Isnin, 19 September 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


MUSLI OLI

Posted: 19 Sep 2011 01:35 PM PDT

MUSLI OLI


16 SEPTEMBER - SETELAH 48 TAHUN, MALAYSIA SAMBUT HARRY'S BIRTHDAY!!

Posted: 19 Sep 2011 01:26 PM PDT

HAPPY BIRTHDAY HARRY!

Saya barangkali belum mencapai taraf Professor untuk ubah sejarah seperti Datuk Dr. Dr Zainal Kling Phd. Prof Zainal Kling dalam kenyataanya berkata Malaya tidak pernah menjadi sebahagian daripada tanah jajahan British. Malaya hanya wilayah yang dinaungi atau di naungi British!

Tulisan ini tidak mengubah fakta sejarah. Penulis tidak menafikan tanggal 16 September 1963 adalah "HARI KELAHRIAN MALAYSIA". Malah dua tahun lepas, sebaik sahaja  Dato Sri Najib dilantik menjadi PM yang baru, saya menulis artikel dalam blog ini, mencadangkan  kerajaan memperingati tarikh 16 September. 

Jumaat lalu, buat julung kalinya Hari Malaysia, diraikan Perdana Menteri, menteri-menteri kabinet, pegawai-pegawai kanan kerajaan, diplomat asing dan lebih 100,000 rakyat Malaysia dari seluruh negara di Kuala Lumpur Jumaat.

Tarikh 16 September menjadi tarikh yang penting dan signifikan setelah  Ketua Pembangkang mewar-warkan tarikh tersebut sebagai tarikh peralihan kerajaan selepas PRU 2008. Tidak lama selepas itu, Dato Sri Najib isithar 16 September sebagai cuti umum seluruh negara.

Apakah alasan yang mengakibatkan lima perdana menteri sebelum Najib lupa tarikh Hari Malaysia dan tidak meraikan hari yang amat bersejarah itu?

Sebelum 16 September 1963, secara rasmi negara Malaysia belum ujud. Malaya, Singapura, Sarawak dan North Borneo adalah wilayah dan negara yang berasingan.

Malaya mencapai kemerdekaan dari British pada 31hb Ogos 1957. Manakala Singapura diberi kuasa mentadbir sendiri (self-government) oleh British pada 5 June 1959 setelah Lee Kuan Yew dilantik menjadi Perdana Menteri.

Sarawak dan North Borneo disitihar MERDEKA  pada 31 Ogos 1963. Bendera Union Jack diturunkan di Kota Kinabalu pada subuh 31 Ogos 1963 dan digantikan dengan bendera North Borneo.

Walaupun ketiga-tiga wilayah Singapore, Sarawak dan North Borneo telah menyatakan persetujuan membentuk gagasan Malaysia dan telah merdeka pada tarikh itu namun Malaysia belum boleh dimasyurkan.

Tempuh dua minggu sehingga tarikh 16 September 1963 berpunca daripada keputusan U Thant, Secretary General, United Nation menangguh pengistiharan kerana menunggu keputusan referendum dari Sabah dan Sarawak. Referendum perlu dilakukan berikutan bantahan daripada Macapagal dan Sukarno.

Semudah itu fakta sejarah keujudan Malaysia tetapi mengambil masa 48 tahun untuk kerajaan Persekutuan mengiktiraf tarikh 16 September 1963.

Penulis beranggapan orang yang paling gembira  dengan perayaan menyambut Hari Malaysia yang diraikan seluruh rakyat Malaysia pada Jumaat lepas ialah Harry Lee Kuan Yew kerana hari jadinya jatuh pada tanggal 16 September 1923! Perayaan Jumaat lepas ialah meraikan kejayaan Lee Kuan Yew memperbodohkan seluruh pemimpin bumiputera di bumi Malaysia!

Kepada rakyat Sabah dan Sarawak - barangkali,  sayang semuanya sudah terlambat!!

waadat

Posted: 19 Sep 2011 01:33 PM PDT

waadat


kes liwat anwar tidak berseorangan?

Posted: 19 Sep 2011 07:58 AM PDT

Nampaknya isu sekarang bukan lagi benar atau tidak Anwar meliwat Saiful tetapi 'bukan Anwar seorang meliwat Saiful'.

Dalam perkara ini seorang sahabat Demang yang juga seorang peguam mengingatkan bahawa taktik yang sama digunakan dalam kes Hanif Basri yang dituduh membunuh Norita. Peguam Hanif akhirnya berjaya menimbulkan keraguan dan akhirnya tertuduh dilepaskan.

Soalannya yang tak berjawab hingga sekarang ialah siapa pembunuh sebenar Norita?


Jika peguambela Anwar berjaya menggunakan taktik yang sama, Anwar akan bebas dan pembangkang akan berkata: "lihat, Anwar tidak bersalah." Padahal...

Selepas beberapa bulan rakyat akan lupa fakta sebenar dan pembangkang menang pilihanraya. Anwar pun jadi PM manakala Karpal Singh tersenyum menyimpan fakta rahsia besar Perdana Menteri kita itu.

Lihat salinan berita berkenaan:


Pakar: Ahli kimia 'sembunyi' maklumat DNA ketiga
Hafiz Yatim | 19 Sep, 11 1:31pm
http://m.malaysiakini.com/news/176215?fb_comment_id=fbc_10150286399291479_18411206_10150286569016479

Pihak pembelaan dalam perbicaraan liwat II membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini menimbulkan kemungkinan sampel yang diambil dan diuji oleh ahli kimia dicemari tetapi hakikat itu diabaikan.

Tumpuan adalah terhadap calitan kapas B9 yang diperolehi dari kawasan rektum Mohd Saiful Bukhari Azlan dan tuala putih yang diperolehi daripada sel Anwar apabila beliau ditahan semalaman.

Ram Karpal, yang menyoal balas berkata demikian berikutan penemuan 18 allele yang menunjukkan kemungkinan kehadiran orang ketiga.
Katanya, keraguan timbul tentang prosedur standard makmal Jabatan Kimia Malaysia (JKM) bersabit sampel DNA yang diperolehi daripada pengadu Saiful Bukhari.

Pakar DNA Australia Dr Brian McDonald (kanan) berkata kedua-dua ahli kimia tempatan Dr Seah Lay Hong dan Nor Aidora Saedon - tidak sepatutnya mengabaikan pencemaran berkenaan.

"Mereka sepatutnya menjalankan ujian lanjut untuk memperkuatkan penemuan tentang 18 allele itu," kata McDonald.

Katanya, berdasarkan laporan pakar kimia tempatan itu, mereka telah menemui tiga sampel DNA dari dubur Saiful.

Namun Dr McDonald berkata Seah tidak menyatakan dalam laporannya akan kehadiran DNA individu ketiga yang menyumbangkan bacaan tinggi melalui ujiannya selain daripada Saiful dan 'lelaki Y'.

"Dia (Seah) menemui DNA lain tapi dia tidak melakukan apa-apa," katanya.

Apabila ditanya oleh Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah mengapa ini adalah perlu, Dr McDonald menjawab kerana lebih banyak ujian diperlukan bagi mengenal pasti milik siapa DNA itu (pada 18 allele).

"Kedua-dua mereka (Seah dan Nor Aidora) tidak menawarkan apa-apa penjelasan mengapa ujian lanjut tidak dilakukan."

Justeru katanya lagi, pakar kimia tempatan itu telah mengabaikan beberapa garis panduan asas makmal untuk memastikan sampel DNA diasingkan sepenuhnya daripada benda asing.

"Dia tidak boleh mengatakan ia milik sesiapa... hanya jika dia melihat melalui mikroskop dan memastikan sampel hanya mempunyai ekstrak sperma asli," katanya lagi.

Apa Yang Tersirat

Posted: 19 Sep 2011 01:26 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Status Quo Politik Sabah sebelum PRU-12 perlu dipertahankan

Posted: 19 Sep 2011 03:05 AM PDT

Walaupun salah satu komponen BN-Sabah telah keluar BN Sabah selepas PRU-12 kerana akibat mendengar guruh di langit di sangka hujan akan turun, sepatutnya status quo politik di negeri di bawah bayu tersebut perlu dipertahankan.

BN-Sabah yang ditunjangi oleh Umno, dan turut diperkuat oleh PBS, UPKO, LDP dan MCA serta PBRS telah memperoleh kejayaan cemerlang untuk dua PRU berturut-turut perlu dipertahankan.

Walaupun parti Gerakan telah mengembangkan sayapnya di Sabah, namun parti itu tidak pernah bertanding di sebarang pilihanraya di Sabah.

Dua hari lalu, Datuk Gordon Leoang, Pengerusi Gerakan Sabah, menyuarakan akan mempertahankan kerusi Karamunting, yang mana asal kerusi tersebut adalah kerusi LDP, selain dua kerusi yang asalnya dimenangi melalui parti SAPP.

Semua rakyat tahu, bahawa jika bukan kerana melompat, parti Gerakan tidak mungkin mempunyai sebarang kerusi di DUN Sabah.

Jika sekiranya undang-undang anti lompat yang diperkenalkan sebelumnya tidak dibatal, maka parti Gerakan tidak mungkin mempunyai sebarang kerusi.

Sebagai penyokong BN, AYT merasakan adalah tidak gentlemen jika pucuk pimpinan BN, akan memberi laluan mudah kepada individu yang bertukar parti, walaupun ianya berlaku dalam keluarga BN sendiri. BN perlu ada disiplin dan peraturan yang perlu dipatuhi oleh semua.

Jika ADUN/MP BN boleh melompat dari satu parti ke parti lain, apa gunanya mempunyai gabungan antara parti-parti?

AYT yakin, pucuk pimpinan parti baik pusat mahupun negeri telah mengambil kira perasaan ahli-ahli parti komponen.

AYT bukanlah anti parti Gerakan, akan tetapi perlu juga diambilkira fakta yang membelakangi parti itu. Parti itu, sebelum PRU-12 menguasai Pulau Pinang, namun pada PRU-12 lalu, parti itu telah kalah teruk, termasuk Presidennya telah kalah.

Rakyat Pulau Pinang khasnya dan rakyat Semenanjung amnya telah menolak parti Gerakan. Kenapakah rakyat Sabah memberikan laluan mudah kepada parti yang telah ditolak?

Sabah bukan tempat untuk uji cuba. Sabah adalah untuk parti-parti yang masih mendapat sokongan rakyat.

Seharusnya dan satu kemestian, bahawa status quo tahun 2008, perlu dipertahankan demi kecemerlangan BN pada PRU-13 akan datang. Jangan cemari kombinasi yang terbukti telah berjaya. AYT rasa, Pengerusi BN Sabah- Datuk Seri Musa Aman akan sependapat.

Sodomi II: Benarkah pakar DNA Malaysia sembunyi DNA lelaki X?

Posted: 19 Sep 2011 02:24 AM PDT

Pihak pembelaan dalam perbicaraan liwat II membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini menimbulkan kemungkinan sampel yang diambil dan diuji oleh ahli kimia dicemari tetapi hakikat itu diabaikan.

Tumpuan adalah terhadap calitan kapas B9 yang diperolehi dari kawasan rektum Mohd Saiful Bukhari Azlan dan tuala putih yang diperolehi daripada sel Anwar apabila beliau ditahan semalaman.

Ram Karpal, yang menyoal balas berkata demikian berikutan penemuan 18 allele yang menunjukkan kemungkinan kehadiran orang ketiga.

Katanya, keraguan timbul tentang prosedur standard makmal Jabatan Kimia Malaysia (JKM) bersabit sampel DNA yang diperolehi daripada pengadu Saiful Bukhari.

Pakar DNA Australia Dr Brian McDonald berkata kedua-dua ahli kimia tempatan Dr Seah Lay Hong dan Nor Aidora Saedon - tidak sepatutnya mengabaikan pencemaran berkenaan.

"Mereka sepatutnya menjalankan ujian lanjut untuk memperkuatkan penemuan tentang 18 allele itu," kata McDonald.

Katanya, berdasarkan laporan pakar kimia tempatan itu, mereka telah menemui tiga sampel DNA dari dubur Saiful.

Namun Dr McDonald berkata Seah tidak menyatakan dalam laporannya akan kehadiran DNA individu ketiga yang menyumbangkan bacaan tinggi melalui ujiannya selain daripada Saiful dan 'lelaki Y'.

"Dia (Seah) menemui DNA lain tapi dia tidak melakukan apa-apa," katanya.

Apabila ditanya oleh Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah mengapa ini adalah perlu, Dr McDonald menjawab kerana lebih banyak ujian diperlukan bagi mengenal pasti milik siapa DNA itu (pada 18 allele).

NONE"Kedua-dua mereka (Seah dan Nor Aidora) tidak menawarkan apa-apa penjelasan mengapa ujian lanjut tidak dilakukan."

Justeru katanya lagi, pakar kimia tempatan itu telah mengabaikan beberapa garis panduan asas makmal untuk memastikan sampel DNA diasingkan sepenuhnya daripada benda asing.

"Dia tidak boleh mengatakan ia milik sesiapa... hanya jika dia melihat melalui mikroskop dan memastikan sampel hanya mempunyai ekstrak sperma asli," katanya lagi.

Pemansuhan ISA: Akui saja disebabkan desakan pembangkang-apa masalahnya?

Posted: 18 Sep 2011 07:03 PM PDT

Perisytiharan penghapusan ISA pada 15 September telah memenuhi dada-dada akhbar. Tetapi yang pelik, mereka yang dulunya lantang melaungkan dan memperjuangkan pentingnya ISA dikekalkan, telah menebalkan muka dan memuji bertubi-tubi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai seorang yang berani, tegas dan hebat.

Jika pujian itu diterima, secara logiknya - bukankah itu bermaksud dulu semua pemimpin Umno itu penakut, tiada ketegasan dan tiada kehebatan? Cuma sekarang saja ada keberanian.

Pada tahun 2009, kerajaan BN berkali-kali menegaskan bahawa dasar dan pendirian kerajaan adalah untuk mengkaji dan "bukannya memansuhkan ISA."

Malah pada bulan Disember 2009, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa "semua pihak" sepakat Akta Keselamatatan Dalam Negeri (ISA) dikekalkan.

Pakatan Rakyat pula dalam Buku Jingganya pula menyatakan akan memansuhkan ISA. Apabila Pakatan Rakyat kata penghapusan akta itu meniru idea dalam Buku Jingga, tiba-tiba bangkitlah beberapa orang menteri Umno amnesia yang menyatakan bahawa ini idea asli perdana menteri, bukannya tiru idea Buku Jingga.

Malah, Najib menyuarakan bahawa "inisiatif untuk memansuhkan ISA adalah keputusan dibuat kerajaan BN dan bukan perjuangan mana-mana pihak lain."

Mana ia penghargaan kepada jasa-jasa pejuang-pejuang memansuhkan ISA selama ini? Tak kanlah disebabkan mereka ini rakyat jelata yang menyokong perjuangan samada dalam wadah pembangkang ataupun tidak, dalam menuntut memansuhkan ISA tiada kredit?

Siapakah pencetus inisiatif tersebut kalau bukan rakyat yang membantah kerajaan dalam isu ISA, terutamanya barisan pembangkang dulu, sehinggalah Pakatan Rakyat kini yang menyerang habis-habisan ugutan dan salahguna ISA oleh puak-puak kanan di dalam Umno, dan adik mereka PERKASA selama ini yang menggunakan akta ini demi kepentingan politik semata-mata?

Tetiba, pejuang-pejuang yang dulunya bermati-matian nak kekalkan ISA hendak menjadi hero, yang hendak mansuhkan ISA sejak dulu pula sengaja diketepikan. Tindakan ini terus mengingatkan rakyat kepada nasib yang menimpa pejuang-pejuang haluan kiri pra-kemerdekaan… sejarah seolah-olah diulang tayang untuk membuka mata rakyat.

Cukup marah nampaknya perdana menteri dan para pimpinan Umno apabila dikatakan mereka telah meniru idea orang lain - barangkali itu sebenarnya punca utama di sebalik penggantungan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa ahli parlimen dari Parlimen dalam kontroversi APCO kerana mereka juga pernah menyatakan idea 1Malaysia adalah hasil ciplak 1Israel.

Media perdana kini terus memberikan bayangan bahawa perdana menteri sedang disanjungi kerana keberaniannya dalam menghapuskan ISA sehinggakan Datuk Zaid Ibrahim perlu cepat-cepat memohon maaf kepada Najib kerana tersilap membuat andaian bahawa menyangka perdana menteri tidak berani, walaupun tiada apa-apa konkrit yang berlaku lagi selain pengumuman lisan beliau.

Sementera itu, PAS masih meneliti secara dekat hasrat kerajaan itu dengan hati-hati kerana pada masa yang sama, Najib turut mengumumkan untuk menggubal dua akta baru bagi menyekat golongan "pengganas" yang akan mencetuskan suasana huru-hara dan menggugat ketenteraman awam.

Tafsiran "pengganas" dan "ancaman" ini pula luas, tak tahulah ia mengikut tafsiran siapa? Semuanya masih samar dan tidak diketahui.

