Jumaat, 30 September 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 30 Sep 2011 02:33 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


KEJAM!! Video CCTV Rompakan Berdarah Kedai Emas!!

Posted: 30 Sep 2011 11:07 AM PDT


Berlaku di Selatan Thai! Kejam sungguh cara rompakannya.. Kita perlu hargai keamanan yang ada di negara kita.

BEBAL! Memang sah Guan Eng jadian Biawak Hidup!!

Posted: 30 Sep 2011 08:34 AM PDTVideo di atas ucapan Lim Guan Eng kepada media Australia. Ucapannya itu jelas berniat jahat dan memburuk-burukan negeri Johor. Namun, si biawak hidup ni, tidak mengaku bahawa beliau memburuk-burukan negeri Johor, malah membuat penafian dengan menyalahkan pihak media perdana.

Video penafiannya dibawah,Setelah menafikan bahawa beliau membuat kenyataan tersebut, Guan Eng, dengan selambar memohon maaf kepada Tuanku Sultan Johor keatas kenyataannya itu,


Permohonan Maaf Guan Eng,

Sebagai rakyat Malaysia yang setia kepada Raja dan negara, patik ingin memohon maaf kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor, atas rasa tersinggung DYMM Tuanku terhadap kenyataan berikutan dengan Johor yang telah dibuat oleh patik. 
Dan juga kepada rakyat jelata Johor di bawah naungan DYMM Tuanku atas perkara yang sama. 
Patik tidak berniat untuk memburukkan Johor atau mana-mana negeri atas apa-apa sebab dan alasan sekali pun.

Dalam laporan media, DYMM Sultan Johor juga bertitah bahawa Baginda tidak mahu diseret ke dalam arena politik. Patik bersetuju dengan titah DYMM Sultan Johor. 
Saya merasakan bahawa saya telah disalah lapor oleh media massa yang dikawal oleh Barisan Nasional. 
Saya akan membawa perkara ini ke mahkamah untuk menentukan kebenaran tentang di mana saya membuat ucapan saya, apa yang sebenarnya yang diperkatakan, bagaimana ia dikatakan dan dalam konteks apa kenyataan itu dibuat. 
Setakat ini, selain daripada pita rakaman yang disiarkan oleh TV3, tidak ada sebarang laporan media tentang apa yang saya katakan di Singapura atau di Australia. Saya mempunyai akses untuk pita rakaman wawancara saya dengan Radio Australia. Saya masih sedang mencari pita rakaman tentang apa yang saya katakan di Singapura yang dibuat secara peribadi dalam satu sesi tertutup. 
Saya telah pun mengarahkan peguam-peguam saya untuk memfailkan saman di mahkamah, ke atas semua media massa kawalan BN bermula dengan Bernama. 
Lim Guan Eng. 
Ketua Menteri Pulau Pinang.


Tengok betapa pembelitnya manusia berlidah biawak ini. Jika beliau tidak membuat sebarang kesalahan, kenapa beliau perlu meminta maaf?

Malah DS Najib juga bersetuju bahawa Guan Eng memang bersalah dan bersikap kurang ajar keatas negeri Johor,

"Kita sudah ada recording (rakaman) dan perkara ini amat sukarlah bagi dia nak menafikan, kalau dia boleh nafikan dia takkan minta maaf, "Maknanya dia telah terimalah kesilapan dalam hal ini," katanya" katanya kepada media

McTheory:
Memang dasar pembelit.. jenis orang jual orang, memang macam ni..

KASI PANAS!! Anwar Ibrahim & DAP Tolak Hudud Nik Aziz!

Posted: 30 Sep 2011 05:35 AM PDTVideo ini patut disebarkan dengan sebaik mungkin sebagai bukti Pakatan menolak Islam dalam perjuangan mereka!!

EKSKLUSIF!! Masih Ramai Pengikut dan Penyokong Pas Luar Bandar Tertipu Dengan Pas!!

Posted: 30 Sep 2011 04:18 AM PDTAngin PRU (Pilihanraya Umum) ke 13 semakin hampir dengan kita. Fenomena PRU ke 13 di bandar dan luar bandar adalah satu perkara yang berbeza. Malah ia amat berbeza. Dalam PRU yang lepas Pakatan Haram (Pakatan Rakyat) boleh dikatakan menyapu hampir semua kerusi dibahagian bandar. Malah rakyat di negeri-negeri yang termaju di Malaysia juga memberi undi kepada Pakatan disebabkan janji perubahan drastik terhadap ekonomi yang akan mereka lakukan jika mereka memerintah.

Penduduk bandar, lebih materiallistik dan lebih mementingkan ekonomi poket sendiri dari perjuangan Agama dan kaum. Walau bukan semua, namun majoritinya menunjukkan sokongan terhadap Pakatan apabila menjanjikan pelbagai manifesto ekonomi dalam PRU yang lepas. Itu Mc tujukan kepada bangsa Melayu.

Cina dibandar pula, walaupun mereka dimomokkan dengan perubahan ekonomi yang bagus bila pakatan memerintah, namun sokongan mereka terhadap pakatan, bukan seratus peratus mengenai ekonomi. Namun janji kesamarataan yang dilaungkan oleh Anwar Ibrahim dan pemimpin pakatan yang lain menyebabkan mereka tertarik dengan Pakatan yang mengunakan Dap sebagai perancang utama.

Namun kali ini Mc lebih fokuskan kepada penduduk di luar bandar. Di Kedah amnya, di kawasan yang jauh dari bandar, yang hanya mendapat berita dari surat khabar, television dan ceramah serta tazkirah sebagai panduan hidup mereka.

Tok-tok Imam, Bilal, malah AJK-AJK Masjid ahli-ahli surau, kebanyakkannya masih lagi menyokong Pas. Atas kerana Pas memperjuangan ISLAM SEBENAR! Mereka masih lagi percaya kepada perjuangan Pas pada tahun sebelum 2004. Iaitu semasa belum lagi wujud Pakatan Haram. Dimana Pas menobatkan dan melaungkan jihad untuk menubuh negara Islam dan hudud sebagai undang-undang rasmi negara.


Malah mereka masih lagi percaya perjuangan Pas tidak berubah. Malah negara kebajikan yang Pas laungkan juga masih lagi belum diketahui atas alasan itu semua permainan politik dari pihak pentadbiran negara.

Mc berpeluang berjumpa dengan golongan2 bijak agama ini. Mc sempat berbual mesra, malah bermalam di rumah mereka yang kebetulan pada waktu itu ada kenduri arwah dan tahlil.

Selepas kenduri, kita duduk beramah mesra dengan berbual kosong, dan Mc mengunakan peluang tersebut apabila mengetahui salah seorang daripada mereka adalah pemimpin bawahan Pas kawasan tersebut. Malah lebih menguntungkan Mc apabila, beliau juga adalah salah seorang bekas askar yang pernah menentang kekejaman komunis.

Ketokohan beliau menerajui Masjid dikawasan tersebut (dirahsiakan) jelas apabila beliau amat dihormati dan disegani oleh seluruh penduduk kampung dan kampung berhampiran.

Mc mengunakan masa yang singkat tersebut dengan sebaik mungkin untuk menguji sedalam mana pengetahuan Ustaz ini mengenai perjuangan Pas sekarang.

Semasa berbual, Mc berpura-pura meminta pendapat beliau mengenai Pas, perjuangan Pas, hudud, negara kebajikan, dan hal berkaitan dengan Mat Sabu memperlekehkan pejuang kemerdekaan. Berlapik dengan mengatakan Mc hendak menyertai Pas.

Ternyata rentak dan tekaan Mc agak tepat, apabila kefahaman Ustaz ini kepada Pas masih lagi kebelakang. Beliau masih lagi menyokong Pas atas kerana perjuangan Islam, negara Islam dan hukum hudud.

Ini peluang Mc untuk meruntuhkan kepercayaan mereka terhadap Pas!!

Disebalik ayat ingin menyertai Pas dan mengkaji perjuangan Pas terlebih dahulu, Mc mengumpul video Anwar bersama pakatan menolak hudud, video hadi awang menukar dari negara Islam ke negara kebajikan, video Nik Aziz hina rasulullah, video nik aziz menyokong demontrasi, dan menyamakan solat dengan demontrasi, video mat sabu menyokong komunis, artikel-artikel terbitan harakah yang bersatu dengan Dap, artikel-artikel harakah yang menyokong negara kebajikan dan artikel yang menghalalkan fitnah, malah gambar peluk cium pemimpin Pas bersama pemimpin Dap juga Mc sertakan sebagai sokongan.

Malah rujukan yang Mc ambil itu semuanya dari rujukan kitab yang paling mereka percayai, iaitu harakah.

Selepas Mc dedahkan semuanya, dengan penerangan yang terperinci, ternyata Ustaz dan rakan-rakannya agak terpinga-pinga dan terkejut dengan pendedahan Mc itu. Malah ada yang mengeleng-gelengkan kepala bagaikan tidak percaya dengan apa yang Mc dedahkan kepada mereka.

Namun Mc menjelaskan kepada mereka cerita yang sebenar. Mengenai apa tentang apa, dan kenapa. Biar mereka jelas atas segalanya yang berlaku sekarang. (Hal ini dirahsiakan)

Setelah lama berbicara, akhirnya Ustaz dan pengikutnya akui tidak tahu menahu mengenai semua ini. Malah rasa seperti tertipu dengan perjuangan Pas. Mereka berjanji akan merujuk kepada pemimpin yang lebih atas untuk mengenal pasti apa yang berlaku kepada parti Pas sekarang.

Selepas pada malam itu, keesokkan harinya Ustaz tersebut menerima panggilan dari Lembaga Tabung haji untuk persediaan ke Mekah bagi menunaikan haji. Beliau mengumumkan perkara tersebut di masjid dan membuat kenduri doa selamat untuk beliau ke Mekah bersama Isteri.

Dalam masa yang sama beliau mengucapkan terima kasih kepada pihak kerajaan Malaysia kerana mewujudkan LTH untuk orang2 Islam yang berpendapatan rendah seperti beliau menunaikan haji, malah beliau amat berterima kasih dengan subsidi pertama rm4000 daripada kerajaan kepada penunai haji pertama, bagi meringankan beban.

Ucapan terima kasih dari Ustaz tersebut, membawa sinar baru dalam perjuangan agamanya. Susah kita nak lihat, tegar Pas ni mengucapkan terima kasih kepada kerajaan. Mc percaya, selepas balik pada haji, Ustaz akan bergelar Tuan Haji dan perjuangannya juga akan berubah. Insyallah.. sama-sama kita doakan..

KASI HEMPUK!! Kenapa Video Undilah Di Haramkan!!

Posted: 29 Sep 2011 08:35 PM PDTDulu Mc juga hairan kenapa video undilah ini diharamkan dari television. Namun sejak diberi peluang untuk mengkaji dan menghayati, akhirnya Mc setuju dengan pendapat dari SelangorDaily ini. Detail dan lengkap penerangan dari Selangordaily, cuma Mc nak tambah satu, permulaan nyanyian dengan mengunakan bahasa cina juga menjadi salah satu sebab kenapa video ini diharamkan.

Jika menyanyi bercampur atau berbilang bahasa, sepatutnya bahasa dimulakan dengan bahasa kebangsaan terlebih dahulu. Bukannya dari bahasa cina. Sama juga dengan papan kenyataan, papan iklan, bahasa kebangsaan iaitu bahasa melayu harus di utamakan. Tapi dalam video, nampak sangat bahasa melayu sudah menjadi bahasa kedua.

Sambung baca penerangan di bawah,


Video bertajuk 'Undilah' arahan Benji Lim, terbitan Pete Teoh, Albert Law dan Bahir Yeusuff telah dapat ditonton dan di muat turun di internet. Video ini secara luarannya dilihat baik dan mempromosikan demokrasi melalui pendaftaran sebagai pengundi. Tetapi di dalamnya penuh dengan maksud jahat yang tersirat.

Ia juga dilihat mendapat sokongan daripada pelbagai pihak. Antara yang terlibat dalam video ini adalah YB Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong – Timbalan Menteri Pelajaran, Yang Berhormat Datuk Rosnah Haji Abdul Rashid Shirlin – Timbalan Menteri Kesihatan, Nurul Izzah Anwar , Khalid Samad dan ramai lagi.

Selain itu, tokoh perniagaan, sukan dan seni turut dipaparkan. Antaranya ialah Datuk Lee Chong Wei, Tan Sri Anthony Francis Fernandes, Tengku Azmil Zaharuddin, Karamjit Singh, Afdlin Shauki, Reshmonu, Aizat Amdan, Baki Zainal, Bront Palarae, Daphne Iking, Jason Lo, Jehan Miskin, Sazzy Falak, Sharifah Amani, Tony Pua, Wardina Safiyyah, Yasmin Yusuf, Namewee dan lain-lain.

Klip ini dimulakan dengan ucapan narrator oleh YB Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) dan kemudian diikuti dengan lagu nyanyian Namewee dan Afdlin Shauki yang juga meminta rakyat mendaftar sebagai pengundi kerana dengan mengundi, rakyat menjadi majikan dan boleh memilih pemimpin mereka.

Dari segi visual pula, ia dimulakan dengan rakaman narrator oleh Ku Li dan diikuti dengan visual nyanyian Namewee, Afdlin, Pete Teoh dan Shashi. Diselitkan juga pelbagai gambar yang dikesan secara tidak langsung menunjukkan orang ramai dan lokasi perhimpunan haram BERSIH 2.0 di adakan.

Lagu dan lirik di cipta oleh Namewee dan ditambah dalam bahasa Melayu oleh Afdlin Shauki dan bahasa Tamil oleh Shahshi Tharan Rajoo. Oleh itu, kita dapat lihat lirik yang disampaikan agak keras sebagaimana lirik-lirik lagu terdahulu oleh Namewee. Namun kali ini ia dalam bentuk tersembunyi atau 'subliminal message'.

Dari segi visual, pada minit 0.26, memaparkan seseorang yang sedang membaca akhbar Harakah yang bertajuk 'BN TIRU BUKU JINGGA'.

Di minit 3.00 pula menunjukkan visual papan tanda nama jalan seperti Jalan Tun H.S Lee, Jalan Tun Perak, Hospital Tung Shin dan Jalan Pudu Lama (3.22), Jalan Masjid India (3.25) lokasi-lokasi ini adalah lokasi dimana peserta perhimpunan haram 9 Julai di gempur polis.

Pada minit 3.36 pula visual menunjukkan poster 1Malaysia gambar YAB Perdana Menteri dan tulisan 'Rakyat Di Dahulukan'. Terdapat satu maskot seakan-akan lintah sedang bergoyang-goyang dihadapan wajah YAB Perdana Menteri. Jika ditafsirkan, mesejnya amat jahat iaitu menggambarkan pemimpin tertinggi Negara dengan Lintah yang bersifat penghisap darah.

Penyertaan dua pemimpin negara iaitu Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong yang juga Timbalan Menteri Pelajaran dan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, Ketua Puteri UMNO yang juga Timbalan Menteri Kesihatan dilihat cuba mempergunakan kedua-dua tokoh ini dalam rancangan jahat penerbit.

Adalah satu perkara yang menghairankan apabila Namewee terus diberikan kebebasan berkarya walaupun telah beberapa kali membuat tindakan mencemarkan maruah negara dan menimbulkan kemarahan seperti penerbitan video 'Negarakuku'. Tindakan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang mempertahankan beliau juga menyinggung perasaan ramai penyokong BN apatah lagi beliau kini telah menerbitkan filem Nasi Lemak 2.0.

Penyertaan lebih 100 orang termasuk VIP, Artis, Ahli Sukan, Pemimpin Pembangkang, Pemimpin Kerajaan, dan sebagainya dilihat cuba menunjukkan bahawa pelbagai pihak menyokong penerbitan video ini sekaligus menyampaikan mesej secara halus bahawa mereka ini juga menyokong gerakan untuk menukar Kerajaan.

Memang patut video tersebut diharamkan, lebih-lebih kerana penglibatan manusia biadab seperti Namewee. Manusia kurang ajar seperti itu dan menjadikan perkataan-perkataan lucah sebagai mainan di bibir mulutnya tidak patut sama sekali muncul dalam televisyen.

PANAS!! Guan Eng HIna Johor, Tuanku Sultan Johor Tersinggung!

Posted: 29 Sep 2011 07:23 PM PDTKUALA LUMPUR Sept. – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar tersinggung dengan dakwaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kononnya Johor tidak selamat untuk pelabur.

"Memang beta tersinggung apabila beta tahu tentang kenyataan itu.

"Tetapi sebagai Sultan, beta tidak mahu diseret ke dalam arena politik," titah baginda ketika dipetik dalam Buletin Utama malam ini.

Baginda juga tidak mahu pihak lain bercakap bagi pihak baginda yang sentiasa mengambil berat tentang rakyat Johor dan warga asing yang menetap di negeri itu.

Bagaimanapun, sebagai Sultan, baginda tidak mahu mencampuri hal politik.

Sultan Johor bertitah demikian ketika mengulas dakwaan Guan Eng yang memburuk-burukkan Johor dalam temubualnya dengan media asing di Singapura baru-baru ini. - Utusan

Sambung baca Guan Eng KANTOI tapi tak mengaku hina Johor!! nak baca klik SINI

McTheory:
Jenis hati perut busuk, dah keturunan Dap macam tu..

Duke of UMNO

Posted: 30 Sep 2011 02:04 PM PDT

Duke of UMNO


Pn. Nur, Baitul Mal, Wartawan dan Gereja punya cerita...

Posted: 30 Sep 2011 12:27 AM PDT


Masih ingat lagi tentang Puan Nur yang pernah menggemparkan negara mengaku pernah menerima bantuan kewangan dan barangan keperluan dari Gereja? Kalau tak ingat, rujuk di sini.

Baru-baru ni Pn. Nur mendedahkan dan memperjelaskan tentang apa yang berlaku. Nampaknya ada yang tak kena di antara kenyataan wartawan, kenyataan dari Baitul Mal Majlis Agama Islam Negeri Sembilan dan dirinya sendiri. Ada misquote sana sini dan sebagainya mengundang salah faham pelbagai pihak.

Jika kita bandingkan cerita wartawan dan Baitul Mal, nampak sangat seolah-olah Pn Nur dibebankan dengan kesalahan 100%. Tapi bila kita selami penjelasan Pn Nur di bawah, kita akan dapati ianya melibatkan salah faham yang memalukan oleh wartawan tersebut dan Baitul Mal pula bagaikan cuba "menyelamatkan diri".

Justeru itu, untuk berlaku adil, saya siarkan disini penjelasan Pn Nur yang saya terima. Pada saya, Pn Nur mungkin tersilap langkah ekoran kesulitan hidupnya. Namun kesulitan hidup itu bukanlah tiket untuk mewajarkannya meminta-minta dari gereja.

Yang wajar bertanggungjawab dalam hal ini ialah Baitul Mal Negeri Sembilan yang seolah cuba menjatuhkan imej Pn. Nur yang sepatutnya dibantu. Pada saya, ini soal attitude staf Baitul Mal itu sendiri. Namun, Baitul Mal pun tak wajar juga disalahkan 100%...

Wartawan tu pun satu hal lagi. Lain kali, cerita la benda yang betul. Kenapa perlu ada misquote dan sebagainya? Kan dah jadi salah faham. Mujurlah Pn Nur tak saman akhbar dan Baitul Mal. Kalau Pn Nur tu kaya, dah lama dah dia menang saman...

Sila rujuk penjelasan Pn. Nur di bawah...tengkiu!
"Saya Pn Nur. Demi Allah, saya takda niat nak menipu bila cite saya keluar kat paper.

Niat saya adalah supaya pihak Baitulmal tidak melayan org2 susah spt saya yg datang meminta bantuan dengan melayan kami seperti sampah seolah2 kami tidak ada perasaan.

Saya juga ada memberitahu wartawan yg saya pernah meminta fasakh bknnya ibu tunggal sebagaimana yg ditulis.

Baki gaji suami hanya RM640 bkn RM1,300 spt yg didakwa oleh Baitulmal. Saya boleh tunjukkan SLIP GAJI yg ada ditangan saya oleh wartawan tersebut.

Demi Allah saya takda niat nak menipu masyarakat. Tolong jangan memburuk2kan saya lagi.

Saya pernah berjumpa Kamal Amran Pengarah Baitulmal berkenaan bantuan yg saya terima ttp dia tidak mengendahkan saya lalu dia terus menyuruh saya berjumpa pegawai bawahan ttp beliau. Saya pergi berjumpa pegawai berkenaan tidak dilayan dan disuruh pula ke kaunter.

Mereka membuat saya macam sampah dan seperti bola ditendang ke sana ke mari. Adakah ini salah saya yang datang meminta bantuan ke saluran yang sepatutnya membantu org2 seperti saya.

Saya tidak berkemampuan kerana keadaan kesihatan saya tidak menentu untuk saya mencari rezeki.

Sebelum ini saya pernah dimasukkan ke Wad Kecemasan kerana penyakit saya dan tidak sedarkan selama beberapa jam dan Doktor ingat saya sudah meninggal dunia.

Pihak Baitulmal mengeluarkan kenyataan kepada saya hanyalah untuk mentup kesalahan mereka dalam isu memberi Bantuan.

Saya juga ada memberitahu wartawan tersebut yg saya ada mendapat Bantuan JKM sebanyak RM400 tetapi tidak disebut dalam suratkhabar.

Adakah mencukupi bantuan tersebut untuk saya dan anak2 pada zaman ini dengan anak2 seramai 4 org yg masih bersekolah terutamanya di bandar besar spt yg saya tinggal sekarang.

Tolong jangan cite mcm2 pasal saya.

BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL... TOLONG JANGAN MENUDUH TANPA MENGETAHUI CERITA YANG SEBENAR22NYA.......

DEMI ALLAH IBUBAPA SAYA TAK PERNAH MENGAJAR SAYA UNTUK MENIPU DAN MEMINTA22....

ASSALAMMUALAIKUM..."

Apa Yang Tersirat

Posted: 30 Sep 2011 01:49 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Menurut PAS- Undang-undang HUDUD ditolak oleh UMNO bukan DAP

Posted: 29 Sep 2011 08:01 PM PDT

Susulan mesyuarat Pakatan Rakyat pada Rabu, PAS menegaskan yang menghalang pelaksanaan hukum hudud adalah Umno bukannya DAP — rakan komponen dalam perikatan mereka berusia tiga tahun.

Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, PAS mengakui DAP mempunyai pandangan berbeza dalam soal pelaksanaan hudud dan pendirian mereka dalam tidak menyokong sistem perundangan syarak.

"Akan tetapi, ini bukanlah perkara pelik kerana mereka bukan beragama Islam dan tiada tuntutan syarak ke atas mereka," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

"DAP berpendapat ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, di mana kes-kes jenayah mesti berada di bawah bidang kuasa mahkamah sivil, bukan di mahkamah Syariah.

"Mereka juga berpendapat enakmen ini memerlukan pindaan Perlembagaan bagi menguatkuasakannya," katanya.

Oleh itu kata Tuan Ibrahim, jelas yang menghalang ialah Perlembagaan Persekutuan yang dimomok Umno selama 54 tahun dan bukannya DAP.

"DAP tidak menyokong kerana ia melanggar Perlembagaan Persekutuan," kata Tuan Ibrahim.

Tuan Ibrahim menambah, PAS memperakui perlunya bidang kuasa mahkamah syariah diangkat bagi menepati tuntutan syarak dalam pelaksanaan sistem perundangan ini.

"Namun, ruang dan bidang kuasa kerajaan negeri yang telah meluluskan enakmen ini juga perlu diperakui dan diiktiraf. Situasi ini amat berbeza dengan Umno yang beragama Islam dan mempunyai kewajipan syarak dalam melaksanakannya," katanya lagi.

Pesuruhjaya PAS Pahang ini juga berkata, Umno yang mengaku dirinya Islam dan telah diberi kuasa pemerintahan selama lebih 54 tahun sepatutnya mesti bersedia memikul tanggungjawab ini untuk menyediakan negara ke arah kesediaan untuk melaksanakan hukum Allah.

"Ini bukan. Umno masih mengatakan negara masih belum mampu melaksanakannya. Ini jelas mencerminkan kegagalan Umno dalam memastikan pelaksanaan syariat Allah di negara ini," tambah beliau.

Pada mesyuarat MPP tersebut, Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas hukum hudud yang muncul kembali sebagai isu 'panas' minggu lalu tidak akan menjadi sebahagian daripada dasar bersama perikatan itu sehingga kesemua parti komponen menzahirkan persetujuan dan konsensus.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu bahawa hukum hudud bukan sebahagian daripada dasar Pakatan Rakyat dan bantahan DAP perlu dihormati.

Dalam kenyataan bersama dikeluarkan, Anwar, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata mesyuarat Pakatan Rakyat malam tadi memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, dasar bersama dan Buku Jingga.

Justeru kata Tuan Ibrahim, keputusan yang dibuat Pakatan Rakyat kelmarin ternyata jauh lebih baik daripada pendirian Umno yang terus menolak hukum hudud sebagaimana kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN).

Minggu lalu Najib menegaskan hudud tidak akan dilaksanakan di negara ini manakala timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Umno tidak menolak hudud tetapi kini bukan masanya untuk melaksanakan pendekatan itu.

"Sebagai 'damage control' ekoran kenyataan presiden mereka, ramai pemimpin Umno bergesa-gesa berkata mereka secara dasarnya menyokong hudud tapi menyalahkan keadaan tidak sesuai untuk melaksanakan hukum Allah ini.

"Lima puluh empat tahun memerintah tapi dalam keadaan kononnya menyokong hudud, Umno masih menyalahkan keadaan tidak sesuai untuk melaksanakan hukum hudud. Jadi jelaslah selama ini, merekalah penghalang sebenar daripada pelaksanaan hukum Allah," kata Tuan Ibrahim.

Tuan Ibrahim juga memberitahu, pendirian orang bukan Islam "tidak menyokong" dan orang Islam yang "menghalang" amat beza darjatnya dalam isu pelaksanaan hukum hudud ini.

Beliau juga berkata, kini sikap menghalang Umno itu bertambah nyata apabila berhadapan tekanan MCA dan Gerakan yang terang terangan mengugut akan keluar dari gabungan BN seandainya Umno menerima hukum hudud.

