Jumaat, 20 April 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 20 Apr 2012 01:35 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Anwar Ramal BN Menang Besar Di Selangor

Posted: 20 Apr 2012 02:05 AM PDT


Sebelum ini Menteri Besar Selangor pernah membayangkan yang Selangor tidak akan membubarkan DUN jika pilihanraya diadakan sebelum Jun 2012. Alasan beliau, kerajaan PKR perlu lebih masa untuk menunaikan segala janji dan tanggungjawab yang diamanahkan oleh rakyat ke atas bahu mereka. Dan semalam, Anwar Ibrahim pula membuat kenyataan bahawa Selangor tidak akan menyertai Pilihanraya ke 13 jika tuntutan Bersih tidak ditunaikan. Tetapi, itu hanyalah apa yang tersurat, yang tersiratnya ialah, Anwar sudah meramalkan yang BN akan menang besar di Selangor.  

Anwar boleh memberi apa jua alasan untuk Selangor tidak menyertai PRU, tetapi rakyat tetap melihatnya sebagai tanda-tanda yang Pakatan Rakyat sudah 'kecut perut' dan langsung tidak punya keyakinan untuk menghadapi pilihanraya kali ini. Entah ke mana hilangnya segala laungan yang mereka mendapat sokongan padu rakyat. Entah ke mana hilangnya keangkuhan yang ditonjolkan ketika kemenangan dalam PRU 2008 yang lalu.  

Nampaknya keyakinan, laungan dan keangkuhan PR tenggelam bersama dengan isu pasir, isu air, isu judi, arak, pusat hiburan, rumah urut serta isu murtad. Tidak ketinggalan juga isu video seks, isu salahguna wang negeri oleh DAP sehingga membawa kepada kematian Teoh Beng Hock. Begitu juga dengan isu lama yang kekal hangat seperti isu Shamsidar dan isu biseksual Anwar Ibrahim.  

Kemudian, dalam keghairahan Anwar memikat hati tuannya di barat, beliau terlupa yang wawancaranya dengan Wall Street Journal boleh dicapai oleh rakyat Malaysia hanya dengan satu 'klik' di komputer. Maka, pecahlah tembelangnya menyokong zionis dan sehingga kini isu ini tidak dapat ditanganinya dengan baik.   Malah, habis kelam kabut dan pening lalat Nik Aziz, Hadi Awang dan semua ustaz-ustaz PAS kerananya. Di celah-celah itu, isu pemecatan Dato' Dr. Hasan Ali juga memberi impak yang hebat terhadap sokongan Melayu terhadap PR, terutama sekali di Selangor.  

Dan kini, isu kebodohan Anwar Ibrahim yang mencadangkan pemansuhan PTPTN pula timbul, sehingga menyaksikan pertengkaran hebat dalam mesyuarat Pakatan Rakyat yang diadakan semalam. Jelas, DAP dan PAS benar-benar 'bengang' dengan Anwar kerana mencadangkan perkara bodoh yang akhirnya memakan diri dan parti. Sementara itu, BN pula semakin hari semakin mantap dan yakin bergaya. Tanpa perlu berbuat apa-apa BN hanya tersenyum menyaksikan PR memperbodohkan diri sendiri, berpusing keliling menepis peluru yang mereka tembak sendiri. Tergelak kita melihat mereka terlompat-lompat bila peluru mengenai kaki.  

Di masa yang sama siri-siri demonstrasi yang digerakkan PR sama ada secara langsung atau dengan menggunakan penyamaran di bawah berbagai-bagai nama NGO untuk menggugat BN dan kepimpinan Dato' Seri Najib juga langsung tidak memberi kesan. Sudahnya, rakyat menjadi muak dengan gelagat para pendemonstrasi, sekali gus meluat dengan PR yang menjadi dalangnya.   

Mungkin kerana itu, maka BN akhir-akhir ini telah mengambil sikap 'malas melayan' karenah manusia tidak berguna ini. Jika mereka ingin berdemo, biarkan sajalah, malah pihak berkuasa juga bersedia memberikan tempat untuk mereka berdemo dengan aman asalkan mereka bahagia. Yang pasti, di kala mereka berdemo, BN pula sibuk berkhidmat untuk rakyat.  

Semua faktor inilah yang membuat Anwar atau PR Selangor cuak untuk menyertai PRU. Setelah puas mencuba membuat huru-hara dan melingkupkan negara, sedar-sedar sudah hampir Pilihanraya dan mereka belum pun membuktikan apa-apa kepada rakyat. Yang ada hanya janji-janji di dalam Buku Jingga yang bukan saja tiada jaminan tetapi tidak masuk akal sama sekali. Lebih buruk lagi, beberapa soal yang menjadi kontroversi dalam pakatan mereka seperti hudud juga masih belum dapat diselesaikan.  

Semua yang dipaparkan di atas membuktikan hanya satu perkara, iaitu PR sememangnya tidak mampu dan tidak layak memerintah walaupun sebuah negeri. Khalid Ibrahim sudah mengakuinya secara tidak langsung apabila membayangkan keengganan membubarkan DUN, dan kini Anwar pula berbuat yang sama. Alasan enggan sertai PRU kerana 'tuntutan Bersih tidak dipenuhi' sebenarnya hanyalah untuk menutup malu jika rakyat tahu yang mereka sudah takut.  

Rupanya tahu juga si Anwar ini merasa malu, walaupun beliau nampaknya tidak malu langsung bila seluruh dunia menyaksikan dirinya 'beraksi' tanpa seurat benang dengan 'china doll'. Pesan beruang, kalau dah takut, buatlah cara takut. Tidak perlulah memberi berbagai-bagai alasan. Bukankah lebih baik dilihat sebagai penakut daripada dilihat sebagai bodoh? - Beruang Biru.

Apa Nak Jadi - Wanita Melayu Berkahwin Di Gereja

Posted: 19 Apr 2012 06:53 PM PDT
Akhbar The Sunday Telegraph melaporkan bahawa seorang wanita Melayu telah berkahwin di sebuah gereja di Australia. Nicholas Rudd, 25, anak bekas Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd telah dikahwinkan dengan adat istidat gereja Kristian dengan Zara Shafruddin seorang wanita Melayu. Mereka dikatakan bertukar-tukar ikrar di Gereja St James di King St, Sydney. 

Encik Rudd, Therese Rein isterinya dan anak perempuannya, Jessica mengumumkan berita gembira itu melalui twitter. Perkahwinan itu telah dihadiri oleh kawan rapat dan keluarga pasangan itu. Gereja St James telah dipenuhi dengan bunga ros, lillies dan stephanotis yang dipilih oleh Cik Rein. Tidak pula dapat dipastikan status Agama terkini wanita berkenaan.

P"Gay"R Mula Gelabah, PAS Dan DAP Tidak Setuju Batal PTPTN

Posted: 19 Apr 2012 06:00 PM PDT

Ini Demo Anti-PTPTN Ke Pesta Woodstock Tahun 1970an?
Berita ini penulis dapati dari sumber dalaman yang kuat dan boleh dipercayai. Semalam, di dalam mesyuarat Pakatan Rakyat, terjadi perang mulut antara parti-parti sekutu Pakatan Rakyat akibat dari isu pemansuhan PTPTN. DAP dan PAS dikatakan berang dengan Anwar Ibrahim dan PKR kerana menjerumuskan mereka ke dalam isu yang akhirnya memakan diri sendiri.

Kini, seluruh parti Pakatan Rakyat terpaksa menepis dan merasionalkan cadangan PKR untuk menghapuskan PTPTN. Akhbar-akhbar Cina juga kebanyakannya memberi reaksi negatif terhadap cadangan tersebut. Sin Chew, misalnya mempersoalkan walaupun semua orang menginginkan pendidikan percuma  tetapi apakah cadangan tersebut logik untuk dilaksanakan.

Pendidikan percuma untuk semua bermakna kerajaan memerlukan RM43 bilion setiap tahun dan itu belum lagi diambil kira janji-janji manis yang lain yang ditabur oleh PR yang membawa jumlah lebih RM200 billion. Akhbar-akhbar Cina diketahui mempunyai pertalian yang rapat dengan DAP dan apa yang ditulis mereka kebanyakannya membayangkan pendirian DAP. Oleh itu, walaupun secara dasarnya mereka menentang penghapusan PTPTN tetapi mereka memberi sedikit 'muka' kepada Pakatan Rakyat dengan menyebut tentang pengalaman dalam bidang ekonomi yang dimiliki oleh Anwar Ibrahim yang pernah menjadi Menteri Kewangan.  

Bagaimanapun, menurut mereka, walaupun Anwar dan Tony Pua punya pengalaman dalam mengurus kewangan tetapi selagi mereka berdua tidak dapat membentangkan secara terperinci tentang bagaimana caranya untuk menampung kos lebih RM200 billion itu, maka mereka tidak ada pilihan selain dari meraguinya. Dari laporan akhbar tersebut, nampaknya kaum Cina mengakui bahawa PTPTN banyak membantu kerana kebanyakan anak-anak mereka memilih untuk ke pusat pengajian tinggi swasta yang kosnya jauh lebih mahal dari pusat pengajian tinggi awam.  

Secara tidak langsung juga mereka telah mengakui bahawa kerajaan tidak pernah mengabaikan kaum mereka, walaupun mereka tidak menyatakannya secara terang-terangan. Kita percaya, PAS juga banyak terhutang budi kepada kerajaan dalam isu PTPTN ini. Mana tidaknya, jika kebanyakan anak-anak mereka tidak layak mendapat biasiswa kerana kurang menyerlah dalam pelajaran akibat terlalu asyik berpolitik kerana terpengaruh dengan ibubapa sendiri.  

Jika ini senarionya maka hanya pinjaman seperti PTPTNlah sahaja yang dapat membantu anak-anak orang PAS ini mendapatkan pendidikan peringkat tertiari.  Begitu juga dengan PKR, contohnya Adam Adli dan semua rakan-rakannya yang ke hulu ke hilir berdemo menentang apa saja yang dibuat oleh kerajaan, tiada seorang pun di antara mereka yang cemerlang dalam pelajaran. Justeru, munasabahlah jika PKR ditempelak oleh sekutunya DAP dan PAS kerana mengemukakan cadangan yang paling bodoh.  

Apakan daya, tahap itu sajalah pemikiran Ketua Pembangkang yang hanya berkelulusan Pengajian Melayu kelas 3.   Apa nak dikata, bukan UMNO yang pilih Anwar jadi Ketua Pembangkang, tetapi PR sendiri yang melantiknya.   Tak dapat dibayangkan jika Anwar menjadi Perdana Menteri.  Entah apa lagi agaknya idea-idea bodoh yang akan dikemukakannya. - Beruang Biru.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Kata Pakteh...!!

Posted: 20 Apr 2012 01:30 PM PDT

Kata Pakteh...!!


JELAS..!! Lagi bukti perjuangan Pas terpesong kerana Anwar

Posted: 19 Apr 2012 08:50 PM PDT

Sedih Pakteh...
Mungkin lumrah hati orang tua, marah atau geram dalam apa jua situasi sekalipun, apabila berhadapan dengan karenah anak-anak, Pakteh kecil akan sayu dan terawang-awang memikirkan bagaimana mudahnya anak cucu Pakteh diperkotak-katikan demi nafsu busuk politik. 
Pakteh sedih memikirkan mengapa disebalik sejuta harapan diletakkan dibahu anak muda untuk terus maju dalam pendidikan, terdapat sebilangan dari mereka terkhilaf mencari arah tuju. Terang-terangan kempen isu PTPTN ini mainan politik kotor PR@Anwar, masih ada anak-anak pelajar terjerut dan terjerumus.


Apapun keadaannya, fikiran Pakteh turut teruja untuk melihat sejauh mana Pas sanggup diperkaldaikan oleh Anwar. Pas hari ini sudah tidak lagi menggambarkan imejnya yang terdahulu malah turut sama berganding bahu melindungi kerosakan akhlak anak remaja yang bergelar pelajar.

Terbaru, Pas menghantar Unit Amalnya untuk melindungi anak pelajar yang berkhemah di Dataran Merdeka. Apa yang dikesali ialah mengapa Pas melindungi kebobrokan tindakan anak muda ini?. Apakah tingkah laku peserta perkhemahan boleh dijadikan contoh sehingga perlu dilindungi?.

Lagi soalan Pakteh.....Nama yang sering muncul disebalik aktiviti perkhemahan anak-anak pelajar ini ialah Anwar tetapi mengapa Pas yang perlu diperkaldaikan untuk menjaga?. Mengapa tidak dihantar jentera muda PKR? Atau AMK asyik menyusun strategi untuk mengambil alih kawasan calon Pas dan tidak ada masa untuk sama-sama berhujan panas mengawal peserta perkhemahan ala-ala pengakap ini.

Lagi pertanyaan.....dimana DAP dalam kes ini? Mengapa tidak DAP yang melindungi mereka?. Pakteh terfikir DAP sibuk dengan perniagaan mereka dan menjana ekonomi tatkala Unit Amal Pas bersengkang mata berjaga sehingga 6 pagi.

Lagi lontaran idea dari Pakteh.....apakah perlakuan anak pelajar sebegini yang ingin dijadikan tauladan tatapan rakyat Malaysia?. Mengapa ketika anak pelajar dari DAP sibuk mentelaah pelajaran untuk target 4.0 dan seterusnya mengubah status pinjaman kepada biasiswa, anak muda PKR dan Pas dibiar bergaul bebas ditapak perkhemahan haram mereka.

Inilah nasib bangsa ku.....sekadar dikaldaikan demi kebusukan politik semata-mata.

p/s: Jangan jadikan perlakuan remaja ini sebagai contoh. Awasi anak-anak anda yang sedang belajar di IPT....

JEBAT BERKOKOK

Posted: 20 Apr 2012 01:27 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Semakin hampir semakin banyak provokasi

Posted: 19 Apr 2012 08:43 PM PDT

adam-adli-ptptn
Adakah anda akan mengizinkan anak muda sementah ini untuk merobek-robekkan kemakmuran negara?

TENTUNYA..haiwan di zoo pun akan tergelak sakan apabila mendapati bilangan orang yang melawat mereka lebih ramai berbanding dengan orang yang melawat mahasewel yang sedang berkhemah di Dataran Merdeka.

Jebat yang sering lalu lalang di kawasan Dataran Merdeka sudah hampir terlupa akan kewujudan puak yang mendakwa diri mereka mahasiswa sedang berkhemah di Dataran yang penuh sejarah itu. Boleh dihitung dengan jari orang yang mengambil pandang kewujudan mereka di situ.

Jika dahulunya, populariti mahasewel ini cuba diekspolitasi oleh gerombolan Pakatan secara senyap tetapi apabila melihat kepada populariti mahasewel ini gagal sebaris dengan kepopularitian Aron Aziz, gerombolan Pakatan sudah tidak punya banyak pilihan selain daripada turun padang untuk menjayakan agenda yang penuh tersirat ini.

Tidak cukup dengan itu, timbul pula kisah bagaimana demo berkhemah ini telah diserang oleh sekumpulan Samurai Hitam. Yang menghairankan kita ialah sering kali kedengaran mereka telah diserang dan dikasari tetapi setiap kali itu jugalah yang menyerang mereka itu gagal dikesan. Kalau benarlah gerombolan yang menyerang mereka itu dikenali sebagai Samurai Hitam rasanya kelibat demo khemah di Dataran Merdeka sudah tidak kelihatan. Nama pun Samurai tetapi sehingga ke detik ini, mahasewel ini masih mampu tersenyum mengunyah pisang macam.......

Ramai ayam salak Pakatan terpaksa turun membanjiri Dataran Merdeka seolah-olah cuba menggambarkan  bahawa demo berkhemah ini sebagai berhasil dan rakyat merestui. Sekali lagi mereka menjual nama rakyat sepertimana mereka melacurkan nama rakyat untuk digunapakai sebagai Pakatan Rakyat. Entah bila pula rakyat merestui untuk 'berpakat' dengan mereka tidaklah kita ketahui.

Demo berkhemah ini boleh saja kita ibaratkan sebagai mercu lihat sebelum BERSHIT 3.0 di adakan pada 28 April. Demo berkhemah ini boleh saja digunapakai oleh penganjur BERSHIT 3.0 untuk melihat samada akan ada tindakan daripada pihak berkuasa dan sebagai medan ujian untuk berkira-kira sama ada BERSHIT akan mendapat sambutan ataupun tidak.

Jika sebelum ini puak pendemo terpaksa berdepan dengan semburan air gatal dan gas pemedih mata menyebabkan bilangan yang hadir tidak ramai, maka demo berkhemah ini sebagai penanda aras untuk membangkitkan keberanian puak puak tolol pakatan untuk turun berdemo pada 28 April ini.

Tentunya, manusia anugerah Tuhan telah melolong ke dalam kem mereka bahawa setakat ini demo berkhemah itu telah berjaya menawan Dataran Merdeka dan lihatlah nanti jika demo BERSHIT yang di adakan pada 28 April ini mendapat tentangan daripada pihak berkuasa mereka akan berkata bahawa pihak berkuasa tidak adil. Jika demo berkhemah dibenarkan mengapa pula demo BERSHIT 3.0 tidak dibenarkan.?Ini pasti menjadi salah satu bentuk hujah yang akan digunakan untuk menarik minda rakyat untuk berfikir sekaligus menjerumuskan minda rakyat untuk simpati pada mereka.

Penjual ubat di dalam kem Pakatan tentunya sudah digerakkan ke seluruh negara untuk menyampaikan jemputan supaya hadir ke BERSHIT 3.0 dan ayatnya mungkin berbunyi  'Tuan Puan boleh hadir ke BERSIH 3.0 dan jangan rasa gentar. Mahasiswa yang menyokong kita sudah mampu menawan Dataran Merdeka dengan aman tanpa ada sebarang sekatan daripada pihak berkuasa'.

Persoalan yang berbangkit di sini ialah di mana letaknya peranan seorang Menteri Keselamatan Dalam Negeri? Secara peribadi Jebat berasa amat dukacita kerana kebelakangan ini kita sering tunduk kepada asakan puak pakatan seolah olah mereka adalah kerajaan dan kita adalah pembangkang. 

Datuk Hisham dan kerajaan mungkin terlupa bahawa di dalam pertandingan ratu cantik sekalipun para peserta tidak disuruh berbogel biarpun hendak dinilai cantik paras tubuh badan mereka. Masih ada bahagian bahagian yang perlu ditutup kerana di situlah letaknya harga dan nilai. 

Kerajaan khususnya Datuk Hisham intai-intailah jangan sampai diizinkan orang menanggalkan 'pakaian' kita satu demi satu kerana jika sudah terbogel nilainya hanyalah sebuah KEMALU-MALUAN.

Apa Yang Tersirat

Posted: 20 Apr 2012 01:26 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Pembantah PTPTN: Terpekik terlolong- bagai tin kosong

Posted: 20 Apr 2012 06:01 AM PDT

Mereka yang mengelar mahasiswa, bukanlah mahasiswa teladan atau contoh. Sebahagian daripada mereka adalah mahasiwa dropout, kerana tidak mempunyai kemampuan mengikuti pengajian di peringkat universiti.

Bayangkan individu yang mengelar mahasiswa, kononnya memwakili mahasiswa (foto), tidak ubah seperti penagih dadah.

Mereka yang terpekik tertolong pada Sabtu di jalan raya ibu negara, bagaikan, orang-orang yang tiada akal; tidak menggambarkan sama sekali sebagai mahasiswa.

Melihat kepada gelagat mereka, sebenarnya mereka hanya sebagai keldai jalanan yang diperalat oleh pembangkang.

Peserta Pembantah PTPTN- Ini yang dikawal oleh Unit Amal Pas di Dataran Merdeka

Posted: 19 Apr 2012 10:12 PM PDT

Inilah mahasiswa yang membantah PTPTN dan mendapat kawalan Unit Amal Pas.

Sebenarnya, serangan pada pagi Khamis lalu, adalah Sandiwara para "mahasiswa" ini agar supaya mereka mendapat simpati.

Setelah berkemah beberapa hari, ternyata perkemahan mereka itu tidak mendapat sambutan, malah melalui perkemahan itu, menjadikan tempat berkumpulnya "mahasiswa" yang tidak senonoh dan mungkin dipengaruhi oleh dadah.

Lihat sahaja "mahasiswa" perempuan di atas selain botak, pakaiannya tidak senonoh sambil menikmati "rokok".

Salah seorang lagi (foto bawah)... lihat matanya... stim habis... entah berapa pick.. ectasy dah masuk.

Para mahasiswa yang tidak terlibat dalam perkemahan ini, seharusnya menguntuk kumpulan ini jika melihat inividu2 yang mengaku mewakili mahasiswa seperti mana dipaparkan di atas.

Mayat Sepasang Kekasih Curang Ditemui Mati Dalam Kereta

Posted: 19 Apr 2012 08:53 PM PDT

KUALA LUMPUR: Sepasang kekasih yang dipercayai menjalinkan hubungan sulit mati dalam sebuah kereta di Bukit Puchong pukul 1petang Khamis akibat terhidu gas beracun dari alat penghawa dingin.

Seorang jurucakap polis berkata, mayat lelaki berusia 32 tahun dan teman wanitanya berusia 26 tahun ditemui oleh ayah si lelaki tersebut di dalam kereta yang diletakkan di dalam bengkel milik mangsa.

"Ayah lelaki tersebut terdengar bunyi enjin dan radio yang terpasang di dalam bengkel dan mengesyaki sesuautu yang mencurigakan membawa kepada penemuan kedua-dua mayat," kata jurucakap itu.

Kedua-dua mereka dikatakan sudah berkahwin dan sedang berhadapan masalah rumahtangga dengan pasangan masing-masing.

Ketua Polis Subang Jaya, Asisten Superitendan Yahaya Ramli ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan kedua-dua mayat telah dihantar ke Hospital Serdang untuk bedah siasat. - BERNAMA

THE FLYING KICK

Posted: 20 Apr 2012 01:23 PM PDT

THE FLYING KICK


JANGANLAH HENDAKNYA ADA PENERBIT BERITA GILA YANG PERKENALKAN PEMBACA WANITA BOGEL!!!

Posted: 20 Apr 2012 01:00 PM PDT

KESIANNYA AWEK INI... SUDAHLAH DIROGOL, DITINGGALKAN PULA BOGEL DI TEPI JALAN!!!

