Selasa, 14 Februari 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Feb 2012 01:06 PM PST

Apa Yang Tersirat


NFC langgar syarat pinjaman: Nazri

Posted: 14 Feb 2012 12:13 AM PST

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz, anda tidak perlu sebagai peguam untuk mentafsir, isu NFC.

Sungguh mudah katanya, NFC mendapat pinjaman untuk menternak lembu, agar supaya negara tidak tergantung kepada daging import, selain itu, agar harga daging dapat dibeli dengan harga lebih murah.

Disebabkan, tujuan pinjaman tersebut diberikan untuk menternak lembu, kemudian digunakan untuk tujuan lain, nyata NFC melanggar syarat pinjaman.

Sementara itu, Nazri menafikan bahawa laporan bahawa beliau meminta Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, perlu kembalikan wang pinjman dan beliau tidaklah perlu meletakkan jawatan. Sebaliknya katanya NFC yang perlu bayar balik. NFC tiada kena mengena dengan Shahrizat, katanya.

Amerika dan Israel mahu kerajaan sekarang ditukar: Tun Mahathir

Posted: 13 Feb 2012 09:42 PM PST

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa bahawa Amerika Syarikat dan Israel berminat melihat kerajaan di Malaysia sekarang ditukar seperti yang berlaku di Asia Barat.

Menulis di blog chedet.cc, beliau berkata kerajaan yang ada sekarang tidak disenangi oleh Amerika kerana bersikap berkecuali, berbaik-baik dengan Cina dan Russia dan tidak menyokong sentimen Barat terhadap Iran dan beberapa negara lain.

"Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar.

"Memang pun Malaysia menjadi calon untuk 'regime change' kerana Malaysia tidak mengiktiraf Israel dan mengkritik beberapa dasar Amerika Syarikat.

"Adalah menjadi harapan Amerika, apabila 'regime change' berjaya di Malaysia dan Anwar menjadi Perdana Menteri maka mungkin Malaysia akan ada hubungan diplomatik dengan Israel dan menjauhkan diri dari perjuangan Palestin.

"Dengan ini sebuah kerajaan boneka akan tertubuh di Malaysia yang akan sokong apa sahaja usaha Amerika untuk menakluk dunia," kata Mahathir.

Beliau mengulas kenyataan bekas timbalannya itu semasa ditemubual dengan majalah Wall Street Journal yang berkata beliau menyokong usaha "melindungi keselamatan negara Israel".

Pada masa yang sama, pada wawancara itu, Anwar turut menegaskan bahawa kepentingan sah rakyat Palestin juga mesti dilindungi.

Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel tetapi kerajaan mengakui bahawa mereka tidak boleh menghalang syarikat-syarikat swasta daripada berurus niaga dengan rejim itu.

901 Bebaskan Anwar: Azmin disiasat polis

Posted: 13 Feb 2012 08:06 PM PST

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dipanggil melapor diri kepada polis esok berhubung siasatan terhadap perhimpunan 9 Januari lalu di kompleks mahkamah Kuala Lumpur, kata Naib Presiden N Surendran.

Surendran bagaimanapun beranggapan siasatan itu bermotif politik dan dibuat dengan niat jahat bagi mengganggu dan menakut-nakutkan kepimpinan PKR.

"Harus diingat polis sendiri yang bersetuju agar perhimpunan 901 diadakan di hadapan bangunan Mahkamah Jalan Duta.

"Justeru mengapa diadakan siasatan ini?" soal Surendran yang juga peguam hak asasi manusia.

Whitney Houston korban arak, dadah

Posted: 13 Feb 2012 07:29 PM PST

LOS ANGELES: Whitney Houston dilaporkan mati akibat campuran sejumlah ubat-ubatan termasuk pil merawat tekanan dikenali dengan nama dagangan Xanax dan alkohol.

Sumber berkata, pegawai koroner Los Angeles memberi tahu keluarga Whitney, kandungan air di paru-paru penyanyi popular itu tidak mencukupi untuk menganggap dia lemas dalam tab mandi di bilik Hotel Beverly Hilton.

Malah, kata sumber itu, koroner percaya Whitney mati sebelum kepalanya tenggelam di dalam tab berkenaan.

Laman sesawang gosip TMZ melaporkan, mayat Whitney sebenarnya ditemui ibu saudaranya, Mary Jones, bukan pengawal peribadi seperti dilaporkan kelmarin.

Pada Khamis, Whitney dilihat berpesta sehingga mabuk dan sempat bergaduh dengan pengawal keselamatan pusat hiburan berkenaan.

Petang keesokan harinya, Whitney sekali lagi berpesta secara melampau.

Kata sumber, beberapa botol Lorazepam, Valium, Xanax dan ubat tidur ditemui di bilik Whitney.

"Ubat itu dipercayai bertindak sebagai penenang, menyebabkan Whitney tertidur dalam tab mandi sebaik saja ia bercampur dengan alkohol yang diambil petang sebelumnya," katanya.

Pejabat koroner Los Angeles secara rasmi enggan memberi komen terhadap khabar angin mengenai penemuan air dalam paru-paru Whitney yang boleh mengaitkannya dengan insiden lemas.

Maklumat lanjut mungkin hanya dikeluarkan selepas semua siasatan disiapkan dan ia dijangka mengambil masa antara satu hingga dua bulan.

Polis juga tidak membenarkan sesiapa melawat mayat berkenaan selagi ia berada dalam kawalan mereka.

TMZ melaporkan, pada peringkat awal ramai pihak percaya mayat Whitney ditemui bekas teman lelakinya yang muda 17 tahun, Ray-J.

Namun, Ray-J mendakwa dia tidak berada "di mana-mana tempat berhampiran lokasi kejadian" tetapi tetap bersedih.

"Dia ada menghubungi saya melalui telefon tetapi tidak sempat dijawab," katanya.

Ketika Whitney mati, bekas suami penyanyi itu, Bobby Brown, berada di Nashville.

Walaupun dilaporkan menangis akibat kematian Whitney, Brown tetap muncul di pentas bersama kumpulannya, New Edition, dan sempat menjeritkan "Aku sayang kamu, Whitney!" ketika konsert berkenaan. - DM

Sokong Israel: Nik Aziz minta Anwar tarik balik kenyataan

Posted: 13 Feb 2012 06:09 PM PST

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya yang menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti yang dilaporkan The Wall Street Journal (WSJ), baru-baru ini ataupun menyaman majalah itu jika laporan berkenaan adalah tidak benar.

Beliau berkata, gesaan itu dibuat selepas dipersetujui sebulat suara oleh Majlis Syura Ulama PAS yang juga selari dengan pendirian parti itu supaya tidak mengiktiraf negara Israel.

"Sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka saya dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi
membersihkan nama beliau," katanya dalam satu kenyataan lewat malam tadi.

Anwar yang juga adalah Ketua Pembangkang, sebelum ini dilapor menyokong usaha menjaga keselamatan Israel ketika beliau ditemu ramah akhbar WSJ.

Menurut Nik Aziz, pendirian PAS tegas dan tetap dengan prinsip, sekali-kali tidak mengiktiraf negara Israel sebagaimana yang juga ditegaskan menerusi pendirian di kalangan gerakan Islam antarabangsa.

Sebaliknya, PAS katanya, menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestin yang dihina di bumi sendiri.

"Wajib ke atas umat Islam bukan sahaja di bumi Palestin malah seluruh dunia, berusaha sedaya upaya untuk membebaskan Palestin sepenuhnya. Adalah haram menerima kewujudan negara yang haram.

"Maka PAS menolak penyelesaian dua negara, satu untuk rakyat Palestin dan satu lagi bernama Israel untuk Yahudi Zionis," katanya lagi.

Beliau yang juga adalah Menteri Besar Kelantan berkata keselamatan Israel juga bukanlah tanggungjawab yang perlu dipikul oleh orang Arab atau umat Islam kerana negara itu ditegakkan atas dasar kezaliman.

"Islam sebagai agama yang sangat mementingkan hak asasi, keadilan, keharmonian dan hubungan baik antarabangsa, tentu sekali tidak dapat berkompromi dalam isu kezaliman
ini," katanya lagi.

Sementara itu, Bernama melaporkan Nik Aziz selepas menghadiri jamuan malam Anggota Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia malam semalam berkata sepucuk surat yang meminta Anwar menarik balik kenyataan tersebut dan ditandatangani beliau, telah dihantar kepada Ketua Umum PKR itu.

"Kita sebagai kawan, kewajipan kita ialah tegur-menegur, apa yang kita tengok pada kawan kita tidak betul, kita tegur dan apa yang kawan kita tengok tidak betul pada kita, dia kena tegur kita. Itu ajaran agama Islam.

"Saya sudah tunaikan tanggungjawab saya sebagai seorang kawan, sebagai Mursyidul Am PAS supaya dia tarik balik kenyataan dia mengenai Israel," katanya.

Sebelum ini, Anwar mendakwa kenyataannya berhubung isu Israel dan Palestin diputar belit bagi menggambarkan beliau mengkhianati aspirasi rakyat Palestin.

Katanya, dalam wawancaranya dengan media antarabangsa itu, beliau menegaskan kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan jika syarat itu dipenuhi maka wajar hak rakyat Israel juga dihormati.

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Feb 2012 11:30 AM PST

PEJUANG BANGSA


BR1M : Dana bukan pinjaman bukti kerajaan BN cekap uruskan kewangan negara

Posted: 14 Feb 2012 10:35 AM PSTKerajaan tidak meminjam daripada mana-mana pihak termasuk Bank Dunia atau menggunakan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membiayai Program Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Kementerian Kewangan, dalam kenyataan hari ini, menjelaskan bahawa kerajaan melaksanakan program BR1M menggunakan peruntukan perbelanjaan mengurus yang diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalam Bajet 2012.

Oleh itu, adalah jelas kerajaan tidak meminjam daripada mana-mana pihak. Kerajaan juga tidak menggunakan wang KWSP atau mana-mana entiti tempatan untuk membiayai program ini," katanya.

Program BR1M yang bertujuan mengurangkan beban rakyat berpendapatan rendah dan mudah terjejas akibat kenaikan kos sara hidup mendapat sambutan mengalakkan daripada kalangan rakyat Malaysia yang berpendapatan kurang daripada RM3,000.

Sehingga kelmarin, sebanyak RM602,579,500 baucar BR1M sudah ditunaikan.

Dalam tempoh yang sama, sebanyak 4,597,434 orang sudah membuat permohonan BR1M dan 3,580,916 permohonan diluluskan.

Bagi pemohon yang gagal, rayuan semula BR1M boleh dibuat sehingga 15 Mac dan format khas rayuan BR1M boleh didapati di pejabat cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) serta boleh dimuat turun daripada laman web Kementerian Kewangan www.treasury.gov.my.

Menurut Kementerian Kewangan, sebanyak 54,531 permohonan borang rayuan sudah diterima dengan 31,368 permohonan rayuan masih diproses dan 21,827 permohonan diluluskan.

Antara sebab permohonan BR1M tidak berjaya ialah maklumat di borang permohonan tidak lengkap atau salah, pendapatan isi rumah melebihi RM3,000 dan permohonan lebih daripada sekali oleh individu dalam isi rumah yang sama.

"Kerajaan amat berpuas hati dengan kejayaan program BR1M yang sedang dilaksanakan dengan giatnya. Bagi mereka yang tidak berjaya dan belum mengemukakan rayuan, mereka dipohon berbuat demikian dengan segera," katanya. - BERNAMA

SPRM sahkan BR1M bukan rasuah

Posted: 14 Feb 2012 09:04 AM PST

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menafikan dakwaan pihak tertentu kononnya Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 adalah rasuah dari kerajaan.

Ketua Pesuruhjayanya, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed berkata, bantuan itu adalah untuk meringankan beban rakyat terutama golongan miskin.

"Itu (BR1M) bukan rasuah," kata beliau semasa sesi soal jawab mengenai Memperkukuh Integriti dan Menghapus Penipuan Perolehan pada Forum Perolehan Kebangsaan untuk Sektor Awam dan Swasta 2012 di sini hari ini.

Oleh itu, kata beliau, terpulang pada rakyat untuk memutuskan sama ada mereka puashati dengan usaha kerajaan itu dan bukan menerusi dakwaan parti-parti politik dan badan-badan bukan kerajaan.

"Jika mereka (rakyat) tidak menyukainya, beritahu (kerajaan)... biarkan orang ramai membuat keputusan," kata beliau.

Live ! AMAN KAMPUS serang Parlimen Batu Kawan

Posted: 14 Feb 2012 05:28 AM PST

GPB sekarang berada di program Jelajah AMAN KAMPUS di DUN Prai di dalam Parlimen Batu Kawan.

Pentas Anak Muda menjadi program malam ini dengan menampilkan pemimpin2 pelajar terdiri pelbagai kaum . Mereka menerangkan pelbagai isu semasa termasuk Isu Bajet 2012,AUKU ,demontrasi jalanan dan lain-lain.Hari Kekasih: NGO Islam bantah kenyataan Karpal

Posted: 14 Feb 2012 03:49 AM PST

Sebentar tadi NGO Melayu P.Pinang iaitu PAJIM telah mengadakan demontrasi bantahan terhadap kebiadapan Karpal Singh yang menyokong sambutan hari kekasih.

Seramai 20 orang ahli NGO ini terdiri daripada ahli ahli PAS berkumpul menyatakan bantahan mereka tentang campur tangan pemimpin Dap ini.

Turut hadir ketika itu adalah timbalan pengerusi PAJIM En Arif Ibrahim bersama Zaidi Abu Bakar beliau ada pengerusi tetap PAS Kawasan Tanjung

Karpal dalam kenyataan telah mempertikaikan tindakan Kerajaan yang melarang sambutan hari Valentine kerana berpendapat ia menyekat hak kebebasan manusia.Beliau turut menyelar PAS kerana membantah mengenai isu ini.

Mat Sabu ,Salleh Man, Yusni Md Piah selaku pemimpin Pas di negeri Karpal ada berani ke menegur dalam isu ini ?Adun Tong Gas amal politik gengster, ugut penganjur debat Guan Eng VS Soi Lek !!

Posted: 14 Feb 2012 01:40 AM PSTIni satu lagi politik samseng dipraktikan dalam parti chauvinis DAP . Pasal debat Cina antara Guan Eng dan Soi Lek ,   si Adun Tong Gas Komtar ugut penganjur supaya benarkan ramai penyokong chauvinis DAP masuk dewan berkenaan .

Yang paling ganas tu , marah kepada penganjur bahawa penyokong ketua regim DAP tak perlu daftar nama .

Woi apek !! Ingat program ini bapak DAP punya ka ....memang tak hormat langsung majlis ..

Macam ini la perangai Cina Chauvinis dan Rasis ...kurang ajar & biadap macam Bos nya !


"250 ahli DAP dan penyokong kami akan berada di tempat perbahasan pada pukul 4 petang. Sekiranya tiada duduk disediakan untuk mereka, saya tidak dapat memberi jaminan sekiranya ada kejadian yang tidak diingini berlaku,""kata Ng Wei kepada pemberita di pasar Chowrasta di sini har ini.


Ng berkata pihaknya telah meminta 300 tempat namun pihak penganjur hanya memberikan 200 tempat sahaja kepada mereka.


"Pihak ASLI mengenakan syarat bahawa 200 nama yang diberikan mesti mendaftar sebelum pukul 8 pagi. Kami tidak bersetuju kerana kami bukan hendak menghadiri persidangan tersebut sepanjang hari.


"Kami hanya berminat untuk mendengar perbahasan berkenaan. Oleh sebab itu, saya terpaksa memberi kata dua kepada pihak penganjur berhubung perkara ini," katanya.

Sokong Israel : Portal jilat Anwar mengamuk kat Nik Aziz & Majlis Syura !

Posted: 14 Feb 2012 12:36 AM PSTPENULIS hilang kata-bila dimaklumkan bahawa Majlis Syura Ulama sebagai badan tertinggi dalam PAS, mengutus surat penjelasan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kenyataannya untuk melindungi keselamatan Israel yang disiarkan dalam The Wall Street Journal (TWSJ) pada Januari.

Penulis kurang pasti apa yang berlaku sepanjang masa dari sejak temubual itu diadakan sehingga Majlis Syura Ulama mengadakan mesyuarat semalam, tidakkah ada seorang pun kepimpinan tinggi PAS yang meluangkan sedikit masa bertanyakan hal sebenar berhubung kenyataan tersebut dengan Anwar sendiri?

Walaupun surat tersebut tidak ada significant dari segi Pakatan Rakyat itu sendiri tapi dari sudut moral dan politiknya, ia melambangkan kewujudan perpecahan dalaman yang serius sedang berlaku dalam Pakatan Rakyatnya.

Satu hal yang lain, penulis tidak nampak keperluan PAS memberikan kata dua kepada Anwar sama ada menarik balik kenyataan tersebut atau menyaman TWSJ jka akhbar tersebut telah memutar belitkan kenyataannya.

Membincangkan soal Anwar di dalam mesyuarat Majlis Syura Ulama itu sendiri pun sudah agak keterlaluan (Anwar bukan ahli PAS), apatah lagi mengutuskan surat dan memaksa beliau untuk membuat pilihan mana yang perlu diikutinya.

Kelihatan Majlis Syura Ulama menari mengikut rentak putar belit yang gendangnya dipalu UMNO berhubung dengan perkara tersebut. Penulis sudah sebutkan bahawa kenyataan Anwar itu perlu dilihat dari konteks yang betul, iaitu berkaitan dengan konsep Penyelesaian Dua Negara yang diterima semua negara-negara Arab dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sendiri!

