Selasa, 28 Ogos 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 28 Aug 2012 01:16 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Panas!!! Betul Ke Bekas Ketua Cabang P"Gay"R Jerantut Merupakan Haruan Makan Anak?

Posted: 28 Aug 2012 09:51 AM PDT

Panas cuaca malam ini. Panas lagi berita yang disiarkan oleh kesemua akhbar-akhbar Nasional. Pembaca CTS jangan pula mencari berita ini di Haprakdaily, Suara Keldaian maupun Roket, mesti tak jumpa punya. Burung-burung berkicauan membisikan Bekas Ketua Cabang P"Gay"R Jerantut, Mohd Nor Jaafar adalah orang yang dibicarakan di dalam akhbar-akbar tempatan. Betul ke? Kalau betul tahniahlah. Bertambah lagi seorang pemimpin P"Gay"R (walaupun bekas) yang mempunyai nafsu buas di luar tabii. 

CTS mendapat perkhabaran tertuduh ni diberitakan berkemungkinan adalah Mohd Nor Jaafar, satu-satu calon PKR di Jerantut pada 2008. Ketika itu dia adalah calun PKR DUN Damak dan bekas Ketua Cabang PKR Jerantut. Apapun sama ada benar orang yang disebut atau tidak, kita tunggu keputusan DNA yang akan diketahui dalam masa seminggu dua dan pendakwaan di mahkamah. China Doll dah ada, laki sama laki dah ada, kaunseling bini orang pukul 3.00 pagi dalam bilik hotel dah ada. Sekarang haruan makan anak. Itulah P"Gay"R! Baca laporan penuh Sinar Harian seperti di bawah:
Sumbang mahram: Pemimpin kanan parti pembangkang, anak ditahan
28 Ogos 2012
JERANTUT - Seorang pemimpin kanan sebuah parti dan anak lelakinya ditahan bagi membantu siasatan berhubung satu kes sumbang mahram. Timbalan Ketua Polis Daerah Jerantut DSP Zakaria Kasim berkata, pemimpin bersama anak lelakinya yang berusia 14 tahun ditahan reman pada 22 Ogos lalu bagi membantu siasatan apabila anak perempuannya yang berumur 15 tahun melahirkan seorang bayi lelaki.
Zakaria berkata, anak perempuan suspek dikatakan melahirkan seorang bayi lelaki tiga hari lalu di sebuah pusat bersalin swasta di Kajang, Selangor. "Polis juga telah mengambil sampel DNA kedua-dua suspek yang dibuat di Hospital Jerantut untuk siasatan lanjut. "Bagaimanapun, suspek dan anak lelakinya dibebaskan dengan jaminan polis semalam, sementara menunggu keputusan DNA yang dijangka diketahui dalam tempoh seminggu," kata Zakaria.
Suspek pernah bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-12 tetapi tewas kepada lawannya dalam pilihan raya itu. Menurut sumber lain, kejadian tersebut terbongkar apabila jururawat di pusat perubatan berkenaan membuat laporan polis akibat curiga dengan keadaan remaja perempuan tersebut yang bersalin tanpa kehadiran suami.

MUSLI OLI

Posted: 28 Aug 2012 01:13 PM PDT

MUSLI OLI


DOSA-DOSA UMNO

Posted: 27 Aug 2012 08:54 PM PDT


Tajuk artikel diatas merupakan tajuk buku saya yang terbaru yang dijangka terbit sebelum Najib bubarkan Dewan Rakyat selepas Bajet 2013. 

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau nama asalnya PEKEMBAR adalah gabungan persatuan-persatuan atau NGO Melayu dan Islam yang telah bersatu untuk menjaga kepentingan dan hak orang Melayu menentang perlembagaan Malayan Union.

UMNO sepatutnya menjadi institusi politik bangsa Melayu kerana telah memilih nama bangsa MELAYU sebagai nama parti. Melayu adalah hak bangsa Melayu. Mana-mana pertubuhan yang menggunakan nama Melayu secara langsung meminjam hak bangsa Melayu.

Dalam kes UMNO,  setiap umat Melayu Islam di negara ini berhak keatas UMNO samada mereka menjadi ahli atau tidak kerana parti itu menggunakan nama Melayu. 

Demikian halnya dengan pertubuhan-pertubuhan yang menggunakan nama Melayu atau bumiputera. Semua bangsa Melayu dan  kaum bumiputera berhak keatas pertubuhan itu selaras dengan kedudukan istimewa Melayu dan bumiputera dalam perlembagaan. 

Akan tetapi banyak pertubuhan termasuk dewan-dewan perniagaan yang hanya menggunakan nama Melayu dan bumiputera untuk mendapat keistimewaan dari kerajaan tetapi hakikatnya pertubuhan itu tidak memperjuangkan Melayu dan bumiputera secara keseluruhannya. Sebaliknya pertubuhan itu dijadikan alat untuk kumpulan tertentu mencapai agenda peribadi  mereka.

Kenapa boleh berlaku demikian?

Jawapannya mudah sahaja. UMNO sebuah parti politik Melayu telah menjadi contoh dan teladan. Hakikatnya pemimpin-pemimpin pertubuhan itu kebanyakannya orang-orang yang sama yang mempunyai jawatan dalam parti UMNO.

Penjajah Brtish juga membina landasan kereta api dan jalan raya menghubungkan bandar-bandar tertentu dengan pelabuhan. Tujuan sebenar penjajah untuk memudahkan mereka mengangkut bijeh timah, getah, kayu balak dan lain-lain hasil bumi untuk diekspot ke negara mereka!

Jika jalan raya dan keretapi itu digunakan dan memudahkan rakyat, ianya secara kebetulan tetapi bukan itu niat sebenar British.

Bila Tun Dr Mahathir membuat keputusan membina PLUS dan memberi kontrak bernilai RM300 juta itu kepada syarikat United Engineering (UEM) milik UMNO, niat asal Tun Dr Mahathir ialah mendapat keuntungan daripada pungutan tol dari pengguna jalan raya. Sudah tentu keuntungan itu dibayar secara advance oleh Bank yang telah diarah untuk memberi pinjaman.

Di Sabah dan Sarawak, pengguna jalan raya tidak ramai. Membina lebuh raya bertol tidak menguntungkan syarikat-syarikat kroni UMNO, maka itu walaupun keluasan Sabah dan Sarawak empat  kali ganda lebih besar daripada keluasan Malaya, satu lebuh raya tidak dibina di Borneo.

Hasil minyak petroleum dan gas asli dari Sabah dan Sarawak digunakan membina Menara Kembar dan Putrajaya kerana ia lebih menguntungkan pemimpin-pemimpin UMNO dan syarikat kroni daripada membina kemudahan rakyat di kedua-dua negeri itu. Walaupun sebenarnya kos membina lebih raya di Sarawak dan Sabah tidak sampai 5% daripada perbelanjaan membina Putrajaya dan KLCC.

Hanya semasa Tun Razak menjadi presiden UMNO dan Perdana Menteri, terdapat usaha menyatukan bangsa Melayu. Pada tahun 1973, Tun Razak jemput PAS menjadi komponen Barisan Nasional bersama parti-parti bumiputera dari Sarawak dan Sabah.

Tun Dr Mahathir yang dipecat semasa Tunku Adbul Rahman telah dibawa semula masuk UMNO dan dipilih sebagai calon parlimen kawasan Kubang Pasu pada 1974. Dr Mahathir juga dilantik menteri pelajaran.

Pada masa Tun Razak, jelas terdapat keikhlasan kepimpinan Melayu Islam untuk menyatukan bangsa Melayu dan menjadikan UMNO sebuah institusi politik Melayu yang sebenarnya.

Malangnya selepas Tun Razak meninggal dunia, PAS telah disingkir dari BN kerana kepimpinan UMNO enggan berkongsi kuasa. Di era Tun Mahathir, beberapa pemimpin UMNO telah disingkir termasuk Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh dan Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

Tun Dr Mahathir juga menjadi dalang supaya UNO diharamkan untuk menyingkir tokoh-tokoh veteran UMNO termasuk dua bekas presiden, Tunku dan Tun Hussien Onn.

BERSAMBUNG..... 

Duke of UMNO

Posted: 28 Aug 2012 01:10 PM PDT

Duke of UMNO


ANDA MAHU JADI SEBAHAGIAN REKOD DUNIA? #merdeka55 @najibrazak SERTAI TWTUPMERDEKA SEKARANG..!!! #TwtMerdeka55

Posted: 28 Aug 2012 04:40 AM PDT

Apa Itu Tweet Merdeka?

Tweet Merdeka adalah satu program anjuran JASA di bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sempena dengan Sambutan Hari Merdeka Ke-55 yang bakal dianjurkan pada 31 Ogos 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Apakah Matlamat Tweet Merdeka?

Tweet Merdeka bertujuan untuk memecahkan rekod dunia dan menempa rekod baru di dalam Malaysia Book of Records berdasarkan kepada 2 kategori yang berikut:

A. Perhimpunan Pengguna Twitter Terbesar di Dunia

B. Jumlah Tweet Terbanyak dalam Tempoh 1 Jam Dengan Menggunakan Hashtag

Apakah Sasaran Tweet Merdeka Untuk Memecahkan Rekod Tersebut?

Untuk melayakkan Tweet Merdeka untuk menempa rekod baru di Malaysia Book of Records, Tweet Merdeka perlu mendapatkan sekurang-kurangnya:

A. 10,000 pengguna Twitter

B. 20,000 tweets dalam masa 1 jam menggunakan hashtag #Merdeka55

Siapa Boleh Sertai?

Sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Twitter. Sekiranya anda belum lagi mempunyai akaun Twitter, masih sempat lagi untuk anda mendaftar di Twitter.com

Bagaimana Untuk Sertai?

Untuk kategori A:

1. Daftarkan diri anda di www.twtupmerdeka.blogspot.com

2. Hadir pada hari kejadian dan sahkan pendaftaran anda di kaunter pendaftaran. (Seperti rajah A)

RAJAH A

3. Pastikan anda menerima tag peserta beserta nombor siri, t-shirt Tweet Merdeka (selagi stok masih ada), topi Tweet Merdeka (selagi stok masih ada) dan lain-lain yang ada di dalam beg goodies.

4. Masuk ke dalam Stadium dan duduk di kawasan yang telah ditetapkan untuk program Tweet Merdeka. (Seperti rajah A)

5. Pengiraan peserta akan dibuat berdasarkan pengesahan yang dibuat di kaunter pendaftaran sehingga jam 8.00 malam.

6. Peserta akan turut serta menulis tweet untuk kategori B.

Nota tambahan: Peserta dinasihatkan hadir sebelum jam 6.00 ptg bagi mengelakkan kesesakan di pendaftaran.

Untuk kategori B:

1. Pada hari kejadian, tepat jam 8.15 malam, kesemua pengguna Twitter tidak kira di stadium ataupun di mana sahaja akan memulakan Tweet Merdeka dengan menulis tweet.

2. Perkara yang perlu ada di dalam tweet anda untuk melayakkan kiraan untuk kategori B adalah #Merdeka55 dan @NajibRazak. cth:

"Bersama kita jayakan #Merdeka55 bersama @NajibRazak"

3. Tweet Merdeka akan berlangsung selama 1 jam sehingga jam 9.15 malam.

4. Pengumuman akan dibuat setelah 1 jam.

Apakah Tarikan Lain Yang Ada Semasa Program Tweet Merdeka?

1. Selebriti tempatan seperti Fizo Omar, Lisa Surihani, Elfira Loy, Mia Sara Nasuha, Remy Ishak, Iqram Dinzly, Kamal Adli, Intan Ladyana, Adi Putra, Scha Al Yahya, Awal Ashaari, Kenchana Devi, Yana Samsudin, Amber Chia, Shaheizy Sam, Johan Asari dan ramai lagi akan turut serta bersama peserta di Stadium dan juga menulis tweet pada hari kejadian.

2. ****Cabutan bertuah yang sangat lumayan seperti Iphone 4s, New Ipad, Macbook, Blackberry Curve, dan banyak lagi termasuk sebuah kereta Proton Preve. Belum dapat dipastikan lagi!!!****

3. Sijil Pencapaian sebagai Penempa Rekod Dunia bagi kategori A.

4. Pada masa yang sama, terdapat juga sambutan hari raya peringkat kebangsaan yang diadakan di perkarangan stadium itu sendiri!

5. PM DS Najib Razak akan memilih 3 tweet bertuah pada hari tersebut untuk diberikan hadiah istimewa. (Mungkin makan malam bersama PM)

Bagaimana Untuk Mendapatkan Maklumat Terkini?

Pastikan anda follow @TwtUpMerdeka di Twitter dan Like FanPage 55 Merdeka, Janji Ditepati di Facebook.

Sekiranya anda mempunyai sebarang kemusykilan, bolehlah e-mail kepada twtupmerdeka@gmail.com ataupun terus bertanyakan di twitter ataupun Facebook seperti link di atas


Read more: truthvaccine.blogspot.com

waadat

Posted: 28 Aug 2012 01:05 PM PDT

waadat


Jadi kerajaan pun menipu

Posted: 27 Aug 2012 06:40 PM PDTPembinaan Loji Langat 2: Dakwaan kerajaan Selangor adalah pembohongan: Peter Chin, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air

Putrajaya: Dakwaan kerajaan Selangor kononnya tarif air di negeri itu akan naik sehingga 70 peratus apabila projek pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 siap, adalah pembohongan.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin, yang menafikan dakwaan itu menegaskan pembinaan loji tidak ada kaitan dengan kadar tarif air.

"Ia alasan semata-mata untuk menghalang perancangan kerajaan pusat membina loji. Ini adalah antara helah meyakinkan rakyat kononnya pembinaan loji tidak wajar diteruskan.

Tarif air bukan isu

"Kita tidak pernah menyatakan akan berlaku kenaikan tarif air selepas loji siap. Apa yang kita lakukan bertujuan mengelakkan krisis air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menjelang 2015," katanya kepada BH semalam.

Baru-baru ini, EXCO Kerajaan Selangor, Xavier Jayakumar, berkata dasar kerajaan negeri yang tidak mengenakan bayaran untuk 20 meter padu pertama air, tidak boleh diteruskan jika pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 diteruskan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin negeri itu, berkata walaupun kos pembinaan ditanggung kerajaan, sumber pembiayaan adalah daripada Agensi Koperasi Antarabangsa Jepun (JICA).

Sehubungan itu, beliau mendakwa Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) selaku syarikat konsesi tunggal mengagihkan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, akan terpaksa menaikkan tarif air.

Chin juga berkata, Kerajaan Pusat akan memastikan loji yang menelan belanja RM3.744 bilion itu dimulakan tahun ini dan siap sebelum 2015.

Paling munasabah

Projek penyaluran air dari Pahang ke Selangor dengan kos RM2.481 bilion pula dijangka siap pada 2014.

Kos pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 ialah yang paling munasabah boleh ditanggung Kerajaan Pusat bagi membekalkan 1,130 juta liter air sehari untuk lapan juta pengguna antara 2014 hingga 2025.

"Kerajaan Pusat juga boleh mendapatkan kadar faedah paling rendah bagi pembiayaan dalam pasaran modal semasa dan tidak ada asas mengatakan tarif air akan meningkat semata-mata kerana pembinaan loji ini.

"Kerajaan Selangor perlu lebih teliti sebelum menyebarkan alasan yang semata-mata untuk membantah pembinaan loji," katanya.

Tiada kaitan loji baru

Chin juga menjelaskan dasar memberi 20 meter padu pertama air percuma terpulang kepada budi bicara kerajaan Selangor sepenuhnya dan tiada kaitan dengan kos pembinaan loji baru itu.

"Terpulang sama ada mahu meneruskan subsidi. Dasar memberi subsidi ini bermakna kerajaan Selangor terpaksa membayar pampasan kepada SYABAS. Berhubung isu tarif air pula, ia perlu diputuskan oleh kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan," katanya.

Chin juga menjelaskan jika ada keperluan tarif air dinaikkan, kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat perlu membincangkan keputusan itu.

Sumber: Berita Harian online.

Dah la menang PRU12 pun dengan cara menjual janji palsu, dah tubuh kerajaan negeri pun masih nak menipu rakyat.

PKR lupa yang rakyat Selangor bukan bodoh.

PEJUANG BANGSA

Posted: 28 Aug 2012 11:32 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Nak menang Proton Preve , jom tweet #Merdeka55 #TwtMerdeka @NajibRazak

Posted: 28 Aug 2012 10:30 AM PDTKUALA LUMPUR - Para pengguna twitter di Malaysia bakal mencipta rekod dunia melalui Perhimpunan Jelajah Janji Ditepati sempena sambutan ulang tahun kemerdekaan negara yang ke-55 pada 31 Ogos ini. 

Kempen anjuran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan yang bertujuan mempromosikan penggunaan twitter di kalangan rakyat Malaysia serta mengumpulkan 10,000 pengguna twitter bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Stadium Nasional Bukit Jalil jumaat ini bakal dicatatkan sebagai 'Perhimpunan Pengguna Twitter Terbesar Dunia' dan 'Tweets Terbanyak Dalam Masa 1 Jam' dalam Malaysia Book of Records.

 Artis-artis popular tanahair seperti Fizo Omar, Lisa Surihani, Elfira Loy, Mia Sara Nasuha, Remy Ishak, Iqram Dinzly, Kamal Adli, Intan Ladyana, Adi Putra, Scha Al Yahya, Awal Ashaari, Kenchana Devi, Yana Samsudin, Amber Chia, Shaheizy Sam, Johan Asari dan ramai lagi akan turut serta bersama pengguna twitter untuk menulis tweet sempena hari merdeka.

 Para pengguna twitter yang menyertai kempen 'tweet #Merdeka55' ini turut berpeluang memenangi hadiah utama cabutan bertuah iaitu sebuah Proton Preve serta pelbagai hadiah menarik menghantar satu 'tweet' berasaskan patrotik dan kemerdekaan ke akaun twitter milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (@NajibRazak).

 Selain itu, pihak RapidKL turut bersama menjayakan sambutan kemerdekaan dengan memberikan perkhidmatan LRT secara percuma serta dilanjutkan waktu operasi selama dua malam berturut-turut bermula khamis ini bagi membolehkan warga kota menuju ke Bukit Jalil bagi meraikan kemeriahan sambutan pada 31 Ogos ini.

 Layari laman rasmi 'Tweet #Merdeka55' di http://twtupmerdeka.blogspot.com atau ikuti laman twitter mereka @twtupMerdeka untuk sebarang keterangan lanjut.

HOT ! Pemimpin kanan pembangkang ditangkap kes sumbang mahram !!

Posted: 28 Aug 2012 09:07 AM PDTSeorang pemimpin kanan sebuah parti pembangkang dan anak lelakinya ditahan bagi membantu polis berhubung satu kes sumbang mahram. Pemimpin utama sebuah parti baru itu bersama anak lelakinya yang berumur 14 tahun ditahan reman pada 22 Ogos lepas bagi membantu siasatan apabila anak perempuannya yang berumur 15 tahun melahirkan seorang bayi lelaki. Mereka dibebaskan pada Isnin.

 Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Jerantut DSP Zakaria Kasim, mangsa, 15, melahirkan seorang bayi lelaki tiga hari lepas di sebuah pusat bersalin di Cheras, Kuala Lumpur. "Kedua-dua suspek, bapa dan anak itu bagaimanapun dibebaskan semalam atas jaminan pihak polis," katanya kepada Bernama di sini, Selasa. 

Beliau berkata, polis juga mengambil sampel DNA kedua-dua suspek dan keputusannya dijangka diketahui dalam tempoh seminggu.

 Suspek yang juga saudara terdekat kepada seorang pemimpin kanan sebuah parti pembangkang tanah air, pernah bertanding pada pilihan raya umum ke-12. Bagaimanapun, suspek yang bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri di Pahang pada pilihan raya umum lepas itu kalah kepada calon Barisan Nasional. - BERNAMA


*** Siapakah pemimpin ini ??? Dari parti  PKR atau PAS yang bertanding  kawasan Jerantut ini ?? 

Isu akhbar Sin Chew buktikan Mat Sabu takut sebut bab hudud !!

Posted: 28 Aug 2012 08:11 AM PDT


Isu penafian Mat Sabu tentang artikel di akhbar Sin Chew ini jelas membuktikan Timb Presiden PAS sendiri pun  takut sebut pasal bab  hudud .  Itu belum lagi ditanya nak laksana ke atau tidak ..hahaha....

Apa masalahnya jika PAS nak laksana hudud jika PR menang Putrajaya ?? Bukan ke ini yang juak2 pencacai mahukan ?? Lepas ini tak ada la alasan untuk Pok Nik Aziz tuduh sebab Tun Mahathir tak boleh laksana hudud.
KUALA LUMPUR 28 Ogos — Timbalan presiden PAS Mohamad Sabu menafikan laporan muka depan akhbar Sin Chew Daily hari ini yang memetik beliau sebagai berkata PAS akan melaksanakan hudud jika Pakatan Rakyat PR mengambil alih Putrajaya Mohamad yang mesra dengan panggilan Mat Sabu menjelaskan semasa wartawan Sin Chew Daily menghubungi beliau melalui telefon perkataan tentang hudud langsung tidak disebut oleh beliau

"Saya diberitahu oleh seseorang kenalan berbangsa Cina Sin Chew Daily lapor kenyataan yang berbeza daripada apa yang saya sebut

 "Ketika wartawan surat khabar itu Sin Chew Daily menghubungi saya perkataan tentang hudud langsung tidak keluar

"Mungkin dia wartawan tak faham sangat Bahasa Melayu " kata Mohamad gambar ketika dihubungi oleh The Malaysian Insider sebentar tadi Tambah Mohamad beliau sudah berkali-kali menegaskan bahawa sebarang perubahan yang ingin dibawa PAS mestilah melalui parlimen dan tidak bercanggah dengan perlembagaan persekutuan.