Namun, kerajaan BN tidak boleh menyalahkan rakyat yang bersangka buruk pada pengumuman itu kerana rakyat sudah banyak kali dikecewakan.

Apa yang menjadi keraguan rakyat ialah kebanyakan akta digubal asalnya dengan tujuan yang sangat baik, tapi rakyat sedar apabila sampai sudut pelaksanaannya, ia sering kali disalahgunakan bukan untuk menjaga kepentingan negara, tapi hanya kepentingan segolongan yang berkepentingan.

Ini ditambah pula dengan pelbagai janji yang kini menjadi retorik, terutamanya janji-janji yang ditaburkan semasa pilihan raya telah menyebabkan majoriti rakyat serik dengan pengumuman sedemikian.

Pada masa yang sama, rakyat kini dibelenggui satu persoalan yang amat mustahak - apakah jaminan yang boleh mereka harapkan dengan pemansuhan ISA?, apakah jaminan bahawa penyelewengan, rasuah, salahguna kuasa, akan turut terhenti daripada terus berlaku?

Pemuda Keadilan mahu polis siasat rakaman CCTV memaparkan Anwar

Posted: 18 Sep 2011 05:44 PM PDT

Pemuda PKR (AMK) semalam membuat laporan polis terhadap penulis blog pro-BN dikenali Papa Gomo kerana memuat naik rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dikatakan menunjukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di tempat berlaku aksi seks.

Laporan itu dibuat timbalan ketua penerangannya Rozan Azen Mat Rasip di balai polis Jalan Dang Wangi di ibu negara.

Dalam laporannya, Rozan mendesak polis meyiasat dan bertindak segera kerana beliau bimbang pendedahan video "bersifat pornografi" itu akan memberikan kesan buruk kepada masyarakat.

Katanya, pendedahan video itu juga menyebabkan kekeliruan di kalangan orang awam, mempermainkan undang-undang shariah, berniat jahat (mala fide) dan bersifat ancaman apabila dinyatakan akan ada video susulan yang berkaitan isu ini.

"Adalah jelas bahawa beliau secara terus terang menuduh dan mengaibkan nama baik Datuk Seri Anwar Ibrahim," dalam laporan polis itu.

"Tambahan juga, pada pandangan saya, beliau harus disiasat segera daripada sumber mana beliau mendapat rakaman video berkenaan kerana menyatakan mempunyai bahan yang lain didakwa sebagai bahan bukti dan akan didedahkan kelak."

Sebelum ini, Trio Datuk T telahpun mengaku salah sebagai sumber rakaman video seks yang membabitkan Anwar dengan pelacur berbangsa cina yang tidak dikenali.

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Sep 2011 01:18 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Protes Jalanan Di Indonesia Dengan Memakai Skirt Pendek - Ambiga Tolong Jangan Buat

Posted: 18 Sep 2011 09:44 PM PDT

Ekoran kenyataan "sexist" daripada Governor Jakarta, Indonesia, Fauzi Bowo, wanita-wanita di Indonesia telah turun di jalanan untuk menuntut keadilan dengan memakai skirt sebagai tanda protes. Ini berikutan kenyataan Governor berkenaan yang disiarkan oleh The Jakarta Post yang menyiarkan kenyataan beliau meminta kaum wanita agar berpakaian sopan untuk mengelakkan daripada menjadi mangsa pihak yang berniat jahat. Kenyataan beliau dikeluarkan ekoran kes terbaru di mana seorang wanita dirogal beramai-ramai (gang-rape) di tempat pengangkutan bas awam.
Sekiranya protes jalanan dengan memakai skirt pendek ini hendak dilakukan di Malaysia, kita berharap agar kumpulan ini tidak diketuai oleh Ambiga ataupun Elizeberth Wong. Carilah ketua wanita yang lain yang sedap mata memandang. Barulah mendapat sokongan ramai.

Duke of UMNO

Posted: 19 Sep 2011 01:17 PM PDT

Duke of UMNO


GEMPARRR..!!! Husam saman blogger RM5 juta..!!!

Posted: 19 Sep 2011 05:33 AM PDT


Mungkin kerana tak berani nak saman blogger sehebat PapaGomo, Parpukari, GAP, RBF dan sebagainya, Husam melepaskan geramnya dengan bertindak menyaman salah seorang bloggernya sendiri.

Hasilnya, hari ini Husam melalui peguamnya, menyaman Blogger Kickdefella sebanyak RM5 juta. Setahu saya, Kickdefella pernah bertugas dibawah Husam suatu ketika dahulu. Malah, dia yang nama sebenarnya, Syed Azidi, tidak pernah bertukar sokongan kepada BN sehingga kini. Dia masih seorang blogger Pakatan Haram.

Meskipun Kickdefella yang dikhabarkan sangat intim dengan blogger-blogger "so-called ELITE" pro-BN, dia dijangka tidak punya banyak masalah dengan saman dari Husam itu memandangkan statusnya yang berkawan dengan "elitist" tersebut...

Cuma, saya nak bertanya pada Husam, bila lagi nak saman PapaGomo? Dah banyak kali dia buat "so-called fitnah" tuuu...
Husam saman blogger Kickdefella RM5 juta September 19, 2011 KUALA LUMPUR, 19 Sept – Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa memfailkan saman terhadap blogger Kickdefella sebanyak RM5 juta berhubung dakwaan fitnah ke atasnya menersi tiga artikel tahun ini.

Writ saman dan pernyataan tuntutannya ke atas Kickdefella atau nama sebenarnya Syed Azidi Syed Abdul Aziz difailkan di Mahkamah Tinggi Malaya, Kota Baru petang ini.

Husam yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan diwakili peguam Hisham Fauzi. Dalam writ saman itu, Husam selaku plaintif menuntut Syed Azizi selaku defendan memohon maaf secara bertulis kepadanya tanpa syarat, demikian lapor Harakahdaily.

Defendan diminta menyiarkan permohonan maaf dalam laman blog defendan serta memadam ketiga-tiga artikel yang ditulis oleh defendan di dalam blog defendan iaitu yang bertajuk 'Husam telah menipu rakyat dan sahabat' pada 27 Januari 2011, artikel 'Sebelum kita lupa Normalam Sudirman' yang diterbitkan pada 3 Februari 2011 dan artikel 'Husam itu pembohong' pada 3 Julai 2011.

Husam juga menuntut Syed Azidi mengiklankan permohonan maaf tersebut dalam akhbar nasional harian Bahasa Malaysia selama satu hari, bayaran gantirugi sebanyak RM5 juta kepada plaintif bagi gantirugi terhadap perbuatan fitnah yang telah disiarkan di ruangan blog defendan, gantirugi teladan, gantirugi melampau, gantirugi punitif.

Selain itu, satu injunksi bagi menghalang defendan dan/atau ejen-ejennya dan/atau pembantu-pembantunya dan/atau sesiapa sahaja dari berkomunikasi, memberi komen, mengulangi dan/atau menyebabkan menyebabkan penerbitan kenyataan-kenyataan atau perkataan yang berunsur fitnah terhadap plaintif, plaintif diberi kebebasan untuk memohon perintah-perintah lanjut, faedah pada kadar lapan peratus setahun ke atas gantirugi yang dibenarkan oleh mahkamah dari tarikh writ saman hingga penyelesaian penuh, kos atas dasar peguamcara dan klien, kos untuk tuntutan ini; dan lain-lain relif yang mahkamah fikirkan wajar, adil dan suai manfaat.

GEMPARRR..!!! 18SX: Bukti Anwar men"tuuuuutttt"..!!!

Posted: 18 Sep 2011 07:37 PM PDTSebenarnya, saya enggan mengulas panjang mengenai sesuatu yang sememangnya diyakini benar oleh saya sebelum ini. Sudah berbuih mulut menyatakan bahawa individu itu adalah Anwar. Tapi ada pulak yang tak boleh terima kenyataan ini..

Antara alasan mereka ialah "video tak boleh jadi saksi" (padahal boleh jadi bahan bukti!). Ada pula yang beri alasan bahawa "takkanlah seorang yang alim dan warak macam Anwar buat begitu?", dan saya nak tanya pula, bagaimana dengan sejarah seorang ahli sufi yang sangat warak tiba-tiba minum arak, meniduri pelacur dan kemudiannya membunuh pelacur tersebut?

Sekiranya Anwar adalah seorang pemimpin politik di US, saya percaya bahawa dia sudah lama didesak oleh orang dalam parti dan luar partinya untuk letak jawatan dan bersara dari politik.

Tapi di Malaysia, orang jenis ini masih lagi diterima dan di"sanjung" oleh penyokong-penyokongnya. Orang spesis ini masih lagi dianggap "pemimpin Anugerah Tuhan". Entahlah. Saya bukannya mahu menghina, tapi hanya orang bodoh saja yang tidak percaya tentang siapa sebenarnya Anwar ini...

Maaflah jika terasa. Tapi, saya memang nak tegaskan sekali lagi di sini bahawa Anwar memang tak guna. Apa jenis manusia pun saya dah tahu nak describe dahhh...

Bicara Anwar Sambung Pagi Ini: Liwat Tetap Liwat..!!!

Posted: 18 Sep 2011 06:16 PM PDT

Ketika saya menulis di sini, tarikh sudah menunjukkan 19 September 2011. Ini bererti pagi ini Anwar Ibrahim akan meneruskan perbicaraan bela dirinya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, di Jalan Duta. Kali ini, dijangkakan dia akan muncul dengan wajah yang lebih tertekan berbanding sebelum ini. Apatah lagi beberapa blogger pro-Kerajaan menayangkan video terbaru yang dilakonkan Anwar baru-baru ini.

Namun, apa yang menjadi kemusykilan pada saya pada kes perbicaraan Anwar Ibrahim Vs. Saiful Bukhari Azlan ini ialah mengenai jumlah kehadiran penyokong-penyokong Anwar. Sebagaimana kita tahu, kerana Parti Keadilan telah ditubuhkan dahulu sempena pembelaan terhadap Anwar pada tahun 1998-1999. Itu bermulanya sejarah sebuah parti yang kini ditukar namanya kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ketika Anwar menghadapi perbicaraan bela dirinya pada sekitar akhir tahun 90′an itu, dianggarkan tidak kurang dari 3,000 penyokongnya akan membanjiri perkarangan mahkamah yang ketika itu masih di Bangunan Sultan Abdul Samad, berhadapan dengan Dataran Merdeka. Saya masih ingat, ketika itu mahkamah digegarkan dengan laungan "reformasi" yang sering mengganggu mendiang Hakim Mahkamah, mendiang Datuk Augustine Paul.

Selain itu, setiap kali membela diri, jenuh pihak Kerajaan yang diketuai oleh Tun Dr. Mahathir, terpaksa bersiap sedia dengan pasukan keselamatan, FRU, anggota polis dan trak-trak berwarna merah atau Black Maria. Sesekali, kita akan dapat melihat kenderaan yang dilengkapi "water cannon" terpaksa digunakan untuk menyuraikan penyokong-penyokong Anwar dari terus membuat kacau di perkarangan Mahkamah tersebut.

Ketika itu, adalah amat payah sekali untuk para wartawan media, sanak saudara atau keluarga Anwar, mahu pun orang awam untuk masuk ke bilik perbicaraan bagi menyaksikan sendiri perjalanan kes itu. Susah nak dapat "pass masuk"! Ramai yang merungut. "Pass Masuk" habis diedarkan dalam masa 5 minit! Itu pun siapa mahukan Pass itu terpaksa datang ke mahkamah seawal jam 6.30 pagi! Itulah yang berlaku pada kes Liwat I dahulu.

Berbanding apa yang berlaku pada kes Liwat II ini, Anwar dilihat "keseorangan"! Tidak ada lagi 3,000 penyokongnya yang menyambut dengan laungan "reformasi" atau "lawan tetap lawan". Yang ada kini ialah laungan dari kumpulan Gerakan Anti-Liwat yang menyambut Anwar dengan kutukan dan kecaman terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Persoalannya, "Manakah perginya ribuan penyokong-penyokong Anwar???".

Apakah mereka sedang sebok bekerja? Dulu mereka tidak bekerja, kah? Apakah mereka kini kurang semangat untuk berjuang membela Anwar? Dulu Anwar di dalam penjara sambil membakar semangat, sekarang Anwar di luar bersama mereka untuk membakar semangat. Jika difikirkan, berada di luar bersama penyokong sudah tentu mempunyai kelebihan yang lebih banyak untuk menarik semangat penyokong-penyokongnya untuk hadir!

Namun, perbicaraan bela diri Anwar sudah lesu kini. Jika ditolak wartawan, petugas mahkamah, peguam-peguam, dan hakim, dianggarkan hanya 20 hingga 30 orang saja penyokong Anwar yang hadir mengikuti kes perbicaraannya. Itupun pada awalnya saja. Masuk hari kedua dan ketiga, penyokongnya semakin kurang. Yang hadir pun hanya keluarganya saja.

Sebagai contoh, anaknya, Izzah datang lambat dan sering balik awal sebelum kes ditangguhkan Hakim. Yang setia di dalam kamar mahkamah hanyalah Wan Azizah dan dua tiga orang anak mereka. Kawan-kawan Anwar sendiri semuanya macam biskut, "kejap ada, kejap tak ada". Malah dalam beberapa hari ini, bilik mahkamah tak penuh pun!

Senario ini sangat berbeza dengan apa yang berlaku pada senario kes Liwat Anwar sebelum ini.

Pada hemat saya, Anwar sudah kehilangan penyokong-penyokong tegarnya. Kenyataan ini disokong oleh beberapa faktor yang antaranya, Anwar sudah sangat kurang diyakini oleh orang-orangnya sendiri. Kebanyakan penyokong Anwar sudah sedar "siapakah Anwar sebenarnya". Ini ekorang beberapa pendedahan melalui rakaman video seks yang dikatakan 99% Anwar, pendedahan adik beradik Azmin dan mereka yang rapat dengan Anwar sebelum ini serta banyak lagi.

Penyokong Anwar sedar bahawa dia tidak menghargai penyokongnya setelah keluar dari penjara dahulu. Sebagai contohnya, setelah keluar "kandang" di Sungai Buloh dulu, Anwar lari ke US tinggalkan penyokongnya dan berkawan baik dengan Yahudi, Zionis dan sekutu-sekutu kuatnya yang menekan dunia Islam . Malah, Anwar ketika itu tanpa segan silu menyokong rundingan damai Israel – Palestine yang dipelopori oleh US (The Annapolis Summit), di mana rundingan tersebut jelas sangat menyebelahi kepentingan Israel.

Sebenarnya, banyak lagi pendedaha mengenai "rahsia gelap" Anwar dan sahsiah diri sebenar "sesumpah" ini. Malah US sendiri, melalui Hillary Clinton menggelar Anwar sebagai "chameleon" yang mampu hipokrit bertukar warna mengikut keadaan. Sifat Anwar yang menjadikan pembohongan sebagai hobi juga semaki didedahkan ramai pihak.

Anwar semakin tertekan sebenarnya. Kita nantikan saja pagi ini. Apakah lagi helah Anwar untuk membela diri dari disabitkan kesalahan meliwat Saiful Bukhari. Pada saya, sekiranya Anwar didapati tidak bersalah oleh Hakim, maka sudah tentu Anwar akan gembira sakan sambil memuji Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah sebagai seorang Hakim yang paling adil di dunia! Tapi, kalau Anwar kalah, maka seperti biasa, alasan standardnya ialah "konspirasi", "Hakim telah dibeli", "korupsi", "takut kat saya", "nak cucuk arsenik kat saya" dan macam-macam lagi alasan murahan seumpamanya.

Tak percaya? Tunggu dan lihat. Anwar tidak akan sesekali mengaku salah walaupun disahkan atau didapati bersalah oleh Mahkamah. Dan Anwar tetap seperti dia takkan berubah sekiranya dia dilepaskan dari kesalahan jenayah ini. Pada Anwar, "Liwat tetap Liwat, peliwat tetap peliwat!".


Sumber: Klik Sini

THE FLYING KICK

Posted: 19 Sep 2011 01:09 PM PDT

DIMENSI

Posted: 19 Sep 2011 11:39 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Pas cakap banyak - Halau jek si Mano tu!

Posted: 19 Sep 2011 06:05 AM PDTRaja Ahmad merujuk kepada pandangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Kota Alam Shah, M. Manoharan yang mengatakan akan mengubah Jalur Gemilang jika Pakatan Rakyat mengambil alih kepimpinan negara.
"Bagi kami, tulisan tersebut keterlaluan dan tidak pernah sekali-kali dibincang mahupun terlintas difikiran Pakatan Rakyat untuk dilakukan.
"Hatta Kami akan terus mempertahankan nilai-nilai dan ciri-ciri jati negara yang sedia terdapat dalam Jalur Gemilang sedia ada," katanya.
Raja Ahmad menambah pihaknya menganggap tulisan tersebut adalah imiginasi dan khayalan Manoharan tersendiri dan terlanjur dalam kenyataannya. - TheMalaysiainsideanuvajiass

Omegay: TMI tak nafikan video tu adalah anwar dan eskay!

