Khamis, 25 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 25 Oct 2012 01:20 PM PDT

tun faisal dot com


Kerajaan Pas Kelantan rugi RM700 juta pasal tu ke nak duit minyak? #tukarKtan

Posted: 24 Oct 2012 02:29 PM PDT

Post Pic


Kerajaan Kelantan rugi RM700j - OMBAK

pada 24-10-2012 01:10 
SHAH ALAM: Kelemahan pentadbiran kerajaan PAS Kelantan mengakibatkan negeri itu rugi RM700 juta dalam bentuk nilai tanah bersabit projek pembangunan dan pengindahan tebing Sungai Kelantan, Lembah Sireh.

Menurut Presiden Pertubuhan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (OMBAK), Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad projek usahasama kerajaan negeri dengan Liziz Standaco Sdn Bhd telah menyerahkan kira-kira 400 hektar tanah di tebing Sungai Kelantan kepada syarikat itu untuk dimajukan.

Namun berdasarkan Laporan Ketua Audit Negara 2011, sehingga Disember lalu mendapati syarikat berkenaan belum menyiapkan projek yang dijadualkan siap tahun 2015.

"Dalam projek ini kerajaan PAS Kelantan mengalami kerugian sebanyak RM389.09 juta dalam bentuk sumbangan balas yang tidak ditunaikan oleh syarikat.

"Manakala RM318.29 juta merupakan harga semasa kerana memindahkan milik tanah tersebut kepada syarikat dan bayaran RM4.07 juta bayaran daripada kerajaan pusat kepada syarikat yang sepatutnya dibayar kepada kerajaan negeri jika tanah tidak dipindah milik,"  katanya kepada Utusan Malaysia.

Wan Khairul turut mempersoalkan sikap memberi muka kerajaan negeri kepada syarikat berkenaan walaupun gagal melangsaikan komponen dalam kontrak yang berbaki tiga tahun lagi.

Katanya lagi, disebabkan kelemahan pentadbiran dan perjanjian yang dibuat oleh kerajaan PAS, Kelantan mengalami kerugian manakala pemaju mendapat 'untung atas angin'.

"Ini adalah harta rakyat dan bukannya harta pemimpin PAS," tegasnya.


THE FLYING KICK

Posted: 25 Oct 2012 01:16 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 25 Oct 2012 01:04 PM PDT

Duke of UMNO


AZIZAN KATA DIA TAK PERANG, TAPI HANTAR ORANG SERANG KCS..!!!

Posted: 24 Oct 2012 09:14 PM PDT

KCS

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak baru-baru ini menafikan bahawa pihaknya "berperang" dengan Kedah Civil Servant (KCS), sebuah badan eksekutif Kerajaan Negeri Kedah yang bernaung di bawah DYMM Sultan Kedah.

Dalam kenyataannya, Azizan mendakwa kononnya dia tidak pernah berperang dengan KCS dan menafikan sebuah artikel di akhbar Utusan Malaysia mengenai apa yang sedang hangat berlaku di dalam pertadbiran kerajaan negeri tersebut.

Kononnya lagi, para pemimpin PAS Kedah yang kini memerintah negeri itu tidak pernah mencampuri urusan kerja KCS dan menghormati institusi tersebut yang telah memberi khidmat kepada rakyat negeri itu sejak lebih seratus tahun.

Itu kata "General PAS", Azizan Razak.

Tapi, saya difahamkan bahawa pada 1 November ini, Ahli-Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang dilantik secara lantikan politik akan menganjurkan satu demonstrasi besar-besaran bagi menuntut Datuk Rasli Basir untuk meletak jawatan pada 1 November ini.
Siapa Datuk Rasli ini?

Datuk Rasli Basir adalah seorang "General KCS" yang kini memegang jawatan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Kedah, yang baru-baru ini telah dilanjutkan tempoh perkhidmatannya oleh DYMM Sultan Kedah selama setahun.

Dalam ertikata lain, jika Azizan merupakan "General PAS", maka Datuk Rasli pula adalah "General KCS".

Persoalannya, apakah dengan tindakan Ahli-Ahli Majlis yang boleh dikatakan hampir semuanya puak-puak PAS itu menyerang "General KCS" menunjukkan bahawa PAS Kedah tidak "berperang" dengan KCS?

Secara rasionalnya, Ahli-Ahli Majlis PAS itu semuanya terletak di dalam bidang kuasa Azizan Razak sebagai "General" di mana dia berkuasa untuk menghalang atau mengarahkan mana-mana orang bawahnya untuk menyerang mana-mana pihak.

Dalam hal ini, jelas menunjukkan juga bahawa Azizan mempunyai kuasa untuk menghalang serangan yang bakal dilakukan oleh orang-orangnya terhadap Datuk Rasli.

Tapi, mengapa dia tidak menghalang tindakan tersebut dilakukan kepada "boss" KCS tersebut? Apakah Azizan Razak dalam diam merestui tindakan yang dilakukan oleh "askar-askar"nya terhadap Datuk Rasli?

Untuk membuktikan Azizan ikhlas dan berkata benar bahawa dia tidak berperang dengan KCS, dia sepatutnya melarang Ahli-Ahli Majlisnya untuk berdemo menyerang peribadi seorang anggota KCS yang bernaung di bawah DYMM Sultan.

Apatah lagi demonstrasi itu akan diadakan di perkarangan Wisma Darulaman yang juga merupakan pejabat Azizan Razak. Jadi, takkanlah Azizan tak boleh menghalang "askar-askar"nya itu dari melancarkan "perang" terhadap "boss KCS"?

Selain itu, media-media internet dan blog pro-PAS di Kedah turut melancarkan serangan terhadap beberapa orang anggota KCS, termasuk Datuk Rasli, dan saya dimaklumkan bahawa serangan-serangan tersebut dirancang teliti oleh sekumpulan "cybertroopers" PAS Kedah.

Saya ingin bertanya kepada Menteri Besar yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Kedah itu, apakah dia merestui segala serangan yang dilancarkan kepada KCS dan Datuk Rasli Basir?

Jawapan dengan mendiamkan diri dan menafikan serangan dari PAS Kedah terhadap KCS adalah sesuatu yang tidak dapat diterima akal memandangkan apa yang berlaku di Kedah sekarang adalah bertentangan dengan kata-kata Azizan Razak itu.

Apakah Azizan kini bersifat "lidah bercabang"? Katanya tidak berperang dengan KCS, tapi dalam diam Azizan merestui dan menghantar "askar-askar upahan"nya untuk menyerang Datuk Rasli dan KCS!

Kalau betul berperang dengan KCS, mengaku sajalah! Kalau betul pun PAS berperang dengan KCS, apa salahnya mengaku hakikat yang tak dapat disembunyikan itu, kan? Lagipun satu Malaysia sudah tahu apa yang berlaku di Kedah…

Sumber: Mykmu.net

GEMPARRR..!!! WASIAT TERAKHIR POK NIK AJIS SEBELUM BERSARA...

Posted: 24 Oct 2012 07:33 PM PDT

pok nik setan

Saya sangat tersentuh apabila membaca wawancara ringkas wartawan lidah rasmi PAS, Harakah, dengan Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat, apabila dia yang juga Menteri Besar Kelantan itu meminta para penganut "agama PAS" meneruskan perjuangannya selepas dia "tiada".

"Teruskan perjuangan Islam selepas saya tiada…" katanya yang dipetik dari Harakahdaily baru-baru ini.

Pada saya, perjuangan Islam yang Nik Aziz maksudkan itu adalah bermaksud perjuangan yang dia lakukan selama ini semasa berkecimpung di dalam dunia politik PAS dan menjawat jawatan penting di dalam parti itu.

Benarkah dia perjuangkan Islam selama ini? Saya tidak rasa begitu. Nik Aziz sebenarnya memperjuangkan politik, atau lebih tepat lagi Mursyidul Am PAS itu memperjuangkan "agama PAS" yang berkonsepkan "wal halalluku, wal haramumuuu".

Dalam konteks "wasiat"nya itu pada saya, Nik Aziz mahu para penganut "agama" pimpinannya itu meneruskan perjuangan politik yang dilakukan selama hayatnya di dunia. Jika tidak takkanlah dia kemudiaanya berkata…

"Syukur di Kelantan dan di negeri-negeri lain golongan profesional semakin ramai menyertai PAS termasuk juga di Sabah dan Sarawak. Ramai yang meninggalkan Umno dan menyertai PAS. Rakyat boleh lihat sendiri apa yang berlaku di Kelantan."

Perjuangan Islam jenis apakah yang Nik Aziz bawa semasa hayatnya sebagai Mursyidul Am PAS?
Selama ini dia menentang perpaduan umat Islam di negara ini dan menyerang serta mengutuk mana-mana pemimpin PAS yang cuba berjuang untuk menyatukan masyarakat Islam yang selama ini dipecah belahkan oleh ideologi politik yang berbeza.

Cuba lihat saja nasib bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa, di mana beliau telah berkali-kali diberi amaran, diherdik, disoal jawab, dikutuk dan dihina oleh Mursyidul Am serta konco-konconya semata-mata kerana mempromosikan Kerajaan Perpaduan bersama UMNO/BN.

Malah dikhabarkan sumber dalaman PAS, Menteri Besar Kelantan itu sama sekali tidak menyokong dan meminta ramai penganut-penganut ajarannya supaya tidak lagi memilih Nasharuddin sebagai Timbalan Presiden PAS sehingga menyebabkan tokoh Syi'ah seperti Mat Sabu menjadi Timbalan Presiden parti itu!

Kemudian, lihat kembali fatwa-fatwa karutnya yang jelas bertentangan dengan firman Allah SWT dan ajaran Islam yang disampaikan oleh junjungan kita, Rasulullah SAW, yang melarang umat Islam untuk bekerjasama atau bersahabat dengan syaitan dalam apa jua perkara.

Namun, mungkin memikirkan bahawa dia adalah "pemegang tiket ke syurga yang bertauliah", Nik Aziz selamba menghalalkan larangan Allah dan RasulNya itu dengan menegaskan bahawa "agama PAS" sanggup berkawan dengan "syaitan" untuk menjatuhkan UMNO/BN.

Sedangkan, UMNOlah yang bertanggungjawab menjadikan Malaysia sebagai sebuah Daulah Islamiyyah yang dicemburui dan dihormati oleh semua negara-negara Islam di dunia, bukan PAS atau Nik Aziz!

Pada saya, sekiranya Nik Aziz mahu bersara politik menjelang PRU ke-13 ini, bersaralah dengan aman dan dia wajar bertaubat nasuha serta bermunajat memohon keampunan dari Allah SWT atas dosa-dosanya memecah-belahkan ramai umat Islam di negara ini.

Kemudian, sebelum "menutup mata", Nik Aziz juga bertanggungjawab untuk memohon maaf dari seluruh umat Islam dan bukan Islam atas ketelanjuran serta kebiadapan akhlaknya semasa berpolitik dari awal sehingga habis usianya.

Mungkin Nik Aziz mampu membayar hutang wang ringgit, namun hutang dosa terhadap umat Islam di negara ini wajar dipohon agar dia aman "di sana".

Lagipun saya yakin bahawa "tiket ke syurga" yang dibawa masuk bersamanya ke kubur kelak tidak laku sama sekali dipandangan malaikat dan dia tetap akan menjawab soal kuburnya sebagaimana umat Islam lain.

Justeru itu, janganlah Nik Aziz harap para penganut PAS akan menyambung perjuangan politik sesatnya dan ketahuilah bahawa mereka memang menunggu persaraan Mursyidul Am itu kerana mereka sudah lama bosan dengan fatwa-fatwa karutnya yang memalukan parti!

Sumber: Mykmu.net

DIMENSI

Posted: 25 Oct 2012 11:47 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Rakyat Kelantan berhijrah... ade wally slipau kesah?

Posted: 24 Oct 2012 09:35 PM PDT


Rakyat Kelantan paling ramai mohon kerja melalui SPA

KOTA BAHARU 24 Okt. - Rakyat Kelantan merupakan yang tertinggi memohon pekerjaan melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sejak tiga tahun lalu, kata Pengerusi SPA Tan Sri Mahmood Adam.

Beliau berkata sejak 2009 hingga 2011, seramai 495,000 rakyat negeri itu telah memohon kerja bagi Gred 1 hingga Gred 41.

"Sejak lima tahun lalu pula, seramai 12,831 daripada permohonan itu telah diterima bekerja di sektor kerajaan.

"Saya setuju mungkin faktor kenapa begitu ramai rakyat Kelantan memohon kerja ini disebabkan peluang kerja yang ada di Kelantan adalah sangat kurang dan faktor lain SPA akan buat kajian terperinci," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas sesi interaksi Pengerusi SPA dengan ketua-ketua jabatan persekutuan, badan-badan berkanun, persatuan-persatuan dan badan-badan bukan kerajaan zon Timur di sini hari ini.

Mahmood berkata sejak tiga tahun lalu jumlah pencari kerja di seluruh negara yang memohon melalui SPA seramai 1.2 juta.

Menurutnya jumlah yang memohon pekerjaan itu tidak termasuk melalui suruhanjaya pekerjaan yang lain seperti pelajaran, polis dan tentera.

Beliau menafikan dakwaan kononnya SPA meminggir kaum-kaum tertentu sebaliknya mereka yang layak akan diberikan keutamaan. - BERNAMA

p/s: patut ler pasrael bermati2an melalui mazlan aliman yang mengetuai setiap unjukrasa di felda atau di pengerang (RAPID) sebab tak mau tengok warga setempat jadi lebey berjaya dari rakyat kelantan kehkehkeh >XD


PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Oct 2012 11:27 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Trafik jammed teruk malam ini sempena Aidiladha

Posted: 25 Oct 2012 10:07 AM PDT
KUALA LUMPUR - Lalu lintas di beberapa lebuh raya dilaporkan bergerak perlahan mulai tengah hari ini apabila warga kota mula bertolak untuk pulang ke kampung sempena sambutan Aidiladha esok. Menurut jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia, keadaan sesak di plaza tol Jalan Duta bagi perjalanan ke utara dan Plaza Tol Sungai Besi untuk ke selatan dan trafik bergerak perlahan di plaza tol Karak menuju ke pantai Timur. Trafik juga perlahan menuju ke selatan ekoran kemalangan di KM279.4 berhampiran Hentian Nilai tetapi tiada lorong ditutup, kata jurucakap itu.

 Menurut Twitter PLUS, trafik bergerak perlahan di Jambatan Pulau Pinang, laluan berhampiran Bukit Tambun dan persimpangan Putra Mahkota ke R&R Seremban.

 Orang ramai dinasihatkan mengikut jadual waktu perjalanan (TTA) yang dikeluarkan oleh PLUS bagi perjalanan sehingga Ahad, dengan kenderaan bagi destinasi lebih jauh dinasihatkan keluar lebih awal. Bagi laluan di Tambak Johor, Linkedua dan Jambatan Pulau Pinang, kenderaan dengan nombor plat ganjil dinasihatkan memasuki lebuh raya setiap jam ganjil seperti 9 pagi, 1 tengah hari dan 7 malam manakala kenderaan plat genap dinasihatkan memulakan perjalanan pada setiap jam genap.

 Pengguna juga dinasihati mematuhi panduan tersebut bagi perjalanan pulang ke ibu negara selepas sambutan itu. - BERNAMA

Doktor gatal ramas buah dada janda sampai sakit !!

Posted: 25 Oct 2012 05:30 AM PDT
JOHOR BAHRU: "Disebabkan mempercayainya, saya hanya mengikut arahan apabila diminta membuka baju dan coli, namun dia meramas buah dada saya hingga saya berasa sakit.

 "Saya mula curiga dan takut apabila doktor itu menyatakan saiz buah dada saya besar selain mengajak saya melakukan hsubungan seks," kata ibu tunggal hanya mahu dikenali sebagai Nurul, 34, yang mendakwa dicabul seorang doktor sebuah hospital swasta, di sini. Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira jam 10.30 pagi Jumaat lalu ketika dia ke hospital berkenaan untuk mendapatkan rawatan susulan berikutan masalah darah tinggi, hidung berdarah, sakit perut dan sukar membuang air.

 Nurul berkata, dia mengenali doktor berusia lingkungan 40-an itu kerana pernah mendapatkan rawatan daripadanya sebelum ini. Menurutnya, sebelum kejadian mencabul itu berlaku, doktor terbabit mengarahkannya berbaring sambil memberitahu mahu memeriksa tekaknya.


*** Kepada wanita semua , jangan benarkan Doktor gatal seperti ini ambil kesempatan ...

Pasal tak hadir wacana , Asri tuduh ulama UMNO hanyut @ustazfathulbari

Posted: 25 Oct 2012 05:02 AM PDTKenapa bila diajak berdialog tak mahu datang?" Ini persoalan dibangkitkan oleh bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin apabila ulama muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya mempertikaikan komentar beliau bersabit dakwaan wujud tokoh-tokoh ulama yang menyertai Umno sebagai hanyut.''

  "Padahal idea berhubung peranan ulama menasihati pemimpin ini idea beliau. Bila dijemput dan beliau tidak datang, itu salah satu tanda beliau sudah hanyut," kata Dr Asri kepada Sinar Harian Online.

 Malah tambah Asri, komentar berhubung terdapatnya tokoh ulama dalam Umno terbabit politik wang dibangkitkan terlebih dahulu oleh panelis dari Umno sendiri.

 "Kenapa beliau tidak berani tampil. Yang sebut berkenaan politik wang itu ialah wakil daripada Umno sendiri. "Itulah masalahnya apabila beliau tidak ada di situ. Wakil Umno yang sebut, dalam Umno kalau tak ada wang, tak boleh bergerak. Saya dan seorang lagi panel hanya mengulas.

 "Sinar Harian sudah jemput, datanglah. Bukannya bising di media, di Facebook, di Twitter," tegas Asri.


Komen GPB 

Kerana tak hadir berdialog wacana menasihati  pemimpin , Dr Asri terus melabel ulama UMNO sudah hanyut .  Alasan yang cukup dangkal sekali.

Ya,  memang Sinar Harian selaku tuan rumah ada  menjemput , tapi kalau jadual Ustaz Fathul Bari sudah ada program lain pada hari berkenaan ...

Tak adil  Pensyarah Oxford  seperti Asri boleh  terus melabel mereka dah hanyut dalam UMNO . Jangan emosi sangat hingga lari daripada tuduhan beliau mengenai ulama dalam  UMNO akan  hanyut kerana politik wang .

Semua rakyat dapat duit lebih jika Anwar jadi PM - Rafizi

Posted: 25 Oct 2012 01:34 AM PDTPakatan Rakyat (Pakatan) sekali lagi mengulangi jaminan akan mereformasi sistem pendidikan negara dengan memberi pendidikan percuma serta menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) jika membentuk Kerajaan Persekutuan yang baru.

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, Pakatan mempunyai beberapa pendekatan untuk mengurus ekonomi antaranya mereformasi pendidikan, meningkatkan pendapatan rakyat dan mengurus sumber dengan baik tanpa ketirisan.

 "Malaysia perlu bertukar daripada ekonomi yang bergantung kepada komoditi kepada negara modal insan yang inovatif dan kreatif.

Caranya adalah mereformasi sistem pendidikan, memberi pendidikan percuma dan menghapus PTPTN," katanya dalam forum "Bagaimana Kerajaan Pakatan Rakyat akan membelanjakan wang rakyat" di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCH), kelmarin.


Rafizi berkata, untuk meningkatkan pendapatan boleh guna rakyat, Pakatan berhasrat melaksanakan gaji minima RM1,100 yang dijangka dapat melepaskan rakyat daripada garis kemiskinan. Menurutnya, Pakatan juga akan mengurangkan kos sara hidup antaranya penurunan harga minyak, cukai kereta serta penghapusan tol.

"Sebahagian besar pendapatan rakyat dibelanjakan untuk membayar ansuran kereta, membayar tol dan minyak. Jika kita dapat mengurangkan beban ini kita dapat meningkatkan lebihan daripada pendapatan mereka," katanya.

Komen GPB


Nik Aziz & Hadi yang halalkan Soi Lek kritik hudud PAS !!

Posted: 24 Oct 2012 08:49 PM PDT
Hiruk piruk seketika dunia maya dengan hamburan kemarahan sesetengah pihak apabila Presiden MCA, Chua Soi Lek (CSL) menyatakan sekiranya hasrat PAS mahu melaksanakan hukum hudud menjadi kenyataan bakal menyebabkan kira-kira 1.2 juta orang kehilangan pekerjaan.

 Kebanyakan reaksi balas dari pihak penyokong pro pembangkang, mereka menyifatkan kenyataan CSL itu adalah satu penghinaan terhadap Islam dan disebabkan itu UMNO perlu mengambil tanggungjawab di atas keterlanjuran CSL itu.

