Jumaat, 6 September 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 06 Sep 2013 01:14 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Zaharin Ex PKR Sebagai Duta Indonesia? Budi Yang Baik Dikenang PM @NajibRazak?

Posted: 05 Sep 2013 07:00 PM PDT

Menteri Luar, DS Anifah Aman mengesahkan bahawa bekas Ahli Parlimen PKR Bayan Baru, DS Zahrain Mohamed Hashim telah dinamakan sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia. Beliau berkata kepada pemberita dalam majlis rumah terbuka Aidilfitri Kementerian Luar di sini semalam:

"Kami telah memutuskan untuk melantik beliau sebagai Duta Besar Malaysia yang baharu ke Indonesia dan kini dalam proses memaklumkan kepada kerajaan Indonesia. Bagaimanapun, tarikh memulakan tugas rasmi belum dimuktamadkan kerana menunggu kelulusan daripada kerajaan Indonesia. Kami tidak pernah melihat latar belakang beliau, latar belakang politik dan fahaman politik. Bagi Wisma Putra, kami cuba meletakkan orang yang terbaik yang ada untuk jawatan (duta) di mana-mana negara tertentu."

Jika mengikut sudut pandang Anipah Aman, daripada 3.3 juta orang ahli UMNO yang berdaftar, tidak ada seorang pun yang terbaik untuk menjadi Duta ke Indonesia. Insan yang terpilih sebagai Duta Indonesia adalah seorang yang pernah memburukan UMNO, menghina Tun Dr Mahathir Mohamed, dan pernah berkata Malaysia sebuah negara zalim di bawah pemerintah BN/UMNO. Realitinya kita kena akui, di dalam politik, musuh tidak akan selamanya bergaduh dan kawan tidak akan selamanya bersahabat.

Mungkin strategi DS Najib Tun Razak meletakkan Zaharin Mohamed Hashim sebagai Duta Indonesia adalah kerana kekerapan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mengunjungi Jakarta dan sering menyogokkan pelbagai cerita yang belum tentu benar tentang Malaysia. Zaharin Mohamed Hashim juga sebagai bekas sekutu rapat Anwar Ibrahim, yang banyak mengetahui tindak-tanduk licik Ketua Pembangkang berkenaan, diharapkan untuk membetulkan persepsi kelompok rakan-rakan Anwar Ibrahim di sana terhadap negara. Kita berharap jangan strategi berkenaan makan tuan, sudah la.

Apa Yang Tersirat

Posted: 06 Sep 2013 01:10 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Rogol: Bekas ahli kumpulan Ruffedge dipenjara 20 tahun

Posted: 06 Sep 2013 06:36 AM PDT

Teka sendiri Yang mana bekas Penyanyi itu. Namanya disembunyikan bagi melindungi anak tirinya
KAJANG 6 Sept. - Seorang bekas ahli kumpulan Ruffedge yang popular sekitar tahun 2000, dihukum penjara 20 tahun dan sebatan 10 kali oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah merogol anak tirinya yang berusia 14 tahun, Februari tahun lalu.

Hakim Nor Hazani Hamzah menjatuhkan hukuman itu terhadap lelaki berusia 38 tahun itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Bagaimanapun mahkamah membenarkan permohonan tertuduh untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sehingga selesai rayuan di Mahkamah Tinggi.

Jaminan ke atas tertuduh dinaikkan daripada RM15,000 kepada RM80,000 berserta syarat tertuduh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran sebulan sekali sehingga rayuan selesai.

Tertuduh yang kini bekerja sebagai guru vokal di beberapa kementerian kerajaan dibawa ke Penjara Kajang pada pukul 4 petang selepas gagal membayar jaminan.

Dalam penghakimannya Nor Hazani berkata, mahkamah mendapati keterangan pengadu mempunyai kredibiliti.

Menurut beliau, selepas kejadian, pengadu memberitahu perkara itu kepada dua guru kaunselingnya yang turut memberikan keterangan di mahkamah.

"Mahkamah mempercayai keterangan kedua-dua guru itu, masing-masing saksi pendakwaan keenam dan ketujuh yang merupakan saksi bebas.

"Selain itu, keterangan doktor juga mengesahkan terdapat koyakan pada alat sulit pengadu," kata beliau.

Menurut beliau, pembelaan tertuduh gagal menimbulkan keraguan munasabah sebaliknya telah mengukuhkan kes pendakwaan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa merogol mangsa di sebuah rumah di sebuah taman perumahan di Gombak di sini pada pukul 9 pagi, 9 Februari 2012.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 30 tahun dan sebatan.

Datuk Chin Su Phin Digesa Lepaskan Jawatan Senator

Posted: 06 Sep 2013 03:19 AM PDT

Timbalan Presiden LDP yang digantung Datuk Chin Su Phin digesa melepaskan jawatan Senator, kerana jawatan itu atas kapasitinya sebagai Timbalan Presiden Liberal Dimokratik (LDP) satu satu komponen BN Sabah.

Chin, seorang kontraktor dilantik sebagai Timbalan Presiden parti itu pada tahun 2006, bersama-sama dengan Presiden parti itu Datuk VKLiew.

Semalam mantan Setiusaha Ekesekutif parti itu, Kapitan Phillip Tsen Thau Yu mengesa, agar supaya Chin melepaskan jawatannya, kerana beliau bukan lagi Timbalan Presiden Parti. 

Chin dilucutkan jawatan oleh Majlis Presiden parti yang bersidang pada 31 Ogos lalu, kerana melanggar disiplin parti.

Sebelum ini, Presiden Parti Datuk VKLiew telah melucutkan jawatan Setiausaha Agungnya, kerana gagal mematuhi Keputusan Majlis Tertinggi Parti yang diadakan pada 9 jun lalu.

Gesaan pemimpin akar umbi parti yang dizahirkan oleh Kapitan Tsen, mendesak agar Chin melepaskan jawatan senator, memandangkan beliau bukan lagi seorang pemimpin yang boleh dipercayai, kerana seharusnya beliaulah yang perlu ke depan mematuhi dan menggunapakai keputusan Majlis Tertinggi. Sebagai Timbalan Presiden parti, beliau telah memberi contoh yang tidak baik kepada parti.

Rupanya menurut Tsen, Chin mahu merosak parti daripada dalam, apabila ingkar mematuhi keputusan Majlis tertinggi, di mana salah satu ketetapan mesyuarat itu, agar Presiden tidak dipertandingkan, namun beliau mengapi-apikan agar setiausaha agung parti- Datuk Teo Chee Kang yang juga Menteri Tugas-Tugas Khas di dalam kabinet negeri Sabah bertanding jawatan itu, sementara beliau bersedia mempertahankan jawatannya. 

Kapitan Tsen mempersoal tujuan Chin itu? mengapa bukan beliau yang menyatakan mahu mencabar Presiden? Mengapa Teo dijadikan kambing hitam?

Chin sebelum ini, merupakan pemimpin dalam duri bagi BN Sabah, apabila pada Ogos tahun 2010, menyatakan dengan terang, bahawa parti LDP telah kehilangan kepercayaan dan tidak dapat berkerjasama dengan Pengerusi BN Sabah yang juga Ketua Menteri Sabah- Datuk Musa Aman.

Akibat kenyataan Chin itu, seorang Naib Presiden Parti- Datuk Peter Pang yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah, terpaksa meninggalkan LDP pada 1 September 2010.

Tidak puas dengan tindakannya itu, Chin juga mengulangi kenyataannya seperti pada Ogos tahun 2010, semasa merasmikan Mesyuarat Pemuda dan Wanita di Sandakan pada tahun 2011.

Akibat kenyataan Chin yang hilang kepercayaan terhadap Musa, maka ramai penyokong dan ahli Umno marah kepada pimpinan LDP terutama di kawasan Sandakan. Betul juga kemarahan itu berlanjutan pada PRU-13 lalu, apabila penyandang kerusi Parlimen Sandakan yang diwakili VKLiew tewas kepada calon DAP.

Selepas VKLiew tewas, dan sudah tentunya kehilangan jawatan kerajaan, maka harapan "handout" daripadanya bakal tidak diperolehi lagi. Chin, sebagai kontroktor melihat, bahawa peluang mendapatkan projek jika terus mempertahankan Liew akan malap. Justeru itu, beliau membuat percaturan baru, dengan mendorong Teo Chee Kang, bertanding jawatan Presiden, agar supaya beliau mudah mendapat "handout' kerana jika Teo menang, setidak-tidak akan ada rasa terima kasihnya kepada Chin. Sebenarnya inilah yang mendorong Chin bertindak menikam belakang Presidennya, sewaktu Presidennya itu masih dalam berkabung akibat kekalahan dalam PRU-13.

Tindakan Chin, yang membelakangkan keputusan Majlis Tertinggi, di mana beliau sendiri bersetuju dengan ketetapan itu, adalah untuk memenuhi agenda peribadinya, bukan kerana atas desakan akar umbi, sekurang-kurangnya itulah pendapat dan pandangan Kapitan Tsen.

Menurut Tsen, seseorang yang berjawatan Timbalan Presiden apalagi sebagai senator perlulah sebagai pemimpin yang mengotakan janji dan perbuatan, bukan seorang pemimpin seperti lalang, dimana ditiup angin, di situ lah kiblatnya.

Memandangkan ketidak konsistennya Chin, semasa lagi menjadi Timbalan Presiden Parti, maka perbuatanya yang mengenepikan keputusan Majlis Tertinggi yang dilakukan secara kolektif, merupakan satu perbuatan yang tidak sesuai sebagai seseorang yang berjawatan ahli Dewan Negara.

Pemutar belitan Chin, kononnya tindakannya atas kehendak akar umbi, hanya satu alasan mengiakan tindakannya, kerana melalui Mesyuarat Majlis Tertinggi pada 9 Jun lalu, suara akar umbi diwakili oleh ketua-ketua Bahagian dan ahli majlis tertinggi itu sendiri.

Dimana kah hujah Chin, berhubung dengan suara akar umbi yang diwakili oleh Ketua-Ketua Bahagian? Apakah mereka itu bukan pemimpin akar umbi?

Adalah satu penghinaan kepada rakyat Sabah menurut Kapitan Tsen, bahawa seseorang senator yang mewakili sebuah parti komponen, bertindak tidak sesuai dengan semangat parti apatah lagi aspirasi akar umbi parti.

Untuk itu, menurut Tsen, sewajarnya Chin melepaskan jawatan Senator dengan serta merta.

Rupanya Dalam Umnopun Ada Kasta

Posted: 06 Sep 2013 12:12 AM PDT

Tidak mungkin orang berkata, kalau memang tidak wujud kasta dalam umno. Menyedihkan sekali, bahawa hanya yang berkasta sahaja boleh hidup dalam Umno, manakala di luar itu, adalah mereka yang tergolong penglipur lara. Setidak-tidaknya itu yang dirasakan oleh mereka yang bukan tergolong kategori kasta. Janganlah katakana diluar kasta itu adalah "pariah" kerana mungkin menguris perasaan.

Seorang pemimpin Umno yang mahu bertanding Ahli Majlis Tertinggi, beberapa hari yang lalu di Kota Kinabalu Sabah, ada menyentuh berkaitan antara Kasta dan Pariah.

Pada awalnya AYT agak terkejut juga mengenai kenyataan itu, kerana tidak sangka pemimpin atas juga merasakannya.

Sebenarnya, para ahli parti yang hanya sebagai ahli dan termasuk dalam 3.5 juta ahli parti, yang biasanya hanya tergunapakai semasa pilihanraya umum, atau pemilihan diperingkat cawangan, akan senantiasa terpinggir dalam dunia nyata, kerana mereka itu bukan tergolong dalam kasta.

Bagi mereka di luar lingkaran kasta, meskipun parti wujud 67 tahun lalu, dan senantiasa menjadi tunggak kerajaan sejak negara mencapai kemerdekaan; tidaklah punya kesempatan meniti ke mercu kejayaan dalam parti, apatah lagi dalam kerajaan atau bidang lain.

Mereka ini secara turun menurun mewarisi terpaksa turun naik di Pejabat Menteri atau Pegawai Kerajaan membawa sampul-sampul berisi surat-surat permohonan, memohon simpati demi kelangsungan hidup dan seterusnya mmeneruskan perjuangan.

Pejuang seperti ini, biasa diketepikan oleh mereka yang pandai berpolitik seperti Datuk Seri Zahrain Hashim atau Ezam Mohd Noor; kerana walaupun mempunyai rekod sebagai penderhaka kepada parti, namun mereka tebus khianat mereka itu, dengan menelan bulat-bulat semua kahak, ludah yang terhambur daripada mulut mereka. Cara mereka ini lebih mendapat perhatian khusus daripada golongan kasta dalam parti; sebab itu mereka dengan mudah dapat hadiah atau habuan.

Dalam Umno, mereka yang setia dalam perjuangan, malah terpaksa bergolok bergadai demi bangsa, agama dan negara akan meneruskan keadaan itu sampai ke akhir hayat, kerana keikhlasan mereka dalam perjuangan, sehinggakan tidak diketahui kehadirannya oleh golongan kasta. Sebenarnya mereka inilah adalah pejuang yang tidak didendang; akan senantisa berdiri teguh di belakang parti, senang dan susah.

Berlainan dengan mereka yang dalam golongan kasta, mereka ini sudah dalam sistem dan bakal-bakal dibantu, dinaikan, dinobatkan dan berbagai habuan telah menanti untuk mereka. Mereka yang mampu memiliki sepertimana dimilki oleh golongan kasta akan tetapi di luar kasta adalah mereka-mereka yang tergolong seperti Zahrain dan Ezam. Tanpa sifat-sifat seperti Zahrain dan Ezam, golongan di luar kasta, perlu rela dan redha, bahawa perjuangan mereka hanya semata-mata untuk nusa, bangsa dan agama sehingga akhir hayat.

Seperkara lagi, antara penyokong dan bukan penyokong, terlihat dalam lingkaran Pemandu yang diwujudkan pada 16 September 2009. Tujuan pengwujudan Pemandu ini adalah untuk merangka perekonomian negara selain mengariskan KPI untuk para menteri dan kementerian.

Dalam lingkaran Pemandu yang dipengerusikan oleh mantan Ketua Menteri Pulau Pinang Tan Sri Dr Koh Tsu Khon yang ditolak oleh rakyat Pulau Pinang, malah partinya ditolak oleh rakyat, telah mengumpulkan "pakar-pakar" yang diragui kepakarannya, apatah lagi keikhlasan mereka terhadap kerajaan. Pakar-pakar ini dibayar gaji puluhan ribu secara kontrak, kononnya melakar hala tuju perekonomian negara, namun selepas 4 tahun, pada 2 September, mereka menasihatkan Perdana Menteri untuk menaikkan harga minyak dalam negara.

Kalaulah kepakaran mereka, hanya untuk mengurangkan subsidi, AYT rasa, mereka yang tidak pernah mengaji ekonomipun mampu memberi nasihat.

Perlantikan/pemilihan mereka-mereka yang dianggap pakar dalam agensi kerajaan seperti PEMANDU; adalah contoh bagaimana anak-anak pejuang setia tidak akan mampu menduduki jawatan-jawatan itu, atas sebab mereka ini tidak tahu berlakon, tidak tahu berpura-pura; pendek kata mereka tidak tahu apa itu hipokrit.

Bukan itu sahaja, perlantikan para pegawai menteri dan juga setiausaha-setiausaha politik; hanya mereka yang tergolong dalam kasta berpeluang untuk itu, meskipun daripada segi andil perjuangan, kalaulah dilihat daripada segi merit; tidakpun memilikinya.

