Rabu, 23 Mei 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 22 May 2012 11:35 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Ketua UMNO Cawangan Kg Paya Mendoi, Kuala Krau berucap di pentas ceramah PKR

Posted: 22 May 2012 10:31 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah:

 Pak Jabit pemidato terakhir di Ceramah PKR Kg Paya Mendoi (22.5.12) di perkarangan rumah Daud Busu, Ketua Ranting PKR Kg Paya Mendoi.
 Sdr Abdullah Yusof, Pengarah MTD PAS DUN Jenderak menyeru penduduk Kg Paya Mendoi membuat perubahan dan mengundi calon-calon Pakatan Rakyat didalam PRU-13 nanti.
 Sdr Sambut, Ketua UMNO Cawangan Kg Paya Mendoi memberanikan diri dan berucap di pentas Ceramah PKR Kg Paya Mendoi.  Beliau yang terlibat dengan kegiatan NGO Orang Asal mengajak penduduk Kg Paya Mendoi membuka minda mereka dan membuat perubahan.  Beliau menekankan bahawa dalam tempoh 54 tahun yang lalu masyarakat Orang Asal sentiasa tertipu dengan janji-janji BN dan apabila BN menang didalam pilihanraya Orang Asal terus ditinggalkan.  Beliau mengajak Orang Asal berubah kali ini dengan mengundi PR, "Kita beri peluang 5 tahun kepada PR, dan jika PR tidak dapat memberikan pemerintahan yang lebih baik dari BN, kita boleh ubah semula kepada BN." kata Sambut.
 Abang Haji Dollah Simat, puluhan tahun bersama UMNO, kini menjadi anggota PKR Cabang Kuala krau
 S
 Kaum Wanita cukup terhibur dengan penerangan dari Pak Jabit.  Pak Jabit cukup popular disini, menjadi bualan kepada setia isi rumah, dengan Hantu Mak Limah Pulang Rumah.  Pak Jabit kata beliau sudah bawa pulang Hantu Mak Limah, tak mengacau lagi; sekarang ni yang sentiasa mengacau ialah hantu Kak Rosmah.

P
 Kanak-kanak juga tidak melepaskan peluang mendengar ceramah PKR
 Siapa yang ini, tiap2 kali kita buat ceramah dia mesti ada, kadang2 dengan dua tiga team mereka datang.  Tapi tak apa, biarlah mereka rakam dengan betul supaya mereka boleh dengar betul2 dan apabila pencen nanti sudah pasti mereka akan sertai Pakatan Rakyat kerana mereka faham dengan dasar Pakatan Rakyat!

 Kelihatan Sdr Bakar Panjang,Ketua PKR Ranting Kg Seboi (baju kuning), Sdr Chim (AJK PKR Ranting Kg Penderas) (baju putih) dan Kin Kasim (rambut panjang, Ketua PKR Ranting Kg Penderas)
Ahli2 PAS juga turut hadir di Ceramah ini.
Sdr Hamid Tow, Timbalan Pengerusi Badan NGO Jaringan Orang Kampong Orang Asal Negeri Pahang berucap dengan penuh fakta mengenai isu tanah Orang Asal dan mengajak kaumnya supaya membuat perubahan dengan menyokong Pakatan Rakyat didalam PRU akan datang ini.'via Blog this'

Posted: 22 May 2012 10:07 PM PDT

Suara Sri Andalas

Posted: 22 May 2012 11:20 PM PDT

Suara Sri Andalas


Meluangkan Masa Beramah Mesra Bersama Warga Emas Sungai Kandis

Posted: 22 May 2012 03:30 AM PDT

Sungai Kandis, 19 Mei 2012 - Selari dengan matlamat Kerajaan Negeri Selangor yang mengutamakan kebajikan dan keprihatinan terhadap rakyat tanpa mengira peringkat umur, YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini melawat lapan keluarga warga emas dari rumah ke rumah di Sungai Kandis.

YB Dr Xavier Jayakumar beramah mesra dan bertanyakan keadaan mereka dan mendapati ada diantara mereka yang tidak begitu sihat dan menyarankan supaya kesihatan diutamakan. Sedikit sumbangan yang disediakan oleh Ahli Majlis MBSA iaitu Encik Manap Bin Yusoff telah disampaikan oleh YB Dr Xavier Jayakumar kepada warga-warga emas tersebut.

Program melawat dan beramah mesra bersama warga emas pada pagi ini turut disertai oleh Ketua Kampung serta pasukannya yang mengenakan t-shirt kuning Selangorku.

Kehadiran YB Dr Xavier Jayakumar yang disambut baik para warga emas menyatakan yang mereka berasa gembira dan berasa dihargai atas keprihatinan ADUN dan Kerajaan Negeri.

Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih Kerajaan Negeri pada Mac 2008, program-program yang menjurus kepada kebajikan warga emas telah diadakan seperti Skim Mesra Usia Emas dan Program Jom Shopping.
Bersama-sama Rakyat di Pertandingan Futsal dan Menyerahkan Sumbangan Basikal Kepada Pelajar-pelajar dari Keluarga Berpendapatan Rendah

Posted: 22 May 2012 03:00 AM PDT

Sungai Kandis, 19 Mei 2012 - YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas pada hari ini meluangkan masa untuk turun padang dan bertemu rakyat di Pertandingan Futsal di Sungai Kandis.
Pertandingan Futsal pada hari ini telah dianjurkan oleh Encik Abdul Manap Bin Yusoff, Ahli Majlis MBSA. Pertandingan Futsal yang diadakan terbahagi kepada tiga kategori iaitu dewasa, remaja dan kanak-kanak. Sebanyak 25 pasukan telah mengambil bahagian pada hari ini.
YB Dr Xavier Jayakumar turut menyerahkan sebanyak 3 buah basikal kepada 3 pelajar dari keluarga berpendapatan rendah. Program sumbangan basikal dan subsidi yuran bas sekolah adalah program yang telah dijalankan secara berterusan sejak Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor sejak Mac 2008 yang lalu. 
Menerusi program ini beban keluarga berpendapatan rendah dapat diringankan dan memastikan anak-anak dari keluarga tersebut dapat meneruskan pelajaran di sekolah. YB Dr Xavier Jayakumar percaya hanya dengan pelajaran yang baik, nasib sesebuah keluarga tersebut dapat diubah.

Bantu PR Tawan Putrajaya Akan Selesaikan Isu Air

Posted: 22 May 2012 01:45 AM PDT

SHAH ALAM 22 MEI : Jika Pakatan Rakyat(PR) berjaya menawan Putrajaya, kesemua masalah dan isu air seluruh negara akan diselesaikan, bukan sekadar di Selangor sahaja.

Demikian jawab Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika diminta mengulas mengenai dakwaan Koordinator BN Selangor Datuk Seri Mohd Zin Mohamed bahawa BN akan selesaikan masalah air di Selangor jika berjaya mengambil alih tampuk pemerintahan negeri kelak.

"Lagi satu, bolehkah rakyat mempercayai janji orang sebegini sedangkan beliau dulu menjalankan majlis pecah tanah untuk pembinaan jambatan ketiga di Klang.

"Tetapi selepas kalah pada Pakatan Rakyat, janji pun entah ke mana. Seharusnya pemimpin yang baik berpeganglah pada janji demi rakyat, bukan untuk parti sahaja.

"Orang sebegini, apapun yang dikata, dijanjikannya tidak boleh dipercayai lagi," ujar Abdul Khalid dalam satu sidang media selepas perasmian Seminar Penyelengaraan dan Pengurusan Fasiliti di Hotel De Palma di sini pagi tadi.

Mengulas lanjut, dakwaan Mohd Zain bahawa kadar rizab air hanya tinggal 2.4 peratus berbanding kadar yang sepatutnya iaitu 20 peratus juga tidak tepat.

"Yang menjadi masalahnya juga, badan yang menguruskan air ini juga tidak betul.

"Sebab itulah antaranya kita melantik Suez (Environment) untuk memeriksa kesemua pelan rawatan air di Selangor," jelasnya lagi.

Sumber: Selangorku

Nafas Baru Sekolah Tamil: Masyarakat India Bangga Usaha Kerajaan Negeri

Posted: 22 May 2012 01:30 AM PDT

SHAH ALAM 22 MEI : Terpinggir sekian lama, masyarakat India di Selangor kini berbangga dengan usaha kerajaan negeri memberi nafas baru terhadap Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ladang Midlands di Jalan Plumbum di sini.

Pada masa ini, sekolah yang terletak di Seksyen 7 tersebut beroperasi di bangunan sementara sejak 2004 dan dijangka berpindah ke bangunan baru yang terletak bersebelahan pada awal Jun nanti.

Menurut Yang Di Pertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), S Kumaravel, usaha dan kerjasama diberikan kerajaan negeri ini diharap dapat membuka mata Kerajaan Pusat untuk memberikan yang terbaik kepada rakyat khususnya dari segi infrastruktur pendidikan.

"Sepatutnya, segala usaha ini diterajui Kerajaan Pusat melalui Kementerian Pelajaran Malaysia, namun kerajaan negeri yang prihatin masih memberikan kerjasama sepenuhnya untuk menjayakan pembinaan sekolah di tapak kekal ini.

"Kita dapat lihat perbezaan besar di sini, Kerajaan Pusat yang mempunyai lebih kuasa tidak berbuat apa-apa selama berpuluh tahun, tidak peduli dengan keperluan dan hak rakyat, tidak adil dan memilih bulu.

"Sebaliknya kerajaan negeri yang baru empat tahun memerintah sudah menunjukkan satu komitmen yang tinggi demi rakyat tanpa mengira bangsa dan agama sehingga terbinanya bangunan baru ini," jelas Kumaravel sambil memaklumkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sendiri merasmikan bangunan sekolah terbabit pada 15 April lalu.

Sementara itu, Pengerusi Lembaga Pengelola Sekolah (LPS), K Uthayasoorian menambah kejayaan pembangunan SJKT Ladang Midlands ini membuktikan bahawa amalan rasuah dan ketirisan adalah duri dalam daging yang akan menyekat pembangunan dan kemajuan negara.

"Dengan kos RM 4.9 juta yang diuruskan dengan amanah dan betul, kita dapat bangunkan sebuah sekolah yang baik dan selesa seumpama ini dalam tempoh hanya setahun.

"Kesemua ini diusahakan tanpa bantuan Kerajaan Pusat dan hanya berbekalkan sokongan daripada kerajaan negeri, PIBG, LPS, bekas-bekas pelajar, dan badan korporat lain.

"Saya ingin mencabar Kerajaan Pusat untuk bangunkan sekolah sebegini, bukan sahaja sekolah SJKT malah termasuk sekolah kebangsaan, SJK(C) dan Sekolah Agama Rakyat bagi membuktikan bahawa mereka benar-benar telus dan amanah seperti yang sering diuar-uarkan," cabar Uthayasoorian.

