Khamis, 14 Ogos 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 14 Aug 2014 01:55 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Adakah Dr Wan Azizah Boleh Menjadi Menteri Besar Selangor Berdasarkan Undang-Undang Tubuh Selangor?

Posted: 14 Aug 2014 06:32 AM PDT


Adakah seorang wanita boleh menjadi Menteri Besar Selangor? Berdasarkan Undang-Undang Tubuh Selangor Artikel 51 (2):
NO PERSON SHALL BE APPOINTED AS MENTERI BESAR, UNLESS HE IS OF THE MALAY RACE AND PROFESSES THE MUSLIM RELIGION.
Maka persoalannya, perkataan HE di sini bermaksud lelaki. Wanita adalah SHE. Bolehkah perempuan seperti Dr Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor?


Bukankah Dr Wan Azizah tidak dilahirkan di Malaysia? Beliau mempunyai nombor kad pengenalan -71-. Ada khabar mengatakan beliau dilahirkan di Singapura dan ada yang mengatakan beliau lahir di Korea. CTS tidak pasti. Kalau benar, Artikel 19, Undang-Undang Tubuh Selangor tidak membenarkan kerakyatan melalui netralisasi untuk jadi MB Selangor. 

Bakal MB Selangor ini (sekiranya Undang-Undang Tubuh Selangor membenarkan) mempunyai 13 rekod saman yang masih belum dibayar. Hebat juga bakal MB Selangor ini.

Dua ADUN PAS Berpaling Tadah, Wan Azizah Mendapat Sokongan Majoriti DUN, Ini Jawapan MB Selangor

Posted: 14 Aug 2014 01:17 AM PDT


PAS tidak perlu lagi hendak mengadakan mesyuarat pada 17 haribulan sebab dua ADUN PAS iaitu ADUN Morib, YB Hasnul Baharuddin dan ADUN Hulu Klang, YB Shaari Sungip sudah membuat keputusan hari ini dengan menandatangani surat akuan bersumpah menyokong Dr Wan Azizah sebagai MB Selangor bagi mengantikan TS Khalid Ibrahim. Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail pada sidang media khas di Hotel Empire Subang, Subang Jaya, hari ini mendakwa 30 ADUN Selangor menyatakan sokongan terhadap beliau sebagai Menteri Besar.

Mengikut kes Nizar vs Zambry di Perak, PR mengatakan DS Nizar tidak boleh dipecat oleh Sultan tanpa melalui usul dan pengundian di dalam DUN namun Barisan Nasional (BN) ketika itu berbeza pandangan. Mahkamah Tinggi memutuskan DS Nizar kekal Menteri Besar kerana tiada usul undi tidak percaya di dalam DUN sebelum keputusan itu diketepikan Mahkamah Rayuan. Adakah PR akan menggunakan  hujah BN jika Sultan Selangor enggan menggugurkan Khalid sehinggalah sidang DUN dibuat pada November?

Nampak gayanya, pembubaran DUN adalah langkah yang terbaik bagi mengembalikan kuasa memilih Kerajaan kepada Rakyat Selangor. Walau bagaimanapun, ini pula respon TS Khalid Ibrahim selepas Dr Wan Azizah mengumumkan telah mendapat kekuatan majoriti mudah 30 Adun Selangor yang menyokongnya untuk dilantik sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.

Surat Dari Sultan Selangor Memecat 5 EXCO Selangor - Apa Lagi Kata @anwaribrahim @cmlimguaneng @limkitsiang ?

Posted: 12 Aug 2014 11:03 PM PDT


Ini adalah surat jawapan DYMM Sultan Selangor berhubung penamatan khidmat 5 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO). DYMM Sultan Selangor telah berkenan untuk membatalkan pelantikan EXCO-EXCO yang terlibat atas nasihat daripada Menteri Besar secara bertulis. Hari ini Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) telah mengadakan mesyuarat seperti biasa dengan korum yang mencukupi bersama empat Ahli MMKN dan tiga pegawai Ex-Officio.

Jumlah ini memadai dan sah mengikut Artikel 53 (2) (b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor yang menetapkan sekurang-kurangnya  mempunyai  empat (4) anggota MMKN untuk mentadbir negeri secara sah. MMKN juga telah diberitahu tentang perkenan DYMM Sultan Selangor untuk tidak meneruskan perkhidmatan ahli 5 orang pegawai MMKN daripada PKR dan DAP berkuatkuasa semalam.

Video-Video Ketua DAP Selangor Tony Ah Pua Puji TS @Khalid_Ibrahim Melangit

Posted: 12 Aug 2014 06:43 PM PDT


Ini video ucapan Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua 3 bulan yang lalu bertarikh 05 Mei 2014 di dalam cermah PRU13 di Stadium Kelana Jaya. Antara kata-kata beliau di dalam ceramah berkenaan yang memuji Menteri Besar Selangor, TS Khalid Ibrahim adalah, "Khalid bersih, berwibawa, jujur, rajin, tidak rasuah. Khalid pakai kereta sendiri, bukan kereta Kerajaan.Khalid sumbang lembu korban dituduh rasuh."


Di atas pula adalah video ceramah Tony Pua bertarikh 07 Februari 2014. Tony Pua dalam ceramahnya berkata, MB Khalid merupakan orang yang paling jujur ​​dan bekerja keras, tidak ada keraguan dalam fikiran dan hatinya yang MB Khalid benar-benar bersih dan benar-benar komited kepada tugasnya.

Sekarang, di mana pergi kata-kata Tony Pua berkenaan apabila beliau dan pimpinan DAP bersekongkol dengan Ketua Umum (KETUM) PKR untuk menjatuhkan TS Khalid Ibrahim. Siapa yang mendakwa TS Khalid tidak jujur dan tidak amanah sekarang? Kenapakah TS Khalid Ibrahim dua hari lepas, menyaman Saifuddin Nasution sekiranya beliau tidak berada di pihak yang benar?Pemandu Prebet Sapu Sudah Berani Ugut Pegawai Penguatkuasa SPAD Menjalankan Tugas

Posted: 12 Aug 2014 06:00 PM PDT
Akhbar Sin Chew Daily, Kosmo dan Berita Harian hari ini melaporkan detik-detik cemas apabila dua pegawai penguatkuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) diugut untuk dibawa ke lokasi rahsia oleh pemandu kereta sapu di pekan Rawang, semalam. Pemandu kereta sapu berkenaan enggan memberikan kerjasama selepas didapati bersalah menggunakan kenderaan persendirian untuk mengambil penumpang. Ketua Bahagian Penguatkuasaan SPAD, Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata, operasi dibuat selepas menerima aduan melibatkan lambakan kereta sapu yang mengganggu pendapatan pemandu teksi di sini. 

Sebanyak 54 anggota terdiri enam pegawai dan 48 pegawai penguatkuasa terlibat dalam operasi yang dibahagikan kepada 11 kumpulan. Beliau berkata, dalam operasi selama dua jam, sebanyak 11 kes diperoleh melibatkan lapan kesalahan tidak menggunakan meter, dua kereta sapu dan satu halangan. Datuk Che Hasni menambah, operasi bertujuan memberi peringatan dan amaran kepada pengusaha serta pemandu teksi untuk mematuhi peraturan dalam masa sama memberi kesedaran kepada pengguna. 

Jika sabit kesalahan, mereka yang tidak patuh boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 22 dan 16 Akta Pengangkutan Awam Darat memperuntukkan denda minimum RM1,000 hingga RM500,000 atau penjara sehingga dua tahun atau kedua-duanya. Tindakan sitaan juga boleh diambil namun sekarang pihak SPAD masih dalam proses mewar-warkan kepada pengusaha dan pemandu untuk mematuhi syarat yang ditetapkan. Bilangan kes terkumpul dari Jun 2011 hingga Julai 2014 adalah 6,017 sementara untuk tahun ini sebanyak 1,413 kesalahan telah disenaraikan sehingga Julai 2014.

Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Aug 2014 01:50 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Majlis Lajnah Politik Pas Tolak Wan Azizah

Posted: 14 Aug 2014 09:03 AM PDT

Majlis Lajnah Politik Pas yang bermesyuarat malam ini, membuat pendirian menolak Wan Azizah Wan Ismail sebagai MB Selangor, bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Kenyataan penolakan Lajnah Politik Pas itu dinyatakan sendiri oleh Setiusaha Agung Parti itu Mustafa Ali malam ini.

Alasan penolakan tidak didedahkan, namun menurut Mustafa alasan itu telahpun disampaikan kepada PKR.

Pas akan bermesyuarat pada 17 ogos, untuk membuat pendirian apa kah menyokong Khalid atau sebaliknya.

Dalam perkembangan yang sama, dua ADUN PAS yang menyokong Wan Azizah telah diberi tempoh masa 24 jam untuk menarik sokongan itu; jika tidak, maka tidakan disiplin akan diambil termasuh baiah mereka semasa menjadi calon.

Sebelum ini Presiden Pas, Mursidul Am Pas, Majlis Syura Pas membuat ketetapan untuk menyokong Khalid dikekalkan sebagai MB Selangor.

Halang Nafsu Anwar: Khalid Perlu Bubar DUN

Posted: 14 Aug 2014 08:24 AM PDT

UNTUK merealisasikan kehendaknya, Anwar mampu mempengaruhi dua ADUN Pas untuk menyokong isterinya agar boleh dilantik sebagai MB Selangor.

ADUN Pas biasanya sangat patuh kepada arahan parti atau pemimpinnya, namun tidak berlaku pada ADUN Hulu Kelang Saari Sungip yang merupakan mantan AMT PKR sebelum memasuki PAS. Beliau disertai ADUN Morib Hasrul Baharuddin.

Dua ADUN itu dikatakan telah menandatangan akuan bersumpah yang disediakan Anwar bagi menyokong isterinya. Jika sokongan dua ADUN itu benar, maka kumpulan yang menentang Khalid berjumlah 30 daripada 56 ADUN Selangor.

Sebelum kemelut perlucutan Khalid sebagai MB, kedudukan DUN Selangor adalah PKR=14; PAS=15 dan DAP=15.

Khalid yang mendapat sokongan Presiden Pas dan Mursidul Am Pas serta Majlis Syura parti itu untuk kekal sebagai MB Selangor dan mengharapkan sokongan 15 ADUN Pas serta tiada bantahan daripada 12 ADUN BN; ternyata perlu bertindak awal, atas sebab beliau atas kertas pada masa ini, tidak lagi mempunyai sokongan majoriti mudah DUN Selangor; Namun, beliau memberi reaksi kepada dakwaan itu, bahawa jumlah itu perlu dibuktikan melalui undian dalam sidang DUN pada November ini.

Jika Khalid kalah dalam undian di DUN, beliau masih mempunyai peluang, mengelak agar nafsu Anwar tidak menjadi realiti, dengan membuarkan DUN.

Khalid perlu berkorban demi rakyat Selangor, agar supaya, budaya nepotisme tidak membudaya di negara ini. Bayangkan tiada dalam sejarah mana-mana di dunia, suami isteri serta anak adalah wakil rakyat dalam masa yang bersamaan.

