Sabtu, 14 September 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Sep 2013 11:17 AM PDT

PEJUANG BANGSA


MELOYAKINI & DAP TUDUH RASUAH JIKA BANTU EKONOMI MELAYU & BUMIPUTRA @NajibRazak

Posted: 14 Sep 2013 10:08 AM PDT


Sudah dijangka bangsa chauvinis Cina ini akan terkejut berok &   menghentam   langkah kerajaan hari ini  memperkasakan ekonomi Bumiputra .

Paling awal membalun adalah macai pembangkang iaitu Meloyakini yang pastinya akan spin tajuk berita inisiatif kerajaan memperkasa ekonomi Bumiputra sebagai RASUAH " , TABUR GANJARAN " Pasca PRU untuk Bumiputra .

Pastinya tajuk ini menjadi modal & peluru utama puak  parti chauvinis DAP  untuk menghentam kerajaan yang membantu ekonomi Bumiputra yang boleh bersaing dengan bangsa2 lain .

Ini terbukti bila anda boleh lihat sendiri tweet oleh MP DAP Klang iaitu Charles Santiago yang menyatakan apa yang diumumkan Perdana Menteri hari ini untuk memperkasa ekonomi Bumiputra adalah RASUAH sebelum pemilihan UMNO .

Walhal  setelah selesai Pilihanraya Umum yang lalu, kita mendengar pelbagai rungutan, pelbagai keluh-kesah serta ketidakpuasan hati, yang dibangkitkan oleh masyarakat Bumiputera, tentang nasib, masa depan dan halatuju, bersama anak-anak cucu mereka, di bumi tanah tumpah darah kita.

 Jadi langkah kerajaan hari ini memperkenalkan Majlis Ekonomi Bumiputra yang akan memperkasakan ekonomi Bumiputra merupakan tindakan drastik diambil kerajaan bagi membantu pembangunan sosioekonomi Bumiputra yang masih lagi ketinggalan .

Jika kita berpandukan kepada fakta,masih wujudnya jurang ketaksamaan pendapatan antara etnik. Sebagai contoh, pada tahun 2012, pendapatan purata bulanan kaum Cina lebih tinggi berbanding Bumiputera pada nisbah 1 kepada 1.43 kali ganda. Maka ,   Melayu dan Bumiputera sebagai teras kepada agenda nasional perlu dibantu kerajaan  &  tidak boleh dinafikan oleh sesiapa.

Malah sejak Merdeka, semua perancangan serta dasar ekonomi Melayu dan Bumiputera oleh pihak Kerajaan telah digubal berasaskan perhitungan komposisi kaum & perka  ini telah diterima pakai sebagai satu kontrak sosial sejak sekian lama oleh seluruh rakyat Malaysia, seperti mana dipersetujui oleh bapa-bapa pengasas negara kita terdahulu, dilindungi, dan dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan .


Jadi  ,  Mengapa  Najib hari ini dituduh Meloyakini  & DAP  sebagai  merasuah  Bumiputra  kerana menyokong BN  ??

  Apakah media & parti pembangkang masih lagi berdendam/ tak puas hati   dengan orang Melayu & Bumiputra di kampung-kampung  kerana  merekalah  yang  mengagalkan perjuangan  "Inikalilah DAP " untuk menumbangkan BN di PRU13 .

GPB melihat  ianya  bukan lagi soal RASUAH kepada Bumiputra kepada yang menyokong BN  tetapi semangat perkauman & rasis yang menebal . Mereka hanya menggunakan perkataan  rasuah tetapi sebenanrya geram & marah Bumiputra dibantu kerajaan .


** Dalam mood standby   tunggu mana2 macai pemimpin Melayu dalam PKR & PAS ada tak yang ada teloq nak hentam berita yang diumumkan PM hari ini untuk memperkasa ekonomi Bumiputra.
Kalau depa hentam , tunggu la masak  GPB balun kaw-kaw punya benda yang diumumkan kerajaan cukup  baik kepada orang Melayu  ini .


NAJIB BUKTIKAN HARI INI BERTERIMA KEPADA PENGUNDI MELAYU & BUMIPUTRA SOKONG BN PRU13 !

Posted: 13 Sep 2013 11:42 PM PDT


Berikut adalah teks ucapan penuh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera di Dewan Agong Tuanku Canselor, Universiti Teknologi Mara, Shah Alam, Selangor:

Bismillahirrahmannirrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

1. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah Subhanahu Wa Ta'ala kerana dengan izin-Nya jua kita dapat berkumpul pada pagi ini, di Dewan Agong Tuanku Canselor, Kampus Induk Universiti Teknologi Mara, sebuah institusi simbol serta perlambangan kepada perjuangan Melayu dan Bumiputera yang tiada pernah hentinya.

2. Terlebih dahulu, saya, bagi pihak Kerajaan, merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat Malaysia, terutamanya masyarakat Melayu dan Bumiputera yang telah menunjang, mandat serta kepercayaan kepada Barisan Nasional pada Pilihanraya Umum Ke-13... untuk terus menerajui kepimpinan negara. Apa yang lebih mengharukan adalah, Umno sebagai parti tonggak kepada Barisan Nasional, telah berjaya menambah kerusi Parlimennya daripada 79 kepada 88.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

3. Ini membuktikan, walau apapun rintangan, sekali apapun tohmahan, Kepimpinan Transformatif Umno, bersama parti-parti komponen Barisan Nasional yang lain terus kukuh, terus kental dan terus ampuh bertahan, sebagai parti pilihan rakyat, bagi tempoh 5 tahun akan datang,.... demi meneruskan agenda Melayu dan Bumiputera di tanah air tercinta ini.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

4. Setelah selesai Pilihanraya Umum yang lalu, kita mendengar pelbagai rungutan, pelbagai keluh-kesah serta ketidakpuasan hati, yang dibangkitkan oleh masyarakat Bumiputera, tentang nasib, masa depan dan halatuju, bersama anak-anak cucu mereka, di bumi tanah tumpah darah kita.

5. Sememangnya, kita mendengar rintihan tuan-tuan dan puan-puan. Kita juga, menyelami denyut nadi serta resah gulana tuan-tuan dan puan-puan......, Yes... indeed!!!... we hear you... we hear you loud and clear.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

6. Sejak negara mencapai kemerdekaan, tanggal 31 haribulan Ogos tahun 1957, rakyat telah hidup dalam keharmonian, bersatu padu, membina negara. Pada 16 haribulan September 1963, Sabah dan Sarawak pula bergabung bagi membentuk Malaysia. Alhamdulillah, penyatuan ini, membawa sejuta rahmat kepada kita. Lusa, dengan izin Tuhan jua, kita akan menyambut genapnya lima puluh tahun, perayaan jubli emas Malaysia, yang InsyaAllah akan saya hadiri di Bandaraya Kuching dan Kota Kinabalu.Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

7. Menyonsong populasi negara, pada tahun 1970, Bumiputera berjumlah 6.1 juta atau 56 peratus penduduk. Orang Melayu terdiri daripada sembilan suku kaum utama, orang asli pula terbahagi kepada 18 kategori, Bumiputera Sabah sebanyak 40 suku, manakala di Sarawak terdapat sejumlah 60 etnik.

8. Semasa Perhimpunan Agong Umno Tahun 2010, saya sebut bahawa Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu, Banjar juga disebut Melayu, Minangkabau memang Melayu, keturunan Acheh adalah Melayu, Jakun dan Sakai asli adalah Melayu, Arab dan Pakistani semua juga kira Melayu, malah muallaf bertakrif Melayu, waima.... Mamak dan Malabari pun....... dah serap ke Melayu.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

9. Banci Penduduk dan Perumahan 2010, menunjukkan Orang Melayu dan Bumiputera Islam berjumlah 59.7 peratus. Manakala Bumiputera Bukan Islam pula, 7.6 peratus bilangan daripada rakyat keseluruhannya.Unjuran terkini, setakat 2012, menganggarkan warganegara Malaysia, adalah seramai 27.4 juta orang, yang mana Bumiputera adalah 18.6 juta atau 67.9 peratus.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

10. Sejak Merdeka, semua perancangan serta dasar ekonomi Melayu dan Bumiputera oleh pihak Kerajaan telah digubal berasaskan perhitungan komposisi masyarakat majmuk tersebut. Secara prinsipnya, perkara dan amalan ini telah diterima pakai sebagai satu kontrak sosial sejak sekian lama oleh seluruh rakyat Malaysia, seperti mana dipersetujui oleh bapa-bapa pengasas negara kita terdahulu, dilindungi, dan dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan melalui Perkara 153, Perkara 160 kurungan 2, Perkara 161A kurungan 6 sub kurungan a. Juga Perkara 161A kurungan 6 sub kurungan b.

11. Makanya, Melayu dan Bumiputera sebagai teras kepada agenda nasional tidak boleh dinafikan oleh sesiapa. Sesungguhnya, sebarang prakarsa bersifat nasional yang tidak mengambilkira atau mengabaikan agenda Melayu serta Bumiputera, adalah tidak adil dan tidak saksama.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

12. Perkara ini sangat mustahak untuk difahami dengan baik-baik oleh semua pihak bahawa kita sentiasa menginsafi dan beringat-ingat tentang Agenda Bumiputera sebagai Agenda Nasional. Ini kerana, jika sekiranya kaum majoriti Bumiputera tidak dibela dan berasa diri mereka terancam atau dipinggirkan, negara tidak akan mengecapi keamanan, kestabilan, dan kita tidak mungkin mencapai impian menjadi negara maju yang sejahtera dan sentosa seperti yang didambakan pada tahun 2020.

13. Hatta, sejarah telah membuktikan dalam pembangunan ekonomi negara terutamanya sejak Dasar Ekonomi Baru dilaksanakan, bukan sahaja orang Melayu dan Bumiputera, bahkan semua rakyat Malaysia berkongsi nikmat, meraih manfaat bersama, hasil daripada pembangunan ekonomi negara. Jelasnya, ini telah kita lakukan bukanlah dengan mengambil, atau menidakkan hak sesiapa, tetapi sebenarnya melalui penciptaan kekayaan baru dan penjanaan pertumbuhan ekonomi yang mampan.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

14. Tawarikh dunia juga telah menunjukkan bagaimana jika sesebuah Kerajaan itu gagal memainkan peranan pro-aktif sebagai pengimbang sosioekonomi secara adil dan saksama, antara mereka yang memiliki dan tidak memiliki, antara pemodal dan pekerja, antara tuan punya tanah dan penyewa, antara pekerja kolar putih dan kolar biru, telah dan sedang membawa malapetaka.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

15. Jika dihimbau kembali, Dasar Ekonomi Baru yakni DEB telah diperkenalkan pada tahun 1971, oleh Allahyarham Tun Abdul Razak, Ayahanda saya, untuk menangani isu ketidakseimbangan sosioekonomi antara etnik dan pembasmian kemiskinan berikutan tragedi 13 Mei 1969.

16. Begitulah Dasar Ekonomi Baru telah berlangsung di antara tahun-tahun 1971 hingga 1990. Semenjak tahun 1965 sehingga tahun 2010 pula, sebanyak 10 Rancangan Malaysia, 3 Rangka Rancangan Jangka Panjang telah dilaksanakan.

17. Dasar Pembangunan Nasional pula, melewati tempoh-tempoh tahun 1991 sehingga tahun 2000. Kemudiannya, Dasar Wawasan Nasional merentasi tahun 2001 sehingga 2010. Dalam pada itu, saya juga telah melancarkan Dasar Transformasi Nasional, semasa membentangkan Bajet tahun 2010, sebagai paksi pengukuhan dan pemangkin untuk mencapai Wawasan 2020 kelak.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

18. Sejak merdeka, Kerajaan telah mewujudkan pelbagai instrumen dan institusi demi Melayu dan Bumiputera, antaranya, Bank Bumiputera, Lembaga Urusan Tabung Haji, Mara, Felda, Risda, Felcra, Uda, Pernas, Dara, Jengka, Ketengah dan Kesedar. Perdana Menteri Ketiga yakni, Tun Hussein Onn pula telah menubuhkan Permodalan Nasional Berhad dan melancarkan Skim Amanah Saham Nasional.

19. Seperti yang kita maklumi juga, kepentingan Bumiputera telah diperkukuhkan lagi oleh Perdana Menteri Keempat, yakni Tun Dr. Mahathir melalui Dasar Penswastaan dan Wawasan 2020, yang menjadi landasan perjalanan negara kini. Perdana Menteri Kelima pula, Tun Abdullah telah mewujudkan Koridor-Koridor untuk merancakkan pembangunan ekonomi wilayah.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

20. Sejak saya mengambil alih pentadbiran negara, Kerajaan telah melancarkan Model Baru Ekonomi, yang bermatlamat untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju berpendapatan tinggi, dengan pertumbuhan yang saksama, menyaksikan masyarakat Melayu dan Bumiputera setanding dengan masyarakat lain pabila fajar negara maju menyinsing kira-kira tujuh tahun lagi.

21. Selain itu, secara dasarnya, Model Baru Ekonomi memperkenalkan pendekatan pembangunan secara inklusif berasaskan prinsip pertumbuhan dengan kesaksamaan atau growth with equity, bagi mempastikan semua masyarakat di Malaysia memperoleh manfaat daripada pembangunan ekonomi dan kekayaan negara.

22. Manakala, Rancangan Malaysia Kesepuluh, bermula pada tahun 2011 yang lalu hingga 2015 nanti, bertujuan untuk menyediakan peluang yang adil kepada semua rakyat Malaysia, tanpa mengira etnik mahupun latar kedudukan geografi, untuk terlibat sama dalam semua aktiviti ekonomi. Ini, adalah berasaskan kepada prinsip mesra pasaran, berasaskan keperluan, telus dan meritokrasi. Akan tetapi meritokrasi yang kita maksudkan di sini adalah persaingan dalam kalangan Bumiputera.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

23. Kerajaan juga telah memperkenalkan Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi bagi membentuk satu ekosistem pembangunan ekonomi negara yang teguh dan berdaya tahan. Hasil pelaksanaan program transformasi, pertumbuhan ekonomi negara terus mencatat pertumbuhan yang kukuh dalam situasi ekonomi global tidak menentu. Pada tahun 2011 dan 2012, kadar pertumbuhan ekonomi negara berkembang masing-masing sebanyak 5.1 dan 5.6 peratus.

24. Apa yang ingin saya tegaskan di sini, pertumbuhan secara berterusan begini, adalah amat penting, kerana, pertama, dengan adanya pertumbuhan, barulah kita dapat mengagihkan kekayaan negara kepada seluruh rakyat Malaysia.

Tuan-tuan dan Puan-Puan,

25. Melalui perancangan ekonomi yang rapi dan bijaksana, taraf hidup Bumiputera telah meningkat. Misalnya, pendapatan purata bulanan isirumah Bumiputera telah naik daripada 172 ringgit pada tahun 1970an kepada 4,457 ringgit pada tahun 2012 atau hampir 2,500 peratus dalam jangkamasa 42 tahun.

26. Kadar kemiskinan Bumiputera pula, telah berkurangan daripada 64.8 peratus dalam tahun 1970an kepada 2.2 peratus pada tahun 2012. Pemilikan ekuiti syarikat korporat Bumiputera juga telah meningkat daripada hanya 2.4 peratus dalam tahun 1970an kepada 23.5 peratus pada tahun 2011.

27. Selain itu, kecuali dalam beberapa sektor guna tenaga tertentu, bilangan tenaga kerja Bumiputera dalam kategori profesional, terutamanya golongan bertauliah seperti doktor-doktor perubatan, para jurutera dan para peguam sudah menghampiri peratusan komposisi kaum.

28. Ini membuktikan, Dasar Ekonomi Baru, sebagai langkah awal telah berjaya menangani jurang antara kaum dalam usaha membangunkan sosioekonomi masyarakat Bumiputera. Jelasnya, sepanjang lebih 4 dekad, masyarakat Bumiputera telah melalui Fasa Pertama Transformasi.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

29. Namun begitu, Kerajaan sedia maklum bahawa masih wujudnya jurang ketaksamaan pendapatan antara etnik. Sebagai contoh, pada tahun 2012, pendapatan purata bulanan kaum Cina lebih tinggi berbanding Bumiputera pada nisbah 1 kepada 1.43 kali ganda.

30. Dalam konteks pemilikan ekuiti syarikat korporat pula, kita masih belum mencapai sasaran sekurang-kurangnya 30 peratus. Effective control kita ke atas syarikat korporat terkini hanyalah pada sekitar 10 peratus. Kerajaan juga faham bahawa penglibatan masyarakat Bumiputera dalam aktiviti keusahawanan masih tidak signifikan dan majoritinya hanya berada pada tahap usahawan kecil dan mikro.

31. Lantaran yang demikian, Tuan-Tuan dan Puan-Puan....... atas sokongan dan dokongan yang diberikan oleh orang-orang Melayu dan Bumiputera, pada Pilihanraya Umum Ke-13 baru-baru ini...., maka, .... pada hari ini........, Kerajaan memutuskan untuk membuat satu anjakan besar bagi melaksanakan strategi-strategi serta pendekatan-pendekatan yang konkrit lagi tuntas.

32. Perjumpaan penuh bermakna dan bersejarah ini, kita namakan sebagai Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera. Segalanya ini, kita perbuat, demi membela untung nasib orang-orang Melayu dan Masyarakat Bumiputera, dari dulu, kini dan selama-lamanya........  Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera ini memberi fokus kepada lima strategi utama.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Pertama : MENDAYA MODAL INSAN BUMIPUTERA

33. Seperti kita maklumi, modal insan merupakan aspek terpenting dalam membangunkan sesebuah masyarakat. Kerajaan sebenarnya telah berjaya menempatkan secara signifikan pelajar Bumiputera di institusi pengajian tinggi awam dalam negeri dan luar negara. Oleh itu, fasa seterusnya adalah pemerkasaan modal insan Bumiputera yang menjurus kepada pemadanan kelayakan dan kemahiran tenaga kerja dengan keperluan pasaran.

34. Untuk tujuan itu, pertamanya, bagi golongan remaja yang rendah pencapaian akademik dan tahap kemahiran, Kerajaan akan memperbanyakkan program peningkatan kemahiran bagi menyediakan peluang kedua supaya mereka memperoleh lebih banyak ruang untuk mendapat pekerjaan.

35. Dalam aspek ini juga, program re-skilling akan dipergiatkan. Untuk tujuan itu, peruntukan tambahan akan diberikan kepada GiatMARA bagi memperoleh peralatan berteknologi terkini untuk mengendalikan program latihan. Manakala bilangan program latihan yang dikendalikan oleh Institut Kemahiran Belia Negara juga akan ditambah dengan mengamalkan pendekatan latihan dua syif. 

36. Kedua, kepada golongan graduan Bumiputera yang mengganggur pula, Kerajaan akan menggiatkan lagi program latihan bagi mengatasi masalah kebolehpasaran, agar bersesuaian dengan keperluan industri. Untuk tujuan tersebut, program-program seperti Skim Latihan 1Malaysia, Graduate Employability Management Scheme dan Program Peneraju Skil akan diperluaskan untuk menambah bilangan penerima faedah.

37. Ketiganya, bagi menambah bilangan Bumiputera berkelulusan tinggi, agensi berkaitan seperti Jabatan Perkhidmatan Awam dan MARA akan memperluaskan Program Pendidikan Lepasan Ijazah bagi memenuhi keperluan pasaran terutamanya dalam bidang-bidang kritikal dan berteknologi tinggi.

38. Keempat, dalam melahirkan lebih ramai golongan profesional Bumiputera, Program Peneraju Profesional di bawah Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera serta program-program seumpamanya akan diperluaskan. Ini akan membantu mereka memperoleh pengiktirafan sebagai tenaga kerja profesional dan bertauliah, terutamanya dalam bidang-bidang kritikal seperti akauntan, doktor pakar, arkitek, jurutera dan ahli sains aktuari.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Kedua : MEMANTAPKAN PEMILIKAN EKUITI BUMIPUTERA DALAM SEKTOR KORPORAT

39. Sehingga kini, had maksimum bagi setiap individu dalam pelaburan Amanah Saham Bumiputera adalah sebanyak 200 ribu ringgit. Justeru, bagi menggalakkan penyertaan, terutamanya golongan menengah Bumiputera dalam pemilikan saham, sukacita saya mengumumkan Skim Amanah Saham Bumiputera 2 atau ASB2 akan dilancarkan oleh Permodalan Nasional Berhad, dengan suntikan sebanyak 10 bilion unit saham.

40. Ekuinas pula akan diberi tanggungjawab untuk mengambil alih peranan sebagai peneraju program Skim Jejak Jaya Bumiputera. Program tersebut akan ditransformasikan melalui ekuiti dan kepakaran pengurusan, bagi membimbing syarikat-syarikat Bumiputera supaya dapat disenaraikan di Bursa Malaysia.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Ketiga : MEMPERKUKUH PEMILIKAN ASET BUKAN KEWANGAN BUMIPUTERA

41. Bumiputera masih lagi ketinggalan dalam pemilikan aset bukan kewangan seperti rumah kediaman, premis industri dan kompleks komersial. Sebagai contoh, dalam tahun 2012, transaksi rumah kediaman yang direkodkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara, menunjukkan hanya 36.3 peratus transaksi rumah kediaman melibatkan Bumiputera dengan nilainya hampir 18 bilion ringgit atau 26 peratus.

42. Pada sudut lain pula, banyak aset bukan kewangan seperti hartanah dalam kalangan masyarakat Bumiputera Islam, yang tidak diuruskan secara teratur atau terbiar menyebabkan nilai aset berkenaan menjadi rendah. Justeru, bagi mengoptimakan nilai dan manfaat aset berkenaan, sebagai permulaan, Yayasan Wakaf Malaysia akan diperkemaskan, untuk ditukar taraf menjadi entiti Wakaf korporat.

43. Peranan institusi-institusi hartanah seperti Pelaburan Hartanah Berhad, Majlis Amanah Rakyat dan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad  akan diperkukuhkan bagi membangun atau memperoleh hartanah komersil dan industri, terutamanya di lokasi strategik di seluruh negara.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

44. Di samping itu, kerajaan menyedari tahap kemampuan masyarakat Bumiputera untuk memiliki rumah adalah rendah dan ditambah lagi dengan harga pasaran rumah yang semakin meningkat. Ke arah memperkasakan pemilikan aset hartanah, bagi menjana kekayaan Bumiputera, kerajaan melalui Syarikat Perumahan Rakyat 1Malaysia atau PR1MA serta Syarikat Perumahan Negara Berhad dan dengan kerjasama Kerajaan-Kerajaan Negeri, akan memperbanyakkan pembinaan rumah mampu milik kepada Bumiputera di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak.

45. Manakala menurut perangkaan, 58 peratus daripada 72 peratus penduduk Malaysia yang menetap di bandar adalah Bumiputera. Namun, Kerajaan tahu, peratusan pemilikan hartanah Bumiputera di kawasan bandar adalah kecil. Maka, tanpa intervensi Kerajaan, bagi membetulkan keadaan ini, kedudukan pemilikan hartanah Bumiputera semakin meruncing.

46. Lantaran itu, peranan UDA Corporation akan diperkukuhkan untuk membantu membangun hartanah termasuk rumah kediaman, kompleks dan ruang perniagaan, bangunan industri dan perdagangan di kawasan bandar.

47. Bersabit hal ini juga, saya akan mengarahkan GLC dan GLIC yang terlibat dalam perniagaan hartanah untuk memberi penekanan kepada pembangunan hartanah Bumiputera terutamanya perumahan, rumah kedai dan premis komersial.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Keempat : MEMPERHEBAT KEUSAHAWANAN DAN PERNIAGAAN BUMIPUTERA

48. Sebagaimana kita maklum, perniagaan dan keusahawanan merupakan aktiviti ekonomi terpenting bagi menjana pendapatan dan kekayaan. Walau bagaimanapun, penglibatan Bumiputera dalam kegiatan tersebut masih rendah disebabkan terdapat beberapa kekangan yang dihadapi termasuk teknologi pengeluaran yang lapuk, kekurangan akses kepada dana dan modal serta pasaran produk yang terhad.

49. Dalam mengatasi isu akses kepada dana pembiayaan bagi usahawan kecil dan sederhana pula, peranan agensi pembangunan usahawan Bumiputera seperti Amanah Ikhtiar Malaysia, TEKUN Nasional, MARA dan PUNB akan diperkuatkan supaya bilangan usahawan Bumiputera yang menerima akan bertambah, termasuk di Sabah dan Sarawak.

50. Sehubungan itu, sukacita saya umumkan, tambahan pembiayaan pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia sebanyak 300 juta ringgit untuk tempoh lima tahun. Bilangan sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia, yang majoritinya wanita, disasarkan meningkat daripada 350 ribu kepada 500 ribu orang pada tahun 2015 kelak.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

51. Pada kesempatan ini juga, saya mengumumkan, dana tambahan sejumlah 700 juta ringgit kepada TEKUN Nasional. Bilangan usahawan TEKUN Nasional juga dijangka akan meningkat daripada 270 ribu pada tahun 2013, kepada 370 ribu pada tahun 2015.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

52. Bagi menyahut keluhan usahawan yang mengalami kesukaran mendapatkan akses ke pasaran, maka, saya akan mengarahkan semua Kementerian dan GLC mengukuhkan sistem pembangunan vendor Bumiputera. Pemilihan vendor mestilah berasaskan meritokrasi di kalangan Bumiputera. Barulah usahawan Bumiputera dapat dipupuk menjadi berdaya maju dan mampan.

53. Seiring dengan itu, saya juga mahukan jangka masa kontrak dan konsesi vendor disesuaikan dengan tempoh bayaran balik pinjaman bank agar projek mereka dapat dijalankan dengan lancar.

54. Berkait dengan pemerkasaan Program Pembangunan Vendor atau VDP, PETRONAS hendaklah melonjakkan program VDP-nya, bagi mengukuh rantaian bekalan sektor minyak dan gas. Tenaga Nasional pula dalam sektor tenaga, manakala Telekom Malaysia dan AXIATA dalam sektor komunikasi, UEM dalam sektor pembinaan serta Sime Darby dan Felda Global Ventures untuk sektor perladangan.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

55. Dengan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera ini juga, saya mahukan semua Ketua Pegawai Eksekutif di GLC menetapkan sasaran ke atas penyertaan Bumiputera termasuk perolehan yang dianugerahkan kepada vendor. Ini wajiblah dimasukkan sebagai Petunjuk Prestasi Utama atau KPI kepada CEO atau Ketua Pegawai Eksekutif syarikat masing-masing.

