Isnin, 10 Oktober 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 10 Oct 2011 01:14 PM PDT

THE FLYING KICK


Test

Posted: 10 Oct 2011 01:14 PM PDT

ANAK PEMIMPIN TERKENAL UMNO BUAT PERANGAI LAGI!

Posted: 10 Oct 2011 10:46 AM PDT

FAEKAH HUSSIN DAN SHUHAIMI SHAFIE MAIN GELENTEL GULI AJERLAH... TAK PAYAH NAK MEMBOHONG!!!

Posted: 10 Oct 2011 08:33 AM PDT

HU PANG CHOW DISERANG, KEBODOHAN PEMUDA PAS KELANTAN TERSERLAH!!!

Posted: 10 Oct 2011 07:30 AM PDT

GAGAL TANGANI KES ROGOL, KERAJAAN KEDAH RUNTUHKAN JAMBATAN PENDUDUK KAMPUNG!!!

Posted: 10 Oct 2011 06:15 AM PDT

4 REMAJA LELAKI ROGOL PELAJAR PEREMPUAN BERGILIR-GILIR DI KEDAH!!!

Posted: 10 Oct 2011 04:30 AM PDT

BETUL KE ANAK KHALID SAMAD LAYAK SEBAGAI ASNAF ZAKAT?

Posted: 10 Oct 2011 03:00 AM PDT

ISU VIDEO SEKS ANWAR TERBARU.... ISYARAT THREESOME SUDAH DIBERI!!!

Posted: 10 Oct 2011 01:34 AM PDT

AHLI PARLIMEN PAKATAN RAKYAT MEMANG MUNAFIK!!!

Posted: 10 Oct 2011 12:30 AM PDT

DAP TAK PUAS HATI DENGAN TITAH SULTAN SELANGOR!!!

Posted: 09 Oct 2011 11:01 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 10 Oct 2011 01:11 PM PDT

Duke of UMNO


Amboiii..!!! Seksinya Bung Anwar Pakai Bathrobe...

Posted: 09 Oct 2011 11:36 PM PDT


Cakap banyak tak nak laaaa...korang tengok sendiri...ni baru sikit...khabarnya ada lagiiii...!!! Heheheheeeee....

Rajahmas

Posted: 10 Oct 2011 12:01 PM PDT

Rajahmas


Panas! Video di Bangkok dan satu gambar dalam negara...

Posted: 09 Oct 2011 07:54 PM PDTBuat juak-juak PKR.. Cara-cara ambil berkat kehebatan anugerah tuhan.....

PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Oct 2011 11:12 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Skandal SPICE : Syarikat Kroni untung RM 1 Billion , rakyat P.Pinang rugi RM 480 juta !!

Posted: 10 Oct 2011 08:30 AM PDTSkandal sPice satu projek yang menyebabkan kerajaan negeri kerugian lebih 480juta dengan mengunakan konsep CAT,cara CAT menjarah wang dan tanah kerajaan Pulau Pinang begitu sistematik dengan hanya MPPP bermodalkan 50juta ,kerajaan negeri mendapat kerugian 480juta. klik sini , sini dan sini.

Pisau akan ceritakan serba sedikit dari mana Lim Guan Eng mendapat idea untuk membina sPICE. Dikhabarkan idea ini bertitik tolak apabila GuanEng mengadakan perbincangan sulit dengan Lim Kuan Yew melalui menantu beliau Ho Chin. Perbincangan ini berlaku bersama Ho Chin ketika lawatan beliau ke Pulau Pinang tidak lama dahulu. Idea membina sPICE adalah untuk membina satu pusat konvensyen seperti Suntec Singapura .Kenapa Skandal sPICE menyebabkan kerajaan negeri rugi dengan jumlah yang amat besar,bayangkan sudahlah MPPP mengeluarkan modal 50juta sebaliknya bertambah kerugian 430juta.Perjanjian berat sebelah ini membabitkan Eco Meridean yang menandatangani perjanjian untuk membina sPICE dengan bermodalkan 200juta,MPPP hanya mengeluarkan 50juta.

Tahukah anda,apabila bangunan itu siap,Eco Meridien akan menguruskan sPICE selama 30 tahun sebelum menyerahkan kembali kepada kerajaan negeri. Dalam masa yang sama syarikat ini dapat sebidang tanah untuk membina perumahan.

Mengenai 1500 unit rumah yang kononnya untuk membina rumah kos rendah,Sebenarnya didalam perjanjian Eco Meridien dan MPPP klausa 4.3(b) menyatakan " "there shall be no development charges, built up area control or selling price control imposed by MPPP on any such additional density utilized." .

Justeru pihak syarikat bebas untuk meletakkan harga atau jenis rumah yang mereka mahukan. Syarikat ini seolah olah diberi sekeping cheque kosong ,sebagai ahli perniagaan sudah tentu mereka akan membuat perumahan mewah untuk mengaut keuntungan berlipat kali ganda.Secara logiknya adakah Eco Meridien melabut lebih 200 juta hanya untuk meraih keuntungan dengan membina rumah murah?
Dalam perjanjian itu pihak kerajaan negeri atau MPPP tidak ada kuasa untuk menetapkan harga rumah.

Berdasarkan analisis kos keseluruhan projek adalah RM110 juta ,bukan 50 juta seperti yang di umumkan oleh MPPP dan Kerajaan negeri.Ini termasuk kehilangan hasil untuk pengecualian caj pembangunan, penilaian, cukai tanah dan premium tanah tanpa sebarang kos untuk perumahan kos rendah. Kerajaan negeri dan MPPP gagal untuk mempertimbangkan ini sebagai hasil kehilangan pendapatan.

MPPP mendakwa mereka melepaskan taksiran dan cukai tanah dari Pusat Konvensyen Spice , stadium tertutup, pusat akuatik dan tempat letak kereta kerana bangunan-bangunan ini adalah kepunyaan MPPP, sebaliknya pemaju diberi hak mengutip hasil dan sewa dan tidak ada perjanjian perkongsian keuntungan antara pemaju dan MPPP.Dalam masa yang sama MPPP tidak pula melepaskan cukai taksiran bagi kedai-kedai runcit. Jadi mengapa 2 keputusan yang berbeza?

Pemaju akan mendapat manfaat lebih daripada RM1 bilion daripada penjualan 1500 unit tambahan, 450 unit kos rendah, sewa dari kedai runcit, stadium tertutup, pusat akuatik, pusat konvensyen, tempat letak kereta dan pengecualian cukai dalam semua bentuk caj dan yuran.Sedangkan kos pemaju untuk projek Spice hanya RM200juta.

Klausa perjanjian perkara 4A.1 menyatakan bahawa pemaju boleh menjual setiap unit kos rendah pada harga minimun-RM72.5ribu. Bayangkan pihak pemaju tidak mengeluarkan sebarang kos tanah, jadi kos pembinaan setiap unit rumah kos rendah pada harga semasa tidak lebih daripada RM50 ribu seunit.Keuntungan berganda! Tetapi itu pun jika pemaju sanggup menjual dengan harga serendah itu.

Di bawah Perkara 6.2 Perjanjian, pemaju mengenakan caj RM68.2 juta untuk membaiki dan membaik pulih pusat akuatik, stadium tertutup dan kerja-kerja sampingan. Skop kerja hanya meliputi kerja pembersihan, mengecat dan membaik pulih , ia tidak membabitkan kerja pembinaan semula atau meruntuhkan banggunan.Caj RM68juta adalah satu kos yang tidak munasabah, sedangkan kos menanam cerucuk dan membina pusat sPICE hanyalah RM148juta.

Tahukah anda,MPPP menggunakan alasan kononnya dengan hanya bermodalkan 50juta mereka akan mendapat banggunan bernila 200juta yang hanya mereka akan dapat selepas 30 tahun?

Apakah akan terjadi selepas 30 tahun setelah banggunan tersebut diserahkan kepada MPPP?Sedangkan banggunan PISA terpaksa dibaik pulih menelan belanja 68 juta,apatah lagi dengan banggunan yang berumur 30 tahun,200 juta untuk kos baik pulih pada 30 tahun kemudian?

Lim Guan Eng langsung tidak berani menjawap segala persoalan yang timbul,sebaliknya hanya menyerahkan kepada YB Chow Kon Yeow dan Hajjah Patahiyah YDP MPPP.Inilah hasil daripada CAT Lim Guan Eng. Kerugian kepada kerajaan negeri lebih 480juta,keuntungan kepada pemaju mencecah 1 billion.

sumber : PISAU.NET

Bukti DAP berkuasa di Perak jika Pakatan menang , tetap mahu Nizar Menteri Besar !

Posted: 10 Oct 2011 07:00 AM PDT
Peluang calon PKR ataupun DAP menjadi Menteri Besar Perak kini nampak macam tertutup rapat.Ini adalah ekoran dari keputusan DAP berkehendakkan mantan Menteri Besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin diberi peluang mengekalkan kedudukannya jika pakatan pembangkang menang semula negeri itu dalam pilihanraya umum ke13.

DAP Perak yang mahu menunjukan kuasa "veto" dalam hal-hal perlantikan Menteri Besar Perak telah mendapat "endorsement" dari DAP Pusat.

Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng mengesahkan kepada media bahawa parti itu dalam mesyuarat hari ini (Ahad) menyokong penuh perlantikan Nizar jika pembangkang berjaya memerintah semula Perak.

Keputusan DAP ini agak memeranjatkan umum kerana ia dilihat sebagai strategi parti itu awal-awal lagi bertindak menghalang calon-calon PKR ataupun calon-calon lain dalam PAS dipilih ke jawatan tersebut.

Langkah DAP ini dilihat sebagai cuba menyekat PAS mengemukakan calon lain selain dari Nizar ke jawatan MB. PAS sendiri setakat ini belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berhubung perkara ini.

PKR juga dikatakan mempunyai calon sendiri jika PR muncul sebagai pemenang dalam pilihanraya kelak. Namun PKR juga seperti PAS masih membisu kerana tidak mahu menjejaskan persiapan menghadapi pilihanraya ini.

Juga timbul tandatanya apakah ia petanda DAP tidak akan letak calon Melayu bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri kali ini.

Siapa tahu ia juga salah satu strategi DAP untuk memancing undi orang Melayu negeri itu dalam pilihanraya umum akan datang menerusi pengumuman berkenaan.

Walaupun Nizar dilihat calon favorite DAP banyak isu-isu dilihat boleh menghalang perlantikannya.

Salah satu isu yang penting ialah sama ada pihak lstana boleh memberikan "lampu hijau" kerana sewaktu menjadi Menteri Besar Perak dulu, Nizar dilihat banyak menimbulkan kontroversi dengan pihak lstana.

Bagi pemerhati politik, isu sembah derhaka yang dilafazkan Nizar kemuncak dari krisis "MB Perak" tempoh hari masih sukar dipadam dari pemikiran umum khususnya mereka yang rapat dengan lstana.

Seperti umum ketahui masyarakat Melayu di negeri ini tidak suka seorang Menteri Besar mengeluarkan kata-kata bersifat "derhaka" serta bersikap membelakangkan lstana.

Kemudian Nizar juga berdepan isu-isu seperti isu Ancak dan isu nyala lilin ketika DAP mengadakan upacara memperingati kematian Teoh Beng Hock tempoh hari. Nizar dilihat turut sama hadir dengan memegang lilin yang kemudian perkara ini diulas Mufti Perak serta pihak PAS pusat sendiri.

Bagi kebanyakan ahli-ahli PAS khususnya di peringkat pusat, imej Nizar sedikit tercemar dan dilihat sebagai liability kepada perjuangan PAS di negeri ini dan juga diperingkat kebangsaan.

Jika desas desus ini ada kebenaran maka PAS secara diam-diam dikatakan seperti sudah ada calon lain sebagai Menteri Besar jika parti itu berkuasa semula, namun hal ini masih menjadi rahsia sehinggalah keputusan pilihanraya ke13 diketahui kelak.

Nizar dilihat bukanlah calon utama pilihan PAS kali ini berbanding tahun 2008.

Pemerhati politik juga berpendapat Nizar menjadi pilihan DAP adalah kerana Nizar dilihat jarang membantah kehendak DAP meskipun dalam banyak hal, hala tuju Nizar ketika itu merugikan PAS.

Malah apa yang dibimbangkan ahli-ahli PAS diperingkat akar umbi ialah dakwaan bahawa Nizar ialah boneka DAP seperti sukar diketepikan dengan pengumuman Guan Eng ini.

Untuk rekod Nizar ialah Menteri Besar ke10 setelah pembangkang berjaya mencipta kemenangan dalam pilihanraya umum 2008 sebelum tiga ADUN mereka keluar meninggalkan PR menjadi calon bebas yang menyokong BN.

Nizar terpaksa dipilih jadi Menteri Besar kerana calon PKR yang mempunyai lebih kerusi dari PAS waktu itu didapati tidak mempunyai kriteria ' layak'.

DAP pula tidak mempunyai calon Melayu ketika itu.

Ekoran dari tindakan tiga adun bebas ini, kerajaan pakatan pembangkang tumbang lalu digantikan dengan kerajaan BN.Menurut Guan Eng semua pimpinan tertinggi parti berkenaan juga telah menyuarakan persetujuan untuk menyokong Nizar bagi menjawat jawatan berkenaan setelah memikirkan kesesuaian calon sedia ada.

Dalam konteks ini DAP Perak juga berjanji untuk memberi sokongan penuh kepada Nizar. "Kita sentiasa sokong Nizar sebagai Menteri Besar kerana beliau adalah calon yang paling layak untuk menjawat jawatan tersebut.

"Yang penting bagi kita adalah untuk terus berjuang membela nasib rakyat di negeri ini," katanya. AGENDADAILY 

PANAS ! Anwar selamatkan Khalid Gagap dari ditendang jawatan MB Selangor ,

Posted: 10 Oct 2011 05:00 AM PDT
Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, isu berhubung tuntutan untuk mengganti Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor telahpun diselesaikan secara "demokratik."

"Kita beri mandat penuh kepada Tan Sri Khalid sebagai menteri besar," katanya kepada wartawan di bangunan parlimen hari ini.

Tambahnya, beliau juga sering mendengar rungutan demi rungutan untuk menukar ketua umum dan juga menteri besar.

"Tapi kita tidak boleh ketepikan pandangan mereka. Kita dengar dan keputusannya adalah untuk menyokong Khalid," katanya lagi.

Ditanya bilakah keputusan itu dibuat, Anwar berkata perkara itu merupakan satu "isu lama" tetapi timbul semula "baru-baru ini."

Isu berkenaan timbul apabila dilaporkan satu laman web bahawa hubungan antara Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan ADUN dan ahli parlimen PKR dilaporkan semakin rapuh.

Malah, lapor laman AntaraPos.com, terdapat kumpulan wakil rakyat parti itu mahu pimpinan parti menggugurkan Khalid daripada jawatan menteri besar.

AntaraPos.com diasaskan sekumpulan bekas editor TVSelangor yang juga bekas kakitangan kerajaan negeri melalui Menteri Besar Incorporated.

Laman web itu juga mendakwa Anwar Ibrahim akur dengan desakan itu dan telah meminta supaya presiden parti, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjalankan tuntutan pimpinan itu.

Bagaimanapun, lapor laman web itu lagi, Wan Azizah enggan berbuat demikian, menyebabkan timbul keresahan di kalangan wakil rakyat yang semakin tidak berpuas hati dengan prestasi Khalid.


Komen GPB :  

Nasib baik la ada Anwar selamatkan Khalid Ibrahim dari ditendang dari jawatan MB Selangor.  GILA KUASA betul Adun2 Pakatan ini nak jadi menter i besar ..

ISU DUMC : Sultan Selangor tersinggung pihak pertikai tindakan JAIS

Posted: 10 Oct 2011 02:20 AM PDT
Beta selaku Ketua Agama Islam Negeri Selangor amat mengambil berat di atas tindakan yang dilakukan oleh Bahagian Penguatkuasan, Jabatan Agama Islam, Selangor (JAIS) yang telah menjalankan pemeriksaan ke atas majlis 'Thanksgiving Dinner' yang diadakan di Dewan 3, Kompleks Dream Centre, Seksyen 13, Petaling Jaya pada 3 Ogos 2011 yang lalu.

Beta amat berharap agar rakyat Negeri Selangor tanpa mengira bangsa dan agama tidak menyalahanggap dan mempertikaikan tindakan JAIS tersebut sebelum mengetahui dengan jelas fakta sebenar mengenai tindakan yang telah diambil oleh pihak JAIS.

Sebagai sebuah Jabatan Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang Islam dalam Negeri ini, JAIS mempunyai tugas yang berat untuk memastikan Agama Islam dalam Negeri Selangor ini sentiasa dipelihara dan dimartabatkan selaras dengan kedudukan Agama Islam sebagai agama Negeri Selangor di bawah Perkara XLVII Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor, 1959 dan juga agama Persekutuan di bawah Fasal (1) Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan.

Pihak JAIS telah menyembahkan kepada Beta laporan penuh mengenai pemeriksaan yang telah dijalankan di kompleks Dream Centre, Seksyen 13, Petaling Jaya tersebut dan juga tindakan susulan yang telah diambil oleh JAIS.

Beta sendiri telah meneliti laporan tersebut dengan terperinci dan Beta berpuas hati bahawa tindakan JAIS tersebut adalah betul dan tidak menyalahi mana-mana undang-undang yang berkuat kuasa di Negeri Selangor ini.

Tindakan JAIS tersebut adalah selaras dengan bidang kuasa yang diperuntukkan di bawah Enakmen Tatacara Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 2003, Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 dan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor, 1988.
Agama Islam yang diamalkan dalam Negeri Selangor ini adalah sebuah agama yang penuh toleransi. Penganut agama Islam sentiasa dipupuk agar menghormati penganut-penganut agama lain. Walaupun begitu, mana-mana pihak tidak boleh mengambil kesempatan untuk cuba mengembangkan ajaran agama lain kepada penganut Agama Islam.