Posted: 20 Apr 2012 11:36 AM PDT

MEMANDAI-MANDAI SUNGGUH MUFTI PAHANG FATWAKAN HARAM!!!!

Posted: 20 Apr 2012 06:30 AM PDT

ASET MANA HENDAK DIJUAL YANG SEBABKAN PILIHANRAYA BERASINGAN DI SELANGOR?!!

Posted: 20 Apr 2012 05:00 AM PDT

CERITA MENTERI DAN ARTIS SUAM-SUAM KUKU KEMBALI HANGAT!!!!

Posted: 20 Apr 2012 01:28 AM PDT

PAKATAN RAKYAT SEMAKIN FOBIA DAN TERPAKSA CIPTA PELBAGAI ISU!!!

Posted: 19 Apr 2012 11:30 PM PDT

JINGGA 13 PELAN SERANGAN TERHADAP ADAM ADLI DI DATARAN MERDEKA!!!

Posted: 19 Apr 2012 09:30 PM PDT

TAHNIAH BUAT PAS KERANA BIJAK HANTAR UNIT AMAL JAGA ADAM ADLI!!!

Posted: 19 Apr 2012 07:57 PM PDT

tun faisal dot com

Posted: 20 Apr 2012 01:14 PM PDT

tun faisal dot com


Wajah Budak-budak PR di Dataran Merdeka, siapa ibu bapa mereka? #PTPTN

Posted: 20 Apr 2012 02:00 AM PDT


Mungkin mereka ini kurang kasih sayang dan kurang perhatian semasa kecil, bila digula-gulakan oleh pembangkang, dijanjikan macam-macam, mereka merasa seronok dan ada yang menjadi kurang ajar dan biadap kerana gilakan publisiti... 


Sumber - 
http://www.penembak-tepat.com/2012/04/bukan-satu-tetapi-50-gambar-penyerang.html


Baca juga
http://kedahkekl.blogspot.com/2012/01/gempar-sorang-pengikut-geng-mahasewel.html

Kenapa Budak ProM #ProPembangkang diserang, tapi Pro #AspirasiMahasiswa disayang? #PTPTN

Posted: 19 Apr 2012 10:43 PM PDT
HOT!! Selepas Diserang Samseng, Mahasewel Diserang Oleh #AspirasiMahasiswa #AmanKampus Pulak??


Semalam baru saja kita digemparkan dengan berita sekumpulan samseng menyerang 'HABITAT' mahasewel ketika di Dataran Merdeka.. Petang tadi, Aspirasi Mahasiswa Aman Kampus pula buat 'hal' dengan menyerang semula mahasewel-mahasewel...?? Haihh.... Tapi hal yang Aspirasi Mahasiswa Aman Kampus buat ni tak la macam mahasewel.... Jauh panggang dari api kalau kita nak bandingkan dengan Pro-Mahasiswa (mahsewel) [SINI] dan [SINI] .. Nak tahu apa diorang ni buat?? Baca bawah ni...


Petang tadi lebih kurang pukul 4ptg.. ASPIRASI MAHASISWA AMAN KAMPUS telah selamat sampai ke Melaka... Setibanya mereka disana, mereka telah menjayakan beberapa program, iaitu SISWA PRIHATIN, SISWA TAQWA dan DAMPING SISWA di sekitar kawasan Bukit Katil.. Seperti yang kita tahu, Aman Kampus secara terang-terangan tidak memperjuangkan perjuangan Anwarism seperti Pro-Mahasiswa yang diterajui oleh Adam Adli itu.

SISWA PRIHATIN


Program ini ialah sebuah program tolong-menolong, bantu-membantu golongan yang memerlukan. Contohnya seperti rancangan Keranamu di TV3 tu.. Menurut info, mereka telah 'terjah' tiga buah rumah dan Datuk Md. Yunos Husin (ADUN Ayer Molek) turut hadir memberi sokongan sepanjang program berlangsung... Selain itu, usaha mereka disambut baik oleh masyarakat sekeliling.. Alhamdulillah..*Mahasewel tak tahu buat program macam ni sebab diorang mana tengok TV3.. Hehehe..

 SISWA TAQWA


Program ilmu yang berteraskan islamiah yang wajib kita contohi. Tadi selepas selesai program Siswa Prihatin, mereka terus beransur ke surau kampung berdekatan untuk menghadiri majlis kesyukuran dan tahlil sempena pembaikan semula sebuah bangunan warisan yang terkenal di Bukit Batil.


Sejurus sampai disana, mereka dikejutkan dengan sambutan meriah oleh adik-adik comel dari Sekolah Agama Rakyat kampung berkenaan.

1 Malaysia !!!!!!
Presiden Aspirasi, Saudara Shahar Abdullah memberikan sedikit cenderahati kepada adik-adik comel ini. Hehe

DAMPING SISWA
Program yang bermotifkan kemuafakatan bagi mengeratkan silaturahim sesama kita. 


Program ini telah berlangsung pada jam 9 mlm di Auditorium Institut Latihan Perindustrian (ILP), Bukit Katil. Warga ILP sangat berbesar hati menyambut mereka dengan begitu meriah. Indian Movement Students telah menganjurkan program ini dan ianya berlangsung dengan jayanya.
P/S : Saya minta maaf jika kualiti gambar tidak memuaskan. Saya terpaksa kecilkan saiz gambar kerana kualiti internet disini kurang memuaskan. Sekian.   

AUKU: @KhairyKJ usul potong sepenuhnya Seksyen 15(2)c

Posted: 19 Apr 2012 01:46 PM PDT

[Nota: Kaedah sebenar dalam menambah baik Dasar dan Pelaksanaan Dasar dalam lunas demokrasi. Bukan kaedah jalanan seperti yang dipraktikkan oleh sesetengah pihak. Ini contoh yang perlu diikuti jika benar-benar mahu membentuk masyarakat sivil dalam era politik baru, bukan dengan menggunakan pendekatan jalan seperti yang diwarisi dalam poltik usang.]

Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU)

Terima kasih YB Tan Sri

Saya, Ahli Parlimen Rembau, selaku wakil Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) dengan ini mencadangkan agar Fasal 5, Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012 dipinda dengan memotong sepenuhnya perenggan 15 (2)(c) yang dicadangkan oleh Rang Undang-Undang tersebut.

Ini kerana kami berpendapat, sebarang pindaan yang dilakukan kepada undang-undang usang hendaklah bertepatan dengan hasrat perubahan dan juga norma sosial yang mendasari kehendak kepada pindaan tersebut.

Di dalam hal ini, BNBBC menyambut baik penggantian seksyen 15 AUKU yang sebelum ini menghalang penglibatan politik dengan seksyen yang baru terutama subseksyen 15(1) yang meluaskan hak berpersatuan pelajar, termasuklah menjadi ahli mana-mana parti politik.

Namun bagi kami, susbseksyen 15(2)(c) yang melarang pelajar daripada bertanding dalam pilihan raya bagi memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus jika pelajar itu memegang apa-apa jawatan dalam sesuatu parti politik sebagai self-contradictory dengan maksud dan kehendak gagasan transformasi dan norma sosial yang menuntut kepada kebebasan pelajar untuk berpolitik.

Hujah/Rasional:

[1] Tujuan larangan yang dicetuskan oleh subseksyen 15(2)(c) adalah bertujuan untuk mengekalkan keberkecualian di dalam kampus atau campus neutrality. Sungguhpun kami mengakui keperluan campus neutrality agar perjalanan akademik tidak diganggu oleh kegiatan politik, tetapi janganlah sampai kehendak ke arah ini melibatkan sekatan regresif kepada kebebasan yang diberi.

Ini kerana, keberkecualian itu boleh diselenggara dengan pemantauan kegiatan pelajar sepertimana kelulusan bagi mengadakan sesuatu aktiviti yang diadakan dalam kampus dan sebagainya. Bagi kami, larangan ini memberi gambaran bahawa transformasi yang dibawa oleh Kerajaan cuma perubahan separuh masak dan akan menimbulkan lebih banyak polemik negatif sedangkan pindaan ini berhasrat untuk memberi kebebasan kepada golongan mahasiswa dan sepatutnya menjadi perkara yang dianggap sebagai pindaan yang popular.

[2] Keduanya, jika kita melarang pelajar yang memegang jawatan dalam mana-mana parti politik dari menyertai daripada bertanding dalam pilihan raya bagi memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus, ia seperti tidak mengiktiraf sepenuhnya kebebasan golongan mahasiswa untuk menyertai parti politik kerana pengiktirafan yang diberi oleh subsekyen 15(1) mempunyai sekatan khusus pula kerana ia menghilangkan status kelayakan mereka untuk bertanding bagi sebarang jawatan di dalam kampus.

Ia umpama melabelkan golongan mahasiswa yang mempunyai keahlian dan jawatan dalam parti politik sebagai kelompok atau anasir negatif di dalam kegiatan pelajar di dalam kampus, sedangkan apa yang mereka lakukan hanyalah melaksanakan salah satu daripada hak asasi mereka untuk berpersatuan dan juga suatu hak yang diiktiraf oleh subseksyen 15(1) sendiri. Ia umpama beri tapi tak beri sepenuhnya.

[3] Ketiganya, kegusaran bahawa ramai pelajar Universiti akan menjadi ahli parti parti politik dan bergiat aktif adalah kurang berasas kerana sungguhpun kebanyakan mereka mempunyai pandangan dan juga pendapat berhubung isu yang melibatkan dasar serta politik negara namun semua ini tidak dizahirkan sepenuhnya dengan kecenderungan untuk berpersatuan dan menjadi ahli politik sepertimana hasil kajian golongan muda 2008 oleh Merdeka Centre yang mendapati hanya 3 peratus berminat menganggotai parti politik.

[4] Kelompok mahasiswa adalah mereka yang mudah tertarik kepada idealisme dan semangat perjuangan, namun tarikan itu tidak semestinya bertukar kepada penyertaan di dalam kegiatan politik. Dalam isu ini, apa yang ingin ditegaskan bahawa seseorang itu mungkin lebih tegar dan serius di dalam perjuangan atau idealisme mana-mana parti politik tetapi tidak memegang apa-apa jawatan di dalam parti tersebut dan sekiranya tujuan sebenar sekatan subseksyen 15(2)(c) itu, dan walaupun kami berpendapat tujuan itu tidak sepatutnya wujud, adalah untuk menghindari kelompok ini maka hasrat itu akan gagal kerana keahlian parti tidak menggambarkan sokongan atau tarikan idealisme pelajar secara hakiki.

[5] Pada masa yang sama, kita akan menidakkan proses pencarian bakat pemimpin pelapis dalam politik kerana medan kegiatan pelajar di Kampus merupakan wadah yang bagus untuk pelajar bergiat aktif dan mengharungi latihan kepimpinan. Sekiranya pelajar yang menjadi ahli kepada mana-mana ahli parti politik dilarang sama sekali daripada bergiat aktif sebagai pemimpin pelajar maka ia adalah satu proses yang regresif.

[6] Sekatan ini bersifat terlalu umum. Bahkan rujukan kepada sebarang jawatan di dalam suatu parti politik mencakupi skop yang sangat luas. Sebagai contohnya Pengerusi mana-mana Biro di dalam parti politik tidak boleh langsung mengetuai Persatuan Drama atau Teater Pelajar. Ini suatu yang amat dangkal dan tidak masuk akal.

[7] Subseksyen 15(2)(c) akan hanya memberi ruang yang sangat besar kepada pembangkang untuk menghentam Kerajaan dengan hujah bahawa Kerajaan sebenarnya tidak ikhlas dan tidak komited dengan semangat keterbukaan dan pengiktirafan kepada golongan mahasiswa kerana sungguhpun mereka boleh menceburi kancah politik sebagai ahli tetapi peluang tersebut tersebut bakal mengundang padah kerana mereka tidak lagi boleh menjadi pemimpin pelajar.

[9] Pada masa yang sama, selaku Pengerusi Pemuda Barisan Nasional dan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dan juga seorang pemimpin di kalangan orang muda, menyambut baik pendekatan transformasi yang diterjemahkan melalui pindaan ke atas AUKU ini. Ini kerana ini meraikan idealisme anak muda, mengangkat peranan mahasiswa, merancakkan proses dan amalan demokrasi serta menyemarakkan public participation in policy making process. Bahkan, pindaan kepada AUKU ini juga adalah salah satu daripada gesaan dari Makmal Generasi Muda Pemuda BN atau BN Youth Lab.

Begitulah hujah saya bagi pindaan yang yang dicadangkan ini

Terima kasih YB Tan Sri

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

waadat

Posted: 20 Apr 2012 01:08 PM PDT

waadat


Lanjutan skandal syafiee afdal

Posted: 20 Apr 2012 01:03 AM PDTIsu BESAR melanda negara!

Seorang menteri dalam kabinet Malaysia dikatakan terlibat dalam skandal terbaru melibatkan artis wanita tempatan.

Ia bukan sekadar tembakan rambang malah dikatakan satu laporan polis sudah pun dibuat yang boleh dikaitkan dengan isu tersebut.

Malah individu terlibat juga sudah dikenalpasti iaitu Syafie Afdal.

Untuk makluman, pendedahan tersebut bukan dibuat pada hari ini sebaliknya sudah berlalu beberapa hari.

Namun anehnya pendedahan BESAR tersebut seolah dipandang sepi oleh kebanyakan pihak. Hanya beberapa blog yang cuba meniupkan beritanya. Kenapa?

Demang rasa antara sebabnya ialah isu skandal pemimpin adalah perkara biasa yang berlaku pada semua parti.

Jika dalam UMNO ada isu Syafie Afdal, dalam PAS ada isu Mat Sabu dan Badrolamin.

Malah dalam PKR ada skandal yang lebih hebat yang melibatkan Anwar Ibrahim sendiri!

Jika isu ini hendak dirujuk dengan isu WANG yang dikatakan melibatkan ratusan ribu ringgit, PAS juga tidak boleh dianggap bersih kerana sejak dulu sudah kerap dibangkitkan ke mana perginya wang kutipan derma termasuk derma Memali.

Ada yang berkata bahawa PAS kurang isu berkaitan wang kerana parti itu memang tak ada wang dan belum ada kuasa untuk meluluskan wang.

Bagi PKR pula oleh kerana pemimpin parti itu pernah memegang kuasa maka isu wang memang banyak. Hingga kini Anwar dan keluarganya serta Azmin Ali dan isterinya masih membisu terhadap dakwaan memiliki aset berjuta ringgit.

Demang buat kesimpulan bahawa isu Syafie ini akan senyap begitu sahaja kerana ia tidak ada value politik.

Apapun, jika benar maka Syafie Afdal harus bersedia dengan sebarang tindakan atau mengambil sikap seperti Badrolamin yang dengan segera mengundur diri bagi mengelakkan parti terseret sama dalam kancah peribadi.

Jangan ditiru cara Anwar Ibrahim!

Ingat:

"Malaysia bahagia tanpa Anwar"

Hutang pelajar ptptn hapus

Posted: 19 Apr 2012 05:03 PM PDTRupa-rupanya tak semua peminjam PTPTN perlu membayar pinjaman.

Yang dapat keputusan baik akan dikecualikan daripada bayaran dan ada pula yang diberi rebate.

Yang perlu membayar ialah yang keputusan biasa-biasa sahaja manakala yang ditahan pinjamannya ialah yang gagal peperiksaan.

Agaknya, yang marah-marah dengan PTPTN tu ialah yang dapat keputusan teruk la tu.

Kalau gitu, tak lah kita hairan sangat sebab orang yang kurang cerdik memang berasal daripada minda negatif manakala yang memiliki minda negatif cenderung melakukan tindakan negatif juga.

Demang intai-intai jugak kot-kot terjumpa pelajar cina dalam demo tersebut.

Nampaknya pelajar cina berpendapat lebih baik mereka belajar rajin-rajin dan dapat pelupusan hutang berbanding berkhemah di tempat yang tak sepatutnya sehingga dibenci orang.

Demang tertarik dengan pendapat sahabat blogger Demang iaitu RBF:

http://www.rbfonline.net/2012/04/kl-springjangan-masuk-perangkap-mereka.html?showComment=1334879588852&m=1#c1299127883857756172

AbangTuah

Posted: 20 Apr 2012 11:44 AM PDT

AbangTuah


Ini Demostrasi Mansuhkan PTPTN Atau Menyokong LGBT???

Posted: 19 Apr 2012 06:19 PM PDT


Macam LGBT yang disokong oleh Ambiga aje ......

Yang peliknya pas pun sokong....

PEJUANG BANGSA

Posted: 20 Apr 2012 11:43 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Penyerang Arsenal pun lakukan transformasi ...

Posted: 20 Apr 2012 11:20 AM PDT

ROBIN van Persie mengakui dia tidak begitu yakin mampu beraksi sebagai penyerang utama tetapi kini percaya mampu menjadi lebih berbahaya di depan gol.

Kapten Arsenal, Van Persie kini menjadi antara penyerang paling digeruni dunia dan dijangka mencapai angka 40 jaringan untuk kelab dan negara�nya musim ini.

Bintang Belanda berusia 28 tahun itu hanya mula mengetuai jentera serangan Gunners hampir tiga tahun lalu selepas pengurus, Arsene Wenger menjual Emmanuel Adebayor ke Manchester City.

Sebelum itu, Van Persie beraksi sebagai penyerang kedua, tugas yang sering disandang rakan senegaranya, Dennis Bergkamp di kelab itu.


"Itulah perancangannya sejak hari pertama," kata Van Persie.

"Saya tidak pernah terfikir akan menjadi penyerang utama. Saya tidak pernah menggalas tugas itu sebelum ini. Saya pernah bermain di posisi itu beberapa kali ketika remaja tetapi ia bukan sesuatu yang istimewa.

"Kami hanya mencubanya selepas Adebayor meninggalkan kelab ini,"katanya.

"Pengurus tidak mencari pemain lain kerana yakin saya mampu melakukannya.

"Saya langsung tidak yakin mengenai tugas itu. Saya tidak pasti kerana saya jarang bermain di posisi ini.

"Kemudiannya dalam kempen pra-musim, kami mempunyai perlawanan menentang Inter MIlan. Saya bermain dengan baik dan menjaringkan gol kedua dan beliau memberitahu saya semua yang dirancang akan menjadi.

"Itulah langkah pertama untuk menjadi penyerang utama.

"Kadang kala anda bertanya kepada diri sendiri sama ada anda tidak bagus di posisi itu. Jawapannya hanya datang kemudian.

"Saya kini yakin mampu beraksi sebagai penyerang utama. Saya tidak tahu dan kini percaya. Lihat saja ke mana akhirnya. Lihat bagaimana saya boleh memaksa diri untuk mencapai peringkat maksimum."

Kehebatan Van Persie menjadikannya pilihan utama untuk bergelar Pemain Tahunan PFA, Ahad ini.

Dia juga menjadi antara penyerang yang mendapat tumpuan dunia dengan kelab seperti City, Barcelona dan Real Madrid turut dikaitkan dengannya.

Van Persie hanya mempunyai baki setahun daripada kontraknya di Arsenal dan mengakui tidak akan membuat keputusan mengenai masa depannya sehingga akhir musim ini.

Penyokong Gunners pastinya khuatir mengenai kehadirannya di hotel pasukan Barcelona menjelang perlawanan Catalan menentang Chelsea dalam saingan Liga Juara-Juara.

Dia dilihat berbual dengan pemain senegara, Ibrahim Afellay dan mungkin bertemu dengan bekas rakan sepasukannya di Gunners, Cesc Fabregas.

Zahida Rafik jawab skandalnya dengan Shafie ...

Posted: 20 Apr 2012 10:03 AM PDTSelepas beberapa hari tuduhan dilemparkan bahawa ada skandal antara Zahida Rafik dengan Menteri Pembangunan Luar bandar & Wilayah , Datuk Seri Shafie Afdal  , hari ini artis berkenaan tampil membuat penafian di dalam tweeter beliau .

Beliau menyatakan   bekas pemandunya itu   sanggup membuat cerita palsu demi duit . Selain itu beliau juga akan ambil tindakan dengan   menyaman pihak yang melakukan fitnah ini


GPB berpandangan  dalam isu ini , bukan hanya Zahida membuat kenyataan penafian seperti ini , malah DS Shafie juga sepatutnya kena bercakap  .  Ini kerana tuduhan ini cukup berat dan isu ini terjadi selepas Zahida membuat laporan polis terhadap kehilangan wang RM200 ribu miliknya terhadap pemandunya ini . KLIK DI SINI
Surat Anwar melutut minta tolong Yahudi AS tumbangkan BN didedahkan !

Posted: 20 Apr 2012 12:31 AM PDT18 pucuk surat-surat yang dihantar oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada kepada ahli Senator, Kongres, dan Ketua-Ketua yayasan strategik berkaitan demokrasi dan pilihan raya di Amerika Syarikat (AS) adalah bukti Ketua Umum PKR itu meminta pihak asing untuk campur tangan dalam sistem pilihanraya Malaysia, kata Anuar Shaari.

Anuar yang juga bekas Setiausaha Sulit Anwar berkata jika pilihanraya Malaysia tidak telus mana mungkin pembangkang mendapat jumlah kerusi yang banyak di parlimen dan menguasai beberapa negeri tertentu di negara ini.

"Ini satu fitnah untuk memburuk-buruk pemimpin dan negara di kaca mata dunia. Dia menuduh Malaysia mengamalkan pemerintah 'autoritarian', padahal dia bebas berceramah dan keluar negara memburuk-buruk negara.

"Dalam negara, dalam partinya, apakah dia pengamal demokrasi tulin, sedangkan ahli yang tidak setuju dengan polisinya akan dipecat", katanya.

Lobi-lobi Anwar

Anuar ketika dihubungi berkata lobi-lobi Anwar kepada pihak luar sudah bermula sejak beliau dipecat dari UMNO pada tahun 1998.

"Itu stail dia. Sebelum ini sudah ada surat menyurat dihantar kepada kenalannya di luar negara selepas dipecat dari UMNO pada tahun 1998.

"Dia tulis secara prejudis, menceritakan pemecatannya kerana faktor politik, tetapi tidak menceritakan kes moral yang sedang dihadapinya

"Dia beri gambaran negatif supaya pihak asing akan bersangka buruk kepada Malaysia", katanya.

Ketika ditanya, kenapakah perlu Ketua Umum PKR menghantar surat-surat ke luar negara, Anuar berkata, "untuk menagih simpati pihak asing, membantunya di Malaysia..mungkin bantuan kepakaran atau dana".

