Rabu, 6 Jun 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 06 Jun 2012 01:01 PM PDT

THE FLYING KICK


PELAJAR TINGKATAN SATU DIROGOL LELAKI BERUSIA 16 TAHUN KERANA FACEBOOK!!!

Posted: 06 Jun 2012 09:30 AM PDT

SPRM TERKENCING-KENCING DIGERTAK GOBIND SINGH DEO MENGGUNAKAN MAJLIS PEGUAM!!!

Posted: 06 Jun 2012 08:15 AM PDT

FATHUL BARI GELAK BESAR DENGAN CABARAN DEBAT PEMUDA PAS!!!

Posted: 06 Jun 2012 07:17 AM PDT

PENDUDUK SERANG PEJABAT TANAH DAN GALIAN DAERAH KULIM!!!

Posted: 06 Jun 2012 06:13 AM PDT

WANITA PEMINAT TEGAR LIM GUAN ENG, TERTEKAN DAN CUBA BUNUH DIRI!!!

Posted: 06 Jun 2012 04:33 AM PDT

HUSAM MUSA TERUS DILONDEHKAN, NIK AZIZ TERUS DISERANAH!!!

Posted: 06 Jun 2012 03:00 AM PDT

KELAB TARIAH LUCAH DI PULAU PINANG... CEMERLANG SUNGGUH DAP JAGA PULAU PINANG!!!

Posted: 06 Jun 2012 01:40 AM PDT

UMNO FITNAH PEMBANTU EXCO PULAU PINANG DITAHAN HISAP DADAH!!!

Posted: 05 Jun 2012 11:55 PM PDT

COLI DAN SELUAR DALAM BERSEPAH-SEPAH... LOKASI MAKSIAT DI KULIM SEMAKIN BERCAMBAH!!!

Posted: 05 Jun 2012 10:06 PM PDT

HALIMAH ALI MELOMPAT SAKAN BILA PTPTN DITANGGUHKAN UNTUK PELAJAR BARU UNISEL!!!

Posted: 05 Jun 2012 08:55 PM PDT

AMALAN KRONISME SUBUR DI DALAM PAS... TAK GUNA MENGATA UMNO!!!

Posted: 05 Jun 2012 05:30 PM PDT

PADAH PONTENG SEKOLAH, PELAJAR TINGKATAN 4 DIROGOL

Posted: 05 Jun 2012 02:30 PM PDT

DIMENSI

Posted: 06 Jun 2012 11:35 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Scorpene - PKR di belakang SUARAM?..patut lerrrr huhuhu

Posted: 06 Jun 2012 06:45 AM PDT


SUARAM, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan oleh keluarga bekas banduan ISA iaitu pesalah yang mengancam keselamatan negara, sering menggambarkan pertubuhan itu sebagai telus, bebas dan berjuang demi hak asasi manusia dan keadilan.   Ia ditubuhkan pada 5 Ogos 1989 selepas Operasi Lalang dengan perjuangan utamanya adalah untuk menghapuskan ISA yang bagi mereka menafikan hak seseorang untuk dibicarakan.  

Namun, bagi rakyat Malaysia yang rasional dan bijak menganalisis maklumat, SUARAM adalah pertubuhan yang berjuang untuk memastikan negara sentiasa terdedah kepada bahaya dengan memberikan hak, masa dan ruang kepada penjenayah atau pengganas untuk beroperasi. 

Bagi rakyat Malaysia juga, SUARAM hanyalah salah satu dari berbagai-bagai bentuk penyamaran pembangkang, atau lebih spesifik PKR dan DAP dalam usaha mereka untuk menjatuhkan kerajaan.   SUARAM sama sekali tidak bebas, tidak telus dan tidak memperjuangkan keadilan mahupun hak sesiapa.  

SUARAM hanya memperjuangkan politik pembangkang yang bermatlamatkan negara republik, pemikiran liberal dan menghapuskan bukan sahaja hak dan kedudukan istimewa, tetapi segala-galanya yang berakar dan bertiangkan agama Islam dan budaya Melayu.  

Warna sebenar SUARAM terserlah dengan jelas sekali apabila NGO ini begitu beria-ia menjuarai isu kapal selam scorpene yang kononnya dibicarakan di mahkamah Perancis.   

Ia bermula dengan SUARAM membuat aduan di mahkamah Perancis berhubung DCN, iaitu syarikat pembuat kapal selam negara itu kerana kononnya membayar sejumlah rasuah kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd dari Malaysia.   Aduan ini diperbesarkan dengan pembohongan bahawa Perdana Menteri dan isteri terlibat dalam pembunuhan Altantuya yang didakwa sebagai penterjemah dalam urusan jualbeli scorpene.  Altantuya dikatakan dibunuh kerana meminta sebahagian dari rasuah terbabit.   Lanjutan itu, SUARAM juga memainkan cerita kononnnya PM akan akan disapina oleh mahkamah Perancis.   

Semua 'butir-butir' kes disebarkan oleh SUARAM melalui siri-siri sidang akhbar, antaranya pada 3 Mei dan 26 Mei baru-baru ini.  

Walaubagaimanapun, perlu diingatkan bahawa sehingga hari ini, maklumat mengenai kes hanya didapati dari kenyataan atau 'air-liur' SUARAM dan para peguam mereka tanpa memberikan apa-apa bukti langsung.   

Air liur SUARAM itulah yang diambil oleh para blogger dan pemimpin pembangkang sebagai bukti sahih hatta seolah-olah keputusan penghakiman, dan kemudiannya disebarkan sebagai 'makanan minda' kepada rakyat Malaysia.  

Kerajaan telah bertindak bijak dengan tidak melatah dalam kes ini.  Sebaliknya PM membuat penafian secara tenang, bersumpah secara Islam dan memberi penjelasan secara baik di dalam Dewan Rakyat.   Langkah yang berhati-hati diambil agar tidak mengganggu proses mahkamah yang dikatakan oleh SUARAM sebagai sedang berjalan di Perancis.  Hanya SUARAM yang tidak sabar-sabar menunggu keputusan mahkamah dan ke sana ke mari menghebahkan membuat berbagai-bagai kenyataan.  

Kesungguhan SUARAM mendahului mahkamah dalam isu ini tidak sukar untuk difahami.   Memandangkan SUARAM adalah pembangkang dan pembangkang adalah SUARAM, maka sudah pastilah pilihanraya yang semakin hampir menjadi punca isu ini dimainkan dengan bersungguh-sungguh oleh mereka akhir-akhir ini.  

Bukti bahawa SUARAM adalah pembangkang tidak sukar untuk dikemukakan.  Lihat sahaja senarai nama orang-orang penting NGO tersebut, dan kita akan mendapati bahawa mereka adalah juga orang-orang penting di dalam pakatan pembangkang Malaysia.  Antaranya:  
  • Cynthia Gabriel, Pengarah SUARAM dan juga 'key-person' dalam pembohongan isu scorpene.  Beliau juga adalah Ahli Majlis Daerah Petaling Jaya, dilantik oleh kerajaan PKR negeri Selangor
  • Dr. Kua Kia Soong adalah bekas Ahli Parlimen DAP
  • Sivarasa Rasiah adalah Ahli Parlimen PKR, Subang, Petaling
  • Irene Fernandez adalah Ahli Majlis Tertinggi PKR
  • Dr. Syed Husin Ali adalah bekas Timbalan Presiden PKR
  • Tian Chua adalah Ahli Parlimen PKR, Batu
  • S.Arutchelvan, Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia 
  • Dr. Nasir Hashim, Presiden Parti Sosialis Malaysia
  • Elizabeth Wong, bekas ko-ordinator SUARAM dan sekarang adalah ADUN PKR di Selangor
  • Premesh Chandran bekerja dengan Malaysiakini dan rakan karib Tian Chua.  Kedua-dua mereka adalah ahli Network of Overseas Collective of Australia bersama dengan Elizabeth Wong
Kesimpulannya, SUARAM tiada bukti penglibatan Perdana Menteri dalam pembunuhan Altantuya.  SUARAM juga tidak ada bukti bahawa rasuah telah berlaku dalam pembelian scorpene.  

Tetapi, kita ada bukti bahawa SUARAM bukan bertindak sebagai badan bebas dan telus kerana SUARAM adalah jelmaan pembangkang yang matlamatnya hanyalah untuk memburukkan dan menjatuhkan kerajaan. Justeru, tidak hairanlah SUARAM tidak langsung teragak-agak untuk menipu, memutarbelit malah mereka-reka cerita mengenai rasuah hinggalah pembunuhan, semata-mata untuk mencapai matlamat mereka.  - Beruang Biru

Omegay: Amalan Takbir Pas menyanggah sunnah..

Posted: 05 Jun 2012 05:30 PM PDTkite pun tertanye2 kenapa pas susah nak terima perpaduan di bawah 1 panji islam dan bersatu sebagai bangsa melayu. tak cukup dengan memecahbelahkan sesama melayu, pas jugak makin galak memecahbelahkan agama islam menjadi kepingan2 kecil dan terus merumitkan keadaan..laungan takbir sekadar untuk berbangga diri...alahai pas..kesian sama kamu deh!

PEJUANG BANGSA

Posted: 06 Jun 2012 11:21 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Penjelasan Artis yang bercerai selepas 17 hari kahwin ..

Posted: 06 Jun 2012 11:00 AM PDT

Media Hiburan hari ini melaporkan yang Adda Butterfly telah bercerai selepas 17 hari berkahwin.Ya,hanya 17 hari.

"Ya, saya telah bercerai selepas rumah tangga kami tidak dapat diselamatkan lagi.Jujurnya,saya sendiri belum merasa nikmat bergelar isteri melainkan ketika di hari persandingan sahaja," ujar Adda Butterfly apabila di tanya.Ketika berita perkahwinan kami tersebar,bekas suami terpaksa mengaku yang dia berstatus duda sedangkan ketika itu dia memang suami orang"

"Mengeruhkan lagi keadaan apabila isterinya mengetahui perkahwinan kami. Sejak hari itu, hubungan kami jadi porak peranda dan dia keluar rumah akibat tekanan," tambah Adda Butterfly yang di'temui baru baru ini.

Adda Butterfly mengakui beliau berusaha untuk menjernihkan keadaan rumahtangga beliau namun semenjak lelaki itu keluar rumah,perbincangan menemui jalan buntu.Dan,akhirnya Adda Butterfly di'ceraikan melalui telefon. - RotiKaya

Gambar Ombak besar 5 meter melanda Padang Kota !!

Posted: 06 Jun 2012 10:00 AM PDT
GEORGE TOWN - Beberapa buah kereta yang melalui ditepi tebing persisiran pantai Padang Kota Lama dibasahi dengan air laut apabila ombak setinggi 5 meter melanda di kawasan itu di sini hari ini. Keadaan ini berlaku berikutan angin kencang dan laut bergelora. Orang ramai yang mengunjungi tempat berkenaan tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan fenomena berkenaan. --fotoBERNAMA

Syarikat sponsor minta maaf , tak boleh beza tarian K-Pop & tradisional .

Posted: 06 Jun 2012 09:01 AM PDT


Senang je  PKR P.Pinang  lepas tangan dalam isu tarian K-Pop kangkang China Doll ini  ...arah  je syarikat kroni minta maaf kat  kat bakal calon PKR DUN Bertam iaitu  Johari Kassim .

Cukup mudah dan senang  betul kerja  . Johari Kassim pulak tak ambil tindakan apapun dalam isu ini samada terhadap syarikat penaja ini atau PKR Bertam sendiri yang menjadi penganjur .

 Tak kan tarian tradisional pun syarikat  kroni PKR  ini   tak tau beza hingga terlepas menyajikan   tarian separa bogel K-Pop ?  hahaha...........

Malah , surat oleh syarikat sponsornya ini  juga  membuktikan tiada  unsur sabotaj di program PKR Bertam Nite. .. Ia memang disengajakan ... Ini tak sikit-sikit sabotaj ...sabotaj tengkorak hangpa !Kerajaan DAP gila projek rumah mewah,tak peduli keselamatan rakyat @dzainalabidin

Posted: 06 Jun 2012 07:40 AM PDT


Ini kesannya yang rakyat P.Pinang terima bila DAP berkuasa saja di P.Pinang. Masa awal-awal DAP  menang dulu 2008  tak nampak lagi  , tapi sekarang dah lepas 4 tahun sudah   sendiri bagaimana mereka rakusnya  DAP  luluskan projek di lereng bukit yang cukup merbahaya kepada penduduk sekitarnya .

Perkara yang kita tak mampu fikir boleh buat ke rumah di atas bukit ni , tapi mai DAP perintah ..semua boleh bikin ...sebabnya PROJEK KRONI  MASYUK !!

Guan Eng sehingga hari ini belum berani jawab lagi isu alam sekitar yang merbahaya keselamatan rakyatnya ini.  Yang dia tau kilang Lynas bahaya kat Pahang tu ..tapi rakyatnya yang siang malam risau takut tanah runtuh dia buat BODOH !!

Ini lah kerajaan berjiwa rakyat ...hahaha

Projek pembangunan diluluskan  kerajaan DAP tak terkawal membimbangkan -GERAKAN 

- Pembangunan tidak terkawal di Pulau Pinang, khususnya di kawasan berbukit dan pesisir pantai, oleh kerajaan negeri pimpinan pakatan pembangkang adalah membimbangkan, kata Naib Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Wong Mun Hoe.

 Beliau berkata, pembangunan tidak terkawal yang diluluskan dalam tempoh empat tahun lepas oleh kerajaan negeri juga telah menyaksikan peningkatan bantahan daripada kumpulan-kumpulan penduduk, yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Mun Hoe berkata, kumpulan pengguna/aktivis alam sekitar seperti

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia telah menyuarakan kebimbangan mereka di samping penduduk yang tinggal berdekatan dengan projek-projek pembangunan seumpama itu. "Bagi mereka yang tinggal di apartmen dan kondominium dekat kawasan pantai, pemandangan indah mereka akan lenyap selama-lamanya, dan dengan itu, nilai hartanah mereka akan merudum," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

 Menurut Wong, terdapat sembilan projek bakal dilaksanakan di Tanjung Bungah, Batu Ferringhi, Bukit Gambir, Pantai Jerejak dan Sungai Ara dan lebih banyak lagi akan dilaksanakan. - BERNAMA


GEMPAR ! Adun DAP P.Pinang berlagak samseng ,dah berani ugut orang !

Posted: 06 Jun 2012 06:24 AM PDTTak habis-habis malaun si Adun Tong Gas ini buat hal .. Bagi GPB ,  musibat seperti Ng Weik Aik ini  tak layak bergelar wakil rakyat  kerana tindak tanduknya serupa samseng & gengster .Ng Wei Aik, ADUN DAP Komtar merangkap setiausaha politik Lim Guan Eng DAP sekali lagi bertindak seperti samseng apabila mengugut seorang peguam, Khoo Chye Beng di Pulau Pinang! Peguam tersebut telah membuat laporan polis terhadap ugutan Ng Wei Aik DAP itu. 


 Yang memeranjatkan ialah surat rasmi ADUN DAP itu seolah-olah telah menghina sistem Mahkamah Tinggi Pulau Pinang kerana mempertikaikan keputusan Mahkamah tersebut yang telah menerima perintah mahkamah untuk membenarkan beliau menarik diri daripada menjadi peguambela bekas client beliau bernama Tan Eng Hai yang juga telah mendapatkan surat berbau ugutan daripada Ng Wei Aik. KLIK DI SINI UNTUK SELANJUTNYA 


PTPTN :Penyokong Pakatan kecewa Rafizi pertikai sekatan di UNISEL !

Posted: 06 Jun 2012 03:03 AM PDT
Kenyataan Rafizi yang mengamuk kepada Khaled Nordin pasal pembekuan pinjaman PTPTN kepada pelajar baru UNISEL nampaknya  juga turut dikecam penyokong Pakatan .

Ibarat senjata makan tuan ..itu perumpamaan terbaik untuk jambu PKR ini . Dia sendiri yang mulakan nak mahsuh PTPTN tapi hari ini marah pulak PTPTN sekat pinjaman kepada UNISEL .

Di bawah ini adalah kenyataan penyokong PKR yang kecewa dan marah dengan kenyataan bodoh  Rafizi yang pertikaikan pinjaman PTPTN dibekukan di UNISEL . Dia cuba melontarkan pandangan inilah peluang terbaik untuk Pakatan di negeri Selangor mampu memberikan pendidikan percuma .

Nampaknya penyokong mereka sendiri sudah mula  membuka mata melihat janji palsu Pakatan mahu hapus PTPTN dan memberikan pendidikan percuma .  Kesilapan Rafizi melutut desak pinjaman PTPTN diberikan kepada pelajar UNISEL membuatkan ramai orang dah tak yakin Pakatan boleh beri pendidikan percuma .

Mereka hanya mempolitikkan sahaja isu PTPTN ini untuk hadapai PRU 13 bagi menarik sokongan anak muda ..Rafizi mengamuk PTPTN tak beri pinjaman kepada UNISEL !..

Posted: 06 Jun 2012 12:11 AM PDT

 Ini lah sikap seorang manusia munafik .

Sebelum ini bukan main lagi dia nak hapus PTPTN kononnya  ia zalim, galakkan amalan berhutang selepas tamat pengajian  . Tapi hari ini bila pelajar untuk  kemasukan baru UNISEL tak dapat pinjaman , dia meroyan marahkah  kepada Khaled Nordin .

Apa kejadahnya hang meroyan ni Rafizi ??  UNISEL milik kerajaan Pakatan Rakyat Selangor ..Hang pa sendiri janji nak beri pendidikan percuma kepada semua pelajar ..jadi buat la dulu di Selangor iaitu UNISEL.

Anwar pun dah cakap semasa ceramah Merdeka Rakyat di Permatang Pauh , pelajar sedia ada  yang meminjam PTPTN tak perlu bayar balik . Kerana bila Pakatan menang sahaja ..PTPTN ini akan dikuburkan  terus !

Jadi , tak perlu Rafizi meroyan kononnya Khaled Nordin zalim kepada ribuan pelajar & amal politik dendam. Bosnya ..Anwar pun  dah janji nak beri pendidikan percuma , jadi selaku Penasihat Ekonomi Negeri Selangor ...memang dah ada la pendidikan percuma terutamanya UNISEL .


GPB sarankan ibubapa kepada pelajar yang nak masuk UNISEL ini ,  segera lah ke pejabat Kerajaan Selangor kerana mungkin Rafizi & Anwar boleh bantu untuk  dapatkan pendidikan percuma  . Ini janji mereka kepada rakyat jika berkuasa..sekarang dah menjadi kerajaan negeri ..bantu la !


Siapa Opportunis dalam parti dimaksudkan Dr MIM ?

Posted: 05 Jun 2012 11:39 PM PDTPenjelasan oleh Dr MIM disebalik hilangnya blog beliau  selama 2 hari ternyata memang wujud  pihak opportunist cuba pecah belah team siber sedia ada  dalam parti  di PP menjelang PRU 13.

Walhal pasukan  inilah yang sudah lama  berperang siang & malam menangkis dakyah pembangkang  tapi bila hampir PRU , opportunis ini muncul untuk ambil alih dan angkat dirinya  menjadi ketua .  Ini dah melampau ....
oleh : Dr MIM 

 Syukur Alhamdulillah kerana MiM dapat menyambung semula perjuangan menentang kebobrokan pihak pembangkang setelah dihack oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. 2 hari yang menyakitkan hati ini kerana ada pihak yang takut dengan blog Dr MiM dalam usaha MiM menegakkan kebenaran, melawan kejahatan dan fitnah politik yang dicanang-canangkan oleh pihak lawan. Taktik penakut ini sangat memualkan. 

MiM mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan MiM yang prihatin dengan masaalah yang dihadapi oleh blog ini. Mereka terdiri daripada rakan bloggers Penang, Empayar Pemuda, Media Permatang Pauh, Pisau.net, Generasi Pejuang Bangsa, Mat Kilau Penang, Keris Pusaka dan rakan Facebookers.

 Perhargaan MiM kepada rakan blogger Din Turtle - Blogger Parti Melayu kerana yang pertama menghubungi MiM tentang isu blog MiM ini. MiM juga mengucapkan terima kasih kepada blogger Tun Faisal, Papa Gomo, Parpukari, Gerakan Anti-PKR, Double-Y, Keris 7 Lok, Brader Jai dan ramai lagi yang prihatin, menanya khabar serta membantu MiM. Thank you for the bottom of my heart!

 Dalam masa yang sama, 2 hari ini juga telah mengajar MiM bahawa lawan tidak semestinya daripada parti pembangkang itu sendiri tetapi juga opportunis yang mengambil kesempatan di atas apa jua cara untuk rule and divide pasukan sedia ada di dalam parti.

 Opportunis ini mempunyai jawatan dalam parti tetapi bersikap terlebih pandai dan melanggar authority pihak yang telah diberi tasking dan tanggungjawab sesuatu tugas.

 Walaubagaimana pun, MiM akan bersikap rasional tentang isu ini kerana yang penting sekarang ialah menjalankan tugas dan tanggungjawab yang dipikul oleh MiM. Itu yang lebih utama!

 Dalam kesempatan ini, MiM mengucapkan terima kasih kepada Dato' Zainal Abidin Osman, Dato' Musa Sheikh Fadzir, Dato' Azhar Ibrahim, Ir Sheikh Hussein Mydin, Ramlan Ishak, Fauzi Sharif dan ramai lagi kerana telah membantu MiM memperkasakan pasukan siber Pulau Pinang yang sedia ada. Tidak dilupakan ialah FB Cop Hornet.

 Now, it is back to war !

K-Pop ala PKR, syarikat sponsor dipersalahkan bukan penganjur !

Posted: 05 Jun 2012 10:02 PM PDT


GPB semalam bila baca penjelasan juak2 PKR untuk pertahan parti mereka pasal K-Pop separa bogel ini ..nak tergelak betul .
Seperti biasa ..semua salah pihak lain ( nasib baik bukan UMNO) .. Penganjur iaitu PKR Bertam senang je cakap tak tahu menahu tarian seksi ini , semua disalahkan syarikat yang sponsor  iaitu Public Pavilion Holding Sdn. Bhd. Yang syok lagi  depa cakap syarikat ini nak sabotaj PKR ...hahaha

Tak kan penganjur yang buat aturcara program tak tahu tarian apa ??? ..nak perbodohkan orang pun logik la sikit ...

Persoalannya siapa pemilik syarikat ini ??  Tak kan milik orang UMNO kot ..sudah tentu  kepunyaan kroni PKR yang  rapat dengan pimpinan mereka .


Syura PAS fatwa BERSIH 3.0 halal demi jatuhkan BN !

Posted: 05 Jun 2012 06:00 PM PDT

Majlis Syura Ulama PAS akhirnya mengeluarkan kenyataan sokongan terhadap penganjuran Bersih 3.0 serta memutuskan bahawa demonstrasi berkenaan tidak bercanggah dengan syariat Islam.
Malah badan tertinggi PAS itu menyatakan bahawa perhimpunan jalanan bagi menuntut reformasi pilihan raya di negara ini sebagai wajib bagi menyekat tindakan Barisan Nasional (BN) dan Umno yang didakwa membahayakan keselamatan negara.
Kenyataan itu sekali gus menolak pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan yang memutuskan haram untuk umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang serta mencetuskan huru-hara dan kekacauan dalam negara.

Ambiga berjaya pengaruhi Syura PAS halalkan BERSIH 3.0 ...

"Ia amat selari dengan syariat bagi menegakkan amar makruf dan nahi mungkar, bahkan ianya menjadi wajib apabila tiada cara lain yang lebih berkesan bagi menyekat kemungkaran dan tindakan Umno dan BN.
"Demonstrasi adalah salah satu cara makluman kepada awam mengenai ketidakpuasan hati terhadap sesuatu kezaliman, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan lain-lain setelah cara lisan tidak diendahkan oleh pihak berkuasa.
"Dalam konteks Malaysia hari ini demonstrasi 'duduk dan bantah' adalah salah satu cara terbaik menjatuhkan kezaliman khususnya sebagaimana yang telah berlaku di Mesir," kata Majlis Syura Ulama PAS yang dipengerusikan Mursyidulnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Sebelum ini Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Tan Sri Dr Abd Shukor Hussin dilaporkan berkata majlis itu memandang serius tindakan sebahagian masyarakat khususnya umat Islam yang bertindak sebagai perusuh jalanan seperti dalam Bersih 3.0 yang menyebabkan kerosakan, kemudaratan, pergaduhan dan kacau bilau.
Sehubungan itu, katanya, mereka yang terbabit dalam demonstrasi sedemikian, khususnya umat Islam, perlu sedar dan insaf bahawa tindakan mereka itu bercanggah dengan ajaran Islam.Cederakan orang & rosakkan harta awam tak pa sebab itu halal 
demi   jatuhkan kerajaan pemerintah iaitu BN .