 Hakikatnya, bukan UMNO ataupun mana-mana pemimpinnya yang perlu dipersalahkan berikutan kenyataan CSL yang sedikit bias itu, sebaliknya Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat serta Presiden PAS, Hadi Awang yang perlu mengambil tanggungjawab dan menanggung bebannya. 

Seandainya para pembaca semua imbas semula pertikaian hukum hudud di antara PAS dengan rakan sepakatannya DAP sejak sekian lama, Nik Aziz dan Hadi Awang sebenarnya secara sedar atau sebaliknya, telah memberi 'lesen' untuk CSL berkata demikian mengikut pemahamannya.

 Misalnya 12 Ogos 2009 yang lalu, Nik Aziz pernah mengeluarkan kenyataan terbuka menganggap tentangan DAP terhadap Islam bukannya satu kesalahan konon atas alasan DAP bukannya Islam. "DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam.

Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," demikian kata Nik Aziz kepada pemberita di Kota Bharu semasa diminta mengulas tindak tanduk beberapa pemimpin DAP yang seperti sengaja menghina Islam.

 Reaksi selamba Nik Aziz itu sehingga kini tidak pernah dinafikan olehnya, dan menariknya semenjak itu, segelintir pemimpin politik bukan Islam kelihatan yakin dengan lampu hijau dari Mursyidul Am PAS itu, sehinggakan kian ramai dari kalangan mereka khususnya dari DAP dengan sewenang-wenangnya mempersendakan hukum hakam Islam.

 Barangkali sudah ketentuan Illahi, ngam-ngam 3 tahun selepas Nik Aziz memberi lampu hijau untuk DAP sesuka hati menghina Islam atas alasan DAP bukan Islam, tanggal 12 Ogos 2012 yang baru sahaja dua bulan berlalu, Presiden PAS, Hadi Awang pula telah mengeluarkan kenyataan bahawa "DAP berhak untuk menolak hudud". 

 Dalam kenyataan tersebut yang disiarkan oleh Sinar Harian itu, Hadi berkata, penolakan DAP terhadap undang-undang Islam bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana Karpal Singh serta kebanyakan ahli DAP adalah bukan Islam. 

 Namun apabila CSL selaku Presiden MCA pula mengeluarkan satu kenyataan bias mengaitkan kesan buruk pada ekonomi negara sekiranya hudud PAS dilaksanakan, kenapa pula para penyokong PAS tiba-tiba sahaja melenting?

 Walhal, bukankah Nik Aziz & Hadi Awang sendiri sebelum ini secara sedar telah menghalalkan tindakan DAP untuk menghina Islam.

 Jika para pemimpin DAP dianggap tidak bersalah bilamana mempertikaikan hukum hakam Islam sehingga berjaya memaksa PAS berlembut dan mengalah sebagaimana terbukti dalam beberapa mesyuarat tertinggi PR sebelum ini, maka usahlah menyalahkan CSL apabila beliau mengambil kesempatan tersebut untuk lebih kritis terhadap hudud PAS.

sumber : MPP Online 

Adakah Pilihanraya masjid kembali di P.Pinang ??

Posted: 24 Oct 2012 06:30 PM PDT
Isu pemilihan jawatankuasa kariah  masjid kembali hangat di P.Pinang  yang mana pencacai PAS begitu mengidamkan jawatan berkenaan . Apatah lagi Salleh Man pulak menjadi YDP MAIPP yang baru .

Salleh Man mendakwa pihak Istana telah berkenan pemilihan jawatankuasa kariah masjid di seluruh negeri mulai November ini  .

Persoalannya , adakah Pilihanya masjid akan kembali digunakan selepas gagal tahun lepas ? GPB dikhabarkan  semua masjid dikehendaki mendaftarkan nama  anak kariah terlebih dahulu . Adakah pendaftaran ini dibuat bagi mengadakan  pilihanraya masjid ??

Jika benar pilihanraya masjid hendak diadakan oleh juak-juak PAS bagi menguasai masjid -masjid di P.Pinang ,  GPB membantah sama sekali kerana ia akan memecahbelahkan lagi umat Islam dalam kariah berkenaan .
Dalam perkembangan lain, Zainal Abidin menggesa Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) memberi penjelasan mengenai tindakan mengadakan pemilihan jawatankuasa kariah masjid di negeri ini dan menunjukkan bukti bahawa tindakan itu mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. 

 Katanya sebelum ini MAIPP telah cuba menganjurkan pilihan raya kariah masjid pada 2011 tetapi Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin ketika itu menitahkan supaya ia ditangguhkan.

 "Kami (Umno negeri) mendapat aduan daripada qariah masjid yang maklumkan satu pemilihan jawatankuasa kariah masjid di Pulau Pinang akan diadakan mulai November," katanya. 

 Sementara itu Yang Dipertua MAIPP Datuk Salleh Man ketika dihubungi berkata pihaknya telah mendapat perkenan Tuanku Abdul Halim untuk mengadakan pemilihan berkenaan. 

 "Pihak Istana juga telah memberi perkenaan berhubung tatacara pemilihan jawatankuasa kariah masjid," katanya. - Bernama

PANAS ! GLC dah panas telinga teguran Tun Mahathir !

Posted: 24 Oct 2012 05:00 PM PDTTerdapat pengurusan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) telah tersasar daripada matlamat asal penubuhannya iaitu untuk memperkukuh ekonomi Bumiputera, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed. Beliau berkata sebagai contoh, Khazanah Nasional Bhd ditubuhkan berikutan keupayaan Bumiputera, terutama orang Melayu, lemah dari segi ekonomi dan pemilikan ekuiti.

 "Oleh itu kita tubuhkan badan yang dikuasai oleh kerajaan (Khazanah) supaya mereka memegang saham-saham ini sementara kita memperkaya Bumiputera, dan kemudian kita agihkan kepada mereka (Bumiputera)," katanya kepada pemberita pada Kongres Ekonomi Melayu 2012 (KEM2012) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas peranan GLC dalam memperkukuh ekonomi Bumiputera. Dr Mahathir yang juga Penasihat Petronas, berkata ada GLC yang telah terpisah daripada ikatan asal mereka sebagai pemegang amanah Bumiputera dan orang Melayu, malah tindakan mereka juga bertentangan dengan dasar penubuhannya.

 "Sekarang dasar dah bertukar. Mereka jadi peniaga utama dan kadang-kadang diagihkan kepada bukan Bumiputera, orang asing dan sebagainya. 

 Malah, katanya kadangkala GLC turut berlumba-lumba dengan syarikat kerdil Melayu yang sama sekali tidak mampu menandingi keupayaan GLC. Dr Mahathir turut menyeru orang Melayu agar bersatu-padu dalam memperjuangkan hak kesamarataan dalam pembahagian hasil kekayaan negara. 

 "(Kita) tak rampas hak orang lain, kita nak bahagian kita sahaja. "Kita merupakan penduduk majoriti 60 peratus, tapi kita hanya minta 30 peratus (pemilikan ekuiti), ambillah yang lain bagi mereka," katanya.

 Beliau turut menyarankan kerajaan memberi pertimbangan terhadap permasalahan yang dihadapi oleh peniaga Bumiputera. Antaranya, peningkatan mendadak sewa di kompleks-kompleks perniagaan termasuk kompleks yang dimiliki oleh kerajaan secara tidak langsung.

 Kenaikan ini kata beliau telah memaksa peniaga Bumiputera keluar dari kompleks-kompleks ini kerana tidak mampu membuat keuntungan. KEM2012 yang dianjurkan oleh Yayasan Kajian dan Pembangunan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), berjaya mengumpulkan lebih 500 peserta untuk membincangkan hala tuju serta menjaga kelangsungan ekonomi orang Melayu.

 Kongres dua hari itu yang berakhir hari ini, meluluskan 18 resolusi bagi mengukuhkan ekonomi orang Melayu selain pelancaran Tabung Usahawan dan Pelaburan Bumiputera Bhd sebagai skim pelaburan kolektif daripada ahli, usahawan Bumiputera serta individu, kerajaan dan agensi. - Bernama

Bung sepatutnya bangga Syed Mokhtar berjaya - Zahrain

Posted: 24 Oct 2012 01:11 PM PDT
- Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim menempelak tindakan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin yang mendakwa tokoh korporat Melayu, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary memonopoli semua jenis perniagaan di negara ini.

 Zahrain memberitahu, sebagai seorang ahli UMNO yang berjuang untuk orang Melayu, Bung Mokhtar seharusnya bangga serta menyokong kejayaan yang telah dikecapi oleh anak Melayu seperti Syed Mokhtar dan bukan mengkritiknya.

 Sambil melahirkan rasa kecewanya dengan tindakan itu, Zahrain berharap Bung Mokhtar akan segera menarik balik kenyataan yang telah dikeluarkan terhadap tokoh perniagaan negara berkenaan.

 "Bercakap soal monopoli, sektor perniagaan dan perdagangan di negara kita dikuasai oleh golongan bukan Melayu.

 Kalau ada anak Melayu yang mampu bersaing dengan bukan Melayu dalam bidang ini, mengapa kita harus pertikaikan dan kritik, kita sepatutnya beri sokongan kepada beliau.

bumiyang

Posted: 25 Oct 2012 03:13 AM PDT

bumiyang


Siapa Yang Menyebabkan Pas Fikir Mereka Kebal Dalam Bab Agama???

Posted: 24 Oct 2012 05:30 PM PDT

Ulamak Masuk Umno Hanyut!!! - Dr MAZA X Masuk Umno Pun Hanyut???

Posted: 24 Oct 2012 06:46 AM PDT

tunku

Posted: 25 Oct 2012 03:01 AM PDT

tunku


Malaysia 12th Most Competitive: Proof That Malaysia Is Not Bankrupt

Posted: 24 Oct 2012 10:00 AM PDT

The World Bank Report for 2013 Edition which puts Malaysia in 12th for the most competitive in terms of business completely rejected opposition's claim which says that this country is going bankrupt. This result is actually an improvement from 2011 where this country was ranked at 18th. In 2010, Malaysia was at 23rd. This position also puts Malaysia on top of countries such as Sweden (13th), Taiwan (16th), Germany (20th), Japan (24th) and Switzerland (28th). The World Bank Report was made based on research ran on 184 economies with various criteria such as facilities to start businesses, licensing, the efficiency in tax administration and the facilities to carry out cross-border trade. Malaysia was found to have improved its competitive position through five elements of business, Electricity Facility (from 59th to 28th), Property Registration (from 59th to 33rd), Tax Payment (from 41st to 15th), Cross-Trade (from 29th to 11th) and Construction Permit Management (from 113th to 96th). It seems that all of opposition's effort to tell Malaysians and the world that this country is being hit with various economic issues and suffers the risk of bankruptcy based on the recent Audit Report has fail. With this World Bank Report, the confidence among investors towards Malaysia would definitely increase and this would help this country to achieve its target to reduce the amount of deficit to 4.0 percent from KDNK compared to 4.5 percent this year. Business owners are also expected to provide full support to the government for the coming GE based on such positive result on the report. Meanwhile, the opposition coalition is seen to be hitting a dead end especially when their budget was criticized as it was not done based on reality and they kept on making irrelevant promises. Things get worse for them as Audit Report which was presented clearly showed weaknesses in states which they are ruling where it came to the point where rakyat is demanding for the states to be investigated by MACC. As BN manages to prove its performance through execellent service, the opposition had no other choice but to kept on playing with small issues such as AES cameras and cigarette tax which both provide good impact to rakyat. They tried to tell rakyat that the government is desperate for money and that is why they are taking a lot of rakyat's money. However, this World Bank Report has proven that the government has never became desperate in generating income for the country. It has been proven that the government has managed to provide such comfortable environment for businesses to bloom as well as increasing investments to ensure that the country's finance could be generated consistently. Rakyat are getting more and more convinced with the government and the opposition is beginning to lose points for their campaign.

Sahabat-Gunung

Posted: 25 Oct 2012 01:36 AM PDT

Sahabat-Gunung


Turun Padang Sekarang, Jangan Tunggu Semboyan Pilihanraya

Posted: 24 Oct 2012 11:30 PM PDTPengerusi Biro Publisiti Dan Penerangan Barisan Nasional (BN), Datuk Ahmad Maslan menasihatkan jentera parti untuk tidak menunggu sehingga semboyan pilihan raya dibunyikan Datuk Seri Najib Razak, sebaliknya sudah boleh turun padang untuk berjumpa rakyat khususnya menyebarkan risalah-risalah kempen kepada rakyat di akar umbi.

Beliau berkata demikian selepas membuat walk-about di Pasar Borong Selayang bersama jentera BN Selayang, mengedarkan 3ribu risalah bajet 2013.

"Kita jangan tunggu sehingga ke saat akhir, sebaliknya program tinjauan mesra, program yang dipelopori YAB Perdana Menteri dan Timbalannya, elok untuk kita pimpinan di bawah ini turuti kerana ia mudah, tidak melibatkan kos yan tinggi namun ianya memberikan kesan yang sangat baik kepada masyarakat di akar umbi.

Ia baik dilaksana dan dibuat di tempat-tempat strategik dan menjadi tumpuan ramai dan lebih elok jika ia bersekali dengan kompenan BN sebagai satu pasukan. Contohnya hari ini, tinjauan ke Pasar Borong Selayang, kita dapat berjumpa ramai orang, malah laungan 1Malaysia tadi dari pengunjung pasar membuktikan bahawa Gagasan 1Malaysia yang diilham YAB Perdana Menteri dapat diterima oleh masyarakat dari segenap lapisan," ujarnya kepada pemberita selepas membuat tinjauan mesra di pasar Borong Selayang, di sini hari ini.

Turut sama dalam tinjauan tersebut ialah Datuk Subahan Kamal, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Taman Templer, Jessie Ooi, Pegawai Penyelaras Parlimen Selayang, Datuk Sohaimi Shahadan, Pengerusi Pemuda BN Selayang dan kepimpinan BN Selayang yang lain.

"Usaha ini perlu kita lakukan di semua tempat, di seluruh negara. Hari ini kita di Pasar Borong Selayang ini, ianya menjadi tumpuan orang ramai. Risalah-risalah penerangan, tidak semestinya mengenai Bajet 2013, tetapi juga risalah-risalah penerangan mengenai dasar-dasar kerajaan dapat diedarkan ke seluruh negara oleh jentera-jentera penerangan BN bahagian dan negeri.

Edar dari sekarang, jangan tunggu pilihanraya baru nak edar. Ianya kena diedarkan secara berkala, secara kerap di tempat tumpuan-tumpuan," ujarnya yang juga Ketua Penerangan UMNO.

Dalam masa yang sama, beliau melihat langkah mengumumkan calon pilihan raya lebih awal mempunyai kesan positif dan negatif. Yang baiknya, calon yang dipilih itu boleh mengerakkan jentera dan bekerja dengan lebih awal namun kesan buruknya, ianya akan memberikan kesan kepada mereka yang tidak terpilih.

"Orang yang kecil hati kerana tidak terpilih itu lebih panjang masanya. Katakanlah calon yang sedia ada sekarang tidak dapat jadi calon, tentunya ia mempunyai banyak masa memikirkan tentang perkara-perkara yang boleh menyebabkan usaha-usahanya selama ini menjadi sia-sia, usaha penyokong-penyokongnya menjadi sia-sia dan boleh menyebabkan wujud usaha-usaha untuk memboikot calon yang dipilih kelak.

Namun, kita belum ada cadangan untuk mengumumkan calon lebih awal dan pucuk pimpinan pun tidak pernah memberikan komitmen itu tetapi percayalah bahawa di satu-satu tempat itu ada banyak winnable candidate, lebih dari seorang tetapi yang akan dapat hanya seorang, jadi pada pandangan saya, kepada mereka yang tidak dapat, ia bukanlah penghujung dunia untuk mereka, ada banyak lagi rezeki lain dan jika mereka terus menunjukkan kesetiaan pada parti, ada banyak lagi perkara-perkara lain yang mereka akan dapat daripada kesetiaan mereka itu," ujarnya lagi.

Tukar Syarat Tanah, Penyelenggaraan Tanah & Penyata Tunai Selangor Bukti Kegagalan Urus tadbir Kerajaan Negeri

Posted: 24 Oct 2012 08:55 PM PDT


Sejak mengambil alih pentadbiran di Selangor, Kerajaan Pakatan banyak terlibat dengan isu yang melibatkan tanah seperti tanah YBK, isu Talam yang juga dalam sektor hartanah serta isu tanah KHSB di Gombak seperti yang pernah didedahkan BN Selangor sebelum ini.

Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed berkata, perkara ini sebenarnya berkait dengan tadbir urus kerajaan negeri yang gagal menguruskan tukar syarat tanah dengan baik dan berkesan.

"Menurut Laporan Ketua Audit Negara, terdapat banyak kelemahan dalam pengurusan tanah di Selangor ini. Ini termasuklah pembinaan kilang haram dan penggunaan tanah tanpa kebenaran.

Selain itu, Laporan Ketua Audit Negara juga merekodkan beberapa kelemahan seperti kutipan premium tanah yang tidak seimbang termasuk kutipan cukai yang tidak mencapai sasaran. Kelemahan-kelamahan ini membuktikan bahawa Kerajaan Negeri memandang ringan soal tanah dan mengambil mudah pengurusan tanah ini.

Ini langsung tidak mencerminkan sikap integriti yang kononnya dimiliki oleh Menteri Besar. Malah, kami juga akan mendedahkan pada masa hadapan beberapa siri pembohongan Khalid Ibrahim kepada rakyat Selangor termasuk menggunakan Institutsi beraja bagi menutup kelemahan beliau," ujarnya kepada pemberita dalam sidang media di sini, semalam.

Dalam masa yang sama, antara panggilan talefon yang diterima oleh Pusat Khidmat Rakyat (PAKAR) BN Selangor ialah aduan mengenai keadaan jalan negeri yang tidak diselengara dengan sempurna.  Ini termasuklah jalan yang berlubang dan tidak sekata sehingga boleh menyebabkan kemalangan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara, Kerajaan Persekutuan memberikan RM 375.90 juta kepada Kerajaan Negeri bagi tujuan penyelenggaraan Jalan Negeri yang berjumlah 16,013 kilometer.

"Bagaimanapun, Kerajaan Negeri hanya membelanjakan RM218.15 juta sahaja. Iaitu 58.1% dari keseluruhan peruntukan. Ini secara tidak langsung menyebabkan wang Kerajaan Negeri meningkat. Hakikatnya, peningkatan wang kerajaan negeri bukanlah kerana kecekapan Menteri Besar mengurus kewangan tetapi sebaliknya beliau tidak membelanjakan untuk kebaikan rakyat.

Tidak guna jika Khalid Ibrahim berbangga dengan peningkatan hampir RM2 billion kepada kerajaan Negeri jika rakyat tidak mendapat hasil dari peningkatan ini.

Hakikatnya, Selangor yang terkenal sebagai negeri maju masih lagi mempunyai infrastruktur yang tidak sempurna di sesetengah kawasan," ujarnya yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor.

Laporan Ketua Audit Negara juga mendedahkan bahawa terdapat lebihan perbelanjaan tunai untuk tujuan mengurus hampir RM100 juta pada tahun 2011 berbanding 2010. Selain itu, berbanding 2010, Kerajaan Negeri juga membelanjakan RM624.51 juta wang tunai untuk perbelanjaan modal. Sedangkan pada tahun 2010, tiada sebarang perbelanjaan modal dilakukan.

Untuk apakah perbelanjaan tunai yang begitu tinggi ini? Siapakah yang menerima jumlah tunai ini? Kenapakah perbelanjaan tunai adalah melebihi pendapatan tunai?

"Kami percaya, kerajaan negeri tidak mempunyai perancangan jangka masa hadapan untuk mengukuhkan kewangan negeri sebaliknya hanya bermain dengan angka untuk jangka masa yang singkat sahaja. Ini terbukti apabila pihak Ketua Audit Negara mengkritik pelaburan jangka masa panjang yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri tidak memuaskan malah pulangan yang diterima juga adalah sangat rendah.

Ini amatlah berbeza dengan kenyataan exco Teresa Kok bahawa pelabur berlumba-lumba datang ke Selangor untuk melabur namun hakikatnya tidak diterjemahkan kepada realiti.

Berbanding pada tahun 2007 iaitu ketika Barisan Nasional memerintah, trend pelaburan telah menurun lebih RM10 juta malah tidak langsung menunjukkan ianya akan meningkat dalam masa terdekat ini," tambahnya.

