Sabtu, 28 Mei 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 28 May 2011 01:26 PM PDT

Apa Yang Tersirat


LIM Kit Siang perlekeh parti Yong Teck Lee

Posted: 28 May 2011 09:04 AM PDT

Dengan bongkaknya Lim Kit Siang memalukan Yong Teck Lee di suatu majlis pesta Keamaatan di Sabah. Secara terus terang, Kit Siang meminta parti Yong, SAPP supaya menyertai Pakatan, kerana Pakatan sahaja yang mampu mengalahkan BN.

Lim Kit Siang sangat terseksima dengan keputusan PRN Sarawak, apabila DAP mampu menawan 12 kerusi semasa PRN itu. Selain itu, kata Kit Siang, kaum cina akan terus menyokong Pakatan, atas sebab itu, jika SAPP mahu berada dalam pasukan menang, maka parti itu perlu menyertai Pakatan.

Bagaimanapun, Yong menyambut dingin pelawaan Kit Siang itu, sambil menyifatkannya sebagai pelekehan kepada parti SAPP.

Kenapa jam Omega menjengkelkan Anwar?

Posted: 28 May 2011 05:02 AM PDT

Setiap kali Anwar diajukan soalan mengenai jam Omega pasti Ketua umum PKR itu akan meradang. Entah apa penyebabnya? apa kah Jam Omega pula menjadi passward untuk video seks yang didedahkan oleh Trio Datuk T pada 21 Mac lalu?

Seperti dalam kes sodomi II, kata laluan adalah Mokhtar. Kata laluan Mokthar akan kita dapat dengar semula, apabila kes sodomi II bersambung pada 3-30 Jun depan.

Sehingga kini, Anwar menduduh bahawa pendedahan video seks yang memaparkan "diri"nya merupakan usaha DS Najib dan Umno untuk mengaibkannya.

Dalam perkembangan yang berasingan, semalam-Nik Aziz berkata semasa berceramah di Selangor- meminta sesiapa yang memfitnah Anwar hendaklah meminta maaf. Anwar katanya adalah manusia juga, ada sifat malunya. Namun, satu pertanyaan, jika Anwar ada sifat malunya, kenapa melakukan perkara yang haram itu. Malu kepada Tuhan tak apa ke?

Pada chat online bersama yahoo.com, Anwar mengaku bahawa dia gusar juga mengenai video seks yang memparkan dirinya itu.

Pihak polis setakat ini belum mendedahkan siapa lelaki mirip Anwar itu, walaupun pakar pengimejan Amerika dan Korea mengakui bahawa pelakon lelaki dalam video 21 minit itu memang mirip Anwar.

Biasiswa JPA: Jika Pakatan menang-Kuota dihapuskan

Posted: 28 May 2011 02:50 AM PDT

Pemberian biasiswa kepada pelajar sepatutnya berasaskan latar belakang keluarga dan pencapaian pelajar yang diberikan. Selain itu, letak sekolah di mana pelajar itu bersekolah.

Menseimbangkan antara pelajar bandar yang mempunyai ekses kepada semua kemudahan dengan cepat berbanding dengan pelajar yang bersekolah di kampung, sudah tentu tidak mencerminkan keadaan yang sebenar, kerana pemilihan bukan berasaskan padang permainan yang sama.

Pelajar yang mendapat (9A+) di bandar tidak semesti lebih pandai dibanding pelajar kampung yang mendapat 9B, sebabnya seperti dikatakan di atas, padang permainan mereka berbeza, walaupun mempunyai buku teks yang serupa.

Pemberian biasiswa yang sekarang ini berasaskan kouta; 55% bumiputera dan 45% bukan bumiputera bukan menggambarkan komposisi kaum yang sebenarnya.

Sepatutnya komposisi yang tepat adalah 67% untuk kaum bumiputera dan 33% untuk bukan bumiputera.

Daripada 67% untuk bumiputera itu, 67% daripadanya dikhaskan kepada sekolah-sekolah luar bandar atas sebab para pelajar yang berasal daripada bandar, sudah tentu mempunyai keluarga yang berkampuan di banding mereka yang berada di luar bandar.

Namun cadangan ini hanya tinggal cadangan, kerana apabila Pakatan mampu merampas Puterajaya, mereka telah mecanangkan bahawa kouta akan dihapuskan.Sepertimana kata Pengerusi Biro Pendidikan PKR, Abas Awang PKR meminta kuota pengagihan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengikut kaum untuk pengajian luar negara dimansuhkan. Abas Awang yang juga bekas Pengarah Pelajaran Wilayah Persekutuan berkata, pemberian biasiswa mengikut kuota itu perlulah diberikan kepada penerima yang sepatutnya.

Jika kuota dihapuskan dan pemberian bisiswa berasaskan merit, telah pasti lambat laun bumiputera akan terus ketinggalan dalam dunia pendidikan yang bersifat profesional.

Pada ketika itu, bumiputera akan terus melopong dan senantiasa menjadi warga kelas ke-II, walaupun dalam negara tumpah darahnya.

Ibarat kata orang-berada dalam restoran namun masih kelaparan kerana tidak mampu membayar sekeping roti canai.

ROZITA tak bercintapun!!

Posted: 28 May 2011 01:29 AM PDT

ROZITA Che Wan pelakon jelita hanya mengiyakan pertanyaan tentang hubungan cintanya dengan Ahmad Shahir Zawani (juara AF8).

Tujuannya katanya untuk memuaskan hati mereka yang tak henti-henti bertanyakan soal hubungan dengan Shahrir.

Semalam juara AF8 itu menafikan kenyataan ROZITA tersebut.

Nik Aziz tidak mahu masuk lubang yang sama untuk kedua kali

Posted: 28 May 2011 12:27 AM PDT

DENDAM Nik Aziz terhadap UMNO tidak pernah padam. Mungkin dendam itu akan dibawa sampai ke mati.

Nik Aziz memperlekeh pelawaan UMNO untuk berkerjasama, malah menganggap Umno kini telah tersepit, atas sebab itu mahu PAS menyelamatkan parti terbesar melayu itu.

Awal bulan ini di Terenggau, Presiden UMNO-DS Najib memberi saranan, agar PAS meninggalkan Pakatan, kalaupun tidak ingin bersama Umno, kerana Pas hanya menjadi kuda tunggangan DAP dalam gabungan tiga parti DAP-PAS-PKR.

Selepas itu, Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan dalam entri blog timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, perbincangan antara Umno dan PAS akan diteruskan demi perpaduan melayu.

PAS merasa mendapat angin selepas berjuang sejak tahun 1948, apabila segelintir ahli Umno keluar daripada parti itu untuk membentuk parti Pas pada PRU 2008, apabila parti itu mendapat 23 kerusi parlimen dan bersama DAP-PKR mampu menidakkan kuasa 2/3 BN dalam dewan rakyat.

Selepas kejayaan itu yang dikenal sebagai tsunami politik kepada BN, maka PAS terpenagruh dengan itizam Anwar untuk menawan Putrajaya untuk menjadikan mantan Perdana Menteri itu sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7.

Pemimpin PAS terbayangkan akan menjadi Timbalan Perdana Menteri bergandingan dengan Lim Kit Siang. Pada ketika itu, Malaysia akan menyaksikan Tiga Timbalan Perdana Menteri, yang mana salah seorang mewakili Sabah dan Sarawak.

Pada ketika ini, adalah sukar memutuskan jarum yang tertanam pada benak pemimpin PAS yang telah ditanam Anwar, bahawa jika Pakatan menwawan putrajaya, maka salah satu Timbalan Perdana Menteri adalah daripada Parti Pas.

Dengan janji itu, adalah sukar bagi UMNO memujuk PAS keluar Pakatan, kerana jika Pas bekerjasama dengan UMNO pun, jawatan Timbalan Perdana Menteri tidak akan singgah pada parti itu.

Selain dendam kesumat Nik Aziz, jawatan dalam kerajaanlah salah satu matalamat parti itu.

Pilihanraya olok-olok: BN tak yakin dengan jenteranya?

Posted: 27 May 2011 10:27 PM PDT

TELAH 12 kali BN (termasuk semasa disebut perikatan) menghadapi pilihanraya umum, pun demikian BN belum yakin dengan metoda yang telah dirangka sedemikian rupa sejak lebih 50 tahun lalu. Atas sebab itu, pilihanraya olok-olok akan diadakan pada pertengahan tahun ini, selain menguji kesiap siagaan jentera, juga melihat trend sokongan rakyat, terutama pengundi atas pagar dan pengundi baru.

Piliharaya olok-olok adalah pemanas badan bagi gabungan 13 parti dalam BN sebelum menghadapi pilihanraya umum ke 13 yang dikhabarkan akan di adakan pada Mac tahun depan.

Menang dalam pilihan raya biasanya tergantung kepada mode dan persepsi. Mode yang melanda rakyat kini adalah kekurang upayaan kerajaan membendung harga barang keperluan rakyat. Kerajaan dalam upaya mengurangkan defisit perbelanjaan hanya tertumpu pada pengurangan subsidi, sementara untuk memacu ekonomi, hanya tergantung kepada perbelanjaan kerajaan.

Kerajaan gagal mencari atau mengadakan sumber ekonomi baru yang menjadi komplimen terhadap pemberian subsidi.

Rakyat tahu, apabila kerajaan berbelanja, rakyat jalanan atau di pedesaan atau kampung-kampung tidak akan menikmatinya secara langsung, yang mendapat pulangan secara langsung adalah kontraktor-kontraktor atau syarikat-syarikat ada hubungan kabel dengan para pemimpin kerajaan.

Individu seperti AYT, hanya boleh menjadi pemerhati, kerana apapun caranya, tidak mungkin mendapat bahagian daripada perbelanjaan kerajaan dalam bentuk kontrak. Individu seperti AYT, siapapun menerajui kerajaan apakah bertukar kepada Pakatan, keadaan tidak berubah, kerana AYT bukanlah sebagai kontraktor. Bagi kami, anak-anak jalanan, jika ada sumber ekonomi baru, maka kami boleh lah menjadi pesertanya, sekurang-kurangnya sebagai tenaga buruh.Tidak sangat berhadapan dengan panasnya harga keperluan harian yang harganya tidak pernah turun-turun.

Tugas kerajaan adalah untuk memperbesar kek perekonomian negara, bukan sahaja di kawasan-kawasan bandar akan tetapi juga di kawasan-kawasan spra bandar. Apabila aktiviti perekonomian rancak, maka rakyat biasa akan turut ikut mendapat manafaat.

Piliharaya olok-olok sudah tentu memperlukan kos, jika peruntukan itu digunakan untuk mengujudkan satu syarikat sudah tentu boleh. Dengan mengujudkan satu syraikat, sudah tentu memperlukan tenaga kerja, maka peluang pekerjaan bertambah. Apabila syarikat itu untung, maka dapat membayar dividin kepada pemegang saham.

Kewujudan syarikat-syarikat besar dalam kendalian Khazanah Nasional yang bersaiz besar, bukan sahaja sukar diurus, malah menjadi medan penelewengan, contohnya Sime Darby. Ingatlah syarkiat besar tidak semestinya untung besar, syarikat kecil tidak semestinya tidak berdaya maju.

Ingatlah selagi persepsi harga barangan sangat tergantung kepada subsidi kerana tiadanya sumber perekonomian yang menjadi komplimen, selagi itu, apapun transformasi politik atau pengurusan dalam lingkungan perekonomian yang sedia ada (belum berkembang), maka selagi itu sukar bagi kerajaan menarik simpati para pengundi atas pagar.

THE FLYING KICK

Posted: 28 May 2011 01:19 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 28 May 2011 01:12 PM PDT

Duke of UMNO


Panassss...!!! Chua Soi Lek nak kena lempang ke?

Posted: 28 May 2011 05:15 AM PDT


Saya rasa macam nak lempang-lempang saja Chua Soi Lek ni. Sudahlah malas bekerja, dia buat pulak statement kurang ajar mintak peruntukan biasiswa untuk pelajar bukan bumiputera yang berjaya dalam akademik. Sudah diberi betis, dia nak paha pulak! Lepas ni,terus naik kepala?

Kerajaan Malaysia kini sudah memperuntukkan sebanyak 55% kuota biasiswa JPA untu pelajar bumiputera, manakala 45% untuk pelajar bukan bumiputera pada tahun 2008. Sebelum itu, kuota untuk bukan bumiputera hanyalah 10% sahaja.
KUALA LUMPUR 28 Mei – Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk program ijazah di luar negara kepada pelajar bukan bumiputera dinaikkan kepada 45 peratus daripada 10 peratus mulai tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, secara keseluruhan sebanyak 2,000 biasiswa disediakan oleh JPA iaitu 1,100 untuk bumiputera dan 900 untuk bukan bumiputera.

"Pecahannya ialah 50 peratus untuk bumiputera dan 45 peratus kepada bukan bumiputera berbanding sebelum ini hanya 10 peratus sahaja diberikan kepada bukan bumiputera," katanya ketika menggulung perbahasan mengenai Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2008 (2007) melibatkan RM60 juta kepada JPA di Dewan Rakyat hari ini. - Utusan

Itu peruntukan pada 2008 saja. Dan sekarang Soi Lek nak apa lagi? Nak "kesamarataan hak" macam "Malaysian Malaysia" yang dicanang oleh DAP tu ke? Orang dah bagi banyak tu..nak lebih-lebih pulak! Penampar nak?

Biasiswa yang dikeluarkan oleh Kerajaan adalah hak mutlak keistimewaan bumiputera negara ini sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, artikel 153, di mana kuasa untuk melaksanakan artikel ini adalah di bawah kuasa Raja-Raja Melayu.

Artikel ini adalah antara artikel-artikel yang perlu dipersetujui dalam quid pro quo sebagai persetujuan untuk menganugerahkan kerakyatan kepada golongan bukan bumiputera pada Ogos 31hb, 1957.

Dalam perlembagaan yang dipersetujui oleh semua wakil kaum itu tidak pula menetapkan bahawa "Kerajaan wajib memberikan biasiswa kepada bukan bumiputera" atau "memberikan kesamarataan hak" kepada bukan bumiputera!

Meskiupun begitu, Kerajaan beri juga 45% peruntukan biasiswa ehsan. Jika tidak diberikan pun boleh, jelaslah Kerajaan bertindak adil dalam hal ini. Yang Soi Lek mengada-ngada meminta-minta lagi tu apahalnya pulak???

Setuju ke tidak ni dengan quid pro quo? Kalau tak setuju pun tak apa. Berilah balik kerakyatan tu. Amacam ada lagi yang nak berbunyi mintak lebih-lebih?

Gempar..!!! GAP akan tutup blog selama 3 hari..!!! Berkabung Barca kalah...!!!

Posted: 28 May 2011 03:00 AM PDT

Takpo..jange nangihh..musim depe kita cubo lagi..kito mintak Pok Nik buat solat hajat untuk musim depe...

Bukan nak cakap besar...seperti biasa..Man U akan sentiasa hebat sebagai juara...

Pernah cipta hatrik..treble bro..treble...Barcelona pernah buat ke, GAP?

Harap GAP tak jadi macam ni..berkabung udah le...jangan dok tidur sambil menangis tepi tiang gol pulak!

Untuk pengetahuan para pengunjung blog ini, blogger Gerakan Anti-PKR (GAP) pernah berjanji pada saya bahasa dia akan menutup blognya setelah kalah kepada saya dalam satu perlawanan "pool ball" di satu lokasi yang terpaksa kami rahsiakan pada bulan lepas.

Namun, sahabat saya itu tidak menutup blognya dan saya bersetuju memberikan pelepasan khas kepadanya untuk berbuat demikian. Ini adalah kerana saya pun kalah kepadanya selepas itu dengan perjanjian yang sama! Hahahahaaaa...(tapi saya kalah satu frame je lah..dia kalah berframe-frame..!!!).

Tapi, blog GAP dijangka akan ditutup selama tiga hari bermula esok dan akan dibuka semula pada 1 Jun ini. Ini adalah memandangkan GAP dijangka akan berkabung ekoran kekalahan memalukan Barcelona pada perlawanan akhir UEFA Champion League awal pagi esok!