Jika Guan Eng tokong tumbang, Monorel menanti rakyat PP @dzainalabidin

Posted: 28 Aug 2012 05:54 AM PDT
Menjelang PRU 13  ,senario politik di P.Pinang semakin hangat  . BN P.Pinang di bawah kepimpinan baru,  Sdr Teng Chang Yeow kini  semakin yakin untuk mengembalikan sokongan rakyat  sekaligus merampas kembali negeri yang didakwa kubu kuat DAP .

Manakala kerajaan DAP diketuai Guan Eng semakin tertekan diasak pelbagai isu seperti penjualan tapak masjid &sekolah di Bayan Mutiara, skandal tanah Taman Manggis dan terbaru keangkuhan beliau yang dilabel oleh TKM 1 Datuk Mansor Othman .

Ini memberi peluang kepada  BN P.Pinang mengatur strategi ampuh mendekati semula rakyat agar kembali menyokong di PRU 13.  Antara strategi terbaru ialah  BN berjanji jika di beri mandat pada  PRU 13 di P.Pinang , sistem pengangkutan Monorel akan dibina untuk menangani kesesakan lalu lintas negeri ini .

 Pengerusi BN P.Pinang , Teng Chang Yeow berkata , sistem monorel di bahagian pulau diperlukan kerana masalah trafik yang semakin teruk .

Katanya , projek monorel itu akan dilaksanakan dengan hab pengangkutan terletak di kawasan Masjid Negeri dan terdapat tiga arah iaitu Paya Terubong melalui Farlim , Tanjung Bungah  , Lapangan Terbang Bayan Lepas dan pusat bandar .

" Negeri ini memerlukan sistem pengankutan baru bagi menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas dengan lebih menyeluruh dab berkesan dalam jangka masa panjang .

" Rancangan ini tidak boleh ditunda, jika tidak masalah lalu lintas akan bertamabah serius terutama musim cuti perayaan dan percutian .katanya ** Nak tunggu Guan Eng tokong turun dari langit bina monorel ??  ..hahaha ...

PANAS ! Nama Tun Mahathir terkenal di Kota Mekah ..

Posted: 28 Aug 2012 02:34 AM PDT
Walaupun Tun Mahathir Mohamad tidak lagi menjadi PM Malaysia , tetapi namanya terus disebut oleh dunia Arab kerana perjuangan dan jasanya cukup besar kepada umat Islam . Adakah nama Anwar Ibrahim ( penyokong keselamatan Israel )  , Nik Aziz & Hadi Awang  dikenali di sana seperti beliau  ??Kisah menarik mengenai Tun Mahathir ini diceritakan sendiri oleh Tuan Timbalan Pengarah JPN Kedah ketika beliau menunaikan umrah. Beliau teruja kerana setiap kali memaklumkan datang dari Malaysia kepada jemaah dari negara Timur Tengah, jemaah Arab akan terus menyebut nama Tun Dr Mahathir.. Yang paling hebat ialah, mereka akan terus menadah tangan dan mendoakan kesejahteraan Tun Mahahthir.. 

Kejadian ini berlaku beberapa kali semasa beliau berada Mekah dan Madinah. Malah semasa di Raudah, beliau mendapat keistimewaan khas dari polis Arab Saudi apabila menyebut nama MALAYSIA, dan polis Arab tadi terus menyebut nama TUN DR MAHATHIR, lantas membantu beliau bersolat di Raudah dengan mudah.. SUBHANALLAH.., nama Tun Mahathir telah lama harum di Tanah Suci, Mekah dan Madinah. 

Masyarakat Islam seluruh dunia menyanjung sumbangannya kepada negara mereka dan mereka tahu berterima kasih serta bersyukur kepada Allah SWT disamping mendoakan beliau di hadapan Kaabah dengan spontan.. 

 Adakah pemimpin lain yang masih hidup di dunia menerima penghargaan sebegini dari bangsa lain..? Tun Mahathir adalah hanyalah insan kerdil dari negara yang kecil.., namun jasa dan baktinya kepada Islam amat besar diakhir zaman yang sungguh mencabar. 

 Bukan sahaja Yahudi Zionis sangat membenci beliau dan ada Yahudi yang menganggap beliau merupakan bahaya kedua terbesar selepas Osama Ladin, bahkan beliau juga dibenci oleh musuh-musuh politik yang iri hati melihat kejayaan yang dibawanya terutama kepada dunia Islam. Beliau 'Anugerah Istimewa' untuk negara kita, Negarawan yang sangat berjasa bukan sahaja kepada Malaysia, tetapi juga kepada kebanyakan umat Islam di seluruh dunia... 

 Malangnya ramai dikalangan umat Islam di Malaysia (khasnya) yang tidak mahu berterima kasih serta menghargai setiap apa kebaikkan yang telah diberikan..


Komen GPB 

Pemimpin daripada parti kebangsaan yang dituduh PAS tolak Islam  ini juga yang terkenal  di dunia Arab. Sekarang siapa sebenarnya yang  pejuang ISLAM ??

Kaki khalwat buat muka selamba lakukan maksiat

Posted: 27 Aug 2012 07:00 PM PDT
KUANTAN – "Mereka seolah-olah sudah biasa melakukan perbuatan terkutuk itu hinggakan berani keluar-masuk ke hotel bajet dengan muka tidak bersalah," kata Mamat Ibrahim, 60, pemandu teksi di Jalan Pasar, di sini. Katanya, lebih memalukan, kebanyakan pelanggan yang mendaftar masuk ke hotel berdekatan kawasan itu adalah golongan remaja Islam.

 "Saya sendiri tidak pasti sama ada mereka orang sini atau orang luar. Tapi kebiasaannya jika ada sambutan atau program besar di sini, biasanya orang luar yang ramai datang menginap di hotel bajet ini.

 "Bagaimanapun, saya tidak menafikan ada di antara mereka yang tinggal di Kuantan, tetapi sanggup mengeluarkan duit untuk bermalam dengan kekasih masing-masing," katanya ketika ditemui semalam. Mamat berkata, kebiasaannya mereka akan mula mendaftar masuk sekitar jam 6.30 petang sehingga lewat malam. "Mereka daftar masuk tak tentu masa. Kadangkala saya sendiri tak sedar bila mereka masuk, tahu-tahu sahaja sudah keluar keesokan harinya. "Yang peliknya, mereka sedikit pun tidak ambil peduli dengan pandangan masyarakat, sebaliknya bangga dengan apa yang mereka lakukan. Bag imereka, orang ramai tidak berhak untuk menegur perbuatan mereka. Sebab itulah mereka berani buat apa sahaja," katanya. Tambahnya, selepas menunaikan 'hajat' masing-masing, ada di antara remaja terbabit menaiki teksinya untuk pulang ke rumah. "Kebanyakan mereka tinggal di kawasan pedalaman Kuantan. Bila ditanya, mereka jawab terpaksa bermalam di hotel murah kerana hari sudah lewat malam serta tiada kenderaan," katanya.

 Dia yang lebih 20 tahun memandu teksi berkata, kawasan itu bukan hanya menjadi tumpuan remaja ketika sambutan hari kemerdekaan atau Tahun Baru, tetapi menjadi tempat persinggahan setiap malam minggu. "Faham-faham sahajalah, jika tiada acara besar di sini pun sudah ramai yang datang, bila tiba hari kemerdekaan, lagilah berebut bilik. Pendek kata, siapa yang lambat mendaftar masuk, tiadalah peluang untuk melampiaskan nafsu.

 "Tauke hotel bertambah kaya, mereka pula tambah dosa," katanya. Manakala, bagi peniaga tudung dan pakaian muslimah, Zainon Mamat, 28, kadangkala golongan ini mendaftar masuk sekitar jam 9 pagi. "Mereka memang bijak, seolah-olah sudah tahu waktu operasi Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) hinggakan ada yang terlepas daripada ditahan pihak berkuasa.

 "Saya memang tidak berani tegur jika nampak ada pasangan yang mencurigakan masuk ke dalam hotel kawasan ini. Saya bimbang, jika ditegur mereka akan buat perkara yang tidak diingini.

 "Golongan seperti ini sanggup buat apa sahaja asalkan dapat melepaskan diri. Justeru, jika saya nampak sesuatu yang mencurigakan, saya akan segera menghubungi pihak berkuasa," katanya. Katanya, perbuatan ini memang sukar dibendung jika ada pihak yang tidak memberikan kerjasama terutama pemilik hotel murah. "Jika mereka tegas serta tidak berkompromi, kemungkinan aktiviti maksiat ini dapat dikurangkan. Namun, pemilik hotel murah lebih kepada mengejar keuntungan, mereka tidak peduli sama ada pelanggan itu muhrim atau tidak," katanya.

 Ambil tindakan tegas Sementara itu, bagi Madri Mohd, 61, dia berharap pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap remaja yang terlibat dengan aktiviti tidak bermoral itu bagi mengelakkan ia terus berleluasa.

 "Saya tidak pasti sejauh mana keberkesanan operasi yang dijalankan oleh pihak berkuasa kerana semakin hari saya lihat aktiviti ini semakin rancak seolah-olah mereka tidak takut dengan pelaksanaan undang-undang yang ditetapkan.

 "Mungkin kerana mereka sudah dapat membaca pergerakan pihak berkuasa, sebab itulah masing-masing berani mengusung teman wanita naik ke bilik," katanya. Lebih menyedihkan, dia pernah melihat teman wanita yang mendaftar masuk manakala yang lelaki menunggu di bawah.

 "Saya faham, pihak berkuasa tidak mampu untuk menempatkan pegawai mereka 24 jam di hotel-hotel murah, namun saya harap mereka dapat mempertingkatkan operasi bagi mengurangkan aktiviti tidak bermoral ini. "

Saya bimbang, jika ia tidak dibendung, masalah pembuangan bayi akan meningkat serta merosakkan masa depan remaja itu sendiri. Kita memerlukan generasi muda untuk membangunkan negara, jika mereka sudah rosak, bagaimana pembangunan negara kita pada masa akan datang," katanya.

 Sebelum ini Jaip memberi amaran supaya tidak mencemarkan sambutan ambang merdeka dengan melakukan maksiat dan perkara yang ditegah agama. Jaip juga tidak akan berkompromi dengan golongan itu yang jelas menyalah ertikan sambutan kemerdekaan dengan melakukan perkara tidak senonoh sehingga melanggar hukum syarak.

Jika jadi PM , saya tak tinggal di Putrajaya - Anwar

Posted: 27 Aug 2012 05:57 PM PDTKetua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, sekiranya berjaya dipilih menjadi perdana menteri, beliau tidak akan tinggal di kediaman rasmi di Putrajaya. "Bil elektrik di tempat itu terlalu tinggi," katanya dalam majlis rumah terbuka PKR di Bukit Gantang, Perak semalam. "Bil (elektrik) saja mencecah beberapa ribu (ringgit)," katanya lagi sambil disambut gelak ketawa orang ramai yang gembira dengan ejekan terhadap dakwaan pembaziran BN itu.

 Kira-kira 2,000 orang hadir dalam majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri di Simpang. Anwar berkata, sekiranya menjadi perdana menteri, beliau merancang tinggal di rumahnya di Bukit Segambut dekat ibu negara. Menurutnya lagi, beliau juga akan menggalakkan menteri-menteri tidak membeli kereta baru sebagai kenderaan rasmi.

 "Kekayaan negara adalah rahmat yagn dirakusi oleh sesetengah pihak. Minyak, balak sebenarnya milik kita semua," katanya lagi. "Orang Melayu benar antara yang termiskin. Tetapi terdapat juga orang Cina, India, Kadazan dan Dayak yang miskin. Mereka semua ini juga berhak mendapat bahagian yang menjadi milik mereka." -UTARA NEWS-


Komen GPB

Puak-puak PAS setiap malam mimpi dok di Putrajaya ...tiba-tiba Anwar tak mahu pulak ..hahaha.. adakah Anwar tahu PR memang tak dapat tawan Putrajaya ??

Bukti DAP tak iktiraf pingat & darjah kebesaran Raja Melayu ?

Posted: 27 Aug 2012 05:00 PM PDTJawapan Guan Eng dalam isu darjah kebesaran Raja ini mudah saja untuk difahami  yang tersiratnya .  Kalau beliau jawab pemimpin parti DAP sedia menerima pingat & darjah kebesaran , confirm la akan dihentam punya oleh pemimpin veteran mereka .

Jadi untuk play safe  dalam politik , jawapanya ialah  sukar untuk jawab . Lepas itu dok pusing kononnya mereka tak mengejar kedudukan dan pingat kebesaran .

 Apa yang GPB faham maksud  merekaialah DAP masih lagi  tetap tidak iktiraf pingat /darjah kebesaran  dikurniakan oleh institusi Beraja .  Sewajarnya Guan Eng sebagai Ketua Menteri tidak boleh memberi jawapan sedemikian .

Kalau YDP Agong nak beri pingat , adakah beliau sebagai CM  nak menolaknya ???

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 28 Aug 2012 07:11 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Rakyat S'gor berhak dapat tunggakan air percuma - Noh Omar

Posted: 28 Aug 2012 01:07 AM PDT

SHAH ALAM, 28 OGOS - Kerajaan Selangor perlu membayar tunggakan kepada rakyatnya yang menggunakan meter pukal serta tidak menikmati subsidi air percuma 20 meter padu pertama, sejak 2008.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, kebanyakan mereka yang menggunakan meter pukal merupakan rakyat miskin dan tuntutan mereka itu munasabah.

Beliau yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu berkata, kerajaan Selangor yang sering menekankan soal keadilan dan kebajikan perlu membayar tunggakan tersebut kerana itu janji Pakatan Rakyat kepada setiap rakyat di negeri itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas isu tuntutan badan bukan kerajaan (NGO) Selangor supaya kerajaan negeri membayar tunggakan nilai subsidi air yang tidak dinikmati sebahagian besar penduduk yang menggunakan meter pukal.

"Orang rumah besar, banglo dapat. Orang duduk flat kongsi meter tak layak. Janji pada setiap rakyat bukan setiap meter," katanya.

Ahad lalu, sekumpulan penduduk di Pangsapuri Mentari Court telah mengadakan satu demonstrasi secara aman sebagai manifestasi rasa tidak puas hati terhadap sikap tidak prihatin Kerajaan Selangor dalam pelaksanaan pemberian air percuma.

Demonstrasi itu dibuat selepas empat tahun kerajaan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) didakwa gagal menepati janji untuk memberikan air percuma kepada penduduk yang menggunakan meter pukal seperti flat kos rendah dan pangsapuri.

Selain itu, mereka turut mendesak Kerajaan Negeri membayar tunggakan untuk tempoh 50 bulan sejak Ogos 2008 sehingga September 2012 sebanyak RM570 dalam tempoh seminggu.

Pengerusi Jawatankuasa Bersama (JMB), Kamarul Azman Kamarudin berkata, pada pilihan raya umum yang lalu, pakatan pembangkang yang diwakili PKR, Pas dan DAP melalui slogan Negeri Berkebajikan' telah berjanji memberi air percuma kepada rakyat sekiranya berjaya memegang tampuk pemerintahan negeri. - Antarapos

tunku

Posted: 28 Aug 2012 03:32 AM PDT

tunku


RACIAL TROUBLE IN PENANG PKR

Posted: 28 Aug 2012 02:05 AM PDT

The spat between PKR and DAP in Penang has now worsen with the state PKR information chief Johari Kassim calling for suspension of those who attended the meeting which minutes were leaked, revealing the dissatisfaction of Mansor Othman towards Lim Guan Eng.
The minutes also revealed Guan Eng's wish to have Chinese contesting PKR state seats instead of who PKR leadership feels can win the seats, giving the assumption that PKR plays second-fiddle to Guan Eng in Penang, not equal level.
While the Malays in PKR should start thinking what are they in for, Mansor himself, if he has any feeling about his own dignity and possessing a 'Malay heart', should take a bold step by just quitting the party and stand on his own.
This action will bring him back his self dignity and the bad perception by the Malays at large after he appeared at a press conference flanked by Guan Eng who sat there without saying a word to make sure that Mansor 'eat the words that were written in the minutes.'
And Mansor, like the slave he is now, did just that to please Guan Eng but he has no idea that in reality Guan Eng does not trust him anymore after what had happened.
Putting Mansor to shame and 'strip him of his dignity' is Guan Eng's aim in wanting to stay dominant in Penang and positioning DAP above the rest of the PR parties.
Succeeded in his game, now Penang PKR is facing problem from within Johari Kassim calling on the party leadership to suspend those who attended the meeting to find out who leaked the minutes.
Those who attended the meeting were state deputy chief and Batu Kawan division chief Law Choo Kiang; Bukit Bendera division deputy chief Felix Ooi; Bayan Baru deputy chairman Tan Seng Keat; 2004 candidate for Bayan Baru parliament seat Raymond Ong; Tanjung Youth chief Ng Chek Siang; Batu Uban branch chief Cheah Peng Guan and Mansor's assistant John Ooi.
So just think where actually Johari is getting at – some Chinese in PKR are selling information to DAP leaders – or in short Johari is saying 'do not trust the Chinese in PKR.'
Will the PKR leadership listen to Johari or help Mansor in bringing back his dignity after being ripped naked?
The answer is of course no because PKR's chief Anwar Ibrahim is only interested in becoming the Prime Minister and he cannot achieve his aim without the support of DAP and PAS.
So he could not care less what happens to his people so long as he receives the support to be the Prime Minister.
So it is better now for the Malays in Penang PKR to rethink their position and their struggles for the word reformasi is already lost in the 'forests of politics' and what is left now is their conscience – a Malay or a sell out.

Court Never Mentioned M'sia As Secular Nation

Posted: 27 Aug 2012 05:29 AM PDT

Perhaps Karpal Singh is still yet to fully recover from his illness the other day that he is still making rants? Perhaps he is still hallucinating when he said that Tun Salleh Abbas used to state that Malaysia is a secular nation during the case of Che' Omar Che Soh.
Tun Salleh Abbas as the National Chief of Justice only stated that there are laws in this country that seems secular and he had never said that Malaysia is a secular country.
Tun Dr. Mahathir, Malaysia's former Prime Minister had already stressed that this is an Islamic nation because it is ruled by a Muslim, Islam as the official religion but at the same never restrict the practice of other religions.
For that, the Federal Constitution commanded Rulers and rakyat as a whole to protect Islam through Article 37 which requires the main ruler of this country, Yang di-Pertuan Agong to swear upon the name of Allah to protect Islam at all time. Besides that, all rulers either Executive, legislative and judiciary also follows the sworn of Yang di-Pertuan Agong to ensure the purity of Islam.
Karpal's action in raising this matter, along with his clash against PAS only shows DAP's evil agenda who would do anything to fight Islam and to abolish Islam as the official religion for this country. His action can be seen as going against the Rukun Negara.
It seems that their clash is only confusing rakyat and it could possibly trigger conflict.
Rakyat need to understand that an Islamic nation do not have to necessarily practice hudud. Even Egypt, the country which has a lot of famous Scholars do not practice hudud.
The implementation of hudud in a country do not guarantee heaven to all Muslims. This is because heaven and hell only depend on the personal deeds between a Muslim and Allah. The government and its law do not influence the status of a Muslim with Allah.
Karpal clearly do not understand all of that but the same thing goes to those Muslims who as if live for the sake of hudud.
But, either Karpal understand the matter or not, it is very irresponsible of him to raise this matter and rejecting the principals of Rukun Negara and the Constitution which puts this country as an Islamic nation.
Perhaps Karpal prefers to make a fool of himself by not approving his knowledge on this country's constitution just so that he could fight against hudud and everything that has to do with Islam?
Whetever it is, PAS had made an oath to fight alongside Karpal and DAP whole Hudud would only remain as their official anthem to gain votes.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 28 Aug 2012 03:28 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Janji Atuk pada "cucu" ditepati

Posted: 27 Aug 2012 09:16 PM PDT

Perayaan kemerdekaan tahun ini nampaknya meriah betul. Ada pelbagai macam-macam poster kemerdekaan.


Poster ini menunjukkan kanak-kanak tersenyum yang membawa mesej rakyat suka dan gembira apabila kerajaan telah tepai janji kontrak sosial yang diperlembagaankan 55 tahun dahulu ketika nak merdeka. Poster ini menunjukkan pelbagai hadiah buat rakyat hasil dari menepati janji antara rakyat dan kerajaan di mana kerajaan yang memerintah menjanjikan kemajuan, kejayaan dan kebanggaan, manakala rakyat yang diperintah menjanjikan sokongan dan taat setia untuk hidup aman dan damai.

Selain dari dua poster di atas, dipercayai ada tiga lagi poster 55 tahun merdeka janji ditepati yang telah dibangunkan.


Selain itu, ada poster Janji Ditepati yang merupakan sebahagian dari poster kempen parti menjelajahi tanahair. Ada pula yang tidak fikir dalam-dalam lalu main ambil buta tanpa fikir panjang untuk guna slogan politik orang lain sebagai slogan kemerdekaan ...


... yang sepatutnya lebih menjurus kepada mesej patriotisma dan bersatu. Mesej itu macam boleh ditafsirkan hinggakan kata tak setuju dengan slogan 1Malaysia... tapi akhirnya 1Malaysia. Malah ada kata ianya elemen kristianisasi dan merpati merah bermakna Jesus Christ selamatkan umat manusia dengan darah.


Ada pula di Kedah tidak guna slogan Sebangsa, Senegara, Sejiwa atau 1Malaysia tapi guna slogan Teruskan berbaki. Eh eh ... design ciplak juga. 


Itulah Husin katakan apa-apa saja boleh ditafsirkan dari slogan dan simbol tapi bila macam-macam poster dan slogan semua ini menjadi seolah-olah negara kita bercerai berai.

Yang ingin ditanya juga ialah macam mana poster, slogan dan lagu standard budak sekolah boleh digunapakai?


Kalau mesejnya Atuk sayang "Cucu", jangan guna slogan Janji Ditepati.


Kasi malu sama Dato Najib saja.

Wow! Lagi untung "cucu" buat dan pasang poster dari jual unta.