Kenal Pasti Individu

Menurutnya lagi, Anwar telah mengenalpasti individu-individu tertentu untuk dihantar surat dan bermungkinan individu itu dikenali melalui rangkaian Paul Wolfowitz, bekas Timbalan Setiausaha Pertahanan AS dan Carl Gershaman, Presiden NED (National Endowment for Democracy) sudah lama dikenali.

"Dia telah kenal pasti kepada siapa surat itu perlu dihantar. Mungkin individu-individu itu sudah mempunyai rekod tidak senang dengan Malaysia, jadi dia berpenanan menambahkan 'minyak dalam api'.

"Mungkin, Paul Wolfowitz dan Carl Gershman buka jalan untuk Anwar mengenali individu-individu tertentu kerana hubungan Anwar dengan dua tokoh Yahudi itu sudah lama terjalin", katanya.

Anuar diminta mengulas pendedahan laman ini yang membongkar 18 pucuk surat-surat ditandatangani oleh Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Parti Keadilan Rakyat dihantar pada 7 Mei 2007, 31 Mei 2007 dan 25 Julai 2007.

Surat bertarikh 7 Mei 2007 dihantar kepada dua Senator, iaitu Senator Thomas Craig dan Senator Susan Collins serta dua ketua yayasan iaitu Mr. Vidar Helgesen, Setiausaha Umum International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) dan Richard W. Soudrìette, Presiden dan Pengarah Urusan International Foundation for Electoral Systems (IFES).

Menurut laman palgrave-journals.com, IDEA, IFES adalah badan-badan yang diistilahkan 'key democracy' sebaris dengan National Endowment for Democracy (NED), Freedom House (FH), United States Agency for International Development (USAID), Transparency International (TI) dan United Nations Development Program (UNDP).

Laman rightweb menyebut IFES menerima dana daripada NED untuk melaksanakan operasinya.

Rangkaian Demokrasi Dunia

Malah laman pinkindustry.wordpress.com menyediakan carta yang menunjukkan peranan dan rangkaian NED yang berhubung kait dengan George Soros dan rangkaian-rangkaian lain.

Surat Anwar bertarikh 31 Mei 2007 dihantar kepada seorang speaker, 5 orang senator dan 7 orang ahli kongres A. Mereka adalah; Speaker Nancy Pelosi, Senator Joe Biden, Senator Barbara Boxer, Senator Bill Nelson, Senator Richard Lugar, Senator Lisa Murkowski, David Drier, Dana Rohrabacher, Donald A Manzullo, Gregory Meeks, Eni Fa'aua'a Hunkin Faieomavaega Jr, Tom Lantos dan Ileana Ros-Lehtine.

Manakala, surat bertarikh 25 Julai 2007 pula dihantar kepada seorang individu iaitu bekas Presiden AS, Jimmy Carter (One Copenhìll).

Surat kepada Jimmy Carter itu turut dibuat salinan kepada Al Gore, bekas Naib Presiden AS.

Dalam surat Anwar kepada Richard W. Soudrìette Presiden dan Pengarah Urusan IFES, Ketua Umum PKR itu melaporkan perkembangan politik di Malaysia yang didakwanya 'kekurangan demokrasi' yang diistilahkan sebagai diperintah oleh parti pemerintah 'autoritarian' yang telah berkuasa selama setengah abad.

Anwar memburuk-burukkan Malaysia dengan menuduh pertumbuhan ekonomi negara ini semakin merosot sejak tahun-tahun kebelakangan ini, yang didakwanya berpunca dari penipuan, salah laku dan rasuah.

Di samping itu, beliau turut menuduh ketidakbebasan sistem media dan kehakiman Malaysia yang disifatkan sebagai sistem yang tunduk kepada hawa nafsu Perdana Menteri.

Lapornya lagi, masyarakat sivil juga tidak bebas, dakwanya disekat oleh undang-undang yang ketat.

"Saya sedar tentang gerak kerja IFES di seluruh dunia dalam membantu pembangunan masyarakat sivil dan bantuan pilihanraya. Saya kagum dengan gerak kerja yang anda telah berjaya lakukan dan saya mempelawa anda untuk memulakan perbincangan bagaimana membawa pengalaman luas IFES ke Malaysia" kata Anwar.

seterusnya klik  AIDC 


Gadis Melayu P.Pinang seronok kahwin anak VVIP Australia di gereja !!

Posted: 19 Apr 2012 11:33 PM PDTSekarang ini dalam internet 'kecoh' apabila seorang gadis Melayu dari Pulau Pinang dikatakan berkahwin dengan anak VVIP dari Australia di sebuah gereja.

Melalui laporan akhbar, Nicholis Rudd, 26, anak kepada Kevin Rudd bekas Perdana Menteri Australia telah berkahwin di Gereja Anglikan St James 'di King St, Sydney, bersama pasangannya Zara Shafruddin, 27.

Perkahwinan itu dirahsiakan sehinggalah bekas Perdana Menteri itu mengumumkan di Twitternya. Perkahwinan itu telah dihadiri oleh kawan rapat dan keluarga pasangan itu.

Selepas majlis, pasangan itu telah menaiki limosin ke Catalina di Rose Bay untuk majlis Resepsi.Pasangan itu bertemu pada majlis perkahwinan Jessica, anak sulung Rudd dan Rein isterinya di Brisbane Therese Mei 2007.

Nicholas Rudd melamar Zara semasa percutian Easter di Republik Czech pada bulan April 2010.

Zara berkata dia terkejut apabila Nick melutut dihadapannya.

"Saya tidak menjangkakan, tetapi saya tahu akan menjadi lebih bahagia. Bukan sahaja dia sangat bijak, pemurah tetapi juga baik hati, ," kata Zara Shafruddin.

Pasangan pengantin, kedua-dua peguam, bekerja di firma undang-undang antarabangsa Clayton Utz di Sydney.

kisah mereka boleh dilayari di sini -> http://www.news.com.au/national/nicholas-rudd-marries-zara-shafruddin-at-st-james-church-in-sydney/story-e6frfkvr-1226326755787

sumber : mynews hubKomen GPB 

Puak-puak Kristianisasi yang dok murtadkan orang Islam sekarang ini   mahu Malaysia macam ini lah ... hak kebebasan  mutlak hingga gadis Melayu Muslim pun  boleh kahwin lelaki kristian  di gereja .

Gadis Melayu  bernama Zara ini memang sudah tentu sah  murtad kerana berkahwin dengan lelaki Kristian mengikut agama nya  .  Sekarang in perkahwinan seperti ini tak dibenarkan di Malaysia  dan itu yang mereka nak cuba hapuskan dulu menerusi tuntutan IFC .

Orang PAS terutama Dr Rani yang anggap murtad tak penting adakah akan sokong perbuatan ini ??


bapa mertua Zara beragama Kristian ...YDP MAIPP: PAS P.Pinang sah dijadikan kartun oleh kerajaan DAP !!!

Posted: 19 Apr 2012 08:14 PM PDT

PAS PP memang kasta paling rendah dalam Pakatan di PP . Itu yang mereka rela dijadikan kartun untuk wayang kulit kerajaan DAP dalam isu perlantikan YDP MAIPP .
Yang menjadi tukang karut /tok dalangnya adalah kerajaan regim DAP . Lepas itu pulak apa kejadahnya nak diadakan mesyuarat pertama MAIPP tergesa-gesa hari ini dengan ketiadaan YDP MAIPP yang sah ?

Siapa punya arahan ?? Adakah tukang dalang dari kerajaan DAP ??


Kenyataan media KP UMNO PP


Salam,Pemuda Umno PP menganggap bahawa kemelut perlantikan YDP Maipp telah membuktikan bahawa PAS telah "DIKARTUNKAN" oleh kerajaan negeri DAP selama ini . Janji Anwar Ibrahim kepada PAS sebenarnya hanyalah helah untuk memastikan pengundi PAS pulau pinang KHAYAL sementara yang pada hakikatnya telah muak dengan kerajaan negeri DAP.

Pendedahan TKM 1, Mansur Othman bahawa mereka telah mengemukakan nama YB malik kassim pada 22 Disember 2011 adalah satu tamparan hebat kepada pimpinan PAS dan terbuktilah bahawa PAS adalah salah satu karektor dalam wayang kulit Pakatan Rakyat sahaja. Karektor terbaru dalam wayang kulit Pakatan Rakyat dibawah pimpinan DAP di Pulau Pinang adalah YB Salleh Man. Mana mungkin YB Salleh man dapat mendaulatkan Islam dengan jawatan tetapi tanpa kuasa. Yang pasti YB Salleh Man akan menjadi rakan tambahan kepada karektor malik kassim yg didapati tidak dapat memartabatkan agama islam di Pulau Pinang selama memegang portfolio Exco Agama.Persoalan yang timbul sekarang adakah kedaulatan agama islam dipulau pinang cuba dimanipuilasi oleh tukang karut yang mengawal karektor2 dalam wayang kulit tersebut.

Adakah tukang karut tersebut hanya menggunakan karektor2 tersebut untuk kepentingan parti politik dan peribadi dia dengan tidak mendaulatkan agama islam yang menjadi agama rasmi negara.

Adakah tukang karut cuba mempertikaikan keputusan DYMM dengan mengarahkan secara tergesa2 YB Salleh Man mempengerusikan Mesyuarat Pertama MAIPP yang hanya akan tamat tempohnya pada 10 Mei 2012. Adakah ini satu GIMIK pilihanraya lagi?Adakah tukang karut tidak hairan kerana tahu bahawa umat islam tidak akan bersatu dan dia akan memastikan mereka tidak dapat bersatu dengan agenda2 sulit yang akan dimainkan oleh karektor2 dalam wayang kulitnya.

Pemuda UMNO menyeru agar semua umat islam menilai keikhlasan tukang karut tersebut dan Umat islam melayu tidak ada pilihan kecuali bersatu sekurang kurangnya dalam peti undi untuk memberikan amaran kepada tukang karut tersebut agar JANGAN MASUK CAMPUR dalam hal agama islam dan kepentingan umat islam melayu tidak kira daripada parti mana sekalipun. Yang pasti Tukang karut yang telah mengKARTUNkan pas akan melabelkan pemuda umno pp sebagai RASIS atau BODOH.Harap terbit jika ada ruang,TQ

Ir.Shaik Hussein Mydin,
KP UMNO PP

MAIPP sudah jadi cacar marba , mesyuarat hari ini tak sah ??

Posted: 19 Apr 2012 06:05 PM PDTMesyuarat pertama Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang berlangsung hari ini berkemungkinan tidak sah kerana dipengerusikan Timbalan Yang Dipertuanya, Datuk Mohd. Salleh Man (gambar).

Pengerusi Biro Agama Badan Perhubungan UMNO negeri, Shabudin Yahaya berkata, berdasarkan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang mesyuarat MAIPP perlu dipengerusikan Yang Dipertua kecuali atas sebab-sebab tertentu.

"Timbalan Yang Dipertua boleh memanggil mesyuarat jika tiada Yang Dipertua namun masalah sekarang Yang Dipertua ada, tidak tarik diri. Jadi kita anggap Yang Dipertua MAIPP wujud.

"Tiada dalam mana-mana organisasi berlaku begini. Sekarang seolah-olah ada dua kepala dalam MAIPP," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman semalam mengakui membuat kesilapan dalam isu pelantikan Yang Dipertua MAIPP yang baharu.


Kerajaan DAP Pulau Pinang sebelum ini menghantar nama Pengerusi Jawatankuasa Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Abdul Malik Kassim ke Istana Negara bagi mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk dilantik ke jawatan tersebut pada 22 Disember lalu.

Bagaimanapun, cadangan itu dibatalkan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMK) yang memutuskan Mohd. Salleh yang juga Pesuruhjaya Pas negeri sebagai Yang Dipertua MAIPP bagi tempoh dua tahun mengikut Seksyen 11 (1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang 2004.

Berikutan itu, kerajaan negeri menghantar surat rayuan ke Istana Negara pada 20 Januari lalu bagi memohon mengadap Yang di-Pertuan Agong berhubung perkara itu.
MAIPP perlu mengadakan mesyuarat pertama dalam tempoh tiga bulan selepas watikah pelantikan dikeluarkan.

Shabudin yang juga bekas Yang Dipertua MAIPP menegaskan, meskipun perkara itu adalah kecil ia boleh memberikan kesan besar kepada keseluruhan sistem urus tadbir hal ehwal Islam di negeri ini.

"Mesyuarat ini penting kerana selalunya ia membincangkan perkara-perkara seperti urusan tanah, zakat, akidah dan pelantikan hakim.

"Sebagai contoh, jika mesyuarat hari ini memutuskan pelantikan amil maka pelantikan itu tidak sah. Jika tidak sah maka kutipan zakat selepas ini juga tidak sah," ujarnya.

Difahamkan, mesyuarat pertama MAIPP berlangsung hari ini bermula pukul 9 pagi.Bagaimanapun, dua Ahli Majlis Eksekutifnya iaitu Ketua Polis negeri, Datuk Ayub Yaakob dan Mufti negeri, Datuk Seri Hassan Ahmad dikatakan tidak hadir.


Komen GPB

Mesyuarat hari ini yang  bakal  dipengerusikan Salleh Man bukan sahaja tak sah , malah melanggar perkenan watikah perlantikan oleh  YDP Agong kepada YDP MAIPP yang baru iaitu Malik Kassim .

MAIPP sudah jadi organisasi cacar marba dan kelam kabut dek kerana sandiwara bangang oleh kerajaan DAP .

DIMENSI

Posted: 20 Apr 2012 11:19 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Mahasewel - "Kami tak gentar..kami pengecut jek"

Posted: 20 Apr 2012 08:59 AM PDT


Omegay: Presiden PAS nafi pakatan hasut pelajar?? kehkehkeh

Posted: 20 Apr 2012 05:59 AM PDT


Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang menafikan Pakatan Rakyat menghasut agar mengadakan demonstrasi menuntut pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Sebaliknya tegas beliau,  dakwaan bahawa pembangkang mempergunakan pelajar demi mencapai kepentingan sendiri adalah satu tuduhan tidak munasabah kerana golongan itu bukan mudah untuk ditipu.

"Pelajar ni orang berpelajaran, berpendidikan tinggi oleh itu tidak mungkin mereka boleh dipergunakan dengan sebegitu mudah," katanya ketika ditemui Sinar Harian selepas taklimat pembinaan Dewan Tok Guru di Rusila, Marang, semalam. - SH

kehkehkeh BAPAK BOREK..ANAK RINTIK..Presiden PAS kuat menipu..yang mengajor menipu pun orang lain..anuwar pandikutti jugak!..tak heran la semua anak buah pengikut ajaran sesat ikut jejak dia >XD


IPOHMALAY

Posted: 20 Apr 2012 09:53 AM PDT

IPOHMALAY


Stok Sampingan Pemimpin Wanita Pakatan Rakyat

Posted: 20 Apr 2012 01:03 AM PDT

PAS menghantar Nizar Jamaluddin dan Mat Sabu ke Dataran Merdeka untuk memastikan 'perempuan-perempuan simpanan' mereka selamat sejahtera adanya jua. Mari kita lihat antara simpanan-simpanan mereka.

Tak ada pulak pemimpin Islam jenis ke neraka yang berani menegur maksiat mata jenis ini. Tengok pun boleh terbayang bau masamnya.

Ini mak siapa? Berapa duit PTPN dah pinjam?

Ini Melayu yang bakal menjadi pemimpin wanita Pakatan Rakyat. Perempuan macam ni kalau jerit-jerit Takbir, rasa-rasanya, Allah murka tak?

Anak-anak Siapakah Ini?

Posted: 19 Apr 2012 11:56 PM PDT

Anwar Rancang Bazirkan RM 30 Juta Wang Rakyat Selangor

Posted: 19 Apr 2012 08:55 PM PDT

Untunglah Selangor mempunyai Penasihat Ekonomi yang sangat bijak. Tetapi kebijakannya itu ialah untuk menghabiskan wang rakyat dengan cara-cara yang di luar logik dan kebiasaan.

EC: Separate polls in Selangor will cost taxpayers RM30mil

Pakatan Rakyat's proposal not to hold polls for Selangor simultaneously with the next general election will cost taxpayers RM30mil, said Electoral Commission Deputy Chairman Datuk Wan Ahmad Wan Omar. "It's their right to do so as long as they get consent, but what difference does it make to hold the elections later? The rakyat already know the candidates and the policies."

Maka bertambahlah ilmu kita hari ini bagaimana Anwar Ibrahim yang bukan berpendidikan ekonomi itu menambahkan lagi kecacatan kung-fu nya dalam pemerintahan ala Pakatan Rakyat.

Inilah Ketua Pembangkang pilihan Pakatan Rakyat. Inilah orang yang dicanang sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat berkuasa. Inilah dia orang yang menjanjikan RM200 billion yang dijanjikan kepada rakyat yang entah mana celah hendak dikoreknya. Inilah pemimpin yang hanya mampu menipu orang-orang tenging.

Antara India Dan Keling Paria

Posted: 19 Apr 2012 07:44 PM PDT


Di Malaysia terdapat dua jenis kaum dalam masyarakat India. Satu, yang kita panggil India sama ada Punjabi, Tamil, Malayalam, Telugu dan Ceylonis. Satu lagi yang kita panggil Keling Paria.

Keling Paria dalam Malaysia ini tidak diketahui mana asal usulnya, kalau lahir di Malaysia sekalipun peneran keluar benih-benih spesis ini tidak ada ikhtiar untuk mendaftarkan anak-anak mereka. Terima kasih kepada pemimpin terdahulu mereka yang lebih suka tanam rambut dari menanam rasa tanggungjawab untuk membela nasib mereka.

Apabila kelahiran tidak didaftarkan, bagaimana untuk mendapata kad pengenalan? Jika kelahiran tidak mereka sendiri daftarkan, adakah Jabatan Pendaftaran perlu mengetuk pintu setiap rumah Keling Paria ini untuk bertanya, " ஹலோ. யார் பிறக்க வேண்டும்?" atau "Hello, ada sesiapa yang nak beranak?"

Dek kerana kebodohan yang diwarisi, mereka tanpa rasa segan silu bersikap biadap dengan menghindukan PM tanpa berasa ia akan menimbulkan rasa tidak senang orang Islam.

Kebodohan mereka ialah, tidak dapat memahami kesan dari tidak mendaftar kelahiran anak-anak mereka. Siapa yang tahu kalau sebenarnya mereka ini pelarian Tamil Sri Lanka yang kini menyemak di tanah Australia dan menjadi isu besar di sana? Maka, permohonan kewarganegaraan sememangnya memerlukan proses yang ketat! SINI BUKAN INDIA ATAU SRI LANKA!

Tetapi tak mengapalah, adat musyrikin yang dibela oleh pemuka-pemuka Islam yang pro-musyrikin, sudah tentulah akan mempersendakan Islam itu sendiri. Terima kasih kaum Melayu Meloya dalam pembangkang.

Kebodohan yang tidak dapat diajar hanya terdapat pada golongan ini. Mungkin akan berterusan untuk beberapa generasi.

நாய் நாய் பிறந்த
Anjing hanya melahirkan anjing.

Percetakan Dakyah Merosak Akidah Bakal Berleluasa

Posted: 19 Apr 2012 06:28 PM PDT


Masa untuk mendidik ilmu agama yang bukan sahaja mencukupi, malah yang mapan ke atas anak-anak kita telah tiba. Dek kerana terlalu dimanjakan oleh pemerintah sebelum ini, ibubapa mengambil mudah pendidikan agama ke atas anak-anak sehingga penerbitan Injil dalam bahasa Melayu pun menjadi kekhuatiran besar sebahagian masyarakat Islam di negara ini.

Namun, apa yang diluluskan di Dewan Rakyat jam 2.20 pagi tadi seharusnya dilihat secara positif dari hasil negatif di mana ia akan menjadi kesempatan bagi sesetengah pihak untuk meniru dakyah Kristianisasi dan pluralisme di Indonesia yang sebenarnya tidakpun mengakibatkan berlaku gejala kemurtadan besar-besaran. Malah masih ramai sahaja penganut Kristian di Indonesia memeluk Islam hari demi hari.

KUALA LUMPUR: It was a significant leap for the publishing industry when the Printing Presses and Publications (Amendment) Bill 2012 was passed in the Dewan Rakyat at 2.20am on Friday.

The Bill was passed without amendments.

The Bill does not only do away with the requirement to renew a permit annually, but allows publishers to challenge in court any decision by the Home Minister to revoke or suspend permits.

The Bill, along with other legislation to broaden civil liberties, is part of the Government's political transformation efforts.


Kita pasti dapat melihat bahawa akan ada berbagai lagi risalah, akhbar, majalah dan medium bercetak dari pihak dalam atau luar negara yang akan melipatgandakan usaha untuk merosakkan pegangan Islam dikalangan umat Islam di negara ini khususnya golongan muda yang lemah pegangan Islamnya.

Inilah kehendak Allah untuk negara ini mulai saat ini. Maka janganlah ada pihak yang hendak melawan ketentuan Allah yang mengilhami mereka-mereka yang terlibat untuk meliberalisasikan hal ini kerana dari sudut positifnya, ibu bapa tidak lagi boleh lari dari tanggungjawab untuk mengisi minda dan mengisi kekosongan jiwa anak-anak mereka yang tandus ilmu keagamaan yang selama ini mereka alpakan.


bumiyang

Posted: 20 Apr 2012 03:43 AM PDT

bumiyang


Demonstrasi Mansuh PTPTN Bagus untuk Tarikkan Pelancongan???

Posted: 19 Apr 2012 08:39 PM PDT

Politik Harian

Posted: 20 Apr 2012 03:26 AM PDT

Politik Harian


PKR Dikuasi Golongan Sosialis, Anti-Raja

Posted: 20 Apr 2012 02:00 AM PDT


Dakwaan penghinaan oleh pemimpin-pemimpin PKR terhadap raja-raja Melayu dan pembesar-pembesar negara semasa majlis pertabalan Seri paduka Baginda Yang diPertuan Agong adalah amat memeranjatkan rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu.

Dakwaan yang dibuat oleh salah seorang tetamu yang hadir pada majlis gilang gemilang dan penuh istiadat Melayu dalam satu artikel yang ditulisnya mengenai insiden yang memalukan itu menyerlahkan sikap sebenar PKR dan pemimpin-pemimpinnya.

