Selasa, 19 November 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 19 Nov 2013 11:15 AM PST

PEJUANG BANGSA


Jom tengok PAS baru sedaq jadi macai DAP di P.Pinang !!

Posted: 19 Nov 2013 01:37 AM PSTKENYATAAN MEDIA
Badan Perhubungan PAS Pulau Pinang

Bagi memperkukuh & memberdaya Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang, Mesyuarat Badan Perhubungan PAS Negeri P.Pinang pada 14 November 2013 lalu yang dipengerusikan sendiri oleh Pesuruhjaya PAS P.Pinang YB Dato' Mohd Salleh Man, telah membuat beberapa ketetapan untuk makluman & tindakan Kerajaan Negeri serta Majlis Pakatan Rakyat Negeri P.Pinang, seperti berikut:-

1.      Memberi kuasa penuh tanpa sebarang campur tangan yang tidak wajar kepada YDP MAINPP sekarang (YB Dato' Mohd Salleh Man) untuk mengemukakan makluman keputusan cadangan lantikan Ahli-ahli Majlis MAINPP serta mana-mana portfolio @ Lembaga Pengarah dalam mana-mana agensi atau anak syarikat dibawah Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang.

Kami difahamkan terdapat campur tangan yang tidak sewajarnya dari pihak Exco Kerajaan Negeri untuk menetapkan Ahli-ahli Majlis MAINPP serta Pengerusi dan Ahli-ahli Lembaga Pengarah anak-anak syarikat MAINPP untuk sesi akan datang. Jika benar, ianya adalah satu tindakan yang bertentangan etika & semangat Pakatan Rakyat. Tindakan campur tangan ini sangat dikesali.

2.      Menambah bilangan Ahli Majlis MPPP & MPSP untuk kuota PAS P.Pinang dari 2 orang setiap PBT kepada 4 orang setiap PBT. Ini adalah manifestasi dari pandangan ahli peringkat akar umbi dalam mesyuarat-mesyuarat agung yang telah dijalankan sebelum ini.

Perlantikan Ahli Majlis MPPP & MPSP untuk kuota PAS ini hendaklah dilantik dengan cadangan & persetujuan PAS P.Pinang.

3.      Memberi kuasa penuh kepada PAS P.Pinang untuk memilih & melantik JKKK di kawasan DUN / Parlimen yang ditandingi PAS (6 DUN, 2 Parlimen).

Kami difahamkan bahawa terdapat lantikan JKKK di kawasan yang ditandingi PAS dibuat secara terus kepada individu terlibat tanpa persetujuan & perbincangan melibatkan pihak PAS Kawasan. Tindakan ini juga melanggar etika Pakatan Rakyat.
Ia sangat dikesali.

4.      Memperuntukkan kuota mewakili PAS bagi lantikan Ahli Lembaga Pengarah dalam anak-anak syarikat milik / berkaitan Kerajaan Negeri (GLC). Sehingga kini, TIADA mana-mana lantikan yang dibuat mewakili PAS dengan persetujuan PAS P.Pinang. Tindakan ini juga tidak menggambarkan semangat kerjasama Pakatan Rakyat.Tuntutan / ketetapan ini dibuat berdasarkan beberapa justifikasi seperti berikut:-

1.      Mesyuarat Agung PAS Kawasan-kawasan seluruh P.Pinang serta sayap parti (Dewan Ulama, Dewan Pemuda & Dewan Muslimat) yang berlangsung baru-baru ini sebahagiannya membuat keputusan bahawa PAS P.Pinang perlu lebih bertegas dengan pihak rakan Pakatan Rakyat dalam Kerajaan Negeri P.Pinang supaya diberi peranan & posisi yang seimbang dalam Kerajaan Negeri. Tuntutan ini dibuat berdasarkan maklumbalas ahli-ahli peringkat akar umbi bagi memperkukuhkan PAS dalam Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.

2.      Tuntutan & ketetapan ini adalah selari dengan semangat persefahaman & kerjasama  yang digariskan dalam Pakatan Rakyat.

3.      Ia juga adalah selaras dengan slogan CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus) yang diamalkan Kerajaan Negeri. Kami mendapati bahawa slogan CAT ini tidak dipraktikkan dalam hubungan PAS bersama Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

4.      PAS P.Pinang akan terus bertindak sebagai juru semak & imbang (check and balance) kepada Kerajaan Negeri & Pakatan Rakyat P.Pinang. Tuntutan & ketetapan ini adalah sebahagian dari fungi semak & imbang tersebut.

5.      PAS P.Pinang bimbang dengan campur tangan yang tidak wajar oleh pihak Kerajaan Negeri terhadap MAINPP akan menyebabkan berlakunya 'Pertindihan Kuasa' yang akan mengganggu kelancaran pentadbiran & organisasi MAINPP yang dilantik oleh Yang Dipertuan Agong.

6.      Walaupun PAS P.Pinang hanya memiliki 1 kerusi DUN, ia tidak bermakna suara, sumbangan, khidmat & profesionalisma PAS di Pulau Pinang dipinggirkan.
Dengan ini, PAS P.Pinang membuat penegasan bahawa:-

1.      PAS P.Pinang hendaklah dilibatkan dalam apa-apa perbincangan dasar & polisi yang hendak dirancang oleh Kerajaan Negeri sebelum ia dilaksanakan. Perbincangan tersebut hendaklah melibatkan organisasi, bukan secara individu. Hal ini amat perlu kerana ahli-ahli PAS, penyokong dan pendokong PAS tidak mengizinkan PAS dilihat seperti boneka rakan Pakatan Rakyat terutamanya di P.Pinang.

2.      Sebarang perlantikan politik terhadap mana-mana jawatan, portfolio, posisi dalam Kerajaan Negeri yang melibatkan kuota PAS mahupun pimpinan atau mana-mana ahli PAS, mestilah dengan perbincangan dan persetujuan PAS P.Pinang. Jika tidak, PAS P.Pinang tidak mengiktiraf penglibatan individu tersebut sebagai mewakili parti dan akan mengambil tindakan keatas individu berkenaan, serta menganggap tindakan ini sebagai mengenepikan PAS P.Pinang.

3.      PAS P.Pinang dengan penuh hormat akan menarik diri serta  meletak jawatan dalam beberapa tawaran jawatan, portfolio dan posisi jawatan tertentu dalam Kerajaan Negeri jika tuntutan & ketetapan ini tidak diambil serius oleh pihak Kerajaan Negeri & Majlis Pakatan Rakyat.

PAS P.Pinang juga akan mengkaji kembali kedudukannya dalam Pakatan Rakyat P.Pinang jika tidak lagi diperlukan dalam Kerajaan Negeri, demi memelihara prinsip & maruah perjuangan.


Sekian, terima kasih.


Mohd Fauzi b Yusof
TIMBALAN PESURUHJAYA PAS P.PINANG

JAWAPAN KERAJAAN UNTUK PR PERTIKAI PENGGUNAAN JET PERIBADI PM

Posted: 18 Nov 2013 10:20 PM PST


Penggunaan perkhidmatan syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines (MAS) untuk lawatan rasmi Perdana Menteri ke luar negara adalah kurang bersesuaian kerana beberapa faktor.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata antaranya laluan penerbangan MAS tidak meliputi semua kawasan dan adalah kurang bersesuaian jika pemimpin negara terpaksa menaiki pesawat komersil bersama penumpang lain.
"Ia melibatkan imej negara. Takkan Perdana Menteri terpaksa menunggu sehingga semua penumpang (baru boleh terbang).
"Ia akan melibatkan kos yang lebih tinggi jika kerajaan terpaksa 'charter' sebuah pesawat MAS untuk tujuan tersebut," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2014 peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat Isnin.

Depa tuduh naik pesawat peribadi membazir , depa naik tak pa ..

Beliau berkata demikian sebagai penjelasan kepada beberapa anggota parlimen yang ingin tahu mengapa Perdana Menteri tidak menggunakan MAS untuk lawatan rasmi ke luar negara.
Shahidan berkata penggunaan pesawat-pesawat eksekutif milik kerajaan bukan terhad kepada Perdana Menteri sahaja.
Katanya, pesawat tersebut juga boleh diguna oleh Yang di-Pertuan Agong, Timbalan Yang di-Pertuan Agong serta Timbalan Perdana Menteri untuk tujuan lawatan rasmi ke luar negara.
Katanya, malah isteri Perdana Menteri juga boleh menggunakan pesawat tersebut untuk urusan rasmi di luar negara dengan syarat mendapat kelulusan Jemaah Menteri dan sesuatu acara yang dihadiri itu mempunyai kepentingan untuk negara.
Katanya, perbelanjaan tinggi diperuntuk bagi penyenggaraan pesawat-pesawat ini bagi memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan terbaik.
"Kalau kereta rosak, kita boleh berhenti di tepi jalan. Tapi kalau pesawat rosak, di mana kita nak berhenti?," katanya.


Awal bulan ini, Shahidan memaklumkan di Dewan Rakyat bahawa kerajaan telah membelanjakan RM182 juta untuk petrol dan penyenggaraan tujuh buah pesawat eksekutif milik kerajaan.-18/11/2013

Dd i n b u n g a

Posted: 19 Nov 2013 07:37 AM PST

Dd i n b u n g a


BN TAMBUN MEMBANTU MANGSA RIBUT DI MANJOI

Posted: 18 Nov 2013 10:58 PM PST

SEKITAR KERJA BANTUAN MEMBAIKPULIH RUMAH MANGSA RIBUT MANJOI

PEMUDA BN MENGHANTAR ATAP KE RUMAH MANGSA


PEMUDA BN MENGHANTAR ATAP METAL DECK KE RUMAH MANGSA

PEMUDA BN MEMBAIKI ATAP RUMAH MANGSA

BEBERAPA RUMAH DIBAIKPULIH

KESELURUHAN PERBELANJAAN YANG DISUMBANG OLEH YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH SELAKU AHLI PARLIMEN TAMBUN BERJUMLAH RM16,097 YANG MELIPUTI PEMBELIAN PELBAGAI JENIS ATAP SEPERTI ABESTOS, GENTING, METAL DECK DAN ZINK BIASA SERTA PERALATAN BERKAITAN LAIN TERMASUK PERBELANJAAN MAKAN MINUM DI BILIK GERAKAN KOMPLEKS SERBAGUNA MANJOI YANG DIBUKA SEMASA RIBUT BERLAKU.

SELAIN SUMBANGAN JUGA DITERIMA DARIPADA YB USTAZ MOHD ZIAD, ADUN MANJOI YANG BERTUNGKUS LUMUS MELAWAT DAN MENZIARAH MANGSA RUMAH DAN TELAH MENGARAHKAN SKUAD PEMUDA UMNO UNTUK MEMBANTU MANGSA RIBUT.

BAGI PIHAK PENDUDUK YANG TERLIBAT MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH, YB USTAZ MOHD ZIAD, KETUA KAMPONG MANJOI, UMNO BAHAGIAN TAMBUN DAN RELA.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 19 Nov 2013 07:33 AM PST

Tugu Bangsa Tembok Negara


KEMBALI MENGGEGAR.!!!! DOWNLOAD BORANG PENYERTAAN SEGERA.!!! Kejohanan Futsal Edurance Terbuka 1Malaysia Di Tanjong Karang..

Posted: 18 Nov 2013 09:10 AM PST

KEJOHANAN FUTSAL EDURANCE TERBUKA 1MALAYSIA ANJURAN PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN TANJONG KARANG HANYA RM150 YURAN PENDAFTARAN BAGI SETIAP PENDAFTARAN PASUKAN...
HADIAH MENANTI..!!!!
JOHAN : RM6,000.00 + PIALA PUSINGAN + MEDAL
NAIB JOHAN : RM3,000.00 + MEDAL
KETIGA : RM1,500.00 + MEDAL
KEEMPAT : RM1,000.00 + MEDAL

PERLAWANAN AKAN BERLANGSUNG PADA 04HB-05HB JANUARI 2014 (8:00 MALAM HINGGA 10:00 PAGI) BERTEMPAT DI GELANGGANG FUTSAL BATU 6 TANJONG KARANG...

TARIKH TUTUP PENYERTAAN & UNDIAN 29HB DISEMBER 2013 (AHAD), JAM 3:00 PETANG BERTEMPAT DI BILIK MESYUARAT UMNO BAHAGIAN TANJONG KARANG...

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI :
PAK MAT - 019 2666287
FAUZI - 012 2300975
LATIF - 019 3842483
EBOB - 019 3792979
AZMI - 014 2393471
ROSMAN - 019 3005696
AJ - 013 3722242

bumiyang

Posted: 19 Nov 2013 03:35 AM PST

bumiyang


Sebab Sebenar Mengapa Hudud Belum Boleh Dikuat-kuasakan di Kelantan?

Posted: 18 Nov 2013 06:27 PM PST

tunku

Posted: 19 Nov 2013 03:26 AM PST

tunku


A Tale of Two Leaders

Posted: 19 Nov 2013 01:00 AM PST

Political poisoning of Malaysian minds has incapacitated their inherent abilities to do undertake political analysis. When issues of public interest arise, all it takes is one brazen leader to give a red herring response such as:

"Who is asking? We have shown many times that the trips taken by the present officers (cost) much (less) that in the past (under BN rule prior to 2008).

Then, most are silenced, cowering in fear that they might have offended that leader. Before you begin your retort, allow me to share with you a tale of two leaders.

Once upon a time in early November 2013, there were two leaders – one from the east (Lim Guan Eng), the other from the West (Jim Lane, Mayor of Scottsdale, Arizona, USA) who went to the 17th annual Inter-Islands Tourism Policy (ITOP) Forum, held from November 6 to 9 in Haikou, Hainan, China. Topics of discussion included how to preserve local island culture while accommodating global tourism.
Jim Lane went alone and his trip was funded by the government of Haikou, Hainan.

Lim Guan Eng went with a 21-member delegation and the Penang state coffers footed the bill.
George Hartz, President of Scottsdale Sister Cities, said that Mayor Jim Lane was given the opportunity to promote Scottsdale tourism at the forum.

According to its official website, Inter-Islands Tourism Policy Forum was founded in 1997 with the attendance of four provincial governments of Bali, Indonesia, Hainan, China, Okinawa, Japan and Jeju, South Korea led by Jeju.

This Forum is aimed at exploring the world tourism market jointly by bring together islands that have cultural sympathy and similar tourism structure and policy. The Forum has grown from four starting member islands to 10 members including Jeju, Hainan, Okinawa, Bali, Southern Province, Canary Islands, Zanzibar, Hawaii, Phuket and Cebu.

