Ahad, 20 Mac 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 20 Mar 2011 01:04 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


Gelombang yang sia-sia.

Posted: 20 Mar 2011 09:17 AM PDT

kekal disitu,tak ada gelombang.

Bukan kerana "gelombang biru" UMNO dapat mengambil balik Kerajaan Negeri Trengganu ditangan PAS dalam PRU 11. Yang pastinya kecekapan Idris Jusoh pada waktu itu pandai mengagihkan wang royalti minyak kepada Rakyat Trengganu yang mana Tun Abdullah Ahmad Badawi memberi kepercayaan kepada Idris Jusoh.

Begitu juga di Kelantan, Kerajaan PAS hampir tumbang kerana rakyat menaruh kepercayaan kepada Mustapha Mohamed yang nampak berjurus pada waktu itu dan tidak ada apa-apa gelombang pun yang digerakkan oleh UMNO pada ketika itu. Yang ada hanyalah ahli-ahli UMNO dan pemimpin bersekutu melawan PAS.

Hari ini UMNO Kelantan telah hilang punca politik untuk merampas Negeri Kelantan dari PAS, ianya berlaku kerana Mustapha Mohamed tahu selain daripada UMNO Jeli yang beliau sendiri bekerja kuat untuk mempertahankan kemenangan tidak berlaku di Bahagian lain. Hanya Perlimen Jeli yang dikira selamat walaupun hari ini terdapat dua kerusi Parlimen dimenangi oleh UMNO termasuk kerusi Parlimen Gua Musang yang diwakali oleh Tengku Razaleigh.

Itulah dianjurkan 'gelombang merah' yang dilancarkan secara sederhana di Ibu Pejabat UMNO negeri bulan lepas, lesu, tidak bermaya sehingga hari ini. Gelombang merah hanya satu keadeh program bagi memohon peruntukan bagi membeli t-shirt untuk disedekah kepada pemuda kampung dan lain-lain pesegaran untuk memberi keuntungan kepada kroni yang membekalkan peralatan dan pesegaran.

Buatlah apa program pun, sebilangan besar rakyat Kelantan tidak akan berubah untuk menolak PAS selagi kepimpinan ulama Tok Guru Nik Aziz masih bernafas, cerita skandal sex, rogol, judi dan berbagai bentuk fitnah terhadap kepimpinan Tok Guru Nik Aziz tidak akan luak sokongan rakyat kepada Tok Guru. Semakin diasak dengan kata-kata kesat terhadap Tok Guru Nik Aziz semakin kukuh dan utuh sokongan rakyat terbanyak terhadap Tok Guru termasuklah ahli-ahli UMNO sendiri yang jiwanya tidak UMNO tapi menjadi ahli kerana terpaksa dan dipaksa.

Sehingga kini hanya UMNO Bahagian Pasir Puteh saja yang mengistiharkan terdapat beribu orang masuk UMNO (termasuk beberapa orang bekas ahli PAS) di Bahagian lain tidak kedengaran langsung terdapat ahli PAS menyertai UMNO kecuali di Pasir Mas yang mana terdapat seorang ahli wanita Parti Keadilan Rakyat PKR telah istihar keluar parti yang mendapat liputan TV1 menyertai UMNO.

Manakala lepas satu-satu pemimpin UMNO istihar keluar parti UMNO dan menyertai Pakatan Rakyat PR kecuali saya yang tidak menyertai mana-mana parti dan akan memulakan jelajah Kelantan selepas Pilihanraya Serawak nanti.

Dalam tinjauan saya, pengundi muda di Kelantan tidak berminat dengan 'gelombang merah' termasuklah ahli-ahli pemuda UMNO sendiri kerana mereka berpendapat tidak ada apa-apa istimewa yang dapat dihayati dalam program gelombang merah. Aktibiti adalah seperti biasa, seperti dulu-dulu juga, berhimpun dengan pakai t-shirat merah, tunggu pemimpin datang dan pemimpin datang beri ucapan 'kita kena bersatu, dan mesti letak kepentingan parti melebihi kepentingan peribadi' lepas itu minum dan makan kueh dan pemimpin pun balik.

Sedangkan pemimpin yang berucap itu tadi, tiap-tiap tahun tambah kereta baru, keluar negara dengan kuncu-kuncu, perjuangan tak tahu dimana, kepentingan untuk orang kampung nak kena tunggu peruntukan daripada JPP, Sekiranya nak harapkan kepada duit poket pemimpin itu sendiri, alamatnya kena kencing berdarah dululah kalau-kalau nak dapat.

Kepada ahli diminta berjuang untuk kepentingan parti tapi pemimpin pula berjuang untuk kepentingan diri. Cakap lain bikin lain itulah pemimpin UMNO kini dan selamanya.

Penat tapi suka.

Posted: 20 Mar 2011 07:58 AM PDT

Seminggu berada di Negeri tanah tumpah darahku Kelantan Darul Naim tak ada banyak waktu untuk mengikuti tulisan dari sahabat blogger. Hanya ada beberapa rakan blogger telepon memberitahu bahawa ada tulisan yang mengkritik berhubung dengan tulisan saya terutamanya berhubung dengan UMB yang diketuai oleh Tun Faisal, Exco Pemuda UMNO Malaysia.

Mujur saya tulis, sekurang-kurangnya saya dapat tahu siapa yang suka dan tak suka kepada Tun Faisal dan UMB yang 100% menyokong UBN setiap kali Pilihanraya Kecil diadakan dan dapat juga info berhubung dengan kewangan bagi mengerakkan UMB itu. Sehingga ada orang yang memberi komen meminta saya siarkan komennya itu sekiranya saya ikhlas dan bertanya apakah blogger bebas mahu sebenarnya. hahahaha.

Jawabnya senang, blogger bebas mahu bebas dan ada kepuasan berblogger.

Ada juga diterjahnya saya soal DNA Anwar Ibrahim, katanya saya tidak mengikuti sepenuh perbincaraan. Sedangkan apa yang saya tulis bukan soal siri perbicaraan di mahkamah, yang hendak saya debatkan ialah bagaimana ada kumpulan orang yang secara tiba-tiba sanggup mengadakan tunjuk perasaan mendesak Anwar Ibrahim supaya secara sukarela membenarkan DNA diambil oleh pihak pendakwa yang telah terang ingin memenjarakan Anwar Ibrahim.

Dan ingin saya merakamkan ucapan terima kasih atas nasihat rakan isteri saya semasa sekolah Kota, Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan yang meminta saya membetulkan tulisan dan ayat-ayat dalam penulisan saya ini. Jawabnya mudah -malas.

Yang paling menarik seminggu berada di Kelantan ialah sempat hadir semua dimajlis jemputan kenduri kahwin (belaga pusat) walau pun dalam keadaan 'kenyang buyah' kerana ingin menghormati jemputan dari sahabat dan rakyat jelata. Terutama dirumah Cik Bak Che Noh yang berkebetulan kenduri dirumahnya jatuh pada 15hb. Mac bersama dengan sambutan hari lahir saya.

Saya kini berada di Kuala Lumpur sedangkan di Bahagian UMNO Ketereh terutamanya dalam DUN Kadok, topik siapa yang akan menjadi calun BN dalam PRU 13 nanti masih dibahaskan dikalangan penyokong Basri Awang dengan penyokong Cik Gu Ghazali Yusof, yang anihnya penyokong mereka berdua masing-masing akui bahawa sama ada Basri atau pun Cik Gu Ghazali yang akan jadi calun mereka itu akan kalah dalam PRU nanti. Jadi buat apa nak pilih dan sokong mereka untuk bertanding? pelik sungguh UMNO Ketereh lo ni.PEJUANG BANGSA

Posted: 20 Mar 2011 11:34 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Walkabout mesra rakyat Datuk Non di DUN Pinang Tunggal

Posted: 19 Mar 2011 06:00 PM PDT

Kelmarin petang ,  PB mengikuti  program Walkabout Mesra Rakyat bersama Badan Perhubungan UMNO P.Pinang diketuai YBhg Dato Zainal Abidin Osman atau lebih dikenali Dato Non di Kadun Pinang Tunggal .

DUN Pinang Tunggal yang terletak di Parlimen Kepala Batas  merupakan antara kubu kuat  & fixed deposit untuk Barisan Nasional di P.Pinang. Adun untuk kawasan adalah Datuk Roslan Saidin yang telah berkhidmat selama 2 penggal sejak 2004 .

Program walkabout Dato Non bermula di  program penyampaian sumbangan kepada warga emas, ibu tunggal  dan pelajar2 miskin di Pusat Khidmat Adun Pinang Tunggal.  Seterusnya , beliau diberikan taklimat oleh Adun Pinang Tunggal mengenai aktiviti , program & pembangunan dijalankan di kawasan ini dan perbincangan tentang masalah penduduk .

Selepas itu, beliau turun padang meninjau isu projek tembatan banjir Sg Muda di Kg Prmtg Saga di mana penduduk kampung merayu surau yang hendak dipindahkan itu dibina di dalam kampung mereka.


Dato Zainal mendengar taklimat oleh Datuk Roslan mengenai isu projek tembatan banjir yang disuarakan penduduk kampung.

Pakcik ini minta agar surau ini yang diganti ini dibina di dalam kampung ini


surau yang terpaksa dipindahkan bagi memberi laluan projek tembatan banjir

penyerahan laporan DUN  untuk  Datuk Non


pihak kontraktor MMC-GAMUDA JV dan JPS

perbincangan antara Datuk Non dengan JPS dan kontaktor PLBE 
Ipoh -Pdg Besar  , MMC-GAMUDA JV.
penyerahan sumbangan beg sekolah kepada pelajar miskin

penyerahan sumbangan kepada golongan memerlukan ..


gandingan mantap Dato Non - Datuk Musa menerajui UMNO Negeri P.Pinang 

Datuk Non mahu Parlimen Kepala Batas kekal menjadi fixed deposit tetap
Barisan Nasional pada PRU akan datang .

DIMENSI

Posted: 20 Mar 2011 11:15 AM PDT

DIMENSI


Sayang Sarawak: Belum berkuasa lagi dah plan nak menjahanamkan Sarawak kehkehkeh

Posted: 20 Mar 2011 08:00 AM PDT

Hantu dan Jembalang baru landing kat kucing airport..

The only way to resolve the perennial illegal immigrant problem in Sabah is if Pakatan Rakyat forms the next Federal Government and sets up a Royal Commission of Inquiry (RCI) on the matter, according to opposition DAP.
State DAP chief Jimmy Wong said such a commission could then be headed by former vice-chairman of Human Rights Commission of Malaysia (Suhakam) Simon Sipaun, as proposed by DAP national advisor Lim Kit Siang. - FMT

Macam2 planning DAPngok nak laksana. Semuanya mengikut Buku Jinggay yang di olah untuk menyedapkan halwa telinga pengundi sarawak. Terbaru pelan untuk menyelesaikan masalah pendatang haram oleh fuckatan dengan memberikan taraf kerakyatan kepada pendatang asing rakyat. Rasanya tak payah la kita nak pecah kepale memikirkan pelan mengarut jembalang fuckatan nih

Kita memikirkan kesan jangka panjang. Pelan tersebut bukan menyelesaikan masalah tapi lebih banyak membawa bencana dan ketidakadilan terhadap warga tempatan. Mereka mengambil jalan mudah tanpa memikirkan natijah sebab terdesak nak kaut undi.

Rakyat sarawak dan Sabah harus memikirkan sedalam2nya jika tindakan demikian di laksana. Mereka tak memikirkan nasib penduduk tempatan tetapi mengutamakan kebajikan pendatang haram. Senang citer fuckatan ni spesis manusia yang suke menyusukan kera di hutan.

Bagaimanapun KDN telah menubuhkan makmal bagi mengkaji dan menangani masalah pendatang haram secara tuntas apabila memberikan 22 cadangan untuk di implementasi.

Sayang Sarawak: Anuwar bakal pecah perut?