Selagi, pemerhatian dan pertimbangan disasarkan kepada mereka yang termasuk dalam golongan kasta dalam parti, selagi itu, mereka yang diluar lingkaran itu pasti tidak akan dapat menonjol apatah lagi ditonjolkan. Atas sebab itu, kenyataan-kenyataan daripada pemimpin veteran, yang menyatakan bahawa perjuangan kaum melayu kini, khususnya generasi muda, sudah tersasar jauh daripada perjuangan asal Umno, atas sebab apa? kerana mereka yang sudah celik kepada keadaan telah melihat, bahawa dalam Umno, kasta sungguh berperananan, manakala merit ditinggal jauh-jauh.

Atas sebab itu, dalam isu perlantikan Datuk Seri Zahrain Hassim, sebagai Duta Besar Malaysia di Indonesia, tidak melihat kepada merit perjuangan, melainkan bagaimana seseorang itu mampu membodek dan berlakon.

Bagi penjuang yang setia, dan sudah tentunya memelihara maruah, sifat-sifat membodek dan berlakon, tiada dalam kamus mereka; atas sebab itulah, golongan seumpama ini, sukar mendapat tempat apatah lagi habuan.

Pemilihan Umno: Hanya Naib dan AMT Ada Pertandingan

Posted: 05 Sep 2013 10:25 PM PDT

HAMPIR pasti, Jawatan Presiden dan Timbalan Presiden pasti dikekalkan oleh Presiden parti, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Juga, hampir pasti hanya jawatan Naib-Naib Presiden dan sudah tentunya kerusi Ahli Majlis Tertinggi (AMT) yang dipertandingkan pada pemilihan parti yang dijadualkan pada 19 Oktober ini.

Ramai pihak dalaman parti memeriahkan pertandingan untuk merebut jawatan dalam pemilihan parti kali ini ialah bagi memastikan dalam tempoh tiga tahun lagi iaitu ketika pemilihan Umno sekali lagi kelak akan menawarkan kepimpinan baru sebelum pilihan raya umum ke-14.

Penyandang Jawatan Naib Presiden Buat Gabungan

Berulang seperti pemilihan tahun 1993, di mana "team wawasan" di mana antaranya Tan Sri Muhyiddin salah seorang anggota gabungan itu, menang dengan selesa dalam pemilihan. Pada pemilihan kali ini, tiga penyandang jawatan itu turut bergabung, bagi memperlancar kemenangan mereka. Salah seorang penyandang jawatan Naib Presiden Datuk Hishamuddin Hussin pernah berkata "Sebagai naib presiden Umno, kerjasama di antara saya, Zahid dan Shafie selalunya sangat rapat. Jika ia memberi manfaat kepada parti, maka ia patut diteruskan,".Hishammuddin berkata, gabungan adalah sebahagian daripada peningkatan kesedaran ahli untuk mengukuhkan Umno dengan berganding bahu untuk meletakkan kepentingan parti di atas kepentingan individu.

Pencabar mereka ialah Tan Sri Isa Abdul Samad, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Datuk Seri Musa Aman, seorang lagi yang masih belum terbuka mengisytiharkan pencalonannya.

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir juga dikatakan sedang mempertimbangkan pilihannya dalam perebutan jawatan naib presiden di mana hampir 150,000 ahli dijangka mengundi bagi jawatan tertinggi parti, berikutan pindaan pengundian.

Sebelum pemilihan tahun ini dan pindaan dalam perlembagaannya pada 2009, hanya kira-kira 2,500 perwakilan mempunyai hak mengundi.

Membentuk gabungan membolehkan calon untuk memberi kelebihan kepada satu sama lain daripada segi kekuatan dan sokongan, tetapi ia tidak memberi jaminan mereka akan menang.

Membentuk gabungan sebenarnya tidak menjamin kemenangan kerana ahli kini mencari pemimpin yang berwawasan dan boleh dipercayai untuk membawa parti ke fasa seterusnya. Perwakilan sekarang lebih bijak. Mereka akan mengundi bukan mengikut blok atau kumpulan. Malah, mereka akan melihat individu yang berjasa yang boleh memastikan kelangsungan parti dalam pilihan raya akan datang dan masa depan.

Daripada semua enam calon, pemerhati parti mendapati Ahmad Zahid mungkin akan kekal kerana popularitinya di akar umbi dan dua lagi rakan penyandangnya berharap keadaan itu akan membawa mereka bersama.

Bagaimanapun, Isa dan Mohd Ali tidak patut dipandang remeh kerana di sebalik mempunyai `beban', kedua-duanya disenangi ramai kerana sikap peramah dan merendah diri mereka.

Isa didapati bersalah dan digantung kerana kesalahan politik wang pada 2005 manakala Mohd Ali dilarang bertanding pada 2009 selepas didapati mencemar peraturan pemilihan parti.

Sejak dilantik sebagai penerusi Felda dua tahun lalu, Isa bekerja keras membantu peneroka Felda yang secara tidak langsung berjaya memberi undi kepada Umno dan seterusnya kepada Isa juga.

Mohd Ali, yang juga bekas naib presiden dari 2004 hingga 2009, mungkin mendapat `undi simpati' kerana tewas di kerusi parlimen Bukit Katil kepada PKR pada pilihan raya lalu.

Namun demikian, senario pengundian dalam memilih Naib President akan berubah sepenuhnya, jika dua pemimpin yang merupakan Ketua Menteri dan Menteri Besar , iaitu Datuk Seri Musa Haji Aman dan Datuk Seri Mukhirz Tun Dr Mahathir menyertai pertandingan.

Penyertaan dua pemimpin ini, akan menjadikan kedudukan tiga Naib President dalam keadaan terbuka, ertinya sesiapa sahaja daripada mereka mempunyai peluang menang.

Jika Musa bertanding, perwakilan akan memberinya peluang menang, kerana sebagai pengimbang kedudukan apabila tiba masanya berlaku perubahan pucuk pimpinan parti. Manakala, Mukhriz mungkin dimenangkan untuk memastikan beliau salah seorang pemimpin yang akan mengambil alih pucuk pimpinan menejelang PRU-14. Jika perwakilan, mahukan peralihan kuasa yang licin, maka mereka akan memenangkan Musa, dan Mukhriz sekaligus. Dengan senario ini, 4 calon lain akan bersaing sesama sendiri untuk mendapat tempat. Sekali lagi, jika perwakilan mahukan peralihan kuasa dalam parti berlaku dengan licin dan teratur, besar kemungkinkan akan memilih gandingan Musa-Mukhriz- Mohd Ali rustam. Keadaan ini berlaku, jika Musa dan Mukhriz bersedia bertanding.

THE FLYING KICK

Posted: 06 Sep 2013 01:01 PM PDT

THE FLYING KICK


ANTHONY LOKE PULA TING-TONG DALAM SOAL PEMILIHAN SEMULA CEC DAP!!!

Posted: 06 Sep 2013 12:30 AM PDT

DAP SUDAH BERUBAH... SEKARANG BINA RUMAH MAMPU MILIK ADALAH KEUTAMAAN!!!

Posted: 05 Sep 2013 08:26 PM PDT

IPOHMALAY

Posted: 06 Sep 2013 09:31 AM PDT

IPOHMALAY


Penganjuran Miss World 2013 Di Bali Ditolak Menteri Agama Indonesia

Posted: 06 Sep 2013 07:07 AM PDT


Acara pertandingan ratu catik Miss World yang bakal diadakan di Bali pada 28 September ini mencetus perbalahan hebat di Indonesia. Pertandingan tersebut yang diadakan di sebuah pulau yang majoritinya beragama Hindu Bali membawa nama Indonesia justeru memanggil banyak NGO Islam membantah pengelolaannya.

Inilah parahnya apabila sebuah negara disekularkan. Walaupun mempunyai Menteri Agama yang jelas menyebut tidak bersetuju dengan pengelolaan acara tersebut, namun tiada apapun yang mampu menunjukkan suara seorang menteri khusus agama itu didengari. Islam tiada kuasa di sana walaupun lebih 200 juta dari 250 juta penduduknya adalah beragama Islam.

Jumat, 06/09/2013 15:16 WIB

Kontroversi Ajang Miss World

Menteri Agama Sudah Jelas Tolak Miss World

Hardani Triyoga - detikNews

Jakarta - Sikap pejabat pemerintah berbeda-beda dalam memandang penyelenggaraan Miss World 2013 yang pertama kalinya dihelat di Tanah Air. Menteri Agama Suryadharma Ali sudah mengeluarkan pernyataan sikapnya yakni tak setuju ajang ratu kecantikan sejagat itu digelar di Indonesia.

Wakil Menteri Agama Nasaruddin Umar mengatakan Menteri Agama sudah bicara dengan menolak pergelaran ajang tersebut karena tidak sesuai dengan budaya sebagian besar masyarakat Indonesia yang mayoritas umat muslim. "Hal yang menjadi prioritas seharusnya adalah mendengarkan aspirasi masyarakat kaum muslim," kata Nassarudin kepada detikcom kemarin.

Namun begitu, Nasaruddin mengaku kalau Kementerian Agama tidak punya wewenang untuk membatalkan ajang Miss World. "Yang pasti kami ikuti instruksi Bapak Menteri," katanya.

Politikus Partai Persatuan Pembangunan (PPP) Reni Marlinawati mengatakan pergelaran Miss World tidak sesuai dengan nilai-nilai Islam dan tidak pantas digelar di Indonesia. 

Menurut anggota Dewan Perwakilan Rakyat yang duduk di Komisi X ini, pemerintah telah melupakan kepentingan yang lebih besar yaitu martabat bangsa dan menjunjung tinggi kaum perempuan.

"Saya sebagai perempuan muslim jelas nolak. Enggak ada bagusnya digelar di Indonesia. Kita enggak cocok dengan budaya barat. Jangan dipaksakan," kata Reni kepada detikcom, kemarin.


Jumat, 06/09/2013 13:18 WIB

Kontroversi Ajang Miss World

Yang Lahir dari Sebuah Kontes Bikini

Ropesta Sitorus - detikNews

Jakarta - Pada tahun 1951, Eric Douglas Morley menggelar sebuah kontes bikini untuk mempromosikan kostum pakaian renang saat itu. Ajang ini pertama kali diselenggarakan di Inggris. Oleh media internasional kontes ini disebut sebagai Miss World. 

Eric, pria kelahiran 26 September 1918 itu kemudian menjadikan kontes ini sebagai acara rutin tahunan. Label Miss World pun melekat pada perhelatan ini. Bersama isterinya Julia Morley, dia kemudian mendirikan Miss World Organization yang mengelola final tahunan Miss World. 

Hingga kini Miss World telah menjelma sebagai salah satu kompetisi terbesar sedunia, bersaing dengan ajang Miss Universe. Media di Indonesia sering menyebut dua kompetisi ini sebagai kontes ratu sejagad. 

Setelah Eric Morley meninggal pada tahun 2000, Julia Morle, menggantikan posisi sang suami sebagai Chairwoman of Miss World Organization. Hingga kini organisasi tersebut telah memiliki 130 waralaba di 130 negara. 

Setiap tahun Miss World Organization tak kurang bisa meraup laba hingga US $ 450 juta. Peserta Miss World diambil dari pemenang kontes serupa di masing-masing negara. Misalnya, peserta dari Indonesia adalah pemenang dalam acara Miss Indonesia. 

Tahun ini Indonesia mendapat giliran sebagai penyelanggara Miss Word. Acara akan berlangsung selama kurang lebih satu bulan di dua tempat, yakni Bali, dan puncaknya di Sentul, Bogor, Jawa Barat. 

Muncul penolakan dari sejumlah organisasi Islam di Indonesia atas penyelanggaraan Miss World ini. Mereka khawatir pada saat kontes berlangsung, ada sesi peserta hanya mengenakan bikini, yang tidak sesuai dengan budaya Indonesia. 

Namun Direktur MNC Media Group Budi Rustanto sebagai panitia penyelenggara menjamin tidak akan ada sesi kostum bikini dalam kontes Miss World 2013. "Kalau ini (bikini) dari awal kami sudah bicara dan mengajukan syarat pada pemegang lisensi Miss World sejak 2-3 tahun lalu," kata Budi kepada detikcom. 

Selain menghilangkan sesi bikini, Budi juga menjamin tak ada bagian acara yang melecehkan wanita. "Enggak ada buka-bukaan, ukuran-ukuran tubuh yang menghina wanita enggak ada. Orang-orang yang kontra itu kan protes karena semua vital wanita semuanya diukur, saya pikir mana pernah itu terjadi di Indonesia," kata Budi. 

Pada Miss World 2013 ini peserta akan menggunakan satu potong baju renang ditambah sarung tradisional. Sarung ini akan menutup perut hingga kaki untuk menghormati budaya Indonesia.

Zahrain dilantik Duta Malaysia ke Indonesia

Posted: 05 Sep 2013 05:30 PM PDTPUTRAJAYA 5 Sept. - Bekas Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (gambar) disahkan bakal dilantik sebagai Duta Malaysia ke Indonesia yang baharu.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, pelantikan Zahrain itu akan dibuat secara rasmi tidak lama lagi selepas dimaklumkan kepada kerajaan negara tersebut.

"Kita tidak melihat kepada latar belakang politik beliau kerana apa yang dicari ialah individu terbaik dan sesuai bagi memegang jawatan itu," katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Sambutan Aidilfitri Kementerian Luar di sini hari ini.

Menurut Anifah, pelantikan Zahrain dibuat berdasarkan kriteria yang ditetapkan, kemampuan dan kesetiaannya kepada kerajaan.


Artikel Penuh: UTUSAN
© Utusan Melayu (M) Bhd 

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 06 Sep 2013 03:35 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Tahap-tahap kencing maniis

Posted: 05 Sep 2013 06:30 PM PDT


Rupanya ada Tahap 6 - Dah paling paling teruk bila kencing sentiasa dalam otak hingga sampai buat filem pun kencingkan orang seperti dalam video berikut:

Wow! Tak laku jual orang dah kuku...kurang ajar

bumiyang

Posted: 06 Sep 2013 03:10 AM PDT

bumiyang


Gagal Beri Kerjasama Punca A Samad Disoal-Siasat Tengah Malam???

Posted: 05 Sep 2013 04:56 AM PDT

tunku

Posted: 06 Sep 2013 03:10 AM PDT

tunku


What Do You REALLY Want, Anwar?

Posted: 06 Sep 2013 12:55 AM PDT
For many years, Anwar won many hearts by his charisma and oratorical skills. Through the years, instead of gaining more repute, prestige, and respect, rational and right-thinking people can now see through the façade of fabrication he diligently tried to weave before our very eyes.

In a temper tantrum outburst because he did not get what he wanted, he twitted "Apa lagi umno mau?" after UMNO spurned his attempt for a dialogue or debate to bridge the divisive political chasm in Malaysia.

With no pride or dignity, he called his former political comrades as "hysterical" for their negative response to his Merdeka eve overture to PM Najib for unity talks, and for questioning his sincerity in pursuing cooperation with the ruling Malay party.

Ironically, his clichéd words echoed the same question raised by Utusan Malaysia, on its frontpage headlined "Apa lagi Cina mahu? (What more do the Chinese want?)" shortly after the May 5 general election.

For heaven's sake, tell us honestly: What do you REALLY want, Anwar? This is a case of too little, too late!
Who does not know that despite his fall from grace when he was sacked as Deputy Prime Minister and Finance Minister, Anwar has been relentlessly pursuing his dream of taking over Putrajaya. All that remains is a broken dream that he himself burst with his forked tongue and chameleon-like character for his indulgence in changing tunes at his whims and fancies.

