Jumaat, 22 November 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 22 Nov 2013 01:22 PM PST

Apa Yang Tersirat


Datin Rosmah Jadi Bahan Politik Pembangkang Lagi

Posted: 22 Nov 2013 03:52 AM PST

Agak lama, nama Datin Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri tidak menjadi bahan politik pembangkang. Namun, kerana lawatan beliau ke Qatar awal bulan ini, untuk menghadiri satu jemputan bagi menghadiri Persidangan Perniagaan Wanita Antarabangsa, status beliau dipolitikkan lagi.

Bukan salah beliau hadir pada persidangan itu, namun pembangkang mempersoalkan cara beliau hadir. Beliau bertolak ke Qatar dengan menggunakan Jet Kerajaan, dan menurut Azalina diluluskan oleh Timbalan Perdana Menteri-Tan Sri Muyiddin Yassin. Manakala Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato Seri Shaidan Kassim pula berkata, bahawa penggunaan jet kerajaan diluluskan oleh mesyuarat kabinet.

Datin Rosmah hadir di Persidangan Antarabangsa itu diiringi MP Pengerang- Datuk Azalina Othman Said, Isteri Menteri Luar, Isteri Menteri Kewangan kedua dan beberapa pegawai tinggi kerajaan.

Kehadiran Rosmah, di Persidangan itu, mempunyai impak positif kepada imej negara, kerana selain sebagai tetamu, beliau juga diberi peluang berucap dalam persidangan itu. Melalui tidakannya beliau itu, setidak-tidaknya dapat menaikan imej negara.

Sudah tentunya beliau akan menerangkan kepada peserta antarabangsa itu, berkenaan dengan peluang-peluang perniagaan di Malaysia, paling sedikitpun impaknya, para perserta itu akan menjadi pelancong ke negara ini, kerana gambaran yang baik diberikan oleh beliau mengenai negara ini.

Mengapa kah kita membenci sangat individu yang mengharumkan negara? mengapa pula menyanjung individu yang memburukkan negara? sepertimana dilakukan oleh para pemimpin pembangkang? 

Silap Rosmah dan rombongan hanya menggunakan jet kerajaan. Penggunaan jet itu, sudah tentu ada sebabnya. 

Kebanyakan negara di dunia kini, berlumba-lumba untuk menggambit pelancong, kerana sumber itu adalah merupakan sektor yang menyumbang kepada pendapatan negara. Setiap pendapatan perlulah kos, demikian juga menarik pelancong, perlu kos. Kos itu, antara lain adalah melalui pemasaran nama negara, seperti mana yang dilakukan oleh Datin Rosmah.

Benar kerajaan boleh menghantar seseorang menteri.. namun, daripada segi value, Rosmah mempunyai value yang tinggi di mata para delegasi.

Rosmah sebagai peserta persidangan itu, bukan sahaja hanya delegasi, akan tetapi beliau juga sempat menjadi tetamu kepada Amir Qatar (bukti pada foto).

Memang perbelanjaan menggunakan jet kerajaan dibayar melalui cukai yang dikutip, bukan duit rakyat sepertimana yang diwar-warkan oleh pembangkang. Cukai adalah satu kewajiban yang perlu dibayar oleh mereka yang termasuk dalam pembayar cukai. Tanpa lawatan itu pun, pembayar cukai tetap perlu membayar cukai. Tanpa menanggung, kos lawatan itupun, wang cukai itu tetap dibelanjakan. Nah, di sini, hasil cukai itu dibelanjakan sebagai kos pemasaran negara ini di luar negara; dan pulangannya adalah jangka panjang, baik daripada segi pelancongan mahupun pelaburan langsung.

Nama Rosmah merupakan jenama. Pembangkang tidak boleh menafikan itu. Mereka menafikannya, bukan kerana masalah penggunaan jet kerajaan, namun mereka cemburu, kerana imej negara akan jadi harum di negara-negara Arab khasnya dan dunia amnya. Inilah yang pembangkang tidak mahu berlaku terhadap imej negara. Mereka mahu, imej negara supaya buruk, bagi memudahkan mereka mengelentong negara lain, untuk mendapatkan simpati.

Cucu Tok Selampit

Posted: 22 Nov 2013 01:22 PM PST

Cucu Tok Selampit


Pepsi Minta Maaf Di Atas Iklan Melampau Yang Menghina Bintang Portugal Ronaldo

Posted: 22 Nov 2013 05:44 AM PST


Pepsi telah mendapat kritikan hebat daripada peminat-peminat bolasepak seluruh dunia apabila iklan terbarunya dua hari lepas menghina bintang Portugal dan juga kelab Real Madrid, Cristiano Ronaldo, dengan mengambarkan patung Ronaldo dicucuk dengan puluhan jarum ala upacara hitam "voodoo". 

Terdapat juga satu lagi iklan di mana patung Ronaldo diikat di rail keretapi dan iklan Pepsi berbunyi, "We are going to pass over Portugal". Syarikat Pepsi telah membuat permohonan maaf kepada Ronaldo di dalam laman Fanpage Facebook Pepsi Co. seperti di bawah dan menarik kembali iklan berkenaan.Keris Pusaka Melayu

Posted: 22 Nov 2013 11:25 AM PST

Keris Pusaka Melayu


Anwar Ibrahim Kantoi Menipu Warga Bangladesh undi BN

Posted: 22 Nov 2013 02:08 AM PST

DasarPenipu!!! Anwar TerpaksaBuatPusing 180Darjah

Ramai yang ketawa terbahak-bahak dengan kenyataanAnwar terbaru Anwar berhubung isu pengundi hantuseramai 40,000 orang yang diterbangkan khas dariBangladesh bagi membantu parti Barisan Nasional (BN)menang dalam pilihan raya umum yang lalu.

Setelah gagal memberikan bukti yang sahih terhadapdakwaan tersebut, Anwar akhirnya terpaksa 'pusing 180darjah' dengan mengatakan ia adalah manipulasi penulisUmno.

Anwar juga dilaporkan berkata, bahawa pembangkangtidak pernah menuduh kerajaan membawa sebanyak40,000 warga Bangladesh tersebut sebaliknya hanyamenyentuh tentang dakwaan membawa pengundi dariluar pada hari membuang undi awal.

Sedangkan sekiranya kita teliti, ia adalah merupakankenyataan Anwar yang kemudiannya dilaporkan dalamsemua media rasmi pembangkang termasuk KeadilanDaily dan Malaysiakini. Tidak cukup dengan itu, laporantersebut turut dimainkan dalam portal-portal antarabangsaseperti Straits Times Singapore, Telegraph, UK, dansebagainya.

Berikut adalah link kepada semua laporan yangdinyatakan tadi.

Straits Times Singapore

http://www.stasiareport.com/the-big-story/asia-report/malaysia-elections/news/story/foreigners-flown-malaysia-vote-bn-anwar-2013

Telegraph, UK

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/malaysia/10036283/Malaysias-opposition-leader-Anwar-Ibrahim-aims-to-seize-final-chance.html

Wall Street Journal

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323687604578468953798092968

China Post

http://www.chinapost.com.tw/asia/malaysia/2013/05/03/377577/Malaysia-coalition.htm

The Economist

http://www.economist.com/node/21577375/comments

Korean Press

http://e.koreanpress.net/detail.php?number=1341&thread=

Sedangkan menurut Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof ketika dimintamengulas kenyataan Anwar itu mengatakan, pihaknyamempunyai segala rekod termasuk rakaman videotentang kenyataan Anwar berhubung kemasukanpengundi hantu dari luar menggunakan pesawat Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) dan AirAsia Berhad (Air Asia).

“Saya cukup pelik apabila ada orang yang sanggupmenafikan perkara yang pernah disebut apatah lagiperkara itu diulang-ulang walaupun telah dinafikan kamidan kerajaan.

Hakikatnya ini bukanlah kali pertama, dia berbohongkepada rakyat. Jika 16 September 2008 kita menyaksikanbagaimana Anwar berbohong kononnya pembangkangakan menubuhkan kerajaan selepas Pilihan Raya UmumKe-12 (PRU-12) terbongkar, kini selepas PRU-13 sekalilagi tembelang pembangkang terdedah.

Semalam media arus perdana melaporkan, PerdanaMenteri Bangladesh, Sheikh Hasina menafikanpembabitan warga Bangladesh dalam proses demokrasidi Malaysia dan menolak dakwaan pembangkangkononnya sebanyak 40,000 rakyat negara itu mengundidalam pilihan raya umum lalu.

Najib dalam pertemuannya dengan Sheikh Hasina ketikalawatan rasmi beliau ke negara itu memberitahu,pemimpin Bangladesh berkenaan turut menggelengkepala tanda tidak percaya dengan dakwaan kononnyarakyatnya terbabit dalam proses pengundian di negara ini.

Malah sebelum ini tohmahan pembangkang itu telahmencetuskan kemarahan Pesuruhjaya Tinggi Bangladeshke Malaysia, A.K.M. Atiqur Rahman yang menyifatkantuduhan pembangkang itu sebagai tidak berasas danhanya dibuat oleh golongan yang tidak berakal.

Beliau berkata, adalah mustahil untuk kerajaan Malaysiamembawa masuk seramai 40,000 rakyat Bangladesh yang didakwa menjadi pengundi hantu di negara ini dalamtempoh yang singkat.

“Bagi saya, pihak yang membuat tuduhan tersebut adalah’gila’ dan menggunakan hak bersuara mereka dengancara yang salah serta tidak profesional,” jelasnya.

Paling menarik, Pemikir Strategi DAP, Ong Kian Mingsebelum ini turut mengatakan bahawa dakwaan kononnyawujud pengundi hantu dalam kalangan warga Bangladeshdan berlaku gangguan bekalan elektrik adalah tidak benardan turut diakui oleh Pas.

“Setakat yang saya tahu, tidak ada pengundi asing (wargaBangladesh) atau gangguan bekalan elektrik. Jadi sayabersetuju dengan pandangan mereka (Pemantau),”katanya sebelum ini.

Malah kenyataan itu turut disokong oleh salah seorangpemimpin yang meminta agar namanya tidak disiarkan.

“Terlalu sukar untuk menipu menggunakan pengundiwarga asing atau gangguan bekalan elektrik, " katanya.

Kesimpulannya, SPR perlu segera mengambil tindakanundang-undang terhadap Anwar Ibrahim yang jelasmerupakan BAPAK SEGALA PENIPU bagi mengelakkanperkara itu dari terus berulang.

SPR sebelum ini menegaskan, pihaknya tidak bercadangmengambil tindakan terhadap pemimpin Pas dan DAPberikutan dakwaan mereka tentang wujudnya 40,000pengundi hantu pada pilihan raya umum Mei lalu. SPRsebelum ini mengatakan tidak akan mengambil sebarangtindakan undang-undang terhadap perkara tersebut.

Ini kerana menurut mereka masih banyak urusan lainyang perlu difikirkan dan tidak perlu melayan kerenahmereka yang tidak faham peraturan itu. SPR sebelum inihanya membuat laporan polis pada 16 Mei lalu danmenyerahkan kepada Jabatan Peguam Negara untukmembuat keputusan bagi mendakwa Anwar.


PEJUANG BANGSA

Posted: 22 Nov 2013 11:13 AM PST

PEJUANG BANGSA


TUDIA !! DULU TUDUH SPR TAK BERSIH , SEKARANG PEMILIHAN PAS PUN KANTOI MENIPU AHLI !!

Posted: 22 Nov 2013 05:00 AM PST
Tuduh SPR tak bersih dan menipu ... rupa-rupanya pemilihan PAS pun nak menipu  juga .... hahaha..

Nak sekarang mereka sendiri mengakui kerana ada unsur penipuan di kertas undi ...

SHAH ALAM: Jawatankuasa Pemilihan PAS membatalkan pengundian bagi jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat ekoran berlakunya kesilapan pada kertas undi.

Pengerusinya, Asmuni Awi berkata, proses pengundian bagi memilih 18 AJK PAS itu akan diadakan semula pada Sabtu pagi.

"Kita kesan terdapat kesalahan pada kertas undi, jadi bagi mengelakkan sebarang implikasi yang lebih besar...kita tangguhkan hingga esok," katanya.

ALAHAI..EXCO KERAJAAN DAP PUN NAK CARI PUBLISITI BALUN FAM !!

Posted: 22 Nov 2013 04:29 AM PSTTak salah mengkritik FAM yang memang BEBAL TAHAP GABAN selepas kekalahan Harimau Malaya dengan Qatar.

Kalau Exco Kerajaan DAP Dr Afif Bahardin   mengkritik di twitter atau facebook  mungkin boleh diterima tapi sampai masuk portal politik pembangkang.. nampak sangat Dr Afif seperti mencari publisiti murahan di ketika ramai anak muda marahkan FAM .

 KJ kritik FAM boleh diterima sebab dia Menteri KBS , tapi Afif mengecam FAM ??.. siapa hang ?? EXCO Pertanian ?? ..hahaha ..

 Lebih baik dia pi settle masalah banjir & longkang sumbat di DUN nya lagi baik ...

Exco muda Pulau Pinang mengecam penahanan dua penyokong bola sepak negara yang cuba masuk ke kawasan orang kenamaan di Stadium Shah Alam bagi menyatakan perasaan tidak puas hati kepada pengurusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Selasa lalu.

Dr Afif BahardinDr Afif Bahardin (kiri), exco termuda PKR di negeri Pakatan Rakyat berkata, FAM sepatutnya berasa malu kerana Harimau Malaya kini berada di tangga ke-160 dalam kedudukan Federasi Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

"Saya mengecam penangkapan dua penyokong pasukan bola sepak kebangsaan oleh pihak polis di Stadium Shah Alam kerana mereka tidak harus dilayan seperti penjenayah," katanya.

Selasa lalu, dua aktivis bola sepak, termasuk pentabdir laman anti-presiden FAM Alfadli Awaludin,ditahan ketika masuk ke kawasan VIP di stadium bagi menuntut pemecatan Sultan Ahmad Shah dari tampuk FAM.

Kekecohan juga timbul setelah peminat tidak puas hati dengan kekalahan Malaysia 1-0 di tangan Qatar di Stadium itu, sehingga memaksa Pasukan simpanan persekutuan (FRU) tampil menyuraikan keadaan.

Dalam kenyataannya semalam, Afif (kiri) berkata, FAM harus mendengar rayuan peminat untuk membawa perubahan menerusi penukaran pengurusan dan mengangkat cadangan penambahbaikan yang disyorkan oleh Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.
NONE


"Sejak bila ia menjadi satu jenayah melarang penyokong setia meluahkan kekecewaan mereka terhadap persembahan pasukan kebangsaan yang tidak memuaskan? 

"Kekalahan kepada Qatar adalah perit dan persoalannya siapa yang perlu bertanggungjawab?" katanya.

Afif juga menyeru penyokong tegar Ultras Malaya dan peminat bola sepak untuk memakai jersi Harimau Malaya terbalik sebagai tanda protes terhadap FAM.

Ia juga, menurutnya bagi menunjukkan betapa seriusnya untuk menyelamatkan maruah bola sepak negara.

FAKTA TENTANG SYED MOKTAR VS TUDUHAN TAMAK HALOBA ANWAR

Posted: 21 Nov 2013 07:47 PM PSTAdakah ahli perniagaan terkenal Tan Sri Syed Mokthar Al-bukhary seorang yang zalim sehingga Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan-rakan beliau kerap menghentamnya terutama di Parlimen?
Biasanya, orang kena hentam disebabkan sikapnya yang jahat, zalim atau menganiaya orang.
Namun, dilihat sumbangan Syed Mokhtar memberikan kemudahan dan perkhidmatan pada jumlah manusia di negara ini, jasanya amat besar.
Beliau satu-satunya Bumiputera yang menjadi majikan secara langsung kepada 110,000 pekerja di negara ini.
Ini bermakna kalau Syed Mokhtar ini 'lingkup' ada 110,000 keluarga yang terumbang-ambing dan hilang pekerjaan.
Beliau mempunyai kepentingan dalam banyak perniagaan, tapi adakah beliau mengadai kepentingan Melayu atau Bumiputera melalui syarikat-syarikat itu sehingga digambarkan seolah-olah sangat zalim oleh pembangkang?
Dalam hal ehwal kebajikan Syed Mokhtar antara dermawan yang tidak pernah lokek memulangkan semula kekayaannya kepada masyarakat melalui Yayasan Al-Bukhari.
Sebut saja jenis sumbangan, dari membayar yuran tuisyen kepada anak-anak orang miskin, buat masjid, sehinggalah membina universiti di Alor Setar.
Banyak orang lupa bagaimana beliau bermula.
Buku Biografi Syed Mokhtar Albukhary tulisan Premilla Mohanlall sepatutnya dijadikan rujukan yang secara jujur menggariskan bagaimana beliau yang tidak berpelajaran tinggi mula berniaga secara kecil-kecilan di Kedah.
Bukan rahsia perniagaan pertamanya jual beli lembu sebelum menubuhkan syarikat beras dengan jenama Al Bukhary hasil perkongsian dengan dua orang Cina tetapi beliau memegang saham majoriti.
Itu dulu tetapi beliau kini mempunyai kepentingan dalam konglomerat MMC, DRB-Hicom
Bagaimanapun, Anwar di Dewan Rakyat baru-baru ini cuba menggambarkan Syed Mokhtar sebagai seorang individu tamak, hanya kerana beliau mahu menyah-senarai syarikat beras negara, Bernas dari Bursa Saham Malaysia.
Dalam kata mudahnya, Syed Mokhtar mahu membeli semua saham Bernas dan menjadikan syarikat tersebut syarikat sendirian berhad.
Eksasais korporat ini bukan perkara baru dalam dunia perniagaan Malaysia.
Taikun Tan Sri Ananda Krisnan pernah melakukannya melalui Maxis. Ia bagi membolehkan pihak pengurusan melakukan 'pembetulan' pada syarikat sebelum menyenaraikan semula di pasaran saham.
Biasanya syarikat-syarikat yang dinyah-senaraikan akan bertambah teguh selepas senaraikan semula.
Persoalannya, kenapa Anwar dan rakan-rakan dalam pakatan bising sangat berhubung cadangan tersebut?
Penyah-senaraian atau delisting oleh Bernas  ini dilaksanakan mengikut listing requirements yang digariskan oleh Bursa Malaysia dan Malaysian Code on Takeovers and Mergers 2010 yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.
Walau bagaimanapun, delisting Bernas  tidak akan memberi kesan ke atas mandat kerajaan kepada Bernas berkaitan obligasi sosial dan kepentingan kepada rakyat khususnya golongan petani.
Ini kerana Bernas  masih terikat dengan perjanjian dengan kerajaan.
Sejak Syed Mokhtar mengambil-alih Bernas pada 1994 sampai sekarang masih dalam pegangan orang Melayu walaupun sudah lebih 17 tahun pengambil-alihan.
Central Sugar Refinery (SCR) yang mengeluarkan gula pun masih dalam pegangan beliau.
Nampaknya, Anwar cuba mengaitkan pengambil-alihan BERNAS dan keputusan  menghapuskan subsidi gula kononnya untuk mengayakan kroni.
Secara jujurnya, langkah pemansuhan berkenaan membantu kerajaan menjimatkan perbelanjaan sebanyak RM64.02 juta bagi tahun ini dan RM551.25 juta pada 2014.
Walaupun subsidi sudah dihapuskan, peniaga tidak boleh menaikkan harga gula sesuka hati melepasi RM2.84 sekilogram yang ditetapkan kerana ia masih dikategorikan sebagai barangan kawalan.
Tidak timbul soal mengayakan kroni kerana sebelum subsidi dihapuskan, ia ditanggung kerajaan dan kini rakyat membayar terus melalui pemansuhan tersebut.
Memanglah harga gula di Thailand lebih murah tetapi negara itu adalah pengeluar utama gula mentah dunia.
Negara pula hanya mampu mengeluarkan kira-kira satu peratus gula untuk keperluan domestik dan memerlukan kira-kira 1.3 juta tan setahun.
Kini negara terpaksa mengimport 99% gula dari luar iaitu Brazil 41%, Australia 36%, Thailand 14% dan Nicaragua 8% di Amerika Tengah.
Kini terdapat empat buah kilang memproses gula iaitu Central Sugar Refinery Sdn Bhd  (CSR) di Shah Alam dimiliki oleh Tradewinds yang dikuasai oleh Syed Mokhtar dan Gula Padang Terap Sdn Bhd di Kedah yang dimiliki Felda Global Ventures (FGV) masing-masing memegang 45% kuota import gula mentah.
Manakala Malayan Sugar Manufacturing Company (MSM) di Prai, Pulau Pinang dan Kilang Gula Felda Perlis Sdn Bhd di Chuping, Perlis milik penuh FGV memegang 55% kuota.
Sesungguhnya Felda Global Ventures kini adalah Raja Gula Malaysia menggantikan legenda Keluarga Kuok yang melepaskan kesemua kepentingan perniagaan gula kepada Tradewinds dan FGV.
Berdasarkan kesimpulan di atas, adalah menghairankan kenapa kejayaan beliau dijadikan sasaran pembangkang.
Sebelum Syed Mokhtar ambil Bernas, kita maklum banyak ketirisan dalam syarikat tersebut.
Pembangkang juga bising pasal ketirisan tapi bila orang Melayu memegang kepentingan dan tak berlaku ketirisan,pelik juga memikirkan apabila kejayaan Syed Mokhtar menyakitkan hati pemimpin pembangkang.-21/11/2013 -BNBBC.MY

PAS P.PINANG BERANG DITUDUH GILA KUASA KERANA HENTAM KERAJAAN DAP !!

Posted: 21 Nov 2013 05:05 PM PST
Tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang menjadikan Pas sekadar boneka sejak Pilihan Raya Umum 2008 menjadi punca keretakan hubungan antara dua parti tersebut sehingga akhirnya meletus secara terbuka Selasa lalu.

Perkara itu didedahkan sendiri Perwakilan Pas Pulau Pinang, Mohd. Raduan Ramli ketika menjelaskan kewajaran tindakan Pas negeri memberi kata dua kepada kepimpinan Lim Guan Eng semasa sesi perbahasan muktamar Dewan Pemuda.

Sambil menyelar sikap segelintir pemimpin Pas yang mudah melatah menyalahkan Pas Pulau Pinang, Mohd. Raduan berkata, tindakan itu dibuat demi maruah parti dan bukannya gila kuasa seperti mana didakwa golongan tidak bertanggungjawab.