Posted: 20 Mar 2011 05:00 AM PDT

Dulu

Sekarang

300 ahli PKR Indera Mahkota keluar parti, sertai UMNO

Sesiapa yang nak keluar dari PKRngok di persilakan. Tindakan anda di alu2kan. Anuwar tak memerlukan anda lagi kerana mereka bertiga (bateri 3A) sudah cukup pawer ranjes untuk mengegarkan politik tanahair biarpun terpaksa berdepan Ummi hafilda yang berseorangan.

Mereka bukan calang2 manusia beb. Mereka terdiri dari 'manusia' anugerah tuhan, 'manusia' bini anugerah tuhan dan 'manusia bini no. 2' anugerah tuhan. Kan aku dah cakap bukan sembarangan orang!

Ingatlah..Sesungguhnya perjuangan mereka bakal di iringi dengan doa wally slipor. Kalau tak pecah perot, pecah bontot! kehkehkeh >|D

Sayang Sarawak: Kit Siyal saje nak jadi jembalang tanah

Posted: 20 Mar 2011 03:00 AM PDT


"Short of voting out Barisan Nasional in next general elections, the only way to ensure Taib steps down as Sarawak chief minister is to deny BN two-thirds majority in the Sarawak state assembly," - DAP lynchpin a.k.a bapak komunis Klik sini

Ini olang manyak busuk punye hati ale lalam. Alasan Kit Siyal takut dengan perlantikan semula TS Taib boleh di fahami. Kit Siyal takut dengan kemajuan dan pembangunan negeri sarawak di bawah pimpinan TS Taib Mahmud.

Dia jeles kerana kaum cina di bawah kempimpinan BN di Sarawak lebih makmur dan rakyat terus menikmati limpahan ekonomi dari luar yang semakin berkembang. Ini membuatkan DAPngok rasa tergugat dan tercabar kerana mereka selama ini hanya tau bertindak sebagai pengacau dan penabur fitnah

Tugas Kit Siyal bukan untuk membawa kesejahteraan rakyat tapi semata2 cuba mengurangkan sokongan terhadap kerajaan BN. Mereka berpolitik hanya utk menaikkan darah rakyat agar menentang kerajaan yang telah bertungkus lumus membela pelbagai lapisan kaum di sarawak.

Lihat saja isu yang akan di bawa nanti. Lebih menyentuh kepada isu sensitif seperti agama dan perkauman selain isu tanah yang menjadi modal untuk mempengaruhi minda rakyat.

Kalau begini lah cara kit siyal berpolitik alamat berantakkan la negeri sarawak ..Jage2 rakyat sarawak..Jembalang luar dan dalam negara nak datang! kehkehkeh >:D

Sayang Sarawak: PASngok nak perintah negara hanya kerana saman Ekor? huhuhu

Posted: 20 Mar 2011 12:00 AM PDT


PAS sekali lagi mempertegaskan sikapnya membantah keras pelaksanaan saman ekor oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana ia menyusah dan membebankan rakyat.

Justeru, Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berjanji pihaknya akan menghapuskan peraturan saman tersebut sekiranya diberi peluang memerintah negara menerusi pilihan raya umum akan datang.

"Kita isytihar malam ini, kalau Pakatan Rakyat perintah (negara), saman ekor kita hapus. Itu jaminan kita kalau kita perintah," katanya.

Beliau menegaskan demikian di dalam ucapannya pada sesi ceramah sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat – PAS Ganti Umno (HKR-PGU) Zon Besut - Setiu di Dataran PGU, di Jertih, malam tadi. - Hahahaaraaharkkkptuihh

Foooooohh bersemangat btol si hadi ni berucap. Nak memerintah negara semata2 nak hapus saman ekor. Ape dah jadi dengan janji nak hapus judi nombor ekor dan segala bentuk judi lain? Itu pun kalau laa..lagi sekali wa ulang..K.A.L.A.U!. Tapi di sebabkan ugutan King Karpal, seme tu dah kire masuk longkang..Syabas PASngok dan syabas hadi betey..kehkehkeh adoiyaiii..Takebeer!! Takebeer!!...Takebeer>|D

p/s: Saman ekor di hapuskan..Nombor ekor di utamakan yehaaaaaaaa

Sayang Sarawak: Karpal..A Toast To Tok Garu..i LUV You..

Posted: 19 Mar 2011 09:30 PM PDT


Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Sigh menarik nafas lega apabila Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat mula berlembut dengan isu penjualan loteri di negeri tersebut.

Karpal berkata, beliau gembira dengan hasrat Mursyidul Am Pas itu hendak mengkaji semula pelaksanaan undang-undang baru yang dibuat Kerajaan Negeri Kelantan.

"Sekarang Nik Aziz sudah bersedia berbincang mengenai hal ini (penjualan loteri) dan ia adalah perkembangan baik untuk masyarakat bukan Islam di Kelantan.

"Bagaimanapun, ingin saya tegaskan bahawa beliau perlu ikut perlembagaan negara dengan sebaik mungkin tanpa menjejaskan mana-mana pihak," katanya di Majlis Makan Malam Sambutan 45 Tahun DAP di Senawang Jaya, di sini, kelmarin. - Sinar Hairan

Makin bertambah2 la sayangnya Mr Poosingh kat Tok Garu..begitu jugak sebaliknya. Walaupun kita tak tau sampai tahap mana 'sayang'nya Mr Poosingh terhadap Tok Garu. Namun yang kite tau sayangnya Tok Garu kat Mr Poosingh macam anak sendiri kehkehkeh..

Tahniah kat Mr Poosingh sebab berjaya menambat hati Tok Garu sampai melutut depan lu braderrr yehaaaaaaa!!! >|D

Rajahmas

Posted: 20 Mar 2011 11:14 AM PDT

Rajahmas


Wajah Hantu dalam Pilihanraya Negeri Sarawak

Posted: 20 Mar 2011 05:11 AM PDT

Rakyat Sarawak harus berada dalam keadaan berjaga-jaga. Semalam Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muyidin Yassin menyebut hantu dan jembalang akan datang dalam jumlah yang besar dari Semenanjung menjelang Pilihanraya Negeri yang akan diadakan tidak lama lagi. Petikan sebenar (klik sini)

Kedatangan mereka akan menggugat keharmonian dan perpaduan kaum sedia ada dalam rancangan untuk menakluk negeri ini. Rombongan mereka diketuai beberapa hantu yang telah ditugaskan untuk menerapkan budaya politik tidak sihat kepada rakyat Sarawak.

Bagaimanapun bos hantu yang sebenar sudah pun muncul sejak minggu lepas lagi. Ia didedahkan oleh rakan blogger GAP dalam usaha untuk menyelamatkan rakyat Sarawak daripada diracuni oleh hasutannya. Oleh itu sebarang demonstrasi dan ceramah anjuran hantu ini wajib dijauhi.

Gambar didedahkan secara besar-besaran ke seluruh Malaysia supaya mudah untuk dipastikan bagaimanakah rupa hantu yang mungkin dimaksudkan oleh Tan Sri Muyyidin Yassin itu... Lihat bawah..

Ooo... Hantu Mak Lampir rupanya.....

Panas!!! Foto kempen menanti Anwar di PRN Sarawak

Posted: 19 Mar 2011 11:08 PM PDT

Inilah bentuk kempen untuk Anwar dan PKR di Sarawak. Pilihanraya Negeri Sarawak dijangka akan menjadi kempen yang paling memalukan dalam sejarah Anwar dan PKR sejak ditubuhkan pada 1999.

Di mana-mana sahaja demonstrasi desak DNA dibuat.... Di depan pejabat DAP, depan pejabat PKR... kenapa membisu?

Demi mencari kebenaran... PAS sudah tak mahu buat solat ishtikarah ke?

Depan pejabat DAP inilah dulu puak khawarij PAS buat solat tuntut keadilan daripada Allah. Bila Anwar mengelak serah DNA, kenapa PAS tidak mahu buat solat ishtikarah di tempat sama? 

Video rakyat mula bangkit menentang Anwar

Posted: 19 Mar 2011 05:12 PM PDT

Suruh bersumpah tidak mahu... Serah DNA pun tidak mahu... Anwar nampaknya lebih suka dirinya terus difitnah, diaibkan dan dicaci rakyat. Sampai bila Anwar hendak berdolak dalih?

Hanya ada satu sebab mengapa manusia tidak mahu membersihkan namanya daripada pertuduhan yang memalukan itu....

IPOHMALAY

Posted: 20 Mar 2011 09:03 AM PDT

IPOHMALAY


Hadi Awang Akhirnya Memakai Cawat

Posted: 19 Mar 2011 10:16 PM PDT

Inilah ulasan orang yang masih tak sedar diri walaupun kenyataannya di hadapan khalayak yang jauh dari sarawak bahawa orang sarawak masih pakai cawat, belum lama pun di telan masa.

Berbalik kepada PRK Batang Ai yang menyaksikan Hadi Awang bersifat celupar dan menggambarkan isi hati nuraninya berhubung intepretasinya mengenai rakyat Sarawak, dia telah menggambarkan seolah-olah rakyat Sarawak terkebelakang , kuno dan tidak moden apabila menyebut pengundi di Sarawak masih pakai cawat.

Hinaan itu bagi menggambarkan kononnya manusia moden tidak memilih BN. Hari ini dia dengan sifat talam dua muka yang diajar oleh Islam ala PAS, tanpa pernah meminta maaf, dengan penuh rasa tak malu, membuat tafsiran sendiri yang menunjukkan Hadi Awanglah yang berpemikiran manusia bercawat.

Tak mustahil pengundi Sarawak akan buat perubahan

20/03/2011 12:31pm

BESUT 20 Mac – Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yakin dengan peluang pakatan pembangkang pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10 akan datang.

"Tak mustahil pengundi di sana akan buat perubahan kali ini," katanya.

Ini berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Parlimen Sibu pada Mei tahun lepas yang dimenangi DAP, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah di kawasan berhampiran Sungai Jerteh sini, hari ini.

Semalam, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak akan dibubarkan esok. – Bernama

Ohpolitik!™

Posted: 20 Mar 2011 03:42 AM PDT

Ohpolitik!™


Pilihanraya Negeri Sarawak : Bubar DUN 21 Mac, Mengundi 16 April?

Posted: 19 Mar 2011 04:42 PM PDT


Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini mengumumkan DUN Sarawak dibubarkan Isnin ini, dan notis mengenainya telah dihantar kepada Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng.

Beliau berkata demikian pada sidang media bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Sehubungan pembubaran itu, pilihan raya negeri hendaklah diadakan dalam masa 60 hari.

Khabar angin juga bertiup kencang bahawa hari pengundian akan jatuh pada 16 April. Bagaimanapun masih belum jelas bilakah tarikh penamaan calon dijalankan kerana ia bergantung kepada tempoh berkempen.

Menurut undang-undang pilihan raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menentukan tarikh untuk hari penamaan dan penamaan calon.

Bagaimanapun, dijangkakan tempoh berkempem selama lapan hari berdasarkan amalan dalam beberapa pilihan raya kecil sebelum ini.

Dalam pilihan raya pada Mei 2006m BN hilang lapan kerusi kepada pembangkang. Enam dimenangi DAP dan masing-masing satu untuk PKR dan bebas.
-malaysiakini-

bumiyang

Posted: 20 Mar 2011 03:40 AM PDT

bumiyang


Tahukah Anda Ada 55 Buah Janakuasa Nuklear di Jepun???

Posted: 19 Mar 2011 09:17 PM PDT

tunku

Posted: 20 Mar 2011 03:34 AM PDT

tunku


Taib to resign after 13th General Election.