Post-GE 13 statement on May 6 in BBC: Opposition leader Anwar Ibrahim has urged supporters to stage a protest after Malaysia's ruling coalition won polls he said were marred by fraud.

Anwar refused to accept the Election 2013 result, and accused the Elections Commission (EC) of rigging the polls to give Barisan Nasional (BN) victory. Then PR filed many court petitions in 27 constituencies to back their claims. Sincere?

Merdeka Eve statement: "Celebrating Merdeka must be about recognising the good that has to be done and not repeating the mistakes of the past… Notwithstanding our strong protests about the validity of the outcome of the last elections, we are prepared to put aside our differences for the sake of the nation's well-being. In this regard, we believe that it is imperative for the PM to convene without the slightest delay a roundtable meeting between the BN government and Pakatan Rakyat," he said. Principled?

If Anwar really wanted unity talks, he should have done it either before or right after the elections instead of making baseless accusations, organizing the Black 505 rally and then lamely offering an olive branch! And now – we see a little boy's temper tantrum because he did not get what he has always wanted – the Prime Minister's position.

At the Putrajaya Youth Festival 2013 in May, the PM rightly said that the opposition leader was unprincipled for failing to keep his end of an agreement to accept the results of Election 2013 without contest and had reneged on the pact because the results of the polls had not been in his favor.

How many times has Anwar been sincere and principled in his statements or claims?

In September 2008, he claimed that more than 31 Barisan MPs had agreed to cross over to Pakatan Rakyat but refused to reveal the names of the 31 MPs. All came to naught when nothing happened. Credible?

Instead of retiring gracefully after that debacle, his undaunted quest to be Prime Minister of Malaysia seems to have fuelled his ambition but tragically, his course of action has taken a turn for the worse.

Wall Street Journal reported that a former Indonesian vice president with a history of brokering peace agreements has accused Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim of reneging on a secret deal to respect the outcome of Malaysia's elections on May 5.

Jusuf Kalla revealed the pre-election accord in an interview with The Wall Street Journal, amid a public protest campaign by Mr. Anwar over what the opposition leader said was widespread vote fraud by the ruling National Front coalition. Jusuf Kalla said the two candidates—whom he said he considered friends of his going back decades—had made a written agreement in April to refrain from personal attacks during the campaign and to accept the outcome, in a deal first proposed by Mr. Anwar.

His chameleon character reared its ugly head when rumors of unity talks surfaced in June. Then, he said there has not been a proposal for a unity government from the prime minister and that the only suggestion for a unity government came from the people.

Note: At that time, Anwar dismissed having any such talks and rubbished claims that he had met Prime Minister Datuk Seri NajibRazak at the Istana Presiden Indonesia in Jakarta when the two were in the country last week at the same time. Anwar said he only met with Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono and former vice-president Jusuf Kalla in Bali and Jakarta respectively.

So why is he asking for unity talks and then venting his anger via Twitter when getting negative responses?

Perchance Anwar sees the light at the end of the tunnel getting dimmer for him as the possibility of being PM has never been as dismal as the current scenario. That is why he is desperate enough to do a 360 degree turn around and bend backwards to make overtures to BN. Principled?

In a bid to paint himself in positive light, Anwar was quoted as confirming that he has received overtures from Prime Minister Najib Tun Razak on a "unity government." The Prime Minister's Office has denied talk of a proposed unity government between Prime Minister Datuk Seri NajibTun Razak and opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim. In a statement issued last Friday, PMO said that any such discussion could not happen as long as Anwar and the opposition continued to reject and question the results of the 13th general election.

Thus far, Anwar's words and actions demonstrate a clear deficiency in principles, morals, and integrity. Obviously, he is a very desperate man taking desperate measure and clutching every straw he can to keep himself afloat when in reality, he is sinking into quicksand with no rescue team in sight.

The time has come for Anwar to exit quietly instead of using his forked tongue to make such shameful political blunders. Clearly, he changes sides and goal posts according to what suits his heart with little regard for the rakyat or his party or the coalition.

An expert manipulator or events and people, Anwar's double-gaming practice indicates his frenzied attempt to rejuvenate his rapidly languishing political luck.

Trustworthy?Credible? You decide!

DAP spliting up because of triads.

Posted: 05 Sep 2013 04:00 AM PDT

The Nanyang Siang Pau newspaper yesterday made a statement against Chinese triads with an article titled "Control and Destroy Chinese Triads". We all know that Nanyang Siang Pau like any other Chinese newspaper are chauvinist in nature and loves to attack the government with all sort of stories.


Because of that there are usually opposition supporters and clearly carries DAP's agenda.


Without any good word for our police who are currently risking their lives to hunt down these triads, the newspapers ask the people to take this issue seriously. Their stand on this particular article is quite confusing with opposition stand that clearly supports the activities of Malaysian Chinese triads.


Up till today, the opposition are no longer able to deny that they are protecting these triads when a more than a few DAP leaders openly criticize the police for taking action against these criminals even though the police only acts in self-defence.


The situation got even weirder for the opposition when there are news that an ex-convict who is also a triad leader was appointed as a DAP low rank leader in Pulau Pinang. It was reported that the police caught the man in Thailand before being charged and sentenced in Malaysia.

This particular development shows that amongst their leaders and members, the DAP are getting restless by the minute. This restlessness can be detected in Nanyang Siang Pau where it said that "What shocked us the most is that, in the triad the Indian community proves to be much more superior to the Chinese".


Because the triads are commonly associated with the Chinese, thus it is no surprise that Nanyang SiangPau thinks the triads is being championed by the Chinese.Even if the DAP is denying all allegation made against them, Malaysian as a whole feels that the DAP are associated with gangster. The rising number of illicit businesses such as brothels, entertainment centre and gambling dens after the Pakatan Rakyat succeeded in taking over Selangor, it shows that DAP are closely connected with gangsters.

However, when it was expose that Indians were the one who championed many of the triads, it may be hard for the DAP to control them.


It seems like as a DAP strategy to free triad members by pushing the government to abolish the prevention act has taken a new turn against their original plan. It is not a surprise if Nanyang Siang Pau seems to voice the opinion of the Chinese community against non-Chainese triads.


We realize that the DAP never did believe in other races in their own party. They are willing to lie, manipulate and use any other means to ensure that non-Chinese would not be elected as their central committees. Frankly speaking, the discrimination against the Chinese in the DAP has become some sort of written law, in order to bind the Chinese together.

Thus the existence of Indian triads which is more than the conventional Chinese triad is seen as a big problem by the DAP.


If before this DAP is so enthusiastic to attack of the government because of the ISA, now even the Nanyang Siang Pau too have voiced out the need for the crime prevention act 1959. It is also suggested that the government were to follow the footsteps of Operasi Helang Singapura (in Malaya) in the 1950's and the 1960' to oversee gangsters in this country.


It is now proven that the prevention act and internal security act is important to the peace and security of the country. It is proven that the opposition idea of destroying the act is not a good idea and will cause greatly for the people of this Country. .

Now the opposition have to "lick their own spit" as they are now asking that the prevention act to be reinforced back. Even if they have to change a lot of wording in the act and it have to contain the old clause that have been proven in curbing gangster's activity and organized crime before this.

Sahabat-Gunung

Posted: 06 Sep 2013 01:30 AM PDT

Sahabat-Gunung


Noh Tidak Bertanding MT, Beri Ruang Pemimpin Pelapis Dari Selangor

Posted: 05 Sep 2013 05:51 PM PDT


Ingin memberi tumpuan sepenuhnya kepada UMNO dan BN negeri Selangor dan sebagai tanda terima kasih kepada YAB Presiden UMNO atas kepercayaan melantiknya sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri, merupakan intipati penting untuk Ketua UMNO Bahagian Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar untuk tidak mempertahankan atau mencalonkan dirinya untuk bertanding sebagai Ahli Majlis Tertinggi pada pemilihan parti tahun ini.  

Ujarnya, beliau dan kepimpinan UMNO negeri Selangor  akan berusaha untuk merealisasikan hasrat Perdana Menteri supaya UMNO dan BN kembali berkuasa di negeri Selangor.

"Selepas saya melihat senario politik di Selangor, ia memerlukan saya memberi komitmen tinggi dan sepenuh tumpuan.

Dalam masa yang sama, saya ingin memberi tumpuan sebagai Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan dalam memastikan segala projek dan peruntukan kerajaan persekutuan bukan sahaja dapat dilaksanakan dengan berkesan tetapi dinikmati dan dihargai oleh rakyat Selangor.

Dalam masa yang sama, saya juga menghormati suara sayap di dalam UMNO yang mencadangkan wakil mereka bertanding di dalam Majlis Tertinggi. Secara kebetulan antara calon-calon sayap tersebut datangnya dari Selangor iaitu Datuk Sohaimi Shahadan, Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia yang juga Ketua Pemuda Selayang, Datuk Raja Ropiah Ketua Wanita UMNO Selangor,  disamping Datuk Satim Diman, Ketua Bahagian Puchong yang telah menawarkan diri bertanding Ahli Majlis Tertinggi," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam masa yang sama, beliau melahirkan rasa terkilan dengan laporan tidak tepat yang disiarkan di dalam media pada 3 September yang lepas, tentang kenyataan secara umum beberapa pemimpin UMNO dan penganalisa politik mengenai laluan kepada muka-muka baru di dalam kepimpinan UMNO.

"Kenyataan tersebut sebenarnya adalah respond kepada soalan pemberita . Saya sama sekali tidak berniat untuk merujuk kepada mana-mana Ketua-Ketua UMNO Bahagian dalam negeri Selangor.

Kenyataan saya tersebut adalah secara umum dan saya ingin menegaskan, semua pemimpin di semua peringkat berhak untuk bertanding dan terserah kepada perwakilan untuk menentukannya.


Pimpinan UMNO Selangor tidak akan campur tangan dalam sebarang pertandingan di bahagian dan saya menafikan sekiranya ada individu yang mengaitkan nama saya. Segala keputusan perwakilan akan di iktiraf selaras dengan konsep demokrasi di dalam parti UMNO," ujarnya lagi. 

Kenaikan Minyak - Peluang Anwar Guna 'Peluru Sesat' Hentam BN

Posted: 05 Sep 2013 01:46 AM PDT


Kenaikan harga minyak dan diesel baru-baru ini telah dijadikan 'peluru sesat' oleh pihak pembangkang terutamanya Anwar Ibrahim dengan segala macam kelentongnya untuk memperkecilkan dan memperlekehkan kredibiliti pentadbiran BN.

EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Lokman Noor Adam berkata, pada zaman era pemerintahan Tun Dr Mahathir, harga minyak naik sebanyak 46sen (kiraan dari tahun 1990 - 2003) manakala di zaman era pemerintahan Tun Abdullah selama 5 setengah tahun (2003 - 2009) harga minyak naik sebanyak RM1.38sen dan turun sebanyak 90sen.

"Zaman era pemerintahan Dato' Seri Najib Tun Razak selama 4 tahun (2009 - 2013) harga minyak naik sebanyak RM.025sen. Rakyat perlu sedar bahawa harga ini dipengaruhi oleh harga minyak dunia.

Tetapi pada tahun 90an, harga minyak dunia hanya USD 15-25 satu tong, sebab Anwar mendabik dada kerana di zaman beliau menjadi Menteri Kewangan harga minyak hanya RM1.10 seliter. Tapi zaman Pak Lah, harga minyak dunia naik hingga USD 143 satu tong. Harga minyak hari ini sekitar USD110 satu tong," ujarnya.

Kempen Anwar Pastikan Minyak Kekal Stabil
Tambahnya, Anwar boleh janjikan bulan dan bintang pada rakyat,  tapi bolehkah Anwar turunkan harga minyak 50sen (Kos RM10.5b) dan dalam masa yang sama nak naikkan royalti minyak Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak dari 5% kepada 20%.

Bagaimana mungkin Anwar boleh tunaikan janji tambahkan subsidi minyak 50 sen jika dalam masa yang sama dia buat janji bagi royalti minyak 20% yang pasti menggurangkan pendapatan negara.

"Sebelum buat janji baru, tunaikanlah dulu 85% janji lama yg dia buat tahun 2008 di Selangor.

Apapun alasan diberikan untuk menghalalkan kenaikan harga RON 95 dan Diesel kali ini, saya tetap kecewa dengan kerana buat pertama kalinya, kita telah secara jelas melanggar perjanjian bahawa usaha akan dilakukan untuk menggurangkan beban rakyat.


Memang sukar untuk mengambil keputusan berat ini, namun saya masih mengharap YAB Perdana Menteri dapat mencari solusi bagi mengembalikan subsidi untuk Ron95 setidak-tidaknya kepada golongan yang berpendapatan RM5,000 kebawah. Samada memberikan vaucher subsidi petrol tambahan atau pemberian fleet card untuk golongan ini, semuanya terletak pada kebijaksanaan beliau," ujarnya lagi. 

Taipingmali (tm)

Posted: 06 Sep 2013 01:25 AM PDT

Taipingmali (tm)


Al-Fatihah

Posted: 05 Sep 2013 05:10 PM PDT

Tuan Hj Mohammad Ibrahim. Ketua Kampung, Ketua Cawangan Umno Sg Ranting Kamunting dan AJK Umno Bahagian Taiping telah kembali ke rahmatullah lewat malam tadi setelah terlibat dalam satu kemalangan jalanraya.

Arwah dikejarkan ke unit kecemasan dan ICU Hospital Taiping, dan meninggal disana. Jenazah akan dikebumikan pagi ini.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pak Samad Tak Kisah

Posted: 05 Sep 2013 02:07 AM PDT

Sasterawan Negara 1986 menyatakan dia tidak kisah jika gelaran Sasterawan Negera di tarik balik, ia bukan boleh dibawa ke alam akhirat.

Kalau begitu tak payah tunggu ditarik atau dilucutkan, sendiri lah lucut atau serah balik anugerah tersebut.

Selepas ni kita boleh gantikan anugerah baru iaitu Anugerah Sasauwan Negara 2013.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Belantan

Posted: 05 Sep 2013 11:24 PM PDT

Belantan


Lagi lagak samseng : Anggota SPAD dikepung kumpulan pemandu lori?

Posted: 05 Sep 2013 05:07 PM PDT


Lapan anggota pasukan penguat kuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dikepung sekumpulan pemandu lori ketika mereka menjalankan Ops Hippo di Kawasan Perindustrian Gebeng, di sini semalam.

Pengurus Kanan Penguatkuasa SPAD Wilayah Timur, Mejar Mohd Shariff Jamal Abidin, berkata kejadian dipercayai susulan rentetan penahanan beberapa lori dalam operasi berkenaan.

"Ops Hippo yang bermula 11 malam tadi (kelmarin) menahan beberapa lori membawa muatan berlebihan di sekitar Bukit Besi, Dungun selain Semambu, di sini.

Tiada kekerasan dilapor

"Selepas itu, pasukan penguat kuasa yang membuat pemeriksaan di sekitar Gebeng pada jam 1 petang tadi (semalam) telah dikerumuni 30 pemandu lori yang dipercayai tidak berpuas hati dengan operasi yang dijalankan itu," katanya.


Bagaimanapun, beliau berkata, tiada sebarang kekerasan dilaporkan berlaku ketika kepungan itu dan selepas mendapat penjelasan serta bantuan polis, semua pemandu lori berkenaan dapat disuraikan.

"Kumpulan pemandu lori itu turut menyuarakan masalah mereka selain membuat beberapa tuntutan," katanya sambil menambah, satu laporan polis berhubung kejadian terbabit dibuat SPAD di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan jam 2.41 petang, semalam.

Suara Politik
Belantan

Membantu kelas pertengahan?