Kompleks sekolah berkenaan antara lain merangkumi 24 bilik darjah yang setiap satunya mampu menempatkan 40 orang murid, makmal komputer, makmal sains, pusat sumber, bilik kemahiran, pejabat guru, bilik koperasi, kantin serta tandas mesra Orang Kurang Upaya (OKU).

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 22 May 2012 07:36 PM PDT

Anwar Ibrahim


Sapina Scorpene: Jika Enggan Interpol Boleh Tangkap

Posted: 22 May 2012 06:14 PM PDT

Harakah

KUCHING: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi akan disapina agar datang ke mahkamah Perancis untuk memberikan keterangan.
 
 
(Apakah Najib dan Zahid boleh tersenyum lagi di mahkamah Perancis nanti)
 
Peguam Suaram yang baru pulang dari Perancis Fadiah Nadwa Fikri berkata, pihaknya telah memaklumkan kepada mahkamah Perancis tentang saksi-saksi yang akan dipanggil itu.

Turut disenaraikan sebagai saksi adalah bekas penasihat Najib, Abdul Razak Baginda dan isterinya Mazlinda.

Mahkamah Perancis sedang menyiasat dakwaan rasuah dalam pembelian dua kapal selam Scorpean yang dibuat oleh syarikat Perancis.

"Bila kami berjumpa dengan hakim pada 16 Mac lalu, kami telah serahkan senarai saksi yang perlu disapina agar datang ke mahkamah.

"Kami memberikan nama Najib Tun Razak, Zahid Hamidi and Razak Baginda," kata Fadiah dengan mendapat tepukan gemuruh dari lebih 2,000 yang hadir dalam ceramahnya di Third Mile Bazaar, Kuching Ahad lepas lapor Free Malaysia Today.

Apabila kesnya difailkan di Perancis, Zahid berkata, beliau akan memberikan kerjasama penuh.

Namun, baru-baru ini selepas namanya disebutkan sebagai saksi, Zahid berkata beliau keberatan untuk pergi ke sana kerana tidak ada dana yang cukup untuknya.

“Siapa akan membayar kos penerbangan dan hotel saya di Perancis, ” soal Zahid.

Fadiah (gambar) dalam ceramahnya berkata, rakyat Malaysia sedia membayar kos penerbangan dan hotel Zahid di Perancis asalkan beliau sedia memberikan keterangan.

Menurut beliau, jika mereka enggan datang menjadi saksi selepas sapina dikeluarkan, mahkamah akan mengeluarkan notis sekali lagi.

Jika gagal hadir juga, mahkamah akan mengeluarkan waran tangkap untuk memaksa mereka hadir.

“Dan jika mereka gagal lagi, Interpol (International Police) boleh mengeluarkan amaran dan boleh ditangkap dan dibawa ke mahkamah Perancis,” katanya.
 
Sementara itu, rakyat Malaysia mula memberikan respon ke atas laporan ini dengan berkata mereka sedia menyumbang untuk membolehkan mereka berdua (Najib dan Zahid) menjadi saksi.

“Saya akan menyumbangkan RM1.00 dari wang yang saya cari dengan susah payah untuk menampung kos mereka. Jika tak cukup, saya boleh tambah RM1.0 lagi,” kata Cheong Seng Keong.

Namun katanya, “Saya tidak mahu menyumbang untuk kondom mereka.”

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Parlimen Lembah Pantai

Posted: 22 May 2012 06:05 PM PDT

Merdeka Rakyat

24 Mei 2012 (Khamis)

1)    7.15 mlm – Solat & Tazkirah Maghrib

         Lokasi: Kediaman Dato' Seri Anwar Ibrahim, Bukit Segambut

2)    9.00 – 12.00 mlm -  Ceramah Perdana  -

                       Hala Tuju Ekonomi Dan Politik Tanahair

        

          Lokasi : Perkarangan Flat Pantai Permai, Pantai Dalam

                             (Jln Bukit Angkasa)

3)    Penceramah :

i.                    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                  YB Nurul Izzah Anwar

iii.                YB Tian Chua

iv.               YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin 

Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Merdeka Rakyat Di Kuching

Posted: 22 May 2012 01:40 AM PDT


Malaysia’s Anwar Is Charged Over Protest Fracas

Posted: 22 May 2012 12:35 AM PDT

The Wall Street Journal

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim and his party deputy were charged in court Tuesday in connection with a street protest last month in Kuala Lumpur that led to riot police turning tear gas and water cannons on demonstrators, in some of the most chaotic scenes Malaysia’s capital has seen in years.

Agence France-Presse/Getty Images

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim addressed protesters during an anti-government rally in Kuala Lumpur.

If convicted, Mr. Anwar could lose his seat in Malaysia’s Parliament, adding to a long list of legal problems the opposition leader has faced in his political career, including two sodomy charges. He was eventually cleared of the charges in both those cases, which he said were politically motivated.

The deputy leader of Mr. Anwar’s People’s Justice Party, Azmin Ali, was charged in Kuala Lumpur’s Sessions Court along with Mr. Anwar for allegedly urging demonstrators to surge into an area cordoned off by police. A party member, Badrul Hisham Shaharin, was also charged. All three said they were innocent.