Ini adalah selaras dengan Fasal (1) dan (4) Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan dan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor, 1988 yang tidak membenarkan pengembangan ajaran agama lain kepada penganut Agama Islam.
Perkara XLVII Undang-Undang Tubuh, Kerajaan Selangor 1959, Fasal (1) Perkara 3 dan Fasal (1) Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan telah memberikan hak kebebasan beragama kepada penganut agama lain untuk mengamalkan ajaran agama mereka masing-masing dengan aman dan harmoni.

Hak kebebasan tersebut telah pun berjalan dengan penuh harmoni dalam Negeri ini. Beta amat berharap keharmonian tersebut yang telah wujud sekian lama terus dikekalkan. Peliharalah hak dan agama masing-masing dan jangan sekali-kali cuba mempengaruhi dan memesongkan fahaman dan kepercayaan orang Islam terhadap agama Islam.

Merujuk kepada siasatan pihak JAIS, terdapat keterangan bahawa ada cubaan untuk memesongkan kepercayaan dan aqidah umat Islam. Tetapi keterangan yang diperolehi tidak mencukupi untuk tindakan undang-undang diambil.

Oleh itu setelah meneliti dengan secara mendalam laporan oleh pihak JAIS dan setelah mendapat nasihat dari pakar-pakar agama dan undang-undang, Beta bersetuju tiada pendakwaan terhadap mana-mana pihak.

Walau bagaimanapun Beta menitahkan JAIS memberikan kaunseling kepada orang Islam yang terlibat dalam majlis tersebut supaya aqidah dan kepercayaan mereka terhadap Agama Islam dapat dipulihkan.
Beta juga menitahkan JAIS supaya menjalankan aktiviti dakwah terhadap orang Islam dengan lebih kerap dan tersusun supaya aqidah dan kepercayaan mereka terhadap Agama Islam dapat dipelihara dan dipertingkatkan.

Beta amat berharap selepas daripada ini, apa-apa kegiatan dan aktiviti yang sedang berjalan atau yang akan berjalan bagi tujuan mengembangkan ajaran agama lain kepada penganut Agama Islam dalam Negeri Selangor ini hendaklah dihentikan segera dan tiada kegiatan dan aktiviti yang serupa dijalankan di masa hadapan.

Sesungguhnya Beta selaku Ketua Agama Islam Negeri Selangor ini amat mengambil berat dan berasa amat tersinggung dengan usaha-usaha pihak tertentu yang cuba untuk melemahkan kepercayaan dan aqidah orang Islam dalam Negeri Selangor ini.

Beta menitahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan JAIS supaya sentiasa mengadakan pemantauan rapi dan mengambil tindakan sewajarnya tanpa perlu teragak-agak lagi selaras dengan bidang kuasa yang diperuntukkan di bawah undang-undang.

Beta juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah mengambil berat berkaitan isu ini dan yang telah memberikan kerjasama dan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada JAIS.

D.Y.M.M. Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj
Sultan Selangor

Video Anwar di syurga dunia Thailand, bukti tak sakit belakang ?

Posted: 09 Oct 2011 08:27 PM PDT


Anwar kantoi lagi… kalau Dr Hoogland cakap anak guamnya sudah tak berupaya melakukan seks , habis itu sapa dalam video terbaru memaparkan di syorga dunia Bangkok ni ?


Video diatas ini menurut dari blog papa gomo merupakan sedutan klip rakaman video Seks yang melibatkan Dato Seri Anwar Ibrahim ketua umum Pakatan Rakyat PAS,DAP dan PKR yang mana berlaku pada 13/01/2011. Waktu yang dicatatkan pula adalah pada jam 1.54 am dan jam 8.30 am


Untuk makluman pada tarikh 12 dan 13 hb Januari 2011 Anwar Ibrahim berada di Bangkokdan hanya kembali ke Kuala Lumpur pada sebelah petang yang mana beliau Anwar Ibrahim tiba pada jam 2.15 pm dan kemudiannya ke Ibu Pejabat PAS pada jam 5.30 pm.


Pada tarikh 12 dan 13 Januari Anwar Ibrahim didapati berada di Bangkok, Thailand. Anwar berlepas ke Bangkok pada 12 Januari 2011 menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 782 dan berlepas pada jam 3.15 petang dari KLIA. Beliau tiba di Bangkok pada jam 4.20 petang waktu Thailand atau jam 5.30 petang waktu Malaysia.


Setelah lebih kurang 19 jam berada di Bangkok untuk 'aktiviti-aktiviti' tertentu dan 'tugas-tugas rasmi' tertentu Anwar berangkat pulang ke tanahair pada jam 11.05 pagi dengan menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 785 dan tiba di KLIA pada jam 2.15 petang


Adakah Anwar akan nafikan beliau tidak ke Bangkok pada hari dan jam berkenaan ? Harus diingatkan nama Anwar tercatat dalam penerbangan berkenaan serta juga pemeriksaan di aiport.

GPB nak tengok adakah Joe Bedul nak cakap pelakon mirip Anwar yang sama dengan China Doll balun pelacur Siam ni ? .haha

Kalau orang tanya GPB la , awat blogger pro UMNO seperti Papa Gomo suka mainkan isu seks pemimpin pembangkang terutama Anwar Ibrahim …

Jawapannya mudah saja ,itu pemimpin mereka memang suka perbuatan haram tu ! …

19 jam pun cukup untuk Anwar melampiaskan nafsunya di syorga dunia Bangkok …haha

Jom tengok projek kayakan kroni Guan Eng , rugikan rakyat P.Pinang !

Posted: 09 Oct 2011 06:36 PM PDTLepas wang ehsan RM 100 , kerajaan DAP ambil kredit program BOT Kerajaan Pusat

Posted: 09 Oct 2011 05:14 PM PDT


Ini sekali tengok macam dalam akhbar arus perdana , tetapi sebenarnya berita dari risalah  propaganda Buletin Mutiara terbitan Unit Komunikasi Kerajaan regim DAP terbaru diedarkan ke setiap rumah termasuk rumab GPB . 

Bila tengok tajuk , tentu rakyat akan terpengaruh  kerajaan BN dulu jahat kerana sembunyikan  bantuan program BOT kepada warga emas yang layak .  GPB ingatkan jangan mudah  percaya kepada propaganda puak-puak chauvinis DAP ini . 

GPB ingin tanya  program Bantuan  Orang Tua yang diberikan RM 300 kepada warga emas yang layak ini sapa  buat  ?? 

Jawapannya adalah hasil usaha  Kerajaan BN sejak dulu lagi  dan diperuntukan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat ( JKM)  . Ia  bukannya duit kerajaan negeri DAP yang baru 4 tahun perintah . Ini FAKTA !

Apa kejadahnya pulak Exco  Phee Boon Poh DAP ini menuduh kerajaan BN sebelum sembunyikan pasal program  BOT ini ??   Ini program BOT duit dari kerajaan  bapak  Guan Eng ka ?? 

Sudah la ambil kredit  program JKM  kerajaan Pusat yang beri RM 300 sebulan  , lepas itu muka tak malu pulak tuduh kerajaan BN dulu sembunyikan dari rakyat .  Mungkin Exco DAP ini akui bahawa RM 100 setahun tak cukup untuk warga emas berbanding RM 300 sebulan oleh kerajaan Pusat. 

Pepatah  ada menyatakan   " LEMBU PUNYA SUSU , SAPI DAPAT NAMA " 

Dulu Wang ehsan  RM 100 setahun , kini wang program  BOT  RM 300 sebulan DAP nak sapu  !***  Dalam buletin Mutiara , setelah hampir  4 tahun perintah , kerajaan regim DAP masih lagi  buat perbandingan dgn kerajaan BN dulu . Ini membuktikan mereka  tak buat kerja  !!   Di Kedah awat tak ada perbandingan dulu dan sekarang seperti PP ??

Pandangan ustazSAID

Posted: 10 Oct 2011 09:43 AM PDT

Pandangan ustazSAID


Bajet 2012: Terima Kasih PM Najib...suara belia!

Posted: 10 Oct 2011 04:47 AM PDT

Terima kasih PM Najib...

Syukur Alhamdulilah, belum terlambat rasanya mengucapkan terima kasih kepada pucuk pimpinan khususnya PM Najib di atas bajet 2012, yang cukup menggembirakan kepada seluruh lapisan masyarakat. Seluruh rakyat mendapat nikmat daripada bajet kali ini, terutama rakyat bawahan. Bajet yang sememangnya ditunggu-tunggu oleh rakyat.

Cuma mungkin yang tidak gembira dengan bajet kali ini tentulah pihak pembangkang. Pembangkang hampir check-mate dengan pembentangan bajet kali ini. Bagaimana lagi pembangkang hendak menidakkan nikmat bajet ini? 

Selaku pemimpin belia di peringkat pedalaman, bajet kali ini sesungguhnya mencakupi apa yang diharapkan oleh belia. Keprihatinan kerajaan dalam membantu belia dalam pembentangan bajet ini amat mengembirakan belia. Mewakili belia di luar bandar, sokongan kerajaan dengan peruntukan yang begitu banyak untuk belia menggerakkan aktiviti sangat dialu-alukan, dan diucapkan terima kasih.

Namun begitu, satu perkara yang wajar diberi perhatian oleh pihak yang berkenaan terutama di negeri Sabah ialah hambatan bagi persatuan belia di negeri Sabah untuk mendapatkan bantuan daripada agensi persekutuan seperti Jabatan Belia dan Sukan Persekutuan. Alasan diberikan ialah pihak berkuasa negeri Sabah tidak menerima Pendaftar Pertubuhan Belia ( ROY ). Akibat hambatan ini, persatuan belia menjadi mangsa tidak mendapat bantuan kewangan untuk menggerakkan persatuan.

Diharapkan apa yang diumumkan oleh PM Najib akan turut dinikmati oleh belia di Sabah, khususnya persatuan belia. Walaupun, pihak kerajaan negeri melalui Kementerian Belia dan Sukan, sentiasa membantu persatuan belia, namun alangkah eloknya jika persatuan belia mendapat bantuan daripada dua sumber - negeri dan persekutuan. 

Semoga keprihatinan PM Najib melalui pembentangan bajet kali ini akan lebih menyedarkan para belia bahawa sebenarnya kerajaan tidak pernah mengabaikan belia. Diharapkan sokongan para belia kepada PM Najib akan berterusan dan diterjemahkan di peti undi pada PRU13 nanti!

Dd i n b u n g a

Posted: 10 Oct 2011 07:20 AM PDT

Dd i n b u n g a


KEJUTAN BAJET DS NAJIB

Posted: 07 Oct 2011 01:08 AM PDT

BAJET UNTUK KESEJAHTERAAN UNT RAKYAT, BAJET yang ke 53. yang dibentang oleh DS Najib dibentang di Parlimen mulai jam 4.00 petang. Bajet yang akan memberi kejutan dan yang terbaik untuk rakyat dengan cabaran PEMBANGKANG AKAN DAKWA BAJET INI CIPLAK BAJET BODOH MEREKA.

Yang penting majoriti rakyat amat gembira dengan pembentangan bajet kali ini yang lebih benar benar mementingkan kesejahteraan rakyat terutama rakyat yang benrpendapatan sederhana dan rendah, tak perlu diulas panjang realitinya pembangkang mati kutu dengan bajet kali ini.

RIDHUAN TEE

Posted: 10 Oct 2011 03:54 AM PDT

RIDHUAN TEE


Di manakah agenda kebangsaan?

Posted: 09 Oct 2011 07:30 AM PDT

(Sinar Harian 10.10.11)

Resolusi perhimpunan MCA minggu lepas terus mendesak kerajaan mengarusperdanakan pendidikan vernakular setanding dengan pendidikan kebangsaan. Antara desakan mereka adalah, kerajaan mesti membantu pembangunan lebih 78 peratus sekolah Cina sedia ada melalui peruntukan khas.

Lembaga pentadbir sekolah Cina mesti dirujuk terutama berkaitan penempatan guru besar (pengetua), penolong kanan dan guru bahasa Melayu. Mereka mesti berlatar belakangkan Cina dan boleh berbahasa Cina dengan baik. Masa pembelajaran dan pengajaran bahasa Cina mesti dikekalkan minima 5 period seminggu. Tiap-tiap tahun inilah desakan yang kedengaran ketika perhimpunan tahunan mereka. Tidak perlulah ditanyakan pendapat Gerakan dan parti ultra kiasu.

Soal untuk memandaikan anak Cina yang lemah dalam komunikasi dan gagal dalam penulisan bahasa kebangsaan langsung tidak disentuh. Yang penting bagi mereka, anak Cina mesti pandai dalam bahasa Cina. Sekolah Cina mesti mendapat bantuan lebih dari sebelumnya, penguasaan bahasa Cina mesti diutamakan.

Sebelum ini Perdana Menteri amat bermurah hati bersetuju menyalurkan kutipan cukai arak dan judi kepada sekolah Cina. Mengecualikan cukai terhadap mereka yang memberi sumbangan kepada tabung pembangunan sekolah Cina dan banyak lagi. Pendek kata, sekolah Cina hari ini mendapat perhatian yang begitu tinggi daripada pelbagai pihak. Kerajaan terpaksa tunduk demi mendapatkan undi. Undi pun belum ditentu diberikan kerana undi adalah rahsia. Di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat, usahlah dicerita. Peruntukan datang mencurah-curah. Pendek kata, kiri kanan, semua makan, ibarat gergaji dua mata. Buatlah perbandingan antara sekolah kerajaan dengan sekolah vernakular. Mana lebih baik. Kalau tidak percaya pergilah ke salah sebuah sekolah di kampung saya, SK Sungai Ranggam, Kota Setia, Teluk Intan, lihatlah betapa daifnya sekolah ini. Guru besar sekolah tersebut meminta saya memberitahu kementerian supaya membantu sekolah tersebut. Terfikir juga saya, apa yang dibuat oleh wakil rakyat di sana.

Inilah isu yang terus menjadi duri dalam daging yang tidak berkesudahan. Tidak cukup dengan bantuan kepada sekolah Cina setakat ini? Saya memohon dan menasihatkan kerajaan, jika mahu terus mengarus perdanakan sekolah vernakular setanding setanding dengan sekolah kebangsaan, beberapa perkara berikut perlu diberikan perhatian.

Pertama, kerajaan tidak perlu tertakluk atau tunduk kepada desakan atau keputusan lembaga pentadbir sekolah Cina. Kedua, pentadbiran sekolah Cina hendaklah ditentukan oleh pihak kerajaan, bukannya pentadbir sekolah Cina. Ketiga, sebahagian besar tanah sekolah Cina hendaklah diserahkan kepada kerajaan. Keempat, bahasa Melayu hendaklah diajar melebihi period minima bahasa Cina. Jika mereka tidak mahu melakukannya, adalah tidak wajar kerajaan tunduk kepada desakan mereka untuk menyamakan taraf sekolah vernakular dengan sekolah kebangsaan.

Sudah lama saya tidak menyentuh isu kerana saya ingatkan kita semua mengambil iktibar. Namun, keadaan masih tidak berubah. Kita begitu takut dengan ugutan orang Cina kerana undi. Realitinya, undi tetap tidak bertambah. Jika orang Cina Islam lahirkan hasrat yang sama di negara komunis China, kita sudah dapat menjangka nasib mereka. Hatta, berpuasapun tidak dibenarkan.

Yang amat menyedihkan, sama ada pelajar-pelajar Cina boleh menguasai bahasa kebangsaan atau tidak, langsung tidak menjadi agenda atau resolusi. Kita amat serius dengan bahasa ibunda, tetapi tidak kepada agenda negara. Saya tidak nafikan ramai juga orang Melayu menghantar anak-anak ke sekolah vernakular. Tetapi situasinya berbeza. Melayu dapat menguasai bahasa dan budaya Cina. Manakala Cina tetap dengan kecinaannya (keindiaan).

Inilah dilema pendidikan negara yang kita hadapi sekian lama. Tidak salah memandaikan anak kita dengan bahasa ibunda. Tetapi apakah langkah yang dibuat untuk memandaikan anak kita dengan bahasa negara? Pihak ultra kiasu terus mendakwa bahawa sekolah vernakular adalah satu kekuatan. Tetapi pernahkah kajian dibuat untuk melihat kesan sekolah vernakular ke atas pembangunan negara bangsa dan integrasi nasional?

Selaku ahli akademik, saya pernah memohon grant untuk melakukan kajian seperti ini tetapi ditolak mentah-mentah atas alasan sensitif. Jawatan kuasa penilai terdiri kalangan bebal dan pandir. Saya amat hairan, perkara sebesar ini melibat masa depan negara dikatakan tidak penting. Sedangkan ada kajian yang tidak penting dianggap penting.

Kita hanya melihat dari sudut yang positif, sedangkan sudut yang negatif, yang sudah tentu implikasinya lebih besar tidak mahu dibincangkan. Saya memohon kepada kerajaan supaya memberikan kami grant untuk membuat kajian ini secara menyeluruh. Implikasi sekolah vernakular ke atas pembangunan negara bangsa.

Sepatutnya orang Cina berlapang dada menerima pandangan-pandangan daripada pihak berautoriti bukannya defensif. Kita seharus merasa bertuah kerana dapat mengekalkan pendidikan ibunda di sini. Di negara lain, seperti Indonesia dan Thailand, bukan sahaja pendidikan vernakular diharamkan, hubungan dengan negara asal diputuskan sama sekali. Kelonggaran hanya diberikan pada tahun-tahun 1990an. Tidak seperti kita, tidak pernah melarang sama sekali. Saya yakin, jika dibuat kajian, sebahagian besar rakyat Malaysia, berhubung dan membuat lawatan yang amat kerap di negara asal. Pernahkah kerajaan menghalang?

Menurut Aimee Dawis (2002), orang Indonesia Cina yang membuat kajian mengenai orang Cina di sana, pada tahun 1965 hingga 1998, kerajaan Indonesia mengharamkan penggunaan bahasa Cina, tulisan Cina dan alat komunikasi Cina secara paksa. Semua perayaan kebudayaan orang Cina termasuk menyambut Tahun Baru Cina. Hubungan dengan China diputuskan sama sekali.

