Isnin, 10 Jun 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Jun 2013 11:11 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Sejadah berwajah BABI diedar oleh RBA ???

Posted: 10 Jun 2013 09:40 AM PDTTersebar meluas gambar sejadah yang jika diperhatikan secara jelas berwajah seekor BABI  di media sosial

Tujuannya adalah menghina agama Islam kerana sejadah adalah tempat sujud ketika sembahyang . Entah sudah berapa lama umat Islam sujud dan mencium sejadah berwajah babi ini . 

Siapakah dalang disebalik sejadah gambar babi ini ? Adakah ini perbuatan Red bean army ?? Kerana bab nak menghina Islam memang kerja jahat mereka . BABI ini cukup sinonim dengan DAPig ... 


SUARAM & Pakatan benci UITM ,mahu kuburkan universiti ini jika tawan Putrajaya !! @RakanSiswaUITM

Posted: 10 Jun 2013 06:11 AM PDT
Universiti Teknologi Mara (UiTM) bakal dihapus sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menakluk Putrajaya. Itulah pendedahan yang dilakukan sebuah blog pro Pakatan Rakyat iaitu suarapakatanrakyat.com.

Ikuti pendedahan yang dilakukan blog tersebut;

KENYATAAN Pengarah Eksekutif SUARAM. Dr. Kua Kia Soong berhubung penubuhan Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang dikatakan bercanggah dengan piagam PBB, memang bertepatan pada maksud dan keadaannya. 
Sesungguhnya UiTM memang sudah lama menjadi misteri besar kepada masyarakat Cina terutamanya kerana polisi universiti berkenaan yang hanya membuka ruang begitu kecil untuk masyarakat bukan Islam menyertainya berbanding dengan orang Melayu/bumiputra.  Dianggarkan kira-kira 5% sahaja dari keseluruhan pelajar UiTM yang terdiri dari orang bukan bumiputera. 
UiTM sekarang mempunyai hampir 200,000 orang pelajar (tidak termasuk pelajar luar negara). 
Tidak hairanlah kenapa ada yang berpandangan UiTM meluaskan lagi jurang perkauman yang wujud antara pelbagai bangsa di negara ini – terutamanya membabitkan hubungan antara Melayu dan Cina. 
Maka itulah cadangan SUARAM supaya UiTM ditutup atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas, memang wajar. Pakatan Rakyat telah lama tidak berpuas hati dengan kewujudan UiTM dan dasar-dasarnya yang meminggirkan masyarakat bukan bumiputera di negara kita ini. 
Walaupun belum tertulis dalam mana-mana dokumen Pakatan Rakyat pernyataan untuk menutup UiTM, tapi laman ini menjangkakan perkara itu akan dimasukkan dalam manifesto Pakatan Rakyat untuk PRU14 yang akan datang. 
Kita yakin rakyat akan menyokong perkara tersebut kerana matlamat untuk menyaksikan perpaduan di negara ini menjadi kenyataan.  Selagi institusi pendidikan seperti UiTM ini masih wujud, selama itulah jurang perkauman antara masyarakat majmuk di negara ini masih berterusan.


Lagipun, apakah sangat pencapaian UiTM yang boleh dibanggakan?  Sudah berapa ramai cendiakawan-cendiakawan bertaraf dunia  yang telah dihasilkan Universiti tersebut?  Seingat laman ini, hampir tidak ada.  Malah kedudukan UiTM dalam ranking Universiti dunia  begitu teruk sekali – sekurang-kurangnya bukan pada kedudukan 10 teratas. 
Tambah menggelikan hati, sepengetahuan laman ini, UiTM hanya setakat mampu mengadakan kerjasama dalam bentuk MoU dengan pereka kasut terkenal antarabangsa, Datuk Jimmy Choo yang disifatkan ramai orang sebagai antara lawak jenaka abad ini.  Untuk apa sebuah Universiti yang kononnya 'terkemuka' mendalami soal pembuatan kasut? 
Elok tutup sajalah Universiti tu.  Pencapaian tak seberapa, heboh saja lebih. ~suarapakatanrakyat.com

Makin biadap lagaknya cina tak sedar dek untung yang bernaung di bawah panji Pakatan Rakyat sekarang ini. Mereka sudah berani mempertikaikan sebuah keistimewaan yang dimiliki kaum Melayu dan Bumiputera Malaysia.

Inilah muka- muka cina ultra kiasu yang disokong sebahagian melayu berpendidikan tinggi tetapi bebal dari bangsa melayu.

Dengan gerakan seperti ini, mereka dilihat cuba untuk memastikan masa depan anak dan cucu kita  berupaya dibentuk mengikut acuan dan kehendak mereka.

Oleh itu, admin menyeru agar bangsa melayu segera bersatu demi mempertahankan masa depan anak dan cucu kita di bawah satu panji bernama Barisan Nasional pada PRU14 nanti.

sumber  - PENGGEMPUR MUTIARA-


HOT ! MUKA BANGSAT HINA SULTAN JOHOR BERHALA , POLIS ANJING TELAH DIKENALPASTI !!!

Posted: 10 Jun 2013 03:40 AM PDTHabisla si bangsat  RAKYAT ANARKI ... 


Hang adalah  Pengecut.  Guna fb untuk menyerang dan menghina institusi raja dan polis.

Harap Malaysia bertegas macam Thailand. Kepada pihak polis di persila la tangkap cepat mangkok ayun ni dan buat la apa yang patut. Pastikan hidupnya merana dan hina.

Kerajaan UMNO/BN seharusnya lucutkan kerakyatannya dan halau bangsat ni dari tanah melayu.

Tanah melayu yang berdaulat ni tak perlukan melayu bangsat sepert  ini.

 Inilah hasil perjuangan DAPigs kafir harbi ..........melahirkan  orang Melayu pengkhianat seperti ini bagi menghina Raja sendiri .

Add caption


HOT ! RED BEAN ARMY MENYAMAR BETINA MELAYU MEMUJA GUAN ENG & DAP !!

Posted: 10 Jun 2013 02:58 AM PDTBila member blogger MPP Online mendedahkan  hari ini  seekor betina bernama Kamilah Barhanudin  yang menyatakan sokongan Lim Guan Eng yang beragama Kristian menjadi PM dan DAP memerintah Malaysia  , GPB yakin ini semua kerja licik  Red Bean Army DAP  .


Red Bean Army DAP   semakin melampau  dan kini  modus operandi mereka telah berubah dengan  dengan menambah lagi  akaun-akaun palsu Facebook Melayu  . Mereka akan menyamar sebagai Melayu  yang  memuja & memuji DAP selain menghina agama Islam & bangsa Melayu .

KDN dan Polis memang perlu bertegas terhadap tentera komunis modern ini kerana tindak tanduk semakin merbahaya kepada keselamatan Negara.


HOT ! KILANG GULA PRAI MILIK FELDA TAPI DIMONOPOLI CINA !! @dzainalabidin

Posted: 09 Jun 2013 11:30 PM PDT

- UMNO Pulau Pinang meminta pihak pengurusan Felda menyiasat dakwaan pentadbiran kilang gula milik agensi itu di Perai dekat sini, dimonopoli kaum tertentu.

Timbalan Pengerusi UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata, sebagai sebuah kilang milik Felda pengurusan kilang itu sepatutnya dikuasai bumiputera.

"Sejak Felda mengambil alih kilang gula ini, berapa ramai bumiputera yang menjadi pentadbir tertinggi di kilang ini?

"Berapa banyak syarikat bumiputera pula yang berurus niaga di kilang ini?," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kilang gula Felda di Perai itu dimiliki anak syarikat Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) iaitu MSM Malaysia Holdings Bhd (MSM Holdings).

Musa berkata, beliau mendapat maklumat kilang gula itu didakwa tidak memberi peluang kepada bumiputera berada dalam pentadbiran tertinggi sebaliknya dimonopoli kaum tertentu.

"Kita sebelum ini mendakwa kilang milik Cina enggan mengambil bumiputera bekerja tetapi perkara itu juga nampaknya berlaku di kilang milik Felda," katanya.****   GPB harap TS ISA SAMAD selaku Pengerusi FELDA dapat ambil serius isu ini . Kalau Management Team MSM ini dikuasai CINA , sampai Kiamat pun  memang tak ada peluang lah syarikat Bumiputra untuk bisnes  dengan kilang gula terbesar di Malaysia . 

Kantoi ! Ahli Parlimen DAP yang menjadi Taiko kepada Red Bean Army telah diketahui !!

Posted: 09 Jun 2013 10:38 PM PDT
- Dua pemimpin kanan DAP didakwa bertanggungjawab menyelia kegiatan lebih 200 anggota Red Bean Army di sekitar Pulau Pinang dan Selangor.

Bekas Setiausaha Organisasi DAP Bahagian Jelutong, Mohamed Razali Abdul Rahman berkata, salah seorang daripada mereka bergelar ahli Parlimen dan seorang lagi memegang jawatan kanan di dalam parti.
Menurut beliau, pasukan tentera siber itu diwujudkan DAP sejak 2008, khusus untuk menyerang kerajaan dan Barisan Nasional (BN).

"Separuh daripada anggota Red Bean Army menerima bayaran untuk menjalankan kegiatan mereka, manakala bakinya berkhidmat secara sukarela.

"Kira-kira 97 peratus anggota Red Bean Army berketurunan Cina dan bakinya kaum-kaum lain. Setahu saya, tiada orang Melayu di dalam pasukan tersebut," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohamed Razali mengulas mengenai Red Bean Army yang dibentuk bagi mencipta penipuan dan memanipulasi fakta bukan sahaja untuk menyerang BN, malah sesiapa sahaja yang menyokong parti itu.
Penasihat DAP, Lim Kit Siang menafikan beliau mengetahui tentang kewujudan Red Bean Army walaupun pendedahan tentang tentera siber pembangkang itu dibuat oleh bekas Setiausaha Eksekutif Pemuda Kebangsaan DAP, Shen Yee Aun.

Tambah Mohamed Razali, anggota-anggota Red Bean Army perlu mengikuti latihan khusus bagi memupuk kebencian terhadap UMNO, Islam dan institusi diraja dalam diri mereka.

"Kita dapat melihat sendiri betapa dahsyatnya mereka memainkan isu perkauman semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) baru-baru ini," ujarnya.

Beliau juga tidak terkejut dengan penafian Kit Siang kerana pemimpin-pemimpin DAP sentiasa mendakwa kononnya parti itu mengamalkan politik bersih.

POLIS WAJIB TANGKAP DALANG BANNER RASIS MELAYU BODOH P**MAK DI JOHOR !!

Posted: 09 Jun 2013 08:58 PM PDTGambar ini telah diambil oleh seorang rakan di Johor pagi tadi di hadapan Kedai MARA Gelang Patah, Johor. Banner yang sama turut kelihatan di hadapan padang bola MPJBT Johor. Adakah ini perbuatan segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menaikkan sentimen perkauman ataupun adakah ini sebenarnya hasrat DAP Johor yang rasis menyokong tindakan seorang guru Cina yang rasis? - CTS -
 
 
Komen GPB
 
nampaknya puak-puak ultrakiasu & rasis DAP   meroyan  tak habis lagi selepas PRU13  dan kali ini dalam isu cikgu cina hina Melayu pulak di Johor .
 
GPB harap Polis dapat menyiasat dan tangkap  dalang yang gantung  banner perkauman ini sebelum ramai orang Melayu marah dengan penghinaan ini
 
 

 

Syabas @NajibRazak , hargai sokongan Pribumi Sarawak kepada BN

Posted: 09 Jun 2013 06:09 PM PDT
Syabas PM Datuk Seri Najib Tun Razak  kerana  menghargai undi & sokongan rakyat Pribumi Sarawak yang tetap setia kepada BN .

Masyarakat Pribumi Sarawak memang wajar digelar oleh PM sebagai   " Tiang Seri "  kerajaan BN. Mereka ini lah menjadi duri dalam daging yang mengagalkan  Cina DAP & Red Bean Army  untuk menumbangkan BN di PRU13.


Datuk Seri Najib Tun Razak mengucapkan terima kasih dan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat negeri itu termasuk masyarakat Dayak kerana terus memberi kepercayaan kepada Barisan Nasional (BN) sehingga membolehkan parti itu membentuk kerajaan Pusat. Perdana Menteri berkata, sokongan itu bukan sahaja diambil kira beliau malah akan dipastikan wujud konsep 'ada ubi ada batas, ada budi ada balas'.

Sehubungan itu, katanya, janji-janji yang dibuat BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 kepada masyarakat negeri itu akan ditunaikan. "Sebab itulah hari ini saya beri jaminan agenda pembangunan luar bandar Sarawak akan kita perkasa pada masa akan datang supaya kawasan yang tertinggal dari segi kemudahan asas akan kita penuhi mengikut kemampuan.

"Kalau ada keperluan sama ada di kawasan (Parlimen) Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS) termasuk di Julau ini, maka kerajaan BN sanggup menimbang permohonan tersebut," katanya sewaktu berucap dalam Majlis Ngabang Gawai di Rumah Panjang George Chungut, Pakan di sini hari ini.

Yang hadir sama, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Perancangan Sumber II negeri, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Presiden SPDP, Tan Sri William Mawan Ikom. Dalam pada itu, Najib yang juga Pengerusi BN berkata, mandat yang diberikan rakyat negeri itu amat signifikan kerana membolehkan agenda transformasi di peringkat kebangsaan dilaksana. Katanya, mandat itu juga membuktikan rakyat masih mempercayai agenda BN adalah lebih baik berbanding pembangkang.

"Saya lihat masyarakat Dayak tidak termakan dengan hasutan pembangkang. "Mereka tahu memilih antara yang benar atau palsu dan lebih penting tahu siapa yang akan membela masa hadapan," katanya.

Dalam pada itu, Najib turut menempelak pembangkang kerana terlalu kemaruk untuk berkuasa dan sanggup menabur janji demi menawan Putrajaya sehingga ada pemimpinnya melakonkan babak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri di pentas ceramah.

  "Kita tidak boleh mendahului kenyataan sebenarnya, kita mesti terima hakikat kita hanyalah manusia biasa, manusia hanya boleh merancang tetapi Tuhan akan menentukan. "Percayalah Tuhan masih sayang kepada kita, BN masih berkuasa dan kita (akan) gunakan kuasa kita dengan sebaik-baiknya," katanya .

Keris Pusaka Melayu

Posted: 10 Jun 2013 11:08 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


MatKilauPenang: VIDEO @Zahid_Hamidi Dan 23 Ribu Jentera BN Jawab Usikan Pondan @RafiziRamli

Posted: 10 Jun 2013 07:01 AM PDT

VIDEO : @Zahid_Hamidi RASUAH PENGUNDI BAGAN DATOH , PATUTLAH MENANG……

zahid.jpg

Ini adalah gambar yang bakal dimainkan oleh Rafizi Anak Ikan kesayangan Anwar, MKP pun boleh buat benda macam nie cuma ubah saja logo tue.

Semakin lama semakin galak Rafizi nie menghentam DS Zahid Hamidi sampai benda yang tidak masuk akal dan tanpa bukti pun menjadi isu yang besar bagi mereka.

Nik+Aziz+Rasuah+1.jpg

Jika benar tunjukkan bukti duit serta beras yang telah diberikan oleh DS Zahid Hamidi seperti gambar Nik Aziz memberikan rasuah pada pengundi pada PRK sebelum ini

MKP pecaya lepas nie kalau DS Zahid Hamidi berhutang 20sen pada sesiapa sahaja pun pastinya bakal didedahkan oleh Razifi Jambu kesayangan Anwar nie.

Matlamat Rafizi adalah supaya DS Zahid Hamidi berhenti menghentam Keadilan serta menurut tuntutan BODOH mereka. Sama jugak modus operandi untuk menjatuhkan DS Sharizat Jalil yang dilancarkan oleh Razifi dan Zuraidah aka Mak Lampir.

Dakwaan Rafizi terhadap DS Zahid Hamidi pada hari ini adalah seperti berikut;

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dengan membelanjakan melebihi jumlah yang ditetapkan, iaitu RM200,000 dalam kempennya menjelang pilihan raya umum ke-13, dakwa PKR.

Pengarah Strateginya Rafizi Ramli (kanan) berkata, seperti dalam video yang diedarkan di Internet, Zahid dikatakan mengedarkan RM100 dan 5kg beras kepada 24,000 orang di Bagan Datoh, yang jika dikira melebihi RM200,00

Tapi Rafizi bakal kantoi dengan dedahan video disiar sebelum pengundian 5 Mei 2013

Rasanya jelas bahawa 23 ribu itu adalah jentera BN yang ditemui oleh DS Zahid seorang demi seorang. Bukannya seperti didakwa memberikan RM100 dan 5kg beras kepada 24,000 orang.

Isu ini tidak lain kerana ingin menyekat ketegasan Menteri KDN yang telah berani mengambil tindakan tegas terhadap kesalahan pembangkang yang sudah lama melanggar Perlembagaan.

Video dibawah pulak adalah semasa kempen PRU-13, didalam ucapanya ada menyatakan DS Zahid ada memberikan beras.

MKP ayat sempoi : Jika kedua-dua video ini diEdit ucapan DS Zahid Hamidi akan memberi beras kepada pengundi serta angka yang telah disebut sudah pasti dapat mengelirukan. Sebelum depa edit bagi MKP dedahkan kebenaran dulu.