MCA dan Gerakan hanya ugut nak keluar BN jika Umno nak laksana hudud kononnya ingin menjaga hak orang bukan Melayu, kata beliau sambil menambah, "tapi tidak pula kedengaran MCA dan Gerakan ugut nak keluar BN semasa Umno dan Perkasa sering menindas hak dan menggertak kaum bukan Melayu."

"Bukankah itu menjadikan ugutan tersebut amat hiprokrit?" katanya lagi.

"Namun, hipokrit MCA dan Gerakan tidak setanding Umno. Apabila tercetus isu ini, Timbalan Presiden Umno terus menyatakan Umno turut menyokong hudud. Selepas ugutan MCA dan Gerakan, Najib terus mengisytiharkan tidak akan melaksanakan hukum Allah ini di Malaysia," sambung Persurujaya PAS Pahang itu.

Oleh itu tambah Tuan Ibrahim, siap hipokrit Umno menyebabkan rakyat beragama Islam kini menuntut satu perisytiharan bila parti teras BN itu akan bersedia melaksanakan sistem perundangan syarak ini.

"Perisytiharan Umno ini juga sudah tentunya menyebabkan masyarakat Islam menuntut para ulamak dan ilmuan agama khususnya, untuk berfikir kewajaran mereka untuk terus berada dan menyokong Umno," kata beliau.

PM menyeru usahawan Melayu jangan bergantung pada perlindungan kerajaan

Posted: 29 Sep 2011 05:27 PM PDT

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini menyeru golongan usahawan Melayu supaya tidak bergantung kepada perlindungan kerajaan semata-mata dalam mencapai kemajuan.

Berucap merasmikan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu Bersatu (MTEM) di Serdang malam ini, Najib berkata, sebaliknya, golongan berkenaan perlu bergantung kepada kemampuan diri masing-masing agar bermaruah dan dihormati.

"Jangan laungkan hak saja, tapi lebih penting apa yang kita hendak lakukan dengan kuasa politik yang ada pada hari ini dengan wujudnya Umno.

Najib sebelum ini telahpun menyebut mengenai kuota bumiputera yang sedikit demi sedikit akan dihapuskan.

Dalam ucapannya hari ini, beliau cuba meyakinkan bahawa kerajaan tetap akan tetap memastikan hak golongan itu dapat disalurkan secara adil.

"Kerajaan putuskan, bila umum projek MRT, kita pastikan sebanyak 43 peratus daripada nilainya kita hendak beri kepada syarikat bumiputera.

"Kita tak ambil pada orang lain. Kita cetuskan projek baru supaya orang tidak rasa kita rampas hak orang lain supaya pembahagian saksama," katanya lagi.

Beliau turut mengingatkan golongan berkenaan supaya terus menjalinkan kerjasama erat dengan kerajaan.

"Sebab masa depan tuan-tuan berkait rapat dengan untung nasib kerajaan.

"Kalau hendak bergantung harap, tuan-tuan dapat bergantung harap pada kerajaan yang ada sekarang," tambahnya.

Najib juga berkata, penubuhan MTEM merupakan salah satu jalan kepada usaha kerajaan untuk membuat perubahan dalam meningkatkan hak upaya golongan Melayu.

"Tidak boleh serahkan kepada kerajaan saja... Kita sebagai NGO mesti bangkit, berani tuntut perubahan dan apa yang patut diberikan.

"Perubahan dituntut sebab persekitaran berubah. Kalau bergantung kepada perlindungan (kerajaan), tidak boleh jamin kelangsungan kita," katanya lagi.

Terdahulu, pengerusi penganjur pelancaran berkenaan, Rizal Faris Mohideen berkatan MTEM ditubuhkan untuk menyatu NGO ekonomi Melayu dan golongan usahawan daripada kelompok kaum berkenaan.

Gabungan NGO tersebut mensasarkan untuk menggabung 100 buah organisasi dan menarik sebanyak sejuta orang ahli.

PEJUANG BANGSA

Posted: 30 Sep 2011 01:36 PM PDT

PEJUANG BANGSA


Nasi Lemak 2.0 kena kritik , Namewee mengamuk terkena sawan babi !

Posted: 30 Sep 2011 07:01 AM PDT


Sebab Nasi Lemak 2.0  Namewee dikritikan dalam Utusan , .Namewee babi yang kononnya  sudah berubah mula mengamuk seperti kena sawan babi bila membuat satu video FUCK UTUSAN dan wartawan terbabit .

Rakaman "Namawee FUCK  Utusan" yang disiar selama 4.21 minit itu benar-benar menunjukkan budak Cina ini tak layak jadi pengarah filem kerana tidak bersikap  professional. Walaupun dia cakap dirinya berpendidikan tinggi  , tetapi perangainya   macam haprak  !


Kalau beliau cakap dirinya menolak rasis ,  adakah dengan bikin video untuk  menghina orang  lain tidak rasis  ?

Memang patut pun Armand Azha pernah cakap budak Namewee Babi kalau jumpa perlu diludah je ...

Sebab apa ???

Sebab  KURANG AJAQ SANGAT !!  


DAP ada teloq ka untuk gantung Guan Eng lepas mohon maaf ?

Posted: 30 Sep 2011 05:53 AM PDT


Hari ini Guan Eng celaka ini sudah mohon maaf  kepada  Sultan  dan rakyat Johor  berhubung dakwaan memburukkan negeri Johor di media  luar negara  tapi masih lagi tak mengaku salah sendiri .

Ramai pihak telah  menyatakan pemohonan maaf Guan Eng ini tidak ikhlas kerana beliau masih lagi menyalahkan media salah lapor tentang keceluparan mulutnya.

Cuma GPB hendak lihat adakah parti DAP ini akan mengambil tindakan menggantung Guan Eng walaupun beliau adalah Setiausaha Agung  & Ketua Menteri seperti mana Manoharan dalam isu Jalur Gemilang .

Manoharan juga telah minta maaf dan Guan Eng pun hari ini pun berbuat demikian.

Jadi, kalau DAP ada teloq  , Guan Eng anak kit siang ini juga wajar digantung keahlian !!!Guan Eng mohon maaf bersyarat , tuduh media juga yang salah !

Posted: 30 Sep 2011 04:22 AM PDT
Tak sampai 24 jam Guan Eng  menafikan mengeluarkan kenyataan menghina negeri Johor , hari ini bila  tertera  tajuk  Sultan Johor yang  tersinggung  di muka depan  akhbar arus perdana ... terus apek komunis ini memohon maaf secara mengejut !

Awatnya Guan Eng terus mohon maaf bila keluar sahaja berita Sultan Johor tersinggung di akhbar ?  Sudah takut tak boleh pijak bumi Johor atau dah   tak reti nak bohong & belit  ?

Jika diperhatikan kenyataan mohon maaf pemimpin regim DAP ini pun nampak tidak ikhlas .  Beliau mohon maaf tapi masih lagi tak mengaku kesalahannya dengan menyalahkan media kononnya dikawal Barisan Nasional .

Nampak sangat semua nak kaitkan politik walhal diri sendiri yang bercakap burukkan negeri Johor .

Yang bangang tu , sampai suara sendiri pun sudah tak kenal & tak ingat apa dicakap   , memang ada masalah apek  anak Kit Siang ini .

Berikut adalah kenyataan penuh Guan Eng.Sebagai rakyat Malaysia yang setia kepada Raja dan negara, patik ingin memohon maaf kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor, atas rasa tersinggung DYMM Tuanku terhadap kenyataan berikutan dengan Johor yang telah dibuat oleh patik.


Dan juga kepada rakyat jelata Johor di bawah naungan DYMM Tuanku atas perkara yang sama.


Patik tidak berniat untuk memburukkan Johor atau mana-mana negeri atas apa-apa sebab dan alasan sekali pun.


Dalam laporan media, DYMM Sultan Johor juga bertitah bahawa Baginda tidak mahu diseret ke dalam arena politik. Patik bersetuju dengan titah DYMM Sultan Johor.


Saya merasakan bahawa saya telah disalah lapor oleh media massa yang dikawal oleh Barisan Nasional.


Saya akan membawa perkara ini ke mahkamah untuk menentukan kebenaran tentang di mana saya membuat ucapan saya, apa yang sebenarnya yang diperkatakan, bagaimana ia dikatakan dan dalam konteks apa kenyataan itu dibuat.


Setakat ini, selain daripada pita rakaman yang disiarkan oleh TV3, tidak ada sebarang laporan media tentang apa yang saya katakan di Singapura atau di Australia. Saya mempunyai akses untuk pita rakaman wawancara saya dengan Radio Australia. Saya masih sedang mencari pita rakaman tentang apa yang saya katakan di Singapura yang dibuat secara peribadi dalam satu sesi tertutup.


Saya telah pun mengarahkan peguam-peguam saya untuk memfailkan saman di mahkamah, ke atas semua media massa kawalan BN bermula dengan Bernama.

PAS pertahan DAP bukan penghalang sebenar laksana hudud ...

Posted: 29 Sep 2011 07:42 PM PDTMemang sah la  pencacai kesayangan DAP ! ....  Isu hudud yang dihangatkan semula Nik Aziz tapi akhirnya UMNO juga dipersalahkan sebagai penghalang bukannya parti chauvinis yang anti Islam ini .

DAP juga baguih bagi PAS walaupun mereka lah yang menentang keras hukum hudud ini ...

Nilai lah sendiri kenyataan pencacai2 DAP berkopiah putih ini ...KUALA LUMPUR, 30 Sept — Susulan mesyuarat Pakatan Rakyat kelmarin, PAS menegaskan yang menghalang pelaksanaan hukum hudud adalah Umno bukannya DAP — rakan komponen dalam perikatan mereka berusia tiga tahun.

Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, PAS mengakui DAP mempunyai pandangan berbeza dalam soal pelaksanaan hudud dan pendirian mereka dalam tidak menyokong sistem perundangan syarak."Akan tetapi, ini bukanlah perkara pelik kerana mereka bukan beragama Islam dan tiada tuntutan syarak ke atas mereka," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.


"DAP berpendapat ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, di mana kes-kes jenayah mesti berada di bawah bidang kuasa mahkamah sivil, bukan di mahkamah Syariah.

"Mereka juga berpendapat enakmen ini memerlukan pindaan Perlembagaan bagi menguatkuasakannya," katanya.

Oleh itu kata Tuan Ibrahim, jelas yang menghalang ialah Perlembagaan Persekutuan yang dimomok Umno selama 54 tahun dan bukannya DAP.

"DAP tidak menyokong kerana ia melanggar Perlembagaan Persekutuan," kata Tuan Ibrahim.

Burukkan negeri lain seperti Guan Eng bukan cara tadbir BN

Posted: 29 Sep 2011 06:35 PM PDTTan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebagai seorang yang amat tidak bertanggungjawab kerana membuat kenyataan memburuk-burukkan Johor baru-baru ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata tindakan Lim itu menunjukkan beliau tidak menghormati kedaulatan negeri-negeri lain di Malaysia.

"Walaupun dia ghairah untuk mempromosi negeri dia, tak payah cerita buruk tentang negeri lain," katanya selepas menghadiri majlis ramah mesra rakyat di perkarangan Masjid Jamek Kampung Sungai Bunyi di sini.

Pada satu majlis di Singapura, Lim, yang juga Setiausaha DAP, dilaporkan berkata rakyat republik itu yang melawat Johor berkemungkinan akan diculik, dan ini tidak akan berlaku jika mereka berkunjung ke Pulau Pinang.

Timbalan Perdana Menteri berkata, apabila beliau ke luar negara, beliau tidak pernah meminta negara luar supaya tidak melabur di Pulau Pinang atau Selangor walaupun kedua-dua negeri itu dipimpin oleh kerajaan pembangkang.

Katanya walaupun dua negeri itu dipimpin oleh pembangkang tetapi rakyatnya tetap merupakan warga negaraMalaysia.
"Itu bukan cara Barisan Nasional mentadbir negeri. Tidak ada Menteri Besar BN yang kata jangan pergi ke Penang atau yang pergi promosi, kata jangan pergi ke Selangor. Kerana di situ rakyat kita bekerja dan di negeri lain, di Johor ada juga mereka daripada Penang yang bekerja seperti di Pasir Gudang," katanya.

Muhyiddin berkata kerajaan sedang berusaha menurunkan kadar jenayah di negara ini dan meletakkan matlamat itu di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang dilancarkan sebagai sebahagian daripada Pelan Transformasi Kerajaan (GTP).

Kejayaan menurunkan kadar jenayah di seluruh Malaysia, katanya, adalah hasil kerja keras kerajaan pusat dan agensi keselamatan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera dan agensi lain.

Muhyiddin berkata Lim perlu memberi pengiktirafan kepada kerajaan pusat dan agensi keselamatan yang telah mengambil langkah-langkah yang perlu dalam usaha mereka untuk menurunkan kadar jenayah.

"Kita kena beri pujian apabila ianya wajar diberikan," katanya.

Muhyiddin berkata sebagai pengerusi jawatankuasa yang memantau NKRA, beliau mendapat laporan daripada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar setiap bulan, dan mengikut laporan indeks jenayah 2010 berbanding 2009, secara keseluruhannya ia menurun sebanyak 15 peratus, dengan Johor mencatatkan penurunan sebanyak 18 peratus manakala Pulau Pinang pula sebanyak 26 peratus.

Jenayah jalanan turut mencatat penurunan pada tempoh perbandingan yang sama, dengan kadar penurunan di Johor adalah sebanyak 47 peratus, manakala penurunan di PulauPinangadalah sebanyak 27 peratus.

Mengenai desakan daripada pelbagai pihak yang mahukan Lim meminta maaf, Muhyiddin berkata, jika Ketua Menteri Pulau Pinang itu telah melakukan kesalahan tiada salah untuknya meminta maaf.

"Jikalau dia sudah lakukan kesalahan, apa salah dia kata 'sorry saya tersilap cakap'. Saya fikir pemimpin yang berjiwa besar adalah pemimpin yang bersedia untuk mengakui kesilapan," katanya.

Guan Eng rupanya kuat cemburu dan dengki kejayaan orang lain ...

Posted: 29 Sep 2011 05:20 PM PDT Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, diminta supaya berubah kerana peranannya yang bukan lagi sebagai anggota pembangkang biasa tetapi pemimpin yang perlu memiliki perspektif untuk melihat seluruh negara membangun.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, kenyataan Guan Eng seperti yang dilaporkan dalam sebuah televisyen tempatan baru-baru ini dan media tempatan disifatkan didorong rasa cemburu, berunsur sabotaj, tidak patriotik dan nasionalistik.

"Saya rasa Guan Eng iri hati terhadap kejayaan dan pencapaian Johor terutama menerusi pelaksanaan Iskandar Malaysia yang menarik ramai pelabur dari Singapura untuk melabur di koridor selatan itu.

"Tindakan beliau membuat dakwaan sedemikian pada saya ada unsur sabotaj, tidak patriotik dan nasionalistik,"

Beliau, yang juga Timbalan Menteri Pelajaran berkata, Johor sebahagian daripada Malaysia dan seseorang pemimpin perlu bersama berusaha menarik pelabur asing masuk ke negara ini tidak kira di mana kerana manfaatnya untuk seluruh rakyat negara.

"Dia tidak boleh bertindak seperti seorang pembangkang dalam menarik pelabur asing. Seperti Kerajaan Pusat, kita menarik pelabur asing dengan menjelaskan kemudahan yang ada antaranya di Selangor mahupun Pulau Pinang dan tidak pula bertindak menggalakkan pelaburan hanya di negeri tertentu.

"Sepatutnya, sebagai Ketua Menteri, Guan Eng juga patut bersifat sedemikian. Dia bukan lagi anggota pembangkang biasa dan sepatutnya keluar dari kepompong lama dengan hanya hendak melihat pelabur Singapura datang ke Pulau Pinang dengan mencemuh Johor sebagai negeri berbahaya," katanya.


Other Perspektif

Posted: 30 Sep 2011 01:16 PM PDT

Other Perspektif


Saya Lupa - Perkataan Biasa bagi PR

Posted: 30 Sep 2011 05:26 AM PDT

THE FLYING KICK

Posted: 30 Sep 2011 01:07 PM PDT

THE FLYING KICK


PAS, ISLAM dan MELAYU

Posted: 30 Sep 2011 08:45 AM PDT

NAJIB BENARKAN PAS LAKSANA HUDUD DI NEGERI-NEGERI PAKATAN!!!!

Posted: 30 Sep 2011 07:30 AM PDT

GAJI NAIK 40%, ADAKAH MUTU PERKHIDMATAN AWAM JUGA NAIK?

Posted: 30 Sep 2011 06:26 AM PDT

PAS Umpama Pelacur Yang Tidak Lagi Tahu Erti Maruah!

Posted: 30 Sep 2011 04:30 AM PDT

BONGKAK SEEKOR CINA BERNAMA GUAN ENG!!!

Posted: 30 Sep 2011 03:10 AM PDT

Benarkan Kelantan Laksana Hudud!

Posted: 30 Sep 2011 02:00 AM PDT

KHALID IBRAHIM TERKEPIT-KEPIT, FAEKAH HUSSIN TERCIRIT-CIRIT!!!

Posted: 30 Sep 2011 01:00 AM PDT

WANITA UMNO KEDAH NI TAK TAU KA DEPA KAT KEDAH?

Posted: 29 Sep 2011 10:31 PM PDT

PAS Takut Dengan Penampar DAP!

Posted: 29 Sep 2011 09:30 PM PDT

JANICE LEE TELAH DILACURKAN!!!

Posted: 29 Sep 2011 08:00 PM PDT

KARPAL SINGH TU UMNO KE, TUAN IBRAHIM?

Posted: 29 Sep 2011 06:30 PM PDT

HADI AWANG DIJERKAH KARPAL SINGH!!!

Posted: 29 Sep 2011 05:12 PM PDT

Rajahmas

Posted: 30 Sep 2011 12:38 PM PDT

Rajahmas


Video Ustazah bicara bab hukum berpandukan buku

Posted: 29 Sep 2011 08:57 PM PDT


Komen di bawah dipetik daripada pengunjung You Tube video ini berkenaan anak Anuwar Ibrahim yang bercakap soal hukum berkenaan hudud dan 4 saksi. PKR sebelum ini beria-ia menuntut khazaf 80 sebatan dikenakan terhadap orang yang menuduh perbuatan zina tanpa 4 saksi...

Dalil 4 saksi - itulah satu-satunya dalil untuk mengesahkan salah atau tidak, berdosa atau tidak seseorang yang dituduh tanpa perlu membuktikan diri tidak bersalah seperti bersumpah laknat?

@helmijamilakil -Nurul Izzah kena masuk belajar Syariah dulu baru boleh bercakap hal hukum hakam ni..betulkan cara pakai tudung tu dulu, tutup mana yang patut di tutup...sebaiknya belajar tahfiz al Quran dulu, belajar tafsir Quran dulu....itulah yang sebaik2nya...ustaz kazim betul, dia bercakap berpandukan al-Quran dan Hadith, tak perlu pegang buku pun, maknanya ilmu tu dah memang dlm kepala Ustaz dah tu...Nurul..pergi sambung belajar ilmu2 agama dulu..!!!!
tara5381 2 weeks ago in playlist USTAZ KAZIM VOL02 3 Sumber video - kerisputera.blogspot.com

DIMENSI

Posted: 30 Sep 2011 12:02 PM PDT

DIMENSI


Omegay: Bershit 3.0 - "Kami sokong Hudud"

Posted: 29 Sep 2011 09:44 PM PDT


Susulan mesyuarat Pakatan Rakyat kelmarin, PAS menegaskan yang menghalang pelaksanaan hukum hudud adalah Umno bukannya DAP — rakan komponen dalam perikatan mereka berusia tiga tahun.

Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, PAS mengakui DAP mempunyai pandangan berbeza dalam soal pelaksanaan hudud dan pendirian mereka dalam tidak menyokong sistem perundangan syarak.

"Akan tetapi, ini bukanlah perkara pelik kerana mereka bukan beragama Islam dan tiada tuntutan syarak ke atas mereka," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini. - TheMalaysiainsideanuvajiass

Alasan tipikal Pasrael!..jangan nyebok pasal orang lain. tanya diri sendiri dulu laa. dah berapa kali deeayypig halang hasrat deeayypig dalam fuckatan? dalam setiap isu yang cuba di bangkitkan oleh pasrael berkaitan hudud, dah berapa kali pasrael melutut depan karpal dan kit siyal? 

bertempik berdegar2 macam guruh pun akhirnya sembah kaki diorang jugak!. sebanyak mana pun lebai2 totok pasrael baca quran tapi hati masih berkiblatkan buku jinggay jugak!. selagi bapak2 setan wujud dalam fuckatan jangan nk tunjuk berani laaa nak salahkan orang lain la braderrrr kehkehkeh harkkk ptuihhhh!!

Politik Harian

Posted: 30 Sep 2011 04:34 AM PDT

Politik Harian


SHEB Pemuda UMNO Lancar Van Pelbagai Guna Untuk Masyarakat

Posted: 30 Sep 2011 04:30 AM PDT


Pemuda UMNO menerusi Sekretariat Hal Ehwal Bandarnya (SHEB) hari ini menempa sejarah apabila melancarkan van pelbagai guna yang pertama di negara ini dalam usaha memberikan khidmat kepada masyarakat.

Pengerusi SHEB, Tengku Azman Tengku Zainol Abidin berkata van serbaguna bergerak itu adalah untuk mempelbagaikan fasiliti khidmat terhadap masyarakat terutama kepada penduduk bandar.

Menurut beliau van serbaguna itu yang diubahsuai dan dilengkapi dengan pelbagai peralatan dan kemudahan canggih akan memberi dimensi baru dalam aspek penyediaan perkhimatan kepada masyarakat.

"Antara keistimewaan van ini ialah boleh bertindak sebagai ambulan ehsan, klinik bergerak kemudahan internet Wifi 4G, Outdoor Tv project, bilik gerakan, pusat temuduga serta ruang papan iklan.

"Van ini juga boleh digunakan untuk pentas politik seperti tempat untuk ceramah, pendaftaran ahli serta pengundi, pusat operasi dan pusat pengedaran.

"Selain itu, dari sudut perubatan, van bergerak ini juga menyediakan makmal perubatan diagnos yang pertama di negara ini yang mana akan memberi ruang kepada orang ramai untuk membuat pemeriksaan jantung, kencing manis dan sebagainya lagi," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian yang disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di PWTC, di sini, hari ini.

Tengku Azman yang juga Ketua Pemuda UMNO Bukit Bintang seterusnya menambah pelbagai program telah diatur dan sehingga hari ini, sebanyak 15 program akan diadakan dalam masa terdekat di sekitar Lembah Klang.

"Khidmat kita tidak statik dan tidak akan berada setempat sahaja sebaliknya akan pergi ke kawasan tertentu dalam menyediakan khidmat kepada orang ramai menerusi kemudahan yang ada pada van bergerak SHEB ini.

"Justeru, kita mengharapkan orang ramai dapat menggunakan kemduahan yang diseiakan ini untuk kepentingan bersama. Dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Najib yang begitu prihatin terhadap rakyat dengan merealisasikan van bergerak SHEB hari ini," katanya. -MediaUMNO

Kudos to Tengku Azman and Pemuda Umno Malaysia!

DS Najib Lancarkan Van Serbaguna SHEB

DS Najib Lancarkan Van Serbaguna SHEB

Posted: 30 Sep 2011 03:20 AM PDT


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan van serbaguna Sekretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) Pemuda UMNO pada majlis yang berlangsung di perkarangan Ibu Pejabat UMNO di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Najib, yang juga Presiden UMNO, turut masuk ke dalam van untuk melihat pelbagai peralatan dan kemudahan canggih yang disediakan bagi kemudahan masyarakat bandar.Beliau kemudian menurunkan tandatangan pada badan van serbaguna yang mempunyai pelbagai fungsi termasuk sebagai klinik, bilik gerakan pilihan raya, pusat internet, pentas ceramah khas dan pusat temu duga.

Ia turut berfungsi sebagai medium untuk mempromosikan Barisan Nasional dan mendekatkan gagasan itu dengan masyarakat.

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

Najib selepas itu mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO di ibu pejabat UMNO.

Terdahulu, Perdana Menteri menunaikan solat Jumaat di surau Jumaat Ar-Rahman, PWTC.

Guan Eng Pohon Maaf Kepada Sultan Dan Mahu Saman Bernama!

Posted: 29 Sep 2011 11:47 PM PDT


Jika Manoharan boleh digantung keahliannya kerana menyatakan akan mengubah bendera Malaysia, apa pula tindakan terhadap Lim Guan Eng yang telah menyinggung hati Sultan?

Jika tiada apa-apa tindakan terhadap Guan Eng, ini membuktikan DAP parti double standard. Parti anak-beranak Lim Kit Siang!

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng memohon maaf kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar kerana menyinggung perasaan baginda berhubung satu kenyataan yang didakwa memburukkan negeri Johor.

Lim berkata beliau memohon maaf sepenuhnya kepada baginda dan rakyat negeri Johor.

Berikut adalah kenyataan sidang akhbar Guan Eng di Pulau Pinang hari ini.

Sebagai rakyat Malaysia yang setia kepada Raja dan negara, patik ingin memohon maaf kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor, atas rasa tersinggung DYMM Tuanku terhadap kenyataan berikutan dengan Johor yang telah dibuat oleh patik.

Dan juga kepada rakyat jelata Johor di bawah naungan DYMM Tuanku atas perkara yang sama.

Patik tidak berniat untuk memburukkan Johor atau mana-mana negeri atas apa-apa sebab dan alasan sekali pun.

Dalam laporan media, DYMM Sultan Johor juga bertitah bahawa Baginda tidak mahu diseret ke dalam arena politik. Patik bersetuju dengan titah DYMM Sultan Johor.

Saya merasakan bahawa saya telah disalah lapor oleh media massa yang dikawal oleh Barisan Nasional.

Saya akan membawa perkara ini ke mahkamah untuk menentukan kebenaran tentang di mana saya membuat ucapan saya, apa yang sebenarnya yang diperkatakan, bagaimana ia dikatakan dan dalam konteks apa kenyataan itu dibuat.

Setakat ini, selain daripada pita rakaman yang disiarkan oleh TV3, tidak ada sebarang laporan media tentang apa yang saya katakan di Singapura atau di Australia. Saya mempunyai akses untuk pita rakaman wawancara saya dengan Radio Australia. Saya masih sedang mencari pita rakaman tentang apa yang saya katakan di Singapura yang dibuat secara peribadi dalam satu sesi tertutup.