Bandingkan dengan negara kita, saban tahun sekolah Cina bertambah, perayaan kebudayaan bukan Islam disambut secara besar-besaran sehingga menenggelamkan perayaan kebesaran umat Islam. Malah cuti umumpun hampir sama dengan cuti perayaan agama rasmi ini. Masihkah kita tidak bersyukur?

Memanipulasikan situasi politik Melayu hari ini amat tidak wajar sama sekali. Walaupun nampak kerajaan berlembut kerana terpaksa, di peringkat bawah dibincangkan secara hangat. Kita terus menyimpan dendam. Jika tidak percaya, layari laman-laman web yang ada pada hari ini. Amat malang sama sekali, ramai kalangan kita yang tidak dapat mengikuti penulisan-penulisan rakyat Malaysia dalam bahasa Cina. Jika tidak, saudara semua akan dapat tahu bagaimana penghinaan dibuat. Janganlah hanya obses dengan Namewee sahaja. Saya juga tidak nafikan ada juga orang Melayu bertindak sedemikian.

Rakyat Malaysia sepatutnya fasih berbahasa kebangsaan. Tidak timbul soal ada yang langsung tidak dapat bertutur dan memahami bangsa kebangsaan. Buatlah kajian mendalam dalam isu ini. Bancian 2010 yang dibuat oleh jabatan perangkaan sudah cukup membuktikannya. Adakah perkara ini dibincangkan dalam perhimpunan MCA, Gerakan dan parti ultra kiasu? Ingatlah, titik permulaan dalam pembentukan Bangsa Malaysia tersebut terletak pada sistem pembelajaran negara kita. Sikap terhadap rakyat Malaysia ini harus di bentuk dari peringkat asas. Justeru, desakan demi desakan daripada ultra kiasu ini mesti dikaji secara mendalam. Janganlah kerana mahukan undi kita terpaksa melukut di tepi gantang. Akhirnya nanti, siapakah yang akan menerima akibatnya. Saya tidak nafikan kekuatan kata-kata unity in diversity. Tetapi bacalah bersama kesan multiculturalism yang semakin menghantui negara-negara barat hari ini yang konon memperjuang kebebasan hak asasi manusia.

Saya akan berikan komen mengenai Belanjawan 2012 minggu hadapan

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 10 Oct 2011 03:45 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


Video lagi ! "ANWAR PEGI BANGKOK TU ,,, DI RANCANG OLEH UMNO!"

Posted: 09 Oct 2011 09:21 PM PDT

Gila betoi dah niiii ... Memang sunggoh gila !

Punyalah taksub tahap bapak babi, ada staf
(aku rasa dia ni pengikut tegar PKR kot) yang kerja kat opis bersebelahan tempat aku minum teh tarik & roti canai pagi ni yang sanggup sebut macam ni ;
"ANWAR PEGI BANGKOK TU ,,, DI RANCANG OLEH UMNO !
... ANWAR diperangkap oleh puak UMNO
ni supaya dia kongkek Siamese Doll dalam video gomo siyey tu kali ni ! ... Bu*uh punya UMNO !" ....

Ini adalah gara-gara kerana pendedahan satu lagi video kongkek yang menyerupai bentuk manusia anugerah syaitan bernama Anwar Ibrahim di laman2 blog rakan-rakan & sahabat aku di SINI (gomo) , SINI (parpu) , SINI (gelombang) , SINI (MiM) , SINI (HHalem) (dan banyak blog2 lain lagi)


Makna kata, semua kebaikan yang Anwar buat adalah rancangan PKR & dirinya sendiri ...

Manakala, segala kejahatan yang Anwar lakukan adalah rancangan UMNO/Barisan Nasional ...

Hahaha ! ....
Sungguh Macam SiyaLLLLLLLLLLLLLL la lu puak Pakatan Jahanam !AloQStaQ
12 : 21 Tgahari
10 Oktober 2011
Senayan

bumiyang

Posted: 10 Oct 2011 03:43 AM PDT

Asam Pedas

Posted: 10 Oct 2011 03:43 AM PDT

Asam Pedas


Datuk Hafifi Hafidz - a story of perseverance and persistence of a cancer survivor

Posted: 09 Oct 2011 07:56 AM PDT

Politik Harian

Posted: 10 Oct 2011 03:36 AM PDT

Politik Harian


DUMC: Murtad, Sultan Selangor Murka!

Posted: 10 Oct 2011 02:00 AM PDT


Sultan Sharafuddin bertitah, berdasarkan kepada siasatan Jais, terdapat keterangan bahawa ada cubaan untuk memesongkan kepercayaan dan akidah umat Islam tetapi bukti yang diperoleh tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.

Terdahulu Puak PAS menuduh ini semua kerja Umno?

Setelah menunding jari kepada umno, adakah puak PAS akan menyalahkan Sultan dalam isu?

Adakah MB Selangor (PKR) dan juak juak PAS akan menentang titah Sultan Selangor?

Kenapa Puak PAS memperlekehkan tindakan JAIS yang cuba menyelamatkan akidah umat islam dari di pesongkan.

Kenapa PAS beriya-iya mempertahankan kes murtad di DUMC?

Apa makna semua ini? Dimana letaknya perjuangan Islam PAS?!!! Terkucil bila disegah oleh puak DAP!


PAS is DEAD!!


Mstar: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Isnin bertitah, tiada pendakwaan akan dikenakan terhadap mana-mana pihak dalam isu pemeriksaan yang dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada Majlis Malam 'Thanksgiving' di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) Ogos lalu.

Baginda bertitah keputusan tersebut diambil selepas meneliti laporan Jais serta mendengar nasihat pakar agama serta pakar udang-undang.

"Setelah meneliti dengan mendalam laporan Jais dan setelah mendapat nasihat dari pakar-pakar agama dan undang-undang, beta bersetuju tiada pendakwaan akan dibuat terhadap mana-mana pihak.

"Walau bagaimanapun, beta menitahkan Jais memberi kaunseling kepada orang Islam yang terlibat dalam majlis tersebut supaya akidah dan kepercayaan mereka terhadap agama Islam dapat dipelihara dan dipertingkatkan," titah baginda dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin.

Sultan Sharafuddin bertitah, berdasarkan kepada siasatan Jais, terdapat keterangan bahawa ada cubaan untuk memesongkan kepercayaan dan akidah umat Islam tetapi bukti yang diperoleh tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.

Baginda turut melahirkan rasa amat tersinggung dengan usaha-usaha pihak tertentu yang cuba melemahkan kepercayaan dan akidah orang Islam di Selangor.

Justeru, baginda menitahkan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jais agar memantau rapi serta mengambil tindakan sewajarnya tanpa teragak-agak terhadap usaha berkenaan.

September lalu, Pengarah Jais, Marzuki Hussin dilaporkan berkata kes berkaitan pemeriksaan JAIS ke atas DUMC akan disebut di Mahkamah Syariah Shah Alam pada 19 Oktober depan.

Pada 3 Ogos lepas, Jais melakukan pemeriksaan ke atas DUMC selepas mendapat maklumat terdapat orang Islam menyertai majlis yang dianjurkan gereja itu serta ada maklumat berlaku penyebaran ajaran Kristian kepada mereka yang beragama Islam di gereja berkenaan.

Bagaimanapun, pihak penganjur yang dikenali sebagai Komuniti Harapan mendakwa mereka hanya menganjurkan majlis kesyukuran atau 'Thanksgiving' di gereja itu.

68 Pemuda PAS Padang Terap Sertai Umno

Posted: 10 Oct 2011 01:00 AM PDT


Seramai 68 pemuda penyokong setia Pas Padang Terap di kampung Bukit Buluh dan Lubuk Merbau Jaya, Naka dekat sini, menyertai Umno setelah hilang kepercayaan kepada kepimpinan Pas yang gagal membela nasib orang Melayu di negara ini.

Salah seorang daripada mereka, Mohamad Faizal Mustafa, 29, berkata beliau menyertai Umno kerana tidak nampak sebarang perubahan yang dilakukan Pas sejak mentadbir negeri ini serta tidak mengotakan janji yang ditaburkan semasa pilihan raya lalu.

"Saya sertai Umno disebabkan parti itu lebih banyak menjaga kepentingan dan kebajikan orang Melayu terutamanya mendengar suara dan kehendak generasi pemuda pada Ahad," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan borang keanggotaan Umno di Kampung Bukit Buluh, Naka dekat sini malam Ahad.

Majlis penyerahan borang keanggotaan Umno diserahkan kepada Ketua Umno Bahagian Padang Terap Datuk Seri Mahdzir Khalid yang turut disaksikan oleh Ketua Pemuda Umno Kedah Badrol Hisham Hashim.

Hashim Abdullah, 35, pula berkata beliau menyertai Umno disebabkan tertarik dengan perjuangan parti itu yang memperjuangkan agama, bangsa dan negara, sekaligus membolehkannya dapat bersama-sama berjuang mempertahankan hak orang Melayu daripada dicemari anasir luar. Sementara itu Mahdzir berkata ini merupakan satu petanda baik kerana agenda perjuangan bangsa yang diuruskan Umno dapat diterima oleh semua lapisan masyarakat.

Katanya kerajaan pusat tidak hanya cakap kosong untuk memberi segala kemudahan kepada golongan muda dari segi pendidikan, kemahiran dan keusahawanan bagi melihat kejayaan mereka.

"Saya lihat penduduk di kampung juga boleh menerima Umno dan Barisan Nasional sebagai sebuah parti yang boleh menjamin masa depan mereka pada masa akan datang," kata beliau. -Bernama

PAS is Dead!

Mesyuarat PKR Cabang Kuala Selangor Dicemari Pergaduhan

Posted: 09 Oct 2011 11:15 PM PDT


Mesyuarat Agong Tahunan PKR Cabang Kuala Selangor 2011 di Dewan Orang Ramai Bestari Jaya, kecoh apabila beberapa ahli mempersoalkan mengenai pengesahan tanda tangan pada Penyata Kira-Kira cabang itu.

Keadaan itu berlaku sebaik saja ketua cabang, Khalid Ibrahim yang juga Menteri Besar Selangor selesai menyampaikan ucapan pembukaan. Soalan bertalu-talu daripada ahli terbabit menjadikan keadaan di dewan kelam kabut menyebabkan pengerusi tetap, Ibrahim Mahidin terpaksa menenangkan keadaan.

Persoalan itu dibangkitkan oleh Pemeriksa Kira-Kira PKR Cabang Kuala Selangor, Norazhar Jamil yang mendakwa bahawa penyata kira-kira itu disemak oleh individu yang tidak dilantik sebagai ahli pada mesyuarat lepas.

Beliau berkata apabila membaca dan meneliti minit mesyuarat yang dibentangkan dalam mesyuarat kali ini,nama dua individu yang menyemak penyata kira-kira itu bukan beliau dan seorang lagi ahli yang dilantik iaitu Mohd Sharif Ismail.

Bernama Melaporkan, Norazhar berkata sebelum ini beliau ada didatangi individu yang memintanya menandatangani penyata kira-kira berkenaan sebelum dibentangkan dalam mesyuarat hari ini, namun beliau enggan kerana tidak diusulkan dengan bukti.

Beliau berkata apabila meneliti nama individu yang menyemak penyata itu, beliau mendapati individu terbabit memegang jawatan dalam parti dan menurut perlembagaan parti pemeriksa kira-kira tidak boleh memegang sebarang jawatan.

Dalam mesyuarat itu, Abdul Khalid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok menjelaskan bahawa penyata kira-kira itu akan diaudit terlebih dahulu sebelum dibentangkan semula pada mesyuarat akan datang. Cadangan Abdul Khalid itu dipersetujui oleh majoriti ahli yang hadir mesyuarat.

Sumber: UtaraNews

2:25 Minit Video Terbaru Anwar Di Bangkok Di Sebarkan

Posted: 09 Oct 2011 07:55 PM PDT


Ini bukan Anwar Ini Paman Anwar kata puak Pembangang! So.... kita iyakan aje lah....


9.10.11 Subhanallah Oh Bulan...

Posted: 09 Oct 2011 10:12 AM PDT
Sungguh menarik....ya Allah apa kah tanda2 semua ini....

Bulan berada dalam satu lingkaran besar waktu ini... Keajaiban Allah swt telah berlaku pada akhir malam 9.10.11... Subhanallah....

~fenomena ni dipanggil MOON HALO.. Selalu terjadi pada matahari... Memang cantik seolah dilingkari cahaya seperti cincin...subhanallah...indah ciptaanNYA

Sumber gambar: FB

BUDGET 2012 : Pakatan Rakyat VS Pakatan Rakyat

Posted: 09 Oct 2011 06:27 AM PDTOleh : Shen Yee Aun

BUDGET 2012 : Pakatan Rakyat VS Pakatan Rakyat

Masyarakat Malaysia perlu lebih peka terhadap permainan politik yang cuba dimainkan oleh pemimpin Pakatan Rakyat. Hal ini disebabkan tiada bajet yang sempurna di dunia ini dan apa sahaja bajet yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri akan ada juga serangan yang berbeza daripada pemimpin Pakatan Rakyat.

Kini kita lihat bagaimana mereka sebenarnya menyerang antara satu sama lain tanpa disedari mereka.


Percanggahan 1 – Elaun Tambahan Kepada Ahli Parlimen

Haji Mohammad Sabu + Anwar VS Lim Guan Eng

"Elaun untuk ahli Parlimen bukanlah satu keutamaan yang perlu disegerakan tapi yang penting ialah integriti Parlimen, integriti untuk memerangi rasuah dan kelengkapan menyiapkan prasarana Parlimen itu lebih penting sekarang ini," kata beliau yang juga Naib Presiden PAS ketika ditemui di lobi Parlimen siang tadi.

Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga ketua pembangkang pula berkata, bajet 2012 seharusnya lebih memfokuskan kepada kepentingan rakyat, bukan wakil rakyat.

"Bajet 2012, kita mahu ia lebih fokuskan kepada rakyat, bukan ahli Parlimen itu sendiri," katanya.
VS

Sementara itu, ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng berkata, sebaiknya elaun dan kemudahan kakitangan Parlimen ditingkatkan.

"Bukan masanya untuk tambah elaun ahli Parlimen sebaliknya lebih perlu tambah elaun staf dan pembantu Parlimen," katanya yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

Satu pihak mengatakan tidak perlu peningkatan elaun untuk ahli Parlimen kerana wang yang berlebihan seharusnya digunakan untuk rakyat tetapi satu pihak lagi mengatakan perlunya pertambahan elaun untuk kakitangan Parlimen.

Lagipun dalam isu ini hanya menandakan Perdana Menteri adil kepada wakil rakyat Pakatan Rakyat. Pertama kali dalam sejarah Negara terdapat lebih daripada 80 ahli parlimen Pakatan Rakyat di Parlimen. Sekirannya kerajaan sudi untuk meningkatkan elaun untuk ahli parlimen keadaan ini hanya menandakan kerajaan mesra kepada ahli parlimen Pakatan Rakyat.'

Kalau benar ikhlas ahli Parlimen Pakatan Rakyat hendak mengutamakan rakyat dan belanjawan negara maka mereka DICABAR supaya tidak mengambil pertambahan elaun tersebut. Kenyataan mereka seharusnya seiring dengan tindakan mereka sekirannya mereka benar – benar berintegriti.


Percanggahan 2 – Belanjawan Defisit

Azmin Ali vs Lim Guan Eng

Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali yang ditemui pada satu program di Shah Alam menjelaskan bajet yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam merupakan satu bajet yang tidak berhemah.


Ramai pemimpin Pakatan Rakyat mengatakan bahawa belanjawan kali ini tidak realistik , terlalu boros dan juga akan menyebabkan belanjawan defisit.

VS

Namun pada masa yang sama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pula mencadangkan elaun dan kemudahan kakitangan Parlimen perlu ditingkatkan.
Sana mereka mengatakan belanjawan ini merupakan belanjawan defisit dan sini pula mereka cadangkan pertambahan elaun dan kemudahan kakitangan parlimen perlu ditingkatkan.

Percanggahan 3 – Belanjawan Perdana Menteri Lebih Baik

Mahfuz Omar VS Mahfuz Omar

Semua Pemimpin Pakatan Rakyat mengatakan bahawa belanjawan yang dikemukan oleh Perdana Menteri bukanlah satu belanjawan yang baik.

VS

Ahli Parlimen Pokok Sena itu turut berkata, Datuk Seri Najib Razak dilihat ingin "berlawan" dengan Pakatan Rakyat dengan cuba mempamerkan belanjawan yang lebih baik daripada yang dibentangkan Pakatan, Selasa lalu.

"Kerajaan terdesak kerana ingin menunjukkan belanjawannya lebih baik daripada belanjawan Pakatan.

Kalau benar sekalipun kenyataan Ahli Parlimen Pokok Sena maka kenyataan beliau sudah menggambarkan beliau sudah bersetuju belanjawan Perdana Menteri adalah lebih baik daripada Pakatan Rakyat. Hendak berlawan atau tidak dan terdesak atau tidak bukanlah satu pertikaian yang penting kerana yang penting apa sahaja alasan dan sebab asalkan belanjawan Perdana Menteri lebih baik daripada Pakatan Rakyat sudah berjaya dipamerkan seperti yang dikatakan oleh Ahli Parlimen Pokok Sena.


Percanggahan 4 – Bajet Pilihanraya

Dr Dzulkifly VS Dr Dzulkifly

Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifly Ahmad ketika diminta mengulas tentang bajet yang telah diumumkan itu menjelaskan bajet tersebut adalah lebih terjurus kepada gula-gula politik ataupun peruntukkan pilihanraya.

"Bajet yang diumumkan oleh Najib itu hanyalah lebih kepada untuk menghadapi pilihanraya yang akan datang.

VS

Beliau menambah bajet ini adalah mencedok dari apa yang telah di umumkan oleh belanjawan Pakatan Rakyat sebelum ini.

