsu. Baca blog SINI.

Lebih utama kenyataan dan arahan Gani Patail bersalahan dan melanggari al Quran, al Hadith dan kesepakatan para ulamak. Baca SINI


Nampaknya Gani Patail hanya berani dakwa pihak kerajaan hingga dikatakan sumber polis telah memaksa pihak polis ada-adakan bukti walaupun satu sumber polis kata tiada bukti untuk dakwaan.

Bila pembangkang pula, laporan polis yag beribu dan bukti yag jelas langsung tidak diambil tindakan. Baca house PK SINI

Dengan mendakwa ISMA, Gani terperangkap kerana mereka sedia didakwa tapi mahu semua pihak-pihak khususnya puak liberal dan pembangkang di dakwa juga.

Gani seolah-olah tak mahu menentang pihak pembangkang sejak dari zaman reformasi. Ada pihak kata Gani takut hingga tarik diri dari mengetuai pasukan mendakwa Anwar untuk kes sodomi 2.


Gani boleh berani beri amaran pada Dato Dr Khir Toyo tapi Anwar boleh berleluasa menuduh kerajaan dalam hal sodomi 2. Baca SINI.

Ada kata Gani bukan peguam yang cekap tapi hanya pandai berpolitik dan mengampu saja. Gani dikatakan selalu kalah dalam perbicaraan maka tak mahu bawa kes melainkan kes yang hanya 100% menang.

Sudah ada pihak membuat pelbagai tuduhan salahlaku terhadap Gani hingga mengungkit isu yang dibangkitkan pembangkang. Baca Malaysiakini SINI dan MI SINI dan blog pembangang SINI


Gani dikatakan tangan utama yang mahukan EO dan ISA dibubarkan. Baca kmen Tan Sri Musa Hasan SINI.


Dia nampaknya sedia mahu kemukakan cadangan Majlis Peguam dalam tiga akta baru oleh MPKN bawah tan Sri Joseph Kurup.

Sudah ada suara menuntut supaya diadakan Suruhanjaya Diraja Siasat Penyelewengan Gani Patail -

Sesaorang Peguam Negara yg terdedah kepada blackmail atau ugutan drp pihak2 tertentu pasti tidak boleh berfikir dan mempertimbangkan sesuatu diatas kepentingan negara.

Dikhuatiri implikasi keputusannya akan menyebabkan ugutan terhadapnya akan di laksanakan.

Banyak bahaya yang akan timbul apabila sesaorang penjawat jawatan peguam yang mempunyai pelbagai tuduhan skandal atau dipercayai banyak masalah persendirian yang mungkin di guna pakai oleh sesetengah pihak untuk memeras peguam negara.

Samada betul tuduhan yang dibuat terhadap AG, imej AG bukan saja dipersoalkan pihak pembangkang tapi juga pihakk penyokong kerajaan.

Jangan sebab AG negara jadi kacau bilau dan sentiasa huru hara hingga hilang sokongan rakyat pada kerajaan BN.


Cina India sokong kebijaksanaan IGP dan PDRM tangani perebutan anak

Posted: 23 Jun 2014 02:00 AM PDT


Dalam isu perebutan anak antara bekas pasangan bukan Islam dan bekas pasangan yang sudah masuk Islam, ada peruntukan undang-undang yang menyebut anak itu boleh ditukar ugama oleh salah seorang ibu bapa sahaja.Maka IGP enggan masuk campur dalam hal ini. Malah PM kata serahkan pada mahkamah. Perlu ikut mahkamah tinggi dulu sebelum mahkamah persekutuan dan mungkin mahkamah persekutuan sudah ada pprecedent undang-undang tertentu.

Tindakan IGP menerima banyak kritikan dari peihak pembangkang khususnya puak ultra liberal dan DAP.


Namun begitu tidak semua pihak bukan Islam sokong Guan Eng yang bertambah dibenci sekian hari. Malah ada yang menyokong IGP.


SIDANG MEDIA CP BUKIT INDAH SOKONGAN TERHADAP KETUA POLIS NEGARA.

Dalam sebuah sidang akhbar di pejabat Pejabat CP. di No. 23A, Jln Indah 1/2, Tmn Bukit Indah, Nusajaya, lebih kurang 60 orang ahli2 CP Bukit Indah dan wakil penduduk Horizon Hills menyatakan sokongan.

Yap Keng Tak - ketua CP Bukit Indah menyatakan dalam sidang media beberapa perkara berikut:


1. Menyatakan sokongan terhadap IGP dan PDRM tentang isu hak penjagaan anak kerana mereka menyifatkan hal ini tidak perlu dipolitikkan oleh pembangkang.

2. Mewakili penduduk dan menyatakan rasa tak puas hati dgn pengurusan dan sekuriti Horizon Hills kerana dua keluarga telah mnjadi mangsa akibat rumah mereka dipecah masuk sebanyak dua kali. Menjelaskan pengurusan Horizon Hills tidak mendengar rintihan penduduk.

Selama ini pembangkang perlecehkan polis dan nampaknya kasi swasta pun tak boleh harap. Ini pula nak kasi seluruh Iskandar pada syarikat Singapura.

3. Menyatakan rasa tak puas hati dengan agen pembantu rumah warga Singapura yang telah menipu seorng perempuan India yg ingin mencari pembantu rumah. Menjelaskan pembantu rumah tersebut tiada permit kerja dan RM 3,000.00 tlh dibyr bg tujuan tersebut.


