Selasa, 10 September 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


JEBAT BERKOKOK

Posted: 10 Sep 2013 01:27 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Ribuan penyokong hamPAS berhimpun demi kalimah suci..Tahniah!!!

Posted: 10 Sep 2013 02:51 AM PDTMereka berhimpun seramai ini untuk kegilaan seseorang yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri


 

Mereka berhimpun lagi untuk melepaskan 'gangster' dan memberikan ruang mereka melakukan apa sahajaMereka terus berhimpun


Mereka membantah Lynas kerana dakwa mereka Lynas membahayakan nyawaMereka dakwa itu dan ini


Mereka berhimpun demi survival politik seorang individu

TETAPI DI MANA MEREKA BILA PERKARA INI BERLAKU?


BUKANKAH ELOK JIKA MEREKA BERHIMPUN DEMI KESUCIAN INI?

ANDA BUATLAH PENILAIAN DAN PILIHAN SENDIRI!!


ANDA PILIH POLITIK ATAU KESUCIAN ISLAM?

THE FLYING KICK

Posted: 10 Sep 2013 01:23 PM PDT

THE FLYING KICK


HARAMJADAH PUNYA HAK ASASI MANUSIA!!! TAK SEDAR DIRI LAGI KAUM PENDATANG NIH!!! TIAN CHUA DALANGNYA...

Posted: 10 Sep 2013 07:30 AM PDT

RTM SABOTAJ PDRM... KESILAPAN PALING DUNGU YANG PERNAH DIPAMERKAN!!!

Posted: 10 Sep 2013 05:40 AM PDT

ISU KALIMAH ALLAH: MAHKAMAH TANGGUHKAN RAYUAN KERAJAAN PERSEKUTUAN!!!

Posted: 10 Sep 2013 02:06 AM PDT

KALIMAH ALLAH: PERJUANGAN SEMAKIN DIKHIANATI OLEH MEREKA YANG MENGAKU KONONNYA MEMPERJUANGKAN ISLAM SENDIRI!!!

Posted: 10 Sep 2013 01:12 AM PDT

AZALINA AKHIRNYA MENGALAH, TARIK DIRI DARIPADA CABAR SHAHRIZAT JALIL SEBAGAI KETUA WANITA UMNO!!!

Posted: 09 Sep 2013 09:49 PM PDT

PEMIMPIN UMNO BERPENYAKIT KELAMIN KRONIK PERLU DISINGKIRKAN DAN DINYAHKAN... TIADA TEMPAT UNTUK MEREKA DALAM UMNO LAGI!!!

Posted: 09 Sep 2013 03:33 PM PDT

yeopPERAK

Posted: 10 Sep 2013 01:10 PM PDT

yeopPERAK


8 AYAT MAUT PEREMPUAN...

Posted: 09 Sep 2013 10:30 PM PDT


1) OK..FINE!!

mereka akan selalu menyebut perkataan ini jika merasa diri mereka betol dan mahu mengakhiri pertengkaran..so lelaki perlu diam..x perlu bersuare jika ingin meredakan keadaan..

2)BAGI SAYE 5 MINIT

hah!! ini memang selalu berlaku..lebih2x lagi nak bersiap keluar jalan2x..amboiiiii....bukan main lagi nak melaram...5 minit mereka tu bermaksud 5 jam..lelaki sempat pergi lepak kedai mamak,layan bola,pastu balik rumah...hahahahaha


3)TAK ADE APE2x
ayat ini menunjukkan perempuan sedang cuba untuk menyembunyikan sesuatu...mereka simpan perasaan marah dalam hati sebab x mahu memulakan pertengkaran..


4)PERGILAH BUAT!! TADI KATA NAK SANGAT!!!
Ini adalah cabaran bukan kebenaran...perempuan sebenarnya x memberi kebenaran tetapi hanya ingin menduga lelaki,..so lelaki jgan lah buat yeee...


5)KELUHAN KUAT
Ini sebenarnya adalah satu ayat.. perempuan akan bertindak sebegini jika mereka merasakn x ada guna untuk bertengkar dan buang masa..


6)TAK APE LAH
ayat ini bermaksud mereka berfikir dalam2x tentang bagaimana dan bila anda menerima akibat..


7)APE2x AJE LAH..(WHATEVER)
Ini adalah cara paling sopan perempuan menyatakan perasaan menyampah...huhu...jadi awas jika anda dapat ayat ini wahai lelaki...hohoho


8)TERIMA KASIH
Perempuan ucapkan "terima kasih" kepada anda..jangan persoalkan,jawab jee same2x...tapi kalau perempuan cakap"terima kasih banyak2x yee" itu bermaksud bukan terima kasih yee..tapi menyindir...so kaum lelaki jgan cakap sama2x yeee....hehehee...

Cucu Tok Selampit

Posted: 10 Sep 2013 01:02 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Sekeping Gambar Sedih Anak Kecil Menuntut Ilmu Di Sarawak cc. @Muhyiddin_Yassin @PKamalanathan

Posted: 10 Sep 2013 05:04 AM PDT


Ini gambar realiti kehidupan. Ini bukan gambar edit. Seorang sahabat di laman sosial Facebook berkongsikan gambar salah seorang anak muridnya yang menuntut di sebuah sekolah rendah di Tatau, Sarawak. Amat menyedihkan bilamana plastik beras dijadikan sebagai beg sekolah. CTS sendiri kalau bukan melihat sendiri gambar yang disiarkan oleh rakan CTS pastinya sukar untuk mempercayai realiti kehidupan yang getir ini.

Terselit rasa bangga dengan anak kecil ini yang bersemangat belajar untuk mengubah nasib keluarganya. Diharap Wakil-Wakil Rakyat dari parti mana sekalipun, di ceruk kawasan mana sekalipun, turunlah sendiri ke padang. Lihatlah sendiri susah senang Rakyat. Janganlah terlepas pandang perkara-perkara sebegini. Terima kasih Cikgu Khairul Nizam Mohd Sopery kerana berkongsikan sekeping kisah kehidupan.

Gambar Yang Tidak Enak Dilihat Di Perkarangan Istana Kehakiman, Putrajaya Hari Ini

Posted: 10 Sep 2013 01:30 AM PDT


Kita hargai kehadiran mereka untuk sama-sama membantah tindakan pihak bukan Islam menggunakan kalimah Allah di dalam Majalah Herald mahupun Bible berbahasa Melayu. Namun kehadiran mereka dengan berpakaian mencucuk mata amat kurang enak dilihat. Seeloknya pakailah pakaian yang bersopan dan menutup aurat (bukan membalut aurat) sesuai dengan majlis dan adab susila mereka sebagai wanita Islam. Apa pula kata penganut Agama lain kalau begini caranya pemakaian dan tata susila umat-umat Islam yang hendak menegakkan kalimah Allah?

Terkini Dari Mahkamah Rayuan Putrajaya - Kes Penggunaan Kalimah Allah Dalam Majalah Herald

Posted: 09 Sep 2013 07:53 PM PDT

Kemaskini 4.33 p.m.:

Mahkamah menangguhkan kes untuk membacakan keputusan pada satu tarikh lain yang akan dimaklumkan kelak.

Kemaskini 4.30 p.m.:

Semua pihak telah selesai berhujah. Sekarang sedang menunggu sama ada panel Hakim hendak terus bagi keputusan atau menangguhkan ke satu tarikh yang lain untuk keputusan. 

Posting Asal:

Sekitar 500 kini berkumpul di luar Mahkamah Rayuan di Bangunan Istana Kehakiman di Putrajaya bagi menanti prosiding rayuan Kerajaan Malaysia terhadap kes kalimah Allah di dalam Majalah Herald. Prosiding dijalankan bermula 9.45 pagi tadi dan didengar oleh 3 panel hakim yang diketuai oleh Dato Seri Mohamed Apandi Ali. Dua lagi hakim adalah Dato Abdul Aziz Abdul Rahim dan Dato Mohamad Zawawi Salleh.
Keris Pusaka Melayu

Posted: 10 Sep 2013 11:37 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Berita Harian | Memahami maksud, tanggungjawab transformasi PM @NajibRazak

Posted: 09 Sep 2013 07:55 PM PDT

Rakyat mesti bersama galas usaha jayakan pembangunan sejajar misi, visi pemimpin

TRANSFORMASI menjadi agenda utama kepemimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak. Apa yang dimaksudkan dengan 'transformasi'? Soalan ini sengaja dilontarkan kerana ramai tidak memahami erti transformasi, kabur istilahnya dan gagal memahami apa yang ingin dimaksudkan Perdana Menteri mengenai transformasi yang beliau bawa.
d8e04743-69ea-4763-afe7-583ae416b7b8.jpg

Jika mahu dihuraikan pengertian transformasi, kita perlu meneliti akar kata atau kata dasar yang membentuk perkataan itu. Istilah transformasi adalah daripada perkataan Inggeris iaitu transformation yang dibina daripada dua kata dasar iaitu trans dan form.

Trans bermaksud melintasi dari satu sisi ke sisi lainnya (across), atau melampaui (beyond), manakala kata form bererti bentuk. Jika istilah transformasi digunakan dalam bentuk kata kerja, maka kita menyebutnya sebagai mentransformasikan yang bermakna mengubah (rupa, bentuk, sifat dan fungsi) dan juga bererti mengalihkan.

Jelas, perkataan transformasi yang digunakan oleh kerajaan hari ini bukan istilah jargon yang tidak mempunyai makna signifikan terhadap kehidupan masyarakat dan negara. Ia mempunyai makna sangat luas. Jika dikaitkan kepada perubahan sistem pentadbiran negara, maka kata transformasi itu merujuk perubahan dalam pembangunan nasional yang menjadi visi dan misi pemerintahan kerajaan pada hari ini.

Ini bermakna transformasi mengandung makna perubahan yang biasanya menyebabkan perpindahan bentuk atau corak yang jelas. Ia berlaku secara terarah dan bertahap, bukan radikal tetapi tetap mengikut perancangan, malah ada jangka masanya. Demikian, dalam usaha membangun dan menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020 maka agenda transformasi menjadi sangat mendesak.

Untuk memulakannya Najib terlebih dulu memperkenalkan Gagasan 1Malaysia menjadi asas dan landasan penting bagi menjayakan agenda itu. Gagasan itu mendukung falsafah 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'. Slogan ini menjadi asas beberapa program transformasi kerajaan lain. Dalam bidang pentadbiran, Najib memperkenalkan Pelan Transformasi Kerajaan (GTP), manakala dalam bidang ekonomi diperkenalkan Pelan Transformasi Ekonomi (ETP).
Sambutan hari kemerdekaan tahun ini juga memakai tema '1Malaysia Menjana Transformasi'.

Usaha melaksanakan transformasi membabitkan seluruh rakyat. Ia bukan satu haluan transformasi yang mementingkan kelompok tertentu. Rakyat diberi harapan dan perubahan selari dengan objektif, maksud dan tujuan transformasi itu sendiri.

Satu lagi perkara perlu difahami ialah untuk menjayakan transformasi bukan hanya terletak di bahu kerajaan semata-mata. Rakyat sebagai aset modal insan harus membabitkan diri secara aktif dalam menjayakan transformasi nasional.
Mereka harus didorong untuk memikul sama usaha menjayakan transformasi.
Ia perlukan transformasi pola atau cara berfikir dan pola perilaku (budaya) rakyat untuk membentuk dinamisme perubahan yang diharapkan itu.

Masyarakat yang mempunyai kesedaran penuh terhadap sikap dan tindakan dirinya untuk menjayakan transformasi akan berupaya membentuk momentum transformasi yang memberangsangkan.

Sebab itu, lapan nilai yang digariskan di bawah gagasan 1Malaysia adalah nilai yang harus dihayati rakyat supaya agenda transformasi dapat dilakukan dengan lancar dan efektif. Lapan nilai itu ialah ketabahan, penerimaan, pendidikan, integriti, meritokrasi, rendah hati, kesetiaan, budaya kecemerlangan.

Lapan nilai itu harus dapat merubah penampilan, sikap, paradigma, tingkah laku dan kebiasaan diri supaya daya tenaga masyarakat melonjakkan daya saing negara, terutama untuk menjadi negara berpendapatan tinggi pada 2020. Justeru, sudah sampai masanya kita membentuk masyarakat yang inovatif, kreatif dan produktif.

Elemen inovatif dan kreativiti harus menyerap dalam seluruh sistem masyarakat iaitu pentadbiran, ekonomi, pendidikan, pertahanan dan pelbagai sistem lain. Jelas, makna transformasi terletak pada perubahan bentuk atau penampilan yang holistik supaya keberhasilan transformasi dapat menzahirkan impak yang berskala luas merangkumi seluruh sistem masyarakat itu.

Mungkin ini telahan penulis terhadap maksud kata-kata Najib: "Saya mengajak rakyat untuk sama-sama menjayakan transformasi besar ini".

Ia bukan dinamakan transformasi jika ia hanya sekadar membuat sedikit pembaikan atau perubahan dalam aspek tertentu. Apa yang nyata ialah agenda transformasi sangat diperlukan bagi menjayakan wawasan negara dan Malaysia sebagai negara maju berpendapatan tinggi dapat dicapai sepenuhnya.

http://www.bharian.com.my/articles/Memahamimaksud_tanggungjawabtransformasi/Article


PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Sep 2013 11:07 AM PDT

PEJUANG BANGSA


MAHKAMAH BELUM BUAT KEPUTUSAN , KALIMAH ALLAH DAH DIGUNA NGO KRISTIAN !

Posted: 10 Sep 2013 07:01 AM PDT


Gambar tertera " Allah Bangkit " ini bukannya  dari  Indonesia tetapi sudah bertapak di Semenanjung Malaysia walaupun keputusan Mahkamah hari ini telah menangguhkan untuk membuat  keputusan .

Betapa biadap  & agresifnya   gerakan Kristianisasi ini  sedang bergerak dan mereka kini sudah mengguna secara haram  kalimah suci hak umat Islam di negara ini  .

Firman Allah swt, "sesungguhnya Yahudi dan Kristian selama-lamanya tidak akan sekali-sekali redha dan setuju dengan kamu (wahai umat Islam) selagi kamu tidak menurut cara kehidupan dan agama mereka. Katakanlah, sesungguhnya petunjuk Allah (yakni Al-Quran) adalah benar dan cukup bagi kami. Tetapi jika kamu masih mahu menuruti mereka sedangkan sudah sampai kepada kamu ilmu kebenaran (yakni Al-Quran), maka tidak akan ada bagimu pelindung dan pertolongan daripada ALLAH"
Al-Baqarah: 120


Gambar ini tersebar meluas di facebook  hari ini oleh pages  ANALISIS POLITIK TERKINI  yang mendedahkan sebuah NGO Penang Diocesan Migrant Ministry - DMM berpengkalan di P.Pinang telah menganjurkan satu program kursus di Teluk Intan dan menggunakan perkataan " Allah " secara haram .

