Rabu, 16 Julai 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 16 Jul 2014 01:25 PM PDT

Duke of UMNO


HENTAM PKR KAT FACEBOOK LEPAS TU PADAM? TAKAT TU LA PEMIMPIN PAS...

Posted: 16 Jul 2014 03:06 AM PDT

Bila orang beritahu, ingatkan, beri amaran, nasihat, depa takmau dengar. Kononnya kita ni jeles la, cemburu la.. macam-macam depa tuduh kita... 

Hmmmm... tu la yang payah bila kita tegur saudara seagama kita yang bernama PAS nih...

Bila dah terkena batang hidung sendiri baru nak tulis hentam kat Facebook? Berani kat Facebook saja? Tak berani pulak hentam secara berdepan?

 

Lepas tu saya dengar pemimpin PAS tu padam pulak tulisan yang dia kat Facebook tu? Dapat arahan dari "tangan ghaib" suruh padam, ke? Apa raaaa... takat tu saja pemimpin PAS? Sembang berdegar-degar... heh!

Nak tahu apa cerita yang saya maksudkan? Cuba klik kat sini....heh!

SENARAI TERKINI AWEK-AWEK CUN MELAYU YANG SERTAI DAP...?

Posted: 16 Jul 2014 12:34 AM PDT

Saya dengar sekarang ni DAP dok jaja kononnya awek-awek cun Melayu makin ramai sokong DAP... depa bagi contoh Dyana Sofya dengan Rara tu... nak jaja propaganda punya pasal, DAP suruh Roketkini interview "awek-awek cun" tu... Hahahahaa.. poyo!

Betul ke awek-awek cun berbangsa Melayu ramai sokong DAP? 

Ni awek-awek cun kat bawah ni pun sokong DAP jugak ka?

 

Untuk baca pasal propaganda "awek cun" Melayu sokong DAP, baca kat sini...

Yang ni pulak awek-awek Melayu yang sokong DAP macam Roketkini kata tu la kotttt....

Awek ni tengah meletop dalam DAP?

Ni semua ratu-ratu awek cun Melayu yang bakal diketengahkan DAP?

Yang ni pulak bakal Presiden Awek Melayu DAP?

Haaa... ni ada potensi jadi Timbalan Presiden...
Errr... yang ni jadi Penaung..? heh!

Cucu Tok Selampit

Posted: 16 Jul 2014 01:22 PM PDT

Cucu Tok Selampit


@RafiziRamli Fitnah Lagi Lesen Memandu Naik Harga, DS @LiowTiongLai Nafi - Rafizi Jambu Ni Puasa Ka Tidak?

Posted: 16 Jul 2014 08:04 AM PDT


Ketua Strategik PKR punya modus operandi mudah sahaja. Buat fitnah sesuka hati. Tiada perlu menyediakan bukti untuk mengesahkannya. Ini kerana banyak keldai-keldai di dalam PKR yang akan hangguk kepala macam orang mabuk. Kehadiran keldai-keldai ini sudah cukup buat Rafizi Ramli untuk mengukuhkan fitnah dan pembohongan yang dilakukan olehnya. Dia tak kira bulan Rejab ka, Syakban ka atau bulan Ramadhan, asal boleh Rafizi Ramli akan buat fitnah. Rafizi Ramli ni puasa atau tidak? Kalau beliau berpuasa, suruh beliau minum air sahajalah.

Pembohongan kenaikan harga lesen memandu bagi Kelas D dan Kelas B2 adalah pembohongan dan fitnah Rafizi Ramli yang entah ke berapa kali. Menteri-Menteri Kerajaan Barisan Nasional tidak dapat tidak terpaksa menjawab fitnah dan pembohongan beliau. Apalah kiranya sekali sekala bawa Rafizi Ramli ini ke mahkamah dan saman beliau sehingga tinggal seluar dalam kerana fitnah dan pembohongan?

Menteri Pengangkutan, DS Liow Tiong Lai petang tadi telahpun menjawab isu kenaikan yuran belajar memandu untuk kereta dan motorsikal di laman sosial Twitter beliau. Tiada kenaikan seperti yang dihebahkan di Facebook Rafizi Ramli dan keadaan masih lagi status quo dengan kadar bayaran masih seperti dulu. Bodohlah keldai-keldai yang percaya cakap Rafizi Ramli ini.

Campurtangan Politik Menteri @KPDNKK Dalam Urusan Bank Rakyat - Ini Jawapan DS Hassan Malek

Posted: 16 Jul 2014 05:28 AM PDT


Sejak dua tiga hari lepas, blog-blog dan laman sosial Facebook pembangkang memainkan isu surat daripada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK), DS Hassan Malek, kononnya beliau telah campurtangan dan membantu kroni di dalam melangsaikan hutang di antara Carpet Title Sdn Bhd dan Bank Rakyat. Pembangkang terlupa atau buat-buat lupa, Bank Rakyat tertakluk kepada Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002. 

Bank Rakyat adalah sebuah syarikat koperasi dan bukannya Bank dalam erti kata yang sebenar. Bank Rakyat adalah di bawah tanggungjawab DS Hassan Malek atau lebih tepat lagi Menteri KPDNKK. Berikut adalah jawapan balas ke atas fitnah yang dilemparkan oleh pembangkang mengenai campurtangan politik DS Hassan Malek dalam isu di antara Carpet Title Sdn Bhd dan Bank Rakyat.
ISU PINJAMAN BANK RAKYAT 
Sebelum ini saya diminta dan dinasihatkan oleh Bank untuk tidak memberi komen mengenai perkara ini kerana terikat dengan Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002.
Namun memandangkan perkara ini sudah menjadi hebahan umum saya terpanggil untuk menjawab bagi menerangkan perkara sebenar dan menghentikan spekulasi dan tohmahan yang diasah menjadi modal politik pihak tertentu.
Saya ingin menjelaskan:
 • Pinjaman yang disebutkan itu bukanlah satu pinjaman tanpa faedah atau pinjaman percuma yang diberikan atau diluluskan oleh saya kepada individu tertentu.
 • Ianya adalah pinjaman lama yang telah diluluskan sebelum saya memikul tanggungjawab sebagai seorang Menteri.
 • Jumlah 32 Juta yang dinyatakan adalah jumlah baki pinjaman (bukan pinjaman baru) dari jumlah pinjaman asal yang termasuk cas keuntungan dan kos pentabiran yang lain.  
 • Pinjaman ini diklasifikasikan sebagai 'Non Performing Loan' maka pihak pengurusan mempunyai tanggungjawab kepada pemegang saham untuk mendapatkan sebanyak mungkin baki pinjaman untuk mengelakkan ataupun mengurangkan kerugian dengan sebaik mungkin.
 • Semua keputusan adalah dibuat adalah berdasarkan nasihat dan pandangan yang diterima oleh pihak pengurusan.
 • Penstrukturan adalah amalan biasa dalam industri perbankan dan tiada apa-apa yang luar biasa dalam penstrukturan pinjaman ini juga
'NON PERFORMING LOAN'
Terdapat dua pilihan iaitu untuk tindakan mahkamah atau penstrukturan pembayaran. Sebelum pihak bank membuat tindakan mahkamah beberapa perkara perlu diteliti iaitu:
 • Adakah jumlah cagaran selepas lelongan dan pembubaran semua asset-aset syarikat mampu memberikan pulangan terbaik kepada bank?
 • Apakah jumlah kos tambahan kepada bank dari segi kos guaman serta, dokumentasi, lelongan dan masa yang diambil?
Manakala untuk melaksanakan penstrukturan pihak bank pula perlu meneliti perkara seperti:
 • Adakah penstrukturan mampu memberi pulangan yang lebih baik kepada pihak bank berbanding tindakan mahkamah?
 • Berdasarkan prestasi syarikat peminjam mampukah syarikat melaksanakan penstrukturan berjangka?
 • Berdasarkan prestasi syarikat apakah jumlah bayaran semula mampu ditanggung dalam masa yang ditetapkan?
 • Sekiranya syarikat gagal dalam melunaskan semula hutang melalui penstrukturan apakah tindakan yang boleh diambil oleh Bank?
PENSTRUKTURAN
Berdasarkan penelitian yang telah dinyatakan pihak pengurusan telah mencadangkan untuk menawarkan penstrukturan atas sebab berikut:
 • Keputusan terbaik ialah untuk memilih kaedah yang dapat mendapatkan jumlah baki pinjaman sebaik mungkin.
 • 'Dollar to Dollar recovery' Penstrukturan yang dapat mengembalikan setian sen dari pinjaman asal dikiranya pilihan yang lebih baik berbanding tanggungan kerugian melalui tindakan mahkamah.
 • Kerugian bayaran lewat dan kos faedah hangus dapat diminimumkan dengan menggunakan bayaran tunai peminjam untuk mendapatkan faedah deposit tetap, cas keuntungan pinjaman antara bank dan mekanisma kewangan yang lain.
 • Setelah mengira kos yang terlibat termasuk lelongan dan pembubaran aset didapati penstrukturan akan memberi pulangan pinjaman yang lebih baik berbanding tindakan undang-undang.
 • Berdasarkan kajian dan perbincangan kedua belah pihak jumlah bayaran berkala dalam jumlah yang dinyatakan dikira mampu untuk syarikat peminjam untuk meneruskan perniagaan seterusnya melunaskan baki hutang mereka dalam masa yang dipersetujui.
 • Sekiranya bayaran penstrukturan gagal maka pihak bank akan meneruskan tindakan undang-undang dengan serta merta.
Sememangnya pihak bank mahu mengenakan cas bayaran maksimum akan tetapi keboleh upayaan syarikat dalam jangka masa panjang dalam melunaskan baki hutang.
KESIMPULAN
Keputusan yang terbaik untuk pemegang saham berdasarkan keadaan yang dihadapi:
 • Mengikut norma dan kebiasaan amalan industri.
 • Membuat keputusan berdasarkan pulangan terbaik dalam satu transaksi perniagaan.
 • Atas nasihat dan perbincangan dari pihak pengurusan bank dan tidak dibuat secara bersendirian.
 • Mengikut lunas undang-undang yang sedia ada.
Siasatan juga telah dibuat oleh Bank Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sebelum ini seperti yang telah dinyatakan dalam jawapan Parlimen dan kenyataan media yang diberikan oleh SPRM.
Semua keterangan telah diberikan termasuk dokumen-dokumen yang relevan juga telah diserahkan kepada SPRM dan Bank Negara mengenai isu ini.
Sekiranya Ahli Parlimen Pandan mahu membuat laporan lanjutan atau tambahan kepada mana-mana pihak bertanggungjawab itu terpulang kepada beliau, saya tiada masaalah untuk membantu siasatan, memberi keterangan apatah lagi sekiranya ia membantu membersihkan nama saya.
Saya teguh dengan pendirian bahawa semua tindakan yang dibuat oleh saya dan pihak bank dalah berpandukan kepada yang terbaik buat pemegang saham, berdasarkan lunas undang-undang dan mengikut norma industri perbankan.
Dato Sri Hasan Bin Malek
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. 

YB DAP @ngakorming Makan Nasi Berbuka Puasa Di Masjid Dengan Tangan Kiri - Biadap?

Posted: 15 Jul 2014 10:20 PM PDT


Inilah natijahnya apabila menjemput seorang Wakil Rakyat DAP Cina untuk berbuka puasa. Mungkin ada yang mempertikaikan mana ayat Al Quran atau Hadis Qudsi yang mengatakan tidak boleh makan dengan tangan kiri. Namun masyarakat Melayu telah berkurun lama dikandung adat. Agak biadap apabila tangan yang membasuh bontot digunakan untuk menyuap nasi. Mungkin khairiah Masjid Expo Kamunting ini begitu kemaruk untuk berbuka dengan Ahli Parlimen Taiping dan suku sakat DAP yang lain sehinggakan sudah tidak kisah dengan semua ini. 

Mungkin elok kiranya dari AJK Masjid menjemput cina-cina DAP kafir harbi yang tidak berpuasa ini untuk berbuka puasa, menjemput anak yatim dan fakir miskin? Lebih afhdal rasanya. Kenapa tidak YB Nga Kor Ming menyuap sekali nasi ke dalam mulut Pak Imam dan AJK Masjid tanda kemesraan yang berpanjangan?


Patung Buddha Kontroversi Di Kota Tinggi Akhirnya Diturunkan (6 Gambar)

Posted: 15 Jul 2014 09:49 PM PDT


Binaan patung Budha yang menjadi pertikaian kerana dibina tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan di Kota Tinggi akhirnya diturunkan pagi ini selepas mendapat campurtangan daripada DYMM Sultan Johor. Kontroversi tercetus bulan lepas apabila lebih 200 penduduk meminta pihak berkuasa tempatan menghentikan pembinaan sebuah patung Buddha di Kampung Tembioh, Kota Tinggi, Johor. Selain dikatakan tidak mendapat kebenaran pembinaan patung setinggi hampir 10 meter itu terletak terlalu hampir dengan sebuah surau.

 Sejak Bila Parti Pas Diiktiraf Sebagai Amil Zakat Fitrah?

Posted: 15 Jul 2014 08:06 PM PDT


Tidak cukupkah dengan amil yang dilantik oleh Majlis Agama Islam setiap negeri sehingga memaksa sebuah parti politik melantik dirinya sebagai amil atau pengutip wang zakat fitrah? Kita boleh bersangka baik di bulan Ramadhan ini. Namun dengan 'track record' yang ditunjukkan oleh parti politik PAS ini membuatkan kita menjadi sangsi. Berapa banyak tabung dan kutipan derma yang diwujudkan sebelum ini semuanya hangus tanpa khabar berita. 

Sebut sahaja Tabung Memali, Tabung Lahad Datu, Tabung Kemanusiaan Gaza dan banyak lagi tabung-tabung lain, ke manakah wang berkenaan disalurkan dan di mana laporan audit tabung berkenaan? Ditambah pula sekarang PAS hendak jadi amil wang zakat? Bagaimana PAS hendak membezakan wang zakat dengan wang derma parti yang lain supaya dapat diagihkan wang zakat berkenaan kepada asnaf-asnaf yang terlibat? Ini merupakan penipuan yang terang di siang hari, tidak begitu?

PEJUANG BANGSA

Posted: 16 Jul 2014 11:06 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TUDIA ! AHLI PARTI DEDAHKAN SENDIRI 2 ORANG PENGKHIANAT DALAM PKR !!

Posted: 15 Jul 2014 10:50 PM PDTTindakan Pengerusi Lembaga Disiplin Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Dr. Tan Kee Kwong tidak menyingkirkan Rafizi Ramli bersama 15 ahli parti itu yang terlibat dalam pergaduhan dalam pemilihan baru-baru ini menjadi tanda tanya.

Ahli PKR Cabang Kubang Pasu, Hamzah Elias berkata, perkara itu kerana kesemua 15 orang itu bergaduh disebabkan strategi bodoh Rafizi yang juga menjadi punca berlaku perpecahan yang amat ketara dalam parti.

Katanya, Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR bersama Abdul Rahim Ghouse boleh dianggap pengkhianat dalam PKR dan sepatutnya dia turut dikenakan tindakan disiplin kerana menjadi punca kepada kemelut dan pergaduhan berkenaan.

"Rafizi dan strategi Langkah Kajang adalah punca sebenar berlaku perbalahan ketara secara terbuka antara Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Azmin Ali. 

Saya sangat gembira malah difahamkan ramai akar umbi PKR menyambut baik kekalahan Rafizi untuk jawatan Naib Presiden.

"Kita semua perlu ambil tindakan terhadap Rafizi sebab beliau hanya pandai bentuk strategi untuk menjahanamkan parti sedikit demi sedikit. Satu hari nanti, Rafizi juga boleh menjahanamkan negara kita," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kemelut dalaman yang semakin parah dalam PKR berikutan dakwaan berlakunya perebutan jawatan Menteri Besar Selangor melibatkan beberapa pemimpin kanan parti itu.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata, PKR tidak perlu lagi menyimpan atau mencalonkan semula Rafizi pada pilihan raya umum akan datang.

"Begitu juga dengan Rahim Ghouse yang tidak bersama kita dan kerap berada di Jakarta. PKR tidak ada di Jakarta, PKR ada di Malaysia. Mereka inilah sebenarnya pengkhianat kepada PKR," katanya - UM

TWEET LAKONAN ZUHUD KHALID SAMAD SELEPAS DIMURKAI SULTAN SELANGOR

Posted: 15 Jul 2014 08:19 PM PDT


Dulu Nizar Jamaluddin terkenal dengan SEMBAH DERHAKA , kini Khalid Samad pulak buat hal hingga DYMM  Sultan Selangor MURKA...

Tapi si Khalid Samad ini punya kurang ajar bila dapat tahu kemurkaan DYMM Sultan Selangor  kelmarin  , bukannya dia nak mohon maaf tapi  sindir lagi di twitter seperti tertera  di atas . 

Berselindung menggunakan AGAMA  , GPB boleh katakan ini orang  memang sifat orang  MUNAFIK !

Kemurkaan  DYMM Sultan Selangor bersebab   kerana Khalid Samad  mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghapuskan kuasa eksekutif MAIS dalam mempertahankan kesucian agama Islam .Itu yang menimbulkan kemurkaan baginda Sultan Selangor selaku Ketua Agama Islam Selangor.


Jadi  tak perlu  Khalid Samad samakan kemurkaan ini sama  seperti  Rasulullah yang berdakwah Islam di Taif  &  baginda berdoa kepada Allah S.W.T  . 

Anda  marah sangat  MAIS kerana isu tak pulang BIBLE KRISTIAN   ...

Jadi ..jangan berlakon ZUHUD  la Khalid Samad  !!   

Ahli Parlimen Pas, Khalid Abdul Samad berharap beliau dapat menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi menjelaskan kepada baginda tindakannya mempertikaikan serta meminta kerajaan negeri menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) sebelum ini.

Menurutnya, sebagai rakyat Selangor, beliau akur dengan segala penegasan yang telah dibuat oleh baginda ke atasnya mengenai tindakannya sebelum ini.
"Saya terima dan akur dengan semua teguran baginda terhadap saya. Saya harap dapat mengadakan pertemuan dengan baginda untuk mendengar sendiri pandangannya selain saya memberikan penjelasan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sultan Sharafuddin hari ini menyatakan rasa kesal dan dukacita terhadap Ahli Parlimen Shah Alam itu yang dilaporkan menerusi media sebelum ini mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS selain mencadangkan kerajaan negeri supaya kuasa majlis itu dihapuskan.

Ketika bertitah dalam majlis perasmian Masjid Pekan Sepang hari ini, baginda menegaskan sebagai bukan seorang anak jati Selangor, Khalid sepatutnya melengkapkan diri dengan memahami sejarah serta mendalami undang-undang yang terpakai di Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

Selain itu, baginda turut menegur Khalid yang disifatkan jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu baginda menjalankan kuasanya sebagai Ketua Agama Islam di Selangor.

Pada masa sama, sikap dan tindakan Khalid itu menurut baginda seolah-olah menunjukkan sikap biadab dan penentangan beliau terhadap kuasa baginda sebagai Ketua Agama Islam di Selangor yang mendapat nasihat daripada MAIS.
Malah, menurut baginda tindakan mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor bukanlah kali pertama dilakukan Khalid yang menganggapnya sudah lapuk.

ZAHID BONGKAR DALANG UTAMA PENGGANAS CEROBOH PULAU MABUL !!!

Posted: 15 Jul 2014 07:22 PM PDT
Kementerian Dalam Negeri mengesahkan penglibatan pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari dalam insiden penculikan dan pencerobohan terbaharu yang berlaku di Pulau Mabul, Sabah.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, Nur Misuari melakukan serangan tersebut dengan menggunakan kumpulannya sendiri selain turut dibantu oleh beberapa kumpulan lain.

Katanya, motif perbuatan itu ialah bagi mengumpul dana untuk membentuk pasukan tentera upahan.

"Dalam hal ini, kita mengetahui Nur Misuari tidak mendapat sokongan dalam proses rundingan damai dengan kerajaan Filipina bagi pembentukan wilayah autonomi Bangsamoro.
"Justeru, dia (Nur Misuari) cuba mendapatkan semula pengaruh di selatan Filipina dan menggunakan taktik menculik bagi mendapatkan dana daripada tebusan semata-mata untuk menghidupkan semula pasukan tentera upahannya," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar sempena majlis berbuka puasa bersama warga kementerian di Masjid Al-Mujahiddin, Kompleks Perumahan Polis, Tabuan Jaya di sini hari ini.
Yang turut hadir ialah timbalannya, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Mohamad Khalid Shariff; Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Pesuruhjaya Polis negeri, Datuk Muhammad Sabtu Osman.