Kenyataan ini hanya menandakan Dr Dzulkifly sendiri bersetuju bahawa bajet Pakatan Rakyat juga merupakan bajet gula – gula politik dan hanyalah menjurus untuk menghadapi pilihanraya kalau benar Perdana Menteri mencedok daripada Pakatan Rakyat.

Percanggahan 5 – Bajet Untuk Kakitangan Awam

Dr Dzulkifly vs Dr Dzulkifly + Salahuddin

"Kita melihat bajet kali ini tidak diletakkan gaji minimum sebagai sasaran mereka dan secara jelas saya katakan Najib cuba mengelak untuk terus ada komitmen dengan pekerja awam mahu pun swasta. - Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifly Ahmad


VS

"Najib hanya mengumumkan pemberian bonus dan juga kenaikan gaji pekerja awam mengikut gred-gred tertentu dan apa yang kita lihat setiap kali bonus mahupun gaji dinaikkan maka akan wujud inflasi di negara ini dan ia akan terbeban kepada semua rakyat bukannya kepada mereka yang mendapat faedah, inilah ketidak adilan yang wujud dalam bajet kali ini," ulasnya lagi. - Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifly Ahmad

VS

Salahuddin dalam pada itu menyifatkan pengumuman bayaran khas sebanyak RM3,000 kepada bekas anggota serta duda dan balu polis khas dan polis tambahan yang pernah berkhidmat menjaga keselamatan negara semasa zaman darurat sebagai kesedaran yang diperjuangkan Pakatan Rakyat


Pertama beliau mengatakan Najib tidak ada komitmen untuk membantu pekerja awam tetapi pada masa yang sama beliau pula mengatakan Najib mengumumkan pemberian bonus dan juga kenaikan gaji kepada pekerja awam.

Dasar Pakatan Rakyat juga hendak menaikkan gaji kakitangan awam dan sekirannya keadaan ini berlaku maka bukankah kenaikan ini juga akan mengalami inflasi dan semua rakyat akan terbeban seperti yang dikatakan oleh Dr Dzulkifly Ahmad.


Apakah rasional mereka naikkan gaji kakitangan awam maka tidak akan sesekali mengalami inflasi tetapi jika kita melakukannya pula akan mengalami inflasi?

Percanggahan 6 – Bajet Perdana Menteri = Bajet Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat VS Pakatan Rakyat

Semua kenyataan pemimpim Pakatan Rakyat mengenai Bajet 2012 sangat lemah , tidak baik , defisit , boros , tidak realistik dan sebagainya.

VS

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, sebanyak 30 peratus bajet itu diambil dari Pakatan Rakyat – buku jingga dan dokumen negara berkebajikan milik PAS.

Sementara itu, TVS melaporkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim juga mengakui bajet 2012 dicedok dari bajet Pakatan Rakyat.

Apakah Pakatan Rakyat kini sendiri hendak memperlekehkan belanjawan mereka sendiri ?

Percanggahan 7 – Bajet 2012 Tidak Realistik

Anwar VS Anwar

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan Belanjawan 2012 yang baru sahaja dibentangkan sebagai tidak realistik dan merupakan satu lagi helah menjelang pilihan raya umum ke-13.

"Ia tidak realistik. Amat jelas satu helah pilihan raya. Dalam 10 tahun lepas, anggaran pertumbuhan, defisit dan pelaburan asing sentiasa berbeza dengan angka sebenar," kata Anwar.

VS

"Jelas ia merupakan helah pilihan raya," kata ahli parlimen Permatang Pauh itu lagi yang mendakwa sebahagian daripada pengumuman dalam bajet dibentangkan perdana menteri hari ini dicedok daripada bajet Pakatan Rakyat.

Bagaimana kalau bajet yang dikatakan tidak realistik yang hendak dilakukan oleh Perdana Menteri tidak realistik tetapi pada masa yang sama Anwar mengatakan bajet ini dicedok daripada Pakatan Rakyat pula realistik ?

tunku

Posted: 10 Oct 2011 03:35 AM PDT

tunku


Commotion At Kuala Selangor PKR Branch AGM

Posted: 09 Oct 2011 09:01 AM PDT

KUALA SELANGOR, Oct 9 (Bernama) -- The Kuala Selangor PKR branch annual general meeting (AGM) held at the Bestari Jaya community hall today turned chaotic after several members questioned the signatures on the branch's statement of accounts.
The commotion happened as soon as branch chief Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, who is Selangor Menteri Besar, finished delivering his speech.
The branch's internal auditor Norazhar Jamil claimed that the accounts were audited by individuals who were not appointed as members at the last AGM.
Speaking to reporters here, he said his name and that of another appointed member, Mohd Sharif Ismail, should have appeared as internal auditors in the minutes of the last AGM and not the two individuals.
Norazhar said previously he had been approached by someone who wanted him to sign the statement of accounts, but he refused because it was not issued with proof.
He said he also found that the individuals who signed the statement held positions in the party but according to the party's constitution, the internal auditors cannot hold any position.
Meanwhile, Abdul Khalid said the statement of accounts would be audited before being presented again at the next meeting.

tunku : looks like commotion at pkr branch AGM is a annual affair. the best part it is the branch of khalid ibrahim.khalid ibrahim can't even handle his branch, what how can he handle the state's affair.

PANEH MIANG

Posted: 10 Oct 2011 02:27 AM PDT

PANEH MIANG


Bacul Dayuskah Bangsaku?

Posted: 09 Oct 2011 11:22 PM PDT

Pariakah bangsaku yang sedang dilambung Tsunami celaru Bahasa Melayu?

Baculkah bangsaku sehingga ambil enteng keliru Bahasa Melayu?

Dayus sangatkah bangsaku sehingga Bahasa Melayu dipinggir kali yang kontang?

Kini Polis Di Raja Malaysia yang rakyatnya 93.6% rakyat Raja sudah hilang wibawa, dek tunduk kepada Bahasa Mandarin untuk urusan dalam Negara Bangsanya sendiri!

Kini Perdana Menteri Malaysia, nang tika, berkunjung ke Pulau Mutiara sudah hilang taring perkasa Almarhum Bapanya, dek tunduk kepada Bahasa Inggeris dalam Ucapan Rasmi di sana, tempohari?

Kini urusan Mesyuarat di Kementerian Pelancongan yang dikepalai oleh Dr. Ng Yen Yen sudah mendominasi Bahasa Mandarin sebagai bahasa rasmi permesyuaratan Kementerian dan pentadbiran. Apa maknanya ini?

Kini urusan penulisan perbankan di semua institusi kewangan berlesen, perundangan dan kerjaya profesional, gamaknya, makin luput kecintaan kepada Bangsanya dan Bahasa Melayunya!

Kini penyakit Orientalisme Bahasa Inggeris, obor Bahasa Mandarin telah mencabul nikmat yang makin mendorong kepada kembalinya KERANDA 152! Apa maknanya ini?

Kini gelombang pegawai PTD yang kekok dan berbahasa Melayu lintang pukang sudah membarahi persada Persekutuan, akhirnya Bumi Melayu akan hilangnya jatidiri juga tafsiran Melayu dalam 160(2).

Wahini, Bahasa Melayu dikelas sebagai Bahasa Kelas Ketiga oleh pentadbir, pengurus, teknokrat, diplomat dan cendiakawan. Bahari, perjuangan Tunku Abdul Rahman Al-Haj, Tun Abdul Razak Hussin dan Tun Hussein Onn ialah untuk Negara Malaysia diperakui sebagai Bumi Melayu, rakyatnya fasih berkomunikasi Bahasa Melayu dan taat setia kepada tamadun adat dan budaya Melayu.

Apakah sudah tercabut akar atau ini ialah Balasan Allah kepada manusia seperti yang difirman olehnya sebanyak 32 kali dalam surah Ar-Rahman, "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan, yang kamu hendak dustakan?"

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Oct 2011 01:47 AM PDT

Taipingmali (tm)


Khalid Samad kena 'tampar' lagi

Posted: 09 Oct 2011 09:37 PM PDT

"Tindakan JAIS menyerbu gereja di PJ Ogos lalu adalah betul dan tidak menyalahi undang-undang negeri - Titah Sultan Selangor.. DAULAT TUANKU

Paman Anwar Di Patpong Bangkok

Posted: 09 Oct 2011 07:05 PM PDT

PKR parti yang baik kata Nurul Izzah. : PORAHH CIT!!

Posted: 09 Oct 2011 01:56 PM PDT


Mesyuarat PKR Cabang Kuala Selangor kecoh
09/10/2011 9:04pm


KUALA SELANGOR 9 Okt. – Mesyuarat Agong Tahunan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Kuala Selangor 2011 di Dewan Orang Ramai Bestari Jaya di sini hari ini kecoh apabila beberapa ahli mempersoalkan mengenai pengesahan tanda tangan pada Penyata Kira-Kira cabang itu.Keadaan itu berlaku sebaik saja ketua cabang, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Menteri Besar Selangor selesai menyampaikan ucapan pembukaan.

Soalan bertalu-talu daripada ahli terbabit menjadikan keadaan di dewan kelam kabut menyebabkan pengerusi tetap, Ibrahim Mahidin terpaksa menenangkan keadaan.

Persoalan itu dibangkitkan oleh Pemeriksa Kira-Kira PKR Cabang Kuala Selangor, Norazhar Jamil yang mendakwa bahawa penyata kira-kira itu disemak oleh individu yang tidak dilantik sebagai ahli pada mesyuarat lepas.

Beliau berkata apabila membaca dan meneliti minit mesyuarat yang dibentangkan dalam mesyuarat kali ini, nama dua individu yang menyemak penyata kira-kira itu bukan beliau dan seorang lagi ahli yang dilantik iaitu Mohd Sharif Ismail.

Norazhar berkata sebelum ini beliau ada didatangi individu yang memintanya menandatangani penyata kira-kira berkenaan sebelum dibentangkan dalam mesyuarat hari ini, namun beliau enggan kerana tidak diusulkan dengan bukti.

Beliau berkata apabila meneliti nama individu yang menyemak penyata itu, beliau mendapati individu terbabit memegang jawatan dalam parti dan menurut perlembagaan parti pemeriksa kira-kira tidak boleh memegang sebarang jawatan.

Dalam mesyuarat itu, Abdul Khalid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok menjelaskan bahawa penyata kira-kira itu akan diaudit terlebih dahulu sebelum dibentangkan semula pada mesyuarat akan datang.

Cadangan Abdul Khalid itu dipersetujui oleh majoriti ahli yang hadir mesyuarat. - Bernama

Tercabut tayar di Sg Siput Utara (Plus)

Posted: 09 Oct 2011 01:48 PM PDTLORI INI SENTIASA DIPERIKSA OLEH PUSPAKOM SETIAP 6 BULAN. JIKA INI YANG BERLAKU,  KREDIBILITI PUSPAKOM BOLEH DIPERTIKAIKAN. 

Pemeriksaan Berkala.
Bagi yang belum mengetahui, pemeriksaan berkala adalah pemeriksaan untuk kenderaan perdagangan yang perlu dijalani oleh setiap pemilik kenderaan perdagangan yang mendaftarkan kenderaan mereka. Kenderaan ini menjalani pemeriksaan setiap enam bulan di Puspakom mengikut tarikh dan temujanji yang ditetapkan.
Tarikh dan temujanji untuk pemeriksaan berkala pada masa akan datang dapat diketahui dengan mudah pada 'disk' yang dikeluarkan oleh Puspakom selepas kenderaan tersebut lulus pemeriksaan.
Kenderaan – kenderaan yang perlu menjalani pemeriksaan berkala ini terdiri daripada Lori – lori , teksi, kereta sewa, bas sekolah, bas persiaran, bas pengangkutan awam termasuklah bas – bas express dan juga kereta sewa pandu.
Bayaran atau fee yang dikenakan bagi setiap pemeriksaan adalah mengikut kelas kenderaan tersebut. Semasa ingin menjalankan pemeriksaan berkala ini pemilik – pemilik kenderaan perlu membawa dokumen yang lengkap untuk mengelakan kenderaan atau pemeriksaan itu gagal.
Contoh – contoh dokumen yang wajib dibawa semasa pemeriksaan ialah:-
Bagi Lori rigid tegar (decontrolled)
- Geran/perakuan pendaftaran  (Jpj K2)
- Disk Lama (benda yang seolah – olah roadtax yang dikeluarkan oleh puspakom)
-Keputusan pemeriksaan Lama (Vr1 Lama).
* Bagi kenderaan yang telah lulus tahap ketinggian sideboard ataupun memasang tailgate lift , panjang / kelebaran kenderaan atau sesuatu rekabentuk yang luarbiasa daripada kenderaan biasa sila bawa PG11A lama (  Di keluarkan Semasa Pemeriksaan Awalan) , Surat kebenaran Kawal Selia ataupun Pelan yang telah disahkan untuk memudahkan pemeriksaan dijalankan.
Teksi
Bagi Teksi Pemeriksaan yang dijalankan agak menyeluruh dan amat perlu mematuhi piawaian yang ditetapkan, bagi teksi bermeter, ujian meter teksi perlu dilaksanakan semasa berada di Speedometer, Kadar tambang teksi bermeter adalah mengikut negeri masing.
Dokumen yang perlu dibawa ialah:-
- Geran/perakuan pendaftaran  (Jpj K2)
- Disk Lama (benda yang seolah – olah roadtax yang dikeluarkan oleh puspakom)
-Keputusan pemeriksaan Lama (Vr1 Lama).
-Surat meter teksi
*sekiranya meter teksi anda 'seal'nya sudah putus, pastikan anda pergi ke pusat servis meter teksi yang dibenarkan, periksa meter teksi anda dan dapatkan surat daripada pusat servis meter teksi tersebut dan bawa bersama – sama dengan surat meter teksi (dikeluarkan semasa pemeriksaan awalan/pemeriksaan kadar tambang baru) untuk diperiksa dan di sealkan semula. Surat meter teksi tersebut akan dikeluarkan semula dengan surat meter teksi yang baru.
- Surat permit daripada LPKP
*pastikan permit teksi anda masih belum tamat tempoh.
-Kad pemandu hendaklah diletakan di tempat yang di tetapkan.
Barang yang Wajib perlu ada pada Teksi ialah Peti Ubat ( First Aid Kit) dan Juga Pemadam api ( Pemadam api perlu lesen daripada Jabatan bomba dan pastikan juga tarikh tamatnya, kalau dah tamat pergilah memperbaharuinya dahulu ye.) Begitulah serba sedikit dokumen yang perlu dibawa oleh Pemilik – pemilik atau pun pemandu teksi ini.
Bagi Bas Expres, Bas sekolah , Bas persiaran dan segala jenis Bas perkhidmatan awam.
Apa yang perlu dibawa ialah:-
- Geran/perakuan pendaftaran  (Jpj K2)
- Disk Lama (benda yang seolah – olah roadtax yang dikeluarkan oleh puspakom)
-Keputusan pemeriksaan Lama (Vr1 Lama).
-Permit Bas yang dikeluarkan oleh LPKP, Bagi bas persiaran permit dari KPL (Kementerian Pelancongan)
* Sekiranya masih terdapat lagi PG13B yang dikeluarkan semasa pemeriksaan Awalan, eloklah dibawa bersama – sama ianya amat memudahkan anda dan juga pemeriksaa kenderaan untuk menjalankan pemeriksaan atau bas anda.
Pastikan juga anda membawa , segitiga kecemasan, Pemadam Api dan paling penting pastikan pintu kecemasan beroperasi dengan baik yakni boleh dibuka dari luar dan dalam.
Bagi Kenderaan Barangan pula ianya terbahagi kepada 2 kelas iaitu:-
Kelas Dan Kategori Lesen
1. Lesen Kenderaan Barangan
Terbahagi kepada dua kelas:
•Lesen Pembawa A (LA) – dikeluarkan kepada kenderaan membawa barangan untuk disewa dan upah.
•Lesen Pembawa C (LC) – dikeluarkan kepada kenderaan membawa barang-barang kepunyaan sendiri sahaja.
2. Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (tidak termasuk lesen untuk bas persiaran dan kereta sewa pandu yang perlu dirujuk kepada Kementerian Pelancongan)
•Bas berhenti-henti
•Bas ekspres
•Bas sekolah
•Bas pekerja
•Teksi
•Teksi mewah
•Bas catar
•Bas mini
•Bas pengantara
•Teksi lapangan terbang
•Kereta sewa
•Kelas-kelas lain sebagaimana yang diluluskan oleh Menteri dari semasa ke semasa
Berat Dengan Muatan
Berat minimum kenderaan yang perlu dilesenkan mengikut kategori adalah seperti berikut:
•Lesen Pembawa A: Tiada berat minimum
•Lesen Pembawa C: BDM 5,001 kg ke atas
Jadi dokumen yang perlu dibawa semasa pemeriksaan untuk Lesen Pembawa A dan juga Lesen Pembawa C ialah:-
- Geran/perakuan pendaftaran  (Jpj K2)
- Disk Lama (benda yang seolah – olah roadtax yang dikeluarkan oleh puspakom)
-Keputusan pemeriksaan Lama (Vr1 Lama).
-Permit yang dikeluarkan oleh LPKP
- Serta Surat kebenaran daripada Kawal Selia/ Unit Automotive JPJ sekiranya terdapat pembinaan khas seperti lebihan panjang, lebihan R.O.H (Rear Over Hang), Lebar , sideboard atau tailboard tinggi atau sebagainya. Sekiranya kenderaan anda seperti biasa bawa dokumen yang biasa saja.
Tanggungjawap Sebagai Pemilik Kenderaan Perdagangan
Sebagai pemilik bagi kenderaan perdagangan dan pengangkutan awam di negara kita ini tanggungjawap anda adalah memastikan kenderaan anda berada dalam keadaan baik dan selamat digunakan di atas jalan, supaya dapat menjamin keselamatan kita dan pengguna jalan raya yang lain. Elakkan menggunakan runner atau orang tengah supaya amalan rasuah dapat dihapuskan.
Sebagai pemilik kenderaan perdagangan pastinya kita mengetahui keadaan kenderaan kita, sekiranya kita tahu kenderaan kita tidak melepasi piawaian dan spesifikasi yang ditetapkan haruslah memperbaikinya terlebih dahulu untuk keselamatan.
Penerangan ini dibuat secara ringkas – seringkasnya supaya dapat memberi kefahaman tentang pemeriksaan berkala, sekiranya terdapat kemushkilan sila tinggalkan diruangan komen ataupun hubungi pihak puspakom berdekatan anda.