56. Sehubungan itu, suka saya kongsikan dalam sektor minyak dan gas antara sekarang sehingga tahun 2017, PETRONAS sedang dan akan menjalankan beberapa projek utama dalam sektor upstream dan downstream. Melalui projek-projek tersebut, kita merangkakan supaya syarikat-syarikat Bumiputera mendapat manfaat daripada kontrak yang bernilai 20 bilion ringgit setiap tahun untuk kerja-kerja perkhidmatan di sektor upstream dan downstream.

57. Jangka hayat kemudahan-kemudahan ini selalunya mengambil masa selama 25 tahun atau lebih. Dianggarkan sekurang-kurangnya 22 skop kerja kritikal bakal diwujudkan dan dapat memberi manfaat kepada syarikat-syarikat Bumiputera.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

58. Bagi menangani isu rantaian perbekalan pula, Kerajaan melalui GLC dan GLIC, akan membangunkan sekumpulan usahawan Bumiputera yang akan melibatkan diri dalam aktiviti berkaitan pembuatan dan perindustrian yang berpotensi dan mempunyai nilai tambah tinggi.  Dalam konteks ini, GLC dan GLIC akan menerajui usaha untuk mewujudkan beberapa konsortium syarikat Bumiputera dalam sektor-sektor yang terlibat.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

59. Program Penswastaan, secara umumnya, telah berjaya menjadi pemangkin bagi mewujudkan individu dan syarikat Bumiputera yang berjaya. Oleh itu, untuk merancakkan lagi program berkenaan, Unit Kerjasama Awam Swasta atau UKAS akan mengambil inisiatif untuk mengenalpasti secara terpilih mana-mana perkhidmatan Kerajaan yang berdaya maju untuk diswastakan kepada Bumiputera.

60. Sebagai langkah untuk mempastikan peluang syarikat Bumiputera untuk memperoleh kontrak serta sebagai persediaan untuk bersaing pada masa hadapan pula, dasar Carve-out akan diperluaskan kepada projek-projek besar lain di bawah kementerian serta GLC dan GLIC. Dasar ini telah berjaya dilakukan di dalam projek MRT di mana sebanyak 47 peratus atau 9 bilion ringgit telah dianugerahkan kepada syarikat Bumiputera terpilih secara meritokrasi.

61. Sebagai contoh, empat projek tambahan yang telah dikenalpasti untuk menyertai program ini ialah Projek Menara Warisan Merdeka, Bukit Bintang City Centre, MATRADE Exhibition Centre dan Program Pembangunan Institut Penyelidikan Getah Sungai Buloh.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

62. Demi kelangsungan agenda, kita wajar membina satu Komuniti Baru Entrepreneur Bumiputera yang mempunyai daya tahan, daya saing, daya juang, inovatif dan berani mengambil risiko. Mereka juga perlu mempunyai minat yang tinggi serta passionate dalam menyertai bidang-bidang baru berasaskan pengetahuan atau knowledge based economy seperti teknologi maklumat, bioteknologi dan teknologi hijau.

63. Untuk tujuan ini, satu skim pembiayaan baru lagi unik dinamakan sebagai Skim Permulaan Entrepreneur Baru Bumiputera atau ringkasnya SUPERB akan diperkenalkan. Skim ini bertujuan untuk membantu syarikat start-up. Bagi tujuan itu, dana sebanyak 100 juta ringit akan diperuntukkan dalam tempoh tiga tahun.

64. SUPERB ini akan menyediakan kemudahan geran sehingga 500 ribu ringgit kepada entrepreneur baru yang kreatif dan inovatif dalam bidang-bidang strategik yang mempunyai potensi masa hadapan yang besar.

65. Pemilihan entrepreneur-entrepreneur Bumiputera ini adalah berdasarkan merit dan akan dibuat oleh sekumpulan panel entrepreneur di kalangan mereka yang telah berjaya. Di samping itu, entrepreneur baru yang terpilih akan turut mendapat perkhidmatan mentoring daripada entrepreneur yang sudah berjaya tersebut.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Kelima : MEMANTAPKAN EKOSISTEM PENYAMPAIAN PERKHIDMATAN

66. Sebagaimana yang saya sebutkan, Kerajaan mendengar luahan rasa yang dilontarkan oleh masyarakat Bumiputera berhubung tahap penyertaan dalam program pembangunan sosioekonomi. Oleh itu, bagi mempastikan agenda pembangunan sosioekonomi Bumiputera dapat dilaksanakan secara efektif, sistem penyampaian akan diperkemas dan diperkejap untuk mewujudkan ekosistem yang cekap, komprehensif dan konstruktif.

67. Untuk itu, Unit-Unit Pembangunan Bumiputera atau UPB akan diwujudkan di semua kementerian. Unit Pembangunan Bumiputera ini bertanggungjawab bagi merangka cadangan dan melaksana inisiatif Agenda Bumiputera.

PENUTUP

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

68. Menjiwai kepentingan dan perjuangan Bumiputera, saya ingin memetik Tujuh Wasiat, oleh Sembilan Raja-Raja Melayu, semasa memperkenankan perjanjian kemerdekaan untuk menubuhkan sebuah Persekutuan.

Bahawasanya:

"Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain".

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

69. Wasiat ini sangat terang lagi bersuluh. Ia telah menyatakan tentang ekuiti dan pemilikan orang Melayu dan kemudiannya diperluaskan kepada Bumiputera, melalui kebersatuan Sabah dan Sarawak pabila Malaysia dibentuk 50 tahun yang lalu.

70. Kendatipun begitu, bagi pihak Kerajaan, secara tulus ikhlas saya meminta kepada semua pihak, agar jangan bersalah sangka atau sesekali bersalah faham, tentang pemerkasaan ekonomi Bumiputera ini. Sesungguhnya, inisiatif dan haluan besar ini, kita lakukan bukan dengan jalan memintas, tidak dengan cara mengambil hak orang lain, mahupun menafikan kepentingan sesiapa.

Ladies and Gentlemen,
71. Certainly!... We are doing what is fair,... we are doing what is right..., and we are doing what is equitable. Maknanya, kita tidak mempunyai apa-apa nawaitu, atau sekelumit pun rasa prejudis terhadap bangsa-bangsa lain.
72. Sayugia, yang tertanam di benak sanubari saya dan kerajaan, adalah hasrat murni untuk terus gigih mencipta serta menjana kekayaan baru. Semoga nikmat dan kemakmurannya, dapat diraih serta dirasai oleh semua golongan sebagai rakyat Malaysia secara adil dan saksama.
73. Bahkan, kerukunan kita telah diiktiraf pada tangga ke-20 sebagai negara paling stabil dan aman di dunia..............., Begitulah istimewa dan uniknya Malaysia.
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,
74. Pucuk pangkalnya, hendak saya pertegaskan bahawa kita adalah kerajaan yang berhemah lagi bertanggungjawab, ke atas seluruh lapisan rakyat, tanpa mengira apa jua latar belakang samada Bumiputera atau bukan Bumiputera, Islam mahupun bukan Islam.
75. Kita juga tidak seperti sesetengah pelaku politik, yang tidak sudah-sudah menyalakan api perkauman sehingga menggerun dan memesongkan pemikiran rakyat. 76. Suka tidak suka, seandainya tidak berhati-hati dan terpengaruh dengan sentimen pihak luar, melalui dalang dan petualang dalaman ini, maka, tempiasnya akan terpercik kepada kita. Sekiranya dibiar dan tidak dibendung, Malaysia sebagai sebuah negara bangsa yang berdaulat lagi merdeka pada akhirnya akan musnah dan membungkam.... Barang dijauhkan oleh Allah jua.....
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,
77. Sebagai mana di awal ucapan tadi, saya menyatakan kita berhimpun di sini bukan untuk saja-saja, kita berkumpul di sini bukan untuk suka-suka......... Seperti slogan yang popular, UiTM Dihatiku.... makanya, Universiti Teknologi MARA ini sangat dekat di hati kita, sebagai sebuah institusi Bumiputera yang cukup membanggakan.
78. Bahkan....., masih segar lagi dalam ingatan, sewaktu berucap sebagai Timbalan Presiden UMNO, pada Perhimpunan Agung tahun 2005........., saya telah mengumumkan supaya enrolmen pelajar UiTM ditingkatkan daripada 100,000 kepada 200,000  menjelang tahun 2015. Kini,...... Alhamdulillah, bilangannya sudah pun mencecah 180,000 orang.
79. Pagi ini pula........., saya ingin mengumumkan hasrat peningkatan enrolmen pelajar Universiti Teknologi MARA ini kepada 250,000 menjelang tahun 2020. Penambahan ini juga termasuk penubuhan beberapa lagi kampus baru di seluruh negara.
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,
80. Demi Melayu......, Demi Bumiputera........, Saya ingin mengumumkan penubuhan Dana Pendidikan MARA yang berjumlah 1 bilion ringgit bagi membiayai keperluan program latihan, pendidikan, keusahawanan, penyelidikan dan pembangunan serta inovasi. Dana ini berbentuk Matching Fund  nisbah satu kepada satu antara MARA dan Kerajaan yang disalurkan secara berperingkat.
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,
81. Kita juga sedar, masyarakat Bumiputera meletakkan harapan yang tinggi kepada TERAJU bagi menakhoda agenda pembangunan Bumiputera. Kini, untuk membestarikan lagi TERAJU, sebagai sebuah badan yang unggul, ia akan diletakkan langsung di bawah saya sendiri sebagai Perdana Menteri, dengan diketuai oleh seorang Menteri atau Pegawai Eksekutif bertaraf Menteri.
82. Sebagai memenuhi hasrat kita untuk mewujudkan Komuniti Entrepreneur Bumiputera, sukacita saya umumkan bahawa Institut Keusahawanan Negara atau INSKEN kini, akan diletakkan di bawah seliaan TERAJU. Begitulah juga Skim Permulaan Entrepreneur Baru Bumiputera atau SUPERB yang baru saya wujudkan tadi.
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,
83. Sebagai payung dan kemuncak strategi pemerkasaan ini, sebuah council yang dipanggil Majlis Ekonomi Bumiputera atau MEB akan ditubuhkan bagi menggantikan Majlis Tindakan Agenda Bumiputera. Majlis Ekonomi Bumiputera ini akan dipengerusikan sendiri oleh saya dan Timbalan Pengerusinya adalah YAB Timbalan Perdana Menteri dengan keanggotaan beberapa menteri berkenaan.
Keahliannya pula bersifat kompak, di mana pelbagai badan bukan kerajaan dan pihak-pihak yang releven akan diundang. Majlis yang penting ini, akan bersidang sekurang-kurangnya sekali sebulan dan jika perlu lebih dari itu.
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,
84. Maka, berpasak dan bertunjang dengan Majlis Ekonomi Bumiputera ini....., kepada orang-orang Melayu dan Bumiputera, usahlah berbimbang-bimbang dan bergundah-gundah, kerana,...... selagi ada bulan dan bintang,.......... selagi hayat dikandung badan,............. survival Melayu dan Bumiputera tetap menjadi keutamaan dan pelita perjuangan kita sampai bila-bila.
85. Akhir kalam, saya berikrar akan terus beristiqamah memperkasakan ekonomi Melayu dan Bumiputera. Mudah-mudahan dengan izin dan ketentuan Allah jua, semuanya akan tercapai.
HIDUP MELAYU........ HIDUP BUMIPUTERA........ HIDUP MALAYSIA.......
Wabillahitaufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Terima kasih.

Keris Pusaka Melayu

Posted: 14 Sep 2013 11:10 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Email : Borang Pencalonan keluar hari ini – ukurlah baju di badan sendiri

Posted: 14 Sep 2013 09:06 AM PDT

“Borang keluar Sabtu ini, ukurlah baju…” (Utusan)

SABTU ini, 14 September bermulalah persaingan untuk mengisi jawatan-jawatan dalam UMNO apabila borang pendaftaran calon diedarkan.

Setiap satu borang ada empat salinan yang perlu diisi. Dengan format baharu ini, tawaran untuk bertanding terbentang luas depan mata.

Seseorang hanya perlu melepasi kelayakan minimum sekurang-kurangnya menjadi ahli jawatankuasa (AJK) bahagian dalam sepenggal atau tiga tahun sahaja untuk bertanding apa sahaja jawatan, hatta Presiden sekalipun.

Tiada lagi kuota tertentu untuk dilepasi macam dulu, seperti Presiden (30 peratus), Timbalan Presiden 25 peratus, Naib Presiden 20 peratus manakala Ahli MT (10 peratus). Atau sebelum UMNO diharamkan pada 1988, yang mengkehendaki sesiapa yang bertanding memerlukan dua pencalonan daripada bahagian.

Kali ini, kelayakan itu dipermudahkan untuk memberi ruang kepada lebih ramai ahli UMNO di peringkat bawah hak memilih pemimpin. Ia sebahagian daripada transformasi politik Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak yang diperkenalkannya.

“Dalam borang itu, ada jawatan-jawatan yang perlu diisi untuk ditandingi…apa sahaja jawatan, cuma perlu isi satu sahaja.

“Tempoh serah borang ialah pada 21 September, untuk jawatan MT termasuk Naib Presiden, Timbalan Presiden dan Presiden perlu dihantar ke ibu pejabat oleh calon atau wakil calon dengan disahkan menerusi sepucuk surat ditandatangani calon.

“Borang untuk jawatan peringkat bahagian pula boleh dihantar ke pejabat perhubungan UMNO negeri,” kata Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab. Rauf Yusoh kepada penulis semalam.

Pemilihan UMNO kali ini penting untuk memastikan parti terus berdiri tegap berkhidmat kepada rakyat sebelum mendepani Pilihan Raya Umum ke-14.

Ada pihak berkata, kalau benar UMNO mahu perubahan, sekurang-kurangnya separuh daripada ahli MT perlu ditukar. Benarkah? Itu terserah kepada 146,500 perwakilan UMNO di seluruh negara.

Lusa ini, sebelum menanda jawatan yang ingin ditandingi, fikirkanlah jawatan yang sesuai. Anda ada seminggu untuk berbuat demikian sebelum satu jawatankuasa penilaian membuat saringan ketat termasuk bebas dari bankrupsi, untuk persaingan muktamad pada Oktober.

Ukurlah baju di badan sendiri.


bumiyang

Posted: 14 Sep 2013 03:22 AM PDT

bumiyang


Sah DAP "Takut" Pemilihan Semula CEC - Bawa Kes Ke Mahkamah???

Posted: 13 Sep 2013 05:30 PM PDT

Politik Harian

Posted: 14 Sep 2013 03:11 AM PDT

Politik Harian


Kamarol tawar diri tanding Exco Pemuda

Posted: 13 Sep 2013 10:57 PM PDT


Hari ini abang brader aku tawar diri untuk bertanding exco pemuda, jadi aku menyeru rakan-rakan sekalian marilah kita bersama-sama memberi sokongan padu kepada abang brader!

Pegawai Khas kepada Menteri Belia dan Sukan, Kamarol Salleh, 39, menawarkan diri bertanding jawatan Exco Pemuda UMNO dalam pemilihan parti Oktober ini sekali gus menjadi satu-satunya wakil tunggal dari Kedah bertanding jawatan itu.

Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pokok Sena berkata, kelebihan bekerja bersama Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dalam kerajaan memberi kelebihan kepadanya meneruskan visi serta misi transformasi terutama kepada golongan belia.

"Golongan belia merupakan tonggak utama kepada kelangsungan pentadbiran negara untuk masa hadapan. Mereka yang akan menjadi pengganti kepada pemimpin sekarang dalam membawa negara ke arah negara yang aman dan makmur.

"Tawaran untuk bertanding juga dicadangkan oleh seluruh peringkat akar umbi Pemuda UMNO Kedah dan saya menawarkan diri bertanding bagi menyahut seruan itu bagi memperkasakan golongan belia ke arah yang lebih baik," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kamarol yang merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi, Universiti Putra Malaysia berkata, beliau cukup optimis para perwakilan sekarang cukup bijak dalam memilih dan yakin dapat melaksanakan tanggungjawab memperkasa Pemuda UMNO.

Katanya, beliau akan memberi tumpuan kepada pembangunan golongan muda di luar bandar dari segi pendidikan dan ekonomi agar mereka boleh berdaya saing dengan belia di bandar.

"Bagaimanapun tidak bermaksud saya mengabaikan golongan belia di bandar sebaliknya tumpuan lebih diberikan kepada golongan belia di luar bandar," katanya.

Selain itu, beliau berkata, kerajaan turut disaran tidak mengabaikan tanggungjawab membantu golongan belia di luar bandar dengan memberi peruntukan yang lebih kepada mereka.


The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 14 Sep 2013 03:04 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Acara ulangtahun ke lima mengingati PM 916

Posted: 13 Sep 2013 05:47 PM PDTBerikut antara acara-acara yang akan diadakan pada 16 September 2013 sempena hari memperingati 5 tahun 'Pertabalan' Anwar Ibrahim selaku 'Perdana Menteri Malaysia'.

Lokasi: Ibu Pejabat Parti Kencing Rakyat

Masa: 12 Tengah Malam Sampai 12 Tengah Malam 17 September 2013

Tentatif Program:

12.01am-1.00am : Pidato Kencing Rakyat yang bertajuk "Aku Perdana Menteri"

1.00am - 2.00am : Forum Kencing Rakyat yang bertajuk "Anwar Perdana Menteri"

2.00am - 3.00am : Ceramah Kencing Rakyat yang bertajuk "Anwar Ibrahim Bakal Perdana Menteri"

3.00am - 4.00am : Wacana Kencing Rakyat yang bertajuk "Anwar The Prime Minister"

5.00am - 6.00am : Kuliah Sebelum Subuh yang bertajuk "Anwar Menjadi Perdana Menteri"

6.00am - 7.00am : Subuh dan Kuliah Selepas Subuh yang bertajuk "Siyasah Syari'ah Dan Anwar Perdana Menteri.

8.00am - 9.00am : Perbarisan 'Ambil Alih Putrajaya'

9.00am - 10.00am : Minum Pagi ( KOPI PERCUMA ) Bersama 'Perdana Menteri 16 September'

11.00am - 12.00am : Sukaneka Kencing Rakyat Bersama 'Perdana Menteri 16 September'

12.00am-1.00pm : Ramah Mesra Kencing Rakyat Bersama 'Perdana Menteri 16 September'

1.00pm - 2.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi Cina dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM Untuk Cina"

2.00pm - 3.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi India dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM untuk India"

3.00pm - 4.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi Melayu dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM untuk Melayu"

4.00pm - 5.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi Sarawak dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM untuk Sarawak"

5.00pm - 6.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi Sabah dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM untuk Sabah"

7.00pm - 8.00pm - Sesi Mengenang Kematian Teoh Beng Hock dan Kugan.

8.00pm - 9.00pm - Pembacaan Sajak Kencing Rakyat dengan Tema 'ANWAR PMku'

9.00pm - 10.00pm - Nyanyian Lagu Tema 'Kencing Rakyat', 'Anwar Ibrahim PMku', '16 September', 'Reformasi', dan lain-lain [Akan dinyatakan kemudian].

10.00pm-11.00pm : Debat dengan tema "Kenapa Anwar Perdana Menteri?"

11.00pm - 12.00am : Pidato Ketua Umum yang bertajuk 'ANWAR PILIHAN TUHAN'

12.01am-16 SEPTEMBER 2014 : Anwar Ibrahim Masih bergelar KETUA PEMBANGKANG

* dipetik dari GAP

Wow! Dah 5 tahun, Anwar masih berangan, Ibrahim dan Perkasa jalan terus

Taipingmali (tm)

Posted: 14 Sep 2013 01:24 AM PDT

Taipingmali (tm)


Fwd: HERET MOTOREEEE

Posted: 13 Sep 2013 10:14 PM PDT


Sent from Samsung tablet-------- Original message --------
From pena minang <penaminangreturn@gmail.com>
Date: 14/09/2013 13:07 (GMT+08:00)
To
Subject HERET MOTOREEEE


OIeh : RPM

Heret motor? Apa barang heret motor? Kenapa tak heret Bas Ekspress?? Kan tambang bas ekspress pun dah naik?

Kalau tak cukup dengan Bas Ekspress... Apa kata heret pula Kapal Terbang MAS Airlines!!! Sebab tak pernah bagi subsidi kat rakyat!!

Lepas ni kalau Tiket Keretapi naik, kita heret keretapi... Begitu juga dengan Monorail, LRT  dan seumpama dengannya.

--
Pena Minang Return

Pemilihan Umno semakin berasap dan berkelon.

Posted: 13 Sep 2013 09:00 PM PDT

Mulai hari ini borang untuk pertandingan AJK Bahagian telahpun mula dikeluarkan. Selepas ini borang untuk pertandingan 4 sayap Umno peringkat Nasional pula.
Kerusi ketua atau presiden dan timbalan setakat ini masih sejuk lagi. Akan tetapi kerusi Naib semakin berasap.
Hari ini nak fokus sikit hal kerusi Naib Pemuda. Malam tadi Tm dah baca banyak kisah pemuda dan tertarik dengan cerita Pemuda Perak yang akan bertanding nanti.
Satu-satu exco pemuda dari Perak yang menang tipis atau corot dalam pemilihan exco ialah Iruan Zulkefli dari Lenggong dan Tun Faisal Ismail tetapi Tun mewakili Umno Wilayah Persekutuan.
Maslin Sham Razman kini YB di Kuala Kangsar telah dilantik sebagai AJK lantikan dan diamanahkan tugas sebagai Ketua Pemuda Perak tetapi berlalu satu protes oleh 18 bahagian Umno menolak Maslin dan KJ turun ke Perak lalu melantik Azwan Bro sebagai AJK Lantikan dan seterusnya sebagai Ketua Pemuda Perak yang baru menggantikan YB Maslin.
Bagaimana pun kekecewaan Maslin terbayar kerana beliau kini bergelar YB setelah Dato Kamaliah menolak pencalonan sebagai Adun dan mahukan kerusi Parlimen Kuala Kangsar pada PRU 13.
Azwan dilihat mempunyai hubungan yang tersangat baik dengan KJ dan terlibat dalam urusan dan kerjasama dalam bidang diluar bidang atau skop politik.
Tidak hairanlah dalam pemilihan kali ini, Azwan ingin bertanding kerusi NKPUM. Namun kedudukan Azwan di Pasir Salak kurang kukuh, ini diakui sendiri oleh Dato Ibrahim Katop veteran politik Pasir Salak yang menyatakan Azwan tidak buat kerja. Malah kerusi Ketua Pemuda Pasir Salak yang dipegang oleh Azwan bakal dicabar oleh Dr Faisal Dato Tajuddin.
Oleh kerana ada tentangan baru terhadap Azwan, TM melihat semacam ada satu tenaga baru yang digunakan oleh Azwan dengan mengunakan beberapa laman maya untuk berkempen bagi pihak beliau dan hairan juga bila penulis blog double Y dengan berani telah menghentam Dato Tajuddin kerana mahu jadikan Umno Pasir Salak milik keluarga. Paling mengejutkan apabila tersebar berita yang menyatakan pemuda Umno di tampar oleh DS Tajuddin Rahman.
Selain itu anak perempuan DS Tajuddin iaitu Seri Rahayu yang dilantik sebagai Setiausaha Bahagian juga di persoalkan dan dituduh oleh beberapa laman blog untuk menguasai kerusi Ketua Puteri Pasir Salak tetapi menurut pihak Rahayu ia hanya spekulasi dan dia tidak berhajat untuk menjadi Ketua Puteri.
Pemuda Umno Perak hari ini dilihat malap dan tidak meriah seperti di zaman dahulu, persidangan pemuda bahagian pun semakin lesu. Banyak cawangan tak boleh bersidang kerana tiada ahli.
Dahulu sekali bersidang peringkat bahagian penuh sesak dewan, kini hanya separuh saja yang tinggal. Ini berdasarkan pemerhatian sejak beberapa tahun kebelakangan di beberapa bahagian Umno Perak. Jelas menunjukkan Pemuda Perak gagal dalam memperkasakan keahliannya.
Dalam beberapa laman blog ada yang menyatakan Azwan telah menubuhkan Akademi Pemuda yang dianggotai seramai 15 pekerja sukarela pelbabagai bidang profesional untuk kebajikan anak yatim Perak tetapi keberkesanan akademi ini dilihat amat kurang menyerlah dan ia hanya untuk Perak sahaja bukan untuk peringkat nasional.
Oleh itu jika dilihat dari sudut KPI ternyata beliau kurang berjaya di peringkat negeri dan persoalan sekarang mampukah beliau mempertahan kan kerusi Ketua Pemuda Pasir Salak.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
SEKITAR PERBARISAN 1 MALAYSIA PERINGKAT DAERAH LMS

Posted: 13 Sep 2013 05:50 PM PDT

Hari ini diadakan PERBARISAN 1 MALAYSIA peringkat Daerah LMS.Semua kontijen dari sektor awam,swasta dan sekolah dalam Daerah LMS.Perasmian oleh Pegawai Daerah Larut Matang Dan Selama

Published with Blogger-droid v2.0.10

Transkrips Khalid Jaafar sokong Syiah

Posted: 13 Sep 2013 06:50 AM PDT

<iframe width="540" height="405" src="//www.youtube-nocookie.com/embed/jxtSqJJtlYM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Transkripsi Oleh : UKT Pena Minang

Saya menegaskan, mengungkapkan masalah Liberalisme ini sangat penting. Liberal, frame work Liberalnya untuk negara kita sangat penting diperkukuhkan. Kerana ini akan menjamin Kebebasan. Dia akan menjadi suatu...apa nama tu...er Wartawan, kebebasan untuk ahli falsafah yang berfikiran fikiran pelik...aa... Juga penulis lirik-lirik lagu, yang hendak menulis lirik lagu yang pelik-pelik..Siapa yang akan membelanya? Frame work undang-undang kebebasan inilah!!!

Ya...Frame work undang-undang yang bebas inilah...dia akan mempertahankan orang Syiah, dia akan mempertahankan Muktazilah, dia akan mempertahankan orang Ahli Sunnah Wal-Jama'ah...