Pilihan Khalid- Perlu Bubar Dun

Posted: 14 Aug 2014 03:15 AM PDT

PERKEMBANGAN mutakhir, bahawa dua ADUN Pas Saari Sungip Adun Hulu Kelang dan Hasnul Baharuddin Adun Morib membelot, maka Tan Sri Khalid Ibrahim tiada pilihan melainkan mengadap Sultan Selangor mohon perkenaan membubarkan DUN Selangor untuk membolehkan PRN Negeri.

Dengan pembelotan dua ADUN Pas itu, Khalid kehilangan sokongan majoriti DUN, kerana hanya berjumlah 26 daripada 56 ADUN Selangor.

PAS yang mempunyai 15 ADUN menjadi sandaran Khalid untuk meneruskan jawatan MB, namun akibat pembelotan dua ADUN itu, maka beliau tidak mempunyai sokongan majoriti mudah lagi.

Adalah lebih elok, Khalid membubarkan DUN bagi membolehkan PRN negeri bagi memberi peluang kepada rakyat Selangor memilih parti mana yang perlu mewakili mereka.

Jika Saari Sungip Belot- Adalah Dijangka

Posted: 14 Aug 2014 02:21 AM PDT

JIKA ADUN Pas bagi Hulu Kelang Saari Sungip membelot, memang sudah dijangka. Saari sebelum menyertai PAS, adalah merupakan AMT PKR. Beliau adalah penyokong kuat Anwar Ibrahim. Saari disertai Hasnul Baharuddin ADUN Pas bagi Morib menyatakan sokongan kepada Wan Azizah untuk dilantik sebagai MB Selangor. Dengan penyertaan dua ADUN Pas itu, maka Azizah mendapat 30 sokongan ADUN, dengan pecahan 13 PKR serta 15 DAP. Namun, ianya belum menjadi kenyataan memandangkan PAS hanya bermusyuarat pada 17 ogos; semuanya bakal berubah dalam tempoh itu.

PAS Pusat melalui Setiausaha Agungnya Mustafa Ali telahpun meminta Persurujaya Pas Selangor memberi laporan berkaitan penyertaan dua ADUN Pas itu pada sidang media Wan Azizah pada khamis.

Jika tidak berlaku perubahan terhadap kedudukan dua ADUN Pas itu, maka Tan Sri Khalid perlu mengadap Sultan Selangor sebelum sidang DUN pada November nanti, untuk memohon perkenaan membubarkan DUN bagi membolehkan PRN. Adalah lebih elok Khalid mengambil jalan itu, demi rakyat Selangor. Biarlah rakyat Selangor memilih parti mana yang perlu mewakili mereka.

Sertai Sidang Media Wan Azizah: PAS Minta Gambaran Sebenar Dua ADUN Parti itu

Posted: 14 Aug 2014 01:49 AM PDT

Pusat telah meminta PAS Selangor memberi laporan berhubung isu dua Adun PAS negeri itu yang telah menyatakan sokongan terbuka kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi menteri besar Selangor.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata beliau telah menghubungi Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad petang ini dan meminta laporan penuh berhubung perkara itu.

"Saya telah menghubungi Pesuruhjaya PAS Selangor supaya memberi laporan tentang dua orang ini supaya kita dapat gambaran sebenar," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau mengulas tindakan dua Adun PAS, Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) yang bertindak menyertai sidang media bersama Dr Wan Azizah hari ini bagi menunjukkan sokongan majoriti dalam Dun Selangor pagi tadi.

Kedua-dua mereka turut menyatakan sokongan kepada presiden PKR itu untuk menjadi menteri besar menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Mengulas lanjut, Mustafa berkata PAS akan menyiasat perkara itu dan akan mendapatkan gambaran sebenar.

Sebelum ini, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mempertahankan Khalid untuk kekal sebagai Menteri Besar Selangor berikutan beliau tidak pernah khianat dalam menjalankan amanah kepada rakyat.

Pandangan serupa dinyatakan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Malah, Majlis Syura Ulamak PAS juga menetapkan pendirian agar Khalid dikekalkan jawatan itu sekiranya beliau tidak disabitkan dengan sebarang kesalahan berhubung pecah amanah.

Jika benar-benar berlaku bahawa dua ADUN PAS itu mendahului keputusan Partinya sendiri, maka melalui kemelut MB Selangor, Anwar berjaya memperporak porandakan parti itu. Adalah jarang berlaku, ADUN PAS melompat parti, kerana mereka terikat dengan satu sumpah janji dengan parti. Apa kah dua ADUN itu ingkar pada sumpah janji? Kerbau dipegang pada talinya, manusia dipegang pada janjinya.

Benar Kah Wan Azizah Ada Sokongan 30 ADUN?

Posted: 14 Aug 2014 01:09 AM PDT

Wan Azizah Wan Ismail sanggup menyebut nama dua ADUN daripada PAS iaitu Saari Sungib (Hulu Klang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) bagi menggenapkan jumlah 30 ADUN yang menyokong beliau bagi maksud untuk dilantik sebagai MB Selangor bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim yang dipecat oleh Anwar daripada PKR.

Jika benar bahawa dua ADUN PAS di mana menurut dakwaan Wan Azizah telah membuat surat akuan bersumpah untuk menyokong beliau; bererti ADUN Pas itu mendahului keputusan partinya sendiri; kerana PAS akan bermesyuarat untuk menentukan sokongan kepada Khalid pada 17 ogos ini.

Wan Azizah dalam sidang akhbar pagi tadi mendakwa bahawa beliau mempunyai sokongan 30 ADUN Selangor 13 PKR 15 DAP dan 2 PAS, dan menurut beliau semua 30 ADUN itu telahpun membuat surat akuan bersumpah menyokong beliau; atas sebab itu beliau akan menulis kepada DYMM Sultan Selangor menyatakan perkembangan itu.

Dalam reaksi segera berhubungan kenyataan itu, Tan Sri Khalid menyatakan melalui twitter beliau, jika benar dakwaan itu, maka ianya perlu diterjemahkan melalui undi di Dewan Undangan Negeri Selangor.

Kalaupun benar, bahawa Wan Azizah mempunyai sokongan 30 ADUN, Khalid masih mempunyai pilihan terakhir iaitu memohon perkenaan daripada Sultan untuk membubarkan DUN, di mana jika diperkenaankan, Khalid masih menjadi MB sementara sekurang-kurangnya dalam tempoh 60 hari.

Sama-samalah kita tunggu apa kah benar Wan Azizah mempunyai sokongan sebanyak itu? atau kah seperti Gerakan Sepetember Anwar pada tahun 2008, semuanya kantoi.

Kenapa Kecoh Kerajaan Selangor- PR Bukan Parti Berdaftar-Khalid

Posted: 13 Aug 2014 07:44 AM PDT

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membidas pihak yang mempersoalkan kedudukan kerajaan negeri diketuai pemimpin berstatus wakil rakyat bebas sedangkan mereka tidak sedar bahawa Pakatan Rakyat bukan sebuah parti berdaftar.

Katanya, pihak berkenaan khususnya pemimpin PKR dan DAP bahawa Pakatan Rakyat haruslah menyedari bahawa mereka sendiri bukannya bergabung dalam satu parti politik yang berdaftar.

"Kerajaan negeri pimpinan saya selaku Menteri Besar yang tidak mewakili mana-mana parti setelah dipecat keanggotaan PKR adalah terdiri daripada semua parti politik meskipun empat anggota Exco kerajaan negeri adalah diwakili oleh PAS dan seorang lagi Exco daripada PKR.

"Orang tanya status kerajaan pakatan Selangor dan saya katakan semua parti politik ada. DAP, PKR, PAS semuanya ada...UMNO pun ada, jadi tidak ada sebarang masalah. Namun, semua orang perlu ingat bahawa Pakatan Rakyat bukan badan berdaftar," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Pada Isnin lepas, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberi perkenan untuk Abdul Khalid terus memegang jawatan Menteri Besar selepas beliau dipecat daripada PKR.

Empat Anggota Exco kerajaan negeri daripada PAS kekal berkhidmat di bawah kepimpinan beliau sementara lima Anggota Exco daripada PKR dan DAP menyatakan akan menjalankan tugas masing-masing tetapi tidak akan menyokong Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.

Pendirian yang dibuat melalui kenyataan media bersama itu menyebabkan Abdul Khalid semalam memecat kelima-lima anggota Exco terbabit iaitu Elizabeth Wong Keat Ping dan Dr Daroyah Alwi daripada PKR manakala Datuk Teng Chang Khim, EanYong Hian Wah dan V. Ganabatirau daripada DAP.

Katanya sebab utama pemecatan itu adalah kerana kenyataan bersama mereka bercanggah dengan 10 Akujanji dan Sumpah Kesetiaan ketika dilafaz semasa mengangkat sumpah di hadapan Sultan Selangor sebelum ini termasuk enggan memberi kerjasama kepadanya sebagai Menteri Besar walaupun telah mendapat perkenan Sultan Sharafuddin.

Bagaimanapun, pemecatan itu tidak melibatkan seorang lagi anggota Exco daripada PKR, Rodziah Ismail yang dikatakan berada di luar negara.

MB Selangor: Anwar Benar-Benar Tersandung

Posted: 13 Aug 2014 05:55 AM PDT

DATO SERI ANWAR IBRAHIM tersilap; dia sangka, Tan Sri Khalid adalah seseorang yang mudah ditundukkannya. Anwar memecat Khalid daripada PKR, dengan harapan, mantan tokoh koprat itu akan terdesak dan limbo dan kemudian akan ikut arahan; rupanya tindakan itu hanya menggali lubang kubur sendiri; bukan sahaja Wan Azizah isterinya kempunan menjadi MB Selangor, malah menyebabkan kerajaan PR Sealngor tumbang.

Kerajaan PR tumbang, atas sebab 2 exco PKR dan 3 exco DAP dipecat semalam; pemecatan itu sudahpun mendapat perkenaan Sultan Selangor; kontrakdiksi dengan kenyataan para Exco yang dipecat itu, kononnya pemecatan mereka tidak mendapat perkenaan Sultan.

Kini, Selangor diperintah Khalid bersama 4 exco Pas; undang-undang tubuh Kerajaan Selangor menyatakan bahawa jumlah exco daripada 4 hingga 10, ertinya Khalid memerintah dengan jumlah exco yang paling minima.

Untuk sementara Khalid mendapat sokongan 15 ADUN Pas manakala 12 ADUN Bn tidak membantah; jika berlaku undi belah bahagi di DUN, Khalid akan mendapat undi 28, manakala PKR dan DAP 27, atas sebab Hanna Yeoh adalah speaker; maka tidak layak mengundi; keculi berlaku undi seri.

Anwar melalui Langkah Kajangnya, di mana dari awal-awal lagi ditolak Khalid; kini hanya gigit jari. Usaha terdesaknya menemui Presiden Pas di Kuala Terengganu hujung minggu lalu, dikhabarkan gagal memujuk Dato Hadi agar bersetuju kepada pemecatan Khalid untuk digantikan dengan isterinya.