Mengulas lanjut Ahmad Zahid berkata, pihaknya tidak mempunyai hubungan secara langsung dengan Nur Misuari tetapi tidak menolak dia bersekongkol dengan mana-mana pihak dalam Kesultanan Sulu.

Katanya, tindakan Nur Misuari itu bertujuan mengambil alih Sabah malah dia cukup berkeyakinan agendanya itu akan berjaya.


tunku

Posted: 16 Jul 2014 03:31 AM PDT

tunku


Selangor Sultan raps Khalid Samad for questioning Mais’ executive powers

Posted: 15 Jul 2014 09:30 AM PDT

Selangor Sultan, Sultan Sharafuddin Idris Shah has rapped Shah Alam MP Khalid Samad for questioning the powers of the Selangor State Islamic Council (Mais).

"It is rude to make such a statement by questioning the powers of Mais, as it is also like questioning my powers as head of the religion.

"This is not the first time Khalid Samad has questioned issues pertaining to the executive powers of the council and the State Islamic Enactment which he thinks is obsolete," Sultan Sharafuddin said in his address before launching the Sepang town mosque Tuesday.

Labelling Khalid as "ignorant towards state Islamic laws and Mais' role", Sultan Sharafuddin urged him to study the history of the state and its laws before making any comments that could cause a stir among Muslims.

"I hope he is more careful when issuing statements that touches on the roles of the Sultan and Mais," he said.

The Sultan also stressed that Mais had guaranteed the rights and freedom of non-Muslims.
"Mais respects the non-Muslims as stated in the Federal Constitution.

"Any action by Jais (State Islamic Religious Department) and Mais is to champion the rights of the Muslims without disturbing the non-Muslims," he said.

He also urged politicians not to use Islam for their own political mileage, adding that they should instead issue statements that would ensure the purity of the religion in the country.

Last month, following the refusal by Jais and Mais to return the seized bibles to the Bible Society of Malaysia, Khalid had suggested for the executive powers of Mais to be reviewed.

He said Mais, being the religious advisory council to the Sultan, must be "studied" again to ensure it did not taint the Malay Rulers institution.

Separately, Sultan Sharafuddin called for all Muslims to practise moderateness during the Ramadan, advising them not to fight and slander each other.

"If these continue to happen, the Malays will be extinct and do we want this to happen in our own country? Imagine who is going benefit and who is going to lose from this," he added.

anakbukitgantang says

Posted: 16 Jul 2014 03:29 AM PDT

anakbukitgantang says


Perang di Gaza berlanjut di siber-Penggodam Malaysia menggodam ratusan laman web Israel

Posted: 15 Jul 2014 04:46 AM PDT

KedahNews.com mengucapkan syabas dan tahniah kepada pemilik laman sosial Facebook bergelar Malaysia Security Tester (MST) yang mengetuai kumpulan hackers dari Malaysia yang bertindak menggodam ratusan laman web milik kepentingan Israel pagi ini.

Mungkin ramai yang tidak menyangka bahawa Malaysia juga punya sekumpulan hackers muslim yang hebat dan mampu melakukan kejutan pada negara rejim zionis Israel yang kononnya "kuat sangat" itu.

"More Than 100++ Israeli Website Got Hacked By #MalaysiaSecurityTester viva palestine!" kata MST di dinding laman Facebooknya.

Antara senarai laman web yang digodam sejak 1 Julai termasuklah site untuk finance dan pentadbiran regime zionist itu

Ratusan laman web yang diserang adalah seperti berikut:

p://www.gr-gazit.co.il/index.html
http://www.grarbengigi.co.il/index.html
http://www.gril-stone.co.il/index.html
http://www.grupin2000.co.il/index.html
http://www.gutmanadv-law.co.il/index.html
http://www.hacozat-baryochai.co.il/index.html
http://www.hagina1.co.il/index.htm
http://www.hagaderhatova.co.il/index.html
http://www.halevi-law.co.il/index.html
http://www.havayadruzit.co.il/index.html
 http://dark-h.org/hacker/?user=My-sec+Team
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688913
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688914
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688915
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688916
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688917
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688918
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688919
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688920
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688921
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688922

http://www.famedresses.co.il/index.htm
http://www.eve-kitchens.co.il/index.html
http://www.fix1.co.il/index.html
http://www.gabiproject.co.il/index.htm
http://www.gabi-tax.co.il/index.html
http://www.gadiw.co.il/index.html
http://www.gan-tzamereth.co.il/index.html
http://www.gazit-kitchens.co.il/index.html
http://www.gloria-kitchens.co.il/index.html
http://www.gordonspa.co.il/index.html
http://www.goshen-events.co.il/index.html
 http://dark-h.org/hacker/?user=My-sec+Team
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688904
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688903
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688902
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688900
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688901
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688899
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688898
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688897
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688896
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688895

Serangan siber yang dilancarkan pada Israel sejak 1 Julai lalu oleh kumpulan Malaysian hackers, anonGhost, telah menyaksikan beribu-ribu laman web di negara haram itu telah digodam, termasuk laman web milik kerajaan Israel. Rujukan lanjut di SINI

Bukan Malaysia sahaja yang menyerang laman web Israel. Hasil kajian di internet mendapati cyber tropper Indonesia dan Bangladesh juga telah menyerang lama web Israel. Menurut  maklumat dimaklumkan " bahawa kebanyakkan HACKER Dari Pelbagai Negara telah melakukan sepakat dan muafakat untuk menyerang domain Israel yang mana dijangkakan akan berlaku pada 7 haribulan ini . Mereka telah mengajak semua orang awam untuk menyumbangkan sedikit datapacket untuk dihantar bagi menumbangkan domain-domain israel !! . 

Malah pemilik blog dengan beraninya mengeluarkan maklumat ini :
Kepada yang berminat untuk menyerang LAMAN WEB ISRAEL . Insha Allah saya akan update jika saya dapat info dari segi IP adress and grup rasmi kumpulan untuk yang ingin menyerang . Sekian sahaja buat masa ini tentang serangan cyber indonesia - Israel . InshaAllah kami juga akan update tentang kebenaran serangan cyber Israel - Indonesia" Rujukan lanjut di SINI

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 16 Jul 2014 03:19 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Puak Liberal berjaya tuntut Kerajaan haramkan tudung?

Posted: 15 Jul 2014 07:30 PM PDTApe Dah Jadi Dengan Malaysia ?

Lepas isu MH370...
Lepas tu isu coklat.
Sekarang isu Mengharamkan Wanita Memakai Tudung ??????

Whats Goin On ?

KERAJAAN MALAYSIA AKAN HARAMKAN PEMAKAIAN TUDUNG DI IPTA & IPTS TERMASUK SEKOLAH..

Pihak Menteri Juga Sudah Mengeluarkan Notis Bagi Pengharaman Pemakaian Tudung Ini Di Semua IPTA Dan IPTS Dan Juga Akan Menghantar Notis Ini Ke Sekolah-Sekolah.

Pihak Menteri Juga Telah Menyenaraikan Beberapa Jenis Tudung Yang Haram Dipakai Sewaktu Berada Di Dalam Sekolah Ataupun Kawasan Kampus .

Antara Jenis Tudung Yang Tidak Boleh Dipakai Ialah :

1.
2.
3.
4.


1-TUDUNG SAJI       
2-TUDUNG PERIUK        
3-TUDUNG BOTOL        
4-TUDUNG CAT         

Ana Pun Terkena Lah! Ente Kasi Kena Orang Lain Pulak ..

Namun jangan hairan satu hari nanti kelak kelekung pun satu hari boleh diharamkan jika pemikiran liberal terus berkembang. Dulu Islam tidak dipersoalkan tapi segala kuasa dan serba serbi mengenai islam telah dicaci dan dikeji oleh bukan Islam dan orang Islam liberal biarkan saja.

Wow! Lagi untung jual orang tapi jangan sekali-kali jual ugama

Taipingmali (tm)

Posted: 16 Jul 2014 01:36 AM PDT

Taipingmali (tm)


Tazkirah Terawih Masjid Kpg Expo Kamunting 15 Julai 2014

Posted: 15 Jul 2014 06:09 PM PDTSelepas selesai Pru 13 tahun lepas, masjid ini boleh dikatakan sepi dari sudut aktiviti politik.

Cuma beberapa minggu lalu ada lah seorang Mangkuk yang nak lepas geram, selepas selesai solat Jumaat dia seorang sahaja yang bertempik 'Takbir' tetapi sayang nya hanya dia seorang saja memekik tanpa ada sokongan daripada jemaah lain.

Khutbah Jumaat pun dah okay, tak ada lagi skrip sendiri. Cuma yang lagha sikit ialah masih lagi wujud risalah yang bercetak ayat al Quran dan diletakkan di atas lantai berhadapan pintu-pintu masuk masjid. Risalah tersebut jelas menunjukkan datang dari calon Pas untuk kerusi Parlimen Lenggong.

Selain itu ialah masih berlaku tolak dan sorong peti kutip duit yang mengganggu jemaah.  Apabila masuk khutbah kedua tok siak sibuk mengutip tong tersebut.

Masjid juga kini lagha dengan skrin yang menayangkan teks khutbah tetapi tidak memberikan impak yang besar kepada jemaah terutama pelajar sekolah yang bising di belakang.

Malam tadi seperti biasa selepas 4 rakaat tarawih akan di diadakan tazkirah. Cuma bezanya malam tadi, ustaz yang memberikan tazkirah tahu akan blogger taipingmali. Sebelum memulakan tazkirah beliau bertanyakan kepada jemaah,  ada atau tidak blogger tersebut dalam masjid? Kalau dia ada pasti dia akan tulus dalam blognya keesokan hari.

Seterusnya beliau menyentuh isu serangan Israel ke atas Gaza. Katanya kalau kita orang islam di Malaysia atau ahli parti Pas buat demonstrasi menunjukkan kemarahan kita terhadap kezaliman Israel, sudah tentu kita akan di tangkap dan di belasah oleh polis Yahudi. Polis Yahudi yang di maksudkan tak lain dan tak bukan ialah PDRM kita.

Wah! Hebat juga ustaz seorang ini!

Harap lepas ini PDRM dapat menyiasat siapa kah ustaz ini dan apakah latar belakang dirinya. Adakah seorang Syiah. Adakah seorang mujahideen pro ISIS atau apa?


AWAS. wanita ini sedang mengamuk di jalanraya #CDM25

Posted: 15 Jul 2014 02:41 PM PDT


Khalid Samad wajar letak jawatan dan berambus dari Selangor

Posted: 15 Jul 2014 05:37 AM PDT

YAM Sultan Selangor murka dengan sikap biadab ahli parlimen Shah Alam yang banyak kali mempertikaikan tindakan Jais dan Mais.

Khalid juga salah seorang pemimpin Pas Pusat yang bersetuju supaya kalimah Allah diguna pakai oleh bukan Islam.

Semua tindakan beliau mengundang kemurkaan Sultan Selangor.

Apa tunggu lagi, letak jawatan kalau anak jantan dan berambus dari bumi Selangor.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 15 Jul 2014 11:42 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KHALID SAMAD BIADAP

Posted: 15 Jul 2014 06:09 PM PDT


#PRAY4GAZA: BILA RAMAI YANG CAKAP PANDAI...BUT DO IT NOTHING!

Posted: 15 Jul 2014 09:16 AM PDT


Inilah yang terjadi bila ada golongan manusia yang terlebih bijak bercakap mengenai sesuatu isu yang diri mereka sendiri jika diberi amanah tak mungkin berjaya mengatasinya.

Bagi mereka selagi boleh bercakap, mereka akan terus bercakap dan meluahkan perasaan. 

Kononnya merekalah pakar itu dan ini. Semua salah kerajaan jika lambat ambil tindakan.

Mereka asyik berfantasi jika mereka...diulangi jika mereka diberi kuasa semuanya akan berjaya diatasi waima dengan satu saat saja. Hebat tak kelentong mereka?

Sempena kejaguhan mereka berbicara di media sosial, apa kata kami hidangkan parodi satira seperti di atas sekadar untuk hiburan.

Walaupun begitu kita kena renungkan apa yang Tun M cakap pasal isu Palestin seperti di bawah ni. 


Sebar-sebarkan dan renung-renungkan...

AKIBAT RAJA BUGIS MURKA, ESOK MP SHAH ALAM DIJANGKA UMUM LETAK JAWATAN, SHAH ALAM BAKAL PRK KECIL

Posted: 15 Jul 2014 07:52 AM PDT

KEBIADAPAN KHALID SAMAD
Pada 17 Jun baru ini, Ahli Parlimen PAS kawasan Shah Alam,Khalid Samad telah mendesak PAS meminta kerajaan negeri Selangor meminda peruntukan enakmen bagi mengurangkan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).
Ramai yang terkejut beliau membuat kenyataan seumpama itu kerana MAIS adalah dibawah naungan Sultan Selangor.Baginda mempunyai kuasa dalam semua urusan hal ehwal agama Islam di negeri itu.
Malah Pengerusi Perhubungan PAS Selangor,Iskandar Samad segera membuat kenyataan bahawa apa yang dicakap Khalid itu bukan pendirian rasmi PAS Selangor.
Setelah hampir sebulan berlalu,Sultan Selangor akhirnya bersuara.Baginda nyata amat murka dengan kenyataan Khalid itu.
Dalam titah ketika merasmikan Masjid Pekan Sepang petang Selasa baginda secara terbuka sebut nama Khalid.Hadir sama di majlis itu ialah Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.
"Beta merujuk kepada petikan laporan akhbar-akhbar utama tanahair pada 18 Jun 2014, yang mana Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad telah mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghapuskan kuasa eksekutif MAIS.Beta amat kesal dan kecewa dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu.
"Khalid Samad yang bukannya anak jati Selangor namun telah berpeluang menjadi Ahli Parlimen di Selangor sepatutnya mengambil segala langkah untuk melengkapkan diri untuk memahami sejarah Negeri Selangor dan mendalami undang-undang yang terpakai di Negeri Selangor terutama Undang-ndang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.
"Kenyataan Khalid Samad itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu Beta dalam menjalankan kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor.
"Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak MAIS berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang. Ini bukan kali pertama Khalid Samad telah mempersoalkan tentang isu berkaitan tentang kuasa eksekutif MAIS dan juga Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk.
"Oleh itu Beta menyeru kepada Khalid Samad agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Beta dan peranan MAIS di dalam menasihati Beta mengenai Beta ingin mengambil kesempatan di sini untuk menegaskan bahawa MAIS sentiasa menjamin hak dan kebebasan penganut agama lain di dalam mengamalkan agama mereka.
"MAIS sentiasa menghormati orang bukan Islam di dalam amalan agama mereka seperti yang telah diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan. Segala tindakan yang dilakukan oleh MAIS dan JAIS adalah bagi memelihara kesucian agama Islam tanpa menggangu penganut agama lain di dalam menganut agama.
"Beta sekali lagi menegaskan kepada semua pihak bahawa jangan jadikan agama Islam sebagai modal politik. Kesucian agama Islam perlu sentiasa dipelihara. Sebagai orang politik seharusnya mereka lebih bertanggungjawab di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan bagi memastikan kesucian agama Islam dan perpaduan umat Islam di Negara ini sentiasa terpelihara.
Sebelum itu Sultan Selangor melahirkan rasa dukacita kerana ada di kalangan ahli politik dan golongan cerdik pandai yang beragama Islam sendiri, tidak melindungi kesucian agama Islam daripada dipermainkan oleh pihak-pihak tertentu.

Sebaliknya mereka lebih mengutamakan agenda politik dan peribadi mereka dengan mengelirukan masyarakat
KOMEN:
1. JIKA KHALID SAMAD FAHAM, MAKSUD MURKA ITU KAMU KELUARLAH DARI BUMI SELANGOR KERANA KAMU BUKAN ANAK JATI SELANGOR.
2. PILIHANRAYA KECIL HENDAKLAH DIADAKAN APABILA KHALID SAMAD MELETAK JAWATAN KERANA PUKULAN TKO MAUT TUANKU SULTAN ITU DALAM TAFSIRAN PERADABAN RAJA-RAJA MELAYU IALAH KAMU KELUAR DARI BUMI SELANGOR. KECUALI KHALID SAMAD MEMANG TIADA TELOR, TIADA MARUAH DAN TIADA MUKA.
3. TAMPARAN HEBAT INI TELAH TERTEMPIAS KEPADA PARTI PAS.
4. MAKLUMAT TERKINI DI SHAH ALAM, ESOK DIJANGKA KHALID SAMAD AKAN UMUMKAN PERLETAKAN JAWATAN SEBAGAI MP SHAH ALAM KERANA KEMURKAAN BAGINDA SULTAN.

MB BAHARU SELANGOR LAGI 2 MINGGU, PEREBUTAN SEMAKIN RANCAK

Posted: 15 Jul 2014 01:32 AM PDT

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang didakwa membawa mesej PAS ketika berkunjung menemui Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di kediaman beliau pada malam 12 Julai.
Mesej tersebut adalah PAS Selangor menyokong Khalid kekal sebagai MB Selangor.
"Difahamkan, kira-kira pukul 11 malam hari yang sama, Hadi bersama-sama dengan Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali pergi ke kediaman Khalid di Bukit Damansara, mungkin untuk menyampaikan pandangan tertentu kepada Menteri Besar.
"Walau bagaimanapun, Mustafa ketika dihubungi mendakwa ia semata-mata "kunjungan hormat selepas solat terawih."
"Sumber PAS Selangor berkata sebilangan besar daripada mereka yang mengadakan pertemuan dengan Hadi dan pemimpin-pemimpin PAS Selangor berpendapat bahawa khidmat Khalid hendaklah diteruskan sehingga pilihan raya umum akan datang," lapor Mstar.
Menurut sumber portal itu, keputusan sokongan terhadap kepimpinan Khalid itu diputuskan dalam mesyuarat PAS pusat bersama pemimpin PAS Selangor, diadakan Sabtu lalu, dipengerusikan oleh Presiden PAS Abdul Hadi Awang.
"Sumber yang mempunyai kedudukan yang baik dalam PAS Selangor berkata pandangan supaya 'Khalid diteruskan' mendominasi berbanding mereka yang mahu Khalid berundur.
"Mereka yang hadir mesyuarat itu termasuklah empat ahli majlis eksekutif PAS negeri, Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Parlimen serta ketua-ketua bahagian.
"Tidak banyak yang diperkatakan Hadi tetapi beliau memaklumkan dalam mesyuarat itu bahawa beliau akan mengambil kira semua pandangan," lapor Mstar.
Pihak yang menyokong Khalid termasuklah Pesuruhjaya PAS Selangor dan Exco negeri Iskandar Samad, yang telah dinamakan sebagai pengganti Khalid.
Mereka yang lain yang mempertahankan Khalid adalah Exco PAS negeri, Dr Halimah Ali, Sallehen Mukhyi dan Dr Ahmad Yunus Hairi.
Iskandar, yang juga Exco Kerajaan Negeri, berkata adalah tidak masuk akal untuk menggantikan Khalid yang dilihat sebagai 'pemimpin yang bersih' dan 'tidak mengamalkan rasuah'.
Mereka yang lain yang menyokong Khalid berkata PAS tidak seharusnya diheret ke dalam apa yang mereka lihat sebagai "drama PKR" untuk menjatuhkan Khalid.
Mereka memberi amaran kepada kepimpinan tertinggi parti supaya tidak terlibat dalam politik dalaman PKR.
Mstar hari ini turut melaporkan sumber lain yang mendakwa peralihan kuasa kerajaan Negeri Selangor akan dilakukan selepas Hari Raya Aidil Fitri.
Menurut sumber itu, dalam peralihan kuasa itu, Khalid didakwa melepaskan jawatan MB Selangor dan jawatan itu diambil alih oleh Azmin Ali.
"Selepas semuanya, pelantikan ini akan dibuat selepas Hari Raya," kata sumber itu, Selasa.
Sumber itu menambah, Azmin kini mendapat sokongan dari PAS, yang sebelum ini dianggap enggan menggantikan Khalid dengan Adun Bukit Antarabangsa itu.
Sumber itu menambah, DAP dan PAS telah memberi sokongan mereka terhadap pelantikan Azmin sebagai Menteri Besar yang baharu pada mesyuarat tertutup Pakatan Rakyat yang diadakan pada Selasa.
"Walau bagaimanapun, keputusan muktamad akan dibuat oleh Anwar dalam masa terdekat nanti," kata sumber itu, sambil menambah satu mesyuarat presiden akan membincangkan mengenai perkara itu sebelum Hari Raya.
Sumber itu juga mendakwa bahawa pihak istana tidak mempunyai isu untuk menggantikan Khalid, 'selagi ia dilakukan mengikut perundangan negeri'.