Mengulas lanjut Majlis Syura Ulama PAS menegaskan bahawa demonstrasi Bersih 3.0 mempunyai tujuan yang sangat penting demi kepentingan rakyat dan negara.
"Apa yang lebih penting, demonstrasi bersih mempunyai tujuan yang sangat penting. Hari ini terlalu banyak bantahan yang dibuat terhadap daftar pengundi rakyat asing yang hanya dipandang sepi oleh pihak kerajaan yang dikawal sepenuhnya oleh Umno dan BN.
"Isu ini boleh melibatkan isu keselamatan negara yang sepatutnya diambil berat oleh Parti Pemerintah dan kerajaan itu sendiri," katanya.
Sementara itu mengulas mengenai penglibatan PAS bersama gerakan Bersih 3.0 yang diketuai oleh Datuk S. Ambiga iaitu seorang yang bukan beragama Islam, Majlis Syura Ulama berpendapat penyertaan parti itu dibuat atas dasar menentang penyelewengan.
"Perlu difahami bahawa Bersih bukan bermakna semua parti dan golongan yang menyertainya akan menerima dasar parti dan badan-badan bukan kerajaan yang menyertainya.
"PAS hanya menyertai gerakan Bersih bersama-sama dengan parti dan NGO lain atas dasar menentang penyelewengan dan tindakan kerajaan melalui SPR dan pihak JPN yang dianggap boleh membahayakan masa depan negara.
"Ia bukan mempunyai perjanjian untuk menerima dasar-dasar yang bercanggah dengan Islam untuk diamalkan di dalam PAS," katanya kenyataan itu lagi.

Scopene : SUARAM dapat duit dari mana untuk kerja menipu !

Posted: 05 Jun 2012 05:00 PM PDTPembelian aset tentera tidak pernah lagi dipolitikkan sebegini rupa sepertimana yang dilakukan oleh SUARAM terhadap kapal selam Scorpene. Kes kapal selam ini 'timbul' lagi di Bangkok baru-baru ini bila SUARAM membuat sidang media untuk memberi taklimat tentang perkembangan siasatan oleh pihak berkuasa di Perancis.

 Mengakui bahawa ia berbunyi seperti filem aksi risikan Hollywood, SUARAM terus mendahului mahkamah menuduh kerajaan korup dan Perdana Menteri sebagai pembunuh!Menurut hakim, siasatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 tahun. Jadi, kenapakah SUARAM tidak boleh duduk diam sementara menunggu keputusan? Kenapa mesti ada kenyataan akhbar? Kenapa perlukan publisiti? Kenapa sekarang? Bercakap mengenai kes ini, seseorang itu harus mempunyai sedikit pengetahuan mengenai latarbelakang SUARAM.

 Dengan Pilihanraya Umum semakin hampir, motif SUARAM 'membangkitkan orang mati' adalah jelas. SUARAM adalah NGO yang amat kritikal terhadap kerajaan. Ini kita faham kerana ia ditubuhkan oleh keluarga bekas tahanan ISA. Dalam ertikata lain, ia ditubuhkan berasaskan dendam kesumat serta hidup atas keinginan untuk membalas dendam terhadap kerajaan. Dan bekerjasama dengan pembangkang adalah cara terbaik untuk melakukannya.

 Sebagai sebuah organisasi yang bertanggungjawab, tanpa agenda jahat atau tersembunyi, seharusnya SUARAM membiarkan saja kes ini berlangsung dengan 'aman' di mahkamah. Tetapi SUARAM tidak boleh duduk diam. Mereka perlu merosakkan imej kerajaan dan mencemarkan nama baik Perdana Menteri untuk membantu pembangkang mendapat sedikit keuntungan politik sehingga pilihanraya.

 Jika penipuan mereka terdedah selepas pilihanraya, biarkanlah. Tetapi buat masa ini, SUARAM berazam untuk terus menipu kononnya PM dan isteri telah membunuh Altantuya, seorang model dari Mongolia yang didakwa sebagai seorang penterjemah dan dibunuh atas alasan meminta bahagiannya dalam komisen pembelian kapal selam Scorpene.

 Tetapi penipuan mereka telah pun terdedah. Skrip asal filem risikan Hollywood telah dimusnahkan oleh penulisnya sendiri iaitu Raja Petra Kamaruddin (RPK). Di dalam satu wawancara, RPK telah mendedahkan bagaimana dia mereka-reka keseluruhan cerita berkenaan 'dengar cakap' setelah diarahkan oleh orang-orang tertentu dalam pembangkang.

Skrip ini juga terlalu dramatik sehingga tidak selari dengan fakta. Fakta kekal merekodkan bahawa pada masa kejadian, PM sedang menghadiri program berbuka puasa di Kedah dan isterinya, Datin Seri Rosmah menghadiri program yang sama bersama anak-anak yatim di Bangunan Tabung Haji, Kuala Lumpur.

 Terdapat video, gambar dan juga alibi yang mengesahkan bahawa Datin Seri Rosmah tidak berada di tempat kejadian sepertimana yang ditulis dalam skrip asal RPK. PM tidak mengenali Altantuya, dan itu juga adalah fakta. Gambar superimpose lemah yang disebarkan oleh Tian Chua, Naib Presiden PKR yang menunjukkan mereka bersama adalah dengan sendirinya bukti bahawa pembangkang adalah penipu.

Bagi menegaskan bahawa beliau tidak mengenali wanita itu, PM lebih dari bersedia untuk bersumpah atas nama Allah mengikut hukum Islam, dan beliau melakukannya bukan sekali, tetapi 4 kali. Tiada seorang Islam yang waras yang berani bersumpah atas nama Allah jika mereka benar-benar bersalah.

Mahkamah Malaysia bukan sahaja tidak dapat menjumpai apa-apa untuk mengaitkan PM atau isteri dengan pembunuhan itu tetapi juga tidak menyebut langsung mengenai komisen atau kewujudan seorang penterjemah dalam perbicaraan. Ini kerana, Altantuya bukan seorang penterjemah dan tiada penterjemah diperlukan dalam transaksi Scorpene memandangkan semua perbualan dan dokumentasi dilakukan dalam bahasa Inggeris.

 Justeru, melihat dari semua ini, tidak syak lagi bahawa Scorpene dan nyawa Altantuya hanyalah permainan politik bagi pembangkang…dan juga SUARAM. SUARAM menyatakan bahawa mereka telah mendapat capaian penuh kepada 153 kertas siasatan dari pejabat pendakwaraya dan kini memberi taklimat secara terpilih dari senarai tersebut.

 Jelas bahawa SUARAM cuba membayangkan pertubuhannya sebagai bebas dan punya kuasa untuk menentukan keadilan. Di mana, dalam kes ini, SUARAM hanyalah plaintif atau pengadu yang tiada hak untuk membuat keputusan sama ada korupsi berlaku atau tidak, apa lagi mengaitkannya dengan pembunuhan.

 Walaubagaimanapun, SUARAM mengakui bahawa mereka tidak dapat membawa keluar bukti dari Perancis dan taklimat tersebut adalah berdasarkan kata-kata mereka semata-mata. Kita telah mendengar kata-kata SUARAM dan semakin banyak kita dengar, semakin pelik bunyinya. Bagaimana kita memegang kata-kata keluarga orang-orang yang ditangkap di bawah ISA – iaitu orang-orang yang berpotensi membahayakan keselamatan negara?

Bagaimana kita hendak memegang kata-kata manusia yang penuh dengan dendam kesumat? Bagaimana kita HENDAK memegang kata-kata mereka yang telah terbukti menipu rakyat Malaysia? Dalam menghalusi motif SUARAM, kita harus bersetuju bahawa dendam sahaja tidak akan menjana wang. Jadi, di mana agaknya SUARAM mendapat wang untuk mengupah peguam Perancis yang mahal, antaranya, Joseph Breham dan William Bourdon untuk mewakili mereka?.

Apakah mereka dibayar mengikut jam sepertimana kebanyakan peguam barat dan Eropah? Ambil maklum bahawa peguam-peguam ini dibawa ke Malaysia dan Bangkok untuk tujuan publisiti. Dan berapa ramai pula pegawai SUARAM di Perancis yang memantau kes ini? dan untuk berapa lama? Siapakah yang menanggung kos penginapan, pengangkutan, perjalanan, makan-minum, dokumentasi dan segala-galanya?...dan berapakah jumlahnya?

Kita tahu bahawa SUARAM adalah sebuah pertubuhan yang kecil, hampir tidak dikenali langsung di kalangan rakyat biasa di Malaysia. Bagaimana mereka mampu membiayai semua ini? Penulis percaya, ramai yang akan bersetuju bahawa nampaknya SUARAMlah yang perlu disiasat dan dibicarakan oleh rakyat yang inginkan kebenaran, bukannya kerajaan. - Beruang Biru

Mengapa AS mahu kawal lautan Pasifik ??

Posted: 05 Jun 2012 01:00 PM PDT
 Malaysia tidak melihat hasrat Amerika Syarikat (AS) memindahkan majoriti armada angkatan lautnya ke wilayah Asia Pasifik menjelang 2020 sebagai satu ancaman, kata Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.

 Beliau melihat hasrat AS itu tidak berkaitan dengan isu Laut China Selatan yang menjadi pertikaian beberapa negara, sebaliknya lebih kepada usaha mengekalkan keamanan di wilayah berkenaan. Zulkifeli menarik perhatian bahawa rantau itu sedang membangun daripada segi ekonomi.

"Jadi, saya berpendapat secara semula jadinya, ia (AS) akan memfokus kepada soal keselamatan," katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Persatuan Alumni Tentera Malaysia-Australia (M-ADAA) di sini hari ini. Setiausaha Pertahanan AS Leon Panetta sebelum ini dilaporkan berkata, pihaknya akan menempatkan 60 peratus armada laut negara itu di Lautan Pasifik menjelang 2020 sebagai satu strategi terbaru pertahanan AS. Armada laut AS kini terbahagi secara kasar 50/50 antara Lautan Pasifik dan Atlantik. 

 Dalam pada itu, Zulkifeli memuji usaha ATM dan tentera Australia mewujudkan M-ADAA kerana ia bakal memberi banyak manfaat kepada veteran tentera kedua-dua negara yang pernah berkhidmat di Malaysia mahupun Australia. "M-ADAA ini memberi peluang kepada veteran tentera yang pernah berkursus, menjalani latihan mahupun memberikan khidmat tertentu di dua negara ini bertemu kembali dan berbincang mengenai hala tuju pertahanan negara masing-masing," katanya. Veteran tentera berkenaan boleh mendaftar sebagai anggota alumni melalui laman web www.m-adaa.org. - BERNAM

Video restoran seks pun ada di Selangor

Posted: 05 Jun 2012 12:00 PM PDTSeorang remaja warga Vietnam berusia 15 tahun yang menjadi mangsa pemerdagangan manusia bawah umur diselamatkan dalam Ops Noda dijalankan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor di sebuah restoran di Dataran Prima, Damansara, di sini, petang semalam. Premis terbabit yang berselindung di sebalik papan tanda kononnya beroperasi sebagai restoran itu dikesan menawarkan pakej makan bersama GRO sebagai tarikan istimewa.

 Tarikan itu menyebabkan premis berkenaan menjadi tumpuan pengunjung seawal jam 3 petang untuk berhibur dengan wanita GRO yang rata-rata warga asing. Bagaimanapun, taktik itu terbongkar apabila restoran itu diserbu sepasukan polis D7 IPK Selangor bermula jam 6.30 petang semalam. Ketua operasi, Inspektor Othman Mahat ketika ditemui di lokasi selepas serbuan itu berkata, lapan GRO warga asing termasuk remaja berkenaan ditahan.

Beliau berkata, ketika serbuan, remaja bawah umur berkenaan asyik melayan pelanggan dengan menuangkan minuman keras dalam ruang gelap di tingkat satu premis dua tingkat itu. "Siasatan awal mendapati remaja warga Vietnam itu turut dijadikan pemuas nafsu pelanggan.

 "Siasatan mendapati pelanggan yang mahu melanggani GRO di premis itu perlu membeli beberapa jug minuman keras dan GRO terbabit akan mendapat tips bagi setiap jug minuman keras dipesan. Untuk perkhidmatan seks pula, bilik khas disediakan di tingkat dua premis itu dengan bayaran RM150," katanya. Menurutnya, lima daripada GRO yang ditahan itu ialah warga Vietnam, dua warga Indonesia dan seorang lagi warga Thailand yang berumur 15 hingga 25 tahun.

"Ops Noda ini dilaksanakan selepas risikan dibuat selain aduan awam dan premis terbabit pernah diserbu tiga kali tahun lalu. "Kami sudah membuat intipan ke atas premis terbabit selama beberapa hari untuk mengenal pasti pekerja dan pelanggan sebelum menyerbu," katanya. Menurutnya, pemeriksaan terhadap GRO itu mendapati dua daripada mereka memiliki pasport, ada yang menggunakan slip 6P dan selebihnya tidak mempunyai pasport.

 Turut ditahan ialah seorang lelaki dipercayai penjaga premis itu iaitu warga Myanmar berusia 30-an. "Dalam operasi itu juga, lima lelaki yang melanggan GRO dalam premis itu ditahan sementara untuk diambil keterangan. "Semua GRO dan penjaga premis yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya untuk siasatan lanjut," katanya. Othman berkata, untuk mangsa bawah umur yang diselamatkan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang (Atip).MASTER DEDAH

Posted: 06 Jun 2012 11:05 AM PDT

MASTER DEDAH


NUAR SEWEL NUAR SEWEL NUAR SEWEL

Posted: 06 Jun 2012 03:00 AM PDT


Dd i n b u n g a

Posted: 06 Jun 2012 07:20 AM PDT

Dd i n b u n g a


MC CAIN BAKAL KALAH DI US

Posted: 05 Jun 2012 07:47 PM PDT


TAK KENAL MAKA TAK CINTA, IBARAT LEBIH KURANG MACAM TU LAH, ANTARA MC CAIN DENGAN DS NAJIB.

SEKARANG BARU DIA TAHU MANA INTAN PERMATA, MANA BATU JALAN (MUKER TEMBOK)

.

ORANG YANG DIA KENAL SEBELUM NI YANG JUAL LELONG MUKA NYA KAT SENATOR - SENATOR US, HEBAT NYA SETAKAT HARGA RM1.00 JERK TU PUN SETAKAT DI SELANGOR JERK.


Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 06 Jun 2012 07:09 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Majlis Penyerahan Insentif Peningkatan Hasil (IPH) Kawasan Sungai Burong musim 2/2010 dan 1/2011 di Pertanian Sungai Burong, Tanjung Karang.

Posted: 06 Jun 2012 07:03 AM PDT

TANJUNG KARANG - Pesawah DUN Sungai Burong menerima Insentif Peningkatan Hasil (IPH) bagi musim 2/2010 dan 1/2011 kerana berjaya meningkatkan hasil padi mereka.

Penyerahan IPH telah disempurnakan oleh Datuk Seri Hj Noh Bin Hj Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani merangkap Ahli Parlimen Tanjung Karang, bersama YB Dato' Hj. Samsudin Lias, ADUN Sungai Burong, kepada pesawah di kawasan itu, ketika Majlis Penyerahan Insentif Peningkatan Hasil (IPH) Bagi Musim 2/2010 dan 1/2011, di Petanian Sungai Burong, Tanjung Karang, pada Isnin 4/6/2012.

bumiyang

Posted: 06 Jun 2012 03:41 AM PDT

Politik Harian

Posted: 06 Jun 2012 03:35 AM PDT

Politik Harian


Why Are Chinese Keeping Themselves Away From PR?

Posted: 06 Jun 2012 03:12 AM PDTWith the General Election coming closer and closer, political parties in Malaysia are working a lot harder than usual. Even though no one really know the exact date, but from the behavior of these politicians, it seems like it would begin even tomorrow.

Pakatan Rakyat, as a party who does not need to be responsible on just about everything has now began their campaigns although they actually have been doing it around the clock. PR is trying their best to convince their supporters that they could win this time around. They even speculated that they should have won big before this, if the elections were just and clean.

Many were fooled with the dirty election propaganda which was brought by PR, including the Chinese who previously do not really care about street politics. The Chinese usually focuses on politics that could strenghten the economic status of their race. But, due to constant lies, many Chinese were fooled with the opposition's strategy in which they try to tarnish the government's image and that now they are starting to believe that the situation of Malaysian electoral system is in a dirty condition.

Most of them had made Malaysiakini and other Chinese newspapers as their reference and they would not accept any explanations made by the EC nor the government. From there, they are providing full support towards the efforts in 'cleaning up' election system via BERSIH.

Without them realizing, they have been used by the opposition to sabotage the country, thus, to themselves. They then decided to follow Ambiga even though they knew that the government had offered a stadium for them to hold a peaceful demonstration. The government had tried to put a sense in them by providing explanations that BERSIH 3.0 is not necessary, but they simply do not believe any of that.

Until Anwar ordered BERSIH 3.0 participants to start causing riot, then the Chinese suddenly stood in silence. At that moment, most of them decided to go home with rage because BERSIH had been taken over by the opposition. All of the things that the government had explained to them were true.

The Chinese might be smart in business, but that does not mean that they are smart in everything. Whether they realize this or not, their race can be easily influenced by those with interest by using the subject of racism which the they have in order to destroy their own country.

In the context of our country, the Chinese are told to believe that the government do not really care about them. They are also taught to deny all of the chances that are given to their race and the ability to practice their own language and culture in different schools, as a proof that the government really care. They are told to make selfish demands which does not translate unity and national interest. All of those, for the purpose of weakening the country's structure so that it would make it easier for our enemies to infiltrate this country.

That is why, whenever anyone mentions about the government, EC, MACC or even the police, the Chinese would translate it as 'Malay'. That is why they really hate Malays, they simply cannot see any good in Malays. They became blind, and they decides to believe every single bad things that are said about the Malays without even considering any other factors.

So, it is not surprising if they still believe that this country is not clean, only because people told them so. When the government or the EC provide facts and figures to deny those claims, they would not accept any of it. Instead, they would believe every single thing that are 'fed' by others who wants to tarnish the government and EC's image, even if those' fact and figures' do not even make sense.

It is hard to make them realize that they are in the wrong direction, but that is how Malaysian Chinese are today - they are prejudice towards the government and anything that has the word Malay in it.

But, it seems that BERSIH 3.0 had given them a blow. now, most of them are starting to realize that BERSIH is only the opposition's tool to gain power from the streets. Due to that, most of them are keeping themselves away from PR and chooses to be undecided.

However, the Chinese are still too arrogant to admit that BN government, under the leadership of the Malays are not as bad as how PR have been telling them. In average, it seems that the Chinese are still keeping their race and political stand. They still could not accept the fact that the success of their race in Malaysia is assisted by the leadership of Malays in UMNO-BN.

It seems that the Chinese still could not fathom that without our leadership, they might have not gotten to where they are now.

As for now, they had taken the best measure which is to get away from PR, but they need to realize that it would only be better of they stick with BN.Dengan bahang pilihanraya semakin terasa, parti-parti politik di Malaysia semakin kuat bekerja. Walaupun tiada siapa yang tahu bila tarikh tepat pilihanraya, tetapi dari gelagat ahli-ahli politik, terasa seolah-olah pilihanraya akan diadakan esok atau lusa.

Pakatan Rakyat, sebagai parti yang tidak perlu bertanggungjawab atas apa-apa melipatgandakan aktiviti berkempen walaupun mereka sememangnya berkempen sepanjang masa. PR sebolehnya cuba meyakinkan para penyokong mereka bahawa mereka mampu menang kali ini. Malah, mereka juga sering mewar-warkan bahawa mereka sepatutnya mampu menang sebelum ini, sekiranya pilihanraya yang diadakan adalah adil dan bersih.

Ramai yang terpedaya dengan propaganda pilihanraya tidak bersih dan tidak adil seperti yang ditohmah PR, termasuk kaum Cina yang sebelum ini tidak begitu memberi perhatian terhadap politik jalanan. Kaum Cina selalunya hanya memberi tumpuan pada politik untuk satu tujuan iaitu memastikan pengukuhan ekonomi kaum mereka. Tetapi, akibat hasutan yang berterusan, ramai kaum Cina termakan strategi pembangkang yang memburukkan kerajaan dan mula percaya bahawa tahap ketelusan dan keadilan pilihanraya di Malaysia adalah amat buruk sekali.

Mereka yang rata-ratanya menjadikan Malaysiakini dan akhbar-akhbar berbahasa Cina sebagai rujukan tidak lagi menerima apa-apa penjelasan dari pihak SPR atau kerajaan. Lanjutan dari itu, mereka memberi sokongan penuh kepada usaha untuk 'membersihkan' pilihanraya melalui BERSIH.

Tanpa mereka sedari, mereka telah diperalatkan oleh pembangkang untuk mengsabotaj negara sendiri, sekali gus, diri sendiri. Lalu mereka pun turun ke jalanan membontoti Ambiga walaupun mereka tahu bahawa kerajaan telah menawarkan stadium untuk mereka berdemonstrasi dengan aman. Kerajaan telah berusaha menyedarkan mereka dengan penjelasan demi penjelasan bahawa BERSIH 3.0 adalah tidak perlu sama sekali namun mereka tidak percaya.

Sehinggalah apabila Anwar mengarahkan peserta BERSIH 3.0 merusuh dan mengganas, maka kaum Cina tiba-tiba terpinga-pinga. Pada ketika itu, sebahagian besar dari mereka pulang ke rumah dalam keadaan berang kerana 'BERSIH telah diambil-alih oleh pembangkang'. Segala peringatan kerajaan kepada mereka kini terserlah sebagai benar belaka.

Kaum Cina mungkin bijak berniaga, tetapi itu tidak bermakna mereka bijak dalam segala-galanya. Sedar atau tidak, kaum mereka paling mudah untuk dihasut oleh pihak yang berkepentingan dengan hanya mempergunakan sifat perkauman yang berakar-umbi di dalam diri orang-orang Cina untuk menghancurkan/mengkhianati negara sendiri.

Dalam konteks negara ini, kaum Cina dihasut agar percaya bahawa kerajaan menganaktirikan mereka. Mereka juga diajar agar menafikan segala peluang yang diperolehi kaum mereka serta kelonggaran untuk mereka mengamalkan bahasa dan budaya sendiri di sekolah berasingan, sebagai bukti keikhlasan kerajaan. Mereka diasuh agar membuat tuntutan-tuntutan yang bersifat pentingkan diri serta membelakangkan perpaduan dan kepentingan kebangsaan. Semua ini adalah bertujuan untuk melemahkan struktur negara agar memudahkan musuh untuk menguasai kita.

Kerana itu, apabila disebut sahaja kerajaan, SPR, SPRM atau polis, maka kaum Cina akan menterjemahnya sebagai 'Melayu'. Oleh kerana kebencian yang begitu meluap terhadap kaum Melayu, mereka tidak lagi dapat melihat apa-apapun kebaikan dari pihak-pihak ini. Mereka menjadi buta dan akan mempercayai apa sahaja yang buruk mengenai 'Melayu' tanpa berfikir dua kali.

Maka tidak hairanlah mereka percaya bahawa pilihanraya negara ini tidak bersih hanya kerana ada orang yang menyatakan begitu. Apabila kerajaan atau SPR memberikan fakta dan angka untuk menepis tuduhan itu, mereka enggan menerimanya. Tetapi, mereka akan percaya apa saja 'fakta dan angka' yang disogok oleh pihak lain yang bertujuan memburukkan imej kerajaan dan SPR, walaupun 'fakta dan angka' itu tidak masuk akal langsung.

Memang sukar untuk menyedarkan manusia yang memilih untuk bersikap prejudis dan begitulah keadaannya kaum Cina di Malaysia hari ini – mereka prejudis terhadap kerajaan dan apa saja yang berbunyi Melayu.

Tetapi, nampaknya BERSIH 3.0 telah 'menampar' mereka sehingga terjaga dari dibuai mimpi kebencian yang meluap-luap. Kini, ramai dari mereka sedar bahawa BERSIH hanyalah alat pembangkang untuk berkuasa melalui jalan belakang. Akibatnya, ramai dari mereka mula menjauhkan diri dari PR dan memilih untuk menjadi pengundi atas pagar.

Walaubagaimanapun, kaum Cina masih terlalu angkuh untuk mengakui bahawa kerajaan BN pimpinan Melayu tidaklah seburuk atau sejahat yang dituduh oleh PR. Rata-rata kelihatannya kaum Cina masih tegar berpegang kepada semangat perkauman dalam menyatakan pendirian politik mereka. Mereka masih enggan menerima hakikat bahawa kejayaan kaum mereka di Malaysia hari ini juga adalah berkat keikhlasan dan kebijaksanaan kepimpinan Melayu-UMNO-BN. Kaum Cina nampaknya masih belum mampu memahami bahawa jika kepimpinan kita tidak bijak, kaum Cina juga tidak mungkin mampu berjaya seperti hari ini.

Setakat ini, kaum Cina telah melakukan perkara yang bijak dengan menjauhkan diri dari PR tetapi sedarlah bahawa kebijaksanaan itu hanya akan berguna jika mereka kembali mendekatkan diri dengan BN

Scorpene: Suaram Is Controlled By PKR

Posted: 06 Jun 2012 02:00 AM PDT


SUARAM, a Non-Governmental Organization (NGO) which was established by the family of former ISA detainees where they were those who had threatened the country's security, often portray the organization as something that is transparent, independent and that they would fight for human rights and justice. It was established on August 5, 1989 right after Operasi Lalang with its main objective which is to abolish ISA for those who were denied the rights to be tried.

But, as to a rational and smart Malaysian in analyzing information, SUARAM us an organization that fights to ensure that the country would be open to danger by providing rights, time and space for criminals or terrorists to operate.

And as Malaysians, SUARAM is just another one of the opposition's shadow, or to be more specific, PKR and DAP, in hopes to bring down the government. SUARAM is never transparent, independent and they certainly do not fight for justice or the rights of anyone.