Apa kah Pas akan membuat keputusan sesuai dengan pendirian Dato Hadi dan Dato Nik Aziz yang mempertahankan Khalid pada mesyuarat Pas pada 17 ogos? kerana Timbalan Presiden Pas Mat Sabu lebih cenderung kepada pemecatan Khalid, kerana beliau adalah penyokong Anwar dan Lim Guan Eng. Namun demikian, biasanya PAS akan akur dengan pandangan Majlis Syuranya -badan tertinggi parti itu; jika ada pemimpin yang ingkar dengan keputusan Majlis Syura, bererti pemimpin itu menentang dasar-dasar parti; dan seharusnya tidak berada dalam parti.

Kerajaan PR Selangor Tersungkur

Posted: 13 Aug 2014 02:30 AM PDT

Khalid bersama 4 Exco daripada Pas selepas Mesyuarat Mini Exco Pagi Tadi
HARI INI berakhirlah Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor; apabila Exco daripada DAP dan PKR bukan lagi sebahagian daripada kerajaan.

Hanya Khalid dan 4 exco daripada Pas kekal; sehingga 17 Ogos. Pada 17 Ogos, Pas akan menentukan apakah terus menyokong Khalid atau akan ikut telunjuk Anwar, agar isterinya Wan Azizah Wan Ismail dilantik sebagai MB Selangor.

Kedudukan Khalid ditentukan oleh Pas, demikian juga keutuhan PR tergantung pada Pas. Jika mesyuarat Pas bersetuju agar Khalid dikekalkan, maka tergantung PKR dan DAP apa kah akan memecat Pas daripada pakatan tidak rasmi itu.

Pecat 5 Exco Daripada DAP dan PKR Sah

Posted: 13 Aug 2014 02:02 AM PDT

Pemecatan 5 exco di atas dapat perkenaan DYMM Sultan Selangor.

Tiada Perlantikan Exco Baru: Khalid

Posted: 13 Aug 2014 12:51 AM PDT

SELEPAS mempengerusikan mini exco Kerajaan Selangor pagi tadi, MB Selangor Tan Sri Khalid mengeluarkan kenyataan bahawa tiada perlantikan exco baru bagi menggantikan 6 exco yang telah dipecat; sebaliknya semua tugas exco yang dipecat itu akan dipangku/tugas-tugas akan dijalankan oleh 4 exco darpada Pas.

Khalid bertahan pada kedudukannya atas sebab 15 ADUN Pas berdiri dibelakangnya, manakala 12 ADUN BN menyokong tanpa syarat di Dewan undangan Negeri Selangor.

Walaupun BN menyokong kedudukan Khalid sebagai MB, akan tetapi BN bukan sebahagian daripada kerajaan Selangor. Kedudukan Khalid adalah pilihan majoriti ADUN Selangor.

Jika berlaku belah bahagi di DUN, Khalid akan mendapat undi 28 berbanding PKR dan DAP 27, kerana Speaker Hanna Yeoh daripada DAP tidak boleh mengundi, melainkan jika kedudukan seri.

Jika Khalid mampu mempertahankan kedudukan sebagai MB, maka kerajaan Selangor sebenarnya adalah kerajaan ADUN Selangor, bukan kerajaan berasaskan parti. Jika ianya berterusan, maka Selangor mencatit sejarah, kerana julung kali di perintah oleh ADUN, bukan parti.

Kerajaan Khalid, masih boleh diteruskan, kerana MB Selangor itu lebih mengutamakan kepentingan rakyat berbanding kepentingan parti. Perkara ini dilihat dalam soal pembangunan Langat2, kerana pembangunan empangan itu bertujuan mengatasi masalah air di Selangor dan Wilayah Persekutuan, termasuk Putrajaya.

MB Selangor: Bn Hanya Sokong Khalid- Tidak Sertai Exco

Posted: 12 Aug 2014 11:53 PM PDT

SOKONGAN BN terhadap Tan Sri Khlaid Ibrahim sebagai MB Selangor adalah sokongan tanpa syarat-itulah kenyataan awal Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhiyiddin Yassin. Sebelum ini juga ramai pemimpin Bn berkata, bahawa Bn Selangor hanya menyokong Khalid di Dewan Undang Negeri jika ada undi belah bahagi dan tidak timbul akan menyertai Exco.

Exco Kerajaan Selangor daripada parti Pas Sallehan Mukhyi yang juga ADUN Sabak, menyatakan selepas mesyuarat Exco hari ini, bahawa jika Umno menyertai Exco, ertinya semua exco Pas akan meletakan jawatan.

Kerjaan Selangor yang diketuai Khalid adalah kerajaan bukan berasaskan parti, akan tetapi kerajaan yang memerintah Selangor sesuai dengan sokongan majoriti mudah ADUN Selangor.

Sokongan BN hanya berasaskan kepada prinsip bahawa Kerajaan Selangor sebelum kemelut telah melakukan perancangan untuk membangun Selangor; antara ikatan itu adalah perjanjian bersama Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Selangor dalam isu Langat2 dan Kidex.

Bn mahu agar perjanjian itu terealisasi, atas sebab itu memberi sokongan kepada Khalid untuk terus menjadi MB Selangor.

Kata Pakteh...!!

Posted: 14 Aug 2014 01:12 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Khalid vs Anwar : Siapa yang kena?

Posted: 12 Aug 2014 05:52 PM PDT

Setakat hari Selasa 13/8/2014, Khalib Ibrahim kelihatan masih mampu memimpin permainan lasak yang dimulakan Anwar. Namun bagi sesiapa yang mengenali Anwar, Khalid Ibrahim tidak mampu untuk merasa selamat sehinggalah kaputusan yang jitu dibuat.

Bagi Pakteh, seseorang yang sanggup menjuburi pemandunya Azizan, Adik angkatnya Sukma, Pembantu peribadinya Saiful sudah pasti merupakan seorang yang sangat berani dan licik

Bagi Pakteh juga, seorang yang mampu meniduri isteri orang Shamsidar, tentu ada sifat GAH yang tinggi dalam diri.

Bagi Pakteh lagi, seorang yang sanggup melanggani pelacur jantan dan betina sudah tentu penuh dengan tipu muslihat.

Bagi pakteh untuk kesekian kalinya, seorang yang sanggup memanipulasi isteri sendiri, sudah pasti akal liciknya bertaraf iblis dan syaitan.

Maka ketahuilah....Khalid Ibrahim bukan sahaja berhadapan dengan dengan Anwar Ibrahim tetapi menentang seorang individu yang tubuhnya manusia tetapi gerak laku dan tindakannya melampaui batas kemanusiaan....mengikut telunjuk syaitan.

Mungkin sudah sampai sumpah lahanat Saiful. Untuk kesekian kalinya, Anwar sudah tidak ada rasa malu untuk mengangkat isteri sendiri menjadi MB. Itupun menggunakan kuasa Ketua Umum (KETUM) yang diiktiraf oleh diri sendiri dan diangkat oleh diri sendiri tanpa ada sebarang pengundian.

Ketika ini, Khalid Ibrahim bergantung harap kepada perundangan Selangor dan ehsan Sultan Selangor. Khalid Ibrahim juga sekadar dipapah dan diikat dirinya dari terjatuh oleh dua parti yang berseteru iaitu UMNO dan PAS. Permainan ini masih baru bermula. Lobi-melobi sudah melangkaui ruang masa dan waktu. Ketika inilah, kesetiaan kepada pucuk pimpinan menjadi penentu kepada jatuh bangunnya Khalid Ibrahim.

Jika ada diantara ADUN UMNO dan PAS yang menolak arahan parti, Khalid Ibrahim akan tumbang. Mampukah Anwar berfikir lagi?. Sudah ada kedengaran dari Adun Pas untuk menerima tindakan Anwar. Mengapa boleh begini?. Inilah masanya untuk mengetahui siapa orang Anwar dalam Pas.

Jika UMNO ingin bergabung dengan Pas, UMNO perlu jadi Pas tetapi jika Pas ingin mengikut DAP/PKR, Pas perlu jadi PKR.....hebat Anwar mengatur permainan yang dirancang sejak sekian lama.

PKR boleh mengambil ahli Pas tetapi jika Pas ingin menerima bekas ahli PKR.....itu pengkhianat kepada PR namanya...wow...sehingga tahap itu Pas dihina namun sehingga hari ini, komitmen untuk bersama PR kekal utuh.

Apa yang boleh dilakukan oleh Khalid Ibrahim hari ini?. 13/8/2014.....

Cadangan Pakteh: Mulakan dengan memecat Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi RM1.00. Berikan surat terima kasih dan khabarkan....anda sudah tidak relevan.

Langkah berikutnya....kosongkan bilik Saipudin Nasution.

Selepas dua pencatur kerosakan Pas ini dinyahkan dari urusan kerajaan Selangor.....yang lain-lain tu buat esok hari.

Untuk Pas: Peluang untuk berfikir dan berubah diberi berulang-ulang kali. Jika kali ini masih gagal untuk berubah....pengakhiran kepada perjuangan Pas sebenar sudah sampai ke penghujungnya.

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Aug 2014 11:52 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TUDIA !! BUKTI BINI ANWAR DAPAT SOKONGAN MAJORITI RAKYAT SELANGOR !!

Posted: 14 Aug 2014 10:02 AM PDT
Beginikah sambutan bakal MB Selangor yang baru Wan Jijah a.k.a Bini KETUM yang didakwa DAP -PKR mendapat sokongan padu rakyat negeri ??

Ceramah Isu Semasa yang dianjurkan oleh PKR bertajuk "Menteri Besar Selangor" oleh DSAW dan YB Rafizi Ramli (Pengarah Strategi PKR) di Sri Bernam Sungai Besar malam ini.

Apakah rakyat Selangor sudah meluat dengan krisis MB Selangor yang dibuat sendiri PKR-DAP untuk menjatuhkan Khalid Ibrahim ?

Mungkin tak ramai orang hadir sebab PAS tak sokong Wan Azizah sebagai MB  memyebabkan kehadiran ahli totok parti itu kurang & langsung  tak teringin nak dengar temberang Rafizi .
 

KRISIS MB : BUBAR DUN SELANGOR LANGKAH TERAKHIR KHALID BERDEPAN PKR & DAP

Posted: 14 Aug 2014 09:30 AM PDT
Hari ini strategi Anwar a.k.a KETUM ialah berjaya membawa  2 Adun lompat PAS untuk  menyatakan tidak menyokong Khalid Ibrahim & bersama Wan Azizah . Ia juga sekaligus khianati parti mereka sendiri yang menegaskan menyokong kepimpinan Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor . 

Selain itu , PKR juga masih lagi mempunyai senjata terakhir mereka untu menjatuhkan Khalid Ibrahim iaitu menggunakan kuasa Speaker !

Apakah strategi Khalid seterusnya ?? Langkah terbaik ialah bubarkan DUN Selangor !!

Salam 2 all.

Walaupun pelbagai usaha telah dilakukan oleh PKR dan DAP, termasuk memecat Tan Sri Khalid sebagai ahli PKR, namun kelihatannya kedudukan beliau sebagai Menteri Besar Selangor tidak tergugat apabila beliau masih mendapat perkenan Tuanku Sultan Selangor dan menerima sokongan empat Exco daripada PAS dan sokongan PAS dan UMNO untuk terus menjawat jawatan Menteri Besar.

