Rabu, 6 April 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 06 Apr 2011 01:33 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Disebalik Jam Omega Anwar

Posted: 06 Apr 2011 06:48 AM PDT

Pada petang selepas pra tonton video sex yang melibatkan Anwar, Anwar dengan ditemani isterinya bertempat di Pejabat PKR Tropicana membuat sidang akhbar menafikan bahwa lelaki dalam video yang melakukan sex dengan seorang wanita cina bukanlah dirinya walaupun wajah lelaki tersebut seraut wajahnya. Alasan yang diberikan Anwar adalah perut lelaki itu lebih buncit dibanding perutnya. Pada sidang akhbar itu juga, Anwar sempat menunjukkan perutnya kepada wartawan.

Apabila tiba pada bab Jam Omega-Anwar sambil menjeling ke arah Wan Azizah-bahawa jam tersebut dalam simpanan isterinya. Namun selepas Anwar membuat laporan polis di balai polis Dang Wangi sehari selepas pra tonton video tersebut, Anwar juga melaporkan bahawa jam Omeganya telah hilang.

Semalam, pada sidang Akhbar Wan Azizah berikutan tersiarnya klip video sepanjang 107 saat pada Isnin, Wan Azizah terkedu apabila ditanyakan mengenai jam Omega Anwar yang kini berada ditangan polis.(Jam Omega tersebut sebelum ini dibawa simpanan salah seorang Datuk T-Eskay Abdullah). Wan Azizah memberi tahu wartawan, bahawa jam omega tersebut berada dalam simpanannya. Apabila diminta untuk menunjukkannya-Wan Azizah merasa tersinggung- dengan mengatakan "kamu pendakwaraya kah?"-Wan Azizah juga dibantu oleh MB Selangor-Khlaid Ibrahim-dengan mengatakan soalan mengenai jam Omega itu adalah soalan yang "menjijikan".

Disebalik cerita jam omega ini- siapa yang sebenarnya bercakap bohong atau benar?

Kematian pegawai Kastam: Kambing Hitam Pembayar cukai?

Posted: 06 Apr 2011 06:06 AM PDT

Kematian Penolong Pengarah JKDM Selangor Ahmad Sarbani Mohd (56) jam 10.15 pagi tadi akibat "terjatuh" dari tingkat 3 Bangunan SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane di ibu negarai tidak boleh diletakkan sepenuhnya ke atas SPRM. Sebaliknya, kematian pegawai tersebut mungkin ada kaitan dengan si pembayar cukai?

Tujuan melenyapkan Ahmad agar supaya pegawai kastam itu menjadi kambing hitam.

Rakan sekerja Ahmad, ramai yang menafikan bahawa kematian Ahmad adalah bunuh diri kerana malu.

Ahmad yang disiasat oleh SPRM ekoran operasi bersepadu SPRM-Bank Negara-LHDN minggu lalu membabitkan bilion ringgit cukai tidak berbayar.

Star online pagi tadi melaporkan bahawa Ahmad balik semula ke pejabat SPRM untuk menemui pegawai penyiasat. Mungkin untuk memberi maklumat tambahan atau baru?

Sebelum ini Ahmad telah dibebaskan dengan ikat jamin dua hari lalu.

Wan Azizah tak layak kenalpasti lelaki video seks : Nazri Aziz

Posted: 06 Apr 2011 01:31 AM PDT

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz mahu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi membersihkan nama BN berhubung isu video seks.

Semalam, presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menafikan bahawa suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video berkenaan dan menimbulkan kemungkinan ia didalangi oleh BN.

"Wan Azizah tidak cekap bagi kenal pasti (lelaki dalam video) kerana ia pasangannya," kata Nazri sambil menambah terdapat percanggahan kepentingan dalam perkara tersebut.

BN, menurutnya perlu bertindak segera bagi mengelakkan spekulasi orang ramai berhubung video seks berkenaan.

"Ia tidak diperlukan jika beliau tidak bercakap apa-apa. Tetapi yang yang dia cakap kini di akhbar. Oleh kerana penafiannyanya, orang ramai mungkin berpendapat bahawa BN bertanggungjawab.

"Sebagai kerajaan, kita bukan sahaja mesti bersih tetapi juga dilihat sebagai bersih.

Video Seks Anwar: Anwar Antara 35 Individu Dipanggil Polis

Posted: 05 Apr 2011 11:30 PM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah antara 35 orang yang dipanggil polis untuk memberi keterangan berhubung siasatan kes video seks melibatkan pelaku yang didakwa mirip beliau.

Individu lain termasuk bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim, ketiga-tiganya yang menggelarkan diri mereka "Datuk T" dan yang mengaku mendedahkan video itu kepada sekumpulan wartawan di Carcosa Seri Negara di sini pada 21 Mac lepas.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata beberapa kakitangan bahagian pengurusan Carcosa Seri Negara juga dipangil memberi keterangan.

Acryl Sani berkata keterangan yang diambil daripada Anwar adalah "memadai".

"Sekiranya terdapat keterangan beliau yang tidak lengkap, kita akan panggil dia lagi sekali untuk bagi keterangan tapi setakat ini ianya telah mencukupi," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

Acryl Sani berkata polis akan memanggil dua atau tiga lagi individu untuk melengkapkan kertas siasatan.

Acryl Sani berkata kertas siasatan kes berkenaan kini telah siap 95 peratus dan akan dihantar kepada Peguam Negara dalam masa terdekat.

Sebelum ini, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar mengesahkan video itu adalah tulen.

Siasatan polis itu dibuat berikutan laporan yang dibuat oleh Anwar pada 22 Mac yang menafikan bahawa dirinya adalah lelaki dalam video berkenaan. - BERNAMA

DUN N15 Muara Tuang: Mungkin PAS menang Tanpa Tanding

Posted: 05 Apr 2011 10:36 PM PDT

Calon BN untuk Muara Tuang Dato Seri Hj Mohd Ali Mahmud yang juga adik kepada Pehin Seri Taib Mahmud dikatakan gagal menyerahkan penyataan akaun kewangan untuk dua pilihanraya berturut-turut. Perkara itu telah ditimbulkan oleh calon PAD Puan Noraini Bte Hamzah.

Merupakan satu kesalahan dalam akta pilihanraya jika seseorang itu gagal menyerahkan akaun perbelanjaan untuk pilihanraya yang disertainya.

Jika bantahan calon PAS diterima, maka ianya merupakan calon pertama pembangkang menang tanpa tanding bagi PRN Sarawak.

N56 Baleh : Calon BN Datuk James Masing menang Tanpa Tanding

Posted: 05 Apr 2011 09:17 PM PDT

Presiden PRS Datuk James Jemput Masing yang mempertahankan kerusi N-56 Baleh menang Tanpa Bertanding. James memenangi kerusi Baleh sejak tahun 1983 semasa bersama PBDS; di mana parti itu terpaksa dibubarkan selepas Presdiennya Datuk Leo Moggie melepaskan jawatan Presiden.

Kemenangan Tanpa Tanding tersebut merupakan petanda baik kepada BN Sarawak mempertahankan kuasa BN di negeri tersebut.

Dua rakaman Video Wan Azizah Terperangkap!!!

Posted: 05 Apr 2011 07:43 PM PDTVideo sex Anwar: Akhirnya Nik Aziz bersuara juga!!!

Posted: 05 Apr 2011 06:17 PM PDT

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meragui Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah individu dalam video salah laku seks yang menjadi isu hangat sekarang.

Nik Aziz berkata beliau difahamkan daripada pemimpin Pakatan Rakyat yang menontonnya, video itu tidak memaparkan dengan jelas wajah lelaki dalam video yang dikatakan Anwar itu.

"Kenapa muka tak nampak jelas? Tidak ada fokus ke muka lelaki ini, ini kerja menipu dan Allah akan melaknat orang yang terlibat dalam penyebaran video itu," katanya di Kota Baru semalam.

"Video itu sengaja nak dedah aurat orang lain ke seluruh dunia, langsung tidak bermoral," kata Menteri Besar Kelantan dipetik Sinar Harian.

Nik Aziz berkata rakyat negara ini diminta mengelak daripada media yang menyiarkan atau menayangkan gambar atau video yang mendedahkan keaiban.

Menurutnya, Islam mengajar supaya mengelak daripada gangguan syaitan ketika memasuki tandas atau ketika bersetubuh suami isteri.

"Begitu sekali Islam menjaga kita dengan meminta kita sendiri memohon Allah melindungi kita dari syaitan termasuk ketika kita mendedahkan aurat," katanya.

"Tiba-tiba video yang mendedahkan aurat ini disebarkan ke seluruh dunia," katanya lagi.

PRN Sarawak: Perebutan bagi 71 kerusi DUN Sarawak bermula

Posted: 05 Apr 2011 06:00 PM PDT

KUCHING: Perebutan bagi 71 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak (DUN) bermula hari ini dengan calon mengemukakan borang pencalonan untuk bertanding dalam pilihan raya negeri ke-10 pada 16 April ini.

Mereka yang berhasrat bertanding diberi masa satu jam bermula 9 pagi ini untuk mengemukakan borang pencalonan mereka di pusat penamaan calon yang disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Borang pencalonan itu kemudiannya akan dipaparkan kepada umum selama satu jam dari 10 pagi bagi sebarang bantahan. Bagi mereka yang diterima menjadi calon, mempunyai masa 10 hari untuk berkempen bagi memancing sokongan untuk dipilih sebagai wakil rakyat, kurang sehari berbanding tempoh kempen pada pilihan raya negeri 2006.

Calon berkenaan yang mewakili pelbagai parti politik atau bertanding sebagai calon Bebas, akan berusaha memancing sokongan daripada sejumlah 979,796 pemilih berdaftar, termasuk 18,363 pengundi pos.

SPR menetapkan setiap calon perlu membayar deposit RM5,000 untuk bertanding dan RM3,000 untuk bahan kempen.

Calon yang memutuskan untuk menarik diri selepas mengemukakan borang pencalonan layak dibayar balik wang deposit sekiranya penarikan itu dibuat dalam tempoh pencalonan iaitu dari 9 pagi hingga 10 pagi.

Pengundian ditetapkan pada 16 April di 1,749 pusat pengundian.

Petugas pilihan raya Barisan Nasional (BN) adalah yang terbanyak berikutan empat parti komponen BN negeri akan bertanding di kesemua 71 kerusi.

BN negeri terdiri Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), telah bersepakat mengenai formula pembahagian kerusi berlandaskan semangat perkongsian kuasa parti gabungan berkenaan.

PBB, tunjang BN negeri, diperuntukkan jumlah kerusi terbanyak iaitu 35 kerusi manakala SUPP sebanyak 19 kerusi, PRS (sembilan kerusi) dan SPDP (lapan kerusi).

Sebelum pembubaran Dewan Undangan Negeri, BN menguasai 63 kerusi daripada 71 kerusi.

BN mengumumkan barisan calonnya pada Ahad lalu, mengekalkan 52 penyandang dan memperkenalkan 19 muka baru.

Pengerusi BN Sarawak dan Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, yang akan memasuki penggal ketujuh menerajui negeri ini, akan mempertahankan kerusi DUN Balingian manakala Presiden SUPP dan Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Dr George Chan, akan mempertahankan kerusi DUN Piasau.

Timbalan Presiden PBB dan Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu, akan mempertahankan kerusi DUN Layar, Presiden PRS, Datuk Seri Dr James Masing akan mempertahankan kerusi DUN Baleh dan Presiden SPDP, Datuk William Mawan, mempertahankan kerusi DUN Pakan.

Bagi parti pembangkang, Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan bertanding di 49 kerusi, Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) (dijangka bertanding di 27 kerusi), DAP (15 kerusi) dan PAS (lima kerusi).

Parti lain yang dijangka bertanding ialah Parti Cinta Malaysia (PCM) dan Parti Reformasi Negeri Sarawak (STAR).

Sementara itu, Parti Ekonomi Rakyat Sarawak Bersatu (PERSB), sebuah parti baru yang pendaftarannya masih belum mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan (ROS), akan bertanding sebagai calon Bebas di beberapa kerusi. - BERNAMA

Video sex Anwar: Peguam Anwar pula persoal integriti polis

Posted: 05 Apr 2011 05:08 PM PDT

Seorang peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kemunculan klip video, selepas didedahkan dua minggu lalu, menimbulkan persoalan mengenai integriti siasatan polis memandangkan "Datuk T" mendakwa telah menyerahkan kesemua rakaman kepada pihak berkuasa.

"Jika kita percaya kenyataan ini, satu lagi persoalan yang memerlukan jawapan ialah kemunculan secara tiba-tiba klip video dalam internet," kata Sankara Nair dalam satu kenyataan dikeluarkan petang ini.

Sankara berkata, jika benar hanya "Datuk T" yang memiliki cakera-cakera padat terbabit, polis perlu membawa mereka bertiga untuk siasatan segera memandangkan kemunculan klip juga satu bentuk kerja menyebarkan bahan-bahan lucah.

Mengenai tindakan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar mengesahkan ketulenan klip itu Jumaat lalu, Sankara berkata, beliau tidak bersetuju dengan pengumuman yang dibuat dalam tempoh yang singkat itu.

Justeru, beliau menimbulkan tanda tanya soal ketulenan diumumkan dalam beberapa hari.

Kata beliau, melihat pada isu ini yang kompleks adalah lebih elok pihak polis mendapatkan pendapat pihak lain sebelum memutuskan kata muktamad mengenai soal ketulenan.

"Secara logik, ia akan mengambil masa yang lebih lama sebagaimana disaksikan dalam siasatan klip VK Lingam (pada 2007).

"Ketika siasatan menentukan ketulenan klip VK Lingam, ia mengambil masa kira-kira 30 hari atau lebih untuk melengkapkan siasatan," katanya.

Malah kata beliau, pegawai-pegawai juga dihantar ke Madrid untuk mengesahkan penemuan klip.

Sankara juga berkata berdasarkan pengalaman kes liwat kedua membabitkan Anwar, Sankara berkata, beliau secara peribadi ada mengesan beberapa kecacatan dalam klip yang sedang disebarkan menerusi Internet.

SuRiA PaGi

Posted: 06 Apr 2011 01:30 PM PDT

SuRiA PaGi


BN buat bantahan kerjaya calon PKR N.7 Samariang

Posted: 05 Apr 2011 11:38 PM PDTSah calon PKR N.7 Samariang melalui detik getir bila isu status kerjaya sebagai 'Pensyarah' disahkan oleh SPR sah untuk beliau bertanding di kerusi DUN Samariang. Syabas kepada Zulrusdi Mohd Hol yang kini adalah calon PKR. Pertandingan ini akan mempertemukan Zul dengan Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali.

Sharifah Hasidah adalah seorang peguam yang telah berkecimpung dalam dunia undang-undang sejak tahun 1993. Sharifah juga merupakan Ketua Bahagian PBB Samariang. Dengan pebezaan undi @ majoriti sebanyak 2,488 undi dengan menewaskan Wan Zainul Abidin Wan Sanusi pada Pilihan Raya Negeri 2006.

Ini adalah penggal kedua bagi Sharifah Hasidah untuk memastikan kerusi Dun Samariang kekal di bawah Barisan Nasional. Sumandak yakin dengan pengalaman dan keupayaan serta kemahiran Sharifah yang selama ini menjaga dengan baik kebajikan masyarakat setempat Samariang pastinya keputusan 16 April masih lagi ditangan Sharifah. Insya Allah... Kita tunggu dan lihat 10 hari tempoh berkempen bagi kerusi N.7 Samariang.

Laporan Terkini Malaysiakini - Penamaan Calon PRN Sarawak 3

Posted: 05 Apr 2011 08:34 PM PDT

10.20am: Jepak - Pengarah pilihan raya PKR Fuziah Salleh di twitter menulis: Sebanyak enam calon mengemukakan borang. Mereka adalah dari PKR, PBB, Snap, PCM, Parti Ekonomi Rakyat dan seorang calon Bebas.

10.35am: Padungan - Dominique Ng, disahkan akan mempertahankan kerusi Padungan sebagai calon Bebas.

Ia adalah pertandingan tiga penjuru - pencabarnya adalah Sim Kiang Chiok (SUPP) dan Wong King Wei (DAP).

Batu Lintang
juga menyaksikan pertandingan tiga penjuru dengan Soo Lina bertanding sebagai calon Bebas bagi bertarung denagn See Chee How (PKR) dan Sih Hua Tong (SUPP).

batu kawah nominations 060411 dap gangAdalah difahamkan bahawa Soo adalah bekas anggota PKR dan penyokong kuat Ng.

Padungan dan Batu Lintang adalah kawasan majoriti Cina di bandaraya Kuching dan kedua-dua kerusi itu adalah kubu kuat Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun pertukaran kerusi antara DAP dan PKR dikatakan telah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan penyokong kedua-dua parti dan ini mungkin memecahkan undi pembangkang.

Pending, bagaimanapun akan menyaksikan pertandingan terus antara penyandangnya Violet Yong (DAP) dan Sim Kui Hian (SUPP).

10.36am: Belaga - ADUN Simpang Pulai Chan Ming Kai dalam tweet menulis: Pertandingan enam penjuru di Belaga! Kerusi ini terletak di pedalaman Sarawak. Pada pilihan raya lalu, calon BN Liwan Lagang (PRS) menang dengan majoriti 227 undi.

10.37am: Bengoh - MP PKR Selayang William Leong menulis di tweeter: "Bengoh pertandingan empat penjuru antara Willie Mongin (PKR), Jerip Susil (BN), Richard Peter (Snap), Wejok Tomik (Independent)."

Bengoh, yang kira-kira sejam dari Kuching, adalah kerusi majoriti Bidayuh. Pada 2006, Jerip Susil mengalahkan calon Snap Mangan Ngandok.

Antara isu di kawasan ini adalah bantahan penduduk berhubung pembinaan Empangan Bengoh bernilai RM315 juta dan juga pengambilan tanah hak adat kaum pribumi.

