Selasa, 19 Jun 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 19 Jun 2012 01:33 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Tuntutan gantirugi DBKL: Pastikan Ambiga bayar!!!

Posted: 19 Jun 2012 06:24 AM PDT

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menuntut penganjur perhimpunan BERSIH 3.0 supaya membayar lebih RM351,000 yang kerosakan harta awam dan kos yang ditanggungnya ekoran perhimpunan 28 April.

Jumlah paling besar dalam tuntutan tersebut ialah bayaran untuk elaun lebih masa kakitangan jabatan penguatkuasanya yang bertugas – sebanyak RM174,240.

Selain itu, DBKL juga menuntut RM50,000 untuk kos makan minum dan pengangkutan kakitangan jabatan penguatkuasa tersebut, selain RM26,000 untuk kos pengangkutan kakitangan jabatan kejuruteraannya.

Ketua pengarah DBKL Datuk Salleh Yusup membuat tuntutan tersebut kepada pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga dan seorang anggota jawatankuasa gabungan NGO tersebut, Maria Chin Abdullah.

Selain tuntutan berjumlah RM351,203.45 itu, DBKL dalam surat tuntutan bertarikh 18 Jun itu juga menuntut supaya BERSIH membayar kos tuntutan RM100, dalam tempoh 14 hari.

Salleh berkata, BERSIH dihalang daripada membuat perhimpunan tersebut oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur dan PDRM melalui perintah mahkamah bertarikh 26 April.

"Datuk Bandar tidak membenarkan Dataran Merdeka digunakan bagi perhimpunan BERSIH 3.0 kerana aktiviti yang dicadangkan tidak bersesuaian dengan penggunaan Dataran Merdeka yang merupakan suatu tempat bersejarah dan tumpuan pelancong.

"Tetapi pihak Datuk dan puan terus menganjurkan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April yang menjadi tidak terkawal dan mengakibatkan kacau bilau di Kuala Lumpur dan kerosakan harta benda awam," kata Salleh dalam suratnya.

Dalam tuntutan tersebut, Salleh berkata kos kerosakan itu dari RM5,900 – untuk papan tanda dan pengadang, sehinggalah RM57,850 untuk kerosakan lanskap DBKL.

Dalam satu kenyataan segera, Ambiga dan Maria menyifatkan tuntutan tersebut sebagai satu gangguan yang menjadikan mereka sebagai sasaran.

Disebalik Desakan Azmin Ali memecat Fakeah Husin

Posted: 18 Jun 2012 11:28 PM PDT

Kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor dikatakan kembali bergolak berikutan tindakan Pengerusi PKR Negeri, Azmin Ali menerusi laporan sebuah portal berita propembangkang, 13 Jun lalu yang menggesa supaya Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin dipecat.

Dalam laporan itu, Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak dinyatakan menerusi Twitter minggu lalu menerbitkan semula tulisan di laman sosial menggesa Faekah dipecat daripada jawatannya sejak mengambil alih daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad pada 2010.

Tulisan Azmin itu disiarkan menerusi kempen "Kami Sayangkan PKR" yang dihebahkan melalui laman maya.

Tindakan Azmin seperti yang dilaporkan media itu bukanlah perkara yang menghairankan kerana dia sebelum ini pernah dikatakan tidak sehaluan serta tidak berpuas hati dengan cara kepimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam mentadbir kerajaan negeri.

Ini kerana, Abdul Khalid dikatakan sering menolak permintaan orang parti itu khususnya dari golongan "oportunis" untuk mendapat manfaat daripada sebarang pelaksanaan projek daripada kerajaan negeri.

Keadaan inilah yang barangkali memaksa Azmin memberi tekanan kepada Abdul Khalid sebelum ini sehingga membawa kepada perletakan jawatan Pengerusi PKR Selangor oleh Abdul Khalid dan digantikan oleh Azmin sendiri pada 2010. Begitu juga dalam soal gesaan Azmin agar Faekah dipecat daripada jawatannya yang didakwa mempunyai kaitan yang serupa.

Menurut sumber dari pihak kerajaan negeri, difahamkan tulisan Twitter Azmin itu dibuat sebagai mewakili "orang PKR" yang tidak setuju dengan tindakan Faekah tidak menyalurkan projek-projek di bawah Geran Selangorku kepada mereka.

Ini kerana menurut sumber itu, Faekah dikatakan merupakan salah seorang daripada ahli jawatankuasa merangkap wakil parti politik dalam pengurusan geran berkenaan yang mempunyai peruntukan keseluruhan RM300 juta menerusi Bajet Selangor 2012.

Apa pun, senario itu dilihat antara pergolakan yang berlaku dalam PKR yang menjadi-jadi pada hari ini dan boleh dikatakan ia bukanlah rahsia bagi kebanyakan orang dan penganalisis politik di negara ini.

Apa tidaknya, umum di negara ini dari peringkat orang muda hinggalah kepada orang tua sememangnya mengetahui dakwaan melibatkan kepimpinan tertinggi parti pembangkang itu dari segi moral khususnya.

Daripada dakwaan melibatkan isu seks, salahguna kuasa sehinggalah yang paling terbaru pemimpin tertinggi parti itu iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa memiliki 20 akaun induk bernilai RM3 bilion susulan daripada akuan berkanun bekas Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid sebelum ini.

Begitu juga dengan Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR yang turut didakwa bersama isterinya, Shamsidar Taharin memiliki aset dipercayai bernilai lebih RM30 juta sepanjang 1992 hingga 1994. Dalam tempoh itu, Azmin dikatakan bekerja sebagai Setiausaha Sulit kepada Timbalan Perdana Menteri dengan menerima gaji sebanyak RM2,442 sebulan manakala Shamsidar hanyalah seorang suri rumah yang tidak bekerja.

Itulah realitinya PKR, mereka tidak pernah terlepas daripada apa jua dakwaan melibatkan masalah pemimpinnya meskipun sering menyalahkan pihak lain khususnya parti lawan mereka dengan ungkapan fitnah dan konspirasi.

Semua dakwaan itu dilihat lebih menjurus kepada peribadi individu dalam parti pembangkang itu.

Namun, di peringkat kerajaan negeri di bawah pimpinan PKR, PAS dan DAP di Selangor ini lain pula keadaannya apabila dikatakan menjalankan tadbir urus kononnya untuk manfaat seluruh rakyat tetapi hakikatnya, pentadbiran mereka penuh dengan kecelaruan sehingga menyusahkan rakyat.

Tidak hairanlah apabila Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar sebelum ini dengan sinis menggelarkan pentadbiran negeri sebagai "tikus membaiki labu" yang mana gelaran itu amat tepat berdasarkan perbandingan apa yang dilakukan pakatan pembangkang sejak mengambil alih pentadbiran negeri ini bermula Mac 2008.

Gelaran sedemikian sebenarnya satu refleksi bahawa kerajaan negeri pada hari ini boleh dilihat sebagai "kerajaan tikus" kerana banyak perkara yang dilakukan kerajaan negeri pada hari ini yang bukan hanya tidak membawa sebarang manfaat, bahkah memburukkan lagi jaminan keselamatan sosial rakyat pada masa depan.

Ambil sahaja isu bekalan air terawat sebagai contoh, kerajaan negeri sehingga hari ini masih enggan memberikan persetujuan untuk pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 yang sebenarnya untuk menampung keperluan bekalan air bersih baik kepada rakyat serta industri di negeri ini selain sebagai langkah untuk menangani krisis sumber itu yang dijangka berlaku 2014 di seluruh Lembah Klang termasuk Putrajaya.

Namun, alasan yang diberikan kerajaan negeri menolak pembinaan loji itu berdasarkan kenyataan Abdul Khalid menerusi laporan akhbar tempatan pada 30 Mei lalu adalah pembinaan loji berkenaan kononnya menyebabkan rakyat akan membayar kenaikan kadar tarif yang tinggi, selain terus mengatakan Selangor masih mempunyai bekalan air mentah yang banyak.

Sebenarnya isu bekalan air yang kritikal di negeri ini adalah air terawat dan bukannya air mentah seperti mana yang ditegaskan oleh Noh pada 25 Mei lalu bahawa dua buah loji rawatan air (LRA) Semenyih dan Langat berada dalam keadaan yang "sarat" ekoran beroperasi melebihi kapasiti yang sepatutnya. Ini termasuklah dua lagi LRA iaitu di Sungai Batu dan Sungai Selangor Fasa 2 juga berisiko menghadapi situasi sama.

Inilah kesannya akibat sikap "kerajaan tikus" negeri ini yang mana mereka kononnya mahu melakukan sesuatu untuk perkhidmatan air tetapi pada masa sama rakyat dan industri negeri ini terpaksa menerima kesan daripada sikap mereka dalam menguruskan isu itu.

Situasi sama juga dilihat berlaku dalam soal pendidikan di Selangor apabila kerajaan negeri ini dikatakan menjadikannya sebagai komoditi untuk meraih sokongan politik.

Pandangan itu diakui sendiri oleh Pengerusi Sekretariat Orang Muda Selangor (Serang), Budiman Mohd Zohdi yang menyatakan apa yang dilakukan kerajaan negeri dalam soal itu tidak memberikan manfaat kepada rakyat di negeri ini.

Mengambil contoh tindakan kerajaan negeri menutup Institut Kemahiran Yayasan Selangor (IKYS) serta tidak membenarkan pembinaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) oleh Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) di Serendah sebelum ini, beliau menyatakan ia jelas memperlihatkan betapa ruginya anak-anak rakyat Selangor dari segi peluang pendidikan pada masa depan.

Begitu juga jelasnya dengan tindakan kerajaan negeri sebelum ini yang dilihat hanya mementingkan keuntungan apabila mahu merobohkan Asrama Yayasan Selangor di Kampung Pandan untuk dibangunkan projek komersial.

Justeru, apa yang berlaku di bawah kepimpinan pakatan pembangkang sejak mentadbir Selangor adalah peluang pendidikan untuk rakyat begitu banyak diabaikan hanya kerana mahu menjaga survival politik mereka.

Dalam tempoh empat tahun mentadbir Selangor, kerajaan negeri di bawah pentadbiran PKR, DAP dan PAS juga dilihat langsung tidak mempunyai sebarang inisiatif dalam melaksanakan pembangunan pendidikan termasuklah tidak mempunyai pelan khusus untuk tujuan itu.

Kepada rakyat Selangor, cuba kita fikir sejenak dan namakan sebuah institusi pendidikan yang telah dibangunkan atau pelan pembangunan jangka panjang atau pendek yang dirangka oleh kerajaan negeri, nampaknya tidak ada langsung.

Apa yang pasti, semua kemudahan dan pembangunan pendidikan di Selangor yang ada pada hari ini hasil daripada usaha pentadbiran Barisan Nasional (BN) sebelum ini termasuklah Universiti Selangor (Unisel) yang sebelum ini dikenali sebagai Universiti Industri Selangor.

Sebenarnya, banyak lagi tindakan kerajaan negeri yang boleh disebut menjejaskan kehidupan rakyat di Selangor seperti isu perkhidmatan kutipan sampah yang gagal dilaksanakan kontraktor dilantik.

Akhirnya, kerajaan negeri terpaksa menggunakan wang rakyat untuk membeli 50 buah lori kompaktor sampah bernilai RM14.5 juta yang seolah-olah untuk menutup kelemahan mereka menguruskan perkhidmatan itu. — Utusan Malaysia

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Jun 2012 01:32 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Apakah Benar-Benar Nik Aziz Tidak Merestui Expo Syiah Kelantan?

Posted: 18 Jun 2012 06:30 PM PDT


Ramai yang mempersoalkan kehadiran wakil Iran di dalam Ekspo Perdagangan Dunia Islam & Konvensyen Halal di perkarangan Stadium Muhammad IV, Kota Bharu, Kelantan dari 15 - 21 Jun 2012. Ini disebabkan wakil daripada negara Iran tersebut telah mempromosikan ajaran Syiah, yang diharamkan di Malaysia di "booth" mereka.

Ramai mempersoalkan rasional Kerajaan Negeri Kelantan membenarkan kehadiran wakil peserta pameran dari Iran untuk mempromosikan ajaran Syiah di negeri yang ditadbir oleh PAS. Adakah wujud unsur-unsur untuk menyebarkan pengaruh Syiah yang telah difatwakan sesat. Mat Sabu kita sudah mengetahui dirinya penganut Syiah. Adakah Nik Aziz juga bertaqiyah dengannya?

Alhamdulillah, semalam Nik Aziz telahpun menzahirkan rasa dukacitanya terhadap peserta Expo yang terlebih lajak untuk mempromosikan ajaran Syiah di Malaysia. Tapi dalam masa yang sama juga khabar angin memberitahu bahawa surat dan kenyataan tersebut bukan datang dari Menteri Besar Kelantan itu sendiri. Surat dan kenyataan tersebut adalah datang dari tindakan SU Akhbar Nik Aziz iaitu Ahmad Fadhli bin Shaari kerana tidak tahan dengan tekanan dari luar dan dalam parti. 

THE FLYING KICK

Posted: 19 Jun 2012 01:18 PM PDT

Duke of UMNO

Posted: 19 Jun 2012 01:16 PM PDT

Duke of UMNO


PEDASSS BERAPIII..!!! BILA KALIMAH TAKBIR DISALAHGUNAKAN SESUKA MAK BAPAK DIORANG..!!!

Posted: 18 Jun 2012 07:32 PM PDT


Korang tahu tak kalimah takbir tu apa maknanya? Tahu tak bila kalimah takbir patut digunakan dan atas tujuan apa kalimah takzim kebesaran Allah SWT tu digunakan?

Kalau kita tenngok rakaman video kat atas, sekumpulan penyokong Pakatan Haram yang dipercayai penyokong PAS telah menyerang sesi soal jawab pada ceramah Zulkifli Noordin, di PJS 1 anjuran Belia 4B, baru-baru ni...

Zul Noordin bukan orang UMNO. Dia bekas orang PKR dan dia sebaris dengan Hasan Ali yang dipecat dari PAS. Dia juga selalu sepentas dengan bekas Ketua Penerangan PAS Selangor, Hasan Basri, yang dipercayai masih lagi ahli PAS sehingga kini.

Dan sampai sekarang, Zul Noordin dan rakan-rakannya ni tak ada kena mengena dengan UMNO. Diorang just berceramah keliling negara menyedarkan rakyat tentang siapakah dia sebenarnya Anwar Ibrahim...

Ye la...dia kan dulu macam adik beradik dengan Anwar dan keluarganya. Dia punya baik dengan family Anwar sampai boleh masuk ke dapur rumah Anwar...macam rumah sendiri. Jadi, dah tentu dia lebih banyak tahu tentang Anwar...dan tu sebab dia bongkarkan cerita "rahsia" Anwar..

Kenapa dia dedahkan? Wallahu'alam. Aku pun tak tahu. Tapi dia kata dia dah tak tahan dengan Anwar...

Tapi, kenapa dia diserang macam tu? Macam tu ke sikap orang-orang PAS yang berakhlak? Macam tu ke Islam dan Rasulullah ajar? Zul Noordin ajak baik-baik tanya soalan, diorang datang serang dia macam tu..? 

Lepas tu diorang takbir...lepas serang orang yang sampaikan kebenaran, diorangv takbir? Sesuai ke? 

Masa JAIS serbu gereja yang cuba ancam aqidah umat Islam kat PJ tempohari, tak pulak puak-puak PAS ni serang gereja tu...Kenapa takde pun takbir orang-orang PAS bila JAIS serbu gereja tu? Tak sesuai ke?

Entah la. Aku pun heran dengan perangai diorang ni. Kengkadang...malu jugak aku bila tengok perangai orang PAS macam tu. 

Aku tak kisah  kalau diorang nak serang Zul Noordin kalau dia cuba nak ancam aqidah umat Islam. Tapi, kalau Zul Noordin tu dedahkan kebenaran, tak wajar la guna keganasan cam tu.

Soalan aku pada orang PAS; Korang suka tak kalau ada orang serang dan ketuk kepala Nik Ajis masa dia maki hamun.."Celako..! Celako..! Celako..!"? Peliknya, lepas maki hamun pun ada hati jugak nak bertakbirrrrr..!!! Heh! Ajaran agama PAS memang macam tu ke?

waadat

Posted: 19 Jun 2012 01:06 PM PDT

waadat


Anwar di ambang maut

Posted: 18 Jun 2012 05:59 PM PDT


KUALA LUMPUR 18 Jun - Setelah sekian lama membisu berhubung isu Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengawal 20 akaun induk semasa menjadi Menteri Kewangan, bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid tampil mengesahkan akuan berkanun yang dibuat beliau 13 tahun lalu adalah benar.

Abdul Murad yang selama ini didesak pelbagai pihak supaya tampil menjelaskan perkara tersebut selepas didedahkan media berkata, beliau memang membuat akuan berkanun pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion membabitkan Anwar semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Pada masa sama, beliau yang dalam akuan berkanunnya mengakui membayar lebih RM120 juta kepada kroni dan organisasi tertentu atas arahan Anwar memberitahu, bersedia memberi kerjasama kepada pihak berkuasa jika dikehendaki.

"Saya dengan ini mengesahkan ada membuat akuan bersumpah pada 1999 berhubung pengendalian akaun-akaun berjumlah RM3 bilion yang saya percaya melibatkan Anwar.

Saya juga telah memberi keterangan yang diminta pihak berkuasa," katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini.

Isu Anwar mengawal 20 akaun induk dengan menggunakan kroni-kroninya semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan kembali hangat selepas ahli perniagaan, Ummi Hafilda Ali mengesahkan abangnya yang juga Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali memiliki kekayaan luar biasa berjumlah RM30 juta.

Kekayaan Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin dipercayai ada kaitan dengan Anwar kerana ketika tahun 90-an iaitu semasa menjadi Setiausaha Sulit kepada Timbalan Perdana Menteri, beliau yang bergaji RM2,442 sebulan sudah memiliki aset bernilai jutaan ringgit sehingga disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Malah, Abdul Murad sendiri dalam akuan berkanunnya itu secara jelas mengaitkan nama Shamsidar apabila mendakwa isteri Azmin tersebut dibayar gaji lumayan dan disediakan sebuah kereta lengkap dengan pemandu walaupun pada kebanyakan masa wanita itu tidak perlu ke tempat kerja.

Dalam akuan berkanun sama juga, beliau mendakwa Anwar telah mengarahkannya melaksanakan eksesais korporat yang memihak kepada kawan-kawan dan kroni serta membersihkan hutang mereka dengan menggunakan keuntungan daripada rundingan menggunakan pengaruh Bank Negara Malaysia (BNM).

Antaranya, dakwa Abdul Murad, eksesais korporat melibatkan pengambilalihan Sikap Power, pemegang konsesi Projek Kuasa Bebas (IPP) di Lumut, Perak yang dijual kepada Malaysia Resources Corporation Bhd. (MRCB) atas arahan Anwar sebelum menyuntik konsesi itu ke dalam Malakof Berhad.

DIMENSI

Posted: 19 Jun 2012 11:22 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Anuwar nak saman Dato Eskay??..menarik!! huhuhu

Posted: 19 Jun 2012 07:59 AM PDT


klik sini Papagomo

betol ker besok anuwar nak saman eskay?? jikalau benar bagai di kata kenape baru sekarang anuwar nak bertindak dan tidak sewaktu video tersebut mula tersebar dan masih panas di pasaran??..adakah kerana anuwar bimbang video beliau dan assmin "the icecream man" jamban benar2 telah menjejaskan peluang fuckatan?? macam mane plak dengan video dato nalla? adakah anuwar akan membuat laporan serentak??...kite tungguuuuuuuuuu huhuhu >:]

Omegay: Dinar Emas - Husam kusam kene 'FREEKICK' huhuhu

Posted: 19 Jun 2012 06:05 AM PDT


 Pihak yang bertanggungjawab mendedahkan skandal mata wang dinar dan dirham dikeluarkan oleh Kelantan Golden Trade Sdn Bhd (KGT) tidak takut disaman berhubung dakwaan itu kerana mereka mempunyai bukti kukuh.

Blogger, Syed Azidi Syed Abdul Aziz menegaskan, semua pendedahan yang dilakukan termasuk laporan polis terhadap individu tertentu sudah disahkan kebenarannya dan ia bukan sekadar tuduhan karut.

Syed Azidi berkata, pihaknya menunggu masa yang sesuai untuk mendedahkan satu persatu fakta berkaitan dengan skandal mata wang syariah terbabit berdasarkan maklumat serta bukti dimilikinya.

Sehubungan itu, Syed Azidi meminta supaya Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa menjelaskan kepada rakyat perkara sebenar lagipun beliau sudah mendedahkan nama individu berkaitan dan meminta exco negeri itu menjawab 10 soalan dimuatkan menerusi blognya.

"Kita mahu Husam bertanggungjawab dan bersikap telus dalam perkara terbabit kerana syarikat itu dikendalikan Kerajaan Negeri jadi, rakyat juga mempunyai hak untuk mengetahui keadaan sebenar.

"Lagipun perkara ini tidak ada kaitan dengan serangan bersifat peribadi, pendedahan ini adalah untuk kebaikan rakyat dan bukannya disebabkan pilihan raya yang semakin dekat. Saya tidak takut kerana kami ada bukti," katanya ketika sidang media di sini, semalam.

Hadir sama pada sidang media itu, Presiden Angkatan Generasi Melayu Muda (Agenda), Mohd Zaidan Abdul Rahim, Pengerusi Gerakan Tukar Kerajaan Pas Kelantan Demi Rakyat (Tukar) Kamaruddin Mohd Kassim, Presiden Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (Ombak), Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad dan Setiausaha Pertubuhan Pribumi Perkasa Kelantan, Syarif Mahmood.

Dalam pada itu, Syed Azidi bersama beberapa NGO menggesa Kerajaan Kelantan supaya menggantungkan urus niaga dinar dan dirham sehingga siasatan polis selesai serta mencadangkan pengurusannya mengenainya perlu diserahkan kepada pihak Baitulmal untuk menyelianya berlandaskan syariah Islam sebenar.

Sementara itu, Wan Khairul Ihsan juga memberitahu Husam perlu menjawab persoalan yang ditimbulkan disebabkan pihak berkuasa juga sudah mengesahkan berhubung ketiga-tiga laporan polis berhubung salah laku tersebut.

Wan Khairul Ihsan berkata, pihaknya tidak akan mendedahkan semua salah laku tersebut sekarang kerana bimbang akan menyebabkan masyarakat panik.