Posted: 05 Sep 2013 07:50 AM PDT


Pengumuman kenaikan harga minyak sebanyak RM0.20 mendatangkan reaksi yang cukup pelbagai di dalam media baru. Ada yang menggunakan unsur jenaka. Ada juga yang mengambil pendekatan propaganda, meletakkan tanda 'Terima Kasih' di stesen minyak tertentu. Masing-masing punya hak untuk menyatakan pandangan dan pendirian.

Sementara banyak yang menyatakan rasa tidak puas hati, ada juga yang merasakan ia tindakan yang masih boleh diterima akal. Soalnya, proses mencari titik persetujuan dalam isu yang sepanas ini dirasakan cukup sukar.

Satu tajuk status seorang sahabat penulis cukup menarik perhatian. Sebagai profesional muda, dia menyuarakan pandangan sama ada kerajaan benar-benar memikirkan kaedah untuk memberikan sedikit perhatian kepada nasib kelompok 'pertengahan', yang ditekan bukan sahaja dengan cukai, malah kos sara hidup yang tinggi.

Rasional mudah 'kami bayar cukai; orang lain yang menerima nikmat' itu mungkin perlu diperhalusi dalam konteks tanggungjawab 'bernegara' yang lebih besar.

Sebenarnya, perdebatan keperluan menjaga 'hati dan perasaan' kumpulan pertengahan ini bukan sahaja berlaku di negara kita. Ia juga turut menjadi mauduk perbincangan ekonomi penting di banyak negara, sama ada dalam status membangun mahupun maju.


Malaysia mungkin memerlukan satu bentuk kajian menyeluruh bagi mengenali demografi kumpulan pertengahan ini. Apa asas yang perlu kita guna pakai? Pendapatan? Tahap pendidikan? Milikan hartanah? Atau kita memerlukan garis ukur yang lebih holistik.

Hanya dengan data, angka dan statistik yang jelas, mampu kita menjana polisi awam yang inklusif dan tidak semberono. Berapa besar kelompok yang dikatakan sebagai 'golongan pertengahan' ini. Apa angkubah yang mahu kita guna pakai?

Kepentingan angka sebenar kumpulan pertengahan ini dapat kita rasai melalui kajian khusus yang dilakukan di banyak negara. Antara yang terbaru, adalah Economic Mobility and the Rise of the Latin American Middle Class yang turut mendapat kerjasama Bank Dunia.

Apa yang menarik mengenai kajian ini adalah tumpuan yang diberikan kepada konsep 'mobiliti ekonomi' (economic mobility) yang ada di dalam masyarakat di kawasan sana.

Teori asasnya adalah, kedudukan ekonomi manusia tidak statik. Andai kata lima tahun dahulu mereka berada di dalam kelompok miskin, hari ini mereka mungkin sudah berada di kelompok pertengahan.

Perubahan ini pastinya berlaku jika wujud ruang dan peluang buat mereka memajukan diri mahupun keluarga, bersesuaian dengan persekitaran ekonomi yang ada.


Malaysia memerlukan kajian yang sedemikian sifatnya. Kajian yang menjurus kepada data sebenar kumpulan pertengahan, malahan sejauh mana dalam kalangan mereka yang jatuh ke peringkat miskin, di atas apa sahaja masalah ekonomi yang ada. Kajian di Amerika Latin, membuktikan bahawa kemungkinan itu masih berlaku.

Selain daripada kajian yang akademik sifatnya, pendekatan yang lebih mudah turut digunakan di England. Great British Class Survey dijayakan dengan kerjasama BBC bagi mendapatkan tinjauan mengenai perkara sama. Amat menarik, kerana dalam tempoh masa tertentu, lebih 160,000 responden mengambil bahagian dalam kajian tersebut.

Penulis bukanlah seorang yang gemar membeza-bezakan rakyat mengikut 'kelas' dan sebagainya. Namun, artikel ini bertujuan untuk kita memastikan bahawa polisi dan dasar yang dijayakan kerajaan, dapat 'dirasai' oleh semua kumpulan masyarakat. Realiti ekonomi ini tidak mampu kita nafikan.

Walaupun mungkin tidak tergolong dalam kumpulan pertengahan, penulis merasakan mungkin ada perkara yang mampu kita ringankan sedikit kos sara hidup kumpulan ini.

Jangan kita nafikan, dengan gaji yang mungkin RM6 ribu sebulan, isteri seorang surirumah, mempunyai 3 anak bersekolah - 'isu ekonomi' kumpulan ini masih perlu disantuni.

Menurut Indeks Harga Pengguna (CPI), tiga komponen perbelanjaan terbesar bagi rakyat Malaysia adalah - makanan dan minuman bukan alkohol, perumahan dan utiliti, dan akhir sekali pengangkutan. Rangka perbelanjaan ini hampir sama untuk rakyat 'kelas' mana sekalipun.

Oleh yang demikian, penyelesaian yang mungkin mampu menjaga hati dan sensitiviti semua pihak perlu menjurus kepada tiga komponen utama ini.

Aku Janji


Antara perkara yang diberikan keutamaan dalam aku janji Barisan Nasional sebelum pilihan raya yang lalu adalah soal kos sara hidup. Sudah barang tentu, persoalan kos sara hidup ini tidak menjurus kepada BR1M dan perkara berkaitan dengannya.

Perlu ada strategi lebih tuntas dan besar, dalam memastikan pengurangan beban kos sara hidup dapat turut dinikmati pelbagai lapisan masyarakat. Kalaupun bukan dalam bentuk 'pemberian tunai', namun ia masih boleh diberikan dalam bentuk yang lain.

Momentum strategi menangani kos sara hidup yang dicadangkan sewaktu Bajet 2013 boleh dikekalkan, dengan memberi sedikit tumpuan kepada kumpulan pertengahan. Mahu dikatakan kumpulan ini tidak 'merasai' langsung nikmat Bajet 2013 juga adalah kenyataan yang meleset.

Bajet 2014 akan disusun di luar persekitaran suhu politik yang panas - selepas PRU. Mungkin wajar ia menjadi sedikit tegas dalam pendekatan ekonomi, namun masih menyusur jalan menyejahterakan rakyat dalam segenap segi. Akhirannya nanti, bukanlah 'kelas' yang dijadikan keutamaan - namun rakyat jua secara keseluruhannya.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 05 Sep 2013 11:24 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


PEMANDU Bela Beberapa Ekor Pegawai Yang Akan Menghancurkan Najib & Negara...

Posted: 05 Sep 2013 07:00 PM PDT


Menurut blogger outsyedthebox beliau menerima satu email pada awal pagi itu yang disertakan dengan senarai pegawai-pegawai kanan di PEMANDU yang didakwa mentadbir negara dengan kebenaran Perdana Menteri.

Menurut email yang diterimanya, para individu itu masih muda tetapi diberikan jawatan tinggi di PEMANDU dan menurut pengirim email, malah ada di antara pegawai di PEMANDU juga adalah penyokong BERSIH.

Pengirim email turut memberikan senarai 17 kakitangan PEMANDU dengan sembilan dari mereka berbangsa cina, dua berbangsa India dan Melayu cuma enam orang.

Menurut tulisan entri Syed Akbar, takkan di sebuah jabatan yang sensitif di bawah seliaan Perdana Menteri yang bangsa Melayu menjadikan populasi hampir 60 peratus rakyat malaysia hanya boleh melantik enam orang Melayu di dalam PEMANDU.

Malah integriti dan moral salah seorang pegawai di dalam PEMANDU juga boleh di persoalkan

Manusia yang dimaksudkan ialah Farah Intan Burhanuddin dan jika di PEMANDU dia berjawatan Penganalisis Kanan Unit Pengurusan dan Penyampaian Jabatan Perdana Menteri dan sebelum ini Farah dikatakan pernah berkerja di Zaid Ibrahim & Co, firma guaman milik zahid ibrahim.

Farah merupakan lulusan UIA. tidak tahu dari mana dia tiba-tiba muncul dan menjawat jawatan penting dalam PEMANDU. dia menguruskan indeks prestasi utama (KPI) berkaitan PDRM serta memantau PDRM bagi pihak Perdana Menteri dan Menteri KDN.

Kuasa yang di miliki farah, dia boleh memanggil dan mengarahkan semua OCPD untuk berjumpa dengan dia.

Malah menurut blogger the benchmark, farah suka berparti dan juga memiliki tabiat meminum arak serta membuat beberapa perjalanan ke luar negara yang dilabel sebagai lawatan kerja cukup dikenali di pejabat dan digelar sebagai 'party queen' di PEMANDU.

Jadi wajarkah kerajaan dan pejabat perdana menteri menggunakan wang pembayar cukai untuk membela orang-orang sebergini...???

The Unspinners

Posted: 05 Sep 2013 11:12 PM PDT

The Unspinners


Guan Eng takut samseng India, Suruh Nanyang sokong Akta Pencegahan?

Posted: 05 Sep 2013 08:30 PM PDT

Karpal sokong kosong, Chin Peng bukan warganegara

Posted: 05 Sep 2013 05:30 PM PDT

Asal sesat Pakatan sokong

Posted: 05 Sep 2013 08:28 AM PDT

Pemikiran PAS begitu cacamarba

Posted: 05 Sep 2013 06:02 AM PDT

Akhirnya Allah KO kan betul-betul

Posted: 05 Sep 2013 02:30 AM PDT

The Star's Merdeka coverage placed at pg 20

Posted: 04 Sep 2013 11:30 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 05 Sep 2013 11:06 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Awas Jarum-Jarum Kristianisasi: Mempelajari Dari Pengalaman Indonesia

Posted: 05 Sep 2013 05:51 PM PDT


Permohonan Majalah Herald - The Catholic Weekly untuk menggunakan kalimah ALLAH dalam terbitan majalah versi Bahasa Melayu merupakan agenda tersirat pihak missionary kristian mengikis syiar Islam di Malaysia.

Ketagihan tersebut nyata melanggar ketetapan Perlembagaan Persekutuan yang memaktubkan Islam adalah Agama Rasmi Malaysia sekaligus mencabar kesabaran umat Islam.

Taktik dan strategi missionary kristian ini yang telah berjaya dilakukan di negara jiran kita; Indonesia dan kini secara halus ia cuba dilakukan di Malaysia.

PERTAMA, di Indonesia umat Islam di sana DIBINGUNGKAN dan DIKELIRUKAN dengan penggunaan istilah-istilah bahasa Arab dan Islam oleh para missionary kristian seperti perkataan kalimah 'ALLAH", makmum, jemaah, doa, zikir, amal ibadat, sedekah jariah , ummat beragama, iman, rohaniyah, Ruhul kudus dan sebagainya.

Missionary kristian turut mengubah corak dakwah mereka dengan menukar waktu ibadah 'Sunday Prayer' kepada 'Friday Prayer' yang disebut sebagai 'Ibadat Juma'atan' yang sama waktunya seperti solat Jumaat bagi umat Islam. Mereka turut mengalun kitab bible dalam bahasa Arab bagi menarik minat pendengar. Ini bagi menunjukkan kepada umat Islam bahawa kristian juga adalah agama samawi (langit) dan diturunkan lebih awal kepada orang Arab. Jadi mengapa umat Islam tidak boleh menerima kristian kerana masing-masing menyembah "ALLAH"?


Gereja Allah Baik di Indonesia - Kesan penyalahgunaan Kalimah ALLAH
KEDUA, umat Islam sering DIDOKTRIN dengan dakyah dan idea LIBERALISME, KEBEBASAN serta HAK ASASI MANUSIA dalam setiap tindak-tanduk mereka. Golongan sasaran adalah para mahasiswa dan golongan masyarakat bawahan dengan tema kemiskinan rakyat, tekanan ekonomi dan kepincangan pemerintahan. Mereka sering diupah untuk berdemonstrasi dijalanan membuat kacau atau berwacana memprotes apajua dasar kerajaan.

KETIGA, ketika rakyat leka dengan rasa tidak puas hati membuak-buak kepada pemerintah, pada masa itulah mereka diperkenalkan dengan idea-idea kesaksamaan dan sama rata dimana hanya dengan idealisme 'semua dapat merasai benda yang sama tanpa mengira status ras dan agama' maka barulah akan wujud keadilan sosial. Hiburan-hiburan yang melampau digunakan untuk melalaikan umat Islam dari ibadah wajib mereka.

KEEMPAT, ketika rakyat tidak lagi mahu mendengar apajua kebaikan yang dilakukan pemerintah, ketika itulah jarum-jarum Kristianisasi mula memasuki dan merasuk rakyat kononnya pemerintahan Islam banyak membawa keburukan kepada rakyat dan negara. Kristian dipromosikan sebagai agama penyelamat. Sedangkan Islam sebagai agama yang banyak bawa bencana di dunia. Ketika ini idea Jesus Al Masih atau Mesiah Sang Penyelamat mula dicanangkan sebagai bagi menyelamatkan kegawatan ekonomi dan politik negara.

KELIMA, ketika keadaan rakyat yang semakin tertekan akibat kegawatan ekonomi, mereka kurang menghiraukan soal-soal agama, kepentingan bangsa mahupun kedaulatan negara. Ketika ini dakyah kristianisasi gereja akan memujuk rakyat dengan pelbagai bantuan wang, makanan, khidmat pendidikan dan aktiviti kemasyarakatan yang berselindung di sebalik pertubuhan-pertubuhan sosial dan parti-parti politik atas dasar 'kepedulian bangsa' dan 'kebersamaan'. Dana asing ketika ini akan mencurah-curah masuk dan promosi khidmat masyarakat tersebut diberikan secara besar-besaran melalui pelbagai alternatif media.

Pihak missionary mendampingi golongan sasaran melalui kunjungan agen-agen mereka ke masjid, surau, pesantren dan rumah-rumah kebajikan antaranya melalui majlis berbuka puasa bersama, pemberian Al Quran, sumbangan kewangan dan barang keperluan kepada ketua-ketua kampung, anak-anak yatim serta ibu tunggal.

Para missionary kristian akan berpakaian dan berbicara sepertimana umat islam berpakaian dan berbicara, bahkan mereka semakin berani membaca ayat-ayat Quran dan hadis-hadis muktabar. Ketika ini ada segelintir umat Islam tersentuh dengan budi baik pihak ini dan menyokong apajua tindakan tersebut atas nama 'kesatuan dan toleransi umat beragama'. Maka acara bersama seperti doa, solat dan ibadah puasa pelbagai agama dipromosikan dalam sesebuah acara. Idea-idea PLURALISME kian subur dan giat dicanangkan oleh tokoh-tokoh Islam sendiri.

Ibadah solat umat Islam ditiru untuk menggambarkan seolah-olah agama lain juga menyembah Allah dengan cara yang sama. Kononnya Islam telah mewarisi cara ibadah agama lain yang terlebih dahulu diturunkan ALLAH
KEENAM, apabila masyarakat muslim mula terhutang budi pada organisasi-organisasi gereja ini maka dakyah seterusnya adalah memesongkan iman seseorang muslim dengan cara mendapatkan pengakuan bahawa Islam adalah ajaran yang salah. Ketika ini apa jua berkaitan Islam, Nabi Muhammad, Al-Quran, Puasa, Zakat dan Haji dianggap sebagai ibadah sia-sia dan menyesatkan serta tidak diterima Jesus. Hati umat yang telah kotor dan keliru akibat sumber makanan haram yang diterima selama ini akan mudah dipengaruhi dakyah-dakyah kristian yang memujuk ini.