Khalid Ibrahim yang kononnya mengamalkan perbelanjaan berhemat sebenarnya tidak diterjemahkan kepada rakyat. Hakikat ini perlu diteliti kerana walaupun kerajaan mungkin mempunyai sumber kewangan yang kukuh, namun rakyat Selangor tidak menikmati kebajikan seperti yang mereka janjikan samada dari segi infrastruktur mahupun dari segi kebajkan lain. Sebaliknya, peningkatan cukai pintu premis kediaman dan premis perniagaan serta kadar sewa yang dinaikkan menyebabkan rakyat terus terbeban.

Selangor Bina 23,637 Rumah Kos Rendah- Tony Pua Menipu

Posted: 24 Oct 2012 06:30 PM PDT


Kenyataan  pakar ekonomi DAP, Tony Pua semalam bahawa Selangor telah siap membina 23637 buah kos rendah,  ini mengelirukan rakyat, khususnya penduduk Selangor ini.

Timbalan Ketua Pemuda MCA Selangor, Dr Ching Eu Boon hari ini mempersoalkan kenyataan Tony tersebut, kerana rakyat Selangor nak tahu apakah benar kenyataannya bahawa sebanyak 23,637 buah kos rendah telah siap dibina di negeri Selangor.

"Setakat ini setahu saya, mana-mana saya pergi pun belum nampak pembianaan rumah kos rendah sudah siap. Di sini saya dapati pakar ekonomi DAP ini kena cari betul-betul ataupun patah balik belajar kerana jawapan atau kenyataannya merupakan satu penipuan yang mengelirukan semua penduduk di Selangor ini.

Dalam 23,637 unit yang dikatakan telah dibina, setakat ini saya nak tanya apa definasi rumah kos rendah? RM35 hingga RM42 ribu, itu dikatakan kos rendah melalui definisi Kementerian Perumahatan Kerajaan Tempatan (KPKT). RM42 ribu ke atas, dikira sederhana manakala RM75 ribu hingga RM100ribu itu sederhana atas," ujarnya membidas kenyataan Tony Phua yang mengatakan Selangor telah siap membina 23637 buah kos rendah di Selangor.

Tambahnya, apa yang dijanjikan oleh Menteri Besar Selangor selepas mereka memerintah, Khalid Ibrahim kata mereka akan bina 30,000 buah rumah kos rendah tetapi hari ini, apa yang ada Gombak, Klang, Hulu Langat, Kuala Langat, Hulu Langat, Petaling, Sepang dan Hulu Selangor, beliau mempunyai data yang tepat mengenai pembinaan rumah kos rendah di kawasan-kawasan tersebut.

"Dari 23,637, yang benar-benar sudah diduduki orang ialah 287 unit manakala 6352 dalam pembinaan. Lebih kurang 17,000 belum dibina lagi dan kalau belum dibina, mana datangnya rumah dan siapa pula yang menginap?

Ini sebenarnya satu penipuan, sama juga dengan MB yang mengatakan bahawa Manisfesto bukan janji. Kalau bukan janji, adakah pengundi di Selangor ini telah diperbodoh-bodohkan oleh MB, Tony Pua mahupun pakatan pembangkang ini sehingga terbentuknya kerajaan PKR, PAS dan DAP di Selangor ini.

Kalau kita lihat kembali kategori kos rumah ini, dari 30,000, mereka hanya bina 5612 buah, yang belum bina 4499. Rumah kos RM42ribu hingga RM75ribu, 2500 buah rumah tetapi rumah berharga RM70-RM100 ribu, ada 15ribu buah," ujarnya yang lebih mesra dengan panggilan nama Azman Ching di kalangan masyarakat dan pemimpin politik Selangor.  

Tambahnya, ertinya PKNS, kalau unit ini ingin membantu dari golongan keluarga miskin, pembinaan 15ribu unit rumah berharga RM70-RM100 ribu, ini bukan membantu keluarga miskin sebaliknya mereka bekerja dengan kontraktor yang lain, ini mengautkan keuntungan dan bukannya bantu keluarga miskin.

"kita kat Selangor, yang masih ramai orang yang miskin, kita kena bantu. Maka, mengapa rumah kos rendah ini bina hanya sepatutnya bina 30ribu unit, tetapi mereka bina hanya 5ribu unit?

Saya nak tanya Tony Pua, adakah dia mewakili Menteri Besar sewaktu beliau bercakap di dalam parlimen.  Adakah dia mewakili EXCO, Teresa Kok ataupun Ronnie Liu? Kalau dia tidak mewakili negeri Selangor, apakah jawatan dia bagi pihak negeri Selangor untuk menyampaikan kenyataan sebegini di Parlimen?.

Sebaliknya jika dia tidak mewakili MB ataupun kerajaan negeri Selangor, maka dia kena minta maaf. Dia kena minta maaf dengan rakyat Selangor, dia kena minta maaf kepada MB, Exco dan kerajaan negeri Selangor," ujarnya yang juga Penyelaras BN DUN Pandamaran, Klang. .

‘Kemaruk Putrajaya, Negeriku Terpinggir’ Slogan Paling Sesuai Untuk Kerajaan Selangor

Posted: 24 Oct 2012 04:15 PM PDT"Kemaruk Putrajaya, Negeriku Terpinggir"… itulah slogan paling tepat untuk menggambarkan pentadbiran pakatan pembangkang di Selangor berikutan pelbagai kemelut yang berlaku sepanjang empat tahun pemerintahan mereka, demikian pandangan Ketua Penerangan UMNO Selangor, Abdul Shukor Idrus.


Tegasnya dari isu sampah, air, rumah urut, pasir, hutang Talam dan pelbagai lagi membuktikan kerajaan Selangor pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Kahlid Ibrahim dan Penasihat Ekonomi yang bergaji RM1.00, Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal dan mengkhianati amanah rakyat.

Menurut  beliau pimpinan PKR yang dibantu oleh DAP dan disokong oleh Pas sebenarnya masih lagi terbawa-bawa dengan gaya mereka yang menjadi pembangkang sebelum ini yang hanya pandai mencipta fitnah.

"Apa yang mereka boleh bangga sepanjang empat tahun mentadbir negeri ini.. bas mewah, jet mewah, hutang bertimbun Unisel, rumah urut?

"Apa yang rakyat dapat? "Apakah dengan hanya pemberian subsidi air dengan jumlah lebih kurang RM11.00, boleh dianggap membantu rakyat sedangkan pemberian air percuma itu pun tidak secara menyeluruh.

"Mana janji-janji bulan bintang mereka? Walaupun sudah empat tahun pilihanraya umum lalu tapi rakyat tidak akan mudah lupa dan rela untuk diperdayakan sekali lagi," katanya.

Beliau yang juga ADUN Kuang seterusnya berkata kejayaan dan kebijaksanaan sesebuah pentadbiran bukan diukur kepetahan bercakap di pentas ceramah atau menerusi papan-papan tanda yang dipacak di serata negeri tetapi sejauh mana mereka membela rakyat dan seterusnya memajukan lagi ekonomi negeri.

"Macam orang jual ubat tepi jalan… pertama kali orang dengar orang percaya dan beli tapi kalau ubat yang dibeli itu tidak sama dengan apa yang dijanjikan maka orang akan serik begitu juga dalam pilihanraya, rakyat sudah serik dan tidak akan mahu lagi ditipu sekali lagi oleh penjual ubat tepi jalan", ujarnya. 

Sumber: UMNO-Online

Bekas Peneroka Felda Sungai Buaya Tuntut Kerajaan Selangor Pulangkan Tanah

Posted: 24 Oct 2012 09:30 AM PDTSekumpulan bekas peneroka Felda Sungai Buaya, Rawang, dan waris mereka hari ini menuntut kerajaan negeri Selangor memulangkan tanah seluas 419.57 hektar milik mereka yang didakwa dirampas pada 2010 dan membatalkan prosiding perampasan terhadap tiga lagi keping tanah seluas 451.62 hektar milik mereka di Mukim Serendah, Hulu Selangor.

Kira-kira 40 orang yang mewakili 362 bekas peneroka dan waris terbabit berkumpul di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor di sini pada pukul 11.30 pagi dan memegang pelbagai kain rentang bagi menyatakan tuntutan mereka terhadap Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mereka turut menyerahkan memorandum kepada kerajaan negeri menerusi wakil mereka Noryzal Zainal Abidin.

Berdasarkan memorandum itu, bekas peneroka terbabit mendakwa pada 1994 mereka telah menubuhkan satu syarikat dikenali sebagai Murna Jaya Development Berhad (Murna Jaya) bagi menjual dan memajukan tanah mereka secara usahasama dengan mana-mana pemaju yang berminat dan berkemampuan.

Seterusnya pada 1996, Murna Jaya telah mengikat perjanjian usahasama dengan syarikat pemaju dikenali sebagai Bandar Sungai Buaya Sdn Bhd (BSB) untuk memajukan keseluruhan tanah peneroka menjadi sebuah bandar baharu di kawasan itu.

BSB kemudian telah membangunkan sebahagian daripada tanah peneroka dengan mendirikan rumah kediaman dan blok kedai kira-kira 3,275 unit, bagaimanapun sekitar 1998, BSB tidak dapat meneruskan projek itu dengan lancar disebabkan kejatuhan ekonomi serantau sehingga akhirnya memaksa BSB menghentikan terus kerja pembangunan di kawasan itu.

Ekoran itu, persetujuan telah dicapai di mana menjadi tanggungjawab BSB untuk memulangkan kembali kira-kira 654.37 hektar tanah milik peneroka dan sebahagian lagi tanah di Mukim Serendah, Hulu Selangor, sebagai ganti rugi atas kegagalan BSB menyiapkan projek itu selaras dengan perintah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bertarikh 16 Mei 2005 yang mengarahkan BSB berbuat demikian.

Kesemua tanah yang perlu dipulangkan kembali kepada Murna Jaya telah didaftarkan atas nama BSB sebagai tuan punya berdaftar kecuali tanah di Mukim Serendah.

Bagaimanapun disebabkan BSB menghadapi masalah kewangan yang serius segala perancangan untuk memulangkan serta mendaftarkan semula tanah tersebut atas nama Murna Jaya tidak dapat dilaksanakan disebabkan kegagalan BSB menjelaskan cukai tanah yang telah tertunggak.

Akhirnya pada awal 2009, Murna Jaya telah menerima satu notis sebagai tuanpunya benefisial berhubung dengan kegagalan tuan punya (BSB) menjelaskan cukai tanah yang tertunggak sebanyak RM8.22 juta.

Ekoran itu, Murna Jaya telah mengambil inisiatif untuk menyelamatkan tanah tersebut seperti menghantar beberapa pucuk surat kepada pihak kerajaan negeri untuk mengemukakan beberapa cadangan tetapi usaha itu gagal dan pada 11 Ogos 2011 mereka menerima surat daripada Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor memaklumkan bahawa lapan hakmilik tanah mereka berkeluasan 419.57 hektar telah dirampas mengikut Akta Perampasan Tanah.

Ketika ini kerajaan negeri juga telah memulakan prosiding bagi merampas tiga lagi hakmilik tanah seluas 451.62 hektar di Mukim Serendah atas alasan cukai tertunggak sebanyak RM3.5 juta.

Murna Jaya melalui peguam mereka iaitu Tetuan Wan Haron & Associates telah menerima surat daripada Jabatan Insolvensi Malaysia bertarikh 26 Julai 2012 yang menyokong permohonan Murna Jaya untuk penangguhan prosiding perampasan itu untuk jangkamasa enam bulan bagi meneliti dokumen berkaitan tetapi sehingga kini Menteri Besar didakwa masih belum membuat keputusan berhubung permasalahan itu.

Sehubungan itu peneroka terbabit menuntut kerajaan negeri menerima cadangan Murna Jaya untuk menyelesaikan jumlah cukai tertunggak bagi kesemua 2,152.8 hektar tanah yang telah dirampas termasuk tanah yang terlibat dalam prosiding perampasan di Mukim Serendah secara berperingkat seterusnya memulangkan kembali tanah berkenaan kepada Murna Jaya untuk diteruskan pembangunan.

Mereka turut menuntut kerajaan negeri mempercepatkan dan menanggung segala kos perbelanjaan untuk proses pecah tanah itu seterusnya mengeluarkan geran berasingan kepada setiap pembeli atau pemilik rumah atau tanah masing-masing selain menaik taraf kemudahan asas serta melaksanakan projek pembangunan yang dijanjikan sebelum ini.

Sementara itu, wakil peneroka terbabit, Abu Hasan Mohd Sidek, 70, yang telah menetap di sana sejak 40 tahun lepas merayu supaya kerajaan negeri bertimbang rasa dengan menerima tuntutan yang dikemukakan oleh mereka.

"Kami akan bayar tunggakan cukai tetapi secara berperingkat kerana kami orang susah. Kami beri tempoh selama 14 hari untuk Menteri Besar membuat keputusan terhadap tuntutan kami sebelum kami ambil tindakan lebih drastik dan tegas selepas ini," katanya.

Misteri Skim TAWAS : Peruntukan RM8.5 Juta Tapi Mana Hilang RM5.5 Juta Lagi?

Posted: 24 Oct 2012 08:09 AM PDT


Barisan Nasional Negeri Selangor (BN Selangor) melihat Laporan Ketua Audit Negara yang dikeluarkan baru-baru ini memperlihatkan banyak kelemahan-kelemahan dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Khalid Ibrahim.

Koordinatornya, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed berkata, kelemahan ini telah dilaporkan secara telus oleh pihak Ketua Audit Negara namun Menteri Besar dengan angkuh cuba menafikan kredibiliti laporan tersebut dengan mempertikaikannya. Inikah sikap pemimpin yang berjiwa besar?

"Salah satu kelemahan yang Nampak ialah Skim Tawas. Skim TAWAS diwujudkan kononnya untuk memberi faedah kepada semua anak kelahiran Selangor. Namun begitu, skim yang bermotifkan politik ini dibuat tanpa perancangan rapi dan ini menyebabkan hasil negeri dibazirkan begitu sahaja tanpa dapat digunakan secara optimum.

Memandangkan Skim TAWAS ini dikendalikan oleh pihak Menteri Besar Incorporated (MBI), maka Menteri Besar selaku Pemegang Amanah perlu bertanggungjawab sepenuhnya.

Peruntukan untuk TAWAS juga dilihat digunakan secara tidak seimbang. Daripada RM 13.5 juta peruntukan iaitu RM8.5 juta untuk TAWAS dan RM5 juta untuk pengurusan, hanya RM2.9 juta sahaja dibelanjakan untuk TAWAS sebaliknya, RM4.9 juta dibelanjakan untuk pengurusan," ujarnya kepada pemberita dalam sidang media isu-isu semasa di sini hari ini.

Tambahnya, pengendali TAWAS iaitu YAWAS (Yayasan Warisan Anak Selangor) membelanjakan 98% dari peruntukan RM 5 juta untuk pengurusan namun hanya 34.4% sahaja yang mendapat faedah darinya. Kenapakah wang pengurusan ini begitu tinggi dari wang yang diagihkan?

Ke manakah baki RM 5.5 juta lagi?

Pada masa yang sama, alasan Menteri Besar bahawa jumlah kelahiran iaitu 313,706 adalah tidak benar menunjukkan beliau tidak menghormati Laporan Ketua Audit Negara. Penafian Menteri Besar bahawa angka kelahiran adalah tidak tepat kerana bercampur dengan bukan warganegara juga tidak boleh diterima kerana pendaftaran TAWAS hanya 23.7%. Adakah MB mengatakan bahawa hampir 80% kelahiran lagi merupakan bukan warganegara?

"Persoalan penting ialah, bagaimanakah Kerajaan Negeri memberi jaminan setiap yang mendaftar dengan TAWAS akan mendapat pulangan RM1,500 apabila berumur 18 tahun? Ini kerana, sehingga kini masih belum ada apa-apa pelaburan dari pihak Kerajaan Negeri untuk menghasilkan pulangan yang berjumlah lebih dari RM20 juta untuk diberikan kepada anak Selangor yang mendaftar.

Bukan sahaja dari segi kewangan, segala dokumentasi dan pentadbiran juga mendapat kritikan dari Ketua Audit Negara. Ini jelas membuktikan bahawa Kerajaan Negeri gagal menyediakan satu program yang baik dan dijalankan dengan telus. Kenyataan exco Dr. Xavier bahawa kos operasi TAWAS turut digunakan untuk tujuan Jom Shopping sebenarnya memakan diri.

Bagaimana mungkin peruntukan untuk tujuan lain digunakan sewenang-wenangnya bagi tujuan politik. Kita semua maklum bahawa program Jom Shopping merupakan agenda politik Pakatan yang dibuat secara sambil lewa dan tidak menyeluruh," ujarnya lagi yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor.

Taipingmali (tm)

Posted: 25 Oct 2012 01:13 AM PDT

Taipingmali (tm)


UFB - Sembang iLMU Isu Semasa - 24.10.2012 - FULL

Posted: 24 Oct 2012 07:44 PM PDT

PAS Larut kena jual dengan Dap

Posted: 24 Oct 2012 03:57 PM PDT

Gambar menceritakan segala-galanya. Gambar di atas adalah barisan ahli jawatan kuasa Pas Cawangan Simpang 4 Anak Kurau, Batu Kurau Perak. Dahulu termasuk dalam bahagian Parlimen Taiping tetapi selepas persempadanan semula, cawangan ini termasuk dalam kawasan Parlimen Larut.

Dahulu Pas anti Umno, kerana Umno berkawan dengan Mca dan Mic. Pas menghukum Umno kapir. Tunku Abdul Rahman kapir.

Pas Simpang 4 dan Anak Kurau cukup fanatik dengan ajaran tok guru, kalau Umno buat program dan menjemput menteri atau ahli parlimen BN turun kawasan, Pas kedua-dua cawangan ini akan sibuk memasang bendera sepanjang jalan seolah-olah ada pembesar Pas yang akan turun ke Kampung Anak Kurau. Pada hal tak pernah dalam sejarah Pas cawangan tersebut menerima kunjungan pembesar Pas. Itu lah bahalolnya Pas kawasan tersebut.

Satu lagi ialah bab sembahyang. Puak-puak Pas tak berjemaah di masjid dan surau tetapi sanggup meninggal kan masjid dan surau semata-mata untuk bersolat jemaah di markas hijau mereka. Nak kata tak reti hukum , ustaz yang baju putih kebiruan di atas adalah ustaz yang mengajar kelas fardu ain di sekolah agama rakyat kawasan tersebut. Tiap-tiap bulan terima gaji daripada Umno.

Kampung Anak Kurau tak ada sekor habuk pun orang cina, 100% adalah melayu, jadi apa ke jadahnya Pas Simpang 4 pegang bendera Dap dan bergambar dengan 3 ekor komunis tu?

Tak lain dan tak bukan ia Dap komunis masuk ke kampung untuk bayar zakat pendapatan hasil jualan babi mereka, sebab itu lah Pas cawangan tersebut sanggup menjulang bendera Dap. Sudah masuk maaaaa......
Pengerusi Exco Agama Selangor

Posted: 24 Oct 2012 03:27 PM PDT

Itu Loktor Hasan Ali sudah siow ,...wa angkat lu jadi agamer  punyerr pengelusi lor..

MCA haram jadah, Dap di sanjung : Retorik Pas Bengong

Posted: 24 Oct 2012 03:09 PM PDTOi Deris!...hang bengong nooo....nampak salah Mca, tetapi tak nampak salah Dap. sah Pas dah telan banyak duit Dap. sebab tu tongong macam anjing Dap..
Pas pecacai Dap

  1. Dap menolak hudud dan penubuhan negara Islam .
  2. Dap membenarkan penjualan arak di Shah Alam.
  3. Dap meminta MPSA pulangkan arak yang dirampas
  4. Dap mahu jadikan Malaysia sebagai negara kristian
  5. Dap mahu Kristian dibenarkan menggunakan kalimah Allah.
  6. dll
Kenapa Pas tak bantah dalam isu di atas?


DAP Boleh Bersandiwara Tapi Belang Rasis Mereka Sukar Dipadamkan – Fairus

Posted: 24 Oct 2012 02:23 PM PDT

KUALA LUMPUR 24 Okt – Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Seri Mohd Fairus Kahiruddin percaya pemimpin DAP tidak berani menyahut cabaran untuk bertanding di kawasan majoriti Melayu kerana belang rasis mereka sukar untuk dipadamkan meskipun mereka sering melaungkan prinsip keadilan, demokrasi dan sebagainya.

Tegasnya DAP tidak akan berani menanggung risiko memandangkan rakyat khususnya orang Melayu di Pulau Pinang secara majoritinya sudah menolak mereka setelah empat tahun lebih memerintah negeri itu.