Belantan

Posted: 15 Jul 2014 11:35 PM PDT

Belantan


Sultan Selangor murka, anggap Khalid Samad jahil dan biadap?

Posted: 15 Jul 2014 07:46 AM PDT


Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah melahirkan kemurkaan baginda terhadap Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang sebelum ini mendesak supaya Majlis Agama Islam Selangor (Mais) tidak lagi diberi kuasa dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu.

Menyifatkan wakil rakyat PAS itu bersikap biadap, baginda bertitah supaya Khalid yang bukan berasal dari Selangor supaya memahami sejarah negeri dan mendalami undang-undang yang terpakai di Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

"Kenyataan Khalid Samad itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan Mais yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu beta dalam menjalankan kuasa beta sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor.


"Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa Mais seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak Mais berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang," demikian titah bagida.

Sultan Sharafuddin bertitah demikian ketika berangkat ke Majlis Perasmian Masjid Pekan Sepang pada Selasa.

Kemurkaan baginda itu dizahirkan berikutan kenyataan Khalid pada 17 Jun lalu yang menggesa Kerajaan Selangor menghapuskan kuasa eksekutif Mais.


Ikutilah teks penuh titah ucapan Sultan Selangor di majlis perasmian Masjid Pekan Sepang :

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Bismillahir Rahmanir Rahim

Segala puji bagi Allah Subhanahu Wata'ala, Tuhan semesta alam, Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi kita Muhamad Sallallahu Alaihi Wasallam.

Alhamdulillah, Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana dengan limpah kurniaNya, Beta dapat hadir ke majlis perasmian masjid dan berjumpa serta berbuka puasa dan menunaikan solat tarawikh dengan rakyat Beta di daerah ini.

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana negara Malaysia dan negeri Selangor yang kita kasihi ini adalah dalam keadaan aman dan tidak ada kekacauan dan rusuhan, yang mana umat Islam dapat menjalankan ibadah puasa pada bulan Ramadan yang mulia ini dengan aman dan tenteram.

Allah Subhanahu Wata'ala telah menyuruh umat Islam menjalankan kewajipan berpuasa di bulan Ramadan yang mulia ini dan beramal serta menjalankan kerja-kerja yang mulia serta menghindari perkara-perkara yang dilarang oleh Allah Subhanahu Wata'ala dan agama Islam

Beta juga bersyukur pada hari ini kita dapat bersama-sama menyambut Nuzul Quran yang mana ini adalah satu peristiwa agung yang perlu diingati iaitu turunnya Al-Quran dari Loh Mahfuz ke Baitul Izah di Langit Dunia dan juga turunnya ayat pertama daripada surah Al-Alaq yang diturunkan dari Baitul Izah kepada Nabi Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam, melalui Malaikat Jibril Alaihis Salam dan ianya mengambil masa selama 23 tahun untuk menyempurnakan Al-Quran yang menjadi panduan kepada umat Islam untuk menjalankan kehidupan di dunia ini dan beribadah kepada Allah Subhanahu Wata'ala.

Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, Beta mengingatkan supaya orang Melayu umat Islam janganlah berbalah antara satu sama lain sebaliknya orang Melayu umat Islam, haruslah bersatu padu dan bermuafakat.

Orang Melayu umat Islam jangan fitnah-menfitnah, mencaci dan menuduh antara satu sama lain serta membuat cerita-cerita yang tidak benar hingga menimbulkan perasaan syak wasangka dan seterusnya akan mencetuskan permusuhan antara sesama orang Melayu umat Islam dan akan mengakibatkan kerugian kepada generasi kita di masa depan.

Perpecahan orang Melayu akan merugikan orang Melayu sendiri, baik hari ini ataupun untuk generasi akan datang.

Orang Melayu mestilah bersatu padu dan mengukuhkan bangsa Melayu serta agama Islam agar tidak diperlekehkan. Beta percaya seandainya orang Melayu tidak mahu bersatu padu, nescaya di satu hari nanti tragedi akan menimpa orang Melayu yang mana orang Melayu akan menjadi satu bangsa yang kian pupus dan tenggelam ditelan zaman serta akhirnya akan hanya tinggal nama semata-mata.

Adakah kita mahu tragedi sebegini berlaku kepada orang Melayu yang beragama Islam di tanah air kita sendiri? Fikirkanlah siapa yang akan untung dan siapa yang akan rugi.

Selain itu, Beta juga amat dukacita dengan golongan ekstremis agama, liberalisasi agama dan juga pluralisme agama yang sedang berleluasa di negara kita.

Ekstremis agama, liberalisasi agama dan pluralisme agama bukan sahaja akan merosakkan aqidah umat Islam, malah akan menghancurkan umat Islam di suatu masa nanti.

Ekstremis agama yang Beta maksudkan adalah golongan ekstremis yang sering mencetuskan keganasan tanpa batasan, manakala liberalisasi agama adalah golongan yang mengamalkan budaya seperti LGBT yang secara terang-terangan melanggar akidah umat Islam.

Pluralisme agama pula adalah mereka yang berpendapat semua agama termasuk agama Islam adalah sama dan tidak ada satu agama pun boleh diberikan kelebihan berbanding agama-agama lain.

Walau bagaimanapun kita perlu akur bahawa agama Islam mempunyai kedudukan yang lebih tinggi kerana ia adalah Agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Oleh itu, semua golongan ini perlu dibendung agar aqidah umat Islam terpelihara dan dilindungi.

Beta mahu rakyat Negeri Selangor mengamalkan agama Islam yang "moderate" mengikut fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Dalam pada itu, Beta merasa dukacita kerana ada di kalangan ahli politik dan golongan cerdik pandai yang beragama Islam sendiri, tidak melindungi kesucian agama Islam daripada dipermainkan oleh pihak-pihak tertentu.

Sebaliknya mereka lebih mengutamakan agenda politik dan peribadi mereka dengan mengelirukan masyarakat. Ada di kalangan mereka ini telah dengan berani mempersoalkan kuasa institusi agama Islam seperti Mais yang selama ini berperanan memastikan kesucian agama Islam dan urus tadbir hal ehwal agama Islam di Negeri Selangor ini.

Beta merujuk kepada petikan laporan akhbar-akhbar utama tanahair pada 18 Jun 2014, yang mana Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad telah mempersoalkan kuasa eksekutif Mais dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghapuskan kuasa eksekutif Mais. Beta amat kesal dan kecewa dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu.

Khalid Samad yang bukannya anak jati Selangor namun telah berpeluang menjadi Ahli Parlimen di Selangor sepatutnya mengambil segala langkah untuk melengkapkan diri untuk memahami sejarah negeri Selangor dan mendalami undang-undang yang terpakai di negeri Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

Kenyataan Khalid Samad itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan Mais yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu Beta dalam menjalankan kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor.

Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak Mais berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang.

Ini bukan kali pertama Khalid Samad telah mempersoalkan tentang isu berkaitan tentang kuasa eksekutif Mais dan juga Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk.

Oleh itu Beta menyeru kepada Khalid Samad agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Beta dan peranan Mais di dalam menasihati Beta mengenai agama Islam.

Beta ingin mengambil kesempatan di sini untuk menegaskan bahawa Mais sentiasa menjamin hak dan kebebasan penganut agama lain di dalam mengamalkan agama mereka.

Mais sentiasa menghormati orang bukan Islam di dalam amalan agama mereka seperti yang telah diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Segala tindakan yang dilakukan oleh Mais dan Jais adalah bagi memelihara kesucian agama Islam tanpa mengganggu penganut agama lain di dalam menganut agama mereka.

Beta sekali lagi menegaskan kepada semua pihak bahawa jangan jadikan agama Islam sebagai modal politik. Kesucian agama Islam perlu sentiasa dipelihara.

Sebagai orang politik seharusnya mereka lebih bertanggungjawab di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan bagi memastikan kesucian agama Islam dan perpaduan umat Islam di negara ini sentiasa terpelihara.

Di bulan yang mulia ini juga Beta berkenan supaya semua umat Islam di negeri Selangor ini mensyukuri nikmat yang telah diberikan oleh Allah Subhanuhu Wata'ala.

Beta mengingatkan sekali lagi janganlah dijadikan masjid sebagai gelanggang untuk berpolitik dan juga tempat mengadakan demonstrasi yang negatif, baik di dalam atau di kawasan perkarangan masjid.

Masjid dan surau adalah tempat Umat Islam dan Orang Melayu beribadat dan bertemu bagi mengeratkan silaturrahim antara sesama orang Melayu umat Islam.

Beta mengakhiri ucapan Beta ini dengan mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam, semoga amal ibadah kita diterima dan diberkati Allah Subhanahu Wata'ala.

Jadikanlah masjid sebagai tempat yang aman, selesa dan kondusif untuk setiap umat Islam melakukan ibadah dan mendapat keredhaan Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka dengan lafaz Bismillahir Rahmanir Rahim, Beta merasmikan Masjid ini dengan nama Masjid Pekan Sepang.

Sekian,

Wabillahitaufik Walhidayah, Wassalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. – 15 Julai, 2014.

Suara Politik
Belantan

sekupangdua

Posted: 15 Jul 2014 11:31 PM PDT

sekupangdua


PUJIAN RAKYAT FRANCE KEBERANIAN MALAYSIA TERHADAP ISRAEL

Posted: 15 Jul 2014 09:08 AM PDT

Teman tertarik dengan apa yg dikatakan oleh sahabat tentang bagaimana Malaysia mendapat pujian luar negara yg begitu berani menentang dan menafikan Negara Israel bukan baru tapi dah memang lama tercatit dalam apa yg ada dalam pasport antara bangsa milik rakyat Malaysia...

Tak dinafikan juga bila ada puak bengap roket yg kononnya mengatakan kononnya Malaysia terutamanya PM dan Menteri Belia dan sukan tidak mengendahkan nasib Rakyat Palastine di  GAZA tidak diendahkan bila ada tontonan perlawanan akhir bola piala dunia didataran merdeka tempohari... modal lapok dan paling bengap memperlihatkan sebenarnya mereka sebenarnya juga merupakan golongan berhati hitam sekutu Roket yg cukup jelas dengan rasis dan beridealogi komunis. Paling ketara kita dapat melihat bagaimana busuknya perut dan hati mereka sehingga sanggup buat fitnah tentang perjuangan kental Malaysia yg cukup perihatin dengan nasib Gaza. 

Bukan dia orang tak tau betapa malam tersebut saja ratusan ribu dikutip sekalipun program yg tiada kaitan pun soal israel. Buta ker mata tak nampak tabung dan mafla di leher PM dan menteri malah pengunjung yg hadir rata-rata membayangkan betapa simpati masih dihati sehingga kini....

Paling menarik tidak pulak mereka mahu memperkatakan betapa dari dulu lagi Malaysia sudah menafikan negara israel laknatulah bila pasport kita cukup terang menafikan negara Israel... semuanya bila teman menerima Whatsapps keluhan sahabat teman yg menyatakan alkisahnya memang kita dari dulu memang tidak sesekali iktiraf negara pembunuh israel jahanam... amin. Memang teman tabik la kat komer...

"Tiada Negara Seberani Negara Malaysia"

Ayat di atas bukan kata aku tetapi kata-kata dari seorang rakan berasal dari Sepanyol. Mengapa dia kata begitu? Ia bermula selepas dia membelek-belek passport aku dan dia terkejut bila dia terbaca,

"Passport ini sah digunakan di semua negara kecuali Israel"

"Eh, saya tak pernah melihat passport seperti ini. Malaysia benar-benar anti Israel. Saya boleh katakan tiada negara yang seberani Malaysia!" katanya.

Bagi rakan-rakan Palestin, kebanyakan mereka sudah tahu mengenai perihal passport Malaysia. Bagi mereka yang baru mengetahui hal ini, berpusu-pusu merakam gambar dan kongsikan di Facebook. Menurut mereka, di Palestine, mereka tidak boleh menyebut nama Malaysia sesuka hati. Apatah lagi jika ada askar Israel berhampiran kerana mereka sangat-sangat sensitif dengan nama Malaysia. Namun, kebencian Israel terhadap Malaysia membanggakan warga Palestin.

Salah seorang rakanku dari Jordan mengatakan bahawa tiada satu pun dalam mana-mana passport negara Arab yang berani meletakan pengecualian sebegitu dalam passport. Ini kerana mereka takut dengan Israel. Tetapi Malaysia yang bukannya Arab berani dan kuat daripada negara Arab itu sendiri.

Dan yang paling aku tak boleh bila seorang rakan dari Libya mengatakan sesuatu yang agak keterlaluan bagi aku iaitu,

"Saya rasa seolah-olah Nabi Muhammad bukan dari Arab tetapi dari Malaysia. Sebab kami tengok orang Malaysia jauh lebih sayang Islam dari orang Arab sendiri."

Demi Allah yang memegang urat jantungku, ini semua bukan rekaan semata-mata tetapi inilah yang aku lihat dan dengar ketika berada di Turki. Sedangkan orang Turki pun boleh kibarkan bendera Malaysia di kedainya, apatah lagi dengan kenyataan seperti ini?

 

Panglima Perang Cyber

Posted: 15 Jul 2014 11:26 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Menteri @KhairyKj perlu baca artikel Blog @penaminang murid @FathulBari Isu Wanita Sebagai MB / Perdana Menteri

Posted: 15 Jul 2014 10:34 PM PDTSemalam YB Khairy ada mengulas tentang isu wanita sebagai MB atau Perdana Menteri. Ekoran kenyataan Penasihat Undang-Undang UMNO berhubung isu Wan Azizah sebagai MB Selangor. Kita tidak kisah kenyataan Pembangkang namun kesal kerana kenyataan YB Khairy atas kenyataan Hafarizam tersebut.

Untuk memahami isu ini kita sepatutnya kembali kepada kupasan dalam agama tentang kedudukan wanita sebagai pemimpin tertinggi negara.

Sekaligu memberi pemahaman bahawa wanita boleh memegang jawatan lain dengan beberapa syarat yang diputuskan oleh ulama seperti keterangan di bawah ini.

UMNO telah lama memberi ruang kepada wanita untuk memimpin dan ia tidak bercanggah dengan Islam. Namun menjadikan wanita sebagai PM atau Ketua Menteri sudah tentu ia tidak dapat dilaksanakan kerana tidak diharuskan di sisi agama kita.

Kenyataan KJ seperti laporan Mstar http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/07/15/wanita-layak-jadi-mb-tapi-bukan-wan-azizah/

Pandangan Peguam Umno, Datuk Mohd Hafarizam Harun mengenai wanita tidak boleh menjadi Menteri Besar terus menerima kritikan termasuk daripada Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Tidak bersetuju dengan pandangan tersebut, Khairy menegaskan alasan bahawa wanita tidak boleh mengiringi sultan pada majlis keagamaan kerana keuzuran hanya perkara kecil.

"Itu pandangan peribadi beliau. Tapi bagi saya secara peribadi...tidak ada salah wanita menjadi Menteri Besar ataupun Perdana Menteri.

"Kalau bagi alasan tak boleh iringi sultan ke majlis keagamaan, itu bukan satu-satunya tugas Menteri Besar kerana tugas paling penting ialah untuk tadbir negeri," katanya di sini, Selasa.


Berikut sedutan dari artikel blogger Pena Minang tentang isu wanita sebagai pemimpin :


PENJELASAN HADIS

Hadis di atas dijadikan dasar para ulama untuk melarang seorang wanita memangku jabatan sebagai kepala negara. Berikut ini akan saya nukilkan keterangan ulama berbagai madzhab tentang hadis di atas:


- Ibnu Hazm Adh-Dhahiri dalam kitabnya Al-Fashl 4/110 menyatakan: "Seluruh golongan Ahli kiblat (muslimin), tidak ada seorang pun dari mereka yang memperbolehkan kepemimpinan seorang wanita." (Lihat Al-Imamatul 'Udhma hal. 246).

- Ibnu Qudamah Al-Maqdisi dalam kitab Al-Mughni 10/92 menjelaskan alasan seorang wanita tidak boleh menjadi hakim atau pemimpin:

"… kerana seorang hakim (qadli) harus menghadiri tempat pengadilan dan perkumpulan lelaki dan membutuhkan pandangan yang tajam serta kecerdasan akal yang sempurna. Sementara wanita adalah makhluk yang kurang akalnya, dangkal pandangan pemikirannya, tidak boleh hadir pada perkumpulan kaum lelaki dan tidak diterima persaksiannya (dalam pengadilan) sekalipun 1000 (seribu) wanita selama tidak ada laki-laki (yang ikut jadi saksi). Allah telah mengingatkan sifat pelupa mereka dalam firman-Nya:أَنْ تَضِلَّ إِحْدَاهُمَا فَتُذَكِّرَ إِحْدَاهُمَا الأُخْرَى


"…supaya jika seorang lupa maka seorang lagi mengingatkannya…." (Al-Baqarah: 282)

Seorang wanita tidak layak memangku jabatan kepemimpinan tertinggi dan tidak pula mengatur sebuah negara. Oleh kerana itu Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam, para khalifahnya dan para ulama yang datang sepeninggal beliau tidak pernah mengangkat seorang wanita sebagai hakim atau mengatur sebuah wilayah di suatu negara. Menurut berita yang sampai kepada kami, kalaulah boleh, maka tidak akan kosong seluruh masa dari kepemimpinan wanita…."

- Abu Muhammad Al-Husain bin Mas'ud Al-Baghawi dalam kitabnya Syarhus Sunnah 6/60 menjelaskan:

"(Para ulama) sepakat bahawa seorang wanita tidak boleh menjadi pemimpin dan hakim (qadli) kerana seorang imam (pemimpin) perlu keluar untuk mengurusi permasalahan jihad (perang) dan urusan kaum muslimin. Sementara seorang hakim harus keluar untuk memutuskan berbagai permasalahan. Sedangkan wanita adalah aurat, tidak boleh keluar (dari rumahnya). Wanita sering kali tidak mampu mengurusi banyak perkara kerana kelemahannya dan disebabkan wanita itu kurang (agama dan akalnya). Padahal kepemimpinan dan kehakiman itu adalah jabatan yang sempurna , tidak boleh dijabat kecuali oleh kaum lelaki yang sempurna…."

- Abu Bakar Ibnul 'Arabi Al-Maliki dalam kitabnya Aridlatul Ahwadzi juz 9/119 setelah membawakan hadis ini menjelaskan:

"Hadis ini menunjukkan bahawa kepemimpinan itu adalah hak lelaki. Tidak ada celah bagi wanita dalam masalah ini menurut kesepakatan (ulama)."

- Muhammad Abdurra'uf Al-Munawi dalam kitabnya Faidhul Qadir 5/386 setelah menyebutkan hadis ini menyatakan:

"…yang demikian itu kerana kekurangan yang ada pada seorang (wanita) dan kelemahan pandangannya (rasionya), juga kerana seorang pemimpin dituntut untuk keluar mengurusi problem rakyat. Sedangkan seorang wanit adalah aurat yang tidak mungkin keluar melakukan tugas seperti itu. Maka ia tidak sah menjadi seorang pemimpin dan hakim."

- At-Thibi menjelaskan:

"Hadis ini menyandarkan ketidakbahagiaan, ketidakjayaan bangsa Parsi secara ta'kid (penekanan) dan pada hadis ini ada isyarat bahawa kejayaan milik bangsa Arab, sehingga berita ini merupakan mu'jizat."

- Imam As-Shan'ani dalam Subulus Salam Kitabul Qadla 4/229 menjelaskan hadis ini:

"Di dalam hadis ini ada dalil yang menunjukkan tidak bolehnya seorang wanita memimpin sesuatu pun dari hukum-hukum yang bersifat umum di kalangan muslimin…."

Beliau juga menegaskan:

"Hadis ini mengabarkan tentang ketidakjayaan suatu kaum yang mengangkat wanita sebagai pemimpin. Sedangkan kita dilarang melakukan sesuatu yang mengakibatkan ketidakjayaan / ketidakbahagiaan pada diri kita dan diperintahkan untuk berupaya mengerjakan sesuatu yang membawa kepada kebahagiaan dan kejayaan."