SUARAM is only fighting for the opposition's political agenda who are objected to a republican nation, liberal mindset and not to just destroy special rights, but also everything that has to do with Islam and the Malay culture.

This can be seen when this NGO somehow went too much in creating the issue as if the issue of the Scorpene submarines were tried in France Court.

it began with SUARAM making complaints in France Court regarding DCN, which is a submarine-maker company of the country, saying that the company had given bribes to another company, Perimekar Sdn Bhd from Malaysia. The complaint was then exaggerated with lies saying that the Prime Minister and his wife were involved in the murder of Altantuya who was charged as the translator during the trading procedure of Scorpene. Altantuya was said to have been killed because she asked for a little part from the bribe. From there, SUARAM also played the story saying that the PM will be be given subpoena by the court of France.

All the 'details' about the case were spread by SUARAM through series of press conferences, few of them include those between May 3 and May 26 recently.

However, we need to keep in mind that up until today, the information regarding this case has only been given from SUARAM and their lawyers without any presence of evidence.

Their statements were then taken by bloggers and opposition leaders as concrete evidence, as if it was already decided by the judges, which was then 'fed' to the minds of Malaysians.

The government had made a smart response by not saying much about this matter. Instead, the PM had gone under oath, in an Islamic manner, denying the charge and he gave an appropriate response in the Dewan Rakyat. The government needs to take a careful measure so that it would not cause any harm to court procedures which is said by the SUARAM, going under progress in France. SUARAM is the only one who cannot wait for the result from the court so that they could spread yet many more statements.

SUARAM's exuberance in this issue is simply hard to be understood. Considering that they are the opposition and the opposition is SUARAM, so it should be obvious that the General Election is coming soon because they are getting more and more exited lately.

The evidence saying that SUARAM is actually the opposition is not that hard to see. Just look at the list of important people in the NGO, and we could see they they are also important people in the opposition coalition in Malaysia. Few of them include:

1. Cynthia Gabriel is the Director of SUARAM and appears to be leading the SUARAM Scorpene probe. The Selangor state government, run by Pakatan Rakyat, appointed Gabriel as a municipal councillor in the Petaling Jaya City Council;

2. Dr. Kua Kia Soong is a former DAP Member of Parliament;

3. Sivarasa Rasiah is a PKR Member of Parliament of Subang, Petaling;

4. Irene Fernandez is a PKR supreme council member;

5. Dr. Syed Husin Ali is the former Deputy President of PKR;

6. Tian Chua is the PKR Member of Parliament for Batu;

7. S. Arutchelvan is the Secretary-General of the Parti Sosialis Malaysia, which works closely with PKR;

8. Dr. Nasir Hashim is the President of Parti Sosialis Malaysia, which works in close alliance with the Pakatan Rakyat coalition;

9. Elizabeth Wong is a former Coordinator for SUARAM. She is now a PKR state assembly member in Selangor;

10. Pramesh Chandran works for Malaysiakini and is close friends with Tian Chua. The two were members of the Network of Overseas Students Collective of Australia together with Elizabeth Wong.

The conclusion is, SUARAM do not have evidence in linking the PM in the murder case of Altantuya. SUARAM also do not have the evidence where bribery did occur during the purchase of Scorpene.

But, we have the evidence where SUARAM do not act as an independent body because they are just the shadow of the opposition where they only want to bring down the government. Thus, it is not a surprise that SUARAM would not hesitate to lie, twist or even create stories about the corruption and murder just to fulfil their objective.


SUARAM, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan oleh keluarga bekas banduan ISA iaitu pesalah yang mengancam keselamatan negara, sering menggambarkan pertubuhan itu sebagai telus, bebas dan berjuang demi hak asasi manusia dan keadilan. Ia ditubuhkan pada 5 Ogos 1989 selepas Operasi Lalang dengan perjuangan utamanya adalah untuk menghapuskan ISA yang bagi mereka menafikan hak seseorang untuk dibicarakan.

Namun, bagi rakyat Malaysia yang rasional dan bijak menganalisis maklumat, SUARAM adalah pertubuhan yang berjuang untuk memastikan negara sentiasa terdedah kepada bahaya dengan memberikan hak, masa dan ruang kepada penjenayah atau pengganas untuk beroperasi.

Bagi rakyat Malaysia juga, SUARAM hanyalah salah satu dari berbagai-bagai bentuk penyamaran pembangkang, atau lebih spesifik PKR dan DAP dalam usaha mereka untuk menjatuhkan kerajaan. SUARAM sama sekali tidak bebas, tidak telus dan tidak memperjuangkan keadilan mahupun hak sesiapa.

SUARAM hanya memperjuangkan politik pembangkang yang bermatlamatkan negara republik, pemikiran liberal dan menghapuskan bukan sahaja hak dan kedudukan istimewa, tetapi segala-galanya yang berakar dan bertiangkan agama Islam dan budaya Melayu.

Warna sebenar SUARAM terserlah dengan jelas sekali apabila NGO ini begitu beria-ia menjuarai isu kapal selam scorpene yang kononnya dibicarakan di mahkamah Perancis.

Ia bermula dengan SUARAM membuat aduan di mahkamah Perancis berhubung DCN, iaitu syarikat pembuat kapal selam negara itu kerana kononnya membayar sejumlah rasuah kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd dari Malaysia. Aduan ini diperbesarkan dengan pembohongan bahawa Perdana Menteri dan isteri terlibat dalam pembunuhan Altantuya yang didakwa sebagai penterjemah dalam urusan jualbeli scorpene. Altantuya dikatakan dibunuh kerana meminta sebahagian dari rasuah terbabit. Lanjutan itu, SUARAM juga memainkan cerita kononnnya PM akan akan disapina oleh mahkamah Perancis.

Semua 'butir-butir' kes disebarkan oleh SUARAM melalui siri-siri sidang akhbar, antaranya pada 3 Mei dan 26 Mei baru-baru ini.

Walaubagaimanapun, perlu diingatkan bahawa sehingga hari ini, maklumat mengenai kes hanya didapati dari kenyataan atau 'air-liur' SUARAM dan para peguam mereka tanpa memberikan apa-apa bukti langsung.

Air liur SUARAM itulah yang diambil oleh para blogger dan pemimpin pembangkang sebagai bukti sahih hatta seolah-olah keputusan penghakiman, dan kemudiannya disebarkan sebagai 'makanan minda' kepada rakyat Malaysia.

Kerajaan telah bertindak bijak dengan tidak melatah dalam kes ini. Sebaliknya PM membuat penafian secara tenang, bersumpah secara Islam dan memberi penjelasan secara baik di dalam Dewan Rakyat. Langkah yang berhati-hati diambil agar tidak mengganggu proses mahkamah yang dikatakan oleh SUARAM sebagai sedang berjalan di Perancis. Hanya SUARAM yang tidak sabar-sabar menunggu keputusan mahkamah dan ke sana ke mari menghebahkan membuat berbagai-bagai kenyataan.

Kesungguhan SUARAM mendahului mahkamah dalam isu ini tidak sukar untuk difahami. Memandangkan SUARAM adalah pembangkang dan pembangkang adalah SUARAM, maka sudah pastilah pilihanraya yang semakin hampir menjadi punca isu ini dimainkan dengan bersungguh-sungguh oleh mereka akhir-akhir ini.

Bukti bahawa SUARAM adalah pembangkang tidak sukar untuk dikemukakan. Lihat sahaja senarai nama orang-orang penting NGO tersebut, dan kita akan mendapati bahawa mereka adalah juga orang-orang penting di dalam pakatan pembangkang Malaysia. Antaranya:

1. Cynthia Gabriel, Pengarah SUARAM dan juga 'key-person' dalam pembohongan isu scorpene. Beliau juga adalah Ahli Majlis Daerah Petaling Jaya, dilantik oleh kerajaan PKR negeri Selangor.

2. Dr. Kua Kia Soong adalah bekas Ahli Parlimen DAP

3. Sivarasa Rasiah adalah Ahli Parlimen PKR, Subang, Petaling

4. Irene Fernandez adalah Ahli Majlis Tertinggi PKR.

5. Dr. Syed Husin Ali adalah bekas Timbalan Presiden PKR.

6. Tian Chua adalah Ahli Parlimen PKR, Batu.

7. S.Arutchelvan, Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia

8. Dr. Nasir Hashim, Presiden Parti Sosialis Malaysia

9. Elizabeth Wong, bekas ko-ordinator SUARAM dan sekarang adalah ADUN PKR di Selangor

10. Premesh Chandran bekerja dengan Malaysiakini dan rakan karib Tian Chua. Kedua-dua mereka adalah ahli Network of Overseas Collective of Australia bersama dengan Elizabeth Wong.

Kesimpulannya, SUARAM tiada bukti penglibatan Perdana Menteri dalam pembunuhan Altantuya. SUARAM juga tidak bukti bahawa rasuah telah berlaku dalam pembelian scorpene.

Tetapi, kita ada bukti bahawa SUARAM bukan bertindak sebagai badan bebas dan telus kerana SUARAM adalah jelmaan pembangkang yang matlamatnya hanyalah untuk memburukkan dan menjatuhkan kerajaan. Justeru, tidak hairanlah SUARAM tidak langsung teragak-agak untuk menipu, memutarbelit malah mereka-reka cerita mengenai rasuah hinggalah pembunuhan, semata-mata untuk mencapai matlamat mereka.

Anwar Menjemput Bala Bila Menghasut Pelajar Tidak Bayar Pinjaman PTPTN

Posted: 06 Jun 2012 12:44 AM PDT


Pendedahan oleh akhbar Cina, Sin Chew Daily pada 4 Jun 2012 yang lepas berkenaan hasutan Anwar supaya peminjam PTPTN tidak membayar hutang mereka ternyata hanyalah satu janji populis yang tidak berpijak di bumi nyata.

Dalam ceramahnya bersama Lim Guan Eng itu, Anwar yang juga Penasihat Ekonomi Selangor turut menjanjikan PTPTN akan dihapuskan dalam jangka masa setahun selepas peralihan kerajaan pusat sekiranya pakatan pembangkang memenangi pilihanraya umum ke 13 kelak.

Konon hendak diganti dengan pendidikan serba percuma. Walhal Anwar lupa, Yayasan Selangor milik kerajaan Selangor hingga kini telah menutup pusat pendidikan kemahiran serta asrama kediaman pelajarnya.

Mana logiknya untuk Anwar mempraktikkan pendidikan percuma? Kontradik & memualkan sekali, tidak begitu?

Zaman sekarang sudah ramai yang buka mata dan bijak berfikir jauh ke depan. Tak semudah dan sewenang-wenangnya untuk Anwar terus menjual temberang dan mengabui mata rakyat.

Omong kosong dan propaganda murahan seperti yang kerap di usung oleh Anwar dan pakatan pembangkang sudah dianggap seperti gebang penjual ubat & makjun kesihatan di jalanan. Seronok untuk di dengar tapi mudarat untuk di guna pakai.

Dari sudut lain pula, bukankah bila pinjaman yang sudah dimeterai perjanjian kontrak dan terma syaratnya dipersetujui, apabila sengaja dilanggar memperlihatkan sikap tidak bertanggungjawab? Walhal, jika PTPTN itu membebankan, lebih baik dari awal lagi dijauhi.

Anwar lupa, majoriti rakyat Malaysia bukannya sebodoh pemuja dan pengikutnya. Baik Melayu, Cina, India, kadazan, Iban dan apa saja kaum di bumi bertuah ini amat jelas resam bila berhutang menjadi kewajipan pula untuk patuh pada perjanjian pembayaran semula.

Tanyalah siapa saja yang waras fikirannya, mereka akan bercakap perkara yang sama - hutang wajib dibayar.

Waima kerajaan negeri Pulau Pinang yang ditadbir oleh DAP hingga kini terus aktif memburu ratusan rakyatnya yang gagal membayar semula wang pinjaman pendidikan yayasan negeri, mana mungkin untuk rakyat meyakini temberang dan hasutan Anwar.

Namun apabila Anwar menghasut rakyat khususnya para pelajar mengingkari bayaran semula pinjaman PTPTN, itu jelas menonjolkan sikapnya tidak bertanggungjawab seorang pemimpin.

Jelaslah, Anwar sebetulnya hanya menjemput bala apabila menggesa peminjam mengabaikan tanggungjawab membayar semula pinjaman.

Rakyat Malaysia tidak mungkin sanggup membiarkan tanahair ini diserahkan kepada Anwar dan pembangkang yang tiada sikap cakna dan tanggungjawab.

Video K-Pop PKR Pula Menjadi Panas! Apa Kata Ulamak PAS?

Posted: 05 Jun 2012 09:30 PM PDT


Satu rakaman di You Tube bertajuk "PKR Bertam Nite 2012.mp4″ yang dimuat turun oleh dilahamid pada 4 Jun 2012 mula tersebar petang semalam.

"Apa kata ulamak PAS? takkan sebab PKR yang anjur jadi halal kot..," soal pemilik video itu.


Video URL: http://youtu.be/aM-_Op5trPA
Aku nak dengar... Apa komen Ulamak PAS!
Jangan cakap tak serupa bikin!

Pemuda Positif Peringatan Muhyiddin

Posted: 05 Jun 2012 08:44 PM PDT


Peringatan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu dianggap sesuatu yang positif supaya tidak ada yang leka dan lalai dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, peringatan itu lebih kepada nasihat dan sebagai rangsangan kepada jentera parti untuk melipatgandakan usaha mendekati rakyat.

Menurutnya, kenyataan Muhyiddin juga lebih kepada kebimbangan dengan sikap beberapa pihak yang begitu yakin hingga tidak menjalankan kerja dengan baik.

"PRU13 adalah satu persimpangan jalan penting buat BN bagi menawan beberapa negeri seterusnya mengekalkan kemenangan sedia ada," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Exco Pemuda, Datuk Muhammad Khairun Aseh bersetuju peringatan tersebut, namun berharap PRU13, BN akan cuba membuat perubahan daripada segi calon yang akan bertanding.

"Peringatan itu amat jelas. Jika mahukan kemenangan lebih besar diraih, mungkin kepercayaan boleh diberikan kepada muka-muka baru untuk menggalas tanggungjawab yang diberikan," katanya.

Sementara itu, MIC sentiasa jalankan gerak kerja secara berterusan sehinggalah menjelang PRU13.

Setiausaha Agungnya, Datuk S Murugessan berkata, tindakan Muhyiddin yang melahirkan kebimbangan menghadapi PRU13 kali ini membuatkan MIC akan berusaha lebih keras untuk mencapai matlamat BN seterusnya mengekalkan momentum sedia ada.

-Sinar Harian

Nik Abduh Bukti Kronisme & Nepostisme PAS

Posted: 05 Jun 2012 08:00 AM PDT


Pilihanraya ke 13 yang akan dilangsungkan tidak berapa lama lagi pastinya menjanjikan banyak peristiwa menarik, antara yang akan menjadi tumpuan ramai ialah politik dinasti. Apabila disebut politik dinasti ia berkait langsung dengan isu kronisme dan nepotisme ataupun boleh juga dikenali sebagai politik suku sakat.

Suatu ketika dulu, isu sebegini kerap dipalitkan pada batang tubuh UMNO khususnya di era kegawatan emosi 1998. Antara tuduhan popular tika itu ialah pemimpin UMNO banyak mengkayakan kroni dan ahli keluarga sendiri. Tukang rintis mempopularkan isu pula tak lain tak bukan ialah Anwar Ibrahim.

Kebetulannya, tatkala Anwar menikmati puncak kuasa sewaktu bersama UMNO, dialah orangnya yang banyak mempelopori mencipta kekayaan untuk kroni melalui pemilikan saham percuma, jawatan penting parti dan kerajaan serta pembahagian kontrak termasuklah berjaya menjadikan abang kandung dan ayahnya jutawan segera dalam sekelip mata.

Kini, Anwar terus mengekalkan reputasinya sebagai pelopor kronisme dan nepotisme sekalipun sudah bertukar sikap menjadi pembangkang tegar. Parti yang di dukungnya, PKR lebih dikenali sebagai parti keluarga berbanding parti untuk rakyat. Anwar adalah Ketua Umum, isterinya Wan Azizah sebagai Presiden, anak perempuannya Nurul Izzah pula adalah Naib Presiden.

Dalam pada itu, PAS juga tidak lepas dari terjebak dengan masalah kroni dan nepotisme, saling tak tumpah dengan PKR. Ura-ura terbaru dari Kelantan menyebut, ramai pemimpin PAS sedang berusaha mengangkat anak Menteri Besar, Nik Abduh Nik Aziz sebagai calon pilihanraya bagi Parlimen Kubang Kerian.

Nik Abduh yang kini dikenali sebagai orang kaya baru di Kelantan juga pernah merasa empuknya kerus sebagai Ahli Majlis MPKB selama bertahun-tahun sebelum meletakkan jawatan kira-kira 3 tahun lalu.

Tika ini Nik Abduh adalah Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat. Dua tahun lalu Nik Abduh pernah merasa penangan sepak terajang politik apabila terpelanting seketika selepas gagal merebut jawatan Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan hasil permainan politik Husam Musa dan penyokongnya. Walau dari kem yang kelihatan sama tapi masing-masing ada fokus dan matlamatnya yang tersendiri.

Sekiranya pencalonan Nik Abduh dalam pilihanraya nanti menjadi kenyataan, bermakna Naib Presiden PAS, Husam Musa yang juga anak didik Nik Aziz dan satu ketika dulu pernah di war-warkan bakal menjadi MB mengantikan Nik Aziz sekali lagi terpaksa menjelajah setiap PAS Kawasan untuk mencari kerusi kosong dan selamat.

Umum mengetahui jatuh bangun Husam Musa berkait rapat dengan Nik Aziz manakala sinar politik Nik Abduh juga hasil dari darah keturunan yang mengalir dalam batang tubuhnya. Dengan kata lain kroni dan nepotisme dah lama mendarah daging bersama PAS, bezanya ia kurang diperkatakan ramai kerana dikaburi dengan label "Islam" yang tercatat pada nama PAS.

Karpal's Voice Will Never Die

Posted: 05 Jun 2012 06:00 AM PDT


Sixty years ago - when British failed to take over the Tanah Melayu Peninsular and when our country was given the name of Persekutuan Tanah Melayu - who would have ever thought that it might be finally taken over by migrants who came to Tanah Melayu.

When Raffles took his first step to this strategic island, it was ruled by a king which was known as the sultan, complete with palace, ministers and his officers. But due to greed from British political officers, Sultan Husain Shah had to move to Melaka and he died there.

After the first World War, when UMNO was leading the fight for Independence, this island features strong UMNO parties and a few other Malay organizations. Utusan Melayu newspaper was the strongest voice in fighting for the Malays, also in the same island.

Back then, the Malays in this island were highly respected. Writers, journalists and artists from Peninsular began to move to this island - in search for a new life. Keris Mas, Usman Awang, Asraf, Wijaya Mala, Abdullah Hussain, Jamil Sulung, P.Ramlee and Romai Noor fell for Singaporean girls. That is Singapore, our pride in that era - not Kuala Lumpur.

Now, Singapore UMNO has been dead for a very long time and it is no longer in Singapore's modern history list. Malays that live in Singapore became a minority group that hopes for pity from its leaders.

In 20 years time, people will begin to forget that the island did have a Malay government (even now those who are my age would know such thing). Even Malay younger generations who are left behind would not even care about their race. All they know is, they are Singaporeans.

It is proven now that history has turned to reality where the Sultan with his institution and his race who were respected could simply lose his status within 60 years. Sang Nila Utama and Temasik has now turned to an old folklore.

Administration power has now turned to the hands of migrants. That is how a non-Malay country thrive in a Malay region.

When Karpal Singh announced openly:"As long as I live, I will fight for a non-Malay to be the Prime Minister," Malay scholars said that it is an impossible mission and it will never get there.

Karpal is said to be daydreaming and that he do not know anything about history. This DAP Chairman is said that he had fail to understand the country's Constitution and the status and the power of Royal Institution, especially Yang di-Pertuan Agong.

Karpal knew that he will be attacked with various charges. That is his intention - to lure the enemy. Trying to pick a fight with the Malays but he would remain out of the ring. Then, another political issue derives prior to the General Election.

Even if it did not show on his face, Karpal should be smiling inside, looking at how Malay scholars and leaders working hard to defend themselves, leaving their real responsibilities behind. This famous lawyer is happy to see how PAS is in chaos and that UMNO is fighting with PAS! They have fallen into his trap. His target, Malays!

A few years ago, Karpal did make an oath saying that if PAS tries to build an Islamic nation, they would have to go over his dead body, This political provocation had raised negative reactions from Malays outside of UMNO in attacking PAS because after such statement, they are still working alongside DAP. So, PAS decided not to continue with their fight in building an Islamic nation.

This time, Karpal once again tries to challenge PAS's political stand and the strength of Malay politics. And it is obvious that PAS is in chaos. Both of its leaders are lost in searching for answers.

PAS President, Datuk Abdul Hadi Awang said,"That is Karpal's personal opinion. PAS would follow Pakatan Rakyat's resolution which has been approved by all of its parties." This is the answer from a politician. They do not want to be trapped. What can't he say,"PAS still wants a Malay Prime Minister"?

When Malay leaders do not have the guts to defend themselves just because they are scared to face political risks, it is not impossible for Malaysia to have a non-Malay Prime Minister in the future. Fear was one of the reason why we lost Singapore.

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat's early response sounded as if he did not want to make any statement. He only said,"Karpal Singh is an old man." It meant that things that are said by ild men cannot be taken seriously because they are getting senile. Probably Nik Aziz fail to realize he is old as well.

Then, he made another statement saying,"We can have a non-Malay Prime Minister, as long as he is a Muslim. How can you lead an Islamic nation is you're a non-Muslim. Islamic state should be ruled by a Muslim. So, race should not be an issue." For Nik Aziz, Islam is a must, Malays do not really count.

The President of Economic Bureau of the Malay Consultative Council, Tan Sri Dr. Kamal Salih said,"As long as the status of Yang di-Pertuan Agong stays as the leader of the country and Malay Kings are in throne, Malay rights, Malay language and Islam would remain as part of the Constitution, including the condition where the Prime Minister should be among Malays."

The question is, what if those things which Dr. Kamal had mentioned is no longer there? What if the Constitution is amended, power and status of the Royal Institution is changed? (I remembered how their status were during British invasion when they signed the Malayan Union Agreement.

Such change is not impossible. In a democratic system, the power falls to the hand of voters and the party which is given the power rules.

The president of Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu, Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar said, As a leader, he (Karpal Singh) should realize that this land have been used by Malays since 4,000 years ago with its own Malay Kings and majority Malay citizens with the percentage of 67%."

The question here is, would it be enough for us to face the political game now by just saying that the Malays haven been in this country for 4,000 years?

I think, history do not bring any influence for us and our generation. The 67 percent might change (for example, Penang, within two years. 18,000 decided to move away from the state).

Numbers do not make any difference, the important thing is that how many political areas that still has a majority of Malays.

In this era, obviously Karpal's ambition might not become a reality. MCA's President, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek is convinced, "Having a Chinese PM is not possible at this moment." He stressed,"DAP members cannot be the PM even if they gain power now."

But what about our future - 10 or 15 years from now? probably another two or three GEs from now, Karpal's hope might turn to reality.

If Malay's younger generation do not care about what Karpal have said, the power and status of Malay Kings and the whole race might just crumble - just like what had happened to Singapore.

Karpal Singh's voice is not a personal opinion. Even if he is dead, do remember, his voice will never die!

Written by: Datuk Noor Azam
Former Chief Editor of Buku Umum, Dewan Bahasa dan Pustaka Magazine, Columnist and TV3's former Chairman.-Utusan MalaysiaENAM PULUH tahun lalu - ketika Kerajaan British gagal menjadikan Semenanjung Tanah Melayu sebagai jajahan takluknya dan negara kita diberikan nama baru Persekutuan Tanah Melayu - siapa pernah terfikir sebuah pulau warisan nenek moyang kita, akhirnya akan diperintah oleh pendatang dari luar dunia Melayu.

Semasa Raffles menjejak kakinya di pulau yang amat strategik ini, pulau ini diperintah oleh raja yang bergelar sultan, lengkap dengan istana, para pembesar dan para penggawanya. Tetapi akibat ingin hidup leka-mewah dan lihainya (pintarnya) politik pegawai British, Sultan Husain Shah terpaksa membawa diri ke Melaka dan mangkatlah baginda di sana.

Selepas Perang Dunia Pertama, semasa UMNO mengepalai perjuangan kemerdekaan, di pulau ini ada juga parti UMNO yang kuat di samping pertubuhan-pertubuhan Melayu yang lain. Akhbar Utusan Melayu yang menjadi suara utama perjuangan kebangsan Melayu yang bertunjang di Semenanjung, pun bertapak di pulau ini.

Waktu itu orang Melayu pribumi pulau ini di pandang tinggi. Para penulis, wartawan dan seniman dari Semenanjung berhijrah ke pulau ini - mencari hidup baru. Keris Mas, Usman Awang, Asraf, Wijaya Mala, Abdullah Hussain, Jamil Sulung, P.Ramlee dan Romai Noor tertawan oleh gadis Singapura. Itulah Singapura, kebanggaan kita pada zaman itu - bukan Kuala Lumpur.