Katanya rakyat semakin sedar dan tahu bagaimana mereka mentadbir dengan penuh retorik dan penuh sandiwara.

"Malah sepanjang pengalaman bersama mereka, DAP adalah sebuah parti yang tidak boleh dipercayai dan saya rasa hakikat yang sama turut dikongsikan oleh rakyat pelbagai kaum di Pulau Pinang hari ini," katanya kepada UMNO-Online di sini.

Beliau juga yakin rakan politik DAP iaitu Pas dan PKR tahu akan hakikat tersebut namun terpaksa pendamkan demi survival politik mereka.

"Pas dan PKR pun masing-masing ada agenda tersirat sebab itu apa yang mereka pamirkan bersama DAP hanya lakonan sandiwara. Tapi percayalah pilihanraya umum akan datang tembelang itu akan pecah kerana masing-masing sudah pasang strategi untuk 'membunuh' antara satu sama lain.

"Mereka saling tidak percaya mempercayai. DAP sendiri sedang giat mempromosikan pemimpin Melayu mereka… memang pada permukaannya jalinan pakatan pembangkang nampak cantik tapi di dalamnya berkecamuk", ujarnya.

Jelas beliau lagi kenyataan kononnya DAP parti pelbagai kaum hanyalah retorik kosong semata-mata, hanya rakyat yang buta hati saja yang akan percaya.

"Kalau saya tuduh mungkin perkara itu mereka boleh sifatkan fitnah tetapi yang mengatakan hal ini dengan tegas adalah bekas Naib Pengerusi DAP sendiri Tunku Aziz Tunku Ibrahim.

"Kita lihat apa yang berlaku dalam DAP sekarang makin ramai ahlinya di kalangan orang Melayu, India keluar parti… sebab apa?… tepuk dada tanya selera", ujarnya. 
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MB Azizan Tuding Jari Salahkan CEO KCB

Posted: 24 Oct 2012 12:03 PM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kelantan Rugi Lebih RM700 Juta

Posted: 24 Oct 2012 11:52 AM PDT

Umumnya, sebahagian besar rakyat Kelantan telah lama menyedari projek Pembangunan & Pengindahan Tebing Sungai Kelantan (PTSK) di Lembah Sireh adalah salah satu dari beberapa projek pembangunan oleh Kerajaan PAS Kelantan yang gagal dilaksanakan sepenuhnya disebabkan pelbagai kelemahan dan kecuaian di pihak kerajaan negeri.

Namun tidak ramai yang menyedari bahawa kegagalan pihak pemaju swasta Liziz Standaco Sdn Bhd menyiapkan projek tersebut juga sebenarnya telah menyebabkan kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Nik Aziz Nik Mat terpaksa menanggung kerugian yang tidak sedikit jumlahnya.

PTSK ataupun lebih dikenali sebagai Projek Lembah Sireh itu, bukan sahaja telah menyebabkan negeri Kelantan mengalami kerugian berikutan tanah seluas 716.8 ekar (286.72 hektar) yang bernilai RM318.29 juta tergadai dan berpindah milik kepada syarikat tersebut, malah kerugian sebenarnya jauh lebih besar sehingga melebihi RM700 juta.

Jumlah kerugian tersebut hampir bersamaan dengan dua kali ganda jumlah belanjawan tahunan Kerajaan PAS Kelantan, malah angka itu juga 3 kali ganda lebih besar daripada peruntukan RM250 juta untuk NFC Corp yang pernah disensasikan oleh pakatan pembangkang sebelum ini.

Jika dalam isu NFC yang diberi pinjaman RM250 juta jelas termaktub dalam perjanjian bertulis wang pinjaman tersebut perlu dibayar mengikut jadual, namun dalam kes projek Lembah Sireh pula tanah yang bernilai RM318.29 juta itu secara cuai telah dipindah milik tanpa prosedur yang betul.

Ini disahkan sendiri oleh Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2011 yang merekodkan kegagalan projek itu serta turut mengesahkan penukaran hak milik tanah telah dilakukan sewenang-wenangnya, sedangkan sepatutnya hanya selepas keseluruhan projek pembangunan telah selesai dilaksanakan barulah urusan pindah milik kepada Liziz Standaco boleh dilakukan.

Sementara itu, dalam satu kenyataan oleh Presiden Pertubuhan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (OMBAK), Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad ketika mengulas isu ini, katanya mengikut perjanjian yang ditandatangani kedua-dua pihak itu antara lainnya mensyaratkan pemberian tanah seluas 716.8 ekar itu sepatutnya diikuti dengan sumbangan balas dari Liziz Standaco dalam bentuk kewangan dan pembangunan fizikal.

Namun disebabkan kegagalan Kerajaan PAS Kelantan mengurus amanah rakyat, tanah tersebut tergadai begitu sahaja tanpa mendapat manfaat yang setimpal sebagaimana yang disyaratkan dalam perjanjian.

Berikutan kecuaian pemimpin PAS yang mengurus tadbir negeri dengan berkesan, impaknya menyebabkan kerajaan negeri kehilangan hak ke atas tanah yang bernilai RM318.29 juta itu, dalam masa yang sama juga mengalami kerugian sebanyak RM389.09 juta dalam bentuk sumbangan balas yang hingga saat ini gagal ditunaikan oleh syarikat Liziz Standaco.

Justeru itu, amatlah wajar sekali apabila NGO terbabit mendesak Timbalan Menteri Besar Kerajaan PAS Kelantan iaitu Datuk Ahmad Yakob mengambil tanggungjawab seterusnya meletakkan jawatan berikutan kerugian tersebut, sementelah lagi kerugian yang ditanggung terlalu besar melibatkan pula harta rakyat dan bukannya harta milik pemimpin PAS negeri.

Menurut Presiden OMBAK itu lagi, pengesahan audit dari LKAN membuktikan bahawa pendedahan yang dibuat pihaknya Februari lalu berkaitan isu ini ternyata benar. Lebih mengecewakan lagi selepas pendedahan itu, kerajaan negeri tidak pula mengambil inisiatif untuk memperbetulkan keadaan.

Keadaan ini sekaligus menimbulkan tanda tanya dikalangan khalayak anak negeri, gerangan siapakah pemilik Liziz Standaco dan apakah hubungannya dengan pemimpin dalam Kerajaan PAS Kelantan?

Entah apa istimewanya Liziz Standaco Sdn Bhd sehingga mendapat kelebihan sedemikian rupa termasuklah secara mudah dibenarkan memiliki tanah milik kerajaan negeri sekalipun sehingga kini masih gagal menyediakan dan menyiapkan pembangunan fizikal yang dijanjikan.

Melihat pada senario kegagalan projek Lembah Sireh serta tergadainya tanah kerajaan yang bernilai beratus juta ini, jelas sekali ia menuntut rakyat Kelantan untuk segera bangkit membantah unsur penyelewengan yang kemungkinan besar memang wujud seperti mana pernah diperkatakan ramai lama sebelum ini.

Jika rakyat Kelantan lambat bertindak dalam menyatakan hak mereka, dan masih enggan menjatuhkan Kerajaan PAS Kelantan yang sudah terbukti lemah, cuai dan gagal ini, dikhuatiri kelak masa depan negeri ini pula yang tergadai nanti.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Malaysia ke-12 Paling Berdaya Saing: Bukti Negara Tak Bankrupt

Posted: 24 Oct 2012 09:07 AM PDT

Laporan Bank Dunia Edisi 2013 yang meletakkan Malaysia di tangga ke 12 paling berdaya saing bagi perniagaan sekali gus menghumban segala tuduhan pembangkang konon negara ini akan bangkrap, ke dalam longkang.

Kedudukan ini merupakan lonjakan enam anak tangga berbanding 2011 iaitu lonjakan yang paling tinggi setakat ini. Pada tahun 2010, Malaysia berada di tangga 23.

Kedudukan ini juga meletakkan Malaysia mengatasi negara seperti Sweden (ke-13), Taiwan (ke-16), Jerman (ke-20), Jepun (ke-24) dan Switzerland (ke-28).

Laporan Bank Dunia ini adalah berdasarkan kajian ke atas 185 ekonomi merentasi kriteria daya saing seperti kemudahan memulakan perniagaan, kelulusan mendapatkan lesen, kecekapan pentadbiran cukai dan kemudahan menjalankan perdagangan rentas sempadan.

Malaysia didapati telah memperbaiki kedudukan daya saingnya dalam lima bidang menjalankan perniagaan, iaitu Kemudahan Bekalan Elektrik (dari tempat ke-59 ke tempat ke-28); Pendaftaran Hartanah (dari tempat ke-59 ke tempat ke-33); Pembayaran Cukai (dari tempat ke-41 ke tempat ke-15); Perdagangan Rentas Sempadan (dari tempat ke-29 ke tempat ke-11) dan Urusan Permit Pembinaan (dari tempat ke-113 ke tempat ke-96).

Nampaknya, segala usaha pembangkang untuk menggambarkan kepada rakyat dan dunia bahawa Malaysia mengalami masalah ekonomi serta mengalami risiko bangkrap berdasarkan Bajet dan Audit yang baru dibentangkan telah sekali lagi tidak berjaya.

Dengan laporan Bank Dunia ini, keyakinan pelabur terhadap Malaysia juga akan melonjak tinggi dan ini bakal membantu negara mencapai sasaran pengurangan kadar defisit kepada 4.0 peratus daripada KDNK berbanding 4.5 peratus tahun ini.

Golongan peniaga juga dijangkan memberi sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada kerajaan dalam PRU yang akan datang berdasarkan perkembangan positif yang direkodkan ini.

Sementara itu, pakatan pembangkang dilihat semakin buntu apabila Bajet yang dibentangkan mereka mendapat kritikan hebat kerana tidak dibuat berdasarkan realiti dan tegar meneruskan janji-janji yang tidak masuk akal. Lebih buruk lagi bagi pembangkang apabila Laporan Audit yang dibentangkan mendedahkan kelemahan yang ketara di negeri-negeri yang diperintah mereka sehingga dalam beberapa kes terdapat desakan dari rakyat agar dilakukan siasatan oleh SPRM.

Ketika BN berjaya membuktikan kecekapan melalui khidmat yang cemerlang, pembangkang terpaksa bermain politik dengan isu remeh iaitu kamera AES dan cukai rokok yang sebenarnya membawa kesan yang baik untuk rakyat. Pembangkang telah bertindak menyeru rakyat menolak sesuatu yang baik untuk mereka dengan alasan ia memberi pulangan wang kepada kerajaan dan cuba menggambarkan bahawa kerajaan terdesak untuk menambah pendapatan dengan memeras rakyat.

Namun, laporan Bank Dunia ini dengan sendirinya menafikan yang kerajaan buntu untuk menjana kewangan. Terbukti kerajaan telah berjaya menyediakan persekitaran yang selesa untuk membolehkan perniagaan berkembang dan pelaburan meningkat bagi memastikan kewangan negara dapat dijana secara konsisten.

Kini rakyat semakin yakin dengan kerajaan dan pembangkang semakin kehilangan modal untuk berkempen.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tidak Salah Chua Soi Lek Tolak Hudud Pas

Posted: 24 Oct 2012 09:03 AM PDT

Hiruk piruk seketika dunia maya dengan hamburan kemarahan sesetengah pihak apabila Presiden MCA, Chua Soi Lek (CSL) menyatakan sekiranya hasrat PAS mahu melaksanakan hukum hudud menjadi kenyataan bakal menyebabkan kira-kira 1.2 juta orang kehilangan pekerjaan.

Kebanyakan reaksi balas dari pihak penyokong pro pembangkang, mereka menyifatkan kenyataan CSL itu adalah satu penghinaan terhadap Islam dan disebabkan itu UMNO perlu mengambil tanggungjawab di atas keterlanjuran CSL itu.

Hakikatnya, bukan UMNO ataupun mana-mana pemimpinnya yang perlu dipersalahkan berikutan kenyataan CSL yang sedikit bias itu, sebaliknya Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat serta Presiden PAS, Hadi Awang yang perlu mengambil tanggungjawab dan menanggung bebannya.

Seandainya para pembaca semua imbas semula pertikaian hukum hudud di antara PAS dengan rakan sepakatannya DAP sejak sekian lama, Nik Aziz dan Hadi Awang sebenarnya secara sedar atau sebaliknya, telah memberi 'lesen' untuk CSL berkata demikian mengikut pemahamannya.

Misalnya 12 Ogos 2009 yang lalu, Nik Aziz pernah mengeluarkan kenyataan terbuka menganggap tentangan DAP terhadap Islam bukannya satu kesalahan konon atas alasan DAP bukannya Islam.

"DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," demikian kata Nik Aziz kepada pemberita di Kota Bharu semasa diminta mengulas tindak tanduk beberapa pemimpin DAP yang seperti sengaja menghina Islam.

Reaksi selamba Nik Aziz itu sehingga kini tidak pernah dinafikan olehnya, dan menariknya semenjak itu, segelintir pemimpin politik bukan Islam kelihatan yakin dengan lampu hijau dari Mursyidul Am PAS itu, sehinggakan kian ramai dari kalangan mereka khususnya dari DAP dengan sewenang-wenangnya mempersendakan hukum hakam Islam.

Barangkali sudah ketentuan Illahi, ngam-ngam 3 tahun selepas Nik Aziz memberi lampu hijau untuk DAP sesuka hati menghina Islam atas alasan DAP bukan Islam, tanggal 12 Ogos 2012 yang baru sahaja dua bulan berlalu, Presiden PAS, Hadi Awang pula telah mengeluarkan kenyataan bahawa "DAP berhak untuk menolak hudud".

Dalam kenyataan tersebut yang disiarkan oleh Sinar Harian itu, Hadi berkata, penolakan DAP terhadap undang-undang Islam bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana Karpal Singh serta kebanyakan ahli DAP adalah bukan Islam.

Namun apabila CSL selaku Presiden MCA pula mengeluarkan satu kenyataan bias mengaitkan kesan buruk pada ekonomi negara sekiranya hudud PAS dilaksanakan, kenapa pula para penyokong PAS tiba-tiba sahaja melenting? Walhal, bukankah Nik Aziz & Hadi Awang sendiri sebelum ini secara sedar telah menghalalkan tindakan DAP untuk menghina Islam.

Jika para pemimpin DAP dianggap tidak bersalah bilamana mempertikaikan hukum hakam Islam sehingga berjaya memaksa PAS berlembut dan mengalah sebagaimana terbukti dalam beberapa mesyuarat tertinggi PR sebelum ini, maka usahlah menyalahkan CSL apabila beliau mengambil kesempatan tersebut untuk lebih kritis terhadap hudud PAS.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Abby Abady meraban lagi

Posted: 24 Oct 2012 08:02 AM PDT

Kesian kat Abby Abadi,,,ingat dah pulih dari akal yang tak semiaq tu, rupanya semakin teruk, harap Datuk Prof Dr Maza dapat lah pulihkan dia ni...teruk sangat dah!

oyabun

Posted: 24 Oct 2012 11:32 PM PDT

oyabun


Isu Selangor : 150 lagi rakyat Selangor tuntut hak air?

Posted: 24 Oct 2012 06:35 AM PDTSeramai 150 orang penduduk Pangsapuri Mawar di Taman Bunga Raya dekat sini mengadakan demonstrasi secara aman bagi menuntut hak air percuma sebanyak 20 meter padu daripada kerajaan negeri Selangor.

Ahli Parlimen Hulu Selangor, P. Kamalanathan turut hadir untuk mendengar aduan mereka yang mendesak agar kerajaan negeri yang diterajui Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor memenuhi janji yang telah dibuat pada Pilihan Raya ke-12, empat tahun lalu.

Penduduk turut menjemput Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Sohaimi Shahadan bagi meminta beliau menjelaskan isu berkenaan kepada mereka. Hadir sama Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu Malaysia (PVTM), Mohd. Ali Baharom untuk memberikan sokongan moral.

Kamalanathan berkata, rakyat negeri ini semakin sedar akan ketidakjujuran kerajaan negeri membantu mereka setelah memerintah selama empat tahun. Katanya, beliau akan membantu GPRS membantu menjelaskan mengenai isu air yang diputarbelitkan oleh kerajaan negeri.

Sohaimi berkata, penduduk mengundang GPRS untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung perkara itu.

"Kami akan bantu penduduk mengemukakan saman terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dengan segera.

"Semua pihak perlu diberikan penjelasan mengenai isu ini," katanya.

Sementara itu, pengerusi persatuan penduduk pangsapuri itu, Azman Mad Zain, 42, berkata, selama 50 bulan mereka tidak pernah menikmati air percuma yang dijanjikan dalam manifesto pakatan pembangkang pada pilihan raya umum ke-12 yang lalu.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 24 Oct 2012 11:27 PM PDT

MERBOK TIMES

Posted: 24 Oct 2012 11:20 PM PDT

MERBOK TIMES


SANDIWARA LAGI

Posted: 24 Oct 2012 05:19 PM PDT

PAS telah berhimpun secara aman di hadapan Wisma MCA, Jalan Ampang bagi membantah Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang konon menghina agama Islam. 

Himpunan tersebut adalah anjuran Dewan Pemuda PAS Malaysia dan Dewan Ulamak PAS Pusat. Mereka membawa sepanduk dan poster mengecam tindakan pemimpin MCA itu yang didakwa tidak tahu menjaga sensitiviti umat Islam.

Kenyataan Soi Lek diputar-belitkan tetapi kenyataan Karpal Singh secara terang-terangan dan cukup jelas menentang Islam itu mereka butakan mata dan tulikan telinga mereka. Demi menutup dan memelihara kesucian Karpal Singh mereka mengalih pandangan dan membohongi diri mereka sendiri.

PAS banyak main sandiwara. Mengapa mereka tidak mengangkat sepanduk dan poster mengecam Karpal Singh di hadapan pejabar DAP? Ini lah caranya PAS membela Karpal Singh kerana mengharapkan undi kaum Cina DAP.

Aksi mereka seperti di atas ibarat pentas sandiwara tanpa bersandarkan prinsip parti mereka sendiri.

KUMAN SEBERANG LAUT NAMPAK, GAJAH DI DEPAN MATA TIDAK KELIHATAN.

Beli cadar di Harrods RM9,765?

Posted: 24 Oct 2012 07:59 AM PDT

Cadar-cadar pilihan dari Harrods
Borneo Post pada 25 April melapurkan Ahli Parlimen Santubong Datuk Wan Junaidi Tuanku Jafaar telah mengumumkan peruntukan berjumlah RM1.5 juta untuk membina 30 rumah baharu penduduk miskin bagi seluruh Parlimen Santubong.
Penduduk miskin yang menerima bantuan terbabit adalah hasil kerja-kerja mencari rumah usang yang dijalankan secara bersama oleh Pejabat Pusat Khidmat Ahli Parlimen Santubong, Pejabat DUN Demak Laut dan DUN Pantai Damai pada awal tahun ini. 
Hari ini bekas menantu Mahmud Taib, Shahnaz A.Majid melapurkan Datuk Seri Mahmud Abu Bekir telah membelanjakan:

06 Jun di Ferrari Shop sebanyak RM6,175 
14 Jun di Harrods sebanyak RM117,919 
17 April di Wellington Hospital sebanyak RM37,040 
25 Mei di Starhill KL sebanyak RM123,800

Cadar katil sahaja di Harrods berharga RM9,765. Di dalam CIMB Islamic Bank Kuching menunjukan simpanan sebanyak RM5.75mil.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 24 Oct 2012 11:14 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GEMPAR! Penyerang Liverpool Akan Sertai Pasukan Terengganu?!!!

Posted: 24 Oct 2012 06:15 PM PDT

T-Team pikat Fowler

JIKA tiada aral melintang, legenda bola sepak Liverpool, Robbie Fowler (gambar) akan menyertai pasukan T-Team.
Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata, rundingan dengan bekas penyerang Liverpool itu sedang berjalan dan sekiranya tiada halangan, penjaring 183 gol Liga Perdana Inggeris itu bakal menjadi pemain merangkap jurulatih T-Team musim depan.

Ahmad berkata, beliau dimaklumkan pemain berusia 37 tahun yang menjadi pemain dan jurulatih kelab Muangthong United di Thailand musim ini, berminat untuk menyarung jersi hitam putih T-Team yang berpangkalan di Kuala Terengganu.

"Namun seperti pemain import lain juga, T-Team mesti memastikan Fowler masih cergas sepenuhnya dan bukannya mengambil kira nama besarnya semasa bermain di Liga Perdana Inggeris.

"Sekiranya kedua-dua pihak bersetuju, Fowler akan datang menyertai sesi ujian dan keputusan sama ada untuk mengambilnya atau tidak akan dibuat selepas itu," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.