10.40am:
Batu Kawah - Hadir di Kota Padawan adalah Timbalan Menteri Kerjaraya Yong Khoon Seng.

NONEYong, naib presiden SUPP adalah juga ahli parlimen bagi kawasan itu (Stampin). Beliau berbual dengan pekerja parti sebelum menyapa Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Yong kemudian mempelawa Lim untuk menikmati kolo mee Sarawak yang terkenal itu. Juga hadir samna adalah bADUN Batu Lintang Voon Li Shan.

10.56am: Beting Maro - Naib presiden PAS Salahuddin Ayub berkata PAS berharap dapat memiliki kerusi pertamanya di Sarawak kali ini. Parti itu telah menyertai pilihan raya negeri sejak 2003 yang lalu.

NONEBeliau diiringi calon parti itu Abang Awang Kerdee Abang Masagus. Menurut Salahuddin, terdapat angin perubahaan yang kini bertiup di bumi kenyalang itu.

"Sebelum ini PAS masih baru. Sekarang kita lebih dikenali di kalangan penduduk tempatan," katanya.

Selain Beting Maro, PAS juga bertanding di Sadong Jaya dan Sebuyau - semuanya kerusi majoriti Melayu.

[Berita penuh menyusul]

Laporan Terkini Malaysiakini - Penamaan Calon PRN Sarawak 2

Posted: 05 Apr 2011 07:56 PM PDT

NONE9.25am: Padungan - Penyandang kerusi Padungan Dominique Ng tiba di pusat penamaan calon bagi kawasan Padungan, Pendingdan Batu Lintang.


Adalah dipercayai beliau akan mempertahankan kerusinya itu dan dijangka berdepan dengan calon DAP Wong King Wei.

Semalam, ketika mengumumkan dirinya keluar PKR, beliau berkata akan bertanding di Padungan ataupun di Batu Lintang.

9.26am: Batu Kawah - Penyandang Tan Joo Phoi, seorang anak tempatan mampu akan dapat mempertahankan kerusinya daripada dicabar oleh gadis kelahiran Sibu, Christina Chiew dari DAP.

batu kawah nominations 060411 shake hands"Mereka masih baru di kawasan ini dan belum melakukan apa-apa pun tetapi kita mesti kerja keras (dalam kempen)," katanya ketika mengemukakan borang pencalonannya.

10.01am: Satok - Pegawai pengurus pilihan raya Onn Abdullah mengumumkan tamatnya tempoh penamaan calon dan bermulanya tempoh bantahan yang akan berakhir pada jam 11 pagi ini.

Hanya Abang Johari (PBB), 61 dan Ahmad Nazib (PKR), 35, yang telah mengemukakan borang pencalonan masing-masing.

10.03am: Penamaan calon ditutup jam 10 pagi, dan tempoh bantahan sehingga 11 pagi

Mukah - DUN Balingian menyaksikan Tan Sri Abdul Taib Mahmud berdepan dengan calon PKR, Suriati Abdullah dan calon Bebas Datuk Salleh Jafaruddin PKR.

Batu Kawah - Pertandingan satu lawan satu antara Tan Joo Phoi dari SUPP dan Christina Chiew dari DAP.

Bawang Assan - Hanya Datuk Seri Wong Soon Koh (SUPP) dan Alice Lau (DAP) menyerahkan kertas pencalonan.

Tupong - Datuk Daud Abdul Rahman (BN) dan Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR) serah borang pencalonan.

Bukit Sari - Hanya penyandang Awang Tengah Ali Hassan (BN) dan calon PKR Japar Suyut serah borang pencalonan.

Kota Sentosa - Borang pencalonan calon Bebas Tay Wei Wei ditolak kerana pencadangkanya bukan pengundi berdaftar di DUN tersebut.

Isu Tanah Sarawak - Kebajikan Penduduk Bumiputera Sarawak Tetap diBELA

Posted: 05 Apr 2011 07:25 PM PDT

Lim Guan Eng........ Penduduk Pulau Pinang membakar gambar muka Guan Eng kerana berbohong kepada rakyat Pulau Pinang.... wujud ketirisan pentadbiran DAPig Pulau Pinang... rakyat menderita!!!!

Sumandak suka membawa ANDA berfikir secara logik dan rasional. Tidak sekali-kali menerima tuduhan memBABI buta kerana Pilihan Raya Negeri Sarawak bukan satu pilihan raya olok-olok yang boleh kita buat seperti jual ikan... bila mahu untung jual... Bila marah kita pangkah PEMBANGKANG bila menyesal mahu patah balik aduh bukan main susah lagi ba cuba kita tengok di Pulau Pinang.


Antara gerai yang diruntuh oleh Majlis Perbandaran Seberang Prai, Pulau Pinang

Nasib orang tempatan di anak tirikan banyak gerak-gerai yang diusahakan penduduk tempatan tidak kira Melayu, Cina dan India dibongkar atas alasan ingin menstrukturkan semula pusat perniagaan dan ada yang mengatakan mereka berniaga secara haram. Maka siap lagi wakil rakyat DAPig bersama-sama Majlis Perbandaran Seberang Prai membawa peralatan kedai dan gerai untuk disita... sungguh efesiennya wakil rakyat tu!!!!!

Balik kepada satu tud
uhan yang cukup tidak tahu untuk BERSYUKUR kepada pengundi yang bernama Ibrahim Ahmad, 40 tahun yang tinggal sekitar Pekan Debak, Dun Seribas mengatakan bahawa kerajaan tidak sama sekali mengindahkan @ mempedulikan kehendak rakyat untuk selesaikan isu tanah.

Cuba bakar diri... kerajaan Pulau Pinang menutup perniagaan KOMTAR hingga ada yang cuba bakar diri kerana inilah tempat mereka mencari rezeki hidup


"Permintaan penduduk kampung untuk dapatkan geran tanah seolah-olah tidak dilayan. Sedangkan ini tanah nenek moyang kita," kata Ibrahim lagi.

Tapi ini yang Sumandak perolehi dan sumber yang cukup diyakini dan dipercayai bukan berunsur POLITIK yang kononnya cuba memancing undi. Ini semua usaha yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Sarawak.

sumber : Utusan Malaysia (akhbar yang sangat dibenci Pakatan rakyat ) klik di sini untuk baca penuh artikel ini

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Tanah dan Survei Sarawak, Sajeli Kipli, masalah timbul apabila ada penduduk mendakwa tanah di kawasan lain yang hakikatnya tidak diterokai untuk tujuan penempatan dan pertanian serta tidak diselenggara adalah Tanah NCR milik mereka.

Tanah yang dikategorikan milik kerajaan negeri didakwa sebagai tanah NCR milik mereka dan menuduh kerajaan negeri merampasnya apabila dimajukan.

Ini meliputi sama ada untuk pembinaan perumahan atau diserahkan kepada syarikat swasta bagi pelbagai tujuan termasuk pembangunan.

Justeru, untuk mengelakkan pertelingkahan di antara suku kaum, setiap permohonan penduduk untuk mendapatkan status tanah NCR, maka Jabatan Tanah dan Survei negeri akan membuat kerja ukur atau menyukat.

"Kerajaan negeri sentiasa mengiktiraf tanah NCR tetapi ada orang kata kita tidak berbuat demikian. Namun, orang yang mahukan status itu harus membuktikan dia membuka kawasan pertanian atau penempatan dan menjaga penyelenggaraan kawasan itu," kata Sajeli.

Setakat ini kerajaan BN Sarawak mengeluarkan 195,986 geran tanah di bawah Seksyen 18 Kanun Tanah Negeri Sarawak dan 2,557 lot telah diwartakan sebagai tanah untuk kegunaan bersama bagi pelbagai tujuan di bawah Seksyen 6.

Hakikatnya, BN komited untuk melaksanakan pendaftaran 1.5 juta hektar tanah tersebut ke dalam sisten pendaftaran tanah. Dikatakan pengukuran keliling Tanah NCR akan terus dijalankan dalam membendung seterusnya mengatasi kekhuatiran pemilik tanah adat terhadap tanah masing-masing.

Di bawah konsep baru pembangunan Tanah NCR, hampir 500,000 hektar tanah di seluruh kawasan diluluskan setakat ini dengan pesertanya melangkaui 16,000 orang (pemilik tanah).

Sejumlah lebih 20,000 hektar tanah juga berjaya disukat meliputi seluas 28 kawasan manakala sejumlah 234,142 hektar lagi melibatkan 107 kawasan akan disukat tahun ini. Malah penyukatan lebih banyak tanah NCR akan dilakukan di bawah inisiatif baru nanti.

Kerana itu, Sajeli meminta rakyat Sarawak sentiasa berwaspada dengan dakyah yang cuba dilemparkan pihak tertentu bahawa kerajaan negeri kononnya telah merampas tanah. Ini lebih-lebih lagi apabila diuar-uarkan bahawa terdapat lebih 200 kes tanah adat yang sudah dikemukakan di mahkamah, namun masih tertangguh sehingga hari ini.


Laporan Terkini Malaysiakini - Penamaan Calon PRN Sarawak

Posted: 05 Apr 2011 07:20 PM PDT

Kepada sesiapa yang tidak melanggan Malaysiakini, MARI-MARI kita kongsi bersama laporan semasa daripada Malaysiakini.com

Pilihan raya negeri Sarawak ke-10 bermula hari ini dengan proses penamaan calon yang dijalankan serentak bagi semua kawasan DUN.

Tempoh kempen ditetapkan selama 10 hari dan tarikh mengundi ditetapkan pada 16 April.

NONEPilihan raya kali ini menjanjikan perkembangan menarik di sudut BN yang berusaha memperbaiki prestasi mereka berbanding pilihan raya negeri terakhir pada 20 Mei, 2006.

Dalam pilihan raya itu BN kehilangan lapan kerusi – sebahagian besarnya di kawasan majoriti Cina di Kuching dan juga di kerusi majoriti Dayak di Engkilili dan Ngemeh.

Sementara itu, Pakatan Rakyat yang berbekalkan pengalaman mentadbir beberapa negeri di Semenanjung Malaysia pula menawarkan kerajaan alternatif kepada pengundi.

Pertembungan di antara pelbagai parti dijangka akan berlaku khususnya di kawasan majoriti bumiputera, termasuk di antara Parti Kebangsaan Sarawak (Snap), Parti Cinta Malaysia (PCM) dan Parti Ekonomi Rakyat Sarawak (PERS).

batu kawah nominations 060411 dap gangFokus kali ini tertumpu kepada beberapa 'heavyweight' tempatan yang bertanding sebagai calon bebas, termasuk bekas timbalan menteri pelajaran Datuk Salleh Jaffarudin yang akan menentang ketua menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud di DUN Balingian.

Penyandang kerusi Padungan, Dominique Ng juga meraih perhatian di Batu Lintang. Beliau mungkin akan bertanding sebagai calon bebas atau terus menentang PKR yang baru ditinggalkannya.

Beberapa kerusi panas juga dikesan di kawasan yang terlibat dengan pentadbiran kerajaan negeri ke atas tanah adat Orang Asal Sarawak, pembukaan kawasan hutan dan pembinaan empangan hidroelektrik.

Di kawasan luar bandar ini, BN dijangka akan memainkan isu 'undi BN untuk pembangunan' bagi menyekat kemaraan pembangkang yang akan membawa isu-isu nasional dan seruan untuk memilih pemimpin baru.

LAPORAN LANGSUNG

8.45am:
Balingian - Kira-kira 300 penyokong PBB berkumpul di sebuah masjid, 11 kilometer dari pusat penamaan calon. Kerusi di Mukah ini dijangka menyaksikan calon PKR, Suriati Abdullah mencabar KM, Taib Mahmud. Turut menjadi tumpuan adalah calon bebas, Salleh Jafaruddin, yang mahu menumbangkan sepupunya Taib.

NONESalleh tiba di pusat penamaan calon bersama isterinya dan lima penyokong pada jam 7.20 pagi.

8.47am: Satok - Kira-kira 250 penyokong BN berkumpul lebih kurang 2.5km dari pusat penamaan calon di Sekolah Kebangsaan Merpati Jepang.

Mereka datang bagi meluahkan sokongan kepada timbalan presiden PBB yang dilihat juga sebagai bakal ketua menteri, Datuk Abang Johari Openg, yang akan mempertahankan kerusinya untuk kali kelapan.

PKR pula menurunkan seorang peguam syarie Ahmad Nazib Johari sebagai calon Pakatan.

8.50am: Batu Kawah - Suasana seakan pesta di Kota Padawan di mana penamaan calon akan diadakan di Dewan Majlis Perbandaran Kota Padawan.

Kira-kira 200 penyokong BN mengiringi calon mereka Tan Joo Phoi dari pusat operasi mereka di pekan kecil yang dihuni majoritinya masyarakat Cina. Ia terletak kira-kira 20km dari selatan Kuching.

NONEPenyokong DAP pula hanya berjumlah 50 orang seperti yang disyaratkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya yang menemani calon mereka, Christina Chiew ke pusat penamaan calon.

"Saya rasa yakin, Begitu juga ibu bapa saya, Mereka datang dari Sibu untuk menyokong saya," kata Chiew.

Chew adalah jurutera kimia dan sebelum ini berkhidmat sebagai pembantu ADUN Pending, Violet Yong.

8.55am:
Beting Maro - PAS, yang bertanding di lima kerusi dikatakan mempunyai peluang terbaikn di sini. Mewakili parti Islam itu ialah peguam Abang Ahmad Kerdi Abang Magasus. Keputusan tidak menampilkan calon ulama bertujuan memantapkan imej PAS sebagai parti yang moden.

NONESementara itu, BN menurunkan seorang pendatang baru, Razaili Gapor. Keputusan itu dikatakan menimbulkan rasa tidak senang di kalangan akar umbi yang kecewa bahawa penyandangnya Bolhassan Ahmad Di digugurkan.

Pada pilihan raya negeri yang lalu, PAS tewas tipis dengan 895 undi di kawasan yang majoriti pengundinya adalah Melayu/Melanau. Kerusi ini mempunyai 4,742 pengundi.

9.05am: Padungan - Kira-kira 200 penyokong DAP dan PKR berada di luar bangunan Majlis Perbandaran Kuching Selatan - tempat penamaan calon bagi tiga kersi Padungan, Pending and Batu Lintang. Ketiga-tiga kerusi di Kuching ini mempunyai penduduk majoriti Cina.

NONETidak seperti di Semenajung Malaysia, suasana penyokong agak terkawal - tiada jerit menjerit mengenai slogan parti.

Jumlah penyokong BN yang tiba di pusat penamaan calon jauh lebih besar daripada penyokong Pakatan. Dianggarakan tidak kurang 1,000 yang datang sambil mengibarkan bendera BN.

9.14am: Layar - Calon PKR Stanny Embat, tiba dengan 100 penyokong yang berarak dari pekan Betong ke pejabat daerah yang dijadikan pusat penamaan calon di Layar. Ia sebuah kerusi di pinggir bandar yang majoriti pengundi adalah masyarakat Iban. Kerusi ini telah dipegang oleh Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu untuk selama tujuh penggal.

Penyokong PKR pula diketuai oleh timbalan ketua menteri, Datuk Mansor Othman. Mereka membawa sepanduk dan bendera parti sambil melaungkan"Reformasi!" dan "Tumbang Jabu!".

NONECalon Snap Joe Unggang, diiringi kira-kira 50 penyokong yang berkemeja T kuning, warna rasmi parti itu.

9.20am: Layar - Timbalan Ketua Menteri, Jabu tiba di pusat penamaan calon dengan diiringi naib presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan kira-kira 300 penyokong yang mengibarkan bendera BN dan PBB.

Mereka melaungkan "1Malaysia", "1Sarawak" dan "1BN".

Selain Stanny (PKR), Joe (Snap) dan Jabu (BN), terdapat seorang lagi calon Bebas, Tedewin Ngumbang, yang kelihatan di pusat penamaan calon. Keempat-empat mereka dilihat memfailkan borang pencalonan masing-masing.

[Berita penuh menyusul]


AMK lodges report to MCMC on bloggers carrying sex video

Posted: 05 Apr 2011 07:07 PM PDT


Sayap pemuda PKR - Angkatan Muda Keadilan (AMK) - hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) terhadap beberapa pihak yang didakwa terlibat menyebarkan satu video seks di Internet.

Video seks berkenaan dipercayai merupakan sedutan daripada video lucah yang ditunjukkan kepada sekumpulan wartawan dan individu berkepentingan sejak 21 Mac lalu.

Laporan itu antara lainnya menamakan laman papagomo.com, pisau.net dan juga gerakanantipkr.blogspot.com sebagai pihak yang perlu disiasat berhubung penyebaran video berkenaan.

Selain itu, AMK turut menuntut supaya siasatan dijalankan ke atas seorang pengguna Youtube yang menggunakan nama 'thepowerman' – individu yang memuatkan klip berkenaan di laman tersebut.

Timbalan ketua penerangan AMK Rozan Azen Mat Rasip berkata, aduan itu dibuat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia atas penyebaran klip video bertajuk VTS 01 1 itu.

"AMK percaya penyebaran video ini dalam laman maya dan laman sosial berniat jahat dan cuba merosakkan masyarakat pengguna (Internet) dengan cuba menayangkan sebuah video berunsurkan seks dan lucah.

"Kami desak supaya buat siasatan segera dan supaya tarik semua video ini dari semua laman sosial dan laman maya yang cuba mengaitkan kononnya ketua pembangkang (Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah) pelaku seks ataupun pelakon dalam video yang mereka tayangkan kepada umum.

"Kami mengutuk dan berasa kesal (atas) tindakan mereka ini. Kami menggesa polis dan ketua polis negara siasat segera dari mana datangnya punca bahan video ini, (bagaimana) boleh terdedah kepada umum," kata Rozan Azen ketika dihubungi Malaysiakini.