Aaa... Bila dah majoriti... apa nama tu...aaa... faham... ha... baru ahli politik akan naik dalam platform, kita mesti...kita mesti mempertahankan hak orang Syiah untuk mengamalkan Syiah di Malaysia ini... Semua angkat... bercakap...menjawab... Reformasi!!!... Takbir!!!...

Oleh itu kita harus memikirkan...Kita harus faham... Kita harus debatkan... Supaya masyarakat betul-betul faham, tentang persoalan Syiah ini adalah persoalan 'freedom of caution'..ye... Persoalan Hak Asasi Manusia. 

Oleh itu sekarang ini di eropah ya, negara-negara Amerika dan sebagainya... Tak timbullah... Ya... Masalah, kamu nak ambil mazhab, nak buat mazhab apa ke... Tak Kesah!!!

Sebab benda ini dah dibincangkan oleh Masyarakat... Ye.. Secara Inten.

Oleh itu negara kita tidak ada perdebatan ini lagi....

Oleh itu kita mesti mulakan perdebatan...

Kena faham...ye...

Sebab satu-satu undang-undang itu tak akan diluluskan... Undang-undang ini... ya... Secara sosiologikalnya... 'It's a product of social process'. Ianya merubah 'public opinion', baru akan berubah undang-undang. Tak berubah 'public opinion' takkan berubah Undang-Undang.

Ayah Pin kalau buat Mazhabnya di Amerika, tak menjadi masalah.... Ye... Kalau di England pun tak ada masalah.... Ya... Nak buat macam-macam ajaran sesat pun buatlah.... Ye.... Itu 'freedom of caution'....

Komen Balas kami :

1. Apakah tidak berlaku sesi perdebatan SYIAH dan AHLI SUNNAH di Malaysia?  Jawapannya sudah berlaku perdebatan. Cuma tak dinamakan Debat...sebaliknya Dialog... Mungkin Khalid Jaafar tak pernah tonton kat Youtube kot!!!

<iframe width="540" height="304" src="//www.youtube-nocookie.com/embed/qFL-VQwdJxA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="540" height="304" src="//www.youtube-nocookie.com/embed/LKVvaLkMUGM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2. Kenapa nak berpaksikan kepada Amerika Syarikat ataupun England? Apa negara disana itu adalah negara Islam ke? Kenapa tak merujuk kepada Arab Saudi, Mesir, Jordan, atau Yemen... Yang merupakan negara ISLAM. Amatlah pelik apabila membuat perbezaan yang melibatkan isu kepentingan keselamatan Aqidah umat Islam menggunakan kayu ukur agama Kristian.

3. Apakah apabila Majoriti Manusia berkata sesuatu perkara itu betul, maka ianya adalah kebenaran? Bagaimana pula dengan firman ALLAH yang bermaksud; 

Dan jika engkau menurut kebanyakan orang yang ada di muka bumi, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah; tiadalah yang mereka turut melainkan sangkaan semata-mata, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta.

[Al-An'am : 116]

4. Ternyata apa yang diutarakan oleh Khalid Jaafar tidak lebih sebagai seorang agen Liberal atas nama sebuah istitut yang diragui sumber dananya. Dan yang pasti ini bukan kali pertama beliau berbicara perihal menyokong Syiah...

5. Jika hari ini mereka mendakwa bahawa Syiah harus dibenarkan untuk diamalkan di negara ini atas dasar kebebasan dan hak asasi manusia. Tidak mustahil satu hari nanti mereka akan meminta golongan LGBT diberikan hak yang sama rata di negara kita dalam konteks kebebasan Hak Asasi Manusia.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kerana Dap, 13 ahli Pas masuk Jail.

Posted: 13 Sep 2013 06:42 AM PDT

Setelah 4 tahun berlalu, akhirnya 13 penyokong Pas yang membabi buta berbaring di atas jalan untuk menghalang laluan Sultan Perak ke Istana Bukit Chandan di Bandar Di Raja Kuala Kangsar dipenjarakan selama 2 tahun dan denda RM 5 ribu seorang.

Yang sedihnya semua Melayu, tak ada sekor pun dari DAP. Kesian melayu Pas menjadi pecacai Dap. Megah dengan 6 kerusi dan megah kerana Nizar diangkat sebagai menteri besar padahal Dap sedikit pun tidak pernah bersetuju Nizar diangkat menjadi MB.

Dek kerana sebukit dua tanah di Kelantan diserahkan kepada Dap Perak, maka Nizar diizinkan menjadi MB Boneka Dap.

Sekarang siapa yang akan membayar RM 5 ribu seorang, Pas atau Dap?

Siapa yang akan menanggung keluarga mereka selama 2 tahun, Pas atau Dap?

PRU 13, Pas dan Dap kalah lagi di Perak dan hilanglah taring mereka yang sombong dan bongkak selama ini.

Kerusi Dun Pas jatuh merudum dan yang pasti PRU 14 kita lenyapkan Pas dari bumi Perak.

Paling menyedihkan apabila counting agent untuk kerusi Pas, diwakili oleh ahli Dap yang terdiri dari Chauvinist cina. Kenapa terjadi sedemikian ? Jawabnya kerana Dap tidak percaya kepada Pas. Dap takut sekiranya ada perjanjian sulit antara Pas dengan BN.

Kasihan Pas.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 14 Sep 2013 01:12 AM PDT

Sahabat-Gunung


Teks Ucapan Penuh PM Pada Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera (sambungan)

Posted: 13 Sep 2013 10:36 PM PDT


Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Pertama : MENDAYA MODAL INSAN BUMIPUTERA

33. Seperti kita maklumi, modal insan merupakan aspek terpenting dalam
membangunkan sesebuah masyarakat. Kerajaan sebenarnya telah berjaya menempatkan secara signifikan pelajar Bumiputera di institusi pengajian tinggi awam dalam negeri dan luar negara. Oleh itu, fasa seterusnya adalah pemerkasaan modal insan Bumiputera yang menjurus kepada pemadanan kelayakan dan kemahiran tenaga kerja dengan keperluan pasaran.

34. Untuk tujuan itu, pertamanya, bagi golongan remaja yang rendah pencapaian akademik dan tahap kemahiran, Kerajaan akan memperbanyakkan program peningkatan kemahiran bagi menyediakan peluang kedua supaya mereka memperoleh lebih banyak ruang untuk mendapat pekerjaan.

35. Dalam aspek ini juga, program re-skilling akan dipergiatkan. Untuk tujuan itu, peruntukan tambahan akan diberikan kepada GiatMARA bagi memperoleh
peralatan berteknologi terkini untuk mengendalikan program latihan. Manakala bilangan program latihan yang dikendalikan oleh Institut Kemahiran Belia Negara juga akan ditambah dengan mengamalkan pendekatan latihan dua syif.   

36. Kedua, kepada golongan graduan Bumiputera yang mengganggur pula, Kerajaan akan menggiatkan lagi program latihan bagi mengatasi masalah kebolehpasaran, agar bersesuaian dengan keperluan industri. Untuk tujuan tersebut, program-program seperti Skim Latihan 1Malaysia, Graduate Employability Management Scheme dan Program Peneraju Skil akan diperluaskan untuk menambah bilangan penerima faedah.

37. Ketiganya, bagi menambah bilangan Bumiputera berkelulusan tinggi, agensi berkaitan seperti Jabatan Perkhidmatan Awam dan MARA akan memperluaskan Program Pendidikan Lepasan Ijazah bagi memenuhi keperluan pasaran terutamanya dalam bidang-bidang kritikal dan berteknologi tinggi.

38. Keempat, dalam melahirkan lebih ramai golongan profesional Bumiputera, Program Peneraju Profesional di bawah Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera serta program-program seumpamanya akan diperluaskan. Ini akan membantu mereka memperoleh pengiktirafan sebagai tenaga kerja profesional dan bertauliah, terutamanya dalam bidang-bidang kritikal seperti akauntan, doktor pakar, arkitek, jurutera dan ahli sains aktuari.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Kedua : MEMANTAPKAN PEMILIKAN EKUITI BUMIPUTERA DALAM SEKTOR KORPORAT

39. Sehingga kini, had maksimum bagi setiap individu dalam pelaburan Amanah Saham Bumiputera adalah sebanyak 200 ribu ringgit. Justeru, bagi menggalakkan penyertaan, terutamanya golongan menengah Bumiputera dalam pemilikan saham, sukacita saya mengumumkan Skim Amanah Saham Bumiputera 2 atau ASB2 akan dilancarkan oleh Permodalan Nasional Berhad, dengan suntikan sebanyak 10 bilion unit saham.

40. Ekuinas pula akan diberi tanggungjawab untuk mengambil alih peranan sebagai peneraju program Skim Jejak Jaya Bumiputera. Program tersebut akan ditransformasikan melalui ekuiti dan kepakaran pengurusan, bagi membimbing syarikat-syarikat Bumiputera supaya dapat disenaraikan di Bursa Malaysia.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Ketiga : MEMPERKUKUH PEMILIKAN ASET BUKAN KEWANGAN BUMIPUTERA

41. Bumiputera masih lagi ketinggalan dalam pemilikan aset bukan kewangan seperti rumah kediaman, premis industri dan kompleks komersial. Sebagai contoh, dalam tahun 2012, transaksi rumah kediaman yang direkodkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara, menunjukkan hanya 36.3 peratus transaksi rumah kediaman melibatkan Bumiputera dengan nilainya hampir 18 bilion ringgit atau 26 peratus.

42. Pada sudut lain pula, banyak aset bukan kewangan seperti hartanah dalam kalangan masyarakat Bumiputera Islam, yang tidak diuruskan secara teratur atau terbiar menyebabkan nilai aset berkenaan menjadi rendah. Justeru, bagi
mengoptimakan nilai dan manfaat aset berkenaan, sebagai permulaan, Yayasan Wakaf Malaysia akan diperkemaskan, untuk ditukar taraf menjadi entiti Wakaf korporat.

43. Peranan institusi-institusi hartanah seperti Pelaburan Hartanah Berhad, Majlis Amanah Rakyat dan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad  akan diperkukuhkan bagi membangun atau memperoleh hartanah komersil dan industri, terutamanya di lokasi strategik di seluruh negara.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

44. Di samping itu, kerajaan menyedari tahap kemampuan masyarakat Bumiputera untuk memiliki rumah adalah rendah dan ditambah lagi dengan harga pasaran rumah yang semakin meningkat. Ke arah memperkasakan pemilikan aset hartanah, bagi menjana kekayaan Bumiputera, kerajaan melalui Syarikat Perumahan Rakyat 1Malaysia atau PR1MA serta Syarikat Perumahan Negara Berhad dan dengan kerjasama Kerajaan-Kerajaan Negeri, akan memperbanyakkan pembinaan rumah mampu milik kepada Bumiputera di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak.

45. Manakala menurut perangkaan, 58 peratus daripada 72 peratus penduduk
Malaysia yang menetap di bandar adalah Bumiputera. Namun, Kerajaan tahu,
peratusan pemilikan hartanah Bumiputera di kawasan bandar adalah kecil. Maka, tanpa intervensi Kerajaan, bagi membetulkan keadaan ini, kedudukan pemilikan hartanah Bumiputera semakin meruncing.

46. Lantaran itu, peranan UDA Corporation akan diperkukuhkan untuk membantu membangun hartanah termasuk rumah kediaman, kompleks dan ruang perniagaan, bangunan industri dan perdagangan di kawasan bandar.

47. Bersabit hal ini juga, saya akan mengarahkan GLC dan GLIC yang terlibat dalam perniagaan hartanah untuk memberi penekanan kepada pembangunan hartanah Bumiputera terutamanya perumahan, rumah kedai dan premis komersial.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Keempat : MEMPERHEBAT KEUSAHAWANAN DAN PERNIAGAAN BUMIPUTERA

48. Sebagaimana kita maklum, perniagaan dan keusahawanan merupakan aktiviti ekonomi terpenting bagi menjana pendapatan dan kekayaan. Walau bagaimanapun, penglibatan Bumiputera dalam kegiatan tersebut masih rendah disebabkan terdapat beberapa kekangan yang dihadapi termasuk teknologi pengeluaran yang lapuk, kekurangan akses kepada dana dan modal serta pasaran produk yang terhad. 

49. Dalam mengatasi isu akses kepada dana pembiayaan bagi usahawan kecil dan sederhana pula, peranan agensi pembangunan usahawan Bumiputera seperti Amanah Ikhtiar Malaysia, TEKUN Nasional, MARA dan PUNB akan diperkuatkan supaya bilangan usahawan Bumiputera yang menerima akan bertambah, termasuk di Sabah dan Sarawak.

50. Sehubungan itu, sukacita saya umumkan, tambahan pembiayaan pinjaman
Amanah Ikhtiar Malaysia sebanyak 300 juta ringgit untuk tempoh lima tahun.
Bilangan sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia, yang majoritinya wanita, disasarkan meningkat daripada 350 ribu kepada 500 ribu orang pada tahun 2015 kelak.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

51. Pada kesempatan ini juga, saya mengumumkan, dana tambahan sejumlah 700 juta ringgit kepada TEKUN Nasional. Bilangan usahawan TEKUN Nasional juga dijangka akan meningkat daripada 270 ribu pada tahun 2013, kepada 370 ribu pada tahun 2015.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

52. Bagi menyahut keluhan usahawan yang mengalami kesukaran mendapatkan akses ke pasaran, maka, saya akan mengarahkan semua Kementerian dan GLC mengukuhkan sistem pembangunan vendor Bumiputera. Pemilihan vendor mestilah berasaskan meritokrasi di kalangan Bumiputera. Barulah usahawan Bumiputera dapat dipupuk menjadi berdaya maju dan mampan.

53. Seiring dengan itu, saya juga mahukan jangka masa kontrak dan konsesi vendor disesuaikan dengan tempoh bayaran balik pinjaman bank agar projek mereka dapat dijalankan dengan lancar.

54. Berkait dengan pemerkasaan Program Pembangunan Vendor atau VDP, PETRONAS hendaklah melonjakkan program VDP-nya, bagi mengukuh rantaian bekalan sektor minyak dan gas. Tenaga Nasional pula dalam sektor tenaga, manakala Telekom Malaysia dan AXIATA dalam sektor komunikasi, UEM dalam sektor pembinaan serta Sime Darby dan Felda Global Ventures untuk sektor perladangan.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

55. Dengan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera ini juga, saya mahukan semua Ketua Pegawai Eksekutif di GLC menetapkan sasaran ke atas penyertaan Bumiputera termasuk perolehan yang dianugerahkan kepada vendor. Ini wajiblah dimasukkan sebagai Petunjuk Prestasi Utama atau KPI kepada CEO atau Ketua Pegawai Eksekutif syarikat masing-masing.

56. Sehubungan itu, suka saya kongsikan dalam sektor minyak dan gas antara
sekarang sehingga tahun 2017, PETRONAS sedang dan akan menjalankan beberapa projek utama dalam sektor upstream dan downstream. Melalui projek-projek tersebut, kita merangkakan supaya syarikat-syarikat Bumiputera mendapat manfaat daripada kontrak yang bernilai 20 bilion ringgit setiap tahun untuk kerja-kerja perkhidmatan di sektor upstream dan downstream.

57. Jangka hayat kemudahan-kemudahan ini selalunya mengambil masa selama 25 tahun atau lebih. Dianggarkan sekurang-kurangnya 22 skop kerja kritikal bakal diwujudkan dan dapat memberi manfaat kepada syarikat-syarikat Bumiputera.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

58. Bagi menangani isu rantaian perbekalan pula, Kerajaan melalui GLC dan GLIC, akan membangunkan sekumpulan usahawan Bumiputera yang akan melibatkan diri dalam aktiviti berkaitan pembuatan dan perindustrian yang berpotensi dan mempunyai nilai tambah tinggi.  Dalam konteks ini, GLC dan GLIC akan menerajui usaha untuk mewujudkan beberapa konsortium syarikat Bumiputera dalam sektor-sektor yang terlibat.

Tuan-Tuan dan Puan-puan,

59. Program Penswastaan, secara umumnya, telah berjaya menjadi pemangkin bagi mewujudkan individu dan syarikat Bumiputera yang berjaya. Oleh itu, untuk merancakkan lagi program berkenaan, Unit Kerjasama Awam Swasta atau UKAS akan mengambil inisiatif untuk mengenalpasti secara terpilih mana-mana perkhidmatan Kerajaan yang berdaya maju untuk diswastakan kepada Bumiputera. 

60. Sebagai langkah untuk mempastikan peluang syarikat Bumiputera untuk memperoleh kontrak serta sebagai persediaan untuk bersaing pada masa hadapan pula, dasar Carve-out akan diperluaskan kepada projek-projek besar lain di bawah kementerian serta GLC dan GLIC. Dasar ini telah berjaya dilakukan di dalam projek MRT di mana sebanyak 47 peratus atau 9 bilion ringgit telah dianugerahkan kepada syarikat Bumiputera terpilih secara meritokrasi. 

61. Sebagai contoh, empat projek tambahan yang telah dikenalpasti untuk menyertai program ini ialah Projek Menara Warisan Merdeka, Bukit Bintang City Centre, MATRADE Exhibition Centre dan Program Pembangunan Institut Penyelidikan Getah Sungai Buloh.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

62. Demi kelangsungan agenda, kita wajar membina satu Komuniti Baru Entrepreneur Bumiputera yang mempunyai daya tahan, daya saing, daya juang, inovatif dan berani mengambil risiko. Mereka juga perlu mempunyai minat yang tinggi serta passionate dalam menyertai bidang-bidang baru berasaskan pengetahuan atau knowledge based economy seperti teknologi maklumat, bioteknologi dan teknologi hijau.

63. Untuk tujuan ini, satu skim pembiayaan baru lagi unik dinamakan sebagai
Skim Permulaan Entrepreneur Baru Bumiputera atau ringkasnya SUPERB akan diperkenalkan. Skim ini bertujuan untuk membantu syarikat start-up. Bagi tujuan itu, dana sebanyak 100 juta ringit akan diperuntukkan dalam tempoh tiga tahun.

64. SUPERB ini akan menyediakan kemudahan geran sehingga 500 ribu ringgit kepada entrepreneur baru yang kreatif dan inovatif dalam bidang-bidang strategik yang mempunyai potensi masa hadapan yang besar.

65. Pemilihan entrepreneur-entrepreneur Bumiputera ini adalah berdasarkan
merit dan akan dibuat oleh sekumpulan panel entrepreneur di kalangan mereka yang telah berjaya. Di samping itu, entrepreneur baru yang terpilih akan turut mendapat perkhidmatan mentoring daripada entrepreneur yang sudah berjaya tersebut.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

Fokus Pemerkasaan Kelima : MEMANTAPKAN EKOSISTEM PENYAMPAIAN PERKHIDMATAN

66. Sebagaimana yang saya sebutkan, Kerajaan mendengar luahan rasa yang
dilontarkan oleh masyarakat Bumiputera berhubung tahap penyertaan dalam program pembangunan sosioekonomi. Oleh itu, bagi mempastikan agenda pembangunan sosioekonomi Bumiputera dapat dilaksanakan secara efektif, sistem penyampaian akan diperkemas dan diperkejap untuk mewujudkan ekosistem yang cekap, komprehensif dan konstruktif.

67. Untuk itu, Unit-Unit Pembangunan Bumiputera atau UPB akan diwujudkan di semua kementerian. Unit Pembangunan Bumiputera ini bertanggungjawab bagi merangka cadangan dan melaksana inisiatif Agenda Bumiputera.

PENUTUP

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

68. Menjiwai kepentingan dan perjuangan Bumiputera, saya ingin memetik Tujuh Wasiat, oleh Sembilan Raja-Raja Melayu, semasa memperkenankan perjanjian kemerdekaan untuk menubuhkan sebuah Persekutuan. 

Bahawasanya:

"Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain". 

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

69. Wasiat ini sangat terang lagi bersuluh. Ia telah menyatakan tentang ekuiti
dan pemilikan orang Melayu dan kemudiannya diperluaskan kepada Bumiputera, melalui kebersatuan Sabah dan Sarawak pabila Malaysia dibentuk 50 tahun yang lalu.

70. Kendatipun begitu, bagi pihak Kerajaan, secara tulus ikhlas saya meminta
kepada semua pihak, agar jangan bersalah sangka atau sesekali bersalah faham, tentang pemerkasaan ekonomi Bumiputera ini. Sesungguhnya, inisiatif dan haluan besar ini, kita lakukan bukan dengan jalan memintas, tidak dengan cara mengambil hak orang lain, mahupun menafikan kepentingan sesiapa. 

Ladies and Gentlemen,

71. Certainly!... We are doing what is fair,... we are doing what is right..., and we are doing what is equitable. Maknanya, kita tidak mempunyai apa-apa nawaitu, atau sekelumit pun rasa prejudis terhadap bangsa-bangsa lain.

72. Sayugia, yang tertanam di benak sanubari saya dan kerajaan, adalah hasrat murni untuk terus gigih mencipta serta menjana kekayaan baru. Semoga nikmat dan kemakmurannya, dapat diraih serta dirasai oleh semua golongan sebagai rakyat Malaysia secara adil dan saksama.

73. Bahkan, kerukunan kita telah diiktiraf pada tangga ke-20 sebagai negara paling stabil dan aman di dunia..............., Begitulah istimewa dan uniknya
Malaysia.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

74. Pucuk pangkalnya, hendak saya pertegaskan bahawa kita adalah kerajaan yang berhemah lagi bertanggungjawab, ke atas seluruh lapisan rakyat, tanpa
mengira apa jua latar belakang samada Bumiputera atau bukan Bumiputera, Islam mahupun bukan Islam.

75. Kita juga tidak seperti sesetengah pelaku politik, yang tidak sudah-sudah menyalakan api perkauman sehingga menggerun dan memesongkan pemikiran rakyat.

76. Suka tidak suka, seandainya tidak berhati-hati dan terpengaruh dengan sentimen pihak luar, melalui dalang dan petualang dalaman ini, maka, tempiasnya akan terpercik kepada kita. Sekiranya dibiar dan tidak dibendung, Malaysia sebagai sebuah negara bangsa yang berdaulat lagi merdeka pada akhirnya akan musnah dan membungkam.... Barang dijauhkan oleh Allah jua.....

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

77. Sebagai mana di awal ucapan tadi, saya menyatakan kita berhimpun di sini bukan untuk saja-saja, kita berkumpul di sini bukan untuk suka-suka......... Seperti slogan yang popular, UiTM Dihatiku.... makanya, Universiti Teknologi MARA ini sangat dekat di hati kita, sebagai sebuah institusi Bumiputera yang
cukup membanggakan.

78. Bahkan....., masih segar lagi dalam ingatan, sewaktu berucap sebagai Timbalan Presiden UMNO, pada Perhimpunan Agung tahun 2005........., saya telah mengumumkan supaya enrolmen pelajar UiTM ditingkatkan daripada 100,000 kepada 200,000  menjelang tahun 2015. Kini,...... Alhamdulillah, bilangannya sudah pun mencecah 180,000 orang.

79. Pagi ini pula........., saya ingin mengumumkan hasrat peningkatan enrolmen pelajar Universiti Teknologi MARA ini kepada 250,000 menjelang tahun 2020. Penambahan ini juga termasuk penubuhan beberapa lagi kampus baru di seluruh negara.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

80. Demi Melayu......, Demi Bumiputera........, Saya ingin mengumumkan
penubuhan Dana Pendidikan MARA yang berjumlah 1 bilion ringgit bagi membiayai keperluan program latihan, pendidikan, keusahawanan, penyelidikan dan  pembangunan serta inovasi. Dana ini berbentuk Matching Fund  nisbah satu kepada satu antara MARA dan Kerajaan yang disalurkan secara berperingkat.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

81. Kita juga sedar, masyarakat Bumiputera meletakkan harapan yang tinggi
kepada TERAJU bagi menakhoda agenda pembangunan Bumiputera. Kini, untuk membestarikan lagi TERAJU, sebagai sebuah badan yang unggul, ia akan diletakkan langsung di bawah saya sendiri sebagai Perdana Menteri, dengan diketuai oleh seorang Menteri atau Pegawai Eksekutif bertaraf Menteri.

82. Sebagai memenuhi hasrat kita untuk mewujudkan Komuniti Entrepreneur Bumiputera, sukacita saya umumkan bahawa Institut Keusahawanan Negara atau INSKEN kini, akan diletakkan di bawah seliaan TERAJU. Begitulah juga Skim Permulaan Entrepreneur Baru Bumiputera atau SUPERB yang baru saya wujudkan tadi.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

83. Sebagai payung dan kemuncak strategi pemerkasaan ini, sebuah council yang dipanggil Majlis Ekonomi Bumiputera atau MEB akan ditubuhkan bagi menggantikan Majlis Tindakan Agenda Bumiputera. Majlis Ekonomi Bumiputera ini akan dipengerusikan sendiri oleh saya dan Timbalan Pengerusinya adalah YAB Timbalan Perdana Menteri dengan keanggotaan beberapa menteri berkenaan. Keahliannya pula bersifat kompak, di mana pelbagai badan bukan kerajaan dan pihak-pihak yang releven akan diundang. Majlis yang penting ini, akan bersidang sekurang-kurangnya sekali sebulan dan jika perlu lebih dari itu.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

84. Maka, berpasak dan bertunjang dengan Majlis Ekonomi Bumiputera ini....., kepada orang-orang Melayu dan Bumiputera, usahlah berbimbang-bimbang dan bergundah-gundah, kerana,...... selagi ada bulan dan bintang,.......... selagi
hayat dikandung badan,............. survival Melayu dan Bumiputera tetap menjadi keutamaan dan pelita perjuangan kita sampai bila-bila.

85. Akhir kalam, saya berikrar akan terus beristiqamah memperkasakan ekonomi Melayu dan Bumiputera. Mudah-mudahan dengan izin dan ketentuan Allah jua, semuanya akan tercapai.

HIDUP MELAYU........ HIDUP BUMIPUTERA........ HIDUP MALAYSIA.......

Wabillahitaufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Terima kasih.

Teks Ucapan Penuh PM Pada Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera

Posted: 13 Sep 2013 10:20 PM PDT


Berikut adalah teks ucapan penuh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera di Dewan Agong Tuanku Canselor, Universiti Teknologi MARA, Shah Alam, Selangor:

Bismillahirrahmannirrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

1. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah Subhanahu Wa Ta'ala kerana dengan izin-Nya jua kita dapat berkumpul pada pagi ini, di Dewan Agong Tuanku Canselor, Kampus Induk Universiti Teknologi MARA, sebuah institusi simbol serta perlambangan kepada perjuangan Melayu dan Bumiputera yang tiada pernah hentinya.