- Imam Asy-Syaukani dalam kitabnya Nailul Authar juz 8/272 bab Al-Mu`min Wilayatil Mar`ati was Shabiyi wa Man La Yuhsinul Qadla menerangkan:

"Pada hadis ini terdapat dalil yang menunjukkan bahawa seorang wanita bukanlah orang yang pantas dan berhak menjadi pemimpin. Bahkan tidak halal bagi suatu kaum mengangkat seorang wanita sebagai pemimpin. Sedangkan menjauhkan diri dari perkara yang membawa kepada ketidakbahagiaan adalah wajib."

- Dalam kitabnya yang lain iaitu As-Sailul Jarar 4/505 ketika berbicara tentang syarat seorang pemimpin harus lelaki, beliau menjabarkan:

"…Alasannya adalah kerana kaum wanita adalah orang yang kurang akal[2] dan agamanya sebagaimana yang disabdakan Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam. Orang yang seperti itu keadaannya, tentu saja sangat tidak pantas mengurusi problem umat. Oleh sebab itulah Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda dalam sebuah hadis yang sahih:لَنْ يُفْلِحَ قَوْمٌ وَلَّوْا أَمْرَهُمْ اِمْرَأَةً


"Tidak akan jaya suatu kaum yang dipimpin oleh seorang wanita."

- Al-'Allamah Muhammad Amin Asy-Syinqithi dalam Adlwaul Bayan 1/52 menjelaskan:

"Termasuk syarat kepala negara adalah dia seorang lelaki. Tidak ada ikhtilaf dalam masalah ini di kalangan para ulama. Dalilnya adalah hadis yang terdapat dalam Sahih Bukhari dan yang lainnya dari hadis Abi Bakrah bahawa Nabi sallallahu 'alaihi wa sallam tatkala sampai pada baginda dikhabar bahawa penduduk Parsi menobatkan puteri Kisra sebagai ratu (kepala negara), baginda bersabda: (hadis di atas)."

- Shafiyur Rahman Al-Mubarak Furi dalam Ithaful Kiram hal. 417-418 menerangkan:

"Hadis ini umum mencakup semua kepemimpinan dalam suatu pemerintahan sampai jabatan terkecil sekalipun, walaupun hadis ini disabdakan oleh Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam tatkala sampai berita bahawa penduduk Parsi mengangkat puteri Kisra sebagai pemimpin (kepala negara) mereka…"

- Abdullah bin Abdurrahman Al-Bassam dalam Taudhihul Ahkam 6/142 juga menjelaskan:

"hadis ini secara tegas menyatakan tidak sahnya kepemimpinan seorang wanita, dan suatu masyarakat atau bangsa yang mengangkat seorang wanita sebagai pemimpin tidak akan bahagia, baik dalam urusan duniawi maupun urusan ukhrawi. Ini adalah pendapat jumhur ulama, di antaranya adalah tiga imam madzhab di kalangan Ahlus Sunnah wal Jamaah iaitu Malik, Asy-Syafi'i dan Ahmad."


Read more: http://www.penaminang.com/2014/07/wanita-menjadi-pemimpin.html#ixzz37bWE2MJr
 


selanjutnya anda boleh membaca kupasan lanjut berhubung isu ini ditulis oleh Dr Zaharuddin 

http://www.zaharuddin.net/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=124Kepada YB Khairy, anda perlu berhati-hati membuat kenyataan. Silap kenyataan boleh membawa masalah kepada masyarakat dan juga negara kerana kedudukan anda sebagai pemimpin Pemuda UMNO dan juga YB bertaraf Menteri.


Kesimpulan mudah : wanita tidak wajar dibebankan dengan tugas mengurus negara di saat lelaki sudah pun ada untuk meneruskan kepimpinan. Tugas mereka lebih utama ialah melahirkan lelaki-lelaki yang bakal menjadi pemimpin yang pasti mustahil jika tidak ada wanita solehah yang mampu mendidiknya. Selalu kita dengar di belakang seorang lelaki yang hebat adalah seorang wanita.

Perjuangan untuk menjadi pemimpin di kalangan wanita akan menyebabkan rumah tangga terabai dan mencetus masalah lebih besar kepada pihak suami dan anak serta sistem sosial dalam sesebuah masyarakat.

Kerana kehebatan wanita dan juga kelemahan wanita yang dicipta oleh Allah yang Maha Bijaksana ada rahsia di sebaliknya.

Kerana itu mereka diberi rahmat sangat besar dengan diringankan dari beban menanggung dosa berbanding lelaki yang terpaksa menanggung dosa isteri dan anak selain saudara perempuannya. Melarang wanita menjadi pemimpin bukan untuk menahan kebolehan mereka namun mengelakkan mereka dari perkara-perkara yang tidak mampu ditanggung oleh wanita itu sendiri.baca artikel berkaitan perkara ini di sini :


4 JENIS LELAKI YANG DITARIK PEREMPUAN KE NERAKA


Di akhirat, wanita akan menarik empat jenis lelaki
bersamanya ke dalam neraka. Artikel ini bukan untuk
memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya supaya kaum
lelaki memainkan peranannya dengan hak dan saksama
berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah serta berwaspada
akan tanggungjawab yang dipikul..


1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan
anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan
segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan
sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya
tidak menutup aurat…..tidak cukup kalau dengan hanya
memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik
ke neraka oleh anaknya.


2. Suaminya
Apabila si suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya.
Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk
suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan muhrim
apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti
solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut
ditarik oleh isterinya ke neraka.


3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah
wanita jatuh ke bahu abang-abangnya…..jikalau mereka hanya
mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar
melencong dari ajaran ISLAM …tunggulah tarikan adiknya
ke neraka kelak.


4. Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal
kelakuan yang haram dari Islam, bila ibu membuat
kemungkaran pengumpat, mengata dan sebagainya,
maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan
di akhirat kelak. Nantikan tarikan ibunya ke neraka.


Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja
di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat,
maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau
anak harus memainkan peranan masing-masing.


Firman Allah SWT:- "Hai orang-orang yang beriman,
peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang
bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya
malaikat-malaikat yang kasar, yang keras, yang tidak
mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya
kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang
diperintahkan."(At Tahrim : 6)


Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.
ALLAH SWT nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA,
semua kaum muslimin yakni yang mengucap kalimah
tauhid dijamin masuk syurga dengan itu janganlah kita
membuang atau tidak mengendah janji dan peluang
yang ALLAH SWT berikan pada kita…wallahua'lam
Source : http://ustazazhar.net


* Kerana itu Allah jadikan kaum lelaki sebagai Khalifah
di dunia, beban tanggungjawab itu terlalu besar....

http://ammy11.blogspot.com/2012/07/dosa-yang-di-tanggung-oleh-kaum-lelaki.html


Apa PAS Buat Bila @KhalidSamad Begitu Biadap Mahu Hapus Kuasa MAIS Hingga Dimurka DYMM Sultan Selangor ???

Posted: 15 Jul 2014 09:04 PM PDT


Khalid Samad akur teguran Sultan Selangor


SHAH ALAM 15 Julai - Ahli Parlimen Pas, Khalid Abdul Samad berharap beliau dapat menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi menjelaskan kepada baginda tindakannya mempertikaikan serta meminta kerajaan negeri menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) sebelum ini.

Menurutnya, sebagai rakyat Selangor, beliau akur dengan segala penegasan yang telah dibuat oleh baginda ke atasnya mengenai tindakannya sebelum ini.

"Saya terima dan akur dengan semua teguran baginda terhadap saya. Saya harap dapat mengadakan pertemuan dengan baginda untuk mendengar sendiri pandangannya selain saya memberikan penjelasan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sultan Sharafuddin hari ini menyatakan rasa kesal dan dukacita terhadap Ahli Parlimen Shah Alam itu yang dilaporkan menerusi media sebelum ini mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS selain mencadangkan kerajaan negeri supaya kuasa majlis itu dihapuskan.

Ketika bertitah dalam majlis perasmian Masjid Pekan Sepang hari ini, baginda menegaskan sebagai bukan seorang anak jati Selangor, Khalid sepatutnya melengkapkan diri dengan memahami sejarah serta mendalami undang-undang yang terpakai di Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

Selain itu, baginda turut menegur Khalid yang disifatkan jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu baginda menjalankan kuasanya sebagai Ketua Agama Islam di Selangor.

Pada masa sama, sikap dan tindakan Khalid itu menurut baginda seolah-olah menunjukkan sikap biadab dan penentangan beliau terhadap kuasa baginda sebagai Ketua Agama Islam di Selangor yang mendapat nasihat daripada MAIS.

Malah, menurut baginda tindakan mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor bukanlah kali pertama dilakukan Khalid yang menganggapnya sudah lapuk.


Selepas itu Khalid lebih biadap dengan memuatkan tweet yang mungkin berbentuk sindiran atas apa yang menimpa dirinya. 

Walhal kemurkaan Sultan itu kerana kenyataan beliau yang mahu menghapuskan kuasa eksekutif MAIS yang ditentang oleh majoriti umat Islam yang sayangkan agama dan institusi yang menjaganya.... 

Sebaiknya Khalid diusir keluar dari Selangor dan dilucut kedudukannya sebagai Ahli Parlimen....


Cukuplah tindakan demi tindakan beliau sebelum ini yang kontroversi dan menimbulkan kemarahan umat Islam.

Remaja Suara Merdu dari Penjara Akan Dijadikan Anak Angkat - Menteri @Zahid_Hamidi

Posted: 15 Jul 2014 08:48 PM PDT


Zahid mahu jadikan Muhammad anak angkat


KUCHING 15 Julai - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyatakan hasrat untuk mengambil Muhammad Jamaluddin, 16, yang videonya mengalunkan bacaan al-Quran sewaktu berada dalam lokap polis menjadi viral di laman sosial sebagai anak angkat.

Beliau berkata, beberapa pihak lain turut menyatakan hasrat yang sama namun perkara itu tertakluk kepada urusan dokumen perjalanan yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

"Ketika ini, saya tidak boleh mencampuri urusan mahkamah mengenai status Muhammad tetapi saya akan cuba membantu remaja ini melalui sistem pentadbiran negara.

"Apabila mahkamah membuat keputusan, saya sendiri akan mengumumkan status Muhammad," katanya yang menyifatkan remaja itu yang kini menjadi imam di Penjara Machang, Kelantan sebagai seorang yang baik dan fasih hafalan al-Quran.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar sempena majlis berbuka puasa bersama warga Kementerian Dalam Negeri di Masjid Al-Mujahiddin Kompleks Perumahan Polis, Tabuan Jaya di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, remaja itu bagaimanapun bukannya berketurunan Rohingya sebagaimana didakwa melalui laman sosial, sebaliknya ibunya merupakan warganegara Thailand manakala bapanya dari Kemboja.

Katanya, Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Mohamad Khalid Shariff dan Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Aloyah Mamat telah mengadakan pertemuan dengan Muhammad bagi mengetahui status sebenarnya.

"Jika betul dia (Muhammad) mempunyai dokumen, kita akan berusaha mendapatkan salinannya dan seterusnya kita akan membantu jika dia mahu pulang untuk berhari raya.

"Sekiranya ada yang mendakwa Muhammad telah berada di sini sejak dua atau tiga tahun lalu, ini bermakna dia tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah namun kita tetap akan berusaha membantunya," katanya.

Video : Perlakuan Wanita #CDM25 Herdik Lelaki Cina Tidak Wajar Di Sisi Agama

Posted: 15 Jul 2014 08:43 PM PDT

1. Wanita mungkin mengalami masalah emosi apabila datang bulan. 

2. Dengan berpuasa ia mungkin turut menambah tekanan di waktu panas suhu sekarang.

3. Wanita CDM25 ini juga barangkali tidak mahu mengamuk namun mungkin perlakuan luar biasa beliau boleh jadi sebab lain seperti gangguan jin / penyakit mental dll.

4. Namun ia telah menjadi heboh dan memalukan agama Islam dengan perlakuannya.

5. Pihak tertentu seperti wartawan boleh jadi boleh menemuramah wanita tersebut untuk mengetahui apa masalah dan punca sebenar beliau menjadi begitu.

6. Harap perlakuan ini tidak dicontohi wanita lain.

7. Kita menerima wanita menjadi ketua rumahtangga namun dalam Islam wanita tidak dibebankan dengan tugas sebagai ketua kerana faktor ini yang mungkin akan menyukarkan keputusan penting tanpa emosi untuk dilakukan.

8. Wanita juga tidak dibebankan dengan dosa apabila dosanya ditanggung suami dan abang atau adiknya. 


Ratusan Laman Web Israel Diserang Hackers Malaysia dan Negara Islam Ekoran Serangan Kejam Ke Atas Palestin - Blog Anak Bukit Gantang

Posted: 15 Jul 2014 02:46 PM PDTKedahNews.com mengucapkan syabas dan tahniah kepada pemilik laman sosial Facebook bergelar Malaysia Security Tester (MST) yang mengetuai kumpulan hackers dari Malaysia yang bertindak menggodam ratusan laman web milik kepentingan Israel pagi ini.

Mungkin ramai yang tidak menyangka bahawa Malaysia juga punya sekumpulan hackers muslim yang hebat dan mampu melakukan kejutan pada negara rejim zionis Israel yang kononnya "kuat sangat" itu.

"More Than 100++ Israeli Website Got Hacked By #MalaysiaSecurityTester viva palestine!" kata MST di dinding laman Facebooknya.

Antara senarai laman web yang digodam sejak 1 Julai termasuklah site untuk finance dan pentadbiran regime zionist itu

Ratusan laman web yang diserang adalah seperti berikut:

p://www.gr-gazit.co.il/index.html
http://www.grarbengigi.co.il/index.html
http://www.gril-stone.co.il/index.html
http://www.grupin2000.co.il/index.html
http://www.gutmanadv-law.co.il/index.html
http://www.hacozat-baryochai.co.il/index.html
http://www.hagina1.co.il/index.htm
http://www.hagaderhatova.co.il/index.html
http://www.halevi-law.co.il/index.html
http://www.havayadruzit.co.il/index.html
 http://dark-h.org/hacker/?user=My-sec+Team
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688913
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688914
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688915
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688916
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688917
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688918
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688919
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688920
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688921
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688922

http://www.famedresses.co.il/index.htm
http://www.eve-kitchens.co.il/index.html
http://www.fix1.co.il/index.html
http://www.gabiproject.co.il/index.htm
http://www.gabi-tax.co.il/index.html
http://www.gadiw.co.il/index.html
http://www.gan-tzamereth.co.il/index.html
http://www.gazit-kitchens.co.il/index.html
http://www.gloria-kitchens.co.il/index.html
http://www.gordonspa.co.il/index.html
http://www.goshen-events.co.il/index.html
 http://dark-h.org/hacker/?user=My-sec+Team
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688904
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688903
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688902
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688900
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688901
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688899
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688898
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688897
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688896
http://www.zone-h.org/mirror/id/22688895

Serangan siber yang dilancarkan pada Israel sejak 1 Julai lalu oleh kumpulan Malaysian hackers, anonGhost, telah menyaksikan beribu-ribu laman web di negara haram itu telah digodam, termasuk laman web milik kerajaan Israel. Rujukan lanjut di SINI

Bukan Malaysia sahaja yang menyerang laman web Israel. Hasil kajian di internet mendapati cyber tropper Indonesia dan Bangladesh juga telah menyerang lama web Israel. Menurut  maklumat dimaklumkan " bahawa kebanyakkan HACKER Dari Pelbagai Negara telah melakukan sepakat dan muafakat untuk menyerang domain Israel yang mana dijangkakan akan berlaku pada 7 haribulan ini . Mereka telah mengajak semua orang awam untuk menyumbangkan sedikit datapacket untuk dihantar bagi menumbangkan domain-domain israel !! . 

Malah pemilik blog dengan beraninya mengeluarkan maklumat ini :
Kepada yang berminat untuk menyerang LAMAN WEB ISRAEL . Insha Allah saya akan update jika saya dapat info dari segi IP adress and grup rasmi kumpulan untuk yang ingin menyerang . Sekian sahaja buat masa ini tentang serangan cyber indonesia - Israel . InshaAllah kami juga akan update tentang kebenaran serangan cyber Israel - IndonesiaRujukan lanjut di SINI"Saya Merayu Pulangkanlah Balik Konstabel Zakia" : Rosmah Mansor

Posted: 15 Jul 2014 03:33 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/Eesn0FAb0Vw


Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 15 Jul 2014 11:08 PM PDT

The Unspinners


Lagi Islam sedang hadapai ancaman, pecah belah pasal tarikat pulak

Posted: 15 Jul 2014 08:00 PM PDT


Masih lagi dengan surau dua imam. Video ini terbaru:


Solat dua imam serentak di masjid

Kejadian sejak 3 Julai lalu, menyebabkan jemaah terbahagi kepada dua kumpulan dan ia berlaku ketika solat fardu dan tarawih.

Kebiasaannya kes seumpama ini dikaitkan dengan fahaman politik tetapi lain pula yang berlaku di kampung ini, kerana kedua-dua pihak mendakwa ia berpunca daripada berbezaan fahaman agama Islam.

Perselisihan ini membawa kepada percanggahan pendapat seterusnya perebutan saf hadapan di dalam masjid ketika menunaikan solat.

Tinjauan mendapati, perpecahan itu bukan sahaja melibatkan jemaah lelaki, malah golongan wanita yang turut terbahagi kepada dua kumpulan dan dibezakan dengan pengadang.

Bagi kumpulan pertama ia diketuai oleh seorang imam dan hampir 30 jemaah menunaikan solat di saf hadapan manakala kumpulan kedua, imam lain menunaikan solat bersama hampir 50 hingga 100 jemaah lain di belakang saf pertama.

Baca sepenuh di SInar Harian SINI

Kata-kata MUN-TAHIK sebelum dan selepas masuk gereja

Posted: 15 Jul 2014 06:00 PM PDTVideo kata-kata ugut Khalid Gereja yang buat Sultan Selangor murka

Posted: 15 Jul 2014 07:50 AM PDT


Bila hak dan kepentingan gereja, Khalid Samadlah paling lantang untuk perjuangkan. Tapi bila hak dan kepentingan Islam, bukan saja Khalid tak bersuara, tapi dia menentang sebarang usaha mempertahnakan hak dan kepentingan Islam.

Begitu penting kuasa dan pengaruh serta undi pihak Kristian, Khalid sedia derhaka dan putarbelit kata-kata yang sebenarnya mengugut Sultan.


Akibatnya Sultan Selangor telah menyatakan kemurkaan terhadap Khalid yang pertikai kausa MAIS untuk menasihati baginda. Baca laporan berikut:Mohd Farhan Darwis, The Malaysian Insider

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dengan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad kerana mempersoalkan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan mencadangkan kuasa eksekutif pihak berkuasa agama itu ditarik balik.

Baginda dalam titah ucapan semasa merasmikan Masjid Pekan Sepang, di Selangor hari ini berkata, meskipun bukan anak jati Selangor, Khalid yang diberi peluang menjadi wakil rakyat di negeri itu seharusnya mengambil peluang mendalami sejarah negeri Selangor dan undang-undang yang terpakai terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

"Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mempersoalkan kuasa eksekutif Mais dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor menghapuskan kuasa eksekutif Mais," kata baginda dalam ucapannya.

"Beta amat kesal dan kecewa dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu."

Baginda berkata, kenyataan Khalid itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan Mais yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu baginda dalam menjalankan kuasa sebagai Ketua Agama Islam di negeri Selangor.

"Tindakan Khalid mempersoalkan kuasa Mais seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa beta sebagai ketua agama Islam yang mendapat nasihat daripada pihak Mais berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang.

"Ini bukan kali pertama Khalid mempersoalkan tentang isu berkaitan kuasa eksekutif Mais dan juga Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk," kata baginda.

Baginda turut memberi amaran kepada Khalid supaya lebih berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan pada masa hadapan.

"Oleh itu, beta menyeru kepada Khalid agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa beta dan peranan Mais di dalam menasihati beta mengenai agama Islam," kata baginda.

Khalid sebelum ini menggesa kerajaan negeri Selangor mengurangkan kuasa Mais  atas alasan demi melindungi imej Sultan Selangor daripada terus dikritik rakyat ekoran isu rampasan Bible berbahasa Melayu dan Iban oleh pihak berkuasa agama Selangor.

Khalid berkata, cadangannya memansuhkan kuasa eksekutif Mais tidak bermakna menolak kedudukan sultan sebagai ketua agama Selangor kerana kuasa eksekutif adalah kuasa pelaksanaan.