AMK turut mengemukakan cetakan kandungan laman web berkenaan berhubung isu tersebut ketika membuat laporan pada kira-kira jam 2.30 petang di ibu pejabat SKMM Cyberjaya itu, katanya lagi.

Tambahnya, laporan itu diterima oleh timbalan pengarah bagi biro aduan pengguna SKMM Shaharliza Mohd Saman.

Petikan Malaysiakini

sumber asli : papagomo.com

Suasana di tempat penamaan calon - ehsan Rajahmas, Alehkayong dan Kuchingitam

Posted: 05 Apr 2011 06:05 PM PDT


KAMPUNG TANPA WAYAR @ WIFI DI SELURUH SARAWAK

Posted: 05 Apr 2011 05:46 PM PDT

Pelancaran Kampung Tanpa Wayar Rais Yatim bersama Tan Sri Adenan Satem


Duduk bersimpu antara budaya masyarakat setempat Sarawak yang tidak mengira kaum Dayak, Melayu, Melanau dan hampir semua kaum di negeri ini.


Puan Lumit anak Julai,70 tahun dikunjungi dan menerima sumbangan ehsan daripada Dato' Seri Utama Rais dan Tan Seri Adenan Satem sempena program Pelancaran Kampung Tanpa Wayar.


SYABAS dan TERUS buktikan bahawa Kerajaan Barisan Nasional bukan buat JANJI tetapi JAMINAN untuk semua RAKYAT MALAYSIA.

800 kampung seluruh negeri Sarawak akan dijadikan Kampung Tanpa Wayar mulai 5 April 2011. Pelancanran ini telah dilaksanakan di Kampung Sileng Dayak Lundu yang mana kampung ini turut 'berjiran' denhgan Kampung Sileng Melayu.

Disamping itu SKMM turut mengagihkan komputer notebook kepada penduduk kampung khususnya generasi muda agar dapat merancakkan lagi perhubungan kita di alam maya (jalur lebar). Walau bagaimanapun Sumandak mengingatkan kepada anak-anak ini berhemah semasa melayari dunia maya kerana di sini akan wujud satu kehidupan yang jelas membuatkan kita sedikit alpa.

Sumandak suka mengambil kata-kata nasihat RAIS, walaupun kita semakin maju kehadapan dengan dunia internet tetapi janganlah sesekali kita membuang adat resam kita dan budaya sosial kita yang begitu kaya dengan kesopanan dan kesusilaan kita. Kita wajar seimbangkan kelengkapan duniawi ini kerana Malaysia amat terkenal dengan budi bahasa yang cukup cantik dan unik.

Sarawak bakal menikmati edaran komputer notebook oleh SKMM sebanyak 181,900 set komputer rimba akan diedarkan kepada seluruh kawasan pedalaman Sarawak mengikut FASA;-
FASA 1 : 14,700 (sepanjang tahun 2010 hingga awal April 2011)
FASA 2 : 60,200 (akan menyusul pertengah April 2011)
FASA 3 : 107,000 (akan selesai edaran sehingga Disember 2011)


Muat Turun Youtube Hak Individu -Rais

Posted: 05 Apr 2011 05:18 PM PDTSumandak berkesempatan bertemu dengan Dato' Seri Utama Rais Yatim semasa beliau merasmikan program Pelancaran Kampung Tanpa Wayar di Kampung Sileng Dayak dan Sileng Melayu Lundu.

Rais menjawab beberapa perkara menyentuh isu VIDEO PANAS yang diupload dan dimuat turun oleh pelayar sesawang.

"Undang-undang yang ada pada SKMM hanya ada Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 tetapi tidak menerangkan secara jelas apa yang boleh diupload atau dinaik muat daripada peralatan-peralatan tertentu".

"Ada beberapa lunas dari sudut undang-undang terutamanya di bawah seksyen 213 atau 233"


"Pada masa ini ada beberapa pihak keterlaluan yang memuatkan bahan-bahan video ke dalam blog dengan menyentuh kepentingan perkauman, raja-raja dan kedaulatan sultan-sultan turut kementerian teliti dari sudut perundangan untuk dikemukakan kepada peguam Negara."

Jawapan ini dikemukan oleh RAIS bila ada wartawan tempatan Sarawak mengutarakan soalan adakah individu atau kumpulan membuat memorandum berhubung isu penyebaran video panas yang dikatakan sama muka dengan pemimpin kanan sebuah parti kiri di negara ini.

Rais memaklumkan bahawa beliau menerima satu Memorandum daripada pihak tertentu yang mendesak agar SKMM mengambil tindakan WAJAR atas penyebaran video terbabit dalam Youtube.

Sumandak hairan juga bila mana ada blog yang menyiarkan tahap kurang ajar terhadap kesucian agama Islam, bahasa Melayu, Perlembagaan Persekutuan dan yang paling hina dan jijik bila meletakkan kedudukan Raja-Raja di negara ini sebagai insan yang cukup hina tarafnya tidak pula ada desakan berbentuk memorandum kepada SKMM... Kenapa dalam video ini ada pulak reaksi yang cukup luar biasa.

Bukankah dalan Youtube juga tersiarkan Wan Azizah yang ditemani anak kesayangannya Nurul Izzah mengesahkan sendiri bukan Anwar dalam video memandangkan beliau sebagai isteri dan dr pasti susuk badan suaminya lebih beliau ketahui. Jadi mengapa dan kenapa perlu untuk desak SKMM bertindak.

Sumandak pun setuju jugalah kepada Wan Azizah untuk tangkap Dato T sebab mereka da salah menyebarkan serta menayangkan video lucah kepada umum. Apa salahnya Dato T ditangkap untuk dapatkan kebenaran pasti Dato T reda sebab BERANI KERANA BENAR.....

House PK

Posted: 06 Apr 2011 01:27 PM PDT

tun faisal dot com

Posted: 06 Apr 2011 01:18 PM PDT

tun faisal dot com


Fakta menarik PRN Sarawak

Posted: 06 Apr 2011 10:34 AM PDT
Seperti yang disiarkan oleh Bulletin TV3 jam 8 malam tadi -

POLITIK : Analisis CALON Pilihanraya Sarawak 2011
at 8:32 PM
Tiada Kawasan DUN Menang Tanpa Bertanding Menunjukkan Saingan Sengit Pasti Berlaku.

Jumlah calon bertanding - 213

Senarai calon mengikut parti
BN - 71
SNAP - 26
PKR - 49
DAP - 15
PCM - 6
PAS - 5
Bebas - 41

Jumlah bantahan diterima SPR 32
Bantahan diterima - 1

Pertandingan mengikut penjuru
2 penjuru - 27
3 penjuru - 23
4 penjuru - 17
5 penjuru - 2
6 penjuru - 2

Calon mengikut jantina (Lelaki/Perempuan)
BN - 67/4
PAS - 3/2
DAP - 11/4
SNAP - 26/0
Bebas - 40/1
PKR - 45/4
Jumlah - 197/16

Senarai calon PRN Sarawak

Posted: 06 Apr 2011 06:43 AM PDT
N1 Opar
1. Ranum Ak Mina (BN)
2. Stephen Anak Sagir (SNAP)
3. Boniface Willy anak Tumek (PKR)
4. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Independent)

N2 Tasik Biru
1. Datuk Peter Nansian Ngusie (BN)
2. Frankie Jurem Anak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek @ John Tenewi (PKR)

N3 Tanjung Datu
1. Tan Sri Adenan Satem (BN)
2. Nani Sahori (PAS)
3. Gilbert Asson ak Kulong (Independent)

N4 Pantai Damai
1. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN)
2. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)
3. Suhaimi Selamat (Independent)

N5 Demak Laut
1. *Dr Hazlan Hipni (BN)
2. Ali Hossen Abang (PKR)

N6 Tupong
1. Datuk Daud Bin Abdul Rahman (BN)
2. Baharuddin @ Din Shah bin Mokhsen (PKR)

N7 Samariang
1. Sharifah Hasidah Syeed Aman Ghazali (BN)
2. Zulrusdi bin Mohamad Hol (PKR)

N8 Satok
1. Datuk Amar Abg Abd Rahman Zohari (BN)
2. Ahmad Nazib bin Johari

N9 Padungan
1. *Sim Kiang Shiok (BN)
2. Wong King Wei (DAP)
3. Dominique Ng (Independent)

N10 Pending
1. *Dr Sim Kui Hian (BN)
2. Violet Yong Wui Wui (DAP)

N11 Batu Lintang
1. *Sih Hua Tong (BN)
2. See Chee How (PKR)
3. Soo Lina (Bebas)

N12 Kota Sentosa
1. Datuk Alfred Yap (BN)
2. Chong Chieng Jen (DAP)

N13 Batu Kawa
1. Tan Joo Phoi (BN)
2. Chiew Wang See (DAP)

N14 Asajaya
1. Abdul Karim Rahman Hamzah (BN)
2. Arip bin Ameran (PKR)

N15 Muara Tuang
1. Datuk Seri Mohd Ali Mahmud (BN)
2. Noraini Hamzah (PAS)

N16 Bengoh
1. Dr Jerip @ Belek Susil (BN)
2. Richard @ Peter A/L Margaret (SNAP)
3. Willie anak Mongin (PKR)
4. Wejok Tomik (Independent)

N17 Tarat
1. Roland Sagah Wee Inn (BN)
2. Ateng Anak Jeros (SNAP)
3. Peter Ato anak Mayau (PKR)

N18 Tebedu
1. Datuk Seri Michael Manyin Jawon (BN)
2. Anthony Anak Nais (SNAP)
3. Christopher anak Kiyui (PKR)

N19 Kedup
1. *Maclaine Ben @ Martin Ben Anak Michael (BN)
2. Slyvester Belayong Anak Jayang (SNAP)
3. Lainus anak Andres Luwak (PKR)
4. Amin Banti (Independent)

N20 Sadong Jaya
1. *Aidil Lariwoo (BN)
2. Abg Eddy Allyanny (PAS)
3. Mahayudin Wahab (Independent)

N21 Simunjan
1. Naroden Majais (BN)
2. Mashor bin Hossen (PKR)

N22 Sebuyau
1. Julaihi Nerawi (BN)
2. Adam Ahid (PAS)

N23 Lingga
1. Simoi Peri (BN)
2. Abang Othman Abang Hj Gom (SNAP)
3. Abg Ahmad Arabi bin Abg Bolhassan (PKR)

N24 Beting Maro
1. *Razali Gapor (BN)
2. Abg Ahmad Kerdee Abg Masadus (PAS)

N25 Balai Ringin
1. Snowdan Lawan (BN)
2. Dan Giang (SNAP)
3. Ibi anak Uding (PKR)

N26 Bukit Bengunan
1. Mong Dagang (BN)
2. Ivanhoe Anthony Anak Belon (SNAP)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)

N27 Simanggang
1. Datuk Francis Harden (BN)
2. Leon Jimat Donald (DAP)

N28 Engkilili
1. Dr Johnical Rayong (BN)
2. Semijie Anak Janting (SNAP)
3. Marudi @ Barudi anak Mawong (PKR)

N29 Batang Ai
1. Malcom Mussen (BN)
2. Nicholas Bawin anak Anggat (PKR)

N30 Saribas
1. *Ricky@Mohammad Razi Sitam (BN)
2. Abang Zulkifli bin Abang Engkeh (PKR)

N31 Layar
1. Datuk Patinggi Tan Sri Dr Alfred Jabu Ak Numpang (BN)
2. Joe Anak Unggang (SNAP)
3. Stanny Embat Pharoh anak Laja (PKR)
N32 Bukit Saban
1. Robert Lawson Chuat Vincent Entering (BN)
2. Dayrell Walter Entrie (SNAP)
3. Jerah anak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)

N33 Kalaka
1. Abdul Wahab Bin Aziz (BN)
2. Julin Anak Entamin (SNAP)
3. Mohd Yahya bin Abdullah (PKR)

N34 Krian
1. Datuk Peter Nyarok Ak Entrie (BN)
2. Liman Anak Sujang (SNAP)
3. Ali anak Biju (PKR)

N35 Belawai
1. *Datu Len Talif Salleh (BN)
2. Abdul Wahab bin Abdullah (PKR)
3. Abg Sardini Abg Ojek (Independent)

N36 Semop
1. *Abdullah Saidol (BN)
2. Ong Chung Siew (PKR)
3. Ajiji Fauzan (Independent)

N37 Daro
1. Murni Suhaili (BN)
2. Jamaludin bin Ibrahim (PKR)

N38 Jemoreng
1. Abu Seman Jahwie (BN)
2. Ali Hassan Jajol (Independent)

N39 Repok
1. Datuk David Teng (BN)
2. Dr Wong Hua Seh (DAP

N40 Meradong
1. *Ling Lie King (BN)
2. Ting Tze Fui (DAP)

N41 Pakan
1. Datuk Sri William Mawan Ikom (BN)
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong Anak Gunda (SNAP)

N42 Meluan
1. Wong Ak Judat (BN)
2. Labang Anak Jamba (SNAP)
3. John Brian Anthony anak Jeremy Guang (PKR)

N43 Ngemah
1. *Alexander Vincent (BN)
2. Gabriel Adit Demong (PCM)
3. Aris anak Alap (PKR)
4. Yakub Khalid (Independent)

N44 Machan
1. Datuk Gramong Juna (BN)
2. Augustine Anak Liom @ August Liom (SNAP)
3. Chen Nguk Fa (PKR)

N45 Bukit Assek (Confirmed)
1. *Chieng Huong Toon (BN)
2. Wong Ho Leng (DAP)
3. Hii Tiong Huat (Independent)

N46 Dudong
1. *Datuk Tiong Thai King (BN)
2. Yap Hoi Liong (DAP)

N47 Bawang Assan
1. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN)
2. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)

N48 Pelawan
1. Vincent Goh Chung Siong (BN)
2. David Wong Kee Woan (DAP)

N49 Nangka (Confirmed)
1. *Dr Annuar Rapaee (BN)
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)

N50 Dalat
1. Datin Fatimah Abdullah (BN)
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah bin Subah (PKR)

N51 Balingian
1. Pehin Sri Abdul Taib Mahmud (BN)
2. Suriati binti Abdullah (PKR)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Independent)


Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 06 Apr 2011 01:13 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


SPRM DI FITNAH LAGI... PEMBANGKANG CUBA ALIHKAN ISU ANWAR

Posted: 06 Apr 2011 05:39 AM PDT


Melihat perkembangan kes kematian pegawai kastam hari ini, benar-benar membuatkan saya rasa 'mual' dengan tindak tanduk Parti Pembangkang. Ternyata, parti pembangkang cuba mengalihkan isu video seks pemimpin kesayangan mereka, iaitu Anwar Ibrahim. Peluang dan kesempatan untuk mengalihkan isu ini sedang di gunakan sepenuhnya oleh mereka... Mereka sedang menabur FITNAH-FITNAH jahat. Lihat tajuk berita yang di petik dari satu laman berita portal :

1) DAP gesa Putrajaya adakan Suruhanjaya Sisatan Di Raja kedua terhadap SPRM
2) Wan Azizah : SPRM perlu di bersihkan
3) Angry 'forwarding' agents called MACC murderer

Usaha jahat pembangkang ini mestilah di halang. Saya menyeru rakan-rakan blogger lain untuk sama-sama mempertahankan integriti SPRM dan Kerajaan Malaysia. Jangan kita biarkan, isu video seks Anwar tenggelam.

AKU ANTI FITNAH

ANWAR MENGAMUK CARI JAM OMEGA!!

Posted: 06 Apr 2011 02:07 AM PDT


Jijah ohh jijah ku sayang.. di mana jam Omega Abang Jijah? Jam Omega Abang yang dihadiahkan oleh kerajaan Arab saudi. Jam tu tak dijual dimana-mana, hanya abang saja yang ada jam tu jijah. Andai kata jam tu ada kat tangan orang lain, abang dan ko akan kantoi terus la jijah oiii..

Abang tak sangka, si amoi 'sedap' tu curik jam abang jijah. Kalau tak dah lama abang belasah dia lagi tiga round. Aduh.. di mana jam omega abang ni Jijah..

Ohh Jam Omega ku!!

P/s: Anwar meracau dalam mimpi.. he he he..

Mctheory:
Nukilan.. sapa sapa tah..

ANAK ANWAR MENGAMUK DENGAN ANWAR??

Posted: 05 Apr 2011 11:35 PM PDT


Ihsan Anwar merupakan anak lelaki tunggal Anwar. Ihsan digambarkan seseorang yang suka memberontak dan tidak sehaluan dengan Anwar. Sejak kes Saiful (pembantu Anwar) melaporkan dia diliwat oleh Anwar, si Ihsan menjauhkan diri dari keluarga dan dikatakan membenci Anwar. Ye la.. mana anak tak malu kalau ada Bapa seperti Anwar ni.

Kes video seks terbaru ni, Mc dengar Ihsan mengamuk lagi dengan Anwar. Betul ke? Dengar kata mengamuk dah sampai tahap kritikal.

Dari dulu Anwar tidak pernah sunyi dari skandal dan salah laku seks. Apakah semua itu perancangan dan konspirasi? Anwar yang sedap-sedap buat, orang lain terima padahnya.

Mana ada orang yang nak mengaku dia buat jahat? Mana ada?

P/s: Kebenaran pasti akan ada kelak.. sabar..

Mctheory:
Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya??....

PAS PEMBUNUH BUDAK!! Kejam betul Ustaz Pas ni!!

Posted: 05 Apr 2011 07:04 PM PDT


PAS Perlis memohon maaf kepada rakyat Malaysia berhubung kematian seorang pelajar berusia tujuh tahun dua hari lepas yang dikaitkan dengan tindakan hukuman seorang ustaz yang berlaku di Sekolah Rendah Islam Al Furqan kelolaan parti itu di Jejawi dekat sini.

Pesuruhjaya PAS Perlis, Hashim Jasin berkata, pihaknya juga memohon maaf kepada para guru berhubung peristiwa yang telah mencalar imej dan persepsi umum terhadap warga pendidik.