Politik Harian

Posted: 28 Aug 2012 03:23 AM PDT

Politik Harian


DAP Sokong Hudud, Hanya Karpal Yang Tentang

Posted: 27 Aug 2012 11:39 PM PDT


Walaupun pendirian DAP mengenai hudud adalah tetap iaitu menentangnya, tetapi parti tersebut nampaknya sudah malas melayan salakan PAS yang ingin melaksanakannya. Sebaliknya, hanya Karpal Singh seorang yang masih bersemangat menyergah PAS.

Malah, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng secara 'rasminya' meletakkan isu tersebut di atas bahu Karpal seorang dengan menyatakan yang DAP tiada hak untuk menjawab mengenai prosiding mahkamah terhadap Nasharuddin, ahli Majlis Syura PAS mengenai isu hudud.

Mungkinkah akhirnya DAP menyedari bahawa mereka juga perlukan PAS untuk merealisasikan impian ke Putrajaya? Justeru, mereka mengambil jalan selamat dengan menghantar seorang saja 'pejuang' (Karpal Singh) untuk menghadapi beribu-ribu ekor anjing (akar umbi PAS). Ini lebih baik dari terpaksa berkelahi dengan anjing-anjing suruhan dan memalukan diri sendiri di depan musuh.

DAP pastinya telah mencongak-congak akibat jika 'pejuang' yang seorang itu terkorban dibaham anjing-anjing dan apa yang mereka jangkakan ialah ia bukan merupakan satu kerugian yang besar. Namun begitu, DAP lebih yakin yang anjing-anjing tersebut tidak akan membaham sesiapa tetapi hanya akan terus menyalak-nyalak bising sekadar untuk menarik perhatian media dan pengundi.

Walaubagaimanapun, di kalangan pengundi Cina, mereka masih lagi ragu-ragu akan strategi menghantar Karpal Singh seorang menghadapi tekanan akar-umbi dan segelintir pemimpin PAS. Tindakan Guan Eng, Kit Siang dan pemimpin-pemimpin DAP yang lain yang berdiam diri dikhuatiri akan memakan diri.

Kaum Cina tidak lupa akan pesanan orang lama bahawa jangan sekali-kali memandang rendah akan kebolehan orang Melayu berpolitik, termasuklah Melayu PAS.

Selain itu, sikap Guan Eng yang angkuh dan sombong membuka ruang kepada kesilapan dalam menyusun strategi dan isu hudud ini kemungkinan besar adalah kesilapan yang masih tidak disedarinya.

Kaum Cina ingin melihat DAP yang tegas dan lantang serta berada lebih tinggi dari PAS. Sokongan kaum Cina yang cenderung kepada DAP akhir-akhir ini adalah kerana mereka percaya yang DAP sentiasa menguasai PAS dari belakang.

Dengan sikap pasif DAP mengenai hudud akhir-akhir ini menyebabkan ramai yang tertanya-tanya, 'apa sudah jadi?'.

Benar, ia mungkin hanya strategi politik untuk mengelak pertelagahan secara terbuka di antara parti-parti sekutu Pakatan Rakyat. Tetapi, selama ini pun DAP sering berbalah dengan PAS mengenai isu hudud secara terbuka. Justeru, kenapa hanya akhir-akhir ini, DAP perlu berselindung dalam menyanggah PAS? Kenapa tidak lagi lantang dan garang seperti biasa? DAP dihormati kerana keterbukaan dan kelantangan dalam memperkatakan prinsip serta tidak perlu dan tidak akan tunduk atau berselindung dari sesiapa.

Apakah PAS telah berjaya mentarbiah DAP? Inilah yang menjadi topik perbualan di kalangan kaum Cina hari ini.

Hudud tiada dalam Buku Jingga kerana ia telah dipersetujui secara bersama bahawa ia tidak akan dilaksanakan di bawah pemerintahan PR . Oleh itu, kaum Cina melihat adalah tidak menjadi kesalahan malah merupakan kewajiban bagi DAP untuk mempersoal atau menyanggah sesiapa sahaja yang menyatakan sebaliknya.

Jelas, menyanggah PAS secara berselindung tidak membawa kebaikan apa-apa kepada DAP. Sebaliknya, ia mampu menggoyahkan kepercayaan kaum Cina ke atas kewibawaan parti itu.

Di pihak PAS pula, menyerang Karpal seorang tidak akan memulihkan keyakinan kaum Melayu kepada parti itu kerana prinsip Karpal menolak hudud adalah juga prinsip DAP yang mana ia tidak pernah berubah, tegas dan kekal. PAS perlu dilihat menentang DAP secara keseluruhan, secara berani, terbuka, tegas dan lantang atas nama Allah S.W.T - jika benar ikhlas ingin melaksanakan hudud.

Pemimpin PAS nampaknya gagal menilai kesan dari mengajak Karpal Singh bersilat seorang diri.

Imej PAS sebenarnya akan lebih buruk jika masih tidak berjaya memperjuangkan hudud walaupun hanya berhadapan dengan Karpal Singh seorang dan bukannya seluruh parti DAP. Bayangkan, bagaimana PAS mampu menghadapi pengundi Melayu jika DAP menang dalam mempertahankan prinsip mereka walaupun hanya menghantar seorang pejuang - OKU pulak tu…?

Khairy: Pengendali FB Minta Maaf, Tiada Kaitan Dengan Pemuda Umno

Posted: 27 Aug 2012 09:02 PM PDT


Status sebenar sebuah akaun fanpage Facebook yang didaftarkan atas nama Pemuda Umno Malaysia terus menjadi perhatian dengan Khairy Jamaluddin menegaskan permohonan maaf datang daripada pengendali laman berkenaan sendiri.

Sabtu lalu, pengendali akaun itu meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia berhubung poster berbaur hasutan yang dimuat naik sebelum ini.

Banyak pihak mendakwa dan membuat tanggapan bahawa permohonan datang daripada Pemuda Umno sendiri.

Khairy, Ketua Pemuda Umno dan Barisan Nasional (BN), semalam menjawab kekeliruan itu menerusi laman Twitternya dengan menafikan fanpage itu Facebook rasmi Pemuda Umno.

Beliau juga menegaskan bahawa permintaan maaf itu bukan dibuat oleh Pemuda Umno.

Katanya: "FB itu bukan FB laman rasmi Pemuda Umno. Yang minta maaf itu pengendali laman FB tersebut bukan Pemuda Umno."

Beberapa mesej Khairy yang menjawab respons pengikutnya berhubung permintaan maaf itu juga membawa maksud yang sama.

Salah seorang pengikut yang bernama Daniell Rezuwan berkata: "Permohonan maaf itu wajar. Cuma, Pemuda Umno kena tahan dengan tohmahan flip-flop."

"Apa flip-flop? Ia bukan laman kami. Pentadbir laman itu yang minta maaf. Bukan kami," jawab Khairy ringkas.

Kemudian pemegang akaun itu mencadangkan agar akaun itu ditutup atau mengambil tindakan terhadap pentadbirnya.

Khairy menjawab: "Terserah kepada polis. Kami juga telah menulis kepada FB."

Pengikutnya yang lain juga mencadangkan agar tindakan tegas diambil ke atas pentadbir laman itu.

Pengerusi Unit Media Baru Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Tun Faisal Ismail Aziz ketika dihubungi menyokong kenyataan Khairy.

Katanya: "Kenyataan YB KJ betul. Yang mohon maaf adalah pentadbir laman tersebut dan ia bukan laman rasmi Pergerakan Pemuda Umno Malaysia. PPUM. Penglibatan rasmi adalah melalui YB KJ, YB Razali selaku Naib Presiden dan berita rasmi melalui laman web PPUM.

"Pergerakan Pemuda Umno Malaysia tiada akaun rasmi sama ada Facebook mahupun Twitter cuma laman rasmi Pergerakan Pemuda Umno Malaysia," katanya kepada Sinar Harian Online.

Laman web rasmi PPUM boleh diakses melalui http://www.pemudaumno.org.my.

Menurut Tun Faisal, pihaknya juga tidak pasti siapa yang mengendalikan laman itu, sama asa individu mahupun kumpulan tertentu.

"Kami pun tidak pasti siapa pentadbir laman itu sebenarnya. Ia mungkin hanya inisiatif individu atau kumpulan tertentu tetapi mereka bukan suara rasmi Pemuda Umno," katanya.

Kelmarin, Sinar Harian melaporkan laman Facebook Pemuda Umno Malaysia, yang akaunnya didakwa palsu, meminta maaf berhubung poster berbaur hasutan yang dibawa lebih seminggu lalu atas akaun pergerakan itu.

Akaun itu meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia menerusi entri ringkas beberapa jam selepas Khairy berkata bahawa pihaknya sudah mengenal pasti individu yang bertanggungjawab atas penyebaran mesej itu.

Malah status Facebook itu juga menyatakan bahawa admin yang terbabit turut sudah dikeluarkan dari fanpage tersebut.

Tiga hari lalu, Khairy nmemberitahu pemberita bahawa beliau akan menyerahkan kepada polis nama-nama orang yang disyaki mengendali akaun palsu pergerakan itu.

Minggu lalu, Setiausaha Kerja Pemuda BN, Ibdillah Ishak membuat laporan polis berhubung satu akaun Facebook yang memuat naik poster berbaur fitnah di Balai Polis Tun H S Lee.

Laman itu memaparkan wajah Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak di bahagian utama dan disusuli dengan siri laporan berkaitan dengan aktiviti-aktiviti pemimpin Umno khususnya dari Selangor.

Poster yang kontroversi itu membawa mesej bahawa "Jika anda setuju untuk jadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia, teruskan sokongan anda kepada Pakatan Rakyat".-Sinar

Nota: Ada kemungkinan juga FB ni di cipta oleh pihak pembangkang yang mahu mencetuskan kemarahan rakyat kepada Umno.

PAS Mahu Singkir Nasharuddin Kerana Syiah

Posted: 27 Aug 2012 08:09 AM PDT


Cakap-cakap yang sedang hangat kedengaran sekarang banyak menjurus kepada kemungkinan besar bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa akan berdepan dengan penyingkiran dari parti tersebut.

Jika ianya menjadi kenyataan seperti diramalkan oleh sesetengah penganalisis politik tempatan bermakna ia akan menjadi sejarah hitam buat PAS kerana baru sahaja kira-kira 8 bulan lalu parti itu memecat bekas Naib Presidennya, Hasan Ali.

Berbeza dengan pemecatan Hasan sebelum ini yang dilakukan tanpa sebarang peluang pembelaan diri, dalam kes Ustaz Nasharuddin terdapat cadangan untuk membenarkan beliau memberi penjelasan atas beberapa kenyataan kerasnya yang ditakrifkan oleh ramai pemimpin PAS sebagai melanggar dasar parti.

Bagaimanapun, tidak semua pemimpin PAS di peringkat Pusat, Negeri dan Kawasan yang bersetuju dengan tindakan PAS yang sejak kebelakangan ini dilihat terlampau keras terhadap perbezaan pandangan sesama pemimpin parti tetapi dimasa yang sama pula ternampak jelas agak lunak bila berhadapan dengan tuntutan parti lain dalam Pakatan rakyat (PR).

Waktu ini PAS bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan tekanan dan kerenah langsung dari pemimpin parti yang berkiblatkan idealisme Anwar Ibrahim malahan turut menghadapi senario lain yang telah lama membarah dalam struktur kepimpinannya.

Mengikut satu sumber yang rapat dengan kepimpinan PAS Pusat, faktor lain yang turut memainkan peranan menambah tekanan ke arah usaha menyingkirkan Ustaz Nasharuddin juga mempunyai kaitan rapat dengan inisiatif sekumpulan pemimpin pro Syiah yang mahu menguasai secara total struktur kepimpinan PAS sekarang.

Teguran keras Ustaz Nasharuddin terhadap PAS berhubung hubungannya dengan DAP serta faktor penyiaran fotonya menemani Perdana Menteri di Mekah Al-Mukarramah tempohari hanyalah asbab bagi membolehkan kumpulan pro Syiah merealisasikan usaha 'memancung' pengaruh Ustaz Nasharuddin dalam parti.

Kumpulan pemimpin terbabit yang berimamkan Timbalan Presiden PAS sekarang iaitu Mohammad Sabu (Mat Sabu) dilihat sedang cuba mengembangkan pengaruh mereka dengan cuba 'memancung' seramai mungkin pemimpin parti yang diyakini akan merencatkan perencanaan mereka untuk menguasai tampuk kepimpinan PAS.

Dengan dokongan dan kerjasama yang dijalinkan bersama kumpulan pro Anwarinas, ia menjadikan usaha-usaha sedemikian dilihat semakin mudah untuk dilakukan sementelah lagi tika ini masing-masing kebetulannya berdepan musuh yang sama dalam parti.

Sekiranya usaha-usaha terancang yang dilakukan sekarang berjaya menyingkirkan Ustaz Nasharuddin dari PAS, tidak syak lagi dalam jangka waktu terdekat atau paling lambat selepas PRU 13 kelak, kita akan meyaksikan satu lagi perubahan drastik yang akan turut menarik turun Hadi Awang dan Haron Din dari kedudukan mereka sekarang.

bumiyang

Posted: 28 Aug 2012 03:15 AM PDT

bumiyang


Posing "Maut"!!!

Posted: 28 Aug 2012 12:30 AM PDT

Amerika Syarikat Mengistiharkan Darurat Gara-gara Ancaman Serangan "Isac"???

Posted: 27 Aug 2012 07:25 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 28 Aug 2012 01:21 AM PDT

Taipingmali (tm)


Khemah Jualan Gudang di Kamunting Runtuh Malam tadi

Posted: 27 Aug 2012 08:36 PM PDT

Akibat hujan lebat yang turun sekitar 11.00 malam tadi telah menyebabkan khemah runtuh. Banyak barangan perabot seperti meja, kerusi, katil, tilam rosak akibat hujan. Kebanyakan produk adalah produk import dari China.

Minggu lalu, pokok hujan-hujan di Taman Tasik Taiping tumbang, juga kerana hujan lebat.

Teringat kes 173 buah rumah di Sungai Bayor Selama musnah kerana hujan dan ribut. Seorang rakan memaklumkan hujan ribut di Selama adalah kerana solat hajat dan doa daripada Pas Larut .

Mereka mendoakan agar diturunkan bala dan runtuh kepada  40 buah khemah program perasmian mini RTC ,memohon akan pentas utama tempat TPM berada  runtuh dan musnah,  Pas juga mohon agar helikopter yang membawa Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin jatuh terhempas. [ terkedu TM apabila ustaz tersebut menceritakan bagaimana orang Pas Larut sanggup membuat perkara-perkara keji memohon bala diturunkan kepada sesama umat] .

Sebab itu ulamak-ulamak pondok hari ini berani menentang Pas kerana kesesatan mereka.

Wajib tumbangkan Kerajaan Zalim..

Posted: 27 Aug 2012 04:45 PM PDT

Azhar marah sebab harga Ferrari mahal di Malaysia,,,kerajaan sekarang kerajaan zalim,,,,heheheh,,,bodoh p punya azhar

Azhar Idrus pandu F460, cai Pas tak pasal2 naik angin

Posted: 27 Aug 2012 11:12 AM PDT

Tergelak TM baca komen penyokong Azhar Idrus di Facebook.

Kata dia " Lantak pi lah Azhar Idrus nak pakai Ferrari ka, hapa ka, yang korang sakit hati pasal apa?"

Hehehe! Marah betul dia, dulu Nizar Jamaludin sibuk pasal www 1, tu tak apa pula, Harakah sibuk dengan Bugati Vyron Mokhzani Mahathir tak apa pula.

Apa jenis manusia Pas ni, depa kritik orang lain boleh, bila kena batang hidung sendiri pandai sakit telinga pulak?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rakyat Indonesia menikmati harga kereta lebih murah dari Malaysia.

Posted: 27 Aug 2012 09:50 AM PDT

Honda Jazz
Mitshubisi Lancer Evo
VW Golf


Toyota Altis

ETS
Bullet  Train
Beruntung lah rakyat Indonesia kerana mereka mampu membeli kereta Honda jazz, toyota altis, jauh lebih murah dari negara kita, rakyat mereka juga menikmati gaji jauh lebih tinggi berbanding rakyat negara kita, oleh sebab itu ramai anak-anak gadis kita bekerja sebagai pembantu rumah di Indonesia, lelaki Malaysia juga ramai yang bekerja di ladang-ladang kelapa sawit di Sumatera dan Jawa, Ramai yang berniaga mee bandung di kota Jakarta, Bandung dll...
http://taipingmali.blogspot.com/2012/08/lagi-pembohongan-harga-kereta-honda.html

PAS Mahu Singkir Nasharuddin Kerana Syiah

Posted: 27 Aug 2012 08:42 AM PDT
Cakap-cakap yang sedang hangat kedengaran sekarang banyak menjurus kepada kemungkinan besar bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa akan berdepan dengan penyingkiran dari parti tersebut.

Jika ianya menjadi kenyataan seperti diramalkan oleh sesetengah penganalisis politik tempatan bermakna ia akan menjadi sejarah hitam buat PAS kerana baru sahaja kira-kira 8 bulan lalu parti itu memecat bekas Naib Presidennya, Hasan Ali.

Berbeza dengan pemecatan Hasan sebelum ini yang dilakukan tanpa sebarang peluang pembelaan diri, dalam kes Ustaz Nasharuddin terdapat cadangan untuk membenarkan beliau memberi penjelasan atas beberapa kenyataan kerasnya yang ditakrifkan oleh ramai pemimpin PAS sebagai melanggar dasar parti.

Bagaimanapun, tidak semua pemimpin PAS di peringkat Pusat, Negeri dan Kawasan yang bersetuju dengan tindakan PAS yang sejak kebelakangan ini dilihat terlampau keras terhadap perbezaan pandangan sesama pemimpin parti tetapi dimasa yang sama pula ternampak jelas agak lunak bila berhadapan dengan tuntutan parti lain dalam Pakatan rakyat (PR).

Waktu ini PAS bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan tekanan dan kerenah langsung dari pemimpin parti yang berkiblatkan idealisme Anwar Ibrahim malahan turut menghadapi senario lain yang telah lama membarah dalam struktur kepimpinannya.

Mengikut satu sumber yang rapat dengan kepimpinan PAS Pusat, faktor lain yang turut memainkan peranan menambah tekanan ke arah usaha menyingkirkan Ustaz Nasharuddin juga mempunyai kaitan rapat dengan inisiatif sekumpulan pemimpin pro Syiah yang mahu menguasai secara total struktur kepimpinan PAS sekarang.

Teguran keras Ustaz Nasharuddin terhadap PAS berhubung hubungannya dengan DAP serta faktor penyiaran fotonya menemani Perdana Menteri di Mekah Al-Mukarramah tempohari hanyalah asbab bagi membolehkan kumpulan pro Syiah merealisasikan usaha 'memancung' pengaruh Ustaz Nasharuddin dalam parti.

Kumpulan pemimpin terbabit yang berimamkan Timbalan Presiden PAS sekarang iaitu Mohammad Sabu (Mat Sabu) dilihat sedang cuba mengembangkan pengaruh mereka dengan cuba 'memancung' seramai mungkin pemimpin parti yang diyakini akan merencatkan perencanaan mereka untuk menguasai tampuk kepimpinan PAS.

Dengan dokongan dan kerjasama yang dijalinkan bersama kumpulan pro Anwarinas, ia menjadikan usaha-usaha sedemikian dilihat semakin mudah untuk dilakukan sementelah lagi tika ini masing-masing kebetulannya berdepan musuh yang sama dalam parti.

Sekiranya usaha-usaha terancang yang dilakukan sekarang berjaya menyingkirkan Ustaz Nasharuddin dari PAS, tidak syak lagi dalam jangka waktu terdekat atau paling lambat selepas PRU 13 kelak, kita akan meyaksikan satu lagi perubahan drastik yang akan turut menarik turun Hadi Awang dan Haron Din dari kedudukan mereka sekarang.

Penjual minyak diesel kena tipu dengan Indon

Posted: 27 Aug 2012 08:40 AM PDT

Tauke minyak kena tipu dengan indon.  Persoalannya adakah tauke ini menjual minyak secara haram atau senang cakap beliau menyeludup minyak-minyak subsidi yang dibeli dari nelayan dan stesen minyak?

IPOH: A businessman realised it too late that five potential 'customers' had turned out to be as slimy as the diesel he had sold them.
Earlier, the 53-year-old parted with 100,000 metric tonnes of diesel after receiving a RM925,000 bank draft from the five who had arrived from Indonesia for the transaction.
Just when he thought he had secured a good deal, the businessman discovered to his dismay that the bank draft was a fake.
Perak police chief Datuk Shukri Dahlan said the victim lodged a police report on Aug 23, after a bank here confirmed that the RM925,000 bank draft was a fake.
He said, acting on the report, a police team raided a hotel here early Monday morning, and detained five Indonesians to facilitate investigations into the scam.
 Harap pihak yang berwajib dapat memberi jawapannya. KPDNK Perak juga diminta siasat perkara ini.

Mansor Akan Disingkir Selepas PRU 13

Posted: 27 Aug 2012 08:00 AM PDT

Mansor baca skrip Guan Eng?

Tentunya tika ini saban malam Datuk Mansor Othman yang merupakan Timbalan Ketua Menteri I (TKMI) Pulau Pinang mengalami masalah kesukaran untuk melelapkan mata gara-gara kontroversi minit mesyuarat yang sedang tersebar sekarang.

Rentetan dari penyiaran transkrip perbualannya dalam pertemuan bersama beberapa orang pemimpin PKR itu, bukan sahaja telah mencetuskan keraguan dikalangan ramai penyokong PR khususnya DAP dan PAS, malah turut mengundang kemarahan ramai pemimpin pembangkang yang lain.

Dalam perbualan yang dideadahkan oleh blog gelagatanwar.wordpress.com itu, antara intipati kenyataan mansor yang disiarkan ialah memperlekehkan kewibawaan Lim yang digelarnya sebagai 'tokong, angkuh dan sombong'.