Jika anda perhatikan banner  "Allah Maha Pengasih "  , apakah tidak akan akan timbul kesannya kepada umat Islam jika Kristian dibenarkan menggunakan kalimah Allah di negara ini ?Apakah nanti kita boleh menjamin apabila anak cucu  kita akan   mengucapkan "La ila ha illalah – Tidak ada Tuhan melainkan ALLAH"; adakah kita yakin anak kita sedang merujuk kepada ALLAH sebagaimana yang difahami umat Islam sebagai ALLAH Maha Esa?Atau dia sedang merujuk kepada ALLAH Triniti Tiga dalam Satu yang cuba disogok kepada kita oleh missionari kristian – ALLAH Bapak, ALLAH Putera dan ALLAH Roh Kudus!

GPB mohon pihak berkuasa iaitu POLIS   menyiasat NGO ini kerana perbuatan mereka ini salah kerana Mahkamah Rayuan hari ini  belum membuat keputusan berhubung rayuan kerajaan  terhadap kebenaran yang diberi kepada Gereja Roman Katolik menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan majalah mingguan Herald - The Catholic Weekly.
Individu daripada NGO yang menganjur kursus haram iniadalah macai tegar pembangkang
 yangcukup menyokong kuat Kalimah Allah digunakan Kristian 

Kalau banner tajuk kursus ini tertera Kursus Allah Roh Kudus , pasti 
berpuluh laporan polis dibuat & kursus ini akan disiasat  
pihak polis 


MACAI PEMBANGKANG KRITIK KERAJAAN DI FACEBOOK BAKAL DIKENAKAN TINDAKAN !

Posted: 10 Sep 2013 02:14 AM PDT

 Budaya menggunakan media sosial untuk mengkritik telah menjadi masalah di kalangan pekerja muda, termasuk dalam sektor perkhidmatan awam sehingga Jabatan Perkhidmatan Awam terpaksa mengeluarkan surat pekeliling mengingatkan mereka supaya menghentikannya atau berdepan kemungkinan tindakan.
Oleh itu, jika anda tidak bersetuju dengan dasar kerajaan atau berasa diabaikan secara tidak adil dalam urusan kenaikan pangkat dan berfikir untuk mengadu dalam talian, anda dinasihatkan supaya tidak berbuat demikian.
Ketua pengarah, Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berkata beberapa penjawat awam telah menggunakan Twitter, blog, Whatsapp , Facebook dan Youtube untuk mempersendakan inisiatif kerajaan.
"Kami telah menerima banyak maklum balas dan aduan mengenai penjawat awam memberi pandangan negatif terhadap program kerajaan melalui media sosial dan internet.
"Mereka harus sedar bahawa ini adalah satu kesalahan," katanya dalam surat kepada semua kementerian, kerajaan dan agensi-agensi kerajaan.
Mohamad Zabidi mengingatkan kakitangan awam peruntukan di bawah seksyen 19 (1) Peraturan Am (Tatatertib dan Kelakuan) 1993 melarang mereka daripada membuat kenyataan secara bertulis atau lisan yang boleh menjejaskan atau menyebabkan kesan buruk ke atas dasar-dasar, keputusan atau program kerajaan.
"Mereka tidak boleh berkata apa-apa yang berpotensi memalukan atau meletakkan Kerajaan dalam situasi buruk.
"Mereka juga tidak dibenarkan untuk mengedarkan maklumat atau komen mengenai dasar-dasar itu dalam apa jua cara," katanya.
"Walaupun agensi-agensi kerajaan mengambil kesempatan daripada media sosial untuk mempromosikan wacana dan menghebahkan inisiatif mereka, penjawat awam tidak perlu menggunakan platform ini untuk mengkritik pihak berkuasa.
"Pekerja-pekerja sektor awam perlu sentiasa ingat bahawa mereka perlu kekal setia kepada Yang Di-Pertuan Agong, negara dan kerajaan pada setiap masa.
"Ini jelas dinyatakan dalam undang-undang yang mengawal perkhidmatan awam.
"Saya berharap agar semua ketua-ketua jabatan menganggap serius perkara ini dan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang melanggar arahan ini," katanya.
Tambahnya, mereka yang didapati bersalah boleh diturunkan pangkat, dipindahkan atau dalam senario kes terburuk, dipecat.
Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Pekerja (MEF) Shamsuddin Bardan berkata pekerja mungkin menghadapi tindakan disiplin yang tegas jika mereka meletakkan perbincangan mengenai tempat kerja dan perkara-perkara dalaman di ruang siber.
Beliau berkata, pekerja tidak dibenarkan memaparkan apa-apa bahan di web, terutamanya Facebook atau Twitter, jika mereka tidak berpuas hati dengan sebarang dasar syarikat.
"Jika ia mendatangkan kesusahan kepada syarikat itu, ia sudah menjadi satu bentuk salah laku dan tindakan yang boleh diambil terhadap mereka termasuk, dalam keadaan tertentu, dibuang kerja," katanya.

ZAINUDDIN MAIDIN JAWAB PUTAR BELIT KIT SIANG UGUT SAMAN @APterkini

Posted: 09 Sep 2013 09:54 PM PDTBila GPB membaca kenyataan Kit Siang yang nak menyaman akhbar UTUSAN, Zainuddin Maidin & Puad Zakarshi kononnya menuduh diri mengencing di kediaman MB Selangor ketika peristiwa 13 Mei 1969 , ternyata ia satu lagi tindakan DAP mahu menutup mulut media & rakyat . kenyataan ZAM di blognya  terhadap Kit Siang semasa 13 Mei . KLIK DI SINI

Jika anda membaca kenyataan Zam ,  tiada langsung beliau menyebut Kit Siang yang mengencing di kediaman MB Selangor . Hanya keceluparan Kit Siang ketika itu yang didakwa Zam hingga mencetuskan semangat perkauman cukup kuat dan langsung tidak mempedulikan perasaan orang Melayu .

Ikuti kenyataan ZAM yang tidak gentar SAMAN Kit Siang terhadapnya yang mencemarkan namanya .


Sebagai seorang bekas wartawan yang berjaya dalam politik, Lim Kit Siang(LKS)sewajarnya memahami posting saya (3 September 2013: Patutlah Tanda Putera Haram dan Jijik Dsisi Lim Kit Siang dan Anaknya) yang memberikan implikasi beliau bertanggungjawab menyebabkan penyokong penyokong DAP menghalau orang Melayu balik kampong sehingga mencetuskan rusuhan  13 Mei.

Sebagai seorang pemimpin yang cukup berpengaruh, beliau  tidak  semestinya tidak dapat berfikir bahawa trajedi itu boleh berlaku  sekalipun beliau bertanding di Melaka dan tidak berada di Kuala Lumpur.

Apa yang saya maksudkan ialah kejadian itu adalah  accumulative dari tindakan,ucapan dan kenyataan demi kenyataan  pemimpin pemimpin DAP yang bersifat instigate,agresif dan provokatif  dalam memperomosikan konsep Malaysian Malaysia yang diwarisi dari PAP. 

Hal ini  telah membakar perasaan rakyat Malaysia dan menyebabkan mereka  merasa terancam dan tidak lagi selamat berada di bawah Perlembagan Persekutuan.Jika LKS mahu melihat semua ucapannya yang bersifat demikian,boleh saya tunjukan kerana ada dalam simapan saya.

Kemuncakannya adalah pendarahan negara dari rakyat tidak berdosa.

Walaupun Lee Kuan Yew gagal dalam mencapai hasratnya semasa dalam Malaysia tetapi sekam yang dibakarnya  akhirnya telah marak menyala dan memberikan kejaayan besar kepada DAP dan Gerakan dalam pilihanraya 1969  sehingga kerajaan terpaksa meminda akta hasutan untuk menyelamatkan MCA dan MIC dari menjadi lemah kerana terpaksa berada di pihak kerajaan atau UMNO untuk pempertahankan Kontrak Social dan Perlembaaan Perseketuan (Lim Kita Siang sila baca The Reluctan Politician  oleh Tun Ismail muka 237)

Langkah LKS untuk mengambil tindakan saman terhadap Utusan Melayu  dari masa kemasa dan khususnya kali ini terhadap saya  sebenarnya meneruskan perbuatan yang diperkenal dan dirintis Lee Kuan Yew terhadap media Malaysia  untuk menutup suara demokrasi rakyat .

Dalam tahun 1964 beliau menginisiatifkan  saman  terhadap Utusan Melayu kerana sebuah berita menuduhnya komunis  (Utusan terpaksa meminta maaf dan juga membayarnya sebanyak 85.0000 dollar ) dan  beberapa tahun  kemudiannya  setelah Singapura keluar dari Malaysia,dia menyaman pula  akhbar  The Star.Jika tidak silap ingatan saya Star membayarnya RM 300,000.

Budaya mengancam dan mengungut untuk menutup mulut media dan rakyat menerusi tindakan undang undang inilah yang diimport oleh DAP  dari Singapura.

Jika LKS yakin  tindakan saman boleh menegakan  kebenaran maka terserahlah kepada beliau tetapi keyakinan manusia tidak boleh dihapuskan dengan saman dan sejarah juga tidak boleh diputarbelitkan dengan kemenangan di mahkamah.

Sesungguhnya saya amat tersinggong dengan tuduhan palsu Lim Kit Siang bahawa kecaman saya terhadapnya bertujuan  mencari populariti  atau mahu mendapatkan undi besar dalam pemilehan MKT UMNO tidak lama lagi. Saya tidak bertanding apa apa jawatanpun. LKS menyamakan saya dengan Dr. Fuad Zakarshi yang masih aktif dalam UMNO.

Saya anggap ini sebagai suatu usaha untuk mencemarkan nama saya kerana sejak bersara saya tidak lagi mengambil bahagian dalam sebarang  kegiatan politik UMNO diperingkat cawangan, bahagian atau pun Pusat . Saya cuba sedaya upaya untuk hidup dengan kemuliaan sebagai wartawan bebas dengan bantuan wang persaraan dan penulisan.

Untuk pengetahuan LKS,saya tidak memegang sebarang jawatan dalam UMNO, kerajaan atau mana mana koporat atau syarikat perniagaan  kecuali menjadi Karyawan Tamu kepada Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Universiti Utara Malaysia(IPDM UUM)

Saya tidak berminat dalam politik kecuali menjadi pemerhati dan penulis politik  dan lain lain dan saya sedang menulis buku " Saya Bukan Menteri" untuk IPDM.

Jika Lim Kit Siang mahu menyaman saya maka saya bercadang untuk mengambil  Karpal Singh sebagai peguam saya jika dia mahu memberikan khidmat secara percuma kerana  saya percaya dalam keadaan apapun dia berpegang kepada prinsip prinsip demokrasi.
TERKINI ! CABARAN BERSUMPAH PENIPUAN CEC MENGHANTUI GUAN ENG

Posted: 09 Sep 2013 05:34 PM PDTSetiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng didesak untuk mengangkat sumpah jika tiada sebarang unsur manipulasi undi pada pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) Disember lepas.

Naib Pengerusi Jaringan Cina Malaysia (JCM), Chan Kit Mun mencabar Guan Eng untuk segera mengangkat sumpah sekiranya beliau benar-benar penganut Kristian yang tulus.

"Guan Eng tidak perlu gentar untuk angkat sumpah kerana beliau sendiri telah beberapa kali tampil menafikan sebarang unsur manipulasi seperti didakwa ahli DAP sendiri.

"Jika benar Guan Eng tidak hanya retorik dengan slogan-slogan indahnya, segera tampil mengangkat sumpah terhadap semua dakwaan-dakwaan tersebut, ini juga peluang untuk membersihkan namanya," katanya ketika di hubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Naib Presiden Jaringan Cina Malaysia (JCM), Liang Kak Chean menggesa Ketua Menteri Pulau Pinang itu untuk mengangkat sumpah di gereja bagi menafikan beliau terlibat dalam penipuan pemilihan CEC.

Kak Chean berkata, tindakan itu perlu bagi membuktikan ketulusan pemimpin tersebut, sekali gus mengembalikan semula keyakinan rakyat terutama masyarakat Cina terhadap kepemimpinan beliau.

Menurutnya, rakyat perlu mengetahui perkara sebenar di sebalik kontroversi pemilihan CEC itu tanpa sebarang pembohongan atau kenyataan berdolak-dalik daripada pemimpin DAP.

Dalam pada itu, Kit Mun menyifatkan tindakan DAP yang 'tergesa-gesa' cuba mengadakan pemilihan semula CEC dalam masa terdekat juga menimbulkan tanda tanya.

Jelasnya, masih terdapat dakwaan bahawa kepemimpinan tertinggi parti itu sengaja memilih bulu dengan hanya menghantar notis kepada calon-calon tertentu sahaja.

IPOHMALAY

Posted: 10 Sep 2013 09:11 AM PDT

IPOHMALAY


7 Sebab Mengapa Kristian Semenanjung Tidak Boleh Guna Kalimah Allah

Posted: 10 Sep 2013 05:30 AM PDT

Umat Islam harus menunggu selewat-lewatnya Oktober untuk mengetahui keputusan rayuan penggunaan kalimah Allah oleh sebuah organisasi Kristian yang menjalankan dakwah di negara ini dalam Injil Bible berbahasa Melayu. 

Injil berbahasa Melayu yang beredar di Semenanjung / Malaya / Persekutuan Tanah Melayu selama ini  bukanlah baru kerana selama ini ia diimport dari Sabah , Sarawak dan Indonesia. Namun ia jelas budaya yang ditolak oleh penduduk Islam di jalur tanah ini sejak sekian lama apatah pula dengan menggantikan perkataan Tuhan dengan Allah (Tuhan Yang Satu) walaupun jelas yang memperjuangkannya berfahaman Tuhan Bertiga. Ia satu bentuk provokasi jahat, biadap dan penuh keraguan. Takkanlah mahkamah membenarkannya? Tapi siapa sangka.

Berbeza dengan Sabah dan Sarawak yang mana misi pengkristianan pribumi di sana dilakukan oleh kumpulan Kristian yang berpengkalan di Indonesia, penggunaan perkataan Allah di dalam Injil Bible mereka adalah sifat negeri yang  telah ada sebelum tertubuhnya Malaysia lagi.  Tambahan pula Indonesia dengan cemerlang selama 17 tahun mempengaruhi sosiobudaya Sabah dan Sarawak.

Malaya atau Persekutuan Tanah Melayu seharusnya difahamkan sebagai negara yang tidak pernah ditakluk sosiobudayanya oleh Indonesia. Hujah mudah ini wajar menjadi titik tolak bahawa selama ini pun, perkataan Allah di Sabah dan Sarawak tidak pernah menjadi isu dan sudah 50 tahun pun. 

