Ahad, 13 Mac 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 13 Mar 2011 02:19 PM PDT

tun faisal dot com


Isu terjemahan Biblical God sebagai Allah timbul semula..

Posted: 13 Mar 2011 11:04 AM PDT
Menjelang Pilihan Raya Negeri Sarawak, pembangkang sekali lagi membangkitkan isu terjemahan Biblical God sebagai Allah. Seperti biasa golongan yang menyokong usaha memuradkan umat Islam secara halus ini terus bersuara sumbang. Antaranya Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Mungkin video di atas boleh ditonton sebagai tujuan warming up dalam usaha kita memelihara aqidah umat Islam. Kepada umat Islam, TOLAK pemimpin yang menyokong usaha memurtadkan umat Islam secara halus. Pastikan mereka tidak lagi menjadi Ahli Parlimen atau ADUN anda kerana anda akan bersubahat dengan perkataan dan tindakannya. Na'uzubillah...


Juga sila baca tulisan YB Zulkifli Noordin bertajuk al-Kitab di sini.

House PK

Posted: 13 Mar 2011 02:15 PM PDT

waadat

Posted: 13 Mar 2011 02:14 PM PDT

waadat


Jom, tengok peluang kerja

Posted: 12 Mar 2011 07:18 PM PST


25 - 27 Mac 2011 Bertempat di PWTC Kuala Lumpur Dari jam 10 Pagi sehingga Jam 10 Malam yang akan memberikan peluang pekerjaan kepada Ribuaan anak anak muda.

Maklumat Program:

Sasaran: 650 syarikat, 20,000 pekerjaan dan 300-400 ribu pengunjung
Setakat 8 Mac 2011, statistik kita menunjukkan penyertaan 478 syarikat
dengan 13,960 tawaran kerja serta pendaftaran on-line seramai 23,445.
Ekspo atau Karnival Kerjaya terbesar di negara.

Antara syarikat dan agensi yang telah mengesahkan partisipasi mereka:
1.MAS
2.Air asia
3.Mrcb
4.Westport
5.Naza
6.Proton
7.Iskandar malaysia
8.Mydin
9.Aeon
10.Tabung haji
11.Jabatan Tenaga Kerja
12.Mdec
13.Celcom
14.Tune talk
15.Telekom malaysia
16.CIMB
17.Boustead holdings
18.Masterskills
19.Limkokwing university
20. Aeu
21. Sme bank
22.Alliance bank
23.Navy


•Program ini berkait rapat dengan cadangan Makmal Pemuda Barisan
Nasional yang mana menekankan aspek pengangguran adalah suatu perkara
yang amat perlu ditangani dan mendesak bagi orang muda. Daripada
kajian Makmal Pemuda, 66% orang muda meletakkan isu kerjaya dan
ekonomi sebagai pilihan terpenting mereka di mana 25% memilih
pekerjaan yang tetap dan stabil manakala 41% lagi menyatakan bahawa
kemajuan kerjaya atau perniagaan sebagai yang paling utama.

•Pada masa yang sama jika kita lihat kepada anjakan dan halatuju
ekonomi negara di bawah Program Transformasi Ekonomi negara, kita
mensasarkan penciptaan kerja sebanyak 3.3 juta pada tahun 2020.
Namun, kita tidak mahu suatu situasi di mana walaupun penciptaan kerja
banyak namun ia tidak dipenuhi, terutama sekali oleh golongan muda.
Statistik terkini menunjukkan bahawa sungguhpun kadar guna tenaga kita
di tahap penuh iaitu 2.9% tetapi jika kita lihat kepada mereka yang
mendaftar dengan Jabatan Tenaga Kerja bagi proses pencarian kerja, 98%
darinya adalah golongan muda di bawah umur 40 tahun.

•Maka atas sebab itulah semasa Ucapan Dasar Ketua Pemuda pada tahun
lalu di Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO, KJ kata agendaPemuda
BN/UMNO bagi 2011 ini akan menjurus kepada aspek pekerjaan untuk orang
muda.


Kita juga menganjurkan sesi nasihat panduan kerjaya, ceramah kerjaya
dari pakar-pakar dari industri terpilih, internship corner dan resume
clinic. Ini akan membantu pencari kerja mencari kerja kerana kita juga
menawarkan proses temuduga dan pengambilan pekerja di sana.

Jadi ini lah masanya buat Anak anak muda seluruh Malaysia tampa mengira Agama dan bangsa untuk bersama sama merebut peluang yang ada ini dalam menentukan kerjaya anda di masa hadapan.

Jangan lupa 25-27 Mac bertempat di PWTC dari jam 10 pagi sehingga jam 10 malam. Di bawakan oleh Pemuda Barisan Nasional.
Sumber:
Papa Gomo

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 13 Mar 2011 02:06 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


calun-calunnya ialah..,,,,,,,,.?

Posted: 13 Mar 2011 12:47 AM PST

Hujan renyai renyai tidak menghalang kehadiran orangramai dimajlis kenduri pernikahan dan perkhawinan yang telah berlangsung di Kelantan dimusim percutian sekolah sekarang ini.

Ini menunjukkan semangat kekitaan dan kekeluarga masih kukuh menjadi ikatan dikalangan.masyarakat di kelantan walau pun mereka tidak sehaluan dalam menyokong parti yang mereka dokong.

Tentunya apabila saya menghadiri dimajlis tersebut banyak pertanyaan dari orang kampung yang mengenali saya bertanya perihal perkembangan politik tanahair sekarang ini yang berkisar dari kes perbicaraan Anwar Ibrahim, pilihanraya serawak, Politik Kelantan terutamanya Parlimen KETEREH, Dan kenapa saya keluar UMNO.

Ramai kalangan pengundi mahu tahu dari sudut pandangan saya terutamanya siapakah calun UMNO yang dirasakan sesuai bertanding dalam pilihanraya UMNO dalam kawasan KRTEREH sama ada parlimen atau pun Dewan Undangan Negeri.

UMNO ada ramai orang yang boleh bertanding tapi tidak ramai yang boleh menang, jawab saya dan ada berbagai bagai keadeh untuk memilih calun yanh boleh diketengah sebagai calun.

Sekiranya UMNO memikirkan calun yang boleh menang nanti adalah mesti dikalangan anak-anak Tok Guru atau dikalangan Guru atau pun dikalangan Ustas hatta dikalangan ahli perniagaan, mereka ini telah dipilih oleh UMNO Bahagian untuk dicalunkan.

CALUN PARLIMEN:-
Anwar Musa (anak tok guru Haji Musa)
Cik Gu Ahmad Yani.(Guru)
Mat Harun Ab.Rahman (Ustaz)
Roslan Hamid (Ahli Perniagaan)

CALUN DUN KOK LANAS:-
Alwi Che Mat (Anak Tok Guru Che Mat)
Cik Gu Mohd Amin Yusof (Guru)
Kamaruddin Said (Ustaz)
Ahmad Deraman (Ahli.Perniagaan)

CALUN DUN KADOK:-
Haji Lotpi Mohd.Nor.(Anak Tok Guru Hj.Nor)
Ghazali Yusof (Guru)
Mohamed Jusoh (Ustaz)
Basri Awang (Ahli Perniagaan)

CALUN DUN MELOR:-
Habib Zamzam Hj.Latif (Tok Guru Hj.Latif)
Osman Omar (Guru)
Mohd. Awi Ab.Rahman (Ustaz)
Zakaria Ab.Rahman (Ahli Perniagaan)

inilah calun calunnya.
Published with Blogger-droid v1.6.5

THE FLYING KICK

Posted: 13 Mar 2011 02:02 PM PDT

Rajahmas

Posted: 13 Mar 2011 12:21 PM PDT

Rajahmas


Penipu lebih baik daripada Taib Mahmud?

Posted: 13 Mar 2011 07:32 AM PDTInsiden MP Ampang yang dihalang masuk ke Sarawak mendapat respon negatif Pakatan Rakyat. Apabila ditanya Ketua Umumnya, dia mengatakan Sarawak mengamalkan pemerintahan kuku besi.

Tahu apa pemerintahan kuku besi? Tanya Zaid Ibrahim.. Dia lebih tahu segala-galanya tentang siapa sebenarnya mengamalkan demokrasi kuku besi ini.

Siapa Anwar hendak melabelkan pemimpin negeri lain sebagai ditaktor? Yang dihalang cuma orang tertentu yang bermasalah dan dianggap boleh menimbulkan kekacauan dalam negeri. Anwar malah ahli PKR lain tidak dihalangpun...

Inilah Anwar. Suruh bersumpah tak mahu... suruh serah DNA juga tak mahu.. Tetapi bila berucap membayangkan dia tak dituduh sebagai peliwat tegar! Sudah lupa dirikah Anwar?

p/s: rajahmas berharap Anwar tiga beranak, Azmin dan Zuraidah juga patut dihalang daripada memasuki Sarawak demi kesejahteraan rakyat di negeri ini.

Kelibat PBB dalam Pilihanraya Sarawak

Posted: 12 Mar 2011 06:41 PM PST


Menanti hari pembubaran DUN Sarawak, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) akan terus memantau ahli pembangkang yang berpotensi disenaraikan sebagai calon pada Pilihanraya Negeri kelak. Ia adalah sebagai persediaan PBB untuk berdepan dengan mereka dalam percaturan satu lawan satu di semua kawasan DUN yang dipertandingkan.

Setakat ini beberapa nama sudah dikenalpasti termasuk dalam senarai calon pembangkang khususnya Pakatan Rakyat. PBB tidak mempunyai masalah untuk mengatasi mereka, kerana banyak maklumat menunjukkan ramai calon yang dipilih tidak mempunyai kredibiliti sebagai pemimpin yang bersungguh-sungguh untuk membela rakyat. 

Kebanyakan calon diambil secara tangkap muat dan hanya menumpang platform pembangkang daripada Semenanjung. Asas perjuangan mereka cuma berdasarkan kaedah pecah-belahkan perpaduan rakyat, iaitu satu kaedah politik jangka pendek yang digunakan semata-mata untuk menumbangkan BN.

Strategi silap

Please amu... not here lah...
Rakyat yang berfikir panjang akan dapat melihat kepincangan pembangkang terutama PKR yang beriya-iya cuba mengubah budaya politik yang diamalkan di Sarawak. Adalah sesuatu yang asing di negeri ini, demonstrasi jalanan dilakukan sebagai tanda protes terhadap Kerajaan. 

Bagaimanapun, pembangkang (PKR) tetap juga cuba memperkenalkan demonstrasi seperti yang dibuat di Water Front Kuching, kononnya untuk memperjuangkan keadilan wanita atas nama demokrasi. Peliknya demonstrasi diketuai oleh MP Ampang, Zuraidah yang tidak kena mengena dengan wanita Sarawak. Di mana peranan wanita PKR tempatan?

Kenapa dilakukan pada masa sekarang iaitu ketika hampirnya Pilihanraya Negeri? Rajahmas berpendapat, satu daripada tujuannya adalah untuk mengukur setakat mana penentangan rakyat terhadap kerajaan negeri yang dipimpin Pehin Sri Hj. Abdul Taib Mahmud. Ia sebenarnya indicator untuk persiapan menjelang pilihanraya negeri, bukanlah untuk memperjuangkan nasib wanita dan sebagainya.

Scrapped Party PR

Their culture....
Di Semenanjung, PR ditolak. Rakyat di Semenanjung juga sudah muak dengan permainan politik sempit mereka. Tiap-tiap pilihanraya kecil, calon mereka tumpas satu-persatu.

Tetapi alasan pembangkang PR yang biasa kita dengar setiap kali tewas kepada BN ialah rasuah, undi hantu, undi pos, penyelewengan SPR,  penipuan kertas undi dan bermacam-macam. Pun begitu, apabila tiba pilihanraya kecil lain, PR tetap juga bertanding dan berkempen seperti biasa.

Bahaya pembangkang menggunakan PKR sebagai platform untuk menentang BN di Sarawak. Di Sabah, kita sudah lihat bagaimana Azmin telah cuba menguasai kepimpinan PKR negeri. Hasilnya banyak perpecahan, ahli keluar tinggalkan parti dan protes dilakukan terhadap kepimpianan parti. Keadaan reda buat seketika. Azmin tidak ditabal sebagai ketua PKR Sabah. Tetapi sekarang Wan Azizah pula mengambil alih. Di mana kepimpinan PKR tempatan?

Baru Bian adalah boneka. Rajahmas yakin 190%  dia akan dikeluarkan jika PR menang pilihanraya negeri. Dari segi logiknya, kedudukan Baru Bian sebagai ketua PKR Negeri cukup rapuh. Inilah permainan politik Anwar, paling ketara kita lihat bagaimana Khalid Ibrahim dilucutkan jawatan Ketua PKR Negeri dalam sekelip mata sahaja sekaligus menjadi MB Selangor yang tidak berkuasa. Bagi Anwar tempat yang sesuai hanya untuk Azmin Ali. Kita dapat melihat tumpuan Anwar, Azmin dan Azizah sebenarnya kepada Sabah Sarawak dan cenderung untuk membentuk wilayah mereka sendiri di sini.

Jika UMNO tidak dapat memasuki negeri ini, fikirkan apakah PKR pusat boleh memasang impian untuk memerintah negeri ini tanpa dikuasai pembangkang tempatan? Sukakah rakyat Sarawak negeri ini dipimpin terus oleh pemimpin daripada semenanjung? Inilah dilema pembangkang yang menggunakan PKR sebagai platform untuk menentang kerajaan BN.

PBB

Biarpun kini sudah mula diserang pembangkang, namun ahli-ahli parti Pesaka Bumiputra Bersatu cukup bersatu hati, efisien dengan stuktur parti yang sempurna. Walaupun terdapat kekurangan sedikit dalam bentuk perkhidmatan di kawasan tertentu namun PBB konsisten dalam pengurusannya dan cukup meyakinkan rakyat. Inilah yang menjadikan PBB relevan di Sarawak sepanjang masa.

Tidak memadai meraih sokongan rakyat dengan kejatuhan reputasi parti lawan, PBB tidak melihat ianya sebagai satu peluang untuk berehat. Malah lebih aktif menjalinkan perpaduan di antara parti dan rakyat dengan mengadakan berbagai bentuk program dan aktiviti, selain mengambil inisiatif untuk mempertingkatkan taraf pembangunan masyarakat kawasan masing-masing.