Posted: 19 Sep 2011 12:00 AM PDT


"takde lagi mirip2 atau dakwa dakwi"..TMI mengesahkan wajah eskay dan anuwar pandikutti

"Kami ingin seberapa segera Ketua Polis Negara mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak tahu menahu tentang dari mana blog papagomo mendapat rakaman ini, sebab itu kami tampil membuat laporan, agar kes ini disiasat segera kerana ia mengancam ketua pembangkang Malaysia," katanya - TheMalaysiainsideanuvajiass

Anuwar kata dia tak nak layan lagi pasal ternyata dia dah kecut. Alasan ada isu lebih penting daripada nak melayan isu video chinadoll dan seterusnya meminta ketua polis negara membuat kenyataan rasmi berhubung pendedahan video tersebut telah membuatkan anuwar cukup rimas. ia juga hanyalah satu lagi cubaan nak memesongkan perhatian orang ramai dari isu pokok (liwat). Betul la dia dah panas ponggong! huhuhu video terbaru yang di dedahkan oleh papagomo hanyalah adegan yang menunjukkan kepada kita saat eskay dan anuwar pandikutti tiba di tempat beliau menyuntut chinadoll...itu saja. 

ketua umum pembangkang sakit kepala

tapi oleh kerana telow anuwar pandikutti semakin kecut kerana pendedahan demi pendedahan akan menyerlahkan lagi tembelang beliau maka beliau terpaksa la mengarahkan sekali lagi pencacai2nya membuat laporan polis. anuwar dah kehabisan ilmu pendinding. itulah bentuk ancaman sebenar yang menimpa diri anuwar. Beliau dah tak cara lagi nak divert kes liwat huhuhuhu...

Omegay: Akibat taksub nak ke Putraja, Tuan Man dah mula berkhayal >|D

Posted: 18 Sep 2011 09:47 PM PDT


"Tiada keperluan untuk menukar bendera negara kerana bendera adalah lambang kedaulatan negara. Disebabkan itu, sebagai rakyat Malaysia, bendera negara perlu dipertahankan, tidak boleh diperlekehkan dan dipersendakan," kata Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sehubungan itu kata beliau, isu utama kini bukanlah bendera tetapi BN yang memerintah negara khususnya kerajaan pusat sejak lima dekad lalu.

"Slogan Barisan Nasional, 1 Malaysia yang menggunakan lambang bendera Malaysia itu juga bukan isu utama kerana slogan akan sentiasa bertukar. - TheMalaysiainsideanuvajiass

heheh tau plak si tuan man bendera tu lambang kedaulatan negara!..sepatutnya dia sembor ler sket kat muka si mano pandikutti tu. ajar dia sket macam mane nak hormat jalur gemilang!. tapi macam biasak la puak lahabau taik kobau pasrael ni suke main pusing2 citer.

Tapi sayang kenyataan tuan man lbey kureng sama bingai macam si mano pandikutti. nak tukar kerajaan dengan mengubah sejarah supaya rakyat melupakan sejarah lalu. Ape dia ingat sejarah ni perkara main2 ker per??

Ketidakmampuan pas mentadbir 2 negeri di kedah dan kelantan yang sepatutnya di tukar terlebey dulu. Biarpun BN juga kerap bertukar slogan tapi kerajaan masih mampu menterjemah dalam bentuk tindakan sehingga banyak perubahan ketara di mana rakyat sendiri dapat kecapi sehingga kini

bagaimana plak dengan taliban pasrael di kelantan?? apa pembangunan yang dapat rakyat kelantan nikmati selain meneguk air yang berkeladak, rakyat tak mampu memiliki rumah, tanah pribumi di rampas, gejala sosial di serambi mekah, menipu peniaga dan sebagainya.

Pasrael di kedah pun 2 X 5..kerajaan kedah sibuk nak dapat semula bunga emas dan artifak lama dari kerajaan Thailand dengan mengabaikan tanggungjawab utama kerajaan negeri iaitu membela rakyat. Setakat pandai tabur janji nak selesaikan masalah pekebun tapi habuk pun tarakk. sampah berlonggok pun tak tau nak selesaikan. begitu juga isu air..jijan sekepala dengan wally slipau, bengap!. kes tebang balak secara haram. Tulis cek RM10 ribu siap bagi pelan lokasi nak tebang tapi buat surat "mohon tebang balak!"..ape kejadah??


Bila kerajaan negeri tak pandai nak cari income, jijan ugut suruh kerajaan serahkan UUM. Biar kerajaan negeri tadbir. dah ler kerajaan tak berduit. lagi nak urus UUM? akai ada kaaa. Kes KUIN pun sama. Kos RM330 juta. Mat put putih mata sebab tak dapat keseluruhan kontrak tu. Jijan buat mat put sampai letak jawatan!. Yang bestnye bila jijan suka geleng kepala.."tak tau! tak tau!"..naik menyampah mat put di buatnye.

Skang Jijan makin canggih. sejak keluar hospital nafsu semakin besar. dengar kate dapat keta Merc baru RM600.000!. perghhh..harga terhantok braderr wa cakap luuu!!..dulu waktu baru2 pegang tampuk kerajaan dia jugak yang cakap tak nak ikut kerajaan terengganu guna merc. cukup la pakai proton. nah skang hamik kooo. Harga terhantok braderrr!! kehkehkeh

banyak lagi isu yang membabitkan ketidakupayaan dan salah laku dalam kerajaan pimpinan fuckatan riot. Macam ni berangan nak konker putrajaya? Jangan ingat kalau lebai berjanggut dan berserban sebesar roti tu tak penah buat dose! cermin2 ler diri sebelum jadi hipokrit! kehkehkehkeh harkkk ptuihhh

PEJUANG BANGSA

Posted: 19 Sep 2011 11:04 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Guan Eng ke Australia untuk balun kerajaan Malaysia di sana ..

Posted: 19 Sep 2011 10:35 AM PDT
Ketua Menteri P.Pinang dilihat lebih banyak membidas kerajaan Malaysia daripada menerangkan tentang pencapaian di P.Pinang ketika berucap di University Of Melbourne dalam satu majlis anjuran Malaysian Aspiration Program (MAP) hari ini.

Selain dari membincangkan mengenai isu pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (I.S.A) yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini, Lim Guan Eng yang juga merupakan Setiausaha Agung DAP turut mendakwa Malaysia sebagai sebuah negara yang kurang kebebasan bersuara.

Mengambil kumpulan anti I.S.A dan perhimpunan Bersih 2.0 sebagai contoh, Ketua Menteri P.Pinang tersebut mendakwa ia adalah semangat sebenar rakyat Malaysia yang dahagakan kebebasan bersuara dan juga mengamalkan hak mereka.

Disamping itu, beliau juga turut menyifatkan kebebasan bersuara di Malaysia berada ditahap yang kurang memuaskan apabila rakyat langsung tidak diberikan ruang untuk komen-komen kritikal terhadap kerajaan. "Komen-komen sebegitu akan dianggap sebagai berunsurkan hasutan", katanya.

Isu liwat Anwar Ibrahim juga tak ketinggalan menjadi topik perbincangan Lim Guan Eng. Beliau mendakwa, prosiding mahkamah di Malaysia telah gagal untuk mengikuti standard undang-undang asas dalam pengendalian bukti.

Ini menyebabkan penarikan diri hakim-hakim dan banyak lagi atas sebab tersebut. <>


Komen GPB : Memang betul la cakap orang Cina Gerakan  yang Guan Eng ini kekasih curang ..

Jawapan angkuh Pengarah Hantu Bonceng tentang isu hina Rasulullah

Posted: 19 Sep 2011 09:37 AM PDT


Kalau dah salah tu minta maaf je la ... tapi ini masalah mentaliti artis kita .

Kalau mat sabu  sokong komunis pejuang kemerdekaan pun sudah ramai hentam  , ini kan pulak isu agama yang lagi  cukup sensitif dikalangan umat Islam, .

Anwar tak mahu jawab kerana mahu terus bohongi rakyat ....

Posted: 19 Sep 2011 07:27 AM PDTNampaknya Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi enggan mengulas dakwaan penulis blog pro-BN yang mendedahkan video CCTV terbaru kelibatnya yang sedang menaiki lif apartment bersama Datuk Eskay ..
"Semua isu berkenaan moral, arak, soal judi, maksiat, kezaliman, fitnah atau mengaibkan orang, saya tidak akan layan atau jawab," katanya.

Begitu angkuhnya Anwar yang tidak layan langsung video terbaru membabitkan dirinya ini . Anwar jangan ingat isu ini akan  senyap jika beliau tidak mahu layan .  Blog Gomo telah mencabar akan mendedahkan lagi satu klip video yang dikatakan aksi di syorga dunia , Thailand .

Inilah sikap double standard Pakatan Haram ... Bila ada saja isu berkaitan kerajaan , mereka lah paling awal akan berkokok dan menyalak suruh desak diadakan Suruhanjaya Diraja .

Tapi bila kena kepada  ketuanya buat kerja ngetot secara haram ,  jawapan senang tak mahu layan sebab orang tanya itu tak layak bercakap tentang moral .

Habis itu siapa layak bercakap tentang moral  ??

Anwar  jangan cuba hendak lari  . Ini bukan dakwaan kosong. Ia lengkap dengan babak seks dan jauh dari itu rakaman CCTV detik beliau dan Datuk Sharzly Eskay Abdullah naik dan turun apartmen.

Sekarang siapa yang berbohong ?

Anwar cakap tidak kenal Eskay tetapi mengapa ada kelibat beliau bersama Eskay ?


Atau Anwar akan terus bohong dan terus  bohong kepada penyokong taksubnya dan rakyat ..........

Jom tengok Milo Suam & Fuziah disahkan gila oleh Pesuruhjaya Bangladesh

Posted: 19 Sep 2011 04:34 AM PDTPejabat Suruhanjaya Tinggi Bangladesh hari ini menafikan bahawa sebuah agensi yang berkaitan dengan pejabat Perdana Menteri telah memuat-naikkan sebuah artikel di laman web yang mendakwa pekerja Bangladesh di negara ini diberi kewarganegaraan dengan mudah asalkan mereka mengundi parti yang mewakili kerajaan pemerintah.


"(Isu) ini tidak berasas dan bermotif jahat. Ada pihak yang mahu menghancurkan hubungan baik antara Bangladesh dan Malaysia," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.


Dakwaan itu, pertama kali dikesan Jumaat lalu oleh organ milik PKR, Suara Keadilan, yang menyiarkan pautan ke laman yang dipercayai mengenai lawatan Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina ke Korea Selatan dan Malaysia tahun lalu.


Atiqur berkata kerajaan Bangladesh dan pejabat Suruhanjaya Tingginya di Kuala Lumpur langsung tidak menyedari tentang artikel kontroversi itu dan menyifatkannya sebagai "mengarut" dan adalah kerja orang "gila". MKTak habis-habis Milo Suam Auww kantoi menipu begitu juga seekor lagi pakar reaktor nukluear PKR iaitu Fuziah Salleh .  Nak fitnah kerajaan Malaysia tentang kononnya terbabit dalam  pemberian kerakyatan kepada mat bangla dan seterusnya mengundi .

Dulu isu Mismah dan kod 71 pun kantoi , sekarang isu bangla pulak dah ...hahaha Kerja dok menipu ini tak berkat dan akhirnya orang akan tau juga .

Sekarang Milo Suam & Fuziah telah digelarkan sebagai orang gila kerana buat kerja gila oleh Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh .  

Cuma yang GPB hairan , mengapa negara  Bangla yang dipilih untuk dibuat kerja edit erbabit di laman web dan fitnah .  Mungkin Bangla ini dekat di hati Milo Suam kot ...ada pertalian darah dari sana kot ..hahaha

Apapun Milo AUWW yang konon bercakap tentang FAKTA ...sekarang  Lu  KANTOI !!


ini petikan Milo Suam Auw Raja Fitnah ...pembohong cukup kuat !
kebodohan PKR yang ciplak dari milo suam ....Bangang Bin Bahalol !

PANAS !! Amaran oleh orang Kedah tak mahu diliwat Anwar !

Posted: 19 Sep 2011 02:17 AM PDT


Poster lambang PAS  tuduh UMNO bikin ... itu lah kerja puak2 pembangkang ni .  Umno Negeri Kedah hari ini menafikan penglibatan dengan pemasangan poster yang mengkritik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggunakan logo PAS dan kerajaan negeri Kedah di beberapa kawasan di sekitar Alor Setar .

Adakah orang PAS di Kedah  sendiri yang lakukan kerana sudah anggap Anwar sekarang sudah menjadi liabiliti kepada Pakatan ??

Pakat hang pa pikiaq la no ....

Guan Eng sepatutnya digelarkan kekasih playboy !

Posted: 19 Sep 2011 01:02 AM PDTDalam sungguh maksud oleh Teng Hock Nan yang menggelarkan Guan Eng sebagai seorang kekasih yang pandai memikat gadis tapi tidak bertanggungjawab .

Apa tidaknya itulah yang dilakukan oleh Guan Eng sejak 3 tahun memerintah negeri ini dan beliau hanya pandai berjanji sana sini tetapi tidak pernah melaksankan pun. Bila rakyat ( kekasih )  menuntut supaya bertanggungjawab , dia mula menuduh kekasih 3 tahun  dulu (  BN) sebagai pak sanggup .

Ini lah wayang opera Cina DAP selama 3 tahun memerintah di PP ... kini rakyat telah sedaq akan pembohongan  playboy DAP ini .


signal Guan Eng dan regim DAP semakin ditolak rakyat negeri ini 

Guan Eng umpama kekasih curang?
PULAU PINANG 18 Sept. - Tindakan Ketua Menteri, Lim Guan Eng sering menyalahkan kerajaan Barisan Nasional (BN) jika tercetus sesuatu isu di negeri ini disifatkan seperti seorang kekasih yang hanya pandai memikat gadis tetapi tidak bertanggungjawab.

Pengerusi Gerakan negeri, Datuk Dr. Teng Hock Nan berkata, rakyat perlu sedar bahawa kebanyakan kenyataan atau pengumuman mengenai dasar pentadbiran yang dibuat Guan Eng hanya mahu menarik perhatian mereka sedangkan hakikatnya ia sekadar indah khabar daripada rupa.

Menurut beliau, apabila sesuatu dasar atau keputusan yang dibuatnya tidak berjaya, Guan Eng mengelak untuk bertanggungjawab dan akan menuding jari terhadap pentadbiran kerajaan BN tiga tahun lalu.

"Dia (Guan Eng) seperti seorang jejaka yang sentiasa memikat kekasihnya dengan mengatakan dialah paling hebat dan terbaik.

"Pada suatu hari, kekasihnya mengadu bahawa dirinya mengandung dua bulan tetapi dia terus menuduh kekasih lama gadis itu yang telah berpisah tiga tahun lalu sebagai bertanggungjawab," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian mesyuarat agung tahunan persidangan perwakilan Gerakan negeri di sini hari ini.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon.
Hock Nan turut membidas konsep Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT) yang diperkenalkan Guan Eng dalam pentadbiran Kerajaan DAP Pulau Pinang.

Jelasnya, konsep tersebut pada luaran sahaja bersih tetapi di dalamnya penuh keladak.
Ketika menerangkan mengenainya kepada para hadirin, Hock Nan memegang segelas air lalu membancuh dengan serbuk campuran kopi.

"Cuba lihat air di dalam gelas ini. Ia nampak jernih dan bersih. Tapi bila saya campurkan serbuk kopi ini, ia menjadi keladak. Itulah sebenarnya CAT," ujarnya.-Utusan

Makkal Sakti jumpa Nik Aziz,siapa sebenarnya Ketua Pakatan ?

Posted: 19 Sep 2011 12:07 AM PDT


GPB dapat berita panas juga dari Kelantan hari ni   di mana ada 2 keling mewakili  Makkal Sakti  telah pergi jumpa Nik Aziz di pejabatnya  .

Mereka ini jumpa Nik Aziz untuk  minta tolong dan  rekomen besar Pok Nik untuk diserap masuk sebagai parti  komponen sebaris dengan DAP - PAS -PKR  dalam Pakatan Haram . Kelakar betul nak minta serap apanya sebab Pakatan ini   haram dan tak berdaftar  pun seperti BN . Malah bendera sendiri Pakatan pun tak ada. haha..

Selain itu , GPB juga hairan yang  Makkal Sakti nak join Pakatan Haram pergi jumpa dengan Nik Aziz  apa kejadahnya ??

Sejak bila pulak Nik Aziz dilantik jadi Ketua Pakatan ?   Habis tu Anwar yang jadi Ketua Umum Pakatan itu nak lempaq kat mana ?

Nampak sangat la orang tua ini dah nyanyuk hingga dia lupa kuasanya sampai tahap mana ...haha...
Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat berharap kaum India terus kekal bersama Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.


Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan menyatakan demikian sebagai respons kepada surat permohonan Makkal Sakti untuk menjadi komponen Pakatan Rakyat.