Fowler mula menyertai pasukan remaja Liverpool pada 1984 sebelum diserapkan ke dalam pasukan utama sembilan tahun kemudian dan dia meninggalkan kelab itu pada 2001.

Baca seterusnya di sini: http://www.hmetro.com.my/articles/T-TeampikatFowler/Article

*Hebat pasukan T-Team. Semoga arena bola sepak Malaysia lebih meriah selepas ini.

Pemimpin PKR Masih Menetek Tapi Tahu Hal Ehwal Politik Negara.

Posted: 24 Oct 2012 08:30 AM PDT

Berita dari Malaysian Insider : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/alliance-bank-berkait-dengan-daim-bukan-anwar-kata-pkr/


Alliance Bank berkait dengan Daim bukan Anwar, kata PKR

KUALA LUMPUR, 24 Okt — Alliance Bank mempunyai mempunyai kaitan dengan Tun Daim Zainuddin dan bukan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa menjejaskan agenda Melayu semalam oleh bekas Menteri Kabinet Tan Sri Sanusi Junid, kata PKR hari ini.
Dalam Forum Ekonomi Melayu semalam, Sanusi mendakwa Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Daim Zainuddin cuba 'meniru' dasar anti-Yahudi Jerman dahulu dengan tidak memberikan lesen perbankan kepada masyarakat bukan Melayu demi memastikan kepentingan Melayu dalam ekonomi terbela.

"Sanusi mendakwa usaha ini digagalkan oleh Anwar yang memberikan lesen perbankan kepada dua kumpulan perbankan bukan Melayu — Hong Leong Bank dan Alliance Bank.

"Tuduhan Sanusi tidak berasas. Alliance Bank Malaysia Berhad merupakan syarikat perbankan di bawah Alliance Financial Group Berhad (AFG) yang dikaitkan dengan Tun Daim Zainudin.

"Daim dikatakan memiliki 14.8 peratus AFG menerusi Langkah Bahagia Sdn Bhd. Langkah Bahagia bersama-sama pihak-pihak berkaitan syarikat pelaburan Singapura, Temasek Holdings Ltd mempunyai kepentingan di dalam AFG menerusi Vertical Theme Sdn Bhd," kata Nik Nazmi dalam kenyataan media yang dihantar ke The Malaysian Insider hari ini.

Menurut Nik Nazmi, hubungan AFG dan Daim bermula sejak 1982 lagi apabila beliau membeli Malaysian French Bank. Malaysian French Bank kemudian dinamakan Multi-Purpose Bank.
Pada 1997, Langkah Bahagia membeli saham di dalam Hock Hua Bank (Sabah). Salah seorang pemilik saham Langkah Bahagia, Mohd Nasir Ali mengumumkan bahawa beliau bertindak bagi pihak Daim. Hock Hua Bank kemudian ditukar nama menjadi International Bank Malaysia Berhad dan digabungkan bersama Multi-Purpose Bank serta enam lagi syarikat kewangan untuk menjadi AFG.

"Mungkin agenda Melayu yang dimaksudkan Sanusi adalah untuk menjaga kepentingan saham kroni-kroni UMNO-BN seperti bagaimana Petronas ditekan untuk menyelamatkan syarikat milik anak Mahathir, Mirzan iaitu Konsortium Perkapalan Berhad sewaktu krisis ekonomi 1997 dengan harga melebihi kadar pasaran. Namun yang menghalang usaha tersebut ialah Anwar," katanya lagi.

Menurut Nik Nazmi lagi, ketaksuban Sanusi di dalam menyerang Anwar dan mempertahankan Mahathir dan Daim menyebabkan beliau tidak nampak penyelewengan ekonomi, seterusnya menjadikan rakyat Malaysia umumnya dan orang-orang Melayu secara umumnya sebagai mangsa.

Sumber: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/alliance-bank-berkait-dengan-daim-bukan-anwar-kata-pkr/

Begitu hebatnya Nik Nazmi yang dilahirkan pada tahun 1982 tetapi tahu hal ehwal politik negara ketika sama tahun dengan kelahirannya.


Tapi sebagai pembaca yang bijak, adakah anda mahu percaya kenyataan Tan Sri Sanusi Junid yang telah pun menjadi pemimpin pada tahun 1982 atau budak mentah bernama Nik Nazmi?

*Patutnya Anwar Ibrahim yang jawab isu ni. Tapi kesilapan besar Anwar adalah menghantar 'budak' untuk berlawan dengan fakta Tan Sri Sanusi. Cari la yang tua sikit Anwar, barulah hujah tu ada authority.

Permohonan Maaf Dari MyMassa Atas Pengeluaran Artikel

Posted: 24 Oct 2012 06:00 AM PDT

Disebabkan artikel MyMassa yang ini (http://mymassa.blogspot.com/2012/10/gambar-penyokong-pas-yang-sudah-murtad.html), blog ini telah dihentam teruk oleh penyokong PAS di ruangan komen.

Oleh kerana Hari Raya Korban hampir tiba, MyMassa menyusun sepuluh jari untuk memohon maaf kepada mana-mana individu yang tersentuh atau tercuit dengan artikel tersebut.


MyMassa sedar, sebagai bukan penyokong PAS, blog ini tidak ditauliahkan oleh tok guru-tok guru PAS untuk 'memurtad atau mengkafirkan' pihak lawan seperti mana yang PAS buat sama ada di internet, di pentas ceramah mahu pun kedai kopi. Kalau dah nama tak ditauliahkan, maka nak bertanya atau persoalkan (?) pun tidak berhak sebagai mana keistimewaan yang diterima oleh pemimpin dan penyokong PAS.


Hal ini menyedarkan MyMassa bahawa PAS adalah PARTI PALING SUCI DALAM DUNIA. Mereka seolah-olah diampunkan kesalahan dan dosa oleh tok guru-tok guru PAS sama ada dalam MENFITNAH, MENCACI, MENCARUT dan sebagainya.


Malah kuasa MENGHALAL DAN MENGHARAMKAN UNDI juga ada pada pemimpin PAS.


Sebagai penutup kepada permohonan maaf, MyMassa letakkan entri daripada Tun Dr. Mahathir bagaimana jawapan beliau apabila beliau sendiri menjadi mangsa tok guru PAS.


BUKTI MENGKAFIR UMNO

1. Dalam Utusan Malaysia 18hb Februari, 2011, Nik Aziz bertanya apa bukti dia mengkafir UMNO.

2. Allah Maha Kaya.

3. Kepada soalannya, dia sendiri menjawab, "Tolak agama ambil nasionalis, apa nama kerja ini". Jadi nasionalis UMNO di dakwa oleh Nik Aziz menolak agama. Dan dia bertanya, "apa nama kerja ini". Tolak agama bermakna kafir. Jadi Nik Aziz tuduh UMNO kafir.

4. Nik Aziz menuduh saya fikir agama ini sembahyang, puasa, nikah kahwin, tengok anak bulan, itu sahaja agama saya. Memang pun bagi saya semua ini adalah sebahagian daripada ajaran agama Islam. Apa dianya yang saya tolak berkenaan agama dengan menjadi seorang nasionalis? Ini tidak diterangkan.

5. Tetapi sebelumnya dia mendakwa "sokong PAS ertinya sokong Islam". Kita jadi Islam setelah mengucap dua kalimah syahadah - "Tiada Tuhan (yang disembah) melainkan Allah dan Nabi Muhammad adalah Rasul Allah".

6. Apakah Nik Aziz berpendapat hanya setelah mengucap "sokong PAS" baru jadi Islam dan sebelum itu kafir? Ini juga bermakna Nik Aziz mengkafirkan saya.

7. Tidak ada pengertian lain dengan dakwaan UMNO tolak Islam selain daripada mendakwa UMNO adalah kafir.

8. Apa lagi bukti yang dikehendaki oleh Nik Aziz yang dia telah mengkafir saya dan UMNO kerana kami nasionalis yang tidak sokong PAS.

9. Nik Aziz membandingkan dirinya dengan malaikat yang menegur Nabi. Saya bukan Nabi dan Nik Aziz bukan malaikat. Nik Aziz dan saya hanya manusia biasa dan ahli politik. Teguran ahli politik kerana kepentingan politiknya tidak sama dengan teguran malaikat.

10. Lagi pun teguran Nik Aziz menidakkan ke-Islaman saya, satu teguran (lebih tepat lagi satu tuduhan) yang amat serius.

11. Apakah ada orang Islam yang tidak melenting jika sesiapa mengkafirkannya? Apakah Nik Aziz tidak akan melenting jika saya kata dia sudah kafir? Belum saya kata itu pun Nik Aziz sudah melenting.

12. Berkenaan dengan Nik Aziz dan PAS memperkenalkan Islam kepada DAP, bukti menunjukkan PAS yang telah dipengaruhi DAP.

13. Lihat sahaja tindakan biadap terhadap Sultan dan Raja Muda Perak oleh ahli PAS, berguling-guling atas jalan menghalang kereta Raja. Sebelum berbaik dengan DAP ahli PAS lebih berpegang kepada budaya Melayu. Kerana mahu sokong DAP ahli PAS mengenepikan ke-Melayuan mereka. Dan sekarang tuntutan untuk mendirikan negara Islam pun sudah tidak didengari lagi.

14. Apabila bapa kepada DAP menyarankan supaya orang Islam longgarkan pegangan mereka kepada ajaran Islam, Nik Aziz tidak menolaknya kerana anggapannya yang saranan ini tidak seburuk nasionalisme orang Islam UMNO. Janganlah melenting jika saya kata Nik Aziz sudah terima saranan Lee Kwan Yew supaya orang Islam longgarkan pegangan mereka kepada Islam kerana ini tidak dahsyat seperti menjadi nasionalis Melayu Islam dalam UMNO.

15. Sekarang Nik Aziz mahu Melayu diutamakan kerana mereka adalah masyarakat majoriti di negara ini. Bukan masalah orang Melayu yang menyebabkan Nik Aziz mengubah pendirian terhadap bangsanya tetapi kerana Melayu menjadi majoriti dan dianya memerlukan undi orang Melayu, tidak lebih daripada itu.

16. Kenalilah Nik Aziz, orang yang utamakan hanya undi orang Melayu, bukan keprihatinan terhadap masalah hidup mereka.
Sumber : http://chedet.co.cc/chedetblog/2011/02/bukti-mengkafir-umno.html

*Selamat Hari Raya Aidil Adha. MyMassa dah mintak maaf. Bila pulak Haji Hadi dan Nik Aziz nak mintak maaf pada Tun Dr. Mahathir dan seluruh ahli UMNO?

Biar Betul! Kedai Buku 1Malaysia Pun Ada?

Posted: 24 Oct 2012 04:09 AM PDT

Satu lagi poster dari blog ini : http://mymassagaleri.blogspot.com/2012/10/poster-kedai-buku-1malaysia.html


*Kalau sampai bab kedai buku pun YAB Perdana Menteri ambil berat, memang tak patut siapa kata Kerajaan BN tak peduli hal rakyat.

Panglima Perang Cyber

Posted: 24 Oct 2012 11:06 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Watch Mariah Carey Tanya "Ustaz Don - pewarna rambut dan mandi wajib" on YouTube

Posted: 24 Oct 2012 07:31 PM PDTSent from Samsung Galaxy Note

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 24 Oct 2012 03:39 PM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada seluruh umat Islam "

Thanks,
The Instagram Team

MCA Tolak Hudud PAS Bukan Hudud Allah - The Sun Daily

Posted: 24 Oct 2012 02:26 AM PDT


Sent from my iPad

Tun Mahathir Ingatkan Rakyat Tentang Janji Nik Aziz Yang Dimungkiri

Posted: 24 Oct 2012 12:24 AM PDT

Belantan

Posted: 24 Oct 2012 11:06 PM PDT

Belantan


Isu Selangor : Projek Langat 2 wajar diteruskan walau tanpa kebenaran!

Posted: 24 Oct 2012 09:04 PM PDTProjek Loji Rawatan Air Langat 2 wajar diteruskan walaupun tanpa kebenaran kerajaan negeri Selangor bagi mengelak berlakunya krisis air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menjelang 2016, menurut beberapa persatuan pengguna hari ini.

Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Dr Maamor Osman berkata kerajaan Persekutuan tidak perlu teragak-agak untuk menggunakan proses perundangan dalam menyelesaikan krisis air itu.

Kontroversi air yang berlarutan itu juga perlu dihentikan segera supaya tidak menjejaskan kepentingan rakyat dan pembangunan negara pada masa akan datang, katanya kepada Bernama di sini hari ini.


Baru-baru ini Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan Persekutuan tidak menolak kemungkinan projek loji rawatan Air Langat 2
(Langat 2) diteruskan walaupun tanpa persetujuan kerajaan negeri Selangor.

Maamor berkata sikap kerajaan Selangor yang menolak cadangan penyelesaian daripada kerajaan Persekutuan tidak seharusnya kerana dipengaruhi perbezaan fahaman politik atau ingin menggagalkan usaha kerajaan Persekutuan untuk membantu rakyat.

Beliau berkata pengalaman dan pengetahuan luas kerajaan Persekutuan dalam menyelesaikan krisis air tidak sepatutnya dipersoalkan dan ia sepatutnya sudah diselesaikan oleh kerajaan Selangor.


Katanya juga persiapan untuk membangunkan sumber air baharu itu mesti dilaksanakan segera sebelum kapasiti bekalan air berkurangan dan seterusnya menjejaskan kehidupan rakyat dan pembangunan negara.

Semalam, Pengarah Eksekutif Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor (Splash), Datuk Azmi Mat Nor berkata Selangor memerlukan sumber air baharu kerana Empangan Sungai Selangor adalah sumber air terakhir di negeri itu dan hanya mampu bertahan sehingga 2016.

Sementara itu, Ketua Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Mohd Yusof Abdul Rahman berkata jika hanya melalui proses perundangan dapat meneruskan projek Langat 2, maka usaha tersebut perlu disegerakan.


"Ini adalah untuk mengelak kesan buruk kepada pengguna apabila berlaku kekurangan bekalan air kelak. Masa semakin suntuk, kita maklum pembinaan loji (Langat 2) ini bukan boleh dibuat dalam jangka masa yang singkat.

"Jika masih terdapat pertikaian antara kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan dalam merealisasikan pelaksanaan, kita amat bimbang sebarang keputusan nanti terlambat," katanya.

Beliau berkata krisis air yang berlaku pada 1998 tidak harus berulang kembali hanya kerana kedegilan kerajaan Selangor yang enggan meneruskan projek Langat 2.


Dalam pada itu, beliau berkata sekiranya kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri, masing-masing mempunyai jangkaan sendiri bila krisis air akan berlaku, mereka perlu mengemukannya dengan kajian daripada pakar.

"Jika perlu tenaga pakar dari luar untuk melakukan kajian dan mendapatkan masa yang tepat bila krisis air akan berlaku, kenapa ia tidak dilakukan?" katanya.

Mengenai cadangan kerajaan Selangor supaya kaedah teknologi membran dilakukan bagi meningkatkan penjanaan air di loji terawat sedia ada, yang didakwa oleh kerajaan Persekutuan sebagai tidak praktikal dan tidak berdaya maju, Mohd Yusof berkata kedua-dua pihak perlu segera mencari kaedah berkesan dan efektif dalam menyelesaikan masalah itu.

Suara Politik
Taminsari

Isu Selangor : Teknologi membran perlu sumber air jernih?

Posted: 24 Oct 2012 06:25 AM PDT


Sea Water Desalinantion: Concept Drawing of Membrane Distillation Sea Water Desalination.

Cadangan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri Selangor untuk melaksanakan teknologi membran sama sekali tidak praktikal kerana syarat utama dalam penggunaan teknologi itu ialah sumber airnya mesti dalam keadaan jernih.

Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga (AWER), S. Piarapakaran berkata, ini kerana tanpa sumber air yang jernih, akan mengakibatkan kerajaan negeri menanggung kos operasi yang tinggi ekoran terpaksa menukar penapis membran secara kerap.

"Teknologi membran kebiasaannya digunakan untuk perawatan air sisa perindustrian, sekiranya digunakan bagi air minuman terutama yang berskala besar, cadangan itu dilihat tidak praktikal kerana hanya akan membawa kepada peningkatan kos.

"Sumber air di Malaysia amnya berwarna jingga, malah, kandungan pepejal terampai juga tinggi. Keadaan itu sekali gus akan menyebabkan kekerapan untuk menukar penapis yang tersumbat berbanding sistem sedia ada," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.


Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menyifatkan cadangan Kerajaan PKR Selangor menggunakan teknologi membran bagi meningkatkan penjanaan air di loji terawat sedia ada sebagai tidak praktikal dan membabitkan kos lebih tinggi.

Piarapakaran juga mempersoalkan sejauh mana teknologi itu mampu menampung kapasiti air penuh sebanyak 2,000 juta liter sehari untuk keperluan jangka panjang penduduk di Lembah Klang.

"Sekiranya mereka ada cadangan yang bagus, kenapa tidak sediakan satu laporan supaya rakyat boleh baca dan faham secara terperinci mengenai penyelesaian yang ingin dilakukan.

"Saya melihat cadangan itu sebagai masih kabur dan tidak bersepadu kerana tidak dinyatakan dengan lanjut tentang kos, cara pelaksanaan, kapasiti dan sumber air," katanya.

Mengulas lanjut, Piarapakaran berkata, sekiranya teknologi itu digunakan jelas sekali akan membebankan pengguna kerana kerajaan negeri terpaksa melaburkan wang yang banyak pada kesemua 34 loji rawatan air mereka.

"Apabila kos operasi bertambah, sudah pasti tarif air akan meningkat. Malang buat pengguna kerana terpaksa membayar air pada nilai yang tinggi," katanya.

Suara Politik
Taminsari

APANAMA

Posted: 24 Oct 2012 11:03 PM PDT

APANAMA


Mega action, OMEGA still missing in action

Posted: 24 Oct 2012 07:22 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 24 Oct 2012 11:02 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Fatwa Terbaru Ustazah Abby Abadi

Posted: 24 Oct 2012 07:00 PM PDTBila si jahil nak bercakap pasal agama, bila si jahil nak berhujah pasal agama, ilmu tak cukup, kening yang dicukur dulu masih belum tumbuh penuh, ada hati nak ulas pasal ibadah qurban, maka akan keluarlah ayat merapu tak tentu arah macam nie, tapi malangnya ianya di sambut dengan laungan "Takbir" oleh juak-juak hijau karat.... nah korang baca ye...

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 24 Oct 2012 09:36 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


KAMAL HISHAM : PENYAMUN LAHABAU MAKIN TERSEPIT !

Posted: 24 Oct 2012 05:38 AM PDT

FAKTA DI SEBALIK KHIR TOYO DAN RONNIE LIU.

Posted: 24 Oct 2012 01:58 AM PDT

PISAU.NET

Posted: 24 Oct 2012 09:30 PM PDT

PISAU.NET


PEMBANGKANG TIN KOSONG PENUH RETORIK SAHAJA

Posted: 24 Oct 2012 06:00 PM PDT


Pembangkang dilihat semakin gagal untuk meyakinkan rakyat sebagai alternatif kepada Barisan Nasional.


Setiap hari ada sahaja kelemahan pembangkang didedahkan di dada-dada akhbar mahupun melalui internet.


Kegagalan Selangor menyediakan perancangan pengurusan air yang efektif di negeri menyebabkan negeri paling kaya di Malaysia bakal menghadapi krisis air yang teruk menjelang 2014.


Gambaran krisis yang akan menyebabkan merundumnya perkembangan pesat ekonomi yang telah dibina sejak merdeka di bawah pemerintahan BN bukanlkah sesuatu yang diada-adakan oleh kerajaan untuk menyerang pembangkang.


Ia adalah amat benar tetapi malangnya kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghidapi sindrom penafian yang serius.


Walaupun kerajaan pusat merayu agar isu air tidak dipolitikkan dan kebajikan rakyat diutamakan, gesaan itu bagai mencurah air di daun keladi.


Begitu juga kegagalan kerajaan PAS di Kelantan menyediakan bekalan air yang bersih kepada rakyat negeri itu juga adalah satu realiti pahit yang terpaksa diterima.


Sejak 22 tahun lamanya PAS memerintah negeri Cik Siti Wan Kembang itu, kebajikan rakyat yang rata-ratanya terdiri daripada orang Melayu tidak dihiraukan.


Walaupun berdegar-degar mencanangkan slogan 'Membangun Bersama Islam'  dan 'Negara Kebajikan' namun nilai-nilai tersebut tidak langsung menjadi agenda utama PAS yang menjadikan politik kepartian sebagai asas perjuangan mereka.