Saya telah pun mengarahkan peguam-peguam saya untuk memfailkan saman di mahkamah, ke atas semua media massa kawalan BN bermula dengan Bernama.

Macam biasa orang buat salah mana nak mengaku salah! Bukti pembohongan Guan Eng telah kami rakamkan.. Klik di sini...


Pelik... Guan Eng pohon maaf lepas tu nak saman BERNAMA? dia faham ke tak bahasa melayu??


Saman jangan tak saman!

Sebar Fitnah : Malaysian Insider Mohon Maaf Kepada Tajudin

Posted: 29 Sep 2011 09:32 PM PDTPortal berita pro pembangkang The Malaysian Insider hari ini mengemukakan permohonan maaf terhadap bekas Pengerusi Eksekutif Malaysia Airlines (MAS), Tan Sri Tajudin Ramli kerana penerbitan berita tanpa fakta dan berunsur fitnah.

Malahan di ketahui umum bukan sekali dua portal pro pembangkang ini menyiarkan berita berbentuk fitnah... Dan tidak hairanlah Malaysian Insider lebih suka memainkan sentimen provakasi.

Syarikat The Malaysian Insider Sdn. Bhd., Ketua Pegawai Eksekutifnya Jahabar Sadiq dan wartawan Shazwan Mustafa Kamal menyerahkan surat kenyataan itu menerusi peguam mereka George Miranda di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Harminder Singh Dhaliwal di dalam kamar.

Turut hadir peguam Lim Kian Leong yang mewakili Tajudin.

Di luar mahkamah, Miranda memberitahu pemberita bahawa kesemua pihak menandatangani surat kenyataan maaf itu dan selain kenyataan tersebut, beberapa terma lain turut dibincangkan tetapi tidak boleh didedahkan.

Melalui surat tersebut ketiga-tiga pihak menyatakan kekesalan mereka di atas segala kesulitan yang dialami Tajudin berikutan tersiarnya berita berkenaan.

Sultan Ibrahim Murka Terhadap Guan Eng!

Posted: 29 Sep 2011 07:00 PM PDT


Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar tersinggung dengan dakwaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kononnya Johor tidak selamat untuk pelabur.

"Memang beta tersinggung apabila beta tahu tentang kenyataan itu.

"Tetapi sebagai Sultan, beta tidak mahu diseret ke dalam arena politik," titah baginda ketika dipetik dalam Buletin Utama.

Baginda juga tidak mahu pihak lain bercakap bagi pihak baginda yang sentiasa mengambil berat tentang rakyat Johor dan warga asing yang menetap di negeri itu.

Bagaimanapun, sebagai Sultan, baginda tidak mahu mencampuri hal politik.

Sultan Johor bertitah demikian ketika mengulas dakwaan Guan Eng yang memburuk-burukkan Johor dalam temubualnya dengan media asing di Singapura baru-baru ini.

Lim Guan Eng perlu segera meminta maaf kepada Sultan Johor dan rakyat ekoran dakwaannya yang negeri ini tidak selamat dan berpotensi untuk diculik sekiranya berada di johor.

Video Guan Eng Kantoi Hina Negeri Johor!

Posted: 29 Sep 2011 06:00 PM PDT


Video ini membuktikan Lim Guan Eng sebagai seorang yang amat tidak bertanggungjawab kerana membuat kenyataan memburuk-burukkan Johor baru-baru ini.

Walaupun sekalipun Guan Eng ghairah untuk mempromosi negeri jajahan beliau, tak payah cerita buruk tentang negeri lain.

Pada satu majlis di Singapura, Guan Eng yang juga Setiausaha DAP dilaporkan berkata, rakyat republik itu yang melawat Johor berkemungkinan akan diculik, dan ini tidak akan berlaku jika mereka berkunjung ke Pulau Pinang


 

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng tidak mengaku atau menafikan bahawa beliau membuat kenyataan memburukkan Johor berhubung kadar jenayah di negeri itu, semasa lawatan kerja ke Singapura baru-baru ini.

Tiket Penerbangan Anwar Ke Bangkok Di Dedahkan (MH782, MH785)

Posted: 29 Sep 2011 08:47 AM PDT


Where Was Anwar On 12 - 13 January 2011?

Selepas kecoh dengan video seks terbaru Anwar Ibrahim bersama dua orang pelacur Thailand, kini muncul pula tiket penerbangan Anwar ke Bangkok di dedahkan.

Bedasarkan dari maklumat siasatan yang di lakukan oleh krew sel13.com mendapati, pada tarikh 12 dan 13 Januari didapati Anwar Ibrahim berada di Bangkok, Thailand. Anwar berlepas ke Bangkok pada 12 Januari 2011 menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 782 dan berlepas pada jam 3.15 petang dari KLIA. Beliau tiba di Bangkok pada jam 4.20 petang waktu Thailand atau jam 5.30 petang waktu Malaysia.

Apa yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim sebaik sahaja beliau mendarat di Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok sehinggalah beliau berlepas pulang dari lapangan terbang yang sama akan kami bongkarkan kemudian di dalam Edisi Bongkar Sel13.com.

Setelah lebih kurang 19 jam berada di Bangkok untuk 'aktiviti-aktiviti' tertentu dan 'tugas-tugas rasmi' tertentu Anwar berangkat pulang ke tanahair pada jam 11.05 pagi dengan menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 785 dan tiba di KLIA pada jam 2.15 petang. Manakala sidang media di ibu pejabat PAS diadakan pada jam 5.30 petang.

Dari info yang aku terima video tersebut kini berada di dalam tangan blogger-blogger tertentu. Cuma mereka mereka mahu jawapan dari mulut Anwar sendiri yang menyatakan dimana beliau berada pada tarikh itu.

Dulu Anwar Ibrahim di katakan sebagai seorang perjuang Melayu, tapi kini perangai Anwar berubah semakin teruk semenjak beliau terpesong....

Muhyiddin Yassin: Pas Timbulkan Isu Hudud Kerana Muslihat Politik

Posted: 29 Sep 2011 07:18 AM PDT


Jelas kita lihat DAP persendakan Hudud, PAS pula mempermainkan hukum Allah! agenda sebenar hanyalah semata-mata untuk kepentingan politik parti Pakatan Haram!

Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata tindakan Pas menimbulkan isu pelaksanaan hukum hudud merupakan suatu muslihat politik untuk mengembalikan sokongan masyarakat terutamanya di kalangan pengundi Melayu terhadap parti itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata, Pas sedar sokongan pengundi Melayu terhadap parti itu terjejas teruk berikutan keputusannya tidak mahu membentuk Negara Islam, sebaliknya kini mahu menubuhkan Negara Berkebajikan.

"Ia adalah muslihat politik Pas kerana dia tengok akhir-akhir ini sokongan terhadap Pas terjejas dengan teruk. Sebahagian daripada penyokongnya tidak berpuas hati dengannya," katanya selepas menghadiri majlis ramah mesra rakyat di perkarangan Masjid Jamek Kampung Sungai Bunyi.

tunku

Posted: 30 Sep 2011 04:17 AM PDT

tunku


Guan Eng the liar apologises to Johor Sultan

Posted: 29 Sep 2011 11:15 PM PDT

GEORGE TOWN: Penang Chief Minister Lim Guan Eng has apologised to the Sultan of Johor for his alleged remarks on Johor's deteriorating crime rate.
He made the apology at a press conference in Komtar at 1.10pm Friday.
Lim, however, did not admit making the statement and said he was still trying to locate the recording of what he said in Singapore.
"The Sultan of Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, had said he was offended by the statement made by me against Johor.
"Out of respect to the Johor Sultan, I wish to fully apologised to the Johor Sultan and his subjects, the people of Johor. I have no intention whatsoever to discredit Johor or any other state," he said.
Lim was alleged to have made the remarks at a Correspondents Club of Singapore luncheon last month.
It was reported that an alleged transcript of Lim's speech, released on the Internet, quoted him as saying: "You don't have to worry about your safety when you come to Penang. In Johor, if you are a Singaporean, you are likely to get kidnapped."
Lim had said Thursday he was unsure if the remarks were made in a private capacity but denied saying so in his prepared speech text at the function.

tunku : the liar at last apologized. he should be shameful as he denied earlier that he had said those thing. what about if there was no recording of his speech? if there is none,he will just deny it till now and put all the blames to bernama or umno. this twisted tongue guy should not be trusted at all.full of craps.

SENJALIZA

Posted: 30 Sep 2011 03:44 AM PDT

SENJALIZA


NYANYAT

Posted: 29 Sep 2011 08:32 PM PDT

 Sampai terbenam mentari, dia masih nyanyat.

Jika perangai dan tabiat menjadi tabii dan menjadi budaya, ianya akan menjadi original sin. Di mana juga dia berada original sin itu dibawanya bersama. Kata orang Sabah "nyanyat". Perbuatan itu tetap juga dilakukannya, berulang-ulang dan berkali-kali. Nyanyatlah dia.

Masih nyanyatkah manusia dalam gambar ini melakukan perbuatan ini sehingga mentari terbit di ufuk barat?

bumiyang

Posted: 30 Sep 2011 03:27 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 30 Sep 2011 01:58 AM PDT

Sahabat-Gunung


Pemuda BN Gempur Perak Plak

Posted: 29 Sep 2011 06:16 AM PDT

Negeri Perak menjadi destinasi kelima penganjuran BN Youth Job Fair 2011 peringkat negeri-negeri yang akan berlangsung pada 1 dan 2 Oktober 2011 ini bertempat di Dataran Majli sBandaraya Ipoh, Perak.. Karnival Kerjaya yang dinamakan "Perak Amanjaya Job and Career Fair 2011" tersebut dianjurkan dengan kerjasama Pusat Kerjaya Perak Amanjaya.

Pengerusi Sekretariatt Pekerja Muda, Nazir Hussin Akhtar Hussin berkata, YAB Dato' Seri Diraja Dr. Zambry Abdul Kadir, Menteri Besar Perak akan menyempurnakan pelancaran program pada 1 Oktober 2011 pada pukul 1.00 petang. Karnival tersebut akan dibuka kepada pengunjung khususnya pencari kerja bermula pada pukul 9.00 pagi hingga 9.00 malam.

"Perak Amanjaya Job and Career Fair 2011" menawarkan lebih dari 5,000 peluang pekerjaan daripada lebih 600 majikan yang terdiri daripada agensi-agensi kerajaan, syarikat-syarikat korporat dan institut pengajian tinggi (IPT) dimana sebahagian besarnya daripada negeri Perak sendiri.

Peluang pekerjaan yang ditawarkan adalah terbuka kepada semua peringkat kelulusan bermula dari PMR/SRP hingga peringkat tertinggi meliputi pelbagai bidang pekerjaan. Pencari-pencari kerja khususnya golongan muda di negeri Perak dan negeri-negeri yang berdekatan dijemput hadir bukan hanya melihat tetapi merebut peluang yang telah disediakan mengikut kesesuaian.

Ini merupakan tanggungjawab Pemuda BN dalam membantu menjadi pemudahcara kepada golongan muda di negeri Perak khususnya bagi mempastikan tiada lagi golongan muda yang masih belum mempunyai pekerjaan dan secara tidak langsung mengurangkan kadar pengangguran di negeri tersebut.

"Pelbagai program turut diadakan sebagai pengisian karnival antaranya bengkel kewartawanan, bengkel fotografi, taklimat kerjaya yang akan diberikan oleh Azhar Sulaiman, Noh Hujan, YM Tengku Faris.

Saya menyeru agar pencari-pencari kerja terutamanya di negeri Perak dapat hadir beramai-ramai ke "Perak Amanjaya Job and Career Fair 2011" dengan persediaan dokumen serta pakaian yang bersesuaian bagi merebut peluang pekerjaan yang ditawarkan," ujarnya dalam satu kenyataan kepada media.

PANEH MIANG

Posted: 30 Sep 2011 01:39 AM PDT

PANEH MIANG


Aku suntut Kau...Kau suntut Aku...

Posted: 29 Sep 2011 11:02 PM PDT

Wartawan: Untuk penjelasan...adakah ini bermakna Pakatan tidak boleh meneruskan undang-undang hudud kerana DAP enggan menyokongnya?

Anwar: Pakatan menghormati inisiatif dan aspirasi PAS (berhubung hudud) tetapi Pakatan perlu mencapai konsensus untuk meminda perlembagaan persekutuan terlebih dahulu.

Wartawan: Hari ini tidak capai konsensus itu?

Anwar: Pendirian yang dicapai hari ini amat jelas...DAP tidak setuju (hudud) manakala Keadilan dan PAS menghormati keputusan tersebut.

Selanjutnya sini.


PkR & Pas menghormati keputusan DAP yang TIDAK SETUJU DENGAN HUDUD? Menghormati? Kenapa tak guna perkataan TUNDUK atau AKUR atau ayat paling manis...KAMI YANG MENURUT PERINTAH!

Kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...PkR & Pas BALACI DAP? Kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...PkR & Pas HAMBA TEBUSAN DAP? Kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...PkR & Pas takut ALLAH atau TAKUT DAP?...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...Pas Pejuang Islam? Kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...kah kah kah...huhuhu!

Daniel Arif

Posted: 30 Sep 2011 01:38 AM PDT

Daniel Arif


Vivitar 28-105mm F/2.8-3.8 Series 1 Macro Zoom Lens for Minolta MD Manual Focus SLR Cameras

Posted: 29 Sep 2011 08:45 AM PDT

Store Vivitar 28-105mm F/2.8-3.8 Series 1 Macro Zoom Lens for Minolta MD Manual Focus SLR Cameras

Vivitar 28-105mm F/2.8-3.8 Series 1 Macro Zoom Lens for Minolta MD Manual Focus SLR Cameras

More photos

Product Features

  • Wide angle to portrait-length telephoto zoom lens for landscapes, group shots, and portraits
  • Macro magnification of 1:6.8x for close-ups of smaller objects
  • Mounts directly onto Minolta Manual Focus SLR Cameras (Minolta MD or MC Mount)
  • One-touch zoom and focus control for quick and easy picture taking
  • Lens is threaded to accept 72mm filters for additional creative options

Technical Details

  • Brand Name: Vivitar
  • Model: 316088

Full description

 

Vivitar 28-105mm F/2.8-3.8 Series 1 Macro Zoom Lens for Minolta MD Manual Focus SLR Cameras

Price: $407.10

US Optics Ring Mounted Swivel Bubble Level, BBL-400

Posted: 29 Sep 2011 05:41 AM PDT

US Optics Ring Mounted Swivel Bubble Level, BBL-400

US Optics Ring Mounted Swivel Bubble Level, BBL-400

More images

description

Full description

 

US Optics Ring Mounted Swivel Bubble Level, BBL-400

Price: $90.25

Taipingmali (tm)

Posted: 30 Sep 2011 01:37 AM PDT

Taipingmali (tm)


Kilat kilat kilat: kereta hilang

Posted: 29 Sep 2011 11:00 PM PDT

JFE 1922 , proton putra , warna cokelat gelap , sekiranya ada sesiapa yang terjumpa kenderaan terbabit sila laporkan kepada AZEMAN 012-2652361 atau 010-4308174. Kereta tersebut telah di CURI di area batu caves. Harap kerjasama kepada semua kawan2.terima kasih
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

FITNAH TERBARU PAS PARIT BUNTAR

Posted: 29 Sep 2011 09:02 PM PDT

Laman Blog Pas Parit Buntar bertarikh 17 Sepetember telah menerbitkan artikel yang sebahagiannya  diambil daripada akhbar Sinar Harian dan artikel mereka tidak lain dan tidak bukan untuk memburuk-burukkan Menteri Besar Perak YAB Dato Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir.

Tulisan dalam blog berjudul "MASALAH PENDUDUK PARIT TANJUNG PIANDANG , MANA PEGAWAI KHAS MB?

Sebelum bercerita panjang, TM ingin jelaskan sedikit mengenai wakil rakyat kawasan ini.

Tanjung Piandang terletak dalam Dun Kuala Kurau yang diwakili oleh Abdul Yunus Jamahari (Pkr ) dan satu lagi diwakili oleh  Idham Lim Dun Titi Serong (Pas) dan Ahli Parlimennya ialah Mujahid Yusof (Pas).

Apa yang didedahkan di bawah oleh Pas samalah seperti peribahasa melayu iaitu seperti membuka pekung di dada. Ia secara tanpa sedar telah mendedahkan kegagalan Pas dan Pkr dalam membela nasib rakyat.

Ketiga-tiga wakil rakyat sepatutnya membantu apa juga masalah yang dihadapi oleh pengundi kawasan mereka baik yang menyokong BN atau menyokong PR. Buat lah seperti kerajaan BN lakukan, membantu tanpa memilih bulu.

Kalau ketiga-tiga wakil rakyat tak cukup peruntukan sila jumpa tauke mereka iaitu Anwar Ibrahim dan Hadi Awang, paling dekat boleh mohon bantuan daripada kerajaan Pulau Pinang dan Kedah atau boleh juga pinjam duit daripada Selangor atau Kelantan. Ini tugas kerajaan berkebajikan.  Pas di Perak hanya ada 6 kerusi , tak kan lah tak boleh turun peruntukan 500 ribu setahun untuk 6 Adun Pas dan 5 Adun Pkr.

Kepada penduduk juga mesti lah ingat, dulu masa nak mengundi tak mahu undi BN, tak percaya kepada Umno. Sekarang apa jadi, ibarat pepatah melayu nasi sudah menjadi bubur, menangis air mata darah pun tak ada guna lagi.

Jika mereka menuduh MB tak tengok dan tak turun padang juga adalah fitnah. MB kerap turun padang ke kawasan Dun Titi Serong dan Kuala Kurau.

Kali terakhir MB dan rombongan turun ke Tanjung Piandang ialah kelmarin 29 September 2011 Beliau berada di sana seawal 6.30 pagi untuk bersarapan dengan orang ramai dan 10.30 beliau membuka 'klinik' untuk membolehkan rakyat di kawasan tersebut berjumpa dan mengutarakan masalah mereka.

Sejak menjadi MB Perak bukan sekali dua beliau turun ke kawasan tersebut. Cuma masalahnya ialah puak-puak Pas atau mengundi Pas totok yang sombong. Bila MB turun padang, mereka boikot tak mahu jumpa, benci dan meluat konon.

Bila susah dan ada masalah kutuk MB.....Ini yang payah dengan puak-puak lalat hijau. Agaknya itu lah balasan Allah kepada mereka yang kufur nikmat yang diberikan.

PARIT BUNTAR, 17 Sept. :Pengarah Majlis Tindakan DUN Kuala Kurau Abdul Bahrain Desa mengesa kerajaan negeri mengambil tindakan segera terhadap aduan penduduk di Parit Tanjung Piandang yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian baru-baru ini.
" Sebagai kerajaan yang memerintah sepatutnya kerajaan negeri perlu bertanggungjawab terhadap masalah pembangunan yang diadukan penduduk.
" Sejak BN merampas pemerintahan negeri Perak dari PR,pelbagai masalah penduduk tidak diselesaikan oleh kerajaan yang memerintah. Berbeza sepanjang 11 bulan pemerintahan PR di Perak" katanya
Beliau yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar berkata, masalah jalan, jambatan dan kedhaifan penduduk sudah banyak kali diadukan oleh penduduk di sini, namun masalah itu terus berlarutan.
" Berapa lama penduduk harus bersabar. Wakil rakyat PR tidak boleh disalahkan kerana peruntukan pembangunan dinafikan kepada mereka.
" Apa yang dilakukan oleh pegawai khas yang dilantik oleh Menteri Besar. Sepatutnya, merekalah yang menyalurkan masalah penduduk kepada Menteri Besar" katanya
Tuntut janji pemimpin


TANJUNG PIANDANG – Janji pemimpin sejak 20 tahun lalu, untuk membaiki jalan sejauh 5 kilometer (KM) bermula dari kawasan Teluk Pial hingga ke kawasan Tanjung Piandang mula dituntut penduduk di sini, apabila tidak ada sebarang perkembangan dilihat setelah lama janji berkenaan ditaburkan.

Penduduk, Kamarudin Ismail, 46 berkata, jalan berkenaan perlu diturap segera kerana keadaannya mendatangkan bahaya kepada pengguna dan sebelum ini dia telah beberapa kali memohon kepada pihak berwajib.

"Malang bagi kami bila jalan di kawasan lain yang diturap selepas janji itu ditaburkan kepada kami sedangkan penduduk di kawasan berkenaan tidak membuat sebarang permohonan untuk menurap kembali jalan.

"Kami melihat kawasan yang mendapat kemudahan jalan itu mempunyai kepentingan politik apabila projek menyediakan kemudahan itu diselenggarakan oleh pemimpin parti tertentu," katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, penduduk di kawasan itu merasa seperti di anak tiri dan melihat pemberian bantuan yang diberikan kepada rakyat mempunyai unsur pilih kasih.

Menurutnya, keadaan jalan di kawasan itu turut memberi kesan mendalam kepada anak-anak jati kampung di luar kawasan yang pulang berhari raya selain menanamkan kebencian terhadap kepimpinan dalam hati mereka.

"Sebelum ini ada pihak yang telah berjanji menurap kembali jalan itu dan memaklumkan peruntukan sebanyak RM50,000 telah diterima, namun hingga kini, ia sekadar tinggal janji kosong.

"Jika benar peruntukan itu telah diterima, ke mana perginya wang berkenaan atau kenapa ia dialih ke kawasan lain dan berapa lama lagi kami terpaksa menunggu untuk melihat jalan yang semakin teruk ini diturap kembali?" katanya.

Sementara itu, Mohd Jamal Mokhtar, 33 berkata, keadaan yang berlaku sekarang ini tidak adil kepada penduduk terpaksa membayar cukai mengikut jadual dan akan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa sekiranya terlewat membayarnya.

"Kita kena ikut masa yang ditetapkan untuk membayar cukai sedangkan perkhidmatan semula kepada rakyat cukup susah untuk diselenggarakan, tambahan di kawasan pendalaman dan sepatutnya pihak berkuasa perlu tegas dalam memberikan semula perkhidmatan kepada rakyat terutama berkaitan masalah awam.

"Sudah berapa kali permohonan dibuat dan sudah berapa tahun janji ditaburkan tanpa tindakan, juga tanpa memikirkan keadaan jalan sekarang ini mendatangkan bahaya terutama pada sebelah malam?" katanya.
Tidak mahu terus tanggung risiko


TANJUNG PIANDANG – Setiap kali tibanya hujan, penduduk di kawasan Ban 136 Parit Tanjung Piandang Darat mengeluh kerana memikirkan keadaan jalan di kampung mereka yang tidak berturap sejak sekian lama.

Mohd Jamal Mokhtar,33, berkata, penduduk memohon pihak terlibat supaya segera menurap jalan yang lama tidak pernah diturap hingga menimbulkan masalah becak apabila hujan selain merosakkan kenderaan mereka.

Menurutnya, walaupun jarak jalan di kawasan perumahan itu yang tidak berturap hanya 500 meter tetapi akan merosakkan kenderaan yang melaluinya terutama ketika hujan melanda.

Katanya, alasan peruntukkan tidak ada boleh diterima namun keadaan ini sudah berlarutan agak lama dan ada juga pihak yang mendakwa peruntukan sudah diluluskan.

"Justeru sebagai penduduk kami cuma mahu melihat kesempurnaan kampung kami selain memudahkan penduduk keluar masuk menggunakan jalan berkenaan.

Seorang lagi penduduk, Kamarudin Ismail, 46, berkata, jalan itu sepatutnya sudah lama diturap namun tidak tahu masalah yang timbul hingga ianya tidak diturap.

"Keadaan ini berlaku seolah-olah tiada kajian dibuat pihak yang berkenaan untuk memberi kemudahan kepada penduduk ianya cuma dilakukan untuk kepentingan tertentu sesetengah pihak.

"Kami amat berharap jalan di sini diturap secepat mungkin kerana semakin lama dibiarkan dikhuatiri akan manghakiskan parit yang tidak berbenteng," katanya.


Jambatan perlu diubahTANJUNG PIANDANG - Kedudukan asal jambatan di Parit Tanjung Piandang Darat, di sini, yang tidak strategik selain mengundang bahaya perlu diubah segera memandangkan telah banyak kemalangan berlaku di kawasan itu.

Kebanyakan penduduk mahu jambatan sementara itu diubah kerana kedudukan asal berbahaya disebabkan terdapat beberapa selekoh tajam.

Penduduk, Mohd Jamal Mokhtar, 33, berkata, keadaan jalan bengkang-bengkok menuju ke jambatan itu menyukarkan pengguna mengagak kedudukan sebenar jambatan terutamanya pada waktu malam.

Menurutnya, bukan itu sahaja malah beberapa kali kemalangan melibatkan lori, motosikal dan kereta terjunam ke dalam parit kerana menyangka terdapat jambatan di jalan lurus.

"Baru-baru ini sebuah motosikal melalui jalan lurus dari kampung dan menyangka di hadapannya terdapat jambatan sedangkan kedudukan jambatan itu sebenarnya terletak selepas melalui dua selekoh tajam.
"Akibatnya penunggang motosikal itu terjunam ke dalam parit bersebelahan jambatan ini," katanya.