Rasional kita tidak berkempen seperti pembangkang yang hanya tahu mengorek kekurangan kerajaan dan mengapi-apikan rakyat dengan isu perkauman, agama dan sebagainya. Bukan budaya kita memburuk-burukkan pihak lain tanpa mencermin diri kita sendiri terlebih dahulu. Tanyalah PKR, apakah ini cara mereka mengada-adakan isu tanpa sedikitpun khidmat untuk rakyat Sarawak selain dari kata janji yang berbunga-bunga?

Rakyat tahu buruk baiknya satu parti. Tetapi jika dibandingkan di antara PBB dan PKR, terlalu jauh untuk dibandingkan yang mana satu lebih stabil, tidak pernah bercakaran sesama ahli, tidak pernah ditinggalkan ahli sehingga beribu-ribu, tidak pernah membelasah sesama ahli/calon dalam pemilihan parti dan tidak seperti pemimpin mereka mengumpan rakyat dengan otonomi penuh sedangkan ia bercanggah dalam agenda Pakatan Rakyat.


PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Mar 2011 12:12 PM PDT

PEJUANG BANGSA


Filem epik Melayu terbaik , Hikayat Merong Mahawangsa

Posted: 13 Mar 2011 08:30 AM PDTKepada peminat filem Melayu dan kaki wayang ,   filem epik Melayu hebat , Hikayat Merong Mahawangsa wajib ditonton .  PB  sudah pun menonton filem ini kerana ia bukan sahaja  ia berkisar kisah sejarahnya , tetapi kostum , aksi peperangan  dan propnya memang  class dan  bertaraf filem antarabangsa .

Adegan peperangan menggunakan kapal perang cukup hebat serta latar belakang tempat di filem berkenaan cukup cantik sekali . Watak hero iaitu Stephen Rahman dengan susuk tubuh sasanya memang sesuai dengan watak ini dan tidak mustahil dengan filem ini , nama beliau akan lebih dikenali di antarabangsa.


Hikayat Merong Mahawangsa merupakan sebuah filem yang menggabungkan cerita-cerita sejarah dan mitos tiga tamadun terkenal dunia iaitu Melayu, China dan Rom. Filem epik aksi yang akan ditayangkan di 72 buah negara itu dibintangi oleh Stephen Rahman-Hughes, Gavin Stenhouse, Jing Lusi, Datuk Rahim Razali, Ummi Nazeera, Nell Ng, Khir Rahman, Craig Fong, Jehan Miskin, Umie Aida dan Mano Maniam. Beberapa pelakon dari United Kingdom, Sweden dan China juga terlibat dalam filem ni.

Hikayat Merong Mahawangsa juga menggunakan 15 pelakon aksi lagak ngeri yang didatangkan dari Hong Kong. Filem ini menggunakan 50 peratus dialog dalam Bahasa Melayu dan selebihnya bahasa Inggeris. Ia membabitkan lebih 300 pelakon akan menggunakan judul The Malay Chronicles-Bloodlines untuk tujuan pasaran dan tayangannya di peringkat antarabangsa.

Selain itu, dikhabarkan juga  kostum dan props dalam filem epik drama itu juga akan diimport dari Amerika Syarikat dan China kerana filem ini juga melibatkan Empayar Rom dan China. Kostum berkenaan mengikut daya imaginasi, kesesuaian watak dan latar masa kurun ke-11 sewaktu era kegemilangan Kerajaan Langkasuka.

Malah 4  buah kapal yang ada di antaranya berukuran 60 kaki kali 20 kaki saiznya telah dibina bagi menggambarkan jalan cerita filem ini di samping bantuan unsur-unsur CGI. Jangan terkejut adegan di Istana kerajaan Han di China itu dibuat di tokong Cina di KL sahaja kerana teknik CGI ini mampu membuat segala-galanya .

Yang menarik perhatian peminat filem Melayu kepada filem ini ialah trailer nya yang cukup menarik sekali seperti filem Hollywood .

Syabas kepada KRU dan krew  yang menghasilkan filem Melayu sehebat ini .PB bangga dengan filem Melayu seperti ini difilemkan semula .

Tipu kelayakan akademik , penipuan sudah sebati dalam PKR P.Pinang

Posted: 13 Mar 2011 04:50 AM PDTKalau dah bosnya Anwar Ibrahim seorang   kaki pembohong dan putar belit , inikan pulak pemimpin bawahannya .

Hari ini dalam akhbar Utusan Malaysia seperti di bawah ini telah menyiarkan artikel mengenai seorang pemimpin kanan PKR berjawatan Ahli Majlis MPPP telah menipu kelayakan akademiknya di laman facebook beliau sendiri .

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0313&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_07.htm


Seperti bak kata pepatah , ikan kalau kepalanya busuk maka ianya akan busuk sampai ke ekor.  Penipuan bukan setakat kepalanya tetapi juga berjangkit kepada pemimpin di akar umbi mereka.
Siapakah orangnya  yang kaki pembohong itu ?
Jika merujuk kepada Facebook Mansor Othman, TKM 1 Pulau Pinang, seorang ahli MPPP yang juga ahli parti PKR yang bernama Cik Ramlah Asiahoo didakwa menipu kelayakan akademik beliau !!


Lihat keratan Facebook di bawah :-

http://1.bp.blogspot.com/-LeEdcUoDmYY/TXxR9WG1vQI/AAAAAAAAJ6w/rFjokHhwIfg/s1600/.2.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-ZNGdH27-eDw/TXxMJ8KwTSI/AAAAAAAAJ6o/1N9XPUqIbl4/s1600/.1.jpg

Apakah tujuan pemimpin PKR ini menipu kelayakan beliau akademiknya di dalam laman web sosial Facebook ? 


Adakah  kerana untuk menunjukkan bahawa dirinya lepasan universiti dan layak menduduki jawatan Ahli Majlis MPPP ?

Apa pandangan Mansor Othman selaku  Pengerusi PKR P.Pinang ?  Beranikah Mansor mengambil tindakan disiplin terhadap Ramlah MS ini  ?

Cukup memalukan sekali  Mansor dan PKR yang selalu dok berceramah menuduh UMNO kaki fitnah dan bohong , tetapi  rupa-rupanya Mansor  sendiri pun tertipu dengan orang kanan partinya .Demi kebenaran , rakyat P.Pinang pulak desak Anwar beri sampel darah untuk DNA !

Posted: 13 Mar 2011 12:34 AM PST

Selepas banyak pihak  seperti Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu Zul Nordin , Anuar Shaari , rakyat di  Batu Gajah  dan Ketua Pemuda UMNO Malaysia Khairy Jamaluddin mencabar  dan mendesak  Datuk Seri Anwar Ibrahim agar  melakukan  ujian profil asid deoksiribonukleik (DNA) , kini giliran rakyat negeri kelahirannya pulak mendesak agar beliau melakukan ujian berkenaan .

Pagi tadi , bertempat di Masjid Jamek Jelutong , atas nama hak dan kebenaran  , mereka mendesak Anwar  supaya memberikan sampel darahnya untuk ujian DNA bagi merungkai identiti sebenar siapa peliwat Mohd. Saiful Bukhari Azlan.
PB melihat tindak tanduk Anwar  untuk mengelak daripada melakukan ujian DNA ini memperlihatkan  Ketua Pembangkang ini bersikap dayus dan hipokritnya  kerana hanya berani menjerit lawan tetap lawan saja di ceramah tetapi rupanya penakut .

Sudah la sumpah laknat pun beliau tak mahu buat sekarang hendak bagi darah untuk ujian DNA untuk membuktikan kebenaran pun tak mahu juga.

PERHIMPUNAN MEMBELA MARUAH MELAYU , KERANDA UNTUK KERAJAAN DAP !

Posted: 13 Mar 2011 12:02 AM PSTSempena tiga tahun pentadbirannya, kerajaan DAP Pulau Pinang hari ini 'dihadiahkan' keranda oleh gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu.

Bagaimanapun, 'upacara' penyerahan keranda yang ditempah khusus untuk Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Ng Wei Aik di pekarangan Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar), iaitu bangunan yang menempatkan pejabat kerajaan negeri sedikit kecoh apabila dihalang oleh polis.

Keranda tersebut telah dirampas oleh polis ketika kumpulan berkenaan yang diketuai Naib Pengerusi Dewan Perniagaan Komtar (KMA), Mohamed Ghani Abd. Jiman cuba menurunkannya di pintu masuk utama Komtar pada kira-kira pukul 9 pagi.

Berikutan tindakan polis itu, Mohamed Ghani kemudiannya menempah sebuah lagi keranda dengan harga hampir RM2,000 dan menukar lokasi 'majlis' ke Komtar Walk, iaitu pintu masuk yang lain kira-kira pukul 3 petang.Pada badan lori yang membawa keranda itu turut tertera kain rentang tertulis perkataan-perkataan yang mengecam sikap Wei Aik yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar seperti 'diktator', 'berlagak besar', 'suka balas dendam', 'angkuh' dan 'sombong'.

Kumpulan tersebut cuba membawa turun keranda itu untuk diarak mengelilingi Komtar tetapi diberi amaran oleh polis supaya tidak meneruskan tindakan mereka.
Sebagai mematuhi arahan polis itu, Mohamed Ghani kemudiannya memandu sendiri lori yang membawa keranda berkenaan menuju ke rumah Wei Aik yang terletak di Air Itam.

Kesemua mereka sebelum itu menyertai Perhimpunan Aman Bangkit bertemakan Bangkit Melayu Membela Islam di Komtar Walk yang dihadiri kira-kira 200 ahli daripada beberapa NGO Melayu.

NGO-NGO tersebut adalah Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Pertubuhan Suara Anak-Anak Malaysia, Persatuan Melayu Tanjung, Persatuan Silat Gegaran Petani Pulau Pinang dan Pertubuhan Seni Silat Pesaka Gayung Malaysia.

Turut serta Persatuan Anak Jati Melayu Islam Negeri Pulau Pinang (Pajim), Persatuan Kebajikan Insan Mulia, Persatuan Nelayan Jelutong dan Gelugor, Majlis Belia Daerah Barat Daya, Pertubuhan Belia 4B Malaysia Negeri Pulau Pinang dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung.

Pada perhimpunan berkenaan, Pengerusi Majlis Gabungan NGO-NGO Melayu Islam, Anwar Khan Ali Azqar Khan membacakan memorandum kepada Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas setebal lapan muka surat.

Kandungan memorandum itu antara lain menyatakan kekhuatiran rakyat khususnya orang Melayu terhadap tindakan-tindakan Ketua Menteri, Lim Guan Eng sepanjang tiga tahun mentadbir negeri.

Antaranya menghapuskan Dasar Ekonomi Baru, merampas tanah rakyat untuk mendirikan universiti, merobohkan gerai-gerai peniaga kecil, menubuhkan portfolio bukan Islam, membatalkan perarakan Maulidur Rasul dan menjadikan Pulau Pinang sebagai hab hiburan.

Menurut Anwar Khan Ali, sepanjang tiga tahun lalu, kerajaan negeri sebenarnya dikuasai oleh DAP dan berjaya menggunakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas untuk mentadbir.

"Terlalu banyak yang telah mereka laksanakan sehingga mengguris perasaan orang Melayu dan agama Islam.

"Justeru, memorandum ini dihantar untuk diperhatikan dan dipanjangkan masalah serta tuntutan umat Islam Pulau Pinang ke dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu," katanya di sini hari ini.

Memorandum berkenaan kemudiannya dihantar ke kediaman rasmi Yang Dipertua Negeri di Jalan Utama di sini kira-kira pukul 5 petang.

DIMENSI

Posted: 13 Mar 2011 12:05 PM PDT

DIMENSI


Esok D-Day untuk Anuwar?

Posted: 12 Mar 2011 11:00 PM PST

Anwar charms students, pushes activism
Speaking to a crowd of hundreds at the "Gerakan Mahasiswa Nasional II" congress, the opposition leader openly discussed details of his ongoing Sodomy II trial with the youths, earning himself many "oohs" and "aahs" and cries of "kesiannya" (how pitiful). - TMI

Sejak 2 menjak ni anuwar di lihat berhempas pulas mencari isu2 yang boleh di ketengah demi melengah2kan prosedur kes liwat beliau dan membawa cita2 beliau ke putrajaya. Terbaru isu kitab injil menjadi sandaran untuk anuwar melakukan ' desperate last attempt' menghasut rakyat bangkit mempersoalkan ketelusan kerajaan.

Dan semalam anuwar terpaksa mengeluarkan segala kepakaran membelit, menipu dan ayat pengasih di depan mahasiswa yang hadir. Anuwar berharap mahasiswa akan bangun membela nya dan melakukan revolusi (reformasi II) besar2an jika kes beliau terbukti bersalah.

Kelmarin hakim telah menolak mentah2 3 bukti pendakwaan. Mereka gumbira sakan. Wajah ceria jelas terpancar dari muke kusam yang sebelum ini kelihatan masam mencuka. Begitu juga dengan peguam terhandal kaki pusing yang tak tak putus2 mengungkit anuwar memang tak bersalah.

Namun langit tak selalunya cerah buat anuwar. Pihak pendakwa memohon mahkamah agar memerintah anuwar memberikan sampel DNAnya untuk membuktikan kebenarannya. Bukan saiful saja tapi seluruh pelusuk dunia nak tahu bahwa anuwar tidak bersalah. Di harapkan anuwar akan memberi kerjasama tanpa bersikap prejudis demi untuk menegakkan 'kebenaran' beliau sendiri >:]

Dd i n b u n g a

Posted: 13 Mar 2011 08:27 AM PDT

Dd i n b u n g a


LAWATAN YB DATO SERI AHMAD HUSNI YG MENYENTUH HATI

Posted: 12 Mar 2011 10:15 PM PST

ADIK MUHAMMAD NUR HAKIM DAN ADIK MUHAMMAD FAIEZ FARHAN

Pada 12 Mac 2011 penulis sempat mengikuti program bersama YB Dato Seri Ahmad Husni Hanadzlah, Menteri Kewangan II yang juga Ahli Parlimen Tambun dan Ketua UMNO Bahagian Tambun.

Seawal 8.00 pagi YBMKII mula bertolak ke kampong Seri Klebang Chemor untuk minum pagi bersama - sama dengan JKKK Seri Klebang/Chepor Dalam dan penduduk yang dihadiri oleh 200 orang pemimpin dan penduduk kawasan tersebut.