By charging Mr. Anwar, 64 years old, state prosecutors risk heightening political divides in a polarized nation, with elections expected to be called in the next few months. The protest at the center of the cases involving Messrs. Anwar and Azmin was one of the biggest in Kuala Lumpur in more than a decade.

“It is clearly a politically-motivated charge. Elections are around the corner,” Mr. Anwar told reporters, the Associated Press reported.

On April 28, more than 50,000 people protested in a mostly peaceful show of support for electoral reforms, as Prime Minister Najib Razak and his ruling National Front coalition prepare for national elections that must be called by spring 2013, and which could come sooner.

The protests, dubbed Bersih, the Malay word for “clean,” came after a run of political changes that the prime minister introduced in response to calls for reforms to strengthen Malaysia’s democracy, and to boost the electoral appeal of the National Front, which has governed Malaysia for decades.

While moves such as ending arrests without warrants and allowing more political dissent have helped improve Mr. Najib’s opinion poll ratings, some Malaysians want to see faster and wider changes aimed at helping this resource-rich but authoritarian-minded nation emerge as a full democracy.

The credibility of the Peaceful Assembly Act—a centerpiece of Mr. Najib’s changes, enacted after a 2011 prodemocracy protest—could be affected by Mr. Anwar’s latest case. The government says the legislation was designed to create more leeway for political protests in the country, but critics and opposition political say it criminalizes protesters who step beyond the bounds of the law.

In a statement, a Malaysian government spokesperson said state prosecutors will pursue charges against anyone involved in inciting or committing acts of violence during the recent Bersih protest.

“To date, charges have been brought against various individuals, including two policemen, for events that took place during the protest,” the spokesperson said. “Charges are decided on by the public prosecutor following receipt of police investigation papers.”

Political analysts said Mr. Anwar’s prosecution reflects a pattern of government officials using legal cases to question the credibility of opposition figures, especially Mr. Anwar.

“There is a fine line between these tactics succeeding, or galvanizing support for the opposition,” said Bridget Welsh, a professor at Singapore Management University and a long-time observer of Malaysian politics.

In 1998, government leaders attempted to portray Mr. Anwar as a dangerous radical when he led mass protests after being sacked as deputy prime minister. He was charged with sodomy–a crime in this conservative majority-Muslim nation—later that year. Mr. Anwar denied the charge and was later cleared of it in 2004 after spending six years in jail.

In 2008, Mr. Anwar was charged with sodomizing a young male aid. Mr. Anwar again said he was innocent and called the charges trumped up to destroy his political career. He was acquitted in January, although state prosecutors have appealed that decision.

Mr. Najib has denied orchestrating a conspiracy against Mr. Anwar.

New York-based Human Rights Watch, meanwhile, urged Malaysian authorities not to use aftermath of the latest Bersih demonstrations to sideline opposition leaders.

“The Malaysian authorities appear to be using what happened at the Bersih demonstrations as a pretext to prosecute political opposition leaders,” said Phil Robertson, deputy Asia director at Human Rights Watch. “These charges, and the actions by police at the Bersih rally, don’t inspire confidence that the Malaysian government is committed to protecting basic free expression rights.”

Anwar Ibrahim Didakwa Hasut Demonstran

Posted: 22 May 2012 12:30 AM PDT

Kompas.com

Pemimpin oposisi Malaysia Anwar Ibrahim dan dua rekannya, Selasa (22/5/2012), didakwa melakukan sejumlah pelanggaran hukum selama demonstrasi besar untuk menuntut pemiliu yang jujur beberapa waktu lalu.

Dakwaan itu bisa mengganggu persiapan Anwar Ibrahim dalam pemilihan umum yang kemungkinan dilaksanakan pada September mendatang.

Anwar didakwa bersama Azmin Ali yang merupakan deputi presiden untuk Partai Keadilan Rakyat (PKR) dan pengurus organisasi pemuda partai itu, Baharul Hisham Shaharin.

Pengadilan Kuala Lumpur mendakwa ketiganya melawan larangan pengadilan tentang berkumpul di tempat publik di Kuala Lumpur bulan lalu dan menghasut pengunjuk rasa lainnya untuk menerobos barikade polisi di Lapangan Merdeka.

Dalam persidangan itu, ketiganya menyatakan tidak bersalah dan menghadapi hukuman maksimal, yakni enam bulan penjara dan denda total 12.000 ringgit jika terbukti bersalah. Persidangan berikutnya dijadwalkan pada 2 Juli untuk menentukan tanggal-tanggal sidang selanjutnya.

“Ini jelas dakwaan bermotif politis. Pemilu sudah di ambang pintu,” kata Anwar yang dikerumuni wartawan.

Dakwaan itu merupakan yang pertama bagi Anwar setelah dia dibebaskan dari dakwaan kasus sodomi pada Januari lalu. Pemerintah membantah tuduhan Anwar bahwa persidangan kasus sodomi itu direkayasa untuk melemahkan aliansi oposisi yang secara mengejutkan mengalami peningkatan dukungan pada pemilu 2008.

Anwar, Azmin, dan Baharul bergabung dengan puluhan ribu demonstran pada 28 April silam untuk menuntut perbaikan undang-undang pemilu. Polisi menggunakan gas airmata dan water cannon setelah sejumlah demonstran menerobos barikade yang dipasang di Lapangan Merdeka yang tidak boleh dimasuki.

Deputi direktur Asia Human Right Watch, Phil Robertson, mengatakan dakwaan terhadap para pemimpin oposisi itu “tidak menunjukkan bahwa pemerintah Malaysia berkomitmen melindungi hak-hak untuk kebebasan berekspresi.”