2. Terlebih dahulu, saya, bagi pihak Kerajaan, merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat Malaysia, terutamanya masyarakat Melayu dan Bumiputera yang telah menunjang, mandat serta kepercayaan kepada Barisan Nasional pada Pilihanraya Umum Ke-13... untuk terus menerajui kepimpinan negara. Apa yang lebih mengharukan adalah, UMNO sebagai parti tonggak kepada Barisan Nasional, telah berjaya menambah kerusi Parlimennya daripada 79 kepada 88.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

3. Ini membuktikan, walau apapun rintangan, sekali apapun tohmahan, Kepimpinan Transformatif UMNO, bersama parti-parti komponen Barisan Nasional yang lain terus kukuh, terus kental dan terus ampuh bertahan, sebagai parti pilihan rakyat, bagi tempoh 5 tahun akan datang,.... demi meneruskan agenda Melayu dan Bumiputera di tanah air tercinta ini.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

4. Setelah selesai Pilihanraya Umum yang lalu, kita mendengar pelbagai rungutan, pelbagai keluh-kesah serta ketidakpuasan hati, yang dibangkitkan oleh masyarakat Bumiputera, tentang nasib, masa depan dan halatuju, bersama anak-anak cucu mereka, di bumi tanah tumpah darah kita.

5. Sememangnya, kita mendengar rintihan tuan-tuan dan puan-puan. Kita juga, menyelami denyut nadi serta resah gulana tuan-tuan dan puan-puan......, Yes... indeed!!!... we hear you... we hear you loud and clear.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

6. Sejak negara mencapai kemerdekaan, tanggal 31 haribulan Ogos tahun 1957, rakyat telah hidup dalam keharmonian, bersatu padu, membina negara. Pada 16 haribulan September 1963, Sabah dan Sarawak pula bergabung bagi membentuk Malaysia. Alhamdulillah, penyatuan ini, membawa sejuta rahmat kepada kita. Lusa, dengan izin Tuhan jua, kita akan menyambut genapnya lima puluh tahun, perayaan jubli emas Malaysia, yang InsyaAllah akan saya hadiri di Bandaraya Kuching dan Kota Kinabalu.
           
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

7. Menyonsong populasi negara, pada tahun 1970, Bumiputera berjumlah 6.1 juta atau 56 peratus penduduk. Orang Melayu terdiri daripada sembilan suku kaum utama, orang asli pula terbahagi kepada 18 kategori, Bumiputera Sabah sebanyak 40 suku, manakala di Sarawak terdapat sejumlah 60 etnik.

8. Semasa Perhimpunan Agong UMNO Tahun 2010, saya sebut bahawa Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu, Banjar juga disebut Melayu, Minangkabau memang Melayu, keturunan Acheh adalah Melayu, Jakun dan Sakai asli adalah Melayu, Arab dan Pakistani semua juga kira Melayu, malah muallaf bertakrif Melayu, waima.... Mamak dan Malabari pun....... dah serap ke Melayu.
           
Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

9. Banci Penduduk dan Perumahan 2010, menunjukkan Orang Melayu dan Bumiputera Islam berjumlah 59.7 peratus. Manakala Bumiputera Bukan Islam pula, 7.6 peratus bilangan daripada rakyat keseluruhannya.Unjuran terkini, setakat 2012, menganggarkan warganegara Malaysia, adalah seramai 27.4 juta orang, yang mana Bumiputera adalah 18.6 juta atau 67.9 peratus.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

10. Sejak Merdeka, semua perancangan serta dasar ekonomi Melayu dan Bumiputera oleh pihak Kerajaan telah digubal berasaskan perhitungan komposisi masyarakat majmuk tersebut. Secara prinsipnya, perkara dan amalan ini telah diterima pakai sebagai satu kontrak sosial sejak sekian lama oleh seluruh rakyat Malaysia, seperti mana dipersetujui oleh bapa-bapa pengasas negara kita terdahulu, dilindungi, dan dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan melalui Perkara 153, Perkara 160 kurungan 2, Perkara 161A kurungan 6 sub kurungan a. Juga Perkara 161A kurungan 6 sub kurungan b.

11. Makanya, Melayu dan Bumiputera sebagai teras kepada agenda nasional tidak boleh dinafikan oleh sesiapa. Sesungguhnya, sebarang prakarsa bersifat nasional yang tidak mengambilkira atau mengabaikan agenda Melayu serta Bumiputera, adalah tidak adil dan tidak saksama.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

12. Perkara ini sangat mustahak untuk difahami dengan baik-baik oleh semua pihak bahawa kita sentiasa menginsafi dan beringat-ingat tentang Agenda Bumiputera sebagai Agenda Nasional. Ini kerana, jika sekiranya kaum majoriti
Bumiputera tidak dibela dan berasa diri mereka terancam atau dipinggirkan,
negara tidak akan mengecapi keamanan, kestabilan, dan kita tidak mungkin mencapai impian menjadi negara maju yang sejahtera dan sentosa seperti yang didambakan pada tahun 2020.

13. Hatta, sejarah telah membuktikan dalam pembangunan ekonomi negara terutamanya sejak Dasar Ekonomi Baru dilaksanakan, bukan sahaja orang Melayu dan Bumiputera, bahkan semua rakyat Malaysia berkongsi nikmat, meraih manfaat bersama, hasil daripada pembangunan ekonomi negara. Jelasnya, ini telah kita lakukan bukanlah dengan mengambil, atau menidakkan hak sesiapa, tetapi sebenarnya melalui penciptaan kekayaan baru dan penjanaan pertumbuhan ekonomi yang mampan.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

14. Tawarikh dunia juga telah menunjukkan bagaimana jika sesebuah Kerajaan itu gagal memainkan peranan pro-aktif sebagai pengimbang sosioekonomi secara adil dan saksama, antara mereka yang memiliki dan tidak memiliki, antara pemodal dan pekerja, antara tuan punya tanah dan penyewa, antara pekerja kolar putih dan kolar biru, telah dan sedang membawa malapetaka.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

15. Jika dihimbau kembali, Dasar Ekonomi Baru yakni DEB telah diperkenalkan pada tahun 1971, oleh Allahyarham Tun Abdul Razak, Ayahanda saya, untuk menangani isu ketidakseimbangan sosioekonomi antara etnik dan pembasmian kemiskinan berikutan tragedi 13 Mei 1969.

16. Begitulah Dasar Ekonomi Baru telah berlangsung di antara tahun-tahun 1971 hingga 1990. Semenjak tahun 1965 sehingga tahun 2010 pula, sebanyak 10 Rancangan Malaysia, 3 Rangka Rancangan Jangka Panjang telah dilaksanakan.

17. Dasar Pembangunan Nasional pula, melewati tempoh-tempoh tahun 1991 sehingga tahun 2000. Kemudiannya, Dasar Wawasan Nasional merentasi tahun 2001 sehingga 2010. Dalam pada itu, saya juga telah melancarkan Dasar Transformasi Nasional, semasa membentangkan Bajet tahun 2010, sebagai paksi pengukuhan dan pemangkin untuk mencapai Wawasan 2020 kelak.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

18. Sejak merdeka, Kerajaan telah mewujudkan pelbagai instrumen dan institusi demi Melayu dan Bumiputera, antaranya, Bank Bumiputera, Lembaga Urusan Tabung Haji, MARA, FELDA, RISDA, FELCRA, UDA, PERNAS, DARA, JENGKA, KETENGAH dan KESEDAR. Perdana Menteri Ketiga yakni, Tun Hussein Onn pula telah menubuhkan Permodalan Nasional Berhad dan melancarkan Skim Amanah Saham Nasional.

19. Seperti yang kita maklumi juga, kepentingan Bumiputera telah diperkukuhkan lagi oleh Perdana Menteri Keempat, yakni Tun Dr. Mahathir melalui Dasar Penswastaan dan Wawasan 2020, yang menjadi landasan perjalanan negara kini. Perdana Menteri Kelima pula, Tun Abdullah telah mewujudkan Koridor-Koridor untuk merancakkan pembangunan ekonomi wilayah.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

20. Sejak saya mengambil alih pentadbiran negara, Kerajaan telah melancarkan Model Baru Ekonomi, yang bermatlamat untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju berpendapatan tinggi, dengan pertumbuhan yang saksama, menyaksikan masyarakat Melayu dan Bumiputera setanding dengan masyarakat lain pabila fajar negara maju menyinsing kira-kira tujuh tahun lagi.

21. Selain itu, secara dasarnya, Model Baru Ekonomi memperkenalkan pendekatan pembangunan secara inklusif berasaskan prinsip pertumbuhan dengan kesaksamaan atau growth with equity, bagi mempastikan semua masyarakat di Malaysia memperoleh manfaat daripada pembangunan ekonomi dan kekayaan negara.

22. Manakala, Rancangan Malaysia Kesepuluh, bermula pada tahun 2011 yang lalu hingga 2015 nanti, bertujuan untuk menyediakan peluang yang adil kepada semua rakyat Malaysia, tanpa mengira etnik mahupun latar kedudukan geografi, untuk terlibat sama dalam semua aktiviti ekonomi. Ini, adalah berasaskan kepada prinsip mesra pasaran, berasaskan keperluan, telus dan meritokrasi. Akan tetapi meritokrasi yang kita maksudkan di sini adalah persaingan dalam kalangan Bumiputera.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

23. Kerajaan juga telah memperkenalkan Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi bagi membentuk satu ekosistem pembangunan ekonomi negara yang teguh dan berdaya tahan. Hasil pelaksanaan program transformasi, pertumbuhan ekonomi negara terus mencatat pertumbuhan yang kukuh dalam situasi ekonomi global tidak menentu. Pada tahun 2011 dan 2012, kadar pertumbuhan ekonomi negara berkembang masing-masing sebanyak 5.1 dan 5.6 peratus.

24. Apa yang ingin saya tegaskan di sini, pertumbuhan secara berterusan begini, adalah amat penting, kerana, pertama, dengan adanya pertumbuhan, barulah kita dapat mengagihkan kekayaan negara kepada seluruh rakyat Malaysia.

Tuan-tuan dan Puan-Puan,

25. Melalui perancangan ekonomi yang rapi dan bijaksana, taraf hidup Bumiputera telah meningkat. Misalnya, pendapatan purata bulanan isirumah
Bumiputera telah naik daripada 172 ringgit pada tahun 1970an kepada 4,457
ringgit pada tahun 2012 atau hampir 2,500 peratus dalam jangkamasa 42 tahun.

26. Kadar kemiskinan Bumiputera pula, telah berkurangan daripada 64.8 peratus dalam tahun 1970an kepada 2.2 peratus pada tahun 2012. Pemilikan ekuiti syarikat korporat Bumiputera juga telah meningkat daripada hanya 2.4 peratus dalam tahun 1970an kepada 23.5 peratus pada tahun 2011. 

27. Selain itu, kecuali dalam beberapa sektor guna tenaga tertentu, bilangan tenaga kerja Bumiputera dalam kategori profesional, terutamanya golongan
bertauliah seperti doktor-doktor perubatan, para jurutera dan para peguam sudah menghampiri peratusan komposisi kaum. 

28. Ini membuktikan, Dasar Ekonomi Baru, sebagai langkah awal telah berjaya menangani jurang antara kaum dalam usaha membangunkan sosioekonomi masyarakat Bumiputera. Jelasnya, sepanjang lebih 4 dekad, masyarakat Bumiputera telah melalui Fasa Pertama Transformasi.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

29. Namun begitu, Kerajaan sedia maklum bahawa masih wujudnya jurang
ketaksamaan pendapatan antara etnik. Sebagai contoh, pada tahun 2012,  pendapatan purata bulanan kaum Cina lebih tinggi berbanding Bumiputera pada nisbah 1 kepada 1.43 kali ganda.

30. Dalam konteks pemilikan ekuiti syarikat korporat pula, kita masih belum mencapai sasaran sekurang-kurangnya 30 peratus. Effective control kita ke atas syarikat korporat terkini hanyalah pada sekitar 10 peratus. Kerajaan juga faham bahawa penglibatan masyarakat Bumiputera dalam aktiviti keusahawanan masih tidak signifikan dan majoritinya hanya berada pada tahap usahawan kecil dan mikro.

31. Lantaran yang demikian, Tuan-Tuan dan Puan-Puan....... atas sokongan dan
dokongan yang diberikan oleh orang-orang Melayu dan Bumiputera, pada Pilihanraya Umum Ke-13 baru-baru ini...., maka, .... pada hari ini........, Kerajaan
memutuskan untuk membuat satu anjakan besar bagi melaksanakan strategi-strategi serta pendekatan-pendekatan yang konkrit lagi tuntas.

32. Perjumpaan penuh bermakna dan bersejarah ini, kita namakan sebagai  Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera. Segalanya ini, kita perbuat, demi membela untung nasib orang-orang Melayu dan Masyarakat Bumiputera, dari dulu, kini dan selama-lamanya........  Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera ini memberi fokus kepada lima strategi utama.

*** bersambung ....... 

PM Umum RM700 Juta Dana Tambahan Kepada Tekun, RM300 Juta Kepada Amanah Ikhtiar

Posted: 13 Sep 2013 09:00 PM PDT


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak  hari ini mengumumkan dana tambahan berjumlah RM700 juta kepada Tekun Nasional dan tambahan pembiayaan pinjaman Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) sebanyak RM300 juta untuk tempoh lima tahun.

Najib yang juga Menteri Kewangan, berkata bilangan usahawan Tekun Nasional juga dijangka meningkat kepada 370,000 pada 2015 manakala sahabat AIM pula disasarkan meningkat kepada 500,000 pada 2015.

Berucap pada Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera di sini, Najib berkata peranan agensi pembangunan usahawan Bumiputera seperti AIM, Tekun Nasional, MARA dan PUNB akan diperkukuh dalam mengatasi isu akses kepada pembiayaan bagi kalangan usahawan kecil dan sederhana.

Ini, kata Najib bagi memastikan bilangan usahawan Bumiputera yang menerima pembiayaan dapat ditingkatkan.

Perdana Menteri turut memperkenal skim pembiayaan unik baharu - Skim Permulaan 'Entrepreneur' Baharu Bumiputera (Superb) yang akan membantu syarikat permulaan menerusi dana sebanyak RM100 juta, dalam tempoh tiga tahun.

Superb akan menyediakan kemudahan geran sehingga RM500,000 kepada usahawan baharu yang kreatif dan inovatif dalam bidang-bidang strategik dan mempunyai potensi masa hadapan yang besar.

"Demi kelangsungan agenda, kita wajar membina satu Komuniti Baharu Usahawan Bumiputera yang mempunyai daya tahan, daya saing, daya juang, inovatif dan berani mengambil risiko.

"Mereka juga perlu mempunyai minat yang tinggi dalam menyertai bidang bidang baharu berasaskan pengetahuan seperti teknologi maklumat, bioteknologi dan teknologi hijau," katanya.

Perdana Menteri berkata bagi menjawab keluhan usahawan yang mengalami kesukaran mendapatkan akses pasaran, semua Kementerian dan GLC telah diarahkan untuk mengukuhkan sistem pembangunan vendor Bumiputera.

Pemilihan vendor juga mestilah berasaskan meritokrasi dalam kalangan Bumiputera bagi memastikan mereka dapat dipupuk supaya berdaya maju dan mampan, katanya.

Menyentuh pemerkasaan Program Pembangunan Vendor (VDP), Najib berkata Petronas akan melonjakkan program VDPnya bagi mengukuhkan rantaian bekalan sektor minyak dan gas.

Tindakan yang sama akan dilaksanakan Tenaga Nasional dalam sektor tenaga, Telekom Malaysia dan AXIATA dalam sektor komunikasi, UEM dalam sektor pembinaan serta Sime Darby dan Felda Global Ventures untuk sektor perladangan.

"Seiring itu, saya juga mahukan jangka masa kontrak dan konsesi vendor disesuaikan dengan tempoh bayaran balik pinjaman bank agar projek mereka dapat berjalan lancar," katanya.

Sementara itu, sebagai langkah untuk memastikan peluang syarikat Bumiputera memperoleh kontrak serta sebagai persediaan untuk bersaing pada masa hadapan pula, dasar 'Carve-out' akan diperluas kepada projek-projek besar lain dalam kementerian serta GLC dan GLIC.

"Dasar ini telah berjaya dilakukan dalam projek MRT, dengan 47 peratus atau RM9.0 bilion diluluskan kepada syarikat Bumiputera terpilih secara meritokrasi.


"Sebagai contoh, empat projek tambahan yang telah dikenal pasti untuk terlibat dalam program ini ialah Projek Menara Warisan Merdeka, Bukit Bintang City Centre, MATRADE Exhibition Centre dan Program Pembangunan Institut Penyelidikan Getah Sungai Buloh," kata Najib.

Apa Kata Anda Kalau Kita Pertahankan SYIAH Di Dalam Negara Kita ......

Posted: 13 Sep 2013 09:46 AM PDTKebebasan berfikir dapat membela dan mempertahankan pengikut Syiah untuk mengamalkannya di Malaysia. Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar (IKD), Khalid Jaafar berkata, dasar liberalisme amat penting untuk Malaysia kerana dapat menjamin kebebasan orang ramai.

"Saya menegaskan liberalisme ini sangat penting untuk negara dan perlu diperkukuhkan kerana menjamin kebebasan untuk wartawan dan akan mempertahankan orang Syiah dan ahli sunnah wal jamaah.

"Kita mesti pertahankan hak orang Syiah" untuk mengamalkan di Malaysia," katanya pada Forum : Siapa Rampas Reformasi? di Dewan Perhimpunan Cina di sini malam tadi.

Jelas Khalid , untuk meluluskan undang-undang perdebatan mestilah dijalankan sepertimana yang dilakukan oleh orang-orang Eropah pada 200 tahun yang lalu. Katanya, masyarakat di beberapa buah Negara barat seperti Benua Eropah dan Amerika Syarikat tidak disekat untuk mengikut mazhab atau fahaman masing-masing. - blogzoomer

Minta Puak PasPisPus Ajar Chang Lih Kang .....

Posted: 13 Sep 2013 09:32 AM PDT


ADUN Teja, Chang Lih Kang nie faham ker apa maksud Al-Fatihah yang dia ucapkan nie?  

Perjuangan Yang Belum Selesai .... - Tum Mahathir Mohamad ....sekadar renungan

Posted: 13 Sep 2013 07:07 AM PDT
Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayat hati
Dari melihat bangsaku dijajah
Tidak ada yang lebih menyedihkan
dari membiarkan bangsaku dihina
Air mata tiada ertinya
Sejarah silam tiada maknanya
Sekiranya bangsa tercinta terpinggir
Dipersenda dan dilupakan
Bukan kecil langkah wira bangsa
Para pejuang kemerdekaan
Bagi menegakkan kemuliaan
Dan darjat bangsa
Selangkah bererti mara
Mengharung sejuta dugaan
Biarkan bertatih
asalkan langkah itu yakin dan cermat
bagi memastikan negara
merdeka dan bangsa terpelihara
air mata sengsara
mengiringi setiap langkah bapa-bapa kita
Tugas kita bukan kecil
Kerana mengisi kemerdekaan
Rupanya lebih sukar dari bermandi
Keringat dan darah menuntutnya
Lagi pula apalah ertinya kemerdekaan
Kalau bangsaku asyik mengia
Dan menidakkan,
Mengangguk dan membenarkan,
Kerana sekalipun bangganya negara
kerana makmur dan mewahnya
bangsaku masih melata
dan meminta-minta di negaranya sendiri
Bukan kecil tugas kita
Meneruskan perjuangan kemerdekaan kita
Kerana rupanya selain memerdekakan,
Mengisi kemerdekaan jauh lebih sengsara
Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
Bukankah sejak zaman berzaman
Mereka menjadi pelaut, pengembara
Malah penakluk terkemuka?
Bukankah mereka sudah mengembangkan sayap
Menjadi pedagang dan peniaga
Selain menjadi ulama dan ilmuwan terbilang
Bukankah bangsaku pernah mengharung
Samudera menjajah dunia yang tak dikenal
Bukankah mereka pernah menjadi
wira serantau yang tidak mengenal erti takut dan kematian.
Di manakah silapnya?sehingga bangsa ku berasa kecil dan rendah diri.Apakah angkara penjajah lalu bangsaku mulai melupakan kegemilanagn silam membina empayar.
Tugas kita belum selesai rupanya
Bagi memartabat dan memuliakan bangsa
kerana hanya bangsa yang berjaya
akan sentiasa dihormati
Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita
Bukan sekadar memerdeka dan mengisinya
tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan
buat selama-lamanya
Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
Kerana masa depan belum menjanjikan syurga
Bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa
Perjuangan kita belum selesai
Kerana hanya yang cekal dan tabah
Dapat membina mercu tanda
Bangsanya yang berjaya.
- Tun Dr. Mahathir Mohamad (Malam Puisi Utusan, 4 Mei 1996)

Ugutan Bunuh Tak Mampu Tutup Isu Kepincangan Pemilihan DAP

Posted: 13 Sep 2013 06:15 AM PDT

Exco Pergerakan Wanita UMNO, Senator Norliza Abdul Rahim berkata, DAP akan terus bermain sandiwara bagi mengelirukan rakyat berkenaan kemelut pemilihan semula CEC.

Terbaru jelas beliau didakwa kononnya Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menerima ugutan bunuh dan ini boleh dianggap satu lagi taktik terbaru DAP di dalam mengalih isu CEC.

Justeru tambahnya lagi dek kerana tertekan dengan sikap ahli DAP sendiri yang menggesa kepimpinan DAP berhubung pemilihan tersebut maka cerita baru terpaksa direka agar kepincangan mereka dapat ditutup rapat.

Semalam Guan Eng mendakwa menerima ugutan bunuh melalui laman twitternya yang dipercayai ada kaitan dengan permasalahan pemilihan CEC.

Selain itu Guan Eng turut melahirkan rasa tidak percaya dan menuduh pihak polis sebagai 'double standard menyebabkan dia masih menimbangkan samada mahu membuat laporan polis atau tidak.

"Ini semua adalah propaganda DAP. Seperti biasa mereka akan menuduh pihak lain untuk rakyat kembali membenci polis kononnya polis bersikap tidak adil dan pilih kasih.

"Inilah kepakaran DAP di dalam mengalih perhatian rakyat daripada melihat keburukan mereka. Sekiranya sentimen di hati rakyat telah disemarakkan maka isu CEC tidak lagi menjadi perhatian," jelas Norliza.

Tambah Norliza yang juga merupakan Ketua Wanita UMNO Bahagian Bukit Gelugor, seharusnya sebagai seorang Ketua Menteri, Guan harus mempercayai kredibiliti pasukan keselamatan yang menjaga keamanan negara ini serta memberi sokongan sepenuhnya tanpa ada rasa prejudis.

Pihak berkuasa sentiasa menjalankan tanggungjawab mereka tanpa ada rasa pilih kasih atau parti politik. "Bagaimana seorang Ketua Menteri boleh mengeluarkan kenyataan tidak percaya kepada pihak berkuasa.

"Ini sebenarnya adalah dalih mereka. Jika benar dia menerima ugutan bunuh, laporan polis mesti dilakukan dan siasatan akan dibuat. Bukan menuduh pihka polis tidak adil dan pilih bulu," jelasnya lagi.

dap-rasis-india-dinasti-kroni-tak-demokratik-demokrasi-pemilihan-kotor-ros-ahli-bantah-pejabat

Pada 30 Julai lepas, ROS memutuskan DAP perlu mengadakan semula pemilihan CEC selepas badan itu tidak berpuas hati dengan penjelasan berkaitan dakwaan berlaku penyelewengan pengundian dan manipulasi undi membabitkan 547 perwakilan pada pemilihan parti itu.

Bagaimanapun, parti itu sebelum ini berulang kali mempertahankan bahawa pemilihan berkenaan diadakan secara bersih dan kesilapan yang berlaku adalah disebabkan masalah teknikal.


DAP pada awalnya membantah arahan ROS itu namun kemudian memutuskan akan berbuat demikian.  

Sumber: UMNO-Online

Majlis Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera

Posted: 13 Sep 2013 02:24 AM PDT
Ayuh kita hadiri majlis perdana yang menentukan hala tuju pembangunan ekonomi kaum majoriti di Malaysia ini. 

Berilah kepercayaan dan sokongan kepada YAB Perdana Menteri kita melakukan yang terbaik untuk bangsa keramat di bumi bertuah ini. 

Usaha dan perjuangan ini lebih bermakna dari kita bising-bising merungut sana sini tanpa penyelesaian...Ingat yang majoriti harus menguasai secara majoriti, yang minoriti buat cara minoriti. Tak suka boleh pindah ke negara lain.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Sep 2013 11:32 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Kenapa PAS begitu allergik untuk mempertahankan Allah daripada disalah guna oleh KRISTIAN?!! @KhalidSamad @LokmanAdam

Posted: 13 Sep 2013 05:00 AM PDT


Inilah respon Khalid Samad, yang digelar ulama' PAS apabila ditanya mengapa tidak mempertahankan Kalimah ALLAH daripada digunakan oleh mubaligh Kristian. Sekarang baru kita semua faham kenapa PAS boleh tinggalkan HUDUD dan pilih Negara Berkebajikan pula. Sebab itulah, jika selepas ini kita terserempak dengan penchacai PAS yang sibuk mengatakan UMNO KAFIR kerana tolak HUDUD, tanya kembali kepada mereka, mana HUDUD dalam manifesto PAS untuk PRU-13 yang lalu. 

Walau sesedih mana kita sekali pun melihat perpecahan di kalangan ummat Islam di negara ini, namun inilah hakikat yang terpaksa kita telan. PAS memang lahir untuk memecah belahkan orang Islam. Jika, tidak mengapa parti tersebut boleh mendapat kebenaran daripada British untuk ditubuhkan ketika itu, sedangkan parti-parti dan pertubuhan lain diharamkan?!! Dan cuba tanya apa jadi dengan orang yang membawa PAS keluar daripada UMNO ini dahulu. Dengar-dengarnya beliau tidak memimpin PAS pun selepas itu, sebaliknya beliau dilantik menjadi DO (BRITISH) pula di Pulau Pinang (Negeri Selat).