Katanya, situasi seumpama itu pasti akan berlaku terutama kepada orang luar bahkan bertambah teruk lagi.
"Diharap jambatan ini diubah dan diletakkan selepas jalan lurus sahaja bagi mengelakkan kekeliruan dan kemalangan berlaku," katanya.
Sementara itu, penduduk, Kamarudin Ismail, 46, berkata, jambatan yang ada kini hanya sebuah titi sementara dibina pihak kontraktor untuk beberapa pembangunan di kampung tersebut selain memudahkan kenderaan berat mereka keluar masuk.
Katanya, sehingga kini jambatan itu tidak diubah dan mendatangkan lebih banyak bahaya kepada penduduk.
"Diharap pihak yang terlibat dapat melihat semula kewajaran jambatan ini dan mengubah kedudukannya kerana dikhuatiri mendatangkan lebih banyak bahaya terutamanya kepada pengguna dari luar.
"Ramai pemandu akan keliru terutamanya pada waktu malam kerana keadaan samara-samar dan mengagak jambatan itu berada di hadapan mereka tetapi sebaliknya," katanyat


TANJUNG PIANDANG – Keadaan rumah yang semakin uzur, di Parit Tanjung Piandang Darat, di sini, membimbangkan keluarga Jamil Azomi Hassan, 50, apabila kawasan dapur dan bilik air kini membahayakan keluarga itu.
Jamil Azomi berkata, dapur rumahnya semakin usang kerana dinding dan lantai mengalami kerosakan dan mereput.
Menurutnya, bilik air juga sudah begitu daif dan hanya berpintukan sehelai kain.
"Saya tidak mempunyai peruntukan untuk tujuan baik pulih ini kerana sudah tidak bekerja akibat faktor usia.
"Kini hanya bergantung harap dengan pendapatan anak untuk urusan perbelanjaan harian," katanya kepada Sinar Harian.
Jamil berkata, jika dilihat dari luar rumahnya, pasti tidak akan percaya dengan keadaan rumah yang daif itu.
Menurutnya, pemimpin kampung tidak pernah datang menjenguk, mungkin tidak menyangka rumahnya itu mengalami banyak kerosakan.
Katanya, diharap pihak berkenaan dapat melihat sendiri keadaan rumahnya seterusnya memberi bantuan baik pulih rumah.
"Saya amat berharap bahagian dapur dan bilik air di baik pulih oleh pihak bertanggungjawab."Jika saya punya kemampuan saya sendiri akan usahakan untuk memiliki sebuah rumah yang sempurna, malangnya saya tidak ada peruntukan ini," katanyaSINAR HARIAN

Kepada pemberita akhbar Sinar Harian pun  jangan lah galak sangat dok bersekongkol dengan Pas.

Ingat dulu TM sudah hantam Sinar Harian kerana menyiarkan maklumat palsu menngenai warga miskin di Dun Selinsing?

Jangan sampai TM belalasah lagi untuk kali ke 2 dan seterusnya. Akhbar Sinar tak salah cuma yang matarop ialah pemberitanya.

Alfatihah : berita kematian

Posted: 29 Sep 2011 08:47 PM PDT

Al-Fatihah. Setiausaha UMNO Bhgn Jerantut, Ghazali Suliman meninggal dunia jam 10 pagi ini di Hospital Tawakal K.Lumpur. Jenazah dalam urusan utk dibawa pulang & disemadi di Jerantut-MediaUMNO
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

HUDUD : Adakah PAS nak laksanakan? - TIDAK

Posted: 29 Sep 2011 06:31 PM PDT

Pas akan tetap laksana hudud jika memerintah negara kata Husam

Posted: 29 Sep 2011 06:26 PM PDT

LGE 'babi' di mana kebebasan bersuara?

Posted: 29 Sep 2011 05:33 PM PDT

Mamluk Qalawun --

Wartawan TV3 pula diusir !! - Selepas akhbar Utusan Malaysia dan New Straits Times, stesen televisyen TV3 menerima nasib sama hari ini apabila dihalang daripada membuat liputan sidang akhbar Ketua Menteri, Lim Guan Eng di pejabatnya di Tingkat 28, Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini. TELUSKAN?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PAS dah buat U turn dalam hudud selepas ditolak oleh DAP

Posted: 29 Sep 2011 11:44 AM PDT

Ini lah yang dikatakan PAS PIS PUS.. dulu terjerit-jerit nak buat hudud, apabila Najib membuat kenyataan bahawa Malaysia tidak akan melaksanakan hudud kerana kita ada kaedah lain dan suasana masih belum mengizinkan maka Pas dengan bangganya mengutuk dan mencerca Najib.

Fahami Kandungan Kanun Jenayah Syariah II Kelantan


Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meminta rakyat memahami bahawa Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 diluluskan secara demokratik iaitu melalui undi di Dewan Undangan Negeri (Dun).

Beliau bagaimanapun berkata, terdapat sedikit perbezaan pendapat di kalangan pemimpin DAP dari segi penafsiran undang-undang tersebut iaitu sebarang undang-undang jenayah terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan dan Mahkamah Sivil, bukan Mahkamah Syariah.

"Di Kelantan, enakmen tersebut wujud mengikut prosedur di Dewan Undangan Negeri yang mendapat sokongan 39 undi sewaktu dibentang.

"Jadi tak timbul kita melanggar prinsip demokrasi cuma percanggahan pendapat di sini dan DAPmenentang kerana penafsiran yang berbeza...mungkin DAP tak setuju bukan soal hudud tapi soalnya kerana pada penafsiran DAP bahawa sebarang undang-undang jenayah terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan dan Mahkamah Syariah, bukan Mahkamah Syariah," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Pakatan Rakyat selepas mesyuarat kira-kira tiga jam lewat malam tadi sebulat suara memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 sebelum muafakat dalam Pakatan Rakyat wujud.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Pakatan Rakyat menghormati semangat PAS untuk melaksanakan hudud di Kelantan namun turut tidak menafikan hak DAP dan PKR untuk menyatakan pandangan mereka dalam isu syariah.

Ujar Tuan Ibrahim, soal bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan hanya boleh ditentukan oleh mahkamah namun Kelantan tetap mempunyai hak untuk melaksanakan undang-undang tersebut.

"Bagi PAS, kita lihat samada bertentangan atau tidak bertentangan (dengan Perlembagaan Persekutuan), itu keputusan pihak berautoriti seperti mahkamah dan sebagainya dan pengakuan ini mengiktiraf undang-undang tersebut dan hak kelantan untuk laksana undang-undang tersebut.

Bagaimanapun katanya, dalam Buku Jingga, pelaksanaan hudud memang tidak termasuk dalam agendanya.

Sebaliknya yang dipersetujui bersama ialah menghormati sistem demokrasi dalam negara.

"Hudud tidak termasuk dalam perkara yang dipersetujui bersama (dalam Buku Jingga) tapi yang dipersetujui bersama ialah menghormati sistem demokrasi.

"Jadi dalam menghormati sistem demokrasi, cadangan Kelantan untuk laksanakan hudud juga merupakan keputusan yang dibuat secara demokratik iaitu melalui Dewan Undangan Negeri," katanya.

Dalam pada itu Tuan Ibrahim berkata, PAS akan terus memberikan penerangan mengenai hudud kepada orang Islam dan bukan Islam agar mereka faham bahawa undang-undang ini hanya terpakai kepada orang Islam sahaja.

"Pas akan teruskan penerangan dan Menteri Besar Kelantan (Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat) pun telah buat kenyataan bahawa PAS akan teruskan penerangan kepada sesiapa yang kurang jelas dari semasa ke semasa melalui seminar, dialog, wacana ilmiah dan bersikap terbuka terhadap apa yang sulit dalam enakmen hudud ini.

"Sebab kita laksana hudud kepada orang Islam sahaja, orang bukan Islam tidak terlibat dengan enakmen ini dan yang keduanya kita laksanakan dalam konteks Kelantan sahaja," katany

Kini selepas Dap dan Pkr menolak hudud, Pas pula mejadi balaci  dan menukar topik dan mengajak pengikut balik semula ke enekmen jenayah syariah Kelantan 1993...yang telah diluluskan tetapi tidak digunapakai sepenuhnya. Ia jelas dalam kes khalwat Mat Sabu. Itu lah kemunafikan Pas.......

PAS MUNAFIK

Posted: 29 Sep 2011 10:43 AM PDT


PAS sebenarnya memperalatkan hukum agama Islam dgn harapan mendapat sokongan kaum melayu dan umat Islam..,tetapi sebaliknya PAS sudah mengadaikan agama Islam kepada DAP demi rasa cinta PAS kpd DAP yg tidak ada bandinganya.

Menyingkap kehilangan Anwar pada 12 dan 13 Januari 2011

Posted: 29 Sep 2011 09:05 AM PDT

Anwar berlepas dengan MH782 dan pulang dengan MH785

 
Semenjak kemunculan video yang menunjukkan Anwar Ibrahim bersama salah seorang trio Datuk T memasuki lif sewaktu hendak melanggan pelacur, satu persoalan baru pula yang timbul. Di mana Anwar berada pada 12 dan 13 Januari 2011 ?

Semuanya kerana di penghujung klip video berkenaan memaparkan wajah Anwar Ibrahim beserta dengan tarikh dan waktu.

Perkara tersebut telah mula dibahaskan oleh media-media cyber sejak lebih seminggu yang lepas. Ada blogger-blogger yang dilihat seolah-olah cuba mengugut Anwar sambil bertanyakan soalan itu.

Pada pandangan sel13.com, blogger-blogger berkenaan telah pun mempunyai video tersebut di tangan mereka. Cuma mereka mereka mahu jawapan dari mulut Anwar sendiri yang menyatakan dimana beliau berada pada tarikh itu.

Beberapa blog serta facebooker yang menyokong Anwar menyatakan pada tarikh tersebut Anwar berada di dalam negara dan berada dalam sidang media pada jam 5.30 petang, 13 Januari 2011 di ibu pejabat Pas .Memang benar pada tarikh tersebut Anwar ada dalam sidang media berkenaan. Tetapi sebelah pagi Anwar Ibrahim berada di luar negara.

Sisatan yang sel13.com lakukan, pada tarikh 12 dan 13 Januari Anwar Ibrahim didapati Anwar Ibrahim berada di Bangkok, Thailand. Anwar berlepas ke Bangkok pada 12 Januari 2011 menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 782 dan berlepas pada jam 3.15 petang dari KLIA. Beliau tiba di Bangkok pada jam 4.20 petang waktu Thailand atau jam 5.30 petang waktu Malaysia.

Apa yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim sebaik sahaja beliau mendarat di Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok sehinggalah beliau berlepas pulang dari lapangan terbang yang sama akan kami bongkarkan kemudian di dalam Edisi Bongkar Sel13.com.

Setelah lebih kurang 19 jam berada di Bangkok untuk 'aktiviti-aktiviti' tertentu dan 'tugas-tugas rasmi' tertentu Anwar berangkat pulang ke tanahair pada jam 11.05 pagi dengan menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 785 dan tiba di KLIA pada jam 2.15 petang. Manakala sidang media di ibu pejabat PAS diadakan pada jam 5.30 petang.

“Sekarang Umno gigit jari,”- Ustaz Kaldai Idris Ahmad

Posted: 29 Sep 2011 08:30 AM PDT

Ini adalah kenyataan oleh Idris terhadap kegagalan Pas dalam melaksanakan hudud yang telah digagalkan oleh Pkr dan Dap.

Sebagai ketua penerangan Pas beliau terpaksa memberi kenyataan akhbar agar dapat menenangkan ahli-ahli Pas di peringkat akar umbi.

Kita tahu Pas sebenarnya luka parah dan amat kecewa dengan keputusan tersebut tetapi terpaksa senyum jugalah takut malu lebih-lebih lagi malu kepada ahli Umno. Malu dengan Allah tak apa sebab boleh minta ampun macam Anwar selalu buat.


Sekor lagi Ustaz bodoh bangang dan baghal dari Pas iaitu  Idris Ahmad berkata, apabila sidang akhbar yang diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengenai  keputusan perbincangan, hasilnya  amat mengecewakan pimpinan Umno dan menyebabkan Umno gigit jari.

Idris Ahmad Baghal ini terus menfitnah Umno kononnya mereka mahu lihat Pakatan berpecah. Sebenarnya Umno sudah dapat membaca wayang Pakatan Rakyat. Pas dari dulu lagi tidak mampu untuk melaksanakan hudud.


Ia hanya modal politik apabila dekat pilihanraya sahaja. Ambil contoh mencuri dan hukumannya ialah kerat tangan. Akan tetapi bersediakan Pas melakukannya, bagaiamana caranya, siapa pakar yang akan mengerat tangan. Apa yang Pas pikirkan ialah kerat tangan satu hukuman yang mudah. Letak tangan di atas kayu atau batu dan pancung dengan parang. Mungkin itu yang Pas fikirkan.  Setelah Tun Mahathir memberikan penjelasan panjang lebar dalam perhimpunan agung Umno, Pas terkejut beruk dan baru tahu betapa sukarnya untuk melaksanakan hukum hudud.

Satu lagi perkara mengapa Pas tidak mahu hukum hudud ialah jika dilaksanakan maka seluruh warga kerja Harakah boleh dijatuhkan hukuman sebat 80 sebatan kerana terlalu banyak menfitnah. Ini termasuklah Idris Ahmad yang menfitnah dan memutar belitkan fakta mengikut hawa nafsu mereka.

ORANG BUKAN ISLAM AKAN TERIMA HUDUD, PEMIMPIN UMNO TETAP LAWAN HUDUD


Rate ThisHudud ialah hukum Allah bukan hukum manusia, hatta bukan peraturan yang nabi Muhammad saw cipta. Jauh sekali bukan hukum rekaan Pas. Kita pernah dengar ada manusia yang mendakwa ia seorang Islam, bercakap hendak makan sup tangan sila ke Kelantan. Waliyazubillah.

Pemimpin Umno ialah jenis lidah bercabang, dia jumpa orang melayu dia kata pemimpin Pas tidak mahu laksanakan hudud sejak berkawan dengan pakatan rakyat. Apabila dia berjumpa dengan orang bukan Islam maka dia kata jaga kamu, kalau kamu sokong Pas, dia buat hudud kamu kena bersunat, pakai serban dan pakai tudung. Inilah sikap munafiq Umno. Bukan mereka hendak beri kefahaman kepada orang bukan Islam malahan dia menakutkan. Benarlah kata hukama' "Islam terlindung dengan orang Islam sendiri"

Kenapa Umno perlu cabar Pas supaya buat hudud, kenapa Umno tidak pernah terlintas dalam hati untuk buat hudud. Suatu ketika dahulu, Pas hendak buat hudud Dr Mahathir hantar surat amaran kepada kerajaan Kelantan.

Sepatutnya Umno kena laksanakan, kerana ia ada kuasa dan ada jentera. Tetapi tidak terlintas langsung dalam perjuangan mereka untuk membuat perkara ini. Kenapa berlaku seperti ini?. Sudah tentulah jawapannya, hanya penjenayah sahaja yang marah kepada undang-undang. Mereka bimbang kalau hudud dibuat merekalah mangsa yang pertama. Orang salah memang takut kepada bayang-bayang.

51 tahun negara sudah merdeka, kenapa orang bukan Islam tidak faham Islam dan hukum Islam. Kenapa jadi begini? Jawabnya kerana mahaguru politik yang menjadi tonggak BN Umno gagal menerangkan kepada mereka. Kalau seorang guru mengajar sampai 51 tahun, semua anak muridnya tidak tahu membaca maka bukan murid itu yang bodoh, sebaliknya guru yang bodoh.

Lihat Pas dalam jangka usia yang singkat ketika Pas bersama dengan CCC pada tahun 1986, orang China yang memimpin CCC boleh menerima hukum hudud dan negara Islam. Sekarang kita lihat penyokong Kelab Pas menyokong hukum hudud, cuma yang masih benak tidak faham ialah pemimpin Umno yang memang jenis telinga kuali kata berkali-kali tidak reti-reti.

Orang bukan Islam perlu difahamkan bahawa mereka tidak dikenakan hukuman hudud. Mereka boleh buat pilihan samaada hendak dihukum dengan hukum hudud atau hukum sivil. Firman Allah swt "jika mereka datang kepadamu (Muhammad untuk meminta keputusan), maka berilah keputusan di antara mereka atau berpalinglah daripada mereka, dan jika engkau berpaling daripada mereka maka mereka tidak akan merbahayakanmu sedikit pun, tetapi jika engkau memutuskan (perkara mereka), maka putuskanlah dengan adil. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang adil. (Al-Maidah 5:42)

Mungkin ada orang Islam mengatakan ini satu kezaliman pada orang Islam. Perlu dingatkan bahawa hukum Islam ada roh dan jasad, sedangkan hukum manusia ada jasad sahaja. Hukum Islam ada kaitan selepas daripada mati nanti. Sebab hukum manusia tidak berkesan dalam mengurangkan jenayah. Apabila orang bukan Islam melihat orang Islam berakhlak mulia, kerana tidak berani melakukan jenayah kerana dilontarkan perasaan takut, maka secara tidak langsung ia menjadi satu tarikan orang bukan Islam kepada Islam.

Al-Marhum Prof Dr Ahmad Ibrahim sering memperjuangkan supaya biarlah hukum hudud ini dipraktikkan oleh orang Islam dulu, kerana ia merupakan tuntutan yang mesti diamalkan oleh orang Islam. Ini merupakan satu dakwah bil hal kepada orang bukan Islam.

Perlu diingat hukum hudud adalah satu daripada ajaran Islam yang wajib kita percaya dan kena berusaha untuk menegakkan. Apabila kita tidak percaya dan memperlekehkan hukum hudud bermakna nahaslah kita di akhirat nanti, kerana kekal dalam neraka buat selama-lamanya. Mempertikaikan hukum hudud seolah menganggap Allah swt tidak sempurna. Subhanallah maha suci Allah daripada bersifat yang demikian rupa. Apakah Allah tidak tahu bahawa negara ini ada masyarakat majmuk.

Memanglah kebaikan Islam ini lambat sedikit orang hendak faham, kerana manusia sudah dilitupi dengan kebendaan, sehingga menolak hidayah Allah swt. Contohnya Allah menyebut dalam al-Quran sistem riba akan runtuh seperti yang disebut dalam surah al-Baqarah 276" "Allah akan meruntuhkan sistem riba, dan ia memelihara sedekah".

Dulu apabila kita menyebut dan menyeru supaya kembali kepada sistem kewangan Islam, banyak orang tidak yakin sistem ini boleh berfungsi dalam dunia yang dikuasai oleh kapitalis riba. Dakwa mereka sistem ekonomi Islam tidak boleh maju, kalau hendak maju kena beramal dengan sistem riba.

Dengan taqdir Allah berlaku kemusnahan sistem ekonomi riba bermula penghujung tahun 2007 yang melanda Amerika Syarikat dan negara Eropah yang lain dan tempias juga mengenai negara kita. Sekarang baru orang nampak bahawa sistem ekonomi riba tidak boleh bertahan lama dan tidak mampu diuji dalam dunia global. Dr Mohamad Nor Yaakob Menteri Kewangan Kedua berkata bahawa dalam suasana gawat pada hari ini, sistem kewangan Islam sahaja yang selamat.

Dan Taylor penasihat Kewangan Barat berkata bahawa sistem ekonomi kapitalis akan runtuh manakala sistem kewangan dan perbankan Islam sahaja yang akan berjaya. Begitu juga seorang Pengasas Kewangan Bank Of England Chales Goodhart yang pernah menjadi Prof Ameritus Perbankan dan Kewangan di London School of Economics 1997-2000 mencadangkan supaya dalam menanggani krisis kewangan pada hari ini supaya faedah dihapuskan. Bukankah ini mereka sendiri sudah akur bahawa riba menghacurkan kehidupan seperti yang dijelaskan oleh Al-Quran 1400 tahun dahulu, sekarang baru manusia percaya bahawa riba pemusnah kehidupan. Hukum hudud pun sama, akhirnya manusia akan percaya, kerana masa sahaja yang akan menentukan.

Tan Sri Ismail Omar Timbalan ketua polis Negara berkata kesan krisis kewangan global memberi kesan kepada peningkatan jenayah. Beliau menyebut bahawa bilangan polis akan dipertingkatkan daripada 100 ribu kepada 150 ribu pada tahun 2011 bagi memerangi jenayah (UM 23/12/2008). Cuba bayangkan walaupun bilangan polis bertambah jenayah semakin meningkat, maka sudah tentu yang tidak selesa ialah orang yang berharta. Kebetulan pula di negara ini yang banyak menikmati limpahan nikmat ialah orang bukan Islam. Apabila sampai satu ketika nanti mereka tidak aman untuk mencari makan di negara ini kerana jenayah meningkat. Maka waktu itu mereka akan meminta supaya hukum hudud mesti dilaksanakan supaya mereka hidup aman dan tenteram.

Paling kita bimbang orang bukan Islam pula akan buat demo menuntut hudud dilaksanakan, manakala pemimpin Umno pula akan buat demo membantah perlaksanaan hudud. Seperti Persatuan Pengguna Islam menyokong ISA dikekalkan sedangkan Persatuan Peguam kebanyakan disertai oleh orang bukan Islam menuntut supaya ISA dihapuskan. Akhirnya imej Islam rosak kerana perbuatan orang Islam sendiri.

Tugas kita berdakwah dan menerangkan kebaikan Islam dan hukumnya dan berusaha untuk melaksanakannya. Berjaya atau tidak itu adalah urusan Allah swt. Yakinlah seperti yang disebut oleh al-Syahid Syed Qutb, perjuangan Islam walaupun nampak lemah ia kekal, sedangkan perjuangan sekular walaupun nampak kuat tetapi ia akan musnah". Takbir.Lim Guan Eng tak mengaku HINA Johor.

Posted: 29 Sep 2011 07:44 AM PDT

Perkasa: It is their right to hold protest

Posted: 29 Sep 2011 06:31 AM PDT

Anwar Kacau Isteri Orang

Posted: 29 Sep 2011 06:16 AM PDT

Anwar suka teh , kacau bini orang pun ajak minum teh, sometime tukar kopi bila jumpa coffee boy

Nia Mah Wee babi

Posted: 29 Sep 2011 05:59 AM PDT

Anwar Ibrahim Dayus

Posted: 29 Sep 2011 03:04 AM PDT

Naib Presiden UMNO, DS Shafie Apdal menyifatkan Ketua pembangkang, Anwar Ibrahim takut menunjukkan pendirian sebenarnya berhubung isu pelaksanaan hudud.

Tegasnya kenyataan Anwar bhw pakatan pembangkang menghormati pendirian Pas yg mahu melaksanakan hukum itu tp pd masa sama menerima pendirian DAP yg menentangnya sbg kegagalan Anwar dlm memperjuangkan agama Islam.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

AMARAN BUAT MAT SABU ( KOMUNIS MALAYSIA )

Posted: 29 Sep 2011 02:35 AM PDT

Buku Memburu Bintang 3 mengesahkan kekejaman PKM semasa darurat , yang itu Mat Sabu tak sebut, Dalam satu forum Mat hanya menunjukkan buku sahaja kepada yang hadir.
From: othman mohamed        

         Ucapan tahniah buat Dato Mohd Noor Nordin Abdulah Ydp Perkasa Negeri Sembilan dan ahli-ahli nya di atas kebangkitan menentang mat sabu komunis dan tindakan ini sepatut nya di ikuti oleh semua YDP negeri-negeri seluruh malaysia kerana seperti yang di nyatakan perkasa tidak menentang parti pas tetapi perkasa menentang mat sabu yang mulut nya diketahui tersangat kurang ajar kebelakangan ini.

          Kita semua berharap satu kempen akan diadakan bagi tujuan mengalahkan mat sabu sekira nya beliau dicalunkan bertanding dimana-mana dun atau parlimen kami difahamkan ahli perkasa sekarang sudah melebehi  1/2 juta orang seluruh malaysia berkemungkinan perkasa akan bergabong dengan beberapa NGO lain bagi melaksanakan tugasan ini.

          Dari apa yang berlaku di seremban baru-baru ini kami ingin menyaran kepada pihak polis supaya permit ceramah pas yang dihadiri mat sabu tidak di keluarkan kerana takut sesuatu yang tidak di ingini berlaku, seperti yang diketahui selepas seremban perkara yang sama akan berlaku di yan kedah tetapi pihak penganjur telah mendapat maklumat awal maka mat sabu tidak dibenarkan hadhir pada majlis tersebut.

          Disini marilah kita beramai-ramai bertindak seperti yang telah dilakukan oleh perkasa negeri sembilan untuk kita sama-sama menentang perjuangan komunis yang cuba dihidupkan semula oleh pihak-pihak tertentu dan kita sedia maklum dulu komunis berjuang didalam hutan tetapi sekarang komunis sudah ada didalan Dewan Undangan Negeri dan didalam Dewan  Parlimen cuba fikir-fikirkan !!!

PAS MEMANG BODOH

Posted: 29 Sep 2011 01:47 AM PDT

PAS TIDAK LAGI BOLEH BERCAKAP TENTANG HUDUD


Hudud ini bukan gambaran sebuah Negara Islam. Ia hanya Hukum untuk atasi Jenayah.

PAS patut bertegas dalam Hal ini sebab jenayah dapat diselesaikan melalui Hukum Hudud. Itu kata Bekas Mufti Perlis Dr. Asri mengenai reaksi beliau mendengar keputusan Pakatan yang sebulat suara tidak akan melaksanakan Hukum Hudud dan hanya sekadar mempertahankan Perlembagaan Negara.

Beliau berkata PAS sewajarnya menggunakan kesempatan yang ada bagi membentangkan peranan Hukum Hudud yang sebenar bagi mengelakkan gambaran dan persepsi sebenar masyarakat mengenai Pembentukan Negara Islam. Namun begitu kecewa apabila Mesyuarat yang memakan masa beberapa jam itu memberi kata putus yang amat menghampakan kesemua masyarakat Islam yang menaruh harapan tinggi kepada PAS.

Tengah Malam tadi Pakatan yang dibacakan Anwar telah memutuskan tidak akan melaksanakan Hukum Hudud seperti yang didesak PAS dan akan kekal menggunakan Dasar Buku Jingga dalam pembentukan sebuah Negara.

Tindakan ini menunjukkan PAS KURANG BIJAK dan masih gagal dalam menerangkan dakwah mereka kepada DAP.- MAZA

Program PERMATA negara

Posted: 29 Sep 2011 01:41 AM PDT

30 anak PERMATA Negara di Hulu Selangor diberi khidmat nasihat kesihatan percuma selama 5 tahun oleh sebuah hospital swasta
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PUNAH DOH PAS NI TAK DOK MASA DEPAN DOH

Posted: 29 Sep 2011 12:45 AM PDT

Apa tindakan Nik Aziz selepas Anwar dan Dap menolak hudud

Tali barut barat

Mencari bantuan kewangan daripa wolforwick anti islam

Nizar Sesat dan Munafik kaki penipu

Terdesak

Anwar menolak hudud dan hidupkan plurality

Di mana ada Dap di situ ada PAS

13 tahun janji nak bersumpah laknat

Isu gereja , isu rasuah, isu hudud Pas kena tutup mulut

TUNGGU APA KOMEN USTAZ BODOH DALAM ISU HUDUD

Benar seperti dijangka: Pas salahkan UMNO.