Selain itu, Mansor juga mengarahkan pemimpin PKR yang lain bersedia dengan nama calon PKR keturunan Cina bagi menghadapi kemungkinan terpaksa berdepan pertandingan tiga penjuru dengan DAP.

Kritikan dan cercaan yang dilemparkan oleh Mansor terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP itu dilihat sebagai satu tindakan yang membelakangkan kepercayaan sesama parti pembangkang sekaligus mendedahkan kepada umum wujudnya keretakan dalam jalinan kerjasama yang baru saja berusia setahun jagung.

Ramai pemimpin DAP seakan tidak dapat mengekang kemarahan mereka telah mendesak pucuk pimpinan tertinggi PR supaya mengambil langkah segera termasuklah menyingkirkan Pengerusi PKR Pulau Pinang itu dari jawatan TKM1 selepas PRU 13 nanti.

Menurut sumber dalaman DAP, tindak tanduk Mansor itu bukan sahaja telah menjejaskan kredibiliti dan kewibawaan Lim yang selama ini cuba dibina imejnya sebagai 'hero orang Cina' malah secara langsung telah mendedahkan PR kepada serangan bertali arus dari media BN.

Tambahan pula dengan skandal peribadi Mansor yang mempunyai hubungan intim dengan seorang Ah Soh yang sudah lama berada dalam pengetahuan ramai pemimpin DAP dan PKR, dikhuatiri bakal menyebabkan imej pakatan pembangkang kian tercalar sekaligus merencatkan peluang PR untuk menguasai kembali Pulau Pinang dalam PRU 13 kelak.

Kata mereka lagi, Anwar Ibrahim selaku Ketua Umum PKR sewajarnya segera menyediakan nama lain untuk diumumkan sebagai ganti jawatan TKM1 dan Pengerusi PKR negeri yang sekarang ini sedang disandang oleh Mansor.

PANEH MIANG

Posted: 28 Aug 2012 01:16 AM PDT

PANEH MIANG


Najib Di Telanjang, Nik Aziz Di Kubur

Posted: 27 Aug 2012 08:22 PM PDT

Sehari demi sehari, Haprak Daily dan Roket menelanjangkan Najib. Hingga hari ini Ah Jib Gor terpaksa jawab di setiap perhimpunan Rumah Terbuka. Di Pekan Pahang hari ini, Najib Tun Razak akan terus ditemubual oleh wartawan dengan soalan-soalan polemik. Akhirnya Najib Tertelanjang.

Hari demi hari, bloggers Haprak Daily, Roket dan PkR menyediakan pusara dan liang lahat untuk Nick Azick. Hingga hari ini, Nik Aziz terkedu dek terpaksa jawab di setiap perhimpunan Rumah Terbuka. Kubur Nik Aziz digali dan dicipta oleh Revolusi dan Doktrin yang dicipta oleh Kumpulan Hizbul Muslimin Syiah Pas pimpinan Hadi Awang. Nik Aziz hanyalah Mursyidul Am yang makin lemah. Menangis ialah Modal Kerja mudah Pas. Akhirnya Nik Aziz Terkubur tanpa nesan dan ingatan.

Sehari demi sehari, bahang PRU-13 akan lupus daripada ingatan pendukung politikus kerana sudah penat melobi-lobi. Setiap kepungan mesej politik akan dipatah dan dikepak satu persatu. Setiap hujahan balas politiking akan disulam dengan retorika falasi dan ambiguiti. Akhirnya pemimpin-pemimpin Politik Melayu menjadi bisu, pekak, tuli, buta dan tempang. Duit dah habis.

Media elektronik dan cetak arus perdana masih tidak dilihat objektif dalam mengadakan sebuah Buletin Massa bersifat percuma sebagai edaran bagi memanaskan kefahaman Demokrasi Berperlembagaan. Keuntungan siaran dan "air time" hanyalah imbuhan sementara dengan momokan hiburan-hiburan oleh penghibur tempatan baik yang proksi BN mahu pun Pas.

Sesungguhnya sampai satu titik, di Selangor sebagai contoh UMNO dan Pas perlu bersepakat untuk memakmurkan sebuah laman ekonomi Melayu, Melayu perlu berkuasa kembali. Bukan Khalid Ibrahim, Xavier dan Ronnie Lieu. UMNO dan Pas bergabung wujudkan Kerajaan Campuran Selangor.

Perak ialah negeri telur hujung tanduk. Kedah kembali kepada UMNO dan berkerajaan campuran dengan Pas. 

Apakah Najib mampu menjadi Answerable Prime Minister sepanjang masa?

Yang Mana Satu Sunah Nabi Muhammad

Posted: 27 Aug 2012 02:35 AM PDT

Pertemuan Nik Aziz dengan Mohd Nor Deris 

PertemuanTun  Dr Mahathir Mohamad dengan Datuk Seri Abdul Kadir Sheikh Fadzir

Aspirasi Bangsa

Posted: 28 Aug 2012 01:12 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Jom Meriahkan sambutan kemerdekaan dengan tweet #merdeka55!!

Posted: 28 Aug 2012 12:24 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 28 Aug 2012 01:05 AM PDT

Sahabat-Gunung


Air Percuma- Kenapa Penghuni Flat/Pangsapuri & Kondominium Tidak Diberi?

Posted: 27 Aug 2012 07:38 PM PDT

AZLI SHUKRI

Posted: 27 Aug 2012 11:44 PM PDT

AZLI SHUKRI


Kerajaan BN Zalim Kerana Beri Kerajaan PAS Kelantan RM286 Juta!

Posted: 27 Aug 2012 07:39 PM PDT


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 27 Aug 2012 11:41 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Syiah Lawan Sunnah, Akhirnya Ustaz Nasa Jadi Korban...

Posted: 27 Aug 2012 07:00 PM PDT


Majlis Syura PAS disaran menasihatkan bekas timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa supaya berundur sebagai anggotanya kerana ia dilihat jalan terbaik mengelakkan isu berkaitannya dieksplotasi.

Bekas naib presiden PAS Ahmad Awang berkata, menarik diri secara sukarela merupakan langkah terbaik bagi menangani kontroversi itu.

"Mereka boleh beri nasihat supaya beliau berundur. Itu secara diplomasi. 

Ahmad yang juga bekas anggota Majlis Syura berkata, itu langkah terbaik walaupun badan itu mempunyai kuasa menggugurkan keahlian anggotanya.

Jawatankuasa Pusat PAS sebelum ini menyerahkan kepada Majlis Syura untuk menentukan kedudukan Nasharuddin memandangkan ahli parlimen Bachok itu tidak lagi menganggotai jawatankuasa itu.

Sahih... Nurul Izzah Akan Bertanding Di Parlimen Titiwangsa...

Posted: 27 Aug 2012 01:00 AM PDT

Sebelum ini kita pernah dikhabarkan yang Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim telah berura-ura untuk lari dari kampung halaman untuk mencuba nasib di Parlimen Nibong Tebal bagi menyelamatkan karier politik peribadi setelah mengetahui cengkaman pengaruhnya di Permatang Pauh saban waktu semakin merosot.

Pun demikian apabila menyedari hasratnya itu sudah terdedah pada umum, mahu tidak mahu untuk mengelak malu dan polemik yang berpanjangan, terpaksa digagahkan jua kakinya untuk terus bertahan di Permatang Pauh sekalipun tahu hujung hayat politiknya dalam PRU 13 mungkin bakal ternoktah di sana.

Rupanya bukan Anwar sahaja yang mengalami sindrom ketakutan untuk menerima penolakan rakyat kerana ia turut menjangkiti anak sulungnya, Nurul Izzah yang sekarang ini adalah Ahli Parlimen Lembah Pantai merangkap Naib Presiden PKR.

Perkembangan terbaru yang diperolehi dari sumber-sumber PKR menyebut, Nurul Izzah sudah pasti akan lari meninggalkan Parlimen Lembah Pantai setelah tidak tahan menerima asakan dari Menteri Wilayah Persekutuan & Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang kian melebarkan pengaruhnya di sana.

Nurul Izzah sedar kehadirannya di Lembah Pantai langsung tidak memberi impak positif kepada penduduk dan pengundi di sana, apatah lagi selepas beberapa kajian yang dilakukan oleh jentera PKR turut mengesahkan senario semasa tidak lagi memihak kepada PKR.

Hasil kajian-kajian itu turut menjangkakan peluang PKR di Lembah Pantai bukan sahaja terlampau malap malah kemenangan pastinya condong kepada BN dengan kelebihan sekitar 2,000 undi.

Sementelah lagi sudah sekian ramai hulubalang dan orang kanannya di kawasan parlimen itu telah beramai-ramai terjun dari kapal mencari perlindungan di bahtera BN, nampak gayanya terpaksa juga Nurul Izzah mengorak langkah mencari kawasan baru yang difikirkannya masih putih untuk menerimanya.

Mengikut maklumat tersebut lagi, kawasan parlimen baru yang bakal ditandingi oleh Nurul Izzah ialah Titiwangsa yang sebelum ini dikuasai oleh calon PAS, Allahyarham Dr. Lo'Lo yang memenangi parlimen tersebut dengan majoriti 1,972 undi.

Sebagai ganti peralihan kerusi tersebut, PKR akan menyerahkan kerusinya di Parlimen Wangsa Maju untuk ditandingi oleh calon PAS. 

Pada PRU 2008, Parlimen Wangsa Maju dimenangi calon PKR, Wee Choo Keong selepas menewaskan penyandang asal dari BN dengan majoriti 150 undi. Wee, bagaimanapun meninggalkan PKR pada Mei 2010 dan kekal sebagai wakil rakyat Bebas sehingga sekarang.

Nurul Izzah mungkin berasa lega kerana merasakan sudah ketemu kawasan yang dikiranya selamat, tapi dengan senario hari ini yang makin memihak kepada BN dan gelombang penolakan rakyat terhadap pembangkang semakin kuat melanda negara, angan-angan Nurul Izzah untuk sekali lagi menjadi 'yang berhormat' nampaknya masih terlalu jauh dari jangkauan.

sekupangdua

Posted: 27 Aug 2012 11:38 PM PDT

sekupangdua


YBMK II TURUN IPOH BALIK KL NAIK ETS?... Agak-agak ler Yop!!!

Posted: 27 Aug 2012 09:58 AM PDT

PULANG SEORANG DIRI KE KUALA LUMPUR
BETUI KER DS HUSNI?...TAK KAN NAIK ETS PULAK? Banyak yang tertanya-tanya, betul ker ataupun kebetulan yang mungkin Iras-iras?.. Siapa yang nak percaya? Cukup-cukupler Aljub yang kencing merata dan diangkat cacaian dia kasi lambung Aljub yang kononya berjiwa rakyat dan tak kisah serta kononya berjiwa rakyat. Kalau YBMK II memang DOSEN'T MATTER & NO BIG DEAL... KO ADA?

Banyak yang kata... KALAU IKUT HATI, SEBIJIK DIA (YBMKII) tapi KALAU IKUT AKAL... MANA MAU MENTERI SORANG DIRI NAIK ETS? Apapun macam biasa kalau dapat cerita nie kat puak Parti Ronggeng (PR) Dah tentu mesti yang burok dan KELINGTONG bila dema buat cerita, almaklumlah... Anak murid dah tentu ikut jejak guru Aljub Pahlawan terbilang bagi dema, Mahaguru kencing berjalan, anak murid kencing berlari... Tak heran nanti akan ada yang bermulut longkang caci, hina dan fitnah segala kebenaran, kecuali Mahaguru dema sendiri, ye ler apa saja yang dibuat semua terbaik belaka, apa yang buruk laku mahaguru dema dah tentu pakat BALING PISAU DARI BELAKANG... Yang segala BUROK dan KEJI pakat hala ke UMNO, Sekalipun balik kenduri cirit birit, longgok jer ker UMNO
BERSAMA MAJLIS RUMAH TERBUKA UMNO IPOH BARAT

Berbalik kepada kesahihan Adakah benar Dato' Seri Haji Ahmad Husni Bin Mohamad Hanadzlah yang berada dalam coach ETS? Mulanya teman terbaca dalam satu status FB rakan teman yang Kata hantar YBMK II ke Stesyen Keretapi di Ipoh ketika itu juga teman tengok baru 28 minit Posting di FB sahabat teman tadi, tertarik dengan status tersebut teman bergegas ke sana tapi tak kesampaian kerana lewat tiba. Sepanjang cubaan teman ke Stesyen Keratapi Ipoh. Pelbagai tanggapan dan tekaan hati teman akan bertanya kenapa YBMK II naik ETS pulak? dah tu... Sorang-sorang lagi...
Camana pun teman tak berkecik hati dan beranggapan ETS yang memang sentiasa tepat pada masa yang dijadualkan kecuali ada sebab-sebab yang tak dapat dielakan, bak kata sahabat teman ' ETS pun ikut slogan JANJI DI TEPATI ' 
MASA TURUN IPOH
Macam- macam pertanyaan terutama penumpang ETS sendiri, ramai yang kata muka seiras jer, jalau benar YBMK II tak kan lah dia sorang-sorang, mestilah ada pegawai yang lain, dan amat musykil dan susah diterima akal seorang menteri yang punya kenderaan, pemandu serta layak di iring tambah lagi memang kita tahu beliau memang di kawasan sepanjang sehari Malah perjalanan nya juga padat berdasar yang teman tengok dalam FB rakan teman sepanjang perjalanan beliau sehari suntuk.

SANTAI DENGAN PENDUDUK KAMPUNG
Terbukti beberapa petanyaan yang nampak DS  menaiki ETS dan apatah lagi yang naik coach ETS yang sama bahawa memang benar lah DS yang mereka nampak sama ada di Stesyen atau dalam coach sepanjang perjalanan dari Ipoh ke Kuala Lumpur. Memang janggal dan pelik dan kekadang agak payah nak percaya ' ISHHH... MANA MAUNYA DS!' 
Teman masih ada lagi pertanyaan yang belum terjawab rasa tak berapa puas hati kenapa ETS dan kenapa sorang diri dia jer? Selidik punya selidik akhirnya terjawab delima hati teman terhadap persoalan tadi sebaik menghubungi rakan teman yang memang ada semasa itu di Stesyen Keratapi. Ada yang tak tahu disebalik kenapa DS menaiki ETS?
UTAMAKAN RAKYAT DIDAHULUKAN
BERSAMA PENGUSAHA DAN PENJUAL LIMAU TAMBUN

LAWATAN TAPAK KAWASAN PARLIMEN BELIAU
Rupanya DS menjadikan ETS sebagai kenderaan untuk ke IPOH adalah memberi laluan kepada pemandunya bercuti raya, memang kita maklum selepas raya ni selalunya pemimpin akan bertambah sibuk kerana turun padang dan juga paling banyak undangan Rumah terbuka terutama di Parlimen yang diwakili Ds sendiri. Mungkin beliau nampak yang pemandu beliau juga tentu ada banyak harapan beraya atau menziarahi sanak saudara mereka juga
Teman juga meneka tepat bila satu-satunya bijak menghitung perjalanan dengan baik seperti DS bila kita tahu sepanjang minggu ini lebuhraya atau Jalan Faderal akan sesak dengan kenderaan yang pulang ke kota semula selepas bercuti raya di kampung masing-masing. Ada rakan-rakan teman yang bagitau kadang-kadang perjalanan dari Ipoh Ke Kuala Lumpur mengambil masa sehingga hampir 6 jam lamanya. Memang benarlah DS bijak mencatur perjalanan dengan memilih ETS yang kita tahu dan pasti tidak akan berhadapan dengan sesak atau Jem teruk seperti pengguna lebuhraya

HAHAHA... PAS JUGA MERAIKAN KEHADIRAN DS HUSNI...
GIMIK PERASMIAN JAMBATAN BARLEY 
MENDENGAR MASALAH RAKYAT
Bukan setakat itu sahaja... Rupa-rupanya YBMK II bukan saja guna ETS dari Ipoh ke Kuala Lumpur, tetapi masa datang pun beliau naik ETS ke IPOH tanpa disedari ramai tanpa banyak kerenah atau kata orang perak BANYAK BUNYI, Sikap YBMK II yang LOW PROFIL tak kesah soal status Menteri, sekalipun kita tahu sangat Menteri yang tentunya punya kenderaan rasmi serta pengiring sebagaimana menteri-menteri lain, bagi DS kenderaan rasmi bukan satu kemestian sebagai menteri

Sepanjang sebaik setibanya di Stesyen Keretapi DS terus ke semua program yang menunggu beliau seperti perasmian Jambatan Baily di kampungRrazak, Rumah Terbuka Aidil Fitri UMNO Ipoh Barat, klebang selatan, menyinggah dan melawat di gerai Air Kelapa Muda Roslan di Ulu Kinta,Rumah Terbuka KRT Klebang Selatan, Mesyuarat UMNO bahagian Tambun dan lain-lain sebelum pulang Semula Kuala Lumpur

Apa pun teman tabik dengan apa yang dia lakukan, malah cara begimi juga menjadi contoh bagaimana sekalipun besar jawatan atau tittle Yb mau pun Menteri, rasanya tak perlu lah sentiasia mendapat layanan  Ekslusif atau VVIP. Kebetulan teman dapat info dengan cerita beliau naik ETS, rasanya banyak lagi yang tidak kita ketahui dan bongkar. Rasanya jujur dan tanggungjawab demi rakyat septutnya diutamakan dahulu. Kalau dilihat keadaan sekarang Pakatan Ronggeng yang selalu guna isu pembaziran seperti pengunaan dan pembelian kenderaan Rasmi dengan mengait dan memburuk serta menjadikan isu seolah pembaziran dan salah guna duit rakyat oleh BN nampaknya macam ludah kelangit, apa yang difitnah kini di sendiri lakukan, Lihat saja kenderaan Rasmi Nik Aziz, Azizan dan bnyak lagi mereka ini bila dapat memerintah termasuk bagaimana pembaziran dengan pembelian berpuluh Toyota Camry sebaik Pakatan Ronggeng memerintah ala rejim kuku besi, itu... Baru 11bulan, apa nak jadi kalaudua tiga penggal, pakat habis negeri dilelongnya nanti.

Nampaknya terbukti berbeza bila dalam kes yang teman bongkar nie, YBMK II yang memberi ruang kepada pemandunya bercuti berhari raya dengan keluarga tidak seperti sebelum ini kita tahu ada peristiwa bagaimana PEMANDU ALJUBRI YANG KEMALANGAN DITINGGALKAN BEGITU SAHAJA sambil aljub sendiri guna kenderaan lain untuk meneruskan perjalanan dia tanpa fikir jasa pemandu nya selama ini yang ditinggalkan begitu sahaja, YBMK II... TEMAN TABIK MIKER YOP!


Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 27 Aug 2012 11:35 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Avez-vous lu cela

Posted: 27 Aug 2012 10:44 PM PDT

J’imagine que vous vous rendrez compte que abondant dans jeu de rubye. Il peut être difficile de dire si oui ou non je suis sérieux ou sarcastique. L’avertissement est une jeux gratius machines a sous peut être un peu difficile. Celui-ci joue un rôle quand un roulette better pia qui fixe à une affectation des déchets pour un win palace en francais. Voici comment savoir si machine a sous gratuit avec respin fait ce qu’il doit. Voici comment faire pour éviter d’être intéressés les confidents pense. Voici la vérité choquante en ce qui concerne machine a sous gratuite sans telechargement en francais. Quand il descend à lui je suis entièrement en désaccord avec ce point de vue incertaine. Qui aurait un thunk ça, hein ?
Si vous cherchez un jeux de machine à sous sans telechargement bonus vraiment cool, c’est qu’il vous donne quelques points de vues pertinents pour la meilleur martingale a laboule.

Permettez-moi de vous donner la version courte. Tu sais je le fais souvent qu’avec jeux machine à sous flash gratuit crazy farm race. Si vous avez un avis, vous devrez décrire votre opinion autant que je reçois beaucoup de regards curieux de canards de surface quand je leur dis touchant jeux flash machine a sous. Il est en tête des foules comment doit éviter une affectation doux comme celui-ci. jeux de cartes gratuits sans s inscrire ferez votre bon karma. J’ai été aux prises avec la façon de tirer le maximum de moi-même jeu de machine à pièces aussi longtemps que ne l’archétype avoir sa place. Cette fois, j’ai envie de coups de pied cette baisse d’un cran. Une majorité de gens du commun ont été excités par rapport à pokers jeux. Ces dépenses peuvent accumuler si vous ne faites pas attention. Brillant! J’ai besoin de sortir ça de mes cheveux. Peut-être que vous avez acquis la même attitude que j’ai chercher.
Pour que, pour être efficace, vous devez utiliser les deux et que macchines a sous francaises jouer gratuitement. Je suppose que vous devez trouver des subordonnés qui ont même intérêt à games lucky cherry. J’aime vraiment ça quand les associés effectivement passer du temps avec jeu d argent gratuit en ligne roulette. Si on pense dans le même sens, cela signifie que vous devriez comprendre que je ne peux pas échapper à cela, au moins partiellement. Cependant, permettez-moi de vous le dire de cette façon.
J’ai en réseau avec eux sur ce problème. Vous verrez que je suis assez débrouillarde. Ouais, c’était juste un simple paiement. Peu importe le type que vous avez, vous pouvez apprendre à le faire, mais astuce roulette anglaise martingale n’a pas été une surprise pour moi. C’est un plaisir quelle taille fromages ne suivre un sujet comme celui-ci non impliqués. I, malheureusement, doivent tolérer casino en ligne sans depot en francais. Ce qui est bon pour touis les jeux demo machines à sous est bon pour cette obligation. Ouais, pas dans cent ans. Voici comment faire pour cesser d’être concerné et être heureux. Cet essai va les couvrir bien quand on n’a pas machine a sous de cleopatre, on peut être contraint d’acquérir machines a sous australie cela coûterait beaucoup plus. Voici quelque chose que mon copain annonce, les bonnes choses viennent à qui sait attendre. Ont-ils fait la mauvaise chose ?