Sebab itulah kita tidak perlu terkejut jika ada penchacai mereka boleh menjadikan isu Kalimah Allah ini satu lawak untuk menyerang BN. Pada mereka, biarlah akidah sekali pun tergadai, yang penting BN boleh ditumbangkan dan mereka akhirnya berkuasa. Namun, perancangan dan rezeki Allah itu mengatasi segala-segalanya.

Apakah mungkin Allah SWT tersilap dalam mengangkat UMNO sebagai pemerintah yang paling layak tatkala penchacai PAS bersolat dan berdoa siang malam untuk memenangkan Islam?!! Siapakah kita untuk menidakkan Qada' dan Qadar ketentuan Allah SWT?!! Semacam pelik, apabila sebuah parti yang dituduh menentang Islam yang sedang bermati-matian mempertahankan akidah ummat Islam ketika ini. Sementara parti yang menggunakan nama Islam pula lebih berminat untuk mempertahankan peliwat, pelaku maksiat/zina dan rakan kafir harbinya. 


Sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Sesungguhnya Allah ialah Al Masih putera Maryam", padahal Al Masih (sendiri) berkata: "Hai Bani Israil, sembahlah Allah Tuhanku dan Tuhanmu". Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya surga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolongpun.
(QS: Al-Maidah Ayat: 72)

Kalau kita timbang dengan akal yang waras dan hukum yang SAH, tentunya lebih jelas siapa sebenarnya yang KUFUR, bukan?

Kapitalis REHDA main wayang lagi! @Najibrazak

Posted: 13 Sep 2013 12:00 AM PDTBila harga rumah naik semua pakat marahkan kerajaan kononnya tak bantu rakyat. Walhal kerajaan sentiasa berusaha memperbanyakkan program seperti PPRT, PRIMA, Perumahan Penjawat Awam (PPA) dan sebagainya.

Sedangkan kapitalis-kapitalis buncit dalam REHDA (Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah) menjadi dalang utama kenaikan harga rumah sesuka hati memberi dalih kononnya kenaikan kos bahan binaan akibat pengurangan subsidi minyak dan tindakan agresif kerajaan membenteras PATI sebagai punca utama kenaikan tersebut.

Nampak sangat kapitalis-kapitalis buncit tamak ni suka menipu. Dulu masa harga petrol tak naik dan PATI berlambak pun mereka tetap naikkan harga. Mereka inilah yang selama ini mengaut keuntungan berlipat ganda hasil menindas rakyat.

Bayangkan jika harga sebuah rumah melebihi RM400,000 seunit. Bukan semua rakyat mampu membeli rumah apatah lagi bagi seseorang pekerja yang gajinya sekadar RM2,000 sebulan. Bila umur sudah mencecah 30 tahun, rumah pun masih belum mampu nak beli. Kalau buat pinjaman bersama isteri/suami sekalipun belum tentu pinjaman diluluskan jika harga rumah hampir RM setengah juta. Nak bayar itu ini lagi akhirnya terpaksa sewa rumah memanjang. Tambah bila dah ada anak ramai sudah tentu teringin nak beli rumah lebih besar lagi.
Kapitalis-kapitalis REHDA gemuk membuncit...tekan kerajaan, tindas rakyat, bolot kekayaan.
Pihak REHDA dan pemaju-pemaju kapitalis buncit sekarang lebih mementingkan para pembeli asing. Kerana perangai buruk itulah juga banyak rekabentuk rumah sekarang tiada ciri-ciri keMalaysiaan dibina dengan rekabentuk moden minimalis, letak nama Inggeris dan harganya pula mencecah jutaan ringgit. Adakah semua orang Malaysia mampu membelinya? Bagi keluarga yang kaya mungkin tiada masalah membeli rumah tersebut, tapi golongan miskin hanya tinggal mimpi.

Jadi kita mohon jasa baik pihak kerajaan agar tidak tunduk kepada desakan REDHA sepertimana kerajaan tidak tunduk kepada desakan dan ancaman puak Dong Zong, gangster, PATI mahupun pengganas Kiram.

Ingat…rakyat inginkan rumah yang lebih murah dan selesa. Bukan rumah mampu milik yang hanya golongan kaya saja mampu memilikinya. Sedangkan golongan sederhana dan miskin ramai yang melopong tengok harga rumah gila-gila.

Bila hati rakyat senang, fikiran tenang, perut kenyang, ada wang dan dapat peluang barulah rakyat tak terpengaruh dengan janji-janji palsu pembangkang.

Rakyat juga tidak boleh hidup dengan harapan palsu bila dah menang pilihanraya janji buang dalam longkang. Kita berharap semoga ada perkhabaran baik dari Perdana Menteri berkaitan perumahan rakyat dalam Bajet 2014 nanti.

The Unspinners

Posted: 13 Sep 2013 11:23 PM PDT

The Unspinners


5 years ago: Anwar fail his 916, Perkasa begin on 916

Posted: 13 Sep 2013 07:30 PM PDT

Syabas buat Utusan Melayu, pejuang bangsa!

Posted: 13 Sep 2013 04:35 PM PDT

Twitter kaum India bela penjenayah

Posted: 13 Sep 2013 02:30 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 13 Sep 2013 11:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Isu 1Juta PATI Di Malaysia, Kenapa Baru Sekarang Nak Bertindak ???

Posted: 13 Sep 2013 07:00 PM PDT


Sejak kebelakangan ini baru kita terdengar, jabatan imigresen berhempas pulas menangkap dan menjejak pendatang tampa izin (pati) agak pelik, setelah berita kemasukan pati ini tersebar yang mana jumlahnya hampir 1 juta orang, baru jabatan imigresen nak bertindak kenapa?

Sedangkan sebelum ini sudah banyak pihak yang melaporkannya, tapi imigresen seolah-olah tak nampak atau buat-buat tak nampak...

Rakyat marah dengan kebanjiran pati ini, mereka membawa banyak gejala sosial dan penyakit, walau pun sudah berbuih mulut pemimpin meminta imigresen melihat perkara ini tapi tidak ada tindakan yang tegas di lakukan, kalau ada pun ibarat melepas batuk di tangga...

Dek kerana kelembapan imigresen dalam menangani masaalah pati maka, kementerian dalam negeri (kdn) di persalahkan, bagi rakyat yang tak mau berfikir panjang, mereka terus menyalahkan umno/bn, rakyat menuduh umno/bn lah yang membawa masuk pati dan jabatan imigresen diam membisu seolah-olah turut bersetuju dengan semua tuduhan itu...

Kemana perginya 50 ribu pelancong cina yang masuk ke malaysia sehingga sekarang masih tidak ada rekod yang mereka telah pulang, sehingga kini jabatan imigresen masih belum jawab, tuduhan pembangkang kononnya umno/bn mengimport 40 ribu bangla untuk mengundi juga sehingga kini jabatan imigresen tidak bagi penjelasan sama ada tuduhan itu benar atau ianya satu fitnah jahat pembangkang, hanya umno/bn yang berhempas pulas menjawab tomahan itu, di pihak jabatan imigresen? seolah-olah men-ia kan tuduhan pembangkang...


Malah ada sumber mengatakan, pegawai imigresen sendiri yang mendedahkan memang benar ada bangla yang dibawa masuk sebagai pengundi, jadi mana penjelasan pengarah jabatan imigresen mengenai isu itu? senyap sampai sekarang tak di jawab...

Keling Nie Suruh Upah Orang Bunuh Anggota Polis & IGP...

Posted: 13 Sep 2013 07:15 AM PDT

Inilah padahnya kalau terlalu banyak bagi muka kat puak-puak ini...

Kerajaan dah bagi pelajaran, bila dah cerdik sikit dah tahu pakai komputer, mereka lawan balik kerajaan...

Memang dasar bangsa tak sedar di untung...

Korang baca apa yang di bualkan keling tiga ekor nie dalam fb...


Belantan

Posted: 13 Sep 2013 11:06 PM PDT

Belantan


Saksikan Siaran Langsung Ucapan PM - Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera!

Posted: 13 Sep 2013 08:38 PM PDT


Saksikan secara langsung ucapan Perdana Menteri melalui laman-laman web dibawah....

http://www.umno-online.my/

http://www.teraju.gov.my/live-streaming-majlis-pemerkasaan-ekonomi-bumiputera/

Sebelum itu : Ekonomi bumiputera diperkasa

Ekonomi 67 peratus penduduk negara ini yang terdiri daripada bumiputera, perlu terus diperkasa memandangkan pengukuhan golongan itu akan mewujudkan limpahan manfaat yang boleh menguntungkan semua.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual mengumumkan dasar-dasar bagi memperkasa ekonomi bumiputera seiring usaha merealisasikan Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi dalam tempoh kurang tujuh tahun, pagi ini.

Najib yang juga Menteri Kewangan, dijangka menyentuh aspek pembangunan modal insan, pemilikan ekuiti dan hartanah bumiputera.

Intipati penting dalam memastikan kejayaan pemerkasaan kali ini ialah pelaksanaan berkesan di setiap peringkat.

Sebelum ini, telah banyak dasar baik diperkenalkan, namun pelaksanaan yang lemah dari sudut bekalan rangkaian telah merencatkan pengukuhan itu.

Oleh itu komitmen jitu dituntut daripada setiap pihak, bukan sahaja di peringkat Persekutuan malah di peringkat negeri, bagi melahirkan usahawan bumiputera tulen.

Komitmen setiap agensi dan institusi yang terlibat dalam usaha memperkasakan ekonomi bumiputera juga harus dituntut bagi memastikan usaha mereka lebih efektif.

Dasar-dasar pemerkasaan ini harus dilihat dalam konteks yang lebih luas dan positif kerana ia diberikan tanpa menarik bantuan terdahulu yang dinikmati oleh setiap lapisan bangsa di negara ini.

Pemilikan ekuiti bumiputera telah meningkat kepada 23.5 peratus dari segi nilai tara pada tahun 2011, namun dari segi pemilikan hartanah, kaum itu hanya menguasai lima peratus.

Suara Politik
Belantan

Ustaz Nasharuddin : PAS perlu kaji semula tahaluf siyasi

Posted: 13 Sep 2013 09:57 AM PDT


Bekas Timbalan Presiden Pas, Ustaz Nasharuddin Mat Isa mencadangkan agar PAS membuat penilaian dan mengkaji semula tahaluf siyasi antara mereka dengan DAP.

Ini ekoran katanya, DAP semakin bersikap terbuka dan bersuara lantang, apatah lagi apabila Ahli Parlimen DAP kini semakin memberi tekanan berkaitan hal kepentingan Islam.

"PAS perlu berbincang lebih serius dengan pakatan di samping mengkaji semula tahaluf siyasi antara mereka.

"PAS perlu bertindak dengan lebih cepat, jika tidak sudah tentu akan melunturkan kekuatan PAS dan memberi kesan yang besar kepada seluruh umat Islam," ujarnya ketika dihubungi wartawan ISMA.


Jika sebelum ini DAP bersuara mengenai penggunaan kalimah Allah dalam Bible versi bahasa Melayu dan baru-baru ini Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh pula meminta agar kerajaan meminda Perlembagaan Persekutuan terhadap isu penukaran agama kanak-kanak oleh sebelah pihak.

Dan terkini, Ahli Parlimen Kampar, Dr Ko Chung Sen (DAP) menggesa kerajaan menarik balik subjek Tamadun Islam dari universiti swasta dengan alasan tidak memberi impak kepada kemajuan pelajar.

Bahkan di samping itu, Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming (DAP) juga mendesak lima negeri agar meminda Enakmen Pentadbiran Agama Islam yang masih memberi kuasa kepada seorang daripada penjaga untuk menentukan agama anak bawah umur.

Oleh yang demikian, Ustaz Nasharuddin menegaskan bahawa kelantangan DAP bersuara dalam isu yang membabitkan kepentingan Islam ini perlu dipertahankan oleh PAS dan jika tidak PAS seharusnya wajar mengkaji semula tahaluf siyasi antara mereka demi kepentingan Islam keseluruhannya.

Suara Politik
Belantan

Suspek ugut bunuh KPN serah diri?

Posted: 13 Sep 2013 03:33 AM PDT


Seorang peniaga jualan langsung menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras hari ini berhubung kes ugutan bunuh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Ketua Polis Daerah Cheras, ACP Mohan Singh Tara Singh berkata suspek berusia 33 tahun itu menyerah diri kira-kira pukul 9.30 pagi ini.

"Suspek itu datang seorang diri untuk serah diri, dan kami telah hantar suspek itu ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi untuk diambil keterangan lanjut," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.


Beliau berkata siasatan awal mendapati suspek yang berasal dari Negeri Sembilan dan menetap di Melaka itu tiada rekod lampau.

Peniaga itu didakwa mengeluarkan komen dalam laman sosial Facebook di bawah nama Murugan Nagaretinam dengan menulis: "can anyone just hire gunman to shoot down this police or igp?" semasa memberi komen dalam laman sosial kawannya mengenai kejayaan polis menembak mati dua lelaki dipercayai anggota kongsi gelap Geng 36.

Berikutan kenyataan itu, satu laporan polis dibuat oleh pihak polis di IPD Dang Wangi di sini semalam.

Suara Politik
Belantan

Tempias konflik selatan Filipina ke Sabah?

Posted: 13 Sep 2013 12:28 AM PDT

Beberapa penduduk melihat pelarian dari kampung di Zamboanga City melarikan diri menaiki sampan untuk mengelak pertempuran antara puak pemisah MNLF dengan tentera Filipina, semalam.

Dakwaan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) kononnya terdapat seramai 4,000 pejuang Tausug yang berada di Sabah dan Sarawak telah diaktifkan dan bersedia untuk berperang sememangnya agak mencemaskan kerana peristiwa pencerobohan Lahad Datu dan Semporna oleh pengganas masih terlalu awal untuk dilupakan.

Tetapi dakwaan sebegini bukan kali pertama berlaku terutama sekali oleh pemimpin MNLF Nur Misuari. Pada akhir Julai lepas Pejabat Daerah Tambunan Sabah menerima sepucuk surat yang berupa ugutan dengan kandungan menjerumus kepada Sabah akan diserang sekali lagi sebagai membalas dendam peristiwa Lahad Datu.

Setiap pencerobohan yang berlaku ke atas perairan Sabah ataupun ugutan kesemuanya adalah berpunca daripada pergolakan yang berlaku di selatan Filipina, terutama sekali yang melibatkan wilayah Kepulauan Mindanao.


Begitu juga dengan ugutan terbaru MNLF adalah rentetan daripada peristiwa pengisytiharan kemerdekaan oleh Misuari untuk wilayah selatan Filipina dan juga Sabah dan Sarawak pada 12 Ogos lepas. Dalam pengisytiharan tersebut, wilayah yang dimerdekakan itu digelar sebagai Republik Bangsa Moro (RBM).

Amat jelas sekali Misuari bertindak sedemikian kerana tidak puas hati setelah disisihkan daripada perjanjian damai antara Manila dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) yang akan membentuk wilayah merdeka yang dinamakan Bangsamoro.

Kemuncak daripada penentangan MNLF terhadap perjanjian damai Manila-MILF adalah apabila 400 lelaki bersenjata yang dipercayai ahli kumpulan MNLF menyerang Zamboanga City beberapa hari lepas. Serangan terbaru ini besar kemungkinan dilaksanakan kerana untuk memberi tekanan kepada Manila dan MILF yang akan berunding di Kuala Lumpur pada waktu yang sama.


Peristiwa serangan Zamboanga City adalah rentetan daripada perhimpunan bersenjata MNLF di bandar Indanan wilayah Sulu yang berlaku pada 25 Julai lepas. Ekoran perhimpunan inilah pada 12 Ogos Misuari telah mengisytiharkan Republik Bangsa Moro yang telah mensabitkan Sabah dan Sarawak.

Misuari cuba mempergunakan Perjanjian Tripoli yang dimeterai pada 1996 sebagai asas untuk mengagalkan perjanjian damai Manila-MILF dengan mendakwa kumpulan beliau adalah wakil sah penduduk Islam selatan Filipina.

Perjanjian Tripoli yang digunakan sebagai asas pembentukan Wilayah Pentadbiran Autonomi Islam Mindanao (ARMM) di mana Misuari sebagai Gabenor pertama dinilai telah gagal mencapai matlamat untuk membawa kestabilan dan kemakmuran kepada wilayah bergolak itu.


Setiap ugutan atau ancaman yang ditujukan kepada Sabah sebagai lazimnya ada kena mengena dengan apa yang sedang berlaku di selatan Filipina. Dalam keadaan status-quo seperti sekarang, amat sukar untuk mengekalkan kestabilan dan mengawal keadaan kerana terlalu banyak kumpulan yang memperjuangkan agenda masing-masing.

Keadaan dijangka menjadi lebih rumit kerana MNLF sedaya upaya cuba melibatkan Jakarta dalam persengketaan kumpulan itu dengan Manila mengenai status ARMM. Beberapa pemimpin MNLF dikatakan bersiap sedia untuk ke Indonesia bagi membincangkan perkara tersebut.

MNLF cuba meraih simpati daripada Jakarta kerana pada ketika ini Indonesia adalah Pengerusi Jawatankuasa Perdamaian Selatan Filipina Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC-PCSP) yang juga penggerak utama Perjanjian Tripoli.

Matlamat MNLF adalah begitu jelas kerana kegagalan perjanjian damai Manila-MILF sudah pasti memberi manfaat kepada kumpulan mereka. Tidak menjadi rahsia lagi Manila sudah mengiktiraf MILF sebagai wakil sah penduduk Islam selatan Filipina dan menyisihkan MNLF dalam rundingan damai terbaru.


MNLF walaupun sudah tidak mempunyai kekuatan seperti yang dimiliki dua dekad lepas tetapi masih mampu mengkucar-kacirkan keadaan kerana mereka mempunyai pengaruh yang agak kuat terutama sekali di Zamboanga City dan Davao City.

Strategi MNLF adalah cuba mengaitkan beberapa negara Islam dalam menyokong perjuangan mereka dengan harapan secara tidak langsung boleh memberi tekanan kepada Manila. Dalam hal ini Malaysia mahu tidak mahu telah terpalit dengan kemelut MNLF-Manila-MILF terutama sekali apabila faktor sejarah lampau Sabah diambil kira.

Memang begitu sukar untuk mengawal konflik selatan Filipina yang telah berlarutan lebih empat dekad dan telah mengorbankan lebih 150,000 nyawa. Manila juga dilihat begitu sukar untuk menstabilkan keadaan di selatan Filipina selagi tiada perjanjian damai yang diterima semua pihak dapat dimuktamadkan. Serangan MNLF ke atas Zamboanga City adalah manifestasi jelas kekalutan keadaan di selatan Filipina.


Dari semasa ke semasa Malaysia sudah pasti akan menerima ugutan dan ancaman yang berpunca daripada senario keadaan di selatan Filipina. Tetapi berlandaskan pengalaman Kuala Lumpur menangani peristiwa pencerobohan Lahad Datu pada Mac lepas, ugutan dan ancaman tersebut walaupun dalam bentuk retorik tetapi mampu ditangani jika ia menjadi realiti.

Perairan Sabah yang kini berada dalam Kawasan Keselamatan Khas Timur Sabah (Esscom) bukan lagi sempadan yang mudah dicerobohi. Tetapi apa yang lebih kritikal adalah Esscom bukan sahaja dilengkapi dengan aset pencegahan pencerobohan berteknologi tinggi tetapi juga mempunyai kemampuan risikan yang lebih bersepadu.

Sebab itu apabila Pejabat Daerah Tambunan menerima surat ugutan Sabah akan diserang pada Julai lepas, analisis dapat dilakukan dengan sahih dan cepat kerana adanya maklumat risikan. Begitu juga apabila MNLF mendakwa terdapat 4,000 pejuang Tausug yang boleh dikerahkan untuk berperang di Sabah dan Sarawak, Kuala Lumpur dengan pantas dapat menilai ugutan tersebut sama ada retorik atau realiti berpandukan maklumat risikan daripada Esscom.-UMO

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 13 Sep 2013 11:03 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Putra Cywar Bidas PAS bersemangat Perjuang Kenaikan Minyak Bukan Kalimah Allah - Bukti Sikap Mereka Soal Agama

Posted: 13 Sep 2013 08:01 PM PDT

Berikut tulisan Blogger PutraCywar :Baru-baru ini kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak RON95 dan diesel sebanyak RM0.20 seliter, kemudian sehari selepas itu harga RON97 dinaikkan RM0.15 seliter. 

Pihak pembangkang terutamanya PAS dengan lantang mengkritik kerajaan isu kenaikan minyak.PAS mentafsirkan kenaikan terbaru harga minyak disifatkan tidak sejajar dengan trend kenaikan harga minyak mentah dunia. PAS dengan terus menerus menghentam kerajaan pimpinan PM Najib. 

Semalam dijalankan satu protes yang dinamakan Kempen Heret motor . Kempen ini diadakan sempena membantah kenaikan harga minyak anjuran Gerakan Selamatkan Ekonomi Negara (GESA). Motor diheret sejauh 1 km di lebuhraya plus arah utara bermula dari RnR Sungai Buloh.

Penyokong PAS lebih rela mengheret motosikal di jalanan dari memberi sokongan moral kes kalimah Allah baru-baru ini,Inikah golongan yang menggelarkan diri mereka pejuang-pejuang agama yang pemimpinnya ulama seperti yang dikatakan Nik Aziz baru-baru ini? Kempen ini dilihat tidak mendapat sambutan rakyat dan juaga penyokong PAS sendiri.

Mungkin kerana mereka sudah muak dengan cara perjuangan PAS.Pemimpin Pakatan yang lain juga seolah-olah tidak peduli dengan kempen yang dianjurkan PAS ini.
Mungkin ramai yang tidak sedar bahawa ini bukan disebabkan  kenaikan minyak ini adalah untuk menghapuskan subsidi sebanyak RM0.20 disebabkan berlaku pengeludupan minyak dari Malaysia menyeludup masuk ke negara jiran seperti Thailand dan Singapura

Mari kita renungkan bahawa di negara jiran menjual minyak seliter berharga 4.20 seliter mereka menyeludup minyak 1000 liter dari Malaysia dengan harga RM1900.00 dan menjual di negara mereka boleh mencecah 4200.00 dan perbezaan ini hampir separuh dari harga semasa dan boleh memcecah keuntungan 2300.00 dengan sewenang wenang nya. Kenapa rakyat Malaysia tak boleh faham apa yang telah Najib lakukan supaya minyak ini tidak lagi di seludup ke luar negara.

Sumber :

http://putracywar.blogspot.com/2013/09/cina-dap-tepuk-tangan-melihat-melayu.html?m=1


Sent from my iPhone

Menteri KDN / Naib Presiden UMNO DS @Zahid_Hamidi Solat Jumaat Di PWTC Semalam

Posted: 13 Sep 2013 04:03 PM PDT

Susah nak jumpa pemimpin macam beliau.

Terus terang beliau patut kekal sebagai Naib Presiden UMNO.

Semoga terus mencurah bakti demi alif ba ta, Insya Allah.

Program Ayyuhal Murid : 7 godaan syaitan Oleh Habib Ali Al Jufri on YouTube

Posted: 13 Sep 2013 02:46 PM PDT


Oleh Habib Ali Al Jufri

https://www.youtube.com/watch?v=M0g3eJHUNQk&feature=youtube_gdata_player

Apa Kata Idris Jusoh Dilantik Setiausaha Agong UMNO ?

Posted: 13 Sep 2013 05:49 AM PDTKawan saya RBF cadang beliau menjadi Naib Presiden.

namun saya fikir jawatan sesuai untuk beliau ialah menjadi Setiausaha Agong UMNO.

harap jika Allah izin maka beliau akan dipilih menjadi pemimpin untuk kebaikan ahli.


mohon pandangan anda semua di ruang komen di bawah ini.

Lagi Isu RTM Berkaitan @PDRMsia - Salah Nama Ketua Polis Negara

Posted: 13 Sep 2013 03:55 AM PDT

Selepas isu logo Polis Raja di Malaysia tang tersiar di berita, kini nama IGP pula salah.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 13 Sep 2013 09:35 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 13 Sep 2013 09:33 PM PDT

PenangWasabi


Ane ' tampar ' DS Najib dengan selipar di berkas?

Posted: 13 Sep 2013 01:18 AM PDT


Rasakan!! Baru lu tahu langit itu tinggi atau rendah?

Polis menahan seorang lelaki berusia 55 tahun kerana bertindak memukul poster wajah pemimpin negara dengan selipar di hadapan pintu masuk Kompleks Mahkamah Jalan Duta.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata lelaki itu ditangkap oleh sepasukan anggota yang ke tempat kejadian selepas mendapat maklumat daripada pusat kawalan pada kira-kira 11.25 pagi.

Katanya ketika ditangkap lelaki itu sedang memegang gambar seorang pemimpin negara dan memukulnya dengan selipar.

Suspek, yang bertongkat dengan kaki kirinya bersimen, dikatakan datang berseorangan ke tempat kejadian pada kira-kira 10.30 pagi.

Lelaki yang dikatakan mempunyai tiga anak itu kemudiannya dibawa ke Balai Polis Sentul untuk siasatan.

Ketika dihubungi Bernama hari ini, Chin Wah berkata lelaki itu mendakwa bertindak demikian kerana tidak berpuas hati rumahnya di Sungai Besi, mengalami masalah paip tandas tidak dipasang, pendawaian elektrik yang tidak sempurna dan dia tidak menerima sebarang bantuan kesihatan walaupun menghidap penyakit kencing manis.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1995 yang membawa hukuman denda maksimum RM100, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Ketua Pengawal Keselamatan di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Sahit Urit memberitahu pemberita bahawa sebelum itu beliau telah menasihati lelaki tersebut supaya tidak melakukan kekecohan dan keluar dari situ tetapi tidak dihiraukannya.