Kelmarin, media melaporkan Polis Kelantan mengesahkan sedang menyiasat tiga laporan polis yang dibuat ke atas seorang pegawai kanan KGT iaitu syarikat pengeluar mata wang dinar dan dirham.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersialnya, Superintendan Mohamed Zulmazi Che Daud berkata, pihaknya menunggu laporan daripada Polis Kuala Lumpur sebelum tindakan lanjut. - SH

Husam telah menafikan dan mendakwa ada pihak2 tertentu cuba menyerang kerajaan negeri yang di pimpin pasrael..klik sini..baca lagi pendedahan di kickdefella..husam dan ketua penyamun vadillo kene plangkung kaw2 berikutan beberapa laporan polis yang di buat oleh beberapa pihak yang mendakwa mempunyai bukti kukuh bahwa telah berlaku penyelewengan membabitkan kerajaan pasrael dan KGT..

kalau benar husam ketiak masam kate dia mempunyai bukti untuk menyanggah seperti apa yang di dakwa oleh blogger syed azidi @ kickdefella sila bawa ke mahkamah huhuhu >:]

PEJUANG BANGSA

Posted: 19 Jun 2012 11:08 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Jom layari portal BN P.Pinang www.bnpenang.my

Posted: 19 Jun 2012 11:00 AM PDT
GEORGETOWN – Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang melancarkan laman sesawangnya dalam usaha mendekati pengundi peringkat akar umbi menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Pengerusinya, Teng Chang Yeow berkata, meskipun PRU-13 disifatkan sebagai mencabar tetapi pelbagai program yang diatur dilihat mampu mengimbangi kekuatan jentera pembangkang di negeri ini termasuk 'perang siber' yang dilancarkan.
Beliau berkata, orang ramai boleh mengunjungi laman sesawang iaitu www.bnpenang.my manakala untuk Facebook melalui Barisan Nasional Pulau Pinang dan Tweeter di BN Penang.
Menerusi ketiga-tiga kemudahan itu, mereka boleh mengetahui perkembangan terkini BN negeri dan aktiviti yang dijalankan.Semua maklumat itu sentiasa dikemaskini.
"Pendekatan ini dibuat kerana masyarakat kini banyak menggunakan kaedah 'online' untuk mendapatkan berita selain memudahkan semua pihak. Pelancaran ketiga-tiga kaedah 'online' ini adalah di bawah program Semboyan Dibunyikan," katanya kepada media hari ini.
Menurutnya, laman interaktif sosial Twitter dan Facebook serta laman web BN itu juga bertujuan memperbetulkan isu yang dibangkitkan pakatan pembangkang.
"Ini adalah platform bagi menyampaikan kepada semua masyarakat Pulau Pinang mengenai usaha yang dilakukan BN bersama parti komponennya. Selain program turun padang, penggunaan pendekatan 'serang siber' adalah kaedah berkesan dalam menyakinkan pengundi terhadap keupayaan BN di negeri ini.
"Menerusi medium ini, kita dapat menyatakan kebenaran terhadap apa yang dilemparkan pakatan pembangkang sekali gus membongkar kenyataan mereka yang tidak benar. Kita mahu semua mereka tahu tentang matlamat utama BN selama ini dengan keyakinan untuk menang dalam PRU13," katanya.
Menurutnya, dalam program Semboyan Dibunyikan itu juga menggunakan strategi 'serang dan terang' dalam membincangkan perkara yang cuba dibangkitkan parti lawan.
"Ia melibatkan isu hutang Kerajaan Negeri yang dikatakan sudah selesai dan fakta yang dikeluarkan dalam Buletin Mutiara. Kita akan bertemu semua jentera parlimen diikuti jentera kecil sehinggalah ke pusat daerah mengundi. Di situ, kita akan menerangkan perkara yang tidak betul mereka (pembangkang) lakukan selama ini.
"Pada masa sama, kita akan mengedarkan risalah mengenai aktiviti dan isu politik masa kini ke setiap rumah dengan kerjasama lebih 40 pelopor media alternatif dalam menjayakan misi kembalikan Pulau Pinang kepada BN," katanya. – SH.

Siapa artis berlakon bujang tapi kahwin VIP ?

Posted: 19 Jun 2012 10:12 AM PDT

gambar hiasan 

TAHUN ini menyaksikan perkahwinan ramai selebriti yang bukan saja agak mengejutkan malah menjadi tumpuan peminat. SS pun tidak tahu yang mana satu selayaknya digelar Wedding of The Year kerana pada SS, semuanya layak. Itupun kalau nak sangat gelaran! Dimulakan dengan Yusry dan Lisa Surihani, lepas itu Fasha Sandha dan Jejai.

Tidak ketinggalan, Awal Ashari dan Scha AlYahya. Memang meriahlah kalendar 2012 artis dengan perkahwinan.

 Dalam pada SS membelek-belek semula foto-foto pasangan mempelai terbabit, SS sebenarnya tidak keruan dengan cerita yang sampai ke telinga SS baru-baru ini.

 Ia mengenai seorang pelakon wanita cantik seorang ini. Tetapi bukan di dalam gambar yang SS belek tadi ya! Kata teman SS, pelakon jelita berkenaan yang nampak seperti bujang itu sebenarnya sudah menjadi isteri orang. Dengarnya, bukan calang-calang juga jejaka yang dikahwininya itu malah tergolong dalam VIP lagi.

 Namun yang SS kesian, dia bukanlah isteri pertama kepada VIP berkenaan. Tapi tidak kisahlah, yang SS pelik kenapa pelakon berkenaan masih mengaku bujang?

 Pandai pula dia menyembunyikan rahsia ini tanpa dihidu media. Mungkin juga ada sebab kenapa dia berbuat demikian namun pelakon itu kena faham, dunia hiburan ini kecil saja. Apa-apa pun, SS ucapkan tahniah jika benar perkhabaran yang SS dengar itu. Tapi jangan pula lepas ini tiba-tiba hamil, padahal 'bujang'.

hmetro.com

RM3 bilion:@ahmad maslan desak siasatan disegerakan !

Posted: 19 Jun 2012 09:38 AM PDT
Biro Publisiti dan Penerangan Barisan Nasional (BN) hari ini berharap dan menggesa agar pihak yang berkenaan mengambil tindakan sewajarnya berhubung akuan bersumpah Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid yang mendakwa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion.
Pengerusinya Datuk Ahmad Maslan berkata langkah berkenaan penting memandangkan banyak pihak telah meminta perkara berkenaan diambil tindakan oleh kerajaan.
"Lagipun semalam Datuk Abdul Murad Khalid, bersedia memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki, berhubung dengan pengendalian akaun-akaun sejumlah RM3 bilion yang beliau percaya melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Kami mengharapkan dan gesa agar kerajaan ambil tindakan secepat mungkin berhubung tuduhan berkenaan…..Persoalan Anwar bersalah atau tidak itu adalah perkara berbeda dan rakyat secara keseluruhan telah mengadakan pelbagai laporan polis dan pelbagai NGO juga mengadakan demonstrasi. Ini adalah kenyataan pertama daripada BN kecuali oleh Tan Sri Muhyiddin sebelum ini," katanya.
Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa Biro Publisiti dan Penerangan di sini, hari ini yang turut dihadiri oleh Ketua Penerangan parti-parti komponen BN. Turut serta Setiausaha Kerja BN, Datuk Abu Khamis.
Abdul Murad dalam satu kenyataan pada Isnin yang diperolehi Bernama mengesahkan bahawa beliau pernah membuat akuan bersumpah pada tahun 1999 berhubung dengan pengendalian akaun-akaun itu.
Bagi menjawab pertanyaan-pertanyaan dari akhbar baru-baru ini, Abdul Murad berkata : "Saya telah memberi keterangan-keterangan yang diminta oleh pihak berkuasa.
"Dan saya juga bersedia untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki."
Dalam pendedahannya pada kira-kira 13 tahun lepas itu, Abdul Murad dilaporkan mendakwa Anwar mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion.
Ketika mengulas desas-desus yang berlegar hari ini bahawa Anwar akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Datuk Eskay esok, Ahmad Maslan menimbulkan persoalan kenapakah masa yang cukup panjang diambil oleh Ketua Umum PKR itu untuk berbuat demikian.
"Jika desas-desus itu benar, kenapakah masa yang diambil cukup panjang….Pendedahan itu pada Febuari 2011. Sekarang ini sudah Jun 2012. Mengapa Anwar mengambil masa yang cukup panjang," katanya.
Pada masa yang sama beliau turut mengulangi lima pilihan yang diungkapkannya sebelum ini terhadap Anwar Ibrahim dalam usaha menghentikan kekeliruan orang ramai berhubung isu video seks didakwa melibatkan dirinya.
Lima pilihan itu tambah beliau antaranya termasuklah mengambil tindakan saman selain mengesyorkan Anwar supaya memanggil pakar dari luar negara untuk mengesahkan video seks itu tidak tulen.
"Jika benar Anwar mahu menyaman Eskay maknanya tinggal lagi empat…. Selain memanggil pakar luar negara, Anwar juga perlu bersumpah laknat sepertimana Eskay dan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja. Selain itu Anwar dan Wan Azizah serta Eskay perlu melakukan ujian poligraf sepertimana cadangan Datuk Husam Musa sebelum ini dalam usaha mengetahui kebenarannya," kata beliau.
Berhubung mesyuarat jawatankuasa berkenaan, Ahmad Maslan memberitahu pelbagai program yang akan diatur dan dilaksanakan yang menjurus ke arah pilihan raya umum ke-13.
"Dan hari ini kita menyerahlan risalah kepada parti-parti komponen untuk dialih bahasa bagi memudahkan ianya difahami oleh setiap lapisan bangsa. Maknanya risalah itu nanti akan ada dalam bahasa masing-masing," katanya. -MediaUMNO

Dr Rosli PAS Hulu Langat malukan Fuziah & Tian Chua jahil ilmu nuklear !

Posted: 19 Jun 2012 08:45 AM PDT

.
Dewan Rakyat menyaksikan drama yang  buat pembangkang pengsan habis semasa  kehangatan perbahasan mengenai laporan Jawatankuasa Khas Parlimen mengenai Lynas yang dibentangkan pagi Selasa.

Ia berlaku semasa para Ahli Parlimen pembangkang sedang berbahas membantah Lynas  dan berlagak macam mereka profesor serba tahu mengenai soal radiasi dan keselamatan kepada orangramai.
Tanpa diduga Ahli Parlimen PAS kawasan Hulu Langat,Selangor ,Dr Rosli Che Mat  yang merupakan seorang pakar nuklear bangun mencelah di tengah perbahasan untuk menyampaikan pandangan profesionalnya.
Suasana dalam Dewan Rakyat terdiam sejenak bila Ahli Parlimen pembangkang itu ' tembak' gelagat rakan-rakannya dengan menyatakan bahawa beliau berpendapat tahap radiasi kilang berkenaan adalah selamat.Dalam itu untuk menghangatkan suasana,sekitar 50 orang aktivis anti-Lynas mengadakan perhimpunan aman di luar bangunan Parlimen.Beberapa orang wakil mereka telah dibenar masuk ke dalam untuk dengan para Ahli Parlimen.

Sebelum itu sejurus selesai Pengerusi  jawatakuasa khas it,Datuk Seri Khaled Nordin yang juga Menteri Pengajian Tinggi selesai membentangkan laporannya yang kata kilang itu selamat ,para Ahli Parlimen pembangkang berlumba bangun membahaskannya.
Laporan itu antara lain mengesyorkan lesen sementara di beri kepada Lynas agar ia dapat beroperasi dengan seliaan agensi penguatkuasa berkenaan sebelum lesen selanjutnya diberi.

Para Ahli Parlimen pembangkang boikot menyertai jawatankuasa berkenaan.Oleh itu ia hanya disertai oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional dan Bebas sahaja.
Dr Rosli sebelum ini beberapa kali telah menyatakan pandangannya bahawa tahap radiasi kilang Lynas selamat.
Namun tiada siapa menduga beliau ' lepas geram' bangun mencelah di tengah perbahasan di Dewan Rakyat Selasa untuk pertikai pandangan rakan-rakan Ahli Parlimen pembangkang lain.-
Bagaimanapun katanya, perkara-perkara lain termasuk jika berlaku kebocoran atau radiasi itu tersebar dalam air perlu diteliti kesannya pad hidupan laut.

"Itu saya tak berani nak sebut. Dari segi radiasi memang saya tahu sebab saya sendiri ukur. Yang lain-lain saya tak tahu biar pakar lain yang cakap.," ujarnya.
Beliau turut berpuashati dengan laporan oleh jawatankuasa berkenaan kerana mengutp masalah-masalah masyarkat sekitar.
"Memang betul, saya setuju. Tapi banyak lagi data-data perlu diberikan tumpuan untuk pastikan Lynas benar-benar selamat," tegas Dr Rosli,
Beliau berpendapat syor memberikan TOL sementara untuk Lynas beroperasi wajar kerana pemantauan boleh diteruskan dalam masa tersebut.
Dalam perbahasan,Ahli Parlimen BN Kinabatangan,Datuk Bung Mokthar Radin secara terbuka membidas Ahli Parlimen pembangkang lain yang tidak mahu terima pandangan pakar Dr Rosli.

Katanya jelas ada sesuatu yang tidak betul tentang mereka jika pandangan Ahli Parlimen pembangkang sendiri yang ada kepakaran tentang hal itu tidak boleh diterima.

Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas,Datuk Ibrahim Ali dalam perbahasanya berkata dari pemerhatian beliau kebanyakan mereka yang aktif menentang projek Lynas terdiri dari bukan Melayu.

Beliau bimbang ada agenda tertentu tersirat disebalik tindak tanduk mereka kerana kebanyakan dari pakar dan saintis yang berkerja dengan Lynas terdiri dari orang Melayu.

Ibrahim kesal melihat sikap hipokrasi pembangkang kerana kalau dilihat di negeri yang mereka tabir terdapat banyak tidak betul dari segi pengajaan alam sekitar.Ini termasuk isu air Sungai Kelantan yang kotor.

Dalam kontek Lynas,beliau yakin kerajaan mana pun mahu yang terbaik untuk rakyat dan tidak akan melakukan sesuatu yang menjejaskan kesihatan rakyat.

Katanya semua pihak harus mengambil sikap adil tak kira pembangkang jika ada sesuatu yang baik semua pihak harus sokong.

Ibrahim bersetuju dengan pandangan beberapa Ahli Parlimen BN,pembangkang sangat bimbang jika projek ini berjaya dan sebaliknya mengunakan isu Lynas untuk matlamat politik jangka pendek bagi menghadap pilihanraya umum ke 13.AGENDA DAILY-19/6/2012

Din Pas tak boleh beza perarakan agama dengan demontrasi jalanan@saifuddinabd

Posted: 19 Jun 2012 06:37 AM PDT

Sekarang berlangsung live Debat mengenai demontrasi jalanan: meruntuh & mengukuhkan demokrasi antara MT UMNO Datuk Saifuddin Abdullah dengan Salahuddin Ayub.

Menarik hujah pertama yang Din Puduraya dimalukan ialah mereka dia tak dapat bezakan antara perarakan Maulidul Rasul, Thaipusam dengan demontrasi jalanan.

Syabas Datuk Saifuddin Abdullah!
Published with Blogger-droid v1.6.9

TERKINI ! Rakyat Malaysia wajar bantah diplomat Singapura sertai BERSIH 3.0

Posted: 19 Jun 2012 01:47 AM PDT

Akhirnya AIDCNews mendedahkan tiga nama Diplomat asing yang menceroboh hal ehwal negara kita. Mereka adalah seperti yang berikut:
1. Regina LOW Kay Yin (regina_low@mfa.gov.sg), First Secretary (Political) yang turut memakai baju kuning BERSIH 3.0.


2. Philomena AW Li Fen (philomena_aw@mfa.gov.sg), First Secretary (Political).


3. Ariel Eunice TAN Hwi Tiang (ariel_tan@mfa.gov.sg), Deputy High Commissioner and Counsellor.
Kita meminta supaya pihak kerajaan memandang serius perkara ini dan memanggil Duta negara tersebut dan menghantar Nota Bantahan.Sebagai tiang penting dalam parti, Pergerakan Pemuda UMNO diharap turut menghantar surat bantahan dan membuat bantahan di hadapan Kedutaan Singapura. Campurtangan secara terang-terang yang dilakukan oleh para Diplomat mereka tidak boleh diterima. Para NGO seperti Perkasa, Pekida dan sebagainya perlu maju ke hadapan!


Dahulu kita ada Singa UMNO allahyarham Syed Albar yang amat menakutkan Lee Kuan Yew itu, dan juga allahyarham Datuk Harun Idris yang merimaskan Dap. Kini, walaupun Ketua Pergerakan Pemuda UMNO YB Datuk Khairy Jamaludin menggunakan pendekatan steady, smart dan bijaksana, namun bantahan perlu juga dibuat di Kedutaan Singapura.


Jika tiada sesiapa membuat bantahan, Singapura akan kata macam-macam. Singapura akan kata Polis Malaysia lembik, Undang-Undang Malaysia senang dilanggar, Lihatlah Slide Sukarelawan PAP di atas sedang mengkursus sukarelawan PAP untuk membantu DAP dalam PRU13 nanti! Ini gambar-gambar penting http://mymassa.blogspot.com/2012/06/wikileaks-gambar-persediaan-singapura.html


Isu keselamatan negara perlu tiada kompromi. Jika Diplomat-Diplomat itu melakukan perkara yang sama di Indonesia atau Thailand agaknya apakah nasib mereka itu?


mymassa

Guan Eng dicabar saman Tunku Aziz jika DAP tak rasuah @bnpenang

Posted: 19 Jun 2012 12:30 AM PDT

 Sejak Mantan Naib Pengerusi DAP Tunku Aziz Tunku Ibrahim keluar dari parti (DAP) dan mendedahkan beliau cuba disogok dengan jawatan sebagai senior fellowship di Institut Pulau Pinang malah ditawarkan RM50,000 agar menarik balik keputusannya untuk meninggalkan parti yang dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, tiada sebarang tindakan yang diambil oleh DAP untuk menyiasat isu ini.
Walaupun telah didesak oleh banyak pihak agar perkara ini disiasat dan tindakan diambil atas cubaan merasuah tapi DAP terus membisu tanpa membuktikan ketelusan perjuangan mereka yang selama ini dilaung-laungkan iaitu slogan Cekap, Akauntibiliti, Telus (CAT).
Menurut Ketua UMNO Bahagian Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya, sejak DAP mula memerintah Pulau Pinang, mereka berterusan mempromosikan CAT malah surat-menyurat turut menggunapakai CAT.
Dalam masa yang sama, mereka sering menuduh UMNO dan Barisan Nasional (BN) adalah sebuah parti yang mengamalkan rasuah sehinggakan ucapan mula dalam Dewan Undangan Negeri juga akan dimulakan dengan menuduh UMNO dan BN rasuah.
"Kalau benar-benar mereka mengamalkan CAT dan mereka bersih dari rasuah, seharusnya mereka berani untuk mengambil tindakan sebab perkara ini bukan rekaan dan ianya didedahkan oleh tuan punya badan sendiri iaitu Tunku Aziz.
"Bagi saya, Guan Eng perlu membuat penafian sekiranya perkara ini tidak benar ataupun mengambil tindakan saman terhadap Tunku Aziz. Jangan tiru perangai Anwar Ibrahim yang akan diam bila kena 'tembak'. Nak suruh Guan Eng bersumpah, dia bukan Islam jadi buat penafian atau saman.
"Sebelum ini Guan Eng memang terkenal suka mengambil tindakan saman. Bila isu ini timbul sudah pasti tidak ada masalah untuk dia saman Tunku Aziz sebab Tunku Aziz sendiri yang mendedahkan perihal rasuah ini," ujarnya kepada UMNO-Online.
Tambah Shabudin, sekiranya Guan Eng masih terus berdiam diri, selepas ini dia tidak layak untuk menuduh orang lain atau parti lain rasuah kerana dia sendiri mengamalkan rasuah.
"Bila dia tak ambil tindakan, maka betullah dakwaan Tunku Aziz sekaligus membuktikan bahawa Guan Eng adalah pembohong besar.
"Menuduh UMNO dan BN rasuah sedangkan dia sendiri mengamalkan rasuah. Oleh itu, rakyat negara ini khususnya di Pulau Pinang, jangan lupa tentang isu ini. Ini adalah antara pembohongan mereka kepada rakyat. Jangan kita terus termakan dengan cakap kosong mereka.
"Bukalah fikiran dan fikir adakah mereka ini layak untuk terus memimpin sedangkan apa yang mereka laungkan sama sekali tidak sejajar dengan apa yang mereka lakukan," ujarnya lagi. – MediaUMNO

Ostat PAS ada peluang jadikan Abby sebagai isteri

Posted: 18 Jun 2012 10:54 PM PDTBekas Pelakon siri Gerak Khas, Abby Abadi dalam nada seloroh mengharapkan bertemu jodoh dengan ustaz untuk memberikan bimbingan dalam kehidupannya setelah 'berhijrah'.

Beliau menyatakan demikian pada program talk show Malam Keinsafan Bersama Selebriti di Dataran Kerdau malam ini yang dipengerusikan oleh AJK Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Kamal Ashaari.

Turut menjadi ahli panel ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Nasrudin Hassan at-Tantawi dan Ketua Dewan Muslimat PAS Pahang, Ustazah Salamiah Mohd Nor.
Abby menjelaskan beliau seronok berada di dalam majlis seperti itu kerana dapat menambahkan ilmu.

"Saya suka majlis macam ni dapat ilmu agama," ujarnya yang menjelaskan sudah beberapa kali berada sepentas dengan kepimpinan Pemuda PAS.

Beliau juga berharap suatu hari nanti dapat mengemukakan hujah bersandarkan nas al-Quran pada program seumpama itu.

Justeru, Abby yang mengakui amat naif dengan ilmu agama amat berharap mendapat bimbingan agama yang sewajarnya daripada golongan ustaz.

"Saya sekarang ini selalu berdamping dengan ustaz-ustaz, jadi saya mengharapkan jodoh saya dengan ustaz jugak...Allahu akbar...taklah...main-main, iklan-iklan...

"Sapa ustaz kat sini...ramai," ujarnya seloroh yang ditujukan kepada para hadirin.

Abby turut meminta para hadirin mendoakan agar beliau istiqamah dengan perubahan yang berlaku kepadanya.

"Saya mengharapkan perubahan yang positif pada diri saya.

"Doakan saya dalam keadaan begini sehingga bertemu Ilahi, saya nak juga mati syahid, saya harap doa dari semua," katanya

Kerajaan DAP salahguna kuasa, arahkan PBT turun bendera parti lawan @bnpenang

Posted: 18 Jun 2012 09:41 PM PDT

- Parti Cinta Malaysia (PCM) meminta Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengkaji kuasa yang diberikan kepada polis bantuan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) berikutan tindakan mereka menurunkan bendera parti itu. Naib Presiden PCM, Huan Cheng Guan mendakwa, tindakan polis bantuan MPSP tersebut adalah di luar bidang kuasa undang-undang diperuntukkan kepada mereka.