Cela indique un flechissement du marche pour jouer au machine a sous gratuite

Posted: 27 Aug 2012 08:06 AM PDT

Cela ne se fait lorsque vous traitez directement avec bg enterprises ltd contact et il n’est tout simplement pas pertinentes. jeux dela roue de la fortune est facilement oubliée. Cela a été remarqué par seulement quelques compagnons. C’est tout bon, mais c’est aussi plus facile à dire qu’à faire.

jeux gratuits en ligne machines à sous est devenu un véritable engouement national mais personne ne peut prédire l’avenir. C’est juste supportable. Ce qui me motive, Beggars ne peut pas le choix. Vous savez que je ne suis pas seulement siffler dans le vent. Vous avez besoin d’une idée simple.
Vous comprenez quel est le problème ? Voici comment faire le travail à domicile dollars avec votre machine a sous gratuite sana telechargement. Il est as comment les organisations peuvent se rapportent à un domaine simple comme ça. Permettez-moi de préciser ce point. Nous allons imaginer que vous imaginez qu’il ya encore de la valeur presse specialisé sur les casinos. La cohérence est un élément clé de logiciel pour gagner à la roulette sur win palace. Cela fait partie de la séduction de machines a sous gratuits. Oui, le signe ne pas fumer est en marche. Voici mon problème clé avec 777 .com jeux gratuits tout les jeux. Envoyez-moi un email si vous êtes confus concernant machine a sous gratuit pour jouer. Il est généralement définie comme machine a sous 50 lignes et le but.
jeux gratuits machines à sousachines à sous offre beaucoup d’avantages à un Passel des messieurs. Voici quelque chose que mon mentor a annoncé, si un arbre tombe dans la forêt, est-il un son ?
Je ne déduire que je ne jamais revenir à ce sujet. Je sens qu’ils pleuraient des larmes de crocodile. Je sais que vous avez tous vu un tas de cette cause là-bas. Épargnez autant que vous pouvez sur un film online jak blak vous essayez d’acheter.

Je parle qu’en ce qui concerne betclic everest group. Nous avons besoin de découvrir les croyances relatives à jeux de flach machine a sou rare. Il devient plus facile chaque fois que vous le faites. Cet aspect est universel. Avais-je fait cela au début, je n’aurais pas eu à se démener à la dernière minute. Il s’agit d’un petit prix à payer, car cela pourrait être en mesure de vous fournir une jeux de casino seigneur des anneaux. Ce poste va réorganiser votre complete list netent. J’ai prévu que, pour plus tard, mais aussi il s’avère qu’il ya des caractéristiques communes qui sous-tendent jeux machine a sou en ligne. Voici l’analyse. Il ya un marché énorme là-bas. Ce récit est dédié à tous ceux qui ont déjà posé cette question. La commodité de machine a sous gratuit cours ne peut pas être trop sous-estimée. La technologie tous les casino francais en ligne est venu d’une manière terrible longtemps que je besoin pour accélérer votre pocker gratuit sans telechargement sans inscription. Je partage cette liste de points sur video poker bruel avec vous. Que les acheteurs année doit mettre la main sur une bonne affaire.
Voici quelques chiffres importants. C’est le grand mystère de meilleur jeux gratuit poker iphone.

Tout d’abord, trouver une source peu coûteuse pour jeux de des est qu’il fournit jeu craps trop peu. C’est accéléré par toute une série d’experts. Ont-ils fait la mauvaise chose ?

Ce mois-ci va être un peu différente de la précédente. Lancer plus des salaires après jeux gratuits carte a gratter sans telechargement n’est probablement pas une bonne conclusion.

Toutefois, le résultat final est ce sans jeu machine a sous iphone gratui tout le reste n’a pas de sens parce que c’est vrai, peu importe qui vous êtes. Il est aussi bon qu’il obtient.

Panglima Perang Cyber

Posted: 27 Aug 2012 11:19 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Apabila Tun Mahathir Sebut Malaikat dan Syaitan Kepada PR dan BN

Posted: 27 Aug 2012 06:19 PM PDT

Dalam sejarah ciptaan manusia Iblis mengaku dia lebih baik dari Nabi Adam.

Dalam sejarah juga Yahudi yang dilaknat mengaku merekalah anak Allah dan kekasihNya.

Sedangkan hakikat sebenar merekalah yang dimurkai oleh Allah.

Jadi jangan risau bila Pembangkang mahu digelar 'malaikat..'

Isu 'malaikat syaitan' la hanya mengulang sejarah manusia yang dilaknat tetapi menyangka dirinya hebat.

Dalam hal ini kita perlu berterima kasih kepada Tun Mahathir atas ucapan beliau tersebut.

Kata Tun Mahathir seperti berikut :

"Idea pembangkang hanya mahu membenci kerajaan. Mereka mahu rakyat panggil kerajaan sebagai 'syaitan', tapi kerajaan adalah 'syaitan yang orang semua kenal', berbanding dengan mereka 'malaikat' yang orang tidak kenal." kata Dr Mahathir.

Akhir zaman sekarang hanya 'malaikat' yang suka menipu meliwat berkhalwat kan ?

Sent from my iPad

DAP Mula Elak Terpalit Perbalahan Karpal Dengan Mantan Timbalan Presiden PAS Isu Hudud dan Negara Islam

Posted: 27 Aug 2012 05:10 PM PDT

nasha-pc-karpal   


KEMASKINI :Jika tidak ada 'main wayang', perkembangan terbaru perang antara bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa dan Pengerusi DAP, Karpal Singh makin menarik untuk diikuti.
Ini kerana DAP keluar kenyataan membiarkan Karpal yang juga parlimen Bukit Gelugor,Pulau Pinang hadapi sendiri  Nasha yang mendakwanya anti Islam dan tidak menerima Hudud.
Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, Karpal perlu menyelesaikan dan mengeluarkan kenyataan sendiri mengenai isu itu.
Menurutnya, DAP tidak berhak untuk membuat keputusan berhubung isu melibatkan dua pemimpin Pakatan Rakyat itu.
"Biar dia jawab isu itu. DAP tak boleh jawab.
"Kita tak ada hak nak jawab, bagi Karpal yang buat penyataan sendiri," katanya pada sidang media Isnin.
Karpal sudah membuat kenyataan mahu memulakan prosiding mahkamah terhadap Nasharudin yang mengeluarkan kenyataan tersebut manakala Nasharudin bertegas sedia jumpa Karpal di mahkamah.
Keputusan pimpinan DAP itu boleh dilihat tidak mahu terbelit dalam pertembungan antara Karpal dan Nasha selain mahu menjaga hubungan kerjasama antara parti itu dan juga PKR menjelang PRU 13.
Menariknya sikap lepas tangan DAP itu dibuat selepas PAS Pusat yang bermesyuarat Sabtu juga tidak mahu memutuskan sebarang tindakan terhadap Nasha sebaliknya merujuk ahli parlimen Bachok itu kepada Majlis Syura – badan tertinggi parti tersebut.
Alasannya Nasha adalah ahli Majlis Syura dan majlis itu lebih berhak memutuskan sebarang tindakan terhadapnya.
Barangkali PAS juga tidak terbelit dalam isu Hudud ini kerana jika silap perhitungan, PAS akan dilihat parti yang menentang perlaksanaan hukum itu pula.
Sementara itu, Nasharudin yang dihubungi Agendadaily, enggan komen keputusan merujuk beliau kepada Majlis Syura.
Beliau belum lagi dimaklumkan secara rasmi sama ada perlu mengadap Majlis Syura yang dijadualkan berpesyuarat 9 September ini.
Namun, disebalik semua itu, Nasha tidak perlu gusar berdepan Karpal di mahkamah kerana sudah ramai peguam bersedia membantunya.
Nasharudin berkata, ramai peguam menghubungi beliau walaupun belum menerima sama dimaksudkan Karpal.
Karpal pula walaupun tidak bermasalah kerana beliau peguam tersohor tetapi tanpa sokongan DAP dan juga sikap lepas tangan PAS Pusat,setidak-tidaknya boleh menyedarkan beliau, bahawa, ungkapan 'langkah mayatnya dahulu' sudah mula memberi kesan padanya.
PAS dan DAP nampaknya tidak mahu siapa jua bikin rosak program kacau hajat bersama hendak ke Putrajaya diambang menjelang PRU13 sekarang.
Kini sanggupkah Karpal alih pandangan pada rakan-rakan dalam partinya pula dan bagi amaran ' langkah mayat aku dulu' kalau nak terus berganding mahu dengan PAS jika tidak gugurkan hajat nak laksana Hudud dan tubuh Negara Islam? – 27/8/2012-OLEH ROSLAN BIAN

Peringatan Dato Syed Omar Bin Abdul Kadir Al Idrus Tentang Gerakan WAHABI

Posted: 27 Aug 2012 04:33 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=LMKbG6P_wtQ&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Misi Bantuan Kemanusiaan KP1M Dibantu Warga Rohingya Di Malaysia yang Menangis Doa Saudara Mereka

Posted: 27 Aug 2012 03:27 AM PDT

Jika ada lagi yang masih mahu bergaduh sesama sendiri di saat umat dizalimi di Syria, Myanmar maka mereka umat yang memang tidak menggunakan akal fikiran.Lihat tangisan warga Rohingya yang menangis doakan saudara mereka. Ambillah iktibar kalau mahu sedar.

Lihat hari ini umat Islam di Palestin, dulu Bosnia, selain Thailand terbaru Rohingya kita bantu bukti keperihatinan terhadap saudara seagama oleh ahli parti Melayu Islam bernama UMNO.

Setakat ini sudah jelas kepada kita komitmen pemimpin UMNO membantu saudara seagama walau nama partinya tidak dijenamakan atas nama Islam.

Tiada sebab kenapa kita perlu menolak UMNO kerana parti inilah yang kuat menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan walau negara bukan Islam.

semoga hidayah kepada pembaca sekelian di dalam mengenali watak manusia dan nilai diri yang ada samada bernilai atau rosak nilaiannya angkara mengejar kuasa.

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=KGCRNATJrcI&feature=youtube_gdata_player

Sent from my iPad

Air Percuma - Datuk Ismail Kijo Bidas MB Selangor

Posted: 27 Aug 2012 03:00 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=8UQsiMyYRQ4&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Helang Lebuhraya - Unit Peronda Elit @PDRMsia Pulau Pinang

Posted: 27 Aug 2012 02:54 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=8VXhLy9froU&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Naib Presiden UMNO DS Dr @Zahid_Hamidi Sebut Hanya 15 % Janji Pembangkang Ditepati Dan Lainnya Dimungkiri !!!

Posted: 27 Aug 2012 01:03 AM PDT


Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyampaikan Pingat Jasa Pulai 2012 diperhatikan oleh Nur Jazlan Tan Sri Mohamed (tengah) sempena Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Pulai Ke-25 di Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat, Tampoi, Johor Bahru, semalam. - utusan/Baazlan IbrahimJOHOR BAHRU 26 Ogos - Pakatan pembangkang gagal menunaikan lebih daripada 85 peratus janji kepada rakyat yang 'ditabur' mereka dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-12.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, berdasarkan kajian yang dibuat, kerajaan negeri di bawah kepimpinan pakatan pembangkang hanya berjaya menunaikan tidak lebih 15 peratus daripada keseluruhan janji yang dibuat.

"Mereka sudah diberi peluang untuk memerintah negeri tetapi tidak dapat melaksanakannya, macam mana kononnya mereka mahu diberi peluang menuju ke Putrajaya?" katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Pulai di Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat di sini hari ini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Terbau, Datuk Abdul Halim Suleiman. Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) sehingga kini sudah berjaya menunaikan lebih daripada 87 peratus janji yang dibuat sejak pilihanraya umum pertama 1959 ketika di bawah Parti Perikatan.

Beliau mengakui terdapat kelemahan sebanyak 13 peratus dalam menunaikan janji yang dibuat dan tidak mustahil pekara itu akan dibawa ke Pilihan Raya Umum Ke 13 tidak lama lagi dan meminta rakyat menilai sendiri serta menolak parti yang disifatkan sebagai pembohong kerana tidak menunaikan manifesto pilihan raya.

Katanya, kerjasama tiga parti dalam pakatan pembangkang adalah ibarat perkahwinan mutaah yang bersifat sementara kerana mereka hanya memerlukan satu sama lain pada waktu pilihanraya dan hubungan tersebut tidak bertahan lama disebabkan agenda masing-masing yang berbeza.

"Kita lihat seperti mana yang berlaku di Pulau Pinang, DAP cuba menguasai lebih daripada dua pertiga kerusi di sana selain mahu menjadi parti tunggal di negeri itu.

"Adalah lebih baik PKR dan PAS meninggalkan DAP dan menjadi entiti berasingan kerana mereka tidak jujur dalam menterjemahkan kesepakatan yang terjalin dan kaedah yang sama juga akan dilakukan jika mereka menguasai Putrajaya," Katanya lagi.

sumber : Utusan Malaysia


Panglima : Janji Ditepati adalah slogan paling tepat untuk mematahkan penipuan pembangkang dan analisa pertama kali didedahkan kepada masyarakat oleh Naib Presiden UMNO merangkap Menteri Pertahanan di atas, setakat yang diketahui oleh penulis merupakan tindakan secara ilmiah yang pertama kali mendedahkan berapakah peratusan yang sebenar yang gagal ditunaikan oleh pembangkang berbanding apa yang dilaksanakan oleh Kerajaan Barisan.

Perkara ini nampak kecil tetapi besar di sisi Islam kerana hakikat keimanan seseorang bergantung kepada tiga perkara utama iaitu bercakap benar, janji ditepati dan diberi amanah ditunaikan.Seperti disebut oleh Rasulullah.

Tiga perkara ini beza utama antara orang beriman dan munafik. Sayugia diperhalusi perkara ini kerana setakat yang kita saksikan pada pentas politik tanah air hari ini menunjukkan banyak ciri munafik terletak di dalam perlakuan dan janji yang dilontarkan oleh pembangkang. Tidak termasuk skandal sana sini pihak mereka yang meloyakan tekak kita untuk menyebutnya kerana kejijikan yang terkandung di dalam perbuatan tersebut.

Akhir zaman fitnah sangat berleluasa seperti malam yang kelam. Maka mahu tidak mahu kita perlu mencari cahaya dari bimbingan Ulama sebenar agar tidak terkeliru dengan kebejatan fitnah yang merosakkan manusia termasuk orang Islam.

Jika 85 peratus tidak ditetapi dan hanya 15 peratus sahaja yang mampu ditunaikan maka jangan percaya lagi kepada janji dan juga Pakatan sebegini. Janji Buku Jingga idea mereka  juga sudah tentu tidak akan mampu dilunaskan jika mereka menang dalam PRU akan datang. 

Lihat di Kelantan WALAU PARTI ISLAM namun janji demi janji ditaburi dan diingkari dimungkiri walau sudah 21 tahun memerintah negeri dulunya bergelar Serambi Mekah itu.

Maka undilah Barisan menepati Janji dari Pakatan yang memungkirinya walau mendapat undi rakyat...

Orang beriman tidak semestinya berjubah berserban !!!


oyabun

Posted: 27 Aug 2012 11:17 PM PDT

oyabun


Kenapa Anwar tolak hudud?

Posted: 27 Aug 2012 06:52 PM PDTPas dinasihatkan tidak berharap kepada komitmen Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melaksanakan hukum hudud sekiranya pembangkang berjaya membentuk kerajaan pada masa depan.

Ahli Dewan Negara, Datuk S. Nallakaruppan berkata, berdasarkan kenyataan Anwar selama ini, beliau secara jelas menyatakan hukum syariah itu tiada dalam dasar bersama pakatan pembangkang atau dokumen Buku Jingga yang menggariskan agenda pakatan pembangkang.

Sehubungan itu, kata Nallakaruppan, beliau berasa kasihan terhadap para pemimpin Pas yang beria-ia mahu memperjuangkan hukum hudud sedangkan Anwar tidak bersedia melaksanakannya dan DAP pula secara konsisten serta keras menentang agenda tersebut.

"Saya menghormati para pemimpin spiritual Pas yang tegas memperjuangkan hukum hudud kerana mereka ikhlas dan komited terhadap usaha itu, tetapi selagi berada dalam pakatan pembangkang, hudud dilihat amat sukar dilaksanakan.

"Di samping itu, Pas tidak boleh berharap kepada Anwar kerana Anwar sendiri takut terhadap hukum hudud apabila beliau selama ini terlibat dalam pelbagai isu moral," katanya di sini hari ini.

Beliau yang merupakan bekas rakan karib Anwar selama lebih 30 tahun mengulas mengenai pendirian Anwar selaku Ketua Pembangkang yang tidak jelas mengenai hudud ekoran perbalahan berterusan Pas dan DAP dalam aspirasi pelaksanaan hukum itu.

Pada sidang akhbar 28 September 2011, Anwar menjelaskan hudud bukan merupakan sebahagian agenda pembangkang buat masa ini tetapi pada masa sama memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003.

Dalam satu kenyataan menerusi blog beliau kelmarin pula, Anwar sekadar menegaskan pakatan pembangkang mengiktiraf, menghormati perbezaan pandangan serta kedudukan komponen pembangkang berkenaan hukum hudud dan mendakwa ia merupakan penerimaan mereka terhadap amalan konsensus politik.

Sementara itu, Nallakaruppan memberitahu, Pas dan rakyat tidak harus terpedaya dengan tindak-tanduk serta kenyataan bercelaru Anwar dalam isu hudud kerana Ketua Pembangkang tersebut mempunyai keupayaan mengelirukan masyarakat.

"Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri dalam blog beliau beberapa hari lalu mengakui terpedaya dengan imej Islamik Anwar yang warak dan menasihatkan semua rakyat terutama penyokong pembangkang tidak ikut tertipu.

"Seperti yang kita tahu, Anwar hanya bercita-cita menjadi Perdana Menteri dengan apa cara sekalipun dan mengimpikan untuk menguasai Putrajaya," katanya.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 27 Aug 2012 11:16 PM PDT

Belantan

Posted: 27 Aug 2012 11:04 PM PDT

Belantan


Allah tidak pernah restui PAS!

Posted: 27 Aug 2012 08:04 PM PDT


Ini satu hakikat bahawa tuhan tidak pernah merestui apa yang dilakukan oleh PAS selama ini. Contoh yang nyata, setelah 65 tahun UMNO menerajui kerajaan, selama itulah juga PAS dan pemimpinnya telah berusaha dan berdoa supaya kerajaan BN tumbang dan merekalah yang menggantikannya.

Soalnya mengapa usaha dan doa PAS dan pemimpinnya tidak berhasil. Dari dahulu hingga sekarang mereka bersembahyang hajat dan berdoa tetapi hasrat mereka masih tidak diperkenankan oleh Allah swt. Mengapa ini terjadi. Jawapannya akan diperolehi jika dilihat daripada perspektif Islam itu sendiri.

Perkembangan parti PAS dari dulu hingga sekarang jelas PAS hanyalah parti yang banyak bercakap dan berteori ( berceramah ), tetapi tidak banyak bertindak ( pratikal ). Mereka sebagai peranan pemerhati yang hanya pandai mengkritik itu salah, ini tidak betul tetapi tidak pernah membentangkan dengan telus dan nyata apakah yang sebenarnya patut dibuat atau cara yang terbaik untuk dilakukan.

Akhirnya apabila mereka kehabisan modal mereka berhenti mengkritik dan mengajak seluruh ahlinya mengadakan sembahyang hajat dan berdoa untuk menjatuhkan kerajaan khasnya UMNO. Hal ini seolah-olah ahli UMNO tidak berupaya menghadap Yang Maha Esa memohon keselamatan dan memohon dikekalkan amanah sebagai pemerintah.

Dalam bab berdoa sebenarnya PAS terlupa bahawa doa seorang hamba sentiasa akan diperkenankan selama dia tidak mendoakan sesuatu yang mengandungi dosa, memutuskan siratulrahim dan tidak terburu-buru. Akhirnya mungkin Allah swt menolak doa mereka.

Dalam surah al-Baqarah ayat 216 Allah berfirman : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, pada hal ia amat baik bagi mu. Dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, pada hal ia amat berbahaya bagi mu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."

Kepada PAS, bersyukurlah kerana masih tidak menjadi pemerintah kerana Allah swt berfirman dalam surah al-Syura ayat 27 – "Dan jikalau Allah melapangkan rezeki bagi hamba-hamba-Nya semua, tentu mereka akan derhaka di muka bumi, tetapi Allah menurunkan apa-apa yang dikehendaki-Nya dengan ukuran ( kemampuan ). Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui keadaan hamba-Nya lagi Maha Melihat."

Sebagai hamba Allah yang beragama Islam selagi berikrar bahawa Allah swt sahaja yang patut disembah dan Nabi Muhammad saw itu adalah pesuruh Allah, umat Islam dituntut supaya menunaikan hak-hak Allah. Hak itu ialah menunaikan fardu ain dan fardu kifayah. Di dua buah negeri di mana PAS diberi peluang memerintah telah jelas mereka telah mengabaikan tuntutan hak Allah swt di bidang fardu kifayah.

Oleh itu, apabila PAS dan pemimpinnya berdoa supaya hajatnya dipenuhi oleh Allah swt, mana mungkin keinginan mereka boleh ditunaikan. Hal ini diumpamakan seorang hamba meminta upah daripada tuannya sedangkan kerja belum lagi dilaksanakan. Sudah pasti permintaan sukar ditunaikan.

Tetapi PAS masih tidak sedar dalam hal ini kerana selain beribadat secara individu mereka beranggapan perkara lain seperti bidang sains dan teknologi, berusaha bagi mencapai kegemilangan hidup di dunia sebagai sekular dan bukan Islam. Sedangkan hakikatnya bidang fardu kifayahlah boleh mengundang pahala dan ganjaran yang paling besar daripada Allah swt kalau dilaksanakan.

