Isnin, 12 November 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 12 Nov 2012 02:22 PM PST

waadat


Bakar kelambu

Posted: 11 Nov 2012 05:18 PM PST


Demang singgah di masjid Selayang tadi sementara menanti seorang saudara membuat pemeriksaan di hospital berdekatan.

Nampaknya ejekan pembangkang bahawa pelbagai agensi digunakan kerajaan UMNO untuk kempen politik, jadi 2x5 sahaja lah.

Di semua papan kenyataan masjid tersebut tertampal pelbagai isu politik bagi mempengaruhi rakyat agar terus percaya pada kerajaan yang memerintah.

Demang rasa jika setakat itu tidak ada salahnya walaupun sebelum ini pembangkang mengeji perbuatan tersebut.

Cuma Demang amat terkilan apabila kerajaan Khalid dalam usaha mencari alasan isu air akhirnya membuat kesimpulan bahawa masalah air di Selangor adalah semata-mata salah SYABAS.

Antara sebabnya dikatakan 'air tanpa hasil' yang amat tinggi.

Adakah apabila orang ramai mencuri air, SYABAS pula dipersalahkan?

Demang hairan, kenapa apabila sesebuah syarikat besar itu milik orang Islam maka seboleh mungkin akan dimusnahkan?

Lebih hairan lagi apabila pekerja SYABAS sendiri menyokong PKR sedangkan periuk nasi mereka sedang dicurah pasir.

Agaknya mereka fikir, aku peduli apa? Selama ini TS kaya raya, aku kuli sahaja. Biar padan muka. Aku boleh kerja di tempat lain!

Mereka tidak sedar betapa merwka sedang membakar kelambu. Mereka tidak perasan bahawa dengan adanya syarikat Islam lah tabung zakat dapat dipenuhi.

tun faisal dot com

Posted: 12 Nov 2012 02:03 PM PST

tun faisal dot com


[Video] Siapa lebih kuat amal kronisme? UMNO atau PKR? (bahagian 1)

Posted: 12 Nov 2012 07:27 AM PST


Kenyataan yang lebih tepat adalah Dato Mukhriz Mahathir dan Dato Seri Hishammuddin Tun Hussein memegang jawatan dalam UMNO hanya selepas Tun Dr Mahathir dan Tun Hussein Onn tidak lagi memegang jawatan Presiden UMNO.

Video ehsan Antara Pos

THE FLYING KICK

Posted: 12 Nov 2012 02:03 PM PST

THE FLYING KICK


AKIBAT TUDUH ISTERI SEBAGAI 'JANTAN', BEKAS DEKAN TERPAKSA BAYAR RM12,000 SERTA-MERTA!!!

Posted: 12 Nov 2012 01:18 PM PST

PEMUDA PAS PAHANG MARAH BILA AHLI-AHLINYA BEKERJA DI LYNAS!!!

Posted: 12 Nov 2012 07:00 AM PST

WAN AZIZAH MASIH CUBA BERBOHONG KONONNYA DIA DAN SUAMINYA TELAH DIANIAYAI DAN DIZALIMI!!!

Posted: 12 Nov 2012 05:34 AM PST

BUKTI BERVIDEO: PENGAKUAN, 30,000 ORANG MELAYU TELAH DIMURTADKAN OLEH PADERI MELAYU!!!

Posted: 12 Nov 2012 04:12 AM PST

MANGSA BANJIR DI SELANGOR DIPAKSA MENTEKEDAGHAH JANJI-JANJI RETORIK PAKATAN RAKYAT!!!

Posted: 12 Nov 2012 12:30 AM PST

AZMIN ALI IKUT JEJAK BEKAS PENGARAH CIA, TIDAK BERTANDING PADA PRU13 KERANA SEKS JAMBAN!!!

Posted: 11 Nov 2012 11:06 PM PST

PIMPINAN UTAMA PAS AMBIK TAHU KE, 11 RESOLUSI YANG DICAPAI OLEH AHLI-AHLI PARTI TERSEBUT DI VISTANA?

Posted: 11 Nov 2012 09:30 PM PST

UMNO AJAR IBU TUNGGAL DI SELANGOR KURANG AJAR DENGAN KHALID IBRAHIM DAN PAKATAN RAKYAT!!!

Posted: 11 Nov 2012 08:00 PM PST

BETTY CHEW TU ISU KECIL, LAINLAH ROSMAH MANSOR, BARU ISU BESAR!!!

Posted: 11 Nov 2012 06:57 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 12 Nov 2012 01:59 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


Hala tuju hindfar sudah jelas.

Posted: 12 Nov 2012 08:41 AM PST

Deepavali untuk penganut ugama hindu. Yang ditunggu-tunggu oleh masyarakat india kini adalah lebih 350,000 orang yang tak ada kad pengenalan adakah akan diiktirah sebagai rakyat Malaysia setelah Hindraf bertemu dengan YAB Perdana Menteri Malaysia nanti.

Bunyi kabar itulah salah satu syarat yang akan digunakan oleh hindraf apabila Dato' Najib menyuarakan untuk bertemu dengan kumpulan tersebut. Besar syarat tersebut dan selalunya apabila satu-satu pertemuan yang hendak diadakan diantara pihak kerajaan dengan kumpulan yang bukan kerajaan pihak kerajaan akan tolak apabila dikenakan syarat.

Apakah akan berlaku pertemuan diantara Dato' Najib selaku Perdana Menteri Malaysia dengan kumpulan yang digelar hindraf apabila ada syarat-syarat tertentu untuk menjayakan pertemuan itu. Apakah kerajaan begitu terdesak apabila awal-awal lagi pihak hindraf secara spotan memberi syarat untuk menjayakan pertemuan itu.

Dalam hal ini MIC lebih berani daripada UMNO untuk membalas syarat yang dianjurkan oleh hindraf ytang mana kata MIC apa guna adakan pertemuan sekiranya hindraf terlebih dahulu mengenakan syarat. Begitulah sepatutnya kebangkitan diguna oleh UMNO yang menjaga kepentingan negara apabila seramai 350,000 orang dituntut untuk diiktiraf sebagai warganegara Malaysia dengan memberi kad pengenalan yang asal usulnya entah datang dari mana.

Kenapa UMNO diam membisu.

Kerajaan boleh memberi kad pengenalan kepada rakyat Malaysia keturunan india yang terlepas pandang dan kesilapan kerana kemiskinan dan kemudahan yang tidak terurus tapi untuk memberi kad pengenalan dan mewajarkan mereka sebagai warganegara Malaysia kepada bangsa india yang berada di Malaysia tanpa membuat tapisan dan kajian asal usulnya adalah tidak menasabah dan keterlaluan.

Kerana negara kita sentiasa dicerobohi oleh pendatang tanpa izin, yang mana diantaranya warga india yang paling ramai dan adalah tidak patut kerajaan Malaysia memberi kad pengenalan dan kerakyatan kepada bangsa india yang datang dan duduk di Malaysia secara haram.

Dah lah datang dan masuk ke negara kita secara haram, ada pula kumpulan yang cuba mempengaruhi kerajaan supaya memberi dan mengiktiraf mereka itu sebagai rakyat Malaysia. Dalam hal ini sudah nampak kemana sebenarnya hala tuju hindraf.

Duke of UMNO

Posted: 12 Nov 2012 01:45 PM PST

Duke of UMNO


TU DIAAA..!!! LEPAS HILANG NEGARA ISLAM DAN HUDUD, PAS GADAI AQIDAH PULAKKK..!!!

Posted: 12 Nov 2012 04:16 AM PST


Setelah bersahabat dengan DAP dan PKR sejak tahun 2008, Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat melangkah selangkah lagi ke arah "kegelapan" apabila bertindak mempertahankan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah, yang terjerat dengan kata-katanya baru-baru ini.

Nurul Izzah jelas membenarkan umat Islam di negara ini untuk keluar Islam pada umur 18 tahun ketika menjawab soalan peserta forum yang dianjurkan oleh sebuah badan orientalis di sebuah gereja di Petaling Jaya.

Namun oleh kerana Nurul Izzah merupakan anak kepada Anwar yang dikatakan "menyara" PAS, Nik Aziz terpaksa mempertahankan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu dengan alasan kenyataan "anak papa" itu dianggap "bercelaru".

Apa yang celarunya? Jika Nik Aziz punya masalah untuk memahami bahasa Inggeris dengan baik, rasanya PAS mempunyai ramai ahli yang mahir menggunakan bahasa dunia itu.

Jadi, kenyataan yang mana satukah yang dikatakan "celaru" oleh Nik Aziz? Rasanya Nik Aziz perlu teliti kenyataan Nurul Izzah yang telah diterjemah seperti yang berikut…

"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama… mengapa sesetengah pihak rasa bersalah, perkara ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, sepatutnya diguna pakai secara sama rata." – Nurul Izzah.

Dalam kenyataan di atas, ahli Majlis Peguam yang seksi, Siti Zabedah Kasim, yang bertanyakan soalan kepada Nurul Izzah di forum tersebut jelas memahami apa yang dikatakan oleh anak sulung Anwar itu.

Jika Nik Aziz punya keraguan untuk memahami jawapan Nurul Izzah itu, Mursyidul Am PAS itu boleh bertemu dengan Siti Zabedah untuk pencerahan sebenar.

Sebenarnya, dari rakan-rakan PAS yang saya hubungi, ramai di kalangan mereka yang sangat kecewa dengan tindakan Nik Aziz yang mempertahankan Nurul Izzah.

Menurut mereka yang rata-ratanya merupakan graduan universiti dan telah menonton video rakaman forum tersebut menyatakan bahawa memang benar Nurul Izzah telah membenarkan bangsa Melayu yang beragama Islam untuk memeluk agama lain selepas berumur 18 tahun.

Kata mereka, berucap di depan 200 orang bukan Islam dan umat Islam berfahaman liberal seperti Siti Zabedah, Nurul Izzah telah berkompromi berhubung aqidah umat Islam dan mahu kesamarataan hak beragama diamalkan di negara ini.

Dalam ertikata lain, Nurul Izzah mahu golongan yang berumur 18 tahun ke atas diberikan kebebasan hak untuk memilih agama lain selepas berumur 18 tahun dan menentang ketetapan perlembagaan yang menegah tindakan tersebut.

Rakan-rakan saya yang merupakan "penganut PAS totok" itu sangat kecewa dengan keputusan "tok guru" mereka itu.

"Mula-mula PAS peluk golongan yang menentang hudud dan negara Islam, Tok Guru taat pada kehendak mereka. Kami malu dah sekali.

"Tapi kali ni Tok Guru pertahan pulak Nurul Izzah, padahal kenyataan Nurul Izzah tu mengancam aqidah umat Islam di negara ni, patut ke?" soal mereka mempertikaikan tindakan seorang pemimpin yang bertaraf "Nabi PAS" itu.

Rasanya, tidak perlu UMNO menyerang Nurul Izzah pun, puak-puak PAS sendiri dalam diam mengutuk kenyataan dan prinsip fahaman agama anak sulung Anwar Ibrahim itu yang dianggap tidak bertanggungjawab serta songsang di padangan mereka.

Persoalannya, apakah tindakan Nik Aziz ini merupakan satu lagi keputusan "tahalluf siyasi" yang sebelum ini digunakan untuk menghalalkan perjanjian PAS dengan DAP dan PKR?

Setelah PAS kehilangan maruah dengan menggadaikan perjuangan menubuhkan sebuah negara Islam dan hukum hudud di bawah tapak kaki DAP dan PKR, apakah kali ini mereka sekali lagi memejamkan mata dan sanggup menggadai masa depan aqidah umat Islam di negara ini?

Rasanya sudah terang lagi bersuluh, PAS sememangnya semakin terpesong dari ajaran Islam yang sampaikan oleh Rasulullah SAW.

Persoalannya, apakah umat Islam di negara ini sedar tentang hakikat ini? Wallahu'alam.

Sumber: Perak Today

PANASSS DARI KEDAH..!!! BILA "BELOGGER" PAS NAK SIAR GAMBAR LUCAH SHAHANIM LAGI?

Posted: 12 Nov 2012 12:01 AM PST

Memandangkan Shahanim pakai tudung, rambut tak merebang merah, selalu tolong orang Kedah, ramai puak-puak PAS yang "takut" kat dia..terutamanya Hamdan...heh!
Aku gelak sakan bila terbaca satu emel yang dihantar kepada "belogger" pencacai PAS Kedah yang diupah Zul Yahya. Emel tu dihantar semata-mata untuk mengutuk Shahanim, Ketua Puteri UMNO Sg Petani merangkap Naib Ketua Puteri UMNO Malaysia...

Apa yang puak-puak busuk hati ni tak pernah kata kat Shahanim? Macam-macam depa fitnah dia... Mentang-mentang la Shahanim tu tak pernah nak jawab fitnah yang orang lempar kat dia, depa serang dan tohmah dia macam-macam. Patut ka lagu tu?

Apa yang orang tak fitnah Shahanim? Macam-macam orang kata sampai tergamak impose gambar ni untuk buruk-burukkan pemimpin Puteri ni...apa dosa dia kat hangpa sampai buat lagu ni kat dia? Tak takut dosa pahala ke?
Bukan apa, nampak sangat emel tu dihantar untuk memburuk-burukkan peribadi Shahanim. Sapa yang sakit hati sangat kat Shahanim tu? Shahanim tu dah buat apa kat dia? Dan betoi ka apa yang dia tulis kat emel tu?

Lagi satu, awat yang "bekas ahli Puteri UMNO Sg Petani" hantar emel tu kat "belogger" PAS Kedah sedangkan kalau dia tak puas hati, dah tentu dia ada saluran yang lebih baik untuk meluahkan rasa tak puas hati kat Shahanim..kan? Heh!

Dari pembacaan aku, apa yang emel tu kata memang karut! Shahanim dalang memecah belahkan UMNO Sg Petani? Hahahahahaaa..!!! Padahal, Shahanim tu la yang dok kempen untuk Pak Ali dipilih untuk jadi Ketua Bahagian UMNO kat situ...

Setahu aku, Shahanim takdak masalah langsung dengan Pak Ali sampai sekarang. Dia cukup sayang kat Pak Ali sebagai Ketua Bahagian dia. Takdak masalah pun. Dan kalau ada masalah pun sebelum ni, masalah tu dah pun diselesaikan dengan aman...

Aku actually kenal Rosnah Shirlin secara peribadi. Aku pernah tanya dia tentang hubungannya dengan Shahanim. Dia kata Shahanim memang best, bagus dan baik hati. Banyak tolong dia dalam Puteri.

Malangnya, ada pulak yang busuk hati dok cucuk depa sana sini untuk berbalah sesama sendiri. Tapi tu dulu laaa.. Skang ni depa dah macam adik beradik selepas bersemuka lama dulu...heh!

Selalunya pepecahan dalaman UMNO macam ni la yang PAS suka sangat. Kalau depa dapat maklumat macam ni, laju la depa tulis dan siarkan kat "belog" depa. Padahal, belum tentu la benda tu betoi atau tidak, depa main siar saja...heh!

Sebenarnya, setahu aku, Shahanim tu dok layan buat kerja kat area Pantai Merdeka tu lebih 10 tahun. Dia banyak tolong rakyat kat area tu. Kalau pi kat sana, memang ramai orang dok sebut nama dia.

Ni la kot "bukti" depa yang kata Rosnah dan Shahanim "bergaduh" tuuu..heh!
Tapi ya laaa...bila puak-puak PAS ni tahu, depa pun masukkan racun laaa bagi UMNO berpecah! Maklum laaa...PAS ni memang busuk hati! Nampak ja pakai lebai bagai...tapi depa dah lama dah pelaga orang-orang UMNO sesama sendiri...maklum laaa...tu kan akhlak "agama PAS"! Heh!

Sebenarnya, UMNO Sg Petani tu takdak masalah apa pun. Masalah kecik-kecik tu biasa la. Dan masalah-masalah tu kacang je untuk diselesaikan...jadi tak payah risau apa laaa...berkhidmat je terus untuk rakyat dan rakyat tahu akan pilih sapa nanti...heh!

P/s: "Belogger" PAS dah siarkan 2 entry buruk-burukkan Shahanim, tapi awat depa tarik balik dua-dua entry tu? Arahan "orang atas" ke..? Heh!

Cucu Tok Selampit

Posted: 12 Nov 2012 01:14 PM PST

Cucu Tok Selampit


Dato M Nasir Sebelah Mana Sebenarnya? BN Atau PR?

Posted: 12 Nov 2012 08:00 AM PST

Orang Kuat Yayasan Artis 1Malaysia
Antara Barisan Artis Yang Hadir

CTS agak terkejut dengan perkembangan terbaru yang melibatkan seorang aktor, komposer, penulis lirik dan pengarah terkenal, Dato M Nasir yang sebelum ini dikatakan semakin aktif dengan aktiviti politik kepartian bersama-sama Pakatan Haram, atau lebih tepat lagi, PGayR. Semuanya gara-gara awal October yang lalu, PGayR melalui akaun Youtube Timbalan Presidennya, Azmin Ali memuatnaik sebuah video untuk lagu berjudul Panji Keadilan yang dinyanyikan oleh M Nasir. 

Lagu yang liriknya juga ditulis Hasmi Hashim yang juga merupakan rakan baiknya, dikatakan adalah untuk lagu tema PGayR menghadapi pilihanraya umum. CTS pada ketika itu masih tidak mahu memberi sebarang komen dan reaksi di dalam blog, walaupun sesetengah rakan blogger menghentam tindakan beliau kerana dikatakan "sudah lupa daratan" kerana melupakan jasa Kerajaan yang memberi status penduduk tetap selepas lebih 20 tahun bermastautin di Malaysia.

Nampaknya mainan politik M Nasir lebih hebat dari dijangka. Ahad dua hari yang lepas, M Nasir dilihat hadir di pelancaran Yayasan Artis 1Malaysia di PWTC. Malah M Nasir, dikatakan merupakan orang kuat yayasan berkenaan, telah berikrar taat setia dengan kepimpinan PM YAB DS Najib Razak. Walau apapun mainan politik Sifu M Nasir, CTS ingin mengucapkan tahniah kepada beliau kerana bertungkus lumus menubuhkan yayasan berkenaan demi membela nasib rakan rakan artis yang kurang bernasib baik.

Bini Lim Guan Eng Meroyan Duduk Di DUN Pulau Pinang

Posted: 12 Nov 2012 12:00 AM PST


Cocky Arrogant Tokong Lim Guan Eng betul-betul beraja di mata, bersultan di hati. Entah apa yang si Betty Chew meroyan sehinggakan tempat duduk di Dewan Perundangan Pulau Pinang yang diambil olehnya. Tempat berkenaan adalah dikhaskan untuk Pegawai Kanan Kerajaan Negeri. Bukankah si Betty Chew ini ADUN Kota Laksamana, Melaka? Tempat sendiri dibiarkan, sibuk hendak ambil tahu tempat si suami ni kenapa? ADUN Pulau Pinang ini Mak Bapak mereka punya ka? Baca seterusnya di bawah:


Cocky Arrogant Tokong (CAT) Lim Guan Eng Bermuka-Muka Dengan Rakyat Miskin Pulau Pinang

Posted: 11 Nov 2012 10:30 PM PST


Ketua Menteri Pulau Pinang, Cocky Arrogant Tokong (CAT) Lim Guan Eng, hari ini melancarkan program Happy (Housing Assistance Programme Of Penang Yes!) di Sebrang Prai, Pulau Pinang. Program ini kononnya bakal membina rumah kos rendah di Pulau Pinang, bagi membantu golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu untuk membeli rumah di Pulau Pinang. 

CTS ingin bertanya, siapakah golongan yang tidak mampu membeli rumah di Pulau Pinang terutama di kawasan Pulau? Sendiri mahu jawablah. Kenapa perumahan kos rendah ini bakal dilaksanakan di Seberang Prai, "mainland" kata orang Penang dan bukannya di kawasan elit di bandaraya yang terletak di bahagian Pulau? Apakah ini agenda tersurat Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menghalau golongan yang kurang berkemampuan terutama orang-orang Melayu dari Pulau Pinang sebelah pulau?

Apakah benar Ketua Menteri Pulau Pinang amat prihatin dengan nasib golongan susah di Pulau Pinang atau beliau hanya sekadar bermuka-muka? Kalau benar, kenapalah berita di bawah terjadi sehari dua lepas di Pulau Pinang? Bagaimana tergamaknya pentadbiran regim DAPig di Pulau Pinang boleh bertindak sebegitu kejam dan tidak berhati perut meruntuhkan rumah seorang warga emas di Kampung Lengkok Sungai Gelugor. Hitler pun tidak sezalim Lim Guan Eng!!!

Kumpulan Royalti "R" Menghina Penerima Wang Ehsan

Posted: 11 Nov 2012 09:25 PM PST
Seramai tidak lebih daripada 20 orang insan bermasalah yang mengelarkan diri mereka kumpulan Royalti "R" berkumpul di hadapan bangunan Petronas bagi membantah Rakyat Kelantan menerima wang ehsan daripada Kerajaan Pusat dan meminta agar dilaksanakan pemberian Royalti dengan segera kepada Kerajaan Kelantan.

Di dalam majlis kecil cinonet yang tidak mendapat sambutan orang awam itu, sebuah karung bagi mengambarkan wang ehsan telah dibakar. CTS tidak boleh bayangkan bagaimana perasaan penerima wang ehsan yang rata-ratanya Rakyat Kelantan yang daif dihina sebegitu rupa. Kenapalah benci sangat puak militan R ni pada wang ehsan?

CTS berharap agar hampir 40,000 penerima wang ehsan seluruh Kelantan bersabar dengan tindakan militan R ni. Cuba bayangkan 40 ribu penerima wang ehsan didarab campurkan dengan 2 orang ibu bapa bagi satu keluarga bersamaan dengan 120,000 orang. Orang yang dikutuk oleh kumpulan R ini bukankah mereka ini semua pengundi?

CTS juga tertanya-tanya mana pergi suara angkuh Husam Musa ingin membatalkan perjanjian Kerajaan Negeri dengan Petronas. Kenapa perjanjian berkenaan sampai sehingga kini masih tidak dibatalkan? Husam Musa tunggu apa ye agaknya. Tunggu keretapi laju siap di Kelantan?