KETUJUH, apabila seseorang yang didakyahkan semakin keliru, terhutang budi dan mula meragui ajaran Islam, maka ketika ini mereka akan dipujuk rayu oleh beberapa pastor-pastor ternama yang boleh berbicara dan mengetahui selok belok Islam. Ketika ini acara brainwash atau cuci otak dilakukan secara agresif yang akan menyaksikan si individu atau kumpulan individu akan membuat ikrar untuk keluar dari Islam kerana tidak lagi yakin pada Islam. Ketika inilah PEMURTADAN secara sedar dan separa sedar berlaku.

KELAPAN, apabila diyakini seseorang individu atau kumpulan telah murtad maka acara seterusnya mereka akan dikristiankan oleh Ketua Pastor melalui upacara PEMBAPTISAN. Mereka dikehendaki meminum air 'HOLY WATER' atau upacara berendam di dalam air. Ketika itu iman Islam akan tercabut dan sahlah seseorang itu menjadi kristian dan kafir kepada Islam. Penganut Kristian baru ini seterusnya akan dilantik menjadi pastor-pastor yang akan menyebarkan lagi dakyah kristian terhadap umat Islam seterusnya.

PESANAN KAMI

Pihak-pihak missionary gereja di Indonesia amat bangga jika mereka dapat memurtadkan umat Islam. Di Malaysia usaha mereka untuk kalimah ALLAH dalam Majalah Herald merupakan langkah pertama sebelum ke langkah-langkah seterusnya.

Kesan kristianisasi di Indonesia amat dahsyat sehinggakan berlakunya perkahwinan silang antara penganut agama Islam yang berkahwin dengan penganut kristian atas dasar perkahwinan sesama ahli kitab. Maka lahirlah zuriat-zuriat yang haram dilaknati Allah s.w.t. Sebab itulah begitu banyak bencana melanda bumi Indonesia yang mungkin menjadi sebab kemurkaan Allah swt yang mahu menghapuskan keturunan-keturunan haram ini.

Kita bersimpati dengan nasib saudara seagama kita di Indonesia. Namun kita juga perlu berbangga dengan kegigihan jihad mereka mempertahankan akidah melalui gerakan NGO- NGO Islam walaupun tanpa dana yang banyak.

Justeru, kita perlu terus berjihad mempertahankan kesucian kalimah ALLAH dari diberi kebenaran digunakan oleh pihak gereja di Malaysia. Jihad, turun ke Mahkamah Putrajaya Selasa 10 September 2013 ini…Allah Akhbar!

Bangla Dan Kaum Chauvinis Tak Dapat Dipisahkan. Habis Tu Kenapa Nak Politikkan Isu Ni?

Posted: 05 Sep 2013 06:30 AM PDT

Menurut pemaju hartanah yang didominasi oleh kaum Chauvinis, harga rumah terpaksa dinaikkan kerana tindakan pihak berkuasa ambil tindakan terhadap pekerja asing tanpa permit.
Pemaju: Harga minyak naik, harga rumah juga naik


Peningkatan harga minyak sebanyak 20 sen yang diumumkan kerajaan pada hari Isnin lalu dijangka akan turut menyumbang kepada peningkatan harga rumah sehingga 10 peratus.

Laporan The Star yang memetik kenyataan dari wakil pemaju perumahan menyebut, peningkatan harga minyak itu menyebabkan kos bahan binaan meningkat.

Selain itu, peningkatan harga rumah berkenaan juga berpunca dari kekurangan jumlah tenaga kerja asing ekoran operasi besar-besaran yang dijalankan kerajaan untuk membasmi pendatang asing tanpa izin.

Presiden Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Datuk Seri Michael Yam Kong Choy dalam laporan itu berkata, kontraktor akan memindahkan kos yang ditanggung akibat kelewatan projek berkenaan kepada pembeli.

"Operasi ke atas tapak pembinaan juga menakutkan pekerja asing yang sah," katanya seperti dipetik dalam laporan itu.

Beliau berkata golongan pekerja berkenaan akan ponteng kerja atau menangguhkan kepulangan mereka ke negara ini, sehinggalah operasi penguatkuasaan itu berakhir.

SUMBER

Tu dia.....gunakan penguatkuasaan undang-undang oleh Kerajaan sebagai alasan untuk kaut keuntungan.


Yang peliknya, kaum Chauvinis juga yang bising bila ramai sangat pekerja asing. Sebelum PRU 13, kaum Chauvinis juga menyebarkan fitnah bahawa BN menggunakan warga asing terutamanya BANGLA sebagai pengundi hantu.

Oleh kerana terdapat banyak rungutan serta dipolitikkan, Kerajaan telah mengadakan operasi khas secara besar-besaran untuk tangkap pekerja asing tanpa permit. Malangnya, tindakan Kerajaan telah digunakan pula untuk mengaut keuntungan berganda.

PI MAI, PI MAI.....TANG TU JUGAK. Kerajaan tak buat operasi besar-besaran, mereka tuduh Kerajaan bersekongkol dengan pendatang asing. Bila ambi tindakan, mereka pula gunakan ia sebagai alasan untuk naikkan harga.

*Hidup susah...mati pun susah!

DAP Tolak Tanda Putera Tapi Sokong Bawak Balik Chin Peng. Adoyai!

Posted: 05 Sep 2013 01:20 AM PDT

Izin Chin Peng kembali ke tanah air, kata Karpal

Pengerusi DAP Karpal Singh (pic) hari ini menyeru Putrajaya supaya membenarkan bekas pemimpin dan anggota Komunis yang dilarang memasuki negara ini untuk pulang ke tanah air.

Gesaan itu dibuat Karpal, selepas kenyataan bekas Timbalan Ketua Pengarah Cawangan Khas Yuen Yuet Leng, yang membuat gesaan sama seperti dilaporkan media sebelum ini.

"Ianya dibuat oleh bekas musuh Komunis dan semestinya diberi pertimbangan serius," kata Karpal merujuk kepada gesaan Yuet Leng.

"Saya menyokong supaya kerajaan membenarkan Chin Peng dan bekas anggota Komunis kembali ke tanah air," katanya.

Karpal juga menyuarakan keyakinan bahawa keturunan mereka yang dizalimi pengganas Komunis ketika era Kemerdekaan negara akan memaafkan mereka.

"Masa berlalu dan tiba masanya untuk memaafkan," katanya.

Malaysia, tegas Karpal, boleh menjalinkan hubungan diplomatik dengan Jepun selepas Kemerdekaan, namun kenapa tidak Komunis yang telah 24 tahun meletakkan senjata api mereka.

"Jepun melakukan kesalahan yang lebih serius, namun hubungan diplomatik antara Jepun dan Malaysia bermula selepas 12 tahun Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia II," katanya.

"Ia contoh terbaik untuk Malaysia izinkan Chin Peng dan anggotanya kembali ke Malaysia," kata Karpal, yang juga ahli Parlimen Bukit Gelugor.

Yuen dipetik laporan media berkata proses pembaikan negara tertangguh sejak sekian lama. "Perang telah tamat... pembaikan sebenar lama tertangguh," katanya.

Sumber : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/izin-chin-peng-kembali-ke-tanah-air-kata-karpal

*Nampaknya 'mereka' dan komunis memang tak dapat dipisahkan.
Satu Lagi Parti Politik Kaum India Termasuk 20 Parti Politik Baru Yang Diluluskan

Posted: 04 Sep 2013 11:57 PM PDT

ROS Umum 20 Parti Politik Baru Yang Diluluskan

Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN

PUTRAJAYA: Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) pada Isnin mengumumkan nama 20 parti politik baru yang diluluskan pertubuhan itu berkuatkuasa 28 Ogos lalu.

Ketua Pengarah ROS Datuk Abdul Rahman Othman berkata, daripada jumlah itu, 11 parti politik dari Sabah, Sarawak (5) dan Semenanjung Malaysia (4).

Beliau berkata, pihaknya meluluskannya setelah meneliti dan berpuas hati dengan permohonan selaras dengan kehendak Akta Pertubuhan 1966 dan telah menjalanitapisan keselamatan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Ini merupakan 'hadiah' daripada pihak kerajaan untuk hak berpersatuan.

"Kita harap mereka dapat melaksanakan tanggungjawab dengan baik," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sijil pendaftaran kepada 20 parti politik baru yang diluluskan ROS di ibu pejabatnya di sini, Isnin.

Beliau menjelaskan, masa yang lama diambil untuk meluluskan permohonan mereka yang tertangguh sejak tahun 2008 kerana mahu memperhalusi dan meneliti keupayaan sesebuah pertubuhan parti.

Katanya, ada juga permohonan yang tidak diluluskan dan perlu ditolak kerana dasar perlembagaan yang tidak teratur dan permohonan tak lengkap.

"Masa depan sesebuah negara bergantung kepada pertubuhan parti ini. Oleh itu, kita kena betul-betul menilai sama ada mereka benar-benar bertanggungjawab," katanya.

Parti politik daripada Semenanjung:

1) Parti Keadilan India Malaysia (MIJP).

2) Parti Generasi Baru (NewGen Party).

3) Parti Nasional Malaysia (MNP).

4) Parti Nasional Penduduk Malaysia (People's National Party of Malaysia).

Parti politik Sabah:

5) Parti Kebangsaan Sabah (PKS).

6) Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) Baru.

7) Parti Gagasan Bersama Rakyat Sabah (Parti BERSAMA).

8) Pertubuhan Perpaduan Rakyat Kebangsaan Sabah (PERPADUAN).

9) Parti Kebenaran Sabah (KEBENARAN).

10) Parti Bersatu Bugis Sabah.

11) Parti Ekonomi Rakyat Sabah (PERS).

12) Parti Pembangunan Warisan Sabah / Sabah Heritage Development Party.

13) Parti Cinta Sabah (PCS).

14) Parti Sejahtera Angkatan Perpaduan Sabah (SAPU).

15) Parti Damai Sabah (PARTI SPP).

Parti politik Sarawak:

16) Parti Tenaga Rakyat Sarawak (TERAS).

17) Parti Bumi Kenyalang (PBK).

18) Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDS BARU).

19) Parti Ekonomi Rakyat Sarawak Bersatu (PERSB).

20) Parti Rakyat Gabungan Jaksa Pendamai / People's Alliance For Justice of Peace (Peace Party-Sarawak).
Sumber :

*Makin meriah la arena politik Malaysia dengan penambahan 20 lagi parti politik (31 lagi sedia ada).

 

sekupangdua

Posted: 05 Sep 2013 11:05 PM PDT

sekupangdua


KERETA PROTON GUNA REMOTE UNTUK LEDAK KAN BOM DI SYRIA

Posted: 05 Sep 2013 06:00 PM PDT

TAOTAUAJER - Kemelut peperangan di Syria TIDAK SAMA SEKALI menunjukkan tanda-tanda akan berakhirnya perang disana apabila Agensi pelarian U.N berkata, bilangan pelarian yang melarikan diri dari keganasan Syria telah melepasi menjangkau paras 2 juta. Baru-baru ini kita dikejutkan dengan satu video yang melibatkan kenderaan Nasional 'PROTON' digunakan sebagai bom kawalan jauh di Syria.
SUMBER

TAOTAUAJER : Kereta nasional kita jadi bom kawalan jauh kat sana. Apakah pendapat korang? Apakah yang bermain di fikiran korang ? kereta kebal tak sampai tapi kereta proton yang sampai. Bab kereta kebal negara zippppp jangan banyak soal kenapa kita tak bantu mereka di sana. - Koleksi Kemelut Syria

VIDEO MAKAN MAYAT PUAK AGHORI DI INDIA

Posted: 05 Sep 2013 05:00 AM PDT


Sebuah mazhab Hindu Aghori di India mempunyai ritual yang sangat mengerikan bahkan boleh dikatakan sebagai ritual biadab. Mazhab ini mempunyai ritual makan mayat manusia yang dibuang di sungai Gangga, perlu di ketahui Sungai Gangga adalah merupakan tempat untuk membuang Mayat untuk orang-orang miskin di India yang tidak mampu melakukan ritual pembakaran mayat kerana biayanya mahal. Mayat tersebut di ambil oleh mazhab Aghori kemudian di makan mentah-mentah oleh ahli Sekte tersebut. Mereka meyakini memakan mayat akan memberikan keabadian bagi mereka dan akan memberikan kekuatan ghaib.

Ketika melakukakan ritual ini mereka menaburkan abu pembakaran mayat ke tubuh mereka, ahli-ahli Kumpulan ini juga mempunyai kebiasaan mengenakan kalung dari tulang-tulang manusia. Menurut beberapa maklumat dari sumber yang di perolehi, Sekte ini selain makan bangkai manusia juga memakan kotoran dan minum air kencing bahkan melakukan hubungan sexsual dengan binatang


Dalam video ini anda akan melihat bagaimana salah seorang anggota Sekte Aghori melakukan ritual ini, jasad kaku tersebut dimakan mentah-mentah setelah sebelumnya mereka melakukan ritual tertentu.

Video ini tentu sangat mengerikan dan tidak sesuai bagi orang-orang yang sensitif.
          
Anda mungkin juga m

BILA REGA MINYAK NAIK ATAU NAIK MINYAK

Posted: 04 Sep 2013 11:30 PM PDT

harga minyak naik, harga ron95 naik 20sen, berita, berita hangat

Memang ramai yang terkejut dengan kenaikan harga minyak.. Nak salahkan siapa? Kebanyakkan asyik salahkan BN, Mungkin ada kaitan dengan politik? atau Mungkin tidak? Gambar dibawah menunjukkan beberapa kejadian di Stesen Minyak.. Ada yang mengamuk, ada yang maki hamun.. Apa-apa pun bawa bertenang.. Jangan terlalu ikutkan perasaan anda.


harga minyak naik, harga ron95 naik 20sen, berita, berita hangat

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 05 Sep 2013 09:16 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 05 Sep 2013 09:12 PM PDT

PenangWasabi


Defisit Bajet Negara!

Posted: 05 Sep 2013 10:46 AM PDT


Ramai orang meluahkan rasa geram, mengapa kerajaan perlu kurangkan subsidi petrol dan diesel sedangkan harga minyak dunia tidak meningkat mendadak, dan Malaysia pula adalah negara pengeluar minyak.

Tetapi keputusan mengurangkan subsidi itu, jika dibaca melalui kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, nyata tidak berkait dengan kenaikan harga minyak dunia atau jumlah minyak yang dieksport Malaysia setiap tahun.

Apa yang jelas, keputusan kerajaan mengurangkan subsidi minyak buat pertama kali dalam tempoh dua tahun ini adalah bagi mengurangkan defisit dalam belanjawan negara yang mencecah 4.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun lalu.

Itu adalah tahap yang dianggap agak membimbangkan oleh pakar ekonomi dan pelabur luar, menyebabkan Fitch Ratings pada Julai lalu menurunkan prospek ekonomi Malaysia daripada stabil kepada negatif.

Mengikut pakar ekonomi Barclays Plc di Singapura, Rahul Bajoria, pengurangan subsidi petrol dan diesel adalah langkah positif dan tanda pentadbiran Najib mula mengakui terdapat masalah berhubung kedudukan kewangan Malaysia.

"Mereka mula bergerak ke arah yang betul. Lebih banyak perlu dilakukan," menurut Bajoria seperti dilaporkan Bloomberg, kelmarin.

Menurut majalah perniagaan Forbes pula, Malaysia, sebagai pengeksport minyak dan gas, telah mendapat keuntungan daripada harga minyak dunia yang semakin tinggi, namun kenaikan kos petrol dan diesel di dalam negara serta kewangan kerajaan yang semakin lemah memaksa kerajaan mula mengurangkan subsidi kerajaan.

Jika dilihat kepada statistik, Malaysia mencatatkan defisit bajet secara berterusan sejak 11 tahun lalu.