Dalam keadaan ini, jalan keluar paling efektif bagi pakatan songsang DAP-PKR ialah mengadakan Undi Tidak Percaya terhadap Tan Sri Khalid didalam DUN yang bersidang. 

Tetapi keadaan seperti terikat kerana Tan Sri Khalid ada 28 ADUN (PAS 15, BN 12 dan Bebas 1), manakala DAP-PKR juga ada 28 ADUN (DAP 15, PKR 13).

Jadi apa senario yang boleh berlaku apabila DUN Selangor dipanggil bersidang untuk pembentangan Usul Khas Undi-Tidak-Percaya keatas Tan Sri Khalid Ibrahim, YAB ADUN Pelabuhan Klang sebagai Menteri Besar Selangor?

Jumlah keanggotaan DUN Selangor masakini adalah 15 PAS, 15 DAP, 13 PKR, 12 BN dan seorang Bebas menjadikan 56. Bagi membolehkan mana-mana Usul diluluskan, pihak pengemuka usul memerlukan sekurang-kurangnya kelebihan 1 undi.

DAP dan PKR yang menyokong Usul Khas tersebut hanya mempunyai 27 undi memandangkan seorang ADUN telah dilantik menjadi Yang DiPertua Dewan dan dua ADUN mereka sebagai Timbalan Yang DiPertua Dewan.

Ini adalah kerana mengikut peraturan mesyuarat DUN, mana-mana YDP Dewan atau Timbalan YDP Dewan yang mempengerusikan mesyuarat sebagai Speaker tidak boleh mengundi kecuali dalam keadaan undi terikat sama-sama. Ini bermakna bila DUN bersidang, pakatan songsang DAP-PKR hanya mempunyai 27 undi walaupun mereka ada 28 ADUN.

Manakala PAS yang mempunyai 15 ADUN yang membantah Usul Khas tersebut disokong oleh 12 ADUN BN dan seorang ADUN Bebas menjadikan jumlah undi 28.

Ini bermakna atas kertas Usul Khas tersebut kemungkinan boleh ditolak kerana kekurangan 1 undi majoriti. 

Jadi apa strategi yang pakatan songsang DAP-PKR boleh gunakan untuk memastikan mereka menang?

Jawapannya ialah senjata terakhir yang ada pada mereka: SPEAKER!


Sebaik sahaja loceng dibunyikan dan Dewan dipanggil untuk bersidang dan segala upacara rasmi diselesaikan, maka dibawah undang-undang, orang yang paling berkuasa didalam DUN pada masa itu ialah Speaker.


Tiada siapa boleh menyentuh beliau, dan segala keputusan beliau semasa mempengerusikan persidangan DUN adalah muktamad dan tidak boleh dicabar didalam mana-mana Mahkamah.


Maka sebaik sahaja persidangan bermula, Speaker boleh membaca suatu Usul meminta YAB Pelabuhan Klang (Tan Sri Khalid Ibrahim) yang juga Menteri Besar yang diperkenan Tuanku dan empat orang ADUN yang juga anggota Exco daripada PAS iaitu ADUN Cempaka (Iskandar Abdul Samad), ADUN Sijangkang (Ahmad Yunus Hairi), ADUN Selat Klang (Halimah Ali) dan ADUN Sabak (Sallehin Mukhyi) untuk memperjelaskan kedudukan mereka.


Speaker boleh menyatakan bahawa pada pandangan beliau mereka telah menyalahgunakan kedudukan sebagai ADUN dengan membentuk sebuah Kerajaan haram dengan dakwaan kononnya ADUN Pelabuhan Klang mempunyai sokongan majoriti untuk terus menjadi MB sedangkan terbukti melalui sidang media pada 13.08.2014 bahawa ADUN Kajang yang juga Presiden PKR Wan Azizah Wan Ismail kononnyamempunyai majoriti 30 ADUN (15 DAP, 13 PKR dan 2 PAS).


Walau apa pun penjelasan yang akan atau boleh dikemukakan oleh ADUN Pelabuhan Klang dan keempat-empat ADUN yang juga Exco Kerajaan Negeri tersebut, Speaker boleh membuat keputusan menggantung keahlian mereka mungkin atas alasan kerana menghina Dewan kerana menyalahgunakan kedudukan mereka sebagai ADUN untuk membentuk sebuah Kerajaan haram tanpa merujuk kepada DUN, atau atas apa alasan sekalipun.


Mengikut peraturan mesyuarat, mana-mana ADUN yang digantung tidak boleh mngundi! Dan keputusan Speaker itu adalah muktamad dan tidak boleh dicabar dimana-mana Mahkamah!


Apabila 5 ADUN ini digantung, secara automatik PAS akan kehilangan 4 ADUN menjadikan jumlah mereka hanya 11, dan seorang ADUN Bebas juga hilang kelayakan mengundi. Berdasarkan cempua itu, gabungan undi ADUN PAS dan BN hanya tinggal 23.


Apabila ini berlaku, Usul Khas untuk Undi-Tidak-Percaya kepada YAB ADUN Pelabuhan Klang sebagai Menteri Besar Selangor pasti boleh diluluskan berdasarkan 27 undi pakatan songsang DAP-PKR yang menyokong, manakala 23 ADUN PAS-BN yang menentang, iaitu majoriti 4 undi.


Usul kemudiannya boleh dibawa untuk memohon perkenan Tuanku Sultan Selangor untuk melantik ADUN Kajang sebagai MB dan pasti boleh diluluskan dengan 27 undi menyokong dan 23 undi menentang.


Ini bermakna kedudukan Tan Sri Khalid sebagai MB Selangor sebenarnya masih belum terjamin. Jadi adalah penting untuk Tan Sri Khalid memperkukuhkan kedudukan dengan mengajak mana-mana ADUN PKR atau DAP untuk menyokong beliau.

Dalam keadaan tiada penentuan muktamad, saya berpendapat jalan terbaik untuk Tan Sri Khalid ialah memohon perkenan Tuanku Sultan Selangor untuk membubarkan DUN Selangor supaya rakyat Selangor diberi hak untuk menentukan siapa yang mereka mahu menjadi Menteri Besar dan membentuk Kerajaan Selangor.

Persoalannya ialah, dalam keadaan kesamaran politik ini, adakah patut rakyat Selangor termasuk khususnya parti UMNO/BN dan PAS bersedia dan membuat persediaan untuk menghadapi satu Pilihanraya Negeri?

Pada saya, jawapannya ialah UMNO/BN dan PAS harus bersedia mulai sekarang untuk menghadapi suatu Pilihanraya Negeri Selangor yang boleh berlaku bila-bila masa!

Wallahua'lam dan Wassalam - YB Zulkifli Noordin

A Piece of My Mind

Posted: 14 Aug 2014 11:37 AM PDT

A Piece of My Mind


Trust, deception and betrayal in Selangor

Posted: 12 Aug 2014 07:13 PM PDT

With all the issues in Selangor, Pakatan Rakyat strategists know that the numbers don't look good. Pakatan Rakyat will want to avoid State Elections now.

Lim Kit Siang is right when he said that the day PAS Central Committee members meet on Aug 17 to decide whether or not to support Khalid Ibrahim as MB Selangor, it is actually D-Day for Pakatan Rakyat's future.

If PAS supports Dr Wan Azizah, then Pakatan Rakyat will avoid State Elections but if PAS supports Khalid Ibrahim, State Elections can happen with the help of Barisan Nasional and DAP's Hannah Yeoh.

Yes, it is true. PAS, BN and Hannah Yeoh.

Recently, PKR's Saifuddin Nasution and DAP's Tony Pua said Khalid Ibrahim no longer had the support to continue as MB. They want Khalid Ibrahim to prove that he has the support of the majority of the assemblymen. Perhaps Saifuddin and Tony should ask themselves if they are sure that Khalid has lost the support of the majority of the assemblymen.

DAP has 15 seats, PKR 13, PAS 15, BN 12 and of course 1 independent (Khalid Ibrahim himself).

Do not forget, DAP's ADUN Hannah Yeoh is also the Speaker of the State Assembly. The Speaker of the House cannot vote unless there is a tie. Even if Saifuddin and Tony are both confident that their ADUNs like Teng Chang Khim will toe the line, there are only 27 votes against Khalid Ibrahim (14 from DAP and 13 from PKR).

Both Saifuddin and Tony know that PAS has yet to decide whether or not it would support Khalid as MB. PAS will only decide on August 17. What will PAS do? If PAS agrees to back Dr Wan Azizah, Khalid Ibrahim's career is over. This way, Pakatan Rakyat will remain in power and Selangorians will have to wait for GE14 in 2017/18 to punish Pakatan Rakyat.

But if PAS decides to go with Khalid Ibrahim, then BN must think carefully if they want to team up with PAS and Khalid Ibrahim. BN has nothing to gain and much to lose. Unless of course, BN wants to gamble and hope that Hannah Yeoh will resign to force Khalid Ibrahim to dissolve the State Assembly.

Let us assume that Khalid Ibrahim, BN and PAS do form an alliance.

PAS, BN and Khalid Ibrahim will have 28 votes out of a maximum possible 55 votes in the State Assembly (Speaker can't vote). That should be sufficient for Khalid to command the confidence of the majority of the State Assemblymen (28 vs 27, Speaker stays out).

But the drama doesn't end here.

The fate of Khalid Ibrahim and Pakatan Rakyat then lies in the hands of Speaker Hannah Yeoh.

If Hannah Yeoh resigns as Speaker of the House and return to the DAP bench, DAP - PKR will have 28 votes vs the 28 votes from the PAS - BN - Khalid Ibrahim alliance. This is a 'hung assembly'.

Not only that, Standing Order 3 states that "whenever there is vacancy in the office of Speaker whether as the result of a dissolution of Assembly or otherwise the Assembly shall, as soon as a quorum is present, proceed to elect a Speaker".

The State Assembly must choose a new speaker in the next State Assembly meeting.

Both sides are expected to nominate one candidate each to replace Hannah Yeoh but neither is likely to win. When that happens, the State Assembly's Standing Order 4 (6) (c) comes into the picture. The rule states that "Where at any ballot between two candidates the votes are equal, another ballot shall be held and if at such subsequent ballot the votes are equal, the determination shall be by lot which shall be drawn in such manner as the Clerk shall decide".

Whoever wins will not command support from the other side and we are back to square one.

There is no way Khalid Ibrahim will see his "legacy" go down to this political impasse especially in the State Assembly. The State Government is at risk of facing a shutdown especially when the State Budget is coming up in November. I doubt the Palace will allow this to happen.

Khalid Ibrahim will have no choice but to dissolve the State Assembly and his career is as good as over. Of course, he will also drag Pakatan Rakyat down with him.

Pakatan Rakyat will have to face the full wrath and fury of the Selangor voters for the political circus and issues that have been haunting us for years.

Now, do you think Hannah Yeoh will resign for these to happen? What will DAP tell her to do?