kredit untuk foto oleh panglima hitam

ADNAN IBRAHIM MASUK PAS NAK JADI YB

Posted: 09 Oct 2011 01:14 PM PDT

Bekas Pengarah Pendidikan (Dato' Adnan Ibrahim) sertai PAS

Posted by marazimo di Selasa April 8, 2008
Johari Jaafar
Tue | Apr 08, 08 | 4:19:06 pm MYT
BIDOR, 8 April (Hrkh) - Bekas Pengarah Pendidikan Negeri Perak, Dato' Adnan Ibrahim bersama 80 orang pengikutnya membulatkan tekad menyertai PAS sekaligus membentuk jawatankuasa penaja PAS Cawangan Jeram Mengkuang semalam.ImageDi majlis yang sama, Adnan turut mengumpulkan 50 orang India bagi membentuk Kelab Penyokong PAS Masyarakat India.
Majlis berlangsung di Dewan Orang Ramai Jeram Mengkuang.
Penyerahan borang keahlian PAS dan borang penyertaan Kelab Penyokong PAS dilakukan Adnan kepada Ketua Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Nor Azli Musa.
Beliau yang ditemui selepas majlis penyerahan borang keahlian PAS itu memberitahu pernah menjadi Ketua Penerangan Umno cawangan pada 1982.
"Pada tahun 1983 saya tidak dipanggil ke mesyuarat cawangan dan setelah diselidiki rupanya surat lambat dihantar kepada saya; ini tindakan sabotaj untuk pastikan saya tidak dapat hadir ke mesyuarat itu," katanya.
Apabila Umno masuk ke Sabah pada awal tahun 1990-an beliau adalah antara orang yang terlibat.
"Saya bersara dari Pengarah Pendidikan Perak pada 2004 dan bercadang bergiat di peringkat cawangan; sekali lagi saya dihalang malah pengikut saya seramai 40 orang tidak didaftarkan, saya cukup kecewa," jelasnya.
Beliau mengakui membantu jentera gerak gempur BN bagi mempastikan calon PAS kalah pada pilihan raya umum 2004 sehingga menyebabkan tiga Adun dan dua ahli Parlimen PAS gagal mengekalkan kerusi yang dimenangi pada 1999.
Menurut Adnan, hilang keyakinan kepada Umno mendorong beliau menyertai PAS.
Semasa berucap, dua kali beliau terpaksa memberhentikan ucapan kerana sebak mengenangkan peristiwa lalu.
"Saya ini banyak buat salah, menukarkan guru-guru ke tempat yang jauh; saya ingin menebus kesalahan saya, kerana itulah saya menyertai PAS, bimbinglah saya sekeluarga," katanya dengan nada sayu.
Beliau berjanji akan berjuang bersama PAS, dan menawarkan khidmat sekiranya diperlukan.
"Saya boleh berperanan mengikut keupayaan saya, peranan yang kecil pun tidak apa; jangan jadi Umno langsung tidak memberikan ruang kepada saya untuk menabur khidmat," ujarnya. – mks.

PAKATAN CACA MERBA TUNGGU HARI NAK LINGKUP

Posted: 09 Oct 2011 12:28 PM PDT


Ahad, 2 Oktober 2011
PKR BERGANTUNG DENGAN PAS? AHLI PKR JENDERAK JAWAB TULISAN PAHANG DAILY
Melalui salah satu komen tulisan Pahang Daily di sini, seorang pembaca telah mengulas isu dakwaan PKR bergantung kepada PAS di dalam Pilihanraya di Pahang, khususnya.


Berikut komen pembaca berkenaan;

Ada kebenaran tulisan ini, namun, dengan bergantung kepada jentera PAS tidaklah memberikan jaminan kemenangan. PAS telah wujud sejak 1955, namun undi PAS tidaklah memberangsangkan sangat.

Episod pilihanraya PAS lebih banyak melihat kekalahan dari kemenangan, dan kawasan yang dikatakan tradisi PAS itu bukanlah kawasan yang PAS kuat, tetapi hanya menunjukkan bahawa PAS bertanding setiap kali dalam Pilihanraya tetapi semuanya kalah.

Sejak 1955, PAS hanya mampu menang 2 kerusi DUN sahaja di Pahang, DAP juga menang 2 kerusi DUN dan PKR pula menang 2 kerusi Parlimen. PKR kena mempunyai jenteranya sendiri, dan kenapa mesti bergantung kepada PAS. Kelihatan bahawa Ketua-Ketua Cabang PKR kuat bergantung kepada jentera PAS, dan kredibiliti PKR sentiasa dipersoalkan.

Kawasan2 yang boleh dimenangi oleh Pembangkang melalui PKR juga bergantung kepada jentera PAS. Ini menyebabkan PAS merasakan bahawa kawasan2 itu patut diberikan kepada PAS, walhal, jika PAS yang bertanding disitu harapan menang amatlah tipis. Benar PKR kurang jentera, tetapi pengaruh parti itu jauh melebar dari kewujudan jentera dan keanggotaan parti; hanya PKR perlu mengubah caranya dengan mewujudkan jentera sendiri.

Ini berbeza di tempat saya di DUN Jenderak. Didalam Pilihanraya yang lepas, walaupun, PKR belum sampai 6 bulan bertapak di DUN itu, tetapi PKR tidak bergantung kepada jentera PAS. Kami mempunyai jentera sendiri, PACA sendiri, dan petugas2 sendiri; bahkan poster-poster PAS dan banner2 mereka yang dilambakkan di Pejabat PKR pun, kami jentera PKR yang menampalnya.

Bahkan Pejabat kami sendiri pun kami penuhkan juga dengan bendera dan poster PAS untuk membayangkan bahawa kerjasama Pembangkang itu adalah erat. Dari segi ranting/cawangan pula, PKR Jenderak jauh lebih banyak dari ranting/cawangan PAS. Namun, disetiap ceramah yang kami anjurkan, kami tidak pernah meninggalkan lambang PAS didalam poster-poster kami.

Ini berbeza dengan ceramah2 PAS, dimana poster-poster parti itu tidak pernah meletakkan lambang PKR, walaupun yang hadir ceramah itu adalah DSAI atau Saifuddin Nasution. Kami dari PKR juga meletakkan lambang DAP walaupun DAP tidak bertanding walaupun satu kerusi pun di Kuala Krau. Ini nak menunjukkan setiakawan kami kepada Pakatan Rakyat, dan bendera PAS dan Bendera DAP dipasangkan dengan megahnya di Pejabat PKR, bahkan Pusat Khidmat Rakyat PKR di DUN Jenderak itu, kami letakkan dua lambang iaitu PKR dan PAS.

Ini tidak pernah berlaku kepada mana-mana Markaz PAS di kawasan ini. Bagi menghadapi PRU ke-13 ini, PKR telah menyiapkan 72 orang PACABA, dan ratusan petugas-petugas sukarela. Dengan kekuatan ini, PKR DUN Jenderak pasti tidak akan bergantung kepada jentera PAS, dan kami bersedia, seperti PRU-12 untuk membantu PAS menaikkan poster dan banner untuk calon Parlimen mereka. Inilah dikatakan kerjasama dan setiakawan.

Didalam PRU DUN Kecil DUN Kerdau dulu, PKR memohon untuk menjalankan tugas di Felda Jengka 25, Jengka 23 dan Jengka 22. Tetapi kami hanya diberikan Jengka 22, yang dua lagi itu diberikan kepada PAS dan Anak. Namun dengan cara gerak kerja yang kami lakukan kami bergembira bahawa hanya di Jengka 22 sahaja menampakkan undi PAS bertambah dengan baiknya. Kemenangan didalam PRU bukan hanya sekadar bergantung kepada ahli yang ramai, jika ahli yang ramai itu hanya sekadar "menghabiskan beras" mengisap rokok, bersimbang sesama sendiri, memenuhkan ruang-ruang markaz dengan memuji kekuatan diri sendiri, tetapi tidak sampai kepada rakyat.

Saya masih teringat kepada ucapan Bala, orang kuat Penyokong PAS mengatakan bahawa semua pengundi India (100%) akan mengundi calon PAS, tetapi apabila keputusan PRU Kerdau dikeluarkan, undi kaum India kepada PAS merosot dengan teruknya, begitu juga undi kaum Cina, juga merosot, dan paling merosot ialah undi orang-orang Melayu dan PAS gagal mendapatkan undi kaum Orang Asal. DAP adalah sebuah lagi parti dalam Pakatan. Parti itu tidaklah mempunyai keahlian yang banyak atau jentera yang kukuh.

Orang Melayu masih percaya batu geliga

Posted: 09 Oct 2011 08:51 AM PDT

Penjual batu permata di Malaysia sejak zaman dahulu kala biasanya orang keturunan Pakistan dan juga bekas-bekas tentera Gurkha.  Batu-batu permata biasanya dikaitkan dengan perkara-perkara ajaib.

Dalam masyarakat Melayu pula batu permata sering dikaitkan dengan keajaiban batu geliga. Batu geliga biasanya diperoleh secara mistik dan penuh dramatik. Batu geliga biasanya dikaitkan dengan haiwan seperti  geliga ular, geliga lipan, geliga ikan, geliga naga, geliga helang, geliga cenderawasih dan sebagainya.

Batu geliga juga sering dikaitkan mampu membawa tuah, sebagai pelaris perniagaan, menjaga kesihatan, mengubat pelbagai jenis penyakit, menawarkan racun dan pelbagai-bagai lagi perkara luar biasa.

Paling menjengkelkan ialah wujud sebilangan manusia yang menggunakan kesempatan ini untuk menipu mangsa dengan mengenakan bayaran yang terlalu tinggi.

Untuk maklumat seterusnya sila ke laman portal ini...Perak Today

Perak Banyak Peluang Pekerjaan.wmv

Posted: 09 Oct 2011 07:49 AM PDT

PR tak puas hati bajet Najib

Posted: 09 Oct 2011 04:22 AM PDT

Zalimnya Zionis

Posted: 09 Oct 2011 04:18 AM PDT

Masalah tanah di Tronoh

Posted: 09 Oct 2011 04:16 AM PDT

Watch "Masalah Tanah Tronoh" on YouTube
Published with Blogger-droid v1.7.1

Bajet 2012 tak baik?

Posted: 09 Oct 2011 04:14 AM PDT

Watch "MB Pahang Pun Balun Bajet 2012???" on YouTube
Published with Blogger-droid v1.7.1

Kerja keras?

Posted: 09 Oct 2011 04:00 AM PDT

PAS, DAP dan PKR benagong

Posted: 09 Oct 2011 02:55 AM PDT

Syarel Fardilah Bin Selamat wrote:


"MEREKA KATA BAJET DICEDUK DARI MEREKA PUAK PR...LEPAS BAJET..BILA DITANYA ...


''TAK REALISTIK'''PULAK...


JADI KERAJAAN TELAH TIRU BAJET YANG TAK REALISTIKLAH..


JADI SEBENARNYA BAJET SI ANWAR BACA TU..TAK REALISTIKLAH...


CI CUBA JAWAB ORANG YANG PUNYA AKAL...


CAKAP PERANGKAP DIRI SENDIRI...TAK FIKIR...BODO...

Daniel Arif

Posted: 10 Oct 2011 01:25 AM PDT

Daniel Arif


Online Polaroid 32 GB Class 4 SDHC Flash Memory Card P-SDHC32G4-FS/POL

Posted: 09 Oct 2011 01:06 PM PDT

Polaroid 32 GB Class 4 SDHC Flash Memory Card P-SDHC32G4-FS/POL

Polaroid 32 GB Class 4 SDHC Flash Memory Card P-SDHC32G4-FS/POL

View more pics

Capacity: 32 GB

Product Features

  • Record video and images, download music and store images.
  • Ideal for latest digital cameras and camcorders
  • Class 4 (minimum 4MB/sec write speed). Also functions with Class 2 host devices.
  • Lifetime warranty
  • Toll-Free Technical Support

Technical Details

  • Brand Name: Polaroid
  • Model: P-SDHC32G4-FS/POL

Full description

 

Polaroid 32 GB Class 4 SDHC Flash Memory Card P-SDHC32G4-FS/POL

Price: $96.99

Sahabat-Gunung

Posted: 10 Oct 2011 01:05 AM PDT

Sahabat-Gunung


DAP Parti Amalkan Dasar Pilih Kasih Dan Nepotisme

Posted: 09 Oct 2011 11:30 PM PDT

Langkah DAP "membebaskan' dan menarik balik pengantungan 6 bulan terhadap Manoharan yang menghina bendera Malaysia jelas memperlihatkan bagaimana DAP hanya memandang remeh tindakan Manoharan yang sewenangnya menghina bendera negara tanpa ada rasa hormat selain "menyelamatkan" Setiausaha Agungnya sendiri, Lim Guan Eng daripada dikenakan tindakan akibat kenyataannya yang memburukkan negeri Johor baru-baru ini.

Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Cho Keong menyifatkan parti DAP merupakan parti yang mengamalkan "double standart" ataupun nepotisma.

"Saya harap, sebagai sebuah parti, mereka harus mengamalkan sikap dan kepimpinan yang saksama, tidakan yang perlu diambil, perlu diambil dan jangan pilih kasih.

Nampaknya dalam perkara ini, jelas menunjukkan ada pilih kasih dan wujudnya dua undang-undang berbeza antara ahli biasa parti dan pimpinan tertinggi parti," ujarnya kepada Sahabat-Gunung sebentar tadi.

Ujarnya, ini jelas berbeza dengan pendekatan 'pihak-pihak tertentu" yang selalu menghentam kerajaan, mendesak kerajaan berlaku adil dalam kepimpinan dan sebagainya, sebaliknya mereka lebih teruk dari apa yang mereka sendiri war-warkan.

"seperti saya dibuang dari DAP, oleh kerana saya tidak menunjukkan 'kasih-sayang', bukannya kepada parti tetapi kepada pemimpin. Di mana ada undang-undang sebegini di seluruh dunia? Tidak pernah ada seseorang i.yang dibuang parti atau kerajaan, atas tidak menunjukkan kasih sayang kepada pemimpin, bukannya kepada parti.

Samalah dengan kes Manohara. Dia bukannya pemimpin tertinggi parti, dia tidak mempunyai hubung kait dengan kepimpinan tertinggi DAP, jadi, dia dikenakan tindakan terus, mungkin juga salah satu usaha untuk membuang terus Manoharan," ujarnya lagi.

Di Mana Anwar Ibrahim Berada Pada 12 Dan 13 Januari 2011?

Posted: 09 Oct 2011 10:39 PM PDTDi mana Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berada pada tarikh 12 dan 13 Januari 2011? Inilah antara persoalan yang mula berlegar di kalangan para blogger sejak beberapa minggu yang lalu.

Persoalan ini makin ternyata apabila dikesan sejak semalam ada blog yang memaparkan satu sedutan video klip yang didakwa melibatkan Ketua Pembangkang itu.

Salah satunya adalah blog papagomo.com. Menurut blog papagomo.com video klip yang dipaparkan merupakan sedutan klip rakaman video Seks yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mana berlaku pada 13/01/2011. Waktu yang dicatatkan pula adalah pada jam 1.54 am dan jam 8.30 am.

Menurut papagomo pada tarikh 12 dan 13 hb Januari 2011 Anwar Ibrahim berada di Bangkok dan hanya kembali ke Kuala Lumpur pada sebelah petang yang mana Anwar Ibrahim tiba pada jam 2.15 pm dan kemudiannya ke Ibu Pejabat Pas pada jam 5.30 pm.

Pada tarikh 12 dan 13 Januari Anwar Ibrahim didapati berada di Bangkok, Thailand. Anwar berlepas ke Bangkokpada 12 Januari 2011 menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 782 dan berlepas pada jam 3.15 petang dari KLIA.

Beliau tiba diBangkokpada jam 4.20 petang waktuThailandatau jam 5.30 petang waktuMalaysia.

Setelah lebih kurang 19 jam berada di Bangkok untuk 'aktiviti-aktiviti' tertentu dan 'tugas-tugas rasmi' tertentu Anwar berangkat pulang ke tanahair pada jam 11.05 pagi dengan menggunakan pesawat Malaysia Airlines dengan nombor penerbangan MH 785 dan tiba di KLIA pada jam 2.15 petang

Dengan bukti nyata ini jelas memberikan rakyatMalaysiasatu lagi bukti nyata bahawa beliau Anwar Ibrahim cukup sinonim dengan aktiviti maksiat melanggan pelacur ini.

Video terdahulu yang menyaksikan rakaman beliau Anwar Ibrahim terbukti sahih dan benar dan sehingga ke hari ini juga Anwar Ibrahim masih lagi enggan menjawap 5 soalan dari Dato Eskay yang berhubungkait dengan video di atas iaitu:

1) Sejak dua tahun lalu berapa kali Anwar ke Thailand?

2) Siapa yang menyambut Anwar di Thailand?

3) Di hotel mana Anwar menginap?

4) Apa Anwar buat di bilik hotel tersebut?

5) Siapa yang menyelesaikan semua bayaran tersebut?

Blog ini juga menyatakan rakaman penuh akan menyusul dengan memberi ingatan bahawa ia disiarkan bukan untuk mengaibkan Anwar Ibrahim dan para keluarganya namun demi menyelamatkan rakyatMalaysia.

Jelas blog ini lagi pekara sebegini haruslah didedahkan agar rakyat memilih pemimpin yang berkaliber bagi memimpin negara.