Mahkamah tolak: JAIS dan MIS tak salah!!! Gani Patail, Zainon Ali buat pelik?

Posted: 23 Jun 2014 12:00 AM PDT


Hirannya kenapa hakim Zainon Ali setuju Evangelis appeal di Federal Court?


Bekas Registrar ROS ini dulu pernah dikhabar anginkan sebagai pro Anwar kan? Islam liberal ke dia ni? 

Puak-puak evangelis ini dijangka bakal menggunakan jalan COMANGO untuk bawa isu ini ke Bangsa Bersatu. Sekiranya perlu, mereka sanggup Malaysia di boikot ekonomi untuk dipaksa ubah perlembagaan bagi membolehkan orang `islam di murtadkan!!!Dengan pihak mahkamah sudah putuskan kalimah Allah untuk orang Islam dan pihak gereja dah tiada alasan perlembagaan dan undang-undang, tindakan JAIS dan MAIS menentang arahan Khalid Ibrahim memulangkan bible Melayu dan Iban yang guna kalimah Allah adalah betul!!!

Kenapa pula Tan Sri Gani Patail arahkan MAIS dan JAIS pulangkan bukti Bible bahasa Melayu dan Iban yang guna kalimah Allah sebaga tuhan yang mana kes belum habis???


Khalid guna arahan Gani patail untuk arah pulangkan

Hairannya kenapa Tan Sri Gani Patail boleh arahkan JAIS dan MAIS pulangkan Bible tersebut? Takde telor ke atau tak faham undang2????Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 23 Jun 2014 11:10 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PESANAN ALLAHYARHAM USTAZ ABU BAKAR CHIK - UTAMAKAN KEPENTINGAN ISLAM BUKANNYA DIRI SENDIRI

Posted: 23 Jun 2014 07:20 PM PDT

Pesanan akhir sang murabbi


KUALA LUMPUR: Jenazah Allahyarham Datuk Ustaz Abu Bakar Chik selamat dikebumikan petang tadi selepas disolatkan ribuan hadirin di Maahad Tahfiz Wa Tarbiyah (MTT), Tok Jiring.

Tatkala jenazahnya disempurnakan, pesanan akhir Allahyarham ketika berucap di program "Santai Anak Muda Bersama Murabbi" di Laman Budaya Taman Tasik Shah Alam, malam semalam berlegar di laman sosial.

Dalam ucapannya itu, beliau mengingatkan bahawa anggota jemaah perlu berperanan mengatur strategi untuk kepentingan Islam dan bukannya untuk diri sendiri.

"Kita nak selesaikan kehidupan dengan syariat," ujarnya.

Jemaah, ujarnya bukan medan berehat tetapi medan berjuang, maka setiap isu masyarakat mesti ditafahhum dengan dasar Islam.

"Saf kita bukan sekadar ahli yang baik, tapi jundi (pejuang) yang berdisplin. Perlu ada kesegeraan dalam time management (pengurusan masa).

Menurut Ustaz Abu Bakar, ahli PAS memerlukan ilmu untuk memimpin dan mampu berijtihad dan inilah ciri yang perlu ada dalam "kepimpinan ulama".

Beliau turut berpesan supaya jangan ada walau sedikit pun bagi pejuang Islam memikirkan bahawa agama ini (Islam) menyusahkan.

Allahyarham turut menggaris tiga tunggak "perlembagaan Islam" iaitu masjid yang mesti dimakmurkan; persaudaraan diikat dengan kefahaman yang kukuh; dan Piagam Madinah sebagai sumber dan menjadi panduan.

Ustaz Abu Bakar Chik meninggal dunia awal pagi ini selepas kereta yang dinaiki bersama pembantunya Hasmizi Hasan terlibat dalam kemalangan di KM 390 Lebuh raya Pantai Timur laluan Bukit Besi-Ajil.

Beliau meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Hulu Terengganu manakala Hasmizi yang memandu kereta Toyata jenis Camry tersebut cedera.
Menurut maklumat, kereta yang dinaiki Ustaz Abu Bakar melanggar sebuah van Vannete yang dinaiki enam penumpang.

Sebaik sahaja beliau dan Hasmizi dibawa keluar, kereta yang dinaiki itu terbakar.

Antara yang hadir menziarahi jenazah Allahyarham ialah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Datuk Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat, Menteri Besar Terengganu, Datuk Abdul Razif Abdul Rahman dan para pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat di pelbagai peringkat. - HARAKAH.

SANTAI MALAM: BILA RETIS PENCACAI PUN GATAL NAK CAKAP...

Posted: 23 Jun 2014 08:23 AM PDT


Semua orang terkejut dengan insiden penemuan remaja OKU: Muhammad Firdaus Dullah 15 tahun yang dikurung oleh ibu kandungnya sendiri secara terbiar dan menyayat hati.

Ada juga ibu yang sanggup menyiksa anaknya sendiri, sedang dia pula sibuk melaram berselfie dalam facebook. 

Akibat perbuatan gila berintenet dan bermedia sosial, dia ternyata dapat menyembunyikan perangai buruknya membiarkan anaknya menderita terkurung.