Posted: 19 Mar 2011 10:22 AM PDT

Ensure Smooth And Orderly Leadership Transition

KUCHING, March 19 (Bernama) -- The dissolution of the Sarawak state legislative assembly this Monday will pave the way for the long-awaited state election and it will be the last hurrah for Barisan Nasional's state chairman Tan Sri Abdul Taib Mahmud to lead in the polls campaign.
Taib, 75, who is honorably referred to as "Pehin Sri" in Sarawak, announced that he would step down as Sarawak chief minister mid-way in the new term to ensure that there would be a smooth and orderly leadership transition in the state.
Taib, who has been at the helm of the state for nearly three decades, said he would defend his state seat of Balingian in the up coming election, and would hand over his post to his successor during mid-term.
Speaking at the launch of the Samarahan district level "Sejiwa Senada" programme in Serian this morning, he said: "I will lead the election to make sure that new blood can come up, who can form a team and work for the country."
The Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) president, who has been at the driver's seat of the state since 1981, said the intended orderly leadership transition would ensure that Sarawak would move to a higher level of development and bring about better living conditions for the people that would continue on even with the change in the state's leadership.
The idea is to ensure that the quality of life for people in Sarawak would continue to be enhanced under the new leadership, Taib explained.
"This is my ambition. One day I'll go. I am already old, I don't want my ambition to die with me," said the seasoned politician of Melanau descent.
The Miri-born Taib, who has been a minister in various federal ministries in Kuala Lumpur since the 1970s before returning to Sarawak as chief minister in 1981 at the age of 45, said his ambition was supported by his contemporaries in the state who also wanted to see the new leadership fulfilling the people's aspirations in the state.
Meanwhile speaking at a joint press conference with Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin at the Kuching International Airport, Taib said: "It has been my intention since 2006 to step down but it did not work. I postponed it."
It is believed that one of the key considerations for Taib to eventually leave the scene is to find a suitable successor who can continue the good work of Barisan Nasional in the state.
Najib, who intimated that he and Taib knew the right time for a leadership change in the state, added,"We both have both a very good understanding of when to make an announcement on the change.
"What is important is that the change is smooth and orderly and Pehin Sri needs a little more time on the choice of his successor who can ensure that the party and government will continue to be strong and that there is no leadership struggle.
"That is why we are giving priority to Pehin Sri to lead in the state election this time around and when the time is right Pehin Sri will inform us (of his successor)," Najib said.
Earlier speaking at the launch of the Sejiwa Senada programme in Serian, Najib said, "I know he (Taib) is ready. When the time comes, he is ready to leave the stage and we have a very good understanding when it is going to happen."
The prime minister also said that there was no call for pressure to effect the change because a smooth transition was of prime importance.
"Do not clamour (for change) but follow the tradition (of transition) that is good in our country for what is important is for the succession to be smooth and orderly so that the new leadership can bring Sarawak to an even higher level (of development).
Najib said a smooth transition would enable the federal government to help Sarawak to achieve greater levels of development.
The prime minister said the people had always accepted this smooth and orderly approach on the question of succession, but the Opposition instead wanted radical changes through street demonstrations or even riots.
Najib said the approach preferred by Barisan Nasional took into consideration stability and uninterrupted development for the country.

tunku : we know that it is high time for taib to resign but the moment is not now.now is the moment for sarawak bn to concentrate on the state election and the coming general election.a smooth transition is very much needed in sarawak.we hope taib will start the process of transition after the state election.for now what is important is to win the election.the issue on taib tenure as cm is no longer relevant as he is resigning.

Asam Pedas

Posted: 20 Mar 2011 03:29 AM PDT

Asam Pedas


Jom tengok Ramli Sarip di PWTC

Posted: 19 Mar 2011 12:40 PM PDT

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

anakbukitgantang says

Posted: 20 Mar 2011 03:05 AM PDT

anakbukitgantang says


Tolak Perpaduan Islam Boleh Jatuh Fasiq, Kafir

Posted: 19 Mar 2011 05:08 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Mar 2011 01:36 AM PDT

Taipingmali (tm)


Komen bodoh seorang budak pro Pas. dari artikel Bukit Kepong

Posted: 20 Mar 2011 01:26 AM PDT

Hadi Awang menggalakkan rakyat Malaysia menjadi ganas dan membunuh orang

Posted: 20 Mar 2011 01:20 AM PDT

Pas sekutu Amerika

Posted: 19 Mar 2011 08:17 PM PDT

Dalang serangan ke atas Libya

Posted: 19 Mar 2011 08:11 PM PDT

Amerika Mengganas ke atas Libya

Posted: 19 Mar 2011 07:50 PM PDT

Perak Today-Sidang Media Konvensyen BN Negeri Perak 2011

Posted: 19 Mar 2011 06:40 PM PDT

TOK GURU BURUNG BELATOK

Posted: 19 Mar 2011 06:26 PM PDT

Taib Mahmud di Serian

Posted: 19 Mar 2011 11:18 AM PDT

War Room Siri 3

Posted: 19 Mar 2011 09:29 AM PDT

Gimik Politik Nizar: Bapa borek anak rintik

Posted: 19 Mar 2011 08:27 AM PDT

Ambil saja DNA Afifa sebagai ganti DNA Anwar

Posted: 19 Mar 2011 03:26 AM PDT

Overseas invitations for PM's wife an honour for M'sia - Nazri

Posted: 19 Mar 2011 03:22 AM PDT

Sarawak state assembly to be dissolved on Monday

Posted: 19 Mar 2011 03:17 AM PDT

Rafidah: Some seats lost in 2008 because BN members spoilt their votes

Posted: 19 Mar 2011 03:16 AM PDT

PRU Sarawak

Posted: 19 Mar 2011 03:11 AM PDT

PRU Negeri Sarawak

Posted: 19 Mar 2011 03:08 AM PDT

RAPERA ..

Posted: 20 Mar 2011 01:32 AM PDT

RAPERA ..


Its now or never - to wake up>

Posted: 20 Mar 2011 12:23 AM PDT

PAPA GOMO

Posted: 20 Mar 2011 01:29 AM PDT

PAPA GOMO


Layakkah Nik Aziz Nik Mat Masuk Syurga?

Posted: 19 Mar 2011 11:01 PM PDT
LAYAK KAH NIK AZIZ MASUK SYURGA?

Kalau tanya Gomo maka Gomo akan jawap bukan Gomo yang berhak menentukkan Nik Ajis layak atau tidak untuk mendiami Syurga yang Allah janjikan.

LAYAK KAH NIK AZIZ MASUK NERAKA?

Kalau tanya Gomo maka Gomo tidak dapat menjawapnya memandangkan tidak berhak buat Gomo untuk menentukan Nik Ajis masuk ke Neraka.

HABIS TU APA GOMO FIKIR ?

Kalau Tanya pada Gomo apa yang Gomo Fikirkan dah tentu jawapan Gomo ingin melihat Nik Ajis sempat Bertaubat sebelum Ajalnya.

KENAPA?

Kalau tanya pada Gomo maka Gomo katakan kita saudara Islam walaupun Nik Ajis banyak melakukan pekara SESAT yang jauh menyimpang dengan Islam namun Nik Ajis tetap saudara kita umat Islam.

BETUL KE?

Ops...sorry Gomo tipu je tadi beb....kalau tanya pada Gomo memang Gomo mintak NIK AJIS ni cepat MAMPOS dan MASUK NERAKA JAHANAM kerana dah banyak menyesatkan umat Islam. Seelok eloknya Nik Ajis ni di tempatkan sekali dengan Anwar Brahim, Karpal Singh dan Lim Kit Siang serta Bush.......

BUKANKAH NIK AZIZ ULAMAK?

Nik Ajis bukan Ulamak tapi PUKIMAK


Psssttt....Gua tak hormat Nik Ajis sebab pada gua Nik Ajis adalah SYAITAN!!!


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

SEBARKAN- Siapa Keras Pele? Jom Layan Video Adun PAS Bukit Payong Di Tangkap........

Posted: 19 Mar 2011 07:00 PM PDTMenatang mano Hok Keras Pele? Mano mano Hok Keras Pele mari kot ni ambo nok royak pasal menatang Parti PAS hok dok kato Isle Isle sokmo ni.


Saksikan Video di atas dan kemudiannya Ikuti Artikel di Bawah ini....

Baru ni Negeri Terengganu di GEGORkan dengan isu KHALWAT Haji Md.Din bin Jusoh pegawai kepada ADUN BUKIT PAYONG (PAS) iaitu YB Mohd.Nor Hamzah. Tetapi di nafikan oleh ADUN tersebut..

Baru-baru ini sepupu Adun berkenaan, Fazli Ali di Binjai Rendah yang juga merupakan anak saudara Md.Din telah menbuat pengakuan berkenaan isu khalwat ini..

Katanya, emak beliau adalah adik beradik Haji Md.Din dan emak saudara juga kepada YB Adun Pas bukit Payong itu.

"Ini isu keluarga, tetapi yang salah tetap salah. YB Mohd.Nor sebagai orang berpendidikan agama dan berpegang kepada ajaran Islam, perlulah mengaku dan menerima hakikat," kata Fazli.

Beliau mengulas laporan akhbar yang memetik kenyataan YN Mohd.Nor bahawa beliau tidak mengenali lelaki bernama Md. Din itu.

Laporan akhbar Sinar Harian Selasa lalu :

KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Payong, Mohd Nor Hamzah akan memfailkan saman terhadap sebuah akhbar arus perdana dan laman blog yang didakwa mengaitkan beliau dengan seorang lelaki yang ditangkap khalwat bersama wanita warga Indonesia.

Beliau yang juga Ketua Pemuda Pas Terengganu menegaskan, dakwaan bahawa lelaki itu pegawai beliau dan mempunyai hubungan darah daging dengannya, adalah tidak benar sama sekali.


Mohd Nor ketika ditemui turut menyangkal dakwaan itu sekeras-kerasnya dengan menegaskan, beliau tidak pernah mengenali individu terbabit yang ditahan khalwat bersama pasangannya di Kampung Alor Tuman, Pulau Kerengga, Marang, Jumaat lalu.


"Saya tidak pernah lantik seorang pegawai dan percaya dakwaan itu bertujuan untuk memburukkan dan memfitnah saya bagi menjatuhkan kredibiliti saya sebagai ADUN.


"Saya akan menyerahkan perkara ini kepada peguam Pas untuk tindakan selanjutnya," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, di sini, semalam.


Beliau yang hadir bersama pengikutnya di balai polis untuk membuat laporan berhubung perkara itu bagaimanapun diminta ke Balai Polis Chendering kerana difahamkan 'server' di IPD Kuala Terengganu mengalami masalah.


Akhbar perdana tersebut, melaporkan bahawa Md.Din ditahan dalam keadaan mencurigakan dengan seorang wanita warga Indonesia dihukum denda RM2,800 oleh Mahkamah Rendah Syariah Daerah Marang, semalam (kelmarin) selepas mengaku bersalah terhadap tuduhan berkhalwat awal pagi Jumaat lalu.


Akhbar tersebut turut memetik bahawa tertuduh adalah bapa saudara kepada ADUN Bukit Payong itu.

Dalam kejadian Jumaat lalu, Md Din Jusoh, 52, dan Dede Kurniasih, 34, yang bekerja sebagai pembantu rumah ditahan di dalam sebuah kereta di Alor Tuman, di Marang.

Pasangan itu didakwa berada dalam keadaan menimbulkan syak sedang melakukan perbuatan tidak bermoral kira-kira jam 1.30 pagi.

KATA Fazli lagi :

"Saya berharap sesiapa yang mengetahui isu ini hendaklah menerima secara rasional dan ambil pengiktibaran darinya"."Saya adalah sepupu YB Mohd.Nor Adun Pas Bukit Payong dan dia adalah sepupu benar saya sebelah emak dan Mat Din itu adalah bapa saudara kami " katanya sambil meminta YB Adun Pas itu tidak sampai menafikan darah daging sendiri hanya kerana hendak menutup hakikat sebenar.

Sumber Blogg Nisan Kerek


Emmm Bakpo jadi lagu ni lah Wei? Samo samo sedaro Demo tokse nok ngaku jugok? Parok lah wei kalu bendo hok lagu ni sampai tok ngaku sedaroh sedaging. Koho Parok kalu bendo Maksiat ni demo dok nok simpan lagi. Punoh ranah abis Isle Pas lah Gamok nyo wei.......

Sorry Gomo cakap Kelantan....huhuhu, Moral dalam ini cerita jelas menunjukkan Adun PAS Bukit Payong Pembohong besar dan cuba menutup kelemahan dirinya yang melindungi orang yang Berkhalwat. Ini ke ciri ciri Islam? Ini ke yang PAS perjuangkan? Pada gua..... bukan lagi PAS for All tapi FUCK for PAS.

