Selasa, 21 Februari 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 20 Feb 2012 11:14 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


500 orang lagi Peneroka dari gugusan Keratong mahu menyaman Felda

Posted: 20 Feb 2012 05:17 PM PST

Semasa saya hadir ke Felda Keratong 8 untuk menyambut ketibaan Dato Seri Anwar Ibrahim yang melawat rancangan Felda itu, saya telah didatangi oleh seorang peneroka yang menggelarkan dirinya sebagai Din, meminta tarikh yang sesuai dari saya untuk turun ke salah satu dari rancangan Felda Keratong 1 - 5, kerana beliau mahu mengumpulkan 500 orang lebih peneroka-peneroka dari Keratong 1 - 5 supaya dapat diadakan satu Majlis Dialog kearah tindakan memfailkan saman mengenai manipulasi peratusan perahan KPG.

Din menyatakan bahawa beliau telah pun menyenaraikan lebih dari 500 orang peneroka yang telah bersetuju untuk memfailkan saman tersebut.

Saya dengan segeranya menghubungi peguam-peguam dari Parti Keadilan Rakyat iaitu Sdr Sivarasa Rasiah, Sdri Latheefa Koya dan Sdr T. Kumar untuk mendapatkan tarikh yang sesuai dari mereka untuk turun ke Keratong dan mengadakan dialog dengan peneroka-peneroka yang bakal terlibat dengan tindakan saman itu.

Sebelum ini lebih kurang 600 orang peneroka-peneroka dari Gugusan Keratong di luar Keratong 1 - 5, telah mengadakan Dialog dengan peguam-peguam PKR dan menyerahkan senarai mereka yang bersetuju memfailkan saman terhadap Felda.

Pemfailan saman bagi golongan itu sedang diproses dan akan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuantan sebaik sahaja dokumen-dokumen untuk pemfailan selesai diperbuat.

Negeri Pahang menyaksikan jumlah yang teramai dari rancangan-rancangan Felda seluruh Negara yang menyaman Felda.  Di Rancangan-Rancangan Felda Gugusan Jengka di luar DUN Jengka menyaksikan 1,186 orang peneroka menyaman Felda.  Di kawasan Parlimen Bera seramai lebih 500 orang terlibat.  Di DUN Chini lebih dari 700 orang Peneroka terlibat.

Di kawasan Panching, sudah terkumpul lebih dari 200 orang peneroka-peneroka yang bakal menyaman Felda dan mereka sedang menjalankan tugas untuk mengumpulkan sehingga 500 orang sebelum satu Majlis Dialog akan diadakan disana bagi menerangkan proses-proses memfailkan saman.

Didalam keadaan peneroka-peneroka menerima ganjaran BRIM RM500.00, didalam keadaan mereka menerima RM4000.00 dari MPOB dan kini dijanjikan sebanyak RM10,000.00 selaras dengan usaha Felda dan Kerajaan menyenaraikan FGVHB ke Bursa Saham Kuala Lumpur, peneroka-peneroka tetap mahu memperjuangkan hak mereka kerana peratusan perahan KPG mereka telah dimanipulasi, dan kerugian setiap peneroka adalah melebihi RM300,000.00.

Apa yang menjadi hak peneroka, pasti peneroka mahu menerimanya dan mereka sanggup berjumpa di Mahkamah bagi menuntut hak mereka!

UMNO memulakan keganasan

Posted: 20 Feb 2012 04:43 PM PST

Beberapa bulan yang lalu, ceramah Sdr Azmin Ali di Pagoh (di Bukit Kepong) telah diganggu dengan jeritan, sorakan, dan rempuh masuk oleh segolongan pemuda yang mengganas.  Setelah ceramah itu selesai, kami terpaksa meninggalkan majlis itu dengan di eskot keluar oleh pihak polis.

Tidak lama selepas itu, ceramah yang diadakan oleh PKR di Felda Maokil dimana saya menjadi penceramah utamanya terpaksa diberhentikan kerana telah diganggu dengan cara yang demikian rupa  ia menjadi tidak dapat diteruskan langsung.

Di kedua-dua lokasi itu terdapat ramai pihak polis yang bertugas terutama sekali di Bukit Kepong.  Namun, pihak polis yang bertugas tidak mengambil apa-apa tindakan.  Polis tidak mengambil tindakan menangkap mana-mana pengacau yang mengganas itu.

Senario mengganas oleh kumpulan Melayu ekstrim ini adalah fenomena baru didalam senario politik tanah air. Kalau terdahulu dari ini, ceramah-ceramah politik yang dianjurkan oleh Pembangkang diganggu oleh pihak polis, tetapi di akhir-akhir ini, taktik gangguan ini mulai berubah.  Polis nampak tidak lagi mengganggu ceramah-ceramah Pembangkang, tetapi gangguan itu didatangkan oleh samseng-samseng yang diupah dan berlaku dihadapan kehadiran polis yang ramai yang tidak melakukan apa-apa tindakan.

Negeri Johor merupakan Negeri yang paling banyak menyaksikan gangguan gangguan daripada samseng-samseng ini.  Di hampir semua ceramah yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat semasa PRK Tenang dulu diganggu oleh puak-puak ini.  Dan semua gangguan itu berlaku dihadapan pihak Polis yang beruniform.

Di akhir-akhir ini pula di kesemua kawasan ceramah yang dianjurkan oleh PR, UMNO/BN akan meletakkan bendera parti itu dengan lebatnya sehingga memenuhi tempat-tempat lokasi ceramah itu sendiri.  Banner-banner yang dipasang oleh mereka berupa probokatif tetapi dengan laporan polis yang dibuat pun banner-banner itu tetap kekal tidak diturunkan.

Adakah senario baru ini suatu rancangan dari UMNO/BN bagi menghadapi ceramah anjuran PR?  UMNO/BN akan membuat probokasi dengan mengupah samseng-samseng yang akan membawa bendera UMNO/BN dan mengacau ceramah-ceramah PR dengan membaling batu, kayu, telur busuk dan botol-botol air?

Samseng-samseng ini juga membawa kayu dan belantan dan memukul para hadirin dan merosakkan kenderaan-kenderaan terutamanya yang membawa penceramah-penceramah utama.

Dato Seri Anwar Ibrahim telah diserang oleh samseng-samseng ini di Semberong. Kenderaan yang membawa Dato Seri Anwar telah mengalmi kerosakan, cermin kereta pecah dan pintu kereta kemik.