Sama juga dengan perangai sorang retis mulut capoi ni yang tak tahu hujung pangkal mula salahkan kerajaan kononnya tak ambil tindakan.

Banggalah sangat dengan perkhidmatan kebajikan di Ostolia - sebuah negara kapir tu menurut retis ni. Negara kapir ini kononnya beri perkhidmatan percuma dan melarang mak bapak yang punyai anak OKU supaya tak perlu bekerja tapi beri perhatian penuh pada anak-anak OKU mereka.

Kerajaan Ostolia juga beri terapi free, masuk sekolah free, diberi cuti free...pendek kata semua serba serbi free. Memanglah di Ostolia banyak yang free sebab cukai GSTnya pun tinggi 10%, banyak duit bolehlah bagi free banyak mende. 

Wardina...ko kalau nak free, ko beranaklah anak OKU lepas tu ko hijrah ke Ostolia. Rasanya ko sebagai pendatang asing ko dapat tak kemudahan itu?  

Moga sel-sel otak ko sentiasa berhubungan dan belajarlah bersyukur dengan nikmat yang ada diberi oleh kerajaan. Ingat... keluarga ko di Aceh dulu yang kena timbus dek tsunami pun kerajaan yang banyak membantu. 

Selamat minum susu yer...mudah-mudahan sel-sel otak kamu berhubungan dengan baik serta lebih berhikmah ketika berbicara yer...

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 23 Jun 2014 09:26 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video Kekecohan & Pergaduhan Pemilihan PKR Di Kota Raja, Selangor

Posted: 23 Jun 2014 03:00 AM PDT


Betapa Dashyatnya Amalan Demokrasi Dalam PKR

Posted: 23 Jun 2014 01:42 AM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 23 Jun 2014 09:23 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 23 Jun 2014 03:35 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Piala Dunia: Sepanyol tersingkir dengan kemenangan ke atas Australia

Posted: 23 Jun 2014 11:09 AM PDT

AKSI pemain Sepanyol, David Villa (kanan) ketika menjaringkan gol menewaskan penjaga gol Australia, Mathew Ryan pada perlawanan Piala Dunia Brazil di Baixada arena, Curitiba, awal pagi ini. Kedudukan terkini Sepanyol masih mendahului 1-0. - Foto Reuters
CURITIBA: Sepanyol menewaskan Australia 3-0 dalam perlawanan terakhir mereka dalam Kumpulan B sebentar tadi. Keputusan ini sekurang-kurangnya dapat memberi juara bertahan itu sedikit penawar duka dalam kempen yang buruk kali ini.

Kedua-dua pasukan itu sudah pun tersingkir awal sebelum hadir dalam perlawanan ini selepas tewas pada dua perlawanan pertama. David Villa meletakkan La Roja di hadapan dengan satu kuisan cantik pada minit ke-36 selepas menerima hantaran paras rendah daripada Juanfran.

Penyerang Chelsea, Fernando Torres menjadikan kedudukan 2-0 pada minit ke-69 selepas yakin menolak masuk hantaran Andres Iniesta sebelum pemain gantian, Cesc Fabregas dan Juan Mata bergabung tenaga untuk gol ketiga pada minit ke-82. Mata bijak menolak masuk melepasi penjaga gol Australia, Mat Ryan.

Belanda mendahului Kumpulan B berbekal sembilan mata maksimum selepas menewaskan Chile 2-0.

(Foto) 'Ringan-ringan' dalam tempoh edah

Posted: 23 Jun 2014 01:44 AM PDT

RAMAI yang mempersoalkan kewajaran Izreen Azminda memuat naik gambar mesra dengan pelakon Amar Baharin baru-baru ini.

Paling terkesan apabila gambar mesra tersebut dipertontonkan semasa pelakon itu masih lagi dalam tempoh edah selepas disahkan bercerai 9RAMAI yang mempersoalkan kewajaran Izreen Azminda memuat naik gambar mesra dengan pelakon Amar Baharin baru-baru ini.

Paling terkesan apabila gambar mesra tersebut dipertontonkan semasa pelakon itu masih lagi dalam tempoh edah selepas disahkan bercerai 9 Jun lalu.
Tidak menganggap perkara tersebut sebagai satu isu yang perlu diperbesar-besarkan, Izreen tidak menafikan sama sekali dia seharusnya menjaga tatasusila sepanjang tempoh edah tersebut.

Namun tegasnya gambar yang dimuat naik itu dibuat atas dasar kerja semata-mata.

"Saya tahu ramai yang mempersoalkan perkara tersebut. Tapi gambar antara saya dan Amar Baharin hanyalah untuk tujuan promosi drama bersiri Kerana Terpaksa Aku Relakan yang sedang ditayangkan di kaca televisyen.

"Gambar-gambar itu hanya untuk menarik perhatian peminat untuk menonton. Tak lebih pun daripada itu. Sebab itu saya anggap apa sahaja komen negatif peminat tidak menjejaskan apa-apa.

"Mereka kena tahu mengapa saya buat macam itu dan bukannya menghentam semata-mata," jelas Izreen kepada Pancaindera.

Pun begitu Izreen meminta agar peminat tidak melihat gambar tersebut sebagai sesuatu yang peribadi sebaliknya itu sebahagian antara babak cinta dalam drama bersiri berkenaan.