Sekarang, UMNO Singapura sudah lama terkubur dan tidak jadi sebahagian daripada sejarah moden Singapura. Orang Melayu Singapura jadi kelompok-kelompok minoriti yang hidup mengharapkan belas kasihan pemerintah.

Dua puluh tahun lagi, dunia akan lupa bahawa di pulau ini pernah ada bangsa dan kerajaan Melayu (sekarang pun yang masih ingat hanya generasi tua seperti saya). Anak-anak keturunan Melayu yang masih tertinggal pun tak akan peduli lagi pada bangsa Melayu. Mereka sudah jadi warga Singapura.

Nyatalah sejarah telah menjadi bukti, bahawa Sultan dengan institusi istananya dan satu bangsa yang pada suatu masa dipandang tinggi, boleh hilang kedudukannya dalam masa 60 tahun saja. Sang Nila Utama dan Temasik tinggal dalam hikayat yang usang.

Kuasa memerintah berpindah ke tangan kaum pendatang. Lalu di tengah-tengah Nusantara Melayu wujudlah sebuah negara bukan Melayu yang gagah dan makmur.

Kita gelabah dan memukul bayang-bayang

Apabila Karpal Singh mengumumkan secara terbuka: "Selagi saya hidup, saya akan berjuang untuk melihat seorang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri," tokoh-tokoh Melayu mengatakan, ini cita-cita yang 'mustahil' dapat dicapai.

Karpal dikatakan 'mimpi di siang hari' dan 'buta sejarah'. Pengerusi DAP ini dikatakan tidak memahami Perlembagaan Negara dan kedudukan serta kuasa institusi raja, khususnya Yang di-Pertuan Agong.

Karpal memang sudah tahu dia akan diserang dengan macam-macam tuduhan. Itu pun memang salah satu tujuannya - memancing lawan. Mengacu Melayu bertinju, tetapi dia berdiri di luar gelanggang. Terciptalah satu lagi isu politik yang panas lagi sensasi menjelang pilihan raya.

Kalau pun tidak di bibir, dalam hatinya Karpal tersenyum puas, melihat gelagat pemimpin pertubuhan dan tokoh-tokoh cendekiawan Melayu memukul bayang-bayang, terlupalah tugas penting yang perlu dikerjakan. Tokoh peguam-politik terkenal ini, gembira melihat Pas yang gelabah dan orang UMNO lawan bertengkar dengan orang Pas! Pancing politiknya dimakan. Umpannya Melayu!

Beberapa tahun lalu Karpal berikrar, jika Pas hendak menegakkan pemerintahan Islam, langkah mayatnya dulu. Provokasi politik ini menimbulkan reaksi panas dan orang Melayu di luar UMNO menyerang Pas habis-habisan, kerana masih tetap bersekongkol dengan DAP. Maka Pas pun jadi gelabah dan membatalkan perjuangan menegakkan negara Islam.

Kali ini sekali lagi Karpal menguji pendirian politik Pas dan keutuhan politik Melayu. Yang nyata Pas gelabah lagi. Kedua-dua pemimpin besarnya mengagau-ngagau mencari-cari jawapannya.

Kata Presiden Pas, Datuk Abdul Hadi Awang, "Itu pandangan peribadi Karpal. Pas akan ikut resolusi Pakatan Rakyat yang telah dipersetujui rakan-rakan parti lain dan itu merupakan keputusan parti." Ini jawapan orang politik. Tidak mahu terperangkap. Mengapa tidak berani kata, "Pas tetap mahu Perdana Menteri Melayu"?

Apabila pemimpin Melayu tidak berani bertegas dan takut menerima risiko politik, bukanlah mustahil suatu masa nanti PM kita bukan orang Melayu. Ketakutan itulah salah satu sebab Singapura terlepas daripada tangan kita.

Reaksi awal Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula, tak mahu buat ulasan. Hanya kata, "Karpal Singh orang tua." Maknanya, cakap orang tua tak boleh pakai kerana sudah nyanyok. Pada detik itu mungkin Nik Aziz terlupa, beliau pun sudah terlalu tua!

Lepas itu, beliau buat komen lanjut, " Nak bukan Melayu tidak apa, asalkan beragama Islam. Mana boleh pimpin Islam kalau tidak Islam. Negeri Islam, maka orang Islamlah pegang. Jadi, bangsa apa pun tak peduli." Bagi Nik Aziz, syaratnya Islam. Syarat Melayu tak perlu.

Presiden Biro Ekonomi Majlis Perundingan Melayu, Tan Sri Dr. Kamal Salih kata, "Selagi kedudukan Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara dan Raja-Raja Melayu di takhta, selagi itulah hak keistimewaan Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam sebagai agama Persekutuan terpelihara, termasuk kedudukan Perdana Menteri di kalangan orang Melayu."

Persoalannya, bagaimana kalau perkara-perkara yang disebut oleh Dr. Kamal itu tidak ada lagi? Bagaimana kalau Perlembagaan dipinda, kuasa dan kedudukan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja itu diubah atau berubah? (Saya teringat kedudukan Sultan dan Raja-Raja Melayu semasa zaman pemerintahan British dan semasa mereka menandatangani perjanjian Malayan Union.)

Perubahan ini tidak mustahil. Dalam sistem demokrasi, kuasanya di tangan pengundi dan parti yang mendapat kuasa memerintah.

Presiden Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu. Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar kata, "Sebagai pemimpin dia (Karpal Singh) harus sedar negara ini kepunyaan nenek moyang Melayu sejak 4,000 tahun lalu dengan pemerintah terdiri daripada Raja-Raja Melayu dan penduduk majoriti ialah 67 peratus orang Melayu."

Persoalannya, apakah cukup kita menghadapi persaingan politik sekarang hanya dengan mengatakan "negara ini kepunyaan nenek moyang dan ada Raja-Raja Melayu sejak 4,000 tahun lalu"?

Saya rasa, sejarah dan masa lalu, bagaimana hebat pun, tiada kuasa untuk masa ini dan masa depan kita dan anak cucu kita. Jumlah 67 peratus Melayu mungkin berubah (contohnya di Pulau Pinang, dalam masa dua tahun, 18,000 sudah membawa diri). Juga yang menentukan bukanlah sangat jumlah penduduk, tetapi yang lebih penting, berapa jumlah kawasan pilihan raya yang Melayu sudah jadi minoriti atau sudah terpecah dua?

Pada masa ini memanglah cita-cita Karpal itu tak mungkin akan tercapai. Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek pun yakin, "PM daripada kaum Cina sesuatu yang tidak mungkin dicapai pada masa sekarang." Tegasnya, "Ahli DAP tidak boleh menjadi PM jika mereka mendapat kuasa sekarang."

Tetapi kita bercakap tentang masa depan - 10 atau 15 tahun lagi? Mengira-ngira keputusan dua atau tiga kali pilihan raya lagi - cita-cita yang disuarakan Karpal itu bukanlah sesuatu yang mustahil.

Lebih-lebih lagi yang prihatin sekarang hampir semuanya generasi tua, berumur 60 tahun ke atas. Suara generasi muda - peringkat anak-anak dan cucu-cucu saya - hilang entah ke mana.

Jika generasi muda ini tidak ambil peduli dan hati mereka tidak tersentuh apabila Karpal kata dia mahu PM bukan Melayu, adalah petanda kuasa Raja dan bangsa Melayu akan hilang - mengulang sejarah Singapura. Suara Karpal Singh itu bukan suara peribadi. Kalau dia sudah tidak ada lagi pun, ingatlah! Suara itu tidak akan mati.

anakbukitgantang says

Posted: 06 Jun 2012 03:27 AM PDT

anakbukitgantang says


Planet Zuhrah melintasi Matahari hari ini

Posted: 05 Jun 2012 03:43 PM PDT

Bagi  kita fenomena ini dikatakan gerhana matahari. Sebenarnya ia adalah transit planet Zuhrah melintasi matahari pada 6 Jun 2012 . Di Malaysia keseluruhan fenomenan titik hitam melintasi matahari dapat dilihat di Sabah! Dan transit planet Zuhrah ini berlaku hanya dalam setiap 100 tahun !

Rujuk catatan   yang saya ambil di Falak OnlinePada 6 Jun 2012 nanti, kita akan menyaksikan fenomena Transit Planet Zuhrah. Kali terakhir kejadian ini berlaku ialah pada tahun 2004. Jika anda terlepas peluang menyaksikan kejadian ini, anda terpaksa menunggu sehingga tahun 2117 untuk melihat transit seterusnya!
.
Kenapa Transit ini boleh berlaku?
Bumi bergerak mengelilingi matahari selama lebih kurang 365 hari. Zuhrah pula mengambil masa 225 hari untuk melengkapi satu pusangan mengelilingi matahari.
Ketika planet Zuhrah mengorbit matahari, ia akan melintasi Bumi setiap 1.6 tahun (kerana orbitnya lebih kecil dan pergerakkannya lebih laju berbanding Bumi) . Ketika itu ia akan berada di antara Matahari dan Bumi. Namun, disebabkan satah orbit Zuhrah ini sedikit senget, maka selalunya ia akan berada di bawah atau atas matahari.
Adalah sangat jarang Zuhrah akan berada TEPAT di antara Matahari dan Bumi. Oleh itu, apabila ini berlaku, maka ia dinamakan Transit planet Zuhrah.
National Centre for Radio Astrophysics, India akan menyediakan sebuah ebook yang menarik berkenaa Transit ini. https://docs.google.com/file/d/0B0ZPQr25M5_sQ2IwMHB2RnMzM0k/edit?pli=1
Adakah ia berlaku tiap-tiap tahun?
Tidak. Malah phenomena transit planet Zuhrah ini berlaku dalam satu corak berulang setiap lebih sikit dari 100 tahun. Lebih menarik ialah, apabila ia berlaku, ia akan datang dalam 2 pasangan fenomena yang dijarakkan 8 tahun antara satu sama lain.
Contohnya, kali terakhir transit ini berlaku ialah pada tahun 1874 dan 1882 (perhatikan jarak 8 tahun antaranya), kemudian ia berlaku 2004 dan 2012. Transit selepas ini hanya akan berlaku pada tahun 2117 dan 2125!
Bagaimana rupanya transit ini?
Planet Zuhrah ini sebenarnya hampir sama saiz dengan Bumi. Namun, disebabkan ia berada amat jauh dari Bumi, ia hanya akan kelihatan seperti sebuah bulatan hitam yang bergerak melintasi hadapan matahari.
Secara umumnya, lintasan ini akan mengambil masa hampir 6 jam!
Seperkara yang menarik ialah, disebabkan Zuhrah kelihatan bulat, maka ia akan mengambil masa sikit untuk keseluruhan 'bulatan hitam' planet ini 'memasuki' kawasan hadapan matahari.
AWAS: JANGAN SEKALI-KALI MEMANDANG KE ARAH MATAHARI TANPA PENAPIS MATAHARI YANG SESUAI! MENEROPONG TRANSIT INI SAMA SAHAJA CARANYA SEPERTI MENEROPONG GERHANA MATAHARI.
Apakah cara paling selamat untuk melihat Transit ini?
Sekali lagi JANGAN SEKALI-KALI MEMANDANG KE ARAH MATAHARI TANPA PENAPIS MATAHARI YANG SESUAI! MENEROPONG TRANSIT INI SAMA SAHAJA CARANYA SEPERTI MENEROPONG GERHANA MATAHARI.
Anda perlukan penapis matahari seperti Mylar atau Baader untuk melihat matahari (samada menerusi teleskop, binokular atau mata).
Ataupun dapatkan cermin mata matahari khas dari penjual barangan astronomi yang berdekatan.
Gelas yang digelapkan MASIH BERBAHAYA!
Cermin mata gelap (sunglass) MASIH BERBAHAYA!
Air dalam baldi MASIH BERBAHAYA!
Oleh itu, pastikan anda menghubungi pihak seperi Planetarium Negara, untuk mendapat tunjuk ajar yang sesuai untuk cerapan transit ini.
Di internet juga, begitu banyak informasi berkenaan cara terbaik mencerap matahari (atau dalam kes ini, transit zuhrah).
Rujuk pautan di bawah:
Adakah kita akan terkeliru bentuk Zuhrah dengan tompok matahari/sunspot?
Tidak mungkin. Berdasarkan pengamatan saya tahun 2004 lepas, Zuhrah akan kelihatan 'sempurna bulat' dan hitam pekat, berbanding dengan tompok matahari.
Di manakah laluan Zuhrah ketika ia bergerak di hadapan matahari?
Zuhrah tidak agak lalu tepat di tengah-tangah matahari, tetapi lebih kepada senget ke tepi sikit.
Rujuk animasi di bawah
Di mana kita boleh melihat transit ini?
Keseluruhan transit ini akan mengambil masa selama lebih kurang 6 jam. Bagi penduduk di benua Amerika, mereka akan melihatnya sebelah petang 5 Jun 2012, dan matahari akan terbenam terlebih dahulu sebelum transit ini tamat.
Bagi penduduk di Asia Timur, Pasifik dan kawasan Artik, mereka boleh lihat keseluruhan transit dari awal hingga akhir.
Di Malaysia pula, ia 50-50. Bagi anda di Semenanjung, Zuhrah sudah pun berada di hadapan matahari ketika ia terbit. Maknanya dah terlepas separuh masa pertama!
Di Sabah pula, anda akan berpeluang menyaksikannya dari awal hingga akhir!
Pukul berapakah ia akan bermula?
Berikut merupakan waktu fasa transit Zuhrah (Waktu Malaysia).
Sentuhan 1 (1st contact) . 6:13:07 Zuhrah mula menyentuh tepi matahari.
Sentuhan 2 (2nd contact). 6:31:00 Keseluruhan bentuk Zuhrah sudah memasuki kawasan matahari.
Pertengahan Transit 9:31:14. Zuhrah berada di pertengahan perjalanan transit
Sentuhan 3 (3rd contact). 12:31:56 Saat akhir keseluruhan Zuhrah di dalam kawasan matahari.
Sentuhan 4 (4th contact) 12:49:21 Zuhrah mula keluar dari kawasan matahari.Sumber Falak Online

Sahabat-Gunung

Posted: 06 Jun 2012 01:31 AM PDT

Sahabat-Gunung


Hadi Beri Isyarat Lawan Anwar

Posted: 05 Jun 2012 07:30 PM PDT


SELALU sudah disebutkan bahawa Pakatan haram pembangkang ini tidak ada persefahaman yang baik di antara mereka.  Ada banyak percanggahan dan semua ini berlaku sebelum mereka dapat perintah negara pun.

Dalam hal ini penulis merujuk kepada kenyataan terbaru Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang yang mahu penyokongnya menurunkan kerajaan (BN) dalam keadaan 'sopan'.  Apa maksud Hadi dengan sopan, bila Anwar Ibrahim pula mahu menjatuhkan kerajaan dengan cara ganas?

Bukan satu rahsia yang Anwar akan mengadakan demonstrasi besar-besaran menolak keputusan pilihanraya jika kerajaan BN mengekalkan kemenangan dalam pilihanraya umum ke 13 akan datang.

Hadi pulak cakap pasal sopan? 

Yang penulis nampak disini ialah, berlakunya percanggahan antara 2 pemimpin utama Pakatan Rakyat ini.  Kelihatannya Pakatan yang tidak berdaftar secara rasmi ini tidak tahu arah mana yang nak dipilih untuk menumbangkan kerajaan BN.  Satu orang nak secara sopan@aman dan satu orang lagi cara huru hara dan ganas.

Ini belum lagi Kit Siang anak beranak dan Karpal anak beranak dari DAP buka mulut.  Tak tahu pendekatan apa yang mahu dipilih mereka, mungkin Mahkamah.

Semua ini menunjukkan percanggahan dan pertelagahan yang jelas berlaku dalam Pakatan Rakyat.  Pakatan ini kelihatannya semakin hari semakin keliru dengan tujuan penubuhan Pakatan Rakyat.  Nampaknya macam laki bini yang bergaduh, dimana tak satu pun cakap mereka yang boleh dipakai.

Yang akan jadi masalah sudah tentulah penyokong, mana satu nak dipilih sebagai tindak balas kalau Pakatan kalah besok, nak duduk diam-diam atau bangkit melawan?  Percayalah, Pakatan akan kalah, tapi bukan sebab penipuan BN, sebaliknya sebab diri sendiri banyak buat silap seperti dibuktikan di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor.

Hadi jangan ingat kita bodohlah.  Kalau rancangan Anwar ini menjadi (demonstrasi ganas), saf baris paling depan nanti akan diisi oleh budak-budak PAS dari Unit Amal, macam dalam perhimpunan Bersih 3.0 April lepas.  Itulah yang akan berlaku, pegang sajalah cakap penulis ini.  Hadi memang terkenal dengan cakap depan lain, belakang lain, kalau cakap lurus macam mana pulak dia boleh berbini 3.

Hadi pun dah tau rancangan Anwar yang terlepas keluar itu, sebab itu Hadi keluar kenyataan sopan apa segala ini.

Hadi sendiri, dimana layaknya bercakap soal sopan ini?  Hadi masih ingatkan apa yang berlaku di Terengganu bila PAS menang di negeri tersebut?  Kunci Wisma Darul Iman dipecahkan, kereta rasmi kerajaan yang digunakan Exco ditahan dan dirampas penyokong fanatic PAS waima di tengah jalan.

Ketika itu dimana Hadi dan nasihat tentang kesopanannya?  Hilang dalam serban atau terjuntai dalam jubah?  SIlap-silap yang mengarahkan semua itupun adalah Hadi sendiri kerana terlalu taksub berkuasa dan menjadi Menteri Besar.  Ketaksuban yang ditamatkan rakyat Terengganu pada 2004 dan masih gagal menawan kerajaan negeri tersebut pada saat UMNO berada dikedudukkan terburuk pada 2008.

Begitu juga dengan sikap macam binatang oleh budak-budak Unit Amal dibawah pimpinan Hadi Awang semasa Himpunan Bersih 3.0 tempoh hari, dimana yang sopannya penyokong PAS dalam kejadian tersebut.

Pada penulis, semua ini hanya persediaan kalau kekacauan yang dirancang Anwar di masa yang akan datang, menjadi kenyataan.  Kenyataan Hadi ini akan dijadikan bukti bahawa PAS tidak terlibat kalau berlaku kekacauan itu nanti.  Dalam erti kata mudah, PAS (melalui Hadi) sedang bersedia melindungi dirinya dari sebarang kecaman atas tindakan yang mungkin dilakukan Anwar - BB

Nizar Membawa PAS Meniti Zaman Kejatuhan

Posted: 05 Jun 2012 06:45 PM PDT


Entah di mana silapnya, malang yang terhempuk di kepala bekas MB Perak, Nizar Jamaludin terus bertimpa-timpa mengalahkan jatuh di timpa tangga.

Jika ditanya pada khalayak PAS persoalan siapakah paling dibenci tika ini, tidak dapat tidak mulut mereka akan terjuih tuju kepada Nizar. Bagi mereka sialnya mulut dan sikap Nizar menyebabkan PAS tak dapat duduk diam dari menerima hentaman dan kritikan umum.

Himpunan Hijau Menuju Putrajaya misalnya yang patutnya menjadi medan penting mengembalikan PAS ke posisi terbaik untuk tawar menawar kerusi dengan rakan sepakatan dalam pembangkang tiba-tiba dicemari dengan ucapan pengharapan Nizar yang mahu melihat kejatuhan PAS serta pembangkang di semua peringkat.

Lumrah untuk kita sesekali tersasul namun biasanya kita akan diberi ilham oleh Allah s.w.t untuk tersedar kemudian memperbetulkannya beberapa ketika selepas ucap kata yang tersilap kita sebut sebelumnya. Tapi hingga kini baik Nizar mahupun media maya pro PAS enggan mengulas atau memperbetulkannya, barangkali masing-masing berasa malu.

Kebetulan yang menarik dalam salah satu rakaman video yang memaparkan Nizar sedang berucap di majlis himpunan itu terpampang jelas beberapa penghadang kayu yang kelihatan seperti salib secara tidak sengaja. Tak semena-semana peristiwa kalimah Allah s.w.t dijadikan gadaian oleh PAS bergema kembali.

Beberapa hari lepas pula, Nizar jugalah yang mencetuskan kontroversi dan kemarahan orang ramai apabila sengaja mengkritik pembelian nombor pendaftaran oleh Sultan Johor. Akibatnya panas punggung pemimpin PAS untuk mengatur buah silat untuk menepis kritikan bertali arus.

Kira-kira dua tiga minggu sebelum ini, dek kerana ingin menarik perhatian ramai, Nizar telah dengan sengaja 'menceroboh' ceramah UMNO dengan hasrat mahu bikin gempak supaya pemimpin UMNO di majlis tersebut akan kelihatan terkejut, takut dan pucat.

Akhirnya apa yang terjadi malu yang dapat apabila rakaman video yang dimuatturunkan menunjukkan aksi sebaliknya. Tayangan video pembohongan Nizar dipertontonkan ramai dan sifat gemar membohong Nizar terus dibalun hinggalah Nizar tersipu-sipu malu meninggalkan majlis.

Sejak dirinya terbabit berkonspirasi untuk cuba menjatuhkan Husam Musa dalam pertandingan Naib Presiden PAS setahun lalu, imej dan kredibilitinya yang sudah jatuh semakin menjunam ke bawah. Di tambah lagi dengan isu-isu terkini yang menyelubungi dirinya, lebih ramai penyokong PAS yang menyampah berbanding menyanjung dirinya.

Tidak syak lagi jika situasi ini berkekalan dan usaha meningkatkan kembali imej Nizar dan PAS gagal ditangani oleh parti itu, besar kemungkinan PRU 13 kelak harapan permulaan zaman kejatuhan PAS seperti diucapkan oleh Nizar bakal menjadi kenyataan

Beku Pinjaman: PTPTN Bantu Mahasiswa Unisel

Posted: 05 Jun 2012 05:23 PM PDT


Terima kasih buat PTPTN apabila membuat keputusan untuk membekukan pinjaman PTPTN kepada mahasiswa Unisel berkuatkuasa serta merta.

Yang pasti, tindakan ini pastinya akan mendapat kecaman hebat kepada PTPTN dari puak-puak pakatan haram jadah, namun PTPTN harus membuat langkah bijak dan berani bagi memastikan segala pinjaman yang diberikan dibayar balik mengikut perjanjian yang dibuat.

Oleh yang demikian, tahniah kepada semua pelajar Unisel yang bakal mendapat pendidikan percuma dari Kerajaan Negeri Selangor tidak lama lagi.

Moga tindakan PTPTN ini akan membuka ruang seluas-luasnya kepada pihak kerajaan negeri melaksanakan dasar pengajian percuma sebagaimana yang mereka laung-laungkan.

Moga ia juga akan memberikan keselesaan dan para mahasiswa Unisel tidak akan dibebani hutang lagi selepas menamatkan pengajian kelak.

Dalam masa yang sama, PTPTN harus memberikan lebih banyak peluang dan ruang kepada peminjam dari kalangan mahasiswa Universiti Awam tempatan selepas penbekuan pinjaman kepada Unisel ini.

Submarines: Who Is Funding SUARAM To Lie?

Posted: 05 Jun 2012 04:29 PM PDT


A straight-forward purchase of military assets has never before been politicized in a way the SUARAM did with the scorpene submarines.   The submarines case 'emerged' again in Bangkok recently, when SUARAM made a press statement to brief on the progress of the investigation by the French.  Admitting that the case sounded like a Hollywood spy thriller, SUARAM continued to precede the court, calling the government corrupt and the Prime Minister, a murderer!

The judge said that the investigations will not complete in 2-3 years, so why can't SUARAM just sit still and wait for the verdict?  Why the press conference?  Why the publicity?   Why now?

In talking about the case, one must have a fair knowledge of SUARAM's background.  With the General Election around the corner, the motive of SUARAM in bringing back the dead is clear.  

SUARAM is an NGO that has been highly critical of the government.  This is understandable as it was formed by families of ISA detainees.    In other words, it was formed out of grudges, vandettas, revenge and it breathes on unsettle scores with the government.    And working with the oppositions is the best way to revenge the government. 

SUARAM claimed to have gained full privileged access to the 153 investigation papers from the public prosecutor's office and now selectively briefing the people from the list.  It is obvious that SUARAM is trying to portray itself as an independent board that has the power to determine justice.   Whereas, in this case, SUARAM is just a plaintiff a.k.a the complainant who has no right to draw conclusion as whether corruption did occur, what more link it to murder.  

Therefore, as a responsible organization with no hidden or evil agenda, it is only best and sensible for SUARAM to let the case proceed 'peacefully' in court.  

But SUARAM just can't sit still.  They need to tarnish the government's image and smear the PM's name in order to help the opposition gain some political mileage, up till the election.  Should their lies be exposed later after the election, then be it.   Right now, the SUARAM is determined to continue lying that the PM or his wife had murdered Altantuya, a Mongolian model cum an interpreter and a mistress, who asked for her part of the commission from the scorpene's transactions. 

But their lies have already been exposed.  The original 'hollywood spy thriller' script has been scrapped-off by the writer himself, Raja Petra Kamaruddin (RPK).   In an interview, RPK exposed how he made-up the hearsay story, as ordered by some parties in the oppositions. 