Gomo masih menunggu tindakan SAMAN dari Adun Bukit Payong...ehhh si Adun Selising bila nak buat Laporan Polis? Adun Bukit Payong boleh buat kata di Fitnah adun Selising pasal apa senyap? he he he......

Mampos lah wei....nok royak buei....Adun Selising keras Pele doh ni, menatang Nadi Rakyat wat tubik cerito dia Kaki Burit sampai ko lono Bini tok Buei Burit. Dok Main ngan Sabun jah.......huhuhu


Psssttt....Aduh Selising dan Perupok?? Bila nak Report Polis? He he he

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Perghhhhh Kalau Lah Aku Belum Nikah Sudah Pasti Gadis Ini.......

Posted: 19 Mar 2011 11:35 AM PDT

Tiada kata yang dapat ku ungkapkan kepada Gadis di atas ini, Fuh berdetak detak Jantung ini bila melihat wajah yang seayu ini. Segan pulak semalam nak mencuba nasib apakah akan berhasil ataupun tidak. He he he

Tapi bukan nak kata apa lah beb.....semua Cameraman Fokus kat Adik Manis ni semalam sewaktu Program Membudayakan Sukan Rakyat di Kg Melayu Ampang.

Cair beb..cair....nasib baik Gua dah Nikah kalau tidak Sah aku Sambar, he he hePsssttt..sejuk je muka adik ni, buat Isteri sesuai jangan Niat jahat bulan nak Gang Bang..ha ha ha


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Bila Pembunuhan Ke Atas Najib Gagal Maka Rosmah Pula Menjadi Sasaran Pembunuh Politik Pembangkang

Posted: 19 Mar 2011 06:05 AM PDTItulah puak Pakatan Haram yang menggunakan Modus Operandi membunuh personaliti pemimpin BN. hal ini bukan baru malah sejak wujud nya parti politik lagi propaganda ini di lakukan. Malah dengan adanya laman Blogg waktu ini menjadikan ianya semakin berkembang dan di jadikan medium utama untuk membunuh seseorang pemimpin.

Apa yang Gomo nak ceritakan di sini ialah pembunuhan personaliti Dato Seri Najib Tun Razak Perdana Menteri Malaysia. Puak Pakatan pembangkang telah cuba sedaya upaya untuk membunuh karier D.S. Najib sewaktu beliau masih menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri lagi dan ini di akui oleh pemimpin Pakatan Pembangkang yang sekarang ini bergelar Ahli Parlimen Bebas.

Jika anda masih ingat bagaimana Wang sebanyak RM4 juta di peruntukkan oleh PAS Untuk membunuh personaliti Pak Lah Perdana Menteri sebelum Najib maka dalam Pembunuhan terbaru ini tidak mustahil lebih banyak wang yang telah di keluarkan oleh Pembangkang dalam mematikan Personaliti D.S.Najib.

Namun demikian usaha Pakatan pembangkang Gagal sama sekali dalam membunuh D.S.Najib memandangkan Kepimpinan Najib yang Telus dan Ramah kepada Rakyat menjadikan Najib lebih di gemari rakyat tampa mengira Agama dan Bangsa. Lihat sahaja di mana Najib hadir pasti sambutan yang di terima amatlah memberangsangkan sama sekali. Pendek kata untuk Membunuh D.S.Najib mereka telah GAGAL sama sekali.

Jadi oleh kerana usaha membunuh personaliti Najib telah Gagal maka mereka puak Pakatan cuba pula membunuh Personaliti Datin Seri Rosmah Mansur Isteri PM. Pembunuhan Personaliti ini bukan baru malah telah cuba di lakukan sejak D.S.Najib menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Jika kita lihat Blogg Blogg Pembangkang tidak pernah lekang dalam menceritakan isu Rosmah dari pagi sampai ke pagi banyak isu semuanya tertumpu ke arah D.S. Rosmah Mansur. Malah jika kita buat analisi juga kita akan dapati D.S.Rosmah lah yang paling banyak di serang berbanding dengan Kepimpinan BN yang lain.

Kenapa Menyerang D.S. Rosmah? Ini lah Pembunuhan Serampang dua mata yang Pembangkang lakukan. Apabila pembunuhan Solo ke atas D.S.Najib tidak menjadi maka di Bunuh nya pula D.S. Rosmah agar rakyat menjadi Meluat dan Marah dengan kepimpinan D.S.Najib. Hebat pakatan Pembangkang kerana strategi nya nampak menjadi jadi kebelakangan ini.

Yang terbaru ini apabila Datin Seri Rosmah menyatakan mengenai isu Gempa Bumi dan Tsunami yang melanda di Jepun. Tidak ada langsung kesalahan dalam ucapan D.S. Rosmah namun puak Pakatan Pembangkang menyebarkan agenda Fitnah dengan mendakwa D.S.Rosmah menghina rakyat negara Jepun di atas kejadian yang berlaku. Fuh...hebat benar permainan Pakatan Pembangkang yang tdak putus putus menyebarkan Fitnah.

Apa yang sebenarnya di Ucapkan oleh D.S. Rosmah amatlah berbeza sekali dengan laporan dari Pembangkang. Dalam ucapan tersebut Datin Seri Rosmah menyatakan:

"
D.S. Rosmah menyatakan apa yang terjadi menjadi pengajaran kepada negara negara lain termasuk Malaysia"


Jadi di mana kesalahan dalam ucapan D.S.Rosmah tersebut? Itu lah yang sebenarnya berlaku bila apa sahaja kenyataan cuba di putar belitkan pakatan Haram agar Rakyat Malaysia membenci D.S.Rosmah dan akhirnya BN tewas pada PRU 13.

Malah dengan Fitnah Pakatan Pembangkang ini juga sebenarnya amat memalukan Malaysia kerana isu ini di naikkan menjadi topik perbualan dunia yang mana mungkin ada segelintir rakyat Jepun yang terguris hati dengan Fitnah yang pakatan Pembangkang sebarkan dan akhirnya yang Malu adalah kita sendiri rakyat Malaysia.

Itulah PEMBUNUHAN yang telah mereka pakatan Lakukan, Tak dapat Gading tulang pun jadi lah dan itulah antara yang menjadi penyebab D.S.Rosmah menjadi mangsa dalam kerakusan Pembangkang Menguasai Politik Malaysia.

Gomo pinta kita semua menyambung susulan Artikel ini dengan melihat sendiri Video yang telah di putar belitkan Pakatan Pembangkang di Blogg RBF KLIK DI SINI

Anwar Ibrahim memalukan Malaysia di luar negara dan jangan kita lupa bagaimana Anwar Brahim MEMPERLEKEHKAN Batik keluaran Malaysia apabila si Anwar bercakap di Indonesia. Anwar Brahim kata "Batik Terbaik dan asal dari Indonesia dan Batik Malaysia tidak bagus dan berkualiti Rendah". Lagi Dasyat Memalukan Negara Malaysia tapi puak Pakatan tak tegur pun si Al Juburi ni.

Psssttt...Anwar Brahim BUNUH diri Sendiri bila Air Mani nya dalam Jubor Saiful Bukhari..ha ha ha


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

"ELEK" Itulah Suara Rakyat Ampang Jaya Kepada Pakatan Haram Selangor

Posted: 19 Mar 2011 03:44 AM PDT


Hari ini berlangsungnya Program Merakyatkan Seni Budaya Sukan Rakyat 2011 bertrmpat di Kg Melayu Ampang Jaya yang di rasmikan oleh Dato Seri Utama Rais Yatim.

Program yang di adakan hari ini mendapat sokongan dari semua komponen BN dan juga rakyat sekitar Ampang Jaya. Hadirin yang hadir menjangkau 700 orang.

Dalam ucapan Dato Seri Utama Rais Yatim beliau meminta rakyat di Ampang menilai sendiri apa kemajuan yang di capai selama mana kerajaan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor. " Apa yang ada di Ampang? Apa yang di bangunkan mereka selama ini?"

Hadirin yang hadir membalas dengan jawapan " Elek" Tidak ada satu pun pembangunan buat rakyat Ampang Jaya di bangunkan oleh mereka Pakatan Rakyat.

Dalam pada itu Dato Ismail Kijo Penyelaras Parlimen Ampang Jaya melahirkan rasa terima kasih kepada hadirin yang hadir yang menunjukkan Bukti bahawa Rakyat di Ampang Jaya menyokong penuh Barisan Nasional.

Kahadiran pelbagai kaum juga membuktikan semangat 1 Malaysia. Wujud dengan subur di Ampang jaya dan dengan yakin Dato Ismail Kijo menyatakan BN akan rampas semula Parlimen Ampang Jaya dan Selangor pada PRU 13 akan datang ini.

Program berkenaan selesai jam 5 petang dengan penyampaian anugerah kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA dan juga penerima sumbangan dari Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan.

Gomo amat tertarik dengan kenyataan Dato Seri Utama Rais Yatim apabila bulan lepas satu program Pakatan Rakyat Selangor di adakan di De Palma Hotel yang menjemput 500 orang hadir namun hadirin yang hadir pada program berkenaan hanya 60 orang sahaja yang membuktikan Rakyat Ampang dan Selangor menolak Kerajaan Pakatan Rakyat Haram Selangor!


Psssttt... Harap rakyat Malaysia sedar hakikat bahawa tidak ada pun yang di bangunkan oleh Kerajaan PR melainkan rompakan wang rakyat!

PANEH MIANG

Posted: 20 Mar 2011 01:16 AM PDT

PANEH MIANG


KDN: Kementerian Diam Nyuruk

Posted: 19 Mar 2011 11:22 PM PDT

Pelbagai hujah dari sudut perlembagaan, perundangan serta fakta telah diberikan, namun Perdana Menteri dan Menteri KDN masih nak playsafe sehingga mengguris hati ramai orang Melayu. Alang-alang geng kristian sengaja cari pasal isu bible Melayu, maka blog ini mengisytiharkan PERANG kepada sesiapa sahaja penganut kristian di negara ini yang TERSANGATLAH KURANG AJAR terhadap sensitiviti umat ISLAM di Persekutuan Tanah Melayu. Berikut adalah siri kedua, "20 Reasons to Abandon Christianity" by Chaz Bufe.

AMARAN: Artikel ini ditulis dalam bahasa Inggeris kerana "Itulah pentingnya english education."

20 Reasons to Abandon Christianity

6. Christianity breeds authoritarianism

Given that Christians claim to have the one true faith, to have a book that is the Word of God, and (in many cases) to receive guidance directly from God, they feel little or no compunction about using force and coercion to enforce "God's Will" (which they, of course, interpret and understand). Given that they believe (or pretend) that they're receiving orders from the Almighty (who would cast them into hell should they disobey), it's little wonder that they feel no reluctance, and in fact are eager, to intrude into the most personal aspects of the lives of nonbelievers.

This is most obvious today in the area of sex, with Christians attempting to deny women the right to abortion and to mandate near-useless abstinence-only sex "education" in the public schools. It's also obvious in the area of education, with Christians attempting to force biology teachers to teach their creation myth (but not those of Hindus, Native Americans, et al.) in place of (or as being equally valid as) the very well established theory of evolution. But the authoritarian tendencies of Christianity reach much further than this.

Up until well into the 20th century in the United States and other Christian countries (notably Ireland), Christian churches pressured governments into passing laws forbidding the sale and distribution of birth control devices, and they also managed to enact laws forbidding even the description of birth control devices. This assault on free speech was part and parcel of Christianity's shameful history of attempting to suppress "indecent" and "subversive" materials (and to throw their producers in jail or burn them alive).

This anti-free speech stance of Christianity dates back centuries, with the cases of Galileo Galilei and Giordano Bruno (who was burnt alive) being good illustrations of it. Perhaps the most colorful example of this intrusive Christian tendency toward censorship is the Catholic Church's Index of Prohibited Books, which dates from the 16th century and which was abandoned only in the latter part of the 20th century—not because the church recognized it as a crime against human freedom, but because it could no longer be enforced (not that it was ever systematically enforced—that was too big a job even for the Inquisition).