Sebelum itu mereka yang menghadiri ceramah anjuran ABU-Hindraf telah diserang dan berlaku kecederaan.  

Malaysia bukan lagi boleh berbangga dengan gelaran Negara demokrasi, tetapi sebuah Negara yang sedang membunuh demokrasi yang dilakukan oleh parti yang memerintah.

Dan jika pihak Polis terus membiarkan keadaan ini, apatah lagi bersekongkol dengan tindakan ganas ini, maka demokrasi akan runtuh dan Negara ini akan menempatkan anarki dan undang-undang tidak akan berguna lagi! 


Dengan masyarakat Cina memihak kepada Pembangkang

Posted: 20 Feb 2012 05:32 AM PST

Kemenangan besar parti-parti didalam Pakatan Rakyat didalam Pilihanraya Umum ke-12 pada Mac 2008 lalu antara lainnya kerana perubahan sikap pengundi-pengundi bukan Melayu yang tidak dapat menahan lagi perasaan keciwa mereka diatas dasar-dasar yang dibawakan oleh UMNO/Barisan Nasional, lebih khususnya oleh UMNO.

Didalam keghairahan UMNO ingin mengatasi PAS yang mulai mendapat sokongan Melayu dan pengundi-pengundi luar bandar, UMNO telah merumuskan beberapa dasar yang tidak berjaya menarik undi orang-orang Melayu tetapi sebaliknya menolak undi orang-orang Cina.

Lebih dari 60% orang Cina berpaling tadah dari parti-parti komponen Barisan Nasional dan usaha daripada MCA yang cuba memainkan dasar cauvinis Cina tidak dapat merobah keadaan ini.

UMNO menjadi lebih ekstrim sehingga orang-orang Cina memandang kepada UMNO sebagai parti yang tidak lagi mengambil kira kebajikan orang-orang Cina.  Hayunan keris oleh Hishamuddin Tun Hussein dipandang sebagai tanda kekuatan Melayu yang mahu meminggirkan orang-orang bukan Melayu.  

Isu ketuanan Melayu yang dimainkan oleh UMNO secara melampau-lampau menakutkan orang-orang bukan Melayu seolah-olah Negara ini hanyalah untuk orang-orang Melayu dan orang-orang Melayu itu mesti diterima sebagai "Tuan" didalam Negara ini.

Walaupun UMNO cuba memberikan kefahaman kepada orang-orang Cina bahawa Ketuanan Melayu itu bukanlah bermaksud Melayu menjadi Tuan dan orang-orang bukan Melayu menjadi hamba, tetapi konsep ketuanan Melayu itu tidak pernah diterangkan dengan betul bahkan apabila UMNO cuba menerangkan bahawa konsep ketuanan Melayu itu hanya konsep retorik semata-mata.

Orang-orang bukan Melayu boleh menerima Ketuanan Duli-Duli Yang Maha Mulia Sultan-Sultan Melayu dan ketuanan itu melindungi semua kaum yang ada didalam Negara ini, mereka boleh faham dan terima bahawa Raja-Raja Melayu tidak mencampuri politik dan semua rakyat didalam Negara ini bernaung dibawah ketuanan dan kedaulatan Raja-Raja Melayu.  Tetapi apa yang hendak diterangkan oleh UMNO tidak bermaksud demikian itu, bahkan ingin membayangkan bahawa konsep kenegaraan di Malaysia ini adalah berpaksikan ketuanan sesuatu kaum, iaitu kaum Melayu.

Mereka telah lihat bahawa konsep ketuanan Melayu ini telah meminggirkan golongan besar orang-orang Cina.  Orang Cina tidak mendapat tempat secara telus didalam perkhidmatan awam, tentera, badan-badan berkanun, polis dan tidak pula mendapat kepentingan didalam perniagaan.

Apabila ditunjukkan kepada Cina, semua orang lupa bahawa sebahagian daripada masyarakat Cina yang mendapat kedudukan didalam perniagaan itu bukanlah golongan majoriti masyarakat Cina.  Ada orang-orang Cina yang tinggal sebagai masyarakat setinggan, ada Cina yang bekerja di kedai-kedai runcit dan kedai-kedai makan, dan ada yang bekerja di super-super market dengan gaji yang tidak sebanyak mana dan ramai golongan orang Cina yang berkerja di syarikat-syarikat perkhidmatan dengan mendapat gaji yang sekadar cukup untuk menyara keluarga mereka.

UMNO sentiasa silap membuat tafsiran bahawa apabila disebut sahaja Cina, mereka cuba menunjukkan kepada Cina yang kaya-raya, towkay-towkay besar dan golongan orang kaya Cina ini bukanlah mewakili masyarakat Cina yang majoriti.

Maka orang-orang Cina yang bukan towkay dan bukan orang kaya berada didalam keadaan yang dialema, mereka Cina dan dikatakan kaya walhal nasib mereka tak jauh bezanya dengan golongan majoriti masyarakat Melayu atau masyarakat India.

Golongan Cina inilah yang mempunyai undi yang besar, bukan golongan Cina towkay dan yang kaya raya.  Golongan Cina inilah yang terpinggir, dan golongan Cina inilah yang mahukan perubahan.

Tidaklah menjadi perkiraan yang konserbatif bahawa lebihkurang 80% daripada masyarakat Cina dari golongan yang bukan towkay dan kaya raya ini yang mahukan perubahan kerana mereka amat terasa bahawa mereka dipinggirkan dan golongan mereka ini akan meninggalkan Barisan Nasional didalam Pilihanraya yang akan datang.

Kalau dalam PRU-12, sekitar 60% sahaja golongan Cina yang bukan towkay dan kaya raya ini memihak kepada pembangkang dan dengan perpindahan mereka itu maka negeri-negeri seperti Pulau Pinang, Perak dan Selangor tumbang kepada Pembangkang, dan Pembangkang juga berjaya memenangi 10 dari 11 kerusi Parlimen di Kuala Lumpur serta hanya kalah 4 kerusi DUN sahaja di Negeri Sembilan.