Diharap GAP akan dapat menerima hakikat ini dan kembali berjuang selepas habis berkabung dan menangis ditepi meja komputernya di rumah. Saya, Datuk Seri Najib dan Gomo dijangka akan makan malam bersama Fergie malam ini dan meraikan kemenganan Man U sebagai juara berganda musim ini!

GAP...sabar ye GAP...musim depan cuba lagi. Saya mencadangkan agar GAP mengambil alih tempat Guardiola untuk musim depan..!!! Okay GAP? Setuju?

Panasss di Kedah..!!! Dari kumpulan pendesak, mereka dipaksa Azizan untuk menjadi kumpulan "perayu"..!!!

Posted: 28 May 2011 01:00 AM PDT


Daripada asalnya berada di atas platform kumpulan pendesak, pelajar-pelajar tahfiz yang dizalimi, digantung, didenda dengan wang ringgit dan diberi amaran, telah cuba ditukar statusnya untuk menjadi kumpulan "perayu". Itulah permainan MB Kedah, Azizan Razak.

Sebelum ini, pelajar-pelajar maadhad Tahfiz itu terpaksa berdemo secara aman setelah permintaan dan desakan mereka agar Sekolah Insan Bestari tidak dibuka di dalam kawasan maahad Tahfiz itu.

Ini adalah kerana mereka merasa terganggu dengan pelajar-pelajar Sekolah Insan Bestari itu yang membuat bising dan menghilangkan konsentrasi hafalan mereka di tempat yang sama.

Selain itu, premis yang kecil dan kurang sempurna itu terpaksa dikongsi penggunaannya serta menyebabkan perasaan kurang selesa di kalangan pelajar tahfiz berkenaan.

Namun, permintaan mereka secara baik itu tidak dilayan oleh ahli lembaga KUIN yang kebanyakkannya bari dilantik selepas tahun 2008, setelah PAS Kedah meletakkan kroni-kroni mereka di dalam KUIN untuk meluaskan pengaruh mereka di institusi pengajian yang ditubuhkan atas inisiatif BN Kedah tersebut.

Kerana itulah pelajar-pelajar maahad tahfiz itu berdemo secara aman membantah keputusan KUIN tersebut. Tapi, mereka pula dipersalahkan dan dizalimi oleh KUIN. Mereka digantung pengajian, di denda (budak-budak tu bukan ada duit pun) dan diberi amaran oleh KUIN.

Sekarang, Azizan kata pulak budak-budak itu boleh merayu, rujuk di sini. Kononnya, mereka "tidak zalim" dan "bertimbang rasa"! Mungkin itu yang cuba disampaikan oleh Azizan Razak.

Saya ingin katakan padanya bahawa tindakan memberitahu rakyat bahawa "budak-budak maahad tahfiz boleh merayu" menunjukkan bahawa Azizan Razak sedang mempermainkan budak-budak tersebut.

Sekiranya Azizan bertimbang rasa, KUIN tentulah akan mempertimbangkan permintaan dan desakan pelajar-pelajar maahad tahfiz itu berkenaan pembukaan Sekolah Insan Bestari di kawasan maahad tahfiz berkenaan.

Dan sekiranya Azizan dan KUIN tidak zalim, tentunya mereka tidak akan menghukum budak-budak tahfiz yang berdemo tersebut. Salahnya ada pada Azizan dan KUIN, tapi budak-budak itu pula yang dihukum dan dijadikan mangsa. Patutkah begitu? Adilkah tindakan itu?

Orang-orang Kedah fikirkan sendiri...

Sejak bila Malaysiakini ambil alih tugas Kerajaan???

Posted: 27 May 2011 11:00 PM PDT


Saya terpanggil untuk mengulas tentang berita yang berniat jahat yang disiarkan semalam oleh portal pembangkang, Malaysiakini.com, di sini, yang menyatakan bahawa kononnya tarif elekrik sudah dinaikkan oleh Kerajaan dan pengumumannya akan dibuat oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui, pada satu sidang akhbar, jam 4 petang, Isnin ini. Pada saya, siaran akhbar seperti itu sangat berniat jahat dan tidak beretika untuk disiarkan sebagai bahan berita kepada rakyat.

Saya mengikuti dengan jelas mengenai isu ini dan menegaskan bahawa Kerajaan belum lagi membuat apa-apa keputusan mengenai kenaikan harga tarif elektrik tersebut. Pada satu sidang akhbar pada Khamis lepas, Peter Chin berkata bahawa harga tarif berkenaan akan diperbincangkan dan mungkin diputuskan pada satu mesyuarat oleh Jawatankuasa Penasihat Ekonomi Kebangsaan (National Economic Council), yang dijadualkan di Putrajaya, semalam (Jumaat).

Kemudian, selepas NEC bermesyuarat semalam, Peter Chin mengumumkan bahawa perkara tersebut masih belum selesai diperbincangkan dan masih perlu diperhalusi untuk mencapai satu keputusan. Peter Chin memaklumkan bahawa sekiranya keputusan mengenai isu itu dicapai, pihaknya akan mengadakan sidang media pada Isnin ini untuk memperjelaskan mengenainya. Itu fakta sebenarnya.

Dalam sidang media semalam, Kerajaan tidak pun mengumumkan bahawa tarif elektrik dinaikkan. Tidak ada kata muktamad dan masih lagi diperbincangkan serta diperhalusi. Dalam kata lain, tarif elektrik tidak pun dinaikkan. Tapi, memang sudah dasar media pembangkang yang sememangna suka menyebarkan berita bohong, tiba-tiba Malaysiakini menyiarkan berita bertajuk "Kerajaan meluluskan tarif elektrik"!

Jahat betul bunyinya! Bila masa Kerajaan luluskan? Memang benar Datuk Seri Najib yang pengerusikan mesyuarat itu, tapi tidak ada pun pengumuman dari pihaknya yang menyatakan bahawa Kerajaan meluluskan kenaikan tarif elektrik seperti yang dilapor oleh portal pemutar alam tersebut! Jelaslah Malaysiakini mendahului Kerajaan dalam hal ini.

Sikap mendahului kerajaan untuk memberitahu rakyat mengenai perkara sensitif seperti ini adalah sangat tidak beretika dalam dunia kewartawanan. Belum pun Kerajaan umumkan, mereka yang umumkan dulu? Siapa yang menjadi Kerajaan sebenarnya? Kerajaan BN atau Malaysiakini? Pada saya, niat sebenar sidang editorial Malaysiakini adalah untuk menimbulkan kemarahan rakyat terhadap Kerajaan kepada sesuatu yang tidak pasti!

Sebenarnya, belum tahu lagi sama ada benar atau tidak tarif elektrik akan dinaikkan atau tidak. Tarif itu mungkin kekal dan mungkin juga dinaikkan, malah mungkin juga diturunkan! Tidak mustahil untuk diturunkan, bukan? Sekiranya Peter Chin mengumumkan bahawa kadar harga tarif elektrik diumumkan turun, apa kata Malaysiakini? Tentunya dia putar belit 360 darjah mengatakan bahawa Kerajaan "takut" pada desakan pembangkang! Itulah yang mereka "spin" sebelum ini mengenai spekulasi kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Tunggulah Isnin ini. Tak payahlah buat spekulasi mengenai perkara yang tidak pasti. Keputusan menaikkan, mengekalkan atau menurunkan harga minyak adalah terletak pada Kerajaan, bukan Malaysiakini. Tindakan portal pembangkang ini jelas tidak bertanggungjawab dan tidak beretika untuk disiarkan kepada rakyat. Apatah lagi berita itu akan mengganggu emosi rakyat yang bercuti di hujung minggu. Kita tunggu Isnin ini.

Seharusnya, pihak-pihak tertentu mengambil tindakan terhadap Malaysiakini yang menyiarkan berita beunsur fitnah seperti ini. Sewajarnya Khairy Jamaluddin mengumpulkan anak-anak buahnya yang bekelulusan Oxford itu untuk berdemo secara aman di depan pejabat Malaysiakini membantah berita-berita seperti ini. Bukan Utusan yang melaporkan berita palsu, tapi Malaysiakini lah yang sebegitu jahat menyiarkan pembohongan demi pembohongan kepada rakyat.

Harap jelas mengenai perkara ini. Wallahua'alam.

Sumber: MyKMU.net

Apakah kita punya pembangkang yang sihat?

Posted: 27 May 2011 09:01 PM PDT


Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan bahawa harga minyak tidak akan dinaikkan sekaligus menafikan banyak cakap-cakap dan khabar angin terutama oleh pembangkang mengenainya sejak 2 minggu lalu.

Termasuk diantaranya hebahan palsu melalui Facebook konon minyak naik RM 0.30 awal minggu ini dipercayai oleh pembangkang jugak.

Penulis percaya, kerajaan memutuskan sedemikian kerana beberapa sebab antaranya nilai ringgit yang semakin mengukuh dibanding dengan dollar dan punca tambah lain seperti kenaikan cukai perkhidmatan sebanyak 1% kepada 6% baru-baru ini telah menambah kepada pendapatan kerajaan. Sebab lain yang boleh penulis fikirkan ialah hasil daripada bayaran melalui cukai pendapatan yang tarikh tamat tafsirannya pada 30hb April lepas.

Walau pun minyak tak naik, penulis yakin akan ada lagi yang naik bagi menampung permintaan yang semakin bertambah. Matematiknya mudah, lebih tinggi permintaan, lebih tinggi subsidi yang dikeluarkan dan semua ini pun dari mana datangnya kalau tak duit rakyat.

Pendek kata rakyat jugaklah menanggung cuma cara macam mana sajalah.

Cuma penulis berminat nak tahu, bila minyak tak naik ni, apa yang pembangkang nak aturkan untuk menyambut keputusan kerajaan? Nak ada demonstrasi 'Sayang Najib' ke, nak ada Majlis Kesyukuran dan berterima kasih kepada kerajaan pusat ke?

Kalau naik bukan main lagi nak memberontak ya, bila tak naik malah masa turun beberapa kali dulu pun takde apa yang pembangkang buat untuk 'menghargai' usaha kerajaan.

Tapi penulis amat pasti satu perkara jelah, naik tak naik itu bukan isunya, isunya ialah apa jalan mau hentam? Kalau dengan menurunkan minyak atau mengekalkannya boleh dijadikan alasan untuk menghentam kerajaan, depa akan hentam. Itu memang resmi pembangkang di Malaysia, hentam selagi boleh.

Dalam saat inipun, pembangkang dah mula anggap keputusan kerajaan sebagai strategi politik. Tak habis-habis dengan politik.

Yang sebenarnya, ia bukan berkenaan rakyat pun tapi berkenaan agenda politik semata-mata, tapi dengan menjual nama rakyat. Konon prihatin atas masalah rakyat, bla bla bla. Mentang-mentang rakyat ada kuasa pilih sapa jadi PM ke tidak, bukan main lagi memainkan sentimen yang berunsurkan rakyat ni.

Pakatan Rakyat ini hanya berminat nak manipulasi isu, bukan benar-benar nak bela rakyat seperti mana yang sering digebang. Kesusahan rakyat adalah rahmat kepada mereka sebab ada peluru nak belasah kerajaan, itu saja. Cerita-cerita tentang rakyat ini hanya untuk menyedapkan telinga yang mendengar, mana ada perjuang masalah rakyat pun.

Seperti sekarang, separuh masa ahli Parlimen Pakatan Rakyat adalah untuk memanipulasi kesusahan rakyat, separuh masa lagi untuk membela Anwar Ibrahim yang tak habis-habis dengan skandal seks yang takde berkesudahan.Sumber: Click sini

House PK

Posted: 28 May 2011 01:08 PM PDT

otai

Posted: 28 May 2011 11:51 AM PDT

otai


BILA RAKYAT BERSEPAKAT TERIMA MALAYSIAN MALAYSIA ???

Posted: 27 May 2011 10:14 PM PDT

OTAI TETAP TEGASKAN BAHAWA 1MALAYSIA ILHAM YAB PM DS NAJIB ADALAH BERTUJUAN UTAMA UNTUK PENYESUAIAN ATAUN TOPUP KEAPADA STRATEGI KESELAMATAN, PEMBANGUNAN DAN PERAPADUAN NEGARA YANG AMAT RAPUH SETELAH HASIL PRU KE 12 KERAJAAN BN HANYA DAPAT MAJORITI MUDAH SAHAJA DI PARLIMEN.

SEJAK 2008 TERBUKTI WAWASAN 2020 MEMERLUKAN PENYESUAIAN DAN TOPUP KEKUATAN BARU BILA SEMUA ANGKUBAH ATAU VARIABLENYA BERUBAH. INI KERANA SEMASA WAWASAN 2020 DILANCAR PADA 28 FEBUARI 1991, BN MEMPUNYAI MAJORITI 2/3 YANG AMAT KUKUH DI PARLIMEN. SEKARANG ANGKUBAHNYA BN HANYA MEMILIKI MAJORITI MUDAH DAN UNDI SABAH DAN SARAWAK ADALAH "KEKUATAN@DEPOSIT KEKAL" YANG WAJIB DIJAGA.

ITULAH YANG OTAI TEGASKAN SEMASA PERJUMPAAN DENGAN PERSATUAN WARTAWAN MELAYU KELANTAN HARI INI PADA 28 MEI 2011 DI ROYAL GUEST HOUSE, KOTA BHARU, KELANTAN. LIHAT
http://aliasmohamed-biodata.blogspot.com/

KEMENANGAN PEMBANGKANG YANG MEMBERANGSANGKAN PR TAHUN 2008 INI MENJADIKAN PUAK PEMBANGKANG IAITU DAP, PKR, PAS DLL MULAI ANGKUH DAN PERJUANGAN MEREKA BAGI MERAMPAS KERAJAAN MALAYSIA SEJAK HAMPIR 54 TAHUN SILAM MULAI NAMPAK CAHAYA HARAPAN. MEREKA AWALNYA 2008 BERJAYA MENAWAN PERAK, KEDAH, SELANGOR, PULAU PINANG DAN TERUS KEKALKAN KELANTAN DI BAWAH PAS SELAMA 20 TAHUN. METOS BN TIDAK AKAN KALAH DI NEGERI KAYA DAN MAJU SUDAH LENYAP MALAH TIDAK RELEVAN LAGI.

MAKA PUAK INI TELAH MENARUH HARAPAN DAN MULAI DIBUAI MIMPI INDAH HENDAK MENJADI PARTI PERINTAH NEGARA INI. MAKA MEREKA MULAILAH MENCIPTA KERESAHAN DAN KRISIS KEYAKINAN KEPADA KERAJAAN BN DALAM SEMUA SEGI KHASNYA KEUPAYAAN KERAJAAN BN MENGAWAL HARGA BARANGAN KEPERLUAN RAKYAT.

IRONINYA TIDAK RAMAI PEMIMPIN BN SENDIRI MENCERITAKAN ATAU STORIKAN BAHAWA 1MALAYSIA INI ADALAH SENJATA PENTING UNTUK MEMPERKASAKAN KEMALAPAN KESELAMATAN, PEMBANGUNAN DAN PERPADUAN NEGARA YANG DISABOTAJ OLEH PIHAK PAKATAN RAKYAT.

SOALNYA ADAKAH RAKYAT BERPAKAT UNTUK SABOTAJ KESELAMATAN, PEMBANGUNAN DAN PERPADUAN NEGARA BILA PUAK INI MEMAINKAN SENTIMEN LAPOK MALAYSIAN MALAYSIA 1969 MENCABAR FASAL2 DALAM PERLEMBAGAAN KONTRAK SOSIAL 1957/1963 YANG DITOHKAMHKAN SEBAGAI DISKRIMINASI KAUM, IAITU TERMASUKLAH HAL AGAMA ISLAM,BAHASA MELAYU,KEWARGANEGARAAN, RAJA-RAJA MELAYU DAN HAK ISTIMEWA BUMIPUTERA TERMASUK SABAH, SARAWAK DAN ORANG ASLI.