YBMKII sedang berucap di program Minum Pagi bersama JKKK dan Penduduk Seri Klebang

Melalui maklumat yang disampaikan oleh Pengerusi Pemuda Perihati, Sdr. Mazlan Abd Rahman yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tambun yang telah melawat terlebih dahulu keluarga En. Hasram Uda Keling dan En. Zainuddin yang dipaparkan dibawah ini.
Lebih kurang satu jam 15 minit YBMKII minum pagi bersama penduduk, YBMKII terus ke Taman Klebang Jaya yang juga dibawah pentadbiran JKKK Seri Klebang/Chepor Dalam untuk menziarahi keluarga En. Hasram Uda Keling yang amat menyayat hati seperti yang dipaparkan seperti berikut :-

YBMKII melihat perut Adik Nur Hakim di kediaman beliau

YBMKII amat hiba apabila melihat penderitaan adik Muhammad Nur Hakim 15 tahun yang menghidapi sakit misteri, bermula dengan gurauan dengan rakan se kelas di sekolah adik Nur Hakim terlanggar bucu papan kenyataan di Sekolah yang akhirnya perut beliau membesar dan urat-urat kebiruan kelihatan diperut beliau sejak Oktober 2010, pihak Hospital masih menunggu keputusan penyelidikan hingga kehari ini masih belum mengenalpasti penyakit yang dihidapi adik Nur Hakim.
Akhirnya :-

YBMKII sedang berakap melalui telefon dengan Menteri Kesihatan

YBMKII terus menelefon YB Dato Seri Liow Tiong Lai, Menteri Kesihatan untuk meminta agar Adik Nur Hakim di masukkan ke Hospital Permaisuri Bainun Ipoh untuk mendapat rawatan rapi oleh pakar segera yang mungkin. Alhamdulillah YB dato Seri Liow terus memberi kerjasama pantas maka Adik Nur Hakim dibawa oleh Ambulan untuk dibawa ke Hospital pada petang tersebut juga dan dimaklumkan Xray telah dibuat dan beberapa Doktor sedang menjalankan pemeriksaan rapi terhadap adik Nur Hakim yang dimasukkan ke Wad 2A Hospital Permaisuri Bainun Ipoh. Sama - sama kita doakan Adik Nur Hakim kembali sihat seperti anak- anak yang lain.
Selepas menyampaikan sumbangan peribadi YB Dato Seri Ahmad Husni berjumlah RM1,000 kepada En. Hasram YB MKII terus ke rumah En. Zainuddin di laluan 45 Taman Klebang Jaya juga untuk melawat adik Muhammad Faiez Farhan yang mengidap Cancer paru - paru dan tulang, amat terharu melihat penderiataan adik Faiez yang sepatutnya mengambil peperinksaan PMR tetapi tak tercapai kerana kesihatannya yang amat terganggu seperti dipaparkan seperti berikut :-

YBMKII sedang melihat tiub di perut adik Faiez


YBMKII melihat perut adik Faiez yang terpaksa mengunakan tiub bagi menjaga kesihatan beliau.

En. Zainuddin sedang menjelaskan kepada YBMKII penyakit anak beliau

En. Zainuddin menceritakan mengenai penyakit yang dihidapi oleh anak beliau adik faiez kepada YBMKII dan pada akhir pertemuan YBMKII menyampaikan sumbangan RM300 bagi meringankan bebanan En. Zainuddin.
Kedua - dua keluarga seperti En Hasram dan En Zainuddin amat terharu dan terkejut diatas kehadiran Menteri Kewangan II yang sanggup turun kebawah melawat mereka dan mengambil tahu akan nasib mereka, malah ini lah pemimpin yang tiada tandingannya yang cukup mesra dengan rakyat.
Beginilah perjalanan hidup sebagai pemimpin, YB Dato Seri Ahmad Husni dilihat amat bersemangat walaupun begitu sibuk sebagai seorang Menteri Kewangan II beliau membahagikan masa setiap hari Jumaat sejak 1995 lagi hingga kini berterusan sentiasa berada dikawasan untuk bersama dengan rakyat dan melihat masalah yang dihadapi oleh rakyat seperti yang dipaparkan kepada pembaca.
RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN

tunku

Posted: 13 Mar 2011 04:25 AM PDT

tunku


Ku Li slams Dr M’s book

Posted: 12 Mar 2011 08:00 AM PST

PETALING JAYA: Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad's controversial best-selling autobiography, A Doctor in the House, has been slammed as full of "comedianship" and "political lying" by Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah.
Tengku Razaleigh, or Ku Li as he is popularly known, refuted the allegations against him in the book, which accused him of leading the Team B faction in a dirty campaign which involved money politics during the 1987 Umno elections.
"As Allah is my witness, I have not done those things. I never steal. I never cheat," he said in his speech before launching the book "Wang Gungwu, Junzi Scholar-Gentleman" on Friday night.
He said he did not have the kind of money to spend on the campaign, referring to Mahathir's allegations that about RM20mil was spent on the campaign, with most of the money provided by Tengku Razaleigh himself.
"I do not have that sort of money. I have no cronies. In fact, I am against money politics," he said.
He also said political lying was pervasive in Malaysia's political atmosphere today.
"Unfortunately, I do not have remedies in this country to challenge fabrication and political lying," he said, adding that the lack of a legal remedy to this problem spoke volumes about the country's political reality.
Tengku Razaleigh is the second person to have refuted claims made in Dr Mahathir's memoirs after Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim accused the former prime minister of suffering from "selective amnesia."
In his speech, he also described Wang Gungwu's book as that reflecting a "scholar with intellectual honesty."
"A rare commodity these days, particularly in the political atmosphere that we face today in Malaysia where political lying has become pervasive.
"Political lying comes through the media and sometimes, by writing so-called books of memories," he said in obvious reference to Dr Mahathir's memoirs.
He said the memoirs - launched under the "pseudo title" of "Doctor In The House" - was a copycat title of a famous British comedy film of the 1950 based on another novel.
"Perhaps it was deliberate, as it does reflect some comedianship, apart from political lying," he said, addding that the allegations made by Dr Mahathir were "not new".
tunku : of course anyone who is exposed will react to such situation.which man will say, yes i did it.if ku li thinks that it is baseless allegation or lies by Tun Mahathir, bring it to the court or just keep quiet.we hope ku li will consider to bring it to the court to clear his name.

Ohpolitik!™

Posted: 13 Mar 2011 04:22 AM PDT

Ohpolitik!™


BERITA TERGEMPAR!! Ohpolitik!™ Isytihar masuk PAS!!

Posted: 12 Mar 2011 07:03 PM PST

Tanggal 10 Mac 2011 merupakan hari tarikh keramat bagi aku blogger Ohpolitik!™ yang telah diberikan hidayah untuk memeluk Parti PAS. Aku buat ini semua kerana penghijrahan yang dituntut oleh agama. Bukan kerana paksaan namun kerana terdetik di hati. Dah tiba masanya ada blogger macam aku di sebuah bandaraya yang Nik Aziz gelarkan sebagai Bandaraya Islam.

Namanya indah. Persekitaran agak indah dek sulaman bahasa yang membuatkan aku berfikir dua kali untuk memahami dialek klate yang diucapkan penduduknya. Namun aku faham, di dalam bahasa itu terungkap seribu harapan agar perubahan yang besar diberikan kepada Bandaraya Islam ini. Tentu ada yang terfikir atau tidak kurang yang terkejut dengan tajuk posting aku kali ni. Untuk itu, aku jelaskan di sini. Aku blogger Ohpolitik!™ dengan ini mengisytiharkan akan mendedahkan segala keburukkan PAS Kelantan kerana aku kini telah berpindah dan tinggal ke Kelantan atas urusan perniagaan.

Dengan berada dan tinggal di Kelantan sendiri barulah kita akan mendapat gambaran sebenar pentadbiran Kerajaan PAS atau dengan lebih jelas lagi pentadbiran Nik Aziz yang bertopengkan Isle ini. Kiasah aku pertama kali sampai dan tinggal di Kelantan disambut oleh jiran tetangga yang aku boleh gambarkan begitu baik dan peramah sekali. Oleh itu, aku pun mengambil kesempatan bertanyakan beberapa soalan yang bagi aku sebagai orang luar berasa pelik dan jelik. 

Pengurusan Sampah
Sampah di Kelantan hanya dikutip oleh lori sampah di jalan-jalan utama. Jika anda tinggal di Jalan Kuala Krai ke Kota Bharu, maka buang sampah di tong yang hanya disediakan di jalan utama. Bagi yang tinggal di jalan yang agak dalam walaupun tinggal di kawasan perumahan macama aku, kenala bawa sampah keluar ke jalan utama. Jika tidak, sampah itu hanya dilonggok atau dibakar sahaja. Dan tinjauan aku ke Wakaf Che Yeh sendiri di mana aku terpaksa membayar RM2 untuk parking di kawasan longgokkan sampah. Dan bangunan sekitar Wakaf Che Yeh juga tidak diselenggara. Bau busuk dan jijik.

Pembiakan Nyamuk Aedes
Nyamuk memang banyak dek kerana tiada pembersihan longkang yang dijalankan. Fenomena air bertakung di dalam tali air hatta di dalam longkang perumahan adalah fenomena biasa di Kelantan ini. Menurut jiran aku, Semburan asab (foging) hanya akan dilakukan jika terdapat kes denggi di kawasan berkenaan.


Air Kotor
Bila bercakap mengenai air di Kelantan, rasanya semua orang dan tahu. Air di Kelantan sangat kotor. Jika paip air dibuka, kelihatan air kekuningan keluar mencurah. Jesteru tidak hairanlah bagi yang mampu, akan memasang penapis air yang harganya mencecah ribuan ringgit, dan yang miskin akan bermandikan serta minum air yang kekuningan ini. Secara jujur aku cakap, air ini memang gatal satu badan. Aku pun terpaksa membeli penapis air untuk memandikan anak aku. 


Tekanan Air Rendah
Pelik aku bila memasuki kawasan perumahan sekitar Kelantan di mana kebanyakkan mempunyai pam dan water tank di hadapan rumah. Ini berikutan, air yang disalurkan kerumah bertekanan rendah. Air dari paip dipenuhkan dalam tank sebelum dipam kedalam rumah. Jika tidak dipasang pam, melelehlah air keluar. Dan jika anda tinggal di rumah dua tingkat. Tingkat atas tiada airla jawabnya.

Ohpolitik!™ : PAS Kelantan VS UMNO/BN Kelantan
Sebenarnya PAS Kelantan tidaklah segagah mana seperti yang digambarkan, tetapi gagalnya UMNO/BN menawan Kelantan adalah faktor UMNO/BN itu sendiri. Kuasa diberikan terlalu banyak kepada Ketua Bahagian UMNO/BN Kelantan. Ini menjadi faktor utama, kenapa PAS terus berkuasa. (Aku akan kupas mengenai topik ini selanjutnya nanti)

Kesimpulannya
Nama Bandaraya Islam itu tidaklah segah nama yang diberi. Islam itu bersih, tapi Bandar Kelantan itu Kotor. Islam itu indah tapi Bandar Kelantan tiada apa yang indah, landskap taman dan kawasan rekreasi pun tiada. Yang menunjukkan Islam cuma pada tulisan jawi dan papan iklan yang bertudung saja, namun dah ada iklan bertudung nampak jambul. 


Islam itu Indah
PAS yang memburukkannya

anakbukitgantang says

Posted: 13 Mar 2011 04:03 AM PDT

anakbukitgantang says


Pertemuan antara bloggers dan UMB dialu-alukan

Posted: 12 Mar 2011 08:48 PM PST

Hari Isnin nanti akan berlangsung satu pertemuan dari hati ke hati antara UMB dan bloggers.

Saya mengalu-alukan pertemuan itu dan berharap semoga kekusutan yang berlaku dapat dileraikan dengan baik.

Beduk berlalu kiambang bertaup. Semuga peristiwa yang lepas (terutama di Kerdau dan Merlimau) itu dapat dilihat dari sudut positif bagi kedua dua belah pihak. Pandanglah semuanya itu sebagai hikmah untuk memantapkan perancangan dan perlaksanaan di battle ground  bagi menghadapi PRU13 dan seterusnya.

Pertemuan seperti ini amatlah diperlukan dan anggaplah ia sebagai satu  post mortem ke atas beberapa isu yang wajar diletakkan priority bagi memantapkan bloggers pro establishment dalam cyber warfare

Isu ini juga sebagai platform  bagi menjelaskan beberapa miscommunication yang berlaku di kedua dua belah pihak.

Syabas kepada UMB di bawah pimpinan Tun Faizal dan syabas kepada bloggers yang mahu move forward.

Berita lanjut di braveheart

PANEH MIANG

Posted: 13 Mar 2011 01:24 AM PST

PANEH MIANG


AGENDA 100 TAHUN MELAYU

Posted: 12 Mar 2011 10:22 PM PST

Syabas Majlis Perundingan Melayu dengan kehadiran 400 insan berketurunan Melayu mengikut paksi Artikel 160(2), di tambah dengan semangat jiwa seorang mubaligh Ridhuan Tee seorang Cina yang sama seperti "Sulaiman Aroom" dengan terbinanya Masjid Kampung Hulu 1720, telah memberi rencah dan penyedap kepada ACUAN 100 TAHUN UMAT MELAYU.

Legasi ilmu YM Prof. Dr. Syed Muhammad Naquib Al-Attas yang dipusakai secara bersanad hingga di gelar Pemegang Kursi Seumur Hidup Al-Ghazalli, telah dibawa dan dibentang oleh protege' teknoktarnya iaitu Dr. Ghazali Mohd Nor. Ghaz, anak Melayu yang disemai dan dibaja secara holistik di IDB Jeddah, kini kembali mewakaq ilmu di tanahair Bumi Melayu.

Pak Sedaro terdetik untuk berkongsi kerana diberi amanah khusus oleh Pusat Kelahiran Sains dan Teknologi Melayu melalui pengajian di MRSM. Pak Sedaro berfikir bahawa sambutan dan OBOR Hak Istimewa Melayu 153 dan Hak Istimewa Pribumi 161A, sedang dibela oleh TERAJU dan Majlis Perundingan Melayu.