Saiful Syazani Saiful Sopfidee meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar pada Ahad selepas dipercayai dipukul seorang ustaz yang juga warden asrama sekolah dibawah kelolaan parti Pas itu pada Khamis ketika menyiasat kes kecurian.

"Kejadian ini sesuatu yang amat memeranjatkan setelah lebih 25 tahun mengelola institusi pendidikan milik parti," katanya selepas menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri Perlis di sini Selasa.

Hashim, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Sanglang menambah, PAS Perlis berharap proses siasatan dan perbicaraan dilaksana secara rapi dan mendalam bagi menegakkan keadilan kepada semua pihak terbabit.

Pengerusi Lembaga Tadbir sekolah itu, Rus'sele Eizan pula berkata, pihaknya telah mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan semua institusi pendidikan milik parti itu beroperasi dalam suasana pembelajaran yang selamat dan lancar.

Dalam pada itu, Ketua Umno Bahagian Arau Datuk Seri Shahidan Kassim berharap sekolah agama rakyat seperti itu melantik hanya guru-guru bertauliah bagi mengelak kejadian seumpama itu daripada berulang.

"Setiap guru yang dilantik perlu melalui proses latihan perguruan meskipun mereka memiliki kelayakan akademik yang tinggi," katanya. - Bernama

Komen:
Memang haram jadah Cikgu Pas tu!! Dua jam dia pukul budak tu tanpa henti. Dia tuduh budak tu mencuri, kemudian hentam habis-habisan. Budak tu baru umur 7 tahun, kenapa la nak pukul teruk-teruk. Agak-agak nak bergaduh, cari la yang sama saiz. Ini la mentaliti kebanyakkan orang Pas. Otak ada, Akal takdak. Sebab tu orang macam ni boleh sokong Pas.

Islam mengajar kita jadi kejam macam ni ka? Patut belasah cikgu Pas tu ramai-ramai, biar dia tahu macam mana rasa sakit kena belasah!!

Mctheory:
Haram jadah sungguh!!

MEMANG SAH LA PELAKON TU ANWAR, SEBAB TU PUAK PAKATAN HARAM TAK NAK SURUHANJAYA DIRAJA!!

Posted: 05 Apr 2011 04:13 PM PDTMula-mula baca artikel dari Utusan ni, kemudian baca komen Mc pulak ye,

KUALA LUMPUR April - Pakatan Pembangkang menolak penubuhan suruhanjaya diraja berhubung isu video seks yang didakwa melibatkan seorang pemimpin pembangkang baru-baru ini.


Pada sidang akhbar dihadiri lebih 15 Ahli Parlimen pembangkang di Parlimen hari ini, Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, usaha itu tidak perlu kerana personaliti di dalam video tersebut masih lagi kabur tanpa mendapat pengesahan daripada polis.


Apatah lagi katanya, perkara tersebut terlalu remeh untuk dibincangkan melalui penubuhan suruhanjaya itu yang hanya perlu ditubuhkan sekiranya mempunyai kes-kes besar.


"Kami tidak akan sama sekali menyertai atau menyokong penubuhan suruhanjaya itu. Pakatan pembangkang berpendapat polis seharusnya mengambil tindakan menahan mereka yang terlibat dalam penyebaran video itu berpandukan kepada laporan polis dibuat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.


"Jika timbul usaha menubuhkan suruhanjaya itu oleh BN, kami akan terus menentang. Kami hanya akan menerima jika penyebar video ini ditahan dan diambil tindakan iaitu sesuatu yang belum dibuat sehingga ke hari ini. Laporan polis yang perlu dirujuk bukannya buat keputusan dalam isu ini," katanya.


Ditanya tidakkah beliau mahu tahu siapa yang berada dalam video itu, Karpal menjawab: " Isu itu tidak langsung timbul tetapi apa yang perlu penyebar video ini harus ditahan.'' - Utusan

Komen:
Adalah sesuatu yang pelik apabila pembangkang Malaysia taknak tubuhkan Suruhanjaya Diraja apabila terjadinya sesuatu kes yang melibatkan 'orang kuat' mereka. Pasti ada 'sesuatu' yang membuatkan mereka berasa akur dan terpaksa mengubah semula rancangan asal untuk adakan Suruhanjaya diraja.

Jika sebelum ini, apa saja kes besar yang melibatkan rakyat atau dari puak mereka, pasti akan ada Suruhanjaya Siasatan Diraja, kali ini kena Kepala Anwar, kenapa mereka tidak mahu Suruhanjaya ini?? Tak pelik kah?

Mc percaya, mereka semua tahu bahawa orang di dalam video rakaman tersebut adalah Anwar, kalau tidak masakan mereka tidak mahu mengetahui siapa 'pelakon' sebenar didalam video terbabit.

Kenapa nak ditangkap 'penyebarnya'? Kenapa taknak tangkap pelakonnya? Apakah penyebar video, lebih jahat dari yang melakukannya? Fikirla sendiri.

P/s: Anwar terus berdiam diri.. sudah lari ka?

Mctheory:
Resmi Pakatan, Walau meliwat, menutuh pelacur, Anwar tetap dijulang..

Duke of UMNO

Posted: 06 Apr 2011 01:05 PM PDT

Duke of UMNO


"Ustaz PKR Satok" berkepit dengan "gerek"nya?

Posted: 06 Apr 2011 04:12 AM PDT

"Ustaz" Ahmad Nazib bakal tewaskan Abang Johari di Satok?
Gambar di atas ialah merupakan gambar calon pilihanraya bagi DUN Satok dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ahmad Nazib bin Johari, yang akan berdepan dengan calon BN, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, penyandang kerusi DUN Satok.

Kacak benar Ahmad Nazib. Sekilas pandang, pastinya membuat gadis-gadis tidak tidur malam. Manakan tidak, selain memiliki rupa paras yang kacak, Ahmad Nazib merupakan calon muda AMK dari PKR yang mampu menggugat tokoh politik PBB, Abang Johari.

Ahmad Nazib memberitahu rakyat Satok bahawa dia adalah graduan lulusan Universiti Malaya, lulus hebat dalam jurusan Undang-Undang Syariah, dan merupakan seorang USTAZ di kawasan Satok. Dia mahir membaca ayat-ayat lazim! Begitulah dakwanya.

Selain itu, dia juga meminta rakyat supaya memberikan undi padanya memandangkan dirinya adalah "seorang muslim yang baik", "seorang suami dan ayah yang sangat setia dan baik kepada isteri dan anak-anaknya". Dia suami dan bapa "mithali". Itu kempennya.

Bertuahlah rakyat Satok kerana bakal memperolehi pengganti Abang Jo yang muda, "kacak", berkelulusan tinggi, "alim", "warak", "kuat agama", "setia dan sayangkan isteri", "bapa yang baik" dan "tidak sosial" serta pandai menjaga imejnya sebagai pemimpin yang berpotensi untuk berstatus "anugerah Tuhan"!Baca terus di SINI

"Jembalang" Omega akan buru Kak Wan di Kuching..!!!

Posted: 06 Apr 2011 12:05 AM PDT


Semalam, saya dengar Wan Azizah batalkan flight tiketnya ke Kuching disebabkan "tersentot" kantoi marahkan wartawan pada satu sidang media tentang skandal video seks yang dikaitkan dengan suaminya.

Saya tengok news kat TV je pasal PC dia tu. Tapi, apasal nak melenting ni Kak Wan? Wartawan tanya tu jawab je la. Susah sangat ke nak jawab?

Wartawan tu just tanya "kenapa Kak Wan tak tunjukkan jam tangan Omega tu?", susah sangat ke nak jawab soalan tu? Kenapa Kak Wan tak jawab? Lepas tu Kak Wan tanya balik wartawan tu pulak, "kenapa nak publishkan jam tu"???

Laaa...common sense la Kak Wan oiii..!!! Anwar kata, jam tangan Omega dia tu ada pada Kak Wan. Dia kata Kak Wan simpan. Eskay pulak kata, jam tu ada pada dia dan dia dah serah kat polis.

So, untuk buktikan dakwaan & kata-kata suami "anugerah Tuhan" Kak Wan tu tak tipu rakyat, dan untuk membuktikan bahawa Eskay tu menipu rakyat, sebab tu la wartawan tu tanya "kenapa Kak Wan tak tunjuk jam Omega tu"?

Itu pun susah nak paham sangat ke? Belajar tinggi-tinggi sampai jadi doktor, takkan bengap sangat nak jawab soalan se"simple" tu?

Okay, kengkawan dah ngamuk ajak turun makan. Ingat Kak Wan, jangan lupa tunjukkan jam tangan "Omega" tu kat wartawan. Itupun kalau Kak Wan rasa nak buktikan suami Kak Wan tak menipu laaa...Kalau tidak, sampai bebila pun rakyat akan kata Anwar penipu...

Jangan lupa Kak Wan, tunjukkan jam Omega tu sebelum datang ke Kuching. Kalau tidak, kalau Kak Wan berjuak dengan saya kat sini, saya akan tanya lagi soalan tu. Harap kali ni Kak Wan jawab dan tunjukkan jam tu sekali!

Akhirnya sampai ke Kuching jua...

Posted: 05 Apr 2011 10:10 PM PDT

Ini makanan member saya dalam filght semalam...saya punya dah abis..lapar!

Alhamdulillah. Akhirnya selamat sampai di Kuching petang semalam. Sorry la sebab semalam tak sempat nak update apa-apa. Saya datang ke Sarawak pun dalam keadaan yang agak kurang bersedia dan tergesa-gesa.

Apapun, saya dan rakan-rakan seperjuangan akan cuba sedaya upaya up-date the current situation kat area kami ni. Anyway, Sarawak ni luas sangat dan kadang-kadang tu sudah nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat.

So far, kami masih di Kuching dan duduk terperap kat hotel. Hotel kami tak lah sehebat Pullman (Azmin dok kat situ la), RiverSide, Hilton dan lain-lain Hotel yang besar-besar tu. Hotel budget, bro! Pergerakan kami agak terbatas sekarang sebab tak ada kenderaan. Okay la. Kami rehat dulu sekejap mempersiapkan diri sebelum teruk dilanyak selepas ini.

Saya akan berada di sini sehingga tamat Pilihanraya Sarawak. Doakanlah semoga semuanya berjalan dengan lancar sebagaimana yang saya rancangkan. Amin...

ISLAM MAJU,MELAYU MAJU!

Posted: 06 Apr 2011 01:04 PM PDT

ISLAM MAJU,MELAYU MAJU!


VIDEO SEX ANWAR PART 1

Posted: 06 Apr 2011 10:23 AM PDT

Kata Pakteh...!!

Posted: 06 Apr 2011 01:04 PM PDT

Kata Pakteh...!!


GEMPAR..!! Haji Hadi rupa2nya pembunuh sebenar

Posted: 05 Apr 2011 06:03 PM PDTPakteh terlalu marah, pilu, dan sebak. Pakteh ada anak-anak yang sebaya dengan Saiful Syazani Saiful Sopfidee ( 7 tahun) yang DIBUNUH kejam oleh tuan Guru Haji Hadi, Presiden Pas.
Ustaz (layak digelar ustaz ka?) adalah sekadar kambing hitam bagi menutup perihal sebenar.

terlalu menyayat hati. Seorang kanak-kanak yang baru berumur 7 tahun, sudah tidak merasai lagi nikmat kasih sayang ibu, dibunuh dengan begitu kejam oleh Tuan Guru Haji Hadi.

Bayangkan seorang anak kecil seusia 7 tahun, masih belum mampu menilai keburukan dalam mencari kasih sayang, akhirnya menemui ajal bilamana tangan kecilnya diikat, pipinya tampar, perutnya ditumbuk dan diterajang, kepalanya yang masih kecil dan lembut goyang-goyangkan. Jika itu anak-anak kita, masih sabarkah kita dengan perlakuan Haji Hadi ini?

Anak kacil yang mati dibunuh itu perlukan kasih sayang keluarga, malangnya, ibu telah pergi buat selama-lamanya dan hanya mendambakan kasih sayang bapa angkat. Anak kecil yang usianya hanya 7 tahun itu tidak lagi merasai nikmat kasih sayang apabila menetap di asrama Haji Hadi.


Entahlah...sakit demam, pening loya, kesejukan malam mungkin telah lama ditahannya. Dengan siapa anak kecil itu dapat mengadu? Haji Hadi? Mahfuz? Nik Aziz? atau Dr Lolo?...mereka tidak mungkin mendengarnya. Sedangkan anak sekecil itu perlukan belaian kasih sayang. Mungkin gula-gula berharga 20 sen TERLALU murah bagi kita TETAPI bagaimana dengan anak kecil yang sudah tidak lagi beribu? Dimana ingin dikutipnya 20 sen untuk membeli gula-gula?.

Anak yang umurnya 7 tahun hanya mempunyai begitu banyak keinginan. Gula-gula, burger, Coco Pie, malah jika drinking water yang diisi dalam botol sekalipun, keinginannya tetap meruap-ruap. Dimana anak kecil yang dibunuh Hj Hadi ini boleh mendapatnya?.

2 Jam bertarung nyawa tanpa pembelaan adalah amat menyedihkan. perutnya mungkin ditumbuk, kepalanya diketuk, pipinya ditampar....Aduhhhh amat sakit...amat-amat sakit namun siapa yang mendengar?. Tangan diikat sehingga melecet pergelangan tangan...bagaimana jika itu anak kita? Dunia pun ingin kita bakar jika itu adalah anak kita.

Anak itu sebenarnya menjerit kesakitan. Anak itu juga meraung memohon belas kasihan. Anak itu juga pastinya telah berjuraian air mata. Redup matanya pasti memohon sedikit belas ehsan. Ketika penumbuk melayang ke perut anak malng itu, sudah pasti kesakitannya meresapi keseluruh badannya namun KETAKUTAN seorang anak kecil berumur 7 tahun sudah pasti adalah ketakutan kepada kematian. Anak kecil sekecil itu hanya MEMOHON nyawa namun ITUPUN tidak mampu diberikan oleh Haji Hadi.

Pernah anak pakteh yang umurnya sebaya anak itu menangis sebelum tidur, menangis minta dimanja..menangis minta dibelai, menangis minta dilayan hanya kerana didinding kamarnya ada seekor anak lipas. itulah nilai takutnya seorang anak kecil berumur 7 tahun.

Mana mungkin seorang anak kecil mampu menghadapi seekor singa bengis yang sudah hilang nilai kemanusiaanya. Mana mungkin anak kecil yang dibunuh kejam itu tahan menanggung seksaan selama 2 jam sedangkan ketika itu sepatutnya ia dibelai dengan penuh kasih sayang.

MUNGKIN anak berumur 7 tahun itu ada melakukan kesilapan, CARILAH seluruh pelusuk dunia ini, kanak-kanak yang berumur 7 tahun yang tidak tersilap dalam membuat perkiraan? PASTI anda tidak akan menemuinya tetapi pakteh amat percaya...jika anda insan yang SABAR menegur anak seusia 7 tahun, anda akan temui ramai insan sebegitu walaupun agamanya Nasrani, yahudi, atau Majusi malah ibu kucing dibelakang rumah pakteh juga sabar melayan keletah anaknya.


Al-Fatihah untuk adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee
----------------------------------------------------

p/s: Pakteh MARAH, malah jika dilihat kekejaman YAHUDI, mereka hanya menembak mati anak-anak palestin. Anak-anak kecil palestin hanya perlukan beberapa saat untuk maut tanpa seksaan. Adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee diseksa 2 jam dan 3 hari seterusnya bertarung nyawa dalam kesakitan...barulah nyawanya melayang pergi...

Pakteh juga marah....jika Razak Baginda bercinta dengan Altantuya, Najib dituduh membunuh hanya semata-mata Razak adalah pekerja Najib, Pakteh juga boleh menggunakan analogi yang sama.....HAJI HADI BOLEH DIFITNAH MEMBUNUH SEPERTI JUGA NAJIB DIFITNAH......SEKOLAH TU SEKOLAH PAS...CIKGUNYA ADALAH CIKGU PAS......

TAHNIAH PAS...ANDA LEBIH KEJAM DARI YAHUDI.....

THE FLYING KICK

Posted: 06 Apr 2011 01:03 PM PDT

THE FLYING KICK


PAPAGOMO DITAHAN REMAN!!!

Posted: 06 Apr 2011 08:15 AM PDT

CUBAAN MELARIKAN ISU VIDEO BERKAITAN ANWAR DENGAN ISU SPRM!!!

Posted: 06 Apr 2011 07:00 AM PDT

ANTARA KEBERSIHAN KUCHING DAN KEKOTORAN SEMENANJUNG!!!

Posted: 06 Apr 2011 05:49 AM PDT

LAAAA... SEKINCHAN TU DI SARAWAK RUPA-RUPANYA!!!

Posted: 06 Apr 2011 03:45 AM PDT

WAN AZIZAH TAK SENANG DUDUK BILA SURUHANJAYA SIASATAN DIRAJA DITUBUHKAN!!!

Posted: 06 Apr 2011 02:15 AM PDT

ALAHAI PAS DI SARAWAK... SEMANGAT SAJA LEBIH, JALAN MASIH BERTATIH!!!

Posted: 06 Apr 2011 12:57 AM PDT

KAK WAN SAKIT KEPALA KERANA JAM OMEGA!!!

Posted: 05 Apr 2011 10:00 PM PDT

VIDEO LUCAH? TINGGINYA IMAGINASI AMK!!!!

Posted: 05 Apr 2011 08:30 PM PDT

Keajaiban Anugerah Tuhan..

Posted: 05 Apr 2011 07:00 PM PDT

PAS TIDAK BOLEH DIPERSALAHKAN KEMATIAN BUDAK 7 TAHUN... YANG SALAH, PEMIMPIN PAS!!!