MAKA PEMIMPIN BN MARILAH CERITAKAN BAHAWA DEMI HENDAK MENCAPAI WAWASAN 2020 YANG TINGGAL 9 TAHUN LAGI MAKA 1MALAYSIA ADALAH PEMANGKIN ATAU ENJIN PENGERAK UTAMA UNTUK MENAJYAKAN WAWASAN TERSEBUT. KERANA SEMENJAK PR KE 12 IAITU MULAI 2008 MAKA KITA DAPAT ANGKUBAH ATAU VARIABLE HENDAK MENCAPAI WAWASAN 2020 TELAH JAUH TERSASAR ATAU LARI, KHASNYA BILA HARGA MINYAK PETROLIUM DUNIA MULAI MEMUMCAK MALAH TIDAK MENENTU. SELAIN ITU BERLAKUNYA BENCANA ALAM DAN BENCANA PERMUSUHAN PEREBUTAN KUASA POLITIK DI NEGARA-NEGARA PENGELUAR MAKANAN UTAMA TELAH MEMBURUKKAN LAGI PENGELUARAN BAHAN MAKANAN.

MAKA BIASALAH BUDAK PMR PUN TAHU PRINSIP ASAS EKONOMI IAITU BILA PENAWARAN
@ PENGELUARAN BERKURANG AKAN NAIK HARGA BARANG BILA PERMINTAAN BERTAMBAH. UNTUK KEKALKAN HARGA BARANG MAKA KERAJAAN TERPAKSA MEMBERI SUBSIDI KEPADA PEMBORONG, PENGIMPOT DAN PENIAGA. MAKNANYA DI SINI PIHAK PENIAGA TIDAK AKAN RUGI. YANG AKAN RUGI ADALAH RAKYAT KERANA KERAJAAN TERPAKSA MEMOTONG PERBELANJAAN UNTUK KESEJAHTERAAN RAKYAT TERMASUKLAH MEMOTONG SUBSIDI. ISUNYA DI MANA SEMANGAT PETRIOTIK KITA SEMUA ?????

MANA PERGI SEMANGAT PETRIOTIK DAN CINTAKAN KESELAMATAN, PEMBANGUNAN DAN PERPADUAN NEGARA BILA KEPENTINGAN KITA LEBIH PENTING DARIPADA KEUTAMAAN NEGARA ??? MACAM MANA KITA HENDAK BERJAYA MENJADI BANGSA MAJU 2020 BILA SIKAP DAN MENTALITI KITA BUKAN KELAS PERTAMA ATAU WORLD CLASS DI SEGI JIWA PETRIOTIK DAN CINTAKAN MALAYSIA ???

OTAI TEGASKAN JUGA DUA PIHAK IAITU BN DAN PAKATAN RAKYAT SEPATUTNYA ADA SEMANGAT PETRIOTIK YANG MATANG UNTUK SELAMATKAN NEGARA DARI ANCAMAN GLOBALISASI HARGANYA KENAIKAN HARGA BARANG.

OLEH ITU OTAI SYORKAN SUPAYA KEDUA-DUA PIHAK DUDUK SEMEJA BINCANGKAN PLAN TRANSFORMASI UNTUK ATASI MASAALAH NEGARA DAN BUKANNYA MACAM PAKATAN RAKYAT MENANGUK DIM AIR KERUH DENGAN HASUT RAKYAT DENGAN ISU LAPOK MALAYSIAN MALAYSIA KHASNYA MENCABAR FASA2 DALAM PERLEMBAGAAN KETIKA NEGARA DI ANCAM MASAALAH EKONOMI DAN KENAIKKAN HARGA BARANG DUNIA.

PERCAYALAH 1MALAYSIA YANG BERTERASKAN PERLEMBAGAAN DAN RUKUN NEGARA AKAN DAPAT MENJAYAKAN WAWASAN 2020 MANAKALA MALAYSIAN MALAYSIA YANG HANYA BERJAYA MENCETUSKAN 13 MEI 1969 SUDAH TENTU DI RELEVAN DAN TIDAK MAMPU MENJADI EGEN PERTUMBUHAN MEMANTAPKAN NEGARA DI SEGI PERPADUAN, KESELAMATAN DAN PEMBANGUNAN. TEGASNYA UNTUK MENJAYAKAN WAWASAN 2020 SUDAH TENTU MALAYSIAN MALAYSIA TIDAK LANGSUNG DIPERLUKAN OLEH RAKYAT MALAYSIA.

SEKIRANYA MALAYSIAN MALAYSIA INI TIDAK RELEVEN MALAH TIDAK DIPERLUKAN OLEH RAKYAT MALAYSIA... ???? MAKA KENAPA PULAK PAKATAN RAKYAT YANG PERJUANGKAN MALAYSIAN MALAYSIA MENDAKWA MEREKA LAHIR DAN BERTINDAK ATAS MANDAT DAN ATAS PAKATAN RAKYAT. BILA RAKYAT MALAYSIA BERSEPAKAT MENERIMA MALAYSIAN MALAYSIA SEJAK 1957/1963 ?????

PEJUANG BANGSA

Posted: 28 May 2011 11:50 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Haramsani digelar kepada Mufti Perak bukti PAS halal ceramah makin hamun

Posted: 28 May 2011 02:40 AM PDT


Inilah bukti bahawa ceramah PAS penuh dengan makin hamun dan paling sedih kepada  seorang Mufti iaitu Mufti Perak.  Politik maki hamun , hina orang lain sudah lama dalam ceramah PAS dan kalau dengar memang cukup menyakitkan telinga

 Bekas Ketua Dewan Pemuda Pas Perak, Nor Azli Musa yang mendapat gelaran 'ustaz' dalam kalangan ahli parti itu bertindak biadab apabila menggelarkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai 'Haramsani'.

Dalam satu ceramah beliau yang dimuat naik di laman web Youtube, Nor Azli memberikan gelaran itu kerana mendakwa Harussani tidak menegur kerajaan negeri yang membayar gaji kakitangan awam dengan duit haram.Tindakannya itu ternyata memakan diri apabila kesemua 19 komen yang diterima daripada pengunjung web berkenaan, termasuk beberapa individu yang mengaku penyokong Pas mengkritik isi ceramah tersebut.

Berikut adalah petikan ceramah tersebut yang baru dimuat naik individu bernama MrPanglimaHarimau pada 23 Mei lalu.

"Duit kerajaan negeri perak, gaji-gaji kakitangan, termasuk Menteri Besar tak diasingkan, maka duit kerajaan negeri Perak bercampur, duit pelacur di situ, duit judi di situ, duit arak di situ, duit babi di situ, duit hiburan di situ, bercampur...

"Mufti tak 'respons' sebab dia tahu gaji dia duit pelacur, gaji mufti duit pelacur, gaji mufti duit babi, gaji mufti duit judi, gaji mufti duit haram.

"Itu sebab bila orang kata dia, dia bukan Harussani tetapi Haramsani. Dua kali haram....

"Itu sebab dia tak respons judi sebab dia tau gaji yang dia terima ini mungkin sumber judi, gaji dia mungkin sumber babi, sumber pelacur, sumber haram, sumber hiburan... Suruh dia respons," katanya.

Rakaman video bertajuk 'Mufti Perak digelar Haramsani' itu tercatat tarikh 7 Februari 2011 pukul 10.12 malam.

Hadiah lumayan pencarian wajah seiras Anwar Ibrahim !

Posted: 28 May 2011 01:43 AM PDT
Semalam kita digemparkan dengan cabaran oleh Pengerusi parti KITA Kedah, Zamil Ibrahim yang menawarkan ganjaran yang cukup lumayan iaitu sebuah kereta Rolls Royce Silver Spur III berharga USD$220,700 kepada mana-mana pihak atau individu yang berjaya tampilkan lelaki yang dikatakan mirip Anwar Ibrahim ( kembar Anwar ) di dalam video sex yang sedang heboh diperkatakan.Hari ini pulak sekumpulan blogger elite seperti Bro Parpukari , PAPA GOMO , Pisau , RBF telah buat kezutan berani mati punya apabila sanggup berbogel keliling KLCC jika ada pihak tampil tunjukkan lelaki yang dikatakan iras Anwar Ibrahim

Gomo menyambut baik apa yang di tawarkan ini oleh parti KITA, dan semalam juga Gomo, GAP, RBF, Parpu Kari, Pisau, Keris Putra, Gerakan Timur, Gelombang Rakyat, Gelombang Wangsa Maju, Badut Rakyat, Malay Delima, Panglima Perang Cyber, Bravehart, Padi Jantan, malah ramai lagi telah bersetuju untuk turut sama menghadiahkan sesuatu buat sesiapa sahaja yang sanggup tampil membawa seorang lelaki yang mirip dengan wajah di dalam Video Seks Yang tersebar.


Kami Blogger sepakat bahawa jika ada yang tampil dengan membawa lelaki lain selain dari Anwar Ibrahim maka kami semua akan
"BERLARI BOGEL KELILING KLCC"


Itu yang akan kami lakukan dalam menyatakan kepada rakyat Malaysia keberanian kami semua. Kami hanya mampu Berbogel memandangkan tidak cukup wang ringgit untuk membeli apa apa hadiah buat mereka yang berjaya.

So jika nak lihat KAMI SEMUA BLOGGER PRO KERAJAAN LARI BOGEL DI KLCC maka silakan lah menampilkan lelaki yang wajah nya sama seperti di dalam Video Seks.


Ini Cakap betul betul bukan main main punya, Kami berani buat. setakat BERBOGEL apa kami nak hairan? Anwar Ibrahim berbogel sambil Menutoh China Doll Relaks je sampai sekarang. Biasa lah tu.....

Manakala satu lagi blog elite PP iaitu  Blog MIM pula menawarkan RM1,000 kepada sesiapa yang berjaya membawa lelaki yang dikatakan mirip Anwar tersebut.

Ayuh rakyat Malaysia sahutlah cabaran ini termasuk lah juak-juak AMK yang tuduh  lelaki dalam video seks  tersebut palsu dan bukan Anwar .

Anwar Pandi Kutty dan PKR sudah checkmate !

Klip video panas dan ghairah dari artis Malaysia !

Posted: 27 May 2011 08:59 PM PDT


Ini apa kejadahnya video klip ini hot 18 SX  versi Melayu ini  yang dilakonkan pelakon Gambit Saifullah ( drama Asmara dan Awan Dania )  ini . Dengan tarian seksi , baju tidur , serta aksi ghairah berpelukan ini  ...

Apa mesej yang hendak disampaikan oleh pengarah video ini ?  Memang memalukan bila seorang pengarah Melayu bikin video seperti ini  ..


Guan Eng nak bikin projek mewah di Bukit Bendera, rakyat P.Pinang dapat apa ? ..

Posted: 27 May 2011 07:10 PM PDTSemalam Ketua Menteri Guan Eng telah umumkan nak bikin projek pembangunan   di Bukit Bendera iaitu Hotel Crag . Ia dianugerahkan kepada  sebuah syarikat pemaju Sri Nisuh Sdn Bhd . 


Projek ini bukan sikit nilainya kerana berjumlah RM 36 Juta dan kita hendak tahu adakah ia mengamalkan open tender seperti amalan DAP . Jika rujuk kepada kenyataan beliau di bawah, mereka  mengamalkan kaedah Request For Proposal ( RFP ) .


Berdasarkan kepada RFP kedua , hanya dua syarikat sahaja  mengambil bahagian  dan Mensyuarat Exco Kerajaan negeri telah putuskan syarikat Sri Nisuh mendapat projek untuk bangunkan semua Hotel Crag ini . 


Adakah berlaku peraturan  open tender di sini sehingga projek dapat kepada Sri Nisuh Sdn Bhd ?  Mengikut rekod syarikat pemaju ini adalah dari negeri Perak dan bukannya syarikat tempatan di Pulau Pinang. 
Di manakah laungan Guan eng dulu sebelum ini mahu mengutamakan syarikat kontraktor tempatan untuk projek di negeri ini  ? Adakah syarikat  pemaju ini adalah syarikat kroni DAP di Perak ? 


Selain itu, pengurusan dan pemasaran hotel ini setelah siap akan diuruskan oleh syarikat  Amanresort International Pte Ltd yang berpengkalan di Singapura. Di Malaysia ini , Pulau Pinang merupakan negeri  pertama yang menawarkan khidmat kepada syarikat yang berpengalaman menguruskan resort mewah ini .


Nampaknya projek pelancongan mewah   ini bukan menguntungkan rakyat P.Pinang pun tetapi hanya kroni dan orang luar dari Singapura yang dapat manfaat. 


 Amanresorts owns and manages 24 small luxury resorts worldwide. Each Aman resort is singularly unique but all offer an experience for guests that is intimate and discreet, while providing the highest level of service. Certain elements characterise all Aman resorts – a beautiful natural location, outstanding facilities, exceptional service and a small number of rooms to ensure exclusivity and privacy. The décor of each Aman resort makes use of locally sourced materials, reflecting elements of the natural surroundings and the traditions of local cultures.

our luxury resorts

Since 1988, when flagship Amanpuri ('place of peace') opened in Phuket, Thailand, Amanresorts has established resorts in Bhutan (Amankora, 2004), Cambodia (Amansara, 2002), China (Aman at Summer Palace, Beijing, 2008; Amanfayun, 2010), France (Le Mélézin, 1992), French Polynesia (Hotel Bora Bora, 1989), Indonesia (Amandari, 1989; Amanusa and Amankila, 1992; Amanwana, 1993 and Amanjiwo, 1997), India (Aman-i-Khás, 2003; Amanbagh, 2005 and Aman New Delhi, 2009), Laos (Amantaka, 2009), Montenegro (Aman Sveti Stefan – Villa Miločer, 2008), Morocco (Amanjena, 2000),  Philippines (Amanpulo, 1993), Sri Lanka (Amangalla, 2005 and Amanwella, 2005), Turks & Caicos Islands (Amanyara, 2006) and USA (Amangani, 1998 and Amangiri, 2009).


KENYATAAN OLEH KETUA MENTERI PULAU PINANG, YAB LIM GUAN ENG MENGENAI KERTAS CADANGAN

(REQUEST FOR PROPOSAL) UNTUK PEMBAIKAN, PEMBANGUNAN, PEMBANGUNAN SEMULA DAN PENGURUSAN HOTEL CRAG DI LOT 100, MUKIM 17, BUKIT BENDERA, DAERAH TIMUR LAUT, GEORGE TOWN, PULAU PINANG, MALAYSIA.


Hotel Crag terletak di Bukit Bendera dengan ketinggian 833 meter (2723 kaki) dan merupakan stesen bukit yang tertua di Malaysia. Hotel Crag yang terletak di Lot 100, Mukim 17, Bukit Bendera, Daerah Timur Laut, George Town, Pulau Pinang meliputi kawasan seluas 7681 ekar tanah yang terdiri daripada perkampungan 22 banglo berdekatan antara satu sama lain atau terletak berhampiran dengan bangunan utama di mana ruang makan dan istirehat berada. Hotel Crag merupakan hotel pertama di Bukit Bendera.

Seiring dengan visi Kerajaan Negeri untuk mencipta produk pelancongan yang unik dan berprestij bagi meningkatkan profil Pulau Pinang ke peringkat antarabangsa dan mengubah Bukit Bendera sebagai destinasi pelancong bernilai tinggi, satu RFP untuk pembaikan, pembangunan, pembangunan semula dan pengurusan hotel crag di Lot 100, Mukim 17, Bukit Bendera, Daerah Timur Laut, George Town, Pulau Pinang, Malaysia telah dikeluarkan pada 1 Jun 2010 dan ditutup pada 30 Ogos 2010. Dua kertas cadangan telah diterima namun terpaksa ditolak disebabkan tidak memenuhi syarat- syarat RFP.


Oleh itu, RFP kali kedua telah dikeluarkan pada 15 November 2010 dan ditutup pada 15 Februari 2011. Dua buah syarikat lagi mengambil bahagian dalam RFP tersebut. Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang bermesyuarat pada 11 April 2011 telah memutuskan untuk menawarkan projek tersebut kepada Sri Nisuh Sdn Bhd (SNSB).