Dulu Wan Azizah cakap itu bukan Anwar , tapi corak baju itu tentu kenal ?

Posted: 18 Sep 2011 10:16 PM PDTJawapan dan hujah  tahap budak sekolah oleh blog-blog pro pembangkang tentang video warna kelibat Datuk Eskay dan Anwar Ibrahim menuju lif  sebenarnya banyak memakan diri sendiri  dan menunjukan kebodohan mereka . Dem  pertahankan Anwar Ibrahim untuk  menghalalkan perbuatan ngetot China Doll , mereka sanggup bohong .

Sepatutnya mereka persoalkan pakaian Datuk Seri Anwar Ibrahim ini  bukannya Datuk Eskay yang depa tuduh awat warna  tak sama dengan  dalam bilik .haha
Kerana rakaman CCTV itu berwarna maka corak bajunya agak jelas.Dulu bila meletup tentang jam tangan Omega , Wan Azizah Ismail melenting bila ditanya  semasa sidang akhbar di rumahnya.

Sepatutnya juak2 Pakatan pergi tanya Wan Azizah sebagai isteri tentang baju dalam video  itu kerana  tentu beliau kenal pakaian lelaki itu jika benar itu Anwar.

Stail dan lenggok cara lelaki itu berjalan memang serias dengan Anwar.  Juga sewaktu kedua lelaki itu keluar dari lif untuk meninggalkan tempat itu ditangan lelaki itu tidak kelihatan jam tangan.

Apakah Kak Wan juga akan melenting bila ditanya tentang baju itu seperti mana jam omega ???

PAS jadi hero baru ... menentang keras DAP nak tukar bendera Malaysia !!

Posted: 18 Sep 2011 09:33 PM PDT
PAS menegaskan tiada keperluan untuk menukar bendera negara kerana bendera adalah lambang kedaulatan negara.Disebabkan itu, sebagai rakyat Malaysia, bendera negara perlu dipertahankan, tidak boleh diperlekehkan dan dipersendakan.

"Isu ini tidak perlu jadi polemik kerana ia tidak akan menjadi dasar Pakatan Rakyat, dan PAS secara tegas tidak akan sesekali menyokong cadangan sedemikian daripada sesiapa pun," tegas Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) sebagai mengulas serangan Umno terhadap kenyataan seorang pemimpin DAP, M Manoharan.

Manoharan, yang juga Adun Kota Alam Shah dalam Twitter beliau baru-baru ini menyatakan akan bertindak menukar design bendera Malaysia sekiranya menang.Bagaimanapun, beliau telah memadamkan komen tersebut dan memohon maaf secara terbuka atas keterlanjurannya.

Isu utama kini, kata Tuan Ibrahim bukanlah bendera tetapi Barisan Nasional yang memerintah negara.


Komen GPB : PKR bila lagi nak pertahan bendera negara ??

PANAS ! Gambar bogel Anwar Ibrahim diedarkan di Sungai Petani !

Posted: 18 Sep 2011 07:35 PM PDT


Fenomena klip video seks Anwar  ngetot China Doll  kembali semula tetapi  semakin panas .  Terbaru gambar bogelnya pulak diedarkan di Sungai Petani . Hebat betul Anwar sampai gambar bogelnya pun diedarkan free untuk orang ramai tengok .haha...

Siapa punya keja ? Mesti keja puak-puak mereka juga dan selepas itu   menuduh ini perbuatan orang  UMNO . Biasa lah dengan depa ni ... buat kerja jahat dengan taktik baling batu sembunyi tangan . ..SUNGAI PETANI- Penduduk Taman Seri Bayu, Sungai Lalang, dekat sini kecoh dengan penemuan poster gambar bogel pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, awal pagi semalam.

Majlis Ketua Kampung/Komuniti Taman Seri Bayu, Ahmad Bakar, 52, berkata, poster yang bersaiz A4 itu dicetak dua halaman (depan dan belakang) yang memaparkan gambar Anwar dalam keadaan bogel di halaman hadapan.

Menurutnya, di halaman belakang pula memaparkan gambar Anwar bersama ahli keluarganya namun, gambar yang dipaparkan di halaman itu menunjukkan Anwar dan keluarga lengkap berpakaian.

"Poster itu dijumpai bertaburan di atas jalan masuk menuju Taman Seri Bayu dengan kata-kata kesat turut dicetak bersama gambar terbabit.

"Saya percaya pihak yang mengedarkan poster terbabit mengambil kesempatan untuk mempengaruhi orang ramai sempena Majlis Jamuan Hari Raya dan Perasmian PKR Cabang Merbok yang bakal diadakan malam ini (semalam) dan dijadualkan dirasmikan Anwar," katanya kepada Sinar Harian di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda, semalam.

Sehubungan itu, Ahmad membuat laporan polis di IPD Kuala Muda jam 1.57 petang semalam berikutan kecewa dengan sikap pihak yang mengedarkan poster berkenaan.

Menurutnya, dia meminta pihak polis untuk menyiasat kes berkenaan.Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Hashim Ali mengesahkan menerima lapora

ManoHaram buta tak dapat beza Jalur Gemilang dengan bendera AS

Posted: 18 Sep 2011 06:28 PM PDT
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M. Manoharan disifatkan sebagai rabun kerana tidak dapat membezakan antara Jalur Gemilang dengan bendera Amerika Syarikat (AS).

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, kedua-dua bendera tersebut tidak mempunyai persamaan langsung dan kenyataan pemimpin DAP lebih kepada politik.

Jelasnya, Jalur Gemilang mempunyai satu bintang dan bulan sabit, manakala bendera AS pula memiliki banyak bintang yang langsung tidak menyamai bendera kebangsaan negara ini.

"Takkan tidak tahu beza bendera Malaysia dengan bendera AS. Mungkin beliau rabun sehingga sanggup mengeluarkan kenyataan sebegitu," katanya kepada pemberita selepas majlis Rumah Terbuka Dewan Undangan Pelangai di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Manoharan yang menegaskan bahawa pembangkang akan bertindak menukar Jalur Gemilang jika memperoleh kuasa dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, kebanyakan negara di dunia ini memiliki warna bendera yang hampir sama dengan Jalur Gemilang serta bendera AS dan tidak sepatutnya pemimpin itu mengeluarkan kenyataan tersebut.


Komen GPB

Mungkin dia mahu letak roket ganti bulan sabit & bintang di Jalur Gemilang ...

1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 19 Sep 2011 10:17 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


Lagi Video DSAI didedahkan

Posted: 18 Sep 2011 09:21 AM PDT


Blog Papa Gomo hari ini mendedahkan klip video berwarna yang didakwa menunjukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim memasuki lif sebuah pangsapuri tempat ketua pembangkang itu melakukan hubungan seks dengan seorang perempuan warga China.

Rakaman berdurasi selama 47 saat itu dimuat naik hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipercayai diperoleh dari pangsapuri berkenaan.

Dalam klip itu turut kelihatan ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang sebelum ini mengaku bertanggungjawab terhadap pendedahan video hubungan seks melibatkan Anwar dengan wanita tersebut.

Berita lengkap @ Utusan Online

Politik Harian

Posted: 19 Sep 2011 03:57 AM PDT

Politik Harian


Video Seks Papa Gomo, Anwar Ibrahim Tak Berani Nak Komen!

Posted: 19 Sep 2011 01:30 AM PDT

Ya betul... itu aku!!!

Ini bukan video seks Papa Gomo, tapi Anwar yang punya... Mari kita terjah apa komen Anwar!

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sekali lagi enggan mengulas dakwaan Papa Gomo yang mendakwanya terlibat dengan skandal seks.

Anggota parlimen Permatang Pauh itu kurang senang berkata beliau tidak akan melayan soalan sebegitu.

"Semua isu berkenaan moral, arak, soal judi, maksiat, kezaliman, fitnah atau mengaibkan orang, saya tidak akan layan atau jawab," alasannya.

AWAS!!! Ada lagi Video seks Anwar Ibrahim akan di keluarkan oleh Papa Gomo! Tungguuuu!

Biar Polis Siasat Siapa Yang Naikkan Poster Bogel Anwar

Posted: 19 Sep 2011 12:39 AM PDT


Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah menafikan penglibatan UMNO dengan pemasangan poster yang mengkritik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggunakan logo Pas dan kerajaan negeri Kedah di beberapa kawasan di sekitar Alor Setar semalam.

Tegas beliau UMNO Kedah sendiri tidak bersetuju dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab seperti itu.

"Kalau kita yang nampak poster-poster itu, kita juga akan buat laporan polis. Biar polis siasat dan kita akan ketahui 'tangan jahat' mana yang buat kerja itu," katanya.

Beliau mengulas dakwaan kononnya UMNO bertanggungjawab memasang poster berkenaan sempena kehadiran Anwar di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Kedah di Stadium Sultan Abdul Halim sini semalam.

Poster itu yang mengkritik Anwar dan menggunakan logo Pas dan kerajaan negeri Kedah dipasang di beberapa tempat di sekitar Alor Setar.

Berita terdahulu: Gambar Bogel Anwar Ibrahim Disebarkan di Sungai Petani!

Gambar Bogel Anwar Ibrahim Disebarkan di Sungai Petani!

Posted: 18 Sep 2011 09:00 PM PDTOrang kampung pun boleh cam gambar bogel itu Anwar Ibrahim... Takkan pula Kak Wan Azizah dan Nurul Izzah tak boleh nak cam.... nyatakanlah pendirian mereka bahawa itu adalah Anwar Ibrahim...

Jangan marah lah kalau gambar bogel Anwar ini diedarkan secara free di Sg Petani.. bukan apa, sebenarnya rakyat sudah bosan dengan pembohongan yang di lakukan oleh Anwar Ibrahim. Kantoi!!

Penduduk Taman Seri Bayu, Sungai Lalang, dekat sini kecoh dengan penemuan poster gambar bogel pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, awal pagi semalam.

Majlis Ketua Kampung/Komuniti Taman Seri Bayu, Ahmad Bakar, 52, berkata, poster yang bersaiz A4 itu dicetak dua halaman (depan dan belakang) yang memaparkan gambar Anwar dalam keadaan bogel di halaman hadapan.

Menurutnya, di halaman belakang pula memaparkan gambar Anwar bersama ahli keluarganya namun, gambar yang dipaparkan di halaman itu menunjukkan Anwar dan keluarga lengkap berpakaian.

"Poster itu dijumpai bertaburan di atas jalan masuk menuju Taman Seri Bayu dengan kata-kata kesat turut dicetak bersama gambar terbabit.

"Saya percaya pihak yang mengedarkan poster terbabit mengambil kesempatan untuk mempengaruhi orang ramai sempena Majlis Jamuan Hari Raya dan Perasmian PKR Cabang Merbok yang bakal diadakan malam ini (semalam) dan dijadualkan dirasmikan Anwar," katanya kepada Sinar Harian di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda, semalam.

Sehubungan itu, Ahmad membuat laporan polis di IPD Kuala Muda jam 1.57 petang semalam berikutan kecewa dengan sikap pihak yang mengedarkan poster berkenaan.

Menurutnya, dia meminta pihak polis untuk menyiasat kes berkenaan.Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Hashim Ali mengesahkan menerima laporan tersebut.

Video Seks 99.99% Anwar Ibrahim

Posted: 18 Sep 2011 08:00 PM PDTKlip video berwarna yang menunjukkan 99.99% Datuk Seri Anwar Ibrahim memasuki lif sebuah pangsapuri tempat ketua pembangkang itu melakukan hubungan seks dengan seorang perempuan warga China.

Rakaman berdurasi selama 1:50 minit ini dimuat naik hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipercayai diperoleh dari pangsapuri berkenaan.

Dalam klip ini turut kelihatan ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang sebelum ini mengaku bertanggungjawab terhadap pendedahan video hubungan seks melibatkan Anwar dengan wanita tersebut.


Dalam klip video itu tertera waktu 10.09 malam 21 Februari lalu, menunjukkan dua individu termasuk Anwar memakai baju kemeja lengan pendek dan seluar panjang gelap serta sandal.

Individu yang didakwa Shazryl Eskay pula memakai baju lengan pendek dan seluar gelap memasuki salah satu daripada tiga lif di pangsapuri itu.

Di akhir babak tersebut, kelihatan lelaki yang didakwa Anwar keluar dari lif dipercayai selepas selesai melakukan hubungan seks.

MB N9 Ajak Bersatu Untuk Terus Berjaya

Posted: 18 Sep 2011 07:00 PM PDT

Mohamad Hasan dan Khairy Jamaluddin (kiri) menyenduk hidangan untuk orang ramai pada sambutan Hari Raya Aidilfitri di Taman Tuanku Ja'afar, kelmarin.

Sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke-54, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan mengajak rakyat di semua peringkat di negeri ini bersatu padu dan menghentikan pertelingkahan.

Beliau berkata, ia bagi membolehkan negeri itu dan negara mencapai kejayaan dan membawa pembangunan dalam semua aspek yang lebih hebat dan tinggi pada masa depan.

"Yakinlah di atas asas semangat perpaduan ini sahajalah yang akan menjamin masa depan kita hidup dalam keadaan aman, damai dan sejahtera pada hari ini," katanya ketika berucap pada majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri dan kemerdekaan ke-54 bersama penduduk Taman Tuanku Ja'afar kemarin.

Turut hadir, Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chembong, Zaifulbahri Idris; ADUN Kota, Datuk Dr. Awaludin Said; Yang Dipertua Majlis Perbandaran Nilai, Datuk Abdul Halim Abdul Latiff dan Setiausaha UMNO Bahagian Rembau, Datuk Azman Hasan.

Mohamad berkata, perpaduan antara rakyat amat penting bagi membolehkan kerajaan meneruskan agenda pembangunan dan membasmi kemiskinan serta membina masyarakat majmuk yang maju, progresif dan saling bergantung antara satu sama lain.

Katanya, rakyat juga perlu bersatu menghalang orang yang cuba memecah-belahkan masyarakat dengan menyebarkan hasutan dan fitnah yang keterlaluan dalam percubaan mereka untuk melihat rakyat bercakaran sesama mereka.

"Ia termasuk pihak yang sengaja menimbulkan polemik dalam percubaan mereka untuk mengiktiraf pengganas komunis sebagai pejuang kemerdekaan.

"Ia adalah fitnah yang besar kerana mana mungkin pejuang yang mempertahankan tanah air serta pasukan keselamatan tiba-tiba dinafikan jasa dan pengorbanan mereka hanya disebabkan tamak dan haloba pihak yang berkenaan mahukan kuasa," katanya.

Kes Liwat Anwar: Pakar Asing Dijangka Terus Pertikai Keterangan Pakar Tempatan

Posted: 18 Sep 2011 06:00 PM PDT


Prosiding pembelaan dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan bersambung hari ini di Mahkamah Tinggi dengan pakar asid deoksiribonukleik (DNA) dari Australia, Dr. Brian McDonald dijangka terus mempertikaikan keterangan dua ahli kimia tempatan.

McDonald iaitu pakar asing kedua yang ditampilkan oleh barisan pembelaan Ketua Pembangkang itu seperti keterangannya sebelum ini akan 'mencari kesilapan' laporan dan ujian yang dibuat oleh Dr. Seah Lay Hong dan Nor Aidora Saedon demi mematahkan keterangan kedua-dua saksi pendakwaan tersebut.

Perunding Molecular Genetic System, Australia itu sehingga kini telah memberi keterangan di peringkat pemeriksaan utama oleh peguam bela, Ramkarpal Singh selama dua hari mulai 25 dan 26 Ogos lalu.

Apabila selesai peringkat tersebut, saksi pembelaan keempat itu akan disoal balas pula oleh pasukan pendakwaan sebelum pemeriksaan semula oleh Ramkarpal.

Semasa McDonald memberi keterangan, Lay Hong yang merupakan Ketua Unit Jenayah Berat, Bahagian DNA Divisyen Forensik, Jabatan Kimia turut hadir bagi membantu pasukan pendakwaan yang diketuai oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden.

Pada perbicaraan peringkat pendakwaan sebelum ini, Lay Hong mengesahkan terdapat kehadiran air mani Lelaki Y yang merupakan penyumbang utama dalam dubur pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Nor Aidora dalam keterangannya pula menyatakan bahawa penyumbang DNA tersebut adalah sepadan dengan DNA Anwar.

Anwar, 64, dibicarakan setelah mengaku tidak bersalah atas tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya yang berusia 26 itu di unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Pada 16 Mei lalu, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah memerintahkan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu memberi keterangan bela diri setelah memutuskan pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie atas pertuduhan tersebut.

Anwar pada 22 Ogos lepas mengejutkan semua pihak apabila memilih untuk memberi keterangan bela diri dari kandang tertuduh tanpa mengangkat sumpah menyebabkan pasukan pendakwaan terlepas peluang untuk menyoal balas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Beliau yang memfailkan saman fitnah terhadap Mohd. Saiful Bukhari, dua hari selepas pemuda itu membuat laporan polis pada 28 Jun 2008, sebaliknya hanya menggunakan kesempatan membela diri dengan membacakan pernyataan bertulis yang antara lain menyalahkan hakim selain menuduh pasukan pendakwaan tidak profesional.