Note: Penang is NOT a member of ITOP. Hence, is it justified that the 21-member delegation of Penang government officers, their spouses and business representatives visited China costing RM93,910 at the state's expense?

Whether or not BN spent more or less during their tenure is irrelevant. It is merely pulling wool over our eyes so that we cannot see the discrepancies therein.

The fact remains that the state paid the 21-member delegation to attend the forum and did the following:

1. They signed a MOU on establishment of Friendship Cities between Penang and the Hainan provincial government. (done by the delegation)

2. They renewed the Friendship Cities relationship between Xiamen and Penang on the 20th anniversary of this scheme. (done by the delegation)

3. Lim paid two courtesy calls on the government, leaders of industry, the Xiamen mayor and the Hainan governor. (done by ONE person – LGE)

4. Lim delivered a talk at the ITOP Forum themed 'Globalization and Localization: Opportunity and Challenge for Island Tourism Development'. (done by ONE person – LGE)

Look at the record of achievement for that trip and answer the following question objectively. Is it justified that Lim Guan Eng needed 21 members, including his spouse at the expense of the state government whereas Jim Lane went ALONE at the invitation of the Haikou government who paid for his trip?

Who can forget his famous justification for his wife's presence by his statement whereby "We feel very lonely without our spouses, we go with spouse is a problem, don't go with spouse also a problem."
Does such a statement reflect a person's political and emotional maturity?

Think. Why did Haikou pay for Mayor Jim Lane's participation at the ITOP forum? Food for thought.
For your information, Scottsdale has been recognized today as Arizona's 2013 eCity by tech giant Google. "Scottsdale's growth and innovation in e-commerce is an example that other cities across the state can strive to replicate," said Scott Levitan, Google's director of small business engagement, in a statement. "Google is proud to recognize this growing entrepreneurial spirit and the role it plays in creating jobs and sustaining local economies."

Apart from the UNESCO Heritage listing for Penang (which has nothing to do with current state government), what international accolades have Lim and his team won for Penang? Any results for all the hot air more-than-a-mouthful theme of Penang As An International And Intelligent City Is Leveraged On Building A Liveable City That Attracts Human Talent And Formulates People-Centric Policies That Transforms Penang Into A Developed, Sustainable And Inclusive Economy Without Poverty? Shallow and meaningless words such as these give an empty and hollow ring when we see the congestion in Penang and the rising property prices which have prevented real Penang kia from owning homes in the state. Instead, we see foreigners, especially those from another island, who are happily (in Monopoly style) taking over shopping malls, hawker centres, even properties in heritage areas, and of course not forgetting the many high-rise luxurious condominiums that few can even dream of owning at all!

Finally, does it need an expenditure of RM93,910 for the ITOP and to attend the 20th anniversary celebration of the establishment of sister cities between Penang and Xiamen in Xiamen? Is Xiamen really so important to Penang? Penang is not even listed in Wikipedia's listing for Xiamen.
In fact, if you were to Google for PENANG AND XIAMEN, what will Google show you? The Balance of Trade in both states? Nope. Merely flights and cheap tickets from Penang to Xiamen. Now what does that tell you?

Analyze the objectives of the ITOP forum which include learning about newly emerged trends in world tourism industry, enhancing the relationship within the world's Islands, broadening the network which plays significant role in promoting the region as world's best tourist destination. These are roles played by the Ministry of Tourism! Look at the list in the delegation. Should they have been there?

I am confounded at the way in which one person can lead so many by their noses via red herrings and arrogant responses to justify a meaningless trip by so many when clearly only ONE person should go. All that hullabaloo protest by Lim Guan Eng serves to point us in the one direction as to the real reason for the trip. Cut the crap and quit pulling wool over our eyes. Justify why such a big delegation was sent at the state's expense for an event that is quite narrow in scope and overlaps with the Tourism ministry's portfolio.

 By Datuk Huan Cheng Guan

Fundamentalist Begin Defending Againts Liberals’ Onslaugth

Posted: 18 Nov 2013 10:13 PM PST

PAS youth is trying to pin down DAP for trying to get PAS dissolved through the suggestion that the government deregister political parties and NGOs that are race and religious base.

The Islamist party youth deputy vice chief Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaakob had demanded DAP chairman Karpal Singh to retract and apologise for his statements on the subject which Karpal denied having made.

In the midst of the 'tug-of-war' between the two parties, a blogger Helen Ang had posted the whole interview which she got and it was clear that Karpal had said the dissolution should include PAS, a religious-based party.

And on Sunday, PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, in closing the Selangor PAS convention in Petaling Jaya called on party members not to 'dance to the music played by oppositions media (Barisan Nasional).'

With the party election scheduled for Friday where the veteran fundamentalists are facing an onslaught from the liberals associated with Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim, the fundamentalists have been walking a tightrope balancing between holding on to the leadership and continuing the party's struggle or losing the leadership and allow the party play second fiddle in the political co-operation in Pakatan Rakyat (PR).

The two factions have been locking horns on many things but they always put up a united front so as to convince followers and supporters and the public that the Islamist party is united and have one goal which in reality is the opposite.

The fundamentalists are adamant that the party should go alone with just political co-operation and not a pact where the party has had to compromise on so many principles and placed in an awkward position.
The friction has however surfaced when issues involved got more sensitive where they touched the very principles and pillars of Islam and this has got the two factions can no longer hide their disagreement which then led to 'media war'.

Besides that issues, the fundamentalists are also getting 'tired' of the loose alliance in PR where the party has target become the target of attack whenever the pact face setbacks such as the recent general election where PAS was blamed for the under performance.

And the fundamentalists, under attack in the Friday election, began their defence by highlighting their achievements – Hudud Laws in Kelantan – and a proposal for debate where Hudud laws should be implemented in PR held states.

The subject will probably trigger a 'feud' between the liberals and fundamentalists where the invisible writings are already on the wall – if fundamentalists win, the party may cut ties with PR and if liberals win, the party will be one of PR's close alliance.

Phantom Branches in the DAP’s CEC re-election?

Posted: 18 Nov 2013 02:30 PM PST

Looking at DAP's suspicious action in governing their own party, it is not shocking to know why the party "promoted" the phantom voters issue to the people of Malaysia in the last general election. Apparently, "phantom voters" were actually a usual strategy that is used by the DAP to set up their own leaders in the party.

This has been proven as those who were fired prior to the party's election are given the permission to vote in the CEC re-election that was held on the 29th of September 2013.

Other than that, their accusation that SPR is not transparent comes from their own character from the party strategy whose doesn't care in the transparency in the party's election.

We can say that what the DAP accused BN of doing is actually what has already been practiced by them all along.

Ridiculous as it may seems, there are non-existent branches that sent their delegates, to vote in the last CEC. This particular incident was brought up by the Assistant Secretary of DAP Taman Seri Sungai Pelek Branch who was comparing the numbers of branches that was involve in the first election is not the same as in the second one.

In the earlier election, there were 865 braches who were eligible to attend, however in the latest election there were 985 branches involved. The existence of the additional 120 branches is still being investigated by DAP party members themselves.

Other than that, the DAP didn't even show their full list of the 2,576 delegates who were eligible to attend, and also they need to explain why only 1,756 delegates were given notice for the re-election.
There are more branches but the delegates are fewer, this shows that they are definitely using dirty tricks to elude their own party members, thinking that the re-election was clean as a whistle.

Even though this particular incident was stated loudly and ongoing investigation is done by their members, the DAP still takes a "no comment" stand up till today. They need to answer to their members on why such action was made on behalf of the leaders of the DAP.

From their "no comment" stand, we know that they are planning something that is against the law, or even their own party constitution to ensure that their partiy leaders will not be prosecuted by any means.

We believe that it is impossible for the DAP to let it go even though many of their members complaints and made police reports regarding the matter. When will DAP stop all this dirty tactics and tries to cover up their problems by using gangster's tactics. If DAP is really serious to be the leader and not just a bunch of rebels and traitors then the party must obey the constitution and the law.

They are willing to sacrifice their own constitution and laws just so that they can achieve their lifelong dream of conquering the country, what is left for their members to hold on?

PAS Poll Result On Nov 22 Determines Party Future In PR

Posted: 18 Nov 2013 04:16 AM PST

The result of PAS election on Nov 22 will determine whether the party will leave the opposition pact Pakatan Rakyat (PR) and work together with Barisan Nasional (BN) under a unity government.
This if the fundamentalists win but if liberals win, then the party will remain in PR and will probably play second fiddle to Parti Keadilan Rakyat (PKR) and DAP.

The clear battle lines and the long term impact from the result of whichever faction wins, according to some party insiders, will create a new political landscape in Malay politics that will affect Umno and the Malays.

They said the reason why PAS information chief Tuan Ibrahim Tuan Man opted out of the deputy president race and contest on of the three vice-president posts was due to the higher probability of winning.

The battle line is deeper than what is seen on the surface given the party's future political path depends on which faction wins.

The fundamentalists, according for some party members wanted PAS to remain an Islamist party with its prime objective of setting up an Islamic state and implement the Hudud with non-Muslims as associate members, meaning support the party's Islamic struggles.

The liberals, they said are more interested in becoming the government as fast as possible with the party's objectives becoming a second priority, meaning they would work with anybody party that they assure them of victory in future the general elections.

Given the clear line of each faction's priority, the fundamentalist has put up Kelantan Deputy Mentri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah against incumbent Mohamad Sabu or Mat Sabu for deputy president.

"Earlier Tuan Ibrahim had also wanted to contest the deputy president but the fundamentalists advised him to go for vice-president since Datuk Amar seems to stand a better chance against Mat Sabu.

"For vice-president, Tuan Ibrahim is seen as an acceptable candidate for delegates given his wide exposure as the party information chief where he has been meeting party grassroots for the past several years all over the country," said one of the party members.

Among the three incumbent vice-presidents, they said Sallehuddin Ayub is the most vulnerable since he had lost two seats in the general election when he contested the Pulai Parliamentary seat and Nusajaya state seat in Johor.

"The other two – Datuk Husam Musa and Datuk Mahfuz Omar – won Salor state seat in Kelantan and Pokok Sena Parliament seat in Kedah respectively.

"Thus, the fundamentalists may see the party future path not derailed as Mohd Amar is considered a better candidate than Mat Sabu by the grassroots for deputy president plus one fundamentalist among the three vice-presidents," said one of them.

Issues involved in the campaign mainly centre on economic development in Kelantan, PAS held state where a unity government with BN would see the state developed and flourished and the pact in PR.
"This two issues see a real split in thoughts between the two factions and the outcome of the party election will see whether the party will stay in PR or work with BN," said another party insider.

Ohpolitik!™

Posted: 19 Nov 2013 03:07 AM PST

Ohpolitik!™


PENDEDAHAN KISAH DISEBALIK ISU Kuil Muniswaran : Dikritik Kaum India Sendiri Kerana Menyeleweng?

Posted: 19 Nov 2013 12:51 AM PST


cerita sebenar didedahkan oleh kaum hindu sendiri.saya harap lepas ni tolong tutup isu ini wahai puak pembangkang.penulis ini menceritakan kisah sebenar apa yang terjadi di kuil Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman di Jalan P. Ramlee.cerita di bawah sebenarnya adalah dari bahasa inggeris.saya dah translate ke bahasa melayu.saya bukan nak melagakan kaum india dan saya bukan rasis tapi ambil ini sebagai iktibar wahai pembaca Badut Rakyat.sebenarnya yang melagakan kita adalah pembangkang.itu realiti !!!

Johny Walker Muniswaran

Seksyen yang berasingan dari kuil kita digunakan untuk lepak.Ini adalah Pechayiamman.Sebuah patung sangat jarang berlaku.
Semasa umur saya sekitar 14 tahun,saya sering menyertai 'senior' saya yang aktif downloading (menurun) Tuhan ke dalam jasad mereka.Di dalam kawasan perkuburan Klang ada sebuah kuil Kali yang kerap kami kunjungi.Berbagai upacara pooja dilakukan di situ oleh sami 'terlatih' hanya melalui pengalaman sendiri,hampir sepanjang upacara mereka menjerit-jerit seperti disampuk hysteria mungkin kerana kerasukan semangat ruh.Kalau di ingatkan balik,memanglah ia pengalaman yang menakutkan berada dalam kuil dalam kawasan perkuburan dikelilingi beberapa macha yang lidah terjelir-jelir keluar seperti dewi Kali,merenung tajam ke mata dan meramal apakah nasib masa depan saya.Sebaik saja drama downloading Tuhan selesai,macha-macha tadi akan lepak sambil pekena dua tiga balut (ganja). 

Mari kita lihat isu kuil Muniswaran yang dirobohkan baru-baru ini.

"Menteri Wilayah Persekutuan,Datuk Seri Tengku Adnan Mansor berkata seorang sami yang berkunjung ke kuil tersebut sebelum Deepavali mendapati hanya ada 6 orang penganut Hindu di sana."

"Sami itu kemudian pergi ke tandas dan mendapati ada tersimpan minuman keras di sana.Sami berkata ini memalukan agama Hindu" beliau berkata hari ini"

Perkara pertama yang perlu diketahui disini ialah,teramat jelas yang bukan semua struktur kuil telah di roboh.Kedua,padan muka dengan kesemua India muttal pengikut Waythamoorty suttee yang mengundi BN,kerana terlalu yakin mereka akan berkuasa jika mereka menang.Memorandum Kesefahaman yang ditandatangani Waythamoorty itu hanyalah seperti tisu tandas saja dimata Najib.Ketiga,isu sebenar. Isu sebenar yang hendak saya bincangkan.Tengku Adnan ternyata telah menghina kaum Hindu di Malaysia,mencetus kemarahan dikalangan komuniti India.Beliau menuduh tandas kuil telah diguna bagi menyimpan minuman keras dan kuil telah disalahgunakan.Sebenarnya saya pun tidak teperanjat dengan kenyataan itu.Inilah punca kepada semua isu.Bila beliau berkata kuil telah disalahguna,ia adalah kenyataan yang benar.Saya melihatnya dengan mata saya sendiri.Sebenar nya,ketika kita berjuang bermati-matian mempertahankan hak kita beragama Hindu dalam negara.hakikatnya tanpa kita sedari,kita lah yang menghina agama kita sendiri.Kita memperbodohkan diri kita dengan perkara yang kita praktik.Fuck kita tidak ada pun satu garis panduan untuk apa yang perlu kita lakukan dan apa yang perlu dihindari.Hindu Sangam Malaysia,lagi satu pertubuhan yang tak boleh diharap,tak mampu mewakili penganut agama Hindu atau perkara yang berkaitan.