"Jika berlakunya kesilapan (Mais) rakyat akan marah dan ditujukan kepada golongan eksekutif bukannya kepada sultan.

"Jadi dengan cara itu, institusi sultan akan bersih daripada kesilapan atau tindakan yang boleh menyebabkan kemarahan rakyat.

"Institusi kesultanan sepatutnya bebas daripada apa-apa supaya ia tidak dikritik," katanya.

-----------------------

TITAH UCAPAN DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SELANGOR DI MAJLIS PERASMIAN MASJID PEKAN SEPANG PADA HARI SELASA, 15 JULAI 2014 BERSAMAAN 17 RAMADHAN 1435 H

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Bismillahir Rahmanir Rahim

Segala puji bagi Allah Subhanahu Wata'ala, Tuhan semesta alam, Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi kita Muhamad Sallallahu Alaihi Wasallam.

Alhamdulillah, Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana dengan limpah kurniaNya, Beta dapat hadir ke majlis perasmian masjid dan berjumpa serta berbuka puasa dan menunaikan solat tarawikh dengan rakyat Beta di daerah ini.

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana negara Malaysia dan negeri Selangor yang kita kasihi ini adalah dalam keadaan aman dan tidak ada kekacauan dan rusuhan, yang mana umat Islam dapat menjalankan ibadah puasa pada bulan Ramadhan yang mulia ini dengan aman dan tenteram.

Allah Subhanahu Wata'ala telah menyuruh umat Islam menjalankan kewajipan berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini dan beramal serta menjalankan kerja-kerja yang mulia serta menghindari perkara-perkara yang dilarang oleh Allah Subhanahu Wata'ala dan agama Islam

Beta juga bersyukur pada hari ini kita dapat bersama-sama menyambut Nuzul Quran yang mana ini adalah satu peristiwa agung yang perlu diingati iaitu turunnya Al-Quran dari Loh Mahfuz ke Baitul Izah di Langit Dunia dan juga turunnya ayat pertama daripada surah Al-Alaq yang diturunkan dari Baitul Izah kepada Nabi Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam, melalui Malaikat Jibril Alaihis Salam dan ianya mengambil masa selama dua puluh tiga (23) tahun untuk menyempurnakan Al-Quran yang menjadi panduan kepada umat Islam untuk menjalankan kehidupan didunia ini dan beribadah kepada Allah Subhanahu Wata'ala.

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, Beta mengingatkan supaya orang Melayu umat Islam janganlah berbalah antara satu sama lain sebaliknya orang Melayu umat Islam, haruslah bersatu padu dan bermuafakat. Orang Melayu umat Islam jangan fitnah-menfitnah, mencaci dan menuduh antara satu sama lain serta membuat cerita-cerita yang tidak benar hingga menimbulkan perasaan syak wasangka dan seterusnya akan mencetuskan permusuhan antara sesama orang Melayu umat Islam dan akan mengakibatkan kerugian kepada generasi kita di masa depan.

Perpecahan orang Melayu akan merugikan orang Melayu sendiri, baik hari ini ataupun untuk generasi akan datang. Orang Melayu mestilah bersatu padu dan mengukuhkan bangsa Melayu serta agama Islam agar tidak diperlekehkan. Beta percaya seandainya orang Melayu tidak mahu bersatu padu, nescaya di satu hari nanti tragedi akan menimpa orang Melayu yang mana orang Melayu akan menjadi satu bangsa yang kian pupus dan tenggelam ditelan zaman serta akhirnya akan hanya tinggal nama semata-mata.  Adakah kita mahu tragedi sebegini berlaku kepada orang Melayu yang beragama Islam di tanah air kita sendiri? Fikirkanlah siapa yang akan untung dan siapa yang akan rugi.

Selain itu, Beta juga amat dukacita dengan golongan ekstremis agama, liberalisasi agama dan juga pluralisme agama yang sedang berleluasa di negara kita. Ekstremis agama, liberalisasi agama dan pluralisme agama bukan sahaja akan merosakkan aqidah umat Islam, malah akan menghancurkan umat Islam di suatu masa nanti.  Ekstremis agama yang Beta maksudkan adalah golongan ekstremis yang sering mencetuskan keganasan tanpa batasan, manakala liberalisasi agama adalah golongan yang mengamalkan budaya seperti LGBT yang secara terang-terangan melanggar aqidah umat Islam.  Pluralisme agama pula adalah mereka yang berpendapat semua agama termasuk agama Islam adalah sama dan tidak ada satu agama pun boleh diberikan kelebihan berbanding agama-agama lain.  Walau bagaimanapun kita perlu akur bahawa agama Islam mempunyai kedudukan yang lebih tinggi kerana ia adalah Agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Oleh itu, semua golongan ini perlu dibendung agar aqidah umat Islam terpelihara dan dilindungi.  Beta mahu rakyat Negeri Selangor mengamalkan agama Islam yang "moderate" mengikut fahaman Ahli Sunah Wal Jamaah.

Dalam pada itu, Beta merasa dukacita kerana ada di kalangan ahli politik dan golongan cerdik pandai yang beragama Islam sendiri, tidak melindungi kesucian agama Islam daripada dipermainkan oleh pihak-pihak tertentu. Sebaliknya mereka lebih mengutamakan agenda politik dan peribadi mereka dengan mengelirukan masyarakat. Ada di kalangan mereka ini telah dengan berani mempersoalkan kuasa institusi agama Islam seperti MAIS yang selama ini berperanan memastikan kesucian agama Islam dan urus tadbir hal ehwal agama Islam di Negeri Selangor ini.

Beta merujuk kepada petikan laporan akhbar-akhbar utama tanahair pada 18 Jun 2014, yang mana Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad telah mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghapuskan kuasa eksekutif MAIS. Beta amat kesal dan kecewa dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu.

Khalid Samad yang bukannya anak jati Selangor namun telah berpeluang menjadi Ahli Parlimen di Selangor sepatutnya mengambil segala langkah untuk melengkapkan diri untuk memahami sejarah Negeri Selangor dan mendalami undang-undang yang terpakai di Negeri Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

Kenyataan Khalid Samad itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu Beta dalam menjalankan kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor.

Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak MAIS berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang.  Ini bukan kali pertama Khalid Samad telah mempersoalkan tentang isu berkaitan tentang kuasa eksekutif MAIS dan juga Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk.

Oleh itu Beta menyeru kepada Khalid Samad agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Beta dan peranan MAIS di dalam menasihati Beta mengenai agama Islam.

Beta ingin mengambil kesempatan di sini untuk menegaskan bahawa MAIS sentiasa menjamin hak dan kebebasan penganut agama lain di dalam mengamalkan agama mereka.  MAIS sentiasa menghormati orang bukan Islam di dalam amalan agama mereka seperti yang telah diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan.  Segala tindakan yang dilakukan oleh MAIS dan JAIS adalah bagi memelihara kesucian agama Islam tanpa menggangu penganut agama lain di dalam menganut agama mereka.

Beta sekali lagi menegaskan kepada semua pihak bahawa jangan jadikan agama Islam sebagai modal politik. Kesucian agama Islam perlu sentiasa dipelihara. Sebagai orang politik seharusnya mereka lebih bertanggungjawab di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan bagi memastikan kesucian agama Islam dan perpaduan umat Islam di Negara ini sentiasa terpelihara.

Di bulan yang mulia ini juga Beta berkenan supaya semua umat Islam di Negeri Selangor ini mensyukuri nikmat yang telah diberikan oleh Allah Subhanuhu Wata'ala.

Beta mengingatkan sekali lagi janganlah dijadikan masjid sebagai gelanggang untuk berpolitik dan juga tempat mengadakan demonstrasi yang negatif, baik di dalam atau di kawasan perkarangan masjid. Masjid dan surau adalah tempat Umat Islam dan Orang Melayu beribadat dan bertemu bagi mengeratkan silaturrahim antara sesama orang Melayu umat Islam.

Beta mengakhiri ucapan Beta ini dengan mengucapkan Selamat Berpuasa  kepada seluruh umat Islam, semoga amal ibadah kita diterima dan diberkati Allah Subhanahu Wata'ala. Jadikanlah masjid sebagai tempat yang aman, selesa dan kondusif untuk setiap umat Islam melakukan ibadah dan mendapat keredhaan Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka dengan lafaz Bismillahir Rahmanir Rahim, Beta merasmikan Masjid ini dengan nama Masjid Pekan Sepang.

Sekian,

Wabillahitaufik Walhidayah, Wassalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 15 Jul 2014 09:39 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


KALID SAMAD, ANTARA MP YG BUKAN ANAK SELANGOR YG BIADAP PD SULTAN..

Posted: 15 Jul 2014 09:26 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 15 Jul 2014 09:39 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Beranikah Harakah Nafi Dakwaan Ini?

Posted: 15 Jul 2014 07:22 PM PDT

Sudah Ada Pusat Judi Di Bangi? Apa YB PAS Buat?

Posted: 15 Jul 2014 09:08 AM PDT

Khalid Samad Jahil : Titah Sultan Selangor

Posted: 15 Jul 2014 05:11 AM PDT

TITAH UCAPAN DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SELANGOR DI MAJLIS PERASMIAN MASJID PEKAN SEPANG PADA HARI SELASA, 15 JULAI 2014 BERSAMAAN 17 RAMADHAN 1435 H

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Bismillahir Rahmanir Rahim Segala puji bagi Allah Subhanahu Wata'ala, Tuhan semesta alam, Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi kita Muhamad Sallallahu Alaihi Wasallam.

Alhamdulillah, Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana dengan limpah kurniaNya, Beta dapat hadir ke majlis perasmian masjid dan berjumpa serta berbuka puasa dan menunaikan solat tarawikh dengan rakyat Beta di daerah ini.

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana negara Malaysia dan negeri Selangor yang kita kasihi ini adalah dalam keadaan aman dan tidak ada kekacauan dan rusuhan, yang mana umat Islam dapat menjalankan ibadah puasa pada bulan Ramadhan yang mulia ini dengan aman dan Allah Subhanahu Wata'ala telah menyuruh umat Islam menjalankan kewajipan berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini dan beramal serta menjalankan kerja-kerja yang mulia serta menghindari perkara-perkara yang dilarang oleh Allah Subhanahu Wata'ala dan agama Islam .

Beta juga bersyukur pada hari ini kita dapat bersama-sama menyambut Nuzul Quran yang mana ini adalah satu peristiwa agung yang perlu diingati iaitu turunnya Al-Quran dari Loh Mahfuz ke Baitul Izah di Langit Dunia dan juga turunnya ayat pertama daripada surah Al-Alaq yang diturunkan dari Baitul Izah kepada Nabi Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam, melalui Malaikat Jibril Alaihis Salam dan ianya mengambil masa selama dua puluh tiga (23) tahun untuk menyempurnakan Al-Quran yang menjadi panduan kepada umat Islam untuk menjalankan kehidupan didunia ini dan beribadah kepada Allah Subhanahu

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, Beta mengingatkan supaya orang Melayu umat Islam janganlah berbalah antara satu sama lain sebaliknya orang Melayu umat Islam, haruslah bersatu padu dan bermuafakat.

Orang Melayu umat Islam jangan fitnah-menfitnah, mencaci dan menuduh antara satu sama lain serta membuat cerita-cerita yang tidak benar hingga menimbulkan perasaan syak wasangka dan seterusnya akan mencetuskan permusuhan antara sesama orang Melayu umat Islam dan akan mengakibatkan kerugian kepada generasi kita di masa depan.


Perpecahan orang Melayu akan merugikan orang Melayu sendiri, baik hari ini ataupun untuk generasi akan datang. Orang Melayu mestilah bersatu padu dan mengukuhkan bangsa Melayu serta agama Islam agar tidak diperlekehkan.

Beta percaya seandainya orang Melayu tidak mahu bersatu padu, nescaya di satu hari nanti tragedi akan menimpa orang Melayu yang mana orang Melayu akan menjadi satu bangsa yang kian pupus dan tenggelam ditelan zaman serta akhirnya akan hanya tinggal nama semata-mata.

Adakah kita mahu tragedi sebegini berlaku kepada orang Melayu yang beragama Islam di tanah air kita sendiri? Fikirkanlah siapa yang akan untung dan siapa yang akan rugi.

Selain itu, Beta juga amat dukacita dengan golongan ekstremis agama, liberalisasi agama dan juga pluralisme agama yang sedang berleluasa di negara kita. Ekstremis agama, liberalisasi agama dan pluralisme agama bukan sahaja akan merosakkan aqidah umat Islam, malah akan menghancurkan umat Islam di suatu masa nanti.

Ekstremis agama yang Beta maksudkan adalah golongan ekstremis yang sering mencetuskan keganasan tanpa batasan, manakala liberalisasi agama adalah golongan yang mengamalkan budaya seperti LGBT yang secara terang-terangan melanggar aqidah umat Islam.

Pluralisme agama pula adalah mereka yang berpendapat semua agama termasuk agama Islam adalah sama dan tidak ada satu agama pun boleh diberikan kelebihan berbanding agama-agama lain.

Walau bagaimanapun kita perlu akur bahawa agama Islam mempunyai kedudukan yang lebih tinggi kerana ia adalah Agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.


Oleh itu, semua golongan ini perlu dibendung agar aqidah umat Islam terpelihara dan dilindungi. Beta mahu rakyat Negeri Selangor mengamalkan agama Islam yang "moderate" mengikut fahaman Ahli Sunah Dalam pada itu, Beta merasa dukacita kerana ada di kalangan ahli politik dan golongan cerdik pandai yang beragama Islam sendiri, tidak melindungi kesucian agama Islam daripada dipermainkan oleh pihak-pihak tertentu.

Sebaliknya mereka lebih mengutamakan agenda politik dan peribadi mereka dengan mengelirukan masyarakat. Ada di kalangan mereka ini telah dengan berani mempersoalkan kuasa institusi agama Islam seperti MAIS yang selama ini berperanan memastikan kesucian agama Islam dan urus tadbir hal ehwal agama Islam di Negeri Selangor

Beta merujuk kepada petikan laporan akhbar-akhbar utama tanahair pada 18 Jun 2014, yang mana Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad telah mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghapuskan kuasa eksekutif MAIS.

Beta amat kesal dan kecewa dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu.

Khalid Samad yang bukannya anak jati Selangor namun telah berpeluang menjadi Ahli Parlimen di Selangor sepatutnya mengambil segala langkah untuk melengkapkan diri untuk memahami sejarah Negeri Selangor dan mendalami undang-undang yang terpakai di Negeri Selangor terutama Undang-ndang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.


Kenyataan Khalid Samad itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu Beta dalam menjalankan kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor.

Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak MAIS berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang. Ini bukan kali pertama Khalid Samad telah mempersoalkan tentang isu berkaitan tentang kuasa eksekutif MAIS dan juga Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk.

Oleh itu Beta menyeru kepada Khalid Samad agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Beta dan peranan MAIS di dalam menasihati Beta mengenai Beta ingin mengambil kesempatan di sini untuk menegaskan bahawa MAIS sentiasa menjamin hak dan kebebasan penganut agama lain di dalam mengamalkan agama mereka.

MAIS sentiasa menghormati orang bukan Islam di dalam amalan agama mereka seperti yang telah diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan. Segala tindakan yang dilakukan oleh MAIS dan JAIS adalah bagi memelihara kesucian agama Islam tanpa menggangu penganut agama lain di dalam menganut agama


Beta sekali lagi menegaskan kepada semua pihak bahawa jangan jadikan agama Islam sebagai modal politik. Kesucian agama Islam perlu sentiasa dipelihara. Sebagai orang politik seharusnya mereka lebih bertanggungjawab di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan bagi memastikan kesucian agama Islam dan perpaduan umat Islam di Negara ini sentiasa terpelihara.

Di bulan yang mulia ini juga Beta berkenan supaya semua umat Islam di Negeri Selangor ini mensyukuri nikmat yang telah diberikan oleh Allah Subhanuhu Beta mengingatkan sekali lagi janganlah dijadikan masjid sebagai gelanggang untuk berpolitik dan juga tempat mengadakan demonstrasi yang negatif, baik di dalam atau di kawasan perkarangan masjid.

Masjid dan surau adalah tempat Umat Islam dan Orang Melayu beribadat dan bertemu bagi mengeratkan silaturrahim antara sesama orang Melayu umat Islam.


Beta mengakhiri ucapan Beta ini dengan mengucapkan Selamat Berpuasa kepada seluruh umat Islam, semoga amal ibadah kita diterima dan diberkati Allah Subhanahu Wata'ala. Jadikanlah masjid sebagai tempat yang aman, selesa dan kondusif untuk setiap umat Islam melakukan ibadah dan mendapat keredhaan Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka dengan lafaz Bismillahir Rahmanir Rahim, Beta merasmikan Masjid ini dengan nama Masjid Pekan Wabillahitaufik Walhidayah, Wassalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

#PrayForGaza Bukti Keberanian Malaysia Dalam Isu Palestin

Posted: 15 Jul 2014 01:23 AM PDT

Inilah Tauladan Yang Ditunjuk Guan Eng Pada Rakyat Penang

Posted: 15 Jul 2014 12:07 AM PDTBERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 15 Jul 2014 03:28 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Khalid biadap pada beta - Sultan Selangor

Posted: 15 Jul 2014 03:01 PM PDT

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah amat kesal dan kecewa dengan kenyataan ahli parlimen PAS Khalid Samad yang mencadangkan kerajaan Selangor menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Menurut baginda, tindakan Khalid mempersoalkan kuasa MAIS itu seolah-olah menunjukkan sikap biadab dan penentangannya kepada kuasa baginda sebagai ketua agama Islam yang mendapat nasihat MAIS berkenaan agama Islam seperti mana termaktub dalam bawah undang-undang, laporan Utusan Online.

Baginda dilaporkan bertitah, ini bukan kali pertama Khalid (kanan) mempersoalkan isu berkaitan kuasa eksekutif MAIS serta Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya lapuk.

"Keyataan Khalid itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu beta dalam menjalankan kuasa beta sebagai ketua agama Islam di Selangor," baginda dilaporkan sebagai bertitah.

Utusan melaporkan, baginda sebagai bertitah demikian pada majlis perasmian masjid pekan Sepang.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilaporkan turut menghadiri majlis itu.

Pada 17 Jun lalu, Khalid Samad serta beberapa pemimpin PAS Selangor dilaporkan mendesak MAIS tidak lagi diberi kuasa menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu dengan meminda enakmen yang selama ini memberi tanggungjawab kepada badan agama berkenaan.

Mengulas lanjut mengenai kenyataan Hafarizam itu, Khairy berkata ia merupakan pandangan peribadi peguam itu dan beliau tidak boleh bercakap bagi pihak peguam itu.

Bagaimanapun, Khairy berkata beliau berpandangan tidak salah wanita memegang kedua-dua jawatan tersebut.

"Alasan yang diberikan dia tak boleh mengiringi sultan dalam majlis keagamaan, itu bukan sahaja kerja menteri besar.

"Kerja menteri besar adalah mentadbir negeri. Itu (mengiringi sultan) hanya sebahagian kecil (tugas MB)," katanya.

Memo Akta Harmoni

Sementara itu, Khairy berkata Pemuda Umno akan menghantar memorandum kepada Biro Undang-undang dan Perlembagaan berhubung ketetapan pergerakan itu mengenai Akta Keharmonian yang akan menggantikan Akta Hasutan.

Menurutnya dalam memorandum itu, Khairy berkata pihaknya telah meletakkan prinsip tidak boleh dikompromi terhadap perkara dan semangat Perlembagaan Persekutuan khususnya melibatkan kedudukan Bumiputera seperti Perkara 152,153, 181 dan Perkara 3.

Khairy juga berkata pihaknya berharap akta itu dapat menghukum apa sahaja penghinaan pada mana-mana agama, bangsa dan kumpulan etnik di negara ini dan tidak boleh dicabar dasar afirmatif kerajaan termasuk pemerkasaan agenda bumiputera seperti UiTM, Mara dan Amanah Saham Bumiputera.

"Walaupun perkara ini tidak dalam perlembagaan tetapi ia dibuat mengikut semangat perlembagaan. Jadi perkara ini tidak dimasukkan dalam satu perkara (yang dianggap) diskriminasi tetapi ia adalah polisi kerajaan. Perkara itu tak boleh dicabar," katanya.