Prof. Kamaruddin Kachar, Dato' Dahan, Dato' Salleh Majid, Tan Sri Muhammad Ali Hashim, Idris Jusoh, Awang Adek Hussin, Ismee Ismail, Husin Salleh, Syed Aidi, Tan Sri FD Mansor, Dato' Dr. Ghazali Md Nor, ramai lagi yang hadir berkongsi ilmu dan keresahan dek kerana tongkat yang sudah tiada kepalanya.

Hari ini, umat Melayu WAJIB berfikir "out-side the BOX", "beyond Government", "beyond politic", "beyond comfort zone", "beyond NEP" untuk memberi kesan 7 generasi Anak Melayu. Model Tamadun Bangsa yang dihidang dalam kotak minda peserta oleh Ghaz Md Nor merupakan ilham yang telah dihujah oleh Syed Muhammad Naquib Al-Attas pada 1972 di Persidangan OIC di Jeddah. Visi 1440H merupakan hadiah ilmu kepada IDB.

12 Mac 2011 bakal mencetus sejarah ilham pembangunan Bangsa Melayu Islam. Ingatlah, YAB Najib dan YAB Muhyiddin, kembalikan tampuk ilmu ke kedudukan asal dan tepat.

ISTAC perlu dikembalikan haknya sebagai sebuah Pusat Kecemerlangan ILMU Tamadun ISLAM, dan dipulangkan tongkat dan obor ilmu kepada Naquib Al-Attas.

TERAJU iaitu Unit Peneraju Agenda Bumiputera di bawah pantau YAB PM, ditempat di JPM merupakan mekanisme dan gelanggang penyelesai masalah umat Melayu khasnya dalam sektoral pembangunan kekayaan ekonomi.

YAYASAN IQRA yang diwujud oleh Majlis Perundingan Melayu diselia oleh Majlis Tindakan Ekonomi Bumiputera wajib menjadi wasilah dan wahana strategik dengan gerakan bil-hikmah dan evolusi pendidikan dan kekayaan ekonomi.

DANA WAKAF KEBANGSAAN NEGARA yang dicanang untuk dijayakan, amat CANTIK dengan penglibatan setiap batang tubuh Melayu, khususnya insan-insan Melayu yang menikmati keistimewaan 153, baik daripada tempurung MCKK, MRSM, SHAH, STAR, SDAR, SMSains, TKC, GEORGIAN etc. dapat menyumbang RM100.00 seorang. Maka, hari ini RM1 billion diperolehi untuk tujuan ummat Melayu.

Hari ini, dikhabar KULIM sedang dijaja oleh anak Cina. Jika terjual Kulim Bhd, maka, tergadai Sindora Berhad, KFC. Maka, pegangan Melayu sebanyak RM19.2 billion akan tergadai kepada kelompok ultra-kiasu yang dipercayai dalangnya Chua Soi Lek!? Apa ini?

Ingatlah bahawa 153 itu terpelihara dan memelihara. Wahai umat Melayu, Raja Arif Raja Ali ambil perhatian, Tuan sedang memacu KUDA LAJU.

PAPA GOMO

Posted: 13 Mar 2011 01:14 AM PST

PAPA GOMO


SEBARKAN - Job Fair Anjuran Pemuda BN Buat Para Belia Seluruh Malaysia

Posted: 12 Mar 2011 06:00 PM PST
25 - 27 Mac 2011 Bertempat di PWTC Kuala Lumpur Dari jam 10 Pagi sehingga Jam 10 Malam yang akan memberikan peluang pekerjaan kepada Ribuaan anak anak muda.

Maklumat Program:

Sasaran: 650 syarikat, 20,000 pekerjaan dan 300-400 ribu pengunjung
Setakat 8 Mac 2011, statistik kita menunjukkan penyertaan 478 syarikat
dengan 13,960 tawaran kerja serta pendaftaran on-line seramai 23,445.
Ekspo atau Karnival Kerjaya terbesar di negara.

Antara syarikat dan agensi yang telah mengesahkan partisipasi mereka:
1.MAS
2.Air asia
3.Mrcb
4.Westport
5.Naza
6.Proton
7.Iskandar malaysia
8.Mydin
9.Aeon
10.Tabung haji
11.Jabatan Tenaga Kerja
12.Mdec
13.Celcom
14.Tune talk
15.Telekom malaysia
16.CIMB
17.Boustead holdings
18.Masterskills
19.Limkokwing university
20. Aeu
21. Sme bank
22.Alliance bank
23.Navy


•Program ini berkait rapat dengan cadangan Makmal Pemuda Barisan
Nasional yang mana menekankan aspek pengangguran adalah suatu perkara
yang amat perlu ditangani dan mendesak bagi orang muda. Daripada
kajian Makmal Pemuda, 66% orang muda meletakkan isu kerjaya dan
ekonomi sebagai pilihan terpenting mereka di mana 25% memilih
pekerjaan yang tetap dan stabil manakala 41% lagi menyatakan bahawa
kemajuan kerjaya atau perniagaan sebagai yang paling utama.

•Pada masa yang sama jika kita lihat kepada anjakan dan halatuju
ekonomi negara di bawah Program Transformasi Ekonomi negara, kita
mensasarkan penciptaan kerja sebanyak 3.3 juta pada tahun 2020.
Namun, kita tidak mahu suatu situasi di mana walaupun penciptaan kerja
banyak namun ia tidak dipenuhi, terutama sekali oleh golongan muda.
Statistik terkini menunjukkan bahawa sungguhpun kadar guna tenaga kita
di tahap penuh iaitu 2.9% tetapi jika kita lihat kepada mereka yang
mendaftar dengan Jabatan Tenaga Kerja bagi proses pencarian kerja, 98%
darinya adalah golongan muda di bawah umur 40 tahun.

•Maka atas sebab itulah semasa Ucapan Dasar Ketua Pemuda pada tahun
lalu di Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO, KJ kata agendaPemuda
BN/UMNO bagi 2011 ini akan menjurus kepada aspek pekerjaan untuk orang
muda.


Kita juga menganjurkan sesi nasihat panduan kerjaya, ceramah kerjaya
dari pakar-pakar dari industri terpilih, internship corner dan resume
clinic. Ini akan membantu pencari kerja mencari kerja kerana kita juga
menawarkan proses temuduga dan pengambilan pekerja di sana.

Jadi ini lah masanya buat Anak anak muda seluruh Malaysia tampa mengira Agama dan bangsa untuk bersama sama merebut peluang yang ada ini dalam menentukan kerjaya anda di masa hadapan.

Jangan lupa 25-27 Mac bertempat di PWTC dari jam 10 pagi sehingga jam 10 malam. Di bawakan oleh Pemuda Barisan Nasional.


Psssttt...Gua pun nak cari kerja lah beb...wartawan Hiburan, amacam ok? he he he


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

KEADILAN UNTUK RAKYAT DAN SAIFUL

Posted: 12 Mar 2011 08:02 AM PST

Pada hari Ahad 13hb Mac jam 11.30pagi di Pejabat PKR sebelum Plaza Tol (Drpd Damansara Uptown Terus Ke Highway TOL Damansara Ke Subang, Sebelum Sampai TOL, Himpit Belah Kiri Lepas Jenjatas, Ada Jalan Nak Ke Pejabat PKR) Damansara dari KL untuk bersama ngo-ngo lain bagi sama sama mendesak Anwar Ibrahim memberikan sampel DNA nya. Jemput ramai ramai ikut serta di perhimpunan itu demi mencari kebenaran dan keadilan semua pihak.

Pendedahan Panas Seorang Penulis Mengenai Komplot Saifuddin Abdullah Dan.....

Posted: 12 Mar 2011 03:45 AM PST
Sokong AUKU, dan itulah Timbalan menteri Y Dato Saifuddin Abdullah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi. Kenapa sokong AUKU yang di bawa oleh Pro Mahasiswa yang kita semua tahu pro kepada pembangkang dan memperolehi dana keewangan dari PAS dan PKR.

Nampak sangat di Pudin ni mempunyai satu agenda tersendiri dalam memastikan AUKU dan Pro Mahasiswa berjaya. APa agenda nya? Apa perancangannya?

Meh sini Layan Pendedahan Berani Seorang..... KLIK DI SINI

Pada Gomo si Pudin ni sudah tidak relevan dalam politik BN, kalau dia nak masuk ke PKR ke, PAS ke, DAP ke silakan. Kita tidak menyokong orang yang Bongkak dan Sombong ini untuk terus berada di dalam Kerajaan.


Psssttt...Pudin yang Kaki Penipu dan Hipokrit


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Taipingmali (tm)

Posted: 13 Mar 2011 01:10 AM PST

Taipingmali (tm)


Pegawai Adun dalam parlimen Marang di tangkap berkhalwat

Posted: 12 Mar 2011 10:36 PM PST

Hobi Melayu

Posted: 12 Mar 2011 10:32 PM PST

Demo DNA di Pejabat DAP Ipoh ptg ini

Posted: 12 Mar 2011 09:30 PM PST

Demo 'DNA' Anwar

Posted: 12 Mar 2011 09:20 PM PST

HARAMKAN FILEM TAMIL BERUNSUR PARIAH

Posted: 12 Mar 2011 09:09 PM PST

PAS yang sesat

Posted: 12 Mar 2011 04:43 PM PST

Takziah kepada keluarga Mohamed B Hashim

Posted: 12 Mar 2011 04:01 PM PST

KISAH ORANG PAS YANG KURANG AJAR DAN TAK ADA AKAL

Posted: 12 Mar 2011 11:13 AM PST

ZAID IBRAHIM MABUK ATAU SASAU?

Posted: 12 Mar 2011 10:25 AM PST

DNA Mr G

Posted: 12 Mar 2011 03:30 AM PST

Agenda Pas atau Dap

Posted: 12 Mar 2011 01:11 AM PST

RAPERA ..

Posted: 13 Mar 2011 01:09 AM PST

RAPERA ..


Dispensing Justice or Dispensing WITH Justice?

Posted: 12 Mar 2011 01:07 PM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 13 Mar 2011 01:03 AM PST

Sahabat-Gunung


DNA Anwar Untuk Buktikan Dia Tak Bersalah

Posted: 12 Mar 2011 08:23 PM PST

Hari nie,sekumpulan NGO telah adakan demostrasi di pejabat PKR untuk mendesak Anwar memberikan DNAnya secara sukarela untuk membuktikan bahawa dia tidak MELIWAT Saiful....

Anwar - Ada berani ker?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Keadilan Untuk Anwar & Saiful ....

Posted: 12 Mar 2011 11:00 AM PST

Yea, kedua-duanya mempunyai maruah dan harga diri... kedua-duanya harus mempertahankan maruah dan harga diri....seorang dikatakan peliwat tapi nafi dia seorang peliwat, manakala seorang lagi mendakwa diliwat dan terbukti ada DNA Lelaki Y di dalam duburnya ....

Sehingga ke hari nie, kedua-duanya masih belum berjaya membuktikan dakwaan mereka. Kini, satu program dianjurkan demi menamatkan kemelut siapa lelaki Y yang semakin menjadi tanya tanya sejak akhir-akhir nie....

Maka, satu perhimpunan AMAN bagi memujuk Anwar menyerahkan DNA secara sukarela akan diadakan di Pejabat PKR di Tropicana, pagi nie (13 Mac) jam 11.30am....

Ini berdasarkan maklumat terbaru, kerana pada mulanya.... ia dirancang untuk dibuat di Pejabat Pas di Jalan Raja Laut ......

Buat sahabat-sahabat yang mempunyai masa, dijemput sama untuk memujuk bang Nuar. Kemelut lelaki Y ini harus ditamatkan segera....

Aku tak nak persoalan lelaki Y ataupun tindakannya main belakang ini akan merebak ke jiwa adik-adik kita di alam persekolahan pula. Nanti boleh jadi ikut-ikutan.....

GAP Balun MU dan Arsenal

Posted: 12 Mar 2011 09:51 AM PST


Apa nie bro.... mana boleh balun MU dan Arsenal sekali malam nie .....???

Itulah yang terjadi, apabila GAP baru sebentar tadi call aku cakap malam nie MU dan Arsenal akan kalah .....

Mana boleh macam tu. GAP nie tahu tengok bola ker? Mana boleh dua-dua kalah, atau dua-dua menang, paling tidak pun seri ajer ..... mana boleh dua-dua kalah .....

Tapi dia kata, Anwar semua boleh. Depan belakang sama sahaja ..... Errrmmmm .... Betul gak yea, Anwar depan belakang dia balun sama-sama rasa, sama-sama sedap .....

Tapi sebenarnya di GAP nie penyokong no 1 Tontenham Hotspur.... Sebab tu dia tak sokong MU ataupun Arsenal, tak seperti aku yang lalang ..... hanya menyokong pasukan yang lawan MU.

Tapi bila aku tengok pasukan Arsenal nie, Arsene Wenger dinasihatkan jangan bawa Samir Nasri yang jambu tu ke Malaysia, khususnya ke Tropicana..... Ataupun jangan bawa ke Tivolli Villa atau yang seangkatan dengannya, sebab ada penyokong setia yang menunggu kat sana .....

Password: Mokhtar ..... gurauan awal pagi dalam keadaan mata yang amat mengantuk nie.....

MU dan Nuar Brahim Kena Balun Lagi

Posted: 12 Mar 2011 09:43 AM PST

Memang Bro Nuar Bin Brahim dan pasukan MU (Manchenster United) ini ada persamaan sejak akhir-akhir ini....

Maksud aku, sejak 3 minggu nie, MU dan Anwar asyik kena balun jer .....

Cuma Anwar asyik kena balun dengan Ummi ajer, manakala MU plak kena balun dek Chelsea, Liverpool dan dijangka dibalun Arsenal malam nie walaupun pada minit ke 28, MU baru sahaja mendahului 1-0 ...

Malam nie, Anwar kompom kena balun lagi, jika semalam Ummi membalun di SSDE di Taman Desa Melor, Batang Kali..... Aku rasa Anwar kena balun lagi di Kg Teluk Nipah, Pulau Indah, Pelabuhan Klang ......

MU plak mungkin kena balun di padang sendiri di Old Trafford ....