 "Tindakan polis bantuan MPSP itu telah mencemarkan nama baik polis kerana menurunkan bendera bukan kerja mereka, tetapi kerana arahan pihak atasan. "MPSP juga terpaksa membayar elaun kepada anggota berkenaan kerana bekerja pada hari cuti," katanya di pejabat PCM di sini hari ini.

Komen GPB 

Kalau Setpol Guan Eng iaitu Ng Wei Aik boleh salahguna kuasanya dengan  pi angkut meja ,kerusi di sebuah restoran dulu , ini kan pulak mereka telah memperkudakan   kakitangan kerajaan  iaitu  MPSP untuk turunkan bendera parti .CAT ala Guan Eng benarkan muflis jadi Ahli Majlis MPSP ?@bnpenang

Posted: 18 Jun 2012 05:30 PM PDT
Apabila Pakatan Rakyat berjaya mengambil aih kuasa dari tangan Barisan Nasional di Pulau Pinang tiada siapa yang lebih terperanjat dari Lim Guan Eng sendiri yang telah menerajui kempen pilihanraya Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.

Tiga hari kemudian, Lim. Seorang akauntan bertauliah dari Melaka, telah mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang yang baru,

Lim telah memperkenalkan beberapa langkah populis dan mendakwa sebagai negeri yang  pertamamelaksanakan dasar  CAT (competency, accountability, transparency) Kecekapan, Akauntabiliti, Ketelusan..

Lihat.. sejauh mana cekap dan telusnya pentadbiran Lim sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang dalam hal lantikan Ahli Majlis MPSP ini..

Cekap hingga membolehkan seorang yang muflis dilantik sebagai Ahli Majlis.. Telus hingga tiada siapa yang tahu bahawa beliau telah menerima perlantikan seorang yang muflis sebagai Ahli Majlis..

Sila ambil perhatian, asas bagi lantikan Ahli Majlis ialah tahap pendidikannya sekurang-kurangnya SPM, Tiada rekod jenayah dan tidak muflis.

Ini adalah sebahagian dari 23 Ahli Majlis Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).. salah seorang dari mereka merupakan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat.


Senarai lengkap sila lihat di SINI
Lelaki yang ditandakan dengan anak panah berwarna merah di atas telah disaman di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang oleh Zuricon Sdn. Bhd.

Beliau sekarang dalah Ketua Cabang PKR Kepala Batas.
Penghakiman ini telah difailkan oleh Tetuan Shariful Azhar & Partners yang beralamat di No.9. Tingkat 1 & 2, Jalan Selasih, Taman Semarak, Kulim Kedah pada 6 Dec. 2005.

Dalam penghakiman yang telah dijalankan tanpa kehadiran defendan ini iaitu Abdul Latif bin Abdullah pemunya Emida Enterprise.

Pihak defendan telah dikehendaki membayar kepada Zuricon Sdn. Bhd. Iaitu plaintif sebanyak RM250,414.00 sahaja pada tarikh 27.7.2005 dan faedah yang dikenakan adalah 8% setahun sehingga penyelesaian sepenuhnya.Tiada pembayaran telah dilakukan, oleh itu tertuduh telah diistiharkan muflis... tetapi kini beliau telah dilantik sebagai Ahli Majlis MPSP.

Yang mana lantikannya telah dipersetujui oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Tidakkah lantikan itu melanggar syarat asas untuk dilantik sebagai Ahli Majlis? Inikah yang dikatakan kecekapan?

Laksana anjing yang sudah biasa makan tahi.. tak dimakan dihidunya juga.. begitulah apa yang dilakukan oleh Ketua Cabang PKR Kepala Batas, Abdul Latif bin Abdullah...

Beliau menyalahgunakan kuasa yang ada padanya sebagai Ahli Majlis untuk mengutip sumbangan berbentuk material untuk dijadikan hadiah cabutan bertuah sempena pertandingan bola sepak 'Piala Green MPSP' yang tidak ujud..

Kenapa permohonan sumbangan ini perlu dilabel sebagai sulit??? sila lihat diakhir dokumen..Kenapa perlu dilabel sebagai 'SULIT'??? apa tujuannya mengumpul sumbangan bagi aktiviti yang tidak wujud?

Inikah yang dimaksudkan oleh Lim Guan Eng sebagai CAT (competency, accountability, transparency)?

Cekap hingga membolehkan seorang yang muflis dilantik sebagai Ahli Majlis..

Accountability hingga membolehkan Ahli Majlis itu menyembunyikan segala bentuk sumbangan..

Telus hingga rakyat Pulau Pinang tidak tahu bahawa Ahli Majlis yang muflis itu dibenarkan mengutip sumbangan sebagai seorang Ahli Majlis.

Juak DAP tentu tertanya apa senjata terbaru ATM ini ?

Posted: 18 Jun 2012 12:30 PM PDT


Apa hal pulak tentera Malaysia menutup dengan kanvas muatan  di lori Load Loader menuju Port Dickson ini ?? Seperti top secret betul muatan berkenaan hingga ditutup .

Bagi GPB , tutup dengan kanvas ini  pun tak pa ...mana tau ada juak-juak blogger fitnah pembangkang nampak ka atau perisik DAP  tertangkap gambar ke di tengah highway   , maka lepas itu tunggu lah nanti serangan mereka pertikai mengapa dibeli itu dan ini oleh Tony puakA  ...

Lepas itu dituduh pulak lagi beli dengan harga yang mahal dari orang lain walhal specification berbeza.

Ini lah lumrah politik Malaysia ...mungkin inilah politik tahap  matang yang dimaksudkan Dr Maszlee.1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 19 Jun 2012 09:39 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


Akaun 3 Billion Anwar tapi katanya ada lagi yang lain

Posted: 18 Jun 2012 09:31 AM PDT

Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid, bersedia memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki, berhubung dengan pengendalian akaun-akaun sejumlah RM3 bilion yang beliau percaya melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Abdul Murad dalam satu kenyataan hari ini yang diperolehi oleh Bernama mengesahkan bahawa beliau pernah membuat akuan bersumpah pada tahun 1999 berhubung dengan pengendalian akaun-akaun itu. 
    
Bagi menjawab pertanyaan-pertanyaan dari akhbar baru-baru ini, Abdul Murad berkata: "Saya telah memberi keterangan-keterangan yang diminta oleh pihak berkuasa. 
    
"Dan saya juga bersedia untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki." 
    
Dalam pendedahannya pada kira-kira 13 tahun lepas itu, Abdul Murad dilaporkan mendakwa Anwar mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion. 

Pelbagai pihak terutamanya di kalangan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dilaporkan mendesak Anwar memberi penjelasan berhubung dakwaan Abdul Murad itu. Sumber Malaysiakini.


Pernah dengar juga gosip daripada beberapa orang kuat DSAI katanya DSAI ada proxy di Kemboja dan Indonesia yg nilainya ratus-ratus juta. Hanya DSAI dan proxy beliau sahaja yang tahu.

Sungguhka

Posted: 19 Jun 2012 09:22 AM PDT

Sungguhka


Perak Di Hina.......

Posted: 19 Jun 2012 03:30 AM PDT

IPOHMALAY

Posted: 19 Jun 2012 09:14 AM PDT

IPOHMALAY


Manohara Dakwa Tidak Pernah Menikah

Posted: 18 Jun 2012 11:38 PM PDT


Jakarta - Drama itu masih lekat di kepala kita, bagaimana sang ibu, Daisy Fajarina tersedu-sedu di televisi saat meminta bantuan agar Manohara bisa pulang ke Indonesia. Mano mengaku dirinya tak bahagia dipinang oleh putra kerajaan Kelantan Tengku Fakhry.

Selain pelecehan seksual, kala itu diakui Mano dirinya mengalami penyiksaan secara fisik dari sang suami. Melalui pernyataannya di berbagai media televisi awal 2009 lalu pun Mano mengungkapkan, ia juga sempat disekap dan tak dibolehkan pulang ke Tanah Air untuk bertemu dengan ibu dan keluarganya.

Namun setelah melewati berbagai tekanan dari pihak keluarga suaminya di sana, akhirnya ia bisa pulang ke Indonesia pada Mei 2009. Saat itu pula Mano memutuskan untuk melepaskan hubungan dan menutup cerita kelamnya selama ia tinggal di sana.

Sedikit mengenang, Mano pun menguraikan sepenggal masa lalunya tersebut. Sekejap melempar pandangannya ke jendela apartemennya di lantai 25 saat ditemui detikHOT beberapa waktu lalu, perempuan bermata cokelat ini mengungkapkan bahwa pernikahannya dengan Tengku Fachry sebenarnya tak pernah benar-benar terjadi.

Ia mengisyaratkan bahwa dirinya menikah dengan pangeran Kelantan tersebut di bawah tekanan. "Mereka punya power berlebih di sana, dan technically I was never married," ungkap Mano.

Maka ketika banyak orang mempertanyakan status dirinya, apakah benar telah bercerai dengan Fakhry, Mano pun menyatakan dengan lugas bahwa tak perlu ada proses perceraian secara resmi dari pernikahan yang menurutnya mengada-ada tersebut.

"Di Malaysia pernikahan itu pun nggak diakui. So, I don't have to get divorced," tegasnya.


Tor Tor Bukan Hanya Milik Mandailing

Posted: 18 Jun 2012 07:24 PM PDT

Keributan Tarian Tor-Tor yang 98% rakyat Malaysia tidak mengetahui apa itu Tor Tor, berpunca apabila dua ikon suku Batak di Indonesia, tarian Tor Tor dan Godang Sambilan (Gendang Sembilan) cuba diangkat oleh masyarakat Mandailing Malaysia melalui KPKK.

Klasifikasi Batak di Indonesia adalah bagi mereka yang berasal dari Tapanuli di mana majoriti suku Batak beragama Kristian. Mereka yang mendiami Tapanuli Selatan pula terdiri dari orang Islam dari suku tersebut dan berpusat di Mandailing Natal dan Padang Sidempuan. Mereka dipanggil batak Mandailing dan Batak Angkola.

Oleh kerana Tor Tor dan Gendang Sembilan dianggap milik kaum Batak secara keseluruhannya, mereka mempertikaikan usaha masyarakat Mandailing di Malaysia untuk mensinonimkan ikon tersebut dengan orang Mandailing. Bagi mereka, kedua-dua ikon tersebut bukanlah semata-mata kesenian orang Mandailing.

Tapanuli sedang mengalami proses pelahiran provinsi tersendiri, sekiranya diluluskan, menjadi provinsi ke 34 Indonesia. Krisis yang dialami kini di sana ialah masyarakat Tapanuli Selatan yakni Mandailing tidak menyokong usul ini kerana menjangkakan akan dipinggirkan oleh pemerintah propinsi Tapanuli yang majoriti penduduknya kelak adalah beragama Kristian.

Justeru mereka juga memperjuangkan satu propinsi baru yang diberi nama Tabagsel iaitu Tapanuli Bagian Selatan yang terdiri dari daerah Mandailing - Angkola.

Apa yang pasti, di tengah-tengah krisis ini menjalari rantau Tapanuli di Sumatera ini, sudah tentulah tidak bagus untuk Persatuan Mandailing Malaysia, menguji sentimen golongan yang lebih besar yang mengganggap kesenian tersebut adalah milik mereka, yakni berbagai lagi suku Batak yang mendiami Tapanuli.

Ini menyemarakkan lagi sentimen kebencian masyarakat Indonesia ke atas Malaysia yang diketahui dunia, tidak mempunyai aspirasi yang sama dengan warga dunia keseluruhannya dalam melestari dan menjaga akar kebudayaan tiap-tiap etnik di mana-mana negara.

Untuk rekod, Tor Tor dan Gendang Sembilan mungkin asing bagi masyarakat negara ini tetapi ia menjadi kemestian kaum Batak di Tapanuli dalam majlis-majlis perkahwinan dan keraian. Sebab itulah hal menjadi kecoh. 

Nasihat teman, bermesyuaratlah dengan kepala suku mengikut adat di sana dengan menghuraikan rangka apakah dan bagaimanakah pemartabatan Tor Tor dan Gendang Sembilan dan pada sudut manakah ini memanfaatkan kesenian itu secara amnya di mata dunia. Jika tidak, lupakan saja.Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 19 Jun 2012 07:45 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


'Khalid Ibrahim Pengkhianat Rakyat Selangor' - NOH OMAR

Posted: 18 Jun 2012 10:01 AM PDT

KUALA LUMPUR, 16 JUN – Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar mendesak Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memohon maaf kepada rakyat Selangor kerana mengkhianati kepercayaan diberikan oleh rakyat.

Noh berkata, dosa Abdul Khalid paling besar ialah mempolitikkan institusi pendidikan di negeri ini sehingga menjejaskan perkembangan modal insan yang sebelum ini menjadi agenda utama kerajaan Barisan Nasional (BN).

Katanya, rakyat Selangor menerima tempias politik Kerajaan Negeri apabila merancang merobohkan asrama Yayasan Selangor di Kampung Pandan, Kuala Lumpur yang dibina untuk beri peluang pelajar dari kampung bersekolah di sekolah berprestij di bandar.

"Malang bagi pelajar luar bandar di negeri ini kerana asrama yang dibina untuk mereka pada pemerintahan BN akan dirobohkan oleh Kerajaan Negeri PKR yang lebih mengutamakan projek komersial," katanya pada kenyataan media, semalam.

Noh berkata, Kerajaan Negeri juga menyekat peluang pelajar belajar ke peringkat tertinggi apabila mereka membatalkan pembinaan kampus baru Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Serendah menyebabkannya dipindahkan ke Jasin, Melaka.

"Ini kerana sikap prejudis Kerajaan Negeri apabila kampus tersebut dibina atas tanah milik Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) didakwa kroni Umno. Bukankah tindakan ini bersifat politik?

"Justeru saya mendesak Abdul Khalid meminta maaf kepada seluruh rakyat Selangor," katanya.

Beliau yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani turut kesal kerana kelemahan pentadbiran Kerajaan Negeri juga menyebabkan Universiti Selangor (Unisel) mengalami masalah kewangan untuk meneruskan operasi.

"Abdul Khalid perlu bersikap telus dengan mendedahkan kedudukan kewangan Unisel kerana saya difahamkam universiti ini mengalami kerugian. Ini satu pengkhianatan paling besar dan Abdul Khalid perlu bertanggungjawab," katanya.

Ahli Parlimen Tanjong Karang itu turut mencabar Kerajaan Negeri mengambil tindakan undang-undang terhadap kroni mereka yang terlibat dalam penyelewengan dan salah guna kuasa kerana sehingga kini tiada tindakan diambil terhadap individu yang terlibat penyelewengan.

"Kerajaan Selangor mengamalkan kronisme, hingga kini tiada langsung tindakan diambil terhadap mereka termasuklah pihak pengurusan Yayasan Selangor, yang didakwa membelanjakan wang yayasan dengan boros.

"Saya cabar Abdul Khalid agar ambil tindakan terhadap kroninya itu termasuk memecat mereka yang bersalah dalam yayasan itu.," katanya. - GB

bumiyang

Posted: 19 Jun 2012 03:44 AM PDT

Politik Harian

Posted: 19 Jun 2012 03:26 AM PDT

Politik Harian


Khairy Jumpa Mahasiswa... Bikin Adam Adli Kepanasan...

Posted: 18 Jun 2012 11:06 PM PDT


kj-uitm
Program ini bukan program yang dijadualkan lebih awal, ini hanya program terkejut tergempar, apabila sekumpulan mahasiswa UiTM Shah Alam jemput Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin untuk berdialog.

Sebab program 'terkejut-tergempak' maka dipilih sebuah restoran mamak, Khulafa Bistro dekat Seksyen 7 Shah Alam sebagai lokasi 'santai bersama KJ'.

Sebuah ruang berhawa dingin disediakan, kapasitinya 120 kerusi, jadi pada Isnin malam, ia pun diadakan.

Program dijangka mula jam 8.30 malam, Khairy tiba lima minit awal, tapi mahasiswa ada yang berkumpul sejak lepas Mahgrib lagi. Sudahnya, kerusi di dalam penuh, yang lambat kena duduk di luar, dan paling menarik, dua jam Khairy kena tanya soalan demi soalan, yang kebanyakkannya bersifat 'shot to kill'.
kj-uitm1

Dengar cerita kawan-kawan 'belah sana' dari Soladiriti Mahasiswa Malaysia (SMM) pun hadir dan 'bakar line' dengan soalan panas. Majoritinya soalan PTPTN dan Khairy jawab satu per satu, macam biasa dengan keyakinan orang politik.

Menurut Khairy, program tersebut adalah yang pertama beliau buat secara tidak rasmi dengan mahasiswa UiTM.

Ia merupakan program santai yang mana konsepnya, boleh tanya apa saja, tidak ada tapisan, dan akan dijawab secepat mungkin, supaya yang lain boleh tanya lagi.
"Program ini yang pertama, melihat kepada sambutan begini, kita akan buat lagi, kita akan buat jelajah bertemu mahasiswa," kata Khairy.

Ruangan berhawa dingin itu tidak mampu menahan 'aura' kepanasan dialog pelajar universiti dengan ketua pemuda UMNO. Bayangkan, dalam air con kami berpeluh. Berpeluh sebab sesak sangat, sampai susah nak bernafas...

Kipas tambahan terpaksa dibawa masuk khas dan paling tidak dijangka, sempat terjadi suasana kecoh berikutan mahasiswa yang geram tidak boleh masuk dan minta yang bukan mahasiswa keluar dari bilik tersebut.
kj-uitm2

Bagaimanapun, suasana tersebut sekejab sahaja, sebab masing-masing memberikan perhatian kepada apa soalan yang diajukan kepada Khairy.

Antara yang menarik adalah ke mana RM238 bilion duit Petronas yang dibayar kepada kerajaan di era pemerintahan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dari 2004 hingga 2008.Khairy menjelaskan bahawa semua wang yang dibayar kepada Petronas dimasukan dalam akuan kerajaan yang disatukan dan ada rekod.

"Apa yang saya boleh jelaskan peruntukan pendidikan dalam bajet di zaman Pak Lah merupakan antara yang paling tinggi dalam sejarah," katanya yang diasak mahasiswa yang nak tahu berapa duit Petronas untuk dana pendidikan.

Menurut Khairy, beliau tidak boleh jawab secara detail sebab semua masuk dalam satu akuan induk.

" Dalam akaun induk kerajaan, duit Petronas, cukai, dividen bank, khazanah semua masuk situ.

"Jadi yang tuduh kita songlap duit Petronas itu tidak betul," katanya.

Beliau turut ditanya mengenai isu yang panas di laman sosial seperti kes mahasiswa yang didakwa kerana melakukan kesalahan itu ini...

Kata Khairy, apa yang jelas bukan soal mahasiswa atau bukan, tetapi siapa yang melanggar undang-undang akan didakwa kerana tidak ada sesiapapun lebih tinggi dari undang-undang.

"Jika ketua pemuda (UMNO) salah maka saya akan didakwa juga, tidak kebal," jelasnya.

Soalan-soalan berkaitan PTPTN, Khairy jawab seperti yang kita tengok debatnya dengan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli baru-baru ini. Khairy menampilkan fakta-fakta yang beliau gunakan untuk berdebat dengan Rafizi dan kembangkan lagi dengan penjelasan-penjelasan baru.

Mengenai soalan mengapa tidak guna duit Petronas membiayai pendidikan percuma di Malaysia seperti yang dijanjikan PKR, kata Khairy jawapannya adalah "apakah perlu Petronas berbuat demikian...?"

"Itu tidak bertanggungjawab, saya rasa pendidikan ini merupakan pelaburan bersama antara mahasiswa dan kerajaan, masing-masing ada sumbangannya dalam bentuk kewangan.

"Jika hendak guna duit Petronas memang boleh, macam jika kita hendak buat 10 lagi lapangan terbang dan guna wang Petronas, boleh... tetapi wajarkah?" soalnya semula.

Walaupun soalan jenis 'shot to kill' dari mahasiswa, namun Khairy jawab dengan tenang dan menyakinkan.
kj-uitm3
Sampai di satu peringkat, beliau sendiri buat lawak, kata mahasiswa sekarang ini serius sangat, sebab dari puluhan soalan yang diterimanya, tidak ada satupun yang bersifat 'santai' macam tengok bola ke tidak, pasukan mana pilihan, semua soalan politik dan berat-berat.

Khairy ditemani leftenan-leftenannya seperti Pengerusi UMB Tun Faisal Ismail, ketua pemuda bahagian Shah Alam, Kapar, Sungai Besar dan Kelana Jaya.

Sebelum menutup majlis selepas dua jam bercakap hingga suara naik serak, Khairy berjanji akan datang lagi ke Shah Alam untuk sesi kedua.

Beliau nampak gembira dengan sambutan diterima, manakala mahasiswa biarpun yang 'kaki bangkang' puas hati sebab dapat berdialog dengan ahli parlimen dan juga Ketua Pemuda UMNO Malaysia.- Agendadaily

Majlis Santai Khairy Jamaluddin Bersama Mahasiswa Hangat #UITM

Posted: 18 Jun 2012 08:41 AM PDT


Majlis santai Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin bersama mahasiswa yang berlangsung di  Khulafa Bistro UiTM Seksyen 7, Shah Alam hari ini mendapat sambutan yang hangat, di mana ada diantara mahasiswa turut berada di luar dewan kerana keadaan didalam dewan tersebut padat dan sesak. Majlis tersebut bermula jam 8.30 malam.


Khairy mengulas mengenai peluang pekerjaan kepada graduan di Msia bersama lebih 120 pelajar UiTM Shah Alam.Antara Ketua Pemuda Bahagian dan EXCO yang hadir, Pengerusi UMB, Sdr Tun Faisal, Sdr Azhari KP Shah Alam, Sdr Roslee KP Kapar, Sdr Budiman KP Sg Besar, Sdr Affandi KP Kelana Jaya dll.


Khairy memberikan penerangan khusus tentang PTPTN kepada mahasiswa UiTM di khulafa bistro. Elok sangat jika Adam Adli dan rakan-rakannya hadir bersama.


Khairy menjawab soalan-soalan dari mahasiswa

Suasana di luar dewan


Mahasiswa UiTM mengambil kesempatan untuk beramah mesra bersama pemimpin idola mereka.

Sahabat-Gunung

Posted: 19 Jun 2012 01:25 AM PDT

Sahabat-Gunung


Lynas- Che Rosli Panaskan Lagi Bontot Rakan SePakatan Rakyat

Posted: 19 Jun 2012 01:14 AM PDT


Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat hari ini memanaskan bontot rakan-rakan seperjuangan dalam PAKATAN RAKYAT apabila bangun ketika perbahasan isu Lynas pagi tadi ……  mengakui tahap radiasi kilang berkenaan adalah selamat.