Christian authoritarianism extends, however, far beyond attempts to suppress free speech; it extends even to attempts to suppress freedom of belief. In the 15th century, under Ferdinand and Isabella at about the time of Columbus's discovery of the New World, Spain's Jews were ordered either to convert to Christianity or to flee the country; about half chose exile, while those who remained, the "Conversos," were favorite targets of the Holy Inquisition. A few years later, Spain's Muslims were forced to make a similar choice.

This Christian hatred of freedom of belief—and of individual freedom in general—extends to this day. Up until the late 19th century in England, atheists who had the temerity to openly advocate their beliefs were jailed. Even today in many parts of the United States laws still exist that forbid atheists from serving on juries or from holding public office. And it's no mystery what the driving force is behind laws against victimless "crimes" such as nudity, sodomy, fornication, cohabitation, and prostitution.

If your non-intrusive beliefs or actions are not in accord with Christian "morality," you can bet that Christians will feel completely justified—not to mention righteous—in poking their noses (often in the form of state police agencies) into your private life.

7. Christianity is cruel

Throughout its history, cruelty—both to self and others—has been one of the most prominent features of Christianity. From its very start, Christianity, with its bleak view of life, its emphasis upon sexual sin, and its almost impossible-to-meet demands for sexual "purity," encouraged guilt, penance, and self-torture. Today, this self-torture is primarily psychological, in the form of guilt arising from following (or denying, and thus obsessing over) one's natural sexual desires. In earlier centuries, it was often physical.

W.E.H. Lecky relates:

For about two centuries, the hideous maceration of the body was regarded as the highest proof of excellence. . . . The cleanliness of the body was regarded as a pollution of the soul, and the saints who were most admired had become one hideous mass of clotted filth. . . . But of all the evidences of the loathsome excesses to which this spirit was carried, the life of St. Simeon Stylites is probably the most remarkable. . . . He had bound a rope around him so that it became embedded in his flesh, which putrefied around it.

A horrible stench, intolerable to the bystanders, exhaled from his body, and worms dropped from him whenever he moved, and they filled his bed... For a whole year, we are told, St. Simeon stood upon one leg, the other being covered with hideous ulcers, while his biographer [St. Anthony] was commissioned to stand by his side, to pick up the worms that fell from his body, and to replace them in the sores, the saint saying to the worms, "Eat what God has given you."

From every quarter pilgrims of every degree thronged to do him homage. A crowd of prelates followed him to the grave. A brilliant star is said to have shone miraculously over his pillar; the general voice of mankind pronounced him to be the highest model of a Christian saint; and several other anchorites [Christian hermits] imitated or emulated his penances.

Given that the Bible nowhere condemns torture and sometimes prescribes shockingly cruel penalties (such as burning alive), and that Christians so wholeheartedly approved of self-torture, it's not surprising that they thought little of inflicting appallingly cruel treatment upon others. At the height of Christianity's power and influence, hundreds of thousands of "witches" were brutally tortured and burned alive under the auspices of ecclesiastical witch finders, and the Inquisition visited similarly cruel treatment upon those accused of heresy.

Henry Charles Lea records:

Two hundred wretches crowded the filthy gaol and it was requisite to forbid the rest of the Conversos [Jews intimidated into converting to Christianity] from leaving the city [Jaen, Spain] without a license. With Diego's assistance [Diego de Algeciras, a petty criminal and kept perjurer] and the free use of torture, on both accused and witnesses, it was not difficult to obtain whatever evidence was desired. The notary of the tribunal, Antonio de Barcena, was especially successful in this.

On one occasion, he locked a young girl of fifteen in a room, stripped her naked and scourged her until she consented to bear testimony against her mother. A prisoner was carried in a chair to the auto da fe with his feet burnt to the bone; he and his wife were burnt alive... The cells in which the unfortunates were confined in heavy chains were narrow, dark, humid, filthy and overrun with vermin, while their sequestrated property was squandered by the officials, so that they nearly starved in prison while their helpless children starved outside.

While the torture and murder of heretics and "witches" is now largely a thing of the past, Christians can still be remarkably cruel. One current example is provided by the Westboro Baptist Church of Topeka, Kansas. Its members picket the funerals of victims of AIDS and gay bashings, brandishing signs reading, "God Hates Fags," "AIDS Cures Fags," and "Thank God for AIDS."

The pastor of this church reportedly once sent a "condolence" card to the bereaved mother of an AIDS victim, reading "Another Dead Fag."(2) Christians are also at the forefront of those advocating vicious, life-destroying penalties for those who commit victimless "crimes," as well as being at the forefront of those who support the death penalty and those who want to make prison conditions even more barbaric than they are now.

But this should not be surprising coming from Christians, members of a religion that teaches that eternal torture is not only justified, but that the "saved" will enjoy seeing the torture of others. As St. Thomas Aquinas put it:

In order that the happiness of the saints may be more delightful and that they may give to God more copious thanks for it, they are permitted perfectly to behold the sufferings of the damned... The saints will rejoice in the punishment of the damned.

Thus the vision of heaven of Christianity's greatest theologian is a vision of the sadistic enjoyment of endless torture.

8. Christianity is anti-intellectual, anti-scientific

For over a millennium Christianity arrested the development of science and scientific thinking. In Christendom, from the time of Augustine until the Renaissance, systematic investigation of the natural world was restricted to theological investigation—the interpretation of biblical passages, the gleaning of clues from the lives of the saints, etc.; there was no direct observation and interpretation of natural processes, because that was considered a useless pursuit, as all knowledge resided in scripture.

The results of this are well known: scientific knowledge advanced hardly an inch in the over 1000 years from the rise of orthodox Christianity in the fourth century to the 1500s, and the populace was mired in the deepest squalor and ignorance, living in dire fear of the supernatural—believing in paranormal explanations for the most ordinary natural events. This ignorance had tragic results: it made the populace more than ready to accept witchcraft as an explanation for everything from illness to thunderstorms, and hundreds of thousands of women paid for that ignorance with their lives.

One of the commonest charges against witches was that they had raised hailstorms or other weather disturbances to cause misfortune to their neighbors. In an era when supernatural explanations were readily accepted, such charges held weight—and countless innocent people died horrible deaths as a result. Another result was that the fearful populace remained very dependent upon Christianity and its clerical wise men for protection against the supernatural evils which they believed surrounded and constantly menaced them. For men and women of the Middle Ages, the walls veritably crawled with demons and witches; and their only protection from those evils was the church.

When scientific investigation into the natural world resumed in the Renaissance—after a 1000-year-plus hiatus—organized Christianity did everything it could to stamp it out. The cases of Copernicus and Galileo are particularly relevant here, because when the Catholic Church banned the Copernican theory (that the Earth revolves around the sun) and banned Galileo from teaching it, it did not consider the evidence for that theory: it was enough that it contradicted scripture. Given that the Copernican theory directly contradicted the Word of God, the Catholic hierarchy reasoned that it must be false. Protestants shared this view.

John Calvin rhetorically asked, "Who will venture to place the authority of Copernicus above that of the Holy Spirit?"

More lately, the Catholic Church and the more liberal Protestant congregations have realized that fighting against science is a losing battle, and they've taken to claiming that there is no contradiction between science and religion. This is disingenuous at best. As long as Christian sects continue to claim as fact—without offering a shred of evidence beyond the anecdotal—that physically impossible events occurred (or are still occurring), the conflict between science and religion will remain. That many churchmen and many scientists seem content to let this conflict lie doesn't mean that it doesn't exist.

Today, however, the conflict between religion and science is largely being played out in the area of public school biology education, with Christian fundamentalists demanding that their creation myth be taught in place of (or along with) the theory of evolution in the public schools. Their tactics rely heavily on public misunderstanding of science. They nitpick the fossil record for its gaps (hardly surprising given that we inhabit a geologically and meteorologically very active planet), while offering absurd interpretations of their own which we're supposed to accept at face value—such as that dinosaur fossils were placed in the earth by Satan to confuse humankind, or that Noah took baby dinosaurs on the ark.

They also attempt to take advantage of public ignorance of the nature of scientific theories. In popular use, "theory" is employed as a synonym for "hypothesis," "conjecture," or even "wild guess," that is, it signifies an idea with no special merit or backing. The use of the term in science is quite different. There, "theory" refers to a well-developed, logically consistent explanation of a phenomenon, and an explanation that is consistent with observed facts. This is very different than a wild guess. But fundamentalists deliberately confuse the two uses of the term in an attempt to make their religious myth appear as valid as a well-supported scientific theory.

They also attempt to confuse the issue by claiming that those non-specialists who accept the theory of evolution have no more reason to do so than they have in accepting their religious creation myth, or even that those who accept evolution do so on "faith." Again, this is more than a bit dishonest.

Thanks to scientific investigation, human knowledge has advanced to the point where no one can know more than a tiny fraction of the whole. Even the most knowledgeable scientists often know little beyond their specialty areas. But because of the structure of science, they (and everyone else) can feel reasonably secure in accepting the theories developed by scientists in other disciplines as the best possible current explanations of the areas of nature those disciplines cover. They (and we) can feel secure doing this because of the structure of science, and more particularly, because of the scientific method.

That method basically consists of gathering as much information about a phenomenon (both in nature and in the laboratory) as possible, then developing explanations for it (hypotheses), and then testing the hypotheses to see how well they explain the observed facts, and whether or not any of those observed facts are inconsistent with the hypotheses. Those hypotheses that are inconsistent with observed facts are discarded or modified, while those that are consistent are retained, and those that survive repeated testing are often labeled "theories," as in "the theory of relativity" and "the theory of evolution."

This is the reason that non-specialists are justified in accepting scientific theories outside their disciplines as the best current explanations of observed phenomena: those who developed the theories were following standard scientific practice and reasoning—and if they deviate from that, other scientists will quickly call them to task.

No matter how much fundamentalists might protest to the contrary, there is a world of difference between "faith" in scientific theories (produced using the scientific method, and subject to near-continual testing and scrutiny) and faith in the entirely unsupported myths recorded 3000 years ago by slave-holding goat herders.

9. Christianity has a morbid, unhealthy preoccupation with sex

For centuries, Christianity has had an exceptionally unhealthy fixation on sex, to the exclusion of almost everything else (except power, money, and the infliction of cruelty). This stems from the numerous "thou shalt nots" relating to sex in the Bible. That the Ten Commandments contain a commandment forbidding the coveting of one's neighbor's wife, but do not even mention slavery, torture, or cruelty—which were abundantly common in the time the Commandments were written— speaks volumes about their writer's preoccupation with sex (and women as property).

Today, judging from the pronouncements of many Christian leaders, one would think that "morality" consists solely of what one does in one's bedroom. The Catholic Church is the prime example here, with its moral pronouncements rarely going beyond the matters of birth control and abortion (and with its moral emphasis seemingly entirely on those matters). Also note that the official Catholic view of sex—that it's for the purpose of procreation only—reduces human sexual relations to those of brood animals. For more than a century the Catholic Church has also been the driving force behind efforts to prohibit access to birth control devices and information—to everyone, not just Catholics.

The Catholic Church, however, is far from alone in its sick obsession with sex. The current Christian hate campaign against homosexuals is another prominent manifestation of this perverse preoccupation. Even at this writing, condemnation of "sodomites" from church pulpits is still very, very common—with Christian clergymen wringing their hands as they piously proclaim that their words of hate have nothing to do with gay bashings and the murder of gays.

10. Christianity produces sexual misery

In addition to the misery produced by authoritarian Christian intrusions into the sex lives of non-Christians, Christianity produces great misery among its own adherents through its insistence that sex (except the very narrow variety it sanctions) is evil, against God's law. Christianity proscribes sex between unmarried people, sex outside of marriage, homosexual relations, bestiality, and even "impure" sexual thoughts. Indulging in such things can and will, in the conventional Christian view, lead straight to hell.

Given that human beings are by nature highly sexual beings, and that their urges very often do not fit into the only officially sanctioned Christian form of sexuality (monogamous, heterosexual marriage), it's inevitable that those who attempt to follow Christian "morality" in this area are often miserable, as their strongest urges run smack dab into the wall of religious belief. This is inevitable in Christian adolescents and unmarried young people in that the only "pure" way for them to behave is celibately—in the strict Christian view, even masturbation is prohibited.