Published with Blogger-droid v2.0.9

PEJUANG BANGSA

Posted: 12 Nov 2012 11:09 AM PST

PEJUANG BANGSA


Anwar angkuh, dakwa ulama dunia yakin dirinya PM Malaysia ..

Posted: 12 Nov 2012 05:18 AM PSTAngkuh betul Anwar Ibrahim ...guna nama ulama terkenal dunia seperti Qaradawi  untuk angkat dirinya bakal PM Malaysia.

Jangan takbur sangat Anwar ..ingat kepada kuasa Allah yang lebih berkuasa .

Kalau betul la kerajaan BN ini zalim kepada rakyatnya  sejak 55 tahun memerintah negara , sudah lama tumbang . Ini kerana negara Malaysia diperintah BN  sentiasa dilindungi dan diberkati  Allah daripada malapetaka jahat yang cuba merosakkannya .
Pengerusi Ulama SeDunia, Sheikh Yusof al-Qaradawi yakin, malah mendoakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia. 

Doa itu tertulis pada pesanan beserta tandatangan pada buku tulisannya berjudul 'Khaulah Sha'ab' yang dihadiahkan kepada Anwar (yang kemudian diterjemah Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) berjudul Kebangkitan Rakyat).

 "Dia sendiri tulis – Untuk saudara Anwar, Perdana Menteri Malaysia. Ini doa dia. (Kalau ada) tidak setuju tak apa tapi ini ulama besar. "Dia (Yusof al-Qaradawi) kata, cari kedamaian, tegakkan keadilan, satukan ummah, bawa perubahan seperti kami usahakan di Tanah Arab. 

"Ini doa dia supaya berlaku perubahan dan kita menang pilihan raya akan datang," katanya disambut laungan takbir lebih 5,000 rakyat di tapak pasar Teluk Ketapang dalam siri Jelajah Merdeka Rakyat malam tadi. Ketua Umum KEADILAN itu berkata, keyakinan Yusof al-Qaradawi itu kerana sedar kepincangan di negara ini sehingga rakyat hidup terseksa di bawah pentadbiran Umno BN. 

"Tapi tak semena-mena sekarang ini berlaku fenomena yang disebut Yusuf al-Qaradawi 'khaulah sha'ab' (kebangkitan rakyat). "Ada ustaz-ustaz Umno cakap, kalau tunjuk perasaan, bantah kerajaan – ini tidak betul. Ini ustaz 'wa ampu sana wa ampu sini'.

Kerana isteri Guan Eng, Speaker diam diri tak ambil tindakan !

Posted: 11 Nov 2012 07:00 PM PST
 Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Abdul Halim Hussain dianggap bersikap dwistandard kerana tindakan berdiam dirinya apabila isteri Ketua Menteri, Lim Guan Eng duduk di kawasan yang dikhaskan kepada pegawai kerajaan dalam dewan berkenaan.

 Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata, beliau percaya sekiranya wakil rakyat Barisan Nasional (BN) atau pihak lain melanggar peraturan DUN, sudah pasti tindakan tegas akan diambil olehnya.

 Menurutnya, sikap Abdul Halim itu seolah-olah menunjukkan tindakan serta keputusannya berpandukan atas arahan orang atau pihak tertentu.

  "Dia (Abdul Halim) tidak ubah seperti robot yang pergerakannya dikawal oleh orang lain. "Adakah ini standard Speaker DUN yang ada di Pulau Pinang sekarang ini?" katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Bayangkan kalau Rosmah duduk dibelakang Najib seperti ini 
di Parlimen ..mesti pencacai2 Anuwar balun punya ..

Tapi Ah Beng yang takut bini apa kes pulak ?? Speaker DUN 
pun tak berani halau Betty , isteri kpd tokong arrogance cocky..

Sindiran berapi Tun Mahathir kepada anak Anwar..

Posted: 11 Nov 2012 05:50 PM PST
- Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan kenyataan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama adalah satu tindakan melampau.

 Beliau berkata, orang Islam tidak boleh menukar agama sesuka hati dan orang bukan Islam mempunyai hak untuk mengamalkan agama masing-masing tanpa ada sebarang paksaan daripada mana-mana pihak.

 "Tak tau lah (Nurul Izzah) yang mahukan kebebasan dan berpolitik sampai tiada had. Kita orang Islam mana boleh tukar agama sesuka hati, tapi orang lain nak tukar mereka punya hal lah.

 "Dalam Perlembagaan, masing-masing boleh amalkan agama mereka tanpa ada sekatan. Orang Islam dengan cara orang Islam dan kaum lain dengan agama masing-masing," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Kejohanan Paintball Piala Dunia Asia (WCA) 2012 di Dewan Mahsuri, Padang Mat Sirat, hari ini.

 Dr. Mahathir berkata, walaupun negara ini mempunyai ramai penduduk Islam dan diiktiraf oleh dunia sebagai negara Islam, ia tidak bermakna orang bukan Islam dipaksa menerima agama Persekutuan itu. Laporan portal berita pro pembangkang pada 3 November lalu, memetik Nurul Izzah sebagai berkata: Rakyat tidak seharusnya dipaksa menganut agama tertentu dan perkara ini juga patut terpakai kepada orang Melayu.

 "Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama...bagaimana seseorang itu boleh berkata, maaflah, ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, ia sepatutnya diguna pakai secara sama rata," katanya. Beliau berkata demikian pada forum bertajuk Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa? di Subang Jaya pada 3 November lalu. - BERNAMA

Jual tanah 2 kali , prosedur baru kerajaan DAP !!

Posted: 11 Nov 2012 04:45 PM PST


Barisan Nasional Pulau Pinang (BN) menyifatkan tindakan Ketua Menteri Lim Guan Eng menjual sebidang tanah di Taman Manggis di Jalan Zainal Abidin di sini kepada dua pihak sebagai perbuatan yang memalukan.

Pengerusinya Teng Chang Yeow berkata adalah menghairankan bagaimana ketua menteri itu boleh membuat tawaran menjual tanah kepada Pergerakan Pemuda BN dan pada masa yang sama bayaran penuh telah dibuat KL International Dental Centre Sdn Bhd (KLIDC).

 "Waktu tawaran dibuat mereka (kerajaan negeri) sedar sudah terima bayaran penuh. Ini tindakan yang memalukan dan merugikan satu pihak lagi yang telah buat bayaran penuh kerana mereka yang terpaksa tanggung faedah bank," katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita yang selepas menyampaikan sumbangan Deepavali kepada masyarakat India anjuran Parti Progresif Penduduk (PPP) di sini, hari ini. Katanya kerajaan negeri juga telah menerima RM224,073 iaitu satu peratus dari harga tanah daripada Pemuda BN untuk pembelian lot tanah yang sama.

 Terdahulu, dalam persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini Guan Eng berkata kerajaan negeri bersedia memulangkan bayaran yang telah dibuat KLIDC.

 Beliau berkata geran tanah itu tidak pernah dikeluarkan kepada mana-mana pihak dan tanah berkenaan masih hak mutlak kerajaan negeri. Pada majlis itu, Pengerusi PPP negeri, Datuk Dr Loga Bala Mohan berkata 280 masyarakat India yang kurang berkemampuan termasuk anak yatim di negeri ini menerima sumbangan Deepavali berjumlah RM21,600. — Bernama

IPOHMALAY

Posted: 12 Nov 2012 09:55 AM PST

IPOHMALAY


Kecoh 'Virgin Mary' Muncul di SDMC - Konon Ada Wahyu Untuk Malaysia

Posted: 12 Nov 2012 01:12 AM PST


"Kami percaya Bunda Maria punya pesan untuk kita. Dia menatap kita dan menatap bendera Malaysia. Kami juga melihat gambar Yesus dan dia juga bergerak. Mereka tidak diam," kata Eunice Fernandez (54) seperti dilansir News Australia yang dikunjungi Senin (12/11/2012)

Kemunculan palit kotoran pada tingkap berwarna hijau di tingkat 7 , Sime Darby Medical Center di Subang Jaya dijadikan kesempatan oleh penganut-penganut Kristian di Semenanjung untuk berlaku syirik lagi ke atas pegangan agama wahyu mereka.

Palit kotoran itu dikatakan menyerupai gambar Maryam, ibu Nabi Isa a.s. yang mereka sebut-sebut debagai Virgin Mary.

Sebuah media Indonesia melaporkan, beratus-ratus penganut Kristian bahkan dari Singapura berbondong-bondong menuju ke SDMC untuk melakukan ritual keagamaan.

Ada yang mengaitkan kejadian itu dengan negara!

Sedangkan terteranya kalimah Allah di merata-rata, tidaklah sehingga menjadi seekstrim itu penganut Islam di negara ini.
'Bunda Maria' Muncul, RS di Malaysia Kebanjiran TurisKuala Lumpur - Sebuah rumah sakit di Malaysia mendadak jadi objek wisata religi umat Kristiani. Ini lantaran ada penampakan di jendela rumah sakit yang mirip dengan bentuk Bunda Maria.

Pelataran RS Sime Darby Medical Centre di Kuala Lumpur kini ramai dengan umat Kristiani yang tiba-tiba berwisata religi ke tempat mereka. Hal ini bermula dari gambar yang menyebar di Facebook mengenai bentuk mirip Bunda Maria di jendela atas RS tersebut.

Pada lantai 7 RS Sime Darby ada jendela dengan kaca berwarna hijau. Pada kaca itu entah ada kotoran atau noda yang dari jauh seperti gambar perempuan. Nah, bentuk pada kaca inilah yang diyakini sebagai Bunda Maria.

Mereka yang berwisata religi demi melihat Bunda Maria ini, ada yang sampai menginap di depan RS. Mereka pun yakin melihat bentuk Yesus Kristus di jendela lainnya. Pada malam hari, sekitar 100 pengunjung menyalakan lilin, menyanyikan kidung dan berdoa.

Bus-bus pariwisata pun menambah keramaian di depan rumah sakit. Turis yang berwisata religi ini bahkan ada yang rela datang dari Singapura demi melihat penampakan di jendela lantai 7 RS Sime Darby yang dipercaya sebagai keajaiban.

"Kami percaya Bunda Maria punya pesan untuk kita. Dia menatap kita dan menatap bendera Malaysia. Kami juga melihat gambar Yesus dan dia juga bergerak. Mereka tidak diam," kata Eunice Fernandez (54) seperti dilansir News Australia yang dikunjungi Senin (12/11/2012).

Eunice yakin penampakan itu asli adanya. Sementara pihak RS Sime Darby tidak bisa dimintai komentarnya. Dalam kesempatan berbeda pendeta Lawrence Andrew, editor koran Katholik Malaysia, The Herald, menyarankan agar gereja mengecek kebenaran penampakan tersebut.

"Bisa saja ini wahyu. Kita harus memastikan ini bukan imajinasi tapi penampakan yang sungguhan," kata Andrew.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 12 Nov 2012 08:24 AM PST

Tugu Bangsa Tembok Negara


JANJI DITEPATI - Sumbangan Deepavali Anjuran Barisan Nasional Parlimen Tanjong Karang

Posted: 11 Nov 2012 09:09 PM PST

TANJONG KARANG, 12 Okt – Barisan Nasional (BN) Parlimen Tanjong Karang menyediakan sumbangan makanan kepada lebih 1500 keluarga masyarakat India sempena hari Deepavali yang akan disambut esok.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, YB Tuan Haji Sulaiman Abdul Razak, telah menyerahkan sendiri dari rumah ke rumah sumbangan sempena hari Deepavali kepada 118 keluarga masyarakat India di Taman Perumahan Tennamaram, Batang Berjuntai, Tanjong Karang di sini, petang semalam.

Sumbangan sempena hari Deepavali oleh BN Parlimen Tanjong Karang melambangkan betapa kepimpinan BN menghargai setiap kaum dan bertujuan meringankan keluarga susah menyambut hari kebesaran agama masing-masing.

Beberapa kepimpinan parti komponen lain turut bersama ketika penyerahan sumbangan itu antara nya UMNO dan MIC.

Perlu usaha sendiri tingkat hasil padi - NOH OMAR

Posted: 11 Nov 2012 09:51 AM PST

TANJONG KARANG, 8 Okt - Golongan petani terutama pesawah diminta meningkatkan usaha sendiri dan tidak terlalu bergantung kepada subsidi kerajaan dalam usaha meningkatkan hasil padi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, walaupun kerajaan memberi peruntukan berbilion ringgit untuk bidang pertanian sawah padi, tetapi ia masih tidak menjamin hasil padi dapat ditingkatkan jika ia tidak mendapat sokongan dan kerjasama petani sendiri.

"Jika ditambah dengan inisiatif sendiri, setiap hasil diperoleh turut diberikan insentif tambahan," katanya kepada wakil media selepas merasmikan kempen Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM) peringkat kebangsaan di Sungai Burong, di sini, hari ini.

Majlis Graduasi Kanak-Kanak Tabika Dan Taska Permata KEMAS Parlimen Tanjong Karang 2012

Posted: 11 Nov 2012 09:09 AM PST

SUNGAI BURONG, 8 Okt - Datuk Seri Haji Noh Bin Haji Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Merangkap Ahli Parlimen Tanjong Karang, hari ini telah merasmikan Majlis Graduasi TABIKA Dan TASKA Permata KEMAS Parlimen Tanjong Karang, serta menyampaikan sijil kepada murid-murid daripada 37 TABIKA dan TASKA sekitar parlimen ini.

Ketika berucap pada majlis itu, beliau telah menyatakan bahawa Kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini telah memberikan peruntukan makanan kepada murid-murid TABIKA sebanyak RM1.80 sehari, RM100 setahun untuk setiap pelajar dan RM50 merupakan bantuan kepada pelajar miskin yang diberi dalam bentuk peralatan dan makanan.

Manakala Pra Sekolah, beliau memberitahu Kerajaan BN telah memperuntukkan sebanyak RM1.2 bilion bagi seluruh negara.

"Kerajaan BN bagi RM1.80 sehari untuk makan, RM100 setahun untuk setiap pelajar dan RM50 persiapan pelajar miskin untuk bantu dalam bentuk peralatan dan makanan.

"Untuk Pra Sekolah Kerajaan BN peruntukkan RM1.2 bilion untuk seluruh negara." Katanya.

Selain itu, beliau turut menyatakan sebanyak RM380 juta untuk pendapatan guru-guru Pra Sekolah, manakala geran RM10K pula di beri kepada TABIKA swasta.

"RM380 juta untuk pendapatan guru Pra Sekolah dan geran RM10K untuk pusat-pusat pendidikan TABIKA swasta." katanya.

bumiyang

Posted: 12 Nov 2012 04:05 AM PST

bumiyang


Khalid Samad Perlekeh Hasrat 70% Rakyaat Selangor Yang Mahukan Pas dan Umno Bersatu???

Posted: 11 Nov 2012 10:20 PM PST

Rosmah Tak Pakai Tudung Memang Salah!!! Tapi Bertudung Tunjuk Bontot???

Posted: 11 Nov 2012 04:30 PM PST

tunku

Posted: 12 Nov 2012 03:49 AM PST

tunku


NURL IZZAH HAS STRAIN RELATIONSHP WITH PAS GRASSROOTS, WHILE DAP IS ENJOYING THE BENEFIT

Posted: 11 Nov 2012 10:32 PM PST

PKR and PAS are in disarray following PKR vice-president Nurul Izzah Anwar's ;no compulsion on religion' statements that created a 'rocky' situation between members of the two opposition parties. Despite the quiet front leaders of both parties show in ceramahs and infront of voters, the undercurrent in both the parties is somewhat different and worrying for the leaders. Nurul Izzah's statements apparent had touch the central nerve of the Malay hearts who are Muslims by birth and are struggling to strengthen their faiths and while doing so, Nurul Izzah had 'rock' their belief in the process. Like it or not, Malays, how religious they are or how thin their faiths are, will oppose those who attempt to instill 'freedom of religion' to their children or to them as they see these as attempts to 'dismantle the very structure that of the Malay family institution which encompasses Islam as a way of life.' Call whatever terms one like on Nurul Izzah's statement – liberalism or pluralism – the kampong Malays may not understand these terms but they understand one thing for certain. They understand that Nurul Izzah has made a statement that deviated from the faith or 'aqidah' of Islam and they will not tolerate such opposition against their belief since birth. Like it or not, in the quiet and in their silent smiles, these Malays have made up their minds that PKR headed by Anwar Ibrahim and family is a party that promotes 'kesongsangan' or deviations from the true path. And the feelings also are in the hearts and minds of PAS grassroots who are now restless with the leadership silence in the issue, what more to correct the faith of Nurul Izzah. Thus, Nurul Izzah's statements, whether she denies it or not, has 'put a crack' to the already fragile relationship between members of PKR and PAS. The silent treatment PAS leadership gave so far indicates their disagreement to Nurul Izzah but the situation, politically that is, may force them to come out with statements 'not supporting' her. With the ground swell and the silent undercurrent opposing her statement, PAS leaders may be forced to review the party's position in the opposition alliance. And PKR is in deep trouble as DAP has lost trust in the party and now with PAS silently distancing itself, PKR heydays is considered as gone – and whatever the party's strategist Rafizi Ramli is doing right now is for the good of DAP and PAS – not for PKR directly or indirect.

Politik Harian

Posted: 12 Nov 2012 03:14 AM PST

Politik Harian


Gambar Bini Guan Eng Katoi F.L.O.P (First Lady of Penang)

Posted: 11 Nov 2012 11:00 PM PST


Gambar F.L.O.P (First Lady of Penang) disebarkan. Tempat duduk di Dewan Perundangan Pulau Pinang yang diambil oleh Betty Chew adalah dikhaskan untuk pegawai kanan kerajaan negeri (sumber: NST).

Baca lagi... 
Nurul Izzah... Suci Dalam Debu

Posted: 11 Nov 2012 10:00 PM PST


Nurul Izzah tidak perlu risau. Beliau kini boleh tidor nyenyak kerana Musyridul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat ' tak kisah' pada kenyataannya tentang kebebasan agama yang menguris hati ramai pihak.

Menteri Besar Kelantan itu mengambil pendekatan yang cukup mudah.Baginya status anak Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pembangkang membuatkan pihak lawan perlu menghalakan senapang kearahnya.

Dalam arina pembangkang siapa saja 'yang nak hidup lama' hanya perlu merasa risau jika Nik Aziz berang.

Nampak gaya segala macam kekusutan boleh jadi suci dan beres dengan sentuhannya.

Jika tidak mana mungkin tidak lama dulu Exco Kerajaan Negeri Selangor Elizabeth Wong yang berserabut dengan kes pendedahan gambar meletopnya sanggup terbang ke Kota Bharu semata-mata untuk mengadap Tok Guru.

Ada orang bertanya apa perlunya Elizabeth Wong ke sana.

Elizabeth Wong bijak dalam politik.Ini kerana beliau tahu mana swis hendak ditekan untuk redakan kesangsian orang PAS padanya.

Dengan mudah saja segala skandalnya bersekedudukan dengan seorang aktivis PKR bangsa Melayu ' disucikan'.Elizabeth Wong kemudiannya dengan lemah gemalai turun memberi ceramah dengan berbaju kurung dan kain kelumbung di Kelantan.

Ibarat dunia ana yang empunya.Status pembangkang seolah memberi lesen besar.

Tokoh-tokoh pembangkang boleh raya sakan menyambut kenyataan terbaru Nik Aziz Jumaat ketika mengulas isu Nurul Izzah.

"Bagi saya dalam isu ini, Izzah tidak bernasib baik kerana dia pembangkang,"itu antara katanya sekalipun rakaman video dan transkrip terpampang Naib Presiden PKR itu sebut apa yang menjadi polimek hangat sekarang.

"Izzah lain surat khabar lain...yang Izzah bercakap mestikah serupa yang akhbar siarkan? Sebab itu kali pertama saya tengok benda ini disiarkan akhbar saya rasa bukan dia," katanya.

Bab kelabu mata ini sudah menjadi cerita biasa dalam PAS bila ia bersangkut paut dengan kepentingan politik dan kawan.

Siapa yang boleh lupa bagaimana Presiden PAS Datuk Seri Haji Hadi Awang mengeluarkan ' fatwa' video besi tidak boleh dijadikan bukti ketika kehangatan isu video seks Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pakar luar negara kata video itu 99.9 peratus tulin dan segala bukti lain termasuk rakaman CCTV di lokasi ada...namun ayat yang memperbodohkan minda semua orang atas muka bumi ini dijadikan sandaran untuk 'mengsucikan' Anwar dari  dakwaan skandal moral yang jijik itu.

Sebaliknya jika orang yang tidak selari dengan selera politik bos besar...yang suci boleh jadi debu.

Datuk Dr Hasan Ali dan Nasharudin Mat Isa mungkin boleh buka cerita bagaimana niat baik mereka untuk melihat perpaduan Melayu dan PAS kembali kepada perjuangan asal telah mencetuskan kemarahan yang amat sangat golongan yang berkuasa dalam parti itu.

Kedua mereka terpelanting.Itu nasib jadi pembangkang dalam parti sendiri.

Dalam kontek ini Nurul Izzah perlu berterima kasih kerana ayat-ayatnya yang berdebu di forum bertajuk 'Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?' di Subang Jaya pada 3 November lalu... suci di kaca mata Tok Guru.-Agendadaily

Terhangat: Anne Ngasri Selamat Bertunang Dengan Ahli Politik

Posted: 11 Nov 2012 07:15 PM PST


Terhangat di pasaran... Anne Ngasri telah bertunang dengan seorang ahli politik yang dikenali sebagai Mohd Sumali Reduan yang ketika ini merupakan Setiausaha Kerja Pemuda UMNO.

Yang peliknya tah bila diaorang ni bercinta pun aku tak tau... owww senyap-senyap ya... Tak pe lepas ni boleh lah Sumali kenalkan rakan artis yang single dengan aku hehehe :D

Apa-apa pun, Anne akui pertunangannya hanya melibatkan ahli keluarga terdekat dan seluruh ahli keluarga merestui hubungannya bersama ahli potitik tersebut.


"Bagaimanapun, majlis pertunangan ini diadakan membabitkan ahli keluarga kami sahaja. Cukuplah orang tahu, saya sudah bergelar tunangan orang."

"Kalau tiada aral, Disember 2012 ini menjadi pilihan kami untuk nikah."