[photo inside] Manchester United Kalahkan Chelsea 3-1

Posted: 18 Sep 2011 05:00 PM PDT


MANCHESTER, United Kingdom 19 Sept. - Manchester United mempamerkan aksi sebuah pasukan juara untuk mengungguli Liga Perdana Inggeris dengan kelebihan dua mata selepas melakar kemenangan 3-1 ke atas Chelsea di Old Trafford, malam tadi.

Pasukan bimbingan Alex Ferguson menjaringkan tiga gol pada separuh masa pertama melalui Chris Smalling, Nani dan Wayne Rooney, manakala Chelsea akhirnya gagal mengekalkan rekod tanpa kalah sejak diterajui boss baru Andre Villas-Boas.Fernando Torres merapatkan jurang melalui gol seawal minit pertama separuh masa kedua berlangsung, manakala Rooney gagal menambat jaringan setelah tersasar sepakan penalti.

United kekal di puncak liga setelah pesaing Manchester City diikat 2-2 oleh Fulham. - AFP
Video Seks Anwar: Dunia Sudah Terbalik? Papagomo Niat Jahat, AMK Lapor Polis!

Posted: 18 Sep 2011 04:44 AM PDT


Mungkin jiwa Anak Muda Keliru (AMK) ini semakin parah... apabila dikata dunia mereka sudah terbalik! 24-seven hanya taksub untuk Anwar Ibrahim hingga tidak dapat menerima kenyataan yang sebenarnya... 

Sepatutnya merekalah yang pertama melaporkan kepada polis untuk siasat pelaku video seks tersebut, bukannya buat laporan polis untuk menyalahkan orang yang menyampaikan laporan video seks tersebut (Papa Gomo).

Siapa sebenarnya yang berniat jahat? Rozan... rozan.. pandai sungguh kau mengambil kesempatan ya... tembak dari belakang berani la kau...  awat bila jumpa depan-depan kau terketar-ketar? bila nak sembang dikedai kopi ni?Petang tadi Angkatan Muda Keadilan (AMK) membuat laporan polis terhadap penulis blog Papagomo yang menyiarkan klip video dua lelaki yang didakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah.

Laporan dibuat Timbalan Ketua Penerangan AMK Rozan Azen Mat Rasip di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.
Ini berikutan dua klip video yang didedahkan Papagomo pagi semalam yang menunjukkan rakaman litar tertutup (CCTV) dua lelaki menuju masuk ke dalam dan keluar lif bangunan dipercayai sebuah hotel di Ampang.

Sehubungan itu, Rozan dalam laporannya mahu Papagomo disiasat berikutan penyebaran video tersebut yang dianggapnya berniat jahat sehingga mampu mengelirukan orang awam.

Beliau juga mahu penulis blog itu dikenakan tindakan kerana mengancam untuk mendedahkan lagi klip video yang berkaitan dengan isu ini pada masa akan datang.Bagaiman pun Rozan percaya pelaku video seks itu Anwar Ibrahim!

Enggan mengulas teknikal kesahihan klip video itu, Rozan turut mendesak Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar membuat kenyataan bagaimana rakaman tersebut boleh berada di tangan Papagomo walaupun kes itu masih dalam siasatan polis.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 19 Sep 2011 03:42 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Anwar disoalbalas di mahkamah

Posted: 18 Sep 2011 06:30 PM PDT


Pelbagai pihak membuat andaian.

Ada kata sebab Anwar takut untuk disoalbalas oleh pendakwa jika dia memberi keterangan dalam kandang saksi. Ada kata dia sengaja. Ada kata dia terpaksa. Ada kata dia bukan peduli. Ada kata dia tidak ada cara lain untuk selamatkan diri.

Mereka yang sudah tahu Anwar bersalah guna taktik psikologi untuk berkata dari awal bahawa Mahkamah sudah buat keputusan Anwar bersalah. Bila mahkamah jatuhkan Anwar sebagai salah, pasti mereka akan kata, "Betul tidak aku cakap?"

Husin ada teori lain kenapa Anwar memberi kenyataan dalam kandang tertuduh. Bayangkan kalau Anwar jawab pendakwa macam mana dia jawab wartawan seperti berikut:
Anwar takut dia bersikap pada pendakwa sebagaimana ketika dia lakukan pada wartawan yang menanyakan soalan yang menyusahkan dia. Nanti berubah persepsi awam terhadapnya.
Pasti pendakwa akan dimarahi ketika bertanya, "Why do you ask me?" ... "You completely lack of adab..."

Yang pasti mula-mula masuk kandang, dia dah melenting ... "Tuan hakim, kenapa perlu saya angkat sumpah? Yusof Qardawi, ... Hasan Al Juburi, Husin al Liwati, Rahman Al Suntuti, ... (dan lain-lain nama berbunyi Arab yang konon dia tahu akan disebut) sudah sebut salah hukum bersumpah."

Asal disoal, sibuklah dia pasal dari manha orang yang bertanya datang dari.

"Pihak pendakwa ni dari pejabat mana? Pejabat Utusan? Pejabat TV3?"

Kalau tidak pun, dia akan kata, "Sebelum mula soalbalas, diminta pendakwa raya dari Utusan Malaysia, TV3 dan agendadaily diminta tinggalkan kamar dahulu."

Bayangkan Anwar yang DNAnya terjumpa di dubur Saiful berkata, "Pihak pendakwa ... sila belajar Fatihah dengan betul!"

Dah tentu timbul saja isu DNA, dia akan naik birang dan jerit, ""DNA apa? You pendakwa raya TV3? Dari TV3 kan? DNA apa? DNA apa? ...Cuba terangkan?"

Dia akan suruh jawab soalan sebelum jawab soalan pendakwa, "Sila jawab saya apa kaitan KY Jelly dengan kes liwat ini. Sudahkah awak establishkan?"

Atau, "Sila jawab mana dia kes VK lingam? Betul tak ... correct correct correct!"

"Beranikah awak tanya dahulu Najib ada hubungan seks dengan Rosmah sebelum tuduh saya liwat Saiful?"

Mestilah ada, mereka suami isteri!

Lagi pening hakim kalau Anwar kata, "Saya hanya akan beritahu jawapan pada ketika yang sesuai. I decide the timing. I decide when the timing is right. I decide ..."

Dah habis dia beri kenyataan di kandang saksi dia akan kata, "Dah habis cakap, now shut up!"
Anwar, Anwar ... entahlah ...

Tahukah dia bahawa kenyataannya dalma saksi tertuduh tidak menjaminkan hakim menerima pakai kenyataannya yang tiada fakta sokongan dan tidak disoalbalas oleh pendakwa? Hakim boleh tolak buta-buta kenyataannya dari kandang tertuduh.

Wow! Lagi untung Anwar dapat istirehat percuma ke Bamboo River Nature Resort.

bumiyang

Posted: 19 Sep 2011 03:29 AM PDT

Analisa Kumbang

Posted: 19 Sep 2011 03:12 AM PDT

Analisa Kumbang


Bapak Anwar Di Ampang Apartment

Posted: 18 Sep 2011 07:51 PM PDT

Link

Director of suspected child seclusion

PUTRAJAYA: The Selangor Islamic Religious Department (Jais) detained the daughter of a director of government agencies headquartered here on suspicion of murder of her boyfriend in a cheap hotel in Dengkil, near here, early yesterday morning. Files.

It is understood, the act of teenage girls aged 19 who works as a clerk and her boyfriend broke the 26-year-old after Jais enforcement officials and the Sepang Municipal Council (MPSepang) raided the couple rented hotel room, about 3am.

KEJAM 18 SG - Wan Azizah Bakal Diliwat DPP Demi Anwar Ibrahim Suami Dayus

Posted: 18 Sep 2011 07:48 PM PDT

Link
Director of suspected child seclusion

PUTRAJAYA: The Selangor Islamic Religious Department (Jais) detained the daughter of a director of government agencies headquartered here on suspicion of murder of her boyfriend in a cheap hotel in Dengkil, near here, early yesterday morning. Files.

It is understood, the act of teenage girls aged 19 who works as a clerk and her boyfriend broke the 26-year-old after Jais enforcement officials and the Sepang Municipal Council (MPSepang) raided the couple rented hotel room, about 3am.

Jais Resources, said during the raid Jais enforcement personnel and MPSepang the greeting, knocked on the door several times and waited about a half, before it was opened a man in full uniform.

He said the authorities then do further tests, before they found a teenage girl in full uniform who was hiding behind the door of the toilet rooms involved.

"When questioned men and teenage girls involved admitted they were not husband and wife or mahram is valid. In fact, the teenager had requested release because he was the son of a director of government in Putrajaya.

"People are begging to be discharged son because they had become engaged and will marry soon.

"However, the ruse was exposed after a couple of girls involved finally admitted that they were just normal friends and has not been engaged to the man," he said when met here.

They were among six men and women aged 19 to 27 years detention Jais enforcement personnel and vice MPSepang stop operations in conjunction with Malaysia Day celebrations around the Sepang district, beginning at 1 to 4 am, on Tuesday.


All the couples involved would be charged under Section 29 (1) (a) and Section 29 (a) (b) of the Selangor Syariah Criminal Enactment 1995 which provides for maximum prison term of two years or a fine of RM3, 000 or both, if found guilty by the court . -BH

nak Pengarah Di Putrajaya Dicekup Khalwat Jam 3 Pagi

Posted: 18 Sep 2011 07:47 PM PDT


Director of suspected child seclusion

PUTRAJAYA: The Selangor Islamic Religious Department (Jais) detained the daughter of a director of government agencies headquartered here on suspicion of murder of her boyfriend in a cheap hotel in Dengkil, near here, early yesterday morning. Files.

It is understood, the act of teenage girls aged 19 who works as a clerk and her boyfriend broke the 26-year-old after Jais enforcement officials and the Sepang Municipal Council (MPSepang) raided the couple rented hotel room, about 3am.

Jais Resources, said during the raid Jais enforcement personnel and MPSepang the greeting, knocked on the door several times and waited about a half, before it was opened a man in full uniform.

He said the authorities then do further tests, before they found a teenage girl in full uniform who was hiding behind the door of the toilet rooms involved.

"When questioned men and teenage girls involved admitted they were not husband and wife or mahram is valid. In fact, the teenager had requested release because he was the son of a director of government in Putrajaya.

"People are begging to be discharged son because they had become engaged and will marry soon.

"However, the ruse was exposed after a couple of girls involved finally admitted that they were just normal friends and has not been engaged to the man," he said when met here.

They were among six men and women aged 19 to 27 years detention Jais enforcement personnel and vice MPSepang stop operations in conjunction with Malaysia Day celebrations around the Sepang district, beginning at 1 to 4 am, on Tuesday.

All the couples involved would be charged under Section 29 (1) (a) and Section 29 (a) (b) of the Selangor Syariah Criminal Enactment 1995 which provides for maximum prison term of two years or a fine of RM3, 000 or both, if found guilty by the court . -BH

Mansuh ISA: "Penampar" Ke Muka Najib, Pakatan Bukan Rakyatkah? - TGNA

Posted: 18 Sep 2011 07:45 PM PDT


PR is not people, the question Nik Aziz

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, slammed the statement, Datuk Seri Najib Razak that the Internal Security Act (ISA) abolished not because the People's Alliance claims, instead of listening to people's day.

"I wondered, (members respectively) is not rakyatkah PR?" big question is, who is also minister of Kelantan.

He reportedly insisted yesterday, ruling coalition to repeal the ISA be heard of men who want the people to such changes.

Therefore, he said, do not have those who want to make a name for that announcement is the result of their struggle.

Writing on his Facebook page today, Nik Aziz said the best thing for him is not wrong to copy.

"Did Prophet Muhammad ordered him to take whatever wisdom (wisdom), wherever it be found?" he said.

In his Malaysia Day message last Thursday, he announced that the ISA be repealed and two new laws will be enacted to maintain proper security of the country.

He explained the decision was in line with its intention to review the ISA when the prime minister took office two years ago. -mk

PANAS : KISAH ANWAR GERUDI LOMBONG DI THAILAND.....

Posted: 18 Sep 2011 06:21 PM PDT

Ariel Peterpan Sextape scandalEntah bila dan apa pula aksinya? Ini yang menjadi tandatanya bila klip video terbaru di Youtube yang disiarkan pagi Sabtu memberi indikasi jelas kemungkinan adanya klip video lain didakwa melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.Pada penghujung klip video itu ada sedutan gambar yang kelihatan macam Ketua Pembangkang itu berpakaian robe hotel sedang menbawa alat seperti charger telefon bimbit.Senario bilik berkenaan berbeza sekali dengan bilik klip video pertama yang menunjukkan aksi seks dengan seorang GRO China didakwa disebuah apartmen di Ampang.Persoalan yang ditimbulkan oleh klip terbaru ini ialah di manakah Anwar pada 12-13 Januari 2011'. Video seks pertama dulu didakwa dirakam pada pada 21 Februari 2011. Apakah ada sesuatu ' menarik' berlaku...

Champion of the world's longest fingernails on both sides for 18 years, including 6 meters.

Posted: 18 Sep 2011 06:18 PM PDT

American professional singer. Statistics shatter the world's longest fingernails after the two sides for 18 years, including nearly 20 feet long, or about 6 meters ...Ms. Christy Walton, 45-year-old American professional singer in Las Vegas. Nevada, U.S.. A long black limousine vehicles to the public library in New York on 14 September to receive the certificate from Mr. Stewart's Black Cat spokesman in the Guinness Book of World Records will be written off. New Year's 2555, that Ms. Walton is the world's longest fingernails. The total length of nails left over 10 feet long, while the nail right combination of more than 9 feet, 7 inches long and 2 to almost 20 feet, or about 6 meters.Ms. Walton, whose name appears on the stage as...Ariel Peterpan Sextape scandal

Keluarga perogol

Posted: 18 Sep 2011 06:17 PM PDT

We scanned a while admission was made ​​by Marsha former star who was born by the popular reality TV Academy Fantasia season 3 ...; Yes, I was married, last Sunday, "said singer and actress, Marsha Milan Londoh, 26, thus ending the current status of the various gossip about himself. Artists come from Sabah was discovered his talent through the third season of the reality of Akademi Fantasia (AF3) said the wedding took place at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Kepo...

Every day the Ministry of Home Affairs [HM] for criticism, seen as a troublemaker never been hard on this country's political troublemakers. Adu dumba

Posted: 18 Sep 2011 06:15 PM PDT

Every day the Ministry of Home Affairs [HM] for criticism, seen as a troublemaker never been hard on this country's political troublemakers. Adu dumba and chaos rampantly Opposition politicians ..! They can do anything they like, they can say what they want .. they matter what ..! No need to fear because the Minister of the ministry "concerned with his own throat .."Among his Blogger to see Josh play safe .., he feared losing the support of non-Malay votes in Parliament Sembrong, then clamp down on political troublemakers fucker that was championed by the DAP and PKR leaders Hisham "one eye closed".Chief Akin be "incited the people" through lectures depose the government to invite people to this day but are more concerned Hihsamuddin...

Ustazah Membela Maksiat

Posted: 18 Sep 2011 05:00 PM PDT


However the rule for Malaysian girl is so stick but malaysian girls still show off some part of the body by secret. So what do you think...

Blogger 14 Tahun Membuat Pengakuan

Posted: 18 Sep 2011 04:59 PM PDT

but malaysian girls still show off some part of the body by secret. So what do you think..

Gambar Aksi Ganas Isma AF7 dan Zul

Posted: 18 Sep 2011 04:58 PM PDT


isma-af7-dan-zul3

isma-af7-dan-zul1

isma-af7-dan-zul

amily did not compel him to quickly reach Pelaminan. Although the age of distinction Revalina have matured, but do not want to target your own Revalina find a new partner."If it was me who had, for example if I still want to undergo this done for ya, if ya had so tired already. I felt," says ex-girlfriend from the Ringgo Ag...

Pelajar Sekolah Hebat Di Katil

Posted: 18 Sep 2011 04:55 PM PDT


Every day the Ministry of Home Affairs [HM] for criticism, seen as a troublemaker never been hard on this country's political troublemakers. Adu dumba and chaos rampantly Opposition politicians ..! They can do anything they like, they can say what they want .. they matter what ..! No need to fear because the Minister of the ministry "concerned with his own throat .."Among his Blogger to see Josh play safe .., he feared losing the support of non-Malay votes in Parliament Sembrong, then clamp down on political troublemakers fucker that was championed by the DAP and PKR leaders Hisham "one eye closed".Chief Akin be "incited the people" through lectures depose the government to invite people to this day but are more concerned Hihsamuddin...

Bung Mokhtar Kinabatangan Akan TEWAS Sekiranya Bertanding PRU Ke 13….

Posted: 18 Sep 2011 04:52 PM PDT

We scanned a while admission was made ​​by Marsha former star who was born by the popular reality TV Academy Fantasia season 3 ...; Yes, I was married, last Sunday, "said singer and actress, Marsha Milan Londoh, 26, thus ending the current status of the various gossip about himself. Artists come from Sabah was discovered his talent through the third season of the reality of Akademi Fantasia (AF3) said the wedding took place at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Kepo...