Interesting days ahead and one thing is for sure, politicians have the ability to display the finest art of trust, deception and betrayal.

bumiyang

Posted: 14 Aug 2014 04:14 AM PDT

tunku

Posted: 14 Aug 2014 04:13 AM PDT

tunku


Selangor seeking 51 PKR, DAP members to fill vacant councillor posts

Posted: 14 Aug 2014 03:49 AM PDT

With the PKR and DAP quota at Selangor local councils not fulfilled, those with relevant qualifications can soon apply to become councillors.

Tan Sri Khalid Ibrahim assured current councillors would not be affected, with activists and professionals to take up the remaining seats, said the Selangor Mentri Besar in a statement.

The decision was made after a Selangor Economic Action Council (MTES) at the State Secretariat Building Thursday.

"The current councillors can remain if they are prepared to work under this state government.
"The state government wants to ensure the service at all local councils are in line with the development of the state," he said.

He added that the openings for the positions will be announced in major newspapers soon.

It was speculated that DAP and PKR councillors at local councils would be axed following the sacking of five Selangor executive councillors.

The five exco members are PKR's Dr Daroyah Alwi, Elizabeth Wong, DAP's Datuk Teng Chang Khim, Ean Yong Hian Wah and V. Ganabatirau.

Selangor MB crisis: A defiant Khalid says Wan Azizah must prove support with no-confidence vote

Posted: 14 Aug 2014 02:09 AM PDT

Despite PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail's announcement that she has the majority support in the Selangor legislative assembly, Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim remains defiant.

In a series of tweets following Dr Wan Azizah's announcement that she has the support of 30 out of the 56 lawmakers in the state assembly, thus giving her the majority support to become mentri besar, the embattled Khalid said she must still prove this via a motion of no-confidence.

"Until this process is done, the administration of the Selangor government will go on as usual," said Khalid.
He said that he took note of Dr Wan Azizah's announcement.

"I am aware of Datuk Seri Dr Wan Azizah's claim that she has the majority support of the assemblymen.
"However, Wan Azizah will still have to translate the support through a motion of no-confidence at the Selangor state assembly," Khalid said.

Meanwhile, Khalid's aides informed the media that the Mentri Besar would not be giving a press conference on Thursday.

Khalid was sacked from PKR last Saturday for refusing to step down and make way for Dr Wan Azizah to take over as mentri besar.

Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah has also directed that Khalid should remain as mentri besar and gave his consent for the sacking of PKR and DAP exco members.

Khalid is now running the state with four PAS exco members who have been directed to give the mentri besar their support.
The PAS leadership will decide on Aug 17 whether or not to continue backing Khalid.

Selangor MB crisis: PAS' Wan Azizah backers willing to go independent

Posted: 14 Aug 2014 01:00 AM PDT

The two Selangor PAS assemblymen backing PKR president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail as the new mentri besar are willing to face the rap, including becoming independents, for pre-empting the party's decision on the post.

Hulu Kelang assemblyman Saari Sungib said he believed his decision was not against PAS' standing policy of working with Pakatan Rakyat.

"I believe I have not done any wrong, as my decision is in line with the party's policy of remaining committed to Pakatan Rakyat and the coalition's principles in all areas," he told reporters.

Asked if he was pre-empting his party's central committee meeting this Sunday that would make a stand on the ongoing mentri besar crisis, he said he was willing to be called up by the party to explain his decision.
This included having disciplinary action taken against him, and becoming an independent for backing the PKR president.

PAS' Morib assemblyman Hasnul Baharuddin said the menteri besar candidacy had yet to be decided by his party, claiming that grassroots members were behind Dr Wan Azizah.

"I believe the issue will be resolved by proper discussions within the party.

"Eventually, the Sultan has to decide who the MB will be, not the political party," he said.

The duo's open backing for Dr Wan Azizah has swung support in the Selangor state assembly towards her, although it would need to be legitimised by a vote of no confidence in Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim during the state assembly sitting.

Khalid tweeted that PKR and DAP's claim that they had the majority support in the state assembly to topple him would need to translate to votes.

"Until there is a vote of no confidence in the Selangor state assembly, the administration of the state will continue as usual," he said.

PAS GIVES PKR AND DAP COLD SWEAT

Posted: 13 Aug 2014 11:42 PM PDT

PAS now sees itself as an important factor in the Selangor Mentri Besar saga as leaders of the Islamist party take time to peruse and weigh where the party should stand.

While Sunday is still five days away when PAS leaders would convene and decide, Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim is 'sweating profusely' to achieve his Kajang Move objective and DAP has started being impatient.


In desperation as time is an important factor to pull down sitting Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, Anwar had rushed to Terengganu and met PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang to get his nod to abandon Khalid, but the outcome seemed negative.


Negative in the sense that Anwar did not get Abdul Hadi's positive response to act further against Khalid, a reason Anwar did not speak to the media after the four-eyed meeting.


If the response from Abdul Hadi was positive, Anwar would have quickly called for a press conference to further launch the assault to pressure Khalid to vacate the post or seek appointment with the Sultan of Selangor that could convince the Ruler to overturn his earlier decision.


Not giving up his effort, the DAP which is supporting the Kajang Move had made a call for PAS to, at the very least, make its stand clear whether it would continue with Pakatan Rakyat (PR) while waiting for its Sunday meeting to decide on Khalid.


At stake which worry DAP and PKR leaders is PAS' status in the opposition pact because without the Islamist party, the opposition pact will lose not just the die-hards PAS members and supporters but its credibility as a pact.


If PAS leaves, DAP and PKR aim of taking over Putrajaya is lost forever and even now, the objective of taking over Putrajaya in the next general election is just a far-fetched dream.


Anwar's Kajang Move has in reality jeopardise PR's chance of sustaining its influence which it obtained quite handsomely in the last general election.


Anwar's Kajang Move does not only tarnish PKR's image as a stable political party but tarnish the whole of PR's image as an opposition pact.


Fearing for the worse, PKR and DAP leaders may be in for a surprise as their 'pressure' for PAS to react fast seem to have slighted the Islamist party leaders.


The party leaders have put a gag order on its members on the issue and they themselves are keeping their distance from DAP and PKR leaders for fear of misinterpretations.


And PAS secretary-general Datuk Mustapha Ali gave just few words for comment: "Wait for our decision on Sunday."


In short, he is tired of getting questions from media for which he himself did not know the answer.
The moderates aligned to Anwar are also working hard to convince the leadership to support Anwar's Kajang Move before they sit to discuss the issue on Sunday.


And judging from the unfolding events and reaction, PAS is expected to continue supporting Khalid but will not work with Umno and will not leave PR.


In short, PAS wants its partners in PR to recognise and accept that it has its own principles and policies which its aprtners must respect and not go on senseless debates such as the Hudud laws and the Islamic state.

The Unspinners

Posted: 13 Aug 2014 11:32 PM PDT

The Unspinners


KETUM "gone", PKR "lost cause" PKR dan DAP bakal "problem"

Posted: 13 Aug 2014 09:00 PM PDT


Erdogan-Erdogan boleh berkokok dalam usaha nak pengaruhi keputusan 17hb tapi sesuatu yang tidak boleh dinafikan adalah Anwar akan masuk ke dalam. Muka pun dah serupa banduan dan begitu serabut.

Belum apa-apa... Saiful sudah guna peluang ini untuk saman malu RM50 juta.Anjing keling Anwar pun nampaknya pun lost cost juga. Kata-katanya bakal jadi masaalah dan rasanya sudah pasti akan disiasat bila ada dua bekas IGP bersama-sama 15 loyar, dan aktivis yang membuat petisyen kepada Ketua Hakim, AG dll untuk siasat atas hina mahkamh.Surendran kata ada konspirasi antara mahkamah dan Najib untuk kenakan Anwar.

Masaalah untuk Anwar menghampiri penjara akan lebih lagi masaalah buatnya. Anwar bukan lagi dizalimi tapi sudah tahap gila kausa yang menzalimi orang lain dan turun naikkan orang sesuaka hati macam diktator zalim.

Sementara itu, crowd pro Anwar yang berkumpul di SUK atau mana-mana sepanjang krisis Selangor ini begitu sedikit. PKR baru lepas dari pemilihan calun yang begitu memecahbelahkan. Siapa tak tahu ini semua angkara Anwar nak kenakan Khalid?

Khalid masih ada sekurang-kurang 30% undi dan ada juga pengikut. Pasti mereka akan mula komplen ke ROS. Cabang Miri dan beberap cabang Sarwak sudah file report.

Ahli-ahli yang tidak puashati dengan pemilihan dan bila lihat keadaan sekarang, lagi menyampah. Ramai rakyat yang berpersepsi negatif terhadap BN kini dah mula kata "Ah .... sama saja PKR DAP ini ...Tak boleh kita harapkan lagi"

Pasti akan berlaku ramai keluar parti satu persatu yang hanya akan merumitkan lagi keadaan.

Konvensyen - yang dikatakan stadium pun sudah dibatalkan oleh Khalid dan juga pelbagai kemudan PBT - pun bakal terbatal.

Selain itu, diakhir Konvensyen ada perpindahan AJK lama kepada AJK baru. Masaalahnya AJK baru tak sah dan pasti bakal di lawan di mahkamah dan ROS. PKR akan terbatal pendaftaran dan game over!!!

Jangan lupa DAP pun ada msaalah dengan keanggotaan CEC yang mana ada komplen terhadap kedua-dua pemilhena parti mereka!!!

Benda ini dah lama buat DAP dan masa ROS nak bertindak bila-bila saja. Jangan kata ini kerja kerajaan UMNO sebab dia bawah bidang kuasa dan tindak tanduk pegawai kerajaan ...

DAP akan bermasaalah bila Khalid mula "menyerang" melalui pendedahan dan saman untuk membersihkan nama baiknya.... 


Pikiaq balik PAS untuk bergabung balik dengan PKR dan DAP.

Dengan Khalid sekurang-kurangnya PAS terajui kerajaan. Sama PKR ... PAS tak dipedulikan.  DAP benci agenda ISlam PAS dan tak mahu PAS diajak berpakat dan beri kuasa. Tengok berapa exco DAP kasi di Pulau Pinang????

Tersirat sebalik Guan Eng warning Khalid

Posted: 13 Aug 2014 06:47 PM PDT


Ada beberapa sebab:

1. Anwar sudah tidak boleh cakap dan arah-arah sesiapa lagi. Sejak hadi enggan dengar arahan dia, Anwar terpaksa minta Lim Kit Siang untuk arah 4 exco PAS supaya tidak pergi. Lim Guan Eng juga diminta Anwar untuk talipon exco-exco PAS supaya tidak pergi mesyuarat....

.... tapi mereka tidak akur.

2. Sedarkah anda Lim Guan Eng nampak lebih menggelabah dari orang lain. Bukankah Tony Pua dah buat komen dan amaran yang kira bijak juga kepada PAS? Kenapa dia perlu sampai warning-warning?

Lim Guan Eng tahu bahawa dirinya akan dikaitkan jika Khalid mula membersihkan namanya. Khalid mahu dituduh ambil duit dari Tropicana tetapi kenapa tidak diungkit oleh Rafizi dan Saifuddin? Sebaliknya mereka ungkit mengenai Eco World yang mana telah beli tanah lebih mahal dari Tropicana.