Perubahan masyarakat Cina sebanyak 80% akan mempastikan kawasan-kawasan Parlimen dan DUN di pinggir-pinggir bandar di seluruh Negara akan berpindah tangan dari Barisan Nasional kepada Pembangkang, dan dengan hanya penambahan diantara 15 hingga 20 kerusi Parlimen sahaja lagi, Putrajaya akan diambil alih oleh Pembangkang dan angka 15-20 kerusi ini adalah angka yang mudah untuk dicapai dengan perubahan sikap pengundi-pengundi Cina, dan perubahan lebih besar daripada 2008 dikalangan pengundi-pengundi Melayu.

Imbuhilah pengundi-pengundi dengan apa nama sekalipun seperti BR1M tidak boleh merubah perjalanan mengambil alih Putrajaya kerana rakyat sudah tidak tertahan lagi dengan baham kepanasan kenaikan kos sara hidup dan kenaikan barang yang tidak dapat dikawal lagi.  Rakyat hidup susah dan menderita dan cabaran yang menanti mereka hanyalah merubah kerajaan yang sedia ada.

Anwar Ibrahim

Posted: 20 Feb 2012 07:19 PM PST

Anwar Ibrahim


Najib Dinobatkan Juara Hipokrit Oleh Akhbar Unggul AS

Posted: 20 Feb 2012 05:33 AM PST

Malaysia Chronicle

Senyapnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak! Walaupun dunia menggeleng-gelengkan kepalanya ke atas skandal Media FBC, di mana pentadbiran beliau menggunakan wang pembayar cukai Malaysia untuk ‘membeli’ penyebutan nama yang menggalakkan di waktu perdana televisyen antarabangsa, Najib tidak didengar atau dilihat pun. Mungkin dia menyembunyikan kepalanya kerana malu tetapi menurut rekodnya yang lepas, PM Malaysia tidak mudah sesal atau rasa bersalah.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman web BBC, penyiar berkata “sebilangan kecil” program-program yang disiarkan di BBC World News antara Februari 2009 dan Julai 2011, tidak mengikuti peraturan dalaman yang bertujuan untuk melindungi integriti editorial.

“Peraturan-peraturan ini memastikan program adalah percuma, dan dilihat bebas dari tekanan komersial atau tekanan lain dari luar,” kata kenyataan tersebut.

Hubungan ekonomi

Walaupun jenis program yang berkaitan dengan Malaysia telah disebut tanpa butiran yang banyak, BBC menyatakan dengan jelas bahawa 8 daripada program-program ini mempunyai 'hubungan ekonomi' dengan kerajaan Malaysia.

Selepas banyak cacian awam daripada pihak pembangkang, Najib akhirnya mengaku kepada Parlimen bahawa ia telah membayar RM84 juta untuk FBC Media antara 2007 dan 2010 bagi ‘perkhidmatan perundingan, nasihat dan pengurusan kempen komunikasi’ untuk memperindah imej Malaysia. Selain daripada mengecat imej palsu memuji-muji dirinya, dokumentari itu juga menggambarkan industri minyak sawit Malaysia dan layanan orang asli sebagai amat memberangsangkan yang sebenarnya indah khabar dari rupa.

Akhbar harian British The Independent, akhbar yang memecahkan skandal itu, melaporkan bahawa BBC akan meminta maaf kepada anggaran 74 juta penduduk global berhubung perkara itu. Menurut laporan itu, penonton daripada “Kuala Lumpur untuk Khartoum” akan dapat menonton siaran yang disediakan kepada 295 juta rumah, 1.7 juta bilik hotel, 81 kapal pesiaran, 46 syarikat penerbangan dan 35 platform telefon bimbit, di 4 zon masa yang berbeza. Menurut kenyataan BBC, jawatankuasa piawaian editorial Amanah BBC telah mengenal pasti pelbagai pelanggaran dalam garis panduan editorial yang disebabkan program-program yang silap.

“Ia telah dipersetujui bahawa memandangkan keadaan serius kerana tidak memohon maaf ketika penyiaran kepada penonton adalah sesuai,” kata kenyataan tersebut.

Tetapi tidak satu perkataan pun dari Najib atau pasukannya. Dimalukan secara awam, dan masih lagi Utusan, The Star dan semua organ media tidak membawa sebrang kata mengenai perkara itu.

Tidak salah baginya menuntut maaf

Jadi apabila Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menuntut permohonan maaf daripada Perdana Menteri, beliau telah disokong oleh orang ramai walaupun mereka kata bahawa Najib akan berpura-pura untuk mengabaikan keseluruhan insiden atau mengutuknya sebagai “hasutan pembangkang”. Tetapi adakah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dari Pakatan Rakyat membayar RM84juta kepada firma publisiti UK? Siapakah yang mengarahkan FBC untuk menggilap imej Najib, memberi laporan yang terlalu cemerlang mengenai manfaat penggunaan minyak sawit, dan memuji pengendalian BN tentang orang pribumi?

“Datuk Seri Najib Tun Razak perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri untuk memohon maaf kerana membayar RM84juta bagi menggilap imej pentadbiran Najib … sama seperti BBC meminta maaf untuk menerima bayaran sebagai pertukaran untuk imej yang positif bagi negara-negara yang mempunyai rekod teruk bagi amalan demokrasi dan rasuah, “Guan Eng menulis di dalam satu kenyataan.

Walau bagaimanapun, dalam gambaran sedih tentang kalibernya, Najib telah memilih untuk menyembunyikan kepalanya dalam pasir.

Begitu juga dengan kerajaan UMNO-BN yang diketuainya. Mereka semua seolah-olah gembira dengan dengan meletak kepala mereka dalam pasir dan menunggu supaya semua perkara menghilangkan diri. Siapa yang selain dari parti pembangkang yang akan menjaga kepentingan rakyat Malaysia? Adakah MCA akan bertanya kepada Najib tentang RM84juta yang dibuang ke dalam longkang? Adakah Gerakan, atau MIC? Bagaimana pula dengan Umno?

Namun, ia adalah lebih daripada beberapa saat memalukan bagi Malaysia dan satu lagi dimana Najib perlu memohon maaf. Itulah tahap minimum untuk memulihkan sedikit penghargaan global yang hilang melalui tindakan yang kurang bijaksana dan tidak beretika kerana membayar sebuah firma media upahan yang hanya pada asasnya untuk memulakan berita palsu dan menyebarkan kepada penonton yang tidak curiga.