Ketika ditemui di luar Dewan, sekali lagi beliau menegaskan tahap radiasi projek Lynas memang rendah.

Bagaimanapun katanya, perkara-perkara lain termasuk jika berlaku kebocoran atau radiasi itu tersebar dalam air perlu diteliti kesannya pada hidupan laut.

"Itu saya tak berani nak sebut. Dari segi radiasi memang saya tahu sebab saya sendiri ukur. Yang lain-lain saya tak tahu biar pakar lain yang cakap.," ujarnya.

Beliau turut berpuashati dengan laporan oleh jawatankuasa berkenaan kerana mengutp masalah-masalah masyarkat sekitar.

"Memang betul, saya setuju. Tapi banyak lagi data-data perlu diberikan tumpuan untuk pastikan Lynas benar-benar selamat," tegas Dr Rosli.

Faedah Ekonomi Pelaburan Projek Lynas

Posted: 18 Jun 2012 09:36 PM PDT


Teks Pembentangan Usul Laporan Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) Oleh YB Datuk Seri Mohd Khaled Nordin.

Faedah Ekonomi Pelaburan Projek Lynas

Peningkatan pendapatan pertukaran wang asing melalui pelaburan sebanyak RM2.5B

Pemindahan teknologi dengan menyediakan latihan berjumlah RM2.7 juta setahun kepada keperja tempatan

Peruntukan sebanyak 1% daripada jumlah jualan kasar setahun untuk aktiviti penyelidikan dan pembangunan 50% daripada jumlah itu adalah bagi membiayai aktiviti penyelidikan saintifik pengurusan residu. Bagi tahun pertama operasi, jumlah perbelanjaan R&D dianggarkan sebanyak RM35juta.

Penjanaan aktiviti ekonomi perkhidmatan yang dianggarkan sebanyak RM65.8 juta setahun

Kewujudan peluang pekerjaan dalam sector teknologi termaju yang melibatkan 400 pekerja tetap dan 200 pekerja kontrak. Hampir kesemua pekerja di projek LAMP adalah tenaga mahir tempatan kecuali 5 tenaga pakar asing.

Potensi untuk menarik pelaburan baru terutamanya dalam sector hiliran berteknologi tinggi akan menggunakan hasilan projek LAMP sebagai bahan mentah/ input. Industry yang menjadi sasaran ialah yang berkaitan dengan pembangunan produk komunikasi, pemacu cakera, catalytic converter, turbin angina, bateri kareta hybrid dan paparan skrin rata.

Spin off kepada industry sokongan huluan tempatan

Kilang baru sulphuric acid di Gebeng dengan pelaburan sebanyak RM 200 juta.
Pembesaran aktiviti kilang pemproresan hydrochloric acid di Kemaman yang melibatkan pelaburan RM100 juta dan

Fasiliti tambahan pembekal hyrrated lime RM5 juta

Penyokong PAS Terdesak - Zul Noordin

Posted: 18 Jun 2012 04:40 PM PDT


Apakah ini demokrasi Islam…. Mungkin PAS boleh jawab. Apakah ini demokrasi tulen yang diperjuangkan PKR dan apakah ini demokrasi ala-ala DAP.

Pertanyaan ini mungkin boleh dirungkaikan oleh parti pembangkang berhubung kekecohan yang berlaku ketika Ahli Parlimen Kuli Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin di Kg Medan, Petaling Jaya Utara baru-baru ini.   

Bagi Zulkifli Noordin, apa yang diungkapkan semasa ceramah berkenaan adalah berhubung kait dengan kebenaran dan bukannya kepalsuan semata-mata.

"Mereka (penyokong PAS) tahu apa yang mereka buat ini salah, menjual kalimah Allah, gadai anak bini dalam politik, buat sumpah talak tiga, sanggup cerai isteri disebabkan parti, sanggup menukar perjuangan dari Negara Islam kepada Negara berkebajikan, bila ditanya kebajikan macam mana sedangkan kebajikan Memali yang kononnya mati syuhada ini pun tidak dijaga, sebab tu mereka tak boleh jawab.

"Sekarang ini mereka nak tukar pula Islam sebagai Ad-Din, Islam cara hidup. Saya persoalkan cara hidup Islam, semua orang nak. Tapi saya tanya soalan mudah, cara hidup Islam macammana yang kamu (Pas) gunakan untuk pecat Hassan Ali?.

"Tak bagi tunjuk sebab, tak bagi peluang bela diri, tak bagi pertahan diri, tak panggil mesyuarat, tahu-tahu sahaja Hassan Ali telah dipecat. Apa dosa Hassan Ali? Di mana bukti nak jadikan Islam sebagai Ad-Din?," ujarnya mengulas tindakan segelintir penyokong PAS yang telah cuba menyerangnya di Kg Medan baru-baru ini.

Dalam masa yang sama, beliau turut mempersoalkan penyakit pluralism yang semakin menular dalam pakatan, di bawa oleh Anwar Ibrahim, menyamakan semua agama. Kesan kepada pluralism ini, dan kesan yang boleh dilihat di Indonesia.

"Di Indonesia, banyak orang yang tak tahu bahawa perbuatan liwat dan hubungan lesbian dibenarkan. Di sana, homoseks dan lesbian adalah perbuatan seks yang tidak dihalang. Dibenarkan oleh undang-undang, ianya bukan satu perlakuan jenayah. Saya beritahu mereka kesannya.

"Kesan terbesar Anwar Ibrahim. Bila ditanya kepadanya mengenai undang-undang liwat, dia kata akan mansuhkan, ini undang-undang lapuk. Wall Street Journal tanya padanya, apa pendiriannya terhadap mereka yang melakukan hubungan seks bebas, homoseksual dan lesbian, dia kata bukan kerja dia tangkap 
orang yang melakukan homoseksual dan lesbian ini," tambahnya.

Dalam masa yang sama, kita tengok sendiri perbuatan ini berlaku dalam pakatan. Bagaimana Ustaz boleh bagi kaunseling kepada isteri orang pada jam 3 pagi, boleh makan aiskrim dalam jamban. Anwar sendiri dah terpampang video satu dunia.

"Ini bukti bahaya fahaman pluralism yang sudah menular ke dalam pakatan dan sudah meracuni PAS. Jadi Pas sudah diresapi parasite-parasit ini. Saya kata kenapa ahli Pas tak bangkit, bukan suruh pertahankan UMNO, bukan suruh bersama dengan UMNO tetapi mempertahankan parti sendiri yang sudah hancur yang disebabkan oleh parasit-parasit ini. Ini yang mereka tak tahan ini. Benda tu benda fakta, bukan saya cakap benda yang teori," ujarnya ketika ditemui di Dewan Rakyat petang tadi.

Taipingmali (tm)

Posted: 19 Jun 2012 01:19 AM PDT

Taipingmali (tm)


Piket Lori di RR Tapah 4

Posted: 18 Jun 2012 07:20 PM PDT

Keputusan Euro terkini

Posted: 18 Jun 2012 04:19 PM PDT

Euro 2012: Sepanyol dan Itali mara ke suku akhir dari saingan Kumpulan C. Sepanyol tewaskan Croatia 1-0,Itali menang 2-0 ke atas Ireland.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Piket Lori di RR Tapah 3

Posted: 18 Jun 2012 10:50 AM PDT

SYARIKAT SUNGAI RAMBAI ANGKUT SANGAT BERKUASA DI SELANGOR DAN KEMUNGKINAN BESAR DAP JUGA LAH YANG MENJADI DALAN DALAM PIKET DI RR TAPAH. Salah laku, pilih kasih KSSB didedah Oleh Wan Jailani Razak wanjai@bharian.com.my 2010/07/18 UMNO dakwa ada bukti penyelewengan SHAH ALAM: Badan Perhubungan UMNO Selangor semalam mendedahkan bukti dalaman Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) yang menunjukkan berlakunya penyelewengan dan amalan pilih kasih membabitkan anak syarikat kerajaan negeri itu dalam menguruskan perlombongan pasir di negeri ini. Timbalan Pengerusinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata contoh amalan pilih kasih ialah jumlah diskaun pembelian pasir yang ketara ditawarkan syarikat yang diberi hak eksklusif dalam perlombongan pasir itu kepada syarikat kontraktor. Katanya, sebuah syarikat kontraktor yang dilantik KSSB iaitu Sungai Rambai Angkut Sdn Bhd (Sungai Rambai), misalnya, memperoleh diskaun 22 peratus atau RM4 bagi pembelian satu tan pasir berharga RM17.50 sedangkan syarikat lain hanya diberikan potongan 50 sen bagi kuantiti sama. Beliau mendakwa KSSB hanya dijadikan alat untuk mengaburi mata rakyat kerana Sungai Rambai dengan lembaga pengarah terdiri daripada bukan Bumiputera, dikatakan bermaharajalela mengutip keuntungan daripada kegiatan perlombongan pasir. "Mengapa Sungai Rambai diberi keistimewaan dengan mendapat diskaun lebih tinggi berbanding syarikat lain, sehingga lebih 20 peratus? Kalau orang lain nak kena beli pasir daripada KSSB kena bayar satu tan RM17 tetapi Sungai Rambai hanya bayar RM13.50 iaitu beza RM4. "Jadi, apa yang Sungai Rambai buat ialah menjadi broker iaitu menjual pasir kepada syarikat lain dengan harga lebih murah atau sama. Kalau jual RM16, masih dapat untung RM3. Sepatutnya bayar kepada KSSB tetapi syarikat lain bayar kepada akaun Sungai Rambai Angkut. Persoalannya, ke mana pergi keuntungan Sungai Rambai ini? Adakah ia diagihkan kepada parti politik? Saya tidak tahu," katanya pada sidang media khas mendedahkan penyelewengan kerja perlombongan pasir di Selangor khususnya oleh KSSB di pejabatnya di Bangunan Umno Selangor, di sini, semalam.http://1.bp.blogspot.com/_A3y2ZUU08-4/TOzFj7xTrmI/AAAAAAAAFEc/OqFLCvH4H-k/s1600/16.jpgBerikutan pendedahan itu, Pemuda UMNO Selangor diarah menyiapkan laporan untuk diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat bagi menjalankan siasatan. Noh yang juga Ahli Parlimen Tanjung Karang, berkata KSSB juga memberi kemudahan kredit kepada Sungai Rambai dan lima syarikat lain tetapi ia disalah guna syarikat terbabit sehingga mempunyai hutang tertunggak mencecah RM1 juta kepada KSSB. Katanya, mana-mana syarikat yang hendak mengeluarkan pasir perlu terlebih dulu membayar deposit kepada KSSB dan ada syarikat dikenakan sehingga RM100,000. "Ada beberapa syarikat tidak perlu letak deposit tetapi boleh keluarkan pasir. Sudah tentu Sungai Rambai tak payah bayar deposit. Begitu juga lima syarikat lain yang turut mendapat keistimewaan sama. Ambil pasir dulu, bayar kemudian. Saya dimaklumkan syarikat ini banyak yang tak bayar deposit kepada KSSB. Jadi, untung atau rugi KSSB?" katanya. Beliau juga mendedahkan unsur penipuan oleh KSSB dalam pembayaran doket (royalti) pasir kepada Pejabat Tanah Gombak, membabitkan pengeluaran pasir di lot bernombor 19439, Rawang. "Kita tidak akan habis di sini, kita dah mulakan 'road show' di Kampung Pandan, dua malam lalu sebelum diteruskan ke seluruh negeri bagi mendedahkan penyelewengan ini," katanya. Katanya, KSSB membayar kepada Pejabat Tanah Gombak sebanyak RM30,000 untuk pengeluaran 10,000 tan pasir dengan kadar bayaran RM3 bagi setiap satu tan. "KSSB pula mengenakan bayaran doket kepada sebuah syarikat kontraktor RM8 bagi setiap tan. Bukti yang kami peroleh menunjukkan syarikat itu membayar RM116,400 kepada KSSB bagi pengeluaran sejumlah 14,550 tan pasir - lebih 4,550 tan daripada yang diisytiharkan KSSB kepada Pejabat Tanah Gombak," katanya. Noh berkata, satu lagi bentuk penipuan dikatakan dilakukan KSSB ialah dalam penjualan pasir halus. Katanya, KSSB mengaburi pihak berkuasa dengan mengeluarkan resit pembayaran doket yang jelas tertera bagi pengeluaran 'pasir kasar' sebelum resit itu diubah kepada 'pasir halus' dengan tulisan tangan bagi simpanan pembeli. Pasir halus lebih mahal harganya berbanding pasir kasar. Beliau turut meminta Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim, menghentikan pengeluaran permit pasir dan membubarkan KSSB yang dilihat hanya sebagai alat mengaburi mata rakyat kononnya kerajaan negeri mengamalkan pentadbiran yang telus. Ditanya sama ada beliau bersedia jika disaman kerajaan negeri berikutan pendedahan itu, Noh berkata, beliau bersedia disaman kerana mempunyai bukti yang cukup. "Kita juga tidak akan habis di sini, kita dah mulakan 'road show' di Kampung Pandan, dua malam lalu sebelum diteruskan ke seluruh negeri bagi mendedahkan penyelewengan ini," katanya.

ARKIB: KEGIATAN MEMINDAHKAN PASIR KELUAR DARI PERAK

Posted: 18 Jun 2012 10:42 AM PDT

05/06/2010


Add caption


Gambar-gambar ini dirakamkan menggunakan telefon pada Jumaat petang 4 Jun 2010 sepanjang lebuhraya dari Perak ke Selangor. Hala tuju puluhan lori tidak diketahui, samaada ke KL atau Selangor ataupun ke Selatan seperti Singapore.

Kecoh Debat Rakyat, Zulkifli Noordin Di Serbu Penduduk 14/6/2012

Posted: 18 Jun 2012 10:20 AM PDT

Piket Lori di RR Tapah 2

Posted: 18 Jun 2012 10:08 AM PDT

20120615 Dalang baring depan kereta diRaja.avi

Posted: 18 Jun 2012 09:58 AM PDT

Pandangan Ilmuan Mesir Tentang Penangguhan Haji (Sheikh Mahmoud)

Posted: 18 Jun 2012 09:54 AM PDT

Seminar Antarabangsa - FIQH Mampu Memperkukuhkan Barisan Umat Islam 17/6...

Posted: 18 Jun 2012 09:42 AM PDT

Malaysia Adalah Negara Darul Islam 17/6/2012

Posted: 18 Jun 2012 09:38 AM PDT

Ringkasan Kedudukan Di Masjidil Al-Aqsa Oleh Syeikh Akrima S.A Sabri 16/...

Posted: 18 Jun 2012 09:36 AM PDT

20120616 Ayo yo apa sudah jadi Tok Guru.avi

Posted: 18 Jun 2012 09:18 AM PDT

Program Kayuhan DS Zambry Buka Peluang Rakyat Adu Masalah Secara Santai

Posted: 18 Jun 2012 08:54 AM PDT

Permohonan Mengadap Sultan Johor Taktik Permainan Nizar

Posted: 18 Jun 2012 08:49 AM PDT

Kepimpinan PM Visi BN Yang Jelas Jamin Masa Depan Cerah Untuk Rakyat

Posted: 18 Jun 2012 08:44 AM PDT

AEON Station 18 Dirasmikan Sultan Perak

Posted: 18 Jun 2012 08:38 AM PDT

Piket Lori di RR Tapah 1

Posted: 18 Jun 2012 08:34 AM PDT

Anwar Perlu Nafikan Tuduhan Untuk Bersihkan Namanya TPM

Posted: 18 Jun 2012 08:30 AM PDT

sekupangdua

Posted: 18 Jun 2012 11:45 PM PDT

sekupangdua


SENARAI KENCING BLOGGERS YANG DIBAYAR UMNO OLEH BLOGGERS PAKARTUN

Posted: 18 Jun 2012 09:21 PM PDT


DIMANA TUMPAHNYA KUAH KALAU TAK PINGAN SENDIRI, SATU SENARAI BLOGGERS UPAHAN UMNO KONONNYA BLOGGERS DIBAYAR OLEH UMNO YANG DIPOSTKAN DI BLOG HARAM JADAH PAKARTUN RAKYAT, MACAM BIASA LAH SEBAB NAK POPULAR ATAU DISINGGAHI OLEH BLOGGERS, MUNGKIN KERANA TAK SAPA NAK TENGOK JADI BLOGGERS CACAIAN FUCKTAN RIOT NI SENGAJA BUAT CERITA YANG KONONNYA BLOGGERS YANG MENYOKONG BN YANG DIBAYAR OLEH UMNO, JADI SEBAGAIMANA DIA SEBAGAI BLOGGERS UPAHAN KINI NAMPAKNYA SUDAH MULA BELAJAR DAN MENGIKUT MENTOR ALJUBRI UNTUK BERBOHONG DENGAN ADA ADAKAN CERITA BAGI MENARIK SERAMAI MANA YANG BOLEH MASUK KEBLOG GAMPANG NIE


Paling kelakor sampai pecah perut bila teman tengok senarai ke sembilan tertinggi tu sahabat teman, dia sendiri pun geleng kepala, tapi kalau betui ler nak tau jugak berPa yang dia dapat dah kalau rank ke9 tertinggi tu, cer bloggers harpak ni bagi tau kat mana nak ambik duit upah tu? diap boleh belanja bloggers cai aljubri lagi

macamana pun jelas disini nampaknya dia yang diupah oleh PAKARTUN RAKYAT, mesti besor di bayor oleh Aljub kepada bloggers cai atai barua aljub nie, hehehe... mungkin dah ada oangkat sebagai COFFEE BOY ABG ALJUB KOT, tu yang sanggup ikut tabiat aljub suka kencing merata-rata

Mungkin juga disebabkan dia ni dah ada pangkat tinggi kot, mana tau dah jadi COFEE BOY, tentu sayangnya dan korbannya untuk abang tersayangnya, lagi pun bak kata orang lain, Aljub bagi duit dan kemewahan dan balun rakus atas dasar sayang tu, tu yg sanggup buat apa saja demi Abg aljub tersayang. kalau tak tak kan ada yang sampai boleh kongsi bini dan paling kecoh siap nak runtuh tembok penjara kalau boyfriend nya masuk oenjara, ishhhh atas dasar KASIH SAYANG dan SETIA tuuu

so kalau nak tolong dan kesian bloggers banggang ni yang tgh cari POPULARITI.... maka komer tolong ler dia pergi atau singgah kat blog nie, kesian woooo....cerita penuh gampang nie disini (KLIK)

JANJI TERTUNAI SUDAH PAKATAN RAKYAT!!!

Posted: 18 Jun 2012 02:54 AM PDT

KALAU DAH SEMUA KONONNYA UMTUK RAKYAT, MAKA AMAT SESUAILAH PAKARTUN RAKYAT SEPATUTNYA BUAT JUGA HIMPUNAN SEJUTA PENYOKONG UNTUK BAGI TAU APA YANG DAH DIBERI SEPANJANG 4 NEGERI YANG TELAH DIPERINTAH, TAK KAN SEPANJANG MASA DENGAN CERAMAH MAKI DAN CACI JER, RASANYA TAK PULAK SEBUT DALAM MANIFESTO NAK BAGI CERAMAH FITNAH DAN HASUT SEPANJANG MASA, DAH DEKAT NAK PRU 13 DAH TAPI MASIH BELUM TUNAI JANJI? HEHEHE ATAU MEMANG PAKARTUN RAKYAT MEMANG NAK BERI DAN KASI PADA RAKYAT HANYA CERAMAH JER KOT?


APA SUDAH JADI, INI PRU MAU SAMPAI SERUPA TAK MAU ADA UNDI TAPI MAU RAMPAS KERAJAAN KA? MUNGKIN SEBAB PKR KENA TSUNAMI DISARAWAK YANG BUAT ALJUB TERFIKIR CARA TERBAIK IALAH MELALUI DEMONSTRASI, KALAU DI IKUTKAN DI SARAWAK HANYA MENANG TIGA KERUSI JER, ADOYAI... 49 TEMPAT DUN BERTANDING PUN DAPAT TIGA MA! MESTI DAP ATAK MERAH MUKA, MANA TAK NYA INI ORANG MAU JADI PM PUN CUMA MENANG TIGA MA...


CAKAP TAK SERUPA BIKIN yang semakin dilupakan tentang jijiknya PR ni. Aku tolong REFRESH dan ingatkan kembali,

1. LEBUHRAYA! Inilah yang paling kecoh bila pembangkang menuduh pembaziran, sedaya upaya mahukan rakyat angguk akur dan setuju dengan mereka kerana ia kononnya tidak mendatangkan sebarang Faedah malah ia membazirkan wang Penentang Pakatan Rakyat,
Adakah masih ingat provokasi oleh pembangkang supaya rakyat tidak menggunakan lebuhraya dengan pelbagai Cara dan Cerita termasuk kisah Wolkwagon Kuning

SEBALIKNYA : Hari ini merekalah yang paling kerap gunakan lebuhraya bagi menuju destinasi mereka dengan mudah. Bagai Belanda minta Tanah, dari ajak boikot guna Lebuhraya kini minta pula tol dihapuskan.
TIDAKKAH ini membuktikan mereka yang sebenarnya pengguna lebuhraya dan atas sebab itu juga mahu dihapuskan TOL bagi memudahkan mereka? mana perginya BOIKOT, mana perginya tuduhan PEMBAZIRAN, mana perginya pelbagai Fitnah yang dilemparkan tanpa bukti sebaliknya bertujuan memburukan kerajaan yang sedia ada.