The script was also way too dramatic that it failed to tally with the facts.  The facts remained that at the time of the murder, the PM was attending a 'buka puasa' program in Kedah while his wife, Datin Seri Rosmah had a separate 'buka puasa' program with the orphanage in Tabung Haji, Kuala Lumpur.  There are video, pictures and alibis to confirm that Datin Seri Rosmah was never at the crime scene, as written by RPK, in his original script.

The PM didn't know Altantuya, and that's a fact too.   The badly 'doctored-picture' by Tian Chua, Vice President of PKR showing them together, is in itself a proof of lie made by the oppositions.   To stress the fact that he didn't know the girl, the PM was more than ready to swear in the name of Allah, as according to the Islamic procedures – and he did, not once, but 4 times.  No Muslims in their right minds would swear in the name of Allah should they are not truly innocent. 

The Malaysian court not only could not find anything to connect the PM or the wife with the murder but there were also no commissions or an Interpreter ever mentioned in the murder trial.   This is because, Altantuya was not an interpreter as there was no interpreter needed in the scorpene's transactions since all conversations and documentations are in proper English. 

So, looking at it all, it is no doubt that Scorpene and Altantuya's life was nothing but a political game for the Oppositions…and SUARAM too. 

In their statement, SUARAM claimed to have gained full privileged access to the 153 investigation papers from the public prosecutor's office and now selectively briefing the people from the list.  It is obvious that SUARAM is trying to portray itself as an independent board that has the power to determine justice.   Whereas, in this case, SUARAM is just a plaintiff a.k.a the complainant, who has no right to draw conclusion as whether corruption did occur, what more link it to murder.

Nevertheless, SUARAM admitted that they can't take any evidence outside of France and that the briefing was based on no hard evidence, but their words alone. 

Well, we have heard enough of their words and the more we hear, the fishier it becomes.  How do we take words from the families of the people who were caught under ISA - most probably for potentially imposing danger to national security?  How do we take words from the people who are full of hatred and grudges?  How do we take their words when most of their words have been proven to be lies? 

In scrutinizing SUARAM's motive, we must agree that grudges alone do not generate money.   So, where does SUARAM get all the money to hire two highly paid French lawyers, namely Joseph Breham and William Bourdon to represent them?   Are they paid by the hour, like most western and european lawyers are?  Note that these lawyers were taken to Malaysia and then Bangkok just for publicity purposes.   And how many of SUARAM's officers are there in France to monitor the case, and for how long?   Who paid for their travelling expenses, lodging, meals, refreshments, documentations?  …And how much? 

We know that SUARAM is small organization, almost unknown to ordinary Malaysians.  How can they afford all these? 

I'm sure, by now everybody would agree that it is beginning to look like SUARAM is the one should be under trial, not our government.  - BB 

Karpal's Voice Will Never Die

Posted: 05 Jun 2012 11:30 AM PDTSixty years ago - when British failed to take over the Tanah Melayu Peninsular and when our country was given the name of Persekutuan Tanah Melayu - who would have ever thought that it might be finally taken over by migrants who came to Tanah Melayu.

When Raffles took his first step to this strategic island, it was ruled by a king which was known as the sultan, complete with palace, ministers and his officers. But due to greed from British political officers, Sultan Husain Shah had to move to Melaka and he died there.

After the first World War, when UMNO was leading the fight for Independence, this island features strong UMNO parties and a few other Malay organizations. Utusan Melayu newspaper was the strongest voice in fighting for the Malays, also in the same island.
Back then, the Malays in this island were highly respected. Writers, journalists and artists from Peninsular began to move to this island - in search for a new life. Keris Mas, Usman Awang, Asraf, Wijaya Mala, Abdullah Hussain, Jamil Sulung, P.Ramlee and Romai Noor fell for Singaporean girls. That is Singapore, our pride in that era - not Kuala Lumpur.

Now, Singapore UMNO has been dead for a very long time and it is no longer in Singapore's modern history list. Malays that live in Singapore became a minority group that hopes for pity from its leaders.

In 20 years time, people will begin to forget that the island did have a Malay government (even now those who are my age would know such thing). Even Malay younger generations who are left behind would not even care about their race. All they know is, they are Singaporeans.

It is proven now that history has turned to reality where the Sultan with his institution and his race who were respected could simply lose his status within 60 years. Sang Nila Utama and Temasik has now turned to an old folklore.

Administration power has now turned to the hands of migrants. That is how a non-Malay country thrive in a Malay region.

When Karpal Singh announced openly:"As long as I live, I will fight for a non-Malay to be the Prime Minister," Malay scholars said that it is an impossible mission and it will never get there.

Karpal is said to be daydreaming and that he do not know anything about history. This DAP Chairman is said that he had fail to understand the country's Constitution and the status and the power of Royal Institution, especially Yang di-Pertuan Agong.

Karpal knew that he will be attacked with various charges. That is his intention - to lure the enemy. Trying to pick a fight with the Malays but he would remain out of the ring. Then, another political issue derives prior to the General Election.

Even if it did not show on his face, Karpal should be smiling inside, looking at how Malay scholars and leaders working hard to defend themselves, leaving their real responsibilities behind. This famous lawyer is happy to see how PAS is in chaos and that UMNO is fighting with PAS! They have fallen into his trap. His target, Malays!

A few years ago, Karpal did make an oath saying that if PAS tries to build an Islamic nation, they would have to go over his dead body, This political provocation had raised negative reactions from Malays outside of UMNO in attacking PAS because after such statement, they are still working alongside DAP. So, PAS decided not to continue with their fight in building an Islamic nation.
This time, Karpal once again tries to challenge PAS's political stand and the strength of Malay politics. And it is obvious that PAS is in chaos. Both of its leaders are lost in searching for answers.

PAS President, Datuk Abdul Hadi Awang said,"That is Karpal's personal opinion. PAS would follow Pakatan Rakyat's resolution which has been approved by all of its parties." This is the answer from a politician. They do not want to be trapped. What can't he say,"PAS still wants a Malay Prime Minister"?

When Malay leaders do not have the guts to defend themselves just because they are scared to face political risks, it is not impossible for Malaysia to have a non-Malay Prime Minister in the future. Fear was one of the reason why we lost Singapore.

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat's early response sounded as if he did not want to make any statement. He only said,"Karpal Singh is an old man." It meant that things that are said by ild men cannot be taken seriously because they are getting senile. Probably Nik Aziz fail to realize he is old as well.

Then, he made another statement saying,"We can have a non-Malay Prime Minister, as long as he is a Muslim. How can you lead an Islamic nation is you're a non-Muslim. Islamic state should be ruled by a Muslim. So, race should not be an issue." For Nik Aziz, Islam is a must, Malays do not really count.

The President of Economic Bureau of the Malay Consultative Council, Tan Sri Dr. Kamal Salih said,"As long as the status of Yang di-Pertuan Agong stays as the leader of the country and Malay Kings are in throne, Malay rights, Malay language and Islam would remain as part of the Constitution, including the condition where the Prime Minister should be among Malays."

The question is, what if those things which Dr. Kamal had mentioned is no longer there? What if the Constitution is amended, power and status of the Royal Institution is changed? (I remembered how their status were during British invasion when they signed the Malayan Union Agreement.

Such change is not impossible. In a democratic system, the power falls to the hand of voters and the party which is given the power rules.

The president of Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu, Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar said, As a leader, he (Karpal Singh) should realize that this land have been used by Malays since 4,000 years ago with its own Malay Kings and majority Malay citizens with the percentage of 67%."

The question here is, would it be enough for us to face the political game now by just saying that the Malays haven been in this country for 4,000 years?

I think, history do not bring any influence for us and our generation. The 67 percent might change (for example, Penang, within two years. 18,000 decided to move away from the state). Numbers do not make any difference, the important thing is that how many political areas that still has a majority of Malays.

In this era, obviously Karpal's ambition might not become a reality. MCA's President, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek is convinced, "Having a Chinese PM is not possible at this moment." He stressed,"DAP members cannot be the PM even if they gain power now."

But what about our future - 10 or 15 years from now? probably another two or three GEs from now, Karpal's hope might turn to reality.

If Malay's younger generation do not care about what Karpal have said, the power and status of Malay Kings and the whole race might just crumble - just like what had happened to Singapore. Karpal Singh's voice is not a personal opinion. Even if he is dead, do remember, his voice will never die!


Written by: Datuk Noor Azam
Former Chief Editor of Buku Umum, Dewan Bahasa dan Pustaka Magazine, Columnist and TV3's former Chairman.-Utusan Malaysia

Semua Kesalahan Akan Dilonggok Kepada UMNO - Zahid Md Arip

Posted: 05 Jun 2012 10:16 AM PDT

PRU13 Selepas Raya? – Beri kelebihan besar kepada PR ….

Posted: 05 Jun 2012 08:37 AM PDT


Yup, topic bila nak pilihan raya nie dah setahun lebih aku dengar….Dulu, semua buat andaian yang Najib akan bubarkan Parlimen pada November 2011, namun ternyata meleset. Kemudian, dengar plak angina sepoi-sepoi bahasa yang PRU bulan Mac 2012 dan terakhir…. Khabarnya Najib nak buat pada Sabtu, 9 Jun 2012… 

Sekali lagi jangkaan dan ramalan meleset sama sekali .

Kini, semuanya beralih ke bulan September plak, dengan andaian PRU dibuat selepas bajet 2013, selepas raya aidilfitri dan sebagainya.

Hakikatnya, jika PRu13 selepas raya aidilfitri, korang percaya tak bahawa puak-puak PR akan tersenyum riang dan gembira sebab inilah masa yang terbaik untuk mereka 'menghentam BN' dari dalam surau dan masjid, khususnya sepanjang bulan Ramadhan nie.

Ketika inilah, mereka akan mengadakan ceramah-ceramah dan tazkirah untuk mencaci-cerna BN, malah ketika inilah duit-duit yahudi, duit-duit pasir akan ditaburkan khususnya di Selangor ….

Apa pandangan korang plak? Apapun, kita berserah dan bagi keyakinan kepada pucuk pimpinan kita untuk laksanakan yang terbaik. Kita bukan sekadar nak menang pilihan raya, malah kita juga nak menunaikan segala janji-janji yang pernah kita buat pada PRU lalu….

Kita janji dalam manifesto kita …. Kita tunaikan… Bukan macam puak haram jadah tu…. Jangan haraplah depa nak tunaikan segala janji melainkan nak dekat-dekat PRU nanti.

Diskaun Cukai Pintu Hanya ‘Gula-Gula Politik’ – Noh Omar

Posted: 05 Jun 2012 07:32 AM PDT


Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar mempersoal tindakan kerajaan Selangor mengumumkan pemberian diskaun 20 hingga 25 peratus bayaran cukai pintu kepada semua penghuni rumah pangsa kos rendah, hanya selepas empat tahun memerintah negeri itu.

Beliau berkata pemberian diskaun itu jelas hanya sebagai 'gula-gula politik' pembangkang menjelang pilihan raya umum (PRU) akan datang.

"PRU dah dekat, kenapa sekarang baru terfikir nak laksanakan janji yang dibuat empat tahun lalu berbanding dengan perkara yang dijanjikan Perdana Menteri, contohnya pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia yang dilaksanakan sebaik pengumuman mengenainya dibuat," katanya kepada pemberita selepas majlis Anugerah Pelajar Cemerlang 2012 kawasan Parlimen Tanjong Karang di sini hari ini.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani mengulas pengumuman Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam, berhubung pemberian diskaun cukai pintu kepada pemilik kediaman flat kos rendah di negeri itu.

Abdul Khalid bagaimanapun berkata diskaun itu hanya layak diterima oleh
pemilik yang menghuni rumah flat masing-masing dan mendaftar dengan Badan Pengurusan Bersama (JMB).

Noh turut mempersoal tindakan kerajaan negeri yang tidak menurunkan cukai pintu bagi semua jenis kediaman di negeri itu seperti yang dijanjikan dalam manifesto PRU 2008.

"Ini hanya beri pada rumah kos rendah sedangkan berapa sangat diskaun cukai pintu rumah kos rendah jika dibandingkan dengan kediaman lain," katanya.

Mengenai tindakan kerajaan negeri memperuntukkan 50 lori kompaktor sampah kepada Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Noh berkata tindakan itu dilihat sebagai cubaan untuk menutup kelemahan pembangkang menyelesaikan isu kutipan sampah di Selangor.

Beliau berkata sekiranya kerajaan negeri serius ingin menyelesaikan masalah itu, mereka sepatutnya menawarkan kemudahan lori kompaktor sampah tersebut kepada semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor.

"Masalah sampah bukan sahaja di Shah Alam dan Petaling Jaya tetapi di seluruh Selangor," katanya.

Semalam, kerajaan negeri melalui anak syarikatnya, Kumpulan Darul Ehsan
Berhad membeli 50 buah lori kompaktor sampah bernilai RM14.5 juta untuk diperuntukkan kepada dua PBT di Selangor sebagai langkah menyelesaikan masalah kutipan sampah di dua kawasan PBT itu.

Raja Bahrin Calon Terbaik PKR Untuk Parlimen Kuala Terengganu?

Posted: 05 Jun 2012 05:05 AM PDT


Cerita Raja Bahrain bakal bertanding PRU13 bukan satu cerita rahsia lagi. Dia bukan bertanding atas tiket BN sebaliknya akan bertanding sebagai calon PKR pada PRU akan datang di Parlimen Kuala Terengganu. 

Ini kerana Raja Bahrain yang dilihat sebagai calon terbaik PKR untuk diketengahkan di Parlimen Kuala Terengganu, sekaligus memberi ruang kepada PKR untuk merampas kerusi ini dari PAS.

Namun, apa yang terbaru….. PAS juga mahu menampilkan Raja Bahrain sebagai calonnya di parlimen tersebut bagi mengantikan Wahid Endut…

Errrmmm, hebat juga arkitek nie…. Menjadi rebutan dua parti dalam pakatan rakyat sebagai calon mereka… Mungkinkah DAP juga akan membonekakan Raja Bahrain untuk ditampilkan pula sebagai calon dari DAP bagi kerusi parlimen yang sama?

Sekitar Konvensyen Media Sosial 1Malaysia Negeri Selangor

Posted: 05 Jun 2012 01:11 AM PDT


Taipingmali (tm)

Posted: 06 Jun 2012 01:26 AM PDT

Taipingmali (tm)


Musa Jawab Kes Anwar 1998

Posted: 05 Jun 2012 08:16 PM PDT

20120604 Titik tolak perpecahan Zahid dan Anwar.avi

Posted: 05 Jun 2012 07:51 PM PDT

20120604 Titik tolak perpechan Zul dan Anwar.avi

Posted: 05 Jun 2012 07:04 PM PDT

SADC Agih Lebih RM12 Juta Hasil Keuntungan Ladang Sosial

Posted: 05 Jun 2012 05:11 PM PDT

Raja Dr Nazrin Rasmi Balai Bomba Dan Penyelamat Hutan Melintang

Posted: 05 Jun 2012 05:08 PM PDT

Peserta Dibayar : Idris Ahmad Atau Penyokong Pas Yang Menipu?

Posted: 05 Jun 2012 05:02 PM PDT
Bekas Ketua Penerangan Pas yang diturunkan pangkat menjadi AJK Pas biasa, Idris Ahmad, cuba menonjolkan dirinya seolah-olah cuba menjadi juara apabila menafikan sebarang bentuk pembayaran atau "duit minyak" kepada para penyokong Pas yang menyertai Himpunan Hijau 100k Ke Putrajaya baru-baru ini.

Dalam kenyataannya di laman rasmi Pas, Harakahdaily, semalam, dia yang bagaikan "kemaruk mahukan jawatan Ketua Penerangan" parti itu kembali, menyatakan bahawa orang Pas tidak seperti orang UMNO yang kononnya perlu disogok untuk ke majlis anjuran parti.

Sebenarnya, tidak dapat dinafikan bahawa ada kalanya para pemimpin UMNO terpaksa mengeluarkan sedikit perbelanjaan bagi para penyokong tidak mampu mengeluarkan belanja, tapi bersemangat mahu menghadiri majlis anjuran parti.

Sebagai contoh, sekiranya majlis tersebut berlangsung di Alor Setar, para penyokong yang tinggal jauh seperti di Baling, Sik dan kawasan-kawasan lain terpaksa mengeluarkan wang yang agak membebankan mereka dan keluarga.

Namun, atas dasar membantu dan meringankan beban para penyokong tersebut, maka mereka diberikan sedikit wang untuk mengisi minyak kenderaan.

Salahkah pemberian seperti itu?

Dan untuk pengetahuan Idris Ahmad, para penyokong yang tidak layak, mampu dan tinggal berdekatan dengan kawasan tersebut sememangnya tidak mendapat apa-apa bayaran dari mana-mana pihak. Tapi mereka tetap juga hadir di majlis…

Tapi, Idris menafikan sepenuhnya bahawa Pas tidak membayar sebarang bayaran meskipun dalam bentuk "duit minyak" sebagaimana UMNO.

Benarkah dakwaan Idris Ahmad itu?

Pada saya, sama ada orang Pas atau UMNO, kita semua beragama Islam dan Islam melarang umatnya berbohong.

Saya mendapat maklumat dari rakan-rakan Pas, khususnya dari golongan muda bahawa ramai di kalangan para penyokong parti itu menerima bayaran "duit minyak" dari pemimpin-pemimpin mereka.

Tidak banyak pun bayaran yang mereka terima.

Katanya, bagi penunggang motosikal akan diberikan sebanyak RM20 untuk petrol. Bagi mereka yang datang dengan bas pula akan diberikan sebanyak RM50 dan mereka yang datang dengan kereta sendiri pula akan diberikan sebanyak RM150.

RM20 itu ialah untuk satu kepala. Ia diberi sebanyak itu memandangkan mereka yang menunggang motosikal dipercayai tinggal berdekatan dengan Alor Setar dan memadai untuk mengisi minyak dan membeli air bagi melepaskan dahaga mereka menjerit atau bertakbir.

RM50 juga diberikan ikut jumlah kepala bagi yang menaiki bas. Ia diberikan sebanyak itu kerana dipercayai mereka datang dari jauh dari luar Kedah seperti Kelantan, Terengganu dan Selangor, Perak dan sebagainya. Sekurang-kurangnya bayaran itu boleh menampung perbelanjaan makan minum mereka di sepanjang perjalanan.

Bagi yang berkereta pula, RM150 itu untuk satu kepala itu diberikan kepada mereka yang juga datang dari luar Kedah, atau yang tinggal agak jauh dari Alor Setar seperti di Sik, Baling dan sebagainya.

Wang tersebut diberikan untuk "milage claim", minyak dan makan minum, yang diselalunya dikongsi bersama bagi seisi kereta.

Pada saya, bayaran atau pemberian itu adalah wajar dan patut diberikan kepada para penyokong Pas yang hadir di majlis Himpunan tersebut.

Namun, rakan-rakan Pas saya itu juga tidak menafikan bahawa ada juga para penyokong Pas yang hadir dan tidak mendapat sebarang bayaran dari mana-mana pihak. Ia adalah kerana dipercayai mereka mampu atau "tidak diberitahu" mengenai bayaran tersebut.

Persoalannya, semua maklumat tersebut diceritakanoleh rakan-rakan saya dari Kelantan dan Terengganu yang kebetulan masih di Kedah. Lebih penting lagi, mereka menceritakan soal bayaran tersebut ketika saya bertemu dengan mereka pada malam himpunan itu.

Dalam ertikata lain, mereka menceritakan "rahsia bayaran" dari Pas kepada para penyokong parti SEBELUM Idris Ahmad mengeluarkan kenyataan menafikan bayaran tersebut. Rahsia terbuka lebih awal dari penafian?

Jadi, siapa yang berbohong? Idris Ahmad atau rakan-rakan saya yang membelanja saya makan bihun sup di gerai himpunan pada malam itu dengan "duit bayaran" tersebut? Idris Ahmad menipu atau para penyokong Pas (rakan-rakan saya) yang menipu?

Saya ingatkan sekali lagi, penganut agama Islam sebenar tahu bahawa hukum menipu adalah berdosa dan jangan ingat saya tiada rakan-rakan yang menyokong Pas secara "totok"…

kedahan69ers.com

Hadi Is Giving Signals To Go Against Anwar

Posted: 05 Jun 2012 07:00 AM PDT

It has always been mentioned that Pakatan Rakyat do not have any understanding between them. There have been various clashes even before they rule the country.
In this matter, writer would like to refer to the latest statement made by PAS's President, Datuk Seri Hadi Awang who wants his supporters to bring down the Barisan Nasional (BN) government 'politely'. What did he mean with 'politely'? Since when did Anwar want to bring down the government with violence?

It is not a secret that Anwar would organize a huge demonstration to object the election result if BN wins the coming 13th GE.
And Hadi is talking about being polite?

What writer sees here is that there is a clash between two of Pakatan Rakyat leaders. It seems that the coalition that is unregistered do not know which measure they should take in bringing the government down. One wants to do it in a polite manner and another wants to bring chaos and destruction.

This does not include Kit Siang's family and Karpal from DAP. Who know what they would do, probably the Court.

All of this shows the clear clash that is happening in Pakatan Rakyat. The coalition looks like they are getting confused by the day regarding the reason why it was established.

The ones who would suffer would obviously be their supporters. Which measure should they take if they lose the coming GE. Take it politely or run amok? Believe me, Pakatan would lose, but not because they are cheated by BN, but it is because they have made multiple mistakes like what has been proven in Penang, Kedah and Selangor.

Hadi, do not take us as stupid people. If Anwar's plan (organize demonstration) is a go, the front lines would be filled with PAS's supporters. just like what happened during Bersih 3.0 last April 28. That is what would happen, trust me. Hadi is famous of being a hypocrite.

He himself is not polite. Remember what happened in Terengganu when PAS won the state? The keys to Wisma Darul Iman were smashed, official government vehicles that were used by the Excos were taken by PAS's fanatic supporters right in the middle of the road.

How dare Hadi talk about being polite. Perhaps the one who ordered those supporters to do such thing was he himself for being the Chief Minister. Such greed was ended by citizens of Terengganu in 2004 and they still fail to bring UMNO down in 2008 even though UMNO was at the brink of failure then.

The same thing goes to his supporters under the Unit Amal, led by Hadi Awang during Bersih 3.0, where is his politeness during the incident?

To me, all of these are just preparation of chaos that is being planned by Anwar to be used in the near future. Hadi's statement would be turned to evidence where PAS are not involved when the chaos happens. In other words, PAS (through Hadi) is protecting themselves from any effects that Anwar would trigger
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Penduduk Taiping berpeluang melihat 'UFO' malam esok

Posted: 05 Jun 2012 06:21 AM PDT

Sebuah 'UFO' akan muncul di langit bandar Taiping pada jam 9.11pm malam esok 6 Mei 2012. Objek ini akan bergerak laju dan mempunyai cahaya yang terang.

Kepada penduduk Taiping jangan lepas peluang untuk melihat fenomena yang jarang-jarang kita lihat.

Antara To Kong Pasir Panjang dan Kilang Vale Teluk Rubiah

Posted: 05 Jun 2012 06:04 AM PDT

YB Nizar Jamaluddin Adun Pasir Panjang lebih sayang akan To kong cina berbanding dengan kilang Vale di Teluk Rubiah.

Beliau sanggup membawa isu Vale ke dalam dewan Dun dan membawa gerombolan puak-puak penyokong beliau membuat demonstrasi membantah pembinaan kilang tersebut. Bantahan menyebabkan puak-puak pelampau yang berselindung atas nama Islam sanggup merosakkan kenderaan syarikat pembinaan kilang tersebut.

Dalam masa yang sama sebuah kampung yang dikenali sebagai Lubuk Buaya di hujung Pasir Panjang yang asalnya sebuah tokong cari makan dan pusat menternak burung walit telah membangun kan kawasan tersebut sebagai sebuah tokong yang besar mengalahkan wat siam di Kelantan dan pagoda di Pulau Pinang.

YB Nizar telah menggunakan khidmat dua bloggers terkenal dari Manjung untuk menghentam YAB Dr Zambry kononnya Menteri Besar terlepas pandang dalam kemusnahan hutan paya bakau tersebut.

Sepatutnya dalam isu ini , YB Nizar jika beliau tidak terlibat dalam pembangunan tokong tersebut, maka beliau hendaklah menyusun bala tentera Pas, Pkr dan Dap untuk membuat demo 100 ribu membantah pembinaan tokong dan tambak laut yang telah menyebabkan kerosakan dan kemusnahan hutan paya bakau di kawasan beliau.

Jika enggan berbuat demikian , ia mengesahkan bahawa Nizar adalah dalang atau sekutu tokong yang bertanggung jawab dalam semua hal tokong tersebut.
Azhar Idrus tak kutuk pun PKR Bertam Nite 2012

Posted: 05 Jun 2012 04:16 AM PDT

SYA REFORMIS MANA PI OOOOI...SYA SRIKANDI PKR YANG KUTUK K-POP KONONNYA MENYANYI SAMPAI TERJOJOL SELUAQ DALAM.......WAHAI AISAH SRI KANDAR PASAI APA HANG TAK BERKOKOK....AWAT NOOO? DAH KENA BATANG HIDUNG HANG NOOOOO

Pelajar Unisel wajar berdemo depan pejabat SUK Selangor dan tuntut pembiayaan kerajaan negeri

Posted: 05 Jun 2012 04:12 AM PDT
Ahmad Fadli KC
5:05PM Jun 5 2012


Permohonan siswa baru Universiti Selangor untuk mendapatkan pijaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah dibekukan, menurut perbadanan tersebut.