Tambahnya lagi, kemelut yang melanda Pas Pulau Pinang dengan kerajaan negeri DAP adalah realiti yang perlu ditangani pucuk pimpinan dan bukannya mainan media sebagaimana didakwa pihak tertentu.

"Mereka (kerajaan DAP Pulau Pinang) bagi kita kerusi pemandu tapi stereng mereka hendak kawal. Perkara ini bukan baharu, malah kami sudah laporkan kepada Pas Pusat. Dewan Pemuda Pas Pusat sendiri maklum tentang masalah ini.

"Ini soal maruah parti, bukan soal kami gilakan kuasa. Jadi jangan pemimpin kita pula mudah membuat pelbagai kenyataan tanpa merujuk keadaan sebenar daripada kami di Pulau Pinang. Ini keputusan syura bukan individu," katanya di sini hari ini.

Selasa lalu, Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Mohd. Fauzi Yusof mengejut banyak pihak dalam pakatan apabila memberi kata dua kepada kerajaan DAP agar berhenti campur tangan dalam hal ehwal dan pengurusan agama Islam.

Selain itu, beliau juga menuntut kerajaan negeri pimpinan Guan Eng melantik lebih ramai pemimpin Pas sebagai ahli majlis negeri.

Mendedah lebih lanjut, Mohd. Raduan berkata, sejak 2008, hanya tiga kali mesyuarat melibatkan pakatan pembangkang iaitu berkaitan soal manifesto pilihan raya dan bukannya membincangkan masalah yang terpaksa dihadapi Pas negeri.

"Kita tiada platform untuk menyampaikan perkara ini melalui saluran parti menyebabkan kami terpaksa ambil keputusan seperti Selasa lalu dan saya berharap, pihak berkaitan mengambil maklum tentang perkara ini," katanya.


bumiyang

Posted: 22 Nov 2013 03:29 AM PST

bumiyang


"ALLAH" Masuk Hospital???

Posted: 21 Nov 2013 06:04 PM PST

tunku

Posted: 22 Nov 2013 03:24 AM PST

tunku


THE REALISATION OF DAP PRUNING OPERATION

Posted: 21 Nov 2013 11:01 PM PST

The human being is in the most literal sense a political animal, not merely a gregarious animal but an animal which can individuate itself only in the midst of society. As the ideas of ruling class are in every epoch the ruling ideas. The more man meditates upon good thoughts, the better will be his world and the world at large as the object of the superior man is truth.
" For there is no faithfulness in their mouth; Their inward part is destruction; Their throat is an open tomb; They flatter with their tongue."   -Psalm 5:9
The Realization of Pruning Operation which has a specific goals which no other than to let Lim Dynasty reigning power in DAP forever in other word best describe as giving an absolute power and immunity to Lim Guan Eng. He has almost finalised his strategy to allocate his army all over the country. As a politician, he needs to have the ability to foretell what is going to happen tomorrow, next week, next month, next year and to have the ability afterwards to explain why it didn't happen. Absolute power does not corrupt absolutely, absolute power attracts the corruptible.
In Perak, after the fallen of infamous cousin Nga and Ngeh, the famous sycophants of Perak, Kula and Thomas Wu will be the main person in Perak. Both are die hard humble servant and 'yes' man   to Lim Dynasty. Both can do anything without saying no to all directives given by Lim Dynasty. Perak is secure.
After the long battle and reward for his true sacrifice to Lim Dynasty as their humble servant, finally Tony Pua will lead Selangor. Teng Chang Kim was not there anymore and has no say about this. Selangor is secure.
As current chaos related to Zairil winning in the recent CEC, which contribute potential to unnecessary cleavage in DAP and to honour the promises made to Zairil on leading Kedah which only be a temporary perch for him. He will be replace by KP Teoh later. Kedah is secure.
Another humble servant of Lim Dynasty, which no other than Anthony Loke, will lead Negeri Sembilan. This is the reward he gets after his dying effort together with his duo Tony Pua to manipulate CEC election which seen as a starting grid to rationalised Pruning Operation.
Goh Liong Sang will be eliminated and Lim Guan Eng nominated Lai Keun Ban, MP Kota Laksamana to lead Malacca. The Old Lim opposed this nomination. He has a bad history related to moral issue involving women. To honour his father sacrifices upon him, Lim Guan Eng nominated Khoo Poay Tiong which is currently MP Air Keruh to lead Malacca. Malacca is secure.
The next chapter will revealed more about sacrifices made and rewards received for supporting Lim Dynasty agenda to conquer and reign power in DAP. Famous English quote saying….." there is no such things as free lunch". A person must earn money in order to be able to live his life, but he must by no means live his life for the purpose of making money.
" A politician thinks of the next election. A statesman thinks of the next generation."- James Freeman Clarke
Peter Chan (Dap Member)

Taipingmali (tm)

Posted: 22 Nov 2013 01:28 AM PST

Taipingmali (tm)


Kenyataan Tun Daim mengenai AP wajar

Posted: 21 Nov 2013 10:18 PM PST

Bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin mencadangkan kerajaan menimbang untuk memansuhkan Permit Import (AP), dasar yang diperlukan untuk mengimport kenderaan, bagi membantu mengurangkan kos memiliki kereta di Malaysia.

"Memansuhkan AP bermakna harga kereta yang lebih murah untuk rakyat," katanya di sini hari ini.

Daim berkata demikian sebagai mengulas kenyataan oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Mercedes-Benz Malaysia Sdn Bhd, Roland S Folger yang berkata langkah itu jika dilaksanakan akan menjadikan harga kereta lebih murah, dan  menggalakkan pengeluar kereta untuk meningkatkan pelaburan bagi mengeluarkan kereta yang lebih murah di pasaran tempatan.

"Bagi saya, ada satu cara kita dapat mengurangkan harga kereta. Ia merupakan penyelesaian yang mudah terhadap isu ini (iaitu) memansuhkan AP terbuka," kata Folger kepada akhbar The Sun baru-baru ini.

Daim berkata, kerajaan perlu mengambil langkah positif dalam Dasar Automotif Negara (NAP), yang akan disemak semula tidak lama lagi, supaya menimbang kepentingan segman penduduk yang lebih besar, dan bukannya beberapa orang terpilih sahaja.

Laporan menyebut bahawa terdapat 98 syarikat memegang AP terbuka bagi mengimport kereta ke dalam negara.

Penganalisis industri sering membincangkan kaedah untuk menjadikan industri automotif tempatan lebih berdaya saing, menggalakkan pelaburan yang lebih besar dan melabur semula, dan supaya kereta lebih mampu dimiliki dalam pasaran tempatan.

Folger juga menekankan hakikat bahawa pemansuhan AP terbuka tidak akan menjejaskan kutipan hasil kerajaan, malah dapat meningkatkan kutipan.

Penganalisis industri mengatakan bahawa kerajaan boleh menghapuskan barisan tambahan dalam perniagaan dan melepaskan kos penjimatan itu kepada rakyat memandangkan AP terbuka mengenakan beberapa ribu ringgit untuk setiap transaksi yang diproses.

Penjimatan kos boleh digunakan oleh kerajaan untuk merangsangkan lagi industri itu atau menyalurkannya untuk perbelanjaan yang lebih produktif, kata mereka.

Penganalisis terbabit mencadangkan kerajaan mengeluarkan tender AP Terbuka untuk mendapatkan lebih banyak hasil kerajaan yang seterusnya boleh mengurangkan cukai untuk pembeli kereta, dan sekali gus menjadikan harga kereta lebih murah.

AP Terbuka biasanya digunakan oleh pengimport yang sama untuk mengimport semula kereta mewah recond dan dijual pada harga yang lebih rendah berbanding kereta yang dipasang dalam negara.

Sebagai contoh semakan di Internet menunjukkan Mercedes-Benz E200 baharu dijual pada harga kira-kira 35,000 pound sterling (kira-kira RM179,000) di Britain berbanding RM366,000 untuk model yang sama yang dipasang di Malaysia.

Kereta Mercedes-Benz E200 terpakai di Britain akan menjadi kira-kira 10,000 pound lebih murah atau kira-kira RM51,000, bergantung kepada tahun pembuatan dan perbatuan.

Pengimport 'tidak rasmi' atau pemegang AP terbuka boleh mengambil kesempatan ke atas perbezaan harga yang lebih tinggi di Malaysia untuk menjual semula E200 recond daripada antara RM270,000 dan RM290,000 setiap satu, walaupun selepas membayar cukai.

Diskaun ini sering dilihat sebagai 'menguntungkan' pengguna atas perbelanjaan pengilang yang telah menanggung kos tambahan seperti perolehan tempatan, kos pemasangan, penjenamaan dan promosi, jualan dan perkhidmatan selepas jualan.

Pemansuhan AP terbuka juga akan menghapuskan Malaysia sebagai antara destinasi utama kereta terpakai mewah di dunia, kata penganalisis itu.

Mereka menegaskan supaya kerajaan perlu mengkaji semula keseluruhan struktur industri automotif, termasuk segmen rejim cukai dan tempoh akhir hayat kereta, bagi memastikan ia boleh bergerak ke depan memandangkan pembuat kereta nasional sudah wujud hampir 20 hingga 30 tahun dengan Proton Saga pertama dilancarkan pada Julai 1985 dan Perodua Kancil muncul pada Ogos 1994.

NAP diperkenal pada 22 Mac, 2006 dan disemak semula pada 2009 dan 2012 bertujuan menggalakkan daya saing dan berdaya maju dalam sektor automotif tempatan, khususnya pengeluar kereta nasional.

Ia juga bertujuan mempromosi Malaysia sebagai hab automotif serantau, dengan mengintegrasikan industri automotif tempatan ke dalam industri serantau dan rangkaian global dalam persekitaran yang semakin liberal dan berdaya saing.

Penganalisis juga menyatakan bahawa menyediakan persaingan yang lebih tinggi akan menghapuskan rasa puas hati dalam kalangan pengeluar kereta dan pembekal.

Mereka juga berharap NAP yang akan dikaji semula itu dapat melihat gambaran yang lebih luas dan membantu memulihkan industri automotif tempatan supaya menjadi sumber pendapatan negara menerusi pertukaran mata wang asing. - Bernama

Kaki kelentong dan lidah bercabang

Posted: 21 Nov 2013 06:50 AM PST

Dasar Penipu!!! Anwar Terpaksa  Buat Pusing 180 Darjah

 

Ramai yang ketawa terbahak-bahak dengan kenyataan Anwar terbaru Anwar berhubung isu pengundi hantu seramai 40,000 orang yang diterbangkan khas dari Bangladesh bagi membantu parti Barisan Nasional (BN) menang dalam pilihan raya umum yang lalu.

 

Setelah gagal memberikan bukti yang sahih terhadap dakwaan tersebut, Anwar akhirnya terpaksa 'pusing 180 darjah' dengan mengatakan ia adalah manipulasi penulis Umno.

 

Anwar juga dilaporkan berkata, bahawa pembangkang tidak pernah menuduh kerajaan membawa sebanyak 40,000 warga Bangladesh tersebut sebaliknya hanya menyentuh tentang dakwaan membawa pengundi dari luar pada hari membuang undi awal.


Sedangkan sekiranya kita teliti, ia adalah merupakan kenyataan Anwar yang kemudiannya dilaporkan dalam semua media rasmi pembangkang termasuk Keadilan Daily dan Malaysiakini. Tidak cukup dengan itu, laporan tersebut turut dimainkan dalam portal-portal antarabangsa seperti Straits Times Singapore, Telegraph, UK, dan sebagainya.

 

Berikut adalah link kepada semua laporan yang dinyatakan tadi.

 

Straits Times Singapore

http://www.stasiareport.com/the-big-story/asia-report/malaysia-elections/news/story/foreigners-flown-malaysia-vote-bn-anwar-2013
 
Telegraph, UK

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/malaysia/10036283/Malaysias-opposition-leader-Anwar-Ibrahim-aims-to-seize-final-chance.html

Wall Street Journal

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323687604578468953798092968

China Post

http://www.chinapost.com.tw/asia/malaysia/2013/05/03/377577/Malaysia-coalition.htm

The Economist

http://www.economist.com/node/21577375/comments

Korean Press

http://e.koreanpress.net/detail.php?number=1341&thread=

 

Sedangkan menurut Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof ketika diminta mengulas kenyataan Anwar itu mengatakan, pihaknya mempunyai segala rekod termasuk rakaman video tentang kenyataan Anwar berhubung kemasukan pengundi hantu dari luar menggunakan pesawat Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) dan AirAsia Berhad (Air Asia).

 

"Saya cukup pelik apabila ada orang yang sanggup menafikan perkara yang pernah disebut apatah lagi perkara itu diulang-ulang walaupun telah dinafikan kami dan kerajaan.

 

Hakikatnya ini bukanlah kali pertama, dia berbohong kepada rakyat. Jika 16 September 2008 kita menyaksikan bagaimana Anwar berbohong kononnya pembangkang akan menubuhkan kerajaan selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) terbongkar, kini selepas PRU-13 sekali lagi tembelang pembangkang terdedah.


Semalam media arus perdana melaporkan, Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina menafikan pembabitan warga Bangladesh dalam proses demokrasi di Malaysia dan menolak dakwaan pembangkang kononnya sebanyak 40,000 rakyat negara itu mengundi dalam pilihan raya umum lalu.

 

Najib dalam pertemuannya dengan Sheikh Hasina ketika lawatan rasmi beliau ke negara itu memberitahu, pemimpin Bangladesh berkenaan turut menggeleng kepala tanda tidak percaya dengan dakwaan kononnya rakyatnya terbabit dalam proses pengundian di negara ini.

 

Malah sebelum ini tohmahan pembangkang itu telah mencetuskan kemarahan Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh ke Malaysia, A.K.M. Atiqur Rahman yang menyifatkan tuduhan pembangkang itu sebagai tidak berasas dan hanya dibuat oleh golongan yang tidak berakal.

 

Beliau berkata, adalah mustahil untuk kerajaan Malaysia membawa masuk seramai 40,000 rakyat Bangladesh yang didakwa menjadi pengundi hantu di negara ini dalam tempoh yang singkat.

 

"Bagi saya, pihak yang membuat tuduhan tersebut adalah 'gila' dan menggunakan hak bersuara mereka dengan cara yang salah serta tidak profesional," jelasnya.


Paling menarik, Pemikir Strategi DAP, Ong Kian Ming sebelum ini turut mengatakan bahawa dakwaan kononnya wujud pengundi hantu dalam kalangan warga Bangladesh dan berlaku gangguan bekalan elektrik adalah tidak benar dan turut diakui oleh Pas.

 

"Setakat yang saya tahu, tidak ada pengundi asing (warga Bangladesh) atau gangguan bekalan elektrik. Jadi saya bersetuju dengan pandangan mereka (Pemantau)," katanya sebelum ini.

 

Malah kenyataan itu turut disokong oleh salah seorang pemimpin yang meminta agar namanya tidak disiarkan.

 

"Terlalu sukar untuk menipu menggunakan pengundi warga asing atau gangguan bekalan elektrik, " katanya.

 

Kesimpulannya, SPR perlu segera mengambil tindakan undang-undang terhadap Anwar Ibrahim yang jelas merupakan BAPAK SEGALA PENIPU bagi mengelakkan perkara itu dari terus berulang.

 

SPR sebelum ini menegaskan, pihaknya tidak bercadang mengambil tindakan terhadap pemimpin Pas dan DAP berikutan dakwaan mereka tentang wujudnya 40,000 pengundi hantu pada pilihan raya umum Mei lalu. SPR sebelum ini mengatakan tidak akan mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap perkara tersebut.

 

Ini kerana menurut mereka masih banyak urusan lain yang perlu difikirkan dan tidak perlu melayan kerenah mereka yang tidak faham peraturan itu. SPR sebelum ini hanya membuat laporan polis pada 16 Mei lalu dan menyerahkan kepada Jabatan Peguam Negara untuk membuat keputusan bagi mendakwa Anwar.Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Penjelasan Isu Orang Penan oleh YB Wilson Ugak Kumpong MP Hulu Rajang

Posted: 21 Nov 2013 04:44 AM PST

Muktamar PAS : Budaya 'chai' kini menular. Mana Islamnya ?

Posted: 21 Nov 2013 04:20 AM PST

Muktamar: Budaya 'chai' kini menular
Chai Pemimpin Muda Pas

Di mana keislaman Pas jika pemilihan berdasarkan budaya barat. paling buruk apabila chai diedarkan kepada perwakilan......hahahahha.....

40 penyamun sahaja bukan 40 ribu bangla

Posted: 21 Nov 2013 03:49 AM PST


Exco Kerajaan Perak perlu kereta baru.

Posted: 21 Nov 2013 03:30 AM PST
Kasihan melihat Exco kerajaan Perak ini. YB Dr Hj Muhammad Amin Zakaria Adun Batu Kurau. Dahulu kereta yang sama terjatuh dalam lopak dan dengan bantuan tulang empat kerat kereta ini berjaya diangkat.

Kali ini masalah radiator pula buat hal, tergendala perjalanan YB. Dari  pagi sampai ke malam kereta terpaksa berkhidmat.

Kita sedia maklum bahawa kereta kerajaan di servis oleh SPANCO, so apabila jadi begini SPANCO perlulah hantar kereta ganti supaya tugas YB tidak tergendala.

Sabar lah YB, harap-harap mungkin kerajaan negeri akan ganti kereta baru Proton Perdana versi Honda Accord.....

Sahabat-Gunung

Posted: 22 Nov 2013 01:11 AM PST

Sahabat-Gunung


Demi Untuk Berkuasa, PAS Sanggup Berlembut Dan Mengalah Dengan DAP

Posted: 21 Nov 2013 10:45 PM PST


Ahli Parlimen Jerantut, Ahmad Nazlan Idris melihat kemelut yang melanda kepimpinan parti PAS dan DAP sejak akhir-akhir ini sebagai bukti bahawa prinsip perjuangan kedua-dua parti ini jelas berbeza.

Perjuangan Parti PAS hendak menegakkan negara Islam sejak dari dulu lagi, tapi sejak akhir-akhir ini sejak mereka 'rapat' dengan DAP, sedangkan parti DAP yang terang-terang menolak negara Islam.

"Jadi, saya lihat tidak ada garis pertemuan antara mereka, cuma semata-mata untuk menghadapi pilihan raya, mereka sedikit mengendurkan dasar parti mereka dan sebagainya.

Tidak hairan, pengerusi DAP, Karpal Singh terus memperkata dengan lantangnya untuk mengharamkan parti yang berlabelkan agama dan perkauman.

Jadi, tidak mengiktiraf Islam secara terang-terangan apa yang menjadi teras perjuangan PAS tetapi PAS ini yang berkehendakkan kuasa, jadi mereka sanggup melonggarkan hasrat dan kesungguhan mereka untuk mempertahankan Islam sebagai kekuatan utama parti mereka," ujarnya yang juga Ketua UMNO Bahagian Jerantut.

Tambahnya, PAS kini sebagai parti Islam sanggup, hatta ketika pemimpim DAP seperti Karpal Singh serang sekalipun, mereka (PAS) masih berlembut, cuma nampak sedikit kekecohan di Pulau Pinang, di Selangor.

"Tetapi saya bimbang ini hanya satu sandiwara, kerana mereka (PAS) hendakkan kuasa memerintah, dia sanggup buat desakan untuk Karpal Singh meminta maaf, namun sehingga ke hari ini, Karpal tidak nampak pun berhasrat untuk meminta maaf. Di mana kesungguhan pemimpin PAS dalam menegakkan, memperkatakan bahawa negara ini diperintah mengikut undang-undang Islam? Bagi saya itu hanya gimik sahajalah.

Saya juga bimbang apa yang diperkatakan oleh pemimpin-pemimpin PAS ini dalam desakan untuk Karpal meminta maaf ini sekadar gimik pemimpin PAS untuk berhadapan dengan pemilihan parti. Sesiapa yang seolah-olah hendak 'bantai' Karpal Singh ini, merekalah yang menjadi juara dalam PAS, tapi di belakang, mereka minum teh atau kopi secawan dengan Karpal Singh," ujarnya lagi.

Sehubungan dengan itu, beliau menyarankan agar ahli-ahli PAS menilai pemimpin mereka ini benar-benar hendak memperkatakan perjuangan Islam, benar-benar marah dengan DAP ini yang anti-Islam atau sekadar hanya untuk menarik perhatian ahli-ahli parti untuk memilih mereka dalam pemilihan kepimpinan PAS.


"Jika kumpulan ini terus dipilih perwakilan PAS, saya rasa benda yang sama akan berlaku. jadi PAS tidak akan diberi penghormatan selayaknya dalam kepimpinan DAP," tambahnya. 

D.Y.M.M SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR SULTAN DAN YANG DIPERTUAN BAGI NEGERI DAN JAJAHAN TAKLUK JOHOR DARUL TA'ZIM

Posted: 21 Nov 2013 07:16 PM PST


D.Y.M.M Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, diputerakan pada 22hb. November 1958 di Hospital Besar Johor Bahru (Sekarang Hospital Besar Sultanah Aminah)

Putera pertama dari sepuluh (10) orang adik beradik, Baginda mula menerima pelajaran di Taman Didikan Kanak-Kanak Tunku Ampuan Mariam Johor Bahru kemudian memulakan pelajaran formal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman (1), Johor Bahru.

Paduka ayahandanya D.Y.M.M Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail telah menghantar D.Y.M.M Tuanku belajar di Trinity Grammer School Australia pada tahun 1968 hingga 1970.

Setelah tamat persekolahan, D.Y.M.M Tuanku telah dihantar ke Pusat Latihan Tentera Darat (PULADA), Kota Tinggi, selama 3 tahun untuk menerima latihan asas ketenteraan.

Dalam bidang kesukanan pula, permainan polo merupakan permainan yang sangat-sangat digemari dan juga merupakan seorang pemain polo yang sangat handal dan terkemuka bukan sahaja di negeri ini bahkan dirantau Asia.D.Y.M.M Tuanku pernah menyertai permainan polo di Singapura, Manila dan Brunei.

Selain bermain polo, D.Y.M.M Tuanku juga gemar bermain tenis, boating (Water ski), payung terjun, menembak dan memandu kereta laju (sport car).