SNSB akan melabur dengan minimum USD 12 juta (RM36, 901, 200.00) untuk membiayai projek yang dijangka siap dalam tempoh 30 hingga 36 bulan. Syarikat tersebut akan diberikan tempoh masa 30 + 30 + 30 tahun mengikut terma dan syarat yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Pengurusan dan pemasaran hotel akan diuruskan oleh Amanresorts International Pte. Ltd, sebuah syarikat perhotelan bertaraf dunia. Hotel Crag akan ditukar nama kepada Amancrag Resort. 

sebagai nilai warisan. Kemudahan lain termasuklah kemudahan kesihatan dan spa bertaraf dunia; lobi/ penyambut tetamu; dan ruang ketibaan, perkhidmatan jip dan buggy. Air terjun buatan di pintu masuk atau di kawasan kolam renang akan menjadi nilai tambah untuk kawasan tersebut. Stesen keselamatan akan ditempatkan di Stesen Terowong Atas dan kerja-kerja landskap untuk kawasan tersebut akan dilaksanakan bagi meningkatkan keindahan kawasan hotel tersebut. Pembangunan akan dilakukan di tapak sedia ada dan teknologi Green Building Indeks akan dimasukkan.' dengan Pembangunan semula hotel tersebut akan terdiri daripada 20 buah suite/ villa dengan ruang makan (Tingkat 1), bilik tidur, ruang tamu, balkoni dan ruang urut (Tingkat 2). Bangunan utama Hotel Crag akan dikekalkan dan digunakan sebagai restoran dan '

Pembangunan semula Hotel Crag juga akan memberi manfaat kepada semua rakyat Pulau Pinang daripada segi peluang pekerjaan, penglibatan kontraktor tempatan, pembekal dan juga pulangan kewangan kepada Kerajaan Negeri.

DIMENSI

Posted: 28 May 2011 11:48 AM PDT

DIMENSI


Champion League Final Match countdown

Posted: 28 May 2011 08:12 AM PDT


kepada peminat2 bolasepak, jangan lupe kunci jam pukul 2.40 pagi nanti. Aksi yang kita tunggu2. Perlawanan akhir liga juara2 di antara Barca menentang Man U secara live di Astro. Kalau sesape yang takde astro di rumah tak geti2 lagi nak lepak kedai mamak!

Pertarungan 2 kelab gergasi eropah yang pasti menjanjikan saingan paling sengit dan mendebarkan. sape di antara mereka yang akan menjulang piala berprestij kejohanan tahun ini akan di tentukan pada awal pagi nanti

kalau tanya pendapat aku sape yang menang nanti, wallahualam. tapi kalau ikut rese hati, Man U ada chan walaupun atas kertas Barca nampak lebih mengancam di semua posisi. Man U hanya perlu mematikan langkah pemain tengah mereka iaitu xavi, dan iniesta di bahagian sayap.

bagaimana pun keseluruhan pemain barca masih boleh melakukan serangan berbahaya kerana mereka mempunyai ramai pemain berskil tinggi. namun Man U bukan pun calang2 pasukan. persembahan mereka setakat ini cukup menakjubkan sehingga mampu menjejakan kaki ke final

Dengan adunan pemain muda dan lama, mereka boleh di anggap sebagai pasukan pilihan untuk menjuarai edisi kali ini. Tak keterlaluan kalau aku ramalkan Man U bakal muncul sebagai pemenang dengan rooney sebagai salah seorang penjaring >:D

p/s: Barca 1 - Man U 3 and the glory is our! >:D

Dd i n b u n g a

Posted: 28 May 2011 07:34 AM PDT

Dd i n b u n g a


N AJIZ NI NAK KENA PENYEPAK, KHALID DAN AZIZAN BERANI KE NAK IKUT N AJIZ???????

Posted: 28 May 2011 06:44 AM PDT


DS NAJIB TAK HERANPUN NEGERI PEMBANGKANG NAK IKUT ATAU TIDAK SEMASA PILIHANRAYA UMUM DIUMUMKAN, DALAM HATI DS NAJIB, SIAP LA KORANG, BN NGANYAM KORANG CUKUP - CUKUP.

YANG BODOHNYA N AJIZ, YANG KO SIANG - SIANG SAHUT TAK NAK IKUT CAKAP ANAK LELAKI LIM KIT SIANG TU APASAL????? DAH KHALID DAN AZIZAN KELAM KABUT,NAK IKUT!!!, TAK IKUT!!! NAK IKUT!!! TAK IKUT!!!. KENA TUNJUK LA PEMBANGKANG SATU HATI DAN ANAK JANTAN, BODOH PUNYA N AJIZ, BIKIN MALU NEGERI PEMBANGKANG JE.

TEMAN CABAR PULAK KHALID N AZIZAN KALO BERANI KO IKUT TELUNJUK ANAK JANTAN LIM KIT SIANG TU, BUAT PILIHANRAYA ASING DENGAN PRU13, BARU ANAK JANTAN, BIOR N AJIZ SESORANG KENA PENYEPAK KOMUNIS DENGAN ANU WAR DAN LGE.

P/S DS NAJIB MASA MENGULAS PERTANYAAN WARTAWAN MENGENAI ISU TERSEBUT, MUKA PUN SENYUM RIANG JE, MACAM NAK TERKINJE - KINJE SERONOK.

tunku

Posted: 28 May 2011 03:34 AM PDT

tunku


BN Not Worried About Facing Separate Elections - Najib

Posted: 27 May 2011 09:12 AM PDT

KUALA LUMPUR, May 27 (Bernama) -- Barisan Nasional (BN) is not worried over the possibility of facing a separate election should the opposition-held states refuse to dissolve their state assemblies, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said.
"We cannot determine what they can do; we can only determine what we can do.
"So, I'm not worried about what they will do because I cannot control their actions. I will only give serious consideration to things that I can do," he told a media conference after chairing the Umno Supreme Council meeting at the party's headquarters Friday.
Najib said that under the Federal Constitution, state governments could advise the Sultan or the Yang Dipertua Negeri whether or not to dissolve their state assemblies.
DAP secretary-general Lim Guan Eng had previously said that states under the opposition pact would not dissolve their state assemblies if the federal government was to dissolve parliament this year.

tunku : let's have separate election in those 4 states.it will be an advantage for bn if it is held separately.we dare the pakatan to do it separately if they are brave enough.i am 100% sure selangor,kedah and kelantan dare not do it separately.let guan eng barks at the tree,it is in his blood to bark at the tree.

bumiyang

Posted: 28 May 2011 03:27 AM PDT

bumiyang


Ibupejabat PKR Bakal Dilelong???

Posted: 27 May 2011 07:00 AM PDT

Politik Harian

Posted: 28 May 2011 03:25 AM PDT

Politik Harian


GEMPAK TERKINI! Wan Azizah Buat Pengakuan Dalam Video Ini Bukan Anwar Ibrahim!

Posted: 27 May 2011 10:05 AM PDT
http://www.youtube.com/watch?v=E5ZUTeHV2_Y&feature=player_embedded

Apakah aspek-aspek susuk tubuh pelaku dalam video itu yang dikatakan amat berlainan dengan Anwar Ibrahim? Rupa paras? Ketinggian? Saiz? atau apa?

Adakah Wan Azizah ingin mengatakan lelaki dalam video itu adalah pelakon yang meniru gaya Anwar?

Ternyata Kak Wan salah sebab pelakon video diatas ternyata Papedom Badan Berbulu a.k.a Parpu Kari yang Ori.... Tulen Kak Wan!

Jijah tertipu bang!

Al- kisah blogger terlampau, Parpu Kari aka House PK aka Salim kaki tongang Stout. Inilah dia blogger yang konon elite hari hari menghentam pemimpin UMNO/BN kalau tidak beri bayaran. Inilah blogger duri dalam daging, pengkhianat yang sebenarnya!

P/S: Satu lagi perpu! pesanan dari sahabat aku... Kalau kau nak cilok atau reupload video karya seseorang tu agak agak la... penat penat orang lain buat kerja, kau sedap sedap je klim nama kau! Tinggalkan 1 Peluru!


Lain lain berita sila layari: http://www.politikharian.com

Taipingmali (tm)

Posted: 28 May 2011 01:30 AM PDT

Taipingmali (tm)


Awas Mat Black bernama Leo

Posted: 28 May 2011 12:30 AM PDT

Bir Halal’ Jadi Haram

Posted: 28 May 2011 12:23 AM PDT

BN lemah

Posted: 27 May 2011 08:07 PM PDT

Yang perlu kita tahu

Posted: 27 May 2011 05:51 PM PDT

Kilat Kilat Kilat

Posted: 27 May 2011 09:41 AM PDT

Bengkel Sekretariat Media Baru Umno Perak

Posted: 27 May 2011 08:58 AM PDT

mStar Online : Pernikahan Nurul (AF2) Di Narathiwat Sah

Posted: 27 May 2011 08:13 AM PDT

mStar Online : Mahkamah London Putuskan Kedua-dua Pasukan Group Lotus dan Team Lotus Berhak Guna Jenama Yang Sama

Posted: 27 May 2011 08:12 AM PDT

HUSAM REMBAT RM 160,000.00 ?? KICK BERSUARA !!

Posted: 27 May 2011 08:06 AM PDT

Hadiah Rolls Royce jika dapat buktikan kembar Anwar yang beraksi dalam video lucah

Posted: 27 May 2011 06:57 AM PDT

Former Teachers Who Served In Sabah, Sarawak In 1970s To Hold Reunion

Posted: 27 May 2011 06:43 AM PDT

YB DATO SERI ANWAR IBRAHIM MERABAN SORANG-SORANG

Posted: 27 May 2011 06:01 AM PDT

Azli Taliban yang menghina Mufti Perak

Posted: 27 May 2011 05:55 AM PDT

Zahid Harap Anggota Umno Yang Merajuk Kembali Kepada Parti

Posted: 27 May 2011 05:40 AM PDT

Keahlian Umno

Posted: 27 May 2011 05:20 AM PDT

Aktiviti Adun Chenderiang-Dato Mah Hang Son

Posted: 27 May 2011 04:27 AM PDT

Fw: Fenomena Halo Matahari Di Taiping

Posted: 27 May 2011 03:23 AM PDT

Nizar patut bangga kerana Melayu

Posted: 27 May 2011 03:07 AM PDT

Kalau bukan Anwar kenapa nak heboh

Posted: 27 May 2011 01:55 AM PDT

HERO KECIK

Posted: 28 May 2011 01:21 AM PDT

HERO KECIK


PAS Makin Hanyut

Posted: 27 May 2011 02:12 AM PDT

PAS dulu sudah berubah rupa parasnya dan sekarang makin terserlah kebabiannya. Dulu perjuangan PAS berlandaskan islam, kini plak dh semakin hilang keislamannya. Dalam keluarga PAS kini sudah ditanam benih2 liar Anwar Ibrahim.

Dalam PAS kini sudah ada golongan yang memusuhi Presidennya. Semua orang suruhan anwar akan berkiblatkan Anwar dan sedikit sebanyak cuba mengambil dan mengheret PAS agar berkiblatkan Anwar. PKR dh tak tahu mana2. So untuk mengekalkan sokongan melayu - islam, PKR terpaksala berselindung dibalik PAS.

Golongan ulama sememangnya tidak disukai oleh Anwar, apa tidaknya... segala perbuatan dan kelakuan jijik Anwar sudak pasti tidak disenangi dan disokong oleh geng Ulama. Adakah puak Anwar PAS akan membunuh golongan ulama PAS? Ya sudah pastinya akan terbunuh dalam senyap2. Mana perginya golongan ulama.. Sampai cam tu sekali PAS sudah bertukar wajah.

Apa nak jadi dengan PAS. Dulu Tok Guru Nik Aziz digelar Ulama sehingga Ulama Tok Kenali pun dilenyapkan...PAS jer Ulama, Orang lain bukan Ulama. Sekarang nie... puak2 Anwar plak nk hapuskan golongan Ulama PAS. Sama2 terhapus. Suka diorgnie hapuskan ulama. Mungkin makin senang nak buat kerja haram kot?

Jahamanla PAS cam nie....

Sahabat-Gunung

Posted: 28 May 2011 01:16 AM PDT

Sahabat-Gunung


Chua Soi Lek harus belajar menjadi jaguh kepada semua kaum

Posted: 27 May 2011 10:55 PM PDT

Kenyataan Media GAPS

Persoalannya adalah Merit kah bila orang kaya juga dapat biasiswa ?

GAPS amat tertarik membaca kenyataan Presiden MCA - MCA insists top scorers get overseas scholarships. Baca seterusnya disini - http://www.freemalaysiakini.com/modules.php?name=News&file=article&sid=12886

Nampaknya perkelahian antara komponen BN masih belum selesai dalam hal biasiswa. Setiap tahun dalam bulan Mei-Jun MCA dan MIC serta UMNO akan menjadi juara kaum masing-masing dalam hal ini.

GAPS melihat isu ini harus diselesaikan secara tuntas agar ianya tidak menjadi polemik tahunan yang tidak menguntungkan rakyat.

Persoalan asas adalah apa dia kriteria merit yang digariskan oleh kerajaan dalam pemilihan biasiswa ? Berdasarkan keputusan peperiksaan ? Latar belakang pendapatan/ekonomi keluarga ? Kegiatan ko-korikulum ? Berdasarkan kaum/bangsa ?

Apakah pula merit keadilan sosial yang cuba hendak dicapai dinegara ini ? Adakah berdasarkan yang kaya terus bertambah kaya, manakala yang miskin terus papa kedana.

Adakah pemimpin BN selesa jurang kaya miskin terus melebar dinegara ini ? Adakah mereka yang kurang bernasib baik terus mahu ditindas kerana regim perkauman yang menebal dikalangan semua pemimpin politik dinegara ini ? Adakah masadepan untuk Anak Malaysia di negara ini ?

Adakah sebenarnya setiap rakyat malaysia BERHAK mendapat biasiswa ? Perlembagaan Persekutuan hanya mengariskan orang Melayu dan Bumiputera mempunyai HAK untuk menerima biasiswa. Perlembagaan ini di buat oleh Suruhanjaya Reid, bukan oleh pemimpin Melayu.

Nyata Ahli-ahli Suruhanjaya Reid adalah mereka yang berpandangan jauh berbanding sesetengah ahli politik parti pemerintah dan pembangkang yang sangat bersifat perkauman dan chavanistik.

Kalau Soi Lek tak setuju, dia kena pinda perlembagaan yang digubal oleh Lord Reid ini. Soi Lek
wajar bersikap lebih objektif dalam kepimpinannya.

Soi Lek juga kena belajar menjadi pemimpin untuk semua rakyat malaysia, bukan menjadi jaguh untuk bangsanya sahaja.

Cukup lah Do Xiang Zhong, Perkasa dan Hindraf menjadi jurucakap bangsa masing-masing. Mereka cemerlang dalam bidang itu.

Manakala pemimpin parti politik harus berjiwa besar membina negara bangsa. Mereka harus berani mempertahankan kepentingan semua kaum berdasarkan asas undang-undang iaitu Perlembagaan Persekutuan.

Hamidzun Khairuddin
Presiden
Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pas Tidak Perlu Pemimpin Melatah, Garang Tak Bertempat – Prof Dr Ibrahim

Posted: 27 May 2011 06:17 AM PDT

Pas tidak memerlukan pemimpin yang berjiwa pejuang dan keras sebaliknya memerlukan pemimpin yang berhemah sejajar dengan kedudukan masayarakat majmuk dalam pelbagai bangsa di negara ini.

Tokoh akademik, Datuk Seri Prof Dr. Ibrahim Abu Shah berkata di negara ini, rakyatnya memerlukan pemimpin yang matang dan sederhana agar keharmonian dan apa yang telah dicapai hari ini dapat dipertahakan untuk kepentingan bersama.

Menurut beliau apa yang dicanang oleh pihak tertentu menjelangnya muktamar agung Pas Jun depan kononnya parti itu memerlukan pemimpin yang keras, lantang dan sebagainya adalah satu usaha daripada pihak tertentu untuk menjadikan perjuangan Pas seiring dengan PKR dan DAP.

"Saya nampak begitulah…Jika itu yang dimomokkkan, saya berpandangan pastinya ada gerakan tertentu khususnya kumpulan Erdogan untuk menguasai kepimpinan Pas bagi memudahkan mereka melaksanakan "kerja" daripada dalam untuk mengubah perjuangan Pas hari ini.

"Mereka hanya bertujuan untuk melupuskan prinsip Pas yang asal dan menjadikan ianya setaraf dengan sekutu mereka dengan tujuan untuk mendapat sokongan bukan Melayu selain terus setia dan memperjuangkan legasi politik Anwar.