Bagi Izreen, meskipun masih dalam tempoh edah dia masih perlu ke lokasi penggambaran memandangkan itu merupakan sumber rezekinya.

"Saya terikat dengan kontrak tak mungkin saya akan duduk di rumah sepanjang tempoh edah.

"Bagaimanapun penggambaran drama tersebut sudah pun berakhir dan selepas ini saya boleh kurangkan sedikit aktiviti luar," tegasnya.

Ketika ditanya tentang reaksi peminat terhadap perkara berkenaan, Izreen tidak menafikan menerima banyak komen-komen negatif daripada peminat di laman sosial miliknya.

Jauh sekali untuk marah atau berkecil hati dengan perkara itu, dia mengambil pendekatan untuk berdiam diri dan menjadikan semua komensama ada yang positif mahupun negatif sebagai iktibar.

Penceraian

Baru dua tahun bergelar isteri kepada Muhamad Riza Baharuddin akhirnya hubungan mereka itu terputus di tengah jalan.

Enggan menyalahkan mana-mana pihak bagi Izreen isu cerai tersebut sudah berakhir secara baik awal bulan lalu.

Bagi pelakon ini dia bersyukur kerana kemelut yang melanda dirinya dan bekas suami sudah berakhir dan lebih menyenangkan apabila masing-masing tidak menyalahkan antara satu sama lain.

"Dua tahun kami berkahwin dan akhirnya hubungan itu tak dapat diselamatkan lagi. Saya sebenarnya sedih dengan perpisahan ini tapi mungkin itu jalan yang terbaik buat kami.

"Mujur ada keluarga yang banyak memberikan sokongan. Apa sahaja yang berlaku mereka tetap memberikan kata-kata semangat dan tak mahu saya mengalah dengan perasaan," jelasnya.

Tidak menafikan perasaan kekok untuk kembali hidup sendirian, Izreen mengakui perlu kuat semangat untuk mengharungi hidup bergelar janda.

Dalam fasa ini dia perlu membuktikan status bukan halangan untuk melakukan yang terbaik kepada dirinya.

Tentang hubungannya dengan bekas suami, Izreen menganggap mereka baik-baik sahaja.

"Saya dan bekas suami masih okey. Kami masih berhubung antara satu sama lain tetapi hanya kerana anak sahaja. Saya diberi hak penjagaan anak tetapi dia boleh mengambil anak bila-bila masa sahaja.

"Setakat itu komunikasi kami. Tak lebih daripada itu. Dan saya juga bersyukur kerana dia masih mengambil berat tentang komitmen penjagaan anak termasuk membeli barang-barang keperluan," jelasnya.

Dedah wajah kekasih, Nabila Huda minta diberi ruang

Posted: 23 Jun 2014 12:35 AM PDT

KUALA LUMPUR: Umum mengetahui tentang hubungan keluarga Nabila Huda dan Amy Search yang agak kurang baik pada masa ini.

Ini kerana selepas ditegur bapanya di laman sosial Instagram, keadaan menjadi semakin tegang apabila Nabila pula mengeluarkan komen di laman sosial Twitter miliknya.

Menerusi komen tersebut, Nabila telah meminta penjelasan daripada bapanya secara terbuka dan dengan beraninya mendakwa Amy telah merosakkan hidupnya lagi.

Tidak lama selepas itu Nabila memuat naik dua status yang memohon dirinya diberi ruang 'bernafas' kerana sedang bercuti setelah penat berlakon.

Episod tersebut bagaimanapun tidak habis di situ sahaja apabila ada pengguna laman sosial twitter yang sudah mula menyebarkan gambar Nabila dan kekasihnya.

Ada juga pengikut Nabila memberitahu lelaki tersebut pemilik restoran Kulkats Barrio di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) Damansara, yang dipanggil 'Bert'. -- Astro Gempak


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/wajah-kekasih-didedahkan-nabila-huda-mohon-diberi-ruang-38252?cp

(Foto) Kerana Selfie, Pelajar Tersepit Dalam 'Faraj'

Posted: 22 Jun 2014 11:14 PM PDT

SEORANG pelajar dilaporkan telah terperangkap di dalam replika batu faraj gergasi di Tubingen, Jerman.

Pelajar pertukaran dari Amerika Syarikat itu tersepit pada marmar faraj gergasi itu ketika cuba memasuki ke dalamnya untuk merakam gambar pada Jumaat.

Berikutan itu, lima kenderaan yang dilangkapi 22 anggota bomba dikerah untuk membebaskan pelajar berkenaan.

Ketika mangsa tersepit, terdapat orang ramai yang merakam gambar dan menyebarnya di laman sosial sebagai kejadian yang memalukan.
Selain itu, pihak bomba juga menganggap tindakan lelaki terbabit sebagai memalukan apabila dia cuba memasuki faraj gergasi.

Faraj gergasi itu merupakan hasil seni seorang artis dari Peru, Fernando de La Jara dan telah berada Universiti Tubingen sejak 13 tahun lalu.

Replika yang dipanggil Pi-Chacan itu bermaksud berkasih-sayang. - metro.co.uk
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page

Isu OKU terabai, Wardina salahkan kerajaan

Posted: 22 Jun 2014 11:01 PM PDT

Hujung minggu lalu, isu seorang Orang Kelainan Upaya (OKU) berusia 15 tahun yang dikurung sehingga kurus kering mendapat perhatian masyarakat dan ramai yang bersimpati dengan nasib remaja malang itu. Ianya masih diperkatakan ramai hari.