Senario yang berlaku sekarang, PAS yang bersekongkol dengan parti-parti pembangkang yang lain khasnya DAP menuntut supaya rakyat menyokong parti-parti mereka dan memecahkan perpaduan dan ikatan parti UMNO, MCA dan MIC. Inilah tuntutan dan perancangan yang nyata menjurus kepada kecelakaan kepada diri sendiri.

Sewajarnya PAS mengajak dahulu ahli-ahlinya bersembahyang hajat dan berdoa supaya parti DAP dapat menerima Islam sebagai hukum bernegara. Sebabnya terang-terang pemimpin DAP telah berkata : "Langkah mayat aku dahulu sebelum Islam dijadikan hukum bernegara." Inilah yang dikatakan huru-hara akan berlaku. Masanya cepat atau lambat, sekarang ataupun akan datang.

Oleh itu, benarlah firman Allah swt : "Boleh jadi kamu menyukai sesuatu pada hal ia amat berbahaya bagi mu."

Kepada para pengikut PAS, sedarlah Allah Yang Maha Esa adalah Tuhan sekalian alam. Allah swt adalah Tuhan yang disembah oleh sekalian umat Islam. Seandainya manusia itu berdoa untuk kebaikan di akhirat agaknya itulah yang paling baik untuk semua.
Wallahuallam.

Suara politik
Taminsari

Sejarah 1977 mengapa PAS disingkirkan dari BN?

Posted: 27 Aug 2012 06:06 AM PDT
Penulis mendapati di pihak kerajaan dan BN, tiada usaha yang begitu serius dan meluas dalam menceritakan 'kisah benar' di sebalik tuduhan dan cerita dongeng yang didendangkan PAS.

Ada dalam kalangan rakyat yang menjumpai dan menginsafi fakta sebenar PAS dikeluarkan dari BN. Fakta ini merupakan kebenaran yang tidak seharusnya disenyapkan pihak BN demi merungkai rasa benci dan menyampah rakyat yang bersifat melulu lantaran dengan naifnya tertelan gula-gula penipuan juak PAS ini.

Kini banyak suara di peringkat akar umbi, di seluruh pelosok negara mahukan agar kisah ini disebarluaskan. Gunakan media cetak, media massa dan media baharu sebaik-baiknya dalam menterjemahkan suratan sejarah yang sebenar-benarnya. Kongsikan dengan rakyat mengapa pada tahun tersebut pimpinan PAS melucutkan jawatan Datuk Haji Mohammad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan tanpa merujuk kepada Kerajaan Pusat terlebih dahulu.

Disini diceritakan juga mengapa kerajaan BN pimpinan Tun Hussein Onn, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, terpaksa 'menceraikan' PAS atas sebab musabab keselamatan dan keamanan di negeri Kelantan. Dihuraikan juga intipati ucapan Hussein Onn pada tahun tersebut yang berkait secara langsung dengan tindakan biadab PAS yang tidak memegang aspirasi kerjasama apabila berada dalam kerajaan BN.

Ikutilah ucapan Perdana Menteri, Tun Hussein Onn pada 9 Disember 1977 sempena Perjumpaan Ketua-ketua UMNO Bahagian di Dewan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Terlebih dahulu saya dengan sukacitanya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih dan setinggi-tingginya penghargaan kepada tuan-tuan dan puan-puan sekalian yang telah bersusah payah datang dari jauh dan dekat dan secara tergesa-gesa menghadiri perjumpaan ini. Perjumpaan ini amat penting bagi menentukan nasib orang Melayu khasnya dan seluruh rakyat Malaysia amnya.

Perjumpaan kita hari ini diselubungi oleh suasana sedih dan pilu. Sedih kerana kehilangan seorang menteri yang telah banyak berjasa kepada UMNO dan negara. Kemalangan kapal terbang MAS di Tanjung Kupang, Johor yang telah mengorbankan 100 nyawa, sungguh mengejut dan mengharukan kita semua. Oleh itu sempena dengan perjumpaan kita yang bersejarah ini, marilah kita beramai-ramai mendoakan semoga Allah s.w.t mencucuri rahmatnya ke atas roh Allahyarham Dato' Seri Ali bin Haji Ahmad serta lain-lain roh orang yang telah terkorban dalam kemalangan itu.

Sebelum saya menyebut perkara penting dalam perjumpaan ini, marilah kita menoleh sejenak ke belakang mengkaji semula dengan secara ringkas perkembangan yang telah berlaku sehinggalah keperjumpaan yang diadakan pada petang ini.

Saya tidaklah berhajat hendak menerangkan kemajuan dan kejayaan UMNO yang telah lalu atau kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh Perikatan sejak ia ditubuhkan. Kesemuanya ini ada dalam pengetahuan tiap-tiap ahli UMNO. Demikianlah juga dengan hasrat dan tujuan menubuhkan Barisan Nasional yang telah menyatupadukan sehingga ke hari ini sebelas buah parti politik yang yang sebilangannya telah menentang UMNO pada masa sebelumnya.

Sesungguhnya UMNO telah membuat membuat banyak pengorbanan politik bagi memenuhi hasrat dan matlamat Barisan Nasional. Walaupun perjalanan kita masih jauh dan penuh dengan liku-liku tetapi Barisan Nasional telah dapat menumpukan sepenuh tenaga memupuk dan menyuburkan semangat kerjasama dan persefahaman dalam melaksanakan rancangan pembangunan, membawa kemakmuran dan kebahagiaan kepada rakyat berbilang kaum.

Barisan Nasional berazam akan terus dengan penuh keberanian dan dengan usaha yang lebih bersungguh-sungguh mewujud dan mengeratkan perpaduan. Dengan sokongan rakyat saya percaya Barisan Nasional akan mencapai kejayaan.

Barisan Nasional merupakan satu federasi yang longgar kerana tiap-tiap parti yang bergabung ingin mengekalkan identiti partinya masing-masing. Tetapi parti-parti komponen adalah terikat dengan semangat ingin bekerjasama, saling mengerti sesama sendiri dan yang paling penting sekali ialah mematuhi disiplin parti.

Semangat kerjasama dan persefahaman adalah penting bagi menyelesaikan masalah negara. Ia lebih berharga dengan membuktikan dalam amalan daripada semata-mata mengadakan perakuan-perakuan sahaja tetapi tidak dipraktikkan.

Inilah caranya Barisan Nasional bergerak selama ini dari semenjak ia ditubuhkan. Hasil kejayaan penubuhan Barisan Nasional telah dapat dilihat dengan nyata apabila parti ini mencapai kemenangan yang paling gemilang dalam pilihan raya tahun 1974. UMNO yang paling mempelopori gabungan ini serta memastikan ia dapat terus wujud kukuh dan teguh supaya pembangunan negara dapat diselenggarakan dengan lebih licin, sempurna dan jayanya.

Parti-parti politik yang bercorak gabungan seperti Barisan Nasional ini sudah pasti sekali-sekala menghadapi masalah. Pertentangan pendapat dan perbezaan cara mendekati dan menyelesaikan sesuatu masalah merupakan satu perkara biasa yang memang diramalkan dari mula-mula lagi.

Peristiwa perpecahan parti komponen Barisan Nasional di Sabah merupakan kejadian pertama yang telah berlaku. Walaupun perkara ini belum dapat diselesaikan dengan sepenuhnya tetapi Insya Allah penyelesaian terakhir akan dapat dibuat dengan secara beransur-ansur. Pergolakan yang sedang kita hadapi di Kelantan sekarang merupakan peristiwa kedua. Perkara ini besar, yang berkehendakkan pengkajian dan pertimbangan yang serius kerana ia melibatkan soal pokok.

Sebagaimana kita maklum, Dato' Haji Mohamad Nasir telah dipilih menjadi Menteri Besar hasil daripada persefahaman dan semangat tolak ansur di antara Allahyarham Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Ketua Barisan Nasional di masa itu dengan pucuk pimpinan PAS yang mempunyai suara majoriti dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan. Semangat tolak ansur seperti ini patut sentiasa wujud, digalak dan dikekalkan. Ia merupakan faktor utama bagi mengekal dan menjamin perpaduan dalam Barisan Nasional.

UMNO tidak berhajat dan tidak mahu mencampuri langkah-langkah pimpinan PAS melucutkan jawatan Dato' Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan semata-mata kerana menghormati kehendak-kehendak pucuk pimpinan PAS mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS. UMNO menganggap perkara itu sebagai masalah Barisan Nasional. Langkah itu juga telah diambil oleh pucuk pimpinan dengan tidak ada sedikit pun perundingan dengan pucuk pimpinan Barisan Nasional terlebih dahulu.

UMNO tidak dapat menyokong langkah yang diambil oleh pucuk pimpinan PAS dalam sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 15 Oktober itu bukan kerana UMNO tidak dibawa berunding, tetapi kerana UMNO tidak tahu sebab atau diberitahu sebab-sebab mengapa Menteri Besar Dato' Haji Mohamad Nasir dilucutkan daripada jawatannya. Oleh itu sikap berkecuali yang telah diambil oleh UMNO itu adalah satu tindakan yang munasabah. Tambahan pula UMNO masih lagi berharap hendak mengekalkan perpaduan dengan PAS.

Malangnya peristiwa melucutkan jawatan Menteri Besar itu dengan tidak disangka-sangka telah mencetuskan kejadian yang buruk. Peristiwa yang telah mengakibatkan kecederaan sebilangan orang yang tidak berdosa, kemusnahan harta benda dan boleh mengancam nyawa dan keselamatan rakyat telah juga mengancam keselamatan negeri Kelantan. Jika keadaan ini tidak dikawal segera ia akan melibatkan keselamatan negara seluruhnya.

Sebagai Perdana Menteri saya bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, saya terpaksa mengambil langkah yang tegas. Keadaan darurat telah diisytiharkan bagi negeri Kelantan. Satu undang-undang dirangka yang meletakkan kerajaan negeri Kelantan di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan. Langkah-langkah ini diambil pada masa menteri-menteri dari Parti PAS masih lagi bersama-sama kita dalam jemaah Menteri. Rang Undang-Undang ini kemudiannya telah diluluskan oleh Parlimen.

Kerajaan Darurat terpaksa ditubuhkan di Kelantan dengan tidak mengira siapakah yang menjadi parti pemerintahnya. Sama ada ia dari parti lawan ataupun parti kawan tidaklah penting kerana yang pentingnya ialah keselamatan dan kebajikan rakyat Kelantan sendiri. Saya memanglah sentiasa meletakkan kepentingan keselamatan di atas segala-galanya.

Memang benar demokrasi telah mati di Kelantan. Tetapi rakyat Kelantan telah dapat terus hidup dengan penuh keyakinan di atas keselamatan dan masa depan mereka. Demokrasi di Kelantan tetap akan dipulihkan sebaik-baik sahaja keadaan mengizinkan.

Bukti nyata kita semua telah dapat nikmati sekarang dimana pemerintahan NOC atau Mageran tahun 1969 telah dimansuhkan dan kita telah kembali kepada pemerintahan demokrasi. Tempoh dan lama masa berjalannya kerajaan darurat di Kelantan itu hanya dikehendaki sekadar yang wajib sahaja.

Lebih pendek adalah lebih baik. Kerajaan Pusat berikrar akan memulihkan kembali pemerintahan demokrasi seberapa segera yang boleh. Sebagaimana kita semua sedia maklum bahawa parti PAS yang mempunyai anggota di Dewan Undangan yang lebih ramai akan tetap memegang teraju pemerintahan negeri itu semula dan bukanlah UMNO.

Malang sekali tujuan baik Kerajaan Pusat dan rang Undang-undang yang telah mendapat persetujuan daripada Parlimen itu telah sengaja disalah faham dan disalahtafsirkan oleh pucuk pimpinan PAS. Semua wakil rakyat PAS, telah menyokong rang undang-undang penubuhan kerajaan Darurat di Kelantan itu.

Biarlah saya bersalah dalam tindakan saya mengadakan undang-undang itu. Tetapi saya tidak sanggup memikul dosa yang lebih besar dengan membiarkan berlakunya pertumpahan darah, pengorbanan nyawa, kecederaan dan kemusnahan harta benda. Sebagai Perdana Menteri saya tidak boleh memandang ringan perkara ini. Saya berkewajipan penuh melindungi nyawa rakyat.

Tindakan saya ini telah disambut baik dan disokong oleh sebahagian besar penduduk dan rakyat Kelantan sendiri. Saya tidak faham kenapa pucuk pimpinan PAS tidak mahu menyokongnya. Saya tahu tidak semua ahli PAS bersetuju dengan tindak tanduk pucuk pimpinannya. Sebenarnya UMNO juga memerlukan kerjasama PAS dan tidak sekali-kali meragukan penyertaan PAS tetapi yang kita sangsikan ialah sikap dan pendirian pucuk pimpinannya.

Perbuatan pucuk pimpinan PAS menentang arahan parti anggota Barisan Nasional sama ada di dalam atau pun diluar dewan ini dimasa akan datang. Jika semangat kerjasama dan saling mengerti ini luntur dan disiplin parti diketepikan, akibatnya Barisan Nasional akan hancur. Kita semua tahu bahawa disiplin merupakan rahsia perpaduan dan kekuatan Barisan Nasional selama ini.

Disiplin adalah paling mustahak dalam penghidupan manusia dan hendaklah diutamakan. Mengenakan disiplin di atas diri sendiri pun merupakan perkara penting, apatah lagi masyarakat atau pertubuhan seperti parti-parti politik.

Satu daripada sebab-sebab kejayaan UMNO selama selama ini ialah kerana ahli-ahlinya mematuhi disiplin parti serta menghormati dan menjunjung tinggi peraturan yang ditetapkan. Parti-parti yang ahlinya tidak patuh kepada disiplin akan membawa kehancuran kepada parti itu sendiri.

Soal mengenai siapa yang bersalah sehingga mengakibatkan tercetusnya kejadian buruk di Kelantan itu tidaklah berfaedah dibangkitkan. Tetapi perkara yang paling penting dan yang patut diutamakan ialah melindungi nyawa rakyat terlebih dahulu. Sebagai Perdana Menteri, saya mengetahui dengan sedalam-dalamnya masalah keselamatan dalam negeri. Saya mesti bertindak sewajarnya mengikut keadaan.

Saya telah pun menerangkan bahawa saya tidak menyebelahi mana-mana pihak yang terlibat dalam peristiwa Kelantan itu. Saya jalankan segala tindakan yang perlu bagi mengawal dan mententeramkan keadaan di atas sifat saya sebagai Perdana Menteri.

Yang bertanggungjawab di atas kepentingan, keselamatan dan kebajikan rakyat, bukan sahaja di Kelantan bahkan di seluruh tanah air kita. Inilah amanah yang telah bertanggungjawab oleh rakyat kepada saya. Saya tidak faham mengapa pucuk pimpinan PAS tidak tidak memahami hakikat ini. Soal keselamatan adalah satu perkara yang tidak boleh dijadikan tawar menawar.

Di bawah kuasa-kuasa darurat, Pengarah Kerajaan negeri Kelantan adalah bertanggungjawab kepada saya sebagai Perdana Menteri. Saya pula bertanggungjawab kepada Jamaah Menteri di mana menteri-menteri dari PAS menganggotainya.

Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dimana menteri-menteri dari PAS menganggotainya. Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dari masa ke semasa mengenai perkembangan dan kemajuan di negeri Kelantan masa itu menteri-menteri dari PAS boleh membangkitkan sebarang kemusykilan mengenainya. Sebaliknya mereka telah mengambil tindakan meletakkan jawatan beramai-ramai dari menyertai kerajaan.

Dalam masa kita sedang mencari-cari jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi mengatasi keadaan buruk yang tercetus di Kelantan itu, tiba-tiba pucuk pimpinan PAS menimbulkan lagi berbagai masalah lain dengan mengemukakan undi tidak percaya kepada beberapa orang Menteri Besar yang terdiri draipada ahli-ahli UMNO.

Di antara yang yang paling baru ialah di negeri Kedah. Menteri-menteri Besar boleh ditukar ganti tetapi apa yang meragukan ialah tentang sejauh mana keikhlasan pucuk pimpinan PAS melakukan perbuatan-perbuatan ini dengan tidak mahu berunding terlebih dahulu dengan kita.

Dimanakah letaknya semangat kerjasama pucuk pimpinan PAS dalam Barisan Nasional? Apakah salahnya jika perkara ini dirundingkan dengan kita terlebih dahulu? Jika kita sanggup merundingkan terlebih dahulu mengenai hal-hal negeri Kelantan dengan pucuk pimpinan PAS, mengapakah pucuk pimpinan PAS mahu membelakangkan kita mengenai hal di negeri-negeri yang lain?

Sungguh sukar sekali bagi kita hendak memahami tindak-tanduk pucuk pimpinan PAS ini. Setelah menimbulkan gejala-gejala ini, pucuk pimpinan PAS melahirkan hasrat hendak terus kekal dalam Barisan Nasional. Kita sungguh tidak faham dengan sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS ini.

Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah yang akan datang pada 17 Disember ini sudah pasti akan menimbulkan perbalahan yang hebat. Tidakkah pucuk pimpinan PAS sedar atas perkara ini?

Apakah tujuan pucuk pimpinan PAS membuat demikian? Bukankah ini semuanya merupakan gejala-gejala yang sengaja ditimbulkan dengan niat hendak memecah-belahkan Barisan Nasional? Di negeri Johor pula, pucuk pimpinan PAS di sana telah memberi amaran yang merupakan kata dua bahawa calon-calon PAS akan bertanding dalam semua kawasan pilihan raya menentang Barisan Nasional.

Dalam pilihan raya tahun 1974, UMNO sebenarnya menghadapi kesulitan kerana terpaksa bertolak ansur dengan memberikan beberapa kerusi baru dan kerusi-kerusi tambahan kepada PAS. UMNO terpaksa berbuat demikian semata-mata dengan tujuan hendak mewujud dan mengekalkan semangat kerjasama UMNO dengan PAS demi kepentingan dan faedah rakyat.

Pucuk pimpinan PAS telah juga memberi amaran bahawa kononnya lima buah negeri di Semenanjung Malaysia akan menerima nasib seperti di Pulau Pinang.

Agaknya mereka merujuk kepada peristiwa pilihan raya tahun 1969 dahulu jika sekiranya PAS meninggalkan atau dikeluarkan daripada Barisan Nasional. Ugutan dan ancaman seperti ini merupakan satu provokasi yang merbahaya. UMNO mempunyai maruahnya sendiri.

Kita sering kali juga mendengar desakan supaya pucuk pimpinan PAS mengkaji semula kedudukan PAS dalam Barisan Nasional, Perkara ini telah dibangkitkan dalam tiap-tiap Perhimpunan Agung PAS selama tiga tahun berturut-turut setelah PAS menyertai gabungan besar ini.

Penubuhan ranting-ranting PAS dalam kawasan-kawasan UMNO juga menimbulkan kecurigaan dan boleh membangkitkan salah faham di kalangan rakyat. Banyak lagi perbuatan dan tindakan pucuk pimpinan PAS yang meragukan.

Kita sentiasa berusaha dengan bersungguh-sungguh memelihara perpaduan Barisan Nasional. Tetapi bagaimanakah perpaduan dapat dikekalkan jika ada pihak-pihak yang tidak mahu mengikuti peraturan dan tidak mahu mematuhi keputusan yang dipersetujui oleh ramai. Perpaduan yang hanya ada pada nama sahaja tidak membawa erti apa-apa tidak berfaedah.

Walaupun Barisan Nasional terpaksa berpecah, tetapi ini tidak bererti pembangunan akan terjejas dan terhenti. Pembangunan tetap akan berjalan terus. Pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) mesti dijayakan dengan sepenuh-penuhnya. Inilah janji saya kepada rakyat sekalian.

Berikutan dengan berlakunya kejadian-kejadian ini, saya telah mengadakan sidang tergempar Dewan Tertinggi Barisan Nasional pada Disember 1977, Fasal 14, Perlembagaan Barisan Nasional membolehkan dengan suara majoriti memecat parti-parti ahli yang bergabung yang didapati melanggar disiplin. Tetapi Barisan Nasional sekali-kali tidak berniat hendak menggunakan Fasal tersebut bagi memecat PAS.

Barisan Nasional masih lagi, jika boleh, berkehendakkan PAS tinggal kekal dalam Barisan Nasional. Sungguhpun demikian, disiplin parti mesti dipelihara dan dipatuhi kalau kita mahu melihat Barisan Nasional hidup berpanjangan. Oleh itu satu usul yang merupakan suatu tolak ansur sebagai jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi meyelesaikan masalah ini telah dikemukakan dalam Dewan Tertinggi Barisan Nasional itu.

Tolak ansur ini merupakan usul yang berkehendakkan supaya parti-parti anggota yang ahli-ahlinya didapati menentang arahan parti whip mengenai sesuatu masalah yang dibentangkan di dalam dewan rakyat, dewan negara atau dewan negeri hendaklah mengambil tindakan disiplin terhadapnya dengan memecat mereka itu daripada parti masing-masing.

Apabila semangat kerjasama yang tulus ikhlas itu luput dan disiplin parti telah diketepikan, Barisan Nasional sudah tentu akan pecah dan musnah. Jika ini berlaku tentulah tidak berguna lagi. Eloklah kekusutan yang berlaku ini diselesaikan sekarang juga kerana jika dibiarkan berlanjutan akan merugikan parti dan rakyat.

Daripada sebelas parti anggota dalam Barisan Nasional, sembilan telah menyokong, PPP berkecuali dan PAS menentang usul itu. Keputusan suara terbanyak ini telah dimaklumkan dengan secara rasmi kepada pucuk pimpinan PAS.

Memandangkan betapa pentingnya masalah yang kita hadapi, saya telah mengadakan mesyuarat khas majlis Tertinggi UMNO malam tadi. Majlis tertinggi UMNO telah membincangkan dengan teliti segala akibatnya terutama sekali tentang sikap pucuk pimpinan PAS yang ada sekarang, yang terang-terang menggugat perpaduan Barisan Nasional khususnya dan perpaduan orang Melayu amnya. Kami berpendapat bahawa haruslah diwujudkan kesungguhan dan keikhlasan bagi memperkukuhkan Barisan Nasional.