Posted: 05 Apr 2011 03:01 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 06 Apr 2011 11:39 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Kak Wan Azizah sedang cari Jam Omega Anwar di HK ???

Posted: 06 Apr 2011 10:10 AM PDTJatuh kasihan pun ada dengan Kak Wan ni. Sejak minggu lalu, ada dua orang mamat PKR Pusat yang diarah pergi ke Hong Kong untuk mencari replika yang 'sejibik' sama dengan jam tangan Omega yang abang Nuar ada. Cemas. 

Nak jadi cerita; yang dihantar pun bukan cekap sangat bab jam. Huru hara nak cari jam yang sama. Masalahnya, jam tersebut adalah special edition yang dipunyai oleh Kerajaan Arab Saudi. Special arrangement. State gifts. Bukannya jual lambak.

Memang susah nak cari design yang betul-betul sama. Kecemasan Kak Wan dalam wawancara semalam kita boleh faham. Ini soal reputasi keluarga. Tengok air muka Kak Wan pun kita tahu; Omega tu memang tak ada dalam tangan Kak Wan. Kak Wan nak beritahu: budak dia belum balik dari Hong Kong!

Apa options? Antara option yang ada, adalah menulis dan meminta design sama daripada Kerajaan Arab Saudi. Tapi, Kak Wan tahu bahawa ini boleh jadi backfire. Hubungan Rosmah Mansor dengan Kerajaan Arab Saudi adalah luarbiasa. Kak Wan takut ter'kantoi' dengan Rosmah. Hancur lagi.

Kak Wan dikatakan nak bawa replika ini ke Sarawak. Tak sempat. Masih belum dapat replika yang sama. Usaha dah dibuat. Kak Wan terpaksa akur dengan arahan Anwar; bahawa jam ini akan memenangi beberapa seat Melayu di Sarawak. Malahan, kawasan Beting Maro adalah tempat pertama yang dibuat 'upacara mempersembah jam replika' jam Omega oleh Kak Wan dan Anwar. 16hb – Beting Maro jadi MILIK PAS!!!

Kak Wan perlu diberitahu bahawa setiap jam mahal ada 'serial number'. Ini bukan boleh di engraved sesuka hati. Nampak sangat. Yang lebih penting; Kak Wan pun tak ingat 'serial number' yang ada di belakang jam tersebut. Kalau salah nombor? Kantoi lagi.

Kak Wan masih menunggu 'design' asal. Dalam faks yang terakhir; ada beberapa butik Omega di Hong Kong yang dikatakan dapat membantu. Dua tempat yang dikatakan sedang dihuni oleh dua orang 'ejen' PKR ini adalah seperti berikut:-

Emperor Watch & Jewellery (H.K.)
Tsimshatsui

OMEGA Boutique Hong Kong Mansion
Causeway Bay


Kak Wan nak buat 'upset' dengan bawa replika Jam. Habis tu yang ada dengan PDRM; siapa punya? Boleh kita bandingkan 'serial number'?

sumber : Gelagat Anwar


Papa Gomo disoal siasat polis lebih 3 JAM !!

Posted: 06 Apr 2011 09:02 AM PDT


Blogger yang terkenal dengan blog papagomo.com disiasat polis selama lebih tiga jam di Kuching hari ini berkaitan dengan video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Papagomo, polis mula mengambil kenyataan dari jam 6.00 petang hingga 8.30 malam di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuching pada Rabu.

Beliau menjelaskan,soal-siasat itu berkisar bagaimana beliau memperolehi sebahagian daripada video seks yang dikaitkan dengan Anwar Ibrahim.

Papagomo yang ditemui Agendadaily di luar IPD Kuching memberitahu antara soalan yang ditanya adalah satu artikel yang disiarkan diblog beliau membabitkan gambar dua orang gadis Cina bersama bloggers Topeng Perak dalam blognya.

"Saya hanya keluarkan gambar itu untuk mempersoalkan apakah wanita Cina itu yang dilanggani oleh Anwar Ibrahim."katanya beliau.

Dalam soalsiasat itu sebuah komputer riba milik beliau telah dirampas bagi membantu siasatan.-6/4/2011 Agenda Daily

Solat Hajat : Jika kebenaran terus muncul , apa kata juak-juak PAS - PKR ?

Posted: 06 Apr 2011 06:37 AM PDTPKR negeri Kedah nak buat solat Hajat serentak bersama 5,000 orang ahli  bagi memohon kepada Allah tunjukkan kebenaran disebalik segala fitnah  yang dilemparkan kepada Anwar Ibrahim . Ini berikutan pendedahan terbaru video seks  Anwar Ibrahim

Fitnah ..Fitnah ..Fitnah itulah  laungan yang diputarkan oleh PKR  dan PAS bagi mempertahankan Anwar yang terlibat sebagai pelakon lelaki dalam video seks dengan seorang amoi Cina.

Main dengan puak-puak kaki putar belit dan pembohong ini ... Kebenaran pun dikatakan Fitnah !

Teori   fitnah yang diusung oleh PKR , PAS dan DAP sudah lama  sebenarnya . Guan Eng di P.Pinang sendiri begitu hebat guna istilah fitnah menuduh UMNO .  Sebenarnya ini semua  tidak lebih adalah  retorik politik untuk mencuit persepsi masyarakat dan penyokong semata-mata.  Cuma di sini , PB melihat   disebalik solat hajat yang sudah beberapa kali  diadakan oleh mereka sejak kes liwat Saiful , agak pelik juga kenapa tak habis-habis Anwar  saja ditimpa bala .

Adakah kerana hasil solat hajat yang tidak putus-putus dilakukan oleh pengikut taksubnya ? 

Jika apa yang dihajat masa  kita minta dalam  solat hajat itu  boleh membawa kebaikan , ia termakbul lah ..

Manakala  jika ditunjukkan  keburukan kepada orang yang berhajat itu.... maka sudah tentu la ada suatu tidak kena . Adakah apa yang berlaku kepada Anwar sekarang hasil daripada solat itu ?

Itu kita berserah sahaja kepada Allah kerana Hanya Allah Taala sahaja yang Maha Mengetahui.

Meminjam kata-kata Blogger GAP ...

Tapi kalau Anwar dah terkantoi, 
janganlah keputusan solat hajat dan qada dan qada itu dianggap Konspirasi Tuhan pulak !

Selain itu , disebalik pendedahan video panas ini yang  menimpa Anwar itu,  rakyat sebenarnya berhak mengetahui kebenaran dan rakyat sama sekali tidak boleh dihalang daripada mendapatkan kebenaran. PKR - PAS - DAP sekarang ini dilihat cuba menghalang kebenaran daripada diketahui rakyat dengan menolak cadangan menubuhkan Suruhanjaya Diraja .

Memetik  Firman Allah dalam surah Al-Isra' ayat 81 yang berbunyi:

Dan katakanlah: "Kebenaran telah datang dan yang bathil telah lenyap. Sesungguhnya yang bathil itu pasti lenyap."

Kecualilah, jika: "Dan Kami jadikan hati mereka tertutup, dan telinga mereka tersumbat, agar mereka tidak dapat memahaminya." (Al-Isra': 46)

Adakah hati dan telinga penyokong PAS dan PKR  tersumbat daripada melihat kebenaran ??

Fikir-fikirkan lah .....

DAP hanya berani desak Suruhanjaya Diraja jika berkaitan kerajaan Pusat !

Posted: 06 Apr 2011 05:01 AM PDT
Memang dasar bangsat dan haram jadah betul DAP laknat ini !   Adil kepala otak  hang ! 

Bila semua rakyat desak ditubuhkan Suruhanjaya Diraja siasat video seks Anwar , puak-puak chauvinis ini macam babi sekali menolak sekeras-kerasnya .

Tetapi hari ini  Allah  nak tunjuk sikap sebenar parti kafir harbi ini macamana mereka punya muslihat , baru semalam saja pemimpin  DAP Karpal Singh tolak penubuhan Suruhanjaya Diraja tentang video seks Anwar , hari ini Guan Eng chauvinis  dah melompat desak Suruhanjaya diraja bagi insiden kematian pengawai Kastam yang mati di pejabat SPRM  pagi tadi .

Mengapa DAP bersikap pilih bulu pulak tentang penubuhan suruhanjaya diraja ini ?? Nampak sangat parti chauvinis ini memang Double Standard !    Kalau tentang isu video seks Anwar , mereka beri alasan macam -macam dan menyatakan  polis tengah siasat  video .

BULL SHIT !!   Kes kematian hari ini pun polis pun  telah bertindak  bagi menyiasat  punca kematian. Serahkan sahaja perkara ini kepada pihak polis menyelesaikannya .

Jelas sekali,  DAP hanya mempolitikkan sahaja isu kematian pegawai Kastam ini dan desak ditubuhkan suruhanjaya diraja kononnya mencari punca kematian .  Mereka hanya berani desak bila isu berkaitakan kerajaan Pusat seperti SPRM tetapi bila kena kepada pemimpin mereka , terus menolak hanya kerana takut rakyat tahu kebenaran sebenar !


.


KUALA LUMPUR, 6 April – DAP menggesa kerajaan mengadakan satu lagi suruhanjaya diraja bagi menyiasat insiden terbaru – kematian membabitkan kakitangan Kastam pagi tadi – di premis Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng berkata, SPRM juga perlu dirombak semula bagi memastikan sama ada ia benar-benar relevan dalam menjalankan fungsinya mencegah rasuah.

"DAP menyeru agar satu suruhanjaya siasatan diraja ditubuhkan bagi menyiasat kematian Ahmad (Sarbani Mohamed).

"Suruhanjaya ini akan menentukan punca kematian, menghukum mereka yang bertanggungjawab dan melaksanakan langkah perlindungan bagi memastikan suspek yang dipanggil tidak akan cedera ataupun mati ketika dalam tahanan SPRM,

Selepas perut , kini Janggut Anwar pulak jadi hujah puak taksub PKR !

Posted: 05 Apr 2011 11:51 PM PDT
Semalam dan hari ini memang betul-betul  dikatakan Cyber War di Malaysia !  

Perang Maya terhebat 2011  sejak petang Isnin lepas berterusan selepas keluarnya video seks membabitkan Anwar Ibrahim .

Blogger UMNO cakap memang 100 %  pelakon lelaki itu adalah Anwar Ibrahim manakala blogger Pakatan serta parti PKR pulak  menafikan  lelaki itu bukan Anwar serta mendakwa video itu palsu .

Selepas  puak-puak Pakatan guna hujah perutnya yang  tidak sama dengan Anwar, kini  mai pulak bukti mereka  iaitu Janggut pelakon video itu tiada ! 

Patut la ada beberapa kerat pencacai-pencacai mereka dok komen kat blog PB cakap mana Janggut lelaki dalam video itu .

PB jawab senang saja , memang mata hang pa ini telah dibutakan untuk melihat kebenaran sehingga tak nampak langsung wajah Anwar pada lelaki dalam video itu .  Memang kalau kita tengok betul-betul , nampak ada  janggut sejemput Anwar itu .


Blogger MPP mempunyai jawapan tentang isu janggut ini serta bukti gambar sekali !!So, gua pun terpaksalah jadi ejen CSI macam Spy leman untuk cari keSohihan cerita puak-puak Pakatan tu.

Dan hasilnya, Anwar dalam video tu memang ada janggut. Paling bestnya, gambar janggut Anwar tu adalah sama macam sewaktu dia menghadiri kes perbicaraan liwatnya di mahkamah pada sebelah tengah hari 22hb.

Puak-puak Pakatan kata mustahil janggut Anwar dalam video yang bertarikh 21hb boleh tumbuh panjang pada 22hb. Hahahahahaha... bila masa pulak yang Anwar tak ada janggut?

Nah...korang tengok gambar analisis gua ni yee... Dan korang kena cari gambar tersembunyi iaitu janggut si Anwar...Puak-puak Pakatan memang bangang kalau dorang tak jumpa janggut sejemput Anwar tu.... Muahahahaha...

Video Seks: Pembangkang takut tubuh Suruhanjaya Diraja cipta sejarah baru politik negara !

Posted: 05 Apr 2011 08:47 PM PDTIsu video seks Anwar Ibrahim kini sudah menjadi isu nasional di negara ini . Ia menjadi bualan hangat dikalangan rakyat  dan menimbulkan pelbagai spekulasi .  Jadi , keperluan untuk ditubuhkan suruhanjaya ini  adalah amat penting bagi menyiasat skandal ini secara menyeluruh .

Keengganan pembangkang menerima cadangan penubuhan suruhanjaya diraja bagi menyiasat skandal video seks secara menyeluruh, mencatat sejarah baru dalam politik tanah air kerana inilah kali pertama mereka menolak suruhanjaya berkenaan.

Datuk Zaid Ibrahim selalu Presiden parti KITA  juga berpandangan mengapa pembangkang tolak suruhanjaya ini  . Adakah mereka takut jika kebenaran sebenar siapa lelaki dalam video itu diketahui rakyat ??Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), Datuk Zaid Ibrahim berkata, sukar untuk difahami mengapa pembangkang bermati-matian menolak suruhanjaya itu sedangkan, isu video seks adalah isu nasional kerana ia dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, keengganan pembangkang itu hanya menjurus kepada satu kesimpulan iaitu, mereka takut jika kebenaran sebenar mengenai siapa 'pelakon lelaki' yang dirakam melakukan hubungan seks dengan seorang pelacur China di sebuah hotel diketahui oleh rakyat.

"Saya harap kerajaan dapat menyelesaikan masalah ini kerana kita tidak mahu dunia menganggap parti yang memerintah Malaysia terlibat dalam pembikinan video seks seperti dituduh pembangkang. Sebab itu penubuhan suruhanjaya ini cukup penting," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Anwar sakit tulang belakang tapi boleh lakukan senaman , Wan Azizah kantoi !

Posted: 05 Apr 2011 08:07 PM PDT


Rupa-rupanya sidang media semalam menimbulkan kemarahan brader Anwar  yang sedang berjuang di Sarawak bagi menipu rakyat di sana. 

Apa tidaknya Wan Azizah kantoi apabila menyebut tentang aktiviti Anwar melakukan senaman di sidang media bagi tunjukkan lelakinya ini tidak buncit sedangkan semua orang tahu Anwar pengidap penyaking tulang belakang yang serius .


Hal ini diperkukuh lagi memandangkan sejak lebih setahun yang lalu, anak-anak Anwar Ibrahim sering menemani beliau setiap kali beliau pergi melakukan aktiviti senaman dan fisioterapi selaku sebahagian daripada aktiviti pemuliharaan kesihatan tulang belakang, kata kenyataan tersebut lagi.

blog X - PKR mendedahkan mengapa Anwar marah Wan Azizah ...


2. Memang Azizah jika buka mulut saja, pasti ada yang tak kena dengan AnWAR! Jika sebelum ini 'flip-flop' mengenai panggilan telefon kepada bekas orang kuat AnWAR bertanyakan siapa lelaki yang ada bersama AnWAR, hal yang sama berlaku lagi semalam. Kali ini mengundang kemarahan AnWAR yang lebih besar.

3. Azizah menyatakan, "AnWAR dalam lokap dia bersenam, kerana itu ototnya kuat!". Kenyataan ini mengundang kemarahan seorang ahli keluarga AnWAR yang hadir dalam sidang media tersebut, lantas melaporkan pada AnWAR. Jika di penjara AnWAR bersenam hingga otot-ototnya menjadi kuat, ianya senaman yang agresif!

4. Pengidap sakit tulang belakang kronik tidak boleh menjalani senaman yang agresif hingga menguatkan otot-otot dibadannya. Senaman yang menguatkan otot dibuat melalui gerakan 'sit up', angkat berat dan semua ini memerlukan kekuatan pinggang yang stabil. Mustahil pesakit tulang belakang melakukan gerakan ini!

5. Pasti doktor yang waras akan melarang mana-mana pesakit tulang belakang melakukan gerakan ini. Kerana itu, ahli keluarga AnWAR yang berada dibelakang Azizah ketika sidang media semalam amat marah hingga keluar perkataan 'bodoh' terhadap Azizah. Hubungan Azizah dan ahli keluarga AnWAR memang diketahui punya banyak masalah.

6. Azizah dimarahi kerana kenyatannya bakal menimbul keraguan tentang sakit tulang belakang AnWAR! Bagaimana AnWAR yang diberitakan pengidap sakit belakang kronik, memakai bengkung di leher dan pinggang, berkerusi roda, tiba-tiba dikatakan punya otot yang kuat kerana bersenam semasa di penjara!

7. Memang la AnWAR angin satu badan dengan Azizah! Ini kerana bersusah payah beliau berlakon sakit, tiba-tiba Azizah mengatakan AnWAR boleh bersenam di dalam penjara. Arahan kepada Azizah semalam adalah membaca teks yang disediakan dan biarkan Karpal bertindak sebagai jurucakap utama!

8. Amat malang bagi Azizah semalam. Sudahlah isu jam Omega tidak ditangani dengan baik, kini timbul pula beberapa perkara baru. Mungkin ada benar juga telahan YB Datuk Zulkefli Nordin bahawa AnWAR 'berlakon' ketika menggayakan aksesori leher dan berkerusi roda di mata umum, sedangkan begitu sihat dan kuat dihadapan ahli keluarga!

Video seks : Trio Blogger GAP - Pisau - Papa Gomo tidak gentar cicak mengkarung AMK !!

Posted: 05 Apr 2011 06:37 PM PDTSyabas kepada sahabat-sahabat PB iaitu  bro  GAP , Pisau dan Papa Gomo ... Membujur lalu melintang patah !! 

Mereka semua tidak gentar dengan ancaman budak2 hingusan AMK dan standard mereka hanya lah Anwar Ibrahim . Menariknya lagi , mereka cabar Anwar Ibrahim saman mereka ..

Semalam seperti diketahui , budak pencacai PKR ,iaitu AMK a.k.a Cicak Mengkarung telah membuat laporan SKMM  berkenaan penyebaran video seks Anwar Ibrahim dengan seorang pelacur Cina . 