Phillip Roth has well described the dilemma of the religiously/sexually repressed young in Portnoy's Complaint as "being torn between desires that are repugnant to my conscience and a conscience repugnant to my desires." Thus the years of adolescence and young adulthood for many Christians are poisoned by "sinful" urges, unfulfilled longings, and intense guilt (after the urges become too much to bear and are acted upon).

Even after Christian young people receive a license from church and state to have sex, they often discover that the sexual release promised by marriage is not all that it's cracked up to be. One gathers that in marriages between those who have followed Christian rules up until marriage—that is, no sex at all—sexual ineptitude and lack of fulfillment are all too common. Even when Christian married people do have good sexual relations, the problems do not end. Sexual attractions ebb and flow, and new attractions inevitably arise. In conventional Christian relationships, one is not allowed to act on these new attractions. One is often not even permitted to admit that such attractions exist.

As Sten Linnander puts it, "with traditional [Christian] morality, you have to choose between being unfaithful to yourself or to another."

The dilemma is even worse for gay teens and young people in that Christianity never offers them release from their unrequited urges. They are simply condemned to lifelong celibacy. If they indulge their natural desires, they become "sodomites" subject not only to Earthly persecution (due to Christian-inspired laws), but to being roasted alive forever in the pit. Given the internalized homophobia Christian teachings inspire, not to mention the very real discrimination gay people face, it's not surprising that a great many homosexually oriented Christians choose to live a lie. In most cases, this leads to lifelong personal torture, but it can have even more tragic results.

A prime example is Marshall Applewhite, "John Do," the guru of the Heaven's Gate religious cult. Applewhite grew up in the South in a repressive Christian fundamentalist family. Horrified by his homosexual urges, he began to think of sexuality itself as evil, and eventually underwent castration to curb his sexual urges.

Several of his followers took his anti-sexual teachings to heart and likewise underwent castration before, at "Do's" direction, killing themselves.

To be continue...

Sahabat-Gunung

Posted: 20 Mar 2011 01:09 AM PDT

Sahabat-Gunung


Bowling plak....

Posted: 20 Mar 2011 12:52 AM PDT

Hari nie layan bowling plak.... Asyik layan Anwar, layan PR merepek nie je buat apa....

Perghhh... Strike... Macam tak percaya jer... Main bowling 2 tahun sekali pun payah ....

Saje-saje layan main bowling kat The Curve dgn wife...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

UMNO Kedah Laksana Sistem Blok Untuk Kukuhkan Jentera Parti

Posted: 19 Mar 2011 08:14 PM PDT

UMNO Kedah akan melaksanakan sistem blok di semua bahagian di negeri itu bagi memperkukuhkan jentera parti pada peringkat akar umbi menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata menerusi sistem itu, wakil akan dilantik menjaga setiap blok yang diwujudkan dan mereka berperanan mengenal pasti masalah pengundi dalam blok masing-masing sebelum dan selepas pilihan raya.

"Hasilnya terbukti apabila diperkenal sistem ini pada pilihan raya kecil di Kerdau, Tenang dan Merlimau baru-baru ini sebagai pendekatan baru," katanya.

Mengulas lanjut, Ahmad Bashah berkata wakil itu juga bertanggung jawab memastikan pengundi di blok mereka keluar membuang undi pada hari pemilihan.

Beliau juga yakin sistem itu dapat membantu Barisan Nasional mencapai kemenangan jika dilaksana dengan baik.

Ahmad Bashah sebelum itu merasmikan pelancaran sistem blok untuk UMNO Bahagian Langkawi. Pada majlis itu turut diumumkan 10 cawangan UMNO di sini yang berjaya mendaftarkan pemilih teramai dengan jumlah keseluruhan 2,227 orang.

Rakyat Sarawak Perlu Menolak `Hantu & Jembalang’

Posted: 19 Mar 2011 02:42 AM PDT

Muhyiddin minta penduduk Sarawak menolak 'hantu dan jembalang' yang datang dalam jumlah yang besar dari Semenanjung ke negeri ini semasa pilihan raya negeri yang akan datang.

Ini kerana golongan ini boleh menggugat keharmonian dan perpaduan kaum sedia ada, yang merupakan asas terpenting kepada kestabilan politik.

Kestabilan politik inilah yang kita perlukan untuk negeri ini, malah di seluruh negara untuk terus maju dan berkembang. Kita kini berada dalam kalangan negeri maju terbaik di dunia.... Muhyiddin yakin hantu dan jembalang itu akan berbuat apa sahaja untuk memperdayakan rakyat supaya menyokong pembangkang.

Tambahnya, Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini lebih dikenali sebagai 'Parti Kian Runtuh' dengan pemimpin dan penyokongnya keluar dari parti itu setiap hari manakala DAP dan PAS mempunyai ideologi yang berbeza dan bercanggah. Sebaliknya, BN dengan 13 rakan politik yang berlainan mempunyai ideologi tunggal untuk berkongsi kuasa untuk membantu dan berkhidmat kepada rakyat ....

Siapa hantu dan jembalang yang dimaksudkan Tan Sri Muhyiddin .....

Gendang Perang Sudah Di Palu

Posted: 19 Mar 2011 02:17 AM PDT

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini mengumumkan Dewan Undangan Negeri Sarawak dibubarkan Isnin ini, dan notis mengenainya telah dihantar kepada Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng.

Beliau berkata demikian pada sidang media bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Jentera BN.... adakah sudah bersedia untuk turun membantu BN Sarawak menerus kepimpinan di Sarawak??

AZLI SHUKRI

Posted: 19 Mar 2011 11:42 PM PDT

AZLI SHUKRI


Isu Loteri Di Kelantan : Tiada Lagi Bulan Di Dalam Dada Karpal!

Posted: 19 Mar 2011 04:18 AM PDT

Akhirnya PAS terus ditipu dan diperdaya oleh DAP. Tiada kata-kata yang lebih hanyir daripada perkataan Nik Aziz yang mendakwa kononnya "di dalam dada Karpal ada bulan" - sekarang di manakah bulan itu? PAS dan Nik Aziz semakin tersepit dengan ketegasan yang ditunjukkan oleh Karpal Singh dalam isu pengharaman loteri di Kelantan - sudahlah sebelum ini DAP menolak negara Islam dan hukum Hudud PAS, kini mereka semakin berani campur tangan dalam urusan pentadbiran Islam di Kelantan. Soalnya, apa yang mampu dilakukan oleh Nik Aziz sekarang? Masih sayang dan cintakan DAP? Mana perginya Dewan Ulama PAS yang suka mengeluarkan fatwa itu? Dan apa pula pendirian Ketua Pemuda PAS dalam hal ini? Fikir-fikirkan. Baca laporan menarik di sini...

Terima Kasih Teoh Beng Hock!

Posted: 18 Mar 2011 11:33 PM PDT

Lain yang diharap, lain pula yang dapat - agaknya itulah yang terjadi apabila niat tidak ikhlas berjuang dalam medan politik. Isu kematian Teoh Beng Hock yang disensasikan oleh Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat sejak setahun lalu - akhir semakin hampir kepada kebenaran. Niat asal PR yang bertungkus-lumus mahu menjatuhkan imej SPRM dan kerajaan BN menemui jalan buntu. Sejak isu tersebut mendapat liputan dan promosi hebat PR, orang ramai sebenarnya sudah boleh meneka bahawa kematian Teoh Beng Hock sebenarnya boleh diklafikasikan sebagai kes bunuh diri dan bukan kes beliau dibunuh. Sekarang - isu kematiannya telah membongkar banyak kisah yang hanya memakan diri Anwar Ibrahim dan DAP sendiri. Tanpa disangka, rupa-rupanya terdapat faktor yang teramat kuat mengapa Teoh Beng Hock sanggup melakukan perkara di luar batasan tersebut. DAP adalah parti yang tidak boleh dipercayai langsung - mereka mengutuk kononnya BN merompak duit rakyat tetapi yang sebenarnya merompak duit rakyat adalah para pemimpin mereka sendiri. Kematian Teoh Beng Hock secara tidak langsung telah membawa banyak kebaikan kepada BN, di samping mendedahkan perilaku sebenar DAP. Baca kisah menarik di sini..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Mar 2011 11:29 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Inikah Yang Pembangkang Mahukan???

Posted: 19 Mar 2011 11:24 PM PDT


Pembangkang menjadikan revolusi di Tanah Arab sebagai insipirasi untuk menumbangkan Kerajaan sedia ada. Sekiranya revolusi tersebut berjaya seperti Mesir, pembangkang akan cuba membentuk Kerajaan dan membalas dendam terhadap bekas-bekas pemimpin Negara.

Jika tidak, mereka akan mengundang campur tangan barat untuk menyerang bumi sendiri. Bagi pembangkang, kuasa adalah segalanya. Mereka tidak kisah jika ada  orang awam terbunuh ketika serangan Barat asalkan mereka mendapat kuasa seperti mana yang mereka selalu lakukan di tengah bandaraya. Melakukan demonstrasi jalanan hanya untuk memuaskan nafsu politik mereka. Mungkin bagi mereka adalah 'perjuangan' tetapi bagi orang ramai ianya adalah KESUSAHAN.

Susah bila dah gila kuasa. Kalau pembangkang Libya cakap Gaddafi sanggup bunuh rakyat sendiri, tidakkah mereka melakukan perkara yang sama.


*Kita tengok perangai gila kuasa pembangkang dalam menuju Pilihan Raya DUN Sarawak dah cukup dah...

Macam Pernah Ku Lihat.....Tapi Di Mana Ya???

Posted: 19 Mar 2011 09:14 PM PDT


Dek ajaran sesat yang sebarkan oleh PAS dalam setiap pilihan raya, kini seorang bomoh telah mengikut jejak langkah mereka. Bomoh yang dikenali sebagai Tok Belagak Darul Saka MENDAKWA MAMPU MENILIK SIAPA YANG BAKAL MASUK SYURGA ATAU NERAKA?

Nampaknya dakwah PAS bukan sahaja berjaya pada kafir DAP malah tok bomoh pun mereka berjaya dakwah supaya sesat macam mereka.

Persamaan ajaran Darul Saka dengan Parti Ajaran Sesat

Nama ketua ajaran; yang satu tu Tok Belagak, satu lagi Tok Guru yang suka belagak

Nama ajaran; yang satu tu Darul Saka, satu lagi Darul Selipar (dah dekat-dekat tu)

Intipati ajaran; yang satu tu pandai tilik orang masuk syurga neraka, satu lagi lebih hebat MAMPU CONFIRMKAN ORANG TU MASUK SYURGA KALAU UNDI MEREKA, TERMASUK DAP YANG NAK LOTERI KAT KELANTAN.

* Tahniah PAS, kerana politik guna syurga untuk dapat undi, bomoh pun dah pandai guna syurga untuk cari makan.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 Mar 2011 11:15 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Zuraidah Period Sebulan 2 Kali, Kenyataan Rosmah Pulak Dia Nak Spin.

Posted: 19 Mar 2011 08:22 PM PDT

Pekak badak punya ketua wanita pkr ni, lain yang orang cakap lain yang dia dengar, itu lah kalau hati busuk hitam bak air longkang, orang nasihat dia kata orang mengutuk, nilah rupe perangai mak lampir yang menjadi ketua wanita parti koyak rabak.

Mak lampir memberi komen dalam laman web wanita pkr, dia berkata "isteri perdana menteri datin seri rosmah mansor yang mendakwa kejadian tsunami di jepun sebagai pengajaran kepada kerajaan jepun yang tidak menitik-beratkan faktor alam sekitar dan perubahan iklim dalam pembangunannya amat dikesali" mak lampir lupa nak sebebut perkataan 'kerana kelalaian negara itu melaksanakan pembangunan mesra alam' jauh lari dari apa yang dikatan oleh rosmah tu, mak lampir oiii.... kalau apa yang dikatakan oleh rosmah tu di keluarkan oleh tv3 mungkin mak lampir akan kata tv3 edit, tapi malangnya video itu di ambil oleh crew tv selangor milik pkr 100%. korang boleh dengar sendiri kenyataan rosmah tu di sini dan apa yang mak lampir tu spin di sini, korang nilaikan lah sendiri.