Bila Tengku Adnan menyatakan yang kuil telah disalahguna untuk aktiviti haram,tak payah lah kita nak beremosi.Kita perlu berfikir secara rasional.Saya tidak suka Umno pun,tapi kita tak boleh menolak kebenaran.Cuba fikir apa yang dah benar-benar sedang berlaku dalam kuil kita sekarang ini.Ada satu isu yang berlaku sebulan yang lepas semasa perayaan Qurban,di mana penganut Hindu membantah penyembelihan Qurban dilakukan dalam kawasan sekolah yang sepatutnya dijalankan dirumah sembelihan.Kononnya itu akan memberi kesan kepada pelajar sekolah.Saya langsung tak ambil peduli.Di kuil kita sendiri pun banyak kambing yang dikurbankan tanpa belas kasihan dan ia berlaku ditontoni oleh kanak-kanak yang berada disitu.Mana perginya pahlawan Hindu? Bawa la kambing-kambing tu ke rumah sembelihan.Orang seperti Tengku Adnan sedang mentertawakan kita kerana mereka tahu mereka sedang bercakap perkara yang betul.Mereka tahu apa yang diperkatakan mereka itu benar-benar berlaku.

Saya yakin minuman keras yang dijumpai di dalam tandas kuil itu kemungkinan ialah barang sembahan untuk Tuhan Muniswaran.Muniswaran ungge kitta Johnnie Walker kettarada? Kuil sepatutnya digunakan sebagai tempat mendapat pengajaran bagi generasi muda.Ia sepatutnya menyuntik nilai-nilai moral dan rohani kepada kanak-kanak dan dewasa.Kasih sayang sepatutnya disebar secara saksama dan kebaikan perlu ditunjukkan kepada semua.Tetapi,kita ada kuil yang hari-hari menjalankan upacara sembelih kambing.Inilah upacara mandi darah yang macha warisi dan kelakuan mereka dipertontonkan kepada macha lain.Apa gunanya mempertahankan agama yang kita tak turuti nilai-nilai yang diajarkan? Ini termasuk kesemua yang berada di dalam PKR dan MIC.Chumma padem punde than overah.Nak menganjur protes besar-besaran konon Ningge pandre ulel mayireke yenthe samikude unggele kapathathe.Masih tak yakin macam mana agama Hindu diamalkan di Malaysia? Ni video klipnya.
Baca seterusnya di sini : http://badutrakyat.blogspot.com/2013/11/eksklusif-kisah-sebenar-apa-yang.html


GAGAL MEMBAYAR SUMBANGAN PARTI #DAPig Punca ADUN PUJUT diPecat? #MalaysiaNews

Posted: 18 Nov 2013 06:14 PM PST

NONE

DAP memecat keahlian ADUN Pujut Fong Pau Teck atas dakwaan tidak membayar sumbangan bulanan yang diwajibkan kepada parti.

Perkara itu diumumkan oleh pengerusi jawatankuasa disiplin DAP Tan Kok Wai dalam satu kenyataan hari ini.

Pujut merupakan satui kawasan DUN dalam kawasan Parlimen Miri.

Menurut Tan, keputusan jawatankuasa tersebut berdasarkan tindakan Fong yang sering menunjukkan perbuatan ingkar dan melanggar disiplin parti dalam banyak kes.

"Keengganan Fong untuk membayar sumbangan bulanan kepada parti dan juga jumlah tertunggak hasil dari peningkatan elaun ADUN Sarawak, merupakan perbuatan ingkar kepada arahan parti.

"Jawatankuasa disiplin mendapati keingkaran Fong ke atas mandat parti menjadi duluan yang sangat teruk yang tidak boleh dimaafkan.

"Oleh itu, jawatankuasa disiplin mencapai keputusan sepakat untuk menyingkirkan Fong," katanya.

Tan berkata Fong telah diarahkan untuk mengosongkan jawatannya sebagai ADUN Pujut mengikut peruntukan IV perenggan 12(c) perlembagaan parti.

Katanya, Fong masih boleh merayu dalam bentuk bertulis dalam tempoh 14 hari.

Pelaksanaan Hudud di Kelantan : PAS Belum Dapatkan Persetujuan PKR? #MalaysiaNews

Posted: 18 Nov 2013 05:56 PM PST


"Adalah sangat pelik jika PAS perlu bertanya kepada BN, yang merupakan seteru politik mereka, untuk menyokong hudud sementara rakan sekutu mereka (PKR) tidak bersetuju dengannya," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen pada Isnin.
Annuar berkata kerajaan negeri Kelantan yang dipimpin oleh PAS perlu memastikan semua pihak termasuk PKR, Dewan Undangan Negeri dan agensi pelaksana di negeri itu bersetuju untuk melaksanakan hukum hudud.
Pada ketika ini, tiada wakil rakyat DAP di Kelantan.
"Sekiranya pelaksanaan hukum hudud di Kelantan perlu di bawa ke Parlimen, prinsip yang sama digunapakai dengan semua pihak mesti bersetuju dengannya.
"PKR perlu bersedia menyokong pelaksanaannya apabila perkara ini di bawa ke Parlimen.
"Selepas itu barulah BN boleh mempertimbangkan langkah tersebut, berdasarkan kesediaan parti yang mencadangkan pelaksanaan undang-undang hudud," katanya.
Terdahulu, Datuk Mahfuz Omar (PAS - Pokok Sena) mencadangkan agar Annuar membantu menyakinkan kerajaan Persekutuan agar membenarkan hukum hudud dilaksanakan di Kelantan.
Naib Presiden PAS itu berkata, parti berkenaan masih berbincang sama ada mahu memfailkan usul untuk membahaskan mengenai undang-undang hudud di Parlimen.
Sebelum dilaporkan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal Parlimen berkata, beliau bersedia menyokong usul pelaksanaan hukum hudud dibahaskan di Parlimen.
Bagaiamanapun, beliau berkata sama ada usul berkenaan akan diluluskan atau tidak bergantung kepada sekutu PAS dalam pakatan pembangkang.

Koleksi Pelbagai Versi Kisah Misteri #BangloVillaNabila #MalaysiaNews

Posted: 18 Nov 2013 05:41 PM PST

Versi 1 – Terdapat satu keluarga yang kaya yang hidup denganbahagia kat villa ni. Ditakdirkan si ibu dan ayah meninggal dunia, lalu tinggallah anak diorang yang bernama Nabila bersama orang gajinya. Nabila bakal mewarisi segala harta ibu bapanya tapi dibunuh oleh orang gajinya lalu mayatnya disimen di satu kawasan rumah tersebut. Kisah ni paling lemah untuk kita percaya sebab tak dinyatakan atas sebab apa Nabila dibunuh dengan kejam oleh orang gajinya.

Versi 2 – Nabila mempunyai sebuah keluarga yang sangat kaya. Satu hari, banglonya dirompak dan semuanya dibunuh kejam. Banglo tersebut dibiarkan tanpa penghuni hingga tumbuh semak-samun. .

Versi 3 – Keluarga Nabila telah dirompak. Nabila dirogol lalu dibunuh dengan kejam, kemudian mayatnya ditanam di dalam dinding rumah tersebut.

Versi 4 – Keluarga Nabila adalah keluarga yang bahagia pada asalnya. Tapi pada satu hari bapa Nabila mengamuk lalu menembak semua penghuni yang ada dalam rumah tersebut sebelum membunuh dirinya sendiri.

Versi 5 – Villa ni sebenarnya dinamakan Christine Palace sempena nama isteri seorang ahli perniagaan dari Barat. Dikatakan sebelum membina villa tersebut, si suami berjanji untuk bagikan tanah tersebut dengan 6 orang adik-beradiknya yang berada di negara asalnya. Tapi bila si suami dah dapat tanah tu, dia mungkir janji lalu mengundang kemarahan adik-beradiknya yang lain. Kemudian, adik-beradiknya yang berasa marah mengutuskan dua orang sebagai wakil untuk berurusan dengan si suami tersebut. Entah apa yang berlaku, dua orang wakil tersebut berang lalu mengugut si suami untuk membahagikan tanah tersebut kepada yang lain selepas membunuh anaknya. Si suami tetap berkeras, lalu dua orang samseng tersebut membunuh isterinya pula namun si suami tetap dengan sifat tamaknya. Akhir sekali, si suami juga dibunuh. Villa tersebut dibiarkan tanpa penghuni sehingga 70 tahun lebih kurang.

Berdasarkan versi ke-5 ni adalah juga logiknya sikit. Menurut orang yang pernah ke jalan Strait View di mana lokasi villa ni berada, terdapat pintu gerbang yang tertulis Christine Palace yang terletak di kaki bukit tersebut. Menurut cerita seorang lagi ahli forum Cari, maknya pernah bagitau yang villa tu dah ada kat situ sejak tahun 60-an lagi. Villa tu sangatlah cantik pada masa tu. Kemudian sekitar tahun 80-an villa tersebut jadi tempat yang happening yang sering dikunjungi ramai orang berada termasuklah mat-mat salleh. Kemudian sekitar tahun 90-an villa tersebut mula kosong. Start dari situlah mulanya kisah-kisah misteri yang diceritakan orang dari mulut ke mulut. Biasalah, bila dah cerita tu mesti ada orang yang akan tambah gula sikit, garam sikit nak bagi cerita lagi best. Itu yang jadi macam-macam versi sekarang ni.

Versi 6 – Versi terakhir ni adalah versi yang boleh diterima akal. Menurut cerita, dahulunya villa tersebut dimiliki oleh seorang Dato' berbangsa Cina. Tapi atas sebab-sebab tertentu status Dato' beliau dilucutkan, kemudian dia tidak lagi menetap di villa tersebut. Villa tersebut hanyalah dijadikan sebagai tempat untuk bercuti atau beristirahat bersama keluarganya. Atas sebab tertentu juga dia sekeluarga tidak lagi menghiraukan villa tersebut.

Kereta 12 tahun tidak selamat : Menteri BN Juga Disalahkan Walaupun #Cinabeng KP Miros Punya Cadangan #MalaysiaNews

Posted: 18 Nov 2013 03:51 PM PST

contoh kereta lebih umur

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) perlu membuat pertimbangan teliti sebelum menetapkan had jangka hayat kenderaan di negara ini, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi.Bercakap pada sidang media selepas melancarkan sambutan Hari Maritim Sedunia peringkat kebangsaan 2013 di Sibu hari ini, beliau berkata cadangan Ketua Pengarah Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon baru-baru ini pada asasnya merupakan suatu penemuan baru.Pada Jumaat, Dr Wong memberitahu media di Melaka bahawa kereta berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya. – Bernama
Cadangan yang mempunyai agenda tersembunyi... Cubaan meruntuhkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan... dicadangkan oleh PUAK BERKEPENTINGAN tapi KERAJAAN dipersalahkan!!!

Harap cadangan tak masuk akal tu tak dilaksanakan.kalau nak laksana gak, keta yg akan di scrap perlu dibayar pampasan dan hutang di bank perlu diclearkan.Taipingmali (tm)

Posted: 19 Nov 2013 01:11 AM PST

Taipingmali (tm)


Hadkan jangka hayat kereta tidak bebankan pemilik kereta – DS Hishammuddin Tun Hussein

Posted: 18 Nov 2013 11:41 PM PST

Had jangka hayat kereta tidak bebankan pemilik kereta???????
Pemilik bermasalah saja yang pandu kereta tua yang berusia 12 tahun.

Memang pun bermasalah ,

Kalau harga kereta  murah tak ada masalah lah.


Cadangan untuk menghadkan jangka hayat ke atas kereta tidak akan membebankan pemilik dengan hutang , kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. Putrajaya berat ke arah mengenakan polisi akhir hayat kenderaan tetapi butir-butir cadangan itu masih belum dimuktamadkan.
Kereta yang selamat dipandu

"Saya perlu mencari satu mekanisme supaya rakyat tidak akan terjejas atau dibebani dengan kos sara hidup ," katanya hari ini. "Kita mungkin perlu pergi ke hadapan dengan apa yang telah dicadangkan tetapi mungkin terdapat mekanisme yang tidak akan menimbulkan beban yang tidak diperlukan, " katanya.
Kereta ini lebih selamat

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi berkata pada Ahad lepas bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan membuat keputusan tidak lama lagi di atas dasar untuk mengenakan jangka hayat ke atas kereta. Semalam, strategis Parti Keadilan Rakyat, Rafizi Ramli membantah cadangan tersebut, berkata ia akan memburukkan lagi kewangan rakyat kerana kebanyakan rakyat Malaysia mengambil pinjaman kereta sembilan tahun dan perlu sekali lagi mengambil hutang kereta baru tiga tahun selepas tamatnya bayaran pinjaman mereka.
Kereta ini sudah lebih 12 tahun dan tidak selamat sebab boleh terbang

Hishammuddin bersetuju dengan hujah Rafizi di mana pertambahan hutang kereta sebegitu akan meningkatkan hutang isi rumah. Bagaimana pun, beliau berkata bahawa "terdapat banyak cara untuk mengatasi masalah ini ", TANPA MENGULAS LEBIH LANJUT.

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) Profesor Dr Wong Shaw Voon berkata Jumaat lalu bahawa kereta berusia lebih 12 tahun tidak selamat untuk berada di jalan raya .

"Terdapat risiko kematian yang lebih tinggi dalam kemalangan kerana kereta itu boleh rosak tanpa pemandu menyedarinya . Kebanyakan kereta direka untuk mempunyai jangka hayat lima hingga 12 tahun sahaja, " katanya.
Kereta lama ini bernilai ratusan ribu ringgit

Walaupun sudah hampir setengah abad harganya tetap mahal

Pada bulan Februari tahun ini, Institut Automotif Malaysia mencadangkan supaya kenderaan yang lebih tua daripada 10 tahun tidak berada di jalan raya jika Putrajaya memutuskan untuk meneruskan polisi akhir hayat kenderaan. Persatuan pengguna Fomca telah membantah cadangan itu sebelum ini dan mencadangkan bahawa kereta lebih daripada 15 tahun harus tertakluk kepada ujian jalan raya .

Terdapat lebih daripada 22 juta kenderaan di jalan raya di negara ini dengan lebih daripada lima juta berusia lebih daripada 10 tahun.

Layak! Setengah juta Bangla bakal ke Malaysia

Posted: 18 Nov 2013 02:41 AM PST

Hanya 500,000 daripada 1.4 juta rakyat Bangladesh yang layak bekerja di Malaysia dalam sektor perladangan berdasarkan kepada pangkalan data kerajaan negara ini.

Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Bangladesh, Norlin Othman berkata, sejak Malaysia dan Bangladesh menandatangani perjanjian persefahaman pengambilan pekerja asing dalam sektor perladangan pada hujung tahun lepas, kira-kira 1.4 juta rakyat Bangladesh mendaftar untuk bekerja di Malaysia.