Memang benar parti itu ingin membawa politik baru seperti mana yang tercatat dalam manisfesto dan Buku Jingga tetapi seni politik yang ingin di bawanya amat bercanggah sekali dengan budaya dan adat resam rakyat negara ini.

Tidak salah kalau dikatalkan PKR bersama-sama rakannya dalam Pakatan Rakyat sebenarnya adalah anti-raja.

PKR sebenarnya ada gabungan daripada Parti Keadilan Nasional (PKN) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM).

Sementara PKN ketika ditubuhkan adalah parti yang lahir dari politik jalanan memperjuangkan nasib dan agenda peribadi Anwar Ibrahim, PRM pula adalah sebuah parti yang cenderung kepada ideologi sosialisme dan pemikirannya adalah berhaluan kiri.

Gerakan berhaluan kiri seperti sosialisme atau ideologi yang lebih ekstrim dalam bentuk komunisme rata-ratanya adalah anti-institusi raja.

Semasa zaman darurat melawan ancaman komunis, golongan berhaluankiri bersekongkol dengan musuh negara.

Negara-negara yang dahulunya mempunyai institusi raja seperti India, Indonesia dan terbaru Nepal, semuanya menjadi mangsa kepada gerakan anti-raja yang didalangi oleh fahaman sosialisme dan komunisme.

Dalam PKR, fahaman sosialisme yang anti-raja telah meresap ke dalam parti itu melalui PRM.

Sikap kurang ajar PKR terhadap institusi raja adalah disebabkan kehadiran begitu ramai bekas-bekas pemimpin PRM mendapat jawatan tinggi dalam PKR antaranya bekas Timbalan Presiden, Senator Dr Syed Husin Ali, yang meruopakan guru dan juga ideolog Anwar, Sivarasa Rasiah (MP Subang), Tian Chua (MP Batu), Latifah Koya (Pengarah Biro Guaman), N. Surendran (Naib Presiden), Khairul Khairul Anuar Ahmad Zainuddin (Timbalan Ketua AMK), Hishamuddin Rais dan ramai lagi pemimpin parti itu.

Dasar dan halatuju PKR banyak dipengaruhi oleh fahaman sosialisme kerana bekas pemimpin PRM seperti Sivarasa mempunyai peranan besar dalam penggubalan beberapa fasa baru dan pindaan perlembagaan parti itu kira-kira dua tahun lalu.

Sebab itu wujudnya konsep kesamarataan dalam pengagihan kekayaan negara, keadilan sosial, hak beragama serta hak berpolitik.

Malangnya perlembagaan PKR telah meminggirkan hak-hak orang Melayu yang terpaksa dikorbankan demi mengambil hati golongan sosialis dalam PKR.

Lihat sahaja penerbitan lidah parti, Suara Keadilan yang masih diterbitkan walau pun tidak mempunyai permit.

Dasar dan halatuju akhbar tersebut dikawal ketat oleh tokoh-tokoh sosialis PKR seperti Tian Chua, Dr Syed Husin dan Latifah Koya.

Malah kartunis Zunar yang mengepalai sidang pengarang akhbar itu sememang terkenal dengan sikap sosialisnya begitu juga dengan kebanyakan anggota sidang pengarangnya.

Tema dan bahan-bahan yang disiarkan di dalam akhbar itu yang bersifat kutuk, mengutuk, caci-mencaci, fitnah, tohmah, semuanya mencerminkan pandangan ekstrim kumpulan sosialis yang bersarang di dalam pucuk pimpinan PKR.

Jika dibiarkan budaya sosialis ini berkembang dan merebak melalui penerbitan seperti ini, kemungkinan besar masyarakat juga akan terpengaruh dengan fahaman ekstrim ini.

Malah, sebelum ini beberapa pemimpin PKR seperti ADUN Seri Muda sudah pun dihadapkan di mahkamah kerana menghina Sultan Selangor dalam isu pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Ini tidak termasuk lagi senarai panjang perbuatan menghina institusi raja yang dilakukan oleh pemimpin Pakatan Rakyat yang lain dalam DAP dan PAS.

Adalah penting rakyat berhati-hati memilih parti seperti ini yang hanya mempergunakan isu untuk meraih undi demi melaksanakan agenda licik mereka.

Raut Muka Anwar Topik Hangat Di Facebook

Posted: 20 Apr 2012 01:00 AM PDT


Raut muka Datuk Seri Anwar Ibrahim mula menjadi topik hangat di facebook apabila facebooker 'Fariz Aazim' meletakkan sekeping foto Ketua Umum PKR itu yang dikongsi bersama dengan facebooker 'Mulut Mummy' dan facebooker 'Minaq Jinggo'.

"Antara gambar terbaru Anwar bin Ibrahim…nilaikan lah sendiri..!" kata Fariz Aazim yang ditanda kepada Minaq Jinggo dan 45 facebooker yang lain.

Foto Anwar yang dimuat turun sejak 17 jam yang lalu, setakat ini dikomen oleh 286 facebooker yang lain.

Menariknya, seperti satu 'gelombang protes senyap', topik tentang raut muka Anwar Ibrahim sejak akhir-akhir mula menjadi satu topik hangat yang menarik perhatian facebooker untuk diperkatakan. -AIDC


Rang Undang-undang AUKU (Pindaan) 2012 Diluluskan Dengan Pindaan

Posted: 19 Apr 2012 11:37 PM PDT


Persidangan Dewan Rakyat malam Khamis meluluskan Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012, dengan pindaan yang membenarkan pelajar universiti memegang sebarang jawatan dalam mana-mana persatuan atau pertubuhan di dalam dan di luar kampus.

Perenggan 15(2)(c) telah digugurkan yang dicadangkan melarang pelajar daripada bertanding dalam pilihan raya bagi atau memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus, jika pelajar itu memegang apa-apa jawatan dalam sesuatu parti politik.

Larangan itu bertujuan untuk mengekalkan keberkecualian di dalam kampus.

Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) yang telah mencadangkan untuk menggugurkan subseksyen itu berkata sekatan tersebut akan memberi ruang yang sangat besar kepada pihak tertentu untuk terus mengkritik kerajaan.

Katanya mereka akan memberikan hujah yang mengatakan kerajaan tidak ikhlas dan tidak komited dengan semangat keterbukaan dan pengiktirafan kepada mahasiswa.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika menggulung perbahasan rang undang-undang tersebut berkata kementerian bersetuju supaya subseksyen tersebut digugurkan berikutan hujah yang diberikan adalah menyakinkan.

Mengulas mengenai kebimbangan anggota Parlimen sama ada pindaan tersebut boleh menjejaskan peranan universiti dan pelajar yang sedang mengikuti pengajian, beliau berkata perkara tersebut telah diberi pertimbangan oleh kepimpinan negara apabila bersetuju untuk melakukan pindaan terhadap akta berkenaan.

Katanya pindaan itu adalah bagi mencapai keseimbangan antara soal kebebasan politik dan juga bagi mencapai matlamat pendidikan.

Datuk Dr Mohamed Shahrum Osman (BN-Lipis) melahirkan kebimbangan jika idelogi parti dan agenda politik kepartian yang bersifat memihak atau partisan politik menular di dalam kampus.

Katanya beliau bimbang ia akan menimbulkan masalah jika tidak dapat dikawal.

Bagaimanapun, katanya beliau berharap mahasiswa menggunakan peluang yang telah terbuka dan diberikan oleh kerajaan itu sebaik-baiknya untuk menunjukkan yang mereka sudah cukup matang dan bersedia menggunakan kebebasan yang diberikan tanpa menjejaskan tugas dan tanggungjawab mereka sebagai pelajar universiti yang berilmu dan berjaya.

"Saya berharap mahasiswa bijaksana dalam membuat sesuatu keputusan dan pilihan bagi memastikan mereka tidak mengabaikan tugas dan tanggungjawab utama.

"Harapan ibu bapa dan komitmen penaja pengajian, keharmonian kampus dan hak pelajar lain yang ingin belajar dengan tenang tanpa terlalu diganggu dengan soal berpolitik yang melampau dalam kampus," katanya.

Katanya beliau berharap pentadbiran universiti dapat menasihati pelajar untuk menggunakan kebebasan dengan sebaik-baiknya dan jangan mudah diperalatkan oleh mana-mana pihak.

-Bernama

DAP Pulau Pinang Persenda Agong

Posted: 19 Apr 2012 09:00 PM PDT


Tindakan Kerajaan Negeri yang enggan menerima pelantikan Exco Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Kassim sebagai Yang Dipertua Majlis (YDP) Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) dianggap membelakangkan dan mempersendakan titah Yang di-Pertuan Agong.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, alasan Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mansor Othman yang mengakui Kerajaan Negeri telah melakukan kesilapan dalam pelantikan jawatan penting itu juga tidak boleh diterima kerana ia bukan perkara yang boleh dipermainkan.

Zainal berkata, pelantikan Abdul Malik untuk jawatan itu adalah atas permintaan Kerajaan Negeri sendiri, namun apabila ia telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 10 Februari lalu tetapi titah berkenaan tidak dilaksanakan.

Katanya, tindakan Kerajaan Negeri membuat rayuan kepada Yang di-Pertuan Agong supaya Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Mohd Salleh Man pula dilantik untuk jawatan berkenaan jelas memperlihatkan mereka cuba mencabar institusi raja.

"Alasan kesilapan Kerajaan Negeri dalam isu pelantikan ini sukar diterima. Bagaimana mereka (Kerajaan Negeri) nak mentadbir hal ehwal agama Islam kalau hal-hal semudah pelantikan YDP ini pun boleh tersilap," katanya pada sidang media di sini semalam.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno, Datuk Musa Sheikh Fadzir; Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Azhar Ibrahim dan bekas YDP MAINPP, Datuk Shabudin Yahya.

Kelmarin, pada satu sidang media khas, Mansor mengakui Kerajaan Negeri telah melakukan kesilapan dalam isu pelantikan YDP MAINPP yang baru.

Dalam pada itu, Zainal turut membidas tindakan Kerajaan Negeri yang lewat menghantar nama pengganti YDP sedangkan Kerajaan Negeri tahu tempoh perkhidmatan YDP terdahulu iaitu Elias Zakarian akan tamat pada 31 Disember 2011.

Menurutnya, Kerajaan Negeri hanya menghantar nama pengganti YDP untuk dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk diperkenankan pada 22 Disember 2011.

"Sepatutnya sebagai Kerajaan Negeri perlu menghantar nama itu sebulan atau dua bulan untuk dipersembahkan kepada Agong.

"Ini dah la lambat. Kemudian bila dah diperkenankan titah itu tidak dilaksanakan pula," katanya.

Zainal berkata, MAINPP mempunyai bidang kuasa amat besar di mana mereka boleh menasihati Yang di-Pertuan Agong dalam hal ehwal agama Islam kecuali hukum syarak.-SH

Zara Shafruddin, Anak Melayu Berkahwin Di Gereja Dipercayai Berasal Dari Pulau Pinang!

Posted: 19 Apr 2012 07:51 PM PDT


Akhbar Telegraph mendedahkan seorang wanita melayu telah berkahwin di gereja. Nick Rudd, 25, anak bekas perdana menteri Australia, Kevin Rudd dan Zara Shafruddin seorang wanita melayu dikatakan bertukar-tukar ikrar di Gereja St James 'di King St, Sydney. Encik Rudd, Therese Rein isterinya dan anak perempuannya, Jessica mengumumkan berita gembira itu melalui twitter.

Perkahwinan itu telah dihadiri oleh kawan rapat dan keluarga pasangan itu. Gereja St James 'telah dipenuhi dengan bunga ros, lillies dan stephanotis yang dipilih oleh Cik Rein.


Zara Shafruddin merupakan seorang rakyat Malaysia yang berasal dari Pulau Pinang berdasarkan kepada maklumat tempat dan lokasi yang diletakkan dalam profile di Facebooknya.Sejarah: Dewan Rakyat Bersidang Sehingga Awal Pagi

Posted: 19 Apr 2012 11:43 AM PDT


Dewan Rakyat tadi meluluskan usul untuk menyambung persidangan hingga melepasi 12 tengah malam sehinggalah selesai urusan.

Ia bersidang dari awal jam 10 pagi tadi dan dijangka berlarutan hingga jam 3 pagi.

Sejarah

Ini merupakan rekod baru Dewan Rakyat semenjak tahun 1977, rekod lama paling lewat tamat bersidang pada pukul 2:30 am

Pada tengah malam ini, terdapat 34 Anggota Parlimen BN, 17 Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan satu bebas.

Tahniah kepada pemimpin BN yang berjuang untuk rakyat...

Sekian lama AUKU membelenggu mereka yang bernama Mahasiswa, hari ini Ahli Parlimen Rembau YB Khairy Jamaluddin dan rakan-rakan Ahli Parlimen BN lakar sejarah kebebasan Politik!

Update: Rekod baru Dewan Rakyat 20 April 2012 tamat bersidang sehingga jam 3:21 am.

Demo PTPTN: Naib Canselor UM Tunggu Apa Lagi? Ambillah Tindakan Segera! Takkan Tunggu Sampai Lebam?

Posted: 19 Apr 2012 07:51 AM PDT

Bila sebut nama Universiti Malaya (UM) ramai yang akan bersetuju pusat pengajian itu adalah antara pilihan utama ibubapa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang tinggi bukan sahaja kerana sejarahnya yang besar dalam dunia pendidikan malah namanya juga tercatat antara 500 universiti terbaik dunia.

Bagaimanapun ranking yang baik tidak akan menjanjikan banyak perbezaan jikalau ada segelintir pelajarnya mudah terpengaruh dengan anasir luar yang hanya bermatlamatkan mempergunakan mereka untuk kepentingan politik kepartian misalnya menyertai demonstrasi jalanan di Dataran Merdeka tempohari.

Demonstrasi anti PTPTN sabtu lalu oleh sekumpulan mahasiswa pro pembangkang sekalipun gagal sama sekali apabila dari 5,000 orang sasaran penyertaan hanya 200 - 300 orang sahaja yang hadir namun kelibat beberapa pelajar UM dalam demo tersebut tentu sahaja menuntut tindakan bersesuaian daripada pihak pentadbir universiti.

Antara yang telah dikenalpasti merupakan pelajar UM ialah Haziq Abdullah, Syahid Zaini, Safwan Anang dan beberapa yang lain. Ramai yang tertanya-tanya apa langkah selanjutnya yang bakal diambil terhadap pelajar tersebut berikutan penglibatan mereka dalam demonstrasi tersebut.

Haziq misalnya adalah antara individu yang bertanggungjawab membawa gambar Perdana Menteri dengan kalungan bunga kematian, satu tindakan yang agak biadap dan bersifat provokasi sewajarnya disegerakan tindakan tegas terhadapnya.

Mana mungkin seseorang pelajar universiti yang tugas utamanya menelaah pelajaran boleh di biarkan bebas berkeliaran menyertai aktiviti politik sekalipun ada tikanya buah fikiran mereka berguna untuk negara namun ada tempat dan tikanya yang sesuai untuk tujuan tersebut.

Demonstrasi jalanan ditambah lagi dengan perlakuan biadap, kurang ajar dan melampaui tabie asas seorang pelajar universiti tentu saja sukar diterima masyarakat sementelah lagi isu pemansuhan PTPTN yang mereka laungkan juga hasil usul dari golongan partisan yang hanya memperalatkan mereka untuk tujuan kepartian.

Walhal ramai mengakui hakikat dengan adanya dana pinjaman pendidikan dari PTPTN sejak lebih kurang 14 tahun ianya beroperasi telah membantu ratusan ribu rakyat melanjutkan pelajaran ke ipt, tiba-tiba kali ini semata-mata hampir pilihanraya umum ke 13 ianya menjadi puching beg orang politik, apakah logik untuk kita hapuskannya begitu saja?

PTPTN pula bukannya satu skim pinjaman bersandarkan keuntungan, semua dana yang ada dan jumlah bayaran diterima dikitar semula untuk kegunaan generasi pelajar akan datang dan caj perkhidmatan 1% yang dikenakan pula untuk menampung segala kos pentadbiran termasuklah pengurusan, kakitangan, utiliti dan lain-lain yang berkaitan.

Dan pula, PTPTN tidak sama sekali mewajibkan pelajar memohonnya. Semua bergantung pada kemahuan individu tidak mengira miskin atau kaya, jika memerlukan wang pinjaman maka PTPTN adalah tempatnya. Tapi jika berasa cukup mampu menanggung segala kos pengajian dan sara hidup selama 2 hingga 5 tahun di universiti, tiada paksaan untuk menggunakan khidmat PTPTN.

Andaikata masih ada segelintir pelajar begitu kemaruk mahukan pendidikan percuma sebagaimana dilaungkan dalam demo tersebut, ringan-ringankanlah otak untuk berfikir dan rajin belajar supaya mampu mencapai keputusan cemerlang dengan kelulusan ijazah kelas pertama tentu sahaja hutang pinjaman dilupuskan tanpa bayaran satu sen pun.

Berbalik kepada isu penyertaan beberapa pelajar UM dalam demonstrasi anti PTPTN sebagaimana disebut di awal tulisan ini, sekali lagi ditekankan keperluan pentingnya tindakan segera pihak pentadbir universiti bertegas dengan kebiadapan pelajar-pelajarnya.

Jangan ditunggu hingga ada yang terdetik dalam hati menyangkakan yang Naib Canselor UM hanya makan gaji buta dek kerana lambat bertindak dan kurang responsif terhadap isu tersebut.

Kita tidak mahu suatu hari kelak bakal lulusan universiti tergolong dari sekumpulan manusia yang kurang ajar, biadap dan menjengkelkan sikap perwatakannya sedangkan sifat dan tabie asas seseorang terpelajar mestilah menunjukkan contoh yang baik kepada masyarakat.

Apatah lagi mereka bukan sahaja menggalas harapan ibubapa dan negara supaya menjadi insan yang berguna malah suatu hari nanti khidmat mereka diperlukan untuk menabur jasa bakti bagi pembangunan masyarakat dan negara.

Justeru itu, segeralah bertindak untuk kebaikan bersama agar ia tidak menjadi ikutan kemudian hari kelak yang tentu sahaja jika dibiarkan bukan sahaja memberi kesan terhadap nama baik UM sendiri malah akan menimbulkan keraguan masyarakat terhadap keupayaan UM untuk mendidik generasi masa depan.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Usul YB Khairy Jamaluddin Bagi Meminda Rang Undang-Undang AUKU dan Akta Berkaitan

Posted: 19 Apr 2012 06:50 AM PDTDi bawah adalah teks ucapan penuh YB Khairy Jamaluddin, Ahli Parlimen Rembau semasa mencadangkan pindaan ke atas Rang Undang-Undang bagi memotong sepenuhnya perenggan 15(2)(c) Akta Universiti dan Koleh Universiti 1971.

Beliau juga mencadangkan agar perenggan yang sama iaitu 147(2)(c) Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib), 1976 dan  juga perenggan 10(2)(c) Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta, 1996 dipotong sepenuhnya.
---

Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU)

Terima kasih YB Tan Sri/Dato' Pengerusi,

Saya, Ahli Parlimen Rembau, selaku wakil Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) dengan ini mencadangkan agar Fasal 5, Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012 dipinda dengan memotong sepenuhnya perenggan 15 (2)(c) yang dicadangkan oleh Rang Undang-Undang tersebut.

Ini kerana kami berpendapat, sebarang pindaan yang dilakukan kepada undang-undang usang hendaklah bertepatan dengan hasrat perubahan dan juga norma sosial yang mendasari kehendak kepada pindaan tersebut.

Di dalam hal ini, BNBBC menyambut baik penggantian seksyen 15 AUKU yang sebelum ini menghalang penglibatan politik dengan seksyen yang baru terutama subseksyen 15(1) yang meluaskan hak berpersatuan pelajar, termasuklah menjadi ahli mana-mana parti politik.

Namun bagi kami, susbseksyen 15(2)(c) yang melarang pelajar daripada bertanding dalam pilihan raya bagi memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus jika pelajar itu memegang apa-apa jawatan dalam sesuatu parti politik sebagai self-contradictory dengan maksud dan kehendak gagasan transformasi dan norma sosial yang menuntut kepada kebebasan pelajar untuk berpolitik.

Hujah/Rasional:

[1] Tujuan larangan yang dicetuskan oleh subseksyen 15(2)(c) adalah bertujuan untuk mengekalkan keberkecualian di dalam kampus atau campus neutrality. Sungguhpun kami mengakui keperluan campus neutrality agar perjalanan akademik tidak diganggu oleh kegiatan politik, tetapi janganlah sampai kehendak ke arah ini melibatkan sekatan regresif kepada kebebasan yang diberi.

Ini kerana, keberkecualian itu boleh diselenggara dengan pemantauan kegiatan pelajar sepertimana kelulusan bagi mengadakan sesuatu aktiviti yang diadakan dalam kampus dan sebagainya. Bagi kami, larangan ini memberi gambaran bahawa transformasi yang dibawa oleh Kerajaan cuma perubahan separuh masak dan akan menimbulkan lebih banyak polemik negatif sedangkan pindaan ini berhasrat untuk memberi kebebasan kepada golongan mahasiswa dan sepatutnya menjadi perkara yang dianggap sebagai pindaan yang popular.

[2]Keduanya, jika kita melarang pelajar yang memegang jawatan dalam mana-mana parti politik dari menyertai daripada bertanding dalam pilihan raya bagi memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus, ia seperti tidak mengiktiraf sepenuhnya kebebasan golongan mahasiswa untuk menyertai parti politik kerana pengiktirafan yang diberi oleh subsekyen 15(1) mempunyai sekatan khusus pula kerana ia menghilangkan status kelayakan mereka untuk bertanding bagi sebarang jawatan di dalam kampus.

Ia umpama melabelkan golongan mahasiswa yang mempunyai keahlian dan jawatan dalam parti politik sebagai kelompok atau anasir negatif di dalam kegiatan pelajar di dalam kampus, sedangkan apa yang mereka lakukan hanyalah melaksanakan salah satu daripada hak asasi mereka untuk berpersatuan dan juga suatu hak yang diiktiraf oleh subseksyen 15(1) sendiri. Ia umpama beri tapi tak beri sepenuhnya.

[3] Ketiganya, kegusaran bahawa ramai pelajar Universiti akan menjadi ahli parti parti politik dan bergiat aktif adalah kurang berasas kerana sungguhpun kebanyakan mereka mempunyai pandangan dan juga pendapat berhubung isu yang melibatkan dasar serta politik negara namun semua ini tidak dizahirkan sepenuhnya dengan kecenderungan untuk berpersatuan dan menjadi ahli politik sepertimana hasil kajian golongan muda 2008 oleh Merdeka Centre yang mendapati hanya 3 peratus berminat menganggotai parti politik.