Panglima Perang Cyber

Posted: 12 Mar 2011 11:12 PM PST

Panglima Perang Cyber


Catatan Sehari Bersama Datuk Seri Zahid @ Bagan Datoh Siri 1

Posted: 12 Mar 2011 06:44 PM PSTIni adalah restoran Mastan Ghani, Bagan Datoh yang terkenal dengan mee celup yang sangat lazat. Gambar dirakam dari bilik penginapan kami di Hotel Melintang, Bagan Datoh. Sebelum bergerak mengikut program yang diatur sebanyak 13 program, kami mengisi perut terlebih dahulu dengan bersarapan di kedai tersebut. Pegawai Datuk Seri Zahid Hamidi (DSZH) En Zamri memberitahu kedai ini tempat kesukaan DSZH jika pulang ke kawasan beliau untuk bercuti. Memang sedap dan tidak rugi jika anda singgah ke kedai ini jika berkunjung ke Bagan Datoh. Harganya juga berpatutan.Klik sini untuk gambar mee tersebut.Selepas itu rombongan kami telah bergerak menuju tempat program di Taman Kayangan, Simpang Empat. Di mana sebelum itu DSZH telah menghadiri Program Motivasi UPSR Sekolah Kebangsaan Hutan Melintang pada jam 9 pagi. Program di Taman Kayangan & Taman Desa Bersatu ialah program mesra rakyat dan kempen keselamatan bersepadu pencegahan jenayah. Gambar peragut tumpas di hadapan Panglima dalam artikel semalam adalah dari 'lakonan' kempen tersebut. Nampak real dan pelakonnya juga 'tercedera' sedikit. Namun yang penting ialah semangat tinggi pihak polis untuk memberi kesedaran kepada rakyat perlu kita hargai. Jangan ambil mudah bab keselamatan dan jangan juga serahkan sepenuhnya bab ini kepada pihak polis tanpa kita turut membantu mencegahnya. 

Selepas selesai perasmian kempen tersebut, satu sidang media telah dibuat oleh DSZH dengan para wartawan dan juga pengendali media baru seperti kami. Panglima sempat merakam video beliau mencabar Tony Pua yang membuat fitnah terhadap pembelian aset negara, semasa sidang tersebut dan ia akan disiarkan hari ini Insya Allah. Kenyataan Tony Pua sebelum ini yang dibuat di luar dewan rakyat, berhubung pembelian enam Kapal Tempur Pesisir (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang dituduh diselubungi rasuah kerana kosnya 870 peratus lebih mahal berbanding negara asing, kata DSZH boleh menyebabkan beliau disaman kerana membuat fitnah terhadap Kementerian Pertahanan. Jawapan lengkap DSZH isu tersebut sebelum ini klik sini


Selepas itu kami semua telah bergerak menuju Sekolah Kebangsaan Simpang Empat Hutan Melintang untuk program Motivasi UPSR. Berita selanjutnya akan dikemaskini dalam Siri 2 tengah hari nanti.


Lihat lagi aksi 'peragut' yang dirakamkan oleh Panglima semalam.

Mencari barang berharga dalam beg


Selesai mengambil wang dan barang berharga

Penjenayah ditahan polis 

Peragut telah berjaya ditangkap

orang ramai yang datang khusyuk menonton drama 'peragut' ditahan polis


Gempar : Rahsia Kesultanan Perak Terbongkar Di Beting Beras Basah Hari Ini !!!

Posted: 12 Mar 2011 11:21 AM PSTAlhamdulillah Panglima baru sahaja tiba di rumah dari lawatan ke Bagan Datoh Perak. Program sehari bersama Menteri Pertahanan dan juga Naib Presiden Umno di sana yang disertai sekumpulan bloggers dan facebookers sangat bermakna kepada diri Panglima. Banyak perkara telah diperolehi dan banyak 'rahsia' telah dibuka oleh Allah. Antaranya cerita Beting Beras Basah. Kunjungan kami ke sana dibantu oleh Pak Ayob seorang warga tempatan yang menerangkan sejarah tempat berkenaan dengan mendalam. Jarak rumah ibubapa DS Zahid Hamidi dengan Beting Beras Basah mengambil masa 10 minit sahaja menggunakan jalan darat.

Memandangkan jam kini sudah 2.55 pagi dan badan pun dah penat sangat maka Insya Allah artikel seterusnya tentang program hari ini akan menyusul esok pagi. Terlalu banyak perkara ingin dikongsi bersama. Tetapi berikan saya sedikit masa sebelum ia disiarkan di sini untuk tatapan anda semua. Sementara itu, anda bolehlah membaca kisah Beting Beras Basah di Bagan Datoh ini seperti mana yang diterbitkan di bawah. 

Terima kasih kepada DS Zahid Hamidi dan pegawai khas beliau En Zamri yang sudi menjemput kami pengendali media baru untuk mengenali lebih dekat kehidupan sebalik tabir beliau sebagai Ahli Parlimen Bagan Datoh.  Peluang ini rezeki terpijak memandangkan khabarnya ramai blogger Semenanjung kini berada di Sarawak tidak dapat turut serta kali ini. Jemputan ini sangat dihargai Panglima kerana bukan semua dapat atau diundang untuk bersama Menteri Kanan Kabinet Malaysia DS Zahid Hamidi dari pagi hingga malam. Bayangkan 13 program bertemu rakyat berbagai kaum berjaya dihabiskan sejak 9 pagi hingga 9 malam bertemu segenap lapisan masyarakat. 

Tenaga yang ada boleh kalahkan orang muda beb ! 

Ok jumpa lagi esok dan banyak 'rahsia' ke Bagan Datoh kali ini akan dibuka apabila tiba masanya...


Pantai Beras Basah
DS Zahid Hamidi telah menaik taraf tempat ini semasa menjadi Menteri Pelancongan


Beting Beras Basah adalah sebuah tempat yang terletak di muara Sungai Perak berhampiran dengan pekan Bagan Datoh, Perak. Terdapat dua cara untuk sampai ke Beting Beras Basah iaitu dengan melalui jalan darat dan jalan laut. Dari Teluk Intan, jika melalui jalan raya jaraknya ialah sejauh 45 km menuju ke Pekan Bagan Datoh. Setelah sampai di pekan tersebut, pengangkutan seterusnya ialah dengan menaiki bot atau sampan untuk ke sana atau melalui Kampung Sg Balai dengan mengikut jalan darat yang mempunyai jambatan. 


Selain melalui Kuala Sungai Perak, Beting Beras Basah juga boleh dilawati melalui jalan pintas iaitu dari Kampung Sungai Balai Baroh, Bagan Datoh, dengan menempuh jalan tar kecil sejauh enam kilometer yang hanya boleh dilalui dengan motor dan kenderaan kecil sahaja. Satu lagi cara ialah dengan meredah jalan kebun kelapa sawit dari pekan kecil Rungkup. Dari situ, kenderaan perlu ditinggalkan dan terpaksa berjalan kaki meredah paya bakau sejauh hampir setengah kilometer.


Sejarah Kesultanan Perak bermula pada awal abad ke 15 iaitu pada tahun 1528 dimana Sultan Perak yang pertama, Paduka Seri Sultan Muzzaffar Shah I telah ditabalkan di Beting Beras Basah, di kuala Sungai Perak berhampiran pekan Bagan Datoh. Sebelumnya, dua pembesar Perak iaitu Tun Saban dan Nakhoda Kassim telah menghadap Sultan Mahmud Shah, Sultan Melaka yang bersemayam di Kampar untuk memperkenankan seorang puteranya untuk dijadikan Sultan Perak. Baginda telah memperkenan permintaan tersebut dan mengarahkan putera keduanya iaitu Raja Muzaffar Shah ke Perak.

Sewaktu Bahtera baginda menghampiri di kuala Sungai Perak dan sampai ke kawasan Beting Beras Basah, bahtera baginda telah dipukul ombak yang besar dan terdampar secara tiba-tiba diatas satu beting ditengah lautan tersebut. Baginda telah mengarahkan supaya dibuangkan ke laut barang-barang yang berat, namun laut tetap bergelora. Lalu baginda pun berseru :

"Sekongkong Tanah Minangkabau
Selilit Pulau Perca
Di lengkong ular Saktimuna
Perpisahan Beta di selat Melaka
Jika Sah Beta Raja berdaulat
Lepaslah sekalian malapetaka"


Sultan Muzzaffar lantas mengambil mahkota baginda lalu membuangnya ke dalam laut. Secara tiba-tiba laut yang bergelora itu tenang kembali seperti biasa. Bahtera baginda dapat belayar semula seperti sediakala. Serentak dengan itu, Tun Saban dan pengikutnya melaungkan "DAULAT TUANKU" dan baginda Sultan Muzzaffar Shah pun ditabalkan sebagai Sultan Perak yang pertama di Beting Beras Basah. Disebabkan peristiwa tersebut, baginda telah mengambil keputusan untuk mendarat di Beting Beras Basah dan ditabalkan sebelum meneruskan pelayaran baginda.

Sejak itu, setiap Sultan Perak yang akan ditabalkan disyaratkan datang ke Beting Beras Basah ini untuk istiadat pertabalan pusaka dan bersiram tabal dan beberapa upacara lain yang akan disempurnakan oleh Pawang Diraja. Selain Sultan, Raja Perempuan juga harus melakukan upacara yang sama. Kali terakhir upacara tabal raja ialah sewaktu pertabalan Sultan Azlan Shah dan Raja Perempuan Bainun pada penghujung tahun 1985. Menurut cerita orang-orang tua di Bagan Datoh, sewaktu Almarhum Sultan Idris hendak ditabalkan menjadi Sultan Perak ke 33, dalam tahun 1963, baginda telah menyusur menggunakan sampan kecil hingga sampai di tapak tempat Sultan Muzaffar Shah mendarat pada 1528.


Sejarah lama ada menyebut bahawa Raja Ahmad yang merupakan putera kedua Sultan Abdul Malek Shah (Sultan Perak ke 19 yang bertakhta dari tahun 1808 hingga 1825) adalah merupakan seorang Pawang Diraja yang sangat masyhur satu masa dahulu. Sebagai Pawang Diraja, Raja Ahmad sangat arif tentang kejadian-kejadian ghaib termasuk yang berhubungkait dengan makhluk halus. Atas kebolehannya itu, baginda dilantik oleh kekandanya Sultan Abdullah Muazzam Shah, Sultan Perak ke 20 (1825 – 1830 ) untuk menjaga jin kerajaan negeri Perak di Beting Beras Basah di Kuala Sungai Perak. Raja Ahmad mangkat ( terjatuh di Kuala Sungai Terus ) kira-kira dalam tahun 1827 dan selepas itu, tidak diketahui siapa penjaga Jin Kerajaan Negeri Perak seterusnya.Lagi cerita :


Di Negeri Perak sebelum tahun 1520, ada dua orang Mubaligh Islam adik beradik yang datangnya daripada Mekah. Kedua Mubaligh Islam yang tersebut itu yang tua nya bernama Syed Ali dan yang muda nya bernama Syed Abdul Manaf. Maka kedua Mubaligh yang ulung itu telah mengIslamkan ramai orang-orang Melayu Perak pada ketika itu dan kedua Mubaligh tersebut terkenal dengan nama Keramat Mata Kucing dan Keramat Mata Sabun.

Di Negeri Perak pada masa yang tersebut, Raja nya belum bergelar Sultan, hanya dengan nama HALUAN. Maka Haluan Negeri Perak pada masa itu bernama Tok Masuka dan orang-orang besarnya diantaranya bernama Tun Saban, Nakhoda Kassim, Puteri Darah Putih anak Penghulu Semang, Hulu-Perak. Didalam pemerintahan Haluan Paduka Tok Masuka pada masa itu maka mulalah ramai orang Melayu Perak menukarkan ugama mereka daripada Hindu dan ugama Buddha kepada Ugama Islam. Dengan adanya Ugama Islam yang baru muncul itu maka banyaklah adat-adat istiadat yang terkenal dengan nama Adat Istiadat Gangga Nagara diubah satu demi satu, daripada upacara acara Hindu kepada acara mengikut syariat Islam. Dengan campur tangan kedua Keramat Mubaligh Islam Arab itu berkenaan dengan masyarakat Melayu Perak yang dinamakan Adat Istiadat Melayu Perak. Ini telah secara tidak langsung menjadikan Tun Saban, pembesar Perak ketika itu tidak senang hati.

Pada suatu hari,, Tun Saban telah memberi perintah supaya kedua Keramat Mubaligh Islam itu dibunuh. Seorang puteranya yang bernama Tun Kelewang menyahut perintah tersebut. Maka Tun Kelewang pun mengambil senjatanya dan turun menuju ketempat dua Keramat Islam itu, maka tujuan nya ialah untuk menamatkan riwayat kedua Keramat Mubaligh Islam yang tersebut. Mana-mana rakyat yang tahu akan peristiwa yang bakal berlaku tersebut menunggu-nunggu akan peristiwa ngeri itu berlaku.

Didalam perjalanan Tun Kelewang di tengah jalan, dengan tak semena mena berbunyilah halalintar membelah bumi dengan kuatnya, didalam kilat menyabung itu Tun Kelewang pun terkena petir dan gugurlah kebumi lalu mati lah ia disitu juga. Maka petir itulah senjata yang didatangkan Allah swt bagi membunuh musuh kepada kedua Keramat itu. Dengan kematian Tun Kelewang yang diluar jangkaan dan dugaan, semenjak itu orang-orang Perak baharulah mengatakan dua Mubaligh Islam itu Keramat.

Satelah mati Haluan Tok Paduka Masuka Perak didalam lingkungan tahun 1525, maka kedua Kerabat iitulah yang memberitahu kepada Tun Saban, supaya, iaitu :-

1.    Nama gelaran HALUAN digantikan dengan nama gelaran SULTAN.

2.    Kerana Tok Masuka tidak mempunyai zuriat anak lelaki, maka Sultan pertama Negeri Perak hendaklah diambil Raja Muzzaffar Shah, iaitu putera kepada Sultan Mahmud Shah, Kampar (Sumatera), bekas Sultan Melaka yang akhir, ditabalkan menjadi Sultan Perak yang pertama dan ulung.

Tun Saban mahu tidak mahu terpaksa menurut kata sebagaimana yang dikehendaki oleh kedua Mubaligh Islamm itu, terpaksalah dilaksanakan juga. Pada tahun berikutnya berlakulah peristiwa Pertabalan Kesultanan Negeri Perak dan nama Haluan Negara (Gangga Negara) ditukarkan kepada nama Negeri Perak.  Raja Muzzaffar Shah telah ditabalkan sebagai Sultan Perak yang Pertama dengan gelaran Paduka Seri Sultan Muzzaffar Shah 1.