Perdana Menteri Malaysia Najib Razak dan para pejabat lainnya menuduh oposisi berusaha menciptakan kekacauan di demonstrasi itu. Beberapa bahkan menuduh Anwar dan Azmin memprovokasi para pengunjuk rasa agar melempari polisi.

Jika Anwar dan Azmin mendapat vonis maksimum, mereka terancam kehilangan kursi parlemen.

Pemilu nasional memang baru akan digelar pada 2013, namun spekulasi yang kini berkembang adalah Najib akan membubarkan parlemen dalam waktu dekat. Pemerintah koalisi yang berkuasa di Malaysia sejak 1957, kini hanya menguasai kurang dari dua pertiga kursi parlemen setelah mengalami kekalahan pada pemilu 2008.

Dalam unjuk rasa April lalu itu, para demonstran menuntut pengunduran diri para pejabat Komisi Pemilu dengan alasan mereka berpihak. Mereka juga menginginkan dibersihkannya daftar pemilih yang mereka tuduh berisi nama-nama palsu, selain menuntut aturan pemilu yang adil untuk memastikan setiap partai mendapat akses ke media-media besar.

Malaysia’s Anwar Ibrahim Denies Protest Offences

Posted: 21 May 2012 11:46 PM PDT

From BBC.News.com

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim has pleaded not guilty to violating laws on street protests.

Mr Anwar and two of his allies were charged over their conduct at a mass street rally for electoral reform that took place in April.

The move comes with elections expected to be called soon. If convicted, the opposition leader could be disqualified from running for office.

He has described the charges as politically motivated.

“We will fight. This is political intimidation,” Mr Anwar said at the court.

He accused Prime Minister Najib Razak of being afraid to face him in an election.

The charges carry a possible jail term of six months as well as a fine. A hearing has been scheduled for 2 July.

‘Acts of violence’
The charges relate to the 28 April rally during which Mr Anwar addressed thousands of people.

Protesters marched in the capital, in one of the largest rallies in the country in the past decade, calling for changes to the electoral system.

They believe current arrangements favour the prime minister’s long-ruling coalition.

The protests turned violent, however, with hundreds arrested as police used tear gas and clubs to break up the rally.

A government statement on Monday said: “The Malaysian public prosecutor has made it clear that charges will be pursued against anyone involved in inciting or committing acts of violence during the recent Bersih protest.”

Bersih is the name of the coalition of NGOs behind the 28 April rally.

Mr Anwar has long accused the government of waging a political vendetta against him by inventing criminal cases.

He spent six years in prison on sodomy charges that were eventually quashed.

And he was recently acquitted after a trial on separate sodomy charges.

Sodomy is illegal in Malaysia, even between consenting adults.

Mr Anwar was once deputy prime minister and tipped for the country’s highest office before he fell out with top leaders and was beaten, jailed and disgraced.

Malaysian Opposition Leader to Face Charges Over Protest

Posted: 21 May 2012 11:35 PM PDT

From New York Times

The Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim and another leader of his party were expected to be charged Tuesday in relation to a protest last month in which the police fired tear gas and water cannons to disperse thousands of demonstrators calling for free and fair elections.

Mr. Anwar and Azmin Ali, deputy president of the People’s Justice Party, received a summons on Monday informing them that they would be charged in court Tuesday morning, said Ibrahim Yaacob, Mr. Anwar’s chief of staff.

Mr. Ibrahim said the summons stated that Mr. Anwar and Mr. Azmin would be charged with participating in a street protest, which is illegal under the peaceful assembly act, and for breaching a court order by inciting protesters to break through barriers.

The street protest, one of the largest in Malaysia in recent years, turned violent after demonstrators broke through barriers around Independence Square in Kuala Lumpur on April 28.

More than 500 people were arrested, and some demonstrators have complained that they were beaten by the police during the rally, which was organized by the Coalition for Clean and Fair Elections, a group of 84 organizations calling for major reforms to the country’s election system.

The government has pledged to introduce reforms to the election system, but the group, known as Bersih – “clean” in Malay – argues that those measures will not be enough to ensure that the next elections, which are expected to be called within months, are conducted fairly.

Bersih organizers estimated that 250,000 people attended the protest, but the police put the figure around 50,000.

Before the protest, the police had obtained a court order banning anyone from entering Independence Square.

Participating in a street protest is punishable by a fine of 10,000 ringgit, or $3,200. It was unclear whether the opposition leaders could also face prison terms. Andrew Khoo, a lawyer and a member of the Bersih steering committee, said that anyone found to have defied the court order could face a fine of 2,000 ringgit, six months in prison, or both. However, Sankara Nair, a lawyer for Mr. Anwar, told Reuters that Mr. Anwar could not be imprisoned for the latest charge.

Mr. Ibrahim said Mr. Anwar and Mr. Azmin would appear in court Tuesday and would fight the charges. They have denied claims that they encouraged protesters to break through the barriers.

In January, Mr. Anwar, a former deputy prime minister, was acquitted of sodomy, a charge his supporters had condemned as politically motivated. Mr. Anwar previously served six years in prison on charges of sodomy and abuse of power, before he was freed in 2004 after the sodomy conviction was overturned.

He now leads the opposition coalition, which made historic gains in the 2008 election when the governing coalition, which has dominated Malaysia since independence from Britain in 1957, lost its two-thirds parliamentary majority for the first time.