"Setelah membuat tapisan, hanya 500,000 yang layak kerana terdapat permohonan yang tidak memenuhi kelayakan seperti usia yang terlalu tua dan terlalu muda,” katanya kepada pemberita Malaysia di sini.

Norlin berkata, ada juga permohonan yang ditolak kerana terlebih kelayakan seperti siswazah.

Namun, pihaknya hanya menerima 10,000 permintaan untuk pekerja perladangan daripada majikan di Malaysia.

Mengikut rekod, kira-kira 320,000 pekerja Bangladesh bekerja secara sah dalam pelbagai sektor di Malaysia ketika ini. - Bernama

Apa susah, minta lah rumah baru dari kerajaan kebajikan Pas Pis Pus!

Posted: 18 Nov 2013 02:10 AM PST

Kira-kira 10 keluarga yang tinggal di pinggir tebing Sungai Bukit Abal, dekat sini, bimbang dengan tahap keselamatan mereka apabila diancam tebing runtuh terutama sepanjang musim banjir pada penghujung tahun ini.

Biarpun benteng batu telah dibina di tebing tersebut namun ia tidak memberikan sebarang kesan kerana arus air yang deras setiap kali menjelang musim tersebut.

Seorang penduduk, Zabidah Mat, 66, berkata, kesan banjir tahun lalu turut menyebabkan tebing terus terhakis berikutan arus air yang deras malah bakul batu yang dibina turut mendap ditelan bumi.

Katanya, tahun ini kebimbangan yang sama menghantui mereka apabila runtuhan tebing menyebabkan jarak rumah mereka dengan laluan air semakin hampir.

"Nak pindahkan rumah ke kawasan yang lebih selamat, kami tidak berkemampuan apa lagi untuk membina benteng sendiri yang belum tentu kukuh untuk bertahan dengan arus deras musim banjir.

"Kami hanya mampu bertahan dan sentiasa berdoa agar tidak ditimpa musibah setiap kali menjelangnya musim banjir," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Seorang lagi penduduk, Tuan Ismail Tuan Merah, 63, berkata, sebelum ini beliau pernah mengeluarkan perbelanjaan sendiri berjumlah RM6,000 untuk membuat benteng bagi mengelakkan kediamannya runtuh dan dihayutkan arus sungai berkenaan.

Katanya, namun usaha tersebut sia-sia kerana arus deras telah meruntuhkan beteng tersebut pada tahun lalu.

"Keadaan sungai yang berliku menyebabkan arus deras menerjah tebing. Keadaan ini memang membimbangkan kami. Kami berterima kasih kepada pihak yang berwajib yang membantu menyelesaikan masalah ini. Apa yang kami boleh buat apabila keadaan yang sama sentiasa berulang.

"Hanya satu kaedah yang difikirkan boleh menyelesaikan masalah ini iaitu membangunkan semula struktur sungai menjadi lurus ke muara," katanya.

Abdul Rahman Zakaria, 59, pula berkata, penduduk terpaksa meletakkan guni pasir sebagai benteng sementara bagi mengelakkan hakisan dan kebanyakannya khuatir rumah mereka boleh hanyut pada bila-bila masa.

Tambahnya, rumah yang didiami keluarganya sejak 40 tahun lalu benar-benar terancam kerana hakisan berlaku hanya kira-kira 0.2 meter dari kediamannya terutama pada bahagian dapur.

"Penduduk keresahan setiap kali hujan lebat kerana ia menjadi punca utama arus deras yang menghakis tebing.

"Kami juga berasa tidak selamat untuk berada di dalam rumah sendiri," katanya.

APANAMA

Posted: 18 Nov 2013 11:32 PM PST

APANAMA


Transparency in transformasi

Posted: 18 Nov 2013 03:16 AM PST

The Unspinners

Posted: 18 Nov 2013 11:23 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 18 Nov 2013 11:21 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Kereta 12 Tahun Tak Selamat? Ketua Pengarah MIROS Patut DISEKOLAHKAN Mengenai ROADWORTHINESS. @najibrazak

Posted: 18 Nov 2013 02:27 AM PST

~Roadworthiness~
Roadworthiness or streetworthiness is a property or ability of a car, bus, truck or any kind of automobile to be in a suitable operating condition or meeting acceptable standards for safe driving and transport of people, baggage or cargo in roads or streets. - Wikipedia

Kata kunci untuk menentukan sama ada sebuah kenderaan itu selamat atau tidak. Artikel ini merujuk kepada kenyataan Ketua Pengarah MIROS bahawa kenderaan berusia lebih 12 tahun tidak selamat di jalan raya.
Kereta Berusia Lebih 12 Tahun Tidak Selamat Di Jalan Raya - Miros

MELAKA, 15 Nov (Bernama) -- Kenderaan terutama yang berusia melebihi 12 tahun tidak selamat berada di jalan raya kerana ia mengundang risiko kematian lebih tinggi semasa kemalangan berbanding kereta baharu.

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) Prof Dr Wong Shaw Voon berkata kenderaan berusia terdedah dengan pelbagai kerosakan yang mungkin tidak disedari pemandu dan mengurangkan daya serapan tenaga pelanggaran ketika berlaku kemalangan.

"Kebanyakan kereta direka bentuk untuk jangka hayat antara lima hingga 12 tahun," katanya kepada pemberita selepas ujian perlanggaran kenderaan di Makmal Perlanggaran Penilaian Kereta Baharu Asean (Asean NCAP) di Tiang Dua di sini, Jumaat.

Turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Datuk Dr Tam Weng Wah menyaksikan ujian perlanggaran sebuah kereta berusia 23 tahun pada kelajuan 64 kilometer per jam bagi melihat kesan momentum perlanggaran terhadap pemandu dan kenderaan itu.
Baca seterusnya di sini : http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=993752

Andaikan sebuah kereta sebagai manusia. Berusia tidak bermakna tidak sihat. Ada yang lebih muda menemui ajal lebih dahulu dari yang lebih berusia. Mengapa?

Kerana ada di antara yang muda tidak mengekalkan tahap kesihatannya mengikut umur yang sepatutnya. Makan tak jaga, tak pernah bersenam antara faktor-faktor penyebab.

Begitu juga dengan kereta. Tidak guna memakai kereta baru tetapi tak perasan brek dah haus atau tidak. Ada kereta baru tapi mentol lampu dah terbakar tanpa disedari oleh pemilik. Kadang-kadang sebab memandu dengan sebelah mentol boleh menyebabkan kenderaan di hadapan (atau di belakang) menyangka bahawa yang di hadapannya adalah motosikal. Penyelenggaraan kenderaan antara faktor roadworthiness kenderaan.

MyMassa setuju jika kenderaan berusia dihadkan penggunaan di jalan raya tetapi dengan syarat ia nya diuji menggunakan ROADWORTHINESS sesebuah kenderaan. Bukannya pukul rata semua kenderaan melebihi 12 tahun tidak dibenarkan digunakan dijalan raya. Kalau sesebuah kenderaan memang dah tak selamat, takkan masih nak benarkan ianya di atas jalan raya?

Contoh kenderaan yang diragui roadworthiness.
Kalau boleh, syarat ini dimulakan dengan KENDERAAN KOMERSIAL terlebih dahulu.

Lihatlah bagaimana nahas jalan raya yang disebabkan oleh kenderaan komersial seperti lori dan bas. Ianya bukan sahaja membahayakan nyawa pemandu lori atau bas tersebut tetapi turut melibatkan penumpang atau pemandu kenderaan yang lain dalam jumlah mangsa yang lebih besar.

Lori seperti ini yang sepatutnya dikaji oleh MIROS.
MyMassa yakin ramai rakyat yang akan marah kalau Kerajaan terima kajian MIROS mengenai usia kenderaan tetapi mengenepikan aspek roadworthiness sebuah kenderaan kerana di Malaysia, ramai yang meminati kereta lama disebabkan nilai sentimental kenderaan tersebut.

*Cuba tengok pengasas IKEA, Ingvard Kamprad, rileks je masih menggunakan Volvo 240 tahun 1993.Belantan

Posted: 18 Nov 2013 11:13 PM PST

Belantan


Pas baru sedar selepas 'terasa hanching di kencing' DAP?

Posted: 18 Nov 2013 09:09 PM PST


Karpal mesti minta maaf

Naib Ketua Dewan Pemuda Pas, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob mempertahankan dakwaannya sebelum ini bahawa Pengerusi DAP, Karpal Singh berbohong apabila menafikan beliau meminta pendaftaran Pas dibatalkan.

Sehubungan itu, Raja Ahmad Iskandar menegaskan, Dewan Pemuda Pas mendesak kepemimpinan DAP mengarahkan Karpal meminta maaf kepada Pas dalam tempoh lima hari mulai hari ini.

Menurut beliau, sekiranya Karpal gagal berbuat demikian, Dewan Pemuda Pas akan mengambil tindakan susulan termasuk kemungkinan memanjangkan perkara itu kepada Majlis Syura Ulama untuk tindakan selanjutnya.

"Kami menuntut kepemimpinan DAP meminta Karpal memohon maaf kepada Pas dan menarik balik kenyataan terbaharunya tentang tidak perlu diwujudkan parti politik yang diasaskan kepada pertimbangan keagamaan di Malaysia.

"Dan juga mengenai hasrat beliau untuk pada akhirnya menghapuskan secara mutlak dari medan politik Malaysia parti yang diasaskan kepada pertimbangan keagamaan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kelmarin, Raja Ahmad Iskandar mendakwa, beliau mempunyai cakera padat (CD) yang mengandungi rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Karpal di Pulau Pinang, 5 November lalu bagi membuktikan Ahli Parlimen Gelugor itu berbohong.

Karpal sebelum ini pernah menafikan beliau meminta pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan kaum dan agama termasuk Pas, dibatalkan kerana membahayakan negara.


Sebaliknya, Karpal dalam kenyataannya semalam memberi amaran supaya Raja Ahmad Iskandar berhati-hati dalam membuat kenyataan sambil menuduhnya berbohong serta mencabar pemimpin muda Pas itu mengeluarkan keseluruhan transkrip sidang akhbar berkenaan.

Walau bagaimanapun, merujuk kepada petikan transkrip terjemahan bahasa Melayu yang dilampirkan bersama kenyataan Raja Ahmad Iskandar, Karpal berkata:

"Ia boleh, memang, seperti saya katakan sebelum ini. Bergerak di atas garis-garis keagamaan, perkauman, adalah satu perkara yang sangat membahayakan di dalam sebuah masyarakat berbilang kaum dan berbilang agama seperti masyarakat kita. Saya fikir masanya mungkin sudah tiba bagi semua parti perkauman untuk dibatalkan pendaftarannya, ini malangnya merangkumi Pas juga. Kita perlu bersikap praktikal, kita perlu bersikap praktikal, jika kita mahu sebuah negara yang bersatu padu maka kita mesti mempunyai parti-parti yang berbilang kaum."

Raja Ahmad Iskandar menambah, kenyataan Karpal yang berdegar-degar itu tidak mampu mencalarkan pendiriannya walau sedikit pun.

"Hakikat yang tidak mampu diubah oleh sesiapa, malah tidak sama sekali dinafikan oleh Karpal sendiri dalam kenyataan terbaharunya ialah bahawa beliau dalam sidang akhbar pada 5 November memang memasukkan Pas ke dalam senarai parti perkauman dan keagamaan yang perlu dibatalkan pendaftarannya," ujarnya.

Sementara itu jurucakap 'Tin Kosong' Pas, Mahfuz the Mr.Bean berkata Pembohongan calar imej Pas, DAP?

Pengerusi DAP, Karpal Singh didesak bersikap jujur dalam mendepani isu berhubung kenyataan beliau menyarankan pendaftaran Pas dibatalkan berikutan pendedahan rakaman kenyataannya itu kelmarin.

Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar@The Mr.Bean berkata, selaku ahli politik berpengalaman, Karpal seharusnya berani mengakui kesilapannya jika benar mengatakan perkara tersebut.


"Dia (Karpal) kena jujur dan berjiwa besar. Sebelum ini dia nafikan, malah (Lim) Kit Siang juga menafikan selepas mendapat penjelasan Karpal itu.

"Dengan pendedahan ini bermakna Karpal bukan sahaja calar imej Pas tapi calar juga imej DAP apabila dia berbohong kepada Lim Kit Siang kata benda itu tidak berlaku. Dia telah heret Kit Siang buat kenyataan salah," katanya seperti dilaporkan portal rasmi Pas, Harakahdaily hari ini.

Karpal sebelum ini menafikan kenyataannya yang menyarankan pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum dibatalkan kerana membahayakan negara.

Karpal turut menegaskan beliau tidak akan meminta maaf terhadap Pas meskipun kenyataannya itu dikritik beberapa pemimpin tertinggi parti tersebut.

Walau bagaimanapun, Dewan Pemuda Pas Pusat kelmarin tampil mendakwa mereka mempunyai bukti Karpal berbohong dalam isu itu.

Naib Ketuanya, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob mendedahkan, bukti tersebut terkandung dalam cakera padat rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat oleh Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu di Pulau Pinang pada 5 November lalu.

Mengulas lanjut, Mahfuz mahu isu itu ditamatkan dengan Karpal sendiri tampil memohon maaf, bukan sahaja kepada Pas, tetapi juga kepada Kit Siang dan DAP.

"Saya harap DAP boleh mendisiplinkan Karpal," katanya.

Dah basah kuyup kena kencing, baru nak sedar...!!! HamPas..?

Suara Politik
Belantan

Gelagat memualkan ahli Parlimen pembangkang berterusan?

Posted: 18 Nov 2013 05:43 AM PST


Pakatan pembangkang ternyata tidak pernah mahu menghentikan tabiat mereka sejak pilihan raya umum 2008 untuk menjadikan Dewan Rakyat atau Bangunan Parlimen seolah-olah tempat untuk meneruskan agenda politik mereka.

Imbas kembali, pakatan pembangkang sejak awal lagi memang suka membuat kecoh apabila bersedia menghimpunkan penyokong mereka di Padang Merbok yang terletak tidak jauh dari Bangunan Parlimen tidak lama dulu bagi membantah majlis angkat sumpah ahli-ahli Parlimen selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu.

Sebelum ini , selepas pilihan raya umum 2008, kita juga sudah saksikan Bangunan Parlimen dan Dewan Rakyat menjadi seolah-olah gelanggang politik bagi mereka.