SEJUJURNYA ADAKAH WAKIL RAKYAT PEMBANGKANG TIDAK PERNAH MENGGUNAKAN LANSUNG LEBUHRAYA YANG DIBUNA OLEH KERAJAAN BN, PALING MEROYAN BILA PAS DIKELANTAN PULAK YANG AKHIRNYA TERFIKIR UNTUK ADAKAN LEBUHRAYA PULA, TETAPI YANG PALING BUSUK BILA RAKYAT DISURUH MENAMPUNG PERBELANJAAN LEBUH RAYA TERSEBUT! APA BIKIN ITU KERAJAAN KELANTAN, TAK KAN KERAJAAN UNTUK POKET PEMIMPIN KOT? MEH DATANG PERAK... DARI IPOH PERGI KE PAHANG MELALUI CAMEROON HIGHLAND DAN DARI IPOH KE PENGKALAN HULU TERUS KE KELANTAN, KEDAH, PENANG YANG BERATUS KILOMETER TAK KENA TOL PUN, SAJA JER BUAT KECOH, KALAU TAK NAK BAYAR TOL IKUT JALAN LAMA LA BEB, APA SUSAH TARAK SAPA SURUH BAYAR TOL... HEHEHE SAJA NAK BUAT KECOH JER ALJUB NI, PASANG IMPIAN DAN ANGAN-ANGAN MACAM DIA KAT RAKYAT, BIAR NEGARA HANCUR JANJI DIA DAN FAMILY LEPAS, HURU HARA SEKALI PUN KALAU DIA TAGAN ISRAEL PAKAT DIA DAN KELUARGA TENTU SELAMAT, YANG LAIN PAKAT-PAKAT LER TENGOK DAN KAJI MACAMANA IRAQ, MESIR, AFGHAN, BOSNIA DAN LAIN-LAIN DAH JADI BILA KAFIR DAN YAHUDI MASUK JARUM

2. JAMBATAN PULAU PINANG ! DAP paling lantang bila ilham Tun Mahathir Mohammad untuk adakan jambatan bagi menjadikan perhubungan diantara dua darat dicantumkan bila di pisahkan oleh lautan, begitu pun hasrat untuk Rakyat diutamakan sebaliknya diwujudkan Hasad dihati rakyat bila pelbagai cara untuk menghalang malah menabur fitnah dengan pelbagai TAGGAPAN kononnya pembaziran wang rakyat, Kroni, Angan-angan yang mustahil diadakan, rampasan tanah Rakyat untuk Projek mega tersebut dan macam-macam lagi yang tentunya yang buruk dan bukan Baik

SEBALIKNYA : Hari ini kerjaan negeri Pulau Pinang yang ditadbir oleh DAP yang mendapat kemudahan serta keuntungan hasil dari terbinanya Jambatan yang menyambungkan Pulau tersebut.
DAP yang paling kuat menentang pembinaan jambatan ini kini terhegeh-hegeh bila perancangan untuk Jambatan kedua bagi menampung kesesakan kenderaan masuk keluar ke Pulau Mutiara yang menelan perbelanjaan sebanyak 2.3 Billion untuk mengadakannya

INI MACAM WORANG KA MAU KASI DIA PERINTAH,ITU MELAYU PUNYA GERAI SUDAH HABIS KASI ROBOH, LAGI MANA MAU TARUK, LU ORANG INGAT INI ORANG MELAYU MANYAK WANG MAU BUKAK RESTORAN KA, SUDAHLAH RUMAH MURAH UNTK RAKYAT MISKIN HARAM SATU PUN DIA BIKIN, LAGI MAU CERITA INI KHALIFAH ENG AND SON AND KRONI MAU CERITA BAIK, LU ORANG KENA INGAT LA... APA LU INGAT MELAYU NANTI BOLEH BELI RUMAH SETENGAH JUTA PUNYA HARGA KA? SEKARANG LU ORANG KASI TUNJUK MANA TANAH WALAU SATU KAKI PUN ADA BOLEH KASI FREE MA, WA INGAT SATU KAKI PUN SIKALANG SUTAT HARGA RM 300 RINGGIT, HAIYA MANA LAGI TANAH ATAK KOSONG MAU KASI RAKYAT, LAGI FREE MA, SAMPAI MATI PUN LU ORANG TALAK DAPAT MA, LAGI APA PASAI LIA ORANG TAK MAU KASI MELAYU RUMAH MISKIN ITU 999 TAHUN PUNYA WO?

3. KERETA NASIONAL (PROTON) Kereta Pertama buatan Malaysia diboikot oleh pembangkang, pelbagai keburukan serta kononnya tiada jaminan serta faedah yang boleh menguntungkan Negara dan Rakyat

SEBALIKNYA : Merekalah yang paling awal booking untuk sebarang edisi baru jika proton keluarkan, bukan setakat itu malah hampir 80 % kini mereka terdiri dari pembekal serta penjual kereta 2nd Hand, pembekal komponan, pengusaha, Pusat ServIs, Insuran dan lain-lain lagi

LAGI MAU CELITA KA, MELAYU MULEH BILI SAJA, ITU PUN LU ORANG KENA UTANG SAMA BANK MA, MAU BILI CASH KA! AIYA MANA MAU CARI LOI MA, LIA ORANG SIKALANG PUN JADI TAUKEY MILI PROTON, TAUKEY PROTON MA, MANA MAIN TUKANG MILI TAPI TAUKEY MA, DULU KALU SEMUA KASI BOIKOT SAMA PROTON MA, TAPI SIKALANG MAU JADI TAUKEY ANGKAT UTANG MA, LU MILI EMPAT PULUH LIBU TAPI LU BAYAR LAPAN PULUH LIBU MA, MALAYU TALAK MAKAN BUNGA TAPI KITA ORANG SUKA. LU ORANG SUTAT TENGOK PROTON BARU KA, MANYAK LENG WOOO, ANGKAT AMOI MANYAK SYOK MA... AJI TALAK MALAH MA, LU TANYA NIKKO JIH, LU ORANG TAK MAU SUSAH HATI, KALAU TAK BULEH KITA OLANG KASI TAU ITU AJI NIKKO JIH KASI MULEH, TALAK APA MA

4. PUTRAJAYA : Turut di isukan dengan pelbagai fitnah pembaziran dan boleh menjadikan Negara bakal berhadapan Muflis, malah Pembangkang siap adakan kempen dan menabur fitnah pelbagai cara dan cerita. Bukan setakat itu sahaja... Pembangkang berjanji akan menjual semual Putrajaya jika memerintah nanti.

Bodo sangat ker rakyat yang mereka anggap macam lembu? Agak-agak le, Putrajaya ni bukan Rumah, kereta, barang atau lain-lain yang boleh dijual . Kalau dah dijual sapa pulak yang akan dapat. Habis tu kalau dijual pun macamana nak ambik atau pindah bangunan tersebut. tak kan jual semua kepada orang. kerajaan maner pulak yang nak beli dan gunakan tempat ibu pejabat negara mereka di negara kita pulak? apakah yang hendak dijual sebenarnya kepada yahudi bagi menjadikan tapak disini dan memudahkan lagi bertapak mengantikan Kerajaan Malaysia?

ITU HA MISTI KITA SOKONG MA, KALU MAU JUAL ITU PUTLA JAYA KITA MULEH KASI SINGAPO MILI MA, LIA ORANG MANYAK LOI MA, LAGI PUN ITU TUMPAT MANYAK CANTIK KALAU ITU AMELIKA MILI MESTI SEMUA ORANG MULEH MARI SINI MA, SIKALANG PUN ITU SELANGOR MANYAK BEST MA, KITA MISTI MULEH MIKIN INTENATIONAL MA, MISTI MAIK WOOO, MANA ATAK SAMA THAILAND ATAU ITU VETNAM, SINI KALU KITA MULEH TENGOK SELANGOR MAJU MA, LU OLANG TALAK TENGOK ITU TV MA, 999 SUTAT KASI TUNJUK MA, VIETNAM, CHINA, INDON, OLANG PUTIH... MACAM MACAM AMOI ATAK MA, ITU PASAI SELANGOR BEST MA, MALAYU PUN ATAK MA, TALAK APA MA LU OLANG TAK MAU SUSAH, NANTI KITA OLANG KASI TAU NIKKO JIH KASI MULEH MA, LU ORANG TALAK PICAYA KA! HAIYA LU TENGOK ITU JUBLI FAMOUS MA, MANYAK STEAAADDDYYY MA, MALAANG BAIK MA, LU TENGOK SABU, ITU OSTAD BADLOL, ITU HAZAMIN SAMA MINI, SEMUA MULEH SETTEL MA, KASI JOIN LI A PI MA, SEMUA. WOKEY WOOO...

ini antara kandungan surat yang sekupang terima oleh seorang rakan melalui mail, teman paparkan untuk komer tengok, manalah tau kot-kot Pakatan rakyat pulak nak buat JANJI YG TERTUNAI SUDAH... hehehe, bukan apa elok jugak kalau dema buat bagitau apa yg dah dibuat sepanjang pemerintahan di 4 negeri jajahan mereka, yg kita tau sepanjang masa CERAMAH CAI dan FITNAH memang dema beri, dah macam sepanjang tahun ni hanya untuk PRU jer! Boleh ker dema ni menjaga Malaysia dengan makmur, maju dan aman?

AZLI SHUKRI

Posted: 18 Jun 2012 11:42 PM PDT

AZLI SHUKRI


Datuk Murad Kembali : Berakhirnya Kepalsuan

Posted: 18 Jun 2012 04:50 AM PDT

Datuk Murad dijangka akan kembali memberi keterangan sekiranya pihak berkuasa memerlukan sebarang maklumat daripadanya. Apakah semua ini petanda bahawa kebenaran semakin hampir ke penghujungnya? 

KUALA LUMPUR 18 Jun - Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid, bersedia memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki, berhubung dengan pengendalian akaun-akaun sejumlah RM3 bilion yang beliau percaya melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Abdul Murad dalam satu kenyataan hari ini yang diperolehi oleh Bernama mengesahkan bahawa beliau pernah membuat akuan bersumpah pada tahun 1999 berhubung dengan pengendalian akaun-akaun itu. Bagi menjawab pertanyaan-pertanyaan dari akhbar baru-baru ini, Abdul Murad berkata: "Saya telah memberi keterangan-keterangan yang diminta oleh pihak berkuasa. "Dan saya juga bersedia untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa, jika dikehendaki." Dalam pendedahannya pada kira-kira 13 tahun lepas itu, Abdul Murad dilaporkan mendakwa Anwar mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion. Pelbagai pihak terutamanya di kalangan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dilaporkan mendesak Anwar memberi penjelasan berhubung dakwaan Abdul Murad itu. - BERNAMA

Belantan

Posted: 18 Jun 2012 11:37 PM PDT

Belantan


Benarkah Khalid Ibrahim Balaci Lim Kim Hong?

Posted: 18 Jun 2012 08:50 PM PDT


Kaum India perlu bertanya mengapa Khalid Ibrahim membatalkan keputusan kerajaan pimpinan Dr. Mohamad Khir Toyo yang bersetuju agar I-City Berhad membina sebuah sekolah rendah kebangsaan jenis Tamil ( Sekolah Tamil Ladang Midlands yang uzur sekarang ) di I-City, Shah Alam?

Sekolah Tamil Ladang Midlands akan kekal di lokasi sekarang di Seksyen 7 di sini dan tidak akan dipindahkan ke I-City sebagaimana dicadangkan oleh kerajaan negeri lepas, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Katanya, memindahkan sekolah itu ke I-City, kawasan pembangunan komersial perdana berasaskan ICT dan bernilai RM2 bilion di Seksyen 7 itu akan menjejaskan usaha pemaju untuk menarik pelabur tempatan dan asing bagi projek itu.

"Jumlah kawasan tanah di I-City kurang dari 100 ekar (40 hektar) dan pemaju tidak semestinya membina sekolah di kawasan itu. Kerajaan negeri Selangor tidak mengamalkan diskriminasi terhadap sesiapa yang ingin melabur dalam pembangunan harta di negeri ini," kata Tan Sri Khalid Ibrahim.


Wah pelik bukan? Mengapa Tan Sri Khalid begitu mempertahankan I-City sedangkan pemaju telah bersetuju sebelum ini? Apa hubungan Khalid Ibrahim dengan I-City Berhad sehinggakan beliau sanggup mengenepikan kaum india yang selama ini menyokong beliau?

Menteri Besar sebelum ini, Dr. Mohamad Khir Toyo telah membenarkan pembangunan I-City dengan syarat pemaju memperuntukan tanah seluas empat ekar dengan status pegangan bebas untuk pemindahan SRJKT Ladang Midlands.Alasan kedudukan di tengah kawasan kilang juga sukar diterima akal kerana Menteri Besar dengan mudah mengarahkan I-City Berhad memberi kawasan lain yang lebih baik. Cuma lihatlah gambaran artis I-City di atas untuk menentukan Khalid ini pembohong atau jujur.

Persoalan yang besar mengapa MB yang mempertahankan I-City Berhad sedangkan mereka telah bersetuju sebelum ini sebagai syarat pembangunan kawasan tersebut?

Apa Hubungan Istimewa Khalid Ibrahim dan Lim Kim Hong!

Bagaikan tompok Harimau Bintang

Pepatih Inggeris berkata, "A leopard could never change it's spot" atau terjemahannya, Harimau bintang tidak boleh membuang tompoknya. Ia bermaksud seseorang yang sifat dan naluri semulajadi sudah sedemikian, agak susah untuknya menukar.

Perhubungan lama dan rapat antara Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor dan Dato Lim Kim Hong bukan lagi rahsia di kalangan ahli korporat tempatan.

Lim adalah bekas pemegang saham utama Kanzen Berhad atau Dreamland Holdings Berhad, dan kini menguasai Sumurwang Sdn Bhd dan I Berhad. Selain dikenali sebagai jenama elektrik dan IT, I-Berhad adalah pemaju yang membangunkan I-City di Shah Alam yang menelan belanja RM1.5 billion.

Dengan bantuannya, Khalid telah dapat mengumpulkan benih modal untuk membeli saham Guthrie yang ditawarkan padanya pada harga murah. Khalid pula membantu dalam beberapa urusniaga membeli jual syarikat dan perniagaan.

Setelah menjadi ahli politik dan berdegar dengan retorik pentadbiran yang bersih, telus dan cekap, adakah Khalid sudah merenggangkan hubungan urusniaganya dengan Lim?

Jika keadaan terdesak, berapa lama harimau bintang boleh terus menyembunyi tompoknya!

Dari Ahli Korporat Ke Menteri Besar

Setelah kalah di pilihanraya kecil Ijok pada tahun 2007, Tan Sri Khalid Ibrahim mendapat nafas baru untuk memenangi kerusi Dewan Undangan yang sama dan kerusi Parlimen Bandar Tun Abdul Razak pada pilihanraya Mac 8hb lepas.

Khalid diakui adalah seorang tokoh korporat yang telah memainkan peranan yang besar pada tahun-tahun awal Permodalan Nasional Berhad (PNB). Namun, diakhir-akhir kerjayanya dengan PNB, khususnya semasa mengurus Guthrie sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), professionalisma dan etika kerjanya mula berubah dan pelbagai urusniaga mula mencurigakan.

Akhirnya Khalid dihentikan dari jawatan CEO dan khabarnya suatu penyasiatan telah dilakukan ke atas uruniaganya di dalam Guthrie. Sedikit demi sedikit telah didedahkan salahlaku urusniaga dalam pembelian saham dan pengurusan Guthrie.

Sebenarnya Khalid telah gagal sebagai ahli politik tetapi diselamatkan oleh tsunami politik. Dia bukan saja hidup kembali, malah ia suatu kejayaan besar dan dapat dilantik menjadi Menteri Besar Selangor. Nampaknya Khalid hanya pandai cakap sahaja. Ahli korporat ini tidak menampakkan keupayaan untuk mentadbir kerajaan negeri.

Laporan Polis

Pada hari Jumaat Jun 6hb, 2008, akhbar harian Sinar Harian melaporkan empat wakil PKR bahagian-bahagian Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Shah Alam membuat aduan polis tentang salah guna kuasa seorang pegawai kanan di pejabat menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mengikut jurucakap kumpulan ahli PKR itu, Remy Iskandar, pegawai kanan itu dipercayai telah meluluskan kontrak dan tender kepada empat buah syarikat tanpa pengetahuan menteri besar. Penyelewengan itu didakwa melibatkan pengagihan kontrak pembersihan dan kutipan sampah di Petaling Jaya dan mereka mempunyai "semua dokumen yang boleh menjadi bukti.

Laporan yang tidak mendapat liputan suratakhbar perdana mungkin merupakan "tip of the iceberg". Mana mungkin seorang pegawai yang bekerja di pejabat Menteri Besar melakukan pemalsuan letterhead pejabat Menteri Besar? Adakah pegawai tersebut begitu bodoh untuk melakukan sesuatu kesalahan yang mudah dikesan?

Reaksi Khalid yang dilaporkan Sinar Harian Ahad seolah-olah membuat "ugutan" tindakan disiplin terhadap ahli-ahli PKR tersebut. Ramai ahli-ahli perniagaan dan pegawai-pegawai kerajaan yang bekerja di Pejabat Kerajaan Negeri menyedari sesuatu perubahan.

Sebagai ahli korporat, Khalid pasti lebih cenderong untuk menggunakan pendekatan korporat untuk mengumpul dana bagi membiayai janji pilihanraya untuk Selangor dan mungkin sekali bersama, untuk urusan parti. Modus operandi bakal melibatkan syarikat-syarikat kerajaan negeri yang tersenarai dan kerjasama rakan kroni yang mempunyai perhubungan peribadi yang lama dan sumber modal.

Mencurigakan

Sejak mutakhir ini, pejabat Menteri Besar enggan melayani ahli-ahli perniagaan dan syarikat-syarikat. Padahal mereka-mereka yang datang merupakan penyokong-penyokong PR dan mereka ini menawarkan produk, perkhidmatan, dan usahasama untuk membantu kerajan negeri.

Mengikut sumber-sumber, pejabat Menteri Besar hanya melayani mereka-mereka yang ada hubungan dengan I Berhad. Kemungkinan ada sesuatu yang tersirat di sebalik pengumumman Khalid untuk membatalkan polisi DEB dan mengulang polisi tender terbuka yang sudah diamalkan dari pentadbiran sebelum ini.

Khalid ada mengumumkan odit forensik akan dibuat terhadap kesemua syarikat-syarikat kerajaan negeri. Ramai mungkin menjangka ini bertujuan untuk mencari salah pengurusan yang lepas. Sebenarnya, ia untuk mencari sebab untuk membatalkan kontrak-kontrak yang ada untuk diambilalih oleh kroni-kroni Khalid seperti I Berhad atau lain-lain syarikat Lim Kim Hong.

Desas desus mengatakan kumpulan ini dijangka mendapat kelulusan untuk membangunkan tanah-tanah tertentu di kawasan prima di Lembah Klang. Seiringan dengan desas desus ini, Khalid telah cuba untuk meyakinkan DYMM Sultan Selangor untuk melantik seorang kroninya sebagai Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Kroni ini mendapat bantuan Khalid untuk naik dari Pengurus biasa hingga menjadi CEO Kompleks Kewangan. Kemudian, beliau terlibat dengan MRCB, Media Prima dan Realmild Sdn Bhd. Kini beliau adalah Pengerusi DRB-Hicom Berhad, EON Capital Berhad, dan Cahaya Mata Sarawak Berhad, selain Pengerusi Panel Pelaburan Lembaga Tabung Haji.

MAIS mempunyai pegangan hartanah yang banyak dalam Selangor dan tokoh-tokoh korporat ini, khususnya kroni Khalid Samad tentu dibawa untuk membangunkan hartanah. Tentu sekali pembangunan hartanah memerlukan rakankongsi yang bermodal dan syarikat pembangunan hartanah.

Masalah Peribadi?

Ramai mempercayai Khalid sebagai mantan Bendahari banyak menyumbang kepada pembiayaan operasi PKR. Difahami dari sumber dalaman Bank, Khalid kini mempunyai masaalah hutang dengan sebuah Bank. Saham Guthrie yang telah dicagar telah jatuh dari paras harga margin dan jualan tidak mencukupi untuk menampung hutang.

Maka, bantuan seorang rakan lama seperti Lim Kim Hong amat diperlukan untuk menyelesaikan masaalah peribadinya yang dikatakan mencapai jumlah jutaan ringgit dan komitmennya membantu kewangan PKR.

Dalam dunia perniagaan, saya garuk belakang awak dan awak garuk belakang saya. Hanya harimau bintang yang tidak boleh membuang tompoknya.

Wallahuallam...

Suara Politik
Taminsari

Dimanakah Perancangan Ekonomi Islam PAS?

Posted: 18 Jun 2012 07:31 AM PDT
" Dapatkah manusia menjadi seperti yang dicitakan Mao Tse Tung tanpa paksaan, tanpa terus menerus di awasi ? Ataukah Moisme hanya eksperimen, yang 10 tahun lagi ternyata gagal ?" TEMPO, September 18, 1976.

Lagi-lagi kesalahan dan kelemahan kerajaan pimpinan PAS! Apakah memang benar kerajaan pimpinan PAS lemah dan sememangnya lemah dan tidak dapat berbuat banyak untuk menolong penduduk pribumi Kelantan atau bagaimana?

Sehinggakan nak membina sebuah lebuhraya pun terpaksa memohon derma dari rakyatnya sendiri! Masakan sebuah kerajaan berkebajikan terpaksa bertindak sedemikian untuk menyusahkan rakyatnya sendiri!

Apakah memang benar anggapan yang mengatakan PAS sebuah parti politik yang lemah dan hanya memainkan emosi penduduk di luar bandar dan tahu meracuni pemikiran umat Islam di luar Bandar dengan perspektif Islam yang berbeda dengan perspektif Islam yang sebenarnya.

PAS berjaya menjadikan pengikutnya fanatik dan juga berjaya membawa pengikut menerima konsep ' akhirat untuk pengikut-pengikutnya dan dunia untuk pemimpin-pemimpin PAS.

Ini merupakan fakta politik yang tidak dapat ditelek dengan sebelah mata, tidak ramai dari sekian banyak wakil-wakil rakyat PAS yang ada, yang menduduki kerusi DUN yang tahu banyak untuk merangka, menggarap kertas kerja dan merancang pembangunan ekonomi Islam!Jawapannya tidak ada – kosong. Kosong dan lebih kosong lagi dari makna kosong itu sendiri. Ini jelas membayangkan bahawa PAS adalah sebuah parti politik yang tidak mempunyai perancangan ekonomi Islam yang patut dijadikan 'model' Islamic State' sebagaimana yang didengung dan dilaungkan pemimpin-pemimpin PAS!

PAS hanyalah parti politik yang tahu banyak untuk mengadakan ceramah-ceramah politik khususnya pada waktu malam. Malah ada di kalangan penyokong PAS menjadikan medan ceramah politik sebagai kepuasan berhibur kerana sejak kerajaan negeri pimpinan PAS memerintah Kelantan, tidak sedikit larangan yang dikenakan kepada kumpulan, pertubuhan kesenian dan kebudayaan yang secara politiknya tidak menyetujui beberapa keputusan kerajaan negeri.

Banyak di kalangan mereka, khususnya yang pro BN berharap dan berdoa agar BN kali ini mampu menewaskan dan menyungkurkan PAS di bumi Kelantan!

Ini adalah kerana mereka tahu jika BN memerintah Kelantan, Kota Bharu akan bertukar wajah malah seluruh Kelantan bertukar wajah dengan pelbagai projek yang tentunya dapat memberikan kemudahan kepada rakyat negeri ini. Sebagaimana BN memerintah pada 1978, banyak sekali tumbuh masjid-masjid besar di seluruh daerah di negeri Kelantan.