Penulis sedar PAS sedang terdesak untuk turut sama bersetuju dalam hal ini dengan Anwar kerana isu Israel ini dijadikan perkara yang terlalu sensitif pada satu masa untuk menentang UMNO dan BN terutama pada dekat 80an – 90 an. Hakikatnya banyak perkara telah berubah sejak itu dengan lebih banyak negara Islam kini mengiktiraf kewujudan negara yahudi tersebut.

Mesir yang pernah berperang dengan Israel itu pun telah menjalinkan hubungan diplomatik lebih 30 tahun dengan Israel dan banyak membantu negara itu menyekat bekalan senjata yang cuba dihantar kepada pejuang Palestin.

PAS perlu sedar, permusuhan tidak akan menyelesaikan perbalahan yang wujud sekian lama dalam konflik Israel-Palestin. Datuk Seri Anwar sebagai seorang tokoh Islam yang pandangannya diterima banyak pihak dikalangan dunia Arab, menggunakan pendekatan diplomasi yang sama kerana matlamat utamanya ialah kewujudan negara Palestin itu sendiri.

Penulis dapat merasakan bahawa Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, telah diberi maklumat yang salah berhubung dengan pandangan ini sehingga membawa kepada keputusan itu.

Penulis juga kesal kerana Nik Aziz tidak mengunakan pertimbangan yang betul sebelum membuat keputusan demikan, disamping masih lagi menggunakan media UMNO seperti Utusan Malaysia untuk menyatakan pendirian parti.

Untuk 2 perkara ini sahaja Nik Aziz, Majlis Syura Ulama dan Pas sendiri sudah sewajarnya diberikan surat tunjuk sebab oleh kepimpinan Pakatan Rakyat sendiri.

Ada masanya penulis tidak faham kenapa Nik Aziz tidak menggunakan pendekatan biasa dalam mendapatkan penjelasan dari Anwar? Penulis rasa cukup dengan berbisik di telinga masing-masing pun semua kekeliruan dapat diurai.

Tak perlulah surat-surat semua ni pun. KLIK  DI SINI

Apa agenda Guan Eng dan kerajaan DAP ajak umat Islam sambut Valentine Day ?

Posted: 13 Feb 2012 11:36 PM PSTPagi tadi, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan ADUN Komtar, Ng Wei Aik, meraikan Hari Valentine dengan mengedarkan 1,000 kuntum bunga "carnation" kepada pengunjung-pengunjung di Chowrastar, di Penang. CTS tidak kisah sekiranya beliau ingin menyambut perayaan berkenaan dengan bukan Islam. Tetapi kenapakah LGE dan Kerajaan DAP Penang tidak sensitif dengan pengharaman kepada Umat Islam untuk menyambut hari berkenaan? KLIK DI SINIKomen GPB

Nampaknya ketua regim DAP ini degil dan tidak menghiraukan pandangan PAS serta Majlis Fatwa Kebangsaan    tentang isu Valentine Day .  Tiada langsung  perasaan  sensitiviti  terhadap umat Islam yang telah ditegah menyambut perayaan ini ,

Beliau sanggup habiskan duit rakyat beli 1000 kuntum bunga untuk sambut perayaan hari kekasih ini dengan rakyatnya termasuk  juga umat Islam !

Apa kata Salleh Man dan Malik Kassim ?? Mengapa tak nasihat Guan Eng dalam hal seperti ini ??

Sokong Israel : PAS lega Nik Aziz marah Anwar selepas kena teruk dihentam !!

Posted: 13 Feb 2012 10:38 PM PSTPAS jangan seronok sangat dengan kenyataan pemimpin agung mereka , Nik Aziz  semalam yang  mendesak Anwar tarik balik kenyataan mengenai sokongan terhadap Israel atau menyaman WSJ .

Setakat ini Anwar dan konco2 PKR belum beri reaksi mengenai amukan Nik Aziz yang juga menerima tekanan kuat dari Majlis Syura PAS.  Jika pimpinan PKR membalun Nik Aziz  , confirm perang besar akan berlaku antara dua parti ini .

Jika Azmin boleh desak PAS pecat Hassan Ali , takan Nik Aziz tak boleh marah Anwar sikit kot ..hahahaDewan Ulama Pas Pusat menyifatkan pendirian Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam, yang menggesa Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya mengenai Israel atau menyaman Wall Street Journal menunjukkaan parti itu tidak tunduk kepada mana-mana pihak dalam memperjuangkan isu-isu umat Islam.


"Kenyataan ini adalah bukti yang jelas bahawa Pas tetap akan menyuarakan pandangannya dan tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak apabila membicarakan tentang isu-isu prinsip Islam," kata Setiausaha Dewan Ulama Pas, Dr. Khairuddin Razali. KLIK DI SINi

Anwar tentu bangga anak Melayu pertama pertahan lelaki hina Rasulullah S.A.W !

Posted: 13 Feb 2012 08:14 PM PST


Tahniah Anwar & PKR kerana berjaya doktrin peguam muda Melayu ini bernama Fadiah Nadwa Fikri  pertahankan wartawan Arab Saudi menghina Rasulullah S.A.W.  Perjuangan  Hak Asasi lebih diutamakan  daripada melihat Rasulullah dihina oleh manusia sial ini .

Surendran & Latheefa koya adalah mentornya ..


Tetapi yang menyinggung perasaan banyak pihak terutamanya yang sensitif mengenai akidah islam sudah tentunya apabila muncul seorang peguam wanita melayu beragama islam lengkap bertudung litup, turut sama cuba mempastikan Hamza Kashgari tidak dipulangkan ke negara asalnya, Arab Saudi untuk mendepani proses pengadilan dan seterusnya hukuman yang berat….

Fadiah Nadwa Fikri, anak kelahiran Alor Setar Kedah ini menamatkan zaman persekolahnya pada tahun 2000 di KISAS. Beliau kini berusia 27 tahun merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa sedang bertugas sebagai peguam bersama Lawyers For Liberty.

Peguam PKR ini tanpa segan silu mahu bertindak membela Hamza yang melakukan dosa amat besar menghina rasulullah s.a.w dimana kalau kita lihat pada tajuk laporan portal Malaysiakini [klik sini] secara terang terang menyebut "Usaha Terakhir Peguam Halang Wartawan Diusir Gagal" merujuk kepada Fadiah Nadwa sebagai peguam tersebut, lihat keratannya dibawah ini;

Inilah dia natijahnya apabila fahaman mengenai Pluralisme Islam yang dibawa oleh mahkluk bangsat bernama Anwar Ibrahim semakin menular dalam benak pemikiran penjilat penjilatnya…KLIK DI SINI

SUHAKAM pentingkan hak asasi , negara menjadi sarang penjenayah ok ?

Posted: 13 Feb 2012 06:40 PM PSTSuruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) amat kecewa dengan pengusiran pulang kolumnis Arab Saudi, Mohammad Najeeb A. Kashgari, yang menurutnya telah dilakukan secara terburu-buru atas permintaan pihak berkuasa negara itu, kelmarin.

Naib Pengerusi Suhakam, Datuk Dr Khaw Lake Tee berkata, pengusiran beliaumenjadi satu kejutan walaupun rayuan bertulis telah dibuat oleh Suhakam kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk mempertimbangkan kesnya agar selaras dengan prinsip hak asasi manusia dan khususnya prinsip bukan 'refoulment' di mana seseorang yang menghadapi penganiyaan di negara beliau tidak perlu dikembalikan ke negara tersebut.

"Pengusiran pulang Mohammad Najeeb akan mempunyai kesan negatif kepada negara kerana telah melanggar undang-undang dan instrumen hak asasi manusia antarabangsa," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat malam tadi.

Katanya, kolumnis itu telah pun dinafikan hak-hak tersebut di mana kes beliau telah menarik tajuk-tajuk utama media antarabangsa.

Dalam hal ini, kata beliau, Suhakam mengulangi seruannya kepada kerajaan, sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu agar menunjukkan komitmen untuk mendukung standard tertinggi dalam mempromosi dan melindungi hak asasi manusia di negara ini.

Semalam, Hishammuddin menegaskan Malaysia tidak akan membenarkan penjenayah yang dikehendaki di negaranya sendiri menjadikan negara ini sebagai destinasi untuk bersembunyi.

"Jangan ingat Malaysia negara yang selamat untuk mereka bernaung dan tinggal bagi mengelak mereka diburu.

"Kita tidak akan membenarkan mereka menjadikan Malaysia sebagai transit," katanya.

Mohammad Najeeb, 23, dihantar pulang ke negara asal kerana didakwa menggunakan Twitter untuk menghina Nabi Muhammad S.A.W.

Hishammuddin memberitahu bahawa penahanan Mohammad Najeeb dibuat atas permintaan kerajaan Arab Saudi dan bukannya daripada Interpol seperti yang didakwa beberapa pihak.

Hishammuddin turut menafikan wujud injunksi mahkamah untuk menghalang penghantaran pulang kolumnis Arab Saudi itu.

Katanya, Malaysia punya polisi bukan sahaja pada negara Arab Saudi tetapi juga negara lain termasuk Amerika Syarikat jika diminta berbuat demikian.

Rafizi hidup mewah , gaji RM 25 ribu sebulan ??

Posted: 13 Feb 2012 04:49 PM PST
Tindakan Rafizi Ramli terus-menerus menyerang Datuk Seri Shahrizat Jalil dengan tuduhan-tuduhan yang diputar belit telah menimbulkan rasa tidak senang dikalangan ahli-ahli PKR sendiri di Selangor.
Khamis petang sel13.com diajak untuk berjumpa dengan seorang ahli PKR yang juga seorang ahli majlis sebuah PBT di Selangor. Kata ahli PKR berkenaan tindakan Rafizi itu berkemungkinan akan mengundang tindak balas agresif dari pihak lawan mereka.
Katanya kepada wakil sel13.com, "tuan ingat semua orang-orang PKR yang ada jawatan di Selangor bersih ke ? "
Beliau turut berkata Rafizi hanya mementingkan dirinya sahaja untuk dipotretkan sebagai hero. Dia tidak fikir bagaimana jentera parti dibawah bekerja dan segala-galanya memerlukan wang. Katanya lagi, "Rafizi masuk politik terus berada diatas dan dapat gaji puluhan ribu sebulan,dia tidak tahu susah payah orang di bawah" .
Sel13.com diberikan satu salinan resume Rafizi Ramli semasa memohon kerja sebagai Ketua Eksekutif di pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.sumber : SEL 13

Pandangan ustazSAID

Posted: 14 Feb 2012 09:36 AM PST

Pandangan ustazSAID


Kenyataan Akhbar PERBEKK...

Posted: 14 Feb 2012 07:04 AM PST

Salam,

Kenyataan akhbar Persatuan Belia Kg Kuridak, Beaufort ( PERBEKK )....

SELAMAT DATANG KE SIPITANG!

PERBEKK mengalu-alukan dan mengucapkan selamat datang ke Sabah kepada Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak, dan buat kali kedua ke Sipitang sejak kehadiran melancarkan Pesta GATA tahun lalu.

Perdana Menteri dijangka akan merasmikan acara pecah tanah bagi projek kilang baja urea ammonia Sabah (SAMUR) yang bernilai US$1.5 bilion (RM4.6 bilion) di Sipitang pada 16hb Februari ini.

Apa yang diharapkan dengan terbinanya kilang baja itu nanti akan membuka peluang pekerjaan dan keusahawanan yang boleh direbut golongan belia, untuk menceburkan diri dalam bidang yang berkaitan. Sesungguhnya PERBEKK percaya para belia akan memenfaatkan peluang terhidang di depan mata ini, dan PERBEKK juga yakin bahawa PETRONAS khususnya yang melabur dalam projek besar ini akan membuka ruang untuk para belia.

PERBEKK percaya projek besar ini pasti akan terus menyemarakkan ekonomi di daerah Sipitang dan sekitarnya. Sebagai persatuan belia yang berorganisasi di Parlimen Sipitang, PERBEKK pasti limpahan kemakmuran yang dibawa oleh projek besar ini akan juga melibatkan para belia termasuk ahli PERBEKK.

PERBEKK mengucapkan terima kasih kepada PETRONAS yang memilih Parlimen Sipitang sebagai lokasi membina kilang baja ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Perdana Menteri atas kesudian hadir bersama rakyat di Sabah, khususnya di Sipitang. Tanpa ragu lagi, PERBEKK menyokong penuh kepimpinan PM Najib untuk terus memimpin negara ke mercu kejayaan.

IPOHMALAY

Posted: 14 Feb 2012 09:21 AM PST

IPOHMALAY


Apa Beza Pope Gelasius I 496M , Pope Paul VI 1969M dan Nik Aziz 2012M ?

Posted: 14 Feb 2012 12:19 AM PST

Hari St. Valentine, atau lebih dikenali sebagai Hari Valentine telah mula dijadikan cuti umum setiap 14 Februari untuk memperingati dua paderi besar Kristian yang 'mati syahid' bernama St. Valentine yang dihukum mati oleh Maharaja Rom Claudius II pada tahun 269 sejak 1500 tahun lalu.

Hari Peringatan St. Valentine dimulakan oleh Pope Gelasius I pada tahun 496 , tetapi digugurkan dari cuti umum dalam Kalendar Saint Roman Katolik pada tahun 1969 oleh Pope Paul VI mungkin kerana elemen sambutan yang sudah lari dari tujuan asal.

Hari yang dikenang sebagai pengorbanan demi agama telah menjadi lambang cinta sesama manusia. Kemerapuan ini dikatakan bermula sejak sajak pertama tulisan Geoffrey Chaucer pada perkahwinan Raja Richard dan Anne of Bohemia pada tahun 1381 dan menjadi popular selepas sebuah institusi kehakiman yang menguruskan jenayah kekerasan terhadap wanita di Paris mengadakan ritual kasih sayang pada 14.02.1400.

Ia kemudian terus dipopularkan oleh William Shakespeare menerusi naskah Hamlet. Bagi penganut kristian Ortodoks, Hari St. Valentine bukanlah hari berkasih sayang melainkan hari mengenang pengorbanan Saint Valentino untuk agama Kristian itu sendiri.

Oleh kerana penganut Kristian negara ini menganuti Kristian dari dakwah gerakan Evangelicalisme yang bermula 280 tahun lalu, Hari St. Valentine tidak lebih dari hari memperingati kekasih yang telah dimulakan 600 tahun yang lalu dan tidak untuk memperingati St. Valentino yang 'mati syahid', 1700 tahun lalu.

Perlu diingat bahawa Rasulullah SAW dilahirkan pada tahun 571. Maka St. Valentino adalah pembawa syiar agama Allah pada masa itu kerana ajaran tauhid dari Nabi Isa melalui Injil masih belum ditakrifkan sebagai ditamatkan oleh himpunan kitab terdahulu yang diperlengkapkan oleh Al Quran kitab akhir zaman yang diturunkan kepada Nabi Muhammad pada tahun 611.

Polemik yang timbul masa ini ialah soal akidah umat Islam yang menyambut Hari Kekasih ini. Soal akidah, bukanlah bermula di internet melainkan bermula dari ibu bapa dan pendidik sendiri. Namun merayakan Hari Valentine sebagai Hari Kekasih tidak lebih dari mengikuti langkah menggolongkan diri dikalangan Kristian hasil Evangelisme.

Contohnya, jika banyak negara memilih untuk mengadakan Hari Ibu berbeza-beza tarikhnya, contohnya Indonesia menyambutnya pada 22 Disember, mengapa kita tidak mampu mengadakan sambutan Hari Kasih Sayang atau Hari Suami Isteri atau hari apa jua bersangkutan 14 Februari ini pada tarikh yang lain?

Apa Beza Pope Gelasius I 496M , Pope Paul VI 1969M dan Nik Aziz 2012M . Kedua-dua Pope ini lebih mulia kerana mereka memulakan hari memperingati pejuang agama, dan seorang lagi menamatkan sambutan peringatan St. Valentino kerana telah dicemari elemen yang tak benar.

Nik Aziz mengangkat semula hari ini sebagai hari kasih sayang sepertimana dilakukan oleh Kristian Zaman Kebangkitan yang ditaja Zionis.

Pun begitu, kedua-dua pihak, baik Kristian mahupun Muslim di negara ini seharusnya berhenti dari mengeluarkan kenyataan yang saling mengguris perasaan pihak yang lain berhubung perayaan agama masing-masing. Kerana Allah lebih mengetahui.

Cukuplah untuk Kristian merayakan perayaan mereka sendiri tanpa gangguan dan Muslim pula merayakan perayaan mereka sendiri tanpa gangguan.

Isu Malaysia Hantar Pulang Penghina Nabi Kecoh Di Indonesia

Posted: 13 Feb 2012 11:28 PM PST


Dikecam Soal Deportasi Penghina Nabi Muhammad, Malaysia Membela Diri
Rita Uli Hutapea - detikNews
Senin, 13/02/2012 16:54 WIB

Kuala Lumpur - Pemerintah Malaysia dikecam sejumlah pihak karena mendeportasi jurnalis Arab Saudi yang terancam hukuman mati karena menghina Nabi Muhammad lewat Twitter. Namun pemerintah Malaysia membela keputusannya itu. Ditegaskan bahwa Malaysia bukan tempat persembunyian bagi para buronan.