Pasti selepas ini akan muncul "wira-wira rakyat" yang akan membantu lelaki ini atas nama kebebasan dan hak asasi. Korang tunggu dan lihatlah.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Sep 2013 09:29 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Inilah Padahnya Bila Pluralisme Sudah Menular Dalam PAS #KalimahAllah

Posted: 13 Sep 2013 08:26 PM PDTJURI RAKYAT

Posted: 13 Sep 2013 07:06 PM PDT

JURI RAKYAT


Rumus Jarak Aman Nonton TV

Posted: 13 Sep 2013 01:14 AM PDT

Televisi sering dijadikan kambing hitam rusaknya indera penglihatan pada anak-anak yang gemar menonton TV. Para orang tua biasanya hanya mengatakan "nonton TV jangan dekat-dekat" tanpa menjelaskan secara detil sedekat atau sejauh apa si anak seharusnya menonton TV.
JURI RAKYAT
Ternyata untuk menghitung jarak aman menonton TV, ada rumus untuk menghitung jarak aman menontonnya agar tidak berefek buruk terhadap mata kita. Rumus inipun juga berlaku secara internasional. Bagaimana rumus tersebut?
 
RUMUS JARAK NONTON TV

Apa yang dimaksud dengan Ukuran layar televisi yang biasa diukur dalam satuan inchi? Ukuran layar televisi adalah jarak diagonal layar dari ujung layar kiri atas ke ujung layar kanan bawah.

Nah berikut ini jarak aman menonton TV berdasarkan rumus tersebut dan hanya terpaut dari ukuran layar televisi yang populer di Indonesia:

    14 inchi = 1,78 meter
    17 inchi = 2,16 meter
    20 inchi = 2,54 meter
    21 inchi = 2,67 meter
    29 inchi = 3,67 meter
    32 inchi = 4,07 meter
    50 inchi = 6,35 meter

Selain itu, jika Anda memiliki TV diluar ukuran diatas, maka silahkan hitung sendiri dengan mengalikan diagonal layar dengan 5, lalu dikali lagi dengan 0,0254. Sebab 1 inchi adalah 0.0254 meter.

8 Tokoh Autisme Penakluk Dunia

Posted: 13 Sep 2013 01:07 AM PDT

Autisme bukan halangan untuk terus berkarya dan meraih prestasi. Kedelapan orang ini berhasil membuktikan bahwa kelainan perkembangan sistem saraf yang mereka alami sejak lahir atau balita tidak menyurutkan mimpi mereka.
Setelah membacanya, mungkin kita lebih memahami bahwa autisme bukan cacat, melainkan orang yang punya keistimewaan. Bakat-bakat super yang terpendam, menanti diasah.Berikut ini daftarnya.

1. Daniel Tammet
 
Daniel Tammet adalah sarjana autis yang dapat menyelesaikan perhitungan matematis paling membingungkan di dunia dan mampu menguasai bahasa asing dalam hitungan hari. Daniel dapat berbicara dalam sepuluh bahasa yang berbeda, termasuk Rumania, Gaelik, Welsh, dan Islandia. Kita bisa menyebutnya sebagai salah satu orang paling genius di bumi saat ini.
"Ketika saya mengalikan angka-angka itu bersamaan. Saya melihat ada dua gambar. Gambar itu kemudian mulai berubah dan berkembang, dan bentuk ketiga pun muncul, dan itu jawabannya", kata Danile kepada The Guardian.

Diperkirakan 10% dari populasi orang autis memiliki kemampuan yang dimiliki oleh Daniel. Menariknya, hingga sekarang, tidak ada ilmuwan yang bisa menjelaskan mengapa bisa demikian. Kebanyakan dari mereka bahkan tidak bisa menjelaskan bagaimana mereka bisa melakukannya, tetapi Daniel bisa.2. Temple Grandin
Temple Grandin (lahir 29 Agustus 1947) adalah seorang dokter berkebangsaan Amerika yang menguasai ilmu hewan dan menjadi profesor di Colorado State University. Dia juga berprofesi sebagai penulis buku terlaris, aktivis autis, dan konsultan untuk industri peternakan. Temple pernah menciptakan hug box, sebuah perangkat untuk menenangkan anak-anak autis. Pada tahun 2010, Temple masuk dalam majalah Time untuk daftar 100 orang paling berpengaruh di dunia pada kategori Heroes.3. Matt Savage
Matthew Matt Savage lahir pada tahun 1992. Ia adalah seorang musisi autisme dari Amerika yang lahir di Sudbury, Massachusetts. Matt merupakan putra dari Diane dan Lawrence Larry Savage. Ia didiagnosis dengan gangguan perkembangan pervasif, bentuk lain dari autisme, pada usia tiga tahun. Pada usia 6 tahun, Matt belajar bermain piano sendiri. Ia belajar piano klasik selama kurang dari satu tahun sebelum akhirnya menemukan bahwa jazz adalah fokus utamanya. Matt kini telah merekam tiga audio CD dan semua hasil disumbangkan untuk penelitian dan dukungan untuk kaum autisme.4. Satoshi Tajiri
Satoshi Tajiri adalah seorang desainer video game asal Jepang yang dikenal sebagai pencipta karakter fenomenal Pokemon. Dia juga dikenal sebagai pendiri sebuah video game developer bernama Game Freak, Inc. Pokemon sendiri merupakan waralaba video game paling populer kedua di dunia, setelah Super Mario Brothers. Ide pokemon muncul setelah dirinya terinspirasi pada pengalaman masa kecilnya. Semasa kecil, teman-teman Satoshi sering memanggilnya Dr. Bug karena kegemarannya pada serangga. Karakter Pokemon adalah wujud dari alter egonya yang menyukai dunia serangga.5. Tim Page
Tim Page lahir pada 11 Oktober 1954 di San Diego, California. Dia adalah penulis, editor, kritikus musik, produser dan profesor. Tim adalah kritikus musik yang berhasil memenangkan hadiah nobel, editor dan sekaligus penulis biografi Dawn Powell. Tumbuh dengan sindrom Asperger yang tidak terdiagnosis, Tim berhasil membuktikan bahwa dirinya kompeten dalam bidang yang digelutinya. Dia dipilih oleh Opera News sebagai salah satu dari 25 orang paling berpengaruh di dunia opera. Pada tahun 2009, Tim menerbitkan sebuah buku berjudul, Paralel Play, memoarnya tentang pengalamannya tumbuh dengan sindrom Asperger.6. Donna Williams
Donna Leanne Williams atau juga dikenal dengan nama suaminya, Donna Leanne Samuel, lahir pada Oktober 1963. Dia adalah seorang penulis, artis, penyanyi dan penulis lagu, penulis skenario dan pematung asal Australia. Pada tahun 1991, Donna didiagnosis dengan autisme. Dia telah menulis empat otobiografi, antara lain: Nobody Nowhere: The Extraordinary Autobiography of an Autistic Girl (1992), Somebody Somewhere: Breaking Free from the World of Autism (1994), Like Colour to the Blind: Soul Searching and Soul Finding (1998) dan Everyday Heaven: Journeys Beyond the Stereotypes of Autism (2004).7. Dawn Prince-Hughes
Dawn Prince-Hughes atau biasa disapa Dawn Prince, lahir pada 31 Januari 1964 di Carbondale, Illinois. Dia adalah seorang antropolog, ahli primata, dan etologis yang menerima gelar MA dan PhD di bidang antropologi interdisipliner dari Universitaet Herisau di Swiss. Dia adalah ketua eksekutif ApeNet, Inc. dan telah menjabat sebagai direktur eksekutif institut untuk Cognitive Archaeological Research.
Dawn juga menulis beberapa buku seperti Songs of the Gorilla Nation: My Journey Through Autism, Gorillas Among Us: A Primate Ethnographer's Book of Days, Expecting Teryk: An Exceptional Path to Parenthood, The Archetype of the Ape-man: The Phenomenological Archaeology of a Relic Hominid Ancestor, Adam, an editor untuk Aquamarine Blue 5: Personal Stories of College Students with Autism.8. John Elder Robinson
Buku terlaris New York Times yang berjudul Look Me in the Eye diterbitkan pada tahun 2007 oleh Random House. Buku ini mengisahkan kehidupan John Elder Robinson yang tumbuh sebagai penyandang autisme. John didiagnosis dengan sindrom Asperger, namun ia telah sangat dikenal karena bakatnya dalam mekanika dan elektronika. Kemampuan John membuatnya dengan mudah diterima di perusahaan sound milik Pink Floyd. Dia sekarang punya bisnis sendiri, yakni mengumpulkan dan memperbaiki mobil antik Eropa. John menceritakan kisahnya dengan rasa humor dan sikap yang jujur. Ia pun menggambarkan tentang apa yang membuatnya berbeda dari orang lain di sekitarnya.

6 Senyawa Beracun yg Terdapat Pada Vitamin

Posted: 13 Sep 2013 12:54 AM PDT

Saat membeli vitamin dan suplement anda tentunya berharap tubuh menjadi lebih sehat dan bertenaga tentunya, namun anda tidak pernah mengira bahwa suplement atau vitamin mengandung bahan-bahan beracun seperti di bawah ini.

1. Maltodekstrin
Salah satu bahan yg beracun salah satu bahan yg beracun yg di hindari adalah Maltodekstrin, Maltodekstrin merupakan pemanis yg berasal dari Genetically Modified (GM) karena ada kemungkinan bahwa vitamin tersebut juga mengandung Genetically modified organisms (GMO)

Pemanis ini biasanya di temukan pada makanan olahan, suplement olahraga dan bubuk protein, yougurt dan pemanis  buatan dan vitamin. Maltodekstrin pada dasarnya merupakan nama lain untuk jagung transgenik yg merupakan bahan beracun utnuk menghindari pasokan makanan.

2. Magnesium stearate
Magnesium yg satu ini bukan sumber dari mineral gizi magnesium, Magnesium steartea justru mrupakan racun yg sering kali berada dalam suplement atau vitamint. kandungan ini dapat memblokir penyerapan nutrisi kedalam tubuh. bahkan apa bila di konsomsi secara teratur bahan ini terkait dengan pengembangan Biofilm yg sangat berbahaya bagi usus dan menyebabkan masalah pecernaan.

3. Dektrosa
Sama dengan maltodekstrin, dextrse juga merupakan gula jagung yg mengandung GMO, Dektrose dapat menyebabkan lemak perut meningkat dan resis trensi nsulin, karena dapat meningkatkan gula darah bahkan sampai derajat variabel,

Karena itu pastikan untuk membaca label dengan bai. jika melihat segala sesuatu yg berahir (ose) ada kemukinan bahwa vitamin tersebut mengandung beberapa jenis gula.

4.Titanium Dioxida
Bahan adiktif yg satu ini juga sering ditemukandalam suplement dan vitamin, bahan tersebut merupakan bubuk nanopartikel yg belom teruji da dikaitkan dengan resiko kesehatan termasuk gangguan autonium, kanker dan berbagai penyakit lainnya, kandungan ini juga menyebabkan kerusakan sel dan tidak memiliki manfaat apa pun.

5.DMAA
dimethylamylamine atau DMAA baru baru ini  di anggap sebagai zat ilegal bagi produsen, apabila disertakan dalam vitamin dan suplement.hal ini dianggap sebagai bahan beracun dan berpotensi menyebabkan kematian yang banyak digunakan dalam suplement menurut berat badan , DMAA juga sering dikaitkan dengan serangan jantung, setroke, denyut jantung tidak teratur dan masalah pernafasan.

6.Vitamin sintetis 
Mukin anda berfikir bahwa kalimat "Vitamin tambahan" merupakan sesuatu yg sehat, namun nyatanya setiap nama alternatif yg diberikan untuk Vitamin berasal dari sumber sintetis menakutkan, Vitamin sintetis dibuat dilaboratorium dan berasal dari batu bara serta minyak bumi.

Vitamin-vitamin sintetis ini basanya dinamai dengan asamaskorbat yaitu vitamin C, riboflavin yg merupakan vitamin B2 dan dl-alfa tokoferol asetat atau tocopherol yg merupakan vitamin E.

Elysia chlorotica, Siput Tenaga Surya

Posted: 12 Sep 2013 11:50 PM PDT

Elysia chlorotica adalah siput laut berwarna hijau cerah yang sangat unik. Siput laut ini memiliki kemampuan fotosintesis, yaitu kemampuan untuk membentuk zat makanan dengan menggunakan energi matahari

Kloroplas
Elysia chlorotica yang masih muda hidup dengan memakan ganggang laut selama sekitar dua minggu. Setelah itu, siput laut ini tidak perlu lagi makan untuk terus hidup.
Setelah diteliti, ternyata siput laut ini menyimpan kloroplas dari ganggang-ganggang yang dimakannya, dan menggunakannya untuk membentuk energi. Kloroplas adalah sel hijau yang terdapat pada tumbuhan yang berfungsi mengubah sinar matahari menjadi energi.
Kemudian munculah satu misteri. Kloroplas memiliki DNA yang menghasilkan hanya 10% dari protein-protein yang dibutuhkan untuk berfotosintesis. Gen-gen lain untuk menghasilkan 90% sisanya dapat ditemukan di DNA nuklir ganggang.
Jadi pertanyaannya adalah bagaimana kloroplas dapat bekerja dengan baik di sel hewan yang tidak memiliki gen-gen ini?
Pencuri Gen
Di satu eksperimen, diambillah gen kloroplas dari ganggang Vaucheira litorea, salah satu ganggang favorit siput ini. Kemudian para peneliti membandingkan dengan DNA si siput laut dan menemukan adanya gen yang identik dengan salah satu gen vital yang dimiliki ganggang laut.
Para peneliti hanya dapat berasumsi bahwa siput laut ini mungkin mencuri gen dari makanannya. Fenomena ini dinamakan kleptoplasty. Dengan gen-gen curian ini, siput dapat memproduksi protein-protein yang diperlukan untuk menjaga keaktifan kloroplas.
Di penelitian berikutnya, para peneliti menemukan gen ini juga terdapat di sel seks Elysia chlorotica. Artinya, kemampuan untuk berfotosintesis ini juga diturunkan ke generasi selanjutnya.


Manusia Berfotosintesis?
DNA berpindah dari satu spesis ke spesis lainnya tidaklah jarang terjadi, tetapi biasanya DNA tidak dapat berfungsi di spesis lainnya. Kasus yang terjadi pada siput laut ini sangatlah unik, karena gen ganggang dapat berfungsi dengan baik di dalam tubuh siput.
Ini tidaklah mungkin terjadi pada manusia, memiliki kemampuan berfotosintesis setelah memakan banyak ganggang laut. Karena sistem pencernaan kita akan menghabiskan semuanya: kloroplas dan DNA-nya.

10 Hasil Penelitian: Tips Meredakan Stress

Posted: 12 Sep 2013 11:43 PM PDT


Stress dapat terjadi pada siapa saja, Anda, keluarga atau pada orang lain, orang lain stress dapat mempengaruhi kita, kita stress dapat berpengaruh pada keluarga atau orang lain, oleh karena itu kita perlu mengetahui Gejala Stres yang timbul dan Penyebab Stress itu sendiri agar kita dapat memilih suatu cara menghadapi stress /Pengobatan

Berikut ini adalah 10 Cara tercepat untuk mengatasi Stres dan waktu yang dihasilkan:
 
fitness.makeupandbeauty.com
1. Mengumpat (1 detik)
Peniliti di England University of East Angelia Norwich mengkaji daya kemampuan dan menemukan bahwa menggunakan kata-kata umpatan dapat mengurangi stres. Ini sebagai pelampiasan emosi sesaat

2. Konsumsi Minyak Ikan (5 detik)
Menurut penelitian dari University of Pittsburgh, orang memiliki kandungan EPA dan DHA asam lemak omega-3 dalam darah paling tinggi, lebih bahagia, tidak terlalu impulsif, dan lebih menyenangkan. Cobalah minyak ikan sebagai suplemen harian yang mengandung 400 mg EPA dan 400 mg DHA.

3. Makan Dark Chocolate (10 detik)
Menurut studi yang dipublikasikan dalam Proceeding of The National Academy of Science, menunjukkan bahwa flavonoid dalam biji kakao dapat membuat pembuluh darah lebih relaks. Cari dark chocolate rendah lemak yang memiliki lebih banyak favonoid, karena akan meredakan stres dibanding milk chocolate biasa.

4. Sandarkan Punggung (30 detik)
Lupakan nasihat yang menyarankan Anda duduk tegak untuk meredakan ketegangan pada punggug. Para peniliti di University of Alberta Hospital di Kanada menemukan bahwa duduk dengan menyandarkan punggung dengan kemiringan 135 derajat adalah posisi duduk terbaik untuk mengurangi nyeri punggung.

5. Tambahkan Bawang Putih (1 menit)
Para peneliti di University of Alabamadi Birmingham yakin telah menemukan alasan mengapa bawang putih bagus untuk kesehatan jantung, dan di dalam penelitian itu mereka menemukan kekuatan bawang putih untuk memerangi stres juga. Saat Anda mencerna organsulfur allicin, komponen utama dalam bawang putih, tubuh Anda memproduksi hidrogen sulfida, yang akan membuat pembuluh darah relaks dan meningkatkan aliran darah.

6. Seduh Teh (3 menit)
Dalam sebuah studi di University College di London, 75% pria diberikan teh sebelum menyelesaikan tugas yang sarat dengan stres. Setelah tugas selesai, ternyata kadar kortisol mereka turun hingga rata-rata 47%, lebih rendah dibandingkan dengan pria yang sebelumnya tidak minum teh.

7. Menonton film lucu (5 menit)
Meurut para peniliti di Linda Universit, California, tertawa dapat menurunkan hormon yang berkaitan dengan stres seperti dopac (38%). kortisol (39%), dan epinephrine (70%). Dan saat para peneliti di University of Maryland memertontonkan potongan film pendek kepada partisipan, ternyata mereka yang menonton film lucu mengalami peningkatan aliran darah menuju jantung mereka sebanyak 22%.

8. Terapi pemijatan (30 detik)
Menurut para peneliti di Hongkong Polytechnic University, akupuntur adalah cara cepat meredakan ketegangan hingga 39%. Kalau Anda mau stres cepat reda, pijatlah daerah antara ibu jari dan jari telunjuk selama 20-30 detik. "Ini adalah titik akupuntur paling umum untuk membuat tubuh atas terasa nyaman, " kata Patrice Winter, juru bicara American Physical Therapy Association.

9. Membuat perencanaa keuangan (8 menit)
"Bagi pria, saat liburan, uang adalah sumber stres paling besar, " kata Bonnie Eaker Weil, Ph.D., penulis buku Financial Infidelity. 
Menurut survey tahun 2012, pria yang menghindari membuat perencanaan keuangan, rata-rata menghabiskan 36% lebih banyak uang untuk membeli hal-hal selama liburan dibaningkan dengan pria yang melakukan perencaan keuangan. Maka sayangi dompet dan jantung Anda. Rundingkan dengan istri Anda dan segera hitung uang yang akan Anda berdua belanjakan selama liburan atau saat hari raya

10. Bercinta (10 menit)
Mencium dan memeluk istri Anda dapat mengurangi stes, menurut para peneliti di University of North Caroline, Skotlandia, kegiatan ini dapat meningkatkan kadar oksitoksin, hormon yang berkaitan dengan cinta dan ikatan batin. Para peneliti pun menemukan bahwa bercinta secara teratur dapat menurunkan rasa cemas, stres, dan tekanan darah.

7 Gadis Cantik yang Mirip Boneka

Posted: 12 Sep 2013 09:02 PM PDT

 
Ada tren baru dalam bergaya. Baru-baru ini salah satunya adalah gaya yang mirip boneka. Seperti 7 gadis berikut ini yang bergaya mirip sekali dengan boneka. Kalian ingin tahu siapa saja mereka? simak ulasanya berikut ini!
1. Dakota Rose
 


Gadis berusia 16 tahun ini sangat mirip sekali dengan boneka Barbie, kemiripanya yang luar biasa ini mengakibatkan Dakota Rose sangat terkenal di berbagai negara seperti Jepang dan China dimana dia telah di beritakan di berbagai media di sana.

2. Venus Palermo


Gadis berusia 15 tahun asal London ini sangat terobsesi sekali tampil seperti boneka. Karena kecintanya dengan bergaya mirip boneka Venus Plermo mengungah video di youtube memberitahukan bagaimana caranya untuk bisa tampil seperti boneka dan video itupun banyak di lihat pengemarnya dan penguna youtube mendadak video Venus Palermo menjadi terkenal di Youtube.

3. Lily Coles


Model dan aktris Lily Coles terkenal dengan wajah bonekanya porselen.

4. Lin Ke Tong


Lin Ke Tong Lahir pada tanggal 20 September 1988, Lin Ke Tong adalah Model Iklan dan memiliki tinggi 172 cm.

5. Alodia Gosiengfiao


Alodia Gosiengfiao adalah pemenang penghargaan Cosplayer yang berbasis di Filipina dia menjadi terknal dengan gayanya yang tampil mirip sekali dengan boneka. Alodia Gosiengfiao meulai dunia cosplayersejak tahun 2003 dan mulai mengikuti kompetisi cosplayer ketika umurnya 18 tahun.

6. Wang Jiayun


Gadis cantik sma asal China ini telah terkenal di internet Korea karena berpenampilan seperti boneka. Wang Jiayun memiliki tinggi 164 cm dan berat 42 kg. Lahir di Kowloon, Hong Kong SAR, dia saat ini tinggal di Shenzhen, provinsi Guangdong, Cina.

7. Charlotte Hothman


Gadis berusia 24 tahun ini sangat terobsesi sekali dengan boneka barbie . Charlotte Hothman setidaknya telah menghabisakan £ 10.000 untuk bedah plastik agar bisa terlihat seperti barbie ia telah oprasi hidung, suntik kolagen pada bibir dan mengecat rambutnya pirang untuk berubah menjadi Barbie.

r b f

Posted: 13 Sep 2013 07:02 PM PDT

r b f


Fail TTPM Terhadap Syabas : Rafizi Bodoh Atau Sabotaj Khalid Ibrahim ???

Posted: 12 Sep 2013 08:51 PM PDT

Ada sesetengah orang mengatakan Rafizi Ramli seorang yang cerdik. Ada sesetengah orang pula mengatakan dia seorang yang bodoh. Saya sendiri pun kata dia seorang yang bodoh. Kelulusan yang tinggi-tinggi bukan menjamin seseorang itu cerdik dalam semua hal. Dia mungkin cerdik dalam bidang yang dia belajar sahaja. Sebab itu kita selalu dengar bila ada kes tangkapan yang melibatkan kumpulan ajaran sesat, pengikut-pengikut yang ditangkap bukan calang-calang orang. Ada yang ditangkap itu daripada kumpulan profesional. Tetapi jenis Rafizi pula dalam bidang yang dia belajar pun dia bodoh. Dia belajar hingga jadi seorang akauntan, tetapi undang-undang BAFIA pun dia tak tahu. 

Seseorang yang cerdik otaknya akan berjalan terlebih dahulu baru diikuti dengan mulut dan perbuatan. Jenis Rafizi pula mulut dan perbuatan dia yang bergerak terlebih dahulu, otak dia bergerak kemudian. 

Dalam isu NFC dulu dia sendiri pun tak tahu beza antara NFC dengan NFCorp. Kemudian dia tembak Shahrizat tanpa henti. Bila kena saman dengan Shahrizat dan nak tutup malu dia dedahkan pula data bank suami Shahrizat. Bila kena tangkap dia melalak menyalahkan undang-undang BAFIA. Budak sekolah pun tahu data bank seseorang individu adalah sulit. Dia yang bergelar seorang akauntan tidak tahu ke undang-undang berkenaan ?

Kes anak Nazri Aziz dulu, dia panggil sidang media yang dihadiri puluhan wartawan kononnya untuk mendedahkan bukti salah laku anak Nazri. Akhirnya hanya gambar kereta yang sahaja yang ditayangkannya. 

Terbaharu dua hari lepas melalui laporan di malaysiakini menyatakan Rafizi memfailkan tuntutan di Tribunal Tuntutan Pengguna ke atas Syabas kerana gangguan bekalan air. 
Anggota Parlimen Pandan, Rafizi Ramli memfailkan tuntutan di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia untuk menuntut pampasan dari SYABAS atas kerugian daripada gangguan bekalan air.
Tuntutan itu difailkan bagi pihak 15 orang penduduk Ampang dan Pandan susulan gangguan bekalan air pada Disember tahun lepas dan Ogos baru-baru ini akibat kerosakan rumah pam Wangsa Maju. 
Menurut Rafizi yang juga pengarah strategi PKR, tuntutan itu difailkan di bawah Akta Pelindungan Pengguna 1999. 
Tambahnya, Seksyen 53 akta itu menyatakan bahawa setiap perkhidmatan yang diberi kepada pengguna dianggap dijamin ketelitian dan kemahiran munasabah secara tersirat. 
Katanya, SYABAS sepatutnya menunaikan tanggungjawabnya dengan baik, berhati-hati dan cekap, dan penduduk tidak sepatutnya kembali menghadapi masalah yang sama dalam tempoh beberapa bulan. 
"SYABAS menjalankan tugas ini tanpa teliti dan tidak berkemahiran - sebab itu rumah pam and paip selalu rosak - dan itu telah melanggar hak pengguna yang boleh membuat tuntutan di tribunal," katanya. 
Menurutnya lagi, penduduk menuntut pampasan sebanyak RM50 bagi setiap kerugian sehari daripada gangguan itu. 

Sebelum pergi lebih lanjut saya nak mencadangkan supaya mana-mana badan atau orang awam agar membuat perkara yang sama terhadap Kerajaan Selangor di atas gangguan bekalan air besar-besaran yang dihadapi dua minggu lepas. Punca gangguan bekalan air dua minggu lepas adalah kerana kegagalan Kerajaan Selangor menjaga sungai sehingga dicemari diesel.

Seperti yang dikatakan diatas, manusia jenis Rafizi mulut dan perbuatan dia yang bergerak terlebih dahulu, otak dia bergerak kemudian. Sebenarnya tindakan yang dia buat itu bakal menyusahkan Khalid Ibrahim. Tak tahulah jika dia memang merancang untuk mensabotaj atau menghuru-harakan Khalid ???


Masalah bekalan air yang sering berlaku di beberapa tempat sekarang berpunca daripada Kerajaan Selangor. Termasuklah rumah pam Wangsa Maju seperti yang dikatakan di atas. Rumah pam berkenaan rosak sering rosak kerana pamnya bekerja lebih daripada kapasiti. Rumah pam tersebut dibina puluhan tahun lepas sesuai dengan kapasiti penggunaan air di kawasan tersebut pada masa itu.