Meskipun begitu perlu dijelaskan bahawa PAS mempunyai tidak sedikit ahli exco kerajaan negeri yang mampu mengeluarkan pelbagai idea dan gagasan serta pemikiran ke arah membina satu kertas kerja dan polisi bagi membentuk gagasan ekonomi Islam.

Tetapi sehingga hari ini tidak ada satupun perancangan ekonomi Islam yang dibuat bagi tujuan untuk meningkatkan taraf sosio ekonomi penduduk Kelantan. Mungkin dikalangan pemimpin PAS tidak ada keyakinan di segi perlaksanaannya.

Oleh kerana tidak ada usaha dan inisiatif ke arah itu, PAS yang sememangnya dikenali sebagai parti politik yang tahu bercakap perlu mengundur diri secara terhormat dari panggung dan pentas politik Kelantan. Sesungguhnya PAS, jika mereka rasa berada di puncak, hanya puncak seni sahaja. Tidak lebih dari itu.Untuk apa kerajaan pimpinan PAS yang ada sekarang ini jika ianya tidak dapat berbuat banyak ke arah memberi sumbangan kepada pembangunan jasmani dan rohaniah kepada rakyat negeri ini? Apakah pemimpin PAS tidak mengetahui Islam juga menuntut kemajuan ekonomi bagi umatnya?

Lihat saja kepada negara-negara Islam lainnya, yang taraf kehidupan dan tahap ekonomi penduduknya berada di garis kemiskinan, apakah imej umat Islam sebagai manusia miskin patut dibanggakan!

Sebagai umat Islam, kita tentunya tidak mahu melihat kelaparan, kebuluran, kemiskinan menimpa umat Islam di negara Islam lainnya!

Ini bererti dalam arus modenisasi yang sedang mencabar ini, umat Islam juga dituntut maju dari aspek politik, ekonomi, pendidikan pelbagai aspek lagi asalkan ianya tidak bercanggah dengan hukum syarak!

Justeru itu PAS perlu berbuat banyak ke arah pemikiran peningkatan taraf hidup dan membangun rakyat negeri ini di samping berteriak ingin melaksanakan hukum Islam kerana 'tanpa wang yang cukup' umat Islam akan menjadi manusia yang miskin di bumi sendiri.

Ini nak bina lebuhraya pun terpaksa 'meminta sedekah' dengan rakyat! Macamana tu?

Oleh itu, PAS perlu merancang peranan ekonomi Islam barulah rakyat negeri ini dapat menerima PAS. Kalau tidak dalam pilihanraya nanti, rakyat sudah pasti akan memilih tidak lain dan tidak bukan iaitu BN!

Suara Politik
Belantan

Benarkah Khalid Ibrahim Balaci Lim Kim Hong?

Posted: 15 Jun 2012 09:05 AM PDT


Kaum India perlu bertanya mengapa Khalid Ibrahim membatalkan keputusan kerajaan pimpinan Dr. Mohamad Khir Toyo yang bersetuju agar I-City Berhad membina sebuah sekolah rendah kebangsaan jenis Tamil ( Sekolah Tamil Ladang Midlands yang uzur sekarang ) di I-City, Shah Alam?

Sekolah Tamil Ladang Midlands akan kekal di lokasi sekarang di Seksyen 7 di sini dan tidak akan dipindahkan ke I-City sebagaimana dicadangkan oleh kerajaan negeri lepas, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Katanya, memindahkan sekolah itu ke I-City, kawasan pembangunan komersial perdana berasaskan ICT dan bernilai RM2 bilion di Seksyen 7 itu akan menjejaskan usaha pemaju untuk menarik pelabur tempatan dan asing bagi projek itu.

"Jumlah kawasan tanah di I-City kurang dari 100 ekar (40 hektar) dan pemaju tidak semestinya membina sekolah di kawasan itu. Kerajaan negeri Selangor tidak mengamalkan diskriminasi terhadap sesiapa yang ingin melabur dalam pembangunan harta di negeri ini," kata Tan Sri Khalid Ibrahim.


Wah pelik bukan? Mengapa Tan Sri Khalid begitu mempertahankan I-City sedangkan pemaju telah bersetuju sebelum ini? Apa hubungan Khalid Ibrahim dengan I-City Berhad sehinggakan beliau sanggup mengenepikan kaum india yang selama ini menyokong beliau?

Menteri Besar sebelum ini, Dr. Mohamad Khir Toyo telah membenarkan pembangunan I-City dengan syarat pemaju memperuntukan tanah seluas empat ekar dengan status pegangan bebas untuk pemindahan SRJKT Ladang Midlands.Alasan kedudukan di tengah kawasan kilang juga sukar diterima akal kerana Menteri Besar dengan mudah mengarahkan I-City Berhad memberi kawasan lain yang lebih baik. Cuma lihatlah gambaran artis I-City di atas untuk menentukan Khalid ini pembohong atau jujur.

Persoalan yang besar mengapa MB yang mempertahankan I-City Berhad sedangkan mereka telah bersetuju sebelum ini sebagai syarat pembangunan kawasan tersebut?

Apa Hubungan Istimewa Khalid Ibrahim dan Lim Kim Hong!

Bagaikan tompok Harimau Bintang

Pepatih Inggeris berkata, "A leopard could never change it's spot" atau terjemahannya, Harimau bintang tidak boleh membuang tompoknya. Ia bermaksud seseorang yang sifat dan naluri semulajadi sudah sedemikian, agak susah untuknya menukar.

Perhubungan lama dan rapat antara Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor dan Dato Lim Kim Hong bukan lagi rahsia di kalangan ahli korporat tempatan.

Lim adalah bekas pemegang saham utama Kanzen Berhad atau Dreamland Holdings Berhad, dan kini menguasai Sumurwang Sdn Bhd dan I Berhad. Selain dikenali sebagai jenama elektrik dan IT, I-Berhad adalah pemaju yang membangunkan I-City di Shah Alam yang menelan belanja RM1.5 billion.

Dengan bantuannya, Khalid telah dapat mengumpulkan benih modal untuk membeli saham Guthrie yang ditawarkan padanya pada harga murah. Khalid pula membantu dalam beberapa urusniaga membeli jual syarikat dan perniagaan.

Setelah menjadi ahli politik dan berdegar dengan retorik pentadbiran yang bersih, telus dan cekap, adakah Khalid sudah merenggangkan hubungan urusniaganya dengan Lim?

Jika keadaan terdesak, berapa lama harimau bintang boleh terus menyembunyi tompoknya!

Dari Ahli Korporat Ke Menteri Besar

Setelah kalah di pilihanraya kecil Ijok pada tahun 2007, Tan Sri Khalid Ibrahim mendapat nafas baru untuk memenangi kerusi Dewan Undangan yang sama dan kerusi Parlimen Bandar Tun Abdul Razak pada pilihanraya Mac 8hb lepas.

Khalid diakui adalah seorang tokoh korporat yang telah memainkan peranan yang besar pada tahun-tahun awal Permodalan Nasional Berhad (PNB). Namun, diakhir-akhir kerjayanya dengan PNB, khususnya semasa mengurus Guthrie sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), professionalisma dan etika kerjanya mula berubah dan pelbagai urusniaga mula mencurigakan.

Akhirnya Khalid dihentikan dari jawatan CEO dan khabarnya suatu penyasiatan telah dilakukan ke atas uruniaganya di dalam Guthrie. Sedikit demi sedikit telah didedahkan salahlaku urusniaga dalam pembelian saham dan pengurusan Guthrie.

Sebenarnya Khalid telah gagal sebagai ahli politik tetapi diselamatkan oleh tsunami politik. Dia bukan saja hidup kembali, malah ia suatu kejayaan besar dan dapat dilantik menjadi Menteri Besar Selangor. Nampaknya Khalid hanya pandai cakap sahaja. Ahli korporat ini tidak menampakkan keupayaan untuk mentadbir kerajaan negeri.

Laporan Polis

Pada hari Jumaat Jun 6hb, 2008, akhbar harian Sinar Harian melaporkan empat wakil PKR bahagian-bahagian Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Shah Alam membuat aduan polis tentang salah guna kuasa seorang pegawai kanan di pejabat menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mengikut jurucakap kumpulan ahli PKR itu, Remy Iskandar, pegawai kanan itu dipercayai telah meluluskan kontrak dan tender kepada empat buah syarikat tanpa pengetahuan menteri besar. Penyelewengan itu didakwa melibatkan pengagihan kontrak pembersihan dan kutipan sampah di Petaling Jaya dan mereka mempunyai "semua dokumen yang boleh menjadi bukti.

Laporan yang tidak mendapat liputan suratakhbar perdana mungkin merupakan "tip of the iceberg". Mana mungkin seorang pegawai yang bekerja di pejabat Menteri Besar melakukan pemalsuan letterhead pejabat Menteri Besar? Adakah pegawai tersebut begitu bodoh untuk melakukan sesuatu kesalahan yang mudah dikesan?

Reaksi Khalid yang dilaporkan Sinar Harian Ahad seolah-olah membuat "ugutan" tindakan disiplin terhadap ahli-ahli PKR tersebut. Ramai ahli-ahli perniagaan dan pegawai-pegawai kerajaan yang bekerja di Pejabat Kerajaan Negeri menyedari sesuatu perubahan.

Sebagai ahli korporat, Khalid pasti lebih cenderong untuk menggunakan pendekatan korporat untuk mengumpul dana bagi membiayai janji pilihanraya untuk Selangor dan mungkin sekali bersama, untuk urusan parti. Modus operandi bakal melibatkan syarikat-syarikat kerajaan negeri yang tersenarai dan kerjasama rakan kroni yang mempunyai perhubungan peribadi yang lama dan sumber modal.

Mencurigakan

Sejak mutakhir ini, pejabat Menteri Besar enggan melayani ahli-ahli perniagaan dan syarikat-syarikat. Padahal mereka-mereka yang datang merupakan penyokong-penyokong PR dan mereka ini menawarkan produk, perkhidmatan, dan usahasama untuk membantu kerajan negeri.

Mengikut sumber-sumber, pejabat Menteri Besar hanya melayani mereka-mereka yang ada hubungan dengan I Berhad. Kemungkinan ada sesuatu yang tersirat di sebalik pengumumman Khalid untuk membatalkan polisi DEB dan mengulang polisi tender terbuka yang sudah diamalkan dari pentadbiran sebelum ini.

Khalid ada mengumumkan odit forensik akan dibuat terhadap kesemua syarikat-syarikat kerajaan negeri. Ramai mungkin menjangka ini bertujuan untuk mencari salah pengurusan yang lepas. Sebenarnya, ia untuk mencari sebab untuk membatalkan kontrak-kontrak yang ada untuk diambilalih oleh kroni-kroni Khalid seperti I Berhad atau lain-lain syarikat Lim Kim Hong.

Desas desus mengatakan kumpulan ini dijangka mendapat kelulusan untuk membangunkan tanah-tanah tertentu di kawasan prima di Lembah Klang. Seiringan dengan desas desus ini, Khalid telah cuba untuk meyakinkan DYMM Sultan Selangor untuk melantik seorang kroninya sebagai Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Kroni ini mendapat bantuan Khalid untuk naik dari Pengurus biasa hingga menjadi CEO Kompleks Kewangan. Kemudian, beliau terlibat dengan MRCB, Media Prima dan Realmild Sdn Bhd. Kini beliau adalah Pengerusi DRB-Hicom Berhad, EON Capital Berhad, dan Cahaya Mata Sarawak Berhad, selain Pengerusi Panel Pelaburan Lembaga Tabung Haji.

MAIS mempunyai pegangan hartanah yang banyak dalam Selangor dan tokoh-tokoh korporat ini, khususnya kroni Khalid Samad tentu dibawa untuk membangunkan hartanah. Tentu sekali pembangunan hartanah memerlukan rakankongsi yang bermodal dan syarikat pembangunan hartanah.

Masalah Peribadi?

Ramai mempercayai Khalid sebagai mantan Bendahari banyak menyumbang kepada pembiayaan operasi PKR. Difahami dari sumber dalaman Bank, Khalid kini mempunyai masaalah hutang dengan sebuah Bank. Saham Guthrie yang telah dicagar telah jatuh dari paras harga margin dan jualan tidak mencukupi untuk menampung hutang.

Maka, bantuan seorang rakan lama seperti Lim Kim Hong amat diperlukan untuk menyelesaikan masaalah peribadinya yang dikatakan mencapai jumlah jutaan ringgit dan komitmennya membantu kewangan PKR.

Dalam dunia perniagaan, saya garuk belakang awak dan awak garuk belakang saya. Hanya harimau bintang yang tidak boleh membuang tompoknya.

Wallahuallam...

Suara Politik
Taminsari

Panglima Perang Cyber

Posted: 18 Jun 2012 11:35 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Psy-War Hebat Husam Bawa Syiah Mahu Jatuhkan Mb Kelantan ???

Posted: 18 Jun 2012 11:07 PM PDT


Husam Bertanggungjawab Bawa Ekspo Syiah Ke Kelantan

Husam Musa atau kini di Kelantan beliau dikenali sebagai Husam Lebuh Raya merupakan individu yang dipertanggungjawabkan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi dan Kewangan Negeri Kelantan.

Lain tugas yang diberi lain yang beliau buat.

Sejak kebelakangan ini beliau lebih galak membawa syarikat-syarikat luar negara ke Kelantan untuk mengadakan pameran dan seterusnya mengaut wang orang-orang Kelantan dan bawa pulang ke negara mereka. Sepatutnya tugas Husam adalah membawa wang atau pelabur ke Kelantan bagi merancakkan ekonomi negeri. Namun apa yang dilakukan beliau sebaliknya.

Beberapa tahun dulu ketika beliau sedang 'gila' dengan cina, beliau bawa masuk syarikat-syarikat cina untuk buat Ekspo Cheng Ho di Kelantan. Berjuta wang orang-orang Kelantan dikaut keluar oleh syarikat-syarikat cina dan dibawa pulang ke negara mereka.

Selepas cina beliau 'gilakan' Iran pula. Lalu diangkut syarikat-syarikat Iran untuk mengadakan ekspo di Kelantan. Namun usaha Husam kali ini tercalar kerana kritikan Nik Aziz.

Seperti yang kita tahun Iran adalah sebuah negara yang totok syiahnya dan kemana-mana mereka pergi pun mereka tetap tidak akan melupakan fahaman mereka.

Itulah yang terjadi pada ekspo yang dianjurkan Husam yang sedang berlangsung di Kota Bharu sekarang. Syarikat-syarikat Iran yang menyertai ekspo anjuran Husam telah mempamerkan bahan-bahan yang berunsur syiah dan perkara tersebut telah ditegur oleh Nik Aziz sendiri.

Husam Musa perlu dipertanggungjawab sepenuhnya diatas kejadian tersebut kerana beliau orang yang bertanggungjawab menganjurkan ekspo berkenaan. Difahamkan rancangan untuk mengadakan ekspo berkenaan tidak mendapat mendapat persetujuan Exco-Exco lain dan juga tidak mendapat kebenaran Majlis Agama Islam Kelantan terlebih dahulu.

Gambar-gambar sekitar ekspo


Link asal klik sini : http://www.selangordaily.com/?p=4773Sent from my Samsung Galaxy Tab

Radio Teh Tarik Bersama YB Sudah Sedia Didengar Seluruh Dunia Maya cc @NajibRazak

Posted: 18 Jun 2012 09:46 PM PDT


Teh Tarik Yb dot FM


Semoga segala penerangan akan lebih mudah diakses oleh rakyat jelata dengan kewujudan radio teh tarik bersama YB ini.. Syabas ZZ dan UU. Kalau boleh live streaming untuk majlis tertentu di Ustream atau Sound Cloud atau sidang akhbar agar mudah diakses rakyat.

Berkat Nik Aziz Air Sungai Kelantan Kering ??? Jom Tanya @UstAzharIdrus

Posted: 18 Jun 2012 09:38 PM PDT

Jika sebuah negeri berkat sudah tentu akan melimpah berkat dari bumi dan langit.

Tetapi jika kita mendustakan maka sesungguhnya azab Allah sangat dahsyat.

Itu firman Allahu (mafhumnya) yang diulang selalu oleh penceramah termasuk pro Pas.

Soalan terlintas di minda kita melihat gambar di atas ialah :

Adakah negeri Kelantan diberkati ???

Jika menilai berlandaskan Al Quran maka nampak ia tidak sama dan bercanggah sama sekali dengannya.

Jom kita tanya Ustaz Azhar Idrus jika beliau mempunyai jawapannya.

Wallahu A'lam.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Demi Allah Malaysia Bukan Negara Sekular - Dr Uthman El Muhammady @NajibRazak @MuhyiddinYassin @NikAbdulAziz @AbdulHadiAwang @Anwariibrahim

Posted: 18 Jun 2012 07:10 PM PDT

Latar belakang Dr Uthman El Muhammady :

Born in February 1943 in Kota Bharu, Kelantan, Malaysia.

Educated in Malay Stream and then English, and obtained Bachelor's and Master's Degree in Islamic Studies in the University of Malaya, Kuala Lumpur.

Lectured in the Department of Islamic Studies in the same University until 1973.


Returned to Kelantan in 1973 to commit full-time as writer and da'i .

In 1995 was conferred honorary degree Doctor of Letters (D.Litt) by USM in recognition of his literary contributions in Islamic Thought and dakwah activities.

In 1995, he was appointed as Distinguished Fellow of the Institute of Islamic Understanding Malaysia.

His interests are in Islamic Thought and Sciences and their guidance in contemporary life and culture. He has written and presented many papers in Malay and English for national and international conferences.

Apart from the above: he is a member of the Committee of Trusteeship for Yayasan Karyawan of Malaysia which is publishing Classic Works in Malay; member of the Editorial Board of "Pengasuh", published by the Islamic Religious Council of Kelantan; part-time lecturer in Akademi Islam Universiti Malaya, in Islamic spirituality and ethics. Teaches Islamic classical texts in Arabic and Malay in various mosques in Kelantan.

Some of his published works are:


"Al-Qur'anul-Karim:Terjemahan dan Huraian Maksud", being Malay translation of The Commentary of Abdullah Yusuf Ali, with additional comments, published by DBP, Kuala Lumpur, in 5 volumes


"Fathul-Mu'in: Terjemahan dan Huraian Maksud", translation of the Arabic text of fiqh, with explanatory notes, published by the Islamic Religious Council


"Peradaban Dalam Islam" , Pustaka Aman Press, Kota Bharu, Kelantan, 1976;


"Memahami Islam", Kota Bharu, Kelantan, 1977


Edited "The Glorious Koran" translated by Syed Viqar Ahamed, 1999, published by TR Group of Companies, 1999


Currently editing and monitoring the English Translation of "Tafsir Pimpinan al-Rahman", under the auspices of the National Foundation for Translation, Kuala Lumpur.


Published a number of articles in Malay in the "Berita Harian", the latest series "Islam dan Pascamodenisma", from 1st of February - 9th of February 2000.


Tambahan :


-B.A., M.A. (Malaya)/ B.A., M.A. (Malaya)

-Dikurniakan ijazah Doktor Persuratan kehormat (Doctor of Letters) 1995
(USM)/Bestowed Doctor of Letters 'honoris causa' 1995 by Universiti Sains Malaysia

-Dikurniakan Doktor Falsafah (Ph.D) Kehormat UUM 2005/Bestowed Ph.D. 'honoris
causa' by Universiti Utara Malaysia 2005

-Tokoh Maal Hijrah kebangsaan 2005/Conferred the National Level Maal Hijrah Award
2005

-Tokoh Perdana Media Islam 2007 /Awarded the Premium Islamic Media Personality
Award 2007

-Tokoh Cendekiawan Muslim Kelantan 2007/Awarded the Muslim Intellectual
Personality of the State of Kelantan 2007

-Sekarang Fellow Amat Utama Akademik ISTAC (Institut Antara bangsa Pemikiran dan
Tamadun Islam) IIUM /Currently Very Distingushed Academic Fellow of ISTAC IIUM

-Ahli Lembaga pengarah IIM/Member of the Board of Directors of Integrity Institute of
Malaysia

-Mantan Pesuruhjaya SUHAKAM/ ex-Commissioner for Human Rights in Malaysia

-Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Karyawa/Member of the Board of Trustees
of Yayasan Karyawan (publishing classical works in Malay)


sumber FB Dr Uthman El Muhammady 

Gambar Afifa Anak Azmin dan Shamsidar Bersama 'Uncle Anwar' - Mesti Tengok

Posted: 18 Jun 2012 09:24 AM PDT

Gambar Lebih 120 Mahasiswa UiTM Bersama @KhairyKJ Shah Alam Sebentar Tadi

Posted: 18 Jun 2012 09:03 AM PDT

Gambar @KhairyKj Semasa Kecil Disiar Sempena Hari Bapa - Jom Tengok

Posted: 18 Jun 2012 08:18 AM PDT


Nostalgia ini mungkin sesuatu yang jarang disiarkan...

Berkongsi di FB,Twitter atau Blog cara baru mendekatkan perasaan dan nostalgia silam dengan pengikut atau peminat atau pembaca. 

Cara ini kaedah yang biasanya disukai kerana mereka dapat melihat gambar semasa kecil seorang tokoh yang kini merupakan Ketua Pemuda UMNO Malaysia menantu mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Malam ini beliau sedang bertemu mahasiswa di Shah Alam dan anda boleh ikuti perbincangan lanjut di sana melalui twitter Tun Faisal Pengerusi Unit Media Baru UMB @tunfaisal

Timbalan Pengerusi Saudara Razlan Rafi tidak hadir kerana kini berada di Mekah mengerjakan umrah.

Sekian,wassalam.

Rupanya Makan Di Rumah Lebih Selamat dan Boleh Panjang Nyawa - Dr Ridhuan Tee cc @NajibRazak

Posted: 18 Jun 2012 07:57 AM PDT(Sinar Harian 18 Jun 2012)

Seorang pembaca bernama Razali, meminta saya menulis mengenai agenda ultra kiasu melalui makanan, kerana mulai 1 Julai 2012, di bawah Seksyen 16 Akta Perihal Dagangan 2011 (APD2012), pengusaha yang tidak mempamerkan logo halal, yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan diberi amaran, sebelum tindakan denda dan penjara dikuatkuasakan.

Semua pihak maklum, banyak insiden yang disengajakan, telah berlaku seperti penemuan gelatin (minyak) babi, kaki katak dan sebagainya dalam makanan. Ini tidak termasuk soal sembelihan, halal haram dalam muamalat dan aspek kehidupan seharian lain. Sebenarnya, tajuk sebegini pernah saya kupas sebelum ini. Apakan daya, lebih 70 peratus pengeluar makanan adalah orang bukan Islam. Inilah akibatnya apabila umat Islam tidak menjadi pengeluar, semata-mata menjadi pengguna. Memang sukar untuk kita mendapatkan sumber dan makanan yang benar-benar halal jika umat Islam tidak menguasai ekonomi.