Posted: 28 Sep 2011 11:06 PM PDT

Satu Kemenangan Besar buat Yahudi Majusi
Berikut ialah petikan daripada Harakah  dengan tajuk HUDUD KINI TERLETAK DIKAKI UMNO. Ini perkara biasa bagi Pasngok. Awal bulan lepas isu Hudud dibangkitkan oleh Nik Aziz konon untuk mengatasi masalah moral yang buruk di Kelantan. Nik dengan nada tegasnya menyatakan kalau kita tak mahu laksanakan hudud, jangan duduk dibumi Allah, pergi cari bumi lain yang bukan milik Allah.

Nik Aziz juga menuduh Dap seperti budak takut hantu dan mendesak agar Dap keluar dari Pakatan. Malam tadi kata putus oleh Anwar Ibrahim pemimpin pakatan haram telah menolak hudud yang di inginkan oleh Nik Aziz.

Dap mengungut untuk keluar pakatan dan meletakkan jawatan sekiranya hudud diluluskan. Wah! masing-masing ugut mengugut.

KUALA LUMPUR, 29 Sept: Pakatan Rakyat berjaya mencapai kata sepakat semalam untuk membenarkan PAS membuat penjelasan dan penerangan tentang undang-undang jenayah syariah termasuk hudud.
Bagaimanapun pelaksanaannya akan bergantung kepada kejayaan untuk mendapat kata sepakat bagi meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan ianya dilaksanakan.


Dalam masa yang sama, Pakatan Rakyat juga menerima prinsip bahawa DAP tidak bersetuju dengan undang-undang ini ketika PAS dan PKR menghormatinya, namun ia tidak menghalang PAS untuk terus menerangkannya kepada masyarakat.


Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan perkara ini dalam sidang media bersama yang diadakan kira-kira jam 1 pagi tadi selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang diadakan di Pejabat Agung PAS.


"Pakatan Rakyat menghormati inisiatif PAS untuk laksanakannya. Untuk melaksanakannya, ia perlu capai kata sepakat dan seterusnya pinda perlembagaan," kata Anwar.


Anwar juga berkata, "Kenapa kita mesti nafikan hak PAS untuk articulate isu ini, ini proses demokrasi...bukan Umno yang kontrol Pakatan Rakyat...kita hormati hak rakyat untuk membentangkan cadangan mereka. Nafikan PAS untuk articulate kes ini, ia tidak ada."


Keputusan yang dicapai semalam menolak sama sekali harapan musuh Pakatan Rakyat untuk melihat mereka berpecah sebagaimana isu negara Islam yang memecahkan PAS dan DAP pada tahun 2003 dalam Barisan Alternatif.


Ia juga memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 yakni sebelum wujudnya muafakat Pakatan Rakyat.


PKR dan PAS juga menghormati perbezaan pendirian oleh DAP dalam perkara ini.


"Kita hormati hak PAS untuk hendak melaksanakan hudud di samping menghormati hak DAP untuk tidak bersetuju dengannya," kata Anwar.


Mesyuarat yang disertai oleh hampir semua pemimpim utama PAS, PKR dan DAP itu bermula jam 10 malam.


Hanya Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz sahaja yang tidak menyertainya dan beliau diwakili oleh Exco kerajaan negeri Kelantan yang juga seorang peguam, Datuk Takiyudin Hassan.


Dengan keputusan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat ini bermakna semua pihak dalam Pakatan Rakyat boleh menyatakan pendirian mereka mengenainya secara terbuka.


PAS dibenarkan secara rasmi untuk terus menerangkan undang-undang Allah ini di samping berusaha untuk melaksanakannya dengan syarat usaha untuk meminda Perlembagaan Persekutuan berjaya.


Anwar menegaskan, "Kita tidak boleh halang PAS untuk memberikan pandangan atau cadangan dalam atau di luar mesyuarat."


Kini persoalan yang perlu dijawab adalah, bagaimanakah caranya untuk meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan undang-undang ini dilaksanakan?


Anggota Parlimen PAS akan menyokong. Begitu juga anggota Parlimen PKR, mereka juga akan menyokong berdasarkan keputusan semalam. Jelas juga, DAP menyatakan mereka tidak menyokong hukum ini.


Ini bermakna, berjaya atau tidak pelaksanaan undang-undang ini bergantung juga kepada kerjasama dari anggota Parlimen dari Barisan Nasional (BN) khasnya Umno.


Pendek kata, undang-undang ini akan berjaya dilaksanakan kalau ia turut disokong oleh Umno kerana parti inilah yang mempunyai ahli paling ramai sekarang dalam Dewan Rakyat.


Jadi bola sekarang sebenarnya terletak di kaki Umno. Kalau parti yang mendakwa memperjuangkan hak orang Melayu itu menyokong undang-undang Islam ini, ia akan berjaya dilaksanakan.


Jika Umno tidak menyokongnya kerana takut MCA dan Gerakan yang memberikan amaran akan keluar BN jika ianya dilaksanakan, maka ketika itu Umnolah sebenarnya yang salah.


Pendek kata, mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat semalam telah berjaya menolak isu ini kepada Umno dari menjadi isu panas dalam Pakatan Rakyat.
Sebelum mesyuarat khas malam tadi, Pas iaitu Cikgu Pa telah mainkan isu supaya dan menggesa MCA dan Gerakan keluar dari BN sekiranya Umno melaksanakan Hudud.  Ia ekoran daripada kenyataan Chua Soi Lek dalam twitter beliau minggu lalu.


Sekarang seperti yang diduga Pas Penipu Rakyat cuba meletakkan hudud dibahu Umno setelah mereka gagal dalam mesyuaray 3 jam malam tadi.


Apa yang Pas nak bawa dalam kempen politik mereka mulai malam ini sehingga PRU 13.


Mesyuarat sekali lagi mempertegaskan bahawa muafakat dan objektif utama politik parti-parti komponen PR dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 ini adalah untuk membina kembali asas-asas kenegaraan yang telah dirosakkan oleh Umno-BN, dengan berpandukan prinsip Keadilan Sejagat (Universal Justice), Pentadbiran yang Baik (Good Governance), Kebertanggungjawaban (Accountability), Ketelusan (Transparency), Kompetensi (Competency) bagi mencapai  Kemaslahatan Umum (Public Good) untuk semua rakyat.
Modal Pas malam tadi ialah kononnya untuk mengembalikan asas kenegaraan yang dirosakkan oleh Umno?

Wah siapa yang berguling di atas jalan raya menghalang proses pentadbiran negeri di Perak April 2009 di Kuala Kangsar.

Siapa yang menganjurkan demontrasi jalanan sejak 1972 , 1998 , 2007 bershit 1.0 dan 2011 bershit 2.0.  Adakah itu asas kenegaraan yang dicadangkan oleh Pangok ?

Universal Justice? Wah bunyi macam undang-undang dunia tu, Pas sokong juga?  Ingat Allah justice. Tak payah lah nak berjustice kalau ada mangkuk hayun bernama Anwar. Lihat saja kes liwat sudah nak masuk tahun ke 4 tak selesai lagi. Justice kepala bapak dia!


Seterusnya Anwar ulang tayang bab good governance, accountability, transperency , competency dan public good. Ini cerita lama mereka tak ternyata tidak berlaku sejak 2008.

Masih ingat cukai pintu di Selangor yang dijanjikan akan turun 10 hingga 20 % selepas PR memerintah, sudah dilaksanakan?

Merakyatkan ekonomi Selangor seperti memberi grand pinjaman dan sewaan percuma serta pelbagai subsidi. Sampai sekarang satu pun tidak dilaksanakan. Papan Tanda di Shah Alam yang mengisahkan cita-cita PR untuk merakyatkan ekonomi Selangor terpaksa diturunkan senyap-senyap ditengah malam.

Seterusnya tranperency, Ini lagi banyak isu, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Selangor sendiri tidal telus, cakap tak serupa bikin....kalau boleh sorok nak sorok lagi. Lihat kereta Mercedes S class yang dibeli khas untuk Menteri Besar Kedah Dr Azizan disimpan dan disorok dari pengetahuan rakyat. Bila bloggers mendedahkan dalam internet, MB menafikan KCK 8 bukan kereta dia.. Memang lah bukan kereta dia. Kereta dia ialah KCX 8 tertera perkataan Menteri Besar Kedah. Jadi mana ketelusan nya?


Akhir kata berbalik kepada hudud. Pas menyatakan ia tanggungjawab Umno. Ini bermakna dalam kempen PRU 13 Pas akan menuduh UMNO gagal  melaksanakan hukum Allah. Padahal Hudud adalah sebahagian daripada hukum fiqah . Orang Pas seperti Dr Azizan , Dr Dzulkifly sendiri menyatakan belum sampai mana yang sesuai untuk melaksanakannya. 


Ini lah sifat munafik PAS yang tak boleh diikut. Ayuh Pas totok turun lah ke jalan buat demo desak hudud diadakan ..

Pasngok anti TM

Posted: 28 Sep 2011 09:45 PM PDT

Serangan demi serangan terhadap blog ini dan mereka sudah tentulah puak Pasngok yang tak tahan telinga dan sakit hati dengan penulisan blog ini.

Pelik juga, kenapa blog Pas saja boleh menghentam dan mengkritik dengan bahasa kesat penuh fitnah. Kenapa mereka tak tahan dengan penulisan yang berbisa dari blog ini. Kalau berani buat jahat dan sanggup fitnah orang, harap sanggup lah tahan telinga bila kena belasah oleh TM...baru adil.

PAS yang bodoh

Posted: 28 Sep 2011 07:16 PM PDT

Gambar di atas menunjukkan betapa kecewanya Pas dengan logo 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh YAB Dato Seri Najib Tun Razak Perdana Menteri Malaysia ke 6.

1 Malaysia bukan benda baharu tetapi telah diilhamkan dari zaman Tun Mahathir lagi, cuma ia tidak dilaksanakan oleh Pak Lah kerana beliau ada agenda sendiri, Islam Hadhari.

Pas menuduh 1 Malaysia adalah ciptaan Apco dan Yahudi. Ok lah apa Pas nak kata pun lantak lah.

Tak cukup dengan 1 Malaysia, seorang ustaz guru takmir dalam kuliah magrib berkata, kerajaan Najib nak memberhalakan 1 Malaysia dan kita rakyat Malaysia berada di ambang neraka. Lantak lah...ustaz itu orang Pas walaupun makan gaji dengan duit pelacur dan judi [ rujuk azli taliban yang menuduh mufti dan mb makan gaji duit judi dan pelacur].

Tak cukup dengan itu, Pas mengutuk Perlembagaan Persekutuan kononnya ia perlembagaan kafir [ rujuk Ali Setan dan ramai lagi tok guru mee segera Pas].

Tetapi dalam banyak kenyataan pemimpin Pas yang lain ramai yang menyokong Perlembagaan dengan ayat , kita akan mempertahankan perlembagaan persekutuan, dua contoh terakhir ialah apabila Manoharan ingin menukar bendera Malaysia jika Dap memerintah dan kedua malam tadi, Pas, Dap dan Pkr berkata hormat dan akan mempertahankan perlembagaan persekutuan. [ sekejap sokong, sekejap tidak ] flip flop Pas.

Si Mamat di atas tu pula apa kes, Tak boleh tampal logo 1 malaysia dia letak logo 1 Pas. Wah! Tak takut hukum haram kah? Nanti ustaz takmir kata Pas ingin memberhalakan 1 Pas.PAS ganti DAP - DAP ganti PAS

Posted: 28 Sep 2011 06:53 PM PDT


Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara

Posted: 28 Sep 2011 05:49 PM PDT


"SKMM telah mengambil tindakan berhubung kes menghina Yang di-Pertuan Agong di laman web sosial melibatkan seorang individu yang dikatakan tinggal di Sweden. SKMM telah berhubung dengan pengendali Facebook dan Twitter untuk memadamkan paparan yang dibuat oleh individu yang menggunakan nama samaran 'Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara'. Namun, Twitter tidak dapat memenuhi permintaan itu. Oleh kerana kes itu melibatkan individu yang tinggal di Sweden, dia tidak dapat dibawa pulang ke Malaysia kerana 'berada dalam perlindungan perjalanan antarabangsa'. Bagaimanapun, SKMM telah berhubung dengan pihak Interpol yang memberi isyarat sedia bekerjasama dengan PDRM.

Wahai Nik Aziz dan Hadi Awang tidurlah

Posted: 28 Sep 2011 05:43 PM PDT

Karpal Singh: "Dua ekor baghal sudah tidur"
Sukanya Karpal Singh apabila melihat dua ekor tentera ahzab yang tuduk kepadanya. Disuruh duduk maka duduklah mereka, disuruh diam, maka diam lah mereka, disuruh tidur, maka tidur lena lah mereka.

Kini segalanya telah musnah, tiada lagi hudud, tiada lagi jihad, tiada lagi syahid. Apa yang ada hanyalah tentera Ahzab yang ingin menumbangkan sebuah kerajaan yang ternyata membela rakyat dan menegakkan syiar Islam.

Belantan

Posted: 30 Sep 2011 12:01 AM PDT

Belantan


Sampai bila PAS nak menipu : Benarkah Karpal Sudah Faham Hudud!

Posted: 29 Sep 2011 09:31 PM PDT
PAS dan Pemimpinnya sudah lama menipu rakyat!

Kenyataan Karpal Singh pada 10 Januari 2008, menyangkal kembali kenyataan Haji Hadi. "Kenyataan oleh Abdul Hadi berhubung perlaksanaan hukum hudud, kononnya DAP sudah jelas dan faham dengan apa yang sedang bermain difikiran Pas, sebenarnya tersimpang jauh daripada kebenaran.Pas tidak pernah menjelaskan isu berhubung perlaksanaan hukum hudud kepada DAP.

DAP sudah tentu ada masalah berhubung perlaksanaan hukum hudud dalam negara," kata Karpal Singh. Nampak benar PAS sebenarnya telah menipu DAP dan rakyat dengan menyatakan bahawa penjelasan hudud sudah diberikan kepada DAP. Mengapa PAS buat begitu? Lebih baik rasanya Karpal saman Haji Hadi kerana kenyataan tersebut.

Sehari sebelum itu, iaitu pada 9 Januari 2008, Haji Hadi Awang (Presiden PAS) memberikan kenyataan bahawa "Kita dah pernah buat seminar dan berbincang pasal benda ini (hudud dan qisas) kepada semua pemimpin Pakatan Rakyat. Saya rasa tak perlu lagi saya nak jelaskan kepada DAP kerana saya rasa Karpal Singh (Pengerusi DAP) dah faham," . Haji Hadi menyatakan bahawa saya "rasa" Karpal sudah faham. Rasa sahaja?

Jika kita teliti, dua dua kenyataan ini, nampak benar Tuan Guru Haji Hadi telah berbohong kepada rakyat. Sewajarnya Haji Hadi dan pimpinan PAS perlu panggil Karpal Singh turun ke Kuala Terengganu dan meminta Karpal membuat pengakuan mahu terima negara Islam dan hudud di hadapan pemimpin-pemimpin PAS. Sanggupkah PAS buat begitu? Kalau tidak mengapa masih mahu lagi bersekongkol dengan DAP dalam Pakatan Rakyat?

Masih belum terlambat untuk orang PAS dengar pengakuan Karpal. Tidak perlu lagi Haji Hadi berbohong dan berdolak dalih lagi kepada rakyat tentang hudud. Dulu Haji Hadi sendiri akui bahawa hudud hanyalah 0.0001 peratus, tetapi mengapa sekarang PAS berjanji hendak buat kembali? Tidakkah ini hanya umpan untuk Kuala Terengganu semata-mata? Karpal sudah berani lawan Anwar dan Haji Hadi. Tertanya-tanya juga kita, siapakah sebenarnya Ketua Pakatan Rakyat? Anwar atau Karpal Singh? Anwar pun tidak berani tegur dan nasihatkan Karpal, oleh itu siapa yang lebih berkuasa?

Angin Perubahan

Suara Politik
Taminsari

Sekadar renungan : Tumpuan kepada kuasa, parti politik Islam bergolak!

Posted: 29 Sep 2011 01:39 AM PDT

Pergolakan politik dalam dunia Islam masa kini sukar untuk diatasi kerana umat Islam sudah jauh terpesong daripada garis panduan Islam. Politik jika tidak didasarkan kepada prinsip dan konsep perjuangan menegakkan keamanan, keadilan dan peranan sebagai khalifah Allah di muka bumi adalah mudah terpesong kepada perjuangan politik berteraskan kekuasaan dan kebendaan.

Prinsip dan konsep perjuangan yang berteraskan kepentingan rakyat dan negara perlu ditanam dalam jiwa setiap ahli politik dalam negara Islam. Apabila pemikiran dan jiwa pemimpin politik disematkan dengan semangat memperjuangkan nasib bangsa dan agama maka mereka akan bertolak ansur dalam pelbagai aspek berkaitan dengan kepentingan negara dan agama tanpa menghiraukan kepentingan peribadi.

Kesedaran yang tinggi terhadap tanggungjawab dan nasib yang akan menimpa anak bangsa pada masa akan datang boleh membangkitkan semangat wira dalam jiwa setiap ahli politik beragama Islam. Apabila jiwa mereka telah dibangkitkan dengan semangat wira maka mereka akan menumpukan sepenuh perhatian kepada objektif perjuangan mereka dalam arena politik. Kesedaran begini kurang wujud dalam jiwa dan pemikiran kebanyakan pemimpin politik dalam dunia Islam.

Politik dalam dunia Islam semakin hari kian bergolak kerana dalam pertarungan politik konsep 'menang' merupakan matlamat perjuangan. Apabila konsep ini dijadikan sebagai matlamat perjuangan ahli-ahli politik maka mereka akan menggunakan pelbagai cara untuk mendapat kemenangan tanpa melihat kepada kesan dan risiko yang akan mereka hadapi apabila kuasa berada dalam tangan.

Konsep 'menang atau berjaya dalam pertarungan' sepatutnya dilihat dalam perspektif yang boleh menguntungkan bangsa, agama dan negara. Realiti yang jelas kelihatan masa kini ialah kemenangan yang dicapai oleh parti-parti politik Islam lebih menjurus kepada penghakisan kuasa dan kewibawaan umat Islam dan bangsa. Setiap parti politik lebih menumpukan perhatian kepada kemenangan yang hanya dapat bertahan dalam jangka masa singkat.

Ini disebabkan ahli-ahli politik beragama Islam kurang menumpukan perhatian kepada pergolakan dan pertelingkahan sesama umat Islam. Pergolakan dalam politik umat Islam bukan sahaja memusnahkan kewibawaan bangsa dan agama malah ia juga membangkitkan semangat pergaduhan dan dendam kesumat sehingga ke tahap yang boleh memporak-perandakan parti politik mereka sendiri.

Paling memalukan ialah ahli-ahli politik yang memperjuangkan objektif parti yang sama bertarung untuk mendapat kemenangan sehingga ke tahap yang paling serius. Keadaan ini melambangkan bahawa ahli-ahli politik umat Islam kurang peka terhadap akhlak dan budaya berpolitik. Ini merupakan salah satu faktor yang boleh memusnahkan sebuah parti politik yang berwibawa.

Perselisihan ketika berebut jawatan tertentu dalam parti politik boleh diibaratkan seperti orang lapar berebut makanan ketika berada dalam suasana negara ditimpa bencana alam. Apabila suasana begini dipertontonkan kepada rakyat maka timbul persoalan, apakah yang diperjuangkan oleh ahli-ahli politik Islam dalam negara mereka?

Jika sikap dan mentaliti begini dipertontonkan kepada rakyat maka secara spontan mereka boleh menilai dan memahami matlamat perjuangan ahli-ahli politik bukan lagi berjuang untuk bangsa, agama dan negara, tetapi untuk kepentingan diri dan kebendaan. Sikap perjuangan begini menyebabkan umat Islam hilang arus ketika bertarung untuk mendapat kuasa. Mereka tidak menghiraukan tentang hakikat kelemahan diri mereka dalam soal kepimpinan dan pentadbiran negara.

Pemikiran mereka disemat dengan ideologi kekuasaan yang dianggap sebagai satu kenikmatan yang berbentuk syurga dunia dan mampu menyumbang kekayaan dan kemewahan dalam sekelip mata. Ideologi begini menghumban ahli-ahli politik Islam dalam kancah permusuhan yang berkekalan. Perasaan dendam kesumat menjadi sebati dalam pemikiran dan hati nurani mereka.

Kejahilan dan kelemahan diri dalam kepimpinan tidak pernah dijadikan sebagai satu cara untuk menundukkan diri supaya menginsafi bahawa diri mereka tidak layak untuk menjadi pemimpin kerana kewibawaan mereka dalam soal ini adalah terlalu tipis dan tidak berkemampuan.

Apabila perkara ini menjadi lumrah hidup ahli-ahli politik maka kepimpinan dalam negara Islam menjadi semakin pudar dan sistem kepimpinan dan pentadbiran negara menjadi kian lemah. Akhirnya negara boleh dikuasai oleh orang asing akibat kurang matang dalam arena politik.

Oleh itu ahli-ahli politik Islam perlu bermuhasabah dan memperakui kelemahan diri ketika berjuang dalam parti politik. Penilaian dan kehebatan dalam kepimpinan dan pentadbiran hanya dapat dinilai oleh Allah kerana Dia mengetahui isi hati manusia dan keikhlasan mereka dalam memperjuangkan kewibawaan agama, bangsa dan negara. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 29 Sep 2011 11:53 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Makin Lama Memerintah, Makin Banyak Kes SPRM Dibuka Untuk DAP.

Posted: 29 Sep 2011 09:35 PM PDT

DAP Penang kini disiasat oleh SPRM terhadap isu penempatan flet sederhana.Ini ke KPI untuk Credibility, Accountability and Transparency (CAT) bagi Kerajaan DAP Penang? Makin banyak rasuah yang akan terkantoi.

*Atas kertas nampak cantik, tapi hakikatnya.....

Masihkah Ada Harapan Pembangkang Di Johor?

Posted: 29 Sep 2011 08:31 PM PDT

Satu analisa menarik yang ingin MyMassa kongsikan bersama pembaca.

Klik untuk membaca keseluruhan artikel ini.

Cuma MyMassa nak tambah, insiden yang terbaru ini akan memburukkan lagi sokongan rakyat Johor kepada pembangkang. Tambahan pula, DYMM Sultan Johor sendiri telah bertitah mengenai penghinaan Guan Eng terdapat negeri Baginda.Pada pandangan kami, Melayu Johor tak kira apa parti amat menghormati Sultan mereka dan keadaan ini berbeza dengan negeri-negeri lain. Jika pilihan raya diadakan dalam masa terdekat, Johor bukanlah gelanggang yang sesuai bagi pembangkang.

*Itu pandangan kami, pandangan pembaca pula bagaimana?

GEMPAR HUDUD!!! Aziz Bari kata Nik Aziz DUNGU?!!

Posted: 29 Sep 2011 07:19 PM PDT

 

Salah satu komen daripada penjilat fuckatan apabila pendedahan video di atas dilakukan:

"lawak! mahadhir mmg bijak bunuh dua burung dengan 1 batu.dia ckp mcm dia bg... tp dr segi perlembagaan lak dia kekang...." - MyBayangan 5 months ago      

Inilah argument juak-juak khawarij ini apabila ditanya mengapa Nik Aziz masih lagi tidak mahu melaksanakan HUDUD di Kelantan. Nah, sekarang ini baca apa pula hujah Aziz Bari (so called Perlembagaan expert) berhubung kekangan Perlembagaan tersebut (untuk menjimatkan masa, baca terus petikan yang kami sudah highlight kan):

Kedudukan Syariah dalam Perlembagaan Persekutuan

Oleh : ABDUL AZIZ BARI

Abstrak

Kedudukan Syariah di dalam Perlembagaan Persekutuan khususnya dalam Perlembagaan Malaysia amnya masih dianggap melukut di tepi gantang atau samar. Bagaimanapun jika tanggapan itu diteliti dengan lebih lanjut kedudukan Syariah sebenarnya tidaklah seburuk itu. Yang pasti perlembagaan tidak menafikan secara jelas kedudukan Syariah. Dokumen awal perlembagaan juga tidak berbuat demikian. Dalam pada itu keseluruhan kerangka perlembagaan dan sistem perundangan kita sebenarnya mengizinkan tafsiran dan pendekatan yang boleh dikatakan mesra-Islam; asalkan prosedur yang telah ditetapkan dipatuhi.

I. PENDAHULUAN

Kertas ringkas ini cuba menghujah bahawa Islam umumnya dan Syariah khususnya mempunyai tempat yang tertentu di dalam sistem dan kerangka perlembagaan kita. Ini tentunya memeranjatkan kerana tanggapan umum beranggapan sebaliknya. Apa pun keadaannya kita harus sedar bahawa perlembagaan ini beroperasi di tengah-tengah umat Islam yang bilangannya kian meningkat. Selain itu negara ini juga pernah melaksanakan Islam sebelum ia dipinggirkan oleh British. Faktor-faktor ini menyebabkan Islam sentiasa berlegar di sekitar perlembagaan. Dan sebab itulah pengaruh Islam tidak dapat dielakkan dan ini turut memberi kesan kepada tafsiran perlembagaan.

Walaupun Syariah mempunyai pengertian yang khusus dan tersendiri kertas ini melihatnya dalam konteks yang luas; yang merangkum peraturan-peraturan yang berasaskan ajaran Islam. Penulis berpendapat bahawa undang-undang yang bukan bersumberkan kepada Al-Qur'an dan Sunnah tetapi tidak bertentangan dengan ketetapan dan maksud umum Syariah harus diterima sebagai Islamik, walaupun tidak sebagai undang-undang Syariah dalam pengertian khususnya.

Di dalam kertas ini ungkapan perlembagaan turut merangkum perlembagaan-perlembagaan negeri: tidak hanya Perlembagaan Persekutuan sahaja. Di dalam negara persekutuan seperti Malaysia perlembagaan-perlembagaan negeri penting kerana Perlembagaan Persekutuan hanya bersifat utama dan muktamad dalam hal-hal yang terletak di dalam bidang kuasa persekutuan sahaja.

II. KEDUDUKAN ISLAM DALAM PERLEMBAGAAN

Kedudukan Islam sering dilihat dalam konteks Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan, khususnya Perkara 3(1)3. Ini kurang tepat kerana kedudukan Islam – sebagaimana yang akan dibincangkan di bawah - perlu juga dilihat dalam konteks peruntukan-peruntukan yang lain. Pendapat yang lebih kuat mensifatkan Perkara 3 sebagai peruntukan yang memberi ciri atau sifat kepada perlembagaan dan persekutuan.