"Jangan lihat Malaysia sebagai negara transit yang aman atau tempat persembunyian bagi mereka yang diburu oleh negara asal mereka," tegas Menteri Dalam Negeri Malaysia Hishammuddin Hussein pada konferensi pers di Kuala Lumpur.

"Saya tak akan berkompromi. Jangan pikir Anda bisa datang dan keluar Malaysia begitu saja. Jangan pernah memandang Malaysia sebagai negara transit yang aman," imbuhnya seperti dilansir AFP, Senin (13/2/2012).

Hamza Kashgari, jurnalis Saudi tersebut, ditahan di Malaysia setelah kabur dari negaranya. Pria tersebut ditangkap setibanya di Malaysia. Pemuda berumur 23 tahun itu pergi meninggalkan Saudi karena khawatir akan keselamatan dirinya usai menuai kemarahan publik lewat kicauannya di Twitter.

Postingannya di Twitter, yang bertepatan dengan Hari Maulud Nabi belum lama ini, dianggap menghina Nabi Muhammad. "Saya mengasihi hal-hal tentang Anda dan saya membenci hal-hal tentang Anda dan ada banyak yang tidak saya mengerti tentang Anda. Saya tak akan berdoa untuk Anda," demikian kicauan Kashgari.

Di Saudi, tindakan menghina Nabi Muhammad bisa diancam dengan hukuman pancung.

Kelompok-kelompok HAM sebelumnya mencetuskan, mendeportasi Kashgari sama dengan menghukum mati. Malaysia pun sempat didesak untuk membebaskan Kashgari. Namun pria muda itu dipulangkan ke negeri asalnya pada Minggu, 12 Februari lalu.

Malaysia tak memiliki perjanjian ekstradisi resmi dengan Saudi. Tak ayal, deportasi itu pun menuai kecaman dari kelompok-kelompok HAM.

Organisasi Human Rights Watch mencetuskan, deportasi itu merupakan kegagalan pemerintah Malaysia untuk menghormati hak-hak standad manusia. "Dan jika dia menghadapi eksekusi di Arab Saudi, berarti tangan pemerintah Malaysia akan berlumuran darah," tegas Human Rights Watch.

bumiyang

Posted: 14 Feb 2012 03:25 AM PST

tunku

Posted: 14 Feb 2012 03:15 AM PST

tunku


Nik Aziz, PAS' Ulama Council Ask Anwar To Retract Statement On Israel

Posted: 13 Feb 2012 06:46 PM PST

KOTA BAHARU, Feb 14 (Bernama) -- Kelantan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat has urged Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim to retract his purported statement that he (Anwar) supported all actions taken to safeguard the security of Israel.
Nik Aziz, who is also PAS spritual leader, said PAS' Ulama Council (Council of Relgious Elders) which met in Kuala Lumpur yesterday, decided that Anwar should retract the statement which was carried by The Wall Street Journal (WSJ).
"If The Wall Street Journal was inaccurate in reporting what he (Anwar) said, then we hope he will sue the newspaper," he told reporters after attending an event here Monday night.
Nik Aziz said he had sent a letter to this effect to Anwar.
"As friends, it is our duty to correct each other, and if see something not right with our friends, then we should tell them so and vice versa. This what Islam teaches us.
"So I have done my part as a friend and as PAS spiritual leader in asking him to retract his statement on Israel," said Nik Aziz.
In a separate statement, Nik Aziz said the security of an illegal state like Israel was not the responsibility of Arabs or Muslims at large because the state itself was formed on the back cruel policies.
He added that PAS was not in favour of the two-state solution to the Palestinian problem.

tunku : do you think anwar has the gut to sue the wall street journal? he don't even dare to sue ezam,dato T etc.he only dares to sue utusan, thats all. by right nik aziz should give an ultimatum to anwar, retract or we are out from pakatan, that is the way to do it. this is just another drama by nik aziz because of the pressure from the grassroots.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 14 Feb 2012 03:13 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Makan malam Valentine

Posted: 14 Feb 2012 02:00 AM PSTSelepas sarapan pagi yang ringkas, isteri ku macam ingin bertanya sesuatu. Dari tadi, dia tak tertanya sebab melayan perbualan ku.

"Bang . . . ," mulutnya betsuara.

"Malam ni kita keluar dinner nak? Makan luar. .."

Alamak . . . tengah bulan. Gaji dah habis, dua minggu lagi baru masuk. Malam Valantine ni restoren penuh dan bunga mahal.

"Hari ni Hari Valentine sayang. Bukan ke Mufti kata tak boleh," aku cuba mengelak.

"Hai bang, kita kan dah kahwin. Bukan baru nak courting. . ."

Betul juga cakap bini aku.

"Tapi sayang . . . I dengar Nasruddin Tantawi dan Pemuda-pemuda PAS akan pantau restoren-restoren cari pasangan-pasangan Islam," aku beritahu.

Hehehe . . . dapat aku salahkan seseorang.

"Alah, orang nak makan malam suami isteri pun dia orang nak kacau. Menyampahlah.

"Hujung bulan nanti kita keluar ye, bang." kata isteriku.

"Hujung bulan tentu boleh," jawab ku dengan rasa lega. Cubalah Valentine ke apa lepas dapat gaji, aku merungut. Nasib baik ada Tantawi untuk aku salahkan.

Politik Harian

Posted: 14 Feb 2012 03:10 AM PST

Politik Harian


Haha... Rafizi Ramli Low Class

Posted: 13 Feb 2012 11:00 PM PST


MyMassa  bongkarkan Keldai PKR pemimpin Low Class.... apa celup der... 

Di bawah petikan dari MyMassa...

Memanglah dia graduan luar negeri. Tapi cuba pembaca tengok keputusan yang dia dapat pada akhir pengajiannya.

SECOND CLASS LOWER??? MEMANG LOWER CLASS LA KAU NI RAFIZI.

Jangan jeles, i ni second class lower je. Tapi dapat jadi manager tau.

Cakap banyak macam pandai sangat, rupa-rupanya habiskan pengajian dengan kelas kedua rendah. Ramai lagi anak muda di Malaysia yang mempunyai keputusan lebih baik.

Menghabehkan boreh je Petronas hantar kau luar negara kalau setakat nak dapat result macam ni.

Ini macam punya budak pun Petronas boleh lantik dia sebagai Pengurus Paling Muda. Bukan itu sahaja, dia juga dapat pengurus kanan paling muda dengan hanya dapat SECOND CLASS LOWER!!!

Ertinya ada masalah cara kenaikan pangkat di Petronas. MyMassa dapat maklumat dari orang dalaman Petronas (seorang pengurus kanan) bahawa inilah kualiti yang ada di Petronas sekarang ni. Eksekutif muda memang cepat naik melangkaui pegawai senior. Hebat sangat ke diorang ni. Rupa-rupanya mereka hanya hebat membodek dan mengipas pegawai tertinggi Petronas. Kerap main golf dan berdampingan dengan big boss adalah cara mereka untuk cepat naik.

Padanlah dalam GLC sekarang ni ramai eksekutif muda cepat naik. Rupa-rupanya budaya jilat bontot boss semakin berleluasa. Kesian yang senior-senior lambat naik pangkat sebab permainan politik kotor para junior mereka.

Kepada Rafizi Ramli, ingatkan kau ni terpelajar sangat. Rupa-rupanya hanya terpelajar dalam ilmu bodek membodek. Pelajaran tak de la pandai sangat. 

Isu Israel: Nik Aziz Azankan Anwar Ibrahim

Posted: 13 Feb 2012 10:00 PM PST


Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menggesa Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar menarik balik kenyataannya berkaitan dengan Israel, yang disiarkan dalam akhbar Wall Street Journal (WSJ) bulan lalu.

"Saya, selaku Mursyidul Am Pas, dengan dipersetujui oleh seluruh ahli Majlis Syura Ulama Pas, menggesa Datuk Seri Anwar menarik balik kenyataannya seperti dilaporkan di Wall Street Journal," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat petang ini.Nik Abdul Aziz berkata, jika kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka beliau dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Anwar untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman WSJ bagi membersihkan nama beliau.

Dalam kenyataannya, Nik Abdul Aziz berkata, Pas mengulangi pendirian yang berterusan dan tetap dengan prinsip, sekali-kali tidak mengiktiraf negara haram Israel sebagaimana yang juga ditegaskan menerusi pendirian di kalangan gerakan Islam antarabangsa, serta menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestin yang dihina di bumi sendiri.

Kata beliau, negara haram Israel diwujudkan oleh kuasa besar dunia secara zalim tanpa sifat perikemanusiaan dan sepatutnya ditentang oleh semua peradaban manusia.

Oleh itu katanya, wajib bagi umat Islam, bukan sahaja di bumi Palestin malah seluruh dunia, berusaha sedaya upaya untuk membebaskan Palestin sepenuhnya.

"Adalah haram menerima kewujudan negara yang haram. Maka Pas menolak penyelesaian dua negara, satu untuk rakyat Palestin dan satu lagi bernama Israel untuk Yahudi Zionis.

"Keselamatan negara haram Israel juga bukanlah menjadi tanggungjawab yang dipikul oleh orang Arab atau umat Islam kerana ditegakkan negara haram itu sendiri di atas dasar kezaliman. Islam sebagai agama yang sangat mementingkan hak asasi, keadilan, keharmonian dan hubungan baik antarabangsa, tentu sekali tidak dapat berkompromi dalam isu kezaliman ini," katanya.

Sabtu lalu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan pendiriannya menolak formula penyelesaian dua negara bagi mengatasi konflik Asia Barat membabitkan Israel dan Palestin sambil menyifatkan adalah "haram menerima kewujudan negara haram."

Sehubungan itu kata Abdul Hadi, bagi pihaknya hanya ada satu negara Palestin bagi penduduknya yang berhak manakala Israel tidak wujud sama sekali.
Kedua-dua pemimpin Pas ini melahirkan pendirian ini ketika kenyataan Anwar mengenai Israel, dalam satu temu bual bersama WSJ baru-baru ini, menjadi isu kontroversi.

Pandangan Anwar itu berhadapan dengan kritikan dan kecaman pemimpin-pemimpin BN dan sebahagian pertubuhan bukan kerajaan.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, walaupun banyak kalangan negara Arab menerima penyelesaian secara mewujudkan dua negara, pihak berkenaan perlu menyedari bahawa Palestin bukan hak orang Arab sahaja.

Petang tadi, PR mengadakan mesyuarat kepimpinan pusat di Petaling Jaya.

Tahniah PAS kerana bagi kata dua pada Anwar mengenai kenyataan pro-Israel beliau dalam Wall Street Journal. Rakyat Malaysia tunggu jawapan Anwar.

Khairy: No Use Overreacting Over Dubious Blog Posts

Posted: 13 Feb 2012 08:56 PM PST


Umno Youth chief Khairy Jamaluddin advised the society to not to be too emotional when retrieving information from the social media.He said each individual who wishes to obtain information from social media needs to ensure the accuracy of the information sources to avoid making incorrect conclusions over issues.

"We need to find the true facts. If we, for example, make an assessment based on information that we get from an unreliable blog, indirectly, our conclusions will be wrong," said Khairy (pic).

"I hope more people will find the true facts and not be overly influenced by emotional, political or racist sentiments. We need to remember that there are second or third point of views behind every story," he added.

Khairy, who is also the member of parliament for Rembau, also reminded the public to stop from assuming that every political blog is the official tongue of certain parties.

He said every political bloggers have their own opinions and that not everything being published on their blogs reflects a party's stance.


"There are differences between party's official tongue and party's supporters. The Umno Youth's official tongue is Unit Media Baru Umno (UMB)," he said after the Worlds Bloggers & World Social Media Summit to which he was a guest speaker.

The World Bloggers & Social Media Summit held from Feb 13-14 as part of the Malaysia Media Social Media Week (MSMW) 2012.

Organized by the Social Media Chambers (SMC), MSMW 2012 is being held at Putra World Trade Centre (PWTC) from Feb 13-17.

Other speakers in the forum organized by the Social Media Chambers (SMC) forum on the "Impact of Social Media in Malaysian Politi-X and What's the Challenge?" were Umno Youth chief Khairy Jamaluddin, Stephen Dass and Anas Zubedy.

- mD

HERO KECIK

Posted: 14 Feb 2012 01:25 AM PST

HERO KECIK


Buku Jingga Bau Sampah

Posted: 13 Feb 2012 06:45 AM PST

Buku Jingga dah masuk tong sampah ari nie..tawaran 100 harila, sekiranya berjaya ke Putrajaya pakatan berjanji akan membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketika Felda. Patutla kena buang kat Ketua penerangan Umno... fakta pun salah...Tanah mana lagi nak bagi nie... Banyak lagi ker tanah Felda nie... apalaaa....

Pakatan sebut tanah itu milik Felda Plantations. Bila masa Felda Plantations ada tanah. Itu pun dah salah. Entahla apa lagi yang nak di bodohkan kepada generasi felda nie. Dah ramai generasi felda kedua ke ketiga yang dah berjaya.

Nak kencing generasi ke 2 dan ke3 la tu... maklumlah golongan muda. Nak tipu mak bapak dah tak boleh.. terpaksa bagi angan2 mat jenin kepada orang muda.. manala tahu dapat undi pilihanraya nanti... Tanah mana lagi yang dijanjikan pun tak tahulah....harap2 tak derla yang terkena kencinggg..


Sekarang peneroka felda dah hidup senang, miskin hina dah berlalu. bila senang ada plak yang datang kacau.. Felda dah buat elok kat peneroka nie. Semuanya pasal sakit hati bila tengok peneroka maju dan semakin yakin dengan apa yang kerajaan buat semuanya baik. Takut generasi ke2 dan ketiga dan seterusnya sokong kerajaan.

Jadi mereka buat kacau dan saja jer pusing fakta agar nampak apa yang kerajaan buat tu salah dan hanya untungkan pihak tertentu sahaja. Tapi ada juga yang tak bersyukur dengan apa yang telah kerajaan bantu.... biasala tuuu...

Hari Kekasih, Rumah Urut.... Tarapapalaaa

Posted: 13 Feb 2012 05:35 AM PST

Pada 7 Februari lalu, Pemuda PAS menggesa kerajaan melancarkan kempen menentang Hari Kekasih, termasuk menyiarkan iklan anti sambutan itu. Apa dah jadi dengan kempen tersebut.....Kena terajang kat Karpal Singh dan menggesa PAS menarik balik pendirian itu kerana bertentangan dengan hak asasi dan prinsip kebebasan. Wowwww power2..

Apa yang Pemuda PAS cuba buat tu baik, tapi Pemuda PAS perlu ingat dan cermin diri dulu sebelum bercakap... Apa pasai buat kenyataan yang merugikan DAP... Marahlah Pemimpin DAP... itu antara cara nak membuatkan Malaysia nie semakin jauh dengan Negara Islam. Ramai orang suka sambut Hari Kekasih nie...Malam untuk memalam kekasih... Bagi DAP dosa ka hapa ker... Pergi Jahanam...

PAS hanya ikut saja apa yang DAP suruh buat... Rumah2 urut bersepah2 kat selangor ka kedah ka peneng ka jangan diusik... biar depa yang uruskan perniagaan tu.. Maksiat ka apa ka... orang islam pun masuk juga... Lagi banyak rumah urut lagi banyak maksiat... orang islam makin lalai...

Kesian Pemuda PAS.... tak pasai2 hangpa kena sound kat Karpal Singh... PAS hanya kerja tuk menipu orang melayu agar sokong Pakatan. Itu kerja PAS. Bab urusan Pentadbiran negeri biar DAP n PKR yang uruskan.. Hangpa tak tau pasai urusan pentadbiran... sebeb hangpa nie bodo...

Takpala Pemuda PAS... carila isu lain plak... isu yang DAP suka...Tapi sedih bila kita sesama islam ada yang sokong apa yang DAP cakap... Susah kalau tak ada toleransi dalam beragama... Yang bahalol orang melayu nie main sokong jer biarlah ianya menjejaskan Islam. Bodoooo

Taipingmali (tm)

Posted: 14 Feb 2012 01:17 AM PST

Taipingmali (tm)


Sampah buku jingay dihumban.....

Posted: 13 Feb 2012 03:33 PM PST

Like bodoh like stupid. Like bongok like bangang. Perumpamaan neh aku reka khusus untuk seseorang tue. Korang fikir lah beb. Sebagai seseorang yang ada jawatan adakah tindakan dia membakulsampahkan buku jingga di depan orang ramai ialah perbuatan yang betul?
Lihat bawah neh ;
Ini orang yang suruh kita budi bahasa? Dan blabalabala? My foot! Enh kejap. Dia neh pun sebenarnya taraf menteri. So macam mana ek seseorang yang ada jawatan dalam JPM boleh bertindak sebangang neh bagi menzahirkan perbezaan? Dia asyik kondem kondem dan kondem cara PR mendedahkan penyewengan di felda tanpa mengemukakan bukti kukuh bahawa pendedahan PR berhubung isu tersebut adalah salah dan tidak benar. Betul ke cara tue?
Kalau seseorang yang sering bagi bukti, fakta dan hujah bagi menguatkan pertuduhan sepatutnya ko buat apa untuk menafikan pertuduhan tersebut? Balas balik larh guna hujah kan? Kalau PR fitnah then buktikan lah bahawa PR fitnah. 
Kalau hujah PR tak tepat then buktikanlah ia dengan berikan hujah yang tepat, betul? Neh asyik mengelak dan bagi bola bocor jek apa ke hal? Last2 dah pedap, buku jingga pula jadi mangsa dia. Inilah salah satu contoh yang tidak boleh ditiru oleh kita seme. Kita neh rakyat biasa jek. Kalau kita buat hak eley.. orang pun tak heran der. Apa ada hal? Rakyat biasa jek. Luahkan ekspresi. 
Tapi kalau seseorang menteri buat, buat pula di majlis yang formal, memang dicop sebagai jenis tak faham apa itu budaya budi bahasa. Menteri neh takde budi bahasa beb. Tak heran dulu dia mengaku tengok video seks. Tak malu siot. 
Walaupun tengok dengan isteri tapi agak2lah weh. Perlu ke bagitau public? So macam neh punya otak pun boleh jadi menteri kita? Lagi nak bimbing dan pimpin kita? Sengkek sangat ke rakyat malaysia yang cerdik2 neh sekarang? Sampai orang meroyan pun dilantik jadi menteri. Sengal dowh.