Graf defisit bajet kerajaan Malaysia di laman web Index Mundi, iaitu laman web yang mengumpul data ekonomi dan sosial daripada agensi bertanggungjawab di negara seluruh dunia, menunjukkan sejak 1988, bajet kerajaan mencatat purata defisit 2.89 peratus daripada KDNK dengan 2009 mencatatkan rekod terburuk, iaitu defisit 6.70 peratus daripada KDNK.

Berbeza dengan orang biasa yang akan dikejar bank atau ah long, jika hutang tidak dibayar dalam tempoh minimum yang diberikan, kerajaan sesebuah negara boleh beroperasi dengan defisit sederhana buat beberapa tahun kerana pemberi pinjaman tahu kemungkinan untuk sesebuah kerajaan tidak membayar hutang adalah rendah.

Tetapi, sama seperti perbelanjaan harian orang biasa yang berhutang kad kredit atau rumah, jika dibiarkan terlalu lama, hutang yang bertambah itu akan hanya menyumbang kepada lebih banyak defisit; bermakna kerajaan terpaksa mengeluarkan lebih banyak wang untuk membayar kadar faedah bagi hutang asal hingga menyebabkan kelembapan ekonomi.

Mengapa subsidi minyak perlu dikurangkan? Bandingkan dengan orang biasa yang perlu mengurangkan perbelanjaan harian dalam beberapa aspek hidup untuk mendapat lebih wang bagi membayar semula hutang.

Cuma bezanya, bila kerajaan mengurangkan perbelanjaan, kesannya dirasai oleh rakyat.

Penang Wasabi..

Pemandu lori pula tunjuk samseng...!!! Skuad SPAD dikepung?

Posted: 04 Sep 2013 09:33 PM PDT


Dua pasukan penguat kuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) diserbu oleh sekumpulan pemandu lori kerana tidak berpuas hati tindakan anggota agensi penguat kuasa itu menahan beberapa lori di Kawasan Perindustrian Gebeng hari ini.

Pengurus Kanan Penguat Kuasa SPAD Wilayah Timur, Mejar Mohd. Shariff Jamal Abidin berkata, seramai lapan anggota SPAD diserbu ketika menjalankan rondaan Ops Hippo di kawasan tersebut.

Menurutnya, sekumpulan pemandu lori bertindak demikian berikutan beberapa lori dipercayai milik rakan mereka ditahan untuk pemeriksaan lanjut.

"Ops Hippo yang bermula pukul 11 malam tadi menahan beberapa lori dengan membawa muatan berlebihan di sekitar Bukti Besi, daerah Dungun, Terengganu selain Semambu di sini.

"Kemudian pasukan tersebut meneruskan pemeriksaan di sekitar Gebeng pukul 1 petang dan dikerumuni oleh lebih 30 lori dipercayai tidak berpuas hati dengan operasi yang dijalankan itu," katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, selepas mendapat penjelasan serta bantuan polis, semua pemandu terbabit bersurai.

Menurut beliau, kumpulan pemandu lori itu menyuarakan permasalahan mereka selain membuat beberapa tuntutan.

Susulan kejadian itu, katanya, satu laporan dibuat di Balai Polis Kuantan pada pukul 2.40 petang ini.

Penang Wasabi..

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 05 Sep 2013 03:20 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Peha putih gebu Soo Winci bikin peminat melopong!

Posted: 05 Sep 2013 10:02 AM PDT


Bukan saja mencipta sejarah baru, Eravaganza yang dianjurkan pada 31 Ogos lepas telah meninggalkan memori indah buat artis yang terlibat.

Sebagai portal rasmi Eravaganza, murai.com.my berkongsi corat-coret yang berlaku sebelum dan selepas Eravaganza yang berlangsung di Stadium Hang Jebat, Melaka.

Lebih istimewa lagi, video travelog murai.com.my juga akan disiarkan di Murai TV pada minggu ini yang mana ia merangkumi detik-detik persiapan selebriti bermain bola sehinggalah ke penghujung konsert Eravaganza.

Berikut adalah corat-coret Eravaganza:

1. Sepanjang berada di Ayer Keroh, Melaka, pihak media telah dihidangkan dengan menu masakan asam pedas.

2. Sejak dari Hotel lagi, Soo Winci telah bersemangat dengan memakai pakaian sukan lengkap stokin panjang berkasut bola Adidas F50 berwarna hijau. Semua orang tengok kakinya yang putih gebu dengan sinari warna hijau cerah itu.
3. Jersi hijau semasa perlawanan yang dipakai Era FC, sebenar jersi pemanas badan. Jersi sepatutnya kebetulan sama warna dengan Arena All-Stars iaitu warna kuning.

4. Secara kebetulan Ultras Melaka telah hadir menyokong ERA FC kerana persamaan warna jersi.

5. Legenda bola sepak negara, Dato' Soh Chin Aun masih cergas lagi untuk beraksi sepanjang 25 minit separuh masa kedua walaupun pada usia 63 tahun.

6. Sebilangan orang Melaka menyifatkan Eravaganza telah mencipta satu sejarah baru apabila mampu dipenuhi hampir separuh ruang kerusi di Stadium Hang Jebat berbanding perlawanan yang melibat pasukan Melaka.

7. Ketika Soo Winci diberi tugas menjadi penjaga gol bagi sesi bersama peminat, ramai lelaki terlopong dan kagum melihat keberaniannya itu.

8. Selain artis yang terlibat, peminat juga berpusu-pusu untuk bergambar bersama pemain Harimau Muda iaitu Irfan Fazail dan Izham Tarmizi.

9. Selepas tamat perlawanan, beberapa wakil pengurusan artis tersipu-sipu malu dalam bilik persalinan kerana melihat pemain negara yang selamba buka baju di hadapannya memandangkan tidak biasa dengan keadaan tersebut.

10.Tempat Azrul Raja Lawak yang sepatutnya bermain dalam pasukan Arena All-Star digantikan pada saat akhir oleh Ajak Shiro.

11.Mungkin ramai tidak tahu, pada mulanya Man Raja Lawak tidak dibenarkan masuk ke dalam stadium kerana tidak mempunyai pas. Namun, Man tidak kisah dan akhirnya masuk dibahagian peminat demi semata-mata menyokong rakannya seperti Jep yang bermain dalam pasukan Arena All-Star.

12.Artis dan media yang terlibat dalam Eravaganza terpegun melihat kecantikan penaja lokasi Eravaganza iaitu Philea Resort & Spa, Ayer Keroh, Melaka.

13.Kerana terpesona dengan keindahan Philea Resort & Spa, pihak pengurusan Faizal Tahir berminat untuk membuat sesi penggambaran dan video muzik di situ.

14.Fiq Mentor lambat sampai ke Stadium Hang Jebat kerana tertinggal bas yang disediakan pihak penganjur.

15.Sepanjang perlawanan, isteri Zahid sangat romantik sehingga tidak terlepas pandang dengan memberikan sorakan kepada suaminya yang bermain dalam pasukan ERA FC.

16.Selain isteri Zahid, isteri kepada Izzue Islam iaitu Awin juga tidak ketinggalan menyokong. Namun, sepanjang Izzue di padang, Awin menjalankan tugas menguruskan dua ahli Forteen yang tidak bermain iaitu One dan Rizuone.

17.Krew Eravaganza hampir hilang kawalan kerana peminat berpusu-pusu untuk turun padang bergambar dengan selebriti yang hadir sebaik saja tamat permainan.

18.Jurulatih Ong Kim Swee nampak lebih popular berbanding segelintir artis. Malah, Ong Kim Swee tak menang tangan melayan penonton yang mahu bergambar dengannya.

19.Sebelum berangkat ke stadium, pihak Philea Resort & Spa membuat kejutan dengan membuat flashmobe lagu Tanggal 31.

20.Sebaik saja tamat perlawanan, hujan telah turun dengan lebat sehingga konsert terpaksa ditangguhkan sejam lewat.

Murai.com.my

Tergamak berzina untuk minta cerai daripada suami

Posted: 05 Sep 2013 08:30 AM PDT

Klang: Tindakan seorang isteri yang tidak pulang ke rumah sejak dua hari lalu mengejutkan suaminya apabila dia menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada seorang lelaki yang meminta menceraikan wanita berkenaan selepas mendakwa dia sudah menjalinkan hubungan terlarang dengan wanita berkenaan.

Lelaki berkenaan menghantar pesanan itu Jumaat lalu dan memberitahu mangsa agar tidak menjadi lelaki dayus kerana masih sanggup memperisterikan wanita berkenaan.

Berikutan kejadian itu, mangsa yang berusia lewat 20-an itu membuat laporan di Balai Polis Klang jam 2 pagi Sabtu lalu kerana bimbang keselamatan isterinya selain tidak berpuas hati dengan tindakan penghantar SMS berkenaan.

Sumber yang mengesahkan laporan berkenaan berkata, mangsa menerima SMS itu jam 9 malam ketika dia berada di rumahnya daripada seorang lelaki yang turut memperkenalkan diri.

"SMS berkenaan antara lain mendakwa lelaki terbabit sudah melakukan hubungan terlarang dengan isteri mangsa menyebabkan mangsa terkejut sebelum mengambil membuat laporan polis," katanya.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop mengesahkan mengenai laporan berkenaan dan memberitahu kes berkenaan diklasifikasikan sebagai masalah rumah tangga.

"Tiada siasatan dijalankan kerana kes berkenaan tidak membabitkan kesalahan jenayah, jadi tiada sebarang maklumat lanjut dapat diberikan," katanya kepada Harian Metro.

Sementara itu, Pegawai Khidmat Nasihat Pejabat Agama Daerah Petaling Jaiton Hassan berkata, perceraian yang diminta pihak ketiga selain isteri adalah tidak sah.

"Sebenarnya adalah tidak sah perceraian itu diminta pihak ketiga dan sepatutnya tiada orang lain yang boleh mencampuri urusan rumah tangga seseorang," katanya.

Diraba penceroboh ketika tidur

Posted: 05 Sep 2013 06:01 AM PDT

Gambar hiasan
KUALA TERENGGANU - Seorang wanita bukan sahaja berdepan mimpi ngeri apabila lenanya dikejutkan dengan kehadiran seorang lelaki tidak dikenali bersenjatakan pisau, malah dia turut menjadi mangsa cabul, dalam satu kejadian di sebuah rumah di Kampung Besut, Kemaman, kelmarin.

Menurut sumber, dalam kejadian kira-kira jam 3.40 pagi itu, mangsa, 27, sedang lena tidur di dalam biliknya sebelum terdengar bunyi tapak kaki orang sedang berjalan di ruang tamu rumah sewanya.

"Mangsa berasa curiga kerana ketika itu, hanya dia bersendirian sementara rakan yang lain tiada di rumah.

"Disebabkan ketakutan, mangsa mengambil keputusan mendiamkan diri di dalam bilik sebelum secara tiba-tiba suspek telah masuk ke dalam biliknya dengan membawa senjata dipercayai sebilah pisau," katanya, semalam.

Sumber berkata, dalam suasana yang gelap itu, suspek mula mengarahkan mangsa membuka pakaian sebelum meraba mangsa dan bimbang diapa-apakan, mangsa yang ketakutan hanya mampu membiarkan suspek memuaskan nafsunya.

"Selepas beberapa minit, suspek kemudian berlari keluar meninggalkan mangsa keseorangan di dalam bilik.

"Disebabkan suasana yang gelap, mangsa tidak dapat mengenal pasti muka suspek dan bentuk fizikalnya," katanya.

Susulan kejadian, mangsa membuat laporan di Balai Polis Chukai, Kemaman untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, Ketua Polis daerah Kemaman, Superintendan Che Suza Che Hitam ketika dihubungi mengesahkan ada menerima laporan dan usaha memburu suspek sedang giat dijalankan.

Katanya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul.

Sinar Harian

Karpal gesa kerajaan benarkan Chin Peng kembali ke Malaysia

Posted: 05 Sep 2013 05:35 AM PDT

Pengerusi DAP Karpal Singh (pic) hari ini menyeru Putrajaya supaya membenarkan bekas pemimpin dan anggota Komunis yang dilarang memasuki negara ini untuk pulang ke tanah air.

Gesaan itu dibuat Karpal, selepas kenyataan bekas Timbalan Ketua Pengarah Cawangan Khas Yuen Yuet Leng, yang membuat gesaan sama seperti dilaporkan media sebelum ini.

"Ianya dibuat oleh bekas musuh Komunis dan semestinya diberi pertimbangan serius," kata Karpal merujuk kepada gesaan Yuet Leng.

"Saya menyokong supaya kerajaan membenarkan Chin Peng dan bekas anggota Komunis kembali ke tanah air," katanya.

Karpal juga menyuarakan keyakinan bahawa keturunan mereka yang dizalimi pengganas Komunis ketika era Kemerdekaan negara akan memaafkan mereka.

"Masa berlalu dan tiba masanya untuk memaafkan," katanya.

Malaysia, tegas Karpal, boleh menjalinkan hubungan diplomatik dengan Jepun selepas Kemerdekaan, namun kenapa tidak Komunis yang telah 24 tahun meletakkan senjata api mereka.

"Jepun melakukan kesalahan yang lebih serius, namun hubungan diplomatik antara Jepun dan Malaysia bermula selepas 12 tahun Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia II," katanya.

"Ia contoh terbaik untuk Malaysia izinkan Chin Peng dan anggotanya kembali ke Malaysia," kata Karpal, yang juga ahli Parlimen Bukit Gelugor.

Yuen dipetik laporan media berkata proses pembaikan negara tertangguh sejak sekian lama.

"Perang telah tamat... pembaikan sebenar lama tertangguh," katanya.

TMI

'Pemberontak PKR' dilantik jadi duta Malaysia ke Indonesia

Posted: 05 Sep 2013 05:01 AM PDT

PUTRAJAYA: Bekas Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim telah dinamakan sebagai duta Malaysia ke Indonesia yang baharu.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata pelantikan Zahrain itu akan dibuat secara rasmi tidak lama lagi.

"Kami telah membuat keputusan mengenai pelantikan beliau dan kini dalam proses untuk memaklumkan kepada kerajaan Indonesia," katanya di rumah terbuka Kementerian Luar di sini, Khamis.

Anifah berkata bekas ahli Parlimen PKR itu telah dipilih selepas kerajaan mendapati beliau sesuai untuk tugas itu.

Zahrain memenangi kerusi itu atas tiket PKR pada 2008 tetapi meninggalkan parti itu untuk menjadi ahli Parlimen bebas pada tahun 2010.

Beliau menyertai semula Umno pada Disember tahun lepas.

Mansuh cukai jalan, kurangkan insurans bawah 2000cc - PDAM

Posted: 05 Sep 2013 02:35 AM PDT

KUALA LUMPUR 5 Sept. - Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) mencadangkan kerajaan memansuhkan cukai jalan dan mengurangkan kadar insurans bagi kenderaan berkapasiti kurang daripada 2000cc.

Presidennya, Datuk Hashim Othman berkata, kerajaan harus peka terhadap keperluan golongan berpendapatan rendah dan sederhana supaya golongan berkenaan dapat mengharungi cabaran semasa ekonomi negara.

"Saya berharap daripada penjimatan yang diperoleh daripada pengurangan subsidi bahan api dapat digunakan untuk memansuhkan cukai jalan kenderaan dan pengurangan kadar insurans," katanya kepada Bernama dalam rancangan Helo Malaysia Bernama TV di sini pada Rabu.

Beliau berkata, pakar ekonomi negara pasti sudah lama memikirkan alternatif dalam mengurangkan beban rakyat, dan langkah ini perlu dilaksanakan supaya rakyat tidak rasa terbeban dan teraniaya, yang mungkin akan membawa kepada rasa benci terhadap kerajaan.