Dakwaan Anwar Tidak Berasas- Kerajaan Selangor Juga Carca Marba

Posted: 09 Oct 2011 09:33 PM PDT

Subang, 10 Oktober- Timbalan Ketua UMNO Bahagian Subang, Datuk Megat Firdaouz Tan Sri Megat Junid menyelar kenyataan Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen hari ini yang mengatakan tadbir urus kerajaan Negeri Selangor lebih baik berbanding dari kerajaan-kerajaan negeri yang ditadbir kerajaan BN.

Ujarnya, Anwar tidak berpijak di bumi yang nyata, kerana apa yang berlaku di Selangor adalah sebalilknya, kerana takbir urus kerajaan negeri Selangor gagal terutama di Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

"Tiada hala tuju yang jelas, pembaziran berlaku terutama dengan peruntukan "politik" ahli majlis PBT yang terima elaun lebih RM1ribu sebulan dan juga elaun pembantu peribadi.

Kadar sewa rumah PPR di Selangor juga naik dan tiada sekata. Sistem pembayaran cukai tanah yang tak jelas dan mengelirukan juga membuktikan bahawa takbir urus kerajaan negeri Selangor carca marba dan tidak diuruskan dengan baik," ujarnya yang juga merupakan Penolong Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Tambahnya, sistem pembayaran cukai tanah di Selangor tidak jelas dan mengelirukan, selagi tak selesai bayar maka geran tak akan diberikan.

"Contohnya, cukai tanah RM 50ribu, boleh bayar ansuran kononnya selama 20 tahun. Andailah tuan tanah meninggal dunia dan dah bayar RM45ribu (dalam tempoh 10 tahun) namun di sebabkan masih tertunggak RM5 ribu, maka waris tidak akan dapat geran tanah tersebut. Ini satu penipuan!!!!

Dalam masa yang sama, hasil negeri yang tidak jelas jumlah perolehannya. Berapa FDI, berapa pelaburan tempatan? berapa hasil pasir? Ini semua menjadi tanda tanya di mana ketelusan pentadbiran kerajaan Selangor," ujarnya kepada UMNO-Online mengulas dakwaan Ketua Pembangkang di Parlimen hari ini yang merujuk pentadbiran kerajaan Selangor lebih baik dari pentadbiran kerajaan-kerajaan yang ditadbir BN.

Ujarnya, bukan setakat Anwar pembohong malah kerajaan negeri Selangor juga sudah pandai putar belit pentadbiran negeri.

"DYMM Sultan pun di bohongi, apatah lagi KITA sebagai rakyat biasa ini," tambahnya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Gambar Kebangkitan Rakyat Selangor- Sayangi Selangor Yakini BN

Posted: 09 Oct 2011 08:31 PM PDT

Gambar Kebangkitan Rakyat Selangor- Sayangi Selangor Yakini BN

Sabtu lepas PM Najib berada di Selangor sehari selepas membentangkan budget untuk rakyat. Budget yang membuatkan pakatan pembangkang putar belit kenyataan. Gay Tua kata budget tak realistik dan meniru budget pakatan pembangkang. Kalau tak realistik bermakna budget pembangkang pun tak realistik sebab Gay Tua cakap PM Najib tiru budget pembangkang.


Gay Tua terlupa yang budget bukan boleh dibuat dalam tempoh yang sekejap. Lim Guan Eng cakap budget utk tarik undi. Habis tuh budget pembangkang untuk apa? Bukan tarik undi rakyat supaya sokong PR? Dah jadi bodoh pemimpin pembangkang dengan budget mesra rakyat 2012.


Lupakan soal budget. Apa yang nak dikongsikan adalah jawapan dari rakyat selepas budget dibentangkan. Gambar memberi seribu makna. Tidak perlu dikupas terlalu panjang.


Sumber: Kita Gempur

Samseng PKR Kembali

Posted: 09 Oct 2011 06:15 PM PDT


Tahun lepas, PKR dah menunjukkan wajah sebenar mereka…. Parti samseng yang bercita-cita untuk menerajui kepimpinan Negara ….. Sana-sini berlaku kekecohan, banyak orang kuat PKR tumbang di kawasan masing-masing…. Ingatkan dah setel….

Sama jer, cuma kali nie aku cakap pasal PKR Kuala Selangor sahaja yang dipimpin oleh Menteri Besar Selangor sendiri …. Apa dah jadi semalam … korang bacalah sendiri artikel dari BERNAMA

KUALA SELANGOR 9 Okt. – Mesyuarat Agong Tahunan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Kuala Selangor 2011 di Dewan Orang Ramai Bestari Jaya di sini hari ini kecoh apabila beberapa ahli mempersoalkan mengenai pengesahan tanda tangan pada Penyata Kira-Kira cabang itu.

Keadaan itu berlaku sebaik saja ketua cabang, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Menteri Besar Selangor selesai menyampaikan ucapan pembukaan.

Soalan bertalu-talu daripada ahli terbabit menjadikan keadaan di dewan kelam kabut menyebabkan pengerusi tetap, Ibrahim Mahidin terpaksa menenangkan keadaan.

Persoalan itu dibangkitkan oleh Pemeriksa Kira-Kira PKR Cabang Kuala Selangor, Norazhar Jamil yang mendakwa bahawa penyata kira-kira itu disemak oleh individu yang tidak dilantik sebagai ahli pada mesyuarat lepas.

Beliau berkata apabila membaca dan meneliti minit mesyuarat yang dibentangkan dalam mesyuarat kali ini, nama dua individu yang menyemak penyata kira-kira itu bukan beliau dan seorang lagi ahli yang dilantik iaitu Mohd Sharif Ismail.

Norazhar berkata sebelum ini beliau ada didatangi individu yang memintanya menandatangani penyata kira-kira berkenaan sebelum dibentangkan dalam mesyuarat hari ini, namun beliau enggan kerana tidak diusulkan dengan bukti.

Beliau berkata apabila meneliti nama individu yang menyemak penyata itu, beliau mendapati individu terbabit memegang jawatan dalam parti dan menurut perlembagaan parti pemeriksa kira-kira tidak boleh memegang sebarang jawatan.

Dalam mesyuarat itu, Abdul Khalid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok menjelaskan bahawa penyata kira-kira itu akan diaudit terlebih dahulu sebelum dibentangkan semula pada mesyuarat akan datang.

Cadangan Abdul Khalid itu dipersetujui oleh majoriti ahli yang hadir mesyuarat. - Bernama

Nah !! Ini Video Terbaru Anwar .... nak tengok sangat...

Posted: 09 Oct 2011 05:08 PM PDT


Anwar Ibrahim kepanasan, video seks melibatkan dirinya sudah semakin hampir ke pasaran... Dalam masa dua jam lagi, sedikit sedutan mengenai videonya akan berada di pasaran....

Tepat 10am .... Tunggulah.... antara 4 blogger elit, GOMO, GAP, PARPU dan RBF .... siapa yang akan keluarkan dulu .....


Program Nurani Rakyat Selangor Serlahkan Keyakinan Terhadap BN

Posted: 08 Oct 2011 06:16 AM PDT


Lawatan sehari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi program Nurani Rakyat ke Selangor seolah-olah memberi keyakinan kepada rakyat negeri itu untuk melakukan perubahan kelak.

Bermula di kawasan Menteri Besar di Ijok, Najib seterusnya ke DUN Kuang, kemudiannya ke Rawang dan menamatkan program bertemu rakyat di Gombak.

Hasil penelitian terhadap program sehari itu ianya menyerlahkan bagaimana keyakinan rakyat Selangor terhadap BN walaupun ianya bukan ukuran sebenar.

Tetapi sekurang-kurangnya kehadiran ribuan rakyat pelbagai bangsa itu menunjukkan rakyat Selangor mahukan perubahan.

Dan melihat pula kepada reaksi Datuk Seri Najib, ianya amat menggembirakan apabila berucap dengan penuh semangat ketika di Gombak sambil mengucapkan terima kasih terhadap sambutan yang diberikan itu.

"Sambutan meriah bermula di Ladang Tuan Mee, DUN Ijok yang merupakan kawasan MB Selangor….eloklah saya lawat kawasan MB dulu..kita tawan kawasan Ijok dan seluruh Selangor untuk pastikan BN kembali memerintah.

"Selain sambutan yang meriah, kadangkala mereka salam tak mahu lepas pun ada….dan ada yang ucapkan terima kasih Datuk Seri atas pembentangan bajet semalam..mereka ucapkan terima kasih kepada kerajaan. Ini adalah tanda penghargaan daripada rakyat. Saya amat terharu," katanya.

Dengan laungan "Yakini BN, Sayangi Selangor" penduduk yang menghadiri program nurani itu rata-rata kelihatan cukup bersedia untuk melakukan perubahan di Selangor pada pilihan raya umum nanti.

Dan ianya sudah pasti membuatkan kerajaan negeri pimpinan Tan Seri Abdul Khalid Ibrahim tidak dapat tidur lena selepas ini.

Tidak mustahil mereka akan melakukan pelbagai cerita dan pelbagai skrip drama dalam usaha menenggelamkan arus kebangkitan rakyat itu.

Mereka perlu ingat rakyat adalah hakim dan segala janji yang tidak ditunaikan hingga ke hari ini bakal menjerat leher mereka sendiri.

Bak kata Datuk Seri Najib dalam ucapannya di Gombak, BN tunai janji manakala pembangkang hanya sekadar jual janji sambil mengingatkan kembali segala tawaran yang dibuat oleh pembangkang pada pilihan raya umum lalu khususnya di Selangor yang kini tinggal kenangan.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 10 Oct 2011 12:01 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


DAP semakin bersedia untuk GANTI PAS!!!

Posted: 09 Oct 2011 11:34 PM PDT

Hari ini kecoh lagi isu video seks terbaru Pak Nuar, kali ini di Bangkok pula. Hmm...tak habis-habis Pak Nuar ini. Memang patutlah Pak Nuar ini digelar Anu Ghairah Tuhan. Ramai betul orang yang ada DNA nya di kawasan ari-ari!

Namun dalam keributan kita menangani nafsu serakah Paman Nuar ini sekali lagi, berita di bawah ini WAJIB kita semua berikan perhatian yang sewajarnya:


 

DAP nampaknya masih lagi tegar menolak HUDUD!

Adakah PAS masih lagi mahu memfitnah UMNO sebagai dalang kenyataan di atas?!! Taiko DAP sudah bagi amaran KERAS. Jangan kata hendak faham, siap diugut-ugutnya lagi PAS persis Cikaro Lunyai! Kalau rakan sepakatan pun gagal diurus, macamana PAS hendak ganti UMNO untuk memerintah negara?!!

Dan kalau kita baca di antara baris (mat saleh kata read between the lines) berita di atas, nampaknya DAP pula yang bersungguh-sungguh mempersiapkan diri untuk menggantikan PAS. Sampaikan pencacai tegarnya di Perak a.k.a. Nizar GILA TALAK pun hendak digantikannya sekali.

Tindak-tanduk DAP ini sebenarnya disebabkan kifarah dosa-dosa PAS kepada UMNO suatu ketika dahulu. Berapa ramai di antara kita yang tahu cerita sebenar kenapa PAS keluar daripada BN tahun 70-an? Sebenarnya, lama sebelum Paman Nuar mempraktikkan teknik main "tikam belakang", PAS sebenarnya sudah pun mempelopori kemahiran istimewa tersebut: 
Perkara ini sudah lama saya tunggu-tunggu, sebelum ini saya ada mendengar cerita dari beberapa orang tentang sebab sebenar Pas ditendang keluar dari BN kerana Pas mengkhianati BN.


Antaranya ialah kerana, Pas cuba mengambil kesempatan semasa dalam BN untuk menguatkan kedudukan Pas, bukannya kedudukan BN. Pas lebih penting nafsu mereka sendiri dan sanggup menikam rakan dari belakang.


Saya difahamkan antara perjanjian Pas dan Umno sebelum Pas masuk BN , mereka tidak boleh kacau tempat Umno termasuk tidak boleh membuka cawangan-cawangan Pas di mana Umno mempunyai cawangan. Begitu juga sebaliknya.


Pada masa itu menteri yang menjaga Felda adalah menteri dari Pas di bawah Kementerian Tanah dan Galian. Pas tidak patuh janji, mereka guna kuasa dan jawatan mereka untuk mengembangkan Pas di Felda termasuk membuka beberapa kawasan Felda baru. Antaranya di Kemahang Kelantan dan di Johor... BACA LANJUT DI RBF

Cubalah kita semua berfikir secara rasional, jikalau DAP beria-ia menyusun calon-calon Melayu untuk pilihanraya akan datang, adakah pencacai-pencacai tersebut akan bertanding di kerusi-kerusi tradisional orang CINA? Kalau dikira sifat kiasu DAP, perkara ini adalah sesuatu yang mustahil sama sekali. Jadi, pastinya pencacai-pencacai Kafir ini akan bertanding di kuota kerusi orang Melayu untuk melawan UMNO.

Jadi, di manakah pula PAS akan bertanding untuk PRU-13 nanti?!! Takkan di Kelantan, Kedah dan Terengganu sahaja kot? Silap haribulan, jika Singapura sanggup pump berbillion SGD untuk DAP bertanding semua kerusi satu negara, PAS masuk ke lautlah jawabnya!!! HAHAHA

Agaknya masa itu, barulah Hadi Awang terpikir...

"Betullah apa yang aku nampak di tepi jalan dulu itu..."


Gempar! Siapa Pemimpin Pembangkang Yang Bakal Ditikam?

Posted: 09 Oct 2011 10:20 PM PDT

Mula-mula MyMassa kongsikan berita daripada Malaysiakini. Berita mengenai MB Selangor yang bakal ditikam dari belakang oleh Azmin Ali.


PKR mahu Khalid disingkir sebagai MB Selangor?
Hubungan antara Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan ADUN dan ahli parlimen PKR dilaporkan semakin rapuh sehingga ada kumpulan wakil rakyat parti itu mendesak pimpinan parti supaya memecat Menteri Besar Selangor itu.

anwar ibrahim and wan azizah sodomy trialPortal berita AntaraPos.com melaporkan, ketua umum parti Datuk Seri Anwar Ibrahim, malah, akur dengan desakan itu dan telah meminta supaya isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden parti melaksanakan tuntutan pimpinan itu.

Bagaiamanapun, difahamkan Wan Azizah enggan berbuat demikian. Tindakan beliau itu sehingga menimbulkan keresahan di kalangan wakil rakyat berkenaan yang semakin tidak berpuas hati dengan prestasi Khalid.

Memetik beberapa sumber dalaman, AntaraPos.com melaporkan kemelut berkenaan telah mencetuskan krisis dalaman parti yang memberi kesan kepada bukan sahaja PKR tetapi juga Pakatan Rakyat.

Ini juga dikatakan sedang menghakis peluang gagasan itu untuk mengekalkan kuasa di Selangor pada pilihanraya umum akan datang.

Rungutan utama wakil rakyat PKR terhadap Khalid adalah bahawa prestasi kepemimpinan PKR di Selangor tertinggal jauh berbanding dengan kerajaan negeri pimpinan DAP di Pulau Pinang.
Keghairahan Khalid

Manakala di Kelantan dan Kedah, kerajaan negeri pimpinan PAS bergerak atas landasan sama dengan telunjuk parti dan memastikan dasar-dasar PAS dilaksanakan di peringkat negeri.

NONE"Apa yang jelas di Selangor ialah keghairahan Khalid mengumumkan program-program rakyat dengan begitu gah namun pelaksanaan ibarat melepaskan batuk di tangga sepanjang tiga tahun yang lepas," kata sumber-sumber dalaman parti.

Contohnya program seperti Skim Mikrokredit yang dibeban dengan birokasi keterlaluan untuk mendapatkan kelulusan, manakala tahap pelaksanaan projek pembersihan Sungai Klang yang dalam program memacu ekonomi Selangor bernilai RM60 bilion masih jauh daripada memuaskan walaupun ia diumum hampir tiga tahun lalu.

Sebaliknya, Khalid memberi tumpuan kepada "projek-projek remeh yang jelas tidak mendatangkan sebarang kesan jangka panjang untuk kebaikan penduduk Selangor tetapi hanya sekadar untuk meraih populariti," tambah sumber itu.

pkr congress agm kota baru 300510 crowdMenurut sumber itu lagi, pada Mei lalu, wakil rakyat PKR mengemukakan memorandum kepada Anwar meminta beliau memecat Khalid sebagai menteri besar demi memelihara kedudukan PKR sebagai paksi Pakatan Rakyat, khususnya di Selangor.
Singkir MB

Memorandum itu disampaikan kepada Anwar pada Kongres Pilihanraya PKR. Difahamkan bahawa apabila menyedari perkara itu, Khalid bergegas meninggalkan kongres berkenaan sebagai tanda protes.

Susulan memorandum itu, ahli-ahli Majlis Pimpinan Pusat dan Biro Politik PKR turut meluahkan rasa tidak puas hati dengan prestasi Khalid, baik sumbangannya kepada parti atau pun selaku Menteri Besar.

NONEMereka juga merujuk kepada tindakan Khalid untuk mencantas beberapa program kemasyarakatan yang diatur oleh parti tetapi meluluskan program-program di peringkat negeri yang berupaya meningkatkan populariti beliau secara peribadi.

Kata sumber itu lagi yang dipetik AntaraPos.com, sebagai respon kepada  rungutan dan memorandum itu, Anwar selaku ketua umum PKR meminta Wan Azizah selaku presiden untuk melaksanakan ketetapan yang diambil oleh Biro Politik dan Majlis Pimpinan Pusat bagi menyingkir Khalid.

Penyingkiran itu memerlukan PKR mendapat persetujuan daripada DAP dan PAS sebelum menghadap Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dengan usul berkenaan selain mengemukakan calon MB baru.
Dalang

Bagaimanapun usul itu dikatakan "mati begitu saja" di tangan Wan Azizah yang bertegas mahu mengekalkan Khalid walaupun membelakangi mandat Majlis tertinggi PKR dan suaminya sendiri.

ngo pro selangor government rally 230111 faekahSumber-sumber juga memberitahu keputusan Wan Azizah untuk menempelak kehendak wakil-wakil rakyat parti, didalangi oleh Faekah Husin (kiri), setiausaha politik Khalid yang sebelum ini  menjadi pegawai khas presiden PKR itu.