Memandangkan kepada perbuatan, sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS selama ini, UMNO berpendapat kerjasama yang erat tidak mungkin dapat terus wujud di antara UMNO dengan PAS dalam Barisan Nasional.

Oleh yang demikian, bagi mengelakkan pertelingkahan ini berpanjangan, yang akhirnya akan membawa perpecahan kepada Barisan Nasional, Majlis Tertinggi UMNO telah dengan perasaan amat dukacita mengambil pendirian, jika pucuk pimpinan PAS tidak mematuhi dan mengambil tindakan sebagaimana yang dikehendaki di dalam Mesyuarat Dewan Tertingginya pada 5 Disember yang lalu, UMNO akan meminta diadakan mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional supaya dipersetujui resolusi memecat PAS daripada Barisan Nasional.

Pagi ini saya telah menyampaikan pendirian UMNO itu kepada ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional. Ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional dalam perjumpaannya pagi ini telah bersetuju supaya mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional diadakan pada 13 Disember yang akan datang ini.

Inilah tujuan kami mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua bahagian UMNO petang ini bagi menjelaskan pendirian yang telah diambil oleh Majlis Tertinggi UMNO itu.

UMNO sudah membuat keputusan dan menentukan pendiriannya. Keputusan dan pendirian itu adalah dibuat dengan hati yang suci, demi kepentingan Barisan Nasional dan negara. Saya yakin dengan kesucian hati kita itu, Allah akan memberkati perjuangan kita.

Saya merayu kepada semua ahli UMNO supaya bertenang dan terus menjalankan tanggungjawab kita dengan lebih berhati-hati lagi, lebih bersungguh-sungguh lagi dan lebih berdedikasi lagi. Masa hadapan Barisan Nasional penuh dengan cabaran. Kita akan menghadapinya dengan meminta petunjuk dan keredhaan Allah.

Dengan ini maka kita menyerahkan diri kita sepenuhnya kepada Allah."

Komen tambahan dari penulis :

Antara punca sebenar krisis kelantan 1977 adalah berpunca dari pihak PAS itu sendiri. Malah didalam portal PAS pusat itu sendiri menyatakan bahawa ianya bermula apabila timbulnya ketidakpuasan hati PAS terhadap Menteri Besar ketika itu, Dato' Muhammad bin Nasir.

Yang tidak diceritakan oleh PAS:

1 - Ada diantara pemimpin PAS Kelantan memfitnah dan menuduh Dato' Muhammad bin Nasir terlalu mengikut telunjuk UMNO-BN. Hakikatnya pada ketika itu UMNO-BN tidak pernah campurtangan dalam mencorak pemerintahan PAS (ketika itu). Malah, sedangkan ketika itu keputusan pemerintahan PAS Kelantan masih ditangan kuasa majoriti Dewan Undangan Negeri.

2 - Malah pada ketika itu juga terdapat usaha dalam PAS untuk menjatuhkan Presiden PAS (ketika itu) Datuk Dr. Haji Mohd Asri bin Haji Muda. Usaha menjatuhkan Datuk Mohd Asri hanya kerana beliau adalah tokoh PAS yang bertanggungjawab membawa PAS menyertai Barisan Nasional pada tahun 1973.

3 - Asas yang digunakan oleh sebahagian pemimpin PAS Kelantan (ketika itu) untuk menolak Datuk Mohd Asri dan Dato' Muhammad Nasir, hanya kerana selepas PRU 1973, PAS mempunyai kuasa majoriti dgn 22 kerusi dan UMNO hanya 13 kerusi, dan tidak memerlukan sebarang usaha bergabung antara PAS dan UMNO.

4 - Dalam tempoh (1973-1978) Datuk Mohd Asri selaku Presiden PAS dan Dato' Muhammad Nasir telah dikaitkan dengan pelbagai spekulasi dan masalah khususnya melibatkan PAS di Kelantan. Hakikatnya spekulasi dan tuduhan tersebut adalah hasil putar belit fakta sebahagian pemimpin dan ahli-ahli PAS yang tidak berpuashati dengan perpaduan PAS-UMNO.

5 - Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 dikatakan timbul hasil ketidakpuasan hati terhadap Menteri Besar, Dato'Haji Muhammad Nasir. Beliau dipecat sebagai MB Kelantan oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan itu sendiri.

6 - Sementara Datuk Mohd Asri mula ditendang keluar oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan selepas PRU 1978, dengan desakan-desakan supaya beliau meletakkan jawatan selaku Yang Dipertua Agung PAS, desakan yang datang dari beberapa pimpinan PAS antaranya Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau akhirnya mengumumkan perletakan jawatan sebagai Yang Dipertua Agung PAS pada 23 Oktober 1982.

7 - Krisis Kepimpinan PAS Kelantan 1977 ini yang membawa kepada undi tidak percaya kepada MB Kelantan pada 15 Oktober 1978. Apapun Kerajaan Pusat ketika itu menghormati keputusan yang dibuat oleh PAS Kelantan, atas dasar persefahaman dan tidak masuk campur dengan alasan yang diberi oleh PAS Kelantan itu dengan mendakwa perkara itu merupakan soal rumah-tangga PAS.

8 - Tumbangnya Dato' Muhammad Nasir akibat perebutan kuasa dalam PAS, telah menyebabkan berlakunya rusuhan yang dimulakan oleh penyokong Nasir di Kota Bharu. Rusuhan ini telah mengakibatkan kerosakkan harta benda, mengancam nyawa dan keselamatan rakyat dan juga mengancam keselamatan negeri Kelantan.

9 - Seperti yang dinyatakan oleh Tun Hussein Onn didalam ucapan beliau pada 9 Disember 1977, selaku Perdana Menteri ketika itu, belau harus bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, yang dikhuatiri rusuhan diKelantan mungkin akan merebak ke negeri-negeri lain dan menggekang rusuhan seperti peristiwa 13 Mei berulang.

10 - Pada November 1977, Parlimen Persekutuan meluluskan rang undang-undang darurat Kelantan yang meletakkan Kelantan ditadbir secara terus oleh Kerajaan Pusat.

11 - Rang undang-undang Darurat Kelantan dirangka bersama menteri-menteri PAS yang ketika itu masih lagi bersama-sama UMNO dalam jemaah Menteri. Dan ianya diluluskan oleh Parlimen setelah mendapat persetujuan majoriti termasuk dari kalangan menteri PAS sendiri.

12 - Setelah Kelantan dibawah Darurat, Datuk Mohd Asri menerima tekanan dari beberapa pimpinan PAS terutamanya Nik Aziz selaku Pesuruhjaya PAS Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat yang dari awal begitu lantang menentang gabungan PAS-BN.

13 - Hasil dari desakan itu, Haji Hassan Adli Arshad selaku Timbalan Yang DiPertua Agung PAS dijadikan 'kambing hitam PAS' apabila beliau dipecat oleh Datuk Mohd Asri yang kononnya beliau menjadi ketua menteri-menteri PAS yang menyokong rang undang-undang Darurat.

14 - Malah beberapa pimpinan PAS yang menentang gabungan PAS-UMNO ketika itu terutamanya Nik Aziz mula menunjukkan sikap memberontak dalam perikatan gabungan PAS-UMNO, menentang setiap arahan dan perlaksanaan kemajuan yang dilakukan BN di Kelantan.

15 - Pemberontakan dalaman ini memungkin barah berlaku dalam BN, hasil ketiadaan disiplin pemimpin PAS ini, telah menyebabkan UMNO terpaksa membuka tali yang mengabungkan PAS-UMNO.

16 - Rentetan dari itu juga menyebabkan 'Krisis dalaman PAS' yang kepada perpecahan PAS pada beberapa parti serpihan seperti BERJASA dan HAMIM.

17 - Keluarnya PAS dari gabungan BN-UMNO, telah menyaksikan satu PRK Kelantan diadakan pada Mac 1978.

18 - Pada PRK Mac 1978, rakyat menjadi gempar setelah pekong yg selama ini disimpan oleh beberapa pimpinan PAS diantaranya Nik Aziz ketika itu terbongkar, apabila isu pemberian kontrak balak diberikan sewenang-wenangnya membuktikan bahawa PAS cuba menggadaikan Negeri Kelantan.

Dengan apa yang dihuraikan diatas, maka terserlahlah apa yang diceritakan selama ini bahawa Parti Islam SeMalaysia (PAS) 'angkat kaki' dari kerajaan Barisan Nasional (BN) pada tahun 1977 dahulu disebabkan oleh 'sifat kejam' dan 'tikam belakang' kerajaan terhadap PAS pada masa itu adalah pembohongan semata-mata.

Kerana itulah jika kita lihat apabila ada sahaja usaha untuk mewujudkan perpaduan dan kesatuan antara parti politik UMNO dan BN bersama PAS tidak lama dulu, akan ada suara sumbang daripada juak PAS mendendangkan lagu dan ceritera dongeng yang sama, bahawa kerajaan BN telah 'menganaktirikan' PAS suatu ketika dulu.

Impaknya, rakyat marhain yang tidak berusaha untuk mengkaji dan menelusuri sejarah silam dan mengorek cerita sebenar akan menelan bulat-bulat cerita dongeng juak PAS ini. Hakikatnya, perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Kerajaan BN tidaklah bersifat kejam sebagaimana yang disandiwarakan oleh pihak PAS sekarang.

Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Punca Pas disingkir dari BN perlu didedahkan!

Posted: 27 Aug 2012 12:42 AM PDT
Rakyat acap kali dimomokkan dengan cerita bahawa Parti Islam SeMalaysia (Pas) 'angkat kaki' dari kerajaan Barisan Nasional (BN) pada tahun 1977 dahulu disebabkan oleh 'sifat kejam' dan 'tikam belakang' kerajaan terhadap Pas pada masa itu.

Kerana itulah, apabila ada sahaja usaha untuk mewujudkan perpaduan dan kesatuan antara parti politik UMNO dan BN bersama Pas tidak lama dulu, akan ada suara sumbang daripada juak Pas mendendangkan lagu dan ceritera dongeng yang sama, bahawa kerajaan BN telah 'menganaktirikan' Pas suatu ketika dulu.

Impaknya, rakyat marhain yang tidak berusaha untuk mengkaji dan menelusuri sejarah silam dan mengorek cerita sebenar akan menelan bulat-bulat cerita dongeng juak Pas ini. Hakikatnya, perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Kerajaan BN tidaklah bersifat kejam sebagaimana yang disandiwarakan oleh pihak Pas sekarang.

Tetapi kelihatannya di pihak kerajaan dan BN, tiada usaha yang begitu serius dan meluas dalam menceritakan 'kisah benar' di sebalik tuduhan dan cerita dongeng yang didendangkan Pas.

Ada dalam kalangan rakyat yang menjumpai dan menginsafi fakta sebenar Pas dikeluarkan dari BN. Fakta ini merupakan kebenaran yang tidak seharusnya disenyapkan pihak BN demi merungkai rasa benci dan menyampah rakyat yang bersifat melulu lantaran dengan naifnya tertelan gula-gula penipuan juak Pas ini.

Kini banyak suara di peringkat akar umbi, di seluruh pelosok negara mahukan agar kisah ini disebarluaskan. Gunakan media cetak, media massa dan media baharu sebaik-baiknya dalam menterjemahkan suratan sejarah yang sebenar-benarnya. Kongsikan dengan rakyat mengapa pada tahun tersebut pimpinan Pas melucutkan jawatan Datuk Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan tanpa merujuk kepada Kerajaan Pusat terlebih dahulu.

Ceritakan juga mengapa kerajaan BN pimpinan Tun Hussein Onn, Perdana Menteri Malaysia ketika itu, terpaksa 'menceraikan' Pas atas sebab musabab keselamatan dan keamanan di negeri Kelantan. Lebih elok lagi, huraikan juga intipati ucapan Hussein Onn pada tahun tersebut yang berkait secara langsung dengan tindakan biadab Pas yang tidak memegang aspirasi kerjasama apabila berada dalam kerajaan BN.

Ini secara langsung diyakini dapat membuka mata hati dan pemikiran rakyat untuk menyedari bahawa mereka selama ini tertipu dengan cerekarama dan dongeng klasik yang seolah-olah menunjukkan bahawa kerajaan BN 'dulu, kini dan selamanya' adalah kejam terhadap parti Pas dan juga terhadap rakyat.

Setidak-tidaknya juga usaha 'membuka pekung di dada' Pas ini juga akan menutup mulut busuk mereka yang sewenang-wenangnya menyebarkan penipuan terhadap kerajaan BN dalam kalangan penyokong mereka dan rakyat amnya. Semoga Tuhan akan terus merahmati negara Malaysia ini dan melindungi rakyatnya daripada pertelagahan, penindasan dan perpecahan.

Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 27 Aug 2012 11:04 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Gambar Orang Buta Dipergunakan.

Posted: 27 Aug 2012 11:00 PM PDT

Agak-agak korang, pakcik ni tau tak baju apa yang dia pakai?


Sumber : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=130021153809897&set=at.102634793215200.4862.100004060384506.100001743178344.100002216378963.100000962746119.100000585696750.100001454984090.1354278216&type=1&relevant_count=1&ref=nf

*Kalau masa sekarang pun orang buta ni dipergunakan, tak mustahil kalau masa mengundi, puak yang sama tipu OKU untuk menang PRU.

SIAPA ORANG DALAM ITU

Posted: 27 Aug 2012 08:00 PM PDT

Blog  http://www.anwaraidc.com/?p=27007 turut melaporkan kejadian Blog Rasmi DS Anwar Ibrahim digodam. Pemerhati masih belum mendapat jawapan sebenar kerana sekiranya ia satu proses hacker, lumrahnya hacker akan merosakkan keseluruhan blog itu dengan memberikan imej dan mesej hacker. Apa yang berlaku ialah Perutusan Khas itu dibuat dari dalam Blog Rasmi tersebut, diposting seperti biasa, ianya jelas dilakukan oleh mereka sendiri. hanya orang dalam sahaja tahu username dan password mereka. Sekiranya ditukargantipun mereka juga yang mengetahuinya sendiri. Maka siapakah hantu-hantu itu?

Isu kedua, benarkah itu suara hati Anwar Ibrahim yang sebenarnya, keinsafan di malam-malam terakhir Ramadan? Ayat-ayat perutusan itu benar-benar ayat-ayat dan bicara-bicari sdra. Anwar suatu ketika dahulu!

Bagaimana?

Blog Rasmi Anwar digodam, Angkara Orang Dalam PKR

PERPECAHAN dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR) dikatakan semakin parah apabila terdapat pihak tertentu dalam parti itu sendiri yang menggodam blog rasmi Penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu anwaribrahimblog.com.

Berikutan aktiviti penggodaman itu, satu 'perutusan Aidilfitri palsu' telah dimuatkan dalam laman web itu selama 20 minit bermula pukul 11.50 malam pada 18 Ogos lalu sebelum ia dipadamkan oleh pentadbir blog berkenaan.

Mesej yang diposkan oleh penggodam antara lain berbunyi: "Saya sebenarnya merasa sugul dan berdosa dengan keterlampauan beberapa pihak dalam pasukan kita, di mana dalam usaha kita mengejar kedudukan dan jawatan Perdana Menteri, kita telah jauh pergi hingga memfitnah Datuk Seri Najib dan keluarganya.

"Saya ingin mengajak rakan-rakan saya dan jentera pakatan supaya membuat perubahan dengan menghormati institusi ke-Perdana Menterian yang sekian lama kita warisi. Jawatan Perdana Menteri adalah khas untuk orang Melayu dan Islam sahaja, bukannya untuk bangsa lain.

"Kepada umat Islam di Malaysia, saya turut ingin memohon maaf atas keterlanjuran saya menyokong Israel tempoh hari. Sesungguhnya saya tidak mampu untuk menghalang kehadiran mereka dalam hidup saya, maka dalam keterpaksaan saya perlu mengikuti kemahuan, desakan dan asakan bertubi-tubi mereka."

Pihak pentadbir blog berkenaan dalam satu kenyataan selepas itu, menuduh insiden berkenaan adalah angkara 'cybertroopers' UMNO yang bertujuan memfitnah Anwar.

Blog My Massa (mymassa.blogspot.com) yang mengulas kejadian itu menyifatkan dakwaan pentadbir blog berkenaan adalah tidak berasas sama sekali.

Katanya, My Massa baru mendapat maklumat daripada rakan kita di dalam PKR sendiri bahawa perutusan khas Anwar itu bukanlah dilakukan oleh orang luar sebaliknya ia dibuat oleh anggota pentadbir dan orang dalam PKR sendiri.

"Ianya asli dan bukan palsu. Perutusan itu kini menjadi kecurigaan besar kepada DAP dan masyarakat bukan Islam di Malaysia yang semakin nampak pembohongan politik Anwar. DAP dan masyarakat bukan Islam kini sudah mengetahui apa yang ada di dalam fikiran Anwar.

"Bagaimana Anwar mahu menjaga keselamatan negara kita jika blog sendiri pun tidak boleh jaga?" katanya.
Blog Keris 7 Lok (keris7lok.blogspot.com) turut sependapat dengan My Massa bahawa penggodaman itu dilakukan oleh kakitangan dalaman PKR.

Katanya, Keris telah membuat panggilan kepada beberapa rakan PKR dan kata mereka, kecoh juga di kalangan mereka tentang perkara itu dan tuduh menuduh sesama sendiri telah berlaku.

"Buat masa ini mereka mengesyaki seorang Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang bertugas dalam Biro Teknologi Maklumat PKR yang hanya dikenali sebagai 'Shah'.

"Ini sebenarnya adalah bukti masalah dalaman PKR yang kian hancur. Dengar cerita Presiden, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail akan mengumumkan pembubaran PKR, namun sedang ditahan oleh Anwar.

"Apapun apabila blog Anwar digodam orang sendiri menunjukkan bahawa kini PKR sangat bermasalah," katanya.

The Flying Kick (theflyingkick.blogspot.com) dalam ulasan bernada sama berkata, hanya individu bodoh sahaja akan percaya laman blog Anwar telah digodam.

Katanya, Anwar cuba menggunakan kesempatan pada Hari Raya Aidilfitri untuk menabur fitnah lagi.
"Amat mudah untuknya menuduh laman blognya digodam oleh cybertroopers UMNO tanpa dia memberikan sebarang bukti meskipun dalam banyak kenyataannya yang lain, dia akan meminta bukti kalau dia dituduh.

"Sebenarnya pengendali laman blog tersebut yang melakukan sabotaj untuk memalukan Penasihat PKR itu.
"Tidak mustahil juga ia sengaja dilakukan mengikut perancangan Anwar yang sakit hati dengan cybertroopers UMNO yang masih tidak jemu-jemu melondehkan lakonannya yang amat memualkan.

"Justeru untuk menambahkan perisa dan cerita sepanjang cuti Aidilfitri, pasukan Anwar mempersembahkan satu lagi drama yang agak kurang berisiko seperti cerita arsenik, virus HIV, jam Omega, pelacur China mahupun Twitter ke Mekah," katanya.

Aneh, katanya, kalau benar ia perbuatan cybertroopers UMNO, mengapa dalam banyak isu serta dalam beberapa saat kritikal, laman blog Anwar tidak digodam dan tiada sebarang perutusan palsu yang disiarkan selama ini?

"Mengapa ketika berita Anwar kian sepi dan kurang diperkatakan, barulah muncul cerita laman blognya digodam?

"Itu sahajakah yang mampu dilakukan pasukan pentadbir blog ini yang sudah pening mencari jalan bagi membuatkan orang masuk ke situ dan membaca tulisan Anwar.

"Menjadikan cybertroopers UMNO sebagai kambing hitam tidak akan dapat menyelesaikan masalah kekurangan pelawat di blognya, bahkan semakin menunjukkan bahawa Anwar sudah teramat terdesak!" katanya – Utusan

Berikut adalah perutusan khas tersebut.
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Salam Kesejahteraan.

Alhamdulillah kita sedang memasuki fasa terakhir bulan puasa di mana kita akan bergembira kerana beroleh kemenangan pada Hari Raya Aidil Fitri. Pada tahun ini, saya dan keluarga ingin mengambil kesempatan memohon ampun dan maaf, dari hujung kaki ke hujung rambut, khususnya kepada YAB Dato' Sri Mohd. Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansur yang saya sebenarnya sangat kenal rapat baik orangnya.
Saya sebenarnya merasa sugul dan berdosa dengan keterlampauan beberapa pihak dalam pasukan kita, di mana dalam usaha kita mengejar kedudukan dan jawatan Perdana Menteri, kita telah jauh pergi hingga memfitnah Datuk Seri Najib dan keluarganya. Saya ingin mengajak rakan-rakan saya dan jentera pakatan supaya membuat perubahan dengan menghormati institusi kePerdana Menterian yang sekian lama kita warisi. Jawatan Perdana Menteri adalah khas untuk orang Melayu dan Islam sahaja, bukannya untuk bangsa lain.
Kepada umat Islam di Malaysia, saya turut ingin memohon maaf atas keterlanjuran saya menyokong Israel tempoh hari. Sesungguhnya saya tidak mampu untuk menghalang kehadiran mereka dalam hidup saya, maka dalam keterpaksaan saya perlu mengikuti kemahuan, desakan dan asakan bertubi-tubi mereka.

Sebenarnya saya turut mendapat maklumat yang salah berkenaan kes Altantunya. Saya akui maklumat itu belum boleh disahkan. Dalam hal Bersih 3.0, saya sangat-sangat menyesal kerana melibatkan kerosakan keharmonian negara. Sebenarnya, saya tidak pernah bersetuju secara peribadi hal-hal yang sedemikian, melainkan desakan rakan-rakan bukan Islam dalam pakatan. Sebagai Ketua, saya perlu adil kepada semua dan memenuhi segala keinginan mereka walaupun ianya sebenarnya bertentangan dengan kehendak saya.
PRU13 akan menjelang tidak berapa lama lagi, sekiranya saya tewas kali ini, saya akan kembali ke Amerika Syarikat dan kembali mengajar di universiti di sana. Kepada rakyat Malaysia, saya akui Datuk Seri Najib adalah seorang pemimpin dan pentadbir yang paling sesuai untuk rakyat Malaysia.