PAS hanya mahu mendapat kuasa politik semata-mata tetapi apabila rakyat memberi mereka amanah untuk memerintah, kacau bilau pentadbiran negeri dibuatnya dan akhirnya negeri menjadi mundur dan corot dari segi pencapaian negeri.


Lihat sahaja gelagat ahli-ahli parlimen pembangkang di sidang Dewan Rakyat yang sedang berlangsung.


Banyak masa dibuang oleh pembangkang berkelahi dan bertikam lidah dengan Speaker hanya atas perkara remeh temeh berhubung peraturan mesyuarat dan perkara-perkara enteng.


Pembangkang gagal mengangkat agenda yang lebih besar dan penting iaitu program pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat.


Mereka membazirkan masa perbahasan untuk membuat tuduhan dan melontar pelbagai fitnah terhadap anggota dan pentadbiran kerajaan.


Setakat ini tidak ada apa-apa wadah yang di bawa Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang boleh dibanggakan.


Apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2013 pada 28 September lalu, Anwar pun terhegeh-hegeh memintas untuk membentang bajet alternatif.


Kononnya beliaulah bekas Menteri Kewangan terhebat yang mampu menjana pemikiran ekonomi yang paling innovatif.


Malangnya apabila dikupas dan analisa oleh pakar ekonomi dan kewangan jelas Anwar tidak faham langsung apa yang dibentangkan.


Kesimpulannya, negara akan bankrap di bawah pembangkang dan ekonomi akan menguncup jika bajet alternatif mereka dilaksanakan.


Pembangkang amat berbangga dengan Buku Jingga yang seolah-olah dianggap sebagai kitab suci yang menggariskan program serta dasar bakal dilaksanakan sekiranya mereka memerintah negara.


Bagaimanapun Buku Jingga tidak lebih daripada koleksi mimpi-mimpi PKR, PAS dan DAP yang tidak realistik seperti menghapuskan PTPTN, menghapuskan kutipan tol lebuhraya, pendidikan percuma, mengurangkan harga minyak dan sebagainya.


Tidak pernah didengar Buku Jingga mendapat pujian pakar ekonomi samada dalam negara atau peringkat antarabangsa.


Sebenarnya Buku Jingga adalah program syok sendiri pihak pembangkang yang tidak berdiri di bumi nyata.


Yang tidak boleh pembangkang nafikan adalah hakikat bahawa akhbar berpengaruh seperti Financial Times memberi pujian tinggi kepada Perdana Menteri kerana berjaya meneraju ekonomi Malaysia di saat dunia bergelut dengan pelbagi krisis kewangan.


Perkembangan ekonomi Malaysia yang sihat serta program transformasi ekonomi dan kerajaan yang jelas, tersusun serta membuahkan hasil yang memberangsangan telah mengejutkan pemerhati ekonomi luar.


Tidak pun didengar media Barat yang satu masa dahulu memuji Anwar sebagai tokoh kewangan yang hebat, memberi sanjungan yang sama apabila beliau membentang bajet alternatifnya.


Hakikatnya dunia luar memerhati prestasi pembangkang kerana jika air percuma di Selangor pun tidak mampu diberi kepada rakyat seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum 2008, masakan janji pembangkang boleh dipercayai sekiranya mereka memerintah kerajaan pusat.


Memang semuanya nampak cantik dan mulus di atas kertas tetapi kenyataannya PKR, PAS dan DAP bertelagah sesama sendiri dari segi dasar perjuangan dan ideologi.


Dokumen persefahaman bersama yang ditangani ketiga-tiga pemimpin pembangkang pada 2009 tidak menyebut pelaksanaan hukum hudud yang menjadi nadi perjuangan PAS.


Tetapi di luar sana, PAS dan DAP terus berkelahi mengenai isu hukum hudud yang tetap ditolak oleh parti cauvinis Cina itu sementara PAS tidak berganjak daripada pendiriannya. 

Kit Siang Perjuang Negara Sekular, PAS Bagaimana?

Posted: 24 Oct 2012 06:00 AM PDT


Percubaan Lim Kit Siang untuk memecahbelahkan umat Islam dengan berdegil ingin memaksa tafsiran Negara Sekular terhadap Malaysia meletakkan PAS di dalam dilemma. 


Konon, Kit Siang ingin menimbulkan keraguan umat Islam terhadap UMNO dengan mengulangi kenyataan Tunku Abdul Rahman bahawa Malaysia adalah Negara Sekular.  Namun, Kit Siang lupa bahawa Tun Mahathir, Tun Abdullah dan Datuk Seri Najib telah menegaskan bahawa Malaysia adalah Negara Islam. 


Justeru, jika kenyataan seorang Perdana Menteri perlu diambil kira, kenapakah kenyataan tiga Perdana Menteri lain perlu ditolak?  


Lagipun, apakah sesebuah konsep pentadbiran itu boleh dijelaskan dengan hanya satu kenyataan?   Sedangkan, yang lebih penting dalam menerangkan konsep pentadbiran adalah dengan melihat kepada perlembagaan serta landskap kehidupan masyarakat secara keseluruhan. 


Malaysia adalah Negara Islam berdasarkan hakikat ianya diperintah oleh pemimpin Islam yang tidak menyeru kepada maksiat dan perlembagaan yang tegas mendaulatkan Islam  serta kehidupan masyarakat yang bebas beribadah tanpa sekatan.  Malaysia juga telah menjadi Negara Islam contoh dan ini diiktiraf sendiri oleh Ulama-ulama tersohor dunia termasuk Syeikh Yusuf Al-Qaradawi. 


Maka, bagi Kit Siang menafikan negara ini sebagai Negara Islam menyerlahkan kesungguhan beliau menentang Islam dan ingin mendirikan Negara Sekular. 


Persoalan yang timbul dari tindakan Kit Siang ini ialah, apa kata PAS? 


Apakah Kit Siang membangkitkan soal ini kerana ingin membantu PAS membina Negara Islam yang sebenar?   Tentu sekali tidak, kerana diketahui bahawa Kit Siang dan DAP sentiasa konsisten, terbuka dan tegas menolak sebarang usaha membentuk Negara Islam.  


Tidak mustahil Kit Siang sekadar ingin menguji di mana pendirian PAS dalam hal ini.  Apakah PAS akan membela kenyataan Kit Siang dengan turut mengakui negara ini adalah sekular atau sebaliknya?  Jika ya, apakah PAS akan berikrar untuk mendirikan Negara Islam yang sebenar yang dikatakan tidak mampu dibuat oleh UMNO, atau apakah PAS hanya akan akur dengan DAP untuk memastikan negara ini kekal sebagai Negara Sekular?


Seperti yang dijangka, PAS hanya berdiam diri bimbang tersalah cakap dan ditengking oleh DAP.   Sudahnya, PAS hanya mampu bersetuju dengan DAP bahawa negara ini bukan Negara Islam tetapi PAS tidak mampu untuk menolak perjuangan DAP untuk memastikan negara ini menjadi Negara Sekular. 


Kini jelaslah bahawa jika Pakatan Rakyat memerintah, Kit Siang akan memastikan bahawa perkara pertama yang akan diisytiharkan oleh kerajaan PR ialah berkenaan  Malaysia bukanlah sebuah Negara Islam.  Berikutan itu, maka 4 tonggak utama perjuangan DAP akan dilaksanakan sejurus PR mengambil-alih iaitu menghapuskan Institusi Raja-raja Melayu sekali gus Rejimen Askar Melayu DiRaja, menghapuskan hak istimewa bumiputeraí dan ëmembuang Islam sebagai agama rasmi negaraí. 


Bagi mereka-mereka yang naif dan jahil tentang politik DAP, mungkin tidak tahu bahawa keempat-empat ini adalah objektif utama penubuhan dan perjuangan DAP sejak dahulu sehingga kini dan selamanya. 


Justeru, dengan tindakan PAS yang berdiam diri apabila DAP memperjuangkan Negara Sekular, maka tidak salahlah jika kita berkata yang PAS juga telah bersedia mendokong matlamat perjuangan yang sama dengan DAP.  Jika masih ada umat Melayu yang mengundi PAS, maka ketahuilah bahawa anda sedang membantu menghapuskan kedaulatan Islam di bumi sendiri. 

BN Perlu Perangi Propaganda Grand Final PR

Posted: 24 Oct 2012 12:24 AM PDT

Pakatan Pembangkang atau PR nampaknya sedang berusaha untuk terus menggugat keutuhan Kerajaan Barisan Nasional apabila sedang merancang untuk melakukan satu lagi perhimpunan yang katanya akan dibuat secara besar-besaran yang dikenali sebagai Grand Final PR.


Menurut kata Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu, para peserta yang akan menyertai perhimpunan itu diwajibkan memakai empat warna baju sama ada kuning, merah, hijau dan oren yang setiap satunya mewakili tuntutan berbeza.


Warna kuning mewakili Bersih 3.0 yang berkaitan dengan tuntutan pilihanraya, merah pula mewakili tuntutan royalti minyak Kelantan oleh NGO Royalti, warna hijau mewakili NGO alam sekitar yang anti Lynas dan Rapid Pengerang, manakala warna oren merupakan gerakan anti FELDA dan anti FGVH.


Melihat pada kesungguhan PR untuk terus mempropagandakan isu-isu di atas, jelas sekali ia menuntut jentera BN untuk sentiasa siap siaga bagi menepis polemik dan propaganda tersebut.


Satu-satunya perkara yang sering menyeronokkan PR bila mereka memainkan sesatu isu ialah kelambatan jentera penerangan dan pemimpin BN sendiri turun ke padang menjawab tohmahan pembangkang.


Seperti ramai kalangan kita sudah maklum, hidup mati PR banyak bergantung pada isu yang sengaja diputarbelitkan, sama seperti mereka memutar belit isu Lynas kononnya bakal menghasilkan sisa radioaktif sedangkan pakar nuklear dari kalangan pemimpin PAS sendiri mengakui Lynas bukannya loji nuklear.


Walhal, jika benar Lynas yang menghasilkan bahan nadir bumi untuk kegunaan banyak barangan elektronik itu betul-betul berbahaya, bukankah lebih elok untuk para pemimpin PR menasihatkan penyokong mereka mencampakkan saja semua alatan gadget eletronik seperti Iphone, Ipad atau Galaxy Tab yang mereka miliki.

Begitu jua dalam isu Rapid Pengerang, jika benar dakwaan pembangkang konon pembangunan projek tersebut bakal membahayak nyawa rakyat dan alam sekitar, kenapa pula PR tidak membantah ura-ura kerajaan PAS Kelantan untuk membangunkan kompleks petrokimia di Pantai Senok, Kelantan?


Demikian halnya dalam isu SPR, jika benar badan tersebut bias atau tidak bebas, bukankah lebih baik semua 4 kerajaan negeri PR sekarang ini melucutkan segera penguasaan mereka di negeri terbabit? Namun mereka tidak berbuat demikian, kerajaan adil dan saksama mengikut tafsiran mereka hanya bila sesuatu keputusan pilihanraya itu memihak pada puak sendiri sahaja.


Jelas sekali, polemik dan propaganda PR dalam isu Lynas, Rapid Pengerang mahupun SPR, bukanlah atas niat baik untuk kepentingan rakyat sebaliknya mereka mempolitikkannya semata-mata untuk kepentingan hawa nafsu sendiri semata-mata.


Bersabit isu royalti Kelantan pula, dalam riuh rendah PAS mempolitikkan isu yang bukan isu ini, semua pun sudah maklum bahawa Kerajaan PAS Kelantan atas nasihat Husam Musa telah membawanya ke pengetahuan mahkamah.


Sepatutnya jika PAS serius dan berbiat ikhlas mahu mencari penyelesaian isu tersebut, mereka sewajarnya menyerahkan saja kepada mahkamah untuk membuat keputusan. namun ia tidak berlaku sedemikian.


Jelas nampak wujudnya gerakan politik untuk menyemarakkan semangat kenegerian demi mengaut keuntungan kepartian, kerana PAS tahu secara perundangannya tuntutan royalti itu tidak mampu direalisasikan selagi pelantar minyak atau gas wujud jauh dari lingkungan 3 batu nautika.


Tapi pemimpin PAS lupa, jika jalan perundingan diambil, Perdana Menteri masih boleh menggunakan budi bicara dan kuasanya untuk mengarahkan Petronas memberi wang ehsan. Namun PAS menolaknya kerana tidak mahu penyokong mereka termakan budi dan jasa dengan Kerajaan Pusat.


Bersabit isu FGV dan Felda, PAS dan PKR cukup ke depan memanipulasi sentimen para peneroka, namun bila FGV diapungkan terbukti tiada tanah peneroka yang tergadai, tiada rumah peneroka yang dijual sebaliknya para peneroka mendapat keuntungan durian runtuh malah kebajikan mereka tetap terbela.


Berbeza sekali dengan isu para peserta Ladang Rakyat anjuran Kerajaan PAS Kelantan yang hingga kini nasibnya terumbang ambing, tiada rumah diperolehi sebaliknya tanah yang diusahakan kini menjadi milik syarikat dari luar Kelantan.


Seandainya benar penyenaraian FGV di BSKL merugikan dan tidak berdaya maju, kenapa pula berebut-rebut anak syarikat kerajaan negeri PR membeli sahamnya? Apa perlunya untuk pemimpin PAS Kelantan dan Kedah terbabit memiliki saham dan mengambil untung dari urus niaga saham FGV? Bukankah itu hipokrit namanya.


Empat isu diatas, walaupun dari segi kepercayaan umum, orang ramai sudah semakin muak dengan teknik propaganda PR yang kerap kali memutar belitkan isu mengikut selera politik mereka, namun BN tetap tidak boleh memandai mudah.


Penjelasan dan majlis penerangan baik secara bersemuka atau berkelompok tetap perlu diperhebatkan, propaganda sedemikian perlu diperangi, lebih ramai yang memahami hujung pangkal sesuatu isu lebih baik untuk BN. Senario penolakkan ramai terhadap PR perlu dimanfaatkan segera.Jika pihak BN bijak memanfaatkan peluang yang sedang terbentang tika ini, Grand Final PR akhirnya akan menjadi panggilan pulau untuk PR sekaligus menjadi paku-paku terakhir untuk pemimpin PR bersemadi dalam keranda politik tanahair.

tok gajah

Posted: 24 Oct 2012 09:23 PM PDT

tok gajah


Lakunan DAP menjadi, jadi PAS bertambah terpengaruh ...........

Posted: 24 Oct 2012 05:29 AM PDT


Tok kate pemimpin2 DAP ni memang hebat. Hebat berlakun, berpure2 dan memperdaye kan PAS. Tok juge dah agak pemimpin2 PAS pun dah tahu dan faham tentang perbuatan dajal DAP ni. Pemimpin2 PAS memang bijak2 semua nye - macam DAP juge. Itu lah sebab nye berdua ni boleh dan sesuai bersahabat baik.

Kebijaksanaan ke dua2 pemimpin2 ini telah berjaya memperdaya dan mem bodoh2 kan penyokong2 dan ahli2 PAS. Tok pelek juge mengapa penyokong2 dan ahli2 PAS ni tersangat mudah terpengaruh dengan lakunan tipudaya pemimpin2 DAP dan PAS.

Dalam ke pimpinan DAP ni ade dua kumpulan, satu kumpulan buat probokasi menentang perjuangan negara islam yang di perjuangan kan oleh PAS. Kumpulan ini bertujuan meraih sokongan kaum cina dan kafir2 yang lain. Kumpulan ni di ketuai oleh Karpal Singh.

Pemimpin kumpulan ke dua ni pula berlakun dan berlagak menyokong PAS untuk memperjuangkan Islam. Kumpulan ini di kepalei oleh dua beranak iatu Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng. Mereka berdua sangat bijak mengatur langkah untuk memperdayakan pentokong2 dan ahli2 PAS.

Walau bagaimane bijak dan licik nye mereka ni berlaku, semakin ramai penyokong2 dan ahli2 PAS yang dah sedar dan meluat dengan tengkahlaku buruk pemimpin DAP dan pemimpin2 PAS ni. Sekarang dah semakin ramai ahli2 dan penyokong2 PAS jenis yang bijak dan berakal ni tinggalkan perjuangan sia2 tu.

Tok yakin pade PRU13 akan datang ni ahli2 dan penyokong2 PAS yang bijak ni akan memberikan satu pengajaran yang buruk kepada DAP dan PAS.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 24 Oct 2012 09:23 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Apa Sudah Jadi Dengan Ustazah Abby Abadi Ini?

Posted: 24 Oct 2012 10:07 AM PDT

r b f

Posted: 24 Oct 2012 07:46 PM PDT

r b f


Isu Chua Soi Lek:Menggelupur Kawan-Kawan Syaitan Minta Pendirian Orang Umno

Posted: 24 Oct 2012 02:48 AM PDT


Beberapa hari ini puak-puak Pas a.k.a parti kawan syaitan (pengakuan Nik Aziz mereka berkawan dengan syaitan tahun 1999) kecoh berhubung kenyataan Chua Soi Lek yang dikatanya menghina hukum hudud.

Melalak-lalak lah kawan-kawan syaitan meminta pemimpin-pemimpin Umno menyatakan pendirian mereka berhubung kenyataan Soi Lek.

Semalam juga ada pembaca tanya saya apa pendirian saya berhubung kenyataan Chua Soi Lek ?

Jawapan saya mudah....

Apa nak dihairankan dengan kenyataan Chua Soi Lek kalau Karpal Singh yang keluar kenyataan lebih teruk daripada Soi Lek pun pemimpin Pas boleh puja dan julang beliau. Siap ada pemimpin Pas kata sesiapa yang nak ambil Karpal Singh langkah mayatnya dulu......


Itu pemimpin  Pas yang kata beb.....pemimpin Pas......

Hari ini ada anda dengar pemimpin Umno kata langkah mayat mereka dulu kalau sesiapa nak usik Chua Soi Lek ?

Ada ?

Bila nak hentam Chua Soi Lek pandai pula Pas cari Umno untuk buka mulut dan nyatakan pendirian. Bila Umno berjuang mempertahankan kalimah Allah, ada Pas datang tolong Umno ?

Bila Umno mempertahankan kesucian masjid dan surau daripada dicemari oleh golongan yang tidak mandi hadas, ada Pas tolong Umno ?

Sebaliknya Umno pula yang dituduh macam-macam oleh Pas kononnya jahil, tak pandai agama dan sebagainya. Hingga mufti pun mereka turut balun.

Minggu lepas kan Husam Musa dah kata DAP lebih baik dari Umno , pergilah minta bantuan DAP untuk membalun Soi Lek sampai lunyai, apa pula nak minta tolong Umno.

Sebelum tanya pendirian Umno Pas perlu pergi tanya dulu pendirian DAP samada mereka dah terima hudud atau tidak ?

Pas tak usahlah lagi nak bercakap pasal hudud.....hudud dah tiada dalam kamus Pas. Hudud adalah sebahagian dari elemen negara islam yang diperjuangkan oleh Pas sejak zaman-berzaman hingga berbelas orang mati di Memali. Kini Pas dah gugurkan perjuangan negara islam kerana takutkan DAP, apa ke jadahnya lagi nak bercakap pasal hudud ?

Berhentilah membohongi orang-orang islam wehhhhhh.....

Orang Pas sendiri pun tinggal tak berapa kerat saja lagi yang masih memperjuangkan negara islam dan hudud. Semenjak berkawan dengan syaitan kebanyakkan orang Pas semuanya dah diresapi fahaman PKR dan DAP.

Semalam dua berita yang dikeluarkan laman rasmi penyambung lidah syaitan mengerah ahli Pas turun berhimpun depan Wisma MCA hari ini bagi membantah tindakan Soi Lek....


Ahli PAS, rakyat diseru demo bantah MCA

Hari ini apa jadi ? 

Orang Pas sendiri pun hanya 200 orang yang turun.....

Malu lah wehhhhhh.....

200 demo bantah Chua Soi Lek di depan Wisma MCA

Kalau dengar kepada Pas punya gempak boleh runtuh Wisma MCA hari ini, tapi 200 orang sahaja pejuang-pejuang cicak mengkarung Pas yang turun membantah Soi Lek. Wa....kah....kah.....kah......kah......

Kerana Ambiga orang Pas boleh turun berbondong-bondong.....

Kerana nak pertahankan peliwat yang Nabi tak mengaku umat orang Pas boleh turun berduyun-duyun.....

Tapi kerana nak bantah kenyataan Soi Lek, 200 orang saja yang turun ? Muah...ha....ha....ha....ha.....