Walaupun berpejabat di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Faekah masih bertindak penasihat utama Wan Azizah, malah banyak menghabiskan waktu untuk urusan Presiden PKR.     
"PKR kini berdepan dengan masalah dalaman yang amat serius kerana ia membabitkan tiga personaliti tertinggi iaitu Anwar, isterinya dan Khalid," kata sumber itu.

"Wakil rakyat dan akar umbi yang mengetahui masalah ini kini menunggu untuk melihat apakah langkah seterusnya Anwar - sama ada bertegas untuk memaksa Khalid berundur atau tunduk kepada kemahuan isterinya yng jelas dipengaruhi oleh orang kanan Khalid.

http://www.malaysiakini.com/news/178181

Bagi MyMassa, berita yang terpapar di Malaysiakini ini mengiyakan perkara yang berlaku sejak Khalid Ibrahim mula menjadi MB Selangor. Iaitu wujud gerakan daripada geng Azmin untuk menyingkirkan Khalid Ibrahim. Jarang propaganda pihak lawan keluar dalam bentuk yang telus seperti ini pelaporannya dalam Malaysiakini. Jika perkara itu memang propaganda pembangkang yang cuba dibuat-buat seperti dari pihak lawan, maka Malaysiakinilah medium terbaik untuk menyebarkannya.

Perkara nak jatuhkan MB Selangor mula timbul semula apabila Khalid berjaya mengkantoikan CCTV besar gedabak yang diletakkan oleh orang Azmin dalam pejabat Khalid. Sampai sekarang, kandungan dalam kamera tersebut tidak didedahkan kerana orang yang memasang video tersebut turut terakam di dalamnya. Jika tindakan ini dibuat oleh parti lawan, sudah pasti ianya menjadi modal ceramah PKR seluruh negara. Oleh kerana dibuat oleh ahli parti sendiri, maka isu ini telah disejuk bekukan.

Umum mengetahui bahawa Wan Azizah memang berbulu dengan Azmin Ali. Berdasarkan kepada artikel di atas seolah-olah Wan Azizahlah batu penghalang kepada cita-cita Azmin Ali yang mengidam jawatan Menteri Besar. Sebenarnya Azmin Ali sendiri tidak layak menjadi MB kerana dirinya sendiri. Khalid Ibrahim mempunyai sesuatu yang Azmin Ali tiada iaitu TARAF SEBAGAI ANAK SELANGOR. Khalid Ibrahim adalah pemimpin PKR yang lahir dan membesar di Selangor sedangkan Azmin pula dilahirkan di Singapura. Cakap-cakap mengenai tempat lahir Azmin sebagai penghalangnya untuk menjadi MB Selangor telah lama kedengaran di kalangan pemimpin PKR di Selangor.

Kod Kad Pengenalan Azmin adalah 71 dan bukannya 10 untuk yang lahir di Selangor.


Makin hampir dengan tahun 2013 (tarikh akhir pembubaran Parlimen dan DUN), makin kuat propaganda puak Azmin untuk menyingkirkan Khalid. Oleh kerana MB Selangor dilantik oleh DUN, maka tarikh pilihan raya negeri Selangor bukannya ditetapkan oleh pusat tetapi terpulang kerajaan Negeri sedia ada yang kini ditadbir oleh gabungan PKR, DAP dan PAS. Dengan itu, anda akan lihat propaganda untuk menjatuhkan Khalid Ibrahim berterusan untuk sekian masa melalui media-media yang pro Azmin termasuk organ PKR seperti Keadilan Daily dan Suara Keadilan.


*Sebenarnya gerakan ini bermula lebih awal semalam iaitu ketika mesyuarat cabang Kuala Selangor di mana orang upahan Azmin Ali berjaya buat kecoh. Seterunya menimbulkan persepsi bahawa MB Selangor sedang ditolak oleh akar umbi termasuk kawasannya sendiri.

GEMPAR!!! Video Seks Anu Ghairah Tuhan di Pat Pong, Bangkok didedahkan!!!

Posted: 09 Oct 2011 08:00 PM PDT


Kejam GOMO! KEJAM!!! Belum pun reda kes video tutuh amoi, keluar pula video aksi di Bangkok!!! Kesian Kak Wan, semenjak didakwa meliwat coffee boy sendiri, suami mithalinya seolah-olah tidak henti-henti mahu membuktikan kejantanannya pada si kaum hawa!

Babak video di atas dikatakan merupakan babak awal aksi rakus si anu ghairah tuhan dengan 2 orang pelacur Thai! Huish! Mungkin Paman Nuar merasakan penutuhan seorang amoi masih lagi tidak mampu memadam persepsi umum bahawa nafsu seksnya lebih cenderung ke arah lubang dubur jantan, maka kini beliau membuktikan pula kemampuan dirinya untuk menangani kedua-dua ainul faraj sekali gus! Mesti selepas ini Karpal Sink akan menggunakan bukti video di atas sebagai membuktikan bahawa Saiful Bukhari sebenarnya seorang GAY BOY yang telah diupah oleh BN bagi menggoda kliennya untuk mengawan!!!

Video di atas hanya memaparkan 2 minit (sebagai simbol 2 gadis mongel Siam yang bakal melayannya sejurus selepas itu) aksi persediaan. Dikatakan juga berlaku aksi ekstrem ala-sandwich dalam babak seterusnya, benarkah?!! Sama-samalah kita nantikan pendedahan seterusnya selepas ini. Nanti kalau tunjuk semua sekaligus, takut cepat sangat pula inzalnya nanti... 

* Banyak sangat download video si Anu Ghairah Tuhan ini bakal melahirkan lebih ramai usahawan video porno Bumiputera!

Apa Pandangan Anda Mengenai Baju Ini?

Posted: 09 Oct 2011 10:33 AM PDT

Apa pandangan anda mengenai baju ini?MyMassa cuma mahu berkongsi sedikit ilmu sekiranya baju ini dibawa untuk solat.

Apabila kita mengadap Allah swt, kita hendaklah memakai pakaian yang sesuai. Pakaian yang mempunyai gambar-gambar makhluk bernyawa seperti binatang dan manusia hendaklah dijauhi kerana terdapat larangan dalam hadis riwayat al-Bukhari (3226) dan Muslim (2160) daripada Abi Talhah r.a bahawa Nabi s.a.w. bersabda : "Malaikat tidak memasuki rumah yang ada padanya gambar".
http://muis.ismaweb.net/2010/03/memakai-baju-bergambar/

*Percaya tak ada ramai di antara penyokong PAS bersolat menggunakan baju berlogo Tok Guru. Setakat ni tak pernah lihat baju berlogo DS Najib tetapi logo 1Malaysia memang mudah dijumpai.

Gempar! Pembangkang Sanggup Pakai Stuntman Untuk Fitnah Lawan.

Posted: 09 Oct 2011 08:35 AM PDT

Perhatikan dua gambar ini.

Yang pertama kejadian baru-baru ini di Rembau, Negeri Sembilan semasa ceramah Mat Sabu. Unit Amal cedera untuk mempertahankan Mat Sabu. Kalau takde 'stuntman' ni, lagi teruk Mat Sabu kena. Skrip versi PAS yang dirancang untuk menaikkan semangat penyokong mereka.


Yang kedua adalah semasa Perhimpunan BERSIH. Bodyguard Anwar cedera kononnya nak cover Anwar. Kalau takde si badigol ni, dah lama Anwar mampus dikerjakan oleh FRU. Itu kalau ikut skrip PKR.Macam mana kedua-duanya cedera di tempat yang sama. Pakai make up artis yang sama ke?

*Sejak Johari Abdul boleh make up jadi P Ramlee, MyMassa percaya bahawa pembangkang telah menggunakan teknologi filem dalam propaganda-propaganda mereka terbaru. Bila ada luka-luka baru naik semangat jihad para pencacai.

Gempar! Seorang Lagi Anak Muda Bakal Diliwat Anwar.

Posted: 09 Oct 2011 05:08 AM PDT

Lawak betul kenyataan Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universti Malaya (PMIUM). Ada ke dia cakap punca mahasiswa perempuan jadi pelacur sebab tak cukup duit. Budak U yang sanggup buat kerja tak elok tu bukan sebab tak cukup duit tapi sebab nak hidup mewah. Nak baca kenyataan Presiden PMIUM ada kat  bawah artikel ini.

Bagi sesiapa yang pernah jadi mahasiswa, mereka akan tahu siapa lebih tak cukup duit, pelajar lelaki atau pelajar perempuan. Sure pelajar lelaki lebih sengkek dari yang perempuan. Kalau pelajar lelaki lagi sengkek, berapa ramai dah jadi GIGOLO jika alasan Presiden PMIUM digunakan?
Ubat Sakit Kepala Anwar Ibrahim yang dikatakan seorang pelajar IPTS

MyMassa rasa, alasan yang digunakan oleh Presiden PMIUM ini hanya untuk meng'cover' tabiat buruk ketua pembangkang yang suka melanggan amoi budak U. Mungkin dia nak cakap amoi yang dah kena tutuh dengan Pak Syeikh ni terdesak sebab tak cukup duit. Sebab tu bila ditanya pasal bajet, dia boleh konar baring sampai bagi alasan bodoh macam ni. Ramai jadi pelacur sebab tak cukup duit kat U. Bangang. Lagi satu, ramai jadi pelacur sebab ada ramai lelaki hidung belang macam Pak Syeikh yang sanggup menutuh gadis yang sebaya dengan anaknya.

Kerajaan biaya 90 peratus kos yuran pengajian IPT; Pinjaman PTPTN graduan kelas pertama jadi biasiswa

KUANTAN: Kerajaan menyediakan subsidi yuran pengajian secara purata sebanyak RM85,000 bagi setiap pelajar yang melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi (IPT) setiap tahun.

Ini berdasarkan peruntukan sebanyak RM8.5 bilion yang disediakan dalam bentuk subsidi yuran pengajian membabitkan kira-kira 100,000 pelajar di dalam dan luar negara, tahun lalu.
Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata subsidi sehingga 90 peratus daripada kos pengajian asal itu adalah untuk meringankan beban ibu bapa dan pelajar.
Sebagai contoh, katanya, kos sebenar pengajian perubatan selama lima tahun di IPT tempatan ialah sebanyak RM200,000 dengan kerajaan menanggung RM181,00 daripada kos itu berbanding hanya RM19,000 yang perlu dibayar pelajar.

Bagi pengajian kejuruteraan, kos pengajian selama empat tahun adalah sebanyak RM105,404 dengan kerajaan membayar subsidi sebanyak RM94,644, manakala pelajar hanya membayar RM10,760.

"Kedua-dua jurusan pengajian ini menunjukkan kerajaan memberi subsidi sebanyak 90 peratus dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk tanggungan pelajar dan ibu bapa," katanya merasmikan Minggu Induksi Siswa 2010 Universiti Malaysia Pahang (UMP) membabitkan 1,614 pelajar baru di kampus induknya di Gambang dekat sini, semalam.

Kami kongsikan info kepada pembaca MyMassa bahawa yuran di institusi pengajian tinggi telah disubsidi oleh Kerajaan sehingga 90%. Pelajar hanya bayar 10%. Itu pun ditaja atau buat pinjaman PTPTN. Takkan tak cukup lagi. Bayangkan jika pelajar di Universiti adalah percuma, apa akan jadi kepada mahasiswa kita? Yang dah subsidi 90% pun ramai yang main-main sampai ada masa nak masuk politik. Orang kata, benda yang mudah dapat ni, sukar untuk kita hargai. Jadi apa salahnya kita bayar sedikit untuk masa depan kita juga. Tak ulas panjang-panjang tapi dah sah budak yang buat kenyataan ni tak layak jadi pelajar universiti. Bangang sangat. Sila baca kenyataan budak ni kepada akhbar Harakah.


Bajet: 'Budak-budak tak boleh pegang duit banyak'
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Bajet 2012 seolah-olah menggambarkan apa yang sebenarnya terkandung dalam pemikiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak seperti mana dialog dalam filem P Ramlee yang masyhur, "budak-budak tak boleh pegang duit banyak-banyak".

Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Muhammad Safwan Anang berkata, mahasiswa sekali lagi kecewa dengan pembentangan bajet kali ini yang juga seolah-olah tidak langsung memikirkan soal pembinaan generasi akan datang.

"Boleh jadi kerajaan sekarang beranggapan mahasiswa tidak boleh terlalu selesa, nanti mereka malas belajar," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Katanya, cadangan peringkat mahasiswa sebelum ini antaranya seperti pemberian pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengikut zon berdasarkan kenaikan kos sara hidup mutakhir ini, namun ia ibarat mencurah air ke daun keladi.

"Belum lagi kita cadang supaya PTPTN diubah menjadi biasiswa! Lahirlah pelacur daripada kalangan mahasiswi yang rata-rata tidak sanggup untuk berhadapan dengan krisis kewangan walaupun telah menuntut ke menara gading," ujarnya.

Ujarnya, boleh jadi ianya bukan menara gading lagi, tapi menara taring yang misinya membunuh masa depan mahasiswa dan belia remaja.

"Banyak lagi berita-berita di dada akhbar yang mengejutkan kita, ada yang jadi keldai dadah kerana bayarannya sangat lumayan dan tidak kurang ada yang sanggup menjadi pencuri kecil-kecilan di kampus," ujarnya.

Mana tidaknya, kata beliau sebaik sahaja mahasiswa keluar bergraduasi mereka sudah punyai belenggu hutang kiri dan kanan sehingga mencecah puluhan ribu ringgit hingga mahasiswa juga dikenali sebagai OKU iaitu 'orang kuat utang'.

Menurutnya, pendirian di peringkat mahasiswa adalah untuk pihak kerajaan mempertimbangkan soal yuran pengajian di universiti.

Sebagai contoh mudah, ujarnya yuran internet dan ICT di sebuah IPTA sehingga mencecah RM100 untuk satu semester, dalam masa sama juga dikenakan yuran perpustakaan RM100, tidak kurang lagi bas universiti pun dikenakan kos perkhidmatan.

"Bas kilang pun percuma, ini pula bas universiti.

"Boleh jadi ia jumlah yang tidak besar di mata para menteri dan mereka yang menaiki kereta import yang mewah, namun ia adalah beban di peringkat kami mahasiswa," ujarnya.

Katanya, ada yang ikat perut dek kerana kos sara hidup benar-benar menjerut kehidupan mahasiswa terutama mereka yang berada di lokaliti Lembah Klang.

Beliau bertanya, kenapa tidak kerajaan memperuntukkan sejumlah bajet bagi menampung kos kemudahan internet dan ICT di IPT-IPT ini.

Tanya beliau lagi, bukankah kerajaan sebelum ini beria-ria sangat mahu memperkenalkan emel percuma kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Mana mahu guna emel tanpa internet! Nah, itulah persoalannya. Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga pula.

"Malang sungguh mahasiswa di Malaysia, bukan tidak bersyukur dengan kerajaan yang memberikan baucer RM200 untuk pembelian buku melalui syarikat kroni ini, tetapi tidak lagi percaya.

"Jom ubah kerajaan sekarang!" katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/5865-bajet-budak-budak-tak-boleh-pegang-duit-banyak


*MyMassa rasa budak ni bakal 'anak ikan' Anwar seterusnya. Nak bodek pun agak-agaklah. Mungkin dia teruja dengan kejayaan Najwan Halimi yang setelah lama berusaha menggoda Anwar, akhirnya dapat.

DAP Memang Anti Melayu!

Posted: 09 Oct 2011 02:36 AM PDT

Apa nak jadi dengan DAP Penang sekarang ni. Kejamnya menjadi-jadi.


Makin dekat pilihan raya, makin banyak tindakan mereka menindas orang Melayu. Tujuannya adalah nak show off kepada orang Cina apa yang mereka boleh buat jika mereka memerintah.

Apa yang kami cakap ni bukan fitnah. Tetapi itulah realitinya. Guan Eng ketika berkempen di Pilihanraya Sarawak telah menghasut orang Cina Sarawak dengan menyatakan bahawa selepas DAP perintah Penang, mereka mampu tutup kedai atau roboh kampung Melayu tanpa dikenakan apa-apa tindakan. Sebabnya, apa sahaja tindakan DAP, PAS dan PKR akan back up. Dek hasutan tersebut, ramai pengundi Cina Sarawak telah termakan propaganda jahat Guan Eng.

Jangan terkejut lepas ni lebih banyak penganiayaan terhadap Orang Melayu dibuat Kerajaan Penang. Maklumlah Pilihanraya makin dekat.


*Kalau tak rasis bukan DAP namanya. Pemimpin utamanya pun anti Islam!

Bila Nik Aziz Bodek DS Najib

Posted: 09 Oct 2011 12:31 AM PDT

Bodek tahap tinggi ni.

Orang lain tak pakai baju 1Malaysia, dia sorang je pakai.Apa pandangan korang terhadap gambar ni?

AZLI SHUKRI

Posted: 09 Oct 2011 11:58 PM PDT

AZLI SHUKRI


MalaysiaKini Berpaling Tadah?