"Dia betul-betul ikhlas mengenali saya, keluarga pun suka dan kami sedang merencana ke peringkat seterusnya iaitu untuk mendirikan rumahtangga bersama-sama."

"Dia bukan suami orang dan paling penting keluarga merestui hubungan ini," ujar Anne mengenai majlis pertunangannya.

Majlis ini telah diadakan di kediaman keluarga Anne Ngasri sendiri di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Nurul Izzah Politikkan Akidah @HishammuddinH20

Posted: 11 Nov 2012 06:25 PM PST


Kenyataan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah Anwar bahawa orang Melayu Islam boleh memilih agama di bawah faktor kebebasan agama boleh menimbulkan suasana yang bukan sahaja sensitif tetapi boleh menimbulkan kemarahan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata tindakan itu bersifat mempolitikkan akidah dan menjadikan agama sebagai gadaian.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab untuk keselamatan, itu tidak akan kita benarkan.

"Jika dicampuradukkan politik dan pendekatan cakap tidak serupa bikin dengan agama dan isu kaum, ia memberi kesan yang boleh menjejaskan keselamatan negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Rela Sabah Bersama Pemimpin di sini hari ini.

Hishammuddin berkata beliau ingin mengetahui jawapan Pas kepada hujah Nurul Izzah itu kerana dahulu Umno dikafirkan kerana berkawan dengan MCA dan Gerakan.

"Sekarang ini isu begitu sensitif, boleh diterima pula oleh Pas yang menunjukkan mereka tidak konsisten dalam pendirian mereka," katanya.

Laporan portal berita pro pembangkang pada 3 Nov memetik Nurul Izzah sebagai berkata:

Rakyat tidak seharusnya dipaksa menganut agama tertentu dan perkara ini juga patut terpakai kepada orang Melayu.

"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama...bagaimana seseorang itu boleh berkata, maaflah, ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, ia sepatutnya diguna pakai secara sama rata," katanya.

Beliau berkata demikian pada forum bertajuk 'Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?' di Subang Jaya pada 3 Nov. - Bernama

anakbukitgantang says

Posted: 12 Nov 2012 03:03 AM PST

anakbukitgantang says


Stemming the incoherence of misguided Muslim pundits

Posted: 11 Nov 2012 06:21 PM PST

 
We are gravely concerned with the recent development in the aftermath of forum "Islamic State: Which version? Whose responsibility?" which was held at Full Gospel Tabernacle.

 
It is truly shameful that the affairs of Muslims were being discussed without the guidance of scholars of Islām possessing true and correct knowledge of the religion. What is even more disconcerting is that the so-called representatives who were invited to speak on behalf of Islām at the forum appeared to be allow their political expediency to colour the content and tone of their presentation. How can one even be sure that they are speaking earnestly and truthfully on behalf of Islām?

To begin, let us return to the original controversial statement made by a certain politician at the forum pertaining to religious freedom and Islam as recorded in the transcript produced after the event:
Nurul Izzah: Yes, umm, but the idea itself, I think, goes back. And when you ask me, there is no compulsion in religion, even Dr (Ahmad) Farouk (Musa) quoted that verse in the Quran.
How can you ask me or anyone, how can anyone really say, 'Sorry, this only apply to non-Malays.' It has to apply equally… apply equally.
The audience applauds.
Nurul Izzah: In the Quran, there is no specific terms for the Malays. This is how it should be done. So I am tied, of course, to the prevailing views but I would say that.
- Transcript produced by Malaysiakini
 
Before we delve into the merits of her statement, let us address the oft-repeated defence made on her behalf that she was unfairly and grossly misquoted by a biased press as part of a widespread 'smear campaign' against her. Our reply to this facile objection is that even if she was misquoted, one can view and read her actual recorded statements on YouTube without the mediation of a so-called biased press and thus come to one's own free judgment regarding what she has said and how she said what she said.

Indeed, it is most peculiar while Muslim pundits especially in IRF and SIS prefer to chastise people for not looking at the context of the verse but in this case, it is they who remain blind to the context. If we allow the promissory note for such literal interpretation of the verse devoid of scholarly consensus and right guidance, then there would be nothing left to prevent the likes of fanatics, demagogues and even militant extremists from appropriating Islām in order to justify atrocities and perpetuate even further injustices
 

Hence, to absolve oneself from passing correct judgment on the merits of what she has said on the excuse that she was misquoted by a biased press does not and cannot be allowed to stand unchallenged, especially if such a position is stubbornly held by those who make Islam their political raison d'etre. If such groups persist in holding on to such a position, then it represents a cover up of one's political bias and one-sidedness.
 
Furthermore, a non-Muslim making ignorant statements about Islām may be excused on the basis of not himself being a Muslim and of being obstinate. Yet, a greater cause for concern is when a ignorant Muslim makes ambivalent declarations about the nature of Islām as a religion. With this in mind, we should ask the important question, which is worse: somebody making untrue statements about other people's religions, or somebody making indefensible and unsound statements about his or her own religion?
In her effort to salvage the situation, Nurul Izzah brought up the following argument that she posted on her blog:
 
"Namun ditambah, saya berpegang pada pendirian umum sedia ada, iaitu setelah memeluk Islam, seorang Muslim tertakluk dengan Syariat Islam; sebagaimana seorang warganegara tertakluk dengan Perlembagaan Persekutuan."
 
It is incorrect for Nurul Izzah to clarify her stand by equating, if not denigrating, a Muslim's being subject to the laws of Shari'ah with a citizen's being subject to the Federal Constitution. In fact, this betrays a categorical confusion on her part because from the Muslim understanding, Islām is the true revealed religion, and the affirmation of this fact has consequences both in this world and in the hereafter. In contrast, a legal document, which is man-made, is subject to societal conventions and has consequences only so long as the convention is observed and maintained. A citizen can willingly give up his or her citizenship and other rights accorded in the laws of a country. However, the case is different for the Muslim who is subjected and obligated to all aspects of the religion of Islām. Therefore, the implications of being a Muslim and the implications of citizenship are not the same.
The kind of logical fallacy in which one equates between the two unequals indicates an error in the understanding of the proper definition of religion, specifically the nature of the religion of Islām.
On the nature of religion as being more than just belief in the form of affirmation in the heart and utterance on the tongue, but followed by submission in the way prescribed and approved by God.
The religion of Islām requires both belief (imān) and submission (islām) from its believers. Both are not identical, but they are mutually inseparable and indispensable, which means that one cannot do without the other (Qur'ān, 49:14). Thus, belief here is not in the sense we mean is to have "faith" as understood in English, but in the sense that it involves becoming true to the trust by which God has confided in on so it becomes verification (shahādah) by deeds in accordance to what is known to be the truth.
 
Imān consists of three components; assent by the heart, verbal declaration and action in accordance with the principles of Islām (taṣdīq bi'l-qalb wa iqrar bi'l-lisān wa'l-'amal bi'l-arkān). Therefore, it is misleading to say that all that is demanded from a Muslim is simply for him to claim that he has strong belief, as though strong belief alone is sufficient to secure his commitment to the religion.
Indeed, there has been a lot of misunderstanding over this particular point about the importance of belief, especially with regards to religion in general and Islām in particular. No doubt belief is important insofar as it serves as the starting point of any purposive action. But it does not follow that belief alone is enough. It is presumptuous to believe that one can simply will to be good, therefore one is good, and consequently, one ought to be recognised by others as being good.

To take a simple example, if a person were to make a claim that he or she loves the mother, if his or her actions are not in conformity with that claim, then the claim is disproved. Furthermore, it is not enough for that person to simply set an intention that "I love my mother" if that is not followed up by correct and proper words or actions that verifies that belief.
Rather, belief — as important as it is — is not a substitute for words and actions that conform and make manifest that belief. To put it simply, it is through correct action that one's belief is verified, actualised and acknowledged.

Islam and other religions compared in terms of the Aqīdah and Sharīʿah.
 
A clear and correct definition of religion is central to the resolution of this debate. Following upon what has been said about the concept of religion as understood and practiced in Islam, we may now proceed to further elaborate on this matter.

The teachings of Islam do not accept other religions as being the same and equal to it and the Muslims do not have the authority to acknowledge other belief systems as such. Lest Muslims be accused of being exclusivists, we reply that the non-Muslims should not worry about the fact that the only religion accepted in the sight of God is Islam (Qur'ān, 3:19) since to believe in the Holy Qur'ān is not a basic tenet in their belief systems. Nevertheless, if one recognizes and accepts the argument in the Holy Qur'ān to be rationally sound and true, then one should not reject its definition and conception of religion.

In Islām, "al-dīn" is understood as the proper and correct term to portray the definition and conception of religion. Since it has been proven that the Qur'anic language, with its systematic root words, is scientific in nature, one can determine the meaning of this particular word by analyzing its semantic field. One of the manifestation of the root word of "al-dīn" is "madīnah". For Muslim, "madīnah" has a profound epistemological role in the belief and practice of religion. It is the period when the belief of the religion of Islām (aqīdah) was actualized by the Holy Prophet Muhammad (upon him be peace!) who is the final Messenger of God for mankind. What was actualized during the time of Holy Prophet Muhammad (peace and blessings of God be upon him) constitutes the reality of religion (sharīʿah).

What does compulsion and coercion mean?
 
The Holy Qur'an enjoins the Muslims to invite others to the path of Islām with wisdom and good instruction, and if there arises an argument, the Muslims should argue with them in the best way or manner (Qur'ān: 16:125).
"Let there be no compulsion in religion: Truth stands out clear from Error: whoever rejects evil and believes in Allah has grasped the most trustworthy handhold, that never breaks. And Allah hears and knows all things." [Qur'ān: 2:256]
Since the verse above was revealed to the Holy Prophet (peace and blessings of God be upon him), who himself is first and foremost a Muslim, it is only fitting that the way we look at the issue of compulsion in religion must be within the ambit of the worldview of Islām. In Islām, religion is an important matter because it is reflection of the Truth.
 
From the authoritative exegesis of Prophet Muhammad's Companion - Ibn ʿAbbās, as collected by al-Fīrūzabādī (1329–1414) the phrase "there is no compulsion in religion" is understood to be referring upon people of the Book (Christians and Jews) and the Magians after the Arabs submitted themselves into Islām. The scholars of tafsīr clearly indicated that it is directed to non-Muslims and not Muslims as claimed by those who condone apostasy among Muslims. These views have found resonance in many authoritative tafāsīr and it has never been grossly misinterpreted in the way that is being peddled by certain groups – the likes of Islamic Renaissance Front (IRF) and Sisters in Islam (SIS) – to suit their fanciful slogans of enlightenment and reason.
Referring to the verse 256 in chapter 2 of the Qurʾān, the Muslim scholar and the celebrated author of Tadabbur-e-Qurʾān ("Pondering over the Qurʾān"), Shāykh Amīn Aḥsan Iṣlāḥī (1904-1997), was fully aware of the tendency for confused Muslim throughout the ages of using the notion of "there is no compulsion in religion" in making the religion of Islām conforms to their fancy whims and desires, and said:
 
"Some people unfortunately take this verse away from this sense and try to use it for rejecting all legal constraints. They argue that since there is no compulsion in Islām, any attempts to invoke punishments for certain acts are invalid in Islām and are, moreover, mere fabrications on the part of 'mullahs' (note: Muslim scholar title that is widely used in India and Pakistan). If this line of argument is accepted as valid, it would mean that the Islamic Sharīʿah (i.e. Law) is without any prescribed punishments and penalties and that it allows people to behave and act as they please without imposing any restrains on them."

What this clearly demonstrates is the ready awareness amongst the learned scholars of Islam regarding the susceptibility of this particular Qur'ānic verse to misrepresentation and misinterpretation in the hands of those who possess neither the prerequisite knowledge nor the proper training that befits a true scholar.
 
It may also be added that this particular verse has barred the Muslim from committing transgressions and atrocities from committing tyrannical religious persecution and forced conversion that stain the history of Europe, the likes of the Spanish Inquisition which in the course of 100 years resulted in the expulsion, forced conversion and killing of over 500,000 Muslims.

Indeed, it is most peculiar while Muslim pundits especially in IRF and SIS prefer to chastise people for not looking at the context of the verse but in this case, it is they who remain blind to the context. If we allow the promissory note for such literal interpretation of the verse devoid of scholarly consensus and right guidance, then there would be nothing left to prevent the likes of fanatics, demagogues and even militant extremists from appropriating Islām in order to justify atrocities and perpetuate even further injustices. Rather, such methodology of blind interpretation is characteristic of the Wahhabi ideology that has produced extremists in the past. All of us should heed well the warning by the Holy Prophet which can be found in the Six Books of authentic traditions (Sunan Sittah) of the danger of spiritual and intellectual blindness:

"A people will come out at the end of times, immature, foolish and corrupt. They will hold the discourse of the best of creation and recite the Qur'ān, but it will not go past their throats. They will pass through religion the way an arrow passes through its quarry."

Those who argue along the lines of half-baked understanding of the Qur'ānic verse often do not even bother to read the second part of the verse that makes clear the distinction between Truth and error. There is no sense in holding on to that verse if this distinction is only mentioned in briefly or outrightly dismissed without equally serious consideration. The religion of Islām makes clear its claim to Truth, and this is why its content is cognitive to the human mind. If this is not granted, then the Qur'ān which is meant for guidance for mankind becomes entirely pointless, just as it is pointless for a someone, after having been forewarned of a burning house acknowledges the guidance given but proceeds headlong to enter it anyway - that is just sheer stupidity on that person's part.
Hence, change of religion is neither similar to change of clothes nor the change in appetite for certain foods. A Muslim begins his religious life with the firm certainty with regards to the truth of his religion as revealed in the Qur'ān. Consequently, it follows that the act of choosing falsehood after having been acquainted with truth and living with the truth is certainly something unreasonable and cannot be made reasonable.
 
Anyone who makes conscious decision to leave the religion WILL leave the religion; yet the onus falls on the people who are in collusion in helping him or her leave the religion, without giving us the chance to look at the reasons for leaving in the first place, which is mainly rooted in misunderstandings and ignorance of the religion altogether. Due to the fact that imān also depends on the Muslim's actions in accordance to the principles and the truth of Islām, therefore it is not correct to assert that one's own aqīdah remains intact after having consented to or worse, having participated in securing the apostasy of another Muslim.

Freedom as understood in Islam - is there such thing as the freedom to do wrong?
 
Islām conceives freedom as "ikhtiyar", which stems from the word "khayr", meaning "good", implying true freedom is choosing the good instead of the bad, the better over the worse or the best between two alternatives. A person who is presented with a choice between what is good and what is bad and proceeds to choose the bad is not exercising real freedom. In truth, the person is trapped within his own ignorance, thus unable to make the right choice in choosing for the better, and in doing so, has committed a grave injustice to his or her own self and others.
 
God's prohibition to Adam (upon be him be peace) not to approach the forbidden tree only makes sense if he possesses the capability to do so in the first place, which he clearly demonstrated. Thus, it is wrong to say that Adam was given the choice to sin. Similarly, God's prohibitions to man only makes sense if man has the capability to do so in the first place, again, which he clearly demonstrated in the course of history. It would make no sense to issue a prohibition against flying to say, a cat, knowing full well that a cat has not the capability to fly. Therefore the argument saying that God gives man the freedom to commit sin or to change religion is not only fallacious, but also absurd. Just to tie in the knot, within the same sūrah, we are told that Adam after having realized his mistake, repented to God and He accepted it (Qur'ān, 2:37).

On action and lawful enforcement - the necessity of action - double standards between political action and intellectual in-action - a perverse notion of power.

The according of special position to Islām in the Federal Constitution reflects the worldview of Islām that was present in the minds of people who drafted it. In accordance with the reality that Islām as not merely an official religion but the religion of the Federation -- for the Muslim it is akin to a person who has witnessed (shahādah) and professed the truth of Islām -- no one can claim his Islām, as an ideal, is perfect, rather it is submission (aslama) that must be continuously implemented from time to time in order to grow in the certainty of faith - admittedly as human beings we have our our falling short of performing our religious duties but there is always room for improvement.
There is no denying that it is of utmost importance for Muslims to reflect the highest of morals and virtues of Islām in their words and actions; this is emphasized numerous times in the the Qur'ān without the needing the cries of religious modernists as though it was only now realized by the Muslim community.
 
What is more important is our attitude upon finding out that the reality of Islām has been misinterpreted or distorted by people whose knowledge of religion does not come to the level that qualifies them to speak on Islām; is it reasonable to allow these misunderstanding and confusion run rampant without being admonished and refuted by those who are truly qualified?
Indeed, courage is not merely proven just by being violent or contentious. However, courage should not be reduced to being overly gentle and apologetic, moreover when ignorance has become rampant.
Courage in that situation requires firmness that is based on true knowledge.
One can contemplate on the lines by Yeat:

"Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity."
 
written by
Muhammad Husni Mohd Amin, Wan Mohd Aimran Wan Mohd Kamil, Muhammad Syukri Rosli and Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal are Fellows in Himpunan Keilmuan Muslim (HAKIM

Hence, to absolve oneself from passing correct judgment on the merits of what she has said on the excuse that she was misquoted by a biased press does not and cannot be allowed to stand unchallenged, especially if such a position is stubbornly held by those who make Islam their political raison d'etre. If such groups persist in holding on to such a position, then it represents a cover up of one's political bias and one-sidedness.

Furthermore, a non-Muslim making ignorant statements about Islām may be excused on the basis of not himself being a Muslim and of being obstinate. Yet, a greater cause for concern is when a ignorant Muslim makes ambivalent declarations about the nature of Islām as a religion. With this in mind, we should ask the important question, which is worse: somebody making untrue statements about other people's religions, or somebody making indefensible and unsound statements about his or her own religion?

In her effort to salvage the situation, Nurul Izzah brought up the following argument that she posted on her blog,

"Namun ditambah, saya berpegang pada pendirian umum sedia ada, iaitu setelah memeluk Islam, seorang Muslim tertakluk dengan Syariat Islam; sebagaimana seorang warganegara tertakluk dengan Perlembagaan Persekutuan."

It is incorrect for Nurul Izzah to clarify her stand by equating, if not denigrating, a Muslim's being subject to the laws of Shari'ah with a citizen's being subject to the Federal Constitution. In fact, this betrays a categorical confusion on her part because from the Muslim understanding, Islām is the true revealed religion, and the affirmation of this fact has consequences both in this world and in the hereafter. In contrast, a legal document, which is man-made, is subject to societal conventions and has consequences only so long as the convention is observed and maintained. A citizen can willingly give up his or her citizenship and other rights accorded in the laws of a country. However, the case is different for the Muslim who is subjected and obligated to all aspects of the religion of Islām. Therefore, the implications of being a Muslim and the implications of citizenship are not the same.
The kind of logical fallacy in which one equates between the two unequals indicates an error in the understanding of the proper definition of religion, specifically the nature of the religion of Islām.

On the nature of religion as being more than just belief in the form of affirmation in the heart and utterance on the tongue, but followed by submission in the way prescribed and approved by God.

The religion of Islām requires both belief (imān) and submission (islām) from its believers. Both are not identical, but they are mutually inseparable and indispensable, which means that one cannot do without the other (Qur'ān, 49:14). Thus, belief here is not in the sense we mean is to have "faith" as understood in English, but in the sense that it involves becoming true to the trust by which God has confided in on so it becomes verification (shahādah) by deeds in accordance to what is known to be the truth.

Imān consists of three components; assent by the heart, verbal declaration and action in accordance with the principles of Islām (taṣdīq bi'l-qalb wa iqrar bi'l-lisān wa'l-'amal bi'l-arkān). Therefore, it is misleading to say that all that is demanded from a Muslim is simply for him to claim that he has strong belief, as though strong belief alone is sufficient to secure his commitment to the religion.
Indeed, there has been a lot of misunderstanding over this particular point about the importance of belief, especially with regards to religion in general and Islām in particular. No doubt belief is important insofar as it serves as the starting point of any purposive action. But it does not follow that belief alone is enough. It is presumptuous to believe that one can simply will to be good, therefore one is good, and consequently, one ought to be recognised by others as being good.

To take a simple example, if a person were to make a claim that he or she loves the mother, if his or her actions are not in conformity with that claim, then the claim is disproved. Furthermore, it is not enough for that person to simply set an intention that "I love my mother" if that is not followed up by correct and proper words or actions that verifies that belief.
Rather, belief — as important as it is — is not a substitute for words and actions that conform and make manifest that belief. To put it simply, it is through correct action that one's belief is verified, actualised and acknowledged.

Islam and other religions compared in terms of the Aqīdah and Sharīʿah.

A clear and correct definition of religion is central to the resolution of this debate. Following upon what has been said about the concept of religion as understood and practiced in Islam, we may now proceed to further elaborate on this matter.

The teachings of Islam do not accept other religions as being the same and equal to it and the Muslims do not have the authority to acknowledge other belief systems as such. Lest Muslims be accused of being exclusivists, we reply that the non-Muslims should not worry about the fact that the only religion accepted in the sight of God is Islam (Qur'ān, 3:19) since to believe in the Holy Qur'ān is not a basic tenet in their belief systems. Nevertheless, if one recognizes and accepts the argument in the Holy Qur'ān to be rationally sound and true, then one should not reject its definition and conception of religion.

In Islām, "al-dīn" is understood as the proper and correct term to portray the definition and conception of religion. Since it has been proven that the Qur'anic language, with its systematic root words, is scientific in nature, one can determine the meaning of this particular word by analyzing its semantic field. One of the manifestation of the root word of "al-dīn" is "madīnah". For Muslim, "madīnah" has a profound epistemological role in the belief and practice of religion. It is the period when the belief of the religion of Islām (aqīdah) was actualized by the Holy Prophet Muhammad (upon him be peace!) who is the final Messenger of God for mankind. What was actualized during the time of Holy Prophet Muhammad (peace and blessings of God be upon him) constitutes the reality of religion (sharīʿah).

What does compulsion and coercion mean?
The Holy Qur'an enjoins the Muslims to invite others to the path of Islām with wisdom and good instruction, and if there arises an argument, the Muslims should argue with them in the best way or manner (Qur'ān: 16:125).