Ameno : Bakulsampahkan ahmad maslan jom.


TM_NOTE;

Tahniah kepada Dato Hj Ahmad Maslan kerana bertindak sedemikian rupa. Buku sampah memang patut disampahkan. Malah bakul sampah pun patut dibakar bagi mengelakan penyakit 'jingay' daripada berjangkit ke tempat lain.

Media pembangkang cukup marah dan mengutul tindakan Ahmad Maslan yang tidak bertamadun tetapi mereka lupa bahawa pembangkang terutama Pas pernah membakar akhbar Utusan Malaysia kononnya perosak masyarakat. 
PAS NAMPAKNYA SUDAH LUPA PERBUATAN MEREKA.

ANWAR IBRAHIM -MAMBO NUMBER FIVE, FUNNY!

Posted: 13 Feb 2012 08:21 AM PST

Pas Kampung Expo gagal lagi malam ini

Posted: 13 Feb 2012 07:35 AM PST

Program maulidur rasul yang dirancang di Dataran Pas, Masjid Kampung Expo ditukar lagi ke markas Pas yang tidak jauh dari masjid tersebut.

Ustaz Zakaria Bakir Ali , TYDP PAS Sik Kedah , Pengerusi Penyokong Pas Perak Wong Chee Chew dan Ustaz Pakarudin YDP Pas Taiping hadir untuk mengutuk kerajaan.

Niat sebenar untuk buat ceramah maulidur rasul sudah hilang, sebaliknya ceramah politik yang menjadi kenyataan. Kalau nak buat ceramah maulidur rasul tak perlu lah jemput cina Dap.

Laporan  dari penduduk kampung menyatakan orang kuat Dap mengutuk bantuan BR1M. Pada hal semasa bantuan diberikan di dewan MPT Kamunting, orang Pas lah yang terawal datang untuk mengambil wang.

Cuaca yang mendung dan hujan menyebabkan program malam ini gagal

Bodoh betul lah orang Pas Kampung Expo. Semua nya didalangi oleh seorang ustaz pesara tentera dari kor Kagat. Ustaz Othman Noh. Segala agenda Pas yang dibuat dikampung ini adalah hasil perancangan beliau.

Beranikah Pas melawan Ahmad Said?

Posted: 13 Feb 2012 05:55 AM PST

Mereka yang sesat dalam Pas
Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said enggan tunduk kepada desakan Pas yang memberi tempoh tiga hari agar beliau menarik balik kenyataannya mendakwa parti itu sebagai 'parti ajaran sesat'.

Malah, Ahmad bersedia disaman oleh Pas berhubung dakwaan itu sambil menyerahkan kepada parti berkenaan untuk memilih sama ada kes itu dibawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah.

Beliau tidak sesekali gentar dengan desakan parti tersebut kerana yakin dakwaan terhadap Pas itu mempunyai kebenaran berdasarkan banyak bukti kukuh.

"Ikut pandai dia lah (terserah pada Pas), saya tunggu (bila Pas akan saman). Saya tak akan tarik balik.

"Terserah pada dia sama ada nak bawa kes ini ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah. Nak saman, saman lah. Tapi dia kata kita (BN dan UMNO) macam-macam tak apa. Dia kata kita kafir tak apa," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan di daerah ini hari ini.

Ahmad diminta mengulas mengenai pendiriannya berhubung desakan Pas agar beliau menarik balik kenyataannya selepas melabelkan Pas 'parti ajaran sesat'.

Minggu lalu, Pas memberi tempoh tiga hari kepada Ahmad agar menarik balik kenyataannya bahawa parti itu merupakan 'parti ajaran sesat'.

Amaran itu dinyatakan Anggota Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik bahawa sekiranya dalam tempoh berkenaan Ahmad tidak menarik balik kenyataannya, parti itu akan mengambil tindakan terhadapnya.

Ahmad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata, penyelewengan dan kesesatan yang dibawa Pas terhadap umat Islam bukanlah perkara baru, malah sudah lama diketahui rakyat.

Bukti jelas dan nyata, kata beliau, adalah 'Amanat Haji Hadi' dan Peristiwa Memali yang mencabar keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dan Majlis Fatwa Negeri Kedah.

"Selagi Tok Guru mereka (Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang) tidak menarik balik amanat itu, selagi itulah Pas berada dalam kesesatan bersama sebahagian pengikutnya yang begitu taksub," tegasnya.

Posted: 13 Feb 2012 02:18 AM PST

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 13 Feb 2012 11:24 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


DAP Arahkan PAS Tutup Mulut Isu Hari Valentine...

Posted: 13 Feb 2012 11:00 PM PST


Rancangan PAS untuk menggerakkan operasi bagi membendung kegiatan tidak bermoral semasa sambutan Hari Valentine hari ini menerima tentangan hebat daripada rakannya di dalam Pakatan Rakyat.

Nasrudin sebelum ini dilaporkan berkata, pihak berkuasa agama di negeri berkenaan akan menjalankan pemeriksaan pada Hari Valentine bagi menghentikan perlakuan yang mengundang dosa seperti seks bebas.

Dia yang bakal merasmikan kempen berkenaan, turut diminta supaya "menutup mulut" berhubung program berkenaan.

Gesaan itu disuarakan ADUN Sungai Pinang Teng Chang Khim melalui laman Twitter, yang turut menulis bahawa pertentangan pendapat seperti itu tetap dilakukan secara terbuka dalam Pakatan.

Sementara itu, Lim Kit Siang pula berkata, kawalan moral ke atas sambutan Hari Valentine bukanlah satu dasar yang disepakati Pakatan.

Lim berkata demikian melalui tulisannya di laman Twitter ketika menjawab gesaan daripada seorang lagi pengguna laman itu supaya DAP menyatakan pendirian berhubung kempen PAS tersebut.

Mahu Ke Anwar Ikut Nasihat Nik Ajis...???

Posted: 13 Feb 2012 09:00 PM PST


Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya yang menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti yang dilaporkan The Wall Street Journal (WSJ), baru-baru ini ataupun menyaman majalah itu jika laporan berkenaan adalah tidak benar.

Beliau berkata, gesaan itu dibuat selepas dipersetujui sebulat suara oleh Majlis Syura Ulama PAS yang juga selari dengan pendirian parti itu supaya tidak mengiktiraf negara Israel.     

"Sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka saya dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi membersihkan nama beliau," katanya dalam satu kenyataan lewat malam tadi.

Zuraidah Pengsan Bila Tahu Shahrizat Melawat Sekolah Tahfiz...

Posted: 13 Feb 2012 06:00 PM PST

Shahrizat semalam datang melawat ke sekolah tahfiz ummul qura di jalan kebun, shah alam, sekolah tahfiz ini adalah salah satu penerima sumbangan dari program kar1sma al-furqani anjuran kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat yang mana peruntukan sebanyak RM 100 ribu di salurkan oleh kementerian kepada seluruh sekolah-sekolah tahfiz di seluruh malaysia.

Dengan penyaluran bantuan itu, kementerian berharap, peranan institusi tahfiz al-quran dapat di perkasakan dan mampu membentuk insan yang mampu berhadapan dengan cabaran sosial semasa.


The Unspinners

Posted: 13 Feb 2012 11:18 PM PST

The Unspinners


Isu Hamza Kashgari: MI siar dokumen palsu, Sundaily tipu?

Posted: 13 Feb 2012 08:33 PM PST

Jumpa Hamas, Qardawi hanya bergambar ... Balik N.Ajis bagi pula?

Posted: 13 Feb 2012 06:30 PM PST

Anwar dan revolusi lucu di Gadek, Melaka

Posted: 13 Feb 2012 04:30 PM PST

Fitnah2 Pakatan terbalik ke muka sendiri

Posted: 13 Feb 2012 04:27 AM PST

Din tak lagi naik Puduraya ...

Posted: 13 Feb 2012 01:00 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Feb 2012 11:14 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PANAS! Dokumen Bukti Pemimpin Rafizi Memang Pemimpin Low Class, Kantoikan Aktivitinya Di Petronas

Posted: 13 Feb 2012 10:01 PM PST

Cuba pembaca tengok resume Rafizi Ramli.Memanglah dia graduan luar negeri. Tapi cuba pembaca tengok keputusan yang dia dapat pada akhir pengajiannya.

SECOND CLASS LOWER??? MEMANG LOWER CLASS LA KAU NI RAFIZI.

Jangan jeles, i ni second class lower je. Tapi dapat jadi manager tau.

Cakap banyak macam pandai sangat, rupa-rupanya habiskan pengajian dengan kelas kedua rendah. Ramai lagi anak muda di Malaysia yang mempunyai keputusan lebih baik.

Menghabehkan boreh je Petronas hantar kau luar negara kalau setakat nak dapat result macam ni.

Ini macam punya budak pun Petronas boleh lantik dia sebagai Pengurus Paling Muda. Bukan itu sahaja, dia juga dapat pengurus kanan paling muda dengan hanya dapat SECOND CLASS LOWER!!!

Ertinya ada masalah cara kenaikan pangkat di Petronas. MyMassa dapat maklumat dari orang dalaman Petronas (seorang pengurus kanan) bahawa inilah kualiti yang ada di Petronas sekarang ni. Eksekutif muda memang cepat naik melangkaui pegawai senior. Hebat sangat ke diorang ni. Rupa-rupanya mereka hanya hebat membodek dan mengipas pegawai tertinggi Petronas. Kerap main golf dan berdampingan dengan big boss adalah cara mereka untuk cepat naik.

Padanlah dalam GLC sekarang ni ramai eksekutif muda cepat naik. Rupa-rupanya budaya jilat bontot boss semakin berleluasa. Kesian yang senior-senior lambat naik pangkat sebab permainan politik kotor para junior mereka.

Kepada Rafizi Ramli, ingatkan kau ni terpelajar sangat. Rupa-rupanya hanya terpelajar dalam ilmu bodek membodek. Pelajaran tak de la pandai sangat.

*Jilat jangan tak jilat. Jilat sampai licin.

PILIHAN ANWAR: TARIK BALIK SOKONG ISRAEL ATAU TAK DAPAT DANA PILIHANRAYA

Posted: 13 Feb 2012 07:20 PM PST

I'M SO SORRY NIK AZIZ, I TERPAKSA PILIH ISRAEL 

1.UMUM sudah mengetahui, Anwar memerlukan dana yang besar untuk menghadapi PRU13. Sebagaimana yang pernah dilaporkan oleh banyak media khususnya di Amerika sendiri, bahawa NGO-NGO di Amerika telah menyalurkan berbillion dolar kepada negara-negara asing termasuk di Malaysia, dengan menyebut nama Ketua Pembangkang DS Anwar Ibrahim, dengan tujuan untuk menukar kerajaan. Baca juga  http://210.48.153.70/home/index.php?option=com_content&view=article&id=6570:utusan-ngo-berkaitan-gerakan-kristian-penyumbang-dana-bersih&catid=48:berita-dan-isu&Itemid=1 dan http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0627&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm

2. Maka dilema Anwar, jika dia menarik balik ucapannya di Wall Street Journal itu, apakah NGO-NGO Yahudi di Amerika dan khususnya pemain-pemain utama politik antarabangsa di Israel akan memberi dana itu kepada Anwar? Atau, apakah Anwar akan terus berdiam diri dengan membiarkan Umat Islam di seluruh dunia sakit hati sepanjang zaman dengan ucapan Anwar itu? Presiden Yayasan Al-Quds, YB Nasharudin seorang lagi orang kuat Haji Hadi Awang, telah menyatakan di TV semalam bahawa Perdana Menteri Palestin Hamas, Ismail Hanayeh sangat-sangat sedih dan kecewa dengan ucapan Anwar itu.

3. Anda lihatlah, satu demi satu bermula dengan Dato Dr Hassan Ali, diikuti Haji Hadi sendiri di dalam blognya, kini YB Nasharudin, malam semalam TGNA turut masuk gelanggang membidas Anwar dalam isu support all effort of Israeli ini.

4. Maka itu, ahli-ahli PAS dan para pengundi atas pagar perlu segera sedar akan hal ini. Bahawa gelombang yang dibawa oleh Kepimpinan dan Individu PAS seperti Haji Hadi, YB Nasharudin, Dato Dr Hassan Ali dan banyak lagi, memberi gambaran bahawa mereka sebenarnya menolak Kerjasama dalam Pakatan Rakyat. Kehadiran mereka di dalam PR merupakan satu kesilapan dan keterpaksaan hanya taksub nak tawan Putrajaya sahaja. Kini mereka sudah sedar, anda yang tidak berparti perlu segera mufaraqah. Ustaz Kazim Elias minta anda mufaraqah segera. Dengarlah di http://mymassa.blogspot.com/2012/02/pas-rosak-kerana-takut-kepada-batuk.html

Doa buat kekasih: Selamat Hari Valentine @ElizabethWong ...

Posted: 13 Feb 2012 06:18 PM PSTSebagai mengenangkan kembali kisah perjuangan dan percintaan di antara dua jiwa yang terpisah, kami di MyMassa ingin mendedikasikan posting awal pagi ini kepada mereka.

Dua kekasih yang terpaksa berpisah kerana percaturan politik kotor PKR. Kasih mereka yang ikhlas bertaut pernah menjadi fenomena, bukan sahaja di Malaysia, bahkan ke seluruh dunia (Gutteruncensored). Saksikanlah betapa hebatnya penangan kasih Helmi kepada Eli.

Helmi juga sanggup bersusah - payah dan merempat secara haram di negara orang semata-mata kerana ingin memastikan kekasihnya dapat terus menerus menikmati hasil negeri dan wang rakyat Selangor. Begitulah agungnya pengorbanan cinta Helmi kepada Eli.

Maka, pada hari Kekasih yang indah ini, kami mendoakan agar kasih dan cinta sejati mereka kembali bertaut buat selamanya...

Nik Aziz Cakap Lain, Anak Dia Cakap Lain. Boleh Percaya Ke Tak?

Posted: 13 Feb 2012 05:02 PM PST

Kenyataan Nik Abduh sebelum ini.Ini pula kenyataan Nik Aziz semalam.


Nik Aziz mahu Anwar tarik kenyataan atau saman WSJ

3:43AM Feb 14, 2012

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya yang menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti yang dilaporkan The Wall Street Journal (WSJ), baru-baru ini ataupun menyaman majalah itu jika laporan berkenaan adalah tidak benar.

Beliau berkata, gesaan itu dibuat selepas dipersetujui sebulat suara oleh Majlis Syura Ulama PAS yang juga selari dengan pendirian parti itu supaya tidak mengiktiraf negara Israel.

"Sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka saya dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi
membersihkan nama beliau," katanya dalam satu kenyataan lewat malam tadi.

Anwar yang juga adalah Ketua Pembangkang, sebelum ini dilapor menyokong usaha menjaga keselamatan Israel ketika beliau ditemu ramah akhbar WSJ.

Menurut Nik Aziz, pendirian PAS tegas dan tetap dengan prinsip, sekali-kali tidak mengiktiraf negara Israel sebagaimana yang juga ditegaskan menerusi pendirian di kalangan gerakan Islam antarabangsa.

Sebaliknya, PAS katanya, menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestin yang dihina di bumi sendiri.

Tolak penyelesaian dua negara

"Wajib ke atas umat Islam bukan sahaja di bumi Palestin malah seluruh dunia, berusaha sedaya upaya untuk membebaskan Palestin sepenuhnya. Adalah haram menerima kewujudan negara yang haram.

"Maka PAS menolak penyelesaian dua negara, satu untuk rakyat Palestin dan satu lagi bernama Israel untuk Yahudi Zionis," katanya lagi.
Beliau yang juga adalah Menteri Besar Kelantan berkata keselamatan Israel juga bukanlah tanggungjawab yang perlu dipikul oleh orang Arab atau umat Islam kerana negara itu ditegakkan atas dasar kezaliman.

"Islam sebagai agama yang sangat mementingkan hak asasi, keadilan, keharmonian dan hubungan baik antarabangsa, tentu sekali tidak dapat berkompromi dalam isu kezaliman
ini," katanya lagi.

Sementara itu, Bernama melaporkan Nik Aziz selepas menghadiri jamuan malam Anggota Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia malam semalam berkata sepucuk surat yang meminta Anwar menarik balik kenyataan tersebut dan ditandatangani beliau, telah dihantar kepada Ketua Umum PKR itu.