Masalah air di kawasan berkenaan akan selesai dengan terbinanya sebuah rumah pam baru. Tugas membina rumah pam adalah tugas Kerajaan Selangor. Seperti yang kita semua maklum kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim tidak sukakan Syabas. Maka sudah tentu dia tidak mahu mengeluarkan wang bagi membina rumah pam baru dengan tujuan untuk mendajalkan Syabas. Akhirnya yang menjadi mangsa adalah rakyat. Melihat kesulitan yang dihadapi oleh rakyat Selangor di Ampang dan Pandan Kerajaan Persekutuan pada 2012 menyalurkan wang ratusan juta kepada Kerajaan Selangor untuk mengatasi masalah bekalan air. Lihat di sini

Sebab itu Kerajaan Pusat bersungguh-sungguh hendak bina Langat 2 sekarang walaupun Khalid Ibrahim cuba menghalang. Jangan sampai sudah tiada air baru nak dibina sepertimana yang terjadi di Ampang sekarang. Siapa yang lebih bertanggungjawab menjaga rakyat dan siapa yang cuba mengkhinati rakyat ? Anda nilailah sendiri....

Selain daripada masalah rumah pam masalah paip lama yang sering pecah juga turut menjadi punca bekalan air terganggu di Selangor dan KL. Tugas ganti paip adalah tugas Syabas dan mereka keluarkan wang mereka untuk kerja-kerja menggantikan paip. Kerajaan Selangor pimpinan Khalid Ibrahim pula yang menghalang mereka membuat kerja-kerja itu. Lihat di sini

Duit yang Kerajaan Pusat bagi untuk bina rumah pam mereka tak bina. Syabas keluarkan duit sendiri untuk tukar paip pun mereka halang. Sekali lagi anda boleh fikirkan siapa sebenarnya pengkhianat rakyat ???

Masalah utama di Selangor sekarang adalah air terawat. Sewaktu menghadiri taklimat isu air Selangor tahun lepas saya difahamkan rizab air terawat hanya ada 1 peratus sahaja. Loji rawatan air kena jalan 24 jam sehari dan sudah berjalan melebihi kapisiti. Mereka hanya boleh hentikan mesin setahun sekali untuk kerja-kerja penyelengaraan, iaitu pada waktu cuti Hari Raya Aidil Fitri. Sebab pada masa itu bilangan pengguna sangat kurang kerana semua balik kampung. 

Atas sebab-sebab itulah Kerajaan Pusat bermati-matian hendak bina loji rawatan air Langat 2 dengan segera. Yang Kerajaan Selangor pula bermati-matian mengatakan air cukup di Selangor. Air mentah memang cukup. Hujan sentiasa turun sungai penuh dan empangan pun penuh. Yang bermasalah adalah air terawat. Nak rawat air perlukan loji. Khalid Ibrahim sanggup ambil air daripada sungai tanpa dirawat untuk digunakan di rumahnya ? 

Air mentah dan air terawat ini sama seperti padi dan beras. Yang datang dari bendang adalah padi. Beras pula datang daripada kilang padi. Yang datang dari periuk adalah nasi. Ada orang yang sanggup ambil beras daripada bendang terus tanak nasi ? 

Bodoh-bodoh Rafizi pun ada gunanya juga kepada kita. Tindakan dia lakukan perkara di atas sebenarnya satu tindakan yang bagus. Banyak pekung busuk Kerajaan Selangor akan terdedah semasa pendengaran tribunal berkenaan kelak. Jadi rakyat boleh tahu perkara sebenar. Semoga Rafizi tidak sesekali menarik balik tuntutan berkenaan.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 13 Sep 2013 03:33 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


RENUNGAN KHAS UNTUK PRESIDEN UMNO DAN SAF KEPIMPINAN...!!

Posted: 12 Sep 2013 06:02 PM PDT

Ahli Dewan Undangan Negeri Juasseh, YB Dato Mohammad Razi Kail telah dipilih semula secara sebulat suara sebagai Ketua Cawangan KG Sg Jelutong.

Apabila ditanya kepada Ketua UMNO Bahagian Kuala Pilah, YB Dato Hj.Ismail Lasim berkenaan dengan persidangan UMNO Cawangan Sg Jelutong, beliau menjawab melalui SMS yang berbunyi; 

"Salam, Saya benar-benar tidak tau yg sg jelutong telah mengadakan mesyuaratnya. Cuba tanya kepada pemantau. Tks"

Kemudiannya, SU Bahagian memberi respon kepada saya melalui sms yang berbunyi;

"Salam, sahabat mungkin dah dapat salinan surat jawapan dr UMNO Msia berhubong protes persidangan cwg sg jelutong yg lalu. Di mana cwg sungai jelutong di arahkan mengadakan persidangan semula sebelum 15 september 2013. Lapuran dr sahabat akan d ambil perhatian & tindakan segera. Tks."

1. YB Mohammad Razi Kail telah bertindak diluar jangkaan dengan mengadakan "mesyuarat kilat" dengan hanya memaklumkan kepada penyokongnya untuk hadir mesyuarat pada 12 Sept 2013(semalam).

2. Ramai ahli terutama yang bermastautin di kampong tertanya-tanya kerana mereka tidak dimaklumkan tentang persidangan tersebut samada melalui notis mesyuarat, sms atau pun mulut. 

3. Ahli yang tinggal di luar pula, hanya mereka yang menyokong atau mungkin boleh menyokong YB Razi sahaja yang dijemput.

4. Yang jelas, Ketua Bahagian sendiri tidak tahu-menahu wujudnya persidangan cawangan sg jelutong. Bermakna tiada notis persidangan dikeluarkan untuk memaklumkan kepada pihak bahagian mahupun kepada ahli tentang persidangan tersebut.

5. Saksi-saksi yang ada di dewan mesyuarat memaklumkan kehadiran tidak sampai pun 40 orang, apatah lagi unyuk mencapai syarat korum 56 orang. Tetapi catatan kehadiran menunjukkan kehadiran seramai 58 orang. Saksi juga memaklumkan sekurang-kurangnya 3 orang ahli hantu hadir di dalam dewan dan dikira sebagai korum, termasuk Zarina binti Kail, iaitu adik kepada YB Razi sendiri.

6. Wakil bahagian yang dikatakan hadir, bernama cikgu Sharom dan Zaid, manakala wakil pemantau pula orang yang dipanggil gelar tok batin Baha.

7. Persidangan dilangsungkan sepantas kilat, dan tidak sampai 40 minit keseluruhan masa termasuk ucapan ketua cawangan. Pukul 3 petang kesampaian YB Razi ke balairaya Sg Jelutong. Jam 4.10 minit, saksi telah melihat konvoi YB Razi dan para penyokongnya sampai ke pejabat Dun di Taman Putra Batu Kikir.

Demikianlah "al kisah" sebahagian dari senario yang berlaku hasil dari kepimpinan dan kerja-tangan seorang yang bertaraf Ahli Yang Berhormat di zaman UMNO dikatakan sedang menjalankan proses transformasi politik bagi menarik kembali minat dan sokongan kalangan generasi muda melayu yang semakin jauh dari UMNO.

1. Seorang pemimpin bertaraf YB dan bendahari UMNO bahagian yang diharapkan menyumbang kepada perpaduan ahli dan masyarakat kampong telah bertindak menjadi penyumbang terbesar kepada perpecahan yang semakin melebar.

2. Seorang pemimpin bertaraf YB yang juga pemimpin bahagian yang seharusnya menjadi pelopor kepada pengukuhan sokongan terhadap UMNO, sebaliknya telah melakukan suatu perbuatan yang boleh melemahkan UMNO dan boleh menyebabkan UMNO akan terus dibenci oleh ahli dan juga masyarakat.

3. UMNO yang sangat berjasa dan begitu besar peranannya untuk bangsa melayu, tetapi berpotensi besar untuk dijauhi dan dibenci oleh orang-orang melayu hanya disebabkan tindakan dan perlakuan kotor dan jijik seorang yang telah diberi amanah oleh pucuk pimpinan untuk berkhidmat membantu rakyat, ahli parti dan seterusnya memastikan UMNO terus disokong dan diperkuatkan demi masa depan agama, bangsa dan tanah air.

4. Seorang ahli Yang berhormat yang begitu takut kepada bayang sendiri dan begitu fobia kehilangan jawatan yang hanya bertaraf "Ketua Cawangan", tetapi demi mengekalkan jawatan, ahli Yang Berhormat ini sanggup meleraikan perpaduan, menggadai keharmonian dan menghilangkan perasaan "aman" di setiap jiwa penduduk kampong. 

5. Hari ini, hasil dari tindakan primitif seorang ahli Yang Berhormat, semua nikmat ini segalanya sudah lenyap dari kehidupan masyarakat di Kg Sg Jelutong.

bERANIKAN hATI

Posted: 13 Sep 2013 03:02 PM PDT

bERANIKAN hATI


ADA PENDISKRIMINASIAN WANITA DALAM UMNO MARAN?

Posted: 12 Sep 2013 06:00 PM PDT

Shahaniza bersama Dato' Shahrizat Jalil, Ketua Wanita UMNO


Musim pemilihan peringkat bahagian sedang rancak berjalan dan bermula di cawangan-cawangan. UMNO mengamalkan politik demokrasinya. Semua ahli berhak untuk memilih dan dipilih kepada mana-mana jawatan. Bagaimanapun perundingan bagi mengelak dari berlakunya pertandingan sangat dialu-alukan, melainkan bagi mereka yang bagaikan 'yu' yang menunggu 'jong' akan pecah.

Saya memerhati dilaman-laman media sosial. Bukan sedikit calon dan penyokongnya melakukan promosi bagi memenangi jawatan yang ingin ditandingi mereka. Malahan, laman media sosial menjelang PAU ini nampaknya lebih meriah dan hangat dari ketika PRU lalu. Cuma sesekali tertanya-tanya kenapa UMNO tidak semeriah ini ketika menentang pembangkang sewaktu PRU dulu?

Di UMNO Bahagian Maran, ada berlaku kekosongan jawatan Timbalan Ketua Bahagian apabila penyandangnya melangkah mengisi kekosongan jawatan Ketua Bahagian. Jawatan inilah yang jadi rebutan. ADUN Kuala Sentul yang juga EXCO Pembangunan Wanita dan Keluarga, Komunikasi dan Multimedia YB Dato' Shahaniza Shamsuddin ingin menawarkan diri. Namun ada pihak yang juga inginkan jawatan berkenaan memainkan isu gender....wanita tidak layak menjawat jawatan Timbalan Ketua.

Tidak ada dalam perlembagaan parti yang menyatakan jawatan Timbalan Ketua dan Ketua hanya boleh disandang oleh lelaki sahaja atau wanita tidak layak menyandang jawatan berkenaan. Justeru, jelaslah bahawa isu gender ini hanya mainan satu pihak yang ingin menang mudah dengan cara yang tidak terhormat sama sekali. Apakah ini satu lagi cara UMNO memecah-belahkan kekuatan UMNO sendiri? 

UMNO Maran akan rugi sekiranya tokoh muda seperti beliau tidak diberikan tanggungjawab dalam parti. Beliau dipercayai oleh pucuk pimpinan negeri dengan melantiknya sebagai Exco kerajaan, apakah UMNO Bahagian Maran pula masih meragui kemampuannya?

Kepada beliau dan penyokong-penyokongnya kita ucapkan syabas dan selamat berjuang dalam memastikan mencapai kejayaan. UMNO Maran pula mesti menilai seseorang calon berdasarkan keupayaannya. Sudah tentu wanita yang lebih berkemampuan akan lebih baik dari lelaki yang tidak berkebolehan. UMNO harus memberikan wanita hak yang sepatutnya mereka dapati bagi bersama menjamin keutuhan parti untuk terus relevan menjadi pejuang rakyat.....agama, bangsa dan negara.

Tidak ada diskriminasi dalam Wanita UMNO, jika calon (lelaki) yang ingin bertanding Timbalan Ketua Bahagian Maran berani, beliau juga boleh bertanding sebagai Ketua Wanita UMNO Maran... 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 13 Sep 2013 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Moral: Pilih saiz coli yang sesuai..

Posted: 13 Sep 2013 10:02 AM PDT

Macam-macam cara pengiklan lakukan untuk memperkenal dan melariskan produk mereka.

Tak terkecuali sebuah syarikat pakaian dalam Lovable.com. Iklan pakaian dalamnya bukan sahaja mempromosikan produk, malah memberi nasihat supaya membuat pilihan dengan tepat.

Dengan sedikit unsur humor, pastinya iklan ini dapat menarik perhatian untuk mencuba produk mereka!

Isteri bekas timbalan presiden PKR meninggal dunia

Posted: 13 Sep 2013 08:01 AM PDT

SHAH ALAM - Isteri kepada pemimpin vateran PKR, Dr Syed Husin Ali meninggal dunia jam 7.40 petang tadi.

Berita kematian Allahyarhamah Sabariah Abdullah turut dikongsi di laman mikro Twitter bekas Timbalan Presiden PKR itu.

Syed Husin yang merupakan senator di Dewan Negara turut menerima ucapan takziah daripada pejabat PKR.

"Semoga Dr Syed Husin dan keluarga sentiasa tabah, sabar dan
redha.

Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarhamah dan menempatkan beliau di kalangan orang-orang yang beriman," tulis kenyataan dari pejabat PKR.

Bekas KPN, Tan Sri Ismail Omar dilantik sebagai Duta Malaysia ke Perancis

Posted: 13 Sep 2013 07:25 AM PDT

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar antara enam Duta Besar dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia menerima watikah pelantikan daripada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara di sini, Jumaat.

Ismail dilantik sebagai Duta Besar Malaysia ke Perancis.

Turut menerima watikah pelantikan ialah tiga Duta Besar Malaysia iaitu Datuk Salman Ahmad yang akan ke Jerman, Datuk Rohana Ramli ke Korea Selatan, dan Raszlan Abdul Rashid ke Kemboja.

Selain itu, dua Pesuruhjaya Tinggi iaitu Datuk Awang Sahak Awang Salleh ke Brunei dan Jilid Kuminding@Zainuddin ke Papua New Guinea.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Ismail, 60, memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti IslamAntarabangsa dan menyertai Polis Diraja Malaysia selama 40 tahun sejak 1971.

Sementara itu Salman, bekas Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Australia sejak 2009 dan berkhidmat dengan Kementerian Luar sejak 1979, pernah bertugas di beberapa Perwakilan Malaysia di luar negara termasuk di Republik Czech, India, Jepun dan Thailand.

Rohana, bekas Timbalan Ketua Setiausaha Khidmat Pengurusan Kementerian Luar dan mula menyertai perkhidmatan awam dengan kementerian itu sejak 1984, pernah bertugas sebagai Perutusan Tetap Malaysia di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva dan Duta Besar Malaysia ke Argentina.

Bekas Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke India, Raszlan pernah bertugas di Kosovo dan Thailand, manakala Jilid, bekas Konsul Jeneral Malaysia di Hong Kong pernah berkhidmat di Sweden dan Namibia.

Awang Sahak pula lulusan ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan (Teknologi Luar Bandar) dari Wageningen University Netherlands, dan merupakan bekas pengarah Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak Sabah serta Naib Presiden Persatuan Masyarakat Brunei Sabah. - BERNAMA

Pemilik Facebook Tanda Putera Mohon Maaf Kepada Kit Siang

Posted: 13 Sep 2013 06:00 AM PDT

PETALING JAYA: Pemilik rasmi laman Facebook Tanda Putera, Pesona Pictures Sdn Bhd, telah memohon maaf kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang kerana mengaitkan beliau dengan adegan membuang air kecil dalam filem berkenaan.

"Kami, Pesona Pictures Sdn Bhd, secara sepenuhnya memohon maaf kepada Encik Lim Kit Siang berhubung perkara memalukan yang disebabkan oleh penerbitan yang disebut di atas, yang tidak mempunyai kebenaran," menurut kenyataan yang dikeluarkan, Jumaat.

Permohonan maaf secara terbuka yang dimuat naik di Laman Facebook Tanda Putera, Jumaat.

Terdahulu, pemilik Facebook ini memberi penerangan mengenai kontroversi gambar Kit Siang di laman Facebook Tanda Putera.

Beliau menjelaskan mengenai gambar Kit Siang yang diterima daripada salah seorang pengunjung tetapi dengan keterangan gambar yang salah pada tahun lepas.

"Admin masa tu, kawan kita gak, terima link dari pengunjung yang hantar gambar Lim Kit Siang dan caption salah. Admin muda kita pun bukan sengaja, dia ingat benda tu betul, dia upload. Tapi di delete cepat bila penerbit sedar kesilapan itu.

"YB LKS ada menulis tentang kesilapan itu. Tapi semua cyber troopers marah dan serang Facebook kami. Gambar dan caption dah di turunkan, Admin masa tu pun dah minta maaf.

"Penerbit pun dah minta maaf secara bertulis atas perkara tak sengaja itu. Tapi kami diminta buat ucapan mohon maaf itu dalam facebook. Tak ada masalah, kami akan lakukan. Gambar serta caption tersebut bukan ciptaan kami tapi dihantar kepada kami," katanya yang ditulis dalam ruangan status Facebook.

Diarahkan oleh Datuk Shuhaimi Baba, filem yang menggambarkan peristiwa rusuhan 13 Mei 1969 memberi tumpuan kepada Perdana Menteri Malaysia kedua Tun Abdul Razak Hussein dan timbalannya Tun Dr Ismail Abdul Rahman.

Dihasilkan pada tahun 2011 oleh Persona Pictures Sdn Bhd, filem dengan kos RM4 juta ini diletakkan dibawah kategori PG13 dan sepatutnya ditayangkan dari 15 November tahun lepas.

Ia bagaimanapun ditayangkan di pawagam pada bulan lepas selepas menjadi filem kontroversi.

(Gambar) Sekitar majlis pernikahan Black Hanafiah dan isteri, Naquia Yasirah

Posted: 13 Sep 2013 01:02 AM PDT

Penyanyi yang dilahirkan menerusi program realiti TV Mentor, Hanifah Bin Md Hanafiah atau lebih dikenali sebagai Black Hanifah selamat diijab kabulkan dengan wanita pilihannya, Naquia Yasirah Mohd Khairi sekitar 12.06 tengahari tadi.

Pasangan yang mengenakan persalinan rona putih ini telah dinikahkan oleh Mohamad Khairi Abu Hassan yang merupakan bapa mertuanya sendiri dan disaksikan oleh Ustaz Mohammad Shukri Yaacob yang merupakan Ketua Imam Masjid Saidina Umar Al-Khattab, Bukit Damansara.

Majlis yang dihadiri seramai 200 tetamu itu telah dijalankan di Zebra Square, Kuala Lumpur.

Pihak perempuan menerima tujuh dulang hantaran berbalas sembilan daripada pihak lelaki dan mas kahwin berjumlah RM80 dengan wang hantaran sebanyak RM12000.

Pihak perempuan menerima hantaran berupa sepasang kasut berjenama Charles & Keith, beg tangan berjenama Channel, sebentuk cincin, set pewangi BVLGARI, iPad Mini, set kosmetik Kanebo, dan sepasang telekung.
Rotikaya

(Gambar) Kemunculan semula super seksi Diana Danielle

Posted: 13 Sep 2013 12:02 AM PDT

Diana Danielle membuat kemunculan buat pertama kali sejak sekian lama menjadi perhatian para peminat & media di majlis tayangan perdana filem Dampak yang mana suaminya, Farid Kamil merupakan antara tunjang utama.

Diana Danielle yang menjadi perhatian ramai dan berada dalam 'persembunyian' sejak perkahwinan dengan Farid Kamil pada November 2012 yang lalu.-
RotiKaya.com

Lelaki ugut bunuh Ketua Polis Negara serah diri

Posted: 12 Sep 2013 11:39 PM PDT

KUALA LUMPUR 13 Sept. - Seorang peniaga jualan langsung, N. Murugan, 33, menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras di sini bagi membantu siasatan berhubung kes ugutan bunuh terhadap Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar semalam.

Lelaki yang berasal dari Negeri Sembilan dan menetap di Melaka itu hadir di IPD berkenaan pada pukul 9.30 pagi ini.

Dalam kejadian itu, seorang individu yang menggelarkan dirinya Murugan Nagaretinam di laman sosial Facebook menulis kenyataan berbahasa Inggeris iaitu "Can anyone just hire gunman to shoot down this police or IGP?" (Bolehkah seseorang mengupah penembak untuk menembak mati polis atau KPN?")

Kenyataan itu dipercayai dipaparkan susulan kejayaan polis menembak mati dua lelaki dipercayai ahli kongsi gelap Geng 36 di Cheng, Melaka, semalam.

Berikutan itu, satu laporan polis Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, di sini pada pukul 9.35 malam tadi bagi membolehkan siasatan dilakukan pasukan itu. - UTUSAN ONLINE

Mahkamah perintah blogger Papagomo bayar ganti rugi RM500,000

Posted: 12 Sep 2013 10:29 PM PDT

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi perintah blogger 'Papagomo' bayar ganti rugi RM500,000 kepada ahli perniagaan Abdul Razak Mohd Noor berhubung saman fitnah.

Perintah itu dibuat selepas mahkamah mengenal pasti Papagomo sebagai Wan Muhammad Azri Wan Deris.

Abdul Razak memfailkan saman RM10 juta terhadap Papagomo mendakwa blogger itu secara tersirat menyatakan beliau penipu yang memperoleh jutaan ringgit dalam Sukan Komanwel.

Dalam keputusannya hari ini, Suruhanjaya Kehakiman, Vazeer Alam Mydin Meera memerintahkan Papagomo membayar RM200,000 bagi ganti rugi am manakala RM300,000 ganti rugi teladan.

Pelajar bersalin dalam bilik asrama

Posted: 12 Sep 2013 07:01 PM PDT

SETIU - Guru dan pelajar sebuah sekolah menengah di daerah ini gempar apabila seorang pelajar dipercayai bersalin di dalam bilik asrama sekolah berkenaan, pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Ab Rahman Raja Mohamed berkata, kehadiran bayi lelaki itu disedari penyelia asrama kira-kira jam 8 pagi di dalam sebuah bilik asrama perempuan sekolah berkenaan.

Menurutnya, ketika melakukan pemeriksaan di dalam sebuah bilik, penyelia itu terkejut apabila mendapati seorang pelajar perempuan berusia 18 tahun terbaring lesu bersama bayi yang masih bertali pusat.

"Penyelia itu segera memaklumkan kejadian berkenaan kepada pengurusan sekolah, sebelum kedua-duanya dihantar ke Hospital Setiu untuk mendapatkan rawatan.

"Ketika ditemui, bayi lelaki dalam keadaan sempurna itu masih bernyawa, tetapi mengalami kecacatan otak dan keadaannya ketika itu agak lemah sebelum dirujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu dan tiba di HSNZ kira-kira jam 1.15 petang untuk rawatan lanjut," katanya.

Ab Rahman berkata lagi, bagaimanapun bayi malang itu disahkan meninggal dunia kira-kira jam 1.40 petang kerana kecacatan tersebut.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut mendapati tiada unsur jenayah atau kecederaan akibat dera pada bayi itu sebelum mayatnya diserahkan kepada keluarga untuk urusan pengebumian.

Katanya, ibu bayi itu masih dirawat di Hospital Setiu dan pihaknya akan mengambil keterangannya sebaik pulih bagi membantu siasatan.

"Ibu bapa pelajar terbabit sudah dimaklumkan mengenai kejadian ini. Buat masa ini, kes disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan jalan membuang mayat secara sulit," katanya.

Difahamkan, pelajar terbabit amat sedih dengan berita kematian anaknya selepas polis memaklumkan bayinya tidak dapat diselamatkan dan dia mengandung dipercayai hasil hubungan sulit dengan teman lelakinya.

Bongkar sikap buruk Anwar kepada kedutaan asing - NGO

Posted: 12 Sep 2013 06:33 PM PDT

KUALA LUMPUR 12 Sept. - Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) disaran menggunakan kaedah hebahan kepada kedutaan-kedutaan asing di negara ini sekiranya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berterusan mendiamkan diri berhubung surat misteri yang dikaitkan dengan beliau.

Pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, tindakan itu dilihat selaras dengan ikrar JMM untuk mengejar dan mendesak Anwar menandatangani surat kebenaran bagi membolehkan Bank Negara Malaysia (BNM) mendedahkan maklumat akaun-akaun bank seperti terkandung dalam surat misteri bertajuk Bankleaks Anwar/Karpal.

"KITA memuji tindakan berani JMM yang berikrar untuk terus mengejar Anwar walau ke mana sahaja dia berada.

"Dalam masa sama, KITA berharap JMM dan NGO lain dapat bersama-sama membuat hebahan menerusi risalah kepada pihak kedutaan tentang wajah sebenar pemimpin pembangkang itu sekiranya dalam seminggu ini dia masih senyap," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Presiden JMM, Azwanddin Hamzah berikrar bahawa pihaknya akan mengejar Anwar, malah menyatakan kesediaan menjadi despatch (penghantar surat) kepada Ketua Pembangkang itu bagi mendapatkan tanda tangan beliau dalam usaha mencari kebenaran berhubung maklumat akaun-akaun bank.

Sebelum ini, bekas calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Permatang Pauh, Dr. Mazlan Ismail mendedahkan menerima sebanyak 6,000 pucuk surat misteri itu yang menceritakan 'urus niaga' bernilai puluhan juta antara Anwar dengan Pengerusi DAP, Karpal Singh.

Sementara itu, Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Mohamed Maliki Mohamed Rapiee berkata, tiada sebab Anwar berasa takut menyahut cabaran menandatangani surat kebenaran kepada Gabenor BNM, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz sekiranya beliau tidak bersalah.

"Sikap berdiam diri Anwar itu seolah-olah mengiyakan dakwaan pelbagai pihak tentang kewujudan akaun itu," katanya.

Apa Yang Tersirat

Posted: 13 Sep 2013 01:36 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Negara Jiran Cemburu Dengan Pencapaian Kita

Posted: 13 Sep 2013 09:21 AM PDT

PADA Isnin, 16 September, genap sudah SETENGAH ABAD negara kita DIBENTUK. Suka duka selama 50 tahun, ada yang patut dijadikan SEMPADAN, ada juga yang PATUT dijadikan TAULADAN.