Melihat kepada ungkapan yang digunakan Perkata 3 seolah-olah membekalkan akidah, ideologi atau sifat bagi perlembagaan dan negara ini. Walaupun ini kadangkala disifatkan sebagai label atau kulit sahaja ia tetap bermakna dan signifikan. Inilah peruntukan yang memberi landasan atau hujah untuk amalan-amalan rasmi seperti pembacaan doa di dalam sidang parlimen dan seumpamanya.

Perbahasan mengenai kedudukan Islam di dalam perlembagaan tidak dapat mengelak dari menyentuh isu-isu kontroversial seperti negara Islam, negara sekular dan seumpamanya perlu juga disentuh. Bagaimanapun perlembagaan tidak mempunyai apa-apa peruntukan untuk menyokong atau menolak konsep-konsep tersebut. Apa pun tentunya lebih realistik sekiranya perbahasan mengenai kontroversi-kontroversi itu dilakukan dengan merujuk kepada kerangka perlembagaan keseluruhannya dan tidak tertumpu kepada Perkara 3 sahaja.

Persoalan negara Islam mungkin boleh dianalogikan dengan kedudukan Malaysia sebagai negara demokrasi. Walaupun Perlembagaan Malaysia umumnya hendak melaksanakan demokrasi tetapi ada peruntukan-peruntukan yang boleh mengancam atau menggantung demokrasi seperti Perkara 1497 mengenai subversif, keganasan dll. atau Perkara 150 mengenai darurat. Ini menunjukkan bahawa perlembagaan kita sebenarnya tidak mempunyai sifat atau ciri tertentu yang tetap dan tidak berubah. Dengan itu kita boleh mengatakan bahawa perlembagaan kita memberi ruang kepada pelbagai konsep
dan gagasan yang dapat disesuaikan dengan kerangka dan batasan yang ada.

Sebab itu kita perlu juga mengambil maklum dasar-dasar tertentu yang dibentuk dan dilaksanakan oleh kerajaan setakat ini, baik di peringkat pusat dan negeri, yang dicipta dan dilaksanakan untuk membangun dan mempertahankan Islam. Ini termasuklah penerapan nilai-nilai Islam, membangun bersama Islam dan Islam hadhari. Dari segi hujah dasar-dasar ini mengisyaratkan kepada kita bahawa ada inisiatif dan perubahan tertentu yang boleh dilakukan tanpa meminda perlembagaan yang ada sekarang. Dasar-dasar itu juga membolehkan kita menghujah bahawa perlembagaan turut menyediakan kerangka untuk pelaksanaan aspek-aspek tertentu Islam. Sama ada ini mencukupi atau sebaliknya adalah soal yang lain.

Dari segi struktur perlembagaan persoalan Islam di dalam perlembagaan perlu dilihat dalam konteks Malaysia sebagai negara persekutuan. Dengan itu kita harus mengambilkira prinsip-prinsip asas konsep federalisme bagi menangani masalah-masalah yang timbul apabila berlaku konflik di antara pihak berkuasa pusat dan negeri. Pembahagian kuasa antara pihak berkuasa persekutuan dan negeri inilah yang turut menjadi punca kepada terbatasnya pelaksanaan undang-undang Syariah dalam bentuk hudud dan qisas.

Perbahasan mengenai kedudukan Islam tidak harus mencemaskan orang bukan Islam. Mereka tidak harus berasa bimbang apabila umat Islam mengimbau sejarah masa lalu kerana hak-hak yang mereka nikmati sekarang – kewarganegaraan, hak sivil dan politik dan sebagainya – juga bersumberkan sejarah; khususnya tolak ansur ketika negara mencapai kemerdekaan.

Sesungguhnya semua pihak di negara ini perlu memahami dan mengambil kira sejarah dalam menuntut apa yang mereka dakwa sebagai hak atau kebebasan. Antara contoh-contoh yang boleh disebut di sini ialah Perkara 3(4)13 dan Perkara 8(5)14. Sementara peruntukan-peruntukan yang mempunyai kesan menggantung peruntukan-peruntukan perlembagaan tertentu yang lain ialah Perkara 149 dan Perkara 150.

III. PERUNTUKAN-PERUNTUKAN YANG RELEVAN

Perlembagaan Persekutuan tidak dilengkapi dengan pengenalan umum, objektif yang hendak dicapai atau dasar-dasar asas sebagaimana perlembagaan negara-negara tertentu. Yang ada hanyalah beberapa peruntukan yang menyentuh atau berkaitan dengan Islam. Dengan demikian peruntukan-peruntukan itu perlu dianalisis, terutama dari segi ruang lingkup dan latarbelakangnya.

Di dalam pentafsiran perlembagaan peruntukan-peruntukan perlu diberi makna yang harfiah kecuali jika pendekatan sedemikian menimbulkan kesan atau implikasi yang tidak munasabah. Penulis berpendapat bahawa tiap-tiap peruntukan perlembagaan berdiri sendiri dan tidak dibataskan oleh peruntukan-peruntukan lain, kecuali sekiranya hal itu dinyatakan secara jelas oleh peruntukan berkenaan.

Peruntukan perlembagaan yang sering dihujahkan sebagai menghalang pelaksanaan Syariah di Malaysia ialah Perkara 4(1)16 yang mengisytiharkan Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang utama negara. Pendapat ini tidaklah semestinya benar kerana perlembagaan sendiri turut membenarkan pelaksanaan prinsip-prinsip Syariah yang tertentu seagaimana yang kelihatan, antara lain, dalam Jadual Kesembilan. Dengan kata lain prinsip-prinsip Syariah turut mengisi peruntukan perlembagaan. Ini juga dapat dihujahkan dalam soal kelayakan Yang di Pertuan Agong sebagai ketua negara yang diregulisasikan oleh perlembagaan-perlembagaan negeri. Sementara itu Perlembagaan Negeri Johor menyebut ungkapan ahl al-hal wa al-'aqd. Ini menarik kerana ia penting di dalam konsep pemerintahan Islam. Ini juga secara tidak langsung membawa masuk prinsip-prinsip Syariah yang terkandung di dalam karya-karya klasik para ilmuan Islam silam yang dimaktubkan oleh perlembagaan-perlembagaan negeri. Peruntukan-peruntukan ini harus diteliti. Kita tidak harus melihat Perkara 3(4), 4(1) atau 160(2)17 semata-mata tanpa melihat kesan dan signifkan peruntukan-peruntukan yang disebutkan di atas tadi. Walaupun ada pihak yang mencadangkan supaya Perkara 4(1) dipinda dengan memasukkan Al-Qur'an dan Sunnah satu perbahasan yang mendalam perlu dilakukan untuk memastikan kesannya di samping mengambilkira pengalaman negara-negara muslim yang lain yang sudah berbuat demikian.


JADUAL KESEMBILAN

[Perkara 74, 77]
Senarai Perundangan


Senarai II—Senarai Negeri
 
1. Kecuali mengenai Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, hukum Syarak dan undang-undang diri dan keluarga bagi orang yang menganut agama Islam, termasuk hukum Syarak yang berhubungan dengan pewarisan, berwasiat dan tidak berwasiat, pertunangan, perkhawinan, perceraian, mas kahwin,nafkah, pengangkatan, kesahtarafan, penjagaan, alang, pecah milik dan amanah bukan khairat; Wakaf dan takrif serta pengawalseliaan amanah khairat dan agama, pelantikan pemegang amanah dan pemerbadanan orang berkenaan dengan derma kekal agama dan khairat, institusi, amanah, khairat dan institusi khairat Islam yang beroperasi keseluruhannya di dalam Negeri; adat Melayu; Zakat, Fitrah dan Baitulmal atau hasil agama Islam yang seumpamanya; masjid atau mana-mana tempat sembahyang awam untuk orang Islam, pewujudan dan penghukuman kesalahan yang dilakukan oleh orang yang menganut agama Islam terhadap perintah agama itu, kecuali berkenaan dengan perkara yang termasuk dalam Senarai Persekutuan; keanggotaan, susunan dan tatacara mahkamah Syariah, yang hendaklah mempunyai bidang kuasa hanya ke atas orang yang menganut agama Islam dan hanya berkenaan dengan mana-mana perkara yang termasuk dalam perenggan ini, tetapi tidak mempunyai bidang kuasa berkenaan dengan kesalahan kecuali setakat yang diberikan oleh undang-undang persekutuan; mengawal pengembangan doktrin dan kepercayaan di kalangan orang yang menganut agama Islam; penentuan perkara mengenai hukum dan doktrin Syarak dan adat Melayu.

2. Kecuali mengenai Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, tanah termasuk—
(a) Pemegangan tanah, hubungan antara tuan tanah dengan penyewa; pendaftaran hakmilik dan surat ikatan yang berhubungan dengan tanah; penerokaan, pemajuan tanah dan pemuliharaan tanah; sekatan sewa;
(b) Tanah Simpanan Melayu atau, di Negeri Sabah dan Sarawak, tanah simpanan anak negeri;
(c) Permit dan lesen untuk mencari gali bagi lombong; pajakan melombong dan perakuan melombong;
(d) Pengambilan tanah secara paksa;
(e) Pindah hakmilik tanah, gadai janji, pajakan dan gadaian berkenaan dengan tanah; isemen ; dan
(f) Rad; harta karun tidak termasuk benda purba.
3. Kecuali mengenai Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, pertanian dan perhutanan, termasuk—
(a) Pertanian dan pinjaman pertanian; dan
(b) Hutan.
4. Kerajaan tempatan di luar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, termasuk—
(a) Pentadbiran tempatan; perbadanan perbandaran; lembaga tempatan, lembaga bandaran dan lembaga luar bandar dan pihak berkuasa tempatan yang lain; perkhidmatan kerajaan tempatan, kadar tempatan, pilihan raya kerajaan tempatan;
(b) Pertukangan yang memudaratkan dan kacau ganggu awam di dalam kawasan pihak berkuasa tempatan; dan
(c) (Dimansuhkan).
5. Kecuali mengenai Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, perkhidmatan lain yang berciri tempatan, iaitu:
(a) (Dimansuhkan);
(b) Rumah tumpangan dan rumah pemalaman;
(c) Tanah Perkuburan dan tempat pembakaran mayat;
(d) Tempat kurungan binatang dan pencerobohan kerbau lembu;
(e) Pasasr dan pasar ria; dan
(f) Pelesenan panggung, panggung wayang dan tempat hiburan awam.
6. Kerja-kerja Negeri dan air, iaitu:
(a) Kerja raya bagi maksud Negeri;
(b) Jalan, jambatan dan feri, selain yang ada dalam Senarai Persekutuan, pengawalseliaan berat dan kelajuan kenderaan di atas jalan itu; dan
(c) Tertakluk kepada Senarai Persekutuan, air (termasuk sungai dan terusan tetapi tidak termasuk bekalan dan perkhidmatan air); pengawalan kelodak; hak riparia.
7. Jentera Kerajaan Negeri, tertakluk kepada Senarai Persekutuan, tetapi termasuk—
(a) Peruntukan Diraja dan pencen Negeri;
(b) Perkhimatan Negeri yang khusus;
(c) Peminjaman atas jaminan Kumpulan Wang Disatukan Negeri;
(d) Pinjaman bagi maksud Negeri;
(e) Hutang awan Negeri; dan
(f) Fi berkenaan dengan mana-mana perkara yang termasuk dalam Senarai Negeri atau yang diperkatakan oleh undang-undang Negeri.
8. Hari Kelepasan Negeri.

9. Pewujudan kesalahan berkenaan dengan mana-mana perkara yang termasuk dalam Senarai Negeri atau yang diperkatakan oleh undang-undang Negeri, bukti mengenai undang-undang Negeri dan benda yang dilakukan di bawahnya, dan bukti mengenai apa-apa perkara bagi maksud undang-undang Negeri.

10. Siasatan bagi maksud Negeri, termasuk suruhanjaya siasatan dan pengumpulan perangkaan mengenai mana-mana perkara yang termasuk dalam Senarai Negeri atau yang diperkatakan oleh undang-undang Negeri.

11. Tanggung rugi berkenaan dengan mana-mana perkara dalam Senarai Negeri atau yang diperkatakan oleh undang-undang Negeri.

12. Penyu dan penangkapan ikan di sungai.

12A. Perpustakaan, muzium, monumen dan rekod purbakala dan sejarah dan tapak dan peninggalan zaman purba, selain apa yang diisytiharkan sebagai persekutuan oleh atau di bawah undang-undang persekutuan.


Selain itu kandungan dan kesan Perkara 11(1) dan (4)19 serta 12(2)20 yang mengangkat kedudukan Islam melebihi agama-agama lain selalu disebut bagi menunjukkan kedudukan istimewa Islam. Sebab itu undang-undang murtad yang bersumberkan undang-undang Syariah boleh diluluskan oleh parlimen atau dewan-dewan undangan negeri. Kedudukan Islam yang tidak boleh disentuh oleh parlimen atau kuasa darurat. Ini tentunya turut melindungi prinsip-prinsip Syariah.

Selain itu sudah sekian banyak undang-undang – walaupun diakui masih belum mencukupi –yang dibuat oleh parlimen dan dewan-dewan undangan negeri yang mengkanunkan prinsip-prinsip Syariah. Prinsip-prinsip yang melatari peruntukan-peruntukan di dalam pelbagai undang-undang keluarga Islam serta perbankan dan kewangan Islam adalah prinsip-prinsip Syariah. Ini dengan sendirinya menandakan bahawa Syariah mempunyai kedudukan yang tertentu di dalam sistem perlembagaan dan perundangan kita. Selain itu di masa akan datang, kita tidak harus menjangka pengaruh dan kedudukan yang lebih kukuh sekiranya kita dapat meyakinkan kemampuan Syariah menjadi sumber untuk reformasi perlembagaan dan undang-undang negara.

IV. KES-KES MAHKAMAH YANG PENTING

Di dalam system undang-undang common law seperti Malaysia dan negaranegara Komanwel – bahkan di Amerika Syarikat juga – kes-kes yang diputuskan oleh mahkamah mempunyai peranan penting di dalam menjelaskan ruang lingkup perlembagaan dan undang-undang yang lain. Ini menyebabkan perlunya kita membuat rujukan kepada kes-kes mahkamah. Dalam soal kedudukan Islam kes-kes yang diputuskan setakat ini tidak banyak menjernihkan keadaan.

Antara sebab mengapa ini berlaku ialah tidak adanya kes yang membuat analisis terhadap kes-kes yang terdahulu di dalam isu berkenaan. Kes-kes yang ada ini juga tidak membuat analisis menyeluruh terhadap peruntukan dan kerangka perlembagaan serta dokumen-dokumen penting termasuk Laporan Suruhanjaya Reid. Setengah daripada kes-kes ini diputuskan di atas pertimbangan semasa – yang mengambilkira sensitiviti politik – dan tidak seratus peratus di atas dasar perlembagaan dan undang-undang.

Kes yang sering disebut di dalam perbincangan mengenai Islam di dalam Perlembagaan Malaysia ialah kes Che Omar bin Che Soh. Kes ini memutuskan bahawa kedudukan undang-undang Islam terbatas kepada hal-hal peribadi seperti nikah kahwin, cerai dan penjagaan anak. Mahkamah juga mengatakan bahawa perlembagaan mengekalkan kedudukan undang-undang sekular.

Keputusan ini dibuat terhadap tindakan mencabar kesahan undang-undang dadah yang didakwa tidak mengikut ajaran Islam dan dengan itu bertentangan dengan perlembagaan. Mahkamah menolak hujah ini kerana mahkamah memutuskan bahawa Syariah bukan undang-undang utama persekutuan.

Kes ini sebenarnya menyamai kes-kes yang diputuskan oleh hakim-hakim Inggeris sebelum merdeka; contohnya Wong Ah Fook dan Anchom bte Lampong. Kedua-dua kes ini menolak hujah bahawa undang-undang Islam sebagai undang-undang negara. Mungkin perlu ditekankan bahawa hanya kerana undang-undang Islam bukan undang-undang utama ia tidak bermakna bahawa undang-undang Syariah tidak mempunyai tempat atau merempat. Undang-undang Inggeris pun sebenarnya, jika kita faham maksud peruntukan yang berkaitan di bawah Akta Undang-undang Sivil 1956, tidak mempunyai tempat yang terlalu signifikan di Malaysia.

Di dalam Che Omar bin Che Soh Syariah cuba dihujahkan sebagai undang-undang utama untuk mengisytiharkan undang-undang yang diluluskan oleh parlimen sebagai tidak sah. Mungkin boleh dikatakan bahawa Che Omar bin Che Soh sebenarnya tidaklah menolak kedudukan Islam umumnya dan Syariah khususnya. Kes tersebut cuma mengatakan bahawa kedudukan undang-undang Islam terbatas. Tetapi penghakiman mahkamah yang memutuskan bahawa perlembagaan mengekalkan dikotomi antara undang-undang sekular dan Islam boleh dipersoalkan. Ini kerana mahkamah tidak menunjukkan dengan jelas bagaimana Perkara 160(2) berbuat demikian. Hanya kerana undang-undang
Islam atau Syariah tidak disebut sebagai sumber undang-undang itu tidak bermakna bahawa Syariah tidak mempunyai tempat. Seperti yang disebutkan di atas tadi Islam masih boleh diserapkan ke dalam sistem perlembagaan dan perundangan kita melalui proses pembuatan undang-undang biasa di parlimen.

Selain itu ada beberapa ungkapan di bawah Perkara 160(2) itu yang mungkin boleh membawa masuk prinsip-prinsip Syariah; seperti "undang-undang bertulis", "undang-undang negeri", "undang-undang persekutuan" dan "undang-undang yang sedia ada". Isu ini adalah antara persoalan-persoalan menarik yang perlu dibahaskan secara mendalam.

Sementara itu ada keputusan-keputusan mahkamah yang menghukumkan bahawa Islam mengatasi agama-agama lain. Ini mewakili aliran yang lebih mutakhir di dalam jurisprudens mengenai kedudukan Islam di dalam perlembagaan. Inilah yang agak menonjol di dalam kes-kes seperti Meor Atiqulrahman dan Lina Joy. Kes-kes ini bagaimanapun lebih bertumpu kepada hak kebebebasan beragama dan bukan kedudukan Islam dalam perlembagaan. Penulis berpendapat bahawa kelebihan yang diberikan kepada Islam memang ada di bawah peruntukan mengenai kebebasan asasi – yakni Perkara 11(4) - dan tidak bergantung kepada Perkara 3(1).

Islam dan Syariah juga boleh memainkan peranan secara tidak langsung di dalam kes-kes tertentu yang melibatkan hak asasi seperti kebebasan beragama. Ini berlaku dalam kes Fatimah binti Sihi apabila Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa hak tersebut perlu dirujuk kepada agama yang berkenaan. Meskipun keputusan kes ini tidak memihak kepada Islam prinsip yang digariskan itu amat penting, terutama dalam kes-kes yang akan datang atas persoalan berkenaan. Bagaimanapun ini banyak bergantung kepada kefahaman hakim-hakim mahkamah sivil terhadap Islam amnya dan Syariah khususnya.

Apa pun penulis berpendapat bahawa untuk membuat keputusan yang adil dan selaras dengan perlembagaan para hakim mahkamah sivil perlu mengetahui prinsip-prinsip Islam dan Syariah. Dan ini tidak terbatas kepada hakim-hakim yang beragama Islam sahaja: para hakim bukan Islam juga perlu memahami Islam. Perlu dicatatkan bahawa di dalam sumpah jawatan mereka para hakim diminta mempertahankan perlembagaan dan di atas tadi kita telah menunjukkan bahawa prinsip Islam dan Syariah turut dikandung oleh perlembagaan kita.

V. PENUTUP

Agak jelas bahawa Syariah mempunyai kedudukan tertentu yang signifikan. Malah boleh dihujah bahawa kedudukan itu agak kukuh. Apa pun kedudukan itu tidak boleh dipadam oleh proses demokrasi biasa kerana ia melibatkan kedudukan dan kuasa Raja-Raja  serta Majlis Raja-Raja. Kuasa darurat juga tidak boleh menggugat kedudukan Islam.

Apa yang dipaparkan di atas memerlukan perancangan yang teliti dan untuk itu ada beberapa persiapan dan pendekatan yang perlu dimulakan. Ini melibatkan banyak pihak dan sektor. Para hakim di mahkamah sivil – termasuk yang bukan Islam – perlu mempelajari Islam dan undang-undang Syariah. Selain itu tenaga yang perlu untuk memacu perubahan dimaksudkan juga perlu dilatih dari sekarang.

Di kalangan masyarakat terbanyak Islam perlu diperkenalkan. Ini perlu dipimpin oleh kerajaan dan pihak-pihak lain termasuk NGO dan seumpamanya. Dalam rangka ini sudah tentulah umat Islam perlu menjadi contoh yang baik yang menjadi rujukan dan model hidup buat segala kebaikan dan kehebatan yang dikaitkan dengan Islam.

*Kertas yang dibentangkan dalam Wacana Ilmiah anjuran Bahagian Penasihat, Jabatan Peguam Negara Malaysia di Hotel Legend, Kuala Lumpur pada 5 Disember 2005.


Tetapi anjing-anjing fuckatan ini memang azalinya sukar menerima kenyataan. Percayalah, apabila dijawab dengan penuh ilmiah seperti di atas, mereka akan berhujah seperti ini pula:
  
"Inilah propaganda yang manusia yang menafikan kekuasaan Allah SWT. Mahu seribu daya, dan jika kamu tidak mahu hudud seribu dalih. Orang jenis ni selalu meletakkan kesalahannya kepada orang lain..... Janganlah kita mempermain Hukum Hudud. Kalau UMNO tidak mahu hudud janganlah menghina pula hukum hudud. Inilah jenis Islam Keturunan, yang sanggup menghina hukum Allah, langsung nanti Allah akan menghina kamu pula" - gampangdog 5 days ago     

Hah, sekarang siapa sebenarnya yang beria-ia menentang HUDUD?!!


Filem Hudud : Lu Langsi Wa Ugut Keluar!

Posted: 29 Sep 2011 06:05 PM PDT

Filem Hudud : Lu Langsi, Wa Ugut Keluar!SINOPSIS:

Mengisahkan kumpulan kongsi gelap yang masing-masing ingin mengukuhkan pengaruh di kawasan masing-masing. Pengaruh kumpulan ini menurun setelah kumpulan tersebut di ketuai oleh taiko-taiko tua. Kongsi gelap P*S diketuai oleh otai berumur 80 tahun. Kongsi yang kedua (D*P), paling ganas diketuai oleh otai yang berumur 70 tahun. Manakala kongsi gelap yang ketiga (P*R) dan suka main belakang diketuai oleh gangster paling licik berumur 64 tahun.

Demi mengekalkan pengaruh mereka yang semakin pudar di kalangan gangster-gangster muda, ketua-ketua kongsi ini telah berpakat untuk bergaduh olok-olok. Tujuan mereka, bila ada pergaduhan baru ada perjuangan, baru ada reformasi, baru ada revolusi di kalangan ahli mereka yang sememangnya suka aktiviti-aktiviti jalanan.

Kemuncak kepada cerita adalah apabila anak kepada taiko D*P mengugut supaya keluar dari pakatan kongsi gelap mereka. Ianya tercetus apabila kongsi P*S menyerang kawasan suci yang bernama Hudud seperti mana yang dirancang oleh ketua-ketua kongsi gelap tersebut.

Bagaimanakah kesudahan filem Hudud ini. Berjayakah kongsi P*S mempertahankan kawasan yang bernama Hudud ini atau mereka mengalah kepada kongsi D*P? Atau kongsi P*R menggunakan jalan belakang (seperti mana yang selalu digunakan oleh ketua kongsi tersebut) untuk merampas kawasan tersebut? Anda perlu saksikan filem ini untuk mengetahui kesudahannya.

*Saksikan sedutan filem ini. Aksi-aksi ganas taiko-taiko tua.

Aksi ganas taiko D*P.Aksi gaduh taiko paling tua (dah tua-tua pun nak bergaduh)Aksi paling ganas taiko licik (hanya gambar dapat diletakkan kerana telah ditapis oleh LPF).

Taiko yang sedang terkam mangsanya.

TAZKIRAH MINGGU INI

Posted: 29 Sep 2011 05:30 PM PDT

BATASAN AURAT WANITA MUSLIMAH DENGAN WANITA BUKAN ISLAM
Para ulama berbeza pandangan tentang batas aurat wanita muslimah di hadapan wanita kafir. Sebab perbezaan pandangan ini kerana berbeza cara faham mereka terhadap ayat dari surah al-Nur: 31:
ولا يبدين زينتهن إلا لبعولتهن …أو نسائهن
Mafhumnya: "Dan jangan para wanita itu menampakkan perhiasan (aurat) mereka melainkan kepada suami-suami mereka……..atau kepada para wanita." Para ulama berbeza pandangan dalam mentafsirkan kalimah nisa' di sini antaranya:
1. Dimaksudkan nisa' (wanita) muslimat sahaja.
2. Dimaksudkan kepada semua wanita sama ada muslimat atau bukan.
Pandangan yang lebih benar ialah harus wanita menampakkan auratnya di hadapan wanita bukan islam melainkan jika dibimbangi berlakunya keburukan yang lain seperti bimbang wanita bukan islam itu akan menceritakan ciri-ciri tubuh badan wanita muslim kepada lelaki ajnabi, maka pada ketika itu wajib menutup aurat tidak kira di hadapan wanita kafir atau wanita muslimah yang rosak akhlaknya.
Antara bukti yang menunjukkan pandangan yang lebih benar ialah harus wanita muslimah menampakkan auratnya di hadapan wanita bukan islam ialah hadis A'isyah RAnha yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim menyebut seorang wanita Yahudi pernah menemui beliau di dalam rumahnya, dan tidak diriwayatkan beliau menutup aurat di ketika itu.
Al-Syeikh Abdul Aziz Abdullah bin Baz menyebut:
لا يجب الاحتجاب عنهن - أي : غير المسلمات - فهنَّ كسائر النساء في أصح قولي العلماء
Mafhumnya: "(Wanita muslimah) Tidak wajib berhijab di hadapan wanita bukan islam, mereka adalah sama seperti wanita lainnya berdasarkan pandangan yang lebih benar di kalangan ulama." (Fatawa al-Mar'ah al-Muslimah 2/582)
Oleh yang demikian aurat seorang wanita muslimah yang dibenarkan untuk diperlihatkan kepada wanita lain ialah aurat yang dibenarkan ketika dia bersama dengan mahramnya . al-Syeikh Muhammad bin Soleh al-'Uthaimin berkata:
لها أن تكشف لمحارمها عن الوجه والرأس والرقبة والكفين والذراعين والقدمين والساقين ، وتستر ما سوى ذلك
Mafhumnya: "Bagi seorang wanita muslimah itu dia boleh membuka aurat kepada mahramnya terdiri dari muka, kepala, lutut, dua tapak tangan dan hasta, dua betis dan lengan, manakala dia tutup aurat yang selain dari itu." (Fatawa al-Mar'ah al-Muslimah 1/417)
Wallahu a'lam.