Daripada ajaran Islam kedua Mubaligh Islam itu maka  ada lima Orang Besar Perak menjadi alim didalam Ilmu Ketuhanan. Maka empat yang menjadi Keramat dan seorang menjadi Rijaibul'Ghaib, maka Orang Besar yang menjadi Keramat itu ialah :-

1.    Nakhoda Kassim, yang terkenal dengan nama Keramat Beting Beras Basah.

2.    Isteri Nakhoda Kassim yang bernama Puteri Darah Putih anak Penghulu Semang.

3.    Anak angkat Nakhoda Kassim yang dikenali dengan nama Tok Pelandok.

4.    Isteri Tok Pelandok, anak nagkat Puteri Darah Putih, terkenal dengan nama Keramat Tok Temong.

Tun Sabah yang dahulunya memusuhi kedua Keramat Arab yang tersebut, akhirnya menjadi sahabat karib Keramat Mata Sabun dan Keramat Mata Kucing.  Walau bagaimana berlaku perbelahan dan persengkataan dengan Sultan Perak ketika itu dan Tun Saban telah di bunuh oleh Megat Terawis atas perintah Sultan. Namun ada orang yang mengatakan Tun Saban tidak mati malah beliau telah ghaib menjadi Rijaibul'Ghaib.

Bermula daripada tahun era berikutnya Negeri Perak telah di perintah oleh Sultan mengikut salahsilah Undang-Undang 99 Negeri Perak. Sahingga kini Negeri Perak telah diperintah oleh 34 orang Sultan......info klik sini  


Lihat pertabalan Sultan Perak pada 1985 di bawah :Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah

YDP AGONG MENGUJI KAPAL SELAM YANG DIFITNAH PEMBANGKANG - BUKTI KETELUSAN KERAJAAN !!!

Posted: 12 Mar 2011 03:25 AM PST

Tohmahan kapal selam tidak benar - Abdul Aziz


KOTA KINABALU 10 Mac - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini mencemar duli menaiki kapal selam pertama negara KD Tunku Abdul Rahman (TAR) di perairan Laut China Selatan.

Seri Paduka yang diiringi Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar menghabiskan masa kira-kira dua jam setengah melakukan pelayaran ulung bermula di Markas Angkatan Kapal Selam di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu di Sepanggar.

Dalam pelayaran itu, Tuanku Mizan turut diiringi aset-aset Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) seperti KD Lekiu, KD Kedah, Helikopter Super Lynx, helikopter S70 Black Hawk dan Helikopter Nuri.

Abdul Aziz berkata, dengan keberangkatan Seri Paduka, sekali gus membuktikan segala tohmahan negatif sesetengah pihak mengenai kapal selam negara selama ini adalah tidak benar.

Malah, katanya, ia jelas menunjukkan kesiagaan kapal selam negara sentiasa berada pada tahap yang tertinggi.

"Hari ini, TLDM telah mencatat sejarah dengan melakukan penyelaman bersama Yang di-Pertuan Agong termasuk melakukan selaman ke kedalaman yang maksimum bagi kapal selam jenis Scorpene.

"Jadi, segala tuduhan yang tidak berasas ke atas kapal selam negara yang mengatakan kapal selam tidak boleh menyelam adalah tidak benar dan satu pembohongan kepada rakyat Malaysia," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, semasa pelayaran, Seri Paduka telah berkenan menyaksikan pelbagai demonstrasi seperti demonstrasi melawan kebakaran dan 'water shot'.

"Demonstrasi tersebut menunjukkan keupayaan kapal selam mengesan sasaran dan pada jarak yang jauh sebelum dikesan oleh musuh.

"Dalam demonstrasi yang telah ditunjukkan kepada Yang di-Pertuan Agong, jelas menggambarkan kapal selam KD TAR berkeupayaan mengesan sasaran dari jarak jauh dan telah melakukan simulasi penembakan seakan-akan menembak torpedo ke atas sasaran," katanya.

Tambahnya, Tuanku Mizan juga berpuas hati dengan keupayaan yang telah ditunjukkan oleh kapal selam negara dan anggota kapal selam.

Sebelum ini, katanya, KD TAR juga telah berjaya melancarkan misil dari bawah permukaan ke permukaan air di perairan Laut China Selatan pada 26 Julai tahun lalu.

"Misil tersebut telah mengenai sasaran berukuran 40 meter panjang di permukaan laut pada jarak 40 kilometer selepas dilancarkan dari kedalaman 550 meter yang mana ia sukar dikesan oleh sistem penderia bawah air mana-mana kapal di permukaan," ujarnya.Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah

Gempar : Peragut Tumpas Depan Panglima !!!

Posted: 12 Mar 2011 02:14 AM PST
Pagi tadi peragut telah tumpas di depan Panglima. Nantikan cerita selanjutnya malam ini.


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 12 Mar 2011 11:08 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Khas Untuk Pembaca Setia Mymassa.

Posted: 12 Mar 2011 01:44 AM PST

Mulai hari ini, Mymassa akan cuba memaparkan cerita-cerita panas pembangkang di Sarawak.

Liputan khas ini akan dibawa terus menerus sehingga Pilihan Raya Sarawak.

Selamat membaca dan teruskan menyokong blog kami.

The Unspinners

Posted: 12 Mar 2011 11:04 PM PST

AZLI SHUKRI

Posted: 12 Mar 2011 11:04 PM PST

AZLI SHUKRI


JCorp Mungkin Lumpuh!

Posted: 12 Mar 2011 08:32 AM PST

Nampaknya mungkin satu lagi organisasi perniagaan Melayu akan lumpuh dan hancur di bawah pentadbiran yang tidak tahu erti perjuangan dan berjihad dalam perniagaan. Setelah berjaya menyingkirkan bekas CEO Johor Corporation (JCorp) Tan Sri Muhammad Ali Hashim daripada terus menerajui rangkaian perniagaan oraganisasi tersebut beberapa bulan yang lalu - kini pentadbiran baharu JCorp dikatakan sedang merancang untuk menjual sebuah anak syarikat JCorp yang paling bernilai - iaitu syarikat Kulim Bhd. Khabar angin ini sekiranya benar-benar terjadi - ia tidak hanya menjejaskan sumber pendapatan utama JCorp, bahkan lebih jauh daripada itu, JCorp juga akan kehilangan pegangan saham dalam QSR Brands Bhd dan KFC Holding Bhd yang terbukti telah membawa keuntungan besar kepada syarikat milik kerajaan Johor itu. Kekecewaan Ali Hashim ada asasnya - setelah bertungkus-lumus membangunkan JCorp selama 30 tahun dan berjaya melahirkan begitu ramai usahawan Melayu yang bernaung di bawahnya, kini terdapat pula "tangan-tangan ghaib" yang mahu menghancurkan segala kejayaan dan kebanggaan itu. Nampaknya - memang Melayu mudah lupa. Mudah lupa terhadap jasa orang lain dan mudah lupa terhadap pengorbanan orang lain. Jcorp bakal hancur sekiranya yang memimpin organisasi itu merupakan "gunting dalam lipatan". Baca laporan di sini...

Isu Saman Ekor : Jawapan Balas Zulhazmi Sharif

Posted: 12 Mar 2011 07:23 AM PST

Saya ingin merujuk kepada siaran akhbar Berita Harian bertarikh 11/3/2011 yang memetik ulasan seorang Pakar Perlembagaan Profesor Dr Rohimi Shapiee. Saya amat dukacita dengan perkembangan dan ulasan tersebut yang melabelkan pihak-pihak yang tidak menggalakkan rakyat membayar saman sebagai sebagai nakal dan menggalakkan pemandu supaya terus melanggar undang-undang.

Saya ingin tegaskan pendirian kami di Jawatankuasa Kempen Anti saman Ekor (KASE) bahawa kami tidak sekali-kali bersetuju dan menggalakkan pemandu-pemandu kenderaan memandu tidak mengikut peraturan. Setiap pemandu mestilah memandu dengan berhemah kerana jalanraya bukan harta persendirian tetapi hak bersama. Kami juga tidak bersetuju dengan penguatkuasaan yang tidak mengikut peraturan sedia ada. Atas hujah dan pendirian ini, kami melancarkan Kempen Anti Saman Ekor (KASE) iaitu bertujuan memberikan penerangan tentang hak rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan, prinsip keadilan dan pematuhan peraturan serta prosedur tindakan undang-undang.

Tidak pernah pada bila-bila masa dan ketika, Kami menyatakan bahawa Saman Ekor yang dikeluarkan oleh PDRM adalah bertentangan dengan Perlembagaan dan Akta. Jika ada, saya merasakan kenyataan dan pendirian kami telah disalah tafsir. Saya ingin memperbetulkan pemahaman dan persepsi sesiapa sahaja termasuk Pakar Perlembagaan tersebut supaya sebelum membuat sebarang ulasan atau komen, FAHAMI dahulu apa isu yang dibawa dan ditimbulkan.

Saya ingin menegaskan bahawa Saman Ekor yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi hanya sekadar notis meminta maklumat pemandu daripada pemilik kenderaan yang dikeluarkan mengikut Seksyen 115 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Notis ini disebut sebagai Pol 170A. Fakta ini tidak pernah disangkal malah diakui oleh Kementerian Dalam Negeri, PDRM malah Timbalan Menteri Pengangkutan di dalam Dewan Rakyat. Saya mohon kerjasama pihak-pihak yang ingin membuat ulasan supaya lebih rajin membaca daripada membuat ulasan dan komen berasaskan lojik akal fikiran. Pernahkah pihak-pihak yang membuat ulasan ini meneliti setiap patah perkataan yang terkandung di dalam notis Pol 170A tersebut sebelum membuat komen? Baca dan fahami kandungannya dahulu kemudian nyatakan komen dan ulasan.

Mengikut Seksyen 115 (1) APJ 1987 setiap pemilik kenderaan apabila diberikan notis Pol 170A ini hendaklah memberikan maklumat pemandu yang disyaki telah melakukan kesalahan yang dinyatakan di dalam notis tersebut dalam tempoh tujuh (7) hari dari tarikh notis diterima. Kegagalan memberikan maklumat boleh dianggap melakukan kesalahan melainkan pemilik memuaskan hati mahkamah bahawa beliau tidak tahu siapa yang memandu. Maksud memuaskan hati mahkamah tersebut ialah seseorang pemilik jika ingkar menjawab notis tersebut maka pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini hendaklah mengeluarkan suatu notis (Saman) di bawah Seksyen 53(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Persoalannya adakah semua prosedur ini diikuti oleh pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini?

Bersama Notis Pol 170A ini juga dikepilkan Notis Pol 171 iaitu menawarkan kompaun kepada pemilik kenderaan jika pemilik mengakui kesalahan dan ingin menerima tawaran kompaun, pemilik boleh menjelaskannya. Perlu diambil perhatian bahawa tawaran kompaun ini diberikan melalui Seksyen 120 (1) APJ 1987. Kompaun ini hanyalah semata-mata tawaran. Bukan suatu bentuk hukuman atau denda. Kompaun ini juga mempunyai tempoh sah laku kerana di dalam Notis Pol 171 di perenggan 4 dinyatakan begini "Tawaran ini berkuatkuasa sehingga (tarikh). Sekiranya tiada jawapan selepas tarikh ini, tindakan saman akan diambil". Ini dengan jelas menunjukkan bahawa kompaun tersebut hanyalah suatu tawaran, dan jika pemilik atau yang disyaki melakukan kesalahan tidak menerima tawaran kompaun tersebut dan enggan membayar, maka mereka hendaklah disaman supaya hadir di Mahkamah menjawap pertuduhan ke atas mereka. Saman ini dikeluarkan mengikut Seksyen 53(1) APJ 1987 yang disebut sebelum ini.

Persoalannya, adakah prosedur ini juga diikuti oleh pihak berkuasa?

Perkembangan yang berlaku sekarang ialah pihak berkuasa iaitu Kementerian dalam Negeri melalui PDRM telah menghukum orang yang disyaki melakukan kesalahan lalu lintas sedangkan mereka tidak pernah dibuktikan melakukan kesalahan. Mereka dihukum dengan alasan tidak membayar kompaun sedangkan kompaun hanyalah tawaran. PDRM pula mengambil kesempatan di atas kurangnya pemahaman rakyat tentang undang-undang dan peraturan telah menghukum dengan meminta JPJ menyenarai hitam kenderaan bertujuan memaksa mereka membayar kompaun. INILAH TINDAKAN YANG BERTENTANGAN DENGAN PERLEMBAGAAN!

Kenapa ia bertentangan dengan Perlembagaan?

a) Kesalahan yang dikatakan telah dilakukan tersebut belum dibuktikan.

Rujuk kembali kepada ulasan asal di atas. Jika Pemilik kenderaan ingkar notis, sepatutnya mereka dihadapkan ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka ingkar notis tersebut. Pelbagai persoalan akan timbul di sini. Adakah notis tersebut telah dikeluarkan? Adakah notis tersebut telah diserahkan dengan sempurna?

Notis boleh diserahkan kepada pemilik kenderaan mengikut Seksyen 118 APJ 1987 iaitu dengan pos berdaftar. Jadi pihak berkuasa perlu membuktikan terlebih dahulu notis itu telah dikeluarkan. Kemudian buktikan notis itu telah diserahkan iaitu dengan bukti pengeposan daripada pejabat pos berkaitan. Jika ada bukti tersebut barulah pemilik perlu buktikan kenapa beliau ingkar. Jika beliau telah memuaskan hati mahkamah dengan alasan-alasannya maka kemungkinan akan dilepaskan. Jika tidak dapat memuaskan hati Mahkamah, kemungkinan akan dijatuhkan hukuman kerana ingkar notis. Belum lagi soal memandu melebihi hadlaju. Adakah ini dilakukan dalam situasi sekarang ini? Jawapannya tidak kerana Timbalan Menteri Pengangkutan sendiri mengakui di Dewan Rakyat pada 8/3/2011 bahawa jika seseorang ingkar Notis Pol 170A ini maka mereka secara automatik dianggap melakukan kesalahan. Ini suatu anggapan yang salah di sisi undang-undang.