Posted: 09 Oct 2011 06:55 PM PDT

MalaysiaKini sejak akhir-akhir ini semakin berani melondehkan keburukan dan keributan yang sedang berlaku dalam Pakatan Rakyat - hal ini sekali gus memberi kredit kepada kepimpinan DS Najib. Mahu atau pun tidak - MalaysiaKini harus mengikut trend masyarakat yang semakin selesa dan gembira dengan pentadbiran DS Najib. Berita di bawah, merupakan salah satu daripada laporan MalaysiaKini yang semakin jelas tidak lagi memihak kepada Pakatan Rakyat. Sesiapa yang rajin melayari portal tersebut pasti akan menyedari perubahan yang sedang berlaku sejak beberapa minggu yang lalu. Walaupun terdapat tuduhan kononnya wujud agenda untuk menjatuhkan MB Selangor, Abdul Khalid Ibrahim - namun demikian, sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk mereka saling bertelagah. Sudah terang lagi bersuluh, Pakatan Rakyat sudah semakin tidak sekata, kecelaruan ideologi antara mereka dan perebutan kuasa di Selangor - akhirnya, mungkin memaksa MalaysiaKini untuk mencari tuannya yang baru! Baca berita di bawah :

HUBUNGAN ANTARA Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan ADUN dan ahli parlimen PKR dilaporkan semakin rapuh sehingga ada kumpulan wakil rakyat parti itu mendesak pimpinan parti supaya memecat Menteri Besar Selangor itu. Portal berita AntaraPos.com melaporkan, ketua umum parti Datuk Seri Anwar Ibrahim, malah, akur dengan desakan itu dan telah meminta supaya isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden parti melaksanakan tuntutan pimpinan itu. (Sambung bacaan anda di sini..)

Ingat PAS, Ingat Semua Ini...

Posted: 09 Oct 2011 12:46 AM PDT

Belantan

Posted: 09 Oct 2011 11:46 PM PDT

Belantan


Punca Pas disingkir dari BN perlu didedahkan!

Posted: 09 Oct 2011 11:36 PM PDT
Rakyat acap kali dimomokkan dengan cerita bahawa Parti Islam SeMalaysia (Pas) 'angkat kaki' dari kerajaan Barisan Nasional (BN) pada tahun 1977 dahulu disebabkan oleh 'sifat kejam' dan 'tikam belakang' kerajaan terhadap Pas pada masa itu.

Kerana itulah, apabila ada sahaja usaha untuk mewujudkan perpaduan dan kesatuan antara parti politik UMNO dan BN bersama Pas tidak lama dulu, akan ada suara sumbang daripada juak Pas mendendangkan lagu dan ceritera dongeng yang sama, bahawa kerajaan BN telah 'menganaktirikan' Pas suatu ketika dulu.

Impaknya, rakyat marhain yang tidak berusaha untuk mengkaji dan menelusuri sejarah silam dan mengorek cerita sebenar akan menelan bulat-bulat cerita dongeng juak Pas ini. Hakikatnya, perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Kerajaan BN tidaklah bersifat kejam sebagaimana yang disandiwarakan oleh pihak Pas sekarang.

Tetapi kelihatannya di pihak kerajaan dan BN, tiada usaha yang begitu serius dan meluas dalam menceritakan 'kisah benar' di sebalik tuduhan dan cerita dongeng yang didendangkan Pas.

Ada dalam kalangan rakyat yang menjumpai dan menginsafi fakta sebenar Pas dikeluarkan dari BN. Fakta ini merupakan kebenaran yang tidak seharusnya disenyapkan pihak BN demi merungkai rasa benci dan menyampah rakyat yang bersifat melulu lantaran dengan naifnya tertelan gula-gula penipuan juak Pas ini.

Kini banyak suara di peringkat akar umbi, di seluruh pelosok negara mahukan agar kisah ini disebarluaskan. Gunakan media cetak, media massa dan media baharu sebaik-baiknya dalam menterjemahkan suratan sejarah yang sebenar-benarnya. Kongsikan dengan rakyat mengapa pada tahun tersebut pimpinan Pas melucutkan jawatan Datuk Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan tanpa merujuk kepada Kerajaan Pusat terlebih dahulu.

Ceritakan juga mengapa kerajaan BN pimpinan Tun Hussein Onn, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, terpaksa 'menceraikan' Pas atas sebab musabab keselamatan dan keamanan di negeri Kelantan. Lebih elok lagi, huraikan juga intipati ucapan Hussein Onn pada tahun tersebut yang berkait secara langsung dengan tindakan biadab Pas yang tidak memegang aspirasi kerjasama apabila berada dalam kerajaan BN.

Ini secara langsung diyakini dapat membuka mata hati dan pemikiran rakyat untuk menyedari bahawa mereka selama ini tertipu dengan cerekarama dan dongeng klasik yang seolah-olah menunjukkan bahawa kerajaan BN 'dulu, kini dan selamanya' adalah kejam terhadap parti Pas dan juga terhadap rakyat.

Setidak-tidaknya juga usaha 'membuka pekung di dada' Pas ini juga akan menutup mulut busuk mereka yang sewenang-wenangnya menyebarkan penipuan terhadap kerajaan BN dalam kalangan penyokong mereka dan rakyat amnya. Semoga Tuhan akan terus merahmati negara Malaysia ini dan melindungi rakyatnya daripada pertelagahan, penindasan dan perpecahan.

E-mail dari pembaca

Suara Politik
Taminsari

My Longest Yard

Posted: 09 Oct 2011 11:44 PM PDT

My Longest Yard


Sedutan ceramah DS Najib. Memang terbaik!

Posted: 09 Oct 2011 10:05 PM PDTMinit 0:58
"Pemimpin belah sana tu amalkan demokrasi ke? Betul ke? Ada pulak jawatan ketua umum. Ohh..dah ada presiden ada pulak ketua umum. Serba boleh."

Minit 2:10
"Ada pulak penasihat seumur hidup. Lebih berkuasa daripada setiausaha agung. Dah la setiausaha agung tu anak dia. Dia penasihat seumur hidup. Di parlimen diluar cakap pasal demokrasi tapi tak dipilih..letak pula anak sbg setiausaha agung."

Minit 4:17
"Buat bajet, bajet shadow bajet bayangan tapi bayangan takde. Ilek..sampai sekarang takde. Sebab apa? Takut...takut Haji Hadi nak bagi apa jawatan? Cuba kita bayangkan Haji Hadi nak letak mana? Menteri jawatan apa?"

Minit 6:26
"Saya dah 3 kali bersumpah. 3 kali bersumpah. Dalam masjid dalam dewan ini pun dah bersumpah."

Roo Idiot -.-!

Posted: 09 Oct 2011 05:45 AM PDT

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 09 Oct 2011 11:30 PM PDT

SELALU ADA YANG BARU


ANGKARA MABUK KUASA

Posted: 09 Oct 2011 04:54 AM PDT

APANAMA

Posted: 09 Oct 2011 11:20 PM PDT

APANAMA


Where is the CAT?

Posted: 09 Oct 2011 12:46 AM PDT

The Unspinners

Posted: 09 Oct 2011 11:17 PM PDT

The Unspinners


Gempar! Taktik Malaysiakini Selamatkan Anwar Didedah

Posted: 09 Oct 2011 09:36 PM PDT

Anwar Tak Sembahyang? Thomas Hoogland kata mustahil Anwar bongkok

Posted: 09 Oct 2011 05:30 PM PDT

DAP dalangi perpindahan pengundi Cina cara besar-besaran

Posted: 09 Oct 2011 01:00 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 09 Oct 2011 11:03 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kenapa Orang Cina Tak Mahu Hantar Anak Mereka Ke Sekolah Kebangsaan...

Posted: 09 Oct 2011 10:00 PM PDT

GAMBAR HIASAN

Antara alasan-alasan yang membuatkan orang cina tidak mahu menghantar anak mereka ke sekolah kebangsaan adalah:

1. Keraguan tentang mutu pendidikan di sekolah kebangsaan berbanding dengan sekolah jenis kebangsaan Cina. Khususnya dalam bidang Matematik.

2. Mereka juga beranggapan bahawa masa depan anak-anak mereka terletak dalam dunia perniagaan yang di negara ini dikuasai oleh orang Cina. Maka sudah tentu kelebihan dalam penguasaan bahasa Mandarin dan kecekapan menghitung menjadi aset penting anak-anak mereka untuk berjaya.

3. Sekolah kebangsaan tiada nilai yang berasaskan tradisi tanah besar China yang boleh membantu mereka berjaya dalam bidang komersial.

4. Suasana sekolah kebangsaan yang tidak mencerminkan masyarakat berbilang kaum. Amalan-amalan yang mengutamakan imej Islam daripada aspirasi nasional menjauhkan lagi minat kalangan ibu bapa bukan Melayu untuk menghantar anak mereka ke situ.

Senang cerita, mereka terlalu mementingkan soal masa depan anak-anak mereka berbanding dengan perkara-perkara patriotisme atau aspirasi nasional, maka ternyata sekolah kebangsaan tidak begitu menarik bagi orang cina.

Puluhan Ribu Rakyat Selangor Sambut PM Najib...

Posted: 09 Oct 2011 07:00 PM PDT

Pakatan haram selangor makin goyang, mereka lebih goyang bila melihat puluhan ribu rakyat tampa mengira usia dan kaum bersama-sama menyambut najib yang membuat lawatan di berberapa kawasan di selangor.

Di saat anwar mengatakan yang sokongan rakyat terhadap pakatan haram makin kukuh dan padu tapi tengoklah gambar ni, sokongan kepada siapa yang makin kukuh dan padu, pakatan haram atau bn...?

Majlis Penerangan Perdana, Ribuan Yang Hadir.

Posted: 09 Oct 2011 01:00 AM PDT

Majlis penerangan perdana peringkat wilayah persekutuan di pwtc pagi tadi, ribuan rakyat dan warga kuala lumpur hadir menyambut dan memberi sokongan kepada datuk najib, mungkin ini satu petanda baik pada pru akan datang kerusi parlimen di kuala lumpur akan dirampas semula oleh barisan nasional.
PISAU.NET

Posted: 09 Oct 2011 09:56 PM PDT

PISAU.NET


PAS Kesal Tiada Komunis Terima Pingat BGP

Posted: 09 Oct 2011 08:00 PM PDT

http://4.bp.blogspot.com/-FFfME3BmKLk/TliayhHBrgI/AAAAAAAAKnc/ZMoAPnDjPuQ/s400/komunis+sabu.jpg

Khawarij PAS yang terkenal dengan mengangkat perjuangan komunis sebagai hero dan pejuang kemerdekaan sekarang mahu berlagak sebagai jurucakap polis dan tentera.

Apa taraf khawarij nak bercakap bagi pihak polis dan tentera,wahai Khawarij PAS sudahlah kamu bolot jadi jurucakap komunis sekarang nak tunjuk hero jadi jurucakap anggota keselamatan. Ni satu lagi perangai munafik baling batu sembunyi tangan,ingatlah bab khawarij PAS bercium mulut dengan komunis rakyat takkan lupa.Sudah sudahlah jangan tunjuk hero nak bela anggota keselamatan

Adalah lebih baik khawarij PAS pertikaikan kepada kerajaan kenapa tidak memberi pingat kepada komunis,bukankah itu yang diperjuangkan oleh kamu wahai khawarij?
"Kenapa ini boleh berlaku, adakah tiada seorang pun polis atau tentera Melaka atau Malaysia yang layak untuk menerima bintang tersebut? "Atau polis dan tentera selama ini memang terabai dan tidak diiktiraf oleh kerajaan negeri Melaka," kata Pesuruhjaya PAS Melaka Adly Zahari

Pisau kata " dah ramai anggota keselamatan dapat pingat,yang dapat jadi datuk pun ramai,khawarij sibuk sangat apahal."

Hadi..Hang Diamlah

Posted: 09 Oct 2011 06:00 PM PDT


Hj Hadi oiii..mana satu hang nak ,mula mula hang nak hudud..lepas tu hang tukaq nak negara kebajikan sampai hang kata 0.0001 peratus saja dalam Islam ada hudud..la ni bila Nik Aziz buat 'u-turn' nak hudud hang pun sama buat korner baring nak hudud balik.

Hari ini hadi cakap pulak bab negara kebajikan.Hang ni nak apa sebenaqnya..Nak hudud ka atau nak negara kebajikan?Hj Hadi..jaga sikit mulut tu..jangan celupaq sangat..nanti Kit Siang Karpal dengaq cheq yang susah..boleh tak hang dok diam ..kesian kaum puak khawarij depa dah serupa kera hilang laki tak tau dah nak pilih mana satu.Di telan mati khawarij diluah mati DAP.

Negara kebajikan khawarij PAS cuma salin dari buku Malaysian Malaysia, hangpa nak ka?

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan Datuk Seri Najib Razak tidak faham konsep negara berkebajikan yang ingin dibawa PAS apabila mendakwa BN sudah lama melaksanakannya.

Sebaliknya, kata Abdul Hadi, tiga asas utama negara berkebajikan hampir tidak dilakukan BN selama lebih 54 tahun memerintah, termasuklah kewajipan ditadbir oleh pemerintah yang berintegriti atau beriman.


Pisau kata " ni yang buat khawarij dok bebai dengan tok guru depa"

Jangan angkat diri, sabotaj bila tidak dipilih

Posted: 09 Oct 2011 08:19 AM PDT


Sindrom perasan bagus dan hebat ni banyak terdapat dikalangan pemimpin yang tidak sedar diri.Pisau lihat ada yang berasakan dirinya cukup layak,tetapi beliau hanya layak dimata tukang kipas dan pengikutnya saja tetapi tidak kepada rakyat secara keseluruhan.

Sindrom perasaan perasan hebat ini menjadi penyakit hinggakan ada yang sanggup sabotaj parti,cah keting dan hinggakan cuba mengalahkan calon dengan membantu pihak lawan.

Pisau amat bersetuju dengan pendapat dan amaran Ds Najib,jika ada golongan perasan bagus cuba nak sabotaj calon parti dan BN.Adalah lebih baik ditendang keluar.Pengkhianat jenis ini hanya mementingkan diri daripada aspirasi BN.

Ada yang berdegar degar bercakap soal pemilihan calon,tetapi orang yang bercakap itu jika tidak terpilih perangainya pun sama juga.Sindrom perasaan perasan.

Buat Adun dan Ahli Parlimen yang terbukti berkerja dan berkhidmat kepada rakyat bersungguh sungguh,usah anda bimbang rakyat tahu dan nampak siapa buat kerja siapa yang culas.Jangan angkat diri, sabotaj bila tidak dipilih - Najib

KUALA LUMPUR 9 Okt. – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengingatkan semua ahli parti komponen Barisan Nasional (BN) supaya tidak menganggap diri sebagai calon boleh menang pilihan raya umum akan datang dan bertindak mensabotaj parti apabila tidak terpilih.

Pengerusi BN itu menegaskan bahawa calon-calon BN yang bakal diketengahkan kelak adalah calon terbaik yang mempunyai ciri-ciri boleh menang, yang dipilih selepas membuat tinjauan sistematik dan semakan terperinci.

"Kalau kita nak pastikan kemenangan, kita mesti tampilkan kriteria calon yang boleh menang dalam pilihan raya umum," katanya pada Majlis Penerangan Perdana BN Peringkat Wilayah Persekutuan di PWTC di sini, yang dihadiri 8,000 ahli dan pemimpin BN Wilayah Persekutuan.

Najib, yang juga Presiden UMNO berkata, beliau tidak mahu melihat mana-mana parti mencipta masalah dan mewujudkan puak-puak di dalam parti atau berlaku perpecahan sesama parti komponen BN semata-mata orang pilihan itu tidak dipilih oleh pucuk pimpinan sebagai calon pilihan raya umum.

"Kalau ada (calon) ditentukan orang tertentu, tapi sebaliknya kalau ada orang yang kata definisi calon boleh menang adalah saya sebagai contohnya, dan (mereka) tidak dapat terima orang lain sebagai yang terbaik.

"Maka dia akan potong trip dan lakukan perkara-perkara yang boleh jejaskan peluang calon kita untuk menang," katanya.

Mengambil pengalaman selama 35 tahun beliau berkecimpung dalam politik, Najib berkata ini termasuk cubaan mensabotaj secara terang-terang atau secara halus, seperti yang pernah berlaku pada pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri Sarawak. - Bernama

Pisau kata "Ada Adun yang rajin mengambil inisiatif sendiri mendekati rakyat dengan pelbagai cara"

SelCAT: Satu Lagi Bukti DAP Seleweng Duit

Posted: 09 Oct 2011 05:43 AM PDT

Atas nama CAT ,Sebelum ini penyelewengan ADUN DAP Padang Lalang yang mengambil prime land dengan percuma dengan hanya membayar premium tanah berdiskaun 80% :klik sini

Di Selangor tidak ketinggalan dengan SelCAT yang kononnya telus,akauntabiliti dan transperen.

Ahli Majlis zon 4 MPKj Lee Kee Hiong menerima elaun pusat khidmat sebanyak RM1750 sebulan dari MPKj semenjak 2008 tetapi sehingga hari ini beliau tidak menubuhkan pusat khidmat ahli majlis. Lee juga menerima sebulan RM750 elaun tetap dan RM600 elaun bermesyuarat. Disebaliknya Lee mengatakan satu cawangan DAP yang dikuasainya yang terletak di zon 6 (seksyen 9 Bandar Mahkota Cheras) merupakan pusat khidmat beliau. Cawangan DAP itu telah wujud sebelum 2008 dan berjarak 130m dari Jusco.

Apakah kesalahan Lee Kee Hiong?

1. Menerima elaun RM1750 sebulan tetapi tidak menubuhkan pusat khidmat ahli majlis di zon 4.

2. Menyalurkan elaun RM1750 ke cawangan DAP yang kuasainya di zon 6 yang telah wujud sebelum 2008.

3. Bercanggah dengan dasar Negeri Selangor: setiap ahli majlis perlu menubuhkan pusat khidmat di zon mereka untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat.

4. Menipu penduduk zon 4 dengan memberi bermacam-macam alasan!

5. Memberi laporan palsu kepada Menteri Besar Selangor apabila diminta memberi penjelasan pada bulan Mei 2011.

Macam mana Lee Kee Hiong menipu?

Alasan yang bermacam-macam diberi oleh Lee. Semua alasan ini mempunyai unsur penipuan. Berikut adalah alasan alasan diberi oleh Lee akibat aduan dari penduduk yang dikumpul daripada suratkhabar tempatan:

klik untuk besarkan imej.

sumber:KGC

Pisau kata " Guan Eng tak berani jawap isu tanah....."