"Saya percaya kumpulan yang pro Anwar tidak selesa dengan Ustaz Nasharuddin yang hemah dan matang dalam berpolitik serta tidak cepat melatah khususnya dalam isu yang membabitkan Ketua Pembangkang. Saya melihat "trend" ini jika tidak dikekang daripada awal, tidak mustahil perkara itu akan menjadi realiti kelak," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pemilihan Pas pada Jun depan yang menyaksikan pertandingan sengit di beberapa jawatan utama khususnya kerusi Timbalan Presiden Pas.

Penyandang sebelum ini, Ustaz Nasharuddin Mat Isa akan ditentang oleh Mohamad Sabu dan Tuan Ibrahim Tuan Man.

Kedengaran kali ini bahawa Pas memerlukan pemimpin yang bersikap keras dalam berpolitik terutamanya apabila berhadapan dengan Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

Manakala untuk Naib Presiden, Datuk Husam Musa hari ini mengumumkan akan bertanding jawatan naib presiden pada pemilihan Pas bulan depan.

Selain Husam, penyandang Datuk Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub dan Ketua Penerangan, Idris Ahmad turut menyatakan mereka akan bertanding jawatan berkenaan. Terbaru, Datuk Mohd Amar Abdullah turut menyatakan kesediaan yang sama.

Prof Ibrahim seterusnya berkata jika Pas dikatakan memerlukan pemimpin yang keras, apakah ianya benar-benar mampu membawa hala tuju Pas yang betul dan disegani.

"Garang dan keras tidak bertempat tidak akan membawa makna kerana itu bukan sahaja memberikan imej yang buruk terhadap perjuangan Islam yang didendangkan Pas, malah Islam dan umat Islam itu sendiri. Kalau garang di tempat yang betul seperti benar katakan benar dan salah katakan salah tidak mengapalah. Ini lain jadinya.

"Sebab itu saya melihat baik Pas, UMNO mahu pun mana-mana parti yang lain, pemimpin perlulah sederhana dan bukannya keras tidak bertempat dan melatah tidak menentu kerana masyarakat kita adalah masyarakat majmuk. Itu adalah kunci kepada mana-mana parti di negara ini," kataya.

Beliau seterusnya berkata jika para perwakilan Pas jujur kerana Allah dalam perjuangan, mereka perlu sedar dalam soal berkenaan dan menolak sejauh-jauhnya kumpulan yang mempunyai agenda tertentu pada muktamar Pas nanti.

"Ingatlah kita di bumi Allah ini untuk dijadikan khalifah dan tentunya kita perlu bertanggungjawab dalam setiap gerak geri kita termasuklah dalam soal penentuan kepimpinan kerana mereka adalah penentu corak kepimpinan Pas kelak.

"Berpegang teguhlah kepada tali Allah dan janganlah kamu bercerai berai. Jika mereka berpegang kepada prinsip itu, insyaalah kita semua akan selamat," katanya. -MediaUMNO

Ahli Yang Merajuk, Kecil Hati, Marah Diseru Bersatu Kuatkan Lagi UMNO

Posted: 27 May 2011 05:30 AM PDT

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid Hamidi meminta ahli UMNO yang rasa terpinggir ataupun yang merajuk dengan parti melupakan kisah silam dan kembali untuk membantu menjayakan proses transformasi politik dan kerajaan yang sedang dijalankan.

Jelas beliau tenaga mereka diperlukan bagi membantu dan menyokong Perdana Menteri , Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden UMNO yang sedang bekerja keras untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju berpendapatan tinggi.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Alor Setar di sini hari ini.

Tambahnya lagi Perdana Menteri mempunyai pendekatan yang berbeza dengan pemimpin terdahulu, dan kerana itu ahli yang rasa terpinggir, tidak dikehendaki, merajuk dengan parti atau pernah digantung, selain yang keluar parti dan menyertai pembangkang, patut kembali kepada UMNO.

"Ada juga daripada mereka kecil hati tidak terpilih sebagai calon. Selepas kalah pada pilihan raya umum 2008 di Perak di mana UMNO kalah tujuh kerusi, kita buat kajian dan didapati 100 peratus disebabkan rasa tidak puas hati ahli UMNO. Ada yang sabotaj," katanya.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata pengalaman menunjukkan jika sesuatu keputusan dibuat kerana marah, sedih dan tertekan, ia bukan suatu keputusan yang tepat.

"Kalau nak ikut pengalaman saya, saya pernah jadi Ketua Pemuda UMNO yang tiada jawatan dalam kerajaan. Dalam UMNO kita kena ada daya tahan, daya saing. Bagaimanapun, kita dah nampak perubahan dalam hal ini di kalangan mereka yang sedar," katanya.

Beliau berkata bahawa tanpa kekuatan politik dan sokongan rakyat semua kaum, kerajaan tidak boleh mencapai objektifnya.

"Orang UMNO kena mulakan. Cukup-cukuplah merajuk," katanya.

Beliau berkata program pendaftaran ahli baru UMNO menunjukkan peningkatan 10 hingga 15 peratus tahun lepas dan tahun sebelum itu.

"Untuk tahun ini, ia menunjukkan peningkatan drastik. Bagaimanapun, jika pendaftaran ahli sahaja tetapi tidak mendaftar sebagai pemilih tidak cukup," katanya.

Belia Tenom Di Gesa Sertai Askar Wataniah- Jamawi

Posted: 27 May 2011 03:59 AM PDT

Tenom- Golongan belia khususnya di luar bandar daerah ini digesa menyertai askar wataniah jika masih belum terlibat dalam mana-mana persatuan beruniform.

EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Jamawi Jaafar berkata, penyertaan itu akan menghindarkan mereka daripada terlibat dengan aktiviti-aktiviti yang tidak sihat.

"Bilangan belia yang menyertai askar wataniah masih lagi kurang sedangkan daerah ini mempunyai jumlah belia yang ramai. Apa yang paling penting, langkah ini dapat menyuntik semangat patriotik dalam jiwa mereka selain mengisi masa terluang dengan perkara yang berfaedah," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO bahagian Tenom.

Jamawi berkata, penerangan dan penjelasan mengenai askar wataniah perlu dilakukan secara lebih aktif bagi menarik lebih ramai remaja yang merupakan golongan sasar.

Sejajar dengan itu, katanya, penubuhan Kompeni Askar Wataniah bukan sahaja di Tenom tetapi di seluruh negara adalah satu langkah yang tepat sekali.

"Kita harap golongan belia di setiap daerah khususnya di daerah ini menyertai askar wataniah. Penyertaan ini merupakan bukti kasih dan setia mereka untuk menyumbang khidmat mempertahankan negara.

Dengan cara ini, mereka akan menyedari tanggungjawab menjaga keamanan negara bukan dipikul pihak berkuasa semata-mata," ujarnya.

Menurutnya, difahamkan 125 daripada 222 kawasan Parlimen sedang dalam proses untuk menubuhkan kompeni tersebut secara berperingkat dan dijangka selesai pada 2011.

PANEH MIANG

Posted: 28 May 2011 01:14 AM PDT

PANEH MIANG


Jadi apa bezanya?

Posted: 27 May 2011 09:21 PM PDT

Ditanya mengenai keresahan rakyat berhubung kajian rasionalisasi subsidi yang akan dilaksanakan kerajaan, Najib berkata, "Sebenarnya banyak orang tak berapa faham bahawa ini bukan mengurangkan subsidi tapi sebenarnya mengurangkan kenaikan subsidi. Sebab subsidi bukan sahaja diberikan tapi bertambah iaitu daripada RM11 bilion naik kepada RM20 bilion. Jadi maknanya kita terpaksa cari lebih kurang RM8 bilion lagi tambahan...bukan jumlah yang kecil," katanya.

Jadi apa bezanya maksud ayat "mengurangkan subsidi" berbanding "mengurangkan kenaikan subsidi?"

Adakah ayat "mengurangkan subsidi" bermaksud "Kajian Rasionalisasi Subsidi akan potong jumlah subsidi"?

Adakah juga kerajaan maksudkan dengan ayat "mengurangkan kenaikan subsidi" ialah, Kajian Rasionalisasi Subsidi akan mencari pendapatan tambahan negara bagi menampung jumlah subsidi yang semakin meningkat? Atau Kajian Rasionalisasi Subsidi akan tetap potong subsidi bagi mengurangkan kenaikan subsidi? Atau juga Kajian Rasionalisasi Subsidi 'terpaksa' buat adjustment mengurangkan subsidi di sektor-sektor tertentu bagi mengelakkan jumlah subsidi terus meningkat? Tapi bukan ke ia tetap sama maksudnya dengan "Kajian Rasionalisasi Subsidi akan potong jumlah subsidi"?

Ahhh...poning palo den. Susah na nak cari bezo maksud ayat "mengurangkan subsidi" berbanding "mengurangkan kenaikan subsidi". Ni ayat aktif ko...ayat pasif? Atau ado double meaning?

Ado tak agak eh pensyarah atau guru Bahasa Melayu yang boleh jelaskan perbezaan dua ayat ni?

Ahmad Shabeery Chik Jawab!

Posted: 27 May 2011 02:05 AM PDT

Falsafah dan pendekatan program Anugerah Belia Negara yang diasaskan pada 1988 memberi penarafan AAAAA kepada penggerak, aktivis dan pemimpin belia Malaysia. Oleh yang demikian, beberapa segmen kategori penganugerahan diadakan.

Melihat kepada perkembangan mutakhir ini, sejak Ahmad Shabeery diseronok dengan program Ahli MPBN Lantikan Menteri yang dilihat tidak berkesan kepada MBM dan DT MBM, Ahmad Shabeery Chik mengolah kaedah Anugerah Belia Negara 2011.

Difahamkan daripada media massa, Anugerah Perdana Belia Negara (Lelaki) dan (Perempuan) diadakan, dan Pertubuhan Belia. Anugerah Perdana Belia Negara L&P menggondol cepumas RM 20,000, trofi dan sijil. Melihat kepada pendekatan luar biasa ini, apakah yang hendak ditonjolkan oleh Ahmad Shabeery Chik?

Atau ini merupakan "teori konspirasi" membunuh Kementerian Belia dan Sukan secara senyap sunyi? Pak Sedaro ucapkan tahniah kepada pemenang Anugerah Perdana ini kerana kedua-duanya Ahli Totok Gerakan Belia 4B Malaysia. Yang lelaki budak Rembau, bersemando di Johor. Yang perempuan, anak Perlis. Nak dikisahkan baru bonar lagi, mereka ini dalam Gerakan Belia 4B Malaysia, kurang dari 15 tahun. Sobab maso, Pak Sedaro gilo dalam HANRUH BELIA, pada 1996 di MPAT MBM di Kangar, Perlis tak do lagi muko-muko ini di persada kebangsaan.

Namun yang jelas, KBS dilihat cuba berfikir jauh di luar kotak! Namun daripada segi falsafah Anugerah Belia Negara, KBS telah mengorbankan kurang lebih 10 orang Calon Layak dalam 5 Kategori yang lazim di pentaskan!

Apakah Kuasa KP JBSN dianak tirikan? Atau Panel Penilai ABN 2011 terdiri daripada kelompok "dengkel Akta 668", "bukan Transformer BELIA", "ahli prejudis kepada kelompok lain"? Atau apa sebenarnya AGENDA Hari Belia Negara 2011, kali ini?

Belia Pemangkin Transformasi bukan demikian sifir dan congaknya, Ahmad Shabeery oiii.

Hari ini, Melaka dikatakan sebagai Negeri Belia. Negeri Sembilan menggelar diri sebagai Negeri Kerja Belia. Hanya Negeri Sembilan dipercayai memiliki Kitab Rancangan 5 tahun Pembangunan Belia Negeri (RPB 1), dan diberitakan sedang menilai semula serta membentang RPB 2 (2011-2015) dalam jangka terdekat.

Pak Sedaro fikir, Program Transformasi Belia mesti gerakkan oleh MBM secara sistematik dan berfasa. MBM untuk tempoh 5 tahun akan datang, mesti bertindak sebagai "TERAJU DAN PEMANDU" samalah sifatnya seperti teraju.gov.my dan pemandu.gov.my

Himpunan 1 Juta Belia mungkin manifestasi anak muda Abad ke-21 Masehi, tapi bukan untuk anak merdeka 1432H!

PAPA GOMO

Posted: 28 May 2011 01:05 AM PDT

PAPA GOMO


PANAS 18 SX - GAP, Parpu Kari, RBF, Pisau Kantoi Dalam Aksi Berbogel

Posted: 27 May 2011 07:00 PM PDT


Nak tengok Kami Buat Macam Ni?


Agak kecoh semalam bila:

"Pengerusi Parti KITA Kedah, Saudara Zamil Ibrahim, menawarkan ganjaran sebuah kereta Rolls Royce Silver Spur III kepada mana-mana pihak atau individu yang berjaya tampilkan lelaki yang dikatakan mirip Anwar Ibrahim tetapi bukan Anwar Ibrahim di dalam video seks yang sedang heboh diperkatakan."


Gomo menyambut baik apa yang di tawarkan ini oleh parti KITA, dan semalam juga Gomo, GAP, RBF, Parpu Kari, Pisau, Keris Putra, Gerakan Timur, Gelombang Rakyat, Gelombang Wangsa Maju, Badut Rakyat, Malay Delima, Panglima Perang Cyber, Bravehart, Padi Jantan, malah ramai lagi telah bersetuju untuk turut sama menghadiahkan sesuatu buat sesiapa sahaja yang sanggup tampil membawa seorang lelaki yang mirip dengan wajah di dalam Video Seks Yang tersebar.

Kami Blogger sepakat bahawa jika ada yang tampil dengan membawa lelaki lain selain dari Anwar Ibrahim maka kami semua akan
"BERLARI BOGEL KELILING KLCC"

Itu yang akan kami lakukan dalam menyatakan kepada rakyat Malaysia keberanian kami semua. Kami hanya mampu Berbogel memandangkan tidak cukup wang ringgit untuk membeli apa apa hadiah buat mereka yang berjaya.

So jika nak lihat KAMI SEMUA BLOGGER PRO KERAJAAN LARI BOGEL DI KLCC maka silakan lah menampilkan lelaki yang wajah nya sama seperti di dalam Video Seks.

Ini Cakap betul betul bukan main main punya, Kami berani buat. setakat BERBOGEL apa kami nak hairan? Anwar Ibrahim berbogel sambil Menutoh China Doll Relaks je sampai sekarang. Biasa lah tu.....

Psssttt....Juak AMK ada ke berani macam kami para Blogger Pro Kerajaan?

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Masuk Bertanding Saat Akhir Pada Muktamar PAS Atas Arahan Siapa?

Posted: 27 May 2011 05:18 AM PDTPro Ulamak vs Pro Edrogan

Emmmm memang hebat pertempuran ni di tambah lagi waktu ini dengan Anwar Ibrahim yang sudah menjadi Liabilityi dalam Pakatan Rakyat.Gomo tak berminat sangat nak ulas mengenai pemilihan Multamar PAS ni cuma nak maklumkan beberapa pekara sahaja.


PERTAMA Gomo perhatikan gelagat team Edrogan pada awal awal pusingan pencalonan dan gomo perhatikan setiap dari mereka yang cuba merebut jawatan tertinggi dalam PAS ini tidak lah begitu agresif. Mereka di lihat seolah olah hanya mendapat undi simpati dan bukanlah calon Favorite.

Namun apabila tirai pertandingan hampir di tutup maka secara mendadak mereka yang berpaksikan Edrogan atau pun lebih di kenali dengan Pro Anwar Ibrahim bertubi tubi masuk ke dalam senarai yang bertanding. Walhalkan pada peringkat awal mereka menyatakan tidak akan bertanding.

KEDUA Gomo lihat dari sudut Anwar Ibrahim yang mana semua tahu Anwar Ibrahim sudah tertekan dengan Kes Liwat dan juga Video Seks. Malah ahli dan kepimpinan PAS juga tahu bahawa Anwar Ibrahim sudah tidak boleh di gunakan lagi dalam perjuangan PAS.

Atas faktor ini Team Edrogan masuk mencelah di saat saat akhir bagi menidakkan Pro Ulamak dari menguasai pentas tertinggi PAS. Pengaruh ANwar Ibrahim dalam PAS bukanlah sedikit malah setiap hari Edrogan semakin bertambah bagi menguatkan Anwar dari setiap sudut.