Ada juga APCO, Mr Cool dan Ah Jib Gor …

Tidak syak lagi, berikutan pendedahan FBC, Putrajaya mengakhiri kontrak RM96juta dengan FBC, dimana Najib mulakan pada tahun 2009. Tetapi FBC bukan hanya skandal media sahaja. Berikutan perasaan dan kedahagaannya untuk menjadi lebih hebat, Najib telah menandatangani strategi hubungan awam lain termasuk Zionis yang disokong oleh APCO Worldwide untuk menggilap imej peribadi beliau.

Berikutan serangan terhadap saingan ketatnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana menyokong penyelesaian dua negara bagi Israel dan Palestin, pelantikan itu adalah hipokrit sebenarnya, terutamanya sejak Najib memberi kakitangan APCO akses kepada kemudahan komunikasi utama di negara ini. Ia adalah amat diketahui bahawa ramai kakitangan tertinggi di APCO adalah bekas pegawai peringkat tinggi di Shin Bet dan Mossad, perkhidmatan rahsia Israel. Itu adalah lawak yang teruk dan apabila Anwar, Pengerusi DAP Karpal Singh, pemimpin PKR Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah mengambil isu mengenai perkara itu, kerana takutkan pelanggaran keselamatan negara, Najib menggantung mereka dan mengunci Parlimen selama 6 bulan!

Malah, tempoh APCO di Malaysia telah ditandakan oleh kontroversi. Begitu juga dengan pelantikan paling terkini pasukan kononnya terdiri daripada bekas kakitangan kempen “Parti Buruh Baru” bekas PM British Tony Blair. Kumpulan ini telah ditugaskan untuk menjadikan Najib ‘Mr Cool’ dan membaharui beliau sebagai reformis yang sederhana. Apabila berita dibocorkan, ia adalah jelas bahawa Najib telah gagallagi, kehilangan berjuta-juta wang awam. Rakyat Malaysia sama ada ketawa atau kecewa dengan perkara mengarut yang dikeluarkan beliau. Malah laman web Facebook 'Ah JIB Gor' telah gagal. Bertujuan untuk menarik orang Cina, ia telah diejek sebagai bodoh, tidak bergaya, dan satu langkah politik yang terdesak.

Keputusannya – Najib menjadi Juara Talam Dua Muka

Bukti bahawa penipuan media yang keterlaluan Najib tidak berkesan dan sebaliknya berpatah balik dalam bentuk sengatan dari editorial Washington Post yang mempunyai jawatan berpengaruh, yang menggambarkan kerajaan Najib sebagai "Juara talam dua muka". Ingat, Presiden Obama dan Hillary Clinton juga membaca Washington Post.

“Penipuan beliau telah dipermudahkan oleh juara talam dua muka yang lain, kerajaan Malaysia, yang mendakwa menghormati kedaulatan undang-undang tetapi menghantar Encik Kashgari dalam jet peribadi Saudi pada hari Ahad walaupun perintah mahkamah melarang beliau dari deportasi,” kata Washington Post. Washington Post merujuk kepada wartawan Saudi Hamza Kashgari yang dideportasi secara haram sepupu Najib dan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Tun Hussein dari menghadapi kematian di negara sendiri disebabkan beberapa tweet pihak berkuasa Arab Saudi yang dianggap terkutuk. Aktivis hak asasi manusia di seluruh dunia telah memberi amaran, jika Hamza dihukum, akan terdapat darah di tangan Najib.

Jadi cukuplah dengan kata-kata hipokrit. Permainan telah berakhir. Anda telah bersalah. Mengakulah dan meminta maaf. Najib berhutang kepada Malaysia satu permintaan kemaafan atas skandal media yang diciptakan beliau dengan cara yang salah, dan kerana membazirkan wang rakyat secara bodoh dan terang.

Anwar, Nik Aziz To Meet Over Israel Remarks Tomorrow

Posted: 20 Feb 2012 04:57 AM PST

The Malaysian Insider

Datuk Seri Anwar Ibrahim will meet with PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tomorrow to explain his controversial statement supporting "all efforts to protect the security of the state of Israel".
PAS vice-president Datuk Mahfuz Omar confirmed the meeting at the press conference here this afternoon but stressed that there was no misunderstanding between the PKR de facto leader and PAS on the matter.

He said Anwar had been clear in his remarks made during a recent interview with the influential Wall Street Journal (WSJ) and had not expressly declared his open support for Israel's Zionist regime.

"What is important is … did he even say he endorses Israel? No," Mahfuz said.

He acknowledged Anwar's contention that his support for Israel's security is dependent on the Jewish state not thwarting the Palestinians' ambitions for statehood.

"If that condition is not fulfilled, which it has not been thus far, then surely he (Anwar) does not support Israel," said Mahfuz.

Last month, The Wall Street Journal had quoted Anwar as saying in an interview that he supported "all efforts to protect the security of the state of Israel."

But the newspaper said Anwar stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish state, a step the former deputy prime minister said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.

In response, Anwar blamed Umno for smearing him and omitting his remarks in the same report that were in support of Palestinians.

"My statement clearly makes the aspirations of Palestinians who want justice, peace and respect for their dignity a condition for Israel's demands that its safety is guaranteed," the opposition leader said in a press statement.

The PAS Ulama Council decided last week that Anwar needs to retract his remarks made during an interview with the Wall Street Journal, if indeed they were his own.

According to Nik Aziz, the council had also decided the opposition leader must withdraw his statement unless the newspaper had misreported his statement.

Dato Seri Anwar Ibrahim Di Mahkamah Syariah Jalan Duta,Selasa,21/2/12

Posted: 19 Feb 2012 11:14 PM PST

Untuk makluman media

Dato Seri Anwar Ibrahim akan berada di Mahkamah Syariah Jalan Duta,esok Selasa,21 Feb 2012,jam 10:00 pagi.

Ceramah PKR Diganggu Lagi, Kereta Anwar Dipecahkan

Posted: 19 Feb 2012 08:53 PM PST

Malaysiakini

Kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan kemek dan rosak akibat terkenan balingan batu dan didakwa ditendang sekumpulan lelaki yang didakwa sebagai penyokong Umno semasa ceramahnya di kawasan Parlimen Sembrong, Johor malam semalam.

NONEMenurut Keadilan Daily Online, ceramah Anwar yang dijadualkan itu juga diganggu dengan penyokong Pakatan dilempar dengan mercun, telur, botol, Mereka juga dilontarkan dengan kata-kata kesat.