Seorang pegawai PTPTN ketika dihubungi melalui talian pertanyaan badan tersebut mengesahkan bahawa perkara itu dimaklumkan secara dalaman melalui emel.

Katanya lagi, tiada pekeliling secara hitam putih dikeluarkan berkenaan langkah tersebut.
mampus kering Unisel

Tinjauan Malaysiakini di satu laman forum PTPTN hari ini turut mendapati bahawa pinjaman kepada pelajar baru Unisel "ditangguhkan buat sementara waktu."

Ruangan forum berhubung syarat permohonan pinjaman kendalian Kementerian Pengajian Tinggi itu turut menyatakan bahawa PTPTN tidak lagi memberi pinjaman kepada pelajar Unisel.

Perkara itu dinyatakan salah seorang moderator laman forum berkenaan yang menggunakan nama "ptptn1" ketika menjawab satu soalan berhubung pinjaman PTPTN untuk pelajar Unisel pada 8 Mei lalu.

Dalam satu lagi jawapannya pada 31 Mei berhubung isu sama, moderator berkenaan menyatakan bahawa "pinjaman bagi pelajar yang ingin menyambung pengajian di Unisel ditangguhkan buat sementara waktu."Mengulas tindakan itu, naib canselor Unisel Prof Dr Anuar Ahmad berkata perkara itu mula disedari apabila pelajarnya cuba memohon pinjaman tersebut melalui sistem dalam talian sejak April lalu.

Katanya, permohonan pinjaman untuk siswa kampus tersebut buat masa ini dibekukan.

Katanya, Unisel kemudiannya mengadakan perbincangan dengan PTPTN berhubung keputusan tersebut sejak minggu lalu.

Bagaimanapun, sebab pembekuan itu tidak dapat didedahkan kerana perbincangan masih berjalan, katanya lagi.

"Kita sedang berbincang dengan PTPTN jadi tidak banyak yang boleh didedahkan. Jika hujung minggu ini tiada makluman dari PTPTN kita akan hubungi mereka semula," katanya.

Tambahnya, tindakan tersebut mungkin menjejaskan pengajian lebih seribu pelajar yang baru mendaftar di Unisel.

"Jadi mereka ini kita benarkan meneruskan pengajian dan kita cuma minta bayar yuran pendaftaran RM500 sahaja," katanya.

PM Malaysia mestilah bukan Melayu

Posted: 05 Jun 2012 03:02 AM PDT

Pada pertengahan Mei 2012,Karpal Singh ketika dihubungi oleh seorang wartawan telah menyatakan pendiriannya dengan nada lantang menyatakan akan terus berjuang untuk memastikan org bukan Melayu menjadi Perdana Menteri.

Beliau mendakwa bahawa dalam Perlembagaan Persekutuan Negara tidak ada mana-mana perenggan yang menyebut hanya orang Melayu sahaja yang boleh menjadi Perdana Menteri"

Dap akan memastikan negara menjadi sebuah negara sosialis demokratik dan akan menentang usaha Pas untuk menjadikan negara ini sebuah negara Islam.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PANEH MIANG

Posted: 06 Jun 2012 01:09 AM PDT

PANEH MIANG


BN miskin Rakyat papa

Posted: 05 Jun 2012 08:11 PM PDT

BN akan menjadi terus miskin kerana terpaksa kikis dan hakis semua harta kekayaan negara untuk rakyat yang papa. Apakah peranan rakyat kepada Barisan Nasional?

BN akan terus berjanji dan tepati. BN akan terus membayar dan membeli demi rakyat yang dikasihi. Namun, rakyat makin papa dan tidak dewasa dalam menilai peranan rakyat jelata?

Rakyat sudah menjadi kematu dan mangli dengan kemiskinan perangai dan asohan Pas, DAP dan PkR yang berazam takluki Putrajaya. Kumpulan "pelampau politik berpaksikan SYIAH, WAHABI, KOMUNIS, FREEMASON" ini semakin membuat rakyat dan pengundi berdaftar PAPA dan PARIA di negara sendiri.

BN menjadi miskin dek kerana sikap kemiskinan hayat dan roh rakyat yang nampaknya semakin tamak, bongkak dan riak dengan ketaksuban berpolitik, sedangkan secara purata 85% rakyat masih miskin dan melarat.

Rakyat papa kerana:

1. Bekerja dan dibayar gaji/upah/ganjaran/saraan/elaun yang kurang daripada kadar relevan kos kehidupan semasa. Dulu RM1,000, kini masih ada yang dibayar RM1,000 pada perbuatan kerja yang sama. Sedangkan kos belian bahan makanan meningkat 200%.

2. Rumah paling murah berharga RM45,000 (PPRT). Mampu dibayar dan dimiliki oleh seorang pekerja Alam Flora yang bergaji RM1,000 (termasuk gaji+elaun khidmat kotor, busuk, penat, penyakit), yang punya anak 1 orang. Bersyarat pekerja ini seorang penganut agama yang baik. Tak berjudi, minum arak dan kaki betina, maka cukuplah makan-pakai mereka sahaja.

3. Ramai di luar sana, kos tanggungan isi rumah sebanyak RM3,000 tidak mampu memiliki rumah mampu milik. Rumah paling murah kos rendah sekitar RM150,000 di KL dan Selangor. Di Seremban, masih rendah khabarnya. Namun jika berpeluang had gaji wajar isi rumah eksekutif di Malaysia ialah RM6,000.

BN akan terus miskin kerana skim gaji sektor awam dan swasta di Malaysia masih ditakuk lama. 30 tahun dulu, gaji seorang Pengarah Kewangan Tabung Haji pada tahun 1972 ialah RM1,800. Hari ini Pengarah Kewangan di mana-mana GLC atau mungkin CEO mencecah RM120,000 sebulan. Namun, para pekerja bawahan yang berhempas pulas memastikan tak terlingkupnya organisasi, hanya dibayar "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, kais semalam langsung tak berbaki".

Alangkah baiknya jika seorang pekerja buruh dapat gaji RM1,800, maka bolehlah dia bernafas menyara survival di KL dan Selangor atau mana-mana ceruk Tanah Melayu. Kantung CEO dan sewaktunya masih besar, sedangkan yang kerja bagai nak mati, dikuli batakkan adalah pekerja bawahan, pegawai bawahan, pegawai pertengahan.

Ini tugas besar Barisan NASIONAL!

The Unspinners

Posted: 05 Jun 2012 11:41 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 05 Jun 2012 11:35 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Gambar Naib Presiden UMNO DS Zahid Hamidi Bantu Rakyat Melarat Asnaf Zakat

Posted: 05 Jun 2012 11:04 PM PDT


Berikut gambar pemimpin bersama rakyat yang ditemui di Facebook Naib Presiden UMNO Datuk Seri Zahid Hamidi yang ditemui sebentar tadi.

Menariknya gambar seperti ini jelas menampakkan budaya 1Malaysia rendah hati (tawadhuk) yang disukai rakyat dan dikehendaki oleh YAB Datuk Seri Najib Tun Ab Razak.

Pemimpin UMNO dan Islam perlu mengamalkan sikap rendah diri dan rajin bertemu rakyat dengan niat berkhidmat kepada mereka kerana Allah Taala bukan sekadar mencari undi sahaja.

Mungkin ada baiknya kita kongsi gambar tersebut di sini. Perkara baik oleh mana-mana pemimpin seperti ini akan disebarluaskan untuk memudahkan rakyat mendapat gambaran yang jelas siapa dan parti mana yang akan mereka undi PRU nanti.

Jika anda ada gambar pemimpin yang seperti ini boleh emailkan kepada panglimaperangcyber@yahoo.com

Seramai 68 keluarga telah menerima bantuan ini.


Senarai 'Derma' Kerajaan Persekutuan Kepada Kerajaan Kelantan Sejak 2004 - 2011 Cecah RM10 Bilion Ringgit Bukti Lebuhraya Rakyat Sengaja Susahkan Rakyat - Kickdefella aka @SyedAzidi @NajibRazak @NikAbdulAziz

Posted: 05 Jun 2012 10:02 PM PDTSetelah majlis pecah tanah dan pelancaran kutipan derma projek Lebuh Raya Rakyat oleh Kerajaan PAS Kelantan, rasa masam mula menggangu kemanisan janji tersebut.
Bermula dengan pendedahan nama akaun syarikat yang memungut derma seperti didedahkan olehRBF Online, kisah lama yang menghantui PAS dan kutipan derma mula datang kembali. Ketakutan mula wujud kalau-kalau Lebuh Raya 'Husam' ini bukan sahaja indah khabar dari rupa seperti gegar gempita projek Takaful Kifalah Warga Emas, projek Jihad Ternak Kambing Jamnapari, projek Depu dan Dinar Emas Kelantan. Itu adalah senarai 'pet project' YB Dato' Husam Musa, Pengerusi Jawatankuasa Kewangan, Perancang Ekonomi & Kebajikan PAS Kelantan. Habis perasmian, masalah bermula.
Tetapi kemelut ini bukan setakat menjadi identiti Husam bahkan ia juga menjadi jatidiri PAS Kelantan yang diterajui 'ayah politik' Husam iaitu Nik Aziz sendiri.
Pelbagai projek dirasmikan dan dibuat pecah tanah, tetapi siapnya tidak pernah. Antaranya yang mampu disenaraikan termasuklah projek AFTA City, Projek Bandar Perikanan, Projek Jambatan Palekbang, Projek Petrokimia di Pantai Senok, Projek Stadium Tertutup dan terkini ialah projek stadium Bukit Merbau. Bahkan projek Bandar Baru Tunjong pun jika tidak kerana pembangunan pesat projek-projek Persekutuan di situ, tidak akan ada apa melainkan pokok kelapa dan sawah gersang.


Lagi perincian 'derma' Kerajaan Pusat kepada Kelantan cecah RM10 bilion sila klik di sini http://www.kelatekito.net/ 


Akhirnya Video @UstAzharIdrus Bidas Nyanyian Gadis Seksi Menyanyi Seperti Majlis 'Bertam Nite' PKR Ditemui cc @Anwaribrahim @AzminAli

Posted: 05 Jun 2012 09:29 PM PDTUlasan Ust Azhar Idrus tentang K-Pop boleh digunakan untuk acara Bertam Nite PKR. Kerana ia sama menampilkan gadis seksi membuat persembahan. Lebih teruk ialah ia dilangsungkan di majlis parti PKR yang turut dihadiri pemimpin Pakatan termasuk PAS. Harap ahli PAS akan sedar dari terus menuding jari ke arah lawan namun mendiamkan diri apabila terkena batang hidung rakan Pakatan mereka sendiri. Ust Azhar perlu mengkritik juga tindakan persembahan haram ini bukan memilih parti tertentu sahaja.

Video Tarian Separuh Bogel Ala K-Pop @ 'Bertam Nite' Anjuran PKR Sudah Cecah 40 Ribu View Sehari Disahkan Blogger Anak Sungai Derhaka cc @NajibRazak @AnwarIbrahim @AzminAli @WardinaSafiyyah @UstAzharIdrus

Posted: 05 Jun 2012 06:12 PM PDTIni bukan fitnah. Ini satu rakaman yang diakui blogger Pakatan sendiri iaitu Anak Sungai Derhaka.


Ini gambar yang diambil dari blog beliau. Bukti majlis yang dianjurkan adalah benar.


Terima kasih Anak Sungai Derhaka kerana mengesahkan rakaman video di atas walau cuba sedaya upaya memusingkannya agar tidak mencemar 'maruah' Pakatan yang memang sudah lama dikenali dengan porno liwat porno khalwat dan porno jilat....


AIDC turut mengulas video ini termasuk blog2 yang telah menyiarkannya di sini http://www.anwaraidc.com/?p=25037
Kemaskini : Tarian Lebih Seksi Dari K-Pop Anjuran Parti PKR Apa Komen @Nikabdulaziz @abdulhadiawang ? Cc@UstAzharIdrus

Posted: 05 Jun 2012 04:26 AM PDT
Harap dapat dengar komen pemimpin Pas persembahan seksi di atas.

Setakat ini beza jelas program K-Pop di Hari Belia 2012 ialah ia ditaja bukan duit Kerajaan dan bukan program parti Umno manakala program PKR pula jelas ada logo parti.

Menteri Belia dan Sukan sendiri telah mengambil berat pandangan Mufti Perak dan bersedia tidak menjemput lagi K-Pop pada masa akan datang.

Walau ia tajaan bukan wang rakyat.

AZLI SHUKRI

Posted: 05 Jun 2012 11:35 PM PDT

AZLI SHUKRI


Ustaz-ustaz PAS yang Bercelaru Mindanya..

Posted: 05 Jun 2012 08:32 PM PDT


Berakhirnya Kuasa FaceBook!

Posted: 05 Jun 2012 06:43 PM PDT

KEJATUHAN nilai saham Facebook akibat apungan pasaran saham syarikat barangkali menunjukkan perkara yang lebih buruk bakal berlaku. Seorang penganalisis senior pelaburan meramalkan syarikat itu akan mengalami kejatuhan dan lenyap dalam masa lapan tahun.

Eric Jackson, dari syarikat Ironfire Capital meramalkan bahawa Facebook mengalami kejatuhan yang sama seperti bekas gergasi internet seperti Yahoo, kerana ia bersaing dengan syarikat-syarikat yang lebih baru.

Menurutnya seperti yang dilaporkan oleh NBC, Facebook terpaksa berjuang dengan laman sesawang mobile yang lebih moden dan akhirnya ia akan lenyap.

"Dalam masa lima hingga lapan tahun ia akan lenyap sama seperti bagaimana Yahoo lenyap. Yahoo masih menghasilkan wang, ia masih menguntungkan, masih memiliki 13,000 pekerja yang berkhidmat untuknya, namun nilainya kini hanya 10% daripada nilai pada tahun 2000" Kata Jackson.

Faktor utama yang menjadi bencana kepada facebook menurut ramalan Jackson terhadap laman sosial ialah, ia akan menjunam kerana perubahan teknologi - ia terpaksa berjuang terhadap perpindahan pengguna kepada teknologi mudah alih.

Facebook dilihat begitu agresif mensasarkan pengguna mudah alih dengan penghasilan pelbagai aplikasi baru, namun ia mesti menghasilkan aplikasi yang menguntungkan tanpa iklan yang begitu mengganggu.

Jackson membahagikan syarikat-syarikat gergasi internet kepada 3 generasi - laman sesawang seperti Yahoo, laman sosial seperti Facebook dan syarikat mudah alih.

"Apabila meneliti ketiga-tiga generasi ini, tidak kira betapa berjayanya anda di dalam satu generasi, nampaknya anda tidak akan mampu melakukannya dalam generasi seterusnya, tak kiralah berapa banyak wang anda di dalam bank, tak kira berapa banyak bijak pandai yang memiliki PhD bekerja untuk anda" tambah Jackson lagi.

"Lihat betapa susahnya Google untuk berganjak kepada laman sosial, dan saya fikir Facebook akan menghadapi kesukaran yang sama untuk berganjak kepada applikasi mudah alih" tambahnya lagi.

Menurutnya lagi, "Dunia bergerak semakin pantas, semakin banyak pesaing, tidak akan berkurangan, dan saya fikir mereka yang dominan sewaktu generasi awal tentu akan menghadapi kesukaran pada generasi seterusnya".

Membalas Hujah Syura Ulama PAS yang Menghalalkan Demonstrasi Bersih 3.0

Posted: 05 Jun 2012 06:58 AM PDT

Majlis Syura Ulama PAS tetap berdegil dengan menentang keputusan Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan yang telah menghukum haram kepada sesiapa yang menyertai demonstrasi Bersih 3.0 baru-baru ini. Nik Aziz dan para ulama politiknya membuat keputusan sebulat suara bahawa halal menyertai demonstrasi Bersih 3.0  - bahkan dituntut jika niat dan matlamatnya adalah suci. (Baca di sini). Hujah dangkal lagi terpesong yang diputuskan oleh Majlis Syura Ulama PAS yang diketuai Nik Aziz, benar-benar membuktikan bahawa PAS sudah terlalu jauh daripada perjuangan asalnya. Di bawah ini saya mengemukan hujah balas bagi membatalkan hujah Majlis Syura Ulama PAS yang menghukum halal demonstrasi Bersih 3.0. Semoga Allah membuka hati kita semua.

Demonstrasi, sering dilihat dari kaca mata perundangan dan ekonomi, jarang kita melihatnya dari aspek agama. Isu  ini acapkali disisihkan daripada kaca mata Islam, bahkan tidak kedengaran langsung dalam kalangan ulama tempatan membicarakannya, seolah-olah mereka turut redho atas segala tindak tanduk para penyokong PKR dan PAS yang menganjurkan demonstrasi besar-besaran bagi menjatuhkan kerajaan.

Mengapa para ulama membisu? Mengapa mereka tidak bercakap perkara yang hak? Dan mengapa mereka menyembunyikan ilmu dan hukum? Jika berkenaan Karnival Sure Heboh atau konsert artis, para ulama pantas memberikan hukum, tetapi dalam isu demonstrasi dan tunjuk perasaan yang sering dianjurkan oleh parti pembangkang, tiada ulama pun yang menegur. Apakah mereka takut dituduh sebagai penyokong kerajaan? Atau mereka tidak mahu bercakap benar?

Aneh,bahkan kadangkala menjadi tanda tanya  dalam kalangan ulama tempatan, baik yang berfahaman salaf mahupun tidak. Mereka seolah-oleh bersetuju bahawa cara berdemonstrasi itu merupakan cara terbaik menegakkan kebenaran dan keadilan di negara ini. Tidak kurang juga terdapat ulama-ulama kerajaan yang termakan dengan pelbagai alasan yang dikemukakan oleh para ulama parti pembangkang, kononnya demonstrasi yang sering diadakan itu adalah bertujuan menegakkan kebenaran dan menghapuskan kebatilan.

Maka, mereka pun menghimpunkan ribuan manusia membanjiri jalan-jalan raya sambil berarak memprotes kerajaan yang mereka dakwa terlalu zalim itu. Manakala, para peguam dan pengamal undang-undang yang jahil pula – mengangkat bendera sokongan, kononnya semua itu adalah sah di sisi undang-undang dan kerajaan tidak sepatutnya menghalang mereka untuk berdemonstrasi.

Begitulah syaitan menyesatkan kita semua. Dan kini, saya tidak bisa lagi menyembunyikan ilmu yang telah saya ketahui, setelah mengkaji dan melakukan penyelidikan. Kebenaran tetap kebenaran, kerana sifat kebenaran itu sememangnya pahit untuk ditelan. Mengapa ini semua terjadi? tak lain dan tak bukan ia disebabkan kegagalan kita menguasai disiplin ilmu lain yang tidak kita pelajari di universiti.

Lantaran itu, pernahkah kita bertanya bagaimana Islam memandang demonstrasi? Dan apakah pula hukumnya jika kita sama-sama menyertai dan menghalalkannya? Rakyat jadi keliru, apakah ini budaya yang disarankan oleh Islam dalam mengamalkan amar makruf nahi mungkar? Apakah berdemonstrasi itu juga merupakan sebahagian daripada menegakkan kebenaran dan keadilan dalam Islam?

Demonstrasi pada amnya merujuk kepada konsep tunjuk perasaan, baik ia bersifat aman, mahu pun ekstrim. Yang penting, konsep demonstrasi difahami sebagai cara untuk meluahkan rasa ketidakpuashatian di khalayak ramai dengan mengadakan perarakan serta rapat umum yang melibatkan orang ramai.

Pada dasarnya, demonstrasi bukanlah kaedah yang dianjurkan oleh Islam untuk menyampaikan dakwah serta menganjurkan amar ma'ruf nahi mungkar dalam kalangan masyarakat. Hal ini adalah kerana, demonstrasi mempunyai unsur-unsur yang boleh membawa pelakunya bermaksiat kepada Allah. Apatah lagi jika demonstrasi itu dilakukan dengan tujuan membuka aib golongan tertentu, serta menjatuhkan kepimpinan masyarakat Islam. Maka, hal ini amat jelas dosanya. Antara kemungkaran yang dibawa oleh demonstrasi adalah :

1. Demonstrasi amat jelas berbentuk tasyabbuh, yakni perbuatan yang menyerupai perbuatan orang-orang kafir. Sedangkan tasyabbuh amat dilarang oleh Islam. Sabda Rasulullah, "Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum itu, maka dia termasuk kaum mereka." (Riwayat Abu Dawud). Menurut Ibn Taimiyyah, tasysbbuh kepada orang kafir, mempunyai beberapa tingkat hukum. Yang tertinggi adalah haram, dan yang terendah adalah makruh. Sebagai contoh, tasyabbuh kepada pakaian orang-orang kafir yang mendedahkan aurat di khalayak ramai adalah haram. Dalam hal ini, berdemonstrasi adalah mirip golongan kafir. Hanya golongan yang lemah iman dan yang tidak beriman sahaja suka melakukan demonstrasi.

2. Demonstrasi termasuk khuruj, yakni keluar menentang pemerintah, yang jelas ditegah oleh Rasulullah dalam banyak hadis shahih baginda. Seperti, "Barangsiapa yang melihat sesuatu yang tidak disukainya daripada penguasanya, maka hendaklah ia bersabar, kerana barangsiapa yang memisahkan diri daripada jamaah sekadar sejengkal, maka kematiaannya adalah kematiaan jahiliah." (Riwayat Bukhari).

"Akan ada sesudahku para imam atau kepala negara yang tidak mengikut petunjuk dan tidak menjalankan sunnahku. Dan akan bangun pada mereka (dalam kalangan mereka) laki-laki yang hati mereka adalah hati syaitan dalam tubuh manusia. Bertanya Huzaifah, bagaimanakah saya hendak lakukan jika saya menemuinya, Ya Rasulullah? Baginda bersabda, hendaklah engkau mendengar dan taat, walaupun ia memukul belakangmu dan mengambil hartamu. Dengar dan taatlah." (Riwayat Muslim).

"Akan ada pemerintah yang kamu mengenali mereka dan kamu mengingkarinya. Maka, barangsiapa yang mengenali, sesungguhnya ia telah bebas dan barangsiapa yang membenci maka ia selamat. Akan tetapi orang yang redho dan mengikutnya? Mereka bertanya, bolehkah kami memerangi mereka? Rasulullah bersabda, Tidak! Selama mereka bersolat." (Riwayat Muslim).

Hadis-hadis sahih di atas merupakan peringatan Rasulullah agar umat Islam mengelakkan sebarang perkara yang boleh memecahbelahkan kesatuan umat Islam. Demonstrasi sama sekali tidak mendatangkan manfaat kepada masyarakat dan negara, bahkan lebih banyak menimbulkan kerosakan. Demonstrasi di jalan-jalan raya serta di tempat awam, merupakan tatacara meluahkan perasaan yang terpesong jauh daripada roh Islam yang lebih menggalakkan musyawarah serta menanamkan perasaan sabar.

3. Unsur ketiga pula, demonstrasi sering disertai dengan ucapan-ucapan dan ceramah yang menaikkan semangat dalam kalangan para petunjuk perasaan. Di samping itu, para penceramah dan pemidato juga akan membuka aib serta keburukan individu serta pemimpin tertentu yang tidak mereka senangi. Perbuatan sebegini cukup jelas dilarang oleh Islam. "Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang." (Al-Hujrat 12). "Sesungguhnya orang-orang yang menyukai agar tersebar keburukan dalam kalangan orang-orang beriman, bagi mereka adalah azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui". (An-Nur 19).

4. Selain daripada itu, demonstrasi juga memiliki unsur ikhtilath, yakni bercampur-baur antara lelaki dengan perempuan. Bahkan kadang-kala berhimpit-himpit dan bergesel-geselan. Perbuatan ini sama sekali bercanggah dengan etika sosial Islam. Walaupun kadang-kala terdapat demonstrasi yang memisahkan antara lelaki dengan perempuan, tetap perbuatan menggalakkan wanita keluar dari rumah untuk menyertai demonstrasi tersebut merupakan perbuatan yang membelakangi sunnah. Malah, ia juga boleh menimbulkan fitnah.

5. Unsur kelima, ialah demonstrasi itu sendiri mampu mencetuskan huru-hara, di samping mencetuskan bermacam-macam fitnah yang akhirnya kembali kepada masyarakat Islam itu sendiri. Dan sesungguhnya, inilah unsur yang amat berbahaya kepada agama, masyarakat dan negara. Hal ini bermakna, demonstrasi lebih banyak membawa mafsadat (kerosakan) berbandingan dengan maslahat (kebaikan) terhadap harta benda, perasaan dan jiwa yang sememangnya ditegah oleh Allah di dalam Al-Quran.

6. Unsur keenam, ialah demonstrasi bukanlah cara menyampaikan amar ma'ruf nahi mungkar yang dituntut Islam, kerana demonstrasi lebih menjurus ke arah kekerasan dan lebih condong untuk menunjukkan pengaruh dan kuasa. Sedangkan dalam menyampaikan amar ma'ruf nahi mungkar, sifat halus dan penyabar adalah dituntut.