"Let there be no compulsion in religion: Truth stands out clear from Error: whoever rejects evil and believes in Allah has grasped the most trustworthy handhold, that never breaks. And Allah hears and knows all things." [Qur'ān: 2:256]

Since the verse above was revealed to the Holy Prophet (peace and blessings of God be upon him), who himself is first and foremost a Muslim, it is only fitting that the way we look at the issue of compulsion in religion must be within the ambit of the worldview of Islām. In Islām, religion is an important matter because it is reflection of the Truth.

From the authoritative exegesis of Prophet Muhammad's Companion - Ibn ʿAbbās, as collected by al-Fīrūzabādī (1329–1414) the phrase "there is no compulsion in religion" is understood to be referring upon people of the Book (Christians and Jews) and the Magians after the Arabs submitted themselves into Islām. The scholars of tafsīr clearly indicated that it is directed to non-Muslims and not Muslims as claimed by those who condone apostasy among Muslims. These views have found resonance in many authoritative tafāsīr and it has never been grossly misinterpreted in the way that is being peddled by certain groups – the likes of Islamic Renaissance Front (IRF) and Sisters in Islam (SIS) – to suit their fanciful slogans of enlightenment and reason.

Referring to the verse 256 in chapter 2 of the Qurʾān, the Muslim scholar and the celebrated author of Tadabbur-e-Qurʾān ("Pondering over the Qurʾān"), Shāykh Amīn Aḥsan Iṣlāḥī (1904-1997), was fully aware of the tendency for confused Muslim throughout the ages of using the notion of "there is no compulsion in religion" in making the religion of Islām conforms to their fancy whims and desires, and said:

"Some people unfortunately take this verse away from this sense and try to use it for rejecting all legal constraints. They argue that since there is no compulsion in Islām, any attempts to invoke punishments for certain acts are invalid in Islām and are, moreover, mere fabrications on the part of 'mullahs' (note: Muslim scholar title that is widely used in India and Pakistan). If this line of argument is accepted as valid, it would mean that the Islamic Sharīʿah (i.e. Law) is without any prescribed punishments and penalties and that it allows people to behave and act as they please without imposing any restrains on them."

What this clearly demonstrates is the ready awareness amongst the learned scholars of Islam regarding the susceptibility of this particular Qur'ānic verse to misrepresentation and misinterpretation in the hands of those who possess neither the prerequisite knowledge nor the proper training that befits a true scholar.

It may also be added that this particular verse has barred the Muslim from committing transgressions and atrocities from committing tyrannical religious persecution and forced conversion that stain the history of Europe, the likes of the Spanish Inquisition which in the course of 100 years resulted in the expulsion, forced conversion and killing of over 500,000 Muslims.

Indeed, it is most peculiar while Muslim pundits especially in IRF and SIS prefer to chastise people for not looking at the context of the verse but in this case, it is they who remain blind to the context. If we allow the promissory note for such literal interpretation of the verse devoid of scholarly consensus and right guidance, then there would be nothing left to prevent the likes of fanatics, demagogues and even militant extremists from appropriating Islām in order to justify atrocities and perpetuate even further injustices. Rather, such methodology of blind interpretation is characteristic of the Wahhabi ideology that has produced extremists in the past. All of us should heed well the warning by the Holy Prophet which can be found in the Six Books of authentic traditions (Sunan Sittah) of the danger of spiritual and intellectual blindness:

"A people will come out at the end of times, immature, foolish and corrupt. They will hold the discourse of the best of creation and recite the Qur'ān, but it will not go past their throats. They will pass through religion the way an arrow passes through its quarry."

Those who argue along the lines of half-baked understanding of the Qur'ānic verse often do not even bother to read the second part of the verse that makes clear the distinction between Truth and error. There is no sense in holding on to that verse if this distinction is only mentioned in briefly or outrightly dismissed without equally serious consideration. The religion of Islām makes clear its claim to Truth, and this is why its content is cognitive to the human mind. If this is not granted, then the Qur'ān which is meant for guidance for mankind becomes entirely pointless, just as it is pointless for a someone, after having been forewarned of a burning house acknowledges the guidance given but proceeds headlong to enter it anyway - that is just sheer stupidity on that person's part.
Hence, change of religion is neither similar to change of clothes nor the change in appetite for certain foods. A Muslim begins his religious life with the firm certainty with regards to the truth of his religion as revealed in the Qur'ān. Consequently, it follows that the act of choosing falsehood after having been acquainted with truth and living with the truth is certainly something unreasonable and cannot be made reasonable.

Anyone who makes conscious decision to leave the religion WILL leave the religion; yet the onus falls on the people who are in collusion in helping him or her leave the religion, without giving us the chance to look at the reasons for leaving in the first place, which is mainly rooted in misunderstandings and ignorance of the religion altogether. Due to the fact that imān also depends on the Muslim's actions in accordance to the principles and the truth of Islām, therefore it is not correct to assert that one's own aqīdah remains intact after having consented to or worse, having participated in securing the apostasy of another Muslim.

Freedom as understood in Islam - is there such thing as the freedom to do wrong?
Islām conceives freedom as "ikhtiyar", which stems from the word "khayr", meaning "good", implying true freedom is choosing the good instead of the bad, the better over the worse or the best between two alternatives. A person who is presented with a choice between what is good and what is bad and proceeds to choose the bad is not exercising real freedom. In truth, the person is trapped within his own ignorance, thus unable to make the right choice in choosing for the better, and in doing so, has committed a grave injustice to his or her own self and others.

God's prohibition to Adam (upon be him be peace) not to approach the forbidden tree only makes sense if he possesses the capability to do so in the first place, which he clearly demonstrated. Thus, it is wrong to say that Adam was given the choice to sin. Similarly, God's prohibitions to man only makes sense if man has the capability to do so in the first place, again, which he clearly demonstrated in the course of history. It would make no sense to issue a prohibition against flying to say, a cat, knowing full well that a cat has not the capability to fly. Therefore the argument saying that God gives man the freedom to commit sin or to change religion is not only fallacious, but also absurd. Just to tie in the knot, within the same sūrah, we are told that Adam after having realized his mistake, repented to God and He accepted it (Qur'ān, 2:37).
On action and lawful enforcement - the necessity of action - double standards between political action and intellectual in-action - a perverse notion of power.

The according of special position to Islām in the Federal Constitution reflects the worldview of Islām that was present in the minds of people who drafted it. In accordance with the reality that Islām as not merely an official religion but the religion of the Federation -- for the Muslim it is akin to a person who has witnessed (shahādah) and professed the truth of Islām -- no one can claim his Islām, as an ideal, is perfect, rather it is submission (aslama) that must be continuously implemented from time to time in order to grow in the certainty of faith - admittedly as human beings we have our our falling short of performing our religious duties but there is always room for improvement.

There is no denying that it is of utmost importance for Muslims to reflect the highest of morals and virtues of Islām in their words and actions; this is emphasized numerous times in the the Qur'ān without the needing the cries of religious modernists as though it was only now realized by the Muslim community.

What is more important is our attitude upon finding out that the reality of Islām has been misinterpreted or distorted by people whose knowledge of religion does not come to the level that qualifies them to speak on Islām; is it reasonable to allow these misunderstanding and confusion run rampant without being admonished and refuted by those who are truly qualified?

Indeed, courage is not merely proven just by being violent or contentious. However, courage should not be reduced to being overly gentle and apologetic, moreover when ignorance has become rampant.
Courage in that situation requires firmness that is based on true knowledge.
One can contemplate on the lines by Yeat:

"Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity."the letter by

Muhammad Husni Mohd Amin, Wan Mohd Aimran Wan Mohd Kamil, Muhammad Syukri Rosli and Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal are Fellows in Himpunan Keilmuan Muslim (HAKIM
Taipingmali (tm)

Posted: 12 Nov 2012 02:03 AM PST

Taipingmali (tm)


55 Tahun Bahasa Melayu dianaktirikan di SJKC

Posted: 11 Nov 2012 10:21 PM PST

Seperti yang dijangka, cadangan kerajaan untuk melaksanakan kurikulum Bahasa Malaysia di Sekolah Vernakular bermula tahun 2014 mendapat tentangan hebat dari majoriti kaum Cina. Tentangan ini disuarakan melalui berbagai pihak mereka melalui NGO, termasuklah Kesatuan Guru Besar Kebangsaan.

Tiada siapa dapat menafikan bahawa Malaysia mempunyai sistem pendidikan yang pelik kerana ia adalah satu-satunya negara di dunia yang mengamalkan sistem persekolahan berasingan mengikut kaum. Seolah-olah itu belum cukup pelik, maka sistem persekolahan kita juga membenarkan bahasa ibunda kaum-kaum minoriti dijadikan bahasa pengantar di sekolah-sekolah mereka.

Dan seolah-olah itu juga masih belum cukup pelik, maka bagi memastikan anak-anak kaum minoriti ini dapat menyaingi anak-anak kaum penduduk asal iaitu Melayu dalam matapelajaran Bahasa Kebangsaan, tahap pembelajaran dan peperiksaan matapelajaran Bahasa Melayu di sekolah vernakular juga telah direndahkan.

Selama ini, kaum Cina begitu lantang mengkritik sistem kuota sebagai satu bentuk diskriminasi terhadap mereka kerana membantu anak Melayu melanjutkan pelajaran dengan mudah, tetapi di masa yang sama mereka enggan mengakui bahawa mereka juga mendapat keistimewaan apabila kerajaan merendahkan tahap matapelajaran Bahasa Melayu agar anak-anak Cina mudah mendapat keputusan yang 'sempurna' dalam peperiksaan.

Dan apabila kerajaan ingin menghapuskan keistimewaan ini atas dasar perpaduan dan jatidiri negara, mereka pantas membuat bantahan keras. Tindakan kaum Cina ini bolehlah ditafsirkan sebagai sengaja mencabar dan merendah-rendahkan kerajaan, perkauman serta menolak perpaduan, pentingkan diri serta angkuh, khianat serta tidak setia pada negara.

Alasan yang diberikan ialah tahap Bahasa Melayu adalah terlalu tinggi untuk anak-anak kaum Cina menguasainya dan bahawa masanya belum tiba untuk menyeragamkan kurikulum antara Sekolah Kebangsaan dengan Sekolah Vernakular.

Justeru, kita tertanya-tanya, bengap sangatkah anak-anak kaum Cina? Atau apakah lidah mereka terlalu keras kerana masih belum dapat menguasai Bahasa Melayu dengan baik walaupun lahir dan membesar di Malaysia?

Namun, kita semua tahu jawapannya, iaitu yang keras bukannya lidah, tetapi hati mereka. Hati kering atau bahasa pasarnya, hati komunis, amat sukar untuk berprasangka baik apatah lagi untuk menerima dan menjadi sebahagian dari masyarakat mahupun persekitaran. Secara tuntas, masalah mereka sebenarnya ialah, mereka tidak boleh menerima hakikat bahawa pemimpin negara ini bukanlah dari kaum mereka.

Tentangan sebegini adalah antara kejadian aneh yang hanya boleh berlaku di negara yang bernama Malaysia. Hanya di Malaysia di mana kaum minoriti mengawal 80% dari ekonomi negara tetapi masih melaungkan diskriminasi dan ketidakadilan terhadap mereka. Dan hanya di Malaysia, kaum minoriti ini terus menuntut lebih lagi dan lagi dan lagi dan tidak pernah berhenti sehinggakan begitu tega menolak sebarang usaha ke arah perpaduan serta begitu kurang ajar dengan enggan menobatkan Bahasa Kebangsaan.

Sedangkan, Singapura yang terkenal dengan sikap kiasu kaum Cina itu juga sejak dari awal lagi mengamalkan sistem satu sekolah dan satu bahasa pengantar.

Mengimbas kembali sejarah negara, Sekolah Vernakular pada awalnya adalah dibenarkan atas tujuan memenuhi keperluan anak-anak pendatang Cina dan India yang bekerja di negara ini. Ia dilihat sebagai keputusan 'menang-menang' dalam proses kemerdekaan. Pada ketika itu, rata-rata kaum Cina dan India melihat kedatangan mereka sebagai sementara, iaitu sentiasa menyimpan hasrat untuk pulang ke negara asal bila tiba masanya. Justeru, sekolah dengan menggunakan bahasa pengantar bahasa ibunda masing-masing adalah wajar bagi memudahkan kesinambungan hidup anak-anak mereka di negara asal nanti. Dalam bahasa mudah, konsepnya, adalah lebih kurang sama dengan Sekolah Antarabangsa.

Walaubagaimanapun, ternyata kaum-kaum ini tidak kembali ke negara asal. Malah, mereka mengambil kesempatan pula atas kelembutan dan sikap toleransi penduduk asal. Akibatnya, setelah 55 tahun berlalu, sekolah vernakular terus wujud dan semakin teguh serta berkembang. Dan selama 55 tahun jugalah Bahasa Kebangsaan telah diabaikan atau dianaktirikan oleh sekolah vernakular. Lalu semakin berkembang biaklah kaum minoriti yang tiada jatidiri sebagai warga Malaysia. Dengan sikap kiasu semulajadi ditambah dengan kuasa ekonomi yang ada pada mereka, maka semakin tega dan degillah mereka menolak segala usaha ke arah membentuk jatidiri sebagai warga negara ini.

Kita tidak perlukan seorang pakar politik, sosiologi, psikologi atau sejarah untuk memberitahu kita bahawa ini adalah satu perkembangan yang tidak sihat, malah amat merbahaya bagi sesebuah negara.

Namun, malang bagi Malaysia, selagi satu pihak enggan mengambil sikap praktikal dan matang dan satu pihak lagi pula tidak mampu mengambil keputusan tegas dan berani, maka negara ini akan terus bergerak mengikut jarum bom jangka yang dibiarkan terpasang. Tidak boleh tidak, kita perlu memastikan bahawa seluruh kaum Cina menerima hakikat bahawa identiti Malaysia adalah secara semulajadinya berasaskan kaum Melayu. Ia bukan satu pilihan bagi seseorang yang mengaku sebagai warga negara ini

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

NURL IZZAH HAS STRAIN RELATIONSHP WITH PAS GRASSROOTS, WHILE DAP IS ENJOYING THE BENEFIT

Posted: 11 Nov 2012 10:11 PM PST

PKR and PAS are in disarray following PKR vice-president Nurul Izzah Anwar's ;no compulsion on religion' statements that created a 'rocky' situation between members of the two opposition parties.

Despite the quiet front leaders of both parties show in ceramahs and infront of voters, the undercurrent in both the parties is somewhat different and worrying for the leaders.

Nurul Izzah's statements apparent had touch the central nerve of the Malay hearts who are Muslims by birth and are struggling to strengthen their faiths and while doing so, Nurul Izzah had 'rock' their belief in the process.

Like it or not, Malays, how religious they are or how thin their faiths are, will oppose those who attempt to instill 'freedom of religion' to their children or to them as they see these as attempts to 'dismantle the very structure that of the Malay family institution which encompasses Islam as a way of life.'

Call whatever terms one like on Nurul Izzah's statement – liberalism or pluralism – the kampong Malays may not understand these terms but they understand one thing for certain.

They understand that Nurul Izzah has made a statement that deviated from the faith or 'aqidah' of Islam and they will not tolerate such opposition against their belief since birth.

Like it or not, in the quiet and in their silent smiles, these Malays have made up their minds that PKR headed by Anwar Ibrahim and family is a party that promotes 'kesongsangan' or deviations from the true path.

And the feelings also are in the hearts and minds of PAS grassroots who are now restless with the leadership silence in the issue, what more to correct the faith of Nurul Izzah.
Thus, Nurul Izzah's statements, whether she denies it or not, has 'put a crack' to the already fragile relationship between members of PKR and PAS.

The silent treatment PAS leadership gave so far indicates their disagreement to Nurul Izzah but the situation, politically that is, may force them to come out with statements 'not supporting' her.

With the ground swell and the silent undercurrent opposing her statement, PAS leaders may be forced to review the party's position in the opposition alliance.

And PKR is in deep trouble as DAP has lost trust in the party and now with PAS silently distancing itself, PKR heydays is considered as gone – and whatever the party's strategist Rafizi Ramli is doing right now is for the good of DAP and PAS – not for PKR directly or indirect.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwarinas akan 'letupkan' Muktamar Pas

Posted: 11 Nov 2012 10:08 PM PST

Laman web Jabatan Meteorologi meramalkan Kota Bharu dibasahi hujan minggu ini - waktu sama berlansungnya Muktamar PAS ke-58 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK).

Di sebalik semangat tahun baru 1434 Hijrah dan cuaca sedikit sejuk, pimpinan PAS diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang tatap perlu bersedia berdepan pelbagai isu yang membara bahangnya, terutama tahap persediaan parti menghadapi Pilihanraya umum ke 13 (PRU-13)

Perhimpunan bertema Negara Kebajikan Teras Perpaduan kali ini adalah pecutan terakhir menjelang perhitungan di peti undi, kata Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dan seharusnya menjadi landasan terbaik bagi jentera parti merumuskan tahap persediaan.

Bersandarkan hakikat itu, beliau yakin isu di luar lingkaran PRU-13 akan terpinggir dengan sendirinya.

"Itu semangat muktamar perwakilan PAS. Tumpuan Kita ialah bagaimana menghadapi lawan dan setiap ruang perlu dimanfaatkan ke arah meningkatkan semangat ahli. Isu lain tidak penting," katanya.

Realitinya, PAS banyak dibebani isu lain. Pertembungan kelompok tegar yang berpegang kepada kepimpinan ulama sebagai asas perjuangan dengan kalangan yang dilihat beriya-iya menegakkan pengaruh Datuk Seri Anwar Ibrahim atau dilabel sebagai "Anwarinas'adalah antara bom jangka yang mungkin 'diletupkan' di Kota Bharu nanti.

Benar, kerjasama PAS-DAP-PKR mendapat restu Majlis Syura sebelum 3 parti itu membentuk pakatan pembangkang menghadapi PRU-12 empat tahun lalu.

Bagaimanapun yang meninggalkan kebimbangan pihak tertentu ialah kemungkinan PAS kehilangan Identiti sebagai parti yang menjunjung Islam, lantaran terlalu ghairah membuka ruang atas nama menjaga hati rakan.

Pada masa sama, pengaruh (jika boleh disebut begitu) Nasharuddin Mat Isa di kalangan penyokongnya tidak boleh diketepikan kerana bagi mereka, ketegasan bekas Timbalan Presiden PAS itu bersuara mempertahankan prinsip perjuangan asal tanpa mengorbankan nilai walaupun atas nama kerjasama bukan ketukan tin kosong.

Diakui, masa depan PAS bukan berlegar sekitar Ahli Parlimen Bachok itu atau sesiapa pun kerana PAS sebagai organisasi sememangnya jauh lebih besar daripada mana-mana individu, seperti juga parti sahsiah lain.

Apa yang membimbangkan, menurut pandangan seorang ahli yang sudah lama mengharungi susah senang bersama PAS, parti itu kini menjadi tumpuan atas sebab yang tidak membantu perjuangannya.

"PAS menjadi bahan bualan kerana krisis dalaman, pemimpin bercanggah pandangan, orang ini ditolak, orang itu dibidas. Semua ini menampakkan seolah-olah PAS tidak lagi mempunyai ruang berbincang secara matang.

"Saya bersama PAS dah dekat 30 tahun. PAS mesti bijak membezakan perkara yang perlu ditangani dalam rumah sendiri dengan hal yang boleh dikongsi bersama rakan pembangkang. Sasaran kita ialah parti lawan, bukannya ahli sendiri.

"Ambil contoh isu Ustaz Nasharuddin. Dia nak cakap apa pun, itu pandangan dia. Tidak banyak sikit, ada betulnya. Kalau kita matang, kita terima teguran. Kalau ada yang dia sebut tu kita rasa tak kena, balas secara berhemah. Biarlah dia bercakap, kita terus buat kerja sudahlah," katanya.

Menghampiri usia 61 tahun penubuhan pada 24 November ini, PAS sepatutnya tidak lagi dikekang persoalan hala tuju perjuangan kerana angka sebesar itu wajar meletakkan laluan sahsiah parti berkenaan di landasan padu.

Walaupun sebahagian besar pemimpinya optimis dengan peluang PAS memenangi kerusi pada PRU 13, Abdul Hadi di nyata lebih berhati-hati membuat pertimbangan.

Paling utama, beliau memgigatkan semua pihak dalam PAS supaya menepis sifat "ujub' atau terlalu bangga dengan keupayaan untuk menawan Putrajaya berikutan terpengaruh dengan sokongan yang diterima.

"Jangan galak sangat. Memang kita hendak ke Putrajaya tetapi jangan 'ujub'," katanya ketika merasmikan Ijtimak Tarbawi Dewan Pemuda PAS Terengganu, baru-baru ini.

Jatuh bangun PAS menghadapi percaturan PRU-13 bergantung kepada semangat perwakilannya dalam memperhalusi dan menterjemah mesej ucapan dasar Abdul Hadi, pada Jumaat ini.

Darjah kepanasan perbahasan perwakilan adalah isyarat bagi pucuk pimpinan ke arah menentukan langkah seterusnya. Cabarannya ialah untuk Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat bertemu di titik sama dan membawa satu suara ke pucuk pimpinan mengenai apa sebenarnya yang dimahukan demi menjamin kelansungan masa depannya.

Ketika perwakilan Muslimat terus memelihara tertib tetapi tetap tegas apabila berkongsi pandangan, perhatian parti terarah kepada perwakilan Dewan Ulama yang di harap menjadi 'kubu terakhir' mempertahankan asas perjuangan parti supaya tidak tergelincir daripada landasan gara-gara tarikan kuasa dari luar PAS itu sendiri.

Apabila tiba masanya, pemimpin utama PAS seperti Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Abdul Hadi sendiri bakal diganti oleh nakhoda baru- itu hakikat tanpa kompromiyang perlu diakui.

Jesteru laluan yang ditentukan ahli PAS hari ini bakal mencorakkan wajah dan survival PAS ke arah menerowong era pasca dua pemimpin terbilang itu.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas semakin teruk dikritik oleh akar umbi

Posted: 11 Nov 2012 06:14 PM PST

Malaysia a potential hub for superbike riders

Posted: 11 Nov 2012 06:02 AM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 12 Nov 2012 01:42 AM PST

Sahabat-Gunung


Nurul Izzah Menyemarakkan Agenda IFC

Posted: 11 Nov 2012 06:45 AM PST


Sama ada secara sedar atau sebaliknya, Naib Presiden PKR Nurul Izzah sebenarnya telah menjadi penyambung lidah kepada agenda Suruhanjaya Antara Agama (IFC) yang sebelum ini telah berjaya digagalkan hasil dari kesedaran dan kebangkitan umat Islam membantahnya.