D.Y.M.M Tuanku sangat mengambil berat tentang kegiatan-kegiatan sosial di dalam negeri dan amat mesra dengan rakyat. D.Y.M.M Tuanku ialah Penaung Persatuan Bulan Sabit Merah Negeri Johor.

D.Y.M.M Tuanku telah dilantik sebagai Tunku Mahkota Johor di dalam satu upacara yang sederhana tetapi penuh istihadat di Istana Besar Johor Bahru pada 3hb. Julai 1981. Pelantikan ini telah dilakukan oleh ayahandanya iaitu Almarhum D.Y.M.M Sultan Iskandar dengan disaksikan oleh Yang Maha Mulia Sultanah Zanariah, Kerabat-Kerabat Damping, Ahli Jumaah Majlis DiRaja, Pembesar-Pembesar Negeri dan Orang-Orang Kenamaan.

D.Y.M.M. telah dilantik Pemangku Raja pada Hari Jumaat 22 Januari 2010 bersamaan 6 Safar 1431 Hijrah kerana ayahandanya gering. Dimasyurkan sebagai Sultan Johor pada hari Sabtu 23 Januari 2010 bersamaan 7 Safar 1431 Hijrah setelah ayahandanya mangkat.


DAULAT TUANKU!! 

Panglima Perang Cyber

Posted: 21 Nov 2013 11:27 PM PST

Panglima Perang Cyber


Keputusan Penuh Pemilihan PAS 2013 Saksikan Anak PRESIDEN PAS @abdulhadiawang Jadi Timbalan !!!

Posted: 21 Nov 2013 10:02 PM PST

Pemilihan PAS semalam yang hanya melibatkan 639 pemilih sahaja membuktikan mereka tidak amalkan demokrasi seperti parti UMNO lakukan.

Transformasi Presiden Umno tersebut demi mengelak rasuah politik wang walau belum sempurna, sudah dianggap jauh mengatasi parti pembangkang.

RAMAI ORANG MEMBERITAHU DI ZAMAN ANWAR-LAH BANYAK EANG DITABUR UNTUK BELI UNDI.

Wallahu A'lam

Jauh langit dan bumi demokrasi yang dipraktikkan oleh pembangkang  apatah lagi dengan DAP yang masih dibelenggu pelbagai isu termasuk pemilihan CEC yang kecoh seluruh negara.

Lebih teruk anak Presiden nama ABD KHALIL ABDULHADI  dibenarkan memegang jawatan seperti Nik Abduh NIK AZIZ pegang sebelum ini.

Lebih mulia Tun Mahathir yang melarang anak beliau menjadi seseorang dalam parti sehingga beliau berhenti memegang jawatan tersebut.

Tolong betulkan jika panglima salah.

@Anwaribrahim perlu berundur fitnah BN beli undi 40 ribu warga asing #PRU13

Posted: 21 Nov 2013 09:09 PM PST

Panglima membaca banyak kenyataan yang telah dikeluarkan berkenaan isu undi 40 ribu warga asing pada PRU yang lalu.

Meskipun sudah banyak fitnah yang dilontarkan kepada Kerajaan BN oleh pembangkang selama ini dan dibuktikan bersalah di Mahkamah namun tuduhan ini sangat serius kerana ia berkait rapat dengan keputusan PRU yang dikendalikan oleh SPR.

Kerana itu apabila Pakatan cuba menafikan perkara ini nampak jelas mereka sudah terperangkap dengan fitnah ciptaan mereka sendiri yang diterbitkan oleh media massa dan media sosial Pro mereka.

Jawapan mudah pada masa sekarang ialah Anwar perlu meletakkan jawatan atas fitnah maha dahsyat yang dikeluarkan oleh pembangkang demi meracun minda rakyat.

Kesalahan besar ini sangat sukar dimaafkan kerana ia juga mencalit nama baik SPR yang selama ini bertindak adil di dalam menjalankan proses pilihanraya sehingga jelas kemenangan ditentukan oleh undi rakyat bukan tekanan mana mana pihak.

Baca juga berita Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang menyaman Timbalan Presiden PAS Mat Sabu yang bermula perbicaraannya semalam yang disiarkan Utusan Malaysia hari ini.

Kepada penyokong Pakatan sila fikirkan kembali adakah sokongan anda berdasarkan fakta atau fitnah semata-mata.

Watch "Bangla 40k - Yuktes buat laporan Polis" on YouTube cc @anwaribrahim

Posted: 21 Nov 2013 08:28 PM PST

https://www.youtube.com/watch?v=pspJAOsrSZ0&feature=youtube_gdata_player

AUDIT - Tujuh kakitangan awam bakal dikenakan hukuman berat - KSN @AliHamsa55

Posted: 20 Nov 2013 11:24 PM PST


PUTRAJAYA 21 Nov. - Sebanyak tujuh penjawat awam bakal dikenakan tindakan tegas selepas didapati terlibat kes salah laku dan kecuaian dalam Laporan Ketua Audit Negara yang dibentangkan di Parlimen bulan lalu.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa berkata, kesemua pegawai tersebut dalam proses diambil tindakan tatatertib dan jika didapati bertanggungjawab terhadap salah laku itu tindakan sivil atau jenayah boleh diambil.

"Kita telah menyiasat sebanyak 24 kes sehingga 30 Oktober lalu dan sebanyak 30 pegawai telah diberi surat tunjuk sebab bagi mendapatkan penjelasan ke atas penglibatan mereka dalam semua kes tersebut.

"Sebanyak tujuh pegawai dalam proses diambil tindakan tatatertib dan sembilan orang didapati tidak terlibat," katanya dalam sidang akhbar berhubung dengan tindakan susulan laporan Ketua Audit Negara di sini hari ini. - UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131121/dn_27/Tujuh-kakitangan-awam-bakal-dikenakan-hukuman-berat#ixzz2lGLJ2cQb
© Utusan Melayu (M) Bhd

Watch "Bukti Karpal Larang PAS Guna Nama Berasaskan Kaum" on YouTube

Posted: 20 Nov 2013 11:20 PM PST

https://www.youtube.com/watch?v=IDIW_hQzC5c&feature=youtube_gdata_player

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 21 Nov 2013 11:17 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Nurul Izzah Bengang, Rafizi Kecewa, Anwar Tak Iktiraf Mereka Sebagai Pemimpin Pakatan...

Posted: 21 Nov 2013 12:30 AM PST

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata dakwaan bahawa 40,000 pengundi hantu dari Bangladesh turun mengundi dalam pilihan raya lalu mula ditimbulkan oleh penulis blog pro-Umno dan bukannya oleh pemimpin Pakatan Rakyat.

Katanya, beliau telah membuat semakan dan mendapati pemimpin Pakatan Rakyat tidak pernah membuat kenyataan seperti itu.

"Kita dah buat kajian, ada tak kenyataan begini? Tidak ada.

"Rupanya yang bawa (kenyataan) itu bloggers Umno.

Hahahahahahah.... Anwar dah nyanyok dah tua dan dah nak mampos...

Habis hamlau dua ekor nie sape? bukan pemimpin pakatan rakyat??The Unspinners

Posted: 21 Nov 2013 11:16 PM PST

sekupangdua

Posted: 21 Nov 2013 11:15 PM PST

sekupangdua


JUARA-JUARA DUNIA JETRACE TURUN RENTAP DI PANGKOR 30 NOVEMBER NIE

Posted: 21 Nov 2013 04:27 AM PST
YB Dato' Sharul Zaman Yahya dalam sidang media bertempat di Klomplek Sukan MSN Ipoh mengumumkan Pulau Pangkor sekali lagi bakal jadi tumpuan jaguh-jaguh Jetrace dari serata dunia di kejohanan WORLD JETRACE CHALLENGE yang akan diadakan pada 30 November hingga 1 Disember 2013 di Pasir Bogak, Pulau Pangkor. Nampak gayanya satu lagi sukan air extreme atau lasak semakin mendapat perhatian terutama golongan muda. Sukan air seperti Jetrace sebelum ini dikatakan hanya kepada mereka yg berkemampuan sahaja mampu diceburi. 

Bagaimana pun menurut Sharul sukan Jetrace kali ini kula digilai oleh semua golongan muda terutamanya dan tidak lagi dari golongan Elit Kerana dikatakan memerlukan Kos yg begitu tinggi untuk sukan Jetrace ini. Kejohanan bertaraf dunia ini juga boleh menjadi acara bagi menarik Pelancung luar hadir selain ia akan menjadikan sukan air yg lasak diperkenalkan di Negara terutama tumpuan Pulau Pangkor yg semakin dikenali dunia sebagai pulau peranginan yg terkenal di Dunia. Ia juga sebagai persediaan Awal bagi kempen Tahun Melawat Malaysia 2014Setakat ini sudah ada 40 peserta dari 15 Pasukan seluruh negara didunia telah mengesahkan akan turun berentap dalam kejohanan yg bertaraf dunia ini. Diantara negara yang membuat pengesahan adalah negara China, Jepun, Filipina, Brunei dan banyak lagi yg mahsyur dengan sukan ini dinegara mereka.Penyertaan kali ini mendapat respon yg amat baik kalau dibandingkan hanya 10 pasukan yg bertanding di tahun Lepas.  

Kejohanan kali ini menawarkan hadiah lumayan yg berjumlah RM33.500.00 ini juga merupakan pusingan terakhir bagi peserta tempatan dari siri sebelumnya di Langkawi, Johor, Terengganu dan kini di Pulau Pangkor, Perak. Hasil kutipan mata tertinggI bakal dinobatkan sebagai juara Malaysian International Jetrace Challenge Siri 2012/2013 sekali gus akan mewakili negara utk peringkat Antara bangsa keesokannya. 


Beberapa kategori yg dipertandingkan seperti 4 STROKE PRO AM OPEN, 4 STROKE PRO AM STOCK, 4 STROKE LADIES OPEN, 4 STROKE VETERAN OPEN dan 2 STROK 800 OPEN.Difaham kan juga bagi acara 4 Strok Ladies Open dijangka bakal bersaing hebat kerana kita mempunyai ramai perserta tempatan untuk wanita bertaraf dunia. 

Turut hadir dalam sidang Media pelopor sukan Jetrace dinegara kita Yang Mulia Tengku Raja Petra Shah, Tuan Haji Musa sebagai Peneraju Utama MSN negeri Perak serta Juara Negara Sdr Mohd Nor Azahari @ Eddy yg juga merupakan anak jati Pulau Pangkor yg mereka gelarkan sebagai Thosi Samurai oleh kebanyakan rakan-rakan pelumba Jetrace.

Ditanya apakah target beliau untuk kejohanan kali ini... nyata beliau mahu dan bertekad mencapai kemenangan podium. Eddy juga pernah melakar kejayaan besar sebelum ini sebagai Juara All Japan Champion dan Juara Dunia dan ketika ini merupakan ke 7di Ranking Dunia. Di kejohanan Lepas Beliau telah memenangi tempat kedua kategori Strok 800 dan juga tempat kedua Kategori 4 Strok Close. 

YAB Menteri Besar Perak Datuk Seri Diraja Dr Zambry bin Hj Abd Kadir dijangka hadir pad hari sabtu jam 10.30 pagi  sabtu bagi menyempurnakan dengan merasmikan kejohanan tersebut manakala penutup kejohanan tersebut akan dilakukan oleh beliau sendiri yang juga sebagai Exco Komunikasi, Multimedia, Belia dan Sukan pada keesokan harinya (Ahad) yg dijangka akan selesai jam 5.30 petang.

40% POLIS TAK RETI MANDI JUNUB, 50% TAK RETI MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH

Posted: 11 Nov 2013 06:33 AM PST


40-50% POLIS TAK RETI MANDI JUNUB & MENGUCAP DUA KALIMAH SYAHADAH... Pencacai tegar keBARUAan Roket Tajol Ariffin Omar kata kononnya 30-40% POLIS takbreti mandi junub dan 50% lagi tak reti mengucap dua kalimah syahadah...

Susah ker dia orang (POLIS) menyebut Ashaduallaila haillallah, waash haduanna muhamadulrasulillah... abih tu apa guna kor agama dan memang POLIS tak adakan kelas agama si PULAPOL? Sampaikan takreti nak mengucap?... agak-agak ler Tajol oii pak mak sedara atau sedara miker takda yg keja polis ker? Atau memang POLIS tak bagi sembahyang masa latihan?

5 waktu sehari pun dah 10 kali menyebutnya, apa gunanya kor ugama dalam tentera dalam polis? Atau ko nak bagitau betapa hebatnya dua sepupu si ngange lagi hebat blh kafirkan umat islam dan baca hadis?

Berat ni... kalau dia orang ada 100 ribu anggota bermakna 40 ribu tak erti mandi junub dan 50 ribu tak reti mengucap sebagai seorang islam?

Macam ler ko takda sedara mara yg keja POLIS... tak kah ko nak tanya dan suruh dia orang mengucap dan bagaimana dia orang tau atau tidak mengucap? Kuat sakit ko jie yop. Cer kita dengor apa kata anggota ataupun anak atau sedara mara yg ada kerja POLIS... ater mak bapak dema tak pegi krusus kahwin ker? Atau setubuh tanpa mandi junub?

Adoiii tak lak sangka sebusuk perut ko nie Tajol...  (KLIK)


Belantan

Posted: 21 Nov 2013 11:12 PM PST

Belantan


Soksek-soksek akhbar Cina : Sejak bila pula orang Cina suka pada kesusasteraan Melayu?

Posted: 21 Nov 2013 08:24 PM PST


Suburkan semangat Usman Awang?

Isu mengenai perpaduan nasional turut disentuh oleh akhbar Nanyang Siang Pau dalam artikel bertarikh 17 November 2013.

Artikel yang ditulis oleh Pengarah Urusan Hai-O yang juga Pengerusi Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) Kluang, Tan Khai Hee bertajuk 'Tumbangkan tembok rasis' disiarkan dalam ruangan Pendapat Yuan Lun halaman C8.

Usman Awang adalah sasterawan Melayu terkenal di seluruh tanah air. Beliau seorang sasterawan yang dikenali ramai oleh pelajar dan cendekiawan.

Hua Zong melihat perjuangan Usman Awang seperti sebutir mutiara yang tidak akan luntur keindahan warnanya, sinar cahaya yang dikeluarkan itu menyinar di seluruh negara ini.

Ayat-ayat dalam sajak Usman Awang telah merentasi benteng dan dinding kaum. Beliau adalah seorang pejuang dan pahlawan. Dalam keadaan tidak membezakan antara kaum, agama, kasta, keturunan dan kepercayaan politik, beliau mempertahankan hak asasi kemanusiaan, kebebasan dan keadilan.


Usman Awang bukan seorang pejuang satu kaum sahaja, sebaliknya beliau menolak fahaman kasta dan keturunan.

Dalam keadaan zaman bergelora, Usman Awang sentiasa menggunakan bahasa yang lembut bagi meluahkan hasratnya yang mahu melihat wujudnya perpaduan. Sajak beliau dengan jelas menyatakan perlunya dibina dunia yang penuh dengan perpaduan, aman dan sentosa.

Sehubungan itu, Hua Zong telah mewujudkan piala pertandingan bertajuk Perpaduan Rakyat Usman Awang. Pertandingan ini boleh menggalakkan orang ramai berjuang bersama Usman Awang bagi mencipta satu bangsa Malaysia.

Kita perlu mencipta bangsa Malaysia sebenar yang dapat mencampak sejauh-jauhnya fahaman cauvinis dan rasis. Langkah ini dilakukan kerana Hua Zong melihat keadaan politik di negara kita semakin hari semakin merisaukan.

Kita perlu mula bertindak dari sekarang. Tubuhkan lebih banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berjuang untuk mewujudkan nilai-nilai murni.

Kumpulan intelektual dan bijak pandai perlu memainkan peranan ini, begitu juga kumpulan agama kerana tiada satu pun agama yang tidak mengajak kita untuk melakukan perkara baik seperti mewujudkan keadilan dan keamanan.

Suara Politik
Belantan

MCA dan DAP sepakat langgar titah Sultan Selangor!

Posted: 21 Nov 2013 05:45 AM PST


1.Sultan Selangor, Sharafuddin Idris Shah, menitahkan kepada seluruh rakyat Selangor baik Islam dan juga bukan Islam bahawa perkataan 'Allah' adalah eksklusif kepada orang Islam dan bukan Islam harus mengelak daripada menggunakannya. Sultan Selangor berkata ini untuk mengelakkan kekeliruan di kalangan Islam dan bukan Islam. Oleh itu, baginda menyeru rakyat Selangor untuk menghormati dan mematuhi keputusan Majlis Fatwa Selangor mengenai perkara itu.

2.Sejurus selepas Fatwa Selangor dan Titah Sultan dikeluarkan, Ketua Pemuda MCA Wee Ka Siong dengan tiba-tiba membantah titah Sultan Selangor dan menyatakan pendiriannya adalah sama seperti DAP iaitu seperti mana DAP mahu kalimah 'Allah' digunakan, seperti itu juga MCA mahu kalimah 'Allah' diguna oleh mereka dalam bible bahasa Melayu untuk digantikan dengan God. Mereka tidak God digantikan dengan Tuhan, tetapi God perlu digantikan dengan Allah. MCA seperti memberi bayangan bahawa tidak mengapa jika parti cina iaitu MCA dan DAP adalah berlainan, tetapi dalam isu ini kami boleh besama sama bersatu dalam menentang Sultan Selangor.

3.Ketua Pemuda MCA Wee Ka Siong berkata:
"Saya rasa ianya adalah okay. Sultan Selangor seharusnya perlu membenarkan orang-orang bukan Islam di Selangor untuk menggunakan perkataan itu. Mengapa tidak? Kerana kami telah memberi penjelasan sebanyak dua muka surat. Asalkan sudah ada penjelasan jadi terima sahaja lah" katanya Ketua Pemuda MCA yang menyokong perjuangan DAP dalam isu kalimah Allah.

4.Naib Presiden MCA pula Gan Peng Sieu menyifatkan keputusan mahkamah itu sebagai "jahil tentang kepentingan negara "

5.Ahli jawatankuasa MCA Loh Seng Kok pula berkata:
"Allah tidak "dimonopoli" oleh mana-mana kaum atau agama, kerana orang Kristian di Timur Tengah dan negara-negara Arab juga menggunakannya"

6.Barisan peguam DAP pula menambah:
"Apabila anda bercakap tentang penggunaan perkataan ' Allah ', ia adalah satu bentuk ungkapan. Jadi ia adalah satu sebab bahawa titah Sultan bukan diikat oleh perlembagaan atau undang undang tetapi sebenarnya kuasa perlembagaan dan undang undang adalah suatu kuasa yang dimiliki oleh Parlimen sahaja, jadi tidak ada masalah untuk melanggar titah Sultan"

7.Disekitar laman sosial, beberapa pemerhatian terhadap pengguna cina menyatakan tidak ada masalah untuk menggunakan perkataan Allah didalam bible Melayu, asalkan cukai sudah dibayar jadi ia tidak melanggar peraturan. Kerana ini adalah hak sesorang apabila sudah membayarnya.

Sumber Sultan Selangor titah larangthemalaysianinsider
Sumber MCA langgar titahfreemalaysiatoday
Sumber Peguam DAP sokong langgar titah : themalaymailonline

Suara Politik
Belantan

APANAMA

Posted: 21 Nov 2013 11:10 PM PST

APANAMA


Seeds of hatred... for politics?

Posted: 20 Nov 2013 11:09 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 21 Nov 2013 11:08 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PAS HARI INI BUKANLAH PAS YANG DAHULU

Posted: 21 Nov 2013 08:00 PM PST

Kemenangan Suhaizan Kaiat menerajui Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat yang baharu menimbulkan satu persoalan adakah ini permulaan kem bukan pro ulama (liberal) mula bertapak dalam dewan itu ?
 
Suhaizan mendapat 320 undi menewaskan pencabarnya, dari kem pro ulama, Kamarulzaman Muhammad yang mendapat 307 undi.

Manakala Zulhazmi Sharif yang juga dari kem bukan pro ulama hanya mendapat 7 undi.

Namun untuk jawatan Timbalan Ketua dan Naib Ketua Dewan Pemuda kedua-dua jawatan itu dimenangi oleh kem pro ulama.

Muhammad Khalil Abdul Hadi mendapat 355 undi menewaskan pencabarnya, Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaakob yang mendapat 282 undi untuk merebut jawatan Timbalan Ketua Dewan Pemuda.

Manakala Ir Mohd Khairil Nizam Khirudin mendapat 411 undi menewaskan pencabarnya, Ahmad Zamri Asaad Khuzaimi yang mendapat 226 undi untuk jawatan Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.

PENGERUSI TETAP: Ustaz Kamal Syaari
TIMB PENGERUSI TETAP:Dr Riduan Mohd Nor
Ketua Pemuda : Suhaizan Kaiat
Timbalan Ketua Pemuda : Muhamad Khalil Abdul Hadi
Naib Ketua Pemuda : Ir Khairil Nizam Khirudin
Ahli jawatankuasa kerja:
1. Syed Abdul Kadir Al-Jofree
2. Afnan Hamimi Taib Azamudden
3. Ahmad Fadhli Syaari
4. Syahir Sulaiman
5. Abang Ahmad Kerdee
6. Zaharudin Muhamad
7. Ahmad Yahya
8. Wan Faizul Wan Salleh
9. Fadhli Ghani
10. Zawawi Hassan
11. Nurul Islam Mohamed Yusoff
12. Sani Hamzan

Sementara itu, kem bukan pro ulama yang sudah bertapak dalam Dewan Muslimah PAS sejak dari tahun 2011 mengekalkan penguasaan dalam dewan itu apabila berjaya memenangi ketiga-tiga jawatan tertinggi.

Siti Zailah Mohd Yusof mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Dewan Muslimat dengan mendapat 468 undi menewaskan pencabarnya, Nuridah Salleh yang mendapat 189 undi.

Dr Siti Mariah Mahmud mempertahankan jawatannya dengan mendapat 429 undi, menewaskan pencabarnya Dr Najihatussalehah Ahmad yang mendapat 229 undi.

Begitu juga, Mumtaz Mohd Nawi berjaya mengekalkan jawatan Naib Ketua dengan mmendapat 457 undi berbanding dengan pencabarnya, Dr Rosni Adam sekadar memperoleh 201 undi.