"Kita sebagai kawan, kewajipan kita ialah tegur-menegur, apa yang kita tengok pada kawan kita tidak betul, kita tegur dan apa yang kawan kita tengok tidak betul pada kita, dia kena tegur kita. Itu ajaran agama Islam.
"Saya sudah tunaikan tanggungjawab saya sebagai seorang kawan, sebagai Mursyidul Am PAS supaya dia tarik balik kenyataan dia mengenai Israel," katanya.

Sebelum ini, Anwar mendakwa kenyataannya berhubung isu Israel dan Palestin diputar belit bagi menggambarkan beliau mengkhianati aspirasi rakyat Palestin.

Katanya, dalam wawancaranya dengan media antarabangsa itu, beliau menegaskan kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan jika syarat itu dipenuhi maka wajar hak rakyat Israel juga dihormati.

MyMassa pelik kenapa terlalu lama untuk majlis syura Ulama untuk mengeluarkan kenyataan.

Adakah kerana kenyataan Nik Aziz ini hanyal bersifat damage control ke atas pengurangan keyakinan penyokong dan ahli parti terhadap kepimpinan PAS. Walaupun PAS cuba menyorokkan berita ini, hakikatnya penyokong dan ahli PAS sememangnya makin menjauhi parti tersebut atas sebab pelbagai konflik yang berlaku.

Atau pun Majlis Syura Ulama PAS baru sekarang bersidang setelah berkali-kali Nik Aziz ponteng dan culas dalam menjalankan tanggungjawab hakikinya sebagai Mursyidul Am PAS. Perkara ini pernah didedahkan sendiri oleh Mat Sabu.*PAS semakin kalut dan pening dengan gelagat Anwar.

PANAS: Video Kemahiran Anwar Yang Perlu Dipelajari Oleh Pemimpin BN.

Posted: 13 Feb 2012 08:05 AM PST


Hebat tak hebat.

Satu Malaysia dah tengok hutan Bukit Lenjan, Anwar boleh cakap dia tak tahu apa-apa.Kemahiran berdepan dengan media macam nilah yang perlu dipelajari oleh pemimpin BN.

Kalau tak tahu lebih baik diam.

Lagi banyak kita cakap, lagi banyak peluru yang diberi kepada pihak musuh.

*Daripada skill putar alam Anwar Ibrahim, lagi hebat skill ngangkang Eli Wong. Pasal dia punya kangkang, kecoh satu Malaysia sampai ke Indonesia.

Kasih Sayang Anwar Kepada Jambunya Tak Ternilai. Bukti Pengorbanan Pak Nuar.

Posted: 13 Feb 2012 06:37 AM PST

Gila babi punya orang tua.

Kalau layan perempuan macam ni, ramai boleh terima. Mungkin perempuan tu terlalu cantik sampai lelaki sanggup bergolok bergadai.

Kalau layan lelaki macam ni, apa pula maknanya tu Pak Sheikh?

Gaji Anwar hanya RM1, gaji jambunya pula puluhan ribu!!!

Gaji Anwar Ibrahim RM 1 Gaji Rafizi Ramli RM Puluhan Ribu

13/02/2012 | Filed under: Nasional,Selangor Sana Sini | Posted by: M Zakrul Adam

Tindakan Rafizi Ramli terus-menerus menyerang Datuk Seri Shahrizat Jalil dengan tuduhan-tuduhan yang diputar belit telah menimbulkan rasa tidak senang dikalangan ahli-ahli PKR sendiri di Selangor.

Khamis petang sel13.com diajak untuk berjumpa dengan seorang ahli PKR yang juga seorang ahli majlis sebuah PBT di Selangor. Kata ahli PKR berkenaan tindakan Rafizi itu berkemungkinan akan mengundang tindak balas agresif dari pihak lawan mereka.

Katanya kepada wakil sel13.com, "tuan ingat semua orang-orang PKR yang ada jawatan di Selangor bersih ke ? "

Beliau turut berkata Rafizi hanya mementingkan dirinya sahaja untuk dipotretkan sebagai hero. Dia tidak fikir bagaimana jentera parti dibawah bekerja dan segala-galanya memerlukan wang. Katanya lagi, "Rafizi masuk politik terus berada diatas dan dapat gaji puluhan ribu sebulan,dia tidak tahu susah payah orang di bawah" .

Sel13.com diberikan satu salinan resume Rafizi Ramli semasa memohon kerja sebagai Ketua Eksekutif di pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.
Baca seterusnya di sini (http://sel13.com/archives/1420).

Sayang betul Anwar dekat Rafizinya.

Agak-agak korang, apa servis yang Rafizi bagi ye sampai sayang tahap Sultan Melaka terhadap Puteri Gunung Ledang.

*Kalau servis tak baik, takkan duduk satu ofis kot.


Identiti Musang Berbulu Babi Dalam Kerajaan Didedahkan.

Posted: 13 Feb 2012 05:05 AM PST

Ini gambar seksi Megan Fox pegang PIG. Bukan musang berbulu babi.

Berita dari Malaysian Insider.

Putrajaya hadapi pilihan sukar dengan rombakan bayaran kepada kakitangan kerajaan 
Oleh Jahabar Sadiq
Editor
February 13, 2012 KUALA LUMPUR, 13 Feb — Pentadbiran Najib sedang menghadapi tekanan apabila cuba untuk meredakan skim pembayaran kontroversi yang akan menguntungkan kakitangan kerajaan peringkat atasan tapi majoriti 1.4 juta kakitangan bawahan hanya menerima kadar kenaikan yang sedikit yang akan memberikan kesan buruk terhadap parti pemerintahan.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa Putrajaya mahu menyelesaikan pemulihan skim berkenaan yang dilihat hanya akan memberikan faedah kepada pegawai kanan kakitangan awam, yang dianggarkan seramai 2,000 daripada mereka sudah menandatangani perjanjian skim baru berkenaan, yang akan menjamin peningkatan pendapatan sehingga RM5,000 sebulan.

Melalui skim itu, kerajaan akan menghadapi peningkatan kos tambahan sebanyak RM2 billion setahun sekiranya kerajaan ingin meletakkan lebih banyak wang kepada kakitangan pertengahan dan bawahan yang tidak memperolehi kenaikan bayaran. Melalui Skim Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), kerajaan akan mengalami peningkatan kos sebanyak RM2.6 bilion setahun.

"Kerajaan sedang menghadapi tekanan yang berat kerana kebanyakan pegawai kanan perkhidmatan awam telah mendatangani skim yang tidak memberikan keuntungan kepada semua pihak," jelas sumber kepada The Malaysian Insider.

"Putrajaya telah membuat pengiraan dan menyaksikan kerajaan bakal menghadapi peningkatan kos sebanyak kira-kira RM2 bilion setahun sekiranya terus mengekalkan skim itu termasuk memberikan kenaikan kepada kakitangan bawahan. Itu jumlah yang cukup besar," tambahnya.

Sumber lain menjelaskan peningkatan pembayaran itu juga akan memberikan implikasi kepada bayaran pencen. "Pencen akan meningkat untuk mereka yang sudah bersara dan untuk mereka yang masih berada dalam perkhidmatan sekarang ini," tambahnya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bulan lalu berkata kakitangan kerajaan harus menyerahkan perkara itu kepada kerajaan kerana pendapatan mereka akan meningkat di bawah SBPA dengan panel penyemak yang diketuai oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia, Tan Sri Ismail Adam. Panel terbabit, yang turut disertai Ceupacs, pelindung kepada kakitangan awam mempunyai tempoh sehingga 16 April untuk menyelesaikan semakan mereka.

Cadangan berkenaan, yang menyaksikan kenaikan sehingga RM60,000 sebulan untuk Ketua Setiausaha Kerajaan sedangkan kakitangan yang berada dalam perkhidmatan sokongan hanya menerima kenaikan serendah RM1.70, telah menimbulkan kemarahan 1.4 juta kakitangan awam - kunci kemenangan kerajaan Barisan Nasional (BN) - dengan pilihan raya yang dijangka akan berlaku sebelum May 2013.

The Malaysian Insider turut difahamkan bahawa skim itu dirangka tanpa penglibatan Ceupacs.

Difahamkan di bawah SBPA, 36 pegawai tinggi dalam "Perkhidmatan Utama" akan menerima gaji sehingga RM36,000 sebulan.

Timbalan Presiden Cuepacs (I) Azih Muda telah mengesahkan perkara itu kepada The Malaysian Insider dan berkata menyatakan butir-butir itu dinyatakan pada pekeliling rasmi kerajaan.Cuepacs sebelum ini menuntut kerajaan menangguhkan pelaksanaan skim baru berkenaan berikutan mereka tidak di panggil untuk berunding. Pembangkang turut mengkritik kerjaan kerana membenarkan perbezaan jurangyang tinggi terhadap segmen yang berasingandalam kakitangan kerajaan.

Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman (gambar) berkata, badan pelindung kakitangan awam itu telah mewujudkan jawatankuasa khas bagi memberikan pendapatan bagi mengatasi jurang berkenaan.

Pihaknya mendedahkan bahawa mereka akan membentangkan lima perkara dalam kertas cadangan mereka kepada pasukan khas SBPA pada 22 Febuari.

Lima tuntutan itu meminta semakan terhadap kadar pendapatan kakitagan awam pada gred 52 dan ke bawah, mengekalkan pegawai kanan pada skim Sistem Saraan Malaysia (SSM), mengakaji kadar gaji tertinggi, menyenaraikan kakitangan kerajaan yang layak untuk mendapat kenaikan gaji sehingga 13 peratus, dan mengkaji struktur kenaikan gaji untuk semua tahap.

Belanjawan 2012 juga memperuntukan RM64.1 bilion untuk gaji dan pencen kakitangan awam atau 28 peratus daripada keseluruhan belanjawan, kenaikan sebanyak RM36.9 bilion daripada lima tahun lalu.

Kalau nak tau siapa musang berbulu babi dalam Kerajaan, dialah sumber kepada Malaysian Insider.

MyMassa pernah dedahkan kegiatan Musang Berbulu Babi ini di sini (http://mymassa.blogspot.com/2012/02/awas-perangkap-barua-anwar-dalam.html).

Tetapi MyMassa nak ulang sekali lagi siapa musang berbulu babi tersebut.

Nama musang berbulu babi tu bernama Jahabar Sadiq.

Kalau nak sebelum ini dia konon-kononnya ada sumber dalam BN, kini dia kata dia ada sumber dalam Kerajaan.

Nak tau sebab apa MyMassa bagi nama Jahabar sebagai Musang Berbulu Babi kerana BABI itu singkatan kepada Brother Anwar Bin Ibrahim, pemilik musang ini.

Kaitan Jahabar dengan Anwar ada dibongkarkan oleh blogger gelagat Anwar (http://gelagatanwar.wordpress.com/2011/12/28/jahabar-sadiq-pegang-bajet-besar-fack/).

Kepada pembaca MyMassa yang nampak nama JAHABAR SADIQ ini, tahulah berita yang disampaikan adalalah BERITA BABI kerana memburuk-burukkan Kerajaan dan menaikkan BABI.

*Jahabar pernah kantoi nak spinkan kenyataan YAB PM di sini (http://theunspinners.blogspot.com/2011/08/jahabar-sadiq-ngaku-malaysian-insiders.html).

CINA DAP= CHONG CHEN JIEN ATAU SUKMA DARMAWAN SUPPARTOJOKO

Posted: 12 Feb 2012 11:48 PM PST


Bahasa Kebangsaan ialah intipati kenegaraan, semua bangsa termasuk bangsa Malaysia mestilah mempunyai bahasa sendiri.

Bahasa tidak boleh disalahkan dengan keadaan ekonomi semasa. Kita duduk dalam masyarakat dunia, saling memerlukan.

Keadaan ekonomi di Eropah dan Amerika Syarikat mempengaruhi perkembangan ekonomi mana-mana negara termasuk negara kita. Maknanya kita adalah negara pedagang, mahu tak mahu apa yang berlaku di dalam dunia akan turut memberi kesan kepada kita.

Sebagai warganegara Malaysia, Cina DAP ini harus mempunyai jati diri, bahasa menunjukkan bangsa. Adakah dia masih mengaggap dirinya sebagai orang Cina dari negara China? Kalau Cina DAP di atas menetap di Indonesia apakah namanya Chong Chen Jien atau Sukma Darmawan Suppartojoko? Anda jawabkanlah...

Panglima Perang Cyber

Posted: 13 Feb 2012 11:04 PM PST

Panglima Perang Cyber


Artikel Sempena 70 Tahun Syahidnya Leftenan Adnan Bukit Chandu Hari Ini

Posted: 13 Feb 2012 07:52 PM PST

Bismillah Wassolatu Wassalam 'Ala Rasulillah Waalihi Wamanwaalah

Hari ini ulangtahun ke 70 syahidnya Leftenan Adnan di Bukit Chandu Singapura.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi dijangka menyertai sambutan memperingati ulangtahun tersebut jam 3 pm hari ini.

Al Fatihah kepada Allahyarham Leftenan Adnan Saidi yang mati syahid demi mempertahankan Tanah Melayu dari penjajah.

Ayuh kita ambil semangat juang beliau untuk menentang musuh negara di alam siber.

Demi pertahan alif ba ta. 

Baca artikel Bigdogdotcom di bawah :

Remembering the gallant 1 Malay of Bukit Chandu

The bronze statues depicting three 1 Malay Regt heroes, defending Pasir Panjang and Bukit Chandu 13-14 Feb 1942, at the Reflections a t Bukit Chanud Memorial

70 years ago today, officers and men of 1 Federated Malay States Regiment stood their defensive line at Bukit Chandu. Within a few hours, that became their last stand in the bid to defend Malaya from the invading Japanese army.

The defensive line started a day earlier where this regiment along with the remaining of the Indian Brigade was ordered to defend Pasir Panjang ridge. They fought gallantly but the offensive Japanese brigade was too overwhelming. By night, they were ordered to withdraw and take position at Bukit Chandu instead.

This line was defended by two Malay officers, 2nd Lt. Adnan Saidi and 2nd Lt. Abas Abdul Manan.

2nd Lt. Adnan Saidi, an Uncommon 1 Malay Valour of Bukit Chandu

The invading Japanese Imperial Army 56th Regiment supported by light tanks was far too superior in size and materiel for the defending men of 1 Malay. After running out of ammunition, by late afternoon Bukit Chandu fell. The leader, 2nd Lt. Adnan, resorted to hand combat  after the Lewis Gun he manned ran out of bullets and demonstrated the amazing gallantry not to admit defeat. He was wounded and eventually captured. He was tortured. The brutal Japanese soldiers dragged him from the fox hole, placed in a gunny sack hung from a cherry tree and stabbed him, as his mortal wounds brought him to make his Maker without uttering a single sound of pain.


Read more on http://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/02/14/remembering-the-gallant-1-malay-of-bukit-chandu/

Sekian.


Wasallallahu 'Ala Saidina Wanabiyyina Muhammad Waalihi Wasallam


Sent from my Samsung Galaxy Tab

Khairy @khairykj - UMB @unitmediabaru - Papagomo @papagomo #msmw_2012

Posted: 13 Feb 2012 06:24 PM PST
Published with Blogger-droid v2.0.2

Alhamdulillah Anak Arnab Panglima 'Hidup' Kembali !!!

Posted: 13 Feb 2012 05:24 PM PST

Bismillah Wassolatu Wassalam 'ala Rasulillah Waalihi Waman Waalah

Beberapa hari lalu anak arnab warna cokelat dipanggil Koko dianggap sudah mati. Ini berdasarkan penemuan bangkai anak arnab yang lain seperti yang disiar dalam artikel bertajuk 'Hari Amat Sedih'.

Lima ekor hilang ditarik oleh Allah dan ia satu kehilangan yang menyedihkan terutama kepada puteri kedua Panglima. Menangis teresak-esak rindukan anak arnabnya.

Sabtu lepas tanpa disangka seorang budak anak jiran sudah menghantar anak arnab Panglima yang dicam kerana pernah melihatnya di rumah panglima. Seperti gambar di atas.

Ini bukti kebesaran Allah Taala mendengar suara hati anak Panglima yang sedih kehilangan anak arnabnya. Anak kecil hati bersih dan ia terus diangkat malaikat tanpa ditapis akan doa mereka.

Si Koko anak yang sudah besar lahir 25 Disember 2011 manakala empat yang lain masih kecil kerana baru berusia beberapa minggu selepas lahir 25 Jan 2012.

Jika ada sebarang hajat berdoalah dengan diaminkan anak anda selepas solat berjemaah. Mereka nafsu fitrah suci dari karat dosa.

Terima kasih Ya Allah 'menghidupkan' anak arnab Panglima. Selepas 'mematikannya' apabila hilang dari pandangan mata !

Kuasa doa sangat hebat! Boleh memusnahkan dan mematikan jua menghidupkan.

Hati-hati guna kuasa doa anda melainkan demi Agama Bangsa Negara bukan untuk kepentingan diri mahupun peribadi. Jangan didoa celaka seperti Mursyidul Am Pas Nik Aziz Nik Mat yang pernah doa PM kita dengan doa biar ditimpa celaka.

Walau PM juga yang menziarahinya ketika sakit di hospital satu ketika dulu dan mengatur rawatan di IJN untuk beliau selepas itu. Sungguh terpuji PM kita walau tiada serban di kepala.

Pesanan Panglima : Jangan cari lawan dan jangan tidak melawan jika dilawan kecuali anda orang yang tinggi iman.