Cilok dari blog Mat Kilau Penang http://matkilaupenang.blogspot.com/2013/06/video-zahidhamidi-rasuah-pengundi-bagan.html

Sent from my iPad


Ohpolitik!™

Posted: 10 Jun 2013 03:26 AM PDT

Ohpolitik!™


[TURUN HARGA KERETA] Apa Lagi Cacai #PR Orderla Volkswagen Golf Takkan Pakai Kereta Buruk Lagi?

Posted: 09 Jun 2013 06:24 PM PDT

Langkah kerajaan untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat sebagai memenuhi aku janji dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 mula menampakkan hasilnya apabila 10 buah model kereta telah mencatatkan penurunan.

Bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini, beberapa model kereta daripada jenama Peugeot, Proton, Perodua, Volkswagen dan Honda masing-masing telah menyaksikan penurunan harga untuk fasa pertama.

Petanda awal positif ini jelas menunjukkan hasrat kerajaan menurunkan harga kereta sebanyak 20 hingga 30 peratus secara berperingkat sehingga 2017 bukan satu omongan kosong seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak.

Sepuluh model yang telah menurunkan tanda harganya di pasaran setakat ini ialah Peugeot 308 (11 peratus), Volkswagen Golf (7.1%), Viva (5.4%), Myvi (4%), Persona (3.8%), Alza (3.4%), Preve (3%), Honda Jazz Hibrid (2.5%), Saga (1.1%) dan Exora (0.7%).

Pelan penurunan harga itu dilaksanakan dengan memberikan pengurangan duti eksais secara berperingkat terhadap pengeluar kereta yang menggunakan lebih banyak komponen tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Automotif Malaysia (MAI), Mohamad Madani Sahari berkata, cara itu adalah lebih baik daripada memberikan pengurangan duti eksais sekali gus atau secara mendadak.

Katanya, walaupun duti eksais sekarang berada di tahap sekitar 65 hingga 105 peratus, tetapi pada hakikatnya, jumlah duti eksais yang dibayar oleh pengeluar kenderaan pemasangan tempatan (CKD) hanyalah sekitar 40 hingga 50 peratus.

Menurutnya, pengeluar kenderaan CKD telah membuat aktiviti tambah nilai kepada komponen tempatan dan mereka layak mendapat pengurangan duti.

"Bagi kenderaan jenis diimport sepenuhnya (CBU) dari negara yang mempunyai FTA dengan Malaysia, import duti juga telah dikurangkan.

"Sebagai contoh kenderaan CBU dari negara-negara ASEAN telah pun menikmati insentif bebas duti import bermula 2010 lagi, manakala CBU dari Jepun dan Australia juga menikmati insentif sama secara berperingkat hingga 2016," katanya kepada Utusan Malaysia.

Madani berkata, kaedah pengurangan lain yang dirancang kerajaan adalah melalui liberalisasi industri automotif tempatan dan kaedah tekanan pasaran.

"Dari semasa ke semasa, pengeluar kenderaan, vendor bersama dengan kerajaan akan membuat inisiatif untuk memperkasakan daya saing sektor automotif untuk membantu mengurangkan kos operasi, sekali gus mempengaruhi harga akhir produk," jelasnya.

Beliau berkata, penurunan harga kereta di negara ini telah dilakukan tetapi kurang dirasai rakyat kerana mereka mengharapkan penurunan yang drastik dan mungkin beranggapan harga kereta tempatan boleh menjadi setara dengan harga di Thailand.

Katanya, kerajaan telah menerangkan bahawa penurunan harga kereta mestilah dibuat secara berjadual dalam masa lima tahun kerana perlu melindungi nasib rakyat yang telah memiliki kereta.

"Ini penting, penurunan terlalu tinggi memberi impak negatif terhadap harga kenderaan terpakai, kereta yang masih lagi berhutang dengan pihak bank, industri kereta terpakai, institusi perbankan dan pihak lain yang terlibat secara langsung.

"Penurunan secara drastik juga akan merugikan semua orang terutamanya orang awam yang telah mempunyai kenderaan dan mereka akan mendapat tamparan hebat kerana harga kenderaan mereka akan mengalami penyusutan harga yang teruk.

"Bagi pengguna yang masih berhutang dengan bank, sudah semestinya jumlah hutang mereka akan melebihi nilai kereta disebabkan susut nilai pasaran semasa. Situasi ini tidak baik untuk ekonomi negara," jelasnya.

Ditanya, apakah faktor yang menyebabkan rakyat tidak merasai penurunan harga kereta, beliau menjelaskan setiap pengeluar kenderaan mempunyai strategi pemasaran yang berasingan.

"Pada permulaannya, kebanyakan pengeluar membuat penurunan melalui rebat dan promosi tetapi setengah pengeluar telah mengurangkan harga kereta secara mutlak.

"Harga kereta dan penurunannya adalah tanggungjawab pengeluar kenderaan," tegasnya sambil menerangkan peranan kerajaan adalah merangka dasar yang memberi pulangan yang baik kepada semua pihak.

#DAPRacist Gelang Patah PUKIMAKkan Melayu, Sokong Cikgu POH!

Posted: 09 Jun 2013 05:46 PM PDTGambar ini telah diambil oleh seorang rakan di Johor pagi tadi di hadapan Kedai MARA Gelang Patah, Johor. Banner yang sama turut kelihatan di hadapan padang bola MPJBT Johor. Adakah ini perbuatan segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menaikkan sentimen perkauman ataupun adakah ini sebenarnya hasrat DAP Johor yang rasis menyokong tindakan seorang guru Cina yang rasis?

Melayu tengok sajakah? Atau Melayu masih lena diulit mimpi?

Sumber : Cucu Tok Selampit

CIKGU POH KIM THYE dalam bulatan

Secara terbuka menghina kaum Melayu :
 "MELAYU BODOH, MELAYU BABI, MELAYU BANGANG, MELAYU PUKIMAK"

KSU TERHebat Sambung LAGI Perkhidmatannya Kerana Napoleon Kecil?

Posted: 09 Jun 2013 04:49 PM PDT


RAMAI yang bertanyakan mengapa terdapat seorang Ketua Setiausaha (KSU) di sebuah kementerian asyik disambung perkhidmatannya walaupun telah bersara. Hebat sangatkah prestasinya hinggakan tiada pegawai kanan lain yang layak menggantikan beliau.
 
Awang tiada jawapan. Soalan seperti itu patut ditujukan kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN), Ali Hamsa.
 
Isu membabitkan KSU itu sudah lama menghantui banyak pihak terutama kakitangan dan pegawai di kementerian berkenaan. Jika dibuat undian sulit sama ada wajar KSU itu dikekalkan, majoriti pasti mahukan perubahan.
 
Malangnya, setakat ini, suara dan harapan mereka tidak dapat difahami dan diambil kisah oleh pihak atasan.
 
Siapa KSU itu? Tidak perlu Awang sebutkan tetapi dalam kalangan pegawai kanan perkhidmatan awam, ramai yang boleh mengagak siapa orangnya.
 
Menjadi desus-desus bahawa KSU itu mampu bertahan lama di sebalik beberapa kontroversi kerana dilihat begitu elit dan berkuasa laksana Napoleon kecil. Menteri pun boleh tunduk.
 
Pertanyaan susulan Awang, mana lebih utama - imej sektor perkhidmatan awam atau menjaga kepentingan seorang KSU yang pada hakikatnya telah pun bersara. Ali Hamsa tentu ada jawapannya.
Awang Selamat Utusan

tunku

Posted: 10 Jun 2013 03:21 AM PDT

tunku


Zambry: Don't jump into conclusions over Perak Speaker appointment

Posted: 10 Jun 2013 02:25 AM PDT

Perak Mentri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir has urged parties not to jump into conclusions over the appointment of the state assembly Speaker.

He said the Speaker's post could be announced only at the state assembly sitting, where the name was presented to the assembly and the person was appointed afterwards.

"This is not something that I can announce on my own.
"On my part, I have already selected the candidates for the special officer and advisor for the Indian community and it is being processed by the state secretary," he said in a press conference here Monday.

MIC president Datuk Seri G. Palanivel was reported saying last week that the party would not take up any state government positions in Perak if it was not given the Speaker's post.

He claimed he was informed the post had allocated to Umno.
In the 13th general election, MIC contested three state seats in Perak out of the total 18 - Buntong, Jelapang and Hutan Melintang - but failed to win.

All posts in Umno should be open for contest

Posted: 10 Jun 2013 12:33 AM PDT

Umno, which was instrumental in forming the government post GE13, cannot do without Datuk Seri Najib Tun Razak as party president and Prime Minister but at the same time, all party posts in Umno should also be open for contest, including the president's post.

Umno leaders who call for the top two incumbents Najib and his deputy Tan Sri Muhyiddin Yassin - to be returned uncontested are doing a big disservice to themselves, to the party and to democratic contest.
Without open contest, there can be no renewal and Umno, being the biggest party in the country, needs to periodically renew itself before the members and delegates.

All leaders must face the members periodically and offer themselves and win a new mandate, and other members, in accordance with the party's constitution, must have a right to offer themselves as candidates.
This is basic democratic renewal, this is the way all democratic political parties the world over renew themselves and their leaders.

This is the basic tenet in any egalitarian political party and an election is what promotes constant renewal of leaders and keeps them relevant.
Besides, this time around and with changes to the party constitution in 2009, nearly 150,000 branch members will pick their top leaders and not just 3,000 delegates as previously, thus negating unsavoury practices such as money politics.

This is not to say that Najib will not be re-elected as president if he offers himself as candidate nor is there any other in Umno, for the moment, of equal stature.

Najib took charge in 2009 and formulated a new vision for the country and led Barisan Nasional into the election battle against a formidable opponent, Pakatan Rakyat.
He won and went on to form the Government, and the people now expect him to continue with the job of governing.

He can be disappointed with the results and he can be unhappy with the level of public support for his Government, but the people have spoken and he has his own mandate, albeit a reduce one, and he has the business of government cut out for him.

He should just offer himself to contest for the Umno president's post and just take whatever Umno members and delegates decide and should not be distracted by calls for the top two posts to remain uncontested.
Frankly, these people who are making the call are not only monopolising the issue but also preventing others from a free and open contest and renewal.

In this regard, the recent stand by Pahang Mentri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob to reject such calls for the posts to be uncontested is truly commendable.

Umno is a democratic party, he said, and should preach inclusiveness if it wanted to remain relevant to youths and to the educated.
"I do not agree with such calls," he said. "It will show that we are becoming autocratic."
He was quick to add that his stand on the issue did not mean that he was being disloyal to both Najib and his deputy Muhyiddin.

There are genuine fears in Umno that an open contest would lead to camps, internal bickering and politicking, all of which would weaken the party.
There is also a strong desire that Umno has to be strong and united to weather the challenges of an altered political landscape.

Many leaders want the party to close ranks after a bruising GE13 battle and remain united and focused on the battle for GE14, which is only five years away.
They want the party to avoid internal conflicts and urge everyone to close ranks and avoid contests, preferably for the top two party posts while agreeing to open other lesser posts for contest.

They also point to Pakatan Rakyat leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, who is claiming massive fraud in the elections and is continuing to organise Black 505 rallies that they alleged are aimed at overthrowing the Government.

"Can we afford to allow internal contests in Umno with so many things unsettled? It will only benefit them," said an Umno leader, referring to Pakatan Rakyat.
Point taken, but this is to assume that all contest in Umno would lead to internal chaos and dissension although such cases are aplenty in the past.

But we live in different times and our time holds that no person is so indispensable that his post in the party should be reserved for him without a simple and open contest.

Surely, Najib doesn't want it that way nor would Muhyiddin.

True or False, Red Bean Army Speaks to Worrying Trends

Posted: 09 Jun 2013 07:30 PM PDT

As GE13 approached, former Pakatan officials leaked the existence of the so-called 'Red Bean Army', a group of paid DAP cybertroopers numbering up to 3,000 based out of Penang and KL, who flooded social media and blogs with outright lies, disinformation and co-ordinated attacks on candidates and parties.

Ex-PKR Youth information bureau secretary Nordin Ahmad confirmed the existence of the group and claimed Datuk Seri Anwar Ibrahim had used it to further his baseless allegations of electoral fraud.
Now Chinese language daily, China Press, claims that a certain Li Shuang had admitted to the existence of a Red Bean Army Facebook fanpage, Zheng Yi Zhi Sheng.

Yet the allegations carry weight because so many have experience with Pakatan cybertroopers using racially derogatory terms to crude insults in social media, from flooding a site with indecent comments to launching attacks designed to bring down a site. Opposition-friendly portals that report negatively on Pakatan leaders have also experienced these attacks.

The DAP categorically denies the existence of the group. Speak to the Star daily, Jeff Ooi, Malaysia's first blogger elected into Parliament, claimed that the seeming limitless swarm of Pakatan Rakyat cybertroopers are merely everyday people echoing the abusive chat room culture of the 1990s.

Yet even taking the DAP at its collective word, Pakatan Rakyat are not absolved from responsibility. Whether there is or isn't a Red Bean Army, Pakatan sets the tone, using irresponsible rhetoric that cybertroopers then magnify into harassment and true criminal acts such as sedition and inciting racial violence.

Anwar's entire history of political speech since the polls concluded in May has been fuel for the cybertroopers' fire; but his irresponsible actions hardly began on May 5, 2013. Before the election had even occurred, Anwar with his political allies in Bersih and barely-disguised Pakatan NGOs had already accused the Government of stealing the election.

Pakatan's cybertroopers, whether organised or not, took their cues and promoted these ideas on every site imaginable. In one notorious example, comment threads on articles about Samsung's new mobile phones were overrun with allegations that the Government would shut down mobiles in Pakatan-controlled states during the election.

This sort of thing poisons online discourse, which in turn fuels paranoia and mistrust offline. It undermines national unity when it is needed most, and divides the rakyat even more. The goal of national reconciliation – a goal nominally shared by Pakatan Rakyat – suffers with each wave of cyberattacks.

"Please observe some kind of decorum and never accuse people of being guilty unless you have proof," Ooi advises. This is good advice, but it is something that should start first with his own coalition.

Muhyiddin: Government acknowledges GE13 message

Posted: 09 Jun 2013 09:30 AM PDT

The results of the 13th general election is a message from the people that the Government must be firm, brave and strong in resolving all issues affecting the people, says Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

He said the people wanted a stronger effort from the Government to uphold the rule of law and protect the sanctity of the country's institutions.

"The people want the Government to act firmly to resolve all issues and the problems that they are facing. These are mostly related to regulations, law enforcement, crime prevention, corruption and other issues.

"I have received a clear message after meeting with the NGOs and people on the ground, that now the Government must be more effective, brave and ready to face challenges and not let any irresponsible groups derail or threathen the peace and unity of the nation," he said at a thanksgiving function at SMK Temenggong Ahmad, Kundang Ulu here yesterday.

At a press conference later, Muhyiddin said all Barisan Nasional component parties were now studying the general election results and would implement initiatives to address challenges and issues faced by the voters.

Najib: RM30mil allocation for NCR survey in Sarawak

Posted: 09 Jun 2013 07:06 AM PDT

 The Government will provide RM30mil for the continuation of perimeter surveys of native customary rights (NCR) land in Sarawak for next year said the Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

"I promise that for next year's Budget, the Federal Government will provide RM30mil more to continue the surveys," Najib said, speaking at Rumah Wilson Begat Bakir on Sunday.

"With the additional amount, we could continue to survey a lot more and finish what we started. The natives will have land. We honour our promises," he added, making the first of his three Gawai Dayak longhouse visits in rural Sarawak.

The state government presently recognises about 680,000 hectares of native land, however, only a small amount has been perimeter surveyed and gazetted.

According to Betong MP and Plantation Industries and Commodities Minister Datuk Seri Douglas Uggah Embas, presently, 320,000 hectares has been surveyed, of which about 152,000 hectares is gazetted.

Douglas said with more perimeter surveying efforts and other measures, the amount of native land could change.
It was Najib's first visit to Rumah Wilson Begat Bakir, which is one of the oldest surviving Belian wood longhouses. During his 20-minute speech.

"In the remainder of the 10th Malaysia Plan, and in the next (11th) Malaysia Plan, I promise Barisan Nasional will reward rural folks.

"You are the roots and pillars of Barisan. With the mandate given to Barisan in the 13th general election, the first step I took as Prime Minister was to appoint the most number of Sarawakian ministers and deputy ministers ever in Malaysia's cabinet."

Rumah Wilson Begat Bakir is childhood home of Betong MP and Plantation Industries and Commodities Minister Datuk Seri Douglas Uggah Embas.

Kedah MB: MCA has 6 months to name candidate for exco post

Posted: 09 Jun 2013 05:53 AM PDT

Kedah Mentri Besar Datuk Mukhriz Tun Mahathir has given the MCA six months to name a candidate for the vacant State Executive Council (Exco) post.

"We can only wait for another three to six months because after that, we have to make a decision," he told reporters after receiving a courtesy call by Agriculture and Agro-Based Industry Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob at Wisma Darul Aman here Sunday.

He was commenting on a statement by MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek that the decision to reject government posts at state and federal levels could be invalidated by an extraordinary general meeting (EGM) before the annual general meeting (AGM) at year end.

Mukhriz is holding the post of Chairman of Environment, Chinese Community Affairs, Health and Unity Committee reserved for the MCA representative.

In the 13th general election (GE13), the MCA won two of the four state seats contested in Kedah.
On his meeting with Ismail Sabri, Mukhriz said since agriculture is an important sector in Kedah, many things were discussed to boost the state's economy.

"We have proposed that padi land deemed unimportant to be used for industrial development. Land close to the city is of high value and should be used for economic activities."
He said this matter should be discussed in depth by the Agriculture Ministry and the Muda Agricultural Development Authority (Mada).