Ultra kiasu amat licik, untuk melariskan produk makanan mereka, berbagai strategi digunakan, termasuk memperalatkan atau memberi nama-nama berbunyi Melayu (Islam), mempergunakan pekerja Melayu (terutama Indonesia) dan sebagainya. Hak mereka sebagai seorang Islam, misalnya untuk bersolat, langsung tidak pedulikan. Pada mereka, solat merugikan perniagaan. Maka tidak hairanlah ramai pekerja-pekerja umat Islam sudah hilang jati diri, kerana hati mereka sudah mati, kerana semakin hari semakin berjauhan dengan Pencipta.

Lebih menyedihkan, ada beberapa kedai mamak telah dibeli mereka. Mereka masih mengekalkan nama-nama berunsur keMelayuan dan keIslaman untuk menarik pelanggan. Sedangkan makanan yang disaji belum pasti halal atau tidak. Mereka juga sanggup berkahwin dengan orang asli, untuk mendapatkan lesen, tanah dan sebagainya. Setelah semuanya didapati, habis manis, sepah dibuang. Apa yang tidak membawa hasil akan ditinggalkan. Sebab itu, saya mempertikaikan semangat patriotisme mereka.   

Saya tidak pasti apakah ramai yang buta hatinya ada kaitan dengan makanan yang tidak halal. Kadang kala saya merasa amat pelik, kedai makanan atau kopitiam mereka, bukanlah hebat sangat. Hanya kerana ada stail, bergaya, dan ada standard, kita sanggup duduk berjam-jam dalam kedai mereka menghabiskan wang ringgit.

Contohnya, kopitiam kopi putih bandar lama, masih ramai orang Islam yang makan di situ tanpa segan silu. Kopi putihnya tidaklah seberapa. Beli sahaja dikedai, minum di rumah bersama keluarga. Bukankah lebih baik? Kebetulan terbaca artikel Dr. Mark Hyman (7 Jan 2011), seorang pakar perubatan dan penulis hebat, makan minum di rumah boleh menyelamat dan memanjangkan nyawa berbanding makan di luar.

Kita selalu mengadu tidak banyak masa untuk memasak. Tetapi penyelidikan di Amerika membuktikan bahawa banyak masa dihabis dengan menonton rancangan memasak daripada memasak  untuk diri sendiri dan keluarga. Dalam siri Food Revolution, Jamie Oliver mengatakan,  kita sedang mendidik generasi akan datang yang tidak akan mengenal sayur, buah dan tidak tahu memasak. Katanya lagi, I believe the most important and the most powerful tool you have to change your health and the world is your fork.

Panass : @ZulkifliNoordin Samakan Penyokong PAS Dengan Abu Lahab !!!

Posted: 18 Jun 2012 07:31 AM PDTvideo Umno-Online

Ulama Al Azhar dan Saudi Sepakat Kerajaan Malaysia Perlu Disokong Rakyat cc @NajibRazak

Posted: 18 Jun 2012 06:53 AM PDT


Terus sokong dasar kerajaan


SHEIKH Mahmoud Abdel Ghany Mahmoud Ashour (kiri) mendengar pertanyaan daripada moderator majlis, Profesor Emeritus Datuk Dr. Mahmood Zuhdi Ab. Majid pada Seminar Antarabangsa Fiqh Mentaati Pemimpin di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, semalam. - MINGGUAN/MOHD NAIM AZIZ

KUALA LUMPUR 16 Jun - Rakyat Malaysia harus berterima kasih dan terus menyokong dasar kerajaan yang diamal selama ini kerana ia membantu membangunkan Malaysia sebagai antara negara Islam termaju di dunia.

Bekas Timbalan Syeikhul Universiti A-Azhar, Sheikh Mahmoud Abdel Ghany Mahmoud Ashour berkata, kerajaan Malaysia yang diketuai oleh seorang pemimpin Islam telah banyak melakukan kebaikan kepada masyarakat serta berusaha membangunkan (mendaulatkan) Islam dan ia seharusnya perlu terus disokong."Pemerintah Islam Malaysia telah lakukan banyak kebaikan serta membangunkan Islam, maka tidak patut untuk cuba menjatuhkannya terutama melalui cara tidak demokratik.

"Oleh kerana kerajaan telah lakukan sebaik mungkin untuk kesejahteraan rakyat, maka patut rakyat terus beri peluang dan menyokong. Jangan timbulkan sesuatu perkara yang boleh menghalang perkembangan pembangunan kerana ia boleh menjadi fitnah pula kepada masyarakat itu sendiri," katanya ketika membentang kertas kerja bertajuk Fiqh Mentaati Pemimpin: Cabaran Semasa Pemerintahaan Islam di sini hari ini.

Beliau adalah antara pembentang kertas kerja pada Seminar Antarabangsa Fiqh Mentaati Pemimpin di Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini yang bermula semalam hingga 17 Jun ini.

Seminar tiga hari itu bertujuan membincangkan isu dalam ilmu Fiqh yang sering diabaikan iaitu prinsip membabitkan hubungan rakyat dan pemimpin.

Sheikh Mahmoud Ashour turut memberi ingatan agar tiada pihak yang menggunakan Islam untuk menakutkan masyarakat.

"Dalam proses mewujudkan sebuah negara Islam, tidak wajar menimbulkan suasana takut kepada masyarakat dan tidak boleh memperjuangkan Islam secara kasar," katanya.

Beliau menekankan bahawa dalam memperjuangkan Islam, nama tidak penting, sebaliknya isi perjuangan lebih penting.

Sementara itu, Ahli Akademik dari Arab Saudi, Ahmad Hamad al-Jilani berkata, masyarakat Islam perlu bersatu dalam apa jua keadaan biarpun masing-masing mempunyai perbezaan politik.

Menurut beliau, Islam tidak menghalang umatnya mempunyai pandangan berbeza tetapi ia tidak boleh menjejaskan perhubungan sesama mereka.

''Jika rakyat mempunyai pandangan berbeza dengan pemimpin, maka mereka boleh menegurnya secara baik kerana rakyat perlu memuliakan pemimpin dan mereka perlu mentaatinya dalam hal kebaikan.

''Rakyat juga tidak boleh mengikut pemimpin secara membabi buta selain mendoakan segala yang baik kepada mereka jika mereka tidak berlaku adil," katanya. - BERNAMA@ZulkifliNoordin Cerita Kisah Beliau Diserang Taman Medan cc @NajibRazak

Posted: 18 Jun 2012 01:24 AM PDT

The Unspinners

Posted: 18 Jun 2012 11:23 PM PDT

The Unspinners


Penasihat Dinar Emas lantikan Husam terlibat kes tipu?

Posted: 18 Jun 2012 09:28 PM PDT

Kes RM3 billion boleh siasat balik

Posted: 18 Jun 2012 05:13 PM PDT

Pemuda parti LGBT dan seks bebas berfatwa

Posted: 18 Jun 2012 08:00 AM PDT

Tolak pemimpin suka berbohong

Posted: 18 Jun 2012 05:00 AM PDT

YG Husam, Yb Sentiasa Gagal: Jangan jamnaparikan Dinar Emas!

Posted: 18 Jun 2012 01:00 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 18 Jun 2012 11:17 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Wikileaks : Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi Part 2

Posted: 18 Jun 2012 10:00 PM PDT

Dari bahagian pertama (http://mymassa.blogspot.com/2012/06/wikileaks-tangan-yang-membongkar.html).

Jika projek NFC yang bernilai RM250 juta telah berjaya dibongkar Rafizi, kali ini MyMassa pulak nak bongkarkan skandal Rafizi yang bukan nilainya ratusan juga tetapi berbillion-billion dalam projek pembersihan dan pemulihan Sg. Kelang.

Projek yang akan mendedahkan pembohongan Kerajaan Selangor

Kos Projek.

Dalam bahagian pertama, MyMassa dedahkan pakej rangsangan ekonomi Selangor berjumlah RM50 billion merangkumi 5 projek. Jika pakej bernilai RM50billon berapa pula kos projek pembersihan dan pemulihan Sg. Kelang. Untuk kos projek ini, terdapat beberapa sumber yang diumumkan sendiri oleh Menteri Besar Selangor.

Sumber pertama :

China Keen On Klang River Rehabilitation Project - Abdul Khalid

SHAH ALAM, July 20 (Bernama) -- China is keen to participate in the RM10 billion Klang River rehabilitation project that will provide the impetus to stimulate economic growth in Selangor.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim said he was informed that a delegation from a government-linked company, China State Construction Engineering Corp (CSCEC), was scheduled to make a visit to Malaysia to conduct a survey and feasibility study on the project.

CSCEC is the largest construction company and the largest international general contractor in China.

"This is an exploratory exercise in order to ensure we have the right people and partners for our Klang River development.

"The delegation has agreed to visit Malaysia and conduct survey and feasibility study on the project in a professional manner and how it can add value to relevant stakeholders and interested parties," he told reporters after chairing the weekly state executive council meeting here Wednesday.

The Selangor Government, in its economic stimulus package, has identified six major areas to spur economic growth.

They are cleaning and rehabilitating the Klang River; expanding the transportation system; upgrading and replacing water assets; urban renewal programme; reviving abandoned housing projects; and, increasing paddy yield.

-- BERNAMA

Sumber kedua :

South Korea keen on Klang river rehabilitation project, says Khalid

SHAH ALAM, Nov 5 — South Korea is keen to participate in the RM20 billion Klang River rehabilitation project that will provide the impetus to stimulate economic growth in Selangor, the country's most developed state.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim said he was informed that South Korean President Lee Myung-bak will be visiting Malaysia next year and he (Khalid) is looking forward to meet him.

"South Korea is Selangor's sixth largest FDI (Foreign Direct Investment) source, followed by Taiwan and Thailand," he said when opening the 14th East Asian Entrepreneurs' Summit 2009.

The Selangor Government ,in the recently unveiled economic stimulus package for the state, identified six major areas that are paramount to spur economic growth. The areas are cleaning and rehabilitating the Klang River, expanding the transportation system, upgrading and replacing water assets, urban renewal programme, reviving abandoned housing projects, and increasing paddy yield.

Khalid said the areas are expected to woo more than RM50 billion investments and create some 150,000 jobs.

The Menteri Besar said the state government will strive to attract investments in high value-added and technology-intensive projects.

He said the manufacturing sector remained the prime mover for Selangor's economic growth.

"For the period between 2000 and July 2009, 2,812 manufacturing projects worth RM68 billion in total investment were approved. Of the total, RM35.43 billion were foreign investments," he said.

The United States, Japan, Germany, Singapore and Britain are major FDI sources for Selangor, added Khalid, a former corporate figure. — Bernama

Sumber ketiga :


Four firms to carry out RM50b Klang River rehabilitation project

NST Online, March 15, 2010

KLANG: The Selangor government has appointed four companies to carry out a RM50 billion Klang River rehabilitation project. Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim said the entire project would take 15 years to complete.

"We are looking at cleaning up the river first within the first two to three years, which involves RM1 billion for treatment and another RM1 billion for development," he said after the launch of a Klang river carnival here on Saturday.

The companies are TSS-Mako Engineering Sdn Bhd, GJA Engineering and Construction, Wessex Water I-Bhd Consortium and DPZ Asia.

TSS-Mako, GJA Engineering and Wessex Water were selected from 37 companies, which had submitted their proposals in October last year after the project was advertised by the state government. DPZ Asia was appointed by the menteri besar.

TSS-Mako blends local talents with three of South Korea's biggest engineering firms.

GJA Engineering is a 100 per cent Bumiputera-owned company, which for the last three years has been involved in the development of design of projects for the Education Ministry.

Wessex Water is a sewage treatment company based in the UK and is owned by YTL Corp Bhd.

Khalid said more details of the project would be made public after a briefing for the Sultan of Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah on March 29.

Wessex Water managing director Gareth Jones said the status of the Klang River now lies between a critical and bad stage.

"There is a lot of trash that needs to be weeded out but the river can be saved and improved," he said, adding that the company will start work by next year.

TSS-Mako Engineering Sdn Bhd managing director Ryan Park Youngsuk said the company's tasks included beautification work.

"We are looking at developing the area with a giant theme park in time to come.

"What is important now is to clean the river first."
Mula-mula RM10 billion. Kemudian meningkat RM20 billion bila Korea Selatan nak join. Lepas tu naik sampai RM50 billion! Kaedah costing apa yang Tan Sri Khalid gunakan sampai nilai projek boleh naik sekelip mata?

MyMassa agak pelik dalam hal ini kerana kosnya berubah-ubah mengikut masa dan situasi. Jujurkah Kerajaan Selangor untuk melaksanakan projek ini atau ianya satu helah untuk menipu rakyat? Jika Kerajaan Selangor jujur, kenapa Kelang dilanda banjir kerana parit dan sungai tidak diselenggara dengan baik?


Projek ini telah diumumkan dari tahun 2009 lagi. Sekarang dah tahun 2012. Projek ini adalah sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor yang di bawah Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor yang mana Rafizi Ramli bekerja. Apa yang Rafizi buat sehingga tiada perkembangan mengenai projek ini. Adakah dia sibuk mencari salah orang lain dalam kes NFC sehingga lalai menguruskan projek RM50 billion?

Oleh kerana kegagalan Rafizi memantau projek ini, Kerajaan Selangor menyalahkan Kerajaan Pusat kerana tak salurkan RM1 billion peruntukan. Tak cukup RM50 billion yang gagal diurus oleh Rafizi, mereka nak minta lagi RM1 billion.*Bersambung di bahagian seterusnya.


Wikileaks: Tangan Yang Membongkar Skandal Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli. Part 1

Posted: 18 Jun 2012 08:00 PM PDT

Skandal yang akan dibongkar oleh MyMassa adalah skandal penyelewengan RM50 billion milik Kerajaan negeri Selangor.

Kisah ini bermula apabila Anwar Ibrahim dilantik menjadi Penasihat Ekonomi Negeri Selangor pada 13 November 2009. Apabila Anwar dilantik ke jawatan tersebut, yang ada di pejabat Penasihat Ekonomi Negeri adalah dia dan Rafizi.

Pakej Rangsangan Ekonomi Tingkat Ekonomi Selangor

SHAH ALAM, 2 DIS - Mantan Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim melapor diri sebagai Penasihat Ekonomi Selangor hari ini.

Anwar, dengan elaun bulanan serendah satu ringgit sebulan, dilantik Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menarik pelaburan dari Timur Tengah dan merencana pembangunan Selangor sebagai hub kewangan Islam dunia.

Beliau akan dibantu oleh pembantu khas Mohd Rafizi Ramli, yang merupakan bekas pengurus di Petronas. Anwar akan ditempatkan di sebuah bilik kecil di tingkat 15. - FANSURINA ABDULLAH
http://selangor.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=482&Itemid=1

Projek pertama yang Anwar buat sebagai penasihat ekonomi Selangor adalah Pakej Ransangan Ekonomi Selangor yang  bernilai RM50 billion. Pakej ini dikatakan akan menawarkan peluang pekerjaan sebanyak 150,000 kepada rakyat Selangor. 5 projek yang terkandung dalam pakej ini adalah:


i.    Pembersihan dan pemulihan Sungai Kelang
ii.   Mengembangkan sistem pengangkutan awam di Selangor
iii.  Mengambilalih pengurusan air Selangor
iv.  Pembangunan semula kawasan-kawasan yang terbiar
v.   Pemulihan projek-projek perumahan terbengkalai


 


Anda lihat tangan dalam gambar tersebut. Tangan itu yang akan membongkar skandal ini dengan lebih dalam kerana setelah 3 tahun berlalu, ternyata Pakatan hanya pandai melancarkan janji tetapi gagal untuk menepatinya.

Untuk pendedahan yang pertama ini, MyMassa kongsikan video untuk projek yang pertama iaitu Pembersihan dan pemulihan Sungai Kelang.

 
Apa dah jadi dengan projek ini yang dikatakan bernilai RM10 billion? Isu kos projek ini akan didedahkan dalam bahagian yang berikutnya. Mari kita tengok apa tindakan Kerajaan Selangor dalam isu Sungai Kelang.

Selangor akan mohon RM1bil untuk cegah banjir


 
Kerajaan Selangor akan memohon peruntukan berjumlah RM1 bilion daripada kerajaan Persekutuan untuk program mencegah banjir.

Menyatakan demikian, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata permohonan itu dibuat kerana Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang bertanggungjawab melaksanakan kerja-kerja pencegahan banjir terletak di bawah kerajaan Persekutuan.

Hanya JPS yang boleh membina kolam takungan air, kata Abdul Khalid pada sidang media selepas menyampaikan bantuan bencana banjir kilat Fasa 1 daerah Klang di bandar itu, hari ini.

Menteri Besar berkata beliau telah dimaklumkan oleh JPS bahawa RM1 bilion diperlukan untuk mengatasi masalah banjir di Klang.

"Unit Perancang Ekonomi negeri Selangor (UPEN) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) telah sediakan kertas kerja dan saya akan kemukakannya kepada exco kerajaan negeri dalam tempoh dua minggu lagi.

"Selepas itu, saya akan menulis kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU) untuk terangkan mengenai perlunya Kerajaan Persekutuan memberi keutamaan menyelesaikan masalah banjir bukan sahaja di Klang tetapi juga (di kawasan lain) di Selangor," katanya.

Sebanyak 1,318 keluarga di bandar Klang yang terjejas akibat banjir kilat pada bulan lepas masing-masing menerima bantuan berjumlah RM500 daripada kerajaan negeri.

- Bernama
Kalau dah ada RM50 billion dalam pakej rangsangan ekonomi Selangor dan nilai projek pembersihan sungai Klang pun bernilai RM10 billion, kenapa perlu minta pada Kerajaan Pusat sebanyak RM1 billion?

Itulah perangai sebenar Pakatan yang hanya tahu menyalahkan Kerajaan Pusat bila masalah berlaku di negeri mereka. Sedangkan perancangan pembersihan Sungai Klang siapa punya projek?


*Bersambung di bahagian kedua.

Gambar Nik Aziz Tengah Kantoi Menipu.

Posted: 18 Jun 2012 05:30 PM PDTKoridor DEPU.

Pak Lah buat koridor, Nik Aziz pun nak buat koridor jugak.

Hasilnya, koridor Pak Lah berjaya tarik pelabur dan perjalanan projek masih berjalanan. Ramai rakyat di utara, timur, selatan, Sarawak dan Sabah mendapat manfaat melalui Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER), Wilayah Ekonomi Koridor Timur (ECER), Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI), Wilayah Ekonomi Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) dan Koridor Pembangunan Sabah (SDC). Ramai anak negeri yang mendapat pekerjaan limpahan daripada koridor yang diwujudkan oleh Pak Lah. Sesiapa yang tengok majalah 3 minggu lepas akan tengok macam mana anak watan Johor diberi amanah untuk bangunkan LEGOLAND.

Apa dah jadi dengan koridor DEPU milik Nik Aziz? Jangan sampai para blogger pergi terjah kawasan koridor DEPU pulak lepas ni.

Sudah-sudahlah membohong rakyat wahai Nik Aziz dengan projek-projek kamu yang gagal.

Nik Aziz ni layak buat koridor sekolah je. Pak Lah yang lebih berjaya daripada Nik Aziz tapi PAS suruh Pak Lah letak jawatan. Bila si loser yang bernama Nik Aziz nak letak jawatan di atas semua kegagalannya?


*Alert untuk blogger Kelantan. Tugasan seterusnya boleh terjah kawasan DEPU. Kredit kepada blog Kelateloni untuk gambar di atas.

Lepas Sarawak, Haji Hadi Hina Orang Johor Pulak!

Posted: 18 Jun 2012 10:00 AM PDTAda ke patut datang negeri orang lepas tu cakap orang negeri tu jadi ekor cicak.

Mungkin ada yang terlupa tetapi Haji Hadi pernah mengeluarkan kenyataan ini.Akibatnya orang Sarawak terluka dengan kata-kata Haji Hadi dan tolak PAS dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak.

Cara Haji Hadi yang memperolokkan orang lain mungkin sesuai di Terengganu, tetapi tidak di negeri lain.


*Sama kes 'bodo' Ustaz Azhar Idrus.

Video Awek Melayu Hot Ditipu Romeo DAP

Posted: 18 Jun 2012 08:00 AM PDT


 

Untuk yang belum kenal dengan awek di atas, nama dia adalah Dyana Sofya. Dia telah menyertai DAP baru-baru ini.Selepas join DAP, Cik Dyana yang merupakan graduan UiTM telah mula berceramah atas pentas politik.Ini pula video salah satu daripada ceramah Cik Dyana.


Dalam videonya, Cik Dyana sebarkan dakyah bahawa DAP memperjuangkan nasib semua kaum. MyMassa rasa video inilah yang paling sesuai untuk membetulkan dakyah Cik Dyana.

DAP bukan perjuangkan nasib semua kaum, tetapi hanya perjuangkan ketuanan Cina sahaja.

Kalau video tersebut tidak cukup, anda boleh tengok video ini pula, bagaimana kaum India ditipu oleh DAP selepas mereka berkuasa. Bila DAP dah berkuasa, rintihan kaum lain akan diejek-ejek seperti dalam video ini.Kepada Cik Dyana semoga satu hari nanti anda akan lihat perjuangan sebenar DAP sebagaimana Tunku Aziz nampak perkara tersebut dan akhirnya keluar dari DAP. Walaupun ketika itu dia adalah Naib Presiden DAP.


*Apa dah jadi dengan graduan UiTM? Habis madu sepah dibuang.Gambar Aksi Terlampau Pemimpin UMNO

Posted: 18 Jun 2012 06:00 AM PDT

Terlampau rapat dengan rakyat.*Cayalah Tok Ali. Mesti jeles Anwar Ibrahim tengok gaya sempoi DS Mohd Ali Rustam.

Santai Petang: Sedapnya Suara Bini YB PAS Ni.

Posted: 18 Jun 2012 04:00 AM PDT

Oleh kerana pendedahan MyMassa, beberapa penyokong PAS telah spam blog ini di ruang komen.


Pendedahan yang MyMassa buat adalah satu perangkap. Ternyata orang PAS gagal mengawal kemarahan mereka. Tujuan MyMassa cuit PAS adalah untuk membuktikan bahawa yang memimpin PAS sekarang bukan ulama, tetapi golongan profesional.

Lagi panjang MyMassa ulas, lagi terbako orang PAS nanti. Layan je la kelunakan suara isteri si Dzul ni.*Seksinya suara. Patutlah si Dzul ni cair.

Subjek Hari Ini : Counter Propaganda

Posted: 18 Jun 2012 02:00 AM PDT

Klik imej untuk besarkannya.

*Tolong post di FB atau twitter. Nak senang, klik butang share kat bawah ni.