KETIGA Gomo malas dah nak cakap panjang kerana nak umumkan kepada semua untuk menilai sejak akhir akhir ini apa yang mereka di bawah ini lakukan. Last minute mereka masuk bertanding dan kesemuanya di kedudukan yang terbaik dalam menguatkan Proksi Anwar Ibrahim dalam PAS.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Hussam Musa
Nizar Jamaluddin


Lain Lain Sila KLIK DI SINI

Kalau Bukan Anwar Ibrahim Siapa Lagi?

Psssttt...Mampos lah PAS kalau puak Edrogan ni menang, Jilat Jubor Nuar je lah jawapnya


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Kerana Saiful Dan China Doll Azmin Ali Naik Minyak Terhadap Anwar Ibrahim

Posted: 27 May 2011 02:00 AM PDTKerana terlampau marah dengan Anwar Ibrahim yang mendu tigakan Azmin maka kemarahan Azmin telah di luahkan dalam satu pentas ceramah PKR lokasi tidak di ketahui.
Video di atas di rakam oleh salah seorang Anggota AMK yang
sekarang menjadi pencacai kepada Azmin Ali pandykutty.

Anwar Ibrahim BABI


Psssttt...Hua hua hua.....kalau pakatan boleh buat kita pun boleh, he he he


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

APANAMA

Posted: 27 May 2011 11:38 PM PDT

APANAMA


WHY FUEL, WHY NOT SIN TAX?

Posted: 27 May 2011 01:55 AM PDTMalaysia ranked world's 10th largest consumer of alcohol

By CHRISTINA TAN
chris@thestar.com.my

Statistics by the international body this year also showed that Malaysians spent over US$500mil (RM1.5bil) on alcohol with a per capita consumption of seven litres.
Beer consumption in Malaysia is 11 litres per capita.Deputy Women, Family and Community Development Minister Heng Seai Kie said the problem of alcohol consumption in the country was getting serious.
"Alcohol is not only causing a lot of health issues but is also contributing to a significant number of accidents," she said here yesterday. - TheStar
** There is so much hype following the release of the above statistics on alcohol consumption in Malaysia and as usual some bankrupt politicians are harping on this issue to attack the Government. 

NEXT

Tobacco-Related Cancers Fact Sheet

 • Lung cancer is the leading cause of cancer death in the United States for both men and women. (Source: Cancer Facts & Figures 2010)
 • Lung cancer is the most preventable form of cancer death in our society. (Source: Cancer Facts and Figures 2010)
 • Lung cancer estimates for 2010 (Source: Cancer Facts & Figures 2010):
 • New cases of lung cancer: 222,520
  Males: 116,750
  Females: 105,770
 • Deaths from lung cancer: 157,300
  Males: 86,220
  Females: 71,080
 • Besides lung cancer, tobacco use also causes increased risk for cancers of the mouth, lips, nasal cavity (nose) and sinuses, larynx (voice box), pharynx (throat), esophagus (swallowing tube), stomach, pancreas, kidney, bladder, uterine cervix, and acute myeloid leukemia. (Source: Cancer Facts & Figures 2010)

Lung Cancer
Lung cancer is one of the main causes of cancer deaths in Malaysia. In fact, 95 per cent of lung cancer patients die within five years of diagnosis. A whopping 90 per cent of lung cancer is caused by cigarette smoking. The occurrence of lung cancer is also high among non-smokers who are exposed to second-hand smoke (passive smoking).


Its a well established fact that both alcohol (except for medical) and tobacco is bad for the health. Indeed tobacco is among the top killers (via cancer) in the world.


Unlike RON95 PETROL, DIESEL and LIQUEFIED PETROLEUM GAS (LPG), alcohol and tobacco have no real benefit to the people as consumer/food items.


So, my humble suggestion is... WHY NOT the Government stop scaring the people with impending fuel price hikes and turn your sight on these two killer items amid us.


WHY can't the Government of Malaysia consider increasing its Government TAX on Alcohol and Tobacco ... say double the current rate to make up for the Government subsidy for fuel?


Some religious bigots would come into the picture even before understanding this suggestion in totality.


The revenue from these hiked SIN TAXES could be channelled, not to some PAS run political-religious indoctrination camps in Kelantan, but to fund our defense expenditure (runs into hundreds of millions, if not billions of ringgit lately).


WHY NOT the SIN TAX? Site Meter

Panglima Perang Cyber

Posted: 27 May 2011 11:25 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Syabas : Proton Sumbang Kereta Inspira Kepada Polis Diraja Malaysia !!!

Posted: 27 May 2011 06:26 PM PDT

Kenapa PM Tak Kisah Pakatan Enggan Bubar DUN Serentak ??? Ini Jawapan Panglima

Posted: 27 May 2011 06:01 PM PDT


Najib: BN tak risau jika PR panggil PRU DUN berasingan

May 27, 2011
Perdana Menteri berkata BN tidak boleh mempengaruhi keputusan negeri-negeri yang ditadbir PR termasuk tidak membubarkan DUN masing-masing apabila kerajaan memutuskan untuk mengadakan pilihan raya umum.
KUALA LUMPUR, 27 Mei — Barisan Nasional (BN) tidak risau untuk menghadapi pilihan raya umum berasingan jika negeri-negeri di bawah kerajaan Pakatan Rakyat (PR) enggan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membolehkan pilihan raya ke-13 diadakan secara serentak.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, BN tidak boleh mempengaruhi keputusan negeri-negeri yang ditadbir PR termasuk tidak membubarkan DUN masing-masing apabila kerajaan memutuskan untuk mengadakan pilihan raya umum.
"Kita tak boleh tentukan apa dia akan buat, kita cuma boleh tentukan apa yang kita boleh buat," kata beliau dipetik Bernama Online.
"Saya akan bagi pandangan yang berat pada apa saya boleh buat," kata Najib selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di sini.
Pengerusi BN itu berkata, berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, kerajaan negeri boleh menasihati Sultan atau Yang Dipertua Negeri untuk membubarkan DUN atau tidak.
"Raja ada kuasa untuk menolak permohonan tapi tiada kuasa untuk membubar. Itu kedudukan dari segi perlembagaan," katanya.
Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebelum ini berkata, negeri-negeri di bawah pentadbiran pakatan pembangkang tidak akan membubarkan DUN sekiranya kerajaan persekutuan membubarkan Parlimen tahun ini.
Kerajaan negeri Selangor juga pernah mengumumkan pendirian yang sama.
Dalam pada itu, Majlis Tertinggi Umno memutuskan simulasi pilihan raya olok-olok bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang akan dijalankan pada pertengahan tahun ini.
Kata Najib, semua pemimpin parti akan turun padang untuk meninjau perjalanan sepanjang pilihan raya itu berlangsung bagi meningkatkan persediaan secara berterusan menghadapi pilihan raya umum.
"Simulasi (pilihan raya olok-olok) kita akan buat mengikut jadual pada pertengahan tahun ini. Itu (dibuat) berterusan dan akan ditingkatkan dalam usaha kita ke arah PRU-13," kata beliau.
Najib bagaimanapun tidak menyatakan tarikh bagi melaksanakan simulasi berkenaan.
Ditanya mengapa pendekatan turun padang seperti yang dilakukan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dalam usaha mendekatkan diri dengan rakyat tidak diamalkan pemimpin-pemimpin lain, Najib berkata ia dijalankan dalam bentuk berbeza.
"Cuma kerana acara turun padang walkabout itu dilakukan oleh saya dan Timbalan Perdana Menteri, ia menjadi acara formal tetapi sebenarnya semua peringkat pemimpin negeri turun padang," katanya.
Mengenai persidangan perwakilan Umno bahagian, Najib berkata setakat hari ini, sebanyak 90 bahagian Umno, 134 Pergerakan Wanita, 135 Pergerakan Pemuda dan 152 Pergerakan Puteri telahpun mengadakan mesyuarat.
Sementara itu, Najib berkata mesyuarat MT hari ini turut memutuskan bahawa tindakan penggantungan terhadap tiga anggota Umno iaitu Ketua Wanita Bandar Tun Razak, Salmah Pin, Anggota Jawatankuasa Umno bahagian Bukit Katil Saadon Basiron dan Naib Ketua Puteri Umno Bukit Katil Zarina Ismail, yang digantung tiga tahun lepas, ditarik balik.
"Mesyuarat telah bersetuju bahawa tindakan penggantungan ketiga-tiga anggota Umno itu diketepikan," katanya dalam laporan itu.
Selain itu, beliau berkata mesyuarat juga bersetuju untuk melantik bekas Menteri Besar Perak Tan Sri Mohd Tajol Rosli Ghazali sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Umno MT bagi penggal 2011-2013.


Panglima : biasanya orang takut nak bubar - takut nak hadapi rakyat. Mereka takut tidak akan dapat lagi perintah negeri yang telah dikuasai. Makin lambat maka makin lamalah peluang mereka mencari kekayaan dan mendapatkan keuntungan segera. 
Kebaculan Pakatan untuk turut membubarkan DUN serentak sebenarnya bukan menguntungkan kepada Pembangkang sebenarnya kerana ia akan memudahkan BN menumpukan usaha dan jenteranya kepada 4 negeri yang terlepas dari tangan...
Kerana itu maka Panglima tidak pelik jika PM tidak kisah jika Pakatan tidak mahu bubar serentak.  PM orang bijak tentu akan menggunakan segala kesempatan yang ada untuk memastikan penguasaan Pakatan akan terhenti dan tertimbus serta merta pada PRU akan datang. Begitu juga Pakatan lebih teruk jika mereka membubarkan DUN serentak dengan negeri bawah BN. Pendek kata 'check-mate' untuk Pakatan. 
Kerana itu kita tidak langsung dapat mengetahui kekuatan Pakatan sudah hancur sekarang. Mereka tahu betapa lemahnya kerajaan mereka selepas diserang bertalu-talu dan bertali-arus kerana KESILAPAN mereka sendiri. Sekarang masa mereka menerima kifarah atas perbuatan yang mereka lakukan. Apatah lagi BN juga telah banyak membuat transformasi demi transformasi demi memastikan mereka lebih relevan dengan kehendak rakyat hari ini.
Ayuh kita sokong agar cadangan Pakatan untuk mengelak dari bersama BN bubarkan DUN serentak kerana ia akan menguntungkan kita bukan mereka !!!

Pertama Kali Tengok PM Berbaju Rasmi Sukan Malaysia Dengan Kucing Beliau !!!

Posted: 27 May 2011 07:31 AM PDT

Sebelum ini PM telah datang ke konti Hot FM. Sebelum ini PM juga telah bersama peminat menonton perlawanan bola. Sebelum ini juga PM turut bersama mangsa runtuhan tanah di Hulu Langat. Pendek kata sebelum ini berbagai cara mendekati rakyat telah dibuat oleh Perdana Menteri kita yang memegang teguh gagasan terbaiknya 1Malaysia.

Terbaru gambar PM bersama kucing kesayangan beliau telah dirakam dan dimuatnaik ke FB peribadi PM. Gambar ini telah disiarkan di Facebook beliau 7 jam yang lepas. Menariknya gambar ini juga telah ditandakan kepada beberapa nama tertentu yang Panglima yakin dibuat sendiri oleh PM. 

Dalam masa 7 jam kita boleh lihat beratus rakyat telah menyukai gambar tersebut. Lagi menarik lagi, komen-komen di FB Perdana Menteri, memperlihatkan keterujaan rakyat kerna mendapat Perdana Menteri yang gigih mencuri masa untuk bersama peminatnya. Apatah lagi di saat krisis dunia yang tentu menekan beliau selaku Ketua bagi Malaysia di dalam menghadapi kenaikan harga minyak petrol, keperihatinan beliau sudah tentu amat dihargai oleh rakyat jelata.

Lihat gambar binatang kesayangan Perdana Menteri iaitu kucing seperti gambar di bawah. Jika binatang pun mendapat perhatian istimewa PM maka sifat kasih itu juga pasti turut meliputi rakyat jelata tidak kira warna apa kulit dan tidak juga mengira nama apa agama mereka.

Dengan semangat 1Malaysia memang Pakatan akan merana melihat kubu kuat mereka musnah dalam angan-angan menuju ke singgahsana Putrajaya. Sehingga mereka terpaksa menghalang sekuat yang boleh di dalam menghalang gagasan 1Malaysia ini - disambut baik oleh rakyat Cina dan India.

Harap pemimpin lain dapat meniru corak dan gaya kepimpinan Perdana Menteri bukan sekadar melihat sahaja tanpa berbuat apa-apa. Ramai bloggers boleh membantu mereka jika diperlukan dan jangan kita sangka bahawa peluang untuk bertanding dalam PRU akan datang tidak ada kaitan dengan kempen di alam siber.

Zaman sudah berubah dan kata PM sebelum ini :  " ubah atau rebah " - wajar menjadi suntikan semangat untuk terus bekerja bersungguh-sungguh menghasilkan kejayaan lebih gemilang dari semalam.


Sekian, selamat malam. 


Bakal menyusul isu baiah PAS !

Edisi Paling Celakaaa : Video Ceramah PAS Gelar Mufti Perak Haramsani !!!

Posted: 27 May 2011 01:42 AM PDT


Panglima tidak boleh menerima seorang berjanggut macam sunnah Rasulullah saw tetapi memanggil seorang Ulama seperti Tan Sri Harussani sebagai Haramsani.

Panglima tidak boleh sesekali menerima penghinaan terhadap seorang Ulama yang berjawatan Mufti oleh seorang yang membawa pakaian Sunnah Nabi !

Panglima lagi tidak dapat menerima penghinaan ini datang dari seorang yang berjuang dalam parti Islam Se-Malaysia PAS yang katanya ingin tegakkan Al Quran dan Sunnah !

Panglima juga tidak dapat menerima kenyataan umat Islam hanya DUDUK DIAM melihat Ulama mereka yang berani kerana benar dan tidak takut menegur kesalahan - dihina sehina--hinanyaoleh  puak pelampau lagi celaka dalam PAS ini.

Orang menghina Ulama memang mereka ialah golongan CELAKA !!!

Saya ulangi : orang menghina ULAMA bukan ahli politik adalah CELAKA CELAKA CELAKA

Allah isytihar PERANG kepada sesiapa yang menyakiti hati kekasihNYA !

Panglima akan memastikan penghina ini akan MERENGKOK DALAM PENJARA kerana sudah keterlaluan MENGHINA SEORANG ILMUAN ISLAM BERTARAF MUFTI !!!

Tolong kita berpakat buat laporan polis beramai-ramai ke atas penceramah ini !!!BIADAP - BIADAP - BIADAPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP


nota : komen-komen tidak setuju tindakan PAS menghina Mufti di sini http://www.youtube.com/ 


Penceramah di bawah ialah Nor Azli Musa (bekas pemain bola seperti ditulis di sini http://groups.yahoo.com/  ) yang digelar Ustaz Taliban.


klik gambar untuk imej lebih jelascerita tentang beliau ada disiar di sini

http://alhusseyn51.blogspot.com/2008/05/isu-jamry-nor-azli-buat-penjelasan.html


Video 'Lucah' Nik Aziz Terbongkar ???

Posted: 27 May 2011 12:51 AM PDT
kredit to : http://mymassa.blogspot.com/2011/05/apakah-hukum-sertai-demo-bersih.html


Panglima harap video ini akan membongkar 'dalam kain' Nik Aziz yang selama ini cuba ditutup dengan firman Allah dan Sabda Rasulullah saw...

dengan iringan lagu, mesej lebih mudah diterima oleh manusia khasnya orang muda.

MERBOK TIMES

Posted: 27 May 2011 11:11 PM PDT

MERBOK TIMES


Rashid Din, Ahli Parlimen Merbok tak peduli rakyat penjaja tepi jalan walaupun berlaku di hadapan rumahnya

Posted: 27 May 2011 05:38 AM PDT

Gerai-gerai sedang diroboh Pic : Panggongopera.blogspot
ALOR SETAR - Kerajaan Negeri disaran menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi membincangkan isu peniaga tepi jalan yang berleluasa di seluruh Kedah selain meneliti proses ke arah pemutihan masalah itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Selambau, S Manikumar berkata, penubuhan jawatankuasa khas itu penting kerana isu peniaga tepi jalan tidak pernah dibincangkan secara terperinci di setiap mesyuarat pihak berkuasa tempatan (PBT) di setiap daerah, sedangkan terdapat pelbagai aduan dan tindakan penguatkuasaan dijalankan ke atas mereka.