Sebab itu saya kata dah tiada perjuangan islam dalam Pas kerana majoriti pemimpin dan orang-orang mereka telah dirasuk syaitan berkat kata-kata dari mulut tok guru mereka 12-13 tahun dulu.  
U/P: Minta maaflah jika ada yang tak setuju saya banyak menggunakan perkataan syaitan untuk merujuk kepada Pas. Saya dapat idea ini pun hasil belajar dengan mereka. Akhir-akhir ini mereka kerap merujuk kepada Umno sebagai syaitan yang dikenali. Jadi apa salahnya jika saya merujuk kepada mereka sebagai kawan syaitan. Sebab Nik Aziz sendiri mengaku mereka berkawan dengan syaitan.

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 24 Oct 2012 03:23 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Aku Dah Serik..!! Nafsu Orang PAS Kuat Sangat TAK Pernah Puas....

Posted: 24 Oct 2012 07:15 AM PDT

Nampaknya tekanan agar Nik Aziz bersara semakin menjadi-jadi. Ramai di kalangan akar umbi PAS sendiri semakin resah dengan kesungguhan Tok Guru mereka untuk kekal berkuasa walaupun mereka enggan mengakuinya kerana terlalu taksub dengan 'kewalian' Tok Guru.

PAS sendiri nampaknya 'malu alah' dengan kedegilan Nik Aziz untuk memahami kehendak rakyat Kelantan yang sudah tidak lagi yakin dengan kepimpinannya.

Namun, sudah menjadi budaya orang Melayu itu untuk tidak berterus terang tetapi lebih senang mengata di belakang kononnya atas alasan hormat dan menjaga hati orang, terutama orang yang lebih tua, apatah lagi pemimpin bertaraf Ulama. Akibatnya, Nik Aziz mula kelihatan seperti seorang yang gila kuasa kerana enggan berundur walaupun telah tiba masa.... 

Sedangkan, orang yang paling hebat dikritik PAS sebagai 'gila kuasa' suatu ketika dahulu iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad telah pun berundur, walaupun sehingga ke hari ini, fizikal dan mental beliau masih kuat dan jauh melangkaui kemampuan manusia di usianya.

Tetapi, Nik Aziz yang kononnya tawaduk lagi warak ini, tidak sanggup pula melepaskan jawatan walaupun sudah tidak mampu dari segala segi. 

Dalam ucapan tahniah oleh Presiden PAS atas ulangtahun 22 tahun kepimpinan Nik Aziz di Kelantan semalam, telah menyebut tentang bagaimana Nik Aziz pada ketika hendak dilantik sebagai MB telah telah menolak jawatan tersebut.  

Mungkinkah beliau sebenarnya ingin menyindir Nik Aziz, dengan harapan agar Nik Aziz kembali terfikir akan perubahan dirinya sehingga menjadi manusia yang gila kuasa dan sayangkan jawatan...?

Nik Aziz telah menceburi politik sejak tahun 1967 iaitu 45 tahun dahulu.  Dari jangkamasa itu, beliau telah pun menjadi Menteri Besar selama 22 tahun.  Tidak mungkin beliau belum puas berpolitik lagi. Jika nak dikatakan yang beliau masih punya perancangan untuk Kelantan yang perlu dilaksanakan, adalah tidak logik kerana tempoh itu sepatutnya sudah lebih dari cukup untuk beliau melaksanakan apa jua rancangannya.

Sedangkan dalam tempoh yang sama, Tun Mahathir berjaya membangunkan sebuah negara dari negara ketiga menjadi Harimau Asia yang dicontohi dan dikagumi serata dunia. 

Maka, jelaslah tidak ada alasan yang konkrit bagi Nik Aziz untuk terus kekal berkuasa selain dari, gila kuasa. Jika benar beliau seorang yang tawaduk sebagaimana 22 tahun lepas di mana beliau menolak jawatan Menteri Besar, maka beliau pasti akan berundur dengan sendirinya, tanpa perlu disindir, disuruh atau dipaksa memandangkan keadaan fizikal dan mental beliau yang semakin hari semakin kronik..... 

Jawapan yang diberi Nik Aziz ketika ditanya mengenai sama ada beliau akan bertanding lagi membuktikan yang beliau enggan berundur. Katanya, beliau menyerahkan 'nasibnya' kepada kepimpinan tertinggi untuk membuat keputusan sama ada akan bertanding atau tidak dalam pilihanraya kali ini. 

Sedangkan 'kepimpinan tertinggi' itu adalah beliau sendiri iaitu sebagai Mursyidul Am, satu jawatan yang mengatasi Presiden, yang terletak dalam kategorinya yang tersendiri, yang berhak mengampun dan menghukum manusia lain, tidak boleh dikritik atau disentuh hatta maksum, mengikut pemikirannya. 

Berdasarkan hakikat ini, beliau cukup maklum yang tiada siapa di dalam PAS yang sanggup untuk menyatakan secara terus terang yang beliau tidak lagi diperlukan oleh rakyat Kelantan dan perlu berundur.   

Jelas, jawapan yang diberikan hanyalah jawapan politik yang berniat untuk memperdaya rakyat. Nik Aziz tidak ada niat langsung untuk berundur selagi hayat masih ada. Beliau yakin jika rakyat Kelantan sanggup berada di bawah pemerintahannya yang tidak membawa apa-apa perubahan kepada mereka selama 22 tahun, maka apakah yang menghalang mereka untuk terus berada di bawahnya bagi beberapa tahun lagi....?

Jika air berkarat, kotor dan tidak cukup bekalan tidak pernah menjadi masalah selama hidup mereka, kenapa ia perlu menjadi masalah sekarang...?  Jika rakyat tidak kisah berhijrah ke negeri lain untuk mencari rezeki selama ini, maka kenapa pula mereka akan kisah mengenai perkara itu sekarang..? 

Belum ada rakyat Kelantan yang mati kerana bekalan air kotor atau tidak cukup. Nik Aziz pula tidak pernah menghalang rakyat miskin untuk mencari rezeki di negeri lain, jadi apa masalahnya...?  Rakyat hidup seperti biasa, dan beliau akan terus menjadi MB, seperti biasa juga. 

Apapun, jika benar Nik Aziz ingin bertanding lagi, maka nasib beliau akan ditentukan oleh rakyat Kelantan sendiri, sama ada beliau akan terus menjadi MB atau bekas MB selepas PRU nanti. 

“Malaysia Belongs To Jesus”. JAKIM Siasat Lagu Bahasa Melayu Jaclyn Victor

Posted: 24 Oct 2012 03:11 AM PDT

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sedang menyiasat dakwaan lagu 'Harapan Bangsa' nyanyian Jaclyn Victor menyentuh sensitiviti penganut agama lain di negara ini.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha memberitahu mStar Online bahawa Jabatan itu mengambil perhatian terhadap gesaan segelintir pihak yang meminta siasatan dibuat berhubung perkara itu.

"JAKIM sedang menyiasat mengenai dakwaan itu sama ada ia benar atau tidak dikatakan menyentuh sensitiviti penganut agama lain di negara ini.

"Kami juga akan membuat penelitian secara telus mengenai sumber, sasaran dan tujuan lagu berkenaan sewajarnya," katanya.

Beliau mengulas mengenai gesaan Ahli Majlis Tertinggi Umno yang juga Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zakarshi yang menggesa Jakim supaya menyiasat lagu 'Harapan Bangsa' nyanyian Jaclyn Victor itu.

Othman menambah, siasatan yang dilakukan oleh Jakim bertujuan untuk memperoleh pengesahan sebenar bagi mengelak kekeliruan masyarakat terutama umat Islam di negara ini.

Dr Mohd Puad dipetik sebagai berkata lagu berkenaan tidak sesuai disiarkan kerana bimbang akan menimbulkan keresahan dalam kalangan penganut agama lain yang mungkin menganggapnya sensitif.

"Setelah meneliti lirik lagu ini, pada rangkap korusnya ada menyebut `setiap suku, setiap kaum dan setiap bangsa kan menyembah di tahtah (takhta) mu' memberi gambaran seolah-olah orang Melayu Islam juga begitu.

"Dia (Jaclyn) kena sensitif, dalam lirik itu juga jelas menunjukkan `Yesus (Jesus) adalah tuhanku'. Kalau dia sebut setiap penganutmu, orang faham penganut agamanya (Kristian) saja tetapi jangan sebut setiap suku, kaum dan bangsa di negara ini yang turut meliputi orang Melayu," katanya.

Selain Jakim, Dr Mohd Puad turut mengesa siasatan yang sama dilakukan oleh Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Ulasan dan kupasan mengenai isu kontrovesi ini boleh dibaca di SINI

Pengurus Safee Sali Tengah Carik Participants Sertai Bengkel Social Media PKR Kat Sarawak....

Posted: 23 Oct 2012 06:58 PM PDT


Dengar dengar ceriter Pengurus Peribadi striker pujaanku Safee Sali, si Zakaria tu bukan main tegar lagi dengan perjuangan Pkr...!

Zakaria tengah cari peserta untuk participate Bengkel Social Media untuk persiapan PRU yang akan diadakan kat Sibu 4th November lepas tu buat jugak kat Kuching pada 18th November 2012. Kat bawah nie ade rekod bukti Zakaria nie memang orang kuat Pkr...

Klik sini dan sini

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 24 Oct 2012 03:13 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


NAJIB MENDAHULUI NIK AZIZ DAN ANWAR DI PUSINGAN TERAKHIR.....

Posted: 23 Oct 2012 07:59 PM PDT

Rakyat secara majoritinya khususnya orang melayu sudah maklum siapa dan apa asas perjuangan DAP yang sebenar.

Rakyat khususnya orang melayu sudah maklum apa dan setakat mana asas dan nilai-nilai Islam yang dibawa oleh PAS melalui kerjasama secara kahwin taklid dan fasakh dengan DAP. DAP secara terang-terangan telah "bernikah secara taklid" dengan PAS. DAP dalam lafaz nikahnya dengan PAS dengan jelas menyebut, langkah mayatnya dahulu jika PAS mahu laksanakan hukum Islam dalam pemerintahannya.

Chua Soi Lek pula tanpa ada apa-apa locus standi sebagai penganut Islam telah secara desperado cuba memainkan isu hudud dan hukum-hakam agama Islam di dalam usaha mereka untuk mengembalikan sokongan kaum cina terhadap mereka.

Chua Soi Lek patut sedar dan tidak perlu memainkan isu hudud sepertimana rentak permainan yang dilakukan oleh DAP.

MCA patut sedar sewaktu pernikahannya dengan UMNO, tiada lafaz taklid yang dilafazkan sepertimana DAP. MCA angguk dan bersetuju bahawa Islam adalah agama rasmi persekutuan dan pada masa yang sama mereka bebas menganut lain-lain kepercayaan tetapi mereka tidak boleh campurtangan dalam hal-ehwal berkaitan dengan Islam dan tidak boleh sama sekali menyebarkan kepercayaan agama mereka terhadap orang-orang Islam.

Sekarang, Jika berdasarkan lafaz taklid ini, maka secara automatik pernikahan di antara DAP dan PAS telah terbatal apabila DAP dan PAS tidak sehaluan di dalam soal perlaksanaan hudud dan hukum Islam.

MCA pula boleh dianggap nusyuz dengan suaminya yang bernama UMNO kerana telah engkar dan derhaka sebagai seorang isteri yang sah. MCA selaku isteri telah menghina agama Islam yang dianuti oleh suaminya. MCA juga telah melanggar janjinya sewaktu dinikahkan dengan UMNO untuk tidak menyentuh mana-mana perkara yang berhubung dengan kesucian Islam.

UMNO tidak boleh sama sekali menjadi seperti PAS yang sudah jatuh ke tahap nusyuz apabila tunduk saja dengan kemahuan DAP. Hakikatnya PAS sedang bersuamikan seorang yang secara taklidnya bukan lagi suaminya yang sah. 

Perkahwinan UMNO-MCA masih tetap sah tetapi MCA harus diberi peringatan dan kembali bertaubat dengan kesilapan dan ketelanjurannya menghina kesucian agama Islam secara tidak langsung apabila cuba memerangi PAS yang bukan layaknya untuk berperang. Jika MCA masih engkar dan enggan tunduk dan mengKui kesilapan, UMNO harus berbuat sesuatu yang lebih keras terhadap MCA. Jangan nanti UMNO pula jatuh nusyuz akibat dari lemah dan takut dengan isteri.

Adalah urusan dan kewajiban UMNO untuk berhadapan dengan PAS apabila timbul isu yang berkait dengan Islam. Ia bukan urusan MCA dan Chua Soi Lek harus yakin kepada suaminya UMNO dan memberi kepercayaan kepada suaminya untuk berhadapan dengan PAS. Kenapa Chua Soi Lek harus turut menyenseng kain hingga ke ponggong mahu berlawan sama dengan PAS?

Rakyat khususnya orang Islam sedang memerhatikan semua karenah dan ragam mak dan bapak mereka ini.

Rakyatlah yang akan membuat keputusan siapa akhirnya yang boleh diharapkan untuk tempat mereka meletakkan pergantungan. Dalam keadaan PAS yang sudah "nusyuz perjuangan" dan bersikap lunak dengan DAP, bukan sedikit rakyat yang merasa kecewa.

Akhirnya rakyat melayu Islam akan membuat keputusan berpihak semula kepada UMNO. Orang melayu terkenal dengan budaya "sekurang-kurangnya" atau "nasib baik". 

Apabila membuat keputusan orang melayu akan memikirkan "worst scenario". Itu tabiat melayu turun temurun. Melayu bukan bangsa "gambler" atau bergantung kepada "god of gambler" seperti bangsa tionghua.

Secara majoritinya, orang melayu tidak akan menggadaikan nasib dan masa depan bangsa dan agamanya untuk diperjudikan. Kalau ada pun bilangannya adalah minoriti.

Sekurang-kurangnya majoriti orang melayu akan kembali berfikir bahawa "lebih baiklah ada daripada tiada". Itu maknanya majoriti orang melayu masih merupakan bangsa yang masih bersyukur dengan apa yang ada.

Kepada PM Najib, yakinlah dengan apa yang selama ini dipegang dan diperjuangkan oleh UMNO. Ia telah selamanya terbukti dan disokong oleh majoriti orang melayu.

Bubarlah parlimen dengan penuh keyakinan bahawa selama mana kita yakin bahawa UMNO masih berjuang di atas asas yang benar selama itulah majoriti orang melayu akan bersama UMNO. Lainlah halnya jika UMNO memang sudah benar-benar tersasar dan hilang arah perjuangan.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 24 Oct 2012 03:04 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Live Streaming UEFA Champion League [2:45 AM | 25/10/2012]

Posted: 24 Oct 2012 11:30 AM PDT

Yeah..malam ini akan berlangsung lagi baki perlawanan ketiga untuk setiap pasukan di kumpulan masing-masing di Kejohanan Juara-Juara musim kali ini.

Perlawanan tumpuan sudah pastinya yang melibatkan beberapa pasukan dari England dan Sepanyol.

Anda boleh tontonnya secara langsung melalui saluran streaming di sini.

Arsenal v Schalke 04
UEFA Champions League
Wednesday, October 24, 2012, 19:45

Link 1 | Link 2 | Link 3


Ajax v Manchester City
UEFA Champions League
Wednesday, October 24, 2012, 19:45
Link 1 | Link 2 | Link 3


Borussia Dortmund vs Real Madrid
UEFA Champions League
Wednesday, October 24, 2012, 19:45

Link 1 | Link 2 | Link 3


(Gambar) Lagi artis remaja perempuan nampak tali bra 'ringan-ringan' dengan teman lelaki

Posted: 24 Oct 2012 10:15 AM PDT

Mula dikenali dengan drama 'Juvana', Eyka Farhana, 17, kini semakin meningkat naik dipersada seni. Mungkin kerana usia yang masih muda, Eyka dilihat bersifat terbuka dan tidak segan untuk 'memperkenalkan' teman lelakinya di laman sosial. Mesra! Itulah yang dapat dilihat melalui foto-fotonya bersama teman lelakinya.

Bagi anda yang tidak kenal dengan Eyka, dia merupakan seorang pelakon remaja yang telah membintangi beberapa buah drama di antaranya Juvana, Sejadah Kaabah, dan juga Ramadan Terakhir. Pelakon remaja ini menjadi tumpuan apabila dia berjaya membawa watak Nadia, anak kepada makcik kantin didalam drama 'Juvana'.
Berikut foto-foto mesra Eyka Farhana bersama teman lelaki :


Feel the satisfaction of building ur own warship model! Get ur #deAgostiniMY issue at any bookstore or subscribe here!

‘CAT’ culprit identified

Posted: 24 Oct 2012 08:45 AM PDT

GEORGE TOWN: Penang PKR may have identified the culprit who let the "CAT" out during a casual meet-up between Deputy Chief Minister I Mansor Othman and several local ethnic Chinese members.

Sources said the state leadership had submitted a comprehensive inquiry report on the CAT – "cocky arrogant, tokong" – issue to the national leadership for further action.

The report was prepared based on findings of the state-level internal inquiry conducted early this month by a panel headed by party state vice-chairman and Penang Speaker Abdul Halim Hussain.

Sources said the inquiry report contained compiled facts and evidence from all witnesses.

Since the inquiry was concluded, speculations had been rife that the culprit could be a young party newcomer, who is a member of a division headed by a prominent and ambitious PKR assemblyman.

However, it was not clear whether or not the person's name was mentioned in the report.

But insiders said the report had indicated to the national party leaders a clear picture on the highly likely person to have secretly recorded the meeting proceedings.

Since the speculated culprit was a newcomer, the report is said to have suggested few senior politician names as possible mastermind behind the alleged conspiracy to oust Mansor from state politics.

It is learnt that the identified person could be one who was heard in an alleged audio recording of the closed door casual meet up asking a lot of questions.

The alleged audio recording was aired during TV3 prime time on Sept 24.

If the audio recording was authentic as claimed by TV3 sources, then Mansor could clearly be heard using the words "angkuh" (cocky) and "sombong" (arrogant).

He also allegedly described Lim endeared like a "tokong" (deity) to the Chinese community.

When the CAT controversy first emerged as a hot issue in August, Mansor denied he described Lim as "cocky and arrogant", but admitted saying "tokong" in a positive note.

However, when asked again after the TV3 airing, Mansor did not deny the audio recording contents.

The leaked details were first published in June postings of a blog called "Gelagat Anwar" before being highlighted by the media.

Apart from Mansor, sources said all seven, who attended the meeting, were grilled during the inquiry.

They were party state deputy chairman and Pakatan Rakyat state government executive councillor Law Choo Kiang, Bukit Bendera division deputy chief and councillor Felix Ooi Keat Hin, Bayan Baru vice chairman and councillor Tan Seng Keat, 2004 PKR candidate for Bayan Baru federal and Batu Uban state seats – Raymond Ong Ting Cheow, Tanjung Youth chief Ng Chek Siang; Bayan Baru member Cheah Peng Guan and Mansor's special assistant John Ooh Sin Hwa.

The internal meeting was apparently held to discuss seat allocations for the party's Chinese candidates in Penang.

FMT

Punyalah menyampahnya Ust. Maza ni pada UMNO, habih ilmuan Islam dilabel hanyut! Adilkah?

Posted: 24 Oct 2012 08:31 AM PDT

SHAH ALAM - Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia, Fathul Bari Mat Jahaya menegaskan, "tidak adil" menjatuhkan hukuman dengan melabel ulama-ulama yang menyertai Umno "hanyut" kerana tidak boleh menerima persekitatan politik parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

Sambil menolak pandangan bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin semalam, Fathul yang menyertai Umno lebih dua tahun lalu berkata, sesiapa saja, sekalipun tidak kira ulama atau bukan ulama, dan menyertai mana-mana parti sekalipun, selagi mereka berpegang pada asas dan teras agama Islam, tidak akan wujud istilah "hanyut."

"Sangat tidak adil apabila ulama yang menyertai Umno dijatuhi hukuman sebegini, jika mahu buat kenyataan sekali pun, berlapiklah," kata beliau kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Semalam, Asri berkata, pengalaman masa lalu menunjukkan bahawa sebahagian ulama yang menyertai Umno tidak timbul dalam peranan disebabkan kewujudan amalan politik wang.

Katanya, ulama-ulama terbabit tidak dapat mengadaptasikan pendekatan dan persekitaran politik diamalkan dalam Umno.

"Jangan senang-senang pula menuduh mengenai rasuah atau politik wang jika tiada bukti. Membuat tuduhan tanpa bukti. Ini budaya apa? Kalau benar terlibat dengan politik wang, tolong buktikan," tegas Fathul.

Kata beliau, mana-mana ulama yang menyertai politik akan ada kesan negatif dan positifnya tetapi tidak adil jika ulama dalam politik ini dihukum secara terus.

"Hukuman ini sangat tidak adil, jika mahu lontarkan pandangan, beri sekali dengan bukti, bukan hanya lontaran persepsi," tegasnya.