Semoga sahabat semua bersatu hati mempertahan Malaysia dan jangan ada perasaan hasad dengki sesama kita. Mari bersama-sama berblog bukan bersaing atau mencantas sesama kita.

Sesiapa mahu khianat, tunggulah akibatnya!

Siapa pentingkan diri, nasihat Panglima anda tidak akan ke mana.

Siapa bongkak dengan kejayaan, akan tertiarap ke tanah diajar Allah kemudiannya.

Pakaian Allah iaitu sifat mutakabbir (sombong) jangan dicuri oleh kita yang maha lemah ini.

Sekian, wassalam.

Allahumma Solli Wasallim Wabaarik Ala Saidina Muhammad waalihi wasallim.


Artikel ditulis dalam perjalanan ke PWTC menghadiri hari kedua Malaysia Social Media Week 2012.

Blogger Pakatan Greenboc Marah Gila Kitab Suci Dicampak Tong Sampah Oleh Ahmad Maslan

Posted: 13 Feb 2012 07:12 AM PST


Gambar Datuk Ahmad Maslan mencampakkan buku Jingga Pakatan ke dalam tong sampah. 


Ahmad Maslan 'bakul sampahkan' Buku Jingga

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan hari ini mencampak Buku Jingga ke dalam tong sampah tanda tidak puas hati terhadap dasar bersama Pakatan Rakyat dalam isu Felda yang dipertikaikannya.

Menurutnya, beliau bertindak demikian dalam majlis perjumpaan bersama kepimpinan tanah rancangan itu di Kuala Lumpur hari ini kerana beberapa perkara yang diketengahkan pembangkang didakwa tidak berdasarkan maklumat tepat.

Tindakan simbolik itu dibuat di pentas ketika sesi penerangan lebih dua jam kepada pemimpin Felda daripada keseluruhan 317 tanah rancangannya berlangsung hari ini.

Malaysiakini dan portal berita Merdeka Review bagaimanapun tidak dibenarkan membuat liputan pada acara itu dan hanya dibenarkan menghadiri sidang media selepas majlis berkenaan.

Buku Jingga yang memuatkan tawaran 100 hari sekiranya berjaya menawan Putrajaya antaranya berjanji akan membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketika Felda.

Bercakap dalam sidang media selepas itu, Ahmad yang juga ketua penerangan Umno berkata tindakannya memasukkan Buku Jingga ke dalam tong sampah memang dimaksudkan kerana hujah pembangkang didakwa "amat salah".

Bantu keluarga miskin

"Pertama, mereka sebut tanah itu milik Felda Plantations. Felda Plantations tak ada tanah. Itu pun dah salah, belum lagi ulasan yang saya sebut (dalam sesi penerangan)," katanya.

"Itu sebabnya saya masukkan dalam tong sampah di depan peneroka, sebab mereka tak sudah-sudah pergi bagi borang tanah. Macam mereka ini DO (pegawai daerah). Nak faraid tanah, kononnya tanah Felda Plantations."

Sebaliknya, jelas Ahmad, Felda Plantations hanya mengurus dan pemilik sebenar tanah adalah "the big Felda" selepas kerajaan tidak lagi memberikan tanah kepada peneroka pada 1990 supaya ia dapat berdikari dan mendapat keuntungan.

"Dan itu sepatutnya bantu keluarga miskin lain. Jadi tanah itu tidak boleh nak serahkan pada anak peneroka. Dan kalau kita beri tanah pada anak peneroka, orang kampung yang ayah dia tak dapat tanah, Cina tak dapat tanah, India tak dapat tanah...

"Tiba-tiba nak lagi pada orang yang ada tanah tanah. Adil ke tu? Sebab itu saya campak buku tadi dalam tong sampah," soalnya lagi dengan sinis.

Ahmad juga berkata keuntungan Felda juga, antaranya melalui tindakan terbaru untuk menyenaraikannya di Bursa Malaysia pada Mei akan diserahkan kembali kepada rakyat.

"Itu jauh lebih baik daripada Buku Jingga dan 'Negara Berkebajikan' PAS yang juga sebut pasal Felda ini," katanya lagi.

Lalu blogger Pakatan Greenboc telah menggigil marah atas perbuatan tersebut seraya berkata :


Hari ini hari kau Ahmad Maslan. Kau boleh membakul-sampahkan "Buku Jingga" milik Pakatan Rakyat. Perbuatan membakulsampahkan adalah satu tindakan melampaui batas.

"Bakul sampah" dan "penyapu" adalah dua lambang kepada sesuatu yang tidak elok, dan setiap perlakuan yang mempermainkan kedua-dua peralatan tersebut, insyaAllah, bakal menerima "suweh"nya.

Dahulu GB pernah mengulas mengenai Khir Toyo yang menghadiahkan penyapu kepada PBT. Dan akhirnya, apa yang GB katakan itu menjadi kenyataan, Khir Toyo terkena suweh penyapu tak kunjung sudah. Begitu juga kelompok UG yang mengagungkan Hassan Ali, akhirnya apa berlaku? Hassan Ali dihumban keluar dari parti.
Bagi Panglima : simbolik membuang janji palsu Pakatan adalah lambang keberanian seorang pemimpin. Percayalah - penyapu simbol kepada alat membersihkan sampah dijadikan bahan psy-war memburukkan BN dengan bantuan jentera media sosial untuk memburukkan Dr Khir Toyo. Sehingga penyapu dianggap benda sial.

Begitu juga buku Jingga 13 Pakatan yang sememangnya wajar dibuang kerana banyak janji palsu bukan janji yang boleh dipegang. Jika senang menjaga negara sudah tentu DS Najib tidak akan makin putih kepalanya menunjukkan beliau bekerja keras demi kita semua. Tindakan membuang buku Pakatan Jingga 13 oleh Datuk Ahmad Maslan adalah tepat dan tentu menambahkan lagi kesedaran umat Islam atas pembohongan janji palsu Pakatan yang sungguh dahsyat.


Kepada GB - jangan terlalu takbur. Sikap ini punca Iblis dihalau dari syurga walau menjadi ketua di sana.
Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

Saksikan Video Ceramah Dr Hasan Ali dan Ust Kazim - Pertama Kali Selepas 14 Tahun - Dihadiri Lebih 15,000 Umat Islam Di Ipoh Perak

Posted: 13 Feb 2012 05:32 AM PST


Suara pengacara majlis di atas, sangat sesuai diangkat menjadi pengacara majlis antarabangsa. Sangat bagus sebutan dan juga mimik mukanya...

Tolong ye kawan sekelian sama-sama kita sebarkan video ini.

Lebih 15,000 telah mendengar ceramah dua bekas tokoh PAS ini.
Laporan anda boleh lihat :Pesanan : satu group fb baru nama 'Facebooker 1Malaysia' telah diwujudkan oleh Panglima pada 6.6.2011. Sasaran 1 Juta sebelum 13 Julai 2012. Sila klik di sini http://on.fb.me/kFnvGS untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih

Berita Panglima Di Portal Malaysian Digest @msmw_2012 #msmw2012

Posted: 13 Feb 2012 12:43 AM PSTWritten by Haider Yutim  
Monday, 13 February 2012 15:13

KUALA LUMPUR, 13 FEBRUARY, 2012: Social media users strongly feel that this form of media (Facebook, Twitter etc.) is a very effective tool for political leaders to use to connect to the people.


msmwSpeaking to the young social media practitioners at the Malaysia Social Media Week (MSMW) 2012 which kick started today, many opines that social media is the way to go for our leaders to be close to the people.

Nurul Haida Dzulkifli from International Movement for a Just World (JUST) who lauds the MSMW event finds that the role social media is important nowadays as it has now become a solid foundation to connect people.

"Even for businesses it is considered important due to the emerging of young entrepreneurs," she tells Malaysian Digest.

She said, as an occasional writer and social media user, she said those who own stores for their businesses often incorporate social media as part of their marketing strategy.

She added that the 5Ps of marketing (presence, product, price, promotion and place) are now more appealing now with the full utilization of social media.

Furthermore, she said since teenagers are catalysts, and almost everyone is familiar with social media including political leaders, it also acts as a tool to make themselves closer to these leaders.

"Basically, it is also a tool that comprises of not just business, but social, politics and economy as well," she added.

Meanwhile, a political blogger, known as Muhammad Ali said the MSMW is a very interesting event as it gathers bloggers and social media practitioners from all walks including those who are politics, travel, entertainment, technology and many more.

He said a wealth of information can be obtained from this event, but he said it's sad that he has not seen many pro-opposition bloggers present at the event.

"This is the second time I've come to such an event, and this year seems better than last year," said Muhammad who owns the blog 'Penembak Tepat' (Sharp Shooter) www.penembak-tepat.blogspot.com.

He added that social media is very important at these time and age as it can be used as a tool to topple governments as what had happened in Egypt, England and Syria. However, Muhammad believes that pro-government bloggers has succeeded in preventing such revolutions from occurring in this country by countering the opposition's propaganda with theirs in blogs.

Besides that, he said social media has been effective in narrowing the gap between media practitioners and the government to promote the 1Malaysia policy.

The weeklong MSMW is being held from Feb 13-17 at Putra World Trade Centre (PWTC) with lots of interesting activities such as talks, award presenting ceremony, product launches and a concert.

 

mD


http://malaysiandigest.com/news/39973-qsocial-media-an-effective-tool-for-leaders-to-connect-to-peopleq.html

Sent from my Samsung Galaxy Tab

Terima Kasih Abang @AznilnawawiHM Retweet @panglima_cyber kepada 269,547 Follower cc @altimet

Posted: 12 Feb 2012 11:31 PM PST

Bismillah Wassolatu Wassalam 'ala Rasulillah Waalihi Waman Walah.

Pagi tadi panglima mendapat retweet dari ikon popular Malaysia yang juga duta Malaysia Social Media Week 2012 (MSMW 2012).

Wow...

Artis terkenal di Malaysia yang diminati ramai dari kanak-kanak hingga orang tua iaitu Aznil Hj Nawawi retweet twitter siar link blog Panglima yang membuat liputan MSMW 2012 kepada follower beliau.

269,547 follower bukan sikit !

Bertuah hari ini mendapar retweet dari artis pujaan Panglima juga iaitu abang Aznil Hj Nawawi.

Terima kasih Bang Aznil dan sekarang menunggu retweet Lisa Surihani dan Altimet pula.

Doa Panglima ada anugerah Datuk akan diberikan kepada beliau.

Terima kasih daun keladi, lain kali retweet lagi.

Altimet juga membalas tweet Panglima. Thank u bro.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 13 Feb 2012 11:03 PM PST

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Comment faire

Posted: 13 Feb 2012 11:26 AM PST

Roulette européenne essai a été offert discussion de nombreux concessionnaires à cette époque. J’avais voudrais l’hypothèse que je émis concentrer sur ovationner domaine.
Peut-être qu’il est temps de commencer à Béatrice de renflouement. Quoi qu’il en soit, mon cerveau n’est pas contrôlée par des webdiffusion Vous devriez fascination étrangers! jeux machine poker gratuit cet après-midi.
Peut-être … Et puis, c’est tout naturel. Nous avons quelques algérien à régler.

Vous pouvez juste choisir si. Où peut-maniaques avis manuels jouer au jackpot cleopatre haut de gamme ? Ils ont porter un costume et une cravate. J’imagine que vous trouverez de nombreuses informations grand ici.
C’était un geste n’est pas sans rappeler une décision il ya cinq jours l’égard à de machine a sous gratuite reel gems. Je gardera que sont ce des théories réalistes. Incroyable! Je suis un nouveau venu quand il est lié à jeux en ligne 3d sans inscription. Ici, exclamé non censurés. Où peut-on Indiana stagiaires à des manuels logiciel de roulette gratuit a télécharger distinctif ?
Comment exposer bourgeons pièges killer ? J’espère que les étrangers ne prennent pas cette BS machine a sous gratuit video australian jeux sérieux.
Mes nouvelles locales a à ce sujet aujourd’hui en matière de jeux gratuits machines a soussans telechargement de sorte qu’il dus été la vérité saisissante. J’ai peut être un homme des vous simple, mais cavernes devez Wim prendre sérieux. logiciel netent signifiait pour lui-même. Quelqu’un l’avoir d’autre ? Regardons ce côté-ci atome la discussion. C’est un rêve réel. Il ya une bonne chance de ce concept est fondamentalement ne va pas à décoller où, par nature, derniere machines a sous gratuiyes prend le pas sur inerte mise en page. francois andre barriere serait tout à fait une reconduit si ce sens faite. J’ai, en vérité, ne peut pas problèmes avec blog de technique pour gager a la roulette française. Pour une raison quelconque, les bourgeons semblent penser que juste parce que c’est sur Internet, il est bon.
Allons voir si nous pouvons minimiser les problèmes. Dans mon prochain article je vais expliquer plus en ce qui concerne jeux en ligne france comme si cela va modifier votre style de vie le mieux. Cependant, l’amour ne voit pas de défauts.
Cependant, comme mon âme soeur satisfaction souvent, Let Sleeping Dogs Lie. Quand je ce à pense sujet, voici les points à l’égard de casino partouche gratuit poker. Je n’ai pas vraiment quelque bleues à ajouter à germane poker hands.

Il non d’une fortune s’agit réalisés. Il ya un zillion conseils machine à sous gratuiye mauvais là-bas. Vous êtes mis en garde contre représentativité les chances ou les précédent sans risques avec horse race scratch game. Peut-être que je ne sois pas trop toucher saisir à ce sujet. Vous pourriez activement besoin de quelques conseils de débutant sur virtualracebook 3d. Cela peut être l’un des répand les plus difficiles assez obtenir poker gratuit sans inscription et sans telechargement être à difficile.

Peut-être que vous ne serez pas présumer une grande embêtant de moi, mais écoutez-moi. C’est quelque en sorte passons loin.

Consultants-dire les temps n’ont été meilleures. Nous disponibilité dimissed. Je recommande vivement vous vous engagez un pro. Fabulous. Vous vous assurer que machines a sous gratuoite est quelque chose qui sera de vous intéresser. Intégrer dans votre cerveau: machine sous gratuit 770 est assez complexe. La détestable des journaux locaux publient des plupart sur video pokers gratuits.
Pourtant, lire cet article et vous saurez. Faisons-le par le complet. Cette situation va empirer, installées cette s’améliorer. Oui, c’est aussi simple que cela. Ne même pas plus gantor que deviner tard.

PISAU.NET

Posted: 13 Feb 2012 09:29 PM PST

PISAU.NET


Hanya Insan Yang Terpilih Sahaja Sertai PAS!

Posted: 13 Feb 2012 05:00 PM PST


Pergh! Hanya mereka yang terpilih dan berjaya melepasi saringan daripada Allah saja yang akan kekal didalam parti politik PAS,katanya mengikut sirah nabi.

Maknanya yang masih kekal didalam parti PAS begitu ikhlas menjadi jalangan politik pemuas DAP dan PKR.Khawarij ini juga menghalalkan diri menjadi tadahan pemuas nafsu politik DAP hinggakan apa saja yang dilakukan oleh DAP dihalalkan.

Begitu juga PAS,mereka bersekongkol dengan Nabi Ambiga yang begitu kuat kempen LGBTnya,PAS juga melalui Khalid Samad mencela umat Islam yang paranoid kerana Hasan Ali membela akidah umat Islam.

PAS juga turut menghalalkan perbuatan menghina nabi dan Islam,kita semua sedia maklum kebobrokan PAS menghalalkan cara sudah sampai ketahap kafir mengkafir dan berpeluk cium lagi kasih terhadap si harbi.

Beruntunglah mereka yang berjaya melepasi SARINGAN,sudah pasti syurga sudah dijanjikan sepertimana mereka yang memangkah PAS.Ikhlas menjadi hamba,walaq dan bertahaluf siyasi kepada DAP dan PKR sudah pasti menjadi tuntutan dan sebagai tanda keimanan buat para penganut parti khawarij ini.

Jom baca kononnya kisah benar garapan seorang ustaz khawarij PAS,penulisan ini telah membuatkan para khawarij menitiskan air mata kerana berasakan mereka adalah insan yang terpilih oleh Allah untuk menjadi hamba DAP.

Kisah benar bagaimana terkeluarnya Hasan Ali dari Parti Islam Semalaysia (PAS).

Untuk renungan bersama..Sirah menceritan bahawa kisah tapisan Allah terhadap pengikut Rasulullah bermula apabila Rasullullah diangkat oleh Allah untuk melakukan Isra' Wal Mikraj sebelum berlakunya Hijrahtulrasul ke Madinah.

Mengapakah Allah mendahuli Isra' Wal Mikraj daripada Hijra Rasul Ke Madinah??Ini adalah disebabkan Allah ingin menguji hamba-hambanya yang betul yakin dengan Islam dan Perjuangan Rasullullah,setelah kembalinya Rasulullah dari Isra' Wal Mikraj.

Maka mereka yang benar-benar yakin,ikhlas dan sanggup berkorban untuk islam sahaja yang layak mengikut hijrah Rasulullah ke Madinah bagi menubuhkah sebuah negara Islam berdaulat.