Namun Wardina Safiyyah tidak mengambil masa yang lama untuk meletakkan kesalahan ke atas bahu kerajaan dan polisi negara terhadap golongan OKU hari ini.

"Ini berlaku salah satunya berpunca dari ibu bapa remaja OKU itu tidak diberikan bantuan. Saya (di sini mahu) bandingkan bagaimana kita masyarakat orang Islam melayan anak anak istimewa ini dengan negara yang kononnya kafir," Wardina memulakan tulisan di Instagram.

"Di Australia, ibu bapa kepada anak OKU akan diberi pelbagai keistimewaan seperti elaun bulanan yang tinggi. Malah kawan saya mempunyai anak OKU kedua dua suami dan isteri tidak perlu bekerja kerana disuruh kerajaan untuk fokus menjaga anaknya yang OKU"

"Anak anak OKU dihantar ke terapi secara percuma. Dihantar ke sekolah OKU berkualiti dengan percuma dan ibu bapa diberi cuti percuma setiap tahun kerana kerajaan faham betapa tertekannya untuk menjaga kanak kanak istimewa ini"

"Ya, itu negara kafir. Anak anak istimewa & OKU kita pula? Di mana nilai kita? Terpaksa ibu bapa memikul beban tanpa pertolongan dan sistem sokongan yang padu dari mereka yang sepatutnya. Saya cuma berkongsi realiti, terimalah," tambahnya lagi.
Well Wardina Safiyyah, walaupun polisi kita mungkin tidak sehebat Australia yang anda julang tiinggi itu, kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah mempertuntukkan banyak bantuan dan polisi untuk membantu golongan OKU. Hmm. (rtky/m)

Suami boleh 'rogol' isteri

Posted: 22 Jun 2014 09:00 PM PDT

SEORANG pembaca yang menamakan dirinya Puan L bertanya sama ada kelakuan suami dalam melakukan perhubungan seks dengan isterinya boleh didefinisikan sebagai jenayah rogol jika isterinya tidak rela atau dipaksa.

Puan L juga ingin tahu sama ada seksyen 375 Kanun Keseksaan akan dipinda bagi memasukkan kesalahan suami merogol isteri atau marital rape.

Kemusykilan ini ditimbulkan kerana kata Puan L, beberapa negara lain telah menjadikan perbuatan suami mengadakan hubungan seks secara paksa dengan isteri sebagai suatu kesalahan jenayah.

Penggunaan kekerasan oleh suami terhadap isterinya untuk melakukan seks adalah tidak bermoral dan merendahkan martabat seorang isteri.

Ini bersesuaian dengan istilah 'rogol' dalam undang-undang jenayah, yang merujuk kepada serangan seksual, di mana penyerang memaksa mangsa untuk melakukan hubungan seksual.

Tetapi di Malaysia, seksyen 375 Kanun Keseksaan menyatakan persetubuhan antara suami dengan isteri dalam perkahwinan yang sah di sisi undang-undang tidak boleh dianggap sebagai rogol.

Bagaimanapun, perbuatan suami mendatangkan kecederaan atau menimbulkan ketakutan akan kematian kepada isterinya atau kecederaan kepada mana-mana orang lain bagi tujuan untuk mengadakan hubungan seks dengan isteri adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 375A.

Elemen penting dalam perkara ini adalah kecederaan yang dilakukan oleh suami terhadap isteri. Ini juga tidak bertentangan dengan mana-mana prinsip agama.

Seksyen 375A Kanun Keseksaan dimasukkan atas syor Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang telah mengkaji Rang Undang-undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2004.

Dapatan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen ini telah mencadangkan seksyen 375A tersebut bagi melindungi martabat dan kepentingan seorang isteri yang daripada dipaksa oleh suami untuk melakukan hubungan seks sehingga mendatangkan kecederaan.

Namun Jawatankuasa itu tidak bersetuju bahawa perbuatan suami melakukan perhubungan seks tanpa kerelaan isteri atau dengan memaksa isteri sebagai suatu jenayah rogol di Malaysia dengan alasan ia bertentangan dengan undang-undang syariah dan juga agama lain.

Oleh itu, seksyen 375 Kanun Keseksaan tidak perlu dipinda kerana peruntukan untuk menghukum suami yang mendatangkan kecederaan kepada isteri telah terdapat dalam seksyen 375A kanun itu, cuma ia tidak diistilahkan sebagai rogol.

Persoalan yang timbul sekiranya suami memaksa mengadakan hubungan seks tanpa kerelaan isteri tetapi tidak berlaku sebarang kecederaan kepada isteri, adakah isteri tidak boleh mendakwa suami atas apa juga alasan?

Undang-undang lazim mendefinisikan rogol sebagai persetubuhan tanpa keizinan yang dilakukan oleh seorang lelaki ke atas seorang perempuan yang tidak dikahwininya.

Takrifan rogol merujuk tafsiran Seksyen 375 (a) - (e) serta huraiannya jelas menunjukkan semua elemen yang dinyatakan menjurus kepada jenayah rogol kecuali jika lelaki itu adalah suami kepada perempuan berkenaan.