IFC adalah lanjutan daripada IRC, matlamat dan tujuan penubuhannya adalah sebagai badan berkanun yang berkuasa penuh untuk mengubah ajaran sesuatu agama khususnya Islam dengan menerima desakan atau tuntutan agama lain.

Dengan kata mudah sekiranya IFC dibenarkan bebas bergerak, maka peranannya akan setara dengan SUHAKAM. Bezanya, IFC akan mencampuri urusan agama khasnya Islam, manakala SUHAKAM memantau aduan berkaitan hak kemanusiaan.

Apabila anak perempuan kepada Ketua Umum PKR itu menyatakan persetujuan bahawa hak kebebasan agama sepatutnya tidak terhadap kepada orang bukan Melayu sahaja sebaliknya perlu juga meliputi orang Melayu, jelas sejelasnya ada persamaan dengan perjuangan IFC.

Nurul Izzah selaku Ahli Parlimen PKR Lembah Pantai mungkin sahaja tidak kisah pandangannya begitu berbahaya kepada akidah umat Islam sementelah lagi diakuinya sendiri yang beliau sudah terbiasa belajar di Sekolah Kristian Assunta di Petaling Jaya.

Namun, bagi orang Melayu yang agamanya wajib berakidahkan Islam sebagaimana disebut oleh Perlembagaan Negara dalam Artikel 160 (2), tetap sama sekali tidak dapat menerima pandangan serba liberal yang kini sedang meracuni fikiran anak perempuan Anwar Ibrahim itu.

Wan Azizah sebagai ibunya mungkin boleh terus bermain dengan sentimen air mata biawak sekalipun, hakikatnya ia tidak dapat menyembunyikan bahawa kenyataan Nurul Izzah itu sudah seumpama cubaan menyemarakkan kembali agenda IFC.

Antara tuntutan-tuntutan IFC termasuklah;-

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
      
2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka(murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
      
3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.
      
4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam
      
5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam(murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.
      
6. Seseorang atau pasangan suami-isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.
      
7. Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya..
      
8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
      
9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
      
10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
      
11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.
       
12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
      
13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
      
14. Sepatutnya islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Kesemua tuntutan IFC di atas itu senada dengan dakyah Yahudi Nasrani dalam usaha mereka untuk menghancurkan akidah umat Islam melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dengan mengisytiharkan Deklarasi Hak Manusia Sejagat.

Dalam Artikel 18, Deklarasi Hak Manusia Sejagat itu, antaranya menuntut  supaya hak individu untuk bebas menukar agama dan kepercayaan serta kebebasan berfikir perlu dihormati tanpa sebarang halangan.

"Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance" (Article 18, Universal Declaration Of Human Rights, United Nations).

Bagaimanapun pengisytiharan PBB di atas jelas bercanggah dengan Perlembagaan Negara yang secara rasmi memutuskan orang melayu wajib beragama Islam, di masa yang sama melindungi setiap orang Islam dari dakyah agama lain.

Akan tetapi, melihat pada sikap liberal anak beranak keluarga puaka yang menguasai PKR itu, tidak mustahil seandainya negara ini berjaya dikuasa oleh PR, ada kemungkinan semua peruntukkan dalam perlembagaan yang melindungi agama Islam dan penganutnya akan tergugat.

Melihat kepada kemungkinan ini serta betapa bersungguhnya gerombolan puak liberalisme dan pluralisme yang semakin berjaya menguasai halatuju parti-parti politik dalam PR, amatlah wajar umat Islam segera bangkit dari lena untuk menepis ancaman yang sedang bergentayangan di tanahair kita ini. 


Sumber: Haprak Daily

Khalid Brahim Bengang... Ingatkan Dah Habis Yang Tuntut Air Percuma

Posted: 11 Nov 2012 04:59 AM PST


Baru Khalid Brahim nak tenangkan kepalanya apabila dah hampir 3 minggu takde lagi rakyat Selangor yang bangun menuntut hak mereka …. Untuk mendapatkan air percuma sebagaimana yang dijanjikan oleh PKR dan PAS Selangor pada PRU12 yang lalu …..

Rupanya, selepas Aparmen Mawar di Bukit Beruntung mengadakan demostrasi menuntut air percuma kira-kira 3 minggu lalu, hari nie penduduk di Aparmen Lestari di Damansara Damai pula tampil bagi menuntut hak yang sama …..

Malas nak cakap banyak, yang pastinya 2013, kes tuntutan saman ini akan dimulakan di mahkamah …. Apa yang Khalid nak jawab plak lepas nie ….
Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Nov 2012 12:23 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PANAS! Gambar Bini Guan Eng Terkantoi.

Posted: 11 Nov 2012 10:00 PM PST

Adakah anda perasan apa yang tak kena dengan gambar ini?

Selepas kes RAINBOW, setiap gerak geri Guan Eng dipantau rapi oleh Betty Chew.

Sebenarnya isteri Guan Eng yang telah digantung untuk menghadiri sidang DUN di Melaka telah duduk di tempat yang dikhaskan untuk pegawai Kerajaan.

 Sila ke blog ini untuk mengetahui kekantoian F.L.O.P (First Lady of Penang):

http://alamijiwaparadox.blogspot.com/2012/11/adun-negeri-melaka-mencabul-di-luar.html

http://helenang.wordpress.com/2012/11/12/kini-tiba-pula-giliran-untuk-tokong-f-l-o-p-disembah/


*Kantoi.....

Panas!: Anwar Jatuh Kafir?

Posted: 11 Nov 2012 07:15 PM PST

ANWAR IBRAHIM


Terkejut MyMassa apabila melihat gambar diatas apabila Anwar Ibrahim ketua pembangkang berpakaian menyerupai orang kafir, dan sanggup menari serta mengutamakan upacara orang kafir dari mengutamakan ibadah atau upcara untuk Muslimin dan Muslimat. Lihat saja video dibawah, Anwar sanggup mengutamakan upacara sambutan Deepavali, menari-nari, berpakaian menyerupai orang kafir, sedangkan ketika itu umat Islam di Malaysia sedang meraikan dan menyambut kedatangan Aidiladha, dan walaupun ketika majlis itu, berkumandang Takbir AidilAdha, Anwar selamba dek menari dan berjoget tanpa menghiraukannya.

MyMassa petik hadis-hadis yang menyatakan hukum menyerupai/merayakan perayaan orang kafir.
 
Hadith Rasulullah S.A.W.


من تشبه بقوم فهو منهم


Mafhumnya : barang siapa yang tasyabbuh dengan sesuatu kaum maka ia tergolong dalam kaum berkenaan .

 

Takhrij hadith


أخرجه أبو داود فى اللباس و احمد , وجود اسناده شيخ الاسلام فى الاقتضاء وعضده الحافظ فى الفتح بمرسل حسن الاسناد و حسنه السيوطى و صححه الألبانى 

Komentar terhadap hadith di atas, Syeikh Islam Ibn Taimiyyah berpendapatوهذا الحديث أقل احواله أن يقتضى تحريم التشبه بهم وان كان ظاهره كفر المتشبه بهم كما فى قوله تعالى (ومن يتولهم منكم فانه منهم)
(ابن تيمية , المتوفى سنة 728 ه اقتضاء الصراط المستقيم ومخالفة اصحاب الجحيم , دار الحديث بالأزهر ص 75 )


Mafhumnya : Pada hadith ini membawa pengertian bahawa seringan-ringan hukum adalah dalil pengharaman tasyabbuh walaupun pada zahir hadith ini menunjukkan makna kufur orang yang meniru atau menyerupai orang-orang kafir seperti yang difahamkan dari ayat yang bermaksud barang siapa yang melantik mereka di kalangan kamu maka ia tersendiri akan tergolong dalam kalangan mereka.


Beliau juga menyebutان من اصل دروس دين الله وشرائعه و ظهور الكفر والمعاصى التشبه بالكافرين كما أن أصل كل خير المحافظة على سنن الأنبياء و شرائعهم
(ابن تيمية , المتوفى سنة 728 ه اقتضاء الصراط المستقيم ومخالفة اصحاب الجحيم , دار الحديث بالأزهر ص 103 )


Mafhumnya : Sesungguhnya antara faktor utama hapusnya agama Allah serta syariatnya dan muncul kekufuran serta kemaksiatan adalah sikap tasyabbuh dengan orang-orang kafir sepertimana asal setiap kebaikan itu ialah bersungguh-sungguh menjaga sunnah Anbia" dan syariat mereka.


San"ani pula berkata

 

فاذا تشبه بالكافرين فى زى و اعتقد ان يكون بذلك مثله كفر فان لم يعتقد ففيه خلاف بين الفقهاء : منهم من قال يكفر وهو ظاهر الحديث ومنهم من قال لا يكفر ؛ ولكن يؤدب
(سبل السلام)


Mafumnya
: Apabila seseorang meniru atau menyerupai pakaian orang kafir dan ia beri"tiqad bahawa ia menyerupai si kafir itu maka hukumnya adalah ia jatuh kafir tetapi jika ia tidak beri"tiqad begitu maka berlaku khilaf di kalangan fuqaha" : ada di kalangan mereka mengatakan tetap kufur berdasar makna zahir l hadith dan ada di kalangan mereka menghukumkan tidak kufur tetapi hendaklah dihukum .
 Anwar Ibrahim
 Anwar dan Nurul Izzah
Bukankah mereka ini menyerupai dan meraikan perayaan orang kafir? Tidak keterlaluan jika MyMassa katakan mereka ini sanggup menyerupai agama dan bangsa lain asalkan tercapai hajat dan matlamat mereka iaitu meraih undi dan simpati golongan kafir dan bangsa lain, mereka ini mengamalkan konsep dan politik ala Machiavelli dimana, 'Matlamat menghalalkan cara'.  Mereka ini sanggup mengabaikan agama sendiri, seperti ungkapan Anwar Ibrahim dan Nurul Izzah, dimana mereka berdua menyokong LGBT dan kebebasan seksualiti merdeka, serta Nurul Izzah menyatakan orang Melayu bebas menganut apa-apa agama. Ini semuanya mengamalkan konsep Islam Liberal, dimana mereka ini sudah mengubah dan menolak fahaman dan hukum Islam yang sebenarnya, dan mengubah konsep Islam bersesuaian dengan kehendak mereka sendiri. Dan didalam kes yang terbaru Anwar Ibrahim ini sanggup berpakaian dan menyerupai orang kafir hanya untuk meraih undi. 
MyMassa mahu pembaca dan viewers sendiri fikirkanlah, mereka ini sanggup menggunakan apa-apa cara sekalipun, asalkan matlamat mereka tercapai. MyMassa harap mereka ini kembali balik ke jalan yang asal, dan harap MyMassa, Ustaz-ustaz PAS dalam Pakatan Rakyat tu tegurlah Anwar dan Nurul Izzah ni sebelum terlambat.

PANAS! Video Melayu Murtad. Adakah Ini Yang Nurul Izzah Mahu?

Posted: 11 Nov 2012 04:43 PM PST

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Nurul Izzah.


Ini pula video gejala murtad di Malaysia.


Adakah ini yang Nurul Izzah mahu?

*Fikir-fikirkan....

The Unspinners

Posted: 12 Nov 2012 12:11 AM PST

The Unspinners


Situo terkutuk lagi kuak nipu ngaku pejuang Isle

Posted: 11 Nov 2012 11:00 PM PST

Dari Puteri Reformasi jadi Ratu Apostacy

Posted: 11 Nov 2012 06:43 PM PST

Bukti Pakatan Rakyat dibantu gereja untuk murtadkan Muslim

Posted: 11 Nov 2012 05:00 AM PST

Sister in Sesat sokong Nurul

Posted: 11 Nov 2012 02:30 AM PST

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 11 Nov 2012 11:34 PM PST

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Il peut effectivement etre un bon concept

Posted: 11 Nov 2012 09:52 AM PST

Qu’est-ce qu’un casino en ligne! Je dois vous donner un traitement équitable. Voici une certaine compréhension d’initiés sur casino en ligne france. C’est pour tout le peuple travailleur. Crash and Burn! Ils ne comprennent pas ce qu’ils rodomontades sur. Il s’agit d’un bref aperçu de la situation. Vous ne verrez que toucher le casino en ligne une fois dans l’âge d’un chien. Cela me donne la tranquillité d’esprit ce qui devrait soulever quelques sourcils de l’abondance des Wanderers. Vous aurez seulement apprendre à ce sujet dans les médias de nouvelles en ligne. Ce serait un bon entendeur, salut s’il vous paniqué. Je n’ai aucun doute après avoir lu cette colonne, vous serez en mesure de le faire avec jeu roulette anglaise gratuite ainsi. Afficher certain courage! Cela a été masqué par casino en ligne. Est-ce divisibles entre chaque personne ?

Il s’agit d’un sac de trucs à jeter machines a sous gratuites avec bonus. casino en ligne roulette Sure est un travail lorsqu’il s’agit de l’utilisation de ce. Vous pouvez imaginer que je suis resté trop longtemps à la foire. Permettez-moi d’être franc et ce n’est que pour les élèves en haut de page. Il est de savoir comment casino en ligne allait tout changer. bonus casino est un chemin négligé de produire plusieurs types de casino en ligne. Vous pouvez deviner que je suis Gunning pour un combat. I, apparemment, ne discernent pas plus concernant type de machine asous. Près de 90. Certains voudraient pour casino en ligne gratuit de leur donner ce dont ils ont besoin.
I, raisonnablement, être obligé de comprendre meilleur casino. Par conséquent, c’est un autre sujet. Bon après-midi, Mesdames il était un peu nerveux soutirage puisque c’était la première fois que j’avais fait. Voici comment se la couler douce et de cesser d’être inquiet.

Toutefois, c’est du travail. Voici une petite liste de certains de la sagesse casino francais plus utile de connaître. Cela aurait dû frapper dur appel. Comme mon père a dit moi ce touchant casino en ligne, Il n’y a pas de place comme à la maison. C’est la meilleure façon d’informer votre partenaire. On peut faire une fusion étonnante de celui-ci et casino en ligne bonus. Par conséquent, cette tranche va couvrir brièvement jeux d argent en ligne. Ne vous inquiétez pas, il ya un tout petit peu d’entretien requis. Il ya plusieurs pentes opposées à cette méthode de pensée.

Nous avons eu un certain dialogue avec les membres après cette action. Vous serez un connaisseur inventor de la rueda de la fortuna en un rien de temps. Je dois garder mon épaule à la roue. Cela m’a fait penser au sujet roulette americaine ou francaise.

La pépite de la vérité est ici thisthat: Je suis un expert en matches casino gratuit. Vous n’avez pas à dépenser de l’argent comptant sur jouer o black jack gratuitement ou quoi que ce soit d’ailleurs. Je vais me profane ici. J’aime à voir cela se produise à un jeux carte sur machine a 5 rouleaux qui donne une manière de casino en ligne.

Ce ne sera probablement pas piquer l’attention des virtuoses qui n’ont pas intérêt à casino en ligne.

Panglima Perang Cyber

Posted: 11 Nov 2012 11:27 PM PST

Panglima Perang Cyber


BUKU PANDUAN PENJELASAN ISU SEMASA INI BAKAL MENGHANCURKAN PENIPUAN PAKATAN RAKYAT CC @NAJIBRAZAK @DRRAISYATIM @ANWARIBRAHIM @CMLIMGUANENG

Posted: 11 Nov 2012 05:34 PM PST

PAGI INI PANGLIMA INGIN BERKONGSI BUKU ELETRONIK ATAU E-BOOK TERBITAN JASA YANG DIHASILKAN OLEH PANEL PEMIKIR JASA, KEMENTERIAN PENERANGAN, KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN. LINK http://www.kpkk.gov.my/pdf/Buku_isu_semasa.pdf 

BUKU INI SANGAT BAGUS KERANA MENYIARKAN JAWAPAN BAGI SETIAP ISU YANG DITIMBULKAN OLEH PEMBANGKANG DI MEDIA MASSA DAN MAYA MILIK MEREKA.

ISU SCORPENE, RASUAH, 1MALAYSIA, GTP, NKRA, LYNAS, BUKU JINGGA DAN BANYAK LAGI ISU SEMASA TELAH DIHURAIKAN DENGAN JELAS DAN TERPERINCI.

SEBENTAR TADI PANGLIMA BARU SAHAJA MENGEMASKINI STATUS DI TWITTER SEPERTI BERIKUT :


Mohon RT jawapan isu-isu semasa inihttp://www.kpkk.gov.my/pdf/Buku_isu_semasa.pdf … kepada rakan2 kita. Ayuh !!! cc@NajibRazak @MuhyiddinYassin @AliHamsa55 @KhairykjSEBELUM ITU DI FACEBOOK PANGLIMA JUGA TELAH MENGEDARKAN LINK BUKU PANDUAN PENJELASAN ISU SEMASA YANG TURUT PANGLIMA MILIKI BENTUK 'HARD COPY' SEPERTI BERIKUTMohon semua pencinta kebenaran share jawapan isu-isu semasa inihttp://www.kpkk.gov.my/pdf/Buku_isu_semasa.pdf kepada rakan FB Anda. Ayuh !!!


APA YANG BOLEH KITA LAKUKAN IALAH MENGEDARKAN LINK INI UNTUK MEMUDAHKAN MENCARI SEBARANG JAWAPAN ISU SEMASA YANG DIHADAPI.

PANDUAN MENCARI DENGAN MENEKAN CTRL DAN F MAKA ANDA AKAN MELIHAT KOTAK KECIL BAHAGIAN ATAS KANAN SKRIN ANDA.

SELEPAS ITU TAIP PERKATAAN YANG DIKEHENDAKI SEPERTI 'SCORPENE' MAKA IA AKAN MENUNJUKKAN BERAPA TEMPAT YANG DISEBUTKAN PERKARA TERSEBUT.

LIHAT CONTOH :
SELAMAT BERJUANG DAN MOGA BAHAN INI DAPAT MEMUDAHKAN PERJUANGAN KITA MEMPERTAHAN KEBENARAN.


panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 11 Nov 2012 02:25 AM PST

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Peserta 1Malaysia Bike Week 2012 bergambar bersama PM @NajibRazak dan @zahid_hamidi"

Thanks,
The Instagram Team

6630 Motorsikal Besar 1Malaysia Datang Putrajaya Bersama Perdana Menteri @NajibRazak

Posted: 11 Nov 2012 01:45 AM PSTPagi tadi YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah merasmikan penutup 1Malaysia Bike Week di Dataran Boulevard hadapan Istana Kehakiman, Putrajaya.

Turut hadir Pengerusi Eksekutif Superbikers Association Malaysia (SAM) Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan isteri.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Chik juga bersama dalam majlis  tadi.

Sejumlah 6630 penunggang melebihi jangkaan awal 5000  penunggang motorsikal besar telah bersama YAB Perdana Menteri pagi ini.

Ia merupakan jumlah paling besar konvoi dan paling panjang sehingga mendapat pengiktirafan Malaysia Books Of Record.
Sijil turut disampaikan kepada YAB Perdana Menteri oleh wakil Malaysoa Book of Record.

PM kemudiannya telah mengelilingi Putrajaya bersama 'bikers' diiringi VIP yang lain. Kesungguhan PM menunggang motorsikal besar bersama bikers membuktikan sikap 'sporting' beliau bersama rakyat tidak kira apa jua peringkat.Dalam ucapan sebelum itu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedia menimbangkan permintaan untuk mengurangkan harga motorsikal, cukai dan insuran seperti yang diminta oleh penunggang motorsikal yang disampaikan oleh Pengerusi Eksekutif SAM Dato' Seri Zahid Hamidi pada awal majlis.

Paling menarik mengikut pemerhatian panglima ialah pelbagai kaum dapat bersama-sama dalam jelajah selama enam hari bermula 6hb November 2012 hingga hari ini.

Majoritinya Melayu dan ini melambangkan kuasa ekonomi rakyat Malaysia hasil Transformasi Ekonomi yang sudah pasti hasil kerja keras pemimpin Barisan Nasional.

Tepat jam 12.40 tengah hari konvoi mengelilingi Putrajaya diketuai YAB PM selamat tiba ke pentas utama kembali untuk makan tengah hari. Anak PM juga turut sama mengikuti konvoi menunggang bersama bapanya.

Acara ini diharapkan akan diteruskan setiap tahun seperti yang disuarakan YAB Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau. 

Sekian live dari Putrajaya. 


Sent from Samsung Galaxy Note

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 11 Nov 2012 11:06 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Syaitan Yang Bernama Mujahid Yusuf Rawa....

Posted: 11 Nov 2012 09:00 PM PST

Syaitan yang sebenarnya adalah pas, demi undi kafir harbi, demi jawatan mereka sanggup selewengkan ayat Quran untuk kepentingan politik mereka, mereka terjemahkan ayat Quran suka hati mak bapak mereka....

Mazlan Aliman Muntah Darah Sabtu Lepas...

Posted: 11 Nov 2012 06:00 PM PST

Confirm mutah darah mazlan aliman bila dia tahun seluruh generasi muda felda menyokong kepimpinan perdana menteri, najib razak dan barisan nasional..

Tinggalah mazlan dan berberapa kerat peneroka yang pemalas tapi nak untung dan cepat kaya memperjuangkan Anak.

PISAU.NET

Posted: 11 Nov 2012 10:02 PM PST

PISAU.NET


Mat Sabu tercemar , Nik Aziz pula didewakan

Posted: 11 Nov 2012 10:00 PM PST

Inilah yang disebut beribu kali dalam blog Pisau sekarang ini diakui sendiri oleh ahli PAS.
Mendewakan Nik Aziz bagaikan seorang wali sedangkan beliau sendiri seorang ahli politik ,di Kelantan ada yang anggap Nik Aziz keramat hidup hinggakan jika orang tua ini kata kambing boleh terbang pun puak PAS akan percaya.

Berikut adalah rakaman forum tertutup aktivis PAS mendedahkan siapa Mat Sabu dan Nik Aziz.