Di dalam dewan mereka terpekik terlolong dan di luar dewan pula ada ketikanya mereka membawa penyokong-penyokong untuk mengadakan demonstrasi dan sidang akhbar. Sama ada hendak diakui atau tidak, berikutan tindakan mereka itu taraf eksklusif Bangunan Parlimen yang sepatutnya dihadkan kepada ahli-ahli Yang Berhormat (YB), sudah semakin terhakis.

Pemimpin-pemimpin pembangkang berbangga dengan tindakan itu kerana menganggap Parlimen adalah hak rakyat. Justeru bagi mereka, rakyat juga mempunyai hak untuk berkumpul di bangunan yang dianggap lambang demokrasi negara ini.


Minggu ini, sekali lagi, kita terpaksa menyaksikan adegan memualkan yang ditunjukkan oleh ahli-ahli Parlimen pembangkang apabila mereka bukan sahaja membuat bising di dalam dewan tetapi juga membawa apa juga usul yang dilihat hanya bertujuan politik.

Walaupun memahami usul-usul yang mereka bawa akan ditolak oleh dewan kerana tidak memenuhi syarat dan sebagainya tetapi pemimpin pembangkang tetap berbuat demikian. Kesudahannya ia mencetuskan perbalahan dengan ahli-ahli Parlimen BN.

Akibatnya, wang dan masa yang seharusnya diperuntukkan untuk membahaskan masalah rakyat serta negara 'terbazir' begitu sahaja. Tetapi malangnya, pemimpin-pemimpin pembangkanglah yang juga selama ini mendabik dada kononnya mereka pejuang sebenar rakyat dan menuduh serta melakukan pelbagai tohmahan terhadap perbelanjaan oleh kerajaan BN.

Namun mereka tidak pula mahu mengkaji bagaimana tindakan mereka di Dewan Rakyat secara terang-terangan membazir masa dan wang rakyat.

Namun semua itu tidak perlu kita hairan kerana pakatan pembangkang sememangnya sejak dulu, kini dan selamanya akan berperangai bak kata pepatah 'Gajah di seberang nampak, kuman di depan mata tak nampak.'Begitulah juga dengan sikap mereka di Dewan Rakyat sepatutnya kalau mereka selalu mendabik dada sebagai pejuang demokrasi, pembela nasib rakyat dan menentang segala pembaziran, maka pastikan sidang dewan itu berjalan dengan lancar.

Dari segi undang-undang dan hak, tidak salah untuk mana-mana ahli Parlimen mewakili mana-mana juga parti membawa apa-apa juga usul di Dewan Rakyat, tetapi apabila dewan memutuskan usul itu ditolak maka terimalah dengan hati terbuka. Janganlah membantah dengan melemparkan pelbagai tuduhan dan lebih malang lagi terjerit-jerit seperti kanak-kanak tadika tidak mendapat sesuatu barang yang diminta.

Bayangkan, perasaan rakyat yang melihat adegan ahli-ahli Parlimen tersebut di kaca televisyen. Mungkin bagi penyokong tegar, mereka akan menganggap pemimpin yang mereka sokong itu hebat boleh memaki hamun dan bertekak dengan wakil kerajaan di Parlimen.

Tetapi bagaimana dengan rakyat atas pagar yang berasa bosan dan mual dengan sikap pemimpin pembangkang yang tidak sudah-sudah berperangai seperti 'kaduk naik junjung' itu?

Dewan Rakyat bukan gelanggang politik, Bangunan Parlimen bukan medan pilihan raya dan lobi Parlimen bukan pentas ceramah.

Kita tidak pasti sampai bilakah perangai buruk pembangkang yang mahu berpolitik tidak mengira tempat dan masa ini akan berterusan. Apa yang pasti perbuatan mereka menunjukkan ketidakmatangan pembangkang untuk mencari modal politik dan publisiti murahan.

Seperti mana ditegaskan, tidak salah untuk pembangkang membawa apa juga isu atau usul di Parlimen sebab itu hak mereka tetapi pastikan ia bukan dengan matlamat untuk mencari keuntungan politik semata-mata.

Apa pun yang dilakukan oleh ahli-ahli Dewan Rakyat mestilah berteraskan kepada usaha mengutamakan kepentingan rakyat.

Bagaimanapun apa yang kita saksikan, hanya terdapat segelintir ahli-ahli Parlimen pembangkang bertindak matang di dewan itu, selebihnya lebih banyak melakukan tindakan atas matlamat untuk menarik perhatian rakyat terhadap perbuatan mereka.Adalah sesuatu yang malang, jika setiap tahun kita terpaksa menyaksikan gelagat membosankan ahli-ahli Parlimen pembangkang. Kalau merasakan politik yang dibawa oleh mereka hebat sangat maka gunakanlah pentas-pentas ceramah dan gelanggang pilihan raya untuk meraih sokongan rakyat.

Lebih mengecewakan kita, majoriti ahli Yang Berhormat daripada pembangkang memahami undang-undang dan peraturan. Namun apa yang kita saksikan golongan inilah paling banyak mencetuskan kekecohan seolah-olah mereka sahaja yang betul.

Sebab itulah, kita memuji ketegasan yang ditunjukkan oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam menangani sidang itu. Sama ada di pihak kerajaan mahupun pembangkang, Pandikar Amin dilihat berusaha untuk menjadi 'hakim' yang adil, siapa yang salah tetap dikenakan tindakan.

Bagaimanapun bagi pembangkang ia belum mencukupi, kalau keputusan yang dibuat menyebelahi mereka, maka ucapan 'Terima kasih Tan Sri Yang Dipertua' dilafazkan, tetapi kalau keputusan sebaliknya, maka Yang Dipertua akan dianggap 'bias' (berat sebelah).

Apa yang diharapkan, rakyat akan menilai dengan sebaik-baiknya perbuatan mereka itu, biarlah penyokong tegar mereka menganggap mereka hebat, tetapi rakyat pasti memahami bahawa kehebatan seorang ahli politik bukan berdasarkan kemampuan mereka terpekik terlolong di Dewan Rakyat semata-mata.

Suara Politik
Belantan

PenangWasabi

Posted: 18 Nov 2013 09:33 PM PST

PenangWasabi


GAMBAR YANG TAK AKAN DISIARKAN DALAM HARAKAH: HAIWAN KELUAR DARI DALAM KAIN NIK AZIZ?

Posted: 18 Nov 2013 06:31 AM PST


Gambar ini telah diambil oleh seorang penyokong totok Pas dan beliau terkejut ada sesuatu yang menyerupai binatang keluar dari dalam kain Nik Aziz.

Sebelum itu beliau memohon maaf diatas penyiaran gambar ini dan ianya bukan untuk tujuan fitnah atau untuk memalukan Nik Aziz Nik Mat melainkan sekadar berkongsi mungkin sesuatu yang pelik.

Difahamkan gambar kelihatan Nik Aziz sedang menyelak atau terselak kain ini diambik masa beliau menhadiri satu majlis, mungkin beliau terlupa atau sebagainya Wallahuaalam persoalannya, cuba anda perhatikan apa yang ada dalam kain Nik Aziz itu, ternampak seolah-olah satu benda hidup seperti berkepala, ada mata, ada tangan.

Penyokong Pas totok yang mengambil gambar hanya mahu berkongsi sesuatu yang pelik supaya rakyat boleh buat andaian sendiri?

Wasabi Oyabun..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 18 Nov 2013 09:23 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


KERETA USIA 12 TAHUN PUNCA KEMALANGAN : AZIZ KAPRAWI TUNJUKKAN PADA NAJIB DIA CUBA MENGATASI IQ MAHFUZ OMAR !

Posted: 18 Nov 2013 12:16 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 18 Nov 2013 09:15 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Penuh Pembentangan Bajet 2014 Kerajaan Negeri Kedah

Posted: 18 Nov 2013 09:00 PM PST


Ustaz Kazim Elias Sindir Budak Budak Yang Pergi Villa Nabila

Posted: 18 Nov 2013 07:13 PM PST

Dr Zulkifli Kecam Hadi Awang Tentang Isu Hudud, Apa Sudah Jadi?

Posted: 18 Nov 2013 05:36 PM PSTIni satu kecaman yang cukup hebat buat Presiden PAS. Apakah perwakilan perwakilan PAS mahu berdiam diri melihat kritikan terbuka Dr Zulkifli ini? 

Siapa sebenarnya yang menolak hudud?


Tatkala PAS mahu menggesa negeri negeri pakatan turut sama melaksanakan hudud, ada kalangan pembesar PAS sendiri di belakang tabir masih lagi takut dengan DAP dan PKR. 

Hudud hanyalah mainan "politik muktamar" PAS sahaja. Selepas muktamar, maka isu ini akan diam dan sepi. Untuk menjadi praktikal, PAS perlu sahut cabaran BN untuk membawa usul hudud bagi diperbahaskan di parlimen. 

Beranikah PAS? Jika tidak, ianya sekadar retorik muktamar.


Skim Rumah Pertamaku (SRP), Siapa Yang Layak Memohon?

Posted: 18 Nov 2013 02:30 AM PST


Beranikah PAS Bawa Usul Hudud Untuk Dibahaskan Di Parlimen?

Posted: 18 Nov 2013 12:19 AM PSTJURI RAKYAT

Posted: 18 Nov 2013 07:12 PM PST

JURI RAKYAT


PRIA INI MAKAN DAGING DAN DARAH ANAKNYA SENDIRI

Posted: 17 Nov 2013 10:18 PM PST

PRIA Vampir

Seorang pria di Papua Nugini ini melakukan aksi kejam terhadap anaknya seniri ia tega memakan daging anaknya dan meminum darah anaknya sendiri yang masih berusia 3 tahun. 

Pria kejam ini disebut warga sekitar sebagai pria Vampir sebab sifatnya seperti vampir yang tega menghisap darah anaknya sendiri dan memakan daging anaknya sendiri. 

Kejadian ini terjadi ketika Ibu dan Anaknya datang ke sebuah rumah, namun entah apa yang terjadi  pria yang juga ayah dari anak ini tiba tiba merebut bocah tersebut dan membawanya lari ke sebuah semak semak. 

Menurut saksi mata yang melihat kejadian pria ini di semak semak inilah pria ini membunuh dan menghisap darah anakanya sendiri. 

Kenny mengatakan, pria tersebut menggigit leher putrinya dan memakan dagingnya, lalu menghisap darahnya. Kedua bocah di pohon kelapa langsung lari ketakutan, memberitahu warga desa lainnya. 

"Dia hanya tertawa ke arah bocah-bocah itu, dan terus memakan daging dan menghisap darah anaknya. Bocah-bocah itu ketakutan dan berlari," kata Kenny. 

Saat warga berdatangan untuk menyelamatkan bocah malanng itu pria tersebut langsung melemparkan anaknya yang sudah tidak bernyawa pria ini pun kemudian lari menyelamatkan diri, namun polisi akhirnya berhasil mengangkap pria ini dan memasukanya ke penjara. 

Di Papua Nugini sendiri masih tersebar takhayul, ilmu hitam, sihir dan praktik kanibalisme.

Orang Kaya China Ini Akan Ratakan 700 Gunung Untuk Dijadikan KotA

Posted: 17 Nov 2013 10:08 PM PST

Merataan sebanyak 700 gunung untuk dijadikan kota pastinya tidak sedikt biayay yang harus dikeluarkan ya namun karena padatnya penduduk di china membuat seorang orang paling kaya di China memiliki ide untuk meratakan gunung untuk dijadikan kota. 


Gunung di China

Kota baru akan tercipta di China kota ini yang terletak di New Are Lanzhou–80 km dari kota Lanzhou atau 966 km dari Beijing. Kota baru ini memiliki luas sekitar 500 mil persegi . 


Namun tidak sedikit biyaya untuk membangun kota baru ini setidaknya uang sebanyak 2,2 miliar pound sterling atau sekitar Rp34 triliun. 


Salah satu orang yang berencana membangun kota baru ini adalah an Jiehe (52 tahun), salah satu lima orang terkaya di China. 


Para pejabat derah pun mendukung langkah pemeratan 700 gunung untuk membuat sebuah kota baru dengan adanya kota baru maka mampu mempercepat pengembangan wilayah barat China. 


"Pembentukan daerah Baru Lanzhou menandai upaya negara untuk mempercepat pengembangan wilayah barat," kata Qin Yucai, Direktur Regional untuk Pembangunan Nasional dan Komisi Reformasi China. 


Ide pemeratan gunung sebenarnya sudah pernah digagas pada 15 tahun lalu tepatnya November 1997, hal yang sama telah direncanakan di kota ini. 


Meski skalanya jauh lebih kecil, gagasan utamanya tetap sama.  Apakah langkah ini akan benar benar dilakukan dan 700 gunung akan rata dengan tanah kita lihat saja.

MEMPUNYAI UKURAN PANTAT YANG SENGAT BESAR MEMANG SANGAT SERBAGUNA

Posted: 17 Nov 2013 09:43 PM PST

Karena terlalu besar pantat wanita ini bisa menjadi rak yang bisa digunakan untuk menyimpan berbagai barang. 

Punya pantat yang bsesar merupakan impian semua wanita namun jika pantat yang dimiliki tertalu besar pastinya akan menjadi masalah dikemudian hari. 

Seperti yang dialami Wanita berusia 42 tahun bernama Barbie Edwards karena sangking besarnya pantat wanita ini bisa digunakan untuk menaruh barang. 


Barbie Edwards juga mengklaim dirinya sebagai wanita yang memiliki pantat terbesar dan meminta Guinness World Records untuk membuatkan rekor pantat yang bisa dijadikan rak, jika permintaan ini diterima maka Barbie Edwards merupakan orang pertama yang memecahkan rekor sebagai pantat yang bisa dijadikan sebagai rak. 

"Semula aku tidak suka pinggulku dan pantatku yang besar, tapi sejak aku menjadi model aku mengubah pandanganku itu," tutur Barbie pada The Sun. "Pantatku adalah karirku dan aku tidak ingin mengubahnya." 

"Aku sering menggunakan pantatku untuk rak ketika menyiapkan makanan untuk keluarga," lanjut ibu dari 3 anak ini. "Hal menguntungkan juga bisa membersihkan rumah dengan menaruh alat pembersih di pantatku ini.

" Ukuran pantatnya yang terlalu besar membuat Barbie Edwards terkadang mengalami kseuliatn seperti ia pernah terjepit di kamar madi umum serta sering menjatuhkan barang-barang dengan pantatnya. 

Kini Barbie menikmati menjadi model bertubuh besar di samping profesi aslinya yaitu pekerja sosial. Sejak itu ia memiliki banyak fans mencapai 4 ribu netizen dan kerap ditelepon pria. Rata-rata mereka suka meminta wanita asal Washington itu berfoto dengan sesuatu ditata di atas pantatnya.