Mr. Ibrahim said he believed that the charges were “definitely” related to the next election. “Of course we know that’s what they’re aiming at,” he said.

A Malaysian government spokesman said in a statement that the public prosecutor had made it clear that charges would be pursued against anyone involved in inciting or committing acts of violence during the protest.

“To date, charges have been brought against various individuals, including two policemen, for events that took place during the protest,” the statement read. “Charges are decided on by the public prosecutor following receipt of police investigation papers.”

Symbolic Win After Former Prosecutor Joins Legal Team

Posted: 21 May 2012 11:22 PM PDT

The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, May 22 — Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim claimed a symbolic victory today in having the man who unsuccessfully prosecuted him for sodomy join his legal team to defend an illegal assembly charge, pointing out that someone who was in government did not want to be a part of what he called the "dirtiness".

Anwar has repeated his charge that the latest charge against him is politically-motivated, and said that former Solicior-General II Datuk Yusof Zainal Abiden's entry into his legal team was "meaningful" to him and a "positive development".

"I received information that he was willing to join my legal defence team, so I as the accused contacted him for help," Anwar (picture) told reporters.

"This is a positive development… I think more lawyers are biding their time to join me as well," he said.

"Yusof's presence is very meaningful to me. It shows that someone inside the government is aware of the 'dirtiness' and does not want to be a part of it," he added.

Anwar pointed out that if Yusof truly thought he was guilty, then the former solicitor-general would not have agreed to join his legal team.

"Yusof came here with full commitment and his performance today is proof that he only wants justice to be served," he said.

Yusof joined Anwar's legal team as the opposition leader was today charged with taking part in an illegal street demonstration on April 28.

It was a startling turn of events as Yusof had led the Sodomy II prosecution against Anwar, which saw the latter being acquitted earlier this year.

He has since retired from the Attorney-General's Chambers.

"Anwar called me last night and I had no hesitation," Yusof told The Malaysian Insider when approached.

The Malaysian Insider understands that Yusof's ties with Attorney-General Tan Sri Abdul Ghani Patail have been cool for some time and he had disagreed with the way some high-profile cases had been handled.

Yusof was earlier spotted mingling with Anwar's other defence lawyers.

PKR leader and lawyer Sivarasa Rasiah had earlier confirmed with The Malaysian Insider in a text message when asked if the former government lawyer was on the PKR de facto head's legal team.

Sivarasa said Yusof was assisting Anwar's lead counsel Karpal Singh. The other lawyers on Team Anwar are Karpal's son Ram Karpal Singh Deo and Sankara Nair.

Anwar, PKR deputy president Azmin Ali and Rembau PKR chief Badrul Hisham Shaharin were today charged with taking part in the April 28 Bersih 3.0 rally under section 4(2)(c) of the Peaceful Assembly Act, less than a month after the new law aimed at allowing public gatherings "in accordance with international norms" was enforced.The offence under the Peaceful Assembly Act carries a maximum fine of RM10,000.

All three claimed trial.

Sessions Court judge Mahmud Abdullah set July 2 as the next mention date for the trial.

AMK Shah Alam

Posted: 22 May 2012 01:34 PM PDT

AMK Shah Alam


Skandal Scorpene

Posted: 21 May 2012 03:52 PM PDT

Gwo-Burne for Kelana Jaya

Posted: 22 May 2012 11:08 AM PDT

Gwo-Burne for Kelana Jaya


TAWARAN RM10JUTA KEPADA AHLI PARLIMEN PAKATAN RAKYAT UNTUK LOMPAT PARTI

Posted: 21 May 2012 04:04 AM PDT

Ahli Parlimen Kelana Jaya, Loh Gwo-Burne akan mengadakan sidang media berhubung dengan tawaran yang diterima oleh Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam atas tawaran RM10juta yang diterima sekiranya beliau melompat parti. Butir-butir sidang media seperti berikut: Tarikh             : 22 Mei 2012 (Selasa) Tempat           : Pejabat Ahli Parlimen Kelana Jaya, [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 22 May 2012 11:05 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Anwar: Umno BN guna mahkamah sekat kebebasan politik pimpinan Pakatan

Posted: 21 May 2012 10:53 PM PDT

dipetik dari Keadilan Daily


(Oleh Mohd Martin Kahar)
KUALA LUMPUR 22 Mei: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Umno BN menggunakan kuasa undang-undang apabila tidak mampu berdepan kebangkitan rakyat dalam Himpunan Bersih 3.0.
Sambil menyifatkan pertuduhan ke atasnya dan dua lagi pimpinan, Azmin Ali dan Badrul Hisham Shaharin bermotif politik, Anwar berkata, Umno BN hanya tahu menggunakan mahkamah untuk menyekat mereka daripada bergiat aktif dalam politik.