Meanwhile, Ismail Sabri said the padi land mentioned include areas with sinkholes, which require a large allocation to rehabilitate.


"About 8,000 hectares of sinkholes can't be used in Mada Kedah/Perlis and RM50 million is needed to drain the water and strengthen the soil structure.

"The areas cannot be cultivated for two seasons and the farmers may have to be compensated. Among the options available is to switch to other crops, but Kedah farmers are sentimental when it comes to padi and don't want to change."

You Can Tell That Anwar is Really Isolated...When Even Malaysiakini Readers Are Against a Boycott

Posted: 09 Jun 2013 04:38 AM PDT

Only Datuk Seri Anwar Ibrahim will be surprised by the backlash he has provoked with his selfish threat to boycott the opening of Parliament at the end of next month. That's because he is alone in his belief that more than a month after GE13, his quest to reverse the results of the ballot box somehow resonates with the rakyat.

It doesn't – and just 24 hours after it is reported that Anwar was "mulling" whether to petulantly refuse to take his seat in the Dewan Rakyat, the online backlash was in full swing.
The normally pro-Pakatan Malaysiakini was alive on Saturday with reader comments urging Anwar to drop this "nonsense" and get on with it – something the rest of Malaysian politics is doing with the stark exception of Anwar.

"Enough of this boycotting nonsense," wrote KB Menon. "You were elected as MPs by the rakyat to represent them in Parliament. Get sworn in and fight in Parliament."

Quigonbond was just as blunt writing: "Don't be stupid. Boycotting means you're not sworn in. What if BN holds an emergency session and pass amendments to the constitution before you are next sworn in? They will command 100 percent of the votes, more than the two-third majority required."

It is worth repeating here: These are comments from Malaysiakini readers, directed at Anwar.
"You were elected by the rakyat, so it is your duty to attend Parliament, more so the opening of the new parliament session by the Agong," wrote a more measured Mark Anthony.

All this remind us just how out of touch with popular opinion (inside his own Pakatan coalition!) Anwar has become. If he had even a little self-awareness he would have been able to see the signs weeks ago. There is the fact that other Pakatan Rakyat figures are not echoing his complaints about GE13 anymore. No one else is calling for a Malaysian Spring.

And of course, he has totally ignored the fact that the Government is getting on with the job of running the nation – something Anwar once professed to be interested in.
It begs the question: Why have readers of Malaysiakini turned on Anwar in this way? The answer was buried in a comment by Grraaawwwnnn.

"The comments in Malaysiakini are not to teach Pakatan what to do but to remind them of our concerns and why we have voted - it is not to play in Parliament but to stand up and fight," he wrote.
"A wrong move will be very costly and irreversible, and all that we talked about of wanting change will go to waste. Anwar might be standing for the betterment of Malaysia but he, too, has to remember the concerns of the rakyat who voted for Pakatan."

Anwar is making the wrong move in slow motion. It's uncomfortable to watch a man who once professed such lofty concern for the state of the nation now reduced to attention-seeking stunts such as threatening to boycott his own voters.
But that, as they say, is the measure of the man.

bumiyang

Posted: 10 Jun 2013 03:06 AM PDT

bumiyang


Penduduk2 Kapit dan Song Bakal Dihubungkan Dengan Jalanraya!!!

Posted: 09 Jun 2013 07:00 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Jun 2013 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)


Ekoran pendedahan media mengenai pondan di Taiping

Posted: 09 Jun 2013 10:58 PM PDT

Budaya pondan di Taiping bukanlah perkara baru, ia sudah lali bagi penduduk tempatan. Di mana-mana bandar besar dalam dan luar negara tidak dapat lari dari masalah ini.

Polis sering membuat tangkapan atas salah laku berpakaian 'cross dressing' biasanya mereka akan buat operasi pada Jumaat malam dan dihadapkan ke mahkamah pada hari Isnin. Pada ketika itu misai dan janggut mula memanjang.

Polis pun sudah muak untuk menangkap mereka dan mengadapkan mereka ke mahkamah.

Mahkamah pun mungkin sudah fed up dengan kes cross dressing ini.

Kebanyakan pondan ini adalah orang luar dari dan ada juga yang berasal dari luar bandar termasuk dari Kedah, Penang dan Sarawak.

Terdapat juga pondan yang melacurkan diri untuk membeli dadah dan ramai diantara mereka adalah pengidap HIV/Aids.

Pihak jabatan agama Islam pun dilihat tidak bertindak untuk memperbetulkan aqidah pondan ini sebaliknya lebih berminat ke arah aktiviti politik dan menerjah bilik-bilik hotel untuk menangkap kes khalwat.

Kes pondan pernah dibongkar oleh TV3 beberapa tahun lalu.

Link berikut ada butiran kisah pondan di Taiping.
http://t.co/cS6YBJ13VG
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SENI HALUS: CUBA PERIKSA SEJADAH ANDA

Posted: 09 Jun 2013 04:07 PM PDT


Kenapa MIC nak boikot kerajaan negeri Perak?

Posted: 09 Jun 2013 05:43 AM PDT

Kelmarin TM terbaca dalam yahoo news menyatakan MIC akan boikot kerajaan Perak sekiranya Speaker tidak dipilih daripada MIC.

Sebelum PRU yang lalu juga kecoh kononnya Dr Zambry akan mengurangkan kerusi MIC kepada 2 kerusi Dun berbanding 4 pada 2008.

Dalam PRU lepas MIC hanya menang satu kerusi Parlimen di Tapah yang di wakili oleh Datuk M. Saravanan dan kalah buat kali kedua di Sungai Siput yang diwakili oleh Datuk SK. Devasamy.

2008 MIC juga kalah semua 4 kerusi iaitu di Pasir Panjang, Behrang, Hutan Melintang dan Sungkai.

2013 sekali lagi MIC kalah di semua 3 kerusi Dun iaitu Buntong, Jelapang dan Hutan Melintang

Oleh yang demikian MIC wajar mengukuhkan semula kedudukan parti sebelum bercakap soal boikot.

Dalam tahun 2010 MIC hanya berjaya mendaftar pengundi sebanyak 179 orang sahaja. Ia menunjukkan MIC Perak berada ditahap yang sangat lemah.

Nasihat TM kepada MIC ialah jangan menuntut apa-apa jawatan dalam kerajaan negeri sebaliknya perlu pulihkan parti untuk PRU 14.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RAFIZI PENIPU, LIHAT ANAK MATANYA

Posted: 09 Jun 2013 02:07 AM PDT

BOLEH PULAK PAS BERSUMPAH, AZHAR IDRUS KATA TAK BOLEH SUMPAH-SUMPAH

Posted: 09 Jun 2013 01:56 AM PDT

Bapak Red Bean Army Menggelupur - Dzulkarnain Taib

Posted: 09 Jun 2013 01:51 AM PDT

Anwar Raja Segala Pembohong - Dzulkarnain Taib

Posted: 09 Jun 2013 01:49 AM PDT

Agenda DAP Serang Institusi Beraja - Dzulkarnain Taib

Posted: 09 Jun 2013 01:45 AM PDT

The Unspinners

Posted: 09 Jun 2013 11:26 PM PDT

The Unspinners


PEMANDU Omar Ong tak benar Menteri KDN berucap

Posted: 09 Jun 2013 09:31 PM PDT

Omar Ong hantar bapak nak saman Unspinners

Posted: 09 Jun 2013 05:20 PM PDT

Peniaga pendatang elok dinafikan pasaran Melayu

Posted: 09 Jun 2013 06:30 AM PDT

Mana Cina DAP yang bising pasal jenayah?

Posted: 09 Jun 2013 03:30 AM PDT

Kalau polis mogok?

Posted: 09 Jun 2013 12:30 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 09 Jun 2013 11:22 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Gambar Azmin Ali Bershopping Di Camp Nou Barcelona...

Posted: 09 Jun 2013 10:00 PM PDT

Azmin ali bershopping sakan di butik camp nou di barcelona.

Menurut sumber, azmin kini sedang hollyday bersama famili dia di europe, azmin bukan setakat bawak famili, malah dia turut di iringi oleh bodyguard dan personal tour guide...

Hebat azmin ye, lepas di spain, azmin akan ke london pula untuk menyambung tour europe bersama familinya...

Aku mintak sangat SPRM siasat si azmin ali nie, macam mana dia boleh berbelanja mewah setiap kali dia ke luar negara, dari mana dia cekau duit...Cina Ini Cukup Berkuasa Keatas Kementerian Dalam Negeri...

Posted: 09 Jun 2013 07:00 PM PDT


Sapa nak lihat muka cina yang berkuasa untuk mengarah dan menentukan dasar dan hala tuju pasukan polis, hatta dengan kuasa yang dimiliki oleh cina ini, dia mampu overrule kuasa menteri...

Apa yang peliknya, apa kelayakan cina ini untuk menjadi salah seorang pengarah dalam PEMANDU dibawah pengurusan transformasi pasukan polis...???

Apa yang dia tahu pasal tugas polis...??? 
Dia dulu bekas anggota polis ke???Cerita lanjut klik sini

AZLI SHUKRI

Posted: 09 Jun 2013 11:22 PM PDT

AZLI SHUKRI


Saat-saat Akhir Hayat UMNO...

Posted: 09 Jun 2013 08:21 PM PDT

UMNO sesungguhnya tidak akan berubah dan tidak mahu berubah sampai bila-bila. Ada baiknya juga kata-kata sesetengah para blogger..yang berpandangan - BN lebih elok kalah dalam PRU ke-13 yang lalu, beri sedikit pengajaran setelah begitu lama hidup dengan selesa dan terlalu sukar untuk berubah. Baca berita di bawah - kalau semua pemimpin tertinggi UMNO dah fikir seperti ini, lebih baik gubal aje perlembagaan baru UMNO yang berbunyi "Semua Penyandang Jawatan Presiden UMNO, Timbalan Presiden UMNO, Naib Presiden UMNO, Ketua Pemuda UMNO, Ketua Wanita UMNO dan Ketua Puteri UMNO dikekalkan sampai MATI!"
 
KOTA BHARU 9 Jun - Pemuda UMNO Kelantan hari ini mencadangkan jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang disandang oleh Khairy Jamaluddin tidak dipertandingkan pada pemilihan parti hujung tahun ini. Pada masa yang sama, Pemuda UMNO negeri juga menyokong penuh cadangan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti tidak dicabar pada pemilihan akan datang bagi membolehkan kedua-dua pemimpin tertinggi itu meneruskan agenda mengukuhkan parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Ketua Pemuda UMNO Kelantan, Anuar Safian berkata, jawatan Ketua Pemuda UMNO perlu dikekalkan tanpa sebarang pertandingan memandangkan penyandangnya, Khairy telah berjaya membuktikan komitmen beliau sebagai Ketua Pergerakan itu selain telah dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan. Katanya, Pemuda UMNO negeri melihat transformasi yang hendak dilaksanakan Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak akan dapat diteruskan oleh Khairy. "Kita juga berharap Presiden dan Timbalan Presiden akan dapat meneruskan perjuangan menjadikan UMNO sebagai wadah perjuangan orang Melayu di samping kita juga mahu terus melihat Pemuda yang dipimpin Khairy akan dapat terus membela orang muda," katanya di sini hari ini. Mengulas lanjut, Anuar berpendapat, ahli-ahli UMNO perlu mempertahankan transformasi politik yang sedang digerakkan oleh Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Katanya, transformasi itu telah berjaya membuahkan hasil apabila sokongan rakyat terhadap UMNO pada PRU-13 menunjukkan peningkatan berbanding pilihan raya sebelumnya. "Dari segi prestasi yang dilihat, UMNO sebelum ini hanya menang 79 kerusi Parlimen tetapi memperoleh 88 kerusi Parlimen dalam PRU-13. "Maka Pemuda UMNO Kelantan turut menyokong supaya jawatan kedua-dua pemimpin itu tidak dipertandingkan bagi meneruskan agenda untuk menguatkan parti," katanya.

APANAMA

Posted: 09 Jun 2013 11:22 PM PDT

APANAMA


Don't follow the losers

Posted: 09 Jun 2013 05:00 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Jun 2013 11:12 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MUSLIHAT DAP TUDUH BN SEBAGAI NAZI-HITLER

Posted: 09 Jun 2013 01:30 AM PDT

Muslihat DAP Tuduh BN sebagai Nazi – Hitler

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menuduh Barisan Nasional (BN) sebagai mengamalkan ideologi perkauman, seperti yang diamalkan oleh pemimpin Nazi Adolf Hitler dan rejim apartheid Afrika Selatan.

Guan Eng dilaporkan organ DAP, roketkini berkata keputusan mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP adalah mengutuk tindakan BN yang disifatkan sebagai jahat dengan menyerang parti tersebut tanpa henti lebih sebulan selepas Pilihan Raya Umum ke-13. 

Sudah tentu serangan Guan Eng terhadap BN itu merujuk kepada UMNO yang menjadi tunggak parti itu.

Nada yang sama turut dilontar Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila mengecam UMNO sebagai angkuh apabila mendakwa dan menahan aktivis pembangkang pro demonstrasi ke mahkamah. 

"Peristiwa yang berlaku dengan penangkapan semula Tian Chua, Tamrin dan Haris selepas empat hari dibebaskan menunjukkan polis sedang menunjuk lagak melalui kuasa yang dimiliki," kata Anwar dilaporkan Sinar Harian dalam berita bertajuk " Anwar: Keangkuhan Umno akan terbalas"

Portal itu turut memetik kenyataan Penasihat DAP, Lim Kit Siang mendakwa nama beliau tersenarai bersama sebilangan individu yang dihalang daripada memasuki Sabah.

Kit Siang juga mendakwa, turut tersenarai adalah Anwar, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan Pengerusi Bersama Bersih, Datuk S Ambiga.

Namun, tuduhan Kit Siang itu menjadi ejekan apabila beliau dan Anwar telah tiba di Kota Kinabalu hari ini tanpa sekatan daripada pihak imigresen untuk menghadiri program cermah Black 505 malam ini.

"Lim, ketika tiba di Kota Kinabalu pagi ini, menulis sebarang tweet bahawa dia telah "memasuki Sabah tanpa kekecohan kerana ia sepatutnya. Autonomi imigresen untuk negeri Sabah termasuk hak-hak asasi rakyat Malaysia untuk memasuki untuk aktiviti politik yang sah," lapor FMT.

Profesor Ulung, Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin dilaporkan Utusan Malaysia membidas DAP yang menuduh UMNO sebagai perkauman seumpama parti itu mahu menukar dirinya menjadi musang berbulu ayam. 

Keangkuhan DAP mengambarkan partinya sebagai 'pemenang' dengan kononnya memperolehi undi popular dan melabel kerajaan pimpinan pimpinan UMNO sebagai kerajaan minoriti turut dibidas Shamsul Amri. 

Jelas beliau, dari segi teorinya, jika parti itu bertanding di kawasan pengundi berbilang kaum, maka DAP hanya mampu memperoleh majoriti 40 peratus, iaitu jumlah kemenangan yang jauh lebih kecil berbanding UMNO.

"Membandingkannya dengan UMNO, hanya menunjukkan DAP tak dapat membezakan antara konsep busut, bukit dan gunung, maka dalam konteks ini secara jelas DAP adalah parti bersaiz sebuah busut dan tidak layak dibandingkan dengan UMNO, sebuah parti sebesar sebuah gunung.

"Nampaknya DAP sudah menjadi parti bersaiz busut yang bongkak. Perangai Si Luncai DAP ini elok diperhatikan saja. Biarkan Luncai terjun dengan labu-labu kecilnya," katanya.

Dalam pada itu, Shamsul Amri yang juga Timbalan Pengerusi Majlis Profesor Negara berkata, adalah lebih baik DAP membandingkan kedudukan, tujuan, matlamat dan pencapaiannya dengan MCA yang ditubuhkan hanya khusus untuk kaum Cina.

Menurut beliau, Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu membuktikan perkara tersebut iaitu mereka menang semata-mata kerana sokongan pengundi Cina setempat.

"MCA dari awal menyatakan nama dan tujuan kewujudannya untuk kaum Cina, tidak berselindung dan bermuslihat serta berpura-pura sebagai parti berbilang kaum," katanya.

Tuduhan DAP, Anwar dengan melabel UMNO sebagai perkauman dan diktator sudah tentu mempunyai muslihat tertentu.

Sekarang ini, modus operandi sama telah digunakan di Turki. Baca selanjutnya di sini.

(Artikel asal di http://cinakawkaw.blogspot.com/2013/06/dap-adalah-nazi-dan-hitler-sebenar.html, sebelumnya di http://www.anwaraidc.com/?p=36068 )

Panglima Perang Cyber

Posted: 09 Jun 2013 11:11 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Blogger Bidas Bila Menteri KDN Kena Sabotaj Depan PM @NajibRazak di KLCC Semalam

Posted: 09 Jun 2013 08:33 AM PDT


Panglima : panas bila baca pendedahan Blogger tentang perkara ini sebentar tadi. Memang aku pun di sana semalam namun tidak tahu pula kisah belakang tabir yang berlaku.

Apa motif penganjur bila Menteri tidak diberi peluang bercakap program seumpama ini?

Sepatutnya ia tidak patut berlaku dan penganjur patut memberi penjelasan. Adakah Menteri patut  dimalukan seperti ini?

Semalam juga tidak ada sesi press conderence hingga wartawan kecewa menunggu sesi tersebut yang menjadi rutin biasa mana jua program PM atau Menteri.