"Saya saksi di tempat kejadian," kata seorang penyokong Pakatan, Julailey Jemadi melalui twitternya yang dipetik akhbar rasmi PKR itu.

Namun laporan itu tidak menyebut dengan jelas, jumlah mereka yang terbabit dan di mana Anwar berada semasa kejadian. Bagaimanapun ketua umum PKR itu dilaporkan tidak cedera.

Ia menyebut pimpinan PKR Johor akan membuat laporan polis dalam tempoh terdekat.

NONEParlimen Sembrong sebelum ini kenalpasti antara kubu kuat Umno dan ia diwakili oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Sejak kebelakangan ini, ceramah-ceramah pembangkang dan juga pro-Pakatan seringkali diganggu dan ia dipercayai sebahagian daripada taktik menakut-nakutkan masyarakat terutama dalam usaha menguasai sokongan orang Melayu.

Pada 21 Januari lalu, perhimpunan NGO Asalkan Bukan Umno (ABU) di Jalan Kebun, Klang  terpaksa dibatalkan apabila sekumpulan belia bermotosikal menyerbu majlis itu sehingga menyebabkan seorang peserta cedera.

Pada 11 Februari lalu pula, seramai 15 aktivis pelajar terpaksa diiringi polis bagi meninggalkan Kampung Idaman, juga di Klang apabila sekali lagi kumpulan remaja bermotosikal menggangu majlis mereka yang mahu menuntut kebebasan akademik.

NONESelain dewan tempat ceramah diselerakkan dan kerusi dipecahkan, kumpulan samseng itu juga  membaling batu dan merosakkan sebuah kereta.

Ceramah Anwar di Felda Tun Ghafar di Alor Gajah, Melaka, pada petang 13 Februari lalu pula dicemari oleh kekecohan di antara penyokong PKR dan BN.

Pada kejadian itu, penyokong BN dikatakan tiba-tiba muncul dengan kira-kira 20 hingga 30 motosikal serta puluhan lagi kereta bagi mengganggu ceramah tersebut.

NONEMalah, sejurus sebelum ceramah bermula, sekumpulan penyokong Umno didakwa tellah menampar seorang lelaki ahli PKR yang cuba meletakkan bendera parti sebagai persiapan ceramah.

Jumaat lalu, Anwar terpaksa membonceng motosikal berikutan banyak sekatan polis bagi menghalang rakyat mengikuti ceramahnya di Parlimen Pekan yang diwakili Najib.

Ceramah Perdana Isu Israel

Posted: 18 Feb 2012 05:12 AM PST

Isnin, 20 Feb 2012
Jam 9.00 Malam

Lokasi: Dewan Beringin,Jalan Besar
Taman Sri Gombak

Penceramah:

Dato Seri Anwar Ibrahim
YB Azmin Ali
Ybhg Dr.Mohd Nur Manuty
Ybhg Ustaz Salehuddin Nasir

Gwo-Burne for Kelana Jaya

Posted: 20 Feb 2012 11:49 AM PST

Gwo-Burne for Kelana Jaya


Press Invitation: Monsoon drain at Glenmarie

Posted: 20 Feb 2012 09:20 AM PST

Dear Friends from the Press, On Aug 22, 2012 (Wednesday) you are invited to join Y.B. Gwo-Burne Loh, Member of Parliament Kelana Jaya & Jabatan Kerja Raya will turun padang with Persatuan Kemajuan Taman Glenmarie to attend to issues pertaining to long standing complains on the monsoon drain next to the Taman and pedestrian crossing on [...]

Arson Attack at Desa Mentari

Posted: 17 Feb 2012 09:20 AM PST

SOALAN PARLIMEN AHLI PARLIMEN KELANA JAYA SESSI MAC 2012

Posted: 16 Feb 2012 09:45 AM PST

SOALAN LISAN 1. Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan hasil siasatan pihak polis melalui laporan polis RPT 12581/99 pada 19 Ogos 1999 yang dibuat oleh Mohamad Ezam bin Mohd Nor berhubung aduan terhadap Peguam Negara dab Menteri Kabinet. 2. Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta PERDANA MENTERI menyatakan hasil [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 20 Feb 2012 11:36 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Hj Mohd Sabu 26 Feb 2012 di Tampin, N.Sembilan

Posted: 19 Feb 2012 08:36 PM PST

MAKAN MALAM DAN PELANCARAN DANA
Jamuan Makan Malam Perdana dan Pelancaran Dana Pilihanraya PAS Tampin
Bersama Tuan Hj Mohamad Sabu - Timbalan Presiden PAS
Tarikh : 26 Feb 2012, Ahad
Jam : 8.30 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Tampin Bandar, Batu 1 1/4 , Jln Tampin - Gemas , Tampin, N.Sembilan (Rumah Abu Sufian)

Tiket/Kupon : RM 50 & RM25

Sila hubungi Nor Iskandar 019-2223231 , 017-8050938

Pelancaran Pusat Komuniti DUN Chembong 25 Feb 2012

Posted: 19 Feb 2012 05:51 PM PSTCERAMAH UMUM
Serta Pelancaran Pusat Komuniti dan Pejabat Operasi Pakatan Rakyat DUN Chembong
Tarikh : 25 Feb 2012, Sabtu
Masa : 9 malam
Tempat : Kg. Mulia, Rembau (sebelah Pejabat Daerah Rembau)
Penceramah :
Dr Rosli Yaakob , Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
YB Ng Suee Lim , ADUN Sekinchan, Selangor
Chegubard , Ketua PKR Cabang Rembau
Ustaz Nor Azman Mohamad, Ketua Penerangan PAS N.Sembilan
Rozmal Malakan , Timbalan Yang Dipertua PAS Rembau

Semua dijemput hadir

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH

Posted: 21 Feb 2012 03:30 AM PST

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH


SKUAD PUTERI PRIHATIN DI TAPAK PASAR MALAM MASJID TANAH

Posted: 20 Feb 2012 07:44 PM PST


SKUAD PUTERI PRIHATIN DI TAPAK PASAR MALAM MASJID TANAH
Tarikh : 19/2/2012
Tempat : TAPAK PASAR MALAM MASJID TANAH
Masa : 6.00 -7.30mlm
Turut mengadakan pemeriksaan kesihatan percuma & kaunter semakan SPR