:Menurutnya, keperluan Kerajaan Negeri untuk meneliti permasalahan peniaga tepi jalan penting memandangkan kegagalan menangani isu tersebut dengan bijak akan menyebabkan nama baik Kerajaan Negeri terjejas walaupun sebarang tindakan dilakukan berlandaskan peraturan.

"Sebagaimana masalah penjaja yang berniaga di atas rizab jalan di kawasan saya (Bukit Selambau) baru-baru ini, saya mengakui mereka berniaga tanpa mematuhi semua peraturan perniagaan sebagaimana disyaratkan PBT, bagaimanapun tindakan penguatkuasaan terhadap mereka akan menyebabkan kehilangan sumber pendapatan kerana sudah lama bertapak di sesuatu tempat.

"Sekiranya tindakan penguatkuasaan awal diambil terhadap mereka, peniaga terbabit kemungkinan tidak berniaga di situ. Bagaimanapun, setelah tindakan tidak diambil dalam tempoh masa lama, peniaga terbabit sudah bergantung pendapatan dengan berniaga di tempat itu.

"Justeru, penelitian sewajarnya isu ini perlu dilakukan terhadap kedua-dua pihak memandangkan ada pro dan kontra dalam soal kewajaran tindakan penguatkuasaan PBT diambil ke atas mereka," katanya sewaktu ditemui Sinar Harian.

Manikumar berkata, satu proses pengumpulan data peniaga tepi jalan perlu dilakukan PBT setiap daerah untuk memastikan jumlah peniaga dan lokasi perniagaan mereka dikenal pasti bagi membolehkan urusan 'pemutihan' peniaga terbabit dapat dijalankan.

"Urusan 'pemutihan' yang dimaksudkan bukan membasmi peniaga-peniaga terbabit, sebaliknya Kerajaan Negeri menggunakan kesempatan ini untuk membantu mereka dengan menyediakan prasarana dan tapak berniaga baru yang lebih selamat dan terjamin.

"Di pihak Kerajaan Negeri, isu peniaga tepi jalan ini perlu diletakkan di bawah satu komponen khas untuk memantau dan meneliti permasalahan dialami kedua-dua pihak iaitu peniaga dan PBT bagi mengelakkan masalah berbangkit timbul di kemudian hari," katanya.

Manikumar menegaskan cadangan yang dikemukakannya bukan untuk menghalalkan tindakan peniaga tepi jalan yang kebanyakannya berniaga tidak memenuhi syarat diperlukan, sebaliknya bertujuan memberi perlindungan kepada mereka.

"Dari sudut penguatkuasaan, sememangnya tindakan mereka salah. Tetapi kita perlu akui kegagalan kita melaksanakan tindakan penguatkuasaan awal terhadap mereka menyebabkan mereka terus bergantung harap terhadap sumber pendapatan diperoleh daripada berniaga di situ.

"Justeru, masalah ini perlu diperhalusi dengan kerjasama kedua-dua pihak termasuk Kerajaan Negeri demi kesejahteraan rakyat Kedah," katanya.

The Unspinners

Posted: 27 May 2011 11:10 PM PDT

The Unspinners


N.Ajis izin Nizar balas dendam Din Pudu?

Posted: 27 May 2011 10:01 PM PDT

Husam: Orhe PAS Kelate masuk syurga sama Nabi

Posted: 27 May 2011 08:05 PM PDT

PAS Kelantan rampas tanah peneroka ladang getah

Posted: 27 May 2011 08:25 AM PDT

Assobiyah Kelantan dalam PAS?

Posted: 27 May 2011 05:26 AM PDT

N.Ajis dah rasa akan dikantol SPRM?

Posted: 27 May 2011 02:32 AM PDT

Takebeer! Arak meluas sejak PAS FOR ALL

Posted: 27 May 2011 12:28 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 27 May 2011 11:08 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Ketua Pemuda PAS Sokong TRANSFORMASI, Tolak REFORMASI?

Posted: 27 May 2011 10:28 PM PDT

Cuba korang baca posting terbaru Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hasan Tantawi. Apa yang aku faham daripada tulisnya adalah satu perubahan perlu dibuat secara berhati-hati dan bukannya secara drastik. Aku ambil satu contoh, langkah pertama yang disyorkan olehnya dah hentam AnuWar.

Langkah pertama : tampil dengan performance atau komitmen kerja dan tugas yang baik agar kita tidak pula termasuk dari kalangan ketam yang menyuruh anaknya berjalan betul sebaliknya menjadi model perubahan secara praktikal. Justeru tiada erti kita gerakkan perubahan jika kita sendiri masih mengekalkan perkara yang serupa dengan yang sebelumnya.
Itu baru satu point. Banyak lagi point lain yang kalau kita hayati bahawa dalam PAS sendiri masih ada sinar dalam KERAJAAN PERPADUAN. Baca artikel penuh tersebut di sini...


Nilai Sebuah Perubahan pada Jamaah Islam


1. Perubahan adalah suatu yang bersifat sunatullah. Namun perubahan mesti dipimpin agar menepati tuntutan Amal Islami, sementara jamaah atau parti ini memperjuangkan Islam. Malah perubahan mesti didokong oleh penggeraknya [Rijaalut taghyir] yang memahami matlamat dan objektif Jamaah Islam yang didokong ini.

2. Sifat positif pada sebuah perubahan yang digerakkan ialah untuk menganjak prestasi dan kualiti jamaah ke suatu tahap yang lebih baik dan cemerlang. Situasi ini agak subjektif dan memerlukan penelitian yang serius dan halus agar ia tidak diurus secara rambang dan boros tanpa mengambil kira hikmah [kebijaksanaan] dan himmah nya [kewibawaan]. Tentunya kita tidak mahu usaha merubah dan membaiki jamaah menjadi seumpama tikus membaiki labu.

3. Sebagaimana wujudnya sokong yang membawa rebah demikian juga gerakan perubahan yang tidak dipimpin dengan cahaya petunjuk Allah swt dan akhlak Islami akan membawa binasa. Pastinya kita tidak mahu ubah yang membawa rebah semata - mata kerana kegagalan mengurus perubahan dan memimpinnya dengan baik dan berkesan. Dalam erti kata lain, perubahan yang digerakkan mestilah menepati keperluan jamaah dan tuntutan ummah.

4. Jauhi elemen negatif yang bermaksud menggerak perubahan hanya pada mengalih posisi orang lain untuk menganjak posisi kita. Bahasa mudahnya ialah menjatuhkan kedudukan orang lain untuk memastikan survival pengaruh dan kedudukan kita di dalam parti yang kemudiannya dibina di atas nama gerakan perubahan kononnya. Perubahan ini tidak berlandaskan matlamat yang jelas selain memangku hasrat yang negatif [mazmumah].

5. Gerakan perubahan tidak boleh bertolak dari rasa tidak puas hati, sebaliknya ia mesti berpaksi di atas kesedaran dan keinsafan yang tinggi terhadap cita - cita perubahan tersebut serta memiliki matlamat dan objektif yang jelas, tepat dan benar. Justeru perubahan yang tidak mempunyai asas kukuh, pelan tindakan strategik dan hala tuju yang cerah lagi terang akan mencetus polemik yang merumitkan dan krisis yang menghakis kekuatan jamaah.

6. Manisnya perubahan itu digerakkan secara jamaei [kolektif] melalui keputusan bersama yang disepakati lantas digerakkan secara terancang berasaskan pelan tindakan yang diputuskan. Hindari perubahan yang dicetuskan oleh individu atau kumpulan dengan maksud ingin mempersada kumpulan mereka di atas tersadainya pihak lain. Perubahan begini akan menumbuhkan benih keretakan dan menajamkan perselisihan antara anggota jamaah tanpa menemui jalan sudahnya.

7. Sewajarnya setiap anggota jamaah mengalu - alukan gerakan Tajdid [pembaharuan], gerakan Islah [memperbaiki] dan gerakan Taghyir [perubahan] demi menempatkan jamaah pada kedudukan sesuai dengan keadaan dan zaman yang dihadapi. Malah mampu mendepani cabaran semasa dengan jaya dan berkesan. Sesuai pula dengan sifat Islam yang sangat mengalu - alukan ijtihad semasa [muaasirah] agar perlaksanaan Islam senantiasa segar dan pemafahamannya senantiasa jelas.

8. Membawa perubahan bukan untuk menyalahkan orang selain daripada kita atau menidakkan apa yang telah dilakukan oleh orang lain untuk jamaah. Perubahan juga tidak hanya terhenti pada menukar susuk tubuh pemimpin kepada pemimpin yang lain tetapi merangkumi perubahan pemikiran, budaya kerja, sikap dan sebagainya. Tiada keperluan membuat perubahan jika sekadar menukar kepada susuk tubuh pemimpin yang baru tetapi performance kerja dan tugas dengan jamaah sama atau lebih buruk dari yang sebelumnya.

9. Cerdasnya apabila perubahan yang cetuskan itu bermula dari pencetus dan penggeraknya.

Langkah pertama : tampil dengan performance atau komitmen kerja dan tugas yang baik agar kita tidak pula termasuk dari kalangan ketam yang menyuruh anaknya berjalan betul sebaliknya menjadi model perubahan secara praktikal. Justeru tiada erti kita gerakkan perubahan jika kita sendiri masih mengekalkan perkara yang serupa dengan yang sebelumnya.

Langkah kedua: sediakan frame perubahan secara jelas. Sekira - kira menjawab persoalan yang timbul seperti : apa yang mahu diubah ? nak ubah kemana? kenapa perlu ubah ? sasaran perubahan ? selain matlamat dan objektif perubahan itu mesti jelas, road mapnya juga mesti tidak berliku dan mengelirukan. Jangan hanya bercakap bahawa kita mahukan perubahan, kita mahukan perubahan, kita mahkan perubahan tetapi tiada persiapan dan persedian yang jitu untuk perubahan yang dimaksudkan.

Langkah ketiga : gerakkan perubahan ini mesti libatkan semua. Sekurang - kurangnya mewakili sebahagian besar anggota jamaah. Andai beberapa orang sahaja bercakap soal perubahan sedang sebahagian besar yang lain tidak menyertainya, maka agenda perubahan itu tidak berkesan malah tidakkan berhasil. Lebih malang apabila berlaku tindakan menuding jari kepada pihak lain kononnya pihak itu tidak mahu berubah dan tidak akan berjaya jika enggan berubah, apabila gerakan perubahan yang dibawa tidak mendapat sambutan.

10. Mengayuh roda perubahan mestilah cermat justeru yang mahu diubah ialah manusia yang miliki perasaan dan aqal. Berbeza untuk mengubah suatu yang bersifat jaamidat seperti kerusi meja di pejabat. Kita boleh ubah sesuka hati berapa kali dalam sehari. Tetapi untuk gerakan perubahan pada manusia dan organisasi yang didokong oleh manusia, penggerak perubahan mestilah sabar, tabah dan mempunyai hala tuju yang jelas serta mayakinkan. Saya tidak prejudis dengan gerakan perubahan namun sebagai peringatan kepada semua termasuk diri saya sendiri, jika gerakan perubahan itu hanya bermula dari rasa tidak puas hati dan pertelingkahan politik serta perselisihan pendapat, saya yakin gerakan perubahan itu hanya seperti angin pantai yang meniup secara bermusim, kadang sepoi kadang ribut namun tidak merubah apa - apa sekadar mencetus kelam kabut yang tidak berkesudahan mengganggu kedamaian di tepian pantai.
 
*Nilai-nilaikan...
 
 

PAS DIBARUAKAN OLEH DAP.

Posted: 27 May 2011 08:44 PM PDT


Tidak mengejutkan. Penolakan permintaan PAS supaya konsert MTV World Stage tidak dibuat di Shah Alam hanya dipandang sepi oleh PERIKATAN SYAITAN, DAP dan PKR.


Sebelum ini, PAS cuba nak jadi hero dengan membantah konsert tersebut. Tapi macam biasa, suara PAS ibarat ANJING MENYALAK BUKIT. TEKAK SAKIT, BUKIT TAK RUNTUH.

PAS makin lama makin dilupakan dalam PERIKATAN SYAITAN. Akibatnya, PAS sekarang boleh diumpamakan sebagai ANJING KURAP. Populariti PAS di kalangan orang Melayu semakin berkurangan akibat sering MEMPERTAHANKAN DAP. Malang bagi PAS, di kawasan campuran pulak, kerusi-kerusi tersebut cuba dirampas oleh PKR.

Apalah nasib PAS pada PRU akan datang. Adakah sejarah 2004 berulang? Jika benar, jangan salahkan mana-mana pihak kerana KEDEGILAN ANDA MENOLAK PERPADUANLAH PUNCA KEKALAHAN PAS DI MASA AKAN DATANG.

*Masih belum terlambat. Diharapkan calon-calon PRO PERPADUAN UMMAH akan menang mengatasi PRO PERTAHANKAN VIDEO SEKS.

Nga Kor Meng - The Communist Pandikutty

Posted: 27 May 2011 06:00 PM PDT

KAWAN MILOSUAM HINA ISLAM?

Posted: 27 May 2011 06:30 AM PDT

Berderau darah aku bila baca posting blogger FLYING KICK. Rupa-rupanya yang hina Islam selama ni geng lembut macam MiloJambu ni jugak!IDENTITI MAKCIK HAJJAH SITT AL-WUZARA SUDAH TERDEDAH!!!

Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara merupakan nama yang paling menimbulkan kemarahan di kalangan umat Islam beberapa hari kebelakangan ini. Bahkan kalau ada sesiapa yang berani mengisytiharkan yang mereka adalah Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara di khalayak ramai, pastinya keputusan akhir ialah, orang itu akan kehilangan kepala kalau tidak pun cuping telinga.

Makhluk yang menggunakan nama Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara sama ada di WordPress mahupun di Facebook, itu menurut maklumat adalah seorang pondan yang kecewa kerana cinta sejenis. Untuk menarik perhatian lelaki yang dicintainya yang kebetulan pula seorang kakitangan awam, maka dia pun mencipta blog serta akaun Facebook.

Untuk mudah mendapat perhatian, ialah dengan menghina Islam. Bila sudah dapat perhatian, maka motifnya akan berjaya. Malah dengan membandingkan Islam dengan Kristian, si pondan berkenaan berasakan, dia akan lebih 'disayangi'.

Masalah PONDAN ialah mereka sentiasa over dalam segala hal. Bahasa penulisan PONDAN, GAY dan STRAIGHT mudah ditelah serta diteka. Apatah lagi kalau PONDAN berkenaan pula menyokong Pakatan Rakyat.... lagi la terlebih-lebih overnya dia.... siap boleh MENGHANJING-HANJINGKAN orang lagi...

Daripada maklumat yang diperolehi, SKMM sudah berjaya mengenalpasti makhluk ini dan dari mana dia membuat posting. Walaupun sehingga kini, SKMM belum lagi membuat pengumuman secara rasmi, namun sumber dari dalam SKMM sendiri memberitahu, mereka sedang bertindak pantas.... dan khabarnya juga, BUKIT AMAN turut terlibat dalam kes ini.
Apa nak jadi dengan pondan-pondan kat Malaysia. Mentang-mentang la MAK BESAR UOLS, NUAR BERAHIM NAK SEKOLAHKAN PAS SUPAYA TERIMA KORANG, MAKIN MELAMPAU PULAK JADINYA.

* Ya Allah, jauhkanlah Malaysia ini daripada balamu akibat perbuatan beberapa individu yang mengamalkan tradisi kaum Nabi Luth A.S ini. Kau sedarkan mereka Ya Allah terutamanya ketua-ketua mereka. Amin.

MILOSUAM MASIH PEMEGANG REKOD JILAT JUBO NUAR TERHEBAT.