Kalau nak spin pun pada-pada la sikit, ni terang-terang ada bukti orang cakap lain kau cakap lain. kalau bangang tu bangang jugak la, hari tu dia nak spin pasal gelaran first lady, last-last dia kena balik, akhirnya orang nampak dia bodoh dan cuba memperlekehkan title permaisuri agong, ni dia tak puas hati lagi, nak spin pulak apa yang rosmah kata, padahal segala bukti apa yang rosmah kata tu tv selangor jugak yang keluarkan.

Sudah la mak lampir oii... satu malaya ketawakan kau, satu malaya tahu ketua wanita pkr bangang, malu seluruh ahli wanita pkr kau buat.

Bloger Pakatan Hanief Blogspot Di Tahan Polis & SKMM

Posted: 19 Mar 2011 12:50 AM PDT


Blogger hanief.blogspot telah ditahan oleh polis dan skmm semalam, itulah cerita yang aku dapat dari kawan-kawan dalam fb dan twiter, asas penahanan bloger tu kerana dia didapati menghasut.

Aku tak pasti apa yang dihasutnya tapi aku boleh agak, dia ditahan kerana ada artikel dia yang menghina sultan selangor semasa kita semua menumpukan kerja masa pru kerdau dan merlimau hari tu.

Aku ada buat posting pertama aku (klik sini) pasal budak tu hina sultan selangor, dalam posting dia tu, dia menuduh suk selangor yang baru datuk kusrin bersubahat memerlihara dan menyokong perzinaan sultan selangor. malah budak tu langsung tak tapis komen-komen yang menghina sultan dan institusi raja-raja melayu.

Sepuluh hari kemudian aku cek balik blog budak tu, aku tengok komen makin bertambah, semuanya menghina institusi raja-raja melayu dan budak bloger ni masih belum di kenakan apa-apa tindakan so aku buat posting yang ini pulak. (klik sini) dan semalam aku dengar dia di tahan oleh skmm, aku tak pastilah pasal artikel dia hina sultan selangor atau apa, tapi kalau pasal artikel hina sultan selangor sebab dia di tahan, aku nak ucapkan terima kasih kepada kdn, skmm dan pdrm.

Lagi artikel yang menghina sultan selangor, di sini dan sini.

The Unspinners

Posted: 19 Mar 2011 11:12 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Mar 2011 11:11 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Sah - Pembubaran Dewan Undangan Negeri Sarawak Isnin Ini & Siapa Bakal Ketua Menteri ???

Posted: 19 Mar 2011 09:45 AM PDT


DUN Sarawak bubar Isnin2011/03/19

KUCHING: Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, mengumumkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak akan dibubarkan Isnin ini dan beliau akan bertanding pada pilihan raya negeri yang akan diadakan. 

Beliau mengumumkan demikian pada sidang media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, selepas mengiring Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang berlepas pulang selepas lawatan sehari ke Sarawak sebentar tadi.

Abdul Taib berkata, beliau sudah menemui Yang di-Pertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, untuk memaklumkan perkara itu.


Sah Ketua Menteri Sarawak akan diganti muka baru. Siapakah yang bertuah akan dipilih kita tunggu. Nama sudah tersimpan dalam kepala penganalisa dan penyimpan rahsia politik tempatan. Harap tidak akan berlaku pergaduhan untuk menjadi Ketua Menteri sesama sendiri seperti mana yang diharapkan oleh PM.


Jasa Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud sekarang pasti akan dikenang sampai bila-bila oleh rakyat Sarawak meskipun tidak lagi menjadi Ketua Menteri. Jelas beliau berhak dipuji kerana berjaya membawa Sarawak begitu hebat pada hari ini. Orang lain belum tentu dapat menjana kestabilan politik dan ekonomi di negeri yang berbagai suku dan adatnya.


Gambar pembangunan pesat Sarawak akan Panglima siarkan dalam siri seterusnya.


Jangan Lupa Klik Link Ini : 12 Dalil Anwar Tergelincir Akidah 

Belantan

Posted: 19 Mar 2011 11:08 PM PDT

Belantan


Yayasan Selangor 'lingkup diperkosa PKR' - MB Khalid patut letak jawatan!

Posted: 19 Mar 2011 12:03 AM PDT

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim akhirnya mengakui berlaku kepincangan dalam pengurusan Yayasan Selangor termasuk perbelanjaan tidak berhemah menyebabkan kos penganjuran sambutan ulang tahun ke-40 yayasan itu, November tahun lalu mencecah hingga RM1 juta.

Jumlah itu melebihi daripada dakwaan asal UMNO Selangor sebelum ini iaitu RM800,000 manakala angka yang dipertahankan Menteri Besar sebelum ini kira-kira RM300,000.

Selain itu, perbelanjaan tanpa perancangan menyebabkan kedudukan Yayasan Selangor mengalami defisit sebanyak RM7.41 juta sehingga November tahun lalu.

Abdul Khalid dalam kenyataannya berkata, laporan audit Yayasan Selangor oleh Bahagian Audit Dalaman Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang disemak hari ini terdapat beberapa isu berkaitan perbelanjaan yang tidak mengikut aturan selain wujud tindakan yang didapati tidak menjaga kepentingan yayasan itu.

"Perbelanjaan yang tidak telus, tidak berhemah dan tidak munasabah menyebabkan kos perbelanjaan Ulang Tahun ke-40 Yayasan Selangor mencecah hampir RM1 juta," katanya.

Datuk Seri Noh Omar dalam kenyataan di blog beliau berkata, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dicabar meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor kerana kesilapannya melantik kroni memegang jawatan penting dalam Yayasan Selangor. Beliau berkata, pelantikan Pengurus Besar dan Timbalan Pengurus Besar tidak dibuat melalui prosedur yang betul kerana bukan pilihan utama panel temu duga.( baca sini dan di sini ).

Katanya, Abdul Khalid telah menggunakan kuasanya sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah dalam menentukan pelantikan dua jawatan penting termasuk seorang lagi telah mendapat Notis Kebankrapan. "Abdul Khalid telah melakukan kesilapan besar kerana melantik individu yang tidak berkredibiliti menerajui Yayasan Selangor sehingga menyebabkan yayasan itu mengalami defisit sehingga RM7.41 juta.

"Saya cabar Abdul Khalid untuk meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar kerana mengamalkan kronisme dan tidak telus dalam pelantikan dua jawatan penting dalam Yayasan Selangor," katanya di sini, semalam.

Noh berkata, sebelum ini Abdul Khalid menuduh pemimpin Barisan Nasional (BN) mengamalkan kronisme tetapi hari ini Menteri Besar Selangor itu terang-terang melakukan perbuatan tersebut.

"Tidak usah lagi menipu rakyat. Abdul Khalid tidak perlu mengambil tindakan terhadap Pengurus Besar dan Timbalan Pengurus Besar kerana kesilapan bermula daripada beliau sendiri. "Oleh yang demikian, beliau perlu bertanggungjawab dengan meletakkan jawatannya. Usah tuding jari menyalahkan orang lain. Saya tunggu beliau berbuat demikian," kata Ahli Parlimen Tanjong Karang itu.

Sementara itu, dalam Laporan Audit yang diedarkan kepada media semalam menyebut Tadbir Urus Korporat di Yayasan Selangor tidak memuaskan termasuk lantikan Pengurus Besar dan Timbalan Pengurus Besar. Kedua-dua pegawai tertinggi itu dilaporkan telah dinaikkan pangkat dalam tempoh masa yang singkat yang diluluskan oleh Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Selangor hanya melalui 'Circular Resolusi' tanpa merujuk kepada pihak berkuasa negeri untuk kelulusan.

Semakan audit juga mendapati terdapat pembayaran elaun-elaun yang tidak sepatutnya dibayar kepada Ahli Mesyuarat di dalam yayasan itu.

Tahniah diucapkan kepada MB Abdul Khalid bekas ahli koporat yang ternama kerana telah berjaya menguruskan sebuah Yayasan negeri sehingga hampir bankrap! Sebelum kerajaan BN meninggalkan Yayasan Selangor, masih ada lebih RM80 juta wang yang ditinggalkan didalam akaun Yayasan tetapi selepas kerajaan PKR mengambil alih kerugian sudah melebihi sebanyak RM7 juta!

Kemana hilangnya wang tersebut? Apakah MB Khalid boros berbelanja sehingga dalam sekelip mata ianya sudah menjadi defisit! Maka tidak menghairankan apabila cukup 5 tahun Pakatan PKR yang didalangi oleh parti biaDAP, Selangor akan menjadi negeri muflis kerana saban tahun sejak 2008 memerintah hutangnya semakin meningkat.

Selangor mencatat belanjawan defisit selama 3 tahun berturut-turut sejak 2008,2009 dan 2010 berbanding dengan belanjawan surplus pada tahun 2005,2006 dan juga 2007 semasa di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Apa-apapun Mb Khalid harus mempertimbangkan secara mendalam saranan DS Noh Omar untuk meletakkan jawatan kerana apa guna seorang Menteri Besar yang ngah dengan nama sebagai bekas ahli koporat, tetapi segala kerja-kerja beliau hanya hampas semata-mata.

Suara Politik
Taminsari

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Mar 2011 09:12 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Pluralisme Agama: JAKIM Akan Siasat Anwar Ibrahim

Posted: 19 Mar 2011 08:15 PM PDT

Memang sah Anwar adalah pendukung fahaman pluralisme agama di Malaysia. JAKIM akan menyiasat semua teks dan kenyataan Anwar Ibrahim yang dikatakan menyokong pluralisme agama di Malaysia. Inilah "Harapan Baru" yang Anwar mahu bawakan kepada orang-orang Islam di Malaysia, harapan yang mengkhinati agama Islam dan bangsanya sendiri. .

"Perkara ini perlu kita siasat secara terperinci sebelum membuat apa-apa tindakan seperti yang disyorkan oleh pihak tertentu, kita (Jakim) akan meneliti teks-teks ucapan beliau (Anwar) sebelum ini. Kita akan siasat dan lihat adakah keyakinan beliau terhadap pluralisme ini boleh membawa kepada kesesatan atau sebagainya," kata Datuk Seri Jamil Khir Baharom pada 19 Mac 2011.


JAKIM akan menyiasat semua ucapan-ucapan Anwar termasuklah kenyataannya yang bertajuk "Religion and Pluralism in a Divided World" pada jam 5 hingga 6 petang, 18 Mac 2010 di London School of Economics. Baca artikel penuh Anwar tersebut di blognya (baca sini).

DNA masih belum diserah untuk selesaikan kes liwatnya. Dalam isu pluralisme agama, Anwar Ibrahim jelas mengkhianati umat Islam. Ahli-ahli parti PAS dan PKR yang berbangsa Melayu perlu mendesak Anwar untuk menjelaskan pendiriannya tentang pluralisme agama dan mendesak Anwar menyerahkan DNA untuk selesaikan kesnya. Atau mendesak Anwar Ibrahim bertentang muka dengan Harun Taib (Ketua Dewan Ulama PAS) untuk meminta kauseling dan bimbingan (baca sini).

Video Pendedahan Kes Khalwat Pegawai Khas ADUN PAS

Posted: 19 Mar 2011 09:20 AM PDTPengakuan eksklusif didedahkan oleh blog Badut Rakyat tentang pengakuan daripada Fazli Ali (sepupu ADUN PAS Bukit Payung). Md Din Jusoh ditangkap khalwat sekitar jam 1.30 pagi di Kg. Alur Tuman, Pulau Kerengga, Marang. Md Din adalah pegawai khas kepada ADUN PAS Bukit Payung (baca sini). Pengakuan Fazli ini berikutan penafian daripada ADUN berkenaan bahawa Md Din tidak mempunyai pertalian saudara dengannya. Pendedahan oleh Fazli ini menafikan dakwaan ADUN PAS tersebut.