SKUAD IT (UKP) - KURSUS IT

Posted: 20 Feb 2012 07:39 PM PST


SKUAD IT (UKP) - KURSUS IT
Tarikh : 18-19/2/2012
Tempat: Hotel Hang Tuah Heritage, Melaka
Masa: 2hari 1 Malam
Peserta : 3org Puteri dari setiap Dun

SKUAD PUTERI PRIHATIN DI KLINIK KESIHATAN MASJID TANAH

Posted: 20 Feb 2012 07:34 PM PST


SKUAD PRIHATIN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH
Tarikh : 17/2/2012
Tempat : Klinik Kesihatan Masjid Tanah
Masa : 2.30 ptg

Puteri Bahagian Segambut

Posted: 20 Feb 2012 11:14 PM PST

Puteri Bahagian Segambut


Apa kejadah ni "1 malaysian cream pie horny noty boyz and girlz by aina etilia II"

Posted: 20 Feb 2012 08:17 PM PST


Terkejut, Malu, Marah dan pelbagai perasaan bercampur baur tatkala terlihat page facebook ini. Apa agaknya tujuan si pembuat akaun ini tatkala page ini diwujudkan? Adakah ini hasil daripada budaya masyarakat Celik IT? Cuba lihat isi kandungan page itu di SINI untuk mendapatkan pandangan yang lebih jelas tentang page ini.


Pada SP page ini hanya akan membawa kesan negatif kepada masyarakat dan nama buruk kepada Malaysia di mana pelancong asing akan menganggap Malaysia sama seperti Thailand , pelacur sangat mudah untuk dilanggan. Selain itu page ini juga hanya menggalakkan budaya SEKS BEBAS dikalangan anak-anak muda khususnya dan membawa kesan negatif kepada pelajar-pelajar sekolah yang rata-ratanya merupakan pengguna facebook tegar.Apa kata kalau kita ketepikan sekejap fahaman politik kita yang berbeza dan sama-sama kita laksanakan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia dengan sama-sama membuat laporan bagi memastikan page ini tidak boleh diakses dan ditutup dengan serta-merta. Bukan sahaja page ini tetapi juga akaun facebook Si Aina Etilia ni minah yang bertanggungjawab mewujudkan page bangsat ni.Mencegah itu adalah lebih baik daripada mengubati.THE POOR, EPF AND THE DUMMIES IN PAKATAN RAKYAT - PART 2

Posted: 20 Feb 2012 07:16 PM PST

Recap kat sini ---> Part 1 incase kalau ada yang lupa

This is Part 2

Previously i had written an article about the scheme proposed by the Barisan Nasional (BN) government in enabling city dwellers to own a home/asset in Kuala Lumpur. The proposed scheme that was developed received many negative feedback from the opposition members, especially Tony Pua and Nurul Izzah. To counter this false allegations and lies, i have written the introduction and objective of this scheme in Part 1 of my article which can be read here.

As promised, the Part 2 of my article today would touch on two (2) aspects. The two (2) aspect of this proposed scheme are :

1. Objective of this scheme
2. Approach and process taken to develop the above mentioned scheme


OBJECTIVE

The objective of this scheme is very simple which is:

1. To assist the government specifically the Ministry of Federal Territories and Well Being in the sale of PPR homes to the Rakyat

How : This is done is by providing an attainable and affordable payment package to the Rakyat.

APPROACH/PROCESS

The approach or process taken are as follow:

1. This scheme that was developed to assist the Rakyat is a Public Sector Initiative (PSI)

2. A Special Purpose Vehicle (SPV) company is created.

3. A payment scheme is developed.

4. Once of all this has been completed, the next process is to obtain a funder for this project.

5. Once a funder has been determined, table the whole project to the cabinet for approval.

BRIEF SUMMARY:

As you can see, the plan that was developed by Dato Raja Nong Chik and his ministry is very simple. There was a request by the current tenants of the PPR/DBKL flats for them to buy the flats that they are living in now.

Upon consideration, Dato Raja Nong Chik and his ministry AGREED to the request by the tenants. However, there was a major obstacle in the delivery of the request, where majority of the tenants could not obtain a bank loan.

Identifying this as a major problem to the Rakyat, Dato Raja Nong Chik took the opportunity to explore various other methods to assist this group of people and thats where this housing scheme comes into place.

Personally, i think this is a classic example that shows how a government should function. Listen to the grouses and complains of the Rakyat, think of ways to tackle the problem and provide solution.

However, up till now, Nurul Izzah and Tony Pua has done NOTHING besides attacking the FT Ministry and EPF for abusing funds and what not. My challenge to them is, think of ways to tackle the problem of urban poor and provide solutions! not talk to the media. How long , nor how many media channels that the opposition engaged would still not solve the problem.

To Dato Raja Nong Chik, Congratulations!

Part - 3 of my article will explain in a flow diagram of how this scheme payment structure is, how is the fund from EPF going to be used and finally a rebuttal to all allegations by the opposition.

Berkhidmat utk rakyat, dan kepada ALLAH swt kami berserah.


Source: Kuala Lumpur Chronicle

Amboiii Cheq xsabaq nak Abg Nuar Kuaq TV3 naaa.....

Posted: 20 Feb 2012 06:57 AM PST

Kamilah Die Hard Fans Anwar ibrahim

Tak sampai 24 jam SP cete pasal Die Hard Fans Anwar Ibrahim (AIC) hantar memorandum ke TV3 mintak TV3 bagi slot ekslusif untuk Anwar Ibrahim tepis dan tangkis isu Israel tuptup ada lagi berita terbaru pasai depa ni

Tengok video ni sat
Yang kat dalam video atas nun Presiden AIC, Saifuddin Shafi Muhammad yang sedang menjalankan tugasnya dengan penuh dedikasi buat Abg Nuar tercinta. SP heranlah dengan depa. Kutuk kemain lagi kat TV3 alih2 sekarang macam orang gila talak minta rujuk balik. Yang sebenaqnya ni kehendak Abg Nuar sendiri kot tapi malu nak terus-terang almaklumlah takut orang tuduh dia suka jilat ludah sendiri sebab sblm nikan dia galak dok hentam TV3 macam-macam.