Jika pemilik atau pemandu disyaki memandu melebihi hadlaju, mereka sepatutnya disaman hadir ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka telah melakukan kesalahan tersebut. Adakah ini dilakukan? Tidak! Mereka terus disenarai hitam kerana tidak membayar kompaun. Sepatutnya PDRM membawa mereka ini ke Mahkamah, buktikan mereka memandu melebihi hadlaju. PDRM sentiasa mengatakan mereka mempunyai bukti, jadi buktikan di Mahkamah. Bukan dengan bekerjasama dengan JPJ untuk menyenarai hitam supaya pemilik kenderaan membayar kompaun. Ini salah! Kenapa PDRM tidak membawa mereka ini ke Mahkamah untuk dibuktikan kesalahan? Mungkin PDRM tahu bahawa mereka tidak dapat membuktikan kesalahan tersebut.

Perlu diambil perhatian bahawa APJ 1987 tidak memperuntukkan sebarang penggunaan imej yang dirakam untuk diterima pakai sebagai bukti di Mahkamah. Setelah APJ 1987 dipinda pada 22/12/2010 dan mula berkuatkuasa pada 1/2/2011 barulah imej yang dirakam diterima sebagai bukti di Mahkamah. Ini disebut di dalam seksyen 117 (11) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 seperti berikut : Dalam mana-mana prosiding di mana-mana mahkamah, apa-apa imej yang dirakamkan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan bagi apa-apa kesalahan di bawah Akta ini hendaklah diterima sebagai keterangan, dan hendaklah menjadi bukti prima facie bagi fakta yang dinyatakan di dalamnya.

Akan ada pula pihak yang akan mengatakan bahawa gambar boleh diterima sebagai keterangan di Mahkamah mengikut peruntukkan Akta Keterangan 1950. Betul, tetapi gambar bagaimana, bagaimana gambar diambil. Jika boleh digunakan peruntukkan Akta Keterangan 1950, kenapa kerajaan bersusah payah meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk memasukkan penggunaan gambar (imej) sebagai bukti yang boleh diterima?

Apa yang menyedihkan lagi, sudahlah gambar tidak boleh diterima sebagai bukti, para pemandu dan pemilik telah dikenakan bayaran RM10 untuk melihat dan mendapatkan salinan gambar tersebut oleh PDRM. Sudah lah tidak dibuktikan lagi mereka bersalah, mereka dikenakan bayaran untuk membuktikan mereka tidak bersalah. Sistem keadilan apa yang kita guna???

b) Seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Ada dua (2) isu di sini :

a) Pembuktian bersalah; dan

b) Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah.

Pembuktian salah.

Seperti yang diulas sebelum ini, adakah semua yang dituduh dan dikeluarkan Saman Ekor ini telah dibuktikan melakukan kesalahan oleh PDRM dan JPJ? Di Mahkamah mana mereka ini dibuktikan bersalah? Jika tidak pernah dibuktikan bersalah, kenapa menghukum?

Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah?

Kuasa untuk menghukum ini adalah kuasa Mahkamah. Inilah tujuannya diwujudkan tiga (3) cabang dalam kerajaan iaitu Eksekutif, Perundangan dan Kehakiman. Polis tiada kuasa menghukum. JPJ tiada kuasa menghukum malah kerajaan tiada kuasa menghukum. Hanya Mahkamah sahaja mempunyai kuasa ini. Justeru tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan ini adalah suatu hukuman. Siapa yang menyenarai hitam? Bukan Mahkamah tetapi JPJ. Adakah JPJ telah mendapat perintah Mahkamah untuk menyenarai hitam pemilik kenderaan?

JPJ akan menyatakan mereka mempunyai kuasa di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 untuk menghalang transaksi. Bagaimana kuasa tersebut perlu dibuat? Peruntukkannya menyebut bahawa Pengarah JPJ hendaklah berpuashati bahawa seseorang itu tidak mempunyai "perkara yang belum selesai". Bagaimana JPJ hendak berpuashati? Mestilah membuat suatu siasatan seperti memberikan peluang membuat representasi kepada pemilik. Ini disebut di dalam Seksyen 17(2) APJ 1987. Adakah ini dibuat? Tanyalah JPJ.

Senario sekarang ini adalah hukum dahulu buktikan kesalahan kemudian. Ini jelas bertentangan dengan prinsip keadilan.

c) Menyenarai hitam bermaksud menghalang rakyat menggunakan harta.

Perkara ini diulas dengan terperinci di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor [2009] 6 CLJ 280.

Yang Arif Hakim Mahkamah Tinggi Kuching tersebut telah memutuskan bahawa "perkara yang belum selesai" yang dimaksudkan di dalam Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 ialah perkara yang telah dibawa ke mahkamah di mana yang dituduh tidak membela diri.

Mahkamah juga memutuskan bahawa tindakan JPJ Negeri Sarawak menyenarai hitam di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan adalah salah dan bertentangan dengan undang-undang. Malah tindakan tersebut juga dianggap bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak setiap rakyat menggunakan harta mereka. Akhirnya Mahkamah Tinggi telah membenarkan tuntutan gantirugi terhadap JPJ kerana telah menyebabkan kerugian kepada pemohon di dalam kes itu akibat kehilangan penggunaan harta beliau iaitu kereta yang disenarai hitam.

Justeru saya ingin mengambil peluang ini untuk memperbetulkan persepsi dan pemahaman sesetengah pihak supaya apa yang diperjuangkan dan dibahaskan ini adalah isu penyalahgunaan proses keadilan. FAHAMI ISU SEBENAR! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!

ZULHAZMI SHARIFF

Penasihat Undang-Undang

Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

Neutral Daily

Posted: 12 Mar 2011 09:24 PM PST

Neutral Daily


Ku Li hits out at Dr M’s political lying?

Posted: 12 Mar 2011 12:44 AM PST

March 12, 2011
Mahathir's memoirs lacks intellectual honesty but contains some comedianship, says Tengku Razaleigh

PETALING JAYA: Veteran Umno leader Tengku Razaleigh Hamzah has hit out at former prime minister Dr Mahathir Mohamad over the latter's recollection of events as stated in his memoirs which was published earlier this week.

The long-time Gua Musang MP and once an Umno vice-president, Tengku Razaleigh, also fondly known as Ku Li, said Mahathir was wrong in accusing him of breaking up Umno in 1987 during the party leadership crisis.

"Again I am accused of bringing the party to court. I am also alleged to be involved in money politics during the 1987 party contest.

"I do not have that sort of money. I have no cronies.

"In fact, I am against money politics. As Allah is my witness, I have not done all those things. Yet I have always been returned every time I stood in Gua Musang," Razaleigh said yesterday.

"I never steal, I never cheat. Those who steal and cheat will have their conscience pricking them all the time, the rest of their life," he added.

He said Mahathir's memoirs – titled "'Doctor In The House" – lacked intellectual honesty and reflected some comedianship, apart from political lying.

He added that intellectual honesty was a rare commodity these days, "particularly in the political atmosphere that we face today in Malaysia where political lying has become pervasive".

Razaleigh said that he had no remedies "in this country to challenge the fabrication and political lying".

"That I do not have a legal remedy speaks volumes of the political reality which is disguised as democracy," he added.

Mahathir's version

Razaleigh was commenting on Mahathir's memoirs through his speech during a book launch in Ipoh yesterday. He was officiating at the launch of Perak Academy's "Wang Gungwu: Junzi Scholar-Gentleman".

In his 843-page memoirs, Mahathir recalled events that led to Umno being deregistered by the High Court for allowing unregistered branches to take part in the party polls in 1987.

The court ruling was a result of a suit filed by supporters of Razaleigh who had failed to unseat Mahathir as the party president. Mahathir defeated Razaleigh by a razor-slim 43-vote majority.

Mahathir also stated that Razaleigh's team had spend money in its attempt to win the party polls.

"To fund Team B (Tengku Razaleigh's team), I was told Tengku Razeleigh sold his racecourse property to the Sultan of Brunei for RM14 million," wrote Mahathir in his autobiography.

"We also heard that Team B spent about RM20 million on their campaign, with most of the money provided by Tengku Razaleigh himself," he added.

He also accused Razaleigh's supporters of paying off Umno delegates in hotels and toilets.

Following the deregistration of Umno, Mahathir formed Umno Baru while Razaleigh formed a splinter party called Semangat 46. In 1996, Razaleigh dissolved his party to rejoin Umno (Baru).

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/03/12/ku-li-hits-out-at-dr-ms-political-lying/

Benarkah ABIM ketika Anwar – Sosialis Islam?

Posted: 12 Mar 2011 12:29 AM PST

Tanda tanya yang timbul ekoran pembawaan masuk sayap pergerakan Al-Ikhwan Al-Muslimun, IIIT ke Malaysia oleh Anwar ketika menjadi Presiden UIA, bukanlah sesuatu yang harus dipandang ringan. Malah ekoran terdapatnya aktiviti tokoh-tokoh cendekiawan Islam asing yang penuh kontroversi itu, sentimen anti-kerajaan di kalangan pelajar universiti berkenaan dikesan semakin menjadi-jadi terutama dalam pergerakan menyokong pergerakan reformasi pro-Anwar ketika itu.

Misalnya, ketika konvensyen UIA diadakan di Kuala Lumpur pada bulan Disember 1988, apa yang membimbangkan ialah majoriti graduan yang hadir telah menunjukkan sikap defiant mereka dengan memakai kain putih yang disemat di dada yang menurut mereka sebagai lambang keadilan, yakni keadilan bagi Anwar. Golongan terpelajar ini rata-ratanya masih berpegang kepada pandangan yang menganggap tindakan penyingkiran yang dikenakan ke atas idola politik mereka itu sebagai "konspirasi peringkat tertinggi kerajaan bagi menghapuskan karier politik Anwar."

Memandangkan ini, sudah sampai ketikanya usaha bersungguh-sungguh dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan bahawa kehadiran kepentingan-kepentingan politik asing seperti IIIT mahupun badan induknya Al-Ikhwan Al-Muslimun selama bertapaknya pengaruh Anwar Ibrahim di dalam arus politik dan pemerintahan negara tidak menimbulkan kesan jangka panjang yang boleh memudaratkan kestabilan politik yang kita nikmati selama ini.

Sehubungan itu apa yang seharusnya menjadi kemusykilan serta dipersoalkan oleh umat Islam di Malaysia mahupun keseluruhan rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian ialah mengapa pertubuhan Al-Ikhwan Al-Muslimun dapat wujud di negara ini tanpa sebarang halangan melalui IIIT yang beroperasi melalui kampus UIA di Petaling Jaya. Segala kemusykilan dan perasaan khuatir ini juga seharusnya diluahkan terhadap IIIT dan Al-Ikhwan kerana perkaitannya dengan seorang tokoh ulama reformis Dario Qatar, Dr. Yusuf Al-Qardhawi yang bertanggungjawab mengeluarkan fatwa membela Anwar dari penyingkirannya oleh kerajaan dan UMNO.

Ulama cendekiawan Al-Ikhwan yang penuh kontroversi ini pernah melakukan lawatan rasmi ke Malaysia pada 25 Mac 1998 atas jemputan Anwar yang ketika itu masih lagi memegang jawatan penting di dalam kerajaan dan UMNO. Walaupun di kalangan pemerhati pergerakan Islam semasa Dr. Yusuf, 73, diiktiraf sebagai seorang ulama progresif yang moderate serta terkenal, tetapi ramai yang masih bersikap penuh kesangsian terhadap tindak-tanduknya, terutamanya dari segi kesungguhan serta niatnya dalam menjalankan kerja-kerja dakwah.

Malah terdapat di kalangan pemerhati yang menyifatkan ulama kelahiran Mesir ini sebagai 'ulama politik' yang tidak berniat semata-mata untuk berdakwah tetapi mempunyai agenda politik tersembunyi demi menegakkan pengaruh Al-Ikhwan di serata dunia Islam. Agenda berkenaan adalah bagi membolehkan puak Al-Ikhwan memegang tampuk kekuasaan di negara-negara Islam tanpa memikirkan kehendak majoriti rakyat di negara-negara berkenaan.

Adalah menjadi hakikat sejarah kewujudan badan pergerakan Islam antarabangsa ini bahawa dalam usaha mendalangi cita-cita politik di negara-negara Islam, mereka tidak begitu menghiraukan samada matlamatnya itu dicapai secara damai atau sebaliknya. Kini di Malaysia campurtangan tokoh ulama Al-Ikhwan di dalam hal ehwal politik dalaman di Malaysia amat menyerlah sekali dengan tindakannya mengeluarkan 'fatwa' menpertahankan Anwar dari segala tuduhan yang dilemparkan oleh pihak kerajaan.

Fatwa beliau itu jelas mengenepikan segala pandangan bernas dan teori indah yang pernah diutarakan dalam buku-buku hasil tulisannya. Ini termasuklah dalam buku Fiqh al Zakah – sebuah kerja dakwah yang pernah disifatkan oleh tokoh ulama intelektual dari Pakistan Abu A'la Mawdudi sebagai "buku abad ini" dalam bidang fiqah Islam.

Pembabitan Dr. Yusuf dalam mencampuri urusan politik UMNO dan pemerintahan kerajaan di negara ini tidak dapat dilihat oleh kalangan pemerhati tempatan sebagai berbau kepentingan politik partisan. Manakala tindakan beliau mengeluarkan 'fatwa' menyokong Anwar Ibrahim ternyata bercanggah dengan metodologi pembuatan fatwa seperti yang ditetapkan oleh Al-Quran serta hadis. ( sila lihat gambar diatas ).

Memandangkan beliau merupakan seorang tokoh ulama yang disegani, dikhuatiri pendapat yang diluahkan berkaitan kes penyingkiran dan juga pertuduhan-pertuduhan mahkamah yang dihadapi oleh Anwar akan disalah tafsir oleh seluruh masyarakat dunia Islam. Menurut para pemerhati, pendapat Dr. Yusuf mengenai dilema yang dihadapi oleh Anwar Ibrahim itu adalah semata-mata berdasarkan pandangan dari sebelah pihak, yakni dari pihak bekas Timbalan Perdana Menteri itu sahaja tanpa mengambil kira sudut pandangan pihak kerajaan dan UMNO.

Ekoran perkembangan ini, dikhuatiri juga kalau-kalau fatwa dari tokoh ulama antarabangsa ini mengenai nasib-nasib yang menimpa Anwar ini adalah dari sumber-sumber pihak ketiga seperti laporan media asing atau rakan-rakan seperjuangan yang berada di Malaysia.