Menurutnya lagi, prinsip lain yang digariskan adalah berkaitan larangan diskriminasi warga negara berdasarkan agama, ras, jantina, tempat lahir dan keturunan.

Kenakan fi kenderaan S'pura


Dalam sidang media yang sama juga, Khairy berkata sudah sampai masanya pihak kerajaan mengenakan fi kebenaran kepada kenderaan Singapura yang masuk ke Malaysia.

Menurutnya, beliau akan membangkitkan cadangan Pemuda Umno ke kabinet berhubung perkara itu dan menyerahkan kepada kerajaan untuk menetapkan jumlah yurannya.

Keputusan itu dibuat susulan langkah kerajaan Singapura yang menaikkan fi kebenaran kenderaan memasuki negara itu dari 20 dolar Singapura kepada 35 dolar Singapura.

Jilka langkah mengenakan bayaran itu dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia, boleh menambah hasil negara ini, kata Khairy yang juga MP Rembau.

"Kami cadangkan kerajaan adakan satu sistem kenakan fi dan kuatkuasakan kalau mereka tak bayar saman atau tertunggak, tak dibenarkan masuk Malaysia.

"Kita tak perlu tanya mereka untuk kenakan yuran (fi). Ini negara kita," katanya.

Pendapat Chef Wan tak laku di Pulau Pinang

Posted: 15 Jul 2014 02:59 AM PDT

Ketua Menteri Pulau Pinang Pim Guan Eng berkata beliau menerima kritikan tukang masak popular Chef Wan berhubung cadangan negeri mahu melarang tukang masak asing menyediakan makanan tempatan di negeri itu.

"Kami terima pandangan Chef Wan (kiri) dengan hati terbuka. Ini pandangannya, beliau tidak setuju dengan langkah itu, mungkin yang lain setuju.

"Kita tidak takut pada kritikan, kami terbuka dengannya, dan terbuka kepada maklum balas awam," kata Lim dalam sidang media hari ini.

Lim berkata, kenyataan Chef Wan atau nama sebenarnya Redzuawan Ismail dialu-alukan walaupun beliau bukanlah penduduk Pulau Pinang.

The Star melaporkan Chef Wan sebagai berkata, Malaysia akan menjadi bahan ketawa di mata dunia jika Pulau Pinang melaksanakan rancangan melarang warganegara asing daripada menjadi tukang masak makanan popular tempatan bagi mengekalkan citarasa aslinya.

"Bukankah lebih baik melatih mereka dengan baik dan menyelia mereka melakukan kerja lebih baik?" beliau dipetik sebagai berkata.

Kantoi tiduri isteri orang, doktor tawar wang kepada suami

Posted: 15 Jul 2014 12:01 AM PDT

Seorang doktor di Singapura kantoi tidur dengan isteri orang menawarkan RM153,000 kepada suami wanita itu untuk menutup mulut. Malah dia juga didakwa melutut memohon maaf di depan suami wanita itu.

Bagaimanapun, suami wanita berkenaan menolak tawaran itu dan memutuskan untuk bercerai saja dengan isterinya yang curang.

Ahli Perniagaan yang hanya ingin dikenali sebagai Tan sebelum ini pernah terbaca mesej-mesej berunsur dewasa dalam telefon isterinya. Lalu Tan mengupah seorang penyiasat persendirian untuk mengekori isterinya.

Isterinya mengaku ada membaca novel 'dewasa' bersama doktor berkenaan tetapi menegaskan tiada hubungan s e k s yang terjadi. - ASIA ONE

via My Media Hub

Sijil halal roti ditarik balik

Posted: 14 Jul 2014 11:53 PM PDT

IPOH - Sejak kelmarin, di media sosial termasuk sebuah laman blog, heboh memperkatakan keadaan jijik sebuah kilang membuat roti di sini.

Berdasarkan entri sebuah blog kelmarin, mendedahkan beberapa gambar dikatakan dimuat naik seorang pengguna Facebook keadaan kilang berkenaan yang kotor.

Bagaimanapun, hasil siasatan Sinar Harian mendapati isu berkenaan bukan baharu sebaliknya gambar yang tersiar merupakan gambar sebulan yang lalu.

Malah, tinjauan ke kilang berkenaan mendapati ia tidak lagi beroperasi seperti biasa dan hanya menempatkan beberapa lori syarikat terbabit.

Jaipk lawat kilang

Maklum balas yang diterima daripada Jabatan Agama Islam Perak (Jaipk) mengesahkan kilang yang dimaksudkan sudah diambil tindakan.

Operasi ke atas kilang terbabit dijalankan pada 12 Jun yang lalu melibatkan Jaipk, Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Hasil pemeriksaan, kita mendapati kilang ini menggunakan logo Halal tanpa perakuan Jaipk malah sijil halal yang dimiliki tidak diperbaharui selama dua tahun.

"Sebanyak tiga lori roti disita dalam operasi itu. Syarikat terbabit didapati melakukan kesalahan di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 yang boleh dikenakan denda sehingga RM 250,000," kata sumber Jaipk, semalam.

Kilang diarah tutup

Sementara itu, Exco Perak, Datuk Samsudin Abu Hassan berkata, tindakan lanjut telah diambil kilang roti yang beroperasi di Jalan Kuala Kangsar sebelum bulan Ramadan lagi selepas didapati kilang tersebut beroperasi dalam keadaan kebersihan yang tidak mengikut piawaian.

Beliau berkata, tindakan berkenaan telah diambil oleh pihak Jabatan Kesihatan dan MBI.

Menurutnya, lesen perniagaan premis tersebut dibatalkan dan tidak lagi beroperasi sehingga kini.

"Jika sesebuah premis itu terlibat dengan aktiviti pengeluaran makanan, jika mereka tidak berjaya menjaga aspek kebersihan dan piawaian yang telah ditetapkan, tindakan undang-undang sememangnya akan diambil," katanya pada sidang media selepas mengadakan Lawatan Kerja ke Kilang Penapisan Minyak Kelapa Sawit Intergrated Formation Sdn Bhd, di Kamunting, semalam.

Dalam perkembangan berkaitan, Samsudin berkata, sebelum ini lawatan ke kilang bihun di Kampar juga telah dilakukan pihaknya.

"Kita dapati semuanya dalam keadaan bersih dan terkawal, namun dari sudut pandangan pihak Jabatan Kesihatan operasi premis tersebut terpaksa ditutup selama tiga minggu," katanya.

Samsudin berkata, perkara utama yang perlu diberikan perhatian oleh mana-mana premis yang menjalankan perniagaan berasaskan makanan, mereka seharusnya memenuhi standard dan juga piawaian kebersihan yang telah ditetapkan.

Ketika Sinar Harian mendapatkan maklum balas syarikat roti berkenaan, wakil syarikat itu ketika dihubungi mengakui kilang berkenaan sudah pun ditutup dan kini berpindah di tempat baharu.

(Video) Tarian ghairah pramugari Lion Air tersebar

Posted: 14 Jul 2014 10:01 PM PDT

Sebuah video panas yang memperlihatkan seorang pramugari Lion Air, syarikat penerbangan tambang murah yang berpangkalan di Indonesia, dengan tarian seksinya mula tersebar di laman Facebook.

Pramugari yang dianggarkan dalam lingkungan usia 20'an itu dengan selambanya membuat tarian itik di Pintu Keluar pesawat. Perbuatannya itu mengundang kontroversi dan menjadi perbualan hangat pengguna Facebook di Indonesia.

Lion Air bagaimanapun sehingga kini tidak memberikan apa-apa respon berkenaan dengan video tersebut yang tersebar meluas di laman sosial.

Sumber: My Media Hub

Adolf Hitler, Yahudi dari sudut pandang Dr Maza

Posted: 14 Jul 2014 09:31 PM PDT

KUALA LUMPUR: Ketika saya menulis rencana ini (pada Hari Sabtu) saya sedang berada di Osnabruck, Jerman. Pada hari Jumaat semalam saya memberikan ceramah ringkas di sebuah masjid di sini yang diberi nama Masjid Ibrahim. Kebanyakan ahli jemaahnya merupakan orang Arab.

Saya berucap dalam bahasa Arab mengenai isu semasa umat Islam sekarang khususnya Palestin.

Imamnya yang berasal dari Syria berkhutbah dengan berani dan bersemangat tentang isu Gaza. Bahkan beliau berkempen agar ahli jamaahnya menyertai demonstrasi aman membantah kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin.

Saya melihat satu keperluan apa yang beliau kempenkan, sebab di Berlin telah dibuat demonstrasi besar menyokong tindakan Israel. Malanglah jika ada masjid di Malaysia yang tidak berani mengutuk Israel. Hari ini (Ahad) saya bercadang hendak ke Berlin untuk berjumpa dengan beberapa pihak.

Ini adalah kali pertama saya sampai ke Jerman. Semasa kecil apa yang saya tahu mengenai Jerman iaitu tenteranya di pihak yang jahat berperang melawan hero-hero Amerika. Ini semua adalah pengaruh filem 'Combat' semasa zaman tersebut.

Oleh kerana Amerika yang menerbitkan siri 'Combat' tersebut, maka digambarkan merekalah di pihak yang benar dan Jerman di pihak yang jahat. Alasan kejahatan tidak diketahui melainkan kerana hero yang ditabalkan berada di pihak tentera Amerika.

Demikianlah cara sesebuah filem mempengaruhi minda manusia, terutama kanak-kanak. Apabila masuk ke sekolah menengah serta terdedah kepada bahan bacaan yang berbagai, nama Adolf Hitler dan puak 'Nazi'nya agak sinonim dengan Jerman di lintasan minda setiap kali perkataan Jerman itu disebut. Selain itu, tidak banyak maklumat tambahan tentang Jerman yang saya baca.

Sebelum saya sampai ke Jerman, seminggu lepas saya menghabiskan buku yang ditulis oleh Seymour Rossel yang bertajuk The Holocaust. Sebagai Yahudi, beliau memang membela Yahudi dan mengutuk Hitler habis-habisan. Beliau mengutip maklumat daripada Encyclopedia Judia mendakwa bahawa Nazi telah membunuh sebanyak 5,820,960 Yahudi terutama Yahudi Poland dan Rusia.

Saya tidak pasti sejauh manakah benar angka tersebut. Tapi yang pasti memang Hitler ialah seorang diktator yang sangat kejam. Membunuh dengan zalimnya bukan sahaja Yahudi, tetapi juga sesiapa sahaja yang menentangnya. Cara pembunuhannya juga begitu sistematik bagaikan kilang perusahaan yang teratur. Kekejaman itu tidak dapat diterima oleh sesiapa pun. Di Jerman sehingga hari ini kekejaman itu dikutuk oleh rakyat negaranya.

Namun, di samping kekejaman yang disandarkan kepada Adolf Hitler, persoalan yang patut ditanya, mengapakah kempen Adolf Hitler bahawa Yahudi adalah bangsa yang bahaya, telah merosak dan mengancam Jerman, mendapat sambutan ketika itu?

Ketika Hitler baru cuba muncul dalam politik Jerman pada tahun 1919, walaupun beliau seorang pemidato yang baik, beliau belum terkenal dan hanya beberapa orang sahaja yang hadir mendengar ucapannya. Namun selepas itu, apabila beliau membangkitkan dalam ucapan-ucapannya isu anti-semitic atau anti Yahudi, rakyat Jerman mula membanjiri ucapannya dan menyokong gerakannya membenci Yahudi.

Apabila Hitler dipenjarakan pada tahun 1923 selama sembilan bulan, beliau menulis bukunya yang terkenal Mein Kampf. Sejak awal penulisan buku tersebut, Hitler menegaskan bahawa penderitaan ekonomi yang dihadapi oleh bangsa Jerman yang ketika itu adalah berpunca dari kejahatan Yahudi. Perasaan kebencian terhadap Yahudi dihidupkan dalam buku tersebut.

Sebenarnya, Hitler bukanlah orang memulakan kepercayaan bahawa Yahudi adalah bangsa perosak. Pada 1542, pemimpin agung Prostestan Jerman, Martin Luther telah menulis tentang pembohongan dan kemerbahayaan Yahudi dalam bukunya Against The Jews And Their Lies. Pada kurun yang ke-14, Sepanyol dan Portugal memaksa masyarakat Yahudi hidup secara terpisah dari bukan Yahudi.

Pada 1516, di Venice, Itali, pihak Gereja Katholik memerintah agar dibina tembok mengelilingi penempatan Yahudi yang dinamakan dengan Ghetto. Yahudi tidak benarkan keluar pada waktu malam sehingga menjelang fajar. Masyarakat awam Kristian ketika itu percaya bahawa Yahudi adalah bangsa yang jahat dan beramal dengan ilmu hitam.

Pembinaan ghetto kemudiannya telah berkembang ke seluruh Eropah. Maka Yahudi Eropah dikepung disebalik tembok ghetto, atau pekan-pekan khas hanya untuk mereka. Mengapakah masyarakat Eropah ketika itu bersepakat mempercayai Yahudi adalah kaum yang jahat? Jawapannya, samada kepercayaan itu adalah khurafat, atau mereka mempunyai asas pengalaman dengan Bangsa Yahudi. Jikalau jawapannya yang pertama, Yahudi adalah memang bangsa yang teraniaya.

Jika jawapannya, Yahudi memang dalam sejarahnya telah merosakkan kehidupan manusia sehingga menjadi ketakutan kepada masyarakat Eropah, tindakan kejam atau rakus Adolf Hitler, sekalipun kejam dan tidak dapat diterima, namun ia secara tidak langsung mengurangkan jumlah kemerbahayaan Yahudi kepada masyarakat Eropah khususnya dan dunia amnya.

Apapun ceritanya, kesangsian pihak pihak Gereja Kristian telah lama berakar umbi, sehinggalah Yahudi kembali menipu Eropah pada hari ini. Lalu undang-undang Anti-Semitic dikuatkuasakan di Eropah, maka bangsa Yahudi mendapat kekebalannya di sini, terutama di Jerman ini.

Jika lihat dalam sejarah Islam, di samping menyedari tentang tabiat Yahudi, namun Islam tidak pernah menghukum mereka hanya kerana mereka Yahudi, tetapi menghukum berdasarkan tindakan mereka. Nabi s.a.w pernah mengizinkan mereka terus menetap di Khaibar yang subur. Namun mereka khianat, merancang dengan pihak musuh untuk menjatuhkan kerajaan Nabi s.a.w. Maka mereka pun diusir.

Pada zaman Khalifah 'Umar Ibn al-Khattab, beliau telah memberikan kepada Yahudi penempatan dan keamanan di Alia, Palestin. Kebebasan beragama dan hidup diberikan dengan jelas serta termaktub dalam pengistiharan khalifah agung tersebut. Namun, seperti biasa, Yahudi terus khianat.

Sejarah pengkhianatan Yahudi bukan bermula sejak kemunculan pemikiran zionisme, tetapi sejak lama dahulu. Sejak kisah mereka dengan para nabi yang mengalami berbagai tragedi disebabkan kerenah mereka. Pun begitu, Islam tidaklah pula menghukum secara 'borong' dengan menyatakan setiap individu yahudi itu jahat.

Bahkan dalam sirah Nabi s.a.w, isteri baginda Safiyyah binti Huyyai merupakan anak ketua Kabilah Yahudi Bani Quraizah. Ada sahabah yang mulia bernama 'Abd Allah bin Salam. Beliau seorang yahudi, bahkan tokoh agamawan besar Yahudi. Beliau menganut Islam dan amat dihormati. Islam amat adil dalam menilai, tidak ditanggung dosa orang lain atas bahu orang lain.

Maka walaupun secara umumnya, rekod Yahudi memanglah buruk, namun ini tidak menafikan kemungkinan adanya mereka yang baik di kalangan Yahudi. Tetapi rekod Yahudi secara umum, memanglah buruk.

Ini diakui oleh Abd Allah bin Salam sendiri ketika beliau menganut Islam. Katanya:

"Wahai Rasulullah! Kaum Yahudi adalah puak yang paling kuat berdusta. Mereka jika tahu aku menganut Islam mereka akan menuduhku bukan-bukan. Sembunyikanlah aku di sisi engkau dan hantarlah orang bertanya pendapat mereka mengenaiku". Maka Rasulullah pun menyembunyikannya dan menghantar orang memanggil golongan Yahudi lalu mereka pun datang. Rasulullah s.a.w bertanya mereka: "Apakah kedudukan Abdullah bin Salam pada pandangan kamu?" Jawab mereka: "Dia orang yang terbaik di kalangan kami, anak orang terbaik. Pemimpin kami, anak pemimpin kami. Ulama kami, anak ulama kami". Sabda Rasulullah: "Apakah jika dia menganut Islam, kamu akan turut menganut Islam?". Jawab mereka: "Allah lindunginya dari perkara tersebut". Sabda Rasulullah: "Wahai Abdulullah bin Salam, keluar dan beritahulah kepada mereka". Abdullah bin Salam pun keluar dan berkata: "Aku menyaksikan bahawa tiada ilah melainkan Allah dan Muhammad Rasulullah". Lantas mereka berkata: "Dia orang yang paling jahat di kalangan kami, anak orang yang paling jahat. Orang yang paling jahil di kalangan kami dan anak orang paling jahil". Kata Abdullah bin Salam: "Aku telah beritahu wahai Rasulullah! Bahawa Yahudi adalah kaum yang kuat berdusta". (Riwayat Ahmad dan al-Bukhari).

Kita bukan anti kaum tertentu, atau anti-semitik secara membabi buta seperti Hitler atau masyarakat Eropah dahulu. Namun jika kita melihat Yahudi Israel hari ini mengkhianati perjanjian atau bersikap jahat, itu bukanlah perkara baru dan pelik untuk mereka kerjakan. Kepercayaan Hitler itu, mungkin ada benarnya.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin adalah bekas Mufti Perlis.
* Artikel mula disiarkan di lama blog drmaza.com pada 18 Januari 2009 dan disiarkan semula pada 1 Jun 2010.

Azwan Ali diugut cincang hidup-hidup oleh peniaga bazar

Posted: 14 Jul 2014 08:31 PM PDT

PENGACARA sensasi, Azwan Ali menyifatkan tindakannya memuat naik status yang menghina juadah bazar Ramadan di laman sosial Twitter miliknya, adalah sesuatu yang wajar.

"Status itu bukanlah ditujukan pada semua bazar sebaliknya saya tulis perkataan most yang bermaksud kebanyakan.

"Tetapi, saya dimaki hamun malah diugut oleh semua peniaga bazar.

"Mereka kata mahu 'mencincang saya hidup-hidup' sekiranya saya menjejakkan kaki ke mana-mana bazar sekalipun," katanya kepada Zass ketika ditemui selepas Sidang Media Program Raya Astro.

Menurutnya, setiap ugutan dan kecaman yang diterimanya itu tidak menjadi penghalang buat dirinya untuk mengunjungi ke mana-mana bazar Ramadan selepas ini. Sementelah dia baru saja menjayakan program Bazar Seindah Ramadan di Melaka anjuran TV9, Sabtu lalu.

Bagaimanapun, adik kepada Azmin Ali ini menerima pengajaran daripada peristiwa terbabit, malah mengakui mulutnya agak lancang dalam menyuarakan pendapat.
"Saya bukan sengaja hendak memburuk-burukkan peniaga bazar, tetapi apa yang saya katakan ada benarnya.

"Lihat, apa yang terjadi selepas dua tiga hari saya muat naik status? Ada pula kes keracunan di bazar Ramadan sehingga menyebabkan seorang kanak-kanak koma.

"Malah, apa yang saya lihat, rupa-rupanya masyarakat kita ini tidak boleh ditegur secara terus dan terbuka," katanya.

Jelasnya lagi, semua tindak tanduknya di laman sosial hanyalah kerana mahu mempertahankan setiap kenyataan yang dikeluarkannya.

"Oleh itu, sempena Ramadan dan Aidilfitri yang bakal menjelang ini, saya ingin mohon maaf kepada semua.

"Tetapi, kalau ada yang tak mahu maafkan saya atau berdendam dengan saya, tak mengapalah," katanya.

Terdahulu, Azwan memuat naik status di Twitter miliknya yang berbunyi 'Slm. Tak main la beli juadah kat bazar Ramadan? Most rasa sampah! Maaf! Just face the facts! So!.

Gara-gara perbuatannya itu, ia menyebabkan tercetusnya kontroversi dan mendapat kecaman masyarakat.

Anak angkat dari tahfiz

Sementara itu, Azwan baru saja mengambil seorang anak angkat dari Sekolah Tahfiz Darul Aminah, Seremban.