Pengerusi Tetap: Norhashimah Deraman –
Timbalan Pengerusi Tetap: Nor Azlin Md Samsudin
Ketua: Siti Zailah Mohd Yusof
Timbalan Ketua: Dr Siti Mariah Mahmud
Naib Ketua: Mumtaz Mohd Nawi
Ahli jawatankuasa kerja:
1. Dr Halimah Ali
2. Aiman Athirah Sabu
3. Khairiah Mohamed
4. Normala Sudirman
5. Dr Asiah Ali
6. Aida Yusof Rawa
7. Wan Ubaidah Omar
8. Mastura Mohamad
9. Datuk Siti Aishah Ghazali
10. Azizah khatib Mat
11. Wan Hasrina Wan Hussain
12. Kartini Ahmad 

Kemenangan kem bukan pro ulama menguasai Dewan Pemuda dan Dewan Muslimah hari ini menimbulkan satu persoalan baharu, adakah ini merupakan signal yang diberikan perwakilan PAS bahawa Mohamad Sabu juga bakal mengekalkan kemenangannya sebagai jawatan Timbalan Presiden parti itu?

Mat Sabu Disaman Kerana Menfitnah.

Posted: 21 Nov 2013 05:42 PM PST

KUALA LUMPUR: Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar menafikan beliau terlibat dalam 'Projek IC' di Sabah atau memegang jawatan Pengerusi SPR di negeri itu sebagaimana dilapor akhbar Harakah.

Dalam penyataan saksi kepada Mahkamah Tinggi pada Khamis, Wan Ahmad, 65, berkata beliau tidak pernah berkhidmat di Sabah sepanjang kariernya bersama SPR.

Oleh itu, Wan Ahmad berkata dua artikel yang diterbit akhbar itu jelas memfitnahnya apabila mendakwa beliau terlibat dalam 'Projek IC' di Sabah ketika menjadi Pengerusi SPR di negeri berkenaan.

"Ini sudah tentu memfitnah dan mengaibkan saya kerana saya tiada kaitan secara langsung atau tidak langsung dengan 'Projek IC' di Sabah," katanya pada perbicaraan kes saman terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu atau Mat Sabu, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, pencetak akhbar Harakah iaitu Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd, Ketua Pengarang akhbar itu Ahmad Lutfi Othman dan penulis artikel Aziz Muda.

Pada 5 Mac lepas, Wan Ahmad memfailkan saman mendakwa Mat Sabu mengeluarkan kata-kata fitnah dalam artikel bertajuk 'Wan Ahmad Tak Boleh Dipercayai' dan 'Ragu Peranan SPR - Wan Ahmad Omar Mesti Letak Jawatan' dalam Harakah edisi Jumaat 1-3 Februari 2013 selepas ditemu ramah pada 29 Januari lepas.

Beliau memaklumkan mahkamah akibat penerbitan artikel itu, reputasi dan kredibilitinya terjejas teruk.

"Tuduhan-tuduhan itu adalah sangat serius yang mana ia telah menyebabkan kehinaan dan keaiban kepada saya serta keluarga saya di mata khalayak ramai dan masyarakat awam baik di Malaysia mahupun di peringkat antarabangsa," katanya.

Menceritakan bagaimana reputasi dan kredibilitinya terjejas, Wan Ahmad berkata semasa diundang BernamaTV dalam satu rancangan yang bersiaran secara langsung, seorang penonton menuduh beliau sebagai seorang yang tidak bertanggungjawab kerana terlibat dalam 'Projek IC' dan mendesaknya meletakkan jawatan.

Wan Ahmad berkata kenyataan itu dibuat di khalayak ramai ketika rancangan itu ke udara selepas penerbitan artikel berkenaan.

Kepada soalan tambahan oleh peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun, Wan Ahmad berkata selepas penerbitan artikel berkenaan beliau dan keluarga menerima banyak cemuhan, khidmat pesanan ringkas (SMS) serta pertanyaan daripada orang tertentu dan perkara itu benar-benar memalukannya secara peribadi dan merosakkan kredibiliti beliau sebagai Timbalan Pengerusi SPR.

"Sebagai Timbalan Pengerusi SPR, saya banyak menghadiri forum dan seminar di luar negara. Ada beberapa kenalan saya dari Thailand dan Indonesia bertanyakan saya mengenai perkara ini... kesannya begitu berat kepada saya, saya perlu menjaga maruah saya, keluarga dan anak-anak. Oleh itu, saya terpaksa membawa perkara ini ke muka pengadilan," katanya.

Wan Ahmad juga berkata saman itu difail atas kapasiti individu dan beliau mempunyai hak di sisi perundangan untuk mengambil tindakan terhadap defendan.

Ketika pemeriksaan balas oleh peguam Mohamed Hanipa Maidin, Wan Ahmad yang dilantik Timbalan Pengerusi SPR sejak 17 Disember 2004, tidak bersetuju kredibiliti beliau sudah dipersoal sebelum penerbitan artikel itu.

Pengarah SPR Sabah Datuk Md Idrus Ismail, 56, dalam penyataan saksi beliau berkata pada masa yang material, Pegawai Pilihan Raya Sabah ialah Wan Ahmad Wan Yusof dan bukannya Wan Ahmad Wan Omar.

"Setahu saya, plaintif tidak pernah berkhidmat di SPR Sabah sepanjang perkhidmatan plaintif," katanya sambil menambah beliau turut mengenali Wan Ahmad Wan Yusof.

Perbicaraan di depan Pesuruhjaya Kehakiman Lee Heng Cheong bersambung esok. -BERNAMA
MyMassa harap kes saman kali ini akan memberi pengajaran kepada pembangkang supaya tidak sesuka hati menuduh kerana nama. Takkan ada seorang je nama Wan Ahmad dalam Malaysia?


WAHAI BLOGGERS UMNO MARILAH KITA MUHASABAH, TOLONG JANGAN FITNAH ANWAR

Posted: 21 Nov 2013 06:10 AM PST


"Jadi, Najib masih dapat pertahankan sokongannya daripada kalangan Bangla dan Indonesia..Hiduppppp!," kata Anwar dalam satu kempen yang dipercayai dilakukan di negeri Kedah.
"Jadi, Najib masih dapat pertahankan sokongannya daripada kalangan Bangla dan Indonesia..Hiduppppp!," kata Anwar dalam satu kempen yang dipercayai dilakukan di negeri Kedah.
"Jadi, Najib masih dapat pertahankan sokongannya daripada kalangan Bangla dan Indonesia..Hiduppppp!," kata Anwar dalam satu kempen yang dipercayai dilakukan di negeri Kedah.


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 21 Nov 2013 09:47 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


RBF DEDAHKAN PAS DAH KEMARUK DONIA !

Posted: 21 Nov 2013 04:08 AM PST

PenangWasabi

Posted: 21 Nov 2013 09:32 PM PST

PenangWasabi


Wakil mualaf Pemuda Pas Melaka 'bedal' Dewan Pemuda Pas, puji DAP?

Posted: 21 Nov 2013 08:45 AM PST


'Izin ALLAH DAP menang'

Mahu Pas melihat kembali strategi dalam berpolitik, wakil Pemuda Pas Melaka berkata, DAP di negeri itu tetap menang enam daripada lapan kerusi Dun yang ditandinginya walaupun tidak menempah bendera parti pada PRU13 yang lalu.

"Teguran dibuat melalui saya mengenai sikap strategi kita pada PRU13.

"Di laman sosial, ahli Pas terlalu leka bermain dengan simbol, bendera dan sebagainya... Ia berlaku di peringkat cawangan," ujar Azizan Lim.

"Tapi bila kita minta senarai rumah yang atas pagar untuk kita pergi, gagal nak bagi," katanya lagi.

Tambahnya, "kalau kita rajin pasang bendera pukul 2 pagi, 3 pagi tapi bila nak turun padang esok, sorang pun tak boleh bangun untuk ke rumah-rumah... cari orang-orang daif untuk kita jumpa."

Memuji usaha yang dilakukan parti sekutunya, DAP, Azizan berkata, dengan usaha, strategi yang betul dan izin ALLAH, maka kemenangan memihak kepada yang berhak.

"Siapa yang menjayakan DAP? ALLAH yang menjayakan mereka," katanya.

Mengulas lanjut, beliau menyatakan bahawa DAP mempunyai satu sikap sunatullah yang lebih berbanding Pas.

"Dalam perkara ini, pada pandangan kami DAP ada satu sikap sunatullah lebih berbanding kita.

"Dia berusaha dia berjaya. Siapa pun berusaha boleh berjaya. Pelajar nak SPM, kalau tak belajar hanya baca Yasin saja, boleh berjaya ke?," soalnya.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 21 Nov 2013 09:23 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Majlis Raja Raja Perlu Bertindak Tegas, Lucut Gelaran Dato Seri Anwar Ibrahim

Posted: 21 Nov 2013 08:32 PM PST


Mengapa perlu sampai lucut gelaran tersebut ? Ini kerana Anwar Ibrahim sudah bersekongkol dengan Bekas Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali yang secara jelas sekali mempertikaikan institusi raja di negara ini. 

Dalam buku terbarunya bertajuk "The Malay Rulers: Regression or Reform?" yang dilancarkan oleh Anwar Ibrahim pada 3 November 2013 di Dewan Ilmu, Petaling Jaya Community Library, 389, Jalan Selangor, 46000 Petaling Jaya. 

Lihat perincian buku tersebut di sini. Jangan pula suatu hari nanti buku ini mudah didapati di MPH, Popular, Borders dan kedai kedai buku lain di negara ini.


Lihat video Syed Husin ini.Syed Husin secara jelas mempertikaikan maksud perkataan "patik" yang dikatakan bermaksud "anjing" oleh Syed Husin. Manakala ayat "menjunjung duli" pula dikatakan sebagai "menjunjung tapak kaki". 

Apabila disemak dalam Kamus Bahasa Melayu Dewan Bahasa Dan Pustaka, maksud "patik" adalah seperti berikut. Tidak ada pula maksud seperti yang diperkatakan oleh Syed Husin Ali. Kamus sosialis mana yang disemak oleh Syed Husin?

Apabila disemak perkataan "menjunjung duli" dalam Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka tidak ada juga maksud yang diperkatakan oleh Syed Husin Ali. Ini bermakna Syed Husin Ali berniat jahat dan cuba mempertikaikan bahasa bahasa yang digunakan di istana untuk tujuan politik jahat pembangkang.


Pihak Majlis Raja Raja Melayu perlu mengadakan satu sidang khas untuk membincangkan tentang buku yang ditulis oleh Syed Husin Ali ini dan tindakan yang sesuai untuk pihak yang cuba menghina raja raja Melayu. Politik jahat pembangkang ini tidak boleh dibiarkan berterusan kerana akhirnya ianya akan menjadi virus yang boleh meracuni pemikiran rakyat dan generasi akan datang.


Majlis Raja Raja juga perlu bertindak tegas dengan menarik balik gelaran Dato Seri yang sudah diberikan kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim. Secara jelas, Anwar Ibrahim adalah dalang di belakang penulisan buku ini yang antara lain turut mempertikaikan institusi raja dan perkara perkara yang sudah termaktub dalam perlembagaan persekutuan.

Lucut gelaran Anwar dan ambil tindakan pada Syed Husin.
 

Universiti Teknologi Petronas Lubuk Baru PAS Untuk Kaderkan Mahasiswa Pembangkang?

Posted: 21 Nov 2013 06:30 PM PST


Rupanya Universiti Teknologi Petronas menyimpan seorang pemimpin pemuda PAS sebagai pensyarahnya di universiti. Pendedahan di atas dibuat oleh facebooker (di atas) tentang siapa sebenarnya Dr Raja Iskandar Al Hiss. Maklumat ini boleh disahkan lagi melalui coretan blogger pro PAS ini (baca sini).

Dewan Pemuda PAS harus berterima kasih kepada UTP kerana tidak membuang Raja Iskandar sebagai pensyarah universiti. Ini akan memberi ruang dan peluang yang lebih luas kepada institusi pengajian tersebut dijadikan markas perkaderan ahli ahli baru PAS di peringkat universiti.

PAS pula sekarang giat memasukkan bekas aktivis pelajar di kampus sebagai saf kepimpinan baru mereka dalam parti. Antaranya Abdullah Abdul Karim (UKM), Ramadhan Fitri (UM) dan Nazri Din (UPM). Jangan terkejut jika dalam tempoh jangka panjang, ramai mahasiswa mengikut ideologi PAS menerusi perkaderan yang dibuat oleh bekas bekas aktivis mahasiswa ini.

Di pihak BN, sekarang ini sudah terbukti dan jelas bahawa orang muda semakin sukar hendak dipujuk menyokong BN jika universiti pun dibenarkan secara terbuka menyimpan pensyarah yang jelas menyokong PAS. Selain UNISEL yang diketahui umum sekarang ini menjadi lubuk dan markas pembangkang, kini UTP pula dikesan sebagai tempat perkaderan tersebut.

Bila indtrokrin pembangkang sudah masuk. Ianya sukar dicuci melainkan ianya perlu dilawan dengan indtroktinasi juga. Sejauh manakah usaha BN untuk bertindak atas cabaran ini? Jika mahu menawan anak muda, ianya perlu dilakukan dengan usaha dan istiqomah. Insyallah akan berjaya. Jika tidak, sesuatu yang buruk bakal berlaku pada PRU14.Budaya Menconteng Bangunan Universiti, Pro Mahasiswa Terkantoi

Posted: 21 Nov 2013 05:42 PM PST


Berulang lagi kes conteng menconteng di universiti. Seolah tiada modal hendak dilakukan bagi mengisi ruang aktivisme pelajar. Budaya ini adalah ulangan kejadian yang sama di universiti tersebut (baca sini). 

Berikut adalah tulisan pendedahan yang dibuat oleh seorang blogger mengenai budaya conteng tersebut. 

"Lihat gelagat para penyokong kumpulan mahasiswa propembangkang atau lebih dikenali sebagai Pro-M di Universiti Malaya dalam foto di bawah. Kelihatan mereka sedang membersihkan logo Hippie yang diconteng di sekitar kawasan kampus.

Gelagat ini boleh ditafsirkan sebagai tindakan u-turn oleh Pro-M selepas isu logo Hippie yang dikaitkan dengan kehadiran Fahmi Reza meletus sejak sehari yang lepas. Rata-rata pelajar UM melahirkan rasa marah dan kecewa dengan tindakan tidak bertanggungjawab tersebut yang dianggap amat keterlaluan hingga mencemarkan pemandangan warga kampus.

Lepas buat, pakat-pakatlah cuci, kata salah seorang mahasiswi yang ditemui SB petang tadi ketika meninjau gelagat mereka ini. 

Sebelum ini juga pernah berlaku beberapa insiden yang mirip sama gamenya. Ingat peristiwa Masturah Abu Bakar, isteri Safwan Anang hilang pada 20 Februari 2011? Masturah ketika itu merupakan salah seorang calon boleh menang Pro-M dilaporkan hilang sewaktu keluar berkempen di blok Pangsapuri Pantai Permai yang menjadi tempat kediaman pelajar luar UM. Sebaik isu ini meletus, pelbagai tuduhan dilemparkan ke atas kumpulan Penggerak Mahasiswa. Tidak cukup dengan itu, HEPA juga dikaitkan sama kononnya bersikap acuh tak acuh dalam menjaga keselamatan mahasiswa. Isu ini sedikit sebanyak telah menaikkan nama Pro-M dan Masturah sendiri. Simpati diraih, perhatian memuncak menjelang hari pembuangan undi hinggalah tiba-tiba sahaja Masturah muncul semula dan diumumkan sebagai calon yang menang undi tertinggi" baca lanjut 

Anwar Ibrahim Yang Mula Tuduh Bangla 40,000 Undi BN #AnwarPembohong

Posted: 21 Nov 2013 05:00 AM PST


 Rakyat Malaysia ditipu bulat-bulat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan isu '40,000 Pengundi Bangladesh'

"Kita saksikan kembali 'pendedahan' Anwar tentang 40,000 pengundi yang tidak masuk akal tetapi dipercayai bulat-bulat oleh sebahagian rakyat Malaysia.

"Dan seperti yang kita semua tahu, finale kepada kenyataan di bawah ialah Anwar terpaksa gigit jari sekali lagi kerana kalah dalam PRU13 !

"Dan setelah terbukti bahawa isu 40,000 'pengundi Bangladesh' adalah satu penipuan paling jijik dalam sejarah pilihanraya negara ini, tidak ada seorang pemimpin pembangkang yang tampil ke hadapan meminta maaf kepada rakyat Malaysia," ulas DrMiM.

Nada yang sama turut dilaporkan Mynewshub yang menyifatkan penafian Anwar hari ini sebagai 'pusing cakap'.

"Sedangkan yang diketahui umum, dari awal portal pembangkang seperti Malaysiakini dan Malaysia Insider yang menghangatkan penipuan berkenaan dengan bantuan cybertropers Red Bean Army milik DAP yang mengerakkan kempen penipuan itu di media sosial seperti Facebook.

"Serangan secara tersusun dan serentak antara Red Bean Army dan portal-portal pro mereka telah menyebabkan rakyat tertipu ketika PRU-13 berlangsung.

"Selepas PRU-13, sehingga kini, pembangkang dan portal-portal berkenaan masih belum mengemukakan sebarang bukti kukuh mengenai kewujudan kumpulan pengundi berkenaan walaupun digesakan untuk berbuat demikian berkali-kali.

"Malah, beberapa dakwaan lain seperti kejadian blackout di pusat penjumlahan dan peti undi dibuang daripada helikopter juga disahkan penipuan yang dirancang,"komen laman itu.

Semalam, Bernama melaporkan Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina menafikan pembabitan warga Bangladesh dalam proses demokrasi di Malaysia dan menolak dakwaan pembangkang kononnya 40,000 warga Bangladesh mengundi Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-13.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata dalam pertemuannya dengan Sheikh Hasina, pemimpin kerajaan negara Asia Selatan itu turut menggeleng kepala tanda tidak percaya dengan dakwaan kononnya rakyatnya terbabit dalam pengundian pada PRU-13.

Kata Najib perdana menteri Bangladesh turut mempersoalkan dakwaan berkenaan dan menyifatkan ia sebagai mustahil kerana untuk mengundi di Malaysia, seseorang warga Bangladesh perlu menukar kerakyatan mereka kepada warganegara Malaysia.

"Dia kata memang tidak ada (tidak wujud) tindakan untuk kita (kerajaan Malaysia) memberi 40,000 kewarganegaraan pada orang Bangladesh," kata Najib.

Pada PRU-13, pakatan pembangkang mendakwa BN menggunakan 40,000 rakyat Bangladesh untuk mengundi parti gabungan berkenaan.Video Ini Menjadi Bukti Pembohongan Anwar Ibrahim Tentang Pengundi Bangla 40,000 Orang #AnwarPembohong

Posted: 21 Nov 2013 03:00 AM PST


Anwar mahu menipu rakyat lagi. Dia yang bawa isu bangla, kemudian tuduh orang lain pula sebagai bawa isu itu. Isu pengundi bangla 40,000 orang ini sudah ditimbulkan oleh Yuktes tiga bulan yang lepas lagi (video bawah). Semalam Yuktes sekali lagi membuat laporan polis bila Anwar Ibrahim menafikan tentang 40,000 orang pengundi bangla ketika sidang media di parlimen.


Dalam ceramah pada 1 Mei 2013 ini, sebelum pilihan raya umum 2013, Anwar menuduh BN membawa pengundi Bangla untuk mengundi, saksikan video di bawah ini. Lihatlah bagaimana Anwar sendiri yang membawa isu Bangla ini. Akhirnya dia sendiri tidak mengaku dan lupa dengan apa yang dia cakap.Haron Din Tolak Campur Tangan DAP Dalam PAS

Posted: 21 Nov 2013 01:00 AM PST

KUALA LUMPUR: "Kami tidak pernah masuk dalam kelambu DAP, eloklah Karpal Singh tidak masuk dan mencampuri urusan rumah tangga dan kelambu kami," kata Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din.

Beliau turut memberi amaran supaya Pengerusi DAP tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kenyataan jika Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu enggan dan tidak cuba memahami dasar parti berkenaan.

"Jika dia memahami perjuangan PAS, dia tidak akan membuka mulutnya untuk bercakap.

Kalau dia bercakap begitu, sahlah dia tidak faham, eloklah dia tidak campur tangan urusan PAS.
"Saya nasihatkan dia buat kerja dia, kitan akan buat kerja kita," katanya yang dipetik daripada Berita Harian.

Dewan Muslimat baru-baru ini mendesak Karpal meminta maaf berhubung kenyataan beliau menyarankan pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk PAS dibatalkan kerana membahayakan negara.

Sehari sebelum itu, Dewan Pemuda tampil dengan bukti mendakwa Karpal berbohong apabila menafikan pernah membuat kenyataan itu.

Bukti yang didedahkan Naib Ketua Dewan Pemuda, Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob itu terkandung dalam cakera padat rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Karpal di Pulau Pinang pada 5 November lalu.

Haron turut mempertikaikan tindakan Karpal yang dilihatnya sebagai usaha mengeluarkan PAS daripada pakatan pembangkang.

"Kalau betul itu kenyataan Karpal, adakah dia berkehendakkan PAS dibatalkan pendaftaran supaya dia nak kekalkan pakatan rakyat dianggotai DAP dan PKR saja?

"Kalau itu maksudnya, dia memang tidak faham dengan struktur parti politik di Malaysia yang ditubuhkan mengikut Perlembagaan Persekutuan yang tidak menghalang penubuhan parti berasaskan agama," katanya.


Katanya, PAS adalah parti berasaskan Islam dan Islam adalah cara hidup, malah politik adalah darah daging Islam dan tidak boleh berpisah daripada Islam.

Katanya, survival Islam dari dulu dan untuk selama-lamanya adalah dengan tidak memisahkan politik dengan agama.

"Islam dan politik tidak boleh dipisahkan, ibarat gula dengan manisnya, apa gunanya gula kalau manisnya dipisahkan.

"Kalau itu dia faham, dia tidak akan membuka mulut untuk bercakap..bergantung kepada dirinya sama ada untuk memohon maaf atau tidak," katanya.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama, Datuk Harun Taib yang dihubungi berkata, kenyataan Karpal akibat kecetekan ilmu terhadap Islam dan berharap pemimpin itu mengkaji serta belajar Islam dengan baik sehingga akhirnya sedar kenyataan itu tidak betul.