Ada udang disebalik batu kan ....

Tropicana = Danny Tan dan Danny Tan rapat dengan Guan Eng. Untuk Danny Tan nak dapatkan tanah murah dari kerajaan Selangor, mestilah ada yang telah diberi pada Khalid dan diberi copy untuk study oleh pegawai Khalid.

Jeng jeng jeng .... simple logic saja.

3. Beberapa nak muda dan kini tersebar bahawa Anwar mahukan MB Inc yang ada RM3 billion untuk diguna sebagai political funding. Siapa yang sudah minta duit dari Khalid tak henti-henti?

Ye ... PKR dan DAP.

Dan PAS tiada apa-apa bagi mu tapi tak faham kenapa ada pemimpin mahukan Wan Azizah yang dungu dan bakal beri modal kepada BN untuk lanyak PR.

Orang yang selalu meminta dari Khalid dan permintaan itu sering tanpa resit adalah Lim Guan Eng untuk biayai program politik DAP. INi yang Khalid terpaksa stop pasal dah melampau hingga jejas duit rakyat!!!

4. Lim Guan Eng takut dirinya yang sudah tahap Tok Pekong pada pengundi cina akan mula hilang dan terhakis kepercayaan mereka. Dia tahu orang CIna boleh berubah dan mereka pasi akan rasa mual bila lihat DAP pun 2 x 5 dengan persepsi negatif yang mereka lihat terhadap BN.

BIla cina mula congak balik, Guan ENg tahu boleh pecah undi cina dan DAP pun boleh terbarai. Hanya tinggal pemula saja dan banyaklah akan terbarai.

Itu baru sikit saja kami tunjuk ... hehehe

Oleh itu baik PAS usah terkait dengan DAP-jal ini. Nanti terpalit sekali bila hal ini terbarai. Masa ada hingga November untuk terbaraikan. Jika PAS nak pusing 17hb.... cepat semua ini terbarai dan PAS ikut sekali terbarai.


Yang Professor ini pula ... dah baik-baik pencen tapi nak ngada komen benda dia tak tahu. Jangan rumah Kg Tunku terjual dan hang duduk rumah orang tua-tua ...
 

Apa yang dikata? Apa yang difikir?

Posted: 13 Aug 2014 05:30 PM PDTDiamlah lu Apek ... Ini bukan PR, bukan PUKI ... tapi PASKI

Posted: 13 Aug 2014 08:35 AM PDT


Sudahlah Kit Siang ... lu punya trick provokasi tahun 50-60an sudah old school. Akhirnya terbarai juga.Relax my Muslim brother.


Lu perintahlah baik-baik.

Jaga itu Islam, jaga itu Melayu dan jaga itu semua rakyat juga.Pakatan bukan ...


PUKI pun bukan tetapi PAS dan Khalid Ibrahim .... PASKI.

Janji tiada DAP dan parti liwati!!!

Nak sangat kahwinlah! BUKAN MAIN PELACUR saja!!!

Posted: 13 Aug 2014 07:39 AM PDT


Pecat exco salah? Kah kah kah ... "trick" basi recycle dari Perak

Posted: 13 Aug 2014 05:22 AM PDT


Alahai ... trick basi dari Perak juga mahu recycle balik.


Mahu kerja ... opis boleh masuk ka?


Hahaha ... itu nampak ka .... Sultan sudah sign. Apa lupa mahu cerita?


Lu dulu manyak durhaka ...

[KEMASKINI]: 916 ke 150... KETUM memang "total loser"

Posted: 13 Aug 2014 04:21 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Aug 2014 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SERABAINYA MUKA...TANDA SERABUTNYA PEMIKIRAN

Posted: 13 Aug 2014 09:30 AM PDT


Ape ke hal Pak KETUM?

Makin serabut dan serabai?

Itulah dah tahu Ketum tu memabukkan kenapa yang pi teguk jugak...

Tak pa... 50 Januari tahun-tahun mendatang boleh cuba lagi...

Selamat malam Pak KETUM, jangan tak lena tidur...jumpa di mahkamah esok!

Jangan lupa sediakan duit RM50 juta yer...

WARKAH HATI, TUANKU SULTAN SELANGOR

Posted: 13 Aug 2014 07:36 AM PDT

DYMM SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH AL-HAJ 
Ampun Tuanku Sembah Patik Mohon Diampun,

Adapun patik merafak sembah warkah ini kerana rasa bangga patik kepada Tuanku, tatkala kerajaan di bawah negeri Tuanku berada di dalam cacamerba, Tuanku muncul menjadi penyelamat daripada negeri Selangor rosak binasa.

Tuanku telah membuktikan kepada seluruh pelusuk gugusan nusantara Melayu ini, betapa Tuanku telah mengangkat martabat Kesultanan Raja-Raja Melayu di singgahsananya. Bahawa Raja-Raja Melayu masih berdaulat, ada daulahnya dan senantiasa di bawah lindungan Allah SWT.

Tuanku,

Tatkala musuh dalam selimut begitu rakus menggila, ketika negeri Tuanku dibelasah oleh mereka yang tamak haloba, bilamana negeri Tuanku diperhina oleh mereka yang buta sejarah... Tuanku telah menunjuk jalan bahawa Raja-Raja Melayu daulahnya akan digunakan apabila sampai masanya, bahawa daulah Tuanku boleh mematikan apa jua kesombongan mereka yang buta hati, bahawa daulah Tuanku jua memberi jalan kebahagiaan kepada rakyat jelata Tuanku.

Patik sungguh rasa bangga dan terharu, sebagai orang Melayu yang duduk di tanah jajahan Tuanku, patik mohon menyampaikan khabar gumbira bahawa rakyat jelata Tuanku berasa sungguh-sungguh bertuah dan menumpahkan lagi kasih sayangnya kepada Tuanku di atas kebijaksanaan Tuanku menyelesaikan kemelut politik di negeri jajahan Tuanku ini.

Sesungguhnya hari ini menjadi sejarah yang terbukti, bahawa tanah Melayu ini ada Rajanya, Rajanya ada di singgahsana, Rajanya menjadi penyelamat di kala kitul-kitul bermaharajalela. Syabas Tuanku.

Semoga Allah SWT memberikan hidayahNYA kepada Tuanku untuk terus memerintah negeri Selangor ini dengan aman dan sejahtera.

Daulat Tuanku.


MISTERI ANGKA 50: PUNCA MULUT ANWAR TERPACUL MENYEBUTNYA...

Posted: 13 Aug 2014 06:08 AM PDT

Angka 50 Januari kini menjadi sebutan di kalangan rakyat bukan sahaja di Selangor atau Malaysia, tetapi di seluruh dunia.

Bila diselidiki ternyata sebenarnya terdapat dua insiden utama yang mungkin menganggu minda si KETUM hingga tersebut 50 Januari.

Ntah mungkin kerana terlalu confidence dengan Langkah Kajangnya yang kononnya akan berjaya menggulingkan si Khalid Ibrahim seperti mana jayanya aksi guling menguling para pencacai haprak Pakatan di jalanan untuk menguling kerajaan BN atau berjayanya aksi gulingan Anwar di ranjang.


Pertama, mungkin Anwar tengah kebingungan yang beliau telah dihadapkan dengan saman malu dan ganti rugi mangsa liwatnya si Saiful pada tuduhan liwat pada 23 Jun lalu yang mana sebutan pengurusan kes akan berlangsung pada 10 Oktober mendatang. Anwar disaman RM50 juta...fuh

Bahkan, Anwar baru-baru ini telah dikehendaki hadir ke mahkamah pada 8 Ogos lalu untuk mendengar kes keputusan rayuannya bersabit kes liwat di mana hukuman telah pun dijatuhkan iaitu penjara 5 tahun. Namun beliau menggunakan taktik yang peguamnya sakit lalu beliau tidak dapat hadir ke mahkamah. 

Kesnya akan disebut lagi esok 14 Ogos.

Kedua, akibat nafsu serakah Anwar menggulingkan Menteri Besar Selangor berkemungkinan wang rakyat sebanyak RM50 juta bakal dibazirkan oleh Kerajaan Pusat melalui SPR demi sebuah pilihanraya negeri yang mungkin terpaksa diadakan.

Ketiga, akibat kegilaan tahap maksimum si KETUM untuk menabalkan bininya menjadi Menteri Besar yang baharu beliau tersasul menyebut 50 Januari. 

Ntah bila gamaknya akan berlaku 50 Januari itu?


Adakah Anwar dalam khayalan seperti mana khayalnya beliau dengan langkah 16 September dan Black 505

Atau mungkinkah Anwar terbayang spender Levi's 501 yang pernah beliau hadiahkan pada si Saiful demi menggoda anak muda tersebut ke ranjang?

Atau mungkin sudah 50 kali Anwar bercakap bohong sepanjang krisis MB di Selangor.

Atau mungkin juga si KETUM teringatkan buku 50 Dalil Mengapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Jadi PM yang menghantui dirinya selama ini?     

Apapun angka 50 akan tetap menghantui hidup Anwar...

Mungkin selepas ini selama 50 tahun sejarah Anwar akan dikenang sebagai manusia durjana dalam sejarah negara sebelum tibanya kiamat. Wallahualam

Apapun selamat menonton wayang 50 Januari ini...
ANWAR PAKSA JUAL TANAH PNSB KEPADA TROPICANA

Posted: 12 Aug 2014 11:54 PM PDT


Maklumat telah didedahkan kepada umum bahawa orang yang mendesak PNSB bagi power of attorney kepada Tropicana dalam kes jual tanah PNSB kepada Tropicana ialah PENASIHAT EKONOMI SELANGOR ketika itu. Patutlah Khalid Ibrahim sebagai MB marah sangat kepada Penasihat Ekonomi

SURAT SULTAN

Posted: 12 Aug 2014 11:08 PM PDT


AZLI SHUKRI

Posted: 13 Aug 2014 11:02 PM PDT

AZLI SHUKRI


Surat yang Tidak Akan Dibaca Oleh Anwar

Posted: 13 Aug 2014 06:27 PM PDT

Salam Datuk Seri, Saya perlu akui bahawa saya bukan penyokong tegar Datuk Seri selama ini.

Meskipun demikian, pada PRU13 yang lalu, saya diamanahkan menjaga Facebook Datuk Seri dan juga Datuk Seri Wan Azizah, saya menjaganya dengan baik dengan hasrat membantu PR mencapai kemenangan.

Di dalam isu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri perlu jelaskan matlamatkan Datuk Seri. Adakah Datuk Seri hanya ingin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditukarkan? Atau Datuk Seri inginkan Datuk Seri Wan Azizah menjadi Menteri Besar? Kedua-dua objektif itu berbeza.

Seperti mana PRK Kajang, meskipun ada di kalangan PR tidak bersetuju dengan PRK Kajang, tapi semua turun berkempen untuk kemenangan Datuk Seri Wan Azizah, demi menjaga keutuhan PR.