Anak angkatnya yang bernama Muhammad Aqil Mikael Rahman atau Aqil berusia enam tahun itu adalah kanak-kanak yatim piatu.

Katanya lagi, dia mengenali Aqil sejak berumur setahun dan berhasrat menjadikannya anak angkat setelah terpikat dengan kepintaran kanak-kanak itu bermain alat muzik, tabla.

Jelasnya, Aqil akan terus menetap di asrama sekolahnya, tetapi semua perbelanjaannya akan ditanggung oleh Azwan.

Lebuhraya sesak: Anda boleh saman PLUS!

Posted: 14 Jul 2014 08:01 PM PDT

KENDERAAN pada masa kini merupakan satu keperluan buat masyarakat moden zaman sekarang.

Ini kerana sistem jaringan pengangkutan yang baik di Malaysia menjadi pendorong sesiapa sahaja untuk memiliki kereta.

Malah, kesibukan dalam pelbagai urusan bagi warga kota membuat mereka memerlukan kenderaan sendiri bagi memudahkan mereka untuk bergerak kemana sahaja.

Bagi mereka yang menetap di Kuala Lumpur kesesakan lalu lintas menjadi 'asam garam' dalam kehidupan seharian.

Mana tidaknya, terbaharu kita dikejutkan dengan satu rakaman panggilan telefon daripada seorang pengguna lebuhraya yang memaki operator.

Rakaman panggilan tersebut menjadi viral di media sosial.

Dalam rakaman tersebut difahamkan, wanita yang berulang alik setiap hari dari Melaka ke Kuala Lumpur mendakwa terpaksa keluar pejabat untuk pulang ke rumah antara pukul 9.00 hingga 11.00 malam.

Ia bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas tetapi masih terperangkap dalam kesesakan selama berjam lamanya.

Wanita yang mempunyai anak itu mendakwa keadaan itu menyebabkan beliau tiba di rumah pada jam 3.00 pagi setiap hari.

Punca Kesesakan PLUS

Peningkatan penduduk di negara ini menyebabkan kepadatan penduduk menjadi faktor utama kesesakan lalu lintas.

Rata-rata rakyat Malaysia ingin memiliki kenderaan sendiri dalam urusan mereka seharian. Bukan itu sahaja, sistem pengangkutan awam yang kurang memberangsangkan menyebabkan mereka lebih memilih untuk memiliki kereta sendiri.

Pengangkutan awam yang kadangkala tidak menepati masa. Pihak pegurusan PLUS juga kadangkala tidak bersimpati dengan pengguna lebuh raya. Ia jelas dibuktikan dengan penambahbaikan atau penyelenggaraan yang dijalankan pada waktu puncak.

Waktu puncak merupakan antara waktu pagi di mana ramai pengguna yang berpusu-pusu untuk pergi ke tempat kerja.

Ia berikutan dengan lorong lebuhraya yang sepatutnya dibuka penuh tetapi hanya dibuka dua atau tiga lorong sahaja susulan kerja-kerja penambahbaikan yang dijalankan.

Mereka seharusnya lebih peka akan situasi seperti ini pada masa akan datang. Kesesakan yang teruk mungkin boleh mengakibatkan tahap risiko kemalangan yang tinggi.

Di mana keadilannya?

Hampir 1.2 juta pengguna akan menggunakan lebuhraya di negara ini pada musim perayaan. Umum sedia tahu kereta yang keluar dan masuk lebuhraya di Lembah Klang begitu tinggi setiap hari.

Malah bukan terhad bagi penduduk Lembah Klang sahaja, namun di seluruh negara yang mempunyai tol dan dikenakan bayaran bagi menggunakan perkhidmatan tersebut.

Ini jelas membuktikan keuntungan yang diperolehi oleh PLUS sangat tinggi.Peningkatan kenderaan di jalan raay setiap hari.

Namun, pengguna yang membayar tol untuk menggunakan lebuhraya agak terkilan kerana perkhidmatan yang dibayar tersebut sangatlah tidak berbaloi.

Ini berikutan, di mana mereka harus menempuh kesesakan yang panjang. Ada kalanya mereka terpaksa berada di lebuhraya dalam tempoh yang lama.

Menurut salah seorang pengguna lebuhraya Maisara Ismail, 24, beliau sangat tidak berpuas hati dengan perkhidmatan di lebuhraya pada bulan Ramadan kali ini.

'' Pada bulan Ramadan ini, saya terpaksa berbuka puasa di dalam kereta kerana kesesakan di lebuhraya'' katanya.

Pengguna Ada Hak Saman PLUS

Menurut Ketua Biro Guaman, Parti Keadilan Rakyat (PKR) Latheefa Koya berkata, rata-rata pengguna marah kepada PLUS disebabkan mereka dikenakan bayaran tol tetapi perkhidmatan yang dapat sangatlah mengecewakan malah merugikan.

''Kalau pengguna nak saman PLUS, mereka boleh berbuat demikian kerana ia tidak menjadi isu. Jadi terpulanglah kepada mereka dan tak menjadi halangan untuk mereka berbuat tindakan tersebut''

''Jika pengguna mahu saman PLUS, PLUS harus melihat terlebih dahulu apa yang mengakibatkan kerugian dan penderitaan yang di alami oleh pengguna lebuhraya'' katanya ketika dihubungi.

Beliau menegaskan pengguna lebuhraya boleh menfailkan saman melalui mahkamah sivil. Bagi menyaman PLUS ia tidak terhad kepada mahkamah sivil semata-mata, malah mereka boleh turut mengemukakan saman melalui Tribunal Pengguna atau kedua-duanya sekali.

''Urusan saman merupakan satu perkara lain walaupun kita tahu perjanjian konsesi tol PLUS masih lagi dirahsiakan'' katanya.

Kenyataan beliau turut disokong oleh Arif Fahmi Md Yusof yang juga salah seorang pensyarah undang-undang dari Kolej swasta di Kuala Lumpur yang menyokong sesiapa sahaja pengguna lebuhraya yang tidak berpuas hati bolehlah melakukan tindakan saman tersebut.

PLUS Harus Lebih Peka

Menurut Syahmi Mislan 26, jurutera di sebuah syarikat swasta, berpendapat pihak pengurusan harus lebih peka terhadap pengguna-pengguna lebuhraya jika mereka tidak mahu berhadapan dengan layangan surat saman daripada pengguna.

Kekecewaanya jelas terpancar ketika dihubungi apabila beliau turut beremosi ketika ditanya mengenai masalah yang dihadapinya daripada pihak pengurusan PLUS.

''Saya merupakan pengguna setiap hari lebuhraya MEX dan KESAS''

''Saya berulang-alik dari tempat kerja ke rumah, amat menyedihkan apabila balik kerja saya terpaksa menempuh kesesakan yang teruk dan ianya menjadi semakin teruk terutama hari jumaat ketika membuat persimpangan di Endah Parade''

''Sudahlah penat balik kerja ditambah lagi tekanan kesesakan yang teruk'' katanya

Beliau yang berkata kepada Malaysian Digest baru-baru ini berharap agar pihak lebuhaya KESAS terutamanya, yang perolehi keuntungan yang berlipat-ganda daripada pengguna dapat memikirkan penyelesaian dalam segala kekusutan dan kesesakan di lebuhraya.

Semoga Ada Jalan Penyelesaiannya

Pada zaman era globalisasi ini, pembangunan negara yang semakin membangun serta jaringan pengangkutan yang semakin meluas, sudah tentu peningkatan bilangan kendereaan yang mendadak.

Kemantapan sistem pengangkutan awam di Jepun wajar dicontohi. Kerajaan dan badan bukan kerajaan(NGO) harus mengembeling tenaga dan berusaha sama dalam menangani isu kesesakan lalu-lintas.

Dalam kes seperti ini, jaringan pengangkutan awam yang terbaik jelas ditunjukkan oleh negara Jepun.

Di mana pengakutan awam tidak kiralah tren, teksi mahupun bas selalu tiba pada masa yang tetap. Ini mendorong masyarakat di negara matahari terbit itu, lebih memilih untuk menaiki pengangkutan awam sebagai urusan mobalisasi harian mereka.

Sekaligus, bilangan kenderaan yang menggunakan jalan raya dinegara tersebut amatlah sedikit.

Dalam memacu wawasan 2020 ,Malaysia mampu menjadi sebuah negara yang bebas dari kesesakan lalu-lintas jika mengikut acuan pembangunan yang sebenar.

Malaysian Digest

Bertudung Atau Tidak, Itu Bukan Masalah Besar - Hanie Soraya

Posted: 14 Jul 2014 07:01 PM PDT

Penyanyi baru Hanie Soraya Kahar, 20, berharap peminat tidak keliru dengan penampilannya yang ada ketika bertudung dan tidak bertudung.

Bertemu pelantun yang semakin popular namanya menerusi lagu 'Hingga Hujung Dunia' ini di Majlis Pelancaran Album '15 Senandung Aidilfitri' dan Majlis Berbuka Puasa Warner Music baru-baru ini, gadis yang senang disapa sebagai Hanie ini mengakui sekiranya dia pulang ke Mesir dan menghadiri kuliah, dia akan bertudung. Tetapi jika dia pulang ke sini dan sebagai seorang penyanyi, dia akan tampil dengan imej tidak bertudung.

"Memang kalau saya di Mesir, saya bertudung dan ke kuliah. Sebenarnya pihak universiti tak menetapkan sama ada para pelajarnya wajib bertudung atau tidak. Itu adalah atas pilihan saya sendiri. InsyAllah moga nanti satu hari saya dibukakan hati untuk kekal bertudung.

"Saya rasa soal saya bertudung atau tidak, itu bukan satu masalah besar. Saya harap peminat tak keliru dan dapat menerima saya kerana bakat saya. Sekarang ni pun semakin ramai yang tahu lagu saya. Ia satu petanda baik untuk saya teruskan minat saya dalam bidang nyanyian

"Masa saya mula-mula dengar lagu saya di radio setelah saya pulang ke sini. Masa tu saya sangat teruja dan gembira", katanya sambil tersenyum.

Hanie yang pulang ke tanah air kerana bercuti sebenarnya merupakan pelajar tahun kedua jurusan kedoktoran Universiti Mensurah, Mesir.

Ditanya mengenai bagaimana dia membahagikan masa antara kerjaya nyanyiannya serentak dengan kini menyambung pelajaran di luar negara, kata Hanie, tidak dinafi ia satu tanggungjawab yang sangat berat untuk memastikan dia mendapat kejayaan pada kedua-kedua bidang yang diceburinya ini.

Namun Hanie yakin dia dapat membahagikan masa dengan baik dan dia lebih mengutamakan pelajaran.

"Saya nak berjaya dalam dua-dua bidang, doktor yang menyanyi, kenapa tidak? Kan. Saya rasa saya oleh bagikan masa dengan baik. Tapi apa pun saya akan tetap mendahulukan pelajaran. Saya berazam untuk menamatkan pelajaran saya", katanya yang mula melangkah kedunia seni selepas menghadir satu ujibakat yang dilakukan oleh penyanyi Faizal Tahir, kira-kira tiga tahun lalu.

Jelas Hanie lagi, menerusi ujiakat tersebut dia kemudiannya dilamar bernaung dibawah naungan syarikat penyanyi berkenaan iaitu, Faithful Music

"Sebenarnya penglibatan saya dalam dunia seni ini tidak pernah dirancang. Selepas tamat peperiksaan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), saya hanya duduk di rumah dan ada banyak masa terluang.

"Ketika itu ibu saya memaksa saya untuk menghadiri satu uji bakat yang dilakukan oleh Faizal Tahir. Sebenarnya saya cukup berat untuk menghadiri sesi uji bakat itu. ?Namun rezeki saya apabila saya diterima menjadi penyanyi naungan syarikat beliau", ujarnya yang akan pulang semula ke Mesir selepas Hari Raya Haji nanti.

Suara Macam Amy Mastura

Jika sekali dengar lagu yang dinyanyikan oleh Hanie, suaranya ia tak ubah seperti suara penyanyi Amy Mastura. Mengulas mengenai perkara itu, Hanie berkata dia berasa berbesar hati jikalau suaranya di samakan dengan Amy.

"Saya ada dengar juga ramai yang berkata begitu. Bagi saya, saya berbesar hati sebab Amy Mastura antara penyanyi kegemaran saya dan saya memang membesar dengan lagu-lagu dia.

"Tapi saya juga berharap agar saya dapat dikenali dengan identiti saya sendiri", katanya yang juga memberitahu bakal merakamkan single terbbaru dalam masa terdekat ini.

- Malaysian Digest

Dirogol lepas dipaksa naik motosikal

Posted: 14 Jul 2014 06:01 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Seorang remaja perempuan berdepan detik hitam dalam hidupnya apabila mendakwa dirogol teman lelakinya selepas dipaksa menaiki motosikal tanpa kerelaan, dalam satu kejadian di sebuah rumah di Kampung Jeram, Manir, di sini.

Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam 1.25 petang pada April lalu ketika mangsa yang berusia 15 tahun, berada di luar kawasan sekolahnya di Manir sebelum dihampiri teman lelaki berusia 20-an.

Menurut sumber, mangsa ketika itu ingin pulang ke rumahnya, namun suspek memaksa mangsa agar 'lepak' sekejap di rumahnya.

"Mangsa menolak pelawaan itu kerana mahu pulang segera ke rumah, namun tindakan itu menyebabkan suspek mula naik angin apabila bertindak kasar menarik tangan mangsa dengan kuat, bertujuan memaksa mengikutinya.

"Tindakan suspek itu menyebabkan pinggang mangsa sakit dan bimbang kejadian lebih buruk berlaku, mangsa terpaksa mengikut kehendak suspek dengan menaiki motosikal tersebut tanpa kerelaannya," katanya.

Sumber berkata, sebaik tiba di rumah suspek, dia membawa mangsa masuk ke dalam biliknya dan di situlah, mangsa mendakwa dirogol suspek.

"Sejurus kejadian, mangsa pulang ke rumahnya, tetapi tidak membuat laporan polis kerana bimbang akan diapa-apakan suspek.

"Bagaimanapun selepas hampir tiga bulan merahsiakan perbuatan keji suspek itu, mangsa nekad membuat laporan di Balai Polis Manir, di sini, kelmarin. Susulan laporan dibuat, suspek ditahan polis beberapa jam kemudian," katanya.

Sementara itu, Majistret Nurunaim Abdullah membenarkan suspek ditahan reman selama empat hari sehingga Khamis ini untuk siasatan lanjut.

(Video) Pekerja salun dibelasah, tanggung malu aksi dirakam

Posted: 14 Jul 2014 05:13 PM PDT

Kuala Terengganu: Seorang pekerja salun rambut bukan saja menanggung kesakitan apabila dibelasah tanpa sebab, tetapi turut menanggung malu apabila aksinya dipukul dirakam dalam kejadian berhampiran sebuah salun rambut di Jalan Sultan Sulaiman, di sini, Khamis lalu.

Menurut sumber, kejadian dipercayai berlaku jam 12.30 tengah hari ketika remaja perempuan berusia 17 tahun berada di tempat kerjanya sebelum didatangi seorang perempuan yang memanggilnya supaya mengikutinya ke sebuah lorong kecil berhampiran kedai mangsa.

Katanya, mangsa yang tidak mengesyaki apa-apa akur dengan arahan wanita terbabit dan sebaik sampai di lokasi yang dimaksudnya, wanita terbabit menuduh mangsa menfitnahnya.

"Terkejut dengan tuduhan itu, mangsa menafikan dakwaan itu dan tindakan itu menyebabkan suspek naik angin sebelum memukul mangsa menggunakan topi keledar.

"Belum sempat mangsa berbuat apa-apa, seorang lagi rakan suspek muncul sebelum tiba-tiba menyepak dan memukul mangsa beberapa kali," katanya.

Sumber berkata, selain dibelasah, mangsa mendakwa seorang lagi rakan suspek turut merakam aksi dia dibelasah tanpa menghiraukan rayuan mangsa yang minta dilepaskan.

Katanya, selepas puas membelasah mangsa, semua suspek beredar meninggalkan mangsa yang sedang kesakitan.

"Sebelum beredar, suspek turut mengugut akan memukul mangsa lagi sambil mengingatkan perkara itu belum selesai lagi menyebabkan mangsa ketakutan," katanya.

Susulan kejadian itu, mangsa yang bimbang keselamatannya membuat laporan di Balai Polis Kuala Terengganu untuk tindakan lanjut.

Difahamkan, lima suspek berusia 18 hingga 30-an yang dipercayai terbabit dalam kejadian itu ditahan polis beberapa jam selepas laporan dibuat bagi membantu siasatan.

Adakah ini vidceonya????


'Tengku' kencing janda

Posted: 14 Jul 2014 04:53 PM PDT

Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Harapan seorang pegawai tinggi kerajaan berstatus janda untuk mendirikan rumah tangga bersama seorang ahli perniagaan bergelar 'Tengku' berkecai apabila mangsa sebaliknya ditipu RM40,000 oleh suspek yang dipercayai sindiket penipuan Internet.

Mangsa yang berusia 50-an sebelum itu dikatakan berkenalan dan bercinta dengan suspek yang hanya dikenalinya melalui laman sosial Facebook sejak dua tahun lalu.

Sumber polis berkata, suspek memperkenalkan diri sebagai ahli perniagaan dan menggunakan gelaran Tengku pada awal perkenalan dengan mangsa.

"Menyedari mangsa mula jatuh cinta kepadanya, suspek cuba meraih simpati mangsa kononnya dia mempunyai beban hutang perniagaan yang perlu dilangsaikan.

"Malah, suspek mendakwa menghidap penyakit kronik menyebabkan dia kerap meminta wang dari wanita terbabit," katanya.

Pasukan keselamatan diberi kuasa tembak penceroboh

Posted: 14 Jul 2014 04:50 PM PDT

KANGAR - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pasukan keselamatan diberi kuasa untuk menembak mana-mana pihak yang didapati menceroboh perairan negara.

"Kerajaan tiada sebarang masalah jika itu (menembak) boleh halang penceroboh daripada memasuki Malaysia," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar yang meminta kerajaan membenarkan pasukan keselamatan menembak mana-mana pihak atau kumpulan yang menceroboh perairan Sabah.

Kenyataan Abdul Aziz itu menyusuli kejadian serangan hendap oleh sekumpulan lelaki bersenjata berat di Pulau Mabul, Semporna pada Sabtu lepas yang mengorbankan seorang anggota polis marin manakala seorang lagi dilarikan.

Mengenai pandangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak agar sistem kawalan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur (Esscom) diteliti semula, Ahmad Zahid berkata beberapa perubahan akan diperkenalkan apabila operasi Esscom diambil alih oleh Polis Diraja Malaysia.

"Kita juga harus lebih proaktif, tidak boleh tunggu mereka menyerang baru nak ambil tindakan. Perubahan baru ini termasuk kaedah pengendalian dan pengawasan yang lebih tegas," katanya.

Ahmad Zahid berkata semua pasukan keselamatan di perairan timur Sabah juga sudah diarahkan agar lebih berwaspada.

"Kerajaan juga berharap nelayan, pemilik bot dan penduduk di perkampungan air bekerjasama dengan pihak berkuasa. Penceroboh tidak ada hasrat menghormati atau patuh undang-undang kita dan sebab itu kita tidak boleh bertolak ansur soal keselamatan negara dengan kumpulan ini," katanya.

Beliau turut menzahirkan rasa dukacita dan takziah kepada keluarga dua anggota polis terbabit.

Dalam kejadian 11.10 malam itu, Koperal Ab Rajah Jamuan, 32, terkorban dan rakan setugasnya Konstabel Zakia Aliep, 26, diculik. - Bernama

waadat

Posted: 15 Jul 2014 01:33 PM PDT

waadat


Yang terbakar dan yang reput

Posted: 15 Jul 2014 06:45 AM PDT

Kemelut terkini memperlihat betapa rapuhnya PKR sementelah kemunculannya pun bermula demokrasi jalanan maka apabila terbabas, ke longkanglah mendaratnya.

Andai terkubur sekalipun PKR kali ini, UMNO belum mampu menarik nafas lega. Pedulikan faktor PAS dengan masalah ketandusan pemimpin Islam tulennya sekalipun, masih tidak membantu kerana di dalam UMNO sendiri sudah mula terpecah dua.

Yang menjadikan episod ini malang ialah apabila plan pereputan UMNO yang ditaja team Wawasan akhirnya mendapati pelabuhan yang sepatutnya bersedia untuk menerima ketibaan bahtera rupanya sedang terbakar.