Perlu disebut di sini sejak kepulangannya ke negara asalnya ekoran lawatan ke Malaysia pada pada 25 Mac 1998, Dr Yusuf tidak pernah pulang semula sehinggalah tahun 2010 bagi menyiasati atau mengambil tahu tentang masalah yang menimpa rakan pengikutnya itu. Berdasarkan ini, besar kemungkinannya keputusan yang diambil bagi membela Anwar bukan didasarkan kepada realiti politik semasa di Malaysia, tetapi lebih kepada apa yang dilihat melalui kaca mata politik di Timur Tengah.

Dr. Yusuf tentu boleh dianggap telah melakukan satu kesilapan yang besar jika terbukti beliau mengambil pendekatan yang stereotaip serta cetek dengan menyamakan sikap kerajaan di Malaysia seperti sikap yang diambil oleh para pemerintah di sesetengah negara Arab yang rata-ratanya terbukti amat tegas dalam usaha membanteras segala pergerakan politik yang berbau Islam.

Pada hakikatnya di antara perjuangan aktivisme Anwar dengan tokoh ulama Al-Ikhwan dari Qatar ini memang terdapat banyak persamaan. Seperti juga Anwar, "ulama reformis" ini sememangnya terkenal di kalangan golongan intelektual dunia Islam sebagai seorang yang mempunyai pandangan politik yang agak radikal. Pandangan ini agak bercanggah dengan apa yang dipaparkan oleh kalangan pengkaji Islam dari barat seperti John Esposito dan John Voll yang menyifatkan beliau sebagai tokoh intelektual dunia Islam yang bersifat moderate.

Sesungguhnya Dr. Yusuf dan beberapa orang lagi tokoh Islam al-Ikhwan Al muslimun, termasuk pengasasnya Hassan Al-Banna, lebih dikenali dikalangan aktivis pergerakan Islam dunia sebagai ulama yang "memegang Quran dan pedang di tangan kiri". Dr. Yusuf pernah dilaporkan terlibat secara aktif dalam politik kampus seperti menganjurkan serta mendalangi beberapa tunjuk perasaan ganas ketika menuntut di Al-Azhar. Akibat kegiatan politik radikal ini beliau dilaporkan pernah di penjara oleh pihak berkuasa Mesir sebanyak tiga kali, yakni pada tahun 1949,1954 dan 1962.

Persamaan di antara Anwar dengan Dr. Yusuf turut terserlah dari segi idola atau tokoh politik yang disanjungi bersama. Dr. Yusuf dikenal pasti sebagai antara tokoh Al-Ikhwan yang taksub dengan beberapa orang tokoh idola intelektual reformis Islam yang pernah suatu ketika dahulu dikaitkan dengan pergerakan sosialisme Islam seperti pengasas pergerakan itu sendiri Hassan Al-Banna dan tokoh ideologinya, Sayyid Qutb. Di antara kedua-dua tokoh yang dikagumi bersama oleh Anwar dan Dr. Yusuf ini, Sayyid Qutb dikatakan tokoh yamg paling menyerlah dari segi sikap militan dan radikalnya serta pernah dikatakan berpegang kepada konsep sosialisme Islam.

Pada peringkat awal penglibatannya dengan Al-Ikhwan, Sayyid Qutb menganut falsafah liberal, kemudiannya berganjak minda kepada fahaman sosialis, sebelum bertukar haluan menjadi tokoh fundamentalis sehingga kini. Seperti juga dengan hal beberapa orang di kalangan pemimpin Al-Ikhwan, terdapat ramai di kalangan tokoh intelektual Islam di Malaysia yang seangkatan dengan Anwar pernah suatu ketika dulu turut terpengaruh dengan idea sosialisme Islam yang di bawa oleh Sayyid Qutb ini Antara tokoh-tokoh intelek Islam tempatan ini termasuklah Prof. Syed Naquib Al-Attas.

Tokoh cendekiawan Islam tempatan ini dikenalpasti masih lagi mempunyai perhubungan yang akrab dengan Anwar dan dikatakan antara tokoh yang menjadi golongan inner circle dalam perencanaan politik dan intelektual beliau. Pengaruh fahaman sosialisme Islam didapati begitu menular sekali di kalangan ahli ABIM serta para penuntut institusi pengajian tinggi tempatan pada sekitar tahun 1970-an dan awal tahun 1980-an.

Fahaman ini menjadi begitu popular di kalangan anak-anak muda terpelajar ketika itu sehingga terdapat media cetak tempatan, terutamanya majalah Panji Masyarakat (kini tidak diterbitkan lagi) pernah beberapa kali didapati seolah-olah cuba menjaja fahaman ini yang rata-ratanya terdiri dari kalangan pelajar peringkat STP dan institusi pengajian tinggi tempatan. Didapati media berkenaan memberikan kedudukan yang prominen terhadap isu sosialisme Islam, termasuk menjadikannya bahan cover story sambil menyerlahkan apa yang disifatkan sebagai tokoh Prof. Syed Naguib dalam fahaman tersebut.

Perkara ini berlaku walaupun fahaman sosialisme yang dipuja-puja itu agak mengelirukan serta menimbulkan kontroversi dari segi akidah umat Islam. Natijah dari apa yang berlaku ekoran begitu mudahnya puak pelampau militan Islam membabitkan diri dalam urusan politik dan pemerintahan di Malaysia di negara ini ialah sikap kalangan pemimpin kita dan umat Melayu-Islam keseluruhannya yang suka kepada perkara-perkara yang asing atau yang datang dari luar negara.
Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

http://www.isuhot.com/?p=2997

Makhluk yang buat kita pening.

Posted: 12 Mar 2011 12:19 AM PST

wanita

Jika kita kata dia cantik, dikatakan cuba menggoda,
Jika kita kata dia tak berapa nak cantik, di sangka menghina
Bila kita kata dia lemah dia protes,
Bila kita kata dia perkasa dia menangis

Mahu hak sama rata, tapi apabila disuruh berdiri dalam komuter dia masam
(Sambil membebel dalam hati, apa la mamat ni tak gentleman langsung,takde perasaan)


Mahu hak sama rata , disuruh angkat beras, macam nak nangis
(Sambil membebel dalam hati,apa punya laki…kita yang kena angkat beras)

Mahu hak sama rata , tapi bila suruh kerja berat, macam nak pengsan
(Sambil membebel dalam hati,ada ker dia suruh potong rumput , habis la tangan I.)

Bila kesalahannya diingatkankan, mukanya merah …
Bila di marah mukanya merah,
Bila di sanjung mukanya merah,
Jika marah mukanya merah,
Jika ketawa suka mukanya merah
Ek eleh semua sama ? Pening!!

Di tanya ya atau tidak, jawabnya: diam
Ditanya tidak atau ya, jawabnya: diam
Ditanya ya atau ya, jawabnya: diam
Ditanya tidak atau tidak, jawabnya: diam
Bila kita diam dia pula marah ! Pening!!

Apa bila kita kata banyak mulut tersinggung,
Tapi kalau kita kata peramah suka pula … padahal sama saja maksudnya

Apa bila kita kata gemuk tak suka padahal maksud kita baguslah sihat..
Apa bila kita kata kurus suka padahal maksud kita "kenapa you menderita begini !!!!"

Itulah WANITA, makin kita pening makin dia suka …

Posted @ www.isuhangat.net . Just for fun, kalau bukan kerana WANITA aku tak lahir di bumi ini dan setiap lelaki ada tanggungjawab kepada WANITA samada ibu,isteri,adik perempuan dan anak.


http://www.isuhangat.net/2010/12/makhluk-yang-buat-kita-pening/

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 12 Mar 2011 09:10 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Kenapa Anwar Takut Hendak Beri DNA?

Posted: 12 Mar 2011 06:51 PM PST

8 Mac 2011, Hakim Mohamad Zabidin memutuskan untuk tidak menerima masuk sehelai tuala kecil Good Morning, sebatang berus gigi dan satu botol minuman plastik yang diambil dari lokap Bahagian Siasatan Jenayah Berat (D9), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada 17 Julai 2008 yang menempatkan Anwar, sebagai barang bukti.

Hakim terbabit memutuskan demikian selepas mendapati barang-barang berkenaan yang diambil bagi tujuan mendapatkan profil DNA, diperoleh dengan cara yang tidak sah. Oleh itu, Anwar Ibrahim diminta untuk memberikan DNA secara sah. Hasil ujian DNA itu akan digunakan untuk mendapatkan DNA yang sah bagi tujuan perbandingan dengan sampel DNA yang ditemui di dalam rektum (salur dubur) bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Sebagai seorang yang dituduh, sepatutnya Anwar memilih untuk memberi DNA dirinya bagi membuktikan bahawa beliau tidak bersalah. Malangnya, Anwar memilih untuk tidak berkerjasama memberikan DNA. Mahkamah telah menggunakan Seksyen 73 dan 165 Akta Keterangan 1950 bagi mendapatkan DNA tersebut. Apakah ada rahsia besar hingga Anwar enggan memberikan DNA tersebut? Atau Anwar memang tahu bahawa DNA tersebut adalah checkmate untuk mendedahkan identiti sebenar "lelaki Y" yang didapati meliwat Saiful Bukhari. Dulu Anwar pernah kata jika takut akan perjuangan jangan berumah di tepi pantai. Kini, Anwar sendiri takut dengan perbuatan yang dilakukannya sendiri. Berani kerana benar, takut kerana salah.

Bible : Usah Terperangkap Dengan Misi Halus DAP dan PKR

Posted: 12 Mar 2011 06:56 AM PST

"Dan orang-orang Yahudi berkata : Uzair ialah anak Allah dan orang-orang Nasrani berkata: Al-Masih ialah anak Allah. Demikianlah perkataan mereka dengan mulut mereka sendiri, mereka menyamai perkataan orang-orang kafir dahulu; Semoga Allah binasakan mereka. Bagaimanakah mereka boleh berpaling dari kebenaran?" Surah At Taubah, ayat 30.

2 Januari 2009, Teresa Kok ( Ahli Parlimen DAP Seputeh) mempertahankan tindakan akhbar The Herald Gereja Katholik untuk menggunakan kalimah Allah dalam edisi Bahasa Melayu. DAP adalah parti yang bersungguh-sungguh mahukan terjemahan God sama dengan Allah. Bila 30 ribu naskah kitab Injil berbahasa Melayu ditahan di Pelabuhan Kuching, parti parti politik seperti PKR (Khalid Samad, Baru Bian) dan DAP kelihatan ke hadapan untuk menyalahkan kerajaan kerana menahan pengedaran kitab Injil berbahasa Melayu tersebut. Apa yang terkandung dalam bible bahasa Melayu tersebut? Apakah sudah ada terjemahan kalimah Allah sebagai God dalam bible tersebut?
Dalang yang menyokong Bible Bahasa Melayu disebarkan di Sarawak.

Barangkali DAP dan PKR masih lagi kurang memahami Perkara 11 (4) dalam Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri berhak untuk menghalang penyebaran agama lain terhadap orang Islam. Kebebasan beragama diberikan kepada agama lain di Persekutuan selagi wujud aman dan damai. Kebebasan yang diberikan tersebut tidak boleh mengatasi Perkara 3 dan melangkaui Perkara 11 (4). Persoalan yang kedua adalah, adakah kitab yang mahu diedarkan tersebut sudah disahkan oleh pihak yang bertauliah?

DAP dan PKR hanya mahu menanguk di air yang keruh. Mereka mahu memainkan isu ini hanya untuk memancing undi bagi pilihan raya Sarawak. Bagi orang Islam, dalam Al Quran sudah jelas dinyatakan dalam Surah At Taubah, ayat 30. Usah terpengaruh dengan misi halus Yahudi dan Nasrani yang mahu menyesatkan umat Islam. Apa yang pihak kerajaan lakukan adalah untuk menjaga kesucian agama Islam. Malangnya parti yang kononnya mahu membuat negara Islam sanggup lagi bersekongkol dengan pihak yang jelas jelas menentang Islam.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 12 Mar 2011 09:07 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


INTERLOK : VIDEO INI CUKUP BRILLIANT !

Posted: 12 Mar 2011 07:00 PM PST

DEMO RAKYAT DESAK ANWAR BAGI DNA !

Posted: 12 Mar 2011 11:51 AM PST

ISU BIBLE : KALID GEREJA KATA IMAN ORANG UMNO SENIPIS BAWANG.

Posted: 12 Mar 2011 04:00 AM PST

BIBLE AL KITAB : TAK PAYAH CERITA BANYAK.

Posted: 12 Mar 2011 12:00 AM PST

PISAU.NET

Posted: 12 Mar 2011 09:05 PM PST

PISAU.NET


DNA Anugerah Tuhan,Tak Perlua Berkira Sangat

Posted: 11 Mar 2011 10:12 PM PST


Pok pek pok pek cerita bab DNA Anwar,dia semacam rasa bangga sebab tak mau bagi pada makhamah.Turun sampai ke Permatang Pauh hebohkan cerita pasal dia bakal terlepas sebab makhamah yang Anwar selalu kata tak berlaku adil terhadapnya telah menolak DNA yang diambil oleh pihak polis.


Wan Azizah yang mengelar Anwar sebagai "anugerah tuhan" tak pernah buka mulut melarang Anwar daripada serahkan DNA kepada makhamah. Kenapa? Sebaliknya si Azmin dan Syamsidar pula yang melarang.


Anwar kata dirinya dianaiya dan difitnah,nah inilah peluang buat beliau untuk membuktinya beliau tak bersalah. Apa yang susah sangat?Kenapa begitu takut untuk menyerahkan DNA sendiri kepada pihak makhamah.Anwar punyai pasukan pakar DNA yang dibawa khas dari luar untuk membantu beliau.Jadi apa perlunya mengelak daripada memberi DNA.

Beri saja DNA,cukup sekadar dengan meludah atau pun cabut saja sehelai rambut.Bukan membebankan Anwar, Sikit pun tak luak kalau bagi sehelai rambut pada makhamah.


Seorang ahli parlimen PAS sempat bersms kepada Pisau,katanya Anwar tak perlu takut jika tak buat salah,Allah bersama mereka yang benar.Yang hak pasti berdiri.Jadi apa yang dirisaukan oleh Anwar jika tak buat salah.


Pisau kata " DNA dengan sumpah,dua peluang buat Anwar"

Hari Ini 3 Petang

Posted: 11 Mar 2011 09:36 PM PST

PENULIS MEMOHON KERJASAMA RAKAN-RAKAN BLOGGERS SEKALIAN UNTUK MENGHEBAHKAN PROGRAM INI DI DALAM BLOG MASING-MASING.

TERIMA KASIH.