Kesian para wartawan yang menunggu untuk mendapatkan jawapan isu semasa dari YAB Perdana Menteri dan Menteri KDN semalam.

Hampa dan kecewa  jika kita pun berada di tempat mereka!

Harap perkara ini tidak berlaku ada akan datang. 

Memalukan Menteri di hadapan Perdana Menteri - bagi Panglima - satu perbuatan yang biadap !

Di bawah tulisan Blog Jomo yang Rezqeenhill siar tentang isu program semalam. 


Woooo gila gempaklah. Cerita panas di tengah panas hari ini di KLCC semasa Dato Seri Najib Tun Razak melancarkan program Cegah Jenayah di sini.

Pelik tapi benar! Aku baru dengar ada sorang mamat cina nama Eugene Teh pengerusi United Againts Crime cuba menunjukkan beliau sebagai hero depan PM semasa program Cegah Jenayah di KLCC pagi tadi.

Program yag dirasmikan oleh Perdana Menteri itu turut dihadiri oleh Menteri KDN Dato Seri Zahid Hamidi, Dato Seri Idris Jala yang dikatakan penaung kepada United Againts Crime dan Menteri KBS Khairy Jamaluddin.

Aku difahamkan, DS Zahid Hamidi Menteri yang bertanggungjawab menjaga soal keselamatan dalam Negeri sepatutnya dijadualkan berucap dalam majlis tersebut tetapi last minute kena 'sailang' oleh Eugene Teh sebagai Pengerusi United Againts Crime.


Mengejutkan lagi, Perdana Menteri sendiri kelihatan agak terkejut beliau diminta terus berucap merasmikan program tersebut tanpa memberi laluan terlebih dahulu Menteri bertanggungjawab berucap... 

Apa agenda Eugene tidak membenarkan Menteri KDN berucap? Nampak semacam program ini sebagai syok sendiri, mahu jadi hero tapi tak kena tempat...

Baca seterusnya :


Blog : Jomo Malaya

Link Sent from my iPhone

Kejayaan Hebat Saintis Malaysia Ini Perlu Disokong PM @NajibRazak

Posted: 09 Jun 2013 05:50 AM PDT

Panglima : Jika tidak disokong maka kejayaan hebat kita tidak akan ke mana. Jika PM dapat beri perhatian maka hasil penjimatan sangat besar ini dapat membantu bukan sahaja negara bahkan rakyat Malaysia pada masa yang sama.


Penampal gigi daripada sekam padi dihasilkan

KOTA BHARU 9 Jun - Sekumpulan penyelidik dari Pusat Pengajian Sains Pergigian, Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, di sini, menghasilkan komposit tampalan gigi daripada sekam padi bagi menggantikan bahan konvensional amalgam.

Ketua penyelidik, Prof. Dr. Ismail Ab Rahman berkata, kejayaan menghasilkan komposit tampalan gigi daripada bahan organik sekam padi itu, yang pertama seumpamanya di dunia, adalah hasil penyelidikan kira-kira tiga tahun mulai 2011.

Produk tampalan gigi daripada sekam padi itu menepati piawaian antarabangsa dan boleh dihasilkan dengan kos yang rendah, mempunyai jangka hayat lama serta pasaran yang amat luas, kata Dr. Ismail pada sidang akhbar di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian di sini, hari ini.

Katanya, sekam padi dipilih kerana ia mempunyai kandungan silika yang tinggi iaitu 10 peratus berbanding bahan organik lain, dan anggaran kos untuk menghasilkan 4 gram Composite Rice Husk (CRH) ialah RM44 berbanding kos produk amalgam RM130 hingga RM200 bergantung kepada gred.

Ciptaan itu turut memenangi pingat emas bagi kategori bahan pada pertandingan Pameran Rekacipta Inovasi dan Teknologi Antarabangsa ke-24 (ITEX 2013) yang berlangsung di Kuala Lumpur City Centre (KLCC) pada 9 hingga 11 Mei lepas.

"Penyelidikan dan pembangunan produk ini dibiayai oleh geran USM-RU selama tiga tahun bermula dari 2011 hingga 2013 dengan kos sebanyak RM242,500," kata Dr. Ismail.

Beliau berkata, kejayaan tersebut mampu mengurangkan kos pembelian amalgam yang diimport dianggarkan berjumlah RM88 juta setahun berdasarkan statistik penggunaan komposit tampalan gigi di Klinik USM pada 2009.

"Amalgam telah lama digunakan sebagai bahan tampalan gigi untuk memperbaiki gigi yang rosak samada akibat daripada gigi berlubang atau kemalangan, bagaimanapun bahan itu adalah toksik jika tidak digunakan dengan betul, bersifat menghakis dan tidak bersifat aestatik. Oleh itu, nanokomposit resin yang mempunyai warna serupa dengan gigi menjadi pilihan.

"Nanokomposit komersial agak terhad walaupun permintaan daripada pesakit adalah tinggi, sehubungan itu kita telah berjaya menghasilkan komposit tampalan gigi daripada sekam padi ini," katanya.

Seorang lagi penyelidik, Dr. Zuraida Zainun turut menerima pingat emas bagi kategori Bioteknologi, Kesihatan dan Kecergasan pada pertandingan itu menerusi produk ciptaannya yang dihasilkan daripada 80 peratus bahan kitar semula.

Kerusi berpusing "Bal ex Zuraida-Shah Rotatory Chair" ciptaannya itu dapat menguji dan rawatan terapi bagi pesakit hilang keseimbangan badan, katanya.

"Amerika Syarikat berjaya mencipta kerusi tersebut dan menjualnya pada harga RM275,000 sebuah dan di Malaysia, hanya ada dua sahaja kerusi tersebut dan ditempatkan di Hospital Prince Court dan Pantai Medical Centre di Kuala Lumpur sebagai terapi bagi ketidakseimbangan badan.

"Justeru, saya ambil inisiatif mencipta kerusi tersebut dengan kerjasama penyelidik daripada Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan kos yang dikeluarkan bagi mencipta sebuah kerusi tersebut sekitar RM11,000 sahaja," katanya.

Dr. Zuraida berkata, kerusi tersebut mampu berpusing dari 0.1 Hertz (Hz) hingga 2 Hz, berbanding ciptaan Amerika Syarikat yang hanya mampu berpusing sehingga 1Hz.

Kerusi tersebut juga mampu menampung beban sehingga 60 kilogram.

Beliau berkata HUSM Kubang Kerian bercadang membuka sebuah pusat terapi di hospital berkenaan pada tahun hadapan bagi merawat pesakit yang mempunyai ketidakseimbangan badan.

Sementara itu, Naib Canselor USM, Datuk Omar Osman yang turut hadir pada sidang akhbar itu berkata, masalah utama dihadapi penyelidik adalah mengkomersialkan hasil ciptaan mereka kerana beberapa kekangan, terutama berkaitan kos untuk mengeluar dan memasarkan produk tersebut.

"Kekangan tersebut, terutama berkaitan ubat-ubatan, perlu menjalani ujian makmal kepada haiwan selama setahun dan ujian farmaseutikal terhadap manusia selama kira-kira dua tahun.

"Justeru, kita mengalu-alukan penyertaan daripada syarikat tempatan yang berpengalaman dalam bidang farmaseutikal untuk bersama-sama kami memasarkan hasil penyelidikan yang telah dibuat. Jika tidak, ia hanya tinggal menjadi kertas kerja sahaja," katanya. - BERNAMA


© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sent from my iPhone

2 lelaki suspek samun rumah Saifuddin Nasution ditahan @PDRMsia

Posted: 09 Jun 2013 05:42 AM PDT

Panglima : walaupun pembangkang sering hina polis dengan berbagai tuduhan namun sikap profesionalisme mereka tetap kental demi keamanan dan keluhuran undang-undang.

Kerana itu jangan mudah memandang rendah dan menghina anggota keselamatan. 

Bayangkan jika polis boikot enggan menjaga keamanan ? Pasti penjenayah akan berleluasa tanpa sebarang sekatan.

Mari berterima kasih kepada polis dan jangan kita biar ada manusia sanggup hina mereka demi politik songsang pembangkang.2 lelaki suspek samun rumah Saifuddin Nasution ditahan

MACHANG 9 Jun - Polis menahan dua lelaki yang disyaki menyamun rumah Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail di Kampung Air Hijau di sini Khamis lepas.

Ketua Polis Daerah Machang, Deputi Supritendan Che Malek Bedot berkata, kedua-dua suspek berusia 23 dan 27 tahun itu diberkas di rumah masing-masing di Kampung Gosong di sini pada 1.05 pagi Sabtu lepas.

Beliau berkata, dalam serbuan itu, polis menemui pelbagai barangan seperti komputer riba, jam tangan, telefon bimbit serta sejumlah wang tunai dan mata wang asing.

"Kita masih mengesan tiga lagi suspek yang disyaki terlibat dalam kejadian samun pada 6.30 petang Khamis lepas," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah Machang di sini hari ini.

Che Malek berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana pecah masuk bangunan dan kedua-dua suspek ditahan reman tiga hari bermula hari ini bagi membantu siasatan.

"Kedua-dua mereka mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan pecah rumah dan seorang daripada mereka baru keluar dari penjara Disember lepas atas kesalahan sama. Seorang lagi bekerja sebagai penoreh getah," kata Che Malek. - BERNAMA© Utusan Melayu (M) Bhd Sent from my iPhone

MERBOK TIMES

Posted: 09 Jun 2013 11:10 PM PDT

MERBOK TIMES


CATATAN SEJARAH 13 MEI 1969 (SEJARAH YANG CUBA DILUPAKAN)

Posted: 09 Jun 2013 09:04 AM PDT

Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan "Pilihan Raya Umum 1969" merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia.
Latar belakang

Isu perkauman dalam pilihan raya 1969


Isu-isu perkauman yang menyentuh emosi dan sentimen menjadi tema utama sepanjang kempen pilihanraya yang telah menaikkan semangat kaum-kaum di Malaysia. Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-calon pilihan raya serta ahli-ahli politik terutamanya daripada parti pembangkang, telah membangkitkan soal-soal sensitif berkaitan dengan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu), kedudukan istimewa orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah menimbulkan perasaan perkauman dan syak wasangka.

Parti Perikatan yang dianggotai oleh (UMNO-MCA-MIC) telah mengalami kekalahan yang teruk dalam Pilihan Raya 1969. Jumlah kerusi yang dimenanginya dalam Dewan Rakyat (Parlimen) telah menurun daripada 89 kerusi pada tahun 1964 kepada 66 kerusi pada tahun 1969. Parti Perikatan telah kehilangan majoriti dua-pertiga dalam Dewan Rakyat.

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Progresif Rakyat (PPP) menang 25 buah kerusi dalam Dewan Rakyat manakala PAS menang 12 kerusi.

Sebab terjadinya Peristiwa 13 Mei 1969 adalah perarakan kemenangan pihak pembangkang. Penyokong-penyokong Parti Gerakan telah mengutuk dan menghina orang-orang Melayu semasa mengadakan perarakan di jalan-jalan raya di sekitar Kuala Lumpur.

Pembangkang meraikan kemenangan

Peristiwa ini berlaku berikutan pengumuman keputusan Pilihanraya Umum pada 10 Mei 1969.

Dr. Tan Chee Khoon dari parti Gerakan telah menang besar di kawasan Batu, Selangor. Beliau minta kebenaran polis untuk berarak meraikan kemenangan parti tersebut di Selangor yang menyaksikan 50:50 di Selangor. Perarakan tersebut menyebabkan kesesakan jalan raya di sekitar Kuala Lumpur. Perarakan hingga ke Jalan Campbell dan Jalan Hale dan menuju ke Kampung Baru. Sedangkan di Kampung Baru, diduduki lebih 30,000 orang Melayu yang menjadi kubu UMNO, berasa terancam dengan kemenangan pihak pembangkang. Di sini letaknya rumah Menteri Besar Selangor ketika itu, Dato' Harun Idris.

Dikatakan kaum Cina yang menang telah berarak dengan mengikat penyapu kepada kenderaan mereka sebagai lambang kemenangan mereka menyapu bersih kerusi sambil melaungkan slogan. Ada pula pendapat yang mengatakan penyapu tersebut sebagai lambang mereka akan menyapu ('menyingkir') orang-orang Melayu ke laut. Dalam masyarakat Melayu, penyapu mempunyai konotasi yang negatif (sial). Ada yang mencaci dan meludah dari atas lori ke arah orang Melayu di tepi-tepi jalan.

Perarakan kematian Cina

Akibat daripada rusuhan maut tersebut, kesesakan jalanraya turut berlaku.

Di Jinjang, Kepong, kematian seorang Cina akibat sakit tua diarak sepanjang jalan dengan kebenaran polis. Namun perarakan kematian bertukar menjadi perarakan kemenangan pilihan raya dengan menghina Melayu.

Pada hari Selasa 13 Mei, Yeoh Tech Chye selaku Presiden Gerakan memohon maaf di atas ketelanjuran ahli-ahlinya melakukan kebiadapan semasa perarakan. Yeoh menang besar di kawasan Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Tapi permohonan maaf sudah terlambat.

Rumah Menteri Besar Selangor

UMNO telah mengadakan perarakan balas pada pagi 13 Mei 1969 yang mengakibatkan terjadinya peristiwa ini. Hal ini adalah kerana perasaan emosi yang tinggi dan kurangnya kawalan dari kedua-dua pihak. Perarakan ini tidak dirancang.

Orang Melayu berkumpul di rumah Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda Abdul Aziz di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Dato' Harun Idris selaku Menteri Besar Selangor ketika itu cuba mententeramkan keadaan. Rupa-rupanya, mereka yang berkumpul telah membawa senjata pedang dan parang panjang dan hanya menunggu isyarat lampu hijau dari Dato' Harun Idris untuk mengamuk

Ketika berkumpul, cerita-cerita tentang kebiadapan ahli parti Gerakan tersebar dan meluap-luap. Jam 3.00 petang datang berita kejadian pembunuhan orang Melayu di Setapak, hanya dua kilometer dari rumah Menteri Besar Selangor.

4.00 petang dua penunggang motosikal Cina yang melalui Jalan Kampung Baru telah dipancung. Sebuah van membawa rokok dibakar dan pemandunya dibunuh. Pemuda-pemuda Cina yang dikatakan dari PKM dan kongsi-kongsi gelap telah bertindak balas. Mereka membunuh orang-orang Melayu di sekitar Kuala Lumpur. Rupa-rupanya orang Cina dan pemuda Cina ini lengkap dengan pelbagai senjata besi, tombak dan lembing berparang di hujung seperti dalam filem lama Cina.

Rusuhan besar terjadi. Perintah darurat dikeluarkan, semua orang tidak dibenarkan keluar dari rumah. Pasukan polis berkawal di sekitar Kuala Lumpur. Tentera dari Rejimen Renjer lebih awal dikerahkan menjaga keselamatan sekitar Kuala Lumpur.

Rejimen Renjer

Pasukan FRU di keluarkan dari Kampung Baru dan askar dari Rejimen Renjer ambil alih. Malangnya pasukan ini terdiri dari orang-orang Melayu, Iban, Cina, India, Sikh, Gurkha dan lain-lain turut menembak orang-orang Melayu dan ini menyebabkan kemarahan orang Melayu semakin meluap-luap. Menurut laporan, ketua pasukan Rejimen Renjer dikatakan berbangsa Cina.

Pemuda-pemuda Melayu yang mempertahankan Kampung Baru dan yang lain-lain mengamuk merasakan diri mereka terkepung antara orang Cina dengan askar Rejimen Renjer. Beberapa das turut ditujukan ke arah rumah Menteri Besar Selangor.

Askar Melayu

Akhirnya Regimen Renjer dikeluarkan dan digantikan dengan Askar Melayu. Beberapa bangunan rumah kedai di sekitar Kampung Baru, Jalan Tuanku Abdul Rahman masih terus terbakar. Pentadbiran diambil-alih oleh Askar Melayu. Malangnya beberapa askar Askar Melayu turut masuk ke kedai-kedai emas Cina dan mengambil harta benda di sana. Ada yang berkata askar tersebut berpakaian preman.

Ramai orang Cina dibunuh dan dicampakkan ke dalam lombong bijih timah. Konon ada rakaman televisyen, beberapa pemuda Cina ditangkap, dibariskan di tepi lombong dan dibunuh. Bagaimanapun, sehingga sekarang, tiada bukti yang diedarkan mengenai rakaman ini.

Panggung Odeon

Pemuda-pemuda Cina dari kongsi-kongsi gelap telah bertindak mengepung Panggung Odeon, di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Beberapa iklan disiarkan dalam bahasa Cina di skrin pawagam menyuruh penonton dari kalangan Cina keluar dari panggung. Penonton Melayu di panggung tersebut ramai yang mati. Ini termasuklah dua orang Askar Melayu yang tinggal di Sungai Ramal, Kajang.

Seorang polis bernama Rahim yang tinggal di Kuala Lumpur yang turut menonton wayang di Odeon terkena tetakan di kepala dan berpura-pura mati. Beliau masih hidup hingga sekarang. Akibat daripada tindakan sebegini, orang-orang Melayu mulai bertindak balas, dan dikatakan kepala orang Cina yang dibunuh diletakkan di atas pagar .

Abdul Rafai Alias bersama rakan-rakannya dari Semenyih yang datang ke Kuala Lumpur turut terperangkap dan terkejut dengan rusuhan kaum yang tidak disangka-sangka pada 13 Mei itu. Beliau turut melangkah-langkah mayat mereka yang telah terbunuh di atas jalan.