"Mereka menggunakan akta yang dilulus di Parlimen untuk mendera musuh politik mereka. Isu pokok adalah penipuan pilihan raya, dan sekarang ini, digunakan mahkamah untuk pertuduhan yang tidak berasas ini.
"Datuk Seri Najib (Razak) menggunakan pendakwa, Tan Sri (Abdul) Gani Patail dengan maksud menghalalkan politik cetek beliau," katanya pada sidang media selepas dihadapkan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, dekat sini pagi tadi.
Anwar, Timbalan Presiden, Azmin Ali dan Ketua Cabang Rembau, Badrul Hisham mengaku tidak bersalah atas tuduhan melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4 (2)(c), Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(3) Akta yang sama.
Bagi pertuduhan kedua, mereka dituduh di bawah Seksyen 118 dibaca bersama Seksyen 109 dan Seksyen 34 Kanun Keseksaan (Akta 574).
Kesemua mereka dibenarkan ikat jamin sebanyak RM500 setiap seorang bagi pertuduhan pertama, manakala pertuduhan kedua, mereka dibenarkan ikat jamin menggunakan jaminan peribadi.
Hakim Mahmud Abdullah bagaimanapun mengarahkan ikat jamin RM500 dan menetapkan 2 Julai depan untuk perbicaraan kes.
Anwar diwakili peguam Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden sementara Azmin diwakili peguam Sivarasa Rasiah dan Gurcharan Singh. Manakala Badrul Hisham diwakili peguam Latheefa Koya.
Mengulas pertuduhan itu, Latheefa berkata, ketiga-tiga tertuduh tidak berada di kawasan larangan yang diperintahkan Majistret bulan lalu.
Kata beliau, halangan dan kawad berduri yang diletakkan oleh polis jauh melangkaui perintah larangan yang dikeluarkan.
"Mereka tidak berada di kawasan perintah larangan. Jadi, bagaimana mereka kata ketiga-tiga pemimpin ini melanggar perintah?
"Kita akan cabar perkara ini di Mahkamah," kata Latheefa.

KEADILAN: Dakwaan terhadap Anwar, Azmin bermotif politik

Posted: 21 May 2012 10:51 PM PDT


KUALA LUMPUR 21 Mei: Pendakwaan terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pimpinan parti itu berhubung himpunan Bersih 3.0 adalah jelas bermotifkan politik, kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Sivarasa Rasiah.
"Motif politik dalam pendakwaan terbaru ini adalah jelas.
"Selepas gagal menghalang Anwar dengan rekaan tuduhan liwat, Peguam Negara, Gani Patail,  dengan arahan daripada pihak atasan, kini sekali lagi terdesak untuk cuba menghentikan kemaraan Anwar ke Putrajaya," ujarnya dalam satu kenyataan.
Petang tadi, Anwar, Timbalannya, Azmin Ali dan Ketua Cabang KEADILAN Rembau, Badrul Hisham Shaharin menerima writ saman untuk ke Mahkamah Tinggi Jalan Duta pada jam 9 pagi esok.
Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh,  mereka akan dihadap dengan tuduhan di bawah Seksyen 4 (2) (c) Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736) iaitu menganjur atau menyertai suatu protes jalanan.
Sivarasa berkata, dakwaan bahawa mereka mengarahkan peserta Bersih 3.0 memecahkan penghadang ke Dataran Merdeka adalah mengarut apabila bukti video jelas menunjukkan Anwar mengarahkan peserta himpunan itu menuju Jalan Tun Perak.
"Tuduhan kedua iaitu hadir dalam protes  jalanan adalah bertentangan dengan Akta Perhimpunan Aman 2012.
"Pendakwaan terhadap Anwar dan lain menunjukkan sikap hipokrit Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang selama ini melaungkan program liberalisasi dan transformasi politik," katanya lagi.
Difahamkan jika sabit kesalahan, ketiga-tiga pimpinan KEADILAN itu akan hilang kelayakan untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Mahkamah putus perbicaraan kes disambung 2 Julai

Posted: 21 May 2012 10:12 PM PDT


dipetik dari Keadilan Daily
(Oleh Mohd Martin Kahar)
KUALA LUMPUR 22 Mei: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan pendakwaan ke atasnya di bawah Akta Perhimpunan Aman bermotif politik.
"Pertuduhan bertujuan politik dan saya minta dibicarakan," kata Anwar selepas pertuduhan dibacakan.
Beliau berkata demikian di hadapan Hakim Mahmud Abdullah di Mahkamah Sesyen Jalan Duta pagi tadi.
Bekas Peguamcara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden merupakan ketua pasukan pendakwa dalam kes Fitnah II terhadap Anwar sebelum ini.
Namun, hari ini, beliau bersama peguam kanan, Karpal Singh dalam pasukan peguambela Ketua Pembangkang itu.
Mohd Yusof meletak jawatan dari Jabatan Peguam Negara pada akhir perbicaraan kes Fitnah II tersebut.
Bagi pertuduhan pertama, Anwar dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4 (2)(c), Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(3) Akta yang sama.
Selain beliau, Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali dan Ketua Cabang Rembau, Badrul Hisham Shaharin turut dituduh di bawah akta yang sama.
Pendakwaan yang diketuai peguam Hanafiah Zakaria memohon supaya mahkamah mengenakan ikat jamin RM2,000 terhadap ketiga-tiga mereka.
Jumlah  itu dibantah oleh peguam Anwar, Karpal Singh kerana  anak guamnya adalah ahli politik dan tiada sebab untuk melarikan diri.
Mahkamah kemudiannya menetapkan mereka diikat jamin sebanyak RM500 dengan seorang penjamin.
Bagi pertuduhan kedua, Anwar, Azmin dan Badrul Hisham dituduh di bawah Seksyen 118 dibaca bersama Seksyen 109 dan Seksyen 34 Kanun Keseksaan (Akta 574).
Mahkamah menggunakan budi bicara dengan nenetapkan ikat jamin melalui personal bon.
Hakim bagaimanapun mengarahkan ikat jamin RM500 dan menetapkan 2 Julai depan untuk sebutan semula kes.
Azmin diwakili peguam Sivarasa Rasiah dan Gurcharan Singh. Manakala Badrul Hisham diwakili peguam Latheefa Koya.