Google Bikin Sepatu Yang Bisa Bicara

Posted: 17 Nov 2013 09:33 PM PST


Google membuat sepatu yang bisa bicara nah kamu mau tahu sperti apa sepatu yang bisa bicara ini ? 

Google merupakan raksasa internet dan selalau membuat in0vasi teknologi terbaru yang mungkin tidak terbayangkan oleh manusia setelah google membuat kaca mata canggih kini google membuat sebuah sepatu yang dapat berbicara dengan pemakainya. 

Saat ajang SXSW digelar google memamerkan sebuah sepatu pintar yang bisa berbicara  sehingga bisa menjadi teman penggunaya. 

Sepatu pintar buatan google yang bisa bicara ini dilengkapi sepeker yang bisa mengeluarkan suara serta diberi berbagai macam sensor yang sangat sensitif nah  dari sinilah sepatu ini berbicara karena adanya sensor dan speker. 

Sepatu pintar ini bisa menganalisa dan mendeteksi apa yang sedang dilakukan penggunaya kemudian menanggapi dengan perkataan. Istimewanya, sepatu ini akan menyesuaikan dengan kepribadian penggunanya. 

Jika sang pengguna sepatu sedang berolahraga dan bertanding maka sepatu ini akan memberikan semngat dan jika pengguna sepatu sedang malas malasan maka sepatu ini akan berbicara dan memarahinya agar tidak malas. 

Selain bisa berbicara sepatu ini juga terkoneksi ke internet sehinga pengguna dapat mengetahui posisi dan arah melalui aplikasi peta. Namun sayangnya google belum berencana memngembangkan sepatu pintarnya ini dan memasarkanya secara luas. 

Sementara ini Google hanya ingin menunjukkan "kemungkinan yang bisa dilakukan dengan data", salah satunya dalam bentuk sepatu. "Ini hanya sebagai eksperimen untuk program pemasaran lebih luas," ucap jubir pada Cnet.

Gila, Guru Ini Suruh Muridnya Makan Sperma Dirinya

Posted: 17 Nov 2013 09:21 PM PST


Seorang guru di Amerika Serikat melakukan hal yang tidak pantas dilakukan oleh seorang guru, guru ini memaksa muridnya untuk mencicipi sperma dirinya sendiri. 

Guru yang melakukan kasi tidak pantas ini bernama Mark Berndt yang bekerja sebagai guru Sekolah dasar di Amerika serikat akibat aksi konyolnya ini Mark Berndt terncam hukuman panjara 25 tahun. 

Mark Berndt mengakui semua perbuatanya, ia mengaku jika melakukan sedikit permainan ke murid muridnya, dengan mata tertutup Mark Berndt menyuapkan sepermanya ke beberapa muridnya sendiri. Mark Berndt sendiri didakwa dengan 23 tuduhan atas dirinya termasuk mencabuli muridnya. 

Dan terancam hukuman penjara selama 25 tahun jika ia benar benar terbukti bersalah telah melakukan pelecehan terhadap murid muridnya. Selain menyuruh muridnya memakan seperma dirinya ternyata guru ini juga pernah memaksa muidnya untuk memakan beberapa kecoa . Prilaku anaeh guru ini terungkap setelah teknisi foto melihat lusinan gambar aneh siswa dengan mata tertutup.

5 Fakta Menarik Foto Bugil Polwan Lampung

Posted: 17 Nov 2013 09:11 PM PST


Foto Bugil Polwan lampung bernama RS yang juga sebagai Sekretaris Pribadi (Sespri) mendadak membuat heboh warga lampung dan pihak kepolisan sebeb apa yang dilakukan oleh polwan lampung ini dengan berpose telanjang tanpa busana sangat tidak pantas dilakukan oleh seorang Polwan.


Foto bugil polwan lampung ini sempat beredar di Facebook namun setalah tidak lama foto foto bugil polwan lampung ini hilang dari facebook, beredarnya foto bugil polwan lampung ini menjadi heboh dan menjadi pemebritaan berbagai media di Indonesia. Nah berikut ini ada beebrapa fakta menarik mengenai foto bugil Polwan lampung seperti dikutip dari situs Merdeka.com. Nah mau tahu apa saja fakta dari foto bugil Polwan Lampung ini ? Simak berikut ini:

1. Latar belakang foto ada seragam polisi 

Foto bugil Briptu RS ini cepat terungkap gara-gara latar belakang foto tersebut secara tak sengaja ada seragam polisi yang ikut terpotret. Dia diduga memotret dirinya sendiri dengan kamera ponsel tanpa sehelai benang. Mabes Polri mengaku telah menerima laporan tersebut dari Polda Lampung. Briptu RS juga telah dipanggil untuk dilakukan pemeriksaan serta dimintai keterangan. "Saya dilaporkan Kabid Humas sedang dicek, fotonya itu diupload asli atau bukan. Ataukah fitnah atau foto asli, saya belum dapat hasil pemeriksaannya," kata Kadiv Humas Mabes Polri Irjen Ronny F Sompie

2. Foto bugil disebar mantan pacar 

Kepala Divisi Humas Mabes Polri Irjen Ronny F Sompie mengatakan bahwa identitas penyebar foto bugil Polwan Lampung berinisial RS sudah diketahui. RS merupakan Sekretaris Pribadi (Sespri) dari istri Kapolda Lampung, Brigjen Pol Heru Winarko. "Lampung sudah diketahui siapa yang upload. 

Jadi itu yang upload itu orang lain, mantan pacarnya," kata Ronny di Gedung Badan Reserse dan Kriminal (Bareskrim) Mabes Polri, Jakarta Selatan, Selasa (29/10). Sementara itu, Kabid Humas Polda Lampung, AKBP Sulistyaningsih membenarkan jika penyebar foto Briptu RS adalah mantan pacarnya sendiri. 

Dalam pemeriksaan, RS mengaku jika pernah mengirim foto-foto bugil tersebut kepada mantan pacarnya yang berinisial B. Foto itu dikirim melalui ponsel dengan alasan kangen-kangenan lantaran mereka pada saat itu sedang melakukan hubungan pacaran jarak jauh. "Tanggal 26 Oktober 2013 RS menerima pesan ancaman dari B yang isinya bahwa fotonya akan disebarluaskan ke rekan atau teman seangkatannya. 

Sekitar pukul 23.00 WIB RS diberi tahu sama adiknya bahwa ada foto yang mirip dengan dia di FB (Facebook)," kata Sulis. Walaupun foto polwan bugil tersebut hanya beredar selama tiga jam di jejaring sosial FB, polisi tetap berhasil mencari dan menangkap B. Akhirnya polisi menyidik dan menahan B untuk ditahan selama 20 hari dengan menyita handphone sebagai alat bukti.

3. Briptu RS sudah lima tahun jadi Sespri istri Kapolda Lampung 

Kapolda Lampung, Brigjen Pol Heru Winarko, mengatakan bahwa Briptu RS adalah Sekretaris Pribadi (Sespri) dari istrinya. Dia juga mengaku telah mendapati kabar tentang beredarnya foto-foto bugil dari Polwan Lampung tersebut. 

"Dia bukan mendampingi (sebagai sespri) saya, tapi mendampingi istri saya," kata Heru di Mako Brimob, Kelapa Dua, Depok, Senin (29/10). Selain itu, Heru mengatakan bahwa RS telah bekerja menjadi Sespri selama lima tahun. "Oh, sudah lama sekali. Sudah 5 tahun. 

Jadi saya datang (menjabat Kapolda) sudah jadi sespri," paparnya. ? "Tadi malam kan saya baru sampai ke Jakarta. Anggota sedang melacak benar atau enggak. Dia sudah jadi Sespri sebelum saya jadi Kapolda," ujar Heru.

4. Mantan pacar Briptu RS mengaku lulusan Akpol 2007 

Kepala Bidang Humas Polda Lampung AKBP Sulistyaningsih mengatakan, bahwa penyebar foto bugil sekretaris istri Kapolda Lampung, Briptu RS sempat mengaku sebagai seorang perwira polisi. Hal ini disampaikan B kepada RS saat dulu mereka pertama kali berkenalan. 

"B mengaku kepada RS sebagai lulusan Akpol (Akademi Kepolisian) angkatan 2007," kata Sulis saat dihubungi wartawan, Rabu (30/10). RS pertama kali bertemu dengan B pada tahun 2010 lalu. Kecurigaan RS akan identitas B tumbuh setelah dua tahun menjalin hubungan. 

Hingga akhirnya pada akhir tahun 2012, RS memutuskan untuk tidak merespon ketika dihubungi B lantaran RS merasa tidak kunjung dilamar oleh B.

5. Foto bugil buat obat kangen 

Kabid Humas Polda Lampung AKBP Sulistyaningsih mengatakan sekretaris istri Kapolda, Briptu RS mengakui kalau dalam foto itu dirinya. 

Tujuan dalam pembuatan foto itu untuk pacarnya, B yang telah menjalin hubungan sejak 2010. "Ya mungkin untuk kangen-kangenan karena (pacaran) jarak jauh," ungkap Sulis saat dihubungi, Rabu (30/10). Informasi yang dihimpun, B berdomisili di Jakarta dan bekerja sebagai pegawai swasta. 

Namun Sulis mengaku tidak tahu pasti mengenai hal tersebut. Tapi, ia menambahkan, bahwa B asli kelahiran Lampung. Sulis menambahkan, motif B menyebarkan foto tersebut dikarenakan menerima kabar RS akan menikah dengan orang lain.

 "Motifnya karena tidak ikhlas RS mau nikah dengan orang lain," kata Sulis. Nah itulah beberapa fakta menarik dari foto bugil polwan polda lampung yang membuat heboh.

Unik, Bentuk Awan ini Mengacungkan Jari Tengah

Posted: 17 Nov 2013 08:57 PM PSTPada umunya bentuk awan tidak beraturan namun kadang ada juga bentuk awan yang mirip sesuatu seperti mirip benda atau pun mirip hewan bahkan ada yang mirip malikat yang sedang terbang. 

bentuk awan ini sangat unik karena bentuknya sangat mirip sekali dengan tangan yang sedang mengacungkan jari tengah, sebagai informasi saja di barat sana menacungkan jari tengah dianggap menghina orang. 

Awan unik dengan bentuk Mengacungkan Jari Tengah ini tidak sengaja ditemukan oleh sorang pria bernama Jamie O'Connell yang ketika itu sedang berjalan jalan bersama dengan anjingnya, melihat ada sebuah bentuk awan yang tidak biasa maka Jamie O'Connell mengambil kameranya dan segera mengambil gambar awan unik ini. 

Foto hasil jepretannya itu langsung menjadi sensasi ketika di unggah ke internet sehingga banyak orang menanggapinya dengan komentar lucu. "Tuhan pasti mengirimkan pesan penting lewat itu." tulis seseorang pada fotonya.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 18 Nov 2013 03:28 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Adegan ranjang Dewi Perssik dan vokalis Radja tersebar

Posted: 18 Nov 2013 03:15 PM PST

Dewi Persik mengaku beliau diminta beradegan hot dengan vokalis Radja, Ian Kasela. Sebelum ini foto-foto mesra Depe dan Ian telah tersebar luas di dunia maya. Kali ini, giliran video hot Dewi Persik dan Ian pula beredar di internet.

Dalam video tersebut, Ian dilihat berbaring di sofa, sementara Depe mendekatinya sambil mempamerkan paha. Tanpa segan silu, mereka berpelukan dan saling mencumbu. Menjelang minit-minit terakhir, Depe duduk di atas Ian masih bermesraan, seolah-seolah mengadakan hubungan seks

Bercakap berkenaan video tersebut, Depe berkata beliau hanya duduk di atas riba Ian dan bukan di atas kemaluannya. Adegan tersebut juga hanya untuk tuntutan dalam sebuah video klip.

"Coba diteliti, aku duduk di kemaluan dia nggak? Nggak, kan? Itu saya duduk di bagian paha, coba di-zoom," ujarnya.

"Itu saat pengambilan video. Karena aku disuruh bermesraan di video klip. Itu kan disaksikan anak-anak, media juga ada beberapa. Aku nggak mungkin gitu kalo nggak lagi pengambilan syuting."

DAP pecat Adun Pujut

Posted: 18 Nov 2013 03:01 AM PST

KUALA LUMPUR - DAP telah memecat anggota Dewan Undangan Negeri Pujut di Sarawak iaitu Fong Pau Teck, demikian diumumkan oleh timbalan pengerusi DAP Tan Kok Wai.

Tan yang juga pengerusi jawatankuasa disiplin parti berkata dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, keputusan itu dibuat berdasarkan kepada tindakan Fong yang banyak kali mengingkari arahan parti, dengan itu beliau telah melanggar disiplin parti.

"Kegagalan Fong untuk membayar sumbangan bulanan yang mandatori kepada parti dan juga kegagalan menyelesaikan tunggakan hasil kenaikan dalam elaun bagi anggota Dewan Undangan Negeri Sarawak, merupakan satu tindakan membelakangkan arahan parti," katanya.

Dengan itu, Tan berkata jawatankuasa itu mendapati bahawa Fong adalah contoh tidak baik bagi parti, dan tidak boleh dimaafkan dan dengan itu jawatankuasa disiplin telah membuat keputusan sebulat suara untuk memecat beliau daripada parti.

Fong diberi 14 hari untuk merayu secara rasmi terhadap keputusan parti.

Jika rayuan Fong ditolak, bilangan wakil DAP di Dewan Undangan Negeri itu akan berkurang daripada 12 kepada 11. DAP juga memenangi enam kerusi Parlimen di Sarawak pada Pilihan Raya Umum Ke 13.

Sebelum itu pada September, anggota Dewan Undangan Negeri DAP bagi Luyang di Sabah, Hiew King Cheu meninggalkan parti dan meneruskan sebagai wakil bebas kerana tidak sebulu dengan pemimpin-pemimpin lain DAP di negeri itu.

Hiew menyatakan sokongan beliau kepada anggota Dewan Undangan Negeri Klias Datuk Lajim Ukin daripada PKR sebagai ketua barisan pembangkang di Sabah sementara partinya pula memilih anggota dewan undangan negeri Tamparuli Datuk Wilfred Bumburing. -Bernama

Hudud bukan macam main bola - Annuar Musa

Posted: 18 Nov 2013 02:31 AM PST

KUALA LUMPUR - 'Jangan buat soal hudud macam main bola', kata ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa.

Menurutnya, umat Islam wajib berusaha untuk memastikan hukum hudud ini berjaya direalisasikan.