Selasa lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, pengurangan subsidi bahan api akan menjimatkan wang kerajaan sebanyak RM3.3 bilion yang boleh digunakan untuk disalurkan kepada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan juga projek infrastruktur. - BERNAMA

(Gambar) Inikah wanita yang jalin hubungan sulit dengan Adi Putra?

Posted: 05 Sep 2013 01:31 AM PDT

Sekarang ini pasti ramai antara anda yang tertanya tanya sama ada benar atau tidak Adi Putra terlibat dengan kisah skandal bersama isteri orang ini — sehingga taraf kerakyatan Adi Putra sendiri dipersoal menerusi laporan polis yang kami siarkan.

Adi Putra sudah lebih 7 tahun memohon status penduduk tetap jika masih belum diluluskan, jika.

Dan pastinya ramai juga ingin mengetahui identiti isteri orang yang terlibat dalam kontroversi ini & terima kasih kepada laporan polis yang kini bertebaran dan usaha mereka di forum Cari, ada spekulasi timbul berkaitan identiti sebenar wanita ini.

Menurut maklumat yang kami terima semalam, nama isteri ahli perniagaan itu adalah Nooraida Binti Abdul Talib dan berusia 30 tahun mengikut nombor kad pengenalan yang di'bekalkan.

Sebuah akaun Twitter dengan nama Aida Anne Fasha (@aidafasha) telah didakwa sebagai akaun milik wanita tersebut dan beberapa status yang ditulis melalui akaun itu seakan menggambarkan situasi ketika ini. Dan, yang berikut menarik perhatian kami.


Kedua dua status bertarikh 1 September 2013 di'kirimkan ketika ramai wartawan hiburan & isu semasa mula menghidu perkara ini. Kebetulan?

Laporan Berita Harian menyebut yang suami wanita ini merampas telefon bimbit miliknya pada 7 Ogos 2013 (10 hari selepas Adi Putra & wanita ini mula bermesej) dan menyerahkan kepada pihak polis & makmal forensik untuk dianalisa.

Dan, status Aida Fasha pada 8 Ogos 2013.
Selepas semua ini, ianya masih satu spekulasi. Don't take our word for it.

Rotikaya

Adi Putra hantar gambar 'anu' kepada isteri orang ketika tunai umrah?

Posted: 04 Sep 2013 11:15 PM PDT

Awal pagi ini, beberapa portal hiburan tanahair melaporkan Adi Putra telah didakwa menjalin hubungan sulit serta menghantar beberapa mesej lucah termasuk gambar 'anu'nya kepada seorang wanita yang juga isteri kepada seorang ahli perniagaan.

Namun begitu, tiada maklumat berkenaan kes tersebut diperolehi. Harian Metro pula melaporkan kes ini secara lebih terperinci kes berkenaan dengan menemubual suami kepada wanita berkenaan.

Ikuti laporannya di bawah:

"Orang mengerjakan umrah dan mencari malam Lailatulqadar pada malam terakhir Ramadan, namun dia (artis) menghantar gambar alat sulitnya menerusi aplikasi WhatsApp Messenger (WhatsApp) kepada isteri saya ketika mengerjakan umrah awal Ogos lalu.

"Sepatutnya dia di sana menumpukan sepenuh perhatian mengerjakan ibadat terutama menjelang malam Lailatulqadar bukannya melakukan perkara terkutuk itu," kata suami kepada seorang wanita yang didakwa saling berhubung dengan seorang artis lelaki tanah air menerusi WhatsApp.

Lelaki berusia lingkungan 50-an dan enggan dikenali itu berkata, dia terkilan selepas mendapat tahu mengenai perkara itu sebelum cuba mengajak artis lelaki berkenaan bertemu untuk menyelesaikan masalah.

"Saya akui ada mengajak dia bertemu untuk menyelesaikan masalah ini, namun tidak diendahkan.

 "Perkara ini berlaku dalam hubungan saya bersama isteri dan disebabkan itu, saya berusaha menyelesaikannya.

"Dia bukan saja enggan bertemu saya, malah saya difahamkan dia membuat laporan polis mendakwa saya mengugutnya kerana mengajak dia berjumpa bersendirian.

"Perwatakannya memang nampak baik, tetapi di sebaliknya dia melakukan perkara di luar jangkaan. Saya mendedahkan perkara ini kerana tidak mahu peminatnya terutama wanita terpedaya dengannya.

"Perkara ini berlaku dalam rumah tangga saya dan pastinya saya merasai kesannya," katanya yang enggan mengulas lanjut.

Sehubungan dengan dakwaan tersebut, Adi Putra mendakwa beliau menerima ugutan dari suami wanita berkenaan. Anda boleh baca laporannya di SINI

Gangster ahli politik, KDN sudah kenal pasti individunya

Posted: 04 Sep 2013 10:50 PM PDT

KOTA KINABALU - Kementerian Dalam Negeri sudah mengenal pasti individu yang mempunyai kaitan dengan kongsi gelap dan dikatakan turut bergiat dalam bidang politik di negara ini, kata menteri berkenaan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

"Sekiranya ahli politik ini adalah bekas anggota kongsi gelap, mungkin mereka sudah bertaubat dan tidak adillah untuk mengaitkan mereka lagi dengan kongsi gelap.

"Tapi, jika siasatan mendapati mereka masih mempunyai kaitan dengan kongsi gelap, maka kami akan dedah nama mereka dan mengambil tindakan undang-undang," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Pingat Kedaulatan Negara kepada 56 anggota pasukan keselamatan.

Ahmad Zahid berkata demikian bagi mengulas pendedahan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan bahawa seorang bekas banduan yang pernah menjadi ketua kongsi gelap, kini menjadi pemimpin peringkat rendah sebuah parti politik di Pulau Pinang. - Bernama

Potong elaun menteri, kurangkan majlis keramaian

Posted: 04 Sep 2013 10:40 PM PDT

SHAH ALAM – Memotong elaun menteri dan mengurangkan penganjuran majlis keramaian berbajet besar antara langkah yang boleh diambil kerajaan untuk mengurangkan perbelanjaannya. Pengerusi Pertubuhan Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid), Dr Zaharuddin Abdul Rahman berkata, cara tersebut pernah digunakan khalifah pemerintahan Islam suatu ketika dulu bagi mengawal perbelanjaan negara.

"Langkah pengurangan subsidi untuk berjimat hanya berkesan dalam jangka masa pendek. Sebaliknya, kerajaan perlu memikirkan cara yang lebih komprehensif.

"Kerajaan boleh mencontohi khalifah terdahulu yang memotong kemudahan orang besar dan mengurangkan majlis keramaian yang tidak penting dan melibatkan belanja yang banyak. Jika dilaksanakan dengan bersungguh, kerajaan mampu untuk berjimat dan mempunyai lebihan peruntukan kewangan untuk negara," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya lagi, pendekatan tersebut mungkin dilihat tidak signifikan dari sudut ekonomi, tetapi dapat memberi contoh di mata masyarakat.

"Jumlah yang berjaya dijimatkan mungkin tidak besar. Tetapi, sekurang-kurangnya beban kenaikan tidak hanya dirasai oleh rakyat, malah pemimpin dan orang berpendapatan tinggi.

"Misalnya, elaun petrol untuk menteri perlu dikurangkan selaras dengan kenaikan harga minyak. Jika kerajaan sendiri beri contoh untuk berjimat, barulah masyarakat dapat terima," katanya.

Menurutnya, sebarang isu ekonomi perlu ditangani secara serius oleh kerajaan.

"Kenaikan harga minyak misalnya bagaikan teori domino yang mempunyai kaitan dengan banyak perkara. Apabila harga minyak meningkat, golongan seperti peniaga, pemandu bas dan teksi dan ramai lagi akan terkesan.

"Malah, kos hidup yang tinggi juga boleh menjadi faktor peningkatan kes jenayah. Oleh itu, kerajaan perlu beri perhatian lebih dalam isu ekonomi," katanya.

Rafizi: Potong elaun minyak menteri

Posted: 04 Sep 2013 10:31 PM PDT

SHAH ALAM - Cara paling mudah untuk mengurangkan defisit negara dan membantu menjana ekonomi adalah dengan memotong elaun minyak yang diberikan kepada menteri, timbalan menteri dan pegawai-pegawai kerajaan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, ada hampir 70 menteri dan timbalan. Setiap menteri ada hampir lima pegawai, menjadikan jumlah mereka seramai 350 orang.

"Jika setiap orang diberikan elaun petrol RM1,000 selama sebulan, ia akan menjadi RM350,000 dan untuk tempoh setahun kerajaan perlu mengeluarkan RM4 juta untuk mereka.

"Jika elaun ini dipotong, ia dapat membantu kerajaan untuk perkara lain yang lebih bermanfaat kepada rakyat, ini juga akan mengajar mereka supaya lebih berhati-hati dalam merancang perjalanan dan program mereka." katanya kepada Sinar Harian, pada Rabu.

Beliau berkata, sudah tiba masanya semua menteri sama-sama merasai bebanan yang ditanggung rakyat kesan daripada kenaikan harga minyak.

"Bukan hanya elaun, malah banyak majlis-majlis kerajaan dilihat lebih bersifat membazir.

"Tidak perlu ada lagi tajaan bas, trip bercuti ke luar negara dan banyak lagi. Sekarang, kerajaan perlu berjimat, bukan rakyat," katanya.

Rafizi berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu telus untuk membentangkan apakah program yang boleh mengurangkan pembaziran wang negara.

"Kerajaan perlu tampil memberitahu rakyat mengenai program tersebut. Jangan hanya menyalahkan rakyat.

"PKR juga sudah ada program untuk disyorkan kepada rakyat bagi mengelakkan pembaziran, seharusnya kerajaan juga harus begitu, mengutamakan rakyat dan bukannya menteri atau kroni," katanya.

Isteriku tak puas dengan seks 'halal'...

Posted: 04 Sep 2013 09:31 PM PDT

Gambar hiasan
SAYA sebenarnya tidak tahu apa yang dia mahukan. Malah saya menerima dirinya seadanya dan mahu membimbing dia ke jalan yang benar," ujar Mamat (bukan nama sebenar) ketika meluahkan isi hati mengenai perkahwinannya yang hanya mampu bertahan selama dua setengah bulan.

Bercerita lanjut Mamat memberitahu, perkahwinannya dilangsungkan berdasarkan cinta dan tiada paksaan daripada mana-mana pihak walaupun hakikatnya dia mengetahui kehidupan 'hitam' yang dilalui bekas isterinya itu sebelum mereka diijabkabulkan.

Dia yang juga merupakan seorang hamba Allah yang tidak akan terlepas daripada melakukan kesalahan bagaimanapun sanggup menerima bekas isterinya itu. Malah berniat untuk membimbing dan seterusnya meninggalkan kehidupan yang lalu.

"Secara jujur saya beritahu, kehidupan bekas isteri saya dahulu boleh dikatakan seperti pelacur kelas atasan.

"Ini kerana setiap lelaki yang berdampingan dengannya pasti akan dibawa ke ranjang.

"Walaupun dirinya keji begitu saya sanggup 'kutip', malah menerima dia seadanya dan melupakan segala kehidupannya yang lalu.

"Tapi saya tidak pernah menyangka semuanya hanya lakonan. Dia tetap meneruskan kehidupannya bertukar-tukar pasangan dan mengajak teman-teman lelakinya ke ranjang selepas kami berkahwin," ujarnya lanjut.

Tidak cukup dengan itu, menurut Mamat, segala pemberian semasa perkahwinan mereka dahulu termasuklah wang hantaran berjumlah RM10,000 semuanya diserahkan kepada teman-teman lelakinya.

Mamat yang ternyata kecewa dengan perangai bekas isterinya pada mulanya tidak mempercayai bahawa wanita itu sanggup berbuat demikian memandangkan dia pernah berjanji untuk meninggalkan segala-galanya untuk memulakan kehidupan baharu.

Ternyata janji tinggal janji. Malah Mamat memberitahu, bekas isterinya seolah-olah amat ketagih dengan perangai lamanya yang dahagakan seks lelaki lain serta tidak puas dengan hubungan seks 'halal' bersama suaminya sendiri.

Mamat pernah terfikir sekiranya bekas isterinya itu sanggup dan ingin berubah sudah pasti dia akan memikirkan mengenai dirinya yang sudah 'kotor' dan 'tercemar' sanggup pula diterima oleh seorang lelaki yang telah mengetahui segala-galanya mengenai kegiatan tidak bermoral dirinya selama ini.

Apa yang lebih mengecewakan Mamat, bekas isterinya tidak pernah rasa bersalah dengan apa yang dilakukan.

Dia juga pernah menipu Mamat dengan memberitahu bahawa dia perlu bekerja di luar daerah. Tetapi pada hakikatnya dia pergi berfoya-foya dengan teman lelakinya di sebuah pusat peranginan terkenal di Pahang.

"Sebenarnya daripada 'kerja luar daerah' itulah segala-galanya terbongkar, apabila saya menjumpai resit dia menginap di sebuah hotel di pusat peranginan tersebut.

"Bukan itu sahaja, saya turut menjumpai resit minuman di pusat peranginan itu yang tercatat pukul 3 pagi dan hanya ada dua pesanan minuman sahaja dibuat.

"Waktu itu saya berasa sangat dihina dan ditipu hidup-hidup. Setelah bertanya dan disoal, akhirnya bekas isteri saya mengaku berada di pusat peranginan itu bersama kekasihnya," katanya dalam nada sebak.

Begitupun, Mamat berkata, dia tetap memaafkan bekas isterinya itu dan ingin memberi peluang kedua kepadanya. Namun lain pula yang jadi apabila seorang rakan memberitahu dia terserempak dengan bekas isterinya dengan lelaki lain dalam keadaan begitu intim.

Mamat yang begitu tawar hati dengan perangai bekas isterinya yang telah diberikan peluang untuk menginsafi diri itu akhirnya mengakibatkan mereka berdua bergaduh.

Dalam pergaduhan itu bekas isterinya sanggup menghina dan mencerca dirinya.

Kata Mamat, dia sememangnya tidak pernah menyangka bahawa bekas isterinya sanggup menghina dirinya semata-mata ingin bersama dengan teman-teman lelakinya.

Dia akhirnya mengambil keputusan bercerai dengan wanita itu.

Apa yang lebih mengejutkan Mamat, selepas perkara tersebut berlaku, dia cuba berbincang perkara itu dengan keluarga mentuanya tetapi sangkaannya tidak seperti yang diharapkan.

"Cuba bayangkan, saya berkunjung ke rumah mentua di Pantai Timur untuk berbincang mengenai perkara tersebut serta memberitahu perkara yang telah berlaku antara saya dengan anak mereka.

"Tetapi apa yang mengejutkan ialah mereka tidak mempercayai apa yang diceritakan oleh saya. Mentua menyokong apa yang dilakukan oleh anak mereka.

"Di sini nampak sangat seolah-olah mereka tahu mengenai kegiatan anak mereka selama ini tetapi tidak menegah apatah lagi memberi nasihat untuk meninggalkan segala perbuatan terkutuk itu," jelasnya.

Mamat yang kini tetap menduda tidak pernah terfikir untuk berkahwin lain. Peristiwa tersebut tetap segar dalam ingatan walaupun telah berlaku empat tahun yang lalu.

Yang pasti, hari ini setelah empat tahun, Mamat baru-baru ini akhirnya menerima permohonan maaf daripada bekas isterinya atas apa yang telah dilakukan.

Malangnya Mamat menegaskan, dirinya sama sekali tidak akan memaafkan perbuatan bekas isterinya itu.