Edisi Nasihat : Jangan Ingat Kereta Anda Safety Box!

Posted: 29 Sep 2011 04:06 PM PDT

Takziah untuk mangsa.

Semoga menjadi pengajaran kepada semua bahawa kereta kita bukan safety box.*Tasik Cempaka. Salah satu port skodeng termasyhur di Bangi. Tak percaya boleh tanya Suhardi BERSIH. (http://mymassa.blogspot.com/2011/08/gempar-suhardi-mat-isa-sebenarnya-kaki.html)

Edisi Dewasa Malam Jumaat : Babyrina Oh Babyrina.

Posted: 29 Sep 2011 07:31 AM PDT

Tiba-tiba aku teringat padamu Babyrina.

Bukan saja-saja ingat tapi member bagi peringat.

Ada ke dia post dekat wall dia pasal Babyrina. Namun ada link yang diletakkan bersama yang membawa aku membaca artikel ini.

Babyrina and four witnesses

If you remember the days of dialling 1515 through a 56kbit dial up modem, chances are you know who Babyrina is.

During the days of 'Jaring' being the only Internet Service Provider, Babyrina was somewhat of an urban legend. Some say she's actually a Latino while others say she's an ex-MAS stewardess who resides in United Kingdom.

Whoever she may really be, in the days of limited bandwidth and having the patience to wait several minutes for pictures to load, Babyrina filled the exciting imaginations of many pubescent young men in the early nineties.

Yes kids, this is before Facebook, heck it's even before Friendster, this was the time where the definition of social network is #kampung at MIRC.

Anyway for the sake of some readers I should do some explanation. Babyrina is supposedly the first Malay porn star whose pictures hit the Internet in the early nineties.

This were the days when handphones have yet acquired the capability of taking pictures and recording videos ( hence 3GP production was not yet available) thus randy photos of a Malay lass in action was something very rare which in turn propels Babyrina to stardom.

She became a household name amongst the few netizens back in those days. I believe she hosted her own site complete with paid membership and all the jazz of an adult entertainment entrepreneur.

Of course this was eons ago. Now locally produced videos are abundant around the net in the form of pixelated 3GP formats and some even in high quality high definition infra-red spy camera videos shot from various angles.

From the stairs of a low cost flat to hotels and fancy apartments indeed it has been a long journey since the days of Babyrina.

The rise of the infidels

Ironic it may sound, it seems that today, Babyrina is even more related to the Malay society more than she was during her heydays of cyberspace.

The only difference this time around is that unlike before, where her name was being mentioned in discussions amongst amorous netizens who has time to spend on waiting for things to load, this time she is more related in the realm of politics and morality.

Now if you follow Malay politics you should notice by now that one of the favourite subjects when it comes to politics amongst the Malays is Islam. Not that there's anything wrong with it for aligning your political ideology with the values of Islam, it is something that every Muslim should do.

The only problem is that thanks to politicians, when it comes to a political discourse it usually ends with the conclusion that the other side are infidels.

You can't win when face with righteous self-proclaimed honourable teacher who somehow seems to give out 'fatwas' that coincides with political expediencies. After all they say who is he who lacks knowledge to question the honourable teacher?

Take for example when politicians began to preach that videos and DNAs shouldn't be used in courts and that a true Islamic way to settle disputes is to bring it to a syariah trial hence the need to produce four witnesses.

Some even go as far as bringing in 'Qazaf' as a measure of proving innocence because of the prosecutors' failure to produce four witnesses.

I have been accused of many things when posing questions on these 'interpretations' of the Islamic laws, from the usual 'Kafir' (infidel) to 'Yahudi' (Jewish) though I don't really mind being the latter as my usual retort being "Ok lah tu, Nabi Isa pun Yahudi jugak"

If I were to take a narrow interpretation of the Islamic law, one would need to produce four witnesses when accusing someone of adultery or indecent behaviour and by virtue of that a video, picture or any form of scientific proof deems invalid as it was never mentioned in the Quran.

Quite stupid don't you think?

And even more amazing, let's just say authorities wanted to press charges to Babyrina, the infamous Malay pornstar for "indecent morally detrimental activities", they would then need to produce four witnesses who saw her in action right before their eyes (meaning live).

Any failure to do so, Babyrina can file for Qazaf in the very same court to sentence authorities for wrongdoing and false accusation.

But of course, Islamic laws are not that narrow nor is it that idiotic. There's no such notion that all scientific empirical evidence is excluded for the sake of four witnesses.

Different rules for politicians

There are things such as 'Takzir' which means under the discretion of a judge and the notion of bringing in four witnesses only arises when no scientific nor circumstantial evidence is available.

Since the burden of proof falls under the prosecutor, failure to submit any credible four witnesses, the accused can apply for 'Qazaf' to seek damages as his or her reputation is tainted.

Imagine wedlock pregnancies or rape cases where DNA and semen and such obvious evidence are simply shoved away because failure to produce four witnesses.

If you were to ask the usual political preacher on questions of morality and values and brought forth the case of say one Babyrina who corrupts society with her sexual deviancies being caught on tapes, you will get a thumping approval of prosecution.

Perhaps also a lengthy explanation on how one may apply the Islamic laws and various measures to ensure such things can be brought to justice.

You will be enlightened and perhaps to a certain extent, though you may disagree with its implementation, you won't be as fearful as it like you were before; perhaps 'Hudud' isn't really that scary after all.

Now here comes the punch line, ask the same question again, only this time around change the name to a well-known politician.

You think you will get the same answer? Sure? Here in Malaysia, people often get confused between politics in Islam and politicising Islam.

Zaidel Baharuddin is Mr Right, Mr Right Wing that is, electronics engineer by day writer by night, Frank Sinatra fanboy all day long, catch me at WirawanWeb.com, lipassepi.blogspot.com or follow me on twitter via @Sinatra_Z. He is a FMT columnist.
http://www.freemalaysiatoday.com/2011/09/29/babyrina-and-four-witnesses/


Masyuk siot baca artikel ni. Mantap seh. Yang tak mantapnya artikel dan post member aku membuatkan aku teringat balik kat Babyrina. Dah la malam ni malam Jumaat.

Sebelum aku menamatkan entri ini lebih awal dek penangan Babyrina (nak kejar perkara sunat), aku kepilkan info tentang Babyrina yang aku jumpa kat forum Cari. Gambar pun aku tepek tapi yang ok punya la. Nak yang panas boleh tanya Pakcik Googel. Info ni khas untuk budak-budak remaja yang tak mengalami zaman dial-up yang lambat macam siput babi.

lagenda BABYRINA

Mungkin generasi muda sekarang tidak sempat mengenali siapa Babyrina. Babyrina memang terkenal sebagai ikon dan keyword yang paling panas di Internet pada tahun 90an dahulu. Gambar Babyrina lucah Melayu yang terawal di Internet. Babyrina adalah pelopor gambar bogel gadis Melayu di laman web pada lewat 90an. Babyrina muncul sebelum skandal Linda Rafar, sebelum kes Peramugara Terlampau. Pada masa itu belum ada iPhone, belum ada MMS, sebelum broadband, sebelum WiFi juga sebelum 3G. Babyrina memang legenda. Kecantikan Babyrina 'luar dan dalam' memang menjadi lagenda. Potongan susuk badannya yang setanding dengan Miyabi. Setiap keping gambar bogel beliau diambil secara terang, jelas dan cukup focus. Semuanya jelas. Tapi gambar-gambar berahi Babyrina amat susah ditemui sekarang. Mereka yang prihatin akan dapat melihat tahi lalat yang terdapat di tepi pusat Babyrina yang membuktikan ini foto Babyrina asli. Babyrina adalah Ratu Seks Melayu No 1 yang sehingga kini tiada tandingan. Namun secara tiba2 tiada lagi gambar2 Babyrina selepas pihak berkuasa mula menyiasat Babyrina selepas menerima aduan orang ramai. Siapakah sebenarnya Babyrina? Benarkah dia seorang peramugari MAS? Di manakah dia sekarang?


Nak lagi panas, tanye pakcik Googel.


*Yang tengah search gambar Babyrina tu...selamat melayan kenangan indah anda bersama Babyrina. Wakakaka.....

Wakaka...Jom tengok SUKUN jatuh tergolek...wakaka!

Posted: 29 Sep 2011 05:52 AM PDTMacamanalah apek sorang ini hendak lead BN untuk rampas kembali Penang daripada ultrakiasu, lumba basikal dengan Guan Eng pun kantoi, lepas itu tergolek DOG pula lagi! MUAHAHA! Sudah-sudahlah Tsu Koon. Face the fact, your glorious days are OVER!!!


Baca lanjut di Stop The Lies.

GEMPAR!!! Taktik keji Pakatan Rakyat mengkayakan kroni mereka didedahkan!!!

Posted: 29 Sep 2011 04:13 AM PDT


Kini semakin jelas pakatan pembangkang ini tidak pernah berniat menubuhkan kerajaan untuk membantu rakyat. Tempoh berkuasa yang semakin expired telah habis digunakan untuk witch hunt dan membalas dendam terhadap pemimpin BN terdahulu. Rakyat seharusnya mempersoalkan adakah wajar wang mereka dilodehkan kepada kroni peguam fuckatan demi memuflis dan memenjarakan pemimpin BN. Apakah wang kemenangan hasil saman tersebut akan diagih-agihkan kepada rakyat jelata?!! Dan benarkah wujud satu bentuk paksi kerjasama di antara BAR Council dengan pemimpin fuckatan dalam perkara ini?!!Peguam PAS yang telah menjadi JUTAWAN hasil titik peluh peneroka FELDA

Iklan Yang Membazir.

Posted: 29 Sep 2011 03:03 AM PDT

Membazir sebab tak beri kesan yang signifikan.

Berapa ramai orang berhenti merokok walaupun gambar seperti ini ditampal di kotak-kotak rokok.

Klik untuk besarkan imej.


Sempena menjelang Bajet 2012, MyMassa mengucapkan selamat menempuh harga rokok yang baharu kepada semua para perokok. Sesungguh andalah antara penyumbang terbesar dalam pendapatan cukai negara.


*MyMassa rasa iklan berhenti rokok ni Kementerian Kesihatan tak payah buat pun tak pe. Membazir duit rakyat. Kalau nak buat jugak, beri peluang kepada syarikat jual ubat yang buat sebagai Corporate social responsibility (CSR) mereka. Kalau mereka buat pun duit Kerajaan tak rugi, produk mereka laku.

Edisi Dewasa : Gersang Membawa Musibat.

Posted: 29 Sep 2011 01:54 AM PDT

Gersang adalah lumrah.

Kadangkala, gersang menjadi kelemahan yang mudah dipergunakan oleh pihak lain.

MyMassa kongsikan artikel yang keluar di Harian Metro hari ini mengenai kegersangan wanita di Malaysia.

Klik untuk besarkan imej.


Semoga pendedahan Harian Metro kali ini membuka mata banyak pihak terutamanya wanita-wanita yang kesepian.

*Kalau lelaki gersang pulak macam mana? Jadi Hantu Bonceng la jawabnya!

DAP Berjaya Tipu Rakyat Sarawak.

Posted: 29 Sep 2011 01:06 AM PDT

Propaganda DAP terhadap rakyat Sarawak dilihat berjaya.

Mereka menjanjikan bahawa mereka akan dapat tumbangkan BN sebagaimana yang berlaku di Timur Tengah.

Ketika Pilihan Raya Sarawak, semua kepimpinan DAP Pusat turun menabur janji.

Guan Eng janji bagi RM600 kepada warga emas. Malah seluruh Sarawak dijanjikan perkhidmatan WiFi percuma. Janji yang langsung tak masuk akal.

Akhirnya, kebanyakannya pengundi yang tertipu terutamanya kaum Cina mempercayai DAP. Banyak kerusi yang ditandingi SUPP tewas di tangan DAP. Hasilnya....Ketua Menteri:
Tan Sri Abdul Taib Mahmud

Timbalan Ketua Menteri:
Tan Sri Alfred Jabu Numpang

Menteri di Pejabat Ketua Menteri dan Menteri Tugas-tugas Khas:
Tan Sri Adenan Satem

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri:
1. Datuk Daud Abdul Rahman (Hal Ehwal Islam)
2. Datuk Mohd Naroden Majais (Pembangunan Usahawan Bumiputera)
3. Datuk John Sikie Tayai (Hal Ehwal Adat Pribumi dan Penan)
4. Datuk Len Talif Salleh (Promosi Pendidikan Teknikal)

Kementerian Kewangan:
1. Menteri: Tan Sri Abdul Taib Mahmud
2. Menteri Kedua: Datuk Seri Wong Soon Koh

Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar:
1. Menteri: Tan Sri Abdul Taib Mahmud
2. Menteri Kedua: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan
3. Menteri Muda (Perancangan Sumber):Datuk Mohd Naroden Majais
4. Menteri Muda (Alam Sekitar): Datuk LenTalif Salleh

Kementerian Modenisasi Pertanian:
1. Menteri: Tan Sri Alfred Jabu Numpang
2. Menteri Muda (Penyelidikan dan Pemasaran): Datuk Mong Dagang
3. Menteri Muda (Pertubuhan Peladang):Datuk Sylvester Entri Muran

Kementerian Pembangunan Industri:
1. Menteri: Datuk Amar Awang Tengah AliHassan
2. Menteri Muda (Pembangunan EstetPerindustrian): Datuk Peter Nansian Ngusie
3. Menteri Muda (Pelaburan dan Promosi): Julaihi Narawi

Kementerian Pembangunan Infrastruktur dan Komunikasi:
1. Menteri: Datuk Seri Michael Manyin Jawong
2. Menteri Muda (Pembangunan Infrastruktur): Datuk Daud Abdul Rahman
3. Menteri Muda (Komunikasi): Datuk Lee Kim Shin

Kementerian Pembangunan Luar Bandar:
1. Menteri: Tan Sri Alfred Jabu Numpang
2. Menteri Muda: Datuk Francis HardenHollis
3. Menteri Muda: Julaihi Narawi

Kementerian Pembangunan Tanah;
1. Menteri: Tan Sri Dr James Jemut Masing
2. Menteri Muda: Datuk Gramong Juna
3. Menteri Muda: Datuk Abdul Wahab Aziz

Kementerian Pembangunan Sosial:
1. Menteri: Tan Sri William Mawan Ikom
2. Menteri Muda (Sukan): Datuk Lee Kim Shin
3. Menteri Muda (Pembangunan Belia): Abdul Karim Hamzah
4. Menteri Muda (Kebudayaan dan Warisan): Liwan Lagang

Kementerian Pelancongan:
1. Menteri: Datuk Amar Abang Johari Tun Openg
2. Menteri Muda (Acara tempatan dan Produk): Datuk Gramong Juna
3. Menteri Muda (Pelancongan): Datuk Talib Zulpilip

Kementerian Perumahan:
1. Menteri: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg
2. Menteri Muda: Abdul Karim Hamzah
3. Menteri Muda: Datuk Francis Harden Hollis

Kementerian Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti:
1. Menteri: Datuk Seri Wong Soon Koh
2. Menteri Muda (Perkhidmatan Komuniti): Datuk Peter Nansian Ngusie
3. Menteri Muda (Kerajaan Tempatan): Datuk John Sikie Tayai
4. Menteri Muda (Kesihatan Awam): Dr Jerip Susil

Kementerian Kemudahan Awam:
1. Menteri: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan
2. Menteri Muda (Utiliti Awam): Datuk Dr Stephen Rundi Utom
3. Menteri Muda (Bekalan Air): Datuk Sylvester Entri Muran

Kementerian Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga:
1. Menteri: Datuk Fatimah Abdullah
2. Menteri Muda (Kebajikan): Robert Lawson Chuat Vincent
3. Menteri Muda (Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Pembangunan Keluarga):Rosey Yunus
http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/9/28/mstar_berita/20110928203158&sec=mstar_berita

Hanya 2 orang wakil Cina dalam kabinet Sarawak yang baru.

Tahniah DAP kerana berjaya tipu rakyat Sarawak.


*Menang sorak, jawatan menteri tergadai.

Astagfirrullahhalazim. Peguam PAS Sanggup Lacur Agama Demi DAP!

Posted: 29 Sep 2011 12:03 AM PDT

Peguam PAS memang gila duit.

Dengan duit dah boleh perjuangan mereka.

Episod kali ini melibatkan melibatkan Muhamad Burok, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS Pusat (2011-2013). Dia pernah bertanding menentang Datuk Wira Abu Seman di Parlimen Masjid Tanah pada tahun 2004.


Muhammad Burok.

Kerana takutkan undi dari bukan Islam, peguam PAS ini terpaksa mencacai bagi pihak DAP.

Rebut mayat: Mahkamah syariah tak boleh bertindak

Peguam yang lazim mengendalikan kes-kes penukaran agama berkata, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) tidak boleh mengenakan dakwaan menghina mahkamah ke atas keluarga mendiang Lawrence Selvanathan kerana merampas mayat lelaki itu.

muhamad haji burok syarie lawyers association deputy president pgsmIni adalah kerana, menurut peguam syariah, Muhamad Burok (kanan), keluarga itu beragama Kristian dan oleh itu mereka tidak termasuk di bawah bidang kuasa mahkamah syariah.

"Bidang kuasa mahkamah syariah, menurut Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Sembilan) Enakmen 2003, hanya merangkumi kes-kes di mana semua pihak terbabit adalah beragama Islam.

"Ini adalah undang-undang, tetapi jika terdapat peruntukan yang membenarkannya (tindakan menghina mahkamah), sila beritahu saya," kata Muhamad ketika dihubungi.
http://www.malaysiakini.com/news/177197


Untuk makluman pembaca MyMassa, ini bukan kali pertama Muhamad Burok menjadi jurucakap Kristian. Dalam isu pemeriksaan terhadap DUMC, Muhamad Burok menjadi peguam kepada orang Islam yang menyertai program tersebut.

Isu gereja: Jangan hina anak guam kami

 Peguam yang mewakili 12 orang Islam yang terbabit dalam kontroversi ekoran pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di majlis makan malam amal anjuran Harapan Komuniti di Dream Centre pada 3 Ogos lalu berkata, mereka tidak sepatutnya dicemuh dan dihina, terutama di bulan Ramadan yang mulia ini.

"Sebagai peguam syarie mereka, saya perlu mengingatkan semua pihak untuk menahan diri daripada menuduh mana-mana orang Islam sebagai murtad yang boleh sama seperti kesalahan 'Takfir'," kata peguam Muhammad Burok.
 http://www.malaysiakini.com/news/173993 

Memang haram jadah punya pemimpin PAS. Kerana duit dan undi, agama sanggup mereka lacurkan. Sebelum ini MyMassa pernah dengar nama Muhammad Burok ni. Dia sanggup bersekongkol dengan warga asing untuk rampas seorang anak dari ibunya. Berikut adalah komen dari pembaca MyMassa dalam posting yang lalu.Nak tau betapa kejamnya cerita rampasan Ferris Mokhtar dari ibunya, boleh dibaca sendiri luahan si ibu di sini (http://ferriswithlove.blogspot.com/).

Mungkin ini petunjuk kepada kehancuran parti yang mempergunakan Islam untuk meraih jawatan. Malam tadi mereka tewas dengan desakan DAP supaya Hudud tidak dijalankan. Hari ini, peguam PAS sendiri yang menyokong supaya mayat seorang muslim dikebumikan secara Kristian walaupun pihak jabatan agama mempunyai bukti yang kukuh.

Pengarah JHEAINS Johani Hassan berkata pihaknya akan mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak yang menghalang jabatan itu daripada mengkebumikan jenazah berkenaan mengikut ajaran Islam.

JHEAINS mendakwa lelaki itu telah memeluk agama Islam pada 19 September lalu dan mereka beliau mempunyai salinan sijil dan video bagi membuktikan perkara tersebut.

*PAS semakin menghampiri kematian mereka dalam politik Malaysia.

Panglima Perang Cyber

Posted: 29 Sep 2011 11:31 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Mesti Tengok : Video Lim Guan Eng Burukkan Johor Didedah Buletin Utama TV3

Posted: 29 Sep 2011 04:56 PM PDT


video Lim Guan Eng tidak mengaku memburukkan Johor 


Tahun lalu Lim Guan Eng juga menghina SDO Pulau Pinang Nik Ali tetapi tidak mengaku


Tahniah kepada ahli ahli PAS kerana setia menyokong orang 'penipu' seperti khalifah Lim Guan Eng ini.

Apa nak jadi wallahu a'lam. 


Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih
Mesti Baca : Tiket Perjalanan Anwar Ke Bangkok Sudah Terdedah !!!

Posted: 29 Sep 2011 04:33 PM PDT

Bro Jinggo mendedahkan tiket perjalanan Anwar dalam blog beliau yang dipetika dari blog sel13.com. Perkara ini sangat mengujakan kerana gambar Anwar di Thailand dalam siri video seks terbaru sudah pun tersebar sebelum ini.Bahkan sedutan video juga sudah diedarkan.Kata penulis sel13.com : 


Bedasarkan dari maklumat siasatan yang di lakukan oleh krew sel13.com mendapati, pada tarikh 12 dan 13 Januari didapati Anwar Ibrahim berada di Bangkok, Thailand. Anwar berlepas ke Bangkok pada 12 Januari 2011 menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 782 dan berlepas pada jam 3.15 petang dari KLIA. Beliau tiba di Bangkok pada jam 4.20 petang waktu Thailand atau jam 5.30 petang waktu Malaysia.


Apa lagi Anwar mahu jawab ??? Sudah takdir Allah barangkali satu persatu kepincangan moral Anwar didedahkan demi menyelamatkan negara dari dipimpin orang sepertinya.


Mari kita dedahkan demi memastikan kita dipimpin oleh orang yang benar dan jujur dalam kepimpinannya seperti YAB Datuk Seri Najib Tun Razak.


Blog sel13 boleh anda layari di sini http://sel13.com/?p=195


Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih


Gempar : Musang Berbulu Ayam Dalam Kerajaan Mahu Musnahkan PM?

Posted: 29 Sep 2011 12:58 AM PDT

Dada Panglima berdebar kencang apabila membaca ada musang berbulu ayam dalam badan badan strategik tulisan Zaini Hassan dalam Utusan Malaysia semalam.

Semalam juga ada twitter menulis tajuk yang sama namun Panglima gagal membacanya kerana terlupa. Namun kesempatan mencari kembali maklumat tersebut petang ini menggusarkan hati Panglima.

Sebelum ini ada juga gosip liar seumpamanya berlegar tetapi panglima tidak mahu mengambil endah takut ia tidak benar dan bersifat fitnah semata-mata.

Sungguh kita tidak menyangka jika benar ada elemen musang berbulu ayam ini maka tidak mustahil banyak rahsia sulit PM sudah ada dalam tangan mereka.

Harapan panglima agar tulisan Zaini di bawah ini tidak benar. Tetapi apa akan jadi jika ia benar-benar berlaku seperti tulisan beliau dan tidak disedari oleh PM mahupun SB?

Harap ada siasatan lanjut untuk menghalang perkara ini dari terus menjadi api dalam sekam selepas berjaya menjadi musang berbulu ayam.

Baca tulisan beliau di bawah dan tolong beritahu ia tidak berlaku atau kita dalam bahaya akibat manusia talam dua muka.


Musang berbulu ayam dalam badan-badan strategik kerajaan?

Oleh Zaini Hassan


APABILA saya diberitahu mengenai maklumat ini saya tidak tahu di mana hendak bermula. Apakah benar maklumat yang saya terima ini?

Jika benar apakah wajar saya dedahkan? Jika saya dedahkan apakah implikasinya? Namun saya tetap berdoa agar maklumat ini salah.

Jika salah, mungkin saya boleh tidur lena dan bersyukur keadaan itu tidak berlaku, walaupun saya mungkin dipersalahkan kerana menulis sesuatu yang tidak berlaku.

Tapi sebagai penulis, itulah risiko yang harus dihadapi.

Apa yang saya tulis ini mungkin sedikit memeranjatkan, tapi biarlah pihak-pihak tertentu yang menyiasat mengenai kebenarannya.

Saya menerima satu maklumat mengenai badan (atau mungkin lebih daripada satu badan) yang cukup strategik dalam kerajaan yang telah dan sedang diresapi oleh orang (atau dalam bahasa mulut orang-orang) Anwar Ibrahim.

Maklumat yang saya terima menggambarkan bahawa ia adalah suatu situasi yang real dan nyata.

Jika benar, ia adalah sesuatu yang cukup bahaya. Ia adalah satu perancangan yang halus, licik dan terancang yang boleh menjejaskan kerajaan semasa.

Sama ada ia berlaku secara kebetulan atau satu plot terancang tidak pula saya tahu. Jika benar, ternyatalah sistem imunisasi kerajaan ini lemah sehingga gagal untuk menentang elemen-elemen itu.

Seperti yang saya kata tadi, jika saya salah, maka saya bersyukur kerana ia tidak berlaku. Tetapi jika ia berlaku, maka sesuatu yang drastik harus dilakukan supaya pengkhianat-pengkhianat ini dibersihkan secepat mungkin daripada sistem kerajaan.

Dalam konteks kerajaan Malaysia kini, adalah sesuatu yang lazim dan biasa jika ada penjawatnya yang bersimpati dengan pihak-pihak musuh atau yang bertentangan dengan dasar yang dijunjung oleh organisasi itu. Malah ada juga kakitangan kerajaan yang secara terang-terangan menentang kerajaan atau bersikap anti kerajaan.