SYARIKAT-SYARIKAT ANWAR IBRAHIM

Posted: 18 Jun 2012 12:00 AM PDT

Anwar Ibrahim & Associates


Dokumen sulit di atas menyatakan Anwar Ibrahim menggunakan syarikatnya sendiri iaiatu Anwar Ibrahim & Associates dan untuk sebarang urusan wang masuk dan wang keluar Anwar Ibrahim menggunakan syarikat  Anwar Ibrahim Consulting Associates LLC kepada YHA Travel & Tours (M) Sdn. Bhd di Ampang, Selangor. 


Anwar juga tidak mempercayai rakan-rakannya apabila menggunakan syarikat ini    Asia Pasific Policy Centre (APPC) untuk memberikan impact dan imej  positif akan wajah dan berita-berita mengenai dirinya di New York.


Apakah ini menunjukkan Anwar sudah tidak percaya kepada orang di sekelilingnya untuk menjaga urusan kewangan beliau. Mengapa perlu diwujudkan Anwar Ibrahim. Syarikat Anwar Ibrahim & Associates dan t  Anwar Ibrahim Consulting Associates LLC kepada YHA Travel & Tours (M) Sdn. Bhd di Ampang, Selangor dalam satu dokumen bertarikh 17 Mei 2007 bernilai $18,000.00 dan dokumen bertarikh 17 Jun 2007 bernilai $14,620.00 kelihatan menguruskan sendiri wang-wangnya itu. Tidak lagi menggunakan khidmat luaran.


Apakah Anwar Ibrahim sudah tidak percaya kepada rakyat Malaysia?


Dalam hal yang lain, apabila Anwar mengadu sakit belakang tempoh hari Anwar Ibrahim memilih negara German untuk membuat pembedahan yang tak jadi itu. Berbeza dengan Dr. Mahathir yang membuat pembedahan pintasan di jantung pada tahun 1985 dulu menggunakan khidmat kepakaran Hospital Kuala Lumpur sahaja.DARUL EHSAN TODAY

Posted: 18 Jun 2012 11:07 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


PKR Paksa Kakitangan Pejabat SUK Dengar Taklimat Manifesto PRU 13

Posted: 18 Jun 2012 10:00 PM PDT

Semalam, seluruh staff di pejabat suk di paksa mendengar taklimat pilihanraya dan penerangan janji keadilan kalau menang pilihanraya nanti, mereka semua di paksa mendengar taklimat itu selama 2 jam dari jam 10 pagi hingga jam 12 tengah hari, kedatangan mereka di ambil, sekiranya staff suk tak hadir pada taklimat tu walau pun mereka hadir berkerja, mereka di kira ponteng kerja dan tindakan tatatertib akan di ambil...

Menurut sumber, perjumpaan itu di buat tampa pengetahuan setiausaha kerajaan negeri, senang cerita, mb tak maklumkan perjumpaan yang di buat pada hari berkerja dan di waktu berkerja kepada setiausaha kerajaan negeri, sumber mengatakan ini adalah arahan politik yang di keluarkan oleh mb.

Flyers bertajuk 'janji keadilan kurangkan beban rakyat' di edarkan semasa taklimat itu dan mereka yang hadir diminta supaya tidak menghebahkan flyers itu kepada rakyat, mengapa??? korang boleh tengok sendiri rupa flyers tu di bawah dan nilaikan janji-janji terbaru mereka dengan janji-janji pilihanraya lepas...KJ Cuci Otak Pelajar UITM Semalam...

Posted: 18 Jun 2012 07:00 PM PDT

Satu perjumpaan antara kj dan pelajar uitm di adakan di restoran khulafa seksyen 7 shah alam malam semalam, tajuk perbincangan pada malam itu tak lain ialah isu PTPTN, pada aku penerangan kj semalam cukup solid mengenai isu itu, pelajar yang datang cukup clear dengan penjelasan kj, ayat 'There's no free lunch, that whatever goods and services are provided, they must be paid for by someone' membuatkan pelajar yang datang tu mengakui janji pakatan untuk berikan pendidikan percuma hanyalah retorik untuk membodohkan mereka dan setelah apa yang berlaku di unisel berberapa minggu lepas memang jelas pkr tak mampu beri pendidikan percuma...

Malah mereka mengakui pendidikan di sini adalah yang termurah kalau tidak takan pelajar dari negara luar sanggup datang ke malaysia untuk belajar dan hutang perlulah di bayar untuk memastikan pelajar lain juga mendapat nikmat dari pinjaman itu....

Kerana Topik Nie, Zul Nordin Di Serang Ahli PAS...

Posted: 18 Jun 2012 06:00 AM PDT

Menurut saksi pada malam kejadian zul nordin di serang ketika berceramah di taman medan petaling jaya selatan, topik ceramah ini menjadikan penyokong pas naik gila babi pada malam tu...

Soalnya kenapa penyokong pas serang zul? sepatutnya penyokong merampas mikrophone menjelaskan apa sebenarnya yang berlaku....

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 18 Jun 2012 11:01 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Seminar Fiqh Antarabangsa 2012 – Komen Datuk Mustapha

Posted: 18 Jun 2012 01:23 AM PDT


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 18 Jun 2012 09:43 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Negeri Ditadbir BN Tarik Pelaburan Lebih Baik Berbanding Negeri Pembangkang

Posted: 18 Jun 2012 08:30 PM PDT
KUALA LUMPUR, 13 Jun -- Sabah menerima pelaburan swasta tertinggi pada suku pertama tahun ini, diikuti Selangor, Johor, Sarawak dan Terengganu, demikian persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata pelaburan swasta bagi tempoh itu di Sabah ialah RM10 bilion Johor (RM2.6 bilion), Sarawak (RM2.3 bilion) dan Terengganu (RM1.4 bilion).

Angka pelaburan bagi Selangor bagimanapun tidak dinyatakan.

"Ini menunjukkan bahawa negeri dalam pentadbiran BN mempunyai prestasi tinggi dalam menarik pelaburan," katanya ketika menjawab soalan tambahan Azmin Ali (Gombak-PKR).

Mengenai dua negeri di bawah pakatan pembangkang iaitu Pulau Pinang dan Selangor yang menjadi antara negeri memperoleh pelaburan terbanyak di Malaysia, Mukhriz berkata itu adalah ekoran infrastruktur yang telah dibangunkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di kedua-dua negeri itu pada masa lepas.

"Seperti sedia maklum kedua-dua negeri itu menjadi destinasi pelaburan kerana infrastruktur sempurna seperti pelabuhan, jalan raya, universiti dan utiliti. Ini sudah tentu diusahakan kerajaan BN sebelum ini," katanya.

Menjawab soalan asal Datuk Shamsul Anuar Nasarah (Lenggong-BN) yang bertanya prestasi pelaburan negara terkini, Mukhriz berkata Malaysia berjaya menarik pelaburan RM17.9 bilion dalam sektor perkilangan melibatkan 268 projek antara Januari dan April tahun ini.

Beliau berkata daripada jumlah pelaburan tersebut RM10.1 bilion merupakan pelaburan domestik manakala selebihnya pelaburan asing.

"Tahun lepas Malaysia menerima RM56.1 bilion pelaburan sektor perkilangan melibatkan 846 projek," katanya.

Mukhriz berkata Malaysia berjaya menarik RM32.9 bilion pelaburan langsung asing (FDI) pada tahun lepas berbanding RM29.3 bilion pada 2010 dan RM5 bilion pada 2009.

Beliau berkata perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lepas tidak memberikan kesan mendalam terhadap keyakinan pelabur asing untuk melabur di Malaysia kerana dasar ekonomi Malaysia sendiri yang kukuh.

"Namun perlu diingat, sekiranya perhimpunan ini berterusan di masa depan, ia mampu memberi kesan terhadap keselamatan Malaysia seterusnya pelaburan masuk ke negara ini," kata beliau.

Mukhriz berkata berdasarkan kajian dijalankan Institute for Management Development (IMD) di Lausanne, Switzeland, Malaysia kini menduduki tangga ke-14 antara negara yang mempunyai ekonomi berdaya saing berbanding kedudukan ke-16 tahun lepas.

"Kejayaan negara memperbaiki kedudukan ke tangga 14 menunjukkan langkah-langkah yang telah diambil kerajaan dalam memperbaiki daya saing ekonomi negara.

"Langkah tersebut merupakan usaha berterusan penambahbaikan terhadap system perkhidmatan awam, peningkatan ketelusan dan akauntabiliti bagi menjana sector swasta yang berdaya mampan," katanya.

Beliau berkata berdasarkan kajian yang sama juga Malaysia mengekalkan kedudukan kedua daripada negara yang memiliki Nilai Pendapatan Isirumah (GDP Per Kapita) kurang RM60,000 di hadapan negara membangun seperi China dan Chile.

Prestasi lebih baik itu juga turut digambarkan dalam Indeks Keyakinan Pelabur Asing 2012 oleh A.T Kearney di mana kedudukan Malaysia berada di tempat ke-10 berbanding ke-20 pada 2010, katanya.

Video Bukti Nik Aziz Terdesak Tarik Undi Golongan Wanita

Posted: 18 Jun 2012 06:30 PM PDT

Video Komitmen Malaysia Untuk Terus Bantu Rakyat Palestin

Posted: 18 Jun 2012 05:41 PM PDT

Video Sedar & Tukar Di Kelantan #PASerabut

Posted: 18 Jun 2012 04:00 AM PDT

Dokumen Sulit Anwar Ibrahim Ini Perlu Disiasat Segera #Siasat20Akaun

Posted: 18 Jun 2012 01:28 AM PDT


Dokumen sulit di atas menyatakan Anwar Ibrahim menggunakan syarikatnya sendiri iaiatu Anwar Ibrahim & Associates dan untuk sebarang urusan wang masuk dan wang keluar Anwar Ibrahim menggunakan syarikat  Anwar Ibrahim Consulting Associates LLC kepada YHA Travel & Tours (M) Sdn. Bhd di Ampang, Selangor. 


Anwar juga tidak mempercayai rakan-rakannya apabila menggunakan syarikat ini    Asia Pasific Policy Centre (APPC) untuk memberikan impact dan imej  positif akan wajah dan berita-berita mengenai dirinya di New York.


Apakah ini menunjukkan Anwar sudah tidak percaya kepada orang di sekelilingnya untuk menjaga urusan kewangan beliau. Mengapa perlu diwujudkan Anwar Ibrahim. Syarikat Anwar Ibrahim & Associates dan Anwar Ibrahim Consulting Associates LLC kepada YHA Travel & Tours (M) Sdn. Bhd di Ampang, Selangor dalam satu dokumen bertarikh 17 Mei 2007 bernilai $18,000.00 dan dokumen bertarikh 17 Jun 2007 bernilai $14,620.00 kelihatan menguruskan sendiri wang-wangnya itu. Tidak lagi menggunakan khidmat luaran.


Apakah Anwar Ibrahim sudah tidak percaya kepada rakyat Malaysia?


Dalam hal yang lain, apabila Anwar mengadu sakit belakang tempoh hari Anwar Ibrahim memilih negara German untuk membuat pembedahan yang tak jadi itu. Berbeza dengan Dr. Mahathir yang membuat pembedahan pintasan di jantung pada tahun 1985 dulu menggunakan khidmat kepakaran Hospital Kuala Lumpur sahaja. - Sumber Mymassa

20 Akaun Anwar Perlu Disiasat Segera #Siasat20Akaun

Posted: 18 Jun 2012 01:01 AM PDT


Ada Orang Arah Pakcik PAS Ini Baring Atas Jalan

Posted: 17 Jun 2012 11:30 PM PDT
PISAU.NET

Posted: 18 Jun 2012 09:36 PM PDT

PISAU.NET


Hot!Ultrakiasu Di Import Dari Singapura Bantu Pakatan Untuk PRU13.

Posted: 18 Jun 2012 06:00 PM PDT


Dalam artikel rahsia besar DAP yang Pisau dedahkan :klik sini dan rahsia DAP dan PAP :klik sini dan klik sini


Malah ada yang sinis tentang pendedahan Pisau sejak 3 tahun yang lepas, nah sekarang ini campur tangan PAP dalam membantu DAP melaksanakan Malaysian Malaysia sedang berjalan.PAP bukan saja membantu dari segi kewangan malah mereka turut mengerahkan ahli parti mereka untuk turun berkempen sejak PRU12 .


Semasa PRK Tenang,ahli PAP turut terlibat secara langsung dalam membantu DAP berkempen,Malah blog ini pernah mendedahkan Walter Chia Pesuruhjaya Tinggi Kedutaan Singapura menyalurkan wang tunai kepada pakatan semasa pilihanraya:klik sini

Di Singapura,PAP begitu giat melakukan persiapan untuk PRU13 di Malaysia,mereka dilatih dan dipersiapkan untuk membantu Pakatan terutamanya DAP untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional.


Sumber Blog Mymassa


Kali ini MyMassa tunjukkan bukti memang berlaku program yang diberi nama PACA Training di 223A/B River Valley Road, Singapore.

Klik pada imej untuk besarkannya

Sumber dari DAP Pulau Pinang turut mengesahkan pada PRU13 nanti mereka akan menerima bantuan dalam jumlah yang ramai dari PAP untuk setiap kawasan peti undi .

Kita bukan saja berdepan ultrakiasu chauvanis rasis DAP, tapi kita juga bakal berdepan dengan ultrakiasu yang diimport khas dari Singapura.

Haprak pakatan menghalalkan campur tangan politik dari kuasa asing. DAP matlamatnya konsisten sejak dari dulu lagi untuk melaksanakan Malaysian Malaysia,ditambah dengan kebodohan dan kebebalan khawarij PAS yang sudah berjaya didakwah oleh DAP.

Pisau kata "tanggungjawab kita untuk hancurkan DAP"

Seminar Fiqh: Sah Malaysia Bukan Negara Sekular

Posted: 18 Jun 2012 11:35 AM PDT


PADA sesetengah orang terutama yang berpakaian kerajaan tapi berfahaman pembangkang, menerima pandangan seorang alim ulama lagi professional bahawa Malaysia bukan negara sekular seperti yang mahu dipercayai oleh semua penyokong pembangkang yang berpegang kepada keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1988 yang menyebutkan Malaysia adalah sebuah negara sekular.


Inilah kesimpulan penulis melihat dari respon-respon segelintir peserta selepas pembentangan kertas kerja terakhir seminar oleh Dr. Muhammad Uthman El Muhammady semalam.


Pada penulis sendiri yang tidak berganjak mendengar pembentangan kertas kerja Dr. Uthman, berpendapat pandangannya itu adalah berasaskan kepada buku-buku dan pandangan para ilmuan Islam dan barat mengenai sekularisme ini, bukan dicipta sendiri oleh Dr. Uthman. Sudah tentu perkataan sekular ini tidak wujud di dalam al-Quran kerana ia adalah satu perkataan yang diperkenalkan barat untuk memudahkan penuturan bagi menggambarkan sistem pemerintahan yang membawa kepada pemisahan agama dan urusan kerajaan.


Lagipun seperti yang dijelaskan Dr. Uthman, Ketua Hakim Negara pada ketika keputusan Mahkamah tersebut dibuat, Tun Salleh Abas (yang juga mantan ADUN dan Exco kerajaan PAS Terengganu) tidak menyatakan Malaysia sebuah negara sekular, sebaliknya menyebutkan ada undang-undang negara ini yang bersifat sekular.


Satu-satunya yang mengatakan Tun Salleh menyebutkan negara ini sekular adalah Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh. Sudah tentu Karpal mahu percaya dengan perkara tersebut kerana DAP memang menanti kenyataan seperti ini untuk menyokong tujuan dan matlamat agung penubuhan DAP – menubuhkan republik Malaysia.


Kepada peminat pembangkang yang gemar menggambarkan Malaysia ini sebagai negara sekular, pandangan Karpal itu adalah satu-satunya kenyataan yang tinggal untuk menunjukkan Malaysia ini sekular, setelah hampir semua perkara yang tertulis dalam perlembagaan kita tidak langsung menjurus ke arah itu.


Tidak mungkin sama sekali sebuah negara sekular meletakkan Islam sebagai agama rasmi dalam perlembagaannya, malah perkataan sekular itu sendiri tidak wujud dalam perlembagaan negara kita sejak dulu hingga sekarang, tak tahulah kalau Anwar dah mengambil alih nanti.


Keseluruhannya seminar ini bukan sahaja menafikan pandangan yang mengatakan negara ini adalah negara sekular, malah seminar ini turut mengesahkan bahawa cara negara ini diurus adalah bertepatan dengan Islam dan ketetapan yang dibuat oleh ahli-ahli Feqah.


Dari sistem pemerintahan beraja, berkerajaan dan pentadbiran semasa negara, semuanya adalah menepati kehendak Islam, walaupun masih banyak yang tidak lengkap tapi masih lagi tidak salah dari segi syariatnya.


Kenyataan ini sudah tentu tidak sahaja mengejutkan penyokong pembangkang malah penyokong kerajaan sendiri kerana dikeluarkan oleh profesional dan ilmuan Islam yang terkenal di peringkat antarabangsa. Bagi penyokong kerajaan, kita memang yakin sistem berkerajaan kita menepati syariat Islam berdasarkan pandangan ulama tempatan, tak pulak kita sangka, ilmuan dan ulama terkenal dunia Islam turut berkongsi pandangan yang sama.


Semua ini sepatutnya menyakinkan rakyat Malaysia bahawa Barisan Nasional adalah jawapan terbaik kepada kerajaan mana satu yang sepatutnya memimpin setelah Pilihanraya Umum ke 13 berakhir. Sistem sekarang bukan saja mendaulatkan Islam tapi juga memastikan hak bukan Islam tidak terbiar.


Kalau ada yang lebih baik dari ini, penulis suka nak mendengarnya.

Sama Tak Serupa

Posted: 18 Jun 2012 04:15 AM PDT

Kalau pemimpin pun rupa dan perangai macam beruk,penyokong pemimpin begini agaknya serupa apa?

LAGI KUAT PM BEKERJA, LAGI MENGGELETAR LUTUT ANWAR

Posted: 17 Jun 2012 09:46 PM PDT

Apabila terdapat cadangan bahawa kerajaan dijangka menambah peruntukan sebanyak RM1.5 juta bagi setiap kawasan Parlimen yang diwakili Barisan Nasional, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim meloncat dan melenting.

Peruntukan tambahan yang membabitkan kira-kira RM200 juta itu dikatakan Anwar satu tindakan terdesak oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tujuan peruntukan itu adalah supaya wakil-wakil rakyat BN boleh melaksanakan pelbagai projek serta program pembangunan rakyat di kawasan masing-masing.

Ia bukan dana untuk kempen pilihan raya mahupun bagi kepentingan peribadi ahli-ahli parlimen terbabit kerana kelulusan setiap permohonan untuk menggunakan peruntukan itu perlu mengikut proses yang ketat dan telus, selalunya melalui pejabat daerah.

Setiap kali kerajaan memberi bantuan, pembangkang memandang serong dan melempar pelbagai tuduhan kononnya ia bermotifkan politik.

Seolah-olahnya tidak ada apa-apa kebajikan yang boleh dilakukan oleh kerajaan kepada rakyat tanpa menerima cacian dan fitnah pihak pembangkang.

Anwar juga mengelabah apabila kerajaan juga bercadang untuk meneruskan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi pusingan kedua.

Pada pusingan pertama BR1M, kerajaa
n telah berjaya menyalurkan wang tunai sebanyak RM500 kepada setiap keluarga yang layak membabitkan hampir satu juta keluarga di seluruh negara dengan peruntukan RM2.6 bilion.

Pelaksanaan program BR1M bagi kali kedua ini adalah kerana kerajaan berpendapat masih terdapat ramai keluarga yang perlu dibantu dalam usaha meringankan beban kehidupan mereka.

Kemelut ekonomi dunia yang semakin meruncing sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada Malaysia, dan sebagai kerajaan ang bertanggungjawab, kebajikan rakyat perlu didahulukan.

Inilah usaha yang dilakukan oleh Perdana Menteri yang telah melaksanakan banyak program dan dasar yang mementingkan rakyat.

Anwar membuat kritikan membabi buta untuk menutup kegagalannya sebagai Ketua Pembangkang dan Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.

Yang paling menyedihkan taraf beliau sebagai bekas Menteri Kewangan yang kononnya berpengalaman tidak langsung diberi pengiktirafan oleh Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim.

Walaupun jawatan Menteri Besar diungguli oleh PKR, namun semua cadangan Anwar berkaitan ekonomi Selangor, ditolak mentah-mentah oleh Abdul Khalid.

Buktinya, tidak ada satu program pembangunan di Selangor pun yang boleh dikaitkan dengan cetusan minda Anwar.

Malah boleh dikatakan Anwar tidak membawa apa-apa pembangunan atau perubahan positif kepada kehidupan rakyat Selangor.

Beliau lantang bersuara untuk menurunkan harga minyak petrol apabila berjaya merampas Putrajaya pada pilihan raya umum kelak.

Sekiranya inilah hasratnya, apa salahnya jika Selangor menggorak langkah dengan memberi subsidi bahanapi di negeri itu?

Bukankah itu akan lebih meyakinkan rakyat bahawa pembangkang cakap serupa bikin?

Dalam isu PTPTN pula, apabila kerajaan mengambil keputusan membekukan permohonan pinjaman bagi pelajar Unisel, Menteri Besar segera membuat cadangan cetek untuk menjual aset kerajaan negeri untuk menampung dana pelajar.

Jika inilah dasar menjual harta benda negeri yang termampu difikirkan oleh pembangkang setiap kali berdepan dengan krisis, besar kemungkinan Selangor akan bankrap belum sempat habis satu penggal mereka mentadbir negeri itu.

Hakikatnya pembangkang hanya pandai bercakap dan membuat janji manis yang tidak masuk akal tetapi gagal menggotakan setiap yang dijanjikan kepada rakyat.

Umpamanya amaran kerajaan pusat bahawa Selangor bakal menghadapi krisis bekalan air yang serius menjelang tahun 2014 tidak dihiraukan.

Pembangkang terus memperjudikan nasib rakyat dan masa depan kemajuan ekonomi negeri dengan mempolitikkan isu projek Langat 2 untuk menyalurkan air Sungai Pahang ke Selangor.

Pembangkang lebih rela melihat rakyat Selangor menderita kerana kekurangan bekalan air daripada bekerjasama dengan kerajaan pusat mencari penyelesaian.

Anwar dan kuncu-kuncu pembangkangnya hanya mampu menyalak untuk mempengaruhi rakyat supaya membenci kerajaan kerana realitinya mereka gagal untuk melakukan satu kebaikan pun untuk rakyat.

Bak kata pepatah, pembangkang berlagak seperti tin kosong, lebih bunyi daripada isi.