Jika berdasarkan takrifan dalam seksyen berkenaan, suami boleh melakukan apa sahaja perbuatan seksual terhadap isteri walaupun dalam keadaan isteri tidak rela atau tidak setuju.

Maknanya, suami kebal daripada sebarang tuduhan rogol jika perempuan yang diperlakukan sebegitu adalah isterinya asalkan ia tidak mendatangkan kecederaan fizikal.

Suami hanya boleh dikenakan tindakan undang-undang jika pihak isteri dapat membuktikan suami telah mendatangkan kecederaan kepada isteri.

Dalam setiap jenayah perlu dibuktikan elemen mens rea (niat) dan actus rea (perbuatan). Jika dikaji semula, mens rea dalam perlakuan rogol ialah seseorang itu berniat untuk merogol mangsa dengan sengaja. Mangsa pula tidak rela diperlakukan sebegitu dan tidak mahu hubungan seks itu berlaku. Perkara yang boleh dibangkitkan sebagai mens rea berdasarkan definisi itu ialah hubungan seks itu berlaku tanpa kemahuan perempuan itu. Orang yang melakukan seks itu berniat untuk memaksa perempuan itu dan seks itu terjadi adalah kerana paksaan yang dibuat oleh lelaki itu. Oleh itu, ada persamaan antara perlakuan seks oleh suami tanpa kerelaan isteri dengan jenayah rogol berdasarkan Kanun Keseksaan. Perlakuan seks yang terjadi adalah tanpa kerelaan perempuan itu dan wujudnya unsur paksaan dari pihak lelaki dan dilakukan dengan sengaja.

Dari segi actus reus pula, berlaku perlakuan memasukkan zakar ke dalam kemaluan perempuan tanpa kerelaan perempuan itu. Dalam kes suami paksa isteri melakukan hubungan seks ini, kedua-dua elemen penting jenayah iaitu actus reus dan mens rea wujud.

Ini sepatutnya boleh membuatkan pihak lelaki (suami) di dakwa kerana jenayah rogol. Apakah kewajaran suami yang memaksa isteri mengadakan hubungan seks secara kekerasan tidak dikategorikan sebagai jenayah rogol? Daripada sudut agama dan adat pula, adakah menjadi kewajipan isteri melayan kehendak seks suami dalam apa jua keadaan?

Setakat ini jenayah terhadap wanita yang mewajibkan hukuman sebatan ialah di bawah Seksyen 376B. Seksyen 376 memberi budi bicara kepada mahkamah untuk mengenakan hukuman sebatan ke atas dakwaan rogol di bawah seksyen 375. Tetapi tidak pula dicadangkan bagi menambahkan hukuman berat ke atas kes marital rape.

Tambahan pula dalam sesetengah kebudayaan dan agama, istilah marital rape tidak wujud. Adakah ini bermakna setelah berkahwin wanita menjadi hak suami sepenuhnya dan boleh diperlakukan tanpa batasan?

Tentulah sangat malang bagi seseorang wanita itu jika dia mendapat suami yang tidak bertimbang rasa.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my

Lelaki Ditahan Rogol Budak Perempuan Depan Anak Sendiri

Posted: 22 Jun 2014 08:00 PM PDT

SIBU – Sepasang suami isteri berumur 51 dan 42 tahun ditahan polis di sebuah tapak binaan di Jalan Wawasan di sini pada jam 12.50 tengah hari kelmarin berhubung satu laporan kes rogol membabitkan seorang budak perempuan berumur 13 tahun.

Dalam kejadian pada jam 6 petang Rabu lalu, mangsa dipercayai dirogol di hadapan anak suspek sebelum dibelasah oleh isteri suspek di rumah pekerja kilang di Jalan Bawang Assan, di sini.

Dalam insiden itu, mangsa dipercayai dipaksa berbaring di atas lantai sebelum suspek membuka pakaiannya dan melakukan perbuatan terkutuk itu.

Mangsa tidak melawan kerana dipercayai takutkan suspek.

Perbuatan keji itu turut disaksikan oleh anak lelaki suspek berumur 11 tahun yang kemudiannya menceritakan segalanya kepada ibunya (isteri suspek).

Isteri suspek yang hilang pertimbangan setelah mengetahui perkara itu kemudiannya dipercayai bertindak menendang kepala, menampar muka serta menghentak kepala mangsa ke dinding.

Tidak cukup dengan itu, badan mangsa juga dipercayai dicucuh dengan api rokok malah rambut mangsa digunting dan kepalanya dicukur oleh isteri suspek.

Selepas insiden itu, mangsa dan abangnya melarikan diri ke rumah datuk mereka dan memberitahu apa yang terjadi.

Pada jam 11 malam keesokannya, mangsa dibawa ke Balai Polis Sentral untuk membuat laporan polis.

Mangsa dihantar ke Hospital Sibu untuk menjalani pemeriksaan perubatan pagi semalam.

Difahamkan, mangsa dan abangnya tinggal bersama keluarga suspek sejak dua bulan lalu setelah dihalau oleh ibu bapa mereka dari rumah.