Khabar angin mengatakan Tentera Sabil dari Sungai Manik hendak datang ke Kampung Baru tetapi tersekat. Begitu juga dengan Tentera Selempang Merah dari Muar dan Batu Pahat tersekat dan disekat oleh polis di Balai Polis Kajang dan Cheras.

Ada 4 kiai di sekitar Kampung Baru mengedarkan air jampi dan tangkal penebat, iaitu ilmu kebal dengan harga yang agak mahal. Sesiapa yang memakainya menjadi kebal dan boleh terbang. Apa yang pasti, Askar Melayu juga telah menyelamatkan orang Melayu di Kampung Baru ketika itu. Mungkin juga ramai yang pernah mendengar kisah parang terbang yang terbang dan memenggal kepala orang Cina.

Namun rusuhan kaum tidak terjadi di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Di Perak, Kedah, Pulau Pinang serta Perlis tidak ada sebarang pergaduhan. Negeri Johor dan Negeri Sembilan juga tidak terjadi apa-apa. Cuma ada sedikit kekecohan di Melaka. Di Betong ada tembakan dilepaskan oleh PKM.

Ada yang menyifatkan bahawa pergaduhan ini sebenarnya adalah pergaduhan "politik" dan bukannya perkauman. Kerana sebelum itu masyarakat Melayu dan Cina boleh hidup dalam keadaan yang harmoni. Seperti dinyatakan pergaduhan tidak belaku di negeri Melayu seperti Kelantan, Pahang dan Kedah. Jika ia merupakan isu perkauman, pastinya hari ini tiada lagi orang Cina di negeri-negeri tersebut kerana habis dibunuh.

Kesimpulannya, pergaduhan ini bukanlah rusuhan perkauman, kerana ia hanya terjadi selepas pilihanraya (perbezaan politik) dan hanya melibatkan orang-orang Melayu dan Cina di Kuala Lumpur sahaja.

Angka korban

Angka rasmi menunjukkan 196 mati, 439 cedera, 39 hilang dan 9,143 ditahan. 211 kenderaan musnah. Tapi ramai telah menganggar ramai lagi dibunuh. Sebuah thesis PhD. daripada Universiti California, Berkeley menganggar seramai 2,000 orang hilang nyawa dalam peristiwa 13 Mei. [1]

Di mana Tunku

Ketika itu (13 Mei 1969), Tunku Abdul Rahman baru pulang dari Alor Star meraikan kemenangan beliau di sana.

6.45 petang Encik Mansor selaku Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur memaklumkan kejadian pembunuhan kepada Tunku Abdul Rahman. Darurat diisytiharkan pada jam 7.00 malam 13 Mei 1969. Ada khabar angin mengatakan Tunku sedang bermain mahjung. Dalam tulisannya, Tunku menafikan hal tersebut.

Mageran

Negara diisytiharkan darurat pada malam 16 Mei 1969 di seluruh negara dan Mageran dibentuk di bawah pentadbiran Tun Abdul Razak. Parlimen dibubarkan.

Peristiwa 13 Mei 1969 menyebabkan Tunku Abdul Rahman dipersalahkan oleh orang Melayu dan Malaysia secara keseluruhannya. Berikutan itu Tunku meletakkan jawatan pada tahun 1970. Buku "Dilema Melayu" ("Malay Dilemma") oleh Tun Dr Mahathir telah diharamkan. Dikatakan Tun Dr Mahathir memburuk-burukkan Tunku Abdul Rahman.

Keadaan akhirnya dapat dikawal dan beberapa keputusan telah diambil bagi mencari jalan penyelesaian termasuklah penubuhan beberapa badan seperti Majlis Perundingan Negara, Dasar Ekonomi Baru dan Rukun Negara telah diciptakan.

Ternyata langkah Tunku Abdul Rahman penyingkiran Singapura dari Malaysia tidak menyelesaikan masalah perkauman. Peristiwa 13 Mei 1969 merupakan kemuncak kemarahan lama orang Melayu kerana mereka miskin di tanah air mereka sendiri.

Tahun 1969 pilihan raya diadakan semula dan memberi kemenangan 2/3 semula kepada kerajaan yang memerintah. Barisan Nasional dibentuk. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dibentuk bagi mengurangkan pengundi Cina dalam Dewan Undangan Negeri Selangor. Beberapa ahli politik yang dianggap berbahaya telah ditahan melalui Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Persempadanan pilihan raya yang lebih bijaksana dan seimbang telah dilaksanakan. Sistem demokrasi, pilihan raya dan agihan kek ekonomi (hak-hak keistimewaan bumiputera) mendapat tafsiran semula.

Nota

  1. Hwang, In-Won (2003). Personalized Politics: The Malaysian State under Mahathir, m.s. 88. Institut Pengajian Asia Tenggara. ISBN 981-230-185-2.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 09 Jun 2013 11:09 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


C’est la facon d’obtenir un casino en ligne sur un casino et il est egalement un pique-nique

Posted: 08 Jun 2013 10:28 PM PDT

Mais, là encore, plus vous donnez, plus vous obtiendrez en retour. Je n’étais pas certain de ce que cela voulait dire au début, mais ensuite j’ai pensé à elle et une enquête officielle a été ouverte en casino francais legal.

Vous ne pouvez pas manquer mes mots trop généreux à l’égard de telecharger jeux casino pc gratuit. C’est à mon grand soulagement. Cela prend tous les types.
C’est aussi simple que courre le faire sonner. Voici comment faire pour éviter les grosses erreurs.
C’est une façon de repérer un casino en ligne authentique. Spécialistes en fin de compte décider si jouer au casino pour le fun était bon ou non. Par exemple, nous allons jeter un regard sur cette situation avec ce sujet. Je pense que vous serez d’accord avec les informations exposées ici. Avez-vous de flic sur la recherche comme j’ai la nausée ?

Avez-vous ce faux sortir ? Il ya des moments où je voudrais le faire. Bien, je vais mordre. La vie est la vie. Nous allons faire des traces. casino en ligne est quelque chose que la plupart des camarades envisagerait trivial. J’ai créé un blog kick ass nouveau en référence à jeux de casino. Voir, cette tranche va vous montrer mon processus de casino en ligne. Il s’agit de la différence entre bonus casino et casino en ligne et je suis le meunier pour la peine.
C’est pour quelqu’un qui est sérieux au sujet roulette en ligne. Où puis-chaps voyage sur jeu casino certifié orientation ? Vous devez choisir ce que vous préférez et bien sûr, vous ne serez pas surpris d’entendre qu’il n’y a pas de place pour l’amélioration. Quelle que soit utilisé pour déranger les gens ordinaires sur leur casino en ligne n’est rien en comparaison de maintenant jeux de casino et bonus casino est encore un bonus casino bien-aimé pour un groupe des individus. C’est la façon dont vous créez un casino online que les pères d’air pour une casino en ligne.

Je voulais qu’ils donnent cet argent. Après des mois de lutte, j’ai appris par rapport à jeu casino ligne legal.

Belantan

Posted: 09 Jun 2013 11:08 PM PDT

Belantan


DAP Tuntut Teresa Jadi Pegawai Setara Saifuddin?

Posted: 09 Jun 2013 10:30 PM PDT


Benarlah apa yang Belantan suarakan sebelum ini apabila PAS mahu MB melantik seorang MP yang kalah sebagai Pegawai yang setara dengan Saifuddin Jerawat Batu, DAP juga akan berbuat perkara yang sama. Baca di sini.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menuntut Naib Pengerusi Kebangsaan DAP, Teresa Kok dilantik sebagai Pegawai Perhubungan Politik Kerajaan Negeri Selangor setara dengan pelantikan Datuk Saifuddin Nasution sebagai Pegawai Perhubungan Politik di Pejabat Menteri Besar (MB).

Guan Eng berkata perkara itu telah diputuskan dalam mesyuarat CEC DAP kelmarin.

Menurutnya, Teresa yang juga Pengerusi DAP Selangor adalah calon yang sesuai untuk memastikan keseimbangan dalam pentadbiran dan politik Pakatan Rakyat Selangor selain menjadikan DAP 'rakan kongsi sekata'.


"Dalam hal ini, Pas juga patut mempunyai seorang Pegawai Perhubungan Politik," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Exco Pas Selangor, Sallehen Mukhyi ketika dihubungi Antarapos berkata tiada keperluan bagi wakil dari setiap parti Pakatan Rakyat mengisi jawatan Pegawai Perhubungan Politik kerajaan negeri Selangor.

Menurut beliau konsep kesamarataan yang cuba diketengahkan segelintir pihak bersabit jawatan itu tidak bertepatan dengan keperluan pentadbiran Selangor.

"Dia bukanlah satu kapasti untuk mengisi ataupun mencari kerja untuk siapa-siapa yang tiada kerja atau mencari jawatan untuk sesiapa yang tidak berjawatan, tetapi jawatan itu mesti diwujudkan atas keperluan.

"Kalau keperluan memerlukan seseorang seperti Teresa Kok untuk duduk ditempat itu, maka kita persilakanlah Menteri Besar sediakan jawatan itu. Tapi kalau sekadar untuk mengisi jawatan, supaya nak rasa adil, saya rasa itu tidak perlu melainkan atas keperluan pentadbiran," katanya.

Mengulas lanjut Sallehen yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabak itu berkata Pas tidak mempunyai sebarang masalah jika Saifuddin dilantik ke jawatan itu.

Namun seperti pemimpin sekutunya yang lain juga, beliau berpendapat perkara itu wajar dibincangkan atau dimaklumkan kepada rakan dalam Pakatan Rakyat, iaitu Pas dan DAP.

"Pas tidak kisah jika itu memberi kebaikan kepada Menteri Besar, dan boleh melicinkan lagi urus tadbir pentadbiran negeri, ia terserah kepada Menteri Besar. Tetapi sebaiknya bagi saya ia diputus melalui persetujuan dalam majlis presiden yang membabitkan semua pimpinan dalam Pakatan Rakyat.

"Apapun, kalau tidak dalam majlis presiden, tetapi perlu memaklumkan hal-hal yang demikian kepada rakan-rakan dalam parti-parti lain supaya difahami tentang kewujudan jawatan itu kepada rakan-rakan yang lain," ujarnya lagi!

Suara Politik
Belantan

Erdogan Salah Pilih Kawan Di Malaysia?

Posted: 09 Jun 2013 04:46 PM PDT


Pengaruh Recep Tayyip Erdogan adalah satu fenomena baru dalam dunia Islam moden. Ramai aktivis Islam yang melihat kejayaannya menguasai Turki sebagai satu inspirasi perjuangan bagi mereka.

Kepintarannya berpolitik sehingga dapat menjinakkan pengaruh Angkatan Bersenjata Turki supaya yakin dan bersedia "memberi peluang" kepada perjuangan menegakkan demokrasi adalah sesuatu yang amat menguja gerakan Islam seluruh dunia.

Di segi penjenamaan perjuangan, beliau berjaya mempotretkan diri sebagai seorang pembela rakyat, membangun pemerintahan bersih dan cuba meruntuhkan sekularisme Turki.

Memang tidak keterlaluan jika Erdogan dianggap ikon gerakan Islam alaf ini. Malah pengaruhnya sampai ke Malaysia. Dalam menghuraikan asas dan kaedah perjuangan gerakan Islam di Malaysia, ada kumpulan yang senang diberi jolokan sebagai kumpulan Erdogan.

Dalam PAS, misalnya, ada sekumpulan pemimpinnya yang digolongkan sebagai puak Erdogan. Mereka ini kagum dengan cara Erdogan menyusur denai politik berliku di Turki yang sentiasa dipingiti kuasa besar Timur dan Barat, Islam dan non-Muslim.

Satu lagi juzuk perjuangan Erdogan cuba dipakej semula sebagai puak Anwarinas atau ada yang menamakannya Anwaristas. Apapun ia dikepalai oleh Anwar Ibrahim, ketua pembangkang di Malaysia.

Anwar nampaknya senang dengan gelaran ini. Malah bukan satu rahsia lagi bahawa Erdogan memang banyak menjadi sumber ilham dan strategi bagi Anwar Ibrahim. Dikatakan juga pakar-pakar strategi pilihan raya Erdogan kerap ke Malaysia untuk membantu Anwar menyusun strategi politiknya.

Bagaimanapun kini sama ada boleh disifatkan sebagai senjata makan tuan atau tidak, nampaknya strategi yang dititipkan kepada kumpulan Erdogan di Malaysia kelihatan akan menjadi igauan Erdogan di Turki sendiri.

Kini sudah seminggu Turki bergolak. Daripada isu kecil seperti pembangunan semula bandar untuk menjadikan Gezi Park sebagai lanskap pembangunan seimbang dunia-akhirat di Ankara, isu itu merebak menjadi satu protes rakyat menuntut Erdogan letak jawatan.

Walaupun Erdogan yakin siri demonstrasi jalanan dan pertempuran dengan polis itu bukan bunga-bunga berlakunya "Turkish Spring", ketegangan politik terus berlaku di mana-mana.

Ini kerana isu Gezi Park hanya pencetus kebencian mendalam terhadap strategi dan dasar pro-Islam Erdogan. Puak ekstremis, sekularis dan penganut hak asasi manusia amat bimbang Erdogan mahu menjadikan Turki sebagai negara Islam walhal sekularisme ialah perlembagaan Turki.

Strategi makan diri

Perihal bantuan Erdogan pada pembangkang di Malaysia memang sudah lama jadi bualan politik di Malaysia. Namun natijahnya, bantuan dan strategi Turki ini menghasilkan separuh rakyat Malaysia yang boleh mengundi sudah dinilai dengan kebencian terhadap kerajaan.

Malangnya bibit kebencian yang sama kini menulari Turki pula.


Umumnya yang mahu memporak-perandakan Turki ialah mereka yang menentang dasar Erdogan ingin memperkenalkan zon larangan alkohol dan mengharamkan perzinaan. Isu Gezi Park hanya pencetus hura-hara.

Di Malaysia, isu dakwaan ada penipuan dalam pilihan raya diikuti dengan khabar bohong kenaikan harga, pelaksanaan Cukai Perkhidmatan (GST), kenaikan harga minyak, pelaksanaan Sistem Pelaksanaan Saman Automatik (AES) dan banyak lagi dihebahkan dalam media siber untuk menanamkan kebencian terhadap kerajaan.

Dituruti dengan demonstrasi besar-besaran bibit kebencian semakin marak. Erdogan seharusnya menyesali keputusannya memilih Anwar Ibrahim untuk menyemarakkan program Islamnya.

Ini kerana Anwar kini menggunakan strategi Erdogan itu untuk membenci dan menjatuhkan kerajaan yang baru dipilih rakyat sebulan lalu.

Kini Erdogan tentu memahami keperitan apabila berhadapan dengan separuh rakyat yang membencinya tanpa sebab dan dalil yang sahih. Seruan supaya Erdogan berundur dari politik semakin kuat kedengaran di seluruh pelosok Turki.

Racun yang disemai dikalangan pemimpin seperti Anwar Ibrahim kini mula menusukkan bisanya pada kerajaan Erdogan yang mendakwa mendapat sokongan separuh rakyat Turki.

Di segi pembangunan syiar Islam, Malaysia sebenarnya sudah melangkah lebih jauh dari Turki. Di Malaysia melaksanakan tuntutan Islam tidak banyak kekangan seperti di Turki yang sekular.

Cuma sayangnya di Malaysia segala kelebihan pembinaan syiar Islam ini kini hendak dipadam oleh puak sekularis, pluralis dan atheis yang berhimpun di bawah nama satu pakatan politik – pembangkang dan dibantu Erdogan.

Erdogan yang mungkin tidak sedar menjana taktik kebencian terhadap kerajaan Malaysia sebenarnya menyekat dasar pembangunan pro-Islam.

Seharusnya Erdogan lebih berhemah memilih rakan seperjuangan. Beliau seharusnya cuba lebih mendekati gerakan Islam yang lebih teratur perjuangannya seperti PAS dan bukan melulu memilih pembangkang untuk "mencederakan pembangunan" di Malaysia.

Adalah diharapkan menjelang 15 Jun ini Erdogan akan berhasil merencatkan kebangkitan protes jalanan yang anti-Islam dan beliau sempat menasihati pencinta dan pejuang Islam di Malaysia supaya jangan meruntuh apa jua syiar yang sudah ditegakkan.

Suara Politik
Belantan

PenangWasabi

Posted: 09 Jun 2013 09:15 PM PDT

PenangWasabi


Jambatan Runtuh: Apa Kata SPRM Siasat @CMLimGuanEng Lulus Syarikat Cergas Murni Sdn Bhd ?

Posted: 09 Jun 2013 06:27 PM PDT


Jambatan Runtuh: SPRM Perlu Siasat Lim Guan Eng!

RUNTUHAN struktur jambatan kedua di Pulau Pinang semalam setakat ini telah mengorbankan satu nyawa, sementara beberapa orang yang lain mengalami kecederaan. Dalam masa yang sama, nampak paling sibuk sekarang ialah ahli-ahli politik DAP yang menguasai kerajaan negeri tersebut.

Biasanya DAP tidak peduli pun kalau berlaku bencana besar di negara kita, tapi dalam kes ini nampaknya berbeza. Dengan tidak berlengah-lengah lagi, para pembesar DAP berkumpul di tapak tragedi, atas sebab yang mereka saja tahu.

Ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

Siasat punya siasat, rupanya-rupanya kontraktor yang dianugerahkan kontrak untuk membina seksyen tersebut, Cergas Murni Sdn Bhd adalah dilantik oleh anak syarikat kerajaan Pulau Pinang, PDC yang dipengerusikan Lim Guan Eng. Cergas Murni dianugerahkan kontrak untuk pembinaan tersebut oleh PDC pada tahun 2010.

Tahun 2010, DAP sudah ambil alih Pulau Pinang.


Maka itu, tidak hairanlah sekarang kenapa para pembesar DAP sangat-sangat gelabah bila kejadian ini berlaku. Guan Eng tambah gelabah lagi apabila meminta siasatan dijalankan, bukan sahaja pada bahagian yang runtuh, tapi keseluruhan jambatan kedua Pulau Pinang tersebut.

Tak susah nak mengagak kenapa Guan Eng keluar kenyataan seumpama itu – dia tidak mahu soal PDC menganugerahkan kontrak bagi seksyen yang runtuh, diperbesarkan orang ramai, kelak nanti ada pulak tuduhan rasuah dan sebagainya.

Dan sememangnya itupun tujuan penulis semasa menyiapkan artikel ini, pihak-pihak berkaitan seperti SPRM perlu siasat jika ada unsur-unsur rasuah dan penyelewengan semasa penganugerahan kontrak tersebut dan sama ada PDC yang dipengerusikan Guan Eng, telah melihat kelayakan kontraktor terbabit mengikut prosedur sedia ada sebelum penganugerahan kontrak.

Kita minta siasat, kita tak tuduh apa lagi. Kita tak hina macam bapak Guan Eng yang semasa berlaku kejadian bot karam di Sarawak, menunding jari kepada BN kerana berlakunya tragedi tersebut.

Walaupun kita tak main game itu, tapi plotnya lebih kurang sama dan Guan Eng perlu tampil menjawab serta membenarkan siasatan dijalankan ke atasnya bagi menentukan semuanya mengikut peraturan yang disediakan.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 09 Jun 2013 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


ADUN PAS Menang Secara BlackOut Di Seri Serdang?

Posted: 09 Jun 2013 08:30 PM PDT

Original photograph claimed by the EC to be staged

Gambar di atas adalah gambar yang digunakan sebagai bahan bukti tuduhan BlackOut oleh pembangkang. Gambar yang katanya berlaku di DUN Seri Serdang. 

Mereka tuduh BN gunakan strategi BlackOut untuk menang dalam PRU13 yang lepas. Hanya menuduh tetapi bila diminta kemukakan bukti, mereka diam.


Peliknya, gambar tersebut diambil di tempat yang dimenangi oleh calon PAS dengan majoriti 16,251 undi. Kawasan ini dulunya dimenangi oleh BN dengan hanya 45 undi. 

Jumlah peningkatan pengundi berlaku dengan mendadak di DUN Seri Serdang iaitu 23,012 pengundi. Apakah ada sesuatu yang dibuat oleh kerajaan negeri Selangor di Seri Serdang? 

Berapa kawasan penempatan baru yang wujud? Siapa yang berpindah dengan begitu ramai sekali di Seri Serdang? Bangla atau siapa?

Nor Hanim Ismail, calon PAS di Seri Serdang dakwa ada blackout berlaku dalam pilhan raya umum yang lepas di Sekolah Kebangsaan Serdang, bilik pengiraan undi saluran 3. 


Mana dia saksi Counting Agent yang dimaksudikan oleh Noor Hanim? Sila tampil kemukakan bukti untuk dinilai secara bersama.


Nor Hanim perlu jawab soalan di atas.

Nor Hanim Ismail, ADUN PAS sekarang sepatutnya berasa bersalah untuk angkat sumpah sebagai ADUN kerana beliau sendiri akui ada blackout di kawasan yang dia menang. 

12 Jun adalah tarikh tutup petisyen pilihan raya. Apakah ADUN PAS ini berani kemukakan petisyen? Majlis Peguam Melampau, Pertahan Tindakan Melissa Gooi Menghina Yang Dipertuan Agong

Posted: 09 Jun 2013 07:30 PM PDTIni bukti Majlis Peguam sudah menjadi perkakas pembangkang. Ini bukti Majlis Peguam tidak menjunjung perlembagaan persekutuan dan mempertahankan individu yang bersalah. 

Black Out & Bangla : Dua Pembohongan Besar Pembangkang Ini Telah Terbongkar

Posted: 09 Jun 2013 06:12 PM PDTBila tidak dapat ke Putrajaya, 

1) Pembangkang terpaksa cipta cerita karut untuk kekalkan momentum sokongan. 

2) Sebagai alasan dokongan buat Anwar Ibrahim tidak bersara dalam politik.

3) Melindungi kekalahan mereka di Kedah dan Perak

4) Dua cerita karut ini direka sebagai satu usaha berterusan timbulkan kebencian kepada BN.

5) Baca pendedahan lanjut cerita karut pembangkang ini di sini.

Dua Pemimpin DAP Dalang Red Bean Army

Posted: 09 Jun 2013 05:32 PM PDTKUALA LUMPUR 9 Jun - Dua pemimpin kanan DAP didakwa bertanggungjawab menyelia kegiatan lebih 200 anggota Red Bean Army di sekitar Pulau Pinang dan Selangor.

Bekas Setiausaha Organisasi DAP Bahagian Jelutong, Mohamed Razali Abdul Rahman berkata, salah seorang daripada mereka bergelar ahli Parlimen dan seorang lagi memegang jawatan kanan di dalam parti.

Menurut beliau, pasukan tentera siber itu diwujudkan DAP sejak 2008, khusus untuk menyerang kerajaan dan Barisan Nasional (BN).

"Separuh daripada anggota Red Bean Army menerima bayaran untuk menjalankan kegiatan mereka, manakala bakinya berkhidmat secara sukarela.

"Kira-kira 97 peratus anggota Red Bean Army berketurunan Cina dan bakinya kaum-kaum lain. Setahu saya, tiada orang Melayu di dalam pasukan tersebut," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mohamed Razali mengulas mengenai Red Bean Army yang dibentuk bagi mencipta penipuan dan memanipulasi fakta bukan sahaja untuk menyerang BN, malah sesiapa sahaja yang menyokong parti itu.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang menafikan beliau mengetahui tentang kewujudan Red Bean Army walaupun pendedahan tentang tentera siber pembangkang itu dibuat oleh bekas Setiausaha Eksekutif Pemuda Kebangsaan DAP, Shen Yee Aun.

Tambah Mohamed Razali, anggota-anggota Red Bean Army perlu mengikuti latihan khusus bagi memupuk kebencian terhadap UMNO, Islam dan institusi diraja dalam diri mereka.

"Kita dapat melihat sendiri betapa dahsyatnya mereka memainkan isu perkauman semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) baru-baru ini," ujarnya.

Beliau juga tidak terkejut dengan penafian Kit Siang kerana pemimpin-pemimpin DAP sentiasa mendakwa kononnya parti itu mengamalkan politik bersih.

Sementara itu, bekas Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya terhadap Red Bean Army.

"Kita bimbang lambat-laun rakyat akan termakan dengan segala fitnah dan hasutan yang disebarkan oleh Red Bean Army," jelasnya.

Kata beliau, kegiatan Red Bean Army perlu dibendung secepat mungkin bagi mengelakkan keamanan dan kestabilan negara terjejas.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Jun 2013 09:13 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


INI BUKAN ARTIKEL CINABENG..

Posted: 09 Jun 2013 08:33 PM PDT

CINABENG VS CINABENG : APA MELAYU BOLEH DAN PERLU BELAJAR DARI FOTO INI ?

Posted: 09 Jun 2013 12:29 PM PDT

OMAR ONG, KETUA CINABENG BN PUSAT ?

Posted: 09 Jun 2013 02:48 AM PDT

MELAYU DILUPAKAN, CINABENG DIUTAMAKAN...

Posted: 08 Jun 2013 11:42 PM PDT

r b f

Posted: 09 Jun 2013 07:28 PM PDT

r b f


Negara Makin Maju Sebahagian Rakyat Makin Bodoh

Posted: 09 Jun 2013 06:40 PM PDT


Mohon maaf kerana lama tidak mengemaskini blog ini. Musim cuti sekolah biasalah...banyak program. Sana kahwin...sini kenduri...sana lawat saudara...sini kunjung waris. 

Minggu lepas dikhabarkan puak-puak pak-khatan rakyat hendak memboikot sidang parlimen yang bakal diadakan tidak lama lagi. Mereka nak boikot kerana membantah keputusan PRU 13 yang tidak menyebelahi mereka. 

Bila mereka kata nak boikot, macam biasalah....kat Malaysia ini ramai burung kakak tua. Semuanya mengulas untuk menyatakan rasa tidak setuju mereka terhadap tindakan yang hendak dilakukan pembangkang. 

Kenapa nak halang mereka ? Kenapa nak nasihatkan mereka ? Biarkan mereka boikot ! Itulah langkah yang betul dan tepat. 

Mereka membantah, mereka tak puas hati dengan keputusan PRU 13 dan mereka tak mahu terima keputusan, maka langkah memboikot itu adalah langkah yang betul. Kenapa perlu orang lain yang nak halang-halang pula ? Kita patut raikan tindakan mereka. Kita kena puji tindakan mereka. Kalau boleh kita tambah lagi cili dan garam hingga mereka benar-benar boikot. 

Kita pun nak tengok juga pendirian mereka, samada betul atau tidak mereka nak boikot ?  Berani atau tidak mereka boikot ? 

Dalam dunia ini Malaysia satu-satunya negara yang paling unik. Negara lain jika negara mundur rakyat tidak cerdik. Negara makin maju rakyat makin cerdik. Di Malaysia pula, negara makin maju sebahagian rakyat makin bodoh...

Mana tak bodohnya, apa sahaja yang PAS , DAP dan PKR cakap semua mereka ikut dan percaya walaupun terang-terang penipuan. Itulah yang dikatakan bodoh...

Dalam urusan pilihan raya di Malaysia, untuk pengundian di peringkat Dun dan peringkat parlimen, daftar pemilih yang sama digunakan. Bukan setakat daftar pemilih sama, pihak yang mengendalikan pilihan raya (SPR) juga adalah pihak yang sama baik di peringkat Dun atau Parlimen. Diringkaskan cerita, semuanya sama. Yang membezakan hanya satu pengundian di peringkat Dun dan satu pengundian di peringkat parlimen. 

Jika untuk keputusan peringkat Dun yang mereka menang sehingga dapat tubuh kerajaan, mereka terima keputusan PRU 13. Semua negeri MB dan KM dah angkat sumpah . Tetapi di peringkat parlimen yang mereka kalah, mereka tidak terima keputusan.  

Di Selangor mereka menang sampai dapat 2/3 bukan main lagi mereka bangga dan memuja muji diri sendiri. Dulu tiada 2/3 pun. Tapi di Malaysia bila mereka kalah tidak dapat pula mereka terima keputusan.Apa punya gila ni ? Dah tiada akal ke untuk berfikir ?Bila dengar pembangkang nak boikot persidangan parlimen, teringat pula kisah seorang pendekar tempang mereka yang bernama Safwan Anang. Pada 29 Mei 2013 dia didakwa di mahkamah. Kesalahan yang dilakukannya boleh diikat jamin sementara menunggu perbicaraan. Tetapi oleh kerana nak tunjuk lagak, nak tunjuk hero, dia tidak mahu dijamin dan mahu ke penjara. Fuhhhh....berani.....Maka masuklah dia ke Penjara Sungai Buloh. 

Tapi lepas dua hari sahaja....ulang balik.... DUA HARI....tak tahan beb....lepas dua hari dia mohon untuk dibebaskan dengan ikat jamin. Wa...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...


Alasan yang diberikan kerana merasakan dia boleh melakukan lebih banyak perkara di luar penjara berbanding di dalam penjara. Sekali lagi....mari kita gelak....

Wa...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...

Mana pergi protes kamu ? Mana pergi hero kamu ?

Kita gelak lagi....

Wa...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...kah...dua hari sahaja hero dah terkucil dalam jel. Kah...kah...kah...kah...kah...kah...

Inilah cara pembohongan mereka....

Samalah juga dengan tindakan pembangkang nak boikot parlimen. Nak boikot konon, mereka dulu yang akan sampai di Parlimen jam 6.30 pagi nanti. Anda percaya mereka nak tolak gaji dan elaun yang beribu-ribu ? Mereka nak tolak segala kemudahan yang diberikan ? Sebelum parlimen mula bersidang pun ramai dah tempah kot dan sibuk tanya logo ahli parlimen untuk dipasang di kereta. Lagi nak bercakap nak boikot ? Anda semua percayalah cakap saya, mereka tak akan boikot punya. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 09 Jun 2013 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Selebriti jelita ini tak segan kongsi posisi seks kegemaran dengan suaminya

Posted: 09 Jun 2013 04:02 PM PDT

Walaupun masih merahsiakan identiti suami yang dinikahinya dua tahun yang lalu, Debby Ayu tidak segan silu menceritakan kehidupan seksnya kepada media.

Menurut Debby, 'women on top', menjadi posisi kegemarannya ketika lakukan hubungan seks bersama suaminya.

"Temanku banyak yang Leo. Hmm, kalau ditanya suka posisi Woman on top, iya juga ya," kata Debby kepada Liputan6.

Debby menambah, beliau amat teruja melakukan posisi tersebut. Namun begitu, beliau menafikan bahawa beliau seorang wanita yang suka mendominasi jika di ranjang.

"Tidak ada yang paling dominan, keduanya sama saja. Sama-sama dominan," katanya lagi.
Bagi Debby, hubungan seks amat penting menjaga keutuhan rumah tangga, apatah lagi jika sudah memiliki anak.

Budak Batu Ferringhi tiduri nenek, anak dan cucu sekaligus!

Posted: 09 Jun 2013 06:45 AM PDT

Gambar hiasan
Georgetown – Kejinya seorang kasanova budak pantai apabila tergamak menggunakan kepetahan berbicara untuk mencairkan hati tiga generasi sekeluarga (nenek, anak dan cucu) yang berkunjung ke pantai Batu Ferringhi, di sini, sebelum diperangkap hingga ke ranjang.

Bekas budak pantai itu yang dikenali sebagai Mat, 30-an, pada mulanya berjaya memikat seorang pelancong wanita dari Australia berusia 50-an sehingga menjadi teman tidurnya sebelum meniduri anak perempuan wanita itu berusia 30-an.

Tidak cukup itu, Mat juga meniduri cucu wanita berkenaan berusia 17 tahun yang juga anak kepada anak perempuannya.

Bangga dengan dosa hitam meniduri tiga generasi pelancong wanita daripada satu keluarga itu, Mat menceritakan pengalamannya kepada beberapa rakan rapatnya yang juga budak pantai.

Menceritakan perkara itu, rakan Mat yang hanya mahu dikenali sebagai Azis berkata, kepandaian berkata-kata menyebabkan ramai pelanggan mudah mesra dengan lelaki itu, terutama pelancong wanita. – myMetro Online

Pelakon veteran Latifah Omar meniggal dunia

Posted: 09 Jun 2013 06:01 AM PDT

KUALA LUMPUR 9 Jun - Pelakon veteran Latifah Omar meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) pada usia 74 tahun kerana menghidap komplikasi pelbagai penyakit termasuk ulser pada kira-kira pukul 6 petang ini.

Menurut pelakon veteran, Datuk Mustapha Maarof yang juga rakan baik Allahyarham, seniwati yang merupakan pelakon era tahun 1950-an itu sebelum ini telah menjalani pembedahan pada bahagian perutnya dan tidak sedarkan diri selepas pembedahan tersebut.

"Allahyarham menjalani pembedahan pada pukul 2 petang semalam di HUKM dan semasa saya melawatnya pada 6 petang, dia tidak sedarkan diri dan petang tadi saya dimaklumkan beliau sudahpun meninggal dunia," katanya sewaktu dihubungi Utusan Online di sini hari ini.

Rasa 'hebat', terpengaruh punca anak muda mentah sertai demonstrasi haram

Posted: 09 Jun 2013 05:01 AM PDT

KUALA LUMPUR - Akhir-akhir ini, Malaysia seperti beberapa negara lain berhadapan dengan pembabitan sebilangan anak muda yang antigolongan berkuasa dalam perhimpunan dan demonstrasi kononnya atas nama kebebasan bersuara dan melakukan pembaharuan.

Apakah yang sebenarnya berlaku yang mendorong sebahagian generasi muda ini bertindak sedemikian?

Mengupas persoalan itu, Pakar Perunding Psikiatri dari Jabatan Perubatan Psikologi Universiti Malaya (UM) Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari berkata sebilangan anak muda yang dikategorikan dalam generasi Y ini cepat berasa diri mereka 'hebat'.

Sikap ini mudah mendorong mereka untuk melibatkan diri dalam demonstrasi jalanan atau melakukan provokasi menerusi laman sosial apabila terpengaruh dengan asakan budaya negatif ini.

"Mereka sebenarnya belum matang dalam membuat keputusan terutama ketika mereka berada dalam keadaan tertekan atau kecewa. Lebih membimbangkan ada yang cuba mencabar sistem perundangan negara dengan membuat kecoh, huru-hara dan ini menimbulkan tanggapan negatif terhadap generasi itu," katanya kepada Bernama.

Ramai anak muda menghadiri beberapa perhimpunan yang dianjurkan Pakatan Rakyat baru-baru ini membawa nada serupa, menyuarakan perasaan tidak puas hati terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya, kononnya berlaku penyelewengan dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Apakah institusi keluarga kini semakin kurang memainkan peranan mendidik dan membentuk sahsiah anak muda?