[4] Kelompok mahasiswa adalah mereka yang mudah tertarik kepada idealisme dan semangat perjuangan, namun tarikan itu tidak semestinya bertukar kepada penyertaan di dalam kegiatan politik. Dalam isu ini, apa yang ingin ditegaskan bahawa seseorang itu mungkin lebih tegar dan serius di dalam perjuangan atau idealisme mana-mana parti politik tetapi tidak memegang apa-apa jawatan di dalam parti tersebut dan sekiranya tujuan sebenar sekatan subseksyen 15(2)(c) itu, dan walaupun kami berpendapat tujuan itu tidak sepatutnya wujud, adalah untuk menghindari kelompok ini maka hasrat itu akan gagal kerana keahlian parti tidak menggambarkan sokongan atau tarikan idealisme pelajar secara hakiki.

[5]Pada masa yang sama, kita akan menidakkan proses pencarian bakat pemimpin pelapis dalam politik kerana medan kegiatan pelajar di Kampus merupakan wadah yang bagus untuk pelajar bergiat aktif dan mengharungi latihan kepimpinan. Sekiranya pelajar yang menjadi ahli kepada mana-mana ahli parti politik dilarang sama sekali daripada bergiat aktif sebagai pemimpin pelajar maka ia adalah satu proses yang regresif.

[6] Sekatan ini bersifat terlalu umum. Bahkan rujukan kepada sebarang jawatan di dalam suatu parti politik mencakupi skop yang sangat luas. Sebagai contohnya Pengerusi mana-mana Biro di dalam parti politik tidak boleh langsung mengetuai Persatuan Drama atau Teater Pelajar. Ini suatu yang amat dangkal dan tidak masuk akal.

[7] Subseksyen 15(2)(c) akan hanya memberi ruang yang sangat besar kepada pembangkang untuk menghentam Kerajaan dengan hujah bahawa Kerajaan sebenarnya tidak ikhlas dan tidak komited dengan semangat keterbukaan dan pengiktirafan kepada golongan mahasiswa kerana sungguhpun mereka boleh menceburi kancah politik sebagai ahli tetapi peluang tersebut tersebut bakal mengundang padah kerana mereka tidak lagi boleh menjadi pemimpin pelajar.

[9] Pada masa yang sama, selaku Pengerusi Pemuda Barisan Nasional dan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dan juga seorang pemimpin di kalangan orang muda, menyambut baik pendekatan transformasi yang diterjemahkan melalui pindaan ke atas AUKU ini. Ini kerana ini meraikan idealisme anak muda, mengangkat peranan mahasiswa, merancakkan proses dan amalan demokrasi serta menyemarakkan public participation in policy making process. Bahkan, pindaan kepada AUKU ini juga adalah salah satu daripada gesaan dari Makmal Generasi Muda Pemuda BN atau BN Youth Lab.

Begitulah hujah saya bagi pindaan yang yang dicadangkan ini

Terima kasih YB Tan Sri/Dato' Pengerusi

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

PAS Dan DAP Tolak Batal PTPTN

Posted: 19 Apr 2012 05:18 AM PDT

Berita ini penulis dapati dari sumber dalaman yang kuat dan boleh dipercayai.  Semalam, di dalam mesyuarat Pakatan Rakyat, terjadi perang mulut antara parti-parti sekutu Pakatan Rakyat akibat dari isu pemansuhan PTPTN.  

DAP dan PAS dikatakan berang dengan Anwar Ibrahim dan PKR kerana menjerumuskan mereka ke dalam isu yang akhirnya memakan diri sendiri.    Kini, seluruh parti Pakatan Rakyat terpaksa menepis dan merasionalkan cadangan PKR untuk menghapuskan PTPTN.

Akhbar-akhbar Cina juga kebanyakannya memberi reaksi negatif terhadap cadangan tersebut.   Sin Chew, misalnya mempersoalkan walaupun semua orang menginginkan pendidikan percuma  tetapi apakah cadangan tersebut logik untuk dilaksanakan.  Pendidikan percuma untuk semua bermakna kerajaan memerlukan RM43 bilion setiap tahun dan itu belum lagi diambil kira janji-janji manis yang lain yang ditabur oleh PR yang membawa jumlah lebih RM200 billion.

Akhbar-akhbar Cina diketahui mempunyai pertalian yang rapat dengan DAP dan apa yang ditulis mereka kebanyakannya membayangkan pendirian DAP.  Oleh itu, walaupun secara dasarnya mereka menentang penghapusan PTPTN tetapi mereka memberi sedikit 'muka' kepada Pakatan Rakyat dengan menyebut tentang pengalaman dalam bidang ekonomi yang dimiliki oleh Anwar Ibrahim yang pernah menjadi Menteri Kewangan.
Bagaimanapun, menurut mereka, walaupun Anwar dan Tony Pua punya pengalaman dalam mengurus kewangan tetapi selagi mereka berdua tidak dapat membentangkan secara terperinci tentang bagaimana caranya untuk menampung kos lebih RM200 billion itu, maka mereka tidak ada pilihan selain dari meraguinya.

Dari laporan akhbar tersebut, nampaknya kaum Cina mengakui bahawa PTPTN banyak membantu kerana kebanyakan anak-anak mereka memilih untuk ke pusat pengajian tinggi swasta yang kosnya jauh lebih mahal dari pusat pengajian tinggi awam.   Secara tidak langsung juga mereka telah mengakui bahawa kerajaan tidak pernah mengabaikan kaum mereka, walaupun mereka tidak menyatakannya secara terang-terangan.

Kita percaya, PAS juga banyak terhutang budi kepada kerajaan dalam isu PTPTN ini.   Mana tidaknya, jika kebanyakan anak-anak mereka tidak layak mendapat biasiswa kerana kurang menyerlah dalam pelajaran akibat terlalu asyik berpolitik kerana terpengaruh dengan ibubapa sendiri.   Jika ini senarionya maka hanya pinjaman seperti PTPTNlah sahaja yang dapat membantu anak-anak orang PAS ini mendapatkan pendidikan peringkat tertiari.

Begitu juga dengan PKR, contohnya Adam Adli dan semua rakan-rakannya yang ke hulu ke hilir berdemo menentang apa saja yang dibuat oleh kerajaan, tiada seorang pun di antara mereka yang cemerlang dalam pelajaran.  
Justeru, munasabahlah jika PKR ditempelak oleh sekutunya DAP dan PAS kerana mengemukakan cadangan yang paling bodoh.  Apakan daya, tahap itu sajalah pemikiran Ketua Pembangkang yang hanya berkelulusan Pengajian Melayu kelas 3.  

Apa nak dikata, bukan UMNO yang pilih Anwar jadi Ketua Pembangkang, tetapi PR sendiri yang melantiknya.   Tak dapat dibayangkan jika Anwar menjadi Perdana Menteri.  Entah apa lagi agaknya idea-idea bodoh yang akan dikemukakannya.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

anakbukitgantang says

Posted: 20 Apr 2012 03:23 AM PDT

anakbukitgantang says


Pindaan AUKU , demo PTPTN di Dataran Merdeka dan implikasi siswa berpolitik

Posted: 19 Apr 2012 04:16 PM PDT

AUKU pindaan 2012 membenarkan siswa aktif dan masuk parti politik. Bagaimanapon   Seksyen 15 (2)(c) AUKU (pindaan 2012) melarang siswa yang menjadi ahli politik bertanding dalam pilihanraya kampus. Jujur bagi saya ini adalah langkah pencegahan agar kampus neutral dan pembelajaran dapat dilaksanakan dengan suasana kondusif. Universiti adalah tempat ilmiah dan ia wajar dihormati. Pindaan membenarkan pelajar berpolitik di luar kampus dan pada masa yang sama membebaskan kampus dari pelajar yang dipergunakan oleh party politik-Pepatah Inggeris yang bersesuaian ialah "You cannot have the cake and eat it all"


Saya hairan kenapa  Khairi Jamaluddin mencadangkan pembatalan Seksyen 15(2)(c)

Mungkin lebih senang cerita Tuan Khairi kita mahu siswa yang berpolitik (jalanan) seperti ini menjadi ketua mereka. Walaupon beliau sokong tak mahu ahli politik jalanan diangkat jadi pemimpin tapi itulah hakikatnya. Pakatan akan buat apa sahaja untuk melanggar undang undang Malaysia sebab pegangan mereka "matlamat menghalalkan cara". Pelajar yang berdemo ini jugalah yang akan mengambil bahagian aktif dalam pilihanraya politik kampus. Cadangan  Tuan Khairi membenarkan pelajar yang menjadi ahli politik berkempen dan menjadi calon pilihanraya di kampus  membuka seluas luasnya floodgate yang ada. Apa agenda Khairi sebenarnya?

Kebebasan seksual (liberalisme) dan  pluralisme ugama diperjuangkan oleh Pakatan. Mahukah kita mengangkat mereka ini menjadi pemimpin kita satu hari kelak?

Bukti bergambar ada di bawah:

pic.twitter.com/KciISv9o
Kerjasama dgn.Kuffar - PAS sanggup berkerjasama dengan kuffar bagi meruntuhkan Pemerintah Islam sedia ada- dan langkah Ambiga mempersoalkan Hak Istimewa Ugama Islam sebagai ugama rasmi negara adalah bersalahan dengan Artikel 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf Islam sebagai Ugama Rasmi Negara- dari Twitter  http://t.co/KciISv9o
Percampuran lelaki dan wanita bukan muhrim-apakah siswi benar benar  muslimah?

Kondom-ada aktiviti seks di sini

Jelas ada perjuangan kebebasan seksual di sini. Ssiwi yang merokok bernama Mislina

Syiah terlibat -Khalid Ismath menjadi muka perusuh di UPSI dan Dataran Merdeka
Fatwa Syiah dan PAS yang MENYELEWENG dari Islam

Sesungguhnya pendirian PAS sangat menyeleweng dari Islam. Habib Munzir menyampaikan beberapa Hadis Sahih Bukhari yang menyuruh umat Islam bersabar terhadap Pemerintah Islam dan melarang mengangkat senjata :

Hadis 1
"Bersabarlah kalian, karena tiadalah datang masa kecuali yg sesudahnya akan lebih buruk, sampai kalian akan menemui Tuhan kalian, kudengar ini dari Nabi kalian (Muhammad saw)" (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Hadis 2
Sabda Rasulullah saw : "Barangsiapa yg mengangkat senjata diantara kita (memerangi sesama) maka bukan dari golongan kita" (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Hadis 3
Sabda Rasulullah saw : "Janganlah kalian kembali pada kekufuran setelah aku wafat dengan saling bunuh satu sama lain" (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Rujukan lanjut Hadis dan larangan menentang pemerintah Islam  Majelisrasulullah-Habib Munzir

Di bawah saya selitkan petikan cadangan Khairi Jamaluddin dan pesanan saya elok tak payah jadi Ketua Pemuda UMNO! Cadangan ini seolah olah datang dari pihak Pakatan yang selama ini memperjuangkan hak kebebasan seksual LGBT, liberalisme dan pluralisme ugama. Di sebelah kem mana KJ sebenarnya berada???

.........................................
AUKU: @KhairyKJ usul potong sepenuhnya Seksyen 15(2)c

[Nota: Kaedah sebenar dalam menambah baik Dasar dan Pelaksanaan Dasar dalam lunas demokrasi. Bukan kaedah jalanan seperti yang dipraktikkan oleh sesetengah pihak. Ini contoh yang perlu diikuti jika benar-benar mahu membentuk masyarakat sivil dalam era politik baru, bukan dengan menggunakan pendekatan jalan seperti yang diwarisi dalam poltik usang.] Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU)

Terima kasih YB Tan Sri

Saya, Ahli Parlimen Rembau, selaku wakil Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) dengan ini mencadangkan agar Fasal 5, Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012 dipinda dengan memotong sepenuhnya perenggan 15 (2)(c) yang dicadangkan oleh Rang Undang-Undang tersebut.

Ini kerana kami berpendapat, sebarang pindaan yang dilakukan kepada undang-undang usang hendaklah bertepatan dengan hasrat perubahan dan juga norma sosial yang mendasari kehendak kepada pindaan tersebut.

Di dalam hal ini, BNBBC menyambut baik penggantian seksyen 15 AUKU yang sebelum ini menghalang penglibatan politik dengan seksyen yang baru terutama subseksyen 15(1) yang meluaskan hak berpersatuan pelajar, termasuklah menjadi ahli mana-mana parti politik.

Namun bagi kami, susbseksyen 15(2)(c) yang melarang pelajar daripada bertanding dalam pilihan raya bagi memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus jika pelajar itu memegang apa-apa jawatan dalam sesuatu parti politik sebagai self-contradictory dengan maksud dan kehendak gagasan transformasi dan norma sosial yang menuntut kepada kebebasan pelajar untuk berpolitik.

Hujah/Rasional:

[1] Tujuan larangan yang dicetuskan oleh subseksyen 15(2)(c) adalah bertujuan untuk mengekalkan keberkecualian di dalam kampus atau campus neutrality. Sungguhpun kami mengakui keperluan campus neutrality agar perjalanan akademik tidak diganggu oleh kegiatan politik, tetapi janganlah sampai kehendak ke arah ini melibatkan sekatan regresif kepada kebebasan yang diberi.
Ini kerana, keberkecualian itu boleh diselenggara dengan pemantauan kegiatan pelajar sepertimana kelulusan bagi mengadakan sesuatu aktiviti yang diadakan dalam kampus dan sebagainya. Bagi kami, larangan ini memberi gambaran bahawa transformasi yang dibawa oleh Kerajaan cuma perubahan separuh masak dan akan menimbulkan lebih banyak polemik negatif sedangkan pindaan ini berhasrat untuk memberi kebebasan kepada golongan mahasiswa dan sepatutnya menjadi perkara yang dianggap sebagai pindaan yang popular.

[2] Keduanya, jika kita melarang pelajar yang memegang jawatan dalam mana-mana parti politik dari menyertai daripada bertanding dalam pilihan raya bagi memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar di dalam kampus, ia seperti tidak mengiktiraf sepenuhnya kebebasan golongan mahasiswa untuk menyertai parti politik kerana pengiktirafan yang diberi oleh subsekyen 15(1) mempunyai sekatan khusus pula kerana ia menghilangkan status kelayakan mereka untuk bertanding bagi sebarang jawatan di dalam kampus.

Ia umpama melabelkan golongan mahasiswa yang mempunyai keahlian dan jawatan dalam parti politik sebagai kelompok atau anasir negatif di dalam kegiatan pelajar di dalam kampus, sedangkan apa yang mereka lakukan hanyalah melaksanakan salah satu daripada hak asasi mereka untuk berpersatuan dan juga suatu hak yang diiktiraf oleh subseksyen 15(1) sendiri. Ia umpama beri tapi tak beri sepenuhnya.

[3] Ketiganya, kegusaran bahawa ramai pelajar Universiti akan menjadi ahli parti parti politik dan bergiat aktif adalah kurang berasas kerana sungguhpun kebanyakan mereka mempunyai pandangan dan juga pendapat berhubung isu yang melibatkan dasar serta politik negara namun semua ini tidak dizahirkan sepenuhnya dengan kecenderungan untuk berpersatuan dan menjadi ahli politik sepertimana hasil kajian golongan muda 2008 oleh Merdeka Centre yang mendapati hanya 3 peratus berminat menganggotai parti politik.

[4] Kelompok mahasiswa adalah mereka yang mudah tertarik kepada idealisme dan semangat perjuangan, namun tarikan itu tidak semestinya bertukar kepada penyertaan di dalam kegiatan politik. Dalam isu ini, apa yang ingin ditegaskan bahawa seseorang itu mungkin lebih tegar dan serius di dalam perjuangan atau idealisme mana-mana parti politik tetapi tidak memegang apa-apa jawatan di dalam parti tersebut dan sekiranya tujuan sebenar sekatan subseksyen 15(2)(c) itu, dan walaupun kami berpendapat tujuan itu tidak sepatutnya wujud, adalah untuk menghindari kelompok ini maka hasrat itu akan gagal kerana keahlian parti tidak menggambarkan sokongan atau tarikan idealisme pelajar secara hakiki.

[5] Pada masa yang sama, kita akan menidakkan proses pencarian bakat pemimpin pelapis dalam politik kerana medan kegiatan pelajar di Kampus merupakan wadah yang bagus untuk pelajar bergiat aktif dan mengharungi latihan kepimpinan. Sekiranya pelajar yang menjadi ahli kepada mana-mana ahli parti politik dilarang sama sekali daripada bergiat aktif sebagai pemimpin pelajar maka ia adalah satu proses yang regresif.

[6] Sekatan ini bersifat terlalu umum. Bahkan rujukan kepada sebarang jawatan di dalam suatu parti politik mencakupi skop yang sangat luas. Sebagai contohnya Pengerusi mana-mana Biro di dalam parti politik tidak boleh langsung mengetuai Persatuan Drama atau Teater Pelajar. Ini suatu yang amat dangkal dan tidak masuk akal.

[7] Subseksyen 15(2)(c) akan hanya memberi ruang yang sangat besar kepada pembangkang untuk menghentam Kerajaan dengan hujah bahawa Kerajaan sebenarnya tidak ikhlas dan tidak komited dengan semangat keterbukaan dan pengiktirafan kepada golongan mahasiswa kerana sungguhpun mereka boleh menceburi kancah politik sebagai ahli tetapi peluang tersebut tersebut bakal mengundang padah kerana mereka tidak lagi boleh menjadi pemimpin pelajar.

[9] Pada masa yang sama, selaku Pengerusi Pemuda Barisan Nasional dan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dan juga seorang pemimpin di kalangan orang muda, menyambut baik pendekatan transformasi yang diterjemahkan melalui pindaan ke atas AUKU ini. Ini kerana ini meraikan idealisme anak muda, mengangkat peranan mahasiswa, merancakkan proses dan amalan demokrasi serta menyemarakkan public participation in policy making process. Bahkan, pindaan kepada AUKU ini juga adalah salah satu daripada gesaan dari Makmal Generasi Muda Pemuda BN atau BN Youth Lab.
Begitulah hujah saya bagi pindaan yang yang dicadangkan ini

Terima kasih YB Tan Sri
..........................................................
Bagi saya cadangan KJ satu yang tak masuk akal.

#seratah#

Posted: 20 Apr 2012 03:14 AM PDT

#seratah#


PENUNTUT MELAYU BERDEMO

Posted: 20 Apr 2012 12:09 AM PDT

PTPTN DAN MAHASISWA


Sekarang ini kecoh pasal suara pembangkang nak menarik sokongan pengundi dikalangan mahasiswa dan lepasan mahasiswa yang berhutang dengan PTPTN, pembangkang dah terdesak untuk mendapatkan sokongan.

bagi mahasiswa yang tak faham Islam dan mencari jalan singkat merasakan isu ini sangat bagus untuk tidak kena membayar hutang, sedangkan hutang wajib di bayar, yang ingkar sokong sangat supaya dimansuhkan PTPTN.

Sedangkan kerjaan memberi kelonggaran kapada mereka bayar secara ansur yang termampu oleh mereka, malah di syaratkan sesiapa yang mendapat keputusan cemerlang tak perlu membayar dan ia dijadikan biasiswa.

Kenapa mehesiswa melayu tidak mengambil peluang ini berlajar bersungguh sungguh untuk mencapai kecemerlangan, sayang yang dapat cemerlang dan yang di tukar daripada pinjaman kapada menjadi biasiswa ialah penuntut bukan melayu yang ramai.

Kemana penuntut melayu ????????. mereka asik nak berdemo sedangkan penuntut bukan Melayu menjadi ulat buku dan berlajar bersungguh-sungguh.

Peristiwa ini bukan baru dah lama berlaku semasa 1974 lagi demotrasi pelajar anjuran Anwar ketika itu di ajaknya penuntut ITM UKM UM UTM dan lain-lain penuntut Melayu keluar berdemo menyurakan rasa tak puas hati kerana orang Melayu miskin ada yan mati kebuluran di Baling Kedah.

Sepatutnya orang-orang baling marah dan menolak Anwar dari dulu lagi kerana menghina orang Baling terlalu miskin sahingga ada yg mati kebuluran, sedangkan itu semua pembohongan Anwar untuk mencari sokongan.

Demo ini terhenti sekita semasa Anwar dalam Kerjaan, apabila dia tak jadi orang kerjaan maka demo bermula semula.

Sekarang ini Anwar mengajak semula mahasiswa berdemo hapus PTPTN, Anwar tak boleh hidup tampa Demotrasi, sepatutnya Anwar memberi ransangan supaya mahasiswa berlajar sungguh-sungguh supaya cemerlang.

Oleh kerana penuntut Melayu malas belajar seronok ikut demo, tak lulus tak apa bila tak kerja nanti salah kan kerjaan tak sediakan kerja untuk mereka, itulah masalah penuntut Melayu.

CUBA BERLAJAR BERSUNGGUH-SUNGGUH SAHINGGA PINJAMAN PTPTN DI TUKARKAN MENJADI BIASISWA ALANGKAH ELOKNYA, TAPI KALAU KITA KITA KATA MEREKA BODOH TENTU MEREKA MARAH TETAPI MEREKA TAK TAU NAK FIKIR BELAJAR SAMPAI KE MENARA GADING TAK TAU MENILAI YANG BAIK YANG BURUK.

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Apr 2012 01:30 AM PDT

Taipingmali (tm)


Adam Bangsat punca segalanya

Posted: 19 Apr 2012 06:23 AM PDTBERLAWANAN dengan sangkaan banyak pihak, 'serangan' awal pagi yang ditujukan kepada sekumpulan pelajar yang berkhemah di Dataran Merdeka awal pagi tadi bukanlah disebabkan oleh penyokong mana-mana parti politik.

Sebaliknya berdasarkan maklumat yang penulis terima, ia dilakukan oleh sekumpulan 'penduduk Flat Kg Kerinchi' yang tidak berpuas hati dengan Adam Adli kerana campur tangan dalam proses pemindahan penduduk di kawasan mereka tempoh hari.