Bagi saya, itu masih lagi boleh diterima, tapi macam mana pula jika orang-orang yang berada di dalam sesebuah organisasi itu menjadi operator dan penggerak kepada musuh itu? Jika benar berlaku, maka ia adalah sesuatu yang luar biasa dan amat mendukacitakan.

Dalam peperangan saraf di Malaysia sekarang, tidak mustahil operator itu wujud, lagipun Anwar Ibrahim bukan calang-calang orang untuk menempatkan mereka di situ. Orang-orangnya masih ada dalam sistem, terutamanya di peringkat atasan.

Mungkin juga masih berlaku infiltrasi atau penyusupan masuk orang-orang ini untuk menjadi musuh dalam selimut, musang berbulu ayam, bagai menggunting dalam lipatan?

Ternyata bahasa Melayu cukup agung untuk menggambarkan apa yang cuba disampaikan di sini. Sekali lagi saya mahu nyatakan benarkah wujud elemen-elemen itu? Saya berharap ia tidak berlaku.

Apa akan terjadi sekiranya benar? Apakah langkah yang akan dilakukan oleh pihak berkuasa jika ia benar-benar berlaku?

Apakah kita sedar bahawa ada antara badan strategik itu kini tiba-tiba menjadi tidak bermaya setelah 'kehadiran' elemen-elemen itu?

Maklumat itu memberitahu: ''Saya tidak hendak memberikan contoh yang lebih banyak, tetapi saudara perhatikanlah sendiri bagaimanakah ada agensi Kerajaan Persekutuan (dirahsiakan namanya) yang tugas pentingnya mempertahankan dasar-dasar kerajaan, memberi kefahaman kepada rakyat supaya akhirnya mereka memberikan sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri, boleh pula menerapkan, menyerapkan malah menggunakan instrumen pembangkang yang berusaha mematikan Perdana Menteri."

Kata maklumat itu lagi: ''Inilah kemenangan Anwar Ibrahim yang dibawa oleh orang kuatnya di dalam organisasi itu, dan masih membawa masuk orang-orang Anwar secara perlahan. Permohonan membawa masuk pegawai baru masih di peringkat JPA dan SPA."

Saya tidak mahu menulis panjang lebar mengenai hal ini. Biarlah pihak berkenaan akhirnya sedar mengenai fenomena ini. Biarlah mereka yang mengambil tindakan, itupun jika mereka mampu melakukannya.

Elemen-elemen yang ada itu, jika benar, harus dihapuskan. Mereka harus dibersihkan daripada sistem kerajaan semasa, dalam sistem strategik negara dan politik.

Menurut maklumat itu lagi: ''Bagi kami yang kerdil ini, tidak sanggup melihat YAB Perdana Menteri menerima nasib seburuk Gaddafi. Sekuat Gaddafi pun akhirnya dijatuhkan dari dalam dengan bantuan musuh-musuh Islam di luar!''

Sebagai contohnya, kata maklumat itu lagi: ''...anda fikirkanlah bagaimanakah kos perbelanjaan lawatan rasmi luar negara YAB PM boleh diperolehi dengan begitu detail, cepat dan pantas oleh pihak pembangkang?

Bagaimanakah juga penerbangan percutian peribadi YAB PM juga boleh diperolehi dengan begitu detail dan cepat oleh pihak pembangkang? Dan banyak lagi contoh-contoh lain. Apakah ia diperolehi dengan mudah jika tidak kerana ada orang dalam yang membocorkan segala maklumat sulit itu?''

Buat sementara ini, biar saya berhenti di sini dulu.


Published with Blogger-droid v1.7.4
DARUL EHSAN TODAY

Posted: 29 Sep 2011 11:30 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


VIDEO: Ostat Ni Kata Nik Ajis Manusia Keramat....

Posted: 29 Sep 2011 11:00 PM PDT

Korang tengok sendiri video yang aku jumpe kat pusat kumbahan iwk ni, seorang malaun yang di angkat oleh puak-puaknya sebagai ostat telah mengatakan si tua kutuk nik ajis tu seorang manusia keramat, keramat ape? keramat supermarket atau keramat si luncai? bodoh giler aku tengok budak tu yang bergitu beria-ia mengampu si tua kutuk nik ajis.

Malah dalam video tu, aku tak pasti suara pencacai mana yang kata, kalau kita kutuk nik ajis, kita akan di timpa masaalah, makk oii lain macam la depa punya puji si tua kutuk penggadai agama tu, apa pun korang tengok la sendiri video ni.

Jom Minum Beer, Khalid Gagap Belanja Hari Ini...

Posted: 29 Sep 2011 07:00 PM PDT

Mana beer fest boleh berlaku di selangor pada hari jumaat, apa yang penguatkuasa buat, macam mana kerajaan negeri dan mpk (majlis perbandaran klang) boleh luluskan permit untuk gantung banner macam ni?

Memang sundal punya kerajaan negeri, tahun lepas puak-puak ni buat beer fest di asia cafe subang, hari ni depa buat di klang pulak, masa umno perintah dulu perkara ni tak pernah berlaku, kalau ada pun depa buat secara haram tak la terang-terang macam zaman pemerintahan pkr.

Mana puak-puak pas yang mengaku mereka lebih islam dari islam, kenapa tak halang beer fest ni? apa pas pun joint sekali ke? jangan kata korang tak tau pulak, banner ni bersepah di sekitar bandar klang, apa korang buta ke?

Buat beer fest pada hari jumaat, majlis perbandaran klang boleh luluskan permit untuk gantung banner tu, korang fikirlah sendiri apa punya haram jadah kerajaan yang ada di selangor ni.

Ada Unsur Sabotaj & Penyelewengan Dalam Insiden Bangunan Empire.

Posted: 29 Sep 2011 04:33 AM PDT

Haa...haa... Terbongkar sudah cerita pasal letupan yang berlaku keatas bangunan empire di subang, memang ada unsur sabotaj malah sabotaj itu berpunca dari penyelewengan yang berlaku semasa bangunan itu di bina.

Aku akan dedahkan esok, sumber sahih dari berberapa orang yang terbabit dalam pembinaan bangunan itu.
Published with Blogger-droid v1.7.4

HUDUD: PAS Tersungkur Di Kaki DAP...

Posted: 29 Sep 2011 01:00 AM PDT


KENYATAAN PENUH PAKATAN RAKYAT

Mesyuarat Pakatan Rakyat malam ini memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, Dasar Bersama dan Buku Jingga.

Pakatan Rakyat terus memperteguhkan iltizam politik bagi mempertingkatkan daya-saing ekonomi, pendapatan rakyat, mutu pendidikan, kesihatan dan menangani kos kehidupan yang semakin menekan.

Mesyuarat juga memperakui dan menghormati perbedaan ideologi setiap parti dalam Pakatan Rakyat sebagai sebuah permuafakatan demokratik, termasuk pendirian PAS berkenaan hukum syariah.

Mesyuarat juga memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 yakni sebelum wujudnya muafakat Pakatan Rakyat. Keadilan dan PAS menghormati perbezaan pendirian oleh DAP dalam perkara ini.

Mesyuarat Pakatan Rakyat juga mempertegaskan bahawa kami tidak akan terheret dengan mainan politik terdesak Umno-Barisan Nasional untuk memecah belahkan kesatuan Pakatan Rakyat . Kita percaya penuh di atas kematangan dan kebijaksanaan rakyat untuk menilai suasana ini.

Mesyuarat sekali lagi mempertegaskan bahawa muafakat dan objektif utama politik parti-parti komponen PR dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 ini adalah untuk membina kembali asas-asas kenegaraan yang telah dirosakkan oleh Umno-BN, dengan berpandukan prinsip Keadilan Sejagat (Universal Justice), Pentadbiran yang Baik (Good Governance), Kebertanggungjawaban (Accountability), Ketelusan (Transparency), Kompetensi (Competency) bagi mencapai Kemaslahatan Umum (Public Good) untuk semua rakyat.

Datuk Seri Anwar Ibrahim
Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Lim Kit Siang

Tak payah pusing-pusing nak jawab lah... ceritanya sekarang pakatan haram memang tak setuju pas nak buat hudud, kalau korang baca portal fitnah haprak daily, pas terang-terang menyalahkan umno dalam isu ini padahal dalam mesyuarat mereka semalam dap terang-terang kata tak bersetuju dan anwar pula kata dia bersetuju tapi secara peribadi bukan persetujuan pkr. keputusannya pas kalah 2-0.

The Unspinners

Posted: 29 Sep 2011 11:23 PM PDT

The Unspinners


Khalid kata, "Saya dah campurtangan... (hal DMUC)"

Posted: 29 Sep 2011 09:06 PM PDT

Manoharan digantung, Guan Eng bagaimana pula?

Posted: 29 Sep 2011 06:00 PM PDT

Mati Pucuk : Anwar Sanggup Malu Besar Untuk Lepas Hukum Dunia

Posted: 29 Sep 2011 05:30 AM PDT

Pakatan Selangor did not help poor Chinese

Posted: 29 Sep 2011 01:00 AM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 29 Sep 2011 10:09 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


ANWAR,NAJIB,ROSMAH DAN LIWAT.

Posted: 29 Sep 2011 08:21 PM PDT

CONTOH POLITIK BARU PAKATAN. (SAMSENG DAN BIADAP)

Posted: 29 Sep 2011 06:00 PM PDT

PANDANGAN PERKASA.

Posted: 29 Sep 2011 12:17 PM PDT

PKR TOLAK UNDANG-UNDANG GANTI ISA. APA PUNYA BARAL LA AZMIN ALI NI !

Posted: 29 Sep 2011 07:00 AM PDT

OOI ! PAS KATA NAJIB KHIANAT MELAYU !

Posted: 29 Sep 2011 04:00 AM PDT

KERAJAAN PAKATAN SELANGOR JADIKAN RAKYAT MUSUH POLITIK MEREKA !

Posted: 29 Sep 2011 12:20 AM PDT

BALA DAH DATANG.

Posted: 28 Sep 2011 10:34 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 29 Sep 2011 09:58 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Sultan Johor Tersinggung

Posted: 29 Sep 2011 05:38 PM PDT

Kenyataan Guan Eng memburukkan negeri Johor telah menyinggung perasaan Sultan Johor. Lebih memalukan Guan Eng tidak mahu mengaku biarpun bukti sudah pun ada. Guan Eng dan DAP tidak perlu dibenarkan terus untuk pijak bumi Johor. DAP tidak selamat di Johor. Mengapa susah sangat hendak minta maaf dan mengakui kesilapan? Ego?

PISAU.NET

Posted: 29 Sep 2011 09:57 PM PDT

PISAU.NET


Darjat Karpal Lebih Tinggi Dari Wali Selipar

Posted: 29 Sep 2011 08:00 PM PDT

Apabila Karpal King buka mulut,adakah kaum puak khawarij berani lawan?Khawarij hanya berani sesama melayu dan saudara seagama tapi tak berani angkat muka apabila DAP berdehem.

Ada mana mana pemimpin khawarij PAS berani dan lantang menentang DAP?

Tetapi ingatlah ,ini semua skrip basi pakatan,semua orang tahu mana mungkin khawarij sanggup menodai cinta dan kebahagian rumahtangga bersama DAP.Mana mungkin khawarij PAS sanggup meninggalkan DAP kerana atas hasil perkahwinan mereka telah banyak menghasilkan hibrid DAP didalam PAS sendiri.

Adalah lebih bermaruah jika parti khawarij PAS dibubarkan dan ahlinya diserapkan kedalam DAP.Sekurang kurangnya daripada imej tunggangan boleh ditukar menjadi anjing kepada DAP.

The DAP chairman maintains the party will continue to oppose the implementation of Islamic laws in the country.


KUALA LUMPUR: DAP chairman Karpal Singh said the party will continue to oppose any attempts at implementing hudud in the country.

"From the very beginning, DAP has also made known its opposition against any attempts by PAS and others to turn the country into an Islamic state," he said.

"Let me make it very clear: hudud is not in line with the Federal Cosntitution and therefore it is unconstitutional," Karpal told FMT when commenting on the outcome of last night's meeting of Pakatan Rakyat's top brass to discuss the hudud issue.

He said eventhough PAS leaders were adamant (about implementing Islamic laws), DAP was equally firm in its opposition.

"You can't have Islamic laws in a secular state; it's as simple as that," said Karpal, who was also at the meeting at the PAS headquarters in Jalan Raja Laut here.


Pisau kata "mat sabu dan isu murtad hancurkan PAS"

Sekolah Agama Rakyat Di Bantu Kerajaan BN

Posted: 29 Sep 2011 06:00 PM PDTBaguslah,kerajaan seharusnya menawarkan Sekolah agama rakyat diseluruh negara agar menyertai SABK.Bukan hanya di Johor sahaja,tetapi ada juga SAR yang enggan dibantu kerana mereka berpendapat apabila berada dibawah SABK ia menghalang mereka daripada menjadi sarang kepada parti politik.

Kerajaan menghulurkan tangan untuk membantu,maka pihak SAR haruslah mengambil peluang ini untuk kebaikan pelajar dan tenaga pengajar mendapat bantuan.

Sekolah Agama Rakyat diajak sertai 'keluarga' SABK

JOHOR BAHRU 29 Sept. - Kementerian Pelajaran menjemput semua Sekolah Agama Rakyat (SAR), khususnya di negeri ini agar menjadi 'ahli keluarga' Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di bawah kementerian itu untuk meningkatkan lagi tahap pembelajaran dan prasarana sekolah.

Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, langkah itu akan dapat memenuhi permintaan tinggi ibu bapa untuk memasukkan anak mereka ke sekolah aliran agama dan membolehkan lebih ramai pelajar berpeluang mengikuti proses pembelajaran menggunakan dwikurikulum, kebangsaan dan Dini/Azhari.

Katanya, Kerajaan Pusat akan menyediakan peruntukan bersesuaian jika SAR menjadi SABK, contohnya skim gaji guru yang sama dengan tenaga pengajar di sekolah kebangsaan.

Di samping itu, katanya, pelbagai bantuan seperti guru terlatih, kemudahan pembelajaran, buku teks, biasiswa dan pembangunan infrastruktur turut akan diberi.

"Jika sekolah-sekolah agama di negeri ini dapat dilengkapkan dengan kemudahan terkini, ia boleh menjadi daya tarikan kepada pelajar bukan sahaja di negeri ini malah dari negeri lain," katanya dalam ucapan pada Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-100 Hijrah SABK Madrasah Al-Alattas Arabiah Johor di sini, hari ini.-Utusan


Pisau kata " ada yang jadi serupa inkubator khawarij PAS"

MAHATHIR tolak HUDUD?

Posted: 29 Sep 2011 04:04 PM PDT

Video temberang Nik Aziz kepada umat IslamPisau kata " satu lagi bukti permainan nik aziz"

Ustaz Hentak Anwar ,Jemaah Setuju

Posted: 29 Sep 2011 07:59 AM PDTInilah kelebihan apabila menjadi pemimpin pakatan,mereka akan dibela sehabis habisnya walaupun diketahui dengan bukti melakukan dosa besar. Dalil dan nas akan dikeluarkan untuk menghalalkan cara.

Maka perbuatan zina sudah menjadi kebiasaan . Kita lihat bagaimana Mat Sabu boleh dilepaskan daripada tuduhan berselingkoh dengan isteri orang,walaupun diketahui ramai kes itu mempunyai asas dan saksi yang cukup.Tetapi dilepaskan hanya kerana beliau seorang khawarij.

Anwar bukan saja di angkat sebagai pemimpin malah dianggap sebagai Anugerah Tuhan walau pun terbukti beliau melakukan zina. Tapi apa yang jadi? Bukti yang jelas malah dirakamkan pun dikatakan fitnah. Ini semua hanya kerana beliau menjadi geng pakatan.

Eli Wong ,terdedah gambar hutan belantara yang diambil oleh teman lelaki beliau yang diketahui seorang lelaki melayu. Nik Aziz memberi sokongan malah muslimah khawarij turut berpeluk cium membela.Paling tinggi Eli Wong ini diberi penghormatan untuk berceramah diatas pentas khawarij.

Pisau kata " zina pun depa halal,nak kira apa dengan buang budak"

Guan Eng Istihar Menipu Satu Ibadah.

Posted: 29 Sep 2011 05:50 AM PDT

Guan Eng mendidik rakyat Pulau Pinang supaya belajar cakap bohong seperti beliau.Guan Eng Halau TV3,Takut Lidah Bercabang DiDedahkan

Untung rakyat Pulau Pinang,Ketua menteri pandai meniaga,cara macam ni lah baru ekonomi baru naik.Moralnya jika nak meniaga kita kena burukkan pesaing kita .Inilah satu tunjuk ajar dan tauladan yang patut kita contohi.Kalau mau hantam mesti kau kau baru boleh dapat untung customer pun mesti suka!


Guan Eng tak tipooo,cuma belit sikit saja,apahal TV3 lebih lebih pulak..


Pisau kata "Guan Eng,lu sudah makan ubat ka belum? I risau nanti u sakit macam itu hari,i tadak kawan mau hantam"

Hudud:PAS DAP Akhirnya Dilihat Cium Mulut

Posted: 29 Sep 2011 01:35 AM PDT

Seperti yang dijangka Nik Aziz dan DAP berjaya meraih sokongan daripada penyokong masing masing.Kononnya Hudud akan dilaksanakan di Kelantan,maka Nik Aziz berjaya untuk mengambil hati pengundi beliau di sana.Dalam masa yang sama DAP akan memperolehi undi penyokong melayu Islam kononnya begitu terbuka dengan kehendak PAS.

KUALA LUMPUR, 29 Sept: Pakatan Rakyat berjaya mencapai kata sepakat semalam untuk membenarkan PAS membuat penjelasan dan penerangan tentang undang-undang jenayah syariah termasuk hudud.

Bagaimanapun pelaksanaannya akan bergantung kepada kejayaan untuk mendapat kata sepakat bagi meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan ianya dilaksanakan.

Dalam masa yang sama, Pakatan Rakyat juga menerima prinsip bahawa DAP tidak bersetuju dengan undang-undang ini ketika PAS dan PKR menghormatinya, namun ia tidak menghalang PAS untuk terus menerangkannya kepada masyarakat.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan perkara ini dalam sidang media bersama yang diadakan kira-kira jam 1 pagi tadi selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang diadakan di Pejabat Agung PAS.

"Pakatan Rakyat menghormati inisiatif PAS untuk laksanakannya. Untuk melaksanakannya, ia perlu capai kata sepakat dan seterusnya pinda perlembagaan," kata Anwar.

Anwar juga berkata, "Kenapa kita mesti nafikan hak PAS untuk articulate isu ini, ini proses demokrasi...bukan Umno yang kontrol Pakatan Rakyat...kita hormati hak rakyat untuk membentangkan cadangan mereka. Nafikan PAS untuk articulate kes ini, ia tidak ada."-Haramkah


Pisau telah dedahkan permainan ini berdasarkan penerangan daripada Datuk S,bahawa isu ini akan berakhir Umno akan dipersalahkan .Secara tiba tiba DAP dianggap memahami kehendak PAS

DAP Sokong Hudud! Kejayaan Dakwah PAS?

Banyak isu besar aparat pakatan yang menyentap sentimen rakyat sejak sebelum ramadhan hinggalah sekarang berjaya didedahkan, Apabila isu hudud dibangkitkan seperti biasa Lim Guan Eng,Karpal dan Kit Siang akan membantah.Sebelum ini kita melihat PAS bagaikan menikus dengan DAP dalam isu Islam,tahukah anda selepas ini dalam plot rancangan mereka,PAS pula akan bertukar menjadi abang besar dan DAP berlakon tunduk kepada mereka.

Dikhabarkan satu perancangan sudah digarap dengan rapi, percayakah anda jika selepas ini DAP tiba tiba akan menyokong hudud? Siapakah heronya? Nama Anwar akan dijulang,Siapa yang berjaya? PAS dakwah orangnya ialah Kit Siang,Karpal dan Guan Eng.Kesemua nama ini akan digambarkan melalui proses penyucian dan pengampunan oleh PAS kerana mereka menyokong dakwah PAS.

Apa yang berlaku selepas itu? Skrip ini bertujuan untuk menarik semula sokongan orang melayu kononnya PAS berjaya berdakwah kepada DAP. Situasi menang dan menang akan diperolehi oleh PAS dan DAP. Ini kerana DAP begitu mengharapkan sokongan daripada orang melayu dan dalam masa yang sama PAS mahu dilihat sebagai juara umat Islam yang berjaya menundukkan DAP. - Selanjutnya baca pendedahan :klik sini


http://2.bp.blogspot.com/-x6ZI86I6NoE/ToPiM4GbYhI/AAAAAAAAECY/LQJRsoNqVEg/s1600/pok+nik.png
Namun malang sekali buat khawarij diluar Kelantan.Ini kerana isu yang dibangkitkan oleh Nik Aziz adalah eksklusif untuk khawarij Kelantan saja maka hudud tidak terpakai di negeri lain.Akhir sekali Umno dipersalahkan.

Pisau kata "syurga dibawah tapak terompah waly"

Hot!Anwar berlepas dengan MH782 dan pulang dengan MH785

Posted: 28 Sep 2011 10:25 PM PDTSemenjak kemunculan video yang menunjukkan Anwar Ibrahim bersama salah seorang trio Datuk T memasuki lif sewaktu hendak melanggan pelacur, satu persoalan baru pula yang timbul. Di mana Anwar berada pada 12 dan 13 Januari 2011 ?


Semuanya kerana di penghujung klip video berkenaan memaparkan wajah Anwar Ibrahim beserta dengan tarikh dan waktu.


Sisatan yang sel13.com lakukan, pada tarikh 12 dan 13 Januari Anwar Ibrahim didapati Anwar Ibrahim berada di Bangkok, Thailand. Anwar berlepas ke Bangkok pada 12 Januari 2011 menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 782 dan berlepas pada jam 3.15 petang dari KLIA. Beliau tiba di Bangkok pada jam 4.20 petang waktu Thailand atau jam 5.30 petang waktu Malaysia.

Apa yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim sebaik sahaja beliau mendarat di Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok sehinggalah beliau berlepas pulang dari lapangan terbang yang sama akan kami bongkarkan kemudian di dalam Edisi Bongkar Sel13.com.


Setelah lebih kurang 19 jam berada di Bangkok untuk 'aktiviti-aktiviti' tertentu dan 'tugas-tugas rasmi' tertentu Anwar berangkat pulang ke tanahair pada jam 11.05 pagi dengan menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 785 dan tiba di KLIA pada jam 2.15 petang. Manakala sidang media di ibu pejabat PAS diadakan pada jam 5.30 petang. -selanjutnya klik Sel13


Pisau kata " mana dia nak lari haa.."

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 29 Sep 2011 08:55 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


SERAAM...! Malam Tadi Dato N Jumpa Hantuuu....

Posted: 29 Sep 2011 08:54 PM PDTMacam Mane Si Babi Namewee Tak Kurang Ajar..? Tengok Clip Nie.., Ade Menteri Sokong Dia Lah....

Posted: 29 Sep 2011 01:39 AM PDTCebisan Seluar Dalam Dijumpai Oleh Ketua Bahagian Kimia Makmal Forensik ....

Posted: 28 Sep 2011 07:26 PM PDT

Setitis darah dan sehelai rambut ditemui pasukan forensik pada kayu kriket di lokasi didakwa tempat jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya diikat, dipukul dan diserang di sebuah bilik bangunan setingkat di Ladang Gadong, Banting, pada 30 Ogos 2010.

Ketua Bahagian Kimia Makmal Forensik Polis Cheras, Superintendan Soo Me Tong, 55, berkata beliau menjumpai kayu kriket itu ketika melakukan pemeriksaan pada 12 September 2010 dan mengambilnya bagi perbandingan DNA. Saksi pendakwaan ke-48 itu berkata, beliau mengambil kayu kriket berkenaan selepas dimaklumkan pegawai penyiasat, Asisten Superintendan Ishak Mohd Yaakob, mengenai bahan bukti itu dalam satu taklimat.

Kesan darah dan rambut itu kami serahkan kepada Ishak dan dihantar ke Jabatan Kimia untuk dianalisis, katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Ishak Mohd Yusoff.

Me Tong dalam keterangannya menyatakan pasukannya menemui barang kes termasuk serpihan tulang, sebatang gigi, kesan darah, kayu kriket, cebisan seluar dalam ketika menjalankan siasatan di bangunan setingkat itu dan tapak di dalam kawasan ladang itu pada 12 dan 14 September 2010.

Disoal TPR Idham Abdul Ghani mengenai teknik pengumpulan barang kes di tapak didakwa sebagai lokasi semua mangsa dibunuh dan dibakar pada 14 September 2010, Me Tong berkata, lapisan permukaan tanah yang digali dimasukkan ke dalam bakul, ditapis dan di basuh dengan air di kolam berhampiran.

Katanya,ia cara yang sesuai dan biasa digunakan dalam kes lain bagi mencari bahan bukti dalam tanah. Barang kes dijumpai di tapak, ia bercampur dengan tahi kambing dan kotoran, jadi kami perlu membasuhnya untuk memastikan sama ada ia tulang. Prosedur yang sama dilakukan untuk barang kes ditemui di empat zon tapak itu yang sudah dibahagikan.

Sukar nak cam sama ada ia tulang atau tidak kerana ia kotor, doktor (pakar patologi) pun susah nak camkannya, katanya. Disoal balas peguam Manjeet Singh Dhillon, yang mewakili tertuduh pertama, N Pathmanabhan, Me Tong tidak setuju dengan membasuh barang kes itu mereka sudah menghilangkan bahan bukti forensik penting pada serpihan tulang dan tanah berkenaan.

Disoal Manjeet, Me Tong mengakui beliau tidak tahu mengenai perbezaan antara rangka tulang manusia dan haiwan seperti kambing, lembu, kucing dan anjing. Disoal peguam Amer Hamzah Arshad yang mewakili tertuduh ketiga, R Matan, Soo berkata, beliau tidak tahu mengenai siasatan pasukan forensik polis lain di ladang itu yang turut menggunakan bantuan unit anjing pengesan pada 9 September 2010.

Katanya, beliau juga tidak dimaklumkan sama ada unit anjing pengesan itu mengesan tulang atau mayat atau cebisan mayat.

Disoal Amer mengenai penemuan kesan darah, Soo berkata, beliau tidak boleh memastikan sama ada ia adalah darah manusia atau haiwan. Perbicaraan masuk hari ke-36di depan Hakim Datuk Akhtar Tahir bersambung hari ini…