"Dalam soal hudud jangan sesiapa cuba buat seperti main bola... nak 'passing long ball' dan 'short passes'

"Bagi umat Islam, kita wajib usahakan pelaksanaannya sedaya mungkin dan setakat mana termampu," katanya yang dipetik dari laman sosial Facebooknya, hari ini.

Annuar yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno menyifatkan soal hukum hudud di Kelantan ini sudah terlalu lama digembar-gemburkan.

"... kita mesti pastikan kesiapsiagaan pelaksanaannya supaya bertepatan dengan kehendak ALLAH.

"Dalam konteks Kelantan, saya fikir ia sudah terlalu lama digembar-gembur secara politik tetapi usaha konkrit sedikit sekali yang dibuat," katanya.

Dalam kenyataan sama, beliau melahirkan rasa gembira apabila Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Mohammad mengumumkan Kelantan sudah siap untuk melaksanakan hudud.

Beliau juga mengharapkan kerjasama semua pihak tanpa mengira semangat kepartian.

"Kita harap semua pihak terutama umat Islam harus bekerjasama atas dasar agama bukan semata mata parti," katanya.

"Ada yang secara lucu bercakap soal jambatan atau penghubung. Itu tanda masih tidak memahami isu sebenar atau manifestasi percubaan mencari alasan dan meletak salah pada orang lain.

"Cara begini biasanya berkesudahan dengan tuduh menuduh secara politik akhirnya, kerja sebenar dilupakan," katanya.

Anggota polis lepas tembakan setelah lamaran ditolak

Posted: 18 Nov 2013 02:07 AM PST

KAJANG: Kerana lamarannya ditolak, seorang anggota polis melepaskan lima das tembakan setelah bergelut dengan ahli keluarga teman wanitanya di Kajang.

Dalam kejadian sekitar jam 8 pagi itu, abang teman wanitanya Solomon Stallin a/l Tholiletholan berusia 25 tahun terkena satu tembakan di bahu dan kini dilaporkan dalam keadaan stabil di Hospital Kajang.

Ketika kejadian suspek Samuel a/l John Moses berusia 27 tahun seorang anggota polis dari Balai Polis Bandar Baru Bangi telah pergi ke rumah teman wanitanya tetapi tidak dibenarkan masuk oleh ibu bapa wanita terbabit.

Ekoran daripada itu, berlaku perselisihan faham antara suspek dan keluarga teman wanitanya sejak beberapa hari lalu.

Bengang dengan situasi terbabit, suspek melepaskan lima das tembakan ke rumah dan satu das terkena mangsa.

Suspek kemudian melarikan diri bagaimanapun kemudian berjaya ditahan tiga jam kemudian di perkarangan Mahkamah Kajang dan pistol miliknya dirampas.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar telah mengarahkan siasatan terperinci dilakukan berhubung kes melibatkan anggota tersebut.

Siasatan awal mendapati anggota polis terbabit tidak memulangkan senjata api yang digunakan selepas bertugas dalam sekatan jalanraya awal pagi tadi.

Kes disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh.

Astro Awani

Karpal mahu hakim di Malaysia tolak anugerah kehormat

Posted: 18 Nov 2013 02:01 AM PST

SHAH ALAM: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dicabar menyatakan pendiriannya terhadap kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh bahawa semua hakim harus menolak gelaran kehormat yang dikurniakan ketua-ketua negeri agar sistem kehakiman negara tidak tercemar.

Timbalan Presiden Pertubuhan Jalur Tiga (JATI), Datuk Aidit Ghazali berkata bukan hanya Anwar malah pemimpin PAS juga perlu menyatakan pegangan mereka bersabit gesaan Karpal.

Ujarnya, Karpal akhir-akhir ini semakin berani melontarkan pandangan bersifat rasis dan cuba menidakkan hak kaum Melayu dan orang Islam, selain mencabar institusi pemerintah negeri di Malaysia.

"Kata-katanya yang anti-islam, anti-Melayu dan anti-Raja dah tak berselindung lagi dah. Sebab mereka dah rasa diri mereka dah hebat.

"Saya cabar Anwar Ibrahim selaku Ketua Umum PKR, apakah beliau setuju dengan apa yang Karpal kata? Saya nak cabar mereka yang dalam PAS apakah mereka masih menerima orang macam Karpal dan konco-konco yang sejiwa dan sefikrah dengannya masih lagi nak bekerjasama dengan orang-orang macam ini?," soalnya ketika dihubungi Antarapos.

Tindakan Karpal tersebut tambah Aidit secara tidak langsung mahu merubah struktur negara beraja yang sememangnya diamalkan di negara ini, apatah lagi cubaan pembangkang untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara republik suatu ketika dahulu.

"Akhirnya mereka nak jadikan Malaysia sebagai sebuah negara republik. Saya menjemput Karpal cuba memohon menjadi rakyat mana-mana republik dalam dunia ini, seperti Singapura ke Iran ke. Terpulang pada dia yang nak sangat republik itu.

"Tapi jangan paksa apa yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan sejarah warisan kita semata nak ikut selera dia," katanya.

Karpal yang juga seorang peguam veteran hari ini dilaporkan meminta hakim menolak gelaran kehormat yang dikurniakan ketua-ketua negeri untuk mengelakkan sebarang persepsi negatif bahawa kebebasan kehakiman telah dicemar.

Jelasnya hakim-hakim bertanggungjawab untuk mendengar kes dari semua lapisan msyarakat, termasuk anggota keluarga diraja.

Aidit, apabila diajukan hal ini berkata sebarang pandangan yang dilontarkan Karpal tidak perlu dilayan.

"Pandangan orang macam Karpal Singh ini jangan ambil kisah lagi sebab ia pandangan seorang yang tidak menjiwai seorang yang berakyat Malaysia dan bukan orang yang menghormati kedudukan Islam, hak Raja-raja Melayu dan orang yang pernah mengatakan dan masih berpegang bahawa kalau nak laksanakan hudud kena langkah mayatnya dahulu," katanya.

Terdahulu, Karpal dilaporkan mahu semua parti atau persatuan berasaskan agama dan kaum dibatalkan pertubuhannya, termasuk PAS.

Karpal bagaimanapun berkata PAS tidak terlibat kerana parti itu mempunyai Dewan Himpunan Penyokong PAS, yang dianggotai bukan Islam.

Naib Ketua Pemuda PAS, Dr Raja Ahmad Iskandar bagaimanapun mendedahkan beliau mempunyai bukti yang menunjukkan Karpal turut menyifatkan PAS turut perlu dibubar sepertimana parti berasaskan kaum dan agama yang lain.

Hal itu mengundang ketidakpuasan hati Pemuda PAS Pusat dan mereka tidak teragak-agak untuk membawa isu itu pada Muktamar PAS yang bakal berlangsung bermula 22 hingga 24 November ini.

Malu dengan saiz payudara

Posted: 17 Nov 2013 11:30 PM PST

Gambar hiasan
Saya berumur 24 tahun dan pada tahun hadapan saya akan berkahwin. Berat saya 51kg dan ketinggian 158 sentimeter. Walaupun saya berumur 24 tahun, saya berasa sangat malu kerana payudara saya sangat kecil.

Saya tahu kebanyakan lelaki tertarik dengan rupa paras dan bentuk badan seseorang perempuan. Saya segan selepas berkahwin nanti suami akan mengkritik mengenai saiz payudara saya yang sangat kecil.

Apakah cadangan atau nasihat puan? Adakah cara untuk membesarkan sedikit saiz payudara secara semula jadi tanpa mengambil sebarang pil? Ini kerana saya takut ubat-ubatan boleh mendatangkan kesan negatif seperti kanser payudara.

Stella,

Kuala Lumpur.


Berhati-hati dengan ubat mahupun produk membesarkan payudara kerana ia mungkin mengandungi hormon yang boleh merangsang kanser payudara. Anda perlu mendapatkan pemeriksaan dan saringan doktor terlebih dulu.

Adakah anda mengalami kitaran haid yang teratur? Bagaimanakah dengan jumlah pendarahan haid anda? Ini mungkin dapat memberi maklumat tambahan punca payudara anda kecil.

Dalam kebanyakan kes, tiada keabnormalan didapati, saiz payudara lebih berkait dengan keturunan. Apa pun, perkembangan sepenuhnya payudara dapat diketahui atau dilihat apabila anda hamil kelak akibat rangsangan hormon kehamilan.

Pengeluaran susu badan juga tidak bergantung kepada saiz payudara. Ini diharap dapat melegakan sedikit kebimbangan anda.


Pakar Sakit Puan @ Harian Metro

Laporan Villa 'berhantu' Nabila adalah palsu - Polis

Posted: 17 Nov 2013 11:01 PM PST

JOHOR BARU: Laporan mengenai kehilangan seramai 23 orang kanak-kanak di banglo berhantu, Villa Nabila yang tersebar di media sosial adalah tidak benar.

Timbalan ketua Polis Johor Bahru Selatan, Supritendan Abdul Samad Salleh berkata, polis hanya menerima satu laporan mengenai seorang remaja lelaki berusia 16 tahun yang hilang sejak Sabtu lalu dan kononnya dilihat memasuki villa tersebut.

"Ia hanya khabar angin. Saya menasihati orang ramai supaya tidak mempercayainya dan berhenti menyebarkan khabar angin itu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Khabar angin tersebar di Internet mengenai sekumpulan kanak-kanak bermain di rumah tinggalan itu dilaporkan hilang.

Abdul Samad berkata polis telah menerima satu laporan mengenai kehilangan seorang remaja lelaki.

Baru-baru ini, portal pelancongan yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Expedia menyenaraikan Danga Bay sebagai antara lima destinasi berhantu di Malaysia kerana lokasi Villa Nabila.

Banglo itu terletak di atas bukit yang menghadap Selat Johor.

Terdapat beberapa versi bagaimana banglo berusia 40 tahun itu mendapat namanya termasuk kisah pembunuhan keluarga Caucasian kaya yang pernah tinggal di situ.

Versi lain mendedahkan bagaimana pembantu rumah merupakan dalang pembunuhan itu dan membunuh keluarga tersebut termasuk seorang anak perempuan bernama Nabila dan mayatnya ditanam di suatu lokasi dekat kawasan banglo tersebut.

Salah satu cerita yang menarik perhatian adalah ahli keluarga tersebut dibunuh oleh dua lelaki yang diupah oleh saudara mereka kerana sikap tamak.

Jangkitan dada, Tun M dikejarkan ke IJN

Posted: 17 Nov 2013 10:38 PM PST

Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) hari ini dimasukkan ke Institut Jantung Negara untuk rawatan jangkitan dada, lapor Bernama.

Kali terakhir bekas perdana menteri itu dirawat untuk jangkitan dada semasa lawatan ke Australia pada 2010.

Pelakon 'gersang' tak insaf-insaf

Posted: 17 Nov 2013 10:00 PM PST

Gambar hiasan
Sejak kebelakangan ini, ramai artis suka menimbulkan pelbagai kontroversi walaupun ada di antaranya sengaja dicetuskan pihak tidak bertanggung­jawab.

Gosip SS kali ini membabitkan seorang pelakon lelaki yang turut terperang­kap dalam masalah yang sengaja dicarinya sehingga memakan diri.

SS kerap mengikuti perkembangan pelakon ini, namun terkejut apabila seorang rakan memberitahu artis itu belum insaf dengan perbuatannya.

Malah, rakan SS turut memberitahu tahap kegersangan pelakon itu semakin menjadi-jadi sehingga sering mengganggu seorang wanita yang bukan selebriti.

Menurut rakan SS, wanita itu berasa tidak sedap hati berikutan pelakon itu kerap mengajaknya keluar dan tidak membenarkan rakan lain menemaninya.

Lebih meloyakan, wanita yang mengenali rakan SS itu memberitahu pelakon berkenaan pernah mengajaknya melepak berdua-duaan.

Bagaimanapun, wanita itu yang sudah rimas dengan perangai pelakon berkenaan enggan menerima pelawaan lelaki terbabit dan membiarkan dia begitu saja.

SS tidak pasti apa yang sedang bermain di fikiran pelakon berkenaan, tetapi merasakan dia jenis yang degil dan susah nak insaf.

SS berharap wanita lain tidak mudah terpedaya dan terlalu seronok sekiranya ada artis mahu berkenalan atau mengajak keluar tanpa memeriksa latar belakang.


SS @ Harian Metro

Gadis diperkosa bapa saudara iblis

Posted: 17 Nov 2013 09:01 PM PST

Kerteh: Helah seorang lelaki meminta anak saudaranya berusia 14 tahun mengambil telefon bimbit dalam bilik tidurnya berjaya memperdaya remaja berkenaan sebelum dirogol lelaki terbabit.

Kejadian dikatakan berlaku pada awal bulan ini ketika mangsa yang tidak bersekolah mengunjungi rumah lelaki terbabit yang berusia 45 tahun, di Kampung Labohan, di sini, kira-kira jam 3 petang.

Sumber berkata, sebelum kejadian, lelaki terbabit yang bekerja sebagai buruh meminta mangsa mengambil telefon bimbit yang kononnya ditinggalkan dalam bilik tidurnya.

Namun, selepas beberapa minit mangsa gagal menemui telefon berkenaan, lelaki terbabit dikatakan menyusuri anak saudaranya ke bilik berkenaan kononnya untuk mengambil sendiri peranti komunikasi itu.

Sumber berkata, sebaik memasuki bilik, lelaki berusia 45 tahun itu tanpa berfikir panjang terus mendakap dan merebahkan mangsa di atas katil dan merogolnya.

"Terkejut dengan tindakan lelaki terbabit, mangsa cuba melawan bagi mengelak dirogol, tetapi tidak berjaya," katanya.

Ketika kejadian, mangsa dikatakan hanya tinggal berdua dengan lelaki terbabit di rumah berkenaan kerana ibu saudaranya tiada di rumah.

Selepas melampiaskan nafsu, lelaki terbabit mengugut mangsa supaya tidak menceritakan kejadian itu kepada keluarga atau ibu saudaranya.

Bagaimanapun, peristiwa hitam itu sering menghantui mangsa menyebabkan mangsa yang tidak tahan menanggung derita memaklumkan kejadian itu kepada keluarga sebelum membuat laporan di Balai Polis Kerteh, di sini, pagi kelmarin.

Pelaksanaan hudud tidak semudah dirancang - Dr. Asri

Posted: 17 Nov 2013 08:01 PM PST

KOTA BHARU - Pelaksanaan hudud di Kelantan tidak semudah dirancang memandangkan ada negara yang gagal untuk melaksanakannya.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, perkara itu tidak boleh dipandang remeh kerana ia memerlukan syarat yang kondusif sebelum dilaksanakan.