Tindakan Adam Adli yang cuba menjadi hero dalam kejadian pada 2hb April 2012 itu telah menyebabkan projek pembangunan Flat tersebut yang sudah semakin uzur itu, tertangguh hingga kini dan menyusahkan majoriti penduduk disitu. Dalam kejadian tersebut Adam Adli mendakwa ditumbuk dan mendapat kecederaan kecil sebelum diselamatkan oleh pihak polis.

Rasa tidak puas hati itulah yang membawa kepada kejadian awal pagi tadi yang hampir menyebabkan ketegangan antara dua pihak berlawanan atau dalam bahas Inggerisnya di panggll 'unfinished business'.

Tapi itu tidak bermakna penulis menyokong perbuatan melanggar undang-undang yang dilakukan oleh mana-mana pihak terbabit. Cuma, kita perlu menjelaskan disini sebelum ada yang menuduh UMNO atau polis menjadi dalang di sebalik serangan tersebut.

Kita faham sangat dengan modus operandi pembangkang atau mana-mana pihak yang dinaunginya. Adalah biasa bagi mereka meletakkan kesalahan kepada UMNO dan kerajaan setiap kali sesuatu yang tidak diingini berlaku ke atas mereka. Walaupun hakikatnya masalah itu adalah disebabkan oleh mereka sendiri.

Itupun, dalam sidang media yang diadakan oleh kumpulan ini di Dataran Merdeka sebentar tadi, mereka sempat menuduh polis menzalimi mereka kerana tidak datang membantu dalam serangan awal pagi tadi. Walhal pihak polis memang ada di tempat kejadian tapi menghadapi kesulitan untuk meleraikan pergaduhan tersebut akibat dari jumlah yang terlibat agak ramai.

Rasa penulis, kerajaan dan polis pun tidak berminat untuk masuk campur dalam soal budak-budak yang semakin kehilangan arah ini. Arah 'perjuangan' mereka itupun semakin huru hara. Dari matlamat asal untuk memperjuangkan pemansuhan PTPTN, bertukar dan bercampur baur dengan pelbagai isu lain yang tidak berkaitan.

Takkanlah polis nak membazirkan sumber dan tenaga untuk memastikan keselamatan budak-budak yang mencari masalah sendiri ini. Di luar sana ada lebih ramai rakyat yang memerlukan bantuan dan perkhidmatan dari pihak polis. Tidak ada siapa yang memaksa mereka mendedahkan diri kepada bahaya seperti itu, itu adalah pilihan masing-masing.

Benarlah kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin, siapa suruh cari masalah?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

HERO KECIK

Posted: 20 Apr 2012 01:22 AM PDT

HERO KECIK


Hebat Peserta BERSIH

Posted: 19 Apr 2012 10:33 PM PDT


Patutla ramai yang datang nak tengok kumpulan pelajar dan bukan pelajar kt dataran smlm>> dakwaan kena pukul kt samseng... dan sampai matipun setiap dakwaan kena pukul oleh pihak yang tak dikenali.. pasti tak akan ada tangkapan... Ada orang kata... diaorg yang upah puak2 tu....itu game biasa nk dapat simpati... politik biasa... siapa yang salah? salah umnola... UMNO salah semua....

Pasnie makin ramai yang akan datang sebab Abe Ruk dah pakai baju bersih.. semua yang hadir bersih nie cam abe ruk laa.. Sian Abe Ruk kena kena pakai baju ko puak2 nie....Beruk mano pakai baju....

Mungkin lavel yang datang BERSIH nie sama cam Beruk... ramai orang melayu yang sama level ngan beruk 28 april nie... sampai bila melayu akan dijadikan barua oleh puak2 dap nie... nasib  baik puak2 nie tak pakaikan kt babi... klau tak melayu sokong bersih sama taraf ngan babi..

PANEH MIANG

Posted: 20 Apr 2012 01:15 AM PDT

PANEH MIANG


Free education is not always a good thing...

Posted: 19 Apr 2012 09:21 PM PDT

1. Free education refers to education that is funded through taxation rather than tuition fees. Although primary school and other comprehensive or compulsory education is free in some countries, all education is mostly free in the Nordic and Scandinavian countries.

2. In Norway and Finland, no fees apply for foreign students enrolling at a university, although they may not be eligible for a monthly study allowance and a loan. Finland taxes citizens at a marginal rate of 46.6%, reportedly the world's fourth highest. Nevertheless, the nation's economy is vigorous and unemployment as of mid-October 2011, was a relatively 6.8%. The Norwegian still have to paid far more taxes in Norway than they would have in America, even if they lived in a high-tax state like Massachusetts. As a Norwegian, they pays nearly 50 percent of their income to the federal government, along with a substantial additional tax that works out to roughly 1 percent of total net worth. Payroll taxes in Norway are double those in the U.S. sales taxes, at 25 percent, are roughly triple.

3. Sweden until recently, provided free education to foreign students but changes have been introduced to charge fees to foreign students. Sweden top statutory income tax rate is 56.5% and top marginal all-in rate is 56.5%. Denmark also has universal free education, and provides a monthly allowance to students over 18 years of age. But Denmark latest top statutory income tax rate is 51.6% and top marginal all-in rate is 62.8%. Greece and Argentina provide free education at all levels, including college and university. What happened to Greece and Argentina economic crisis due to global recession; the crisis in Greece is still ongoing, as well as bankruptcy and chaos in Argentina over the last decade, can be regarded as a warning before we make any decision to implement policies of free education in Malaysia.

4. In Brazil, free education is offered by the Ministry of Education. The Ministry offers scholarships for graduate degrees, masters, doctoral and post-doctoral for Brazilians and immigrants who have Brazilian citizenship. The best universities and research centers are public institutions, financed by either the local state or the federal government. However, when compared to the education policy of Brazil and Malaysia, the Malaysian Government education expenditures to the people is 8.1% higher than the 4.2% in Brazil. Based on World Development Indicators data, the Malaysian government has allocated expenditure, and subsidies for private education, including primary, secondary, and tertiary education is 20.3% of total revenue, which is 87% higher than the total Brazil expenditure in education.

5. In Sri Lanka, free education is provided by the government at different levels. Government funded schools such as national schools, provincial schools and primary and secondary education is free, while assisted schools and semi-governmental schools provided the same at subsidized rates. At the university level, the state universities provide undergraduate courses free, however this totals only about 10% for those qualified for university entrance. Grants and scholarships are provided for a limited number as study allowances.

6. Higher education was free in The UK until fees were introduced in 2001. Initially pegged at £1000 per year, the levels which institutions can charge has recently been raised to a maximum of £9,000 per year.

7. Free education has several advantages. Everyone can attend, so the gap between rich and poor students decreases as poorer students have more opportunity. The economy also benefits from the increased pool of highly educated labor. An educated workforce attracts employers and foreign investment. Socially, a more educated population should have more choices regarding nutrition, jobs and lifestyle. An additional point is that university fees only contribute a small proportion of the university budget.

8. However, some people are opposed to free education. Through their taxes, poor families subsidize rich students who can easily afford to pay fees. Spending government money on free education is often not possible or desirable when a country needs hospitals, roads, houses, military equipment's, primary or secondary schools etc.

9. A university education is a choice, not a requirement. People who finish college with advanced qualifications are going to earn large salaries and can easily afford to pay back loans. Furthermore, when people get something for free, they often do not value it. If college is free, many students will go there just because they cannot think of anything else to do.

10. Free third level education is not always a good thing. Malaysian Government need to think carefully about their policies and ensure that they are using their resources to help all the people in the country equitably.

Sahabat-Gunung

Posted: 20 Apr 2012 01:05 AM PDT

Sahabat-Gunung


Mahasewel Harapan Negara........

Posted: 19 Apr 2012 06:45 PM PDT


Haram Jadah, duit PTPTN ko tak nak bayar, duk mengangkang tonjoltetek sambil isap rokok kat Dataran Merdeka, nak tunjuk sangat student power …..duit PTPTN tak nak bayar, duit nak beli rokok boleh plak ko beli…

Dahlah betina plak tu, kalau jantan lainlah jugakkk…. Dahlah bajusingklet dedah tetek, ko iingat lawa sangatlah tu….. kalau Anwar, lain. Maybeterliur gak tengok ko tu ….

Sedihlah, aku bukannya nak hina korang nie tapi masalahnya korangtelah memberikan imej buruk kepada Negara luar, memberikan imej buruk kepada universitydan kedua-ibu bapa korang….. dan yang menyedihkan, inilah imej mahasiswa yangbakal menerajui Negara di masa depan…..

Korang nilaikanlah sendiri …..

Azmin Gagal Gerak Jentera Pilihanraya, PR Selangor Bakal Tumbang

Posted: 19 Apr 2012 05:43 AM PDT

PKR Selangor di bawah pimpinan Azmin Ali kinidikatakan sedang mengalami kemelut yang amat teruk dan boleh dikatakan dalamkeadaan nyawa-nyawa ikan. 

Faktor utama ialah kegagalan beliau mengurusdan menggerakkan jentera parti di peringkat akar umbi.

Keadaan lebih parah lagi bagi Azmin selakubos PKR di Selangor apabila beliau dilihat gagal membuktikan kemampuannya untukmempertahan serta mengekalkan kuasa politik Pakatan Rakyat di negeri itu.

Melihat kepada situasi yang hambar di hampirkesemua cabang dan ranting PKR di Selangor, boleh dikatakan agak sukar partiitu bersama-sama PAS dan DAP untuk mendapat peluang bagi kali kedua memerintahnegeri terkaya di Malaysia itu.

Rasa hampa yang amat mendalam ini tercermindaripada luahan dan keluhan Ketua Wanita Pusat sendiri, Zuraida Kamarudin didalam laman facebooknya apabila merungut ramai ahli-ahli PKR sudah meninggalkanparti itu.

Ini berikutan kelemahan kepimpinan Azmin dankegagalan beliau merapatkan dan memperbaiki hubungan dengan seteru politiknyayang juga Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim.

Persengketaan di antara kedua-dua pemimpinPKR itu bukan rahsia lagi di kalangan ahli-ahli parti.

Abdul Khalid merasa kuasa beliau telahdipinggirkan apabila Ketua Umum, Anwar Ibrahim menyingkir beliau untukdigantikkan dengan kroni dan orang kuatnya, Azmin sejak dua tahun lalu.

Akibat daripada tindakan Anwar tersebut AbdulKhalid dan Azmin tidak lagi sebulu dan sering bertelagah.

Sebagai membalas dendam terhadap dasarpolitik kotor Anwar yang mengamalkan dasar pecah dan perintah, Abdul Khalidmensabotaj kebanyakan daripada program PKR di Selangor dengan menyekat dana danbantuan kewangan melalui saluran kerajaan negeri.

Azmin pula bersikap pilih bulu dengan hanyamengutamakan cabang-cabang yang dipimpin oleh kroni-kroninya sahaja.

Aktiviti dan program PKR hanya ditumpukan dibeberapa kawasan seperti Batu Caves, Gombak dan Seri Muda sahaja manakalakawasan-kawasan lain diabaikan.

Faktor inilah yang menyebabkan ramaiahli-ahli PKR Selangor sudah tawar hati dan membuat keputusan untukmeninggalkan parti itu.

Bagi mereka PKR telah menipu mereka denganpropaganda imej sebagai 'parti harapan baru' tetapi hakikatnya hanya pemimpinatasan sahaja ang mengaut segala keuntungan dan menikmati hidup yang mewah ataspengorbanan ahli-ahli peringkat bawahan.

Program-program PKR tidak lagi mendapatsambutan hangat seperti dua atau tiga tahun lalu.

Jika dahulu ceramah-ceramah anjuran PKR diSelangor yang dihadiri Anwar mampu menarik lebih 5,000 hadirin tetapi sekaranghendak mencapai jumlah 1,000 ke 2,000 pun amat sukar.

Itu pun disebabkan kehadiran beberapa tokohpopular PAS, bolehlah PKR 'tumpang sekaki' untuk mendapat jumlah pendengar yanglebih besar.

Jika di tolak faktor penceramah dari PAS, PKRberjaya menarik hati sekitar beberapa orang sahaja.

Kemelut yang melanda PKR Selangor dijangkaakan bertambah teruk menjelang pilihan raya umum kerana Azmin hanya menumpukanperhatian kepada kawasan Parlimen dan DUNnya sahaja termasuk beberapa kawasankroninya.

Kawasan lain termasuk Ijok, kawasan DUNMenteri Besar dibiarkan untuk mencari dana sendiri menggerakkan jentera pilihanraya.

Melihat kepada kelemahan ketara dan faktorpenerimaan rakyat Selangor yang semakin melonjak terhadap barisan Nasional,secara keseluruhannya PRU-13 nanti bakal menjadi badai yang akan menenggelamkankapal Pakatan Rakyat.

Orang Kaya Perlu Bayar - Bukti Anwar Tidak Konsisten & Manipulasikan Isu Untuk Kepentingan Peribadi

Posted: 19 Apr 2012 01:45 AM PDT


Anwar Kaki Kelentong ... 

Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia (GAGASAN)hari ini melihat kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawagolongan kaya perlu membayar semula pinjaman melalui Perbadanan Tabung PendidikanTinggi Nasional (PTPTN) walaupun pakatan pembangkang komited untuk memansuhkanbayaran itu,  sebagai satu kenyataan yangtidak konsisten. 

Setiausaha Agungnya, Syed Anuar Syed Mohamedberkata, Anwar sekali lagi tidak konsisten dalam apa yang dikatakan dan ini mengesahkanbahawa dia sebenarkan memanipulasikan sesuatu isu untuk kepentingan politiknya.

"Kalau tidak merujuk kepada kes anak Tony Fernandez,penyokong kerajaan sudah pasti nadanya berbeza. Justeru itu Gagasan menggesamasyarakat agar tidak mudah tergoda dengan janji-janji manis Anwar yg diyakiniakan berjanji banyak perkara lagi menjelang PRU ke-13.

Syed Anuar Syed Mohamed
Dalam masa yang sama, Gagasan mengharapkanagar mahasiswa yang sedang berdemonstrasi di Dataran Merdeka sekarang agarjangan mengeruhkan keadaan, sebaliknya menumpukan kepada pelajaran," ujarnyaketika dihubungi sebentar tadi.

Tambahnya, kerajaan juga telah bersedia untukmengkaji semula pinjaman ini, malah dalam Rundingan Meja Bulat MahasiswaNasional baru-baru ini dianjurkan oleh Pergerakan Pemuda UMNO tekahmencadangkan beberapa penambah-baikan PTPTN demi untuk kebaikan semua pihak.

"Sehubungan dengan itu, Gagasan berharap agarkumpulan mahasiswa ini untuk bersabar dan jangan jadikan diri mereka sebagai alatyang diperkudakan untuk kepentingan kepada sesetengah pihak demi menjayakan  agenda peribadi politik mereka," tambahnya.

oyabun

Posted: 19 Apr 2012 11:46 PM PDT

oyabun


Pemimpin pembangkang sokong usul larang LGBT!

Posted: 19 Apr 2012 10:41 AM PDT


Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim hari ini mendedahkan beliau mendapat sokongan padu daripada pemimpin pembangkang terutama Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk terus memperjuangkan usul melarang golongan pengamal seks bebas serta lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) menjadi ahli Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Beliau tidak menyangka pemimpin parti pembangkang menyatakan secara tegas menyokong pendiriannya dan menolak sekeras-kerasnya pemimpin yang terlibat dalam masalah moral itu.

''Saya menerima banyak panggilan dan mesej khidmat pesanan ringkas (SMS) serta sokongan melalui laman sosial Facebook dan Twitter daripada pemimpin pembangkang selepas sahaja usul saya itu ditolak oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada 5 April lalu," katanya.

Menurut beliau, mereka melahirkan kebimbangan terhadap pemimpin yang terlibat dalam kelakuan LGBT dan tidak mahu terkongkong dengan individu terbabit.

''Mereka sedar orang yang terlibat dalam perkara ini tidak harus menjadi pemimpin dan mereka telah menyuarakan sokongan kepada saya untuk meneruskan perjuangan ini," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Zahrain berkata, berikutan sokongan yang diterima itu beliau akan berbincang dengan ahli-ahli Dewan Negara agar usul tersebut dapat dibentangkan dalam dewan berkenaan yang dijangka bersidang tidak lama lagi.

''Lepas ini, saya akan berbincang dengan ahli-ahli Dewan Negara untuk cuba membentangkan usul LGBT ini. Pada asasnya kita tidak setuju ada pemimpin yang mewakili rakyat terlibat dalam LGBT," ujar beliau.

Beliau juga akan terus memperjuangkan usul itu untuk dibentangkan dalam persidangan Dewan Rakyat akan datang dengan menggunakan peraturan mesyuarat yang bersesuaian.

''Saya berterima kasih terhadap sokongan yang diterima kerana sebelum ini saya fikir isu tersebut tidak mendapat perhatian rakyat kerana Ketua Pembangkang yang terlibat tidak ditegur atau dikenakan tindakan.

''Namun, hari ini saya sedar apa yang saya fikir itu silap, ramai orang yang tidak mahu pemimpin negara ini dan wakil mereka yang duduk dalam Parlimen terlibat dengan golongan berkenaan. Ini menunjukkan perkara tersebut adalah serius," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut merasa terkilan kerana pemimpin-pemimpin parti pembangkang berkenaan tidak berani mendedahkan secara terbuka pendirian mereka terhadap isu LGBT itu.

''Mereka bisik dengan saya mereka tidak berani secara terbuka, namun mereka beri saya dorongan dan sokongan untuk terus bawa perkara ini... mereka tidak mahu lihat keadaan yang terpesong terus berlaku,"

''Saya tidak mahu sebut siapa dan orang tertentu yang bercakap dengan saya. Mereka meminta saya teruskan perjuangan ini sampai dibentang dan dibahas dalam dewan," katanya.

Bagaimanapun, beliau mahu supaya pemimpin pembangkang yang terlibat tampil dan berani untuk berdepan menyatakan apa yang benar dan bertanggungjawab terhadap pendirian masing-masing.

''Kita tidak mahu wakil rakyat dalam pakatan pembangkang berselindung di bawah tuduhan fitnah, mengatakan semua yang dibawa dan kritikan terhadap mereka adalah fitnah sedangkan kalau kita tolak kebenaran, kita juga munafik," katanya. Lihat sini.

Wasabi Oyabun..

Belantan

Posted: 19 Apr 2012 11:44 PM PDT

Belantan


Projek Langat 2 : Dr Dzulkefly Tuduh Pusat Terus Takutkan Rakyat!

Posted: 19 Apr 2012 09:04 PM PDT

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad menyifatkan media kawalan Umno-Barisan Nasional (BN) mendakwa Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bakal berdepan krisis bekalan air menjelang 2014 merupakan satu lagi usaha Kerajaan Pusat menekan Kerajaan Negeri agar memberi sokongan terhadap Projek Loji Rawatan Air Langat 2.

Malah menurut Dr Dzulkefly, usaha berterusan daripada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) hanya untuk menakut-nakutkan rakyat serta disifatkan sebagai satu desakan yang tidak bertangggung jawab.

Dr Dzulkefly berkata, laporan SPAN yang mengatakan margin simpanan air akan merosot ke paras merbahaya dalam masa empat tahun akan datang adalah berbeza dengan pandangan Lembaga Urusan Air Selangor (LUAS) dan badan bukan kerajaan (NGO) lain yang pernah membuat penilaian mengenainya.

"Kalau Kementerian Tenaga, Teknlogi Hijau dan Air (KeTTHA) dan SPAN benar-benar mahu memastikan Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur) dan Putrajaya tidak mengalami defisit mahupun kekurangan air pada tahun 2014 sepertimana yang digembar-gemburkan.

" KeTTHA dan SPAN perlu segera menamatkan pertikaian serta persoalan dalam pemberian pajakan itu kepada kerajaan negeri," katanya.

Dr Dzulkefly berkata demikian bagi mengulas laporan akhbar bahawa SPAN mendakwa margin simpanan air di tiga wilayah utama iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya mencatatkan pengurangan ketara dari setahun ke setahun.

Ujar Dr Dzulkefly lagi, usaha menakutkan dan menekan kepimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abd Khalid Ibrahim adalah sesuatu yang tidak wajar semata-mata untuk menyokong kerajaan pusat bagi melaksanakan projek Loji Rawatan Air Langat 2 yang menelan belanja RM8.6 bilion kerana ia telah dipersetujui oleh kerajaan negeri sebelum ini ketika Selangor diterajui Barisan Nasional (BN).

"Projek sebesar ini perlu diberikan penilaian yang teliti kerana kita telah diperingatkan oleh pakar-pakar ekonomi dan para analisis serta investment analise daripada investment bankers bahawa projek-projek mega yang dikendalikan kerajaan pusat seperti empangan Bakun, PKFZ dan yang lain lazimnya akan berakhir dengan pelbagai lebihan kos.

"Ianya jelas dari sudut kos efektifnya dimana ia tidak boleh diyakinkan mengapa pembayar cukai yang perlu membayarnya dan yang paling ketara adalah Bakun iaitu projek dengan lebihan kos yang mencecah hampir RM1 bilion," katanya.

Tambah Dr Dzulkefly, Kerajaan Pusat seharusnya sedar bahawa Kerajaan Negeri akan sentiasa berusaha untuk mencari sumber air yang lain tanpa perlu menjejaskan pengguna dan rakyat Selangor khususnya.

Katanya lagi, usaha itu bukan sahaja akan menjimatkan kantong negara malah ia tidak memerlukan kos besar kerana Selangor merupakan salah satu negeri yang mempunyai sumber air terbesar di negara ini.

"Melalui sumber air bawah tanah ini kalau dihitungdari sudut kos ianya jauh lebih murah yakni senisbah kecil dari lapan billion tak sampai pun ratusan juta berbanding dengan lapan ribu juta," katanya. SPAN semalam dilaporkan berkata margin simpanan air di tiga wilayah utama iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya mencatatkan pengurangan ketara dari setahun ke setahun.

Pengurangan di tiga wilayah utama itu juga dijangka akan berkurangan sebanyak enam peratus (263 JLH sehari) pada 2010 kepada 4.98 peratus (221 JLH) pada 2011, 5.25 peratus (244 JLH) pada 2012 dan kepada 0.4 peratus atau 19 JLH pada 2013.

SPAN turut menjangkakan menjelang akhir 2014 margin simpanan air ini akan mengalami defisit sebanyak 217 JLH dan jumlah defisit ini akan meningkat kepada 460 JLH pada 2015 dan ia berada pada tahap kritikal.