Ce view video ni kalau tak caya Anwar hentam TV3
Kat bawah ni petikan skrip yang Saifuddin ni baca kat dalam video yang No 1 tue

"TV3 seharusnya tidak bersikap berat sebelah dengan melakukan serangan bertalu-talu tanpa memberi ruang Dato Seri Anwar Ibrahim menjelaskan kepada umum berhubung isu tersebut, AIC juga mendesak dengan kadar segera supaya diberikan ruang untuk Anwar Ibrahim menjawab tuduhan yang dilemparkan terhadapnya"

"Jika TV3 dan Media Prima dapat menberi ruang untuk Dato Seri Anwar menjawab isu ini, ia merupakan satu lembaran baru untuk mengembalikan kebebasan media yang sebenar"

Korang klik kat blog REZQEEN HILL untuk cerita lanjut tentang Abg Nuar kemaruk nak kuaq TV3 :p

Razlan's

Posted: 20 Feb 2012 11:02 PM PST

Razlan's


Nik Aziz kurang pendengaran.

Posted: 20 Feb 2012 09:57 PM PST

Selepas 2 minggu isu "Anwar sokong Israel" diceritakan, hari ini sudah terjawab sudah, kata dua Nik Aziz yang telah dilemparkan kepada Anwar sudah ditelan semula.


Sebagai seorang MB, kata dua yang diberikan sudah tentu ianya sudah mendapat nasihat daripada pakar-pakar yang berada disekeliling beliau.


Ternyata MB paling lama dalam sejarah Malaysia sudah tidak relevan lagi dalam politik Negara.


Nik Aziz sudah tidak relevan dalam memberi kenyataan dan menjawab malah kadang-kadang reaksi memegang telinga mendengar ungkapan orang menunjukkan sifat beliau semakin kurang.


Walau apapun alasan Anwar berikan kepada beliau, perlu diingati bukan hanya Utusan yang melaporkan laporan WSJ, ianya juga dilaporkan oleh portal-portal pembangkang dan akhbar- akhbar pembangkang.


Memalukan sekiranya orang sudah memberi kata dua tetapi menarik balik demi untuk menjaga silaturahim Satu pihak.


Seseorang sudah tentu kene bertangungjawab terhadap tindakan kata dua nik aziz. Mungkin sudah masanya beliau sendiri neletak jawatan kerana hilang pendengaran atau hilang pertimbangan sehingga mengeluarkan kata dua.


Published with Blogger-droid v2.0.2

AirAsia jangan banyak cerewet!

Posted: 20 Feb 2012 07:53 PM PST

Membaca berita yabg dikeluarkan oleh Utusan Malaysia, pelik juga apabila kita melihat pelbagai masalah yang ditimbulkan oleh Airasia kepada MAHB.


Mendahului jadual projek 73 hari dan 50% sudah siap merupakan satu perkara yang positif dan ucapan tahniah boleh diberikan kepada MAHB.


Ugutan demi ugutan yang digunakan untuk memaksa KLIA2 mengikut kehendak Airasia satu semangat yang tidak baik dan tidak sihat.


Saya percaya projek ini adalah yang terbaik dalam kerjasama airasia dengan mana-mana pihak pengurusan lapangan terbang di dunia.


Air asia tidak akan mendapat layanan yang lebih elok daripada negara mereka sendiri, jesteru itu saya nasihatkan mereka agar menghormati semua pihak dan jangan sesekali menggunakan rekod pembangunan syarikat untuk meluluskan apa sahaja permintaan mereka.


Mereka perlu ingat, dalam masa kebangaan Airasia membangunkan syarikat, ramai pekerja airline lain yang menderita atas perubahan lankskap ini dimana pendapatan mereka di potong dan mereka bekerja seperti buruh kasar.


Ramai pekerja MAS atau bekas pekerja apabila di tanya sebelum dan selepas kewujudan AirAsia, sering kali mereka membangkitkan isu gaji dan kerja maca buruh kasar, dulu kalau terbang ke Europe sekitat 14 hari tetapi sekarang hanya 4 hari. Dan gaji dan alaun 50% kurang.


Seeloknya kita tidak mahu lagi mendengar keegoan airasia ini lagi, jalankan tanggunjawab kamu sebagai pengurus Kapal. Jangan hanya perguna nama untuk menekan pelbagai pihak.


walaupun semua boleh terbang tapi tak semua orang perlu mengikut kamu!


Published with Blogger-droid v2.0.2

AirAsia jangan banyak cerewet!

Posted: 20 Feb 2012 05:33 PM PST


Membaca berita yabg dikeluarkan oleh Utusan Malaysia, pelik juga apabila kita melihat pelbagai masalah yang ditimbulkan oleh Airasia kepada MAHB.

Mendahului jadual projek 73 hari dan 50% sudah siap merupakan satu perkara yang positif dan ucapan tahniah boleh diberikan kepada MAHB.

Ugutan demi ugutan yang digunakan untuk memaksa KLIA2 mengikut kehendan Airasia satu semangat yabg tidak baik dan tidak sihat.

Saya percaya projek ini adalah yang terbaik dalam kerjasama airasia dengan mana-mana pihak pengurusan lapangan terbang di dunia.

Air asia tidak akan mendapat layanan yang lebih elok daripada negara mereka sendiri, jesteru itu saya nasihatkan mereka agar menghormati semua pihak dan jangan sesekali menggunakan rekod pembangunan syarikat untuk menluluskan apa sahaja permintaan mereka.

Mereka perlu ingat, dalam masa kebangaan Airasia membangunkan syarikat, ramai pekerja airline lain yang menderita atas perubahan lankskap ini dimana pendapatan mereka di potong dan mereka bekerja seperti buruh kasar.

Ramai pekerja MAS atau bekas pekerja aaabila ditanya sebelum dan selepas kewujudan AirAsia, sering kali mereka membangkitkan isu gaji dan kerja maca buruh kasar, dulu kalau terbang ke Europe sekitat 14hari tetapi sekarang hanya 4 hari. Dan gaji dan alaun 50% kurang.

Seeloknya kita tidak mahu lagi mendengar keegoan airasia ini lagi, jalankan tanggunjawab kamu sebagai pengurus Kapal. Jangan hanya perguna nama untuk menekan pelbagai pihak.

walaupun semua boleh terbang tapi tak semua orang perlu mengikut kamu!Published with Blogger-droid v2.0.2

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

Posted: 20 Feb 2012 03:36 PM PST

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Motif Di sebalik ABU Terbongkar.