Venue : Vistana Hotel, Kuala Lumpur
Event : Wacana Mengembalikan PAS ke Landasan Asal
Date : 10/11/2012 @ 9.00 am

Prof Madya Dr. Yusof Muhammad (UIA) mewakili golongan intelektual dalam PAS berkongsi pengalaman beliau selama berada dalam PAS...bottom line.. struktur kepimpinan PAS lemah sehingga wujud nya 'dewa' ...Pisau kata "Mudah mudahan Allah panjangkan umur Nik Aziz supaya golongan muda jadikan sempadan"

Hot! Demo Sokong Nurul Izzah Melayu Boleh Murtad Depan Masjid Selepas Jumaat.

Posted: 10 Nov 2012 05:00 PM PST

CSL dah jelaskan yang ditentangnya adalah hudud versi PAS.. dah basi sebenarnya cerita ni..tapi demi menutup cerita Nurul Izzah dan mahu meneruskan kelangsungan episod melacurkan agama,pemimpin PAS mengambil langkah yang proaktif dengan menganjurkan demo syok sendiri...self service beb..


Entah seribu ke idak...tapi begitulah yang disiarkan oleh sumber berita pencacai..Tak ada pulak khawarij ni marah marah kat Nurul Izzah.. maknanya diaorang sokonglah Melayu pun bebas nak tukar tukar agama ni..Maknanya statement Nurul tu tak hina Islamlah..


Bila Karpal berdehem bab hudud tak ada pulak khawarij ni turun berdemo..bila Kit Siang batuk bab hudud tak ada pulak puak ni tidor atas jalan..Bila Nasarudin Tantawi disergah Karpal tak ada pula puak ni berpanas bertakbir ..Bila Guan Eng kata hudud bukan keutamaan perjuangan pakatan rakyat tak ada pula khawarij sumpah seranah..Yang diaorang bantah CSL yang pertikaikan hudud versi PAS.


 
MARANG: Hampir 1,000 umat Islam yang selesai menunaikan solat Jumaat di Masjid Rusila, semalam mengadakan bantahan secara aman terhadap kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang disifatkan menghina hudud serta hukum Islam.

Setiausaha PAS Terengganu, Yahaya Ali (gambar kiri)berkata Presiden MCA itu tidak mengetahui perundangan Islam tetapi bersikap kurang ajar kerana menghina hukum hudud dan Islam amnya.


Menurutnya, pemimpin MCA tersebut juga biadap kerana mempertikai agama Islam dengan mempersoalkan hudud yang telah digubal di Kelantan dan Terengganu sebagai hudud versi PAS."Tunjukkan contoh, di mana lemahnya (hudud), di mana kurang atau pun tempat tidak kena undang-undang hudud yang digubalkan khususnya di Terengganu dan Kelantan yang telah mengubalkan undang-undang di bawah Kanun Jenayah Syariah," ujarnya.

 

Antara pimpinan PAS yang hadir dan berucap iaitu Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik, Timbalan Pesuruhjaya (III) PAS Terengganu, Dr Alias Razak, Ketua Pemuda PAS Marang, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi, Timbalan Ketua Pemuda PAS Kuala Terengganu, Ustaz Wan Ahmad Faizul Wan Abas dan Ketua Penerangan Pemuda PAS Terengganu, Syeikh Muhammad Hanafi.

 

Yahaya selaku Yang Dipertua PAS Marang menegaskan perhimpunan secara aman tersebut bagi menyatakan sikap serta pendirian PAS mempertahankan Islam.

 

Ini kerana, kata beliau, hati umat Islam di negara ini terguris, terkilan dan marah dengan kenyataan dibuat oleh mereka yang tidak faham serta membenci Islam.

 

"Ini (demontrasi) adalah untuk menyatakan sikap dan pendirian kita membela Islam. Hati umat Islam terguris, terkilan dan marah dengan kenyataan-kenyataan dibuat  oleh mereka yang tidak faham dan dilihat seperti membenci agama Islam.

 

"Kita sendiri juga diajar oleh agama (Islam) agar kita tidak menghina agama-agama lain walau pun kita tidak bersetuju dengan agama-agama lain (namun) kita tidak sampai menghina agama-agama mereka," jelasnya.Pisau kata " inilah yang dikatakan pejuang agama..korang patut sokong PAS..boleh? "

Alfaizhamid

Posted: 11 Nov 2012 09:49 PM PST

Alfaizhamid


ADAB BERILMU

Posted: 11 Nov 2012 09:34 AM PST


Adab Dalam Menuntut Ilmu

Dalam usaha kita untuk menuntut ilmu, seharusnya kita mengetahui dahulu betapa perlunya adab-adab sebelum menuntut ilmu. Perkara ini diperkuatkan lagi dengan kata-kata Ibnul Mubarak dalam sebuah kitab beliau:

"Aku memperlajari adab selama tiga puluh tahun dan aku mempelajari ilmu selama dua puluh tahun. Dan adalah mereka (ulama') mempelajari adab kemudian mempelajari ilmu" [Mansuah al Adab al Islamiah : 15]

Pada pandangan saya, perlunya adab dan ilmu boleh diumpamakan seperti 'adunan untuk membuat roti'. Adab diumpamakan seperti gandum dan ilmu diumpamakan seperti garam. Hendaklah kita memperbanyakkan gandum berbanding garam namun nisbah tersebut haruslah sekata supaya gandum dan garam yang diadun sempurna nisbahnya. Dan ketahuilah, memperbanyakkan adab bersama ilmu yang sedikit lebih baik daripada memperbanyakkan ilmu berbanding adab yang sedikit.

Dalil Menuntut Ilmu
Dalam Surah at Taubah ada menyebut bahawa bukan semua di antara kita pergi untuk berjuang (berjihad). Makanya wajib sebahagian di antara kita pergi memperdalamkan ilmu agama. Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Dan tidaklah (betul dan elok) orang-orang yang beriman keluar semuanya (pergi berperang). Oleh itu, hendaklah keluar sebahagian sahaja dari tiap-tiap puak di antara mereka, supaya orang-orang (yang tinggal) itu mempelajari secara mendalam ilmu yang dituntut di dalam agama, dan supaya mereka dapat mengajar kaumnya (yang keluar berjuang) apabila orang-orang itu kembali kepada mereka; mudah-mudahan mereka dapat berjaga-jaga (dari melakukan larangan Allah)." [At Taubah 9 : 122]

Dan dalam sebuah hadis Rasulullah SAW ada menyebut bahawa sekiranya Allah SWT ingin memberikan hambanya kebaikan, maka Allah SWT akan memberikannya kefahaman dalam agama. Perkara ini yang harus dikejar oleh setiap muslim agar dekat kepada kebaikan yang dijanjikan oleh Allah SWT dengan menuntut ilmu. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah SWT baginya akan kebaikan, nescaya Allah SWT akan memberinya kefahaman dalam agama" [HR Bukhari dan Muslim]

Adab Menuntut Ilmu

01.Niat yang ikhlas

Menuntut ilmu bukan untuk lulus dalam perperiksaaan, untuk mendapat kerja yang bagus, untuk dikatakan orang yang bijak atau pelbagai lagi niat yang lain melainkan hanya kerana Allah SWT. Daripada Ibn Umar RA sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain daripada Allah SWT ataupun menghendaki menuntut ilmu (sebaliknya) selain daripada Allah SWT, maka disediakan tempat duduknya daripada neraka." [HR Tarmizi]

Niat itu sendiri memainkan peranan yang tinggi dalam sesuatu amalan. Setiap amalan kita akan dinilai oleh Allah SWT berdasarkan niat. Maka niatlah segalanya hanya kerana Allah SWT, kerana sesungguhnya Allah SWT tahu apa yang terdetik dalam hati tiap-tiap manusia.

02.Beradab dengan orang yang memberi ilmu

Imam Syafie pernah bekata:
"Sesiapa yang ingin dibuka hatinya oleh Allah, maka hendaklah ia berkhalwah, sedikit makan, menjauhi daripada bergaul dengan orang yang bodoh, dan membenci orang yang tidak berlaku adil dan tidak beradab daripada kalangan mereka yang berilmu" [Kitab Majmuk, Syarah Mazhab, jilid 1, m/s 31]

Pada pendapat saya dalam hal beradab dengan guru, ia memerlukan perbahasan yang panjang. Namun secara ringkasnya bagi kita sebagai penuntut, adab-adab ini haruslah disesuaikan mengikut situasi. Janganlah kita terlalu menghormatinya sehinggakan mengakui kesilapan yang guru itu lakukan dan janganlah juga kita terlalu memperlecehkan sehingga guru itu tidak ikhlas dalam memberi ilmu kepada kita. Hormatnya kita akan guru berubah mengikut situasi dimana hormatnya seorang kanak-kanak tadika dengan gurunya berbeza dengan hormatnya mahasiswa dengan pensyarah.

03.Bersabar dalam menuntut ilmu

Imam Syafie pernah berkata:
"Tidak diperolehi ilmu kecuali dengan bersabar atas kesengsaraan." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s: 237

04. Tulis setiap yang dipelajari

Sahabat Rasulullah SAW sendiri menulis jika ingin menuntut ilmu, adakah kita lebih baik dari mereka dengan tidak menulis apa yang dipelajari?
Abu Hurairah berkata: 
"Tidak ada seorangpun daripada sahabat Rasulullah SAW yang paling banyak meriwayatkan hadis kecuali Abdullah bin Amr bin al Asr, maka sesungguhnya dia telah menulis dan aku tidak menulis" [HR Ahmad dan Baihaqi]

05.Rendah diri

Imam Ahmad bin Hambal berkata:
"Kami diperintahkan supaya tawadhu' (rendah diri) kepada siapa yang kami pelajari ilmu daripadanya." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s 274]

06.Menjahui dari kenyang yang berlebihan

Ibn Jama'ah berkata:
"Sebesar-besar perkara yang menolong seorang penuntut ilmu dengan kefahaman dan tidak rasa jemu adalah makan sekadarnya daripada makan yang halal." [Kitab Fadhlu al Ilmi wa Adab Talabihi, m/s 222]

07.Tidur yang sedikit

Firman Allah SWT yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air, mereka mengambil apa yang diberikan Tuhan kepada mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik; mereka sedikit sekali tidur di waktu malam dan pada akhir malam mereka meminta ampun (kepada Allah SWT)." [Az Zariyat 51 : 15 – 18]

08.Kurangkan berkata-kata yang tidak menfaat

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka bercakaplah dengan perkataan yang baik ataupun diam." [HR Bukhari dan Muslim]

PENUTUP:

Tiada adab yang lebih sempurna melainkan kita mengikuti adab Rasulullah SAW dan adab mereka yang segenarasi dengan Rasulullah SAW (sahabat), generasi setelahnya (tabi'in) kemudian setelahnya (tabi' tabi'in).

Saya menasihati para pembaca sekalian agar dalam usaha kita untuk menuntut ilmu agama, seharusnya memperbanyakkan adab-adab dalam menuntut ilmu. Namun adab-adab tersebut seharusnya jangan terlalu 'fanatik' sehinggakan memperbetulkan apa yang salah dari mereka yang kita hormati. Manakah yang kalian lebih cintai sama ada pemberi ilmu atau kebenaran? Dan kebenaran itu juga seharusnya dengan ilmu.

Hanya ilmu yang layak untuk menjadi pegangan kita sebagai ummat akhir zaman ialah al Quran, as Sunnah dan sunnah Khulafa' al Rasyidin seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Sesungguhnya barangsiapa di antara kalian yang hidup sepeninggalanku nanti, maka ia akan melihat perselisihan yang banyak. Oleh kerana itu wajib bagi kalian untuk berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah al Khulafa al Rasyidin yang terbina dan terbimbing. Berpeganglah erat-erat denganya dan gigitlah ia dengan gigi gerham." [HR Abu Daud, at Tarmidzi dan lain-lain]

Ini hanyalah dari ilmu yang sedikit namun kerana kesedaran betapa pentingnya adab dalam menuntut ilmu maka saya kongsikan apa yang terbaik dari ilmu yang sedikit ini. Saya memohon dari para 'alim dari segala ilmu untuk menegur jika terdapat salah dan silap dari apa yang saya kongsikan ini. Sungguh tiada yang lebih benar melainkan dari al Quran dan as Sunnah Rasulullah SAW.


sumber : http://www.iluvislam.com/pendidikan/tips-belajar/1781-adab-menuntut-ilmu.html

KOLEKSI DESTAR MELAYU

Posted: 11 Nov 2012 09:20 AM PST

BERTUAH RASANYA MENJADI ANAK BANGSA.... YANG MANA BANGSANYA PENUH ADAB..PENUH ADAT

Tanjak, tengkolok atau destar adalah salah satu busana pada bahagian kepala lelaki Melayu yang sering dikaitkan dengan istana, kepahlawanan dan dipakai dalam pelbagai acara adat istiadat bangsa Melayu.
Tanjak pada kebiasaanya akan dipadankan dengan bengkung, sampin dan baju Melayu beserta keris selit bagi pakaian lelaki Melayu.
Tanjak belum lagi dicipta pada zaman sebelum zamankesultanan Melayu Melaka. Pada zaman itu, hanya sehelai kain digunakan dan diikat di kepala untuk menutup rambut supaya kelihatan kemas.
Ikatan kain ini lama kelamaan berubah dan menjadi semakin cantik mengikut peredaran zaman, diolah dan diubahsuai mengikut taraf seseorang itu.
Orang Melayu Melaka telah menggunakan kebijaksanaan mereka untuk mengubah sehelai kain untuk dipakai sebagai penutup kepala. Tanjak dahulunya merupakan lambang status seseorang.
Hanya yang berada sahaja pada ketika itu mampu memakainya dan tanjak juga merupakan sebahagian pakaian raja atau sultan.
Tanjak raja pada zaman Melaka dibuat dari kain sutera dari China atau India manakala orang kebanyakan menggunakan tanjak dari kain biasa.
Sejarah pemakaian tanjak di Perak pula dikatakan berasal dari sejarah lagenda kedatangan Sultan Muzaffar untuk ditabalkan di negeri Perak. 
Mahkota raja yang dipakainya dibuang ke laut kerana perjanjian dengan penjaga laut untuk terus mudik ke negeri Perak. Pakaian kepala kemudiannya direka untuk mengantikan mahkota raja dan dipanggil tengkolok raja.
Bentuk, Rekaan dan Lipatan Tanjak

Koleksi Tanjak - Nik Hamid
Rekaan tanjak biasanya berkait rapat dengan status sipemakai. Apa yang dipakai oleh rakyat biasa berbentuk simpulan dan diubahsuai dari rekaan asal yang dipakai oleh raja. Rakyat tidak boleh memakai bentuk tanjak yang sama dengan bentuk tanjak raja atau sultan.
Kebanyakan tanjak sekarang dibuat dari kain songket. Untuk membuatnya, kain songket bersaiz 31 x 31 diambil dan dilipat dua kepada bentuk tiga segi bersama kertas keras, sebelum digosok dan dijahit. Untuk membuat bentuk tertentu, dawai atau lidi akan dimasukkan bersama lipatan supaya tanjak terbentuk keras dan cantik pada segi tertentu.
Jenis Lipatan Tanjak
 • Dendam Tak Sudah
 • Belalai Gajah
 • Setanjak Balung Raja
 • Sarang Kerengga
 • Sekelungsung Bunga
 • Ketam Budu
 • Kacang Dua Helai Daun
 • Solok Timba
 • Mumbang Belah Dua
 • Sekolongsang Bunga
 • Cogan Daun Kopi
 • Balung Ayam
 • Ayam Patah Kepak
 • Pucuk Pisang
 • Buana
 • Sering
 • Getam Pekasam
 • Anak Gajah Menyusu
 • Pari Mudek
 • Lang Menyusur/Menyonsong Angin
 • Lang Melayang
Jenis Tanjak yang Dipakai oleh Raja atau Sultan Negeri (sumber: rajamenangis.blogspot.com).
DTS
Tengkolok yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada hari pertabalan adalah berwarna hitam bersulam benang emas.
Lipatannya dinamakan Dendam Tak Sudah yang berasal dari Negeri Sembilan.
Pada bahagian hadapan tengkolok ini dipasangkan anak bulan dengan bintang pecah empat belas yang diperbuat daripada emas putih dan di tengah-tengah bintang terletak lambang kerajaan Malaysia yang berwarna-warni.
Dendam Tak Sudah: Tengkolok KDYMM Sultan Kedah Darul Aman.
Pakaian D.Y.M.M Sultan Kedah Darul Aman ini adalah ikatan/lipatan baru yang berasaskan kepada lipatan Dendam Tak Sudah dari Negeri Sembilan.
Lipatan ini dicipta setelah terjalin perkahwinan diraja antara Kedah dan Negeri Sembilan. Destar daripada kain songket berwarna hitam ini adalah pakaian rasmi baginda.
Daun lambaian kasihnya menghala ke kanan manakala pucuk destar yang melambangkan kuasa terletak di sebelah kiri, yang menunjukkan pemakainya adalah raja yang memerintah.
Dendam Tak Sudah: Tengkolok KDYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.
Destar daripada songket berwarna kuning ini adalah pakaian rasmi D.Y.M.M Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.
Sewaktu memakainya, kedudukan pucuknya yang dipanggil "tunas kasih" harus diletak tepat di atas mata kiri dan daun lambaian kasihnya pula dihalakan nke arah kanan. Cara ini menunjukkan pemakainya adalah raja yang memerintah negeri.
Sekelungsung Bunga: Tengkolok KDYMM Sultan Pahang Darul Makmur.
Di negeri Pahang Darul Makmur terdapat beberapa jenis destar yang pernah dipakai oleh D.Y.M.M Sultan Pahang.
Tengkolok 'Sekelunsung Bunga' yang diperbuat daripada kain songket yang warna natarnya biru kundang bersulam kencana ini adalah pakaian rasmi yang dipakai D.Y.M.M Sultan Pahang pada masa sekarang.
Walaupun bentuk destar ini agak ringkas dengan bahagian daunnya melonjong ke atas dan bahagian bawahnya mengembang seperti sebuah kelungsung bunga, seperti terdapat perbezaan di antara destar yang dipakai oleh kerabat diraja dengan destar yang dipakai oleh orang biasa, khususnya dari sudut posisi daun dan pucuk destar yang dipanggil 'sula'.
Ketam Budu: Tengkolok KDYMM Sultan Kelantan Darul Naim.
Destar jenis ini merupakan lipatan yang dipakai oleh D.Y.M.M sultan dan pembesar di negeri Kelantan.
Perbezaannya hanya pada warna natar kain destar dan sedikit bentuk bunga pucuk di bahagian atas depan kepala yang menyerupai bunga mekar.
Ikat kepala ini dapat dikenali dengan mudah kerana ikatannya menutup seluruh bahagian kepala pemakai, tidak seperti jenis-jenis destar lain yang terdapat di Semenanjung Malaysia.
Ayam Patah Kepak: Tengkolok KDYMM Raja Muda Perak Darul Ridzuan.
Destar berwarna putih bersulam benang perak yang diberi nama Ayam Patah Kepak ini, adalah pakaian khusus untuk Raja Muda Perak Darul Ridzuan masa kini.
Dalam etika berpakaian adat-istiadat melayu, warna adalah unsur penting kerana warna menggambarkan kedudukan atau status sosial seseorang. Putih adalah warna khusus untuk Raja Perak manakala kuning adalah untuk D.Y.T.M Raja Muda dan warna hitam untuk D.Y.A.M Raja Di Hilir, Perak.
Dendam Tak Sudah: Tengkolok KDYMM Sultan Perlis.
Tengkolok Dendam Tak Sudah digunakan sebagai pakaian rasmi D.Y.M.M. Tuanku Raja Perlis. Warna natarnya kuning muda, manakala lipatannya sebanyak lima takuk bernama lipatan daun palas.
Setanjak Balung Raja: Tengkolok KDYMM Sultan Selangor Darul Ehsan.
Destar daripada jenis kain songket berwarna kuning ini adalah pakaian rasmi D.Y.M.M. Sultan Selangor. Ia dipakai oleh baginda sultan dalam majlis adat istiadat diraja negeri Selangor, seperti istiadat pertabalan, hari keputeraan dan lain-lain.
Reka bentuk destar ini diambil daripada tengkolok Balung Ayam dari negeri Perak, setelah terjalin perkahwinan diraja di antara kerabat negeri Selangor dan Perak.
Belalai Gajah: Tengkolok KDYMM Sultan Terengganu Darul Iman.
Destar Belalai Gajah adalah pakaian rasmi bagi D.Y.M.M. Sultan Terengganu. Destar ini diperbuat daripada kain songket bunga penuh warna kuning.
Daun pada bahagian atas depan destar ini dibentuk secara menggulung ke atas, seakan-akan seekor gajah sedang melambung belalainya.
Bahagian bawahnya pula terdapat tiga takuk lipatan dan pucuk destar yang disebut sula diletakkan pada sebelah kanan, melambangkan pemakainya adalah seorang raja.
Tengkolok di-Raja Negeri Perak
Gambar dan catatan di bawah dikongsi dari blog sembangkuala.

Jenis lipatan dan warna adalah berdasarkan kedudukan dan hanya berhak dipakai oleh golongan tertentu sahaja.
1. DYMM Sultan – Balong ayam. Warna putih dan emas..
2. DYTM Raja Muda – Ayam patah kepak. Warna kuning dan emas.
3. DYAM Raja Di-Hilir – Lang Menyusun Angin/Lang Menyonsong Angin. Warna hitam dan perak.
4. Empat Raja Bergelar – Lang sioh. Warna ungu dan perak.
5. Orang Besar Empat – Getam pekasam/Ketang pekasam. Warna hijau dan perak.
balong-ayam
Gambar di atas: Balong Ayam.
patah-kepak
Gambar di atas: Patah Kepak.
lang-menyonsong-angin
Gambar di atas: Lang Menyonsong Angin
g-pekasam-g-menyusu-p-pisang-pth
Gambar di atas: Dari kiri, Getam Pekasam, Anak Gajah Menyusu dan Pucuk Pisang Patah

Corak
Corak berteraskan tumbuh-tumbuhan jelas pada nama beberapa tanjak seperti Mumbang Belah Dua, Sekelongsong Bunga, Cogan Daun Kopi.
Pengaruh haiwan pula terpancar pada nama-nama seperti Balung Ayam, Ayam Patah Kepak, Pari Mudek, Lang Menyongsong Angin dan Lang Melayang.
Mengikat Tanjak
Cara mengikat tanjak pula bergantung kepada kedudukan orang yang memakainya. Lebih tinggi statusnya, lebih indah dan banyak lipatan kain pada tanjak itu.
Kalau raja, penghujung tanjak pasti tinggi dan tajam, iautu melambangkan darjat dan kuasanya. Kalau pendekar, ikatannya lebih kemas dan duduk tegap mencerminkan kegagahannya.
Langkah Melipat Tanjak
 • Langkah bermula
 • Risik melangkah
 • Risik bertemu
 • Cincin dikembang
 • Lambai kasih
 • Kasih berjawab
 • Kasih bermula
 • Bertemu kasih
 • Gelombang kasih
 • Lambaian kasih
Dengan kepelbagaian cara membentuk dan mengikat tanjak, menggambarkan betapa tingginya daya penciptaan pereka-pereka bentuk tanjak tradisi Melayu.
Keindahan dan kesenian reka bentuk tanjak masih terpelihara dengan baik dan utuh meskipun zaman silih berganti dan kepentingannya dalam masyarakat moden sudah berkurangan.