Pasangan suami isteri tersebut kini ditahan reman sehingga Isnin ini sementara siasatan kes dijalankan. – The Borneo Post

Hanez Suraya dan Romie Sudah Putus Cinta

Posted: 22 Jun 2014 07:31 PM PDT

Berita yang agak (atau sebenarnya tidak) mengejutkan semua pihak hari ini nampaknya, Hanez Suraya dalam satu kenyataan kepada Harian Metro yang seakan berkata hubungannya dengan Romie, yang juga masih bergelar suami orang kini sudah berakhir.

Baca elok elok kenyataan Hanez Suraya ini kalaulah tersilap faham maksudnya.

"Saya tidak mampu berbuat apa-apa. Bayangkan setiap kali isu perceraian Romie dan Liyana dibangkitkan, nama saya diheret sama. Dalam perbicaraan pun nama saya tidak disebut, tetapi alih-alih di laman sosial nama saya dikaitkan"

"Saya menjadi bahan cemuhan dan hinaan. Saya tidak faham mengapa ia terjadi, sedangkan sebelum ini saya tegasan apa jua masalah yang berlaku antara Romie dan Liyana, jangan kaitkan nama saya. Saya sudah korbankan hubungan kami"

"Cuma orang yang tidak tahu keputusan yang saya ambil sebab saya bukan jenis semua perkara mahu dipukul canang. Apa yang saya fikir sekarang mahu teruskan kerjaya tetapi nampaknya orang masih terus menuduh dengan membuat pelbagai dakwaan negatif. Saya habis punca walaupun mengambil keputusan sejauh ini"

"Saya bersedia mengundur diri memandangkan masalah dihadapi hanya mereka yang tahu dan faham. Cuma saya minta apa jua masalah, selesaikan berdua dan jangan babitkan nama saya. Ini kali kedua saya menyatakan perkara sama. Jika saya tidak lagi ada dan wujud dalam hidup mereka namun masih dikaitkan, nampaknya saya menjadi kambing hitam dalam situasi berlaku yang ia sangat tidak bagus," ujar Hanez Suraya hari ini.

Mungkin itu jalan yang terbaik buat Hanez Suraya secara peribadi untuk kelangsungan dirinya yang masih muda & untuk terus relevan dalam kerjayanya. Sampai bila 'kan mahu bergelumang dengan kontroversi cinta tidak bertepi sebegini. (rtky/m)

Pasangan dicekup separuh bogel selepas pulang dari kelas mengaji

Posted: 22 Jun 2014 07:01 PM PDT

Sekadar gambar hiasan
Jitra: Seorang lelaki warga tua yang hanya dibaluti selimut dari paras pinggang ke bawah tanpa berbaju, manakala pasangannya hanya berkemban, ditahan berkhalwat di rumah wanita itu di Tunjang di sini, semalam.

Lelaki berusia 61 tahun dan pasangannya yang berumur 63 tahun ditahan oleh sepasukan penguat kuasa Pejabat Agama Kubang Pasu (PADKP), kira-kira jam 1.40 pagi. Difahamkan, lelaki itu singgah di rumah wanita berkenaan sebaik selesai belajar agama di sebuah pondok berdekatan. Jurucakap PADKP berkata, ketika tiba di rumah itu selepas menerima aduan awam, mereka mendapati rumah itu dalam keadaan gelap dan pintu bertutup rapat.

Tutup badan dengan selimut 


Selepas pintu diketuk beberapa kali, seorang lelaki warga tua yang hanya menutup badan menggunakan selimut dari paras pinggang ke bawah tanpa baju, membuka pintu. Setelah melakukan pemeriksaan, pasukan itu menemui seorang wanita duduk di atas katil dalam sebuah bilik dengan hanya berkemban.

"Ketika disoal siasat, pasangan itu yang segan silu akhirnya mengaku tidak mempunyai sebarang hubungan mahram atau suami isteri sehingga menimbulkan syak melakukan maksiat.

"Lelaki itu memberi alasan dia dalam proses perceraian dengan isterinya, manakala wanita itu pula mengakui kematian suami setahun lalu. Kita percaya alasan itu hanya untuk mengelak ditahan," katanya.

Sudah lama jalin hubungan


Jurucakap itu berkata, berdasarkan maklumat penduduk setempat, pasangan terbabit sudah lama menjalinkan hubungan dan anggota keluarganya sendiri sudah berkali-kali menasihati tetapi tidak diendahkan. "Sepatutnya mereka menunjukkan contoh dan teladan yang baik kepada anak dan cucu tetapi sebaliknya pula yang berlaku," katanya.

Pasangan itu ditahan dan dibawa ke Balai Polis Jitra untuk dibuat laporan tangkapan sebelum dibawa ke pejabat agama untuk diambil keterangan. Mereka disiasat mengikut Seksyen 25 Enakmen Kesalahan

Piala Dunia: Portugal ikat Amerika Syarikat

Posted: 22 Jun 2014 05:59 PM PDT

CLINT Dempsey (kanan) menjaringkan gol kedua AS ketika seri 2-2 menentang Portugal dalam aksi Kumpulan G di Amazonia Arenas, Manaus, sebentar tadi. - Foto AP
MANAUS, Brazil 23 Jun - Portugal sudah berada di ambang penyingkiran ketika permainan tinggal 30 saat untuk ditamatkan, sebelum Silvestre Varela memberi sedikit 'nyawa' dengan meledak gol penyamaan untuk mengikat Amerika Syarikat 2-2 dalam aksi Kumpulan G, pagi ini.