Sementara negara JIRAN cemburu dengan KEJAYAAN kita, namun ada segelintir rakyat NEGARA ini, seperti ADUN Bingkor, Sabah Dr jeffery G. Kitingan tidak bangga dengan kewujudan NEGARA.

Jeffery, membangkitkan isu yang sudah LAPOK, dan sedikitpun TIDAK mempunyai NILAI daripada segi BERNEGARA apatah lagi UNTUK mengwujudkan negara yang makmur. Pembangkitan isu-isu LAPOK terutama yang menyangkut masa lampau, dengan kenyataan yang mempergunakan perkataan MUNGKIN, merupakan satu pendekatan yang PALING mundur. 

Jeffery dengan hujahnya, mempergunakan KEADAAN kini sebagai tolok ukur, dan melihatnya ke belakang. Jeffery tidak TERFIKIR, kalau keadaan masa lalu itu, tidak berlaku, MUNGKIN keadaan sekarang tidak seperti yang kita lihat dan rasa.

Jeffery TIDAK menggunakan FAKTA sekeliling, untuk mendasari HUJAHNYA, akan tetapi, hanya terpasak dengan MUNGKIN.. dengan mempersoalkan PENYERTAAN SABAH DAN SARAWAK ke dalam PERSEKUTUAN MALAYSIA memudaratkan kedua negeri itu. Cuba Klik pautan berikut bagaimana cemburunya negara jiran terhadap Kejayaan negara kita.Pandangan Orang Luar Terhadap Malaysia

LDP Di bawah Datuk Chin Su Phin- Kemana Hala Tujunya?

Posted: 12 Sep 2013 09:10 PM PDT

MUNGKIN kah LDP akan jadi Parti Pembangkang di peringkat Negeri? dan komponen barisan Nasional di Peringkat Pusat.

Keadaan seperti ini, bukan janggal di Sabah. Tahun 1976-1985, Parti Usno dan Parti Berjaya merupakan musuh dalam negeri, namun kedua-duanya parti komponen di Peringkat Pusat. Demikian juga, Tahun 1985-1990; berlaku sekali lagi, antara dua Parti, dan kali ini antara Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Parti Usno.

Jika, kenyataan politik diambilkira, sudah tentunya, LDP di bawah Kepimpinan Datuk Chin Su Phin TIDAK boleh berkerjasama dengan Ketua Menteri Sabah- Datuk Seri Musa Aman. Ertinya selagi Musa sebagai Ketua Menteri, selagi itulah LDP merupakan musuh Musa.

Pada Ogos tahun 2010, dengan JELAS dan NYATA, Chin Su Phin sebagai Timbalan Presiden Parti pada masa itu, TELAH mengeluarkan KENYATAAN sebaik sahaja beliau dan Datuk Teo Chee Kang keluar daripada Mesyuarat BN yang dipengerusikan oleh Musa; bahawa Parti LDP tidak BOLEH lagi berkerjasama dengan Ketua Menteri Sabah itu dan SETERUSNYA telah HILANG kepercayaan dengan kepimpinan Ketua Perhubungan Umno Sabah itu.

Kenyataan yang serupa, telah beliau ULANGI, semasa merasmikan Mesyuarat Tahunan Pergerakan Pemuda dan Wanita parti itu di Sandakan pada tahun 2011.

Hubungan Musa dan LDP sebenarnya menjadi keruh, ekoran kenyataan Chin itu. Salah satu akibatnya, parti itu kehilangan salah seorang pemimpinnya, iaitu Datuk Peter Pang pada 1 September 2010, di mana waktu itu Pang adalah Timbalan Ketua Menteri Sabah.

Pang menyertai Parti Gerakan Malaysia selepas itu, dan tidak dipilih sebagai calon pada tahun 2013.

Parti LDP terpaksa membayar mahal, atas keluarnya Pang daripada LDP dan tidak terpilih sebagai calon, kerana pada PRU-13 lalu, Presiden Parti itu gagal mempertahankan Parlimen Sandakan, kerana penyokong Pang tidak mengundi calon BN yang diwakili LDP.

Di atas kertas, Calon BN bagi Parlimen Sandakan boleh menang dengan majoriti di atas 1,000, bukan kalah dengan jumlah undi itu; alasannya, dua DUN di bawah kawasan Sandakan, DUN Tanjong Papat dan DUN Elopura, kedua-duanya dimenangi calon BN.

Pada PRU-13 itu, undi yang diperolehi calon BN bagi kawasan dua DUN (Tanjong Papat dan Elopura) sebanyak 14,258 berbanding undi DAP 12,485. Berasaskan jumlah undi itu, BN sebenarnya menang dengan majoriti 1,773; akan tetapi ini tidak berlaku, kerana undi yang diperolehi calon BN bagi Parlimen Sandakan berjumlah 13,138, manakala calaon DAP 14,226; atas sebab itu calon BN yang diwakili Presiden LDP- Datuk VKLiew kalah dengan jumlah undi 1.088. Berdasarkan kepada data undi ini, dengan jelas, ada sebahagian penyokong BN tidak mengundi calon BN di peringkat Parlimen.

Sebenarnya, keluarnya Pang daripada LDP, hampir membawa padah kepada calon-calon BN daripada LDP di kawasan DUN, kalaulah bukan kerana penyokong UMNO yang kental, kemungkin tiga kawasan DUN yang ditandingi LDP kalah pada PRU-13 lalu.

Meskipun Timbalan Presiden LDP itu menyatakan tidak dapat berkerjasama dan hilang keprecayaan terhadap kepimpinan MUSA, yang pada peringkat awalnya, ramai penyokong Umno marah dengan kenyataan itu, namun apabila menyangkut PILIHANRAYA yang menentukan kedudukan BN, penyokong UMNO tetap menyokong calon-calon BN. Akan tetapi, sokongan penyokong UMNO tidak cukup mengatasi undi PROTES di Parlimen Sandakan, atas sebab itu, VKLIEW gagal mempertahankan kawasan itu.

Sebenarnya, jika VKLIEW terbaca daripada awal, bahawa kenyataan Timbalannya itu, boleh memudaratkannya; dan dari awal-awal lagi mengambil tindakan terhadap timbalannya itu, sudah tentu, parti LDP tidak kehilangan Peter Pang dan beliau tidak kehilangan kerusi Sandakan.

Kini Chin, bertindak lagi dengan mempengaruhi Datuk Teo Chee Kang untuk melakukan krisis dalam parti, sehingga belaku pertembungan antara kumpulan VKLiew dan beliau. Di pihak Chin, beliau dilantik sebagai Pemnagku Presiden Parti, manakala di pihak VKLIEW, Presiden LDP sejak tahun 2006 itu, menganggap tindakan kumpulan CHIN itu tidak sah dan melanggarkan PERLEMBAGAAN PARTI.

Berasaskan kepada PERKEMBANGAN dalam parti LDP, pucuk PIMPINAN BN, perlu bertindak SESUATU, kerana dilihat, bahawa selain parti itu, parti MCA juga mengalami krisis kepimpinan selain MIC.

Namun satu persoalan, JIKA pihak ROS mengakui KUMPULAN CHIN sebagai pemimpin yang SAH, apakah Musa sebagai Pengerusi BN Sabah akan dapat MENERIMA kehadiran CHIN?, sesuatu yang perlu ditunggu kesudahannya.

JEBAT BERKOKOK

Posted: 13 Sep 2013 01:36 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Spender dan kondom percuma diedarkan...

Posted: 12 Sep 2013 07:49 PM PDT


Rakyat Malaysia kalau boleh semua nak free..Terlalu manja..

Kenyataan itu bukan Jebat yang cakap tetapi diakui sendiri oleh jiran yang rakyatnya membenci kita bukan kerana apa tetapi kerana rahmat dan rezeki yang melimpah ruah di Malaysia.

Laman portal Indonesia Kompasiana menyatakan di dalam artikelnya bertarikh 28 Ogos bertajuk DARI KULIAH SAMPAI NIKAH PUN DIKREDIT jelas menggambarkan kepada kita betapa banyak negara yang begitu cemburu kepada rahmat dan rezeki yang ada di Malaysia.

Itu hakikat yang tidak dapat kita sangkal tetapi adakah sebagai rakyat Malaysia kita mensyukuri nikmat yang telah diberikan oleh Tuhan kepada kita melalui sebuah kerajaan yang mampu menggalas amanah dengan begitu baik?

Biarpun ada segelintir pimpinan pembangkang yang cuba merosakkan imej Malaysia di mata rakyat Indonesia tetapi hakikat dan kenyataan bahawa Malaysia terlalu unggul cukup dirasai dan dicemburui rakyat Indonesia.

Begitu banyak subsidi yang telah diperuntukkan oleh kerajaan kepada rakyat Malaysia. Pun begitu rakyat Malaysia masih tidak tahu untuk mengucapkan terima kasih bahkan ada pula di kalangan kita yang sengaja membuka pekung dan mereka reka cerita bahawa Malaysia sebuah negara yang kucar kacir pentadbirannya.

Jika negara luar pun mengakui kehebatan Malaysia adakah kita sebagai rakyat Malaysia sendiri masih mahu menidakkannya? Jika kita tidak mampu membantu menaikkan imej Malaysia maka janganlah pula kita sesekali menjadi perosak kepada apa yang telah kerajaan usahakan selama 56 tahun ini.

Malaysia ibu pertiwi dan anda jangan pula menjadi  ANAK YANG DERHAKA KEPADA IBU PERTIWINYA!!!!

Ikuti artikel yang dimaksudkan oleh portal Kompasiana  itu di blog sahabat blogger JUST READ DI SINI

tun faisal dot com

Posted: 13 Sep 2013 01:18 PM PDT

tun faisal dot com


#PemilihanUMNO : [Video] dari @RioRashid - This Is #TF4MT @TunFaisal

Posted: 12 Sep 2013 08:00 PM PDT

Ranking Universiti - Penipuan atau Perniagaan?

Posted: 12 Sep 2013 04:47 PM PDTArtikel menarik untuk kita memahami sedikit sebanyak tentang ranking universiti dan motivasi di sebalik mengadakan ranking tersebut. Saya dimaklumkan bahawa ranking ini ditentukan berdasarkan kriteria berikut - 1. Reputasi pencapaian akademik (40%) 2. Kebolehpasaran graduan dan persepsi majikan (10%) 3. Nisbah mahasiswa kepada tenaga pengajar (20%) 4. Rujukan penyelididikan (citation) mengikut fakulti 5. Keantarabangsaan pelajar (5%) dan 6. Keantarabangsaan tenaga pengajar fakulti (5%). Perkara 5 dan 6 menjadi punca kenapa ada IPTA yang gila ranking di negara ini yang berebut-rebut menawarkan ruang kepada pelajar dan penyarah luar. Mungkin boleh dibaca sebagai satu lagi agenda halus kapitalis dan pasaran terbuka tajaan Barat, seperti TPPA juga. 

[RANKING DUNIA UNIVERSITI] Ramai Yang SALAH FAHAM & TERTIPU Kerana TIDAK BERILMU

http://celahgelegar.blogspot.com/2013/09/ranking-dunia-universiti-ramai-yang.html


APABILA Rafizi Ramli, Pengarah Strategik PKR merangkap Ahli Parlimen Pandan menulis mengenai "Kejatuhan IPTA Malaysia dalam Ranking QS" di salah sebuah laman web berita 'on-line' ternama di Malaysia, saya tidak punya masalah.

Namun, apabila saya membaca komen-komen yang ditulis oleh rakyat marhaen seperti saya, saya mula gusar. Seharusnya dengan kecanggihan teknologi dan kebebasan maklumat, masyarakat akan bertambah peka dan bermaklumat dan tidak mudah diperdayakan.

Akan tetapi apa yang saya perhatikan memperlihatkan sebaliknya. Memperdayakan manusia /rakyat tidak pernah semudah sekarang. Saya utarakan permasalahan ini kepada seorang rakan yang pernah terlibat secara langsung dalam proses 'merankingkan' salah sebuah IPTA dalam QS ranking (ketika itu THES-QS ranking: THES dan QS menamatkan kerjasama mereka pada 2010).

Penulisan dalam artikel ini cuba menjelaskan secara paling asas, siapa QS dan bagaimana ranking universiti diberi. Juga saya akan muatkan beberapa argumen mengenai kelompangan dan isu integriti dalam badan berpengaruh ini.
  
QS dan World University Ranking.

Dalam artikel yang ditulis oleh YB Rafizi, beliau mengatakan bahawa sumber penilaian QS adalah berdasarkan beberapa kriteria yang dijumlahkan menjadi 100%. Antara kriteria utama ialah "reputasi pencapaian akademik" yang ditulis oleh YB Rafizi membawa markah 40%.

Namun terma tersebut bersifat 'ambiguous' dan boleh membawa kepada pelbagai maksud dan kesimpulan, antaranya seolah-olah:

1) Pelajar IPT kita mempunyai reputasi akademik yang rendah sehinggakan menjatuhkan ranking universiti.

2) Universiti merangka silibus bermasalah dan tidak mampu menaikkan reputasi akademik pelajar

3) Graduan kita lemah dan tak berdaya saing berpunca daripada IPT yang lemah

Beberapa kesimpulan ini lahir bukan sahaja akibat kegagalan Yg Berhormat Rafizi menerangkan apa itu "reputasi pencapaian akademik" namun kegagalan pembaca untuk setidaknya 'wiki' apa itu QS ranking dan apakah 'method' yang digunapakai dalam menyenaraikan universiti-universiti di seluruh dunia.

Berbalik kepada isu "reputasi pencapaian akademik" yang dibawakan. Terma itu bukanlah seperti markah pencapaian akademik berdasarkan jawapan salah dan betul yang kita ambil di sekolah dahulu.

Markah 40% itu adalah berdasarkan 'survey' yang dilaksanakan QS melibatkan persepsi anggota akademik dalam bidang berkenaan terhadap 10 universiti dalaman sesebuah negara dan 30 institusi antarabangsa yang dirasakan cemerlang dan ulung dalam bidangnya. Responden tidak dibenarkan mengundi institutnya sendiri.

Sebagai contoh, katakan anda merupakan ilmuwan dengan kelulusan PhD dalam bidang biokimia, jadi anda akan diminta meyenaraikan 10 universiti dalam negara anda dan kemudian 30 universiti antarabangsa yang anda rasakan cemerlang dan ulung dalam bidang biokimia anda tersebut.

QS akan memaparkan perincian mengenai demografi responden, fakulti responden dan jawatan responden dalam webnya (http://www.iu.qs.com/university-rankings/academic-survey-responses/).

Akan tetapi persoalan-persoalan yang ditimbulkan oleh ilmuwan dan profesor dalam bidang statistik sepertiberapa peratus responden mengenai biokimia datang dari Asia, berapa ramai dari Eropah. Perkara-perkara ini mendatangkan keraguan terhadap tafsiran yang dilakukan oleh QS, apatah lagi QS mengeluarkan ranking universiti berdasarkan subjek (e.g. falsafah, kejuruteraan, perubatan dsb).

Apatah lagi terdapat laporan bahawa sebuah universiti di Arab Saudi yang merupakan universiti petroleum dan mineral menghantar borang 'survey' kepada seorang ahli falsafah (rujuk ini :http://leiterreports.typepad.com/blog/2013/05/the-qs-university-rankings-are-a-fraud-on-the-public.html).

Apakah tidak aneh jika 'survey' mengenai reputasi universiti berkait petroleum dan mineral diajukan kepada seorang ilmuwan dalam bidang kemanusiaan. Seolah bertanyakan pendapat siapa pemain bola yang terbaik untuk dibeli kepada jurulatih bola jaring.

Saya akan terangkan dalam bab yang berikutnya mengapa QS juga adalah perniagaan dan meletakkan 'faith' kepada peniaga adalah seperti meletakkan 'faith' kepada ahli politik.

QS, Transperansi dan Perniagaan

Jika diajukan kepada saya mahupun sebilangan besar anda, siapa yang berhak mengadili saya, orang terakhir yang ingin saya berikan adalah mereka yang punya kepentingan. Orang yang ada kepentingan pasti ada bias dalam penilaian.

Sebab itu kita inginkan mahkamah yang adil, Suruhanjaya tidak berkepentingan untuk melakukan audit. Semuanya demi menjaga integriti agar keputusannya boleh dipercayai oleh semua lapisan masyarakat.

QS mengakui mereka cukup transparens dalam perkara ini. Antara kenyataan mereka adalah mereka mendapat pengiktirafan IREG (The International Ranking Expert Group) dalam sistem dan method yang digunapakai mereka.

Namun menariknya salah seorang komuniti eksekutif dalam IREG ini adalah Mr Robert Morse yang juga merupakan Ahli Lembaga Badan Penasihat QS. Jadi, pegawai dalam IREG yang memberikan pengiktirafan kepada QS juga merupakan ahli penasihat QS.

Ini kalau dalam analogi, seolah ahli mesyuarat pemberi tender merupakan pengarah dalam syarikat yang membida tender tersebut. Apakah ini transperansi yang dijuangkan badan induk ranking universiti dunia dan kita selaku rakyat/pemegang kepentingan tergilakan ranking ini.(rujuk : http://www.ireg-observatory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=115 danhttp://www.iu.qs.com/2013/05/qs-global-academic-advisory-board/).

QS juga merupakan sebuah syarikat swasta dan tertakluk kepada norma perniagaan untuk meraih keuntungan sebanyak mungkin pada setiap tahun. 

Lebih menarik lagi QS pernah dikenakan penalti GBP80,000 kerana menggunakan perisian tidak berlesen (rujuk: http://www.computerweekly.com/news/1280094547/Quacquarelli-Symonds-pays-80000-for-using-unlicensed-software).

Malah menurut salah seorang ahli komiti THES yang pernah bekerjasama dengan QS sebelum ini " Kajian dan ranking yang dilakukan oleh THES bersama rakan kerjasama kami selama 6 tahun sebelum ini adalah tidak sebagus yang disangka (not good enough)" - Phil Batty (rujuk :http://www.insidehighered.com/views/2010/03/15/baty).

Jika kita bertegas dengan FAM, PDRM mahupun SPRM dalam soal rasuah dan integriti mengapa kita perlu bersikap 'double standard' dalam isu ini hanya kerana mereka mat salleh?

Untuk makluman anda, perniagaan ranking ini telah lama dijalankan dan setiap satunya ada 'catch' nya tersendiri. QS menawarkan pelbagai jenis kursus dan seminar untuk universiti-universiti membaiki kedudukan dalam ranking yang dicipta oleh QS sendiri (rujuk:http://www.qs.com/qs-rankings-event.html).

Tidak cukup dengan itu QS turut menawarkan khidmat konsultansi(semestinya berbayar) kepada mana-mana universiti yang ingin membaiki rankingnya. Kesemua ini adalah semata-mata untuk memasarkan universiti di peringkat antarabangsa.

Soal saya, apakah dengan menyertai semua pakej ini, bilangan pelajar dari Eropah dan Amerika bertambah. Kebanyakan mereka lebih berminat dengan universiti seperti MIT, Yale, Imperial College of London.

Namun, pemilihan universti ternama ini adalah turut banyak dipengaruhi 'nama baik/halo effect' mereka.Rakan saya yang pernah menguruskan perkara ini bagi pihak IPTAnya memaklumkan bahawa harga satu 'web banner' berukuran dalam 2 inci adalah RM20,000. Itupun harga bagi 6 tahun yang lalu. Lihat betapa lumayannya perniagaan ini.

Mengejar Ranking ataupun Tidak

Ranking universiti tidak dapat dinafikan merupakan salah satu bentuk perniagaanKita mungkin tidak punya masalah andai ia dijalankan dengan integriti. Namun untuk kita memujanya dan menyalahkan mana-mana pihak jika ranking kita jatuh adalah tidak wajar.

Sedangkan kita bila dihidangkan dengan isu air al-khodafi, gelang AC kita bersarkastik menunjukkan rasa tidak puas hati kita. Namun mengapa apabila isu ini keluar, kita menikus sehinggakan 'wiki' pun tidak sanggup.

Lebih rela menuding jari dan meletakkan kesalahan di bahu orang lain. Walaupun saya tidak punya masalah atas 'disagreement' namun biarlah kita tidak bersetuju apabila kita telah punya fakta dan pegangan yang kukuh. Jangan hanya emosi.

Malah peristiwa ini memberi gambaran kepada kita, andai yang menulis datang dari bukan kerajaan, ethos tulisannya lebih tinggi dan ketepatan fakta bolehlah dipandang sekali lalu sahaja. Jika benar maka jangan salahkan IPT kita, salahkan sikap kita sendiri.

Mengenai kewajaran mengejar ranking, andai kata ia melibatkan ratusan ribu setahun bagi satu-satu universiti dalam soal ini, saya percaya adalah lebih baik dana ini disalurkan ke dalam bidang penyelidikan, tambahkan jumlah geran, tambahkan biasiswa bagi pelajar pasca siswazah.

Melalui cara ini, jumlah penyelidikan akan dapat ditambahkan dan ia akan memberi keuntungan bukan sahaja kepada universiti malah kepada penyelidik dan rakyat melalui pengkomersialan.

Kerajaan juga boleh mendapatkan data berharga mengenai kajian yang dilakukan apatah lagi jika kajian melibatkan respons kepada dasar-dasar kerajaan. Mengapa kita ingin laburkan kepada sesuatu perkara yang sudahpun diketahui tidak mendapat hasil seperti yang dijangka.

Salam hormat,
Ammar Redza, alumni UPM 

Komen Celah Gelegar

Antara kriteria dalam Ranking QS juga adalah bilangan pelajar antarabangsa dan pensyarah antarabangsa. Lebih ramai mereka di dalam IPTA kita lagi bagus pada mereka.

Adakah kita sanggup melepaskan tempat dan peluang kemasukan di UiTM untuk anak Melayu dan memberi tempat itu kepada pelajar antarabangsa?

Adakah kita sanggup memberi peluang menjadi pensyarah untuk orang-orang Melayu dan menyerahkan kepada pensyarah antarabangsa demi hanya memuaskan hati puak-puak fanatik ranking itu.

Jangan lupa negara kita masih memerlukan pembelaan Kerajaan terhadap kumpulan yang  tercicir disebabkan social disadvantage, demi membawa mereka sama-sama ke arus perdana Kemajuan negara.

Kesimpulanya untuk menjadikan QS World University Ranking (QS WUR) sebagai panduan tidak salah, namun jangan terlalu fanatik seolah-olah QS WUR sangat tepat dan sebagai rujukan yang terbaik di dunia ini. Jangan lupa permainan perniagaan sebagai sebuah syarikat swasta disebalik semua ini. Anda sanggup bayar mahal (perhabiskan duit rakyat) untuk publisiti IPTA anda, maka peluang untuk kedudukan ranking akan lebih baik. Bagi sesiapa yang mempelajari marketing akan faham permainan ini.

Jangan cepat mengambil peluang untuk memburukkan kerajaan dan IPTA. Lalu semua sistem IPTA dijadikan kambing hitam dan dipersalahkan seolah-olah semuanya tidak betul dan sangat teruk di mata rakyat. Mereka yang bukan Melayu pula cepat-cepat menuduh proses pengambilan pelajar tidak telus lalu IPTA mengambil mereka yang tidak berkelayakan yang menyebab ranking IPTA jatuh. Sungguh dangkal tuduhan mereka.

Sedangkan IPTA telah banyak menyumbang kepada perkembangan ilmu di atas muka bumi ini, malah terdapat hasil-hasil kajian IPTA telah digunakan di seluruh dunia dengan jumlah pendapatan jutaan ringgit kepada negara.

Kita jangan lupa, ramai antara kita ketika ini yang sedang membangunkan negara kita adalah terdiri daripada lulusan IPTA.

Cucu Tok Selampit

Posted: 13 Sep 2013 01:15 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Iklan Air Asia Dalam Akhbar Utusan Malaysia? Sudah Berdamaikah Mereka? cc. @tonyfernandes

Posted: 13 Sep 2013 06:33 AM PDT


Kontroversi bermula apabila Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia X, Azran Osman-Rani, telah memulakan 'perang' dengan Utusan Malaysia dengan mengeluarkan kenyataan berikut di dalam laman sosial beliau:Pengerusi Air Asia X, Dato Seri Rafidah Aziz, cuba meredakan keadaan pada 13 May 2013, dengan berkata syarikat penerbangan tambang murah berkenaan tidak akan menghentikan pengiklanan di Utusan Malaysia dan menganggap kenyataan Azran Osman-Rani bersifat peribadi. Baca The Mole, di sini.

Kolumnis Utusan Malaysia, Awang Selamat pula di dalam kolum 'Bisik-Bisik Awang Selamat' di sini, mengatakan:
Cuma Awang ingin mencadangkan supaya Kumpulan Utusan tidak lagi menerima iklan Air Asia selagi tiada permohonan maaf . Biarlah iklan syarikat itu ada pada akhbar lain tetapi bukan Utusan. Tanpa iklan Air Asia, Utusan tidak akan hadapi masalah. Lagipun nilai iklan yang diberi sangat kecil, lebih rendah daripada iklan jamu dan rawatan rambut.
Hari ini begitu megah Air Asia Berhad (syarikat induk Air Asia X) mengucapkan tahniah kepada Utusan Melayu (Malaysia) Berhad (pemilik Utusan Malaysia) di atas perasmian Ibu Pejabat baru mereka di dalam akhbar Utusan Malaysia, hari ini. Apa sudah jadi? Sudah berdamaikah kedua-dua pihak yang bertelagah ini? Siapa yang menjilat ludah sendiri ni? Jangan tanya CTS. CTS pun pening!

Drink University - Wajarkah Diguna Sebagai Nama Bar?

Posted: 12 Sep 2013 11:57 PM PDTRestoren dan bar yang dinamakan Drink University ini bakal dibuka di Jalan Raja Chulan, berhadapan dengan Hotel Istana dan Wisma Genting. Nak buka bar ka, lounge ka, disco ka, tiada siapa yang melarang. Persoalannya, tidak ada nama lainkah yang boleh digunakan selain dari menggunakan nama Universiti?

Semua sedia maklum Universiti adalah tempat menimba ilmu. Apakah ilmu yang boleh didapati di sebuah bar selain dari mabuk? Apakah pihak berkuasa seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Registrar Of Company (ROC) terlepas pandang dengan penggunaan nama ini? Atau apakah perkara ini tidak dipandang berat lagi?

THE FLYING KICK

Posted: 13 Sep 2013 01:01 PM PDT