Ahmad Zahid Hamidi


Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
BUTTERWORTH - Umno Pulau Pinang perlu mempertahankan 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) dan merealisasikan Formula 3-3-3-1 jika Barisan Nasional (BN) mahu merampas semula Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, Formula 3-3-3-1 ialah Umno Pulau Pinang perlu menambah tiga lagi kerusi dengan 11 yang disandang sekarang, MCA dan Gerakan memperoleh tiga kerusi masing-masing dan satu oleh MIC. 


"Jika ini berlaku, kita dapat bentuk kerajaan BN di Pulau Pinang dengan majoriti satu kerusi. Tetapi kalau parti komponen BN negeri bekerja lebih kuat lagi, saya yakin lebih banyak lagi kerusi Dun boleh dirampas di negeri ini," katanya.    
Ahmad Zahid, yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri pelancaran program BN Pilihan Orang Muda peringkat negeri, di sini, hari ini. Pada PRU 2008, BN hanya memenangi 11 kerusi Dun daripada 40 kerusi yang dipertandingkan manakala DAP mendominasi dengan 19 kerusi manakala PKR memperoleh sembilan kerusi dan Pas satu kerusi.
    
Mengulas krisis antara Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Timbalan Ketua Menteri 1 Datuk Mansor Othman, Ahmad Zahid berkata, krisis yang berlaku itu disebabkan pemimpin PKR itu mula menyedari partinya hanya diperkudakan oleh DAP. PKR dan Pas perlu menilai kembali kerjasama yang terjalin dengan DAP kerana kepentingan mereka tidak diambil kira oleh  parti itu, katanya. Krisis antara Guan Eng dan Mansor tercetus ekoran penyiaran rakaman audio yang menunjukkan Pengerusi PKR negeri itu mengkritik Setiausaha Agung DAP sebagai sombong dan angkuh yang disiarkan sebuah stesen televisyen Isnin lalu.Rakaman audio berkenaan adalah mengenai mesyuarat strategik PKR negeri yang dilaporkan berlangsung April lepas di pejabat parti di Lebuh King, Pulau Pinang. Mesyuarat itu antara lain membincangkan soal pembahagian kerusi negeri pada PRU13. - Bernama


http://www.sinarharian.com.my/politik/formula-3-3-3-1-bn-rampas-pulau-pinang-1.90215