Mengakui PAS belum berjaya mendidik Karpal memhami Islam walaupun bertahun jadi rakan sekutu DAP, beliau berkata, PAS tidak akan berputus asa untuk berdakwa kepada pemimpin itu.

"Karpal berada dalam golongan yang belum memahami Islam, bila dia faham, dia tidak mungkin mengeluarkan kenyataan itu," katanya sambil menegaskan PAS tidak berniat untuk keluar Pakatan disebabkan kegagalan pemimpin DAP memahami dasar dan perjuangan PAS.

Red Bean Army Bergaduh Sesama Sendiri Tentang Isu Bangla 40,000 #AnwarPembohong

Posted: 20 Nov 2013 11:06 PM PST

 Khabarnya, kumpulan Red Bean Army sudah bertelingkah sesama sendiri mengenai kenyataan Anwar semalam dalam Malaysiakini yang mendakwa bahawa tuduhan 40,000 orang Bangla adalah ciptaan blogger UMNO (sumber). 

Berikut adalah kenyataan Anwar Ibrahim pada 2 Mei 2013 dalam KeadilanDaily (belum dipadam lagi). 

Pembangkang juga sanggup buat propaganda murahan dengan video bertajuk "Bangla dan IC" untuk menuduh BN menggunakan Bangla sebagai pengundi. Semua tuduhan itu akhirnya memerangkap diri pembangkang sendiri.

Sama seperti 16 September 2008, hari penipuan Anwar untuk jadi Perdana Menteri. Semalam Anwar menipu lagi dalam isu 40,000 orang bangla. Hendak menafi apa lagi, sebelum ini tuduhan itu memang datang daripada Anwar sendiri. Yang bertelagahnya rakyat di bawah.

Calon Pro Pembangkang "Ugut Diri Sendiri" Untuk Fitnah Kumpulan Pro Aspirasi di UMT

Posted: 20 Nov 2013 09:30 PM PSTBerikut adalah petikan tulisan seorang rakan di UMT:

"Gong Badak RPT 4343/13.
Pengadu : Ahmad Syahid bin Mohd Rahim - Pelajar UMT/Bekas MPP (Pro Mahasiswa)

Pada 20 November 2013 jam lebih/kurang 0225 pengadu telah menerima pesanan ringkas dari kawannya Mohd Rahimi bahawa ada bungkusan seperti mayat di dalam raga motorsikal pengadu yg diletakkan di blok Asrama Kolej Siswa Sheikh Abdul Malek B1 UMT.

Pengadu melihat di dalam raga motorsikal terdapat bungkusan kain putih dilumuri warna merah dan sekeping nota yg berunsur ugutan 'tarik balik calon lue!!! kalau tidak...'.

Tetapi jam 0630 disedari bungkusan dan nota telah hilang. Laporan dibuat bimbang keselamatan diri.

Hasil siasatan Polis difahamkan perbuatan tersebut adalah dirancang oleh kelompok mereka (penyokong calon berkenaan) untuk memperlihatkan Pro Aspirasi cuba menakut-nakutkan pihak lain.

Perbuatan tersebut hanya untuk mengalih pandangan pelajar dan mendapatkan sokongan dengan memperlihatkan bahawa calon Pro Aspirasi berniat jahat selain ingin memburukkan reputasi kumpulan Pro Aspirasi".Inilah contoh satu budaya politik tidak sihat yang tidak sepatutnya berlaku di universiti. Propaganda secara reverse psychology ini sudah acapkali dilakukan sebelum sebelum ini oleh kumpulan pro pembangkang ketika musim pilihan raya kampus tiba (baca sini). 

 Pelajar perlu menganalisa sebaik mungkin setiap peristiwa dan kempen yang berlaku dalam pilihan raya kampus. Jangan terus membuat kesimpulan tanpa melihat semua perkara dan memahami dengan baik situasi yang berlaku.

Jagalah nama baik universiti. Usah kotorkan kampus dengan taktik taktik yang tidak sepatutnya dibawa ke menara gading.


r b f

Posted: 21 Nov 2013 07:28 PM PST

r b f


Berkat Berkawan Dengan Syaitan, Pas Pun Dah Pandai Main Chai

Posted: 20 Nov 2013 10:17 PM PST

Dalam Malaysia ini tidak ada parti-parti politik yang ahli-ahli mereka setia kepada parti, sayang parti, patuh pada perintah parti dan pemimpin, hormat pada arahan parti dan hormat arahan pemimpin, melainkan ahli-ahli parti Pas.

Itu tidak ada siapa yang boleh pertikai....sikap taksub dan sayang pada parti dan pemimpin dikalangan ahli-ahli Pas lain macam. Sebab itu ahli Pas mudah ditipu pemimpin mereka. Pemimpin kata beri derma, mereka pun berilah habis duit gaji. Pemimpin kata bukan saya yang pegang spender crocodile putih dan itu fitnah Umno. Maka bergeraklah ahli-ahli ke seluruh pelusuk negara membawa cerita bahawa video spender putih adalah fitnah Umno.

Dulu kita tidak akan boleh dengar orang Pas burukkan orang Pas, samada musim biasa atau musim pemilihan parti. Dulu kita tidak akan dengar orang Pas berebut nak jadi calon atau berebut nak jawatan. Dulu di hari pemilihan kita tidak akan dengar atau melihat chai-chai diedarkan di hari pemilihan Pas. Dulu kita tidak akan dengar orang Pas belasah presiden mereka. Jangan kata belasah, jentik atau cuit pun tak.

Tetapi kini tidak lagi....semua itu sudah terpahat dalam lipatan sejarah. Pas kini tidak seperti Pas dulu. Pas kini semenjak berkawan dengan syaitan seperti yang diakui Nik Aziz dulu telah berubah 180 darjah.

Jika dulu Pas hanya untuk islam sahaja, kini Pas For All. Kristian, hindu, buddha atau yang tidak ada agama pun kini boleh bersama Pas.

Kini kita boleh lihat bagaimana orang Pas meroyan apabila tidak dapat jawatan. Lihat apa yang terjadi di Kelantan selepas PRU 13 yang lepas. Tidak ada lagi perjuangan menegakkan islam atau perjuangan fisabillillah seperti dulu. Perjuangan kini adalah perjuangan merebut jawatan.

Kini Presiden Pas boleh dibelasah sesuka hati oleh orang-orang mereka sendiri. Lihat apa yang terjadi dalam kes kerusi Dun Kota Damansara selepas PRU 13 yang lepas.

Kini ulama dalam Pas menjadi bahan kutukan dan cacian dalam Pas kerana mempertahankan matlamat perjuangan Pas sepertimana yang termaktub dalam perlembagaan.

Kini kempen pemilihan Pas dicemari dengan kutuk-mengutuk dan memburuk-burukkan sesama mereka. Mat Sabu sendiri akui pemilihan Pas kali ini adalah yang paling teruk.

Kini dihari pemilihan Pas chai-chai mula bertebaran dikalangan perwakilan agar memilih calon-calon tertentu sebagai pemimpin.

Semuanya kerana apa ?

Tidak lain tidak kerana mulut sendiri dan kerana doa sendiri....

Allah Maha Kaya...di dunia lagi Allah dah bayar tunai satu persatu kepada golongan munafik seperti Pas.

Gambar dibawah menunjukkan chai-chai yang diedarkan sempena pemilihan Pemuda Pas yang berjalan hari ini. Berita lanjut boleh baca di siniHancur Umno

Hancur BN

Doa makan diri...Pas kini sedang menuju kehancuran....

Tanjung Pagar rapat ke pagar wehhhhhhhh.....

JURI RAKYAT

Posted: 21 Nov 2013 07:22 PM PST

JURI RAKYAT


Hewan Tertua di Dunia Terbunuh di Tangan Ilmuwan

Posted: 20 Nov 2013 10:53 PM PST

Hewan tertua di dunia terbunuh di tangan ilmuwan Bangor University di Inggris yang tengah melakukan riset pada tahun 2006. 

Ceritanya, pada tahun 2006, satu individu quahog laut (Arctica islandica) atau sejenis kerang laut terdampar di pantai wilayah Eslandia. Ilmuwan kemudian mengambil, membuka cangkangnya, dan memulai menganalisis. Dengan demikian secara otomatis hewan itu terbunuh.


Tak ada yang istimewa pada awalnya. Namun, setelah melakukan analisis, barulah ilmuwan terkejut mengetahui usia quahog itu.

Berdasarkan analisis awal saat itu, ilmuwan memperkirakan, quahog itu sudah berumur 400 ketika ditangkap. Quahog itu masuk Guiness Book of Record sebagai hewan tertua di dunia dan dinamai Ming, sesuai dinasti di China yang tengah berkuasa saat individu tersebut lahir.

Setelah analisis ulang yang dilakukan baru-baru ini, ilmuwan mengetahui bahwa hewan itu sudah berusia 507 tahun saat ditangkap, sekitar 100 tahun lebih tua dari yang diperkirakan.

Entah apakah harus sedih mengetahui hewan tertua di dunia itu ternyata mati terbunuh. Namun, Paul Butler, salah satu ilmuwan yang terlibat proses analisis baru-baru ini, mengatakan bahwa saat riset ada 200 individu yang ditangkap. Tiap tahun, banyak juga quahog yang ditangkap.

"Jadi, sangat mungkin nelayan menangkap quahog yang sama tua atau lebih tua dari yang kita tangkap," katanya seperti dikutip Huffington Post.

Ilmuwan sendiri menangkap quahog tertua itu untuk meneliti dampak perubahan lingkungan, seperti salinitas, ketersediaan makanan, suhu air laut, dan perubahan iklim pada kehidupan biota-biota laut.

Ilmuwan menentukan umur quahog berdasarkan pola lingkaran pada cangkang yang sering disebut lingkaran pertumbuhan, sama seperti yang terdapat pada pohon.

Pola lingkaran terbentuk karena perbedaan pertumbuhan cangkang saat musim panas dan dingin. Saat musim panas, makanan banyak tersedia sehingga cangkang tumbuh cepat sementara pada musim dingin sebaliknya.

Dengan umur 507 tahun, berarti quahog ini lahir pada tahun 1499, sebelum Colombus menemukan Amerika dan sebelum Belanda datang ke Indonesia. 


Sumber : kompas

Misteri Tengkorak-tengkorak Aneh yang Dianggap Keturunan Alien

Posted: 20 Nov 2013 10:43 PM PST

Ketika para arkeolog menemukan tengkorak-tengkorak aneh berbentuk memanjang di beberapa bagian dunia, segera muncul teori kalau tengkorak-tengkorak tersebut sebenarnya adalah milik para alien yang pada masa lampau mendatangi bumi. Benarkah begitu?

Tengkorak ini telah banyak menimbulkan banyak kesalahpahaman karena bentuknya yang aneh dan tidak biasa. Namun, sebenarnya, ada penjelasan yang masuk akal mengenai keberadaannya.


Elongated Skull

Tengkorak-tengkorak misterius tersebut dinamakan elongated skull atau tengkorak memanjang yang mulai dikenal luas ketika Robert Connolly mempublikasikan foto-foto yang diambilnya dari seluruh dunia.


Kebanyakan tengkorak seperti ini ditemukan di Peru di antara tengkorak-tengkorak suku Inca lainnya. Karena itu, tengkorak memanjang ini juga dikenal dengan sebutan Peruvian Skull atau Inca Skull.

Tengkorak serupa kemudian juga ditemukan di banyak negara lain di dunia, mulai dari Jerman, Perancis, Mesir, Afrika dan yang terbaru adalah di Siberia.

Menariknya, di Mesir kita bisa menemukan relief pada bangunan-bangunan mereka yang menunjukkan adanya tokoh-tokoh yang memiliki bentuk kepala memanjang seperti ini.

Salah satu contohnya adalah ratu Nefertiti yang termashyur. Lalu, konstruksi ulang yang dilakukan terhadap kepala raja Tutankhamon juga menemukan kalau raja ini memiliki bentuk kepala memanjang seperti Nefertiti.

Dari dulu, memang banyak yang percaya kalau bangsa Mesir telah membangun piramida dengan bantuan alien. Adanya relief ini semakin membuat banyak orang yang percaya kalau beberapa tokoh Mesir yang ternama adalah keturunan alien.

Relief yang menunjukkan ratu Nefertiti dengan topi besar.


Raja Tutankhamon dengan kepala memanjang.

Walaupun koleksi Peru adalah yang paling terkenal di dunia, namun tengkorak Peru yang diperkirakan berusia sekitar 1.000 tahun itu bukanlah tengkorak memanjang tertua yang pernah ditemukan.

Pada tahun 1982, para peneliti menemukan tengkorak yang diklaim sebagai milik manusia Neanderthal yang berasal dari tahun 45.000 SM di gua Shanidar di Irak. Ini membuat tengkorak gua Shanidar menjadi tengkorak memanjang tertua yang pernah ditemukan.

Karena karakteristiknya yang aneh, maka spekulasi pun berkembang mengenai asal-usulnya. Lalu, benarkah tengkorak ini milik dari alien atau makhluk misterius lainnya?


Darimana asal Tengkorak ini?

Sebagian peneliti UFO percaya kalau tengkorak ini adalah milik alien atau manusia keturunan alien (alien hybrid). Tetapi, tentu saja teori ini tidak bisa dibuktikan karena argumen ini juga didasarkan pada teori lain (teori ancient astronout) yang juga belum terbukti.

Lalu, peneliti lain menyatakan kemungkinan kalau tengkorak itu adalah milik ras manusia tertentu yang memang memiliki karakteristik kepala seperti itu. Namun, masalahnya adalah tengkorak memanjang ternyata ditemukan tersebar luas di banyak tempat di dunia. 

Ini membuat teori ini menjadi semakin tidak mungkin karena penyebaran ras di masa lampau sangat terbatas. Lagipula, hingga hari ini, para peneliti belum bisa mengidentifikasi ras yang dimaksud.

Teori yang lain lagi menyatakan kalau tengkorak memanjang tersebut mungkin adalah hasil dari sebuah penyakit yang mengubah ukuran kepala. Ini cukup bisa diterima karena pada masa modern ini, penyakit seperti itu memang ada. Namanya Craniosynostosis.


Tulang tengkorak bayi tersusun atas beberapa lempeng tulang. Celah di antara lempeng ini disebut sutura. Pada bayi yang baru lahir, sutura ini masih lebar dan belum tertutup rapat.

Jika Sutura tersebut menutup secara prematur, otak bayi akan bertumbuh ke arah sutura yang masih terbuka. Dengan demikian, kepala anak akan mulai memanjang. Inilah yang disebut Craniosynostosis.

Namun teori ini juga dipersoalkan mengingat Craniosynostosis tidak bisa menghasilkan kepala dengan bentuk memanjang yang sempurna. Pada banyak tengkorak memanjang yang ditemukan, bentuknya cukup sempurna sehingga terlihat kalau kepala itu seperti dibentuk dengan sengaja.

Karena itu, sekarang kita akan melihat teori lainnya yang dianggap sebagai jawaban paling masuk akal mengenai asal-usul tengkorak ini.


Cranial Binding - Modifikasi Bentuk Kepala

Menurut teori ini, tengkorak memanjang tersebut dihasilkan dari modifikasi kepala yang memang sengaja dilakukan oleh suku-suku purba. Teknik modifikasi ini disebut Cranial Binding.

Praktek seperti ini cukup umum ditemukan di negara-negara Amerika Latin pada masa lampau. Namun mulai menghilang ketika para misionaris kristen masuk ke wilayah-wilayah itu.

Sebagai catatan, modifikasi tubuh bukanlah sesuatu yang aneh dalam tradisi suku-suku purba di seluruh dunia. Misalnya, kita mungkin mengetahui mengenai suku Karen di Burma yang menaruh banyak gelang besi di lehernya sehingga leher mereka menjadi lebih panjang. 

Lalu, praktek Foot Binding yang dilakukan pada perempuan Cina masa lampau yang membuat telapak kaki mereka menjadi lebih kecil dan lain-lain. Mengenai Cranial Binding, kita bisa menemukan tradisi ini disinggung dalam banyak catatan-catatan kuno.


Cranial Binding di dalam sejarah

Hippocrates, pada tahun 400 SM, pernah menulis mengenai sebuah suku yang disebutnya suku Macrocepheles karena praktek mereka dalam memodifikasi bentuk kepala.

Lalu, Freidrich Ratzel dalam bukunya yang berjudul The History of Mankind yang terbit tahun 1896 juga melaporkan adanya tradisi modifikasi kepala di Tahiti, Samoa, Hawai dan New Hebrides.

Lalu, suku Huns di Jerman juga mempraktekkan tradisi ini yang kemudian juga diikuti oleh suku-suku lain yang ditaklukkannya. Praktek serupa juga dilakukan oleh suku Aborigin di Australia dan beberapa suku Indian Amerika seperti Chinookan dan Choctaw.

Princess of the House of Este - Bangsawan Italia abad ke-15

Jika kita tidak memasukkan tengkorak memanjang yang diklaim sebagai kepunyaan manusia Neanderthal, maka mungkin bangsa Mesir adalah bangsa yang paling awal melakukan modifikasi kepala, yaitu sejak tahun 3.000 SM. Ini menjelaskan adanya relief yang menunjukkan beberapa tokoh yang memiliki bentuk kepala memanjang. Jadi, budaya ini cukup mendunia.


Proses Cranial Binding

Proses Cranial Binding dilakukan sejak seorang bayi baru lahir ke dunia. Umumnya, mereka akan menggunakan kulit, tali atau kain untuk mengikat kepala bayinya hingga beberapa tahun ke depan untuk mendapatkan bentuk yang diinginkan.

Cranial Binding


Modifikasi kepala yang dilakukan oleh suku-suku purba juga tidak hanya untuk menghasilkan bentuk kepala yang memanjang. Kadang, ada suku yang justru menginginkan bentuk kepala yang datar. Ini disebut Flattening Skull atau meratakan tengkorak kepala.


Flattening Skull


Mengapa Cranial Binding Dilakukan?

Umumnya, modifikasi ini dilakukan sebagai tanda kecantikan dan penanda status. Di banyak suku, kepala yang memanjang mengindikasikan kalau ia adalah keturunan ningrat.

Selain itu, ada suku lain yang percaya kalau memanjangkan bentuk kepala dapat meningkatkan kecerdasan seseorang dan membuatnya lebih dekat kepada dunia roh. Kepercayaan ini salah satunya bisa ditemukan di suku di pulau Tomman, Vanuatu.

Lalu, apakah tradisi ini masih bisa ditemukan pada masa kini? Jawabannya adalah: Tentu saja!

Walaupun Cranial Binding dengan teknik yang ekstrim telah lenyap sekitar 100 tahun yang lalu, namun praktek yang lebih moderat masih bisa ditemukan pada masa modern ini.


Cranial Binding di Masa Modern

Misalnya adalah suku Mangbetu di Kongo Utara dan suku Zande di Afrika Tengah. Dalam kasus suku Mangbetu, Modifikasi kepala dilakukan sebagai ekspresi kecantikan dan tanda kepintaran. 

Mereka melakukannya dengan mengikat kepala bayi mereka dengan tali. Lalu, ikatan itu akan dikencangkan setiap beberapa bulan sehingga menghasilkan bentuk kepala yang diinginkan.


Walaupun banyak contoh yang bisa kita lihat, sebagian peneliti masih ragu dengan teori modifikasi kepala. Menurut mereka modifikasi yang dilakukan tidak bisa menyamai besarnya tengkorak-tengkorak Peru yang ditemukan.

Namun, Beatrice Blackwood dan PM Danby yang sejak lama menyelidiki modifikasi kepala, percaya kalau ukuran kepala yang dihasilkan bisa berbeda tergantung dengan metode yang digunakan. Ini bisa ditemukan pada praktek salah satu suku di Papua Nugini yang ternyata menggunakan beberapa metode yang berbeda untuk membentuk kepala.

Metode tertentu mungkin bisa menghasilkan ukuran kepala yang super ekstrim seperti pada tengkorak-tengkorak Peru.

Lalu, bukti lain yang menguatkan teori ini adalah fakta kalau tengkorak-tengkorak tersebut ditemukan di wilayah yang suku-sukunya diketahui memang mempraktekkan Cranial Binding, seperti Peru, Mesir dan Eropa.

Jadi, sepertimya penjelasan ini lebih masuk akal dibanding teori lainnya yang tidak didukung oleh bukti yang kuat.

Satu-satunya pertanyaan yang mungkin masih belum terjawab oleh para peneliti adalah mengapa praktek ini bisa dilakukan di banyak wilayah di dunia oleh suku-suku yang berbeda yang terpisah oleh wilayah Geografis yang cukup jauh?

Siapakah yang mengajarkan mereka untuk melakukannya? Apakah mereka belajar dari orang yang sama?


Sumber :xfile-enigma

CINTA SANDAL JEPIT

Posted: 20 Nov 2013 10:38 PM PST

Cerpen Karya Kiki Ramadhan

Julia menatap dirinya dicermin, dilihat bayangan tubuhnya yang ia rasa sempurna bagai ratu Cinderella. Ia memang cantik dengan tubuh jenjang, rambut hitam mengkilau, mata bening kecokelatan, hidung yang lumayan mancung dan bibir yang tipis. "kurang cantik apa gue ini ?" dengus Julia kesal dengan dirinya yang masih saja belum memiliki pacar.

Jomblo, itulah status yang diemban sekarang. Status yang membuat Julia seolah sama dengan cewek-cewek diluar sana yang tidak laku. Jomblo membuat Julia merasa dirinya mengenaskan.
Julia mengambil tas ranselnya, kemudian ia cangklongkan dipundaknya. Ia harus segera bergegas menuju sekolah. "lihat saja cowok-cowok, kau akan ku buat klepek-klepek" kata Julia sembari mengedipkan matanya kearah cermin.


Cinta Sandal Jepit - Cerpen Cinta Romantis
Benar saja, baru saja Julia melangkah dari mobil merahnya yang terpakir. Mata-mata lelaki sudah menatapnya dengan genit. Julia mengakat dagu dan bahunya, tatapan lelaki itu membuatnya merasa bagai putri yang berkilau.