Dr Muhammad Muhsin berkata banyak faktor lain termasuk media sosial yang boleh mempengaruhi corak pemikiran generasi muda terutama kepada mereka yang menjadikan media sosial sebagai sumber rujukan utama maklumat.

Meskipun ada ibu bapa yang bersikap tegas dalam mendidik anak-anak, namun sikap degil dan memberontak anak muda menyebabkan mereka tidak peduli dengan nasihat keluarga, katanya.

Darah anak muda yang membuak-buak bersemangat untuk meluahkan rasa tidak puas hati, didorong dengan ajakan rakan-rakan menghadiri demonstrasi jalanan, menyumbang kepada punca anak muda melibatkan diri dalam perhimpunan sebegini.

Ibu tunggal Umi Kalthom Alwi, 49, kesal 'kelemahan' sebilangan generasi muda ini digunakan pihak tertentu untuk menjadikan mereka umpan bagi menimbulkan masalah dan mempengaruhi mereka untuk berpolitik serta membuat pelbagai tuduhan liar terhadap kerajaan.

"Kita sebagai ibu bapa boleh memberi kebebasan kepada anak-anak tetapi setiap ibu bapa juga perlu peka dan mengawasi tindak-tanduk anak-anak, di mana mereka berada dan apa yang mereka lakukan," kata ibu kepada enam orang anak yang berumur antara 15 hingga 29 tahun itu.

Seorang juruteknik Amri Azri Zulkiffly, 29, yang berkongsi pengalamannya menyertai demonstrasi jalanan anjuran kumpulan proreformasi pada 2008 berkata perasaan ingin tahu dan terikut-ikut dengan ajakan rakan menyebabkan dia terlibat.

"Pada masa itu semua yang hadir memakai baju berwarna merah dan saya tidak berasa takut sebaliknya berasa seronok maklumlah ketika itu umur 23 tahun, tapi tidak semua yang datang itu benar-benar memperjuangkan hak mereka... sekadar suka-suka sahaja.

"Tidak semua yang kita buat itu betul tetapi darah anak muda sememangnya tidak pernah berasa puas... belajarlah bersyukur dengan nikmat yang ada," kata bapa muda kepada seorang bayi perempuan berusia sembilan bulan yang kini sedar tindakannya itu tidak berfaedah, membuang masa dan memudaratkan negara.

Berpandangan bahawa generasi muda hari ini lebih bersikap memberontak dan sukar menerima teguran, seorang warga emas Khairanin Mohd Mansor, 76, berkata ramai anak muda tidak memahami dan menghayati sejarah negara.

"Jika mereka hidup di zaman komunis pasti mereka tahu betapa susahnya hidup dalam keadaan daif serta ketakutan. Anak-anak muda hari ini seharusnya bersyukur kerana mereka boleh tidur dengan tenang tanpa mendengar letupan bom dan bunyi tembakan atau melihat insan tidak berdosa dibunuh," katanya.

Khairanin, yang lebih mesra dengan panggilan Opah Ani, berkata mendidik generasi muda semakin mencabar dan memerlukan kesabaran tinggi kerana dunia hari hari ini semakin kompleks dan nilai-nilai murni dalam hidup bermasyarakat beransur hilang jika institusi keluarga lemah.

Bagi seorang peniaga Ismail Yusoff, 55, tanggungjawab mendidik bukan hanya terletak kepada ibu bapa sahaja tetapi anak-anak muda sendiri yang terdedah dengan dunia teknologi maklumat perlu bijak membezakan antara yang baik dan buruk.

"Sebagai ibu bapa kita perlu jelaskan kepada mereka apa itu demonstrasi jalanan, akibat jika ditangkap melanggar undang-undang dan wajarkah mereka turut serta. Malangnya terdapat ibu bapa yang menyokong tindakan anak mereka atas dasar idealogi politik masing-masing," katanya.

Seorang penuntut universiti swasta berusia 23 tahun yang enggan dikenali berkata sifat ingin tahunya membawa kepada hasrat mahu melihat sendiri perhimpunan yang dianjurkan dan apa yang boleh diperolehnya.

"Saya tiada tujuan mahu melanggar undang-undang negara. Saya tahu wujud Akta Perhimpunan Aman. (Dengan berada di situ), saya dapat menilai perkara sebenar dan membuat keputusan," katanya sambil mengakui demonstrasi jalanan membawa kesan buruk kepada banyak pihak.

Seorang pekerja swasta Mohamad Hafiz Mohamed Nassir, 24, berkata generasi Y mesti bijak memilih saluran untuk menyuarakan pendapat mereka.

"Lihat sahaja perhimpunan Hari Belia yang diadakan baru-baru ini. Ia merupakan cara untuk kita berkongsi pendapat dan menyuarakan pandangan menerusi saluran betul bukannya melalui demonstrasi jalanan," katanya.

Mohamad Hafiz berkata biarpun hanya sebilangan individu yang membuat kecoh, namun tindakan mereka memberi imej buruk kepada generasi muda keseluruhannya, yang sebahagiannya akan mewarisi kepimpinan negara.

- BERNAMA

Rumah Saifuddin Nasution dipecah masuk

Posted: 09 Jun 2013 03:01 AM PDT

MACHANG - Dua penjenayah terpaksa berputih mata apabila ditahan tidak sampai 48 jam selepas memecah masuk rumah Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail di Kampung Air Hijau, dekat sini, Khamis lalu.

Turut ditemui bersama mangsa, pelbagai barangan milik Saifuddin termasuk komputer riba, jam tangan, telefon bimbit dan kad bank.

Ketua Polis Daerah Machang, Deputi Superintendan, Che Malek Bedot berkata, pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu pada pukul 6.30 petang pada 6 Jun daripada pengadu yang juga merupakan kakak ipar kepada bekas Ahli Parlimen Machang itu.

Katanya, pihaknya membuat operasi tangkapan dengan segera dan berjaya menahan dua suspek pada jam 1.05 pagi semalam.

" Ketika kejadian, mangsa dan keluarga tiada di rumah dan kejadian tersebut disedari agak lewat. Suspek dipercayai pecah masuk rumah tersebut pada waktu malam. Hasil tindakan segera, dua lelaki Melayu berusia 23 dan 27 tahun yang juga penagih dadah ditahan di rumah masing-masing serta pihak polis berjaya menemui beberapa barangan milik mangsa .

"Pecah rumah ini dipercayai melibatkan dilakukan dalam kumpulan dan tiga lagi masih bebas namun identiti mereka telah dikenal pasti. Kerugian pada kejadian tersebut dianggarkan bernilai RM25,350 yang mana melibatkan pelbagai barangan dan juga wang tunai, mata wang asing," katanya kepada media di sini, hari ini.

Hadir sama pada sidang media tersebut, Ketua Bahagian Pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah Machang, Asisten Superintendan Loo Lian Lai dan Ketua Bahagian Siasatan Jenayah, Asisten Superintendan Kama Azural Mohamed.

Che Malek berkata, kedua-dua mangsa mempunyai rekod jenayah lampau (pecah rumah) dan penyalahgunaan dadah dan akan ditahan reman sehingga 11 Jun ini bagi siasatan lanjut dan disiasat di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan.

Katanya, suspek yang merupakan penduduk tempatan itu dipercayai bekerja sebagai penoreh getah manakala seorang lagi tidak bekerja.

Sinar Harian difahamkan, seorang daripada suspek baru sahaja keluar penjara pada Disember lalu atas kesalahan yang sama.

(Gambar) Anak Farid Kamil dan Diana Danielle

Posted: 09 Jun 2013 02:02 AM PDT

PASANGAN selebriti Farid Kamil dan Diana Danielle selamat menimang cahaya mata pertama mereka baru-baru ini.

Farid Kamil memuat naik gambar bayi lelakinya itu di laman sosial, Instagram kira-kira jam 4 petang ini.

Pada gambar itu, Farid menulis, "welcome to the world my boy."

Pasangan ini selamat diijabkabulkan pada 3 November lalu.

Isteri urut bersalin, suami urut batin...

Posted: 09 Jun 2013 01:01 AM PDT

Kuala Lumpur: Spanya berlesen, manakala pelanggan pula kebanyakannya wanita yang mahu mendapatkan khidmat urut selepas bersalin, menghilangkan sakit dan sengal badan atau bagi meredakan stres selepas penat bekerja.

Kalau ada pun pelanggan lelaki, kebanyakannya ditemani isteri atau saudara perempuan masing-masing bagi mengelak pandangan buruk masyarakat ketika berurut.

Imej 'bersih' spa milik wanita dikenali sebagai Zila yang berusia lewat 30-an ini menyebabkan premisnya di Kajang, dekat sini, sering dikunjungi pelanggan pelbagai peringkat umur.

Bagaimanapun, tanpa disedari kebanyakan pelanggan tetapnya, Zila turut menjadi orang tengah dengan menawarkan khidmat urutan berahi dan seks kepada lelaki.
Zila (kanan) memberi arahan kepada Ani sebelum mengurut pelanggan di dalam bilik hotel.
Tawaran 'urut istimewa' itu biasanya dibuat kepada lelaki yang berada di ruang tamu spanya kerana menunggu isteri atau teman wanita mereka berurut.

Harian Metro

DAP, PAS Tolak Cadangan Boikot Sidang Parlimen

Posted: 09 Jun 2013 12:31 AM PDT

PETALING JAYA: DAP dan PAS menolak cadangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya pakatan pembangkang memboikot majlis perasmian persidangan Parlimen penggal ke-13.

Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke berkata parti itu tidak mempunyai rancangan untuk memboikot sidang Parlimen, manakala Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata langkah itu hanya dilihat sebagai penghinaan kepada rakyat yang memilih mereka sebagai Ahli Parlimen.

Kedua-dua pemimpin pembangkang itu berkata demikian sebagai mengulas cadangan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memboikot persidangan Parlimen sebagai membantah keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Anwar membuat cadangan itu selepas gesaan oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memboikot persidangan yang akan bermula pada 24 Jun ini.

"Pendirian kami (DAP) sama dengan pandangan (penasihat parti) Lim Kit Siang," kata Loke.

Sebelum ini Lim dipetik dalam portal berita sebagai berkata bahawa DAP tidak mempunyai rancangan untuk memboikot Parlimen.

Sementara Dr Mahfodz berkata bahawa menjadi satu kewajipan bagi mereka yang memenangi pilihan raya untuk menghadiri sesi Parlimen.

"Kita tidak perlu menghina Parlimen, kerana ia adalah serupa dengan membelakangkan rakyat," kata Dr Mahfodz yang tewas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Gambir di Johor pada PRU yang lalu.

Dr Mahfodz, yang juga Pesuruhjaya PAS Johor berkata bahawa mereka yang tidak berpuas hati dengan keputusan pilihan raya hendaklah memfailkan petisyen di mahkamah.

Padah angau bini orang...

Posted: 08 Jun 2013 11:31 PM PDT

Gambar hiasan
Klang: Gara-gara bermain cinta dengan isteri orang yang juga warga Indonesia, seorang pekerja di tanah perkuburan berusia 48 tahun parah ditetak dengan parang oleh tiga lelaki di stor sebuah kawasan perkuburan di Meru, di sini, Rabu lalu.

Kejadian berlaku selepas suami wanita itu yang juga warga tempatan mengajak dua lelaki lain menyerang mangsa selepas mengetahui isterinya cuba dipikat lelaki berkenaan sejak beberapa minggu lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Klang Utara Superintendan Jani Ahmad berkata, kejadian berlaku ketika mangsa berehat dalam stor di situ bersama tiga wanita yang juga rakan sekerjanya dan terkejut apabila pintu bilik stor yang ditutup rapat dipecahkan kumpulan lelaki berkenaan.

"Sebaik membuka pintu, mangsa terus diserang dan ditetak bertubi-tubi oleh suspek yang naik minyak. Mangsa cuba mempertahankan diri namun gagal, menyebabkan dia melarikan diri kerana khuatir nyawanya terus diancam.

"Suasana di lokasi ketika itu gelap dan dikatakan mangsa serta rakannya tidak dapat mengecam wajah suspek, namun memaklumkan suspek menaiki kereta Proton berwarna merah yang diletakkan tidak jauh dari stor itu," katanya.

Berikutan kejadian itu, katanya, mangsa patah kedua-dua tangan serta kaki serta parah di kepala dan kini dirawat di wad kecemasan Hospital Sungai Buloh, di mana keadaannya dilaporkan stabil.

Difahamkan, sejak dilamun angau dengan wanita seberang itu, mangsa yang tinggal di Meru dikatakan sudah dua bulan tidak menjenguk isteri dan keluarganya, malah sejak tidak sedarkan diri dan dimasukkan ke Pusat Rawatan Rapi (ICU) sebuah hospital dekat sini, tiada siapa menjenguknya.

Jani berkata, siasatan awal mendapati kejadian itu ada kaitan dengan dendam terhadap mangsa yang disyaki menjalin hubungan sulit dengan seorang wanita Indonesia yang memegang status isteri.

"Wanita itu dipercayai isteri seorang daripada suspek yang menyerang mangsa dan polis masih mencari wanita berkenaan bagi membantu siasatan selain mengambil keterangan semua saksi untuk tujuan itu," katanya.

'Kalau Rajagobal tak rasa malu, saya tak tahulah apa perasaannya'

Posted: 08 Jun 2013 11:01 PM PDT

Zolkples akui malu skuad kebangsaan kalah kepada pemain sambilan

Kuala Lumpur: "Kalau Datuk (K) Rajagobal tak malu, saya tak tahulah, tapi sebagai Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) dan rakyat Malaysia, saya memang malu dengan kekalahan itu," kata Datuk Seri Zolkples Embong semalam.

Ketua Pengarah MSN itu berkata demikian susulan kekalahan memalukan skuad kendalian Rajagobal kepada Canberra FC 2-3 Khamis lalu, apatah lagi, kelab divisyen dua itu dilaporkan oleh akhbar tempatan di sana - The Canberra Times - menggunakan khidmat pemain sambilan.

Malu baca berita

"Saya sebenarnya tidak kisah ke mana pun skuad negara hendak pergi untuk mengadakan sesi latihan atau perlawanan persahabatan kerana apa yang paling penting pendedahan serta pengalaman yang ditimba pemain.

"Namun, dalam hal ini, saya malu kerana baca berita skuad negara tewas kepada kelab yang dibarisi pemain sambilan seperti yang disiarkan oleh media di Australia. Saya tak tahu mana hendak letak muka kalau saya Rajagobal," tambah Zolkples.

Pemergian skuad negara ke Australia sebagai persiapan untuk menghadapi baki kempen kelayakan Piala Asia 2015 sebelum ini mendapat banyak kritikan selepas Rajagobal dengan persetujuan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) membatalkan perlawanan persahabatan dengan Singapura.
Ini kerana pengkritik berpendapat keputusan memilih Canberra dan Sydney sebagai tempat latihan ketika ini adalah satu kesilapan kerana cuacanya kian sejuk, sedangkan Harimau Malaya akan menentang negara yang cuacanya panas.

Kritikan tepat

Nyata, kritikan itu ada benarnya dengan kekalahan dialami anak buah Rajagobal itu yang gagal mempamerkan prestasi terbaik mereka dalam keadaan cuaca sejuk apabila diaibkan oleh Canberra FC yang dibarisi pemain berstatus sambilan.

Berikutan kekalahan itu, Akhbar The Canberra Times memilih menggunakan tajuk 'pemain sambilan catat kemenangan ke atas skuad kebangsaan' sekali gus ia seperti memperlekehkan dan mempersendakan kemampuan skuad negara.

"Memang memalukan tetapi kita sudah kalah dan kita perlu terima. Saya percaya Rajagobal ada alasannya yang tersendiri. Malah, saya dengar Rajagobal puas hati dengan prestasi pemain ketika perlawanan itu," kata Zolkples.

Salah guna kuasa, penyokong DAP dakwa diugut Adun Teratai

Posted: 08 Jun 2013 10:48 PM PDT

Jenice Lee (kiri) bersama Lee Chee Yin (kanan) serta Yong Siew Chin menunjukkan gambar Tiew Weng Keng dan laporan polis ketika sidang akhbar berkaitan isu penyalahgunaan kuasa di Kuala Lumpur, semalam.
KUALA LUMPUR 8 Jun - Dua penyokong DAP mendakwa mereka diugut saman oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Tiew Way Keng dan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng setelah mendedahkan laporan audit Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada tahun 2010 bahawa wujudnya penyalahgunaan kuasa.

Lee Chee Yin dan isterinya, Yong Siew Chin berkata, tujuan mereka mendedahkan laporan audit berkenaan dalam satu sidang akhbar pada 1 Mei lalu adalah untuk mendapatkan penjelasan daripada DAP berhubung perkara tersebut.

Laporan tersebut menyatakan Way Keng yang pada ketika itu merupakan Ahli Majlis MBPJ melalui satu mesyuarat jawatankuasa kecil telah meluluskan penukaran firma peguam sedia ada kepada firma peguam yang dimiliki Lip Eng.

Sebelum penukaran firma, kadar bayaran perkhidmatan ditetapkan adalah RM15,000, namun setelah berlaku pertukaran, bayaran dikenakan adalah RM55,000 melebihi had syiling jadual bayaran MBPJ iaitu RM40,000.

"Kami sebagai penyokong DAP hanya bertanya adakah betul mereka melakukan perbuatan berkenaan, itu sahaja, kami tidak menuduh mereka melakukan apa-apa kesalahan.