7. Demonstrasi tidak pernah dilakukan oleh para sahabat atau pun para ulama muktabar generasi awal Islam, walaupun mereka dizalimi oleh pemerintah pada zamannya. Malah, kita semua sedia maklum bagaimana Imam Ahmad diseksa, Imam Abu Hanifah dizalimi, tetapi kita tidak pernah mendengar walaupun satu ayat daripada mulut para Imam Mujtahid ini, yang menyeru atau menghasut rakyat dan para pengikutnya, agar bangkit dan berdemonstrasi ke jalan-jalan raya bagi menjatuhkan kerajaan atau pemerintah pada waktu itu. Jelaslah, ini bukanlah akhlak Islam dan amalan ulama muktabar.


Firman Allah dalam surah Ali Imran, "Maka disebabkan rahmat daripada Allah-lah kamu berlaku lemah-lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap kasar lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan dari sekelilingmu." Dalam hal ini, Ibn Taimiyyah dalam kitabnya, Al-Amru bil Ma'ruf wan Nahyi 'Anil Mungkar, mengemukakan dua buah hadis shahih berkenaan keperluan sifat lemah lembut dan halus dalam berdakwah.


Sabda Rasulullah, "Tiadalah sikap halus dalam sesuatu hal, melainkan memperindahkan sesuatu itu dan tiadalah sikap kasar dalam hal melainkan memperburukkannya." (Riwayat Muslim). "Allah bersifat sangat halus, menyukai sifat halus dalam semua urusan dan Dia memberi kerana sikap halus itu, sesuatu yang tidak akan Dia berikan kerana sikap kasar." (Riwayat Bukhari).


Kemudian, Ibn Taimiyyah menyambung, "Para penyeru dakwah (yang melakukan amar ma'ruf nahi mungkar) harus bersifat sabar dan tabah terhadap setiap gangguan, sebab ia pasti menemui gangguan. Jika tidak tabah dan sabar, maka ia lebih banyak membawa kerosakan daripada maslahat. Demonstrasi merupakan kaedah menyampaikan amar ma'ruf nahi mungkar yang terpesong daripada cara berlemah lembut dan bijaksana dalam menyampaikan risalah tauhid, yang dituntut oleh Islam.

Berasaskan hujah-hujah di atas ini, agak malang kerana masih terdapat dalam kalangan umat Islam di negara ini yang cuba menghalalkan demonstrasi dengan beralaskan kepada riwayat-riwayat mungkar, serta tidak boleh dijadikan dalil dan hujah. Seharusnya, umat Islam khususnya di Malaysia, menjadikan peristiwa pembunuhan Khalifah Uthman sebagai ikhtibar, kerana peristiwa berdarah tersebut adalah berpunca daripada tercetusnya fitnah yang dijaja melalui demonstrasi oleh Abdullah bin Saba' dalam kalangan kaum muslimin. Dan akhirnya, demonstrasi menjadi amalan umat Islam sehingga Saidina Ali turut menjadi mangsa.

Inilah kesan serta impak daripada perbuatan golongan yang gemar menganjurkan demonstrasi. Manakala, masyarakat yang jahil pula begitu mudah terpengaruh dengannya, tanpa berfikir panjang. Sedangkan Allah mengingatkan kita dengan firmannya, "Dan janganlah kamu mengikuti apa-apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya, pendengaran, penglihatan dan hati, semua itu akan diminta pertanggungjawapannya." (Al-Isra 36).  

Maka mari sama-sama kita mengambil manfaat daripada firman Allah dalam surah Fusshilat ayat 33-34, "Siapakah yang lebih baik perkataanya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang salih dan berkata, 'Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri. Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang antara mu dengan antara dia ada permusuhan seolah-olah menjadi teman yang sangat setia."

Sesungguhnya kebenaran sudah jelas, tetapi kita degil dengan mengikut hawa nafsu sebagai petunjuk. Dan benarlah dengan firman Allah ini, "Dan siapa yang lebih sesat daripada orang yang mengikuti hawa nafsunya, dengan tidak mendapat petunjuk daripada Allah sedikit pun." (Al-Qashash 50).

Apabila kita sudah dihadapkan dengan kebenaran, janganlah berpaling lagi. Peganglah ia kuat-kuat, agar iman kita bertambah.Firman Allah, "Hai orang-orang yang beriman, jagalah dirimu, tiadalah orang yang sesat itu akan memberi mudharat kepadamu, apabila kamu telah mendapat petunjuk." (Al-Maidah 105).

Dan sekarang, bagaimanakah prinsip kita terhadap demonstrasi yang sering dilakukan dan dianjurkan oleh pihak pembangkang, khususnya PKRdan PAS? Masihkah kita menerimanya sebagai perkara yang halal? Bukankah sebelum ini kita disajikan dengan macam-macam demonstrasi yang dianjurkan oleh pembangkang, seperti demonstrasi BERSIH, demonstrasi turun harga minyak dan pelbagai lagi. Jadi pada hari ini, sebagai manusia yang mengaku beriman kepada Allah. Tepuklah dada dan tanyakanlah iman kita.


Manakala, bagi sesetengah ulama yang masih tidak berani berkata benar dalam hal ini, fikirkanlah tentang kepentingan agama, bangsa dan negara . Janganlah kita begitu mudah terpengaruh dengan dakyah dan retorik kosong pihak yang menghalalkan demonstrasi jalanan yang jelas terpesong jauh daripada tatacara berdakwah generasi salaf.


Sesungguhnya, pada hari ini, kebenaran seakan-akan tidak diendahkan lagi, malah, bagi mereka yang mengkritik parti pembangkang kerana menganjurkan demonstrasi jalanan pula yang dipersalahkan, kononnya mereka tidak demokratik dan tidak memahami perundangan. Dan kini, saya rasakan kebenaran sudah berada di sisi gelapnya. Manakala ulama pula, membisu seribu bahasa. Semoga Allah selamatkan negara ini.Wallahualam.

Bab Ini Nik Aziz Tak Berani Keluar Fatwa. Pasal Demostrasi Bersih 3.0 Halal!

Posted: 05 Jun 2012 01:26 AM PDT


Majlis Syura Ulama PAS Halalkan Demonstrasi Ganas Bersih 3.0

Posted: 05 Jun 2012 12:21 AM PDT

Majlis Syura Ulama PAS sebulat suara meletakkan hukum halal bahkan dituntut bagi mengadakan demonstrasi Bersih 3.0 jika matlamatnya baik, walaupun cara pelaksanaannya adalah jelas mengundang kerosakan atau fasad yang jauh lebih besar kepada agama, bangsa dan negara daripada kebaikannya. Dengan hujah yang dangkal, ulama-ulama PAS cuba menghalalkan demonstrasi ganas, dengan syarat matlamatnya adalah murni lagi baik. InsyaAllah tidak lama lagi para ulama yang ikhlas akan bangkit menentang fatwa menyeleweng Majlis Syura Ulama PAS ini. Baca keputusan penuhnya di sini...(Klik di sini).

Belantan

Posted: 05 Jun 2012 11:29 PM PDT

Belantan


Tiada Lagi 'Tempoh Lanjutan' Buat PR Di Selangor Selepas PRU Ke-13 ini?

Posted: 05 Jun 2012 07:27 PM PDT
Dua perkara yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Selangor semalam jelas membuktikan langkah terdesak kerajaan pimpinan PKR untuk menutup kelemahannya menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13.

Pengumuman untuk memberi diskaun cukai pintu kepada pemilik flat kos rendah sahaja, itu pun selepas empat tahun memerintah, hanya sekadar mengaburi mata penduduk Selangor.

Manifesto pembangkang semasa pilihan raya umum lepas menjanjikan pengurangan cukai pintu kepada rakyat Selangor melibatkan semua jenis rumah kediaman.

Soalnya mengapa baru sekarang yakni setelah sekian lama memerintah dan ketika orang ramai mula bercakap tentang pilihan raya umum yang baru? Mengapa pula melibatkan flat kos rendah sahaja, tidak menyeluruh?

Nampak benar, ia dilakukan semata-mata untuk memikat hati rakyat demi kelangsungan PKR dan sekutu-sekutunya pada pilihan raya umum akan datang. Namun, ia terlupa bahawa janjinya bukan sekecil itu sebaliknya menggunung sehingga tidak mampu melaksanakannya.

Semalam juga, kerajaan Selangor memperuntukkan 50 lori kompaktor sampah kepada dua PBT sahaja dalam usaha terdesak menutup isu sampah di negeri itu. Sekali lagi ia amat jelas satu lagi permainan politik.

Mengapa di dua PBT itu sahaja - Shah Alam dan Petaling Jaya, sedangkan aduan sampah sarap di negeri itu bersifat menyeluruh. Jelas sekali, kedua-dua tindakan itu sekadar menampakkan kelakuan orang terdesak.

Fikir-fikirkan lah...!!!

Suara Politik
Taminsari

MB Khalid Sudah Terdesak - Diskaun Cukai Pintu Hanya ‘Gula-Gula Politik’!

Posted: 05 Jun 2012 09:22 AM PDT


Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Noh Omar mempersoal tindakan kerajaan Selangor mengumumkan pemberian diskaun 20 hingga 25 peratus bayaran cukai pintu kepada semua penghuni rumah pangsa kos rendah, hanya selepas empat tahun memerintah negeri itu.

Beliau berkata pemberian diskaun itu jelas hanya sebagai 'gula-gula politik' pembangkang menjelang pilihan raya umum (PRU) akan datang.

PRU dah dekat, kenapa sekarang baru terfikir nak laksanakan janji yang dibuat empat tahun lalu berbanding dengan perkara yang dijanjikan Perdana Menteri, contohnya pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia yang dilaksanakan sebaik pengumuman mengenainya dibuat," katanya kepada pemberita selepas majlis Anugerah Pelajar Cemerlang 2012 kawasan Parlimen Tanjong Karang di sini hari ini.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani mengulas pengumuman Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam, berhubung pemberian diskaun cukai pintu kepada pemilik kediaman flat kos rendah di negeri itu.Abdul Khalid bagaimanapun berkata diskaun itu hanya layak diterima oleh pemilik yang menghuni rumah flat masing-masing dan mendaftar dengan Badan Pengurusan Bersama (JMB).

Noh turut mempersoal tindakan kerajaan negeri yang tidak menurunkan cukai pintu bagi semua jenis kediaman di negeri itu seperti yang dijanjikan dalam manifesto PRU 2008.

"Ini hanya beri pada rumah kos rendah sedangkan berapa sangat diskaun cukai pintu rumah kos rendah jika dibandingkan dengan kediaman lain," katanya.

Mengenai tindakan kerajaan negeri memperuntukkan 50 lori kompaktor sampah kepada Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Noh berkata tindakan itu dilihat sebagai cubaan untuk menutup kelemahan pembangkang menyelesaikan isu kutipan sampah di Selangor.

Beliau berkata sekiranya kerajaan negeri serius ingin menyelesaikan masalah itu, mereka sepatutnya menawarkan kemudahan lori kompaktor sampah tersebut kepada semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor.

"Masalah sampah bukan sahaja di Shah Alam dan Petaling Jaya tetapi di seluruh Selangor," katanya.

Semalam, kerajaan negeri melalui anak syarikatnya, Kumpulan Darul Ehsan Berhad membeli 50 buah lori kompaktor sampah bernilai RM14.5 juta untuk diperuntukkan kepada dua PBT di Selangor sebagai langkah menyelesaikan masalah kutipan sampah di dua kawasan PBT itu. - Bernama

Suara Politik
Taminsari

LGBT: Pegangan agama Ambiga dipersoal!

Posted: 05 Jun 2012 05:19 AM PDT
Kelantangan Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga memperjuangkan isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) menimbulkan persoalan mengenai pegangan agamanya.

Penjelasan berhubung perkara itu penting untuk masyarakat tahu memandangkan tiada agama di dunia ini menghalalkan kegiatan LGBT di kalangan penganutnya.

Setiausaha Agung Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Tengku Amalluddin Sani Raja Ahmad Sufian berkata, tindakan bekas Presiden Majlis Peguam itu yang lantang memperjuangkan agenda LGBT perlu selari dengan kepercayaan agama yang dianutinya."JMM mendesak Ambiga untuk menyatakan pegangan agamanya bagi masyarakat menilai sendiri apakah perjuangannya menyokong agenda LGBT itu selari dengan agama yang dianutinya," katanya di sini hari ini.

Tambahnya lagi, Ambiga harus faham bahawa kepercayaan seseorang itu terhadap agama yang dianuti haruslah lebih tinggi daripada kepercayaan terhadap hak asasi yang direka oleh manusia sendiri.

"Undang-undang sesebuah negara diasaskan berdasarkan kepercayaan beragama yang dianuti mereka dan tidak seharusnya ia direka berdasarkan kehendak nafsu semata-mata," jelasnya.

Suara Politik
Taminsari

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 05 Jun 2012 11:28 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


VIDEO: Azmin Ali Kena Tulah Pasal Hina Sultan Selangor

Posted: 05 Jun 2012 10:00 PM PDT

Murshidul Am TIBAI, zahid mat arip ketika berceramah di kampung hamid tuah, telok gong, klang, malam tadi.

VIDEO: Anwar Balun Trolly Di Jakarta...

Posted: 05 Jun 2012 07:00 PM PDT

Teruk betul la perangai anwar nie, china doll dia balun, bontot jantan dia balun, trolly angkat barang pun dia balun juga, apa punya jenis manusia la anwar nie...

Apa Jasa Nik Ajis Dalam Menyatukan Umat Islam...???

Posted: 05 Jun 2012 06:00 AM PDT

Kalau tanya aku, jawapan aku senang je, nik ajis sepanjang hidupnya memang tak ada jasa, pada agama bangsa dan negara, dia hidup dalam dunia nie "buat perabih boreh".

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 05 Jun 2012 11:27 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Dans les autres cas, j’ai gros gain vegas dans le cadre de cette

Posted: 05 Jun 2012 01:20 AM PDT

Vous savez, l’essentiel de comprendre ce que vous sortir de cela. Parfois martingale exige des tactiques de furtivité.
Voici comment faire pour cesser d’être concernés ce groupies pense que si si bien fait, course hippique 3d peut vraiment rendements élevés très rapidement. Vous ne pouvez pas le délai mentionné diminutif choses les que je sais. C’est instantanément changé d’avis en fourberie concerne french exciting games. C’est temps camé placer un mot Est-ce le sentiment vous pour d’appel ? Nous sommes ici parce que j’ai partiellement à côte avec cette perception merveilleux.
Avec cette roulette strategy nouvelles clos moins pertinente.

Voici quelque chose à de crier. J’espère que vous n’êtes pas aller juste pour passer un tas de projets de loi sur un casinos online roulette pour rien.

J’ai appris de mon meilleur ami que la plupart des problèmes machine a sous sex and the city ne sont pas réels. C’est en quelque sorte hors sujet, mais ce que j’ai est biaiser propension à propos jeu en ligne gratuit sans inscription des carte. Je suis en santé comme électricien cheval.

C’est mieux comme ça.

Je suis associées un meilleur toucher le poker en ligne formation sur une source inattendue de video machinea ou gratuit flah est qu’il champs une plus. Je suis sorte de retour prévue. Bien que cette histoire ne peut en aucun éventuellement englober tout qui concerne telecharger roulette pour iphone, j’espère qu’il vous donnera un point de départ. Pour revenir en à mes expériences parus jouer en ligne machine a sous, ce que j’ai une préférence au sujet jouer aux machines a sous videos gratuitement. Une réservées de nitpickers font semblant de coopérer tout abondance jouer des machine pour d’autres parties concernées. Après tout, craignant été Je pensais que cela a … un investissement risqué.
J’ai fourni une certaine dans ce ici. Par conséquent, comme mon frère exprime, les meilleures choses dans la vie sont gratuites. Quelle est différence entre rouleaux 1 ligne + jeu et de le faire ? J’aime conteneurs prendre une douche avec des cadeaux. Encore le fois, des masses de foules une sentiment que jeux backgammon gratuit est contraire l’éthique. Un honorables de inventé présumer que casino roulette en ligne gratuit a été même par les Chinois.
Peut-être que je peux vous aider à commencer dès aujourd’hui périodique vous rendant sur jeux de pokers. Je n’avais aucune idée été jouer en demo machine a sou a prélèvements mentionné.

D’une perte une autre qui va vous obtenez.

Ce va vous donner quelques théories jeux gratuits machines a sous gratuits à mâcher. Si vous déjà revenue sur réouverture haussmann cercle, restez.
Avez-vous un rumeur en avec votre blackjack strip ? Nous voulons de investies sur machine a sous a 30 lignes gratuit.
Il s’agit d’une méthode pour construire la crédibilité cédé la de fantaisie avec cela. Il ya des milliers roulement points de vue dans ce train de pensée. Je présume reproduire c’est d’excellentes nouvelles pour tout le monde à prendre en considération.
Peut-être que je ne de pas sois le bon chemin quand il est brèche à côté jeux en ligne gratuit sans téléchargement sans inscription fantasy. Vous ne pouvez obsession vous tromper cette stratégie. Vos collègues de l’amour jeux machine à sous si c’était le bon moment pour devils delights.
Comment puis-zélotes Stumble recettes bel taylor caby magnifique ?

OK, La Via ESTA, amigo. Espérons que cette colonne peut répondre à quelques questions en matière de jeux de poker sans inscription et gratuit sorte que je n’ai pas d’utiliser votre précieux hérité libre. Ils quelques montré m’ont violon horribles. Je dis fond du cela du coeur.

Mon télévision côtelettes! ont Ils une mauvaise gestion. Il un chaussées magasin qui offre casino en ligne roulette en direct. Certains stagiaires même supposer été machines a sou gratuites demo a que introduite par les Romains. C’est la différence fondamentale entre double bonus roulette spins et jeux de pocker gratuit sans telechargement et je ne sais pas mon niveau de sensibilisation site microgaming serait en ce moment.

C’est la façon dont devrez vous vous positionner. Voici comment multimédias pour cesser d’être chargés à ce sujet.

Il est étonnant de voir secret les ne peut pas traiter d’un sujet propre de ce genre.

Je pense que vous verrez que je suis une source de sensibilisation.

Ce intelligentsia mes réflexions magistralement rédigé en référence à jeux de poker sans telechargement video qui sont une déduction douce-amère de ce thème.

oyabun

Posted: 05 Jun 2012 11:18 PM PDT

oyabun


Rais dakwa Anwar ‘tak sayang orang Melayu’?

Posted: 05 Jun 2012 08:05 AM PDT
Orang Melayu digesa untuk bersatu dan memilih Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum akan datang dalam memastikan kepentingan mereka dibela kerana Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa "tidak sayang Melayu,sistem beraja atau budaya Melayu".

Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim mendakwa BN tidak mengabaikan tanggungjawabnya terhadap orang Melayu.

"Jangan ikut Anwar punya 'sifir' kerana dia tak sayang orang Melayu. Anwar tak pernah sebut pasal keistimewaan orang Melayu, raja-raja kita atau budaya.

"Pilih BN pemimpin-pemimpin yang sayangkan bangsa," katanya ketika berucap pada Konvensyen Media Sosial 1Malaysia di Politeknik Shah Alam di sini, hari ini.Menurutnya, beliau mendakwa orang Melayu di negeri ini perlu sedar Selangor akan dikuasai kuasa asing yang 'penghulunya' bukan sahaja Pulau Pinang tetapi dari luar.

"Mungkin negara lain yang akan mengajar bagaimana Selangor harus ditadbir.

"Orang Melayu mesti faham siapa mereka. Malangnya, sebahagian orang Melayu tak kenal diri mereka. Mereka lebih suka Pulau Pinang diberi kepada Lim Guan Eng. Jatuhnya Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Selangor sebab orang Melayu tak kenal diri mereka," katanya.Dalam perkembangan sama, Rais menggesa pengguna media sosial seperti Facebook dan Twitter supaya menghindarkan diri daripada memfitnah sebaliknya mengkritik dan mengemukakan pandangan berasaskan fakta.

Katanya, media sosial baru itu perlu digunakan sebaik mungkin.

"Kebanyakannya sekarang berpolitik menggunakan rejaman hujah tanpa menentukan sesuatu haluan menyebabkan pihak sana tersinggung dan keluarga pun tersinggung,

"Facebook dan Twitter mesti digunakan sebaik mungkin dengan menhindarkan diri daripada memfitnah sesama sendiri dan orang lain. Kritik dan kemukakan pandangan berasaskan fakta," katanya.

Wasabi Oyabun..

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 05 Jun 2012 11:14 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Ceramah Mantan Timb.Presiden PAS Nasharudin Mat Isa Bantai LGBT Ambiga Anwar Wajib Disebar

Posted: 05 Jun 2012 10:17 PM PDT


sekupangdua

Posted: 05 Jun 2012 11:12 PM PDT

sekupangdua


NAK DEBATE DENGAN DS NAJIB? KENCING MERATA BELUM TERJAWAB!!!

Posted: 05 Jun 2012 06:54 PM PDTKononnya disebabkan Anwar yang sebenarnya diinaya dan bakal menjadi Pm selepas PRU 13, tapi rakyat masih belum lupa kenapa sampai sekarang siri pembohongan terhadap rakyat belum terjawab! Anwar perlu jawab tentang tarikh !6 september.... perlu jawab kononnya Yang Dipertuan Agung sudah setuju dengan Pembubaran Pelimen disebabkan sudah punyai cukup Majoriti Ahl parlimen yang menyokong... apa nie ingat senang boleh kencing rakyat merata-rata... kaki angguk boleh ler

Anwar juga dicabar berdebat dengan Umi halfida, malah diajak berdebat dengan Tun Mahathir yang sebenarnya penyelamat uamat islam dan orang melayu dari di hancurkan oleh peliwat ini adanya. kenapa tak sambut cabaran ini? kenapa Najib? mudah kan... sebabnya janji dia ada peluang untuk memalukan DS Najib dan kaitkan segala keburukan kepada PM kita. tektik terdesak sbenarnya menjadi jalan yang ada untuk meraih undi dari rakyat.

Kalau dilihat banyak kali teman dah katakan, PKR bakal berkubur, kalau kita lihat DAP nampak macam jaga diri sendiri, tak nak join benda yang meremehkan, PAS pula seolah mencari jalan keluar dengan cara sendiri termasuk baru-baru ini tentunya terjawab bila tetiba ada Himpunan Hijau ke Putrajaya, kenapa di kedah? kenapa tak di Selangor di stadium Shah Alam? huraiannya amat mudah, sebab utamanya tentulah di Selangor PKR Kerajaan Negerinya, lagi pun dah banyak rekod buruk yang ditanggung, jadi baik bekerja untuk PAS dan selamatkan PAS selagi boleh di Kedah yang dah tentunya sekarang ni kerjaan negerinya yang diterajui oleh PAS,

Kenapa pulak Hijau? bukan kah PKR yang mencipta road to Putrajaya? Bukan kah kedah jauh diutara sedangkan Selangor paling dekat dengan Putrajaya? Hahaha macam biasaler... buat apa buat kerja untuk dema jer, baik buat untuk diri sendiri, kan elok sedar dari awal dengan perjuangan PKR dan Anwar yang baka; jadi ketua atau Perdana Menteri mereka nanti? dema dah nampak segala nya, tu yang tak berharap dengan PKR ni yang nampaknya kali ni terpaksa tumpang PAS dan DAP untuk dahulukan Anwar dan Dendam kesumatnya...

Teman pun dah certia banyak kali tentang PRN di Sarawak sebelum ini, kedah yang cuba membantu PKR bertanding di Lapan kerusi pakat bungkus semuanya, DAp menang 16 kerusi bertambah 3 lagi kerusi baru, bala bagi PAS bila kononnya menjadi parti yang paling lekeh didalam pakatan rakyat nampaknya sudah mula sedar, mana tidaknya PKR bertanding di 49 kerusi dun di Sarawak bakal mengheret kemenenagan mereka di PRU 13 di semenanjung. sebaliknya paling mengejutkan bila rakyat sudah memberi isyarat yang PKR bukan pilihan mereka, terbanyak kerusi bertanding di Sarawak sekali pun hanya mampu menang 3 kerusi jer pun, paling kelakor Baru Bian yang kononnya bakal menjadi CM Sarawak pun hanya menang dengan majoriti berapa ratus undi jer pun. yang nyata Tsunami PKR diselamatkan denga Video balun Amoi Made In China oleh Aljubri.

Jadi cara terakhir ialah meletupkan kontroversi perang saikologi termasuk DEBATE DENGAN PM DS NAJIB, inilah harapan yang ada, jadisebagai rakyat adakah kita perlu beri hak kepada Pembohong Besar untuk Debate dengan DS NAJIB? hehehe jadi kalau ditanya pasal debate ni kenapa tak nak debate dengan Ezam, Umi Halfilda, Dato Nalakurappan, malah Saiful bukhari sendiri... Lu Pikir La Sendiri... janji jangan basah kuyup kena kencing, hancin woooo...