Tambah beliau, isu 'hanyut' juga tidak pernah timbul di kalangan ulama kerana bagi dirinya sendiri, asas yang dipegang ialah ajaran ALLAH SWT.

"Selagi berpegang kepada teras Islam, isu ini tidak akan wujud, masuklah mana-mana parti politik sekalipun, ia tidak akan jadi masalah," ujarnya.

Panas! Wartawan hiburan dakwa gambar bogel Rozita Che Wan adalah asli dan tulen!

Posted: 24 Oct 2012 06:01 AM PDT

Lama kami tidak mengusik wartawan popular ini yang tidak pernah sepi daripada kontroversi persis seorang selebriti. Ya, kita bercakap tentang Zubir Berita Harian.

Jumaat lalu, gempar dunia hiburan tempatan apabila sekeping gambar bogel didakwa sebagai Rozita Che Wan mula timbul di internet & ianya lantas dinafikan.

Aktress popular ini menyangkal yang beliau tergamak untuk melakukan perkara tidak senonoh sebegitu lebih lebih lagi diri beliau merupakan seorang yang buta teknologi.

Zubri Berita Harian yang kita tahu mempunyai pengetahuan luas dalam dunia hiburan mendakwa gambar tersebut sebagai original & Rozita Che Wan 'menipu' — lebih kurang.

"Isu gambar bogel Rozita Che Wan kini tersebar luas di internet Apa lagi nafikan je la selagi boleh, cipta pelbagai alasan kukuh pertahankan diri walaupun gambar itu original!", tulis Zubir.

Get your ride pimped by THE Pimp My Ride crew from MTV Malaysia. Isn't that #Whatchuwant? 

Rotikaya

Gadis tewas diranjang angkara kekasih maya

Posted: 24 Oct 2012 01:01 AM PDT

KUaLA LUMPUR: Tindakan seorang abang memasang program khas dalam komputer riba milik adik perempuannya yang sering murung dan menjauhkan diri daripada keluarga membongkar perbuatan rakan maya adiknya itu yang pernah merogolnya dua bulan lalu.

Sebaik mengetahui kejadian itu, ibu mangsa membuat laporan polis kelmarin sebaik mengetahui rakan maya anaknya yang berasal dari India itu berada di negara ini bagi membolehkan polis menahan lelaki itu pada hari sama.

Difahamkan, mangsa yang berkenalan dengan rakan mayanya itu menjadi mangsa pemuas nafsu lelaki itu ketika datang ke negara ini dua bulan lalu dan sejak kejadian itu, mangsa bersikap murung dan menjauhkan diri daripada ahli keluarga yang lain.

Sumber polis berkata, ibu mangsa yang menyedari perubahan pada diri anak bongsunya berusia 23 tahun itu meminta bantuan anak sulungnya untuk memperhatikan kelakuan mangsa dan pada mulanya mereka menyangka mangsa putus cinta.

Menurutnya, abang mangsa yang syak kelakuan adiknya itu mempunyai kaitan dengan komputer riba yang sering dibawa mangsa sebagai teman baik itu bertindak memasang program khas pada peralatan itu.

Dr Asri khuatir PAS tadbir negara

Posted: 23 Oct 2012 11:31 PM PDT

SHAH ALAM: Walaupun memegang status parti yang berjuang atas dasar Islam, ulama tersohor negara, Prof Madya Datuk Dr Asri Zainul Abidin semalam menyuarakan kerisauan sekiranya PAS mentadbir negara ini.

Bekas mufti Perlis itu melihat masalah PAS sekarang adalah mereka dipimpin oleh golongan ulama, dan tiada siapa boleh menegur kesalahan yang dilakukan oleh ulama mereka.

"Masalah sekarang, PAS belum jadi pemimpin negara lagi.

"Kalau perkara ini kita tidak bahaskan hari ini, kita akan jadi seperti Iran yang mana Ayatollah tidak boleh disentuh," katanya.

Asri berkata demikian di ketika diminta mengulas senario pimpinan PAS yang terdiri daripada golongan ulama ketika ini.

Menurut Asri, jika Malaysia tidak berhati-hati dengan mana-mana parti termasuk PAS, maka akan berdepan keadaan negara yang lebih korup.

"Kalau dia (Pas) naik (memerintah negara) dengan mentaliti orang agamanya tidak boleh disentuh, ditambah dengan pemimpin yang ada kuasa politik; dan dia tokoh agama pula, kita akan menghadapi keadaan negara yang lebih korup daripada sekarang," katanya.

Perkara ini perlu dihapuskan diperingkat awal sebelum berlaku apa-apa perubahan struktur politik di nagara ini," tambah beliau lagi ketika Wacana Sinar di sini, hari ini.

Sebelum ini Pas telah memecat bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Ali ekoran mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan kepimpinan Pas.

Malah, Adun Gombak Setia itu juga seringkali dibidas oleh pemimpin PR, terutamanya Pas kerana menyatakan parti Islam itu tersasar dari matlamat asal perjuangannya.

Turut menerima nasib sama adalah bekas Timbalan Presiden mereka, Nasharuddin Mat Isa yang mana seringkali mempertikaikan Pas kerana bersekongkol dengan DAP.

Nasha juga dilabel sebagai "barua Umno" kerana seringkali mengeluarkan pendapat dan kenyataan yang seolah-olah menyokong perjuangan parti komponen Melayu dalam Barisan Nasional (BN) itu.- mD

Jangan biadab hal-hal berkaitan agama - Harussani

Posted: 23 Oct 2012 11:01 PM PDT

IPOH – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menganggap kelemahan penguatkuasaan undang-undang sebagai faktor utama kelantangan beberapa pemimpin mempersoalkan isu berkaitan Perlembagaan negara.

Katanya, sebagai negara berperlembagaan, sewajarnya isu membabitkan agama tidak dibicarakan tanpa kajian dan kefahaman yang tinggi.

"Inilah kelemahan kita, undang-undang sudah ada, tetapi tidak dijalankan dengan baik. Sebagai rakyat yang tinggal di negara, kita perlu hormati Perlembagaan termasuk Islam sebagai agama rasmi," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mengenai kesan pelaksanaan hudud di negara ini.

Harussani berkata, pemimpin tertinggi MCA itu tidak mempunyai hak untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian sedangkan beliau tidak mempunyai kepakaran dalam undang-undang Islam.

"Perkara berkaitan agama ini sudah tetap, jadi jangan caci atau hina hal-hal yang berkaitan akidah, ia hanya menunjukkan kebiadaban kita sahaja," katanya.

Beliau turut membidas sikap sesetengah ahli politik yang dikategorikan sebagai lemah dan takut dalam mempertahankan Perlembagaan negara.

"Sekiranya kuasa politik digunakan hanya untuk menimbulkan perpecahan, lebih baik tak usah duduk di kerusi itu," katanya.

Soi Lek sebelum ini dikritik apabila menyamakan ekonomi negara akan terancam dengan pelaksanaan hudud.

Dalam kenyataan itu, beliau mendakwa 1.2 juta rakyat bakal kehilangan pekerjaan sekiranya undang-undang dilaksanakan selain mengatakan pelabur asing akan meninggalkan Malaysia sekiranya hudud dilaksanakan.

Selepas empat tahun, Restoran Cheng Ho Amy Search 'bungkus'

Posted: 23 Oct 2012 10:31 PM PDT

PETALING JAYA: Selepas empat tahun beroperasi, penyanyi Amy (Search) akhirnya terpaksa menutup Restoran Cheng Ho miliknya di Wangsa Maju dekat sini pada Selasa.

Menurut laporan Kosmo pada Rabu, Amy atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, 53, berkata, restoran yang terkenal dengan masakan ala Cina itu terpaksa ditutup kerana pihak yang diberikan tanggungjawab untuk menguruskan perniagaan itu berdepan pelbagai masalah.

"Apa pun, saya tetap sedih kerana perniagaan ini sudah lama dijalankan tetapi akhirnya terpaksa ditutup," katanya.

Restoran tersebut menyediakan masakan ala Cina kegemaran pelanggan antaranya ketam masak telur masin, udang bersalut mentega dan ikan siakap nyonya.

Menurut Amy, dia memulakan perniagaan tersebut empat tahun lalu dengan modal RM250,000. Bagaimanapun, pada Jun tahun lalu dia menyerahkan segala urusan perniagaan itu kepada seorang rakan tetapi ia berdepan masalah.

Amy berkata, dia bernasib baik kerana telah mempatenkan nama Restoran Cheng Ho sebelum ini.

Justeru, katanya, tiada pihak yang dibenarkan menggunakan nama tersebut.

Amy kini mencari pelabur baharu bagi mengusahakan kembali restoran itu atas jenama sama di lokasi lain yang sedang dikenalpasti.

Katanya, pihak yang berminat untuk menjalinkan kerjasama boleh menghantar e-mel di amysearch@gmail.com.

Pada 24 September 2008, seorang pelanggan Nik Zahir Nik Mohd Idris memfailkan saman terhadap penyanyi itu bagi pihak anaknya Nik Zakwan, 6, yang melecur pada bahagian belakang badan selepas terkena kuah tomyam akibat kecuaian pekerja restoran tersebut.

Penyanyi itu diperintahkan Mahkamah Sesyen Sivil di sini pada Mei 2010 untuk membayar ganti rugi sebanyak RM18,000 kepada keluarga Nik Zahir.

'Mama ketagih, sayang....'

Posted: 23 Oct 2012 09:01 PM PDT

Gambar hiasan
Dengan alasan bosan menguruskan rumah tangga, seorang suri rumah berusia 20-an menghabiskan masa enam hingga lapan jam sehari di sebuah pusat siber di sini, semata-mata untuk bermain permainan komputer.

Lebih mengejutkan, akibat ketagihan permainan itu, wanita bergelar ibu yang menjadi pelanggan tetap kafe siber berkenaan membawa anak lelakinya berusia tiga tahun ke pusat terbabit sejak lebih setahun lalu.

Lebih malang, wanita terbabit tidak memberikan anaknya makan hingga kanak-kanak berkenaan terpaksa mengutip sisa makanan di kawasan berhampiran termasuk makanan kucing.

Pengurus pusat siber berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Raihan, 30, berkata, wanita dari Masai itu mengunjungi pusat sibernya sejak lebih setahun lalu bersama seorang kanak-kanak lelaki yang diakui anak tunggalnya.

Menurutnya, wanita terbabit mendakwa dirinya suri rumah dan dipercayai tidak bekerja serta meluangkan masa dari pagi hingga petang di pusat siber itu kerana ketagih bermain permainan komputer.

Asri: Ulama hanyut apabila sertai Umno

Posted: 23 Oct 2012 08:01 PM PDT

SHAH ALAM – Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, tokoh-tokoh ulama yang menyertai Umno "hanyut", antara kerana tidak boleh menerima persekitaran politik parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

Asri, antara tokoh agama yang melihat arena politik tempatan dari dekat berkata, pengalaman masa lalu menunjukkan bahawa sebahagian ulama yang menyertai Umno tidak timbul dalam peranan disebabkan kewujudan amalan politik wang.

Katanya, ulama-ulama terbabit tidak dapat mengadaptasikan pendekatan dan persekitaran politik diamalkan dalam Umno.

Sambil menekankan bahawa peranan ulama dalam pemerintahan bukan sesuatu yang baru dan telah wujud sejak zaman nabi lagi, ahli akademik ini menambah: "Tapi, masalah dalam parti pemerintahan, politik wang selalu digunakan dalam Umno, ini akan menyebabkan para ulama hanyut."

"Selain itu, kalau kita lihat dalam persekitaran Umno, agama mereka tidak kuat dan ini akan memberi kesan kepada para ulama sekiranya menyertai Umno," kata Asri pada siri Wacana Sinar Harian ke-15 bertajuk "Peranan Ulama, Menasihati Pemimpin" semalam. Wacana dianjurkan oleh Sinar Harian.

Selain itu, Asri turut menegaskan, tugas ulama sepatutnya menegakkan keadilan sosial dalam masyarakat, bukannya berpihak kepada mana-mana parti politik.

"Jangan pula kita meraikan ulama yang mengampu mana-mana parti politik, ini kerana agama tidak membenarkan ikut sesuatu yang kita tiada ilmu mengenainya," jelas Asri.

Pada masa sama, Asri turut menegaskan bahawa sekiranya percaturan wang dalam politik sering digunakan oleh mana-mana parti termasuk Umno sendiri, tampuk pemerintahan itu seharusnya berundur.

"Dalam pemerintahan, kita tidak sepatutnya menggunakan wang untuk sesuatu agenda politik, tapi perlu menjaga kebajikan rakyat.

"Tapi apa yang dilihat sekarang, pemerintahan Umno masih menggunakan wang. Amalan menghulur semakin subur dalam kalangan pemimpin.

"Jadi, sekiranya ini berterusan, Umno patut berundur," jelas beliau lagi.

Nik Aziz munafik dan mungkir janji jika bertanding PRU13?

Posted: 23 Oct 2012 07:31 PM PDT

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan tindakan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang sebagai mungkir janji.

Beliau berkata rakyat seharusnya tidak memilih pemimpin yang mempunyai sifat tersebut dalam pemerintahan negara.

"Saya fikir rakyat Malaysia patut ambil perhatian kepada orang yang pernah berjanji selepas itu mungkir janji.

"Kalau orang macam ini jadi pemimpin negara, dia akan mungkir janji sepanjang masa," katanya.

Terdahulu, Nik Aziz pernah membuat kenyataan secara terbuka tidak mahu bertanding lagi di manaimana kawasan parlimen.

Sebaliknya, melalui temubual eksklusif bersama portal berita AntaraPos.com, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan membayangkan untuk bertanding semula pada pilihan raya umum akan datang kerana disyorkan berbuat demikian oleh PAS.

Beliau turun menyatakan akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Chempaka jika dikehendaki pucuk pimpinan parti.

PAS bakal warisi kepimpinan Ayatullah jika ke Putrajaya?

Posted: 23 Oct 2012 07:05 PM PDT

SHAH ALAM - Pas digesa tidak menjadi seperti pemerintahan Ayatullah Khamenin di Iran sekiranya berjaya memerintah Putrajaya kelak.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, kalau ada yang bermentaliti bahawa orang agama yang berkuasa tidak boleh ditegur, negara akan menjadi lebih korup dari sekarang.

"Saya rasa ini satu masalah dalam Pas, masalah sekarang ini Pas belum menjadi pemerintah, tetapi kalau kita tidak bahas hari ini, kita akan jadi seperti Iran, yang mana pemimpinnya Ayatullah tidak boleh ditegur dan disentuh.

"Kalau kita tidak hati-hati terutamanya parti politik termasuk Pas... kalau mereka naik (menjadi pemerintah) dengan mentaliti orang agama tidak boleh disentuh, ditambah dengan isu pemimpin dan tokoh agama itu ada kuasa pula, kita akan menghadapi negara yang lebih korup daripada apa yang berlaku sekarang," katanya ketika menjawab soalan dari moderator Dr Mazlee Malik berhubung sejauh mana beliau melihat pemimpin ulama Pas yang tidak boleh ditegur.

Menurut Asri, keadaan itu perlu dihapuskan sejak dari awal sebelum berlaku apa-apa perubahan politik.

Sementara itu, beliau turut mendakwa ada budaya mengampu dengan wang yang dibawa Umno masih subur sehingga golongan ulama turut hanyut.

"Kalau kita tidak keluar dari budaya ini, parti pemerintah akan datang akan ikut rentak yang sama. Kerana terbiasa dengan masalah 'hulur' ini, apabila pilih pemimpin bukan dengan ketajaman minda dan baik ideanya tetapi soal dia ada duit.

"Sebab itu orang banyak duit jadi pemimpin, ini yang saya lihat. Saya tidak nafi perkara itu kerana saya kenal ramai di antara mereka. Tetapi perkara ini semakin hari semakin disuburkan, dan inilah peranan ulama untuk memperbetulkan keadaan itu," katanya.

Tambah beliau, ulama bukan sekadar membaca nas-nas hadis dan lantik tok kadi, tetapi ulama perlu menegakkan keadilan sosial dalam masyarakat.

Blogger Seks: Rais Sekat Kebebasan Bersuara & Hak Asasi Manusia?

Posted: 23 Oct 2012 06:31 PM PDT

TINDAKAN Menteri Penerangan, Datuk Seri Rais Yatim membiarkan Suruhanjaya Komunikasi & MultiMedia Malaysia (SKMM) menghalang 2 stesen radio, Red FM & Capital FM dari menyiarkan temuramah dengan 2 orang pelajar Malaysia yang baru-baru ini menggemparkan negara kerana kontroversi aksi seks di blog, amatlah memalukan imej negara di peringkat dunia.

Walaupun Singapura (tempat aksi seks itu didakwa dilakukan) bercadang untuk mengambil tindakan ke atas dua orang pelajar tersebut atas sebab yang hampir sama, itu adalah hak negara tersebut yang kita tidak perlu bimbangkan.

Sebaliknya pandangan dan tanggapan masyarakat dunia terhadap negara ini yang lebih penting kerana kita duduk disini, bukan Singapura.

Tindakan Menteri veteran yang seorang ini pada penulis amat keterlaluan. Rais sebagai peguam yang terkenal sepatutnya sedar dengan hal ini dan menghalang SKMM dari menyekat temubual tersebut dari disiarkan. Tak bolehlah Rais nak lepas tangan begitu sahaja dengan meletakkan sepenuh kesalahan kepada SKMM

SKMM dibawah kementerian mana, bukan Rais sendiri ke?

Setelah melihat sendiri gambar-gambar yang dikatakan lucah itu, penulis sebenarnya tidak ada perasaan langsung. Nak kata terangsang pun tidak, nak kata ghairah pun tidak.

Pada penulis, 'benda-benda' itu semua adalah perkara biasa yang ada pada tubuh badan manusia dan aksi itu pula adalah aksi biasa kepada hampir semua orang – cuma tidak dirakamkan dan disiarkan di dalam blog sahaja.

Tapi dalam masa sama penulis akui blog-blog yang mahu menyiarkan kandungan sedemikian perlu dikawal oleh peraturan tertentu, sebagaimana di barat. Masalahnya untuk negara ini, kawalan itu tidak ada kerana kewujudan blog/laman web seumpama itupun diharamkan!!

Sementara persoalan moral lanjutan daripada penyiaran gambar-gambar dan video tersebut masih boleh didebatkan, tindakan menggunakan undang-undang dan agensi kerajaan untuk menyekat temubual tersebut dari disiarkan stesen radio tempatan, amat-amat dikesali.

Malah kalau ikut hati penulis, sudah sampai tahap menyalahgunakan kuasa.

Sebetulnya, ini satu lagi alasan kenapa rakyat perlu menolak Barisan Nasional dan UMNO. Tindakan menutup peluang dan menghalang rakyat dari menunjukkan ekspresi diri dalam cara yang dimahukan mereka, adalah tindakan yang benar-benar menjatuhkan imej negara ini dan menghalang hak asasi manusia yang paling tragis.

Baca selanjutnya di Suarapakatanrakyat

Isteri terkantoi merengek ghairah terlalu kuat dengan jantan lain

Posted: 23 Oct 2012 06:01 PM PDT

Gambar hiasan
Suami keluar mencari rezeki, isteri pula bermain cinta dengan lelaki lain.

Itulah nasib seorang kontraktor yang terkedu apabila mendapati isterinya menjalin hubungan sulit ketika dia bekerja.

Lebih mengecewakan, suami tersebut berjaya menghidu kecurangan isterinya apabila terdengar wanita itu bergurau senda dengan 'kekasih gelapnya' di pangsapuri mereka di Ayer Keroh di sini Ahad lalu.

Suami malang itu yang hanya mahu dikenali sebagai Salman, 36, berkata, geram dengan kejadian berkenaan, dia bergegas ke ke pejabat Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dan meminta penguat kuasa jabatan itu menangkap isterinya dan lelaki terbabit.

Cerita Salman, semuanya terbongkar apabila dia yang tertinggal pengecas bateri telefon bimbit, berpatah balik ke rumahnya pada pukul 10 malam untuk mengambil alat tersebut. Salman yang keluar bekerja pukul 8 pagi hari yang sama sempat memberitahu isterinya yang berusia 24 tahun itu bahawa dia akan pulang lewat kerana bertugas di luar kawasan.


ISTERI Salman (kiri) ditahan bersama kekasihnya dan seorang wanita lain (kanan) di sebuah pangsapuri di Melaka pada Ahad lalu.
"Apabila tiba di rumah, saya terperanjat apabila terdengar suara isteri saya ketawa bersama seorang lelaki seolah-olah sedang bermesra," katanya di sini semalam.