Tenang Yang Ganass..! Bukti Cikgu Mala "Gelojoh" Ketika Melakukan Hubungan Seks..?

Posted: 18 Sep 2011 07:28 AM PDT


Artists come from Sabah was discovered his talent through the third season of the reality of Akademi Fantasia (AF3) said the wedding took place at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Kepong.

However, he is a Christian descendants of the Dusun and declined to elaborate on the marriage and denied deliberately concealed from the knowledge media.

Biar Betuull…. ?? Kes Liwat Saiful.., Anwar Akan Dibebaskan..??

Posted: 18 Sep 2011 07:26 AM PDT

We scanned a while admission was made ​​by Marsha former star who was born by the popular reality TV Academy Fantasia season 3 ...;

Yes, I was married, last Sunday, "said singer and actress, Marsha Milan Londoh, 26, thus ending the current status of the various gossip about himself.

Artists come from Sabah was discovered his talent through the third season of the reality of Akademi Fantasia (AF3) said the wedding took place at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Kepong.

However, he is a Christian descendants of the Dusun and declined to elaborate on the marriage and denied deliberately concealed from the knowledge media.

"It's not my intention to hide from the media but I just wanted a surprise. However, I will explain everything to the media partners
week.

"At the moment I first have to keep quiet because I did not want to exaggerate this," he said when contacted by Daily

Bung Mokhtar Kinabatangan Akan TEWAS Sekiranya Bertanding PRU Ke 13….

Posted: 18 Sep 2011 07:24 AM PDT


We scanned a while admission was made ​​by Marsha former star who was born by the popular reality TV Academy Fantasia season 3 ...;

Yes, I was married, last Sunday, "said singer and actress, Marsha Milan Londoh, 26, thus ending the current status of the various gossip about himself.

Artists come from Sabah was discovered his talent through the third season of the reality of Akademi Fantasia (AF3) said the wedding took place at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Kepong.

However, he is a Christian descendants of the Dusun and declined to elaborate on the marriage and denied deliberately concealed from the knowledge media.

"It's not my intention to hide from the media but I just wanted a surprise. However, I will explain everything to the media partners
week.

"At the moment I first have to keep quiet because I did not want to exaggerate this," he said when contacted by Daily

Benarkah Marsha "Stress" Dan Tertekan Untuk Rahsiakan Perkahwinnya Dengan VVIP UMNO...?

Posted: 18 Sep 2011 07:22 AM PDT

We scanned a while admission was made ​​by Marsha former star who was born by the popular reality TV Academy Fantasia season 3 ...;

Yes, I was married, last Sunday, "said singer and actress, Marsha Milan Londoh, 26, thus ending the current status of the various gossip about himself.

Artists come from Sabah was discovered his talent through the third season of the reality of Akademi Fantasia (AF3) said the wedding took place at the Forest Research Institute Malaysia (FRIM), Kepong.

However, he is a Christian descendants of the Dusun and declined to elaborate on the marriage and denied deliberately concealed from the knowledge media.

"It's not my intention to hide from the media but I just wanted a surprise. However, I will explain everything to the media partners
week.

"At the moment I first have to keep quiet because I did not want to exaggerate this," he said when contacted by Daily

GEMPAARR..! Anwar Arahkan Wan Azizah "Cipta" Alibi 12 & 13 Januari 2011 Sebelum Papa Gomo Sebarkan Video Seks Rakaman Di Luar Negara

Posted: 18 Sep 2011 07:19 AM PDTDaddy Blogger GOMO challenge to Dato Seri Anwar Ibrahim to send the CCTV recordings to be issued to ensure ketulenanya forensic analysis. And at the same time it is appropriate to conduct the forensic Anwar Ibrahim who is seen to ensure the recording of the CCTV.

GOMO also compelled to respond to allegations that the Opposition owned Malaysiakini:

"However, the two men's clothing in CCTV, did not seem commensurate with the two men shown in the sex video.

Mampus..! Pegawai Khas Nik Aziz Maklumkan PAS Yakin Anwar Lelaki Dalam Video Klip Terbaru Disiarkan Papa Gomo....

Posted: 18 Sep 2011 07:18 AM PDT

Daddy Blogger GOMO challenge to Dato Seri Anwar Ibrahim to send the CCTV recordings to be issued to ensure ketulenanya forensic analysis. And at the same time it is appropriate to conduct the forensic Anwar Ibrahim who is seen to ensure the recording of the CCTV.

GOMO also compelled to respond to allegations that the Opposition owned Malaysiakini:

"However, the two men's clothing in CCTV, did not seem commensurate with the two men shown in the sex video.

In CCTV, the Eskay said the man wore a dark, while in the sex video, men are shown, shirts and light trousers (right).

Anwar said the man was also wearing dark in the CCTV recordings, but the pants in the video looks better sex. "

It is very embarrassing for the opposition's Portal, which generated a cost of RM150 thousand per month when not doing research before issuing GOMO article can be considered substandard.

Malaysikini's opposition argued that appear in the color of CCTV recordings as well as recorder in the room where Anwar Ibrahim have sex with prostitute China.

Biar Betuull…. ?? Kes Liwat Saiful.., Anwar Akan Dibebaskan..??

Posted: 18 Sep 2011 07:17 AM PDT

Every day the Ministry of Home Affairs [HM] for criticism, seen as a troublemaker never been hard on this country's political troublemakers. Adu dumba and chaos rampantly Opposition politicians ..! They can do anything they like, they can say what they want .. they matter what ..! No need to fear because the Minister of the ministry "concerned with his own throat .."

Among his Blogger to see Josh play safe .., he feared losing the support of non-Malay votes in Parliament Sembrong, then clamp down on political troublemakers fucker that was championed by the DAP and PKR leaders Hisham "one eye closed".

Chief Akin be "incited the people" through lectures depose the government to invite people to this day but are more concerned Hihsamuddin kuih raya ..., too busy to spend a raya ..!

Rating Menteri KDN Dibawah Paras NKRA Najib…!! Hishamuddin Hilang Mood Beraya…

Posted: 18 Sep 2011 07:14 AM PDT

Every day the Ministry of Home Affairs [HM] for criticism, seen as a troublemaker never been hard on this country's political troublemakers. Adu dumba and chaos rampantly Opposition politicians ..! They can do anything they like, they can say what they want .. they matter what ..! No need to fear because the Minister of the ministry "concerned with his own throat .."

Among his Blogger to see Josh play safe .., he feared losing the support of non-Malay votes in Parliament Sembrong, then clamp down on political troublemakers fucker that was championed by the DAP and PKR leaders Hisham "one eye closed".

Chief Akin be "incited the people" through lectures depose the government to invite people to this day but are more concerned Hihsamuddin kuih raya ..., too busy to spend a raya ..!

RIDHUAN TEE

Posted: 19 Sep 2011 03:10 AM PDT

RIDHUAN TEE


Membasmi bebalisme dan orang pandir

Posted: 18 Sep 2011 05:22 PM PDT

(Sinar Harian 19 Sept 2011)

Isu zakat dan dakyah Kristian menjadi sepi buat seketika, apabila isu komunis menutupi. Itulah budaya politik Malaysia. Satu isu belum selesai untuk diperbahaskan, muncul pula isu baru. Selepas ini akan muncul pula isu lain. Akhirnya nanti, semua isu tergantung, tidak dapat diselesaikan sehingga ke akar umbi. Kita seolah-olah hilang fokus. Masalah terus menjadi masalah, tanpa penyelesaian. Kita asyik berpolitik.

Berkaitan dengan isu Mat Indera dan komunis, setakat ini lebih 942 laporan polis telah dibuat ke atas Mat Sabu. Beberapa hari lagi akan melebihi angka 1000. Bayangkan berapa banyak masa,wang ringgit dan tenaga terbuang, untuk melayan dan membincangkan isu yang boleh dianggap 'remeh' ini. Ini belum termasuk saman menyaman yang akan berlaku dan desakan demi desakan dibuat supaya sejarah kemerdekaan ditulis semula mengikut versi sebenar. Siapa yang untung, siapa yang rugi, fikirlah sendiri. Tolak campur, tolak campur, umat Islam juga yang rugi. Masa depan masih kabur berbanding orang lain yang telah jauh meninggalkan kita, menunggu masa untuk mengambil kesempatan.

Suka atau tidak, kita akan terus berurusan dengan negara-negara komunis seperti China dan Russia bagi mengekang hegemoni barat yang semakin mencengkam. Dengan makna, dari aspek diplomatik, kita akan terus berhubung dengan negara komunis demi kemajuan negara seperti lawatan pemimpin komunis negara China baru-baru ini, selagi mana kita tidak terpengaruh dengan ideologi dan pemikiran mereka.

Waima, saya merasa amat pelik, kenapa kita harus 'melayan' isu ini yang ditimbulkan oleh Mat Sabu ini, sedangkan banyak lagi perkara besar yang perlu diberikan perhatian, seperti masalah ekonomi negara, masalah kemiskinan semakin menghantui sehingga boleh menyebabkan akidah tergadai, gejala sosial yang semakin menakutkan, perkauman yang semakin menebal, kelemahan umat Islam yang semakin ketara, bahasa Melayu yang semakin terhakis dan banyak lagi isu yang tidak menyebelah umat Islam. Biarkanlah Mat Sabu dengan labu-labunya.

Sejarah akan tetap kekal sebagai sejarah. Sama ada ia perlu ditulis semula atau tidak, bergantung kepada keadaan. Apa yang perlu dibuat hari ini kajian ilmiah perlu banyak dilakukan dari masa ke semasa untuk membuktikan fakta sejarah tersebut, jika masih samar dan dipertikaikan. Bukannya dengan saling mengkritik dan menghentam, seolah-olah dunia akademik ini begitu sempit. Sedangkan semua tahu bahawa dunia akademik tidak ada sempadan. Hari ini mungkin kajian kita sesuai dan relevan, mungkin tidak untuk masa hadapan. Ia akan menjadi bahan sejarah. Kajian baru perlu dibuat untuk membuktikannya. Marilah kita bersama-sama melakukan kerja-kerja yang membawa lebih banyak faedah daripada mewujudkan budaya bebal dan pandir seperti yang dibahaskan oleh Allahyarham Profesor Syed Hussein Al-Attas, telah saya sentuh sebelum ini.

Menurut beliau, golongan intelektual adalah orang yang mengabdikan diri untuk memikirkan idea dan masalah bukan kebendaan dengan menggunakan kemampuan akliah. Ia membawa maksud bahawa memiliki kelayakan akademik dan mempunyai gelaran, sebagai contoh, gelaran professor, masih belum layak untuk menggelarkan seseorang itu sebagai seorang intelektual jika tidak berfikir. Misalnya, Herbert Spencer, yang tidak mempunyai kelayakan akademik, tetapi diiktiraf dan dikategorikan sebagai salah seorang intelektual pada zamannya. Cara Spencer berfikir dan tindak tanduknya menepati ciri-ciri golongan intelektual sebagai seorang ahli falsafah, biologis, psikologis, sosiologis dan politikus.

Tidak perlulah saya membandingkan dengan ketokohan dan kehebatan Nabi Muhammad SAW. Walaupun Baginda seorang yang tidak tahu membaca dan menulis, tetapi pemikiran intelektualnya begitu terserlah berpandukan kepada wahyu Allah SWT. Perkara ini sengaja disenyapkan oleh orientalis barat kerana mereka tidak mahu agama Islam ditonjolkan sebagai pelopor budaya intelektual.

Bukan seperti segelintir masyarakat hari ini yang jelas masih kabur tentang makna sebenar intelektual. Mereka ternyata telah menyelewengkan makna hakikat ilmu yang sebenar. Bebalisme dan kepandiran semakin menjadi-jadi. Kita gagal melahirkan golongan intelektual, yakni masyarakat menjadi malas berfikir. Lebih parah lagi kemalasan berfikir ini turut terbawa-bawa oleh kalangan elitis sehingga menjadi bebal, yang membawa maksud tumpul otak atau bodoh. Misalnya, orang kaya sepatutnya berfikir bagaimana membantu orang miskin atau golongan yang memerlukan. Ini tidak, kerjanya asyik mengintai artis untuk dikahwini. Perkahwinan mereka inilah diperbesar-besarkan oleh media seolah-olah tidak ada lagi isu lain yang lebih penting.

Istilah ini bukan bertujuan untuk merendahkan martabat seseorang, tetapi pemikiran ini perlu dibenteras kerana ia diibaratkan parasit yang berserabut dalam pemikiran masyarakat. Gejala ini menunjukkan pelbagai kepincangan masyarakat terutamanya dari segi keinginan dan kemampuan menuntut ilmu. Antara sikap yang ditunjukkan dalam gejala bebalisme ini adalah kelesuan berfikir, sikap acuh tak acuh, tidak berminat terhadap budaya ilmiah dan tidak mempunyai daya cipta yang baik.

Paling ketara bagi mereka yang terperangkap dengan gejala ini ialah tidak menghormati ilmu pengetahuan dan pandangan ilmiah. Tidak mempunyai kecintaan terhadap hujah yang tertib serta tidak memberi penghargaan terhadap budaya ilmiah itu sendiri. Akibatnya, wujud kemalasan intelek yakni untuk berfikir lebih jauh. Sedangkan kita semua tahu bahawa otak perlu dirangsang (stimulate) supaya dapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Bebalisme akan menyebabkan masyarakat membangun tidak lagi berminat mendapatkan ilmu pengetahuan berguna. Jika adapun usaha mencari ilmu, ini dilakukan bukan kerana niat ingin membantu masyarakat, tetapi disebabkan oleh politik, pangkat, nama dan sebagainya.

Budaya inilah yang telah membelenggu pemikiran masyarakat kita. Syed Husein berkata: "Menjadi salah satu ciri bebalisme untuk mengharapkan orang lain percaya pada apa yang dikemukakannya tanpa memberi alasan atau penjelasan apabila pokok permasalahan tersebut di luar dari pokok permasalahan biasa. Bebalisme juga tidak mempunyai kecintaan kepada hujah yang tertib dan rasional apabila membahaskan suatu pokok permasalahan atau isu".

Paling menyedihkan menurut Syed Hussien apabila gejala ini terus diwarisi dari satu generasi ke generasi lain. Natijahnya, gejala sukar dihapuskan dan menimbulkan persoalan mengenai kemampuan serta cara terbaik untuk keluar daripada gejala yang membelenggu masyarakat ini. Justeru, jika kita benar-benar mahu melihat perubahan, pemikiran bebalisme dan pandir yang perlu dibenteras. Jika tidak, kita tidak akan ke mana-mana. Sesama sendiri bercakaran. Ilmu tidak meningkat, masa dan tenaga terbuang, negara tidak membangun, sehingga menyebabkan orang lain mengambil kesempatan. Siapa yang rugi akhirnya?

Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Pensyarah Kanan
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

Ohpolitik!™

Posted: 19 Sep 2011 03:06 AM PDT

Ohpolitik!™


JOM BACA!! PKR Selangor masuk bakoi angkat sendiri!!

Posted: 18 Sep 2011 08:16 PM PDT


Aduhai...Ini bukan kali pertama kami di selangordaily.com menulis tentang sikap poyo pemimpin-pemimpin dan orang -orang PKR.
Hari ini sekali lagi kami nak tulis perkara yang sama, tetapi situasi yang berbeza. Kami nak tunjukkan kepada anda bagaimana Kerajaan PKR di Selangor kehausan pujian sebagaimana Setiausaha Politik MB Selangor kehausan kasih sayang dan belaian dari seorang lelaki.
Ruangan surat pembaca yang terdapat di dalam mana-mana akhbar sekali pun bukan sahaja di Malaysia, malah di dunia kebiasaannya dikhususkan kepada pembaca atau rakyat jelata menghantar surat mengenai masalah atau pendapat serta pandangan mereka.
Tetapi di Malaysia dua hari lepas satu rekod baru dunia telah tercatat apabila Setpol MB Selangor telah menghantar satu surat kepada ruangan surat pembaca akhbar Sinar Harian memuja-muji bosnya dan kerajaannya.
Tidakkah itu satu kerja yang tidak munasabah ? Itulah yang dinamakan masuk bakul angkat sendiri.
Dalam Malaysia kita ada berpuluh-puluh orang setpol. Setiap MB atau KM di setiap negeri ada setpol masing-masing. Setiap Menteri juga ada setpol. Tetapi setakat ini kita tidak pernah jumpa atau lihat seorang setpol yang sebodoh Faekah Husin.
Tidak perlu kita beri contoh setpol-setpol pemimpin BN, kita ambil contoh setpol-setpol pemimpin PAS, PKR dan DAP. Pernahkah kita lihat setpol KM P.Pinang, MB Kelantan atau MB Kedah berperangai 'over' dan bodoh seperti Faekah ? Mereka mungkin tak cerdik, tetapi tiada siapa tahu mereka tidak cerdik kerana mereka tidak menunjuk kebodohan mereka. Manakala Faekah pula seorang peguam yang kelihatan cerdik, tetapi sebenarnya bodoh.
Surat pembaca di atas adalah kebodohan terkini yang dipamerkan oleh Faekah untuk tatapan kita semua. Mana mungkin seseorang hantar surat pembaca kepada sebuah akhbar untuk memuji diri sendiri atau organisasinya. Nampak sangat mereka kehausan pujian.
Sekiranya sebelum atau selepas ini jika terdapat surat -surat pembaca yang dikirim dan disiarkan di akhbar-akhbar memuja-muji Kerajaan Selangor atau Khalid Ibrahim adalah tidak mustahil surat itu dikirim oleh orang-orang mereka sendiri tetapi menggunakan nama samaran.
Akibat kebodohan dan kerakusan nafsu Faekah, tembelang PKR telah pecah hari ini. Rupa-rupanya itulah kerja mereka selama ini.
sumber SelangorDaily.com

Nik Aziz Nak Salahkan UMNO, Kelantan Ranking Tertinggi HIV & AIDS!!