Ini ditambah pula dengan pertimbangan bahawa iktikad mereka tidak baik kerana beberapa fakta seperti :

1. Mencemar persekutuan Malaysia di saat Malaysia menyambut ulangtahun penubuhan yang ke 50. 

2.  Menggunakan titik persamaan untuk menebalkan garis perbezaan 

3. Memprovokasi 63% umat Islam Malaysia yang hampir 90% tinggal di Semenanjung / Malaya / Persekutuan Tanah Melayu dengan membawa masuk elemen di luar konteks sejarah tempatan. Lebih nakal, 90% Kristian di Semenanjung adalah terdiri dari kaum yang masih bertutur bahasa ibunda mereka dan pendidikan vernakular mereka dijaga. 
4. Semenanjung / Malaya / Persekutuan Tanah Melayu tidak pernah 'dijajah' Indonesia kerana Melayu haluan kiri pro-pluralis gagal menguasai sokongan orang Melayu, malah gagal mengasingkan diri mereka dari Blok Timur yang ditokohi antaranya Sukarno. 
5. Semenanjung / Malaya / Persekutuan Tanah Melayu tidak pernah mengiktiraf mana-mana gereja di tanahnya, mencetak Injil Bible berbahasa Melayu. Ia secara adatnya, haram di Malaya dengan fakta penganut Kristian bukan Melayu telah berkitabkan Injil Bible dalam bahasa ibunda masing-masing. 
 6. Ia tidak boleh dan tidak relevan untuk menjadi isu di Semenanjung / Malaya / Persekutuan Tanah Melayu. Maka hak menentukan boleh atau tidak penggunaan kalimah Allah ialah hak rakyat Sarawak dan Sabah sendiri mengikut pertimbangan sejarah sendiri di mana selama ini tidak wujud masalah pun.
7. Kebenaran menggunakan Allah sebagai nama Tuhan Yang Satu untuk semua yang mempercayai keesaanNya tanpa mengira latar belakang kepercayaan hanya  layak dibolehkan SEKIRANYA pengharaman bahasa lain selain BAHASA MELAYU diberlakukan ke atas setiap rakyat Malaysia yakni melalui asimilasi paksaan, kerana tiada kewujudan bahasa lain yang diberi ruang kecuali bahasa Melayu.

Bukankah siapa-siapa pun tahu akan hal ini? Orang Semenanjung nak beli rumah di Sarawak dan Sabah pun secara teknikalnya tak boleh. Apatah lagi dengan fakta berkait sejarah yang jelas. Takkanlah hakim lagi ........ dari orang ramai. harap-harap, tak la..
Rayuan perbicaraan mengenai penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam yang dikemukakan oleh kerajaan akhirnya selesai petang tadi dengan hakim bersepakat menangguhkan sekali lagi buat kali kedua ke satu tarikh yang lain selewat-lewatnya sebelum bulan Oktober. 

Umat Islam seluruh negara sekali lagi terpaksa menunggu keputusan sama ada kalimah Allah ini boleh atau tidak digunakan oleh bukan Islam.


LAGI 11 GAMBAR DI : KULAAN NIRING

"Kalimah Allah bukan sebahagian kepercayaan Kristian"

Posted: 10 Sep 2013 01:22 AM PDT


PUTRAJAYA 10 Sept – Kalimah Allah bukan merupakan sebahagian kepercayaan, kefahaman mahupun pengamalan orang Kristian, demikian hujah Peguam dari Majlis Agama Islam Selangor, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman.

Katanya, tidak mungkin kalimah Allah menjadi sebahagian kepercayaan orang Kristian.

"Jika kalimah Allah menjadi kepercayaan mereka, sudah tentu mereka Islam. Justeru, perkataan Allah adalah untuk agama Islam bukan untuk Kristian," demikian antara hujahnya.

Beliau berkata, saya tidak pasti bagamaimana mereka (orang Kristian) menterjemahkan God kepada Allah.

"Dalam bahasa apa? English pun tiada perkataan Allah. Sebabnya, dalam Bible asal mesti dalam bahasa Hebrew (Yahudi Israel).Bacaan lanjut : BELANTAN

Ahmad Dhani Janji Tanggung Keluarga 6 Mangsa Maut Akibat Anaknya

Posted: 09 Sep 2013 09:20 PM PDT

Ahli muzik terkenal, Ahmad Dhani  berjanji untuk menanggung keperluan 6 keluarga mangsa yang meninggal dunia setelah kereta yang dipandu anaknya Abdul Qodir Jailani, 13, terbabas dan melanggar sebuah kenderaan yang membawa sekumpulan pekerja di Lebuhraya Jagorawi, Jakarta malam minggu lalu. 

Perjanjian tersebut mahu dibuatnya secara hitam putih dan sanggupmenjadi bapa angkat kepada anak-anak mangsa yang terkorban dan menganggung pembiayaan pelajaran mereka sehingga tamat sekolah.

Dia juga menegaskan itu bukanlah 'sogokan' bagi memastikan dia dan anaknya dihukum ringan tetapi merupakan sebahagian dari tanggungjawab moral yang perlu dilakukan olehnya.

Senin, 09/09/2013 22:24 WIB

Ahmad Dhani Akan Buat Perjanjian Tertulis dengan Keluarga Korban

Mulya Nurbilkis - detikNewsFOTO DETIKNEWS


Jakarta - Ahmad Dhani menyanggupi akan menanggung seluruh kebutuhan keluarga korban yang meninggal dunia akibat tabrakan di Tol Jagorawi. Dhani pun akan melakukan perjanjian tertulis.

"Saya harus membuat perjanjian hitam di atas putih. Saya akan membuat perjanjian dimana saya akan memenuhi tanggung jawab yang tidak akan selesai hanya sampai di tahun 2013," kata Ahmad Dhani usai menjenguk korban di RS Meilia, Cimanggis, Depok, Senin (9/9/2013).

Ia tak keberatan untuk menjadi bapak asuh dari anak-anak keluarga korban. Setiap keluarga akan membuat perjanjian tertulis yang berisi pemenuhan tuntutan yang mereka layangkan kepada Ahmad Dhani sebagai keluarga dari Dul.

"Beberapa ada yang ingin anaknya sekolah sampai selesai, saya teruskan sampai kuliah, S-1, S-2, S-3 akan tetap kita biayai . Dan itu adalah tanggung jawab belasan tahun," kata presiden Republik Cinta Management ini.

Ahmad Dhani memastikan bantuan ini bukan dimaksudkan untuk memperingan proses hukum terhadap Dul yang sudah dijadikan tersangka.

"Ini jangan dipahami bahwa tuntutan itu saya penuhi, jangan dipahami itu adalah deal agar tidak menuntut, tidak ada hubungannya, ini adalah tanggungjawab moril," ujarnya.

"Kalau mereka mau menuntut itu urusan mereka. Jangan dipahami (bantuan ini, red) supaya tidak ada tuntutan," tegas Dhani.

Isu Kalimah Allah Berkait Hari Malaysia Ke 50

Posted: 09 Sep 2013 07:54 PM PDTFakta Sabah dan Sarawak berada 17 tahun di bawah pengaruh Kristian Indonesia sebelum 1963 perlu semua rakyat tahu. Bukan itu sahaja, malah fesyen, hiburan dan muzik juga semua dari Indonesia. Malahan lagi,  Kalimantan kehilangan propinsi Kalimantan Utara nya akibat penubuhan Malaysia. 

Nilai-nilai mutlak bahawasanya mereka adalah dua negara yang bersama Malaya, Singapura dan Brunei membentuk sebuah negara komanwel British bernama Malaysia perlu difahami intipati walaupun Singapura gagal kekal dalam masa kurang 2 tahun dan Brunei langsung tidak jadi dan memilih untuk terus dalam naungan British sehingga 1984.

Amerika Syarikat sendiri terdiri dari 51 buah negara. Rakyat Sabah dan Sarawak berpegang pada akan hal ini. Hari ini sepertinya, mereka yang dengki dengan orang Islam yang 90% berada di Semenanjung, mengimport masuk sesuatu yang asing secara tidak sah dari segi undang-undang dengan berpegang pada hakikat  Malaya tidak pernah 'ditakluk' oleh  Indonesia. 

Seperti isu kalimah Allah ini.

Dalam pada itu tentulah Melayu-Melayu saka Malaya yang mengembalikan nostalgia pro Indonesia  pada tahun 1940an tidak akan menyokong idea mempertahankan kalimah Allah ini kerana dogma pluralisme yang menebal dalam diri mereka. Mereka ini tidak mempunyai niat yang baik kerana bahasa Indonesia teman rasanya lebih baik dari mereka. Malah perjuangan mereka tidak dipandang pun oleh pemerintah dan majoriti rakyat Indonesia hari ini.

Dalam mencari titik persamaan, CFM nampaknya mahu titik perbezaan Malaya, Sabah dan Sarawak dibesarkan.  Malah usaha mereka tidak dilakukan dengan iktikad yang baik apabila cuba mengedarkan Injil Baibel berbahasa Melayu di merata pelusuk Malaya bermula dengan apa yang didengari di Pulau Pinang.

Faktanya, selama 50 tahun, penggunaan ALLAH di dalam Injil Baibel di Sabah dan Sarawak tidak pernah menjadi halangan kerajaan Persekutuan untuk dilestarikan di sana, mengapa hari ini mereka mahu melawan di mahkamah hanya kerana tidak dibenarkan peredarannya di Malaya? Niat mereka diragui.

Sementelahan, isu ini dipanaskan pada ambang sambutan ke 50 tahun penubuhan Malaysia. 

Semuanya kerana dengkikan Islam. Mengapa yang tertulis ISLAM di kad pengenalan hanya diam? Lawanlah walau satu ayat. Namun jelas, perkara mudah yang tidak boleh dibuat oleh orang Islam hanyalah PENYATUAN IDEOLOGI SUNNI tetapi ia boleh berlaku dengan kuasa Allah Yang Esa.

Khutbah Jumaat Isu Kalimah Allah JAKIM 6.9.13 Dipertikai PKM

Posted: 09 Sep 2013 04:49 PM PDT

Khutbah Jumaat yang disediakan oleh JAKIM dan disampaikan pada 6 September 2013 telah mendapat reaksi Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) atau (kelihatannya seperti) PKM dalam BM, Dr. Eu  Hong Seng yang menurutnya boleh mencetus gangguan ke atas ketenteraman awam atau kacau bilau. 

Menurutnya tindakan menyeru perjuangan suci untuk mempertahankan kalimah Allah adalah salah dan mengajak kacau ganggu. Dia juga menyeru dengan berkata bahawa kerajaan Malaysia yang mewakili semua kaum perlu menjamin kebebasan beragama di Malaysia. Dia juga mengutuk tindakan ceramah-ceramah di TV yang mengupas misi Kristianisasi.

Tapi tentulah dia bernada pluralis yang ditegakkan oleh pembangkang. Mana mungkin dia mengundi pihak lain dan meminta pihak lain pula mewakilinya. Tindakan JAKIM pada pendapat teman , sepertiyang teman dengor di Masjid Besi, Putrajaya tidak lebih dari seruan kesedaran kepada Muslim sebagai individu yang terlalu dipengaruhi fahaman pluralisme, agar kembali mempunyai rasa tanggungjawab untuk menyedari Allah itu Esa, bukan bertiga.

Ini juga merupakan sesi merogol minda berpecah orang Melayu supaya disambangi idea penyatuan.

Jika itu disentuh, pastilah lebih rancak tarian pengerusi CFM. Tetapi adakah mereka mempunyai iktikad yang baik bila rata-rata tokoh mereka berada di pihak pembangkang yang setelah gagal menerap sekularisme total, kini cenderung mempromosi pluralisme. Mengapa tidak semeja dengan pemerintah?

Fakta Sabah dan Sarawak berada 17 tahun di bawah pengaruh Kristian Indonesia sebelum 1963 perlu semua rakyat tahu. Bukan itu sahaja, malah fesyen, hiburan dan muzik juga semua dari Indonesia. Malah Kalimantan kehilangan propinsi Kalimantan Utara nya akibat penubuhan Malaysia. 

Nilai-nilai mutlak bahawasanya mereka adalah dua negara yang bersama Malaya membentuk Malaysia perlu difahami intipati. Amerika Syarikat sendiri terdiri dari 51 buah negara. Rakyat Sabah dan Sarawak berpegang pada akan hal ini. Hari ini sepertinya, mereka yang dengki dengan orang Islam yang 90% berada di Semenanjung, mengimport masuk sesuatu yang asing secara sah dari segi undang-undang dengan berpegang pada hakikat  Malaya tidak pernah 'ditakluk' oleh  Indonesia. 

Seperti isu kalimah Allah ini.

Dalam mencari titik persamaan, CFM nampaknya mahu titik perbezaan Malaya, Sabah dan Sarawak dibesarkan.  Malah usaha mereka tidak dilakukan dengan iktikad yang baik apabila cuba mengedarkan Injil Baibel berbahasa Melayu di merata pelusuk Malaya bermula dengan apa yang didengari di Pulau Pinang.

Faktanya, selama 50 tahun, penggunaan ALLAH di dalam Injil Baibel di Sabah dan Sarawak tidak pernah menjadi halangan kerajaan Persekutuan untuk dilestarikan di sana, mengapa hari ini mereka mahu melawan di mahkamah hanya kerana tidak dibenarkan peredarannya di Malaya? Niat mereka diragui.

Semuanya kerana dengkikan Islam. Mengapa yang tertulis ISLAM di kad pengenalan hanya diam? Lawanlah walau satu ayat. Namun jelas, perkara mudah yang tidak boleh dibuat oleh orang Islam hanyalah PENYATUAN IDEOLOGI SUNNI tetapi ia boleh berlaku dengan kuasa Allah Yang Esa.