Kerusi Dun Kajang adalah kerusi PKR, yang PKR boleh menentukannya siapa calon tanpa merujuk kepada Pas dan DAP. Tapi Datuk Seri, jangan pula Datuk Seri anggap kerusi Menteri Besar Selangor sama dengan kerusi Dun Kajang. Kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik ketiga-tiga parti – Pas, DAP dan PKR.

Cuma persetujuannya ialah hanya mereka di kalangan PKR yang dipersetujui ketiga-tiga parti boleh dilantik menjawat jawatan terpenting ini. Atas setiakawan, Pas dan DAP telah lama mengisytiharkan bahawa kerusi Menteri Besar Selangor perlu dilantik dari kalangan PKR. Tiada siapa yang ingin merampas kerusi itu daripada PKR.

Itu sudah satu kejayaan bagi Datuk Seri dan PKR. Akan tetapi, ini tidak bermakna Datuk Seri dan PKR tidak perlu mendapatkan pandangan daripada Pas dan DAP terhadap calon ganti kepada Tan Sri Khalid Ibrahim. PR bergerak atas nama konsensus – di mana setiap parti ada kuasa vetonya.

Dalam hal pengganti Khalid, Datuk Seri tahu ada kuasa veto keempat iaitu istana Selangor, kuasa yang terbesar dalam kemelut ini. Ramai yang sudah memberi nasihat kepada PKR bahawa pandangan istana perlu dijadikan pertimbangan dalam strategi politik PKR. Akan tetapi, sangat malang, nasihat ini telah dibawa angin. Datuk Seri dan PKR telah mengambil langkah untuk memecat Tan Sri Khalid.

Semua memahami itu satu langkah terdesak supaya Pas dan DAP memotong nama Tan Sri Khalid daripada senarai calon dari PKR yang layak menjadi Menteri Besar Selangor. Kita boleh memahami mengapa Datuk Seri inginkan isteri Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor, selaku Presiden PKR. Akan tetapi, itu kehendak Datuk Seri dan PKR. Ini bukan bermakna semua akan menerimanya.

Halangan pertama ialah istana – sebagaimana nasib yang dihadapi Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh. Saya percaya Datuk Seri juga sayangkan PR dan negeri Selangor. Dan dengan itu, Datuk Seri tidak mahu Dun dibubarkan, sebab itulah Datuk Seri cuba berjumpa dengan Sultan dan berunding dengan Pas dan DAP.

Atas dasar itu, Datuk Seri sekarang kena mempertimbangkan untuk situasi menang-menang. Datuk Seri perlu mengalah untuk mengemukakan Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor. Lantiklah calon lain dari PKR yang diperkenan Sultan. Dengan ini, kerusi Menteri Besar Selangor masih akan kekal di tangan PKR dan kerajaan negeri Selangor masih kekal di tangan PR.

Selama ini pun, Tan Sri Abdul Khalid tiada jawatan besar di dalam PKR ketika menjawat Menteri Besar Selangor. Jadi, sepatutnya tiada masalah untuk mengemukakan calon lain. Untuk PR menjadi kuat, ketiga-tiga parti perlu kuat secara sendirian.

Usah lagi paksa Pas memberi jawapan, PKR akan kehilangan Selangor tanpa Pas. Pas dan DAP ada prinsip mereka sendiri. Nasib baik, kedua-duanya ada perbezaan prinsip, jika tidak, Pas dan DAP dah cukup kuota Adun untuk membentuk kerajaan tanpa PKR. Datuk Seri sudah mendapat signal jelas dari PAS bahawa Pas ingin kekal bekerjasama dengan PR daripada kenyataan Presiden dan juga Majlis Syura Pas.

Pas dah berkali-kali tegaskan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Umno. Lebih besar lagi, Pas telah membuat ketetapan tidak akan menuntut kerusi Menteri Besar dari PKR. Itu sudah satu kemenangan besar untuk Datuk Seri dan PKR.

Tapi di dunia ini, you cannot win all. You gotta give some to take some. Yang Datuk Seri dan PKR perlu lakukan sekarang ialah mencari satu nama calon pengganti Tan Sri Abdul Khalid yang boleh diterima istana (selain Datuk Seri Wan Azizah), dan dengan ini, segalanya akan selesai. Asalkan Datuk Seri dapat clearkan laluan istana, semua akan menyokong tanpa syarat.

Pada ketika itu, Datuk Seri dan PKR boleh terus menerajui Negeri Selangor dengan aman dan damai tanpa Tan Sri Abdul Khalid, orang yang dituduh menjadi duri dalam daging PKR. Dengan itu, objektif terbesar Datuk Seri dan PKR tercapai, cuma objektif kedua sedikit tersasar, tapi ia sudah cukup bagus.

Kalau sekiranya objektif kedua lebih besar daripada objektif membuang Tan Sri Abdul Khalid, maaflah saya kerana tersalah anggap. Lawan tetap lawan. Tapi lawan Datuk Seri bukanlah PAS dan DAP mahupun istana.

Akhir sekali, PR melambangkan kejayaan kareer politik Datuk Seri. Mendapat 52 peratus undi popular di PRU13 ialah satu kejayaan. Bagi saya, itulah yang Datuk Seri perlu pertahankan.

Timmy Say
Sumber Klik Sini.. 

Belantan

Posted: 13 Aug 2014 11:02 PM PDT

Belantan


Masih adakah DNA integriti perjuangan PKR?

Posted: 12 Aug 2014 11:19 PM PDT


Hasrat Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada jawatan nombor satu di Se­langor akhirnya berkubur dengan perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah agar jawatan tersebut terus dipegang oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang tersebut.

Isu perebutan jawatan antara ADUN Kajang, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dengan Abdul Khalid semakin rancak sejak Kajang Move digerakkan di negeri ini.

Soalnya, adakah gerakan menukar tampuk pentadbiran Selangor tersebut membolehkan PKR terus mendabik dada sebagai parti yang mengutamakan integriti dalam perjuangan?

Integriti dari segi bahasa membawa erti keutuhan dari semua segi yang baik. Dalam bahasa Malaysia maknawinya menjurus ke arah perwatakan seseorang.

Maksud integriti mengikut Kamus Dwibahasa Dewan Bahasa dan Pustaka, 1985, ialah kejujuran dan ketulusan; kesempurnaan; keutuhan.

Daripada maksud kamus di atas, integriti adalah sifat jati diri yang merangkumi juga keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah dipengaruhi, boleh dipercayai dan boleh pegang cakapnya.


Melihat kepada kemelut yang melanda Abdul Khalid yang terkenal dengan nilai integriti yang tidak bertolak ansur melibatkan isu kewangan, musuh-musuh politiknya turut menggunakan senjata sama untuk menjatuhkannya.

Apa yang dikesalkan PKR masih mahu menguar-uarkan kepada dunia bahawa mereka amat mementingkan 'DNA' integriti dalam diri pemimpin mereka. Dalam isu Menteri Besar (MB) Selangor segalanya ibarat senjata makan tuan kerana dengan pemecatan Abdul Khalid daripada PKR, beliau telah diadili dengan asas integriti yang amat diragui.

Ke manakah perginya peguam-peguam PKR yang hebat berhujah membela segala pejuang reformasi? Bukankah Abdul Khalid dipecat oleh jawatankuasa disiplin dengan cara yang tidak mencerminkan konsep keadilan dan integriti dalam pengadilan seorang yang begitu berjasa kepada PKR.

Tidakkah pemimpin, ahli-ahli PKR yang menyokong Abdul Khalid sebagai Timbalan Presiden dan rakyat Selangor sedar bahawa beliaulah yang menjadi ikon PKR dalam bab integriti pasca Pilihan Raya Umum ke-12 hingga PRU-13 yang baru lalu?

Di Selangor seharusnya semua pihak membuka mata bahawa untuk menjadi pemimpin nombor satu bukan sekadar hebat dalam bidang ekonomi atau pandai membaca undang-undang tetapi perlu juga mahir bab integriti dalam kepimpinan dan persahabatan.


Soalnya adakah Wan Azizah, seorang doktor perubatan boleh dianggap melepasi integriti diri sebagai seorang yang layak menjadi menteri besar sebuah negeri yang terkaya dan termaju di negara ini? Dia bukan seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang bukan sahaja doktor perubatan tetapi juga seorang pemikir dan pemimpin UMNO yang naik dari bawah hingga ke puncak dunia.

Apabila Abdul Khalid dipecat daripada PKR, seluruh negara terpana kerana selama ini PKR sendiri yang melabelkan beliau sebagai ikon integriti parti mereka. Namun hari ini jawatankuasa disiplin PKR telah menolak hak asasi untuk 'ikon' mereka bersuara membela diri terhadap setiap tuduhan.

Ke mana perginya konsep hak asasi untuk memberi peluang pihak dituduh bersuara sebagai mana frasa 'dengar juga pihak sebelah sana' (Audi alteram partem)?

Dengan kata lain, ke manakah hilangnya prinsip keadilan di dalam DNA perjuangan PKR sehingga penghakiman terhadap Abdul Khalid menjadi sedemikian rupa? Adakah jawapan surat tunjuk sebab Abdul Khalid tidak bernilai hingga ia dijadikan satu-satunya keterangan membela dirinya?


Bukankah Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim diberi peluang merayu dalam kes liwat beliau sehingga ke peringkat Mahkamah Persekutuan. Mengapa kes Abdul Khalid diberi pengecualian? Di mana nilai integriti pucuk pimpinan PKR hingga sanggup mengetepikan ikon integriti mereka demi seorang ADUN yang langsung tidak berpengalaman untuk mentadbir sebuah negeri sekalipun.

Rakyat Selangor perlu menilai senario politik PKR yang tidak menghormati prinsip perjuangan mereka yang telus dalam melaksanakan sesuatu agenda.

Hari ini tembelang mereka sudah pecah apabila DNA integriti mereka gagal ditemui dalam kes pemecatan Abdul Khalid yang bukan sahaja menyebabkan beliau menjadi MB tanpa parti malahan satu-satunya ikon integriti yang diragui oleh partinya sendiri.

Jika hak asasi pemimpin hebat mereka sendiri tidak dihargai bagaimana pula dengan hak-hak rakyat untuk mendapat air bersih yang cukup, rumah yang selesa dan lain-lain pada masa depan?

Jadi apa perlunya menukar MB jika integriti sebagai aspek asas diperlekehkan?

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Aug 2014 09:12 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Empat ADUN PKR Akan Ikut Jejak Khalid Ibrahim?

Posted: 13 Aug 2014 09:30 AM PDT

Siapakah mereka? Apakah mereka ini adalah Castle, Queen, Bishop dan Knight pilihan Khalid untuk "Check Mate" Anwar dalam Langkah Kajang. Dalam permainan Langkah Khalid vs Langkah Kajang sekarang ini, Langkah Khalid sedang mendahului. 

Setelah 4 hari dipecat oleh PKR pada 9 Ogos 2014, Khalid Ibrahim terus mengorak langkah dengan lebih agresif dan berani berbanding Langkah Kajang yang dicipta oleh Rafizi Ramli. Kini ramai menantikan apakah langkah langkah seterusnya yang akan dibuat oleh Khalid dalam Langkah Khalid. (baca seterusnya)

Beranikah Timbalan Presiden PAS Lawan Ugutan DAP Ini?