Komen : Semua orang tahu termasuk Dr Dzulkefly bahawa air merupakan sumber semula jadi dan nadi hidup kepada hidupan di mukabumi ini. Sedihnya, pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bakal dan akan menghadapi catuan air sekiranya kerajaan Selangor masih lagi tidak memberi kerjasama dalam pembinaan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) ataupun Langat 2 ini.

Rakyat Selangor akan menjadi mangsa apabila krisis bekalan air berlaku di negeri ini jika kerajaan negeri masih terus berdegil enggan menerima pelan Projek loji rawatan air Projek Langat 2. Catuan air tidak hanya membawa masalah kepada pengguna, bahkan kepada sektor industri juga.

Keperluan air di Selangor akan mencapai 4,326 juta liter sehari pada akhir tahun ini tetapi mungkin mencecah 4,625 juta liter sehari berdasarkan pembangunan pesat di Selangor. Selangor akan menghadapi kekurangan air sebanyak 299 juta liter sehari bermula pada tahun 2012.

Adakah kerana kerajaan negeri gagal menguasai SYABAS maka Projek PPAMPS dijadikan mangsa dendam MB Khalid dan kuncu-kuncu beliau termasuk Dr Dzulkefly? Atau adakah Projek PPAMPS bakal dijadikan sebagai " umpan " mengugut supaya kerajaan negeri Selangor dapat mengambil alih SYABAS.

Atau jika kerajaan negeri gagal mendapatkan SYABAS dan tidak mahu meluluskan Projek PPAMPS, maka lombong pasir yang begitu banyak digali tanpa dikawal di Selangor sekarang bakal dijadikan kolam takungan untuk menyalur air ke seluruh Selangor! Jangan marahkan nyamuk, kelambu dibakar.

Mungkin MB Khalid dan Dr Dzulkefly sudah berkira dari sekarang yang kolam-kolam lombong pasir yang ada di sekitar Selangor akan penuh dalam 2 atau 3 tahun lagi ataupun sepertimana yang Dr.Dzulkefly katakan untuk mendapatkan sumber air bawah tanah bagi menampung keperluan rakyat Selangor!

Untuk makluman Projek PPAMPS sedang rancak dalam pembinaan sekarang. Kerja-kerja yang dijalankan sudah boleh dikatakan sudah lebih 50%. Terowong dari Pahang ke Selangor sudah pun ditebuk. Semua dilakukan mengikut jadual dan jika kerajaan Selangor masih berdegil tidak mahu meluluskan projek tersebut, maka akan tergendala lah projek itu nanti.

Projek ini ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Persekutuan untuk kemudahan rakyat. Loji Rawatan Air Projek Langat 2, yang bernilai RM8.6 bilion, telah diluluskan oleh Kerajaan Persekutuan untuk menampung keperluan air bersih di tiga tempat ini sehingga tahun 2025.

Tetapi mengapa kerajaan negeri tidak mahu memberi kerjasama! Jika diberhentikan separuh jalan, siapakah yang bakal menanggung kerugian sebanyak lebih RM 8 billion ini. Janganlah nanti sudah terantuk baru nak tergadah. Ketika itu tiada rotan, akar pun berguna. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Anwar sebenarnya sudah lama perjuangkan hak Gay di Malaysia!

Posted: 19 Apr 2012 08:38 AM PDT


Anwar Seeks Privacy Provision in Malaysia Gay Laws

International Herald Tribune, November 11, 2004
From the Agence France-Presse

KUALA LUMPUR — Malaysia's laws on homosexuality need to be amended, says the former deputy prime minister Anwar Ibrahim, whose conviction and nine-year jail sentence for sodomy were recently overturned on appeal.

Anwar, who spent six years in prison on a separate charge of abusing his position to cover up homosexual offenses, spoke out on what he called a "sensitive" issue in an interview.

Anwar, a popular politician who was widely expected to be Malaysia's prime minister by now, maintained, as he has done since his arrest in 1998, that the charges against him were trumped up to destroy his political career.

But while insisting on his innocence and acknowledging that most people in mainly Muslim Malaysia objected to homosexuality, he said people's privacy needed to be protected.

"In the general view, among Muslims and many non-Muslims that I know, homosexuality is not accepted," he said. "Fair enough. But here the question is, how do you use the law and intrude on people's privacy and their own private choices?

"This is the borderline. I think public display may be objectionable, but I think the laws need to be amended.

"The issue is the invasion of privacy, and we therefore have to design and make sure the law does not involve the overzealous groups trying to push their views or values outside the scope of the law.

"So I think while I endorse the general law against homosexuality—I think it is against Islamic tenets and also the cultural practice here by most Malaysians—I think we have to bear in mind that invasion of privacy is something that we need to look at."

Anwar's wife, Wan Azizah Wan Ismail, is a member of Parliament for the opposition National Justice Party set up to press Anwar's cause after he was fired as deputy by Mahathir bin Mohamad when Mahathir was prime minister. She is the only party member to win a seat in March elections in which opposition parties were defeated by the man who took Anwar's place as Mahathir's successor, Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi.

Anwar has said he bears no grudge against Mahathir.

"I think why Mahathir may have had these charges trumped up against me is because there is a general sentiment—and he is right in the sense of a very general sentiment—against homosexual practices," Anwar said.

Anwar spoke vigorously about domestic and international developments since his imprisonment. He criticized President George W. Bush and his conduct of war but was again cautious when asked about the role played by gay rights issues in the recent U.S. election.

Some commentators have attributed Bush's re-election in part to his opposition to marriage between homosexuals.

"Gay marriages are going a bit too far," Anwar said. "I'm a liberal in many ways but I think that is going a bit too far." Klik di sini.

Bagaimana pula dengan kenyataan Anwar di Mumbai, India sebelum ini!Anwar ketika di temuramah dengan BBC pada 12 Jan lalu di Mumbai,India apabila ditanya mengenai sokongan daripada golongan pro-gay di Malaysia terhadapnya berikutan keputusan mahkamah, beliau berkata:

1. Menyokong penuh pemansuhan undang undang lapok sodomi

2. Walaupun masyarakat Malaysia rata-rata tidak boleh menerima homoseksual di khalayak ramai, undang-undang lapok sodomi tidak harus digunakan untuk menghukum orang yang tidak bersalah! Maksudnya kalau private not public tak mengapa!!!

Adakah Anwar mahu menafikan lagi kenyataan-kenyataan yang telah dibuat beliau? Tindakan Anwar menyaman media massa lebih bersifat gimik politik dan bukan untuk mempertahankan kebenaran kerana Ketua Pembangkang itu sebenarnya takut berdepan dengan kebenaran. Takut dengan bayang-bayangnya sendiri.

Suara Politik
Taminsari

My Longest Yard

Posted: 19 Apr 2012 11:41 PM PDT

My Longest Yard


5 SEBAB ANWAR IBRAHIM PERLU DI TOLAK

Posted: 19 Apr 2012 12:10 AM PDT

YB Dato' Dr Hasan Mohamed Ali, Presiden Jati memberikan lima sebab kenapa Ketua Pakatan, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu ditolak dalam Pilihanraya Umum ke-13.

Kelima-lima sebab itu adalah
1. Anwar menolak Islam dan berusaha keras meliberalkan PAS,

2. Menukar sistem negara ini kepada sistem Republik,

3. Menghadapi permasalah moral yang sangat berat,

4. Menyokong keselamatan Israel

5. Menyokong LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender).

 Selanjutnya, KLIK SINI

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Apr 2012 11:24 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Awek yang menyebabkan Pemuda PAS sanggup SYAHID! Take Beer!!!

Posted: 19 Apr 2012 08:21 PM PDT

Seksi itu. Mana boleh tahan Pemuda-Pemuda berani SYAHID PAS apabila 'wanita' semulia ini diancam nyawanya oleh samseng-samseng "upahan" UMNO!

Perempuan botak itu perlu dibela. Jauh lebih layak dibela berbanding akidah ummah yang cuba dipertahankan oleh Hasan Ali dan UMNO.  Kalau tidak, macam mana hendak raih syafaat dari Ambiga?

Mana tahu untung sabut, boleh dapat seorang seround atas padang dataran!

* Agak-agaknya khemah-khemah tersebut dipisah-pisahkan tidak antara muhrim dan yang bukan? Sebab nampak gaya macam stail woodstock sahaja.

Bukti kejayaan #Bersih dan @Ambiga_S : Perempuan Melayu berkahwin di UK mengikut fatwa IFC!

Posted: 19 Apr 2012 06:14 PM PDT

Akhbar Telegraph mendedahkan seorang wanita melayu telah berkahwin di gereja. Nick Rudd, 25, anak bekas perdana menteri Australia, Kevin Rudd dan Zara Shafruddin seorang wanita melayu dikatakan bertukar-tukar ikrar di Gereja St James 'di King St, Sydney.

Encik Rudd, Therese Rein isterinya dan anak perempuannya, Jessica mengumumkan berita gembira itu melalui twitter.Perkahwinan itu telah dihadiri oleh kawan rapat dan keluarga pasangan itu.

Gereja St James 'telah dipenuhi dengan bunga ros, lillies dan stephanotis yang dipilih oleh Cik Rein.Selepas majlis, pasangan itu telah diiringi dalam limosin ke Catalina di Rose Bay untuk resepsi. - Telegraph

Dipetik daripada MPP Online


Biasanya kita gembira apabila melihat foto-foto perkahwinan ini. Tetapi tiga foto di atas buatkan kita semua meratap. Nampaknya Lina Joy tidak keseorangan kali ini.

Inilah hasilnya apabila seorang pemimpin yang dianugerahkan 'TUHAN', secara terang-terangan menyokong tindakan syirik tersebut. Kini sesiapa sahaja BEBAS untuk melakukan apa sahaja mengikut apa yang akal (atau nafsu?) mereka rasakan betul!Kalau tanya kepada PAS, mereka akan jawab itulah petanda kafirun semakin dekat dengan Islam. Inilah namanya bodoh yang tidak boleh diikut.

Bayangkanlah, tidak sampai sebulan Seksualiti Merdeka dianjurkan, seorang budak lelaki Melayu berkahwin GAY di gereja dengan memakai kelengkapan pahlawan MELAYU! Seolah-olah wujud agenda yang terancang, nampaknya mana-mana Melayu yang berjaya diselewengkan melalui agenda MURTAD dan LGBT ini akan 'diraikan' dengan liputan yang cukup meluas. Lebih sempurna jika adat resam Melayu dapat diperlekehkan sekali.

Nampaknya IFC semakin menunjukkan hasil. Seksualiti Merdeka juga menunjukkan pencapaian yang memberangsangkan. Sebab itulah kini Ambiga giat pula menggerakkan Bersih dengan sokongan fuckatan.

Kerana apabila orang Melayu sudah tidak ada Iman (IFC), nafsu songsang menguasai akal (Seksualiti Merdeka) dan patriotisme berjaya dikikiskan dari jati diri (Bersih), maka itulah saatnya bangsa agung kita ini menemui kehancurannya. 

Sememangnya Melayu tidak akan sesekali hilang dari dunia ini. Cumanya yang tinggal itu tidak lebih tarafnya daripada seekor haiwan yang akalnya dipandu nafsu!

Ramainya Ahli Parlimen BN Terlepas Malam Jumaat.

Posted: 19 Apr 2012 05:56 PM PDT


Dewan Rakyat Catat Sejarah Selepas 22 Tahun

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

KUALA LUMPUR: Pertama kali dalam tempoh 22 tahun, persidangan Parlimen mencatat sejarah apabila Dewan Rakyat 'menggantung' masa bagi membolehkan semua aturan urusan mesyuarat dan usul diselesaikan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, Peraturan Mesyuarat 90(2) digunakan bagi menggantung Peraturan Mesyuarat 12 yang menyatakan semua aturan mesyuarat mesti diselesaikan pada hari yang sama.

"Perkara ini tidak pernah terjadi sejak saya telibat dalam hal ehwal Parlimen," katanya kepada pemberita di Parlimen di sini, Jumaat.

Difahamkan pertama kali kejadian yang sama berlaku ketika pengisytiharan darurat di Kelantan pada 1977.

Mohamed Nazri membentangkan usul tersebut sebelum menjelang tengah malam ketika Dewan Rakyat sedang membahaskan Rang Undang-Undang Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Pindaan) 2012 untuk bacaan kali kedua.

Ketika usul itu dikemukakan, terdapat 34 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN), 17 (pembangkang) dan seorang wakil rakyat Bebas masih berada di dalam Dewan Rakyat yang dipengerusikan Timbalan Speaker, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Hingga berita ini ditulis, Dewan Rakyat masih sedang membahaskan Rang Undang-Undang Mesin Cetak dan Penerbitan (Pindaan) 2012.

Mengikut senarai aturan mesyuarat, Dewan Rakyat perlu meluluskan rang undang-undang tersebut serta lima lagi usul Kementerian Kewangan sebelum sesi Parlimen bagi penggal ini ditangguhkan.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/4/20/mstar_berita/20120420010638&sec=mstar_berita

Pemimpin BN bersengkang mata dan melepaskan malam Jumaat mereka untuk membahaskan hal yang berkaitan rakyat.

Jom kita tengok apa yang pemimpin pembangkang buat malam-malam sepanjang Parlimen bersidang.Macam hampeh. Boleh bercanda pulak si Nizar dengan Eli Wong.


*Bezakan antara pemimpin berjiwa rakyat dengan pemimpin yang gunakan nama rakyat sebagai modal.

Sajak Pecah Perut Dari Pejuang Hamas.

Posted: 19 Apr 2012 04:31 PM PDT

Sajak ni MyMassa ambil dari top komentor blog ini iaitu pejuang hamas di sini (http://mymassa.blogspot.com/2012/04/panas-cikgu-pas-nak-doakan-semua-ptd.html).PAS Durjana,
menghapus jawatan ulama mulia,akan cemburu yang bergelar pendita,
hati PAS busuk seperti celaka,
dengki tak habis nak merampas takhta,
selama ini ulama yang menjaga,
indah menawan sebutir permata,
tempat maki merata-rata.

PAS Durjana,
membuat rancangan memberi bahana,
kepada semua bergelar ulama wibawa,
anasir anuar ibrahim dihalusi, direka dan dicipta,
untuk masuk ke dalam politik kotor di Malaysia,
agar dapat mengguling ketua,
yang arif dialah ulama panggil tok guru tapi bukan moshe nik aziz.

PAS Durjana,
ulama tiada memusuhi akan sesiapa,
namun mengapa PAS Durjana,
di tempat mendidik anak bangsa?

PAS Durjana,
perangai kalian tiada ubah seperti Ravana,
dalam epik Mahabhrata,
hakikatnya kalian pandai tiada ke mana,
kerna dahulu di sekolah aliran PENDIDIKAN MORAL!

PAS Durjana,
apa yang ulama perlu lebih pelaksanana,
kelak di mana ulama mencari hala?
habis sudah dirampas semua,
jawatan yang tinggal hanyalah sampah yang tak guna.

PAS Durjana,
berbelah setia tiada
kami ulama kepada kepada tanah air negara,
hanya menyampah getik hanya senya pada,
PAS Durjana.

PAS Durjana,
kami ulama ramai tiada terkata,
lebih besar dari tentera anwar,
menunggu tiba cukupnya masa,
tatkala di hari dipalu rebana,
angan sampai kapur berubah keris tembaga,
kelak kalian susah sengsara.

PAS Durjana,
ikutkan hati mahu sahaja aku berdoa,
agar kalian mati dalam hina,
kerana habis semua periuk belanga,
ditendang, dipecah porak peranda,
tunggak terbalik kerna angkara,
kau oranglah PAS Durjana.
Namun aku seorang sarjana,
hatiku tidak seperti ular sawa,
hanya mampu ku berdoa,
kalian mendapat pedoman Maha Perdana,
agar hati cerah seperti pelita.

Sekian sudah pejuang hamas berbicara,
andai terasa ampun dipinta,
hanya sekadar lontaran suara,
yang tersimpan sekian lama.

PAS=PARTI AJATAN SESAT...

pejuang hamas... 

*Kepada pembaca MyMassa yang mahu pandangan mereka blog ini paparkan, selain daripada e-mail, boleh masukkan di ruangan komen. Terima kasih pejuang hamas atas karya agung anda.

Mesti Tengok! Video Jambu Anwar Tersipu Malu Disapa Pak Syeikh Dalam Parlimen.

Posted: 19 Apr 2012 08:32 AM PDT

Yang sapa tu bukan pak syeikh Anwar tapi Haji Zulkifli Nordin punya penangan.


JAMBUUUUUUUUU....!!!! Tengok jangan tak tengok.*Hiburan malam Jumaat bagi yang terlepas pahala sunat.

PANAS. Gambar Elizabeth Wong Mengajar Mahasiswa Cara Mengangkang Di Dataran Merdeka Malam Semalam. #ptptn

Posted: 19 Apr 2012 07:28 AM PDT

Gambar dari blog Minaq Jinggo (http://jinggo-fotopages.blogspot.com/2012/04/takluk-dataran-taklukan-malam-keempat.html).


Elizabeth Wong menunjukkan cara-cara mengangkang yang betul untuk duduk bersila.

Pembaca MyMassa janganlah pikir bukan-bukan pulak. Mentang-mentang la malam ni malam Jumaat.

Cuma MyMassa suka tengok cara pemimpin PAS, Nizar bekas MB bercanda dengan Eli Wong. Apa yang lawak sangat sampai Nizar dengan Eli je respon. Tian Chua pun macam malas nak layan.


*Senyum sampai ke telinga ye ko Nizar. Jangan malam ni terbayang Eli Wong atas katil sudah.

Anti #PTPTN Patut Dipenjarakan Ikut Undang-undang Turki, Negara Kegemaran Anwar Ibrahim.

Posted: 19 Apr 2012 05:02 AM PDT

Kisah dua orang Mahasiswa Turki, FERHAT TÜZER dan BERNA YILMAZ dihukum penjara kerana menyuarakan PENDIDIKAN PERCUMA di Turki

MyMassa antara blog terawal mengantoikan kenyataan Anwar Ibrahim bahawa Turki memberikan pendidikan percuma (http://mymassa.blogspot.com/2012/04/gempar-media-turki-kantoikan.html).

Dalam berita dari turki, pelajar dihukum penjara untuk tempoh yang agak panjang kerana meminta pendidikan percuma.Kerana menunjukkan sepanduk ini, dua orang mahasiswa ini dihukum penjara 15 tahun kononnya atas kesalahan keganasan (terrorist), lebih lama dari Anwar Ibrahim


Lebih menyedihkan, kedua-dua orang mahasiswa ini dihalang menerima tetamu di penjara selama 6 bulan kerana menyanyikan lagu rakyat!Bandingkan nasib dua orang mahasiswa ini dengan mahasiswa anti PTPTN di Dataran Merdeka.

Mereka bukan sahaja boleh berdemo, malah boleh menyanyi dan melalak sesuka hati.Itu pun mereka masih mengutuk dan mencaci Kerajaan Malaysia.

MyMassa tak suka ambil contoh negara lain. MyMassa ambil contoh yang sering menjadi modal politik Anwar Ibrahim.Sebagai penutup, cuba lihat apa yang berlaku kepada demonstrasi pelajar di Amerika Syarikat. Negara bapak segala demokrasi, bapak segala kebebasan bersuara. Pelajar universiti UC Davis kena sembur dengan semburan lada hitam sebab duduk dan bantah macam Adam Adli buat di dataran merdeka.ITU PUN CAKAP KERAJAAN BN ZALIM DAN KEJAM???? Elok puak-puak ni kita hantar berdemo di Turki atau US. Kena macam ni baru padan muka.


*MyMassa minta sangat ada orang gunakan point ini (terutamanya Ahli Parlimen) untuk berhujah dengan puak anti PTPTN sama ada di Parlimen atau di Dataran Merdeka. Kepada rakan blogger, sebarkan kes di Turki dan US ini seberapa banyak yang boleh.

SENSASI : Pemimpin DAP Digigit Anjing 'MENINGGAL'....

Posted: 19 Apr 2012 03:35 AM PDT

Pemimpin DAP digigit anjing meninggalkan PMC Silibin untuk balik ke rumah setelah disuntik anti tetanus.Baca seterusnya di sini (http://princeofpilah.blogspot.com/2012/04/siva-tronoh-digigit-anjing.html).


*Anjing pun tak suka pemimpin DAP sampai kena gigit 2 kali. Itu pun kalau nak salahkan UMNO, tak tau la nak cakap apa.....

Cayalah Datuk @AhmadMaslan! Jawapan Paling Tepat Untuk Fitnah Terbaru Pembangkang.#ptptn

Posted: 19 Apr 2012 02:11 AM PDT

Mantop. Itu je perkataan yang terpacul dari mulut MyMassa bila baca jawapan ni.

Gambar dari sinar harian

Ahmad Maslan tangkis dakwaan Umno terlibat serangan
Ketua penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan menepis dakwaan yang mengaitkan serangan ke atas siswa yang berkhemah di Dataran Merdeka dalam satu kejadian awal pagi ini.

Dengan sinis, beliau berkata orang akan menyalahkan Umno atas semua masalah yang dihadapi mereka.

"Kalau ada kereta bocor di tepi jalan itu salah Umno. Kalau ada motorsikal bocor itu salah Umno. Kalau ada basikal bocor di tepi jalan di dalam hutan yang tak ada orang lalu lalang, itu pun salah Umno.

"Mereka ini sudah bankrap idea, semua salahkan Umno. Ada orang liwat orang lain, Umno yang kena. Dia yang sedap, kita yang kena," katanya lagi ketika ditemui di bangunan Parlimen hari ini.

Ditanya lanjut mengenai dakwaan siswa berkenaan yang mengaitkan tindakan samseng itu dengan parti Umno, Ahmad berkata: "Saya tak tahu, saya sedang tidur semalam. Orang tidur di rumah, bukan di padang."

Kenyataannya itu juga timbul susulan tuntutan oleh pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin kepada Umno supaya bertanggungjawab atas serangan berkenaan.

Badrul Hisham menyuarakan cabaran itu dalam satu kenyataan hari ini.

*MB Selangor cakap tergagap-gagap pun nak salahkan UMNO lepas ni. Iii....nini...sesemua sasalah UMNO.

Bukti Guan Eng Kantoi Menipu Rakyat Penang

Posted: 19 Apr 2012 12:55 AM PDT

Guan Eng kata, Penang dah capai status miskin tegar sifar.Kenyataan ini dikeluarkan selepas setahun memerintah.