Posted: 18 Sep 2011 05:36 PM PDT


Nak Salahkan UMNO! Nak Salahkan UMNO! Nak Salahkan UMNO! Cilako! Cilako! Cilako! Kelantan serambi Makkah telah dicemari virus HIV dan AIDS, Semua ini salah siapa? Itu semua persoalan yang harus dijawab Nik Aziz.

Umum tahu, Nik Aziz lebih suka menuding jari kepada UMNO dari mengaku salah sendiri. Namun Salah siapa? Adakah salah UMNO membuka night club di Kelantan? Atau Salah UMNO buat konsert yang melekakan rakyat Kelantan di Kelantan? Atau salah UMNO yang buka kilang pelacuran di Kelantan? Soalnya salah siapa?

Bagi aku, tentunya salah Nik Aziz sendiri yang telah gagal mendidik akhlak rakyatnya yang semakin dahagakan syurga dunia terutama bagi yang gemarkan XX dan juga sindrom doktor sendiri itu.

GHOSTWRITER : Nik Abdul Aziz Nik Mat harus bertanggungjawab sepenuhnya dengan 'kedudukan pertama' Kelantan sebagai negeri paling ramai yang dijangkiti HIV dan AIDS pada tahun lepas.

Universiti Pertama di Kelantan Konvo hari ini : Nak Harapkan Nik Aziz, Sekolah Pondok jerla Org Kelantan!!

Posted: 18 Sep 2011 04:42 PM PDT

Universiti Malaysia Kelantan dibina hasil kerajaan yang tidak perintah Kelantan. Semua maklum bahawa Kelantan diperintah oleh sebuah kerajaan yang sangat sayangkan DAP. Apa yang mereka mampu hanya menyediakan sekolah pondok yang tiada lagi bertujuan membentuk rakyat yang taksubkan Nikkie Aziz.

Sempena dengan konvo UMK hari ini, aku bawakan sejarah penubuhan Universiti sulung di Kelantan ini.


Penubuhan sebuah Universiti di negeri Kelantan telah dijadikan sebagai salah satu komponen dalam Rancangan Malaysia Ke-9 bagi menyokong pembangunan modal insan berkualiti dalam sektor pendidikan tinggi negara. YAB Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan persetujuan kerajaan untuk menubuhkan sebuah universiti di Kelantan dalam pembentangan RMKe-9 pada 31 Mac 2006.

Penubuhan Universiti ini telah mendapat kelulusan daripada Jemaah Menteri dalam Mesyuarat Kabinet pada 14 Jun 2006.  Jemaah Menteri juga telah menetapkan supaya falsafah kurikulum pengajian di UMK berteraskan kepada pendidikan keusahawanan dan perusahaan (entrepreneurship education and enterprises) dalam semua program pengajian. Oleh itu frasa rangsangan seperti "Entrepreneurship is Our Thrust" dan "Entrepreneurial University" digunakan dengan meluas. Pengkhususan pengajian untuk pembangunan jangka masa pendek dan sederhana dikelompokkan kepada tiga bidang pengajian iaitu :

  1. Keusahawanan dan Perniagaan ;
  2. Teknologi Kreatif dan Warisan dan
  3. Agro-industri dan Sains Sumber Asli


Pada masa yang sama penekanan diberi kepada kemahiran bahasa dan kemahiran insaniah. Semua program pengajian bertujuan untuk melahirkan modal insan negara yang berkualiti tinggi (dengan minda kelas pertama) lengkap dengan ciri-ciri keusahawanan. Modal insan yang dihasilkan dimanfaatkan untuk kesejahteraan global dengan memberi perhatian kepada peningkatan keupayaan dan kemampuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) (capability and capacity building of SME) serta menyumbang kepada pembangunan masyarakat perdagangan berkeusahawanan tinggi. Dalam semua pelaksanaan, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) diguna sebagai pengupaya (ICT as an enabler). 

Pertumbuhan Universiti
Kampus Sementara Universiti Malaysia Kelantan di Taman Bendahara mula beroperasi secara rasmi pada 1 Julai 2007 dengan pendaftaran pelajar sulung UMK seramai 295 orang. Pada tahun kedua operasi, iaitu mulai Julai 2008, Universiti telah berjaya mendaftar seramai 332 orang pelajar.

Naib Canselor pertama Universiti Malaysia Kelantan ialah Y. Bhg. Prof. Ir. Dr. Zainai bin Mohamed yang dilantik pada 1 Oktober 2006.


untuk maklumat lanjut klik disini.

سڬالاڽ موڠكين

Posted: 19 Sep 2011 01:58 AM PDT

سڬالاڽ موڠكين


Dari Hitam Putih Ke Warna-Warni

Posted: 18 Sep 2011 11:05 AM PDT

Daripada rakaman video hitam putih hingga lah kepada rakaman cctv warna warni telah pun 'dipersembahkan'. AMK PKR hari ini membuat laporan polis terhadap penulis blog pro-BN dikenali Papa Gomo kerana memuat naik rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dikatakan menunjukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di tempat berlaku aksi seks. Nampaknya ada yang semakin yakin sehingga ke tahap 100%. Terpulang lah.......

Bagi saya Anwar memang pembohong besar. Saya yakin gambar / video semasa masuk dan keluar daripada Lif di arpartment terbabit adalah Eskay dan Anwar. Ianya jelas dah sukar untuk menafikannya.

Seingat saya, Anwar pernah menyata bahawa beliau tidak mengenali siapa dia Eskay malah beliau sendiri keliru sama ada Eskay ini beragama Hindu atau Buddha. Namun setelah melihat video dan gambar di Youtube bertajuk 'Bapak Anwar Di Ampang Apartment' hubungan mereka bukan saja kenal malah memang akrab.

Kalau ini pun Anwar berbohong jangan cerita lah perkara-perkara lain. Semakin hari semakin jelas kebenaran akan muncul.

Amir Hamzah Mohamad
Batu Pahat

Sahabat-Gunung

Posted: 19 Sep 2011 01:55 AM PDT

Sahabat-Gunung


Kehilangan Meireles Mula Dirasai Liverpool

Posted: 18 Sep 2011 11:27 AM PDT


Bukan sebiji, tapi empat biji Liverpool tewas malam nie kepada Tontenham Hotspur. Apa dah jadi, pada aku senang sahaja, kehilangan pemain tonggak Liverpool, Raul Meireles kepada Chelsea, sudah mula dirasai Liverpool.

Aku tak dapat menyaksikan perlawanan Liverpool malam nie, tapi aku yakin kepincangan di barisan tengah, mungkin juga perancang hebat seperti Meireles belum diisi semula, menyebabkan bahagian serangan tumpul, walaupun Liverpool mempunyai penyerang hebat seperti Luiz Suarez.

Terus terang aku katakan, sejak kehilangan Meireles nie, aku kurang yakin dengan tahap pencapaian Liverpool, untuk merangkul Piala tahun nie atau dalam kata mudah, untuk merampas Piala EPL dari MU tahun nie nampak sukar dan kurang meyakinkan .....

DAP Nak Tukar Bendera Atau Tukar Perlembagaan Negara? - Safarizul

Posted: 18 Sep 2011 09:24 AM PDT

Apabila memperkatakan tentang Pakatan Pembangkamg, khususnya yang melibatkan DAP, sudah pastilah kita akan berhadapan dengan pelbagai isu-isu sensitif yang adakalanya tidak langsung relevan dengan perjuangan hidup rakyat, sebaliknya sekadar satu tindakan mencari populariti. Contoh terbaik ialah kontroversi yang melibatkan Teoh Beng Hock yang akhirnya mendedahkan tentang penyelewengan yang dilakukan oleh DAP dalam nilai kecil-kecil tetapi banyak selain penyalahgunaan lesen Kontraktor Kelas F bagi mendapatkan projek-projek bernilai kecil yang diperuntukkan untuk kontraktor Bumiputera.

Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda UMNO Selangor, Safarizul Mustaffa berkata, perhatikan bagaimana isu Teoh Beng Hock ditimbulkan. Biarpun kononnya berpaksikan kepada kebenaran dan keadilan, namun apa yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat dan DAP secara keseluruhannya, amat mengancam sensitiviti rakyat berbilang kaum di negara ini. Mempersoalkan tentang kewajaran Melayu dan Islam yang membabitkan PAS selaku pembantu DAP dalam kes berkenaan, merupakan pancingan terhadap masalah yang lebih besar melibatkan umat Islam dan orang Melayu Selangor.

"Terkini, ADUN Kota Alam Shah, M.Manoharan yang cuba mencetuskan polemik dan kontroversi berhubung Jalur Gemilang, sebenarnya menunjukkan sikap sebenar DAP yang tidak pernah berubah sekalipun PAS secara cakap besar mengakui, DAP telah berjaya ditarbiahkan. Manoharan dalam kes ini, enggan mengibarkan Jalur Gemilang, bahkan menghina Jalur Gemilang dan mendewa-dewakan bendera DAP apabila bertindak mengedarkan bendera-bendera DAP di DUN yang diwakilinya.

Manusia jenis apakah M.Manoharan ini yang langsung tidak mempunyai sebarang perasaan bangga terhadap bendera negara sendiri. Seburuk atau sehodoh mana pun bendera Malaysia di mata dan di hati M.Manoharan, tidak bolehkah dia mengenepikan sedikit sahaja sentimen kepartiannya itu dan menerima hakikat bahawa dia adalah salah seorang rakyat Malaysia yang simbol negaranya adalah Jalur Gemilang?," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Ampang.

Hanya kerana dikatakan Jalur Gemilang menyerupai bendera Amerika Syarikat, maka dia menyatakan secara berterus-terang Jalur Gemilang akan ditukar apabila Pakatan Rakyat berkuasa kelak? Atau adakah itu sebenarnya manifestasi sebenar DAP yang diperkuatkan oleh barisan peguam-peguam yang sangat pintar bermain dengan sisi undang-undang di negara ini untuk mengubah Perlembagaan Negara?

"Belum lagi memegang kuasa, DAP sudah mahu menunjukkan keserakahan mereka. Bagaimana sekiranya DAP diberikan kuasa? Apakah nanti, DAP akan menggunakan alasan Melayu adalah pendatang dan dihalau dari negara ini atau paling tidak pun disamaratakan hak-hak mereka, sekalipun secara jelas, Semenanjung, Sabah dan Sarawak sememangnya berada dalam kawasan geografi yang berdemografikan Melayu sebagai teras penduduknya?

Tindakan M.Manoharan yang sengaja mencetuskan polemik itu, sebenarnya menjelaskan bahawa Pakatan Pembangkang di Malaysia ini terlalu bergantung kepada gelagat populis bagi meraih perhatian. Mereka sudah pun mengambilalih peranan golongan penghibur atau artis-artis Malaysia yang kerapkali terpaksa menggunakan pendekatan kontroversi murahan bagi menaikkan rating dan ranking," tambahnya lagi.

Adakah ini pembangkang atau bakal kerajaan yang diharapkan serta diperlukan oleh rakyat Malaysia? Dengan tahap pemikiran kelas ketiga seperti yang ditunjukkan oleh M.Manoharan, adakah rakyat Malaysia memerlukan sebuah kerajaan yang hanya pandai bermain retorik dan mencipta kontroversi, namun pada masa yang sama, tidak mampu memikirkan masalah rakyat secara lebih besar serta meluas?

Itulah masalah utama pakatan pembangkang ini. Dari awal kewujudannya sehingga kini, isu-isu yang mereka bangkitkan, tidak banyak yang berkisar tentang kepentingan rakyat bawahan, sebaliknya lebih banyak menyentuh peribadi serta kepentingan peribadi pemimpin-pemimpin mereka, khususnya Anwar Ibrahim. Segala permasalahan yang ditimbulkan dan 'diperjuangkan' hanyalah untuk para pemimpin Pakatan Rakyat semata-mata, dan kalaupun alasan rakyat digunakan, alasan tersebut hanyalah bertaraf umpan busuk untk memancing baung.

"Walaupun Manoharan telah memohon maaf dan menarik balik kenyataannya, ia sebenarnya sudah berbekas dan meninggalkan parut yang besar. Sekaligus memberitahu, perangai jahat dan khianat yang ditunjukkan, umpama lahar yang menunggu masa untuk diledakkan. Disebabkan itulah, mereka bersungguh-sungguh mahukan kuasa bagi membolehkan apa sahaja kejahatan dan pengkhianatan Pakatan Rakyat terhadap Malaysia, dapat dilaksanakan," tambahnya lagi.

PANEH MIANG

Posted: 19 Sep 2011 01:09 AM PDT

PANEH MIANG


Kepada Bapuk, Pondan & Gayboy

Posted: 18 Sep 2011 08:19 PM PDT

Surah Hud, Ayat 77-83

Dan apabila datang utusan-utusan Kami kepada Nabi Lut ia merasa dukacita dengan kedatangan mereka, dan merasa tidak terdaya untuk mengawal mereka (dari gangguan kaumnya), sambil berkata: "Ini adalah hari yang amat mencemaskan".

Dan kaumnya pun datang meluru kepadanya (dengan tujuan hendak mengganggu tetamunya), sedang mereka sebelum itu sudah biasa melakukan kejahatan. Nabi Lut berkata: "Wahai kaumku! Di sini ada anak-anak perempuanku mereka lebih suci bagi kamu (maka berkahwinlah dengan mereka). Oleh itu takutlah kamu kepada Allah, dan janganlah kamu memberi malu kepadaku mengenai tetamu-tetamuku. Tidakkah ada di antara kamu seorang lelaki yang bijak berakal (yang dapat memberi nasihat)?"

Mereka menjawab: "Sesungguhnya engkau telahpun mengetahui bahawa kami tidak ada sebarang hajat kepada anak-anak perempuanmu, dan sebenarnya engkau sedia mengetahui akan apa yang kami kehendaki."

Nabi Lut berkata: "Kalaulah aku ada kekuatan untuk menentang kamu, atau aku dapat bertumpu ke sesuatu tempat bertahan yang kuat (dari penyokong-penyokong, tentulah aku akan membinasakan kamu)".

Mendengarkan yang demikian tetamunya berkata: "Wahai Lut! Sesungguhnya kami (adalah malaikat) utusan Tuhanmu. Kaum engkau yang jahat itu tidak sekali-kali akan dapat melakukan kepadamu (sebarang bencana). Oleh itu, pergilah berundur dari sini bersama-sama dengan keluargamu pada tengah malam, dan janganlah seorangpun di antara kamu menoleh ke belakang. Kecuali isterimu, sesungguhnya ia akan ditimpa azab yang akan menimpa mereka (kerana ia memihak kepada mereka). Sesungguhnya masa yang dijanjikan untuk menimpakan azab kepada mereka ialah waktu subuh; bukankah waktu subuh itu sudah dekat?"

Maka apabila datang (masa perlaksanaan) perintah Kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus segala yang ada di muka buminya) dan kami menghujaninya dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu.

Batu-batu itu ditandakan di sisi Tuhanmu (untuk membinasakan mereka), dan Ia pula tidaklah jauh dari orang-orang yang zalim itu.


Asy-Syu'araa', Ayat 160-173

(Demikian juga) kaum Nabi Lut telah mendustakan Rasul-Rasul (yang diutus kepada mereka).

Ketika saudara mereka - Nabi Lut, berkata kepada mereka: "Hendaknya kamu mematuhi perintah Allah dan menjauhi laranganNya.

"Sesungguhnya aku ini Rasul yang amanah, (yang diutus oleh Allah) kepada kamu.

"Oleh itu, takutilah kamu akan (kemurkaan) Allah, dan taatlah kepadaku.

"Dan aku tidak meminta kepada kamu sebarang upah mengenai apa yang aku sampaikan (dari Tuhanku); balasanku hanyalah terserah kepada Allah Tuhan sekalian alam.

"Patutkah kamu melakukan hubungan jenis dengan lelaki dari kalangan manusia,"

"Dan kamu tinggalkan apa yang diciptakan oleh Tuhan kamu untuk kamu (melakukan hubungan yang halal) dari badan isteri-isteri kamu? (Kamu orang-orang yang bersalah) bahkan kamu adalah kaum yang melampaui batas (keinginan kebanyaKan haiwan)!"