Varela menanduk hantaran silang Cristiano Ronaldo untuk membantu pasukan itu bangkit daripada ketinggalan 1-2 sebelum mengikat Amerika Syarikat. - AGENSI

Piala Dunia: Algeria kembali bernyawa benam Korea Selatan

Posted: 22 Jun 2014 05:53 PM PDT

PORTO ALEGRE: Algeria kembali menghidupkan peluang untuk mara ke pusingan kedua selepas mencatat kemenangan besar 4-2 ke atas Korea Selatan pada pertembungan Kumpulan H di Stadium Beira-Rio, sebentar tadi.

Mendahului dengan jaringan selesa 3-0 pada babak pertama, Algeria begitupun dikejutkan dengan kebangkitan Korea yang meledak gol pertama lima minit selepas separuh masa kedua bermula menerusi Son Heung-Min.

Begitupun, kebangkitan yang diharapkan jaguh Asia itu gagal menjadi kenyataan selepas Algeria meledak gol keempat menerusi Yacine Brahimi pada minit ke-63 dan gol Koo Ja-Cheol pada minit ke-72 sekadar gol sagu hati buat Korea selepas gagal menambah jaringan.

Ketika ramai yang mengharapkan perlawanan sengit berlangsung sebelum perlawanan berlangsung, kelemahan jentera pertahanan Korea jelas kelihatan selepas Algeria meledak gol pertama menerusi Islam Slimani pada minit ke-26 sebelum memperoleh jaringan menerusi Rafik Halliche selang dua minit kemudian.

Dan benteng pertahanan Korea sekali lagi dihukum Algeria menerusi jaringan Abdelmoumene Djabou pada minit ke-38.

Pada perlawanan pertama, Algeria tumbang kepada Belgium 2-1 dan Korea berjaya mengikat Russia 1-1.

Perlawanan terakhir Algeria adalah menentang Russia manakala Korea perlu mencatat kemenangan ke atas Belgium untuk sekurang-kurangnya jika mahu mara. - Agensi

ALGERIA 4
Islam Slimani (m26)
Rafik Halliche (m28)
Abdelmoumene Djabou (m38)Yacine Brahimi (m63)

KOREA SELATAN 2
Son Heung-Min (m50)
Koo Ja-Cheol (m72)

Piala Dunia: Belgium tundukan Rusia untuk langkah ke pusingan kedua

Posted: 22 Jun 2014 05:47 PM PDT

RIO DE JANEIRO, Brazil 23 Jun - Divock Origi muncul penjaring termuda Belgium pada Piala Dunia apabila jaringannya dua minit sebelum tamat permainan membantu pasukannya menundukkan Rusia 1-0 untuk melangkah ke pusingan kedua di Stadium Maracana, sebentar tadi.

Jaringan Origi pada minit ke-88 memecah kebuntuan selepas dia menyudahkan gerakan cantik Eden Hazard dalam perlawanan Kumpulan H.

Rusia, yang seri 1-1 dengan Korea Selatan dalam perlawanan pembukaan kini perlu menewaskan Algeria pada perlawanan terakhir untuk menghidupkan peluang. - AGENSI

Duke of UMNO

Posted: 23 Jun 2014 01:32 PM PDT

Duke of UMNO


ALERT..!!! PUAK AVENGELIS PELAMPAU KRISTIAN AKAN SERANG KITA HABIS-HABISAN..???

Posted: 23 Jun 2014 06:13 AM PDT

Merujuk laporan di sini, kita dapat simpulkan keputusan Mahkamah Persekutuan memang selaras dengan Perlembagaan Malaysia yang memberikan hak dan keistimewaan kepada Islam di Malaysia yang TAK BOLEH DIPERTIKAI KEDUDUKANNYA OLEH MANA-MANA PIHAK...

Saya percaya, majoriti umat Islam di Malaysia menganggap keputusan mahkamah tu adalah hadiah terbaik untuk kita semua sempena menyambut Ramadhan Al-Mubarak tidak lama lagi...

Tapi pada saya, keputusan mahkamah tu hanyalah permulaan. Kita masih di garisan permulaan dan saya percaya lepas ni akan muncul ramai pihak dari puak avengelis pelampau Kristian yang tak reti hormat perlembagaan dan ketetapan di Malaysia...

 

Bukan setakat tu saja.. saya jangka lepas ni puak-puak pembangkang yang sememangnya menyokong agenda mencemarkan kalimah "Allah" di Malaysia ni akan melancarkan pelbagai serangan dan provokasi menjelang Ramadhan nanti...

Saya yakin, kita semua akan bersatu hati mempertahankan kalimah "Allah" tanpa batas sempadan politik. Tak kira UMNO atau PAS, kita umat Islam akan bersatu demi terus mempertahankan Islam dan perlembagaan dari terus dicabar puak-puak kurang ajar ni...

Anggaplah perjuangan itu sebagai jihad. Meskipun tanpa mengangkat senjata, saya yakin dengan izinNya, kita mampu memastikan kesucian dan kepentingan Islam terus terpelihara dari bajingan-bajingan ini...

Apapun.. kita perlu bersedia dengan serangan lebih hebat lepas ni. Sediakah kita bersatu demi Islam? Atau masih nak letakkan politik di atas Islam? Sampai bila?