Seperti kata trio blogger hebat ini 

"Biar Rakyat jadi HAKIM "
 Jangan di Halang kebebasan Suara Rakyat
 Dalam Penyebaran Video Porno ini "


Dahulu Pakatan  lah yang selalu mahukan rakyat menjadi hakim di ceramah-ceramah mereka , kini apabila terkena kepada Anwar Ibrahim ,terus mahu tutup dan sembunyikan daripada rakyat untuk menilai .

 

Rajahmas

Posted: 06 Apr 2011 11:29 AM PDT

Rajahmas


Gambar-gambar suasana hari penamaan calon N7 Samariang pagi tadi.

Posted: 06 Apr 2011 05:09 AM PDT

Gambar diambil pada pagi penamaan calon di Dewan Rekreasi Kampung Semerah Padi, tempat berkumpulnya penyokong BN DUN N7 Semariang. Kehadiran penyokong sekitar hampir 2000 orang. Syabas buat jentera PBB Semariang.

Sebaik rombongan BN tibadi pusat penamaan calon di Sekolah Menengah Semerah Padi, kelibat penyokong PKR dilihat sudah menunggu pun menunggu. Kumpulan calon dan beberapa ahli AMK baru saja masuk ke kawasan sekolah. Jumlah rombongan mereka tidak ramai seperti yang dijangkakan. Walaubagaimanapun, rajahmas kagum dengan semangat reformasi mereka untuk meneruskan perbarisan ke destinasi sekalipun dengan bilangan yang tidak sampai 30 orang sahaja.

Di bawah adalah gambar-gambar keadaan sekitar penamaan calon yang diambil pagi tadi..Calon PBB BN N7 Semariang diiringi Dato' Shahrizat ke Dewan Rekreasi Kaampung Semerah Padi.


Keadaan dalam Dewan ketika pembacaan doa sebelum bergerak ke pusat penamaan calon.


Rombongan BN menuju ke pusat penamaan calon.

 
Penyokong Barisan Nasional dan penyokong PKR bertembung. Bagaimanapun, ahli penyokong tidak dibenarkan masuk ke kawasan sekolah yang menjadi  tempat pendaftaran calon DUN N7 Semariang. 


Presidan PKR, Wan Azizah turut hadir dan memberi semangat kepada calon dan ahli-ahli PKR kawasan  Samariang yang sedang menunggu proses pendaftaran selesai.


Calon setelah disahkan bertanding untuk pilihanraya yang dibuat pada 16hb nanti.

Akhirnya Zulrusdi disahkan calon PKR DUN N7 menentang Hasidah

Posted: 06 Apr 2011 01:08 AM PDT

Akhirnya Zulrusdi Mohammad disahkan bertanding sebagai calon PKR  menentang YB Sharifah Hasidah untuk kerusi DUN N7 Semariang pada pilihanraya kali ini.

Tahniah dan selamat berkempen buat kedua calon. Bagaimanapun, harapan rajahmas semoga PBB BN mendapat kemenangan selesa dengan majoriti yang lebih baik berbanding penggal lepas.

Gempar!!! Calon PKR DUN Semariang hadapi masalah besar?

Posted: 05 Apr 2011 09:23 PM PDT

 
Ini mungkin adalah penyebab utama kenapa proses penamaan calon DUN N7 Semariang mengambil masa yang terlalu lama....

Bantahan telah dibuat kerana status jawatan Pensyarah yang diletakkan oleh calon PKR di dalam borangnya diragui. Difahamkan bantahan dibuat oleh pihak BN disebabkan isu definasi jawatan pensyarah yang diragui kerana mengikut peraturan pilihanraya calon mestilah jelas dengan status jawatan berpendapatan sebelum diumumkan sebagai calon yang sah.

Jika Zulrusdi Mohammad Hol (Calon PKR) didapati menyalahi peraturan tersebut, besar kemungkinan wakil PKR itu akan dibatalkan pencalonannnya dan calon PBB BN akan mendapat kemenangan percuma..

Gambar suasana penamaan calon DUN N7 Semariang

Posted: 05 Apr 2011 05:28 PM PDT

Ketibaan calon BN DUN N7 Semariang, YB Sharifah Hashidah yang diiringi Dato' Seri Shahrizat Abdul Jalil pada pagi tadi.

Kelibat penyokong mula tiba sekitar 7.30am mula memenuhi ruang Dewan Rekreasi Kampung Semerah Padi.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

DIMENSI

Posted: 06 Apr 2011 11:12 AM PDT

DIMENSI


Sayang Sarawak: Sodomland

Posted: 05 Apr 2011 11:05 PM PDT


Menurutnya, selepas melihat video itu, beliau bertambah yakin bahawa pelakon dalam video tersebut bukanlah suami beliau, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga Ketua Umum PKR, kerana susuk tubuh individu dalam rakaman itu amat berlainan sekali dengan susuk tubuh suaminya itu.

"Video tersebut adalah bukti paling kukuh bagi sesiapa yang benar-benar mengenali Anwar bahawa tuduhan terbaru ini adalah satu lagi fitnah zalim dan palsu.

"Siapa lagi yang lebih mengenali beliau dengan begitu intim kalau bukan kami, keluarga terdekat yang telah bersama beliau dalam susah dan senang, khusus dari saat beliau berada di arus perdana kepimpinan negara hinggalah ke hari-hari beliau mulai pulih dari serangan apabila beliau dibebaskan daripada penjara,"

"Anwar ketika ditahan dalam lokap sering bersenam, jadi badannya tegap. Siapa lagi yang lebih mengenali beliau dengan begitu intim kalau bukan kami," - Alahai Jijah

jangan lupe makan panadol yer kak jijah!

Jijah lupe satu perkara. Laki dia bukan makin muda. susuk tubuh dia bukan makin ranggi. dada dia bukan makin bidang. cuma nafsu anu dia jek makin galak! kehkehkehkeh

"Jijah!..jam omega aku mane dahhhh??" - P. Anuwar Al-Jubury

1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 06 Apr 2011 09:27 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


Siapa arah Youtube tarik balik Video aksi seks pemimpin pembangkang??

Posted: 05 Apr 2011 09:23 PM PDT

Penyebaran video yang disifatkan sebagai langkah awal dalam usaha mencari kebenaran dalam kes itu, hanya sempat bertahan kurang lapan jam sebelum pihak pengurusan YouTube yang berpangkalan di California, Amerika Syarikat menarik balik penyiarannya atas alasan mengandungi unsur lucah.

Video yang dimuat naik individu yang memakai nama samaran 'thepowerman' melalui komputer pelayan di Bangkok, Thailand itu didapati langsung tidak memaparkan aksi lucah kecuali pergerakan tiga individu termasuk salah seorang yang didakwa sebagai pemimpin pembangkang dalam sebuah bilik.

Siapa yang mempengaruhi Youtube untuk menarik balik penyiaran video tersebut?? Pasti manusia sangat berpengaruh di dunia kalau manusia biasa tak mampu tu.

Mungkinkah...????prince of darkness-safirulamar عمار ميلانو

Posted: 06 Apr 2011 07:36 AM PDT

prince of darkness-safirulamar عمار ميلانو


PAS PERLIS MOHON MAAF?

Posted: 05 Apr 2011 06:00 PM PDT

Kes Guru Pukul Anak Murid Tahun 1 di Kangar Perlis, tempohari yang mengakibatkan murid itu meninggal dunia memang tidak boleh dimaafkan dan kesalahan serius!!!!! Sekolah Agama itu sepatutnya terdiri daripada golongan pendidik yang sarat dengan ilmu agama, soal halal-haram, dan berkaitan dosa pahala!!!! sekolah agama tuhhhh!!!, bukan sekolah tamil atau cina!!!

PAS perlis mohon maaf atas kejadian ini, kerana perkara ini terjadi di sekolah milik persendirian dibawah kelolaan mereka(PAS)!!!!!!!!

Juak-Juak Bangkai PAS ni, asyik dok salahkan & kata yang ini semua berpunca dari UMNO!!!!!!! Sekarang korang nampak kan? yang PAS ni memang LEMBU??????????? Juak-Juak PAS ni lagi SAMDOL!!! Tengok ni apa komen orang PAS BANGANG pasal kes guru PAS bunuh budak tahun 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!! korang nilaikan lah sendiri samaada PAS+PKR & Kroni mereka layak ke tak? nak memerintah Malaysia????? Ha Ha Ha...Asyik tunding jari je kat orang lain, diri sendiri yang tak betul !!!! Ha Ha Ha...BANGANG PAS!!!

Dd i n b u n g a

Posted: 06 Apr 2011 07:04 AM PDT

Dd i n b u n g a


SIDANG AKHBAR WAN AZIZAH - MANA PAS PIS PUS?????

Posted: 05 Apr 2011 09:46 PM PDT


GAMBAR UTUSAN MALAYSIA

Teman tertanya - tanya pulak, apa dah jadi dengan Sidang Akhbar Wan Azizah untuk pertahankan laki dia, Video tu tak sebut pun nama laki dia hanya disebut pemimpin kanan pembangkang, kenapa dia perlu pertahankan? yang paling penting untuk dipersoalkan, pemimpin PKR ada, wakil DAPig ada, yang tak ada wakil parti ketayap, mana PAih??? apa dah jadi??? selalunya ada saja Sidang Akhbar parti "Three Stooges" ni mesti menempek, tugas PAih untuk keluar fatwa dari sudut hukum Islam PAih, hari tu yang lawak sampai ketawa berguling - guling Ostat Khalid Gagap yang terpaksa ambil kerja PAih untuk jelaskan hukum Islam PAih.

Mana Ostat Hadi Awang dengan fatwa 4 saksinya???, mana Ostat Ni A Jis dengan Fatwa penzina tak salah, pendedah Zina yang salah???, mana Ostat Nasaruddin yang turut menyaksikan Video tersebut???, mana kelibat Ostat Mat Sabu yang berpengalaman dengan benda - benda macam ni juga dah tengok video tu sampai terliur atas bawah???

Mungkin semuanya dah terkantoi apabila klip video tersebut tertayang di You tube terpegun ostat - ostat ni dengan pelakunnya kerana semua ostat - ostat ni dah boleh 'telah' seperti pepatah 'sekilas ikan diair sudah tahu jantan betinanya'.

p/s kenapa asyik Anu War saja yang difitnah melibatkan seks yek???, kenapa tak pemimpin besar UMNO seperti DS Najib ke, DS Muhyiddin ke??? sebab yang patut dijatuhkan pemimpin UMNO yang sedang pegang jawatan bukan Anu War yang memang dah jatuh??? pening teman pikiornya???

KENAPA NAK SERAH SARAWAK KEPADA PARTI DARI SEMENANJUNG????

Posted: 05 Apr 2011 09:26 AM PDT


DULU DAN KINI

Jelas PKR tidak menghormati penduduk Sarawak apabila SNAP parti tempatan menuntut agar diberi keistimewaan dalam menentukan jumlah kawasan DUN diberi sedikit kelebihan kerusi kepada SNAP atas dasar SNAP adalah parti tempatan tidak diendah oleh PKR atas alasan bahawa SNAP tidak layak untuk mendapat kelebihan kerusi untuk bertanding berbanding PKR, begitu sombong dan bongkak PKR apabila hadir ke Negeri orang.

Kemungkinan bagi SNAP bahawa fomula yang dilakukan oleh Barisan Nasional sejak dulu yang menghormati dan mengutamakan rakyat Sarawak dengan memberi keseluruhan kuasa pemerintahan kepada Parti tempatan yang menjadi parti komponen BN lebih mujarab dan boleh meraih sokongan rakyat Sarawak yang akhirnya memberi kemenangan kepada Pakatan Pembangkang, tetapi tidak diendah oleh PKR dan DAP mengambarkan bahawa PKR dan DAP memandang rendah kewibawaan dan kebolehan SNAP selaku pemimpin tempatan, malahan DAP yang bersikap lepas tangan setelah berpuas hati dengan kerusi yang diberi kepada mereka sudah memadai, apa nak jadi dengan PKR dan SNAP itu lu olang punya pasai.

Fomula dan sikap BN, 'Sarawak untuk rakyat Sarawak' dibuktikan dengan sokongan dari semua Parti Komponen terutama dari semenanjung dan kebolehan pimpinan tempatan yang diketuai oleh Taib Mahmud dan pemimpin kanan lain terbukti berjaya melonjak Sarawak kini jauh berbeza akan kemajuannya. itu lah fomula yang tidak mampu ditiru oleh Pakatan Pembangkang yang jelas tidak ada langsung PAKATAN dalam merebut kuasa.

Maka rakyat Sarawak amat bijak membuat penilaian dan pemerhatian bahawa parti bongkak tak harus diberi tempat di bumi SAYANG SARAWAK malah sikap tidak menghormati rakyat Sarawak sendiri dalam memerintah Sarawak fakta jelas Pakatan Pembangkang tidak layak berkampong di Sarawak dan harus dihalau keluar dari bumi Sarawak.

BN SARAWAK UNTUK SARAWAK

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 06 Apr 2011 03:43 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


BERMULA HARI INI ... KITA BANTU KEMPEN BN DI SARAWAK !! ... Iboh berekot laju gilak !! ...

Posted: 05 Apr 2011 06:00 PM PDT


KAMEK UCAPKAN ....

SELAMAT BERKEMPEN KEPADA SELURUH JENTERA BARISAN NASIONAL SEPANJANG KEMPEN PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK. 

Ikhlas Daripada kamek:
AloQStaQ
06/April/2011
9:00 Pagi


Iboh berekot laju gilak !! (Jangan berlari laju sangat !!) He He He

Ohpolitik!™

Posted: 06 Apr 2011 03:43 AM PDT

Ohpolitik!™


Senarai Penuh Pencalonan Pilihanraya Negeri Sarawak ke-10

Posted: 06 Apr 2011 01:49 AM PDT

PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N047: BAWANG ASSAN: SARAWAK: 16,743
1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)
2. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,804
Majoriti/Majority: 2,504

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N063: PIASAU: SARAWAK: 16,600
1. Ling Sie Kiong (DAP)
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Penyandang/Incumbent: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,573
Majoriti/Majority: 3,918

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197
1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)
Penyandang/Incumbent: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,202
Majoriti/Majority: 4,815

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337
1. Ling Kie King (BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui (DAP)
Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322
1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (PKR)
3. George ak Lagong (Bebas)
Penyandang/Incumbent: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,965
Majoriti/Majority: 3,239

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N048: PELAWAN: SARAWAK: 28,808
1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
2. David Wong Kee Woan (DAP)
Penyandang/Incumbent: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,375
Majoriti/Majority: 263

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N056: BALEH: SARAWAK: 11,287
1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (PKR)
Penyandang/Incumbent: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,330
Majoriti/Majority: 4,802

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N045: BUKIT ASSEK: SARAWAK: 26,926
1. Hii Tiong Huat (Bebas)
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)
3. Wong Ho Leng (DAP)
Penyandang/Incumbent: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 10,380
Majoriti/Majority: 4,751

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833
1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (PKR)
3. Soo Lina (Bebas)
Penyandang/Incumbent: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,806
Majoriti/Majority: 3,407

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N010: PENDING: SARAWAK: 29,488
1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP)
2. Violet Yong (DAP)
Penyandang/Incumbent: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 11,632
Majoriti/Majority: 4,372

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N08: SATOK: SARAWAK: 10,431
1. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)
Penyandang/Incumbent: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,222
Majoriti/Majority: 2,798

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432
1. Michael Teo Yu Keng (PKR)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Penyandang/Incumbent: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 7,173
Majoriti/Majority: 4,799

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104
1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)
Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,217
Majoriti/Majority: 2,164

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093
1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
2. Michael Ding Tuah (Bebas)
3. Gerang ak Dagom (PKR)
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)
Penyandang/Incumbent: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,954
Majoriti/Majority: 4,284

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N070: BA'KELALAN: SARAWAK: 6,958
1. Baru Bian (PKR)
2. Willie Liau (BN-SPDP)
Penyandang/Incumbent: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,064
Majoriti/Majority: 475

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792
1. Suriati Abdullah (PKR)
2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)
Penyandang/Incumbent: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 6,393
Majoriti/Majority: 5,726

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N09: PADUNGAN: SARAWAK: 23,576
1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)
2. Wong King Wei (DAP)
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)
Penyandang/Incumbent: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,002
Majoriti/Majority: 1,417

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891
1. Abdullah Saidol (BN-PBB)
2. Ong Chung Siew (PKR)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)
Penyandang/Incumbent: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,479
Majoriti/Majority: 3,226

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942
1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR)
Penyandang/Incumbent: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,365
Majoriti/Majority: 2,488

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623
1. Harrison Ngau Laing (PKR)
2. Kebing Wan (SNAP)
3. Jok Ding (Bebas)
4. Dennis Ngau (BN-PBB)
Penyandang/Incumbent: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,593
Majoriti/Majority: 2,771

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N041: PAKAN : SARAWAK: 9,274
1. Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)
Penyandang/Incumbent: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,138
Majoriti/Majority: 1,763

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983
1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
2. Japar Suyut (PKR)
Penyandang/Incumbent: Datuk Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,596
Majoriti/Majority: 5,275

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N059: KIDURONG: SARAWAK: 27,225
1. Chiew Chiu Sing (DAP)
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)
Penyandang/Incumbent: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 8,517
Majoriti/Majority: 1,664

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N052: TAMIN: SARAWAK: 12,244
1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
2. Mengga ak Mikui (PKR)
Penyandang/Incumbent: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,639
Majoriti/Majority: 2,377

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N039: REPOK: SARAWAK: 18,481
1. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
2. Dr Wong Hua Seh (DAP)
Penyandang/Incumbent: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,502
Majoriti/Majority: 576

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745
1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR)
3. Simoi Peri (BN-PBB)
Penyandang/Incumbent: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,245
Majoriti/Majority: 1,870

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N040: MERADONG: SARAWAK: 15,337
1. Ling Kie King (BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui (DAP)
Penyandang/Incumbent: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,990
Majoriti/Majority: 3,578

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463
1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)
Penyandang/Incumbent: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi/Votes polled: 1,855
Majoriti/Majority: 227

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N068: BUKIT KOTA: SARAWAK: 14,471
1. Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
2. Leong Kwang Yew (DAP)
3. Usop Jidin (Bebas)
4. Ladis Pandin (Bebas)
Penyandang/Incumbent: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 5,501
Majoriti/Majority: 3,229

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082
1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)
Penyandang/Incumbent: Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
Undi diperolehi/Votes polled: 4,750
Majoriti/Majority: 1,572

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636
1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (PKR)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)
Penyandang/Incumbent: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi/Votes polled: 2,961
Majoriti/Majority: 1,262

## PENCALONAN/NOMINATION - SARAWAK
N01: OPAR: SARAWAK: 8,099
1. Stephen ak Sagir (SNAP)
2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Penyandang/Incumbent: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi/Votes polled: 3,585
Majoriti/Majority: 2,183

KECOH!! PKR Sarawak Cantas Dominique Ng Kim Ho!!