'Destar Warisan Malaysia: Koleksi Terpilih', oleh Salmah Zainal Abidin.
Pengarang buku ini, Wan Yahaya Abdullah, seorang pendukung seni warisan Melayu telah mendokumentasikan destar dalam pelbagai aspek melalui bukunya berjudul Destar Warisan Malaysia: Koleksi Terpilih.
Selain sebagai pengarang buku ini, Wan Yahaya juga dikenali kerana kepandaiannya dalam seni mengerus dan seni telepuk.
Mengerus ialah suatu kaedah mengilatkan kain songket menggunakan siput supaya benang emasnya sentiasa berseri.
Telepuk pula kepandaian menghasilkan bunga-bungaan daripada perada emas yang dilakar di atas kain.
Satu lagi kepandaian beliau ialah mengikat dan menyimpulkan tengkolok dengan lebih seratus cara termasuk yang dipakaikan kepada raja-raja Melayu. Dengan kepandaian dan pengalamannya itu maka buku ini terhasil.
Buku ini membuka gelanggang dengan memperkenalkan maksud dan takrifan destar dan tengkolok serta tempat pemakaiannya. Penghuraian diperkukuh dengan mengutip penjelasan yang terdapat dalam beberapa buku dan kitab lama.
Sambil itu beberapa gambar lama, klasik dan berharga dipaparkan sehingga menaikkan semangat dan keindahan tengkolok yang dipakai dengan penuh segak oleh sultan, raja dan hulubalang serta pahlawan Melayu zaman silam.
Wan Yahaya selanjutnya bergerak dengan langkah yang pantas dan tangkas dalam menjelaskan aspek reka bentuk destar. Hampir semua reka bentuk tradisi mempunyai motif, ukiran, pahatan, corak batik dan tenunan serta kelarai anyaman.
Bak menonton seni silat Melayu, dengan gayanya yang mempesona buku ini merakamkan keindahan seni reka bentuk destar Melayu selain menyimpan sejumlah perbendaharaan lama dalam kalimat dan kata bahasa Melayu. Maksud lambang, warna dan corak yang tersirat dalam kesenian pembikinan destar juga dapat difahami dengan membaca buku ini.
Dalam majlis yang dihadiri raja dan sultan, hadirin hanya boleh memakai jenis dan warna destar tertentu sahaja. Pemilihan yang salah akan merosakkan majlis dan dianggap tidak beradab. Destar dipakaikan hiasan dengan tujuan tertentu mengikut kesesuaian jenis kain, warna tanah dan ragam hias yang dikenakan.
Satu lagi seni yang dipaparkan dalam buku ini ialah kaedah mengikat destar dan salah satu yang diberikan ialah cara-cara mengikat destar 'Dendam Tak Sudah'.
Pemakaian destar tidaklah dapat dilakukan dengan sewenang-wenangnya. Pemakainya mesti mematuhi beberapa peraturan sesuai dengan bentuknya agar dilihat kemas dan rapi. Maka Wan Yahaya memperturunkan serba sedikit peraturan dalam memakai destar yang betul.
Dalam bab destar dan pemakainya, buku ini memperlihatkan bagaimana destar atau tengkolok dikenakan oleh sultan dan raja di semua negeri di Malaysia selain yang dipakai juga di Sabah dan Sarawak sungguhpun negeri tersebut tidak beraja.
Ditunjukkan juga destar sebagai pakaian persilatan Melayu. Dengan terbitnya buku ini, dapatlah kita menatap salah satu ketinggian seni bangsa kita zaman-berzaman.
Buku ini ditulis dalam dua bahasa, Melayu dan Inggeris serta dipaparkan gambar berwarna dan hitam putih yang indah dan amat penting sebagai memberi maklumat kepada pembaca khususnya generasi muda.
Dalam bentuknya yang mewah dan berkulit keras buku ini tampak meyakinkan dan memang sarat dengan ilmu pengetahuan tentang destar atau tengkolok.
Sesungguhnya buku ini adalah satu-satunya tinggalan yang amat berharga daripada Allahyarham Wan Yahaya Abdullah untuk tatapan kita dan generasi akan datang.
Buku ini kini menjadi sebuah dokumentasi yang baik untuk kita merujuk salah satu subjek yang semakin ditinggalkan dalam kehidupan masyarakat kita memandangkan kurangnya buku tentang destar dalam pasaran. Wasalam.
Sumber: 
 1. thestar
 2. Berita Minggu
 3. rajamenangis.blogspot.com
 4. Destar Warisan Malaysia: Koleksi Terpilih

Jenis-jenis Ikatan Tanjak, Destar, Tengkolok

Posted: 11 Nov 2012 08:51 AM PST


Jenis-jenis Ikatan Tanjak, Destar, Tengkolok

TERENGGANU DARUL IMAN
TANJAK LANG MELAYANG
Destar ini dipakai oleh pembesar-pembesar Negeri Terengganu yang bergelar Datuk. Destar ini terkenal sebagai solek Lang Melayang dan hanya dipakai pada majlis tertentu sahaja.


TANJAK LAKSAMANA TERENGGANU
Destar yang di perbuat daripada kain songket berwarna hitam berbenang emas ini berasal dari Terengganu. Pada mas dahulu, ia menjadi pakaian hulu rasmi Laksamana Terengganu. Warna rasminya adalah biru yang melambangkan laut selaras dengan tanggungjawab Laksamana mengawal laut. Pada masa sekarang ikatan jenis ini dipakai oleh Menteri Besar Terengganu sebagai pakaian rasmi di majlis adat istiadat di istana Terengganu.

DESTAR DATUK BIJA DI RAJA
Orang Besar Lapan Negeri Terengganu memakai destar yang digelar ikat lilit Datuk Bija Diraja. Kain yang digunakan berwarna hitam dan perak.


TANJAK TEMALONG BUDU
Destar jenis ini biasanya dipakai oleh pegawai-pegawai kerajaan pangkat rendah dan orang biasa di Negeri Terenganu apabila mengadap D.Y.M.M. Sultan Terengganu untuk menerima anugerah pingat atau kurniaan negeri.

TANJAK DAGANG SAKIT DI RANTAU
Ada juga Datuk-datuk di Negeri Terengganu yang memakai destar yang diberi nama Dagang Sakit Di Rantau berwarna kelabu dan perak.PERLIS INDERA KAYANGAN
TENGKOLOK PUTERA KAYANGAN
Destar ini pernah dipakai oleh Al-Marhum D.Y.M.M. Tunku Syed Putra Ibni Al-Marhum Syed Hassan Jamalullai, Raja Perlis pada tahun 1957 sewaktu menandatangani pengistiharaan kemerdekaan Tanah Melayu. Seperti destar diraja yang lain warna natarnya adalah kuning diraja. Lipatan asasnya sebanyak tiga lipatan dan daun destarnya pula menghala ke atas.SELANGOR DARUL EHSAN

TANJAK SEBANG SELAT
Ikatan jenis ini pernah dipakai oleh pembesar Negeri Selangor pada tahun 1950-an hingga 1960-an.

TANJAK PARI MUDIK
Terdapat beberapa jenis destar yang digunakan oleh Orang-orang Besar Negeri pada suatu ketika dahulu. Setanjak Pari Mudik misalnya dipakai oleh Dato' Abu Bakar Baginda, mantan Menteri Besar Selangor ke-7 (1959-1964). Kedua-dua pucuk sirih destar ini meletakkan disebelah telinga kiri pemakai. 
TANJAK LANG PATAH SAYAP
Destra khas ini adalah pakaian hulu rasmi Y.A.M. Panglima Diraja Selangor. Ia diperbuat daripada songket berwarna merah, iaitu warna yang melambangkan kuasa, kegagahan dan kepahlawanan panglima Melayu. Reka bentuk destar ini walaupun nampak ringkas, namun kedudukan pucuk destar yang dipanggil pucuk sirih diletakkan disebelah kanan manakala daun tajuknya pula disebelah kiri. Ini menunjukkan pemakainya adalah daripada kerabat Diraja.


PERAK DARUL RIDZUAN
TANJAK PUCUK PISANG PATAH
Tengkolok jenis ini pernah dipakai oleh salah seorang sultan di Negeri Perak, Kedudukan pucuk rebungnya agak terjuntai ke bawah, seolah-olah melambangkan pucuk pisang yang patah.DESTAR PATAH KEPAK
Destar yang bernama Patah Kepak ini adalah bulang hulu bagi D.Y.T.M Raja Muda Perak. Warna latarnya kuning dan kuning kencana. Biasanya pakaian sampingan yang lain seperti baju, samp[ing, seluar dan bengkung mempunyai warna yang sama dengan destar. Destar ini pernah dipakai oleh Al-Marhum Sultan Iskandar.


TENGKOLOK MUMBANG BELAH DUA
Tengkolok ini pernah dipakai oleh al-Marhum Sulatn Abdul Aziz, Perak pada suatu dahulu. Ia berasaskan solek Belah Mumbang.


DESTAR LANG SIOH
Y.A.M. Raja Kecil Sulung adalah termasuk Empat Raja Bergelar di Negeri Perak Destar yang dipakainya dipangguil Lang Sioh. Ungu tua ialah warna latarnya dengan bunga berwarna perak. Demikian juga warna latar pakaianya dengan bunga-bunga perak.

DESTAR LANG MENYONSONG ANGIN
Destar Lang Menyongsong Angin adalah satu reka bentuk yang amat unik yang mengambarkan seekor helang yang sedang terbang melawan angin. Bentuk tengkolok ini yang diperbuat dengan songket berwarnma hitam bersulam benang perak pernah dipakai oleh D.Y.T.M. Raja Di Hilir Perak.


DESTAR GETAM PEKASAM
Di Negeri Perak, destar jenis ini dipakai oleh Orang Besar Empat dan pegawai-pegawai kanan istana. Juak-juak di Negeri Selangor dan Pahang juga memakai tengkolok jenis yang sama.


DESTAR BALUNG AYAM
Destar Balung Ayam dengan warna natarnya putih bersulam benang kuning kencana ini pernah di pakai oleh D.Y.M.M. Sultan Perak pada tahun 1950-an.


DESTAR AYAM PATAH KEPAK
Destar Ayam Patah Kepak yang diperbuat daripada songket bunga penuh berwarna merah adalah pakaian Panglima Perang bagi Negeri Perak.


TENGKOLOK ALANG ISKANDAR
Ikatan hulu jenis ini merupakan antara tengkolok yang dan sering dipakai oleh Al-Marhum Sultan Alang Iskandar, Negeri Perak sewaktu pemerintahan baginda.


PAHANG DARUL MAKMUR

TANJAK SEKELONGSONG BUNGA
Ikatan hulu jenis ini di pakai oelh kerabat di-Raja dan Orang besar Empat Negeri Pahang. Walaupun bentuknya ini agak ringkas dan bahagian daunnya melonjong ke atas dan bahagian bawahnya mengembang seperti sebuah sekelongsong bunga, tetapi terdapat perbezaan antara destar yang dipakai oleh kerabat diraja dengan orang biasa, khususnya dari sudut posisi daun dan pucuk destar yang dipanggil sula.


DESTAR RAJA NAIK BERSIRAM
Destar yang diperbuat daripada kain songket berwarna putih ini diberi nama Raja Naik bersiram. Ia dipakai sebaik sahaja raja berangkat naik daripada istiadat bersiram, sama ada sesudah selesai istiadat perkahwinan diraja ataupun pertabalan. Ia nandakan raja selamat bersiram. Destar jenis ini hanya dipakai oleh raja yang memerintah. Putera atau cucunda baginda tidak boleh memakai destar jenis ini. bentuk daunnya melonjong kehadapan dan memakai dua pucuk destar yang disebut gading.

DESTAR GETAM BUDU
Destar ini adalah pakaian hulu untuk Orang-Orang Besar di istana Negeri Pahang pada satu masa dahulu. Bentuk destar ini menutup seluruh bahagian kepada pemakai yang membawa maksud makna menyimpan segala rahsia raja. Warna hijau adalah warna yang dikhaskan untuk Datu-Datuk dan Orang-Orang Besar Bergelar.

DESTAR COGAN DAUN KOPI
Cogan Daun Kopi ialah nama khas bagi bentuk destar yang dipakai oleh D.Y.M.M. Sultan Pahang. Warna rasminya adalah kuning muda tetapi baginda selalunya memakai warna-warna latar yang gelap. Bentuk destar Pahang mudah dikenali daripada bentuknya yang segi tiga dan diikat secara menegak di atas dahi dan membiarkan bahagian kepala yang lain terdedah. Selain itu reka bentuk bunga atau daun itu terletak disebelah depan destar tersebut.

 NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

TANJAK KACANG SEHELAI DAUN
Y.A.M. Undang Rembau ke -20, Allahyarham Datuk Haji Adnan bin Haji Maah yang memerintah dari tahun 1963-1998 adalah waris Seia Raja, Kampung Bukit yang pernah memakai destar jenis ini manakala warna kegemaranya adalah hijau. Penciptaan idea destar ini berdasarkan daun kacang yang melambangkan kesuburan dan kesatuan.


DESTAR SARANG KERENGGA
Destar ini agak berbeza dengan bentuk Dendam Tak Sudah. Destar unik yang amat menarik ini menggunakan lima lipatan yang disebut takuk dan daun lambaian kasihny tergantung seperti sarang kerengga di sebelah kanan pemakainya. Destar jenis ini pernah dipakai dalam majlis adat istiadat diraja oleh al-Marhum Tunku Muhammad, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan (1898-1933) 
DESTAR KACANG DUA DAUN

Destar jenis ini pernah dipakai oleh D.Y.M.M. Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan pada awal tahun 1950-an. Ia diilhamkan daripada daun kacang yang subur.
DESTAR HELANG MENYAMBAR
Destar ini merupakan pakaian hulu untuk Datuk-Datuk Lembaga Adat di Luak Rembau pada zaman dahulu. Pada sekitar 1950-an, destar jenis ini juga pakaian hulu yang popular kepada pengantin lelaki. Biasanya warna merah bersulam benang emas menjadi pilihan mereka.

DESTAR DENDAM TAK SUDAH
Destar Dendam Tak Sudah yang berwarna ungu dengan lipatan lima takuk ini merupakan ikat kepala yang dikhaskan penggunannya kepada Undang atau Penghulu Luak di Negeri Sembilan.


DESTAR DENDAM TAK SUDAH
Destar ini banyak dipakai oleh masyarakat di situ. Ikatan asas destar ini adalah sama, hanya perbezaan pada arah lambaian kasih dan bilangan takuknya. Destar ini yang mempunyai tiga lipatan takuk merupakan destar yang dipakai oleh Datuk-Datuk Adat di Negeri Sembilan dan corak kakinya beragi atau berpetak dan lazimnya warna natarnya adalah hitam.


DESTAR DENDAM BERAHI
Destar Dendam Berahi yang diperbuat daripada kain songket berwarna biru laut bersulam benang perak adalah salah satu yang dipakai oleh Undang Luak di Negeri Sembilan pada suatu ketika dahulu. Destar jenis ini mudah dekenali kerana ciri bentuk lambaian kasihnya yang sama lebarnya dan menebal selari tepat pada bahagian hadapan pemakainya.


KELANTAN DARUL NAIM
DESTAR SETANGAN ISIH
Kelantan Darul Naim adalah sebuah negeri yang kaya dengan budaya termasuk seni lipatan destar yang dinamakan Setangan Isih dan banyak dipakai oleh rakyat biasa dan juga dalam persembahan Mak Yong. Iaitu sejenis persembahan tradisional merangkum penceritaan, nyanyian dan tarian.
 
DESTAR KETAM BUDU
Destar ini digunakan oleh pembesar Negeri Kelantan. Warna destarnya hitam dengan bersulam benang emas. Destar ini dan destar lain seperti Destar Panglima Raja dan Paduka Raja menutupi seluruh bahagian kepala. 
DESTAR KETAM BUDU
Ikatan jenis ini adalah asas kepada semua jenis ikatan destar di Alam Melayu sejak beratus tahun dahulu. bentuknya berupa layar sebuah perahu masyarakat melayu.DESTAR BULANG HULU
Setiap perguruan silat mempunyai ciri-ciri perbezaan dari sudut ikatan kepala. Bulang Hulu merupakan salah satu ikatan destar yang kerap dipakai oleh pesilat di Negeri Kelantan. Bentuk asasnya amat ringkas dan bersesuaian dengan kelincahan dan ketangkasan pesilat.

DESTAR SUDU ITIK
Destar jenis ini lazimnya dipakai oleh perguruan silat. Ia popular sewaktu zaman pemerintahan Sultan Tajuddin di Kedah. Adalah difahamkan, jenis destar jenis ini diadaptasikan daripada ikat kepala masyarakat Jawa sewaktu lawatan Baginda ke sana.
SABAH BUMI DI BAWAH BAYU 

DESTAR SIGA
Negeri Sabah yang terkenal dengan pelbagai kumpulan etnik pribumi dengan seni budaya yang amat unik, antaranya seni ikatan kepala yang diguna pakai oleh suku kaum kadazan di Penampang daripada kain tenunan. Ikat kepala ini dikenali panggilan Siga


JOHOR DARUL TAKZIM
DESTAR BELAH MUMBANG
Ikatan jenis ini adalah asa kepada semua jenis ikatan destar Alam melayu sejak beratusan dahulu. Bentuknya berupa layar sebuah perahu masyarakat Melayu.,


TANJAK LAKSAMANA JOHOR-RIAU
Tanjak ini adalah pakaian Laksamana pada zaman dahulu dan berasaskan kepada destar Belah Mumbang. Sebagai pegawai yang bertanggungjawab di laut, maka songket berwarna biru berbenang perak digunakan. Tanjak ini mempunyai tiga lipatan berombak-ombak pada bahagian hadapan manakala bahagian asasnya terdapat tiga lipatan daun sirih.


DESTAR LUBANG LAYAR
Lubang Layar merupakan destar yang dipakai oleh anak-anak raja atau datuk-datuk di Negeri Johor pada masa dahulu. Bentuk destar ini menirus ke atas dan ia diasaskan daripada solek Mumbang Belah. Di bahagian pucunknya terbentuk dua daun yang trerbuka yang melambangkan kain layar sebuah perahu sedang mengembang.


TANJAK TEBING LAKSAMANA
Tebing Laksamana sesuai dengan namanya, adalah pakaian rasmi bagi jawatan Laksamana sejak zaman Empayer Melayu Melaka lagi. Ikatan destar ini berasal dari zaman pemerintah Johor-Riau. Bahagian depan destar mempunyai tiga lipatan berombak yang amat menarik.


TANJAK TEBING RUNTUH
Ikatan jenis ini adalah pakaian hulu anak-anak raja pada masa lampau di Johor. Mempunyai lipatan tiga tingkat yang dikenali sebagai lipatan susun sirih dan daun tajuknya melambai kesebelah kanan.


KEDAH DARUL AMAN

DESTAR LAKSAMANA KEDAH
Destar berwarna hitam daripada kain songket dengan ikatan asas susun sirih ini adalah contoh ikatan Negeri Kedah Darul Aman yang dipakai oleh laksamana. Bentuknya yang unik dengan segagah namanya adalah pakaian hulu kerabat diraja Kedah pada masa dahulu. Sekali imbas ia seakan-akan ikatan Dendam Tak Sudah, namun jika diteliti dengan rapi perbezaannya, daunnya dinaikkan ke atas, manakala dua pucuk yang disebut kuasa, berkedudukan sebelah menyebelah di bahagian kiri pemakaiDESTAR TEMENGGONG KEDAH
Ikatan destar ini dipakai oleh kerabat diraja Negeri Kedah. Pasa masa sekarang ikatan yang sama dipakai oleh golongan bukan istana dengan daun kuasa terletak di sebelah kiri

SARAWAK BUMI KENYALANG
TANJAK BUDIS TAK BALIK
Terdapat sejenis ikatan yang dikenali dengan nama Bugis Tak Balik banyak dipakai pada masa dahulu di neger-negeri yang mempunyai pengaruh Bugis seperti Terengganu, Johor, Selangor dan Perak. Destar berwarna merah ini merupakan ikatan hulu masyarakat Bugis di Sarawak.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 11 Nov 2012 09:49 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Nurul Izzah Lebih Hina Dari Pelacur Chow Kit

Posted: 11 Nov 2012 08:18 PM PST


Isteri Guan Eng Mencabul Siapa Ini?

Posted: 11 Nov 2012 06:09 PM PST

Harakah Patut Saman Kenyataan Anwar Ibrahim Ini

Posted: 11 Nov 2012 08:47 AM PST

Nasharuddin Mat Isa Gesa Nurul Izzah Bertaubat

Posted: 11 Nov 2012 06:46 AM PST

Khalid Ibrahim Menipu Ibu Tunggal

Posted: 11 Nov 2012 05:54 AM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 11 Nov 2012 03:45 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Gadis 19 tahun dinoda bergilir-gilir oleh tiga rakan sekerja

Posted: 11 Nov 2012 03:31 PM PST

Gambar hiasan
GOMBAK: Seorang wanita membuat laporan polis selepas anak gadisnya mendakwa menjadi mangsa tindakan rakus rakan sekerja yang merogolnya di tempat kerja.