Mamat memberitahu dia sebenarnya bukan berdendam tetapi sehingga kini telinganya masih terngiang-ngiang segala cercaan serta makian yang pernah dihamburkan oleh bekas isterinya itu.

Walaupun tidak pernah ambil peduli lagi akan kehidupan bekas isterinya selepas mereka bercerai, Mamat mendapat tahu bahawa bekas isterinya kini terkontang-kanting ditinggalkan oleh setiap teman lelakinya apabila telah mendapat teman wanita lain.

"Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya dan dalam hal saya ini mungkin tuhan ingin menunjukkan saya sesuatu.

"Mula-mula teman lelakinya meninggalkannya untuk seorang wanita lain dan selepas ini tidak tahu pula apa yang akan berlaku.

"Cuma satu apa yang saya harapkan agar dia segera bertaubat dan menginsafi dengan apa yang telah berlaku sebelum semuanya terlambat kerana ajal maut kita tidak boleh jangka," beritahu Mamat sebelum mengakhiri bicara.

Keluarga@Utusan

Cheaper fuel not possible, says Petronas

Posted: 04 Sep 2013 08:50 PM PDT

KUALA LUMPUR: Petronas has clarified there is a common misconception that Malaysia will be able to produce cheaper petroleum products such as gasoline and diesel if it were to produce and consume its own crude oil.

However, the national oil corporation said that the Tapis blend of crude oil found in Malaysian waters was the most expensive crude feedstock.

As such, by exporting its Tapis blend and importing the lesser quality sour crude for its own domestic consumption, Malaysia has benefited further by reaping higher for its crude oil natural resource while ensuring energy security for its own domestic consumption.

Petronas said this in a statement last night in light of the recent subsidy rationalisation by the government which led to concerns and misconceptions brought up by certain members of the public.

The expectations by these parties was that Malaysians should enjoy consuming petroleum products, especially gasoline and diesel, at minimal price in line with the country's status as an oil-producing nation, it said.

This is in contrast to nations such as Saudi Arabia and other Middle East countries that produce cheap sour crude in large quantities.

Tapis blend fetches a considerable premium over the average blend with its price commanding a premium of US$122.96 per barrel on August 30, 2013, compared with commonly trade crude oil Brent blend at US$115.38 on the same day.

Petronas said that the current retail pump prices of petroleum products in Malaysia does not reflect the real cost of producing the commodity as it does not track and reflect the changes in crude costs.

This is because the difference and impact of crude changes has been absorbed by heavy government subsidies.

Crude oil prices have been on the uptrend due to political and security uncertainties in the Middle East such as Egypt and Syria.

"Despite this, pump price of gasoline and diesel retailing in Malaysia has remained flat at the expense of the growing subsidy amount."

"Heavy subsidy is an unsustainable expenditure in the long term.

"Additionally, it promotes energy inefficiency and imprudent consumption, Petronas said.

-Bernama

Beban guru: Pembantu pentadbiran diwujudkan

Posted: 04 Sep 2013 08:31 PM PDT

KUALA LUMPUR 4 Sept. - Sebanyak 10,000 jawatan pembantu pentadbiran akan diwujudkan di sekolah-sekolah seluruh negara bagi membantu meringankan beban guru dalam menjalankan tanggungjawab pentadbiran.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, rancangan yang merupakan sebahagian daripada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 itu akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat.

"Memang guru ada terasa beban dengan kerja-kerja pentadbiran tetapi itu merupakan sebahagian daripada tanggungjawab guru.

"Begitupun, antara langkah untuk mengurangkan beban ini adalah setiap sekolah akan dihantar seorang Pembantu Pentadbiran dan secara keseluruhannya seramai 10,000 kakitangan akan dihantar berperingkat-peringkat," katanya ketika menjadi tetamu dalam rancangan Soal Jawab TV3 di sini hari ini.

Menurut Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan, pelan yang mengambil tempoh dua tahun kajian itu sememangnya memberi penekanan besar kepada soal guru yang berkualiti dan berkemahiran.

Katanya, daripada 35,000 guru Bahasa Inggeris yang gagal mencapai tahap penguasaan penuh, sebanyak 5,000 guru telah diberikan latihan dan 10,000 guru lagi akan mengikuti latihan sama.

"Tidak hanya terbatas kepada guru Bahasa Inggeris, sebanyak 410,000 guru di seluruh negara akan dinilai dalam instrumen bersepadu," katanya.

Dalam pada itu, Muhyiddin memberitahu, PPPM akan memberi tumpuan untuk melonjakkan bidang matematik dan sains di samping melahirkan modal insan yang berkualiti.

"Kita mahu melahirkan pelajar cemerlang dari segi akademik dan kokurikulum serta ada perimbangan sahsiah diri dan budi pekerti, dengan kata lain, insan kamil yang lengkap serba-serbi," katanya.

Jelas beliau, PPPM dihasilkan menerusi pelbagai rundingan meja bulat, program hari terbuka dan telah menerima beribu-ribu memorandum daripada golongan pendidik, ibu bapa, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta segelintir golongan ekstrem.

"Dalam menyediakan laporan ini juga, kita mendapatkan pandangan pakar pendidikan dari Korea Selatan, Singapura dan Kanada serta pakar-pakar pendidikan tempatan," katanya.

Katanya, pelan yang mengambil tempoh kajian selama dua tahun itu meliputi segenap aspek termasuk dalam soal pendidikan vokasional, pendidikan Islam serta pendidikan khas untuk orang kurang upaya (OKU).

Tambahnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah memberi komitmen untuk menyokong sepenuhnya PPPM 2013-2025 yang akan dibentangkan Jumaat ini.

"Hanya dengan sokongan dan penglibatan semua pihak, baru kita dapat melihat hasil pelan ini dan dalam tempoh 13 tahun ini harus ada penambahbaikan dalam bidang pendidikan yang setara dengan negara-negara maju," katanya.

Cuepacs sokong kenaikan harga petrol

Posted: 04 Sep 2013 08:10 PM PDT

SEREMBAN - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menyokong tindakan kerajaan yang menaikkan harga petrol dan diesel sebanyak 20 sen, sekiranya memberi faedah kepada rakyat untuk masa hadapan.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, Cuepacs bersetuju sekiranya kenaikan dibuat dapat membantu rakyat, terutamanya dalam pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) yang dijangka akan dibentangkan dalam bajet pada penghujung tahun ini.

"Kita menyokong dengan kenaikan tersebut sekiranya kerajaan mengambil langkah memberi manfaat kepada rakyat dalam bentuk lain, seperti pemberian BRIM yang berganda iaitu daripada RM500 kepada RM1,000, juga bantuan lain kepada rakyat.

"Selain itu, kita juga mahu agar bantuan yang diberi kerajaan perlulah dilakukan secara berterusan, bagi memastikan rakyatnya tidak rasa terbeban dengan kenaikan tersebut, kerana kita khuatir ada barang lain pula yang akan naik nanti.

"Walau bagaimana pun, saya mengharapkan kerajaan sudah memikirkan sesuatu bagi memberi manfaat berterusan kepada rakyatnya sebelum keputusan untuk menaikkan harga petrol dan diesel dilakukan, selain memikirkan impak daripada kenaikan tersebut," katanya kepada Sinar Harian.

Tambah Omar, sekiranya kerajaan mengurangkan subsidi tersebut, ini bermakna lebihan terhadap peruntukan itu seharusnya dikembalikan semula kepada rakyat, tidak kira dalam apa jua bentuk.

Padah pil kuda, pemain Kelantan digantung

Posted: 04 Sep 2013 07:40 PM PDT

Zamri digantung 2 tahun, ujian makmal India sahkan sampel B turut positif

Kelana Jaya: Pemain simpanan Kelantan, Zamri Ramli yang digantung dua tahun selepas didapati positif ujian doping ketika aksi final Piala FA 29 Jun lalu tidak boleh berdolak dalik untuk menutup kesalahan apabila dia disahkan menggunakan pil kuda.

Pengesahan jenis dadah 'methamphetamine' yang digunakan pemain itu diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Taufek Abdul Razak, semalam selepas ujian Sampel B yang dijalankan di makmal di India didapati turut positif.

Perkembangan terkini sekali gus mengesahkan laporan BH Sukan bertarikh 25 Ogos lalu yang mendedahkan Zamri yang berusia 23 tahun menggunakan pil kuda walaupun sebelum itu menafikan dengan mendakwa kononnya hanya mengambil makanan kesihatan tambahan dan tidak menyangka ia mengandungi 'dadah terlarang' sebelum perlawanan itu.

"Daripada laporan ujian Sampel A dan B yang dijalankan di makmal doping di India, sah dadah yang digunakan adalah jenis 'methamphetamine'.

"Barang larangan diambil itu jelas dilarang oleh FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa) dan WADA (Agensi Anti-Doping Antarabangsa). Selepas mengambil kira aspek umur dan latar belakang, jawatankuasa berpuas hati untuk mengenakan hukuman gantung dua tahun," kata Taufek.

Peluang kedua

Bagaimanapun, Zamri yang dikenakan hukuman gantung dua tahun mendapat peluang kedua apabila jawatankuasa itu menangguhkan sementara hukuman bagi membolehkannya mengemukakan rayuan kepada Jawatankuasa Rayuan FAM.

Taufek berkata pihaknya akan mengeluarkan surat kepada pemain berkenaan dalam tempoh 14 hari dan di dalamnya akan dinyatakan tempoh untuk dia mengemukakan rayuan.

"FAM memandang serius kes ini bagi mengelak kejadian sama menular kepada pemain lain. Berhubung jumlah hukuman yang mungkin akan dikurangkan bergantung kepada Jawatankuasa Rayuan FAM," katanya.

Sementara itu, pengurus Kelantan, Azman Ibrahim berkata KAFA menerima keputusan itu tetapi akan membuat rayuan.

Russia hantar sistem misil S-300 ke Syria

Posted: 04 Sep 2013 07:31 PM PDT

Sistem peluru berpandu S-300 yang sepatutnya dihantar Russia ke Damsyik.
Penghantaran komponen lain ditangguh kerana bayaran

Moscow: Presiden Russia Vladimir Putin, mengesahkan bahawa negara itu sudah menghantar beberapa komponen sistem peluru berpandu canggih S-300, tetapi mengaku penghantaran lain ditangguhkan.

"Kami sudah menghantar komponen peluru berpandu S-300, tetapi penghantaran keseluruhan komponen belum dilakukan dan kami sudah menangguhkannya," kata beliau.
Beliau yang bercakap dalam satu temuramah dengan stesen televisyen Channel One menjelang sidang G20 minggu ini bagaimanapun enggan mengulas punca penangguhan itu.

Namun, laporan menyatakan penangguhan dibuat berikutan kerajaan Syria belum membuat pembayaran bagi komponen yang sudah dihantar.

Kontrak penjualan senjata antara Russia dan Syria dikecam keras kuasa Barat yang mendakwa Moscow menyerahkan kepada Damsyik senjata yang akan menentang serangan udara jika dilaksanakan nanti.

Tidak mencukupi

Sumber tentera memaklumkan kepada agensi berita RIA Novosti selepas temuramah itu bahawa komponen yang dihantar tidak mencukupi untuk membina sistem peluru berpandu S-300 yang lengkap dan tidak boleh digunakan sebagai senjata.

Sementara itu Putin menggesa kuasa Barat mengemukakan bukti kukuh serangan senjata kimia di Syria kepada Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Russia akan bertindak tegas jika terbukti dalang di sebalik jenayah terbabit.

Putin juga memberi amaran bahawa tindakan tentera oleh Barat ke atas rejim Syria tanpa sokongan Majlis Keselamatan PBB akan dianggap sebagai pencerobohan.

Ketika ditanya sama ada Russia akan bersetuju dengan tindakan tentera diketuai Amerika jika terbukti rejim kerajaan Syria yang melakukan serangan itu, Putih berkata "Saya tidak menolak perkara itu" namun bertegas, kuasa Barat masih perlu mengemukakan bukti.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan pemberontak terbabit dalam serangan itu. - AFP

Laporan polis terhadap Adi Putra, jalin hubungan sulit dengan isteri orang?

Posted: 04 Sep 2013 06:31 PM PDT

Ini berita paling panas yang akan menjadi bualan ramai untuk beberapa minggu yang akan datang. Seorang ahli perniagaan membuat laporan polis terhadap Adi Putra mendakwa pelakon itu ada hubungan sulit dengan isterinya.

Ahli perniagaan berkenaan berbuat demikian selepas dia mengalami tekanan perasaan dan gangguan mental hingga menyebabkan hubungan dirinya dengan isteri terjejas sehingga dia bertengkar hampir setiap hari.

Skandal itu terbongkar apabila ahli perniagaan berkenaan menyemak telefon bimbit milik isterinya pada 7 Ogos lalu apabila terdapat SMS, Instagram dan WhatsApp artis berkenaan yang antara lain mengandungi kata-kata dan gambar lucah termasuk gambar lucah pelakon berkenaan.

Rotikaya

bERANIKAN hATI

Posted: 05 Sep 2013 03:12 PM PDT

bERANIKAN hATI


A.SAMAD SAID - 'TUA KUTUK TAK SEDAR DIRI'.

Posted: 04 Sep 2013 07:12 PM PDT

Disaat rakyat jelata dipohon lebih cintakan negara, disaat itu juga 
Si Tua Kutuk ini diperkudakan untuk membenci negaraAkhirnya A.Samad Said aka Pak Jenglot ditahan pihak polis pada tengah malam beberapa hari lepas. Maka riuhlah pihak pembangkang menempelak polis yang kononnya tidak berperikemanusiaan. Anu arr pertikaikan kepada penahanannya ditengah malam? Soalnya kemana pula dia pergi pada siang hari? Bahkan pihak polis telahpun menawarkan agar Jenglot itu menyerah diri, tetapi kenapa diabaikan?

Pihak pembangkang mengambil kesempatan untuk merperlekehkan tindakan pihak polis. Rata-rata pemimpin pembangkang menghentam pihak polis. Bahkan Anu arr mendesak Zahid Hamidi memohon maaf atas tindakan pihak polis itu. (Baca Sini)

Hakikatnya adalah pembangkang ingin meperlihatkan kepada rakyat bahawa pihak kerajaan tidak langsung berwibawa. Sama ada agensi-agensi kerajaannya bahkan menteri-menterinya sendiri. Justeru kita ingin melihat semua para menteri agar komited dengan segala apa yang dilakukan, itupun setelah dipertimbangkan dengan hati-hati. Kita tidak ingin melihat ada menteri yang meludah dan menjilatnya kembali, tidak juga inginkan menteri yang mengucup keris dan memohon maaf apabila disesak.

Kerajaan sudah menangi PRU13 sama ada dengan sokongan semua atau tidak, sama ada dengan 2/3 atau tidak, kerajaan sudah diberikan mandat dan kuasanya. Tidak ada hati siapa atau kaum mana-mana lagi yang patut dijagai kerana menjelang PRU14 nanti yang hitam hatinya akan tetap hitam juga.

Dalam kes A. Samad Said, kita boleh hormati beliau sebagai seorang Sastrawan Negara, kita juga boleh mengasihani beliau untuk tidak bertindak 'terlalu' keras terhadapnya sebagai seorang 'Jenglot Tua Kutuk Tak sedar Diri', namun tindak tetap perlu diambil agar tidak dijadikan contoh dan ibarat dikemudian hari.

Kita 'tabik' kepada Zahid Hamidi atas ketegasan tindakan beliau selama ini. Pemimpin begini yang kita ingini dalam membantu DS Najib menerajui bahtera dalam melayari zaman. Pemimpin yang sentiasa tegas namun berhemah. Akhirnya kita teringat dan rindui zaman pentadbiran Tun Mahathir.