"Mereka berdua pada ketika itu merupakan calon DAP pada PRU-13, jadi sebagai penyokong, kami berhak untuk tahu perkara sebenar," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Yang hadir sama bekas ADUN Teratai, Jenice Lee.

Tambah Chee Yin, rentetan daripada pendedahan itu, dia dan isterinya menerima ugutan daripada Lip Eng supaya memohon maaf atau bakal menerima tindakan mahkamah.

Jelasnya, pada 4 Jun lalu, dia didatangi oleh Way Keng bersama tiga yang lain di premis perniagaannya di Ampang.

"Kedatangan mereka untuk mengesahkan pembabitan kami dalam sidang akhbar tersebut dan mengugut akan melakukan tindakan mahkamah.

"Way Keng memberi amaran kepada saya dan isteri, jika kami enggan memohon maaf dan mengadakan satu sidang akhbar untuk membersihkan nama dia dan Lim (Lip Eng), kami akan mendapat surat peguam," katanya lagi.

Sehubungan itu jelas Chee Yin, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Pandan Indah pada 5 Jun lalu berkenaan perkara tersebut.

"Kami tidak pernah buat apa-apa kesalahan, kami hanya minta penjelasan terhadap sesuatu perkara yang telah dilakukan oleh dua wakil rakyat DAP, itu sahaja," tegasnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130609/po_04/Dua-penyokong-DAP-dakwa-diancam-ADUN-Teratai#ixzz2Vh8A40rq
© Utusan Melayu (M) Bhd

PKR pulau sidang Parlimen 24 Jun ini - Tian Chua

Posted: 08 Jun 2013 07:23 PM PDT

SHAH ALAM – PKR bakal memulaukan sidang Dewan Rakyat yang akan bermula pada 24 Jun depan, kata Naib Presidennya, Tian Chua.

Beliau berkata, tindakan itu dilakukan susulan beberapa tuntutan mereka yang tidak ditunaikan.

"Kami hanya menuntut seluruh ahli dalam SPR meletak jawatan, tetapi perkara itu tidak ditunaikan.

"Sebaliknya kerajaan beri input lain dengan mahu membuat jawatankuasa khas (PSC) dan sebagainya," katanya.

Menurut Ahli Parlimen Batu itu lagi, selagi seluruh ahli dalam SPR tidak letak jawatan pihaknya tidak berminat untuk memberi kerjasama kepada kerajaan.

"Kalau mahukan kerjasama daripada PR dalam perkara yang mahukan muafakat syarat itu perlu ditunaikan," katanya.

Bagaimanapun, beliau memberitahu akan hadir pada hari perasmian kerana menghormati kehadiran Yang di-Pertuan Agong.

"Sebagai menghormati Yang di-Pertuan Agong, kita akan hadir untuk mendengar titah baginda tiada isu mengenai hal ini.

"Tetapi mengenai lain-lain perkara sama ada untuk angkat sumpah, atau menyertai PSC dan pilih wakil pembangkang dalam Parlimen itu kita masih pertimbangkan sama ada mahu bekerjasama atau tidak," katanya.

Sementara itu, berbeza pula dengan pendirian parti komponen PR, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke memberitahu yang mereka tidak akan memulaukan sidang Parlimen akan datang.

"DAP tidak ambil tindakan seperti itu, kami akan hadir seperti biasa. Soal (pulau) atau tidak terpulang pada pendirian mereka (PKR)," katanya.

Terdahulu, dalam satu kenyataan, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau sedang mempertimbangkan untuk memboikot majlis angkat sumpah Parlimen sebagai tunjuk rasa kesal terhadap keputusan PRU13 yang didakwa wujud unsur penipuan.

MUSLI OLI

Posted: 09 Jun 2013 01:18 PM PDT

MUSLI OLI


PEMIMPIN ORDE BARU - RAHMAN DAHLAN VS DARREL LEIKING

Posted: 09 Jun 2013 01:51 AM PDT

(dipetik dari FB - Musli Oli)

Pertanyaan seorang kawan, dia pernah jadi Ketua Pemuda UMNO Pahang "Saya minta pandangan saudara Musli sebagai seorang penulis buku dan penganalisis politik..bukan sebagai penyokong parti pembangkang. Soalan saya senang sahaja.

Kenapa Dato Rahman Dahlan boleh terus jadi menteri penuh?  Apa yang istimewa sangat dengan dia, sedangkan ramai lagi senior MP dari Sabah. Datuk Ghaffur, Bung, Ronald Kiandee, Jusli Ajirol. Malah Datuk Azizah Dun yang dilantik timbalan menteri lebih senior kerana pernah jadi MP Beaufort."

Suasana restoran Nagas KL agak meriah petang ini. Di sebelah meja, satu kumpulan sedang berdebat. Ada puak yang mempertahan Najib kekal sebagai presiden. Satu puak lagi mahu Najib dicabar kerana gagal seperti Pak Lah. Dua nama yang kerap disebut, Ku Li dan Tan Sri Muhyiddin. 

Sahabat saya, Zaharin Sang Kelembai tak ada petang ini. Kabarnya dia ke London bercuti. Jika dia ada tentu lebih hangat lagi sessi dewan petang ini. Penyokong-penyokong tegar Ku Li belum ada,  biasanya mereka akan berkumpul sekitar jam 5 petang.

"Dato Rahman Dahlan bukannya orang istimewa, tetapi orang yang bijak mengambil kesempatan yang tersedia depan matanya" Saya mulakan hujah.

Rahman dianggap gam atau pengerat hubungnan antara pemimpin  Sabah dan pemimpin Persekutuan.  Hubungannya rapat dengan Tan Sri Hishamuddin, KJ dan tentu sekali PM. Dalam masa yang sama, hubungan amat baik dengan Ketua Menteri Sabah. 

Rahman pernah jadi Ketua SETPOL Musa Aman. Di ketika Datuk Musa Aman dalam krisis, iaitu bila kepimpinannya dicabar,  Rahman sentiasa mendampinginya menunjukkan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi.

"Dalam politik, loyalty amat penting Bro. Kita bijak mana pun, tapi kalau tak setia, ada saja cara untuk singkir kita" saya hujah.

Selepas PRU 2008, diketika BN dan UMNO gawat, Rahman Dahlan main peranan utama dalam BNBBC. Menjawab setiap serangan pembangkang, bukan saja dalam dewan rakyat, media perdana, malah begitu aktif melalui lama sosial. Sehingga ada yang gelar beliau sebagai menteri di Twitterjaya.

Dia pakar dalam marketting politik. Mungkin kerana pengalaman sebagai pelajar di Amerika Syarikat atau ada kaitan dengan kelulusannya. Saya tak pasti, tapi yang jelas dia berjaya buktikan bahawa dia boleh diberi tanggungjawab dalam mengurus krisis.

Perlantikannya sebagai Setiausaha Barisan Nasional Sabah adalah satu 'quantum leaps' dalam pendakian politik beliau.

Saya menghormati  Dato Rahman sebagai seorang pemimpin yang gentleman  kerana dia setuju untuk berdebat dengan saya di Kota Kinabalu. Kerana dia gentleman,  saya hadir dalam banyak program anjuran MP Kota Belud itu termasuk Majlis Perkawinan Beramai-ramai di Dewan Masyarakat Kota Belud beberapa minggu sebelum PRU. Saya hadir sebagai  rakyat biasa walaupun saya adalah anggota MPN parti PKR.

"Jadi, apakah Rahman Dahlan bakal Ketua Menteri Sabah?" Soalan itu tiba-tiba diajukan seorang kawan lagi.

"Saya rasa kemungkinan itu kita tidak boleh tolak. 5 tahun dari sekarang, Musa Aman dah melebihi 60 tahun. Begitu juga dengan Datuk Dr Salleh Said, Datuk Hajiji, Datuk Yahaya Husin, Datuk Masidi Manjun. Semua dah melebihi umur Rasulullah S.A.W pada PRU 14.."

Namun, saya rasakan Rahman perlu ada kedudukan dalam parti untuk memperkukuh kedudukannya dalam politik. Barangkali UMNO Tuaran akan memberi laluan kepada beliau bertanding sebgai Timbalan Ketua Bahagian. Terserah kepada Datuk Aliasgar Hj Basri.

Di pihak parti pembangkang pulak, kepimpinan yang bakal menerajui PKR saya rasa ialah YB Darrel Leiking......ikuti sambungan....

Other Perspektif

Posted: 09 Jun 2013 01:18 PM PDT

Other Perspektif


Merompak Kerajaan Negeri Selangor secara Sah

Posted: 08 Jun 2013 08:53 PM PDT

THE FLYING KICK

Posted: 09 Jun 2013 01:11 PM PDT

tun faisal dot com

Posted: 09 Jun 2013 01:09 PM PDT

tun faisal dot com


"No need to stoop to the Red Bean Army level" - @tunfaisal

Posted: 08 Jun 2013 09:52 PM PDT


Bukan cara kita untuk menipu dan mengugut seperti 
tentera pengganas Red bean Army

Bean me up, Red Army

BY HARIATI AZIZAN 

SUNDAY@THESTAR.COM.MY

Red bean has become the order of the day with the heightening political war in cyberspace, but who really is this motley crew?
THE jury was still out on whether the Red Bean Army in the opposition trenches was just a mirage when one of its "generals" made a confession in a Chinese language daily.
According to the China Press report, one Li Shuang had admitted to the existence of a Red Bean Army Facebook fanpage, Zheng Yi Zhi Sheng.
Li had attested, however, that the FB fanpage community which has some 50 members is not a registered organisation and it is merely a platform for netizens to discuss political issues, stressing that they had never issued any comments to provoke racial hatred.
Yet, it cannot be denied that the hostility is strong in the social media networks.
Malaysian Youth Rights Movement (MYRM) president Shen Yee Aun argues that the latest "outing" by Li only proves the existence of these cyber troopers who call themselves the Red Bean Army.
Shen, a former executive secretary of DAP Youth, was one of the first few to "expose" the Red Bean Army in the mainstream media and unwaveringly stands by his allegations of these "ruthless cybertroopers".
"I am fighting every day. It is a psychological war and they just want to break one's spirit and discredit the person," says the haggard 26-year-old at his office in Petaling Jaya.
Shen has no qualms admitting that it is a personal vendetta for him to expose the Red Bean Army.
It was the Red Beans who chose to battle with him, Shen rants.
"My personal vendetta is not because of my leaving DAP. That was so long ago. What will you do if you are in my shoes today? The Red Bean Army manipulated, slandered and created lies about my friends, my family and me. They have started to harass my brother that he is scared to use our surname Shen!" he says.
He claims thousands and thousands of "hate mail" have bombarded him since he came to the defence of a student and MYRM member who received rape threats after she made a YouTube video to declare her support for Barisan during the elections recently.
"They are not talking about facts or political ideas. They are driven by emotions – hatred and anger – to assassinate my character," he storms on, highlighting the cyber attacks on international film star Tan Sri Michelle Yeoh and model Leng Yein.
Facebook photos of him have been copied and manipulated to disparage him, he claims.
"As an event organiser, it is normal for me to be seen at these social events. These are my friends and business contacts in the pictures and they are not even into politics. But they have been slandered as prostitutes and I am being called a pimp," Shen rattles on furiously about pictures of him with some friends that are being circulated as him living it up in vice.
Shen concedes that he used to be a staunch DAP supporter, sharing that he got involved in politics when he was in his teens.
"I don't know if I was too naive to see the truth or DAP changed after it won many seats in the 2008 elections," he adds.
Who is the Red Bean Army?
Shen describes the Red Bean soldiers as professional netizens who manipulate and misrepresent facts not only to attack the government, but also ordinary Malaysians who pledge support to the Barisan Nasional.
These cyber troopers will gang up against the chosen target and harp on selected issues, which they will do relentlessly until their goal is achieved.
Usually they have three days for their operation, says Shen, claiming that although many started out as volunteers, they now work full-time on a RM3,000 monthly pay.
"Their main goal is to assassinate the character of anyone who supports Barisan. There are many young people who support Barisan but they are too scared to publicly say so because they do not want to be bullied and harassed online," he says.
"Most of all, many are scared that they will be boycotted and lose their opportunity to cari makan."
Many netizens have come out to say that they are fighting for the opposition in the cyber world voluntarily, on their own accord, time and money.
A member of the "We Support Teoh Beng Hock" FB community, who only wants to be known as Wong, says many of her friends feel that they have to do something to fight for their aspirations for the country.
"Many are drawn together because of issues like fighting corruption or saving the environment. It is not systematic and I don't think it is planned. I doubt that they are getting paid either. But I admit, they are emotional and sometimes get carried away by their sentiments," she says.
The arts activist believes that many are sincere but get caught in the political crossfire because they lack media literacy.
"Many do not know how to process information and sieve what is right and wrong from the noise on the Net. Unfortunately, many prefer to believe the possible untruths on the Internet or alternative media than the truth in the mainstream media," Wong adds.
This perception has led to some comparing this Red Bean Army to the Anonymous group, a loose network of hacktivists. The parallels drawn focus especially on their structure, which is said to be "an Internet gathering with a loose and decentralised command structure that operates on ideas rather than directives".
Shen refutes the notion, arguing that the Red Bean Army does not deal in facts but is waging personal attacks.
"No matter what issue you bring up, they will try and credit your source before attacking you personally by calling you a dog, loser, etc. When that fails, they will start to divert the issue," Shen alleges.
Does the Red Bean Army really exist?
Shen concedes that he has no list of name but insists that the proof of its existence is there on the Internet.
"They have jackets and t-shirts with the Red Bean Army logo. When they attack you, their personal profile says Red Bean Army, so you still think they do not exist?"
The admission by Li Shang sheds the contradiction of the statements made by the opposition leaders, Shen adds, calling it a "cliché denial".
Umno Youth new media unit chairman Tun Faisal Ismail Aziz agrees that "deny, deny, deny" is the modus operandi of the opposition, rubbishing their leaders' statements that the Red Bean Army does not exist.
"We didn't know the extent of the army because all the insults and slanderous comments were written in Chinese. We only knew after the war was dragged into the mainstream media, and then we got information from internal sources and our own investigation."
Says Tun Faisal, the Red Bean Army can be recognised from their identical traits. "They have the same characters, so we know they are from the same group."
He alleges that they are using the same tactics as the Communist Party of Malaya during the Emergency. "It is revolution style – you are either with them or against them, and they bully anyone who is against them."
What is their threat?
"They fight a dirty war and they threaten and harass people. We don't need these people who are disturbing the peace in our country. It will not bring good to the country," says Tun Faisal.
Democracy is democracy, but it does not give you the freedom to create and spread lies, he stresses.
On allegations that it is a story cooked up by his own unit, Tun Faisal retorts, "What for? Why do I want to create this?"
He refutes that they are trying to divert attention from their own cyber troopers who supposedly get paid.
"If Barisan is paying for their cybertroopers, why are their responses to the opposition attacks so slow?" he says.
"Anyway, we argue with facts. When we expose anything, it is based on facts. We don't create something out of nothing. We don't threaten to rape or kill people."
Tun Faisal adds that they will not stoop to the Red Bean Army's level and leave the fight to the authorities, supporting action and a clampdown on the cyber menace.
"They complain about the police focusing on this instead of crime on the streets. First of all, statistics show that our crime rate has fallen. Secondly, is this not crime? Cyber crime is a serious crime too, and if they don't want the police to waste their energy and time, they should stop."
Shen agrees that the vigilante style of the Red Bean Army is harmful. "Do you know the shame Red Bean Army is bringing Malaysia in the eyes of the world? They spread lies about election fraud in the GE13 with a petition to the United States, risking international interference in our country.
"Do you know that before the elections, two Taiwanese singers were supposed to attend our first concert in Penang but in the end, they pulled out because they were scared this army would create fear and attacks to boycott any of their product endorsements?"


Cucu Tok Selampit

Posted: 09 Jun 2013 01:03 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Eugene Teh? Siapa Cina Bukit Yang Buat Pandai Dalam PEMANDU Ni DS @NajibRazak ?

Posted: 08 Jun 2013 09:58 PM PDT


Inilah wajah Eugene Teh. Beliau adalah seorang Pengarah di PEMANDU, Jabatan Perdana Menteri, kononnya menguruskan transformasi di dalam pasukan Polis Di Raja Malaysiadi bawah Program GTP. Beliau mula berkhidmat semenjak 2010. Apakah beliau sudah berjaya di dalam misinya atau adakah beliau hanya menghabiskan duit Rakyat. Kini sudah 2013, apakah kadar jenayah di Malaysia sudah berkurang atau tiada langsung?

Eugene Teh juga adalah Pengerusi United Against Crime yang diterajui oleh PEMANDU produk Idris Jala Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Pagi semalam bertempat di KLCC telah berlangsung 'Program Cegah Jenayah' yang dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak. Mengikut aturcara majlis, sebelum majlis perasmian, Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dijadualkan menyampaikan kata kata aluan. 

Namun, pada saat saat akhir, diberitakan Eugene Teh telah menggunakan kuasanya selaku Pengerusi pihak penganjuran tidak membenarkan Zahid berucap. Kenapa? Adakah tindakan tidak professional Eugene ini ada unsur sabotaj seperti beliau tidak senang dengan kemuculan Zahid yang semakin dilihat 'garang dan tegas' semenjak mengambil alih KDN?

Lihat banner di bawah, kalau Cina Bukit, Cina Bukit juga. Bahasa Malaysiapun dirojakkan. Kalau hendak English, tulis kesemuanya dalam English. Kalau Bahasa Malaysia, keseluruhannya Bahasa Malaysia. Ini tidak, "Hari United Against Crime"?