Sekitar Pelancaran Sismep 3.0 & Flag-off Konvoi PRU-13 KEADILAN NS

Posted: 21 May 2012 10:10 PM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

Posted: 22 May 2012 09:03 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Siapa sebenarnya berbohong? Nizar atau Zamhuri?

Posted: 22 May 2012 05:01 AM PDT

UMNO kalau tidak berbohong, bukan UMNO namanya

Posted: 22 May 2012 03:41 AM PDT

Kenyataan Rais Yatim yang jumlah kehadiran dalam perhimpunan Bersih 3.0 baru-baru ini hanyalah lebih sedikit dari 22,000 sahaja dan perkiraan beliau itu disanggah oleh penulis-penulis dan inidividu pro UMNO dan BN. Sesunnguhnya 22,000 itu hanyalah jumlah peserta yang duduk dari persimpangan Tun Razak dengan Jalan Tuanku Abdul Rahman sahaja.

Tetapi saya menyeru kepada sesiapa yang tahu jumlah sebenarnya (lebih dari 300,000 orang), supaya tidak melayan kata-kata Rais itu kerana beliau adalah hulubalang kepada UMNO dan apabila bersama UMNO itu banyak perkiraan sudah semestinya salah dan terlalu jauh dari kebenaran. Jika Rais mengakui jumlah peserta itu pada hakikatnya lebih dari 300,000 orang, maka beliau tidak akan dianggap sebagai ahli-ahli UMNO. UMNO memang begitu sikapnya….berbohong dan berbohong terus-terusan. Kalau tidak berbohong mereka tidak selari dengan 'attribute' asas UMNO itu.

UMNO memang tidak merasa apa-apa jika berbohong. Berbohong itu ada satu kewajipan bagi UMO. Jika kita hendak menunjukan bagaimana UMNOnya kita itu, kita mesti berbohong kerana itulah UMNO.

Yang penting bagi sesiapa yang menyertai perhim[unan itu, mereka tahu yang jumlah kehadziran melebiho 300.000 orang. Yang kita tahu perhimpunan raksaksa itu dihadziri oleh setiap bangsa dan agama, yang tua dan yang muda serta para professional yang buta pertama kalinya bersama Bersih untuk merakamkan manifestasi dan keluhan rakyat tentang kekurangan dan kelemahan ketara yang menyelubungi SPRM.

Lita jangan respon kepada kenyataan-kenyataan pemimpin-pemimpin UMNO kerana mereka adalah dari kumpulan yang tidak boleh diyakini rakyat lagi. Jika angka kedatangan peserta yang melebihi 300,000 itu dikakan hanya 22.000 orang maka tidak syak lagi UMNO sudah begitu panik dan terpaksa berbohong dan menyorok ditempat yang terang.

Kita mesti memahami kenapa pemimpin UMNO berbohong tentang isu kehadziran peserta perhimpunan itu. UMNO tidak boleh hidup jika tidak semua pemimpin-pemimpinnya berbohong. Kalau tidak berbohong pemimpin-pemimpin UMNO tidak akan lena tidur. Mereka akan berasa segar kembali apabila berbohong. Berbohong itu adalah ibarat julap dan sarapan bagi UMNO dan pemimpinnya.

Masalahnya saya sudah lama betul tidak bertemu dengan Rais ini. Oleh kerana begitu lama tidak bertemu dengan beliau, rupa-rupanya beliau belum lagi berubah. Baru sekarang saya sedar dan mengakui yang Rais sudah terlalu sebati dengan pembohongannya. Mulut manis Rais itu lah yang membolehkan beliau kekal dalam kabinet Najib. Jangan kita ambil peduli dengan angka-angka yang beliau sebut itu.

Tetapi sebaliknya perhimpunan ulang tahun UMNO ke66 baru-baru ini dikatakan oleh media arus perdana yang kehadziran perhimpuna itu berjumlah 120,000 org sedangkan jumlah sebenar kehadzirannya hanyalah 65,000 orang sahaja. Jangan lawan mereka itu. UMNO sebenarnya ibarat orang tua yang sakit. Semua orang mesti percaya dan menruti kehendaknya. Kita jangan respon dan biarkan pemimpin mereka bercakap untuk membohongi diri sendiri. Apabila rakyat sudah mengetaui bohong mereka UMNO bertindak pula dengan membohongi diri mereka sendiri…. Mereka akan terus berbohong dan berbohong.

Tetapi pembohongan ini rasanya akan berakhir kerana selepas pilihanraya ini beliau tidak aka nada 'premis' untukberbohong lagi. Semasa itu nanti ramai orang UMNO akan bertambah kurus bukan kerana hilang kuasa tetapi kerana semasa itu UMNO akan menghadapi kesusahan kerana mereka sudah susah untuk berbohong lagi.

Sementara masih ada kuasa sikit-sikit ini teruskanlah berbohong itu dengan sepuas-puasnya. Selepas pilihanraya nanti mugkin tidak dapat lagi berbohong dengan sewenang-wenangnya.

Sementara itu kita lihatlah perangai bohong mereka itu.

Sumber: http://aspanaliasnet.blogspot.com/

Ooooittt....Yeop Sudah U Turn Balikkk !!!! Apa Ke Hal Nya Yeoppp

Posted: 21 May 2012 09:54 PM PDT