Posted: 05 Apr 2011 09:41 PM PDTAda percubaan untuk menjatuhkan Dominique Ng Kim Ho apabila PKR dan DAP bertukar kerusi Padungan dan Batu Lintang. Dominique Ng Kim Ho bekas ahli PKR yang juga penyandang kerusi DUN Padungan tiba bersama penyokongnya di pusat penamaan calon dan akan bertanding sebagai calon Bebas bagi mempertahankan kerusinya.

Difahamkan Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian langsung tidak memaklumkan kepada Dominique berhubung pertukaran kawasan itu sehinggakan dia sudah mencetak bahan kempen, termasuk lencana dan kain rentang. Berikut adalah video temuramah bersama penyokong Dominique.

LIVE PRN Sarawak : Gambar Proses Penamaan Calon bagi DUN Padungan, Pending dan Batu Lintang

Posted: 05 Apr 2011 08:07 PM PDT

Bertempat di Dewan Bandaraya Kuching Selatan, berlangsungnya Proses Penamaan Calon bagi tiga DUN iaitu  DUN Padungan, Pending dan Batu Lintang. Pusat Penamaan Calon di Dewan Bandaraya Kuching Selatan ini merupakan satu satunya pusat penamaan bagi Pilihanraya Negeri Sarawak yang menampilkan 3 DUN dalam satu pusat penamaan.


Calon DAP DUN Pending, Violet Yong berarak hanya bersama DAP tanpa PAS dan juga PKR. Walaupun PKR juga bertanding di  Batu Lintang,  Calon PKR, Chee See How dan penyokong berarak secara berasingan.

Calon PKR, Chee See How bersama penyokong berarak tanpa diiringi DAP bukti Pakatan Rakyat di Sarawak tidak sehaluan. Lebih malang, bendera PAS tiada langsung kelihatan di sini.


Dominique Ng Kim Ho bekas ahli PKR yang juga penyandang kerusi DUN Padungan tiba bersama penyokongnya di pusat penamaan calon dan akan bertanding sebagai calon Bebas bagi mempertahankan kerusinya. Kerusi ini telah diberikan kepada DAP.


KES Kematian yang mendapat Perhatian & yang tidak mendapat PERHATIAN DARI PEGUAM DAP & PR

Posted: 05 Apr 2011 04:35 PM PDT

Berikut adalah KES yang mendapat perhatian

KES Kematian Teoh Beng Hock


Dipercayai mati semasa disiasat oleh SPRM. Suruhajaya DiRaja ditubuhkan bagi menyiasat kematiaan. KEs ini juga turut mendapat perhatian peguam DAP. Dicanang di setiap ceramah PAS, PKR dan DAP. Macam biasa, Kerajaan BN dipersalahkan.

KES Kematian Aminul Rashid


Mati ditembak anggota polis kerana disyakki penjenayah. Kes ini mendapat perhatian Pakatan Rakyat. Dan diceramah PAS, DAP dan PKR dilebelkan polis Malaysia kejam serta seperti biasa kerajaan BN dipersalahkan.

KES Kematian KuganKugan Ananthan mati dalam siasatan polis. Seperti biasa kes ini mendapat perhatian Pakatan Rakyat termasuklah dalam ceramah-ceramah umum terutama di kawasan India. Polis dan Kerajaan BN dilebel kejam. Hak kemanusiaan bagi mendapatkan keadilan ditegakkan.

KES yang tidak mendapat Perhatian

KES MATI DIBELASAH USTAD PAS di sekolah pondok di bawah kelolaan PAS.


Adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee, 7 tahun meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar pada Ahad selepas dipercayai dipukul seorang ustaz yang juga warden asrama sekolah itu pada Khamis ketika menyiasat kes kecurian.

Hakikatnya, kematian seorang pelajar tujuh tahun dua hari lepas yang dikaitkan dengan tindakan hukuman seorang ustaz yang berlaku di Sekolah Rendah Islam Al Furqan kelolaan parti Pas di Jejawi dekat Kangar.

Apapun, semua kes ini perlu dijadikan pedoman. Kehidupan kita hanya sementara dan telah tertulis saat kematian yang akan tiba tanpa terlewat atau terawal satu saat pun. Janganlah kita jadikan kes-kes diatas sebagai satu kesempatan untuk diambil bagi menyalahkan Polis, Kerajaan BN dan sebagainya.

PAS, DAP dan PKR hanya bijak mengambil apa saja yang dilihat boleh dipergunakan untuk politik sempit mereka. Politik mengambil kesempati ini dilihat bagi mengambil undi simpati rakyat. Jika terkena batang hidung sendiri diam membisu seribu bahasa. Jesteru anda pengundi diluar sana, renung-renungkan dan undilah secara bijak.

- Posted using BlogPress from my iPad

KES KEMATIAN TBH & Pelajar 7 tahun | Yang Mana Lebih KEJAM?

Posted: 05 Apr 2011 08:41 AM PDT
Rupa-rupanya kematian pelajar tujuh tahun dua hari lepas di Sekolah Rendah Islam Al Furqan, angkara ustaz dari Pas ...

Hinggakan Pesuruhjaya Pas Perlis, Hashim Jasin berkata, pihaknya terpaksa memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan memohon maaf kepada kaum guru berhubung peristiwa yang telah mencalar imej dan persepsi umum terhadap warga pendidik.

Walau macammana pun, aku tetap nak mengucapkan terima kasih kepada Pesuruh Jaya Pas Perlis yang berani akui kelemahan dan kesilapan, sebabnya kes nie orang menuduh kerajaan yang bersalah, cikgu yang bersalah, malah aku sendiri geram, malah ingatkan cikgu tu cikgu dari Kementerian Pelajaran.

Hakikatnya, kematian seorang pelajar tujuh tahun dua hari lepas yang dikaitkan dengan tindakan hukuman seorang ustaz yang berlaku di Sekolah Rendah Islam Al Furqan kelolaan parti Pas di Jejawi dekat Kangar.

Dan jika dibandingkan dengan kes TBH yang mendapat perhatian sepenuhnya dari pimpinan pembangkang, kanak-kanak malang ini lebih teruk nasibnya. Namun dimanakah keadilan buat kanak-kanak yang baru berusia 7 tahun yang nyatanya masih tidak mampu membuat keputusan sebijak ustaz PAS ini?

Adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar pada Ahad selepas dipercayai dipukul seorang ustaz yang juga warden asrama sekolah itu pada Khamis ketika menyiasat kes kecurian.

Apapun, perkara ni telah terjadi, kita berharap agar kejadian sebegini tidak berlaku lagi .... Al-Fatihah buat adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee. Moga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.


- Posted using BlogPress from my iPad

anakbukitgantang says

Posted: 06 Apr 2011 03:36 AM PDT

anakbukitgantang says


antara 3S dan Sarawak For Sarawakians

Posted: 06 Apr 2011 01:29 AM PDT

3S atau Greater Singapore

3S adalah konsep Greater Singapore atau Singapura Raya. Konsep 3S ini pernah saya baca dalam majalah socio-politico berbahasa Inggeris awal tahun 1990-an

Greater Singapore ini merangkumi Singapura, Sarawak dan Sabah.

Antara sebab sebab yang jelas nampak ialah kesinambungan city state tersebut yang diketahui umum kurang sumber asli dan mempunyai kadar kelahiran yang rendah. Malah dimaklumkan juga askar mereka diambil dari ethnic pool  Cina Malaysia yang memegang taraf penduduk tetap di sana.

Antara sebab utama yang dapat disenaraikan ialah 6 perkara berikut


1-Sarawak kaya dengan hasil buminya iaitu petroleum, gas, kayu balak dan herba. Selain itu Sarawak juga ada potensi dimajukan dengan perlancongan ekosistem yang hebat mengalahkan Pulau Sentosa (dulunya Pulau Belakang Mati)


2- Empangan Bakun, yang kawasan tadahannya sebesar Singapura, sudah beroperasi dan dapat menjana sumber elektrik dari tenaga hidro. Dulu ada cadangan agar kabel bagi menyalurkan tenaga elektrik di dasar laut dibuat bagi menyalurkan elektrik ke Semenanjung.


3-Bentuk muka bumi Sarawak yang pelbagai adalah training ground terbaik bagi pasukan tentera darat, udara dan laut Singapura yang kekurangan tempat latihan


4-Saiz Sarawak yang besar membolehkan population growth bagi Singapura yang kekurangan tanah

5- Demografi penduduk Sarawak yang sebahagian besarnya berbangsa Dayak (Bumiputera etnik Iban, Bidayuh dan Melanau dan berugama Kristian) adalah mesra-Singapura


6-Menurut kajian dari beberapa artikel yang dalam makalah natarabangsa, peperangan di masa depan akibat berebut sumber utama dunia waktu itu iaitu AIR. Saiz Sarawak yang besar amat positif untuk rain harvesting bagi takungan air (Empangan Bakun yang saiznya sebesar Singapura adalah satu mekanisme rain harvesting yang baik untuk memastikan sumber air tidak terputus) di samping mencarigali air menggunakan teknik hidrologi.

Peri pentingnya memastikan sumber bekalan air tidak terputus ditulis sendiri oleh Lee Kuan Yew, Perdana Menteri Pertama Singapura yang menyuruh mendiang isterinya menderaf Perlembagaan Singapura bagi memastikan komitment Malaysia membekalkan air dari Malaysia apabila pulau itu keluar dari Malaysia Lee-Kuan-Yew-s-eulogy-to-his-wife-Kwa-Geok-Choo

When separation was imminent, Eddie Barker, as Law Minister, drew up the draft legislation for the separation. But he did not include an undertaking by the Federation Government to guarantee the observance of the two water agreements between the PUB and the Johor state government. I asked Choo to include this. She drafted the undertaking as part of the constitutional amendment of the Federation of Malaysia Constitution itself. She was precise and meticulous in her choice of words. The amendment statute was annexed to the Separation Agreement, which we then registered with the United Nations."


Landskap politik yang berubah pasca PRU12 8 MAC 2008- Agenda 3S

Pulau Pinang dan Selangor
Selain itu dasar dan polisi di Selangor dan Pulau Pinang yang mirip konsep Singaporean Singapore telah diadakan. Di Pulau Pinang kawasan perkampungan tradisi seperti kampung Buah Pala  tinggal sejarah. Begitu juga usaha mengimbal balik kependudukan Pulau Pinang yang mempunyai 51% penduduk Melayu dibuat dengan usaha merezab tanah di kawasan berpendudukan padat Melayu di Balik Pulau. Malangnya tanah yang direzab dari maklumat ber sumber Pejabat Tanah Dan Galian Pulau Pinang bukan untuk "Projek Nasional" tetapi untuk "Projek International" iaitu menempatkan cawangan University Singapura (NUS) di situ. Undang-undang berkenaan tanah  yang digunapakai di  Pulau Pinang dan diluluskan oleh  Parlimen bagi tujuan penyelarasan  dikenali sebagai Akta KTN (Hakmilik Pulau Pinang dan Melaka) 1963 yang hanya berkuatkuasa di dua negeri tersebut tidak jauh bedanya dengan Kanun Tanah Negara (1965). Penyalahgunaan merezab tanah bagi kepentingan yang bukan berpaksi Projek Nasional ini adalah satu kesalahan tidak amanah kepada rakyat Pulau Pinang dan Malaysia!

"Pihak Berkuasa Negeri (PBN) diberi kuasa untuk melupuskan tanah tersebut mengikut kaedah yang ditetapkan oleh KTN dan Kaedah Tanah Negeri masing-masing. Istilah PBN merujuk kepada Raja atau Gabenor (Pulau Pinang) yang bertindak mengikut nasihat Majlis Mesyuarat Negeri. 

Sepatutnya Kerajaan Negeri Pulau Pinang mendapat pandangan dan nasehat Kerajaan Persekutuan melalui Majlis Tanah Negara.

"Dari sudut Perlembagaan, Kerajaan Persekutuan berperanan sebagai penasihat dan penyelaras dan tanggungjawab ini dilaksanakan melalui Majlis Tanah Negara. Majlis yang biasanya dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri ini dianggotai oleh semua Menteri Besar dan Ketua Menteri. Ia berperanan sebagai penyelaras perhubungan di antara Persekutuan dengan Kerajaan Negeri di dalam menentukan keseragaman pentadbiran tanah. Di samping itu ia juga berkuasa meluluskan sebarang dasar dan perundangan berkaitan dengan penggunaan tanah"- Dato Haji Yidris Abdullah, Ketua Setiausaha, Kem Tanah Dan Pembangunan Koperasi (2003)

Bagi projek pengambilan alih tanah di Selangor untuk Ladang Babi Mega pula seperti didedahkan Blog gerakan-anti-pkr.blogspot.com   seperti pada keratan di bawah:-

DOKUMEN INI ADALAH HAK MILIK KERAJAAN SELANGOR.

NO FAIL : (R) 508/12 jld. 3 (12)
NO MTES : 2/18/2009
KERTAS MESYUARAT EXCO MTES
daripada unit perancang ekonomi (negeri Selangor)


CADANGAN KAEDAH PENGAMBILAN BALIK TANAH UNTUK TUJUAN 'MODERN PIG FARMING' (MPF) DI MUKIM BATU, KUALA LANGAT.

1. TUJUAN
Kertas mesyuarat ini bertujuan memohon pertimbangan dan kelulusan exco MTES berhubung cadangan kaedah pengambilan balik tanah bagi tujuan 'modern pig farming' (MPF) seluas 337.09 ekar di mukim batu kuala langat.

2. LATAR BELAKANG
2.1 KEPUTUSAN MMKN 5/2009 BERTARIKH 11 FEBRUARI 2009

-meluluskan pengambilan balik tanah PT3420,PT3425 dan PT3426 seluas 337.09 ekar di mukim batu daerah kuala langat dibawah seksyen 3(1) atau 3(1)(b) kanun tanah negara 1960 mengikut kesesuaian.
3. ULASAN PENGARAH TANAH GALIAN NEGERI SELANGOR.

-ulasan yang berbahagia Dato' Pengarah Tanah dan Galian Negeri adalah seperti berikut.

-pengambilan tanah bagi tujuan modern pig farming (MPF) di mukim Batu daerah Kuala Langat hendaklah mengikut Akta Pengambilan Balik Tanah 1960 (APT 1960)

-proses pengambilan dibawah seksyen 3(1)(a) APT 1960 adalah tidak disokong memandangkan pengambilan bagi projek tersebut tidak mengikuti kehendak seksyen tersebut iaitu bagi apa apa maksud awam.

-disyorkan proses pengambilan bagi projek tersebut dibuat dibawah seksyen 3(1)(b) APT 1960.

Landskap politik yang berubah memusnahkan usaha Kerajaan Barisan Nasional mendenokrasikan pengagihan kekayaan negara

Jelas dalam masa 3 tahun pemerintahan Pakatan Rakyat (PR)  di Malaysia menterjemah dasar Singaporean Singapore  dengan sarong baru iaitu Malaysian Malaysia atau Middle Malaysia. Semua tindakan kerajaan negeri-negeri  bread basket tersebut jelas menunjukkan mereka tidak berminat untuk menghormati Perlembagaan Persekutuan dan polisi mendemokrasikan atau pengagihan semula kekayaan negara melalui Dasar Ekonomi Negara (DEN menggantikan DEB yang telah tamat tempoh pada 1990)

Indikator yang paling jelas pengaliran kekayaan ialah melalui pembelian aset rumah. Bayangkan dalam kesempitan ekonomi yang semakin perit, kajian Real Estate and Housing Developer Association (REHDA),   mendapati bahawa rumah semi-detached semakin meningkat permintaannnya di Malaysia (Rujuk   Rehda overall , Rehda KL market , Rehda Penang).

Ini bermaksud dalam kesempitan ekonomi maseh ramai rakyat golongan middle class yang mampu membeli rumah yang berharga RM 800,000 sehingga RM 1.5 million ini. Siapakah mereka dan dari kumpulan ethnik manakah yang paling ramai membeli rumah semi-detached ini?

Apakah ini juga menandakan bahawa jurang sosio-ekonomi yang semakin menjauh antara golongan miskin dan golongan kaya di Malaysia? Keluhan rakyat marhaen di Selangor gara gara PKNS yang diamanahkan membina rumah kos rendah dan sederhana mulai membina rumah kos mahal  (Rujuk  PKNS ). 

Jelas menunjukkan dengan jatuhnya Kerajaan Barisan Nasional maka agenda nasional iaitu mendemokrasikan pembahagian kekayaan negara juga turut terjejas kerana landskap politik yang berubah di negeri negeri tersebut.