Posted: 27 May 2011 05:00 AM PDT

Apa ke bodoh sangat posting Milosuam kali ni. Melalak menyalahkan pembekuan pengambilan baru dalam Kerajaan. Dah la tu, dia tulis Kerajaan dah tak cukup duit sebab tu beku jawatan.


Jawatan kosong di Jabatan Kerajaan dibekukan

KEPADA rakyat Malaysia terutama anak-anak muda yang bercita-cita nak kerja kerajaan tu, batalkanlah niat korang. Segala jawatan kosong di jabatan-jabatan kerajaan dan pengambilan pekerja ke jabatan kerajaan sudah dimansuhkan. Kerja kosong memang ada, tapi kerajaan yang tak mahu ambil pekerja baru, kalau korang nak kecewa korang punya pasal.

Carilah kerja sementara, jual burger ke kacang rebus ke untuk menampung sara hidup korang.Satu perkara yang anda perlu ambil iktibar dan fikirkan. Apabila majikan sudah membuat keputusan untuk tidak mengambil pekerja baru di dalam syarikatnya, sedangkan berlambak-lambak kerja kosong yang memerlukan pekerja baru di dalam syarikat itu, ini tandanya syarikat itu mengalami masaalah kewangan yang serius.

Pergilah ke negara mana sekalipun, ke Amerika, Yogoslovia, Guatemala, Indonesia termasuk Israel dan Palestin. Majikan paling besar di dalam sesebuah negara adalah kerajaan negara itu sendiri. Bila majikan paling besar sudah bekukan pengambilan pekerja sedangkan kerja kosong memang wujud, maka anda fikirkanlah sendiri apa yang berlaku.
Woi penjilat jubo! Kerajaan bekukan untuk sementara waktu bagi kaji semula penjawatan yang ada dalam sektor Kerajaan. Beberapa jawatan yang dah tak releven macam PAR, PTR, PAP, Operator Mesin dan jawatan-jawatan yang dah jumud memang perlu dikaji semula. Nampak sangat Mamat Lembut ni penjilat jubo Nuar yang paling totok! Apa je yang kerajaan buat, semuanya tak betul.

Yang pandangan Cina kuat Nganga ni tak nak pulak kau ulas!

Teruskanlah jilat jubo Nuar denga DAP tu Milosuam. Sebab bila DAP memerintah, penjawat awam bukan bekukan sementara, tapi DIKURANGKAN TERUS! Fikir-fikirkan...

GEMPAR! KHALID SAMAD MENGGALAKKAN REMAJA BERZINA

Posted: 27 May 2011 02:09 AM PDT

Aku ada terbaca dari Tranungkite, seorang forumer yang mengaku sokong PAS tapi anti-AnuWar. Dulu aku selalu masuk Tranungkite. Kira kenallah macam mana ideologi forumer yang bernama Tinton yang mengaku ahli NISA' PAS. Cuba korang fahami mesej yang Tinton sampaikan...

klu guna hujah khalid samad bahawa dlm islam tuduhan zina hanya boleh didakwa didalam hudud iaitu membawa 4 orang saksi maka ramailah remaja islam akan berzina dan tidak bersalah mengupload video kedalam youtube dan mereka tidak boleh didakwa telah berzina.

ini kerana dalam ceramah khalid samad tersebut menyatakan jika mahu tuduh seseorg islam berzina mestilah bawa 4 saksi dan jika tiada 4 saksi maka kamu diam.

baiklah skrg kita sedia maklum banyak video dalam youtube menunjukkan remaja islam kita berzina dgn pasangan masing2. bagaimana penguasa islam dan alim ulama mahu mengambil tindakan undang2 kpd mereka jika menggunakan hujah khalid samad?


sedangkan mereka terang2 berzina? tetapi tanpa 4 saksi mereka tidak boleh dikenakan apa2 tindakan.bermakna selepas ini jika berlaku lambakan video zina remaja islam di youtube maka kita tdk boleh ambil apa2 tindakan.

bagi penulis khalid samad tidak ikhlas dlm berbicara isu video seks sebegini atau video lelaki x. tidakkan mereka tahu selain hudud islam juga mempunyai hukum takzir?

yang mana jika tuduhan zina tdk dapat dibuktikan dalam hudud iaitu 4 saksi maka tuduhan zina boleh dibuktikan dalam hukum takzir iaitu dgn membawa qarinah2 tertentu?

maka malanglah islam akn dipandang rendah oleh bkn islam sekiranya pemimpin islam spt khalid samad menolak bukti2 yg sahih dan tidak mahu melihat islam secara meluas.

Apa pandangan korang? Aku memang bersetuju 100% peratus dengan pandangan ni. Kalau ikut Khalid Samad, makin berani remaja kita buat maksiat sebab mereka yang dah kantoi ada video pun akan menggunakan hujah Khalid Samad untuk lepas hukuman dunia. Sama macam AnuWar Ibrahim buat. 


*PAS MAKIN SESAT LAGI MENYESATKAN. DAH LAH TAK BERANI BUAT HUDUD. NAK MUDAHKAN PENZINA YANG ADA BUKTI VIDEO LEPAS MACAM TU JE PULAK. 'ULAMA' MACAM NI KE KITA BOLEH PERCAYA?

APAKAH HUKUM SERTAI DEMO BERSIH?

Posted: 27 May 2011 12:20 AM PDTSempena hari Jumaat, penghulu segala hari, mari kita dengar sedikit tazkirah mengenai Hukum Berdemonstrasi Menentang Kerajaan Islam. Bahagian pertama memaparkan TOKOH ULAMA SUK' (Ulamak Jahat). Menipu pengikut dengan fatwa-fatwa songsang. Bahagian kedua memaparkan Tazkirah daripada ustaz yang tidak mempunyai apa-apa kepentingan.


Kesimpulannya...hukum menyertai demo BERSIH ADALAH...

HARAM!

*Layan dulu lagu yang ditujukan khas untuk Ulama Suk'.


SIAPA DIA MILO SUAM?

Posted: 26 May 2011 11:34 PM PDT

Mymassa meminta maaf kepada semua pembaca kerana maklumat awal yang kami terima bahawa MiLoSuam ada di JOHOR SEKARANG.

Jadi, entri KEMANAKAH MILOSUAM SEMALAM TELAH KAMI EDIT dan PEMOHONAN MAAF TELAH DIBUAT.

Maklumat awal kami juga mendapati MiloSuam dan Asyraf bukan orang yang sama kerana blogger puaka ni kat Johor, Asyraf orang Terengganu.

Namun, pembongkaran siapa sebenarnya blogger puaka bernama MiloSuam akan tetap kami dedahkan.

SIAPA DIA MILOSUAM?


1. BUDAK JOHOR.*Maklumat mengenai Milosuam akan diupdate dari semasa ke semasa.

*Pelik gak Mymassa bila tau ada jugak budak Johor yang totok pembangkang sedangkan banyak nikmat yang dibawa oleh BN ke negeri Johor. Tak maju lagi ke Johor tu?

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 27 May 2011 11:06 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Ustaz Md Nor Deris Dedahkan Ahzab Kalau Kita Undi PAS..

Posted: 27 May 2011 09:55 PM PDT

Roadshow Selamatkan Selangor Dun Seri Serdang,

Tarikh - 28 Mei, Sabtu, 9 mlm,
Lokasi: Perkarangan rumah Hj. Saad B. Jidun, 31, Lorong Bistari 1, Kg. Sri Aman Luar,Puchong.
Penceramah - YB Datuk Dr Mohamed Satim Diman,
Ustaz Dr Md Noor Deris (Bekas AJK Pas Pusat)

SELURUH RAKYAT NEGERI SELANGOR DIJEMPUT HADIR

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 27 May 2011 09:38 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


ANALISI MENARIK BLOGER 1 PELURU.

Posted: 27 May 2011 07:00 PM PDT

TAHNIAH JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR ! (BUKAN PAKATAN SELANGOR YA..)

Posted: 27 May 2011 05:30 PM PDT

RAKYAT MALAYSIA RUGI, PEMBANGKANG TAKDE KUALITI !

Posted: 27 May 2011 06:00 AM PDT

DAP..LU HAMSAP MAA..!

Posted: 27 May 2011 03:00 AM PDT

PKR MINTAK HAPUSKAN KUOTA BIASISWA JPA. OTAK KAMU !

Posted: 26 May 2011 11:25 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 27 May 2011 09:31 PM PDT

PISAU.NET


PAS Jamin Tak Tipu Undi ?

Posted: 27 May 2011 09:04 PM PDT


PAS membuktikan mereka lebih bagus daripada PKR apabila mengambil iktibar kerana semua orang tahu pemimpin PKR menang dengan undi secara tidak sah melalui penipuan kertas undi.
Tindakan PAS seolah olah pukul anak sindir menantu.

Signal yang dihantar kepada PKR seperti mahu mengajar bagaimana melaksanakan sistem demokrasi didalam parti tanpa penipuan.Yang pasti tidak ada didalam sejarah negara ini semasa pemilihan pucuk pemimpinan seluruh Cabang parti bergaduh ,bertumbuk dan mencederakan satu sama lain.


Pas jamin kertas undi tidak akan bocor

KUALA LUMPUR 27 Mei - Pas memberi jaminan tidak akan berlaku masalah kertas undi bocor pada pemilihan kali ini, kerana hanya kertas undi yang mempunyai cop rasmi sahaja sah untuk pengundian.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pas, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, semua kertas undi tersebut akan dicop dengan cop rasmi misteri bagi memastikan tidak berlaku sebarang penipuan.

"Hanya kertas undi yang ada cop rasmi ini sahaja boleh dipangkah perwakilan dan jika terdapat juga kertas lain, ia tidak akan dikira," katanya sambil menambah inisiatif itu adalah idea Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali.-Utusan


Adakah sebelum ini berlaku penipuan semasa pemilihan?


Pisau kata " kot mana pun PKR takmau kalah juga dengan PAS,PKR ada anugerah tuhan yang kontolnya dikawal selia oleh Umno"

Erdorgan Vs Ulamak PAS

Posted: 27 May 2011 07:34 PM PDTPisau kata " erdorgan dalam pas serupa Anwar, GELOJOH!"

Haramsani? Ceramah Maki Hamun PAS

Posted: 27 May 2011 04:50 PM PDT
Video ini membuktikan,ceramah PAS dipenuhi dengan maki hamun dan mencarut. Kesemuanya dihalalkan asalkan mengikut spesifikasi khawarij.

Malah semua orang tahu sudah menjadi kegemaran dan santapan hati juak haprak khawarij dengan ceramah sebegitu.Mereka menggangap ia satu kebenaran malah bersorak gembira apabila Ustaz khawarij ini tidak putus putus menghina Mufti Perak.

Penceramah ini namanya Ustaz Nor Azli Musa,beliau juga salah seorang yang bertanggungjawab membaling batu ke kereta Raja Muda Perak dan berbaring diatas jalan sebelum majlis angkat sumpah menteri besar Perak semasa berlaku pertukaran kerajaan tidak lama dahulu.


Pisau kata " memang dah perangai khawarij macam tu"

Neutral Daily

Posted: 27 May 2011 09:23 PM PDT

Neutral Daily


BN tidak takut pembangkang?

Posted: 27 May 2011 02:00 AM PDT


KUALA LUMPUR 26 Mei – Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membidas Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng kerana mendakwa pembangkang berjaya menakutkan kerajaan sehingga membatalkan keputusan menaikkan harga minyak semalam.

Tegas beliau, dalam keputusan mengekalkan harga petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG), ia dibuat setelah kerajaan mengambil kira suara di dalam parti Barisan Nasional (BN) dan rakyat tanpa mengambil kira langsung pandangan pembangkang.

Sebaliknya katanya, pembangkang berkelakuan seperti Amerika Syarikat (AS) yang bertindak menyerang Iraq dengan menuduh tanpa sebarang bukti sehingga akhirnya mengakui bahawa mereka tersilap dengan tuduhan itu.

"Kalau setakat suara pembangkang, kita tidak akan ambil peduli kerana kita mempunyai pembangkang yang tidak bertanggungjawab kerana asyik menghentam dan memanipulasi setiap isu yang dilaksanakan kerajaan.

"Saya rasa tindakan kerajaan mengekalkan harga minyak telah menghilangkan resah rakyat dan semuanya berterima kasih tetapi sebaliknya pembangkang tidak akan berterimakasih kepada kita," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bagi mengulas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang yang disiarkan portal berita propembangkang Malaysiakini selepas menghadiri majlis pembiayaan dan penyerahan kunci 11 unit komersial Plaza Damas di sini.

Ismail Sabri dalam pada itu berkata, beliau tidak pernah mengeluarkan kenyataan bahawa harga petrol RON95, diesel dan LPG akan naik semalam dan menyifatkan spekulasi itu hanya permainan politik pembangkang.

Ujarnya, beliau hanya memaklumkan bahawa kerajaan akan melaksanakan rasionalisasi subsidi setiap enam bulan dan tidak memberi jaminan bahawa harga itu akan naik atau kekal.

"Cuma saya beritahu tidak mungkin harga minyak akan turun dan ia telah dimanipulasikan pembangkang sehingga dijadikan isu pada setiap kempen mereka.

"Kalau kita tak naik pun jadi isu juga. Jadi mana ada usaha kerajaan yang pembangkang kata elok," tegas beliau.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, beliau tidak mempunyai kuasa untuk memberi jaminan bahawa harga minyak akan kekal buat masa sekarang.

"Namun kita akan terlebih dahulu mendengar setiap denyut nadi rakyat sebelum membuat sesuatu keputusan," tambahnya.

-utusan malaysia

Adakah harga minyak terus naik jika BN terus memerintah?

Posted: 27 May 2011 12:12 AM PDT


KUALA LUMPUR, 27 Mei: Kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang mengumumkan harga RON 95 kekal, menandakan BN goyang, Pakatan Rakyat kuat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, menjadi kelaziman kepada mana-mana pemimpin dunia yang tidak prihatin kepada rakyat akan tersentak bila hampir pilihan raya dalam negara mereka.

Katanya, pemimpin Umno BN sudah mula cakna rakyat kerana hendak mengambil hati pengundi, lebih-lebih lagi suasana pilihan raya akan datang bukan era 60-an dan 70-an.

Tambahnya, pengundi sudah berbeza dan semakin matang untuk memilih mana-mana kerajaan yang bertanggungjawab.

"Sekarang rakyat sudah membuat perbandingan kerajaan PR yang lebih berjiwa rakyat, jika dibandingkan dengan kerajaan BN yang semput nyawa rakyat," ujarnya kepada Harakahdaily.

Katanya lagi, ketika kerajaan BN sibuk memotong subsidi rakyat kerajaan PR terus dengan agenda kebajikan untuk rakyat walaupun jika hendak dibandingkan dengan sumber kewangan negeri yang terhad.

"Pemimpin BN terpaksa memendam rasa dan berlakon menjadi pemimpin yang prihatin untuk menambat hati rakyat dengan mengumumkan RON 95 tidak naik tetapi tidak memberi jaminan sampai bila tidak naik," ujarnya.

Tambahnya, PAS yakin minyak akan naik selepas pilihan raya nanti jika BN terus mendapat mandat.

"Sebab itu ada ura-ura PRU 13 akan diadakan dalam bulan Julai 2011 sebelum Ramadhan, ini bermakna selepas Raya Aidil Fitri maka akan berlaku pesta kenaikan harga barang," ujarnya lagi.

PAS, katanya masih menunggu apakah perancangan jangka panjang untuk mengatasi kemelut yang ada supaya kualiti hidup rakyat terjamin.

Menurutnya, rakyat tertunggu pengumuman kerajaan untuk membatalkan projek yang tidak mendatangkan faedah kepada rakyat bawahan.

Baginya, BN mewujudkan "makmal" untuk menyusahkan rakyat dengan mengkaji bagaimana hendak menarik subsidi untuk rakyat.

Sepatutnya, kata beliau peranan makmal perlu menasihat kerajaan untuk menyenangkan rakyat.

"PAS yakin harga minyak akan naik melambung selepas Pilihan Raya Umum ke-13 jika BN memerintah kerana mereka hendak melepaskan geram kepada rakyat.

"Oleh itu, untuk pasti minyak tidak naik, BN mesti dihalau daripada Putrajaya di dalam pilihan raya umum akan datang," katanya.

-harakah daily