Posted: 13 Aug 2014 05:30 AM PDT


Jika diam sahaja dan tidak berani melawan hujah DAP ini, maka apa gunanya beliau menyandang jawatan sebagai orang nombor dua dalam PAS. Mengapa beliau tidak berani lawan DAP?

Rambut Anwar Serabai Selepas Gaduh Dengan Azmin Di Pejabat PKR?

Posted: 13 Aug 2014 04:56 AM PDT

Hadi Awang Jumpa Anwar Ibrahim 10 Minit Sahaja, Apa Yang Mereka Bincangkan?

Posted: 13 Aug 2014 03:30 AM PDT


"Ya, masanya hanya 10 minit sahaja. Itu pun Tok Guru Hadi tidak mahu berjumpa langsung dengan Anwar Ibrahim pada mulanya" ujar sumber yang rapat dengan Presiden PAS di Marang tersebut bila ditanya tentang pertemuan Hadi Awang dan Anwar Ibrahim di Terengganu pada Isnin lepas, 11 Ogos 2014.

"Tuan Guru kuat berpegang kepada keputusan yang telah diputuskan oleh Majlis Syura Ulama PAS yang mana Khalid Ibrahim perlu kekal sebagai Menteri Besar berasaskan hukum syarak dan melihat kepentingan rakyat yang mesti mendahului kepentingan individu (Wan Azizah dan Anwar Ibrahim)".

 Keputusan Majlis Syura Ulama PAS itu telah dibuat pada 6 Ogos 2014 dan dipersetujui oleh Nik Aziz dan Haron Din. Nampaknya Anwar begitu terdesak untuk mendapatkan sokongan Hadi Awang bagi memujuk semula 15 ADUN PAS yang dilihat menjadi penyokong kuat Khalid (baca lanjut).

Khalid Ibrahim Mohon Jadi Ahli PAS?

Posted: 13 Aug 2014 01:01 AM PDTSultan Perkenan Pecat 5 Orang Exco, Habislah Anwar Ibrahim

Posted: 12 Aug 2014 11:18 PM PDT

waadat

Posted: 13 Aug 2014 01:29 PM PDT

waadat


Siapa lagi yang tinggal bersama anwar?

Posted: 12 Aug 2014 10:16 PM PDT

Ada yang pertikai bagaimana Demang begitu yakin PKR akan berkubur dalam waktu terdekat.

Demang bukan sekadar meneka tetapi itulah analisis Demang berdasarkan faktor sejarah dan situasi semasa.

Perpecahan dalam UMNO bukan kali pertama berlaku. PAS sendiri adalah parti yang ditubuhkan oleh ahli UMNO yang tidak berpuas hati setelah ketuanya gagal dalam pemilihan menduduki kerusi tertinggi UMNO.

Kemudian berlaku juga pada parti Semangat 46 apabila Tengku Razaleigh Hamzah tewas dalam pertandingan menentang Tun Dr Mahathir untuk jawatan presiden.

Barangkali generasi baru melihat Anwar Ibrahim begitu hebat dan  mereka tidak tahu bahawa Ku Li juga hebat hingga sekarang. Malah Tun M hampir-hampir tewas ketika itu.

Malah kemelut parti ketika itu menyebabkan pendaftaran UMNO dibatalkan sehingga terpaksa ditubuhkan parti baru dan setelah melalui proses undang-undang barulah nama UMNO boleh digunakan oleh parti baru tersebut.

Kenyataannya, Anwar telah diputuskan bersalah oleh mahkamah. Perlu diingat bahawa Anwar sekarang bukanlah Anwar yang dulu terutama dari segi usia.

Lebih penting lagi, orang di sekeliling Anwar bukan lagi orang sama seperti ketika beliau disingkir daripada UMNO dulu.

Dulu, Dato Hasan Ali sedang top sebagai motivator dan popular dengan Forum Perdana. Kedudukan beliau kadangkala lebih hebat daripada Dato Fadhilah Kamsah. Apabila beliau menyokong Anwar secara terbuka, beliau menang kerusi parlimen dan DUN serentak!

Sekarang di mana Hasan Ali?

Ketika itu juga ada Ezam Mohd Nor seorang pemuda yang lebih popular dan hebat daripada YB Khairy Jamaludin.

Di sebelah manakah sekarang Ezam Mohd Nor?

Ketika itu juga ada Lokman Adam dan  jangan lupa aktivis masyarakat Dr Chandra Muzaffar juga menyokong kuat Anwar sehingga dilantik sebagai Naib Presiden PKN.

Jangan lupa waktu itu Tun Mahathir dikatakan mahazalim dan mahafiraun oleh rakyat manakala sekarang apakah pandangan generasi sekarang terhadap beliau? Buatlah survey dan buatlah kesimpulan secara jujur pada diri sendiri.

Satu lagi faktor yang tidak boleh dilupa ialah Karpal Sigh sudah mati!

Sekarang, satu lagi gelombang sedang bergerak akibat isu penyingkiran MB Selangor iaitu TS Khalid Ibrahim. Beliau bukan calang-calang orang walaupun sering diremehkan pihak lawan. Beliau adalah salah seorang yang terlibat dalam serangan downing raid bersama Tun Ghafar Baba, Tun Ismail Mohd Ali, dan Tengku Razaleigh Hamzah dalam misi merampas Guthrie, Sime Darby, dan Golden Hope daripada Britain.

Dipendekkan cerita, berikut adalah senarai orang yang pernah berjuang bermati-matian membela Anwar ketika beliau tersingkir dulu dan kini mereka bukan sahaja telah meninggalkannya bahkan turut membongkar banyak perkara yang sebelum ini tidak diketahui.

1. Chandra Muzaffar (Timbalan Presiden Parti KeAdilan Nasional)

2. S. Nalla Karuppan (Ketua Bahagian PKR Kepong)

3. Ezam Mohd Nor (Ketua Pemuda PKR)

4. Anuar Shaari (Setiausaha Anwar Ibrahim)

5. Fairus Khairuddin (ADUN Penanti – Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang)

6. Zahrain Mohd Hashim (Ahli Parlimen Bayan Baru)

7. Zulkifli Noordin (MP Bandar Baru Kulim)

8. Zainur Zakaria (Bekas peguam bela Anwar, AJK Parti KeAdilan Nasional)

9. Ruslan Kassim (Ketua PKR Negeri Sembilan dan juga Ketua Penerangan PKR)

10. Nell Onn (Ketua Wanita Parti KeAdilan Nasional)

11. Jeffrey Kitingan (Naib Presiden PKR)

12. Marina Yussuf (Naib Presiden Parti KeAdilan)

13. Lokman Noor Adam (Setiausaha Angkatan Muda Keadilan)

14. V. Arumugam (ADUN Bukit Selambau)

15. Mohd Radzi Salleh (ADUN Lunas)

16. Badrul Hisham Abdullah (ADUN Pelabuhan Kelang)

17. Tan Tee Beng (Ahli Parlimen Nibong Tebal)

18. Sallehudin Hashim (Setiausaha Agung PKR)

19. Dr Halili Rahmat (Bendahari PKR Hulu Selangor)

20. Muhammad Zahid Md Arip (Naib Ketua Pemuda PKR)

21. Mohsin Fadzli Samsuri (Ahli Parlimen Bagan Serai)

22. Hamdan Taha (Timbalan Pengarah Pilihanraya Keadilan)

23. Dr Abdul Wahid Ahmad Suhaimie (Pengerusi Perhubungan Keadilan Pahang)

24. Jamaludin Abu Hassan (Pemangku Ketua PKR Padang Serai)

25. Mohd Hanafiah Man (Ketua Pemuda Keadilan Perak)

26. Fakhrul Azman Abu Bakar (Exco Pemuda Keadilan)

27. Shamsul Bahari Shamsuddin (Exco Pemuda Keadilan)

28. Rosli Mohd Johar (Naib Ketua Pemuda Keadilan Wilayah Persekutuan)

29. Zainuddin Awang (Exco Pemuda Keadilan Terengganu)

30. Datuk Bujang Ulis (Keadilan Sarawak)

31. Rusli Mohd Shariff (Naib Ketua Pemuda Keadilan Negeri Sembilan)

32. Jeffry Nizam (Exco Pemuda Keadilan Pahang)

33. Jamaluddin Mohd Radzi (ADUN Behrang)

34. Kapten (B) Mohd. Osman Jailu (ADUN Changkat Jering)

35. Tan Wei Shu (ADUN Bakar Arang)

36. Soraya Sulaiman (Ketua Penerangan Wanita PKR)

37. Roshanita Mohd Basir (Timbalan Ketua Wanita PKR Bahagian Bagan Serai)

38 . Datin Saidatul Badru Tun Said Keruak (Naib Presiden PKR) – Updated

http://jebatmustdie.wordpress.com/2010/04/21/mereka-yang-telah-meninggalkan-anwar-ibrahim/

Hanya takdir Allah sahaja yang kita belum tahu kerana ia belum berlaku.

Jika dilihat pada sifir, begitu lah.

PEJUANG BANGSA

Posted: 13 Aug 2014 11:04 AM PDT

PEJUANG BANGSA


15 ADUN PAS BIKIN ANWAR & DAP TERUS PANAS , PERLU KEKAL SOKONG KHALID

Posted: 12 Aug 2014 06:21 PM PDT


Kesemua 15 Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS Selangor perlu memberi sokongan penuh kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang kekal menerajui Selangor sebagai menteri besar.
  
Anggota Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata sokongan berkenaan selari dengan pendirian Majlis Syura Ulama PAS yang mempertahankan Abdul Khalid untuk kekal sebagai Menteri Besar Selangor.

"Apabila Majlis Syura Ulama PAS membuat keputusan menyokong Abdul Khalid dan selagi parti masih belum membuat apa-apa keputusan (lain) mengenainya, dari segi kewajipan wakil rakyat PAS Selangor akan (terus) bersama-sama beliau (Abdul Khalid).
  
"Arahan juga sudah dikeluarkan kepada Exco PAS Selangor supaya kekal dengan jawatan yang ada sekarang," kata Nik Amar yang juga timbalan menteri besar Kelantan kepada pemberita di pejabatnya di Kota Bharu hari ini.
  
Semalam, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah memberi perkenan kepada Abdul Khalid untuk kekal sebagai menteri besar walaupun dipecat keanggotaannya daripada PKR, Sabtu lalu.

Perkenan baginda itu diumumkan sendiri oleh Abdul Khalid dalam sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan selepas menghadap Sultan Selangor berkaitan kedudukan jawatan menteri besar.
  
Pada 7 Ogos lalu, Majlis Syura Ulama PAS memutuskan bahawa Abdul Khalid tidak boleh digugurkan daripada jawatan menteri besar Selangor selagi beliau tidak disabitkan sebarang pelanggaran terhadap amanah sebagai menteri besar yang mewajarkannya disingkirkan.
  
Mohd Amar  berkata Majlis Syura Ulama merupakan badan tertinggi dalam parti dan segala yang diputuskan majlis itu selalunya tidak akan disanggah oleh anggota mahupun kepimpinan.

- Bernama