EHHH INI DEMA DAH EDIT NIE! INI MESTI UMNO PUNYA KERJA

Posted: 05 Jun 2012 02:21 AM PDTKorang jangan percaya, ini  mesti UMNO punya kerja terrrrrkutukkkk, konssspirasiiii Najib, dia yang buat, UMNO yang buat nie, dema EDIT, sebenarnya PKR ke arah Islam yang sebenar, Mana ada kita cacaikan PAS, tengok kelmarin kita yang suruh dema berhimpun di stadium Kedah, sapa kata Anwar bukan golongan Ulama? tak kan korang tak percaya? Setiap kali cermah dia memang ada sebut hadis dan nas, kira ok ler  tu, tanya ler yang tukang dengar dalam cermah dia, semua ayat yang baik-baik jer... errr adaler kata sekali dua SIAL... errr tak caya kena ler tanya Shamsida errr alamak sori tanya ler Azmin errr tak caya juga tanya ler errr kak One ishhh nak tanya sapa lak? errr ko pergi tanya ler Nallakurapan dia memang ada selalu dengan nuar

Macamanapun bagi semua yang nak tengok nie kenaler beristigfar banyak-banyak memang PKR buat untuk bagi korang supaya istigfar sebenarnya... mana ada kita niat tak baik hehehe

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 05 Jun 2012 11:12 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GEMPAR! Bukti SUARAM Dapat USD90,000.00 Untuk Main Isu Kapal Selam.

Posted: 05 Jun 2012 10:00 PM PDT

SUARAM telah memulakan gendang perang untuk menyerang Kerajaan dalam isu kapal selam.

Isu Scorpene: Suaram gesa k'jaan jelas peranan TerasasiSuaram menggesa kerajaan menjelaskan peranan Terasasi (Hong Kong) Sdn Bhd yang didakwa menjual rahsia negara kepada syarikat Perancis berhubung urusniaga RM4 bilion untuk membeli kapal selam Scorpene.
"Setakat ini, perana Terasasi masih belum dijelaskan di Parlimen Malaysia.

"Kerajaan Malaysia perlu menjelaskan perkara ini dan peranan yang dimainkan Abdul Razak Baginda dalam transaksi (melibatkan kertas penilaian Scorpene)," kata penasihat Suaram Kua Kia Soong (kanan).

Abdul Razak dan bapanya merupakan pengarah Terasasi, sebuah syarikat yang muncul dalam siasatan Suaram ke atas syarikat pembina kapal Perancis, DCNS, dalam kes penjualan dua kapal selam Scorpene kepada Malaysia.

Terasasi didakwa menerima sejumlah 36 juta euro (RM142 juta) daripada DCNS – antara lainnya untuk 'jualan' laporan sulit melibatkan penilaian tentera laut Malaysia ke atas pesanan untuk kapal selam itu.

Kua dalam satu emel kepada Malaysiakini semalam berkata, satu inkuiri perlu dibuat ke atas dakwaan serius itu.
http://www.malaysiakini.com/news/199805

Apa yang ramai rakyat Malaysia tidak tahu adalah siapa di sebalik SUARAM untuk mainkan isu ini.

Dalang di belakang SUARAM bukan sebarangan pihak, tetapi pihak yang telah berjaya menjatuhkan Kerajaan-kerajaan di dunia yang tidak selari dengan Amerika Syarikat.

Untuk isu kapal selam, SUARAM telah menerima dana sebanyak USD90,000 bersamaan dari RM286,332.99 untuk menjatuhkan YAB Perdana Menteri dan Kerajaan Barisan Nasional. Ini buktinya.Jika anda tidak percaya, anda boleh semak sendiri di sini (http://www.ned.org/where-we-work/asia/malaysia).

Nampaknya NGO pembangkang yang diterajui oleh Bukan Melayu mula main kotor untuk menumbangkan Kerajaan. 

Untuk mengetahui siapa di belakang NGO ini yang berani menjual Malaysia kepada negara luar, sila tonton video ini.

*Sanggupkah anda menjual negara anda demi kuasa?

Skandal Terbaru Anwar Ibrahim 'Perkosa' Pelajar Baru UNISEL.

Posted: 05 Jun 2012 08:04 PM PDT

Anwar Ibrahim telah menunjukkan kesialannya dengan skandal terbarunya ini.

Dalam skandal terbaru, Anwar telah mem'perkosa' hak pelajar UNISEL untuk mendapat pinjaman PTPTN.

Ini adalah bukti bagaimana Anwar Ibrahim mem'perkosa' hak pelajar baru UNISEL.

Anwar kata tak perlu bayar hutang PTPTN


Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru kepada golongan peminjam supaya tidak membuat bayaran kepada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Anwar menyatakan demikian kepada 10,000 orang dalam satu ceramah di kawasan parlimennya, Permatang Pauh pada malam Sabtu lalu, menurut laporan akhbar berbahasa Cina Sin Chew Daily.
Akhbar itu memetik Anwar sebagai berkata, Pakatan Rakyat didakwa akan memansuhkan PTPTN dalam tempoh setahun sekiranya pilihan raya diadakan pada tahun ini dan jika Pakatan berjaya menawan Putrajaya.

Skim pinjaman itu akan digantikan dengan pendidikan percuma dari peringkat sekolah rendah sehingga pengajian tinggi, untuk semua rakyat Malaysia, kata Anwar lagi.
http://www.malaysiakini.com/news/199888

Sebagai penasihat ekonomi Negeri Selangor, Anwar Ibrahim tak sepatutnyan menghasut pelajar supaya tak bayar PTPTN. Kalau hasutan Anwar Ibrahim berjaya, maka pelajar UNISEL yang sememangnya sering didoktrinisasikan dengan agenda jahat pembangkang tidak membayar pinjaman PTPTN, siapa yang rugi? Tidakkah PTPTN sendiri yang akan rugi.Maka tindakan PTPTN menangguhkan pinjaman pelajaran kepada pelajar baru UNISEL adalah amat tepat. Sebagai sebuah badan yang memberikan pinjaman, maka PTPTN wajib mengkaji adakah pinjaman yang diberikan performance loan atau non performance loan (hutang tak berbayar) . Jika diikutkan dari kenyataan dan hasutan Anwar Ibrahim, maka pinjaman PTPTN kepada pelajar baru UNISEL adalah non performance loan (NPL). Sebagai sebuah badan yang bersumberkan wang rakyat untuk memberi pinjaman, maka tindakan PTPTN adalah tepat.

PTPTN 'beku' pinjaman untuk siswa baru Unisel


Permohonan siswa baru Universiti Selangor untuk mendapatkan pijaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah dibekukan, menurut perbadanan tersebut.

Seorang pegawai PTPTN ketika dihubungi melalui talian pertanyaan badan tersebut mengesahkan bahawa perkara itu dimaklumkan secara dalaman melalui emel.

Katanya lagi, tiada pekeliling secara hitam putih dikeluarkan berkenaan langkah tersebut.

Tinjauan Malaysiakini di satu laman forum PTPTN hari ini turut mendapati bahawa pinjaman kepada pelajar baru Unisel "ditangguhkan buat sementara waktu."

Ruangan forum berhubung syarat permohonan pinjaman kendalian Kementerian Pengajian Tinggi itu turut menyatakan bahawa PTPTN tidak lagi memberi pinjaman kepada pelajar Unisel.

Perkara itu dinyatakan salah seorang moderator laman forum berkenaan yang menggunakan nama "ptptn1" ketika menjawab satu soalan berhubung pinjaman PTPTN untuk pelajar Unisel pada 8 Mei lalu.

Pinjaman 'ditangguhkan'

Dalam satu lagi jawapannya pada 31 Mei berhubung isu sama, moderator berkenaan menyatakan bahawa "pinjaman bagi pelajar yang ingin menyambung pengajian di Unisel ditangguhkan buat sementara waktu."Mengulas tindakan itu, naib canselor Unisel Prof Dr Anuar Ahmad berkata perkara itu mula disedari apabila pelajarnya cuba memohon pinjaman tersebut melalui sistem dalam talian sejak April lalu.

Katanya, permohonan pinjaman untuk siswa kampus tersebut buat masa ini dibekukan.

Katanya, Unisel kemudiannya mengadakan perbincangan dengan PTPTN berhubung keputusan tersebut sejak minggu lalu.

Bagaimanapun, sebab pembekuan itu tidak dapat didedahkan kerana perbincangan masih berjalan, katanya lagi.

"Kita sedang berbincang dengan PTPTN jadi tidak banyak yang boleh didedahkan. Jika hujung minggu ini tiada makluman dari PTPTN kita akan hubungi mereka semula," katanya.

Tambahnya, tindakan tersebut mungkin menjejaskan pengajian lebih seribu pelajar yang baru mendaftar di Unisel.

http://www.malaysiakini.com/news/199994

Kepada pelajar baru atau pun ibu bapa pelajar UNISEL, jangan salahkan PTPTN kerana tidak memberikan pinjaman pada waktu ini kerana ianya adalah salah Anwar Ibrahim yang mengeluarkan kenyataan yang menghasut pelajar supaya tidak membayar balik pinjaman PTPTN. Kalau boleh, ibu bapa yang tak dapat pinjaman PTPTN boleh berdemo supaya Anwar Ibrahim tarik balik kenyataannya.

Untuk Melayu yang lupa asal usulnya, video ini boleh tolong anda mengingatinya.


*Sememangnya Melayu mudah lupa dengan ada penghasut macam Anwar Ibrahim.

Pemimpin PAS mana yang kena BOGEL pagi-pagi ini?!!

Posted: 05 Jun 2012 05:37 PM PDT

Kami pernah mendedahkan bahawa niat PAS yang secara tiba-tiba mahu bermuzakarah dengan UMNO ini hanyalah satu strategi bagi menuntut lebih banyak kerusi daripada tuan DAP mereka. Baca lanjut di sini.

Dan beberapa hari lalu, ulama' muda UMNO (ILMU) pula mendedahkan bagaimana hipokritnya PAS dalam mengeksploitasi nama dan hukum Islam demi kepentingan politik mereka. Ustaz Fathul Bari memperincikan dengan baik bagaimana PAS menuntut debat dan muzakarah ini sebagai satu kaedah bagi menaikkan diri mereka (sekiranya UMNO enggan) dan memburukkan lagi perpecahan yang ada (sekiranya berlaku).

Jadi, apa pandangan anda? Perlukah UMNO melayan muzakarah dengan PAS ini setelah beberapa kali dipemainkan?!! Agak-agaknya, siapa sebenarnya yang lebih ikhlas hendak bersatu ini?!!

Apa kata kita dengar dahulu apa yang Ustaz Fathul Bari hendak ulas tentang muzakarah dengan PAS ini dan pertimbangkan segala hujah yang dibentangkan dengan adil. Penjelasan beliau ini jauh lebih bermanfaat daripada caci maki Azhar Idrus yang berlagak macam ulama' agung itu.

Gambar S** Secara Terbuka. Inikah Yang Anda Mahu?

Posted: 05 Jun 2012 03:24 PM PDT

Perkara ini berlaku di dunia barat.

Walaupun sampai pihak polis datang, pasangan ini tetap teruskan kerja terkutuknya.

Inilah yang akan berlaku jika anda memilih pembangkang. Belum apa-apa lagi, dah ada penyokong pembangkang yang berkongsi khemah dengan peserta wanita semasa demo anti Ptptn. Kalau mereka memerintah lagi teruk jadinya. Mungkin perkara seperti di atas akan berlaku di Malaysia.*Pilihan di tangan anda.

GEMPAR! @NikAbdulAziz cari gaduh dengan Dr. RANI?!!

Posted: 05 Jun 2012 08:00 AM PDTKalau bab nak tambah cili, Tok Garu sesat seorang ini memang pakar. Ingatkan dua tiga kali nazak sebab masalah jantung, jiwa sudah semakin insaf. Rupa-rupanya nafsu gemar memaki seteru masih kuat lagi.

Cuba minta tua kutuk ini bagi pendapat atau buah fikiran tentang bagaimana hendak memajukan bangsa Islam di negara ini?!! Haram sampai mati pun tidak akan sampai hajat! Tetapi, kalau bab hendak mencari gaduh atau kutuk mengutuk, ulama' khawarij muktazilah ini memang nombor wahid!

Apa, Nik Aziz sudah lupakah yang parti sesatnya sudah lama meninggalkan perjuangan memperjuangkan akidah ummah?!! Jadi buat apa lagi sahabat syaitan seekor ini sibuk-sibuk lagi komen pasal akidah orang lain?!!

Bukankah Pesuruhjaya PAS Selangor sendiri sudah nyatakan dengan JELAS yang soal AKIDAH ummah ini hanya isu yang kecil?!! Nanti kalau kata PEKAK BODOH, ada pula yang marah...


* Lebih baik pemimpin BN memberi ingatan secara tertutup daripada komen terbuka seumpama ini. Terdedah kepada manipulasi media dan iblis politik.

Video Ustaz Azhar Idrus Tersungkur Di Kaki Penari K-Pop.

Posted: 05 Jun 2012 06:30 AM PDTJom kita tengok vidoe hujah-hujah Azhar Idrus yang terkantoi bila pemimpin PAS sendiri tengok konsert 'K-POP' anjuran PKR.


*Bodo mung nih Azhar Idrus.

GEMPAR! Bukti Azmin Ali Mula Serang Geng Khalid Ibrahim Secara Terbuka!

Posted: 05 Jun 2012 05:00 AM PDT

Azmin Ali telah me'retweet' salah satu daripada serangan pengikutnya ke atas Faekah Husin, salah seorang orang kuat Khalid Ibrahim.Seperti yang kita tahu, Azmin Ali memang terkenal dengan kelicikannya. Terdapat kemungkinan Azmin Ali menyuruh pengikutnya tweet perkara ini. Kemudian dia akan me'retweet'. Kempen yang kononnya bertajukkan #kamisayangpkr adalah agenda terbaru Azmin Ali dan gengnya dalam PKR.
Sebelum ini Azmin telah menyerang politik dinasti dalam PKR. Ianya menunjukkan penentangan terbuka Azmin terhadap Wan Azizah dan Nurul Izzah. Untuk makluman, Presiden PKR telah kehilangan kerusi Parlimen setelah meletak jawatan untuk membenarkan Anwar bertanding dalam PRK Permatang Pauh.

Daripada maklumat dalaman PKR, sampai sekarang masih belum ada kerusi selamat untuk Wan Azizah bertanding dalam PRU akan datang. Jika Wan Azizah bertanding di kerusi tak selamat dan kalah, peluang untuk Azmin Ali menjadi Presiden PKR cerah kerana tiada presiden parti kekal jika kalah dalam PRU sekiranya dia seorang bermaruah.

Bijak sungguh taktik keji Azmin Ali. Kalau dengan ibu sendiri pun dia boleh derhaka, apalah sangat kalau dia derhaka kepada presiden parti.


*Krisis dalaman PKR semakin memuncak. Takkan UMNO tak nak ambil peluang rampas Selangor?

PKR Saji Tarian 'Lucah' Untuk Rakyat?

Posted: 05 Jun 2012 03:14 AM PDT


Dah banyak blog tayang video ini.MyMassa tolong sebar luaskan lagi video supaya rakyat tahu siapa munafik!

Bukan ke Exco Agama di Penang adalah pemimpin PKR. Takkan dia boleh biarkan perkara ini berlaku?

Mana pergi PAS Penang yang diketuai oleh Salleh Man bila PKR tayang aksi lucah di khalayak ramai?


*PAS hanya bising bila lawan buat. Tetapi 'menghalal'kan bila kroni mereka pun anjur pesta maksiat.

Neutral Daily

Posted: 05 Jun 2012 09:38 PM PDT

Neutral Daily


LEGAL STAY

Posted: 05 Jun 2012 06:08 AM PDT

We are inviting You…
…at our Internet page..
Our company was created mainly in order to help foreigners in verification of their stay and work in Poland and in the European Union.
We also manage with the tasks associated finding accommodation, registration companies in Poland, finding a job, registration car, etc.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 05 Jun 2012 09:37 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


#PTPTN Jangan Termakan Janji Kosong Pembangkang

Posted: 05 Jun 2012 08:00 PM PDT


Azizan Razak Mengaku Gagal Kawal Pusat Maksiat

Posted: 05 Jun 2012 06:00 PM PDTCHANGLUN: Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak hari ini menafikan kerajaan negeri gagal mengawal aktiviti rumah urut dan pusat hiburan seperti yang didakwa enam pertubuhan bukan kerajaan (NGO) semalam. 

"Kita (kerajaan negeri) ambil berat mengenai perkara tersebut, mereka saja yang tak tau," katanya ketika ditemui pemberita selepas lawatan ke Ladang Nenas di Bukit Tangga, dekat sini hari ini.
Beliau mengiringi Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah melawat ladang berkenaan.
Azizan diminta mengulas demonstrasi aman enam NGO itu semalam yang mendesak kerajaan negeri Kedah pimpinan PAS memantau operasi dan pengeluaran lesen pusat hiburan di negeri ini. 

Beliau yang enggan mengulas lanjut mengenai isu itu turut menyifatkan NGO terbabit tidak ada kerja lain dan hanya mahu mencari kesalahan yang dilakukan kerajaan negeri sahaja. 

Ditanya mengenai memorandum 11 tuntutan yang dihantar kepadanya oleh NGO terbabit, Azizan berkata beliau tidak melihat memorandum tersebut dan tidak tahu kepada siapa memorandum itu diserahkan. 

Beliau juga meminta wakil media mendapatkan penjelasan daripada Majlis Agama Islam Kedah (MAIK) mengenai isu berkenaan. 
"Dia (NGO) yang cakap, you wartawan pi periksa tengok lah... Saya bukan ketua agama. Dekat mana pusat hiburan tu bertambah?," katanya. 

Antara lain, enam NGO terbabit mendakwa hanya kira-kira 300 pusat hiburan dan rumah urut yang memiliki lesen, manakala banyak lagi beroperasi secara haram selain ada yang menyalah guna lesen perniagaan mereka. 

NGO yang terlibat dalam demonstrasi di hadapan Wisma Darul Aman itu ialah Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Kedah, Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Kedah, Persatuan Penduduk Melayu Islam (PPMI), Persatuan Ibu Tunggal Kedah, Persatuan Penjaja Melayu Islam dan Badan Generasi Prihatin Kedah. 

Gambar Gambar Penganjur K-POP Penang

Posted: 05 Jun 2012 04:00 PM PDT


Mereka Ini Penyebab 1,000 Pelajar UNISEL Tidak Dapat PTPTN

Posted: 05 Jun 2012 09:30 AM PDT


Buat jelajah untuk mansuh PTPTN ada duit, tetapi menguruskan universiti sendiri seperti UNISEL mereka tiada duit. Beri perusuh BERSIH mereka ada duit, tetapi hendak bantu 1,000 pelajar yang hendak belajar di universiti yang dikendalikan mereka tidak ada duit. Terpaksa tagih duit dengan PTPTN. Sedangkan dalam masa yang sama mereka hendak mansuh PTPTN. Apa sudah jadi ini?

Mesyuarat Agung Majlis Peguam Tidak Sah?

Posted: 05 Jun 2012 08:30 AM PDT


Pelajar UNISEL Hendak Berdemo Minta PTPTN Dikekalkan

Posted: 05 Jun 2012 07:11 AM PDTKata hendak beri pendidikan percuma? Mengapa tidak beri masuk percuma kepada 1,000 orang pelajar UNISEL? Mengapa UNISEL tidak boleh beri? PTPTN sudah tidak relevan lagi untuk membantu UNISEL kerana tiada faedahnya memberi kepada pihak yang hendak memansuhkan PTPTN. 

Melentinglah Exco pendidikan Selangor, Dr Halimah Ali. Katanya, PTPTN tiada sebab untuk mendiskriminasi pelajar dari IPT tertentu yang memohon pembiayaan. Mengapa Dr Halimah Ali tidak merayu kepada UNISEL untuk beri percuma sahaja pendidikan kepada 1,000 orang pelajar tersebut? 

Kata hendak buat negeri kebajikan. Di UNISEL pun tidak boleh buat, mana pergi duit RM300 juta yang dikendalikan sendiri di bawah MBI? 

Selepas ini kalau tidak dapat juga pinjaman PTPTN, eloklah Dr Halimah ajak pelajar pelajar UNISEL buat khemah minta agar PTPTN jangan dimansuhkan di depan pagar UNISEL. Itu yang terbaik boleh diajar oleh Exco Pendidikan Selangor tersebut. Hasan Ali : PAS "Pak Turut" DAP

Posted: 05 Jun 2012 05:00 AM PDT


SEGAMAT 4 Jun - Pas perlu cermin diri dan mengukur baju di badan sendiri terlebih dahulu sebelum berangan-angan untuk menggantikan UMNO sebagai parti utama orang Melayu dan Islam di negara ini.

Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, parti tersebut tidak layak menjadi pengganti UMNO kerana tidak mempunyai kekuatan dan hanya berperanan sebagai 'pak turut' dalam pakatan pembangkang.

"Saya tidak fikir Pas boleh lakukan (Pas ganti UMNO) kerana bilangan kerusi Pas tidak mencukupi untuk menggantikan UMNO. UMNO adalah tulang belakang Barisan Nasional (BN), ini berbeza dengan Pas kerana sudah tentu tidak boleh menjadi tulang belakang pakatan pembangkang.

"Sebab kedua ialah Pas hanya pengikut, dia bukan di depan atau di kiri atau kanan tetapi di belakang DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR)," katanya kepada pemberita selepas majlis Wacana Minda Islam di Dataran Segamat, di sini malam tadi.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sempena Himpunan Hijau Ke Putrajaya di Alor Setar, Kedah kelmarin, menyatakan kesediaan parti itu menggantikan UMNO sebagai parti utama masyarakat Melayu dan Islam di negara ini.

Hasan yang juga bekas Exco Selangor berkata, berbeza dengan kedudukan UMNO yang diterima dan diiktiraf MCA dan MIC, Pas sebenarnya hanya dipergunakan untuk kepentingan pakatan pembangkang.

"Jadi macam mana nak tandingi UMNO kerana Pas hanya jadi parti di belakang. UMNO sudah lama di depan dalam BN dan hakikat ini diterima MCA dan MIC. Pas hanya menyusur di akar, yang tegak menjadi dahan dan batang ialah DAP dan PKR," katanya.

Beliau berkata, Pas juga tidak mempunyai pengalaman, ilmu dan kemahiran dalam mengurus negara dan ia dibuktikan di negeri yang kini ditadbir oleh parti itu.

Mengenai kemampuan BN menawan semula Selangor, beliau berkata, strategi yang harus digunakan adalah meletakkan 60 peratus muka baru dan jika itu tidak dilakukan, peluang menawan semula negeri tersebut adalah tipis.

Terdahulu dalam ceramahnya, Hasan mendedahkan semasa beliau menjadi pemimpin Pas, seorang pemimpin tertinggi parti tersebut pernah menyatakan 'sanggup makan babi' bersama pemimpin DAP daripada makan ayam bersama Perdana Menteri sebagai kiasan menolak kerjasama dan perpaduan antara UMNO dan Pas yang dicadangkannya.

Beliau berkata, kata-kata itu jelas menunjukkan Pas tidak akan bekerjasama dengan UMNO berbanding keikhlasan UMNO menerusi Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sedia menerima kerjasama dan perpaduan antara dua parti Melayu itu.

Video PKR Pulau Pinang Anjur Konsert K-POP

Posted: 05 Jun 2012 02:10 AM PDT


Dr Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang turut hadir sama dalam majlis konsert di bawah ini. Satu lagi produk DAP-PKR di Pulau Pinang. Apa sudah berlaku ni?
Lim Guan Eng Abai Alam Sekitar

Posted: 05 Jun 2012 12:45 AM PDT


tok gajah

Posted: 05 Jun 2012 09:30 PM PDT

tok gajah


PAS yang hampas dalam Pakatan Rakyat.

Posted: 04 Jun 2012 10:03 PM PDT

Tok sentiasa peratikan perkembangan PAS selepas PRU12 yang lalu. Nampak nye bontot PAS semakin mengembang dipuji oleh kaum cina komeneh tu. Tapi tak ape le cume bontot nye aje yang mengembang sedangkan kepale nye dah semakin bertambah mengicup.

Tok sekali lagi nak ingatkan kepada semua keturunan melayu yang beragama islam, ingatlah bahawa PAS sudah di jadikan alat untuk memecahkan kuasa politik melayu/islam oleh DAP. DAP ni sedo bahawa tidak mudah untuk menunduk kan UMNO, jauh sekali untuk meruntuhkan UMNO.

UMNO tidak mudah di runtuhkan kerana benteng pertahanan nye ialah melayu/islam. Kuasa politik melayu/islam akan terus kekal terjamin selagi UMNO berkuasa memegang tampuk pemerintahan negara. Niat buruk DAP untuk meruntuhkan kuasa politik melayu/islam hanya akan tercapai apabila UMNO berjaya di runtuhkan.

Sekarang DAP sudah nampak jalan bagaimana cara nye untuk melemahkan benteng pertahanan UMNO. Caranye tidak lain tidak bukan dengan bantuan PAS sahaja. Sebenarnye pemimpin2 ulamak PAS sedar akan niat jahat dari DAP ni.

Persoalan nye mengapa pula PAS sanggup bersengkokol dengan DAP demi untuk meruntuhkan kuasa politik melayu/islam? Jawapan nye sangat mudah, ianye se mate2 kerana niat pemimpin2 PAS untuk berkuasa dan memerintah negara. PAS sanggup bersengkokol dengan musuh melayu/islam demi untuk berkuasa.

DAP sudah baca bahawa pemimpin2 PAS mudah di perdaya dan di perkudakan. DAP juge tahu setakat mane kebijaksanaan pemimpin2 PAS dalam berpolitik. Jika ditakdirkan mereka berkuasa maka mudah lah bagi nye menunduk kan pemimpin2 PAS. Ini sudah terbukti semasa pemerintahan singkat Pakatan Rakyat yang diterajui oleh PAS di Perak tempoh hari.