Sekarang ni dah masuk 4 tahun DAP perintah Penang. Bila baca berita ni, confirm Guan Eng ni kaki penipu.

JKM P.Pinang Selamatkan 61 Gelandangan Di George Town
GEORGE TOWN: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pulau Pinang menyelamatkan 61 gelandangan yang berkeliaran di sekitar pusat bandar dalam 'Ops Pengemis dan Kutu Rayau' awal pagi Khamis.

Operasi bersepadu yang disertai 60 anggota itu turut melibatkan agensi lain seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Jabatan Imigresen, Polis Diraja Malaysia, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia, Jabatan Agama Islam Pulau Pinang dan Jabatan Pendaftaran negeri.

Pengarah JKM negeri Zulkifli Ismail berkata operasi itu bertujuan membantu golongan terbabit serta membersihkan bandar ini daripada menjadi sarang kutu rayau, penagih dadah dan pengemis.

"Sebanyak 33 orang ditempatkan di pusat kebajikan manakala enam kes pelarian UNHCR (Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian) dan tiga kes warga asing dirujuk kepada Jabatan Imigresen. Selebihnya kita bebaskan dengan amaran," katanya kepada pemberita, di sini, Khamis.

Operasi empat jam yang berakhir pada pukul 4 pagi itu melibatkan lokasi di sekitar Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar), Jalan Penang, Padang Kota Lama dan sekitar Jeti Pulau Pinang.

Beliau berkata JKM kini giat mengumpul data gelandangan dan menyiasat rekod lampau golongan terbabit.

Kes berulang yang dilihat melebihi amaran kedua katanya, akan dirujuk ke institusi di bawah seliaan JKM mengikut peruntukan Akta Orang Papa 1977.

"Tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana individu yang didapati bergelandangan selepas mendapat arahan berulang dari pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

"Mengikut akta itu JKM boleh menahan seseorang individu bagi tujuan siasatan sehingga 30 hari, sebelum mendapatkan perintah tetap dari mahkamah," katanya. - BERNAMA

Kalau dah sifar miskin tegar, macam mana ada gelandangan? Ini adalah gambar gelandangan yang pernah kawan MyMassa ambil di Pulau Pinang.

sumber : http://tripartiteqaisar.blogspot.com/2012/03/tahniah-adam-adli-lge-rakyat-penang-pun.html


*Bagi Guan Eng DAP, itu bukan gelandangan tapi hobi tido tepi jalan macam Adam Adli n gang buat kat dataran merdeka. Orang Melayu kan bodoh di mata DAP, dah ada rumah elok-elok nak tido tepi jalan.

PANAS! Unseen Video Wajah Anwar Ibrahim Selepas Bertaubat.

Posted: 18 Apr 2012 11:35 PM PDT

Saksikan video ucapan pertama Anwar Ibrahim selepas keluar dari penjara.Betapa bersihnya wajahnya ketika itu setelah mendapat kifarah.

Namun selepas keluar penjara, Anwar Ibrahim kembali dengan perangai lamanya yang biseksual. Lelaki perempuan dia sapu sampaikan wajahnya dari putih bersih masa keluar penjara menjadi wajah seperti ini.Walaupun masih putih tapi tak bersih, dah takde nur macam video di atas.

Lagi satu, dalam video tu Anwar Ibrahim cuba ambil hati PAS. Belajar pakai kopiah walaupun tak betul. Bila mulakan ucapan, sebut nama-nama pemimpin PAS seperti Hasan Ali dan Haron Din.

Itu dulu. Sebelum Anwar mengaktifkan parasit-parasitnya dalam PAS. Kalau dulu Anwar melukut di tepi PAS, kini PAS yang melukut di tepi Anwar. Sebab PAS sendiri dah dikuasai oleh orang-orang Anwar.


*Kesian Hasan Ali. Masa Anwar baru keluar penjara, dialah orang yang Anwar cari. Bila dah berkuasa, dibuang jauh-jauh. Habis madu, sepah dibuang.

The Unspinners

Posted: 19 Apr 2012 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Apr 2012 11:10 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Bukan Satu Tetapi 50 Gambar Penyerang Dataran Merdeka Sudah Dikenalpasti !!!

Posted: 19 Apr 2012 08:52 PM PDTMereka ini penyerang kedamaian umat Malaysia dengan demo mansuh PTPTN tempoh hari. Kesian ibubapa yang mempunyai anak terpengaruh dengan dakyah pembangkang. Lebih kesian nasib Malaysia apabila pelajar dipergunakan hingga gagal dalam pelajaran.

Adakah boleh berkhemah di Dataran Merdeka ? Sila baca kembali entri penulis di sini 

Pendemo Dataran Merdeka Diketuai Fahmi Reza Pro Komunis Belaan Anwar ?

Posted: 19 Apr 2012 06:30 PM PDTSoalan 1 : Benarkah Fahmi Reza ini komunis atau pro komunis ?

Blog Jalan Juang telah menulis tentangnya di sini http://jalanjuang.wordpress.com/ 

Melalui pengamatan dari jauh, cuma dengan melompat-lompat dari satu website ke website yang lain, dari satu blog ke blog yang lain, dapat dilihat dengan ketara, Fahmi Reza yang berbakat ini agak pro-komunis. Atau mungkin pro-Marxism. Atau pro-sosialis. Atau yang seangkatan dengannya.

Projek-projek yang dibuat setakat ini menampakkan seolah-olah Fahmi Reza cuba menjaja ideologi Marxism dengan memanipulasi elemen perjuangan penyokong parti pembangkang Malaysia dan semangat kebangkitan mahasiswa. Dia sepertinya cuba menghidupkan pengaruh Marxism dengan me'revive' kembali perjuangan pra-kemerdekaan dan era komunis zaman darurat.
Seperti mana Faisal Tehrani cuba menampakkan keunggulan syiah dalam karya-karya sastera beliau, begitu jugalah nampaknya Fahmi Reza cuba mengiklankan Marxism-Communism dalam projek-projeknya. Sasarannya sama – anak-anak muda yang penuh dengan aspirasi. Kerana sesungguhnya, kebangkitan sentiasa bermula dengan anak muda.
Memang menjadi fitrah manusia, bila mana sistem sedia ada dilihat telah kecundang dalam mengurus masyarakat, dengan kebobrokan sosio-ekonomi dan politik yang penuh dengan korupsi-nepotisme, masyarakat akan mencari-cari alternatif dalam mentaghyir status quo tersebut. Golongan yang paling berkelayakan untuk melakukan taghyir ini tak lain tak bukan, anak muda.
Jelas sistem sedia ada kini sudah tidak relevan. Masyarakat mencari-cari alternatif untuk menggantikan sistem sedia ada. Antara yang terlihat adalah Marxism-Communism. Sebuah ideologi yang pernah 'menyelamatkan' manusia dari sistem monarki-autokrasi-hagemoni kurun ke 20. Hari ini, setelah neo-kapitalisme gagal, Marxism-Communism mungkin menjadi pilihan.
Bagi kita yang meyakini sistem Islam adalah yang terbaik, kita yakin Islam mesti menjadi pengganti. Tapi bagi anak-anak muda yang penuh dengan aspirasi, dijolokkan lagi dengan semangat revolusi, mereka hanya memandang sistem Islam sebagai alternatif celah gigi. Ditambah dengan puak-puak 'Islamist' yang tak habis-habis berbalah, approach yang tradisionalis, mentaliti yang ortodox – maka Islam tidak menjadi pilihan.Siapa pun Fahmi Reza, jika idelologi Marxism-Communism-Maoism yang dibawa, dia harus ditentang. Bukan dengan kuasa, tapi dengan hujah. "Ideas are bullet proof", kata V. Para pendokong dakwah Islam perlu lebih peka dengan keinginan masyarakat dan perlu bijak mendekati mereka. Tawassul ijtimaei' harus lebih mantap – dengan approach yang super duper youth-friendly.

Seterusnya mari kita tengok hasil buah tangan beliau :


Mana gambar Fahmi Reza ?


Menurut blog http://kerispusakamelayu.wordpress.com/ bertarikh 19 Oktober 2010

" si Fahmi Reza ini mempunyai agenda pemikiran selari Chin Peng. Fahmi Reza yang kini berusia lingkungan 30tahun ini popular sebagai penghasil filem bebas iaitu "10 Tahun Sebelum Merdeka" dan "Revolusi48″. filem "dokumentari" bebas katanya itu lebih menjurus mencari dan menemubual mereka dari aliran Komunis. sudah tentu 'status-quo' garapannya 'bias' ke arah komunisme. bagi hamba, ini semua kerana anak pascamerdeka ini tidak jujur dan tulus dalam pembacaan dan kajian sejarahnya. lihatlah sendiri promo-poster filemnya. terang-terangan menonjolkan imej2 

Fahmi Reza dipercayai dibiayai oleh Pusat Komas.

 


Pada 16 dan 17 Oktober 2010, KOMAS dan kerajaan negeri Selangor telah menganjurkan Freedom Film Festival di PKNS. Rodziah Ismail (Exco Kerajaan Negeri Selangor) telah datang merasmikan festival tersebut. Turut hadir dalam festival itu adalah beberapa aktivis hak asasi dari Amnesty International serta Hishamuddin Rais. Festival ini sebenarnya ditaja oleh Kondrad Adenauer Stiftung (KAF), sebuah yayasan Yahudi yang beribu pejabat di Berlin, Jerman. 

Baca artikel ini tentang bahaya KAF. Filem yang dipertontonkan banyak berat sebelah dengan hanya menuduh kerajaan pusat sebagai autokratik. "


Seterusnya anda boleh baca kupasan bagaimana gerakan diketuai Fahmi Reza ini cuba membawa fahaman liberal mengikut Barat dengan bantuan Khalid Ismath yang jelas ada kaitan dengan Syiah. Mereka ini juga dipercayai mendapat bantuan kuasa asing.
Baca pula kupasan dari AIDC di sini http://www.anwaraidc.com/ 

Occupy Dataran : Simbol Mahasiswa Diperalat Pengaruh AsingMahasiswa umumnya diketahui sebagai seorang yang mempunyai idealisme yang tinggi seiring dengan ketinggian ilmu yang tertanam didalam jiwa mereka. Mereka adalah satu kelompok yang berjiwa besar, prihatin dan merupakan aset berharga kepada pembangunan negara di masa hadapan. Ini dibuktikan lagi dengan kepelbagaian gerakan mahasiswa diwujudkan bagi mencapai aspirasi yang digalas oleh mereka.
Zaman bergerak pantas menyebabkan pelbagai ideologi timbul dan menyebabkan pelbagai kekeliruan kepada mahasiswa khususnya mahasiswa Islam dan pada masa kini, ideologi liberal yang dipelopori barat telah mula menampakkan kesannya kepada gerakan mahasiswa di dalam negara.
Secara ringkas, liberalisme adalah seruan yang menuntut kebebasan manusia dan memperjuangkan kefahaman egalitarian atau dalam bahasa yang lebih mudah; seruan kesamarataan. Seseorang yang liberal juga mendokong hak kebebasan beragama serta mengamalkan apa yang dipercayai selaras dengan prinsip rasional seseorang.
Berada di alam kampus membolehkan saya membuat pemerhatian terhadap realiti yang melanda mahasiswa semasa,membimbangkan apabila melihat berkembangnya kefahaman-kefahaman bercorak negatif bersarang dijiwa segelintir mahasiswa.Kewujudanlaman sosial seperti 'facebook' dan 'twitter'memburukkan lagi keadaan apabila ia menjadi medium utama penyebaran fahaman-fahaman ini.
Tiada apa yang mampu saya lakukan melainkan terpaksa berterus-terang.
Salah satu platform atau gerakan yang semakin menapak di kalangan mahasiswa yang boleh saya jadikan contoh di sini adalah'OccupyDataran' yang berakar-umbikan ideologi liberal, telah mencetuskan satu 'pandemic' baru dalam kalangan mahasiswa.
Secara ringkas, Occupy Dataran adalah satu kesinambungan Occupy Movement yang terinspirasi daripada protest di Tahrir Square.Terkenal dengan cara pemakaian topeng Guy Fawkes, mereka adalah generasi yang mengimpikan demokrasi dalam konteks yang lebih luas. Seruan yang dilaungkan gerakan ini supaya mencetuskan satu budaya politik melebihi bangsa, ideologi, kepercayaan, jantina serta afiliasi politik.
Menurut sumber, Occupy Dataran bukanlah satu bentuk organisasi tetapi sebuah platform yang tidak punya pemimpin dan ahli, tiada siapa punya autoriti kepada yang lain. Kesemuanya sama rata, duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi. Masing-masing bebas meluahkan rasa dan bebas membuat keputusan ketika sesi persidangan berlangsung.
Apa yang parahnya adalah apabila terdapat unsur liberalisasi dalam banyak hal. Kata mereka sebagai contoh, keputusan yang diputuskan pada sesi persidangan adalah hasil perbincangan yang punya hujah yang konkrit. Namun begitu, keputusan yang dibuat melalui hujah konkrit tetapi tanpa dasar ilmu yang kuat bukanlah suatu keputusan yang benar dan haq.
Selama persidangan, keputusan yang dibuat hanya berdasarkan logik akal semata, emosi dan perasaan, pembacaan yang tiada kesahihan sumber, dan hanya berasaskan suara majoriti. Semakin bahaya apabila keputusan yang dibuat tanpa mereka perlu bertanggungjawab ke atasnya kerana ahli "syuro" boleh daripada sesiapa sahaja yang hadir serta boleh keluar dan berlepas tangan daripada menjadi ahli "syuro" tanpa ada apa-apa kebertanggungjawaban daripada dirinya. Kesemua ini adalah LIBERAL!!
Bahkan ia tidak terlepas daripada kecelaruan yang sangat serius, iaitu ia merupakan satu platform yang tiada kejelasan agenda. Masing-masing boleh mengisi agenda tanpa ada saringan fikrah dan kredibiliti. Andai yang menetapkan agenda adalah mereka yang ingin memusnahkan islam, yang ingin menghancurkan ummat, membawa fikiran dan aqidah yang salah malahan sesat, adakah ummat islam akan membiarkan sahaja perkara begini? Analogi mudah, seperti membiarkan "butang" melancarkan bom nukleur yang diletakkan di dataran merdeka yang bebas untuk ditekan oleh sesiapa sahaja.
Pada penglihatan saya adalah sesuatu yang membahayakan jika arus ini dibiarkan begitu sahaja. Setelah umum mengetahui terdapat gerakan mahasiswa yang diketuai oleh individu yang berkefahaman syiah, mampukah gerakan mahasiswa arus liberal yang dibawa oleh 'Occupy Dataran' ditangani oleh mahasiswa Islam?
Adakah mahasiswa Islam kini mahu menoleh kebelakang dengan mendokong kefahaman sekular yang dibawanya dengan menjemputnya dipelbagai demostrasi dan forum mahasiswa? 

Bahkan, penglibatan Fahmi Reza (pendokong kuat gerakkan 'Occupy Dataran') dalam 'Punk Forum :Apakah Peranan Punk Dalam Masyarakat' dan tayangan filem 'Taqwa Core: The Birth of Punk Islam', menimbulkan lagi persoalan, adakah Fahmi mahu mendidik masyarakat mengikut acuan barat? Fahmi merupakan seorang designer yang dahulunya menuntut di USA. - End
Tidak peliklah Blog Angin Perubahan menyiar gambar (kanan) peserta Occupy memakai topi komunis http://anginperubahan.blogspot.com/


Sebelum beredar jom tengok video Fahmi Reza berdemo di Dataran Merdeka yang memaparkan peserta mahasiswa lelaki bercampur perempuan tengah malam termasuklah yang memakai purdah :

Opss sebelum terlupa soalan terakhir mana bukti Fahmi Reza ada di Dataran Merdeka ? 

Terima kasih atas membaca dan lebih lagi jika menyebarkannya...

Video Serangan Dataran Merdeka : Bukti Penyokong Pakatan Badan Besar Tapi Pondan Malukan Kaum Adam

Posted: 19 Apr 2012 02:35 AM PDTTengok badan besar... Tetapi penakut...Macam pondan.

Kalau betul samseng datang kenapa tak lawan ?

Tengok yang serang kurus melidi je...


gambar Malaysiakini  http://www.malaysiakini.com/news/


Perempuan Islam tengah malam di Dataran Merdeka walaupun pakai purdah, bukan muslimah sejati.

Kenapa takut nak siar gambar kalau berani ?Sementara itu baca berita terbaru :

Pemuda UMNO bantu lunas cukai rumah P. Ramlee

19/04/2012 4:20pm


KUALA LUMPUR 19 April – Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO melunaskan bayaran taksiran tertunggak berjumlah RM5,766.50 kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bagi rumah pusaka seniman agung Tan Sri P.Ramlee yang kini didiami menantunya, Suria Bakar.

Pengerusinya, Datuk Muhd Khairun Aseh berkata, bayaran itu dibuat hasil sumbangan orang ramai yang diperolehi semalam setelah membaca berita mengenai masalah Suria, 43.

"Biro amat prihatin dengan apa yang menimpa waris P.Ramlee dan diharap dengan sumbangan ini rumah pusaka yang didaftarkan atas nama Ramli Bin Putih (P.Ramlee) tidak akan disita," katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Suria di rumah berkenaan di Taman Setapak di sini, hari ini.

Isnin lepas, Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail menyatakan cukai taksiran sebanyak RM4,385 selepas Suria, balu Nasir P. Ramlee, gagal menjelaskan tunggakan berjumlah RM10,151.50 sejak 10 tahun lepas menyebabkan rumahnya disita DBKL.

Khairun berkata, pihaknya juga berjaya mendapatkan kelulusan pentadbiran Universiti Lim Kok Wing untuk menyambung biasiswa Diploma Profesional dalam jurusan Penataan Bunyi dan Muzik untuk anak Suria, Zakaria Nasir, 21. - BERNAMA


http://www.utusan.com.my/utusan/

Panasss : 18 Keping Surat Anwar Ibrahim Kepada Kekasih Luar Negara - Mesti Baca Brooo cc @NajibRazak

Posted: 19 Apr 2012 02:16 AM PDT
cerita lanjut kena pergi ke AIDC 


Sahhh - Samseng Serang Dataran Adalah Upahan PKR - Ni Buktinya

Posted: 19 Apr 2012 01:18 AM PDTOrang kata sekeping gambar menceritakan segala-galanya... Pakatan menyiarkan gambar suspek digelar Hang Kebun yang didakwa suspek serangan semalam.
Gaya pun macam nak bergaduh dengan Ezam Mohd Nor.Seterusnya sila lihat gambar ini 


Adakah suspek yang memakai pakaian yang sama di atas dan bawah ini secara kebetulan ? Mesti ada sesuatu yang tidak 'betul' berlaku kan ?

Ini perancangan yang tersusun. Tengok lagak beliau di atas, ketika semua memegang sepandung, suspek ini hanya berdiri bergambar sahaja tanpa buat apa-apa.

Adakah ini kebetulan juga ?

Fikirkanlah... Namun sekalung tahniah kerana propaganda anda semua nampak hebat cuma tak berjaya...

Ibarat badan bukan main sasa tetapi 'anu' lembik tak keras-keras ......akibatnya benih pun tak lekat.

Lakonan dan skrip perlu dipertingkatkan lagi kehalusannya gaya dan subplot ceritanya.

Hahaha.

Kalau dah bergaya mengalahkan pelakon tengah orang ramai berdemo, itu bukan pendemo tetapi tak ubah macam penyangak yang mahu bergaya untuk koleksi peribadi.

hahahaha...

Maaf aku happy gila tulis jadi terketawa keras sikit artikel ni....

Kena nampak samseng sikit sebab tulis benda samseng..

hahaha...

Gambar Ezam Mohd Noor Bersama Suspek Penyerang Di Dataran Merdeka Semalam cc @NajibRazak @anwaribrahim

Posted: 18 Apr 2012 11:54 PM PDT

Blogger Pakatan telah menyiarkan sekeping gambar menunjukkan Ezam Mohd Noor bersama penyerang berbaju hitam.

Gambar ini laris dijual di merata tempat. Jom kita tengokSelepas melihat gambar terfikir kenapa mimik mukanya seperti mahu sedang mengugut Ezam....Dan peliknya gambar baju pun sama yang dipakai. Macam lama sudah rancang dan semalam lakonan berjaya dibuat oleh beliau..

Mari kita banding pula dengan gambar ini


Lagi tengok gambar ini


Dua keping gambar ini menunjukkan perbezaan antara senyum mesra dengan gambar serius di atas...

Adakah anda fikir suspek penyerang di atas berbaju hitam itu adalah kawan atau lawan Ezam ?

Saya fikir itulah dalangnya dan dia adalah puak pembangkang juga.

Ingat mereka dah cerdik rupanya aku lagi cerdik kah kah kah....Kalau cerdik juga tengok juga gambar ini :Apa macam ? Sama tak ?

Sebelum pergi tengok pula gambar ni 


Baca nasihat orang tua kepada mahasiswa


PTPTN: Jangan jadi kuda tunggangan pembangkang

19/04/2012 11:58am


SHAH ALAM 19 April – Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) perlu mengelak daripada menjadi kuda tunggangan pembangkang dalam isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Kata beliau, ini kerana janji pemansuhan pinjaman PTPTN oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya sekadar umpan kepada pelajar bagi melaksanakan agenda mereka termasuk mengadakan demonstrasi jalanan.

"Pembangkang kini beralih kepada penuntut IPT kerana sudah tiada pihak lain yang boleh diperalat.

"Kalau dulu semasa pilihan raya umum 2008, pembangkang menggunakan Hindraf, kini masyarakat India sudah kurang memberi sokongan," katanya.

Noh yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor berkata demikian pada sesi soal-jawab bersama pelajar Universiti Teknologi Mara di sini, pada program Pemimpin Turun Kampus Bersama Anak-anak Selangor malam tadi.

Beliau juga berkata, pelajar tidak perlu melalak dan berkhemah di Dataran Merdeka untuk menuntut pemansuhan PTPTN, sebaliknya belajar dengan tekun sehingga memperolehi kepujian kelas pertama sekali gus tidak perlu membayar balik pinjaman PTPTN mereka.

"Kalau melalak, berdemo di Dataran Merdeka macam mana nak dapat First Class Honours, kelas pun tak pergi sebab berdemo," katanya. - BERNAMA