Mengapa Md Noor (ADUN PAS Bukit Payung yang juga Ketua Pemuda PAS Terengganu) enggan mengakui perbuatan salah yang dilakukan oleh Md Din Jusoh? Hingga tidak mengaku kenal dan pertalian saudara adalah satu tindakan yang amat memalukan. Video ini mendedahkan bahawa rumah Md Din Jusoh adalah bersebelahan dengan rumah bapa ADUN Bukit Payung dan di depan rumah Md Din tersebut adalah surau PAS. Md Din @ Mat Jadi adalah bapa saudara kepada ADUN PAS. Amat memalukan PAS menafikan kebenaran cerita ini. Seluruh kampung Tok Dir dan orang Bukit Payung kenal siapa Mat Jadi ini.

PKR & DAP Rompak Hasil Orang Asli

Posted: 19 Mar 2011 04:45 AM PDT


"Tanah tersebut dikurniakan oleh Almarhum Sultan Sir Abdul Samad iaitu Sultan Selangor keempat kepada kaum Temuan.Baginda telah mengurniakan sebilah keris, golok dan tombak kepada Batin bagi menjaga dan mempertahankan tanah-tanah Orang Asli sekiranya berlaku kekacauan atau pencerobohan," kata Batin Malam Gerchang setelah tanah seluas 7,243 hektar di Mukim Tanjung 12, Hutan Simpan Kuala Langat Utara habis digondol oleh PKR untuk tujuan komersial. Semakin rakus nampaknya PKR dan DAP yang mendominasi kerajaan Selangor merompak hasil hutan termasuklah hak orang asli.Tanah tersebut merupakan tanah warisan, tanah adat dan tanah rayau kepada kira-kira 4,000 penduduk Orang Asli Temuan sejak ratusan tahun lalu dan telah diwartakan sebagai tanah simpanan Sakai sejak 1927. Malangnya sejak PKR dan DAP menguasai Selangor, tanah tersebut habis digondol oleh Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. (KSSB) untuk kegiatan perlombongan pasir. Inilah cara penasihat ekonomi Selangor menasihatkan Khalid Ibrahim, Teresa Kok, Elizabeth Wong untuk menambahkan pendapatan kerajaan negeri. Kaut dan rompak hasil orang asli untuk kepentingan kroni. Khalid Ibrahim sudah ada bukti yang amat kuat untuk didakwa atas kesalahan penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Mar 2011 09:04 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


ADUH..SIKIT LAGI KITA DAPAT DNA ANWAR ?!

Posted: 19 Mar 2011 07:00 PM PDT

SARAWAK BERSATU : PEHIN SERI BERJIWA BESAR (BAHAGIAN 4)

Posted: 19 Mar 2011 01:38 PM PDT

TAK DAPAT BALUN NAJIB, ROSMAH PUN JADIK LAHH..

Posted: 19 Mar 2011 09:39 AM PDT

HARON TAIB DESAK ANWAR BAGI DNA !

Posted: 19 Mar 2011 03:00 AM PDT

FOTO BARUA DAP NOMBOR 1 DI SELANGOR.

Posted: 19 Mar 2011 12:29 AM PDT

r b f

Posted: 19 Mar 2011 07:06 PM PDT

r b f


Najib Ikrar Serah DNA

Posted: 19 Mar 2011 05:46 AM PDT

Nah,ambil kau !

Datuk Seri Najib Tun Razak berikrar untuk menyerahkan DNA beliau kepada pihak berkuasa bagi membuktikan bahawa beliau tiada kena mengena dengan fitnah pembangkang mengenai Altantuya.

Meskipun tahu bahawa permintaan dan cabaran Anwar ini adalah sangat bodoh dan bangang untuk sebarang tujuan, Datuk Seri Najib tetap menyahut cabaran peliwat tegar itu demi membuktikan bahawa beliau adalah bersih, dan bebas dari sebarang fitnah mengenai Altantuya yang hebahkan pembangkang selama ini.

Baca sepenuhnya di sini

Lagi Fitnah Terhadap Isteri PM

Posted: 19 Mar 2011 02:21 AM PDT

Saban hari ada sahaja isu mengenai isteri PM, Datin Seri Rosmah Mansor yang didendangkan oleh parti-parti pembangkang.

Serangan berterusan mereka terhadap DSRM tidak lain tidak bukan adalah supaya rakyat membenci beliau. Apabila rakyat benci DSRM maka rakyat akan benci Datuk Seri Najib dan seterusnya membenci BN.

Menyerang DSRM adalah salah satu strategi yang diatur oleh gabungan parti yang menggelarkan mereka pak-khatan rakyat dalam usaha mereka meraih undi pada PRU 13 kelak. Perkara ini terkandung dalam kertas kerja pada satu forum yang dianjurkan mereka bulan lepas.

Bukan setakat menyerang isteri PM sahaja, mereka juga akan mengada-ngadakan cerita kononnya isteri TPM juga bermasalah dengan isteri PM. Saya telah pun menulis perkara berkenaan. Sila klik di sini.

Terbaru adalah isu tsunami di Jepun. Ketika ditanya oleh pemberita tentang tragedi yang melanda Jepun itu, DSRM berkata ianya satu pengajaran kepada negara-negara lain termasuklah Malaysia sendiri agar harus mengkaji dulu keadaan sekeliling, perubahan klimak dan teknologi hijau sebelum sebarang pembangunan dilakukan.

Apa yang dikatakan oleh DSRM kemudiannya telah diputar belitkan oleh beberapa ekor pemimpin PKR termasuklah Mak Lampir yang mengetuai wanita PKR. Klik di sini.

Tidak cukup dengan itu seorang rakyat berketurunan siam yang telah diberi taraf warganegara dan kini menjadi Ahli Parlimen Rantau Panjang telah membangkitkan perkara itu dalam Dewan Rakyat dan kemudiannya dijawab oleh Datuk Seri Nazri Aziz agar mereka berhenti menipu mengenai isteri PM. Klik di sini

Dibawah ini adalah video berita yang disiarkan oleh TV Selangor yang dimiliki oleh PKR.

Terang-terangan pembaca berita tersebut mengatakan DSRM berkata tragedi yang melanda Jepun kerana kelalaian negara itu melaksanakan pembangunan mesra alam dan malapetaka itu memberi pengajaran kepada Jepun dan negara-negara lain.

Dalam video yang sama juga mereka menyiarkan rakaman temubual DSRM dengan pemberita. Anda semua boleh lihat dengan jelas apa yang dikatakan oleh DSRM berbanding dengan apa yang diputar belitkan oleh PKR dan Pas.

Sementara hendak menanti tibanya PRU 13 nanti, kita tahu pelbagai fitnah dan serangan lagi yang akan dilakukan oleh Pas, PKR dan DAP terhadap DSRM. Ini kerana mereka telah masukkan perkara itu dalam agenda mereka sebagai salah cara untuk mendapatkan sokongan pengundi.

Nak serang Datuk Seri Najib dan tak jalan. Isu Altantuya dah tak laku. Caranya ialah serang isteri PM supaya rakyat membencinya dan seterusnya tidak memberi undi kepada BN.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Mar 2011 03:40 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


MARI-MARI...SIAPA MAU KERUSI...

Posted: 19 Mar 2011 06:33 AM PDT

Dewan Undangan Negeri Sarawak dibubar Isnin ini bagi membolehkan pilihan raya negeri ke-10 diadakan, demikian diumumkan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Taib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri berkata beliau telah mengunjungi Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng bagi membincangkan perkara itu Khamis lepas.

"Notis pewartaannya akan dibuat pada 21 Mac," katanya pada sidang akhbar bersama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada akhir lawatan dua pemimpin tertinggi pusat itu ke Sarawak di bawah program turun padang ke seluruh negara.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian, katanya menamatkan teka teki sejak berbulan-bulan mengenai tarikh pilihan raya negeri.

Dewan Undangan Negeri Sarawak dengan 71 anggota sedia ada akan tamat pada 23 Julai ini. Pilihan raya negeri yang lepas diadakan pada 20 Mei, 2006.

Taib, yang genap 30 tahun menerajui pentadbiran negeri ini pada 26 Mac ini, turut melahirkan hasrat untuk berundur sebagai ketua menteri, menyatakan beliau bercadang berbuat demikian sejak 2006 tetapi terpaksa menangguhkannya kerana tidak dapat dilaksanakan.

Ditanya sama ada penyerahan pentadbiran negeri kepada kepimpinan baru dijangkakan pada pertengahan penggal, beliau berkata perkara itu mungkin.

"Ia mungkin. Saya harap semua orang akan bersetuju," kata Taib dan menurutnya beliau akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri kawasan Balingian di samping telah diminta oleh pucuk pimpinan BN supaya mengetuai jentera pilihan raya negeri.

Ketika mengulas isu yang sama, Najib berkata Taib memerlukan sedikit masa untuk memastikan siapa penggantinya yang boleh menjamin kestabilan dan kekuatan BN dan kerajaan akan berterusan.

"Saya cakap secara (terus) terang bahawa Taib dan saya dah ada persefahaman bahawa apa yang penting ialah peralihan secara tersusun dan teratur," katanya.

Dalam menentukan tidak berlaku sebarang pengolakan, beliau berkata Taib, yang juga presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) diminta supaya mengetuai pilhan raya pada kali ini.

"Bila sampai pada masa yang sesuai Taib akan memaklumkan kepada saya," kata pengerusi BN itu.

Pada Jumaat, Taib memberitahu pemberita supaya tunggu sehari lagi untuk beliau membuat pengumuman berkaitan pilihan raya negeri selepas spekulasi mengenai pembubaran dewan undangan negeri semakin memuncak berikutan pertemuan beliau dengan Yang Dipertua Negeri.

Ketika ini, BN negeri menguasai 63 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri selepas Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Engkilili, Dr Jonical Rayong Ngipa, yang bertanding atas tiket parti pembangkang Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP), menyertai BN tahun lepas.

DAP menguasai enam kerusi manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Cinta Malaysia (PCM), menerusi wakil rakyat Bebas, masing-masing menguasai satu kerusi.

- BERNAMA

PEMBERIAN WIFI PERCUMA UNTUK KAWASAN BN TIDAK MEMBERI SEBARANG KEUNTUNGAN...

Posted: 19 Mar 2011 04:41 AM PDT

GEORGE TOWN: The Penang state government will continue to exclude three parliamentary constituencies held by non-Pakatan Rakyat MPs in its free WiFi initiative.

Citing limited funds, Penang Telecommunications Task Force chairman Jeff Ooi said the state resources were too limited to extend the service to Kepala Batas, Tasek Gelugor and Nibong Tebal.

Former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi is the MP of Kepala Batas while the MP for Tasek Gelugor is Minister in the Prime Minister's Department Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Nibong Tebal MP Tan Tee Beng quit PKR last year and has joined Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita).
"There is no point investing money in Kepala Batas, Tasik Gelugor and Nibong Tebal for now.
"If we have the resources, we will, but our resources are limited so we are focusing on the Pakatan-held constituencies," Ooi, who is Jelutong MP, told reporters yesterday.
If the local people in the constituencies want WiFi, then they should vote for Pakatan, Ooi added.

He said the first phase of 750 hotspots had already been achieved and phase two of the project (to add another 750 hot spots) was expected to start by the end of the month.

Of the 750, already set up in the state, Ooi said Tanjung boosted of the best coverage with 321 hotspots, followed by Batu Kawan (110) and Bayan Baru (98).

Permatang Pauh has the fewest hot spots at a mere 10 while Balik Pulau and Bukit Gelugor have 13 and 20 respectively.

Ooi said phase two of the project was aimed at increasing the number of hotspots in the state by another 750 by the end of the year.

thestar

DES : Hehehehe.... baru sahaja beberapa ketika DS Anwar Ibrahim komplen negeri-negeri Pakatan Rakyat tidak mendapat pembahagian yang sama rata dari peruntukan yang disediakan oleh kerajaan persekutuan, hari ni dia dah balas dendam..


Takpe lah, mungkin alasan yang digunakan boleh diberikan kepada DS Anwar kelak..