Kedatangan Julia disambut oleh sahabat baiknya Chris dumuka pintu kelas. "Juli, hari ini lo cantik banget" ucap Chris mengomtari penampilan Julia yang Modis itu.
Julia hanya tersenyum tanpa bergeming. Hal biasa baginya mendengar pujian seperti itu.
Sebagai cewek super modis, Julia menepati rangking paling tinggi dikelas sebagai cewek paling cantik. Namun biarpun ia sering mendapat pujian dari teman-temannya. Tetap saja Julia merasa ada yang kurang. Apalagi kalau bukan nggak punya cowok.

Julia memang pilih-pilih dalam mencari cowok yang akan ia pacari. Baginya tampan adalah prioritas utama sebagai kriterianya. Harus ganteng titik. Beberapa kali Julia ditaksir cowok dan semuanya ia tolak, selain karena kurang tampan, mereka juga belum bisa menarik perhatiannya. Bagi Julia cowok macam Robert Pattinson, pemeran Edward dalam film Twilight itulah cowok idaman.
"kapan lo punya cowok juli. Cewek cantik macam lo masih aja belom laku ?"tanya Chris saat jam makan siang di kantin sekolah.
"nggak tau gue juga bingung. Bosen sih gue ngejomblo !"balas Juli sambil mengaduk-ngaduk es capucinno dihadapannya.
"udah lo pacarin aja si Rafa, kayaknya tuh orang demen banget sama lo"
"apa, Rafa ? nggak banget deh gue pacaran sama muka buruk rupa itu. Udah turun selera gue nerima dia"jawab Julia ketus.
"abisnya betah banget lu jomblo"
"sebenarnya sih nggak. Mungkin belum tepat aja waktunya. Nanti juga gue punya pacar, tapi yang pasti lebih ganteng dari manusia cengcorang kaya Rafa itu"ujar Julia.

Sebenarnya Julia banyak ditaksir cowok. Mulai dari cowok gedut item super ngesilin bernama Leo yang nggak ada hentinya nembak meski udah ditolak beberapa kali, sampe cowok kurus cangcorang macam Rafa. Namun sekali lagi tampang menjadi proritas utamanya. Julia ingin nantinya cowok yang ia pacarin bisa dibanggakan dihadapan teman-temannya.
Sepulang dari sekolah Julia mengajak Chris ke Gramedia untuk membeli buku yang sedang ia cari. Chris hanya diam saat Julia menarik-narik dia untuk menemaninya ke toko buku. Sebelum Julia meremasnya jadi kertas lecek, Chris sudah manggut setuju.
Sesampainya ditoko buku Julia langsung menghapiri bagian buku yang dicari, yaitu buku mengenai komputer. Sudah beberapa hari ini ia ingin belajar mengenai photoshop. Kegemarannya mengedit foto, membuatnya harus banyak belajar tentang software yang satu itu.
"gue kebagain novel ya" ucap Chris meninggalkan Julia.
"oke, nanti kalau udah dapet yang gue cari. Gue nyusul"sahut Julia.

Julia memilih-milih buku yang bertumpuk dirak dihadapannya. Dilihatnya satu persatu, meski dia tidak mengerti sedikit pun tentang software yang akan dipelajarinya. Tetapi ia mencoba mencari buku yang sesuai. Buku berjudul "cara mudah mengedit foto dengan Photoshop" itu menarik perhatiannya, kemudia langsung ia ambil. Ada juga beberapa buku lainnya yang sejenis dan menarik minatnya. Julia mengabil sebanyak mungkin hingga pencarian ia rasa sudah cukup.

Gubrak !!!
Tiba-tiba Julia menabrak sesuatu dihadapannya ketika baru saja beberapa jengkal melangkah. Karena tidak bisa mengimbangi dirinya Julia terjatuh. Belum sempat menyetuh lantai, ada sepasang tangan yang tiba-tiba menangkap tubuhnya. Julia menoleh kearah pemilik tangan kekar itu. Ia terkaget, dilihatnya sosok cowok tampan dengan alis mata tebal dan hidung yang mancung. Sedetik kemudian Julia terdiam, terpana melihat pria dihadapannya. Bahkan Julia sudah tidak peduli dengan buku-bukunya yang terjatuh berserakan. "sumpah, cowok dihadapan gue ini ganteng banget !"gumam Julia dalam hatinya.
"mmm.. sorry"ucap cowok itu menatap wajah Julia.
Julia terdiam. Ia mematung kagum.
"hey, kau tidak apa-apa ?"tanya cowok itu.
Julia tersadar, kemudian ia mencoba berdiri dalam posisi yang benar"tidak, tapi sepertinya highheels gue patah" sahut Julia. Ia baru menyadari sepatu highheels sepuluh centinya patah
"Ya Tuhan, bagaimana ini ?"cowok itu mulai panik. "sebentar, gue cari sandal untuk lo. Daripada lo harus jalan pincang dengan sepatu tinggi sebelah".
Cowok itupun pergi hingga beberapa menit kemudian kembali dengan membawa sepasang sandal jepit. "kau bisa pakai ini untuk sementara" ucap cowok itu memberikan sepasang sandal jepit kepada Julia.
"thank you" balas Julia menerima kemudian memakainya.
"oh iya, bagaimana gue harus ganti highheels lo ?"kata pria itu masih saja merasa tidak enak hati.
"sudah, lo nggak perlu ganti highheels gue. tenang aja !" balas Juliana ringan. Menurutnya highheels seharga lima ratus ribu itu memang pantas dibuang ke tong sampah.
"sorry, gue harus pergi. Sekali lagi gue minta maaf !"
"oke no problem. Thanks buat sandal jepitnya"kata Julia.
"oke.."balas cowok itu beranjak meninggalkan Julia.
Belum sempat Julia menanya nama cowok tampan itu. Ia sudah melangkah menjauh. Julia hanya terdiam, memandangi punggung pria yang mulai hilang dari kejauhan.

Sementara Chris baru saja datang dengan beberapa buku novel digengaman tangannya. "udah selesai jul nyari buku komputernya ?"Tanya Chris menghampiri Julia.
"udah nih, langsung kekasir deh.."sahut Julia.
"loh sejak kapan lo pake sandal jepit jul ?"tanya Chris bingung melihat Julia tiba-tiba mengganti highheelsnya dengan sandal jepit.
"lo nggak liat nih highheels gue patah"jawab Julia sembari menunjukan sepatu Highheelsnya yang patah.
"waduh, sepatu mahal ternyata bisa patah juga ya"
"udah nggak usah banyak cingcong. Ini sepatu gue, masalah buat loh" sembur Julia.
Chris tertawa mendengarnya. "yaudah sih, loh nya itu nggak usah pake kuah kali" ledek Chris.
Juliana memasang muka cemberut sambil menjinjing sepatu highheelsnya. Kemudian mereka menuju kasir untuk membayar buku yang sudah dipilih.
---

"kenapa lo jul, kayaknya seneng banget ?"Tanya Chris dalam mobil saat perjalanan pulang. Chris merasa ada yang aneh dengan sahabatnya yang mulai senyam-senyum sendiri.
"mau tau aja lo"jawab Julia.
Julia belum bisa bercerita tentang kejadian yang baru saja dialaminya. Kejadian saat ia tertabrak cowok ganteng yang buat dia cengo.
"Chris. lo sadar nggak kita udah temenan lama banget" kata Julia mulai membuka topik perbincangan.
"iya gue juga ngerasa gitu. Dari semenjak lo pacaran sama Rian, Deny, Gian, Mifta, sampe sekarang lo udah Jomblo lagi" sahut Chris.
"soalnya lo satu-satunya temen cowok yang gue punya. Lo itu paling asik buat gue ajak jalan, asyik buat gue ajak ngobrol sampe paling asik buat gue ajak curhat. So, gue harap lo nggak pernah bosen temenan sama gue chris" jelas Julia panjang lebar.
"tenang ajah Jul. biarpun lo tuh ngeselin kaya nenek lampir, tapi gue seneng kok punya temen kaya lo. Selama lo nggak ngelakui hal gila yang bikin gue malu seumur hidup. Gue tetap bakalan jadi temen lo. Tenang aja !"ujar Chris.
"thanks ya Chris udah mau jadi sahabat baik gue !"
"tunggu, lo ngomong gini ada apa nih . nggak biasanya ?"tanya Chris bingung.
"nggak, gue cuma pengen tahu aja. Sebenarnya lo bosen nggak sih temenan sama gue"
"iya nggak lah nenek lampir"balas Chris mantap.
Julia menggas lebih cepat mobilnya. Ia harap perjalanan persahabatannya dengan Chris masih akan berjalan dengan mulus seperti mobil yang berjalan mulus melewati jalan Jakarta. Semoga saja.
---

Julia membaringkan tubuhnya dikasur, menatap langit-langit kamarnya. Seketika pikirannya terarah pada seorang cowok yang tertabrak dengannya siang tadi. Cowok yang berhasil membuatnya terpukau itu kini bermain-main dalam benak Julia. Ia sungguh sempurna. Meski tidak setampan Robert pattinson ia sudah masuk dalam kriterianya selama ini. "ah, sepertianya baru saja gue jatuh cinta" desah Julia mengembang senyum.

Esoknya Juliana kembali menyambangi Toko buku, ada beberapa buku yang harus ia beli lagi. Ketika baru saja ia turun dari mobil Honda Jazz merahnya, tiap-tiba ia melihat cowok yang menabraknya kemarin, sepertinya ia baru saja keluar dari toko buku hendak menghampiri mobilnya. Tidak ingin membuat kesempatan Julia menghampiri cowok itu.
"hey.."sapa Julia mendekat cowok itu. Ia baru saja hendak memasukan ujung kunci ke lubang kunci mobilnya.
Cowok itu mengerutkan kening, mengingat sosok gadis dihadapanya ini.
"sandal jepit" sahut Julia memberi isyarat.
Cowok itu tertawa. Ia baru ingat kalau gadis dihadapannya adalah gadis yang pernah ia tabrak hingga sepatu highheelsnya patah.
"hey, senang bisa bertemu lagi"kata cowok itu ramah.
"perkenalkan gue Julia" kata Julia memperkenalkan diri seraya mengulurkan tangan.
"gue Kevin."jawab Kevin meraih tangan Julia. Menjabatnya sebagai tanda perkenalan.
"ada waktu untuk mengobrol. Gue mau traktir lo sebagai tanda terimakasih atas sandal jepit itu"ajak Julia.
"oke, kebetulan gue nggak punya acara"balas Kevin setuju.
Mereka duduk disebuah café coffe disebrang jalan tepat didepan toko buku itu. Julia memesan ice cappuccino kesukaanya. Sementara Kevin memesan hot Chocolate.
"gue nggak nyangka bisa ketemu lo lagi disini" kata Julia membuka obrolan.
"iya, gue rasa emang kita udah ditakdirkan kenal"jawab Kevin setelah menyeruput cokelat hangatnya.
"lo sering ke toko buku ?" tanya Julia.
"sebenernya nggak terlalu sering. Paling kalau gue butuh tambahan buku referensi buat tugas kuliah gue aja"Jawab Kevin. "lo sendiri, sepertinya sering ke toko buku ?"
"sebernya nggak sih, cuma akhir-akhir ini gue lagi seneng belajar Photoshop. Jadi gue ketoko buku buat cari bahan pembelajaran"jawab Julia. "lo anak kuliahan ?"
"iya, gue mahasiswa Fakultas Ekonomi UNJ"jawabnya.
"oh, sepertinya gue harus panggil kakak Kevin"
"terserah mau panggil apa aja"balas Kevin. "lo sekolah di SMA mana ?"
"loh, kok kak Kevin tahu kalo gue masih SMA ?"
"kemarin bukannya lo ke toko buku pakai baju sekolah. lo lupa ?"
"oh iya ka" Julia menepuk jidatnya. "gue sekolah di SMA Al-Izhar"
Akhirnya perbincangan mereka berakhir dengan saling bertukar nomer ponsel.
"lain kali kita bisa bertemu lagi kan ?"tanya Julia ketika Kevin bangun dari duduknya dan baru saja hendak pergi.
"tentu."balas Kevin seraya mengembang senyum.
Julia merasa senang hari ini ia begitu beruntung bertemu dengan pangeran sandal jepitnya. Sepertinya Kevin benar-benar membuat dirinya luluh lantah diterjang gelombang asmara. Terjebak dalam hal bernama cinta. Julia tak bisa memungkiri, hatinya sudah jatuh pada pria bernama Kevin itu.
---

Sebulan telah berlalu, semenejak pertemuan saat itu sampai hari ini tidak ada apapun dipikiran Julia selain sosok Kevin. Belakangan ini Julia semakin sering uring-uringan dikamarnya. Kevin sudah benar-benar membuat hatinya lumpuh.
Julia benar-benar sudah berada ditaduk kelemahannya. Seolah jatuh hatinya kepada Kevin merengguk setengah kehidupannya. Perasaan yang telah lama ia rasakan itu, kini memuncak dan memaksa untuk diungkapkan.
Malam ini ketika baru saja Kevin menutup laptopnya, tiba-tiba ponselnya bordering. Terlihat nama Julia tercetak dilayar memangilnya. Tidak ingin membuat Julia menunggu lama, dengan cepat Kevin menekan tombol hijau ponselnya untuk menerima panggilan masuk itu.
"hay kak, apa kabar lo ?"suara Julia menyergah Kevin cepat.
"gue baik, kenapa jul ?"
"gue mau ketemu sama lo kak, punya waktu nggak ?"
"oke, kapan ?"
"sekarang, gue tunggu di café coffe biasa. Gimana ?"
"oke"
Julia menatap wajah Kevin yang berada dihadapannya. Wajah tampan Kevin itu meneduhkan hatinya. Sementara Kevin hanya terdiam, seolah masuk dalam perangkap hipnotis Julia. Suasana mulai menghening, ketegangan timbul dari wajah Julia seketika. Sorot matanya tidak bisa membohongi hatinya yang sedang tergulai lemah oleh cowok dihadapannya.

Bibir Julia menjadi keluh. Ditariknya nafas dalam-dalam kemudian dihelanya perlahan. Julia menatap mata Kevin, ia coba curahkan segala perasaannya. Julia terus melawan sepercik keraguan yang mulai merasukinya, ia harus kuat atau ia akan terkulai lemah selamanya.
"Kevin.."kata Julia menyebut nama cowok itu dengan perlahan. "gue suka sama lo" lanjutnya lagi mantap. ucapan itu begitu saja keluar dari mulutnya. Sekejap kemudian Julia mulai gusar.
Kevin terkaget, mulutnya ternga-nga mendengar ucapan Julia itu. "maksudnya Julia ?"
"gue suka sama lo ka. Gue pengen lo jadi pacar gue" ucap Julia dengan yakinnya.
Sejenak hening. Sampai Kevin mulai angkat bicara.
"tapi Julia, gue udah punya pacar"

Julia tersentak. Perkataan Kevin tiba-tiba membuatnya malu. "mampus gue"geram Julia dalam hatinya. Sekejap kemudian hatinya mulai teriris sakit. Matanya mulai memerah, sampai akhirnya butiran air mata jatuh membasahi pipinya. Julia bangun dari duduknya kemudian pergi tanpa permisi, ia tidak ingin Kevin melihatnya menangis. Ia tahu ini semua bukan salah Kevin, melainkan salah dirinya sendiri.
Sementara Kevin mencoba mencegah kepergian Julia. Berapa kali Kevin mencoba memanggilnya, tetapi Julia sama sekali tidak bergeming. Bahkan ia tidak sedikitpun menoleh.
"Julia…"panggil Kevin mengejar langkah Julia.
Lagi-lagi tanpa ada sahutan. Julia masih terus saja berlari menjauh.
"Julia, maafin gue"teriak Kevin. Entah kata apa yang harus diucapnya, yang penting Julia bisa menghentikan langkahnya. Namun sayangnya, kata apapun yang terucap tetap tidak bisa menghentikan langkah Julia. Hingga Julia menghilang semakin jauh.
Julia menggas cepat mobilnya, perasaanya sudah bercampur aduk. Rasanya ia butuh seseorang untuk mendengar keluhan hatinya itu. Tiba-tiba saja ia teringat Chris, sahabat yang bisa diajaknya berbagi. Julia memutar kemudinya, rumah Chris menjadi tujuannya kini.

Sesampainya dirumah Chris, segera ia menekan tombol bel rumah Chris. Semoga Chris tidak kaget melihat dirinya yang mengujunginya tanpa memberi kabar terlebih dahulu. Tak lama Tubuh Chris muncul dari balik pagar rumahnya. Seketika itupun Julia segera memeluknya erat seraya menangis dalam dekapan pundaknya.
"lo kenapa Julia ?"tanya Chris terkaget.
Julia hanya terdiam tanpa menghiraukan pertanyaan itu.
Chris mengusap punggung Julia perlahan, mencoba memberikan ketenangan padanya.
"aku memang tidak bisa mendapatkan apa yang aku inginkan, tetapi aku sudah mendapat apa yang aku butuhkan. Dan yang kubutuhkan itu adalah engkau Chris" Lirih Julia.
Chris terseyum, dia merasa menjadi orang paling beruntung.
Sandal itu kini menjadi kenangan yang tidak bisa terlupakan Julia. Baginya mencari pasangan memang seperti sandal jepit. Selain mencari yang kita suka, kita juga harus mencari yang pas dan nyaman.Sumber : http://www.lokerseni.web.id

Cerpen Cinta - I Love You

Posted: 20 Nov 2013 10:34 PM PST

Jika engkau merasakan cinta pada seseorang, katakanlah. Berani. Jujur dan jangan ragu. Tapi, jika tidak, ucapkanlah dengan tegas bahwa engkau tak menyukainya."

Kata-kata yang selalu terngiang dan telah terpatri di kepalaku sebelum aku bertemu dengan pria ini. Pria Manis, berwajah Ganteng dan memakai behel di giginya. Pria Tampan yang telah mencuri hatiku dan menyimpannya, hingga tak dapat aku temukan pecahan hatiku. Pria yang mampu membuatku tak mampu berkata-kata. Pria yang mampu membuatku tak dapat mengingat kata-kata yang selama ini telah bersarang di kepalaku. Aku tau, mungkin aku sudah gila atau apalah itu. Aku tak ngerti dan tak paham dengan apa yang sedang kualami sekarang. Yang ku tau hanya aku ingin bersama selamanya dan menggenggam tangannya. 

I Love You - Cerpen Cinta Sedih
Aku ingin menjadi seseorang yang mengisi hatinya. Mr. Behel Aku ngerasa kamu hanya impian yang tak dapat kugapai dan tak bisa ku miliki. Aku ngerasa tangan ini tidak sanggup untuk meraih tanganmu. Seandainya engkau tau, aku disini menunggumu, menantimu untuk mengambil setengah hatiku yang telah kau curi. Aku ingin kau ada disini, menemaniku. Hidup bersamaku di sisa umurku.
"Vivi" teriak seorang perempuan cantik yang memanggilnya dari kejauhan
"Salsha?" ucap ku sadar dari lamunannya itu
"Melamun mulu lu kerjaannya" ucap perempuan itu yang bernama salsha
"Hehe" ucap ku cengengesan
"Hayo lagi ngelamunin siapa? Jangan bilang iqbaal ya? " ucap salsha menebak pikiran ku
"Bisa jadi" ucap ku singkat
"Ngapain sih lu selalu mikirin iqbaal? Lu gak ingat apa, waktu lu di tolak iqbaal mentah-mentah" ucap salsha geram terhadap ku

-Flashback on-

Saat ini mungkin malam terindah bagi iqbaal, tetapi tidak buat gua.
"Emm baal?" ucap ku sedikit gugup
"Apa?" ucap iqbaal begitu cuek
"Boleh gua jujur sama lu?" ucap ku sedikit menatap iqbaal
"Silahkan" ucap iqbaal tersenyum tipis
"Gua su..su..su" ucap ku sangat gugup
"Su?Su apaan?" ucap iqbaal bingung
"Gua suka sama lu baal" ucap ku teriak, alhasil semua orang memandang ku dan iqbaal
"Hah?" ucap iqbaal tak percaya, Sedangkan aku menundukan kepalaku karena merasa malu
"Ciyee ada yang lagi di tembak" ucap semuanya menggoda iqbaal
"Diam lu semua!" ucap iqbaal kesal atas olokan teman"nya semua, semuanya pun terdiam karena takut iqbaal ngamuk (?)
"Dan lu! Emang gua mau sama lu hah? Jangan ngarep deh" ucap iqbaal menunjuk wajah ku dan menyenggol ku kasar, sedangkan aku masih terdiam kaku. Dia tak menyangka kalau iqbaal yang selama ini dia kenal baik, ramah, dan selalu bilang kata-kata yang membuat ku mengungkapkan perasaannya itu berubah drastis :'(
-Flashback Off-

"Hmm" ucapku membayangkan prilaku iqbaal yang waktu itu
"Udah lah vivi lupain iqbaal, lagian si pager itu udah punya pacar" ucap salsha geram
"Hah?Iqbaal udah punya pacar?" ucapku bingung
"Lu baru tau? Ketinggalan zaman lu" ucap salsha sedikit mengejekku
"Emang iqbaal jadian sama siapa?" ucapku kepo
"Sama bella" ucap salsha singkat
"Hufft baguslah" ucapku menghembuskan nafas panjang, terlihat dari wajah ku yang begitu sedih
"Udahlah, toh pria di dunia ini bukan cuman iqbaal aja kan" ucap salsha mengelus pundakku
"Ajarin gua buat move on pliss" ucapku tersenyum
"Pasti gua ajarin" ucap salsha membalas senyumanku
"Gimana hubungan lu sama aldutt" ucapku mengalihkan pembicaraan
"Ya begitulah" ucap salsha malu
"Udah jadian? Pj jangan lupa ya " ucapku
"Minta sama aldi aja" ucap salsha tersenyum
"Enak ya jadi kamu cha" ucapku mulai sedih lagi
"Udahlah, katanya mau move on! Semangat dong jangan sedih mulu, jelek tau tuh muka" ucap salsha meledekku
"Aihhh cantik gua permanent tau" ucapku
"Salsha?" panggil aldi dari kejauhan
"Eh lu di, ada apa?" ucap salsha menoleh ke belakang
"Pulang bareng yuk?" ucap aldi tersenyum
"Tapi gua harus pulang bareng vivi" ucap salsha melirikku
"Yahh " ucap aldi sedih
"Udah sana pulang aja sama si aldutt, gua kagak apa kok " ucapku
"Tapi kan?" ucap salsha
"Gua gakapa kok chadut, kasihan tuh aldutt" ucapku tersenyum manis
"Yasudah gua duluan ya sama aldi, byee" ucap salsha pergi dari hadapan ku disusul oleh aldi

aku pun pergi keluar gerbang sekolahnya, dari kejauhan terlihat iqbaal dan bella sedang bergandengan mesra! Betapa nyeseknya hatiku, kini hatinya serasa di iris pisau yang sangat banyak.
"Hufftt, gua harus bisa move on! Gua gak boleh bikin luka hati gua lagi, gua capek! Rasanya nyesek banget" ucapku, terlihat butiran Kristal bening keluar dari mataku. Dan aku segera menghapus aimatanya itu dan segera lari dari tempat itu menuju rumahnya.
"Assalamualaikum" ucapku mengucapkan salam
"Waalaikumsalam" ucap seorang cowok sambil membuka pintu
"Kok sepi bang? Bunda mana?" ucapku pada abangku
"Lagi dinas, oiya tuh mata lu sembab kenapa? Habis nangis?" ucap abang ku bernama kiki
"Cuman kelilipan aja kok bang" ucapku bohong dan langsung duduk di sofa
"oh, yasudah sana makan dulu" ucap kiki
"Iya bang, ganti baju dulu" ucapku menuju kamar, aku pun langsung menghempaskan badanku di kasur.
"Capeknya hari ini!" ucapku sedikit teriak

Sedetik kemudian semua terasa sangat hening, kamu memandang langit-langit kamar.
memori saat Iqbaal menolak mu mentah-mentah saat pesta ultahnya kembali berputar, memori saat Iqbaal bergandengan mesra ikut kembali berputar juga.