Konsep Sarawak For Sarawakians akan terhapus sekiranya DAP, PKR (dan PAS) menang besar dan merealisasikan 3S

Sarawak adalah sebuah negeri yang kaya dengan sumber asli. Namun disebabkan saiznya yang luas dan kekangan bentuk muka buminya yang bergunung ganang, menyukarkan proses pemodenan berlaku dengan pantas. Pon begitu kerajaan negeri Barisan Nasional dibawah PBB tetap komited untuk menagihkan kekayaan negeri kepada rakyat termiskin.

Retorik ugama PAS melalui hukum Hudud

Peranan PAS amat minimal dalam penentuan polisi Pakatan Rakyat baik dari segi halatuju sosial mahupon politik  di negeri negeri yang dikuasai PR sejak gabungan tersebut (PR belum mendaftar dengan ROC) berjaya menidakkan 2/3 majority BN di Parlimen pasca PRU12. Dari segi ugama pula PAS hanya membuat retorik politik untuk menegakkan hukum Hudud.

Apa yang berlaku sebenarnya PAS menggunakan alasan menegakkan hukum Hudud untuk memasarkan ideologi parti tersebut. Parti itu juga maseh bercelaru dan penetangan kumpulan Erdogan/sekular vs Kumpulan Ulama sentiasa berlaku. Selain itu PAS juga dibebani dengan penyerapan ideologi Wahhabi dan Syiah dalam PAS yang bermula sejak parti itu mula ditubuhkan  lagi. Malah bukan asing lagi bahawa Burhanuddin Al Helmi (Madrasah di Gunung Semanggol yang berfikrah kaum Muda/Wahhabi), Nik Aziz Nik Mat (Universiti Deobandi yang berfikrah Wahhabi dan militan), Hadi Awang (universiti Madinah berfikrah Wahhabi) mempunyai fikrah Wahhabi.

Oleh itu bagaimana mahu menegakkan syariat (hukum) sedangkan persoalan asas iaitu akidah pon PAS maseh tercari cari hidayah. Wahhabi telah difatwakan sesat dan mujassimah oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia dan ini selaras dengan fatwa Syeikh Al Azhar dan Mufti Mesir.

Persoalan berkenaan retorik PAS masuk bertanding dalam pilihanraya di Sarawak "untuk  berdakwah di Sarawak" akan saya jawab dalam artikel seterusnya.

Mahu ke mana Sang Kenyalang? Sarawak for Sarawakian atau Greater Singapore?

Setelah melihat indikator kaya -miskin di Malaya, saya ada satu  persoalan kepada rakyat Sarawak:

Setelah melihat perubahan negatif dari segi peningkatan jarak jurang sosio-ekonomi antara yang kaya dengan yang miskin akibat dasar PR di negeri-negeri  bread basket di Malaya, mahukah rakyat Sarawak membuang keamanan, kesejahteraan dan keharmonian yang dinikmati sekarang untuk mengundi DAP, PKR dan PAS bagi sama sama "menikmati kesengsaraan rakyat marhean" di Malaya dengan konsep 3S?

Rakyat Sarawak berhak menikmati pengagihan kekayaan yang sama rata oleh Kerajaan pimpinan PBB sekarang. Pandangan jauh Stephen Kalong Ningkan (Rujuk  Stephen_Kalong_Ningkan), Ketua Menteri pertama Sarawak menderaf hak rakyat Sarawak seterusnya dimasukkan sebagai tambahan dalam Perlembagaan Persekutuan melindungi kaum pribumi Sarawak  harus diteruskan. Sampai kini rakyat Malaya tidak boleh bekerja di Sarawak tanpa diserap terlebih dulu oleh jabatan Kerajaan. Ini membenarkan persaingan positif bagi mebolehkan rakyat Sarawak bekerja di syarikat Shell dan Petronas (penyumbang utama ekonomi Sarawak) serta industri huluan dan hiliran minyak yang berkaitan, perkapalan, perlombongan dan pembalakan.

Tiada apa yang sempurna tapi sekurang kurangnya kepimpinan Sarawak sekarang maseh ikhlas untuk memakmorkan rakyatnya dengan konsep Sarawak for Sarawakians. Apakah Sarawak sanggop menggadai masa depan rakyat marhaen yang maseh banyak di pendalaman demi mencapai cita cita Greater Singapore yang didokong DAP sebagai tunjang dalam PR?

Rujukanmeriahkan Putrajaya dengan Maulid Nabi dan Haul Syeikh Abdul Qadir Al jelani 9 April 2011!

Posted: 05 Apr 2011 11:22 PM PDT

bumiyang

Posted: 06 Apr 2011 03:33 AM PDT

Politik Harian

Posted: 06 Apr 2011 03:31 AM PDT

Politik Harian


PRN Sarawak: Penamaan Calon di DUN Nangka & Bawang Assan

Posted: 06 Apr 2011 01:23 AM PDT

SENJALIZA

Posted: 06 Apr 2011 03:18 AM PDT

SENJALIZA


CORRECT! CORRECT!.. Kenapa KS Yang Buat MC..

Posted: 05 Apr 2011 07:02 PM PDTSIDANG MEDIA MENGENAI ISU SURUHANJAYA DIRAJA ISU VIDEO DATO T (Kenapa BUKAN VIDEO XXX yang membabitkan DSAI)
Dimaklumkan bahawa satu sidang media yang diketuai oleh YB Tuan Karpal Singh akan diadakan seperti berikut :
Tarikh : 6 April 2011 (Rabu)
Masa : 11:00 pagi
Tempat : Lobi, Parlimen Malaysia.
Bukankah KS....

TAK PAYAH MARAH WARTAWAN. Bila DSWA Nak Tunjukkan Omega?

Posted: 05 Apr 2011 06:49 PM PDT

Omega Milik Anwar Tak Perlulah Wan Azizah, Nurul dan Khalid marah dengan wartawan. Sidang media itu untuk WARTAWAN.  Sidang Media di Rumah Wan Azizah di Segambut. Tunjuk saja lah kalo memang ada dalam simpanan Puan Wan di rumah. 

Masalahnya ialah JIKA JAM ITU TAK ADA CIRI-CIRI seperti jam Omega Milik Anwar.
 Demi kebenaran dan membersihkan diri dari FITNAH, kenapa tak tunjuk saja jam tersebut - biar Seluruh dunia tahu. Apakah DNA Anwar juga dalam simpanan Puan?

TERUBUK DI ASAP DAN JAM OMEGA

Posted: 05 Apr 2011 04:34 AM PDT

Terubuk Diasap. bagai tak sah lawatan ke Sarawk kalo tak bawa ole-ole Ikan Terubuk.

Jika anda berkujung ke Sarawak tanpa membawa ole-ole Ikan Terubuk dan Kraftangan buatan tempatan Sarawak, lawatan itu bagaikan tidak sah atau kurang sesuatu. Kraftangan buatan penduduk sarawak memang hebat dan asli. Bukan buatan kilang, tetapi buatan tangan atau cottage industry yang bersifat SMI.

Seni kraftangan Sarawak memang sinonim dengan kehalusan budaya dan adat resam yang masih indah, yang tidak diresapi oleh budaya kuning dan "kasar". Di mana-mana jua anda temui "orang Sarawak" anda dapati, majoriti mereka berbahasa halus dan tidak suka meninggi diri walaupun banyak kelebihan.

Seni Tatoo yang semakin menjadi kegilaan anak muda zaman ini, telah lama diamalkan di Sarawak. Malah Seni Tatoo di Sarawak nampak lebih asli dan halus. memang seni Tatoo ini sudah lama sebati dengan majoriti Rakyat Asli Sarawak.

Pesan SL kepada mereka yang datang dari KL ke Sarawak sempena PRU Sarawak 2011 ini, jangan lupa beli barangan Buatan Sarawak. Terpenting jangan lupa beli Ikan Terubuk Diasap. Yummy, perah limau sikit capur cili api tumbuk...

Sesampainya anda kembali ke Kuala Lumpur, anda pasti  dihujani tanda tanya.."BAGAIMANA JAM OMEGA YANG BERADA DALAM SIMPANAN POLIS BERADA DI TANGAN DAN JAGAAN WAN AZIZAH WAN ISMAIL ?"..Sesungguhnya terlalu banyak perkara dalam Pelik Kerana Rakus (PKR) sejak akhir-akhir ini...Satu alabai yang kebudak-budakan kalo tidak desperado!

SL hanya tunggu bila DSAI yang banyak memecat orang ini, memecat dirinya sendiri dalam PKR serta  letak jawatan dalam politik amnya. Tobat bila pula?

DENGAN WARTAWANPUN WAN AZIZAH BOLEH MARAH. MANA KEBEBASAN AKHBAR?KENAPA WAN AZIZAH DAN NURUL MARAH?
Adakah ini menifistasi dari perbuatan menyembunyikan fakta? Tunjuklah jam omega itu.
"Tidak ada (kehilangan jam)... Ya, ia ada (dengan kami). Kami ada jam tangan tersebut," katanya dalam satu sidang akhbar ketika menjawab soalan wartawan berhubung video seks yang dimuatkan di Internet semalam.

Seorang wartawan meminta jam tangan itu ditunjukkan kepada media, tetap soalan itu menimbulkan rasa tidak puas hati Wan Azizah, keluarga dan beberapa pemimpin yang hadir dalam sidang media itu.

Bahkan terdapat di kalangan mereka mempertikaikan permintaan wartawan tersebut.

"Adakah awak serius? Mengapa kami didakwa? Adakah awak pendakwaraya?" kata anak sulung Anwar, yang juga ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar.

Kemudiannya Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mencelah dengan menyifatkan permintaan wartawan tersebut sebagai sesuatu yang "menjijikkan".

"Saya fikir soalan ini juga mencerminkan bahawa kamu betul-betul tidak menghargai keadilan," katanya

Che Det

Posted: 06 Apr 2011 03:18 AM PDT

Che Det


GLOBALISATION

Posted: 05 Apr 2011 11:10 PM PDT

1. The concept of globalisation; of a world without borders; of unrestricted movements of capital, goods and investments across borders was promoted during the late 80's and early 90's when the world economy seemed set to grow forever.

2. The growth would be even greater if the poor but resource-rich countries would abolish the restriction on the movement of foreign capital to exploit opportunities presented by them. In addition to the opportunities there was cheap labour to help reduce cost.

3. The poor countries would also gain from globalisation as foreign capital invested in the extraction of raw material and simple components manufacturing would create jobs and increase the income of the people and the revenues collected by Government. Globalisation would seem to benefit everyone, the rich foreign investors and traders and people in poor countries.

tunku

Posted: 06 Apr 2011 03:10 AM PDT

tunku


SUPP IS IN DEEP TROUBLE

Posted: 05 Apr 2011 03:56 AM PDT

The news is coming that most of the Supp will lose their seats as the Chinese voters are all out to throw them out.supp will fight a do or die battle.they should go on the ground to solve the matters with the voters if they want to survive.george chan should announce his retirement date now.80% of dap candidates will win.

Aspirasi Bangsa

Posted: 06 Apr 2011 01:44 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Gambar pelacur yang bersama Anwar

Posted: 05 Apr 2011 05:20 PM PDT

Sudahlah Azizah.. rakyat tahu siapa yang 'auta' sebenarnya

Posted: 05 Apr 2011 08:02 AM PDT

Soalan mengenai jam menyebabkan Azizah panas punggung

Posted: 05 Apr 2011 03:32 AM PDT

Panas !!! : komfirm PKR memang 'PANCUNG' Dominique Eng

Posted: 05 Apr 2011 02:29 AM PDT

PANEH MIANG

Posted: 06 Apr 2011 01:43 AM PDT

PANEH MIANG


Formula SYIRIK KHAFI 1Malaysia

Posted: 05 Apr 2011 08:46 PM PDT

PERINGATAN: PRU 1969 Perikatan hilang majoriti 2/3 kerana tidak dapat undi Melayu. PRU 1999 BN hilang banyak kerusi kerana tidak dapat undi Melayu. PRU 2008 hilang majoriti 2/3 juga kerana Melayu enggan mengundi BN. Apakah pemimpin BN masih tidak sedar betapa PENTINGNYA UNDI MELAYU bagi menjamin kelangsungan BN?

Berikut merupakan 'Formula SYIRIK KHAFI 1Malaysia' Najib dan Hishamuddin bagi menyelesaikan isu Al-Kitab:-

1. Bible dalam semua bahasa, termasuk Bahasa Malaysia/Indonesia boleh diimport ke Malaysia.

2. Bible itu juga boleh dicetak di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Ini adalah perkembangan baru yang seharusnya diterima dengan senang oleh kumpulan Kristian.

3. Bible dalam bahasa asli Sabah dan Sarawak seperti Iban, Kadazan-Dusun dan Lun Bawang boleh dicetak di dalam negeri dan diimport masuk.

4. Bagi Sabah dan Sarawak yang mempunyai komuniti Kristian besar, tidak terdapat syarat kepada pengimportan dan percetakan Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia dan bahasa asli lain. Syarat untuk cop 'Penerbitan Kristian' dan juga nombor siri turut terkecuali dan tidak perlukan.

5. Bagaimanapun, bagi menghormati komuniti Islam yang besar di Semenanjung Malaysia, Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia mesti tertera dengan 'Penerbitan Kristian' (Christian Publication) dan tanda Salib pada kulit hadapan.

6. Demi semangat 1Malaysia dan akuan bahawa ramai yang berhijrah antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia, tidak terdapat larangan bagi mereka yang membawa Bible dan bahan bacaan Kristian semasa melawat negeri-negeri itu.

7. Arahan telah dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha (KSU) Menteri Dalam Negeri untuk memastikan isu Bible ini diimplementasi dengan cara berkesan mengikut keputusan ahli Kabinet. Tindakan disiplin akan diambil terhadap pegawai yang gagal mematuhi peraturan mengikut Perintah-perintah Am. Taklimat akan diberikan oleh pegawai tertinggi kerajaan termasuk Peguam Negara (AG) kepada penjawat awam yang releven untuk memastikan pemahaman yang menyeluruh dan pelaksanaan yang mengikut perintah.

8. Bagi Bible dalam bahasa Malaysia/Indonesia yang disita di Kuching, Gideon, para pengimport boleh memungut 30,000 Bible itu tanpa sebarang kos. Ini adalah berikutan tawaran daripada kumpulan penderma Kristian untuk membiayai kos yang terlibat. Tawaran sama juga telah dibuat untuk pengimport 5,100 Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia di Pelabuhan Klang yang telah dipungut oleh Bible Society Malaysia (BSM) minggu lepas.

9. Lebih daripada isu Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia ini, Kerajaan mengekalkan komitmen untuk terus bekerja dengan kumpulan Kristian dan juga kumpulan penganut agama lain untuk mencari jalan penyelesaian bagi isu-isu agama demi mengekalkan persefaham antara agama dan penyelesaian mengikut Perlembagaan Negara dan Undang Undang di Malaysia. Bagi mempercepatkan penyelesaian terhadap isu ini, Perdana Menteri Malaysia akan bertemu dengan wakil daripada Christian Federation of Malaysia (CFM).

10. Ahli kabinet yang beragama Kristian turut akan bertemu dengan wakil daripada kumpulan-kumpulan Kristian untuk membincangkan isu-isu agama dan mencari jalan penyelesaian bersama Kementerian yang relevan dan Perdana Menteri.

*********

Di bawah Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988, selain kalimah Allah, istilah lain yang tidak boleh digunakan bagi agama lain termasuk firman Allah, ulama, hadis, ibadah, Kaabah, dan kadi.

Turut dilarang ialah penggunaan perkataan ilahi, wahyu, mubaligh, syariah, kiblat, haji, mufti, rasul, iman, dakwah, solat, khalifah, wali, fatwa, imam, nabi dan syeikh.

Sepuluh negeri kecuali Sabah, Sarawak, Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan mempunyai undang-undang Syariah yang menghalang penggunaan kalimah Allah sama ada secara lisan ataupun bertulis bagi agama lain.


MENGAPA RAJA-RAJA MELAYU MASIH MEMBISU BERKENAAN ISU AL-KITAB?

KENAPA KUASA EKSEKUTIF SERTA UNDANG-UNDANG SEDIA ADA TIDAK DIGUNAKAN PERDANA MENTERI DAN KDN UNTUK MELINDUNGI AGAMA ISLAM?

MENGAPA PERDANA MENTERI HANYA INGIN BERJUMPA DENGAN CFM, TETAPI TIDAK PULA MAHU BERBINCANG DENGAN MAJLIS FATWA KEBANGSAAN, MUFTI, JAKIM, PERTUBUHAN SERTA NGO ISLAM etc.?

APAKAH NAJIB DAN HISHAMUDDIN ADALAH JELMAAN TUNKU ABDUL RAHMAN SEBELUM 13 MEI 1969?

APAKAH NAJIB DAN HISHAMUDDIN BUKAN KETURUNAN RAZAK DAN ONN?

ADAKAH PERDANA MENTERI MALAYSIA DAN MENTERI DALAM NEGERI HARI INI AKAN TERCATAT SEBAGAI "PENGASAS PEMIMPIN MELAYU TERBACUL" DALAM SEJARAH?

APAKAH AKAR UMBI UMNO SERTA PAS LEBIH RELA SUJUD DI TAPAK KAKI CINAPEK DAN PARIAH?

DI ZAMAN NAJIB, UMNO TELAH MELETAKKAN KEPENTINGAN POLITIK MENGATASI KEDAULATAN ISLAM DAN KEINDUKAN MELAYU DI NEGARA INI.

NAJIB TELAH TERPERANGKAP DENGAN GAGASAN 1MALAYSIA CIPTAANNYA SENDIRI.

CINAPEK DAN PARIAH MEMANIPULASI SEPENUHNYA GAGASAN 1MALAYSIA UNTUK MEMPERMAINKAN KERAJAAN SUPAYA TUNDUK KEPADA KEHENDAK KAUM PENDATANG.

ADAKAH NAJIB MASIH TERLALU BINGAI UNTUK FAHAM?