Mereka menjawab: "Sesungguhnya jika engkau tidak berhenti wahai Lut (daripada mencaci dan menyalahkan kami), nescaya engkau akan diusir keluar!"

Nabi Lut berkata: "Sesungguhnya aku dari orang-orang yang bencikan perbuatan kamu yang keji itu".

(Nabi Lut berdoa): "Wahai Tuhanku, selamatkanlah daku dan keluarga serta pengikut-pengikutku dari apa yang dilakukan oleh golongan (yang jahat) itu."

Maka Kami selamatkan dia dan keluarganya serta pengikut-pengikutnya - semuanya,

Kecuali seorang perempuan tua tertinggal dalam golongan yang kena azab itu.

Kemudian Kami hancurkan yang lain (yang menentang Nabi Lut).

Dan Kami hujani mereka dengan hujan (azab yang membinasakan); maka amatlah buruknya hujan azab yang menimpa kaum yang telah diberi amaran.


Surah Al-Anbiyaa', Ayat 74-77

Dan kepada Nabi Lut, Kami berikan hikmat kebijaksanaan dan ilmu; dan Kami selamatkan dia dari bandar yang penduduknya selalu melakukan perkara-perkara yang keji; sesungguhnya mereka itu adalah kaum jahat, yang fasik, derhaka.

Dan Kami masukkan Nabi Lut dalam (kumpulan mereka yang dilimpahi) rahmat Kami; sesungguhnya dia dari orang-orang yang soleh.

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Nuh, ketika ia menyeru (berdoa kepada Kami) sebelum (Nabi-nabi yang tersebut) itu, lalu Kami perkenankan doanya serta Kami selamatkan dia dan pengikut-pengikutnya dari kesusahan yang besar.

Dan Kami membelanya dari angkara kaum yang mendustakan ayat-ayat Kami; sesungguhnya adalah mereka kaum yang jahat; lalu Kami tenggelamkan mereka semuanya (sehingga mati lemas dengan taufan).


Surah Al-Qamar, Ayat 33-39

(Demikian juga) kaum Nabi Lut telah mendustakan peringatan dan amaran (yang disampaikan oleh Rasulnya).

Sesungguhnya Kami telah menghantarkan kepada mereka angin ribut yang menghujani mereka dengan batu, kecuali keluarga Nabi Lut, Kami selamatkan mereka (dengan menyuruh mereka keluar dari situ) pada waktu jauh malam.

Sebagai limpah kurnia dari Kami. Demikianlah kami membalas orang-orang yang bersyukur.

Dan demi sesungguhnya! Nabi Lut telah memberi amaran kepada mereka mengenai azab seksa Kami; dalam pada itu, mereka tetap mendustakan amaran-amaran itu.

Dan demi sesungguhnya! Mereka telah memujuk Nabi Lut mengenai tetamunya, lalu Kami hapuskan biji mata mereka, serta (dikatakan kepada mereka): Rasalah azabKu dan kesan amaran-amaranKu!

Dan demi sesungguhnya! Mereka telah ditimpa azab yang kekal pada pagi-pagi hari (esoknya).

Lalu (dikatakan kepada mereka): Rasalah azabKu dan kesan amaran-amaranKu!

RAPERA ..

Posted: 19 Sep 2011 01:05 AM PDT

RAPERA ..


Friends Forever

Posted: 18 Sep 2011 11:14 AM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Sep 2011 12:11 AM PDT

Panglima Perang Cyber


Jawapan Padat Lagi Lengkap Kickdefella Isu Video Hitam Putih Anwar - Mesti Baca

Posted: 18 Sep 2011 08:43 PM PDT

Dala entri terbaru Kickdefella di blog beliau ( http://kickdefella.wordpress.com/ ) ditulis penjelasan panjang lebar  tentang punca rakaman video Anwar Ibrahim menjadi hitam putih.


Ini kerana pembangkang dan blogger mereka telah cuba menafikannya dengan menimbulkan isu warna baju berbeza pada video tersebut. Memandangkan mereka cuba putar belit isu ini walaupun boleh mengkajinya lebih teliti atau memang sudah mengkaji tetapi tidak mahu rakyat sedari perkara ini maka Kickdefella telah 'kick' mereka dengan artikel hangatnya seperti disalin di bawah ini.


Dalam mukaddimah tulisan beliau ditulis bahawa imej hitam putih adalah imej selalu kita lihat dalam imej video pesawat pengebom Amerika. Kickdefella melontarkan persoalan adakah tidak canggih teknologi kamera pesawat udara Amerika lantaran ia terhasil dalam bentuk warna hitam putih ?


Tentu tidak.


Tulisnya lagi dalam menghurai lebih lanjut isu hitam putih video Anwar tersebut : Kamera pengintipan atau kamera tinjau ini akan menghasilkan imej hitam putih di dalam mode 'night vision'. Kamera ini bagaimanapun menghasilkan imej berwarna apabila menerima cahaya yang mencukupi dan akan secara otomatik bertukar ke mode 'night vision' sebaik sahaja kekurangan cahaya.
Terdapat dua prinsip asas yang digunakan untuk menghasilkan kamera 'night vision'. Salah satunya di panggil 'photomultiplier technology'. Iaitu satu teknologi dimana kamera akan menghasilkan sinaran 'infrared' (Infrared Radiation IR) yang akan mengesan sebarang object yang berada dalam ruangpandang sinarannya lalu menterjemahkannya ke dalam imej. Memandangkan tujuannya adalah untuk mengintip atau tinjauan, sudah tentu teknologi 'infrared'nya bukanlah seperti yang kita lihat pada kamera still konsumer.
Prinsip kedua ialah ialah 'thermal imaging' di mana bahang yang dihasilkan dari suhu badan sesebuah objek digunakan untuk diterjemahkan ke dalam imej. Teknologi ini dipanggil 'Thermography'.
Di dalam kes ini, lebih gelap sekitaran dan lebih tinggi suhu bahang objek itu, lebih jelaslah imej yang terhasil dalam hitam putih yang sudah pasti berkontras tinggi.
Kamera pengintipan 'Thermography' adalah amat popular kerana ia tidak memerlukan keterangan cahaya langsung, ia hanya memerlukan radiasi bahang dari tubuh objek. Ia digunakan untuk menghasilkan imej dalam gelap gelita.
Bagaimanapun, bagi kamera menggunakan teknologi 'Photomultiplier' ia memerlukan cahaya ambien/sekitaran yang minimum untuk menghasilkan imej yang memuaskan.
Kamera Night Vision yang menghasilkan IR akan menghasilkan imej hitam putih atau 'monochromatic image' ini kerana radiasi bahang itu adalah diluar dari spektrum warna yang visible lantas imejnya tidak di dalam warna. Bagaimanapun, kejelasannya dan kontrasnya adalah sebaik imej yang terhasil dalam warna. Bagaimanapun, jarak ruang pandang kamera ini tertakluk kepada sinar infrared yang dihasilkan oleh LED nya. Kamera pengintipan atau tinjau premium selalunya  mempunyai jarak efektif sejauh 150 kaki.

Tamat.


Jika anda tidak percaya boleh lihat video bagaimana situasi ketika ada cahaya dan selepas cahaya lampu dipadamkan dalam video di bawah.


Kepada pembangkang bersikap bijaklah di dalam hal ini dan jangan mencuba untuk menipu rakyat di zaman dunia tanpa sempadan hari ini.
Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

Gempar Aznil Nawawi Pengsan Depan PM Semalam!

Posted: 18 Sep 2011 03:01 AM PDT

Budaya inovasi antara 8 perkara yang disebutkan dalam konsep 1Malaysia.

PM telah membuktikan beliau telah mengamalkan budaya tersebut apabila mendekati remaja dan belia melalui kejutan malam semalam.

Sekarang PM turun padang bertemu rakyat bukan sebaliknya.

Hari ini juga idea kita akan terus dibaca oleh PM tanpa sebarang sekatan.Tanpa sebarang tapisan. Dengan blog,fb dan twitter.

Konsep ini adalah amalan sahabat dan salafussoleh yang mendengar suara sesiapa sahaja waima budak kecil sekalipun.

Alhamdulilah PM berada di atas landasan yang betul di dalam meneraju negara dan kita wajib menyokongnya.

Jika ada kelemahan anggap sahajalah PM orang biasa yang juga ada salah silapnya.

Teruskan baca kisah Aznil Nawawi 'pengsan'depan PM semalam di link bawah ini

CELAH GELEGAR: PM Buat Kejutan Hadiri Konsert Suara Kami
Published with Blogger-droid v1.7.4

Gempar : Unifi Memang Lagi Hebat Dari Astro !!!

Posted: 18 Sep 2011 12:08 AM PDT

Hari ini hari kedua Panglima sudah mula menggunakan Unifi Telekom Malaysia. Semalam wakil TM datang memasang konfigurasi Unifi dan dengan serta merta ia boleh digunakan tanpa sebarang gangguan dan masalah.


Dengan kadar kelajuan 5 MB maka ia sudah lebih dari cukup untuk mengemaskini blog,twitter dan facebook selain untuk menonton youtube terbaru dan memuat naik youtube. Bajet tak ada jadi kena ambil pakej paling murah.

Caj untuk 5MB ialah RM149 sebulan. Sehingga kini sudah 150,000 pengguna Unifi dicatatkan sejak mula dilancar oleh Telekom Malaysia lebih setahun yang lalu.Maklumat lanjut tentang pakej Unifi boleh anda klik di sini :

http://www.unifi.my/unifi/ 


Petang ini hujan lebat sehingga membocori rumah Panglima, tidak sedikitpun mengganggu siaran televisyen. Berbanding Astro, Unifi lebih bagus lagi kerana siaran tetap terang tanpa terjejas walau setitikpun. 


Kelebihan lain, berbagai game disediakan dan juga anda boleh mengakses Youtube dan Facebook menggunakan Unifi. Selain itu berbagai interaktif lain turut disediakan dan sudah pasti dari semasa ke semasa berbagai lagi program akan dilancarkan untuk pengguna Unifi.


Ini bermakna jutaan filem samada HD atau bukan yang dimuatnaik di Youtube, boleh diakses dengan menggunakan perkhidmatan Unifi Telekom Malaysia ini.


Sekarang sudah sampai masa kita bertukar kepada Unifi dan menyelamatkan diri dari caj berganda Astro yang sudah tidak berapa 'ria' sekarang ini.


Sekarang masa untuk kita belajar mendengar ceramah agama di Youtube seperti Ustaz Azhar Idrus dan Ustaz Kazim Elias (sebagai contoh) melalui Unifi.


Jika mahu mendengar kalam Ulama antarabangsa boleh saksikan video Habib Umar ra di bawah :

dan artikel tentang beliau di sini :


http://pondokhabib.wordpress.com/2011/09/02/tausiyyah-guru-mulia-al-habib-umar-jalinlah-ikatan-suci-dengan-kaum-sholihin/

Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih.


The Unspinners

Posted: 18 Sep 2011 11:56 PM PDT

The Unspinners


DAP punca Mat Syabu Genius

Posted: 18 Sep 2011 09:30 PM PDT

Azizan Tai Chi Kantoi Bernafsu Pakai Mercedes

Posted: 18 Sep 2011 05:30 PM PDT

William Cheng threaten, Ibrahim say let them leave!

Posted: 18 Sep 2011 05:37 AM PDT

Sampai bila darah rakyat nak dibiarkan disedut peniaga Cina?

Posted: 18 Sep 2011 01:02 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 18 Sep 2011 11:55 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Tiga Bangunan PKNS Akan Di Jual...???

Posted: 18 Sep 2011 10:43 PM PDT


Tiga buah bangunan yang menjadi kebanggaan pkns di zaman pemerintahan bn dulu akan di ambilalih oleh amanah raya real estate investment trust (ARREIT) pada 1 januari 2012. kenapa pkns jual tiga bangunan itu?

Ada pembaca email kepada aku surat dari pihak pkns bahawa ruang perniagaan di kompleks pkns shah alam akan di naikan harga sewanya bergitu juga dengan ruang perniagaan di sacc mall dan bangunan menara pkns di petaling jaya.

Bila aku baca surat tu, pkns menyatakan tiga bangunan itu akan di ambilalih dan pkns akan naikkan sewan tapak perniagaan, timbul persoalan, kalau pkns dah jual bangunan tu kepada ARREIT berkuatkuasa januari 2012, kenapa pulak pkns yang beria-ia nak naikan sewa tapak perniagaan, sepatutnya selepas tarikh itu, segala urusan mengenai sewa tapak di uruskan oleh ARREIT. pahamnya kita bergitulah.

Apa pun pihak pengurusan pkns dan kerajaan negeri selangor perlu menjawab perkara ini, mengikut surat yang di hantar oleh pkns kepada peniaga, harga sewa tapak perniagaan naik sekali ganda dan ini amat membebankan penyewa.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 18 Sep 2011 11:51 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


AL-HAAQQAH

Posted: 18 Sep 2011 05:00 PM PDT


MUQADDIMAH SURAH AL-HAAQQAH 
Surah ini diturunkan di Mekah, mengandungi 52 ayat. Dinamakan surah "Al-Haaqqah" (Saat Yang Tetap Berlaku) kerana pada awal surah ini dan ayat-ayat yang berikutnya, Allah Ta'ala menegaskan tentang berlakunya hari kiamat dengan tidak syak lagi.
Intisari kandungannya: Menceritakan perihal penduduk dunia – dari berbagai kaum dan bangsa – yang telah dibinasakan pada zaman yang silam, dengan sebab mereka kufur ingkar.
Lalu menerangkan dengan panjang lebar kejadian-kejadian yang akan berlaku ketika datangnya hari kiamat, dan peristiwa yang terjadi pada hari akhirat:
"Pada hari itu kamu semua dihadapkan untuk dihisab; tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi kepada Allah dari perkara-perkara kamu yang tersembunyi".
Maka sesiapa yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kanannya, akan bergembiralah dia, dan akan menikmati kehidupan yang senang lenang, di dalam syurga yang tinggi darjatnya.
Sebaliknya, sesiapa yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kirinya, akan menyesallah dia sambil meratapi nasibnya, dan akan diseret ke dalam azab yang tidak terperi sengsaranya.
Surah ini diakhiri dengan menegaskan tentang kebenaran Al-Qur'an yang menjadi peringatan kepada orang-orang yang bertaqwa. Kerana hanya orang-orang yang bertaqwa sahajalah yang akan beroleh manfaat dari peringatan dan hidayah petunjuk Al-Qur'an itu, disebabkan iman mereka dan taqwanya; sedang orang-orang yang kufur ingkar adalah sebaliknya.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 18 Sep 2011 09:50 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


CERAMAH GABUNGAN PAS KOTA RAJA/SHAH ALAM GAGAL !

Posted: 18 Sep 2011 09:25 PM PDT

TERUK NI ? PKR DEDAH SALAHGUNA DANA OLEH DAP.

Posted: 18 Sep 2011 07:00 PM PDT

FOTO INTELEKTUAL MAT SABU.

Posted: 18 Sep 2011 12:21 PM PDT

RUPANYA ...PASSWORD !

Posted: 18 Sep 2011 08:22 AM PDT

HARAP PENYOKONG LIVERPOOL SEDIAKAN TISU.

Posted: 18 Sep 2011 05:08 AM PDT

SEMALAM NAJIB KATA...

Posted: 18 Sep 2011 01:00 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 18 Sep 2011 09:40 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video Sex: Anwar Sudah Gelabah

Posted: 18 Sep 2011 07:28 PM PDT


Tidak mahu layan, demikian ulasan Anwar Ibrahim dalam Sinar Harian, 19 September 2011. Mengapa tidak mahu layan? Sepatutnya sebagai seorang ketua pembangkang, Anwar perlu membuktikan dirinya bersih dari skandal dan dakwaan. Alasan tidak mahu layan dan pendedahan itu berbentuk sengaja diadakan-adakan adalah tidak rasional sama sekali.

Sewajarnya Anwar perlu membuat laporan polis sendiri bukannya meminta AMK untuk membuat laporan polis bagi pihak dirinya. Lebih daripada itu, mengapa tidak Anwar saman sahaja pendedahan yang dibuat tersebut sekiranya ianya tidak benar. Bukankah Anwar mempunyai barisan peguam-peguam yang suka saman menyaman. Inilah masanya untuk membuktikan dirinya tidak bersalah. Mudahnya, pendedahan tersebut menjadikan Anwar lebih gelabah untuk menjawab perlakuan dirinya sendiri yang telah terdedah kepada rakyat. Buat apa hendak gelabah kalau tidak bersalah.

Nik Aziz Bersedia Laksanakan Hudud

Posted: 18 Sep 2011 10:38 AM PDT

Sejauh mana kenyataan ini mampu dipertahankan oleh PAS, kalau DAP balas balik kenyataan ini, apakah PAS akan berpegang teguh pada kenyataan mereka sendiri?. Sama-sama kita tunggu sejauh mana ianya dapat bertahan.