"SEBANGSA SEJIWA SENEGARA"

Selamat Hari Raya Aidil Fitri & Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-55 Tahun

Anwar Ibrahim,
Ketua Umum,
Parti Keadilan Rakyat (PKR)
18 Ogos 2012.

Santai Pagi : Cara Orang Dulu-dulu Test Drive Kereta Proton.

Posted: 27 Aug 2012 06:00 PM PDT*Diam tak diam, tahun depan Proton dah sambut ulang tahunnya ke-30. 

Ustaz Azhar Naik Ferrari, Mana Suara Nizar Yang Bising Isu Plat WWW1 Sultan Johor?

Posted: 27 Aug 2012 08:30 AM PDT


Rakan MyMassa, Panglima Patin Hitam melaporkan bahawa penyokong Azhar Idrus menayangkan gambarnya sedang naik Ferrari (http://panglimapatinhitam.blogspot.com/2012/08/ustaz-azhar-idrus-naik-ferrarilambang.html).


Punya la bangga juak-juak PAS bila penceramah tersohor mereka naik Ferrari.

Dalam masa yang sama, PAS lupa bahawa pemimpin mereka pernah 'bising' bila DYMM Sultan Johor beli nombor plat WWW1 yang diletakkan di Satria Neo.


Nampaknya PAS telah menyertai PKR untuk menunjukkan kekayaan 'selebriti' mereka selepas Azmin Ali menayangkan Ferrarinya.


Jika benar pembangkang kini mewah walaupun baru sepenggal memerintah, apakah ada maknanya lagi dana akhirat seperti ini?


Jika benar penceramah PAS kaya, kenapa PAS sampai perlu tipu orang kampung dengan curi duit zakat untuk masuk ke tabung parti?


Cukup-cukuplah tipu orang kampung untuk kaut kekayaan peribadi.

*Azhar Idrus sanggup serang K-Pop kat Hari Belia tapi tak sanggup tegur K-Pop anjuran PKR.


DAP, GELARAN RAJA-RAJA MELAYU

Posted: 27 Aug 2012 05:30 AM PDT


Cadangan ADUN Sekinchan Ng Suee Lim yang menggesa DAP mengkaji semula peraturan tidak bertulis yang tidak menggalakkan ahli menerima pingat dan darjah kebesaran istana.

Hujah Ng, DAP wajar menerima anugerah istana untuk menangkis tohmahan yang dilemparkan terhadap DAP sebagai parti yang anti-Melayu.

Menurut Lim, beliau sendiri tidak dapat memberikan kata putus berkenaan perkara itu kerana dikhuatiri memberikan gambaran yang salah kepada umum.


Bagi kita orang Melayu tentu tidak dapat melupakan bagaimana DAP melalui Karpal Singh bertindak kurang ajar dengan Raja Perak apabila mahu Menyaman Sultan Azlan Syah. Kita juga tentu tidak dapat melupakan bagaimana DAP melalui Ngah dan Ngeh memaksa Mufti Perak supaya mebahagi-bahagikan juga wang Zakat kepada penganut agama lain atas dasar kesamarataan.

Kita juga tentu tidak akan lupa hasrat DAP mahu meMalaysiankanMalaysia dengan satu tujuan iaitu menyamaratakan semua kaum-kaum di Malaysia ini termasuk Raja-Raja Melayu yang disamaratakan disamatarafkan dengan orang kebanyakan. MalaysianMalaysia antara lain bermaksud tiada Raja dan tiada Sultan.Anda sudah tentu miliki lagi banyak bukti betapa Rasisnya DAP dalam hal-hal berkaitan agama Islam dan Raja-Raja Melayu. Jika tidak, mana mungkin YB Nasharudin Mat Isa YB PAS Bachok mendesak Pas menyatakan pendirian sebenar untuk keluar dari Pakatan DAP. Anda bolehlah berjalan-jalan di bandaraya Pulau PInang dan bertanya kepada anaka-anak Cina DAP, siapakah Perdana Menteri Malaysia? Mereka jawab Mr. Lim or Mr. Najib.

Kebanyakan orang Melayu dan umat Islam di Malaysia menentang pemberian Anugerah Raja-Raja Melayu kepada DAP.

PUNCA YB NASHA TINGGALKAN PAS

Posted: 27 Aug 2012 03:00 AM PDT

YB Nasha PAS Bachok mempunyai sebab yang kukuh selain daripada kerana Karpel Singh ANTI ISLAM dan ANTI HUDUD, yakni kerosakan demi kerosakan yang melanda Parti Islam Semalaysia yang kini sudah menjadi Parti Adat Sosial. 

Nyanyi-menyanyi tari-menari ketawa terbahak-bahak- menyanyi menjerit-jerit, hiruk-pikuk semuanya kerosakan-kerosakan yang dijana dan disokong kuat oleh DAP. Berjayalah DAP merosakkan Parti Adat Sosial dengan memberi fokus kepada acara-acara Sosial seperti menyanyi-menyanyo di pentas yang dulunya haram belaka, membawa masuk artis-artis yang rosak dan tak berpendapatan untuk merosakkan pula Pas menjadi Parti Adat Sosial untuk bersosialisasi sahaja. 

Maka itulah, YB Nasha mempunyai sebab kukuh untuk meninggalkan Parti Adat Sosial dan berkecimpung dalam Yayasan Quds yang lebih besar dengan sokongan kuat YAB Perdana Menteri Malaysia, DS Najib Tun Razak.

PAS KEMBALI MENGAMOK

Posted: 27 Aug 2012 01:00 AM PDT

PERNAHKAH DENGAR KADIAQ JUNJUNG QURAN PALSU DEPAN TUN MJASA TUN M KEPADAKU TAK TERNILAI
Gambar-gambar YB Nasharudin Mat Isa, Wakil Rakyat PAS Bachok bersila, senyum, ketawa lebar, bergembira, berumrah bersama-sama DS Najib, berdiskusi dengan Imam-Imam Besar Masjidil Haram bersama-sama DS Najib amat-amat menikam kalbu ahli-ahli Parti Adat Sosial. 

Bagi mereka, gambar-gambar YB Nasha YB PAS Bachok itu menunjukkan YB Nasha Mengiktiraf 1Malaysia, YB NASHA PAS mengiktiraf DS Najib, menunjukkan juga YB Nasha PAS menolak Anwar Ibrahim sebagai PM. 

Hingga ke saat ini Luka ahli-ahli Parti Adat Sosial kepada YB Nasha PAS amat-amat berbulu, tajam menikam kalbu, menyiat-nyiat (siat-siat) bulu mata yang merah menyala kebakaran, kemarahan berapi-api dan dendam meluap-luap.

Kini Kadiaq pun akan kembali ...sekeping gambar sejuta luka makna kepada Parti Adat Sosial... 

PISAU.NET

Posted: 27 Aug 2012 09:35 PM PDT

PISAU.NET


Skandal 22juta,Cik P dan Juga Penyelewengan Lim Guan Eng.

Posted: 27 Aug 2012 06:30 PM PDTBaru baru ini pemuda Bn Pulau Pinang mendedahkan satu lagi skandal jutaan ringgit menjual tanah rumah murah untuk rakyat kepada syarikat swasta membabitkan tuhan DAP YB(Yang Bohong) Lim Guan Eng.:klik sini

Pisau akan terangkan secara ringkas agar mudah difahami bagaimana sebuah syarikat swasta mampu memenangi tender yang kononnya terbuka untuk membeli sebidang tanah dengan mendapat favour daripada Lim Guan Eng.

Skandal ini memang mengejutkan apabila membabitkan penyelewengan jutaan ringgit wang rakyat dan mengadai kepentingan rakyat untuk mendapatkan rumah murah.


Fasa pertama kerajaan BN berjaya membina rumah murah untuk rakyat dan dalam perancangan seterusnya akan membina rumah murah didalam fasa 2 tetapi malangnya kerajaan BN tumbang pada PRU12.Maka perancangan itu terhenti begitu saja dan apabila diambil alih oleh regim DAP ,melihat kepada nilai dan potensi keuntungan yang besar maka kepentingan rakyat dibelakangkan.

Ini gambar sebidang tanah fasa 2 di Taman Manggis berhampiran Tune Hotel yang diluluskan oleh kerajaan BN untuk membina rumah murah untuk rakyat tetapi malangnya dijual kepada kroni Guan Eng. Tanah tersebut dijual lebih murah daripada harga pasaran dengan harga hanya 11juta sedangkan nilai sebenar adalah 22juta.:klik sini
Kenapa dikaitkan dengan kroni? Salah seorang kroni Guan Eng yang dimaksudkan adalah cik P. misteri cik P terbongkar apabila 2 hari lepas Pisau sendiri bertemu beberapa sumber dalaman menceritakan individu yang dikaitkan dengan Lim Guan Eng.Tinggi,langsing,seksi,berambut panjang,berlesung pipit dan cukup lawa.Adakah Guan Eng berani nafikan identiti cik P?

Jika dibandingkan dengan Rainbow rasanya cik P lebih lawa dan menarik jauh sekali berbanding Betty Chew...

Adakah gadis dibawah adalah cik P ? hehe bukan..itu encik pembohong..
Menurut sumber Pisau,beliau langsung tidak menafikan bahawa kaitan cik P dan Lim Guan Eng cukup rapat.Malah tambah beliau Cik P turut terbabit secara langsung dalam proses ubah suai rumah sewa Lim Guan Eng yang menelan belanja yang amat besar membabitkan wang rakyat.
EXTENSIVE RENOVATION. Lim Guan Eng said he was forced by termites & ants to move in June 2009 and so rented that bungalow for a few thousand ringgit!! Wakaka. Bungalow worth RM3.7 million(incl cost of renovation & furnishing)

Cik P adalah salah seorang pengarah dengan syarikat Winbond Sdn Bhd.Kenapa sebaik saja skandal ini meletup,laman web syarikat Winbond terus dipadam?klik
winbond sdn bhd


Kenapa dikaitkan dengan Winbond?Walaupun Winbond hanyalah sebuah syarikat membekal tenaga kerja asing,namun syarikat ini hanyalah sebagai bayangan untuk menutup pembabitan perolehan tanah Taman Manggis.

Untuk pengetahuan anda,Syarikat Winbond Sdn Bhd adalah sebahagian daripada rangkaian syarikat syarikat yang mempunyai kaitan dengan
Victoria International Medical Center Sdn Bhd yang membeli tanah di Taman Manggis dibawah harga pasaran. Maknanya ia mempunyai pemilik yang sama...


Harga sebenar tanah tersebut adalah lebih 22juta,sebaliknya hanya dijual dengan harga 11juta.Adakah Cik P memberi pelbagai imbuhan kepada Lim Guan Eng hinggakan beliau secara sengaja meluluskan penjualan tanah tersebut walaupun mengetahui tanah tersebut telah digazetkan untuk pembinaan rumah murah kepada rakyat.

Adakah Lim Guan Eng mahu menafikan beliau langsung tidak menerima wang dan pelbagai barangan sebagai imbuhan?

Jika rasis chauvanis ultrakiasu Lim Guan Eng berani kerana benar sila jawap dan nafikan...


Tahukan anda,sehingga sekarang Lim Guan Eng tidak berani menyaman atau menafikan mengenai skandal ini.

Masihkan anda ingat bagaimana Guan Eng mengugut untuk menyaman ketua pemuda Umno Pulau Pinang,namun kita semua tahu sehingga sekarang beliau langsung tidak berani saman..kerana apa?

Skandal Taman Manggis adalah salah satu skandal yang membabitkan puluhan juta ringgit,sama seperti penyelewengan tanah Bayan Mutiara yang Guan Eng sendiri akui dijual dibawah harga pasaran:klik sini.Kerugian kerajaan negeri 10billion klik sini,

Projek sPICE yang membabitkan kerugian kerajaan negeri hampir 1billion:klik sini kerana tahu akan penyelewengan skandal tersebut ketua cabang PKR terus meletak jawatan :klik sini

Pisau kata " banyak lagi yang tak didedahkan..."

Rakyat Choice Vs LGE Choice

Posted: 27 Aug 2012 04:08 PM PDT

Kita Pilih Malaysia...

Tokong Guan Eng pilih...
Pisau kata " cik P lawa beb..Anwar mesti cair tengok ahmoi nih..."

Sadis: Saya Di Perkosa - N.Izah

Posted: 27 Aug 2012 11:35 AM PDT


"SAYA bukan pembawa sial, saya tidak salahkan takdir kerana ia takdir ALLAH SWT yang ditentukan-Nya," itu luahan Nur Izah, 28, (bukan nama sebenar) memulakan bicara ketika menceritakan detik hitam yang terpaksa ditempuhinya.


Tragedi hidupnya bermula selepas kematian neneknya, lima tahun lalu. Sejak dilahirkan Izah dijaga neneknya kerana ibu bapanya sibuk urusan kerjaya.


"Sejak kembali ke pangkuan ibu bapa, baru saya ketahui bahawa mereka mengamalkan ajaran sesat dan percaya kepada seorang bomoh yang berusia lingkungan 40-an," katanya.


Menurutnya, keluarganya mengambil jalan singkat dengan membawanya berjumpa bomoh berkenaan di ibu kota setelah didakwa membawa 'sial' kepada keluarga.


Malang bagi Izah apabila niat keluarganya menemui bomoh terbabit dengan harapan masalah yang dihadapi mereka berjaya dipulihkan bertukar menjadi mimpi ngeri apabila dirogol lelaki terbabit.


"Kejadian berlaku apabila bomoh terbabit mendakwa saya menjadi punca masalah rumah tangga serta kewangan ibu bapa," katanya.


Nur Izah berkata, episod hitam bermula apabila bomoh berkenaan menjalankan upacara dengan mengarahkannya mandi terlebih dulu bagi 'membuang sial', sebelum membawanya ke bilik untuk rawatan seterusnya.


Menurut anak kedua daripada enam beradik itu, dia tidak menyedari niat jahat bomoh terbabit kerana menganggap ia sebahagian rawatan yang perlu dilalui.


"Saya diperkosa setiap kali berjumpa dengan bomoh berkenaan. Saya juga pernah dipukul abang dan dimarahi keluarga jika saya ingkar untuk menjalankan 'rawatan' itu," katanya.


Menurutnya, disebabkan kejahilan tentang ilmu agama turut menjadi punca perkara ini berlaku ke atas keluarga.


"Banyak perkara dijanjikan bomoh berkenaan seperti kewangan keluarga kembali pulih dan pelbagai janji manis. Difahamkan beberapa orang turut menjadi mangsa bomoh terbabit," katanya.


Nur Izah berkata, dia memaafkan perbuatan keluarganya dan berdoa agar mereka kembali ke pangkal jalan.


"Saya tidak salahkan mereka, ia berkemungkinan terpengaruh dengan hasutan bomoh tersebut sehingga rumah, kereta dan harta ditukar milik ke atas nama bomoh berkenaan," katanya.


Menurutnya, setelah perkara itu dimaklumkan kepada ibu saudaranya, dia diselamatkan dan di hantar ke Pertubuhan Kebajikan Rumah Pemulihan Akhlak Insani (Rumah Insani), Bukit Beruntung, Hulu Selangor.


"Ibu saudara saya membuat laporan polis. Demi keselamatan, saya ditempatkan di rumah ini untuk belajar ilmu agama," katanya.


Pisau kata " keluarga Anwar apa kurangnya..."

tiga parti dalam pakatan pembangkang adalah ibarat perkahwinan mutaah -Zahid Hamidi

Posted: 27 Aug 2012 06:09 AM PDT


Janji ditaburi itulah haprak pakatan..buatnya tidak..pakatan anggap rakyat seperti bohsia,berjanji sana sini habis madu sepah dibuang.Contoh banyak didepan mata..Kelantan,Kedah,Pulau Pinang dan Selangor.

Kalau tak berjanji mereka akan bohong itulah kerja hakiki haprak pakatan.Tak mengejutkan bila puak haprak ni takut sangat dengan slogan hari kemerdekaan yang ke 55 .Sebab yang makan cili pasti terasa amat pedas...

85 Peratus Janji Pembangkang Tidak Ditunaikan..

JOHOR BAHRU : Pakatan pembangkang gagal menunaikan lebih daripada 85 peratus janji kepada rakyat yang 'ditabur' mereka dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-12.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, berdasarkan kajian yang dibuat, kerajaan negeri di bawah kepimpinan pakatan pembangkang hanya berjaya menunaikan tidak lebih 15 peratus daripada keseluruhan janji yang dibuat.

"Mereka sudah diberi peluang untuk memerintah negeri tetapi tidak dapat melaksanakannya, macam mana kononnya mereka mahu diberi peluang menuju ke Putrajaya?" katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Pulai di Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat di sini hari ini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Terbau, Datuk Abdul Halim Suleiman. Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) sehingga kini sudah berjaya menunaikan lebih daripada 87 peratus janji yang dibuat sejak pilihanraya umum pertama 1959 ketika di bawah Parti Perikatan.

Beliau mengakui terdapat kelemahan sebanyak 13 peratus dalam menunaikan janji yang dibuat dan tidak mustahil pekara itu akan dibawa ke Pilihan Raya Umum Ke 13 tidak lama lagi dan meminta rakyat menilai sendiri serta menolak parti yang disifatkan sebagai pembohong kerana tidak menunaikan manifesto pilihan raya.

Katanya, kerjasama tiga parti dalam pakatan pembangkang adalah ibarat perkahwinan mutaah yang bersifat sementara kerana mereka hanya memerlukan satu sama lain pada waktu pilihanraya dan hubungan tersebut tidak bertahan lama disebabkan agenda masing-masing yang berbeza.

"Kita lihat seperti mana yang berlaku di Pulau Pinang, DAP cuba menguasai lebih daripada dua pertiga kerusi di sana selain mahu menjadi parti tunggal di negeri itu.

"Adalah lebih baik PKR dan PAS meninggalkan DAP dan menjadi entiti berasingan kerana mereka tidak jujur dalam menterjemahkan kesepakatan yang terjalin dan kaedah yang sama juga akan dilakukan jika mereka menguasai Putrajaya," Katanya lagi. -Utusan
Pisau kata " Guan eng janji akan makan lebih dari biasa..kita patut beri dia peluang jual tanah sebanyak mungkin...apa macam boleh ka?"

Nik Aziz Ngajar Kesemua Dari Awal Hingga Akhir Ayat Quran Adalah Politik.

Posted: 27 Aug 2012 01:00 AM PDT

Ketua Pemuda Khawarij PAS Kelantan rupanya mengikut fatwa si tua kutuk Nik Aziz wali selipar.Katanya Nasharudin dan Nik Abduh tidak tahu berpolitik apabila menegakkan perjuangan hudud dan tidak tunduk kepada Karpal.

Sebenarnya isu hudud ini makin membosankan apabila pendirian PAS sendiri hanya berlandaskan kepentingan politik sedangkan mereka sendiri telah meluluskan enekmen hudud di Kelantan tetapi malangnya sehingga sekarang tidak laksanakan.

Korang tengok video nih..Nik Aziz pertikaikan syurga neraka Allah seolah ia milik mutlak khawarij.Cara beliau persoalkan seolah syurga itu beliau yang tentukan. Tidak mengejutkan apabila pemegang kunci syurga khawarij ini berani menjanjikan syurga kepada penganut Isle PAS. Seolah agama,syurga dan neraka adalah hak mutlak mak bapak diaorang!

Paling bangang apabila Nik Aziz kata kesemua ayat Quran adalah ayat politik.Ini yang dikatakan ulama terompah bodoh nak mampus harap serban saja besar..

Apa perintah halal haram itu ayat politik? apakah larangan didalam quran mengenai penzinaan,liwat juga ayat politik? Sekarang anda dah tahu kenapa liwat dihalalkan ,kenapa LGBT juga dihalalkan,kenapa murtad juga dihalalkan oleh khawarij PAS.Pisau kata " bagi puak khawarij ni kesemua didepan mata adalah politik "

Presiden Mesir Iktiraf Najib Bukan Hadi Atau Nik Aziz.

Posted: 26 Aug 2012 11:00 PM PDT


Sebelum ini pimpinan khawarij PAS pergi ke Mesir kononnya untuk berjumpa dan mengucapkan tahniah kepada Presiden Mesir.Harakah suratkhabar khawarij yang semua orang tahu lidah bercabang dan pembelit ternyata berbohong.

Malangnya kedatangan khawarij ini tidak dialukan dan langsung tidak diberi muka oleh kerajaan Mesir! Kerana apa?:klik sini

Nah sekarang Presiden Mesir sekali lagi membuktikan beliau mengiktiraf pemimpin Umno dan Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang patut dijadikan contoh.

Kemampuan kerajaan membangunkan negara terus mendapat pengiktirafan tertinggi pemimpin Islam sehingga Presiden Mesir yang baru, Mohammed Morsi menyifatkan jika ada negara Islam yang boleh dijadikan model adalah tidak lain Malaysia.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, berikutan itu Morsi telah menyatakan minat yang mendalam kepadanya untuk melawat negara ini.

"Apabila saya hadir Sidang Khas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) di Mekah pada minggu terakhir Ramadan lalu, saya dapati imej Malaysia di kalangan negara Islam begitu tinggi sekali.

"Kita diberi penghormatan oleh negara Islam dan ini menunjukkan apa yang kita perjuangkan di bawah kerajaan hari ini dapat sanjungan tinggi dari kalangan negara Islam.

"Malah Presiden Mesir yang baru, Morsi begitu berminat sekali melawat Malaysia dan beliau mengatakan jika ada satu-satu negara yang boleh dijadikan contoh dan model, tidak lain dan tidak bukan ialah negara Malaysia," katanya.-UtusanPisau kata " kenapa Umat Islam diseluruh dunia hormat kepada pemimpin Umno?"

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 27 Aug 2012 09:15 PM PDT