Posted: 19 Feb 2012 05:18 PM PST


Motif Di sebalik ABU Terbongkar.

Posted on 
 • Isnin, 20 Februari 2012
 • by 
 • MymassaVoice
 •  in
 • Dalam dok komen di Malaysiakini, akhirnya cybertrooper pembangkang di Malaysiakini pecah rahsia.

  Cuba tengok ni.  Baru MyMassa tahu bahawa ABU sebenarnya bermaksud ASAL BUKAN MELAYU.

  Dengan menolak UMNO sebagai parti yang memperjuangkan Ketuanan Melayu, maka lepas ini makin mudah untuk DAP menjajah Malaysia seperti PAP di Singapura.

  Ianya selari dengan hujah Guan Eng dalam debat iaitu DAP menolak KETUANAN MELAYU tetapi mengangkat ketuanan rakyat. Ketuanan rakyat atau ketuanan keluarga Lim, Karpal dan Anwar?

  *Kalau sesiapa yang perasan, yang komen di Malaysiakini kebanyakkannya bukan Melayu tapi pakai nama Melayu (contohnya Zanirun Baba). Cybertrooper DAP ni cuba hasut orang Melayu untuk pecahkan perpaduan orang Melayu. Malangnya ramai orang PAS dah termakan dengan mainan DAP. Rahsianya, cybertrooper DAP ini merupakan salah satu tugas 28 orang pegawai media Lim Guan Eng yang dibayar oleh Kerajaan Pulau Pinang

  REBUT KERUSI / 'HOT CHAIR' PRU 13.

  Posted: 19 Feb 2012 05:04 PM PST
  Semakin dekat PRU 13, semakin kerap kedengaran semua parti politik sedang sibuk agihkan kerusi sama ada parlimen mahu pun DUN. Jika kena caranya maka selesailah masalah tersebut jika sebaliknya sudah tentu akan kedengaran suara sumbang dan sebagainya. 

  Seperti biasa BN dengan berkonsepkan perkongsian kuasa dan pemaufakatan dalam BN yang terjalin sekian lama pembahagian kerusi dijalankan menerusi mesyuawarah. Dan kini ditambah pula dengan 'winnable dan likeable' bagi memastikan calon yang bertanding menang dengan selesa.

  Begitu juga dengan PR. Kebiasaan nya PKR akan mendahului rakan-rakan sepakatan ddari segi jumlah kerusi yang bertanding, kemudian DAP dan akhirnya PAS. Walau pun PAS sering terkebelakang dari segi jumlah kerusi namun ianya diberi advantage dari segi kerusi DUN di negeri Pantai Timur dan juaga Utara Semenanjung.

  PRU 13, sering dianggap sebagai Ibu Pilihanraya. Sudah tentu PRU 13 menjanjikan pertembungan yang lebih menarik dengan kehadiran calon bebas, yang belum tentu bertanding menggunakan logo parti mana atau meneruskan kesinambungan dengan logo parti bebas. Jika ini berlaku sudah tentu kali ini menyaksikan kerusi pertandingan adalah 3 atau 4 penjuru dengan kehadiran wakil NGO seperti JATI mahu pun PERKASA. 

  YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

  Posted: 20 Feb 2012 11:47 AM PST

  YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


  POLITIK WAJIB IKUT ISLAM, BUKAN ISLAM KENA IKUT POLITIK

  Posted: 20 Feb 2012 06:19 AM PST  Assalamualaikum.

  Sejak agak lama sebenarnya, umat Islamkhususnya di Malaysia ini telah dimomokkan dengan apa yang dipanggil sebagaipolitik Islam. Secara jelas, ia dipelopori PAS sebagai parti yang mendakwaingin melaksanakan Islam dan perjuangannya Islam. Sama ada kita percaya atautidak, sudah agak ramai yang terpedaya dengan perjuangan sedemikian.

  Ramai yang terpedaya dengan gerakanini sehingga ada yang tergamak menafikan apa yang dilaksanakan UMNO sebagaitelah memenuhi tuntutan dan kehendak Islam. Lalu tidak hairanlah kita mendengarpelbagai fatwa politik dikeluarkan demi menghalalkan setiap tuduhan dan fitnahyang dilemparkan.

  Hari ini saya ingin fokuskanperbincangan kita kepada topik, benarkah PAS adalah parti Islam, yangmemperjuangkan Islam dan mahu melaksanakan Islam. Secara sejarahnya, PAS adalahparti serpihan UMNO yang diwujudkan bukanlah bermatlamat sebagaimana yangmereka laungkan sekarang. Dan, saya juga tidak nampak sehingga kini adanya asasdan bukti-bukti bahawa PAS mahu menegakkan Islam di Malaysia seperti yangmereka dakwa selama ini.

  Apatah lagi sejak mereka berkawandengan DAP, matlamat PAS sentiasa berubah-ubah. Baik, biarkan itu.

  Apa yang hendak saya lontarkan kepadapembaca ialah betapa kita sebenarnya telah terpedaya dengan PAS. Sayaberpendapat, jika PAS adalah sebuah parti Islam, ia mestilah mematuhi kehendakIslam serta menjarakkan diri mereka dengan hal-hal yang dilarang oleh Islam.

  Apa yang saya maksudkan. Mari kitaberfikir. Politik Islam yang sebenar adalah politik yang wajib memenuhituntutan Islam atau politik yang menjadikan Islam sebagai panduan mereka. Dalammaksud yang mudah, politik itu mestikan mengikut Islam.

  Apa yang berlaku sekarang ialah,Politik telah memandu Islam. Dalam maksud yang mudah, Islam perlu mengikutpolitik. Ini pendekatan yang salah dan perkara ini mungkin ramai di kalangankita terlepas pandang akannya.

  Inilah yang membimbangkan kita.Apabila Politik telah memandu Islam, maka terjadilah apa yang sedang terjadi.Tidak hairanlah perkara yang dilarang oleh Islam tetapi dihalalkan politik,maka perkara itu tidak lagi dianggap salah.

   Sebagai umat Islam, saya mahu mengajakanda semua merenung dan berfikir akan perkara ini. Insaflah dengan apa yangtelah kita lalui dengan penuhi kerugian akibat terpedaya dengan golongan yangmemperalatkan agama untuk kepentingan politiknya.

  Sama-samalah kita fikirkannya.