Maka di mana kita mahu berlabuh selepas ini?

Duke of UMNO

Posted: 15 Jul 2014 01:31 PM PDT

Duke of UMNO


APA PAS SELANGOR NAK JADI NIHHHH..? TAKDAK TELOQ KA?

Posted: 15 Jul 2014 07:19 AM PDT


Satu nama tu depa letak nama Kak Wan... ramai gak la yang sokong Kak Wan... rata-ratanya geng Khalid jugak sebab Kak Wan dan Khalid dalam kem yang sama...

Satu nama lagi tu khabarnya nama Azmin... standard la kan... semua tau Azmin tu musuh politik Khalid dalam politik.. depan nampak baik jer.. tapi belakang, orang PKR tau laaaa... khabarnya ramai geng Anwar yang sokong Azmin... biasa laa... nak bodek "bakal PM" Israel... heh!

Cuma yang tak sedapnya tu mana PAS dalam hal ni? Semua tahu PAS ada kerusi lebih banyak dalam DUN Selangor berbanding PKR...

 

Pada saya, dari bagi jawatan MB tu kat Azmin, lebih baik bagi kat PAS. Awat? Takdak sangat dah ka pemimpin PAS yang boleh jadi MB di Selangor? Koman sangat ka PAS Selangor tu di mata depa?

Peliknya, ada jugak pemimpin PAS yang sokong jugak depa nak bagi jawatan MB tu kat PKR... tak pelik ka? Di saat depa ada peluang untuk memimpin dan punya kuasa jalankan pemerintahan Islam di Selangor, tiba-tiba depa bagi kat puak pluralisme? 

Cuba baca kat sini... pelik betoi!

RATUSAN WEB ISRAEL KENA HACKED..!!! CAYA LA HACKERS MALAYSIA..!!!

Posted: 15 Jul 2014 01:38 AM PDT


Siapa kata umat Islam kat Malaysia ni takde hackers? Tu diaaaa.. kan dah kena tibai dah... Tak payah pi Israel pun puak-puak Zionis tu dah kena attackkkk.. heh!

Terbaik la bro... diam-diam berisi... heh!

Kalau saya jadi hackers, rasanya saya takkan berhenti attack web-web Israel ni... silap-silap abih depa punya missile saya hala pi Tel Aviv dan sekutu-sekutu depa...

 

Depa makin lama makin kurang ajar, kan? Maka layak la depa pun diajar oleh hackers-hackers Malaysia ni... 

Anyway, walaupun tidak melibatkan pembunuhan puak-puak Israel kat sana tu, at least depa tau la umat Islam kat Malaysia ni marah... 

Cuba baca kat sini.. terbaik laaaaa...

tun faisal dot com

Posted: 15 Jul 2014 01:29 PM PDT

tun faisal dot com


@KhalidSamad Jahil Undang-Undang Negeri dan Biadap! - Sultan Selangor

Posted: 15 Jul 2014 04:53 AM PDT


Nota: Dalam titah DYMM Tuanku Sultan Selangor disebut dengan jelas:- 

Khalid Samad yang BUKAN anak jati Selangor 

Khalid Samad PERLU belajar sejarah Negeri Selangor dan Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor

Khalid Samad JAHIL tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor

Khalid Samad BIADAP mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap kuasa DYMM Sultan sebagai Ketua Agama Islam
TITAH UCAPAN
DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SELANGOR
DI MAJLIS PERASMIAN MASJID PEKAN SEPANG
PADA HARI SELASA, 15 JULAI 2014 BERSAMAAN 17 RAMADHAN 1435 HAssalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Bismillahir Rahmanir Rahim

Segala puji bagi Allah Subhanahu Wata'ala, Tuhan semesta alam, Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi kita Muhamad Sallallahu Alaihi Wasallam. 

Alhamdulillah, Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana dengan limpah kurniaNya, Beta dapat hadir ke majlis perasmian masjid dan berjumpa serta berbuka puasa dan menunaikan solat tarawikh dengan rakyat Beta di daerah ini.  

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana negara Malaysia dan negeri Selangor yang kita kasihi ini adalah dalam keadaan aman dan tidak ada kekacauan dan rusuhan, yang mana umat Islam dapat menjalankan ibadah puasa pada bulan Ramadhan yang mulia ini dengan aman dan tenteram.

Allah Subhanahu Wata'ala telah menyuruh umat Islam menjalankan kewajipan berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini dan beramal serta menjalankan kerja-kerja yang mulia serta menghindari perkara-perkara yang dilarang oleh Allah Subhanahu Wata'ala dan agama Islam 

Beta juga bersyukur pada hari ini kita dapat bersama-sama menyambut Nuzul Quran yang mana ini adalah satu peristiwa agung yang perlu diingati iaitu turunnya Al-Quran dari Loh Mahfuz ke Baitul Izah di Langit Dunia dan juga turunnya ayat pertama daripada surah Al-Alaq yang diturunkan dari Baitul Izah kepada Nabi Muhammad Sallahu Alaihi Wasallam, melalui Malaikat Jibril Alaihis Salam dan ianya mengambil masa selama dua puluh tiga (23) tahun untuk menyempurnakan Al-Quran yang menjadi panduan kepada umat Islam untuk menjalankan kehidupan didunia ini dan beribadah kepada Allah Subhanahu Wata'ala.

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, Beta mengingatkan supaya orang Melayu umat Islam janganlah berbalah antara satu sama lain sebaliknya orang Melayu umat Islam, haruslah bersatu padu dan bermuafakat. Orang Melayu umat Islam jangan fitnah-menfitnah, mencaci dan menuduh antara satu sama lain serta membuat cerita-cerita yang tidak benar hingga menimbulkan perasaan syak wasangka dan seterusnya akan mencetuskan permusuhan antara sesama orang Melayu umat Islam dan akan mengakibatkan kerugian kepada generasi kita di masa depan.

Perpecahan orang Melayu akan merugikan orang Melayu sendiri, baik hari ini ataupun untuk generasi akan datang. Orang Melayu mestilah bersatu padu dan mengukuhkan bangsa Melayu serta agama Islam agar tidak diperlekehkan. Beta percaya seandainya orang Melayu tidak mahu bersatu padu, nescaya di satu hari nanti tragedi akan menimpa orang Melayu yang mana orang Melayu akan menjadi satu bangsa yang kian pupus dan tenggelam ditelan zaman serta akhirnya akan hanya tinggal nama semata-mata.  Adakah kita mahu tragedi sebegini berlaku kepada orang Melayu yang beragama Islam di tanah air kita sendiri? Fikirkanlah siapa yang akan untung dan siapa yang akan rugi.

Selain itu, Beta juga amat dukacita dengan golongan ekstremis agama, liberalisasi agama dan juga pluralisme agama yang sedang berleluasa di negara kita. Ekstremis agama, liberalisasi agama dan pluralisme agama bukan sahaja akan merosakkan aqidah umat Islam, malah akan menghancurkan umat Islam di suatu masa nanti.  Ekstremis agama yang Beta maksudkan adalah golongan ekstremis yang sering mencetuskan keganasan tanpa batasan, manakala liberalisasi agama adalah golongan yang mengamalkan budaya seperti LGBT yang secara terang-terangan melanggar aqidah umat Islam.  Pluralisme agama pula adalah mereka yang berpendapat semua agama termasuk agama Islam adalah sama dan tidak ada satu agama pun boleh diberikan kelebihan berbanding agama-agama lain.  Walau bagaimanapun kita perlu akur bahawa agama Islam mempunyai kedudukan yang lebih tinggi kerana ia adalah Agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Oleh itu, semua golongan ini perlu dibendung agar aqidah umat Islam terpelihara dan dilindungi.  Beta mahu rakyat Negeri Selangor mengamalkan agama Islam yang "moderate" mengikut fahaman Ahli Sunah Wal Jamaah.

Dalam pada itu, Beta merasa dukacita kerana ada di kalangan ahli politik dan golongan cerdik pandai yang beragama Islam sendiri, tidak melindungi kesucian agama Islam daripada dipermainkan oleh pihak-pihak tertentu. Sebaliknya mereka lebih mengutamakan agenda politik dan peribadi mereka dengan mengelirukan masyarakat. Ada di kalangan mereka ini telah dengan berani mempersoalkan kuasa institusi agama Islam seperti MAIS yang selama ini berperanan memastikan kesucian agama Islam dan urus tadbir hal ehwal agama Islam di Negeri Selangor ini.

Beta merujuk kepada petikan laporan akhbar-akhbar utama tanahair pada 18 Jun 2014, yang mana Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad telah mempersoalkan kuasa eksekutif MAIS dan mencadangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menghapuskan kuasa eksekutif MAIS. Beta amat kesal dan kecewa dengan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu. 

Khalid Samad yang bukannya anak jati Selangor namun telah berpeluang menjadi Ahli Parlimen di Selangor sepatutnya mengambil segala langkah untuk melengkapkan diri untuk memahami sejarah Negeri Selangor dan mendalami undang-undang yang terpakai di Negeri Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.

Kenyataan Khalid Samad itu ternyata menunjukkan beliau jahil tentang peranan MAIS yang diwujudkan oleh Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor sebagai penasihat dan membantu Beta dalam menjalankan kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam di Negeri Selangor.

Tindakan Khalid Samad mempersoalkan kuasa MAIS seolah-olah menunjukkan sikap biadap dan penentangan kepada kuasa Beta sebagai Ketua Agama Islam yang mendapat nasihat dari pihak MAIS berkenaan agama Islam seperti yang sedia termaktub di bawah undang-undang.  Ini bukan kali pertama Khalid Samad telah mempersoalkan tentang isu berkaitan tentang kuasa eksekutif MAIS dan juga Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor yang dianggapnya sudah lapuk.  

Oleh itu Beta menyeru kepada Khalid Samad agar di masa akan datang beliau berwaspada di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau apabila membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Beta dan peranan MAIS di dalam menasihati Beta mengenai agama Islam.

Beta ingin mengambil kesempatan di sini untuk menegaskan bahawa MAIS sentiasa menjamin hak dan kebebasan penganut agama lain di dalam mengamalkan agama mereka.  MAIS sentiasa menghormati orang bukan Islam di dalam amalan agama mereka seperti yang telah diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan.  Segala tindakan yang dilakukan oleh MAIS dan JAIS adalah bagi memelihara kesucian agama Islam tanpa menggangu penganut agama lain di dalam menganut agama mereka.

Beta sekali lagi menegaskan kepada semua pihak bahawa jangan jadikan agama Islam sebagai modal politik. Kesucian agama Islam perlu sentiasa dipelihara. Sebagai orang politik seharusnya mereka lebih bertanggungjawab di dalam mengeluarkan sebarang kenyataan bagi memastikan kesucian agama Islam dan perpaduan umat Islam di Negara ini sentiasa terpelihara.

Di bulan yang mulia ini juga Beta berkenan supaya semua umat Islam di Negeri Selangor ini mensyukuri nikmat yang telah diberikan oleh Allah Subhanuhu Wata'ala.

Beta mengingatkan sekali lagi janganlah dijadikan masjid sebagai gelanggang untuk berpolitik dan juga tempat mengadakan demonstrasi yang negatif, baik di dalam atau di kawasan perkarangan masjid. Masjid dan surau adalah tempat Umat Islam dan Orang Melayu beribadat dan bertemu bagi mengeratkan silaturrahim antara sesama orang Melayu umat Islam.

Beta mengakhiri ucapan Beta ini dengan mengucapkan Selamat Berpuasa  kepada seluruh umat Islam, semoga amal ibadah kita diterima dan diberkati Allah Subhanahu Wata'ala. Jadikanlah masjid sebagai tempat yang aman, selesa dan kondusif untuk setiap umat Islam melakukan ibadah dan mendapat keredhaan Allah Subhanahu Wata'ala.

Maka dengan lafaz Bismillahir Rahmanir Rahim, Beta merasmikan Masjid ini dengan nama Masjid Pekan Sepang.

Sekian, 
Wabillahitaufik Walhidayah, Wassalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Yang didakwa, yang tak didakwa, yang belum didakwa & yang tak dihukum-hukum @RazlanRafii

Posted: 14 Jul 2014 10:30 PM PDT


DIDAKWA?! - PEMUDA UMNO WP
 MEI 2014DIDAKWA! - PEMUDA UMNO PULAU PINANG
MEI 2014DIDAKWA DAN DIHUKUM! - PENDUDUK PRO-UMNO SHAH ALAM
DEMO KUIL SEKSYEN 23 SHAH ALAM
INSIDEN SEPTEMBER 2009, DITAHAN 8 SEPTEMBER 2009, DIDAKWA 9 SEPTEMBER 2009, HUKUMAN JULAI 2010BELUM DIDAKWA
TIAN CHUA - EDIT DAN SEBAR GAMBAR PALSU PM, RAZAK BAGINDA, ALTANTUNYA
JULAI 2007


TIDAK DIDAKWA
NAMEWEE - VIDEO KLIP NEGARAKUKU YANG MENGHINA DAN MENGHASUT
JULAI 2007TIDAK DIDAKWA
CANDLE LIGHT VIGIL AMCORP MALL (PERHIMPUNAN HARAM)
NOVEMBER 2008
TIDAK DIDAKWA
NAMEWEE - KATA-KATA KESAT DAN PROVOKASI
OGOS 2010TIDAK DIDAKWA
PESERTA DEMONSTRASI HARAM BERSIH 2.0
JULAI 2011TIDAK DIDAKWA
PERUSUH DAN PESALAH HIMPUNAN HARAM BERSIH 3.0
APRIL 2012DIDAKWA DAN DILEPASKAN
ALVIN DAN VIVIAN, VIDEO KLIP SELAMAT BERBUKA BAK KUT TEH, YANG DILEPASKAN KERANA BUKAN ISLAM BOLEH MEMPERSENDA DAN MEMPERLEKEH UMAT DAN AGAMA ISLAM
NOVEMBER 2013


DIDAKWA TAPI BELUM DIHUKUM
TIAN CHUA - HASUTAN TERHADAP KERAJAAN DALAM KES LAHAD DATU
MAC 2013
DIDAKWA, BELUM DIHUKUM
TIAN CHUA, ADAM ADLI, HISHAMUDIN RAIS - HASUTAN DAN GULINGKAN KERAJAAN
MEI 2013TIDAK DIDAKWA
TIAN CHUA - HASUTAN UNTUK GULING KERAJAAN
APRIL 2014


8 sebab kenapa umat Melayu dan Islam WAJIB tolak deraf #AktaKeharmonian MKPN

Posted: 14 Jul 2014 05:00 PM PDT


Nota: Kenyataan Perdana Menteri melegakan ramai umat Islam. Begitupun selagi anggota MKPN masih terdiri dari komposisi yang sama, tiada jaminan bahawa percubaan untuk `menyuapkan' input yang bertentangan dengan semangat Perlembagaan, pegangan sebenar agama Islam sebagai `ad-diin' dan ideologi sosialisme-liberalisme-sekularisme dapat dihentikan.

Di bawah adalah pandangan peguam MuslimUPro tentang deraf Rang Undang-undang yang disediakan oleh Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) yang didakwa telah di`outsource'kan secara sepenuhnya kepada Majlis Peguam.8 sebab mengapa RUU Harmoni harus diwaspadai kandungannya
9 Jun 2014
Azril Mohd Amin

Tiga deraf rang undang-undang yang akan menggantikan Akta Hasutan 1948,  iaitu Rang Undang-undang Harmoni Nasional (National Harmony Bill), Rang Undang-undang Perpaduan Nasional (National Unity Bill) dan Rang undang-undang Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional (National Unity and Integration Commission Bill) telah dikemukakan dan kini sedang dikaji Pejabat Peguam Negara. Selepas artikel ini ditulis, nama-nama RUU tersebut telah dipinda dan sekarang dikenali sebagai RUU Jenayah kebencian (Hate Crime) Kaum dan Agama, RUU Harmoni dan Rekonsiliasi dan RUU Suruhanjaya Harmoni dan Rekonsiliasi.

8 sebab mengapa RUU Harmoni tersebut perlu diwaspadai:- 

1. Engagement & Konsultansi berpilih: Penggubalan RUU tidak dibincangkan dengan teliti dan dirujuk kepada pihak berkepentingan terlebih dahulu seperti Majlis Raja-raja, Majlis-majlis Agama Islam Negeri dan tidak dibincangkan bersama Jawatankuasa Mempromosi Persefahaman dan Keharmonian Di antara Penganut Agama (JMPKPA). Sebaliknya, badan-badan yang kurang kredibiliti seperti Proham dan Global Movement of Moderates dibiarkan memonopoli perbincangan. RUU disediakan oleh Majlis Peguam, sebagai sebuah badan sekular, yang mengenepikan khususnya institusi-institusi keagamaan yang bakal terjejas secara langsung oleh penguatkuasaannya kelak. 

2. Mengenepikan kedudukan Islam sebagai Agama Negara menurut Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan Agama Negeri

3. Percubaan mengubah Perkara 153: RUU Perpaduan Nasional ("National Unity Bill") dalam seksyen 7 melalui penggunaan istilah seperti 'racial superiority", "exclusivity based on religion, belief, race…" dan "…maintaining exclusive control by persons of a particular religion, belief, race…" pada hakikatnya merupakan kritikan dan percubaan merubah Perkara 153.  

4. Penggubal yang terlibat adalah Majlis Peguam, sebuah organisasi sekular: Hanya 3 orang pemain utama terlibat di dalam penggubalan deraf rang undang-undang tersebut dan kesemua ahli-ahli lain di dalam MPKN tidak dirujuk secara sepenuhnya. Majlis Peguam mempunyai kira-kira 12, 000 ahli dan tidak mewakili kelompok majoriti umat Islam Malaysia yang akan menerima kesan langsung dari peruntukan-peruntukan RUU tersebut. Majlis Peguam mengisytiharkan organisasinya sebagai badan sekular justeru tidak berkelayakan menyentuh isu-isu keagamaan. 

5. Niat RUU untuk menjulang hak kesamarataan: Tumpuan hanya kepada prinsip hak kesamarataan ('equality') yang bersifat mutlak dan mengenepikan prinsip "positive discrimination" yang merupakan kekecualian Perlembagaan Perlembagaan itu sendiri yang dimaktubkan pada Perkara 8(2) dan menjunjung secara melulu konvensyen-konvensyen hak asasi manusia berkerangka liberal-sekular. 

6. Menjunjung kesamarataan kepercayaan, termsuk kepercayaan tidak bertuhan: Tafsiran 'belief' dan "religion" atau kepercayaan dan agama pada seksyen 4 (1) RUU Perpaduan Nasional dinyatakan sebagai "any religious or philosophical belief and a reference to belief includes a reference to a lack of belief" dan "any religion and includes any belief or lack of a religious belief". Tafsiran ini membuka ruang yang boleh termasuk di dalam tafsirannya golongan yang tidak percaya Tuhan (atheist) dan kebebasan meninggalkan agama. 

7. Pengambil alihan peranan Institusi Kehakiman, Pihak Berkuasa dan Raja-raja Melayu: Isu-isu di sekitar keharmonian antara agama dan kaum adalah terlalu penting untuk diserahkan hanya kepada sebuah tribunal yang dicadangkan di dalam deraf rang undang-undang Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional. Kuasa dan fungsi tribunal mirip cadangan penubuhan Suruhanjaya Antara Agama (Interfaith Comission atau IFC) yang telah ditolak sekeras-kerasnya cadangannya oleh pelbagai pihak khususnya NGO Melayu Islam dan kerajaan Pusat. Bahagian 4 RUU mengenepikan peranan pihak berkuasa sedia ada oleh kerana seksyen 15 (3) membolehkan Suruhanjaya tersebut melakukan penyiasatan sendiri apa-apa keadaan yang difikirkan sebagai diskriminasi tidak adil. 

8. Bidang kuasa Tribunal yang terlalu luas: Seksyen 23 di dalam RUU Suruhanjaya Perpaduan dan integrasi Nasional tersebut memperuntukkan kuasa tribunal yang sangat luas tersebut termasuklah untuk memanggil mana-mana individu untuk memberikan keterangan apabila sesuatu perbicaraan sedang dijalankan oleh tribunal. 

AZRIL MOHD AMIN ialah seorang peguam dan mengetuai MuslimUPRo, iaitu delegasi pertubuhan-pertubuhan Islam Bukan Kerajaan di dalam Semakan Berkala Sejagat di Geneva, Switzerland.