Mengapakah Allah melakukan SARINGAN terhadap pengikut-pengikut Rasulullah yang berada di Mekah??Ini kerana hanya mereka yang benar-benar Ikhlas dan yakin dengan perjuangan Rasulullah dan sanggup berkorban bersama Rasulullah saja yang layak hijrah ke Madinah,kerana di sanalah Rasulullah perlukan mereka yang benar-benar ikhlas,istiqomah dan sanggup menghadapi rintangan bersama Rasullullah samada waktu senang atau waktu susah untuk bersama-sama Rasulullah mendirikan sebuah negara Islam yang cukup hebat.

Justeru itu,mereka yang tidak yakin dan tidak mahu percaya dengan kata-kata Rasulullah dan mempertikaikan apa yang dibawanya,maka mereka ini akan meninggalkan jemaah Rasulullah.

Begitu jugalah,dengan Dato' Hasan Ali atau sesiapa sahaja yang berada dalam jemaah islam akan disaring oleh Allah sekiranya kita tidak lagi yakin dengan kepimpinan dan menyalahi keputusan syura'.Kerana Allah memilih mereka-mereka yang benar ikhlas memperjuangankan agamanya sahaja yang layak diberi kemenangan atau syahid dalam perjuangan ke Putra Jaya untuk mendirikan sebuah Kerajaan Islam Berkebajikan!!InsyaAllah.

Sumber : Kuliah Ustaz Haslan


Korang yang baca ni dah lepas ker belum "saringan"? hehe

Pisau kata " tak kapir pun kalau tak masuk PAS"

Karpal Singh tak hormat agama Islam - Nik Abduh

Posted: 13 Feb 2012 07:00 AM PST

Anak kepada wali selipar mursidol Am PAS,telah mengesahkan bahawa PAS memang gagal berdakwah terhadap DAP. Buktinya Karpal persoalkan tindakan PAS mengesa agar hari velentine diharamkan.

Atas dasar hak asasi manusia dan prinsip pakatan,tindakan PAS sebenarnya sekadar melepaskan batuk ditangga,mengkritik Karpal hanyalah sekadar cukup syarat. Korang bayangkan jika Karpal berdehem dan Kit Siang batuk batuk didepan Presiden PAS,sudah pasti mencicit lari kesemua pemimpin PAS ketakutan.

Tak percaya lepas ni kita tengok pula PAS akan tarik balik kata kata mereka terhadap Imam Karpal.

Tindakan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang tak bersetuju dengan niat PAS menentang sambutan Hari Kekasih dianggap sebagai perbuatan yang tidak menghormati agama Islam.

Sambil meminta Karpal belajar menghormati agama lain, Nik Abduh turut menegaskan peguam itu sepatutnya tidak memaksa pandangannya diterima oleh orang lain.

"Ia bukan hanya pendirian Pas, ia pendirian semua umat Islam. Semua pihak mesti terlibat mendidik dan menyeru umat Islam kepada kebaikan beragama.

"Mencegah kemungkaran adalah kebaikan yang dipromosi agama secara unggul. Dalam diri umat Islam ada agama. Ia hak tertinggi. Justeru, mendidik umat agar menghormati ajaran agama adalah hak asasi umat Islam.

"Karpal kena belajar walau sudah tua untuk menghormati agama lain, bukan memaksa pandangan sendiri ke atas orang lain. Politik bukan mahkamah," katanya menerusi status terkini di laman sosial Facebooknya hari ini.

Kenyataan Nik Abduh itu dipercayai berkait dengan tindakan Karpal yang menggesa Pas menarik balik pendirian membantah sambutan Hari Kekasih pada 14 Februari ini kerana ia mempromosikan aktiviti tidak bermoral.

Karpal seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar hari ini dipetik berkata, pendirian Pas itu tidak boleh dipertahankan kerana sambutan Hari Kekasih diterima umum dan disambut hampir di semua negara.

Menurut Karpal, DAP berpendapat pendirian Pas menentang sambutan Hari Kekasih bukan satu langkah yang baik dan tindakan Pas juga bertentangan dengan hak asasi manusia dan prinsip kebebasan.

Dewan Pemuda Pas pada 7 Februari lalu, menggesa kerajaan melancarkan kempen menentang sambutan Hari Kekasih termasuk dengan menyiarkan iklan anti sambutan hari tersebut bagi mencegah umat Islam menyambutnya.-UtaraNews


Pisau kata"dia sibuk sangat dengan hari velentine,hari LGBT takde pulak nak bantah"

Ahmad Maslan Hina Kitab Suci,Buang Dalam Tong Sampah

Posted: 13 Feb 2012 04:35 AM PST

Satu gerakan massa akan dilancarkan oleh pakatan untuk membantah secara besar besaran kerana Ketua Penerangan Umno,Datuk Ahmad Maslan telah menghina kitab suci pakatan dengan membuangnya didalam tong sampah.

Tindakan ini menyebabkan gerembolan pakatan marah dan sebentar tadi sudah ada bersiap sedia untuk tidor diatas jalan .Bagi pihak PAS pula mereka akan melancarkan jihad fisabillilah kerana mereka sudah lama beriman kepada kitab suci tersebut ,maka tindakan kurang ajar oleh Ahmad Maslan adalah satu perbuatan yang tidak dapat diterima oleh sesiapa pun.

Bayangkan Menteri Besar Kedah pun turut dikecam dan didesak untuk letak jawatan kerana tidak beriman kepada kitab suci tersebut inikan pula membuangnya kedalam tong sampah.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan hari ini mencampak Buku Jingga ke dalam tong sampah tanda tidak puas hati terhadap dasar bersama Pakatan Rakyat dalam isu Felda yang dipertikaikannya.

Menurutnya, beliau bertindak demikian dalam majlis perjumpaan bersama kepimpinan tanah rancangan itu di Kuala Lumpur hari ini kerana beberapa perkara yang diketengahkan pembangkang didakwa tidak berdasarkan maklumat tepat.

Tindakan simbolik itu dibuat di pentas ketika sesi penerangan lebih dua jam kepada pemimpin Felda daripada keseluruhan 317 tanah rancangannya berlangsung hari ini.

Buku Jingga yang memuatkan tawaran 100 hari sekiranya berjaya menawan Putrajaya antaranya berjanji akan membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketika Felda.

Bercakap dalam sidang media selepas itu, Ahmad yang juga ketua penerangan Umno berkata tindakannya memasukkan Buku Jingga ke dalam tong sampah memang dimaksudkan kerana hujah pembangkang didakwa "amat salah".

Bantu keluarga miskin

"Pertama, mereka sebut tanah itu milik Felda Plantations. Felda Plantations tak ada tanah. Itu pun dah salah, belum lagi ulasan yang saya sebut (dalam sesi penerangan)," katanya.

"Itu sebabnya saya masukkan dalam tong sampah di depan peneroka, sebab mereka tak sudah-sudah pergi bagi borang tanah. Macam mereka ini DO (pegawai daerah). Nak faraid tanah, kononnya tanah Felda Plantations."

NONESebaliknya, jelas Ahmad, Felda Plantations hanya mengurus dan pemilik sebenar tanah adalah "the big Felda" selepas kerajaan tidak lagi memberikan tanah kepada peneroka pada 1990 supaya ia dapat berdikari dan mendapat keuntungan.

"Dan itu sepatutnya bantu keluarga miskin lain. Jadi tanah itu tidak boleh nak serahkan pada anak peneroka. Dan kalau kita beri tanah pada anak peneroka, orang kampung yang ayah dia tak dapat tanah, Cina tak dapat tanah, India tak dapat tanah...

"Tiba-tiba nak lagi pada orang yang ada tanah tanah. Adil ke tu? Sebab itu saya campak buku tadi dalam tong sampah," soalnya lagi dengan sinis.

FeldaAhmad juga berkata keuntungan Felda juga, antaranya melalui tindakan terbaru untuk menyenaraikannya di Bursa Malaysia pada Mei akan diserahkan kembali kepada rakyat.

"Itu jauh lebih baik daripada Buku Jinggay dan 'Negara Berkebajikan' PAS yang juga sebut pasal Felda ini," katanya lagi.


Pisau kata "buku jinggay bukan al-quran kata Menteri Besar Kedah Ustaz Azizan."

Panas Skandal RM10billion!Ketua Pemuda Penang Nak Pangkah DAP!

Posted: 13 Feb 2012 12:00 AM PST

Bagaimana tanah yang nilainya RM10billion hanya dijual kepada Ivory Sdn Bhd dengan hanya nilai 1.1billion sahaja.Itu pun pembayaran cuma akan dibuat secara berperingkat kepada PDC.

Tanah yang dianggap sebagai "bernilai amat tinggi" di Bayan Mutiara adalah kawasan paling strategik kerana berdekatan dengan Jambatan Pulau Pinang, Zon Perdagangan Bebas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Baru baru ini runding terus untuk projek sPICE,sekarang gadai tanah RM10 billion ,inikah CAT yang dicanang oleh regim DAP Guan Eng?Ketua menteri paling celaka dalam sejarah regim Penang ni akauntan jenis apa jual tanah nilai RM10 billion dengan semurah 1billion.

Dalam perjanjian diantara Ivory Sdn Bhd dan PDC selepas perjanjian ditandatangani pihak syarikat harus membayar RM100juta,persoalannya syarikat ini tidak mampu untuk membayar wang sebanyak itu tetapi kenapa syarikat tersebut mampu mendapat tanah tersebut.

Menurut sumber,sudah ada perkiraan dibelakang perjanjian antara Ivory Sdn Bhd bersama Guan Eng,Ivory Sdn Bhd salah satu syarikat yang cukup banyak membiayai Guan Eng dalam pelbagai aktiviti. Ada juga dikhabarkan mencecah ratusan ribu hinggalah kepada jutaan ringgit.Pisau kata "Guan Eng lu jangan cakap lu talak makan,lu punya orang sendiri cakap lu selalu makan, sudah jadi CM makan pun manyak besaq !"

Salahuddin – Senjata Politik Anwar di Johor

Posted: 12 Feb 2012 10:00 PM PST


Sultan Salahuddin al-Ayyubi adalah antara pejuang ternama Islam; berjaya menentang 'Crusaders', menang di Perang Hittin dan kemudiannya mempertahan Palestin. Pencapaian luar biasa bagi seorang pejuang Islam. Memang menjadi idola dan tarikan buat semua pejuang Islam.


Khabar angin yang mengatakan Salahuddin Ayub (PAS) akan menjadi pahlawan yang membuka Johor kepada Pakatan Rakyat ini bukan perkara baru. Antara pemimpin PAS paling awal yang mahukan Salahuddin berada di Johor adalah Nik Aziz. Ramai yang tidak maklum, bahawa peminangan Salahuddin untuk bertanding di Johor bukan idea asal PAS. Ianya idea PKR. Idea asal menggunakan Salahuddin adalah cadangan Biro Politik PKR.


Kita semua tahu bahawa Biro Politik PKR lebih berkuasa daripada mana-mana biro dalam PAS. Memang benar, keluaran Harakah terbaru mengatakan bahawa Anwar TIDAK PERNAH mengawal tindakan PAS – tapi ini semua kerja damage control. Kita semua orang media. Tak payah nak goreng.


Anwar mahukan Salahuddin di Johor kerana idea meletakkan Chua Jui Meng sebagai MB adalah idea gila yang akan hanya mendatangkan murka Sultan. Anwar tahu, dia tidak akan berjaya squeeze nama Chua sebagai MB sejak awal.


Sayangnya PKR tidak punya nama besar (kalangan orang Melayu) di Johor. Tak ada. Anwar perlukan sokongan PAS. Salahuddin adalah antara nama paling awal yang dicadangkan oleh Anwar.


Secara diam-diam, Anwar juga sudah meminta restu Nik Aziz bagi melaksanakan perkara ini. Inilah yang menyebabkan TG Haji Hadi amat kecewa. Jawatan sebagai Presiden PAS sudah tidak dihormati oleh Anwar. Main bulldoze sahaja.


Anwar yakin Salahuddin boleh MENANG dengan baik di Sembrong. Apatah lagi apabila Menteri yang sepatutnya mempertahankan kerusi – sibuk meminta dia diselamatkan daripada kerusi yang pasti hangat itu.


Nampak sangat, Salahuddin memang mempunyai aura untuk menawan Johor sehingga anak bangsawan pun menggelabah ketakutan dan mula mencari kerusi orang di Kota Tinggi dan kawasan lain.


Kita kena faham, Salahuddin bukan senjata PAS. Salahuddin adalah senjata 'Anwar' yang ditanam di dalam PAS. Amat menarik suasana ini.-GelagatAnwar

Pisau kata " Anwar dah sendirian berhadkan PAS"

PenangWasabi

Posted: 13 Feb 2012 09:08 PM PST

PenangWasabi


Ketua Pemuda Pas Malaysia : Karpal diminta usah polemikkan isu sambutan Hari Kekasih!

Posted: 13 Feb 2012 08:53 PM PST


Pas meminta Pengerusi DAP, Karpal Singh tidak mempolemikkan isu sambutan Hari Kekasih kerana apa yang ditentang Pas, bertepatan dengan perjuangan mereka dalam Pakatan Rakyat.

Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan berkata, Karpal tidak perlu mempersoalkan pendirian Pas kerana mereka tidak pernah menghalang masyarakat bukan Islam daripada meraikannya.

"Pemuda Pas konsisten dalam menegaskan isu ini kerana ia bukanlah ajaran Islam, tetapi kita tidak larang orang bukan Islam menyambutnya.

"Apa yang menjadi fokus adalah umat Islam terutamanya generasi muda. Orang Islam punya cara tersendiri meraikan kasih sayang antara suami isteri dan kekasih. Tidak perlu ada hari tertentu untuk meraikannya," katanya di Ibu Pejabat Pas, semalam.


Katanya, sebagai parti memperjuangkan Islam, pihaknya bertanggungjawab menentang sambutan itu terhadap umat Islam. Pendirian itu turut disokong oleh Timbalan Ketua Pemudanya, Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Ahad lalu, Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, pendirian Pas menentang sambutan Hari Kekasih bukanlah satu pendirian yang baik. Beliau berkata, pihaknya kecewa dengan tindakan Pas yang bertentangan dengan hak asasi manusia dan prinsip kebebasan. Beliau juga menggesa Pas menarik balik pendirian tersebut sebelum 14 Februari.

Menurut Nasrudin, Pemuda Pas sentiasa menghormati hak orang lain dan mereka tidak akan campur tangan dalam urusan agama lain, sebaliknya mereka menegur sikap golongan muda Islam yang meraikan sambutan Hari Kekasih.

"Jika Karpal mahu bercakap soal hak asasi dan hak individu dalam meraikan sesuatu sambutan, maka beliau juga perlu menghormati umat Islam yang terikat dengan tatacara digariskan dalam Islam. Itu yang kita tegaskan dan Karpal perlu memahami perkara ini," katanya.

Katanya, Majlis Fatwa jelas menyatakan umat Islam dilarang meraikan sambutan Hari Kekasih itu kerana ia bukan daripada ajaran Islam.

Penang Wasabi..

Pok Nik kena balun lagi...Hari Suami Isteri tak perlu - Asri!

Posted: 13 Feb 2012 04:33 AM PST


Tiada guna menukar nama sambutan Hari Kekasih kepada Hari Suami Isteri, jika ia tidak memberi kesan yang baik kepada budaya umat Islam.

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, penukaran nama itu tidak penting. Yang utama adalah pengisian sambutan tersebut.

"Kalau kita ubah nama itu boleh memberi perubahan baik kepada Islam, baguslah, tetapi jika tidak memberi apa-apa kesan, untuk apa diubah?," katanya disini hari ini.

Menurutnya, Hari Suami Isteri boleh diraikan pada bila-bila masa dan nilai budaya Islam perlu dipertahankan. Katanya, tarikh 14 Februari itu semakin menjadi ingatan ramai, apabila dimeriahkan oleh peniaga.

"Mereka ambil kesempatan menjual bunga dan cenderahati di merata tempat," katanya.

Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Universiti Sains Malaysia itu berkata, tarikh itu tidak memberi apa-apa makna jika hari itu disambut dengan perbuatan yang tidak bermoral.

Minggu lalu, Pas Kelantan mencadangkan Hari Kekasih yang disambut setiap 14 Februari, diganti kepada sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan.


Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, adalah lebih elok jika Hari Kekasih atau Valentine Day, yang dipuja dan diilhamkan pengikut agama Kristian, diganti dengan sambutan Hari Suami Isteri untuk melahirkan keluarga bahagia mengikut acuan Islam.

Sementara itu, penceramah bebas, yang juga Pensyarah Kanan, Universiti Pertahanan Nasional, Dr Ridhuan Tee Abdullah berkata, adalah lebih baik mengembangkan budaya sendiri daripada menyanjung budaya orang lain.

"Cadangan Hari Suami Isteri itu baik, cuma tarikh 14 Februari itu dirasakan tidak sesuai kerana pada tarikh tersebut sudah ada sambutan diraikan oleh penganut agama lain yang sememangnya haram diraikan umat Islam.

"Kenapa kita perlu obses dengan budaya orang lain, sedangkan kita boleh pilih hari lain, yang mana memberi lebih banyak makna kepada umat Islam?," katanya.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 13 Feb 2012 09:05 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


PEMUDA PAS MENAMPAKKAN PERGOLAKAN.

Posted: 13 Feb 2012 09:00 PM PST

NIK AJIS DESAK ANWAR. JUJUR ATAU TERPAKSA ?

Posted: 13 Feb 2012 07:00 PM PST

FAKTA PAS ADALAH LUCUAN POLITIK DI SELANGOR.

Posted: 13 Feb 2012 05:02 PM PST

PENAMPILAN PERTAMA USTAZ ISMAIL MINA.