"Check on Jakim's handling of Allah issue"

Lisa J. Ariffin
 | September 9, 2013

PETALING JAYA: The Christian Federation of Malaysia (CFM) today urged Putrajaya to check on the Department of Islamic Development (Jakim) and its handling of the controversial "Allah" issue, a day before the hearing of the appeal filed by the government against the High Court's decision to allow The Herald newspaper to use the word, "Allah."
"Let not Jakim be the only voice purporting to speak on behalf of the government of Malaysia, which it said represents Malaysians of different faiths and ethnicities," CFM chairman Dr Eu Hong Seng said in a press statement.
Eu said the federation was concerned that the calls by the various groups to defend Islam from supposedly being insulted and threatened could be a catalyst to trigger public disorder.
In particular, CFM referred to a television programme in which accusations were made about so-called Christian plots to convert Muslims.
Eu also noted that the official Friday sermon (khutbah) written by Jakim and delivered on Sept 6, 2013, which called for "action" (tindakan) in defence of Islam by Muslims over the use of the word "Allah" for God by Christians, and that such defence was a "holy struggle" (perjuangan suci).
"In the light of that, the CFM relentlessly called upon the Malaysian government, which represents all Malaysians to ensure, uphold and protect freedom of religion in Malaysia," he said, adding that the demand for "action" by some Muslims is "incendiary and alarming to ordinary Malaysians."
According to Eu, a cursory examination of these accusations and statements clearly showed that the groups were emotional and alleged without factual basis but worst of all, he added, there appears to be no action or statement whatsoever from the government to stop the spread of such calls.
Eu pointed out that the word "Allah" to refer to God has been in use for hundreds of years in translations of and from the Bible in the Middle East and North Africa, and that Christians in those regions freely used the word "Allah" without complaints of confusion.
"Only in Malaysia when Christians use of the word "Allah" to refer to God is a problem for the Muslims," he said.
"Bumiputera Christians, who only have Bahasa Malaysia as their common language for worship and prayer, have long used the Bahasa Malaysia Bible containing the word "Allah" for God without any uproar, resistance or objection. Why now?" he asked.
Judicial review
Since about 60% of the 2.6 million Christians in Malaysia used the word, "Allah" from the time they embraced the religion, the repeated accusations that the use of the word as part of a Christian conspiracy to convert Muslims did not hold water.
"This has been going on for centuries without any problems and we have lived in relative peace and harmony until recently," he said.
"Such irresponsible accusations must stop. This is blatant scaremongering and provoking of religious tensions," he said, while inviting all Muslims to "reflect, understand and appreciate the context of how, when and why Christians use the word, 'Allah.'"
"In dealing with the use of the word "Allah" as with other inter-religious issues, there is a need for the truth instead of purely emotional rhetoric or use of base insults, or talk of plots and alleged conversions."
On Feb 16, 2010, the church filed for a judicial review of the Home Ministry's decision to prohibit the use of the word, "Allah" in The Herald publication.
Available in four languages, the publication has been using the word, "Allah" to refer to "God, in its Malay-language publication for Christians in Sabah and Sarawak.
On Dec 31, 2009, the High Court declared that the Home Ministry's decision to prohibit The Herald from using the word, "Allah," was illegal.
However, the government was adamant that the word, "Allah," was exclusively Muslims.
The government then applied for the case to be referred to the Court of Appeal.

Sungguhka

Posted: 10 Sep 2013 09:09 AM PDT

Sungguhka


Padang Serai Yang Hebat.

Posted: 10 Sep 2013 06:36 AM PDT

bumiyang

Posted: 10 Sep 2013 03:22 AM PDT

bumiyang


Mat Sabu Ulamak??? - Apa Komen Nik Aziz ???

Posted: 09 Sep 2013 05:30 PM PDT

Gol2 Harimau Muda Kalahkan Myanmar B23 (2 : 1)

Posted: 09 Sep 2013 08:32 AM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 10 Sep 2013 03:17 AM PDT

anakbukitgantang says


selamatkan kalimah Allah dari digunakan kafirun

Posted: 09 Sep 2013 04:11 PM PDT

Mari sama sama kita berikan sokongan kepada barisan peguam yang akan mempertahankan khalimah Allah esok pagi di Mahkamah Rayuan Putrajaya. Allahuakbar   Jumpa di sana. Sebarkan!


Jom ke Bangunan Mahkamah Putrajaya hari ini 10 Sept 2013
 
Seperti di maklumkan dalam seminar MUAFAKAT Kalimah Allah digunakan untuk memurtadkan umat Islam dengan teknik Contextualisation. Teknik ini dibuat di mana si murtad maseh lagi bersolat, ke masjid pada hari Jumaat menunaikan solat Jumaat( bagi lelaki)  dan berpuasa di bulan Ramadhan sedangkan akidah mereka telahpon rosak dan mereka telah di baptis sebagai pengikut ugama Kristian.
 
Teknik Contextualisation bagi memurtadkan umat Islam akan menjadi lebih Berjaya bila kalimah Allah boleh digunakan dalam bible berbahasa Melayu.
 
Mari sama sama kita berikan sokongan kepada barisan peguam yang akan mempertahankan khalimah Allah  pagi  ini di Mahkamah Rayuan Putrajaya. Allahuakbar
 
 

tunku

Posted: 10 Sep 2013 03:17 AM PDT

tunku


CEC DAP Crisis: Proof That Chinese Are Afraid To Fight Fairly.

Posted: 09 Sep 2013 06:45 AM PDT

The CEC DAP re-election is bashed with another controversy when many of their delegates are not given proper notice for the pre re-election meeting, and they have not yet received any notice for the re-election itself.

Astonishingly, DAP leadership stated that there are 500 people who had received the notice and sent a letter to the DAP HQ saying that they will not attend the re-election. All the delegates denied sending any letters to the DAP HQ.

As if it could not be worst, there are 547 "illegal delegates" majority are from Penang, are involved in the early votes. They are brought to the CEC committee meeting to ensure the win for a certain individual in the party.

Ironically, when all of this happens in the DAP, a party that supposed to be a champion of justice, meritocracy and equality, and most of all they took pride as a party who do not believe in racial politics.

What happened is that the DAP is acting against each and every principal of the organization.
We all know that the main issue between the DAP and the Barisan Nasional all this while is because the DAP allegation of BN that is led by UMNO to discriminate the non-bumiputra races. As if uMNO is giving too much to the bumi's up to the extent giving it to those who are unworthy in university and governmental post.  They are saying that many of the non-bumi's are better and much more qualified but being left out because of UMNO policy. They are even saying that the non-bumis are far more intelligent and superior than the Malays.

All of this are seared in the hearts of every DAP members and it is instil in vernacular school and also Chinese media thus enforcing the feeling of hatred to the Malays and arrogance in almost all of the Chinese community in Malaysia. The proof is that we can see it in the last 13th general election where all of the Chinese refused to vote for BN and chose DAP.

If asked why did they chose DAP, obviously they will say that there are no racism in the DAP, and the DAP focus on justice and holds to the meritocracy.

However it has been said earlier, the CEC crisis has already proves how hypocrites the Chinese are. In the midst of chanting meritocracy, justice and equality, they are actually afraid to compete transparently. If they see that their race cannot win the seat, they will lie, manipulate and extort to ensure that their race will be at the top.

All of those who have worked in a private company agree that the same tactics were used by the Chinese in their work and business pale. It has been known by all how groceries store or supermarkets that is controlled by the Chinese will discriminate the product made by a bumi company in many ways. If they become the wholesalers, they will not give equal credit terms with Malays as the same as their race. There are cases where Chinese business holders tried their best to destroy other races businesses so that it can be taken over by Chinese business men.

They usually give higher rent rates to other races. Even in the education field especially additional education such as arts and music, that is currently being controlled by the Chines, there are a few cases where Chinese teachers explicitly gives wrong information or incomplete syllabus so that none of the other races can defeat the Chinese.

All of this proves that the Chinese are still afraid with competition according to meritocracy and it is nothing but lies. Even if true meritocracy is being done, they will still find a way to manipulate and cheat as what is being done by the DAP in the CEC.

The question is, when the Chinese are going to stop being hypocrite?

Does the Chinese are willing to be ruled by a lying party as long as it is led by their own people? Is this what they are fighting for?

Politik Harian

Posted: 10 Sep 2013 03:06 AM PDT

Politik Harian


Anne Selamat Lahirkan Anak... Tahniah @Mohd_Sumali

Posted: 09 Sep 2013 11:51 PM PDT


Tahniah diucapkan buat SUK Pemuda, Mohd Sumali Reduan dan pelakon Anne Ngasri yang telah selamat melahirkan cahaya mata keempatnya yang seberat 3.4 kilogram , semalam.

Berita gembira ini dikonggsi bersama oleh Sumali menerusi laman facebooknya... "Alhamdulillah...my wife selamat bersalin...baby boy...syukur..."

Manakala Anne, turut memuat naik sekeping gambar baby tersebut di instagram dan dikongsikan di twitter...


Dalam perkembangan lain, Anne juga dilihat semakin aktif berkecimpung dalam bidang politik apabila dilantik sebagai Ketua Puteri UMNO cawangan Dataran Merdeka, baru-baru ini.


Tahniah sekali lagi kepada Sumali dan Anne... saya turut rasa gembira diatas kelahiran baby boy mereka..

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Sep 2013 01:25 AM PDT

Taipingmali (tm)


Apa Lagi Yang Rakyat Mahu?

Posted: 10 Sep 2013 01:23 AM PDT

Setelah mengalami 'kejutan' dalam PRU-13 lalu, BN terus mengharungi berbagai cabaran dalam usaha meneruskan pemerintahan. Sejurus selepas PRU, BN perlu berhadapan dengan serangan dari pembangkang dalam bentuk demonstrasi dan fitnah yang tidak kunjung henti. Bagaimanapun, setelah beberapa ketika, serangan pembangkang semakin reda. Kalau adapun, ianya tidaklah sehebat mana, malah jelas terlihat seolah-olah ia hanyalah usaha untuk mengalih perhatian.

Sebaliknya, apa yang berlaku ialah BN menghadapi serangan dari pihak penyokong sendiri.

Serangan yang pada mulanya berupa persoalan, semakin hari semakin hangat sehingga mencetuskan ketegangan sama ada sesama blogger mahupun pihak atasan. Akhir-akhir ini, serangan dari penyokong BN telah mencapai tahap tertinggi iaitu terus kepada Perdana Menteri dan mereka-mereka di sekeliling beliau.

Jika diteliti, serangan dari pihak penyokong BN ini bermula sejak barisan kabinet diumumkan lagi. Jelas, ramai yang tidak berpuas hati dengan barisan kabinet yang menyenaraikan muka-muka yang pernah menjadi kontroversi. Semakin hari, serangan semakin hebat sehingga hampir mengaburi segala kebaikan dan pencapaian BN sepanjang pemerintahan Dato' Seri Najib Razak.

Untuk berlaku adil, rakyat harus menilai kepimpinan tanpa terbawa-bawa dengan emosi. Di masa yang sama, kepimpinan juga perlu berlaku adil dengan mengambilkira resah hati rakyat tanpa terbawa-bawa dengan ego dan juga kepentingan diri.

Sehingga ke hari ini, kita tidak dapat menafikan bahawa Dato' Seri Najib telah melakukan begitu banyak perubahan dan kebaikan kepada rakyat dan negara. Antaranya:

· 11 Julai 2009 – Mengumumkan penubuhan Tabung Amanah Saham 1Malaysia.

· 7 Jan 2010 – Menubuhkan Klinik 1Malaysia untuk golongan berpendapatan rendah menjalani rawatan dengan bayaran RM1.

· 31 Jan 2010 – Menubuhkan Tabung Penyelenggaraan Satu Malaysia (TP1M) dengan peruntukan RM37.6 juta.

· 28 Jan 2010 – Memperkenal Program 1AZAM (Akhiri Zaman Miskin) bertujuan membina keupayaan golongan ini dan mewujudkan peluang pekerjaan melalui gabungan pekerjaan dan keusahawanan.

· 19 Feb 2011 – Lancar Program Transformasi Kedai Runcit Kecil (Tukar) sebagai usaha memodenkan peruncit kecil dan sekaligus membantu mereka meningkatkan daya saing.

· 22 Jun 2011 – Membangunkan Kedai Rakyat 1Malaysia

· 7 Okt 2011 – Memperkenalkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 diberi kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah yang kni menjadi inisiatif tahunan

· 4 Julai 2011 – Mengilhamkan Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).

· 7 Julai 2011 – Menu Rakyat 1Malaysia diperkenal dengan harga siling RM2 dan juadah tengah hari pada harga RM4
· 7 Julai 2011 – Lancar projek My Rapid Transit (MRT), kaedah pengangkutan utama Malaysia ke arah memperkukuh sistem pengangkutan awam negara.

· 19 Dis 2011 – Lancar televisyen Internet dan mobil pertama negara, 1Malaysia TV.

· 18 Feb 2012 – Menubuhkan Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) pertama di Gopeng, Perak dan beberapa lagi dibuka di Kelantan, Melaka dan Pahang.

· 23 Jun 2012 – Lancar Pusat Transformasi Bandar (UTC) pertama di Melaka dan pada 22 Sept tahun yang sama,sebuah lagi UTC dibuka di Pudu Sentral.

· 24 Jun 2012 – Lancar program Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1Ma) dengan insentif hampir RM35 juta untuk golongan pemandu teksi.

· 7 Julai 2012 – Memperkenal Pelan Induk Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) bagi membawa pembangunan PKS ke peringkat lebih tinggi menerusi peningkatan produktiviti.

· 14 Julai 2012 – Lancar Kedai Kain Rakyat 1Malaysia (KKR1M) sebagai usaha berterusan kerajaan membantu meringankan beban rakyat.

· 7 Ogos 2012 – Memperkenal kad '1Malaysia Privilege Card' khusus buat 241,000 anggota dan pegawai polis dan tentera.

· 28 Sept 2012 – Melaksanakan pemberian pusingan kedua Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan diperluas kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas.

· 12 Nov 2012 – Memperkenal Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) yang beroperasi 24 jam sehari bagi melonjakkan perkhidmatan awam ke tahap bitara.

· 15 Feb 2013 – Lancar Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KARISMA @Hati Rakyat) inisiatif terbaharu bagi membantu rakyat berpendapatan rendah dan miskin dengan peruntukan sebanyak RM50 juta diagihkan kepada 200,000 penerima.

· 16 Mac 2013 – Mini UTC pertama dibuka di Kompleks Perniagaan dan Komuniti Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur.

· 28 Sept 2012 – Pemberian sumbangan RM1,000 secara sekali bayar kepada bekas tentera yang bersara kurang daripada 21 tahun perkhidmatan serta tidak berpencen. Seramai 224,000 bekas tentera mendapat manfaat.

· 15 Dis 2012 – Memperkenal Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia untuk kebajikan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

· 23 Feb 2010 – Umum peruntukan sebanyak RM3.4 bilion kepada Sarawak menerusi NKRA bagi merancakkan semua projek pembangunan di negeri itu terutamanya di kawasan luar bandar.

· 23 Feb 2010 – Umum peruntukan khas RM35 juta untuk tiga projek memajukan kehidupan rakyat di empat skim penempatan semula Kawasan Pemerintah Keselamatan Rajang (Rascom) di Sibu Sarawak.

· 25 Mac 2013 – Meluluskan tuntutan Dana Pencen, imbuhan tetap perumahan, pembayaran sagu hati tamat perkhidmatan dan enyelarasan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada tujuh agensi Badan Berkanun yang Diasingkan Saraan BBDS).
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Subsidi Barang Kawalan, data terkini sehingga 2/9/13

Posted: 09 Sep 2013 11:33 PM PDT

Gula ( per kg) harga sebenar RM 2.84 yang dibayar pengguna RM 2.50. Subsidi kerajaan 34 sen

Tepung Gandum ( per kg) harga sebenar RM 2.06, yang dibayar oleh pengguna RM 1.35. Susidi 71 sen

Minyak Masak (per kg) harga sebenar RM 4.75 yang dibayar pengguna RM 2.50. Subsidi RM 2.25

Petrol RON 95 (per liter) harga sebenar RM 2.73, yang dibayar pengguna RM 2.10. Subsidi 63 sen.

Disel (per liter) harga sebenar RM 2.80, Pengguna bayar RM 2.00. Subsidi kerajaan 80 sen

LPG ( 14 kg) harga sebenar RM 52.14. Pengguna hanya bayar RM 25.54. Subsidi kerajaan RM 25.54.

Sebab itu 6 barang tersebut menjadi barang yang di seludup keluar secara haram ke negera jiran.

Terdapat pengusaha stesen minyak dan orang perseorangan memberi minyak pada harga subsidi dan menjualnya semula ke kilang dengan harga yang lebih tinggi. Begitu senangnya mereka membuat duit secara haram dan mengkhianati kerajaan.

Keenam-enam barang kawalan ini hendaklah dihapuskan subsidi secara perlahan-lahan. Kerajaan perlu meniru negara jiran yang membiarkan barang ditentukan oleh pasaran dunia.

Ekonomi negara jiran lebih baik dan kukuh daripada kita. Bila nialai ringgit rendah berbanding negera jiran, puak-puak pembangkang mengutuk kerajaan kononnya tidak pandai menjaga ekonomi. Biarlah kerajaan tak pandai jaga ekonomi asalkan tidak zalim seperti pembangkang.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Editor Bangang

Posted: 09 Sep 2013 04:48 PM PDT

Pengarang dan editor buku kanak-kanak ini sudah ketandusan idea atau jenis spesis Abang Nod.

Buku ini boleh dibeli di Pasaraya Tesco
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kemalangan menggerikan di Kamunting Taiping

Posted: 09 Sep 2013 09:02 AM PDTBerlaku pada pagi Isnin 9 September di Jalan Kamunting Taiping berhampiran Public Bank dan Kedai Tayar Perak

Siew Yoke Kow, 77, meninggal dunia di tempat kejadian kemalangan jalan raya itu di Jalan Kamunting - Taiping kejadian berlaku kira-kira jam 8.20 pagi.

Proton Perdana yang dipandu oleh seorang lelaki berusia 29 tahun yang dikatakan bekerja dengan Proton Edar telah melanggar mangsa yang berjalan kaki dan ingin melintas jalan. dan kereta tersebut menghala ke Taiping.

Kereta berkenaan kemudiannya terbabas lalu melanggar pula sebuah motosikal yang berada di lorong kiri
dan penunggang motosikal, Wan Rosley Ahmad, 51, mengalami cedera ringan manakala isterinya, Zainab Zakaria, 47, mengalami cedera di tangan dan badan.

Pas ikut Syiah

Posted: 09 Sep 2013 07:25 AM PDT

Jundullah Bin Muhd wrote:

SAMA2 BERTOPENGKAN ISLAM !!! SYIAH IKUT ABDULLAH B. SABA' BABAK MUNAFIQ ! pas ikut ahzab ABDULLAH B.UBAIY YG MUNAFIQ JUGA !!!
HUDUD PAS TAK BOLEH DIHUKUM PADA YG PAKAI SETOR KUNYIT ???
ULAMAK PAS BOLEH MAAF KPD YB YG SEAHZAB DGNNYA KOCAK BINI ORANG ???>
MUT'AH SAMA DGN AJARAN SYI'AH ???
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kemelut CEC DAP: Bukti Cina Takut Bersaing Secara Adil

Posted: 09 Sep 2013 05:48 AM PDT

Pemilihan semula CEC DAP terus dilanda kontroversi apabila beberapa perwakilan yang tidak menerima notis mesyuarat dalam pemilihan awal, masih lagi tidak menerima sebarang notis untuk pemilihan semula.

Lebih meragukan, apabila kepimpinan DAP menyatakan bahawa seramai 500 daripada mereka telah menghantar surat menyatakan tidak dapat hadir sedangkan mereka menafikan berbuat demikian.

Tidak cukup dengan itu, turut didakwa terdapat 'perwakilan haram' seramai 547 orang, majoritinya dari Pulau Pinang, yang telah terlibat dalam pengundian awal. Tujuan mereka ini dibawa ke mesyuarat CEC adalah bagi memastikan kemenangan individu tertentu.

Ironi sekali apabila semua ini berlaku dalam DAP yang merupakan parti yang paling keras memperjuangkan keadilan, meritokrasi dan kesamarataan, serta sering mendabik dada sebagai parti yang tidak berasaskan kaum.

Namun, apa yang berlaku telah membuktikan bahawa DAP telah bertindak bertentangan dengan setiap satu dari slogan perjuangan parti itu.

Kita sedia maklum bahawa tonggak penentangan DAP terhadap Barisan Nasional selama ini adalah kononnya kerana BN yang diterajui UMNO mendiskriminasi kaum-kaum bukan bumiputera. Kononnya UMNO terlalu melebihkan bumiputera sehingga memberi peluang pendidikan dan ekonomi kepada yang tidak layak. Kononnya ramai lagi di kalangan bukan bumiputera yang layak dan berhak mendapat peluang tersebut tetapi terpinggir kerana dasar-dasar UMNO. Kononnya juga, kaum bukan bumiputera rata-ratanya jauh lebih bijak dari bumiputera.

Semua ini ditanam begitu kuat dalam sanubari DAP lalu disebarkan melalui sekolah-sekolah vernakular dan juga media berbahasa Cina sehingga akhirnya membangkitkan perasaan benci dan angkuh di kalangan hampir semua masyarakat Cina di Malaysia. Buktinya dapat dilihat dalam PRU-13 yang lalu di mana hampir semua masyarakat Cina menolak BN dan memilih DAP.

Jika ditanya kepada mereka kenapa memilih DAP, jawapan mereka pasti berbunyi kerana DAP tidak perkauman, DAP mementingkan keadilan serta berpegang kepada dasar meritokrasi.

Bagaimanapun, seperti yang dikatakan tadi, kemelut CEC DAP sudah cukup untuk membuktikan betapa hipokritnya kaum Cina. Dalam mereka melaungkan meritokrasi, keadilan dan kesamarataan, mereka sebenarnya cukup takut untuk bersaing secara telus. Sekiranya mereka melihat kemungkinan kaum mereka tidak mampu memenangi jawatan, maka mereka akan menipu, memanipulasi atau mengugut bagi memastikan kaum mereka terus berkuasa.

Sesiapa yang pernah bekerja di syarikat swasta pasti bersetuju bahawa taktik yang sama digunakan kaum Cina dalam pekerjaan dan perniagaan. Sudah menjadi pengetahuan umum bagaimana kedai runcit atau pasaraya yang diterajui kaum Cina akan dengan sengaja mendiskriminasikan barangan buatan bumiputera dengan berbagai cara. Jika mereka menjadi pemborong, mereka tidak akan memberikan kemudahan kredit yang sama antara peniaga kaum lain dengan kaum mereka, malah akan berusaha untuk menyukarkan atau menggagalkan peniaga kaum lain agar boleh diambil alih oleh kaum Cina.

Mereka juga begitu tegar sanggup meletakkan harga sewa premis perniagaan yang berbeza antara kaum lain dengan kaum mereka sendiri. Malah, dalam bidang pendidikan terutama pendidikan tambahan seperti seni dan muzik yang majoritinya dikuasai kaum mereka, terdapat beberapa kes di mana guru Cina dengan sengaja mengajar perkara yang salah atau tidak memberi maklumat penuh kepada pelajar kaum lain terutamanya yang lebih bijak dan berpotensi besar.

Semua ini membuktikan betapa kaum Cina sebenarnya takut dengan persaingan berdasarkan meritokrasi dan segala laungan ke arah dasar meritokrasi hanyalah hipokrasi semata-mata. Sekiranya dasar meritokrasi benar diamalkan, mereka pasti akan memanipulasi dan menipu sebagaimana yang dilakukan oleh DAP dalam pemilihan CEC.

Soalnya, sampai bila kaum Cina akan terus bersifat hipokrit? Sampai bila DAP boleh menipu yang kononnya parti itu tidak menipu? Aduan dan bukti sudah pun jelas, tetapi DAP masih tegar ingin terus menipu.

Apakah kaum Cina benar-benar sanggup diperintah oleh parti penipu asalkan parti itu diterajui oleh kaum mereka? Apakah ini yang dikatakan prinsip 'kesamarataan, ketelusan atau keadilan dan tidak perkauman' yang dilaung-laungkan oleh kaum itu?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Berundur Sajalah Soi Lek

Posted: 09 Sep 2013 05:30 AM PDT

Walaupun prestasi begitu corot dalam Pilihanraya yang lepas, parti itu nampaknya masih tidak serius untuk melakukan perubahan dan pemulihan. MCA masih lagi membawa pendekatan yang sama seperti sebelum pilihanraya iaitu santai dan tidak bersungguh-sungguh.

Sehingga ke hari ini, selain dari usaha 'membina imej Perdana Menteri 1Malaysia yang amat mesra Cina', MCA tidak punya sebarang idea bernas untuk menarik kembali sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional. Sebaliknya, apa yang dapat dilihat hanyalah usaha MCA untuk 'meng-DAP-kan' BN semata-mata.

Namun, ini tidak bermakna yang MCA tidak aktif berpolitik. MCA masih aktif dengan politik dalaman parti.

Baru-baru ini, Presidennya, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek bertengkar secara terbuka dengan timbalannya Datuk Seri Liow Tiong Lai. Soi Lek menuduh Liow mendesaknya melepaskan jawatan dan desakan itu dibuat sebanyak 3 kali.

Liow menempelak menuduh Soi Lek sebagai keterlaluan dan mengingatkan Presidennya itu bahawa kesabaran beliau mempunyai had. Menurutnya, Soi Lek telah berjanji sebelum Mesyuarat Majlis Tertinggi parti pada 11 Mei bahawa beliau tidak akan bertanding dan akan menyerahkan jawatan kepadanya.

Kita tidak tahu siapa yang berkata benar tetapi kita tahu bahawa pertikaman lidah antara kedua mereka tidak akan membawa kebaikan kepada parti mahupun ahli-ahli MCA. Rakyat juga melihat krisis kepimpinan di dalam MCA ini sebagai jelek dan membosankan.

MCA sering melihat dasar-dasar UMNO sebagai punca orang-orang Cina tidak menyokong BN. Walhal, faktor yang lebih utama yang menjadikan MCA semakin tidak relevan di kalangan masyarakat Cina ialah masalah kepimpinan. MCA tidak mampu menjadi pemimpin kepada masyarakat Cina sebaliknya sering kalah kepada asakan DAP yang membawa aspirasi bertentangan dengan semangat nasionalisme dan patriotisme.

Tidak mampu menentang DAP, MCA sedikit demi sedikit menerima pemikiran DAP. Ini menjadikan parti tersebut bertambah lemah sehingga hampir lenyap sama sekali.

Untuk terus relevan di kalangan masyarakat Cina dan di masa yang sama menepati aspirasi nasional, MCA perlu mempunyai pemimpin yang mempunyai visi dan hala tuju yang jelas selain keperibadian yang teguh.

Sesuai dengan sikap masyarakat Cina yang perlu dipimpin dengan cara yang tegas, seorang pemimpin MCA harus punya kaliber dan karisma yang tinggi agar mampu menarik masyarakat Cina agar menghormatinya, mendengar katanya serta mengikut rentaknya. Beliau perlu berani meletakkan Malaysia dahulu dan Cina kemudian. Beliau tidak boleh melihat yang beliau perlu memilih untuk menjadi Cina atau untuk menjadi orang Malaysia sekali gus mampu menerapkan perkara yang sama di kalangan ahli-ahlinya.

Untuk itu, beliau sendiri perlu terlebih dahulu percaya kepada pendekatan ini serta tidak bersifat hipokrit. Pendek kata, Presiden MCA harus meletakkan semangat setiakawan yang termeterai dengan UMNO dan MIC suatu ketika dahulu, di tempat paling tinggi. Hanya dengan cara ini maka MCA mampu maju ke hadapan dan bukannya terumbang ambing mencari pegangan.

Jika lidah rasmi MCA iaitu the Star juga seolah-olah sudah menjadi lidah tidak rasmi DAP, maka tidak salah jika kita menganggap yang MCA sebenarnya sudah pupus atau sudah mati.

Jelas, Chua Soi Lek telah gagal menjadi Presiden MCA yang berkesan. Akhir-akhir ini, MCA dilihat tidak lagi membawa semangat setiakawan yang sama seperti dahulu, tetapi lebih cenderung untuk bersuara senada dengan golongan yang menyanjung komunis, rasis dan chauvinis. Roh MCA sudah dirasuk DAP.

Hakikatnya, MCA tidak mungkin dapat pulih kembali selagi ia membawa aspirasi DAP. Justeru, Soi Lek perlu bersara bagi membolehkan MCA melantik kepimpinan baru yang mampu menghayati perjuangan asal parti.

Hanya dengan cara ini maka MCA akan kekal relevan dalam arus politik negara.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RAPERA ..

Posted: 10 Sep 2013 01:16 AM PDT

RAPERA ..


Iraqi Weapons of Mass Destruction Found By USA ???!!!!

Posted: 09 Sep 2013 04:35 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 10 Sep 2013 01:11 AM PDT

Sahabat-Gunung


Lewatkan Pemilihan Semula CEC DAP Semata-Mata Untuk Burukkan Kerajaan

Posted: 09 Sep 2013 10:05 AM PDT


DAP terus berdolak dalik dan sengaja melewat-lewatkan pemilihan semula CEC DAP kerana ia adalah sebahagian adalah strategi yang sengaja dirancang untuk memburuk-burukkan kerajaan walaupun menyedari telah melakukan kesilapan pada pemilihan lalu.

Keputusan DAP untuk mengadakan semula pemilihan jawatankuasa pusat eksekutif (CEC) membuktikan bahawa parti itu akur dengan kesilapan walaupun sehingga kini mereka masih tidak mengaku kesilapan berkenaan.

DAP tidak perlu berdolak dalik berhubung perkara itu dengan memberikan pelbagai alasan sehingga menyebabkan mereka terpaksa mengadakan pemilihan semula.

Ketua Penerangan Wanita UMNO, Datuk Hamidah Osman berkata dalam UMNO-Online bahawa sudah menjadi kelaziman kepada pembangkang termasuk DAP untuk mengaku apa jua kelemahan atau kesilapan yang dibuat, mereka akan membuat pelbagai alasan untuk menutup kelemahan atau kegagalan adalam apa jua perkara yang mereka lakukan.

"Jika sebelum mereka mendabik dada dengan mengatakan DAP sebagai sebuah parti yang mengamalkan demokrasi yang telus, pemilihan semula CEC itu jelas menunjukkan mereka ini hanya pandai bercakap sahaja, sedangkan ianya hanyalah sekadar ucapan sahaja.

"Mengapa perlu diadakan semula pemilihan jika mereka yakin tidak bersalah, kesilapan teknikal yang dikatakan itu hanyalah sekadar alasan, itulah yanga biasa kita dengar daria mereka sebelum ini," katanya.

Menurutnya, apa yang berlaku itu bukanlah mainan politik UMNO atau Barisan Nasional, tetap adalah berdasarkan kepada aduan dan rasa tidak puas hati di kalangan ahli DAP sendiri terhadap perjalanan pemilihan itu dijalankan....


Pesanan buat Guan Eng, lepas nie jangan kantoi lagi mengira undi .... Nanti kata ini semua konspirasi UMNO dan BN plak.....

Aspirasi Bangsa

Posted: 10 Sep 2013 01:08 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Selamat berjaya kepada anak-anak yang menduduki peperiksaan UPSR

Posted: 09 Sep 2013 05:30 PM PDT

The Unspinners

Posted: 09 Sep 2013 11:22 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Sep 2013 11:21 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


TERKINI MAHKAMAH PUTRAJAYA: PASTOR DATANG BERI SOKONGAN

Posted: 09 Sep 2013 08:41 PM PDT

Penyokong Herald TCW Sedang Berbincang 
Jika Mereka Menang Kalimah  Suci Allah Untuk Islam Mereka Akan Boleh Gunakan
Hari Penting Mereka
Menunggu Untuk Melaporkan Keputusan Ke Seluruh Dunia Mereka
KUFUR JIKA SOKONG KALIMAH ALLAH DIGUNAKAN KEPADA BUKAN ISLAM :
Mana-mana umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' dalam akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly dalam penerbitannya boleh membawa kepada kekufuran.
Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din berkata, menyokong kepada sesuatu perkara yang salah di sisi Islam juga secara tidak langsung boleh menyebabkan berlakunya kekufuran dan syirik.
"Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka.
"Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama," katanya dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.

LINTAS LANGSUNG DARI MAHKAMAH PUTRAJAYA: PERTAHAN KALIMAH SUCI ALLAH

Posted: 09 Sep 2013 06:05 PM PDT

9.30AM: PEMIMPIN ISLAM BERI UCAPAN SEMANGAT

9.20AM : UMAT ISLAM SEMAKIN MEMBANJIRI PERKARANGAN MAHKAMAH

MUSLIMAH PERKASA DI SAAT PERTAHAN KALIMAH SUCI ALLAH SWT PAGI INI
Saudara-Saudaraku Muslimin dan Muslimat sekalian,
Ayuh kita turun berkumpul di hadapan Mahkamah Rayuan Putrajaya SEKARANG 10.9.2013 dengan berzikir, bertahmid, bertahlil dan laungkan takbir sambil menyatakan sokongan kepada barisan peguam Muslim yang berada di barisan hadapan mempertahankan kalimah Allah swt.  

Beringatlah: 
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.  
(Al-Baqarah (2) : Ayat 120)
PERKASA SEJAK SELEPAS SOLAT SUBUH SUDAH BERADA DI DEAN MAHKAMAH MEMBERI SOKONGAN
AGEN ASING DARI LUAR NEGARA?
Setelah Mahkamah Rayuan Putrajaya menolak rayuan yang di lakukan Gereja Roman Katolik "The Church" bagi menghalang pemohonan Kerajaan Malaysia di mahkamah untuk tidak membenarkan agama lain selain Agama Islam menggunakan perkataan Kalimah Allah didalam agama mereka pada 21 Ogos yang lalu, maka hari ini merupakan penentu bagi pemohonan yang dilakukan Kerajaan Malaysia.

Pemohonan Kerajaan Malaysia menghalang agama lain menggunakan kalimah Allah di dalam agama mereka akan di dengari dalam Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini.

Sekiranya kita tidak mempertahankan kalimah Allah, nescaya ianya akan memudaratkan/mengelirukan Umat Islam Malaysia pada generasi akan datang.

Perkataan Allah yang digunakan oleh umat Islam adalah merujuk kepada Allah Yang Maha Esa dan lafaz Allah yang telah digunakan oleh orang-orang kristian adalah merujuk kepada 'Tuhan Bapa' iaitu salah satu oknum daripada akidah trinity. 


Ia berbeza sama sekali dengan apa yang dimaksudkan oleh Reverand Datuk Murphy Pakiam, Archbishop of Kuala Lumpur bahawa perkataan Allah telah lama digunakan oleh orang-orang kristian sejak sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w. 

Selain daripada itu, lafaz Allah juga, tidak pernah disebut di dalam teks bahasa Greek yang merupakan bahasa asal usul penulisan Bible. Ini adalah kerana perkataan Tuhan di dalam bahasa Greek adalah 'Theos' bukannya Allah.

Perkataan Allah juga tidak pernah terdapat di dalam bahasa asal Perjanjian Lama yang dikenali sebagai Taurat dan Perjanjian Baru yang dikenali sebagai Bible. Ini adalah kerana Perjanjian Lama ditulis dalam bahasa Hebrew manakal Perjanjian Baru ditulis dalam bahasa Greek. Perkataan Hebrew yang membawa maksud Tuhan ialah El, Eloh,Elohim dan juga Yhwh.

Kalimah Allah Lafz al-Jalalah adalah khusus dan mutlak untuk agama Islam dan mafhumnya berbeza dengan mafhum Allah yang digunakan oleh agama lain seperti Kristian.

Perintah mahkamah yang dipohon oleh Catholic Herald Weekly untuk mengisytiharkan bahawa larangan penggunaan kalimah Allah yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan bukan eksklusif kepada agama Islam boleh memberi kesan yang besar kepada kedudukan agama Islam sekiranya orang Islam sendiri tidak peka dan perhatian yang sewajarnya tidak diberikan oleh pihak berkuasa agama di negara ini.

ANAK MUDA PERTAHAN KALIMAH SUCI ALLAH DI MAKMAMAH 
PUTRAJAYA Panglima Perang Cyber

Posted: 09 Sep 2013 11:19 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Live : Gambar Dari Mahkamah Putrajaya #KalimahAllah

Posted: 09 Sep 2013 09:12 PM PDT

Dr Qardhawi: Sayid Quthb Bertanggung Jawab atas Berkembangnya Islam Radikal Tajhil & Takfir

Posted: 09 Sep 2013 04:31 PM PDT

Panglima : 

Sayid Qutb idola PAS di Malaysia begitu juga pejuang Islam yang tidak mengenali siapa dia sebenar.

Mengenali latar belakang ulama sangat penting kerana kita boleh terpedaya jika tidak teliti mengenainya.

Baca artikel kecaman Yusuf Qaradawi tentang Sayid Qutb (yang bukan keturunan Nabi seperti orang diberi gelaran Syed di Malaysia)Yusuf Qaradhawi hingga tahun 2009 relatif masih lurus. Bahkan turut mengecam Sayyid Quthb yang menurutnya berpaham ekstrim. Sayang sejak Bughot di Libya tahun 2011 dan diikuti Bughot di Suriah serta konflik Mesir, Qaradhawi juga ikut2an takfir dengan mengeluarkan fatwa mati untuk Qaddafi dan juga Semua Pendukung Assad termasuk ulama.

Qardhawi: Quthb Bertanggung Jawab atas Berkembangnya Islam Radikal
Senin, 10 Agustus 2009, 23:52 WIB
Pernyataan Qardhawi ini disampaikan dalam dialog dengan Dr Dhia Rishwan, peneliti gerakan Islam terkemuka asal Mesir, dalam program acara televisi "Manabir wa Madafi" (Mimbar dan Debat) yang disiarkan oleh kanal al-Fara'in Mesir pada Jumat (7/8), sebagaimana dilansir IslamOnline.net.

Dari Moderat ke Konservatif

Menurut Qardhawi, Sayyid Quthb bergabung dan aktif di organisasi al-Ikhwan al-Muslimun sejak awal tahun 50-an atas dasar ketertarikan dan kekagumanya pada Ikhwan. Pada mulanya, Quthb berpemikiran moderat dan selaras dengan Ikhwan, namun lama kelamaan, Quthb berubah menjadi lebih konservatif. Perubahan ini terjadi pada akhir-akhir masa hidupnya, khususnya dalam kitab tafsir Fi Dzilal al-Qur'an (Dalam Naungan Alquran) dan kitab Ma'alim fi at-Thariq (Rambu-Rambu Jalan). Perubahan ini juga sangat jelas terbaca ketika kita bandingkan Dzilal cetakan pertama dan cetekan keduanya, pada cetakan kedua lah mulai muncul pemikiran hakimiyah (masyarakat hukum) dan jahilyah (masyarakat jahiliyah.

"Ahlussunnah tidak pernah condong kepada takfir, tidak sebagaimana yang sering dilakukan oleh sekte Khawarij," jelas Qardhawi.

Pemikiran takfir tersebut, lanjut Qardhawi, berkembang ketika ia mendekam di penjara. Kondisi ini cukup memengaruhi pemikiranya. Quthb menganggap pemerintah yang ada sebagai komunis dan jauh dari agama.


Baca selanjutnya : 

http://kabarislam.wordpress.com/2013/09/09/qardhawi-quthb-bertanggung-jawab-atas-berkembangnya-islam-radikal/


Sent from my iPhone

@Zahid_Hamidi - More than 10 premises gazetted for 6P, Ops Cantas detainees (Updated) | theSundaily

Posted: 09 Sep 2013 05:56 AM PDT


SEPANG (Sept 9, 2013): More than ten premises have been gazetted to house those detained under the 6P programme and Ops Cantas, said Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

He however declined to reveal the locations of these premises, adding that they were "administrative issues."

"We have gazetted the places, we are going to catch more (illegals and secret society members)," said Ahmad Zahid in a press conference after attending a briefing with the Prison Department and the Royal Malaysian Police (PDRM) on spiritual and counselling matters here today.

Meanwhile, Ahmad Zahid also gave his assurance that tough action against officials within the ministry will be taken if they are found to be involved in the 6P programme scam.

"What happened at the Home Ministry and also the Immigration Department, whether the forged documents were taken out by insider officers or outsourcing agents, if it was not done legally, legal action will be taken," he said.

When probed further, he said there is an ongoing investigation and an announcement will be made once it is completed and necessary actions have been taken.

It was reported recently in an online portal that there have been complaints about the 6P foreign worker legalisation programme.

Ahmad Zahid also lambasted PKR for insinuating that the crackdown on secret societies was a ploy to boost his credentials ahead of the Umno party election.

"I do not need such cheap publicity," he said in response to PKR vice-president N. Surendran's comment.

Ahmad Zahid said the Ops Cantas crackdown was announced by the police while the list of secret societies was announced by his ministry's secretary-general.

"We have to separate between professionalism and politics. We have our (political) differences but we don't treat criminal cases as political issues.

"I am serious about this. The announcements, in terms of operations and administration, were not done by me.

"I could have done it if I wanted to, but I didn't want people to misconstrue it, so please stop," he said.

Ahmad Zahid said the ministry and the police are "colour blind", adding that their responsibility is to protect everyone.

"Cooperate with the police, we are colour blind, criminals are also colour blind. I am protecting everyone, not just Umno or Barisan Nasional (BN). I am protecting all Malaysians, so please-lah," said Ahmad Zahid who is defending his Umno vice-president post.

He also pointedly told his political opponents to "go back to school" if they could not understand what he was saying.

- See more at: http://m.thesundaily.my/node/222039#sthash.lyIW8sX3.dpuf
http://m.thesundaily.my/node/222039

Gambar Anak Ahmad Dhani Parah Kemalangan – Perak Today

Posted: 09 Sep 2013 03:34 AM PDT

dul

ANAK lelaki kepada penyanyi dan komposer terkenal Indonesia, Ahmad Dhani iaitu Abdul Qodir Jaelani cedera parah selepas terlibat dalam satu kemalangan ngeri di Tol Jagorawi Bogor awal pagi Sabtu lalu.

Abdul Qodir atau lebih mesra dengan sapaan Dul, 13, ketika kejadian dilaporkan memandu kenderaan jenis Lancer Mitsubishi bersama seorang temannya untuk pulang ke Jakarta.

Dul yang juga anggota kumpulan Lucky Laki dan temannya mengalami patah tulang dibeberapa bahagian badan dan keadaannya dilaporkan stabil.

Dul dan temannya kini telah dipindahkan ke sebuah hospital di Jakarta oleh Ahmad Dhani selepas dimasukkan ke sebuah pusat perubatan di Depok.

Dalam kejadian itu, kereta milik Dul dilaporkan hilang kawalan dan telah merempuh sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) dan sebuah bas mini.

Akibat rempuhan itu lima orang daripada mangsa telah meninggal dunia dan 11 lain cedera.

"Dia didakwa memandu laju sehingga hilang kawalan sebelum kenderaannya memasuki jalan arah bertentangan dan merempuh dua buah lagi kenderaan," kata saksi kejadian.

Dalam perkembangan sama, Ahmad Dhani dilaporkan baharu sahaja menghadiahkan kereta tersebut kepada anaknya bersempena dengan sambutan hari jadinya pada 23 Ogos lalu.

Persoalan mula timbul apabila Dul masih belum cukup umur untuk memohon lesen memandu dan boleh didakwa akibat kesalahan itu.

-mStar

http://peraktoday.com/?p=135286


Sent from my iPhone

Peguam Azril : Kenapa Perlu 2 Wakil AS Hadir Perbicaraan Kes Nama Allah ? | AIDC

Posted: 09 Sep 2013 02:46 AM PDT

"Apa tujuan mereka. Tak ada alasan kukuh untuk mereka hadir. Bukannya rakyat Amerika terlibat dalam kes ini ?" soal Azril Mohd Amin, salah seorang peguam yang mewakili Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) mengulas kehadiran dua wakil Amerika Syarikat (AS) ketika berlangsungnya perbicaraan di Mahkamah Rayuan, 22 Ogos lalu.

Perbicaraan kes itu berlaku ekoran permohonan pihak Titular Roman Catholic Archibishop of Kuala Lumpur yang mahu membatalkan rayuan pihak kerajaan berhubung isu nama Allah dalam sebuah akhbar mingguan Katolik 'The Herald'.

Panel tiga hakim Mahakamah Rayuan diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin menolak permohonan pihak gereja itu dan mengarahkan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi, yang membenarkan The Herald menggunakan kalimah 'Allah', diteruskan dan didengar pada 10 September.

Azril yang juga Naib Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) berpendapat dua wakil AS itu tidak perlu hadir mendengar perbicaraan kes tersebut kerana ia melibatkan urusan dalaman negara.

"Mereka kena memahami dan menghormati kedudukan undang-undang di negara ini. Kita ini negara yang berdaulat.

"Kita tidak pula hantar wakil kita apabila sesetengah negeri di AS itu mengiktiraf perkahwinan gay, tidak, contohnyalah.

"Mereka sebagai negara sekular, kita tidak kritik, terpulanglah. Kita tidak masuk campur," katanya lagi.

Ikutilah wawancara AIDC bersama Azril episod terakhir pada 25 Ogos di Bangi.


Baca lagi di sini :

http://www.anwaraidc.com/?p=38705


Sent from my iPhone

Mesti Tengok - Video Cara @PDRMsia Tangani Jenayah on YouTube

Posted: 09 Sep 2013 02:12 AM PDT

Kehebatan Polis Malaysia memang diiktiraf dunia seperti diperkatakan mantan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dalam majlis bersama beliau baru-baru ini.

https://www.youtube.com/watch?v=wkmgni42nEU&feature=youtube_gdata_player

Watch "2013.09.09 Kajian ilmiah buktikan Allah untuk Islam saja, kata dua cendekiawan" on YouTube

Posted: 09 Sep 2013 12:55 AM PDT

Bersama kita doakan esok keputusan memihak kepada Islam.

https://www.youtube.com/watch?v=8IcRcliERrU&feature=youtube_gdata_player

Video Khutbah Jumaat Dato Shamsul Najmi

Posted: 08 Sep 2013 11:39 PM PDT

Harap tokoh agama ini dijemput masuk tv dan radio untuk ramaikan lagi penceramah kita yang hebat dalanm meningkatkan kerohanian umat.

Klik link di bawah untuk mengikuti khutbah beliau.

http://www.youtube.com/watch?v=MvjTpylXjsc&sns=em

Panglima berkenalan kali pertama semasa bertemu baru-baru ini.

Walau sudah beberapa kali menyiarkan video khutbah beliau di sini.

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 09 Sep 2013 11:12 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Qardhawi: Sayid Quthb Bertanggung Jawab atas Berkembangnya Islam Radikal | Kabar tentang Dunia Islam

Posted: 09 Sep 2013 03:40 AM PDT

Yusuf Qaradhawi hingga tahun 2009 relatif masih lurus. Bahkan turut mengecam Sayyid Quthb yang menurutnya berpaham ekstrim. Sayang sejak Bughot di Libya tahun 2011 dan diikuti Bughot di Suriah serta konflik Mesir, Qaradhawi juga ikut2an takfir dengan mengeluarkan fatwa mati untuk Qaddafi dan juga Semua Pendukung Assad termasuk ulama.

Qardhawi: Quthb Bertanggung Jawab atas Berkembangnya Islam Radikal
Senin, 10 Agustus 2009, 23:52 WIB
Pernyataan Qardhawi ini disampaikan dalam dialog dengan Dr Dhia Rishwan, peneliti gerakan Islam terkemuka asal Mesir, dalam program acara televisi "Manabir wa Madafi" (Mimbar dan Debat) yang disiarkan oleh kanal al-Fara'in Mesir pada Jumat (7/8), sebagaimana dilansir IslamOnline.net.

Dari Moderat ke Konservatif

Menurut Qardhawi, Sayyid Quthb bergabung dan aktif di organisasi al-Ikhwan al-Muslimun sejak awal tahun 50-an atas dasar ketertarikan dan kekagumanya pada Ikhwan. Pada mulanya, Quthb berpemikiran moderat dan selaras dengan Ikhwan, namun lama kelamaan, Quthb berubah menjadi lebih konservatif. Perubahan ini terjadi pada akhir-akhir masa hidupnya, khususnya dalam kitab tafsir Fi Dzilal al-Qur'an (Dalam Naungan Alquran) dan kitab Ma'alim fi at-Thariq (Rambu-Rambu Jalan). Perubahan ini juga sangat jelas terbaca ketika kita bandingkan Dzilal cetakan pertama dan cetekan keduanya, pada cetakan kedua lah mulai muncul pemikiran hakimiyah (masyarakat hukum) dan jahilyah (masyarakat jahiliyah.

"Ahlussunnah tidak pernah condong kepada takfir, tidak sebagaimana yang sering dilakukan oleh sekte Khawarij," jelas Qardhawi.

Pemikiran takfir tersebut, lanjut Qardhawi, berkembang ketika ia mendekam di penjara. Kondisi ini cukup memengaruhi pemikiranya. Quthb menganggap pemerintah yang ada sebagai komunis dan jauh dari agama.

Meski demikian, jika saja Sayyid Quthb saat itu tidak digantung (pada 29 Agustus 1966) dan diberi kesempatan untuk hidup normal (tidak dalam tekanan politik) dan berbaur dengan masyarakat, kemungkinan pemikiran Quthb akan berubah dan kembali lagi kepada pemikiran moderat.

Quthb dan Pendidikan Ikhwan

Menurut Qardhawi, Sayyid Quthb merupakan salah seorang yang sangat mengagumi sosok Imam Hasan al-Banna, pendiri Ikhwan. Atas ketertarikan ini, Quthb pun menulis buku berjudul Hasan al-Banna wa 'Abqariyyah al-Banna (Hasan al-Banna dan Kejeniusan Seorang Pendiri).

Meski demikian, pada perjalanan selanjutnya, masih menurut Qardhawi, Quthb lebih dipengaruhi oleh pemikiran Abul A'la al-Mawdudi, tokoh Islam sezamannya dari Pakistan.

Namun menurut Qardhawi pemikiran takfir dan tajhil (menganggap masyarakat Islam saat ini adalah jahiliyyah) sangat berbeda dengan pemikiran Mawdudi sendiri.

"Pemikiran Quthb lebih kepada pencampuran antara Ikhwan, Salafi, dan Jihadi," jelas Qadhawi.

"Sayyid Quthb adalah sastrawan, pemikir, cendikiawan, penafsir, dan tokoh Islam terbesar pada masanya," terang Qardhawi. Namun, tambah Qardhawi, Quthb adalah orang yang paling bertanggung jawab atas berkembangnya aliran pemikiran radikal yang sekarang marak di kalangan sebagian umat Islam.

http://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/islam-mancanegara/09/08/10/68283-qardhawi-quthb-bertanggung-jawab-atas-berkembangnya-islam-radikal

Qardhawi: Quthb Bertanggung Jawab atas Berkembangnya Islam Radikal

Doha, NU Online

Ketua persatuan ulama Muslim internasional, Syekh Yusuf al-Qardhawi, menyatakan pemikiran takfir (pengkafiran pada muslim lain) dalam kitab-kitab Sayyid Quthb sama sekali tidak mencerminkan ajaran Islam Ahlussunnah wal Jamaah yang dianut mayoritas umat Islam di dunia.

Pemikiran ini, tambah Qardhawi, juga tidak mencerminkan pemikiran gerakan al-Ikhwan al-Muslimin, karena pemikiran takfir sama sekali tidak selaras dengan pemikiran Ikhwan al-Muslimin.

Pernyataan Qardhawi ini disampaikan dalam dialog dengan Dr Dhia Rishwan, peneliti gerakan Islam terkemuka asal Mesir, dalam program acara televisi "Manabir wa Madafi" (Mimbar dan Debat) yang disiarkan oleh kanal al-Fara'in Mesir pada Jumat (7/8), sebagaimana dilansir IslamOnline.net.

Dari Moderat ke Konservatif

Menurut Qardhawi, Sayyid Quthb bergabung dan aktif di organisasi Ikhwan al-Muslimin sejak awal tahun 50-an atas dasar ketertarikan dan kekagumanya pada Ikhwan. Pada mulanya, Quthb berpemikiran moderat dan selaras dengan Ikhwan, namun lama kelamaan, Quthb berubah menjadi lebih konservatif.

Perubahan ini terjadi pada akhir-akhir masa hidupnya, khususnya dalam kitab tafsir Fi Dzilal al-Qur'an (Dalam Naungan Alquran) dan kitab Ma'alim fi at-Thariq (Rambu-Rambu Jalan). Perubahan ini juga sangat jelas ketika kita bandingkan Dzilal cetakan pertama dan cetekan keduanya, pada cetakan kedua lah mulai muncul pemikiran hakimiyah (masyarakat hukum) dan jahilIyah (masyarakat jahiliyah.

"Ahlussunnah tidak pernah condong kepada takfir, tidak sebagaimana yang sering dilakukan oleh sekte Khawarij," jelas Qardhawi.

Pemikiran takfir tersebut, lanjut Qardhawi, berkembang ketika ia mendekam di penjara. Kondisi ini cukup memengaruhi pemikiranya. Quthb menganggap pemerintah yang ada sebagai komunis dan jauh dari agama.

Meski demikian, jika saja Sayyid Quthb saat itu tidak digantung (pada 29 Agustus 1966) dan diberi kesempatan untuk hidup normal (tidak dalam tekanan politik) dan berbaur dengan masyarakat, kemungkinan pemikiran Quthb akan berubah dan kembali lagi kepada pemikiran moderat.

Quthb dan Pendidikan Ikhwan

Menurut Qardhawi, Sayyid Quthb merupakan salah seorang yang sangat mengagumi sosok Imam Hasan al-Banna, pendiri Ikhwan. Atas ketertarikan ini, Quthb pun menulis buku berjudul Hasan al-Banna wa 'Abqariyyah al-Banna (Hasan al-Banna dan Kejeniusan Seorang Pendiri).

Meski demikian, pada perjalanan selanjutnya, masih menurut Qardhawi, Quthb lebih dipengaruhi oleh pemikiran Abul A'la al-Mawdudi, tokoh Islam sezamannya dari Pakistan.

Namun menurut Qardhawi pemikiran takfir dan tajhil (menganggap masyarakat Islam saat ini adalah jahiliyyah) sangat berbeda dengan pemikiran Mawdudi sendiri.

"Pemikiran Quthb lebih kepada pencampuran antara Ikhwan, Salafi, dan Jihadi," jelas Qadhawi.

"Sayyid Quthb adalah sastrawan, pemikir, cendikiawan, penafsir, dan tokoh Islam terbesar pada masanya," terang Qardhawi. Namun, tambah Qardhawi, Quthb adalah orang yang paling bertanggung jawab atas berkembangnya aliran pemikiran radikal yang sekarang marak di kalangan sebagian umat Islam. (iol/mad)

http://www.nu.or.id/a,public-m,dinamic-s,detail-ids,1-id,18533-lang,id-c,warta-t,Qardhawi++Quthb+Bertanggung+Jawab+atas+Berkembangnya+Islam+Radikal-.phpx

http://kabarislam.wordpress.com/2013/09/09/qardhawi-quthb-bertanggung-jawab-atas-berkembangnya-islam-radikal/


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 09 Sep 2013 11:02 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Nasib Kalimah ALLAH Di Tentukan Hari Ini...

Posted: 09 Sep 2013 07:00 PM PDT


Aku tak tau apa nak tulis, jadi aku mintak sama-sama lah kita berdoa agar mahkamah yang bersidang hari ini menolak secara total permohonan kristian laknatullah untuk guna kalimah ALLAH dalam kitab sesat mereka itu...

Sama-samalah kita berdoa...

Zahid Hamidi Rangka 6 Pelan Tindakan Memperkasa KDN...

Posted: 09 Sep 2013 05:00 PM PDT

Dalam menjaga kebajikan anggota pdrm dan seluruh agensi di bawah kementerian dalam negeri, menterinya zahid hamidi merangka 6 pelan tindakan, antaranya ialah, menaik taraf kemudahan balai-balai polis, menaik taraf kediaman anggota polis dan memberi penekanan soal kenajikan para anggota penguatkuasa dan ahli keluarga mereka...


Lagi Bukti Sokongan Pembangkang Kepada Penjenayah Di Dedah...

Posted: 09 Sep 2013 06:00 AM PDT


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyelar sikap tidak bertanggungjawab pembangkang yang terus mempolitikkan usaha kerajaan dengan mendakwa Op Cantas membanteras secara besar-besaran penjenayah sebagai sandiwara menjelang pemilihan pucuk pimpinan UMNO.

Beliau berkata, tindakan tersebut tidak ada kena mengena dengan pemilihan parti sebaliknya usaha berterusan kerajaan membanteras sehabis-habisan penjenayah terutama di kalangan anggota kongsi gelap.
"Jangan politikkan isu yang serius ini dengan mendakwa apa yang dilakukan Kementerian Dalam Negeri (KDN) hanya 'hangat-hangat tahi ayam' untuk Perhimpunan Agung UMNO.

"Saya tidak perlukan publisiti murahan sebegini sebab itu pengumuman nama-nama kongsi gelap ini bukan diumumkan saya tetapi oleh Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Taklimat Modul Kerohanian Jabatan Penjara dan Bahagian Agama dan Kaunseling (Baka) Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Hotel Sama-sama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini.


Ahmad Zahid mengulas dakwaan Naib Presiden PKR, N. Surendran dalam sebuah akhbar baru-baru ini, yang mendakwa beliau hanya bersandiwara dalam isu pendedahan senarai nama ahli kumpulan kongsi gelap bagi menarik perhatian ahli UMNO menjelang pemilihan parti itu Oktober ini. - UTUSAN ONLINE

Belantan

Posted: 09 Sep 2013 11:01 PM PDT

Belantan


Kalimah Allah : Sensiviti Islam tidak penting, wakil Paderi NECF dah tunjuk lagak?

Posted: 09 Sep 2013 10:00 PM PDT


PUTRAJAYA 10 Sept – Wakil Paderi The National Evangelical Christian Fellowship (NECF) hari ini meremehkan sensiviti umat Islam berhubung isu kalimah Allah apabila menyifatkan nilai sensiviti bumiputera adalah lebih penting.

Beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Yap berkata, nilai sensiviti bumiputera Sabah dan Sarawak adalah lebih penting dan perlu diutamakan.

"Jika umat Islam merasakan kalimah Allah ini penting, kami juga merasakan hak bumiputera adalah penting.

"Bumiputera sudah lama menggunakan kalimah Allah, jadi kenapa mahu ditukar?," soalnya kembali kepada wartawan.

Ujarnya lagi, mereka akan terus memperjuangkan hak milik untuk mendapatkan penggunaan kalimah Allah ini dalam bible terbitan mereka.


Beliau ditemui semasa perbicaraan sedang berlangsung di luar bilik perbicaraan.

Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini mendengar rayuan penuh kerajaan untuk membatalkan larangan penggunaan kalimah suci Allah oleh penganut agama Kristian di Malaysia.

Ini adalah berdasarkan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan apabila memutuskan larangan Kementerian Dalam Negeri terhadap perkataan Allah dalam The Herald adalah tidak sah dan terbatal pada 31 Disember 2009.

Permohonan kali ini didengar oleh panel tiga hakim yang diketuai YA Dato Seri Mohamed Apandi Hj Ali bersama dengan dua lagi YA Dato Abdul Aziz Abdul Rahim dan YA Dato Mohamad Zawawi Salleh.Antara Melayu yang sokong kalimah Allah digunakan oleh Kristian

Tambah wakil paderi NECF itu lagi, dalam memberikan sokongan pada hari ini, wakil paderi gereja dari Sabah juga akan turut hadir. Turut kelihatan beberapa orang wakil dari Persekutuan Kristian Malaysia (CFM).

Dalam pada itu menurut seorang peguam cina yang beragama Kristian (tidak mahu dikenali), perbicaraan kes kalimah Allah hari ini adalah lebih penting dari kes yang sedang dibicarakan di bilik mahkamah lain.


Katanya, hari ini adalah penentu kepada penggunaan kalimah Allah oleh orang Kristian di Malaysia.

"Perkara ini penting untuk mengekalkan keharmonian di Malaysia," ujarnya.

Namun apabila ditanya mengenai sensiviti dan kemarahan umat Islam berhubung perkara ini, beliau tidak mahu mengulas lanjut.

Suara Politik
Belantan

LINTAS LANGSUNG DARI MAHKAMAH PUTRAJAYA: PERTAHAN KALIMAH SUCI ALLAH.

Posted: 09 Sep 2013 07:04 PM PDT

9.30AM: PEMIMPIN ISLAM BERI UCAPAN SEMANGAT

9.20AM : UMAT ISLAM SEMAKIN MEMBANJIRI PERKARANGAN MAHKAMAH

MUSLIMAH PERKASA DI SAAT PERTAHAN KALIMAH SUCI ALLAH SWT PAGI INI

Saudara-Saudaraku Muslimin dan Muslimat sekalian,

Ayuh kita turun berkumpul di hadapan Mahkamah Rayuan Putrajaya SEKARANG 10.9.2013 dengan berzikir, bertahmid, bertahlil dan laungkan takbir sambil menyatakan sokongan kepada barisan peguam Muslim yang berada di barisan hadapan mempertahankan kalimah Allah swt.

Beringatlah:
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.
(Al-Baqarah (2) : Ayat 120)

Selanjutnya sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Perbicaraan nama suci Allah : Umat Islam diseru turun beramai-ramai esok?

Posted: 09 Sep 2013 07:10 AM PDT


Umat Islam diseru untuk turun beramai-ramai esok ke Mahkamah Rayuan di Istana Kehakiman Putrajaya bagi memberi sokongan kepada pasukan peguam Islam dalam perbicaraan isu penggunaan nama suci Allah oleh orang bukan Islam.

Esok, 10 September merupakan tarikh perbicaraan berhubung rayuan pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Majlis Agama Negeri-Negeri bagi membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Disember 2009 yang membenarkan penggunaan nama suci Allah dalam majalah The Herld terbitan pihak gereja.Sebagai umat Islam kita perlu prihatin dengan isu nama suci Allah ini. Perbicaraan esok adalah amat penting bagi masa depan Islam di negara kita. Justeru ayuh kita turun beramai-ramai dan menzahirkan sokongan kita kepada pasukan peguam Islam.

Umat Islam perlu menang dalam perbicaraan esok agar pihak gereja tidak lagi dibenarkan menggunakan nama suci Allah dalam bahan penerbitan mereka yang bertujuan memesongkan akidah umat Islam.

Nama suci Allah merujuk kepada Tuhan yang Esa, yang Satu. Itu hujah yang paling kuat yang menghalang penggunaan nama suci Allah oleh mereka. Jika tidak, generasi akan datang akan keliru dan akidah mereka mudah terpesong, tidak tahu Allah yang mana satu, yang Esa atau yang ada anak dan bapa!


22 Ogos lalu Mahkamah Rayuan mengenepikan permohonan Titular Roman Katolik Kuala Lumpur Tan Sri Murphy Pakiam untuk membatalkan rayuan Kementerian Dalam Negeri terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Sila baca di sini.

Sama-samalah kita berdoa semuga kemenangan berpihak kepada kita, umat Islam di Malaysia. InsyaAllah.

Suara Politik
Belantan

Ideologi melampau kibaran bendera?

Posted: 09 Sep 2013 01:48 AM PDT


Tindakan segelintir individu rakyat kita yang mengibarkan bendera "Sang Saka Malaya" ketika negara meraikan kemerdekaan merupakan bentuk kezaliman terhadap dirinya dan kepada negara. Zalim kepada dirinya kerana perbuatan itu merosakkan pandangan orang lain terhadap dirinya. Dengan perbuatan yang melampau itu, tiada lagi kredibiliti yang dimilikinya sehingga dengan sendirinya dia meranapkan masa depannya sendiri. Baca di sini.

Dianggap sebagai zalim kepada negara kerana dengan perbuatan itu, dia telah menggugat Perlembagaan negara yang menjadi teras kepada keagungan dan kewibawaan negara. Tindakan melampau itu juga boleh diiktiraf sebagai mencabul undang-undang negara yang sudah menetapkan Jalur Gemilang sebagai bendera rasmi negara yang mesti dihormati dan dijunjung tinggi.

Bendera adalah lambang kepada kedaulatan dan maruah sesebuah negara. Mereka sepatutnya merenung dan bertafakur secara mendalam terhadap makna di sebalik kehebatan sebuah bendera. Demi sang bendera, para pejuang dan pahlawan kita dahulu mempertaruhkan dan menggadaikan nyawa mereka menentang penjajahan.

Demi kehormatan bendera, para pejuang kemerdekaan kita mengerahkan fikiran (ijtihad), hati (mujahadah) dan kekuatan fizikal (jihad) demi membebaskan negara daripada cengkaman penjajahan yang menjadikan hidup rakyat sengsara.

Dalam al-Quran, Allah SWT telah memberi amaran keras kepada manusia untuk meninggalkan perbuatan zalim dan sikap yang melampau. Allah berfirman "Sesiapa yang melampaui batas (untuk membalas dendam pula) maka baginya seksa yang tidak terperi sakitnya" (Al Baqarah: 278).

Pada pandangan Islam, sesuatu perbuatan yang dikatakan zalim itu ialah tindakan yang melampaui batasan agama Islam sendiri. Misalnya, jika tindakan seseorang itu melampaui batasan agama dan peraturan kehidupan yang ditetapkan, maka tindakan itu dianggap zalim.

Berkaitan perkara zalim, kita teringat pesan Rasullullah SAW dalam sebuah hadisnya ketika baginda diminta nasihat oleh salah seorang sahabat. Sahabat itu berkata, "wahai Rasulullah, berilah aku nasihat." Nabi bertanya, "apakah engkau akan mengamalkan jika aku memberimu nasihat? Sahabat itu menjawab, "ya, ya Rasulullah." Nabi kembali bertanya, "apakah engkau akan mengamalkan jika aku memberimu nasihat? Ia menjawab, "ya, ya Rasulullah." Tetapi Nabi bertanya lagi, "apakah engkau akan mengamalkan jika aku memberimu nasihat? Sahabat itu kembali menjawab, "ya, ya Rasulullah."

Begitulah, setelah tenang sejenak dan merasa yakin bahawa sahabat itu akan mengamalkan nasihatnya, Nabi bersabda, "jika engkau menginginkan sesuatu, renungkanlah terlebih dahulu dengan baik. Bila ia baik, lakukanlah, dan bila tidak baik tinggalkanlah."

Hadis di atas mengingatkan kita bahawa tidak semua keinginan yang terasa di dalam hati harus diperturutkan dengan segera, tetapi renunglah, dan kawallah ia dengan cermat. Bila dalam perenungan itu ditemukan kebaikan dari apa yang diinginkan itu, lakukanlah, tetapi bila dirasakan akan keburukannya, tinggalkanlah, jangan dilakukan. Lalu, apa ukuran baik atau tidak baik yang dikatakan oleh Nabi?

Sesuatu perbuatan atau tindakan itu dikatakan zalim kerana ia terkeluar daripada prinsip-prinsip kemanusiaan. Contohnya, membunuh orang sesuka hati atau melakukan sesuatu tindakan yang di luar perikemanusiaan. Ada yang menganggap bahawa kerajaan zalim kerana meruntuhkan rumah atau tempat ibadat yang didirikan di atas tanah milik kerajaan walhal pada pandangan Islam, mereka yang menceroboh itu sebenarnya lebih zalim daripada mereka yang meruntuhkan rumah tersebut.

Oleh itu, amatlah dikesali sekiranya konsep kezaliman ini disalahertikan sehingga sanggup pula menuduh mereka yang menjalankan tanggungjawab sosial dan keamanan sebagai zalim manakala mereka yang menjadi pelampau atau penceroboh harta orang lain dikatakan dizalimi. Islam mengingatkan supaya kita berhati-hati dan berwaspada agar tidak mudah menuduh kerajaan sebagai zalim bagi mengelakkan berlakunya kezaliman yang lebih besar lagi.

Sebenarnya golongan yang melemparkan tuduhan itulah yang lebih zalim. Mereka lebih gemar menganjurkan sesuatu perkara yang boleh membangkitkan kemarahan orang ramai melalui kenyataan-kenyataan yang bertentangan dengan hakikat yang sebenar. Tegasnya, tindakan kerajaan menghalang sesiapa jua yang cuba menggugat ketenteraman dan keselamatan orang lain tidak bermakna tindakan tersebut sebagai zalim dan tidak berperikemanusiaan. Ini kerana, hakikatnya aspek kemanusiaan telah pun diambil kira oleh kerajaan dalam menggubal sesuatu undang-undang.

Kelompok yang menolak asas kenegaraan dan peraturan yang diterima umum sebagai faktor pemersatu dalam masyarakat itu sebenarnya merupakan kumpulan manusia yang sudah rosak akhlak. Mereka lupa bahawa Islam meletakkan kehidupan bermasyarakat itu sebagai tonggak penting, kerana kekuatan Islam adalah kerana setiap individu berusaha mengelakkan daripada melakukan kesilapan, termasuk memperolok-olokkan orang lain secara aib.

Kejadian memperolok-olokkan Jalur Gemilang dan mempersendakan ulang tahun kemerdekaan sebagai "tarikh malapetaka" serta menafsirkan makna "merdeka" sama dengan "merderhaka" menggambarkan kekusutan jiwa yang besar dan tindakan yang aib. Ini kerana kemerdekaan itu adalah sesuatu yang suci, kerana ia adalah sebuah hakikat kemenangan dalam suatu perjuangan menerusi jerih payah dan pengorbanan bagi menentukan hala tuju negara

Meskipun perjuangan menuntut kemerdekaan negara tidak ditegakkan menerusi peperangan dan "tumpah darah", ia tetap menjadi suatu tindakan yang mulia di sisi Allah SWT. Berdasarkan sejarah perjuangan Nabi Muhammad SAW, sebahagian besar kemenangan Islam adalah kerana kehebatan diplomasi baginda sendiri, sentiasa memaafkan musuh-musuh Islam yang menunjukkan toleransi dan bersedia menyelesaikan kekusutan menerusi rundingan.

Sikap gelojoh dan hanya mengiktiraf "kemenangan perjuangan" hanya melalui peperangan sebenarnya suatu tindakan yang dirasuk perangai iblis. Iblis tidak akan berpuas hati selagi tidak melihat ada orang yang mati bersengketa, kerana tindakan sedemikian membawa kepada nilai kemuncak kehancuran. Iblis akan kecewa besar jika dua orang yang bersengketa menghulurkan tangan perdamaian.

Banyak contoh daripada sejarah, perjuangan kemerdekaan secara revolusineer memerlukan masa yang panjang untuk mengubatinya. Bagi negara yang merdeka menerusi relovusi, sikap rakyatnya lebih kuat memberontak berbanding negara yang mencapai kemerdekaan menerusi rundingan.

Sikap berontak yang keterlaluan itu akhirnya menjerumus negara kepada situasi yang tidak stabil dan akhirnya memberi ruang kepada kuasa asing untuk masuk campur, membentuk kerajaan boneka dan dalam sudut politik, ia tidak bebas daripada cengkaman penjajahan semula, dalam bentuk penjajahan ekonomi dan budaya.

Islam telah mengakui bahawa tidak menjadi suatu kesalahan jika mana-mana sistem pentadbiran cuba menyekat beberapa kehendak manusia yang bukan bersifat asasi, tetapi ia lebih merupakan kehendak nafsu. Islam menuntut manusia mengawal nafsu kerana tindakan yang dipengaruhi oleh nafsu itu adalah suatu perbuatan yang didorong oleh syaitan. Syaitan merupakan musuh besar yang membawa manusia kepada kemusnahan peradaban dan kehancuran hidup bermasyarakat kerana tidak mengambil kira peraturan dan etika, rasa hormat dan kerjasama, sebaliknya lebih mengutamakan kehendak nafsu yang tidak pernah memahami erti syukur dan berterima kasih.-UMO

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Sep 2013 09:18 PM PDT

Alfaizhamid

Posted: 09 Sep 2013 09:16 PM PDT

Alfaizhamid


Tuah....

Posted: 09 Sep 2013 11:23 AM PDT

tok gajah

Posted: 09 Sep 2013 09:13 PM PDT

tok gajah


Tande2 awal perpecahan dalam PAS ..................

Posted: 09 Sep 2013 07:30 PM PDT


Tuan Guru PAS Haji Nik Aziz dah pun bersuare tentang keinginan nye supaye parti PAS yang dah kurang nampak islam nye tu di tambah kan lagi keislaman nye. Beliau sarankan supaye Datuk Seri Haji Hadi Awang dikekalkan sebagai Presiden PAS. Berite yang paling istimewe turut disampaikan nye ialah berkenaan dengan Naib Presiden, beliau mahukan jawatan itu disandang oleh seorang yang bertokoh ulama.

Dalam bahase kampung nye Tn Guru Hj Nik Aziz tidak mahu Mat Sabu, kerane Mat Sabu tidak termasuk kedalam kategori 'ulama'. Pade pandangan Tok juge si Mat Sabu ni hanye sesuai sebagai 'raja lawak' aje. Tok selalu juge pergi ceramah PAS bile Mat Sabu ade hadir, sebab nye Tok suke dengar cerite2 lawak nye. Keistimewean si Mat Sabu ni ialah tentang care die menyampaikan ceramah nye dengan berlawak di sepanjang ceramah nye.

Yele, mungkin juge Tn Guru Hj Nik Aziz ni dah bosan dengan lawak2 si Mat Sabu ni, jadi jalan mudah nye care menyingkirkan si Mat Sabu ni ialah dengan memberikan alasan mahu jawatan Naib Presiden tu di sandang oleh seorang ulama. Jike sekire nye perkare ni benar, make Tok tumpang bersimpati juge pade si Mat Sabu ni.

Dengar2 cerite nye due orang tokoh yang bertaraf ulama sudah pun di uar2kan untuk menendingi jawatan yang sedang di sandang oleh Mat Sabu. Pencabar lame Mat Sabu iaitu Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang ditewaskan oleh Mat Sabu due tahun lalu sudah bersedie masuk gelanggang. Seorang lagi pencabar nye yang di sebut2 ialah Datuk Mujahid Yusof tokoh profesional yang bertaraf ulama juge.