Terasa Rasa sakit itu kembali datang menyerang hidupnya, Rasa sakit yang membuat hatinya terasa sangat sakit lagi.

Sepercik Air kristal terlihat di sela-sela kelopak matanya, membiarkan Air Kristal itu mengalir di pipinya, membiarkan bayangan memorinya kembali berputar dan membiarkan Rasa sakit itu menyerang hatinya.
"Kamu jahat baal hiks hiks!!" ucapku di sela suara isakanku (?)

tiba-tiba kiki pun menghampiriku ke kamar.
"vivi" Kau kenapa?" ucap kiki cemas
"Tak apa kok bang" ucapku sambil menghapus airmata
"Beneran? Kalau ada masalah curhat aja sama abang" ucap kiki tersenyum
"Gua gakapa bang" ucapku
"Yasudah kalau gitu" ucap kiki mengelus rambutku dan pergi dari kamarku

Saat ini aku merasa bosan berada di kamar, aku memutuskan untuk keluar rumah.
"Emm, ke taman ah" ucapku menuju taman
"Iqbaal dan Bella?" ucapku melihat dari kejauhan, yaps iqbaal sama bella sedang bercanda bareng bahkan mereka kejar-kejaran. aku pun membalikkan badan, aku mengurungkan niatku untuk pergi dari taman itu
"vivi?" ucap iqbaal pelan
"Ada apa baal?" ucap bella
"Tunggu sebentar, ada urusan" ucap iqbaal meninggalkan bella sendirian
"Tapi baal?" ucap bella berteriak, namun iqbaal tak memperdulikan bella

"vivi" ucap iqbaal teriak dari kejahuhan
"Iqbaal?" ucapku menoleh ke belakang
"Sedang apa kau disini?" ucap iqbaal basa-basi
"Cuman main aja kesini, kenapa?" ucapku sok dingin
"Maafkan gua ya, yang waktu itu gua nolak kamu di acara ultah gua" ucap iqbaal
"Oh tak apa, gua emang cewek bodoh" lirihmu
"Gua sebenarnya suka sama kamu, tapi?" ucap iqbaal jujur
"Tapi apa?" ucapku
"Tapi gua gak berani ungkapkan perasaan gua ke lu" ucap iqbaal
"Tapi bukannya kamu pacaran dengan bella?" ucapku
"Hah?Gosip darimana tuh?" ucap iqbaal kagetnya bukan main
"Gua tau dari salsha" ucapku
"Haha, bella itu sepupu gua tau" ucap iqbaal tertawa kecil, namun aku hanya diam saja melihat iqbaal
"Gimana? Lu mau kan jadi pacar gua?" Tanya iqbaal lagi
"Gua mau " ucapku memeluk erat iqbaal
"I LOVE YOU" ucap iqbaal membalas pelukan dan membisikan ketelingaku
"Too" ucapku singkat

Iqbaal pun langsung melepas pelukan.
"Iqbaal? Aku pengen bunga darimu" ucapku sedikit manja
"Oke baiklah, aku belikan dulu ya" ucap iqbaal berlari membeli bunga dan iqbaal pun kembali sambil berlari tanpa menengok kanan kiri, di sisi kiri ada mobil yang sedang berjalan laju mengarah ke iqbaal! Alhasil mobil itu menabrak iqbaal saat berlari menujuku, dia terpental jauh. Mawar merah yang dia bawa berserakan bercampur dengan merahnya darah yang keluar dari kepala iqbaal.
"Iqbaal?" ucapku menghampiri iqbaal dengan wajah yang tak percaya
"vivi"? Ma-af-kan a-aku se-la-ma ini a-ku gak ju-ju-r sa-ma ka-mu so-al pe-ra-sa-an ku da-n a-ku se-na-ng bi-sa ja-di pa-ca-r mu ki-ta a-kan ber-sa-tu kem-bali -di-sur-ga" ucap iqbaal menutup matanya untuk selama-lamanya.
"Gak!! Gak mungkin!! Iqbaaaaal!!" ucapku berteriak dan menangis sekencang-kencangnya

Iqbaal meninggal saat itu juga, ini semua salahku, jika aku tak memintanya untuk membelikan setangkai bunga ini takan terjadi. Sekarang aku harus menerima kenyataan ini, kenyataan yang sangat pahit yang tidak aku inginkan, yang tidak mungkin bisa aku lupakan. Iqbaal menghembuskan nafas terakhirnya dipelukanku, disaat terakhir dia mengatakan dia sangat menyesal baru bilang tentang perasaanya, disaat dia mengatakan mencintaiku dan ingin bersama-sama denganku. Dia mengatakan semuanya disaat meregang nyawa ketika menahan sakit dari benturan keras, ketika darahnya mengalir begitu deras membasahi aspal jalanan.
Rasanya ingin sekali menemani iqbaal didalam tanah sana, menemaninya dalam kegelapan, kesunyian, kedinginan, aku tidak bisa berhenti menangis, menyesali perbuatanku, aku tidak bisa memaafkan diriku sendiri.

Satu minggu setelah Iqbaal meninggal, aku masih menangis, membayangkan semua tentang iqbaal. Senyuman Iqbaal, tatapan Iqbaal, takan pernah bisa kulupakan.
"vivi sayang, ini ada titipan dari Bundanya iqbaal. Kamu jangan melamun terus dong! Kamu harus bangkit! Biar Iqbaal tenang di alam sana. Ibu yakin kamu bisa!"
"Ini salah aku Bu. Aku butuh waktu." lirihmu

Kubuka bingkisan dari Ibu Iqbaal, didalamnya ada surat kecil berwarna merah, mawar merah yang telah layu dan amplop berwarna merah. Didalam kotak merah itu terdapat sepasang album. Aku pun menangis kembali dan membuka amplop itu.
Dear vivi,
vivi, maafin aku, selama ini aku gak jujur tentang perasaanku dengan mu, aku sangat mencintai kamu, Aku selalu berharap kamu jadi pacarku, tapi aku takut kau menolak ku. Saat kau menyatakan cinta kepada ku, aku sangat bingung ingin rasanya aku menerima tapi aku terlalu takut. Aku harap, kamu mau nemenin aku sampai aku menutup mata, sampai aku menghembuskan nafas terakhirku. Dan album ini akan menjadi kenangan buat kita.
Aku sangat mencintaimu, I LOVE YOU.


Hati Hati Makan Nasi Putih Ternyata Berbahaya

Posted: 20 Nov 2013 07:17 PM PST

Seperti yang kita ketahui nasi putih merupakan makanan pokok masayarakt di indonesia pada umumnya namun sebuah setudi menemukan bahwa mengkonsusmsi nasi putih ternyata berbahaya seperti apa simak berikut ini. 

Nasi Putih

Studi terbaru menunjukkan ada kemungkinan untuk mengembangkan risiko diabetes tipe 2 melalui makan nasi. 

Penelitian dilakukan dengan melihat kembali empat penelitian sebelumnya yang melibatkan sekitar 350.000 orang. Hasilnya, semakin banyak makan nasi putih, maka semakin tinggi kesempatan seseorang untuk mengembangkan kondisi tersebut. 

Temuan yang dimuat dalam British Medical Journal menganalisis seluruh partisipan melalui satu porsi nasi 18 gram dan faktor lain, seperti berat badan, tingkat olahraga dan diet. Selama masa penelitian (4-22 tahun), sekitar 13.200 orang mengembangkan diabetes. 

Orang Asia dianggap berisiko tinggi terkena diabetes tipe 2. Hal ini disebabkan orang Asia cenderung memiliki asupan jauh lebih tinggi untuk mengonsumsi nasi dibandingkan orang Barat, rata-rata tiga hingga empat porsi dalam sehari. 

Para peneliti menjelaskan bahwa terdapat efek negatif terhadap kadar gula darah karena nasi putih mengandung indeks glikemik yang tinggi dibanding nasi merah. 

Selain itu, nasi putih juga memiliki nutrisi yang lebih sedikit, termasuk serat dan magnesium, yang dapat mencegah diabetes tipe 2. Indeks glikemik merupakan ukuran seberapa cepat glukosa dilepaskan kedalam aliran darah setelah makan.

Makanan yang mengandung indeks glikemik rendah, seperti beras merah, membuat orang merasa kenyang lebih lama dan menjaga kadar gula lebih stabil

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 21 Nov 2013 03:01 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Selamba hadir majlis tak pakai coli

Posted: 21 Nov 2013 02:01 PM PST

Meskipun pakaiannya berlengan panjang, namun semua bahagian bajuya berwarna putih tersebut berlubang hingga jelas bentuk buah dadanya.

Kim Kardashian semakin menggoda dengan mengikat rambutnya di belakang menyebabkan tiada apa yang menghalangi tubuh seksinya.

Wanita berusia 34 tahun ini membuat penampilannya dengan skirt berwarna senada, ketat hingga menampilkan bentuk punggungnya yang seksi.

Ketika menghadiri pertunjukan fesyen ini, Kim tidak hadir bersama Kanye West. Beliau datang bersama Kendal Jennner yang tampil anggun dan mempesona.

Elak jadi anak dara tua, wanita disetubuhi bomoh

Posted: 21 Nov 2013 07:01 AM PST

Seorang bomoh menggunakan pelbagai cara untuk meyakinkan pesakit wanita untuk tidur dengannya.

Salah satunya beliau mendakwa boleh memulihkan dara seseorang wanita dan akan dirasuk makhluk halus jika tidak melayan nafsu seksnya. Jika ajakannya untuk berkelamin ditolak, wanita itu akan menjad anak dara tua.

Dua orang wanita telah menjadi mangsa bomoh cabul ini. Mereka hanya mahu dikenali sebagai LJ dan VA.

Menurut sumber, mangsa diharuskan tidur setelah dijampi oleh bomoh cabul itu sebelum disetubuhi dan kemudian diminta mandi menggunakan air doa yang telah disiapkan.

"Kalau menolak, maka makhluk halis tersebut akan mendiami tubuh mangsa hingga menyebabkan beliau menjadi anak dara tua," kata pengendali kes-kes ilmu hitam Bandung, Cheif Trunoyudo Vishnu Mapolrestabes Andiko Selasa lalu kepada Merdeka Online.

AL dilaporkan berkata beliau menjalani rawatan bersama bomoh tersebut selama lapa bulan di kediamannya di Jalan Cgondewah Kidul, Kecamatan Bandung Kulon, Kota Bandung.

Pihak berkuasa telah menyita bahan bukti seperti baju dan seluar dalam milik mangsa untuk siasatan. 

Bomoh cabul ini bakal dijatuhkan hukuman di bawah 81 UU RI Nombor 23 Tahun 2002 15 tahun penjara jika sabit kesalahan.

Artis wanita pamer kondom di twitter?

Posted: 21 Nov 2013 06:01 AM PST

Nama Agnes Monica kembali dihebohkan oleh para "haters"nya. Kali ini berkait pula mengenai  foto yang memperlihatkan penyanyi itu mempamerkan kondom.

Foto yang beredar di Twitter ini menyebabkan sedikit kekecohan di Twitter. Namun begitu, berkemungkinan besar foto ini adalah hasil suningan kerana terdapat sedikit kejanggalan pada tangan Agnes Monica.

Meskipun banyak yang memberi kritikan dan ejekan, Agnes langsung tidak terganggu dengan aktiviti hiburannya. Dirinya mengaku bangga dengan sikap peminatnya yang selalu menyokongnya.

Rogol: Remaja menggigil dalam mahkamah

Posted: 21 Nov 2013 05:15 AM PST

Gambar hiasan
Seorang remaja menggigil ketakutan semasa dihadapkan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas pertuduhan merogol seorang gadis berusia 13 tahun tahun lepas.

Ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Emilia Kaswati Mohamad Khalid, dia hanya mengangguk apabila ditanya jurubahasa mahkamah sama ada dia "okey".

Dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan merogol gadis itu, iaitu temannya, di rumah sewa ibunya di Putrajaya pada 12.15 tengah hari 19 Oktober 2012.

Remaja itu yang ketika kejadian berusia 17 tahun dan merupakan pelajar Tingkatan Lima, didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.

Dalam rayuan meringankan hukumannya, anak sulung daripada tiga beradik itu memberitahu mahkamah bahawa dia tidak mengetahui yang perbuatannya itu adalah satu kesalahan merogol dan memohon dihantar ke Sekolah Henry Gurney.

Hakim: Kenapa kamu tidak fikir pada masa itu?

Tertuduh: Sebab saya tidak tahu kes itu adalah rogol.

Hakim: Mengenai kejadian rogol ini, kamu tidak menonton televisyen atau membaca akhbar?

Tertuduh: Saya jarang tengok televisyen kerana saya membuat kerja sambilan di restoran selepas waktu sekolah.

"Saya dah bertaubat, ini kesalahan pertama saya. Ia menjadi pengajaran kepada saya. Saya minta maaf," katanya sambil menangis.

Hakim Emilia kemudian membenarkan tertuduh diikatjamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 20 Dis untuk sebutan bagi mendapatkan laporan akhlak sebelum menjatuhkan hukuman.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Henry Tan. Tertuduh tidak diwakili peguam.

- Bernama

Mat Sabu ada alasan kalau kalah pemlihan

Posted: 21 Nov 2013 04:45 AM PST

PETALING JAYA: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu tidak dapat menghadiri majlis perasmian Muktamar Tahunan PAS ke-59 yang dijadualkan pagi esok kerana perlu ke mahkamah untuk berdepan kes saman Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar terhadap beliau.

"Peguam saya Hanipa Maidin cuba minta supaya kes ini ditangguhkan kerana esok perasmian muktamar tetapi peguam Wan Ahmad tetap mahu saya hadir ke mahkamah," katanya kepada Astro AWANI.

Mohamad berdepan saman fitnah yang difailkan Wan Ahmad pada 5 Mac lepas atas dakwaan mengeluarkan kata-kata fitnah di dalam artikel 'Wan Ahmad Tak Boleh Dipercayai' dan 'Ragu Peranan SPR-Wan Ahmad Omar Mesti Letak Jawatan' yang telah diterbitkan oleh akhbar Harakah edisi Jumaat 1-3 Feb 2013 selepas ditemu ramah oleh penulis artikel itu pada 29 Jan lepas.

Wan Ahmad mendakwa reputasinya terjejas akibat penyiaran artikel yang didakwanya mengandungi kata-kata fitnah itu.

Selain berdepan kes di mahkamah, Mohamad juga menghadapi cabaran untuk mempertahankan jawatan timbalan presiden PAS yang dijadualkan berlangsung esok.

Mohamad ditentang Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah.

(Video) Pengkid Melayu bercumbuan dengan kekasih tersebar

Posted: 21 Nov 2013 03:05 AM PST

Semakin teruk moral remaja-remaja sekarang terutamnya dari kaum Melayu. Disokong pula dengan gerakan terancang NGO yang menyokong hubungan seks sejenis ini, keadaan ini semakin menjadi parah.

Sebuah klip video yang berdurasi 1:38 saat menyaksikan sepasang kekasih sejenis merakamkan aksi hangat mereka di dalam sebuah hotel.

Dipercayai pasangan wanita tersebut adalah pengkid berdasarkan gaya bahasa dan pakaian yang dipaikainya.

Adegan dalam video tersebut menyaksikan si pengkid bertanyakan perasaan kekasihnya sambil menyelak-nyelak kesan 'love bite' yang telah mereka lakukan.

Ah! Keji sekali perlakuan ini. Bertambah teruk jiga tidak dibendung.

Pegawai polis 'malu', foto tersebar di Internet

Posted: 20 Nov 2013 11:15 PM PST

SEORANG anggota polis muda tidak terkata apa-apa dan hanya tersenyum apabila diberitahu tindakannya membantu seorang warga emas melintas jalan dirakamkan dan tersebar luas di Internet.

Gambar tersebut yang dipercayai dirakam oleh seorang pemandu tidak dikenali itu turut dimuatkan dalam laman Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Setakat tengah malam tadi, lebih 6,000 pemilik akaun Facebook telah menanda Like sebagai tanda sokongan dan pujian terhadap polis muda itu.

China Press menggambarkan polis yang dikenali sebagai Hezran berumur 22 tahun itu merupakan seorang anggota yang pemalu dan tidak dapat membiasakan diri dengan wartawan dan lensa kamera.

Hezran tidak menyangka tindakannya membantu seorang warga emas melintas jalan akan dirakam, malahan tersebar di alam maya.

Polis muda yang mana ibu dan bapanya juga berkhidmat dalam pasukan polis itu ternyata terkejut apabila diberitahu rakan sekerja bahawa terdapat wartawan yang ingin bertemu dengannya.

"Gambar itu dirakamkan pada bulan April dan saya tak sangka ia akan tersebar selepas enam bulan," katanya kepada China Press.

Dalam pada itu, Malaysia Gazette mendapati ramai pengguna Internet yang terdiri daripada pelbagai kaum telah memberi pujian kepada Hezran dalam laman Facebook PDRM.

Sesetengah pengguna Facebook turut menyeru orang ramai berlaku adil kepada polis kerana terdapat ramai polis yang baik, walaupun imej mereka tercemar oleh segelintir kecil polis yang kurang amanah.

Sumber

Alasan nyaris diperkosa majikan

Posted: 20 Nov 2013 10:31 PM PST

Gambar hiasan
Alor Setar: Seorang wanita warga Indonesia berusia 30-an mendakwa nyaris dirogol majikannya menyebabkan dia melarikan diri sebelum ditahan anggota penguat kuasa Jabatan Imigresen dalam Ops 6P yang dijalankan di Jalan Pegawai, dekat sini, awal pagi semalam.

Operasi selama lima jam bermula jam 12 tengah malam yang disertai 30 anggota imigresen membuat pemeriksaan ke atas 87 warga asing membabitkan warga Myanmar, Indonesia, Bangladesh, India dan Kemboja di tujuh lokasi berasingan sekitar daerah ini.

Daripada jumlah itu, 25 pendatang asing tanpa izin (Pati) berusia antara 20 dan 47 tahun diberkas kerana didapati melakukan pelbagai kesalahan imigresen.

Wanita terbabit mendakwa dia melarikan diri daripada majikannya warga tempatan selepas dirinya cuba dicabul ketika bekerja di rumah majikannya.

Difahamkan, wanita terbabit hanya sempat bekerja di situ selama sebulan sebelum melarikan diri tanpa membawa sebarang dokumen pengenalan diri.

Timbalan Ketua Bahagian Penguat Kuasa Jabatan Imigresen Kedah Aidil Safri Adnan berkata, wanita terbabit dikesan menumpang di rumah seorang penduduk tempatan semasa pemeriksaan dilakukan jam 3 pagi.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut mendapati wanita Indonesia itu tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63.

Katanya, sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali dan sebatan tidak melebihi enam sebatan.

Aidil Safri berkata, tiga lelaki dan seorang wanita Indonesia, sembilan lelaki Myanmar, seorang lelaki India dan seorang lelaki warga Bangladesh dikesan tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah, manakala tujuh lelaki dan seorang wanita Indonesia didapati menetap lebih masa dalam negara mengikut Seksyen 15(1)(c), akta sama.

"Kita juga menahan seorang wanita Indonesia mengikut Seksyen 39(b) Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas dan seorang lelaki warga Indonesia ditahan mengikut Seksyen 56(1)(d) kerana memberi perlindungan kepada warga asing.

"Sementara itu, dalam operasi berasingan, seramai enam lelaki warga Nepal ditahan dalam operasi yang diadakan di dua pasar raya di Sungai Petani petang kelmarin," katanya.

Beliau berkata, semua lelaki berkenaan dipercayai bekerja sebagai pengawal keselamatan di dua premis perniagaan itu antara dua bulan hingga dua tahun dengan menerima gaji kira-kira RM1,400 sebulan.

"Hasil pemeriksaan mendapati keenam lelaki Nepal berusia antara 20-an hingga 40-an itu tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah.

"Semua Pati yang ditahan dibawa ke Depoh Tahanan Imigresen Juru di Pulau Pinang atau Langkap di Perak untuk siasatan lanjut.

Sekali diherdik DAP, PAS P. Pinang terkunci mulut!

Posted: 20 Nov 2013 10:01 PM PST

PULAU PINANG 20 Nov. - Pas seolah-olah diarah tutup mulut berhubung kemelut yang sedang melanda parti itu dengan kerajaan DAP Pulau Pinang.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, dalam perbincangan dengan kepimpinan tertinggi pembangkang Pulau Pinang hari ini, semua pihak bersetuju untuk menyelesaikan perkara tersebut secara dalaman dan tidak akan mengeluarkan sebarang kenyataan akhbar.