"Saya tidak menentang hudud, tentu sekali tidak, malah saya bersetuju dengan hudud dan kita perlu melaksanakan hudud jika cukup syarat.

"Banyak perkara yang perlu dibincangkan melibatkan semua pihak dan apabila syarat kondusif kita buat, dalam jalan nak pergi ke hudud banyak perkara yang perlu diselesaikan," katanya pada forum 'Sembang Politik' di sini, semalam.

Menurutnya, sejarah pelaksanaan hudud dalam negara moden dapat dilihat apabila Pas berani mencuba tetapi cubaan itu bukan sesuatu yang mudah.

"Contohnya, Pakistan yang sebelum ini telah melaksanakan enakmen hudud tapi tidak berjaya, begitu juga Libya, termasuk Nigeria Utara yang hanya melaksanakannya buat seketika kemudian menghentikannya apabila seorang wanita direjam kerana berzina," katanya.

Mohd Asri berkata, setakat ini hanya Arab Saudi yang berjaya melaksanakan enakmen undang-undang Islam itu.

Beliau berkata, pelaksanaan hudud memerlukan persediaan yang rapi supaya apa yang dilaksanakan nanti tidak dipertikai oleh mana-mana pihak.

Pelajar berzina dalam bilik darjah hingga hamil

Posted: 17 Nov 2013 07:01 PM PST

Gambar hiasan
SABAK BERNAM – Kegelisahan seorang pelajar tingkatan dua yang lewat datang bulan akhirnya membongkar rahsia hubungan intimnya bersama teman lelaki yang berusia 15 tahun.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Muhammad berkata, perbuatan terkutuk mangsa itu terbongkar selepas teman lelakinya menghantar pesanan melalui aplikasi mudah alih WeChat kepada tunang bapa saudara perempuan terbabit.

Menurutnya, suspek mengenali rapat tunang bapa saudara mangsa telah memaklumkan kekasihnya itu bimbang apabila tidak didatangi haid dan meminta bantuan serta pandangan wanita terbabit.

"Bagaimanapun, bapa saudara pelajar perempuan itu terbaca perbualan yang dihantar suspek, kemudiannya memaklumkan kepada ibu mangsa mengenai hubungan mereka," katanya.

Noor Mushar berkata, difahamkan pasangan itu sudah melakukan hubungan seks sebanyak lima kali sejak mereka bercinta tiga tahun lalu.

Katanya, kali terakhir suspek dan teman wanitanya melakukan kegiatan tidak bermoral itu kira-kira jam 11.30 tengah hari pada 24 Oktober lalu semasa kedua-duanya berada di asrama sekolah.

"Suspek menghantar SMS kepada mangsa dan kemudiannya mereka berjumpa di sebuah kelas yang tidak digunakan.

"Mereka sempat berbual sebelum suspek mengajak mangsa melakukan hubungan seks di atas meja kelas itu dengan kerelaan mangsa," katanya.

Katanya, sebaik saja suspek dan mangsa melepaskan nafsu masing-masing, mangsa yang merupakan anak sulung daripada tiga beradik itu terus menuju ke surau sekolah berkenaan.

"Mangsa mengakui dia tidak pernah dipaksa atau dikasari suspek untuk melakukan hubungan seks sebanyak lima kali di tempat yang sama," katanya.

Menurutnya, satu laporan dibuat ibu mangsa di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sabak Bernam berhubung aktiviti tidak bermoral anaknya itu pada Jumaat lalu.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol gadis bawah umur yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan," katanya.

Villa 'berhantu' Nabila: Remaja masih gagal ditemui

Posted: 17 Nov 2013 06:01 PM PST

Kecoh apabila 23 orang budak gagal keluar setelah memasuki Villa Nabila.

Kejadian lama berulang kembali, diantara 30 orang yang masuk cuma 7 orang sahaja yang dapat keluar dari Villa Nabila sebuah banglo kosong yang telah lama ditinggalkan.

Apa ada di Villa Nabila? Berikut adalah sedikit pencerahan yang diambil dari page Misteri Villa Nabila di Johor Bahru :-

Villa Nabila

ini bukan lagu Spring Bourgenvilla tu. bukan Nabila Huda anak Amy Search. Villa Nabila merupakan sesebuah tempat yang disebut ramai di Johor Bahru. dikatakan Villa Nabila adalah sebuah rumah banglo yang berhantu kerana penghuni rumah tersebut iaitu Nabila didakwa mati di bunuh di rumah tersebut. agak scary jugak nama Villa Nabila ni. Villa Nabila terletak di tepi Pantai Lido Johor Bahru. juga berdekatan dengan istana sultan johor.

tiada sumber yang mengatakan siapakah Nabila dan keluarga beliau. tetapi kebanyakkan orang akan mengatakan cerita yang sama tentang Villa Nabila. mengikut cerita orang ramai, Villa Nabila ini dikatakn berhantu kerana penghuni rumah tersebut iaitu Nabila dikatakan dibunuh di rumah tersebut oleh pekerja yang sedang renovate rumah itu dengan cara dirogol, dibunuh dan disimen didalam konkrit rumah tersebut. pada masa itu dikatakan ibu bapa Nabila keluar untuk urusan kerja untuk beberapa hari.

dikatakan juga Nabila adalah pewaris harta kekayaan ibu bapa beliau. Nabila juga adalah anak kesayangan dalam keluarga beliau. tetapi ada juga sumber lain yang mengatakan Nabila dibunuh oleh mak cik beliau kerana untuk merebut harta warisan ibu bapa Nabila. selain itu ada juga yang mengatakan Nabila membunuh diri kerana tekanan.

kini rumah tersebut terbiar dengan semak samun yang menjalar. ada sesetengah individu yang memberanikan diri masuk ke kawasan Villa Nabila tersebut dan mengalami pengalaman yang menakutkan. ada yang terjumpa kelibat Nabila, ada yang tidak menemui jalan keluar, ada yang sebaliknya tetapi di ganggu oleh makhlus halus setelah keluar dari kawasan Villa Nabila.

apa pun cerita yang kita dengar tentang Villa Nabila itu mungkin terdapat kebenaran di sebaliknya. janganlah kita membuat andaian kita sendiri kerana kita tidak mengetahui cerita yang sebenar. kepada mereka yang ingin ke Villa Nabila tersebut janganlah buat perkara yang tidak elok dan datanglah dengan niat yang baik. kerana niat yang tidak baik boleh membuatkan makhluk halus di kawasan tersebut "berminat" dengan anda.

kredit : FB Misteri Villa Nabila di Johor Bahru.

Sandiwara PAS-DAP macam sinetron

Posted: 17 Nov 2013 05:37 PM PST

"Polemik PAS dan DAP ini adalah umpama sinetron yang ditayangkan ikut musim, jadi apa yang berlaku ketika ini bukan semata-mata kerana menjelan Muktamar Tahunan PAS dan pemilihan parti minggu ini," tegas penganalisis politik, Prof Madya Dr Ismail Sualman.

Beliau merujuk tindakan pemimpin kedua-dua parti pembangkang itu yang sekarang bertikam lidah selepas Pengerusi DAP Karpal Singh didakwa berbohong berkaitan kenyataannya supaya pendaftaran parti politik dan organisasi berasaskan agaa serta kaum termasuk PAS dibatalkan kerana membahayakan negera.

Menurut Pengarah Institut Pengajian Kewartawanan Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu, tindakan parti yang didominasi kaum Cina itu menghentam sekutunya dalam pakatan pembangkang bukan perkara baru sebaliknya berlarutan sejak dulu lagi.

Katanya, DAP sebagai parti cauvinis tidak sama sekali akan reda Islam memerintah negara ini.

"Sejak 1980-an lagi DAP tidak akan kompromi untuk mewujudkan negara Islam, malah Karpal pernah mencabar sekutunya supaya melangkah mayatnya dulu sekiranya mahu dilaksanakan hukum Islam dan pendirian itu kekal hingga sekarang.

"Sudah jelas apa yang DAP mahukan dan polemik ini akan berterusan walaupun selesai pemilihan PAS seperti sebelum ini," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Akibat keceluparan Karpal yang tidak menghormati sekutunya dalam pakatan pembangkang, Dewan Pemuda PAS dengan tegas merasakan parti itu tidak perlu lagi bersama kerana DAP berani menggugat prinsip dan kesucian agama Islam yang dipertahankan selama ini.

Sementara Dewan Muslimat pula mendesak Karpal meminta maaf kerana berpendapat sikap demikian tidak sesuai ditonjolkan oleh pimpinan tertinggi pembangkang yang sepatutnya sudah jauh lebih matang dalam memahami hasrat keseluruhan rakyat.

Sebelum itu, Naib Ketua Dewan Pemuda Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob mendedahkan bukti rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat dibuat Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu di Pulau Pinang 5 November lalu selepas Karpal menafikan mengeluarkan kenyataan terbabit.

Tarik balik PR penconteng dinding, Shahrir Samad meroyan apa?

Posted: 17 Nov 2013 05:01 PM PST

Akhbar The Star memulakan kempen secara tersirat menentang tindakan Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) memadam lukisan graffiti Ernest Zacharevic yang memaparkan Johor Bharu sebuah bandaraya yang penuh kejadian jenayah. 

Lukisan tersebut dilakukan di dinding sebuah bangunan tanpa sebarang kelulusan dan kebenaran
Zacharecvic merupakan pelukis mural (dinding) telah melukis di dinding sebuah premis menggambarkan seorang penjenayah sedang menunggu untuk merompak seorang wanita.

 Zacharecvic melukis grafiti tersebut tanpa sebarang kebenaran pihak berkuasa.
Zacharevic is from Lithuania but is a permanent resident of Malaysia, and is well-known in the region for his street art.

Jika kita mahu memasang papan tanda kita perlukan kebenaran Pihak Berkuasa Tempatan. Jika kita mahu meletak iklan di tempat awam kita perlukan kebenaran Pihak Berkuasa Tempatan. Namun pelukis asing ini tanpa sebarang kebenaran telah melakukan graffiti di bandaraya Johor Bharu bagi tujuan menghina pihak berkuasa dianggap hero.

Selepas menconteng dinding tersebut di Johor Bharu beliau dengan pantas memuat naik ke atas Facebook dengan tujuan untuk menghina polis dan pihak berkuasa tempatan.
grafiti2
Sebaik graffiti haram beliau tersebar, ada rakyat Malaysia mengambil keputusan mengubah kenyataan beliau di dinding tersebut dengan melukis gambar anggota Polis cuba menangkap perompak yang beliau lukis.
grafiti
Anehnya, seorang penconteng dinding secara haram mengganggap pelukis tambahan tersebut sebagai melakukan vandalisme.

[Now that's a true vandalism! Malaysia never fails to amuse me (this is not a critique to whoever painted the policemen, I am truly amazed by the whole situation)].

Sungguhpun beliau tidak mengkritik pelukis tersebut tetapi beliau menganggap lukisan tambahan tersebut sebagai satu bentuk vandalisme.

Inilah perangai warga asing yang diberi kedudukan sebagai Permanent Resident (PR) atau Penduduk Tetap. Beliau bebas melanggar undang-undang tetapi jika orang lain menggugat hak beliau tidak boleh.

Beliau juga secara terbuka berjanji untuk melanggar undag-undang lagi,
"Don't get upset by the painting being removed. Johor Bahru has proved to be a strong and opinionated state, please continue to make Malaysia as awesome as it is. I will see you again."
Wajarkah orang seperti ini terus diberi hak Penduduk Tetap?

Ahli Parlimen Malaysia Sokong Langgar Undang-undang?

Kita boleh faham jika akhbar milik kaum Cina seperti The Star menyokong Zacharevic menentang MBJB kerana itulah perangai sebahagian besar kaum Cina di Malaysia hari ini. Mereka anti kerajaan dan anti pihak berkuasa tempatan yang tidak mereka kuasai.

Yang anehnya apabila Ahli Parlimen Johor Bharu yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan di Parlimen (BNBBC), Tan Sri Shahrir Samad, mengkritik tindakan MBJB mengecat semula kawasan yang diconteng itu.

GRAFFITI3
Apakah Shahrir ingin menyatakan kepada orang ramai bahawa rakyat boleh melanggar undang-undang jika kita tidak berpuas hati dengan kerajaan? Apakah Shahrir menyatakan kita berhak menconteng dinding mana-mana bangunan sesuka hati kita untuk meluahkan perasaan tidak puas hati kita kepada pihak berkuasa dan kerajaan?

Apakah perasaan penguatkuasa MBBJ yang menjalankan tugas mengikut peraturan apabila mereka dikritik oleh Ahli Parlimen sendiri yang mahu mengambil hati kaum Cina?

Karpal tak perlu takut mengaku silap - Mahfuz

Posted: 17 Nov 2013 04:01 PM PST

KUALA LUMPUR 17 Nov. - Pengerusi DAP, Karpal Singh didesak bersikap jujur dalam mendepani isu berhubung kenyataan beliau menyarankan pendaftaran Pas dibatalkan berikutan pendedahan rakaman kenyataannya itu kelmarin.

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, selaku ahli politik berpengalaman, Karpal seharusnya berani mengakui kesilapannya jika benar mengatakan perkara tersebut.

"Dia (Karpal) kena jujur dan berjiwa besar. Sebelum ini dia nafikan, malah (Lim) Kit Siang juga menafikan selepas mendapat penjelasan Karpal itu.

"Dengan pendedahan ini bermakna Karpal bukan sahaja calar imej Pas tapi calar juga imej DAP apabila dia berbohong kepada Lim Kit Siang kata benda itu tidak berlaku. Dia telah heret Kit Siang buat kenyataan salah," katanya seperti dilaporkan portal rasmi Pas, Harakahdaily hari ini.

Karpal sebelum ini menafikan kenyataannya yang menyarankan pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum dibatalkan kerana membahayakan negara.

Karpal turut menegaskan beliau tidak akan meminta maaf terhadap Pas meskipun kenyataannya itu dikritik beberapa pemimpin tertinggi parti tersebut.

Walau bagaimanapun, Dewan Pemuda Pas Pusat kelmarin tampil mendakwa mereka mempunyai bukti Karpal berbohong dalam isu itu.

Naib Ketuanya, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob mendedahkan, bukti tersebut terkandung dalam cakera padat rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat oleh Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu di Pulau Pinang pada 5 November lalu.

Mengulas lanjut, Mahfuz mahu isu itu ditamatkan dengan Karpal sendiri tampil memohon maaf, bukan sahaja kepada Pas, tetapi juga kepada Kit Siang dan DAP.

"Saya harap DAP boleh mendisiplinkan Karpal," katanya.

THE FLYING KICK

Posted: 18 Nov 2013 01:34 PM PST