Difahamkan, gadis yang berusia 19 tahun itu mendakwa diperkosa tiga lelaki dipercayai warga asing di tempat kerjanya di pasar raya di Selayang, bulan lalu.

Ibu mangsa yang terkejut mendengar pengakuan anak perempuannya itu tampil membuat laporan di balai polis berhampiran, petang kelmarin.

Sumber berkata, mangsa mendakwa diperkosa tiga lelaki yang juga rakan sekerjanya itu secara bergilir-gilir ketika mereka bekerja di pasar raya berkenaan. "Mangsa mendakwa dibawa ketiga-tiga lelaki terbabit ke sebuah bilik sebelum diperkosa. Kejadian itu dipercayai berlaku dua kali pada bulan lalu.

"Akibat kejadian itu, mangsa dikatakan trauma dan takut ke tempat kerjanya. Mangsa memberitahu ibunya dia mahu berhenti kerja," katanya.

Menurut sumber, si ibu yang hairan dengan permintaan anaknya itu bertanyakan mengenai sebab mahu berhenti kerja sebelum anaknya menceritakan apa yang berlaku.

Berikutan itu, ibu mangsa tampil membuat laporan polis untuk tindakan selanjutnya.

Difahamkan, seorang suspek ditahan reman dan dua lagi suspek dikatakan melarikan diri. Polis giat memburu mereka bagi membantu siasatan kes itu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Rosly Hassan mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Tayang payudara, Lana Nordin anggap ianya 'tanggungjawab' sebagai seorang pelakon

Posted: 11 Nov 2012 02:45 PM PST

Babak yang mungkin menimbulkan kontroversi dalam
Pontianak vs Orang Minyak.
PELAKON yang dikenali dengan jolokan Pamela Anderson Malaysia, Lana Nordin tidak merasakan dieksploitasi oleh pengarah, Afdlin Shauki dalam filem terbaru lakonannya, Pontianak vs Orang Minyak.

Menurut Lana, dia juga tidak merasakan diaibkan oleh Afdlin, apabila terdapat babak mempunyai dialog yang agak keterlaluan dan baju yang dipakai menampakkan bentuk tubuhnya.

"Ketika mula-mula mendapat skrip dan baju, saya sudah berkali-kali bertanya kepada Afdlin, lepaskah babak tersebut pada Lembaga Penapisan Filem (LPF). Jadi bila sudah ditayangkan (lulus LPF), saya berharap ia bukan isu besar.

"Saya juga percaya Afdlin tiada niat untuk mengaibkan saya kerana sejak awal lagi, dia sudah terangkan kepada saya.

Tapi jika benar Afdlin ingin mempergunakan diri saya, saya anggap ini 'win-win situation', kerana saya juga mempergunakan tawaran ini untuk menonjolkan watak saya sebagai pelakon komedi buat pertama kalinya," katanya yang ditemui selepas pratonton filem berkenaan.

Ditanya tidak bimbangkah andai babak dan dialog tersebut bakal mencetuskan kontroversi, Lana berkata, dia hanya menganggap perkara tersebut sebagai satu jenaka dan sudah lali dengan kontroversi yang menimpa dirinya.

"Sejak awal kemunculan saya, saya sudah diberikan jolokan macam-macam dan saya dah lali dengan hal-hal sebegitu (hal kontroversi). Sebenarnya terpulanglah bagaimana orang mahu menilai babak dan dialog tersebut.

Apa yang penting, saya tak bodoh sampai nak berbogel," jelasnya.

Lana berkata, apa yang penting, setiap perkara yang dilakukan sudah dimaklumkan kepada keluarganya terlebih dahulu.

"Sebelum memulakan penggambaran, saya sudah hantar gambar baju itu kepada ibu saya untuk mendapatkan pandangannya. Mak saya ada menegur, tapi selepas saya terangkan, dia tidak berkata apa-apa," katanya.

Cuba pelbagai watak

Berkongsi pengalamannya berlakon sebagai Ruminah dalam filem berkenaan, Lana mengakui, berlakon filem komedi memberi cabaran dan pengalaman yang berbeza buatnya.

"Walaupun babak saya menjadi separa hantu sudah sampai ke hujung filem, tetapi 'latex' tersebut memberi kesan terhadap kulit saya sehingga kulit saya rosak akibat cecair tersebut panas dan mengeluarkan bau yang busuk.

"Tapi, dalam masa yang sama, saya seronok dapat terlibat dalam filem komedi kerana memang sudah lama saya mengimpikan untuk berlakon dalam naskhah komedi.

"Saya mahu cuba pelbagai watak dan jadi pelakon yang versatil. Saya tak mahu orang asyik label saya sebagai pelakon yang membawa watak penggoda dan jahat sahaja," katanya.

Menyentuh tentang perkembangan kariernya, Lana berkata, dia kini sedang sibuk dengan penggambaran drama bersiri KL Drift. Manakala filem lakonannya, 'Lagenda Budak Setan 2' dan 'Tokan' akan ditayangkan tidak lama lagi.

Rancang berkahwin?

Tidak lengkap mendekati wanita yang sudah berusia 33 tahun ini andai tidak menyentuh tentang kekasihnya yang bernama Parvel.

Enggan lagi berselindung seperti sebelum ini, Lana mengakui sudah membawa jejaka yang berasal dari Republik Czech berjumpa dengan keluarganya pada Ramadan lalu.

"Saya bawa dia berjumpa keluarga untuk memperkenalkan dia kepada agama, adat dan budaya kita. Saya tidak mahu memaksa dia memeluk Islam, tetapi mahu dia sendiri jatuh cinta dengan Islam dan budaya kita.

"Malah, saya juga sudah beberapa kali berhubung dengan keluarganya melalui Skype. Jika tiada aral melintang, saya akan berjumpa dengan keluarganya tahun depan," ujarnya.

Ditanya mengenai perancangan untuk mendirikan rumah tangga, Lana berkata, dia masih belum memikirkan hal untuk mendirikan rumah tangga, apatah lagi kekasihnya yang berusia 24 tahun itu sedang sibuk membina kerjaya dalam bidang peragaan di Manila.

"Dulu ketika berusia 28 tahun, memang saya ada 'target' untuk berkahwin sebelum 30 tahun. Tapi bila sudah melebih 30 tahun, saya tidak lagi rasa terkejar-kejar untuk berkahwin.

Jika sudah sampai serunya, saya pasti akan berkahwin juga nanti," katanya.

(Gambar) Ini dia wajah tunang Anne Ngasri, SUK Pemuda UMNO rupanya

Posted: 11 Nov 2012 07:31 AM PST


Pelakon Anne Ngasri akhirnya memilih Setiausaha Kerja Pemuda UMNO Malaysia, Mohd. Sumali Reduan sebagai teman mengisi kekosongan hatinya.

Ia sekaligus menamatkan teka-teki siapa tunang Anne yang sebelum ini dikaitkan dengan orang politik.

Semoga ikatan ini akan sampai ke jinjang pelamin.

Tak kisahlah siapa pun, kerja apa pun, parti mana sekali pun, yang penting Anne bahagia setelah agak lama juga 'solo'.

Marilah kita doakan yang terbaik untuk mereka berdua…dan anak-anak semestinya.

Tahniah!

Rahsia pertunangan Anne Ngasri dengan seorang ahli politik terbongkar

Posted: 11 Nov 2012 04:38 AM PST

Selepas drama percintaan yang tidak kesampaian dengan Aliff Aziz, nampaknya kekosongan hati aktress ini sudah pun terisi selepas sah bergelar tunangan orang.

Menurut laporan Berita Harian, hari ini Anne Ngasri sah bergelar tunangan kepada seorang ahli politik berstatus duda yang identiti'nya masih di"rahsiakan.

"Bagaimanapun, majlis pertunangan ini diadakan membabitkan ahli keluarga kami sahaja — cukuplah orang tahu, saya sudah bergelar tunangan orang," ujar Anne Ngasri.

"Kalau tiada aral, Disember 2012 ini menjadi pilihan kami untuk nikah," tambah beliau yang bertunang di kediaman keluarga Anne Ngasri di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

"Dia betul betul ikhlas mengenali saya, keluarga pun suka dan kami sedang merencana ke peringkat seterusnya iaitu untuk mendirikan rumahtangga bersama sama"

"Dia bukan suami orang & paling penting keluarga merestui hubungan ini," ujar beliau lagi. Tahniah buat Anne Ngasri juga pasangan, semoga berbahagia hendaknya. Heh.

Gelisah 'kemesraan terlampau' abang ipar

Posted: 10 Nov 2012 08:31 PM PST

SAYA gadis berumur 19 tahun dan anak bongsu daripada sembilan beradik. Saya tinggal bersama kakak keenam serta abang ipar yang baru bernikah tahun lalu. Kakak saya sentiasa tiada di rumah, membuatkan saya dan abang ipar terpaksa tinggal berdua-duaan.

Mulanya saya tiada masalah, tetapi kebelakangan ini sikap abang ipar yang seolah-olah begitu prihatin dengan saya membuatkan saya 'cuak' berikutan kakak sentiasa ke luar daerah.

Pernah sekali saya bermalam di rumah rakan tanpa memaklumkan kakak dan abang ipar. Saya dimarah oleh kakak dan keluarga kerana menyangka saya bersikap liar, sedangkan saya tidak selesa dengan sikap abang ipar yang terlampau mesra.

Saya khuatir kalau mengadu, bimbang kakak akan berfikiran serong dan tidak mempercayai saya kerana dia lebih percayakan suaminya.

WEE

Kuala Lumpur

Dang Setia faham perasaan tidak selesa adik kerana terpaksa tinggal berdua-duaan dengan abang ipar ketika ketiadaan kakak.

Luahkan rasa kekok dan gelisah itu kepada ibu bapa mahupun ahli keluarga yang akrab supaya mereka memahami situasi adik.

Lagi pun, memang tidak manis tinggal berdua-duaan bersama abang ipar kerana khuatir menjadi fitnah buat jiran yang tidak faham keadaan adik.

Malah, garis sempadan untuk hubungan adik dan abang terlalu tipis iaitu dengan mengahwini kakak adik.

Andai adik bimbang alasan diberi iaitu layanan abang ipar 'terlebih mesra' bakal memburukkan keadaan, langkah terbaik ialah memberi alasan yang dirasakan cukup rasional supaya peluang berpindah keluar dari rumah kakak lebih terbuka.

Satu daripadanya, nyatakan usia perkahwinan abang ipar serta kakak yang baru setahun jagung semestinya memerlukan ruang sendiri.

Privasi adalah isu sesuai di sini kerana bukan mereka saja inginkan ruang, malah adik juga memerlukannya. Selain itu, soal aurat cukup terbatas membuatkan adik rimas tinggal bersama mereka berbanding bersama rakan sebaya.

Kukuhkan hujah adik, nyatakan kelebihan tinggal bersama rakan iaitu adik dapat fokus serta mengadakan perbincangan mengenai pelajaran dengan rakan serumah. </div>

Wanita berstatus isteri orang simpan tiga lelaki untuk puaskan nafsunya

Posted: 10 Nov 2012 07:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Satu ketika dia mempunyai segala-galanya dalam hidup seperti diidamkan kebanyakan wanita berjawatan besar, keluarga bahagia dan sihat tubuh badan tetapi angkara hobi jeliknya menyimpan lelaki muda untuk kepuasan nafsunya, 'aset' berharga itu hilang daripadanya hidupnya.

Episod hitam wanita berusia 53 tahun dikenali sebagai Jun ini bermula apabila dia disahkan menghidap penyakit Aids pada 2009 selepas dijangkiti kuman HIV daripada seorang daripada tiga 'anak ikan' yang 'dibelanya'.

Anak ikan ialah istilah digunakan untuk lelaki muda yang 'disimpan' wanita berusia sebagai pemuas nafsu.

Khuatir penyakit itu diketahui umum, dia mengambil keputusan meletak jawatan sebagai pegawai atasan di sebuah agensi kerajaan di selatan tanah air.

Pada masa sama, dia diceraikan suami yang turut memisahkannya dengan tiga anak selepas mengetahui penyakit itu diperoleh hasil hubungan terlarang.

Janda kehausan janji si kasanova

Posted: 10 Nov 2012 05:22 PM PST

SELAYANG - Persatuan Ibu Tunggal Cempaka Biru daerah Gombak dan Petaling memberikan masa dua minggu kepada Kerajaan Negeri untuk menunaikan janji manifesto iaitu memberikan elaun bulanan kepada ibu tunggal.

Pengerusinya, Siti Khatijah Mohamad berkata, pihaknya pernah menghantar senarai nama 400 ibu tunggal selepas Pakatan Rakyat (PR) menang Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) lalu kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Selayang Baru pada 2008.

Namun, menurutnya sehingga kini tiada sebarang maklum balas tentang status elaun itu sedangkan kebanyakan ibu tunggal berharap supaya ia dilaksanakan untuk meringankan beban.

"Sudah empat tahun kami tunggu janji itu, apabila cuba mendapatkan penjelasan daripada JKKK, mereka tidak memberikan sebarang maklum balas.

"Pilihan raya semakin hampir, sekiranya kerajaan bertukar maka bagaimana nasib kami untuk mendapatkan elaun yang dijanjikan dalam manifesto PRU12 lalu," katanya kepada Sinar Harian selepas membuat demonstrasi aman meminta Kerajaan Negeri menunaikan janji, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Suhaimi Shahadan.

Siti Khatijah berkata, beliau menyeru seluruh ibu tunggal di negeri ini untuk bangkit menuntut hak yang dijanjikan.

Kata beliau, sekiranya dalam tempoh dua minggu itu tiada sebarang tindakan daripada Kerajaan Negeri, seluruh persatuan ibu tunggal Selangor akan bergabung dan mahu berarak ke Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK)

Sementara itu, Suhaimi berkata, terdapat lima kategori yang dijanjikan PR semasa pilihan raya lalu meliputi urus tadbir, sosial dan kebajikan, kesihatan, ekonomi dan keselamatan rakyat.

"Banyak janji yang dibuat tidak ditunaikan dan ada antaranya walaupun dilaksanakan tetapi tidak sempurna seperti isu air yang tidak diberikan manfaat sepenuhnya kepada rakyat.

"Selain itu, isu elaun RM50 kepada anak-anak yang memasuki tadika juga kurang memberangsangkan apabila hanya 130 orang sahaja menerima manfaat itu," katanya.

Justeru itu, beliau menuntut supaya ibu tunggal di seluruh Selangor bangkit dan bekerjasama membuat gerak kerja bermula sekarang menuntut elaun seperti yang dijanjikan Kerajaan Negeri.

Chef Wan tahu saya 'normal' dan tak salah

Posted: 10 Nov 2012 04:01 PM PST


Biarpun sudah banyak kali menjelaskan bahawa punca perceraiannya dengan Chef Riz bukan disebabkan oleh dirinya dan jauh sekali mempunyai kaitan dengan tuduhan yang mengatakan dia curang dengan anak lelaki kepada Dato` Chef Wan, namun pelakon Ana Dahlia masih tetap dengan keputusannya untuk tidak mahu memberikan sebarang kenyataan berhubung perceraiannya dengan chef selebriti itu.

Malah, dia juga maklum bahawa sikapnya yang hanya mendiamkan diri daripada berkata apa-apa itu yang telah membuatkan segelintir pihak terus-menerus membuat tuduhan serta andaian yang bukan-bukan terhadap dirinya.

"Saya tahu sampai saat ini pun orang masih lagi mengata macam-macam tentang saya dan menganggap punca perceraian ini adalah disebabkan oleh saya. Biarlah apa yang mereka hendak kata. Yang penting saya tahu, keluarga tahu dan keluarga Riz khususnya Chef Wan tahu bahawa masalah yang membawa kepada perceraian ini bukan berpunca daripada saya.

"Saya juga tidak mahu berkata lebih-lebih kerana macam yang sudah banyak kali saya katakan sebelum ini, ianya ada kaitannya dengan aib orang. Sebenarnya masalah ini mula timbul sejak kami berkawan lagi.

"Tapi, saya adalah jenis orang yang suka beri peluang pada orang lain untuk berubah. Sebab saya percaya, kalau kita buat macam itu pada orang, orang pun akan buat juga macam itu pada kita.

"Tapi, ianya tetap berterusan dan setelah berusaha saya kira Allah SWT juga mengatakan bahawa sampai di sini sajalah pengakhirnya, maka sampai di sini sajalah," katanya kepada murai.com.my.

Ditanya apakah perasaannya bila bapa mertuanya, Dato` Chef Wan sanggup tampil membuat kenyataan bagi menjelaskan keadaan sebenar kerana tidak mahu pelakon itu dipersalahkan berikutan wujudnya tuduhan mengatakan Ana berlaku curang, Ana Dahli berkata, tindakan Che Wan itu bersebab.

"Sebabnya ialah dia tahu bahawa saya tidak salah di dalam hal ini. Dia juga tahu masalah yang berlaku," katanya.

Tentang tuduhan yang mengatakan bahawa dia bukan menantu kesayangan Chef Wan, Ana Dahlia berkata, dia memang pernah terdengar orang berkata tentang hal tersebut.

"Tapi, kalau dia tidak suka saya, tidak mungkin dia akan membuat kenyataan yang sebegitu di akhbar (memihak kepada Ana Dahlia).

"Apapun, sebagai orang luar yang pernah menjadi sebahagian daripada ahli keluarga Chef Wan, mereka adalah sebuah keluarga yang cukup menyenangkan, mesra dan sangat peramah. Pun begitu, saya tidak pasti sama ada saya dan Riz akan ditakdirkan bersama atau sebaliknya," katanya.

Ana Dahlia juga mengakui bersyukur kerana memiliki ahli keluarga yang benar-benar memahami dengan apa yang dilaluinya ketika ini.

"Mereka sentiasa bersama sama terutama adik saya. Dia adalah sumber kekuatan saya dan dia juga sentiasa meminta ibu saya supaya sentiasa kuat," katanya.

Nurul kantoi menipu! Cuba salahkan Utusan tetapi Malaysiakini ada laporan asalnya!

Posted: 10 Nov 2012 03:30 PM PST

Nurul Izzah telah dirakam - seperti juga bapanya yang dirakam menghenjut, cuma Nurul telah dirakam mengeluarkan kenyataan yang Orang melayu seharusnya dibiar bebas memilih agama dan sepatutnya tiada ketetapan untuk orang Melayu menganut Islam. 

Pendengarnya, penganut kristian bandar kelas pertengahan di gereja Tabernacle, Subang kemudiannya bersorak dan bertepuk tangan. Dia sedang memancing undi orang-orang kristian dan dia telah memainkan peranannya dengan baik. Inilah Nurul - 'penyelamat' yang ditunggu pihak gereja.

Malah gereja telah menghantar mesej kepada jemaah mereka untuk berpuasa dan berdoa untuk perubahan dalam pilihan raya akan datang. Pemimpin-pemimpin gereja ramai yang telah menggunakan FB mereka untuk berkempen secara terbuka untuk PR. Ia dilakukan tanpa berselindung.

Kita tahu pihak gereja menyokong siapa. Kita tahu tiada lagi sikap berkecuali pihak gereja apabila semua penyampai pada forum di gereja Tabernacle itu adalah daripada Pakatan Rakyat.

Tetapi Allah maha besar. Nurul terlupa bahawa komen beliau tidak akan diterima baik oleh majoriti umat Islam konservatif dan orang kuat iman yang akan menjadi penentu dalam pilihan raya kelak.

Puak liberal dan bukan Islam akan menyokong Nurul tetapi akhirnya, majoriti Melayu yang akan menjadi penentu kalah menang.

Jadi Nurul bertukar kepada mod kawalan kerosakan. Dia menafikan. Dia mengancam Utusan Malaysia dengan mahkamah tetapi video pengakuannya telah tersebar. Di sini kami lampirkan laporan Malaysiakini - laman web pro-Pakatan Rakyat.

Utusan boleh memanggil Steven Gan dan Premesh Chandran untuk memberi keterangan di mahkamah jika Nurul ingin meneruskan hasratnya untuk menyaman!

Kami masih cuba memahami mengapa sesetengah gereja masih berdoa untuk pemimpin yang jujur dan bermoral pada masa yang sama ditangkap berbohong, penzina bersiri ditangkap mengadakan hubungan seks dengan gadis GRO Cina atau terlibat dalam seks oral di dalam tandas. Ia adalah sukar untuk dibayangkan.

~http://stopthelies.my/

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 11 Nov 2012 03:10 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


ANWAR TOLONG PUTAR BELIT FAKTA BAGI PIHAK UTUSAN!!

Posted: 10 Nov 2012 06:01 PM PST

Dia (media) kata Nurul Izzah minta orang Melayu suruh keluar Islam, ini 'pandykutty' punya cakap.. ada betul ke.. tak betul.. saya tahu.. saya 'train' (didik) dia," kata Brother Anwar Bin Ibrahim(BABI) merujuk kepada isu yang dimulakan oleh Pandykutty (bermaksud anak BABI)

BABI menambah, "Dia (Nurul Izzah) cuma mahu cakap jangan paksa.. kita mahu hidup cara baik-baik.. itu saja.. orang Islam mesti kuat Islam dia. Tapi untuk itu dia (media) pusing.. dia mainkan".

Itulah cara BABI tolong menjawab isu besar, "kebolehmurtadan" orang Islam melayu demi mencapai kesamarataan di sisi perlembagaan yang dinyatakan oleh pandikuttynya di satu seminar baru-baru ini.

Bila pulak Utusan kata Nurul Izah minta orang melayu keluar Islam???
Bila pula Orang bukan Islam di negara ini dipaksa masuk Islam???
Bila pula Pandikuttynya sebut dalam sesi soal jawab itu, "orang Islam mesti kuat Islam dia???

Tengoklah macam mana hebatnya bapa pandikutty pusing...dia kata Utusan pusing...

Utusan patut saman balik BABI dan anak babi(pandikutty) kerana memutarbelit fakta sebenar yang dinyatakan oleh Utusan.

Dia tolong putarbelitkan fakta yang kononnya Utusan kata dan pada masa yang sama saman Utusan sebab putarbelit fakta, walhal dia yang tolong putarbelitkan fakta bagi pihak Utusan.