Seperti lazim, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP menyalahkan pihak media yang didakwa memanipulasi serta memutar belit kenyataan yang dibuat Badan Perhubungan Pas negeri semalam.

"Semua setuju berbincang. Perselisihan pendapat itu perkara biasa dan kami memberi ruang untuk menyuarakan pandangan berlainan tapi ada kalanya kenyataan itu menjadi mangsa manipulasi jahat pihak media," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya hari ini.

Yang turut hadir ialah Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Datuk Mohd. Salleh Man; Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mohd. Rashid Hasnon serta Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Datuk Abdul Malik Abul Kassim.

Dalam sidang akhbar tersebut, pihak media tidak berpeluang mengemukakan soalan apabila Guan Eng terus beredar atas alasan perlu menghadiri mesyuarat.

Semalam Badan Perhubungan Pas Pulau Pinang secara terbuka mengancam akan melepaskan semua jawatan yang dipegang pemimpin parti itu dalam pentadbiran kerajaan negeri jika empat tuntutan mereka tidak dipenuhi.

Ancaman itu dikemukakan oleh Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri, Muhammad Fauzi Yusoff selepas beberapa surat yang dihantar kepada kerajaan DAP Pulau Pinang tidak mendapat jawapan.

Tuntutan-tuntutan itu ialah tiada campur tangan dalam pentadbiran Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP), bilangan ahli dalam Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai bagi kuota Pas ditambah, kuasa penuh untuk melantik Jawatankuasa Kerja Kampung di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ditandingi Pas serta kuota ahli lembaga pengarah dalam anak-anak syarikat milik kerajaan negeri.

Sementara itu, Mohd. Salleh seolah-olah cuba menjaga hati sekutunya, iaitu DAP apabila menyangkal dakwaan berlaku campur tangan DAP dalam urusan hal ehwal agama Islam di negeri ini.

Menurut beliau, pihaknya akan mengkaji secara teknikal dengan peguam untuk mengambil tindakan terhadap pihak media terbabit jika tiada sebarang permohonan maaf diterima.

Jep & Rahim Sepahtu kemalangan

Posted: 20 Nov 2013 09:31 PM PST

Sebentar tadi, menerusi laman sosial, pelawak popular Jep Sepahtu dikatakan terlibat dalam sebuah kemalangan bersama Rahim Sepahtu.

Tidak dapat dipastikan sama ada mereka mengalami kecederaan teruk ataupun tidak, namun kenderaan yang dipercayai telah dipandu oleh Rahim dilihat kemek dibahagian hadapan.

Mawi turut berkongsikan sekeping foto kejadian pagi tadi

Menerusi akaun Facebook sama, admin yang mewakili Jep Sepah memberitahu bahawa kedua-dua pelawak itu selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan yang serius.

Kejadian ini dipercayai berlaku selepas mereka berdua dalam perjalanan pulang ke rumah daripada bermain sepak takraw bersama Mawi.

Pada yang memandu, berhati-hatilah walau dimana anda berada.

Mahkamah 'lucut' Zed Zaidi sebagai presiden Seniman

Posted: 20 Nov 2013 09:01 PM PST

MAHKAMAH Tinggi di sini hari ini memutuskan Mesyuarat Agung Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) kali ke-14 yang diadakan pada 25 Mei tahun lalu adalah tidak sah dan terbatal.

Ini bermakna Zed Zaidi secara automatik bukan lagi Presiden Seniman.

Pesuruhjaya Kehakiman, Rosilah Yop hari ini turut mengarahkan Mesyuarat Agung diadakan semula dalam tempoh dua bulan dari tarikh hari ini yang akan dikendalikan oleh Pertubuhan Pendaftar (ROS).

Rosilah turut memerintah agar kos perbicaraan RM60,000 dibayar kepada Seniman dalam tempoh sebulan oleh defendan kedua hingga kelapan.

Kesemua defendan tersebut juga perlu membayar kos ganti rugi khas RM56, 000 kepada plaintif.

Dalam saman yang difailkan pada 25 Januari lalu, plaintif iaitu Abu Bakar, Sahlak Sudiran (S. Sahlan), Roslinda Buang (Linda Buang), Mior Ahmad Zaudi Mior Ali dan Datuk Abdullah Sani (Sonny Abdullah) menamakan Seniman dan bekas presidennya, Harun Salim Bachik, Omar Kamarudin @ Yusof Kelana dan Wafa A. Kadir defendan pertama hingga empat.

Zed Zaidi, Elyas Ismail, Syed Ahmad Nahar Syed Mokhtar (Syean) dan Zaharudin Wahab (Den Wahab) turut disenaraikan sebagai defendan kelima hingga kelapan.

Pihak defendan diwakili peguam Mohd. Yusni Yussof, Suhaimi Saad dan Zahrin Ishak.

Menurut pernyataan tuntutan, defendan kedua, ketiga dan keempat merupakan Presiden, Setiausaha, Bendahari Seniman bagi sesi 2009/2012 sementara defendan kelima ketika itu Pemangku Timbalan Presiden manakala defendan keenam pula, salah seorang ahli jawatankuasa persatuan.

Pihak plaintif diwakili oleh peguam Wan Rohimi Wan Daud, Muhd. Azmi Talib, Yusfarizal Yussof dan Majdah Muda.--MalaysiaGazette

Read more: http://malaysiagazette.com/hiburan/zed-zaidi-bukan-lagi-presiden-seniman-0#ixzz2lFU58CuA
Follow us: @MalaysiaGazette on Twitter | MalaysiaGazette on Facebook

Mesej lucah oleh ayah bongkar sumbang mahram

Posted: 20 Nov 2013 08:01 PM PST

Gambar hiasan
PETALING JAYA: Lelaki berusia 46 tahun telah mengadakan hubungan seks bersama anak perempuannya sejak tiga tahun lalu di rumah mereka di Kajang setiap kali isterinya tiada di rumah.

Kegiatan sumbang mahram itu mungkin akan berterusan jika seorang pakcik yang mengusahakan kedai gunting rambut tempat mangsa berusia 21 tahun itu bekerja selepas dia menduduki peperiksaan SPM tidak campur tangan dalam perkara tersebut.

Sumber polis berkata pakcik berkenaan telah meminjam telefon bimbitnya pada 9 November untuk membuat panggilan namun dia terbaca satu khidmat pesanan ringkas (SMS) 'lucah' daripada ayah mangsa kepada anaknya itu.

"Pakcik itu terpaksa meminjam telefon bimbit remaja berkenaan untuk membuat panggilan kerana telefon bimbitnya kehabisan bateri.

"Dia sangat terkejut apabila terbaca mesej lucah daripada ayah remaja berkenaan dan segera menyoal siasat mangsa.

"Selepas disoal bertalu-talu, remaja itu akhirnya mengaku mengadakan hubungan seks dengan ayahnya sejak dia berusia 18 tahun. Dia turut mendedahkan dia rela menjadi pasangan kepada ayahnya dan jatuh cinta dengannya," kata sumber berkenaan.

Pakcik itu akhirnya membawa remaja berkenaan pulang ke rumah dan bersemuka dengan ayahnya dihadapan ibu mereka.
Ayah mangsa yang berusia 46 tahun dibawa untuk ditahan reman oleh pegawai polis di rumah mereka di Kajang.
Lelaki berkenaan hanya diam sementara isterinya benar-benar kecewa dengan hubungan terlarang itu.

"Remaja berkenaan turut mendedahkan kali terakhir dia mengadakan hubungan seks dengan ayahnya, Oktober lalu.

"Dia turut berkata ayahnya yang mengusahakan sebuah kedai makan di Kajang, memberinya wang setiap kali mereka mengadakan hubungan kelamin," menurut sumber polis tersebut.

Sumber turut berkata, pada awalnya remaja tersebut enggan membuat laporan polis.

Bagaimanapun, pakcik tempatnya bekerja telah membawanya ke balai polis Kaqjang kerana dia bimbang nasib yang sama akan menimpa adik perempuan remaja berkenaan yang berusia sembilan tahun.

Suspek ditahan reman hingga 26 November bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 376A, Kanun Keseksaan kerana terlibat dengan perbuatan sumbang mahram.

Jika disabitkan kesalahan tertuduh boleh kenakan hukuman penjara antara enam hingga 20 tahun, dan sebatan.

Mangsa dihantar ke Hospital Kajang untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Sumber guaman berkata sekiranya ayah mangsa didakwa atas kesalahan berkenaan, remaja tersebut juga akan didakwa di bawah Seksyen 376A.

"Mengikut undang-undang, sekiranya kedua-dua mereka melakukan kesalahan, mereka akan didakwa namun ia bergantung kepada keadaan kes berkenaan.

"Terpulang kepada Pejabat Peguam Negara untuk menentukan sama ada wanita berkenaan adalah mangsa atau dia juga harus didakwa atas kesalahan yang sama," kata sumber berkenaan.

Di bawah Seksyen 376A, seseorang yang melakukan perbuatan sumbang mahram dengan mengadakan hubungan seks dengan individu yang mempunyai pertalian darah yang tidak membolehkan mereka berkahwin dengannya mengikut undang-undang, agama dan adat.

(Gambar) Solat berjemaah atas jambatan kedua P.Pinang

Posted: 20 Nov 2013 07:01 PM PST

Gambar ini mungkin tiada dalam media perdana, agaknya tak sempat nak call pemberita suruh datang buat liputan. Itu yang tersebar dalam Facebook sekarang.

Entah kenapa suka benar letak kapsyen 'Gambar ini tiada dalam media perdana'. Nak buat ibadat pun nak kena war warkan kepada orang ramai ke? Nanti jatuh hukum riak pulak nanti...

Apa apa pun, tahniah kepada semua pekerja-pekerja UEM yang berjaya menyiapkan jambatan kedua kebanggaan negara dan negeri Pulau Pinang khususnya.

Pengundi Bangla: Penyokong Anwar 'terbodoh' seketika

Posted: 20 Nov 2013 06:31 PM PST

KUALA LUMPUR 20 Nov. - Penafian Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tuduhan kerajaan membawa masuk sebanyak 40,000 pengundi warga asing dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dilihat sebagai tindakan pelik dan jelas membohongi rakyat.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, pembangkang sejak sebelum pilihan raya umum itu lagi berkali-kali mendakwa kerajaan dengan kerjasama pelbagai pihak termasuk Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) membawa masuk kira-kira 40,000 pengundi dari luar walaupun perkara tersebut telah dinafikan SPR.

Malah, jelasnya, SPR sendiri mempunyai segala rekod termasuk rakaman video tentang kenyataan Anwar berhubung kemasukan pengundi hantu dari luar menggunakan pesawat Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) dan AirAsia Berhad (Air Asia).

"Saya cukup pelik apabila ada orang yang sanggup menafikan perkara yang pernah disebut apatah lagi perkara itu diulang-ulang walaupun telah dinafikan kami dan kerajaan.

"Malah, hasil 'bedah siasat' Pilihan Raya Umum Ke-13 yang dilakukan SPR, tidak ada satu pun aduan yang diterima daripada pengurus negeri mahupun petugas tentang cubaan pengundi hantu mengundi dan ini jelas menunjukkan tuduhan itu adalah fitnah," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Anwar di Parlimen hari ini menafikan pembangkang pernah membuat tuduhan kerajaan membawa masuk sebanyak 40,000 warga Bangladesh untuk mengundi dalam pilihan raya umum lalu.

Sebaliknya, Anwar menuding jari kepada penulis pro-UMNO kononnya memanipulasi isu itu.

Anwar berkata, pembangkang tidak pernah menuduh kerajaan membawa sebanyak 40,000 warga Bangladesh tersebut sebaliknya hanya menyentuh tentang dakwaan membawa pengundi dari luar pada hari membuang undi awal.

Ditanya mengenai tindakan undang-undang berhubung penyebaran fitnah itu, Abdul Aziz memberitahu, perkara tersebut terletak di tangan Peguam Negara memandangkan SPR sudah membuat laporan polis.

"Kita sudah membuat laporan polis tentang pelbagai fitnah termasuk isu pengundi hantu dan Black Out dan kini perkara itu bergantung kepada hasil siasatan pihak polis.

"Mungkin polis sudah menyerahkan hasil siasatan kepada Peguam Negara. Apa pun kita di SPR tidak boleh berbuat apa-apa dan kita hanya menunggu," katanya.

'Jangan tergoda senyuman racun UMNO' - Mat Sabu

Posted: 20 Nov 2013 06:00 PM PST

Timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu meminta ahli parti itu agar tidak tergoda dengan 'senyuman' yang diberikan oleh Umno.

Sebaliknya, Mohamad mengingatkan pemimpin pelapisnya mengenai pengkhianatan yang dilakukan tatkala ia bekerjasama dengan PAS satu masa lalu.

"Jangan tergoda senyuman Umno, senyuman beracun dan berbisa"

"Umno bila kuat menindas kita, bila lemah baru mengenyit mata," katanya ketika merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPM) di Dewan Sivik MBPJ malam ini.

Mohamad menyatakan sebaliknya perlu untuk meneruskan tahalul siyasi (kerjasama politik) dengan Pakatan Rakyat yang dilihat sebagai bakal kerajaan akan datang.

"Mengenyit mata ku tak balas, melampai tangan, ku tepis tangan itu," ujar beliau diiringi dengan deraian tawa hadirin.

Pertahan alam sekitar

Sementara itu, Mohamad juga mahu PAS ke depan dalam memperjuangkan isu semasa seperti pencemaran alam bagi menangkis stigma parti tersebut yang menjurus pada perjuangan agama semata.

Beliau memberi contoh kumpulan pencinta alam antarabangsa 'Greenpeace' dan Kaum Tionghua yang sanggup bermatian dan bersusah payah mempertahankan alam sekitar.

"Kita lihat siapa yang ke depan dalam isu seperti Lynas dan Bukit Merah. Sepatutnya PAS yang menjuarai isu tersebut kerana menjaga alam dari dirosakkan merupakan kewajipan dalam Islam," katanya.

Tingkat kerjasama Pemuda Pakatan

Sebelum itu Mantan ketua pemuda PAS Nasrudin Hasan menegaskan perlunya peningkatan kerjasama pembangkang khususnya membabitkan sayap pemuda Pakatan Rakyat.

Menurutnya, kerjasama masih dilihat dilihat goyah dan tidak sehaluan hingga boleh menjejaskan hubungan antara parti komponen pembangkang tersebut.

"Sehingga setakat hari ini, pemuda Pakatan Rakyat masih belum dilihat sederap dan selangkah walaupun menghayun kaki dan tangan bergerak ke arah yang sama," katanya dalam ucaptama terakhir beliau.

Pengundi Bangla: Penafian menjijikan Anwar

Posted: 20 Nov 2013 05:31 PM PST

KUALA LUMPUR 20 Nov. - Selepas gagal membuktikan dakwaan kerajaan membawa masuk sebanyak 40,000 pengundi luar dalam Pilihan Raya Umum Ke-13, pembangkang dilihat seolah-olah membuat pusingan U apabila cuba menafikan pernah membuat tuduhan itu.

Sebaliknya, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga merupakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) menuding jari kepada penulis pro-UMNO kononnya memanipulasi isu itu.

Anwar berkata, pembangkang tidak pernah menuduh kerajaan membawa sebanyak 40,000 warga Bangladesh tersebut sebaliknya hanya menyentuh tentang dakwaan membawa pengundi dari luar pada hari mengundi awal.

"Saya hendak jelaskan sedikit bersabit Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebenarnya mengelirukan Dewan Rakyat dalam ucapan belanjawan, beliau kata pakatan rakyat menuduh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendaftar 40,000 pengundi Bangladesh.

"Kita sudah jelaskan dan kita sudah buat 'pencarian dalam internet' sama ada, ada atau tidak kenyataan sebegini? Dalam penelitian kita, kita tidak ada kenyataan sebegini, yang ada adalah pengundi dibawa dengan pesawat termasuk orang luar dari Sabah dan Sarawak," katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina menafikan pembabitan warga Bangladesh dalam proses demokrasi di Malaysia dan menolak dakwaan pembangkang kononnya sebanyak 40,000 rakyat negara itu mengundi dalam pilihan raya umum lalu.

Najib dalam pertemuannya dengan Sheikh Hasina ketika lawatan rasmi beliau ke negara itu memberitahu, pemimpin Bangladesh berkenaan turut menggeleng kepala tanda tidak percaya dengan dakwaan kononnya rakyatnya terbabit dalam proses pengundian di negara ini.

Mengulas lanjut, Anwar memberitahu, kenyataannya sebelum ini mengenai pengundi luar hanya menyentuh mengenai beberapa pengundi awal yang mempunyai rekod warganegara luar.

Sebelum ini, media sosial yang berpihak kepada pembangkang memainkan isu kononnya kerajaan membawa masuk 40,000 warga asing untuk mengundi BN dalam pilihan raya umum lalu.

Malah, Anwar seperti dipetik menerusi portal KeadilanDaily pada 2 Mei lalu pernah mendedahkan penglibatan Jabatan Perdana Menteri (JPM) membawa masuk 40,000 pengundi ragu dari Sabah dan Sarawak sejak 25 April lalu.

Anwar menerusi laporan itu turut mendakwa mendapat maklumat kemasukan secara tiba-tiba warga Thailand, Kemboja, Pakistan dan Myanmar dalam jumlah yang besar di pintu sempadan Bukit Kayu Hitam, manakala kemasukan rakyat asing Indonesia di Pelabuhan Klang.

Namun, apa yang menghairankan, laporan bertajuk 'Anwar dedah JPM terlibat seludup 40,000 pengundi hantu' itu turut disertakan gambar hiasan warga Bangladesh yang sedang beratur dipercayai di sebuah lapangan terbang.

Ekoran penyiaran artikel dan gambar itu juga, penyokong pembangkang terutama menerusi media sosial menggambarkan seolah-olah kerajaan membawa masuk warga Bangladesh sebagai pengundi.

Ketaksuban penyokong pembangkang terhadap tuduhan itu juga menyebabkan berlaku kes rakyat Malaysia dihalang mengundi kerana didakwa bukan warganegara.

Muktamar PAS: Budaya 'chai' mula menular

Posted: 20 Nov 2013 04:52 PM PST

SHAH ALAM - Menjelang pemilihan kepimpinan Pemuda Pas hari ini, 'chai' atau senarai pilihan bagi pasukan tertentu sudah mula disebarkan di kalangan perwakilan.

Satu kumpulan yang menggelar mereka sebagai pasukan dinamik diketuai Suhaizan Kaiat sebagai ketua dengan timbalannya Ahmad Zamri.
Sementara itu, satu lagi kumpulan dengan motto 'Pemimpin Harapan Pemuda' meletakkan Kamaruzaman Mohamad sebagai ketua bersama timbalannya Khairil Nizam.
Tidak dapat dipastikan sama ada kedua-dua 'chai' itu mendapat restu atau disediakan sendiri oleh calon Ketua Pemuda yang bertanding dalam pemilihan kali ini. Bagaimanapun seorang lagi calon Ketua Pemuda Pas, Zulhazmi Shariff tiada dalam kedua-dua senarai itu.

Penyanyi Amy Search sah diisytihar muflis

Posted: 20 Nov 2013 04:01 PM PST

Shah Alam: Penyanyi Amy Search mendakwa dikhianati rakan hingga beliau diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam, kira-kira dua bulan lalu.

Bagaimanapun, Amy atau nama sebenarnya, Suhaimi Abdul Rahman, 55, enggan mengulas lanjut kerana kes berkenaan masih belum muktamad.

Amy berkata, beliau akan membuat kenyataan rasmi mengenai kes pengisytiharan muflis itu selepas berbincang dengan peguam.

"Selama ini, saya lebih selesa berdiam diri kerana perkara itu berlaku tiba-tiba. Saya tidak mahu ia membawa kepada fitnah yang lebih besar apabila saya mengulas mengenainya.

"Apa yang boleh saya katakan, saya dianiaya sahabat sendiri. Bagaimanapun, tidak mengapa, saya sudah memaafkan perbuatannya. Buat masa ini, segala luahan hati akan saya tulis di Facebook biar semua orang tahu," katanya ketika ditemui pada sidang media Konsert Destini di sini, semalam.

Katanya, beliau mengaku berdepan situasi sukar, tetapi reda dan menerima dugaan dengan hati terbuka.

"Susah atau senang, saya perlu melaluinya... ini cuma dunia. Apapun, saya bersyukur kerana masih diberi kudrat untuk terus mencari rezeki,"katanya. Sementara itu, selain Amy, Datuk Siti Nurhaliza; Datuk Rossa; Pasha Ungu; Awie; Jaclyn Victor; Adira; Hafiz Suip dan Dayang Nurfaizah akan menghiburkan peminat dalam Konsert Destini.

Konsert anjuran Yayasan Destini Anak Bangsa (YDAB) dengan kerjasama Universiti Teknologi Mara (UiTM) serta Fakulti Filem Teater dan Animasi itu akan diadakan di Dewan Agung Tuanku Canselor, (UiTM), Shah Alam, selama dua hari mulai 20 Disember depan.

Menteri Kesihatan cedera dalam kemalangan

Posted: 20 Nov 2013 03:18 PM PST

MELAKA - Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam cedera ringan di bahagian leher apabila kereta yang dinaikinya terbabas di Lebuhraya Utara Selatan di kawasan Pedas-Linggi, malam ini.

Pengerusi MIC Negeri Melaka Datuk M.S Mahadevan berkata, ketika kejadian kira-kira 8.30 malam, Subramaniam dalam perjalanan ke Melaka untuk menghadiri mesyuarat membincangkan penganjuran Perhimpunan Agung MIC yang akan berlangsung pada 30 November di sini.

Beliau berkata, Subramaniam yang juga Timbalan Presiden MIC kini mendapatkan rawatan di Hospital Alor Gajah dan keadaan beliau adalah stabil.

"Setakat ini tahu cedera ringan dan beliau sedang dapatkan rawatan lanjut...jika ada apa-apa serius kita akan bawa beliau untuk rawatan susulan di Hospital Besar Melaka," katanya ketika dihubungi Bernama di sini malam ini. - Bernama

THE FLYING KICK

Posted: 21 Nov 2013 01:42 PM PST