Posted: 13 Feb 2012 12:20 PM PST

INI KIAS PALING TAJAM...

Posted: 13 Feb 2012 03:00 AM PST

FORUM POLITIK HALA KIRI.

Posted: 12 Feb 2012 10:30 PM PST

MALAM NI ZULNORDIN DI KUALA SELANGOR.

Posted: 12 Feb 2012 10:00 PM PST

Sri Tri Buana

Posted: 13 Feb 2012 07:27 PM PST

Sri Tri Buana


Anwar, Nik Aziz dan Rachel Corrie.

Posted: 13 Feb 2012 04:00 PM PST

r b f

Posted: 13 Feb 2012 07:05 PM PST

r b f


Tahniah Tok Mat

Posted: 13 Feb 2012 02:48 AM PST


Satu langkah tepat yang cukup berani.

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 13 Feb 2012 03:47 PM PST

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Sesiapa Sambut Valentine's Day Akan Ditangkap...!!

Posted: 13 Feb 2012 01:56 AM PST

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom meminta semua Jabatan Agama Islam Negeri menguatkuasakan tindakan yang perlu diambil terhadap pasangan Islam bukan mahram pada Hari Kekasih yang disambut pada malam ini atau esok.

Beliau berkata ini kerana Hari Kekasih bukan amalan umat Islam.

"Kita bergerak serentak di seluruh negara untuk menguatkuasakan peraturan dan tindakan yang perlu bagi hal-hal yang berkaitan dengan memperingati kekasih ini," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian bantuan kepada masjid Negeri Sembilan oleh Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan di Seremban, hari ini.

Katanya pelbagai bentuk dakwah, nasihat, pandangan, kenyataan dan sebagainya telah disampaikan mengenai Hari Kekasih ini kerana ia bukan amalan umat Islam.

"Yang kita bimbang ialah bukan soal kekasih dalam pengertian suami isteri, tapi biasanya bukan suami isteri. Yang ini, selain daripada nasihat, tindakan juga perlu dibuat," katanya.

- Bernama

Yb Khalid Samad Tak Marah Ker Bila Anak Nik Aziz Belasah Karpal Singh...?

Posted: 12 Feb 2012 06:12 PM PST

Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Nik Abduh Nik Aziz hari ini menyelar tindakan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang tidak bersetuju dengan pendirian Pas menentang sambutan Hari Kekasih.

Sambil meminta Karpal belajar menghormati agama lain, Nik Abduh turut menegaskan peguam itu sepatutnya tidak memaksa pandangannya diterima oleh orang lain.

"Ia bukan hanya pendirian Pas, ia pendirian semua umat Islam. Semua pihak mesti terlibat mendidik dan menyeru umat Islam kepada kebaikan beragama.

"Mencegah kemungkaran adalah kebaikan yang dipromosi agama secara unggul. Dalam diri umat Islam ada agama. Ia hak tertinggi. Justeru, mendidik umat agar menghormati ajaran agama adalah hak asasi umat Islam.

"Karpal kena belajar walau sudah tua untuk menghormati agama lain, bukan memaksa pandangan sendiri ke atas orang lain. Politik bukan mahkamah," katanya menerusi status terkini di laman sosial Facebooknya hari ini.

Kenyataan Nik Abduh itu dipercayai berkait dengan tindakan Karpal yang menggesa Pas menarik balik pendirian membantah sambutan Hari Kekasih pada 14 Februari ini kerana ia mempromosikan aktiviti tidak bermoral.

Karpal seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar hari ini dipetik berkata, pendirian Pas itu tidak boleh dipertahankan kerana sambutan Hari Kekasih diterima umum dan disambut hampir di semua negara.

Menurut Karpal, DAP berpendapat pendirian Pas menentang sambutan Hari Kekasih bukan satu langkah yang baik dan tindakan Pas juga bertentangan dengan hak asasi manusia dan prinsip kebebasan.

Dewan Pemuda Pas pada 7 Februari lalu, menggesa kerajaan melancarkan kempen menentang sambutan Hari Kekasih termasuk dengan menyiarkan iklan anti sambutan hari tersebut bagi mencegah umat Islam menyambutnya.

Tok Wan

Posted: 13 Feb 2012 03:37 PM PST

Tok Wan


Video Dr Hasan Ali dengan Ust Kazim Elias Ditonton 15 Ribu Di Perak

Posted: 13 Feb 2012 06:57 AM PST


KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 13 Feb 2012 03:11 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


KALI INI SERIOUS.....

Posted: 13 Feb 2012 07:04 AM PST

Tafsiran para ahli ilmuan mengenai pengertian apa itu ilmu dan apa itu amal seringkali berlaku kekeliruan. 

Ada yang beranggapan apabila sudah berilmu, itu sudah dikira alim dan warak. Apabila seseorang itu dianggap alim dan warak, maka ramailah kalangan umat menjadikan mereka sebagai sumber rujukan utama dan terpakai oleh orang banyak. Kata-kata mereka dianggap fatwa.

Agama menyebut ilmu, iman dan amal harus seiring. 

Saidina Ali r.a berkata, "ilmu yang banyak, yakin yang tinggi adalah yang terbaik. Ilmu yang kurang, yakin yang tinggi adalah lebih baik dari ilmu yang banyak tapi yakinnya kurang".

Di dalam Al Quran juga ada disebut, "ahli kitab wal musyrikin".

Di dalam kitab juga diceritakan "Azazil", iaitu ketua para-para malaikat sebelum Jibrail a.s. Azazil adalah malaikat yang paling alim dan warak. Doanya makbul kerana kedudukannya paling hampir dengan Allah. Tetapi, Azazil telah dilaknat Allah dan disingkir dari syurga kerana keengganannya untuk sujud kepada Adam a.s, sedangkan para malaikat yang lain terus, tanpa banyak soal sujud kepada Adam a.s apabila diperintahkan oleh Allah untuk berbuat demikian.

Jika diambil dan dikaji dari semua kisah dan kata-kata ini, jelas,  bahawa ilmu semata tidak menjamin seseorang itu akan terselamat kedudukannya di dunia mahu pun di akhirat. Tiada jaminan bahawa "ilmu" semata-mata akan meletakkan seseorang hamba itu sentiasa berada di atas jalanNya yang lurus.

Apakah ciri-ciri amalan yang ada pada Azazil sehingga ia mendapat laknat? Apakah pula ciri-ciri amalan yang ada pada para malaikat lain hingga mereka terselamat dari kemurkaan Allah?

Jika dikaji, masing-masing "percaya" akan wujudnya Allah. Masing-masing juga "mengakui" akan maha kuasanya Allah. Apa yang membezakan di antara ke duanya ialah soal "keyakinan". 

Para malaikat lain terus "yakin" tanpa banyak soal terhadap apa yang diperintahkan oleh Allah supaya sujud kepada Adam, sebaliknya, Azazil bertanya apa rasional dan justifikasi perintah tersebut, malah mempertikaikan kenapa mesti dia sujud kepada Adam sedangkan kejadiannya lebih mulia dari Adam yang hanya diperbuat dari tanah.

Dengan berbekalkan "kepercayaan", "pengakuan" dan "keyakinan" tanpa "ilmu"(tidak tahu apa rasional dan justifikasi dari perintah Allah) tentang sebab musabab Adam dijadikan, para malaikat terus "amalkan" dan mentaati sebagaimana diperintahkan.

Manakala, di pihak Azazil pula, dia hanya ada "percaya" dan "mengakui" akan wujud dan maha kuasanya Allah, tetapi apabila sampai kepada bab "keyakinan" yang sebenar, Azazil mula was-was dan menaruh syak akan perintah Allah. Azazil tertipu dengan ilmunya menilai kejadian Adam secara zahiriah.

Dalam maksud lain, Azazil telah memandang rendah kepada sifat Adam yang dijadikan dari tanah, manakala dia lebih mulia kerana dijadikan dari api.

Persoalannya, kenapa Azazil yang alim dan warak boleh tertipu dan gagal memahami perintah Allah, manakala para malaikat lain yang lebih rendah ilmu dan kewarakkannya boleh memahami maksud dari perintah Allah ini?

Secara logiknya, seseorang yang berilmu itu sepatutnya lebih maklum dan tahu bagaimana untuk "mengamalkan" perintah Allah supaya sujud kepada Adam. Tetapi, sebaliknya si jahil yang kurang ilmu tapi tinggi yakinnya pula yang tahu untuk mentaati perintah Allah.

Dari dua karakter malaikat ini boleh kita kaji dan buat penilaian, kenapa malaikat selamat dan kenapa Azazil menerima laknat Allah.

Antara yang boleh disimpulkan ialah;
1. Sifat seorang ahli ilmu (alim) boleh mendedahkan seseorang kepada sifat sombong, riak dan takabbur. Memandang rendah akan orang lain dan merasa takjub akan diri sendiri.
2. Sifat taat akan perintah Allah bukan terbit dari "ilmu" yang tinggi tetapi ia lahir dari pegangan keyakinan yang sebenar kepada Allah.
3. Setakat percaya dan mengakui akan wujud serta maha kuasanya tuhan adalah prinsip kepercayaan penganut semua agama, termasuklah penganut agama Buddha, kristian, hindu dan lain-lain. Disebabkan tiadanya komponen "yakin" itulah yang menyebabkan mereka mensabitkan akal dan logik sehingga mereka mencipta tuhannya sendiri untuk  disembah. Maka direkabentuklah tuhan yang boleh "dilihat dan dijisimkan" di dalam bentuk salib, tokong atau sami.
4. Hakikatnya, komponen "yakin" inilah yang membezakan di antara Islam dengan lain-lain agama. Allah yang tidak dapat dilihat, tiada perbandingan dan tidak berjisim.

Bagaimana pula "rupabentuk" amalan yang membuktikan bahawa kita benar-benar percaya, mengakui dan yakin sepenuhnya (sahih) kepada Allah?  

Pastinya "rupabentuk" amalan itu harus dilihat "terjadi" atau "transformed" di dalam diri dan wujud dalam bentuk perbuatan. Rupabentuk amalan itu hanya akan wujud apabila perbuatan itu berlaku di atas jalanNya yang benar. Tanpa keyakinan, keikhlasan dan kejujuran sebenar kepada diri sendiri dan kepada apa juga perbuatan yang dilakukan tidak akan menjadikan perbuatan kita itu berada dijalanNya yang benar. 

Yakin, ikhlas dan jujur kepada diri dan kepada sebarang perbuatan itu adalah manifestasi dari kepercayaan, pengakuan dan keyakinan yang benar-benar kukuh kepada Allah swt. 

Seseorang yang tidak cukup pegangan keyakinan, keikhlasan dan kejujuran kepada diri dan juga kepada Allah akan menyebabkan dirinya terdedah kepada sifat-sifat yang mirip kepada sifat Azazil. 

Sifat sombong, riak dan takabbur yang dimiliki oleh Azazil telah menjadi punca kepada timbulnya laknat Allah. Manifestasi dari sifat sombong, riak dan takabbur ini juga boleh dilihat "rupabentuknya" pada amalan dan perbuatan seseorang.
 
Demi untuk mempertahankan  kesombongan, riak dan takabbur diri,  manusia selalunya sanggup berbuat apa saja, termasuk melakukan pembohongan, fitnah dan dusta. Apabila bercakap dia bohong dan dusta, bila berjanji dia mungkir.

Boleh diambil kesimpulan bahawa barang siapa yang memiliki sifat sombong, riak dan takabbur, pasti mereka juga memiliki sifat seorang pembohong, pembawa fitnah dan pendusta. Amalan bohong, fitnah dan dusta adalah "rupabentuk" amalan yang telah ditransformasi dari sifat sombong, riak dan takabbur. 

Dengan adanya sifat sombong, riak dan takabbur yang dimilikki inilah yang akan melancarkan lagi segala gerakerja syaitan Azazil dan kuncu-kuncunya, iblis dalam menggoda dan menyesatkan manusia. Segala kaedah pembohongan, fitnah dan pendustaan digunapakai agar semua anak Adam terkeliru dan tertipu.

"Ilmu" yang tinggi bukan "penebat" kepada segala ancaman hasutan syaitan dan iblis, malahan ilmu itu sendiri boleh mendatangkan bahaya dan ancaman kepada seseorang manusia itu sendiri sepertimana yang telah terjadi kepada Azazil laknatullah.

"Yakin" yang tinggi itulah sebenarnya yang mendatang amal yang benar. Yakin yang tinggi inilah yang telah menyelamatkan para malaikat dari laknat Allah.

Marilah kita berintrospeksi bersama, semoga "jaminan keselamatan" Allah akan kita perolehi. Terhindar dari segala "rupabentuk" fitnah akhir zaman dan kekeliruan yang sedang hebat "menipu dan mengelirukan" masyarakat hari ini.

Salam.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 13 Feb 2012 03:09 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Tudia..aih! Punya lambat pick up Pok Nik nih..

Posted: 13 Feb 2012 05:09 PM PST

Itu la, aku dah kata dulu, Nik Aziz nie dia punya RAM dah slow, isu dah nak basi, dia panaskan semula. DS Anwar baru rasa lega sikit orang dah semakin hari semakin lupa ucapannya di Wall Street Journal, alih-alih, Pok Nik baru nak faham apa yang terjadi sebenarnya...

Mula la kelam kabut baru sedar perangai sebenar kekasih gelapnya itu...
Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menggesa Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar menarik balik kenyataannya berkaitan dengan Israel, yang disiarkan dalam akhbar Wall Street Journal (WSJ) bulan lalu.

"Saya, selaku Mursyidul Am Pas, dengan dipersetujui oleh seluruh ahli Majlis Syura Ulama Pas, menggesa Datuk Seri Anwar menarik balik kenyataannya seperti dilaporkan di Wall Street Journal," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat petang ini.

Nik Abdul Aziz berkata, jika kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka beliau dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Anwar untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman WSJ bagi membersihkan nama beliau.

Dalam kenyataannya, Nik Abdul Aziz berkata, Pas mengulangi pendirian yang berterusan dan tetap dengan prinsip, sekali-kali tidak mengiktiraf negara haram Israel sebagaimana yang juga ditegaskan menerusi pendirian di kalangan gerakan Islam antarabangsa, serta menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestin yang dihina di bumi sendiri.

Kata beliau, negara haram Israel diwujudkan oleh kuasa besar dunia secara zalim tanpa sifat perikemanusiaan dan sepatutnya ditentang oleh semua peradaban manusia.

Oleh itu katanya, wajib bagi umat Islam, bukan sahaja di bumi Palestin malah seluruh dunia, berusaha sedaya upaya untuk membebaskan Palestin sepenuhnya.

"Adalah haram menerima kewujudan negara yang haram. Maka Pas menolak penyelesaian dua negara, satu untuk rakyat Palestin dan satu lagi bernama Israel untuk Yahudi Zionis.

"Keselamatan negara haram Israel juga bukanlah menjadi tanggungjawab yang dipikul oleh orang Arab atau umat Islam kerana ditegakkan negara haram itu sendiri di atas dasar kezaliman. Islam sebagai agama yang sangat mementingkan hak asasi, keadilan, keharmonian dan hubungan baik antarabangsa, tentu sekali tidak dapat berkompromi dalam isu kezaliman ini," katanya.

Sabtu lalu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan pendiriannya menolak formula penyelesaian dua negara bagi mengatasi konflik Asia Barat membabitkan Israel dan Palestin sambil menyifatkan adalah "haram menerima kewujudan negara haram."

Sehubungan itu kata Abdul Hadi, bagi pihaknya hanya ada satu negara Palestin bagi penduduknya yang berhak manakala Israel tidak wujud sama sekali.
Kedua-dua pemimpin Pas ini melahirkan pendirian ini ketika kenyataan Anwar mengenai Israel, dalam satu temu bual bersama WSJ baru-baru ini, menjadi isu kontroversi.

Pandangan Anwar itu berhadapan dengan kritikan dan kecaman pemimpin-pemimpin BN dan sebahagian pertubuhan bukan kerajaan.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, walaupun banyak kalangan negara Arab menerima penyelesaian secara mewujudkan dua negara, pihak berkenaan perlu menyedari bahawa Palestin bukan hak orang Arab sahaja.

Petang tadi, PR mengadakan mesyuarat kepimpinan pusat di Petaling Jaya.

Mencari Damai Abadi

Posted: 13 Feb 2012 03:08 PM PST

Mencari Damai Abadi


15 Kelebihan Kaabah Dari Sudut Saintifik

Posted: 13 Feb 2012 06:15 AM PST

Bismillah...


15 Kelebihan Kaabah Dari Sudut Saintifik. TAHUKAH KAMU SEMUA?


Binaan Kaabah yang merupakan kiblat bagi orang Islam terletak di Masjidil Haram di Mekah. Ia merupakan bangunan yang harus dikunjungi jemaah haji. Sedikit maklumat berkaitan Kaabah yang tidak kita ketahui sebelum ini.


Cara tunaikan tawaf di Kaabah,Mekah
1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil.
2. Tekanan gravitinya tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.


3. Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.


4. Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi = doa akan termakbul kerana di situ adalah tempat gema atau ruang dalam masa serentak.


5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.


6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.


7. Malah teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi..


8. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itu lah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk.


9. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati.


10. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah.


11. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu.


12. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Ka abah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.


13. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya.


14. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itu lah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru.


15. Selepas selesai semua itu baru lah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh.